Дивер Джеффри : другие произведения.

Лінкальн Райм супраць Лукаса Дэвенпорта

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  Змест
  Рыфмуецца са здабычай: Джэфры Дывер супраць Джона Сэндфарда
  Аўтарскае права
  Дзякуй за загрузку гэтай электроннай кнігі Simon & Schuster.
  
  Далучайцеся да нашага спісу рассылкі і атрымлівайце навіны аб новых выпусках, прапановах, бонусным кантэнте і іншых выдатных кнігах ад Simon & Schuster.
  КЛІКНІЦЕ ТУТ , КАБ ЗАРЭГІСТРАВАЦЦА​​​​​
  або наведайце нас у Інтэрнэце, каб зарэгістравацца на
  eBookNews.SimonandSchuster.com
  Рыфмуецца са здабычай
  
  Джэфры Дывер і Джон Сэндфард
  З анталогіі FaceOff
  Simon & Schuster
  Нью-Ёрк Лондан Таронта Сіднэй Нью-Дэлі
   ДЖЭФІ ДЫВЕР
  VS. ДЖОН САНДФОРД
  Спалучэнне Лінкальна Райма і Лукаса Дэвенпорта ў адной прыгодзе здавалася невырашальнай праблемай. Райм, герой серыяла Джэфры Дзівера, які пачаўся з «Збіральніка костак» (1997), хворы паралізаваным суставам і, па неабходнасці, жыве побач з домам у Нью-Ёрку. Дэвенпорт, зорка серыяла Джона Сэндфарда « Здабыча », з'яўляецца выдатным следчым, які жыве ў Мінесоце і цяпер працуе ў Бюро затрымання крымінальных спраў гэтага штата.
   Як яны маглі сустрэцца?
  На шчасце, талент Дэвенпорта як паліцэйскага, які не займаецца празмернасцю і не бярэ палонных, ужо дастаўляў яго ў Вялікі Яблык. У фільме «Ціхая здабыча» (1992) дэтэктыў паліцыі Нью-Ёрка Лілі Ротэнбург заручылася дапамогай Дэвенпорта ў выкрыцці забойцы-псіхатыка доктара Майкла Бекера, які бадзяўся па вуліцах Манхэтэна. У Райма таксама ёсць партнёр, дэтэктыў Амелія Сакс, таму Джэф і Джон вырашылі аб'яднаць намаганні гэтай чацвёркі, каб разабрацца са справай скульптара-забойцы, для якога мастацтва і смерць непарыўна і жудасна пераплецены.
  Спалучэнне гэтых чатырох было асабліва гарманічным, бо Лукас Дэвенпорт і Лілі Ротэнбург вядомыя сваёй вулічнай паліцэйскай працай і ўменнем псіхалагічнага прафілявання, у той час як Лінкальн Райм і Амелія Сакс карыстаюцца дадатковымі навыкамі крыміналістыкі. Разам яны бяруць на сябе задачу высветліць, хто што і навошта робіць з ахвярамі шыкоўнай арт-сцэны Ніжняга Манхэтэна.
  Працэс напісання гэтай гісторыі быў бясшвоўным. І Джон, і Джэф маюць вопыт у такіх справах. Разам яны распрацавалі канспект, які змяшчае каля васьмі сцэн, пасля чаго падзялілі задачы па напісанні кожнай з іх. Джэф займаўся месцам злачынства і крыміналістычнымі часткамі, Джон тайным і вулічным расследаваннем. Замест таго, каб пісаць паслядоўна - адзін раздзел за адным, дасылаючы гатовыя часткі адзін аднаму - дзіўна, яны працавалі адначасова. Калі грубая гісторыя была скончана, кожны з іх адшліфаваў завершаны рукапіс, аб'яднаў праўкі, і, вуаля, у іх была гісторыя.
  Гэта жахлівая гісторыя, напоўненая фірмовымі паваротамі і паваротамі кожнага аўтара. Вы двойчы падумаеце аб тым, каб яшчэ раз зайсці ў мастацкую галерэю.
  Няхай дапаможа вам нябёса, калі вы калі-небудзь завядзеце размову з незнаёмцам у бары.
   Рыфмуецца са здабычай
  НОЧ БЫЛА ГАРАЧАЯ І Блізка, і духі сярэдзіны лета Цэнтральнага парку Вест - пах расплаўленай жавальнай гумкі, змяшанай з выкінутымі сырнымі крэндзелямі і гнілымі бананамі, ці яшчэ чымсьці падобным - прасочваўся на задняе сядзенне таксі, калі яно раз'язджалася. Пяцьдзесят сёмая вуліца і накіраваўся на поўнач.
  Кіроўца таксі быў пакістанец, з Карачы, па яго словах, стройны, мяккі мужчына, які злёгку пах кменам з налётам адэкалона Drakkar Noir. Ён слухаў тое, што магло быць пакістанскім джазам, ці афганскім рэпам, ці чымсьці яшчэ больш экзатычным; пара на заднім сядзенні не адчула б розніцы, калі б яна была. Калі пасажыр спытаў, наколькі вялікі Карачы, кіроўца адказаў: «Больш, чым Нью-Ёрк, але менш, чым Нью-Ёрк, калі ўключыць гамбургеры».
  Жанчына з доляй скептыцызму сказала: «Сапраўды».
  Пакістанец падхапіў скептыцызм і сказаў: «Я гляджу ў Wiki, і вось што кажа Wiki».
   Мужчына-пасажыр быў з Мінесоты і, не ведаючы лепшага, ці таму, што ён быў багаты і яму было ўсё роўна, перавысіў чаявыя кіроўцу, калі яны з жанчынай выходзілі з кабіны. Калі ён адыходзіў, ён сказаў ёй: «Я мог бы выпіць субургер прама зараз. З кетчупам і бульбай фры».
  «Вы проста не хочаце мець справу з Раймам», - сказала яна. «Ён прымушае цябе нервавацца».
  Лукас Дэвенпорт паглядзеў на гарадскі дом Лінкальна Райма, віктарыянскую купу, якая выходзіць на парк, са слабым, старамодным святлом над дзвярыма. «Я пераадольваю гэта. Калі я ўпершыню зайшоў туды, мне было цяжка глядзець на яго. Гэта яго раззлавала. Я адчуваў гэта, і мне было неяк дрэнна ад гэтага».
  "У мяне не было ніякіх праблем, гледзячы на Амелію", - сказала Лілі Ратэнбург.
  - Будзьце добрыя, - сказаў Лукас, калі яны ішлі да прыступак. «Я шчаслівы ў шлюбе».
  "Гэта не перашкаджае вам праверыць рынак", - сказала Лілі.
  «Я не думаю, што яна на рынку», - сказаў Лукас. Ён зрабіў кругавыя руху паказальным пальцам. "Я маю на ўвазе, ці могуць яны...?"
  - Не ведаю, - сказала Лілі. «Чаму не пытаешся? Толькі пачакай, пакуль я выйду адтуль».
  - Можа, і не, - сказаў Лукас. «Я пераадольваю гэта, але не так далёка ад гэтага. І ён не зусім містэр Цеплыня».
  «Хтосьці можа сказаць гэта і пра цябе», - заўважыла Лілі.
  «Гэй. Мне ніхто гэтага не казаў, пакуль я ездзіў на сваім Porsche».
  Лілі засмяялася і крыху паружавела. У даўнія часы, яшчэ да шлюбу, яны валяліся. Фактычна, Лукас распусціў яе мазгі на Porsche 911, і гэта не ўсе лічылі магчымым, асабліва для людзей іх памеру. «Даўным-даўно, калі мы былі маладымі», - сказала яна, калі яны падымаліся па прыступках да ўваходных дзвярэй Лінкальна. «Я тады была стройная, як фея».
   Лукас быў высокім чалавекам, цяжкім у плячах, з ястрабіным носам і блакітнымі вачыма. Яго чорныя валасы былі пакрытыя срэбрам на скронях, а доўгі тонкі шнар ішоў ад ілба па надброўі і ўніз на шчаку, вынік няшчаснага выпадку на рыбалцы. Яшчэ адзін шнар на яго горле быў не такім, як на вуліцы, хоць гэта здарылася на вуліцы, калі маладая дзяўчына стрэліла ў яго з 22-га калібра, і ён ледзь не памёр.
  Лілі была чарнавалосай і поўнай фігурай, пастаянна сядзела на дыетах і ўвесь час знаходзіла што-небудзь больш цікавае. Яна ніколі не набірала столькі, каб быць тоўстай, не магла страціць дастаткова, каб быць худой. Яна ніколі не была феяй. Ёй плацілі як капітану паліцыі Нью-Ёрка, але яна была больш, чым гэта: адна з уплывовых людзей у цывільным, якія круціліся вакол вяршыні дэпартамента, робячы тое, што павінна быць непрыкметнай для СМІ. Як нехта сказаў пра яе, яна была арэхарэзкай, якую клікалі, калі трэба было сур'ёзна зрэзаць арэхі.
  Як цяпер. Яна прыцягнула Лукаса ў якасці «кансультанта» з Бюро затрымання крымінальных спраў Мінесоты, бо не ведала, каму можна давяраць у сваім аддзеле. У іх можа быць паліцэйскі-серыйны забойца на волі або яшчэ горш, куча паліцэйскіх. І калі б гэта было правільна, паліцыянты былі б не тупымі плоскаступнёвасцямі, якія выйшлі з-пад кантролю, а сур'ёзнымі хлопцамі, дэтэктывамі па наркатычных справах, якім надакучыла б бессэнсоўнасць і неэфектыўнасць вайны з наркотыкамі.
  Усе чацвёра загінулых былі жанчынамі, усе нелегальныя мексіканцы, усе падвергліся катаванням і ўсе мелі нейкае дачыненне да гандлю наркотыкамі - хаця з двума з іх, падумаў Лукас, сувязь была даволі слабай. Тым не менш, калі б яны мелі справу з картэлямі, і калі б ішла вайна за мяжу, іх маглі забіць проста ў якасці папярэджання. І катаванні былі тое, што картэлі рабілі, як іншыя людзі маглі гуляць у карты.
  З іншага боку, жанчын, магчыма, катавалі не так пакарання, або каб зрабіць кропку, але для інфармацыі. Нехта, асцерагаўся камісар, вырашыў распачаць прамыя дзеянні па ліквідацыі праблемы з наркотыкамі, з акцэнтам на ліквідацыю . Целы назапашваліся: так ён назваў свайго арэхарэза, а арэхарэза — Лукасам. Гэты дуэт толькі што быў у цэнтры горада, правяраўся і размаўляў з нарадамі, якія ўваходзілі ў знакаміты чацвёрты аддзел па барацьбе з наркотыкамі. Ці сумна вядомы, казалі некаторыя. Трыо шчытоў — двое мужчын і жанчына — зарабілі самы высокі працэнт асуджэнняў за наркотыкі ў горадзе, па чутках, менш чым кашэрнай тактыкі. Апошнім часам яны праводзілі аперацыі ў раёне, дзе былі забітыя жанчыны.
  Лілі націснула на званок.
  Амелія Сакс падышла да дзвярэй, жуючы сцябло салеры, і ўпусціла іх. Гэта была высокая жанчына, стройная і рыжая, былая мадэль, якая націснула некалькі гузікаў Лукаса. Улічваючы ўсё гэта, іх адносіны былі напружанымі, магчыма, з-за першапачатковага стаўлення Лукаса да Лінкальна і яго інваліднасці.
  Лінкальн сядзеў у сваім інвалідным крэсле Storm-Arrow і ўглядаўся ў відэаэкран высокай выразнасці. Не гледзячы на іх, ён сказаў: «У вас нічога».
  "Не зусім так", - сказаў Лукас. «Усе трое былі апрануты нядбайна».
  Лінкальн павярнуў галаву і прыжмурыўся на яго. «Чаму гэта важна?»
  Лукас паціснуў плячыма. «Любы, хто апранаецца нядбайна, павінен назіраць, па-мойму», — сказаў ён. Ён быў апрануты ў летні ваўняны касцюм Ralph Lauren Purple Label сярэдняга сіняга колеру, белую кашулю з адным з больш прыглушаных гальштукаў Hermès і туфлі, зробленыя на заказ ад лонданскага шаўца.
  Амелія груба закрычала, і Лукас усміхнуўся ёй ці, прынамсі, паказаў зубы.
  - Лёгка, - сказала Лілі. Да Лінкальна: «Вы ў асноўным маеце рацыю. Мы атрымалі нічога. Мы не былі агароджаныя, мы нічога не ведалі. Быццам гэта была вялікая галаваломка, а чаму мы там апынуліся?»
  «Яны дзейнічалі?» — спытаў Лінкальн.
  - Цяжка сказаць, - сказаў Лукас. «Большасць дэтэктываў добрыя хлусы. Але калі б нехта прыставіў пісталет да маёй галавы, я б сказаў, што не, яны не дзейнічалі. Яны не ведалі, пра што мы гаворым».
  "Ммм, мне падабаецца гэтая канцэпцыя", - сказала Амелія.
  "Што?" — спытаў Лукас. «Хлусіць?»
  «Не. Прыставіць пісталет да галавы».
  Лілі закаціла вочы. «Амелія».
  - Проста весела, Лілі, - сказала Амелія. «Вы ведаеце, што я люблю Лукаса як брата».
  "І я спадзяюся, што так і застанецца", - буркнуў Лінкальн. «У любым выпадку. . . пакуль вы ездзілі па горадзе, мы дасягнулі значнага прагрэсу. На фотаздымках выкрыцця былі некаторыя анамаліі, якія, на мой погляд, варта было б перагледзець. Зразумела, целы былі знойдзены аголенымі, і таму бруд і пясок былі цалкам уражаны скурай ахвяр разам з крупінкамі бетону. Аднак, разглядаючы фатаграфіі, я заўважыў, што ў некаторых з гэтых плям мы атрымлівалі больш святла, чым можна было чакаць ад пясчынак, глебы або бетону. Здымкі рабіліся са ўспышкай, вядома, вельмі інтэнсіўным святлом. Узмоцненае вяртанне святла не было б асабліва прыкметным пры асвятленні анатамічнага стала. Я паслаў Амелію разабрацца».
  «Я выявіў, што ва ўсіх чатырох ахвяраў у скуру ўкараніліся дробныя кавалачкі металу. Паверхні зрэзаў блішчалі, таму Лінкальн мог бачыць іх на фотаздымках з высокім дазволам», — сказала Амелія. «Іх было няшмат, але ў кожнай па адным. Я іх аднавіў...
  "І прывёз іх сюды", - сказаў Лінкальн. «Яны былі аднолькавага памеру і меншыя за сярэдняга карычневага цукровага мураша. Мы правялі іх праз спектрометр з тлеючым разрадам GDS 400A Hewlett Газавы храматограф Packard і сканіруючы электронны мікраскоп JEOL SEM. Гэта прыборы для вызначэння складу вадкасці, газу або цвёрдага рэчыва...
  «Я ведаю, якія яны; Я паліцэйскі, а не чортавы дэбіл, - сказаў Лукас.
  Лінкальн працягваў, не заўважаючы перапынку. «І выявіў, што гэта кавалачкі бронзы».
  Лілі сказала: «Бронза. Гэта добра, праўда? Нам патрэбна бронзаапрацоўчая майстэрня».
  Амелія сказала: «У пэўным сэнсе гэта добра. Справа ў тым, што бронза стала ў значнай ступені спецыялізаваным металам — з яе вырабляюць званы, цымбалы, некаторыя карабельныя вінты, алімпійскія медалі, а бронзавая вата замяняе сталёвую вату для некаторых прымянення ў дрэваапрацоўцы. Ён выкарыстоўваецца ў высакаякаснай атмасфернай зачыстцы дзвярэй».
  Лінкальн, нецярплівы, сказаў: «Так, так, так. Але крапінкі - гэта не бронзавая поўсць, яны круглявыя, без плоскіх бакоў, як вы атрымаеце ад пагоднай расчысткі і гэтак далей. Таксама яны не выглядаюць як памол, які можна атрымаць з прапелерамі, цымбаламі і таму падобнае, таму што памер зярністасці занадта аднастайны».
  «А як наконт скульптуры?» — спытаў Лукас.
  Лінкальн на імгненне быў збянтэжаны, а потым сказаў: «Я прыйшоў да высновы, што, паколькі збожжа аднолькавага памеру і такой рэзкай рэзкі, яны, хутчэй за ўсё, адбыліся ў працэсе ручной распілоўкі. Самы распаўсюджаны працэс ручной запілоўкі, які выкарыстоўваецца для бронзы, уключае. . . ліццё скульптур».
  Лукас сказаў Лілі: «Гэта стала для мяне відавочным, як толькі яны згадалі пра бронзу».
  - Цалкам дакладна, - сказаў Лінкальн.
  Лілія: «Такім чынам, мы шукаем ліцейны завод».
  «Магчыма, не», - сказаў Лінкальн. «Ёсць яшчэ адзін аспект, які варта адзначыць. Гэтых бронзавых апілкоў было няшмат. Я мяркую што забойствы маглі адбыцца не ў зоне ліцейнага завода, дзе можна было б чакаць разнастайнасці аддачы ад працэсу ліцця — а ў нас няма ніякіх даходаў, звязаных з бронзай, акрамя гэтых плямак — і, верагодна, нават не ў зоне распілоўкі або шліфоўкі. Мне здаецца, што збожжа адсочвалі ў раёне, дзе адбыліся забойствы. Тым не менш, месца забойства было побач з зонай падачы, інакш было б яшчэ менш зярнят».
  Лукас сказаў: «Ну што, мы шукаем пакой у студыі?» Можа, нават жылыя памяшканні?»
  «Не жылыя памяшканні. Я думаю, што мы шукаем нейкае гарышча. Мансарда з бетоннай падлогай. Ва ўсіх чатырох ахвяр былі кавалачкі бетону, пахаваныя ў іх скуры, але двое з іх былі знойдзены ляжаць на даху, а не бетон. А гэта пусты будынак. Магчыма, закінуты склад».
  «Дзе ты гэта бярэш?» — спытаў Лукас.
  Лінкальн пакруціў плячыма, што, як зразумеў Лукас, было пацісканнем плячыма. «Жанчынам не затыкалі рот. Хто іх забіў, няхай крычаць. Ці таму, што гэта ім не перашкаджала, ці таму, што ім гэта спадабалася. І яны адчувалі сябе ў бяспецы, дазваляючы ім крычаць».
  Лукас кіўнуў яму: «Цікава», — сказаў ён.
  Лілі пазначыла на пальцах. «Напэўна, мы шукаем мужчыну, таму што гэта яны робяць такія рэчы; альбо скульптар, альбо той, хто працуе са скульптарам, у каго ёсць студыя або майстэрня ў пустым складзе».
  «Альбо гэта, або нехта выбраў будынак, не ведаючы пра бронзавыя апілкі», — сказала Амелія. «Яны не маюць ніякага дачынення да бронзы, акрамя таго, што яны выпадкова выбралі месца з бронзавымі пілавінкамі на падлозе. Магла быць там вечна».
  "Я сумняваюся ў гэтым", - сказаў Лінкальн.
  «Аднак гэта лагічная магчымасць», - сказала Лілі.
  Лукас: «Я з Лінкальнам у гэтым пытанні».
   Лілі спытала: "Чаму?"
  Лінкальн паглядзеў на Лукаса і сказаў: «Вы скажыце ім».
  «Таму што часціцы ўсё яшчэ настолькі бліскучыя, што Лінкальн падхапіў іх на целах. Яны новыя».
  Лілі кіўнула, і Амелія сказала: «Добра».
  «І ён вырадак. Ён садамазахіст, які ведае, што робіць. У яго паслужны спіс, - сказаў Лукас. Ён звярнуўся да Лілі. «Час запусціць кампутары».
  І кампутары былі запушчаныя не Лукасам, Лілі, Амеліяй ці Лінкальнам, а клеркам у падвале будынка ФБР у Вашынгтоне. Лілі ціха гаварыла ў ракавінавае вуха начальніка дэтэктываў Стэна Маркавіца, які размаўляў з сябрам з вышэйшых слаёў ФБР, які напісаў запіску, якая прайшла праз некалькі слаёў бюракратычнага апарату і скончылася на стол заўзятага гульца ў ваенныя гульні па імі Бары.
  Бары прачытаў запіску, увёў кучу ключавых слоў і выявіў, як ні дзіўна, што ў Злучаных Штатах ёсць чатыры бронзавыя скульптары, якія былі арыштаваныя за сэксуальныя злачынствы з пэўным узроўнем гвалту, і двое з іх мелі студыі ў Нью-Ёрк.
  Адзін з іх быў мёртвы.
  Але Джэймс Роберт Верлен не быў.
  
  «ДЖЭЙМС РОБЕРТ ВЕРЛЕН», — ЧЫТАЛА ЛІЛІ наступнай раніцай. Яны былі ў крымінальнай лабараторыі Лінкальна, калісьці была гасцінай.
  «Ці, як мы яго ведаем, «Джым Боб», - сказаў Лукас.
  «Захапляецца какаінам, двойчы арыштоўваўся за захоўванне невялікіх сум, не паспяваў. Таксама быў арыштаваны некалькі гадоў таму за захоўванне ЛСД, адбыў два месяцы. Чатыры гады таму яго абвінавацілі ў захоўванні трыццаці порцый экстазі, але ён выцер пакет Ziploc, у якім яны былі, і выкінуў яго ў суседнюю прыбіральню, дзе ён прызямліўся ва ўнітазе і яго некаторы час не вылавілі. Даўно — нехта не пачырванеў. Пракурор адхіліў яго з-за няправільнай ланцугу доказаў. У мінулым годзе ён быў арыштаваны ў кватэры на вуліцы, якая займалася скідкай, падчас рэйду на пліту з метамфетамінам, але яго адпусцілі, калі высветлілася, што сапраўднай плітой была жанчына, якая здымала кватэру. Верлен казаў, што ён проста нявінны госць. Пракурор зноў кінуў, недастаткова доказаў».
  «Пераходзьце да сэксу», - сказаў Лукас.
  «Ён ніколі не быў арыштаваны за сэксуальныя злачынствы, але яго расследавалі», — сказала Лілі, чытаючы са справаздачы ФБР. «Ён вядомы сваімі скульптурамі на рабскую тэматыку, у тым ліку з няволяй, бізуном, рознымі відамі падпарадкавання жанчын. Жанчына па імені Ціна Марцінес — звярніце ўвагу на прозвішчы тут — паскардзілася ў паліцыю, што ён параніў яе сяброўку па імені Марыя Корса, якая, як мяркуецца, была мадэллю для адной з гэтых скульптур. Корса адмовілася ад крымінальнай справы, сказала, што з сяброўкай здарылася непаразуменне. Сьледчыя кажуць, што лічаць, што ёй падкупілі».
  - Ён дрэнны чалавек, - сказала Амелія.
  — Дрэнна, — пагадзіўся Лінкальн. «З вялікай цікавасцю да наркотыкаў».
  «І, верагодна, з такой гнілатой мазгоў, якую вы атрымліваеце ад метамфетаміну», - сказаў Лукас.
  «У вас ёсць план?» — спытаў Лінкальн.
  «Я планую правесці з ім некаторы час сёння. Проста назіраю. Амелія і Лілі могуць дапамагчы. Паглядзіце, чым ён займаецца, з кім размаўляе, дзе тусуецца».
  «Мы ведаем, дзе ён жыве?» — спытаў Лінкальн.
  «Мы,» сказала Лілі.
  Лінкальн сказаў Лукасу: «Цікава, ці змогуць жанчыны справіцца са сачэннем і, вядома, інфармаваць вас».
  Лукас сказаў: «Няма прычын, каб яны не змаглі, я мяркую. Прасцей з намі ўтрох. Чаму?»
   «У мяне ёсць ідэя, але я хачу пагаварыць з вамі пра гэта ў прыватным парадку. Проста каб пазбегнуць непазбежнага пытання аб змове».
  "О, чорт," сказала Лілі.
  
  НУ, А ВОСЬ ПРЫГОЖАЯ.
  Смачны, гэты.
  О, ён мог уявіць яе на спіне, з раскінутымі рукамі, так, так, якая ляжыць на чымсьці шурпатым — бетонным або драўляным. Ці метал.
  Метал - гэта заўсёды добра.
  Пот на лбе, пот на цыцах, пот усюды. Мяўканне, задыхаючыся, умольны.
  На сакавітую хвіліну ўсе астатнія ўдзельнікі клуба зніклі са свядомасці Джэймса Роберта Верлена, калі яго вочы, вочы мастака , плёскаліся на брунэтку ў чорным у канцы бара.
  Смачна . . .
  Валасы крумкача, адценні ад чырвонага да сіняга, да зялёнага і фіялетавага ў пражэктарах. Дыскатэчны дэкор, панк-музыка. Раста ніколі не мог прыняць рашэнне.
  Валасы. Гэты аспект чалавечай формы зачараваў яго. Скульптар з цвёрдых матэрыялаў, ён мог прайграць плоць і орган, але валасы заставаліся няўлоўнымі.
  Яна зірнула на яго адзін раз, без паведамлення ў позірку, але потым другі раз, што, магчыма, само па сабе было паведамленнем.
  Вывучаючы яе больш уважліва, авал твару, пачуццёвую постаць, правакацыйную манеру, як яна абаперлася на барную стойку, размаўляючы па мабільным тэлефоне.
  Яго раздражняла тое, што цяпер яе ўвага была скіравана на нейкага мудака за мілю, дзесяць міляў ці сто міляў ад яго. Усмешка. Але не ў Верлена.
  «Мона Ліза», — падумаў ён. Вось каго яна яму нагадала. не камплімент, вядома. Дзіцятка Да Вінчы была ўсмешлівай сукай. І, Бог ведаў, карціна была значна пераацэненая.
  Гэй, паглядзі сюды, Мона.
  Але яна гэтага не зрабіла.
  Верлен пацягнуў бармэна і замовіў. Як заўсёды, тут ці ў адным з іншых клубаў, дзе ён тусаваўся, Верлен піў бурбон, наўпрост, таму што дзяўчатам падабалася, калі мужчыны п'юць лікёр, не сапсаваны фруктовым сокам. Піва было для дзяцей, віно для спальні пасля траха.
  Мона яшчэ раз паглядзела ў яго бок. Але не заплюшчваў вачэй.
  Цяпер ён пачаў злавацца. З кім, чорт вазьмі, яна размаўляла?
  Чарговае сканаванне. Маленькія чорныя сукенкі былі выбарам баязліўцаў — іх насілі жанчыны, якія баяліся зрабіць заяву. Але ў выпадку з Монай ён дараваў ёй. Шоўк апускаўся і лунаў там, дзе трэба, а тканіна, як латексная фарба, прыліпла да яе пышнай постаці.
  А якія рукі! Доўгія пальцы з чорнымі пазногцямі.
  Валасы было цяжка дубляваць, але рукі былі самай цяжкай задачай скульптара. Мікеланджэла быў геніем у іх, знаходзячы ідэальныя далоні, лічбы і цвікі ў сэрцы мармуру.
  І Джэймс Роберт Верлен, які ведаў, што ён артыстычны, калі не па крыві, нашчадак вялікага майстра, стварыў такую ж магію, праўда, з металам, а не каменем.
  Што было значна, значна цяжэй выканаць.
  Натоўп у Rasta's, Midtown, быў тыповым для гэтага часу ночы - вычварныя людзі, якія сапраўды былі менеджэрамі рэкламных агенцтваў, батанікі, якія былі сапраўднымі мастакамі, хіпстэры, якія жаласна трымаліся за сваю згасаючую маладосць, як выратавальны круг, гульцы з Уол-стрыт. Спакаваны ўжо. Хутка будзе больш напоўнена.
  Нарэшце ён злавіў позірк Моны. Яе позірк мільгануў. Можа быць, флірт, можа быць хрэн.
  Але Верлен сумняваўся ў апошнім. Ён верыў, што ёй падабаецца тое, што яна піла. Чаму б і не? У яго быў хударлявы, воўчы твар, які выглядаў маладзей за свае сорак гадоў. Яго валасы, швабра, густыя і чарнільныя. Ён шмат працаваў, каб падтрымліваць до ў стане кантраляванай непакорлівасці. Яго вочы былі сфакусаваныя, як лазеры. Тонкія сцягна, абцягнутыя фірмовымі чорнымі джынсамі, абцягнутыя. Яго рабочая кашуля была DKNY, але з адпаведнымі плямамі і паношанай. Адзенне было расшпілена на два гузікі, і грудзі былі ледзь бачныя. Верлен раскідваў зліткі і зліткі металу вакол сваёй майстэрні і на звалках, дзе купляў сыравіну. Перавозіў балоны з кіслародам, прапанам і ацэтыленам.
  Яшчэ адзін позірк на Мону. Ён губляў кантроль, бо знаёмае пачуццё пракацілася ў яго ад грудзей да пахвіны.
  Узяўшы свой Бэзіл Хэйдэн, ён адштурхнуўся ад стойкі, каб акружыць шлях Моны. Ён спрабаваў абмінуць групу маладых бізнесменаў у касцюмах. Яны яго праігнаравалі. Верлен ненавідзеў такіх людзей. Ён ненавідзеў іх канфармізм, іх самаздаволенасць, іх поўнае няведанне культуры. Яны ацэньвалі мастацтва па цане; Вэрлен паспрачаўся, што можа выцерці азадак палатном, пырскаць на яго лакам і ўсталяваць рэзэрвовую цану ў сто тысяч баксаў — і такія абывацелі будуць змагацца, каб перасягнуць сябе на Christie's.
  Мертвае мастацтва.
  Ён прапіхнуўся праз маладых людзей.
  «Гэй», — прамармытаў адзін. «Мудак, ты праліў мой...»
  Верлен хутка павярнуўся, выпусціўшы пякучы позірк, падобны да пырску пярцовага газа. Прадпрымальнік, хоць і быў вышэйшы і цяжэйшы, але ішоў нерухома. Яго сябры заварушыліся, але вырашылі не абараняць яго, хутка вярнуўшыся да халоднай размовы пра гульню.
  Калі стала ясна, што містэр Брукс Бразерс не зробіць глупства і не зламае сабе палец, твар ці таго горш, Верлен паблажліва ўсміхнуўся яму і пайшоў далей.
  Падышоўшы да Моны, Вэрлен завіс. Ён не збіраўся гуляць у гульню «давайце ігнараваць адзін аднаго». Ён быў занадта напружаны для гэтага. Ён прашаптаў: «У мяне ёсць адна перавага перад тым, з кім ты размаўляеш». Ківок на тэлефон.
  Яна перастала гаварыць і павярнулася да яго.
  Верлен усміхнуўся. «Я магу купіць табе напой, а ён не».
  Напружаны. Ці адмовілася б яна?
  Мона паглядзела на яго. павольна. Цяпер не ўсміхаецца. Яна сказала ў трубку: «Трэба ісці».
  Націсніце.
  Яго ўказальны палец скрыўлены для бармэна.
  «Такім чынам, я Джэймс».
  Канечне, гуляючы сарамліва. Яна нешта сказала. Ён не чуў. Музыка ў Rasta's была рэміксам у сто дэцыбелаў гуртоў дваццацігадовай даўніны, найгоршых з CBGB.
  Ён нахіліўся бліжэй і адчуў сакавіты кветкавы пах, які ішоў ад яе скуры.
  Чалавек, ён хацеў яе. Хацеў яе прывязаць. Хацеў, каб яна пацела. Хацеў, каб яна плакала.
  "Што гэта?" — паклікаў ён.
  Мона закрычала: «Я сказала, што ты робіш, Джэймс?»
  Канешне. Гэта быў Манхэтэн. Гэта заўсёды было пытанне нумар адзін.
  «Я скульптар».
  «Так?» Слабы бруклінскі бляск. Ён мог гэта цярпець. Скепсісу ў яе вачах — не.
  З'явіўся яго айфон, і ён, сунуўшы яго, пагартаў здымкі.
  «Ісус, ты сапраўды такі».
  Потым Мона паглядзела міма яго. Ён сачыў за яе позіркам і ўбачыў высокага рыжага, які ўсміхаўся, калі яна прабіралася праз натоўп. Ашаламляльнік. Яго вочы рабілі тройку позіркаў: твар, цыцкі, азадак. І яму было ўсё роўна, што яна бачыла, як ён гэта робіць.
   Такі ж смачны, як Мона.
  І ніякага LBD для яе. Скураная міні-спадніца ў сетку, дэкальтаваны цёмна-сіні топ з бліскаўкамі, без бретелек.
  Прыбыла адкінула на плячах прыгожыя валасы, бліскучыя ад поту. Яна пацалавала Мону ў шчаку. Потым усміхнуўся, як Верлен.
  Мона сказала: «Гэта Джэймс. Ён сапраўдны скульптар. Ён знакаміты».
  - Крута, - сказаў рыжы з шырока расплюшчанымі і ўражанымі вачыма - менавіта такімі, якімі ён любіў, каб былі прыгажуні.
  Ён паціснуў ім рукі.
  «А вы?» — спытаў ён рыжага.
  «Я Амелія».
  Мона апынулася Лілі.
  Верлен падарыў Амеліі піно-гры і порцыю свайго бурбона.
  Гутарка блукала. Гэтага патрабаваў пратакол, і Верлену прыйшлося пагуляць крыху даўжэй, перш чым ён змог падняць гэтую тэму. Трэба было быць асцярожным. Вы можаце сапсаваць вечар, калі рухаецеся занадта хутка. Дзяўчына сама па сабе? Вы дастаткова напілі яе, і звычайна можна прымусіць яе "паспрабаваць нешта іншае" ў вас без лішніх намаганняў.
  Але двое разам? Гэта запатрабавала значна больш працы.
  Насамрэч, ён не быў упэўнены, што зможа гэта зрабіць. Яны выглядалі, хрэн, разумнымі, кемлівымі. Яны не збіраліся паддавацца на фразы кшталту: «Я магу адкрыць для цябе цэлы новы свет».
  Не, магчыма, прыйдзецца спісаць гэты вечар. пекла.
  Але ў гэты момант Лілі нахілілася наперад і прашаптала: «Дык што ж табе, Джэймс?»
  «Вы маеце на ўвазе хобі?» — спытаў ён.
  Жанчыны глядзелі адна на адну і засмяяліся. «Так, хобі. Ці ёсць у вас захапленні?»
  «Вядома. Хто не?»
   «Калі мы раскажам вам пра наша хобі, вы раскажаце пра сваё?»
  Калі гарачая прыгажуня з чорнымі валасамі ў абліпальных шортах задае вам гэтае пытанне, ёсць толькі адзін адказ: «Безумоўна».
  Рыжая палезла ў сваю маленькую сумачку і паказала пару кайданкоў.
  Добра, магчыма, ноч будзе лягчэй, чым ён думаў.
  
  ДЖЭЙМС РОБЕРТ ВЕРЛЕН валодаў пэўным шармам, гэта яму надала Амелія Сакс.
  Адзенне было дзіўным — паўночны каўбой сустракае Версачэ — і, верагодна, у яго было больш сродкаў для валасоў, чым у яе. Але, нягледзячы на гэта, яго дасціпная ўвага была цалкам на ёй і Лілі.
  З Лінкальнам Раймам у якасці рамантычнага і прафесійнага партнёра Амелія вызвалілася ад вар'яцтва свету спатканняў. Але да яго было незлічонае мноства вечароў у рэстаранах і барах з мужчынамі, якія былі зусім не прысутнымі. Іх думкі ўвесь час вярталіся да тэлефонаў Nokia або BlackBerry у кішэнях пінжакоў, да дзелавых здзелак на офісных працоўных сталах, да сябровак і жонак, пра якіх яны забыліся згадаць.
  Жанчына адразу ведае, з ёй мужчына ці не.
  І Джым Боб - яна любіла нік Лукаса Дэвенпорта для яго - безумоўна. Яго снайперскія вочы ўпіваліся ў іх, ён дакранаўся да рук, распытваў, жартаваў. Ён пацікавіўся .
  Вядома, гэта не была звычайная размова на сустрэчах у бары — пра сям'ю і былых, пра Метс, Нікс, палітыку і апошнія рэканструкцыі з Галівуду. Не, тэмай сённяшняга вечара была такая эзатэрыка, як апісанне тыпу вяроўкі, якой ён любіў звязваць «дзяўчат», дзе ўзяць найлепшыя кляпы для рота і якія пугі і кіі прычыняюць больш за ўсё болю, але пакідаюць найменш слядоў.
  Вярнуўшыся на гарышча Лінкальна, чацвёра следчых вырашылі шлях да псіхікі Верлена ляжаў праз яго ляту. Яго сада-сексуальная гісторыя дазволіла б ім увайсці. Лілі першай пайшла ў бар - разлічваючы, што адна цыбуліна можа прыцягнуць моль менш падазрона. Так, на той. Потым Амелія — ва ўборы, які яна павінна была набыць гадзінай раней — прыйшла, каб заключыць здзелку. І спатрэбілася цэлых шэсцьдзесят секунд, каб даведацца, што Верлен звычайна прыходзіў да Расты перад тым, як адправіцца на свае любімыя сіндэма-дайвінгі.
  Дзякуй, Facebook.
  Зноў з'явіўся тэлефон Верлена, і ён набраў пароль. Адкрыўся прыватны фотаальбом. І ён нахіліўся наперад, каб паказаць свае прызавыя стрэлы.
  Амелія з усіх сіл стрымлівала сваю агіду. Яна пачула, як Лілі хутка ўдыхнула, але старэйшы дэтэктыў ператварыў гэты гук у шэпт захаплення. Верлен прапусціў яе засмучэнне.
  Першая выява ўяўляла сабой аголеную жанчыну, апранутую толькі на каралі, з завязанымі вачыма, з заклеенымі або звязанымі ззаду рукамі. Яна стаяла на каленях на бетоннай пліце. Цікава, падумала Амелія і злавіла погляд Лілі. Бетонныя, як і пацярпелыя.
  Жанчына на здымку плакала — яе касметыка пацякла да падбародка, а на яе грудзях былі брыдкія рубчыкі.
  Верлен, відавочна ўзбуджаны, ахвотна пракручваў новыя выявы, на якія Амеліі было ўсё цяжэй глядзець. Спатрэбілася ўся яе сіла волі, каб выглядаць узбуджанай вобразамі жорсткасці.
  Ён даў працяглы аповед пра «партнёраў». Амелія чула толькі слова «ахвяры».
  Дзесяць хвілін.
  Пятнаццаць.
  У гэты момант Верлен сказаў: «Прабачце, дамы. Мне трэба бегчы ў пакой маленькага хлопчыка. Паводзьце сябе, пакуль мяне няма. Ці не!" Ён засмяяўся. «Вяртаюся праз секунду».
  - Пачакай, - сказала Лілі.
   Верлен павярнуўся.
  «Заўсёды чымсьці цікавіўся».
  Ён падняў брыво.
  «Які множны лік секунды?»
  · · ·
  - Гэты сукін сын, - сказала Лілі. Яна не ўсміхалася.
  «Божа, гэта было жудасна», - дадала Амелія. "Што думаеш?" Яна кіўнула ў бок туалетаў, дзе Джым Боб, магчыма, апаражняў свой мачавы пузыр, але напэўна напаўняў ноздры.
  «Паскуднік, падон, я хачу прыняць душ у дэзінфікуючым сродку для рук».
  «Згодны. Але хіба ён забойца?»
  - Гэтыя фатаграфіі, - прашаптала Лілі. «Я працаваў над сэксуальнымі злачынствамі, але гэта горшае, што я бачыў. З некаторых з гэтых ран, я гарантую, што ён паклаў адну або двух з іх у бальніцу ". Яна абдумала пытанне. «Так, я бачыў, як ён зрабіў яшчэ адзін крок і кагосьці забіў. Вы?»
  «Я так думаю».
  Лілія працягвала: «Я спадзяюся , што так. Чалавек, я сапраўды так. Я не хачу, каб за гэтым стаяла каманда з Narcotics Four».
  Амелія не надта клапацілася пра дэтэктываў, якія кіруюць элітным падраздзяленнем — Марцін Гловер, Дэні Вінчэнца і Кэндзі Прэстан — ва ўсіх было эга, як у збеглых жарабцоў, — але ніводнаму паліцэйскаму не хочацца думаць, што калегі катуюць і забіваюць розумаў толькі дзеля таго, каб павысіць узровень судзімасці, аднак высакародная іх справа.
  Амелія паглядзела на сяброўку. «Такім чынам. У вас з Лукасам была справа, так?»
  «Некаторы час таму, так. У Мінесоце і калі ён прыехаў сюды. Сапраўды націснуў паміж намі. Усё яшчэ робіць. Але не так. Мы рушылі далей. І вы з Лінкальнам, здаецца, добра падыходзіце».
   «Гэтак жа, як вы казалі. Пстрыкае. Не магу растлумачыць, не думай пра гэта».
  «У Лукаса з ім некаторыя праблемы. Вы ведаеце, быць у крэсле ".
  «Здараецца». Амелія засмяялася. «Вядома, Лінкальн жорстка ездзіць на людзях, а потым яны надакучваюць і кажуць: «Ты такі мудак». Або: «Да хрэн цябе». Яны забываюць, што ён квадрацыкл. Гэта разбівае лёд, і ўсё добра».
  «З Лукасам, я думаю, гэта нешта большае. Ён не будзе пра гэта гаварыць». Лілі панізіла голас. «Я павінен сказаць, што калі Лукас і я сустрэліся, гэта было, шмат у чым гэта было фізічна. Мне гэта трэба. Ты і Лінкальн?»
  «О, так. Верце ці не, але гэта добра. Відавочна розныя. Але добра. . . Ах, вось і наш пан і гаспадар».
  Выціраючы пальцамі нос, Верлен прабіраўся праз натоўп. Амелія была ўпэўненая, што ён наўмысна павярнуўся набок, каб пацерціся аб адну ці дзве азадкі.
  Адна з яго «выпадковай» ахвяры — мініяцюрная рыжая ў скураной спадніцы і чорнай блузцы — хутка павярнулася і з цёмнымі гнеўнымі вачыма выкрыкнула словы, якія яны не маглі пачуць. Хутка, як стрэльба, якая падае на капсуль, ён павярнуўся і ўпіхнуў яе тварам.
  - Божа, - прамармытала Амелія, цягнучыся да сумачкі, дзе ляжаў малы Глок. «Ён зробіць ёй балюча».
  «Пачакай. Мы пераязджаем, і гэта сапсуе ўсю аперацыю».
  Яны пільна сачылі. Халодная ўсмешка расцвіла на твары Верлена, калі жанчына насцярожана паглядзела на яго. Яна была прывабнай і яе фігура была ідэальнай, хоць было відавочна, што ў яе былі вугры ў маладосці або нейкая хвароба, якая пакінула шнары.
  За некалькі секунд, пакуль ён гаварыў з ёй, усё яшчэ халаднавата ўсміхаючыся, выраз яе твару змяніўся з разгубленасці на ўзрушаны і спустошаны; Амелія ведала, што ён каментуе яе колер твару. Ён працягвала нахіляцца наперад, здзекуючыся, здзекуючыся, пакуль не ўзяла сваю сумачку і не ўцякла ў ванную, усхліпваючы.
  Амелія сказала Лілі: «Яго выраз. Як вам гэта здаецца?»
  «Як быццам ён толькі што трахнуў кагосьці і хоча цыгарэту».
  Верлен прабраўся праз натоўп назад да бара.
  «Гэй, дамы. Сумуеш па мне?"
  
  У КРАЖЭННІ ЎЗЛОМУ БЫЛО , што асцярожнага рабаўніка рэдка турбавалі гаспадары дома. Яго заўсёды рабіў які-небудзь падглядваючы сусед.
  Лукас сядзеў на прыцемненым крынічку насупраць будынка Верлена, проста глядзеў і слухаў. Наваколле было цяжкім, недалёка ад Іст-Рывера, і яшчэ не аблажаным; будынкі маглі быць занадта гнілымі, занадта невыразнымі, занадта далёка ўверх па рацэ. Будынак Верлена быў невялікай загадкай — усяго два паверхі ў вышыню, але шырокі і глыбокі. Занадта вялікі для аднаго жыхара, падумаў Лукас. У яго быў неглыбокі ўваход над шырокім аднаступеньчатым навесам, з замураванымі прасторамі на ніжнім паверсе, якія калісьці былі вокнамі. У свой час гэтае месца магло быць гаспадарчай крамай з пад’езднымі кватэрамі над ім; у іншым раёне, далей у цэнтры горада, ён стаў бы начным клубам ці рэстаранам. Тут гэта быў проста занядбаны будынак, без аніводнага святла, ні праз закратаваныя вокны на галоўных дзвярах, ні з вокнаў другога паверха. Ці быў там яшчэ нехта? Лукас ведаў, што Верлен быў у бары ў Мідтаўне.
  Нічога не рухаецца. І ўсё роўна Лукас чакаў.
  Ён крыху паразмаўляў з Лінкальнам па душах. Калі жанчыны сышлі, Лінкальн сказаў: "Калі вы падыдзеце да чорнай шафы ля акна, у ніжняй частцы, з левага боку, ёсць шуфляда".
   Лукас падышоў да шафы, адчыніў дзверцы ніжняга ўзроўню, выцягнуў шуфляду і знайшоў граблі з электрычным замком.
  Ён дастаў яго і націснуў на курок. Мёртвы.
  «Артэфакт з майго былога жыцця. Ён па-ранейшаму будзе працаваць, але вам давядзецца паставіць у яго батарэйкі падвойнага А».
  «Вы хочаце, каб я ўзламаў кватэру Верлена?»
  «Лілі сказала, што вы часам выкарыстоўвалі нетрадыцыйныя тактыкі».
  Лукас сказаў: «Я пагляджу на гэта. Нават калі гэта працуе, могуць быць іншыя праблемы. Магчыма, побач ёсць іншыя людзі, замкі палепшыліся».
  «Такім чынам, вы не ўваходзьце», - сказаў Лінкальн. «Я проста адчуваю, што было б карысна, калі б хто-небудзь мог правесці папярэдні агляд. Вядома, нельга выкарыстоўваць гэта як доказ».
  Лукас кіўнуў. «Так. Калі вы даведаецеся, усё астатняе становіцца прасцей».
  Потым ён сказаў: «Слухай, я ведаю, што я цябе раззлаваў, таму што ў мяне былі праблемы з тваёй інваліднасцю».
  "Ты зрабіў. Раззлаваў мяне, - сказаў Лінкальн.
  - Ага, добра, - пачухаў шыю Лукас. «Гэта не мае да вас ніякага дачынення. Гэта чыста ад страху. Гэты шнар, — ён зноў дакрануўся да сваёй шыі, — маленькая дзяўчынка стрэліла мне ў горла з 22-га калібра. Прайшоў праз каўнер паліто, праз дыхальную трубу, трапіў у пазваночнік, але не ў яго. Дзіця павінна было забіць мяне — яна б зрабіла гэта, але тут быў доктар, яна зрабіла трахеатамію і не давала мне дыхаць, пакуль мы не патрапілі ў бальніцу. Але калі б у дзіцяці была іншая зброя, або калі б смоўж не прайшоў праз ашыйнік першым, яна б або вынесла мне пазваночнік, і я быў бы мёртвы на месцы, або я быў бы як вы. Гаворка ішла пра чвэрць цалі або каля таго, або любы іншы калібр. Я гляджу на цябе і бачу сябе».
  «Цікава», - сказаў Лінкальн.
   «Ці думалі вы пасля аварыі пра суіцыд?»
  «Так. Даволі значна", - сказаў Лінкальн. «Часам я не ўпэўнены, што зрабіў правільны выбар, застаўшыся жывы. Але мая цікаўнасць трымае мяне; Здаецца, у мяне заўсёды ёсць праца». Ён усміхнуўся. «Блаславі Бог усіх маленькіх злачынцаў».
  - А яшчэ ёсць Амелія, - сказаў Лукас.
  «Так. Потым ёсць Амелія.
  - Ты шчаслівы чалавек, Лінкальн, - сказаў Лукас.
  Лінкальн засмяяўся і сказаў: «Мне даўно ніхто не казаў пра гэта».
  · · ·
  Пасля гадзіны, праведзенай на спуску, Лукас вырашыў, што яму трэба або прасунуцца па будынку, або сысці. Ён устаў, выцер пыл з джынсаў і ўбачыў чалавека, які ішоў па тратуары да яго, адзін. Чалавек плюнуў у канаву і прыйшоў. Калі ён падышоў да Лукаса, той спыніўся і сказаў: «У цябе ёсць лішнія дваццаць?»
  «Не».
  «Я сапраўды не пытаюся», — сказаў мужчына.
  «Паглядзі на мяне ўважліва», — сказаў Лукас.
  Чалавек прыгледзеўся, потым сказаў: «Нахрэн!» — і пайшоў далей па вуліцы. Ён азірнуўся адзін раз, потым завярнуў за вугал і знік. Лукас пачакаў яшчэ некалькі хвілін, каб убачыць, ці вярнуўся мужчына, потым перайшоў вуліцу і, выкарыстоўваючы мабільны тэлефон як ліхтарык, паглядзеў на замок. Стары — добры, калі быў зроблены, а цяпер стары. Азірнуўшыся ў апошні раз, Лукас дастаў з кішэні граблі, сунуў кірку ў замок. Нейкі момант граблі заляскачалі, пакуль Лукас працягваў націскаць, а потым замок спрацаваў.
  Ён увайшоў унутр, зачыніў дзверы і паклікаў: «Хто-небудзь дома?»
   Ён прыслухаўся, але не атрымаў адказу, акрамя рыпання ў столі - пацук.
  «Гэй, хто-небудзь? Хто-небудзь тут?»
  Ніхто не адказаў. Дастаў з кішэні ліхтарык, уключыў. Ён знаходзіўся ў шырокім калідоры, справа ад яго ішлі прыступкі, а злева — падвойныя дзверы. У калідоры пахла гарэлым металам, нібы хтосьці працаваў зварачнай гарэлкай. Ён апынуўся ў патрэбным месцы.
  Ён паспрабаваў адкрыць падвойныя дзверы і выявіў, што яны адчыненыя, а на сцяне злева стаяла мноства выключальнікаў. Ён зачыніў за сабой дзверы і запаліў святло. Ён знаходзіўся ў шырока расчыненай майстэрні з некалькімі двухфутавымі бронзавымі скульптурамі, якія сядзелі на цяжкіх драўляных сталах, з разнастайнымі інструментамі для апрацоўкі металу — напільнікамі, электрычнымі шліфавальнымі станкамі, паліроўкамі, ручнымі пісцамі. Паветра ўнутры пахла паленым металам і паліравальным складам.
  Усе скульптуры былі на садамазахісцкія тэмы: аголеных жанчын бічаюць, звязваюць, збіваюць. Якраз тое, што вам трэба, каб унесці ў вашу гасціную лішнюю іскру, - падумаў Лукас.
  На далёкім краі студыі была нізкая драўляная сцяна, футаў дзесяць вышынёй, якой на два-тры футы не дасягала столі. За ім Лукас знайшоў вялікі ложак, камоду, вялікую шафу, набітую адзеннем, ванную пакой, другую шафу з пральнай машынай і сушылкай памерам з кватэру, пастаўленымі адна на адну, міні-кухню і невялікі стол для сняданку з двума крэсламі. Тэлевізар быў усталяваны на паваротным кране ў нагах ложка. Ён на імгненне пашарыўся ў гасцінай, не знайшоўшы нічога асабліва цікавага, і працягнуў экскурсію па студыі. І знайшоў ззаду ўнутраныя дзверы, ашаляваныя металам, усталяваныя ў раму на прыступку ніжэй астатняй часткі падлогі - дзверы, якія, хутчэй за ўсё, вялі ў склеп, падумаў Лукас. Глянуў на замок, зразумеў, што граблі не падыдуць: штука, напэўна, гадовая, медэка.
  Пасля хуткага агляду ніжняга паверха ён выключыў святло, адышоў у калідор і з дапамогай ліхтарыка падняўся па лесвіцы на другі паверх. Другі паверх уяўляў сабой сьмецьце: чарада асобных пакояў, якія, відаць, апошні раз выкарыстоўваліся ў якасьці гатэля, у кожным са зламанай ложачка або запэцканага матраца, розных частак у асноўным зламанай мэблі. Больш пацукоў: ён ніколі не бачыў ніводнага, але чуў.
  Для яго там нічога няма.
  Ён вярнуўся ў майстэрню, зачыніў дзверы, запаліў святло і зноў пайшоў глядзець на дзверы склепа. Адчыніць ніяк: немагчыма было. Ён стукнуў па ім некалькі разоў і прыслухаўся, нічога не пачуўшы. Тое, што ім сапраўды трэба, падумаў ён, было за тымі дзвярыма, і ў яго не было магчымасці туды трапіць.
  Ён прабыў унутры пяць-шэсць хвілін, і час ішоў.
  Ён дастаў з кішэні пластыкавы пакет, а з пакета яшчэ некалькі пакетаў у стылі Ziploc, у кожным з якіх была белая губчатая пракладка. Інструкцыі Лінкальна былі досыць простымі: уцісніце пляцоўку ў што-небудзь, што хочаце ўзяць, затым пакладзеце пляцоўку назад у поліэтыленавы пакет і запячатайце яе. Лукас прабіраўся па студыі, робячы менавіта гэта: выбіраючы бронзавыя апілкі з падлогі, з варштата і з зубцоў металічнага напільніка. Перайшоўшы ў зону зваркі, ён знайшоў набор зварачных прутоў і сунуў па адным у кішэню, а са смеццевага вядра — некалькі выкарыстаных прутоў.
  Ён узяў пробы некалькіх плям, якія, магчыма, былі крывёю, але вакол было дастаткова плям, алею і змазачных матэрыялаў, што ў яго ўзніклі сумненні. Ён браў пробу, калі ўбачыў у невялікай нішы ад асноўнай працоўнай прасторы паўтузіна распяццяў на шыйных ланцужках разам з каралямі з танных каменьчыкаў колеру вады, тонкай ніткай жэмчугу, кольцам на ланцужку. , і тры камплекты завушніц, усе прымацаваныя да сцяны прыхваткамі. І ён падумаў: трафеі? Калі яны былі, іх было дванаццаць. Нічога падобнага да іх у пакоі не было: ён зрабіў з паўтара дзясятка фотаздымкаў мабільнікам.
  Час сыходзіць. Выходзячы, ён агледзеў кожную з бронзавых скульптур і гліняны макет для другой, і заўважыў, што кожная з намаляваных на скульптурах жанчын насіла нейкае ўпрыгожванне, відаць, каб падкрэсліць сваю аголенасць. Ці магчыма калекцыя ювелірных упрыгожванняў не ўяўляла сабой трафеяў, а была для выкарыстання мадэлямі?
  Ён думаў пра гэта, калі патэлефанавала Лілі. «Ён рухаецца».
  - І я пайшоў, - сказаў Лукас. І ён падумаў: « Не для мадэляў». Гэта былі трафеі, а іх было дванаццаць.
  · · ·
  «Вы верыце ў гэта?» - сказаў Лукас Дэвенпорт, заходзячы ў гарадскі дом. Ён падняў поліэтыленавыя пакеты. «Гэта дзярмо выпала з акна, калі я праходзіў міма кватэры Верлена».
  Лінкальн крутануў матарызаваны інвалідны вазок, ахвотна — амаль галодна — заўважаючы доказы ў руцэ жыхара Мінесоты.
  «Часам вы ловіце перапынак. Што-небудзь відавочнае?»
  «Ніякіх груд костак і крывавых кайданоў. Некуды вядуць сталёвыя дзверы — здаецца, у склеп. Люблю бачыць, што за гэтым». Ён патлумачыў, што граблі замка не спраўляюцца з гэтай задачай. Ім патрэбны быў ордэр і кувалда.
  Лінкальн звярнуў увагу на доказы.
  Лукас апусціўся ў адно з плеценых крэслаў каля аднаго з вялікіх манітораў высокай выразнасці, які свяціўся, як білборд на Таймс-сквер.
  «Лукас?» У дзвярах стаяў Том Рэстан, памочнік Лінкальна. Гэта быў стройны малады чалавек, апрануты ў кашулю колеру лаванды, цёмны гальштук і бэжавыя штаны. «Спакусіць вас? Піва? Што-небудзь яшчэ?"
  «Пазней, дзякуй».
  Лінкальн сказаў: «Віскі для мяне».
  «У цябе ўжо было два», — запярэчыў Том.
  «Я вельмі задаволены вашай цудоўнай памяццю. Можна мне віскі? Калі ласка і дзякуй?»
  «Не».
  "Вядзі мяне..." Але ён звяртаўся да пустых дзвярэй. Ён скрывіўся. "Добра. Прыступаем да працы. Мэл, што там?»
  Мэл Купер выглядаў як вылюдак, якім ён, напэўна, і быў, бо быў містэрам-чараўніком крыміналістыкі на Усходнім узбярэжжы, калі не ў краіне. Мужчына быў бледны і падцягнуты, з тонкімі валасамі і акулярамі Гары Потэра, якія нязменна спаўзалі з носа.
  Нацягнуўшы пальчаткі, шапачку хірурга і аднаразовую куртку, Купер узяў сумку і выклаў яе змесціва на бланк для агляду — вялікія аркушы стэрыльнай газетнай паперы.
  «Добрая праца», — разважаў ён, гледзячы на старанна запячатаныя пакеты. «Вы раней працавалі на месцы злачынства?»
  - Не, - сказаў Лукас. «Але аднойчы я страціў судзімасць за згвалтаванне і забойства, таму што нейкі пачатковец спатыкнуўся і выпусціў чаравік злачынцы ў Медыцын-Лэйк. Гэта было адзінае сведчанне, якое ў нас было, якое магло б закрыць укол, і ў мяне было вельмі неабыякавае журы. Укол хадзіў».
  «Гэта балюча», - сказаў Лінкальн.
  «Вядома, праз месяц ён пайшоў за іншай ахвярай. Ён дрэнна выбраў. Яна трымала пад матрацам Redhawk пяць-пяць. Проста тры пяцьдзесят сем, а не сорак чатыры. Але гэта зрабіла сваю справу».
  «Ці засталося што-небудзь ад хлопца?»
  «Не нашмат вышэй шыі. Правасуддзе ўдастоілася, але было б нашмат чысцей, калі б хлопец CS захаваў доказы. Навучыў мяне ставіцца да гэтага як да золата».
  Спачатку Купер і Лінкальн прадэманстравалі аскепкі і завіткі з бронзы і іншых металаў.
   Выкарыстоўваючы аптычны мікраскоп на нізкай магутнасці, Лінкальн параўнаў іх з абрыўкамі, знойдзенымі на спінах жанчын-ахвяр. Ён глядзеў на форму абрыўкаў разам з паглыбленнямі ад інструментаў, якімі яны былі абрэзаны з вялікага кавалка металу — імаверна, адной са скульптур. «Сляды інструментаў мне вельмі блізкія», — сказаў Лінкальн.
  Лукас падышоў да манітора высокай выразнасці, падлучанага да мікраскопа праз кабель HDMI. «Так, я згодны».
  Затым яны павінны былі параўнаць хімічны склад металу з месца злачынства з абрыўкамі, знойдзенымі Лукасам у студыі. Купер прыступіў да аналізу кожнага з іх, выкарыстоўваючы спектрометр з тлеючым разрадам, газавы храматограф і сканавальны электронны мікраскоп.
  - Пакуль мы чакаем, - сказаў Лукас, паказваючы на сумку. «Магчымыя плямы крыві. З падлогі каля спальні».
  Купер пратэставаны з люміналам і альтэрнатыўнымі крыніцамі святла.
  «Так, у нас кроў».
  Тэст на рэагент пацвердзіў, што гэта чалавек, і тэхнік набраў яго. Выбарка, аднак, не адпавядала тыпам жанчын-ахвяр з папярэдніх сцэн.
  Яны пратэставалі ўзоры бетону, якія таксама сабраў Лукас, і параўналі іх з часцінкамі бетону, знойдзенымі ў спінах жанчын. «Блізка», - ацаніў Купер. «Без цыгары».
  «Чорт вазьмі». Затым Лінкальн зірнуў на дзвярны праём; ён пачуў амаль незаўважны гук ключа ў замку. Праз імгненне жанчыны-дэтэктывы ўвайшлі ў гасціную.
  «Як гэта прайшло?» — спытала Лілі ў Лукаса.
  Ён паціснуў плячыма. «Некаторыя доказы ўпалі з грузавіка». Ён кіўнуў на апаратуру, весела разбіраючы. Ён зірнуў на ўбор Амеліі. «Блін, табе трэба часцей хадзіць пад прыкрыццё».
  Ліля ўдарыла яго па руцэ. «Паводзьце сябе».
   Затым Лукас спытаў жанчын: «Якім быў Верлен?»
  - Небяспечна, - сказала Амелія.
  Лілі адказала: «Ён глядзіць на цябе, як на голую, і не можа вырашыць, што лізнуць першым».
  «А што потым лупцаваць».
  «Такім чынам, прадчуванне СМ апраўдалася?»
  «Вялікі час. Ён S да канца. Хоча быць крыўдзіцелем, а не пацярпелым».
  Лілі распавёў пра свой асабісты альбом Pinterest. «Ісус, прыклаў усю маю сілу волі, каб не штурхнуць яго па яйках. Вы павінны былі бачыць, што ён зрабіў з некаторымі з тых жанчын».
  «Ён прымушае вас дзвюх мілых дам пайсці з ім дадому?» — спытаў Лукас.
  «Вядома, але нам прыйшлося адкласці наш сэкс утрох. Нейкім чынам яго шклянку напаўнялі. Ён не быў у такой форме, каб звязаць каго-небудзь пасля такой колькасці бурбона. У мяне была спакуса дазволіць мудаку хістацца дадому і спадзявацца, што які-небудзь рабаўнік выб'е з яго дзярмо. Але Амелія была сталай, і мы пасадзілі яго ў таксі».
  Сакс зірнуў на поліэтыленавыя пакеты. «Што кажуць доказы?»
  «Толькі зараз, - сказаў ёй Лінкальн і прабурчаў: - Так, Мэл? Здаецца, гэта доўжыцца вечна».
  Мэл Купер, схіліўшыся над маніторам кампутара, не адказаў. Ён насунуў акуляры вышэй на нос і сказаў: «Цікава».
  - Гэта непрыдатны тэрмін, Мэл, - адрэзаў Лінкальн.
  «Я дабіраюся. Лукас сабраў у Верлена пяць розных відаў бронзы. Адна - тыповая сучасная формула: восемдзесят восем працэнтаў медзі і дванаццаць працэнтаў волава. Потым альфа-бронза, з прыкладна 4-5 працэнтамі волава.
  «Некаторыя іншыя ўзоры маюць больш высокую канцэнтрацыю медзі і цынку і некаторыя свінцу — гэта архітэктурная бронза. Іншыя - гэта вісмутавая бронза - сплаў, у якім шмат нікеля і сляды вісмута. Адзін узор мяне здзівіў — ён меў цвёрдасць па Віккерсу дзвесце».
  - Гэта бронза, якая выкарыстоўваецца ў мячах, - сказаў Лукас.
  Усе глядзелі на яго. «Для ролевых гульняў я пішу. Дапамагае даведацца пра старадаўнюю зброю. Рымскія афіцэры мелі бронзавыя мячы; у пяхотнікаў было жалеза».
  Амелія спытала: «Вы думаеце, што ён выкарыстоўвае бронзу ў якасці зброі?»
  Лукас паківаў галавой. «Не, я думаю, што гэта азначае, што ён атрымлівае свае матэрыялы ўсюды, дзе ён можа іх знайсці. Напэўна, з дзясяткаў сметнікаў і будоўляў».
  - Я згодны, - сказаў Лінкальн.
  Купер дадаў: «І ёсць трыэтаналамін, фтораборная кіслата і фтораборат кадмію».
  - Гэта флюс, які выкарыстоўваецца пры пайцы, - рассеяна сказаў Лінкальн.
  «Добра, вялікае пытанне: ёсць асацыяцыі, Мэл?» — спытаў Лукас.
  Падчас працы на месцы злачынства вельмі нешматлікія ўзоры доказаў сапраўды "супадалі", гэта значыць яны былі літаральна аднолькавымі. ДНК і адбіткі пальцаў усталявалі сапраўдную асобу, але мала што яшчэ. Аднак узоры доказаў з дзвюх сцэн могуць быць «звязаны», што азначае, што яны былі падобныя. Калі яны дастаткова блізкія, журы можа зрабіць выснову, што яны паходзяць з адной крыніцы. Тут каманда павінна была паказаць, што габлюшкі, знойдзеныя ў целах першых ахвяр, могуць быць цесна звязаны з тымі, якія Лукас сабраў у майстэрні Верлена.
  Купер нарэшце адсунуўся ад экрана. Ён не выглядаў шчаслівым. «Як і бетон, флюс і зварачныя стрыжні блізкія да слядоў з ранейшых месцаў злачынстваў».
  Твар Лінкальна насупіўся. «Але імі карыстаюцца ўсе, хто займаецца пайкай, зваркай або працай з бронзай. Я хачу ўстанавіць тоеснасць з самімі бронзавымі абрыўкамі».
  «Зразумеў. Але гэта больш праблема». Ён патлумачыў, што чатыры ўзоры бронзы на першым месцы злачынства цалкам адрозніваліся ад любога металу, сабранага Лукасам. Адзін узор, сабраны Лукасам у тую ноч, меў тую ж кампазіцыю, што і некалькі фрагментаў у першых сцэнах. Астатнія былі падобныя, але мелі «некаторыя кампазіцыйныя адрозненні».
  « Наколькі падобныя?» — агрызнуўся Лінкальн.
  «Я адчуваў бы сябе камфортна, даючы паказанні, што, магчыма , абрыўкі, укладзеныя ў ахвяры, паходзілі з гарышча Верлена. Але я не мог зрабіць лепш, чым гэта ".
  Доказы сведчаць , але не пацвярджаюць, што забойцам быў Верлен.
  «Тое ж самае з яго паводзінамі і гісторыяй сэксуальных злачынстваў», — дадала Лілі. «СіМ. Цалкам верагодна, што ён дастаткова асацыяльны, каб забіць. Але гэтага недастаткова, каб зрушыць журы».
  Гэта раздражняльнае маленькае патрабаванне "па-за разумным сумневам".
  Лукас распавёў жанчынам пра таямнічыя дзверы ў склеп. «Б'юся аб заклад, што там ёсць нешта выкрывальнае, але без ордэра мы не ўвойдзем».
  Цяпер Купер выставіў фатаграфіі караляў на тэлевізар высокай выразнасці. «Б'юся аб заклад, трафеі», — сказаў Лукас.
  "У асноўным крыжы", - заўважыў Лінкальн. «Чорт вазьмі, гэта значыць, што там яшчэ сем-восем ахвяр. Целы пакуль ніхто не знайшоў».
  - Або, - сказаў Лукас, - што гэта для ахвяр, якія ён чакае?
  Лілі раззлавана сказала: «Мы павінны спыніць гэтага ебана. Я маю на ўвазе зараз!»
  «Трафеі, некаторыя доказы, паводніцкі профіль, які знаходзіцца на полі», — рэзюмавала Амелія. «Ён павінен быць адзіным, нават калі мы пакуль не можам давесці справу. Але добрая навіна заключаецца ў тым, што калі ён адзін, ніхто з аддзела не задзейнічаны. Верлен проста нейкі псіх-адзіночка».
  - Не быў бы ў гэтым упэўнены, - сказаў Лукас. «Ёсць яшчэ адна магчымасць».
   Лінкальн зразумеў. «Магчыма, Narcotics Four выкарыстоўвалі Верлена , каб катаваць і забіваць жанчын, каб атрымаць падказкі, якія яны маглі б выкарыстоўваць».
  «Дакладна».
  Амелія скрывілася. «Вядома. Верлен быў дрэнным хлопчыкам. Магчыма, нехта з аддзела наркотыкаў вымагаў у яго інфармацыю ад жанчын. Такім чынам мянты захаваюць рукі чыстымі».
  Ліля ўздыхнула. «Я вазьму на сябе ўдар».
  Яны глядзелі на яе.
  «Мы павінны паведаміць Маркавіцу навіну: A, у нас недастаткова доказаў, каб затрымаць нашага любімага падазраванага. І B, яго сусветна вядомая інфармацыя пра наркотыкі таксама не зразумелая.» Яна паглядзела на таварышаў па камандзе. «Канечне, калі нехта іншы не захоча пагутарыць».
  Усе яны ўсміхаліся ёй.
  
  «МЫ ЗЛАВІЛІ ЯШЧЭ АДНОГА, сэр. Жанчына, гадоў дваццаці».
  Было восем трыццаць наступнай раніцы, і COD Стэн Маркавіц пацягваў сваю першую каву за дзень у адным са старых кантэйнераў, сініх з грэцкімі спартсменамі. Але, пачуўшы гэтую навіну, ён страціў усялякі густ да java. І за абаранак, які сядзіць перад ім, таксама.
  Яму спатрэбілася вельмі шмат, каб заквасіць сметанковы сыр з грэцкімі арэхамі.
  Начальнік дэтэктываў адрэзаў: «У яе дваццаць? Ці ў дваццатых ?»
  Малады дэтэктыў, хударлявы італьянскі амерыканец, сказаў: «Ёй было дваццаць дзевяць. лацінка. Знайшлі цела на пустыры ў NoHo». Ён стаяў у дзвярах, не ўнутр і не звонку, як быццам Марковіц мог вырашыць шпурнуць у яго стэплерам. Гэта здаралася раней.
  «Мне не падабаецца назва NoHo. Гэта не сапраўднае месца. Я магу жыць з SoHo, але нават TriBeCa настойвае на гэтым».
  Дзіця не адказаў, але рэагаваць не было на што.
  «Месца злачынства зараз», — сказаў ён.
  Маркавіц пагладзіў свой круглы жывот праз паласатую белую кашулю, якую жонка паслала яму раніцай. Ён набраў абаранак, які сачыўся, і рашуча кінуў яго ў смеццевы кошык. Ён прызямліўся з дзіўна гучным стукам; гэта быў першы ўваход за раніцу.
  "TOD?"
  «Экзаментар кажа каля поўначы», - сказаў дэтэктыў. «Канкрэтных падказак пакуль няма. Без розуму. Такая ж, як і іншыя: яна была юзерам, кряком і шмэкам. Знойдзены на ўчастку, які вядомы наркотыкамі».
  «Ён псіх, вось што ён ёсць. Гэта не мае нічога агульнага з наркотыкамі. Не пускайце гэтыя чуткі».
  «Вядома. Толькі..."
  «Толькі што?»
  Ваганне ў гэтым. "Добра."
  Маркавіц зірнуў на папку на сваім стале.
  АПЕРАЦЫЯ ЧЫРВОНЫ КРУК. ЗАСАКРЭЧАНЫЯ.
  Паліцыя Нью-Ёрка таксама мела звышсакрэтныя файлы. Лэнглі нічога не мае супраць нас, падумаў ён.
  «Вось і ўсё», — сказаў Маркавіц. «Я хачу справаздачу з месца злачынства, перш чым чарніла высахнуць. Зразумела?"
  «Вядома». Малады дэтэктыў застаўся стаяць.
  ГПК зірнуў на яго і кінуўся.
  Яго стацыянарны тэлефон пачаў званіць. Шэсць гузікаў, якія свецяцца, як елкі.
  Адзін рэпарцёр, два рэпарцёра, тры рэпарцёра, чатыры.
  Ён зірнуў на пусты дзвярны праём і адправіў смс, потым націснуў на пераключальнік дамафона.
  "Так, сэр?"
   «Утрымліваць усе выклікі».
  «Так, сэр, акрамя…»
  «Я сказаў, пачакай...»
  «Камісар на дваіх».
  Натуральна.
  «Стэн. Ёсць яшчэ адзін?» У чалавека не было брога, але Маркавіц часта ўяўляў, што камісар паліцыі Патрык О'Браэн гучыць так, быццам ён толькі што выйшаў з лодкі са старой краіны.
  - Баюся, што так, Пэт.
  «Гэта кашмар. Мне тэлефануюць з Gracie Mansion. Мне тэлефануюць з Олбані». Яго голас панізіў і перадаў самую жахлівую навіну. «Мне тэлефануюць з Daily News і Times . Huffington Post, дзеля бога».
  Адзін карэспандэнт, два журналісты.
  Камісар працягнуў: «Ахвяры - гэта меншасці, Стэн. Забойствы шкодныя для ўсіх».
  Асабліва яны, - падумаў Марковіц.
  Нарэшце камісар ужо не галасіў, а пытаўся. «Што ў цябе, Стэн?» У ягоным голасе сур'ёзны тон, потым: «Вельмі важна, каб у цябе нешта было. Чуеш мяне, Стэн? Я маю на ўвазе, што вельмі важна».
  вас нешта ёсць.
  Не мы. Не аддзел. Не горад.
  Марковіц хутка сказаў: «У нас ёсць падазраваны».
  «Чаму мне ніхто не сказаў?» Але ў яго голасе адчувалася палёгка.
  «Гэта адбылося хутка».
  «Вы трымаеце яго пад вартай?»
  «Не, але ён больш, чым цікавы чалавек».
  Паўза гаварыла, што не гэта хацеў пачуць камісар. «Ён злачынец ці не?»
   "Павінен быць. Толькі некалькі незадаволеных момантаў па справе, перш чым мы зможам яго зацягнуць».
  "Хто ён?"
  «Скульптар. Жыве ў цэнтры горада. І доказы важкія».
  «Слухай, Стэн, — сказаў камісар, вярнуўшыся да скуголення, — у вентылятар трапляе занадта шмат снарадаў». Патрык О'Браэн аддасць перавагу выразаць фігуру прамовы, чым вымавіць лаянку. «Прымусьце гэта працаваць».
  «Гм, што, Пэт?»
  «Хіба жыхары Нью-Ёрка не хацелі б прачытаць, што ў нас ёсць падазраваны?»
  - Ну, Пэт, у нас ёсць падазраваны. Не хапае толькі на ордэр. Або абвестка ў прэсе».
  «Вы сказалі, што доказы важкія. Я чуў, як вы гэта сказалі. Жыхары горада адчувалі б сябе значна лепш, ведаючы, што мы на вяршыні. Было б выдатна, калі б яны змаглі прачытаць гэта да таго часу, калі Times онлайн абновіцца ў наступным цыкле».
  Што было прыкладна кожныя паўгадзіны.
  «І я таксама адчуваў бы сябе лепш, Стэн».
  Нягледзячы на дзясятак гадоў працы COD, камісар мог паставіць яго на нізкае месца ў дзяржаўных справах за час, які спатрэбіўся, каб прыгатаваць у мікрахвалевай печы лазанью Стаўфера. - Добра, Пэт.
  Спарадкаваўшы думкі, Маркавіц узяў мабільны тэлефон. Набярыце нумар.
  «Ротэнбург».
  «Я толькі што чуў, дэтэктыў. Яшчэ адзін."
  «Правільна, Стэн. Мы на месцы здарэння. Цяпер ім кіруе Амелія. Ахвяру катавалі першай, як і іншых».
  «Я хацеў паведаміць вам, што вы даведаецеся ў прэсе, што ў нас ёсць падазраваны».
  Пасля доўгай паўзы Лілі сказала: «Хто?»
  «Ну, скульптар Верлен».
   «Ён наш падазраваны, Стэн. Ён не падазраваны ў прэсе. Ёсць вялікая розніца. На дадзены момант Верлена не для публічнага выкарыстання».
  «Што табе падказвае інтуіцыя, Лілі?»
  «Ён мудак, ён садыст. І ён выканаўца».
  «Які працэнт?»
  «Працэнт? Хрыстос, я не ведаю. Як гучыць дзевяноста шэсць і тры дзесятых працэнта?»
  COD дазволіў недарэчнасці прайсці.
  «Гэта супакоіць людзей, Лілі».
  Цішыня, відаць, калі яна спрабавала зразумець, чаму ім трэба супакоіць людзей. «Гэта не ўваходзіць у маю службовую інструкцыю, Стэн. Мая праца — лавіць мудакоў і саджаць іх у турму».
  Ён падняў вочы. Ён заўважыў жанчыну ў касцюме, якая стаяла ля яго кабінета і чакала. Яна была той, якой ён напісаў пятнаццаць хвілін таму.
  Маркавіц сказаў: «І я вывучыў іншую вашу тэорыю».
  "Што гэта?" - спытала яна рэзкім голасам.
  «Тое, што вы сказалі мне ўчора ўвечары. Што нехта, можа быць, з аддзела наркотыкаў 4 ці дзесьці яшчэ ў аддзеле, выкарыстаў Верлена, каб забіць жанчын. Не марнуйце час на гэта».
  "Чаму не?"
  Цяпер яго голас быў цвёрды, як металічны напільнік. «Таму што, дэтэктыў, я рабіў профіль зламыснікаў, калі вас стукалі па суставах пальцаў за тое, што вы гаварылі на ўроку. Верлен - адзіны аператар. Яго псіхічны профіль такі ж відавочны, як і першая старонка Post . Цяпер распачніце супраць яго справу. СТАТ».
  «Якой часткі табе не хапае, Стэн? Калі абвясціш, ён спаліць сваю чортава кватэру, доказаў не застанецца, і справа пойдзе ў херню. Ён злазіць. . . і працягвае забіваць кагосьці іншага».
  Асаблівасць арэхарэзак у тым, што яны часам зразаюць любыя арэхі на сваім шляху, а не толькі тыя, якія вы хочаце.
   - Дэтэктыў, - агрызнуўся ён. «Праз паўгадзіны вы пачуеце ў навінах, што ў нас ёсць падазраваны ў серыйных забойствах гэтых жанчын. Калі гэта азначае, што вам трэба набрацца сіл і працаваць хутчэй і больш — тады зрабіце гэта!»
  Націсніце.
  Ён зазірнуў у кабінет і кіўнуў. Каржакаватай жанчыне было гадоў сарака, бялявая, з сухім колерам твару і вачыма, якія сведчылі аб тым, што яна ніколі ў жыцці не смяялася. Яе адзенне было цьмяным.
  Яна азірнулася, каб пераканацца, што яны адны. Маркавіц кіўнуў на дзверы. Дэтэктыў Кэндзі Прэстан зачыніла яго.
  Ён прашаптаў: «У нас ёсць некаторыя праблемы».
  "Я чуў." Жанчына таксама была арэхарэзкай. Але ў яе быў самы меладычны голас. Ён чуў, як яна чытае казкі дзецям.
  «Мне трэба, каб вы рушылі наперад з тым, пра што мы гаварылі».
  «Цяпер? Я думаў, што мы рухаемся павольна».
  «У нас няма магчымасці марудзіць». Начальнік дэтэктываў адамкнуў ніжнюю шуфляду свайго стала і працягнуў ёй канверт. Яно было тоўстым, але не такім тоўстым, як можна падумаць. Пяцьдзесят тысяч долараў у сотнях сапраўды не займаюць шмат месца.
  «Я зраблю гэта зараз», - сказаў Прэстан. Яна была адным са старэйшых членаў аддзела па барацьбе з наркотыкамі. Яна сунула грошы ў сумачку, паднялася і пайшла да дзвярэй. Яе ногі, заўважыў ён, былі такімі ж далікатнымі, як і голас.
  Непасрэдна перад тым, як яна дакранулася да ручкі, Маркавіц сказаў: «О, парада, дэтэктыў?»
  Яна нахмурылася, адчуўшы, што яна зялёная. Яна жорстка сказала: «Я ўжо спраўлялася з падобнымі рэчамі ў мінулым, Стэн. Я ведаю-"
  «Гэта не мая парада. Мая парада - не аблажацца».
  
  АМЕЛІЯ ПЕРЫКЛЮЧАЛАСЯ паміж WABC і WNBC і раней, чым хто-небудзь іншы, сказала: «Мы хрэн».
  - Магчыма, - сказаў Лукас. Ён звярнуўся да Лінкальна: «Я разумею з маіх людзей з BCA, што пажары псуюць ДНК?»
  «Правільна», - сказаў Лінкальн. «Тэарэтычна, калі б ён скінуў некалькі галонаў газу ў той склеп — калі склеп — гэта пакой для забойстваў — ён мог бы знішчыць самыя важныя доказы. Мы б не атрымалі ДНК, калі б не знайшлі сапраўднае цела».
  Лукас сказаў Лілі: «Ты ведаеш, што я думаю. Калі ў яго на сцяне вісяць трафеі...
  "Яны", - сказаў Лінкальн.
  «Тады мы маем справу з больш чым чатырма загінулымі. Нават калі ў нас няма неабходнага для ордэра на ператрус, нам усё роўна трэба туды зайсці».
  Лілі пахітала галавой. «Нам патрэбны ордэр».
  Лукас павярнуўся да Лінкальна. «Дапамажыце мне тут».
  Лінкальн сказаў: «Мы ўзялі ўзоры з залітых бетонных прыступак па-за будынкам, для якіх нам не спатрэбіўся ордэр на ператрус, і мы выявілі, што бетон супадае з плямамі бетону на спінах ахвяр. Мы таксама знайшлі кавалачкі бронзы, якія хімічна ідэнтычныя бронзе, знойдзенай на спінах ахвяр».
  - Але... - сказала Амелія.
  Лінкальн падняў руку. «Ціха».
  - Гэтага, вядома, дастаткова для ордэра, - сказала Лілі. «Прынамсі, калі я пайду да правільнага суддзі, а я пайду. Калі вы напішаце спецыфікацыі прыкладання, я магу атрымаць яго праз гадзіну».
  «Я зраблю гэта», - сказаў Лінкальн. І Лукасу: «Калі ты вернешся ў будынак з парай калекцыйных пляцовак, прынясі мне гэтыя ўзоры. Задайце іх да сённяшняй раніцы. Бронзы можа і не быць, але цяпер у нас яе добрая калекцыя. Вазьміце з сабой некалькі плям. Ведаеш. На ўсялякі выпадак».
   Усе яны азірнуліся адзін на аднаго, а затым Лукас сказаў: «Прынамсі, тузін трафеяў».
  "Пасля таго, як вы зробіце збор, проста пачакайце там", - сказала Лілі. «Я не застануся ад цябе».
  - Я пайду з Лукасам, - сказала Амелія. «Калі нам спатрэбіцца заблакаваць будынак ззаду, або яму спатрэбіцца падмацаванне, пакуль мы там».
  «Магчыма, вы захочаце ўзяць з сабой каманду, — сказаў Лукас Лілі.
  «Уступная каманда? Усіх вязу. Я зраблю званок ветлівасці ў ФБР, яны захочуць мець назіральніка».
  "Я буду там", - сказаў Лінкальн. «Я не хачу, каб ваша каманда знішчала мае доказы».
  Яны ўзялі аўтамабіль Амеліі, бардовы Ford Torino Cobra 1970 года выпуску, спадкаемца Fairlane, які выдаваў цудоўныя 405 конскіх сіл і 447 фунтаў крутоўнага моманту. Дваццаціхвілінны шлях яны здзейснілі за дванаццаць хвілін. Праз восем хвілін яна паглядзела на Лукаса і сказала: «Ты ні за што не трымаешся».
  «Вы ведаеце, што робіце», - сказаў ён. «Ты амаль такі ж добры, як я».
  Яна фыркнула: «На чым едзеш?»
  «911».
  «Я заўсёды чула, — яна зрабіла паўзу ў сваім каментарыі, каб адсекчы нос гарадской машыне, калі паварочвала налева, — што кіроўцы 911...»
  «У мяне маленькі пеніс. Я ведаю. Кожны раз, калі я сустракаю кагосьці, хто не можа дазволіць сабе 911, я атрымліваю радок «маленькі пеніс». Таму я пытаюся ў іх, наколькі вялікую выбарку яны прагледзелі».
  Яна ўсміхнулася і сказала: «Аднак я табе скажу вось што: пры сумленнай прабегу я з'ела б твой 911 жыўцом».
  «Мне не падабаецца слова «справядлівы», - адказаў Лукас. «Справядліва» заўсёды азначае «на маю карысць». Калі гэта не на маю карысць, гэта «несправядліва». Калі вы, хлопцы, калі-небудзь трапіце ў Мінеапаліс, бярыце з сабой машыну. У мяне прабег адразу праз мяжу, у Вісконсіне. Вузкая дарожка, глухія пагоркі, дваццаць міль у даўжыню, можа дзвесце тармазных паваротаў».
  «Гэта несправядліва», — сказала яна, але зноў усміхнулася і шпурнула «Кобру» ў завулак, сцены пранесліся міма, у двух футах з кожнага боку, у шасці цалях ад акна Лукаса, калі яна ўхілілася ад смеццевага вядра. Лукас пазяхнуў і сказаў: «Пабудзі мяне, калі мы прыедзем».
  Ён адкінуўся на спінку свайго сядзення і сказаў: «Дарэчы, я адзін з лепшых шутэраў».
  Амелія высадзіла Лукаса, які быў апрануты ў джынсы, кашулю пола і красоўкі, у кватэру Верлена. Ён нёс заплечнік, які пазычыла яму Амелія. На доўгім блоку стаялі чатыры чалавекі, па два з кожнага боку, кожны асобна.
  Амелія накіравалася вакол квартала, адкуль магла назіраць за задняй часткай будынка. Лукас сядзеў на верленаўскім крыжыку; ён быў занадта сыты, каб быць вулічным чалавекам, але здалёк, са зграяй пад нагамі, ён мог прайсці. Перад тым, як сысці, яны паклалі некалькі бронзавых лускавінак у пакеты з пляцоўкамі для ўзяцця проб, і цяпер ён дастаў іх, па адной, стараючыся выглядаць так, нібы вытрасае цыгарэты з пачка, і ўціснуў іх у стойку. . Калі ў яго было пяць узораў, ён паклаў іх у пачак і зашпіліў.
  Скончыўшы гэта, ён устаў і пакрочыў па квартале, дастаў свой мабільны тэлефон, патэлефанаваў Лілі, Лінкальну і Амеліі і сказаў усім адно і тое ж: «Мы гатовыя».
  Лілі сказала: «Сорак хвілін».
  «Што так доўга?»
  «Нічога. Вы толькі што дабраліся хутчэй, чым трэба было. У мяне ёсць заяўка, прыкладна праз дзве хвіліны я сустракаюся з суддзёй, і каманда, якая ўваходзіць, рыхтуецца. Дык спакойна, хлопчык».
  Лукас працягваў падымацца па квартале, і далей да наступнага квартала, а потым пайшоў назад, і, нарэшце, нічога не адбывалася ў Верлена, ён завярнуў за вугал і абышоў вакол квартала, дзе знайшоў прыпаркаваную машыну Амеліі, а за ёй — фургон «Крайслер» Лінкальна. Амелія вылезла з боку пасажыра: «Хочаш пакінуць зграю?»
  «Так». Ён паглядзеў на гадзіннік. «Яшчэ паўгадзіны. Я знайду іншае месца, каб прысесці».
  "Заставайцеся на сувязі", - сказаў Лінкальн са спіны.
  Памочнік Лінкальна, Том, які быў за рулём, сказаў: «Я ўзяў з сабой некалькі бутэрбродаў. Гэтыя двое могуць гадзінамі праводзіць на месцы злачынства. Хочаш вяндліны з сырам...
  «Я не толькі хачу адзін, гэта дасць мне чым заняцца, пакуль я гляджу», — сказаў Лукас. «Нейкая прычына сядзець там».
  Лукас, несучы мяшочак з карычневай паперы для сэндвічаў, прамчаўся па квартале і знайшоў прытулку ў пяцідзесяці ярдах ніжэй за квартал ад уваходу ў студыю Верлена. Ён сеў, дастаў з мяшка вяндліну і сыр Тома, адкусіў і гучна сказаў: «Гэта цудоўная вяндліна і сыр».
  Ён думаў пра тое, што ў гарадах-пабрацімах амаль немагчыма купіць цудоўную вяндліну з сырам, і чаму гэта магло быць, але пра тое, што можна купіць выдатны сыр у Дэ-Мойне ці Чыкага, а потым падумаў пра Чыкага быўшы «свіным мясніком у свеце», калі мужчына высунуў галаву з дзвярэй за ім і сказаў: «Гэта падобна на ебаную сталоўку? У дарогу, мудак».
  Лукас пажаваў і праглынуў, потым выцягнуў мабільны тэлефон з кішэні і набраў Лілі, дэманстратыўна націснуў кнопку гучнай сувязі і, калі яна адказала, сказаў: «Мяне перасьледуе хлопец праз дарогу ад мэты, у 219 — Колькі часу спатрэбіцца, каб сюды сабраць, скажам, паўтара дзясятка будаўнічых інспектараў? Месца выглядае не такім трывалым».
  «Я магу атрымаць іх там праз гадзіну», - сказала Лілі.
   Лукас паглядзеў на хлопца ў дзвярах. «Гадзіна добрая для вас?»
  «Заставайся колькі хочаш», — сказаў хлопец і зачыніў дзверы.
  Праз пяць хвілін пасля гэтага міма будынка Верлена праехаў белы фургон, і хлопец на пасажырскім сядзенні ўважліва паглядзеў на Лукаса, а потым кіўнуў яму. Лукас кіўнуў у адказ. Фургон з'явіўся яшчэ праз пяць хвілін, ехаўшы ў супрацьлеглы бок, і на гэты раз кіроўца кіўнуў яму.
  Праз дзесяць хвілін пасля гэтага Амелія патэлефанавала: «У нас тут блакіруючы атрад. Мы з Лінкальнам прыязджаем».
  І Лілі: «Хвілінку».
  Група ўезду прыбыла на двух белых фургонах без апазнавальных знакаў, услед за ёй ехала Лілі на аўтамабілі без апазнавальных знакаў, яшчэ адна машына без апазнавальных знакаў, машына Амеліі і дзве патрульныя машыны. За імі фургон Лінкальна завярнуў за кут. Лукас пабег па вуліцы да іх, калі фургоны спыніліся прама перад стойкай Верлена, і двое хлопцаў з таранам падскочылі да дзвярэй; чацвёра паліцэйскіх у даспехах былі адразу за імі, і калі Лукас падышоў, апрацоўшчыкі бараноў разбілі дзверы, і браніраваныя паліцэйскія ўвайшлі.
  Лукас быў тут жа з Лілі, і калі яны нагрувасціліся да пад'езда, каманда раптам спынілася, пачуўся нейкі шум, і лідэр каманды крыкнуў: «У нас ёсць цела».
  Лілі і Лукас прабіліся ззаду праз натоўп, а Амелія на крок ззаду, і яны завярнулі за вугал каля дзвярэй, якія вялі ў студыю.
  Там быў Верлен, няўцямна гледзячы на адну са сваіх скульптур. Яго галава была ў крывавым месіве, а на падлозе ля кончыкаў пальцаў валяўся аўтаматычны пісталет.
  - Ёсць латунь, - сказала Амелія. яна гучала як прафесар забойства, яе голас халодны і аналітычны. Лукас убачыў снарад, які сядзеў ля нагі Верлена. Затым Амелія павярнулася да кіраўніка групы ўваходу і сказала: «Мы павінны ачысціць будынак. Але толькі два хлопцы на гэтым паверсе і трымайцеся па перыметры, далей ад месца забойства».
  Кіраўнік каманды кіўнуў і пачаў абзывацца.
  Лінкальн праціснуўся праз натоўп на крэсле, убачыў цела. Лілі сказала яму: «Гэта можа вырашыць шмат праблем».
  "Так, магло", - сказаў ён. «Але статыстыка кажа, што, хутчэй за ўсё, не будзе».
  "Што ты маеш на ўвазе?"
  «Серыйныя забойцы не часта здзяйсняюць самагубства. Ім падабаецца ўвага, якую яны атрымліваюць ад нас. Веселыя забойцы, якія перажываюць псіхічны зрыў. Яны заб'юць сябе амаль кожны раз, калі вы дасце ім шанец. Гэта альбо праблема, альбо магчымасць», — сказаў Лінкальн.
  «Магчымасць?»
  «Калі ён не забіў сябе, гэта праблема», — сказаў Лінкальн. «Калі б ён гэта зрабіў, я мог бы атрымаць з гэтага прыгожую паперу».
  
  «ЯКІ ГЭТА ДРОГА, САКС?»
  Агледзеўшы кватэру Верлена, яна сказала: «Бачыла і горш». Яна размаўляла з Лінкальнам, які быў на вуліцы перад домам. Яны былі звязаны праз гарнітуру і мікрафон.
  Яе меркаванне не мела нічога агульнага з непрыемнымі рэшткамі крыві і кавалачкамі костак, якія валяліся на падлозе скульптара каля цела (насамрэч, раны на галаве выклікаюць мінімальны прыток крыві). Яна мела на ўвазе тое, што гэтае месца было адносна незабруджаным. Калі б сцэны засталіся некранутымі пасля злачынства, групам судмедэкспертаў было б нашмат лягчэй апрацоўваць доказы. Але гэта здаралася рэдка. Выпадковыя мінакі, паляўнічыя на сувеніры, марадзёры, члены смуткуючых сем'яў забрудзіць месца здарэння слядамі доказаў, вымажа адбіткі пальцаў і сыдзе з усім, ад прыкметных эпідэрмальных клетак да самой прылады забойства. І некаторыя з найгоршых парушальнікаў былі тымі, хто першым рэагаваў. Зразумела, вядома; выратаванне жыццяў і ачыстка сцэны ад дрэнных хлопцаў маюць прыярытэт. Але стэнды былі знішчаны, а падазраваныя прызнаныя невінаватымі, бо ў адваротным выпадку важкія доказы былі знішчаны тактычнымі групамі і хуткай медыцынскай дапамогай.
  Але тут, як толькі здавалася, што Верлен збіўся з сябе, каманда, якая ўваходзіла, адступіла і дазволіла Лілі і Амеліі, узброеныя глокамі, вызваліць месца. Сачылі, каб нічога не парушыць.
  Потым Лілі адступіла і дазволіла эксперту зрабіць сваю справу. Цяпер у сваім камбінезоне, бахілах і капюшоне Амелія асцярожна ішла па адкрытай прасторы памерам пяцьдзесят на пяцьдзесят.
  «Гэта як звалка, Райм».
  Варштаты былі завалены інструментамі і плітамі з металу і каменя, інструментамі, зварачнымі маскамі, пальчаткамі і скуранымі курткамі, такімі тоўстымі, што яны здаваліся куленепрабівальнымі. Падлога была аднолькава захламленая. Груба апрацаваныя драўляныя скрыні з металічнымі зліткамі. Паддоны, загружаныя каменем і больш ломам. Адну сцяну запоўнілі бензабакі. Ручныя каляскі і дамкраты. Электрапілы і дрылі. Над галавой шэраг рэек і дарожак праходзіў па ўсёй прасторы на вышыні столі, каля пятнаццаці футаў уверх. Яны ўтрымлівалі электрычныя шківы і лябёдкі для транспарціроўкі металічных грузаў і гатовых скульптур па ўсёй прасторы. Боўталіся іржавыя ланцугі і крукі.
  Як па-хатняму, падумала Амелія.
  І ўсюды: скульптуры Верлена, зробленыя з металічных лістоў, пруткоў і пруткоў, звараных, спаяных або змацаваных балтамі. У асноўным бронза, але трохі жалеза, сталі і медзі. Быццам бы ён не мог цярпець, каб месца ў яго майстэрні не было пад старшынствам адной з яго дам.
  І дамы ў экстрыме.
  Нягледзячы на тое, што работы былі імпрэсіяністычнымі, не было ніякіх сумненняў у тым, што кожная з іх адлюстроўвала: жанчыну ў пакутах, такую ж жудасную, як апісаў Лукас Дэвенпорт. Сагнутыя назад, на карачках, звязаныя на спіне, плачуць ад болю, моляцца. Некаторыя з іх былі прабітыя адрэзкамі арматурных стрыжняў.
  Яна прымусіла сябе зірнуць міма трывожных скульптур і ўзяцца за працу. Проста таму, што Верлен, відаць, забіў сябе, Амелія не шукала менш старанна. У рэшце рэшт, самагубства - гэта тэхнічна забойства. Тое, што злачынец і ахвяра адно і тое ж, проста азначае, што следчым не трэба так жорстка гарбаціцца, як у выпадку забойства. Але яны яшчэ павінны гарбануць.
  І ў гэтым выпадку, вядома, на коне было многае, нават пасля смерці Верлена. Яна добра ўсведамляла, што скульптар мог выкрасці і схаваць іншую ахвяру дзе-небудзь у іншым месцы, закаваўшы яе ў ланцуг пад зямлёй, і ёй заставалася жыць усяго некалькі дзён, перш чым яна памрэ ад смагі або сыдзе крывёю — калі б ён бавіць час з ёй. .
  Амелія абшукала сцэну.
  Спачатку яна апрацавала цела, сфатаграфавала і зняла на відэа, потым ачысціла і запакавала ў мяшкі глок, які ён выкарыстаў, сабрала адзін адпрацаваны дзевяціміліметровы снарад, выцерла яго рукі на рэшткі агнястрэльнай зброі і таксама загарнула іх у поліэтыленавыя пакеты.
  Яна паклала яго ноўтбук Dell разам з тэлефонам і iPad, адзначыўшы, што там не было папяровай або электроннай версіі перадсмяротных запісак. Яна толькі што вяла справу, калі развітанне мужчыны перад тым, як скочыць з моста на Пяцьдзесят дзевятай вуліцы, было напісана ў твітары.
  Амелія шукала, як заўсёды, ідучы па сетцы. Гэта ўключала крок за крокам па прамой лініі ад аднаго канца сцэны да іншага, а затым паварочваўся, рухаўся крыху ўбок і вяртаўся. А потым, калі яна скончыла з гэтым, яна зноў пакрыла тую ж зямлю, перпендыкулярна першаму пошуку.
   На працягу гадзіны яна хадзіла па сетцы, адбіраючы пробы следу. Яна сабрала каралі і крыжыкі ў нішы. Убачыўшы іх зблізку, Амелія зразумела, што некаторыя з іх выглядаюць знаёмымі — і, нарэшце, яна зразумела чаму. На фотаздымках, якія Верлен паказваў ёй і Лілі ў бары, жанчыны, з якімі ён гуляў у свае сі-мазгаўскія гульні, насілі такія каралі. Так, Лукас меў рацыю, гэта былі трафеі. Трафеі не ахвяраў забойства, а яго сэксуальных заваёў.
  Потым яна павярнулася да сталёвых дзвярэй, пра якія ім казаў Лукас, якія вядуць у склеп. Ён быў адчынены, калі ўвайшла каманда, і яны з Лілі хутка яго ачысцілі. Цяпер яна шукала яго з пункту гледжання судовага паліцэйскага. Невялікая падземная камера была выкладзена цэглай і мела бетонную падлогу. Пахі былі мазуту, цвілі, стаялай вады і поту. Магчыма, апошні водар быў яе ўяўленнем, але яна думала, што не.
  Яна паглядзела на крукі, што тырчалі са сцен, на плямы на падлозе. Амелія спусцілася па хісткай лесвіцы ў зусім жудаснае месца. Яна правяла хуткі флюарэсцэінавы тэст на некалькіх цёмных плямах; вынікі пацвердзілі яе першапачатковую гіпотэзу крыві. І не было ніякіх сумневаў наконт кавалачкаў цёмных пругкіх кудзеркаў, якія яна засунула ў пакеты з доказамі. Яна пазнала сушанае мяса, калі ўбачыла яго.
  Яе палец у пальчатцы націснуў на TRANSMIT , і праз імгненне яна пачула нецярплівы голас Лінкальна. «Сакс. Дзе ты, чорт вазьмі?»
  «Па той бок сталёвых дзвярэй. У склепе Верлена».
  «І?»
  «Гэта амаль хоумран».
  «Гэта як быць амаль цяжарнай. Але толькі на гэты раз я дарую неахайную метафару. Вярніце доказы як мага хутчэй».
  Ён адключыўся, не развітаўшыся.
  
   ЛУКАС жыў у «Чатырох сезонах» на Пяцьдзесят сёмай вуліцы. Ён ляжаў у ложку, драпаючы пазногцямі на нагах верхнюю прасціну, і думаў абстрыгчы пазногці, а затым ісці на Мэдысан-авеню, каб зрабіць невялікія пакупкі на восеньскі гарнітур, калі ў яго зазваніў мабільны тэлефон.
  Амелія: «Ідзі сюды. Зараз."
  "Што здарылася?"
  «Гэта нядобра. І лепш пра гэта па мабільніку не гаварыць».
  Яму трэба было прыбраць: калі ў гарадскім доме Лінкальна не адбывалася перастрэлка, ён палічыў, што ў яго было столькі часу. Ён выйшаў з гатэля праз пятнаццаць хвілін пасля званка і знайшоў таксі каля ўваходных дзвярэй, якое высаджвала кліента. Лукас увайшоў у таксі і даў кіроўцу адрас Лінкальна, і кіроўца сказаў: «Для гэтага не варта ўключаць лічыльнік».
  "Рабі, што хочаш; Я дам табе дваццатку, калі мы прыедзем».
  Кіроўца ехаў з некаторым энтузіязмам, і Лукас званіў у дзверы Лінкальна праз дваццаць хвілін пасля званка Амеліі.
  "Што здарылася?" - спытаў ён, калі яна адчыніла дзверы.
  «Лілію затрымалі супрацоўнікі МУС. Яны могуць прыйсці за намі наступнымі».
  "Што?"
  «Я дазволю Лінкальну расказаць вам».
  Лінкальн усміхнуўся, калі Лукас увайшоў і сказаў: «Цяпер справы становяцца цікавымі».
  "Скажы мне."
  Доказы, якія Амелія сабрала пад кіраўніцтвам Лінкальна і якія Лінкальн прызнаў «даволі добрымі ў тыповых абставінах», былі дастаўлены не ў лабараторыю Лінкальна, а ў гарадскую лабараторыю.
  Па-першае, яны знайшлі некаторыя доказы таго, што мёртвых жанчын катавалі і забівалі ў невялікім сховішчы ў падвале майстэрні скульптара. Было відаць не так шмат доказаў, але дробязі - малюсенькія пырскі крыві, шматкі скуры, узоры мачы - даказвалі, што мёртвыя жанчыны былі там.
  Пісталет таксама правяралі — і тут узнікла праблема.
  «У мінулым годзе ў нас па горадзе бадзяўся яшчэ адзін псіх, але асаблівай спрытнасцю не адрозніваўся. Ён быў серыйным стралком. Хлопца па імі Лявон Піт. Меў звалку тут, у горадзе. Там ён і скінуў целы. Лілі кіравала камандай, якая высачыла яго. Была дэжурная група, яны ўзламалі яго кватэру, але дома нікога не было. Вось яны і ўсталяваліся каля кватэры чакаць яго, і неўзабаве ён прыйшоў з дарослым сынам. Калі да яго падышлі міліцыянты, ён зразумеў, што павінна адбыцца, і дастаў пісталет, і фактычна спрабаваў узяць сына ў закладнікі. У бойцы ён стрэліў з пісталета адзін раз, і Лілі стрэліла ў яго, стрэліўшы тры разы, і ён памёр па дарозе ў бальніцу.
  «Калі мужчыну застрэлілі, Лілі замарозіла сцэну, і яны прыцягнулі экіпаж на месца злачынства. Сярод іншага, у кватэры мужчыны знайшлі сем розных пісталетаў. У забойствах ён выкарыстаў чатыры розныя віды зброі, пра якія ведала паліцыя, і пасля праверкі яны выявілі, што тры са стрэльбаў, якія яны здабылі, былі сярод чатырох, выкарыстаных у злачынстве».
  Лінкальн зрабіў паўзу ў сваім апавяданні, і Лукас падказаў: «І?»
  «Пісталет, які мы знайшлі ўчора рукой Верлена, быў чацвёртым».
  "Што?" Лукас на імгненне разгубіўся. «Верлен быў звязаны з Лявонам Пітам?»
  «Гэта не тое, што яны прапануюць», - сказаў Лінкальн. «З аднаго боку, няма відавочнай сувязі. З іншага боку, на адным са снарадаў у пісталет Верлена быў адбітак пальца Лілі».
  Лукасу спатрэбілася імгненне, каб атрымаць яго. «Дык яны кажуць, што? Што яна ўзяла пісталет на першым участку і захавала яго як падкідны? А потым учора вечарам яна зайшла ў кватэру Верлена, забіла яго і зрабіла гэта падобным на самагубства?»
  «Вось што яны прапануюць».
  «Гэта смешна», - сказаў Лукас.
  «Унутраныя справы так не лічаць», — сказала Амелія. «Справа ў тым, што яны не могуць высветліць ніякага іншага механізму, каб атрымаць адбітак пальца Лілі на гэтай абалонцы. Яна ніколі не дакраналася да пісталета ў Верлена».
  «Але навошта ёй гэта рабіць? Навошта забіваць Верлена? Пасля таго, як я туды ўвайшоў, мы зразумелі, што ён у нас».
  «Але важкіх доказаў у нас не было, і гэта ўсё, што ведае МУС. Вось што Лілі паведаміла ўчора ўвечары. Мы не можам сказаць ім, што ў нас былі важкія доказы, таму што тады мы павінны былі б сказаць ім, што вы незаконна ўвайшлі. Такім чынам, іх тэорыя заключаецца ў тым, што яна ведала, хто быў забойца, але не магла да яго дабрацца, таму забіла яго. Знялі яго з вуліцы».
  «Ой, чувак, гэта не так, — сказаў Лукас.
  - Ёсць яшчэ адзін аспект, - сказала Амелія. «Лілі — аператар. У яе ўсё атрымліваецца, але яна шмат ступае на пальцы. Гэта добра, калі яна мае ўсю гэтую абарону наверсе. Але цяпер, з гэтым, ну, нехта амаль імгненна зліў вынікі лабараторыі. Напэўна, нейкі стары вораг-бюракратычны. Гэта на кожнай тэлестанцыі ў Нью-Ёрку. Яны крычаць за яе галаву».
  «Не забудзьцеся расказаць яму пра тое, што яшчэ чакаецца», — сказаў Лінкальн.
  «Ага, так». Амелія дастала мабільны тэлефон і паглядзела на час. «ІА задаецца пытаннем, ці меў хто-небудзь з нас да гэтага дачыненне. У нас пара паліцэйскіх з аддзела забойстваў на шляху. Яны хочуць з намі размаўляць. Я іх ведаю. Яны цвёрдыя хлопцы».
  Лукас паціснуў плячыма. «Мы пакідаем крадзеж з узломам, збор доказаў мінулай ноччу і расказваем ім усё астатняе. І мы гаворым ім, што іх прымаюць за хлуснякоў — што Лілі не магла гэтага зрабіць і што нехта іх падманвае».
  - Гэта іх раззлуе, - сказала Амелія.
  "Гэта тое, што мы хочам зрабіць", - сказаў Лукас. «Мы хочам, каб яны абараняліся. Мы хочам, каб іх знялі з нашай спіны, каб мы маглі зразумець, што насамрэч адбылося. І мы ім гэта гаворым».
  · · ·
  «Пытанне ў тым, - выплюнуў Лукас Дэвенпорт, - хто яе падстаўляе?»
  Лінкальн пагадзіўся. Гэта было адзінае пытанне. У Лукаса, Амеліі і Лінкальна не было ніякіх сумневаў, што Лілі невінаватая.
  Якім бы лайном ні быў Джым Боб Верлен, якім бы вінаватым ён ні быў у садысцкім забойстве — і якой бы жорсткай лікам ні была Лілі Ротэнбург — яна ні ў якім разе не вывела б яго такім чынам.
  Каманда вярнулася ў гарадскі дом Лінкольна — усе, вядома, акрамя Лілі, якую ўсё яшчэ затрымлівалі.
  І чыя адсутнасць была абуральна відавочнай.
  - Дык вось, - паўтарыў Лукас. «Хто за гэтым стаіць?»
  «Хтосьці з крыўдай?» — прапанавала Амелія.
  - Можа быць, - сказаў Лукас. «У свой час яна нажыла ворагаў. Ці, можа, нейкі мудак хоча сарваць справу, якую яна вядзе».
  «А як жа Верлен?» — спытала Амелія. «Ён забіў тых жанчын? Ці яго таксама падставілі? І якая гэтаму прычына?”
  Погляд Лінкальна, праўда, часам блізарукі, на пытанні, чаму і хто, увогуле лепш за ўсё атрымаў адказ, як і што: гэта значыць, з дапамогай доказаў. «Навошта марнаваць час на спекуляцыі? Паглядзіце на факты ».
   «У цябе калі-небудзь добры настрой, Лінкальн?» — спытаў Лукас.
  Буркатанне падказала, што адказ можа быць адмоўным.
  Але Лукас зразумеў сваё. «Што мы павінны даказаць, што самагубства было сфальсіфікавана?»
  Гледзячы на фотаздымкі цела Амеліі, Мэл Купер сказаў: «Апёкі парахам і пячатка на дуле адпавядаюць стрэлу з блізкага кантакту».
  Лукас таксама разглядаў фатаграфіі. «І тканка, кроў і косці на ствольнай скрынцы кавалка гэта пацвярджаюць. Але гэта быў стрэл у скроню. Гэта рэдкасць у выпадку нанясення сабе ран. Звычайна небарака кусае морду».
  «Гэта азначае, што нехта мог выцягнуць кавалак, калі Верлена адвярнулі, падысці ззаду або побач з ім і застрэліць. Так што, магчыма, ён ведаў стралка».
  Купер сказаў: «Але на руках Верлена былі сляды стрэлаў».
  Стральба з любога пісталета і большасці вінтовак прыводзіць да таго, што часціцы гарэлага пораху і газы забруджваюць руку, якая трымае зброю.
  Але Лукас прамармытаў: «Чорт вазьмі, гэта лёгка. Двойчы страляў».
  «Так!» — з захапленнем сказаў Лінкальн. «Добра. Верлен упускае злачынца. Ён—або яна—стае побач з ім і выдзімае яму мазгі. Потым злачынца кладзе пісталет у рукі Верлена і зноў націскае на курок. Банг . . . На творы — адбіткі пальцаў Верлена, на руцэ — ГСР. Пэрп збірае другі снарад і пакідае пісталет на падлозе».
  «Але дзе другі смоўж?» — спытаў Бондар.
  Лукас, відавочна раззлаваны тым, што яго сябра падставілі, адрэзаў: «Божа, толькі паглядзі на фатаграфіі сцэны! Уся праклятая студыя падобная на кулявост на палігоне — тысячы кавалкаў металу. Палова яго цытатніка падобная на малпу, якую стукаюць па ёй малатком. Ніхто б не заўважыў кулявы звон».
  Амелія сказала: «Добра, гэта можа спрацаваць. Але галоўная праблема: а як наконт адбітка пальца Лілі на гільзе, выпушчанай з прылады забойства? Як, чорт вазьмі, злачынец зрабіў гэта?» Яна закінула на плячо свае доўгія рудыя валасы. Лінкальн быў забаўлены, убачыўшы, што Лукас уважліва сачыў за зачысткай. Ён разважаў: Тое, што ты верны муж, не азначае, што ты сляпы.
  Лінкальн сказаў: «Унутраныя справы сцвярджаюць, што Лілі ўзяла пісталет на месцы, дзе яна застрэліла Левона Піта, ратуючы яго сына. Зноў жа, як называлі?»
  «Хлопчык?» — спытаў Мэл Купер, гартаючы файл. «Эндзі».
  Затым Лукас пстрыкнуў пальцамі. "Пачакай. Нешта тут не так. Гэта пісталет Лявона Піта — і, як мяркуецца, ён быў зараджаны патронамі Піта. Навошта Лілі перазараджаць часопіс сваімі патронамі? У гэтым няма сэнсу. Я не кажу, што яна вывела б кагосьці такім чынам, але калі б яна гэта зрабіла, яна б не падурнела.
  Амелія сказала: «Хтосьці скраў адзін з яе патронаў і кінуў яго ў часопіс».
  «Насіў пальчаткі».
  «Або касцянікамі», — сказаў Лукас, маючы на ўвазе зараджанне зброі, трымаючы кулі паміж пальцамі, не дазваляючы наканечнікам датыкацца з латунню або снарадам.
  Лукас кіўнуў. «Наш сябар Маркавіц не зусім звар'яцеў ад таго, што хлопчыкі і дзяўчынкі з аддзела наркотыкаў уцягнутыя. Але гэта схіляецца да мяне ".
  "Ну, IA не збіраецца верыць нам на слова", - адзначыў Купер. «Як мы дакажам, што нехта выцягнуў з Лілі снарад?»
  Лінкольну прыйшла ў галаву ідэя. «Выклік балістыкі. Папрасіце іх выпрабаваць снарад з ніжняй часткі ружжа па самагубцу Верлена. Я хачу трохмерныя выявы гэтай ракавіны ў параўнанні з той, на якой адбіткі Лілі. І я, чорт вазьмі, хачу іх зараз».
  "Буду рабіць."
   Не так хутка, але было нядрэнна. Праз паўгадзіны выявы былі на вялікім маніторы перад імі.
  Лінкальн зірнуў то на Лукаса, то на Амелію. «Вы двое майстры па стральбе. Што думаеш?"
  Гэта спатрэбілася не больш, чым хуткі погляд. Яны кіўнулі адзін аднаму. Лукас сказаў: «Гільза з адбіткамі Лілі была апрацавана так, каб адпавядаць ствольнай скрынцы пісталета Піта. Сапраўдны злачынец атрымаў адзін са сваіх патронаў і перарабіў яго».
  — Так, — пагадзілася Амелія. «Такім чынам, той, хто гэта зрабіў, разбіраецца ў зброі і металах. Гэта сапраўды высокая якасць, блізкія допускі».
  «Добра, гэта даказвае, што яе падставілі. Але гэта не набліжае нас да таго, хто падстаўляе Лілі», — сказаў Купер.
  Парушыўшы доўгае маўчанне, Лукас сказаў: «Магчыма, так і ёсць. Амелія, ты ведаеш кагосьці ў пакоі паліцыі Нью-Ёрка?»
  «Каго-небудзь ведаеш?» — спытала яна, смеючыся. «Гэта мой дом удалечыні ад дома».
  
  СТЭН МАРКОВІЦ СТАЯЎ НА ПРЫБУДЗЕ побач з камісарам паліцыі разам з некаторымі паслугачамі з мэрыі і адным-двума супрацоўнікамі па сувязях з грамадскасцю. Яны былі ў прэс-зале ў One Police Plaza.
  Мікрафоны, камеры і сотавыя тэлефоны ў відэарэжыме ашчацініліся, як РПГ і кулямёты, цэлячы ў бок чыноўнікаў — хоць Маркавіц, здавалася, быў пераважнай здабычай у перакрыжаванні прыцэла, мяркуючы па шчыльных кадрах.
  «Я не думаю, што ў вашага боса добры дзень», - сказаў Лінкальн Амеліі. Яны сядзелі побач і глядзелі на вялікі экран тэлевізара ў кутку яго гасцінай.
  Лукас быў у іншым месцы, рыхтаваўся.
   «Не падобна. І што вы думаеце?» - разважала яна. «Палова горада глядзіць?»
  «Палова краіны», — запярэчыў Лінкальн. «Апошнім часам у навінах няма добрых серыйных забойцаў. Усе акулы хочуць кавалачак гэтага».
  Здавалася, што ўсе СМІ, акрамя CSPAN і Telemundo, былі прадстаўлены.
  «Дамы і спадары», — пачаў Маркавіц разумна, хоць і тонам, з якога вынікала, што ён насамрэч разглядае іх як акул.
  Яго заглушылі іх крыклівыя пытанні.
  «Які быў матыў катаванняў?»
  «Ці істотна, што ахвяры былі прадстаўнікамі меншасьцяў?»
  «Ці ёсць сувязь паміж гэтай справай і справай Бекера некалькі гадоў таму, у якой фігураваў Лукас Дэвенпорт?»
  «Не маглі б вы расказаць нам пра сэксуальнае жыццё Верлена?»
  Вар'яцтва.
  Відавочна, Маркавіц ужо рабіў гэта раней і пачаў гаварыць вельмі ціха — стары прыём. Раптам акулы зразумелі, што нічога не пачуюць, калі будуць лямантаваць далей, і спантанна, як рыба, змоўклі.
  COD даў яму ўдар, а потым працягнуў. «Як вы, напэўна, ведаеце, дбайнае вывучэнне і аналіз доказаў і паводніцкі профіль прывялі следчых да меркавання, што жыхар Манхэтэна, Джэймс Роберт Верлен, быў выканаўцам нядаўніх забойстваў жанчын у горадзе. У выніку згаданага расследавання г-н Верлен пакончыў з сабой. І доказы пацвярджаюць гэтую здагадку».
  Лінкальн прамармытаў: «Ах, вельмі рады бачыць, што ў акадэміі яны ўсё яшчэ выкладаюць на курсах, дзе трэба выкарыстоўваць дзесяць слоў».
  Амелія засмяялася і пацалавала яго ў шыю.
  «Вы, напэўна, таксама ведаеце, што лічылася, што паліцыя Нью-Ёрка дэтэктыў застрэліў містэра Верлена і паспрабаваў схаваць забойства, зрабіўшы так, што смерць была самагубствам.
  «Далейшае расследаванне паказала, што дэтэктыў Лілі Ратэнбург насамрэч не была датычная да смерці спадара Верлена. Асоба або асобы наўмысна падкінулі доказы ў спробе ўцягнуць дэтэктыва. Гэты афіцэр вызвалены ад адказнасці. Цяпер таксама аказалася, што г-н Верлен не быў выканаўцам забойства жанчын. Дэтэктыў Ротэнбург зноў кіруе аператыўнай групай па расследаванні забойстваў. Чакаем, што ў бліжэйшы час падазраванага затрымаюць. На дадзены момант у мяне няма ніякіх каментароў».
  «Ці азначае гэта, начальнік дэтэктываў, што Верлен таксама быў забіты гэтым падазраваным? . . .”
  У поле зроку з'явіўся новы лагатып мікрафона. Прыехаў Тэлемунда.
  «Ці можаце вы сказаць нам, над якімі слядамі працуе дэтэктыў Ротэнбург? . . . Ці можаце вы запэўніць жыхароў Нью-Ёрка, што больш ніхто не знаходзіцца ў небяспецы?»
  Маркавіц некаторы час разглядаў акул, і Лінкальн падумаў, што насамрэч скажа: «Якім дурным трэба быць, каб не зразумець: «У мяне больш няма каментароў»?»
  Замест гэтага: «Дзякуй». Ён павярнуўся і сышоў са сцэны.
  
  АМЕЛІЯ ЗРАБІЛА НЕКАЛЬКІ званкоў на тэлевізійныя станцыі, выдаючы сябе за раз'юшанага паліцэйскага, і паведаміла ім, што Лілі знаходзіцца ў гарадскім доме Лінкальна. «Яна вінаватая, яна гэта зрабіла, вы павінны дастаць ёй», — сказала яна журналістам.
  На працягу гадзіны на тратуары каля гарадскога дома Лінкальна было шэсць здымачных груп і паўсотні рэпарцёраў. Адзін з іх нарэшце падышоў і пастукаў у дзверы, а Амелія выглянула і спытала, чаго яны хочуць.
   Яны хацелі Лілі.
  Трохі пагаварыўшы, Лілі выйшла на крыж, сказала ім, што зробіць адну заяву для пратакола, і ўсё.
  «У мяне ёсць вельмі дакладныя ўяўленні аб тым, як гэта магло адбыцца», — пачала яна.
  «Ты вінаваты?» - крыкнуў нехта.
  «Вядома, я не вінаватая», - сказала Лілі. «Я ні ў чым не вінаваты, акрамя таго, што спрабаваў адшукаць забойцу з катаванняў. Але магчымасцяў зараз вельмі мала: лагічных магчымасцей. Я буду збіваць іх па чарзе, і калі скончу, у нас будзе гэты вар'ят. У бліжэйшыя дзень-два. Я ў гэтым упэўнены».
  Прэс-канферэнцыя доўжылася яшчэ дзве-тры хвіліны, потым яна сказала, што больш пра гэта гаварыць не будзе, і вярнулася ўнутр. Супрацоўнікі навін разышліся, за выключэннем радыёрэпарцёра. Гумавікі пайшлі з імі.
  Праз гадзіну Лукас высунуў галаву за дзверы. «Калі вы чакаеце Лілі, яна выйшла ззаду паўгадзіны таму».
  У дзесяць гадзін вечара Лукас і Лілі накіраваліся ў Вест-Сайд, у Трыццатую на захад ад Дзевятай авеню. За імі сачылі яшчэ дзве машыны, у кожнай з якіх было па два паліцэйскія, у тым ліку Амелія.
  Лілі патэлефанавала, а потым сказала Лукасу: «Ён у дарозе. Ён выйдзе на станцыі Пенсільванія, а потым пойдзе пешшу, калі толькі не збіраецца ў іншае месца».
  - Я хвалююся, - сказаў Лукас. «Ён звар'яцеў. Калі ён накінецца на цябе, я маю на ўвазе, што ён можа проста...
  «Ён працуе ў шпіталі. Наўрад ці ён будзе мець пры сабе зброю. І тое, што я апранута, устойлівае да ўдараў».
  «Аднак нішто не абаронена ад нажоў», — сказаў Лукас. «Што нам сапраўды трэба зрабіць, гэта запаволіць».
  "Я не згодна", сказала Лілі. «Цяпер горача. Ён павінен быць пачуццё вуліцы. Калі ў яго занадта шмат часу, каб падумаць пра гэта, ён можа пачаць гэта прыкрываць. Калі ён сапраўды падумае, ён будзе ведаць, што я ніколі не падыду да яго адна. Мы не можам дазволіць яму думаць».
  Лукас думаў, што Эндзі Піт жыў у цёмным будынку з карычневага каменя, на акультурванне якога спатрэбіцца не менш за пяцьдзесят япі і пара пакаленняў. Яны сядзелі ў квартале ад іх, і нешматлікія людзі на тратуарах альбо пераходзілі вуліцу, альбо адыходзілі на дальні край тратуара, калі зразумелі, што ў прыпаркаваных машынах ёсць людзі. Ішла пара, а потым надта шчаслівы хлопец з белым сабачкам.
  Лілі ўзяла званок на паліцэйскую трубку. «Ён на тратуары. Ён ідзе сюды».
  "Дрот - гэта добра", - сказаў Лукас. Паверх камізэлькі Лілі была апранута ў дрот, з-за чаго яна выглядала крыху пузатай; але пузаты быў у парадку, улічваючы альтэрнатыву.
  Яны прынялі званок ад Амеліі, якая разам з трыма паліцэйскімі схавалася ўніз па лесвіцы склепа ў будынку на другім баку вуліцы. «Мы сабраліся тут».
  Праз хвіліну яна патэлефанавала яшчэ раз: «Ён праз Дзявятую, усё яшчэ ідзе. У яго мяшок з прадуктамі».
  Яшчэ дзве хвіліны: «Ён за два кварталы».
  Лілі сказала: «Пойдзем».
  Ліля падышла да калода, які вёў у жылы дом. Дзверы былі замкнёныя, але граблі імгненна адчынілі іх, і Лукас ступіў у пярэдні пакой. Унутры гарэла слабая лямпачка, і ён працягнуў руку і адкруціў яе, на чвэрць цалі за раз, з-за цяпла. Калі яна патухла, ён адкруціў яе яшчэ на чвэрць цалі, потым выцягнуў стрэльбу, узвёў курок і прыхінуўся да сцяны. Лілі глядзела на яго праз шкло, у пяці цалях ад яго, і ён чуў яе радыё. «Ён заверне за вугал праз дзесяць секунд. Дзевяць. Восем».
   Лілі адчыніла дзверы, выключыла радыё і працягнула яго Лукасу. Яны абодва лічылі. Сем. Шэсць. Пяць. чатыры.
  Эндзі павярнуў за кут. Лукас глядзеў міма галавы Лілі і сказаў дастаткова гучна, каб яна пачула: «Ён цябе бачыў. Стук у дзверы».
  Яна грукнула дзвярыма.
  Лукас сказаў: «Ён падыходзіць. Ён у ста футах».
  Лілі адвярнулася ад дзвярэй, нібы здаючыся, потым убачыла Эндзі і яго сумку. Эндзі спыніўся пад адзіным бліжэйшым ліхтаром, а Лілі спусцілася па прыступках і паклікала: «Паліцыя. Гэта ты, Эндзі? Пачакай там».
  Калі б ён уцёк, ім прыйшлося б паспрабаваць нешта іншае.
  Ён не пабег. Ён сказаў: «Ты паліцэйскі, які забіў майго бацьку».
  "Правільна. У мяне да вас некалькі пытанняў. Мы высвятляем, як кавалак латуні, гільза ад дзевяціміліметровага патрона, трапіла ў пісталет, які выкарыстоўваўся для чарговага забойства. Магчыма, вы чулі пра гэта. Калі я падумаў, Эндзі, ёсць толькі адзін спосаб, ці не так? Вы падабралі гэта. Мы замарозілі месца злачынства, але вы былі ў самым цэнтры, са сваім бацькам. Што вы зрабілі, наступілі? Укленчыць на гэта? Вы стаялі на каленях побач з ім».
  Лукас, гледзячы з акна, убачыў, як Эндзі нешта робіць левай, свабоднай рукой; нешта ў кішэні пінжака. Не было відаць, што, але Лілі, падобна, не хвалявалася; але тады яна магла б не ўбачыць ход. Яна штурхнула яго, працягваючы гаварыць. «Знайшлі пакой забойстваў і выявілі нейкую ДНК, якой там не павінна было быць. Няшмат, некалькі кавалачкаў скуры, але для нас дастаткова. Значыць, у мяне ёсць ордэр. Нам патрэбны ваш узор ДНК. Гэта не пашкодзіць. У мяне ёсць камплект, нам трэба, каб вы пачысціце мазок ад дзёсен».
  «Я ўкленчыў на яго», - сказаў Эндзі.
  "Што?"
   «Я ўкленчыў на гэта. Абалонка. Я не спрабаваў гэта зрабіць, проста выпадкова стаў на калені. Калі ўбачыў, што гэта такое, паклаў у кішэню».
  «І вы перазагрузілі яго».
  "Канешне. Мы з папам усё перазагрузілі. Калі вы шмат страляеце, вы не хочаце марнаваць усю гэтую мэту. Мы выратавалі больш за палову, хіба што стралялі больш».
  «Хто забіў жанчын? Ты ці Верлен?»
  «Не Верлен». Эндзі засмяяўся і ўпусціў свой мяшок з прадуктамі на шчыкалатку. «У нас былі аднолькавыя інтарэсы, але ў яго ніколі не хапіла смеласці зрабіць што-небудзь рэальнае. Яму проста падабалася прыцягваць туды жанчын і выстаўляць іх як рабынь і рабіць свае скульптуры, а потым хадзіў у клубы S&M і хваліўся гэтым. Але ў яго быў пакой у падвале, дзе ён захоўваў сваю скончаную працу - у яго былі вялікія сталёвыя дзверы, таму што злодзеі металу возьмуць гэтае бронзавае дзярмо і пераплавяць яго - але гэта было ідэальна. Я завёў бы дзяўчат туды і рабіў тое, што хацеў. Пра што ён марыў. У вас калі-небудзь быў раб? Нічога падобнага няма».
  «Навошта ты яго забіў?»
  "З-за цябе. Я нават не ведаў, наколькі ты блізкі да таго, каб знайсці яго, нават з усімі тымі падказкамі, якія я табе пакінуў. Усе гэтыя латуневыя пілавінне. Але ў мяне быў той снарад, а снарад — гэта страшна траціць. Ты забіў майго папу. Я думаў, яны пасадзяць цябе ў турму, каб у цябе быў увесь гэты час, каб падумаць».
  «Чаму гэтыя ахвяры, Эндзі? Чаму менавіта гэтыя жанчыны?»
  Але ён не адказаў, толькі падышоў бліжэй. Кулак выходзіць з кішэні.
  Лукас ступіў праз дзверы са сваім пісталетам і закрычаў: «У яго нешта ў руцэ, Лілі, у яго нешта ёсць».
  Лілі адскочыла, але Эндзі быў побач з ёй, схапіў яе за каўнер і тузануў назад, азіраючыся. «Трымайся далей. Трымайцеся далей, - закрычаў ён. «У мяне ёсць скальпель, я адрэжу ёй твар».
  Амелія і іншыя паліцыянты выйшлі з лесвіцы на другім баку вуліцы і распаўсюдзіліся.
  «Прыбярыцеся. Ідзі прэч, інакш я ёй горла перарэжу, клянуся богам, я ёй чортава горла перарэжу».
  Ён тузануў Лілі назад, і Лілі крыкнула Лукасу: «Я не магу дастаць пісталет. Ён затрымаўся пад чортавай камізэлькай, калі ён цягнуў мяне назад».
  Лукас: «Вы можаце спусціцца?»
  «Магчыма».
  «Нічога не спрабуйце. Я проста хачу сысці. Я праводжу яе па квартале і...
  Лілі абедзвюма рукамі схапіла яго руку з нажом і адштурхнула ад сябе, усяго на цалю, і ў той жа час вырвала ногі з-пад сябе і ўпала. Амелія і Лукас стрэлілі адначасова, і галава Эндзі выбухнула.
  Лілі прызямлілася на азадак і адкацілася ад падальнага цела; скальпель звякнуў на зямлю ў шасці футах. «Гэта было не аптымальна», — сказала яна, падняўшыся на ногі і павярнуўшыся, каб паглядзець на цела.
  Потым гэта была звычайная справа: праверка стужкі, выклік на месца злачынства. У Эндзі Піта былі дзве кулявыя дзіркі ў галаве: адна прама ў лбе і са спіны, а другая ў адной скроні і з другой.
  Калі сцэна была знятая, Лукас падышоў да Амеліі і спытаў: «Ты ў парадку?»
  «Я ў парадку. Што на конт цябе?"
  "Я ў парадку", - сказаў ён. Ён паглядзеў на яе і сказаў: «Вы ведаеце, што вы ўсміхаецеся, калі націскаеце на курок?»
  
  ЯНЫ СЯДЗЕЛІ Ў ДЗЯРЖАЎНАЙ МЭБЛІ і інвалідным вазку, насупраць начальніка дэтэктываў. Яго кабінет.
  Лукас, Лілі, Амелія і Лінкальн. Яны былі тут, як пажартаваў Лінкальн, пасмяротна. Можа быць, з дрэнным густам, але ніхто не быў так засмучаны, што Эндзі Піт у гэты момант ляжаў у моргу.
  Маркавіц быў на выкліку (падсвядома ківаючы галавой, з чаго Лінкальн зрабіў выснову, што ён гаворыць, ну, хутчэй за ўсё, слухае, свайму начальніку, камісару). Лінкальн азірнуўся. Яму здалося, што офіс даволі добры. Вялікі, упарадкаваны, з прыгожымі відамі, хаця Лінкальну віды не былі патрэбныя. З яго гарадскога дома, напрыклад, адкрываўся выдатны від на Цэнтральны парк. Ён нязменна загадваў Тому зачыніць шторы.
  Адцягвае ўвагу.
  Нарэшце Марковіц паклаў трубку. Яго позірк аб'яднаў іх усіх. «Наверсе ўсе задаволеныя. Я хваляваўся, яны хваляваліся, ну, гэта было крыху радыкальна, што вы хацелі зрабіць. Але абышлося».
  Лінкальн паціснуў плячыма — адзін з нямногіх жэстаў, на якія ён быў здольны, — і крыху павярнуў крэсла да Маркавіца. «План быў лагічны, выкананне пісьменнае», - сказаў ён. Гэта былі яго найвышэйшыя формы пахвалы.
  Менавіта Лукас першапачаткова прыдумаў тэорыю аб тым, хто забіў Верлена і падставіў Лілі.
  Амелія, ты ведаеш каго-небудзь у пакоі для атрымання доказаў паліцыі Нью-Ёрка?
  У яго была магчымая крыніца гільзы з адбіткам пальца Лілі: месца злачынства, дзе яна праслухала Лявона Піта. Безумоўна, у журнале доказаў гэтага злачынства паведамляецца пра тры здабытых кулі, але толькі пра дзве гільзы. Трэцюю, магчыма, нехта паклаў у кішэню.
  «Добра, пісталет у Верлена належаў Лявону Піту. Гільза ў Верлена належала Лілі, з яе стрэліў, калі застрэлілі Піта, - зазначыў Лукас, калі яны даведаліся пра гэта. «Як мог яны звязаны? Толькі праз аднаго чалавека, які быў звязаны з імі абодвума: Эндзі Піта, сына Лявона, хлопчыка, які, як мяркуецца, быў закладнікам у свайго бацькі.
  Але што, меркаваў Лукас, калі б ён не быў закладнікам? Што, калі ён тады быў саўдзельнікам свайго бацькі ў серыйных расстрэлах? І ён быў у гневе, што Лілі забіла яго бацьку?
  Гэта мела сэнс, Лінкальн пагадзіўся, і ён адзначыў, што Эндзі мог пазнаёміцца з Верленам на звалцы свайго бацькі, дзе, магчыма, скульптар купляў метал для сваіх твораў.
  Яны высветлілі, дзе малады чалавек жыве і працуе, і ўстанавілі назіранне.
  Але ніякія доказы не сведчаць аб яго датычнасці. Ім трэба было больш. Яны павінны былі змыць яго, прымусіць яго зрабіць крок.
  І Лінкальн прыдумаў план. Выкарыстанне Лілі ў якасці прынады. Яны даказалі Маркавіцу, што яна невінаватая, і папрасілі яго зрабіць першапачатковае паведамленне для прэсы аб гэтым. Затым Амелія звязалася з іншымі журналістамі. Лілі таксама зрабіла сваю заяву.
  Гэта практычна гарантавала, што Эндзі ведаў, што Лілі набліжаецца. Ён павінен быў зрабіць свой крок.
  "Я не магу вас падзякаваць", - сказаў Марковіц. «Я маю на ўвазе, што ты, Лукас, едзеш з Мінеапаліса. Гэта было сапраўды вышэй за званок ".
  «Рады дапамагчы».
  «Лепш вярнуцца да гэтага». Цяпер увага Марковіца была скіравана на іншае. Ён зірнуў на нататнік, у якім рабіў запісы падчас размовы з камісарам. Запісак было шмат.
  Але ніхто не падняўся. Лінкальн зірнуў на Лілі, якая была тут старэйшым супрацоўнікам юстыцыі. Яна сказала: «Стэн, толькі аб адным мы думалі. Адзін свабодны канец, накшталт ".
  Усё яшчэ адцягваецца. «Свабодны канец?» Ён нешта адзначаў на паперы перад сабой.
   «Ведаеце, што з намі здарылася? Памятаеце, у нас была думка, што нехта выкарыстаў Верлена, каб забіць тых жанчын? Ну, а калі б не Верлена выкарыстоўвалі, а Эндзі Піта?
  «Га? Я не разумею».
  Лілі працягвала: «Вядома, у яго быў матыў паквитацца са мной. Але гэта не значыць, што нехта іншы не прымушаў яго і не наняў забіваць тых жанчын і Верлена».
  Амелія сказала: «Як, у рэшце рэшт, нехта з Наркатычнай чацвёркі. Эндзі Піт так і не расказаў нам, чаму ён выбраў менавіта гэтых жанчын. чаму? Можа быць, жанчыны маглі б даць добрую інфармацыю аб аперацыях з наркотыкамі ў горадзе. Магчыма, менавіта Эндзі быў завербаваны кімсьці з Narc Four.
  "І яшчэ адна рэч, над якой мы разважалі", - сказаў Лінкальн. «Хто менавіта рабіў усё магчымае, каб абараніць частку? Той, хто настойваў на тым, што забойствы былі справай рук псіхаў, не звязаных ні з якімі мянтамі?»
  Лілі зноў узяла за сябе. «Гэта быў бы ты, Стэн».
  Калі гэтыя словы не прыцягнулі ўвагі Маркавіца, глок, які Лілі намалявала і накіравала больш-менш у яго бок, заключыў здзелку.
  
  НАЧАЛЬНІК СЫШЧЫКАЎ УЗДЫХНУe. «Чорт вазьмі».
  «Што за гісторыя, Стэн?» — спытала Амелія. Голас халодны. Яна раскідала валасы. Лукас усё яшчэ шукаў.
  Узнікла паўза.
  — Добра, — прамармытаў Маркавіц. «Я пацягнуў за нейкія вяроўкі, каб прыменшыць бок расследавання наркотыкаў».
  «Дазвольце мне адгадаць», - адрэзаў Лілі. «Таму што жанчын катавалі і забівалі, каб атрымаць інфармацыю пра наркагульца ў горадзе, каб Narc Four мог стаць яркай зоркай аддзела».
   «Здагадайцеся яшчэ раз, дэтэктыў». Маркавіц гартанна засмяяўся. «Як вы думаеце, ці магла быць нейкая іншая прычына, па якой Narc Four мае такую вялікую колькасць судзімасцей, акрамя таго, што наймалі псіхіка, каб катаваць і забіваць карыстальнікаў?»
  Ніхто не адказаў.
  «Як наконт таго, што грэбаны кіраўнік Narc Four быў на здымку».
  «Марці Гловер?»
  «Так. Дакладна. Мы падазравалі гэта ўжо паўгода. Безумоўна, каманда шукала пастаўшчыкоў, імпарцёраў і метамфетамінаў па ўсім горадзе, за выключэннем аднаго месца. Вялікая аперацыя па распаўсюджванні гераіну, якая базуецца ў Рэд-Хуку, Бруклін. Ён пастукаў папкай на стале. «Гловер быў на іх заробку і выкарыстоўваў Narc Four, каб знішчыць іх канкурэнтаў. Астатнія члены каманды не ўдзельнічалі ў гэтым. Усё, што яны ведалі, гэта тое, што ў Гловера былі добрыя крыніцы».
  Маркавіц махнуў на зброю Лілі, нібы гэта была раздражняльная аса. «Ці не маглі б вы? Ты не супраць?"
  Яна сунула «Глок» у кабуру, але трымала руку каля дзяржальні.
  ГПК працягваўся. «Але аперацыя МУС «Чырвоны кручок» супраць Гловера не мела нічога агульнага ні з Верленам, ні з Пітам, ні з катаваннямі і забойствамі. Гэта было простае супадзенне, што жанчыны былі наркаманамі, ахвярамі. Але потым вы пачалі шукаць сувязі. Гловер ашалеў. Я думаў, што ён збіраецца злавіць, сысці ў падполле і спаліць доказы. Таму я сказаў табе адступіць. Вось і ўсё, што было».
  Лукас спытаў: "Што здарылася з Гловерам?"
  «Я не хацеў рухацца так хутка, але выбару не было. Я патэлефанаваў Кэндзі Прэстан — з Narc Four — і мы арганізавалі аперацыю, каб злавіць Гловера. Я прымусіў яе выкарыстаць аднаго са сваіх стукачоў, каб прапанаваць яму заробак. Пяцьдзесят тысяч. Я не думаў, што ён на гэта пойдзе, але ён не вытрымаў. Мы зафіксавалі, як ён бярэ хабар. Гэта не такі праведны каўнер як мы хацелі - я таксама хацеў трохі падонкаў з Чырвонага Крука. Але пракурор яго адпрацуе. Ён адмовіцца ад імёнаў, калі мы пагуляем з прысудам».
  Лінкальн даў яму балы за давер. Але ён заставаўся скептычным.
  Лукас таксама, відаць. Ён сказаў: «Добрая гісторыя, Стэн. Але я думаю, што мы ўсе хацелі б пацверджання. З кім паразмаўляць, хто за вас паручыцца?»
  «Ну, ёсць нехта, хто быў у курсе з самага пачатку аперацыі Red Hook».
  "Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?"
  «Мэр».
  Лінкальн зірнуў на Лукаса і сказаў: «Працуе для мяне».
  · · ·
  Звонку яны накіраваліся да даступнага фургона, дзе Том сядзеў на сядзенні кіроўцы. Ён убачыў антураж і націснуў кнопку, якая адчыняла дзверы і апускала пандус. Потым вылез.
  Лінкальн пад'ехаў да фургона, спыніўся і развярнуўся. «Хто-небудзь хоча вярнуцца ў гарадскі дом на аперытыў ? Набліжаецца час кактэйляў».
  «Крыху рана», — адзначыў памочнік. Такая матуля.
  «Том, нашы госці правялі вельмі траўміруючы час. Былі задзейнічаны выкраданні, былі задзейнічаны нажы, была задзейнічана страляніна. Калі хто і заслугоўвае крыху асвяжэння, дык гэта яны».
  «Люблю», — прапанаваў Лукас. «Але я вяртаюся да сям'і. Атрымаў рэйс праз гадзіну».
  "Я збіраюся пераканацца, што ён дабраўся да аэрапорта", - сказала Лілі. «Без праблем».
  Яны паціснулі адзін аднаму рукі. Лінкальн пад'ехаў да пандуса і да свайго памочніка прымацаваў да яго крэсла палатнянымі рамянямі. Крыміналіст сказаў: «Нам варта падумаць аб тым, каб зрабіць гэта яшчэ раз, Дэвенпорт».
  Том падняў брыво. "Прозвішча. Значыць, ты яму падабаешся. І шмат каго ён не любіць».
  Лінкальн буркнуў. «Я не кажу, што мне хтосьці падабаецца. Адкуль той падтэкст? Я проста кажу, што гэтая справа не стала такой катастрофай, якой магла быць».
  «Магчыма, я не хутка вярнуся сюды», — сказаў Лукас і кіўнуў галавой. «Але вы калі-небудзь траплялі ў Мінесоту?»
  «Раней хадзіў зусім няшмат».
  «Вы былі?» — спытала Амелія.
  "Канешне. Памятаеш, я вырас на Сярэднім Захадзе, - нецярпліва сказаў Лінкальн. «Я б пайшоў лавіць мускус і шчупака ў Лебядзінае возера і Міннетонку».
  «Ты лавіў рыбу ?» — спытаў Том. Ён выглядаў здзіўлены.
  «І я быў у Хібінгу. Пілігрымка Боба Дылана».
  «Месца найбуйнейшага адкрытага жалезнага рудніка ў свеце», — сказаў Лукас.
  Лінкальн кіўнуў. «Маё першае ўражанне было, што гэта было б выдатнае месца для ўтылізацыі цел».
  «Я думаў пра тое ж самае».
  - Тады ўсё вырашана, - прамармытаў Рым. «Вы знойдзеце там добрыя справы — штосьці цікавае, штосьці складанае, патэлефануйце мне».
  «Лілі таксама была там, дапамагала нам. Мы маглі б сабраць каманду назад». Лукас зірнуў на Амелію. «Мы з табой выйдзем на палігон. Я магу навучыць цябе страляць».
  «І мы можам патрапіць на шашу, пра якую вы згадвалі. Я дам вам некалькі парад, як кіраваць гэтай вашай цацачнай машынкай».
  - Хадзем, Сакс, - крыкнуў Лінкальн. «Нам трэба напісаць пратакол з месца злачынства».
  ХОЧАЦЕ БОЛЬШ ЗАХАПЛЯЮЧЫХ ГІСТОРЫЙ?
  Майкл Конэлі, Дэніс Лехэйн, Джэфры Дывер, Джон Сэндфард і іншыя аўтары бэстсэлераў сутыкаюцца з вашымі любімымі персанажамі ў FACEOFF. Прачытайце зараз!
  
  FaceOff
  
  ЗАМОВІЦЕ СВОЙ ЭКЗЕМПЛЯР СЁННЯ!
  
  Мы спадзяемся, што вам спадабалася чытаць гэтую электронную кнігу Simon & Schuster.
  
  Далучайцеся да нашага спісу рассылкі і атрымлівайце навіны аб новых выпусках, прапановах, бонусным кантэнте і іншых выдатных кнігах ад Simon & Schuster.
  КЛІКНІЦЕ ТУТ , КАБ ЗАРЭГІСТРАВАЦЦА​​​​​
  або наведайце нас у Інтэрнэце, каб зарэгістравацца на
  eBookNews.SimonandSchuster.com
  
  Сайман і Шустэр
  1230 Avenue of the Americas
  Нью-Ёрк, NY 10020
  www.SimonandSchuster.com
  Гэтая кніга - твор мастацкай літаратуры. Любыя спасылкі на гістарычныя падзеі, рэальных людзей, рэальныя месцы выкарыстоўваюцца фіктыўна. Іншыя імёны, персанажы, месцы і падзеі з'яўляюцца прадуктам фантазіі аўтара, і любое падабенства з рэальнымі падзеямі, месцамі або асобамі, жывымі ці мёртвымі, цалкам выпадковае.
  Аўтарскае права No 2014 International Thriller Writers, Inc.
  Усе правы абаронены, у тым ліку права на прайграванне гэтай кнігі або яе частак у любой форме. Для атрымання інфармацыі звяртайцеся ў аддзел правоў даччыных кампаній Simon & Schuster, 1230 Avenue of the Americas, New York, NY 10020.
  Гэта выданне электроннай кнігі Simon & Schuster за верасень 2014 г
  SIMON & SCHUSTER і colophon з'яўляюцца зарэгістраванымі гандлёвымі маркамі Simon & Schuster, Inc.
  Бюро дакладчыкаў Simon & Schuster можа прывесці аўтараў на ваша жывое мерапрыемства. Каб атрымаць дадатковую інфармацыю або забраніраваць мерапрыемства, звяжыцеся з Бюро спікераў Simon & Schuster па тэлефоне 1-866-248-3049 або наведайце наш вэб-сайт www.simonspeakers.com . ISBN 978-1-4767-8874-6 (электронная кніга)
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"