Курланд Майкл : другие произведения.

Імператриця Індії

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  
  Зміст
  
  ЛОГ
  
  1. Калькутта
  
  2. Грай в хованки
  
  3. Інтригани
  
  4. Золота Гурія Махараджі
  
  5. Загадковий доктор Пін Док Лоу
  
  6. Будинок уряду
  
  7. На захід від Суеца
  
  8. Джадугар
  
  9. Фанзигар
  
  10. Порушену Рівновагу
  
  11. Гра починається
  
  12. Імператриця Індії
  
  13. Вбивці Скорпіонів
  
  14. Товариші по кораблю
  
  15. Все, Що Блищить
  
  16. Бомбей
  
  17. Все в морі
  
  18. Ворушіння і посмикування
  
  19. Елефанта
  
  20. Ряд речей
  
  21. Самотнє море
  
  22. Хаггер-Грабіжник
  
  23. Насувалася Буря
  
  24. Маркіз Куїнсберрі Тут не Править
  
  25. Хто Цей Чоловік?
  
  26. Зниклий без вести
  
  27. Змінені Патерни
  
  28. Розчинився в Повітрі
  
  29. Симпатичний Трюк
  
  30. Повернення
  
  31. Стара леді із Треднідл-стріт
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ІМПЕРАТРИЦЯ
  ІНДІЇ
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
  
  Також Майклом Курландом
  
  РОМАНИ ПРОФЕСОРА МОРІАРТІ
  
  Пекельний Пристрій
  
  Смерть при газовому світлі
  
  Велика Гра
  
  
  
  
  
  АНТОЛОГІЇ ШЕРЛОКА ХОЛМСА
  
  Мій Шерлок Холмс
  
  Шерлок Холмс: Приховані роки
  
  
  
  
  
  РОМАНИ ОЛЕКСАНДРА БРАССА
  
  Дуже Рано Помер
  
  Дівчата в туфлях на високих підборах
  
  OceanofPDF.com
  
  ІМПЕРАТРИЦЯ
  ІНДІЇ
  
  Роман про професора Моріарті
  
  
  
  МАЙКЛ КУРЛАНД
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
  
  ІМПЕРАТРИЦЯ ІНДІЇ. Авторське право No 2006 Майкл Курланд. Всі права захищені. Надруковано в Сполучених Штатах Америки. Ніяка частина цієї книги не може бути використана чи відтворена яким-небудь чином без письмового дозволу, за винятком коротких цитат, що містяться в критичних статтях чи оглядах. За інформацією звертайтеся в St. Martin's Press, 175, П'ята авеню, Нью-Йорк, Нью-Йорк, 10010.
  
  www.minotaurbooks.com
  
  
  
  Чотиривірш на сторінці 84 взято з Рубаї Омара Хайяма у перекладі Едварда Фітцджеральда, авторське право No 1859.
  
  Історія про шакалі у главі 17 була запозичена з реального інциденту, описаного У. С. Барреллом і Едіт Е. Кателл в їх книзі "Спогади індіанців", авторське право в Лондоні No 1893.
  
  Рядки пісні на сторінці 214 взяті з "Going to the Derby in a Four-in-hand", Альфред Чи, композитор, Френк Ст. Грін, автор текстів, авторське право No 1870.
  
  Дизайн Сьюзан Янг
  
  Каталогізація даних Бібліотеки Конгресу у публікаціях
  
  Курланд, Майкл.
  
  Імператриця Індії : роман професора Моріарті / Майкл Курланд.
  
  п. див.
  
  ISBN 0-312-29144-2 EAN 978-0-312-29144-0
  
  1. Моріарті, професор (вигаданий персонаж) — вигадка. 2. Крадіжка золота — вигадка. 3. Вчені — вигадка. I. Назва.
  
  
  
  PS3561.U647E66 2006
  
  813'.54—dc22
  
  2005044595
  
  
  
  Перше видання: лютий 2006 р.
  
  
  
  10 9 8 7 6 5 4 3 2 1
  
  OceanofPDF.com
  
  Для Лінди —
  Дозволь мені порахувати способи ...
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Зміст
  
  
  
  PРОЛОГ
  
  1. Калькутта
  
  2. Грай в хованки
  
  3. Інтригани
  
  4. Золота Гурія Махараджі
  
  5. Загадковий доктор Пін Док Лоу
  
  6. Будинок уряду
  
  7. На захід від Суеца
  
  8. Джадугар
  
  9. Фанзигар
  
  10. Порушену Рівновагу
  
  11. Гра починається
  
  12. Імператриця Індії
  
  13. Вбивці Скорпіонів
  
  14. Товариші по кораблю
  
  15. Все, Що Блищить
  
  16. Бомбей
  
  17. Все в морі
  
  18. Ворушіння і посмикування
  
  19. Елефанта
  
  20. Ряд речей
  
  21. Самотнє море
  
  22. Хаггер-Грабіжник
  
  23. Насувалася Буря
  
  24. Маркіз Куїнсберрі Тут не Править
  
  25. Хто Цей Чоловік?
  
  26. Зниклий без вести
  
  27. Змінені Патерни
  
  28. Розчинився в Повітрі
  
  29. Симпатичний Трюк
  
  30. Повернення
  
  31. Стара леді із Треднідл-стріт
  
  OceanofPDF.com
  
  ІМПЕРАТРИЦЯ
  ІНДІЇ
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ПРОЛОГ
  
  
  
  Понеділок, 10 FЛЮТОГО 1890 р.
  
  
  
  Весь світ - це сцена,
  А всі чоловіки і жінки всього лише актори:
  у них є свої виходи і свої прихід;
  І одна людина в свій час грає безліч ролей ...
  Вільям Шекспір
  
  
  
  З НЕОПУБЛІКОВАНОГО ЩОДЕННИКА ДЖОНА Х. УОТСОНА, доктора МЕДИЦИНИ.
  
  Яз важким серцем і великим трепетом викладаю на цих сторінках події, пов'язані з раптовим і таємничим зникненням Шерлока Холмса. Я запишу ті деякі події, які мені відомі, так, як вони відбувалися, і можу тільки сподіватися, що пізніші записи в щоденнику знайдуть задовільне пояснення і дійсно зафіксують повернення Холмса в його звичну обстановку живим і неушкодженим.
  
  Рівно тиждень тому, у вівторок, четвертого лютого 1890 року, почалися події, про які я збираюся розповісти. Моя дружина поїхала на два тижні в Брістоль, провідати стару і немічну далеку родичку (насправді, вона ще не повернулася), і тому в той день я опинився в скрутному становищі, завершивши обхід лікарні і оглянувши двох або трьох приватних пацієнтів на дому. Я вирішив ще трохи побороти холодний вітер і обрюхатить свого старого друга і компаньйона, щоб дізнатися, чи не буде він вільний розділити зі мною шматочок вечері.
  
  "А, Ватсон," сказав Холмс, обертаючись, щоб подивитися на мене, коли я увійшов в стару знайому вітальню, - я бачу, ви прийшли в себе".
  
  "Ну так, дякую", - сказала я, вішаючи пальто і шарф на мідний гачок біля дверей. “ Я не буду обтяжувати себе розпитуваннями, звідки ви знаєте, що я був хворий; ви, ймовірно, зробили це по маленькому жирного плями на моєму жилеті.
  
  "Насправді, судячи з другого носовому хустці, визирають у вас із задньої кишені, - сказав мені Холмс, - а також з того факту, що на вас ваша віндзорська капелюх, яку, я знаю, навіть сама холодна погода змусила б вас надіти, якщо б ви не були у владі, е-е, грипу або чогось в цьому роді".
  
  “ І що я одужав? - Запитав я, знімаючи капелюх, про яку йшла мова.
  
  "Ну, подивіться на себе", - сказав Холмс. “ Незважаючи на запобіжні заходи, які ви вважали за необхідне прийняти, виходячи з дому сьогодні вранці, запасним носовою хусткою, схоже, не користувалися, і ви виглядаєте такою ж життєрадісною, як зазвичай.
  
  "Абсолютно вірно," погодився я. “ Абсолютно вірно. І я прийшов запросити вас повечеряти зі мною в "Кройдоні", якщо у вас більше нічого немає.
  
  "Але я зробив це, Ватсон", - вигукнув Холмс. “І ви повинні приєднатися до мене. Ви вибрали чудове час". Він скочив на ноги і попрямував до дверей, проходячи повз, ляснув мене по спині. - Просто дай мені хвилинку накинути пальто, і ми вирушимо на вечерю краще або, принаймні, цікавіше, ніж в "Кройдоні".
  
  “ У чому справа, Холмс? - Запитав я, знову натягуючи пальто.
  
  Холмс схопив з вішалки у двері свою тростину і казанок, обмотав шию довгим шовковим шарфом і почав спускатися по сходах. "Ходімо, Ватсон," кинув він через плече, " пообідаємо зі мною в "Банку Англії"!
  
  "Насправді, Холмс", - сказав я, поспішаючи за ним. “Я радий бути корисним, як завжди, але що у нас на порядку денному? Невже сьогодні ввечері ми будемо ховатися в підвалі, чекаючи, поки злочинці проберуться в підвали? Ми повинні взяти з собою бутерброди, револьвери і, можливо, глечик гарячого чаю?"
  
  "Зовсім ні, старий друже", - заспокоїв мене Холмс. “Вечеря відбудеться в приватній їдальні високоповажного Юстаса Бергаро, керуючого банком, і страви та вино будуть кращими, які може запропонувати його особиста кухня. Вважаю, натомість від мене очікують, що я дам раду з якою-небудь дріб'язкової проблеми банківської безпеки за келихом бренді після прийому їжі і кількома чудовими сигарами губернатора.
  
  "Але, Холмс," запротестував я, " ви не можете просто взяти і привезти мене без запрошення...
  
  "Нісенітниця!" Обурився Холмс, намотуючи на шию довгий шарф, рятуючись від сирого холоду лютневого вечора. “ Крім того, високоповажний Бергарот згадав, що йому сподобалися ті невеликі статті, які ви пишете про мої справи, і попередив мене, що, якщо ви приєднаєтеся до нас, наша розмова за вечерею слід розглядати як приватну, так би мовити, "під трояндою", і ви не повинні вміщувати його в один з ваших маленьких оповідань. Це його фраза 'маленькі історії', не моя, старовина. Так що, як бачиш, тебе явно запросили.
  
  Холмс підняв руку, щоб покликати проїжджає кеб, і ми попрямували відвідати це древнє заклад, яке стало відоме як "Стара леді із Треднідл-стріт".
  
  
  
  Їдальня в приватних покоях Банку Англії була невеликою, обставлена зручними шкіряними кріслами навколо овального столу вишневого дерева, швидше схожою на окрему кімнату в одному з кращих клубів. Його стіни були обвішані сувенірами у межах, які свідчать про двох століттях приватної банківської діяльності з клієнтами, серед яких були герцоги, графи та архієпископи, а також султани, еміри, ага, королі і королеви. Високоповажний Юстас Бергаро, невисокий, щільний чоловік з бакенбардами "бараняча відбивна" і абсолютно лисою головою, відразу ж розташував нас до себе своїми неформальними манерами і гумористичним ставленням до небезпек банківської справи і життя. Я б сказав, заспокоїв мене, оскільки Холмс вже давно перестав дивуватися якимось чоловіком або жінкою або дивуватися яким-небудь відомим мені обставинам.
  
  Ми, в свою чергу, розважали високоповажного Бергарота розповідями про подвиги Холмса. Насправді я розповідав історії, і Холмс поправляв мене, коли я надто далеко відхилявся від істини або переходив від суворого, майже наукового оповідання до романтичного. Холмс досі не розуміє, що більшість людей хочуть почути про людських аспектах його справ, а не про те, які висновки він зробив з двох цяток зеленої вовни на коричневому покривалі або мазка ліверної ковбаси на щоці портрета баронета сімнадцятого століття. Я розповів Бергароту про парі випадків, про які я маю намір коли-небудь написати і які, як мені здається, демонструють людську сторону роботи Холмса. У своїх записах я називаю їх "Випадок з алебастровим черепом" і "Випадок з Короткозорим чарівником".
  
  Після того як з вечері прибрали посуд, Бергарот, як і було передбачено, дістав графин бренді з "тантала", що стояв на буфеті, і коробку сигар з ящика того ж буфету і задумався про аспекти безпеки управління найважливішим банком у світі. Він розповів нам, наприклад, про інцидент 1830-х років, коли директора банку отримали лист від людини, який запропонував зустрітися з ними в сховищах зі злитками у зручний для них час. Вони не повірили листа, але прийняли виклик анонімного автора, зібравшись одного разу вночі в сховище. У призначений час пролунав шкрябаючий звук, дві мостини відсунулися вбік, і людина в брудному білому комбінезоні вибрався з утвореної таким чином діри.
  
  Ця людина працювала в лондонській каналізації і абсолютно випадково виявив стародавній водостік, що проходить прямо під банком і з'єднується з сховищем. За чесність, за те, що він не втік зі злитками на мільйони фунтів стерлінгів, які були в межах легкої досяжності, банк винагородив його 800 фунтами стерлінгів. Це було невелике стан для колектора, але до цих пір залишається загадкою, як була отримана ця цифра.
  
  Приблизно через півгодини за бренді, сигарами і історіями Бергарот нахилився вперед. "Тепер, якщо у вас немає заперечень, "сказав він, - коротко про справу". Він поклав руки долілиць на стіл. "Містер Холмс, від імені Банку Англії я хотів би найняти вас".
  
  "Так я і припускав", - сказав Холмс. "Щоб зробити що?"
  
  Бергарот задумався. "Я не впевнений, як це висловити", - зізнався він. “Можливо, було б ближче до істини сказати, що банк хотів би призначити вам попередній контракт на наступні кілька місяців. Ми хотіли б, щоб ви, як кажуть адвокати, провели інструктаж за спостереженням".
  
  Холмс кивнув. “ І за що я повинен стежити за грабіжниками, вилазять з каналізації?
  
  “Ах, так, ну, відповісти на це питання складно. Ми точно не знаємо. Існує — як ви розумієте, це строго конфіденційно — велика кількість золотих злитків, які навіть зараз збираються в Калькутті для відправки в Лондон, спеціально для зберігання в наших сховищах. Це золотий запас, який ми повинні зберігати для декількох індійських принців, махараджей і їм подібних - людей, які правлять надзвичайно багатими провінціями Індії ".
  
  "Зрозуміло", - сказав Холмс. "Уряд стежить за тим, щоб принци-підлеглі вели себе пристойно, тримаючи їх багатство під захистом".
  
  "Незважаючи на те, що це величезна сума золота, це лише мала частина їх загального багатства, містер Холмс", - сказав Бергарот. “І оскільки багато з цих принців зараз відправляють своїх дітей в державні школи або університети тут, в Англії, я думаю, у нас є ще більш ефективні гарантії їх гарної поведінки. Золото відправляється групою більш, е-е, прогресивних махараджей, які мають намір використовувати його для модернізації своїх королівств і надання послуг своїм підданим. Також частина резерву буде використана для забезпечення випуску нової паперової валюти, яка буде використовуватися по всьому субконтиненту. Або таке моє розуміння. Крім того, Банк Англії - приватна компанія, і ми не визначаємо державну політику ".
  
  "Вірно", - визнав Холмс. “Але я не знаю, для чого вам знадобилися мої послуги. Я припускаю, що це скарб буде належним чином охоронятись. Звичайно, ви не повинні ризикувати, приймаючи на себе таку відповідальність".
  
  "Ми хочемо найняти вас саме для того, щоб не ризикувати", - пояснив Бергарот. “Як ви повинні знати, подібні поставки краще всього проводити в повній таємниці. Що ж, якимось чином слух про цю партії просочилася назовні. Чутки поширилися серед вищих верств суспільства, і я повинен припустити, що вони просочилися і в нижчі верстви. Адже тільки в минулі вихідні на званому обіді герцогиня Денверская запитала мене, чи доведеться нам розширювати наші сховища, щоб вмістити все це нове золото.
  
  "А!" Сказав Холмс. "А ви?"
  
  "Ні", - сказав Бергарот. “Простір нашого сховища відповідає випадку. Але ми стурбовані тим, що, судячи з усього, поширився слух, що злочинні угруповання можуть планувати напад на золото ".
  
  "Дійсно, можуть", - погодився Холмс. "Є один конкретний чоловік, але це всього лише припущення.
  
  "Ми б хотіли, щоб ви висловили припущення, містер Холмс", - сказав йому Бергарот. “Ми б хотіли, щоб ви використовували свої знання про злочинні класах, щоб сказати нам, від чого ми повинні остерігатися. Також ми хотіли б, щоб ви використовували свої зв'язки в злочинному світі, щоб розкрити будь-які змови проти вантажу, щоб ми могли зірвати їх до того, як у них з'явиться шанс дозріти ".
  
  "Як відвантажуються злитки?" - Спитав Холмс.
  
  - На пароплаві “Імператриця Індії". У вантажному відсіку навіть зараз споруджується спеціальне сховище. Корабель вирушає в Калькутту в кінці тижня. Він буде використаний для доставки валюти в Індію і повернення золота назад. Зворотний шлях повинен розпочатися приблизно через два місяці ".
  
  “Ах! Тут друкують паперові гроші".
  
  “Так. Монетний двір Тейнсберна і Біло тут, в Лондоні, друкує паперову валюту. Ми не дуже стурбовані захистом цієї валюти на шляху до Калькутти, оскільки у неї новий дизайн, і, отже, вона нікому не потрібна до тих пір, поки не буде введена в обіг. Ми дбаємо про збереження золота на шляху з Калькутти в наше сховище ".
  
  Холмс похитав головою. “ Ви вимагаєте від мене не просто інструктажу за спостереження, містер Бергарот; завдання такого роду зайняло б у мене весь час, поки вантаж не буде в безпеці у ваших сховищах.
  
  "Так, звичайно", - погодився Бергарот. "І ми відплатимо вам пропорційно".
  
  "Я не думав про гроші, сер", - сказав Холмс. "В даний момент у мене є інші зобов'язання".
  
  “ Невже нічого такого важливого, як це?
  
  "Вони не менш важливі для залучених в це людей", - сказав Холмс. “Але я подивлюся, що можна зробити. Я передам вам якомога більше свого часу, і ми будемо сподіватися, що цього буде достатньо. А поки попросіть Скотленд-Ярд надіслати з нами інспектора Грегсона або інспектора Лестрейда; я знаходжу їх самими пильними і здатними із співробітників детективного відділу.
  
  “Я так і зроблю. Дякую вам, містер Холмс", - сказав Бергарот, простягаючи руку і стискаючи його.
  
  
  
  Коли ми повернулися на Бейкер-стріт, Холмс запропонував мені залишитися на ніч. "Ви можете зайняти свою стару кімнату," сказав він, - а завтра після сніданку відправитися на обхід лікарні".
  
  "Із задоволенням і спасибі вам", - сказав я йому. "І завтра у мене немає обходу".
  
  “ Тим краще. Ти можеш допомогти мені в невеликому безпосередньому дослідженні. Ми дозволимо Старої леді із Треднідл-стріт виплатити тобі платню за день.
  
  "Що ти маєш на увазі?" - Запитав я.
  
  "Просто усуваю кілька невероятностей", - сказав він мені. І в своїй звичайній дратівливо мовчазною манері він не повідомив жодної додаткової інформації.
  
  Холмс ще довго не лягав спати після того, як я пішов, вивчаючи старовинні карти Лондона, які він взяв зі своєї великої колекції подібних речей, чи так я припустив з безладу таких документів на столі і порожній кофейнице на буфеті, коли прокинувся наступного ранку. Після того як місіс Хадсон подала своє звичайне достаток гарною, корисною британської їжі, ми вийшли в холодний туман у пошуках, як повідомив мені Холмс, спеціальної кришки каналізаційного люка. "Згідно старих картах, є кілька можливостей", - сказав він мені. “Ми повинні подивитися, яка з них все ще існує. Якщо одна людина змогла проникнути через каналізацію, можливо, інший зможе піти туди, куди він вів.
  
  "Але, Холмс," запротестував я, " це було більше п'ятдесяти років тому. Впевнений, що до теперішнього часу цей доступ повністю закритий".
  
  "Можливо," погодився Холмс, " але краще бути впевненим.
  
  Було близько полудня, коли Холмс знайшов підходящий каналізаційний люк у провулку поряд зі старим цегляним офісним будинком на Кінг-Вільям-стріт, тому ми зупинилися пообідати в найближчої закусочної. З цього я міг сказати, що Холмс не ставився до поточного розслідування занадто серйозно. Коли він справді йшов по сліду злочинця або збирав інформацію по справі, він часто повністю забував про їжу, іноді на кілька днів. Саме така цілеспрямованість у поєднанні з високим інтелектом і великими спеціалізованими знаннями зробила його невтомним фахівцем по розкриттю злочинів, яким він був.
  
  Після обіду ми повернулися на Кінг-Вільям-стріт, і Холмс майстерно зняв кришку каналізаційного люка з допомогою маленької монтування, яку він сховав під своїм "инвернессом". Мені було наказано почекати на тротуарі біля укриття, поки Холмс спуститься в каналізаційний тунель і проведе розслідування. “Насправді я не очікую зіткнутися тут з бандою відчайдушних викрадачів золота, - сказав він мені, - але на випадок яких-небудь неприємностей я надаю вам дати кілька коротких гудків у свій поліцейський свисток — у вас є з собою поліцейський свисток?— а потім прийди мені на допомогу з таким підкріпленням, яке зможеш зібрати".
  
  "Як я дізнаюся, що знадоблюся тобі?" Я запитав його. "Ти будеш там, де тебе не буде видно".
  
  "Вірно", - сказав Холмс, залізаючи в кишеню з брелоком і витягуючи свій власний поліцейський свисток на короткій срібному ланцюжку. “В цих закритих тунелях звук від цього повинен розноситися на досить велику відстань. Я підніму тривогу, і ти доведеш справу до кінця.
  
  "Вірно, Холмс," погодився я.
  
  Холмс кивнув і застебнув ремінь свого "інвернесса". “ Я не повинен затримуватися, - сказав він. Він перекинув ноги на сходи з одного боку ями і спустився вниз. Я дивився, як він іде, і стежив за його просуванням, поки він не зник з виду в кінці тунелю. Деякий час я чув його кроки по кам'яній доріжці, що йде уздовж стіни тунелю, а потім вони затихли вдалині.
  
  Я підняв комір, захищаючись від поривів холодного вітру, дувшего з Кінг-Вільям-стріт, поки стояв біля каналізаційного люка, притоптывая ногами, щоб зігрітися, і чекав. Я поринув у спогади про моїх відносинах з Холмсом і наших спільних пригоди. Якби не Холмс, яким було б моє життя?нескінченна низка болю в горлі, розладів шлунка і переломів кісток, а іноді і невиліковних хвороб, які нагадують мені про те, як мало ми, лікарі, насправді знаємо. Моя дружина навчила мене любити, а Холмс допоміг мені позбутися від нудьги і спробував навчити мене думати; не мені судити, наскільки добре йому це вдалося. Я багатьом зобов'язаний їм обом.
  
  Хвилин через п'ятнадцять-двадцять після того, як Холмс зник в отворі, пролунав стрімке звук, і по тунелю піді мною хлинув потік води. Пройшло зовсім небагато часу, коли я почув пронизливий звук поліцейського свистка, разнесшийся внизу. Холмс потрапив у біду! Я негайно дмухнув у свій власний свисток і, коли підбіг констебль, пояснив йому ситуацію, наскільки міг, переконав його звернутися за допомогою і пірнув у тунель внизу.
  
  Незабаром до мене приєдналися кілька констеблів у формі, а потім інспектор Джайлс Лестрейд з Скотленд-Ярду і кілька його людей. Ми шукали до глибокої ночі, але нічого не знайшли жодних слідів присутності Холмса, ніякого натяку на те, що могло з ним статися, за винятком того, що через кілька годин один з констеблів знайшов на виступі в бічному тунелі поліцейський свисток, прикріплений до короткої срібному ланцюжку.
  
  
  
  _______
  
  
  
  Більше про нього не було жодних звісток і ніяких натяків на те, що з ним могло статися, до вчорашнього дня, коли констебль помітив жебрака в пальто з Інвернесса, яке було йому на кілька розмірів більше. При огляді з'ясувалося, що це був власний піджак Холмса, а мішкувата куртка і штани, які були на чоловікові під "Инвернессом", були тими, в яких Холмс виходив з дому в той день. Чоловік стверджував, що знайшов одяг минулої суботи в сміттєвому баку на Ньюгейт-стріт, на значній відстані від того місця, де зник Холмс.
  
  Отже, Холмс не потонув у тому підземному потоці. Що, з одного боку, є полегшенням, а з іншого - великою загадкою. Чому він не повернувся додому? Хто зняв з нього одяг і чому? Якщо один з ворогів наздогнав його і покінчив з ним, де його тіло? Якщо він все ще живий, де його тримають і знову ж таки чому?
  
  Я не міг заснути, роздумуючи над цими питаннями. Зараз шостій ранку понеділка, десятого лютого, і я збираюся одягатися і чекати прибуття брата Холмса Майкрофта, який вчора надіслав мені повідомлення, що заїде сьогодні вранці з двома детективами Скотленд-Ярду.
  
  Я намагаюся сподіватися. Я можу тільки сподіватися, що час дасть відповідь, і я можу тільки молитися, щоб цей час було коротким.
  
  OceanofPDF.com
  
  КАЛЬКУТТА
  
  
  
  Тисячу разів мені розповідали люди,
  Що в хевені є радість, а в Хелле - спокій,
  І я радий, що це так;
  Але тим не менше, я радий,
  що цей опівдні живе в цьому місті,
  Що у когось є в хевені або хелле...
  Джеффрі Чосер
  
  
  
  Eсхід - це Схід, дивний, загадковий і повільно змінюється, а Захід - це безперечно Захід, і в останні роки дев'ятнадцятого століття в них було мало шансів зустрітися. Стукаясь плечима, схрещуючи мечі, викрикуючи епітети, наказуючи і підкоряючись, можливо, але вони не прикидалися, що розуміють один одного, і рідко сідали де-небудь на рівних. І все ж вони змішувалися в майже непристойної близькості на великих, гарячкових просторах Індійського субконтиненту; головним чином у великих містах, де британське володарювання керувала, администрировало, навчало і нав'язував свою волю незліченній безлічі індуїстів, мусульман, джайністов, християн, буддистів, парсів, анімістів, зороастрійців та інших різноманітних підданих Її Величності. І найбільшим з цих міст була Калькутта. Деякі відвідувачі вважають його самим багатим містом, який вони коли-небудь бачили, і захоплено писали про його багатстві, пишності і різноманітних чудеса. Деякі знаходили це найбідніша місце на землі і гнівно писали про перенаселеність, бідності, бруду і невігластві.
  
  І обидва були праві.
  
  Столиця Британської Індії і кінцева зупинка Східно-Індійської залізниці, Калькутта була важливим форпостом британського могутності з тих пір, як Джоб Чарнок приїхав в індійський штат Бенгалія в 1690 році і об'єднав сусідні села Сутанути, Говиндапур і Киликата, щоб заснувати торговий пост Британської Ост-Індської компанії. Деякі говорили, що назва нового міста походить від Калі, індуїстської богині вбивства і невимовних злочинів. Деякі, кому слід було б знати, говорили, що це неправда, але при цих словах вони нервово відводили очі.
  
  Протягом наступного століття значення Калькутти росло - і як великого порту, і як символ панування Ост-Індської компанії. На цьому шляху було кілька невдач: у 1756 році помер наваб Бенгалії, і виникла боротьба за владу між його вдовою Гасити Бегум і його онуком, двадцятисемирічним Сираджем Уд Даулой. Компанія встала на сторону вдови, що виявилося помилкою. Коли Сірадж став новим навабом, його війська взяли Форт Вільям, опорний пункт британців в Калькутті, і окупували місто. Вони заштовхали більше сотні британських полонених в маленьку камеру у форті, а потім швидко забули про них. На наступний день, коли вони згадали, багато ув'язнених померли від теплового удару і зневоднення — температура навіть вночі була більша за сто градусів. Це стало відомо як сумно відомий інцидент з "Чорною дірою в Калькутті".
  
  У 1757 році Роберт Клайв і його армія виграли битву при Плессі, відвоювали місто і витіснили наваба. Калькутта більше ніколи не відчувала незручності із-за того, що опинилася поза британських рук. Вдячний король підніс Клайва, і він став бароном Клайвом Плессі. У 1855 році політична і військова влада була вилучена Ост-Індської компанії, яка стала надто великою для чиїх-небудь інтересів, і Великобританія стала прямим правителем більшій частині Індійського субконтиненту, а влада, яка стоїть за троном, - більшій частині решти його частини. У 1877 році Вікторія Регіна, королева Сполученого королівства Англії, Ірландії, Шотландії та Уельсу, була коронована імператрицею Індії.
  
  До 1890 році Калькутта була повністю британської, за винятком тих її частин, які були повністю індійськими. Недалеко від Форт-Вільяма, за Іден-Гарденс, перебували Будинок уряду і Верховний суд; за рогом знаходився Імперський музей, а кварталом далі - клуб United Service Club. Під готичною вежею з годинником будівлі ринку сера Стюарта Хогга з червоної цегли розташовувалися всі магазини, які тільки могли знадобитися людині. Калькуттский дерновий клуб, більш відомий у народі як Іподром, знаходився трохи південніше від Форт-Вільяма. Вулиці носили такі назви, як Стренд, Грей-стріт, Wellesley-стріт і Корнуолліс-стріт, і карети возили англійських сахибов і мемсахиб по магазинах і в гості.
  
  З іншого боку, набережна Калькутти перебувала на річці Хуглі, а не на Темзі. У десяти хвилинах ходьби від будинку уряду "Мандрівник" опинився б у лабіринті звивистих, вузьких брудних провулків, де корови, кози, кури, жебраки і щури відбивалися від мух і комарів. Якщо продовжити рух Лоуер-Читпур-роуд, огинаючи фургони і вози всіх форм і розмірів, запряжені волами, ослами і неймовірно худими чоловіками, одягненими в брудно-білі дхоті, ухиляючись від виснажених корів, які неквапливо йшли куди їм заманеться, захищені своїм священним статусом від посягань людей, можна пройти в декількох кварталах від Притулку для прокажених і Богадільні, а також індуїстської жіночої школи, перш ніж досягти вулиці Баг Базар. Зграї шакалів бродили по місту вночі, порушуючи тишу своїм гавкотом, кашлем і виттям.
  
  Першими ударами по почуттів європейця, який приїздить до Калькутти, були спека, яскраве світло і запах. Пам'ятки з'явилися незабаром після цього — розкішні будівлі, в яких розміщувалася британська колоніальна адміністрація і дуже багаті люди, в основному в межах видимості та на відстані легкої пробіжки від Форт-Вільяма на випадок, якщо місцеві жителі знову забеспокоятся; і всюди навколо них вузькі вулички, на які виходять давні цегляні будівлі, і ще більш древні кам'яні будівлі, затиснуті поряд із дерев'яними будівлями невизначеного віку, з вузькими провулками, провідними до інших будівель, можливо, дерев'яним, і вузькими дверними прорізами в обгороджених районах з будівлями, побудованими бог знає з чого і старше, ніж хто-небудь міг би припустити.
  
  І все це заповнено вуличними кіосками, що торгують практично всім, що вам може знадобитися, а також безліччю речей, які відвідувач не зміг би впізнати, і кількома речами, від яких він відвів очі. Ось воно: хаотичне нагромадження будівель, що кидаються в очі, що звиваються уздовж вузьких, неймовірних вулиць і провулків.
  
  Це було досить незвично, але запахи! Кориця, і запашний перець і коріандр, і куркума, і коров'ячий і верблюжий гній, і апельсини і лимони, і кінський гній, і ще коров'ячий гній, і кедрове дерево, і сандалове дерево, і олібанум, який ми більше знаємо як ладан, і солодка випічка, і людські екскременти, і нюхові примари давно зниклих каррі, і ще коров'ячий гній, і тисяча років тому і іншому, і це давно забуте. Запахи били в ніс відвідувачу, але не всі відразу, а у вигляді постійно мінливій мозаїки запахів, які змінювалися, комбінувалися і рекомбинировали по мірі того, як відвідувач пересувався по місту.
  
  
  
  Маргарет Сент-Ів, єдина дочка бригадного генерала сера Едварда Сент-Іва, стояла посеред Азенкур-стріт, тримаючи над головою великий білий парасольку, і дивилася на будинок, в якому їй належало жити наступні кілька місяців. "Я вважаю, що через деякий час до цього звикаєш", - сказала вона.
  
  Генерал Сент-Ів подивився на свою дочку з того місця, де він спостерігав за перенесенням скринь, коробок, кейсів та інших великих, громіздких предметів з армійського вантажного фургона в будинок. "Я впевнений, що так воно і є, люба", - сказав він. "Звикнути до чого?"
  
  "Запах", - сказала вона йому. "Обволікаючу сморід— різних речей, деякі з них, я вважаю, невыразимы".
  
  "Про", - сказав її батько. “Так. Зрештою, людина звикає до запаху. Іноді, коли він змінює інтенсивність і, е-е, склад, він сильно нагадує про себе. Боюся, це ніколи особливо не полюбиш.
  
  "Можна було б подумати, що дощ змиє запахи, але замість цього він, здається, посилює їх".
  
  Її батько задумливо подивився на неї. "Ніхто б не назвав це дощем", - сказав він. “Швидше, густий туман. Коли тут іде дощ, ти це знаєш".
  
  "Ну," сказала Маргарет, " у мене запітнів капот, і я б хотіла, щоб це припинилося. І, схоже, це ніяк не впливає на спеку. Коли в Британії йде дощ, він охолоджує повітря. Тут повітря нагріває воду."
  
  "Так, люба", - сказав її батько. "Чому б тобі не піти в будинок?"
  
  Маргарет різко пішла вперед, пропускаючи візок, запряжений волами, повз них. "Я волію поки постояти тут", - сказала вона батькові.
  
  “ Звичайно, дорога. Нерозумно з мого боку.
  
  Бригадний генерал сер Едвард Бэзилберг Сент-Ів, бакалавр, I. C., D. S. O., був командиром власних хайлендских улан герцога Монкрейта. Уланський полк в даний момент знаходився не у Високогір'ї, а протягом останніх чотирьох років перебував в Індії, "на околиці", як називали їх англійські співвітчизники, яким пощастило провести зиму в Калькутті. Влітку в Калькутті стало занадто жарко, і віце-король і вся офіційна Англо-Індія пішли у літню столицю Сімлу, розташовану високо в передгір'ях Гімалаїв.
  
  Останні два роки Маргарет Сент-Ів була на півночі країни у складі Уланського полку. Вона вирішила приєднатися до свого батька в Індії, а не залишитися з парою незаміжніх тіточок у Борнмуті, після того як її овдовіла тітка Луїза, яка дбала про неї останні десять років після смерті матері, вирішила знову вийти заміж. Луїза вийшла заміж за лівонського принца і переїжджала з ним в його родовий замок в Курземе. Ні незаміжні тітоньки, ні гирлі річки Борн не представляли особливого інтересу для Маргарет, але Індія була невідома і обіцяла, принаймні, легке хвилювання й дещицю пригод.
  
  Маргарет прибула до Калькутти в березні 1888 року, пробула там три дні, а потім батько відвіз її в табір хайлендских улан в Ассамі, далі від Калькутти, ніж Борнмут від Лондона. Генерал Сент-Ів провів рік, пригнічуючи те, що було описано в депешах як "незначні заворушення" в Ассамі і Бутані, і відкрите повстання в Ауде, і Маргарет, надзвичайно розумна і допитлива молода леді, використала цей час, щоб вивчити щось більше, ніж просто трохи бенгальського, трохи урду і трохи місцевих звичаїв та історії.
  
  І ось, 12 лютого 1890 року, в парку дощову середу, Особовий склад герцога риссю, повернувся до Калькутти, і з ними приїхала вісімнадцятирічна Маргарет Сент-Ів. Солдати і молодші офіцери були розквартировані в Форт-Вільяма, а старші офіцери знаходили житло скрізь, де тільки можна було знайти. Генерал Сент-Ів і Маргарет займали будинок, який був позичений їм відсутнім державним службовцям, однокласником Сент-Іва по державній школі, який повертався до Англії на творчу відпустку.
  
  
  
  Лейтенант Джеральд Ффукс-Джаст, молодий офіцер, якому Маргарет в даний час дозволяла дратувати її своєю увагою, спостерігав за перенесенням офіцерського спорядження в офіцерську їдальню. Бойові прапори полку повинні були бути розвішані по кімнаті; полкова срібний посуд повинна була бути розпакована і відполірована; полковий столова білизна повинно було бути випрасуваний і збережено; полковий фарфор повинен був бути ретельно розпакований і прибраний в сервант; талісман полку, бронзова статуетка танцюючої дівчини заввишки тридцять чотири дюйми, придбана під час попереднього перебування в Індії, яку вони назвали "Леді Лакхнау", повинна бути розміщена на відповідному почесному місці в кімнаті. Джеральд вважав, що ця робота вимагає довіри та відповідальності; Маргарет вважала, що це просто прийом її батька, щоб зайняти Джеральда і тримати його подалі від неї.
  
  "Ми навіть не станемо розпаковувати більшу частину цих речей", - сказав Сент-Ів, коли останній скриня зник у будинку. "Ми просто п-упакуємо його знову через деякий час". Він дав кілька монет водієві фургона. "Підемо всередину, люба", - сказав він.
  
  Маргарет взяла батька під руку, і вони увійшли в будинок. Чекав слуга відібрав у Маргарет парасольку і допоміг їй зняти дощовик майже до того, як вона усвідомила це, а потім тихо зник. "Ефективно", - прокоментувала Маргарет. "У вашого друга хороший персонал".
  
  "Його дружина не захотіла б, щоб було по-іншому", - сказав їй Сент-Ів. "Я не знаю, як вона збирається жити в Англії, де слуги лише помірно підлесливі".
  
  "Сумніваюся, що вони змогли б керувати таким великим будинком у себе на батьківщині", - прокоментувала Маргарет. Вона заглянула в передню вітальню. "Повинно бути, тут тримають газелей", - сказала вона.
  
  "Можливо, ми могли б п-розбити намет у бібліотеці", - запропонував Сент-Ів. "Ми б не хотіли звикати до всього цього достатку; зрештою, я лише бідний хлопчик-солдат".
  
  Маргарет нахилилася і поцілувала батька в щоку, на що він відреагував так, як і слід було очікувати від батька-британця: зробив вигляд, що нічого не помітив.
  
  "Я з нетерпінням чекаю повернення додому", - сказала Маргарет. "Я тут всього два роки, але цього достатньо, щоб зрозуміти, що, якщо б я залишився тут на двадцять років, я все одно не зміг би по-справжньому зрозуміти тутешню культуру".
  
  Сент-Ів згідно кивнув. "І якщо б ви дійсно почали розуміти, тоді вони, ймовірно, перевезли б нас в іншу частину країни, де все роблять по-іншому, і вам довелося б починати все спочатку".
  
  Маргарет посміхнулася. "Якщо б я дійсно почала розуміти, - сказала вона," тоді всі мемсахибы стали б нарікати, що я стала місцевою, і цуратися мене на вулицях".
  
  "Що ж, це так," сказав Сент-Ів.
  
  OceanofPDF.com
  
  ГРА В ХОВАНКИ
  
  
  
  Озирніться на населений світ! Як мало
  людей, які знають про своє власне благо; або, знаючи це, прагнуть до нього.
  Ювеналій (переклад Джона Драйдена)
  
  
  
  За шість хвилин до дев'ятої ранку в п'ятницю, чотирнадцятого лютого 1890 року, перед міським будинком на Рассел-сквер, 64 зупинився чотириколісний автомобіль, з якого вийшли четверо сердитися і рішучих чоловіків. Вони як один піднялися по сходинках ганку і зупинилися біля дверей. Рука потяглася до кнопки дзвінка, але потім отдернулась, і почалася коротка, але жвава дискусія, що супроводжувалася розмахуванням руками. Потім рука знову простяглася, і пролунав дзвінок. За мить двері відчинилися. Почалася бійка, коли вони всією юрмою спробували протиснутися всередину, але їм перегородили шлях один друг і масивний, флегматичний дворецький, що стояв перед ними. Вони протестували, і було ще більше размахиваний руками. Нарешті дворецький впустив їх всередину і обережно закрив за ними двері.
  
  Коли містер Моуз впадав у лють — що траплялося рідко, оскільки за вдачею він був схильний до спокою, — м'язи на його спині і плечах напружувалися, а мочки вух червоніли; прелюдія до тієї бойової люті, яка зробила "Джентльмена Джиммі" Моуза голими кулаками чемпіоном Англії в суперважкій вазі на три роки поспіль на початку сімдесятих. Ось вже більше десяти років з тих пір, як він відмовився від кільця, щоб служити дворецьким і іноді охоронцем професора Джеймса Моріарті, доктора філософії, F. R. A. S., його миролюбний характер майже ніколи не піддавався випробуванням, але зараз, коли він стояв у дверях гримерки Моріарті, мочки його вуха почервоніли.
  
  "Їх четверо внизу", - сказав містер Моуз професору. “Ті ж, хто намагався зустрітися з вами останні два дні і не хотів чути, що вас немає в місті. Вони обшукали це місце, якщо б я їм дозволив. Я впевнений, що вони б знесли це місце, якщо б я їм дозволив. Вони нетерплячі, нецивилизованны і невоздержанны мовами. Вони бажають бачити вас зараз. Вони сказали 'зараз' кілька разів, поряд з іншими словами, які я не буду повторювати. І вони називають себе джентльменами; принаймні, двоє з них так називають. Двоє інших, будучи детективами Скотленд-Ярду, цілком можливо, цього не роблять. Я намагалася перенести їх у вітальню, але вони не пішли. Вони чекають в холі. Я думаю, вони бояться, що ти проскользнешь повз них і вийдеш за двері.
  
  Моріарті дістав з комода кишеньковий годинник і відкрив їх. "На волосок від дев'яти", - сказав він. “Вони проявили чудову стриманість. Або, можливо, у них виникли проблеми з викликом таксі. "Він поправив краватку, одягнув сірий піджак і розміреною ходою почав спускатися по сходах. Група розгніваних чоловіків, які чекали його в коридорі внизу, дивилася вгору з такою інтенсивністю, яка завдала б йому серйозної шкоди, якщо б заяви кількох видатних екстрасенсів були правдою, а одна тільки ментальна сила могла чинити фізичний вплив. Професора, здавалося, не торкнувся майже відчутний гнів тих, хто був унизу. Він зупинився на сходовому майданчику, щоб оглянути групу. "Інспектор Грегсон," представився він. "Інспектор Лестрейд ... доктор Ватсон ... А ви, має бути, брат Шерлока Холмса Майкрофт — схожість абсолютно очевидно, незважаючи на різницю у вашому, е-е, обхваті", - сказав він. “ Ви хочете поговорити зі мною?
  
  "Так, сер, знаємо!" Підтвердив Майкрофт Холмс, і його голос заповнив вузький коридор.
  
  "Хочете поговорити з вами?" вискнув доктор Ватсон і замовк, охоплений якимось сильним почуттям, не в силах продовжувати.
  
  "Тоді дуже добре," сказав Моріарті і продовжив спускатися по сходах.
  
  Чоловіки неохоче розступилися перед ним, коли він спустився на перший поверх і пройшов між ними. "Мені здається, я знаю, навіщо ви тут, джентльмени", - сказав він, відкриваючи двері ліворуч від сходів. "Будь ласка, пройдіть в мій кабінет".
  
  Доктор Ватсон не зміг стримати своїх почуттів. "Знаєте" навіщо ми тут? - простогнав він, входячи в кімнату слідом за Моріарті. “ До біса вірно, ви знаєте, навіщо ми тут!
  
  "Заспокойтеся, Ватсон, візьміть себе в руки," пробурмотів Майкрофт, прослизаючи в кімнату слідом за доктором. Два детектива з казанками в руках увійшли в кабінет слідом за Майкрофтом і закрили двері.
  
  Моріарті обійшов стіл і опустився у важке дубове крісло. “ Сідайте, панове, - сказав він. “ Я думаю, вам особливо зручно те крісло біля вікна, містер Холмс. З цими словами містер Моуз відкрив двері і безшумно ввійшов слідом за похмурим квартетом, зайнявши своє місце біля стіни на випадок, якщо він знадобиться.
  
  Четверо чоловіків пройшли до передньої частини столу, відкидаючи або, можливо, просто ігноруючи пропозицію Моріарті присісти. Ватсон затиснув тростина між лівою рукою і тілом. Поклавши долоні на добре відполірований стіл, він навалився на стіл, його щелепи стиснуті, обличчя застигло від ледве стримуваної люті. Лестрейд манірно стояв збоку від столу, крутячи в руках капелюха, і виглядав збентеженим, але рішучим. Грегсон войовничо рушив уперед, тримаючи свій посилений казанок так, немов це була палиця для біллі, і він стримував себе від того, щоб пустити її в хід. Майкрофт Холмс тримався трохи оддалік від столу і сердито дивився на Моріарті зверху вниз, уткнув підборіддя у великій картатий шарф, кілька разів обмотаний навколо його шиї.
  
  Моріарті відкинувся на спинку стільця і оглянув своїх гостей по черзі. Які емоції він не відчував, це не відбивається на його обличчі, ні в позі. Своїм високим опуклим чолом над видатним носом і глибоко посадженими очима, що, здавалося, бачили більше, ніж дозволено бачити звичайним смертним, професор нагадував величезну хижу птицю. Одного разу в Музеї старожитностей в Каїрі єгипетський драгоман, очолював невелику туристичну групу, застав Моріарті зненацька і, переконаний, що бачить втілення бога Гора з яструбиним особою, двічі перехрестився, тричі сплюнув і повернув літньому священнослужителю гаманець, який він тільки що поцупив з кишені його куртки.
  
  "Добре, Моріарті," розкотистий голос Майкрофта Холмса розірвав тишу. “ Де він?
  
  Тінь усмішки ковзнула по обличчю Моріарті. "Я сказав, що знаю, навіщо ви прийшли", - сказав він їм. "Я не говорив, що ви були праві, прийшовши". Він закрив очі секунд на двадцять, а потім знову відкрив їх. “Було передбачувано, що, враховуючи безглузду наполегливість Холмса в тому, що я несу відповідальність за кожне велике злочин, вчинений на цих островах після вбивства Томаса Бекета, його друзі покладуть на мене відповідальність за його зникнення. Брехня, якщо її повторювати досить часто, набуває видимість правди ".
  
  Моріарті дістав з кишені вирізку з газети і поклав її на стіл обличчям до гостей. "Я тільки що повернувся з свого закладу Кримптоне-на-Мурі", - сказав він їм. - Це було в сьогоднішньому ранковому випуску “Газетт". По суті, це точно?
  
  Вони нахилилися вперед, щоб прочитати вирізку.
  
  
  
  ISAPPEARS DETECTIVE DONSULTING CОГОЛОШЕНИМR
  Місцезнаходження Шерлока Холмса досі невідомо,
  Побоюються нечесної гри
  
  Містера Шерлока Холмса, відомого детектива-консультанта з Бейкер-стріт, 221Б, про чиї подвиги в якості приватного детектива за останнє десятиліття британської читаючій публіці розповів його друг і компаньйон доктор Джон Х. Ватсон, ніхто не бачив з тих пір, як він раптово і
  
  несподіване зникнення в середу, 15го лютого минулого року. Поліція почала розслідування його місцезнаходження.
  
  Одяг, ідентифікована як належить містерові Холмсу, була знайдена у Бертрама Клеймера, в даний час безробітного конюха, яке проживає на Кит-стріт в Уайтчепелі. Клеймер заявив поліції, що знайшов одяг в суботу, 8-го, в сміттєвому баку на Ньюгейт-стріт. Влада негайно обшукали територію на кілька кварталів навколо сміттєвого бака, і було знайдено кілька предметів одягу, які могли належати містера Холмса, а могли й не належати.
  
  Всіх, у кого є яка-небудь інформація про поточне місцезнаходження містера Шерлока Холмса, просять зв'язатися зі Скотленд-Ярдом.
  
  Короткий виклад найбільш примітних справ містера Холмса можна знайти на стор 17.
  
  
  
  Майкрофт першим випростався. "По суті, це факти, в тому вигляді, в якому ми їх знаємо", - підтвердив він.
  
  “ І на підставі цього ви врываетесь в мій будинок і звинувачуєте мене в ... В чому ви мене звинувачуєте в тому, що я викрав Холмса, оголив його і викинув його одяг у відро для сміття?
  
  Ватсон відступив на два кроки і опустився на стілець. Його погляд піднявся, щоб допитливо поглянути Моріарті в обличчя, і потім опустився. "Що я повинен був подумати?" - запитав він. “Спочатку, після аварії, я подумав, що Холмс мертвий. Але потім, коли вони знайшли його одяг ... "
  
  “ Який нещасний випадок? Вимогливо запитав Моріарті.
  
  "Перш ніж ми продовжимо," незворушно перебив інспектор Лестрейд, " я повинен офіційно запитати вас, професор Джеймс Моріарті, чи відомо вам що-небудь про нинішнє місцезнаходження містера Шерлока Холмса? Я попереджаю вас, що все, що ви скажете, буде записано і використано як доказ проти вас ".
  
  Моріарті дістав з кишені піджака пенсне, ретельно протер скло великим шматком фланелі з верхньої шухляди свого столу, потім поклав їх на перенісся і повернувся до співрозмовника. "Мені соромно за тебе, Джайлс Лестрейд", - суворо сказав він, як вчитель початкової школи, отчитывающий неслухняного учня. “ Після всього, через що ми пройшли разом, ви та я, та, Шерлок Холмс теж. З його допомогою ми запобігли кілька великих трагедій і розкрили декілька заплутаних злочинів. І був я 'головним злочинцем' у цих справах? Ні! Навіть Шерлок Холмс був змушений визнати, що це так, хоча слова зірвалися з його губ неохоче. Ви знаєте, що він звинувачував мене у тяжких злочинах більшу частину останнього десятиліття. Ви також знаєте, що він так і не зміг довести ні слова з цих звинувачень. Ні єдиного слова!"
  
  Лестрейд покрутив капелюх у своїх великих руках. "Це так, професор", - визнав він. “Жодне з обвинувачень містера Холмса так і не було доведено, не для того, щоб ви могли подати на них в суд. Але, між нами кажучи, мені завжди здавалося, що в цій суміші було кілька крапель правди. Так от, я не знаю, скільки їх було, і я не знаю, наскільки те, що містер Холмс стверджував про вас, було правдою, але в деяких випадках мені завжди здавалося, що тільки чиста удача і ваша власна чортова — вибачте мене, професор — кмітливість врятували вас від лави підсудних.
  
  Моріарті встав. Грегсон, який був єдиним, хто все ще схилився над столом, відскочив назад, наче боявся, що професор встромить в нього шпильку. "Між нами, чи не так?" Запитав Моріарті. “Тоді гаразд. Тільки між нами, тільки в рамках цього кабінету, я визнаю, що звичаї і закони цього часу, в якому ми живемо, не є тими, яких я дотримуюсь з радістю. Я також визнаю, що знаходжу постійне переслідування Шерлока Холмса по моїх слідах трохи ... стомлюючим. Цей чоловік встановив спостереження за цим будинком під виглядом безробітного землекопа; він слідував за мною всюди під виглядом мандрівного книгопродавця, або покупця у відпустці, або навіть, одного разу, професора філософії. Дійсно, його здатність у будь-який момент приймати різні обличчя вельми примітна ".
  
  "Я не бачив Холмса ні в одному із згаданих вами костюмів", - заперечив Ватсон.
  
  "У нього є кімнати в декількох місцях міста, де він одягає і скидає ту чи іншу з цих маскувань", - сказав йому Моріарті. “Я знаю про двох, але, ймовірно, їх більше. Він грунтовний і наполегливий шкідник".
  
  "Насправді!" Сказав Ватсон.
  
  "Але якщо він і має певний вплив на мене чи на мої плани," продовжував Моріарті, тільки для того, щоб зробити мене більш інформованою, більш обережним, більш точним. Якщо я зможу уникнути уваги такий нишпорки, як Шерлок Холмс, то вже точно зможу уникнути уваги простодушних бульдогів — прошу вибачення, Лестрейда — зі Скотленд-Ярду.
  
  "Що ви хочете сказати, пане професоре?" Запитав Майкрофт.
  
  “ Я хочу сказати, містер Холмс, що світ без вашого брата здався б мені справді похмурим місцем, і що я ніколи добровільно не став би брати участь у будь-яких зусиллях, спрямованих на те, щоб забрати його звідти. Моріарті відкинувся на спинку стільця.
  
  "Це ви так говорите", - сказав Уотсон, його голос став більш спокійним, але напруга все ще відчувалося в перебільшених паузах між словами, "але він пішов, а ви тут".
  
  "Так", - погодився Моріарті. “І мені хотілося б думати, що, якщо б ситуація була зворотною, у мене була б група вірних друзів, які напали б на Бейкер-стріт, 221Б, і зажадали дізнатися, що стало з професором Моріарті. Але він був би змушений відповісти, як і я, "я поняття не маю". Я повторюю своє питання, доктор Ватсон: який нещасний випадок?
  
  Ватсон подивився на Майкрофта, який знизав плечима приблизно на чверть дюйма.
  
  "Ну ж, ну ж", - сказав Моріарті. “Якщо я винен в тому, в чому ви мене підозрюєте, тоді, звичайно, я повинен вже знати. Якщо ні — можливо, я зможу чимось допомогти".
  
  Ватсон на мить замислився, а потім заговорив. "Холмс спускався в каналізаційний люк, що веде в центральну каналізацію, коли це відбулося", - сказав він. “Ми витратили більшу частину ранку на пошуки потрібного люка, і коли він знайшов його, то зняв кришку і спустився в тунель. Я чекав його на вулиці біля входу, і він відійшов на деяку відстань до водостоку. Він пробув внизу, наскільки я можу судити, близько п'ятнадцяти хвилин, коли по тунелю хлинув сильний потік води. Можливо, це був викид із якогось резервуару, я не знаю. Холмс свиснув, закликаючи на допомогу, і це ... це було останнє, що я від нього почув.
  
  Тиша затягнулася на секунду і була перервана відкрилася дверима кабінету. Місіс Х., економка Моріарті, метушливо увійшла зі складним столиком, який вона встановила перед письмовим столом. Слідом за нею увійшла служниця з великим срібним підносом, заставленим келихами, чашками, блюдцями, тарілками і столовим сріблом, і обережно поставила його на стіл.
  
  "Кава та чай, джентльмени," сказала місіс Х. " Можете подавати самі. Потім вона шмигнула носом і квапливо вийшла з кімнати, зупинившись у дверях, щоб обернутися і додати: "Як ніби професор Моріарті міг пошкодити хоч одного волоска на голові цього невдячного людини", - і з перебільшеною м'якістю закрила за собою двері.
  
  Джентльмени налили собі чай, за винятком Грегсона, який підозріло дивився на чайник, а потім відвернувся.
  
  "Що Холмс робив в каналізаційному люку?" Запитав Моріарті.
  
  "Що це?" Ватсон відірвався від наливання вершків у свою каву. "О. Вивчаю можливість".
  
  "Можливість чого?"
  
  “Я не знаю, і більше нічого не можу вам сказати. Я не можу обговорювати справу, над яким він працював".
  
  “ Досить справедливо. Моріарті помовчав, роздумуючи. “ Отже, спочатку ви подумали, що його змило?
  
  “Так. Ми знайшли поліцейський свисток, який він носив з собою, на полиці, але ніяких інших слідів його присутності".
  
  “ Поки не з'явився містер Клеймер в одязі Холмса.
  
  "Так".
  
  “ Які саме предмети одягу Холмса були на ньому надіті?
  
  "Його Інвернесс," почав Уотсон, " і, е—е...
  
  "Піджак, брюки, жилет, інвернесс, капелюх і туфлі," сказав Майкрофт, опускаючись у зручне крісло біля вікна. "Все це свідчило про наслідки перебування у воді протягом деякого часу".
  
  "Досить повний комплект," прокоментував Моріарті. “ Сорочка?
  
  "Ні".
  
  “ У кишенях було що-небудь? Що-небудь з особистих речей Холмса?
  
  "Ні".
  
  "Містер Клеймер міг закласти або продати," припустив Моріарті.
  
  “Ми ретельно розпитали його про це. Він каже, що ні. Запропонував йому п'ять фунтів, якщо він пред'явить які-небудь особисті речі мого брата або скаже нам, де їх можна знайти. Він був дуже засмучений тим, що не зміг нічого зібрати.
  
  Моріарті підійшов до вікна і виглянув назовні. "Кілька речей приходять на розум", - сказав він.
  
  "Я повинен ще раз попередити вас," почав інспектор Лестрейд, " що все, що ви скажете...
  
  "О, мовчи, Лестрейд!" Майкрофт заревів. "Дай людині виговоритися".
  
  "Давайте створимо ланцюжок індуктивних міркувань," сказав Моріарті, - і подивимося, до чого це призведе".
  
  "Продовжуйте," сказав Майкрофт Холмс.
  
  "Або Холмс мав намір зникнути, або він не збирався зникати", - почав Моріарті. “ Якщо б він мав намір зникнути, хіба він не залишив би мого друга доктора Ватсона будинку або, принаймні, в більш зручному місці, ніж сидіти на кришці відкритого каналізаційного люка? І хіба він не сказав би просто: 'Ватсон, я планую поїхати на кілька днів'?
  
  "Ми самі це з'ясували, професор", - сказав інспектор Грегсон, не дуже намагаючись придушити сміх у своєму голосі. На його думку, Моріарті був шахраєм, і всі ці модні будинки, культурний акцент і ланцюжки літер після його ім'я нічого не могли змінити.
  
  “А! Невже?" М'яко запитав Моріарті. “Тоді ми повинні продовжити наші умовиводи і подивитися, як далеко вони нас заведуть. Якщо Холмс не мав наміру зникати, то його зникнення стало результатом чого-те, що сталося, поки він перебував у каналізаційному тунелі. І що ми повинні розглянути, так це було чи зникнення добровільним або недобровільних. "Він ввічливо подивився на Грегсона. “ Упевнений, ви погодитеся, інспектор.
  
  "Так", - сказав Грегсон. "Звичайно".
  
  "Давайте розглянемо два сценарії окремо", - сказав Моріарті. "Якщо зникнення Холмса було добровільним, то після "потоку води, який, можливо, намочив його або навіть забрав з собою, він прийшов в себе, вийшов з каналізації в якомусь іншому місці, відмінному від того, в якому він в неї ввійшов, зняв верхній одяг і зник. Чому він зняв верхній одяг? Ну, цілком можливо, тому, що вона промокла наскрізь. Тоді чому він викинув її у відро для сміття? Хіба їх не можна було попрати, попрасувати і повернути в робочий стан?"
  
  "Можливо, від них позбувся хтось інший," припустив інспектор Лестрейд.
  
  "Ще раз, чому?" Сказав Моріарті. "Ми повинні закрити очі і уявити можливі відповіді на ці питання".
  
  "Я так і робив", - підтвердив Майкрофт.
  
  "До якого результату?"
  
  “ Поки ніяких. Першою думкою було, що одяг занадто брудна, щоб її носити, але я оглянув її, і це виявилося не так. Якщо мій брат сам позбувся свого одягу, причина від мене вислизає.
  
  “ Тоді давайте розглянемо іншу можливість. Можливо, зникнення Холмса було ненавмисним; хтось витягнув його з каналізаційного тунелю, розділ і забрав потайки.
  
  "Саме ця можливість привела нас сюди сьогодні вранці", - сухо зауважив Майкрофт.
  
  "Так," сказав Моріарті, " але подумайте, що це означає. По-перше, цей хтось, якийсь ворог Холмса, знав, що він планує досліджувати каналізаційну систему. По-друге, цей невідомий знав, яким входом в тунелі скористається Холмс; факт, якого, за словами вірного доктора Ватсона, не знав сам Холмс. Тоді цей чоловік мав би знати, в який бік поверне Холмс, коли увійде в тунель, і точно знати, де його підстерегти.
  
  "Це так", - погодився Ватсон.
  
  Лестрейд переводив погляд з одного на іншого з своїх супутників. "Але це було б неможливо, чи не так?" - запитав він.
  
  "Не зовсім", - заперечив Майкрофт. "Якщо б він знав, яка мета мого брата, тобто що той розслідував, тоді він міг би здогадатися, де Шерлок, ймовірно, з'явиться".
  
  "Вірно", - сказав Моріарті. "Або, якщо б він стежив за об'єктом інтересу Холмса, Холмс міг потрапити в ситуацію, яку не міг контролювати".
  
  "Навіть так," погодився Майкрофт.
  
  "Але тоді," продовжив Моріарті, " залишається питання. Чому викрадачі Холмса зняли з нього верхній одяг? І чому вони викинули його у відро для сміття, де в нього були всі шанси бути знайденим? Чому б його не спалити? Чому б, якщо вже на те пішло, не вбити Холмса, якщо він стояв між ними та об'єктом їх підпільного уваги? Навіщо взагалі обтяжувати себе затриманням його?"
  
  "Ця думка теж приходила мені в голову", - сказав Майкрофт.
  
  "Ви перевірили медичні школи і навчальні лікарні?" Запитав Моріарті.
  
  "Перше, що ми зробили, професор, звичайно", - сказав Лестрейд. “Містер Холмс не був госпіталізований в одну лікарню Лондона. Місцева влада перевіряють лікарні далі".
  
  "Я передбачав це", - сказав Моріарті. "Що я мав на увазі—"
  
  Ватсон відкинувся на спинку стільця, виглядаючи ураженим і трохи не розплескавши свою каву. "Боже мій!" - вигукнув він. “Яка неприємна ідея. І все ж я повинен був подумати про це!"
  
  "Я так і зробив", - сказав Майкрофт. "За останній тиждень ні в один медичний морг жодної медичної школи не приносили тіло, схоже на Шерлока".
  
  "А!" - сказав Моріарті. “Це обнадіює, але це залишає таємницю недоторканою. Ми можемо бути впевнені, що Холмс пережив тимчасове затоплення тунелю, але що стало з ним після цього, ми поки сказати не можемо. Можливо, наступні кілька днів принесуть нам додаткову інформацію ".
  
  "Я боюся, що з кожною хвилиною стає все більше малоймовірним", - сказав Ватсон.
  
  "Нісенітниця", - сказав Моріарті. “Я можу придумати дюжину — навіть сотню — сценаріїв, які пояснили б, що сталося з Холмсом. Труднощі в тому, що у нас немає причин віддавати перевагу одному з них перед іншим. Але у мене є джерела, які, скажімо так, недоступні моїм друзям з Скотленд-Ярду. Я негайно розпочну розслідування. Я не сподіваюся, що вони знайдуть що-небудь корисне, але хто може сказати?
  
  Майкрофт піднявся на ноги. “ Ви безумовно стверджуєте, сер, що не маєте ніякого відношення до зникнення мого брата?
  
  "Слухаюсь, сер," урочисто відповів Моріарті. “ Клянусь честю англійця.
  
  "Я думав, ви ірландець", - сказав Ватсон.
  
  “ Мій батько був таким, доктор Ватсон, але ми з братами вважаємо себе англійцями, бо виросли в Уорикшире.
  
  "А!" - сказав Ватсон.
  
  "Ми повинні продовжити наші пошуки", - сказав Майкрофт Холмс. "До побачення, професор Моріарті, сьогодні ми вас більше не потурбуємо".
  
  "Нам краще повернутися в Скотленд-Ярд", - сказав Лестрейд. "Можливо, надійшли якісь известия".
  
  "Дуже добре", - сказав Майкрофт. "Ми супроводжуватимемо вас назад в Скотленд-Ярд і подумаємо, що робити далі".
  
  "Хотів би я, щоб у мене було кілька корисних пропозицій, джентльмени," сказав Моріарті, піднімаючись на ноги, " але в даний момент нічого не напрошується само собою.
  
  “ Ну, тоді— - почав Уотсон.
  
  "Якщо ви що-небудь згадайте або почуєте," сказав Майкрофт, - повідомлення в клуб "Діоген" надійде до мене в найкоротші терміни".
  
  Четверо відвідувачів вийшли з кімнати і попрямували до вхідних дверей в більш спокійному настрої, ніж увійшли. Тільки Грегсон все ще сердито дивився на Моріарті, коли вони йшли, але нічого не сказав.
  
  Містер Моус випустив їх, а потім повернувся в кабінет професора. "Це було дуже добре", - сказав він. “Вони увійшли, як леви, і вийшли, як ягнята. І тут я подумав, що мені доведеться допомогти вам, оскільки ви зазнали фізичного насильства. Принаймні, двоє з них були готові почати бити вас прямо там, де ви стояли; я дізнаюся ці ознаки. Але ваші м'які відповіді якимось чином відвернули їх гнів, як сказано в Біблії. Я не знаю, як вам це вдається, професор. Я бачив, як це робиться, але я досі не знаю, як вам це вдалося ".
  
  "Я показав їм помилковість їхніх шляхів", - сказав Моріарті. "Я був одягнений в броню своєї невинності".
  
  "Ви хочете сказати, що насправді не маєте ніякого відношення до зникнення містера Холмса?" - здивовано запитав містер Моуз.
  
  "Містер Моуз!" Моріарті сказав, сумно хитаючи головою. "І ви теж!"
  
  OceanofPDF.com
  
  ТРИ
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ІНТРИГАНИ
  
  
  
  Wer mit Ungeheuern kämpft, mag zusehn, dass er nicht dabei zum Ungeheuer wird. Und wenn du lange in einen Abgrund blickst, blickt der Abgrund auch in dich hinein.
  
  [Той, хто б'ється з монстрами, має бути обережним, щоб не перетворитися на монстра. І якщо ти занадто довго дивишся в безодню, безодня дивиться на тебе у відповідь.]
  
  —Friedrich Nietzsche
  
  
  
  I в понеділок, 17 лютого 1890 року, більшу частину дня йшов сніг. Коли на Лондон опустилися сутінки, і тіні середини зими стали довшими, піднявся східний вітер, і те, що раніше було легким сніжком, перетворилося в сильний мокрий сніг. На Темзі утворився лід, який покрив кіркою такелаж і швартовні канати кораблів у численних доках вздовж річки. Вулиці міста були пусті, якщо не рахувати поодиноких двоколок або карет з чотирма колесами, їх коня і кучер щулилися від крижаного вітру, виглядаючи останню порцію їжі перед відходом до сну.
  
  У задній кімнаті магазину ганчір'я і старого одягу на Минсинг-лейн, в межах видимості Лондонського Тауера, якщо висунути голову у вікно і уважно подивитися ліворуч, п'ятеро чоловіків зібралися навколо масивного дубового столу і задумували грандіозний план.
  
  Першим біля дверей з'явився Хитрий Дивак, маленький, жилавий чоловічок, його худе, вузьке обличчя видавало хитру і вертку душу самої людини. Він сидів, схрестивши ноги і підібгавши під себе, як дервіш, на низькому дерев'яному стільці без спинки.
  
  Ліворуч від нього сидів Щеня Кулі, який до тридцяти п'яти років зберігав вигляд невинного чотирнадцятирічного хлопчика зі свіжим личком. Зараз, у свої сорок п'ять, він виглядав древнім і иссохшим, як людина, чиї роки були наповнені неймовірними гріхами. Він присунув до столу старе м'яке крісло і тепер зарився в його подушки так, що в тьмяному світлі було видно тільки кінчик його носа.
  
  Поруч з ним був ангелоподобный Тім Макадамс, впертий, масивний колишній мандрівник, глава банди головорізів, яка, як відомо, здається в оренду на всі випадки життя за встановленою ціною за зламані руки, ноги, ребра або проломлені черепи; вбивство за додаткову плату. Він сидів вчотирьох на важкому дерев'яному стільці, його руки нерухомо лежали на столі.
  
  Двухпенсовик, чия зовнішність і манери були досить схожі на молодшого сина графа, щоб забезпечити йому беззаперечний доступ на кращі світські раути, і чиї звички і мораль були досить схожі на звички і мораль вуличного волоцюги, щоб його викинули з натовпу за поведінку, негідну навіть псевдоденталянину, невимушено сидів у дальньому кутку столу, його ноги розгойдувалися взад-вперед, як добре поставлений метроном.
  
  П'ятим людиною, созвавшим це зібрання рівних за розпусти і беззаконню, був загадковий доктор Пін Док Лоу. Можливо, китаєць, десь між сорока й без віку, нескінченно обізнаний у способах вчинення злочинів, він височів над іншими інтелектом і силою волі. Тепер він сидів у кріслі з високою спинкою, спиною до задньої частини кімнати, посміхаючись легкої загадковою посмішкою і натягнуто киваючи через стіл своїм супутникам. "Добре, що ви всі прийшли", - сказав він.
  
  "Ку-ку, а як ми могли залишитися осторонь?" - запитав Хитрий Дивак, двічі грюкнувши в долоні, а потім провівши ними по волоссю. "Ти сказав, що ця робота коштує мільйон фунтів".
  
  "Я щиро сподіваюся, що ви мали на увазі саме це?" Запитав Макадамс, нахиляючись вперед і вказуючи підборіддям у напрямку Пін Док Лоу. “Мільйон фунтів? Реальний, відчутний мільйон фунтів? Мені б не хотілося сидіти тут і дізнаватися, що ти їх витратив даремно. Ще більше мені б не хотілося опинитися там, де ти сидиш, коли станеться так, що я дізнаюся про це, якщо ти розумієш, до чого я хилю.
  
  Доктор Пін знову кивнув. “Мільйон фунтів, - сказав я, але, зізнаюся, наведена цифра не була точною. Я вибрав номер, який, як я знав, приверне вас сюди, - сказав він, байдуже дивлячись на кожного з них по черзі.
  
  Макадамс піднявся і втупився на Піну, як величезний бик, готується нанести серйозної шкоди матадорові. "Мені не подобається, коли мене надувають", - рішуче заявив він.
  
  Хитрий Дивак скочив на ноги. "Я, мабуть, піду," сказав він іншим. “ Роби з ним, — він недбало махнув рукою в бік Піна, - що хочеш.
  
  "Справжня постать," продовжив доктор Пін, і легка посмішка знову з'явилася на його обличчі, - могла б відлякати вас ще до того, як у мене з'явилася можливість поговорити з вами. Це напевно буде більше мільйона фунтів, набагато більше. Я не здивуюся, якщо кожен з нас запрацює по мільйону, навіть після того, як розділиться з нашими різноманітними, е-е, поплічниками.
  
  Двухпенсовик розсміявся. "Я так і знав!" - сказав він. “Китаянка з нюхом на гроші. Я завжди думав, що коли-небудь ти зробиш мене багатим, Пін, при цьому, звичайно, зробивши трохи добра і для себе.
  
  Макадамс знову сів. "Мені не подобається, коли мене надувають", - сказав він. "Давайте послухаємо, і краще, щоб це було добре".
  
  "Коротко, джентльмени, - сказав Пін," є партія злитків - кілька тонн чистого золота, яке невдовзі прибуде в Лондон пароплавом для зберігання у сховищах Банку Англії".
  
  "Золото!" Щеня Кулі ненавмисно виплюнув це слово і виглядав дещо ураженим тим, що взагалі щось сказав.
  
  "Банк Англії", - сказав Дивак, сумно хитаючи головою. “Ніхто не може зламати сховища Банку Англії. Це неможливо, і це категорично!" Він говорив з сумною упевненістю людини, який у минулому багато думав на цю тему.
  
  Доктор Пін озирнувся, посмішка на його обличчі стала ще ширше. “Ах, так, може бути, і так, може бути, і так, але я знаю, коли прибуде золото, і куди воно прибуде, і як воно прибуде. І, як ви побачите, я розробив ефективний метод позбавлення влади від цього жахливого тягаря до того, як стара леді із Треднідл-стріт отримає шанс обійняти його своїми захисними обіймами.
  
  "І тобі потрібно, щоб ми всі були в цьому замішані?" - запитав Дивак.
  
  Доктор Пін кивнув. “Ви і ваші різноманітні партнери та асистенти — ви оберете тих, хто вам потрібен. Отримати золото недостатньо. Він повинен бути перероблений — не можна торгувати золотими злитками з печаткою Банку Англії на них — і транспортуватися і продаватися поступово і на великій території ".
  
  Двухпенсовик опустився в крісло і струсив порошинку з коміра. "Схоже, у тебе є що сказати, старовина", - весело сказав він. “Я буду уважно слухати, в обидва вуха і все таке, але вам доведеться докласти чимало зусиль, щоб переконати мене, що це реально. І якщо я не думаю, що це реально, тоді я не беру участь ".
  
  "Мій дорогий молодий чоловік," сказав доктор Пін, " якщо б я сам не думав, що це, як ви кажете, здійснимо, то мене б тут не було. Мудра людина не тікає від тіней".
  
  Макадамс схрестив руки на рівні плечей, виставивши лікті вперед, як баранячі роги, і втупився на Піну. "Тоді давайте послухаємо", - сказав він.
  
  Наступні півгодини Пін Док Лоу говорив повільно і безперервно, а його супутники слухали, і їх інтерес не слабшав. Коли він закінчив, почулося човгання ніг і постукування кісточками пальців по столу, поки вони обмірковували те, що він їм сказав.
  
  "Значить, видобуток потрібно розділити порівну?" Зажадав Щеня Кулі.
  
  "Як я вже сказав", - сказав йому доктор Пін. “Після того, як ми позбавимося від самого золота, що займе щонайменше кілька місяців, прибуток буде розділений п'ятьма способами, по одній частині кожному з нас. Ви, у свою чергу, несете відповідальність за всі витрати, включаючи оплату праці ваших власних людей.
  
  "У цьому-то й заковика", - зауважив Хитрий Дивак. “З такими грошима хто-небудь почне скуповувати весь Іст-Енд, і бізнесмени зрозуміють, що до чого. І якщо вони схоплять одного з нас, решта незабаром потраплять у сітку. Мільйон фунтів в Дартмурі нічого не дасть.
  
  "Це проблема", - визнав Пін. “Одним з можливих рішень було б утримання прибутку протягом тривалого періоду часу після пограбування. Але хто з нас готовий обійтися без цього, знаючи, що його чекає величезна сума грошей? І кому з нас інші довірять награбоване?"
  
  "Я сам подбаю про своїй частці, велике вам спасибі", - прогарчав Макадамс.
  
  “Ось, бачите? Ні, кожен з вас отримає свою частку, як тільки вона буде доступна, як тільки золото буде звернуто монети королівства або щось інше, негайно підлягає обміну. Після цього кожен з вас несе відповідальність за те, щоб триматися подалі від довгої руки влади. І, якщо ви будете мудрі, ви захистите себе від невдач інших ".
  
  "Я помітив, що ви не повідомили нам дату приходу цієї чортової човна або місце причалу, біля якого ця штука пришвартується", - прокоментував Двухпенсовик.
  
  "І навіть назви ремесла", - додав Хитрий Дивак.
  
  "Звичайно, немає", - сказав доктор Пін. “Ні, поки я не буду впевнений, що ви повністю готові. Навіть тоді, не до останньої хвилини. Найкращий спосіб переконатися в тому, що ми довіряємо один одному, - це дати якомога менше можливостей для обману ".
  
  "Так, в цьому щось є", - погодився Щеня Кулі, оглядаючи своїх товаришів. “У цьому щось є. У цій самій кімнаті є пара джентльменів, яким я б не довірив час доби. Імен, звичайно, не називаю. І я не дивлюся ні на кого конкретно.
  
  "Коли повернешся додому, подивися в дзеркало," запропонував Хитрий Дивак, - чи достатньо воно чисте, щоб роздивитися твоє власне обличчя".
  
  "Зараз же припини це", - гаркнув Макадамс. "Ми всі тут друзі та компаньйони, і ми збираємося залишатися такими, навіть якщо мені доведеться зламати пару кісток, щоб простежити за цим".
  
  "Будь ласка, без кулачних боїв", - сказав Двухпенсовик, натягуючи рукава свого бездоганно зшитого піджака на манжети сорочки рівно настільки, наскільки це необхідно. "Це неввічливо!"
  
  Дивак подивився на нього і пирхнув. "Це ти так говориш", - сказав він. “Але ця палиця-шпага, яку ти носиш, завдає досить грубий удар по хлопцеві. А в тому ручному пістолеті, який ти носиш під лівою рукою, пророблена досить груба дірка.
  
  "Дійсно, - погодився Двухпенсовик, нітрохи не зніяковівши. “Бачите, я не вірю в бійки. Я вірю в перемогу, і як можна швидше".
  
  Макадамс подивився на Пін Док Лоу. “Ти хочеш, щоб я забрав у нього це барахло? Я можу зробити це легко, і ніхто не постраждає, за винятком, може бути, його ніжних почуттів".
  
  "Якщо джентльмен відчуває себе в більшій безпеці зі своїми речами", - сказав Пін, " нехай залишить їх собі. Запевняю вас, він не скористається ними в цій кімнаті.
  
  Двухпенсовый молодик нервово озирнувся по сторонах у зв'язку з можливою загрозою, оглядаючи стіни в пошуках того, що або хто міг ховатися за ними, спостерігаючи за кожним його рухом. "Я ні до кого тут не відчуваю ворожості", - сказав він. “Це зброя призначена тільки для самооборони. І оскільки ми всі тут друзі —"
  
  "Саме так", - погодився доктор Пін.
  
  "Якщо цей план удасться, серед кримінальних кіл відбудеться жахлива струс", - прокоментував Хитрий Дивак. "Роззеры накладуть свою важку руку на кожного, хто коли-небудь стягнув яблуко з візка або прийняв чужий будинок за свій власний, і це правда!"
  
  "Вони покличуть Шерлока Холмса", - сумно погодився Щеня Кулі. “Вони зобов'язані це зробити. Така велика робота. Стара леді сама доручить йому ця справа. І він може бачити те, чого не бачать інші.
  
  Доктор Пін перевів погляд з одного на іншого з своїх колег, і посмішка на його обличчі стала ширше і жорсткішим. “В одному я можу вас запевнити, “ сказав він їм, - містер Холмс нас не потурбує.
  
  "Чому ти так в цьому впевнений?" Запитав Кулі.
  
  "Містер Холмс зник", - пояснив Пін. "І він не збирається з'являтися в найближчим часом".
  
  "І звідки ти це знаєш?" Макадамс загарчав. "Ти, випадково, не сам його викрав?"
  
  "Не я", - сказав Пін. “Дійсно, я не можу сказати, звідки я знаю, що містер Холмс залишиться, е-е, недоступним. Але я впевнений, що це так. Крім того, навіть якщо він з'явиться знову, його увагу і увагу Скотленд-Ярду будуть залучені в зовсім іншому напрямку.
  
  "Як це?" - запитав Хитрий Дивак.
  
  "Це невелика, але необхідна частина мого скромного внеску в це починання", - сказав їм доктор Пін. “ На додаток до отримання необхідної інформації, розробці плану та вибору кожного з вас в якості мого, скажімо так, персоналу...
  
  "Скажімо, продовжуй в тому ж дусі?" - огризнувся Хитрий Дивак. "Ми всі знаємо, який ти розумний, не вивертай руку з суглобів, поплескуючи себе по спині".
  
  Пін Док Лоу секунду люто дивився на Дивака, перш ніж закрити очі і виконати вправу на барицу, яке напружило і розслабила м'язи від пальців ніг по всьому тілу до брів і зняло всі напруга, знову зробивши його єдиним цілим із всесвітом. "Справжній майстер не дозволив би собі дратуватися з-за таких дрібниць", - сказав він, тихо зітхаючи і відкриваючи очі. "Проте в радіусі трьох тисяч миль від місця немає справжнього майстра".
  
  “ Ну, оскільки ми говоримо з вами, майстер чи не майстер, який у вас є план, як відвести від нас підозри і змусити бізнесменів зі Скотленд-Ярду, як ви кажете, подивитися в іншому напрямку? - зажадав Дивак.
  
  “Я збираюся, як ти міг би сказати, Дивак, зателефонувати в поліцію. Я збираюся надати поліції кого-то ще для підозри, поряд з достатніми ознаками того, що він дійсно є винною стороною ".
  
  "І чому вони могли подумати, що цей джентльмен скоїв злочин замість того, щоб подивитися в нашу сторону?" Запитав Макадамс.
  
  “ Тому що вони вже готові повірити в найгірше про це обухівського джентльмена.
  
  "Найгірший?"
  
  “ Так. Шерлок Холмс звинувачував його у всіх великих злочинах, які відбувалися де—небудь у Лондоні — та й у всій Європі, якщо вже на те пішло, - протягом останнього десятиліття. Поліція, природно, подумає про нього. Я просто зміцню цю думку".
  
  “ Професор Моріарті! Щеня Кулі ахнув.
  
  “ Саме так. Професор Джеймс Моріарті. Ідеальний козел відпущення.
  
  "Я не знаю, Пін", - сказав Двухпенсовик, хитаючи головою. "Нерозумно ставати не на ту сторону професора".
  
  Пін відкинувся на спинку стільця. "Ось чому я не люблю розкривати свої плани заздалегідь", - сказав він. “Такі люди, як ви, завжди реагують на план, перш ніж вислухати деталі. Я все ретельно продумав, і нам нема чого боятися професора Моріарті.
  
  "І чому ж це так?" Запитав Макадамс.
  
  “ Тому що він не буде знати, що на нього напали. Він повірить, що це просто ще один випадок, коли поліція переслідує його в неправильному напрямку, тому що вони бачать зло в усьому, що він робить, навіть якщо вони ніколи не могли цього довести ".
  
  "Наскільки я чув," сказав Дивак, "це Холмс бачить професора за кожним кущем, і йому так і не вдалося переконати поліцію".
  
  “ Так, але тепер Холмс зник. Вони напевно запідозрять у цьому Моріарті. І коли незабаром після цього відбудеться велике пограбування ...
  
  "В чомусь ти правий," визнав Дивак.
  
  “Звичайно. До того часу, коли професор зрозуміє, що його підставили, він загрузне занадто глибоко, щоб вибратися. І він не буде знати, з якого боку наближається підстава ".
  
  "Я не знаю", - сказав Щеня Кулі. "Професор надавав велику допомогу багатьом з нас протягом багатьох років".
  
  "По мільйону фунтів кожному," нагадав їм Пін Док Лоу.
  
  "Я в справі", - заявив Ангелоподобный Тім Макадамс.
  
  "Я вважаю, професор може сам про себе подбати", - вирішив Хитрий Дивак.
  
  Пін Док Лоу перевів погляд на двох інших і через кілька секунд отримав кивок від одного і потиск плечей від іншого. "Розумно", - сказав він. "Дуже розумно".
  
  OceanofPDF.com
  
  ЧОТИРИ
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  ЗОЛОТА ГУРІЯ МАХАРАДЖІ
  
  
  
  Невелика цінність
  краси, віддалюваною від світла;
  Накажи їй вийти вперед,
  Дозволь собі бути бажаною,
  І не червоній так, щоб тобою захоплювалися.
  — Едмунд Уоллер
  
  
  
  Яв середу, дев'ятнадцятого лютого, ближче до вечора, кремезний чоловік з проникливими блакитними очима з'явився в дверях будинку 64 з Рассел-сквер. Він простягнув свою візитку містерові Моузу.
  
  COL. SЭБАСТИАН МОРАН
  
  НГЛО-ІНДИАНСКИЙ CЛЮБ
  
  Пеннсуорт - сквер
  
  
  
  "Скажи професорові, що його старий приятель повернувся", - сказав він. Містер Моус провів його у вітальню і залишив Маммера, карлика на всі руки Моріарті, спостерігати за незнайомцем через вічко в коморі дворецького, а сам спустився в підвальну лабораторію, де працював професор з учорашнього вечора допізна.
  
  Моріарті, без піджака, з підкоченими рукавами, в лабораторному фартуху, що прикривав жилет і штани, схилився над своїм робочим столом з пробіркою в руках. Простір перед ним був заставлений пляшками, ретортами, колбами, металевими підставками, скляними трубками і стопкою довідників. Старий Поттс, лаборант професора, дрімав на розкладачці в дальньому кутку кімнати.
  
  "Хвилинку," сказав Моріарті, повільно водячи пробіркою взад-вперед по полум'я бунзеновський пальника. “Якщо він почервоніє, Балагану доведеться терміново відправитися в Билстоун в Лестершир. Тоді як — ах! — дивіться; прекрасний королівський — або, принаймні, благородний — синій. Все так, як я сподівався. Він поставив пробірку на підставку і повернувся до свого дворецькому. “Поїздка не потрібна, життя в безпеці — принаймні, від одного з найбільш маловідомих алкалоїдних отрут. Хоча, як це потрапило в пудинг, все ще залишається питанням. А тепер ... ?
  
  "До вас прийшов джентльмен," сказав йому містер Моуз.
  
  "Що це за джентльмен?" Запитав Моріарті, вішаючи фартух і ретельно вимиваючи і витираючи руки над робочою раковиною.
  
  Містер Моуз задумався. “ Я б сказав, що йому більше сорока. Каже, що він ваш "старий приятель', але його обличчя мені незнайоме.
  
  Він простягнув Моріарті візитку цієї людини.
  
  Моріарті поправив пенсне і втупився на картку. "Полковник Моран," сказав він, натиснувши великим пальцем по картону. “ Я дійсно знаю цього джентльмена. Він надів піджак і поправив великий вузол на червоній краватці. “ Підемо подивимося, чого він хоче.
  
  
  
  _______
  
  
  
  Полковник Моран терпляче просидів у червоному шкіряному кріслі ті десять хвилин, що його змусили чекати, склавши руки на колінах, випрямивши спину і майже не торкаючись спинки стільця. Час від часу він підкручував то одну, то іншу сторону своїх пишних вусів або погладжував себе по маківці, де ретельно доглянуті волосся за лінією залисин, розділені посередині проділом, тонким, як лезо бритви, були занадто чорними, щоб бути природними.
  
  Коли професор Моріарті увійшов у вітальню, Моран скочив на ноги і простягнув вперед засмаглу, мускулисту праву руку. “Радий знову бачити вас, професоре. Минуло багато часу, але ти нітрохи не змінився. Але ж ти ніколи не змінюєшся — ти ніколи не змінюєшся."
  
  Моріарті взяв його за руку і обережно потиснув. “ Чотири роки, або, по-моєму, трохи більше. Наскільки я розумію, ви нещодавно повернулися з Афганістану, якщо не помиляюся.
  
  "Ви не помиляєтеся, професор," запевнив його Моран. “ Але, наскільки я пам'ятаю, ви рідко помиляєтеся. Хто-небудь повідомив вам про моє повернення?
  
  “Я не знав про це до цього моменту. Але висновок був нескладним. Той факт, що ви живете в своєму клубі, говорить про те, що ви повернулися в Англію недостатньо надовго, щоб обжитися в квартирі; ваш загар говорить про жаркому кліматі і про те, що ви багато часу проводили на полі. Я вважаю, що нинішня кампанія в Афганістані добре відповідає цим вимогам ".
  
  "Абсолютно вірно," погодився полковник Моран. “ В твоїх устах ці маленькі логічні виверти здаються простими.
  
  “ Фокуси? Послухайте, полковник Моран, ви повинні розуміти, що чим більше ви тренуєте свій мозок, тим більшого від нього можна очікувати.
  
  Моран посміхнувся. "Схоже, що вправи, розумові або фізичні, приносять користь деяким людям більше, ніж іншим, принаймні, я так помітив".
  
  Моріарті простягнув руку за спину і смикнув за шнурок дзвінка. "Я збираюся випити чашечку кави", - сказав він. “Будь ласка, приєднуйтесь до мене. Кава або чай, або що-небудь міцніше, якщо хочете".
  
  Полковник Моран підкрутив одну сторону своїх вусів ще тонше, потім іншу. "Що ж, вже далеко за полудень", - сказав він. “Усталена звичка, сер. Жодних упоений спиртним, поки сонце не почне другу половину своєї подорожі по небу. Саме такі стійкі звички, сер, рятують нас від повного розорення.
  
  "Цілком можливо, - погодився Моріарті. "Але зараз, коли наближається чотири години дня?"
  
  “ Склянка води з хініном, якщо у вас є така штука, з солідною порцією бренді, був би не зайвим.
  
  "Звичайно", - сказав Моріарті і передав прохання містера Моусу, коли той відкрив двері. "Отже, полковник, що я можу для вас зробити?"
  
  Моран відкинувся на спинку стільця. Вовча посмішка промайнула на його обличчі і зникла. “У минулому ви іноді зверталися до мене за допомогою, професор, як і я звертався до вас. Я вірю, що в минулому наші відносини завжди були взаємовигідними. У мене є історія, яка вразить вашу уяву. Після того, як ви вислухаєте мою історію, ми зможемо обговорити, як ми можемо допомогти один одному в цьому випадку, ви і я. "Він поплескав себе по кишенях і витяг шкіряний портсигар ручної роботи. “ Я можу запропонувати вам сигару, сер? Стильна індійська сигара Lunkah cheroot, але не така мерзенна, як місцевий продукт. Зроблено спеціально для офіцерів Penwali Scouts."
  
  "Ні, дякую", - сказав Моріарті, майже непомітно похитавши головою. "Я не потураю".
  
  “ Ти не заперечуєш, якщо я...
  
  "Ні, продовжуй".
  
  Моран дістав з кишені срібний інструмент для розкурювання сигар і обрізав кінчики своєї сигари. Міцно затиснувши цигарку в зубах, він підніс до дальнього кінця трубчасту запальничку з величезним лобовим склом і прикурив. Цей процес нагадував часто повторюваний ритуал. "А-а-а!" - сказав він.
  
  Він закрив запальничку ковпачком і задумливо потримав її в руці. “Був час, - прокоментував він, виймаючи сигару з рота і випускаючи в кімнату струмінь їдко пахне диму, - коли можна було справити враження на тубільців практично в будь-якому місці, добуваючи вогонь з кулака. Тепер з ними не так-то просто. Потрібно багаторазова гвинтівка, щоб виробити якесь враження на більшість з них. "Він забрав запальничку в кишені.
  
  Увійшла покоївка з напоєм для полковника Морана у високому стакані і чашкою чорної кави для професора Моріарті. Вона поставила тацю на маленький столик між ними.
  
  "Це все, Тереза", - сказав Моріарті. "Спасибі". Він помітив, що очі Морана стежили за молодою дівчиною, коли вона виходила з кімнати.
  
  "Чин-чин!" сказав Моран, його погляд знову кинувся до Моріарті і зосередився на сайті на його краватці. Він акуратно поклав сигару в попільничку праворуч від себе і підняв келих, вітаючи Моріарті, перш ніж піднести його до губ.
  
  “ А тепер, професоре, з вашого дозволу, я розповім вам свою історію. Думаю, вона того варта.
  
  "Продовжуйте," сказав Моріарті.
  
  Моран дістав сигару з попільнички. “ Тоді я почну з махараджі Ламапура, який, як ви, можливо, знаєте, є другим за величиною з незалежних князівств. Не його нинішнє величність, а його — давайте подивимося — пра-пра-прадід. Події, про які я збираюся розповісти, що сталися або, принаймні, почалися, наскільки я можу судити, приблизно в 1734 році.
  
  “Махараджа Ламапура був молодою людиною з різким ожирінням. У цьому році його вага перевищив тридцять стоунів. Він і його радники були переконані, що це було найбільш приємно його підданим, оскільки вони вірили, що їх правитель повинен бути людиною заможною ". Моран зробив паузу і кашлянув.
  
  “Раз на сім років, в доповнення до щорічних податків, поборів, нарахувань, мит, штрафів, дорожніх зборів, спеціальним зборам і хабарів, які радували серця громадян Ламапура, проводилася спеціальна церемонія, на якій піддані махараджі відповідали його вагою золота. Існує багаторазово відтворений малюнок церемонії, що зображає гігантську поперечину для балансування з піддонами на кожному кінці. На одній сковороді сидить пухкий махараджа на своєму особливому троні, а його піддані кидають золоті монети на іншу".
  
  "Я бачив ілюстрацію або щось схоже", - прокоментував Моріарті.
  
  “Так, добре. Як мені дали зрозуміти, це неточно в одному відношенні", - сказав йому Моран. “Насправді вони використовували спеціально викарбувані для цієї мети маленькі золоті злитки, які їм довелося купити на державному монетному дворі — звичайно, з невеликою націнкою. По суті, вони повинні були платити махараджі за привілей платити махараджі ".
  
  "Багато уряду, схоже, працюють за аналогічним принципом", - зауважив Моріарті.
  
  “Навіть так. Але в іншому, приблизно так це і повинно було виглядати". Моран зробив паузу, щоб зробити великий ковток бренді з хініном.
  
  “Однак у махараджі була одна проблема, яка турбувала його радників і підданих і майже позбавляла задоволення бути самим товстим махараджей в Індії. У нього була — як би це сказати — нездатність виконувати свої подружні обов'язки. Йому було важко підтримувати необхідний, е-е, інтерес, і він був настільки великий, що навіть протягом порівняно коротких періодів, коли йому вдавалося підтримувати свій інтерес, він не міг направити туди, де це було необхідно, щоб справити на світ сина і спадкоємця. І повинен народитися син і спадкоємець, інакше з його смертю спадкування трону виявилося б під питанням — так би мовити, його можна було б перехопити, — і майбутнє щастя великого числа його підданих могло б виявитися під загрозою; принаймні, так здавалося махараджі і його радникам в той час.
  
  "Отже, племінниці махараджі, його племінники, його двоюрідні брати і тітки, а також різні придворні чиновники виявляли те, що за інших обставин могло б здатися вульгарним інтересом до стану члена сім'ї махараджі". Він зробив паузу.
  
  "Продовжуйте," сказав Моріарті, " виявляючи як можна менше поваги до похоті.
  
  "Коротше кажучи," сказав Моран, явно роздратований тим, що його милий анекдот доведеться скоротити, " прем'єр-міністр, який був двоюрідним братом махараджі, доручив шотландському інженерові по імені Уэстерби Мітчелл сконструювати пристрій, яке дозволило б Його Високості, е-е, функціонувати. Мітчелл вивчив ситуацію і, витративши кілька тижнів на заміри та розрахунок кутів нахилу, приступив до роботи над хитромудрим пристроєм з шкіряних ремінців, стрічок і пружин, вставлених у дерев'яну раму, і встановив його в королівській спальні ".
  
  "Просте завдання, але не позбавлена інтересу", - зауважив Моріарті. "Спрацювало це?"
  
  “Це вирішило, е-е, механічну частину проблеми. Інша частина була вирішена шляхом ввезення з Персії трьох виключно красивих гурій, які були добре навчені любовного мистецтва. З допомогою пристрою і гурій махарані справила на світло королівського спадкоємця протягом року. Я вважаю, що дві гурії також народили приблизно в один і той же час."
  
  "Що махарані думав про це угоді?"
  
  "Це не записано".
  
  "Ах!" - сказав Моріарті. “Гарна історія, і я ціную її. І тепер сцена достатньо підготовлена? Чи можемо ми перейти до розв'язки цього фарсу?"
  
  Моран глибоко зітхнув і видихнув. "Не квапте мене без причини, сер", - сказав він. "Я намагаюся розповісти вам достатньо, щоб ви могли, можна сказати, побачити, як це відбувається; щоб ви могли правильно зрозуміти, що за цим слід".
  
  "Я думаю," сказав Моріарті, "що все, що буде далі, сер, я правильно розумію".
  
  Моран надовго закрив очі, а потім відкрив їх і немиготливим поглядом втупився на Моріарті. "Я не впевнений, сер, чому ви налаштовані вороже до мене і моєї історії, коли я ще навіть не дістався, е-е, важливої частини, в тій частині, яка стосувалася б вас". Він піднявся зі стільця і міцно затиснув сигару в зубах. “Я визнаю, що ви найрозумніша людина в Лондоні і краще за всіх вмієте придумувати такого роду прийоми, які мені можуть знадобитися. Я працював з вами раніше і знаю, що це так. А тепер, якщо ви вкажете мені дорогу до резиденції другого по розуму людини в Лондоні, я попрощаюся з вами.
  
  Моріарті усміхнувся, а потім розреготався гучним, розкотистим сміхом. Вражений Моран зробив крок назад і майже впав назад на своє місце, перш ніж знову схопитися і войовничо вирячитися на професора.
  
  "Другий по розуму людина в Лондоні?" Запитав Моріарті, а потім знову розсміявся. "Чому, сер, я не можу направити вас до другого по розуму людині в Лондоні, тому що він зник".
  
  "Справді?" Запитав Моран, виглядаючи збитим з пантелику.
  
  Моріарті кивнув і з хвилину він тримав руку піднятою, поки не перестав сміятися. "Дійсно", - сказав він. “І цілком можливо, що це зовсім не смішно. Можливо, він був поранений або навіть убитий, або ж його утримують вороги з невідомих причин.
  
  “Тоді чому... ? "
  
  “Тому що, сер, його друзі вважають, що я його найлютіший ворог, і вони уявляють, що я покінчив з ним. Я не можу передати вам, сер, наскільки це цікаво".
  
  Моран вийняв сигару з рота. "Зрозуміло," сказав він.
  
  "Правда?" Запитав Моріарті.
  
  “Насправді, професор, я зізнаюся, що ні. Я припускаю, що ви насправді не покінчили з, е-е, джентльменом, про який йде мова?" Моран здавався швидше приголомшеним, ніж стривоженим цією думкою.
  
  Джентльмен, про якого йде мова, - самозваний 'детектив-консультант" на ім'я Шерлок Холмс, і немає, я не маю ніякого відношення до його зникнення. Я швидше шкодую про його смерть, якщо він дійсно помер. Моріарті жестом запросив Морана повернутися на своє місце. “Закінчуй свою розповідь. Можливо, я зможу тобі допомогти, можливо, немає; але, принаймні, ти заслуговуєш справедливого слухання". Він нахилився вперед. “Продовжуйте. Продовжуйте".
  
  Полковник Моран виглядав стурбованим. “ Шерлок Холмс зник, чи не так?
  
  "Насправді".
  
  “ І ви не маєте до цього жодного відношення?
  
  "Навіть якщо"так".
  
  Моран стиснув губи, розмірковуючи. Через хвилину він кивнув. "Поки відкладемо це в сторону", - сказав він. “У мене немає причин не вірити вам. І все ж це незвично".
  
  "Так і є", - погодився Моріарті.
  
  "Що ж," сказав Моран, " повернемося до моєї розповіді. До четырнадцатилетию свого сина і спадкоємця махараджа наказав побудувати великий храм. Ці махараджі завжди будують храми, але цей храм був чимось особливим: чотири високі мармурові вежі з явним фалічним відчуттям по кутках величезного мармурового купола. Стіни куполи були вкриті еротичними скульптурами, виконаними у вигляді того, що, по-моєму, називається 'барельєф".
  
  "Існує ряд надрукованих приватним чином еротичних книжок, які містять ілюстрації різьби по дереву в індійських храмах", - сказав Моріарті. “Я бачив кілька таких і захоплювався ними; якщо не їх художнім якістю, то уявою скульптора. Еротична різьблення, мабуть, досить поширена в індуїстських храмах ".
  
  "Чутливість тубільців до еротичного мистецтва відрізняється від чутливості освіченого європейця", - підтвердив полковник Моран. “І місцеві жінки — Але, звичайно, тут я відволікся. Кажуть, що ця різьба присвячена одному з проявів бога Шиви. Крім цього, я нічого не знаю. Але це, за винятком мимохідь, не те, що нас цікавить ".
  
  "А!" - сказав Моріарті.
  
  “Через чотири роки після завершення будівництва храму махараджа помер, і його син, якому зараз вісімнадцять, зійшов на трон. Син, щоб вшанувати пам'ять свого батька і відсвяткувати своє власне існування, замовив розмістити в храмі два твори мистецтва. Одне було виготовлено із чистого золота — в натуральну величину — з, е-е, апарату, який дозволив йому народитися. З'єднання були прикрашені рубінами і діамантами. Ремінці та портупеї були виткані з тонких золотих ниток. Зображення бога Падерсияби — можливо, я помиляюся, — лежить ниць на апараті, але без явних вказівок на те, чого він міг би досягти в цьому положенні. Сторонньому спостерігачеві лишається тільки гадати, чим могла б полягати функція цього механізму.
  
  Другим предметом була статуя заввишки близько трьох футів, зображувала улюблену гурію його батька; жінку, чиї екзотичні танці і, е-е, зусилля сприяли або, принаймні, сприяли зачаття сина. Її звали Паті. Вона зображена стоїть на правій нозі, ліва нога зігнута так, що її ліва ступня спирається на праве коліно. Її руки витягнуті перед собою, лікті витягнуті, долоні звернені всередину, особливо значущому вираженні. Що саме це виражає, я не знаю. Якщо вірити статуї, вона була досить красива. Сама статуя стоїть королівських грошей, якщо скористатися побитим, але в даному випадку цілком точним виразом. Вона також була з чистого золота та інкрустована дорогоцінним камінням: смарагдами в оправі для очей — у Паті були зелені очі — і намистами, браслетами, перснями на палець, ножними браслетами і діадемою, прикрашеними самими коштовними каменями, які були надіті на статую кращими ювелірами королівства.
  
  "Значить, ви це бачили?"
  
  “Я бачив мініатюрне зображення; я б сказав, близько шести дюймів у висоту. Позолочена гіпсова оправа з напівдорогоцінним камінням — цінна сама по собі, але ніщо в порівнянні з справжньою цінністю оригіналу. Але вишукана. Відчувається, що було б приємно познайомитися з молодою жінкою—Паті. Оригінал відсутній — його вкрали з храму в 1857 році, під час повстання сипаїв. Це здогадки, чисті здогади щодо того, чи було це взято сипайскими військами в помсту за те, що був махараджа пробританским, або пізніше британцями в помсту за те, що був махараджа про-сипайским. І ваша здогадка так само хороша, як і моя. Я розмовляв з людьми, які там були, і чув обидві історії. Ось чому я прийшов побачитися з вами ".
  
  “ Ви хочете встановити, хто забрав статуетку тридцять п'ять років тому?
  
  “Ні, слава Богу, до цього не дійде. Або, скоріше, я повинен сказати, це пройшло. Я знаю, в кого зараз золота гурія. Я не знаю напевно, як вона потрапила до них у руки, але це, слава Богу, несуттєво".
  
  “ Вам потрібна моя допомога в поверненні роботи?
  
  “Нинішній махараджа Рамасатджит доручив мені знайти золоту гурію і повернути її йому. Він заплатить досить добре — більше, ніж внутрішня вартість виробу, яка, як я вже сказав, обурливо висока ".
  
  “ Наскільки добре?
  
  Моран струсив попіл з кінчика сигари. “ Що б ви сказали про двадцять тисяч фунтів? - запитав він.
  
  “Я б сказав, що при консервативному інвестуванні це могло б приносити вам дохід у шістсот доларів на рік. І ви могли б непогано жити на шістсот доларів на рік. Але тоді потрібно буде подумати про мій гонорар, якщо я погоджуся допомогти вам.
  
  "Ви мене неправильно зрозуміли, сер", - сказав Моран. "Двадцять тисяч будуть вашим гонораром".
  
  Моріарті протер пенсне і поставив його на перенісся. “ Ви жартуєте, сер, - сказав він.
  
  "Я ніколи не жартую з приводу грошей", - сказав йому полковник Моран. “І я вам кажу з усією чесністю, оскільки, якщо ми збираємося це зробити, між нами не повинно бути секретів, принаймні, щодо виконуваної задачі, що моя частка буде в п'ять разів більше. Сподіваюся, у вас з цим немає проблем.
  
  "Ніяких", - відповів йому Моріарті. "Але в такому разі я подбаю про те, щоб, якщо виникне якийсь винятковий ризик, бігти будете ви, полковник".
  
  "Цілком справедливо, - погодився Моран.
  
  Моріарті задумався. "Два питання," сказав він.
  
  "Ви хочете знати, в кого зараз статуетка і де вона?" Сказав Моран.
  
  "Це буде пізніше", - сказав йому Моріарті. "Чому це так дорого коштує нинішньому махараджі, і звідки ми знаємо, що він викупить це за обумовлену плату?"
  
  "А!" - сказав Моран. “ Що стосується першого: за ті сто років або близько того, що статуя знаходилася у храмі, вона стала відома по-різному як Богиня Ламапура, Удача Ламапура, Леді Ламапура і Королева Ламапура. Ви помолилися б, якщо б у вас було таке бажання, одному з його різних аспектах, щоб досягти якоїсь гідної мети. Богиня Ламапура була вправна в наданні допомоги безплідним парам. Удача Ламапура гарантувала успіх у ділових починаннях. Леді Ламапура відповідала на питання і давала поради з допомогою різних форм ворожіння."
  
  "Чарівне!" Прокоментував Моріарті. Він відкинувся назад і заплющив очі. "А королева Ламапура?"
  
  "В своєму образі королеви Ламапура прекрасна Паті захистила махараджу і його підданих від лиха".
  
  "А!" - сказав професор Моріарті. "І вона досягла успіху в цьому починанні?"
  
  “До свого зникнення вона виконувала свою роботу досить добре. У Ламапуре було сто років процвітання і відносного спокою, поки вона лежала в своїй ніші у внутрішній стіні храму. У цьому районі виробляють кераміку і килими, які відрізняються високою якістю і високо цінуються по всій Індії. Після крадіжки країна швидко прийшла до того, що індуси вважають погибеллю. Сама війна з сипаями негативно позначилася на місцевому населенні, обидві сторони вели себе надзвичайно нецивілізовано - якщо я можу так висловитися як британський офіцер ".
  
  “ А після заколоту?
  
  “Один з основних барвників, що використовуються при виготовленні килимів, раптово став недоступний. Я вважаю, його робили з якихось молюсків, і криваві тварини вимерли. А місцева глина, яка використовується для виготовлення кераміки, ставала все більш забрудненої, я вважаю, сіркою, яку було важко видалити, і з-за цього виходила некрепкая і непридатна посуд. І мігруючі водоплавні птахи почали уникати місцевих озер. Це мало лише незначне значення для економіки, але було визнано поганим ознакою ".
  
  "Дійсно", - сказав професор Моріарті. “Я б сам вважав це поганою ознакою. Я розумію, чому він хоче повернути фігурку. Звідки ми знаємо, що він заплатить за неї?"
  
  “Я ходив у школу з нинішнім махараджей. Академія Святого Саймона. Саме туди вирушив Уэстерби Мітчелл, шотландський інженер, сконструировавший це, е-е, пристрій, і з тих пір махараджі Ламапура відправляють туди своїх дітей чоловічої статі. Нинішній махараджа відставав від мене на одну сходинку. Ми називали його 'Маленький Пок'. Його старший брат, "Великий Пок", був приблизно на вісім років старше нас. Він був прямим спадкоємцем, але загинув під час полювання на тигра. Отже, "Маленький Пок' тепер махараджа Ламапура. Хто б міг подумати?"
  
  “ Значить, ти розраховуєш, що за дружбу тобі заплатять?
  
  “Друзі? Він був на один щабель нижче мене, і він був вогом", - сказав Моран. “Але ми поважали один одного. Зрештою, він був надзвичайно багатим вогом. У нього були деякі проблеми з, е-е, дідівщиною з боку деяких найбільш тупоголових студентів, які він вирішив, заплативши мені за те, щоб я доглядав за ним; і я вважаю, що я добре впорався. Він запросив мене повернутися з ним до Індії до того, як я отримав офіцерський чин. Я провів більше року в Ламапуре, в основному в королівському палаці. Розумієте, це були зміни. Там він належав до правлячого класу — в буквальному сенсі — а я, по суті, був лідером. Той рік багато чому мене навчив ".
  
  Моріарті мовчки роздивлявся полковника, в той час як Моран втупився на свій начищений до блиску черевик, обмірковуючи те, що дізнався. "Махараджа - людина з винятковим почуттям честі", - сказав Моран. “ Якщо ми повернемо королеву Ламапура, нам заплатять.
  
  "Чому, - запитав Моріарті, - махараджа вибрав саме вас, щоб повернути свою статую?"
  
  “ Прямолінійний, чи не так? Моран акуратно поклав сигару на піднос. “ Ну, по правді кажучи, він цього не робив, не зовсім. Він дав зрозуміти, що заплатить винагороду за повернення своєї, е-е, удачі. Я чув про нагороду. І, чисто випадково, я вловив найменший натяк на місцезнаходження зниклої леді. Я відпросився у своєму полку і простежив за чутками в англо-індійської армії. Я побував на аванпостах в Кашмірі і Белуджистані, і аромат став сильнішим. Останній ключ до розгадки дав мені ювелір з Мадраса. Я забронював квиток назад в Англію на "Зірка Белфаста" як раз в той момент, коли вона покидала порт. Опинившись тут, я попрямував на північ, у Кілмарнок в Ейрі, щоб підтвердити те, що я дізнався. Я був правий, хоч і помилився в одному відношенні. Я відправив телеграму його величності, щоб повідомити йому, що я, можливо, знайшов цей предмет і що, можливо, зможу його повернути, і попросив його підтвердити нагороду. Він відповів — ах— він відповів..." Моран порився в кишенях свого піджака і витягнув акуратно складений аркуш паперу. "Ось він, його відповідь". Він передав його професор Моріарті.
  
  
  
  МОРАН: АНГЛО-ІНДІЙСЬКИЙ: ЛОНДОН
  НАГОРОДА, ЯК ЗАЗНАЧЕНО, ЗУПИНКА ПЛЮС ВИТРАТИ ЗУПИНКА НЕ ЗАСТОСОВУВАТИ НАСИЛЬСТВО
  НЕ ПОРУШУВАТИ ЗАКОНИ ПРИ ОТРИМАННІ ОБ'ЄКТА ЗУПИНКА КОРОЛЕВА ЛАМАПУРА
  ПОВИННА ЗАЛИШАТИСЯ НЕЗАПЛЯМОВАНОЮ ЗУПИНКА ВДАЛОГО ПОЛЮВАННЯ ЗУПИНКА
  МАЛЕНЬКИЙ ПУК
  
  
  
  Моріарті підняв брову. "Я розумію вашу дилему", - сказав він.
  
  "Дійсно, - погодився полковник Моран. “Трохи розбити і схопити, без проблем. Розкроїти кілька черепів у процесі; частина гри. Один з них помирає, що ж, ось і все. Я маю на увазі, це було б важко в будь-якому випадку. Страшенно важко. Але можливо. Я міг би прийти до вас і попросити ради, але мені не довелося б турбувати вас до такої міри, щоб просити вас прийняти участь в операції. Ні, сер.
  
  “ Не порушувати законів, а? Цікава проблема. Я вважаю, ви не можете просто купити це у того, у кого воно є, інакше вас би тут не було. Отже, де ж ця маленька дрібничка і як ти збираєшся до неї дістатися?
  
  “Що стосується того, як до цього приступити, що ж, це буде по вашій частині, професор, якщо ви приймете це невелике завдання. Що стосується того, де вона ... " Моран глибоко затягнувся сигарою і повільно випустив дим. “ Тепер вона знаходиться у володінні — я б сказав, що це талісман — шотландських улан герцога Монкрейта. Щовечора її садять поруч зі старшим офіцером на чолі обіднього столу, і улани піднімають тост за неї відразу після того, як піднімають тост за королеву. Я багато чому навчився. Поки полк будинку, вона ніколи не покидає офіцерську їдальню в їх казармах у замку Фитцробертс в Кілмарнок. Ну, трохи за межами Килмарнока. Але Сім'я герцога в даний момент повернулася до Індії, і тому Леді знаходиться ближче до дому, ніж коли-небудь за останні тридцять років. По суті, її охороняють шістдесят офіцерів і тисяча двісті чоловік. Я не можу придумати ні суми грошей, ні будь-якого стимулу, які змусили б їх розлучитися зі своєю дамою.
  
  "Вони знають, що у них є?"
  
  “ Очевидно, немає. Вони називають її "Леді Лакхнау'. Історія така, що сержант-майор їх полку імені Маккуист натрапив на неї в возі, кинутої на узбіччі дороги, коли полк брав участь у штурмі і отбивании Лакхнау в березні 1858 року. Якимось чином між її зникненням і виявленням вона була вкрита міддю. Можна тільки здогадуватися, хто поклав її у візок. Вона негайно, принаймні, так свідчить історія, врятувала життя сержанту-майору і двом молодшим офіцерам ".
  
  "Зайнята маленька статуетка", - прокоментував Моріарті. “І де ж вона знаходиться у даний момент? Де дві бригади герцога Монкрейтского? Кашмір? Делі? Афганістан?"
  
  "Думаю, зараз вже в Калькутті," відповів йому полковник Моран. “Офіцери і рядові хайлендских улан повернулися з демонстрації прапора десь на півночі країни і збираються повертатися в Англію. Вони пробудуть у Калькутті місяць або близько того, а потім сядуть на пароплав, щоб відправитися додому".
  
  “ Десантний корабель?
  
  Люди і коні вирушать на військовому кораблі, але більшість офіцерів зазвичай вибирають більш високий рівень комфорту, тим більше що з багатьма з них подорожують їх сім'ї. Так що вони відправляться на одному з цивільних пароплавів — першим класом, зрозуміло.
  
  "А!" - сказав Моріарті. "І статуя, я вважаю, відправиться з офіцерами".
  
  “Звичайно. Тоді ти допоможеш?"
  
  “Цілком можливо. Це цікаве випробування, і нагорода достатня для виконання завдання. Мені потрібно більше інформації. Я складу вам список того, що мені потрібно знати. Ви підтримуєте зв'язок з ким-небудь в Калькутті?"
  
  "У мене там є агент", - сказав йому Моран. “Взагалі-то, старий товариш по кают-компанії. Звільнений з-за якихось неприємностей, пов'язаних з колодою карт. Схоже, що на зворотному боці були нанесені якісь, е-е, відмітини.
  
  "Я вражений", - сказав Моріарті.
  
  "Так", - сухо відповів Моран. "Я так і думав".
  
  Професор Моріарті піднявся на ноги. "Якщо ми зробимо це, нам доведеться діяти негайно".
  
  "І що робити?"
  
  “ Вирушай в Індію. Ми повинні дістатися туди до того, як леді Лакхнау відправиться додому.
  
  "І що потім?"
  
  “Якщо ми поїдемо як можна швидше, нам потрібно три тижні, щоб дістатися до Калькутти. Це дає мені три тижні, щоб що-небудь придумати ".
  
  Полковник Моран встав і віддав честь Моріарті. "Добре, професор", - сказав він, надягаючи пальто і нахлобучивая капелюха на голову. “Я зберу речі. Добре, що ти є на борту ".
  
  "Я вже давно збирався поїхати в Індію", - зауважив Моріарті, встаючи і проводжаючи полковника Морана до дверей. “Я розумію, що записи індійських астрологів налічують багато століть, і є письмові спостереження, які коментують наднову, що раптово з'явилася в сузір'ї Тельця в 1054 році. Я б хотів отримати можливість ознайомитися з деякими їхніми картами неба того часу, які могли б показати точне місце розташування зірки.
  
  Моран секунду дивився на Моріарті, побоюючись, що з нього зробили мішень для якоїсь незрозумілої жарти. Але він вирішив, що професор говорить серйозно. "Чого б це не коштувало, професор", - сказав він, піднімаючи капелюх. "Чого б це не коштувало!"
  
  OceanofPDF.com
  
  П'ЯТЬ
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ЗАГАДКОВИЙ
  ДОКТОР ПІН ДОК ЛОУ
  
  
  
  Доля сидить на цих темних зубчастих стінах і хмуриться,
  І коли портал відкривається, щоб прийняти мене,
  Голос глухим шепотом розноситься по дворах,
  Оповідаючи про безіменному діянні.
  Енн Редкліф
  
  
  
  Ухлопчика був довгий ніс і виступаючі зуби на білому, як сироватка, особі, а великі вуха різко стирчали з боків голови. Всі, хто його знав, називали його Гризуном, за винятком його роботодавця і наставника, доктора Пін Док Лоу. Доктор Пін називав його "Чарльз". Це було ім'я, яке дав йому доктор Пін, не більше його справжнє ім'я, ніж "Гризун", але тоді ні він, ні хто-небудь інший не знали, чи було у нього насправді ім'я при народженні і яким воно могло б бути. Він також не уточнював свій вік і дату народження. Він думав, що йому може бути чотирнадцять, але виглядав молодше. Більшість дітей з лондонських нетрів через недоїдання, відсутність фізичних вправ і нестачі сонячного світла виглядали молодше свого віку, поки раптово не стали виглядати набагато старше.
  
  Скільки він себе пам'ятав, його звали Гризун. "Хіт - це не те ім'я, яке мені подобається", - сказав він докторові Пін. "Я не знаю— тільки не Уеллі". І дійсно, серед його товаришів, Джимпи, Спитса, Фингерса, Уорти та інших, його ім'я нічим не виділялося.
  
  Незабаром після того, як Гризун і його друзі надійшли на роботу до Пін Док Лоу, доктор Пін відвів його в сторону і задумливо оглянув. "З цього моменту," вирішив Пін, " ти будеш вважати 'Чарльз' своїм справжнім ім'ям".
  
  “ Моє справжнє ім'я?
  
  "Так, тому що, бачиш, я подарував його тобі".
  
  "А, зрозуміло", - сказав Чарльз, хоча насправді нічого не розумів.
  
  "Якщо ви хочете, щоб інші поважали вас," терпляче пояснив йому Пін, " ви повинні поважати себе. 'Гризун' - це не те ім'я, яке викликає повагу. І" — Доктор Пін Док Лоу тицьнув хлопчика в груди довгим вказівним пальцем— "Ти будеш мені набагато корисніше, якщо інші будуть довіряти тобі і поважати".
  
  "Так, сер," з сумнівом промовив Чарльз.
  
  Пін терпляче зітхнув. “ Нам належить пройти довгий шлях, перш ніж ми досягнемо того самого сонячного нагірного плато.
  
  Чарльз зустрічався з доктором Штирем на маленькому складі на Бенк-Енд-Уорф, де Штир містив— що? Резиденцію? Не було жодних ознак того, що Штир дійсно жив там. Притулок? Але всі, хто мав значення, знали, що саме тут можна було знайти Пін. Офіс? Якщо Пін і вів якісь справи поза складу, це було непомітно. Чарльз припустив, що це було заклад доктора Піна, його місце. У кожного має бути своє місце, і це було місце Піна Доклоу.
  
  Гризун на ім'я Чарльз був лідером групи вуличних хлопчаків під назвою "Лаймхаусские кролики", які заробляли на життя крадіжками дранок, розеток та шкурок - носових хусток, кишенькових годинників і гаманців — у що проходили по сусідству джентльменів, які були досить заможні, щоб володіти подібними нарядами. Нещодавно він та його колеги отримали від доктора Піна іншу роботу. "Вони - мої очі і вуха у всьому Лондоні", - пояснив Пін Хитромудрому Дивакові.
  
  "Вони не більш ніж купка брудних молодих хуліганів", - відповів Дивак.
  
  "Саме так!" доктор Пін посміхнувся своєю хитрою посмішкою. “І тому вони можуть піти куди завгодно і побачити що завгодно. Їх можна зустріти стусанами, їх можна силоміць вигнати звідси або звідти, але вони не викличуть ніяких підозр у тому, що вони щось більше, ніж здаються. Підлі злодії, негідники і хулігани - так. Шпигуни - ні. Дайте кого-небудь подумати про вас що-небудь погане, і він буде задоволений і рідко буде намагатися уявити собі щось гірше ".
  
  І Кролики добре виконували свої завдання. За шість шилінгів у тиждень у Сін Док Лоу були очі й вуха по всьому Лондону. Така була ціна за душі дюжини хлопчиків.
  
  "Ну, Чарльз?" Запитав Пін Док Лоу, сидячи на своєму високому червоному стільці за високим столом з ебенового дерева і не кліпаючи дивлячись на молодого вуличного араба. "Що у тебе є для мене сьогодні?"
  
  "В колисці на Бейкер-стріт щось ворушиться", - відповів Чарльз, шанобливо тримаючи капелюха в руках, ноги разом, очі зосереджені на маленькому ідола зі слонової кістки на столі. “Місіс Хадсон, домовладелица, виходить і повертається приблизно два рази на день. Цей доктор Ватсон, він заходив туди вчора ненадовго, ніби як поглазел на фингса в кабінеті — ви могли бачити його за вікном з будинку навпроти — і знову пішов. Але ніяких слідів містера Шерлока Холмса.
  
  "Приємна новина", - сказав Пін.
  
  “ І? “ І цей професор Коув з Рассел—сквер... він їде.
  
  Пін Док Лоу встав і ляснув долонями по столу з таким шумом, що Гризун підстрибнув. “ Йдеш? Що значить "йдеш"?
  
  "Я маю на увазі те, що сказав", - сказав Гризун, намагаючись не зіщулитися, коли Пін Док Лоу навис над ним. - Сьогодні вранці ти першим ділом занурив цей величезний валізу в “гроулер" і відправив його на вокзал Вікторія, чи не так? А потім 'він пішов за мною з іншим хоботом у другому гроулере, чи не так?"
  
  "Чорт візьми!" вигукнув доктор Пін Док Лоу. “ Куди, чорт візьми, міг податися цей чоловік?
  
  "Індія", - сказав йому Чарльз. “Він їде в Індію. Каллі-катта, як він і сказав".
  
  "Справді?" Пін повільно опустився назад на стілець. “Калькутта, чи не так? І звідки ти це знаєш?"
  
  “Хіба я не пішов за ним на вокзал Вікторія? Хіба я не врятував своє життя, "примостившись ззаду' Гроулера? Бачиш, я зустрів на станції ще одного хлопця, і я підслухав їх балаканину.
  
  Пін нахилився вперед і пильно подивився на Чарльза. “ А хто був той інший джентльмен?
  
  "Я не 'доклав руку" до цього слуху, чи не так? Вони не 'доклали руку до згадки' мого імені. Великий, 'підслуховуючих", походжає з поважним виглядом, як солдат.
  
  "І що ж вони зробили?"
  
  “ Вони забронювали вагон першого класу Континентального експреса. Завтра зранку вони збираються перетнути Ла-Манш і сісти на поїзд до Парижа. Потім вони направляються в Каллі-катту.
  
  “ А як вони поїдуть з Парижа? - запитав я.
  
  “Вони ж не сказали, чи не так? Я маю на увазі, вони ж не збираються обговорювати весь свій айтинни-арарі, стоячи там перед станцією, тільки для того, щоб я міг це підслухати, чи не так?"
  
  “ І більше ви нічого не чули?
  
  "Ні, сер", - відповів Чарлз. “Ну, не дуже. Професор сказав, що, за його розрахунками, подорож на поїзді як можна далі скоротить час на пару тижнів, тому що 'поїзд швидше, ніж човен ".
  
  "Корабель," автоматично поправив Пін.
  
  “ Так, сер, корабель. Вони хочуть дістатися туди до відплиття полку.
  
  “ Полк. Ах, звичайно, полк. Тільки який це полк?
  
  "Вони не сказали".
  
  Пін Док Лоу відкинувся назад і заплющив очі. Кілька хвилин він нічого не говорив, а Гризун чекав з капелюхом в руці, не знаючи, що робити, і боячись видати хоч звук. Нарешті Пін знову відкрив очі. "Цікаво", - сказав він. "Але поки що ..." Він нахилився вперед і опустив голову, поки її очі опинилися на одному рівні з очима молодого вуличного араба. “ Ти добре справляєшся. Продовжуй в тому ж дусі і не підведи мене, і ти і твої товариші будете гідно винагороджені. Не спускай очей з Рассел-сквер, шістдесят чотири, на випадок, якщо професор Моріарті раптово повернеться. Доглядайте за будинком містера Шерлок Холмс, і регулярно доповідай, хто входить і виходить ".
  
  "Так, сер", сказав Чарльз Гризун.
  
  “ На даний момент, — Пін надряпав записку на аркуші паперу, склав його і передав Чарльзу, “ ти знаєш, де знайти цього Двухпенсовика?
  
  "'Це розкопки недалеко від Бенсби-стріт".
  
  “Ах, так, це Барнсбери-стріт. Піди, знайди його і передай йому цю записку".
  
  "Так, сер", - сказав Чарльз, засовуючи записку в кишеню свого изодранного піджака.
  
  “ Дуже добре. Лоу поліз у кишеню, витяг маленький матерчатий гаманець і дістав кілька монет. “ Ось тобі і твоїм хлопцям тижневу платню. А тепер іди!
  
  
  
  Двухпенсовик з'явився на складі приблизно через дві години. "Я б хотів, щоб ви надсилали свої нотатки з ким-небудь, хто виглядає трохи більш респектабельно", - сказав він. “Ніколи не знаєш, кого саме я можу розважати. Сподіваюся, це важливо, тому що ти відірвав мене від того, що могло б стати багатообіцяючим ввечері з картонками. Я знайшов собі марка з Ньюкасла, який вважає себе крутим хлопцем, і я мав намір охолодити його на п'ять-десять фунтів ".
  
  "Ви коли-небудь були в Індії?" - запитав Пін Док Лоу.
  
  "Неау", - відповів Молодик, розтягуючи голосну, поки це не прозвучало як жалібне каркання кота. “З якого дива мені взагалі хотіти їхати в Індію? Одного разу я був у Парижі; йшов дощ. Можливо, я коли-небудь повернуся, коли почую, що дощ припинився. Одного разу я був у Нью-Йорку. Я працював на океанських лайнерах. Нічого не робити, крім як грати в карти більше трьох тижнів. Бридж, покер і юкер — американцям подобається юкер. Чоловік може чесно заробляти на життя на океанських лайнерах, якщо він знає, як розкласти колоду і може провести переконливу другу операцію. На цьому переході на Тевтонський скарбник почав поглядати на мене, тому я зійшов у Нью-Йорку, щоб дочекатися наступного корабля, яким би він не був. Брав участь у дружній грі в покер на Бауэри і дивом уникнув кулі. Ймовірно, не повернуся в Нью-Йорк. Але Індія? Я ніколи не розглядав Індію. Я ніколи не збираюся розглядати Індію. Що є в Індії такого, чого я міг би побажати?"
  
  Пін терпляче чекав, поки Молодик замовкне. “ Збирайся, - сказав він.
  
  "Прошу пробачення?"
  
  “Професор Моріарті і його супутник тільки що відбули до Калькутти. Золото незабаром буде відправлено з Калькутти. Це могло бути збігом. Я не вірю в збіги, а ти?
  
  “ Я згоден з тобою, Пін, але що ти хочеш, щоб я зробив?
  
  “ Професор Моріарті знає, як ти виглядаєш?
  
  "Ну, я ніколи не зустрічався з ним офіційно, але з професором ніколи не знаєш напевно".
  
  "Ми ризикнемо", - сказав Пін. “Я хочу, щоб ти наздогнав його і залишився з ним. Переслідуй його, як небезпечна тварина. Спостерігай за кожним його рухом; читай кожну його думку. В той же час я хочу, щоб ти залишався невидимим для нього і приховував від нього наш інтерес до його місцезнаходженням і його діянь. Він постукав пальцем по столу. “Ви навіть близько не підійдете до цього ідеалу, але наблизитеся до нього настільки, наскільки це можливо. З упором на те, щоб не дати йому знати про наш інтерес ".
  
  "Зрозуміло", - сказав Двухпенсовик.
  
  “Тримайте мене в курсі ваших успіхів по телеграфу. Як тільки ви з'ясуєте, де він знаходиться, куди прямує і що робить, дайте мені знати, і я пришлю кого-небудь зустріти вас ".
  
  “Про? З якою метою?"
  
  “В цілому, я думаю, було б доречно змінити наш план в одному відношенні. Замість того щоб використовувати професора в якості прикриття, я думаю, ми повинні з'ясувати, які його плани, і, якщо вони суперечать нашим, усунути його. Можливо, навіть якщо вони не конфліктують з нашими, все було б простіше.
  
  "Хіба нам не потрібна згода інших для такого кроку?" - припустив Йоб.
  
  “Я скличу нараду. Але якщо хтось не згоден, мені буде дуже цікаво дізнатися, чому. Я думаю, у вас немає проблем з усуненням професора Моріарті?"
  
  Двухпенсовик спокійно кивнув, наче Пін тільки що запропонував наступити на жука. "Я б не хотів пробувати це сам", - сказав він. "Але оскільки я просто повинен наздогнати його і слідувати за ним, ти можеш робити те, що вважаєш кращим".
  
  "Дякую вас", - сказав Пін Док Лоу з легким поклоном. “ А тепер вам краще йти своєю дорогою.
  
  "І як же мені його наздогнати?"
  
  “Він і його супутниця тільки що сіли на Континентальний експрес до Дувра. Вони планують перетнути Ла-Манш завтра вранці. Ми наймемо спеціальний автобус, який доставить вас в Дувр пізно ввечері. Якщо пощастить, ви опинитеся на тому ж поромі.
  
  "Я зберу речі", - сказав Молодик. "Дай мені годину".
  
  “ Я подумаю про те, щоб найняти спеціальний поїзд. Зустрінемося на вокзалі Вікторія. Тобі знадобиться вся твоя кмітливість, якщо ти хочеш чогось досягти.
  
  "Я обов'язково візьму їх з собою", - сказав Двухпенсовик.
  
  OceanofPDF.com
  
  УРЯДОВИЙ БУДИНОК
  
  
  
  Коли "Omer smote" звучить на лірі,
  Він чув, як співають люди на суходолі й на морі;
  І те, що, на його думку, могло знадобитися,
  Він йшов і брав — так само, як і я!
  Редьярд Кіплінг
  
  
  
  Количервоно-біла карета з бригадним генералом сером Едвардом Бэзилбергом Сент-Івом, В. К., і його дочкою раптово зупинилася посеред вулиці Калутала, прямо за Храмом Семи Вітрів, Сент-Ів поправив парадну шпагу зручніше, акуратно поклав капелюх поруч з собою на сидіння карети, опустив вікно і висунув голову, наскільки дозволяла гідність. “ Чорт забирай, - сказав він через кілька хвилин, ховаючи голову назад у вагон.
  
  Маргарет Сент-Ів спробувала зобразити шок. "Батько!" суворо сказала вона, придушуючи бажання хихикнуть.
  
  "Це корови, Пег", - сказав він. "Це завжди б-б-корови".
  
  "Корови?"
  
  "На дорозі," пояснив він, постукуючи кісточками пальців по шибці. "Просто стоять там посеред б-проклятої дороги, не маючи ні найменшого інтересу рухатися в якомусь напрямку, роблячи все можливе, щоб ми запізнилися на вечерю віце-короля".
  
  "Невже?" Маргарет задумалася. "Як ти думаєш, вони бояться, що ми збираємося з'їсти когось із їхніх родичів?"
  
  "Ні в одному з цих худих створінь недостатньо яловичини, щоб її коштувало є", - сказав Сент-Ів. "Хоча, я вважаю, якщо б ти п - варив його досить довго, у тебе вийшло б щось на зразок рагу".
  
  "Що ж, тоді," припустила Маргарет, " можливо, вони намагаються позбавити нас від необхідності слухати промову віце-короля. Якщо ми прибудемо досить пізно, можливо, його мова вже закінчиться".
  
  "Боюся, на це немає жодних шансів", - сказав Сент-Ів, поплескуючи доньку по плечу. Це було найближче до прояву прив'язаності прояв, яке генерал дозволив собі.
  
  "О боже," сказала Пег, округливши очі. Це надавало їй привабливий і невинний вигляд, і коли їй було шістнадцять, вона практикувалася в цьому перед дзеркалом. “ Сер Джордж збирається адресувати свою промову нам?
  
  "Ймовірно, принаймні, невелика його частина", - сказав їй Сент-Ів. “ Ця бурра-хана утримується, принаймні частково, офіцерами Особистої охорони герцога Монкрейта, так що малоймовірно, що він почне без нас.
  
  "Бурра хана?" Запитала Маргарет.
  
  “ Банкет, або б-великий бенкет, або щось в цьому роді.
  
  “Так, я знаю, що це означає. Знаєш, я трохи вивчив хіндустані".
  
  "Так", - сказав Сент-Ів, поплескуючи дочка по коліну. “Мабуть, досить багато. І я захоплююся тобою за це. За останні два роки ви дізналися про індійських звичаях і тому подібне більше, ніж я дізнався за ті п'ять років, що пробув тут. Але я скажу, що перебування зі мною за кордоном з тих пір, як ви прибули до Індії, врятувало вас від знайомства з деякими найбільш неприємними сторонами англо-індійської життя ".
  
  "Наприклад, бенкети, бали, свята тощо?" - Запитала Маргарет, посміхаючись.
  
  "Абсолютно вірно", - погодився батько. “До біса неприємно. Надто вбрані люди набивають себе неудобоваримой їжею і ведуть розмову про речі, які їх не цікавлять або про яких вони взагалі нічого не знають".
  
  "Так, батько", - погодилася Маргарет. "Дякую, що врятував мене від цього".
  
  Він підозріло подивився на неї, але вона мило посміхнулася йому і відвернулася, щоб визирнути у вікно.
  
  Три корови, які стояли на дорозі, зсунувши голови разом, немов замишляючи повалення якийсь бичачої автократії, рушили гуськом у пошуках більш зелених доріг. Екіпаж сіпнувся, потім ще один. Сент-Ів притиснувся носом до шибки. “ А! Здається, ми рушаємо, - сказав він.
  
  “ Ну, - сказала Пег, міцно тримаючись за шкіряний ремінець для рук, - я вважаю, що рух вгору-вниз - це форма руху.
  
  Бригадний генерал сер Едвард Бэзилберг Сент-Ів, В. К., командувач власними хайлендскими уланами герцога Монкрейта, який нещодавно повернувся з придушення дрібних повстань в Ассамі і Бутані, опустився, або, скоріше, підстрибнув, назад на неподатливую шкіру свого сидіння. "Чому, — дивувався він, - було так чертовски важко поговорити по-справжньому, як чоловік із жінкою, — зі своєю власною дочкою?" Були речі, які батько повинен був сказати своїй дитині — які батько повинен був сказати своїй доньці, — і Сент-Іву вдалося уникнути виголошення більшості з них. Але за останні два роки, з тих пір як Маргарет приїхала з Англії, щоб приєднатися до нього в Індії, у нього росло відчуття, що треба щось сказати. Він міг би, наприклад, сказати: “Пег, люба, ми скоро повертаємося в Англію. Я думаю, що відкрию будинок у Лондоні. Подаю у відставку. Що б ви про це подумали? Що б ви хотіли зробити, я маю на увазі, з самим собою?"
  
  Або, знову ж таки, без ходіння навкруги. Можливо, більш прямий підхід: “Пег, люба, тобі зараз вісімнадцять років. Тобі не здається, що тобі пора подумати про заміжжя?"
  
  Він міг би сказати це, але він навіть уявити собі не міг, що ці слова злетять з його губ. З іншого боку, він міг би сказати своєю красивою, білявою, сероглазой дочки: “Пег, кожен молодий неодружений офіцер у моєму підпорядкуванні зачарований тобою. Я б дуже хотів, щоб ти що-небудь з цим зробила".
  
  Але тоді, якщо б він зміг змусити себе сказати це, вона цілком могла б відповісти: "Але, тату, що би ти хотів, щоб я зробила?" І у нього не було відповіді, оскільки, наскільки він міг бачити, вона не накладала ніяких чар, крім ввічливого байдужості до всіх їм.
  
  "Дорога", - сказав він.
  
  Вона повернулася на своє сидіння обличчям до нього. “ Так, батько?
  
  "Як ти думаєш ... ти знаєш ... Я маю на увазі, як батько ..." Він відчув, що червоніє. Чому серйозна розмова з улюбленою дочкою повинен бути гірше, ніж зустріч з комісією по розслідуванню з Військового міністерства? Він не знав, але так воно і було. “Тобто, чорт візьми, як, по-твоєму, я, як батько, справляюся? Тобто з тобою, як з... е-е... дочкою?"
  
  Бачачи по виразу його обличчя, що він говорить серйозно і жартівливого відповіді буде недостатньо, Маргарет надовго задумалася. Це було в її дусі: гумор непрошеною злітав з її губ, але коли був потрібний серйозний відповідь, серйозний відповідь не примусив себе чекати. Іноді все було дуже серйозно.
  
  "Ти ж знаєш, у мене не так вже багато досвіду спілкування з іншими батьками", - сказала вона йому, ніжно поплескуючи його по коліну. "Але з того, що я можу сказати, ти на висоті, зануда, першокласний татусь".
  
  "Це добре?" запитав він.
  
  "Найкращий", - запевнила вона його, нахилилася і поцілувала в щоку.
  
  "Що ж," сказав він з почуттям, що чогось домігся, хоча і не зміг би сказати, чого саме. “ Радий це чути. Я роблю все, що в моїх силах, ти ж знаєш.
  
  “ Я знаю. Маргарет поправила ліф зеленого атласної сукні, яке було на ній, і рожеві шовкові квіти, прикрашали її плече. Потім вона дістала з торбинки маленьке ручне дзеркальце і уважно оглянула своє обличчя. “Я просто шкодую, що ми не приїхали до Калькутти тижнем раніше, тоді у мене було б час сходити до кравчині до сьогоднішнього вечора. Я, певно, буду єдиною жінкою там у торішньому плаття".
  
  "Дорога" сказав Сент-Ів, - в цій кімнаті не знайдеться чоловіка, який не подумав би, що ти сама б-красива жінка на десять ліг в будь-якому напрямку. І вони будуть праві".
  
  Маргарет розсміялася. "Спасибі тобі, дорогий батько", - сказала вона. "Але ти, напевно, повинен знати, що жінки одягаються не для того, щоб сподобатися чоловікам; вони плаття, щоб справити враження або розсердити інших жінок".
  
  Екіпаж зупинився перед Будинком уряду, масивним столітнім будівлею в класичному англо-римському стилі, кілька більш величним, ніж звичайний палац; такого роду споруди британська знати зводила як заміських будинків протягом сімнадцятого і вісімнадцятого століть.
  
  Лакей-тубілець, який стояв біля величезного парадного входу, підскочив до екіпажу, відчинив дверцята і поставив на місце сходинки. Сент-Ів поправив парадну шпагу і куртку, обережно засунув капелюх під руку і вийшов з екіпажу, перш ніж допомогти дочці спуститися на широкий зелений килим, який був розстелений від бордюру до великих подвійних дверей.
  
  Мажордом, чекав їх біля входу, був прекрасною особистістю - від багато прикрашеного золотисто-коричневого тюрбана і короткою густою чорною бородою до довгих, тонких блискучих чорних черевиків з загостреними носками. Поверх пишних коричневих панталон на ньому був біло-зелений парадний піджак з величезними золотими гудзиками і парою фалд, що спускалися майже до щиколоток. "Я радий вітати вас, генерал-сахіб", - сказав він, розглядаючи форму Сент-Іва. “Ласкаво просимо в Будинок уряду. Віце-король хотів би коротко поговорити з вами, перш ніж вдарить обідній гонг.
  
  “ Віце-король хоче нас бачити?
  
  “ Це так. "Мажордом махнув рукою, і невисокий смаглявий лакей відокремився від шеренги очікують лакеїв і підбіг до них. Мажордом щось прошепотів на вухо лакея.
  
  “ Прошу слідувати за мною, - сказав лакей, роблячи невеликий, але виразний жест правою рукою, запрошуючи йти за мною.
  
  Лакей впевнено затрусил вперед, і вони пішли за ним. “ Ну що ж! - Сказала Маргарет. - Чому сер Джордж хоче вас бачити? - запитала вона.
  
  "Не маю ні найменшого уявлення", - сказав їй Сент-Ів. "Ми дізнаємося досить скоро".
  
  Маргарет злегка підняла спідницю своєї сукні, щоб піднятися сходами широкої мармурових сходів. "Це стане справжньою перешкодою для розмов, коли ми повернемося в Англію", - сказала вона. "Я можу сказати: "Незадовго до того, як я покинув Індію, я був в Будинку уряду, і віце—король сказав мені по секрету, звичайно' - упс!"
  
  "Упс?"
  
  “ Я мало не спіткнувся. Як ти думаєш, батько, ти міг би змусити сера Джорджа розповісти мені що-небудь по секрету? Яку-небудь незначну дрібницю, не має великого значення?
  
  "Ви повинні запитати його", - сказав Сент-Ів. "Я впевнений, що він погодиться".
  
  “ Будь ласка, пройдіть сюди, - сказав лакей нагорі сходів, вказуючи на довгий коридор наліво з дверима з темного дерева, рівномірно розташованими вздовж зелених стін. Він швидко побіг у напрямку, куди вказував його вказівний перст.
  
  “ Ви були з ним в Боксли? - Запитала Маргарет.
  
  Сент-Ів подивився на свою дочку. “Б-Броксли. Так, на зразок того. Він був на три роки старший за мене".
  
  “ Значить, ви не були близькі?
  
  "Ні, це так".
  
  "Але ти називаєш його 'Нечупарою".
  
  “Це так. І він називає мене 'Табс'. Але ми не були близькі".
  
  "Ванни?"
  
  "Так", - сказав Сент-Ів, виглядаючи трохи збентеженим. "Я не завжди був таким, е-е, струнким, як зараз".
  
  "Я розумію", - сказала дочка, у якої вистачило мудрості не розсміятися і навіть не посміхнутися.
  
  На дверях вздовж коридору були маленькі мідні таблички з іменами: "Містер Ффолкс", - свідчила одна з них; "Містер Абернатти", наступний; "Сер Тобі Бентам", після цього, а навпроти них один з написом "Митниця", інший з надписом "Письменники", а потім ще один без розпізнавальних знаків, перед яким зупинився лакей.
  
  Він постукав у двері, три точні удари, а потім штовхнув її. "Пліз," сказав він, відступаючи вбік, пропускаючи всередину.
  
  Кімната являла собою пристойних розмірів бібліотеку, зі стінами, заставленими книгами, довгим столом у центрі, маленьким письмовим столом у дальньому кінці, парою м'яких крісел, оббитих червоним дамастом, і кількома дерев'яними стільцями з шкіряними сидіннями і спинками. Сер Джордж Демассис Монтегю, віце-король Її Британської Величності в її Індійської імперії, в пишній сорочці, білих брюках і високих чорних черевиках, глибоко розвалився в м'якому кріслі, поклавши ноги на спеціально придвинутый для цієї мети дерев'яний стілець, і читав книгу. Решта його віце-королівські регалії - червоний мундир із золотою тасьмою, широкий пояс сливового кольору і груди, повну медалей, - були акуратно повішені на спинку іншого стільця. Парадний меч з кількома великими дорогоцінними каменями в наверші спочивав у золотих піхвах на столі.
  
  Рум'яний чоловік середнього зросту, з рудувато-каштановим волоссям, видатним носом і широкими бакенбардами, які майже сходилися біля підборіддя, сер Джордж умів викликати лояльність у своїх підлеглих і повагу в тих, з ким мав справу; факт, який постійно дивував його. Коли Сент-Ів і його дочка увійшли, він відклав книгу вбік і піднявся на ноги. "Генерал Сент-Ів," сказав він. “ Табс. Радий вас бачити.
  
  "Брудно", - сказав Сент-Ів. "Давненько не бачилися".
  
  Віце-король потягнувся за своєю курткою. "Джуна!" покликав він. “ Де цей хлопчик? Ну що ж. З філософським виглядом він сам натягнув куртку.
  
  "Немає необхідності одягатися за нас, ваше превосходительство," сказав Сент-Ів.
  
  "Всього лише ввічливість," сказав сер Джордж. “ Крім того, вже майже пора входити. "Він променисто посміхнувся Маргарет. “ Ваша дочка, я вважаю.
  
  "Моя донька Маргарет," підтвердив Сент-Ів. “ Пег, це сер Джордж Монтегю, мій старий шкільний товариш, який чогось домігся після від'їзду з Бі-Броксли.
  
  "Все це залежить від правильних батьків, хіба ти не знаєш", - сказав сер Джордж, намагаючись застебнути пояс на куртці. "Важка робота і певне дипломатичне чуття", — він відпустив стрічку, і вона тут же задерлася йому до підборіддя, — "в поєднанні зі схильністю вказувати іншим людям, що робити, все це дуже добре, але домогтися того, щоб батько був графом, навіть ірландським графом, може мати вирішальне значення".
  
  "От, дозвольте мені", - сказала Маргарет, роблячи крок вперед і встановлюючи нижній кінець стрічки на місце.
  
  "Спасибі, юна леді", - сказав віце-король. “Не хочу створювати враження, що я не вмію одягатися сам, але цей маскарадний костюм, який я покликаний носити, потребує зборки. Людина не може просто увійти в це, він повинен побудувати це навколо себе. До цього додається меч, але я категорично відмовляюся надягати його цим вечором. Він буде битися і гриміти біля моїх ніг, і не буде ніякої корисної мети, і, ймовірно, підставить мені підніжку в який-небудь невідповідний момент. Якщо належить бій на мечах, я дозволю твоєму батькові захистити мене. У всякому разі, у нього це виходить набагато краще, ніж у мене.
  
  Сент-Ів стиснув рукоять своєї парадної шаблі. "Сумніваюся, що ця штука досить гостра, щоб завдати великої шкоди", - сказав він. “ Н - але ви покажіть мені, кого з державних службовців Її Величності ви хочете проткнути наскрізь, і я спробую.
  
  "Насправді!" Маргарет зробила крок назад, щоб оглянути справу своїх рук. "Ви пара кровожерливих джентльменів".
  
  Віце-король дістав з кишені куртки пару білих бавовняних рукавичок і надів їх. "Але добре одягнений," сказав він, - і з прекрасними манерами". Він оглянув себе у вузькому дзеркалі на стіні за письмовим столом. “ Спасибі тобі, моя дорога, - сказав він.
  
  "Ми повинні пройти в хол першими", - сказав Сент-Ів.
  
  Віце-король опустився в крісло за своїм столом і жестом запросив їх сісти поруч. "Я повинен поговорити з вами, перш ніж ми увійдемо", - сказав він. "Будь ласка, сідайте".
  
  "Зрозуміло, ваше превосходительство," відповів Сент-Ів.
  
  Сер Джордж кивнув. "Дві речі", - сказав він. "Перша офіційна". Він повернувся до Маргарет. “Це також конфіденційно. Я не буду просити вас залишити кімнату, це було б неввічливо, а ми, англійські джентльмени, можемо бути кровожерними, але ми ніколи не буваємо грубими. Тому я просто попрошу вас нікому не згадувати про це до тих пір, поки, е-е, поки ви не доберетеся до Англії.
  
  "Прохання зберігати секрет ніколи не буває "простий', " сказала вона йому. "Але", — вона зробила знак у вигляді великого Хреста на грудях вказівним пальцем" — "Я урочисто обіцяю, що якими б секретами ви поділилися з нами, я ніколи не разглашу їх. Ніколи".
  
  "Чудово", - сказав сер Джордж, посміхаючись. Він знову перевів погляд на генерала Сент-Іва. "Я думаю, ви негайно повертаєтеся в Англію".
  
  “ Так, ваше превосходительство. Улани Хайленда були звільнені, як ви знаєте. Чоловіки сядуть на десантний корабель "Єгипет", ймовірно, в кінці наступного тижня. Більшість офіцерів, особливо ті, у кого тут є сім'ї, відправляться на будь-якому пасажирському судні, яке відправиться як можна швидше після Єгипту. Сент-Ів криво посміхнувся. “Пасажирський корабель буде комфортабельніше і швидше, але уряд Її Величності не буде платити за простій комфорт для рядових. Або для офіцерів, якщо вже на те пішло, але ми можемо собі дозволити проїзд. Так що ми, п-ймовірно, будемо чекати людей на причалі, коли "Єгипет" прибуде.
  
  Сер Джордж відкинувся на спинку стільця і пильно подивився на Сент-Іва. "У такому разі, - сказав він йому, - ви, ваші офіцери і деякі з ваших людей вирушите в подорож на "Імператриці Індії". Враховуючи всі обставини, це дуже доречно. Уряд її Величності відшкодує витрати, оскільки ви будете виконувати доручення королеви.
  
  “ Зрозуміло. "Сент-Ів обдумав це, але йому в голову не прийшло жодної можливої причини такої несподіваної урядової щедрості. "Я відчуваю, що ви збираєтеся сказати мені щось, що мені не сподобається, - сказав він віце-королю, - хоча те, що це може бути, виходить за рамки мого розуміння".
  
  Пролунав стукіт у двері, і в кімнату ввійшов невисокий молодий чоловік у занадто великому тюрбані, мішкуватою сорочці і брюках.
  
  "А, Джуна," сказав віце-король, " ось і ти. Де ти була, коли я намагався полагодити цей пояс? Не бери в голову, тепер справу зроблено; ця чарівна юна леді зробила це для мене.
  
  "Мені дуже шкода, що цього бабу відкликали, сахіб", - сказав Джуна, кілька разів коротко вклонившись, створюючи загальний вигляд людини, який тягнеться за невидимими яблуками. “Я така щаслива, що мемсахиб змогла допомогти. Робота особистого секретаря сахіба віце-короля включає в себе пов'язування краватки і пояса, приготування чаю, догляд за відвідувачами, побиття шуваллаха за те, що він не начищает взуття належним чином, прогін шукачів роботи з числа місцевих жителів та жебракуючих, які вторгаються в офіс віце-короля, благаючи про бакшиш. Все це забирає багато часу, і іноді функції накладаються один на одного. Я щиро принижую себе ".
  
  "По-перше, ти мій камердинер, а не особистий секретар", - сердито сказав сер Джордж. “Ти не можеш вигадувати будь-титул, який тобі подобається. Минулого тижня це був — як це було? — соціальний асистент. Що, чорт візьми, такий соціальний асистент? По-друге, якщо я коли—небудь побачу, що ти б'єш туфельку-волла - у мене є туфелька-волла?—Я особисто жорстоко поб'ю тебе".
  
  "Так, сахіб, ви побачите", - погодилася Джуна. “Вас хоче бачити місцевий житель. Можливо, який-небудь торговець; хоча в ньому є щось від горця. Він каже, що у нього є новини. Я проводив його у приймальню вашого офісу."
  
  "В таку годину?" - пробурчав віце-король. "Скажи йому, щоб повернувся днем".
  
  “Він каже, що це важливо навіть зараз. Він каже: "Бути чи не бути". Це цитата відомого англійського драматурга Волла Шекспіра".
  
  "А!" - сказав віце-король. “Принеси йому чаю і накажи надіслати йому що-небудь поїсти. Скажи йому, що я скоро буду".
  
  "Бути чи не бути?" Запитала Маргарет.
  
  "Це, е-е, щось на зразок пароля", - пояснив сер Джордж. "Тубілець, повинно бути, член того, що ми називаємо 'скаутами'. Вони подорожують по всій Індії і збирають інформацію, яка може зацікавити уряд. Я побачуся з ним після бурра хана ".
  
  Джуна вклонився. “ Ти хочеш, щоб я допоміг тобі з мечем, перш ніж піду? - запитав він.
  
  "Я не ношу свій меч".
  
  “Це очевидно. Вам потрібна допомога в його надіванні?"
  
  “Я не ношу свій меч, і я не збираюся носити свій меч. Ви можете прибрати мій меч в шафу".
  
  "Велика картина на стіні їдальні зображує віце-короля в маскарадному костюмі з золотими смужками, поясом з медалями різних форм і кольорів і великим золотим мечем".
  
  “ Це було намальовано сто років тому. Лорд Wellesley носив меч. Я віддаю перевагу цього не робити.
  
  "Хой і поллои в бурра-хані будуть очікувати побачити віце-короля валлаха в повному чудовому вбранні", - наполягала Джуна.
  
  “ Але без меча, мій юний друг. А тепер забирайся звідси, поки я тебе не побив чи не урізав твоя платня.
  
  Джуна знизала плечима. “О'кей-доки. Але, будь ласка, за прочухана. Моя зарплата і так досить незначна". Він обійшов стіл, узяв меч і вибіг з кімнати.
  
  "Отже," сказав Сент-Ів, " хой і поллой будуть серед нас на вечерю. Наскільки добре і в якій кількості, якщо ви не заперечуєте, якщо я запитаю?
  
  Сер Джордж важко опустився на стілець. "Це ідея моєї дружини", - сказав він. “Прості люди повинні мати можливість спілкуватися зі своїм губернатором принаймні двічі на рік. Просто не надто поширений, і в основному європейський. Місцеві жителі, яких ми запрошуємо, в основному мають більш високий статус, ніж багато англійці."
  
  "Дуже демократично," помітила Маргарет.
  
  Віце-король задумливо подивився на неї, а потім знову повернувся до Сент-Вербу. "Ось ситуація, що стосується імператриці Індії," - сказав він. “ Я хочу, щоб ви вибрали, скажімо, п'ятьох ваших офіцерів і тридцять самих надійних людей, які попливуть з вами на ньому назад.
  
  "Щоб зробити що?" - запитав Сент-Ів.
  
  “ Так вийшло, що ти будеш охороняти скарб. Неофіційно, або, дозволь мені сказати, напівофіційно, але саме для цього я й хочу, щоб ти був там.
  
  "Скарб?" запитав Сент-Ів. “ Якого роду скарб?
  
  "На "Імператриці" переобладнали велику комору", - повідомив віце-король. “Коли вона прибуде сюди в середині наступного тижня, в ньому не буде першої партії нової паперової валюти, яку ми збираємося ввести. Потім він буде наповнений великою кількістю золотих злитків вартістю близько чотирьох мільйонів фунтів стерлінгів, які навіть зараз збираються під посиленою охороною в Форт-Вільяма. Золото повинна бути повернена в Банк Англії, де вона буде використана, серед іншого, для забезпечення валюти ".
  
  Маргарет підняла руку, перериваючи потік розмов. "Якщо ви не заперечуєте, я поставлю, я впевнена, дурне питання, - сказала вона," у чому перевага вилучення золота і випуску паперових грошей, коли золото буде використано для забезпечення паперових грошей? Чому б просто не перетворити золото монети?"
  
  Віце-король знизав плечима. "Це не дурне питання", - сказав він. “Це той, який я задавав собі. І єдина відповідь, яку я можу вам дати, це те, що банкіри кажуть, що це хороша ідея. Що-то щодо конвертованості. На кожну золоту рупію, яку ми зберігаємо в сховищах, ми можемо випустити десять або дванадцять рупій паперовими. Не питайте мене чому, але мені сказали, що ми можемо це зробити. Більш того, золото можна давати в борг і отримувати відсотки одночасно із забезпеченням валюти; і навіть коли воно надано позику, воно ніколи фізично не залишає банк ".
  
  "Про", - сказала Маргарет.
  
  Сент-Ів відкинувся на спинку стільця і пильно подивився на віце-короля. "Моє запитання таке: чому ми повинні охороняти золото і від чого саме ми його охороняємо?"
  
  “Ще один хороший питання, і відповідь на нього такий: я точно не знаю. Але давай зараз, ми повинні приєднатися до, е-е, натовпі. Віце-королю не личить спізнюватись на свою власну бурра-хану. Сер Джордж поплескав свого старого шкільного приятеля по плечу. “Повертайся сюди після обіду, і ми обговоримо деталі. Вам все стане ясно. І, можливо, навіть мені."
  
  OceanofPDF.com
  
  СІМ
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  НА ЗАХІД ВІД СУЕЦА
  
  
  
  Продовжуй, мій друг, і нічого не бійся;
  ти везеш Цезаря і його багатство у своєму човні.
  Юлій Цезар (цитується Плутархом)
  
  
  
  Поїзд-катер з Кале прибув на Північний вокзал в три п'ятнадцять пополудні, і хмара приїжджих англійців і повертаються французів виплеснулося на платформу і швидко розсіявся по вулицях Парижа. Професор Моріарті і полковник Себастьян Моран одними з останніх покинули вагон першого класу, керуючись багаторічним досвідом, який навчив їх, що обережність найбільш цінна, коли в цьому немає очевидної необхідності.
  
  Через кілька миттєвостей до них приєднався Маммер Толливер, слуга Моріарті і "майстер на всі руки", у супроводі носильника в синій куртці, штовхає ручний візок. "Цей джентльмен запевняє мене, що, якщо я віддам йому багажний талон, він привезе нам наш багаж", - сказав Маммер. “Або це, або у моєї тітки в сумці дві хворі собаки. Здається, він говорить на якомусь іноземною мовою, якому я намагаюся слідувати як можна краще з цієї книги ".
  
  “ Може бути, французький? Припустив Моріарті.
  
  "Це те, що він хотів би, щоб ми думали", - похмуро сказав буркотун, "але чи можемо ми бути впевнені?"
  
  Моріарті зітхнув і похитав головою. "Віддайте носієві багажні квитанції", - сказав він Маммеру. "Ми ризикнемо".
  
  "Як скажете", - погодився ряджений і передав тонкі документи носієві, який знизав плечима з гальським фаталізмом і попрямував у бік багажного вагона.
  
  "Тепер, друзі мої, настає момент прийняття рішення", - сказав Моріарті. - Мама, коли носильник повернеться з багажем, попроси його віднести їх в багажний зал, щоб французькі власті могли висловити своє схвалення нашим речам. Тоді здайте їх у гардероб — на табличці написано "Вантаж" — і приєднуйтесь до нас.
  
  "Звичайно, прийду", - сказав жартівник, піднявши капелюха. “Хто сказав, що я не прийду? Де приєднаюся до вас?"
  
  Моріарті на секунду задумався. - “Кафе дю Ш'єн" зіпсувалося, я вважаю, на вулиці Мобеж, приблизно в кварталі звідси направо.
  
  Легкий снігопад вітав їх на вулиці, і в повітрі пахло вугіллям, деревиною і гаром; і мокрі коні з ряду екіпажів зупинилися біля вокзалу. Моріарті і полковник Моран підперезали свої шинелі, підняли коміри, щільно насунув капелюха на голови і подолали півтора кварталу до кафе. Вони сіли за столик біля вікна, звідки могли спостерігати за падаючим снігом на тлі брудного залізничного вокзалу. Моріарті замовив капучіно і тарілку з хлібом і сиром. Моран, віскі з содовою: "і це мене цілком влаштує, спасибі".
  
  Моріарті розкрив Indicateur Chaix, французьку версію залізничного розкладу, і витріщився на неї з здивованим напругою. “Людина може присвятити своє життя вивченню самих сокровенних таємниць Всесвіту, - сказав він, - або тонкощам розкладу французької залізниці, але не того й іншого одночасно. Не в одного життя".
  
  "Британці набагато краще", - зауважив Моран. “А англо-індійців властиве певне якість оперної напруженості і марність. Вони дають драматичні обіцянки, які, як відомо, вони не збираються виконувати ".
  
  "Ну," сказав Моріарті, - тут, здається, стверджується, що якщо ми будемо на Східному вокзалі завтра о восьмій сімнадцять ранку, то зможемо сісти на Східний експрес. Хоча, як це запевняє нас, для залізниці і простоти мандрівника було б краще, якби ми купували наші заготовки просто у Міжнародній компанії вантажних вагонів в їх офісах на вулиці Савояр, або на вокзалі, або через консьєржа будь-якого великого готелю перед нашою спробою відправитися в подорож ".
  
  "Там так і написано, чи не так?"
  
  “ Навіть якщо і так. Таким чином, вранці другого дня ми будемо в Мюнхені, а рано вранці наступного - у Відні. А потім вирушимо в Будапешт, Бухарест і Джурджу.
  
  "Giurgiu?"
  
  “Це на Дунаї. Ми зупиняємося в Джурджу".
  
  "Чому?"
  
  “Очевидно, тому що там немає мосту. Ми переправляємося на поромі через Дунай в місто-поселення-село чи як там це називається Русе, який знаходиться в Болгарії ".
  
  "Serveuse!" - Крикнув Моран, розмахуючи в повітрі порожньою склянкою з-під віскі. "Тепер я розумію," сказав він Моріарті, " чому я завжди літав на кораблі. Це може зайняти додаткові два тижні, але це менш спортивно".
  
  "У Русе", - продовжив Моріарті, перегортаючи сторінку в Indicateur Chaix, "ми сідаємо назад на поїзд, який є продовженням першого поїзда, так що шеф-кухар подбає про нашому багажі, і через сім годин ми опиняємося у Варні, яка знаходиться на березі Чорного моря".
  
  “ Чорне море? Значить, після цього ми сядемо на корабель?
  
  “ Так, на чотирнадцять годин. А потім ми опиняємося в Константинополі.
  
  Полковник Моран дивився на професора Моріарті. "Існує суходільний шлях з Константинополя в Індію", - сказав він. "Але це можна обговорити тільки на верблюдах, проходить, серед іншого, через Афганістан, що на даний момент не є хорошою ідеєю, і це займає багато місяців".
  
  "Як би я не любив кататися на спинах верблюдів, ми відмовимося від цього задоволення", - сказав Моріарті. “З Константинополя ми можемо або сісти на поїзд до південної Греції і на корабель через Середземне море, або спробувати сісти на корабель до Порт-Саїда прямо з Константинополя. Це розклад марно ні для однієї з цих можливостей. У Порт-Саїді ми можемо сісти на наступне британське пасажирське судно, яке прямує через канал в Індію. Якщо ми зможемо зробити досить швидкі пересадки, то заощадимо більше двох тижнів на перельоті в Індію. Якщо це те, що ми хочемо зробити ".
  
  "А чому ми не повинні цього робити?" Запитав Моран.
  
  "Можливо, нам слід це зробити", - сказав йому Моріарті. “Але це трохи ризиковано. Якщо ми пропустимо стикування, то можемо застрягти на тиждень у Варні або навіть Константинополі".
  
  “ А що за варіант? - Запитав Моран, широко посміхаючись господині, яка принесла йому друге віскі з содовою. Величезним зусиллям волі вона не поспішно відступила від столу. Було відомо, що широка посмішка полковника Себастьяна Морана зупинила банду мародерства гірських племен і змусила їх серйозно задуматися про занятті вівчарством.
  
  “Одним з варіантів було б вирушити прямо звідси на південь і подивитися, чи зможемо ми перехопити напрацьоване судно в Неаполі або Палермо, що також потребує поїздки на поромі. Таким чином, ми заощадимо максимум тиждень, але у нас буде більше впевненості в тому, що ми отримаємо корабель ".
  
  Полковник Моран на секунду задумався. "Я пропоную йти ва-банк", - сказав він.
  
  "Значить, так воно і є," погодився професор Моріарті. “ Ми можемо зупинитися на ніч в готелі "Жерар" на вулиці Бригадирів — мене там знають — і послати консьєржа за нашими квартирами.
  
  Білі зуби Морана блиснули в короткій усмішці. "Я тут, в Парижі, і, так би мовити, сам по собі", - сказав він. “Я повинен відправити телеграму своєму агентові в Константинополі, переконатися, що за останній тиждень нічого не пропало. Я попрошу відповісти в Мюнхен. І після цього, я вважаю, я зможу знайти корисний спосіб провести ніч в Парижі самостійно, професор, якщо ви не заперечуєте.
  
  Моріарті підняв брову. "Ніяких, мій любий, якщо ти встигнеш на ранковий поїзд".
  
  "Не бійтеся", - сказав полковник Моран. "Я ніколи не дозволяю задоволень заважати моїм зобов'язанням".
  
  OceanofPDF.com
  
  ВІСІМ
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ДЖАДУГАР
  
  
  
  І хто згодом знає, куди ми можемо направити
  скарб нашої мови, до якихось невідомих берегів
  буде відправлено це набуття нашою найкращою слави,
  збагативши невідомі народи нашими запасами?
  Які світи на цьому несформировавшемся Заході
  Можуть бути вдосконалені з тими акцентами, які притаманні нам?
  —Семюел Деніел
  
  
  
  Зустрічз бурра хана відбулася у презентаційній їдальні. Найбільший з декількох, він був досить просторий, щоб вмістити невеликий цирк з його звіринцем, слонами і всім іншим, а також значну частину глядачів. Стіни були покриті майстерно зробленими парчовыми драпіровками, а три ряди кришталевих люстр, схожих на величезних переливчастих кальмарів, наповнювали кімнату яскравим світлом сотень нещодавно встановлених газових балонів.
  
  Маленькі столики були розкидані по залу випадкової рукою, щоб створити невимушену, неформальну атмосферу на банкеті. Гості також були розпорошені за столами нерозважливе змішуванні, аби, як висловилася дружина віце-короля, леді Монтегю, експансивно махнувши рукою в рукавичці, прикрашеному коштовностями, завести нових друзів і випробувати нові ідеї. Хоча будь-хто, хто дійсно висловлював нові ідеї, безумовно, не був би запрошений на лютневу бурра-хану віце-короля.
  
  Батько Маргарет сидів разом з віце-королем за одним з трьох столів в передній частині залу, де пол був піднятий рівно настільки, щоб можна було сказати, що люди за столами були вище звичайного стада, як метафорично, так і фізично. Маргарет сиділа за столом на шість персон десь в середині залу, з двома іншими жінками, двома чоловіками і порожнім стільцем. У чоловіка зліва від неї була густа грива сивочолих волосся, акуратна борідка і тонкі широкі вуса, закручені на кінцях у вигляді тонких кінчиків, а також пронизливі блакитні очі і широкий ніс, який, на жаль, був дуже червоним, щоб свідчити про повної тверезості. Смокінг сидів на ньому бездоганно, але лацкани були трохи заширокі, а кінчики занадто загострені для справжнього англійського крою. Та хіба на його сорочці не було всього на кілька складок більше, ніж належало б англійської джентльменові?
  
  Зліва від цього чоловіка сиділа огрядна, незграбна літня леді, чиє темно-зелену атласну сукню, усипане діамантами, було явно занадто важким для тутешнього клімату, але пристойності повинні бути дотримані. Кожен її вказівний палець прикрашало каблучку з великим діамантом, а з нитки перлів, що оперізує шию, спускався ще більш великий діамант. Для різноманітності до її вух була пришпилена пара сапфірів, але діамантову тему повернула діадема, примостилася в її туго завитого волосся.
  
  Зліва від неї, прямо навпроти Маргарет, сидів невисокий, злегка повненький, витонченого виду індійський джентльмен з темними очима і чорними як смола волоссям, які доходили до перебільшеною вдовьей зачіски і лежали на голові так ідеально рівно, що здавалося, їх намалювали або, можливо, приклеїли на місце. На ньому була майстерно вишитий біло-коричнева курта — предмет одягу довжиною до колін, що представляє собою щось середнє між сюртуком і жакетом, — а його окуляри в золотій оправі з величезними круглими лінзами надавали йому вираз вічного подиву.
  
  А потім порожній стілець. І потім, праворуч від Маргарет, замикаючи коло стола сиділа молода жінка в невибагливому світло-блакитному платті. Її волосся були світлими і не зовсім під таким контролем, як хотілося б, очі були м'якими, безпристрасно-блакитними на обличчі такої досконалості, що чоловіки могли б подумати про ангелів або, можливо, про щось інше. Простий золотий браслет був її єдиною прикрасою, не рахуючи того, що надала природа.
  
  Поки офіціанти розливали густий жовтий суп маллигатони з великою срібною супниці по тарілках, джентльмен, схожий на француза, відкашлявся. "Дозвольте мені висловити припущення, що, враховуючи обставини, що було б доречно, якби ми представилися один одному", - сказав він, оглядаючи сидять за столом. “Я вважаю, що ми розсілися за всіма правилами, дозволяє вести себе настільки неформально. І у мене немає заперечень, якщо мені доведеться почати. Що стосується мене, то мене звуть професор Жерар Огаст Демартинью. Я вже деякий час подорожую по Індії і виявив багато цікавого. Я виявив, що відчуваю величезне захоплення індійським народом і величезна повага до того, що, як я бачу, ви, англійці, намагаєтеся з ними зробити. Чи це для них? Ці англійські спілки надзвичайно важкі для засвоєння".
  
  Літня дама спрямувала суворий погляд на Демартинью. У неї склалося чітке враження, що суворий погляд не був для неї чимось новим. "Ти говориш з акцентом", - закинула вона його. “ Ви що, в деякому роді іноземець?
  
  "Ах, але, мадам," звернувся до неї Демартинью, " хіба ми всі тут не іноземці?"
  
  "Хм!" - відповіла леді.
  
  "За винятком, звичайно, мого друга Мамарума Сатроу", - продовжив він, вказуючи на невисокого чоловіка в місцевій одязі по іншу сторону від леді.
  
  "На жаль," сказав маленький чоловічок, " я сам вважався б іноземцем в цьому місці. Я родом з Калата, навіть за межами Сінда, і мені довелося б пройти через безліч королівств різного роду і розміру, перш ніж я доберуся до своєї батьківщини ".
  
  "Ось, бачите", - сказав Демартинью дамі. "Ми дійсно все тут іноземці".
  
  Маргарет посміхнулася. "У цьому світі всі іноземці", - сказала вона. І процитувала:
  
  "У цю Всесвіт, сам не знаючи Навіщо,
  Ні Звідки, як Вода, волею-неволею поточна;
  І з неї, як Вітер по Пустелі,
  я не знаю, Куди, волею-неволею дме".
  
  
  
  Молода жінка праворуч від неї сплеснула в долоні. "Рубайят!" вигукнула вона, її голос був сповнений зітхань і молодості. "Як чудово, і в той же час як сумно".
  
  "Навіть так", - сказала Мамарум Сатроу, розпливаючись в широкій посмішці. “Омар Хайям. Ще один іноземець. Переклав з перської англієць на ім'я Фітцджеральд.
  
  "І це правда", - сказала молода жінка, її очі сяяли. “Так вірно, як тільки поезія може бути правдою. Ми — всі ми — іноземці, гості на якийсь час в цьому світі, а потім переходимо за його межі. Як сказав Омар, 'Вино життя продовжує сочитися крапля за краплею, / Листя Життя продовжують падати один за іншим".
  
  Літня жінка подивилася на молодшу, і її обличчя розпливлося в тому, що могло б зійти за посмішку. “Я пам'ятаю, що у мене була пристрасть до Рубайяту, це було, мабуть, чверть століття тому. 'Рухомий палець пише, а написавши, рухається далі...' Це, дійсно, так прекрасно і так сумно. Але я знаходжу його постійні натяки на випивку досить відразливими; наче п'яний розгул може щось вирішити чи дати розраду в бідах світу ".
  
  "Це блюдо подається так само добре, як і більшість інших страв, мадам", - сказав Демартинью. "Один або два келихи вина роблять світ яскравішим, а ще кілька келихів - і він зникає зовсім, хоча б на час". Він опустив ложку в тарілку з супом, коли її забирали. “ Суп був смачним, так? Я покладаю великі надії на рибу.
  
  "Омар дійсно мав на увазі вино?" Запитала Маргарет. "Я завжди думав, що Фіцджеральд переклав це як вино для своєї англійської аудиторії, але, оскільки мусульманам заборонено вживати алкоголь, Омар, ймовірно, насправді мав на увазі куріння кіфа або бханг".
  
  "Ах, так", - сказав Демартинью. “Листок і пуп'янок Cannabis sativa. Цілком може бути." Він подивився на Сатроу. “ Що ви про це думаєте, містер Сатроу?
  
  Маленький чоловічок похитав головою. "Я ніколи не читав оригіналу", - сказав він, - "і я б не ризикнув висловити свою думку. Хоча я визнаю, що ідея леді може бути хорошою".
  
  "Що ж", - сказав Демартинью. "Ми раді розділити стіл з леді з хорошими намірами, ім'я якої поки залишилося невідомим". Він піднявся на ноги і вклонився Маргарет.
  
  "Рада познайомитися з вами, професор," сказала вона, простягаючи руку через стіл. “ Мене звуть Маргарет Сент-Ів. Мій батько - уланський офіцер.
  
  "О, так". Демартинью схилився над її рукою, а потім відпустив її. “ Бригадний генерал сер Едвард Сент-Ів, В. К., командувач власними хайлендскими уланами герцога Монкрейта. Головний осіб, твій батько. Думаю, я сам не хотів би мати генерала в якості батька. Він занадто звик віддавати накази і занадто звик до того, що їм підкоряються. Я думаю, це призвело б до сварки з одним з них ".
  
  "Я думаю, що батько перестав намагатися віддавати мені накази", - сказала Маргарет. "Або, можливо, я просто перестала помічати".
  
  "О, я впевнений, що ні", - сказав Демартинью, широко розкривши очі. "Я не можу уявити, що ти, така мила і добре вихована, - слухняна дочка".
  
  "Можливо, і так, професор", - сказала Маргарет, киваючи головою в знак подяки за комплімент, "але іноді у людини є прямий борг ігнорувати своїх батьків, чи не так? Це для їхнього ж блага. Якщо людина дуже слухняний, то найменша незгода стає приводом для нескінченних занепокоєння і дискусій. Тоді як якщо людина не погоджується зі своїми батьками за звичайним графіком, то вони починають очікувати цього і більше не думають про це. "
  
  Демартинью довго задумливо дивився на неї, а потім усміхнувся. “Ах, міс Сент-Ів, боюся, ви мене розігруєте, чи не так? Ти робиш вигляд, що займаєшся спортом з цим старим професором.
  
  "Зовсім ні, професоре", - сказала Маргарет, посміхаючись йому.
  
  - А ви, мадемуазель, - звернувся Демартинью до юної шанувальниці Рубайята, “ не зробите ви нам люб'язність і представитесь?
  
  "О, вибачте," сказала вона. “ Я леді Прісцилла Монтегю. Рада з вами познайомитися. Вона простягнула руку.
  
  Ще раз вклонившись, Демартинью взяв її за руку, злегка потиснув і відпустив. "Ах!" сказав він, піднявши вказівний палець на знак просвітлення. “ Віце-король, хіба він теж не Монтеккі?
  
  "Мій батько," пояснила вона.
  
  "Ви чуєте це, містер Сатроу?" Запитав Демартинью, простягаючи руку за спину прикрашеному коштовностями дами, щоб пхати свого друга в плече. "Нас оточує молоде покоління британського панування; і це чарівне молоде покоління". Леді, прикрашена коштовностями, насупилася, і він широко посміхнувся їй у відповідь. “ А ви, мадам, не могли б ви надати нам найбільшу честь і представитися. Будь ласка?
  
  Мадам подивилася на нього. "Я назву вам своє ім'я", - сказала вона. "Але ні за яких обставин ви не повинні розглядати це як уявлення".
  
  Демартинью сумно подивився на неї. "Ах, так", - сказав він. “Можливо, ви надаєте терміну "подання" більше значення, ніж я припускав. Будьте впевнені, у мене немає наміру запрошувати себе на вихідні у ваш будинок або позичати гроші ".
  
  Настала пауза, поки мадам намагалася вирішити, не образили її тільки що. "Я вдовуюча герцогиня Тайнсдейл", - нарешті сказала вона. "Ви можете називати мене 'ваша світлість' або 'міледі".
  
  Демартинью променисто посміхнувся їй. “ Я так і зроблю, міледі, - сказав він. “ Я буду робити це постійно. Моє слово.
  
  "Хм!" - сказала вона.
  
  Після риби пішли страви з бараниною, запеченої в карі, глибокі тарілки з тушкованою куркою, скибочки смаженої свинини з манго і страви із запечених яєць і сиру з червонувато-коричневим соусом, який на смак виявився набагато краще, ніж виглядав. Гарніри, які з'являлися у вас під рукою приблизно кожні двадцять секунд, включали різноманітні овочі з максимально м'яким каррі, менший вибір овочів зі значно більш міцним каррі, асортимент злегка обсмажених овочів і попурі з злегка відвареної капусти, а також три різних сорти хліба, один з яких фаршировані цибулею. Бесіда запиналася і сповільнювалася по мірі того, як відвідувачі дозволяли собі поглинати їжу.
  
  Маргарет випила суп, відкусила шматочок від риби і тепер виявила, що майже не може їсти. Вона перекладала їжу по тарілці, щоб не кидатися в очі. "Скажіть мені, професор Демартинью," сказала вона через деякий час, " що саме ви сповідуєте?"
  
  "Що це, що я..." Демартинью замовк на мить дивився на неї. “ О, тепер я розумію. Англійська - це такий чудовий інструмент. По-англійськи можна сказати практично все, що завгодно, і це означає те, що це означає. По-французьки, якщо ви підбираєте слова не так, як потрібно, вони втрачають свій сенс, і ви говорите нісенітниці. Я сам набив руку в тому, щоб нести всяку нісенітницю".
  
  "Ви, напевно, професор французької?" - Запитала Маргарет.
  
  "Зовсім ні", - сказав Демартинью. “Ну, можливо, в деякому сенсі. Я, дозвольте мені сказати, був професором драми, театру. Ви розумієте, я не вчу, як це робити; як писати п'єси або як грати. Можливо, це було б корисно, а жоден студент університету не бажає, щоб його вчили чомусь корисному. Я раніше викладав, як ви кажете, в Університеті Лангедока.
  
  "Як цікаво," сказала леді Прісцилла.
  
  "Ти так думаєш?" Запитав Демартинью. “Що ж, тоді, можливо, так воно і є. Я знайомив молодь Франції з творчістю таких художників, як Мольєр, Расін, Корнель і Бомарше, а також з вашими Шекспіром і Марло. Я провів семінар, присвячений роботам занадто малопочесного Жана-Франсуа Реньяра, включаючи глибокі розбори "Відвідай мене з Ормом", "Легат всесвіту", і, можливо, його шедевра, "Жартівника". Я добре знайомий з життям і творчістю багатьох французьких і англійських драматургів, яких не було в живих останні два століття і більше. З сучасним світом я не так добре знайомий."
  
  Вдовуюча герцогиня вийняла з ридикюля лорнет і подивилася крізь нього на Демартинью. "Скажи мені", - попросила вона, постукуючи ложечкою по тильній стороні долоні. “Це питання, що представляє для мене певний інтерес. Як ви думаєте, Шекспір писав свої п'єси?"
  
  "На цей рахунок у мене немає думки, міледі", - сказав він, отдергивая руку. “Я чув про це спорі, який йде у деяких літературних колах вашої країни, про те, що, можливо, Шекспір не писав п'єси, які йому приписують. Що, можливо, замість нього їх написав сер Френсіс Бекон ". Він знизав плечима. “ Це не має значення. У нас є п'єси, і незалежно від того, чи був Шекспір Шекспіром, або Бекон був Шекспіром, або, можливо, хтось зовсім інший був Шекспіром, цей Шекспір дійсно був майстром драматурга, поступається, мабуть, тільки Мольєру ".
  
  “ Що ж! - вдовуюча герцогиня випросталась і люто подивилася на професора французького. “ Це, безумовно, має значення. Здійснювати обман над англійським народом, так і над народами всього світу, протягом останніх двохсот п'ятдесяти років було б ганьбою, і це має бути виправлено як можна швидше ".
  
  Маргарет відкинулася назад, акуратно склала руки на колінах і втупилася в свою тарілку. Вона встоїть перед будь-якою спокусою підбурити герцогиню. Крім того, герцогиня не виглядала так, наче її потрібно було підбурювати. Добре, подумала Маргарет, що герцогиня не помітила згадки Демартинью про те, що Шекспір займає друге місце після Мольєра, інакше на столі була б кров.
  
  Демартинью сумно похитав головою. "Я не згоден, але я співчуваю", - сказав він. “Я теж колись був втягнутий в суперечку про походження творів давно неіснуючого драматурга. Здається, що всякий раз, коли проявляється геніальність, хтось повинен схопитися на ноги і заявити, що ніякої геніальності немає, просто обман ".
  
  "Обман?" Маргарет подивилася через стіл. "І в даному випадку це був обман?"
  
  "Я так не думаю", - сказав їй Демартинью. “Драматургом, про який йде мова, був сам великий Мольєр. Професор Ануто з Паризької школи мистецтв опублікував монографію, в якій стверджував, що він без сумніву встановив, що комедії Мольєра насправді були написані трагіком П'єром Корнеля. Без сумніву, майте на увазі. Той факт, що вони приписувалися Мольєру і тільки Мольєру при його житті, той факт, що сам Мольєр грав у деяких з них; це не мало ніякого значення. Мольєр був всього лише актором і, за словами професора Ануто, ніяк не міг володіти багатим словниковим запасом, необхідним для написання власних п'єс. Я питаю вас, чим володіє актор, якщо не багатством словникового запасу?
  
  “Він процитував Плавта, римського драматурга, який спричинив великий вплив як на Мольєра, так і на Корнеля; що, безсумнівно, вірно. Що це може довести, я не знаю. Хануто досліджував сцени з "Любові лікаря" і "Сганареля", де він стверджував, що знайшов докази своєї тези. Особливо переконливим, на його думку, було нікчемне твір Корнеля. Чому Корнель написав так мало власних п'єс? Тому що він був зайнятий написанням п'єс для Мольєра. Його міркування були помилковими, і його приклади нічого не доводили.
  
  Я відповів у своїй власній монографії. Я вказав, що причина, по якій Корнель написав так мало п'єс, полягала в тому, що він був повільним письменником. Він писав трагедії — "Ель Сід", як ви пам'ятаєте, був однією з його. Писати трагедії - повільна робота. Потрібно багато плакати. Я вказав на кілька інших логічних помилок і грубих непорозумінь у монографії Хануто. Він був розчавлений."
  
  "Що він зробив?" Запитала Маргарет.
  
  “ Що він міг зробити? Зрозуміло, він викликав мене на дуель.
  
  “ Ні! Леді Прісцилла притиснула руку до рота. “ Правда?
  
  Вдовуюча герцогиня пирхнула. "Дуель," твердо сказала вона, " протизаконна.
  
  "Це так", - визнав Демартинью. “Навіть у Франції останні тридцять років це було заборонено. Тим не менш, для чоловіків немає іншого способу вирішувати питання честі. І у Франції кожен спір стосується питання честі. Ви говорите, що Земля обертається навколо Сонця; я кажу, що Сонце обертається навколо Землі — дуель відкриє правду. Ви говорите, що Наполеон був спасителем Франції; я кажу, що він був негідником і його правління було катастрофою. Ми зустрінемося на полі честі, щоб вирішити, хто з нас правий".
  
  "Отже, ти погодився?" Маргарет вимогливо запитала.
  
  “Але так, звичайно. Не зробити цього було б немислимо".
  
  "Що сталося?"
  
  Демартинью нахилився вперед. “ Ви повинні розуміти, - сказав він, - що сьогодні у Франції дуель - це скоріше, як ви кажете, ритуал, ніж кривавий спорт. Існують правила і формальності. Те, що має статися, зумовлене і зрозуміло всім ".
  
  Він підняв один палець. "По-перше, виклик".
  
  Ще один палець. "Потім згоду".
  
  Ще один палець. “ Потім зустріч секундантів і вибір зброї, часу і місця.
  
  Ще один палець. Потім секунданти запитують дуелянтів, прийнятні вибачення. 'Чи можемо ми уникнути цього безглуздого кровопролиття?' - звичайна формула.
  
  Всіма п'ятьма пальцями. “Відмова. 'Честь повинна бути задоволена!"
  
  Демартинью на секунду підняв обидві руки, а потім опустив їх назад на стіл і продовжив свій опис без пальців. “Потім настає ранок дуелі. За традицією повинно бути холодно і мрячити, але якщо цього не станеться, поєдинок, тим не менш, продовжиться. Дуелянти виходять на поле честі окремо зі своїми секундантами. Доктор прибуває в третьому вагоні, який очікує дещо в стороні від святкових заходів. Все це дуже напружено і драматично".
  
  “ Так? Леді Прісцилла запитала, затамувавши подих. “ І?
  
  В останній раз один з секундантів запитує кожного з них: 'Ви не будете вибачатися? Ви не приймете його вибачення?' 'Немає', - твердо відповідає кожен. Честь повинна бути задоволена.
  
  “Вони стоять обличчям один до одного. Рефері кидає між ними носову хустку. Якщо зброя - шпаги, дуель починається з цього моменту. Якщо пістолети, формальності тривають. Вони розгортаються і відходять на десять кроків кожна. Потім повертаються назад і стоять, не рухаючись, обличчям один до одного. 'Можете починати", - оголошує рефері."
  
  “ І що? - запитала леді Прісцилла.
  
  “Кожен стріляє в повітря над головою іншого. Честь задоволена. Всі зітхають з величезним полегшенням і всі розходяться по домівках".
  
  "Отже," запитала Маргарет, " це була ваша дуель?"
  
  "Ні", - сказав Демартинью. “Так було на всіх інших дуелях у Франції за останні двадцять років, за дуже небагатьма винятками. Але в цьому випадку боги сміхотворності кружляли навколо мене". Він знову підняв палець, але через секунду опустив руку назад на стіл. “Мій секундант, старий друг і один з найвідоміших акторів Франції, спілкувався з професором Ануто і його секундантом, виконтом де Як-там-там. Віконт повідомив мій секундант, зрозуміло, строго конфіденційно, що професор Ануто вирішив убити мене. Він збирався стріляти поверх моєї голови, а в неї. Вибачте, що я міг зробити? Я не хотів вбивати професора, але я точно не хотів, щоб він убив мене."
  
  "Що ти зробив?"
  
  “Мені в голову прийшов блискучий план. В юності я був асистентом за лаштунками фокусника по імені Лейс Чудовий. Він показував, як частину свого репертуару, трюк під назвою 'Зловити кулю'. Він вийшов на пенсію і тепер жив на віллі в Провансі. Я звернувся до нього за допомогою."
  
  "Ти збирався зловити кулю?" - Запитала Маргарет.
  
  "Суть трюку," сказав їй Демартинью, - полягає в тому, що пістолет вистрілює з хмарою диму і навіть віддачею, але насправді куля не вистрілюється".
  
  "Ах!" - сказала Маргарет.
  
  “У Лейсеса була пара однакових пістолетів з капсулями, спеціально виготовлених для виконання цього трюку. Вони теж дуже гарне зброю, з рукоятками з слонової кістки і срібною карбуванням на стовбурах. А механізм трюку так ретельно захований, що на сцену може вийти комісія експертів, щоб зарядити зброю і ретельно оглянути його, і вони оголосять його справжнім ".
  
  "Ах!" - сказала Маргарет.
  
  “Я позичив пістолети. У призначений день ми зустрілися на Марсовому полі. Пістолети були заряджені на очах у мого супротивника. Він нічого не запідозрив. Він вибрав один, а я взяв інший. Ми скоротили дистанцію і повернулися. За словами рефері, ми обидва вистрілили ".
  
  "Хонор була задоволена", - сказала леді Прісцилла.
  
  "Підкоряючись якомусь капризу, сам не знаю чому," продовжив Демартинью, - можливо, щоб якимось чином поквитатися з професором Ануто, можливо, з-за якого-то глибоко прихованого бажання виступити, я схопився за груди, захитався і впав на землю".
  
  "Ти цього не зробив!" - вигукнула вдовуюча герцогиня.
  
  “Кілька довгих митей я лежав мовчки і нерухомо. Не знаю, що я очікував почути", - сказав Демартинью. Можливо, вигуки шоку, можливо, якісь слова каяття. Замість цього я почув від професора Ануто злорадний сміх. Це було вже занадто! Я піднявся на ноги. 'Ах ти, брудний людина", - закричав я на нього, підходячи до нього і потрясаючи кулаком. Це призвело до несподіваного результату".
  
  "Я не здивована", - пробурмотіла Маргарет.
  
  “Професор, як ви розумієте, подумав, що я мертвий. Коли він побачив, як я встав і попрямував до нього, це було великим ударом для його організму, як я незабаром виявив. Схопившись за серце, Ануто ойкнув і впав. Його секунданти спробували влити йому в горло коньяк, щоб привести його до тями, але це було марно. Через кілька миттєвостей він був мертвий ".
  
  "О боже", - сказала вдовуюча герцогиня.
  
  "Це точно мої почуття", - сказав їй Демартинью. "Боги, вони сміялися над цим".
  
  "Що сталося?" Запитала Маргарет.
  
  Демартинью помовчав, поки прибирали тарілки, вишкрібати зі столу і розставляли по місцях миски для закусок. "Слух про дуелі поширився швидко," сказав він, " але в ході розповіді все змінилося. До того часу, коли історія дійшла до мене, я був лиходієм, замальованою в чорне. Здавалося, я зробив якийсь хитрий трюк, призначений для того, щоб справити враження - це підходяще слово?
  
  "Зробити ефект?" Припустила Маргарет.
  
  “ Так? Але хіба "дієвий" - це не підходяще слово?
  
  "Це так", - погодилася Маргарет. "Але ефект - ні".
  
  "Англійський!" Демартинью знизав плечима. "Це майже так само погано, як французький".
  
  "Дуель," нагадала йому леді Прісцилла.
  
  “Так. Ну, казали, що я якимось чином, е-е, став причиною смерті професора Фернана Хануто. Це було нераціонально, а французи стверджують, що вони найбільш раціональні з народів. На цей рахунок вони брешуть".
  
  "Прошу вибачення," сказала леді Прісцилла, " але чому це було нераціонально? Я маю на увазі, це було помилкою, але хіба це не могло бути правдою? У нас є тільки ваші слова про те, що ви зробили, ах, те, що ви зробили, випадково.
  
  "Ах, ось бачиш", - сказав Демартинью, тицьнувши пальцем в її бік. “Навіть у тебе, знає тільки мою версію цієї історії, є свої сумніви. Справа в тому, що у мене не зовсім чесне обличчя, так? Ну, бачиш, справа ось у чому: згадай, що у нас була дуель. Ми використовували хитрі пістолети, трюк з якими знав тільки я. Якщо б я хотів просто вбити його, хіба я не застрелив би його на смерть? Мені не знадобилися б не фокус, ні покус ".
  
  "Про", - сказала леді Прісцилла. “Я думаю. . . . "
  
  “Такі речі іноді трапляються на дуелях, навіть у Франції. Людей з якоїсь випадковості вбивають. Це прикрий нещасний випадок. Іноді, насправді, це вбивство, але на перший погляд, це прикрий нещасний випадок. Розумієте?"
  
  "Я розумію", - сказала Маргарет.
  
  “Отже, якщо б я хотів сумного нещасного випадку, я б зробив те, що, як виявилося, професор Ануто планував зробити зі мною. Тільки я б зробив це першим ".
  
  Миски для закусок були прибрані і замінені маленькими десертними блюдечками, кожне з яких підтримувалося маленької виделкою і маленькою ложечкою. Продзвенів срібний дзвіночок, закликаючи до тиші, і тут же дюжина або близько того ложок задзвеніла об стінки дюжини келихів з вином. В залі запанувала тиша, і віце-король підвівся і заговорив. За традицією віце-король говорив під час десерту. Цього чекали, якщо не сказати з нетерпінням. Сам віце-король не чекав цього з нетерпінням, але те, що повинно бути зроблено, має бути зроблено, як він сказав ще в своєму кабінеті. Сьогодні мова була незвично формальною. Віце-король представив генерала Сент-Іва та інших штабних офіцерів уланського полку, які відповідним чином розташувалися по кімнаті, коротко розповів про тягаря Британії з управління та освіти субконтиненту, повного тубільців, деякі з яких вітали управління, а багато хто, здавалося, були обурені цим, а потім сів. Поступово в кімнаті знову почалася балаканина.
  
  "Закінчуйте свою розповідь, професор," сказала Маргарет, знову повертаючись до столу.
  
  "Я думав, що все було досить добре закінчено", - запротестував Демартинью.
  
  "О, ні, професоре", - сказала йому леді Прісцилла. "Ну, ви як раз переходили до самої цікавої частини".
  
  "Правда?" Запитав Демартинью, невинно дивлячись на неї. "І що це за частина?"
  
  “ Та частина, де все в Парижі думали, що ти навмисно вбив цього професора, Як-там-його-звали.
  
  "Ануто", - сказав Демартинью. “Це були не всі в Парижі. Це було, можливо, десять або двадцять чоловік. Але ця історія переслідувала мене до самого Лангедока, і університет вже не був так задоволений мною, як раніше. Отже, я пішов і почав блукати по світу, то тут, то там, що в будь-якому випадку завжди хотів робити. І ось, "він по—галльськи знизав плечима," я тут.
  
  "І куди ви підете далі, професор?" Запитала Маргарет.
  
  “ Ах! Що стосується цього, я вирішив покінчити зі сповіддю. Замість цього я повертаюся до своєї старої професії. З допомогою мого нового друга Мамарума Сатроу, присутнього тут", — він посміхнувся маленькій людині з Калата, — "ми збираємося вразити публіку по всій Європі виступами з вражаючим обманом і самозванством. Одним словом, магічний акт.
  
  "Ти збираєшся стати фокусником?" - Запитала Маргарет.
  
  "Ні, ні, я збираюся повернути собі колишнє положення екстраординарної закулісної особистості, але мій друг містер Сатроу ..." Він пишномовно махнув рукою в бік Сатроу. “Він з'явиться на британській сцені — спочатку ми збираємося працювати в Англії, оскільки тамтешня публіка менш критична — в ролі всесвітньо відомого індійського факіра Мамарума Великого! Зверніть увагу, що у нього є присутність духу, у нього є темперамент, і, хоча він невисокого зросту, у нього є постава, щоб бути великим персонажем на сцені ".
  
  Сатроу зробив збентежений вигляд.
  
  "Але, значить, він всесвітньо відомий?" запитала леді Прісцилла. “ А ви, містер Сатроу? Я повинна була чути про вас?
  
  "На жаль, немає", - визнав Сатроу.
  
  "Чому хтось вирішив прославитися як шахрай, професор Демартинью?" - запитала вдовуюча герцогиня.
  
  "Не 'удавальник', ваша світлість, а 'факір", " пояснив професор, розтягуючи останній склад, щоб підкреслити різницю у вимові. “Факір - це жебрак, вуличний артист, подібний всюдисущим заклинателям змій, або один з релігійних жебракуючих, які раскритиковывают себе заради задоволення свого бога і розваги натовпу. Але в результаті якоїсь лінгвістичної трансформації воно прийшло в Європу для позначення індійських фокусників чи інших екзотичних азіатських артистів. Ці фокусники виконують трюк з мечем через кошик, який не обдурив би й маленької дитини, і розповідають про індійському трюку з мотузкою, який був би справжнім дивом, якби хто-небудь зміг це зробити. Справжні індійські маги, здатні творити безліч чудес і користуються високою репутацією у своїх співвітчизників, відомі як джадугары. Мій друг містер Сатроу відбувається з поважної родини джадугаров. Хіба це не так, мій друг?"
  
  "Я маю таку честь", - погодилася Мамарум Сатроу. "Я буду першим джадугаром в моїй родині, який принесе свої навички на легендарний Захід", - сказав він з серйозним виразом в темних очах. “Мені належить багато чого пережити. Я зроблю все, що в моїх скромних силах ".
  
  "Ви змусите їх стояти на своїх місцях, благаючи про більше", - сказав йому Демартинью.
  
  "О, я щиро сподіваюся, що ні", - з тривогою сказав Сатроу. "Власники кінотеатрів напевно будуть заперечувати!"
  
  OceanofPDF.com
  
  ДЕВ'ЯТЬ
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ФАНЗИГАР
  
  
  
  Те, що відбулося і що гряде, вкрите лушпинням
  І безформними руїнами забуття.
  Вільям Шекспір
  
  
  
  I було вже більше десяти вечора, коли Маргарет і її батько повернулися з віце-королем в бібліотеку. "Тепер про золото, яке ми повинні охороняти", - сказав Сент-Ів. "Чому його потрібно охороняти і чому саме нас?"
  
  Сер Джордж влаштувався у своєму м'якому кріслі і жестом запросив генерала Сент-Іва та його дочка сісти. "Золото за своєю природою вимагає охорони", - сказав він.
  
  "Вірно," визнав Сент-Ів. “ І повинні бути якісь більш звичайні засоби для його охорони.
  
  "Це екстраординарний випадок", - пояснив віце-король. “Я отримав телеграму від керуючого Банком Англії, хлопця по імені Бергарот, в якій стверджується, що може бути зроблена спроба вкрасти золото. Коли і де він не знає, за винятком того, що це відбудеться незадовго до того, як золото буде поміщено в банківське сховище.
  
  Сент-Ів підібгав губи. "Недостатньо інформації", - сказав він. “Я не зовсім впевнений, що хочу нести відповідальність за золото на чотири мільйони фунтів стерлінгів, не маючи п'яти офіцерів і тридцяти осіб. Якщо вже на те пішло, з десятьма по п'ять офіцерами і тридцятьма рядовими. Чотирьох мільйонів фунтів вистачить, щоб ... ну, цього досить, щоб п-купити невелику країну і зробити себе королем.
  
  "Гарне зауваження", - сказав віце-король. “Дозвольте мені запевнити вас. Технічно ви не несете відповідальності за золото. Хоча ми обидва знаємо, що твоїй кар'єрі не піде на користь, якщо хто-небудь вкраде його під час твоєї вахти. Я несу відповідальність за золото bally Gold, поки воно не буде завантажено на борт корабля. А потім капітан судна розписується в отриманні. Згідно морському праву і звичаям, він несе відповідальність за все і кожного на своєму судні, від найдрібнішого страхувального штиря, яким би він не був, до самого цінного вантажу. Його відповідальність не закінчується до тих пір, поки вантаж не буде вивантажений в Квінс-доці в Лондоні ".
  
  "Значить, ми просто будемо допомагати капітану охороняти золото", - розмірковував Сент-Ів.
  
  "Саме так", - сказав віце-король. “Дозвольте мені сказати, що я дійсно не очікую ніяких неприємностей. Бергарот надмірно обережний. Не те щоб я його звинувачую; зрештою, його робота - доставляти золото в цілості й схоронності в свої сховища. Ні, я вірю, що у вас буде спокійне подорож додому. Моя дочка Прісцилла буде з вами на кораблі. Її мати хоче, щоб вона провела сезон в Лондоні, і я, звичайно, не відпустив би її, якби думав, що існує хоча б найменша небезпека. Хоча я визнаю, що знання того, що на борту буде тридцять ваших шотландських улан, допоможе мені спати ще спокійніше під час подорожі.
  
  Сер Джордж різко обернувся, коли двері раптом відчинилися, і Джуна увірвався в кімнату. "В ім'я Крішни, сахіб, ви йдете, йдете скоріше, йдете!"
  
  "Крішна?" запитав віце-король.
  
  "Який завгодно бог, сахіб, але, будь ласка, приходьте, приходьте зараз!" І Джуна вискочив з кімнати.
  
  "Гадаю, нам краще піти за маленьким жебраком," пробурмотів сер Джордж, піднімаючись на ноги. “ Ймовірно, нічого; ці люди такі легкозбудливою. Але швидкість, з якою він поспішив до дверей, спростовувала його слова.
  
  Джуна трусив по коридору з піднятою головою, руки по швах; хода людини, що дуже поспішає, але не хоче, щоб його бачили біжучим. Іншим вдавалося триматися ближче, не переходячи на біг. Група завернула за ріг, і там, попереду, в кінці коридору, були великі бронзові двері кабінету віце-короля. Коли вони наблизилися, то побачили, що полірована двері з темного дерева праворуч від бронзових дверей була відкрита, і один з всюдисущих лакеїв стояв поруч з дверима, демонструючи напружене увагу, але його перебільшена поза і натяк на паніку в очах наводили на думку, що він волів би знаходитися в іншому місці.
  
  Джуна зупинився біля відчинених дверей, і решта ледь не врізалися в нього. “ Туди, сахіб, - сказав він, вказуючи.
  
  Віце-король зробив два кроки в кімнату і зупинився. "Боже, благослови мене", - сказав він.
  
  Маргарет виглянула з-за дверей. Це була приймальня кабінету віце-короля. Вона була приблизно десяти-дванадцяти футів в ширину і вдвічі менше в довжину і висвітлювалася двома газовими світильниками на стіні, які були опущені донизу, залишаючи кути в відчутною темряві. Стіни були обклеєні шпалерами кольору піску пустелі. Праворуч стояли два невеликих письмових столи, а за ними ряд картотечних шаф. Кілька скляних вітрин ліворуч були неабияк забиті артефактами різних народів і місць Індійського субконтиненту, за якими британці мандрували за двісті з гаком років свого перебування там.
  
  У кімнаті знаходився чоловік, імовірно тубілець, який чекав, щоб поговорити з віце-королем. У своїй жовтій куртці бавовняній-курта, мішкуватих штанях, коричневому тюрбані і сандалях він скидався на якогось торговця. Не вуличного торговця, але, можливо, когось із прилавком на базарі. Він лежав на підлозі в дверному отворі, з головою, вивернутої під неприродним кутом, і довгим білим шарфом, обгорненим навколо шиї і зав'язаним вузлом. Його очі вилізли з орбіт, надаючи йому вираз крайнього подиву. Навіть з того місця, де стояла Маргарет, вона могла бачити, що білки очей були заповнені нерівними червоними мітками, схожими на застиглі блискавки, оточували незрячі зіниці.
  
  Маргарет зробила кілька глибоких вдихів, закрила очі і спробувала ковтнути. Це не спрацювало. Вона чула биття свого серця. Вона зробила ще кілька глибоких вдихів і відступила назад, поки її плечі не вперлися в стіну на дальній стороні коридору.
  
  Сент-Ів опустився на коліна біля тіла. Маленьким срібним складаним ножем він зрізав шарф і приклав два пальці до шиї чоловіка, щоб намацати пульс. "Він мертвий", - сказав він. "Не те щоб були великі сумніви, але я подумав, ну, знаєш, на всякий випадок... "
  
  "Так," сказав віце-король, "цілком". Він довго дивився на тіло і відкашлявся. “Джуна, піди в кімнату для гри в карти і приведи головного констебля Паркера. Він вже повинен бути там. Приведи його сюди. Розкажи йому, що відбулося, але тільки йому. Не згадуй про це нікому іншому. Тримай рот на замку, чуєш мене?"
  
  "Так, віце-король-сахіб," сказав Джуна. “ Я йду. "І він помчав по коридору.
  
  "Задушений", - сказав Сент-Ів, піднімаючись на ноги. “Прямо тут, у вашому кабінеті, в той час як будівля повно військових і чиновників цивільної служби. Я ніколи не чув ні про що подібне. Схожий на представника племені патан, але одяг...
  
  "Можливо, він переодягнувся для свого візиту в місто — або, можливо, він не хотів, щоб його впізнали", - припустив віце-король.
  
  "Цілком може бути, що щось в цьому роді", - погодився Сент-Ів. “Якийсь місцевий конфлікт, я б припустив, або пограбування. Можливо, у хлопця було щось цінне, і інший хлопець знав про це. Але у вбивці вистачило нахабства прийти прямо в Будинок уряду, щоб зробити свою справу".
  
  "Це, звичайно, не пограбування", - сказав віце-король. "У кімнаті є кілька предметів, що представляють значну цінність", — помахом руки він вказав на вітрини, — "і ні до чого з цього не торкалися. Крім того, хлопцеві до пояса все ще прив'язаний гаманець.
  
  "Тоді це не пограбування," погодився Сент-Ів.
  
  "Я не думаю, що це якийсь місцевий суперечка, батько", - сказала Маргарет, повільно перетинаючи коридор до дверей.
  
  “Е? Що це? Маргарет, я не впевнений, що тобі варто дивитися на це, дорога".
  
  "Що ж," сказала вона практично, - тепер занадто пізно турбуватися про це, чи не так? Думаю, зі мною все буде в порядку".
  
  "Що ви мали на увазі, сказавши, що це не був спір?" Запитав сер Джордж.
  
  "Цей шарф з вузлом", - сказала вона, вказуючи. "Я бачила такі фотографії".
  
  “Що це? Фотографії цього шарфа?"
  
  “Ну, я маю на увазі тих, кому це подобається. Такий сорт використовують фанзигары. Я читав про них книгу ".
  
  "Фанзигар"? - запитав Сент-Ів. "Пег, дорога, які книги ти читала?"
  
  Віце-король відступив назад. “ Фанзигар, звичайно. Тагги! - сказав він. "Їй-богу, я думаю, вона права, принаймні, щодо цього шарфа". Він підняв шарф і оглянув його. "Вона права", - сказав він. "На кожному кінці цієї штуки є маленький вузлик — ось тут, де кінці пов'язані разом, і кожен з вузлів зав'язане по монеті". Він розв'язав один з маленьких вузлів. “Срібна монета. Це ритуальний хустку для вбивства фанзигаров.
  
  "Румал, здається, це називається", - сказала Маргарет. "Це шарф, який вони носили навколо талії і використовували для умертвіння своїх жертв".
  
  "Звучить заманливо", - погодився віце-король. "У нас внизу є невеликий музей артефактів бандитів, і в ньому є кілька таких шарфів".
  
  "Я чув про бандитів," сказав Сент-Ів. “ Але я думав, їх усіх перебили сорок чи п'ятдесят років тому.
  
  "Можливо, й ні", - пролунав голос з дверного отвору.
  
  Маргарет підняла очі і побачила офіцера британської армії, що стояв у дверях і заглядывавшего в кімнату. Це був високий молодий чоловік з обличчям, надто кролячим, щоб бути по-справжньому красивим, бездоганно одягнений в парадну форму лейтенанта якогось полку, з яким вона була незнайома: синю полкову форму з двома тонкими червоними смужками, що спускаються з штанів, і двобортний піджак з широкими лацканами, обробленими червоним, і величезними золотими ґудзиками. Судячи з усього, він виявляв великий інтерес до подій. Його слова "Можливо, немає" були вимовлені рівним тоном, призначеним скоріше для передачі інформації, ніж для шоку або тривоги, але Маргарет визнала їх ще більш тривожними з-за того, що вони були викладені як факт.
  
  "Можливо, ні?" Запитала Маргарет.
  
  "Може бути, один або два фанзигара все ще блукають поблизу, хіба ти не знаєш", - пояснив він. "Є ознаки—"
  
  Батько Маргарет, який довгий час пильно дивився на молодого офіцера, перервав його. "Хто ви такий, лейтенант, і що ви тут робите?" він гаркнув.
  
  "О, даруйте, сер". Чоловік у дверях зрушив підбори, виструнчився по стійці смирно і віддав честь. “ Лейтенант Пітер Петтігрю, офіцер-голуб'ятник Сьомого піхотного полку, доповідає, сер!
  
  Сент-Ів коротко віддав честь у відповідь. “ Офіцер поштового голуба?
  
  "Ну," задумливо промовив молодий чоловік, переводячи погляд з Сент-Іва на Маргарет і потім на віце-короля, - не зовсім так.
  
  "Як це?" - запитав я.
  
  Чоловік уважно подумав, а потім відповів: “насправді я не лейтенант, і моє прізвище насправді не Петтігрю. Я не знаю, чи існує насправді Сьома Лапа або просто що б це могло бути, якщо б вона справді існувала, і я не маю ні найменшого поняття не маю про поштових голубів. Крім того, все, що я тобі сказав, - абсолютна правда.
  
  Очі Маргарет розширилися, і вона прикусила губу, щоб побороти бажання засміятись. Зараз не час і не місце навіть для найменшого смєшка.
  
  Віце-король повернувся обличчям до молодого унтер-лейтенанту. "Яка нахабність," сказав він, і в тембрі його голосу протягали сильні емоції. Його обличчя набуло ледь помітний відтінок червоного. "Будь ласка, назвіть себе, сер, і поясніть, що ви тут робите і чому на вас форма, на яку, як ви тільки що визнали, у вас немає права".
  
  “ Вибачте, ваша світлість. "Молодий чоловік змінив свою напружену позу уваги на максимально наближену до парадних стійці. “ Це мій лейтенант Петтігрю, е-е, персона, так сказати. Взагалі-то мене звуть Коллінз. Пітер Коллінз. Бачте, "Пітер", принаймні, був чесний. Так вийшло, що я був з головним констеблем Паркером, коли ваш хлопець збив його. Він негайно послав вашого хлопчика за доктором Макварреном, а потім відправився простежити, щоб всі зовнішні двері Губернаторського будинку були замкнені і охоронялися, за винятком парадних дверей, звичайно, і послав мене подивитися, чи не можу я чим-небудь допомогти. Бачте, я з Особливого відділу поліції. Вважаю, доктор скоро повинен підійти.
  
  "Я не думаю, що від Макваррена може бути багато користі", - прокоментував віце-король. "Ви ж знаєте, що хлопець мертвий".
  
  "Який 'особливий відділ'? " вимогливо запитав Сент-Ів. “ Ніколи не чув про особливому відділі.
  
  "Паркер, схоже, вважає, що ніхто не мертвий, поки доктор Макваррен не скаже, що він мертвий", - сказав Коллінз віце-королю. Потім він переключив свою увагу на генерала Сент-Іва. “Наша офіційна назва - Департамент спеціальної розвідки. Ми не користуємося широкою популярністю, що здебільшого добре".
  
  "З DSI, так?" запитав віце-король. “ Ви, хлопці, продовжуєте з'являтися в самих дивних місцях. Він кивком вказав на труп. “ Значить, цей хлопець був одним з ваших?
  
  "Ви думаєте, він міг бути розвідником?" Запитав Коллінз. “Мені це не прийшло в голову. Я краще подивлюся". Він підійшов і опустився на коліна біля трупа.
  
  "За словами мого сина Джуни, у цього хлопця було повідомлення для мене", - сказав віце-король Коллінзу, поки молодий чоловік оглядав тіло. "Цей хлопець велів Джунь сказати: "Бути чи не бути".
  
  "А!" - сказав Пітер Коллінз. "Він це зробив, чи не так?" Коллінз уважно подивився на тіло і сказав: "Хм". А потім він сказав: "Чорт!" А потім він сказав: “Вибачте мене, міс. Не хотів сваритися у присутності леді".
  
  "Не звертайте на мене уваги", - сказала Маргарет, яка намагалася триматися якомога непомітніше, щоб батько не помітив її і не відіслав геть.
  
  Коллінз дістав з кишені штанів маленький складаний ніж в корпусі зі слонової кістки і обережно розрізав шов на багато прикрашеному комірі одягу трупа. "Цей чоловік дійсно був одним з наших", - сказав він, витягаючи туго згорнутий трубочку з білого шовку, не довше сигарети і не товщі зубочистки, звідти, де вона була захована за коміром. Він розгорнув його і показав віце-королю.
  
  "Троянда", сказав віце-король.
  
  Маргарет нахилилася, щоб подивитися. На тканини було оттиснуто стилізоване зображення червоної троянди з щільно зімкнутими пелюстками, наче приховує якийсь рожевий секрет.
  
  "Це, так сказати, наш, е-е, символ", - сказав Коллінз. Він відвернув лівий лацкан свого форменого піджака, оголивши маленьку срібну шпильку у вигляді такої ж троянди з пелюстками червоної емалі.
  
  "Значить, він працював на вас, чи не так?" - запитав віце-король.
  
  Генерал Сент-Ів задумливо потягнув себе за вухо. "Оскільки він ішов сюди, щоб передати вам деяку інформацію, використовуючи пароль і все таке," сказав він віце-королю, - я б подумав, що це робить ідею про те, що це пограбування, менш вірогідною. Цілком імовірно, що його вбили, щоб перешкодити йому поговорити з вами. Сент-Ів повернувся до Коллінзу. “ Що скажете, молода людина?
  
  "Це надзвичайно ймовірно", - погодився Коллінз. "І, мабуть, це було щось важливе і надзвичайно термінове, раз він не скористався звичайними каналами". Він уважно придивився до пишний комір і дозволив собі спантеличено насупитися, а потім звівся на ноги.
  
  "Ви можете з'ясувати, хто він?" - запитав віце-король. “Я вважаю, ми повинні повідомити його родичів, щоб вони могли забрати його тіло. Я думаю, ми повинні заплатити за похоронне багаття, припускаючи, що хлопець був індусом — найменше, що ми можемо зробити. Вжиті які-небудь заходи для того, щоб родичі повернули гроші або виплатили які-небудь посмертні виплати? "
  
  "Боюся, похоронне багаття не підійде", - сказав Коллінз, підходячи до найближчого дерев'яного стільця і сідаючи. "Цьому джентльменові потрібні справжні англійські похорон".
  
  "Прошу вибачення?" перепитав Сент-Ів.
  
  "Комір його, е-е, одягу", - пояснив Експерт. "Якщо ви уважно подивитеся на комір, ви помітите невелике — дуже невелика - зміна кольору з внутрішньої сторони".
  
  Сент-Ів опустився на коліна біля тіла, щоб подивитися. "Абсолютно вірно", - погодився він. "Значить, він не вимив шию так добре, як слід".
  
  "Ви помітите, що це зміна кольору має той же горіхово-коричневий відтінок, що і шкіра чоловіка", - пояснив Експерт. “Колір шкіри не зникає, якщо тільки він не був нанесений штучно. Розглядаючи його в такому світлі, я повинен припустити, що він англієць, переодягнений туземцем.
  
  "Англієць?" злякано перепитав віце-король. “ Як ви можете бути впевнені?
  
  Коллінз знизав плечима. “ Англійці, шотландці, ірландці, валлійці — хто завгодно. Я вважаю, що він навіть міг бути французом, німцем чи російською; але тоді питання про те, навіщо він прийшов у Будинок уряду, щоб поговорити з вашою світлістю, і про те, що саме він повинен був сказати, стає надмірно складним. Я думаю, містер Оккам проголосував би за одного з британських підданих Її Величності з певним смаком. Я думаю, ми виявимо, "продовжив він," що у нього було якесь недвозначне попередження для передачі вашої світлості, що воно було терміновим і що його вбили, щоб перешкодити йому передати його.
  
  "Так ось ваша думка, чи не так, хлопче?" - запитав віце-король.
  
  Коллінз почервонів і встав. "Я не хотів здатися вам порадником, джентльмени", - сказав він. “Це, мабуть, звучить жахливо самовпевнено. Просто це моя, е-е, область, ти ж знаєш.
  
  "Нісенітниця", - сказав віце-король. “Будь-якими пропозиціями, коментарями чи спеціальними знаннями, які у вас є, зараз саме час поділитися ними. Якщо ви можете пролити хоч якесь світло на це", — він вказав на мерця, лежить біля його ніг, - ми, безумовно, хочемо почути.
  
  "Так, - погодилася Маргарет. "Наприклад, що ти мав на увазі, кажучи 'можливо, ні?"
  
  Генерал Сент-Ів подивився на неї, насупившись, як ніби тільки що усвідомивши, що вона все ще тут, але нічого не сказав.
  
  Коллінз на мить замислився. “ Що ти знаєш про Фанзигаре? - запитав він.
  
  "На півночі вони були відомі як бандити", - сказав Сент-Ів. “Банди злодіїв. Раніше підстерігали і грабували мандрівників. Знищені британськими властями близько п'ятдесяти років тому. Але, звичайно, ми все ще чуємо історії. Ама лякають ними маленьких дітей, як страшилищами."
  
  "І вони дійсно були страшилищами", - почав Коллінз. “За останні кілька тижнів у мене була причина провести про них деякі дослідження. Їх звичаїв, звичок і вірувань було достатньо, щоб налякати будь-якого маленького дитини і більшість дорослих. Культу фанзигаров— тагги - було багато сотень років. Цілком можливо, що набагато більше тисячі років.
  
  "Неймовірно!" - сказав віце-король. "Тисяча років?"
  
  “У печерному комплексі в Элуре, штат Махараштра, є різьблення, що датується восьмим століттям, відома як Скельні храми. Серія панелей показує бандитів в дії: на одній зображено удушення жертви, на інший розчленування тіла і так далі ".
  
  "Щонайменше тисячу років," сказав віце-король. “ Тисячу років грабежів і вбивств. Дивно.
  
  "Коли вони були придушені, їх було, мабуть, десять тисяч, розкиданих по всьому Індійського субконтиненту", - сказав Коллінз. “Вони жили в маленьких селах, тобто вся село, чоловіки, жінки і діти, були фанзигарами. Вони практикували вбивства і грабежі як релігійний обов'язок, присвячений богині Калі. У них не було абсолютно ніякої жалості до своїх жертв, але вони вбивали їх, як ви вбиваєте курчати ".
  
  Маргарет здригнулася. "Як люди можуть ось так просто вбивати інших людей, - запитала вона, - нічого не відчуваючи?"
  
  Коллінз знизав плечима. “Запитайте Томаса де Торквемаду, - сказав він, - або благородних людей нашої раси, які спалювали відьом і єретиків на вогнищах майже тисячу років. Фанзигары вірили, що у них є релігійний обов'язок робити те, що вони роблять. Це не виправдовує і навіть не пояснює цього, але так воно і є ".
  
  "Зобов'язання?" запитав віце-король.
  
  “ Саме так. Згідно індуїстським міфу про створення світу, великий демон з'їв всіх людей одразу ж, як вони були створені, а Калі з'явилася і вбила демона своїм мечем. Але з кожної краплі крові демона був створений маленький демон з такими апетитами. Згідно традиційної індуїстської віри, Калі вирішила проблему, злизуючи кров демона до того, як вона встигла впасти. Але фансигары вірять, що Калі втомилася від цього, створила двох чоловіків і веліла їм вбивати демонів, не проливаючи крові. Для цього вона дала їм довгі шарфи. Чоловіка вбили демонів і повернулися до Калі, щоб повернути їй її шарфи. Але вона веліла їм залишити шарфи себе і заробляти на життя, душа інших чоловіків, як вони душили демонів. Їх обов'язком було коритися."
  
  "Це жахливо!" Сказала Маргарет.
  
  "Так воно і є", - погодився Коллінз. “У Європі в середні століття єпископи вирушали в бій проти невірних. Але їх церква забороняла їм проливати кров. Тому вони носили величезні булави—палиці, щоб размозжить голови своїм ворогам, не проливаючи їх крові".
  
  "Годі про це, молодий чоловік," суворо сказав Сент-Ів.
  
  "Вибачте, сер", - сказав Коллінз. "Але, в будь-якому випадку, фанзигары вважали те, що вони робили, і роботою, і релігійним обов'язком".
  
  "Хіба люди не навчилися б уникати своїх сіл?" Запитала Маргарет.
  
  “Ви не помітили нічого незвичайного в їх селах, якби випадково відвідали одну з них, - сказав Коллінз, - за винятком, можливо, того, наскільки неговіркими були жінки в своїх плітках у вашій присутності. Дійсно, вони вважалися зразками моралі. Чоловіки не займалися своїм ремеслом — або, якщо хочете, сповідували свою релігію — в радіусі ста кілометрів від свого села. Іноді вони йшли за своїми потенційними жертвами протягом багатьох миль — пам'ятаєте, це було до появи залізниць, і всі пересування були надзвичайно повільними — і чекали підходящого місця, щоб здійснити свої злочини. Вони задушать всіх членів загону румалом, своїми ритуальними шарфами, не залишивши свідків, за винятком тільки маленьких дітей, яких вони повернуть в своє село і виховають як своїх власних. Тіла жертв були б ритуально розчленовані і поховані".
  
  "Фу!" - сказала Маргарет.
  
  "Як їм могло сходити з рук це хижацтво рік за роком?" - запитав віце-король.
  
  "Я вважаю, з-за тривалості будь-якої подорожі", - відповів Коллінз. “Навіть якщо все пройшло добре, тривала ділова поїздка може зайняти три або чотири місяці. Таким чином, мандрівника не чекали б вдома принаймні протягом шести місяців. До того часу, коли його почнуть шукати, вже неможливо сказати, де і коли з ним щось сталося, чи було це результатом Фанзигара, чи бандитів, чи нещасного випадку, або він просто вирішив триматися подалі. Звичайно, ходили жахливі чутки про прихильників Калі, які вбивали мандрівників, але ніхто нічого про них не знав.
  
  "Але ми знищили їх всіх, чи не так?" - запитав віце-король. “Тоді, в тридцятих. Хлопець на ім'я, е-е... "
  
  "Стиман," представився Коллінз. “ Сер Вільям Стиман. Він вивчив все, що можна було знати про фанзигарах, і присвятив свою кар'єру їх знищення. До кінця 1840-х років здавалося, що його робота була виконана ".
  
  "Але ви так не думаєте?" - запитав віце-король.
  
  "Можливо, він пропустив село", - обережно припустив Експерт. “І таги, можливо, діяли ці чотири десятиліття, очікуючи можливості почати все спочатку. Їм довелося б витратити час на розробку нових технологій, щоб йти в ногу з часом змінюються: залізниць, телеграфу і тому подібного ".
  
  "Це тільки твоя теорія, Коллінз," запитав віце-король, - або у них є щось, що підтверджує цю ідею?"
  
  “ Нещодавно надійшло кілька повідомлень про мандрівників — в основному торговців, які зникли, і з тих пір про них нічого не було чутно.
  
  "Нісенітниця!" - сказав генерал Сент-Ів. “Звичайні старомодні бандити чи бандитські розбійники. Я сам мав з ними справу на півночі країни".
  
  "Так," погодився Коллінз, " бандитизм певною мірою має місце. Думаю, так буде завжди. Але вони не роблять нічого особливого, щоб заховати тіла. Більшість з них з таким же успіхом стали б грабувати, взагалі не вбиваючи, якщо б у них не виникло проблем з підпорядкуванням своїх жертв.
  
  "Це досить вірно", - визнав Сент-Ів. “Але люди дійсно зникають, ти знаєш. Просто зникають".
  
  "При всій моїй повазі," сказав Коллінз, " ні, сер, вони цього не роблять. Причина є завжди. Можливо, ми її не знайдемо, але десь вона є. І коли ми не можемо знайти жодного натяку на причину, і коли ні люди, ні їх тіла не виявляються, і коли число людей, у яких розвинулася ця згубна звичка, здається, збільшується, і всі вони з одного і того ж регіону країни, можливо, варто пошукати причину трохи глибше ".
  
  "Ви думаєте, запитав віце-король," що тагги повернулися?
  
  "Я не впевнений, що вони коли-небудь йшли", - сказав йому Коллінз.
  
  Віце-король похитав головою. "Я міг би повернутися у Роскоммон, скакати з собаками, як джентльмен, або збирати інкунабули, що б це не було, але ось я тут, віце-король Королівства Її Величності Індія, і мені потрібно зайняти свій час відновленням вбивств бандитів".
  
  "Сюди, зараз," пролунав низький голос з порога. “ Що це у нас тут? В кімнату зайшов огрядний чоловік з бакенбардами з баранини.
  
  "Доктор Макваррен, вибачте, що нав'язуюся вам", - сказав віце-король. "У нас тут, е-е, поранений чоловік".
  
  "Мертвий, ти хочеш сказати", - уточнив Макваррен, критично оглядаючи тіло. "Що ж, давай подивимося".
  
  OceanofPDF.com
  
  ПЕРЕРИВЧАСТЕ РІВНОВАГА
  
  
  
  Назавжди запам'ятався ювабит
  (Може бути, коли-небудь мені буде приємно згадувати навіть це.)
  —Вергілій
  
  
  
  Fабо перші кілька днів подорожі на схід були швидкими, але виявилися несподівано насиченими подіями. Куля розбила вікно купе Моріарті в "Східному експресі" в сім ранку першого дня, коли поїзд мчав по долині Мозеля. "Це все ті кляті мисливці", - пробурмотів диригент, який прийшов розібратися, роблячи записи в своєму маленькому блокноті. Моріарті прийняв глибокі вибачення, принесені кондуктором від імені La Compagnie International des Wagons-Lits, і був переведений в інше купе. Коли поїзд ненадовго зупинився у Страсбурзі, Моріарті вийшов назовні, щоб оглянути ушкодження, і виявив, що під розбитим вікном крейдою був намальований непомітний білий Хрест.
  
  У Мюнхені Моріарті і полковник Моран ледь не потрапили під колеса вирвався з-під контролю фургона з носилками егерлагеря, і їм довелося спритно переступити, щоб не потрапити під один з величезних бочок з пивом, які відскочили від фургона, коли той котився по Кайзерштрассе. Днем пізніше у Відні божевільний чоловік з ножем напав на професора Моріарті в кафе "Фігаро" на Нойштифтгассе і встиг перерізати Моріарті тильну сторону руки, перш ніж полковник Моран зміг вдарити його по голові стільцем. Це зміцнює заявлене полковником Мораном переконання в тому, що кав'ярні - небезпечні місця і що людина повинна проводити час в бирштубене або інших закладах для вживання алкогольних напоїв. Приїхала віденська поліція і забрала чоловіка, і навіть вибачилася перед своїми іноземними гостями за цей прикрий інцидент. Моріарті відмахнувся від їх пропозиції з'їздити в лікарню і перев'язав собі руку з допомогою полковника Морана і смужки чистої скатертини. З зашиванням рукави його куртки доведеться почекати.
  
  “ Чому ти не скористався тим шприцом, який захований у тебе в тростини? - Що це? - запитав Моран, вказуючи рухом підборіддя на чорну тростину із золотою ручкою у вигляді сови, яку Моріарті всюди носив з собою. “ Цей джентльмен міг завдати вам серйозний збиток.
  
  Моріарті похмуро посміхнувся. "Я дуже вірив, що ви прийдете на допомогу вчасно", - сказав він Морану. "І я не хотів давати поліції якийсь привід затримувати нас тут і змушувати упускати нашу зв'язок".
  
  "Вірно", - погодився Моран. "Цікавий набір співпадінь, з якими ми стикаємося", - додав він.
  
  "Здається безсумнівним, що постріл у Франції і інцидент з пивним фургоном в Мюнхені не були випадковими випадками", - сказав Моріарті. “У такому випадку вони, мабуть, були сплановані і підготовлені до нашого прибуття. Ви пам'ятаєте, що постріл пролунав рівно о сьомій ранку. Хтось точно розрахував, де в цей час буде перебувати поїзд. І стрілець знав, у яке вікно цілитися — хто-то в поїзді позначив його маленькою буквою X. Точно так само фургон з пивом, мабуть, чекав нашого проїзду на початку цієї вулиці. І джентльмен тут, у Відні, який тільки що намагався попрактикуватися у вирізанні на моїх грудях, мабуть, був повідомлений про наше майбутнє прибуття, і хто-то, мабуть, вказав йому на нас. Це означає, що у нашого невідомого супротивника є хтось, хто слідує за нами. Або, точніше, подорожує разом з нами.
  
  Моран засовався на стільці і швидко оглянув кав'ярню. "Хто?" - запитав він.
  
  "Думаю, я вирахував цієї людини", - сказав Моріарті. “Хоча, можливо, він не єдиний. Він їхав з нами в потязі, принаймні, з самого Парижа, але я підозрюю, що до теперішнього часу у нього вже є підкріплення. Він дуже схожий на британця, у нього вигляд або дрібного дворянина" або карткового шулера.
  
  "Один з шикарною банди, так?" Сказав Моран.
  
  “ Цілком можливо. Я доручив бормотуну спостерігати за ним, щоб подивитися, чи зможемо ми що-небудь визначити за його руху або за його друзям.
  
  Моран кілька хвилин сидів мовчки, задумливо дивлячись у свою величезну чашку kaffee mit schlag, а потім ляснув долонею по столу. “Будь я проклятий, якщо зможу зрозуміти, звідки хтось знає про наш похід за статуеткою, крім махараджі, і я не можу повірити, що він спробував зупинити нас. Який у цьому був сенс?"
  
  "Я згоден", - сказав йому Моріарті. "Я думаю, що тут криється щось більш глибоке".
  
  "Що?"
  
  “Це ще належить з'ясувати. Зверніть увагу, вони — ким би вони не були — схоже, зосереджені на усуненні мене, а не вас, чого не було б, якби вони намагалися завадити нам здобути статуетку. Але чого саме вони сподіваються досягти і хто стоїть за ними, на даний момент я поняття не маю ".
  
  "Я б сказав, що вони намагалися добитися твоєї смерті", - прокоментував Моран.
  
  Моріарті кивнув. “Так, але чого вони намагаються досягти з допомогою моєї смерті? Що це за мета, на шляху до якої моє подальше існування є перешкодою?"
  
  Моран похитав головою. "Для мене це загадка", - сказав він. “Але я думаю, що нам краще скоріше зайнятися нашим власним усуненням. Я пропоную позбутися від тих, хто йде за нами, перш ніж вони стануть по-справжньому набридати. І, крім того, їм може пощастити. Він зробив скручує рух рукою. “Темний провулок, ніж під ребра, і хто з нас повинен бути мудрішим? А?"
  
  Моріарті підняв брову. "Будемо сподіватися, що до цього не дійде", - сказав він.
  
  "Немає кращого способу збентежити опозицію", - сказав Моран. Він ляснув Моріарті по спині. “Не дайте себе вбити, професор. По крайней мере, до тих пір, поки я не заполучу в свої руки золоту гурію махараджі ".
  
  "Мені приємно усвідомлювати, що тобі не все одно", - сухо сказав Моріарті.
  
  “Я пожартував, професор. Звичайно, пожартував", - сказав Моран, відкидаючись назад і посміхаючись своєю кращою посмішкою. “Ну, я б не хотів, щоб з вами що-небудь сталося за все сигари в Єгипті. Даю слово, я б цього не зробив.
  
  "Я заспокоєний", - сказав Моріарті. "Тепер я можу рухатися далі з новою пружинистістю в ході". Він допив свою каву. "І я думаю, було б розумно рушити в новому напрямку", - сказав він, встаючи зі стільця і кидаючи на стіл кілька монет. "Ну ж, мій друг, давайте зробимо що-небудь хоча б наполовину розумне, щоб усунути цю неприємність".
  
  "Добре!" Сказав Моран, підхоплюючись на ноги. "Будь-яка дія переважно бездіяльності' довгий час було моїм девізом. Куди, професор?"
  
  "Трієст," відповів йому Моріарті.
  
  Моран зупинився на півкроку. - В Трієсті?
  
  “Трієст - центр контрабанди у північному Середземномор'ї. Ми збираємося найняти швидкохідну човен, яка доставить нас контрабандою в Порт-Саїд. У цього буде додаткова перевага - ми скоротимо час у дорозі на два-три дні ".
  
  “Але наші сумки перевіряють до, куди? Варна".
  
  Моріарті переклав ціпок з лівої руки в праву і різко вдарив нею по підставці для лампи. - У нас є наші дорожні сумки. Решту ми повинні залишити.
  
  Моран зітхнув. "Моє улюблене зброю у моїй великій скрині", - сказав він. "Восьмиміліметрову револьвер Манліхера-Шенауэра, який я спеціально виготовив за індивідуальним замовленням Фон Гертля з Інсбрука".
  
  "Коли все це закінчиться, ми попросимо людей з фургона повернути наш багаж", - сказав йому Моріарті. "Ти знову побачиш свою гвинтівку". Він зупинився на розі і швидко підійшов до будівлі. Діставши з кишені маленький шматочок французького крейди, він намалював на гранітній стіні серію простих геометричних фігур розміром не більше двох квадратних дюймів, деякі з яких з'єднувалися з іншими, деякі стояли окремо. Закінчивши, він відступив назад і оглянув справу своїх рук, яке найбільше нагадувало безглузді каракулі десятирічного дитини.
  
  "Що ти там робив?" Запитав Моран. "Залишив повідомлення для бормотуна", - пояснив Моріарті, - "повідомивши йому, де нас знайти".
  
  "В Трієсті?"
  
  “ Ні, на вокзалі в десять годин вечора.
  
  "Ах!"
  
  "Тим часом ми повинні докласти деякі зусилля, щоб вислизнути від будь-якого, хто міг спостерігати за нашими пересуваннями". Він поклав крейду в кишеню і знову закрокував по вулиці.
  
  Підлаштовуючись під крок професора, полковник Моран швидким, відпрацьованим рухом дістав великий складаний ніж з піхов, захованих за поясом штанів, і заховав його в рукаві. "По-моєму, звучить правильно, професор", - сказав він. "Ви просто вкажете мені на них, і я зроблю все правильно".
  
  Моріарті подивився на свого супутника так, наче побачив його вперше. “ Все це дуже добре, - сказав він, - але тримай цей складаний ятаган в рукаві, якщо тільки він тобі не знадобиться для самооборони. У мене була менш радикальна ідея для наших, е-е, ворогів. Надмірне насильство може бути контрпродуктивним ".
  
  "Я вважаю, що немає нічого надмірного у вбивстві того, хто намагається вбити тебе", - сказав полковник Моран. “І це чертовски хороша ідея - зробити це першим. Ставки занадто високі, а фінальна гра занадто, щоб ставитися до неї надто спортивно ".
  
  "Термін "спортсмен" - це не той термін, який я б застосував до вас", - сказав йому Моріарті. “ Ви, наскільки я пам'ятаю, дотримуєтеся думки, що немає нічого поганого в тому, щоб убити кого-то за найменшої провокації або, якщо вже на те пішло, за розумну плату.
  
  "Вірно", - сказав Моран, нітрохи не зніяковівши. “Я не гидую вбивствами. Не варто бути солдатом, якщо ти збираєшся гидливо ставитися до вбивства або до смерті, якщо вже на те пішло. Її Величність, здається, цілком готова пожертвувати нами, коли це в її інтересах. Дотримуючись її королівському наприклад, я цілком готовий пожертвувати іншими, коли це в моїх інтересах. Так влаштований світ. Завжди було і завжди буде. Ті, хто цього не розуміє, ймовірно, не збираються залишатися в цьому світі на всі свої три десятки років. Що стосується спортивної майстерності, то бігати по брудному полю, штовхати свинячий сечовий міхур і кричати "Добре зіграно!" або "Хороший спорт!", коли товариш по команді ламає собі ребро або чиюсь ногу, завжди здавалося мені безглуздим, марним, стомлюючим і болючим ".
  
  "Є й інші види спорту", - сказав Моріарті.
  
  "Є й інші заперечення", - відповів Моран.
  
  "У будь-якому випадку, спортивна майстерність не було моєю метою", - сухо сказав Моріарті. “Давайте спробуємо зробити те, що необхідно, не привертаючи до себе непотрібної уваги, і давайте випадково не вб'ємо ні в чому не винних перехожих. Ідея в тому, щоб вислизнути від наших ворогів, а не усунути їх. У нашого супротивника безмежна кількість поплічників, оскільки головорізів і крутих хлопців можна найняти в будь-якому великому мегаполісі і більшості менш великих. З іншого боку, вони не дуже мотивовані, про що свідчить їх успіх на даний момент ".
  
  "Я бачу це, професор, але їм потрібно досягти успіху лише один раз, щоб, так би мовити, отримати приз".
  
  "Цілком", - сказав Моріарті. "І таким чином — Трієст". Він зупинився на півдорозі, змусивши полковника Морана зробити два швидких кроки, щоб не зіткнутися з ним. "Це, - сказав він, указуючи ціпком через вулицю, "цікавий магазин он там".
  
  Моран подивився туди, куди вказував Моріарті. “ На багажне відділення або в аптеку? - запитав він.
  
  "Я ще не впевнений", - сказав йому Моріарті. "Давай перейдемо вулицю і подивимося".
  
  Вони удвох перейшли дорогу, спритно об'їхавши скупчення чотириколісних екіпажів і омнібус, запряжений двома кіньми величезних розмірів. Поліцейський, що стояв посеред дороги на розі і намагався регулювати рух, люто подивився на них, але не вжив жодних спроб покинути свій пост.
  
  “ Я знаю, - сказав полковник Себастьян Моран, коли вони вийшли на тротуар. — Спочатку ми зайдемо в аптеку і попросимо їх приготувати зілля - можливо, суміш соків з стручка папавера сомниферум і горіха Нукс воміка в співвідношенні три до двох, — а потім заскочити в багажний магазин і купимо хороший чорний шкіряний футляр для зберігання.
  
  "Це насіння", - сказав Моріарті.
  
  "Прошу пробачення?"
  
  "Nux vomica - це не горіх, насіння", - сказав йому Моріарті.
  
  “ Горіхове зерня, скажи мені, чому ти тільки що піддав небезпеці наші життя, перебежав вулицю. Він зупинився і взяв професора за руку. "Якщо ви намагаєтеся створити собі репутацію людини з непередбачуваною поведінкою, я готовий заприсягтися в цьому без того, щоб ви насправді робили те ж саме".
  
  Моріарті повернувся до нього обличчям. "Продовжуй говорити", - сказав він, знімаючи пенсне і засовуючи у кишеню жилета. "І трохи помахайте руками, щоб сторонньому спостерігачеві здалося, що ми сперечаємося".
  
  "Я готовий посперечатися з вами у зручний для вас час", - вигукнув Моран, потрясаючи кулаком перед обличчям Моріарті. "Що ви маєте на увазі, спостерігач?"
  
  "За нами хтось стежить", - сказав йому Моріарті, розмахуючи своєю тростиною. “Не людина з поїзда, але, ми повинні припустити, один з його агентів. Поки не оглядайся по сторонах.
  
  "Це стає стомлюючим", - зауважив Моран, блокуючи удар Моріарті його власної ключкою. "На кого він схожий, коли я дивлюся?"
  
  "Невисокий, кремезний, бородатий, одягнений в чорне, у чомусь на кшталт крислатому кепки, зі згорнутою газетою в руках", - сказав Моріарті. "Форма його вусів, розмір його важких черевиків, призначених для того, щоб топтати ворога, і той факт, що під згорнутої газетою, мабуть, ховається важкий предмет, імовірно шматок свинцевої труби, вказують на те, що він належить до віденського злочинному класу".
  
  "Що нам робити?" Запитав Моран, тицьнувши Моріарті в груди вказівним пальцем з лютим виразом обличчя. “ Ми не можемо стояти тут і тикати один в одного пальцем до кінця дня. Думаю, я міг би збити тебе з ніг, а потім мене так охопили докори сумління, що я допоможу тобі піднятися на ноги, і ми підемо рука об руку випити чогось втішного.
  
  “ Я пропоную вам зробити крок чи два назад, ще раз погрозити мені кулаком, а потім сердито піти в ... Я думаю, найкраще було б в аптеку. Я буду люто вимахувати перед вами своєю палицею, а потім промарширую по вулиці, позбавляючись від вас. Якщо я правий, наш переслідувач піде за мною. Опереди його на один квартал, а потім приходь слідом. Я пройду десять або п'ятнадцять кварталів, а потім зверну в який-небудь зручний провулок; він увійде за мною, а ти закриєш вихід.
  
  Моран сів у позі вуличного бійця і дивився на професора. "Чому б мені просто не врізати йому?"
  
  “ Тому що я хочу, щоб він міг говорити. Я хочу з'ясувати, хто його послав.
  
  "Він, ймовірно, навіть не знає", - сказав Моран, пару раз тицьнувши в лівій особа Моріарті.
  
  Моріарті легко ухилився від ударів. "Можливо, і так," визнав він, "але спробувати варто".
  
  "Дуже добре", - погодився Моран. Він зробив два кроки назад, опустив руки і секунду важко дихав. Потім він потряс правим кулаком перед обличчям Моріарті. "Нервово оглядайся по сторонах, коли будеш наближатися до провулку", - упівголоса сказав він Моріарті. “Так ти швидше його заманиш. 'Мекання ягняти збуджує тигра', як ми говоримо.
  
  Моріарті відкинув тростину в сторону і переконливо подивився на Морана. "Полювання на тигрів заради розваги", - сказав він. "Здається марною тратою часу".
  
  "Тигрів або людей?" Запитав Моран. “Ми полювали тільки на людожерів. Махараджа не дозволив нам чіпати інших. Забавно, що людожерами зазвичай були ті, хто був занадто старий або занадто поранений, щоб ловити свою звичайну видобуток. Люди - легка здобич для тигра." З цими словами Моран розвернувся і попрямував до аптеці, повернувся, щоб на секунду впиться поглядом в Моріарті, а потім відчинив двері й увійшов.
  
  Моріарті погрозив тростиною удаляющемуся Морана, потім зупинився, щоб зібратися з силами, оправити одяг і міцно поставити пенсне на перенісся. Потім він попрямував вниз по вулиці швидким, безпечним кроком донезмоги роздратованої людини.
  
  На правій стороні пенсне Моріарті, біля самого краю, майстер Моріарті Олд Поттс прикріпив маленький дзеркальний прямокутник, щоб Моріарті міг мигцем бачити, що відбувається у нього за спиною, не повертаючи голови. Зробивши крок вперед, Моріарті досвідченим оком подивився в маленьке дзеркальце й побачив, як його переслідувач перебіг вулицю і зайняв позицію приблизно в полуквартале позаду.
  
  Моріарті не зменшував темпу протягом дюжини кварталів, час від часу поглядаючи в своє маленьке дзеркальце, щоб переконатися, що його переслідувач все ще слід за ним. Перші кілька кварталів являли собою в основному великі житлові будівлі з вітринами, які займають перший поверх. Але потім вітрини закінчилися, і будівлі більше походили на підприємства легкої промисловості. Вивіска на другому поверсі одного будинку свідчила: "Felix Hermann—Schokolade Erschaffungen". На наступному блоці було написано "Schmendl Schuhfabrik".
  
  Моріарті зробив паузу і сверился з чистим аркушем паперу, який дістав із внутрішньої кишені, озираючись по сторонах, ніби намагався знайти конкретну будівлю або адресу. Чоловік позаду нього теж зупинився і притулився до фонарному стовпа, глибоко дихаючи. Немає сил, подумав Моріарті. Для кримінальних класів повинні бути обов'язкові вправи. Він обережно озирнувся в пошуках полковника Морана і, нарешті, помітив його, безтурботно прогулюється приблизно в кварталі звідси по іншій стороні вулиці. Це здавалося таким самим підходящим місцем, як і будь-яке інше, щоб покласти кінець цьому підпільному ходи; вулиці були практично порожні, а вікна першого поверху в основному були зачинені віконницями — ознака того, в який район це перетворювалося після настання темряви.
  
  Тепер Моріарті просувався вперед повільніше, вдивляючись в вивіски і цифри, ніби шукав конкретну адресу, поки не знайшов вузький прохід між двома будівлями. Він боязко заглянув всередину, сверился з чистим аркушем паперу і підозріло озирнувся, немов побоюючись, що це якась пастка. Його переслідувач метнувся між двома возами біля узбіччя, змусивши кінь, що стояв ззаду, нервово шарахнуться і відступити на кілька кроків назад, цокаючи копитами. Моріарті зробив вигляд, що нічого не помітив. В кінці коридору була окута залізом двері, а на рівні землі ні з одного боку не було вікон. Ідеальний. Після ще кількох миттєвостей удаваного коливання він хоробро рушив по доріжці.
  
  Мисливці на тигрів в Індії не намагаються переслідувати тигра; він набагато швидше і спритніше мисливця. Замість цього вони вистежують молодого ягнятка або козеняти і ховаються поблизу. Мекання ягняти, як сказав полковник Моран, збуджує тигра і заманює його в пастку.
  
  Тигр, про який йшла мова, перетнула тротуар і, притулившись до стіни будівлі, виглянув у провулок. Він побачив Моріарті, повільно йде до окутої залізом двері в дальньому кінці. Моріарті, здавалося, був зосереджений на те, що було перед ним, і не підозрював про те, що може бути у нього за спиною. Тигр дозволив згорнутої газеті, яку він ніс, впасти зі свинцевої труби, яку вона приховувала, і безшумно рушив по провулку слідом за ягням.
  
  Коли тигр заглибився в провулок приблизно на десять ярдів, ягня раптово зупинився і обернувся. Моріарті усміхнувся і попрямував до свого переслідувачу. "Тобі краще покласти цей шматок труби і сісти на землю, закинувши руки за голову", - сказав він по-німецьки. "Ти не зможеш втекти".
  
  "Втеча?" чоловік виглядав здивованим, але потім розсміявся. "Це не я повинен турбуватися про втечу, мій гер". Але він зупинився і виставив трубку перед собою, наче готувався очолити марширующий оркестр. "У мене є робота, яку потрібно робити", - сказав він. "Буде менше боляче, якщо ти не будеш чинити опір".
  
  Моріарті зітхнув. “Для твого ж блага, залиш усі думки про те, щоб заподіяти мені біль чи втекти. Твій вихід заблокований".
  
  "Мій відхід?" Чоловік похитав головою, ніби не міг повірити в те, що почув.
  
  "Нікуди ти не дінешся, приятель," протягнув полковник Моран по-німецьки звідкись ззаду. Чоловік обернувся і побачив Морана, який стояв біля входу в провулок, притулившись до будівлі, і виглядав щеголеватым і небезпечним.
  
  "Ваш німецький дуже розмовний", - звернувся професор до Морану.
  
  "Я дізнався це дуже розмовному місці", - відповів полковник.
  
  Чоловік між ними раптово стрибнув до Моріарті, який до цього часу був не більш ніж до п'яти футах від нього, і з диким криком швидко і сильно вдарив Моріарті ногою в пах. Моріарті легко ухилився від удару. Чоловік виконав його одним безперервним рухом, передаючи інерцію руху від ніг до рук, злобно замахуючись свинцевою трубою, цілячись Моріарті в голову. Якщо б удар влучив у ціль, це, безсумнівно, убила б його. Моріарті відсунувся рівно настільки, щоб удару просвистів, не заподіявши шкоди, повз його вуха, потім піймав руку чоловіка і вивернув її, коли вона опускалася, повернувшись власним тілом, у результаті чого нападник упустив трубу, і ткнув чоловіка в живіт набалдашником своєї палиці.
  
  Чоловік зігнувся навпіл, з нього вибило дихання, але секундою пізніше він схопив валявшуюся на землі свинцеву трубу і випростався, зблизившись з Моріарті і зчепившись, намагаючись нанести сильний удар трубою. Моріарті опустив палицю, і вони удвох загойдалися взад-вперед, кожен намагаючись оволодіти сопілкою. Моран кинувся вперед, але якраз перед тим, як він добрався до них, чоловік був повалений на землю обличчям вниз, а через секунду Моріарті уперся коліном йому в спину і заламував ліву руку йому за спину.
  
  "Це був спритний хід", - похвалив Моран. “Що ти там робив? Мені здалося, що я це бачив, але я не зовсім зрозумів, що сталося".
  
  Людина на землі звивався і верещав. “Ти, свиня собача! Відвали від мене! Здається, ти зламав мені руку!"
  
  "Це прийом з барицу", - сказав Моріарті Морану. “Одне із самих маловідомих східних бойових мистецтв. Дуже корисно. Це вимагає багатьох років практики, але зусилля добре окупаються. "Потім він нахилився до людини, що лежить на землі. “Вона ще не зламана, - сказав він йому, - але буде зламана, якщо ти будеш продовжувати звиватися. І обзивання мене не допоможуть твоєму справі в майбутньому житті".
  
  “ Я покличу офіцера поліції, якщо ви мене не відпустите.
  
  "Кричи звідси," похмуро сказав Моран.
  
  "Чого ви, панове, хочете?" - закричав чоловік. “Чому ви напали на мене? Що ви маєте на увазі, кажучи "загробне життя"?"
  
  "Напав на тебе?" Моріарті косо посміхнувся. "А ось це цікавий погляд на це".
  
  "Я просто йшов по вулиці, коли ви, джентльмени, накинулися на мене", - наполягав чоловік.
  
  "Так?" Запитав Моріарті. “І яке ж справа привело вас у цей провулок? І чому у вас була свинцева труба? І чому ви напали на мене з нею?"
  
  "Чоловік повинен захищати себе", - наполягав чоловік.
  
  "Годі про це", - прогарчав Моран. "Я просто вб'ю його, і ми підемо звідси". В його руці несподівано з'явився великий ніж.
  
  Чоловік подивився на ніж, і його очі стали дуже великими. "Ні, немає", - вискнув він. “Я не готовий до загробного життя. Я не хотів завдати тобі шкоди — ах!" Останнім, коли Моріарті трохи сильніше вивернув руку, яку тримав. “Я маю на увазі, це була просто робота. Не треба приймати це на свій рахунок. Я зазнав невдачі — я визнаю це. Я недооцінив тебе і програв. Давай розлучимося, чесно, і я просто піду.
  
  "Як тебе звуть?" - запитав Моріарті.
  
  “Чому-а! — вони називають мене Плам. Запитайте будь-якого. Це моє ім'я, Плам".
  
  "Ну, Плам, чому ти намагалася вбити мене?" Запитав Моріарті. "Хто тебе послав?"
  
  “ Намагався убити тебе? Плам слабо розсміялася. Його обличчя, притиснуте до тротуару, побіліло від болю, завданої науково застосованим Моріарті прийомом барицу. “Я думаю, ти вивихнув мені плече. Можливо, ти міг би трохи розслабитися, зовсім трохи, не більше. Ні, мій герр, я не намагався вас убити. Тепер я розумію, в чому була плутанина, і це дійсно була чесна помилка. Ти думав— Але ні, у мене не було наміру намагатися вбити тебе. Дійсно, немає!
  
  "Що тоді?" Зажадав відповіді Моріарті.
  
  “Я просто повинен був зламати кілька кісток, от і все. Кілька маленьких, неважливих кісток. Просто щоб утримати тебе тут на деякий час".
  
  “ Тримати мене тут?
  
  “Це те, що мені сказали. Це все, що я знаю".
  
  “ Хто вас найняв?
  
  “ Найняв мене?
  
  Моріарті сильніше натиснув на руку.
  
  “Ах! Готт, але це боляче. Коли все закінчиться, і ми знову станемо друзями, можливо, ти навчиш мене цього прийому.
  
  "Можливо," сказав Моріарті. “ Хто вас найняв?
  
  “Я отримав роботу від Ворона. Він роздає всі робочі завдання".
  
  "Робочі завдання, чи не так?" Люто запитав полковник Моран. "І це прекрасна робота".
  
  "Він глава вашої банди?" Запитав Моріарті.
  
  "Це не стільки банда, скільки неформальне об'єднання", - сказала Плам. “Ворона більше схожа на секретаря, якщо ви розумієте, що я маю на увазі. Він виконує завдання і намагається, щоб між нами все було чесно. Якщо ви відпустіть мою руку gottverdammt і дасте мені піднятися, я буду радий обговорити з вами систему ".
  
  "І чому саме Ворону знадобилося побити двох проходять повз англійців?" - запитав Моран.
  
  "Не два англійця", - сказала Плам. "Тільки він". Він вказав підборіддям на Моріарті. “Ворон описав його і сказав мені, де його знайти. Він сказав, що з ним хтось був, але ти був випадковим. Я міг би побити тебе, якби довелося, але мені за це нічого додатково не заплатили.
  
  "Знехтували мною", - сказав Моран. "Я повинен знайти цього Ворона і запитати його, що зі мною не так, що мене не б'ють разом з вами, професор".
  
  "А хто платить "Ворону" за цю роботу?" - запитав Моріарті.
  
  Досі Плам виглядав флегматичним і смирившимся, незважаючи на те, що лежав обличчям вниз на тротуарі з вивернутою рукою. Зрештою, побиття було частиною гри. Раптово він злякався і спробував вирватися, але скрикнув від раптової нестерпного болю, коли його рука була вивернута набагато далі того місця, де передбачала природа.
  
  "Ти сам накликав на себе", - сказав йому Моріарті. “Ти поки не травмований остаточно, але більше так не роби. Отже, хто платить за те, щоб мені переламали кістки?"
  
  "Я не знаю," запхикала Плам. “ Він мені не сказав. Чесно.
  
  "Ти брешеш," безпристрасно сказав Моріарті.
  
  Моран нахилився і підніс ножа до обличчю чоловіка на відстань декількох дюймів. “ Лівий очей або правий? - ввічливо запитав він.
  
  - Майн Готт! - вигукнула Плам. “ Ти не зробиш цього. Він здригнувся і подивився на усмішку на обличчі Морана. “Ти б зробив, так, ти б зробив. Я можу тобі сказати. Ворон хвалився цим, своїм першим завданням від всесвітньо відомого англійського майстра кримінальної справи".
  
  “ Який англійський майстер-злочинець?
  
  “ Його звуть професор Моріарті. Англійський джентльмен найняв Ворона за дорученням свого начальника, знаменитого англійського герра професора Моріарті, щоб той переламав вам кістки, щоб ви не могли покинути Вену протягом декількох тижнів. Адже ти не донесеш на мене, правда?
  
  Полковник Моран відкинувся на п'яти, склав складаний ніж і розреготався.
  
  "Розкажіть мені про це англійською обухівського джентльмена, який виступав від імені головного лиходія Моріарті", - попросив Моріарті.
  
  "Я нічого про нього не знаю," наполягала Плам. “ Він мав справу тільки з Вороном. Клянусь!
  
  Моріарті відпустив Плама і підняв його на ноги. "Я вірю тобі", - сказав він. “Дотик, виразне дотик. Тепер ти можеш іти".
  
  Плам обережно поворушив правою рукою і, здавалося, був здивований, побачивши, що вона все ще працює належним чином. "Так," погодився він. "Так, я зараз піду". Він потрусив по провулку до вулиці, ні разу не зупинившись, щоб озирнутися, і зник за рогом.
  
  "Що ж, професор", - сказав Моран, хитаючи головою. “Ви встановили новий рекорд по підступному поведінки головного злочинця. Ви послали когось переламати собі кістки". Він знову зареготав. Чи Не занадто це багато?
  
  "Я задоволений тим, що моє ім'я придбала таку популярність по всій Європі, що хтось може використовувати його для затвердження своєї добросовісності як головного злочинця", - кисло сказав Моріарті. “ Я повинен з'ясувати, кому дякувати за надану честь.
  
  OceanofPDF.com
  
  ОДИНАДЦЯТЬ
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ГРА В САМОМУ РОЗПАЛІ
  
  
  
  Є час для деяких речей і час для всього іншого; час для великих справ і час для дрібниць.
  —Miguel de Cervantes
  
  
  
  Ан старий, давно покинутий причал навпочіпки над каламутною водою, де Ковінгтон вулиці зустріли Темзи, її гниття дощок і слизькі палі приховав від погляду на похилений дерев'яний паркан, який тримався алкашів і дітей від падіння через небезпечну реліквію в річку нижче. Баржа, пришвартована до причалу, не була новою у часи наполеонівських воєн і повільно осідала на місці, її маленька рубка на кормовій палубі накренилася під божевільним кутом, вся вона згнила від віку і занедбаності.
  
  Принаймні, так це повинно було виглядати зі сторони.
  
  Був ранній вечір в цю суботу, першого березня 1890 року. Сонце сховалося за магазинами і складами, йшов легкий сніжок, який ще більше приховав прибуття на пристань чотирьох осіб, яких комісар столичної поліції назвав "найбільш небажаними мешканцями Лондона". Всі вони були відомі по іменах головному інспектору розшукового відділу, який з радістю віддав би тижневу зарплату, аби будь-якого з них запроторити в Дартмурскую в'язницю. Ангельський Тім Макадамс і Щеня Кулі прибутку з різницею в кілька миттєвостей і зникли в глибинах баржі. Хитрий Дивак з'явився хвилин через п'ять, уважно озирнувся, щоб пересвідчитися, що за ним ніхто не спостерігає, а потім, щільніше натягнувши на голову шкіряну шапку, обережно спустився в темряві трюму.
  
  Ще через хвилину нижня половинка дверей в маленькій рубці відкрилася, і доктор Пін Док Лоу прошмигнув вперед, як лисиця, обережно выбирающаяся зі своєї нори. Він зупинився, щоб насолодитися запахами, що доносяться з річки, вбираючи їх, як пара від чашки самого чорного чаю сушонг, потім поспішив приєднатися до своїх співвітчизників під палубою.
  
  За дверима в трюм висіла подвійна фіранка з чорного мусліну, яка пропускала світло двох масляних ламп, свисавших зі стелі.
  
  Щеня Кулі підняв очі, коли фіранка була відсунута, і приклав руку до потилиці, де був захований тонкий метальний ніж з лезом з листя. Коли Пін Док Лоу з'явився в дверях, він опустив руку назад на коліна. “ Ну, Пін, ти якраз вчасно прийшов, - заскиглив він. "Ми думали, ви будете чекати нас тут, враховуючи, що саме ви нас запросили на цю зустріч".
  
  "О, я був, я був", - спокійно сказав Пін, обходячи стіл і сідаючи на чолі, місце, інстинктивно зарезервоване для нього іншими. “ Я чекав на вас на вигідній позиції, звідки міг переконатися в тому, що за вами ніхто не стежить.
  
  "Я можу подбати про себе сам, без допомоги ні тебе, ні кого-небудь іншого", - прогарчав Ангелоподобный Тім Макадамс.
  
  "Впевненість в собі - чудова річ, - погодився Пін. "Я вважаю, що в тюрмі це дуже корисно".
  
  "Ну-ка, ну-ка, при чому тут тюрма?" - вимогливо запитав Песик.
  
  "Нічого, я щиро сподіваюся," спокійно відповів Пін. “ Але варто залишатися напоготові. 'Вічна пильність - ціна свободи" - було б гарною приказкою для того, щоб вигравіювати її над входом в кожне злочинне підприємство ".
  
  "Це так?" - запитав Хитрий Дивак, відкидаючись на спинку стільця так, що той похитнувся на задніх ніжках. "Тоді хто зараз стежить за магазином?"
  
  Пін дістав з кишені туніки окуляри в чорній оправі, протер їх про поділ одягу і поклав на ніс. "Один з моїх помічників знаходиться в рубці, тримає територію під наглядом", - сказав він Дивакові. "Якщо він побачить що-небудь, що має нас стурбувати, дзвінок приверне нашу увагу до цього факту". Він вказав на місце на стелі, де був прикріплений маленький дзвіночок. "У нас буде достатньо часу, щоб розглянути можливості і діяти так, як вважатиме за потрібне".
  
  "Ну, тоді," сказав Макадамс, " що ми тут робимо? У мене є важливіші справи, ніж стирчати на смердючої баржі".
  
  "Смердючий - це вірно, - погодився Дивак. "У цьому місці пахне трюмні водою, яку не змогли б перебити всі пахощі Аравії".
  
  "Ах, яка невдячність", - сказав доктор Пін. "І я подумав, що це допоможе вам, джентльмени, відчути себе як вдома".
  
  "Звідки у тебе стільки маленьких потайних норок, Пін?" - запитав Дивак. “Кожен раз, коли ти созываешь збори, це стосується не останнього місця, де ми зустрічалися, а зовсім нового місця. Чому це?"
  
  "Так, це хороший питання", - погодився Макадамс.
  
  "Можна так подумати, Макадамс", - сказав Пін, м'яко посміхаючись. "Повинно бути, дуже неприємно, коли твої поплічники цілими днями стежать за магазином старого одягу на Минсинг-лейн або за складом товариства "Друзі неосвіченого язичницького місіонерського товариства", незважаючи на дощ, сльота або кучугури, як кажуть, і не бачать ні мене, ні моїх супутників".
  
  "Значить, у тебе є компаньйони?" - запитав Дивак. "Мої друзі і я, нам було трохи цікаво".
  
  "Можливо, я висловлююсь метафорично", - сказав Пін. Він тримав руки перед собою долонями вгору. "Мої десять пальців і мій мозок - це все, що мені потрібно, і все, про що тобі потрібно знати".
  
  "І яку інформацію ви і ваші десять пальців бажаєте повідомити?" - запитав Дивак. “Ви збираєтеся детальніше розповісти про відправку золота? Коли воно надійде? Як же ми збираємося відібрати його у них, якщо вони, безсумнівно, сидять на ньому з зарядженими мушкетами?"
  
  "Золото ще не покинуло Калькутти, - сказав їм Пін, - але незабаром воно повинно бути завантажено на борт пароплава "Імператриця Індії", який відправиться до сховища Банку Англії".
  
  "Це добре, це добре", - сказав Макадамс, потираючи свої масивні руки. "Мої хлопчики стали трохи нетерпеливее з-за того, що я намагався уберегти їх від неприємностей до найважливішого моменту".
  
  "Почекай хвилинку," перервав його Щеня Кулі. “ Якщо корабель тільки готується покинути Індію, чому ж тоді його не буде тут принаймні - скільки? — п'ять тижнів. Це правда?"
  
  Пін кивнув. "Я не можу не погодитися з вами в меншій мірі", - сказав він.
  
  Макадамс довго обдумував це. "Скажіть," сказав він нарешті, - це "так" або "ні"?"
  
  "Пройде приблизно тиждень, перш ніж імператриця прибуде до Калькутти, потім тиждень або близько того, а потім п'ять тижнів, або, можливо, трохи більше, перш ніж золото прибуде в Саутгемптон, - сказав доктор Пін, - якщо воно взагалі прибуде".
  
  "Якщо він прибуде?" - запитав Песик.
  
  "Послухайте, що ви хочете цим сказати?" - запитав Макадамс. "Ви водили нас за ніс?"
  
  "Мені не подобається, як звучить це якщо", - прокоментував Хитрий Дивак. "Можливо, вам краще продовжувати".
  
  "Ага", - сказав Песик. “Продовжуй. Дійсно продовжуй".
  
  Доктор Пін Док Лоу відкинувся на спинку стільця і обвів поглядом своїх супутників. "Професор Моріарті покинув Лондон", - сказав він їм.
  
  "Ми це знаємо", - сказав Макадамс. "Цей Молодик стежить за ним, чи не так?"
  
  "Двухпенсовик дійсно у нього на хвості", - погодився Штир. “На життя професора було скоєно чотири замахи. Ні одне не увінчалося успіхом. Не те щоб я чекав, що хтось із них досягне успіху. Якби професора Моріарті можна було зупинити так легко, його б вже давно зупинили."
  
  "Я не прихильник непотрібних вбивств", - несподівано заявив Ангелоподобный Тім Макадамс. Інші за столом повернулися, щоб подивитися на нього.
  
  "Ну," наполягав він, "я цього не роблю".
  
  Хитрий Дивак знову повернувся до Пін Док Лоу. "Отже?" запитав він. “ Професор прибрано з дороги. Ви не можете використовувати його як— що?— тепер він більше не приманка для роззеров, але, за тією ж випадковості, його немає поблизу, щоб встати у нас на шляху або засмутити наші плани ".
  
  Пін Док Лоу насупився. "Моріарті прокладає собі шлях по Європі", - сказав він їм. “Двухпенсовик йшов за ним по п'ятах, але на даний момент це вже не так. Наскільки ми можемо судити, він на шляху в Індію ".
  
  Макадамс ляснув долонею по столу. "Добре", - сказав він. “Чим далі, тим краще для цієї бухти. Він занадто розумний, щоб грати з ним так, як ти хотів, і це те, що я думаю ".
  
  "Я радий, що це знімає ваше занепокоєння", - м'яко сказав Пін, "і мені дуже не хочеться бути тим, хто піднімає ціну в наступному кварталі, але, як я впевнений, ви зрозумієте після хвилинного роздуму, є одна дуже цікава можливість, яку ми не повинні упускати з виду".
  
  "Та що ж це?" - запитав Песик.
  
  Хитрий Дивак підвівся зі стільця, а потім знову опустився на нього. "Калькутта!" - вигукнув він. "Калькутта!"
  
  "Абсолютно вірно", - погодився Пін Док Лоу. “З якого дива професор Моріарті, самому блискучому кримінальному розуму в Англії, можливо, й у всій Європі, за винятком присутніх, звичайно, — направлятися до Індії саме в цей момент? Може бути збігом, що велика партія золота готується до відправки з Калькутти приблизно через два тижні? Думаю, що ні."
  
  "Отже," сказав Макадамс, і на його обличчі з'явився лютий вираз, "професор збирається випередити нас у боротьбі за золото".
  
  Пін Док Лоу посміхнувся йому блаженною посмішкою. "Думаю, що ні, - повторив він.
  
  "Отже," сказав Дивак, спершись ліктями об стіл і втупившись на хитрого азіата. - Який у тебе план, Пін? - запитав я.
  
  "Все просто", - сказав Пін. "Ми збираємося запобігти крадіжці золота, поки не будемо готові вкрасти його самі".
  
  "Як це?" - запитав Макадамс.
  
  “ Ти, - Пін вказав довгим пальцем на Макадамса, — залишишся тут, в Лондоні, і ти і твої хлопці будете готові вивезти золото у відповідності з початковим планом.
  
  "Все це дуже добре," погодився Макадамс, "тільки ви ніколи не розповідали мені про первісному плані".
  
  "У чоловіка повинні бути свої маленькі секрети", - сказав Пін, сміючись. "Але я поясню це зараз, в кінці нашої зустрічі". Він повернувся до Цуценяті Кулі. "Ви збираєтеся відправитися в Амстердам і зайнятися підготовкою до утилізації двох тонн золота".
  
  "Звучить заманливо", - погодився Щеня.
  
  "І повертався з грошима," додав Пін.
  
  "Звичайно", - сказав Щеня з образою в голосі. "За кого ти мене приймаєш?"
  
  "Я відірву тобі голову," помітив Макадамс, "якщо ти спробуєш, чорт візьми, зазіхнути на те, що належить мені".
  
  "Я не боюся твоїх погроз," сказав Щеня Кулі, "але у мене є відчуття честі".
  
  Це зауваження змусило інших замовкнути, і вони втупилися на Цуценя, поки він не почав нервово соватися на стільці. "Ну," наполягав він, "я вірю".
  
  Пін страдницьки зітхнув і продовжив. "Дивак, ти підеш зі мною".
  
  "Точно...о. Куди?"
  
  "Індія," відповів Пін.
  
  “Індія? Що за вистава?"
  
  "Якщо ми збираємося вкрасти золото для себе," сказав йому Пін, "нам потрібно переконатися, що ніхто інший не одержить його першим".
  
  Хитрий Дивак задумливо потер ліве вухо. - У цьому є сенс, " нарешті визнав він. “ Це досить дивно, але це має сенс, якщо подумати. Ми повинні охороняти золото, щоб потім його можна було вкрасти.
  
  "Як ти збираєшся дістатися туди за два тижні?" Запитав Макадамс.
  
  "Ми не зможемо дістатися до Калькутти за два тижні", - визнав Пін. “Але ми можемо дістатися до Бомбея трохи пізніше. А Імператриця має прибути приблизно через день після нас. Ми замовимо квиток на "Імператрицю Індії" і відправимо наше золото назад в Англію, щоб переконатися, що з ним нічого не трапиться.
  
  Дивак на секунду задумався. "Думаю, морську подорож було б не зайвим", - сказав він. "Як ми доберемося до Бомбея?"
  
  “ Спеціальним поїздом до Неаполя, а потім швидким пароплавом через канал.
  
  "Спеціальний поїзд, чи не так?" - запитав Макадамс. “І як ми за це заплатимо? Сподіваюся, від нас не чекають, що ми будемо оплачувати витрати на це підприємство".
  
  "Заплатити за це?" Пін Док Лоу посміхнувся своєю загадковою посмішкою. “Що за думка. Ми виставимо рахунок уряду Баварії".
  
  "Баварія?"
  
  “Так, і чому не в Баварію? Прямо зараз у мене на роботі друкар, який складає необхідні офіційні документи, дозволи тощо. Я переодягнуся графом фон Фалькенбергом, двоюрідним братом наслідного принца Сигізмунда. Проблем не буде.
  
  "Але," сказав Щеня Кулі, вказуючи тремтячим пальцем на доктора Пін Док Лоу, " ви китаєць!"
  
  "Це я?" запитав Пін. “ А що, так і є. Але я завжди вважав себе майстром маскування. Як твій німецький, Дивак?
  
  "Приблизно так само, як мій французький", - сказав Дивак. "Насправді, мій німецький легко можна прийняти за французький".
  
  "А!" - сказав Пін. “Ну, ми що-небудь придумаємо. Іди переодягнися джентльменом і збери сумку. Зустрінемося на вокзалі Вікторія, скажімо, через дві години. Ми поїдемо сьогодні ввечері".
  
  "Добре", - сказав Дивак. Він піднявся на ноги. "Побачимося, панове; я йду охороняти золото".
  
  OceanofPDF.com
  
  ДВАНАДЦЯТЬ
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ІМПЕРАТРИЦЯ ІНДІЇ
  
  
  
  Я змушу їх полетіти в Індію за золотом,
  Пронизати океан у пошуках східної перлини.
  — Крістофер Марлоу
  
  
  
  Це було ближче до вечора, в п'ятницю, 14 березня, коли пароплав "Імператриця Індії" піднявся вгору по річці Хуглі і наблизився до гавані Калькутти. Маючи 652 футів в довжину і 70 в ширину, "Імператриця" була королевою англо-азійських пароплавної лінії Star steamship line. Побудований компанією John Brown & Company в Клайдбанке, Глазго, в 1888 році, він мав пару двигунів чотириразового розширення Garrett & Harris для приведення в рух двухвинтовых гвинтів і, коли все працювало ідеально і морські боги посміхалися, був здатний розвивати швидкість в дев'ятнадцять вузлів. Це був не самий довгий, не найважчий, не найшвидший і не самий розкішний корабель на плаву, але він був недалеко від кожного з чотирьох.
  
  Два океанських парових буксира, Егберт і Этельред, вийшли, щоб підштовхнути "Імператрицю" носом і кормою до причалу біля пристані Комісаріату, недалеко від Форт-Вільяма. Зазвичай вистачило б одного ривка, але імператриця Індії привезла новий випуск паперових грошей, і необхідно було вжити заходів обережності. Два буксири були битком набиті озброєними людьми, готовими відбити будь-яку можливу спробу викрасти видобуток. Клайв, власний паровий катер віце-короля, оснащений парою дводюймових гармат Шенфельда-Уотерса двадцятирічної давності, заряджаються з казенної частини, ганявся вгору і вниз по річці, попереджаючи всі інші судна. Коли "Імператриця" пришвартувався до причалу під'їхали спеціальні броньовані підводи, щоб прийняти запечатані ящики з валютою. Пристань охоронялася повної ротою бенгальської важкої піхоти, яка утворювала санітарний кордон між звичайною армією коробейників, лоточників, жебраків, вуличних артистів, шахраїв і кишенькових злодіїв і высаживающимися пасажирами.
  
  "Через тиждень ми зануримо золото для зворотної подорожі", - сказав віце-король, який спостерігав за подіями з вікна офісу військової адміністрації Бенгалії на третьому поверсі Форт-Вільяма. "Це свого роду генеральна репетиція для цього".
  
  Генерал Сент-Ів стояв поруч з віце-королем і оглядав сцену. "Мені здається, ви цілком підготовлені до будь-т-неприємностей, які можуть вас очікувати", - прокоментував він.
  
  "Мене турбують несподівані неприємності", - сказав віце-король. "Хто досить розумний, щоб придумати щось, до чого не додумався, чи що я відкинув як надто фантастичне".
  
  Сент-Ів посміхнувся. “ І ось ви запевняєте мене, що мені немає про що турбуватися.
  
  "Ах," сказав віце-король, " але ваша ситуація буде зовсім іншою. Ви будете на кораблі в море. Капітан "Імператриці" Искансен - один з найбільш кваліфікованих і здатних офіцерів корабля, яких я коли-небудь знав. "Англо-азіатської зірки" пощастило з ним. "Імператрицю" будуть супроводжувати в море "Клайв" і торпедна канонерський човен "Морський лев". Вони не підуть, поки вона не від'їде приблизно на двадцять миль, а до того часу вона стане недоторканною. Інший корабель міг би спробувати підійти до вас і взяти на абордаж, але "Імператриця Індії" - саме швидкохідне судно на плаву, мабуть, в цій частині світу. Є пара військово-морських судів, які можуть зрівнятися з нею в швидкості, але я не можу уявити військово-морський флот Її Величності, крадущий золото Банку Англії. А що стосується пасажирів або команди: ніхто на борту корабля не спробує вкрасти золото, принаймні, після того, як вони всі обдумают. Якщо вони це зроблять, то куди вони збираються його подіти?"
  
  Сент-Ів втупився на причаливающий корабель і задумався. "Те, що ви сказали раніше," сказав він, - про несподіванки. Ти знаєш, я думаю, це те, що не дає мені спати по ночах: занепокоєння про те, як підготуватися до несподіванок ".
  
  
  
  Зі свого спостережного пункту у будівлі артилерійського управління, всього в декількох сотнях ярдів від пристані комісаріату, професор Джеймс Моріарті, спираючись на свою тростину з совиним набалдашником, спостерігав, як два буксири штовхають "Імператрицю Індії". "Подивіться на це видовище", - сказав він полковнику Морану, що стояв праворуч від нього. “Воно змушує захоплюватися досягненнями сучасної інженерії. П'ятдесят років тому дерев'яні вітрильники все ще правили морями, а кілька великих парових судів з бічними колесами були брудними, галасливими, незручними і неефективними. Їхні двигуни були чудові більше тим фактом, що вони взагалі працювали, ніж що-небудь, що вони були здатні зробити в плані швидкості та надійності. Чимало з них закінчили тим, що спалили свою власну меблі та фурнітуру в якості палива, коли їх затримав шторм або інше стихійне лихо ".
  
  "Ми пройшли довгий шлях", - легко погодився Моран.
  
  "Я знаходжу чудовим і чимало лякає той факт, що наука розвивається так швидко", - сказав йому Моріарті. "Але що хорошого з цього вийде, ще належить побачити, оскільки більшість чоловіків здебільшого залишаються такими ж дурними і безжальними хамами, якими вони завжди були".
  
  Моран підняв брову. "Який у вас похмурий погляд на світ, чи не так?" - сказав він. “ Мені здається, ти відданий — як би це сказати? — мізантроп.
  
  Моріарті підняв брову. "Я не думаю, що людство невідворотно", - сказав він. "Я просто думаю, що він робить не так вже й багато, щоб заслуговувати спокути".
  
  "Як я і сказав", - наполягав Моран. "Ти як там тебе?"
  
  "А ти ні?" - запитав Моріарті.
  
  Моран зробив паузу, щоб серйозно обдумати це. "Я не думаю, що більшість чоловіків варті того, щоб витрачати порох на те, щоб підірвати їх до біса собачим", - сказав він нарешті. “Але є деякі — так, є деякі. А що стосується жінок, що ж, зізнаюся, я б доклав усіх зусиль, щоб урятувати багатьох з них. Але я не впевнений, що це було б цілком гідним мотивами ".
  
  Моріарті хмикнув і знову перевів погляд на сцену перед собою.
  
  "Знаєш, нам знадобиться одяг", - сказав Моран. “Для корабля. Пара костюмів, вечірні костюми, сорочки, щось в цьому роді".
  
  "Було незручно втрачати наш багаж", - сказав Моріарті. “Я думаю, ви маєте рацію; є певні способи, у яких не хочеться бути нетрадиційним, та одяг - один з них. Найкраще злитися з натовпом.
  
  "Мій дорогий," сказав Моран, - я б волів, щоб мене спіймали на шахрайстві в карти, чим не одягнутися до вечері в суспільстві".
  
  "Наважуся припустити," сказав Моріарті.
  
  "Я знаю кравця на Бабблинг-Уэлл-роуд, поруч з великим базаром", - сказав Моран. “Ми дозволимо йому зняти з нас мірки сьогодні, і завтра ми зможемо отримати нашу одяг. І вони теж підійдуть. Чудовий хлопець."
  
  "Тоді, у що б то не стало, давайте відвідаємо його заклад", - сказав Моріарті. “Я наведу і рядженого. У мене є для нього важлива роль в нашому майбутньому підприємстві. Нам краще розширити його гардероб, щоб він міг одягатися відповідно ролі.
  
  "Яку частину?" Запитав Моран.
  
  "Я думаю, мандрівний торговець", - сказав Моріарті. "Той, хто подорожує серед статуй".
  
  "Статуї", - сказав Моран, помітно підбадьорившись. "Значить, ти придумав план?"
  
  "У мене є".
  
  "Ну що ж!" Моран ляснув професора по спині. “Я знав, що можу на вас розраховувати, професор. Що нам робити?"
  
  "Оскільки ми не можемо вкрасти статую або заподіяти кому-небудь шкоду, купуючи її, - сказав Моріарті, - наш найкращий варіант - зробити так, щоб вона втратила свою сприйману цінність".
  
  "Як це?" - запитав я.
  
  “Ми повинні змусити офіцерів армії герцога Монкрейта відмовитися від бажання отримати статую. Ми повинні змусити їх думати, що статуя варта того, щоб її зберігали на почесному місці. Ми повинні змусити їх віддати його нам".
  
  Моран схилив голову набік і дивився на професора. “ Вони збираються віддати це нам?
  
  “Саме так. Або, що менш ймовірно, продайте його нам надзвичайно розумною ціною".
  
  “ Дуже забавно, професор.
  
  “ Я щиро сподіваюся, що ні, полковник.
  
  Моран підозріло подивився на Моріарті. У професора було непередбачуване почуття гумору; може бути, це приклад? “Тоді гаразд. І як же ми збираємося це зробити, якщо я можу запитати? Деяка напруженість у його голосі показувала, що він пригнічує якісь сильні емоції.
  
  "Підемо", - сказав Моріарті. “Є дещо, що ми повинні зробити як можна швидше, якщо мій план спрацює. Я думаю, краще не просити твого друга про допомогу; це може наштовхнути його на нові ідеї. Ми повинні бути в змозі знайти необхідну нам допомогу на базарі або поблизу від нього. "Він повернувся і попрямував до стоянки екіпажів в кварталі звідси. "Ви знаєте, - запитав він Морана, коли полковник наздогнав його," що я в деякому роді експерт у давньому і таємничому мистецтві месмеризма?"
  
  Моран довго дивився на нього, а потім сказав: "Ба!"
  
  Моріарті усміхнувся.
  
  OceanofPDF.com
  
  ТРИНАДЦЯТЬ
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ВБИВЦІ СКОРПІОНІВ
  
  
  
  Коли я піднімалася по сходах,
  я зустріла чоловіка, якого там не було,
  Сьогодні його знову там не було
  Я б хотіла, я б хотіла, щоб він тримався подалі.
  Хьюз Мирнс
  
  
  
  В половину шостого наступного ранку п'ятеро чоловіків піднялися стертої сходах в тому секторі Форт-Вільяма, який використовувався власними хайлендскими уланами герцога Монкрейта, пройшли по довгому коридору, оздобленому індійськими регаліями, крикетными бітами, вітринами із спортивними трофеями, стародавніми шотландськими бойовими прапорами, вицвілими кольоровими репродукціями чудових моментів полювання на лисиць та іншими перешкодами британському офіцерові, і постукали у двері офіцерської їдальні. Всі п'ятеро були одягнені в білі халати і несли відра, коробки, пляшки, рулони тканини і насос-обприскувач. Двоє з них були англійцями, або, принаймні, британцями; високий сахіб і широкоплечий сахіб, як називали їх індійські товариші. При найближчому розгляді вони мали разючу подібність з професором Джеймсом Моріарті і полковником Себастьяном Мораном. Решта троє були корінними індіанцями, експертами у своїй справі, і зовсім не розуміли, чому вони дозволили умовити себе приєднатися до цього фарсовому і небезпечного маскараду. Зрештою, вони були торговцями і ремісниками, а не розбійниками і грабіжниками.
  
  "Гроші," нагадав іншим Дамодар, який був найстаршим і добре збереженим шістдесятирічним чоловіком, якщо не старше.
  
  "Ах, так, гроші". Половина вже виплачена і знаходиться в руках їх сімей. Інша половина повинна бути виплачена негайно після їх своєчасного і безпечного зняття з цього найнебезпечнішого проекту. "Це чимала сума", - погодився Харшил, невисокий, повний чоловік, який і в кращі часи був схильний до похмурості. "Але чи варто це п'яти років в'язниці, які ми напевно одержимо, якщо нас випадково зловлять?"
  
  "Ну, звичайно ж, цього не станеться", - твердо сказав Фарох. Він завжди вірив, що боги, будучи по суті своїй хибними, швидше за все, допоможуть тим, хто, здавалося б, не потребує допомоги. “Подивіться на нашого лідера. Він схожий на людину, яка приведе нас до в'язниці?"
  
  "Він виглядає як людина, який цілком здатний повести нас туди, куди йому захочеться, - сказав Дамодар, - і назад".
  
  "Саме так", - погодився Фарох.
  
  Дамодар склав руки на грудях. “Ми тут. Ми зробимо те, що повинно бути зроблено; те, про що ми домовилися. А решта в руках Вішну".
  
  Харшил похмуро подивився на інших. "Написано," сказав він, - що якщо ви хочете розсмішити Вішну, розкажіть йому про свої плани".
  
  "Також написано," сказав Фарох, - що той, хто постійно турбується про майбутнє, не відчуває радості в сьогоденні. І ми живемо справжнім".
  
  "Так," похмуро погодився Харшил, " поки майбутнє не прийде з гучним шумом і не задує свічки.
  
  "Що?"
  
  “Неважливо. Схоже, ти знаєш, що робиш; а ось і охоронець".
  
  Людина, який підійшов до дверей у відповідь на їх стукіт, насправді не був охоронцем. Він був другим помічником кухаря; капрала звали Піп-пайнс. "Чим можу бути корисний, панове?" - запитав він, відкриваючи двері.
  
  "Взагалі-то," сказав Моріарті, розгортаючи офіційний листок паперу і простягаючи його кухареві, "швидше за все, все зводиться до того, що ми можемо для тебе зробити, приятель".
  
  Капрал Пиппинс уважно вивчив документ, наскільки міг. Чому ці військові накази тощо не могли бути написані простою англійською мовою, було вище його розуміння. Перебирати всі "беручи до уваги" і "справжнім запитано та направлено", щоб з'ясувати, що саме ці джентльмени з обмеженим інтелектом, яких Бог і британський уряд поставили над ним командувати, хотіли, щоб він зробив, було постійним болем; у половині випадків вони ніколи насправді не заявляли, чого вони від нього хочуть, але якщо він помилявся, то, ймовірно, втрачав свою нашивку.
  
  Цей, здавалося, хотів, щоб джентльмени-професіонали перед ним обприскали столову від скорпіонів та інших шкідників. Скорпіони?
  
  "Я ніколи не бачив скорпіонів в цій кімнаті, навколо неї", - сказав капрал.
  
  Високий джентльмен, який, мабуть, був головним, протиснувся в двері і окинув столову критичним поглядом. "Що ж," сказав він, - схоже, хтось це зробив. Може бути, це був просто великий стрибає павук або щось в цьому роді. Ви хочете, щоб ми розпорошилися або пішли? Мені все одно."
  
  “ Стрибучий павук? Капрал Пиппинс виглядав стурбованим. “ У нас тут поблизу немає стрибають павуків, чи не так? Я маю на увазі, що змії і так досить небезпечні.
  
  "Як сказав містер Дарвін, це питання виживання найбільш пристосованих", - пояснив Моріарті. “Зазвичай ваші змії поїдають ваших скорпіонів. Але ваші стрибаючі павуки, яких зараз не так вже багато, не з'їдять жодного з них.
  
  "Про", - сказав капрал, оглядаючи кімнату з новим інтересом до тріщин, кутах і щілинах.
  
  "Не турбуйся про це", - запевнив його Моріарті. "Спрей, який ми використовуємо, знищує павуків, стрибають або не стрибають, скорпіонів, мурах, тарганів, багатоніжок, багатоніжок, мишей, пацюків, змій, кішок, собак, свиней; і він дуже добре впливає на людей, якщо ви не приймете належних заходів обережності".
  
  "Чорт візьми!" - з почуттям сказав молодший кухар. "А як же все це столове срібло, стакани, тарілки тощо?"
  
  "Я чув, що ви вирушаєте з дня на день, чи не так?" Запитав Моріарті.
  
  "Ну, у всякому разі, офіцери", - визнав Пиппинс.
  
  "Ну, тоді тобі все одно доведеться попрати все це барахло, перш ніж ти його упакуешь", - сказав Моріарті. “І що за шкіра у тебе з носа? — прання стосується не тебе".
  
  "І крім того," додав Моран, " ти ж не хочеш брати з собою в Англію скорпіонів, чи не так?"
  
  "Шотландія," поправив Пиппинс.
  
  "Ах, ось як", - сказав Моран. “Шотландія. Це інша справа".
  
  "Зачекайте хвилинку," сказав капрал Пиппин.
  
  Моран заспокійливо підняв руку. “Просто жарт, приятель. Своїм отруйним безхребетним також не слід дозволяти повертатися в Шотландію. Моє слово."
  
  "Не слід посилати скорпіонів назад в Шотландії", - наполягав Пиппинс.
  
  "Навіть так", - сказав Моран. "Навіть так".
  
  Капрал Пиппинс обдумав це. “Я повинен порадитися з Кукі-сержантом Остогудом — щодо цього місця. Ти просто почекай тут, - я скоро повернуся".
  
  Коли Пиппинс вийшов з їдальні, Моран нахилився до Моріарті і співучо промовив: "Твої батьки, мабуть, багато переїжджали".
  
  "Як це?" - запитав я.
  
  "Я не експерт," сказав Моран, " але мені здалося, що за кілька хвилин ти вивчив приблизно три різних лондонських акценту. Не те щоб цей капрал помітив".
  
  "Ти прав", - погодився Моріарті. "Мене щось заносить". Він посміхнувся. "Я постараюся бути більш послідовним".
  
  Капрал повернувся за хвилину. "Куки говорить, що ви повинні йти вперед, а я повинен наглядати за срібною тарілкою і все таке".
  
  "Цілком справедливо," погодився Моріарті. Він жестом підкликав чекали місцевих ремісників, і вони дістали білі головні хустки і маски для особи і обернули голови білою тканиною, як їм раніше показував професор. Їх завдання полягало не в тому, щоб міркувати чому; їх завдання полягало лише в тому, щоб слідувати інструкціям і отримувати гроші.
  
  "У нас немає для вас додаткових головних уборів", - сказав Моріарті капралові. “Але якщо ви затримаєте дихання, з вами все буде в порядку. І прийміть хороший душ після того, як ми закінчимо".
  
  "Затримати дихання?" Пиппинс для проби затримав дихання на кілька секунд, а потім видихнув з вибуховим звуком. "Надовго?" - запитав він.
  
  "Не більше, скажімо, півгодини", - запевнив його Моріарті через два шари білої тканини, якими він обмотав рот і ніс. "До того часу ми закінчимо".
  
  "Послухай, я не можу затримувати дихання навіть на півгодини!" - Поскаржився Пиппинс.
  
  "Правда?" Здивовано запитав Моріарті. “Ні, я не думаю, що ти зможеш. Нерозумно з мого боку." Він подумав секунду. "Ось що я тобі скажу", - сказав він. “ Ти стоїш за дверима, щоб переконатися, що ми не зможемо втекти або що-небудь в цьому роді. А потім, коли ми закінчимо, ми почекаємо тут, поки ти перевіриш ложки тощо, щоб переконатися, що все на місці. Вірно?"
  
  Пиппинс повільно кивнув. "Абсолютно вірно," погодився він.
  
  Моріарті прогнав капрала назад на кухню і закрив суміжну двері. Потім він і його команда переконалися, що всі двері щільно зачинені, і заклали щілини під і над дверима, використовуючи кілька принесених з собою ганчірок, а коли вони закінчилися, скатертини бригади.
  
  "Вибачте, сахіб," сказав Дамодар, який ховав під скатертину подвійні двері в коридор. “ Але чомусь це здається несправедливим.
  
  Моріарті зробив паузу. “Я поважаю твою думку, Дамодар. Що в ньому здається несправедливим?"
  
  "Це—" Дамодар зробив жест. “ Це використання скатертин офіцерів бригади. Це, безсумнівно, збільшить їх витрати на прання.
  
  Моріарті задумливо кивнув. "У тому, що ви говорите, щось є", - сказав він. "Я зроблю анонімне пожертвування в фонд офіцерської їдальні".
  
  Моран згідно кивнув. "Це здається цілком доречним", - сказав він.
  
  Дамодар усміхнувся і заговорив з іншими, і вони кивнули і залишилися задоволені. Це були богобоязливі, справедливі і розуміючі люди, якими б дивними не були їхні бажання.
  
  Капрал Пиппинс заглянув у маленьке віконце у дверях, що вели на кухню, і спостерігав за подіями. Спочатку солдати оточили кімнату. Потім вони розгорнули рулони тканини і розклали їх всюди. Потім вони взяли помповий розпилювач і розпилювали тут і там, запотевая кімнату до тих пір, поки не стало важко щось розгледіти. Вони були он там, біля полиці, на якій жила Леді Лакхнау. Пиппинс спробував розгледіти, що відбувається, але толком нічого не розібрав. Він міг би заприсягтися, що статуетку взяли й опустили у відро. Для чого? Якщо б що-небудь сталося з Леді, ну, хіба у офіцерів не стався припадок. І вони б звинуватили його, абсолютно вірно.
  
  Але потім високий чоловік витягнув щось із шафи в іншому кінці кімнати. Це був скорпіон? Чорт візьми, це був скорпіон. Отже, в їдальні були скорпіони. І він ходив туди і запускав руки в різні шафи протягом останніх шести тижнів. І, може бути, вони привезли цих істот з околиць, і він ділив з ними столову останні два роки. Хіба це не привід задуматися?
  
  І високий чоловік засунув скорпіона в мішок, і тепер знову з'явився туман. На що це він повинен був дивитися? Ах, так — на статуетку. Зараз нічого не було видно, але він буде тримати вухо гостро.
  
  Але потім чоловіки знову взялися обприскувати підлогу, і коли туман розвіявся, він побачив, що Леді Лакхнау стоїть прямо там, на своїй полиці, де вона тільки що була.
  
  Минуло в загальній складності близько сорока хвилин, перш ніж вбивці скорпіонів прибрали начинку з дверей, відкрили вікна і оголосили, що в кімнаті немає небезпечних паразитів. Капрал Пиппинс обережно увійшов. В кімнаті пахло чимось кислим і горілим, але він не був упевнений, що саме. Солдати терпляче чекали, поки капрал перевірить столове срібло і тарілки і оголосить, що всі цінності бригади на місці і враховані. Потім вони привітно кивнули йому й заковыляли геть, несучи з собою різноманітні відра, пляшки, коробки, рулони тканини і ідеальну гуттаперчевую форму "Леді з Лакхнау".
  
  
  
  Опинившись за межами форту, Дамодар, Харшил і Фарох взяли конверт з іншою половиною обумовленої стипендії, урочисто потиснули руки високому сахибу і широкоплечого сахибу і попрямували назад у свою ливарну майстерню, де вони повинні були негайно почати виробництво п'ятдесяти копій маленької статуетки протягом наступних трьох днів. Важка задача, яка потребувала б допомоги більшості членів їх сім'ї, але сахибы потребували них вчасно, щоб доставити їх на борт "Імператриці Індії", коли вона втручалася в середу вранці, і сахибы щедро заплатили.
  
  Після того, як вони пішли, високий сахіб повернувся до широкоплечого сахибу. "Я залишаю вас залагоджувати деталі протягом наступних декількох днів", - сказав він. “Я зроблю коротку поїздку. Маммер Толливер надасть вам будь-яку допомогу, якої ви потребуєте. Ви вже бачили, наскільки здатний цей маленький чоловічок. Купіть наші квитки на рейс і переконайтеся, що статуетки належним чином упаковані і доставлені на борт.
  
  Моран дивився на професора. "Ви повні сюрпризів", - сказав він за мить. "Короткий подорож куди, чи можу я запитати?"
  
  "Ви можете", - сказав Моріарті. "Ви розумієте, що немає англійських перекладів ні однієї з найбільш важливих індійських робіт з астрономії або математики?"
  
  "Ні", - сказав Моран. "Я цього не усвідомлювала".
  
  "Ганьба!" Сказав Моріарті. “Врахуйте, що існують ведичні тексти з астрономії, яким більше трьох тисяч років. Безсумнівно, їх варто перечитати".
  
  "Можна і так подумати", - погодився Моран. Якщо в його голосі була частка нещирості, Моріарті зробив вигляд, що не помітив.
  
  "Я збираюся зустрітися з доктором Питамахой, головою кафедри астрономії Калькуттського університету", - сказав йому Моріарті. “Я відправив йому телеграму, в якій просив мене чекати. Він намагається перекласти на англійську "Граханаядипаку" Парамешвары і "Юктибхасу" Джьестхадевы. Я збираюся запропонувати свою допомогу у фінансуванні його роботи ".
  
  - Граханаяядипака? " перепитав Моран. “ Правда? Хто б міг подумати?
  
  "Ба!" - сказав Моріарті. "Побачимося через два-три дні".
  
  OceanofPDF.com
  
  ЧОТИРНАДЦЯТЬ
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ТОВАРИШІ ПО КОРАБЛЮ
  
  
  
  Більш піднесене "Арго" розсікає головне,
  Загрожує більш пізньої здобиччю;
  Інший Орфей знову співає,
  І любить, і плаче, і вмирає.
  Новий Улісс знову покидає
  Каліпсо і відправляється на свій рідний берег.
  —Персі Біші Шеллі
  
  
  
  Зпосадковим талоном і броньованої каютою у правій руці і великим букетом східних лілій в лівій Маргарет Сент-Ів піднялася по трапу і піднялася на борт "імператриці Індії". Скарбник у синій куртці перевірив її посадковий талон у початку трапа, а стюард в білому халаті і синьому тюрбані забронював їй каюту і повів її вниз, вгору, навколо, через, знову вгору, вздовж і знову знову в її каюту. У неї була каюта "А" на палубі під номером 72, через двоє дверей від каюти її батька під номером 76. Двері між ними виявилася відведена під те, що фактично було кімнатою відпочинку для співробітників особистої охорони герцога, для яких задоволення від морської подорожі були затьмарені необхідністю постійно бути пильними стосовно будь-яких загроз, які могли виникнути проти двох тонн золота, що зберігаються в спеціальному сховищі внизу.
  
  "Ось і ти, мемсахиб", - сказав стюард, затримавшись біля дверей каюти. Він штовхнув її і відступив убік, простягаючи ключ від дверей. “Я вручаю тобі твій ключ, милостива мемсахиб. Будь ласка, увійди зараз. Якщо вам що-небудь знадобиться, мене розмістять в кінці коридору, в маленькому шафі, де зберігаються рушники та постільна білизна. Мене звуть Талім, і я стюард по цьому самому коридору."
  
  "Мій багаж..." початку Маргарет.
  
  “Якщо ви будьте ласкаві ненадовго зайти в свою каюту, то виявите, що скрині з пароплава і все, що ви хотіли взяти з собою в свою каюту, вже на місці, як і скрині вашого супутника. Багаж, який ви хотіли залишити в багажному відділенні, тим не менш, вже знаходиться в утримуваному багажному відділенні. Стюардеса скоро підійде, щоб допомогти вам розпакувати речі і показати, як користуватися новими електричними лампочками, які нещодавно встановили. Він торкнувся вказівним пальцем козирка свого кашкета. “Я продовжу свої спроби допомогти деяким іншим пасажирам, мемсахиб. Я відразу ж повернуся, якщо вам що-небудь від мене потрібно.
  
  “ Так, звичайно. "Маргарет постаралася не виглядати здивованої. Питання в тому, подумала вона, спостерігаючи за удаляющимся по коридору стюардом Талимом, хто була ця "компаньйонка", чиї валізи вже були у її каюті. Можливо, це якась помилка. Але останнє, що сказав їй батько, коли вона бачила його востаннє близько двох годин тому, було: "Дорога, я хотів тобі дещо сказати", — перш ніж ад'ютант повів його розбиратися з останніми нескінченними кризами, які завжди виникають при будь-якому переміщенні військ. Так що , можливо ... Вона зробила декілька кроків через відчинені двері і обережно зазирнула в каюту.
  
  У дальньому кінці кімнати, поряд з величезним ілюмінатором, молода блондинка з виразом огиди дивилася у відкритий багажник пароплава. Вона підняла очі, коли Маргарет відкрила двері. "Міс Сент-Ів," сказала вона. “ Як приємно знову бачити вас так скоро.
  
  "Леді Прісцилла!" Сказала Маргарет.
  
  Вираження відрази на обличчі леді Прісцилли Монтегю не змінилося, коли вона подивилася на новоприбулу.
  
  "Я так рада, що наші батьки поселили нас в цій каюті на час подорожі", - сказала леді Прісцилла Монтегю, раптово всівшись на свої нерозпаковані валізи з чимось на зразок підстрибування.
  
  "Отже", - невпевнено сказала Маргарет. "Ми будемо жити в одній каюті".
  
  "Я впевнена, що ми станемо кращими друзями", - заявила леді Прісцилла. Маргарет могла бачити її тільки зверху, поверх відкритого багажника пароплава, але і ніс, і щоки були розчервонілими, що було помітно навіть крізь її індійський загар.
  
  Маргарет зробила ще два кроки в кімнату і зачинила за собою двері. "Коли хто-небудь говорить мені "ми будемо кращими друзями" таким тоном, - сказала вона, - я знаю, що він має на увазі прямо протилежне".
  
  "Значить, у вас є певний досвід у цій справі?" ласкаво запитала леді Прісцилла.
  
  "Скажіть мені, леді Прісцилла," спокійно продовжувала Маргарет, " як мені вдалося так сильно образити вас за такий короткий знайомство? Я зможу скористатися цим знанням безпосередньо, оскільки є кілька людей, яких я вже досить давно намагаюся образити, а вони, схоже, ніколи цього не помічають ".
  
  Леді Прісцилла схрестила руки на грудях і пильно дивилася на статуетку, яку тільки що поставила на бюро: порцелянове зображення маленької мишки, яка сидить за шкільною партою розміром з мишу і читаючої маленьку книжку. "Ображаєш мене?" - перепитала вона. “Ображаєш мене? Смішно! Як ти взагалі можеш ображати мене? Тільки тому, що мій власний батько не довіряє мені здійснити просте подорож з Калькутти в Лондон, не приставивши кого-небудь у моїй каюті наглядати за мною, як за школяркою ...
  
  "Насправді, ти школярка", - сказала Маргарет.
  
  "Це не має значення".
  
  “ І я не твоя гувернантка і не дуенья. У мене немає бажання доглядати за тобою. У мене і так достатньо турбот про себе, спасибі.
  
  Леді Прісцилла, ще раз підстрибнувши, перебралася з скрині на ліжко. “ Хотілося б вірити вам, - сказала вона. “ Можливо, після декількох років практики я досягну цього щасливого стану.
  
  "Глибоке дихання могло б допомогти", - припустила Маргарет. “Я навіть не знала, що ми будемо сусідами по каюті, поки не відкрила двері і не виявила тебе всередині. Можливо, сталася якась помилка".
  
  “ Ніякої помилки. "Леді Прісцилла труснула золотистими кучерями. “ Мій батько сказав, що ми будемо жити в одній каюті. Що ви будете моєю компаньйонкою, поки ми не прибудемо в Англію.
  
  "Тоді це справа рук твого батька, а не моєю", - сказала Маргарет. "Я не викликалася добровільно на таке завдання, і, по правді кажучи, мене про це не просили".
  
  "Ти клянешься в цьому?" Запитала леді Прісцилла, серйозно дивлячись на свою сусідку по каюті.
  
  Маргарет хотіла сказати їй, що леді не лаються матом, але вирішила відмовитися від такої можливості. - Я лаюся, " урочисто промовила вона, піднімаючи праву руку.
  
  “ Присягаюся твоїм серцем?
  
  Маргарет перехрестила своє серце.
  
  “ Мій батько влаштував так, щоб ти була зі мною в цій каюті, не для того, щоб ти могла наглядати за мною?
  
  "Цілком можливо," сказала Маргарет, " але він нічого не говорив мені про те, щоб наглядати за тобою, і я не збираюся цього робити. Можливо, він запропонував це моєму батькові, який мав намір згадати про це мені. Але батько цього не робив, тому у мене немає ні бажання, ні повноважень бути вашою дуеньєю.
  
  Леді Прісцилла кивнула. "Тоді мені шкода, що я передбачала інше," сказала вона.
  
  Маргарет простягнула руку леді Прісцілли. "Ми збережемо секрети одне одного", - сказала вона, задаючись питанням, які саме секрети були у леді Прісцилли, які вона так відчайдушно хотіла зберегти.
  
  
  
  Палубою нижче професор Моріарті стояв посеред своєї маленької каюти і з огидою озирався по сторонам.
  
  "Це найкраще, що я міг зробити", - сказав йому полковник Моран. “Всі каюти першого класу були зайняті. Мене запевнили, що це був — як висловився агент з бронювання квитків? — перший клас другого класу. Наші квитки насправді першого класу і дають нам право користуватися всіма зручностями першого класу. Так що ми можемо поспілкуватися з джентрі, якщо захочемо. Я пожартував, " швидко додав він, коли Моріарті кинув на нього невдоволений погляд. “Я подумав, що буде краще, якщо кожен з нас займе цілу каюту, а не буде жити по двоє. Агент по бронюванню хотів, щоб ми жили по двоє, але я був непохитний ".
  
  “ Подвоїти? - Недовірливо перепитав Моріарті, розводячи руки в сторони і торкаючись обох стін.
  
  "Вони складають ліжка", - сказав йому Моран. “Всі великі каюти, навіть другого класу, були зайняті до того, як я забронював. Це чортове золото. Корабель битком набитий офіцерами і матросами герцога, які уявляють, що охороняють його.
  
  Моріарті підняв брову. “ Ви впевнені, що наші ящики потрапили на борт? - запитав він.
  
  "Так і є", - запевнив його Моран. "І я розклав навколо трохи бакшишу, щоб переконатися, що вони були розкладені так, щоб ми могли легко до них дістатися".
  
  "Дуже добре". Моріарті сумно похитав головою. "Це здається такою марною тратою часу".
  
  "І що б це могло бути?" Запитав Моран.
  
  “ Виконати весь цей шлях тільки для того, щоб розвернутися і відправитися назад через чотири дні. Ви знаєте, що на кафедрі астрономії Калькуттського університету зберігаються архіви обсерваторії в Баррахе? І у мене ледве було час помилуватися ними, не кажучи вже про те, щоб розглянути їх".
  
  "Шкода," сказав полковник Моран.
  
  Моріарті обережно потикав в свою ліжко тростиною і манірно присів на її край. "Обсерваторії Барра більше трьох тисяч років", - сказав він Морану. “Вони спостерігали небесні явища неозброєним оком більше двох з половиною тисячоліть, перш ніж було винайдено телескоп. У них є записи про проходження Венери за п'яте століття до Різдва Христового".
  
  "Подумати тільки," сказав полковник Моран.
  
  Моріарті сперся підборіддям на золоту ручку своєї тростини і пильно подивився на Морана. "Коли нас з тобою не буде вже давно," сказав він, "зірки все ще будуть на своїх місцях, а планети як і раніше будуть велично обертатися навколо сонця".
  
  "І нам не все одно", - прокоментував Моран.
  
  Слабка посмішка промайнула на обличчі Моріарті. "Іноді корисно поміркувати про нескінченному", - сказав він. "Це допомагає уявити речі, в правильній перспективі".
  
  "Коли я хочу відчути себе нікчемою, - сказав Моран, - я думаю про своєму банківському рахунку".
  
  "А коли я хочу відчути себе маленьким," пролунав голос у дверях, я дивлюся в дзеркало".
  
  Моріарті обернувся. В дверях стояв його майстер на всі руки, виглядав надзвичайно елегантно в новому костюмі в широку зелено-жовту клітку з широкими лацканами і манжетами на брюках і рукавах піджака. “ Маммер! Я все гадав, куди ти подівся.
  
  "Вони перевели мене двома палубами нижче, губернатор", - сказав жартівник, з поважним виглядом входячи в кімнату. "Геть корів, овець, свиней тощо".
  
  Моран розсміявся. "Він бреше", - сказав він. "Агент з бронювання квитків запевнив мене, що у нього хороший маленький будиночок".
  
  "Вірно", - визнав ряджений. “Враховуючи, що слово "маленький" було кращим. У них немає поваги до комерційних класів, якими, можна сказати, я і є. Звичайно, у мене все не так погано, як у слуг. Вони розмістили їх на чотирьох палубах нижче, де майже немає вікон, і у них їх по шість на кімнату. - Він сів на дерев'яний стілець, який йшов в комплекті з маленьким вбудованим столом у кутку каюти. - Звичайно, навіть у них все не так погано, як у солдатів, і у них все не так погано, як у місцевої команди, яка дійсно спить з коровами, вівцями і свиньми; чи, принаймні, на тому ж рівні, який значно нижче ватерлінії ".
  
  "Я здивований, що вони повірили, що ти такий самий тверезий, як торговець", - сказав Моріарті. “У цьому костюмі ти схожий на вуличного музиканта. Тобі слід було б перебувати біля лондонського театру "Гейети", розважаючи натовп обертанням тростини і швидкими стрибками вперед ".
  
  "Це моя маскування бродячого торговця", - сказав ряджений з ображеним виглядом.
  
  "А!" - сказав Моріарті.
  
  "І я відпрацьовую ту подачу, яку ви мені розповіли, про тих статуях", - сказав актор. “Обмірковую, про що вони можуть запитати, і як я можу відповісти. Я готовий виступити в будь-який час".
  
  "Нам краще почекати кілька днів", - сказав йому Моріарті. "Дайте полковнику Морана шанс подружитися з офіцерами особового складу герцога".
  
  “Звичайно, коли у мене справді був гарний світлий костюм, в який всюди були вшиті маленькі дзеркальця. Моя мама пошила його для мене, коли мені було шість років. Я був не набагато менше, ніж зараз, але, звичайно, виглядав значно молодше. Раніше я виступав з двома іншими шестирічками і Морті — йому було сім, але виглядав він на шість. Ми танцювали і співали ". Співак встав, перетасував ноги і заспівав високим голосом: "Я хочу побути з тобою—на-одинці— всього-на-годину або два". Він зупинився і сів. "І інший відповідний матеріал", - закінчив він.
  
  "Ти, мабуть, була прекрасна", - сказав Моран.
  
  "І ще дещо", - сказав ряджений з роздратованим виглядом. "І дещо, що я був".
  
  "Вибач," сказав Моран. “ Тоді красивий.
  
  "Морті, послухай... Він був прекрасний", - сказав буркотун.
  
  OceanofPDF.com
  
  П'ЯТНАДЦЯТЬ
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ВСЕ ЦЕ БЛИЩИТЬ
  
  
  
  Позолотити чисте золото, розфарбувати лілію,
  Щоб надушить фіалку,
  Розгладити лід, або надати інший відтінок
  веселці, або з допомогою світла свічки
  Шукати прекрасне око небес для прикраси,
  Це марнотратне і безглузде надмірність.
  Вільям Шекспір
  
  
  
  Протиiceroy сер Джордж Монтегю, проконсультувавшись з генералом Сент-Івом і капітаном Искансена з "Імператриці Індії", вирішив почекати, доки всі пасажири і команда не опиняться на борту "Імператриці" і не підніметься пар, перш ніж переносити золото махараджі в спеціально побудоване сховище глибоко всередині корабля. Зазвичай це робилося задовго до відплиття, щоб не привертати уваги до вантажу, але оскільки здавалося, що вже було залучено, тріумвірат вирішив, що сила і швидкість повинні компенсувати недолік скритності.
  
  Коли останній пасажир благополучно піднявся на борт, трап був прибраний, і офіцери корабля провели обхід корабля у пошуках чого-небудь невідповідного або незвичайного, за сприяння членів екіпажу, які вважалися абсолютно надійними, хоча наскільки надійним виявиться будь-яка людина, що зіткнувся з можливістю втекти з якоюсь частиною двох тонн золота, було питанням, який вже кілька ночей не давав Сент-Іву заснути. У той же час дві роти піхоти Пандивара, дуже надійного місцевого полку, провели зачистку обох берегів річки Хуглі на кілька миль в будь-якому напрямку.
  
  Коли прибиральники на кораблі і за його межами оголосили, що все в порядку, фаланга охоронців спустилася на пристань комісаріату, вантажний люк в борту "Імператриці" відкрився, і шість посилених товарних вагонів виїхали з Форт-Вільяма і попрямували до пірсу.
  
  Майже чотири години пішло на те, щоб перенести ящики з золотом з фургонів в спеціально підготоване сховище, з перевірками і перепроверками і ретельними запобіжні заходи на випадок будь-яких несподіванок, які тільки могли уявити віце-король або його людиноненависницькі помічник. Для обстеження зовнішнього корпусу корабля були відправлені водолази. Якщо б у двох днях шляху була військова група спостереження, віце-король відправив би в політ повітряна куля з гарячим повітрям.
  
  Золото було відлито в однакові злитки, кожен з яких важив двадцять один фунт чотири унції. Вони були упаковані по шість штук у коробку, причому коробки представляли собою дерев'яні рами, які стискали, не приховуючи, шість злитків. Коли золото було укладено й перевірено, перераховано, перераховано, і кілька злитків були обрані навмання, витягнуті з коробок і очищені від крихітних шматочків м'якого золота для аналізу (а ці злитки відкладені для повторного зважування), партія була підписана сером Джорджем, за капітана Искансена розписався корабельний скарбник, і внутрішня двері сховища з спеціально загартованих сталевих прутів була замкнена, а ключ вкладений у конверт і запечатаний червоною стрічкою і краплею воску, на якій було оттиснуто ім'я сера Джорджа. друк віце-короля, і конверт поклали у внутрішню кишеню парадного кітеля капітана для зберігання в маленькому сейфі в його каюті, потім всім потиснули руки, вантажний люк закрили і опечатали, і капітан попрямував на місток, щоб віддати команду рушати в путь.
  
  
  
  "Там є зовнішня двері і внутрішні двері в сховищі", - сказав полковник Моран професор Моріарті, який лежав на своєму ліжку і читав, поки корабель знімався з якоря. “Зовнішня двері зроблена з міцної армованої сталі, а внутрішня - з загартованих сталевих прутів, як в тюремній камері. Стіни, підлога і стеля сховища зроблені зі сталевих пластин товщиною в півдюйма, склеплених через кожні шість дюймів по швах.
  
  Професор Моріарті відірвався від своєї книги "Досягнення в органічній хімії" Дженіфер і спохмурнів. "Навіщо ви мені це розповідаєте?" - запитав він.
  
  "На випадок, якщо що-небудь прийде в голову", - сказав Моран. "Зовнішня двері залишатиметься відкритою весь день," вперто продовжував він, - і закриватися тільки на ніч. Будь-який бажаючий може прогулятися по коридору на палубі З і подивитися на золото крізь сталеві прути внутрішньої двері, коли йому заманеться. Ввечері, безпосередньо перед першим розсаджуванням за вечерею, капітан і група його офіцерів спускаються вниз і в останній раз дивляться на золото, а потім закривають зовнішню двері сховища на ніч. Три з цих нових електричних світильників, і вони дуже яскраві, були встановлені в коридорі, щоб коридор і двері сховища були висвітлені в будь-який час дня і ночі. А всередині самого сховища їх два, вони висвітлюють все всередині так яскраво, що очам боляче дивитися ".
  
  Моріарті секунду дивився на дальню стіну, поринувши в свої думки, потім закрив книгу і сів. "Ви не говорите?" перепитав він. “ Як дивно.
  
  "Улани весь день виставляють охорону в обох кінцях коридору," продовжував Моран, " і нагорі сходів, яка, як я розумію, на кораблі називається 'трап'. І до того ж вони виглядають дуже розумно ".
  
  "Ти не говориш," повторив Моріарті. “ Як цікаво.
  
  "Ти знущаєшся з мене", - поскаржився Моран.
  
  "Зовсім ні, - заспокійливо сказав Моріарті. “ Тримаю парі, ця розмова повторюється в половині кают на кораблі, і більшість з них займають люди набагато більше, е-е, чесного складу розуму, ніж ви чи я. У великих сумах золота є щось таке, що виявляє в людях спекулятивну натуру ".
  
  "Це так", - погодився Моран. “Проблема, як я бачу, полягає не стільки в тому, як дістати золото зі сховища, скільки в тому, що з ним робити після того, як ви це зробите. Зрештою, коли ти знаходишся на кораблі посеред Індійського океану, існує не так вже й багато місць, куди ти можеш сховатися.
  
  "Я думаю, ви розглядаєте це просто як інтелектуальне вправа", - сказав Моріарті.
  
  "Навіть так, навіть так", - відповів Моран. “Я можу час від часу проходити повз сховища і з тугою дивитися крізь грати, але я не зроблю нічого дурного. Не зараз, коли це інша справа так добре в руках. Воно добре в руках, чи не так?"
  
  Моріарті усміхнувся. "Майте віру", - сказав він. “Ваше завдання - дізнатися генерала Сент-Іва. Подружіться з ним і зачаруйте його своїми розповідями про військову відвагу або чимось ще. Обмінюйтеся історіями про вбивство великих тварин. Грайте з ним в карти і не жульничайте. "
  
  "Не шахраювати?" Жалібно запитав Моран.
  
  “І робіть все можливе, щоб не виграти. Ви полковник у відставці з незалежним станом. Ви граєте тільки для розслаблення і задоволення ".
  
  "Це так", - погодився Моран. "Але мені дійсно подобається перемагати".
  
  Моріарті подивився на нього поверх пенсне. "Сдерживайся", - сказав він. "Уяви собі картину в цілому".
  
  Моран посміхнувся. "О, я знаю, я знаю", - сказав він. "Мені просто подобається бачити роздратований вираз твого обличчя, коли ти роздумуєш про мою нездатність утриматися від шахрайства в картах".
  
  
  
  Була четверта година пополудні, коли ріг "Імператриці Індії" протрубив серію низьких, скорботних звуків, і корабель відійшов від причалу і рушив вниз по річці в супроводі океанських буксирів Егберт і Этельред, а також парового катера Клайв. За неї, впритул слідуючи в Бенгальська затока, слідувала торпедна канонерський човен "Морський лев". Попереду неї, розвіваючи прапори і вимпели, йшов колісний пароплав "Махараджа Наджипура"Махараджі Наджипура, привласнили цю почесну посаду на знак визнання того факту, що Наджипур був одним з небагатьох індійських штатів, що мали власний військово-морський флот, а також того факту, що майже чверть тонни золота в сховище Імператриці належала махараджі.
  
  Маргарет і леді Прісцилла стояли попереду по лівому борту, палуби "А" разом з невеликою кількістю інших пасажирів першого класу, які не були дуже стурбовані або пересичені, щоб спостерігати за посадкою корабля. Це було грандіозне видовище. "Махараджа Наджипура" знаходився приблизно в п'яти довжинах корабля попереду, всі вітрила на його двох щоглах були згорнуті, а гребневе колесо оберталося посередині судна. Матроси в новеньких білих мундирах з червоними шапочками і пасками стояли, видершись на Щогли, такелаж і реї Махараджі як ніби застигли в русі, навічно захоплені в той момент, коли вони збиралися підняти вітрила.
  
  А на носі "Імператриці Індії", обличчям вперед, по стійці смирно, одягнений в чудово барвисту парадну форму полку шотландських улан герцога Монкрейта, стояв волинщик улан, майстер-сержант Уоррен Брюс того ж роду, і моторошний крик "Плачу по Дугласу" звучав навіть крізь ревіння корабельних двигунів і плескіт хвиль.
  
  Маргарет розкинула руки і високо підняла голову, дозволяючи вітру обдувати кожну частинку її тіла. Спідниці червоного шовкового плаття, яке було на ній, торкалися колін і майоріли позаду неї. "Я відчуваю наближення нескінченних можливостей майбутнього!" - вигукнула вона. "Я повинна бути готова хапатися за життя, коли вона проходить, і чіплятися за неї твердо й рішуче".
  
  Леді Прісцилла повернулася до своєї супутниці і зморщила ніс. “Я поняття не маю, - сказала вона, - про що ви говорите, чи знаєте. Але я визнаю, що в цьому є щось веселе ".
  
  “Всякий раз, коли щось закінчується, - сказала Маргарет, - починається щось інше. І у людини є дуже коротка можливість вплинути на напрямок, яке прийме це новий початок".
  
  Леді Прісцилла кивнула і задумливо подивилася на людей, що стояли на них "Махараджі Наджипура". Вони виконували складний повітряний танець, в якому все швидко і нерозважливо міняли пози відповідно з якимось задумом, який не був очевидний, демонструючи себе глядачам на "Імператриці" і вздовж берега. "Скажи мені," звернулась вона до Маргарет, " якщо б хтось захотів дізнатися номер каюти конкретної людини, як би він це зробив?"
  
  "Запитай скарбника або бортпровідника", - сказала Маргарет.
  
  "Так, але якщо б ви не хотіли, щоб хто-небудь знав про вашому інтересі до, е-е, місцезнаходженням цієї людини?"
  
  Маргарет опустила руки по швах і повернулася, щоб подивитися на свого супутника. "О, зрозуміло", - сказала вона.
  
  Леді Прісцилла злегка почервоніла. "Ні, ви не повинні," наполягала вона. “ Тому що тут нема на що дивитися. Я запитала з цікавості, от і все.
  
  "Звичайно", - сказала Маргарет. "Що ж, якщо ви довірите мені ім'я людини, яким ви просто цікавитеся, я дізнаюся для вас номер його каюти".
  
  “ Чому ти думаєш, що це чоловік? - Вимогливо запитала леді Прісцилла.
  
  "Насправді!" - вигукнула Маргарет. "І навіщо була б потрібна така обережність і секретність, якщо б це була жінка?"
  
  "Про," сказала леді Прісцилла. “ Його звуть Уеллс. Лейтенант Уеллс.
  
  
  
  Генерал Сент-Ів і два його ад'ютанта, товстий краснолицый полковник на прізвище Морсі та майор Сэндиман, високий худорлявий чоловік з густими вусами під видатним носом, зустріли капітана Искансена у коридорі, що веде до золотого сховища. Нещодавно виставлений охоронець в кінці коридору виструнчився по стійці смирно і гаряче пошкодував, що не був більш уважний при запам'ятовуванні особливих розпоряджень дня, коли повз неї пронеслися все добре випрасувані мундири, прикрашені мідними відзнаками та перевиті золотою тасьмою.
  
  "Ви хотіли нас бачити?" запитав Сент-Ів капітана.
  
  "Так", - сказав Искансен. Це був великий чоловік з обвітреним обличчям і більшою частиною сивим світлим волоссям, який носив нашивки командира з невимушеною фамільярністю. При одному погляді на нього відчувалося, що він доставить "Імператрицю", її команду і пасажирів через будь-який шторм, повз будь рифу в цілості й схоронності в порт. "Підемо".
  
  Він підвів їх до дверей золотого сховища. "Це мій обов'язок", - вагомо сказав він, вказуючи крізь прути внутрішньої двері на ящики з золотом, які поблискували в холодному світлі потужних електричних лампочок в стельових світильниках. “ Сховище - моя перша лінія оборони, а ти і твої люди - друга.
  
  "Це так, погодився Сент-Ів.
  
  "Поясніть мені ще раз, як ви розставляєте своїх людей і які їхні накази", - сказав капітан.
  
  "Полковник Мурсі склав диспозицію", - сказав Сент-Ів, вказуючи на свого ад'ютанта.
  
  Морсі кивнув. "Чергування розділене на чотири шестигодинний зміни в день," сказав він, загинаючи пальці в такт вказівок. - У кожній зміні є капрал гвардії і десять або одинадцять чоловік. Два чергових охоронця, по одному на кожному кінці коридору, змінюються кожні дві години, решта постійно перебувають на чергуванні в караульному приміщенні. Всі чоловіки озброєні карабіном Мартіні-Генрі і багнетом, а також мають при собі свисток. Також кожен з них оснащений ліхтарем у вигляді яблучка, який можна запалити на випадок відключення електрики. Їх постійний наказ полягає у тому, щоб дозволити прохід по коридору, але бути напоготові в разі чого-небудь небажаного або незвичайного. Якщо вони побачать що-небудь хоча б найменший незвичайне, вони повинні дати свисток, і всі чоловіки в караульному приміщенні негайно вийдуть. Однієї людини негайно відправляють в кімнату відпочинку офіцерів, де один із нас або інший старший офіцер завжди буде чергувати в разі необхідності ".
  
  "А рушниці," запитав капітан Искансен, " вони заряджені?
  
  “Так, сер. У людей є інструкції стріляти у разі загрози".
  
  “Але штики? Я не бачу багнетів".
  
  "Із-за тісноти," пояснив Морсі, - тримають багнети в піхвах тільки для того, щоб їх можна було оголити у разі необхідності".
  
  "А", - сказав капітан. “Зрозуміло. Є що-небудь ще, що я повинен знати?"
  
  "Що це за штука?" запитав Сент-Ів.
  
  Искансен виразно підняв руки. “ Який-небудь план на випадок непередбачених обставин, якийсь хитромудрий маленький таємний змова, щоб краще охороняти золото?
  
  "Ні", - сказав Сент-Ів, виглядаючи злегка здивований. "Це все".
  
  "Добре," твердо сказав капітан Искансен. - Я хочу знати все, що відбувається на моєму кораблі. Я ненавиджу сюрпризи.
  
  "Ми теж", запевнив його Сент-Ів. “ Будемо сподіватися, що ми не зустрінемо ні одного під час цієї подорожі.
  
  "Тоді ми розуміємо один одного", - сказав Искансен.
  
  "У вас є які-небудь питання або пропозиції?" - запитав Сент-Ів.
  
  Капітан на мить замислився. "Ні, немає", - сказав він. “Це звучить досить добре. Спасибі". Він кивнув їм і пішов.
  
  “ Ну, - сказав майор Сэндиман, коли Искансен зник за поворотом. - Як ви думаєте, про що це було? Він, напевно, вже все це знав.
  
  "Ланцюжок командування", - припустив полковник Морсі. "Він хоче, щоб ми чітко зрозуміли, що він на вершині ланцюжка".
  
  "Раз вже ми тут," сказав Сент-Ів, " давайте заглянемо у вартове приміщення. Переконайтеся, що все в порядку. Потім я пригощу вас обох випивкою.
  
  "Хороший план," схвалив полковник.
  
  "Дуже добре, сер", - сказав майор.
  
  OceanofPDF.com
  
  ШІСТНАДЦЯТЬ
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  БОМБЕЙ
  
  
  
  ЗРАНКУ, 9 МАРКИ 1890 р.
  
  
  
  Геніальність - це здатність бачити невидимі речі, маніпулювати речами невідчутними, малювати речі, у яких немає особливостей.
  Джозеф Жубер
  
  
  
  Паровий шлюп "Ендіміон", з його високою, завтовшки з олівець, труби виривалася тонка цівка олійно-чорного диму, увійшов в Бомбейскую гавань на початку дев'ятої ранку. Минувши батарею Ойстер-Рок, він ковзнув уздовж ряду пірсів, басейнів, яхт-клубів, верфей і низки великих кам'яних слонів, чиї хоботи підняті у вічному виклик, і зупинився біля брудного пірса напівзруйнованої човнової верфі, після чого швидко вимкнув двигуни і зупинився за інерцією.
  
  Пін Док Лоу, стрункий і бездоганно одягнений у вільну білу муслиновую куртку і мішкуваті білі штани, стояв на даху рульової рубки, уважно вивчаючи низку пришвартованих кораблів, коли "Ендіміон" проходив повз них в гавані. "Його ще немає", - крикнув він двом своїм товаришам, що чекали на нижній палубі.
  
  "Звідки ти знаєш, що він ще не був тут і не пішов?" Щеня Кулі крикнув йому у відповідь.
  
  Хитрий Дивак шумно затопал ногами. "Ну, хіба це не те, про що варто було б написати додому, чи не так?"
  
  "Вкрай малоймовірно", - сказав Пін Док Лоу. "Але ми, звісно, негайно перевіримо цей варіант". Він спустився в рульову рубку і коротко переговорив з капітаном, а потім зістрибнув, як велика хижа птиця, на нижню палубу. - А тепер, джентльмени, "звернувся він до двом своїм супутникам," пригода починається.
  
  "Мені здається, Пін, що все це пригода почалося з того моменту, як я вперше почув твоє ім'я", - сказав Щеня Кулі. "З тих пір не було нічого, крім злетів і падінь".
  
  "Не звертай на нього уваги, Пін," сказав Хитрий Дивак. "Він страждає від хвороби заходів, з-за якої все постає в зловісному світлі".
  
  Доктор Пін Док Лоу посміхнувся Диваку, оголивши нерівний ряд жовтих зубів. "Ну що ти, Дивак", - сказав він. “Це майже поезія. 'Сяй в зловісному світлі'. Як це прийшло вам в голову?"
  
  "Здається, я десь це читав", - сказав Дивак, рішуче не виглядаючи збентеженим.
  
  "Я не знав, що ти вмієш читати", - сказав Пін.
  
  "Це не здається образливим", - сказав Дивак. Він примружився на Піна в ранковому світлі. “ Знаєш, Пін, коли ти не одягнений як китаєць, ти зовсім не схожий на азіата. Ти майже зійшов би за білої людини.
  
  Пін широко посміхнувся, золоті ковпачки на двох його зуби блиснули на сонці. "Який комплімент", - сказав він. "Для мене велика честь бути майже схожим на представника вашої некультурною та варварської раси".
  
  "Це нас ні до чого не призведе", - сказав Щеня Кулі. “Ось ми і Бом-блади-бей, і, схоже, дісталися сюди до того, як "Імператриця Індії" причалила. Що я хочу знати, так це те, що ми будемо робити далі? Після того, як ми переконається, що імператриця не була і пішла, ну звичайно ж."
  
  "Так," погодився Пін. “ Звичайно, я завжди про це дбаю. Ми знаходимо касу і бронюємо квиток на "Імператрицю Індії". Після чого ми почали стежити за золотом у корабельному сховище— як за своїм власним, яким воно незабаром стане.
  
  "О, чудово", - простогнав Кулі. "Знову качка і кидання".
  
  "Імператриця" трохи крупніше, ніж "Ендіміон", " сказав Штир. "Тобі не повинно бути погано".
  
  "Я захворію", - сказав Кулі.
  
  "Чому ти не подумав про це, перш ніж йти з нами?" - запитав Дивак.
  
  “Ну, я ж не знав, що мене знудить, чи не так? Я маю на увазі, адже я ніколи раніше не був на чортовій човні ".
  
  Капітан "Эндимиона", огрядний гігант, який представився греком на ім'я Георгидиос, з гуркотом спустився з рульової рубки на палубу. "Тепер ми прив'язані", - прогримів він. "Ти можеш зійти на берег". Він ляснув Піна по спині. “ Хіба я не казав вам, що зможу доставити вас в Бомбей за десять днів, якщо не лопнуть ці кляті котли?
  
  "Дійсно," визнав Пін.
  
  "І благословенні котли не лопнули, і тому ми тут". Георгидиос просяяв і поплескав корабель з вантажного люка. "Ендіміон", це гарне, швидкохідне суденце, так і є".
  
  "Я думав, всі кораблі називаються "вона", " сказав Дивак.
  
  "Ендіміон - хлопчик", - сказав Георгидиос. “ Названий на честь грецького пастуха, юнака, який був такий красивий, що богиня Артеміда, яку ви називаєте Діаною, закохалася в нього і обдарувала безліччю поцілунків. Георгидиос послав кілька повітряних поцілунків у свої пухкі ручки і підняв їх у повітря перед собою.
  
  "Тепер ми збираємося залишити вас, капітане," сказав Пін Георгидиосу. - Велике спасибі за ваш швидкий та ефективний перехід через кілька морів і досить довгий канал“.
  
  "Так, так", - сказав Георгидиос. "Та спасибі вам за більш ніж адекватну оплату".
  
  "Я говорив тобі, що нам варто було ще трохи посперечатися з ним", - упівголоса сказав Дивак. Капітан Георгидиос почув і сердито подивився на нього, а він сердито подивився у відповідь.
  
  "Хай один з ваших матросів принесе наш багаж з каюти," сказав Пін Георгидиосу. “ Ми пошлемо за ним посильного, як тільки знайдемо готель.
  
  "Є, є," сказав капітан Георгидиос. “ Удачі у вашому підприємстві, яким би воно не було.
  
  OceanofPDF.com
  
  СІМНАДЦЯТЬ
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ВСЕ В МОРІ
  
  
  
  Людина ніколи не знає, чого він хоче; він прагне проникнути в таємниці, і як тільки йому це вдається, він хоче відновити їх. Невігластво дратує його, а знання набридає.
  —Анрі Фредерік Амьель
  
  
  
  Прона третій день перебування в морі полковника Себастьяна Морана запросили приєднатися до генерала Сент-Ів і офіцерам особового складу герцога за столом під час останньої вечері. Його історії про полювання на людожерів в Гімалаях і битвах з Махді та дервішами в Єгипті - в основному правдиві та розказані з ще більшим, ніж зазвичай, британським применшенням, — зробили його бажаним компаньйоном за вечерею для цих професійних солдатів. Зрештою, вони були разом багато років і багато разів слухали свої власні історії.
  
  "Пам'ятаєш, у Бела, коли папуги збиралися у зграї кожен день, щоб покормиться?" Майор Сэндиман згадував.
  
  "Папуги," поправив полковник Морсі. - Psittacula alexandri, власне кажучи. Красногрудый папуга. Вони були в захваті від хлібних крихт, які валлах з якоїсь причини кидав вниз в три години дня щодня, крім вівторка.
  
  Інші кивнули. Вівторок. Вони згадали.
  
  "У підніжжя Гімалаїв," почав Моран, вдивляючись в дим сигари, "у тієї ділянки джунглів, який називається Тераї, є невеликий луг, що примикає до лісу, де ми з моїми хлопцями кожну весну проводили навчання".
  
  Офіцери особистої охорони герцога повернулися, щоб послухати. Вони ніколи не були в Тераї. Історія Морана, якщо не що інше, була б новою.
  
  “Одного разу індус, який складався у мене на службі, тямущий хлопець по імені Дживана, який згодом став кимось більшим на залізниці Кашмір—Афганістан, сказав мені, що в сусідньому храмі можна побачити велику тамашу — свого роду видовище. Він запевнив мене, що це не порушить ніяких табу, якщо ми підемо дивитися, тому на наступний вечір ми вп'ятьох відправилися подивитися, в чому справа. Ми обігнули ліс приблизно на півмилі і підійшли до великої бамбуковій гаю, приблизно ярдів на двісті вбік. Дживана провела нас по звивистій стежкою до галявини в центрі бамбукових заростей. У дальньому кінці галявини знаходився невеликий індуїстський храм, побілене глиняне будова невизначеного віку. Дах з солом'яною слонової трави спочивала на стародавніх тикових балках, кінці яких були вирізані у вигляді горгулій, але у формах, до яких західний очей незвичний. Збоку від входу в храм стояв великий бронзовий дзвін, інкрустований словами незрозумілою мені алфавіті."
  
  Моран зробив паузу, щоб затягнутися цигаркою. "Продовжуйте", - закликав один із слухачів, і кілька інших кивнули; це така ж данина поваги, як і овації іншої аудиторії.
  
  По довгій стороні поляни тягнувся ряд маленьких, нічим не прикрашені хатин, перед якими сиділи в ряд одягнуті в дхоті священики, кожен з яких готував чаппатти на дров'яному вогнищі перед собою. Від кожного з вогнищ піднімалася тонка цівка блакитного диму, і вони поширювалися і з'єднувалися приблизно на висоті ста футів, утворюючи шар блакитного серпанку, приховувала гори. Священики повністю ігнорували нас, наче ми були беззмістовними або, можливо, невидимими спостерігачами за якийсь древній і неминучою церемонією.
  
  Моран знову зробив паузу, і лейтенант на ім'я Джимлис втрутився: "Це не могло бути шоу — дюжина напівголих індуїстських священиків, які сидять навколо і поджаривающих хліб".
  
  "Ось так все і почалося", - сказав йому Моран. “Дживана жестом веліла нам замовкнути і стояти там, що ми і зробили. Я зазначив, що чаппатти були надзвичайно великими і, звичайно, більше нагадували тістечка, ніж хліб.
  
  “Якраз в той момент, коли останні промені сонця торкнулися бамбука, головний жрець, древній чоловік, одягнений в білі шати, вийшов з храму і почав бити у великий бронзовий дзвін величезним бронзовим молотком. Глибокий стугонливий звук наповнив галявину, і бамбук затремтів від испускаемой вібрації".
  
  Моран зробив ще одну затяжку сигарою, похмуро втупився в неї і продовжив: “щось зачепило мою ногу, і я подивився вниз і побачив шакала, величезного звіра з червоними очима і смердючим диханням, який вийшов на галявину й зупинився, присівши на задні лапи і втупившись на верховного жерця, який продовжував погладжувати дзвін. Тварина була абсолютно безстрашним і байдужим до нашої присутності там ".
  
  Аудиторія Морана, що складалася з загартованих професійних британських офіцерів, сиділа в захваті; це була історія, яку вони раніше не чули. "Продовжуйте", - сказав генерал Сент-Ів.
  
  Моран кивнув. Збиралося все більше звірів, пробираючись по ледь помітним стежками в очереті, поки їх не стало, мабуть, з десяток. Коли кожен з них виходив з гущавини, він сідав так само, як і ватажок, мовчки спостерігаючи за ударами гонгу. Нарешті, коли всі зібралися, священики зібрали свої грубі чаппати і обійшли територію, відламуючи кусень від цього каменю, шматочок від того шматка землі, шматочок на вершині того плоского каменю і так далі, поки всі коржики не були раскрошены і роздані, а священики не зайняли свої місця зі схрещеними ногами перед своїми маленькими хатинами.
  
  Потім раптово головний жрець перестав бити в великий гонг, і, коли відзвуки стихли, зграя шакалів вийшла вперед, щоб поїсти, кожен на своє відведене місце, без бійок, сварки або який-небудь особливої метушні. Приблизно через п'ять хвилин всі вони, немов за сигналом, повернулись і зникли в заростях очерету. Той, кого я вважаю лідером, пішов останнім, знову звернувши на мене уваги не більше, ніж якщо б я був каменем або грудкою землі.
  
  Капітан Хельсинг, який вважав себе мудрим у справах всіх тварин, особливо шакалів, посміхнувся зарозумілою посмішкою. "Шакали так себе не ведуть", - сказав він.
  
  "Ці так і зробили", - відповів полковник Себастьян Моран.
  
  "Ви з'ясували, чому і як почалася ця церемонія?" - запитав полковник Морсі.
  
  “Я запитав головного священика, кожен з нас примудрявся спілкуватися на поганому хінді, єдиному мовою, який у нас був спільний. Здається, його рідною мовою була українська. У всякому разі, я запитав його, як виник цей ритуал, і він відповів, що поняття не має. Жерці цього храму годували шакалів у часи його прадіда і будуть продовжувати це робити так далеко в майбутньому, як дозволить Брахма ".
  
  Офіцери Особистої охорони герцога кивнули. Така відповідь був їм зрозумілий. Вони могли б з нетерпінням чекати ще багатьох історій з життя полковника Себастьяна Морана. Pucca-сахіб, полковник Моран.
  
  А потім відбувся обмін іменами:
  
  “ Так, Бінки перейшов в "Судан", здається, у 84-м. Тоді він був капітаном...
  
  - Я знав його, коли він був молодшим офіцером у " Кінгз "; тоді ще не отримав свого титулу, знаєте ...
  
  “ Денфорт і старовина Маззі були великими приятелями. Ти пам'ятаєш Маззі? Син графа Робертса. Християнське ім'я Девід, я вважаю. Маззі.
  
  “ Ад'ютант генерала Фитцпакера, наскільки я пам'ятаю, в 77-му році.
  
  “ О, так. Старий 'Ганнібал' Фитцпакер.
  
  "Ганнібал?"
  
  “Так вони його називали. Старше Місяця і неймовірно худий і кістлявий. Зациклився на використанні слонів в армії. Хотів, щоб військове міністерство купило пару дюжин індійських слонів і створило слонячу кавалерійську бригаду. Я вважаю, він надто любив бренді.
  
  Офіцери викурювали сигари після прийому їжі, прогулюючись по палубі і обговорюючи ознаки і стан світу.
  
  "Жарко".
  
  "Страшенно гаряче".
  
  “ Якийсь час було жарко.
  
  "Буде ще спекотніше".
  
  “ Тільки не в Англії.
  
  "Ні, не в Англії".
  
  “ Радий, що повертаюся додому.
  
  "Чортова відповідальність, все це золото".
  
  “ Не про що турбуватися. Наші хлопці будуть охороняти його досить добре.
  
  “Чортова відповідальність. Хлопці не навчені цьому. Слід використовувати морську піхоту. Морську піхоту навчають охороняти речі на кораблі ".
  
  “ У нас не було ніяких морських піхотинців.
  
  “Це так. Все одно... "
  
  - Значить, ви вважаєте, що існує якась небезпека? - втрутився полковник Моран.
  
  "Ні, я б так не подумав", - сказав генерал Сент-Ів. Він глибоко затягнувся сигарою і задумливо дивився на океан внизу. “Вчора ввечері я спостерігав, як капітан Искансен закривав зовнішню двері сховища. Він перетворює це в справжню церемонію".
  
  "Що ви маєте на увазі?" - запитав полковник Морсі.
  
  “ Ну, у нього є невеликий із-гурток офіцерів — я маю на увазі корабельних офіцерів, які супроводжують його. Нікого більше не підпускає близько, поки він перевіряє замки і все таке. Нам навіть доводиться відсувати наших охоронців подалі під час процедури. Він зберігає свої маленькі секрети, капітан."
  
  "Те ж саме, коли він відкриває її вранці", - зголосився пухкий майор по імені Босх. "Стукає, крутить і так і сяк". Він проілюстрував це виразними жестами рук. “ Якщо дивитися здалеку, звичайно. Навіть його власні офіцери, столпившиеся навколо нього під час процесу, відвертаються, поки він вовтузиться з замками зовнішньої двері. Це змушує замислитися, чому він переймається тим, щоб тримати двері відчиненими протягом дня ".
  
  "Щоб ми всі могли самі переконатися, що він все ще там, я вважаю", - сказав генерал Сент-Ів. "Але все одно... "
  
  "У золоті щось є", - припустив Моран. "Ну, я пам'ятаю, як одного разу в горах над Мавпаттой... "
  
  
  
  На наступний ранок після сніданку полковник Себастьян Моран ретельно вибрав сигару з дванадцяти туго згорнутих сигар "Лунка", що лежали в його чорному шкіряному портсигар для сигар, і задумливо покатав її між пальцями. “ Генерал Сент-Ів і його офіцери - всі вони хороші солдати. Британець до мозку кісток", - сказав він Моріарті, який сидів у шкіряному кріслі навпроти нього в маленькому, надмірно обставленому залі для курців на верхній палубі. "Я розумію їх, і вони розуміють мене".
  
  "Я не думаю, що вони розуміють все, що потрібно знати про вас", - сухо сказав Моріарті.
  
  Моран витратив деякий час, протикаючи кінчик своєї сигари зубочисткою і прикурюючи її, перш ніж відповісти. "Є деякі речі, професоре, - сказав він нарешті, - яких навіть я про себе не знаю".
  
  Моріарті подивився на полковника з деяким подивом. "Добре," сказав він, " це твердження віддає моральною філософією. Тільки не кажи мені, що під твоєю товстою шкірою б'ється серце бентамита.
  
  Моран з хвилину обережно попыхивал сигарою, перш ніж відповісти. "Я не можу сказати ні того, ні іншого, - сказав він, - не знаючи, про що саме ви говорите".
  
  Моріарті посміхнувся. "Неважливо", - сказав він.
  
  Моран знизив голос. “ Думаю, у вас більше немає ніяких думок з приводу золота, чи не так?
  
  "Взагалі ніяких думок", - зізнався Моріарті. "Я вважаю марним будувати здогади, коли у мене так мало інформації".
  
  "Ну, я можу трохи поповнити ваш магазин", - сказав йому Моран. "Сумніваюся, що це допоможе, але просто для повноти картини..." і він розповів Моріарті те, що чув про церемоніальному відкритті і закритті капітаном зовнішньої двері сховища, сопровождавшемся жестами, скопійованими у майора Босха.
  
  Моріарті кивнув, коли Моран закінчив. "Це дійсно цікаво", - сказав він.
  
  "Чарівно", - погодився Моран. "Це навело тебе на які-небудь ідеї?"
  
  "Насправді, це так", - сказав йому Моріарті. “Але від них немає безпосередньої користі. Зараз давайте зосередимося на пошуку статуетки. У вас була достатня можливість оглянути Даму, про яку йде мова?
  
  “Я захоплено тикав в неї пальцем вже на двох обідах. Її виносять з супом і ставлять на буфет біля стіни за кріслом генерала Сент-Іва. В кімнатах на кораблях є стіни? Можливо, перебирання, або різьба, або щось в цьому роді."
  
  "Підійде 'Стіна', " сказав Моріарті. "Я думаю, ви переконалися, що це та сама статуя".
  
  "Під бронзовою шкірою леді Лакхнау б'ється прикрашене коштовностями серце королеви Ламапура, все вірно", - сказав Моран між затяжками. “У цьому немає ніяких сумнівів. Зовсім ніяких. Латунне покриття не може бути дуже товстим, тому що воно, схоже, стерлося в парі місць. Я боюся, що якщо стюарди їдальні продовжать старанно полірувати нашу маленьку Леді, вони почнуть бачити дорогоцінні камені, визирають з-під латуні.
  
  Він постукав цигаркою об край величезної керамічної попільнички. “Питання в тому, як ми збираємося переконати офіцерів шотландських улан герцога Монкрейта розлучитися зі своєю маленькою мідної богинею до того, як це станеться. Ось в чому питання. І це ваша роль, професор. Думаю, я добре впорався зі своєю роллю. Коли починається ваша частина?
  
  “ Моя роль? Професор протер пенсне маленьким шматочком блакитний фланелі і поправив його на переніссі.
  
  “ Так. Ти і твій дружок-карлик у різнобарвному костюмі. Що ти плануєш робити і коли це почнеться?
  
  "Це почалося, поки ми сидимо тут", - сказав Моріарті. “Ряджений виставляє на продаж наші маленькі статуетки в залах очікування першого і другого класу. Він також роздає кілька штук скарбнику та іншим членам корабельної команди, які, як очікується, будуть показувати їх тут і там на кораблі. І, звичайно ж, він розповідає історію. "
  
  “ Значить, це все? Моран тримав сигару приблизно у футі від особи і байдуже дивився на звивистий стовп диму, що піднімається від її кінчика.
  
  "І ще дещо", - сказав Моріарті. "Ми роздобули запас паризького гіпсу в корабельній аптеці, і муммер перетворює одну з наших мідних статуй у камінь".
  
  Моран на мить задумався над цим, а потім розгорнув сигару назовні і тицьнув нею в напрямку носа професора. "Ви впевнені, що ви такі розумні, як вам здається?" - войовничо запитав він. "Тому що я поняття не маю, для чого потрібна ця мумбо-юмбо, і всякий раз, коли ти намагаєшся мені розповісти, я, здається, все далі від того, щоб зрозуміти це".
  
  "Просто турбуйся про своєї частини роботи", - твердо сказав йому Моріарті, відкладаючи сигару в бік. “Ви залучили мене до цієї справи для вирішення складної і цікавої проблеми, і я це роблю. Чи Можете ви вловити кожну нитку у візерунку, не має значення, поки ви розумієте свою роль і виконуєте свою роботу. І поки ви робите це чудово. У мене немає скарг, і, знаєте ви це чи ні, у вас теж.
  
  "Що ж", - сказав Моран, трохи заспокоєний позитивним настроєм Моріарті. “Тоді я залишаю вас наодинці. Але ти міг би сказати мені трохи раніше, коли я повинен буду щось зробити, і попередити мене про те, що ти робиш, щоб ми випадково не перетнулися.
  
  "Я буду обережний", - запевнив його Моріарті.
  
  "Тоді що ж далі?"
  
  "Сьогодні за вечерею," сказав Моріарті, "ти зробиш наступний крок".
  
  "Я буду, правда?" Моран поклав сигару в попільничку і склав великі пальці разом. "І що ти будеш робити?"
  
  “ Я домовлюся з капітаном Искансеном, щоб паровий катер зустрів нас, коли ми кинемо якір в Бомбейської гавані.
  
  Моран взяв свою сигару великим і вказівним пальцями лівої руки і, тримаючи її перед носом, дивився на неї так, немов уважне вивчення могло розкрити якусь незбагненну таємницю. Коли з нього не вийшло нічого, крім диму, він знову подивився на Моріарті. "І як" запитав він, - капітан Искансен доможеться цього?"
  
  "Сигнальні прапорці, полковник," сказав йому Моріарті. “ Сигнальні прапорці. Він підніме відповідний на грот-щоглу, коли ми наблизимося, і нас чекатиме паровий катер.
  
  "У них є для цього?" Запитав Моран.
  
  "Можливо, більше, ніж один", - припустив Моріарті. "Але офіцер зв'язку, безумовно, повинен бути в змозі зробити це в один рядок".
  
  Моран задумливо кивнув. “ І яка моя роль у цьому фарсі?
  
  “Ви інформуєте генерала Сент-Іва та будь-яких інших офіцерів, які можуть бути зацікавлені, що ваш добрий друг професор Джеймс Моріарті організовує паровий катер, який доставить обрану групу зацікавлених і серйозно налаштованих друзів на Элефанту на цілий день. Ймовірно, ми покинемо Бомбей тільки на наступний ранок, так що у нас буде довгий день для знайомства.
  
  “Що ж, тобі краще переконатися в цьому, перш ніж ми вирушимо— куди?— У Элефанту? Я думав, це якась африканська хвороба".
  
  Моріарті підняв брову. “Елефанта - невеликий острів біля узбережжя Бомбея. Він рясніє печерами, які протягом століть були присвячені храмів того чи іншого бога. Різьба тут просто чудова, принаймні, мені так говорили.
  
  "І що спонукає гордість британських офіцерів відвідати ці висічені печери?"
  
  “Вони дуже пізнавальними і піднімають настрій. Вони, звичайно, візьмуть з собою своїх дружин, яким це безмірно сподобається ".
  
  "Жінкам подобається бути освіченими і піднесеними, я згоден з вами в цьому," сказав Моран. “ Але що стосується джентльменів...
  
  "Є одна печера, в яку дамам входити заборонено", - сказав йому Моріарті. "Офіцери знайдуть її досить, е-е, надихає".
  
  "А!" - сказав Моран. “Тепер ти заговорив. Розвага для всієї родини, так? Я подивлюся, що можна зробити".
  
  
  
  Маргарет і леді Прісцилла разом пообідали в Дамській їдальні, а потім леді Прісцилла вирушила переслідувати свої інтереси — молодшого офіцера на ім'я Уеллс, якому вона дозволяла виявляти до неї певний ввічливий, пристойний і стриманий інтерес. Маргарет влаштувалася в шезлонгу під брезентовим навісом на прогулянковій палубі першого класу, де вона могла насолоджуватися майже прохолодним океанським бризом, і взялася за транслітерацію алфавіту деванагарі в погано надрукованому англо-хінді військовому розмовнику, який вона знайшла викинутим в поштовій бібліотеці. Вона була сповнена рішучості збільшувати свій словниковий запас хінді принаймні на два слова в день, які навмання обирала зі сторінок розмовника і складала у самі дурні пропозиції, які тільки могла уявити. Маргарет виявила, що дурість - відмінне підмога у навчанні, а військовий розмовник - відмінне підмога в боротьбі з дурістю.
  
  Вона відірвалася від читання, коли чоловік у світло-коричневому лляному костюмі зупинився біля її крісла, щоб закурити сигарету. Спалахнув сірник, чоловік затягнувся, і випадковий порив вітру кинув першу цівку диму в обличчя Маргарет, викликавши у неї приступ кашлю.
  
  Чоловік повернувся до неї з виразом сум'яття на обличчі. "Я приношу свої найглибші вибачення, мадам", - сказав він. “Дозвольте мені— Та це ж міс Сент-Ів. Як поживаєте? Що ж, я бачу, як ви справляєтеся, і в цьому моя вина. Я страшенно шкодую."
  
  Через хвилину кашель став спорадичним, а потім припинився, і Маргарет підняла очі на свого мимовільного мучителя. "Добре!" - сказала вона. “Професор Жерар Огюст Демартинью. Я не знав, що ви були на борту корабля.
  
  "Так ви повністю запам'ятали моє ім'я", - сказав професор французької, плюхаясь на стілець поруч з кріслом Маргарет і витягаючи руку в сторону, щоб дим від сигарети не потрапляв Маргарет в обличчя. “ Для мене велика честь. Так, справа в тому, що я перебуваю на борту "Імператриці Індії", як ви можете ясно бачити. Мій е-е, партнер і протеже Мамарум Сатроу і я прямуємо в Англію, щоб почати нашу кар'єру в якості ведучих "першої води".
  
  Маргарет озирнулась, але не побачила маленького круглолицього джадугара.
  
  "Містер Сатроу знаходиться в нашій каюті з розладом шлунку", - сказав їй Демартинью, правильно витлумачивши її візуальний огляд палуби. “Він вважає, що це результат того, що він проковтнув, і впевнений, що в його карі з баранини було додано трохи яловичини. Я впевнений, що у нього морська хвороба, оскільки вона почалася незабаром після того, як ми покинули порт, і не проходить. Але він наполягає, що він хороший моряк і ніколи не страждав на морську хворобу. Але, оскільки він ніколи раніше не був в море, я не розумію, як він може бути впевнений у цьому ".
  
  "Я бачу, ти малював", - сказала Маргарет.
  
  “ Живопис? Демартинью виглядав ураженим. “ Чому ти так кажеш?
  
  Маргарет вказала на рукав сорочки професора, який визирав з-під піджака на витягнутій руці. "Невеликі сліди коричневої фарби на манжеті вашої білої сорочки", - сказала вона. "Я міг би придумати більш складні пояснення, але найпростіше - це те, що ти малював".
  
  Демартинью подивився на свій рукав з виразом, близьким до жаху. Потім його обличчя прояснилося. "А, тепер я розумію", - сказав він. “Так, я був страшенно недбалий. Розмальовуємо реквізит — реквізит? Так, це те слово, яке нам знадобиться для подання. Капітан Искансен попросив нас виступити перед пасажирами як-небудь ввечері. Я думаю, це буде перехід від великих жінок, які співають про птахів в позолочених клітинах. Мені слід було закатати рукави для картини, хайн? Але це так не по-британськи - закочувати рукави, що я не міг змусити себе зробити це на британському кораблі. Я зміню сорочку після обіду. Якщо я повернуся в каюту до ленчу, стогони містера Сатроу остаточно позбавлять мене апетиту.
  
  Маргарет похитала головою. "Бідолаха", - сказала вона. Було неясно, чи мала вона на увазі містера Сатроу або професора Демартинью, але професор не питав.
  
  Через мить Демартинью встав. "Так мило", - невизначено сказав він, а потім відійшов далі по палубі, туди, де він міг насолодитися сигаретою, не ображаючи оточуючих.
  
  Маргарет повернулася до свого читання, поки через кілька хвилин чийсь голос не перервав її.
  
  "Послухайте," промовив голос. “ Якщо це не міс Сент-Ів.
  
  Це був голос, який вона дізналася, але ніколи не очікувала почути знову. Вона підняла очі. Її серце забилося швидше? Можливо. “ Ну що ж! - сказала вона. “ Ти вмієш пересуватися. Благаю, скажи мені, хто ти сьогодні? Або мені не варто питати?"
  
  Молодий чоловік, який не був лейтенантом Пітером Петтігрю, офіцером по роботі з поштовими голубами Сьомий ступні, стояв біля підніжжя її стільця і сумно дивився на неї зверху вниз. Вона не могла сказати, про що він засмутився. "Сьогодні, на мій подив, я Пітер Коллінз", - сказав він їй. “Під цим ім'ям мене знає моя мама. Але я не знаю, як довго це триватиме. Тепер я можу відчути, що в будь-який момент з'явиться інше ім'я ".
  
  "Спробуйте приймати асафетіду", - запропонувала вона. "Я вважаю, що вона показана у випадках такого роду".
  
  "Спасибі", - сказав він, сідаючи на стілець поруч з нею. "Можливо, я так і зроблю". Потім він раптово знову схопився на ноги. “Послухайте, - сказав він. "Я маю на увазі, я не мав на увазі, тобто ... Ти не заперечуєш, якщо я сяду в це крісло?"
  
  Вона хотіла відповісти: "Зовсім ні, куди ви збираєтеся його віднести?" - але передумала. - Будь ласка, сідайте, - сказала вона замість цього. "Ми не можемо допустити, щоб ти скакав всюди".
  
  "Добре", - сказав він, опускаючись назад у крісло. "Я відмовився від стрибків на користь хитання, звивання і втрати свідомості". Пітер подав знак проходив повз палубному стюарду і замовив чайник чаю і дві чашки.
  
  "Як мило з твого боку не запитати, чи не хочу я чаю", - солодко сказала Маргарет. "Я так ненавиджу приймати рішення".
  
  "Хочеш чаю?" Запитав Пітер. "Або я повинен випити весь кавник сам, з обох чашок, просто щоб довести, що я не був нестерпно грубий?"
  
  "Це було б неввічливо", - сказала йому Маргарет.
  
  Пітер глибоко зітхнув. "Ну ось, я це зробив", - сказав він. "Всякий раз, коли я ловлю себе на тому, що відчуваю, е-е, симпатію до дівчини, я веду себе по відношенню до неї нестерпно грубо, таким чином позбавляючи себе від необхідності намагатися з'ясувати, чи може вона перейнятися до мене симпатією, якщо пройде достатньо часу".
  
  Так, її серце забилося швидше. "Як розумно з твоєї сторони", - сказала вона. “Скажи мені, якщо це не грубо з мого боку питати, що ти тут робиш?" На Імператриці, я маю на увазі. Коли я бачив тебе востаннє, ти полював на підступного Фанзигара. Тільки не кажи мені, що по кораблю шастають головорізи-розбійники?
  
  Пітер розсміявся. "Не так вже далеко, наскільки я знаю", - сказав він. "Ні, міністерство закордонних справ україни відкликало мене назад в Лондон".
  
  Маргарет запитливо подивилася на нього. "Я не знала, що ви працюєте в Міністерстві закордонних справ," сказала вона.
  
  "Я теж", - зізнався Пітер. "Але коли твій бос говорить тобі:" Ось твій квиток на пароплав і один фунт два шилінги три пенси на витрати. Ти повинен доповісти Уайтхоллу: 'Ти кладеш капусту в кишеню і сідаєш на квітучу— е-е... човен".
  
  "Як цікаво!" - сказала Маргарет. "Можливо, вони збираються призначити тебе прем'єр-міністром".
  
  "Боюся, мені доведеться відмовитися", - сказав Пітер. "У мене немає необхідного гардеробу".
  
  Маргарет розсміялася. “ Це єдина причина?
  
  "Ну, звичайно", - сказав Пітер. “Крім цього, я маю вищу кваліфікацію. Я нічого ні про що не знаю і готовий висловити свою думку з приводу відверто, з повною переконаністю і виглядом невимовного авторитету ".
  
  "Я часто думала, що це вимоги, що пред'являються до багатьох високим урядовим посадами", - погодилася Маргарет.
  
  З'явився невисокий, пухкий стюард-індієць в широких білих панталонах і білій куртці стюарда, вільно висіла на його вузьких плечах, встановив маленький переносний столик у проміжку між двома шезлонгами і пішов. За хвилину він з'явився знову і поставив на стіл чайник, дві чашки, глечик з вершками, цукорницю і тарілку з булочками; а потім повернувся за баночками масла, двома сортами джему, двома маленькими тарілочками для булочок, столовим сріблом і лляними серветками. Потім він зробив три кроки назад, немов відступаючи від королівської особи, тричі вклонився і спробував втекти по палубі. Ледве він зробив чотири кроки, як зігнувся, немов від раптової гострої болі, натрапив на перила і виплюнув те, що було у нього в животі.
  
  Пітер схопив одну з серветок і підійшов до того місця, де стюард тримався за поручень. "Ось," сказав він, простягаючи її чоловікові. Маргарет, підійшла до нього ззаду, тактовно промовчала.
  
  Стюард витер обличчя, закашлявся, подавився, знову закашлявся і, похитуючись, підвівся. “ Промокни ти, сміття, - сказав він.
  
  "З тобою все в порядку?" Запитав Пітер, критично оглядаючи чоловіка. "Я думаю, тобі краще піти прилягти ненадовго".
  
  “Ні, все в порядку, сміття. Тепер я відчуваю себе краще".
  
  “ Морська хвороба? - Співчутливо запитала Маргарет.
  
  “Ні, Му'ом. Що відбувається з командою. Може бути, одна-дві дюжини хлопчиків хворі навіть зараз. Може бути, з'їли щось погане".
  
  "Зрозуміло," сказав Пітер. “ Вибач.
  
  "Тепер зі мною все в порядку, сміття", - сказав стюард і, похитуючись, пішов по палубі.
  
  Пітер виглядав стурбованим, коли вони повернулися на свої місця.
  
  "Що це?" Запитала Маргарет.
  
  "Я не знаю", - сказав він їй. “Сподіваюся, нічого. Нічого, крім легкого харчового отруєння. Можливо, погане каррі".
  
  "Не будь загадковим", - сказала вона. "Це змушує мене нервувати".
  
  “ Якщо мені є що тобі сказати, - серйозно сказав він, - я обіцяю, що розповім.
  
  "Спасибі", - сказала вона, знову сідаючи і беручись за книгу.
  
  “ Чаю? - Запитав Пітер, піднімаючи чайник.
  
  Маргарет кивнула, і Пітер налив. “ Що ти читаєш? - запитав він.
  
  Вона показала йому книгу. "В цілому це дратівливий англо-хінді розмовник", - сказала вона. “Він передбачає, що людина знає те, чого він, або, принаймні, я, не знаю. Я намагаюся розширити свої знання мови, але ця книга передає свою інформацію неохоче і з видом плазування переваги ".
  
  Пітер посміхнувся. - Книга кшталт "Юрайя Хіп"?
  
  “От і все. Вічно заламує руки і вибачається, але ти знаєш, що в темній глибині своїх сокровенних сторінок воно насміхається над тобою ".
  
  "Скажіть," сказав Пітер, - це "розширити свої знання" означає, що ви дійсно говорите на хінді?
  
  "Це було б перебільшенням", - сказала вона. "Я можу говорити і розуміти прості фрази — на рівні 'будь Ласка, я хотів би придбати здорового верблюда для перевезення побутових товарів' - якщо говорити просто і ясно".
  
  "Я бачу, наскільки це було б корисно", - прокоментував Пітер.
  
  “ Скажіть мені, - запитала вона, - ви з'ясували, хто був цей чоловік?
  
  "Чоловік?"
  
  “ На підлозі. В кабінеті віце-короля.
  
  "О. Так, ми з'ясували, хто він такий".
  
  “ Він був англійцем?
  
  “ Взагалі-то, британець. Він був шотландцем.
  
  "Бідна людина".
  
  "Я не знаю, Можливо, йому подобалося бути шотландцем".
  
  Особа Маргарет спалахнуло. “ Я не мала на увазі...
  
  Пітер заспокійливо підняв руку. “Я знаю. Мені шкода. Це було не дуже смішно. Так, бідолаха. Його звали Маккей. Ян Маккей. Він був одним із нас — офіцером DSI.
  
  “ Чому він був одягнений як тубілець?
  
  Пітер знизав плечима. “Деякі з наших хлопців роблять це час від часу. Це не зовсім заохочується, але дуже корисно. Збираю інформацію з перших рук, хіба ти не знаєш. Маккей був англоиндийцем. Я думаю, зріс десь у Раджпутане. Його батько був кимось на кшталт на залізниці. В юності Маккей, ймовірно, одягався як місцевий житель, поки не повернувся до Великобританії в школу. Говорив на хінді краще, ніж по-англійськи ".
  
  “ Навіщо він прийшов на зустріч з віце-королем? І чому в місцевій одязі?
  
  “ Цього ми досі не знаємо. Можливо, у нього не було доступу до своєї звичайному одязі. Можливо, у нього не було можливості змити пляму з рук та обличчя. Можливо, у нього не було часу. Повинно бути, він натрапив на щось цікаве, і це, мабуть, було досить важливим та терміновим, щоб він не повідомив про це по звичайних каналах. Але на момент нашого від'їзду не було ніяких ознак того, що серед місцевого населення відбувається щось незвичайне. Звичайно, ми не зовсім впевнені, де на просторах Індії він практикував свій маленький обман ".
  
  "Страшно подумати, що людина може бути убитий прямо тут, в кабінеті віце-короля", - сказала Маргарет. "Це змушує людину відчувати себе не те що небезпечно, але ніби весь світ не такий стабільний та упорядкований, як його змушують вірити".
  
  "Це так", - погодився Пітер, раптово посерьезнев. "Набагато страшніше розглядати можливі послання, які Маккей, можливо, намагався передати".
  
  OceanofPDF.com
  
  ВІСІМНАДЦЯТЬ
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ВОРУШІННЯ І
  СІПАННЯ
  
  
  
  Те, що в мені темно,
  Освіти, те, що низько, підніми і підтримай,
  Щоб на висоту цього великого аргументу
  я міг стверджувати вічне Провидіння,
  І виправдати шляхи Божі перед людьми.
  —Джон Мільтон
  
  
  
  "Імператриця Індії", з її червоно-золотих труб якоїздіймався білий дим, увійшла в Бомбейскую гавань рано вранці п'ятого дня після виходу з Калькутти. Тут він заповнював свої вугільні бункери, висаджував кількох пасажирів, розвантажував одну партію вантажу і забирав іншу, садив на борт кількох пасажирів, поповнював запаси свіжих фруктів, овочів і м'яса і поповнював баки прісною водою. Тут це дозволило б пасажирам, які прямують в Англію, зійти на берег до чотирьох годин наступного дня — з дуже суворим попередженням, написаним великим шрифтом на табличці біля трапа, вивішеній головним помічником головного скарбника:
  
  
  
  
  
  Ті пасажири, які мають намір відновити свою подорож, які не планують повернутися на корабель до чотирьох годин після полудня завтрашнього дня, можуть бути збентежені тим, що пароплав "Імператриця Індії" вирушить далі без їх присутності
  
  
  
  
  
  Тут він повинен був отримати заміну приблизно тридцяти місцевих стюардів і матросів, яких довелося висадити на берег, усе ще перебуваючи в агонії через цікавого випадку епідемії серед екіпажу. Тут корабель і його дорогоцінний вантаж охоронялися кільцем британських канонерських човнів, групою місцевих констеблів, бригадою Бомбейської важкої піхоти і ротою Хайрпурской легкої кавалерії, тубільного полку, що складається як з британських, так і з індійських офіцерів. Тут загадковий доктор Пін Док Лоу і його помічники піднялися на борт корабля.
  
  Переконавшись, що їх скрині належним чином покладені в каютах другого класу — в першому класі нічого вільного не було, навіть коли прохання супроводжувалася багатозначним дзвоном пари золотих соверенів, — вони вирушили з'ясовувати дорогу в їдальню, розташування комори, де зберігалося золото і місцезнаходження професора Джеймса Моріарті. Знайти золото не склало праці; кожен на борту знав, де воно знаходиться, і кожен знав усі секрети, що стосуються того, як воно зберігається, — деякі з них навіть були правдою.
  
  "Це внизу, під палубою, в спеціальному сховищі", - пояснив Хитрий Дивак, коли він і двоє його товаришів скупчилися навколо столу в залі для курців джентльменів другого класу. "Будь-хто може піти подивитися на це в будь-який час, коли корабель в море, розумієте; але не зараз, бо корабель ще не в морі, якщо ви розумієте, що я маю на увазі".
  
  "Ти змушуєш мене бачити... мене нудить," простогнав Щеня Кулі.
  
  "Що ти маєш на увазі, говорячи "Будь-хто може піти подивитися'? Насупившись, запитав Пін.
  
  “ Тільки це. Там є коридор, який проходить повз двері сховища, і він освітлений цими електричними лампочками, які горять постійно. А зовнішня двері сховища відкрита весь день і закривається капітаном — його звуть Искансен - самим собою кожну ніч.
  
  "Відкрито?" недовірливо перепитав Щеня. "Ти хочеш сказати, що можеш увійти прямо серед золота?"
  
  "Не увійти", - пояснив Дивак. “Там є внутрішня двері, яка замкнена, але вона зроблена із прутів, між якими можна заглянути і побачити, що всередині, тобто золото. Так що ви можете ніби зазирнути всередину. І в самому сховище навіть є пара електричних лампочок, так що ви можете бачити його дуже добре, якщо розумієте, що я маю на увазі ".
  
  "Через тебе мене знову нудить від зору", - поскаржився Щеня. "Щоб можна було зазирнути між прутами і подивитися на золото", - задумливо промовив Штир. "Дуже дивно".
  
  "Я згадував про охорону?" - запитав Дивак. “За дверима постійно чергує пара британських солдатів - вдень і вночі. І у них заряджені рушниці, наскільки я розумію".
  
  "Ти сам це бачив?" - запитав Пін.
  
  “Я проходив повз сховища. Але, як я вже сказав, зовнішня двері закриті, поки ми в порту. І це така двері, що зручно виглядала б в будь-якому банківському сховищі, яке ви коли-небудь бачили. І, тим не менше, ці два солдатика-охоронця стоять там, бездоганні, з блискучими гвинтівками. Решту я дізнався від пари джентльменів у барі, що мені все розповіли ".
  
  "Ну, тепер", - сказав Щеня Кулі. “Як ти думаєш, що професор планує з цим робити? Як він збирається вичавити це золото з цього сховища, коли за нею весь час стежать?"
  
  "Це вірно, - погодився Дивак. "Не тільки хлопчиками-солдатами, але і будь-яким випадковим пасажиром, який випадково проходить повз".
  
  "Мені приходить в голову кілька варіантів", - сказав Пін. "Який саме Моріарті і його поплічники виберуть, ще належить з'ясувати".
  
  Хитрий Дивак запитливо подивився на нього. “ У Моріарті є поплічники? Я ніколи не чув, щоб він працював з командою. Хіба він зазвичай просто не керує роботою для частини акції і не дозволяє комусь, у кого є розум, керувати операцією? Я чув, що саме так він веде бізнес ".
  
  "Я чув, професор каже, що йому не подобається віддавати накази, бо він знає дуже мало людей, здатних виконувати накази", - сказав Щеня Кулі. "Це те, що я чув".
  
  Пін Док Лоу з огидою подивився на своїх товаришів. "Насправді, джентльмени, не має значення, які відносини між професором Моріарті і його — назвемо їх помічниками, підручними, асистентками, рабами, лакеями, супроводжуючими, допоміжними працівниками, лейтенантами, послідовниками, військами або партнерами — наша проблема полягає в тому, щоб з'ясувати, як він і його, е-е, люди мають намір викрасти золото, і перешкодити їм це зробити".
  
  "Ну, наглядати за золотом так, як воно у них влаштовано, не складе труднощів", - зауважив Дивак.
  
  Пін переводив погляд з одного на іншого. “ Тобі не здається дивним, “ запитав він, - що вони тримають зовнішню двері в сховище відкритої весь день? Вони з усіх сил намагаються виставити золото на загальний огляд ".
  
  "Можливо, вони хочуть, щоб всі знали, що це дійсно там", - припустив Хитрий Дивак.
  
  "Можливо, і так," погодився Пін. “ А можливо, це тому, що насправді його там взагалі немає.
  
  Щеня виглядав переляканим. "Що ти маєш на увазі?" запитав він скрипучим голосом крізь зціплені зуби. "Як ти думаєш, де це?"
  
  "Я не впевнений", - сказав Пін. “Можливо, він відправляється на іншому кораблі, і це просто блеф. Можливо, він в іншому герметичному відсіку. Або, можливо, це все-таки є, і я підозрюю, що у всіх інших такий же виверткий розум, як і в мене"
  
  "Можливо, нам краще переконатися", - сказав Песик. "Ми ж не хочемо охороняти не ту нору і дозволити щура прослизнути куди-небудь ще, чи не так?"
  
  "Ми не знаємо", - погодився Дивак. "Дійсно, ми не знаємо". Він повернувся до Піну. "Ти думаєш про жахливі речі".
  
  "Спасибі вам", - сказав доктор Пін Док Лоу.
  
  
  
  _______
  
  
  
  Пітер Коллінз постукав у двері каюти Маргарет незабаром після сніданку. Вона відкрила її й побачила його прислонившимся до протилежної стіни коридору, в бездоганно чистому білому лляному костюмі, з вмитий особою і ретельно укладеними волоссям. "Доброго ранку," сказав він, відштовхнувшись від стіни і злегка вклонившись. “ Твій батько сказав мені, що ти вирушаєш в цю експедицію, щоб побачити слона, тому я подумав, що міг би, е-е, так би мовити, супроводжувати тебе. З твого дозволу.
  
  Маргарет довго мовчала, не знаючи, що відповісти. Тоненький голосок глибоко всередині неї хотів крикнути: “так, Так, звичайно. Куди б ти не пішла, я піду за тобою!" Але вона не наважується. Її самоповагу, її виховання, її почуття власної гідності не дозволили б цього. Чому цей чоловік, подумала вона, виділяється серед всіх інших? Він був гарний собою, але вона знала, що це не так. Здавалося, вона йому подобалася, але інші здавалися більш глибоко закоханими. Він здавався досить розумним, але час покаже. Вона знала —знала, що у нього є всі якості, які вона вимагає від чоловіка: доброта, весела вдача, любляча натура, готовність ділитися, готовність цінувати її думку, бажання і здатність ставити її вище всіх інших жінок або чоловіків, як вона поставила б його. . . .
  
  Про що вона думала?
  
  Звідки вона могла знати все це або хоча б частину цього про цю людину, якого ледве знала?
  
  Вона повинна твердо тримати голову під контролем свого серця. Якщо це була любов з першого погляду, вона не хотіла нічого подібного. Їй довелося відступити на крок і ще раз уважно подивитися, перш ніж вона дозволила б захопити себе геть.
  
  І все ж ...
  
  Момент затягувався, і Пітер виглядав все більш нервовим. "Я щось сказав?" запитав він. “Я був дуже сміливий? Чи повинен я принизитися?"
  
  "Ні, ні, зовсім ні", - сказала вона йому, збираючись з думками і відкладаючи їх у бік. “Я думала, що надіти. Як ти побачиш, я часто дивлюся в простір. Зазвичай я обмірковую, що надіти.
  
  "Ні слова більше", - сказав він їй. “Моя двоюрідна бабуся Доротея витрачає багато часу на обдумування того, що надіти, хоча в підсумку вона завжди одягає чорну тафту і капелюх, що нагадує бланманже. Чорне бланманже. Насправді, я вважаю, нуарманже.
  
  “Я думаю, було б здорово приєднатися до експедиції на Элефанту, - сказала вона йому, - хоча я нічого не знаю про це, крім того, що це острів. Там дійсно є слон?"
  
  “ Так я розумію. Професор Моріарті, хлопець, який організовує цю прогулянку, каже, що там є гігантська статуя слона. Мабуть, саме тому португальці назвали острів таким чином, хоча насправді тут немає живих слонів. Місцева назва острова - Гарапури."
  
  “ Гарапури? Здається, це означає "місто-фортеця".
  
  "Як скажеш", - погодився Пітер. “Несподівано корисно вивчати мову по військовому разговорнику. Хоча я не думаю, що на острові є фортеця або місто. Просто гігантська статуя слона. Але оскільки слон сам по собі досить великий, гігантський слон повинен вражати. А ще є печери, повні релігійних скульптур, які, мабуть, були вирізані з цілісного граніту в шостому столітті. Присвячені, я думаю, богу Шиві."
  
  "Я тремчу від передчуття", - сказала Маргарет. “Дай мені хвилину, і я буду з тобою. Я майже готова". Вона пішла в каюту і, вірна своєму слову, з'явилася знову трохи більше ніж через хвилину, поправляючи на голові занадто велику солом'яний капелюшок для засмаги під потрібним кутом.
  
  “ А що з леді Прісциллою? - Запитав Пітер. - Вона приєднається до нас?
  
  "Леді Прісцилла і її кавалер, лейтенант Уеллс, вирішили побродити по базарах Бомбея", - сказала вона йому. “ Якась місіс Бамбери, респектабельна леді, якій, мабуть, за п'ятдесят, буде супроводжувати їх в якості компаньйонки.
  
  "Ну що ж," сказав Пітер. - Якщо шановній пані Бамбери за п'ятдесят, то вона, безумовно, не допустить ніякого аморальної поведінки. Але чи можете ви бути впевнені, що їй не просто сорок дев'ять?
  
  "Яка приголомшлива ідея", - сказала Маргарет.
  
  OceanofPDF.com
  
  ДЕВ'ЯТНАДЦЯТЬ
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ЕЛЕФАНТА
  
  
  
  Про працелюбний ткач! Невидимий ткач! Пауза! Одне слово!
  Тканина в'яне? Який палац вона може прикрасити?
  До чого всі ці безперестанні праці? Говори,
  ткаля! Зупини свою руку!
  Герман Мелвілл
  
  
  
  GОстрів харапури являє собою базальтову плиту площею приблизно дві милі, розташовану в Оманській море в шести милях на північний схід від Бомбейської гавані. Десь у п'ятому столітті, можливо, під час правління Чандрагупти II, найбільшого з правителів племені Гупта, вправні ремісники вирубали ряд з'єднаних між собою печер, як великих, так і малих, в рідній скелі острова на висоті 250 футів над рівнем моря. Колони, що підтримували високі стелі печер, були вирізані на місці. Зображення бога Шиви в багатьох його іпостасях, воїна і хлібороба, творця і руйнівника, матеріального і неживого, чоловічої і жіночої статі, були висічені високим рельєфом на всіх поверхнях. Візуально потужні і, безсумнівно, красиві, печери Гарапури протягом більш ніж тисячоліття викликали благоговійний трепет і думки у всіх, хто їх відвідував.
  
  Португальці здобули острів султан Гуджарата в 1534 році і виявили поруч із місцем висадки гігантську кам'яну статую слона. І ось вони перейменували острів в Элефанту, як ніби тисячолітня історія могла бути перекреслена зміною назви. Слон упав і розламався на шматки, коли британці спробували переправити його в Англію в 1860-х роках, і до кінця дев'ятнадцятого століття він лежав біля берега в декількох великих шматках.
  
  Паровий катер "Эфрит" представляв собою катер з боковим колесом кольору манго, кабіною, яка займала більшу частину палуби, і величезним колісним кільцем посередині судна по лівому борту, подібного якому не бачили в європейських водах вже чверть століття. Вона лавірувала серед дау, ганджей, баглах, каиков, шлюпов і безлічі інших судів, пришвартованих навколо острова, і підійшла до причалу. Оглушливе виття і гуркіт її давнього крокуючого променевого двигуна затих тільки для того, щоб змінитися не таким гучним шипінням, коли капітан випустив велику струмінь пара, що було відображенням його радості від того, що ще одна подорож обійшлося без пригод.
  
  Двадцять дві людини різного зросту, віку, статі і в костюмах зійшли на берег і зібралися навколо свого фактичного керівника групи та організатора експедиції, професора Джеймса Моріарті, біля підніжжя сходів, що ведуть вгору по схилу пагорба до печер. Незабаром після цього з надр човни з'явився загін носильників тубільців в дхоті, шестеро з них несли великі плетені кошики для пікніка, а двоє тягли похідну піч з листового металу, підвішену між ними на жердинах. Загін почав підніматися по сходах у супроводі невисокого чоловіка в костюмі в чорно-білу клітинку. Відразу за ними увійшли троє чоловіків з персоналу їдальні "Імператриці", одягнені в бездоганно білі куртки безрозмірного розміру, з обробними ножами, віночками, половниками, сервіровок виделками та іншими службовими приладдям.
  
  "Наш обід відправляється попереду нас", - сказав Моріарті, вказуючи на що проходять кошика і команду. "Незабаром ми підемо за вами". Він зітхнув і взяв лекторську позу. "Хоча це місце відоме як "Місто печер', на острові всього вісім основних печер", - сказав він групі. “Вони утворюють складний комплекс внутрішніх двориків, гротів, святилищ, внутрішніх келій. Я багато читав про них, і я постараюся дати вам короткий пояснення того, що ми бачимо по ходу справи ". Він поправив пенсне і оглянув присутніх. "Я бачу, тут є джентльмен, який, судячи з його місцевої одязі, можливо, краще за мене здатний пояснити релігійне значення цих зображень, можливо, він хотів би прокоментувати?"
  
  Невисокий темношкірий чоловік у білій курта і темно-червоному тюрбані відважив витончений полупоклон, коли решта повернулися, щоб подивитися на нього. "Я маю честь бути Мамарумом Сатроу, скромним попутником в подорож відкриттів", - сказав він високим, чистим голосом. "По релігії я зороастрієць і мало що знаю про зображення богів хінді, за винятком того, що вони висловлюють глибокі релігійні та філософські концепції, що охоплюють історію, мистецтво і мораль".
  
  "Де ваш колега, професор, е-е, Демартинью?" Запитав Пітер Коллінз.
  
  "У нього розлад шлунка", - пояснив Сатроу. "Він дуже хотів приїхати, але відчував, що не вартий зусиль, пов'язаних з такою експедицією".
  
  Зрозуміло, " сказав Пітер.
  
  "Бідолаха", - сказала Маргарет. "Це, безумовно, варто чиїхось зусиль".
  
  Моріарті тричі ляснув у долоні, освячений століттями способом виганяючи демонів і привертаючи увагу. "Давайте зараз піднімемося по стежці і почнемо наш візит до печери", - сказав він. “Я не буду благати вас залишатися разом; ви не діти, можете бродити, де хочете. Однак я нагадаю вам, що ланч-пікнік залишиться за основною компанією. І коли ви почуєте свисток човна через чотири з половиною години, було б непогано повернутися в док з розумною швидкістю ".
  
  Маргарет і Пітер повільно піднімалися по сходах, не розмовляючи, дозволяючи іншим людям проходити повз них по шляху нагору. Вони виявили, що їм є про що не говорити. Маргарет тримала Пітера за руку, поки вони піднімалися по сходах, і міркувала про правильності того, що відбувається. Вона тримала за руки багатьох молодих людей — ну, досить багатьох, хоча і не була впевнена, які були стандарти, і вони були холодними і липкими, ті, які не були гарячими і пітними. Але рука Пітера була сильною, надійною і доброзичливою (дружньому?), і чомусь здавалося правильним, що вона тримає її. Вона йшла поруч з цілим рядом молодих людей і відчувала, в кращому випадку, смутний інтерес до тих аспектів життя, статурі, поглядам і розумовим процесам, які відрізняли їх від молодих жінок. Але вона відчувала майже відчайдушне бажання дізнатися про все, що тільки можна, про це молоду людину з кролячим личком, який піднімався по сходах поруч з нею, насвистуючи "Котячою ходою" з "Піратів Пензанс".
  
  
  
  "Вони піднімаються!" Прошепотів Маммер Толливер, виглядаючи з-за входу в печеру і спостерігаючи, як туристична група піднімається по сходах. "Нам краще поквапитися!" Він обернувся і побачив, що троє супроводжували його носильників кинули свої справи і запитально втупилися на нього. “ Ви, негідники, не говорите по-англійськи, чи не так? Толливер підбіг назад до того місця, де вони стояли. “Дурний я. Ось, давай поставимо цю статую назад в кут". Він зробив руками піднімають і відразливі руху. Місцеві носії пішли його мімічним інструкцій і підняли покриту гіпсом мідну копію Королеви Ламапура, нині відому як Леді Лакхнау, і засунули її глибоко в порожню нішу уздовж стіни печери. Для людини, що розбирається в індійському мистецтві та артефакти, вона стилістично відрізнялася від оточуючих її творів мистецтва так само, як Рембрандт від да Вінчі, але найближчий фахівець з таким розбірливим поглядом перебував на кафедрі антикварних досліджень Бомбейського університету, приблизно в п'ятнадцяти милях звідси, і його думки не запитали.
  
  "Це чудово", - сказав ряджений, роблячи руками універсальний знак, що означає "це прекрасно". Поки носильники байдуже спостерігали — вони вже давно перестали намагатися зрозуміти, чому божевільні європейські туристи роблять що—небудь з того, що вони роблять, - він видерся на виступ, дістав з однієї кишені маленький пакетик швидковисихаючого цементного порошку, а з іншого флакон з водою, налив воду в порошок і розмішав його, щоб вийшла густа біла слиз. Він нахилив статуетку і завдав слиз під неї і по всьому низу. Потім він зістрибнув з карниза, дістав маленьку щітку і почистив підлогу, зібравши пил в маленьку миску. Потім він здув пил на статую. Хоча його бліде білизну неможливо було повністю замаскувати, це надавало йому видимість віку і сталості. Це виглядало інакше, ніж інші зображення в маленькій печері, але різниця полягала не в тому, що він був тут всього-навсього останні десять хвилин.
  
  "А тепер швидко!" - сказав ряджений, роблячи руками растирающее рух. "Повертаємося в головну печеру, і давайте займемося тим, що допоможемо іншим розпакувати кошики з обідом і облаштуватися".
  
  
  
  Гості з "Імператриці" розтягнулися по сходах, що ведуть до печер, приблизно в 250 метрах над сходовим майданчиком. Зграйка краснолицых мавп носилася по скелях, щоб поговорити з ними і вимагати відповідного частування, коли вони доберуться до вершини. Коли не було запропоновано ні їжі, ні блискучих іграшок, мавпи насварили прибулих і пішли так само, як і прийшли, за винятком двох, які влаштувалися, одна на плоскому камені над входом в печеру, а інша на кам'яному стовпі на галявині, откинулись на задні лапи і втупилися на відвідувачів, нерухомі, як статуї їх первісного мавпячого бога.
  
  Велика частина групи Імператриці вирушила з професором Моріарті в центральну печеру з кам'яними колонами, і він зібрав їх перед триголовий статуєю заввишки двадцять футів, відомої як Трімурті. Моріарті запалив мідну масляну лампу у вигляді яблучко, яку ніс із собою, і направив промінь на голови присутніх, опинившись так високо над їх власними головами. Він пояснив, що вони представляли три основних аспекти божества, яким був Шива: Господа Брахму-творця, Господа Вішну-зберігача та Панове Шиву-руйнівника. Це викликало жваву дискусію про те, як бог може бути усіма трьома, та ще й з трьома окремими іменами.
  
  "Ніщо не викличе такого веселощів і невіри в чоловіка, як релігія іншого чоловіка", - сухо сказав Моріарті. "І це стосується будь-якого чоловіка, який розглядає вірування будь-якого іншого чоловіка або жінки".
  
  Маргарет і Пітер сиділи зовні однією з найбільших печер, в тіні її високого склепінчастого стелі, тримаючись за руки, не звертаючи уваги на інших, і тихо розмовляли про щось, чого пізніше вони так і не змогли пригадати. Через деякий час, коли звуки розмови зсередини стали тихіше, вони встали.
  
  "Може, прогуляємося?" запитав Пітер.
  
  "Давай". Маргарет поправила капелюшок і разгладила спідницю.
  
  Вони бродили по залу, зупиняючись, щоб помилуватися тієї чи іншої різьбою, яка майже безперервно прикрашала стіни, розмовляючи про те та се.
  
  "Так ти збираєшся пробути в Лондоні деякий час?" Маргарет запитала недбало.
  
  "Наскільки я знаю", - сказав він їй. І потім, після ретельно продуманої паузи: "А ти?"
  
  “Мій батько поїде в замок Фитцробертс, штаб-квартиру шотландських улан за межами Килмарнока. Але спочатку він планує провести пару тижнів у Лондоні, зайнятися сімейними справами. Я подумувала запитати його, чи можу я залишитися. Впевнена, моя тітка Констанс була б рада прийняти мене. У неї будинок в Белгрейвии.
  
  "Я думав взяти відпустку після того, як відзвітую", - сказав Пітер. "У мене попереду місяць або близько того".
  
  "Правда?" - запитала Маргарет.
  
  Вони зупинилися перед витончено вирізаною рельєфною фігурою на лівій стіні. На ній був зображений танцюючий чоловік самовдоволеного виду. У нього була загадкова посмішка на обличчі і додаткова рука, яка була витягнута над головою і тримала щось схоже на маленьку людину. Навіть з третьої рукою він виглядав реалістичним і енергійним, наче міг би зіскочити зі стіни і приєднатися до них, якщо б захотів. Якщо, можливо, він знаходив їх такими ж цікавими, як вони знаходили його.
  
  "Вражаюче," сказав Пітер.
  
  "Красиво," погодилася Маргарет. “ Але незбагненно. З такою великою кількістю цього мистецтва у вас виникає відчуття, що воно покликане передати якесь глибоке почуття або розповісти по-справжньому значиму історію, але це історія когось іншого, і ви не повинні її розуміти ".
  
  "У мене дійсно таке почуття", - погодився Пітер. “Але я відчував те ж саме весь тиждень, поки був у Флоренції, розглядаючи шедеври епохи Відродження. Я змирився з тим фактом, що я повинен просто насолоджуватися образотворчим мистецтвом, не сподіваючись зрозуміти його. А потім була опера, на яку я пішов. Туга. Я не зрозумів ні слова. Це було так, як ніби це було іноземною мовою ".
  
  Маргарет придушила смішок. "Міщанка!" пробурмотіла вона.
  
  
  
  Після більш ніж двогодинного огляду печер нескінченного насолоди і вічних мук, обителі чоловічої сили і вічного жіночого початку, живого втілення Шиви, вічного неживого аватара божества, Моріарті і його послідовники повернулися в головний грот і виявили, що кошики для пікніка розпаковані, шість легких столів накриті і оточені брезентовими складними стільцями, сервірувальні столики зрушені разом і завалені продуктами англо-індійського виробництва: смаженими курчатами цілком і курчам тандурі., запечена бараняча нога і обсмажені баранячі кубики на шпажках, три різних види чатні, рис басматі з йогуртом, пюре з баклажанів, нан-хліб і багато іншого. Двоє офіціантів з сліпучими усмішками стояли за столами в своїх білих фартухах. Третій знімав з похідної плити нові тарілки з гарячою їжею, в той час як група вишикувалася в чергу і потягнулася за тарілками. З моря подув прохолодний бриз, і всі погодилися, що бродити по печерах, розглядаючи кам'яні статуї, може здатися жахливо гарною ідеєю.
  
  Генерал Сент-Ів і два його ад'ютанта, полковник Морсі, у якого талія була ширше, а обличчя червоніє, ніж на початку поїздки, і майор Сэндиман, у якого вуса були гущі, а вираз обличчя більш суворим, сиділи за столом з полковником Мораном і професором Моріарті, обговорюючи за їжею індуїстське мистецтво та інші теми, що представляють взаємний інтерес.
  
  Полковник Моран почекав, поки, на його думку, настане слушний момент, щоб закинути наживку. Коли темп поїдання сповільнилося, а інші почали виявляти неспокій, він почав. "Я так розумію, що в однієї з цих печер є різьба більше, е-е, якщо можна так висловитися, чуттєвого характеру", - сказав він, нахиляючись вперед і кажучи довірчим тоном.
  
  "Це так", - сказав професор Моріарті, закидаючи гачок. “У книзі в корабельній бібліотеці вони згадувалися. Не вдаючись у подробиці, звичайно".
  
  "Я б не проти вдарити їх декко, якщо це можна зробити, не образивши інших", - сказав Моран.
  
  "Це було б дуже цікаво", - погодився Моріарті. "Я розумію, що різьба має глибоке релігійне значення, навіть якщо на наш погляд вона здається трохи, ну, ризикованою".
  
  "Ви говорите, релігійне значення?" запитав Сент-Ів.
  
  “ Так мені вже говорили.
  
  "Мені здається," прокоментував Сент-Ів, "що все на цьому чортовому субконтиненті має релігійне значення, навіть ці кляті комахи".
  
  "У мене самого було схоже почуття", - зізнався Моріарті. "Але це, безумовно, допомогло б нам краще зрозуміти різні народи Індії, якби ми мали більш глибокі знання про їх традиційних віруваннях і релігійних практиках".
  
  "Вірно," погодився Сент-Ів.
  
  "Зрештою," додав Моріарті, " незважаючи на образ 'бідного, неосвіченого язичника', який намагаються створити охоронці британського панування в Індії була високорозвинена цивілізація в ті часи, коли жителі Британії ще фарбувалися в синій колір і поклонялися деревам. Наше панування над Індією - результат більш досконалого зброї, а не вищої культури ".
  
  Моран кинув на професора швидкий застережливий погляд. Зараз був не час для невеликої тиради Моріарті про пороки сучасного суспільства або просто про те, хто кого назвав нецивілізованим. "Можливо, нам варто піти подивитися на цю різьбу прямо зараз, якщо ми збираємося йти", - сказав він, вирішивши знову повернути розмову в потрібне русло. "Тоді ми зможемо повернутися до того часу, як всі інші закінчать їсти".
  
  "Це може бути цікаво", - погодився Сент-Ів, відсуваючи стілець. "Ви знаєте, де знаходиться ця конкретна кімната, професор?"
  
  "Я думаю, що так", - сказав Моріарті. “ Ми спробуємо це зробити. "Він знову запалив олійну лампу, і, намагаючись якомога менше метушитися, маленька група залишила своїх товаришів і попрямувала назад до печери.
  
  Ряджений приєднався до групи, коли вона покидала печеру велику, і Моріарті представив його іншим як "мого друга містера Толливера, торговця індіанськими дивинами".
  
  "Ат прав", - погодився буркотун. "І чим цікавіше, тим краще, - кажу я".
  
  Моріарті провів групу через не зовсім лабіринт маленьких кімнат, гротів і сполучних коридорів до печери з високим вузьким отвором назовні, впускати широкий промінь світла, який поширювався по кімнаті з настанням дня.
  
  "Я вважаю, що це воно, друзі мої", - сказав Моріарті, обводячи кімнату променем свого ліхтаря. Здавалося, що тут більше незакінчених стін, ніж у більшості інших приміщень. Але різьба, яка там була, була добре і ретельно виконана справжнім художником з почуттям людської подоби. На дальній стіні висіла серія зображень сильних чоловіків і гнучких жінок, або, можливо, одних і тих же сильного чоловіка і гнучкої жінки, зайнятих еротичним фліртом творчого і спортивного характеру, що приймають пози, про яких середній європеєць ніколи не замислювався, і кілька таких, які він або вона могли б неможливими.
  
  "Ну, от ви й прийшли, джентльмени", - сказав Моріарті. “Люди, які збудували це, мали освічене ставлення до чуттєвих аспектів людських відносин півтори тисячі років тому. Вони зобразили тут дії, назви яких нам було б незручно визнати ".
  
  "Я б вважав за краще не знати назви цього", - сказав полковник Морсі, вказуючи на вирізану з дерева пару, особливо химерно переплетене. "Це виглядає хитромудро і не доставляє особливого задоволення".
  
  "Я б вважав за краще не знати імен жодного з них", - сказав майор Сэндиман, який стояв по стійці смирно і рішуче дивився прямо перед собою. Де, як виявилося, був висічений високий рельєф, що зображає жіночу ногу, обвиту навколо чоловічого торсу, пальці ніг радісно направлені до стелі. "Джентльмен так не робить!"
  
  "Ти не жартуєш, Коув?" заінтриговано запитала мама Толливер. - А що ж тоді робить джентльмен?
  
  Полковник Моран заглянув в нішу в стіні трохи далі. "Будь я проклятий!" вигукнув він. “ Принеси сюди лампу, будь ласка.
  
  "Звичайно". Моріарті підійшов до Морана з лампою. "Що ти знайшов?"
  
  “ Посвіти туди, в ту нішу. Він стиснув губи і втупився на підсвічену статую в ніші. "Будь я проклятий, якщо це не схоже на кам'яну копію тієї статуї, з якою ви, уланские панове, ходіть обідати", - сказав він, повертаючись до генерала Сент-Вербу.
  
  "Ну-ка, що це?" Зажадав полковник Морсі, розгортаючись і прямуючи туди, де стояли Моріарті і Моран. “Статуя, що нагадує Леді Лакхнау? Хіба це не було б здорово? Можливо, ми зможемо з'ясувати що-небудь про її походження, якщо це так."
  
  "Було чимось на зразок таємниці, звідки вона взялася", - сказав бригадний генерал Сент-Ів, підходячи, щоб оглянути статую. “Хммм. Цікаво. Це дійсно схоже на неї, принаймні, зовні, я визнаю.
  
  Той, що бурмоче протиснувся ліктем між чоловіками і, примружившись, подивився на статую, яку він встановив в цій самій ніші лише дві години тому. "Ну, будь я проклятий, якщо це не Танцює Лялечка Фатіма", - вигукнув він.
  
  "Ви знаєте цю статую?" - запитав Сент-Ів.
  
  "Не ця сама, звичайно", - пояснив скоморох. “Але у мене в трюмі корабля є пара сотень точно таких же, як у неї. Тільки зроблені з чистої міді. Я називаю її "Фатіма -танцююча лялечка' і планую продавати їх туристам в Лондоні, Брайтоні і тому подібне ".
  
  "Пара сотень?" роздратовано запитав майор Сэндиман.
  
  "Я б узяв більше, якщо б міг", - сказав блазень. "У останньої порції не було нічого плоского".
  
  "Остання партія?" запитав майор Сэндиман, виглядаючи ще більш роздратованим.
  
  "Ви говорите, що називаєте її Фатімою'? " запитав Сент-Ів. "Чи означає це, що ви не знаєте справжнього походження статуї?"
  
  "О, звичайно, знаю", - безтурботно відповів балагур, "але я не міг би називати її по імені, чи не так?"
  
  "Чому це?" - запитав полковник Морсі.
  
  “Ну, мораль середнього класу, ось чому. Мораль середнього класу не зазнала нічого подібного".
  
  "Невже?" - запитав професор Моріарті. "Значить, ми дивимося на аморальну статую?"
  
  "Наскільки я розумію, аморальність криється в очах тих, хто дивиться на статую, а не в самій Шльондрі з Хаджипура", - сказав Толливер, випростуючись і самовдоволено оглядаючи групу, що оточувала його.
  
  Майор Сэндиман поморщився. "Ви говорите, 'Хаджипурская повія"?
  
  "Не я", - пояснив ряджений. “Я цього не говорив. Але вони дали мені зрозуміти, оскільки постачають мене подібними речами, що ця леді, — він вказав великим пальцем на статую, — богиня того, що ви могли б назвати 'дамами вечора'. Якщо ти розумієш, що я маю на увазі.
  
  “ Їх богиня? - Перепитав генерал Сент-Ів. “ Ця статуя?
  
  “Так, сер, саме так. Приносить їм успіх і, е-е, клієнтів, та забезпечує їх безпеку. Принаймні, так мені сказали. У задній кімнаті кожного борделю від Йезда до Рангуна є бронзова копія цієї леді. Принаймні, так мені сказали.
  
  "Це наводить на роздуми поза", - додав Моріарті, уважно роздивляючись статую крізь пенсне. "Нагадують пасивно-чутливі пози, описані в Камасутрі".
  
  Майор Сэндиман насупився. - Кама...
  
  “ Стародавнє індійське керівництво, е-е, занять любов'ю. Дуже повчально, принаймні, так вони кажуть, " сказав йому Моріарті.
  
  "І у вас є бронзові копії цієї самої статуї?" - запитав задумливий полковник Морсі у рядженого.
  
  "Коли ми повернемося на корабель," сказав йому ряджений, "ти можеш прийти випити декко в годину і подивитися сам".
  
  "Так," сказав полковник Морсі. “ Це було б здорово.
  
  
  
  Коли Пітер і Маргарет попрямували назад до парового катера, біля підніжжя сходів стояв чоловік, який струшує ворсинки з лацканів свого білого лляного піджака. Він підняв очі, коли вони проходили повз, і зняв капелюха. "Вибачте, - сказав він, - але ви інспектор Коллінз?"
  
  Пітер повернувся до нього. "Я безумовно той самий", - зізнався він. "Що я можу для вас зробити?"
  
  Чоловік перевів погляд з Пітера на Маргарет і назад. "А..." сказав він.
  
  "Все в порядку," запевнив його Пітер. “ Ця леді зі мною.
  
  "Тоді гаразд", - сказав чоловік. Він дістав з кишені конверт і простягнув його Пітеру. "Від Ейч", - сказав він. "Терміново".
  
  "А!" - сказав Пітер.
  
  "Приємно було познайомитися з вами", - сказав чоловік, похитуючи капелюхом в кожну з них. “ До речі, мене звуть Фиттс. "Нахлобучив капелюх назад на голову, він повернувся і вистрибом подався з причалу туди, де була пришвартована маленька човен. Він стрибнув у воду, відчалив, підняв вітрило і помахав їм одним безперервним рухом, а потім човен зловила вітер і легко відчалила від причалу.
  
  Маргарет схопила Пітера за руку. “ Так ви інспектор, - сказала вона.
  
  "Я теж", - визнав він. “Ми всі інспектори, за винятком тих з нас, хто є скаутами, окружними інспекторами або комісарами. Але їх всього троє".
  
  "Х", - сказала вона.
  
  "Мій бос", - сказав він їй. "Його титул - вельмишановний пу-ба".
  
  "Скорочене ім'я".
  
  "Так".
  
  "Чи Не краще тобі розкрити цей лист?" Запитала Маргарет. "Або ти тактовно чекаєш, коли я піду?"
  
  "Будь ласка, не йди", - сказав Пітер. "Ніколи не йди". Він розірвав конверт і дістав складений аркуш паперу. На мить він зупинився, дивлячись на Маргарет, яка очікувально визирала з-за його плеча.
  
  "Я не буду дивитися", - сказала вона і відвернулася.
  
  "Я не думаю, що це буде мати значення", - сказав він їй. Він розгорнув папір. "Поглянь", - сказав він.
  
  Вона обернулася і подивилася. Вона побачила безладну купу листів. Акуратно розкладені, але, тим не менш, безладні:
  
  
  
  GSJCA
  
  
  QTMAW
  
  
  РХКГХ
  
  
  ONBFR
  
  
  RWRGN
  
  КВХРЕ
  
  
  ОКФАБ
  
  
  GXCTF
  
  
  BFSTN
  
  
  DXGRH
  
  ОУМММ
  
  
  LEOTB
  
  
  RBTHM
  
  
  JRHAF
  
  
  МЛОЕВ
  
  ЭПРИК
  
  
  TQLYE
  
  
  ОФКДЛ
  
  
  ТМЛОУ
  
  
  ВЕОБК
  
  QVQCB
  
  
  KTRRH
  
  
  LRQDW
  
  
  GPLTC
  
  
  PMRWR
  
  TCHVM
  
  
  ФОРХР
  
  
  XQPNB
  
  
  ПРИЗ
  
  
  
  
  
  "Що ж", - сказала вона. “Дуже інформативно. Якийсь код, без сумніву".
  
  "Це зроблено так званим шифром Плейфера", - сказав він їй. “Безпечно і просто у використанні. Мені доведеться почекати, поки ми повернемося на корабель, щоб перевести це".
  
  "Я думав, ти сказав, що це просто".
  
  "Простий, але віднімає багато часу", - пояснив він. “І в ньому використовується ключове слово, яке час від часу змінюється. Мені доведеться пошукати на кораблі".
  
  "Про", - сказала вона, виглядаючи розчарованою.
  
  "Напевно, це досить нудно", - сказав він їй. “Зазвичай такі речі такими бувають. Звичайно, міркував він, коли вони не нудні, вони, як правило, дійсно дуже захоплюючі".
  
  OceanofPDF.com
  
  ДВАДЦЯТЬ
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ЦІЛИЙ РЯД РЕЧЕЙ
  
  
  
  Щаслива думка
  Світ так сповнений різних речей,
  я впевнений, що ми всі повинні бути щасливі, як королі.
  Роберт Луїс Стівенсон
  
  
  
  Хитрий Дивак увійшов у зал очікування другого класу чимось середнім між швидкою ходою і легким галопом і зупинився біля столика Піна. Його дихання було прискореним, а особа раскраснелось. "Я бачив його", - видихнув він.
  
  "Дихай глибше," сказав Пін. “ Розслабся. Тобі ніколи не слід бігати на борту корабля; так сказано у всіх книгах. Сідай. Дозволь мені налити тобі чашку чаю.
  
  Опустившись в крісло, Дивак приклав руку до грудей і зробив кілька повільних глибоких вдихів. "Він повернувся на корабель", - сказав він.
  
  Пін закінчила розливати чай і обережно поставила чайник. “ Хто це?
  
  “ Хто ж ще? Професор Моріарті.
  
  “ Звичайно, він тут. Де ж йому ще бути? "Імператриця" ось-ось покине порт.
  
  “Так, але він дійсно тут. Я бачив його. Він виходив з цього старого вантажівки з бічними колесами. Я не думаю, що він бачив мене".
  
  "Ти впевнений, що це був він?"
  
  "Високий хлопець, стоїть прямо, як ліхтарний стовп; головатий, в окулярах, що стискають ніс; глибоко посаджені очі, холодні, як блакитний лід, виглядають так, ніби можуть прочитати, про що ти думаєш, і їм це не дуже подобається; верхівка; палиця з золотою ручкою".
  
  “Це вдалий опис професора Моріарті. Він вас знає?"
  
  "Я так не думаю, але вони кажуть, що професор знає все".
  
  Очі Піна розширилися, і він, здавалося, хотів щось сказати, але утримався.
  
  До столика підійшов офіціант, зупинився, привітався, поклонився з підлесливих виглядом і побажав дізнатися, чи не бажають господарі принести їм що-небудь ще, щоб вони могли скуштувати, якщо це буде завгодно вашій милості.
  
  Вони сказали "ні". Офіціант підвівся і пішов.
  
  "І тому ти втікав?" Запитав Пін.
  
  "Насправді..." - розгублено сказав Дивак. "Насправді я заблукав".
  
  "Загубився?"
  
  "Ну, це великий корабель", - сказав він, захищаючись.
  
  Пін кивнув і провів рукою по своїм гладким, чорним, доглянутим волоссям. “ Отже, професор повернувся, - сказав він. “ Де він був?
  
  "Він був з групою людей, що дивилися на слонів, ось що вони мені сказали".
  
  "Слони?" Запитав Штир, раптово насторожившись. "Можливо, для перевезення золота?"
  
  "Я думав про це, я так і зробив". Він перевів подих і додав: "Ось чому я тікав".
  
  "А!" - сказав Пін, а потім поринув у замислене мовчання.
  
  Щеня Кулі підійшов до столу і приєднався до них, глибоко засунувши руки в кишені світло-сірих фланелевих штанів. “ Як ти? - запитав він. “ Я подумав, вам, можливо, буде цікаво дізнатися, що професор повернувся на корабель.
  
  Пін вийшов з задуми і пильно подивився на своїх товаришів. "Я тільки що почув", - сказав він Цуценяті. "Пішов дивитися на слонів, так?"
  
  "Я цього не чув", - сказав Кулі. "Я чув, що він був на якомусь острові і розглядав статуї".
  
  "Може бути, - припустив Хитрий Дивак, "це були статуї слонів".
  
  Довгий, жалібний звук корабельного гудка рознісся по кімнаті.
  
  "Ми збираємося залишити Бомбей", - сказав Пін. “Спустися вниз і час від часу проходь повз двері золотого сховища. Якщо капітан дійсно так вірний, як кажуть, у тому, що стосується відкриття зовнішньої двері, як тільки ми покинемо порт, ви повинні дещо побачити.
  
  "Абсолютно вірно", - сказав Дивак. "Що я шукаю?"
  
  Пін вишкірив щільно стислі губи. "Золото," сказав він.
  
  
  
  Був ранній вечір, коли Эфрит повернув гостей Елефанти на їх корабель, і імператриця Індії вже готувалася до відплиття. Вантажні люки були закриті і задраєні, скарбник турбувався про декількох ще не повернулися пасажирів на борт були доставлені останні запаси прісної води, а заміна екіпажу була одягнена в свіжу форму та дано відповідні інструкції.
  
  Маргарет і Пітер чинно потиснули один одному руки, хоча, можливо, їх руки залишалися разом довше, ніж хто-небудь з них чекав, і розділилися в головному коридорі, щоб повернутися в свої каюти. Маргарет відчинила двері у свою каюту, побачила, що леді Прісцилла ще не повернулася, і кинулася на ліжко, щоб подумати про життя. У своїй каюті Пітер сів за маленький письмовий стіл і, щосили намагаючись не допустити, щоб образ Маргарет витав у повітрі у нього перед очима, дістав кишенькове видання "Британської поезії" Таушница з бічної кишені своєї валізи і перегорнув його.
  
  З допомогою складного процесу, розробленого якимось клерком в бюро кодування, якому ніколи не доводилося розшифровувати повідомлення, ніби на карту було поставлено щось більш важливе, ніж його обід, Пітер визначив, що четверте слово у вірші Драйдена повинно було стати ключовим словом для шифру. Подивившись його, він виявив, що це слово було "Клеопатра". Пітер намалював на аркуші паперу алфавітну сітку розміром п'ять на п'ять, починаючи з літер з "Клеопатри", дістав листа з кишені і розгладив його на столі:
  
  
  
  GSJCA
  
  
  QTMAW
  
  
  РХКГХ
  
  
  ONBFR
  
  
  RWRGN
  
  КВХРЕ
  
  
  ОКФАБ
  
  
  GXCTF
  
  
  BFSTN
  
  
  DXGRH
  
  ОУМММ
  
  
  LEOTB
  
  
  RBTHM
  
  
  JRHAF
  
  
  МЛОЕВ
  
  ЭПРИК
  
  
  TQLYE
  
  
  ОФКДЛ
  
  
  ТМЛОУ
  
  
  ВЕОБК
  
  QVQCB
  
  
  KTRRH
  
  
  LRQDW
  
  
  GPLTC
  
  
  PMRWR
  
  TCHVM
  
  
  ФОРХР
  
  
  XQPNB
  
  
  ПРИЗ
  
  
  
  
  
  
  Повільно і ретельно він вивів відкритий текст повідомлення над зашифрованим текстом:
  
  
  
  ІНФОРМАЦІЯ ПРО
  
  
  МАНТВ
  
  
  ERIFI
  
  
  ЕСТА
  
  
  ТХ - ТУ
  
  GXGEX
  
  
  ДІЯТИ
  
  
  IVEAG
  
  
  АЙНБУ
  
  
  ТВЕР
  
  ЭЙСУН
  
  
  Очистити
  
  
  ТРАНС
  
  
  ФЕРКА
  
  
  NCELX
  
  Світлодіодний індикатор
  
  
  РНОУЛ
  
  
  EAVEC
  
  
  АНСЕЛЬ
  
  
  XLEDI
  
  MXMED
  
  
  ИАТЕР
  
  
  ПОВОРОТ
  
  
  ТОКАЛЬНЫЙ
  
  
  ВИРІЗАТИ XT
  
  AOFXF
  
  
  КРИЖАНИЙ
  
  
  ЗАВДАННЯ
  
  
  ЭДСИ
  
  
  
  
  
  
  
  
  Або, прибравши нулі і розставивши відповідні інтервали і знаки пунктуації, він читав:
  
  Інформатор підтверджує, що бандити знову активні, але
  де саме, незрозуміло. Переклад поки скасовано,
  відпустку скасовано. Потрібне негайне повернення в офіс в Калькутті
  .
  
  
  
  Переписуючи чітку версію, Пітер почув, як заводський гудок протрубив скорботне прощальне послання місту Бомби. Він припускав, що міг би допливти до берега вплав, але це здавалося трохи радикальним. Наступним місцем, де він міг би покинути корабель, був Суец, приблизно через п'ять днів. Мисливцям за головорізами просто доведеться ще трохи обійтися без нього. Він подумав про телеграмі, яку хотів би відправити з Суеца: "ВАМ ВСЕ ЩЕ ПОТРІБНО, ЩОБ Я ЗУПИНИВ ЦЮ МОЛОДУ ЛЕДІ ... "
  
  Ні, він не припускав, що насправді відправить саме це.
  
  
  
  "Імператриця Індії" вийшла з гавані Бомбея в супроводі двох парових фрегатів Королівського військово-морського флоту і строкатою флотилії вітрильних суден. Леді Прісцилла повернулася в свою каюту розчервоніла і щаслива і наполягла на тому, щоб розповісти Маргарет все про своїх денних пригоди з лейтенантом Уеллсом і дивно короткозорою місіс Бамбери, яку набагато більше цікавили покупки на базарі, ніж супровід двох своїх підопічних.
  
  Цікаво, подумала Маргарет, що у неї зовсім не було бажання розповідати леді Прісциллі про Пітер Коллінз, хоча його образ витіснив більшість інших думок з її голови. Справа була не в тому, що вони з Прісциллою не були такими близькими подругами, хоча насправді це було не так, а в тому, що вона не хотіла ділити Пітера ні з ким, навіть на словах, поки немає.
  
  
  
  Професор Моріарті дістав з кишені жилета пенсне, протер скло шматком фланелі і поправив їх на переніссі. "Я думаю, все пройшло добре", - сказав він.
  
  "Ви робите?" Запитав Моран, оглядаючи зал очікування першого класу і підкликаючи офіціанта.
  
  Моріарті кивнув. "Ми посіяли насіння", - сказав він. "Воно проросте і перетвориться в гіркий бур'ян".
  
  Полковник Моран подивився на свого супутника з удаваним захопленням. "Боже, як ти вмієш говорити", - сказав він. "Дійсно, 'гірка трава'. І яку нам від цього користь?"
  
  Моріарті відкинувся на спинку стільця і подивився на Морана поверх свого пенсне. “У нас з вами, “ сказав він, - різні підходи до навколишнього нас світу. Давайте візьмемо, наприклад, питання спілкування з іншими чоловіками. Ми обидва спробували б переконати їх виконати наше прохання, але ви вдарили їх тупим предметом по голові або пригрозили їм, в той час як я б використовував чудові знання і те, що американський філософ Вільям Джеймс назвав би 'психологією".
  
  Моран насупився. "Це що, якась образа?" запитав він.
  
  "Зовсім ні", - запевнив його Моріарті. “Я думаю, те, що я коментую, - це різниця в поглядах. Я не сумніваюся у вашому вродженому інтелекті. Наскільки я пам'ятаю, ви досить непогано заробляли на життя, граючи в карти протягом декількох років, а це вимагає тонких інтуїтивних математичних навичок і кмітливості.
  
  "Це так", - погодився Моран. “Але, коли це можливо, я віддаю перевагу прямий підхід. Я визнаю це. Для мене немає сенсу робити інакше".
  
  Офіціант з добре вимитим обличчям, одягнений в нову бездоганно білу форму, підійшов до столика, вклонився, трохи подобострастничал і прийняв їх замовлення: джин з тоніком для Морана і коньяк для Моріарті.
  
  "Персонал став трохи підлесливих, ви помітили?" Запитав Моран. "Це все 'сахибу сподобається це?' або 'Можу я принести сахибу це?' або 'Дозвольте мені почистити куртку сахіба, будь ласка" або "Для мене було б честю начистити чорні черевики сахіба'. Це ті нові люди, які піднялися на борт в Бомбеї. І у всіх у них на обличчях ця посмішка, яка не є посмішкою ".
  
  "Ймовірно, їх найняли тільки для цього перельоту," припустив Моріарті, " і вони сподіваються зберегти свою роботу після однієї поїздки. Навіть мізерна зарплата, яку англо-азіатська Star line пропонує своїм офіціантам і стюардам, ймовірно, втричі перевищує те, що вони могли б заробляти вдома. Якщо, звичайно, вони взагалі зможуть знайти роботу ".
  
  "Ну, всі ці поклони і дряпання — вони змушують мене нервувати", - сказав Моран.
  
  Моріарті усміхнувся, коли офіціант приніс напої, трохи вклонився і пішов. "Поворот", - сказав він. "Впевнений, ти змушуєш їх нервувати".
  
  Маммер Толливер з'явився біля столу в новенькому костюмі різних кольорів — в основному сірого і зеленого — і осідлав стілець. "Добрий вечір", - сказав він. “ Я хочу попросити вас про послугу, професор.
  
  "Якщо в моїй владі надати це вам," сказав йому Моріарті, "то це ваше".
  
  "Що?" запитав Моран з удаваним подивом. “ Навіть не знаючи, що це таке?
  
  "Містер Толливер не зловживав би моєю довірою", - сказав Моріарті. “Не більше, ніж я б зловживав його довірою. Зрештою, є честь серед, е-е, близьких друзів". Він знову повернувся до бормочущему. “ Що тобі потрібно?
  
  "Ну, справа ось у чому, професор", - сказав Толливер, виглядаючи трохи збентеженим. "Ви чули, що через день або близько того вони відкривають бальний зал?"
  
  "Ні", - сказав йому професор. "Я не чув".
  
  “Ну, так і є. Вони ремонтували підлогу, укладали новий паркет і все таке, і тепер вони закінчили з ремонтом ".
  
  "Ганьба!" - сказав полковник Моран. “Я напишу про це в "Таймс". Ідея подорожувати на борту корабля без функціонуючого танцювального залу. Я вас запитую, чому вони не поклали новий настил, поки ми стояли в доці?
  
  "Бригаді з семи осіб знадобилося два тижні, щоб зробити це", - прокоментував Моріарті. “Це два тижні виплати зарплати і підтримки пара, нікуди не виїжджаючи, якби вони займалися цим в доці. Компанії вигідніше підтримувати корабель в робочому стані, поки вони займаються дрібним ремонтом ".
  
  "Я думав, ви не знаєте про цю роботу в бальному залі", - буркотливо сказав полковник Моран.
  
  "Мені подобається знати все, що тільки можна, про все, що є", - сказав Моріарті. "Я просто мав на увазі, що не чув, що вони закінчили роботу".
  
  "Вони майже закінчили, так що збираються влаштувати невеличку виставу на сцені і трохи потанцювати після", - сказав виконавець. "І тому мені потрібна ваша допомога, професор".
  
  "Вам краще запитати Морана", - сказав Моріарті зі смішком і жестом. “Він, безсумнівно, танцює набагато краще, ніж я. Нехай він приєднається до вас".
  
  Моран відсахнувся на кілька дюймів. “ Ні за що в житті, - сказав він. “ Я не вчитель танців, якщо ти не заперечуєш.
  
  "Я здатний прекрасно танцювати на самоті, велике вам спасибі", - сказав балетмейстер, скривив обличчя в гротескній гримасі сильно ображеної людини. "Ні в якому разі не в цьому справа".
  
  "Тоді чим я можу вам допомогти?" Запитав Моріарті.
  
  "Я збираюся виконати кілька пісень на цьому шоу, яке вони влаштовують, і я був би по-справжньому радий, якщо б ви склали мені компанію".
  
  "Професор—сінг?" Запитав Моран. На цей раз здивування не було награним.
  
  "На піаніно," швидко додав музикант. “Я б хотів, щоб ви зіграли для мене на піаніно і, можливо, долучилися до мене в невеликий скоромовці; трохи жартуєте один над одним, хіба ви не знаєте. Який саме стьоб ми, звичайно, ретельно опрацюємо заздалегідь ".
  
  "Ну, Маммер, яка приємна думка", - сказав Моріарті. "Давненько я не ходив по дошках".
  
  "Сцена втратила великий талант, коли ви вирішили стати професором математики, якщо ви не заперечуєте, що я так кажу, професор", - сказав ряджений.
  
  "Що ти знаєш — хто б міг подумати?" - запитав Моран. "Піаніно, ні більше, ні менше".
  
  Моріарті повернувся до нього з непроникним виразом обличчя. "Я також віртуоз гри на фаготі", - сказав він.
  
  Моран витріщився на нього, відкривши рот. "Я не знаю, ви мене розігруєте, професор", - сказав він. "Але я думаю, це не має великого значення, якщо ти хочеш продовжити свою маленьку жарт".
  
  "Ні, я не думаю, що це має значення", - сказав Моріарті. "Як у тебе справи з розповсюдженням "Нашої прекрасної леді", Маммер?"
  
  “ Я поставив кілька статуй там, де їх напевно помітять, як ви пропонували, професор.
  
  Полковник Моран покрутив джин з тоніком у склянці і дивився на професора. "Ну і як?" запитав він. “Можливо, раз вже ми зайшли так далеко, вам слід пояснити, чого саме ви очікуєте досягти за допомогою цієї справи з виготовленням статуй. Ми не можемо замінити їх на справжні, тому що це було б крадіжками і суперечило угоди ".
  
  "Вірно," погодився Моріарті.
  
  “Ми могли б купити у них цю штуку, якщо б вони її продали. Це було б законно і пристойно. Але я не розумію, яким чином наявність сотні таких, як ми самі, наблизить нас до цього бажаного завершення. Може бути, ми могли б умовити їх купити пару екземплярів у тутешнього маммера, але до чого це нас приведе?"
  
  Моріарті задумливо подивився на портрет королеви Вікторії на дальній стіні. "Те, що ми намагаємося зробити," сказав він, " це переконати офіцерів шотландських улан герцога Монкрейта в тому, що статуетка, яку вони називають Леді Лакхнау, була б ганебним і неналежним предметом для повернення в замок Фитцробертс. Зрештою, їх дружини і діти, включаючи дочок, обідають в офіцерській їдальні принаймні три рази в рік".
  
  "Але це було там протягом багатьох років", - заперечив Моран.
  
  “Ах, так. Але всі ці роки вони перебували в невіданні. Тепер їхні очі відкрилися. З належною допомогою вони очистять себе від цього, е-е, півстолітнього упущення в судженнях".
  
  Моран обдумав це. “Якщо ти кажеш, що цей трюк призведе до бажаного результату, - сказав він, - тоді давай продовжимо. Я з задоволенням поспостерігати і повчуся".
  
  Моріарті кивнув. "У нього відмінні шанси виконати завдання".
  
  "І ні в якому разі не є незаконним", - сказав буркотун. "Наскільки я бачу, немає".
  
  Моран кивнув. “І це головне, чи не так? Я ніколи не був надмірно захоплений мораллю, наскільки я помітив".
  
  "Як і законність, наскільки я пам'ятаю", - додав Моріарті.
  
  Полковник Себастьян Моран виглядав ображеним. "Я ніколи нічого не робив тільки тому, що це було незаконно", - наполягав він. "Має бути якийсь грошовий стимул".
  
  OceanofPDF.com
  
  ДВАДЦЯТЬ ОДИН
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  САМОТНЄ МОРЕ
  
  
  
  Тут набагато глибше, ніж я думав.
  Сер Артур Конан Дойл
  
  
  
  Ан вечір в недавно відкрився бальний зал був запланований на другий день з Бомбея. Більшість артистів були набрані з числа самих пасажирів, за винятком трійці матросів, які репетирували традиційні матросские пісеньки (боудлеризованные версії), і третього помічника капітана Бігля, який збирався грати на мандоліні і співати сумні пісні про втрачене кохання. Скорботні пісні про втрачене кохання були дуже популярні.
  
  Кульмінацією вечора, згідно щоденного бюлетеня, розміщеному в різних місцях на кораблі, повинно було стати Мамарум Сатроу в його першому в історії публічному виступі в ролі "Мамарума Великого, Престидижитатора і екстраординарного фокусника".
  
  Стільці були розставлені в бальному залі, в одному кінці якого була сцена, що використовувалася для подібних розваг. Для освітлення сцени були встановлені електричні рампи і прожектори, а в люстрах над аудиторією також були встановлені електричні лампочки, які можна було повільно гасити до тих пір, поки вони не згаснуть. Це сучасне електричне освітлення було для більшої частини глядачів такою ж новинкою, як і все, що вони могли побачити на сцені. Після подання розставляли стільці, і корабельний оркестр грав для пасажирів, які танцювали до пізньої ночі.
  
  Більшість пасажирів першого і другого класу, а також ті офіцери і команда корабля, у кого не було інших обов'язків, заповнили зал до семи, коли за розкладом повинно було початися це безглузде дійство.
  
  Першою виконавицею була велика жінка в розкішному перлинно-сірому платті, що співає про своє “Віллі", якої на піаніно акомпанувала маленька худенька жінка в чорному капелюсі з великим пером. Погойдування головки маленької жінки під час гри призвело до того, що перо відірвалося від своїх кріплень і опустилася перед її лівим оком. Вона відкинула його в бік добре поставленої струменем повітря, поки через два такти він знову не впав. Знову струмінь повітря, і знову ...
  
  Незабаром публіка затамувала подих в очікуванні кожного помаху пера і, коли пісня підійшла до кінця, нагородила виконавців бурхливими оплесками і навіть схвальними вигуками пари восьмирічних дітей, що стояли попереду. Дами були вражені цим і дуже задоволені. Чоловік співачки, який був у залі, так і не наважився розповісти їй про причини їх великого успіху.
  
  Наступними виступили моряки, троє енергійних молодих людей, голосно і з ентузіазмом виконували "Дубові серця" і "Криваво-червоні троянди" і соромливо брали їх оплески.
  
  Пітер і Маргарет сиділи в останньому ряду поруч з леді Прісциллою і її молодшим шанувальником і спостерігали за виставою з розділеним інтересом. На думку Маргарет, леді Прісцилла майже кипіла від стримуваного збудження, в той час як лейтенант Уеллс здавався трохи пригніченим і стурбованим. В якийсь момент, коли гарний молодий скрипаль у білій краватці грав "Фантазію про Березні" Пабло де Сарасате зі своєю пишнотілу і надмірно нафарбованою матір'ю за піаніно, леді Прісцилла пробурмотіла щось про прогулянці по прогулянковій палубі, і вони з лейтенантом Уеллсом вислизнули зі своїх місць і вийшли з кімнати.
  
  "Я турбуюся про неї", - прошепотіла Маргарет Пітеру.
  
  "Я б сказав, що тобі слід турбуватися про нього", - м'яко відповів Пітер. "Я думаю, що ця юна леді може сама про себе подбати".
  
  Наступним на сцену вийшов Альфред "Маммер" Толливер у своєму акуратно отглаженном костюмі в червоно-білу клітинку під акомпанемент професора Джеймса Моріарті на фортепіано в чорному краватці і фраку.
  
  В крайньому правому ряду, приблизно посередині ряду стільців, сиділи доктор Пін Док Лоу, переодягнений дрібним європейським дворянином, і двоє його супутників. Коли Моріарті вийшов і сів за піаніно, Пін нахилився уперед у своєму кріслі і промовив співуче: "Професор Моріарті!" - наче саме це ім'я було прокляттям. “Наполеон злочинності, і він сидить там як респектабельний громадянин. Жовчі цієї людини немає кінця".
  
  "Ти і сам не ликом шитий в кримінальному відділі, Пін," пробурмотів Хитрий Дивак.
  
  Пін повернувся і люто подивився на нього, коли артист почав звертатися до аудиторії.
  
  "Всім добрий вечір", - сказав маленький чоловічок. “Я збираюся заспівати для вас пару пісень, яким мене навчив батько. 'Він сам співав їх в мюзик-холах", він співав, поки білетери не вигнали його геть". Він став у позу. "Маестро, будь ласка!"
  
  Моріарті зіграв кілька дивно звучать акордів, уважно вдивився в ноти, що лежать перед ним на піаніно, і зіграв ще кілька. Артист відкрив рот, щоб заспівати, — і знову закрив. "Ні, ні, - закричав він піаністу, "справа не в цьому".
  
  Моріарті вказав на ноти. "Це те, що ти дав мені зіграти, малюк, і це те, що я граю".
  
  "'Маленька людина', чи не так? Буркотун похитнувся, явно вражений пращами і стрілами обурливою фортуни. Випроставшись, він проревів: "Хай буде вам відомо, я вище, ніж здаюся!" Він повернувся обличчям до публіки і знову взяв свою співочу позу. "Давайте почнемо зверху".
  
  Моріарті почав знову: ті ж сумні акорди.
  
  Музикант підійшов до піаніно, виліз на нього і пройшовся по закритій кришці, поки не опинився над клавіатурою. Він опустив погляд на ноти. Потім, з перебільшеним зітханням, він простягнув руку і перевернув ноти до кінця. Зістрибнувши з піаніно, він повернувся в центр сцени. "Все було перевернуто", - зізнався він аудиторії. "Давайте спробуємо ще раз".
  
  Моріарті секунду вивчав тільки що виправлені аркуші, а потім почав грати знову, і виконавець уважно слухав і кивав. "Ось так-то краще", - сказав він. Він прийняв позу, почекав кілька ударів і почав:
  
  
  
  "Коли ми їдемо на Дербі вчотирьох, вчотирьох, вчотирьох, Коли ми їдемо на Дербі вчотирьох... "
  
  
  
  Після перших двох куплетів він перервав текст з-за човгання м'яких черевиків, яке з кожною миттю ставало все ширше, вище й енергійно, поки не стало здаватися, що сцена ледь може вмістити маленького чоловічка. Людина, яка тримала в руках прожектор стеження, насилу утримував його у лучі.
  
  А потім музика замовкла, і те ж саме миттєво зробив виконавець: застиг в русі, одна нога у повітрі, одна рука витягнута вперед. Затримавшись в цій позі на кілька секунд, він зігнувся в поклоні і махнув рукою у бік публіки, перш ніж втекти зі сцени.
  
  "Малюк вже робив це раніше", - пробурмотів Пітер Маргарет крізь оплески.
  
  Вона кивнула. "Він, безумовно, енергійний".
  
  Леді Прісцилла і її кавалер як раз в цей момент повернулися на свої місця. Не почервоніло її обличчя трохи сильніше, ніж коли вона йшла? В приглушеному світлі було важко сказати. І крім того, нагадала собі Маргарет, строго кажучи, це не її справа. Як вона запевнила леді Прісциллу в перший день цієї подорожі, вона не була сторожем своєї сусідки по каюті.
  
  Світло ненадовго спалахнула, а потім знову потьмянів. І тут — диво!
  
  Завіса в задній частині сцени був піднятий, щоб показати розфарбований задник відкритої площі індійського базару, картина була настільки реалістичною, що здавалося, можна підійти до неї і відчути утрамбовану землю під ногами, доторкнутися до дерев'яних прилавків, погладити свіжі фрукти на одному прилавку, понюхати сушену рибу на іншому. Настільки реалістично, що знадобилося мить, щоб зрозуміти, що стіл у одній з партерних стійок, заставлений безліччю не зовсім пізнаваних предметів з латуні, лакованого дерева і слонової кістки, був наполовину картиною, а наполовину цим столом, виступаючим на задньому плані.
  
  Зліва на сцену вийшов Мамарум Великий. Він не був таким коротким (туфлі на платформі?) або товстим (можливо, пояс?), яким запам'ятався Маргарет. Дійсно, у своїй біло-золотий курта з широким червоним поясом і гостроносих червоних туфлях він виглядав красивим і повним гідності. Він вклонився аудиторії, і кілька чоловік кілька секунд аплодували. Він посміхнувся і стояв нерухомо, поки не стихли оплески і нервовий кашель. Потім він потягнувся до столу позаду себе і взяв з тієї половини, яка була справжнім столом, а не частиною намальованого задника, — великий, багато прикрашений мідний горщик і тримав його перед собою на рівні грудей. Він засунув руку в отвір і провів нею всередині, щоб показати, що горщик порожній. Він повернув отвір до глядачів, щоб вони могли самі переконатися, що в ньому нічого немає. Потім він перевернув горщик догори дном і струснув його, і дійсно, нічого не випало.
  
  Мамарум вдивлявся в повітря перед собою, наче шукав там щось підвішений, що він міг бачити, але не глядачі. Тримаючи горщик лівою рукою, він правою потягнувся до цього невидимого предмету і вихопив його з повітря. Потім він кинув його, все ще невидимого, в каструлю, куди воно приземлилося з гучним дзвоном.
  
  Він вихопив з повітря ще один предмет, потім ще і ще, кидаючи кожен горщик з гучним дзвоном. Він підійшов до краю сцени, простягнув руку над аудиторією і схопив. В його руці з'явилася золота монета. Він покрутив її в пальцях і нахилився, щоб показати матері двох восьмирічних дітей, що сиділи в першому ряду. Він простягнув його їй і вказав, що вона повинна оглянути його, що вона і зробила, що вона повинна спробувати зігнути його, щоб переконатися, що він твердий, що вона і зробила. Сказав, щоб вона відкусила шматочок, на що вона відмовилася. Вона повернула йому шматочок, і він кинув його в каструлю. Шматочок.
  
  І ще. Чок. І ще. Чок. Ви могли бачити, як в його руці з повітря з'являються золоті монети, і чути, як їх кидають в горщик. Шматок. А потім швидко, один за іншим, так швидко, як тільки міг схопити: чок, чок, чок, чок, чок. А потім він поставив горщик на сцену перед собою, простягнув обидві руки, і в горщик посипався каскад блискучих золотих монет.
  
  Потім він посміхнувся і знизав плечима, ніби кажучи, що це нічого не значить, будь-майстер романтичних мистецтв міг би зробити те ж саме. Він підняв горщик, потримав його над першим рядом і налив — і нічого не витекло. Горщик знову був таким же порожнім, як і раніше. Золоті монети розчинилися в повітрі.
  
  Він вклонився у відповідь на оплески. Вони пролунали.
  
  Потім Мамарум тричі ляснув у долоні, і асистент — молодий індійський хлопець, одягнений в занадто велику дхоті, — вийшов, несучи згорнутий килим приблизно шести футів шириною і десяти футів завдовжки, який він почав розгортати посеред сцени. Потім він помчав за сцену і повернувся з плетеним кошиком, досить великий, щоб вмістити маленьку козу, якщо вона ляже і згорнеться калачиком, яку він акуратно розклав по центру килима.
  
  Мамарум з розмахом зняв кришку з кошика і вказав глядачам на отвір, щоб вони могли заглянути всередину. Це була порожня плетена корзина. Поклавши його назад ще одним розчерком, він запустив руку в нього і витягнув довгий червоний шарф. Почувся легкий зітхання подиву, але не занадто великий. Зрештою, це був всього лише шарф, який легко заховати — адже ми не заглядали так уважно у кошик, чи не так?
  
  М'яко помахуючи шарфом, так що він колихався перед ним на ходу, Мамарум покинув сцену. Він йшов по центральному проходу, озираючись наліво і направо, вдивляючись в публіку, роздумуючи, поки приблизно на півдорозі не зупинився поруч з привабливою, хоча і суворою молодої леді. Він простягнув їй кінець шарфа. Вона невпевнено взяла його. Він потягнув за нього, закликаючи її встати і піти з ним. Вона відпустила шарф і похитала головою.
  
  Мамарум запитливо похитав головою і знизав плечима. Посміхнувшись, що все в порядку, він пройшов по проходу в останній ряд і простягнув кінець шарфа леді Прісцілли. Вона відсахнулася. Він підбадьорливо кивнув. Вона обережно, невпевнено взялася за край. Він знову підбадьорливо кивнув і обережно потягнув. Вона встала, як загипнотизированная, і, стискаючи шарф, пішла за ним назад по проходу, поки вони не досягли сцени.
  
  Лейтенант Уеллс був незадоволений. Він сердито подивився на Мамарума. "Якого чорта, чорт візьми, вона погодилася на це, я не знаю", - пробурмотів він.
  
  Лейтенант, вирішила Маргарет, ревнує. Не краща риса в поклоннике.
  
  Мамарум Великий взяв руку леді Прісцилли, оповиту шарфом, поцілував її в належній, поважної і благородної манері і вивів її за руку на сцену. У задньому ряду, ніким не помічений, загарчав лейтенант Уеллс.
  
  Жестами і мовчазним заохоченням Мамарум веліла леді Прісциллі забратися в плетений кошик і лягти, розгладивши верхній одяг і згорнувшись калачиком, поки вона не зникла з виду в кошику. Мамарум підняла кришку і швидким, відпрацьованим рухом опустила її на смітник. Дехто з присутніх зауважив, що він дозволив, здавалося б, непоміченим кільком дюймам складки сукні леді Прісцилли стирчати на стику кришки і кошика.
  
  Асистент повернувся на сцену, выкатывая стійку, на якій стояло близько дюжини довгих гострих мечів з прикрашеними дорогоцінними каменями рукоятями. Мамарум і асистент відсунули стійку до передньої частини сцени і дозволили кільком людям в першому ряду розглянути мечі і помацати їх вістря. Потім Мамарум вказав на кількох людей, що знаходилися далі від сцени, і мовчки запросив їх підійти й оглянути зброю. Спочатку деякі так і зробили, а потім, спонукувані цікавістю і бажанням бути одними з небагатьох, які знають, значне число покинуло свої місця і підійшов до краю сцени, щоб на власні очі побачити і відчути, що мечі дійсно були мечами. Деякі з них дійсно запросили на сцену, де, науки іншим глядачам, вони тягнули, штовхали і протикали різні мечі, щоб продемонструвати, що вони справжні, міцні і гострі.
  
  Коли глядачі, задовольнившись тим, що в ілюзії не було ніякого обману, принаймні, в частині з холодною зброєю, повернулися на свої місця, Мамарум взяв один із мечів, ляснув плоскої кромкою по розкритій долоні, щоб ще раз підкреслити реальність клинка з твердої сталі, а потім швидко і грубо встромив його в плетений кошик, до тих пір, поки його вістря не вийшло з іншого боку.
  
  Швидко і плавно, економлячи руху, Мамарум обійшов кошик, пронизуючи мечами плетений тканину високо і низько, поки кошик не виявилася всіяна мечами хрест-навхрест, і стало ясно, що ніхто всередині не уникнув би пронзения принаймні одним із лез, а можливо, і добрих півдюжиною.
  
  Глядачі знали, що їх дурять, але вони були захоплені видовищем і історією про те, що повинно було статися, і, затамувавши подих, чекали, чим усе це скінчиться. Потім, коли Мамарум поклав останній меч, почувся гомін деяких із спостерігачів, збуджений шепіт, зітхання тут, різкий вдих там. Бо чого Мамарум, здавалося, не помітив, танцюючи навколо кошика, так це цівки крові, стекавшей по стінці кошика, забруднюючи плетений тканину і капаючи на акуратно постелений килимок.
  
  Це було занадто для лейтенанта Уеллса, який раптово схопився на ноги. “ Чорт би тебе побрал, - заревів він, - ти, чортів вог, ти що, не бачиш, що робиш? Витягни її з цієї штуковини!"
  
  Вражений, Мамарум перестав кружляти навколо кошика, щоб визирнути у зал. "Прошу вибачення?" спокійно сказав він. Тільки той факт, що він взагалі заговорив, свідчив про те сильному хвилюванні, яке, мабуть, викликала в ньому насмішка.
  
  Чари були зруйновані. Чарівник заговорив.
  
  "Дівчина— Ти порізав її", - крикнув хтось.
  
  "Тут всюди кров", - додав ще хтось.
  
  Розгніваний жіночий голос потроївся: “Боже мій, Боже мій! Яка трагедія!"
  
  Хвиля гніву й паніки, що охопила аудиторію, деякі схопилися на ноги, деякі важко піднялися зі своїх стільців. Більшість застигло на своїх місцях, але ніхто не знав, як довго триватиме їх коливання.
  
  Мамарум в розпачі сплеснув руками. "Терпіння, друзі мої", - сказав він на диво сильним і владним голосом. “Ілюзія повинна була закінчитися інакше, оголенням мечів і довгими церемоніями. Але ви хотіли б, щоб це було так". І з цими словами він нахилив кошик до глядачів і зняв кришку.
  
  Вкладені мечі виблискували в промінні прожектора, а леді Прісцилла...
  
  ... його там не було.
  
  Мечі пронизували порожній повітря, ганчірка, яка здавалася частиною сукні леді Прісцилли, була лише маленькою шовковою тканиною, а кров на боці кошика, наскільки можна було бачити, взялася нізвідки.
  
  "Ти бачиш?" Голос Мамарум рознісся по кімнаті. “Ніякого зайвого пролиття крові. Ніхто не постраждав. Лише зникаюча леді, сама суть магії, серце таємниці. Де вона? Я залишаю це на ваш розсуд!" І з цими словами Мамарум повернувся і повільно пішов зі сцени.
  
  "Ну, будь я проклятий!" - сказав Хитрий Дивак. "Я бачив, як вона залізла в той кошик, і з тих пір я весь час стежив за нею, і зараз її точно в ній немає".
  
  "Все це робиться за допомогою дзеркал", - сказав Щеня Кулі з виглядом людини, який в курсі подій.
  
  Пін повернувся до Кулі. "Правда?" запитав він. "І де саме були розміщені ці дзеркала?"
  
  "Може бути, у кошику було потайне дно", - припустив Дивак. "І вона провалилася в пастку на сцені".
  
  "Саме це я і сказав", - погодився Щеня, киваючи. "Дзеркала".
  
  "Зверніть увагу на прекрасний кашамский килимок, який чарівник завбачливо поклав під кошик", - сказав Пін з легкою іронією в голосі. "Можливо, в ньому також є люк".
  
  "Можливо," погодився Дивак, який був невразливий для іронії.
  
  Глядачі все ще балансували на своїх місцях, не знаючи, йти вперед або назад, коли хтось у задній частині залу почав аплодувати. А потім хтось інший підхопив хлопки, і ще, і ще, і оплески стали загальними, гнів і побоювання були забуті, і всі повернулися на свої місця, насолоджуючись тим, як їх обдурили.
  
  "Ти такий розумний", - сказала Маргарет, доторкнувшись до руки Пітера.
  
  Пітер повернувся до неї. “ Що?
  
  “Починаєш ось так плескати. Можливо, запобіг ти заворушення".
  
  "Просто геній", - скромно визнав Пітер.
  
  Лейтенант Уеллс все ще стояв і оглядав кімнату, як стрілець, выискивающий мета. “ Де вона? - запитав він у присутніх. - Де вона? “ Якщо цей вог такий з біса розумний, що він з нею зробив?
  
  Питання здавався гарним, і на нього от-от мав надійти відповідь. Вог, про який йшла мова, повернувся на сцену і вдивлявся в публіку. "Леді Прісцилла!" - покликав він. "Виходьте, будь ласка!" Не отримавши відповіді, він зістрибнув зі сцени з спантеличеним виглядом. "Вона повинна бути в кінці залу", - сказав він.
  
  "Тоді як же вона туди потрапила?" - крикнув хтось.
  
  "Можливо, нам слід подумати про це пізніше", - відповіла Мамарум. "А поки давайте подивимося, де вона насправді знаходиться в даний момент".
  
  У кімнаті спалахнуло світло, і всі озирнулися. Леді Прісцилли ніде не було видно.
  
  "Вона повинна була повернутися через ту двері", - сказала Мамарум, вказуючи на двері правої задньої частини великої кімнати.
  
  "Як вона туди повернулася?" чоловік знову зажадав відповіді.
  
  Мамарум важко з відповіддю. Чарівник ніколи не розкриває своїх таємниць. "Пізніше", - сказав він нарешті.
  
  “Ну, її тут немає. Так де ж вона?" Зажадав відповіді лейтенант Уеллс.
  
  Мамарум знизав плечима. "Я не знаю", - зізнався він. "Можливо, ти її відлякав".
  
  Уеллс зробив два кроки у напрямку до Мамаруму, але потім передумав і зупинився. "Я розрахуюсь з вами пізніше", - сказав він. "Ми повинні знайти Прісциллу!" Він підтюпцем подався до зазначеної двері, являючи собою непереможну силу своєї синьо-білій формі уланського полку.
  
  Звідки-то з корабля, за межами кают-компанії, долинув віддалений звук різкого вибуху. Постріл? Хлопавка? Люди в залі встали і перешіптувалися один з одним, але ні в кого, здавалося, не було чіткого уявлення про те, що робити.
  
  Уеллс підійшов до дверей і штовхнув. Нічого не сталося. Він посмикав ручку і штовхнув знову. Нічого не сталося.
  
  "Хто замкнув двері?" Різко запитав Уеллс. "Що, чорт візьми, тут відбувається?"
  
  "Будь ласка, сер", - вмовляв його літній чоловік в сюртуку. “Слідкуйте за виразами! Тут присутні дами".
  
  Уеллс зупинився і обернувся. "Вибачте, сер", - сказав він. "Я приношу свої вибачення за ненормативну лексику, але оскільки ми, схоже, замкнені тут без видимої причини, і один з нашої групи пропав безвісти, я визнав доречним висловити свою стурбованість". Його голос починався низько і напружено, але по мірі того, як він продовжував, ставав все голосніше, завершуючись бичачим ревом. “Якщо це якийсь жарт, то вона більше не смішна. Я б порадив того, хто замкнув цю двері, прямо зараз підійти сюди і відімкнути її!"
  
  Зовні доносяться більш різкі потріскують звуки, які, здається, доносяться з іншого боку.
  
  Глядачі попрямували до всіх виходів. Їх було вісім. Всі вони були заблоковані. Бальний зал знаходився прямо поруч з прогулянкової палубі на рівні "В", і шість великих вікон виходили на палубу. Металеві шторки на вікнах були опущені, щоб не пропускати світло під час шоу. Один з офіцерів корабля розбив центральне вікно, щоб дістатися до віконниці. Вона якимось чином була замкнена зовні і не піддавалася. Істерія наростала, і пасажири вибили інші вікна з тим же результатом.
  
  "Щось не так", - сказала Маргарет з героїчною стриманістю, піднімаючись на ноги. "Думаю, мені краще піти і знайти свого батька".
  
  "Тут багато чого не так, наскільки я можу судити", - сказав Пітер. “Я думаю, що твій батько буде дуже зайнятий найближчим часом. Я б запропонував, якщо ти не вважаєш це занадто нав'язливим, залишитися зі мною. "Він взяв її за руку і потягнув назад до задньої стіни. "Тут ми не будемо плутатися під ногами", - сказав він. “Що, можливо, і на краще. Поки ми не придумаємо, як вибратися з цієї кімнати".
  
  Маргарет повернулася до нього обличчям і побачила, що він звідкись дістав короткий двоствольних пістолетів, який недбало тримав у лівій руці, направивши в підлогу. Її очі розширилися, але вона вирішила нічого не говорити про це зараз. Не зараз. "Як ти думаєш, що відбувається?" запитала вона.
  
  "Я б сказав, що хтось намагається роздобути золото", - сказав він їй.
  
  
  
  "Чорт візьми!" - сказав Штир. "Я повинен був це передбачити".
  
  Щеня Кулі потягнув за шнурок, закріплений у нього на шиї під сорочкою, і довгий, зловісного вигляду ніж вислизнув з кріплення в рукаві і впав йому в руку. Він зняв тонкі шкіряні піхви і викинув їх. "Ти думаєш, це воно?" запитав він.
  
  "У них тут велика частина пасажирів і команди", - сказав Штир, сердито пересмикнувши плечима. "Хіба може бути кращий момент, щоб відправитися за золотом?"
  
  "Але послухайте", - заперечив Хитрий Дивак. “Там нагорі ваш приятель професор. Якщо б його люди забирали золото, хіба він не був би з ними?"
  
  Пін підняв очі на сцену і побачив Моріарті і Маммера Толливера, що стояли разом у лівого боку і дивилися в глядацький зал, як ніби вони були спантеличені подіями, як і всі інші.
  
  "Розумно!" сказав Пін. "Треба віддати йому належне".
  
  Хитрий Дивак зняв краватку і надів на кожну руку по парі кастетів. "Нам краще поквапитися", - сказав він. "Питання в тому, куди і як?"
  
  
  
  Полковник Себастьян Моран пробрався крізь неспокійну аудиторію туди, де стояли Моріарті і буркотун. “Ну, професоре, ви сказали, що хтось спробує здобути золото до того, як подорож завершиться, і, схоже, ви були праві. Я не можу придумати нічого іншого, що могло б статися, якщо тільки це не бунт місцевих членів команди з-за того, що їх каррі недостатньо гаряче. Але якщо це золото, то питання в тому, хто ним займається і як вони планують ним керувати?"
  
  "Я думаю, нам краще зробити все можливе, щоб припинити цю спробу", - сказав йому Моріарті.
  
  "А!" - сказав Моран. “Тоді мені краще піти подивитися, хто з наших товаришів по примусовому укладенню придумав найкращий шанс витягнути нас звідси. Я миттю повернуся. Він кинувся до виходу, де кілька людей вже били в замкнені двері.
  
  Моріарті виглядав стурбованим. "Можливо, ми зможемо звернути пхикання і крики в нашу користь, якщо нам вдасться відбитися від нападників".
  
  "Як же так?" - запитав його маленький супутник.
  
  “ Мама, у мене є для тебе робота.
  
  "Ти хочеш сказати, що я повинен пропустити бої?" буркотун роздратовано тупнув ногою. "Ми, низькорослі люди, ніколи не веселимося".
  
  "Можливо, це здасться тобі досить захоплюючим, щоб задовольнити тебе на деякий час", - сказав йому Моріарті. "Ось що я хочу, щоб ти зробив ..." І протягом наступних двох хвилин він пояснював, що потрібно зробити.
  
  Моран повернувся через кілька хвилин. "Це займе у них деякий час", - сказав він. "Можливо, ми зможемо знайти більш швидкий спосіб вибратися звідси".
  
  Вдалині пролунав ще один постріл.
  
  "Можливо, так буде краще," сказав Моріарті.
  
  OceanofPDF.com
  
  ДВАДЦЯТЬ ДВА
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ХАГГЕР-ГРАБІЖНИК
  
  
  
  Якщо ти зможеш зберегти самовладання, коли все навколо
  втрачають голову і звинувачують у цьому тебе,
  Якщо ти зможеш довіряти собі, коли всі чоловіки сумніваються в тобі,
  але при цьому враховуй і сумніви ...
  Редьярд Кіплінг
  
  
  
  Aспочатку було неясно, хто саме намагається щось зробити, з чим і кому. Капітан Искансен увійшов у кімнату відпочинку офіцерів уланського полку в п'ять хвилин на восьму. "Я бачу, ви не збираєтеся на велике шоу", - сказав він. Генерал Сент-Ів і двоє молодших офіцерів поруч з ним підняли очі від величезного столу, заваленого документами.
  
  "Паперова тяганина", - сказав Сент-Ів. “Прокляття збройних сил. Все записано, підписана і підшито, щоб ніколи більше на нього не дивитися. Не те щоб ідея спостерігати, як співають вдови або як підлітки грають на піаніно, була такою вже привабливою. Чим можу бути корисний, капітан?
  
  "Я думав, питання в тому, що я можу для вас зробити", - сказав Искансен. “Мені повідомили, що ви хотіли мене бачити. Що вам потрібно?"
  
  Сент-Ів відсунув свій стілець від столу. “ Я хотів тебе бачити? Хто це сказав?
  
  "Ну, один із стюардів розповів першому помічникові, який розповів мені". Капітан Искансен насупився. "Це що, якийсь жарт?"
  
  "Не з мого боку", - запевнив його Сент-Ів, піднімаючись на ноги. "Нам краще розібратися з цим". Він повернувся до двом молодшим офіцерам. “ Лейтенант Макпрайд, заступите на чергування тут. Прослідкуйте за зміною варти, якщо я не повернуся вчасно. Лейтенант Пинтон, ходімо зі мною.
  
  У дверях з'явилася пара стюардів в білих халатах, тримають під пахвами олов'яні підноси, а в руках - службові револьвери "Уеблі", спрямовані на офіцерів. "Пліз, благаю вас, зберігайте спокій і залишайтеся на своїх місцях", - твердо сказав один зі стюардів. "Ми б не хотіли, щоб у вас стріляли".
  
  Сент-Ів повільно сів назад. Немає сенсу стріляти в людину з "Уеблі". Добрий револьвер "Уеблі". Відмінна забійна сила. "Чого ви, негідники, хочете?" - зажадав він відповіді, намагаючись напустити видимість байдужості на те, що насправді було більше гнівом, ніж страхом.
  
  "Тільки для того, щоб ви залишалися там, де ви є", - сказав йому стюард. “Всі ви. Пліз".
  
  Лейтенант Макпрайд, м'язистий, краснолицый молодий чоловік з відсутністю страху і здоровим глуздом, настільки корисними для молодших офіцерів, виступив уперед. “ Чорт би вас побрал! Ви не можете просто...
  
  Стюард направив свій "Уеблі" в стелю і вистрілив один раз. Звук в маленькій кімнаті був оглушливим і різав вуха.
  
  "Я змушений наполягати", - заявив стюард, його голос звучав тонко і відсторонено на тлі гуркіт пострілу.
  
  Капітан Искансен застиг на місці, блідий і тремтячий. "Присягаюся Богом, мені потрібно керувати кораблем!" - сказав він. "Ви не можете цього зробити!"
  
  Мовець стюард посміхнувся щербатого посмішкою. "Є", - сказав він.
  
  Мовчазний стюард увійшов у кімнату, старанно не стаючи між своїм партнером і англійцями, і відібрав у трьох армійців зброю. Потім обидва стюарда позадкували з кімнати.
  
  "Якщо ти постукаєш в двері, я вистрілю крізь неї", - сказав балакучий. І вони вийшли з каюти, щільно закривши за собою двері.
  
  "Вони полюють за золотом!" Капітан Искансен ляснув долонею по столу. “Я повинен був це передбачити. Повинно бути, це ті нові носії і стюарди, які піднялися на борт в Бомбеї. Але як вони планують вийти сухими з води?"
  
  Сент-Ів почекав хвилину, а потім попрямував до дверей. "Всі притисніть до стіни," прошепотів він. “ На всякий випадок. "Він посмикав двері. Нічого не сталося. Він повернув і посмикав ручку. Пострілів у двері не послідувало, але вона і не відкрилася.
  
  "Що, чорт візьми," одними губами вимовив він, смикаючи двері, " вони зробили з цією штукою?"
  
  "Є спосіб замкнути двері зовні", - сказав йому капітан Искансен, опускаючись на найближчий стілець. "Якщо кімната буде використовуватися, наприклад, під склад".
  
  "Д-чорт," сказав Сент-Ів. “ Думаю, вони не хочуть вбивати нас без крайньої необхідності.
  
  “ Нас убити? Лейтенант Пинтон підхопився зі стільця і похмуро дивився на зачинені двері, виглядаючи ще вище, стрункішою і більш напруженим, ніж зазвичай. “Вибачте, сер, але вони не посміли б. Правда? Я маю на увазі, в кінці кінців, ми британські офіцери".
  
  "Чорт візьми!" повторив Сент-Ів. “ Ви маєте рацію, капітане. Ми повинні були це побачити. Все було добре сплановано. Чертовски зручно, що всі ці люди захворіли одночасно. Вони, звичайно, полюють за джі-голдом.
  
  "Мені потрібно керувати кораблем", - повторив Искансен, ще раз грюкнувши відкритою долонею по краю столу. “Я повинен вибиратися звідси. Досить того, що вони полюють за золотом, але одному Господу відомо, якої шкоди вони завдають кораблю, намагаючись його дістати.
  
  "Ви бачите, що вони зробили?" - риторично запитав Сент-Ів. “Замкнувши нас тут, вони усунули верхівку ієрархії командування від команди корабля і військових. Нашим підлеглим знадобляться накази, а нас не буде поруч, щоб їх віддати ".
  
  Капітан Искансен скочив на ноги. "Ілюмінатор!" вигукнув він.
  
  Генерал Сент-Ів критично оглянув його з іншого кінця кімнати. "Занадто маленький", - сказав він. "Ніхто з нас до нього не пролізе".
  
  “Якщо ми відкрутимо вісім болтів, - сказав Искансен, - ми зможемо висунути латунну раму і отримати додаткові шість дюймів або близько того. Тоді один із нас зможе пролізти через неї".
  
  Звідкись знизу пролунав винтовочный постріл. А потім, секунд через двадцять, ще один.
  
  "Це наші гвинтівки", - сказав лейтенант Пинтон.
  
  "Один з охоронців золотого сховища," сказав Макпрайд. “ Або обидва.
  
  "Інструменти!" вигукнув Сент-Ів. “ У нас є якісь інструменти?
  
  
  
  "Горище!" - сказав жартівник. "Тримаю парі, вони його не закрили".
  
  Моран озирнувся. “ Лофт?
  
  "За сценою і вгору по сходах", - пояснив балагур. "Там є горище для сценічного полотна і тому подібного, де є двері на верхню палубу".
  
  "Так воно і є", - сказав Моріарті. "Поїхали!"
  
  Вони втрьох видерлися назад на сцену і попрямували до задньої стіни за задником, що зображують вуличний базар в Хайдарабад. "Ось драбина", - сказав Моріарті.
  
  "Я піднімуся першим," сказав Маммер. “ Я самий низькорослий.
  
  
  
  "Поглянь туди, на сцену", - сказав Хитрий Дивак. "Схоже, професор і його друзі вирішили втекти".
  
  "Я так і знав!" - вигукнув Пін, побачивши, як Моріарті зникає за задником. “Швидко! За ними".
  
  Пін промчав по проходу і застрибнув на сцену, за ним з трохи меншою спритністю пішли Кулі і Дивак. Позаду них, в бальовій залі, кілька чоловіків відсунули від бічної стіни довгий стіл і використовували його в якості тарана до головних вихідних дверей. Ще кілька людей стояли біля однієї з бічних дверей і по черзі били в неї ногами, але без особливого ефекту.
  
  Після недовгих пошуків Щеня Кулі знайшов драбину. "Повинно бути, вони пішли сюди", - хрипко прошепотів він.
  
  "Нам краще піти за ними", - сказав Хитрий Дивак, підходячи. "Ти перший".
  
  "Ага, точно", - сказав Песик. "Чому я не здивований?" Він затиснув ніж в зубах, як пірат з казки, і видерся по сходах. Дивак йшов прямо за ним, і Пін, стурбований тим, щоб не втратити свою здобич, прилаштувався ззаду.
  
  Десь вдалині пролунав одиночний постріл. Вони зупинилися на сходах, прислухаючись, але звук не повторився.
  
  "Це був четвертий постріл на даний момент," сказав Дивак, "якщо тільки я жодного разу не промахнувся".
  
  "Як ти думаєш, звідки це виходить?" - запитав Щеня гучним шепотом.
  
  "Неможливо сказати напевно", - сказав Дивак.
  
  "Як ти думаєш, що це значить?" - запитав Песик.
  
  "Немає сенсу будувати здогади, ми і так скоро дізнаємося", - прогарчав Штир. "Давай покінчимо з цим".
  
  Кімната нагорі була заповнена рулонами полотна, стелажами з дерев'яними рейками, мотками мотузки, контейнерами з засохлим риб'ячим клеєм, баночками з пігментом для фарби і коробками з металевими кілочками, гачками, шурупами, петлями і іншим. Моріарті та його весела компанія пройшли повз, не зупиняючись, залишивши вихідну двері відчиненими.
  
  "Де ми?" прошепотів Дивак.
  
  "Ми, мабуть, на палубі "А", " ризикнув припустити Щеня Кулі, виглядаючи за двері. “ Але це не коридор пасажирської каюти, і я не знаю, що це таке.
  
  "Пішли," сказав Штир, прямуючи в коридор. - Ми повинні знайти Моріарті, того полковника та їх дружка-карлика і зупинити їх як можна швидше.
  
  "Здається, у них є помічники", - сказав Хитрий Дивак.
  
  "Відріжте голову змії," похмуро сказав доктор Пін Док Лоу, "і тіло помре".
  
  
  
  "Ти чуєш це?" Пітер приклав вухо до стіни бального залу.
  
  "Що?" Маргарет нахилилася і прислухалася. "Я нічого не чую з-за стуку наших товаришів з ув'язнення".
  
  "Двигуни корабля сповільнюються," сказав Пітер.
  
  Вона прислухалася, і це було так: рівний тум-тум-тум-тум гул двигунів був більш виразним і повільним, ніж раніше, і по мірі того, як вона прислухалася, він сповільнювався ще більше. "Що це значить?" - запитав я.
  
  "Це означає, що корабель зупиняється".
  
  "Я знаю це", - роздратовано сказала Маргарет. "Я мала на увазі, що це значить?"
  
  "Це означає, що нам дійсно краще забиратися звідси".
  
  "Саме про це я і думала весь цей час", - сказала вона. "Двигуни працюють повільно або двигуни працюють швидко, не дуже хороша ідея сидіти під замком у бальній залі, в той час як незнайомці з незрозумілими мотивами нишпорять по іншому кораблю".
  
  "Я думаю, їх мотиви досить очевидні", - прокоментував Пітер.
  
  Вона кивнула. “Вони полюють за золотом. Ну, добре, нехай забирають золото і забираються геть. Тоді ми зможемо продовжити подорож".
  
  "Це щось більше", - сказав Пітер, намагаючись говорити якомога спокійніше, враховуючи навколишній хаос. "Я думаю, ми знайшли вашого Фанзигара".
  
  Маргарет на хвилину завмерла, дозволяючи своєму розуму усвідомити значення цієї пропозиції. "Фанзигар".
  
  "Я думаю, що так".
  
  "Бандити".
  
  "Мені дуже шкода, але — так".
  
  "Чому ти так думаєш?"
  
  “ Повідомлення, яке я отримав. У ньому говорилося, що фанзигары, за чутками, знову активізувалися, але моє начальство не знало, де вони планують завдати удару. Ну, я думаю, ми це з'ясували.
  
  "Але," заперечила Маргарет, " згідно старих історій, вони вбивають всіх своїх жертв, щоб не залишати свідків. Тоді чому вони не спробували вбити нас?"
  
  Пітер знизав плечима. "Навіщо турбуватися?" - сказав він. “Вони повинні перевезти золото на інший корабель. У них повинен бути корабель десь поблизу. І підкріплення. Зараз на кораблі їх не може бути більше тридцяти — змінні носії і стюарди, які піднялися на борт в Бомбеї, якщо я не помиляюся. І вони ніде не можуть призвести "Імператрицю" в порт, їм доведеться потопити її після того, як вони отримають золото. Так що немає сенсу вбивати нас одного за іншим, коли ми все одно помремо ".
  
  "О, боже", - сказала Маргарет, підносячи стиснуту руку до губ. "Є так багато речей, які я хотіла зробити до того, як мені виповниться тридцять, але смерть не була однією з них".
  
  Пітер нахилився і взяв її за другу руку. “ Вибач, - сказав він, - я не хотів тебе засмучувати. Я сказав, не подумавши.
  
  Вона вздернула підборіддя, і її очі прояснилися. "Ні, немає", - сказала вона. “Ніколи не говори мені менше правди. Якщо це "колись" взагалі існує."
  
  Пітер боровся з емоціями, які погрожували виплеснутися з нього. Можливо, був час, коли прояв емоцій було відповідною реакцією на те або інше, але зараз було не те. "Буде багато "эверсов", " запевнив він її. “ Правда в тому, що я планую витягнути нас звідси і перешкодити цим шибеникам вкрасти золото або потопити корабель. "Він стиснув праву руку в міцний кулак і потряс ним перед собою. "Не обов'язково в такому порядку".
  
  "Добре", - сказала вона. “Я рада це чути. Розкажи мені про свій план?"
  
  "Я планую витягнути нас звідси", - сказав він.
  
  "Яким чином?"
  
  "Я ще не пропрацював цю частину плану".
  
  "Про", - сказала вона.
  
  "Це те, чого нас навчають", - сказав він їй. "По-перше, встановіть чіткі цілі".
  
  "А по-друге?"
  
  "Я не відвідував цей урок", - сказав він їй. "Нам доведеться імпровізувати".
  
  Маргарет задумалася. "Я думаю, першим ділом слід було б звільнити всіх цих людей", - сказала вона. “З такою кількістю пасажирів, що бігають навколо, це повинно збентежити наших противників і полегшити реалізацію вашого плану. Тобто, коли ви розробляєте план ".
  
  "Деякі з них можуть бути поранені, можливо, вбиті", - сказав він.
  
  “ А якщо вони залишаться тут?
  
  Пітер кивнув. "Значить, це звільнення".
  
  "Яким чином?"
  
  Він задумався. “Я думаю, перше питання - куди? Вони очікують, що ми увійдемо через головні двері або одну з двох бічних, якщо ми взагалі увійдемо. Я думаю, нам краще напасти на них з несподіваного боку. Можливо, з прогулянкової палуби.
  
  "Вікна закриті, нагадала йому Маргарет.
  
  "Але стіни тонкі". Він клацнув пальцями. "Чорт візьми!" - сказав він. "Вибачте за вираз, але є дещо, про що мені слід було подумати раніше".
  
  "У даній ситуації трохи нецензурної лайки припустимо, можливо, навіть доречно", - запевнила вона його. "Що?"
  
  "Сцена", - сказав він. "Це справжня, тобто професійна сцена".
  
  "Так?"
  
  "Пішли!" - сказав він, засовуючи пістолет за пояс і прямуючи до сцени. “Всі професійні сцени Лондона зобов'язані мати пожежний сокиру поруч зі сценою. Це для того, щоб розірвати мотузку, утримуючу фіранку, на випадок пожежі.
  
  Вона поспішила за ним. “ Ми не в Лондоні.
  
  "Будемо сподіватися, що це вимога ввійшло у звичку". Він піднявся на сцену і завагався, дивлячись наліво і направо. Він пішов наліво.
  
  Пожежний сокиру був там, прикріплений до стіни зліва від авансцени. Пітер витягнув його і зістрибнув зі сцени. "Ось тут повинно вийти", - крикнув він, б'ючи сокирою по стіні.
  
  За три помаху він пройшов серйозну вм'ятину в стіні. За п'ять у нього утворилася діра. Інші чоловіки зібралися навколо, підбадьорюючи його криками. Приблизно після дюжини помахів отвір стало розміром і формою з перевернуту квіткову вазу на довгій ніжці. Він зупинився, щоб перевести дух, і моряк взяв у нього з рук сокиру і атакував стіну з видом професіонала, який швидко збільшив простір, поки в нього не зміг би протиснутися маленька дитина. Потім дитина постарше, потім дорослий. А потім він зупинився і протиснувся у дірку з сокирою в руці і озирнувся в пошуках кого-небудь, кого можна було б вдарити. Наступними пройшли Пітер і Маргарет і розступилися, пропускаючи наступний за ними потік людей.
  
  Пітер поплескав людини з сокирою по плечу, а потім ухилився, коли чоловік розвернувся, піднімаючи сокиру. "Один", - сказав він. "Якщо у вас немає нічого конкретного на прикметі," сказав він, - може бути, ви захочете піти зі мною".
  
  "У тебе є які-небудь ідеї, що з усім цим робити?" - запитав чоловік.
  
  Пітер кивнув.
  
  "Добре, тоді я з тобою".
  
  "Куди їдемо?" Запитала Маргарет.
  
  Пітер задумався. “Я думаю, найважливіше - знову запустити корабель. Якщо я прав і нас шукає інший корабель, ми повинні завадити їм пошук. Тоді нам потрібно розібратися тільки з тридцятьма або близько того нападниками на борту. Він взяв її за руку і завагався. "Я не впевнений, де сказати тобі почекати, де ти будеш у безпеці".
  
  "Я ніде не збираюся чекати", - твердо сказала вона. “Я йду з тобою. Крім того, наскільки я знаю, немає місця безпечніше, ніж будь-яке інше".
  
  "Але є деякі місця, які, безумовно, більш небезпечні".
  
  "Я йду з тобою".
  
  
  
  _______
  
  
  
  Полковник Моран йшов попереду, й вони обережно рушили коридором до дверей, що ведуть на верхню прогулянкову палубу. Було майже дев'ять годин, і ніч опустилася зі своїм звичайним стуком. Темрява на палубі порушувалася тільки світлом, що ллється з декількох ілюмінаторів, і рідкісними тьмяним масляними лампами на кронштейні, що позначає двері або драбину. Електричне освітлення, мабуть, було обмежено кількома приміщеннями корабля, а генератор не працював безперервно.
  
  Моран зупинився і обернувся, коли вони досягли сходи, що вели вниз. "Поки все добре", - сказав він. “Поблизу ні душі. Який план?"
  
  "Внизу", - сказав Моріарті. “Наші атакуючі, повинно бути, розосереджені по кораблю. Улани генерала Сент-Іва, ймовірно, були захоплені зненацька в своїх спальних приміщеннях і якимось чином замкнені. Якщо б нам вдалося дістатися до них, ми, можливо, змогли б щось зробити ".
  
  "Всі їх зброя знаходиться під замком в кімнаті охорони", - сказав Моран. “Це має бути перше місце, яке охороняють наші противники, ким би вони не були. Можливо, вони забрали зброю собі, що створило б для нас серйозну проблему ".
  
  "Думаю, мені краще залишити вас тут і відправитися на ніс," сказав буркотун, " і внести свою лепту в успіх нашого маленького підприємства.
  
  "Що ви збираєтеся робити?" - Запитав полковник Моран.
  
  "Викидати статуї за борт", - сказав йому ряджений.
  
  “Що? Для чого?"
  
  "Запитай його", - сказав жартівник, вказуючи великим пальцем на Моріарті.
  
  Моран повернувся, щоб подивитися на нього, але професор похитав головою. "Пізніше", - сказав він. “ Зараз немає часу. "І, немов на підтвердження його слів, десь внизу пролунав ще один одиночний постріл.
  
  OceanofPDF.com
  
  ДВАДЦЯТЬ ТРИ
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  НАСУВАЛАСЯ БУРЯ
  
  
  
  Як приємно, зрештою,
  не робити дурниць, в яких доводиться каятися;
  Але поміркувати про минуле і мати можливість сказати,
  що мій час було витрачено з ладу.
  — Джейн Тейлор
  
  
  
  П.ін і його поплічники завернули за ріг коридору і вийшли на палубу як раз вчасно, щоб побачити, як Моріарті і Моран проходять під тьмяною масляною лампою, що висіла над трапом, ведучим на нижню прогулянкову палубу.
  
  "Навколо більше нікого," прошепотів Кулі. - Як ти думаєш, що вони задумали?
  
  "Без сумніву, зустрічаються зі своїми приятелями," сказав Дивак, " і намагаються вивезти золото.
  
  "Ми прокрадемося за ними," прошепотів Пін, - і подивимося, що вони зроблять.
  
  "Це Підло," хрипко прошепотів у відповідь Хитрий Дивак.
  
  
  
  _______
  
  
  
  Коли вони досягли підніжжя сходів, Моріарті натиснув кнопку на набалдашнику свого ціпка, повернув золоте кільце, що з'єднує тростину з корпусом, і витягнув тонке сталеве лезо довжиною вісімнадцять дюймів, заховане таким чином. Остов тростини, звільнений від окладу меча, представляв собою гнучкий тисовий посох зі свинцевим вантажем в нижній частині, саме по собі небезпечне, якщо не смертельне зброю. "Вибирайте самі," сказав він полковнику Морана, "шабля чи кийок".
  
  "Як ви мені недавно нагадали", - сказав йому Моран. “У мене є певна схильність бити людей по голові. Тому що це так".
  
  Моріарті простягнув йому довгий тисовий прут. "Легкий удар позбавить твого ворога свідомості", - сказав він Морану. "Сильний удар по голові вб'є".
  
  "Розумно", - прокоментував Моран, задумливо помахуючи кінцем палиці.
  
  Двоє чоловіків і жінка вийшли з-за рогу палуби і зупинилися, побачивши Моріарті і Морана. "Ви професор Моріарті," сказав високий стрункий чоловік. Інший чоловік, як зауважив Моріарті, був одним з членів екіпажу корабля, і він тримав у руці пожежний сокиру.
  
  "Так," підтвердив Моріарті. Він вдивився в темряву. “ І я думаю, ви і ця юна леді супроводжували нас у нашому візит в Элефанту, вірно?
  
  “Абсолютно вірно. Пітер Коллінз до ваших послуг. А це Маргарет Сент-Ів". Вони вдвох зробили крок вперед.
  
  "Дочка генерала?" запитав Моран.
  
  "Це вірно", - визнала вона.
  
  "Я захоплююся вашим батьком", - сказав Моран. “Чудовий офіцер. Пакка сахіб".
  
  "Спасибі", - сказала Маргарет. "Я сама завжди знаходила його гідним захоплення".
  
  Повз них слабким відлунням долинув віддалений постріл, потім ще один.
  
  "Зараз не час віддаватися спогадам", - сказав полковник Моран, тримаючи довгу тростину під пахвою, як щегольскую тростину, і пильно дивлячись на якийсь невидимий об'єкт далеко. “Битва, вбивство і раптова смерть — ось що в меню. Наступний годину повинен відокремити собак від цуценят!"
  
  Пітер і Маргарет повернулись і з подивом подивилися на нього, але він цього не помітив.
  
  "На жаль, полковник прав", - сказав Моріарті. “Хоча він формулює це не так, як це зробив би я або хто-небудь інший в відомому світі. І нам краще перейти до справи. Як ви, хлопці, вибралися з бального залу?
  
  Пітер розповів про дірку, яку вони прорубали в стіні по лівому борту, палуби, і про потоці людей, які навіть зараз виривалися з неї.
  
  Моріарті кивнув. "Це посилить плутанину, що тільки на краще".
  
  Зелений спалах здійнялася в небо звідки-то з верхньої палуби і вибухнула високо в повітрі.
  
  "Це недобре", - сказав Пітер, спостерігаючи, як зелений вогненна куля повільно опускається в море.
  
  "Повинно бути, за нами слід корабель", - сказав Моріарті. "Можливо, він намагається знайти нас навіть зараз".
  
  "Так я і думав", - сказав Пітер. "Моя ідея полягає в тому, щоб пробратися на місток і спробувати знову запустити корабель".
  
  Моріарті похитав головою. "Не спрацює", - сказав він. "Ходімо з нами".
  
  "Чому це не спрацює?" Запитав Пітер, “Вони повинні бути розосереджені досить тонко. У них там не може бути багато людей". Він показав свій маленький пістолет. "І я повинен бути в змозі знищити парочку з них, для початку".
  
  "Вони майже напевно контролюють і машинне відділення", - сказав Моріарті. "Ваш сигнал про відновлення швидкості з містка тільки попередить їх про їх нову проблему".
  
  "Ну, сер," сказала Маргарет, " у вас є ідея трохи краще?"
  
  "Я думаю, що так", - сказав їм Моріарті. “Вартове приміщення для улан знаходиться на нижньому рівні поруч із золотим сховищем, і там зберігаються гвинтівки і багнети для всього загону. Я вважаю, що випадкові постріли, які ми чуємо, є ознакою того, що він піддається нападу, але ще не впав. Якщо б у лиходіїв було зброю, я думаю, ми почули б набагато більше стрілянини, або набагато менше, залежно від обставин. Ми повинні спробувати врятувати його до того, як наші противники, ким би вони не були, отримають зброю ".
  
  "Фанзигар," сказала Маргарет.
  
  Моріарті повернувся до неї. “ Прошу вибачення?
  
  "Наш невидимий ворог", - сказала Маргарет. "Ми вважаємо, що це Фанзигары".
  
  "Чорт!" вилаявся полковник Моран. “ Вибачте за вираз, міс. Бандити, я повинен був здогадатися!
  
  "Бандити," задумливо промовив Моріарті. “ Фанзигары. Я, звичайно, читав про них, але думав, що вони зникли сорок років тому.
  
  "Ніщо настільки зле — і настільки успішне - ніколи не зникає", - сказав Моран.
  
  "Боюся, він правий", - сказав Пітер. "Ми чули, що вони, можливо, знову активізувалися, і ось вони тут".
  
  "Ми?" перепитав Моран.
  
  "Я з DSI", - сказав йому Пітер.
  
  “ Департамент, так? Хороші хлопці. Я знав декого з ваших людей в Афганістані. Ерік Лик Кірк. Молодий хлопець. Темне волосся. Порожній погляд. Розумніші, ніж здавався. Добре посидів на верблюді.
  
  Пітер похитав головою. "Не думаю, що я його знаю", - сказав він.
  
  "Залиш це на потім", - перервав його Моріарті. "Ти з нами чи ні?"
  
  "Ми повинні спробувати роздобути що-небудь для боротьби", - сказав Пітер. "У мене є двухзарядный пістолет "дерринджер", але більше нічого".
  
  "У мене є", - сказав моряк, піднімаючи сокиру. Він вказав на рятувальну шлюпку, прив'язану до краю палуби. “ І в кожній з цих рятувальних шлюпок є ракетниця з вісьмома або десятьма снарядами у водонепроникному відсіку на кормі.
  
  "Хороша думка," сказав Моріарті. “ Як тебе звуть, моряк?
  
  “ А. Б. Хикскрофт, сер.
  
  “ Що ж, кремезний моряк Хикскрофт, я професор Моріарті, це полковник Моран, і ми раді бачити вас з нами. І ви теж, Коллінз, і міс Сент-Ів.
  
  Ті, до кого зверталися, бурмотіли "Спасибі" і "Відмінно". Ніхто з них, здавалося, не заперечував і не знаходив дивним, що Моріарті де-факто перебрав на себе командування їх маленьким загоном.
  
  "Пора зайнятися цим", - прогарчав полковник Моран. "Ви готові?"
  
  "Просто подпустите мене до них, сер," прогрохотал матрос Хикскрофт.
  
  "Ось це настрій!" Сказав Моріарті. "Містер Коллінз, ви не хочете забрати ракетницю з тієї рятувальної шлюпки?"
  
  "Дійсно, хочу", - сказав Пітер і з'єднав дію зі словом, відкривши кут брезенту, що покриває рятувальну шлюпку, і прослизнувши в човен, як добре намазаний жиром тхір. Через кілька секунд він з'явився. "Я здивувався, чому мотузка розв'язалася в цьому куті", - сказав він. "Подивися, що — або, краще сказати, кого я знайшов". Він знову пірнув у човен і з'явився знову з головою леді Прісцилли. Він потягнув і підняв її, і здалася інша частина тіла. З нею жорстоко поводилися, зв'язали і заткнули рот кляпом, і тепер вона була вся в синцях, злий і дуже дратівлива, що вони виявили, як тільки Пітер витягнув кляп.
  
  "Слава Богу, ти знайшов мене", - сказала вона, випльовуючи залишки кляпу з рота, поки Пітер був зайнятий звільненням її від мотузки, яка була обмотана навколо неї, як павутина навколо мухи. “Зі мною ніколи в житті так не зверталися. У моєму житті! Скрутили, як мішок з бог знає чим, і кинули в рятувальну шлюпку. І стюарди-тубільці! Я поняття не маю, що, на їх думку, вони робили, але коли мій батько почує про це — тюрма занадто гарна для них — їх слід відшмагати!"
  
  Пітер допоміг їй вибратися з рятувальної шлюпки, а потім пірнув назад і менше ніж через хвилину вискочив з ракетницею в одній руці і жерстяної коробкою запасних сигнальних ракет в інший. "Я думаю, це не смертельно," сказав він, стрибаючи назад на палубу, "але це повинно їх уповільнити".
  
  "Леді Прісцилла, як це з вами сталося?" Запитала Маргарет, підходячи і накидаючи свій шарф на тремтячі плечі своєї сусідки по каюті.
  
  “ Знаєте, я показувала цей фокус з містером Мамарумом, і коли я опинилася за дверима бального залу...
  
  "Як ти це зробив?" Запитала Маргарет.
  
  "Це має значення?" запитала вона. "Я не повинна розповідати".
  
  "Насправді, це може мати значення", - сказав Моріарті.
  
  "Ну..." протягнула леді Прісцилла. “ Я думаю... Ви пам'ятаєте
  
  коли Мамарум і його хлопчик винесли ту стійку, повну мечів? Ну, він поставив її між кошиком і глядачами, і я виліз з кошика, поки ви мене не могли бачити."
  
  "Давай!" Сказала Маргарет. “Ця стійка не була міцною. Я могла бачити прямо між мечами".
  
  "Ти думала, що зможеш", - сказала леді Прісцилла. “Але коли вони встановили його, то випустили прикріплену ззаду згорнуту смужку полотна, яка була розфарбована так, щоб виглядати як задня частина декорації. І я заповз за нього, наділа чорну мантію і затягла її так, щоб вона виглядала як сукня, якщо не придивлятися занадто пильно. Коли ця юрба людей підійшла, щоб оглянути мечі, я приєднався до натовпу. Коли вони пішли зі сцени, я пішов зі сцени разом з ними і продовжував йти, поки не опинився за дверима ".
  
  "Чорт!" вигукнув матрос Хикскрофт. “ Хто б міг подумати?
  
  "І," продовжила леді Прісцилла, переходячи до тієї частини, яка була джерелом її невдоволення, " не встигла я вийти за двері, як ці двоє стюардів схопили мене, мені засунули в рот грудку вати і зв'язали. Потім вони повернулися до того, чим займалися, а саме закріплювали двері в бальний зал дерев'яними планками, шурупами, клинами і тому подібним, залишивши мене пов'язаної в кутку. Закінчивши з дверима, вони з хвилину щось бурмотіли один з одним, потім один з них перекинув мене через плече, як мішок з борошном, відніс до рятувальної шлюпки і кинув у неї."
  
  "Як вдало!" - сказав професор Моріарті.
  
  “ Прошу вибачення? Леді Прісцилла позадкувала від нього, мотаючи головою, як розгніваний голуб.
  
  "Міледі, якби не щаслива обставина вашого раннього відходу з кімнати", - сказав Моріарті, посміхаючись їй, ніби вона навмисно зробила щось розумне, - "і засмучення вашого друга офіцера з-за вашого зникнення, то ми все ще були б у бальній залі, спостерігаючи за аматорськими танцями сабо, і до того часу, коли ми вийшли — або виявили, що не можемо вийти — було б занадто пізно".
  
  “ Занадто пізно для чого? - Запитала леді Прісцилла.
  
  Маргарет як можна швидше пояснила їй, що сталося.
  
  "Ну, я буду—" початку леді Прісцилла.
  
  З містка корабля злетіла ще одна зелений спалах.
  
  "У того іншого корабля, мабуть, проблеми з пошуком нас", - прокоментував Моріарті. “Нам краще покінчити з цим, поки це не сталося. Зараз нам належить розібратися найбільше з тридцятьма з них, і якщо нам вдасться звільнити улан і їх зброю, у нас буде хороший шанс. Але немає способу дізнатися, скільки людей перебуває на борту корабля. Він повернувся до Маргарет. "Я не знаю, де сказати вам і леді Прісцілли, щоб вони залишалися, поки все це не закінчиться", - сказав він. “ Можливо, вам слід повернутися у свою каюту.
  
  “Я думаю, мені варто обійти палубу з іншого боку — по лівому борту? — і подивитися, чи зможу я знайти лейтенанта Уеллса", - сказала леді Прісцилла. "Він дуже хороший в ситуаціях, якщо у нього є хтось, хто говорить йому, що робити".
  
  "Дуже добре, міледі," погодився Моріарті.
  
  "Що стосується мене," сказала Маргарет, " якщо б я повернулася в свою каюту, я б зійшла з розуму, гадаючи, що відбувається. І у мене частішав серцебиття при кожному звуці. Я не впевнена, що таке прискорене серцебиття, але впевнена, що воно в мене було.
  
  "Ти не зможеш відмовити її йти з нами," сказав Пітер Моріарті, " і нам краще не витрачати час на спроби. Він простягнув Маргарет свій маленький двухзарядный пістолет. "Ти знаєш, як цим користуватись?" - запитав він.
  
  "Я дочка свого батька?" - запитала Маргарет. “Я стріляю з ручної зброї з шести років. Крім того, я влучний стрілець з сорокафунтового цибулі і досить непогано справляюся зі шпагою.
  
  "Вірний рецепт домашнього блаженства", - сказав Пітер, простягаючи їй пістолет. “Остерігайся цього. Це однозарядний пістолет з легким натисканням на курок і волосковым спусковим гачком".
  
  "Сюди," сказав Моріарті, ведучи їх по палубі до наступної сходами вниз.
  
  
  
  Хитрий Дивак, який розтягнувся вздовж однієї сторони трапа між палубами, опустивши голову нижче, п'ят, щоб почути, що замишляють Моріарті та його поплічники, підтягнувся і покрутив головою з боку в бік, щоб вгамувати судому в шиї, яка охопила його, коли він не міг поворухнутися. "Вони спускаються в караульне приміщення, щоб спробувати звільнити охоронців і забрати їх зброю", - доповів він Піну. "Схоже, вони готуються до бою з бандитами, так що, можливо, вони все-таки не на їхньому боці".
  
  "З чим?" Запитав Штир. "Вони збираються битися з чим?"
  
  "Бандити," повторив Дивак. “ Так їх назвав інший хлопець. Він повторив це кілька разів. Бандити.
  
  "Я думав, що всі вони були вбиті багато років тому", - сказав Пін.
  
  “Це те, що сказав професор. Але, мабуть, це не так. Хто ж вони тоді, коли вони вдома?"
  
  “Злісна банда вбивць. Вони зробили релігію з крадіжки і вбивства".
  
  "У мене є кілька таких знайомих", - прокоментував Щеня Кулі.
  
  Пін задумався. "Залишатися тут марно," сказав він. “ Нам краще піти за ними і подивитися, в який бік дме вітер. Можливо, ми з Моріарті обидва намагаємося запобігти вывезение золота якоюсь третьою стороною.
  
  "Ось це було б здорово, чи не правда?" - прокоментував Хитрий Дивак.
  
  "Об'єднавшись з професором," сказав Кулі. “ Ну, це було б...
  
  Доктор Пін Док Лоу люто витріщився на нього.
  
  "— неправильно, " квапливо закінчив він. “ Це було б неправильно. Цікаво, але неправильно.
  
  
  
  Лейтенант Макпрайд смикнув в останній раз, і внутрішній край рами ілюмінатора відокремився від стіни, вискочив з руки Макпрайда і застрибав по кімнаті, ледь не зачепивши генерала Сент-Іва. "Вибачте, сер", - сказав він. Він впустив скручену ложку, якою користувався, і штовхнув сам ілюмінатор. Спочатку вона чинила опір його зусиллям, а потім повільно і неохоче зрушилася з місця.
  
  Лейтенант Макпрайд в знемозі відкинувся назад, а лейтенант Пинтон взяв на себе останній ривок. Минуло ще кілька хвилин, перш ніж латунний ілюмінатор разом з кріпленням був висунутий і з гуркотом впав на палубу внизу.
  
  Пинтон відступив назад і оглянув те, що вони з Макпрайдом створили. "Це все ще здається трохи маленьким", - сказав він.
  
  "Я думаю, ви, е-е, самий стрункий з нас, лейтенант", - сказав Сент-Ів. "Якщо ви не можете пройти через це, то ніхто з нас не зможе".
  
  "Я спробую, сер", - сказав Пинтон. "Якщо б ми могли посунути стіл ближче до отвору, щоб мені не доводилося балансувати в повітрі, намагаючись пролізти, це могло б допомогти".
  
  Вони відсунули письмовий стіл і прибрали зі столу всі папери, коробку з сигарами і маленьку багато прикрашену баночку з нюхальним тютюном. Лейтенант Пинтон зняв кітель, виліз на стіл і просунув голову в ілюмінатор. Потім він знову виліз. "Це мої плечі, сер", - сказав він перепрошуючи. "Я завжди думав, що вони занадто вузькі, але тепер здається, що вони недостатньо вузькі".
  
  "Значить, у нас н - немає вибору?" запитав генерал Сент-Ів. “ Має ж бути якийсь спосіб вибратися з цієї проклятої кімнати.
  
  "Можливо, якщо я спочатку просуну одну руку ..." - сказав Пинтон, розглядаючи отвір. Він витягнув праву руку і просунув її в отвір, а потім голову. "Присягаюся Богом, сер", - крикнув він зовні. "Я думаю, це може спрацювати!"
  
  Пинтон продовжував звиватися, штовхатися і тягнути, поки йому не вдалося протягнути своє тіло через отвір, і він впав плечем вперед на прогулянкову палубу внизу. Він встав і знову заглянув всередину. "Я зробив це, сер!" - оголосив він.
  
  "Отже, ми бачимо," сказав Сент-Ів. “ Не могли б ви...
  
  "Так, сер, я зараз омину додому та подивлюся, як звільнити двері".
  
  "Ти порізався," сказав Сент-Ів, побачивши, що по руці лейтенанта тече кров.
  
  “Нічого, сер. Просто подряпина. Зараз буду, сер". І він побіг по коридору.
  
  Кілька митей опісля ті, хто знаходився в кімнаті, почули якийсь стукіт, дряпання і лайку за дверима, а потім вона відкрилася. "Це був болт, сер", - сказав лейтенант Пинтон, зважуючи болт довжиною в три дюйми.
  
  Капітан Искансен першим вийшов за двері. Сказавши: “Мені потрібно на місток. Спасибі, лейтенант", - він спустився з палуби і піднявся з найближчого трапу.
  
  "Що ж, джентльмени", - сказав генерал Сент-Ів. "Нам краще піти і подивитися, якої шкоди змогли завдати ці хлопці, і виправити це".
  
  "Так, сер", - відповіли його лейтенанти.
  
  "І, можливо, зробимо невеликий шкоду нам самим", - додав лейтенант Макпрайд.
  
  OceanofPDF.com
  
  ДВАДЦЯТЬ ЧОТИРИ
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  МАРКІЗ
  КУЇНСБЕРРІ ТУТ НЕ
  ПРАВИТЬ
  
  
  
  Я записався будинку в улани,
  О, хто б не переспав з сміливцем?
  — А. Е. Хаусман
  
  
  
  На палубі, яке утримувало сховище золота, розгорівсябій між шістьма копьеносцами і невизначеною кількістю Головорізів. Повільне битва, битва в мініатюрі, без сурм, так сповіщають атаку, без гуркоту гармат, без наступу на повному скаку з опущеними списами, без вигуків наказів спішитися і вишикуватися в бойовий порядок; але, тим не менш, смертельно небезпечне.
  
  Шестеро улан перебували в караульному приміщенні, пригинаючись за перекинутим столом у дверному прорізі по двоє за раз, виглядаючи у коридор і стріляючи зі своїх карабінів "Мартіні-Генрі" в усе, що рухалося. Один з них — охоронець, який чергував у дальньому кінці коридору, — тепер лежав мертвий на своєму посту, туго обмотав шию бандитським шарфом.
  
  Близько дюжини фанзигаров блокували обидва кінці коридору, ховаючись за перевернутим диваном в одному кінці і барикадою з пятидесятифунтовых мішків з рисом в іншому. Шестеро солдатів герцога не були зацікавлені в тому, щоб з боєм пробиватися з караульного приміщення. Набагато важливіше було залишитися і вберегти зброю та боєприпаси, що зберігаються там, від рук їхніх супротивників.
  
  Все було тихо, коли Моріарті і його помічник прибутку на спірну палубу. Вони завернули за ріг коридору і побачили кількох чоловіків у білій формі стюардів, скорчившихся за перевернутої кушеткою приблизно в двадцяти футах перед ними, обмінюючись пострілами і образливими репліками з кимось із людей герцога Монкрейта в караульному приміщенні. Електричні лампи все ще яскраво горіли перед золотим сховищем, і зовнішні двері в сховище була все ще відкрита. Поки не було ніяких ознак того, що бандити зробили якусь спробу забрати золото або навіть відкрити внутрішню двері. Моріарті махнув своїй групі, щоб вони зникли за рогом, перш ніж бандити їх помітять.
  
  "Схоже, ситуація зайшла в глухий кут", - прокоментував Моран. "Наступ противника застопорилося".
  
  "Він знову запрацює, якщо цей корабель дістанеться сюди," сказав Пітер. “ Якщо корабель буде.
  
  "Це єдине, що має сенс", - сказав Моріарті. "Що означає, що нам краще зробити що-небудь з розумною швидкістю".
  
  "Є ідеї?" Полковник Моран запитав, піджавши губи. “Я не уявляю, як просуватися вперед, маючи перевершує вогневу міць. Атака з флангу була б кращою. Підкрастися до них непомітно".
  
  "Як ти подкрадываешься до них в коридорі?" Запитав Пітер.
  
  "Професор - тактик", - сказав йому Моран. “Запитай його. Я просто роблю те, що мені наказують".
  
  "Я хотів би подякувати вам за це глибоке заяву про довіру", - сказав Моріарті. “Але ви військовий. Чому вас вчили в Сандхерсті, крім мародерства і торгівлі?"
  
  "Артилерія," сказав йому Моран. “ Я можу прокласти траєкторію з допомогою кращих з них.
  
  "Дуже корисно", - погодився Моріарті.
  
  “ Швидкість? - Нагадала їм Маргарет.
  
  Двері на палубу позаду них відчинилися, і вони розвернулися і направили різну зброю на трьох увійшли чоловіків, поки не побачили, що новоприбулі не були фанзигарами.
  
  "Можливо, ми могли б бути чимось корисні", - сказав найвищий з трьох. “Я доктор Пін Док Лоу. Ці два джентльмена - мої асистенти".
  
  Моріарті мовчки оглянув трьох чоловіків, зробивши довгу паузу, щоб пильно подивитися на Пін Док Лоу. На мить здалося, що він збирається щось сказати, але потім передумав. Полковнику Морана здалося, що Моріарті виглядав злегка здивований, хоча це було явно неможливо. Професор Моріарті ніколи нічим не був спантеличений, ні за що.
  
  "Ласкаво просимо в наш маленький фарраго", - сказав Пітер Коллінз. "У вас випадково немає при собі маленької гармати, чи не так?"
  
  "У моїй тростини," сказав Штир, демонструючи предмет із золотим набалдашником, про який йшла мова, " захований потужний пневматичний пістолет. На жаль, перезарядка та підвищення тиску повітря займають занадто багато часу, щоб зробити це зброя більш ніж одноразовим. Однак, " він нахилився і зняв з нижньої частини палички наконечник із золотою окантовкою, - ми цілком можемо скористатися цим єдиним пострілом.
  
  "Ну". Пітер повернувся до Моріарті і поставив неминуче питання. "Який наш план?"
  
  "Я пропоную," сказав Моріарті, - напасти на них у темряві".
  
  "Яка темрява?" Запитав Моран. “Ці чортові електричні лампи такі ж яскраві, як полуденне сонце. Яскравіше".
  
  "Зверніть увагу на трубопровід, який проходить уздовж стелі біля правої стіни", - сказав Моріарті, вказуючи на довгу трубу, пофарбовану так, щоб вона зливалася зі світло-зеленим стелею. “Якщо я не помиляюся, до нього кріпляться два дроти, необхідні для подачі електрики до ламп. Якщо ми переріжемо дроти, раптово стане дуже темно".
  
  "Послухай", - сказав Щеня Кулі. "А не відключиться електрика?"
  
  Моріарті довго дивився на нього, а потім сказав: "Ні".
  
  "Зроби так, щоб було темно," сказав Пітер. “ А я випущу з ним сигнальну ракету. І тоді ми підемо.
  
  "Хороша думка," погодився полковник Моран.
  
  Один з фанзигаров в коридорі вигукнув терміновий виклик рідкими і різкими складами. Інший відповів, довше і голосніше.
  
  Моран виглянув з-за рогу і відсахнувся, коли повз нього просвистіла куля. “Жебраки щось замишляють. Цікаво, що вони говорять".
  
  "Що-то про бомбу", - відповіла йому Маргарет. "Катаю бомбу, я думаю".
  
  “ Прокатываешься?
  
  “Думаю, так. Це прозвучало так, ніби він кричав: "Відійди, щось ... щось ... скинь бомбу ".
  
  "Радий, що ви говорите мовою", - сказав Моріарті. "Нам краще відправитися туди".
  
  "Давайте зробимо це", - сказав Моран.
  
  "Ти," сказав Моріарті, вказуючи на Маргарет, " залишишся тут. Якщо хто-небудь вийде з-за рогу, і це буде не один з нас, пристрель його. Ти можеш це зробити?
  
  "Я думаю, так", - сказала вона.
  
  "Застрелити когось не так просто, як прийнято вважати", - сказав їй Моріарті. “Фізично це нескладно — ви наводите пістолет і натискаєте спусковий гачок. Але розум повставав проти позбавлення життя. Але якщо один з них вислизне від нас, він спробує привести підкріплення і пройде через вас, або навколо вас. У нього не повинно вийти."
  
  "Я зроблю те, що має", - сказала Маргарет, міцно стискаючи в руці маленький "дерринджер".
  
  "Так і буде", - сказав Моріарті. “Що ж, ходімо, друзі мої. Це повинно закінчитися дуже швидко, так чи інакше".
  
  Ще один постріл пролунав з приміщення охорони.
  
  Моріарті простягнув руку кінцем своєї тростини-меча і відірвав провід від стіни. - Ви готові, містер Коллінз? - запитав я.
  
  Пітер відкрив ракетницю і кинув патрон у пролом, зачинив його, а потім притулився до стіни і виглянув з-за рогу. "Все готово", - сказав він.
  
  “ Полковник Моран?
  
  "Нагадує мені кампанію Паваматти", - сказав полковник, махнувши в повітрі зарядженою паличкою, а потім сів за кут. “У меншому масштабі, звичайно. Я б порадив трохи голосніше кричати в міру нашого просування. Це бентежить ваших противників, принаймні, так вважається ".
  
  "Так, це крик," погодився Пітер.
  
  "Доктор, а, Пін?" Запитав Моріарті.
  
  Штир подивився на двох своїх помічників. Хитрий Дивак поправив кастети і кивнув. Щеня Кулі тримав ніж на рівні живота і пробував ткнути. "Я думаю, в темряві..." - сказав він.
  
  "Ми готові до відправки", - сказав Пін.
  
  "Раз... два ... три... !" прошепотів Моріарті. На "три" він повернув свій меч в кабелепроводе і перерубав провід. Яскрава іскра вилетіла дугою з кінчика його клинка, а потім все занурилося в пітьму.
  
  Пітер вискочив з-за повороту коридору і вистрілив з ракетниці, чому смуга червоного полум'я застрибала від однієї стіни до іншої, від стелі та підлоги, поки не потрапила в мішок з рисом на дальній стороні коридору, за дверима караульного приміщення, і не перетворилася у яскраво-червоний вогненна куля. Коли Пітер зупинився, щоб перезарядити ракетницю, він скоріше відчув, ніж побачив, як його товариші пробігли повз нього по коридору. Один з них — Пітер подумав, що це полковник Моран — випустив гучний крик: “Боже за Гаррі, Англію і Св. Джордж! Хтось ще кричав щось на кшталт "Бичача і кобиляча кров!", але могло бути і щось інше.
  
  Найближча група бандитів встигла зробити два постріли і два дивно пронизливих криків, перш ніж впала під раптовим натиском. Група одягнених в біле мародерів далі по коридору випустила кілька куль в натовп тих, здавалося, не піклуючись про те, у кого вони потрапляють, а потім кинулася вперед, щоб приєднатися до рукопашній сутичці, викрикуючи власні крики і розмахуючи довгими вигнутими ножами, які лиховісно поблискували у світлі єдиною олійної лампи, яку приніс один з охоронців, выглядывавший з дверного отвору караульного приміщення.
  
  Маргарет, ледве усвідомлюючи, що вона робить і чому, слідувала трохи позаду своїх супутників, поступово просуваючись уздовж стіни, щоб не плутатися у них під ногами, тримаючи маленький "дерринджер" перед собою, як талісман.
  
  Пролунало ще кілька пострілів, і Моріарті виявив, що бореться з людиною, який, здавалося, мав намір відрізати йому ніс. Професор швидко виконав чотири коду барицу "Стоїть жаба", "Жнущий рис фермер", "Стрибаюча ящірка" і "Смерть приходить спокійно", отримавши поріз на плечі, перш ніж він зміг розвернутися і акуратно встромити вістря свого меча між третім і четвертим ребрами чоловіки під серцем. Його супротивник голосно зітхнув, недбало підкинув ножа в повітря і опустився на підлогу.
  
  Один з бандитів скочив на диван, піднявши руку, щоб кинути в приміщення охорони круглий чорний предмет. Маргарет підняла свій маленький пістолет, примружилася над стовбуром і натиснула на спусковий гачок. Чоловік упав вперед, і круглий чорний предмет випав з його рук і покотився до Маргарет, з шипінням розкидаючи іскри від короткого гнота, стирчить збоку. Не роздумуючи, Маргарет засунула пістолет за пояс і схопила чорний предмет, який здавався твердим, холодним і нез'ясовно важким в руці. Вона затулила гніт між пальцями, але він горів, жалив і відмовлявся гаснути. Час сповільнився, і їй здалося, що вона рухається по патоці, коли вона зробила шість кроків назад до повороту в коридор, щосили шпурнула предмет у дальню двері і пірнула назад. Пролунав глухий удар, коли він приземлився, а потім ... нічого.
  
  Маргарет зісковзнула на підлогу, наче її м'язи були зроблені з гуми, а серце забилося швидше, ніж коли-небудь раніше. Час продовжувало тягнутися для неї повільно, поки, як їй здалося, через багато хвилин — насправді це було всього кілька секунд, - з-за рогу не пролунав сильний вибух, яскравий спалах світла, а потім відчутний їдкий дим піднявся вгору і заповнив коридор.
  
  У цей момент шестеро улан, замкнених в караульному приміщенні, вискочили з дверей і приєдналися до рукопашній сутичці. Ще через п'ять хвилин все було скінчено, і дев'ять бандитів були або мертві, або поранені, або непритомний, або взяті в полон.
  
  На додаток до поранення Моріарті, Хитрий Дивак був поранений в руку, у Пітера була сильно пошкоджена гомілку, хоча було неясно, як він досяг такої відзнаки, а доктор Пін Док Лоу, забитий кулею з чийогось пістолета, що лежав без свідомості на підлозі коридору.
  
  Моріарті опустився на коліна поруч з Пайном і ретельно оглянув його на предмет ран. "Схоже, він був у нокауті", - сказав він. "Рана на голові поверхнева, і я не можу знайти ніяких інших ознак травми". Він нахилився до голови Піна і чітко промовив: “Холмс! Холмс, ви мене чуєте?"
  
  "Що це?" вимогливо запитав Хитрий Дивак. “ Холмс? Що це за Холмс? Як ви думаєте, хто він, чорт візьми?
  
  OceanofPDF.com
  
  ДВАДЦЯТЬ П'ЯТЬ
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ХТО ЦЕЙ ЧОЛОВІК?
  
  
  
  Вставай! Бо день проходить,
  А ти все лежиш і мрієш;
  Інші застебнули свої обладунки,
  І вперед на битву, пішли.
  Тебе чекає місце в строю,
  У кожної людини є своя роль;
  минуле і Майбутнє - ніщо,
  Перед обличчям суворого сьогоднішнього дня.
  — Аделаїда Енн Проктер
  
  
  
  Tтут зі сходів в дальньому кінці коридору долинув гучний тупіт, і тридцять шотландських улан герцога Монкрейта галопом взбежали по сходинках. На чолі їх, розмахуючи мечем в одній руці пістолетом в інший і з бойовим кличем на вустах, йшов бригадний генерал сер Едвард Бэзилберг Сент-Ів, бакалавр, I. C., D. S. O. Йому знадобилося мить, щоб усвідомити змінену ситуацію перед ним, коли залишилися в живих бандити були пов'язані їх власними шарфами. Він спробував зупинити атаку, але натиск солдатів позаду нього проніс його повз двері караульного приміщення перш, ніж ті, хто йшов позаду, передали наказ зупинитися досить далеко, щоб це вдалося.
  
  "Вітаю, сер", - сказав полковник Моран, тягнучись по стійці смирно і шанобливо віддаючи честь генералові. "Я бачу, вам вдалося звільнити своїх людей".
  
  “ Так, е-е, це н-так, - заїкаючись, промимрив Сент-Ів з властивою британцям стриманістю і смиренністю. “ Н - нічого особливого, насправді. Нам вдалося п-підкрастися до цим мерзотникам. Він оглянув мішанину з диванних подушок, мішків з рисом і людей, розкиданих по підлозі коридору. "Що тут б-відбувалося?"
  
  "Ми протрималися день, сер", - сказав йому полковник Моран. "Протрималися день".
  
  "Ще немає", - нагадав їм професор Моріарті, встаючи з-за всі ще лежачого без свідомості людини, який називав себе доктором Пін Док Лоу. "Ми повинні підготуватися до неминучого вторгнення, і ми повинні зробити це негайно".
  
  Сент-Ів дав зрозуміти, що з цим-ніколи-не-буде покінчено? зітхнув і запитав: "Що за б-криваве вторгнення?"
  
  Маргарет, яка сиділа, опустивши голову, в темній частині коридору, в цей момент встала і тихенько сказала: "Тато". Маленький пістолет все ще був у неї в руці.
  
  Очі Сент-Іва розширилися. "Маргарет, люба моя," сказав він, засовуючи меч назад у піхви і підходячи до неї. “ Моє дороге дитя. Як ти? Як ви сюди потрапили? Вам не заподіяли шкоди?"
  
  “ О, татусь! - вигукнула вона, вчепившись в його формену куртку спереду і тримаючись за нього так, немов він був рятівним колом у штормовому морі. “ Тато, мені здається, я вбила людину!
  
  Сент-Ів на секунду завмер, не знаючи, що сказати. Найкраще поводитися недбало, безтурботно, вирішив він. "Ну ж; з цим маленьким пристосуванням?" - сказав він з легким смішком, забираючи пістолет з її рук і засовуючи його до себе в кишеню.
  
  "Це був один з фанзигаров", - сказала вона йому. “Він кидав бомбу, і я вистрілила в нього. Я вирішив зробити це, але я не знав, що буду відчувати — ось так - після ".
  
  "Де це сталося?" - запитав він.
  
  Вона вказала. "Он там", - сказала вона.
  
  "Що ж". Він задумався. "Підемо подивимося, який збиток ти заподіяла".
  
  "Я б краще цього не робити", - сказала вона.
  
  "Добре, залишайся тут", - сказав він їй. "Я піду подивлюся".
  
  Пітер Коллінз, який мовчки стояв поруч з ними, приєднався до Сент-Вербу, оглядаючи чоловіка. За хвилину вони обидва повернулися. "Ти не вбивала негідника", - сказав їй батько. "І те, що ви зробили, було надзвичайно хоробро — кинули бомбу і все таке".
  
  "Ти поранив його тільки в стегно," сказав Пітер. - Я перев'язав його, щоб зупинити кровотечу.
  
  "Він доживе до шибениці," похмуро сказав Сент-Ів.
  
  "О слава богу!" вигукнула Маргарет.
  
  Сент-Ів повернувся до Моріарті. “ Про яке вторгнення ви говорите?
  
  Моріарті пояснив йому їх теорію про кораблі бандитів, який, мабуть, прямо зараз намагається знайти "Імператрицю Індії", щоб забрати золото.
  
  "Так", - погодився Сент-Ів. “Повинно бути, такий був їхній план. Їх тут було недостатньо, щоб перевезти золото, і вони, схоже, не готові відкрити сховище. Повинно бути, вони очікують подальшої допомоги. Він скочив на перевернутий диван. "Чоловіка!" - покликав він.
  
  "Тен-хап!" долинув рев сержанта звідкись з натовпу, і солдати переключилися на різні форми напруженої уваги.
  
  "Кожен з вас забирає свою зброю з караульного приміщення разом з десятьма — ні, двадцятьма патронами і вибудовується по лівому борту, палуби "А"", - сказав їм Сент-Ів.
  
  "Вибачте, сер," сказав краснолицый капрал, роблячи чверть обороту обличчям до свого генерала, " але на чиєму це боці?
  
  "Сторона, на якій ви знайдете мене", - сказав їм Сент-Ів. "Тепер стрибайте!"
  
  "Загін!" гукнув сержант. “ Візьміть зброю напоготові і доповідайте! Вільні!
  
  Почався швидкий, але організований відхід, коли чоловіки схопили свої карабіни Martini-Henry і пакети з патронами з караульного приміщення і пішли за Сент-Івом вгору по зовнішній драбині.
  
  Пін Док Лоу застогнав і з зусиллям прийняв сидяче положення. “ Де я, чорт візьми? - вимогливо спитав він, озираючись по сторонах. “ Що я тут роблю?
  
  Моріарті присів навпочіпки поруч з ним. - Ти на "Імператриці Індії", - сказав він йому. “ Пасажирське судно Англо-азійських пароплавної компанії Star, яке прямує з Калькутти в Лондон через Бомбей і Порт-Саїд. Ви знаєте своє ім'я?
  
  "Що ви маєте на увазі?" Запитав Пін. Він помовчав з хвилину, виглядаючи спантеличеним, а потім його обличчя прояснилося. "Мене звуть Холмс — Шерлок Холмс". Він похитав головою і втупився на свого співрозмовника. “Моріарті! Це ти! Я повинен був здогадатися, що ти затіваєш яку-небудь чортовинню. Що ти зі мною зробив?"
  
  Щеня Кулі схилився над сидить чоловіком. "Тов, чорт візьми, ким ти себе назвав, приятель?" - вимогливо запитав він.
  
  "Я Шерлок..." Холмс застогнав, схопився за голову і підняв очі. "Щеня Кулі", - вигукнув він. "Що ти тут робиш?"
  
  "Я міг би запитати тебе про те ж", - прогарчав Щеня. “Шерлок Холмс, чи не так? Прекрасну історію ти розповідав нам всі ці тижні!"
  
  "І що ж ти зробив з цим Пін Док Лоу?" - додав Хитрий Дивак звідти, де Маргарет Сент-Ів професійно перев'язувала йому руку. “ Я знав, що ти не схожий на якогось китайця.
  
  Холмс відвів погляд від двох своїх недавніх спільників і втупився на Моріарті. "Чим ви займалися?" - вимогливо запитав він. “Чому тут ці люди? Чому я тут?"
  
  "Наскільки я можу судити," сказав Моріарті, " ви йшли за мною через два континенти і половину іншого. Чому це повинно бути, я поняття не маю. Пін Док Лоу, чи не так? Як у тебе з головою?
  
  Холмс підніс руку до рани, поморщився і знову опустив її. "Я побачив спалах світла," згадував він, - а потім—"
  
  "У вас стріляли", - сказав йому Моріарті. “Майже промахнулися. Чи, можливо, я повинен сказати, майже потрапили. Куля тільки зачепила вас над вухом. Ліве вухо".
  
  Холмс з хвилину помовчав. А потім приклав палець до носа і сказав: "Бандити".
  
  "Це вірно, - погодився Хитрий Дивак.
  
  "Тепер я згадав", - сказав Холмс. “Бандити— корабель— золото — Банк Англії— Ватсон! Я повинен послати телеграму бідному старому Ватсону— і моєму братові Майкрофту".
  
  "Це важко зробити", - нагадав йому Моріарті. “Ми посеред Аравійського моря. Що ти пам'ятаєш?"
  
  Холмс на хвилину напружено задумався, втупивши очі в палубу і потираючи голову, один раз скривившись, коли ненавмисно провів рукою по свіжій рані над вухом. Він подивився на Моріарті і сумно усміхнувся. "Ти був правий", - сказав він. “Я переслідував тебе. І ти полював — полюєш — за вантажем золота. Чи Не так?"
  
  “ І ви зі своїми, е-е, компаньйонами мчали з Лондона аж до Бомбея, щоб сісти на корабель і перешкодити мені, е-е, заволодіти золотом?
  
  "Ну," сказав Холмс, з усіх сил намагаючись не виглядати збентеженим, " бачте, я сам домагався цього.
  
  "Насправді!"
  
  “Тобто Пін Док Лоу був сповнений рішучості здобути його. І я був Пін Док Лоу ".
  
  "Я вражений", - заявив Моріарті. "І я наголошую, що навіть будучи Пін Док Лоу, ви не припиняли своїх спроб переслідувати мене, навіть заподіяти шкоду".
  
  "Я це зробив?" Спитав Холмс.
  
  "Агенти", - нагадав йому Моріарті. “У різних місцях по всій Європі. В мене стріляли, били кулаками і штовхали перед рухомими машинами".
  
  "Це на мене не схоже", - спохмурнів Холмс. "Але це дійсно жахливо схоже на доктора Пін Док Лоу". Він посміхнувся. "Зрештою, в докторі було щось хороше!"
  
  "Дуже цікаво", - сказав професор Моріарті.
  
  Маргарет підійшла і опустилася на коліна поруч з Холмсом. "Дозвольте мені оглянути вашу голову", - сказала вона. “ Я знайшов в караульному приміщенні пляшку восьмирічного "Макгрегора", якою скористаюся, щоб промити рану. Якщо ви хочете зробити пару швидких ковтків, перш ніж я почну, це могло б заглушити біль.
  
  "Ні, дякую, міс", - сказав Холмс. "У мене і так голова йде обертом без допомоги восьмилітнього сина Макгрегора".
  
  Холмс зціпив зуби і пильно дивився в дальню стіну, поки Маргарет наливала на рану пару порцій скотча і промокала її чистим бавовняним бинтом, яким потім обв'язала його голову. "Цього повинно вистачити", - сказала вона, встаючи, щоб помилуватися справою своїх рук.
  
  Холмс подякував її і спробував піднятися на ноги. Після двох спроб він звалився назад. "Можливо, мені слід залишитися тут ще трохи", - сказав він. З палуби долинув рушничний залп, потім ще і ще. Потім стрілянина стала спорадичною, оскільки кожна людина заощаджував свій вогонь для видимого ворога.
  
  "Зниклий корабель прибув", - прокоментував Моріарті.
  
  "Ми повинні піднятися туди", - сказав Пітер, вставляючи обойму в магазин карабіна, який він тільки що прихопив з караульного приміщення.
  
  "Ми скоро приєднаємося до вас", - сказав Моріарті. Вони з Маргарет допомогли Холмсу пройти в приміщення охорони і сісти на один із дерев'яних стільців. "Ви дійсно містер Шерлок Холмс, детектив?" - Запитала Маргарет.
  
  "Я думаю, що так", - сказав він. “Хоча я не був таким останні кілька місяців. Розум більш тендітна і піддана помилкам штука, ніж я думав до цього досвіду".
  
  "Давайте послухаємо", - похмуро сказав Моріарті. "Чому ви стежили за мною під виглядом китайця, одягненого як бізнесмен із Середньої Європи?"
  
  "Це той, ким я себе вважав", - пояснив Холмс. “Скажіть мені, у вас є якийсь мерзенний план, щоб втекти з золотом? А якщо ні, то що ви тут робите?"
  
  "Далі буду задавати питання я", - сказав йому Моріарті. “Однак; ні, у мене немає планів купувати золото. Що стосується того, що я тут роблю, то з цим доведеться почекати.
  
  "Чому ти думаєш, що професор Моріарті полює за золотом?" Запитала Маргарет.
  
  "Тому що він професор Моріарті", - пояснив Холмс.
  
  "Давайте не будемо блукати по світлим стежками спекуляцій", - сказав Моріарті. “Що ви маєте на увазі, кажучи, що думали, що перебуваєте на Пін-доці Низько?" Хіба це не просто одна з твоїх менш дитячих маскувань?
  
  Холмс зі свистом випустив повітря крізь стиснуті губи. "Дозвольте мені спробувати прояснити свої думки", - сказав він. "Директор Ради керуючих Банку Англії попросив мене допомогти зберегти партію золота". Він зробив паузу і озирнувся. "Імовірно, цю партію золота".
  
  Моріарті вигнув брову. "Так?" - сказав він. "А потім ви спустилися в каналізаційний люк в лондонську каналізацію".
  
  "Звідки ви це знаєте?" - спитав Холмс.
  
  "Ваш помічник Уотсон розповів мені", - сказав Моріарті.
  
  "Невже?" Холмс похитав головою. "Я повинен почути вашу версію цих подій після того, як розповім свою власну", - сказав він.
  
  "Так і буде," пообіцяв Моріарті.
  
  "Я спустився в глибини лондонській каналізації, щоб з'ясувати, чи можливо проникнути в сховища Банку Англії знизу", - сказав Холмс.
  
  "Отже," сказав Моріарті. - І це так?
  
  "У мене ніколи не було можливості це з'ясувати", - сказав Холмс. "І, - додав він задумливо, - "якщо б це було так, я б тримав це при собі".
  
  "Що сталося?" Запитала Маргарет.
  
  "Був сильний натиск води, якого я не зміг уникнути", - сказав Холмс. “Він підхопив мене і поніс вперед. Деякий час я боровся з цим, намагаючись встати на ноги або вчепитися за якийсь виступ, але мені це не вдавалося. Потім мій потилицю вдарився об якийсь твердий предмет, і наступне, що я пам'ятаю, - це те, що я лежу на бетонному виступі приблизно в двох футах над водою, яка, мабуть, занесла мене туди, а потім відступила ".
  
  "Так адже тебе могли вбити!" Сказала Маргарет. "Це диво!"
  
  "Я б відмовився від дива, якщо б міг уникнути намокання", - сказав Холмс.
  
  Він зробив паузу у своєму оповіданні, і всі вони напружилися, прислухаючись до звуків зверху. Знову пролунав глибокий вибуховою тріск скоординованого рушничного залпу, потім ще один, а потім настала тиша.
  
  "Я б припустив, що це прощальні постріли", - сказав Моран з порога. "Я вважаю, корабель бандитів відбитий".
  
  З ілюмінатора почулися уривчасті радісні вигуки.
  
  "Схоже, ви дійсно праві, полковник", - сказав Моріарті.
  
  "Я складу карабіни," сказав Моран і попрямував коридором.
  
  - Отже, - продовжив Моріарті, знову перемикаючи увагу на Холмса, - як ви потрапили з лондонської каналізації в "Імператрицю Індії"?
  
  "Я прокинувся, не маючи ні найменшого уявлення про те, хто я такий", - сказав йому Холмс. “Дійсно, я поняття не мав, хто я насправді, поки всього кілька хвилин тому не виявив себе на підлозі, а ти схилився наді мною. Це був справжній шок — поки я не почав згадувати ".
  
  "Пам'ятаєш?"
  
  "Що сталося між каналізаційною трубою в Лондоні і підлогою коридору за цими дверима", - сказав Холмс.
  
  “Після того, як я достатньо оклигав, щоб піднятися з полиці, я пошукав найближчий вихід з каналізації. Я проповз по великій зливної труби, що виходила над Темзою, і опинився біля підніжжя Уоттинг-роуд. Я впізнав це місце, і до мене повернулися деякі фрагменти пам'яті. На жаль, ті невеликі спогади, які я відновив, направили мене по хибному шляху. У мене була кімната над магазинчиком грогу на Уоттинг-роуд, яку я інколи використовував, щоб прийняти вигляд доктора Пін Док Лоу, мерзенного китайського злочинця. Дозвольте мені додати, що це мій власний винахід. Я єдиний Пін Док Лоу, який коли-небудь існував. У цьому образі я зміг проникнути в лондонський злочинний світ у пошуках інформації. Що я згадав, опинившись на Уоттинг-роуд, так це те, що я злочинець на ім'я доктор Пін Док Лоу. Далекий від усвідомлення того, що я насправді Шерлок Холмс, я вважав його своїм найлютішим ворогом ".
  
  "Бідолаха," сказала Маргарет.
  
  “Я піднявся у свою кімнату і скинув одяг, яка була наскрізь мокра й пахла— різними неприємними запахами. Я вимився, як міг, у великому тазі, який тримав спеціально для цієї мети, і перетворився в Пін. Потім я вирушив на довгу прогулянку, щоб провітрити голову, викинувши одяг, яка була на мені, в сміттєве відро де-небудь по дорозі ".
  
  "Хіба сам акт перетворення в цього китайця — необхідність виконання трансформації, щоб прийняти особу, — не сказав вам, що насправді ви не були?" - запитав Моріарті.
  
  "Думаю, так воно і було", - погодився Холмс. “Я знав, що я був кимось, хто, так би мовити, грав роль Пін Док Лоу, але, бачте, я поняття не мав, ким може бути цей інший "хтось". Так що я залишився з тією особистістю, в якої був впевнений ".
  
  “ Східний лиходій.
  
  “І той, хто знав, що хтось намагається вкрасти стан в золоті — це було єдине, що я пам'ятав. І я припустив, будучи лиходієм, що потенційним злодієм був я. Все інше випливало з цього єдиного помилкового припущення".
  
  “ Значить, ви піднялися на борт, щоб вкрасти золото? - Запитав Моріарті.
  
  “ Ні. Це повинно було статися пізніше. Я піднявся на борт, щоб перешкодити тобі вкрасти його першим.
  
  "Містер Холмс!" вигукнула Маргарет. “ Як ви можете говорити такі речі про професора?
  
  "Іноді я дивуюся," сказав Холмс.
  
  Маргарет встала. "Котра година?" запитала вона.
  
  Моріарті дістав кишеньковий годинник і відкрив їх. "Трохи більше двох ночі за бомбейскому часу", - сказав він. “ Я вважаю, все ще є підходящим часом, якщо тільки ми вже не пройшли сімдесятий східний меридіан, в цьому випадку на годину раніше.
  
  "Я краще піду пошукаю свого батька", - сказала вона. “Я наполягаю на тому, щоб почути продовження цієї захоплюючої історії пізніше. Було приємно познайомитися з вами, містер Холмс".
  
  “Спасибі. Я сам відчуваю те ж саме", - сказав Холмс.
  
  OceanofPDF.com
  
  ДВАДЦЯТЬ ШІСТЬ
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ЗНИКЛИЙ БЕЗ ВЕСТИ
  
  
  
  Око людський не чув, людське вухо не бачило, рука людська не здатна відчути смак, мова його - осягнути, серце його - повідомити, яким був мій сон.
  Вільям Шекспір
  
  
  
  Велике чорне дау, оснащене якимось древнім і пекельно гучним двигуном, стояло носом до правого борту "Імператриці", яка утримувалась на місці мотузками, які були викинуті за борт фальшивими стюардами при підготовці до штурму. Тридцять або близько того головорізів в пишних білих панталонах і довгих куртках, з червоними поясами на талії і червоними шарфами на головах, виглядали для всього світу як особливо злодійські статисти у роуд-постановці "Піратів Пензанс", скипіли по канатах і вискочили на палубу. Вони розмахували ятаганами, мушкетонами, однією або двома гвинтівками "Мартіні-Генрі" і парою капсюльных пістолетів і кричали про велич Калі.
  
  Війська герцога зібралися на лівій стороні палуби і в повному порядку перейшли на правий борт, щоб зустріти загрозу. Вони вишикувалися в лінію для перестрілки і просувалися вперед з незворушним фаталізмом, який прищеплюється кожному британському солдату протягом чотирьох годин щодня. Палуба була недостатньо широка, щоб вмістити більшу частину бойових порядків, і люди були б щасливішими верхи. Але абсолютно очевидно, що коням це зовсім не сподобалося б, і, крім того, ті кілька коней, які містилися в стайні під палубою, були не дуже вправні підніматися по сходах.
  
  Британці вишикувалися у дві шеренги, стоячи на колінах, і дали залп по головорізам, які були не більш ніж в двадцяти футах від них. Бандити просувалися швидко, ледь давши солдатам час для ще одного залпу, перш ніж вони зімкнулися з британської лінією. Але ці два масованих залпу врізалися в них, і тепер їх було менше.
  
  Тепер в основному це був ятаган проти багнета, і було кілька хвилин, коли бій міг піти в будь-яку сторону. Сили добра і зла розгойдувалися взад-вперед, обмінюючись перестрілками і зчіплюючись в рукопашній, висловлюючи недоброзичливість. Війська з'явилися занадто швидко, і фанзигары не були готові зустрітися з ними лицем до лиця. Банда вбивць, хоча й була досить хоробрий, не звикла протистояти озброєному і навченому опору. Поступово їх відкинули.
  
  Коли битва явно обернулася проти них, фанзигары кинулися до поруччя і стрибнули, пірнули або просто кинулися за борт до людини. Деякі приземлялися прямо на дау внизу, але дау перерізала канати, випустила пар і з гучним стуком вийшла із зони досяжності карабінів Мартіні-Генрі, стріляючих у кожного, хто з'являвся на палубі. Нападники, все ще перебували на борту "Імператриці", пірнули за борт і швидко попливли, ті, хто вмів плавати, слідом за дау. Деяким з них це вдалося, але більшість загинуло у воді, відмовившись вхопитися за канати, спущені екіпажем "Імператриці". Два електричних вугільно-дугових прожектора, встановлених на носі "Імператриці", були швидко заправлені, але до того часу, коли вугільні стрижні були обрізані, відрегульовані і запущені, "дау" була практично поза зоною досяжності. Та, чорний на тлі чорного неба і ще більше чорного моря, він швидко зник у темряві.
  
  Поранених і вбитих членів атакуючого загону, які залишилися позаду, було чотирнадцять, коли всі вони були зібрані: вісім убитих і шістьох залишених на повішення, коли вони доберуться до порту. З екіпажу корабля загинули троє; з улан-уде - двоє; і з пасажирів - двоє: літній священик, який, ймовірно, помер від серцевого нападу, і молодий службовець британського банку, якого знайшли з незажженным револьвером у руці і бандитським шарфом, туго затягнутим навколо шиї.
  
  Капітан Искансен наказав усім пасажирам залишатися у своїх каютах, поки офіцери корабля обшукували весь корабель у пошуках сховався Фансигара: вони думали, що знайшли одного, втиснутого за вентиляційною шахтою, але він виявився одним з перших стюардів, які були занадто налякані, щоб вийти.
  
  Пошкодження корабля були мінімальними і легко усувалися, і єдиними речами, які були виявлені зниклими, були кілька статуеток танцюючих дівчат, більшість з яких належала якомусь Альберту "Маммеру" Толливеру, за винятком однієї, яка належала Офіцерської їдальні шотландських улан герцога Монкрейта. Все це, мабуть, було викинуто за борт бандитами в пориві релігійного завзяття.
  
  "У мене все ще є пара ящиків з цими маленькими леді в трюмі", - сказав ряджений старшим офіцерам після того, як пропажа була виявлена. "Якщо ви хочете, я буду радий замінити ту, що пропала, на свою власну".
  
  "Ми піднімали за неї тости кожен вечір з тих пір, як сержант-майор Маккуист знайшов її ще в 58-м. Мій батько був до мене, а його батько до нього ", - сказав майор Сэндиман, який пишався тим фактом, що він був третім поколінням сэндиманов, які служили в армії герцога. “Це здасться дивним, якщо я більше не буду цього робити. І все ж, враховуючи те, що ми тепер знаємо про її походження ... "
  
  "Я згоден", - сказав генерал Сент-Ів. “Згадайте Хиффингтона і барменшу. Якщо коли-небудь стане відомо, що офіцери полку піднімали тости за статую тарталетки протягом тридцяти з гаком років, ми ніколи не почуємо про це в останній раз ".
  
  "Ніхто з нас не зміг би показати своє обличчя в армії, Військово-морському флоті або Уайтсе без того, щоб у кімнаті не прокотився смішок", - погодився полковник Морсі. “ По здоровому міркуванню, - продовжив він, - враховуючи те, що ми тепер знаємо про цю, е-е, маленької Леді, можливо, було б краще, якщо б ми відмовилися від задоволення перебувати в її суспільстві.
  
  "Тоді вирішено", - сказав Сент-Ів. Він повернувся до бормочущему. “Спасибі за вашу пропозицію, сер. Ми не замінимо нашу зниклу Леді іншим зображенням тієї ж самої, ах, богині, яким би близьким не було схожість. Можливо, якщо ви коли-небудь придбаєте мідних тигрів, або слонів, або чайники, ми могли б придбати один з них, який буде нагадувати нам про давно минулі дні ".
  
  "Я буду мати це на увазі, генерал", - сказав йому буркотун. "Подивимося, чи не буду я цього робити".
  
  OceanofPDF.com
  
  ДВАДЦЯТЬ СІМ
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ЗМІНЕНІ ПАТЕРНИ
  
  
  
  Я можу розповісти їм про таємниці, приховані, про чудеса плетіння павутини, від якої залежить досконалість і слава світу... Про чудеса шляху небесної драбини, один кінець якої спочиває на землі, а інший - у правого підніжжя Престолу Слави.
  —Хейхалот Раббати
  
  
  
  Мені знадобилося кілька днів, щоб на кораблі знову запанувала нормальна обстановка. Як тільки тіла були вилучені, пораненим надали допомогу в корабельному лазареті, палуби вимиті, дірки, порізи, вм'ятини і подряпини закладені або зафарбовані, а всі інші зовнішні ознаки важкого випробування усунені, для деяких пасажирів цей досвід набув якість поганого сну, а для деяких - захоплюючої пригоди, в якому у них була можливість продемонструвати іншим надзвичайну холоднокровність, відвагу та бойові здібності. Принаймні, саме так вони планували це розповісти.
  
  "Я визнаю, професор," сказав полковник Моран, розслабляючись в курильні на верхній палубі і закидаючи ноги на стілець навпроти свого власного, - що стосовно темних шляхів і марних трюків ніхто з тих, кого я коли-небудь знав, не може зрівнятися з вами. Ти відвів цю маленьку Леді з будинку герцога з спритністю Мамарума Великого, витягує золоті монети з повітря.
  
  "Я просто скористався наданою можливістю", - зізнався Моріарті з глибини сусіднього крісла зліва, але він виглядав задоволеним похвалою.
  
  "Ах, але можливість побачити там, де решта з нас бачили тільки небезпека і замішання, - ось що робить це геніальним ходом в моїй книзі". Моран задоволено затягнувся сигарою. “Поки решта з нас борються з проклятими Бандитами, Толливер збирається викинути ці статуетки за борт. Всі, крім однієї ". Він повернувся на стільці, щоб подивитися на бормотуна, якого було майже не видно — тільки його ніс і кінчик сигари, — уткнувшийся в подушки крісла з іншого боку від нього. "Скажи!" - сказав він. “Ти впевнений, що врятував того, кого треба, чи не так? Я маю на увазі, я б не хотів з'являтися у махараджі з уламком цієї статуї.
  
  "За кого ви мене приймаєте?" - запротестувала балерина. “Маленька Леді, досить красиво загорнута в шари ватину, сидить у ящику, в якому ще одинадцять примірників того ж самого. Але я не думаю, що у вас виникнуть проблеми з тим, щоб відрізнити їх один від одного. У цього є певна деталізація, якої не вистачає іншим."
  
  "Можливо, ви захочете покинути корабель у порт-Суеці і забрати свій приз прямо в Індію", - запропонував Моріарті.
  
  Моран похитав головою. “У Маленького Поки є свої агенти в Лондоні. Я передам їм Леді, тим самим завершивши угоду. Звичайно, я буду супроводжувати їх назад в Індію, але якщо з Леді що-небудь трапиться на зворотному шляху, це буде на їх совісті, а не на моїй.
  
  "А!" - сказав Моріарті. "Ви самі не позбавлені певної витонченості характеру".
  
  "Коли справа доходить до того, щоб забрати те, що належить мені, - сказав Моран, - я справляюся".
  
  Шерлок Холмс увійшов в курильну і, побачивши їх, попрямував у їх кут. Чомусь він більше не був схожий на зловісного доктора Пін Док Лоу. Риси його обличчя невловимо змінилися: вигин рота, худоба щік. Його погляд, як і раніше, напружений, став більш прямим, ніж раніше. "Ти не заперечуєш?" запитав він, вказуючи на вільний стілець.
  
  "Неодмінно приєднуйтесь до нас, містер Холмс," сказав йому Моріарті. “ Як ви себе почуваєте?
  
  "Прикро," сказав Холмс, опускаючись у крісло і дістаючи цигарку з срібного портсигара у внутрішній кишені. “ І одночасно відчуваючи полегшення і замішання. Схоже, ми були на одній стороні в недавніх конфліктах, і ці негідники явно не були вашими агентами.
  
  "З іншого боку," сухо прокоментував Моріарті, - серед ваших нинішніх знайомих, схоже, чимало негідників".
  
  "Так", - визнав Холмс. “Я не впевнений, що з цим робити. Вони обидва зрозуміли, що мій план з отримання золота не буде реалізований, і оскільки я ніколи не розповідав їм досить про це, щоб вони могли здійснити його самостійно, вони зараз трохи ображені на мене. Я думаю, Хитрий Дивак підозрює, що моє перетворення в Шерлока Холмса - це якась хитромудра пастка з моєї сторони, щоб поцупити все золото для себе. В усякому разі, в даний час обоє вони уникають мене, що, ймовірно, до кращого ".
  
  “ Ти цілком оговтався від свого, е-е, досвіду в якості свого альтер-его?
  
  "Ймовірно, я ніколи не одужаю", - сказав Холмс, чиркаючи великий безпечної сірником об край коробки і прикурюючи сигарету. “Мої спогади про ті події і про думках про Пін Док Лоу залишили неприємний присмак у мене в роті, і буде потрібно якийсь час, щоб очистити мій смак. Я завжди думав, що з мене вийшов би хороший злочинець, але ніколи не усвідомлював, наскільки близький до розгадки мій порив ". Він задув сірник. “ Можливо, в майбутньому мені не слід бути до вас настільки суворим, професор.
  
  "О, я впевнений, що коли ти повністю поправишся, тобі вдасться стати таким же впертим бульдогом, яким ти був раніше", - сказав Моріарті, і посмішка торкнула куточки його рота.
  
  Цівка диму оточила обличчя Холмса і повільно поплив до стелі. “Я все ще не можу повірити, що ваша присутність на цьому кораблі, в безпосередній близькості від великого сховища золота, є чистою випадковістю, професор Моріарті. Що ти тут робиш, якщо не за золотом? Скажи мені це.
  
  "Я думаю, ви не повірите, що я відвідував старі індійські астрономічні обсерваторії?" Запитав Моріарті.
  
  "Ви неправильно припускаєте", - сказав йому Холмс. "Навіть коли я був занурений в особистість доктора Пін Док Лоу, я не випускав з виду, хто ви такий і що ви можете замишляти".
  
  "І ти кілька разів намагався вбити мене, наскільки я пам'ятаю", - сухо нагадав йому Моріарті.
  
  "Просто виведений з ладу", - стверджував Холмс. “Можливо, деякі з моїх агентів — агенти Пін Доклоу - були надмірно наполегливі в інтерпретації моїх наказів. Якщо це так, я жалкую".
  
  "Я приймаю поправку", - сказав Моріарті. "Не мертвий, просто у нього зламано кілька важливих кісток".
  
  "Ну..." Холмс сумно посміхнувся. “ У той час ми обидва полювали за золотом. Тепер тільки один з нас.
  
  Моріарті здійняв руки в заклику до відсутнім богам. “ Запевняю вас, Холмс, що, яку б справу у мене не було, воно завершено, що ніхто від нього не постраждав, що воно не має ніякого відношення до золота в сховищах під нами, і я маю намір провести залишок подорожі в приємному спогляданні безмежного океану, коли ми будемо перетинати його.
  
  Холмс підвівся зі стільця. “Я помітив, що ви, здається, отримуєте збочене задоволення від того, що не брешете мені, - сказав він Моріарті, - але покладаєтеся на тонкі натяки, щоб тримати мене в невіданні про ваших справжніх цілях. Тому я на дозвіллі проаналізую ваші слова і подивлюся, чи зможу я розкрити, які секрети криються в них. А поки я можу бути корисний до кінця подорожі, уважно доглядаючи за тобою — і за золотом. І з цими словами, як зі своїм парфянською пострілом, він загасив цигарку і пішов геть.
  
  "Будьте моїм гостем, Холмс," крикнув Моріарті в спину удаляющегося Холмса. “ Але постарайтеся трохи відпочити і повернути собі колишню, е-е, життєрадісність.
  
  "Так ось хто такий Шерлок Холмс", - сказав полковник Моран, спостерігаючи крізь хмару сигарного диму, як Холмс з напруженою спиною протиснувся в двері курильної і пішов. "Мені непрошеною спадає на думку фраза 'неприємний тип'.
  
  "Він не намагається з усіх сил заводити друзів", - зауважив Моріарті. "Ніколи не робив цього".
  
  “ Справді? Моран постукав цигаркою об край попільнички. “ Я не помітив. У чому саме він вас підозрює, професор?
  
  "Все", - пояснив Моріарті. "Всі".
  
  
  
  "Імператриця Індії" прибула в порт Суец три дні і провела в порту всього один день, перш ніж рано вранці наступного дня приступити до пятидесятидвухчасовому переходу по каналу. У кожного трапа, вхідного люка і періодично вздовж палуби були виставлені охоронці з наказом виглядати люто, гарчати на будь-якого, хто спробує піднятися на борт, і при необхідності наступати на пальці рук або ніг, щоб не допустити непроханих гостей на палубу. "Це не спрацює," сказав капітан Искансен, "але ми можемо спробувати".
  
  "Хто ці невблаганні абордажники, яким ми повинні дати відсіч?" - Запитав генерал Сент-Ів, простеживши за розташуванням своїх людей.
  
  "Місцеві крамарі", - сказав йому Искансен.
  
  "Магазин... "
  
  “ Навіть якщо так. І вони влаштують лавочку в будь-якому затишному куточку палуби, до якого зможуть дотягнутися: під прикриттям або на відкритому місці, поруч з рятувальними шлюпками, під рятувальними шлюпками, у трапів; головне, щоб вони були під ногами і заважали ".
  
  "А!" - сказав Сент-Ів. “Я пам'ятаю їх по подорожі. Наполегливі маленькі жебраки. Але я думав, їх запросили на борт, щоб продавати дрібнички пасажирам".
  
  "Запрошувати їх було б зовсім зайве", - сказав йому капітан. “Ми прибуваємо в порт, вони прибувають на борт. Це досить чудово і страшенно дратує".
  
  "Це є у всіх чудеса", - пробурмотів Сент-Ів. "Вони, як правило, досить дратують".
  
  Золотосховище, звичайно, було закрито, як внутрішні, так і зовнішні двері, і ретельно охоронялася, поки "Імператриця" перебувала в порту, як і на всьому протязі каналу. Так вийшло, що деяким всюдисущим “крамарям" все-таки вдалося піднятися на борт і розкласти свої товари по різних частинах палуби, даючи пасажирам останній шанс купити шарфи, капелюхи, сукні, взуття і різні східні дрібнички, поки вони не доберуться до Лондона, де майже ті ж товари можна було придбати в Іст-Енді майже за тією ж ціною. Капітану Искансену вдалося утримати їх від спуску вниз або навіть всередину, і останні з них поспішили сісти в чекали їх човна, коли "Імператриця" готувалася увійти в канал.
  
  
  
  Хитрий Дивак і Щеня Кулі зустрілися з Шерлоком Холмсом в його каюті в той ранок, коли корабель увійшов в Суецький канал. "Ну, я не бачив вас двох останні кілька днів", - сказав Холмс, сидячи на краю ліжка, загорнувшись у свій червоний шовковий халат з високим коміром і вишитими драконами, кидаються один на одного спереду. “ Сигарету? він простягнув їм свій срібний портсигар.
  
  "Це для початку", - сказав Хитрий Дивак, вибираючи сигарету і підносячи її до носа, щоб понюхати. "Дешевий тютюн", - висловив він свою думку.
  
  "Міцний тютюн," сказав йому Холмс. “ Єгипетський. Не особливо дешевий.
  
  "Як скажеш," сказав Дивак, - але це не той сорт тютюну, який я купував би, якщо б у мене була моя доля золота внизу. Вважаю, зараз на це немає ніяких шансів".
  
  Щеня Кулі сів верхи на дерев'яний стілець з жорсткою спинкою перед крихітним письмовим столом і відмахнувся від запропонованого портсигара. "Чого я хочу, так це слів", - сказав він. “ Я хочу, щоб ти пояснив мені те, чого я не розумію.
  
  "На це пішли б роки", - сказав йому Холмс, мускул в куточку рота Холмса здригнувся, коли він говорив. "Якогось конкретного пояснення ви хотіли б отримати прямо зараз?"
  
  "Так ти справді Шерлок Холмс?" вимогливо запитав Песик. "Що сталося з Піном?"
  
  "Є Пін Док Лоу?" - запитав Дивак. "Чи був коли-небудь Пін Док Лоу?"
  
  "Наскільки я знаю, був тільки той, який я створив", - сказав їм Холмс. “Я створив Пін Док Лоу, я став Пін Док Лоу, і тепер я більше не Пін Док Лоу. Шкодую про це."
  
  "Деякі люди, яких ми обидва знаємо, зроблять все можливе, щоб ти дуже пошкодував", - м'яко сказав Дивак. “Що стосується мене, то я приймаю жорстокі мінливості життя з деякою часткою холоднокровності, але є ті, хто не поділяє мого несуттєвого ставлення до життя. І пара з них вже зараз очікують нашого прибуття в Лондон".
  
  "Ти ж не погрожуєш мені, Стариган?" спитав Холмс з предвкушающей посмішкою на обличчі.
  
  "Не я", - сказав Дивак, піднімаючи руки в удаваному жаху від такої пропозиції. "Просто нагадую тобі, що до чого".
  
  Холмс підвівся і сердито подивився на двох своїх колишніх поплічників. "Якщо ви будете добре поводитися," сказав він їм, - і перестанете думати про неможливих злочинах, я подумав, що, можливо, зможу що-небудь для вас зробити".
  
  "Що за "щось"? підозріло запитав Дивак.
  
  "З іншого боку, якщо ти сповнений рішучості погрожувати мені і іншим чином виявляти ознаки невдоволення, що ж, тоді ти наданий сам собі, і диявол тебе забери".
  
  “ Вам легко говорити, містер Холмс, - сказав Песик, - але ви той, хто привів нас на цю яхту, не кажіть, що це не так. Якби не ви і ваші запевнення...
  
  "Запевнення Пін Доклоу," перебив його Холмс.
  
  "Ну ось, різниця не варто і півпенні", - усміхнувся Хитрий Дивак. "Це ви і ваші вмовляння привели нас сюди," сказав він, "і, наскільки я розумію, саме ви повинні зробити з нас чесних злодіїв".
  
  "Наскільки я розумію," сказав їм Холмс, підходячи ближче, поки не навис над ними, як виснажений оракул, "ви двоє перескочили на іншу сторону огорожі і могли б подумати про те, щоб залишитися там на деякий час".
  
  "Як це?" - запитав Хитрий Дивак.
  
  "Який паркан?" запитав Щеня, злегка відкидаючи голову назад, наче боявся, що Холмс збирається вкусити його за ніс.
  
  "Ну, ви обидва герої", - сказав їм Холмс. “Ви допомогли врятувати золото. Ви навіть були поранені за цю справу, Дивак", - додав він, вказуючи на забинтовану руку Дивака.
  
  "І що з цього?" - запитав Песик.
  
  "Ну, я б подумав, що буде нагорода", - сказав їм Холмс. “Так, я впевнений в цьому. Сам Банк Англії, безумовно, виплатить винагороду тим, хто допомагав боротися з бандитами ".
  
  "Ну, я буду ..." - сказав Щеня, коли до нього дійшла грандіозність цієї ідеї.
  
  "Ну, хіба це не було б забавно", - сказав Хитрий Дивак.
  
  OceanofPDF.com
  
  ДВАДЦЯТЬ ВІСІМ
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  РОЗЧИНИВСЯ В ПОВІТРІ
  
  
  
  Ми не можемо розпалити, коли захочемо,
  Вогонь, який перебуває в серце,
  Дух віє і нерухомий,
  В таємниці перебуває наша душа.
  — Метью Арнольд
  
  
  
  Cкапітан Искансен встав і підняв келих за своїх гостей за столом капітана. Знадобилося кілька секунд, щоб гамір за столом затих, і по залу повільно розлилася тиша, коли люди повернулися, щоб почути, що хотів сказати капітан. "Океанське подорож - це час спілкування і спільних пригод", - сказав він присутнім за вечерею, високо тримаючи свій стакан над гороховим супом. “Що ж, ми випробували і те, і інше. Дійсно, це подорож "Імператриці Індії" надовго запам'ятається всім, хто знаходиться на її борту. Я дуже радий, що на борту була така юрба героїв, тому що і екіпаж, і пасажири вели себе як герої в цій подорожі, і я дякую вас усіх до єдиного ".
  
  "Гіп-гіп", - крикнув хтось у залі, і їдальня огласилась серією схвальних вигуків. І тост був піднятий, а за деякими столиками знову підняли.
  
  "Їжте, пийте й веселіться", - проревів капітан Искансен. "Тому що завтра ми причаливаем!"
  
  Неголосні оплески переросли в шквал щирих ударів. Подорож уздовж Середземного моря пройшло на подив без пригод. "Імператриця" обігнула Гібралтар і прокладала собі шлях на північ крізь досить сильний дощ і досить неспокійне море, щоб пасажири відчували себе так, ніби це частина їх триваючого пригоди, не відчуваючи при цьому по-справжньому дискомфорту. У більшості з них були морські ніжки. Вони могли обідати без дискомфорту, незважаючи на кочення під сидіннями.
  
  По кораблю гуляв прохолодний бриз. Цей вечір був досить прохолодним, щоб вовняні штани і твідові спідниці замінили легку бавовняну або льняну одяг для прогулянок по палубі. Жахливий напад було в минулому, і всі ознаки її були усунені. Тепер пасажири відчували себе виключно весело, і навкруги панував гарний спілкування.
  
  Маргарет Сент-Ів повернулася до свого батька після того, як капітан повернувся на своє місце, і заговорила з ним серйозно і напруженим пошепки, чому генерал Сент-Ів засовався і виглядав не в своїй тарілці. "Але, люба," сказав він, перериваючи потік її слів, - ти хочеш, щоб я дозволив цьому Пітеру одружитися на тобі? Просто так? Я повинен віддати тебе цьому хлопцю, який думає, що носіння військової форми - це якийсь жарт? Правда?"
  
  "Якщо він попросить у тебе моєї руки, батько," терпляче сказала Маргарет, - я просто хочу, щоб ти знав, що зі мною все буде в порядку, якщо ти серйозно подумаєш про це. І потім, якби після відповідного періоду роздумів — скажімо, десяти чи двадцяти хвилин — ви сказали "так", я б подумав, що це абсолютно нормально ".
  
  "І коли він збирається запросити мене?" - запитав Сент-Ів.
  
  "Я не знаю", - зізналася Маргарет. "Він мене ще не питав".
  
  Сент-Ів з хвилину ретельно обдумував це. - А чому ти так впевнений, що він це зробить? - запитав він, захоплюючи територію, на якій жодна людина не може бути в безпеці.
  
  "Жінка розбирається в таких речах", - сказала йому дочку.
  
  "Зрозуміло", - сказав Сент-Ів. “Чи є у нього гроші? Якісь очікування? Чи зможе він вас утримувати?"
  
  "Поняття не маю", - сказала Маргарет, безтурботно відкидаючи думку про те, що гроші мають якесь значення. “Крім того, хіба у мене не буде достатнього власного доходу, коли я вийду заміж?" Я завжди припускав, що так і буде.
  
  "Вірно", - визнав її батько. “Ти отримаєш значну суму від свого діда по материнській лінії, коли вийдеш заміж чи досягнеш тридцятип'ятирічного віку, в залежності від того, що настане раніше. Але тобі справді потрібен чоловік, який живе на твої гроші?
  
  "Якщо ми одружимося," розважливо помітила Маргарет, - тоді, я думаю, не буде мати великого значення, чиї це гроші.
  
  "Можливо", - сказав Сент-Ів. “Може трапитися так, що це буде мати велике значення. Чоловік повинен бути в змозі утримувати свою дружину".
  
  "Якщо пара живе на успадковане стан," резонно запитала Маргарет, - то хто з партнерів успадкував спадщину, це скоріше питання чистої випадковості, чи не так?"
  
  "Хм," - сказав її батько.
  
  Капітан Искансен знову встав. "Сьогодні ввечері двері золотого сховища буде закрита в останній раз, поки ми не причалим", - сказав він. "Якщо хто-небудь з вас хоче востаннє поглянути на наш дорогоцінний вантаж — не такий цінний, як життя і стану наших пасажирів, але тим не менш цінний, — у вас є ще один годину".
  
  Він зробив паузу, щоб ковтнути вина, і продовжив: “Я попрошу вас бути терплячими з нами, коли ми причалим. В якості останньої міри обережності золото буде вивантажено до того, як пасажири зійдуть на берег. Це буде досить рано вранці, і поїздка займе не більше півтори години, так що ніхто з вас не повинен відчувати незручностей. Я сподіваюся і вірю, що у всіх вас було приємне подорож. Що ж, за винятком одного непристойного інциденту, звичайно, ми постаралися зробити його для вас настільки приємним, наскільки могли. І я ще раз дякую вас всіх ". Він підняв свій келих, кивнув головою і сів.
  
  
  
  "На причалі будуть люди, які чекають того, хто буде найбільш незадоволений таким поворотом подій", - помітив Хитрий Дивак в свій гороховий суп. "Вони визнають, що відчувають великі незручності".
  
  "Це правда", - погодився Щеня Кулі. "Забавно, як все обернулося, чи не так?"
  
  "Ангелоподобный Тім МакАдамс не зовсім философствующий хлопець", - сказав Дивак. "Йому потрібно трохи пояснень, і я радий, що я не той, кому доведеться це робити".
  
  "Може бути, ти той самий", - сказав Песик. "Я не думаю, що містер Шерлок Холмс, як він себе називає, буде занадто прагнути зробити це сам".
  
  "Ви вважаєте, Холмс прав?" - запитав Дивак. "Про те, що Банк Англії призначив нам винагороду за допомогу в порятунку золота?"
  
  "Схоже, він говорив серйозно", - сказав Песик. "Але я не розраховую на це, поки гінеї не задзвонять у мене в кишені".
  
  "Хіба це не чудово?" здивувався Дивак. "Ну, це буде майже як отримувати плату за чесний труд".
  
  "Стеж за тим, як ти розмовляєш!" - сказав Песик. Він відсунув свій стілець і встав. "Я хочу востаннє поглянути на золото, до якого ми так близько, як тільки зможемо".
  
  Дивак піднявся. "Я піду з вами", - сказав він. “Знаєте, шкода, що Холмс отримав другу шишку на голові. Якщо б він все ще був Піном, у нього був би спосіб дістатися до цього золота.
  
  "Може бути, якщо ми вдаримо його ще раз ..." - припустив Щеня.
  
  "Це так не працює", - сказав Дивак.
  
  "Шкода," сказав Щеня.
  
  
  
  _______
  
  
  
  "Імператриця Індії" піднялася на пароплаві вгору по Темзі і пришвартувалася в Куїнз-Док без чверті п'ять наступного ранку, коли пасажири і велика частина міста ще спали. Два таких корабля, крейсер Його превосходительства Джон оф Гонт і транспортний катер "Аякс", який зберіг Імператриця на увазі, оскільки вона обігнула Гібралтар, пішли своїми шляхами, замінено пара поліцейських катерів, рота гвардії, загін з лондонської поліції, зграйки Скотланд-Ярду людей у цивільному, і гордість казанок капелюсі спеціальна охорона співробітників Банку Англії, які повинні були здійснювати нагляд за переклад золота з Корабельного сейфа на дві спеціальні броньовані вагони, які були виведені на причалі. Територія дока була висвітлена газовими ліхтарями і ліхтарями на стовпах, а також двома потужними електричними прожекторами з корабля, і багато матроси несли ліхтарі; але в досвітні годинники опустився холодний, сирий туман, і жоден предмет на відстані більше декількох футів не був виразно видний.
  
  Інспектор Джайлс Лестрейд відповідав за контингент Скотленд-Ярду, і він тільки що закінчив розставляти своїх людей, коли почув, як хтось гукнув його на ім'я, стоячи у відкритому люку вантажного відсіку. “ Інспектор Лестрейд, це ви? Підніміться сюди, будь ласка, ви потрібні!
  
  Лестрейд повів ліхтарем по сторонам. Він упізнав цей голос. “ Холмс? Він посвітив у бік люка. “ Що ви там робите? Якщо вже на те пішло, що ти взагалі десь робиш? Де ти був?"
  
  "Пізніше," вигукнув Холмс. “ Підніміться сюди, будь ласка. Приведіть своїх людей!
  
  Лестрейд зробив паузу і обміркував можливі варіанти. Холмса там не повинно було бути. Холмс зник, імовірно загинув. І все ж, можливо—
  
  "Ну, Лестрейд," проревів Холмс зі свого місця у вантажному відсіку. “ Ти йдеш чи не йдеш? Це справа надзвичайної терміновості; у вас немає часу на роздуми.
  
  "Йду, Холмс," відгукнувся Лестрейд. Холмс, якщо це був Холмс, був прав, роздуми можуть прийти пізніше. І питання. Він двічі коротко дмухнув у поліцейський свисток і повів свою четвірку людей в штатському вгору по трапу до люка.
  
  Там справді стояв Холмс. Та ж добре запам'яталася гордовита поза, той же знайомий самовпевнений жест, коли він кликав їх до себе. "Сюди", - сказав ведучий в світі детектив-консультант, ведучи їх всередину корабля по коридору.
  
  "Краще б це не зайняло дуже багато часу", - сказав Лестрейд, пихкаючи, щоб встигати за широкими кроками Холмса. “У нас є золото, про яке треба подбати. Розвантаження повинна розпочатися з хвилини на хвилину.
  
  Холмс різко зупинився на півдорозі по коридору, де група чоловіків у різноманітній уніформі і цивільному стояла біля чогось схожого на відкриту двері банківського сховища. "Золото, схоже, вже вивантажено", - сказав Холмс.
  
  "Як це?" Лестрейд зупинився і оглянув групу перед собою: кілька армійських офіцерів, кілька корабельних офіцерів і кілька цивільних. Коли він наблизився, всі вони сердито поглядали на нього, ніби він був у чомусь винен, хоча він і гадки не мав, чим саме. Холмс представив генералові, капітанові корабля і декільком менш важливим людям. Лестрейд був би вражений, якби у нього був час для подібних думок. Він перевів подих. “ Що ви маєте на увазі, кажучи, що його розвантажили? Броньовані фургони прибутку всього кілька хвилин тому.
  
  Холмс вказав на відкриту двері сховища. "Ось де було золото," сказав він Лестрейду. “ Трохи більше двох тонн. Воно було там минулої ночі. Як ви можете бачити, його там більше немає".
  
  Лестрейд підійшов і заглянув за двері. Там була внутрішня двері із залізних прутів, яка все ще була закрита. Зазирнувши крізь сітку, Лестрейд побачив кімнату площею близько дванадцяти квадратних футів і восьми футів від підлоги до стелі. Стіни, підлога і стеля кімнати були зроблені з склеплених залізних пластин. В кімнаті не було ніякого явного входу, окрім двері, через яку Лестрейд тепер з цікавістю вдивлявся. Кімната здавалася порожньою, якщо не рахувати кількох обвуглених дощок. “ В сховище? - Запитав Лестрейд.
  
  "Насправді," сказав капітан Искансен.
  
  “ Дві тонни золота?
  
  "Думаю, ще трохи," сказав Холмс, " зовсім трохи.
  
  "Пішов?"
  
  "Боюся, що так," сказав генерал Сент-Ів. “ Вони були тут вчора. Я їх бачив. Золоті злитки покладені в акуратні коробки, по шість штук у коробці.
  
  “ Я вважаю, це золото зайняло велику частину сховища.
  
  "Це утворило купу приблизно такої висоти в центрі кімнати", - сказав Сент-Ів, тримаючи руку на рівні підборіддя.
  
  "Там був простір шириною в півтора фута від стін, щоб можна було обійти цю, е-е, купу", - сказав капітан Искансен.
  
  “ І вчора це було тут?
  
  "Я закрив зовнішню двері сховища в дев'ять вечора", - сказав йому Искансен. "Двадцять чоловік — принаймні, двадцять - бачили це там як раз перед тим, як двері зачинилися".
  
  Испустив довгий і хрипкий подих, Лестрейд розстебнув свій "інвернес", сунув руку в кишеню піджака і дістав записну книжку і огризок олівця. Він з цікавістю оглянув олівець, а потім кілька разів провів по вістрю лезо складаного ножа, насилу витягнутого з іншої кишені. "Тоді добре," сказав він, облизуючи кінчик олівця і відкриваючи блокнот на новій сторінці. “ Я міг би здогадатися, що це буде не зовсім звичайна справа, особливо коли ви тут, містере Холмс.
  
  Лестрейд повернувся до генерала Сент-Вербу. “ Розкажіть мені про це.
  
  Група чоловіків навколо нього по черзі почала пояснювати, яким чином золото зберігалося, охоронялося і охоронялося від Калькутти до Лондона на постійній увазі до того самого ранку.
  
  "Ми з цими джентльменами спустилися сюди рівно о п'ятій ранку, щоб відкрити зовнішню двері сховища і дочекатися прибуття представника Оркестру Англії", - закінчив розповідь капітан Искансен. "І ми знайшли", — він махнув рукою в бік порожнього сховища, — це.
  
  Зачинивши блокнот, Лестрейд повернувся до Холмса. "Я здивований, що ви в цей момент не перебуваєте там, не повзаєте рачки, не досліджуєте тріщини в підлозі в пошуках порошинок".
  
  Холмс посміхнувся. "Капітан поки не вважав за потрібне відкривати внутрішню двері", - сказав він. “Коли він це зробить, я скористаюся можливістю, як ви кажете, поповзати по підлозі. Якщо, звичайно, у вас немає рішення нашої головоломки.
  
  "Я можу запевнити вас," сказав капітан Искансен, " що в цьому сховищі немає ніяких потаємних панелей, люків або інших прихованих входів або виходів з нього. Крім дверного отвору, в якому ми стоїмо, немає ні входу, ні виходу із сховища.
  
  "Коли в останній раз відкривалася внутрішня двері?" - запитав Лестрейд.
  
  Капітан Искансен дістав із внутрішньої кишені конверт з восковими печатками. "Це лежало в моєму сейфі з тих пір, як ми покинули Калькутти", - сказав він. "У ньому знаходиться єдиний ключ від внутрішньої двері сховища". Він клацнув по ньому пальцем. "Як ви можете бачити, друк не була зламана".
  
  Лестрейд почухав потилицю. "Це вище мого розуміння", - зізнався він. “ Якщо те, що ви говорите, дійсно так, то вам краще якомога швидше впустити містера Холмса в кімнату, щоб він поповз туди і забруднив коліна своїх штанів. Нічого іншого не залишається, і я не бачу, як це може допомогти. Але, з іншого боку, я ніколи не бачу, як містер Холмс вирішує свої маленькі проблеми, поки він їх не пояснить. І часто не тоді."
  
  Холмс натягнуто посміхнувся. "Я поки не можу сказати, як був виконаний цей трюк, - сказав він," але вас здивувало б, якби ви дізналися, що на борту цього корабля знаходиться наш старий друг професор Моріарті?"
  
  “Моріарті? Тут? Немає!" - вигукнув Лестрейд, розтягуючи "Ні!" у щось на зразок котячого крику подиву. “ Якого біса професор тут робить? - запитав я.
  
  "Повертаюся з дуже цікавої поїздки до Калькутти," з коридору долинув голос професора Моріарті, "дуже прибутковою".
  
  Лестрейд обернувся і побачив що наближаються професора і кремезного чоловіка з військовою виправкою. "Я чув, у золотому сховище сталася неприємна пригода", - сказав Моріарті.
  
  Холмс зробив два кроки вперед і тицьнув пальцем у бік Моріарті. "І як же ви дізналися про це, професоре?"
  
  "Та це ж по всьому кораблю", - сказав Моріарті. "Подібні новини неможливо зберегти в таємниці".
  
  "Послухайте," сказав генерал Сент-Ів, " я розставив охорону кінцях коридору з інструкціями нікого не пропускати. Як ви пройшли повз охорони?"
  
  Моріарті похмуро посміхнувся. "Я сказав їм, що ви хотіли поговорити зі мною", - сказав він. “Звичайно, це правда, не так, Холмс? Як тільки де-небудь на землі відбувається злочин, Шерлок Холмс хоче поговорити зі мною про це ".
  
  "Ви перевершили себе, професор", - сказав Холмс. “Неймовірне злочин на кораблі у морі, і ви тут, на тому ж кораблі, в той же час. Ви неначе складаєте мені виклик".
  
  "Можливо, хтось кидає вам виклик," сказав Моріарті, " але це не я. І я сумніваюся, що виклик був навмисним — ніхто, включаючи мене, ніяк не міг знати, що ви були на кораблі до нападу. Якщо вже на те пішло, то ви не знали, що знаходитеся на кораблі, поки...
  
  "Яке напад?" Запитав Лестрейд, переводячи погляд з одного на іншого.
  
  "І що ж такого вигідного було у вашій поїздці до Калькутти?" Спитав Холмс.
  
  Моріарті робив рухи руками, як ніби ставив маленькі невидимі коробки поверх великих невидимих коробок в повітрі перед собою. "Я організував переклади на англійську двох древніх астрономічних текстів на гінді: Граханаядипаки Парамешвары і Юктибхасы Джьестхадевы", - сказав він. “У доктора Питамахи з кафедри астрономії Калькуттського університету не було коштів, щоб це зробити. Тепер у нього є ".
  
  "Зрозуміло", - сказав Холмс. "Отже, ви використовуєте це золото для підтримки індійської системи вищої освіти".
  
  "Стоїть починання", - сказав Моріарті. “Але я не брав золото. Даю слово".
  
  Холмс кисло подивився на Моріарті, а потім обернувся до капітана Искансену. "Я думаю, вам краще всього зараз відкрити внутрішню двері", - сказав він. "Мені пора повзати і бруднити коліна штанів". Він поплескав себе по кишенях і знайшов маленьку лупу. - Раз вже я про це заговорив, Лестрейд, я б порадив вам ретельно обшукати “Імператрицю" зверху донизу, від носа до, е-е, корми. Дві тонни золота важко замаскувати.
  
  "Де ви пропонуєте мені шукати, Холмс?" запитав Лестрейд.
  
  "Не звертайте уваги на очевидні місця", - сказав Холмс. "Загляньте в місця, які настільки маловідомі, що ви не бачите, як там може бути золото, або подивіться на те, що знаходиться на виду, і подивіться, чи не золото чи це".
  
  Лестрейд відкрив свій блокнот. “ Ще раз, як вам це, містере Холмсе?
  
  “ Неважливо. Просто запишіть всі місця, які ви оглянули. Та розставте людей навколо, щоб вони стежили, щоб ніхто не пересував нічого великого і громіздкого, поки ви самі на це не поглянете. І простеж, щоб ніхто не зійшов на берег.
  
  “ Я не впевнений, що у мене є такі повноваження, містере Холмс.
  
  "Так," сказав капітан Искансен. “ Ніхто не покине корабель, поки ви не дозвольте, містер Холмс.
  
  "Є кілька спеціальних охоронців з банку", - сказав Лестрейд. "Я відправлю їх на борт, вони допоможуть".
  
  "І не спускайте з нього очей," сказав Холмс, знімаючи піджак і вказуючи своїм довгим гострим носом у бік Моріарті.
  
  OceanofPDF.com
  
  ДВАДЦЯТЬ ДЕВ'ЯТЬ
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ГАРНЕНЬКИЙ ТРЮК
  
  
  
  У справах людей є приплив,
  який, взятий під час припливу, веде до багатства;
  Якщо його не враховувати, всі подорож їх життя
  проходить за обмілинам і страждань.
  Вільям Шекспір
  
  
  
  Злиток золота вагою в двадцять один фунт і чотири унції не дуже великий, оскільки золото є одним з найбільш важких природних елементів. Було б неважко придумати будь-яку кількість хитромудрих схованок для одного злитку золота. Але двісті з невеликим штук в дерев'яних ящиках з шести брусків або навіть поза ящиків - це інша справа. З них вийшов би жахливо помітний ком практично в будь-якому місці. А якщо ви розділите їх і рассуете двісті з гаком золотих зливків по різних схованках на борту корабля, навіть такого великого, як Імператриця Індії, можна подумати, що група відданих своїй справі і навчених пошукачів відкопає — або, можливо, прибере з корабля? — хоча б один із зниклих злитків.
  
  Нічого знайдено не було.
  
  Пошуки тривали. Лестрейд спустився в сховище, щоб поділитися інформацією — такої, яка там була — з Холмсом.
  
  “ Ви що-небудь знайшли? - Запитав Лестрейд.
  
  "Кілька навідних на роздуми фактів," сказав Холмс, обтрушуючи коліна і повертаючись до двогодинного дослідженню стін, підлоги і стелі сховища. “ Нічого переконливого.
  
  "Я був би вдячний, якби ви поділилися зі мною своїми думками, - сказав Лестрейд, - якими б переконливими вони не були".
  
  Холмс кивнув. "В стінах є дірки", - сказав він.
  
  “ Дірки? Лестрейд потер руки. “ Дійсно, дірки! Ну, а тепер...
  
  “ Ідеально круглі отвори, їх дев'ятеро, по три в кожній з бічних стінок і три в задній. У шести футів від землі. Трохи менше дюйма в діаметрі.
  
  "Досить великий, щоб хтось розрізав золоті злитки на шматочки", - припустив Лестрейд.
  
  "І все це за одну ніч?" Спитав Холмс. “Крім того, отвори ведуть до повітряних труб, які проходять через палуби і закінчуються вентиляцією нагорі. Я оглянув труби зовні. Вони міцно закріплені на місці, і фарбі принаймні кілька місяців."
  
  “ Повітроводи? Лестрейд насупився. “ Для чого?
  
  “За словами першого помічника капітана корабля, вони виконують подвійну функцію. По-перше, вони будуть забезпечувати подачу повітря на випадок, якщо хтось виявиться замкненим у сховище. А по-друге, вони могли б затопити приміщення, якби корабель затонув.
  
  "Це цікаво", - сказав Лестрейд. "Навіщо їм знадобилося, щоб затопило кімнату?"
  
  "Тиск," пояснив Холмс.
  
  "Як це?" - запитав я.
  
  “У разі спроби витягти золото або що б там не перебувало у сховищі — із затонулого корабля тиск води на двері сховища зробило б неможливим її відкриття, якщо б воно не було врівноважено тиском всередині сховища. Принаймні, так мені пояснив перший офіцер. Іншими словами, сховище повинно бути в рівній мірі затоплено, щоб двері відчинилися."
  
  "А!" - сказав Лестрейд, не зрозумівши ані слова з пояснення. “Так це пояснює отвори, через які, у всякому разі, золото не могло бути вилучено. А у вас є які-небудь інші знахідки?
  
  Холмс знизав плечима. “Кілька обгорілих шматочків дерева, всього близько двадцяти. Жоден не перевищує шести дюймів у довжину або дюйм в ширину. Більшість набагато менше. Трохи сірого пилу особливо порошкоподібної консистенції".
  
  “ І вони мають відношення до злочину?
  
  “Вони аномальні, але у мене поки немає їм пояснення. Завдання полягає в тому, щоб зібрати факти. Коли у нас буде достатньо фактів, ми зможемо зробити висновки ".
  
  "Але не зараз?"
  
  “ Ні, поки що немає. І ви не зробили ніяких відкриттів?
  
  "Солдати, які стояли на сторожі минулої ночі, повідомляють, що чули дивний 'свистячий' звук незабаром після півночі".
  
  "Звук, незнайомий їм?"
  
  "Вони ніколи не чули цього раніше".
  
  “ Що-небудь ще?
  
  "Вогні залишалися яскравими всю ніч".
  
  “ А вогні? - запитав я.
  
  Лестрейд махнув рукою. “ Ці електричні лампи в холі. Вони, мабуть, залишалися яскравими всю ніч.
  
  "І це незвично?"
  
  "Охоронці повідомляють, що освітлення часто змінюється, стаючи то яскравіше, то тьмяніше, протягом ночі".
  
  “ Але минулої ночі вони цього не зробили?
  
  "Це те, що вони говорять".
  
  Холмс потер кінчик носа. "Спасибі, Лестрейд", - сказав він. "Це дуже цікаво".
  
  “ Насправді, Холмс? Що це означає?
  
  “Я не знаю. Я мало що знаю про роботу електричного освітлення, але готовий поставити трохи грошей на припущення, що професор Джеймс Моріарті знає про електричному освітленні все, що тільки можна, і навіть трохи більше, ніж він розповів нам про зникнення золота!
  
  Лестрейд з сумнівом подивився на нього. “ Ви і раніше часто висловлювали думку, містер Холмс, і виявилося, що ви помилялися.
  
  "Чи був перехитрен спритним шахраєм!" Втрутився Холмс. “Що ж, подивимося, що до чого на цей раз. Я знайду це золото, Лестрейд, — подивимося, чи знайду я його.
  
  "Я дуже сподіваюся на це, містер Холмс", - сказав йому Лестрейд. "Отже, що ви хочете, щоб я зробив тепер?"
  
  Холмс з хвилину дивився на дальню стіну, а потім тицьнув Лестрейду в жилетку гострим вказівним пальцем. "Уважно стежте за професором Джеймсом Моріарті", - сказав він.
  
  Лестрейд зітхнув. “ Дуже добре, містере Холмс. Що-небудь ще?
  
  Палець Холмса знову витягнувся вперед. "Пошліть одного з ваших людей за професійними водолазами", - сказав він.
  
  "Як це, містер Холмс?" Запитав Лестрейд, трохи відступаючи від прощупывающего пальця.
  
  “Якщо золота немає на кораблі, воно має десь бути. Коли ви виключите неможливе — нирців!"
  
  “ Ви вірите, що золота на кораблі більше немає?
  
  “Я ні в що таке не вірю — я сам не проводив обшук. Якщо до цього дійде, я так і зроблю ". Холмс виконав серію розминочних вправ з барицу, щоб зняти напругу в руках і ногах від повзання навколо і заглядання в щілини і кути. “ Але оскільки ви шукали і не знайшли золота, розумно припустити, що золотих злитків більше немає на борту. Між минулої ночі і сьогоднішнім вранці не було часу переплавити їх і перетворити, скажімо, в статуї індійської богині, але їх могли викинути за борт для подальшого вилучення.
  
  Лестрейд кивнув. "Зрозуміло", - сказав він. "Але як ... хто б... ні витягнув їх з сховища?"
  
  "Я ще не вирішив", - сказав Холмс. "Але витягти їх він, очевидно, встиг, оскільки їх тут більше немає".
  
  “Пасажири піднімають шум. Вони хочуть зійти на берег", - сказав Лестрейд.
  
  "Безсумнівно", - сказав Холмс. “Я пропоную дозволити їм зійти на берег. Переконайтеся, що у вас є їхні імена, і огляньте їх багаж".
  
  "Митники це зроблять", - сказав Лестрейд.
  
  “Так. Звичайно".
  
  "Що там щодо індійських статуй?" Запитав Лестрейд.
  
  "Карликовий один професора Моріарті привозить пару ящиків з ними, імовірно для продажу в магазині, де продаються маленькі індійські статуетки", - пояснив Холмс. “Кожен з них слід досліджувати з думкою про те, що в його нутрощі міг бути, е-е, вставлений золотий злиток. Я дійсно не думаю, що ви що-небудь знайдете, Моріарті занадто витончений для цього, але ми не повинні упускати з уваги очевидне.
  
  "Чи є у вас які-небудь підстави вважати, що професор Моріарті замішаний?" Запитав Лестрейд. "Крім того факту, що ви завжди припускаєте, що він замішаний?"
  
  "Мій любий інспектор..." Холмс перевів подих і задумався. “Я часто переконуюсь, що професор Моріарті замішаний у якомусь серйозному злочині, особливо якщо його важко розкрити або навіть пояснити, тому що я знаю, що це за людина і які виклики він любить. Якщо ви знаєте людину, яка, скажімо, робить складні і точні кишеньковий годинник і поміщає їх в неймовірно маленькі квадратні футляри, і ви виявляєте його стоять поруч з такими годинами, в такому випадку можливі докази переконливі. Я визнаю, що не можу звинуватити його в цьому конкретному злочині, тому що у мене немає доказів того, що він був замішаний, і поки є лише невиразне уявлення про те, як це було здійснено. Але сама ця таємність, сама неможливість злочину - одна з відмінних рис професора.
  
  "Зрозуміло", - сказав Лестрейд з не надто помітною ноткою сарказму в голосі. "Цього не могло бути зроблено, тому це зробив професор".
  
  Холмс посміхнувся. “ Не відповідає моїм звичайним стандартам логіки, чи не так? Боюся, Моріарті справляє на мене такий вплив. Ходімо, піднімемося наверх і поміркуємо разом. Він обняв Лестрейда за плечі. “ У цієї головоломки є відповідь, і, можливо, ми зможемо його знайти.
  
  
  
  "Що ж," сказав Хитрий Дивак, затягуючи шкіряні ремені на своєму маленькому валізі, - все добре провели час, поки це тривало. Настав час ступити назад на стару добру терра-чортову-фірму.
  
  Щеня Кулі сів на своє ліжко, твердо схрестивши руки на грудях. “ Я не піду.
  
  “Що значить "ти не їдеш"? Ти повинен виїхати, чи не так? Я маю на увазі, ми на місці, ми прибутку; ми повернулися в чортів старий Лондон, чи не так?"
  
  “І десь там, на причалі, чортові старі Ангели Тім Макадамс і Двупенсовик, чи не так? І вони захочуть дізнатися, де золото, чи не так? І що ми збираємося їм сказати?"
  
  "Ми просто скажемо йому правду".
  
  “ Цей Пін Док Лоу виявився Шерлоком Холмсом?
  
  "Що ж, це правда".
  
  “І це надасть велику допомогу. 'Де золото?' Макадамс запитає ".
  
  “Ну, ми просто розповімо йому, як ми його врятували, і як ми збираємося отримати винагороду. Ми розділимо винагороду з ним, це повинно змусити його відчувати себе краще ".
  
  "Про, ми будемо, правда?" Щеня Кулі встав і нахилився вперед, його ніс опинився в кількох дюймах від носа Дивака.
  
  “У чому справа? Ти не хочеш поділитися з приятелем?"
  
  “Великий приятель з поганим характером і схильністю до переломів кісток? Ні, я поділюся з ним, добре. І чому саме я повинен поділитися?"
  
  "Нагорода".
  
  "Та яка ж це буде нагорода?"
  
  Дивак почав було відповідати, але потім на його обличчі відбився жах. “ Ти ж не думаєш...
  
  Щеня Кулі енергійно кивнув. “ Знаю. Звичайно, знаю. У них зараз немає золота, того, що пропало. І само собою зрозуміло, що вони не збираються платити жодної винагороди за те, чого у них немає, чи не так?"
  
  Хитрий Дивак поморщився. "Само собою зрозуміло", - погодився він.
  
  “ Ти думаєш, це у професора?
  
  "Професор Моріарті?" Дивак подумав про це. "Схоже на те", - сказав він.
  
  “ Ви думаєте, Шерлок Холмс знайде його?
  
  Дивак уявив собі Ангельського вигляду Тіма Макадамса, очікує їх де-небудь біля причалу. "Якщо він цього не зробить, - сказав він, - я думаю, нам слід розвернутися і відвезти "Імператрицю" назад до Калькутти".
  
  "Я сам думав про те ж", - сказав Песик.
  
  
  
  Високоповажний Юстас Бергаро, керуючий Банком Англії, відкинувся на спинку м'якого крісла у вітальні власників, однієї з невеликих кімнат, зарезервованих для будь-якого члена Ради директорів англо-азійських пароплавної компанії Star steamship line, якому трапиться подорожувати на борту "Імператриці". Він використовувався як командний центр для продовження розслідування зникнення золота. Навколо високоповажного Бергарота стояли або сиділи Холмс, генерал Сент-Ів і його дочка, капітан Искансен, Моріарті, полковник Моран і інспектор Лестрейд. Був уже полудень, і більшість пасажирів покинули корабель, але переобладнання для зворотного рейсу ще не почалося.
  
  "Я попросив, щоб все залишалося як є, поки ми не з'ясуємо, що сталося з золотом", - пояснив Холмс.
  
  Бергарот кивнув. "Абсолютно вірно", - спокійно сказав він, стискаючи в руках золотого лева, що прикрашав рукоятку його тростини з чорного дерева. "Що сталося з золотом?"
  
  Інспектор Лестрейд виступив вперед. "Якщо мені буде дозволено," сказав він.
  
  "Звичайно".
  
  “ Хто б не позбавив вас вашого золота, - почав Лестрейд, - і як би це не було зроблено...
  
  "Я повинен поправити вас в одному, молода людина", - перервав його Бергаро. “Строго кажучи, це не моє золото. Я не міг залишити це без коментарів, щоб не було сумнівів".
  
  "Я мав на увазі, звичайно, золото Банку Англії", - сказав Лестрейд.
  
  “ Я теж, молодий чоловік. Строго кажучи, пропало не банківське золото. Тобто золото так і не було передано посадовій особі банку, тому збитки, якщо такі є, повинні бути покриті страховиками англо-азіатських Star lines. Лондонський "Ллойд", я вважаю, дотримується такого поліса.
  
  "Корабель належить компанії "Ллойд", - підтвердив капітан Искансен, "але я вважаю, що спеціальний вантаж застрахований самостійно".
  
  Бергарот підняв брову. “Правління бере на себе всю компенсацію? Якщо це так, це призведе до передачі компанії в конкурсне виробництво. Ні одна невелика група приватних осіб не зможе витримати такої втрати.
  
  Искансен знизав плечима. "Я теж так вважаю", - сказав він. “Можливо, у когось з окремих членів є особисті страхові поліси. У будь-якому випадку, наскільки я розумію, вони продають фірму "Грін Стар". Наскільки я знаю, вони вже це зробили.
  
  Що ж, "сказав Бергарот," навіть якщо банк не понесе збитків, якщо золото не буде повернуто, ми, звичайно, хотіли б, щоб воно було в наших руках в цілості й схоронності. Слух про це просочиться назовні, і я боюся, що громадськість може зробити настільки чіткого відмінності в тому, хто втратив золото. Ми не можемо допустити, щоб довіра громадськості до банку похитнулося. Ми не можемо ". Він повернувся до Холмса. “ Тому я благаю вас, містер Холмс: знайдіть моє золото!
  
  "Ми обшукали судно", - сказав йому Холмс. “Я починаю думати, що золото було скинуто за борт вночі, можливо, з допомогою плавучого буя, щоб відзначити місце. Парові катери відправляються назад по маршруту "Імператриці", щоб подивитися, чи зможуть вони знайти подібну штуку.
  
  "Як вони — ким би вони не були — винесли золото зі сховища?" Запитав Бергарот.
  
  "Це ще належить з'ясувати", - визнав Холмс. "Здається неможливим, що дві тонни золота зникли за одну ніч, але має бути щось, чого я не бачу".
  
  “ Можливо, - м'яко припустив Моріарті, - ви бачите більше, ніж є насправді.
  
  Холмс різко обернувся. “ Ви намагаєтеся натякнути, як вам це вдалося? - запитав він. “ Або ви намагаєтеся ще більше збити мене з пантелику?
  
  "Ви хочете сказати, що цей джентльмен, е-е, злочинець?" Запитав Бергаро, дивлячись широко розплющеними очима поверх окулярів.
  
  "Якщо б я зробив це прямо," відповів Холмс, " він міг би подати на мене в суд за наклеп. У мене немає ні найменших доказів. І все ж ці два великих людини зі Скотленд-Ярду стоять за його спиною на моє прохання, щоб гарантувати, що він не зникне, як зникло золото, до тих пір, поки це злочин не буде розкрито. Навіть професор визнає, що це пахне злочином такого роду, від якого він одержав би задоволення ".
  
  "Я не отримую задоволення від злочинів, містер Холмс," сказав Моріарті. “ Ви до мене несправедливі. Більш того, це показує, як мало ви мене розумієте.
  
  Холмс повернувся до Моріарті. “ Прошу вас, просвітіть мене, - попросив він.
  
  "Те, з чим ми зіткнулися тут, - це, здавалося б, неможливе злочин", - сказав Моріарті. “Близько двох тонн золота зникло із закритого сховища за ніч, а охорона всю ніч чергував у коридорі. Це справедливе твердження?"
  
  "Зізнаюся, то, як вам це вдалося, в даний момент мене спантеличує—" почав Холмс.
  
  "Ось як це виглядає для нас, професор", - втрутився Лестрейд.
  
  "Тоді ви повинні запитати себе, чому злочин неможливо", - сказав Моріарті. "Нерозумно робити злочин неможливим, якщо це додає до діянню ще одну краплю складності або одну секунду додаткового часу - якщо тільки у злочинця немає біса вагомої причини".
  
  "І ви це зробили?" спитав Холмс.
  
  Моріарті страдницьки зітхнув. "Якщо б я хотів роздобути золото, - сказав він, - я б дозволив бандитам забрати його, а потім потопив би їх корабель".
  
  "Бандити?" перепитав високоповажний Бергаро.
  
  Його проігнорували. "Ви могли б це зробити?" - запитав капітан Искансен.
  
  "Запросто," підтвердив Моріарті.
  
  Генерал Сент-Ів піднявся зі свого м'якого крісла і сердито подивився на Моріарті. - Вони мали намір вбити всіх на борту "Імператриці Індії", - напружено промовив він, і його вуха почервоніли при цій думці. “ Ви б дозволили — заохочували — це?
  
  "Звичайно, ні", - відповів Моріарті, в свою чергу розсердившись. “За кого ви мене приймаєте? Бандити були занадто зайняті, щоб намагатися потопити "Імператрицю" або вбити пасажирів. Їх єдиною думкою було втекти. Якщо б можна було влаштувати так, щоб вони втекли з золотом, вони б так і зробили. Але вони не стали зволікати ні з якоїсь іншої причини. І перш ніж ти отругаешь мене за те, що я був готовий підірвати їх корабель, чи не плануєш ти повісити тих небагатьох бранців, які у тебе є?
  
  "Як би ви винесли золото із затонулого корабля?" Спитав Холмс. "Глибина океану там, повинно бути, півмилі".
  
  "Новітні водолазні дзвони цілком здатні занурюватися на таку глибину", - сказав йому Моріарті. "І у мене є кілька ідей щодо покращення конструкції, які я хотів би мати привід випробувати".
  
  "Але ти цього не робив", - сказав Сент-Ів.
  
  "Я ніколи не збирався цього робити", - сказав йому Моріарті. “Я привчив свій розум дослідити всі можливості в будь-якій ситуації. Зараз я роблю це без усвідомлених думок або наміри".
  
  "Я знала, професор", - сказала Маргарет Сент-Ів. “Ви ніколи не змогли б навмисно потопити корабель, тим більше з живими людьми на борту. Жоден по-справжньому етичний людина не зміг би".
  
  "Я дякую вам за це", - сказав професор Моріарті.
  
  "Отже," сказав Холмс, "ідеї для вчинення злочинів приходять до вас самі собою".
  
  Моріарті задумався. "Злочини, так," визнав він. "Але також способи поліпшення наукових інструментів, філософські теорії різної цінності, уривки з безглуздих віршів — я не претендую на те, щоб бути поетом, — сумнівні прозріння в історичні факти і раптові спостереження щодо безумств людської раси ".
  
  “ Хм-м-м! - сказав Холмс.
  
  "Ти роби те ж саме", - сказав йому Моріарті. "Незважаючи на всі ваші хвалені здібності до логічного мислення, ваші вражаючі успіхи в дедукції значною мірою є результатом роботи того, що доктор Фрейд називає несвідомим розумом".
  
  "Можливо," сказав Холмс, " але моя підсвідомість не замишляє злочинних дій.
  
  "Правда?" Запитав Моріарті. "Що б сказав з цього приводу ваш друг доктор Пін Док Лоу?"
  
  Холмс виглядав ураженим. "Зізнаюся," сказав він, сідаючи. “ Повинно бути, в якомусь темному куточку моєї свідомості...
  
  Моріарті недбало махнув рукою. "Постарайтеся, щоб це вас не турбувало, Холмс," сказав він. “У затишних куточках розуму кожного з нас збираються гнітючі думки. Принаймні, так хотів змусити нас повірити доктор Фрейд".
  
  Високоповажний Бергаро переводив погляд з одного з них на іншого. "Можливо," запропонував він, піднімаючи кришталевий келих, частина сервізу, призначеного для використання директорами, і потягуючи портвейн "Сан-Томас-де-лас-Агуас" 17-го року випуску, також призначений для директорів, яким він був наповнений, " ми могли б повернутися до обговорюваної теми.
  
  "Зникле золото," сказав Лестрейд.
  
  "Ви передбачливі, інспектор," погодився Бергаро.
  
  "Холмс міг би сказати вам, де це знаходиться", - сказав Моріарті, відкидаючись на спинку стільця і потягуючи свій власний келих чудового портвейну. "Якщо б він очистив свій розум від припущення, що я був причетний до злочину, який, як це часто буває, затуманює його хвалебний розумовий процес".
  
  Бергаро глянув поверх окулярів на професора. "Ви стверджуєте, що не причетні до крадіжки?" запитав він.
  
  "Я знаю".
  
  “ Але ти ж знаєш, як це було зроблено.
  
  "Я думаю, що так", - сказав Моріарті.
  
  "Тому що ви зробили це самі?" Припустив Холмс.
  
  Моріарті похитав головою. “ Врахуйте, що якщо б я це зробив, то не стояв би тут, обмінюючись з вами дотепами. Мене б вже давно не було.
  
  Холмс підозріло подивився на нього.
  
  Молодий лейтенант уланського полку, одягнені в парадну форму, яку британський клімат знову зробив комфортною, увійшов у кімнату і віддав честь своєму генералові. "Вибачте, сер," сказав він, " майор Сэндиман просить вас повернутися в кімнату для нарад як можна швидше. Є питання щодо наказів про висадку, і, що ж, сер, схоже, все перетворюється в плутанину.
  
  "А," сказав генерал Сент-Ів, піднімаючись на ноги. “ Добре, що ти потрібен, я вважаю. Я б краще ... якщо ви, панове, вибачте мене ... " Він подивився на решту портвейн у своєму келиху, потім випив її одним ковтком і пішов за лейтенантом до виходу з кімнати, затримавшись в дверях, щоб сказати: "Маргарет, любов моя, якщо я не повернуся, наші номери в "Нортумберленд Армз" повинні чекати нас. Я думаю, ви зможете дістатися туди без моєї допомоги.
  
  "Я вважаю, що так, батько", - підтвердила Маргарет.
  
  "Шкода виїжджати", - сказав генерал, зітхнувши жалю дивлячись на свій порожній келих з-під портвейну. "Будь ласка, надішліть кого-небудь розповісти мені, як все це вийшло — і де золото bally!" І він вийшов за двері.
  
  "Так", - сказав Бергарот, знову привертаючи увагу групи. “Золото. Де воно?"
  
  Капітан Искансен скочив на ноги відразу після Сент-Іва і тепер нерішуче стояв посеред кімнати. "Моя робота", - сказав він. “Я проявляю жахливу недбалість. Висадка. Розвантаження вантажу. Перевантаження. Мені справді не треба бути тут. Я дійсно не повинен залишатися. Він рішуче накинув капелюх на голову і попрямував до дверей. Зупинившись в свою чергу, він повернувся і сказав: "Тримай мене в курсі, гаразд?" - і пішов.
  
  "Якщо ви дійсно знаєте, де знаходиться золото," сказав Холмс Моріарті, "будь-ласка, поділіться цією інформацією з іншими з нас, і ми всі зможемо приступити до своїх обов'язків".
  
  "Я вважаю, що зможу визначити його місцезнаходження на основі наявної інформації", - сказав Моріарті. "Ви теж могли б, Холмс, якби дозволили собі взяти до уваги очевидне".
  
  Бергарот завадив. "Я тобі вірю", - сказав він. “Для мене це має сенс. Ти знаєш, де золото, бо не брав його. Чудово. А тепер поділіться цією інформацією з усіма нами ".
  
  "Давайте побудуємо силогізм", - сказав Моріарті. "Не в дусі Льюїса Керролла, а більш складну структуру".
  
  "Коли-небудь був професором математики, а, Моріарті?" прокоментував Холмс.
  
  "Можливо", - відповів професор математики. "Перша передумова: ми зіткнулися з, здавалося б, неможливе злочином; золото не могло бути винесено сховища, поки воно було зачинене і знаходилося під охороною, і в будь-якому випадку воно не могло бути вивезено все за одну ніч".
  
  "Абсолютно вірно," пробурмотів інспектор Лестрейд.
  
  "Друга передумова: золото було там вчора".
  
  "Так воно і було помічено", - підтвердив Бергарот.
  
  "Третя передумова: тепер вона зникла; сховище порожньо".
  
  "В принципі, за винятком кількох жаринок", - погодився Холмс.
  
  “Тепер ми повинні прийти до висновку. При цьому ми будемо пам'ятати аксіому про те, що коли виключається неможливе, все, що залишається, яким би неймовірним воно не було, має бути правдою ".
  
  Холмс люто подивився на Моріарті. "Мені здається, я сам колись казав щось в цьому роді".
  
  "Так", - погодився Моріарті. "Отже, висновок: оскільки золото не могло бути винесено сховища минулої ночі, воно не було винесено сховища минулої ночі".
  
  Заява Моріарті справило потужний ефект на його слухачів. Директор Бергарот мовчки відкрив рот. Зморшки на обличчі Холмса напружилися; йому не подобалося, коли над ним потішалися. Лестрейд розреготався. “Ви ж не хочете сказати, що ми всі були загіпнотизовані, чи не так, професоре? Золоті злитки все ще там, але ми їх не бачимо? Як один з тих фантастичних оповідань про професора Челленджері з журналу "Стренд"?
  
  “ У вас на очах кінь, але ви помістили її позаду воза, інспектор. Моріарті зробив скручує рух руками. “ Змінити цю думку.
  
  Обличчя Холмса раптово спотворилося в судомі роздумів, а потім розслабилося, і він грюкнув рукою по столу перед собою. “Звичайно! Це очевидно!" - сказав він. Але потім його очі звузилися, і він застережливо підняв кістлявий скорчений вказівний палець: "Але це ще не доводить, що ти не маєш до цього ніякого відношення".
  
  "Якщо б я знав, навіщо б мені розповідати вам про це?" - запитав Моріарті.
  
  "Спритний прийом," сказав Холмс.
  
  "Це дозволить вам повернути золото", - уточнив Моріарті.
  
  "Так," сказав Холмс. “ Вірно.
  
  "Про що ви двоє говорите?" запитав інспектор Лестрейд. “Для мене це не очевидно. Де золото, якщо ви раптом дізналися, і як воно туди потрапило?"
  
  "Його не могли прибрати минулої ночі," сказав Холмс, " тому його не прибирали минулої ночі. Його прибрали раніше".
  
  "Ймовірно, набагато раніше", - погодився Моріарті. "І з плином часу".
  
  "Але," заперечила Маргарет, " всі бачили це там. Десятки людей, мабуть, проходили повз цього сховища кожен день, і золото було там".
  
  "Чи було це?" Запитав Моріарті. "Що вони бачили?"
  
  "Золоті зливки," сказала Маргарет. “ Цілі стопки— в дерев'яних ящиках. Я сама їх бачила. Чи Не так?
  
  “Це, звичайно, виглядало як золото. У певному сенсі це і було золото. Те, що ви бачили, було тромпом." - сказав їй Моріарті. “Майстерно виконана картина, щоб обдурити очей. Золото, яке ви бачили, було сусальним золотом".
  
  Вона обдумала це. "Ну, якщо так, то це точно обдурило мої очі".
  
  Холмс підвівся і повільним, розміреним кроком обійшов навколо столу, спрямувавши погляд до невидимого далекого горизонту. "Наш світогляд був обмежений", - задумливо промовив він. "Жодних шансів на перспективу". Він продовжував йти, притиснувши вказівний палець до носа.
  
  "І яскраве електричне світло допоміг ілюзії", - додав Моріарті. “Вони усунули тіні. Це була свого роду майстерна сценічна ілюзія".
  
  “ Театральна ілюзія! Маргарет притиснула руку до рота. “ Професор!
  
  "Згоден," сказав Моріарті. “ Професор.
  
  "Який професор?" запитав Лестрейд. “ Ви? Ви визнаєте...
  
  "Одного разу я дійсно бачила його з фарбою на рукаві", - сказала Маргарет. "Він сказав, якщо я правильно пам'ятаю, що фарбував реквізит".
  
  "Ну, він безумовно був таким", - сказав Моріарті.
  
  “ Професор Демартинью, - задумливо мовив Холмс, - і його друг Сатроу, фокусник.
  
  Високоповажний Бергаро повернувся в кріслі, щоб поглянути на Холмса, який проходив позаду нього. “ Фокусник?
  
  "Тепер я розумію," сказав Холмс. “ Зникаюча леді— зникаючі золоті злитки. Не що інше, як майстерна ілюзія.
  
  “ Ілюзія? - Запитав Лестрейд, зчепивши руки за спиною і намагаючись прийняти задумливий вигляд. “ Хммм. Ілюзія. Продовжуйте, Холмс.
  
  “Ілюзія була встановлена, тромпель з ящиків із золотом. І за цією площиною з дерева і полотна золото було прибрано. Це могло початися в той день, коли ми покинули Калькутти, а закінчилося, ймовірно, кілька тижнів тому.
  
  "Як це було зроблено, з замкненого і охороняється сховища?" Запитав Бергарот.
  
  "Чому?" - запитала Маргарет. "Навіщо створювати таємницю — неможливе злочин?"
  
  "Ах", - сказав Моріарті. “Бачите, в цьому суть. "Як" і "чому" пов'язані один з одним. Ілюзія неможливого злочину, створена тому, що це повинно було бути неможливе злочин ".
  
  "Боюся, я втратив тебе, коли неможливе стало можливим", - сказав високоповажний Бергаро. "Чи все було навпаки?"
  
  "Бачте, якби це не було неможливим злочином, то не було б ніякої таємниці в тому, як воно було вчинене", - сказав Холмс.
  
  "І якщо б не було таємниці в тому, як це було зроблено," продовжував Моріарті, - то не було б таємниці і в тому, хто це зробив".
  
  “ Отже, щоб приховати той факт, що золото було вкрадено— - почав Холмс.
  
  "Він повинен був створити видимість, що золото все ще там", - сказав Моріарті.
  
  "Який повинен був—" почав Бергарот.
  
  Холмс перестав ходити по кімнаті і повернувся обличчям до столу. “Але його треба було прибрати заздалегідь, щоб його можна було сховати. Це очевидно".
  
  "Як тільки ви усвідомлюєте це, за цим піде все інше", - сказав Моріарті. "Коли за нитку беруться в будь-якій точці, моток розпускається".
  
  "Решта-з чого?" - зажадав відповіді високоповажний Бергарот.
  
  "Якщо я повинен когось заарештовувати," поскаржився Лестрейд, - я б хотів, щоб ви сказали мені, кого. Якщо я повинен повернути золото, я б хотів, щоб ви сказали мені, де воно. Я почекаю пояснень щодо того, як він туди потрапив, пізніше ".
  
  "Це стає ясно, як тільки ви розумієте, чому злочин повинно було здаватися неможливим", - сказав Холмс.
  
  "Роз'ясніть," сказав високоповажний Бергаро.
  
  "Припустимо, що нам не дозволяли заглядати через закриту внутрішню двері кожен день; що двері сховища була закрита з тих пір, як ми покинули Калькутти".
  
  "Так?"
  
  “ І сьогодні вранці двері відкрили, і золото зникло. Хто його взяв?
  
  "У капітана був єдиний ключ", - сказав Бергарот.
  
  "Абсолютно вірно!" сказав Холмс.
  
  "Але воно було запечатано в конверт," запротестувала Маргарет.
  
  "Нагріте тонке лезо під воском", - сказав Моріарті. "Відкрилося миттєво, і ніхто нічого не помітив".
  
  "Приголомшливо!" - сказав Бергарот. "Отже, єдина причина, по якій золото залишали на загальний огляд, полягала в тому, що насправді його там не було".
  
  "Можна назвати це спритністю розуму", - сказав Моріарті. “Якщо золото було там до минулої ночі, то капітан не міг його взяти, бо ніхто не міг цього зробити. Перетворіть це в неможливе злочин, і список підозрюваних буде настільки великим, наскільки дозволить ваша уява.
  
  "Але як він дістав золото зі сховища?" Запитав Лестрейд. “І що він з ним зробив? Ми обшукали корабель".
  
  “ Шукаєте золоті злитки?
  
  "Ну, так, звичайно".
  
  "Але якщо вони не були прибрані всі відразу минулої ночі, то немає ніяких підстав припускати, що золото все ще знаходиться у формі злитків", - сказав Моріарті. "Золото є золото, незалежно від того, як воно розтягнуто, пом'яте або деформовано".
  
  "Я щось зовсім заплутався в тому, як ви це розповідаєте", - сказав Лестрейд. “Я не сумніваюся, що ви маєте рацію: коли Шерлок Холмс і професор Моріарті в чому згодні, немає сенсу сперечатися про це. Але в чому саме ви маєте рацію? Що сталося з золотом і як це сталося?
  
  Холмс і Моріарті перезирнулися. Моріарті злегка кивнув, і Холмс перевів подих. "Будь-яка деталь може бути невірною," сказав він, " але в цілому все повинно було статися так: коли капітан Искансен вирішив забрати золото, він заручився допомогою професора Демартинью і Мамарума Сатроу, які розробили план. Або, можливо, вони прийшли до нього, це не може...
  
  "Так, так", - сказав Лестрейд. “Одне перейшло до іншого. А потім?" Холмс знизав плечима. "Искансен забезпечив ключем, Демартинеу і Сатроу пофарбували фальшивий фасад, і золото було видалено".
  
  "Яким чином?" - запитав директор Банку Англії.
  
  "Увечері, коли капітан Искансен приходив закривати двері сховища, з ним завжди була невелика група людей", - сказав Шерлок Холмс. "Один з них, імовірно, залишився в сховищі на ніч і пішов з групою людей, які відкрили двері на наступний ранок".
  
  "Наприклад, трюк Мамарума Великого з леді Прісциллою," припустила Маргарет.
  
  "Так, дуже схоже на це," погодився Холмс.
  
  "Але кімната була зовсім порожня, коли вони відкрили двері цим вранці", - сказала Маргарет. "Що сталося з будовою тромпель?"
  
  "Охоронці повідомили, що чули вночі дивний свистячий звук", - сказав Моріарті. “Фокусники використовують матеріал, званий флеш-папером, який зникає зі свистом полум'я, якщо до нього прикласти запалений недопалок сигарети. Папір опускають у водний розчин азотної кислоти, а потім сушать. Ось як вони створюють ці чудові спалаху, коли щось з'являється або зникає ".
  
  “ Фальшивий фасад був зроблений з глянсового паперу?
  
  “Можливо, з чого-то з трохи більшою структурною цілісністю. Давайте назвемо це бавовною-спалахом. І короткий гніт залишили горіти, щоб структура зникла зі спалахом посеред ночі ".
  
  "А золото?" запитав Бергарот з непідробним інтересом. - А що з золотом?
  
  Холмс подивився на Моріарті в пошуках допомоги. Його логічні міркування ще не зайшли так далеко.
  
  "Переплавлений", - сказав Моріарті. "Невелика дугова піч, що працює від електричної ланцюга".
  
  "І як ви взагалі можете це знати?" - запитав Лестрейд.
  
  "Це пояснило б приглушення світла", - пояснив Моріарті.
  
  "Переплавлений в яку форму?" - не вгамовувався Бергарот.
  
  "Чесно, я вважаю", - сказав йому Моріарті.
  
  “ Квадратний?
  
  Моріарті кивнув. “ Листи розміром трохи менше квадратного фута і товщиною від чверті до половини дюйма.
  
  Маргарет злегка ахнула. "На підлогу!" - сказала вона.
  
  "Ви дуже кмітлива юна леді," схвально сказав Моріарті.
  
  "Який поверх?" запитав Бергарот.
  
  "У цю поїздку підлогу в бальному залі був перероблений", - сказала йому Маргарет.
  
  "По-моєму, з чистого золота," сказав Моріарті, " з дубової поверхнею.
  
  "Робітники повинні були б знати", - заперечив Бергарот. "Це повинен бути досить великий змову".
  
  "Там багато золота", - сказав Моріарті.
  
  Вони всім гуртом подалися в бальний зал, і Моріарті провів експеримент, піднявши один з квадратів паркету. "Підозріло важкий", - сказав він. Він перевернув його.
  
  "Будь я проклятий!" вигукнув Бергарот.
  
  "Я капітана покличу Искансена," сказав Лестрейд, рішуче нахлобучивая баняк на голову. “ І цих двох фокусників!
  
  "Сумніваюся в цьому", - сказав Моріарті. "Я вважаю, вони давно пішли".
  
  Холмс підвівся. "Ну що ж, ви отримали своє золото", - сказав він директорові Бергаро. "Думаю, мені пора додому".
  
  OceanofPDF.com
  
  ТРИДЦЯТЬ
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ПОВЕРНЕННЯ
  
  
  
  Будинок - це моряк, який повернувся додому з моря,
  А мисливець повертається додому з пагорба.
  Роберт Луїс Стівенсон
  
  
  
  З НЕОПУБЛІКОВАНОГО ЩОДЕННИКА ДЖОНА Х. УОТСОНА, доктора медицини.
  
  Sхерлок Холмс повернувся!
  
  Шерлок Холмс - самий нестерпний людина на землі.
  
  Вчора я відвідав 221B, плануючи переглянути кілька старих картотек, щоб освіжити в пам'яті одне з ранніх справ Холмса, пов'язане з королем маленької східноєвропейської країни і банкою отруєних сардин, і побачив, що у вікні кабінету горить світло. Я кинулася нагору, не знаючи, чого чекати, і побачила його — він сидів на своєму проклятому кріслі в своєму старому поношеному червоному халаті, курив свою кляту люльку, на столику поруч з ним лежав останній номер журналу "Стренд", розгорнутий, і дивився у вікно. У нього вистачило ввічливості підняти очі, коли я увійшла в кімнату.
  
  "Ватсон, старовина", - сказав він. “Я зрозумів, що це ви, по звуку ваших черевик на сходах. Радий знову вас бачити!"
  
  Мої коліна підігнулися, і я вхопилася за одвірок, щоб не впасти. Я впевнена, що була так близька до непритомності, як ніколи в житті. "Холмс," видихнув я, " це дійсно ви?
  
  Він розсміявся. “Так, мій дорогий друже, жодної фальшивої особистості, ніякого маскування. Це я надто смертної плоті".
  
  "Дорогий друже?" Я обурився. “Дорогий друже? І в тебе навіть не вистачає ввічливості — доброти — сказати мені, що ти повернувся?" Я, похитуючись, підійшов до стільця і важко опустився на нього.
  
  Холмс схопився, в його очах було занепокоєння, і підійшов до мене. "Ватсон, мені дуже шкода", - сказав він. “Я не уявляв, який ефект це може справити на вас. Ось, " продовжив він, повертаючись до буфету, на якому стояли "тантал" і "газоген". “ Дозвольте, я приготую вам бренді з содовою. Після бренді з содовою ви відчуєте себе набагато краще.
  
  Він налив бренді і розбризкав содову дві склянки і простягнув один мені. “Що стосується того, де я був, - сказав він, повертаючись на своє місце, - боюся, це єдина пригода, про яку доведеться залишитися невисловленим. Що стосується того, що я зробив, я можу сказати, що усунув одну з найбільших лиходіїв у світі ".
  
  "Професор Моріарті" видихнув я. “ Вам нарешті вдалося...
  
  “ Ні, немає. Холмс сумно похитав головою. “ Боюся, професор Моріарті все ще з нами.
  
  “ Тоді хто ж?
  
  “ Людина, що називає себе доктором Пін Док Лоу. Можливо, він був китайцем, можливо, немає. Він вважав себе втіленням зла і з усіх сил намагався зробити це таким. Я можу чесно сказати, що його більше ніколи не побачать в цьому світі ".
  
  "А", - сказав я. "Значить, із твого відсутності вийшло щось хороше".
  
  "Так", - сказав він, зітхаючи. "Трохи хорошого".
  
  OceanofPDF.com
  
  ТРИДЦЯТЬ ОДИН
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  СТАРА ЛЕДІ ІЗ
  ТРЕДНІДЛ - СТРІТ
  
  
  
  Це недолік
  щастя — бачити далі свого носа, -
  Це змушує нас сумувати в літньому небі,
  Це псує спів солов'я.
  — Джон Кітс
  
  
  
  Устаровинному, добре обробленому, обробленому дубовими панелями офісі високоповажного Юстаса Бергарота, розташованому на третьому поверсі Банку Англії, тільки що сталася рідкісна церемонія: Банк видавав гроші. Золотий скарб був переданий у сховище, і директора вирішили, що, враховуючи всі обставини, було б доречно винагородити деяких з тих, хто брав участь у його збереженні.
  
  "Багатство, про який навіть не мріє жадібна людина", - сказав Пітер Коллінз, коли вони з Маргарет покидали зал після заходу. "Двісті фунтів".
  
  "По правді кажучи, я не очікувала ніякої нагороди", - сказала йому Маргарет.
  
  "Я теж" погодився Пітер. “ Стара леді із Треднідл-стріт не славиться своєю щедрістю. Я більше не буду займатися кінської стоматологією. Він поклав руку на плече Маргарет, і вона зупинилася і повернулася до нього. "У мене є ідея," безтурботно сказав він. “ Що ти скажеш, якщо ми об'єднаємо наші стани?
  
  “Правда? І як ти пропонуєш це зробити?" - запитала вона.
  
  “ Ну, я подумав, ти знаєш, е—е... - Він зробив паузу, щоб зібратися з духом. "Якщо б ти ясно бачила свій шлях вийти за мене заміж, хіба ти не знаєш, тоді ми могли б, ну, ти знаєш, це ..." Його голос затих.
  
  "Ти робиш мені пропозицію?" Запитала Маргарет, з подивом відзначивши, що її власний голос злегка тремтить.
  
  "Я думав, що саме це я і роблю", - сказав Пітер. “Але якщо ти заперечуєш або, знаєш, вважала за краще б не говорити, що ж, тоді я міг би говорити про що-небудь іншому. Можливо, полювання на лисиць. Хоча, повинен сказати, я ніколи особливо не захоплювався полюванням на лисиць; мені завжди здавалося, що я дивлюся на це з точки зору лисиці, хіба ти не знаєш.
  
  "Ти щось бормочешь", - сказала Маргарет.
  
  “ Ну, чорт візьми, ти вийдеш за мене заміж чи ні?
  
  “ За двісті фунтів?
  
  "Ну, ти знаєш, якщо ми складемо наші нагороди разом, то вийде чотириста доларів".
  
  “ Значить, ми будемо жити на чотириста фунтів твій дохід від індійської поліції? Нам доведеться повернутися в Індію?
  
  "Ну, немає", - сказав Пітер. “Я подав у відставку зі свого поста. Я думаю, що буду працювати в Міністерстві закордонних справ, але я не можу точно сказати, коли почну і скільки за це будуть платити ".
  
  "Ах!" - вигукнула Маргарет. "Значить, ми повинні жити на чотириста фунтів?"
  
  "Я б волів, щоб ми використовували його для нашого медового місяця", - сказав Пітер.
  
  Маргарет глибоко зітхнула. "Ти не дуже практична людина," сказала вона. “ Думаю, мені доведеться вести рахунки, коли ми одружимося.
  
  Пітер розплився в широкій посмішці. “ Ти зробиш це? Я маю на увазі, ти вийдеш за мене заміж.
  
  "Думаю, так буде краще," сказала вона. - У мене буде трохи грошей, щоб...
  
  "Маргарет, люба," перервав Пітер, виглядаючи враженим. “ Ти ж не думаєш, що я став би жити на гроші моєї дружини, чи не так?
  
  “ Чоловіки! - Пробурмотіла Маргарет.
  
  "Мій батько ніколи б цього не схвалив", - сказав він їй. "Оскільки у мене є власний дохід у двадцять тисяч в рік, він вважав би вкрай непристойним, якщо б я доторкнувся до вашого пенні".
  
  Маргарет відчула, як її брови поповзли вгору. “ Двадцять...
  
  "Боюся, це все", - сказав Пітер. “Мій старший брат Джордж Лінлі Томас, віконт Хагсбок, отримає більшу частину маєтку. Ми можемо зупинитися в холі, якщо хочеш, у мене є кілька кімнат, але я б вважав за краще зняти квартиру в місті, чи не так?
  
  Маргарет суворо подивилася на нього. “ Це не чергова твоя дурість, чи не так?
  
  Пітер похитав головою. “Ні, боюся, що в основному це дурість мого пра-пра-пра-дідусі. Він був адміралом під командуванням Пелью. Король Георг зробив його графом, і він одружився на спадкоємиці. Його нащадки розширили володіння, але насправді це не складно, коли починаєш з досить великого пакету."
  
  Маргарет довго дивилася на нього, і він виглядав збентеженим. “Тебе це не турбує, чи не так? Я маю на увазі, що це не має ніякого значення, то, що в мене є гроші?"
  
  Вона похитала головою. “ Я сказала батькові, що вийду за тебе заміж за багатого чи бідного, і, думаю, я не жартувала.
  
  "О, добре", - сказав він.
  
  
  
  Було десять годин прохолодного вересневого ранку, коли містер Моуз розміреним, величною ходою істинного джентльмена-аристократа, яку він відпрацьовував до тих пір, поки вона не стала майже природною для його величезного статури, увійшов у кабінет професора Моріарті, тримаючи кінчиками витягнутих пальців лівої руки срібний піднос. "Він повернувся", - сказав він, опускаючи піднос, щоб Моріарті міг дістати візитну картку.
  
  Моріарті взяв картку, подивився на неї і покрутив між пальцями. "Так і є", - сказав він. "Запросіть його увійти".
  
  "Я так і зроблю, сер", - сказав містер Моуз. “Але не здумайте знову вирушати в Індії або в інший космос. Ти вляпався у стільки неприємностей прямо тут, в Англії, що праведній людині вистачило б на життя або дві.
  
  "Я ціную вашу турботу", - сказав Моріарті. "Але я не боюся зла, поки у мене є ваша здорова права рука, щоб захистити мене".
  
  “ Але де я був, коли ти був у смертельній небезпеці на тому човні, я тебе питаю? Я не зможу принести тобі багато користі, якщо буду батракувати в цьому великому будинку, поки ти пливеш на човні під обстрілом, чи не так? " містер Моуз розправив свої широкі плечі. “ Кажу тобі, я б приніс їм мало користі, якщо б був там.
  
  "І я дуже сумував за тобою", - сказав йому Моріарті. “Проведи полковника Морана, а потім закінчуй збирати речі для нашої поїздки на болота. Я хочу випробувати цей новий годинниковий механізм десятидюймовом рефракторе.
  
  Містер Моуз кивнув і пішов. Хвилину тому він ввів в кімнату полковника Морана, пирхнув і вийшов.
  
  Моріарті жестом запросив Морана сісти за свій стіл. "Так скоро повернешся?" запитав він. "Я не очікував тебе раніше, ніж через пару місяців".
  
  "Малюк Пок хотів, щоб я побув тут довше", - сказав Моран. “Він, звичайно, хотів. Але мені дуже хотілося в Париж, тому я поїхала, як тільки це не стало для мене відвертою образою. Я планую зняти номер в "Плазі" та залишатися в Парижі, поки він мені не набридне. І ніхто з моїх знайомих ніколи не втомлювався від Парижа. Будь-яка людина, який втомився від Парижа, втомився від життя ".
  
  "Якщо ваші інтереси зосереджені навколо ігор і, е-е, прекрасної статі, - погодився Моріарті, - то це, безумовно, так".
  
  "І їжа", - додав полковник. “Не забувайте про їжу. Тут, в Англії, не знають, як правильно харчуватися. Вони жують і ковтають, але не їдять".
  
  Моріарті розсміявся. "Кухня не витратить ваші гроші так швидко, - сказав він, - але я розумію, що досить жирна їжа може зіпсувати вашу печінку".
  
  "Можливо, але що моя печінка коли-небудь робила для мене?"
  
  "А ігри і жінки можуть зіпсувати і вас, і ваше травлення, позбавивши вас можливості насолоджуватися ні одним з трьох".
  
  Моран підняв брову. "Мій дорогий професор", - сказав він. “Дозвольте мені подивитися, чи правильно я це розумію. Ти предостерегаешь мене від предавания цим трьом самим приємним пороків, тому що, якщо я це зроблю, зрештою, я більше не зможу віддаватися їм?"
  
  Моріарті знову розсміявся. "Я думаю, це був один із способів інтерпретувати те, що я сказав", - сказав він. "Просто ігноруй мене і живи своїм життям, як тобі заманеться".
  
  "О, я хочу... я так і зроблю", — відповів Моран. “ Але тим часом у мене є дещо для тебе. "Він поліз у внутрішню кишеню піджака і кинув Моріарті через стіл великий конверт.
  
  Професор розкрив конверт і дістав пачку банкнот Банку Англії.
  
  "Тысячефунтовые банкноти," сказав Моран, обережно вибираючи потрібну сигару з свого срібного портсигара і перекочуючи її між долонями. “ Їх двадцять штук.
  
  "Справді?" - запитав Моріарті. "Значить, махараджа пройшов".
  
  "Як личить британського джентльмена", - сказав Моран.
  
  "Я зрозумів це з ваших паризьким планам", - сказав Моріарті, підсуваючи Морана скляну попільничку через стіл. "Але приємно знати, що я правий".
  
  "Він сказав мені:" Я сподіваюся, ви виконали свою частину угоди, і леді Ламапур була отримана без насильства'. Моран запалив сигару і затягнувся нею з задоволеним виразом обличчя. “Я розповіла йому, як на той час вона була оточена насильством, але це було не наших рук справа, і ми врятували її від цього. Він сказав, що довіряє мені і не буде питати подальших подробиць ".
  
  "Повинно бути, приємно, коли тобі довіряють", - зауважив Моріарті.
  
  "Чорт би побрал це до біса", - сказав Моран. "Якщо б я знав, що він не збирається перевіряти мене, я б просто проломив пару голів, щоб роздобути цю чортову Леді, і не потрудився сказати йому про це".
  
  “Ви збрехали? Полковник, я вражений!" Сказав Моріарті.
  
  "Так, це так", - сказав Моран.
  
  "У мене, в свою чергу, є дещо для вас", - сказав Моріарті. Він висунув шухляду свого столу і дістав документ з гравіюванням, тисненням, печаткою та підписом. "Це ордер від Банку Англії на п'ятсот фунтів", - сказав він, кидаючи його через стіл. “Нагорода за допомогу в збереженні золота. Як режисери прийшли до цієї цифри, я не знаю. Вони не були такими щедрими, як Малюк Пок, але цього буде досить ".
  
  "Дійсно," погодився Моран. “ І стільки ж для вас?
  
  "Для мене вдвічі більше", - сказав Моріарті.
  
  Полковник Моран кивнув. "Приблизно стільки ж", - погодився він. “Врешті-решт, можна сказати, що ви заощадили золото двічі. Хоча, по правді кажучи, мене здивувало, що ти розповів цю історію. Чому б не дозволити Искансену вийти сухим з води з його маленьким планом? У нас не було проблем з носом."
  
  "Так і було", - сказав Моріарті. "Вони збиралися оглянути статуетки".
  
  "А!" сказав Моран. Він струсив попіл зі своєї сигари на піднос. - Вони коли-небудь знайшли Искансена?
  
  “Він і маги повністю зникли. Та не все золото було повернуто, так що їх злодійські потуги були не зовсім марні".
  
  "Я вважаю, що добре сплановане підприємство заслуговує нагороди", - сказав полковник Себастьян Моран. "І ми самі непогано з цього вийшли".
  
  "Режисери насправді досить благодушному настрої, враховуючи всі обставини", - сказав Моріарті. “Холмс отримав премію понад те, що він повинен був отримати за збереження золота. Що, я вважаю, в деякому роді він і робив, навіть будучи Пін Доком Лоу. Вони присудили різні суми тим шотландським уланам герцога Монкрейта, які брали участь у битві, а також виплатили допомогу вдовам загиблих чоловіків. Вони навіть вважали за потрібне включити в свою щедрість "Хитрого Дивака" та "Цуценя Кулі"; а також кілька сотень для Пітера Коллінза, - сказав Моріарті, - який, імовірно, об'єднає їх з аналогічною сумою, виділеною відважної міс Сент-Ів. Наскільки я розумію, Коллінз і Сент-Ів збираються одружитися.
  
  "Чудовий заклад", - сказав Моран, встаючи і туша сигару про великий скляний піднос. “Для тих, хто любить закладу. Я бажаю їм обом отримати від цього задоволення".
  
  "Насправді", - сказав професор Джеймс Моріарті.
  
  "Я майже негайно їду в Париж", - сказав йому Моран. “Зі мною можна зв'язатися через cook's. Якщо спливе що-небудь, е-е, цікаве по моїй частині, дай мені знати".
  
  "Я так і зроблю," сказав Моріарті. - Якщо ти не заперечуєш, що тебе потягли з Міста Земних насолод.
  
  "Ну ж," сказав Моран. - Я розумію, що в житті є щось більше, ніж ігри, вечері і дівочі втіхи. Я б не хотів, щоб мої навички, такі, які вони є, заіржавіли від невикористання. У всякому разі, не зовсім. Та спілкування з вами, якщо можна так висловитися, саме по собі рідкісне задоволення.
  
  Моріарті усміхнувся. "Я буду мати це на увазі", - сказав він.
  
  Містер Моус з'явився в дверях кабінету з капелюхом і пальто полковника Морана. Моран натягнув пальто і рішуче накинув баняк на голову. "Ну, тоді я йду", - сказав він. “Привіт, професор. Або, як вони кажуть, до побачення."
  
  "Прощай, мій друг," сказав Моріарті. “ Бережи себе.
  
  "О, я так і зроблю, професор", - сказав полковник Моран. "Ви можете на це розраховувати". Він попрямував до вхідних дверей, але потім зупинився і обернувся. "Я йду проводити свої ночі в Парижі," сказав він приголомшеним голосом, - а ти вирушаєш проводити свої, кутаючись в пальта і вовняний шарф, вдивляючись в біса велику підзорну трубу на вогкі і похмурі вересові пустки". Він похитав головою. "І вони кажуть, що ти геній!"
  
  Сміх Моріарті супроводжував полковника Морана, який вийшов на Рассел-сквер, коли він підняв свою паличку, щоб привітати проїжджає кеб.
  
  OceanofPDF.com
  
  Зміст
  
  ЛОГ
  
  1. Калькутта
  
  2. Грай в хованки
  
  3. Інтригани
  
  4. Золота Гурія Махараджі
  
  5. Загадковий доктор Пін Док Лоу
  
  6. Будинок уряду
  
  7. На захід від Суеца
  
  8. Джадугар
  
  9. Фанзигар
  
  10. Порушену Рівновагу
  
  11. Гра починається
  
  12. Імператриця Індії
  
  13. Вбивці Скорпіонів
  
  14. Товариші по кораблю
  
  15. Все, Що Блищить
  
  16. Бомбей
  
  17. Все в морі
  
  18. Ворушіння і посмикування
  
  19. Елефанта
  
  20. Ряд речей
  
  21. Самотнє море
  
  22. Хаггер-Грабіжник
  
  23. Насувалася Буря
  
  24. Маркіз Куїнсберрі Тут не Править
  
  25. Хто Цей Чоловік?
  
  26. Зниклий без вести
  
  27. Змінені Патерни
  
  28. Розчинився в Повітрі
  
  29. Симпатичний Трюк
  
  30. Повернення
  
  31. Стара леді із Треднідл-стріт
  
  OceanofPDF.com
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"