Курланд Майкл : другие произведения.

Імператрыца Індыі

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  
  Змест
  
  ЛОГ
  
  1. Калькута
  
  2. Гуляй у хованкі
  
  3. Інтрыган
  
  4. Залатая Гурыя Махараджа
  
  5. Загадкавы доктар Пін Док Лоў
  
  6. Дом ўрада
  
  7. На захад ад Суэца
  
  8. Джадугар
  
  9. Фанзигар
  
  10. Парушанае Раўнавагу
  
  11. Гульня пачынаецца
  
  12. Імператрыца Індыі
  
  13. Забойцы Скарпіёнаў
  
  14. Таварышы па караблі
  
  15. Усё, Што Блішчыць
  
  16. Бамбей
  
  17. Усё ў моры
  
  18. Варушэнне і паторгванні
  
  19. Элефант
  
  20. Шэраг рэчаў
  
  21. Самотнае мора
  
  22. Хаггер-Рабаўнік
  
  23. Блізкая Бура
  
  24. Маркіз Куінсбэры Тут не Кіруе
  
  25. Хто Гэты Чалавек?
  
  26. Зніклы без вестак
  
  27. Змененыя Патэрны
  
  28. Растварыўся ў Паветры
  
  29. Сімпатычны Трук
  
  30. Вяртанне
  
  31. Старая лэдзі з Треднидл-стрыт
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ІМПЕРАТРЫЦА
  ІНДЫІ
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
  
  Таксама Майклам Курландом
  
  РАМАНЫ ПРАФЕСАРА МАРЫЯРЦІ
  
  Пякельнае Прылада
  
  Смерць пры газавым святле
  
  Вялікая Гульня
  
  
  
  
  
  АНТАЛОГІІ ШЭРЛАКА ХОЛМСА
  
  Мой Шэрлак Холмс
  
  Шэрлак Холмс: Скрытыя гады
  
  
  
  
  
  РАМАНЫ АЛЯКСАНДРА БРАССА
  
  Занадта Рана Памёр
  
  Дзяўчыны ў туфлях на высокіх абцасах
  
  OceanofPDF.com
  
  ІМПЕРАТРЫЦА
  ІНДЫІ
  
  Раман пра прафесара Марыярці
  
  
  
  МАЙКЛ КУРЛАНД
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
  
  ІМПЕРАТРЫЦА ІНДЫІ. Аўтарскае права No 2006 Майкл Курланд. Усе правы абаронены. Надрукавана ў Злучаных Штатах Амерыкі. Ніякая частка гэтай кнігі не можа быць выкарыстана або прайграная якім-небудзь чынам без пісьмовага дазволу, за выключэннем кароткіх цытат, якія змяшчаюцца ў крытычных артыкулах або аглядах. За інфармацыяй звяртайцеся ў St. Martin's Press, 175, Пятая авеню, Нью-Ёрк, Нью-Ёрк, 10010.
  
  www.minotaurbooks.com
  
  
  
  Чатырохрадкоўе на старонцы 84 ўзята з Руба Амара Хайяма ў перакладзе Эдварда Фіцджэральд, аўтарскае права No 1859.
  
  Гісторыя пра шакале у чале 17 была запазычаная з рэальнага інцыдэнту, апісанага У. С. Барреллом і Эдыт. Э. Кателл у іх кнізе "Успаміны індзейцаў", аўтарскае права ў Лондане No 1893.
  
  Радкі песні на старонцы 214 ўзятыя з "Going to the Derby in a Four-in-hand", Альфрэд Ці, кампазітар, Фрэнк В. Грын, аўтар тэкстаў, аўтарскае права No 1870.
  
  Дызайн Сьюзан Янг
  
  Каталагізацыя дадзеных Бібліятэкі Кангрэса ў публікацыях
  
  Курланд, Майкл.
  
  Імператрыца Індыі : раман прафесара Марыярці / Майкл Курланд.
  
  п. гл.
  
  ISBN 0-312-29144-2 EAN 978-0-312-29144-0
  
  1. Марыярці, прафесар (выдуманы персанаж) — выдумка. 2. Крадзеж золата — выдумка. 3. Навукоўцы — выдумка. I. Назва.
  
  
  
  PS3561.U647E66 2006
  
  813'.54—dc22
  
  2005044595
  
  
  
  Першае выданне: люты 2006 г.
  
  
  
  10 9 8 7 6 5 4 3 2 1
  
  OceanofPDF.com
  
  Для Лінды —
  Дазволь мне злічыць спосабы ...
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Змест
  
  
  
  PРОЛОГ
  
  1. Калькута
  
  2. Гуляй у хованкі
  
  3. Інтрыган
  
  4. Залатая Гурыя Махараджа
  
  5. Загадкавы доктар Пін Док Лоў
  
  6. Дом ўрада
  
  7. На захад ад Суэца
  
  8. Джадугар
  
  9. Фанзигар
  
  10. Парушанае Раўнавагу
  
  11. Гульня пачынаецца
  
  12. Імператрыца Індыі
  
  13. Забойцы Скарпіёнаў
  
  14. Таварышы па караблі
  
  15. Усё, Што Блішчыць
  
  16. Бамбей
  
  17. Усё ў моры
  
  18. Варушэнне і паторгванні
  
  19. Элефант
  
  20. Шэраг рэчаў
  
  21. Самотнае мора
  
  22. Хаггер-Рабаўнік
  
  23. Блізкая Бура
  
  24. Маркіз Куінсбэры Тут не Кіруе
  
  25. Хто Гэты Чалавек?
  
  26. Зніклы без вестак
  
  27. Змененыя Патэрны
  
  28. Растварыўся ў Паветры
  
  29. Сімпатычны Трук
  
  30. Вяртанне
  
  31. Старая лэдзі з Треднидл-стрыт
  
  OceanofPDF.com
  
  ІМПЕРАТРЫЦА
  ІНДЫІ
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ПРАЛОГ
  
  
  
  Панядзелак, 10 FЛЮТАГА 1890 г.
  
  
  
  Увесь свет - гэта сцэна,
  А ўсе мужчыны і жанчыны ўсяго толькі акцёры:
  у іх ёсць свае выхады і свае прыход;
  І адзін чалавек у свой час гуляе мноства роляў ...
  Уільям Шэкспір
  
  
  
  З НЕАПУБЛІКАВАНАГА ДЗЁННІКА ДЖОНА Х. ЎОТСАНА, доктара МЕДЫЦЫНЫ.
  
  Яз цяжкім сэрцам і вялікім трапятаннем выкладаю на гэтых старонках здарэння, звязаныя з раптоўным і таямнічым знікненнем Шэрлака Холмса. Я запішу тыя нешматлікія падзеі, якія мне вядомыя цяпер, так, як яны адбываліся, і магу толькі спадзявацца, што больш познія запісы ў гэтым дзённіку знойдуць здавальняючы тлумачэнне і сапраўды зафіксуюць вяртанне Холмса ў яго звыклую абстаноўку жывым і цэлым.
  
  Роўна тыдзень таму, у аўторак, чацвёртага лютага 1890 года, пачаліся падзеі, пра якія я збіраюся расказаць. Мая жонка з'ехала на два тыдні ў Брысталь, наведаць састарэлую і нямоглае далёкую сваячку (на самай справе, яна яшчэ не вярнулася), і таму ў той дзень я апынуўся ў цяжкім становішчы, завяршыўшы абыход бальніцы і агледзеўшы двух або трох прыватных пацыентаў на хаце. Я вырашыў яшчэ трохі перамагчы халодны вецер і обрюхатить свайго старога сябра і кампаньёна, каб даведацца, ці не будзе ён вольны падзяліць са мной кавалачак вячэры.
  
  "А, Ватсан", сказаў Холмс, паварочваючыся, каб паглядзець на мяне, калі я ўвайшоў у старую, знаёмую гасціную, - я бачу, вы цалкам прыйшлі ў сябе".
  
  "Ну ды, дзякуй", - сказала я, вешаючы паліто і шалік на медны кручок каля дзвярэй. “ Я не буду турбаваць сябе роспытамі, адкуль вы ведаеце, што я быў хворы; вы, верагодна, зрабілі гэта па маленькаму тлустага плямы на маім камізэльцы.
  
  "На самой справе, мяркуючы па другім носовому хустцы, выглядаюць у вас з задняга кішэні, - сказаў мне Холмс, - а таксама па тым факце, што на вас ваша віндзорская капялюш, якую, я ведаю, нават самая халодная надвор'е не прымусіла б вас надзець, калі б вы не былі ва ўладзе, э-э, грыпу ці чаго-то ў гэтым родзе".
  
  “ І што я ачуняў? - Спытаў я, здымаючы капялюш, аб якой ішла гаворка.
  
  "Ну, паглядзіце на сябе", - сказаў Холмс. “ Нягледзячы на меры засцярогі, якія вы палічылі неабходным прыняць, выходзячы з дома сёння раніцай, запасным насоўкай, падобна, не карысталіся, і вы выглядаеце такой жа жыццярадаснай, як звычайна.
  
  "Цалкам дакладна," пагадзіўся я. “ Цалкам дакладна. І я прыйшоў запрасіць вас павячэраць са мной у "Кройдоне", калі ў вас больш нічога няма.
  
  "Але я зрабіў гэта, Ватсан", - усклікнуў Холмс. “І вы павінны далучыцца да мяне. Вы выбралі выдатнае час". Ён ускочыў на ногі і накіраваўся да дзвярэй, праходзячы міма, ляпнуў мяне па спіне. - Проста дай мне хвілінку накінуць паліто, і мы адправімся на вячэру лепей ці, па меншай меры, цікавей, чым у "Кройдоне".
  
  “ У чым справа, Холмс? - Спытаў я, зноў нацягваючы паліто.
  
  Холмс схапіў з вешалкі ў дзверы свой кій і кацялок, абматаў шыю доўгім шаўковым шалікам і пачаў спускацца па лесвіцы. "Хадзем, Ватсан," кінуў ён праз плячо, " паабедаем са мной у "Банку Англіі"!
  
  "У самой справе, Холмс", - сказаў я, прыспешаная за ім. “Я рады быць карысным, як заўсёды, але што ў нас на парадку дня? Няўжо сёння ўвечары мы будзем хавацца ў склепе, чакаючы, пакуль злачынцы проберутся ў падвалы? Ці павінны мы ўзяць з сабой бутэрброды, рэвальверы і, магчыма, збан гарачага гарбаты?"
  
  "Зусім няма, стары сябар", - супакоіў мяне Холмс. “Вячэра адбудзецца ў прыватнай сталовай шаноўнага Юстаса Бергаро, кіраўніка банкам, і стравы і віно будуць лепшымі, якія можа прапанаваць яго асабістая кухня. Мяркую, наўзамен ад мяне чакаюць, што я дам савет па якой-небудзь дробязнай праблеме банкаўскай бяспекі за келіхам брэндзі пасля прыёму ежы і некалькімі выдатнымі цыгарамі губернатара.
  
  "Але, Холмс," запратэставаў я, " вы не можаце проста ўзяць і прывезці мяне без запрашэння...
  
  "Глупства!" Абурыўся Холмс, намотваючы на шыю доўгі шалік, ратуючыся ад сырога холаду лютаўскага вечара. “ Акрамя таго, шаноўны Бергарот згадаў, што яму спадабаліся тыя невялікія артыкулы, якія вы пішаце пра маіх справах, і папярэдзіў мяне, што, калі вы далучыцца да нас, наша размова за вячэрай варта разглядаць як канфідэнцыйны, так бы мовіць, "пад ружай", і вы не павінны змяшчаць яго ні ў адзін з вашых маленькіх апавяданняў. Гэта яго фраза 'маленькія гісторыі', не мая, даўніна. Так што, як бачыш, цябе відавочна запрасілі.
  
  Холмс падняў руку, каб падклікаць падарожны кеб, і мы накіраваліся наведаць гэта старажытнае ўстанова, якое стала вядома як "Старая лэдзі з Треднидл-стрыт".
  
  
  
  Сталовая ў прыватных пакоях Банка Англіі была невялікай, абстаўленай зручнымі скуранымі крэсламі вакол авальнага стала вішнёвага дрэва, хутчэй падобнай на асобную пакой у адным з лепшых клубаў. Яго сцены былі абвешаны сувенірамі ў рамках, якія сведчаць аб двух стагоддзях прыватнай банкаўскай дзейнасці з кліентамі, сярод якіх былі герцагі, графы і архіепіскапы, а таксама султан, эмір, ага, каралі і каралевы. Шаноўны Юстас Бергаро, невысокі, шчыльны мужчына з бакенбардамі "адбіўную з бараніны" і абсалютна лысай галавой, адразу ж схіліў нас да сябе сваімі нефармальнымі манерамі і гумарыстычным стаўленнем да небяспекам банкаўскага справы і жыцця. Я б сказаў, супакоіў мяне, паколькі Холмс ўжо даўно перастаў ўражваць якім-небудзь мужчынам або жанчынай ці здзіўляцца якім-небудзь вядомым мне абставінах.
  
  Мы, у сваю чаргу, забаўлялі шаноўнага Бергарота апавяданнямі пра подзвігі Холмса. На самай справе я распавядаў гісторыі, і Холмс папраўляў мяне, калі я занадта далёка адхіляўся ад ісціны або пераходзіў ад строгага, амаль навуковага апавядання да рамантычнага. Холмс да гэтага часу не разумее, што большасць людзей хочуць пачуць аб чалавечых аспектах яго спраў, а не аб тым, якія высновы ён зрабіў з двух плямак зялёнай воўны на карычневым покрыве або мазка ливерной каўбасы на шчацэ партрэта баронета семнаццатага стагоддзя. Я распавёў Бергароту пра пары выпадкаў, аб якіх я маю намер калі-небудзь напісаць і якія, як мне здаецца, дэманструюць чалавечую бок працы Холмса. У сваіх запісах я называю іх "Выпадак з алебастравая чэрапам" і "Выпадак з Блізарукім чараўніком".
  
  Пасля таго як з вячэры прыбралі посуд, Бергарот, як і было прадказана, дастаў графін брэндзі з "тантал", які стаяў на буфеце, і скрынку цыгар з скрыні таго ж буфета і задумаўся аб аспектах бяспекі кіравання самым важным банкам у свеце. Ён распавёў нам, напрыклад, пра інцыдэнт 1830-х гадоў, калі дырэктара банка атрымалі ліст ад чалавека, які прапанаваў сустрэцца з імі ў сховішчах са зьліткамі ў зручны для іх час. Яны не паверылі пісьму, але прынялі выклік ананімнага аўтара, сабраўшыся аднойчы ноччу ў сховішча. У прызначаны час пачуўся скребущий гук, дзве маснічыны адсунуліся ў бок, і чалавек у брудным белым камбінезоне выбраўся з якая ўтварылася такім чынам дзіркі.
  
  Гэты чалавек працаваў у лонданскай каналізацыі і зусім выпадкова выявіў старажытны вадасцёк, які праходзіць прама пад банкам і яднаецца з сховішчам. За яго сумленнасць, за тое, што ён не збег са зьліткамі на мільёны фунтаў стэрлінгаў, якія былі ў межах лёгкай дасяжнасці, банк узнагародзіў яго 800 фунтаў стэрлінгаў. Гэта было невялікае стан для калектара, але да гэтага часу застаецца загадкай, як была атрыманая гэтая лічба.
  
  Прыкладна праз паўгадзіны за брэндзі, цыгарамі і гісторыямі Бергарот нахіліўся наперад. "Цяпер, калі ў вас няма пярэчаньняў, "сказаў ён, - коратка аб справе". Ён паклаў рукі плазам на стол. "Містэр Холмс, ад імя Банка Англіі я хацеў бы наняць вас".
  
  "Так я і меркаваў", - сказаў Холмс. "Каб зрабіць што?"
  
  Бергарот задумаўся. "Я не ўпэўнены, як гэта выказаць", - прызнаўся ён. “Магчыма, было б бліжэй да праўды сказаць, што банк хацеў бы прызначыць вам папярэдні кантракт на наступныя некалькі месяцаў. Мы хацелі б, каб вы, як кажуць адвакаты, правялі інструктаж па назіранні".
  
  Холмс кіўнуў. “ І за чым я павінен сачыць, за рабаўнікамі, вылазяць з каналізацыі?
  
  “Ах, так, ну, адказаць на гэтае пытанне складана. Мы дакладна не ведаем. Існуе — як вы разумееце, гэта строга канфідэнцыйна — вялікая колькасць залатых зліткаў, якія нават цяпер збіраюцца ў Калькуце для адпраўкі ў Лондан, спецыяльна для захоўвання ў нашых сховішчах. Гэта залаты запас, які мы павінны захоўваць для некалькіх індыйскіх прынцаў, махараджей і ім падобных - людзей, якія кіруюць надзвычай багатымі правінцыямі Індыі ".
  
  "Зразумела", - сказаў Холмс. "Урад сочыць за тым, каб прынцы-падначаленыя паводзілі сябе прыстойна, трымаючы іх багацце пад абаронай".
  
  "Нягледзячы на тое, што гэта велізарная сума золата, гэта толькі малая частка іх агульнага багацця, містэр Холмс", - сказаў Бергарот. “І паколькі многія з гэтых прынцаў цяпер адпраўляюць сваіх дзяцей у дзяржаўныя школы або універсітэты тут, у Англіі, я думаю, у нас ёсць яшчэ больш эфектыўныя гарантыі іх добрага паводзінаў. Золата адпраўляецца групай больш, э-э, прагрэсіўных махараджей, якія маюць намер выкарыстоўваць яго для мадэрнізацыі сваіх каралеўстваў і прадастаўлення паслуг сваім падданым. Таксама частка рэзерву будзе выкарыстана для забеспячэння выпуску новай папяровай валюты, якая будзе выкарыстоўвацца па ўсім субкантыненту. Або такое маё разуменне. Акрамя таго, Банк Англіі - прыватная кампанія, і мы не вызначаем дзяржаўную палітыку ".
  
  "Дакладна", - прызнаў Холмс. “Але я не ведаю, для чаго вам спатрэбіліся мае паслугі. Я мяркую, што гэта скарб будзе належным чынам ахоўвацца. Вядома, вы не павінны рызыкаваць, прымаючы на сябе такую адказнасць".
  
  "Мы хочам, каб наняць вас менавіта для таго, каб не рызыкаваць", - патлумачыў Бергарот. “Як вы павінны ведаць, падобныя пастаўкі лепш за ўсё праводзіць у поўнай таямніцы. Што ж, нейкім чынам слых аб гэтай партыі пранікала вонкі. Чуткі распаўсюдзіліся сярод вышэйшых слаёў грамадства, і я павінен выказаць здагадку, што яны пратачыліся і ў ніжэйшыя пласты. Бо толькі ў мінулыя выхадныя на адным званым абедзе герцагіня Денверская спытала мяне, ці давядзецца нам пашыраць нашы сховішчы, каб змясціць усё гэта новае золата.
  
  "А!" Сказаў Холмс. "А вы?"
  
  "Няма", - сказаў Бергарот. “Прастора нашага сховішчы адпавядае нагоды. Але мы занепакоеныя тым, што, мяркуючы па ўсім, распаўсюдзіўся слых, што злачынныя групоўкі могуць планаваць напад на золата ".
  
  "Сапраўды, могуць", - пагадзіўся Холмс. "Ёсць адзін канкрэтны чалавек, але гэта ўсяго толькі здагадка".
  
  "Мы б хацелі, каб вы выказалі здагадку, містэр Холмс", - сказаў яму Бергарот. “Мы б хацелі, каб вы выкарыстоўвалі свае веды аб злачынных класах, каб сказаць нам, ад чаго мы павінны сцерагчыся. Таксама мы хацелі б, каб вы выкарыстоўвалі свае сувязі ў злачынным свеце, каб раскрыць любыя змовы супраць грузу, каб мы маглі сарваць іх да таго, як у іх з'явіцца шанец паспець ".
  
  "Як адгружаюцца зліткі?" - Спытаў Холмс.
  
  - На параходзе “Імператрыца Індыі". У грузавым адсеку нават цяпер будуецца спецыяльнае сховішча. Карабель адпраўляецца ў Калькутту ў канцы тыдня. Ён будзе выкарыстаны для дастаўкі валюты ў Індыю і вяртання золата назад. Зваротны шлях павінен пачацца прыкладна праз два месяцы ".
  
  “Ах! Тут друкуюць папяровыя грошы".
  
  “Так. Манетны двор Тейнсберна і Бел тут, у Лондане, друкуе папяровую валюту. Мы не занадта заклапочаныя абаронай гэтай валюты на шляху ў Калькутту, паколькі ў яе новы дызайн, і, такім чынам, яна нікому не патрэбная да таго часу, пакуль не будзе ўведзена ў зварот. Мы клапоцімся аб захаванасці золата на шляху з Калькуты ў наша сховішча ".
  
  Холмс паківаў галавой. “ Вы патрабуеце ад мяне не проста інструктажу па назіранні, містэр Бергарот; заданне такога роду заняло б у мяне ўвесь час, пакуль груз не апынецца ў бяспецы ў вашых сховішчах.
  
  "Так, вядома", - пагадзіўся Бергарот. "І мы заплацім вам суразмерна".
  
  "Я не думаў пра грошы, сэр", - сказаў Холмс. "На дадзены момант у мяне ёсць іншыя абавязацельствы".
  
  “ Няўжо нічога гэтак важнага, як гэта?
  
  "Яны не менш важныя для уцягнутых у гэта людзей", - сказаў Холмс. “Але я пагляджу, што можна зрабіць. Я надам вам як мага больш свайго часу, і мы будзем спадзявацца, што гэтага будзе дастаткова. А пакуль папытаеце Скотленд-Ярд даслаць з намі інспектара Грегсона або інспектара Лестрейда; я знаходжу іх самымі пільнымі і здольнымі з супрацоўнікаў дэтэктыўнага аддзела.
  
  “Я так і зраблю. Дзякуй вам, містэр Холмс", - сказаў Бергарот, працягваючы руку і паціскаючы яго.
  
  
  
  Калі мы вярнуліся на Бэйкер-стрыт, Холмс прапанаваў мне застацца на ноч. "Вы можаце заняць сваю старую пакой," сказаў ён, - а заўтра пасля сняданку адправіцца на абыход бальніцы".
  
  "З задавальненнем і дзякуй вам", - сказаў я яму. "І ў мяне заўтра няма абыходу".
  
  “ Тым лепш. Ты можаш дапамагчы мне ў невялікім непасрэдным даследаванні. Мы дазволім Старой лэдзі з Треднидл-стрыт выплаціць цябе жалаванне за дзень.
  
  "Што ты маеш на ўвазе?" - Спытаў я.
  
  "Проста устраняю некалькі невероятностей", - сказаў ён мне. І ў сваёй звычайнай раздражняльна маўклівай манеры ён не паведаміў ніякай дадатковай інфармацыі.
  
  Холмс яшчэ доўга не клаўся спаць пасля таго, як я сышоў, вывучаючы старадаўнія карты Лондана, якія ён узяў з сваёй шырокай калекцыі падобных рэчаў, ці так я выказаў меркаванне па беспарадку такіх дакументаў на стале і пусты кофейнице на буфеце, калі прачнуўся на наступную раніцу. Пасля таго, як місіс Хадсон падала сваё звычайнае багацце добрай, карыснай брытанскай ежы, мы выйшлі ў халодны туман, у пошуках, як паведаміў мне Холмс, спецыяльнай вечка каналізацыйнага люка. "Згодна з старых картах, ёсць некалькі магчымасцяў", - сказаў ён мне. “Мы павінны паглядзець, якая з іх усё яшчэ існуе. Калі адзін чалавек змог пракрасціся праз каналізацыю, магчыма, іншы зможа рушыць туды, куды ён вёў.
  
  "Але, Холмс," запратэставаў я, " гэта было больш за пяцьдзесят гадоў таму. Упэўнены, што да цяперашняга часу гэты доступ цалкам зачынены".
  
  "Магчыма," пагадзіўся Холмс, " але лепш быць упэўненым.
  
  Было каля паўдня, калі Холмс знайшоў прыдатны каналізацыйны люк у завулку побач са старым цагляным офісным будынкам на Кінг-Уільям-стрыт, таму мы спыніліся паабедаць у бліжэйшай закусачнай. Па гэтаму я мог сказаць, што Холмс не ставіўся да бягучаму расследаванні занадта сур'ёзна. Калі ён сапраўды ішоў па следзе злачынца або збіраў інфармацыю па справе, ён часта цалкам забываў пра ежу, часам на некалькі дзён. Менавіта такая мэтанакіраванасць у спалучэнні з яго высокім інтэлектам і шырокімі спецыялізаванымі ведамі зрабіла яго нястомным спецыялістам па раскрыцці злачынстваў, якім ён і быў.
  
  Пасля абеду мы вярнуліся на Кінг-Уільям-стрыт, і Холмс па-майстэрску зняў вечка каналізацыйнага люка з дапамогай маленькай мантыроўкі, якую ён схаваў пад сваім "инвернессом". Мне было загадана пачакаць на тратуары ў хованкі, пакуль Холмс спусціцца ў каналізацыйны тунэль і правядзе расследаванне. “На самой справе я не чакаю сутыкнуцца тут з бандай адчайных выкрадальнікаў золата, - сказаў ён мне, - але на выпадак якіх-небудзь непрыемнасцяў я падаю вам даць некалькі кароткіх гудкоў у свой паліцэйскі свісток — у вас ёсць з сабой паліцэйскі свісток?— а потым прыйдзі мне на дапамогу з такім падмацаваньнем, якое зможаш сабраць".
  
  "Як я даведаюся, што спатрэблюся цябе?" Я спытаў у яго. "Ты будзеш там, дзе цябе не будзе відаць".
  
  "Дакладна", - сказаў Холмс, залазячы ў кішэню з бірулькай і выцягваючы свой уласны паліцэйскі свісток на кароткай срэбнай ланцужку. “У гэтых закрытых тунэлях гук ад гэтага павінен разносіцца на даволі вялікая адлегласць. Я падыму трывогу, і ты давядзеш справу да канца.
  
  "Дакладна, Холмс," пагадзіўся я.
  
  Холмс кіўнуў і зашпіліў рэмень свайго "инвернесса". “ Я не павінен затрымлівацца, - сказаў ён. Ён перакінуў ногі на лесвіцу з аднаго боку ямы і спусціўся ўніз. Я глядзеў, як ён сыходзіць, і сачыў за яго прасоўваннем, пакуль ён не знік з-пад увагі ў канцы тунэля. Некаторы час я чуў яго крокі па цаглянай дарожцы, якая ідзе ўздоўж сцены тунэля, а потым яны заціхлі ўдалечыні.
  
  Я падняў каўнер, абараняючыся ад парываў халоднага ветру, дувшего з Кінг-Уільям-стрыт, пакуль стаяў ля каналізацыйнага люка, притоптывая нагамі, каб сагрэцца, і чакаў. Я пагрузіўся ва ўспаміны аб маіх адносінах з шэрлакам Холмсам і нашых сумесных прыгодах. Калі б не Холмс, якой была б мая жыццё?бясконцая чарада боляў у горле, расстройстваў страўніка і пераломаў костак, а часам і невылечных хвароб, якія нагадваюць мне пра тое, як мала мы, лекары, на самай справе ведаем. Мая жонка навучыла мяне любіць, а Холмс дапамог мне пазбавіцца ад нуды і паспрабаваў навучыць мяне думаць; не мне судзіць, наколькі добра яму гэта ўдалося. Я многім абавязаны ім абодвум.
  
  Хвілін праз пятнаццаць-дваццаць пасля таго, як Холмс знік у адтуліне, пачуўся імклівы гук, і па тунэлі пада мной лінуў струмень вады. Прайшло зусім няшмат часу, калі я пачуў пранізлівы гук паліцэйскага свістка, разнесшийся ўнізе. Холмс трапіў у бяду! Я неадкладна дзьмухнуў у свой уласны свісток і, калі падбег канстэбль, растлумачыў яму сітуацыю, наколькі мог, пераканаў яго звярнуцца за дапамогай і нырнуў у тунэль ўнізе.
  
  Неўзабаве да мяне далучыліся некалькі афіцэраў у форме, а затым інспектар Джайлс Лестрейд з Скотланд-Ярда і некалькі яго людзей. Мы шукалі да глыбокай ночы, але нічога не знайшлі, ніякіх слядоў прысутнасці Холмса, ніякага намёку на тое, што магло з ім здарыцца, за выключэннем таго, што праз некалькі гадзін адзін з афіцэраў знайшоў на выступе ў бакавым тунэлі паліцэйскі свісток, прымацаваны да кароткай срэбнай ланцужку.
  
  
  
  _______
  
  
  
  Больш пра яго не было ніякіх вестак і ніякіх намёкаў на тое, што з ім магло здарыцца, да ўчорашняга дня, калі канстэбль заўважыў жабрака ў паліто з Инвернесса, якое было яму на некалькі памераў больш. Пры аглядзе высветлілася, што гэта быў уласны пінжак Холмса, а цельпукаваты куртка і штаны, якія былі на мужчыну пад "Инвернессом", былі тымі, у якіх Холмс выходзіў з дому ў той дзень. Мужчына сцвярджаў, што знайшоў вопратку ў мінулую суботу ў смеццевым баку на Ньюгейт-стрыт, на значнай адлегласці ад таго месца, дзе знік Холмс.
  
  Такім чынам, Холмс не патануў у тым падземным патоку. Што, з аднаго боку, з'яўляецца палёгкай, а з другога - вялікай загадкай. Чаму ён не вярнуўся дадому? Хто зьняў з яго вопратку і чаму? Калі адзін з яго ворагаў дагнаў яго і скончыў з ім, дзе яго цела? Калі ён усё яшчэ жывы, дзе яго трымаюць і зноў жа чаму?
  
  Я не мог заснуць, разважаючы над гэтымі пытаннямі. Цяпер шэсць раніцы панядзелка, дзясятага лютага, і я збіраюся апранацца і чакаць прыбыцця брата Холмса Майкрофта, які ўчора даслаў мне паведамленне, што заедзе сёння раніцай з двума дэтэктывамі Скотленд-Ярда.
  
  Я імкнуся спадзявацца. Я магу толькі спадзявацца, што час дасць адказ, і я магу толькі маліцца, каб гэты час было кароткім.
  
  OceanofPDF.com
  
  КАЛЬКУТА
  
  
  
  Тысячу разоў мне расказвалі людзі,
  Што ў хевене ёсць радасць, а ў Хеле - спакой,
  І я рады, што гэта так;
  Але, тым не менш, я таксама рады,
  што гэты апоўдні жыве ў гэтым горадзе,
  Што ў каго - то ёсць у хевене або хеле...
  Джэфры Чосер
  
  
  
  Eусход - гэта Усход, дзіўны, загадкавы і павольна змяняецца, а Захад - гэта вызначана Захад, і ў апошнія гады дзевятнаццатага стагоддзя ў іх было мала шанцаў сустрэцца. Стукаясь плячыма, крыжуючы мячы, выкрыкваючы эпітэты, загадваючы і падпарадкоўваючыся, магчыма, але яны не прыкідваліся, што разумеюць адзін аднаго, і рэдка садзіліся дзе-небудзь на роўных. І ўсё ж яны змешваліся ў амаль непрыстойнай блізкасьці на шырокіх, ліхаманкавых прасторах Індыйскага субкантынента; галоўным чынам у вялікіх гарадах, дзе брытанскі валадарства кіравала, администрировало, навучае і навязвала сваю волю незлічонай мностве індуістаў, мусульман, джайнистов, хрысціян, будыстаў, парс, анимистов, зараастрыйцаў і іншых разнастайных падданых Яе Вялікасці. І найвялікшым з гэтых гарадоў была Калькута. Некаторыя наведвальнікі палічылі яго самым багатым горадам, які яны калі-небудзь бачылі, і захоплена пісалі аб яго багацці, харастве і разнастайных цуды. Некаторыя знаходзілі гэта самае беднае месца на зямлі і гнеўна пісалі аб перанаселенасці, беднасці, бруду і невуцтве.
  
  І абодва мелі рацыю.
  
  Сталіца Брытанскай Індыі і канчатковая прыпынак Усходне-Індыйскай жалезнай дарогі, Калькута была важным фарпостам брытанскага магутнасці з тых часоў, як Джоб Чарнок прыехаў у індыйскі штат Бенгалія ў 1690 годзе і аб'яднаў суседнія вёскі Сутанути, Говиндапур і Киликата, каб заснаваць гандлёвы пост Брытанскай Ост-Індскай кампаніі. Некаторыя казалі, што назва новага горада адбылося ад Гартуй, індуісцкай багіні забойства і назову злачынстваў. Некаторыя, каму варта было б ведаць, казалі, што гэта няпраўда, але пры гэтых словах яны нервова адводзілі вочы.
  
  На працягу наступнага стагоддзя значэнне Калькуты расло - і як буйнога порта, і як сімвала панавання Ост-Індскай кампаніі. На гэтым шляху было некалькі няўдач: у 1756 годзе памёр наваб Бенгаліі, і ўзнікла барацьба за ўладу паміж яго ўдавой Гасити Бегум і яго унукам, двадцатисемилетним Сираджем Вуд Даулой. Кампанія ўстала на бок ўдавы, што аказалася памылкай. Калі Сирадж стаў новым навабом, яго войскі ўзялі Форт Уільям, апорны пункт брытанцаў у Калькуце, і акупавалі горад. Яны запіхнулі больш за сотню брытанскіх палонных у маленькую камеру ў фортэ, а затым хутка забыліся пра іх. На наступны дзень, калі яны ўспомнілі, многія зняволеныя памерлі ад цеплавога ўдару і абязводжвання — тэмпература нават ноччу перавальвала за сто градусаў. Гэта стала вядома як сумна вядомы інцыдэнт з "Чорнай дзіркай у Калькуце".
  
  У 1757 годзе Роберт Клайв і яго армія выйгралі бітву пры Плесси, адваявалі горад і выціснулі навабов. Калькута больш ніколі не адчувала няёмкасці з-за таго, што апынулася па-за брытанскіх рук. Удзячны кароль узвысіў Клайва, і ён стаў баронам Клайвом Плесси. У 1855 годзе палітычная і ваенная ўлада была адабрана ў Ост-Індскай кампаніі, якая стала занадта вялікі для чыіх-небудзь інтарэсаў, і Вялікабрытанія стала прамым кіраўніком большай частцы Індыйскага субкантынента, а ўлада, якая стаіць за тронам, - большай часткі астатняй яго часткі. У 1877 годзе Вікторыя Рэгіна, каралева Злучанага каралеўства Англіі, Ірландыі, Шатландыі і Уэльса, была каранавана імператрыцай Індыі.
  
  Да 1890 годзе Калькута была цалкам брытанскай, за выключэннем тых яе частак, якія былі цалкам індыйскімі. Недалёка ад Форт-Уільяма, за Ідэн-Гарденс, знаходзіліся Дом урада і Вярхоўны суд; за вуглом знаходзіўся Імперскі музей, а кварталам далей - клуб United Service Club. Пад гатычнай вежай з гадзінамі будынка рынку сэра Сцюарта Хогг з чырвонага цэглы размяшчаліся ўсе крамы, якія толькі маглі спатрэбіцца чалавеку. Калькуцкую дзярновы клуб, больш вядомы ў народзе як Іпадром, знаходзіўся крыху на поўдзень ад Форт-Уільяма. Вуліцы насілі такія назвы, як Стрэнд, Грэй-стрыт, Ўэлслі-стрыт і Корнуоллис-стрыт, і карэты вазілі ангельскіх сахибов і мемсахиб па крамах і ў госці.
  
  З іншага боку, набярэжная Калькуты знаходзілася на рацэ Хугли, а не на Тэмзе. У дзесяці хвілінах хады ад дома ўрада "Вандроўнік" апынуўся б у лабірынце звілістых, вузкіх брудных завулкаў, дзе каровы, козы, куры, жабракі і пацукі адбіваліся ад мух і камароў. Калі працягнуць рух па Лоўэры-Читпур-роўд, агінаючы фургоны і вазы ўсіх формаў і памераў, запрэжаныя валамі, асламі і неверагодна мяшэчкамі за плячыма мужчынамі, апранутымі ў брудна-белыя дхоти, уворачиваясь ад знясіленых кароў, якія нетаропка брылі куды ім заманецца, абароненыя сваім святым статусам ад замахаў людзей, можна прайсці ў некалькіх кварталах ад Прытулку для пракажоных і Прытулку, а таксама індуісцкай жаночай школы, перш чым дасягнуць вуліцы Баг Базар. Зграі шакалаў блукалі па горадзе ноччу, парушаючы цішыню сваім брэхам, кашлем і выццём.
  
  Першымі ўдарамі па пачуццям еўрапейца, які прыязджае ў Калькутту, былі спякота, яркае святло і пах. Славутасці з'явіліся неўзабаве пасля гэтага — раскошныя будынкі, у якіх размяшчалася брытанская каланіяльная адміністрацыя і вельмі багатыя людзі, у асноўным у межах бачнасці і на адлегласці лёгкай прабежкі ад Форт-Уільяма на выпадак, калі мясцовыя жыхары зноў забеспокоятся; і паўсюль вакол іх вузкія вулачкі, на якія выходзяць старажытныя цагляныя будынка, і яшчэ больш старажытныя каменныя будынкі, заціснутыя побач з драўлянымі будынкамі нявызначанага ўзросту, з вузкімі завулкамі, якія вядуць да іншых будынкаў, магчыма, драўляным, і вузкімі дзвярнымі праёмамі ў загароджаных раёнах з будынкамі, пабудаванымі бог ведае з чаго і старэй, чым хто-небудзь мог бы выказаць здагадку.
  
  І ўсё гэта запоўнена вулічнымі кіёскамі, якія гандлююць практычна ўсё, што вам можа спатрэбіцца, а таксама мноствам рэчаў, якія наведвальнік не змог бы пазнаць, і некалькімі рэчамі, ад якіх ён адвёў вочы. Вось яно: хаатычнае нагрувашчванне будынкаў, кідаюцца ў вочы, звівістымі ўздоўж вузкіх, неверагодных вуліц і завулкаў.
  
  Гэта было досыць незвычайна, але пахі! Карыца, і духмяны перац, і каляндра, і куркума, і каровін і вярблюджай гной, і апельсіны, і лімоны, і конскі гной, і яшчэ каровін гной, і кедровае дрэва, і сандалавае дрэва, і олибанум, які мы больш ведаем як ладан, і салодкая выпечка, і чалавечыя экскрыменты, і нюхальныя прывіды даўно зніклых кары, і яшчэ каровін гной, і тысяча гадоў таму і іншаму, і даўно забытае гэта. Пахі білі ў нос наведвальніку, але не ўсе адразу, а ў выглядзе пастаянна змяняецца мазаікі пахаў, якія мяняліся, камбінаваліся і рекомбинировали па меры таго, як наведвальнік перасоўваўся па горадзе.
  
  
  
  Маргарэт Сэнт-Іў, адзіная дачка брыгаднага генерала сэра Эдварда Сэнт-Вярба, стаяла пасярод Азенкур-стрыт, трымаючы над галавой вялікі белы парасон, і глядзела на дом, у якім ёй трэба было жыць наступныя некалькі месяцаў. "Я мяркую, што праз некаторы час да гэтага прывыкаеш", - сказала яна.
  
  Генерал Сэнт-Іў паглядзеў на сваю дачку з таго месца, дзе ён назіраў за пераносам куфраў, скрынь, кейсаў і іншых вялікіх, грувасткіх прадметаў з армейскага грузавога фургона ў дом. "Я ўпэўнены, што так яно і ёсць, дарагая", - сказаў ён. "Прывыкнуць да чаго?"
  
  "Пах", - сказала яна яму. "Ахінальнае смурод— розных рэчаў, некаторыя з іх, я мяркую, невыразимы".
  
  "Пра", - сказаў яе бацька. “О, так. У рэшце рэшт чалавек прывыкае да паху. Часам, калі ён змяняе інтэнсіўнасць і, э-э, склад, ён моцна нагадвае аб сабе. Баюся, гэта ніколі асабліва не палюбіш.
  
  "Можна было б падумаць, што дождж змые пахі, але замест гэтага ён, здаецца, ўзмацняе іх".
  
  Яе бацька задуменна паглядзеў на яе. "Ніхто б не назваў гэта дажджом", - сказаў ён. “Хутчэй, густы туман. Калі тут ідзе дождж, ты гэта ведаеш".
  
  "Ну," сказала Маргарэт, " у мяне запотел капот, і я б хацела, каб гэта спынілася. І, падобна, гэта ніяк не ўплывае на спякоту. Калі ў Брытаніі ідзе дождж, ён астуджае паветра. Тут паветра награвае ваду."
  
  "Так, дарагая", - сказаў яе бацька. "Чаму б табе не пайсці ў хату?"
  
  Маргарэт рэзка ступіла наперад, прапускаючы павозку, запрэжаную валамі, міма іх. "Я аддаю перавагу пакуль пастаяць тут", - сказала яна бацьку.
  
  “ Вядома, дарагая. Па-дурному з майго боку.
  
  Брыгадны генерал сэр Эдвард Бэзилберг Сэнт-Іў, бакалаўр, I. C., D. S. O., быў камандзірам уласных хайлендских улан герцага Монкрейта. Уланскі полк у дадзены момант знаходзіўся не ў Высакагор'е, а на працягу апошніх чатырох гадоў знаходзіўся ў Індыі, "на ўскраіне", як называлі яе ў іх ангельскія суайчыннікі, якім пашчасціла правесці зіму ў Калькуце. Летам у Калькуце стала занадта горача, і віцэ-кароль і ўся афіцыйная Англа-Індыя адышлі ў гадовую сталіцу Симлу, размешчаную высока ў перадгор'ях Гімалаяў.
  
  Апошнія два гады Маргарэт Сэнт-Іў была на поўначы краіны ў складзе Ўланскага палка. Яна аддала перавагу далучыцца да свайго бацькі ў Індыі, а не застацца з парай незамужніх цётачак у Борнмуте, пасля таго як яе аўдавелая цётка Луіза, якая клапацілася пра яе апошнія дзесяць гадоў пасля смерці маці, вырашыла зноў выйсці замуж. Луіза выходзіла замуж за лівонскага прынца і пераязджала з ім у яго радавы замак у Курземе. Ні незамужнія цётухны, ні вусце ракі Борн не прадстаўлялі асаблівага інтарэсу для Маргарэт, але Індыя была невядомая і абяцала, па меншай меры, лёгкае хваляванне і крыху прыгод.
  
  Маргарэт прыбыла ў Калькутту ў сакавіку 1888 года, прабыла там тры дні, а затым бацька павёз яе ў лагер хайлендских улан ў Ассаме, далей ад Калькуты, чым Борнмут ад Лондана. Генерал Сэнт-Іў правёў год, душачы тое, што было апісана ў дэпешах як "нязначныя беспарадкі" ў Ассаме і Бутане, і адкрытае паўстанне ў Ауде, і Маргарэт, надзвычай разумная і дапытлівая маладая лэдзі, выкарыстала гэты час, каб вывучыць нешта большае, чым проста трохі бенгальскага, трохі урду і крыху мясцовых звычаяў і гісторыі.
  
  І вось, 12 лютага 1890 года, у душную дажджлівае сераду, Асабісты склад герцага рыссю вярнуўся ў Калькутту, і з імі прыехала васемнаццацігадовая Маргарэт Сэнт-Іў. Салдаты і малодшыя афіцэры былі раскватараваны ў Форт-Уильяме, а старэйшыя афіцэры знаходзілі жыллё ўсюды, дзе толькі можна было знайсці. Генерал Сэнт-Іў і Маргарэт займалі дом, які быў одолжен ім вестак адсутным дзяржаўным служачым, аднакласнікам Сэнт-Вярба па дзяржаўнай школе, які вяртаўся ў Англію на творчы адпачынак.
  
  
  
  Лейтэнант Джэральд Ффукс-Джаст, малады афіцэр, якому Маргарэт ў цяперашні час дазваляла раздражняць яе сваёй увагай, назіраў за пераносам афіцэрскага рыштунку ў афіцэрскую сталовую. Баявыя сцягі палка павінны былі быць развешаны па пакоі; палкавая сярэбраная посуд павінна была быць распакаваны і адпаліраваныя; палкавая сталовая бялізна павінна было быць выглажено і захавана; палкавы фарфор павінен быў быць старанна распакаваны і сабраны ў сервант; талісман палка, бронзавая статуя танцуючай дзяўчыны вышынёй трыццаць чатыры цалі, набытая падчас папярэдняга знаходжання ў Індыі, якую яны назвалі "Лэдзі Лакхнау", павінна быць размешчана на адпаведным ганаровым месцы ў пакоі. Джэральд лічыў, што гэтая праца патрабуе даверу і адказнасці; Маргарэт лічыла, што гэта проста выкрут яе бацькі, каб заняць Джэральда і трымаць яго далей ад яе.
  
  "Мы нават не будзем распакоўваць большую частку гэтых рэчаў", - сказаў Сэнт-Іў, калі апошні куфар знік у доме. "Мы проста п-спакуем яго зноў праз некаторы час". Ён даў некалькі манет кіроўцу фургона. "Пойдзем ўнутр, дарагая", - сказаў ён.
  
  Маргарэт ўзяла бацьку пад руку, і яны ўвайшлі ў дом. Чакаў слуга адабраў у Маргарэт парасон і дапамог ёй зняць порхаўка амаль да таго, як яна ўсвядоміла гэта, а затым ціха знік. "Эфектыўна", - пракаментавала Маргарэт. "У вашага сябра добры персанал".
  
  "Яго жонка не захацела б, каб было па-іншаму", - сказаў ёй Сэнт-Іў. "Я не ведаю, як яна збіраецца жыць у Англіі, дзе слугі толькі умерана подобострастны".
  
  "Сумняваюся, што яны змаглі б кіраваць такім вялікім домам у сябе на радзіме", - пракаментавала Маргарэт. Яна зазірнула ў пярэднюю гасціную. "Павінна быць, тут трымаюць газэляў", - сказала яна.
  
  "Магчыма, мы маглі б п-разбіць палатку ў бібліятэцы", - прапанаваў Сэнт-Іў. "Мы б не хацелі прывыкаць да ўсяго гэтага багацця; у рэшце рэшт, я ўсяго толькі бедны хлопчык-салдат".
  
  Маргарэт нахілілася і пацалавала бацьку ў шчаку, на што ён адрэагаваў так, як і варта было чакаць ад бацькі-брытанца: зрабіў выгляд, што нічога не заўважыў.
  
  "Я з нецярпеннем чакаю вяртання дадому", - сказала Маргарэт. "Я тут усяго два гады, але гэтага дастаткова, каб зразумець, што, калі б я застаўся тут на дваццаць гадоў, я ўсё роўна не змог бы па-сапраўднаму зразумець тутэйшую культуру".
  
  Сэнт-Іў згодна кіўнуў. "І калі б вы сапраўды пачалі разумець, тады яны, верагодна, перавезлі б нас у іншую частку краіны, дзе ўсё робяць па-іншаму, і вам давялося б пачынаць усё спачатку".
  
  Маргарэт ўсміхнулася. "Калі б я сапраўды пачала разумець, - сказала яна," тады ўсе мемсахибы сталі б наракаць, што я стала мясцовай, і цурацца мяне на вуліцах".
  
  "Што ж, гэта так," сказаў Сэнт-Іў.
  
  OceanofPDF.com
  
  ГУЛЬНЯ Ў ХОВАНКІ
  
  
  
  Азірніцеся на заселены свет! Як мала
  людзей, якія ведаюць аб сваім уласным дабрабыце; або, ведаючы гэта, імкнуцца да яго.
  Ювяналій (пераклад Джона Драйден)
  
  
  
  За шэсць хвілін да дзевяці раніцы ў пятніцу, чатырнаццатага лютага 1890 года, перад гарадскім домам на Расэл-сквер, 64 спыніўся чатырохколавы аўтамабіль, з якога выйшлі чацвёра разгневаных і рашучых мужчын. Яны як адзін падняліся па прыступках ганка і спыніліся каля дзвярэй. Рука пацягнулася да кнопцы званка, але затым отдернулась, і пачалася кароткая, але ажыўленая дыскусія, якая суправаджалася размахваннем рукамі. Затым рука зноў працягнулася, і пачуўся званок. Імгненне праз дзверы адчыніліся. Пачалася бойка, калі яны ўсёй натоўпам спрабавалі праціснуцца ўнутр, але ім заступілі шлях адзін сябар і масіўны, флегматычны дварэцкі, які стаяў перад імі. Яны пратэставалі, і рушыла ўслед яшчэ больш размахиваний рукамі. Нарэшце дварэцкі ўпусціў іх унутр і асцярожна зачыніў за імі дзверы.
  
  Калі містэр Моуз ўпадаў у шаленства — што здаралася рэдка, паколькі па натуры ён быў схільны да ціхамірнасці, — мускулы на яго спіне і плячах напрягались, а мочкі вушэй чырванелі; прэлюдыя да той баявой лютасці, якая зрабіла "Джэнтльмена Джымі" Моуза голымі кулакамі чэмпіёнам Англіі ў суперцяжкай вазе на тры гады запар у пачатку сямідзесятых. Вось ужо больш за дзесяць гадоў, з таго часу, як ён адмовіўся ад кольцы, каб служыць дварэцкі і часам целаахоўнікам прафесара Джэймса Марыярці, доктара філасофіі, F. R. A. S., яго міралюбівы характар амаль ніколі не падвяргаўся выпрабаванням, але цяпер, калі ён стаяў у дзвярах грымёркі Марыярці, мочкі яго вушэй пачырванелі.
  
  "Іх чацвёра ўнізе", - сказаў містэр Моуз прафесару. “Тыя ж, хто спрабаваў убачыцца з вамі апошнія два дні і не хацеў чуць, што вас няма ў горадзе. Яны б абшукалі гэта месца, калі б я ім дазволіў. Я ўпэўнены, што яны б знеслі гэта месца, калі б я ім дазволіў. Яны нецярплівыя, нецивилизованны і невоздержанны на мову. Яны жадаюць бачыць вас цяпер. Яны сказалі 'цяпер' некалькі разоў, нароўні з іншымі словамі, якія я не буду паўтараць. І яны называюць сябе джэнтльменамі; па меншай меры, двое з іх так называюць. Двое іншых, будучы дэтэктывамі Скотленд-Ярда, цалкам магчыма, гэтага не робяць. Я спрабавала перанесці іх у гасціную, але яны не пайшлі. Яны чакаюць у холе. Я думаю, яны баяцца, што ты проскользнешь міма іх і выйдзеш за дзверы.
  
  Марыярці дастаў з камоды кішэнныя гадзіны і адкрыў іх. "На валасок ад дзевяці", - сказаў ён. “Яны праявілі цудоўную стрыманасць. Або, магчыма, у іх паўсталі праблемы з выклікам таксі. "Ён паправіў гальштук, надзеў шэры пінжак і мернай хадою, пачаў спускацца па лесвіцы. Група разгневаных мужчын, якія чакалі яго ў калідоры унізе, глядзела ўверх з такой інтэнсіўнасцю, якая нанесла б яму сур'ёзны шкоду, калі б заявы некалькіх выбітных экстрасэнсаў былі праўдай, а адна толькі ментальная сіла магла аказаць фізічнае ўздзеянне. Прафесара, здавалася, не крануў амаль адчувальны гнеў тых, хто быў унізе. Ён спыніўся на лесвічнай пляцоўцы, каб агледзець групу. "Інспектар Грегсон," прадставіўся ён. "Інспектар Лестрейд ... доктар Ватсан ... А вы, павінна быць, брат Шэрлака Холмса Майкрофт — падабенства цалкам відавочна, нягледзячы на розніцу ў вашым, э-э, абхваце", - сказаў ён. “ Вы хочаце пагаварыць са мной?
  
  "Так, сэр, ведаем!" Пацвердзіў Майкрофт Холмс, і яго голас запоўніў вузкі калідор.
  
  "Хочаце пагаварыць з вамі?" віскнуў доктар Ватсан і змоўк, ахоплены нейкім моцным пачуццём, не ў сілах працягваць.
  
  "Тады вельмі добра," сказаў Марыярці і працягнуў спускацца па лесвіцы.
  
  Мужчыны неахвотна расступіліся перад ім, калі ён спусціўся на першы паверх і прайшоў паміж імі. "Мне здаецца, я ведаю, навошта вы тут, джэнтльмены", - сказаў ён ім, адкрываючы дзверы злева ад лесвіцы. "Калі ласка, прайдзіце ў мой кабінет".
  
  Доктар Ватсан не змог стрымаць сваіх пачуццяў. "Ведаеце" навошта мы тут? - прастагнаў ён, уваходзячы ў пакой следам за Марыярці. “ Па-чартоўску дакладна, вы ведаеце, навошта мы тут!
  
  "Супакойцеся, Ватсан, вазьміце сябе ў рукі," прамармытаў Майкрофт, проскальзывая у пакой следам за доктарам. Два дэтэктыва з котелками ў руках ўвайшлі ў кабінет услед за Майкрофтом і зачынілі дзверы.
  
  Марыярці абышоў стол і апусціўся ў цяжкае дубовае крэсла. “ Сядайце, сядайце, джэнтльмены, - сказаў ён. “ Я думаю, вам асабліва зручна тое крэсла ля акна, містэр Холмс. З гэтымі словамі містэр Моуз адкрыў дзверы і нячутна ўвайшоў услед за хмурным квартэтам, заняўшы сваё месца ля сцяны на выпадак, калі ён спатрэбіцца.
  
  Чацвёра мужчын прайшлі да пярэдняй часткі стала, адкідваючы або, магчыма, проста ігнаруючы прапанову Марыярці прысесці. Ватсан заціснуў кій паміж левай рукой і целам. Паклаўшы далоні на добра адпаліраваны працоўны стол, ён наваліўся на стол, яго сківіцы былі сціснутыя, твар застыў ад ледзьве стрыманай лютасцю. Лестрейд апурыста стаяў збоку ад стала, круцячы ў руках капялюш, і выглядаў збянтэжаным, але рашучым. Грегсон ваяўніча рушыў наперад, трымаючы свой ўзмоцнены кацялок так, нібы гэта была дубінка для білі, і ён стрымліваў сябе ад таго, каб пусціць яе ў ход. Майкрофт Холмс трымаўся крыху воддаль ад стала і злосна глядзеў на Марыярці зверху ўніз, ён падбародак у вялікі клятчасты шалік, некалькі разоў абматаны вакол яго шыі.
  
  Марыярці адкінуўся на спінку крэсла і агледзеў сваіх гасцей па чарзе. Якія б эмоцыі ён ні адчуваў, гэта не адбівалася ні на яго твары, ні ў позе. Сваім высокім выпуклым ілбом над выбітным носам і глыбока пасаджанымі вачыма, якія, здавалася, бачылі больш, чым дазволена бачыць звычайным смяротным, прафесар нагадваў вялікую драпежную птушку. Аднойчы ў Музеі старажытнасцей ў Каіры егіпецкі драгоман, які ўзначальваў невялікую турыстычную групу, застаў Марыярці знянацку і, перакананы, што бачыць ўвасабленне бога Гара з ястрабіных тварам, двойчы перахрысціўся, тройчы плюнуў і вярнуў пажылому святару кашалёк, які ён толькі што сцягнуў з кішэні яго курткі.
  
  "Добра, Марыярці," гулкі голас Майкрофта Холмса разарваў цішыню. “ Дзе ён?
  
  Цень ўсмешкі прабегла па твары Марыярці. "Я сказаў, што ведаю, навошта вы прыйшлі", - сказаў ён ім. "Я не казаў, што вы мелі рацыю, прыйшоўшы". Ён закрыў вочы на дваццаць секунд, а затым зноў адкрыў іх. “Было прадказальна, што, улічваючы бессэнсоўную настойлівасць Холмса ў тым, што я нясу адказнасць за кожнае буйное злачынства, здзейсненае на гэтых астравах пасля забойства Томаса Бекета, яго сябры пакладуць на мяне адказнасць за яго знікненне. Хлусня, калі яе паўтараць досыць часта, набывае бачнасць праўды ".
  
  Марыярці дастаў з кішэні газетную выразку і паклаў яе на стол тварам да гасцей. "Я толькі што вярнуўся з свайго ўстановы ў Кримптоне-на-Муры", - сказаў ён ім. - Гэта было ў сённяшнім ранішнім выпуску “Газетт". У сутнасці, гэта дакладна?
  
  Яны нахіліліся наперад, каб прачытаць выразку.
  
  
  
  З'ЯЎЛЯЕЦЦА ДЗЕЙСНЫ ВЫНІК CАБВЕШЧАНЫХR
  Месцазнаходжанне Шэрлака Холмса Да гэтага часу невядома,
  Асцерагаюцца несумленнай гульні
  
  Містэра Шэрлака Холмса, вядомага дэтэктыва-кансультанта з Бэйкер-стрыт, 221Б, аб чыіх подзвігі ў якасці прыватнага шпіка за апошняе дзесяцігоддзе брытанскай якая чытае публіцы распавёў яго сябар і кампаньён доктар Джон Х. Ватсан, ніхто не бачыў з тых часоў, як ён раптоўна і
  
  нечаканае знікненне ў сераду, 15 -га лютага мінулага года. Паліцыя пачала расследаванне яго месцазнаходжання.
  
  Адзенне, ідэнтыфікаваную як належыць містэру Холмсу, была знойдзена ў Бертрама Клеймера, у цяперашні час беспрацоўнага конюха, які пражывае на Кіт-стрыт у Уайтчепеле. Клеймер заявіў паліцыі, што знайшоў вопратку у суботу, 8-га, у смеццевым баку на Ньюгейт-стрыт. Ўлады неадкладна абшукалі тэрыторыю на некалькі кварталаў вакол смеццевага бака, і было знойдзена некалькі прадметаў адзення, якія маглі належаць містэру Холмсу, а маглі і не належаць.
  
  Усіх, у каго ёсць якая-небудзь інфармацыя аб бягучым месцазнаходжанні містэра Шэрлака Холмса, просяць звязацца са Скотланд-Ярдом.
  
  Кароткае выклад найбольш характэрных спраў містэра Холмса можна знайсці на стар 17.
  
  
  
  Майкрофт першым выпрастаўся. "Па сутнасці, гэта факты ў тым выглядзе, у якім мы іх ведаем", - пацвердзіў ён.
  
  “ І на падставе гэтага вы врываетесь ў мой дом і абвінавачваеце мяне ў ... У чым менавіта вы мяне абвінавачваеце ў тым, што я выкраў Холмса, агаліў яго і выкінуў яго вопратку ў смеццевае вядро?
  
  Ватсан адступіў на два крокі і апусціўся на крэсла. Яго погляд падняўся, каб выпрабавальна паглядзець Марыярці ў твар, а затым апусціўся. "Што я павінен быў падумаць?" ён спытаў. “Спачатку, пасля аварыі, я падумаў, што Холмс мёртвы. Але потым, калі яны знайшлі яго вопратку ... "
  
  “ Які няшчасны выпадак? Патрабавальна спытаў Марыярці.
  
  "Перш чым мы працягнем," спакойна перапыніў інспектар Лестрейд, " я павінен афіцыйна спытаць вас, прафесар Джэймс Марыярці, ці вядома вам што-небудзь аб гэтым месцазнаходжанне містэра Шэрлака Холмса? Я папярэджваю вас, што ўсё, што вы скажаце, будзе запісана і выкарыстана ў якасці доказы супраць вас ".
  
  Марыярці дастаў з кішэні пінжака пенснэ, старанна працёр шкла вялікім кавалкам фланэлі з верхняга скрыні свайго стала, затым паставіў іх на пераноссе і павярнуўся да суразмоўцы. "Мне сорамна за цябе, Джайлс Лестрейд", - сурова сказаў ён, як настаўнік пачатковай школы, отчитывающий непаслухмянага вучня. “ Пасля ўсяго, праз што мы прайшлі разам, вы і я; і, ды, Шэрлак Холмс таксама. З яго дапамогай мы прадухілілі некалькі буйных трагедый і раскрылі некалькі заблытаных злачынстваў. І быў я 'галоўным злачынцам' ў гэтых справах? Няма! Нават Шэрлак Холмс быў вымушаны прызнаць, што гэта так, хоць словы сарваліся з яго вуснаў неахвотна. Вы ведаеце, што ён абвінавачваў мяне ў цяжкіх злачынствах большую частку апошняга дзесяцігоддзя. Вы таксама ведаеце, што ён так і не змог даказаць ні слова з гэтых абвінавачванняў. Ні адзінага слова!"
  
  Лестрейд пакруціў капялюш у сваіх вялікіх руках. "Гэта так, прафесар", - прызнаў ён. “Ні адно з абвінавачванняў містэра Холмса так і не было даказана, не для таго, каб вы маглі падаць на іх у суд. Але, паміж намі кажучы, мне заўсёды здавалася, што ў гэтай сумесі было некалькі кропель праўды. Дык вось, я не ведаю, колькі іх было, і я не ведаю, наколькі тое, што містэр Холмс сцвярджаў пра вас, было праўдай, але ў некаторых выпадках мне заўсёды здавалася, што толькі чыстая ўдача і ваша ўласная чортава — прабачце мяне, прафесар — кемлівасць выратавалі вас ад лавы падсудных.
  
  Марыярці ўстаў. Грегсон, які быў адзіным, хто ўсё яшчэ схіліўся над сталом, адскочыў назад, як быццам баяўся, што прафесар воткнет ў яго шпільку. "Паміж намі, ці не так?" Спытаў Марыярці. “Тады добра. Толькі паміж намі, толькі ў рамках гэтага кабінета, я прызнаю, што норавы і законы гэтага часу, у якім мы жывем, не з'яўляюцца тымі, якіх я прытрымліваюся з радасцю. Я таксама прызнаю, што знаходжу пастаяннае пераслед Шэрлака Холмса па маіх слядах трохі ... стомным. Гэты чалавек устанавіў назіранне за гэтым домам пад выглядам беспрацоўнага землякопа; ён ішоў за мной паўсюль пад выглядам вандроўнага кнігагандляра, або пакупніка ў адпачынку, або нават, аднойчы, прафесара філасофіі. Сапраўды, яго здольнасць у любы момант прымаць розныя аблічча вельмі характэрная ".
  
  "Я не бачыў Холмса ні ў адным са згаданых вамі касцюмаў", - запратэставаў Ватсан.
  
  "У яго ёсць пакоі ў некалькіх месцах горада, дзе ён апранае і скідае тую ці іншую з гэтых маскировок", - сказаў яму Марыярці. “Я ведаю пра двух, але, верагодна, іх больш. Ён грунтоўны і настойлівы шкоднік".
  
  "У самай справе!" Сказаў Ватсан.
  
  "Але калі ён і аказвае нейкі ўплыў на мяне ці на мае планы," працягваў Марыярці, - то толькі для таго, каб зрабіць мяне больш дасведчаным, больш асцярожным, больш дакладным. Калі я змагу пазбегнуць увагі такі шныпары, як Шэрлак Холмс, то ўжо дакладна змагу пазбегнуць увагі прастадушных бульдогаў — прашу прабачэння, Лестрейда — з Скотленд-Ярда.
  
  "Што вы хочаце сказаць, прафесар?" Спытаў Майкрофт.
  
  “ Я хачу сказаць, містэр Холмс, што свет без вашага брата здаўся б мне сапраўды маркотным месцам, і што я ніколі добраахвотна не стаў бы ўдзельнічаць у якіх-небудзь спробах забраць яго адтуль. Марыярці адкінуўся на спінку крэсла.
  
  "Гэта вы так кажаце", - сказаў Уотсан, яго голас стаў больш спакойным, але напружанне ўсё яшчэ адчувалася ў перабольшання паўзах паміж словамі, "але ён сышоў, а вы тут".
  
  "Так", - пагадзіўся Марыярці. “І мне хацелася б думаць, што, калі б сітуацыя была адваротнай, у мяне была б група верных сяброў, якія напалі б на Бэйкер-стрыт, 221Б, і запатрабавалі даведацца, што стала з прафесарам Марыярці. Але ён быў бы вымушаны адказаць, як і я, "я паняцця не маю". Я паўтараю сваё пытанне, доктар Ватсан: які няшчасны выпадак?
  
  Ватсан паглядзеў на Майкрофта, які паціснуў плячыма прыкладна на чвэрць цалі.
  
  "Ну жа, ну ж", - сказаў Марыярці. “Калі я вінаваты ў тым, у чым вы мяне падазраяце, тады, вядома, я павінен ужо ведаць. Калі няма — магчыма, я змагу чым-небудзь дапамагчы".
  
  Ватсан на імгненне задумаўся, а затым загаварыў. "Холмс спускаўся ў каналізацыйны люк, які вядзе ў цэнтральную каналізацыю, калі гэта адбылося", - сказаў ён. “Мы патрацілі большую частку раніцы на пошукі патрэбнага люка, і калі ён знайшоў яго, то зняў вечка і спусціўся ў тунэль. Я чакаў яго на вуліцы каля ўваходу, і ён адышоў на некаторы адлегласць да вадасцёку. Ён прабыў унізе, наколькі я магу судзіць, каля пятнаццаці хвілін, калі па тунэлі лінуў моцны паток вады. Магчыма, гэта быў выкід з якога-то рэзервуара, я не ведаю. Холмс свіснуў, заклікаючы на дапамогу, і гэта ... гэта было апошняе, што я ад яго пачуў.
  
  Цішыня зацягнулася на секунду і была перапыненая, якая адкрылася дзвярыма кабінета. Місіс Х., ахмістрыня Марыярці, мітусліва ўвайшла са складаным столікам, які яна ўстанавіла перад пісьмовым сталом. Следам за ёй увайшла служанка з вялікім сярэбраным падносам, абстаўленым збанамі, кубкамі, сподкамі, талеркамі і сталовым срэбрам, і асцярожна паставіла яго на стол.
  
  "Кава і чай, джэнтльмены," сказала місіс Х. " Можаце падаваць самі. Затым яна шмыгнула носам і паспешліва выйшла з пакоя, спыніўшыся ў дзвярах, каб абярнуцца і дадаць: "Як быццам прафесар Марыярці мог пашкодзіць хоць адным валасінцы на галаве гэтага няўдзячнага чалавека", - і з перабольшанай мяккасцю зачыніла за сабой дзверы.
  
  Джэнтльмены налілі сабе гарбату, за выключэннем Грегсона, які падазрона ўтаропіўся на чайнік, а затым адвярнуўся.
  
  "Што Холмс рабіў у каналізацыйным люку?" Спытаў Марыярці.
  
  "Што гэта?" Ватсан адарваўся ад наливания вяршкоў у свой кавы. "А Вывучаю магчымасць".
  
  "Магчымасць чаго?"
  
  “Я не ведаю, і больш нічога не магу вам сказаць. Я не магу абмяркоўваць справу, над якім ён працаваў".
  
  “ Дастаткова справядліва. Марыярці памаўчаў, разважаючы. “ Значыць, спачатку вы падумалі, што яго змыла?
  
  “Так. Мы знайшлі паліцэйскі свісток, які ён насіў з сабой, на паліцы, але ніякіх іншых слядоў яго прысутнасці".
  
  “ Пакуль не з'явіўся містэр Клеймер ў вопратцы Холмса.
  
  "Так".
  
  “ Якія менавіта прадметы адзення Холмса былі на ім надзетыя?
  
  "Яго Инвернесс," пачаў Уотсан, " і, э—э...
  
  "Пінжак, штаны, камізэлька, инвернесс, капялюш і туфлі," сказаў Майкрофт, апускаючыся ў зручнае крэсла каля акна. "Усё гэта сведчыла аб наступствах знаходжання ў вадзе на працягу некаторага часу".
  
  "Даволі поўны камплект," пракаментаваў Марыярці. “ Кашуля?
  
  "Няма".
  
  “ У кішэнях было што-небудзь? Што-небудзь з асабістых рэчаў Холмса?
  
  "Няма".
  
  "Містэр Клеймер мог закласці іх або прадаць," выказаў здагадку Марыярці.
  
  “Мы старанна распыталі яго пра гэта. Ён кажа, што няма. Прапанаваў яму пяць фунтаў, калі ён прад'явіць якія-небудзь асабістыя рэчы майго брата ці скажа нам, дзе іх можна знайсці. Ён быў вельмі засмучаны тым, што не змог нічога сабраць.
  
  Марыярці падышоў да акна і выглянуў вонкі. "Некалькі рэчаў, якія прыходзяць на розум", - сказаў ён.
  
  "Я павінен яшчэ раз папярэдзіць вас," пачаў інспектар Лестрейд, " што ўсё, што вы скажаце...
  
  "О, замоўкні, Лестрейд!" Майкрофт зароў. "Дай чалавеку выгаварыцца".
  
  "Давайце створым ланцужок індуктыўных разваг," сказаў Марыярці, - і паглядзім, да чаго гэта нас прывядзе".
  
  "Працягвайце," сказаў Майкрофт Холмс.
  
  "Альбо Холмс меў намер знікнуць, альбо ён не збіраўся знікаць", - пачаў Марыярці. “ Калі б ён меў намер знікнуць, хіба ён не пакінуў бы майго сябра доктара Ватсана дома або, па меншай меры, у больш зручным месцы, чым сядзець на вечку адкрытага каналізацыйнага люка? І хіба ён не сказаў бы проста: 'Ватсан, я планую з'ехаць на некалькі дзён'?
  
  "Мы самі гэта высветлілі, прафесар", - сказаў інспектар Грегсон, не вельмі імкнучыся здушыць насмешку ў сваім голасе. На яго думку, Марыярці быў ашуканцам, і ўсе гэтыя модныя дома, культурны акцэнт і ланцужкі літар пасля яго імя нічога не маглі змяніць.
  
  “А! Няўжо?" Мякка спытаў Марыярці. “Тады мы павінны працягнуць нашы высновы і паглядзець, як далёка яны нас завядуць. Калі Холмс не меў намер знікаць, то яго знікненне стала вынікам чаго-тое, што адбылося, пакуль ён знаходзіўся ў каналізацыйным тунэлі. І што мы павінны разгледзець, ці так гэта было ці знікненне добраахвотным або недобраахвотных. "Ён ветліва паглядзеў на Грегсона. “ Упэўнены, вы пагодзіцеся, інспектар.
  
  "Так", - сказаў Грегсон. "Вядома".
  
  "Давайце разгледзім два сцэнара па асобнасці", - сказаў Марыярці. "Калі знікненне Холмса было добраахвотным, то пасля "патоку вады', які, магчыма, намачыў яго ці нават забраў з сабой, ён прыйшоў у сябе, выйшаў з каналізацыі ў нейкім іншым месцы, выдатным ад таго, у якім ён у яе ўвайшоў, зняў верхнюю вопратку і знік. Чаму ён зняў верхнюю вопратку? Ну, цалкам магчыма, таму, што яна прамокла наскрозь. Тады чаму ён выкінуў яе ў смеццевае вядро? Хіба іх нельга было памыць, пагладзіць і вярнуць у працоўны стан?"
  
  "Магчыма, ад іх пазбавіўся хто-то іншы," выказаў здагадку інспектар Лестрейд.
  
  "Яшчэ раз, чаму?" Сказаў Марыярці. "Мы павінны заплюшчыць вочы і прадставіць магчымыя адказы на гэтыя пытанні".
  
  "Я так і рабіў", - пацвердзіў Майкрофт.
  
  "Да якога выніку?"
  
  “ Пакуль ніякіх. Першай думкай было, што адзенне занадта брудная, каб яе насіць, але я агледзеў яе, і гэта аказалася не так. Калі мой брат сам пазбавіўся ад сваёй адзення, прычына ад мяне выслізгвае.
  
  “ Тады давайце разгледзім іншую магчымасць. Магчыма, знікненне Холмса было ненаўмыснага; хто-то выцягнуў яго з каналізацыйнага тунэля, раздзел і забраў ўпотай.
  
  "Менавіта гэтая магчымасць прывяла нас сюды сёння раніцай", - суха заўважыў Майкрофт.
  
  "Так," сказаў Марыярці, " але падумайце, што гэта мае на ўвазе. Па-першае, гэты хто-то, які-то вораг Холмса, ведаў, што ён плануе даследаваць каналізацыйную сістэму. Па-другое, гэты невядомы ведаў, якім уваходам у тунэлі скарыстаецца Холмс; факт, якога, па словах вернага доктара Ватсана, не ведаў сам Холмс. Тады гэты чалавек павінен быў бы ведаць, у які бок паверне Холмс, калі ўвойдзе ў тунэль, і дакладна ведаць, дзе яго падсцерагчы.
  
  "Гэта так", - пагадзіўся Уотсан.
  
  Лестрейд перакладаў погляд з аднаго на іншага з сваіх спадарожнікаў. "Але гэта было б немагчыма, ці не так?" ён спытаў.
  
  "Не зусім", - запярэчыў Майкрофт. "Калі б ён ведаў, якая мэта майго брата, гэта значыць, што той расследаваў, тады ён мог бы здагадацца, дзе Шэрлак, верагодна, з'явіцца".
  
  "Дакладна", - сказаў Марыярці. "Ці, калі б ён сачыў за аб'ектам цікавасці Холмса, Холмс мог патрапіць у сітуацыю, якую не мог кантраляваць".
  
  "Нават так," пагадзіўся Майкрофт.
  
  "Але тады," працягнуў Марыярці, " застаецца пытанне. Чаму выкрадальнікі Холмса знялі з яго верхнюю вопратку? І чаму яны выкінулі яго ў смеццевае вядро, дзе ў яго былі ўсе шанцы быць знойдзеным? Чаму б яго не спаліць? Чаму б, калі ўжо на тое пайшло, не забіць Холмса, калі ён стаяў паміж імі і аб'ектам іх падпольнага увагі? Навошта наогул турбаваць сябе пошукам яго?"
  
  "Гэтая думка таксама прыходзіла мне ў галаву", - сказаў Майкрофт.
  
  "Вы праверылі медыцынскія школы і навучальныя бальніцы?" Спытаў Марыярці.
  
  "Першае, што мы зрабілі, прафесар, вядома", - сказаў Лестрейд. “Містэр Холмс не быў шпіталізаваны ні ў адну бальніцу Лондана. Мясцовыя ўлады правяраюць бальніцы далей".
  
  "Я меркаваў гэта", - сказаў Марыярці. "Што я меў на ўвазе—"
  
  Ватсан адкінуўся на спінку крэсла, выглядаючы здзіўленых і ледзь не расплескав свой кавы. "Божа мой!" - усклікнуў ён. “Якая непрыемная ідэя. І ўсё ж я павінен быў падумаць пра гэта!"
  
  "Я так і зрабіў", - сказаў Майкрофт. "Ні адно цела, падобнае на Шэрлака, не было дастаўлена ў анатамічны морг ні адной медыцынскай школы на мінулым тыдні".
  
  "Ах!" - сказаў Марыярці. “Гэта абнадзейвае, але гэта пакідае таямніцу некранутай. Мы можам быць дастаткова ўпэўненыя, што Холмс перажыў часовае затапленне тунэля, але што стала з ім пасля гэтага, мы пакуль сказаць не можам. Магчыма, наступныя некалькі дзён прынясуць нам дадатковую інфармацыю ".
  
  "Я баюся, што з кожнай хвілінай гэта становіцца ўсё больш малаверагодным", - сказаў Уотсан.
  
  "Глупства", - сказаў Марыярці. “Я магу прыдумаць тузін — нават сотню — сцэнарыяў, якія патлумачылі б тое, што здарылася з Холмсам. Цяжкасць у тым, што ў нас няма прычын аддаваць перавагу аднаму з іх перад іншым. Але ў мяне ёсць крыніцы, якія, скажам так, недаступныя маім сябрам з Скотленд-Ярда. Я неадкладна пачну расследаванне. Я не спадзяюся, што яны знойдуць што-небудзь карыснае, але хто можа сказаць?
  
  Майкрофт падняўся на ногі. “ Вы вызначана сцвярджаеце, сэр, што не маеце ніякага дачынення да знікнення майго брата?
  
  "Слухаюся, сэр," урачыста адказаў Марыярці. “ Клянуся гонарам ангельца.
  
  "Я думаў, вы ірландзец", - сказаў Уотсан.
  
  “ Мой бацька быў такім, доктар Ватсан, але мы з братамі лічым сябе англічанамі, паколькі выраслі ў Уорикшире.
  
  "А!" - сказаў Ватсан.
  
  "Мы павінны працягнуць нашы пошукі", - сказаў Майкрофт Холмс. "Да пабачэння, прафесар Марыярці, сёння мы вас больш не побеспокоим".
  
  "Нам лепш вярнуцца ў Скотленд-Ярд", сказаў Лестрейд. "Магчыма, паступілі нейкія весткі".
  
  "Вельмі добра", - сказаў Майкрофт. "Мы сопроводим вас назад у Скотленд-Ярд і падумаем, што рабіць далей".
  
  "Хацеў бы я, каб у мяне было некалькі карысных прапаноў, джэнтльмены," сказаў Марыярці, паднімаючыся на ногі, " але ў дадзены момант нічога не напрошваецца само сабой.
  
  “ Ну, тады— - пачаў Уотсан.
  
  "Калі вы што-небудзь успомніце або пачуеце," сказаў Майкрофт, - паведамленне ў клуб "Дыяген" паступіць да мяне ў самыя кароткія тэрміны".
  
  Чацвёра наведвальнікаў выйшлі з пакоя і накіраваўся да ўваходных дзвярэй у больш спакойным размяшчэнні духу, чым ўвайшлі. Толькі Грегсон усё яшчэ злосна глядзеў на Марыярці, калі яны сыходзілі, але нічога не сказаў.
  
  Містэр Моус выпусціў іх, а затым вярнуўся ў кабінет прафесара. "Гэта было вельмі добра", - сказаў ён. “Яны ўвайшлі, як львы, і выйшлі, як ягняты. І тут я падумаў, што мне давядзецца дапамагчы вам, паколькі вы падвергнуліся фізічнаму гвалту. Па меншай меры, двое з іх былі гатовыя пачаць збіваць вас прама там, дзе вы стаялі; я пазнаю гэтыя прыкметы. Але вашы мяккія адказы якім-то чынам адвялі іх гнеў, як сказана ў Бібліі. Я не ведаю, як вам гэта ўдаецца, прафесар. Я бачыў, як гэта робіцца, але я да гэтага часу не ведаю, як вам гэта ўдалося ".
  
  "Я паказаў ім памылковасць іх шляхоў", - сказаў Марыярці. "Я быў апрануты ў браню сваёй нявіннасці".
  
  "Вы хочаце сказаць, што на самай справе не маеце ніякага дачынення да знікнення містэра Холмса?" - здзіўлена спытаў містэр Моуз.
  
  "Містэр Моуз!" Марыярці сказаў, сумна ківаючы галавой. "І вы таксама!"
  
  OceanofPDF.com
  
  ТРЫ
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ІНТРЫГАН
  
  
  
  Wer mit Ungeheuern kämpft, mag zusehn, dass nicht er dabei zum Ungeheuer wird. Und wenn du lange in einen Abgrund blickst, blickt der Abgrund auch in dich hinein.
  
  [Той, хто змагаецца з монстрамі, павінен быць асцярожны, каб не ператварыцца ў монстра. І калі ты занадта доўга глядзіш у бездань, бездань глядзіць на цябе ў адказ.]
  
  —Friedrich Nietzsche
  
  
  
  I ў панядзелак, 17 лютага 1890 года, большую частку дня ішоў снег. Калі на Лондан апусціўся змрок і цені сярэдзіны зімы сталі даўжэй, падняўся ўсходні вецер, і тое, што раней было лёгкім сняжком, ператварылася ў моцны мокры снег. На Тэмзе утварыўся лёд, покрывший скарынкай такелаж і швартоўныя ліны караблёў у шматлікіх доках ўздоўж ракі. Вуліцы горада былі пустэльныя, калі не лічыць рэдкіх кебаў або чатырохколавых экіпажаў, іх конь і фурман ежились ад ледзянога ветру, выглядаючы апошнюю порцыю ежы перад адыходам да сну.
  
  У задняй пакоі крамы рыззя і старой адзення на Минсинг-лейн, у межах бачнасці Лонданскага Таўэра, калі высунуць галаву ў акно і ўважліва паглядзець налева, пяцёра мужчын сабраліся вакол масіўнага дубовага стала і намышлялі грандыёзны план.
  
  Першым у дзверы з'явіўся Хітры Дзівак, маленькі, жылісты чалавечак, яго худы, вузкае твар выдавала хітрую і изворотливую душу самога чалавека. Ён сядзеў, скрыжаваўшы ногі і падціснуўшы іх пад сябе, як дэрвіш, на плоскім драўляным крэсле без спінкі.
  
  Злева ад яго сядзеў Шчанюк Кулі, які да трыццаці пяці гадоў захоўваў выгляд нявіннага чатырнаццацігадовага хлопчыка са свежым тварыкам. Цяпер, у свае сорак пяць, ён выглядаў старажытным і иссохшим, як чалавек, чые гады былі напоўнены неверагоднымі грахамі. Ён падсунуў да стала старое мяккае крэсла і цяпер закапаўся ў яго падушкі так, што ў цьмяным святле быў бачны толькі кончык ягонага носа.
  
  Побач з ім быў ангелоподобный Цім Макадамс, ўпарты, масіўны былы вандроўнік, кіраўнік банды галаварэзаў, якая, як вядома, здаецца ў арэнду на ўсе выпадкі жыцця па ўсталяванай цане за зламаныя рукі, ногі, рэбры або проломленные чэрапа; забойства за дадатковую плату. Ён сядзеў ўчатырох на цяжкім драўляным зэдліку, яго рукі, што нерухома ляжалі на стале.
  
  Двухпенсовик, чыя знешнасць і манеры былі досыць падобныя на малодшага сына графа, каб забяспечыць яму беспярэчна доступ на лепшыя свецкія раўты, і чые звычкі і мараль былі досыць падобныя на звычкі і мараль вулічнага валацугі, каб яго выкінулі з натоўпу за паводзіны, непрыстойныя нават псевдодемонстранту, у сваёй талерцы разваліўся на далёкім куце стала, яго ногі разгойдваліся ўзад-наперад, як добра пастаўлены метраном.
  
  Пятым чалавекам, созвавшим гэта сход роўных па распусьце і беззаконню, быў загадкавы доктар Пін Док Лоў. Магчыма, кітаец, дзесьці паміж сарака і старэй, бясконца дасведчаны ў спосабах здзяйснення злачынстваў, ён узвышаўся над астатнімі інтэлектам і сілай волі. Цяпер ён сядзеў у крэсле з высокай спінкай, спіной да задняй частцы пакоя, усміхаючыся лёгкай загадкавай усмешкай і нацягнута ківаючы праз стол сваім спадарожнікам. "Добра, што вы ўсе прыйшлі", - сказаў ён.
  
  "Ку-ку, а як мы маглі застацца ў баку?" - спытаў Хітры Дзівак, двойчы пляснуўшы ў далоні, а затым правёўшы імі па валасам. “ Ты сказаў, што гэтая праца каштуе мільён фунтаў.
  
  "Я шчыра спадзяюся, што вы мелі на ўвазе менавіта гэта?" Спытаў Макадамс, нахіляючыся наперад і паказваючы падбародкам у кірунку Пін Док Лоў. “Мільён фунтаў? Рэальны, які адчуваецца мільён фунтаў? Мне б не хацелася сядзець тут і даведвацца, што ты выдаткаваў іх марна. Яшчэ больш мне б не хацелася апынуцца там, дзе ты сядзіш, калі здарыцца так, што я даведаюся пра гэта, калі ты разумееш, да чаго я хілю.
  
  Доктар Пін зноў кіўнуў. “Мільён фунтаў, - сказаў я, але, прызнаюся, прыведзеная лічба не была дакладнай. Я выбраў нумар, які, як я ведаў, прыцягне вас сюды, - сказаў ён, абыякава гледзячы на кожнага з іх па чарзе.
  
  Макадамс падняўся і ўтаропіўся на Піна, як велізарны бык, які рыхтуецца нанесці сур'ёзны ўрон матадору. "Мне не падабаецца, калі мяне падманваюць", - рашуча заявіў ён.
  
  Хітры Дзівак ускочыў на ногі. "Я, мабыць, пайду," сказаў ён астатнім. “ Рабі з ім, — ён нядбайна махнуў рукой у бок Піна, - што хочаш.
  
  "Сапраўдная фігура," працягнуў доктар Пін, і лёгкая ўсмешка зноў з'явілася на яго твары, - магла б адпудзіць вас яшчэ да таго, як у мяне з'явілася магчымасць пагаварыць з вамі. Гэта, напэўна, будзе больш за мільён фунтаў, нашмат больш. Я не здзіўлюся, калі кожны з нас пачне працаваць па мільёне, нават пасля таго, як падзеліцца з нашымі разнастайнымі, э-э, паслугачамі.
  
  Двухпенсовик засмяяўся. "Я так і ведаў!" - сказаў ён. “Кітаянка з нюхам на грошы. Я заўсёды думаў, што калі-небудзь ты зробіш мяне багатым, Пін, пры гэтым, вядома, зрабіўшы трохі дабра і для сябе.
  
  Макадамс зноў сеў. "Мне ўсё яшчэ не падабаецца, калі мяне падманваюць", - сказаў ён. "Давайце паслухаем, і лепш, каб гэта было добра".
  
  "Сцісла, джэнтльмены, - сказаў Пін," маецца партыя зліткаў - некалькі тон чыстага золата, якое неўзабаве прыбудзе ў Лондан параходам для захоўвання ў сховішчах Банка Англіі".
  
  "Золата!" Шчанюк Кулі неспадзявана выплюнуў гэта слова і выглядаў некалькі здзіўленых тым, што наогул што-то сказаў.
  
  "Банк Англіі", - сказаў Дзівак, журботна ківаючы галавой. “Ніхто не можа ўзламаць сховішчы Банка Англіі. Гэта немагчыма, і гэта катэгарычна!" Ён гаварыў з сумнай упэўненасцю чалавека, які ў мінулым шмат думаў на гэтую тэму.
  
  Доктар Пін агледзеўся, ўсмешка на яго твары стала яшчэ шырэй. “Ах, так, можа быць, і так, можа быць, і так, але я ведаю, калі прыбудзе золата, і куды яно прыбудзе, і як яно прыбудзе. І, як вы ўбачыце, я распрацаваў дзейсны метад збавення уладаў ад гэтага жудаснага цяжару да таго, як старая лэдзі з Треднидл-стрыт паспее абняць яго сваімі ахоўнымі абдымкамі.
  
  "І табе трэба, каб усе мы былі ў гэтым замешаныя?" - спытаў Дзівак.
  
  Доктар Пін кіўнуў. “Вы і вашыя разнастайныя партнёры і асістэнты — вы вылучыце тых, хто вам патрэбен. Атрымаць золата недастаткова. Ён павінен быць перапрацаваны — нельга гандляваць залатымі зьліткамі з пячаткай Банка Англіі на іх — і транспартавацца і прадавацца паступова і на вялікай тэрыторыі ".
  
  Двухпенсовик апусціўся ў крэсла і строс парушынку з каўняра. "Падобна на тое, у цябе ёсць што сказаць, даўніна", - весела сказаў ён. “Я буду ўважліва слухаць, у абодва вуха і ўсё такое, але вам прыйдзецца прыкласці нямала намаганняў, каб пераканаць мяне, што гэта выканальна. І калі я не думаю, што гэта выканальна, тады я не ўдзельнічаю ".
  
  "Мой дарагі малады чалавек," сказаў доктар Пін, " калі б я сам не лічыў, што гэта, як вы кажаце, выканальна, то мяне б тут не было. Мудры чалавек не ўцякае ад ценяў".
  
  Макадамс скрыжаваў рукі на ўзроўні плячэй, выставіўшы локці наперад, як барановыя рогі, і ўтаропіўся на Піна. "Тады давайце паслухаем", - сказаў ён.
  
  Наступныя паўгадзіны Пін Док Лоў казаў павольна і бесперапынна, а яго спадарожнікі слухалі, і іх цікавасць не занепадаў. Калі ён скончыў, пачулася шорганне ног і паляпванне косткамі пальцаў па стале, пакуль яны абдумвалі тое, што ён ім сказаў.
  
  "Значыць, здабычу трэба падзяліць пароўну?" Запатрабаваў Шчанюк Кулі.
  
  "Як я ўжо сказаў", - сказаў яму доктар Пін. “Пасля таго, як мы пазбавімся ад самога золата, што зойме па меншай меры некалькі месяцаў, прыбытак будзе падзелена пяццю спосабамі, па адной частцы кожнага з нас. Вы, у сваю чаргу, несяце адказнасць за ўсе выдаткі, уключаючы аплату працы вашых уласных людзей.
  
  "У гэтым-то і загваздка", - заўважыў Хітры Дзівак. “З такімі грашыма хто-небудзь пачне скупляць ўвесь Іст-Энд, і бізнесмены зразумеюць, што да чаго. І калі яны схопяць аднаго з нас, астатнія неўзабаве трапяць у сетку. Мільён фунтаў ў Дартмуре нічога не дасць.
  
  "Гэта праблема", - прызнаў Пін. “Адным з магчымых рашэнняў было б ўтрыманне прыбытку на працягу доўгага перыяду часу пасля рабавання. Але хто з нас гатовы абысціся без гэтага, ведаючы, што яго чакае велізарная сума грошай? І каму з нас астатнія давераць нарабаванае?"
  
  "Я сам паклапачуся аб сваёй долі, вялікае вам дзякуй", - прагыркаў Макадамс.
  
  “Вось, бачыце? Няма, кожны з вас атрымае сваю долю, як толькі яна будзе даступная, як толькі золата будзе звернута ў манеты каралеўства або што-нешта іншае, неадкладна якая падлягае абмену. Пасля гэтага кожны з вас нясе адказнасць за тое, каб трымацца далей ад доўгай рукі ўладаў. І, калі вы будзеце мудрыя, вы ахаваеце сябе ад няўдач іншых ".
  
  "Я заўважыў, што вы не паведамілі нам дату прыходу гэтай чортавай лодкі або месцазнаходжанне прычала, у якога гэтая штука пришвартуется", - пракаментаваў Двухпенсовик.
  
  "І нават назвы рамёствы", - дадаў Хітры Дзівак.
  
  "Вядома, няма", - сказаў доктар Пін. “Не, пакуль я не буду ўпэўнены, што вы цалкам гатовыя. Нават тады, не да апошняй хвіліны. Лепшы спосаб пераканацца ў тым, што мы давяраем адзін аднаму, - гэта даць як мага менш магчымасцяў для падману ".
  
  "Так, у гэтым нешта ёсць", - пагадзіўся Шчанюк Кулі, аглядаючы сваіх таварышаў. “У гэтым нешта ёсць. У гэтай самай пакоі ёсць пара джэнтльменаў, якім я б не даверыў час сутак. Імёнаў, вядома, не называю. І я не гляджу ні на каго канкрэтна.
  
  "Калі вернешся дадому, паглядзі ў люстэрка," прапанаваў Хітры Дзівак, - ці дастаткова яно чыстае, каб разглядзець тваё ўласнае твар".
  
  "Цяпер жа спыні гэта", - раўнуў Макадамс. "Мы ўсе тут сябры і кампаньёны, і мы збіраемся заставацца такімі, нават калі мне прыйдзецца зламаць пару костак, каб прасачыць за гэтым".
  
  "Калі ласка, без кулачных баёў", - сказаў Двухпенсовик, нацягваючы рукавы свайго бездакорна пашытага пінжака на абшэўкі кашулі роўна настолькі, наколькі гэта неабходна. "Гэта няветліва!"
  
  Дзівак паглядзеў на яго і фыркнуў. "Гэта ты так кажаш", - сказаў ён. “Але гэтая кій-шпага, якую ты носіш, наносіць даволі грубы ўдар па хлопцу. А ў тым ручным пісталеце, які ты носіш пад левай рукой, праведзена даволі грубая дзірка.
  
  "Сапраўды", - пагадзіўся Двухпенсовик, ані не збянтэжыўшыся. “Ці бачыце, я не веру ў бойкі. Я веру ў перамогу, і як мага хутчэй".
  
  Макадамс паглядзеў на Пін Док Лоў. “Ты хочаш, каб я забраў у яго гэта барахло? Я магу зрабіць гэта лёгка, і ніхто не пацерпіць, за выключэннем, можа быць, яго далікатных пачуццяў".
  
  "Калі джэнтльмен адчувае сябе ў большай бяспекі са сваімі рэчамі," Пін сказаў, " хай пакіне іх сабе. Запэўніваю вас, ён не скарыстаецца імі ў гэтым пакоі.
  
  Двухпенсовик нервова агледзеўся па баках у адказ на меркаваную пагрозу, аглядаючы сцены ў пошуках таго, што ці хто мог хавацца за імі, назіраючы за кожным яго рухам. "Я ні да каго тут не адчуваю варожасці", - сказаў ён. “Гэта зброю прызначана толькі для самаабароны. І паколькі мы ўсе тут сябры —"
  
  "Менавіта так", - пагадзіўся доктар Пін.
  
  "Калі гэты план атрымаецца, сярод крымінальных колаў адбудзецца жудасная ўзварушэнне", - пракаментаваў Хітры Дзівак. "Роззеры накладуць сваю цяжкую руку на кожнага, хто калі-небудзь сцягнуў яблык з каляскі або прыняў чужы дом за свой уласны, і гэта праўда!"
  
  "Яны паклічуць Шэрлака Холмса", - сумна пагадзіўся Шчанюк Кулі. “Яны абавязаны гэта зрабіць. Такая вялікая праца. Старая лэдзі сама даручыць яму гэтую справу. І ён можа бачыць тое, чаго не бачаць іншыя.
  
  Доктар Пін перавёў погляд з аднаго на іншага з сваіх калегаў, і ўсмешка на яго твары стала шырэй і непроницаемее. “У адным я магу вас запэўніць, “ сказаў ён ім, - містэр Холмс нас не патурбаваў.
  
  "Чаму вы так упэўнены ў гэтым?" Спытаў Кулі.
  
  "Містэр Холмс знік", - патлумачыў Пін. "І ён не збіраецца з'яўляцца ў бліжэйшы час".
  
  "І адкуль ты гэта ведаеш?" Макадамс зароў. "Ты, выпадкова, не сам яго выкраў?"
  
  "Не я", - сказаў Пін. “Сапраўды, я не магу сказаць, адкуль я ведаю, што, містэр Холмс застанецца, э-э, недаступным. Але я ўпэўнены, што гэта так. Акрамя таго, нават калі ён з'явіцца зноў, яго ўвагу і ўвагу Скотленд-Ярда будуць прыцягнутыя ў зусім іншым кірунку.
  
  "Як гэта?" - спытаў Хітры Дзівак.
  
  "Гэта невялікая, але неабходная частка майго сціплага ўкладу ў гэта пачынанне", - сказаў ім доктар Пін. “ У дадатак да атрымання неабходнай інфармацыі, распрацоўцы плана і выбару кожнага з вас у якасці майго, скажам так, персаналу...
  
  "Скажам, працягвай у тым жа духу?" - агрызнуўся Хітры Дзівак. "Мы ўсе ведаем, які ты разумны, не выворачивай руку з сустава, паляпваючы сябе па спіне".
  
  Пін Док Лоў секунду злосна глядзеў на Дзівака, перш чым заплюшчыць вочы і выканаць практыкаванне на барицу, якое напружыла і паслабіла мышцы ад пальцаў ног па ўсім целе да броваў і зняло усе напружанне, зноў зрабіўшы яго адзіным цэлым са сусвету. "Сапраўдны майстар не дазволіў бы сабе раздражняцца з-за такіх дробязяў", - сказаў ён, ціха ўздыхаючы і адкрываючы вочы. "Аднак у радыусе трох тысяч міль ад гэтага месца няма сапраўднага майстра".
  
  “ Ну, паколькі мы гаворым з вамі, вы майстар або не майстар, які ў вас ёсць план, як адвесці ад нас падазрэнні і прымусіць бізнэсоўцаў з Скотленд-Ярда, як вы кажаце, паглядзець у іншым кірунку? - запатрабаваў Дзівак.
  
  “Я збіраюся, як ты мог бы сказаць, Дзівак, патэлефанаваць у паліцыю. Я збіраюся даць паліцыі каго-то яшчэ для падазрэнні, разам з дастатковымі прыкметамі таго, што ён сапраўды з'яўляецца вінаватай бокам ".
  
  "І чаму яны маглі падумаць, што гэты джэнтльмен здзейсніў злачынства замест таго, каб паглядзець у наш бок?" Спытаў Макадамс.
  
  “ Таму што яны ўжо гатовыя паверыць у самае горшае пра гэта джентльмене.
  
  "Самы горшы?"
  
  “ Так. Шэрлак Холмс вінаваціў яго ва ўсіх буйных злачынствах, якія адбываліся дзе—небудзь у Лондане — ды і ва ўсёй Еўропе, калі ўжо на тое пайшло, - на працягу апошняга дзесяцігоддзя. Паліцыя, натуральна, падумае пра яго. Я проста ўмацую гэтую думку".
  
  “ Прафесар Марыярці! Шчанюк Кулі ахнуў.
  
  “ Менавіта так. Прафесар Джэймс Марыярці. Ідэальны казёл адпушчэння.
  
  "Я не ведаю, Пін", - сказаў Двухпенсовик, ківаючы галавой. "Неразумна станавіцца не на тую бок прафесара".
  
  Пін адкінуўся на спінку крэсла. "Вось чаму я не люблю раскрываць свае планы загадзя", - сказаў ён. “Такія людзі, як вы, заўсёды рэагуюць на план, перш чым выслухаць дэталі. Я ўсё старанна прадумаў, і нам няма чаго баяцца прафесара Марыярці.
  
  "І чаму ж гэта так?" Спытаў Макадамс.
  
  “ Таму што ён не будзе ведаць, што на яго напалі. Ён паверыць, што гэта проста яшчэ адзін выпадак, калі паліцыя перасьледуе яго ў няправільным кірунку, таму што яны бачаць зло ва ўсім, што ён робіць, нават калі яны ніколі не маглі гэтага даказаць ".
  
  "Наколькі я чуў," сказаў Дзівак, "гэта Холмс бачыць прафесара за кожным кустом, і яму так і не ўдалося пераканаць паліцыю".
  
  “ Так, але цяпер Холмс знік. Яны, напэўна западозраць у гэтым Марыярці. І калі неўзабаве пасля гэтага адбудзецца буйное рабаванне ...
  
  "У чым-то ты маеш рацыю," прызнаў Дзівак.
  
  “Вядома. Да таго часу, калі прафесар зразумее, што яго падставілі, ён увязнет занадта глыбока, каб выбрацца. І ён не будзе ведаць, з якога боку набліжаецца падстава ".
  
  "Я не ведаю", - сказаў Шчанюк Кулі. "Прафесар аказваў вялікую дапамогу многім з нас на працягу многіх гадоў".
  
  "Па мільёну фунтаў кожнаму," нагадаў ім Пін Док Лоў.
  
  "Я ў справе", - заявіў Ангелоподобный Цім Макадамс.
  
  "Я мяркую, прафесар можа сам пра сябе паклапаціцца", - вырашыў Хітры Дзівак.
  
  Пін Док Лоў перавёў позірк на двух іншых, і праз некалькі секунд атрымаў ківок ад аднаго і поціск плячэй ад іншага. "Разумна", - сказаў ён. "Вельмі разумна".
  
  OceanofPDF.com
  
  ЧАТЫРЫ
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  ЗАЛАТАЯ ГУРЫЯ МАХАРАДЖА
  
  
  
  Невялікая каштоўнасць
  прыгажосці, бяжыць ад святла;
  Загадай ёй выйсці наперад,
  Дазволь сабе быць жаданай,
  І не чырваней так, каб вамі захапляліся.
  — Эдмунд Уолер
  
  
  
  Яу сераду, дзевятнаццатага лютага, бліжэй да вечара, каржакаваты мужчына з праніклівымі блакітнымі вачыма з'явіўся ў дзвярах дома 64 па Расэл-сквер. Ён працягнуў містэру Моусу сваю візітоўку.
  
  COL. SЭБАСТИАН МОРАН
  
  НГЛО-ІНДИАНСКИЙ CЛЮБ
  
  Пеннсуорт - сквер
  
  
  
  "Скажы прафесару, што яго стары прыяцель вярнуўся", - сказаў ён. Містэр Моус правёў яго ў гасціную і пакінуў Маммера, карліка на ўсе рукі Марыярці, назіраць за незнаёмцам праз вочка ў каморы прыслужніка, а сам спусціўся ў падвальных лабараторыю, дзе прафесар працаваў з учорашняга вечара дапазна.
  
  Марыярці, без пінжака, з закасанымі рукавамі, у лабараторным фартуху, прикрывавшем камізэлька і штаны, схіліўся над сваім працоўным сталом з прабіркай у руцэ. Прастора перад ім было застаўлена бутэлькамі, ретортами, колбамі, металічнымі падстаўкамі, шклянымі трубкамі і чаркай даведнікаў. Стары Потс, лабарант прафесара, драмаў на раскладанцы ў далёкім куце пакоя.
  
  "Хвілінку," сказаў Марыярці, павольна водзячы прабіркай ўзад-наперад па полымя бунзеновской гарэлкі. “Калі ён пачырванее, Балаболке прыйдзецца тэрмінова адправіцца ў Билстоун ў Лестершире. Тады як — ах! — глядзіце; цудоўны каралеўскі — ці, па меншай меры, высакародны — сіні. Усё так, як я спадзяваўся. Ён паставіў прабірку на падстаўку і павярнуўся да свайго дворецкому. “Паездка не патрэбна, жыццё ў бяспецы — па меншай меры, ад аднаго з самых малавядомых алкалоидных ядаў. Хоць, як гэта трапіла ў пудынг, усё яшчэ застаецца пытаннем. А цяпер ... ?
  
  "Да вас прыйшоў джэнтльмен," сказаў яму містэр Моуз.
  
  "Што гэта за джэнтльмен?" Спытаў Марыярці, вешаючы фартух і старанна вымываючы і выціраючы рукі над працоўнай ракавінай.
  
  Містэр Моуз задумаўся. “ Я б сказаў, што яму больш за сорак. Кажа, што ён ваш "стары прыяцель', але яго твар мне незнаёма.
  
  Ён працягнуў Марыярці візітоўку гэтага чалавека.
  
  Марыярці паправіў пенснэ і ўтаропіўся на картку. "Палкоўнік Моран," сказаў ён, пстрыкнуўшы вялікім пальцам па кардону. “ Я сапраўды ведаю гэтага джэнтльмена. Ён надзеў пінжак і паправіў вялікі вузел на чырвоным гальштуку. “ Пойдзем паглядзім, чаго ён хоча.
  
  
  
  _______
  
  
  
  Палкоўнік Моран цярпліва прасядзеў у чырвоным скураным крэсле тыя дзесяць хвілін, якія яго прымусілі чакаць, склаўшы рукі на каленях, выпрастаўшы сьпіну і амаль не дакранаючыся да спінкі крэсла. Час ад часу ён подкручивал то адну, то іншую бок сваіх пышных вусоў або пагладжваў сябе па верхавіне, дзе старанна дагледжаныя валасы за лініяй залысінамі, падзеленыя роўна пасярэдзіне праборам, тонкім, як лязо брытвы, былі занадта чорнымі, каб быць натуральнымі.
  
  Калі прафесар Марыярці увайшоў у гасціную, Моран ускочыў на ногі і працягнуў наперад загарэлую, мускулістыя правую руку. “Рады зноў бачыць вас, прафесар. Прайшло шмат часу, але ты ані не змяніўся. Але ж ты ніколі не змяняешся — ты ніколі не змяняешся."
  
  Марыярці узяў яго за руку і асцярожна паціснуў. “ Чатыры гады, або, здаецца, крыху больш. Наколькі я разумею, вы зусім нядаўна вярнуліся з Афганістана, калі не памыляюся.
  
  "Вы не памыляецеся, прафесар," запэўніў яго Моран. “ Але, наколькі я памятаю, вы рэдка памыляецеся. Хто-небудзь паведаміў вам аб маім вяртанні?
  
  “Я не ведаў аб гэтым да гэтага моманту. Але выснова быў нескладаным. Той факт, што вы жывяце ў сваім клубе, кажа аб тым, што вы вярнуліся ў Англію недастаткова надоўга, каб абжыцца ў кватэры; ваш загар кажа аб гарачым клімаце і пра тое, што вы шмат часу праводзілі на полі. Я лічу, што цяперашняя кампанія ў Афганістане добра адпавядае гэтым патрабаванням ".
  
  "Цалкам дакладна," пагадзіўся палкоўнік Моран. “ У тваіх вуснах гэтыя маленькія лагічныя хітрыкі здаюцца простымі.
  
  “ Фокусы? Паслухайце, палкоўнік Моран, вы павінны разумець, што чым больш вы трэніруецеся свой мозг, тым большага ад яго можна чакаць.
  
  Моран ўсміхнуўся. "Падобна на тое, што практыкаванні, разумовыя або фізічныя, прыносяць карысць некаторым людзям больш, чым іншым, па меншай меры, я так заўважыў".
  
  Марыярці працягнуў руку за спіну і таргануў за шнурок званка. "Я збіраюся выпіць кубачак кавы", - сказаў ён. “Калі ласка, далучайцеся да мяне. Кава ці чай, ці што-небудзь мацней, калі хочаце".
  
  Палкоўнік Моран падкруціў адну бок сваіх вусоў, ператварыўшы іх у яшчэ больш тонкія кончыкі, затым іншую. "Што ж, ужо далёка за поўдзень", - сказаў ён. “Сталая звычка, сэр. Ніякіх упоений спіртным, пакуль сонца не пачне другую палову свайго падарожжа па небе. Менавіта такія ўстойлівыя звычкі, сэр, ратуюць нас ад поўнага спусташэння.
  
  "Цалкам магчыма", - пагадзіўся Марыярці. "Але цяпер, калі набліжаецца чатыры гадзіны дня?"
  
  “ Шклянку вады з хінінам, калі ў вас ёсць такая штука, з самавітай порцыяй брэндзі, быў бы не лішнім.
  
  "Вядома", - сказаў Марыярці і перадаў просьбу містэру Моусу, калі той адчыніў дзверы. "Такім чынам, палкоўнік, што я магу для вас зрабіць?"
  
  Моран адкінуўся на спінку крэсла. Ваўчыная ўсмешка мільганула на яго твары і знікла. “У мінулым вы часам звярталіся да мяне за дапамогай, прафесар, як і я зьвяртаўся да вас. Я веру, што ў мінулым нашы адносіны заўсёды былі ўзаемавыгаднымі. У мяне ёсць гісторыя, якая паб'е ваша ўяўленне. Пасля таго, як вы выслушаете маю гісторыю, мы зможам абмеркаваць, як мы можам дапамагчы адзін аднаму ў гэтым выпадку, вы і я. "Ён паляпаў сябе па кішэнях і выцягнуў скураны партабак ручной працы. “ Ці магу я прапанаваць вам цыгару, сэр? Стыльная індыйская Lunkah cheroot, але не такая гідкая, як мясцовы прадукт. Зроблена спецыяльна для афіцэраў Penwali Scouts."
  
  "Не, дзякуй", - сказаў Марыярці, амаль незаўважна паківаўшы галавой. "Я не потворствую".
  
  “ Ты не пярэчыш, калі я...
  
  "Не, працягвай".
  
  Моран дастаў з кішэні сярэбраны інструмент для раскуривания цыгар і абрэзаў кончыкі сваёй цыгары. Моцна заціснуўшы цыгару ў зубах, ён паднёс да далёкага канца трубчастую запальнічку з велізарным лабавым шклом і прыкурыў. Гэты працэс нагадваў часта паўтаральны рытуал. "А-а-а!" - сказаў ён.
  
  Ён зачыніў запальнічку каўпачком і задуменна патрымаў яе ў руцэ. “Быў час, - пракаментаваў ён, вымаючы цыгару з рота і выпускаючы ў пакой брую з'едліва пахкага дыму, - калі можна было вырабіць ўражанне на тубыльцаў практычна ў любым месцы, здабываючы агонь з кулака. Цяпер з імі не так-то проста. Патрабуецца шматразовая вінтоўка, каб вырабіць якое-небудзь ўражанне на большасць з іх. "Ён прыбраў запальнічку ў кішэню.
  
  Увайшла пакаёўка з напоем для палкоўніка Марана ў высокім шклянцы і кубкам чорнай кавы для прафесара Марыярці. Яна паставіла паднос на маленькі столік паміж імі.
  
  "Гэта ўсё, Тэрэза", - сказаў Марыярці. "Дзякуй". Ён заўважыў, што вочы Марана сачылі за маладой дзяўчынай, калі яна выходзіла з пакоя.
  
  "Чын-чын!" сказаў Моран, яго погляд зноў кінуўся да Марыярці і засяродзіўся на вузле на яго гальштуку. Ён акуратна паклаў цыгару ў попельніцу справа ад сябе і падняў келіх, вітаючы Марыярці, перш чым паднесці яго да вуснаў.
  
  “ А цяпер, прафесар, з вашага дазволу, я раскажу вам сваю гісторыю. Думаю, яна таго варта.
  
  "Працягвайце," сказаў Марыярці.
  
  Моран дастаў цыгару з попельніцы. “ Тады я пачну з махараджа Ламапура, які, як вы, магчыма, ведаеце, з'яўляецца другім па велічыні з незалежных княстваў. Не яго цяперашняе вялікасць, а яго — давайце паглядзім — пра-пра-прадзядуля. Падзеі, пра якія я збіраюся расказаць, адбыліся ці, па меншай меры, пачаліся, наколькі я магу судзіць, прыкладна ў 1734 годзе.
  
  “Махараджа Ламапура быў маладым чалавекам з рэзкім атлусценнем. У разгляданым годзе яго вага перавысіў трыццаць стоун. Ён і яго дарадцы былі перакананыя, што гэта было найбольш прыемна яго падданым, паколькі яны верылі, што іх кіраўнік павінен быць чалавекам заможным ". Моран зрабіў паўзу і кашлянуў.
  
  “Раз у сем гадоў, у дадатак да штогадовым падаткаў, пабораў, узносаў, пенях, дарожных збораў, спецыяльных зборах і хабараў, якія радавалі сэрца грамадзян Ламапура, праводзілася спецыяльная цырымонія, на якой падданыя махараджа адпавядалі яго вазе золата. Існуе шматкроць прайграны малюнак цырымоніі, які паказвае гіганцкую перакладзіну для балансавання з паддонамі на кожным канцы. На адной патэльні сядзіць пухлы махараджа на сваім адмысловым троне, а яго падданыя кідаюць залатыя манеты на іншую".
  
  "Я бачыў ілюстрацыю або што-то падобнае", - пракаментаваў Марыярці.
  
  “Так, добра. Як мне далі зразумець, гэта недакладна ў адным дачыненні да", - сказаў Моран. “На самой справе яны выкарыстоўвалі спецыяльна адчаканеныя для гэтай мэты маленькія залатыя зліткі, якія ім давялося купіць на дзяржаўным манетным двары — вядома, з невялікай нацэнкай. Па сутнасці, яны павінны былі плаціць махарадже за прывілей плаціць махарадже ".
  
  "Многія ўрада, падобна, працуюць па аналагічным прынцыпе", - заўважыў Марыярці.
  
  “Нават так. Але ў астатнім, прыкладна так гэта і павінна было выглядаць". Моран зрабіў паўзу, каб зрабіць вялікі глыток брэндзі з хінінам.
  
  “Аднак у махараджа была адна праблема, якая турбавала яго дарадцаў і падданых і амаль пазбаўляла за ўсё задавальнення быць самым тоўстым махараджей ў Індыі. У яго была — як бы гэта сказаць — няздольнасць выконваць свае шлюбныя абавязкі. Яму было цяжка падтрымліваць неабходны, э-э, цікавасць, і ён быў настолькі вялікі, што нават на працягу параўнальна кароткіх перыядаў, калі яму ўдавалася падтрымліваць свой інтарэс, ён не мог накіраваць яго туды, дзе гэта было неабходна, каб вырабіць на святло сына і спадчынніка. І павінен нарадзіцца сын і спадчыннік, інакш з яго смерцю атрыманне ў спадчыну трона апынулася б пад пытаннем — так бы мовіць, яго можна было б перахапіць — і будучыню шчасце вялікай колькасці яго падданых магло б апынуцца пад пагрозай; па меншай меры, так здавалася махарадже і яго дарадцам ў той час.
  
  "Такім чынам, пляменніцы махараджа, яго пляменнікі, яго стрыечныя браты і цёткі, а таксама розныя прыдворныя чыноўнікі праяўлялі тое, што пры іншых абставінах магло б здацца вульгарным цікавасцю да стану члена сям'і махараджа". Ён зрабіў паўзу.
  
  "Працягвайце," сказаў Марыярці, " выяўляючы як мага менш павагі да юрлівасці.
  
  "Карацей кажучы," сказаў Моран, відавочна раззлаваны тым, што яго мілы анекдот прыйдзецца скараціць, " прэм'ер-міністр, які быў стрыечным братам махараджа, даручыў шатландскаму інжынеру па імя Уэстерби Мітчэл сканструяваць прылада, якое дазволіла б Яго Высочеству, э-э, функцыянаваць. Мітчэл вывучыў сітуацыю і, выдаткаваўшы некалькі тыдняў на замеры і разлік кутоў нахілу, прыступіў да працы над мудрагелістым прыладай з скураных рамянёў, стужак і спружын, устаўленых у каркас з цвёрдых парод дрэва, і ўсталяваў яго ў каралеўскай спальні ".
  
  "Простая задача, але не пазбаўленыя цікавасці", - заўважыў Марыярці. "Спрацавала гэта?"
  
  “Гэта вырашыла, э-э, механічную частка праблемы. Іншая частка была вырашана шляхам увозу з Персіі трох выключна прыгожых гурый, якія былі добра навучаны любовному мастацтву. З дапамогай прылады і гурый махарани вырабіла на святло спадчынніка каралеўскага на працягу года. Я мяркую, што дзве гурыі таксама нарадзілі прыкладна ў адно і тое ж час."
  
  "Што махарани думаў аб гэтым пагадненні?"
  
  "Гэта не запісана".
  
  "Ах!" - сказаў Марыярці. “Добрая гісторыя, і я цаню яе. І цяпер сцэна дастаткова падрыхтавана? Ці можам мы перайсці да развязкі гэтага фарсу?"
  
  Моран глыбока ўздыхнуў і выдыхнуў. "Не прыспешваеце мяне без прычыны, сэр", - сказаў ён. "Я спрабую распавесці вам дастаткова, каб вы маглі, можна сказаць, убачыць, як гэта адбываецца; каб вы маглі правільна зразумець, што за гэтым варта".
  
  "Я думаю," сказаў Марыярці, "што ўсё, што будзе далей, сэр, я правільна разумею".
  
  Моран надоўга заплюшчыў вочы, а затым адкрыў іх і міргаючы, хоць вочы ўтаропіўся на Марыярці. "Я не ўпэўнены, сэр, чаму вы настроены варожа да мяне і маёй гісторыі, калі я яшчэ нават не дабраўся да, э-э, важнай часткі, той частцы, якая тычылася б вас". Ён падняўся з крэсла і моцна заціснуў цыгару ў зубах. “Я прызнаю, што вы самы разумны чалавек у Лондане і лепш за ўсіх ўмееце прыдумваць такога роду хітрыкі, якія мне могуць спатрэбіцца. Я працаваў з вамі раней, і ведаю, што гэта так. А цяпер, калі вы пакажаце мне дарогу да рэзідэнцыі другога па розуме чалавека ў Лондане, я развітаўся з вамі.
  
  Марыярці усміхнуўся, а затым зарагатаў гучным, раскатистым смехам. Уражаны Моран зрабіў крок назад і амаль упаў назад на сваё месца, перш чым зноў ускочыць і ваяўніча статута на прафесара.
  
  "Другі па розуме чалавек у Лондане?" Спытаў Марыярці, а затым зноў засмяяўся. "Чаму, сэр, я не магу накіраваць вас да другога па розуме чалавеку ў Лондане, таму што ён знік".
  
  "У самай справе?" Спытаў Моран, выглядаючы збітым з панталыку.
  
  Марыярці кіўнуў і з хвіліну трымаў руку паднятай, пакуль не перастаў смяяцца. "Сапраўды", - сказаў ён. “І цалкам магчыма, што гэта зусім не смешна. Магчыма, ён быў паранены ці нават забіты, ці ж яго трымаюць ворагі па невядомых прычынах.
  
  “Тады чаму... ? "
  
  “Таму што, сэр, яго сябры думаюць, што я яго люты вораг, і яны думаюць, што я скончыў з ім. Я не магу перадаць вам, сэр, наколькі гэта пацешна".
  
  Моран дастаў цыгару з рота. "Зразумела," сказаў ён.
  
  "Праўда?" Спытаў Марыярці.
  
  “На самой справе, прафесар, я прызнаюся, што не. Я мяркую, што вы на самай справе не скончылі з, э-э, джэнтльменам, аб якім ідзе гаворка?" Моран здаваўся хутчэй ашаломленым, чым ўстрывожаным гэтай думкай.
  
  Джэнтльмен, аб якім ідзе гаворка, - самазваны 'дэтэктыў-кансультант" па імя Шэрлак Холмс, і няма, я не маю ніякага дачынення да яго знікнення. Я хутчэй шкадую аб яго смерці, калі ён сапраўды памёр. Марыярці жэстам запрасіў Марана вярнуцца на сваё месца. “Заканчваецца свой аповяд. Магчыма, я змагу табе дапамагчы, магчыма, няма; але, па крайняй меры, ты заслугоўваеш справядлівага слуханні". Ён нахіліўся наперад. “Працягвайце. Працягвайце".
  
  Палкоўнік Моран выглядаў задуменным. “ Шэрлак Холмс знік, ці не так?
  
  "На самай справе".
  
  “ І вы не маеце да гэтага ніякага дачынення?
  
  "Нават калі так".
  
  Моран падціснуў вусны, разважаючы. Праз хвіліну ён кіўнуў. "Пакуль адкладзём гэта ў бок", - сказаў ён. “У мяне няма прычын табе не верыць. І ўсё ж гэта незвычайна".
  
  "Так і ёсць", - пагадзіўся Марыярці.
  
  "Што ж," сказаў Моран, " вернемся да майго аповеду. Да четырнадцатилетию свайго сына і спадчынніка махараджа загадаў пабудаваць вялікі храм. Гэтыя махараджа заўсёды будуюць храмы, але гэты храм быў чым-то асаблівым: чатыры высокія мармуровыя вежы з відавочным фалічныя адчуваннем па кутах велізарнага мармуровага купалы. Сцены купалы былі пакрытыя эратычнымі скульптурамі, выкананымі ў выглядзе таго, што, па-мойму, называецца 'барэльеф".
  
  "Існуе шэраг надрукаваных прыватным чынам эратычных кніг, якія ўтрымліваюць ілюстрацыі разьбы па дрэве ў індыйскіх храмах", - сказаў Марыярці. “Я бачыў некалькі такіх і захапляўся імі; калі не іх мастацкім якасцю, то уяўленнем скульптара. Эратычная разьба, па-відаць, даволі распаўсюджаная ў індуісцкіх храмах ".
  
  "Адчувальнасць тубыльцаў да эратычным мастацтве адрозніваецца ад адчувальнасці адукаванага еўрапейца", - пацвердзіў палкоўнік Моран. “І мясцовыя жанчыны — Але, вядома, тут я адцягнуўся. Кажуць, што гэтая разьба прысвечана аднаму з праяў бога Шывы. Акрамя гэтага, я нічога не ведаю. Але гэта, за выключэннем між іншым, не тое, што нас цікавіць ".
  
  "А!" - сказаў Марыярці.
  
  “Праз чатыры гады пасля завяршэння будаўніцтва храма махараджа памёр, і яго сын, якому цяпер васемнаццаць, ўзышоў на трон. Сын, каб ушанаваць памяць свайго бацькі і адсвяткаваць сваё ўласнае існаванне, замовіў размясціць у храме два творы мастацтва. Адно было выраблена з чыстага золата — у натуральную велічыню — з, э-э, апарата, які дазволіў яму нарадзіцца. Злучэння былі ўпрыгожаны рубінамі і дыяментамі. Папружкі і партупеі былі вытканы з найтонкіх залатых нітак. Малюнак бога Падерсияби — магчыма, я памыляюся — ляжыць ніцма на апараце, але без бачных указанняў на тое, чаго ён мог бы дасягнуць у гэтым становішчы. Старонняму назіральніку застаецца толькі гадаць, у чым магла б заключацца функцыя гэтага механізму.
  
  Другім прадметам была статуя вышынёй каля трох футаў, з адлюстраваннем любімую гурию яго бацькі; жанчыну, чые экзатычныя танцы і, э-э, намаганні спрыялі ці, па меншай меры, спрыялі зачацця сына. Яе звалі Паці. Яна намаляваная якая стаіць на правай назе, левая нага сагнутая так, што яе левая ступня абапіраецца на правае калена. Яе рукі выцягнутыя перад сабой, локці выцягнутыя, далоні звернутыя ўнутр, у асабліва многозначительном выразе. Што менавіта гэта выказвае, я не ведаю. Калі верыць статуі, яна была даволі прыгожая. Сама статуя варта каралеўскіх грошай, калі скарыстацца збітым, але ў дадзеным выпадку цалкам дакладным выразам. Яна таксама была з чыстага золата і інкруставаны каштоўнымі камянямі: смарагдамі ў аправе для вачэй — у Паці былі зялёныя вочы — і пацеркамі, бранзалетамі, кольцамі на палец, ножными бранзалетамі і каронай, упрыгожанымі самымі каштоўнымі камянямі, якія былі надзетыя на статую лепшымі ювелірамі каралеўства.
  
  "Значыць, вы гэта бачылі?"
  
  “Я бачыў мініяцюрнае малюнак; я б сказаў, каля шасці цаляў у вышыню. Пазалочаная гіпсавая аправа з напаўкаштоўнымі камянямі — каштоўная сама па сабе, але нішто ў параўнанні з сапраўднай каштоўнасцю арыгінала. Але вытанчаная. Адчуваецца, што было б прыемна пазнаёміцца з маладой жанчынай—Паці. Арыгінал адсутнічае — яго скралі з храма ў 1857 годзе, падчас бунту сіпа. Гэта здагадкі, чыстыя здагадкі адносна таго, ці было гэта ўзята сипайскими войскамі ў адплату за тое, што махараджа быў пробританским, ці пазней брытанцамі ў адплату за тое, што махараджа быў пра-сипайским. І ваша здагадка гэтак жа добрая, як і мая. Я размаўляў з людзьмі, якія там былі, і чуў абедзве гісторыі. Вось чаму я прыйшоў пабачыцца з вамі ".
  
  “ Вы хочаце ўсталяваць, хто забраў статуэтку трыццаць пяць гадоў таму?
  
  “Не, дзякуй Богу, да гэтага не дойдзе. Ці, хутчэй, я павінен сказаць, гэта прайшло. Я ведаю, у каго зараз залатая гурыя. Я не ведаю, напэўна, як гэта трапіла да іх у рукі, але гэта, дзякуй Богу, неістотна".
  
  “ Вам патрэбна мая дапамога ў вяртанні працы?
  
  “Цяперашні махараджа Рамасатджит даручыў мне знайсці залатую гурию і вярнуць яе яму. Ён заплаціць даволі добра — больш, чым унутраная кошт вырабы, якая, як я ўжо сказаў, абуральна высокая ".
  
  “ Наколькі добра?
  
  Моран строс попел з кончыка цыгары. “ Што б вы сказалі аб дваццаці тысяч фунтаў? - спытаў ён.
  
  “Я б сказаў, што пры кансерватыўнай інвеставанні гэта магло б прыносіць вам даход у шэсцьсот даляраў у год. І вы маглі б нядрэнна жыць на шэсцьсот даляраў у год. Але тады трэба будзе падумаць аб маім ганарар, калі я пагаджуся дапамагчы вам.
  
  "Вы мяне няправільна зразумелі, сэр", - сказаў Моран. "Дваццаць тысяч будуць вашым ганарарам".
  
  Марыярці працёр пенснэ і паставіў яго на пераноссе. “ Вы жартуеце, сэр, - сказаў ён.
  
  "Я ніколі не жартую па нагоды грошай", - сказаў яму палкоўнік Моран. “І я кажу вам з усёй сумленнасцю, паколькі, калі мы збіраемся гэта зрабіць, паміж намі не павінна быць сакрэтаў, па меншай меры, адносна выкананай задачы, што мая доля будзе ў пяць разоў больш. Спадзяюся, у вас з гэтым няма праблем.
  
  "Ніякіх", - адказаў яму Марыярці. "Але ў такім выпадку я паклапачуся аб тым, каб, калі ўзнікне якой-небудзь выключны рызыка, бегчы будзеце вы, палкоўнік".
  
  "Цалкам справядліва", - пагадзіўся Моран.
  
  Марыярці задумаўся. "Два пытанні," сказаў ён.
  
  "Вы хочаце ведаць, у каго зараз статуэтка і дзе яна?" Сказаў Моран.
  
  "Гэта будзе пазней", - сказаў яму Марыярці. "Чаму гэта так дорага каштуе цяперашняму махарадже, і адкуль мы ведаем, што ён выкупіць гэта за абумоўленую плату?"
  
  "А!" - сказаў Моран. “ Што тычыцца першага: за тыя сто гадоў або каля таго, што статуя знаходзілася ў храме, яна стала вядомая па-рознаму як Багіня Ламапура, Поспех Ламапура, Лэдзі Ламапура і Каралева Ламапура. Вы б памаліліся, калі б у вас было такое жаданне, аднаму з яго розных аспектаў, каб дасягнуць якой-небудзь якая стаіць мэты. Багіня Ламапура была искусна ў аказанні дапамогі бясплодным парам. Поспех Ламапура гарантавала поспех у дзелавых пачынаннях. Лэдзі Ламапура адказвала на пытанні і давала парады з дапамогай розных формаў варажбы."
  
  "Цудоўна!" Пракаментаваў Марыярці. Ён адкінуўся назад і зачыніў вочы. "А каралева Ламапура?"
  
  "У сваім абліччы каралевы Ламапура выдатная Паці абараніла махараджу і яго падданых ад бяды".
  
  "А!" - сказаў прафесар Марыярці. "І яна дамаглася поспеху ў гэтым пачынанні?"
  
  “Да свайго знікнення яна выконвала сваю працу даволі добра. У Ламапура было сто гадоў росквіту і адноснага спакою, пакуль яна ляжала ў сваёй нішы ва ўнутранай сцяне храма. У гэтым раёне вырабляюць кераміку і дываны, якія адрозніваюцца высокім якасцю і высока цэняцца па ўсёй Індыі. Пасля крадзяжу краіна хутка прыйшла да таго, што індусы лічаць погибелью. Сама вайна з сипаями негатыўна адбілася на мясцовым насельніцтве, абодва бакі вялі сябе ў вышэйшай ступені нецывілізавана - калі я магу так выказацца як брытанскі афіцэр ".
  
  “ А пасля бунту?
  
  “Адзін з асноўных фарбавальнікаў, якія выкарыстоўваюцца пры вырабе дываноў, раптам стаў недаступны. Я мяркую, яго рабілі з нейкіх малюскаў, і крывавыя пачвары вымерлі. А мясцовая гліна, якая выкарыстоўваецца для вырабу керамікі, станавілася ўсё больш забруджанай, я мяркую, шэрай, якую было цяжка выдаліць, і з-за гэтага атрымлівалася нямоцныя і непрыдатная посуд. І пералётныя вадаплаўныя птушкі пачалі пазбягаць мясцовых азёр. Гэта мела толькі нязначнае значэнне для эканомікі, але было палічана дрэнным прадвесцем ".
  
  "Сапраўды", - сказаў прафесар Марыярці. “Я б сам палічыў гэта дрэнным прадвесцем. Я разумею, чаму ён хоча вярнуць фігурку. Адкуль мы ведаем, што ён заплаціць за яе?"
  
  “Я хадзіў у школу з цяперашнім махараджей. Акадэмія Святога Саймана. Менавіта туды адправіўся Уэстерби Мітчэл, шатландскі інжынер, сканструявалі гэта, э-э, прылада, і з тых часоў махараджа Ламапура адпраўляюць туды сваіх дзяцей мужчынскага полу. Цяперашні махараджа адставаў ад мяне на адну прыступку. Мы называлі яго 'Маленькі Пок'. Яго старэйшы брат, "Вялікі Пок", быў прыкладна на восем гадоў старэйшы за нас. Ён быў прамым спадчыннікам, але загінуў падчас палявання на тыгра. Такім чынам, "Маленькі Пок' цяпер махараджа Ламапура. Хто б мог падумаць?"
  
  “ Значыць, ты разлічваеш, што за сяброўства табе заплацяць?
  
  “Сябры? Ён быў на адну прыступку ніжэй за мяне, і ён быў вогом", - сказаў Моран. “Але мы паважалі адзін аднаго. У рэшце рэшт, ён быў надзвычай багатым вогом. У яго былі некаторыя праблемы з, э-э, дзедаўшчынай з боку некаторых найбольш тупоголовых студэнтаў, якія ён вырашыў, заплаціўшы мне за тое, каб я прыглядаў за ім; і я лічу, што я добра справіўся. Ён запрасіў мяне вярнуцца з ім у Індыю да таго, як я атрымаў афіцэрскі чын. Я правёў больш за год у Ламапуре, у асноўным у каралеўскім палацы. Разумееце, гэта былі перамены. Там ён належаў да правячаму класу — у літаральным сэнсе — а я, па сутнасці, быў лідэрам. Той год шмат чаму мяне навучыў ".
  
  Марыярці моўчкі разглядаў палкоўніка, у той час як Моран ўтаропіўся на свой начищенный да бляску чаравікаў, абдумваючы тое, што даведаўся. "Махараджа - чалавек з выключным пачуццём гонару", - сказаў Моран. “ Калі мы вернем каралеву Ламапура, нам заплацяць.
  
  "Чаму, - спытаў Марыярці, - махараджа абраў менавіта вас, каб вярнуць сваю статую?"
  
  “ Прамалінейны, ці не так? Моран акуратна паклаў цыгару на паднос. “ Ну, па праўдзе кажучы, ён гэтага не рабіў, не зусім. Ён даў зразумець, што заплаціць ўзнагароду за вяртанне сваёй, э-э, ўдачы. Я чуў пра ўзнагароду. І, чыста выпадкова, я ўлавіў найменшы намёк на месцазнаходжанне зніклай лэдзі. Я адпрасіўся ў сваім палку і прасачыў за чуткамі у англа-індыйскай арміі. Я пабываў на аванпостах ў Кашміры і Белуджистане, і водар стаў мацней. Апошні ключ да разгадкі даў мне ювелір з Мадраса. Я забраніраваў білет назад у Англію на "Зорка Белфаста" як раз у той момант, калі яна пакідала порт. Апынуўшыся тут, я накіраваўся на поўнач, у Кілмарнок ў Эйре, каб пацвердзіць тое, што я даведаўся. Я меў рацыю, хоць і памыліўся ў адным дачыненні. Я адправіў тэлеграму яго вялікасці, каб паведаміць яму, што я, магчыма, знайшоў гэты прадмет і што, магчыма, змагу вярнуць яго, і папрасіў яго пацьвердзіць ўзнагароду. Ён адказаў — ах— ён адказаў..." Моран пакапаўся ў кішэнях свайго пінжака і выцягнуў акуратна складзены лісток паперы. "Вось ён, яго адказ". Ён перадаў яго прафесара Марыярці.
  
  
  
  МОРАН: АНГЛА-ІНДЫЙСКІ: ЛОНДАН
  ЎЗНАГАРОДА, ЯК ПАКАЗАНА, ПРЫПЫНАК ПЛЮС ВЫДАТКІ ПРЫПЫНАК НЕ ЎЖЫВАЦЬ ГВАЛТ
  НЕ ПАРУШАЦЬ ЗАКОНЫ ПРЫ АТРЫМАННІ АБ'ЕКТА ПРЫПЫНАК КАРАЛЕВА ЛАМАПУРА
  ПАВІННА ЗАСТАВАЦЦА НЕЗАПЛЯМЛЕНАЙ ПРЫПЫНАК ЎДАЛАЙ ПАЛЯВАННЯ ПРЫПЫНАК
  МАЛЕНЬКІ ПУК
  
  
  
  Марыярці падняў брыво. "Я разумею вашу дылему", - сказаў ён.
  
  "Сапраўды", - пагадзіўся палкоўнік Моран. “Трохі разбіць і схапіць, без праблем. Раскроіць пару чэрапаў ў працэсе; частка гульні. Адзін з іх памірае, што ж, вось і ўсё. Я маю на ўвазе, гэта было б цяжка ў любым выпадку. Па-чартоўску цяжка. Але магчыма. Я мог бы прыйсці да вас і папрасіць савета, але мне не давялося б турбаваць вас да такой ступені, каб прасіць вас прыняць удзел у аперацыі. Няма, сэр.
  
  “ Не парушаць законаў, а? Цікавая праблема. Я мяркую, вы не можаце проста купіць гэта ў таго, у каго яно ёсць, інакш вас бы тут не было. Такім чынам, дзе ж гэтая маленькая цацанка і як ты збіраешся да яе дабрацца?
  
  “Што тычыцца таго, як да гэтага прыступіць, што ж, гэта будзе па вашай частцы, прафесар, калі вы прымеце гэта невялікае заданне. Што тычыцца таго, дзе яна ... " Моран глыбока зацягнуўся цыгарай і павольна выпусціў дым. “ Цяпер яна знаходзіцца ў валоданні — я б сказаў, што гэта талісман — шатландскіх улан герцага Монкрейта. Кожны вечар яе саджаюць побач са старэйшым афіцэрам на чале абедзеннага стала, і уланы падымаюць тост за яе адразу пасля таго, як падымаюць тост за каралеву. Я шмат чаму навучыўся. Пакуль полк дома, яна ніколі не пакідае афіцэрскую сталовую ў іх казармах у замку Фитцробертс ў Килмарноке. Ну, крыху за межамі Килмарнока. Але Сям'я герцага у дадзены момант вярнулася ў Індыю, і таму Лэдзі знаходзіцца бліжэй да дома, чым калі-небудзь за апошнія трыццаць гадоў. Па сутнасці, яе ахоўваюць шэсцьдзесят афіцэраў і тысяча дзвесце чалавек. Я не магу прыдумаць ні сумы грошай, ні якога-небудзь стымулу, якія прымусілі б іх расстацца са сваёй дамай.
  
  "Яны ведаюць, што ў іх ёсць?"
  
  “ Відавочна, няма. Яны называюць яе 'Лэдзі Лакхнау'. Гісторыя такая, што сяржант-маёр іх палка па імя Маккуист наткнуўся на яе ў павозцы, кінутай на абочыне дарогі, калі полк удзельнічаў у штурме і отбивании Лакхнау ў сакавіку 1858 года. Нейкім чынам паміж яе знікненнем і выяўленнем яна была пакрыта меддзю. Можна толькі здагадвацца, хто паклаў яе ў каляску. Яна неадкладна, па меншай меры, так абвяшчае гісторыя, выратавала жыцці сяржанту-маёру і двум малодшым афіцэрам ".
  
  "Занятая маленькая статуэтка", - пракаментаваў Марыярці. “І дзе ж яна знаходзіцца ў дадзены момант? Дзе дзве брыгады герцага Монкрейтского? Кашмір? Дэлі? Афганістан?"
  
  "Мяркую, цяпер ужо ў Калькуце," адказаў яму палкоўнік Моран. “Афіцэры і радавыя хайлендских улан вярнуліся з дэманстрацыі сцяга дзе-то на поўначы краіны і збіраюцца вяртацца ў Англію. Яны прабудуць у Калькуце месяц ці каля таго, а затым сядуць на параход, каб адправіцца дадому".
  
  “ Дэсантны карабель?
  
  Людзі і коні адправяцца на ваенным караблі, але большасць афіцэраў звычайна выбіраюць больш высокі ўзровень камфорту, тым больш, што з многімі з іх падарожнічаюць іх сям'і. Так што яны адправяцца на адным з грамадзянскіх параходаў — першым класам, зразумела.
  
  "А!" - сказаў Марыярці. "І статуя, я мяркую, адправіцца з афіцэрамі".
  
  “Вядома. Тады ты дапаможаш?"
  
  “Цалкам магчыма. Гэта цікавае выпрабаванне, і ўзнагарода дастатковая для выканання задання. Мне трэба больш інфармацыі. Я складу вам спіс таго, што мне трэба ведаць. Вы падтрымліваеце сувязь з кім-небудзь у Калькуце?"
  
  "У мяне там ёсць агент", - сказаў Моран. “Наогул-то, стары таварыш па кают-кампаніі. Звольнены з-за якіх-небудзь непрыемнасцяў, звязаных з калодай карт. Падобна на тое, што на адваротным баку былі нанесеныя якія-то, э-э, меткі.
  
  "Я узрушаны", - сказаў Марыярці.
  
  "Так", - суха адказаў Моран. "Я так і думаў".
  
  Прафесар Марыярці падняўся на ногі. "Калі мы зробім гэта, нам прыйдзецца дзейнічаць неадкладна".
  
  "І што рабіць?"
  
  “ Адпраўляйся ў Індыю. Мы павінны дабрацца туды да таго, як лэдзі Лакхнау адправіцца дадому.
  
  "І што потым?"
  
  “Калі мы паедзем як мага хутчэй, нам спатрэбіцца тры тыдні, каб дабрацца да Калькуты. Гэта дае мне тры тыдні, каб што-небудзь прыдумаць ".
  
  Палкоўнік Моран ўстаў і аддаў гонар Марыярці. "Добра, прафесар", - сказаў ён, апранаючы паліто і нахлобучивая капялюш на галаву. “Я збяру рэчы. Добра, што ты ёсць на борце ".
  
  "Я ўжо даўно збіраўся з'ездзіць у Індыю", - заўважыў Марыярці, устаючы і праводзячы палкоўніка Марана да дзвярэй. “Я разумею, што запісы індыйскіх астролагаў налічваюць шмат стагоддзяў, і ёсць пісьмовыя назірання, якія каментуюць звышновую, раптам якая з'явілася ў сузор'і Цяля ў 1054 годзе. Я б хацеў атрымаць магчымасць азнаёміцца з некаторымі з іх картамі неба таго часу, якія маглі б паказаць дакладнае месцазнаходжанне зоркі.
  
  Моран секунду глядзеў на Марыярці, баючыся, што з яго зрабілі мішэнь для якой-небудзь незразумелай жарты. Але ён вырашыў, што прафесар кажа сур'ёзна. "Чаго б гэта ні каштавала, прафесар", - сказаў ён, прыпадымаючы капялюш. "Чаго б гэта ні каштавала!"
  
  OceanofPDF.com
  
  ПЯЦЬ
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ЗАГАДКАВЫ
  ДОКТАР ПІН ДОК ЛОЎ
  
  
  
  Лёс сядзіць на гэтых цёмных зубчастых сценах і хмурыцца,
  І калі адкрываецца партал, каб прыняць мяне,
  Голас глухім шэптам разносіцца па дварах,
  Апавядаючы пра безыменным дзеі.
  Эн Рэдкліф
  
  
  
  Ухлопчыка быў доўгі нос і выступоўцы зубы на белым, як сыроватка, твары, а вялікія вушы рэзка тырчалі па баках галавы. Усе, хто яго ведаў, называлі яго Грызуном, за выключэннем яго працадаўцы і настаўніка, доктара Пін Док Лоў. Доктар Пін называў яго "Чарльз". Гэта было імя, якое даў яму доктар Пін, не больш за яго сапраўднае імя, чым "Грызун", але тады ні ён, ні хто-небудзь іншы не ведалі, ці было ў яго на самай справе імя пры нараджэнні і якім яно магло б быць. Ён таксама не ўдакладняў свой ўзрост і дзень нараджэння. Ён думаў, што яму можа быць чатырнаццаць, але выглядаў маладзей. Большасць дзяцей з лонданскіх трушчоб з-за недаядання, недахопу фізічных практыкаванняў і недахопу сонечнага святла выглядалі маладзей свайго ўзросту, пакуль раптам не сталі выглядаць нашмат старэй.
  
  Колькі ён сябе памятаў, яго звалі Грызун. "Хіт - гэта не тое імя, якое мне падабаецца", - сказаў ён доктару Пін. "Я не ведаю— толькі не Уэлли". І сапраўды, сярод яго таварышаў, Джимпи, Спитса, Фингерса, Уорти і іншых, яго імя нічым не вылучалася.
  
  Неўзабаве пасля таго, як Грызун і яго сябры паступілі на працу да Пін Док Лоў, доктар Пін адвёў яго ў бок і задуменна агледзеў. "З гэтага моманту," вырашыў Пін, " ты будзеш лічыць 'Чарльз' сваім сапраўдным імем".
  
  “ Маё сапраўднае імя?
  
  "Так, таму што, бачыш, я падарыў яго табе".
  
  "А, зразумела", - сказаў Чарльз, хоць на самай справе нічога не разумеў.
  
  "Калі ты хочаш, каб іншыя паважалі цябе," цярпліва патлумачыў яму Пін, " ты павінен паважаць сябе. 'Грызунамі' - гэта не тое імя, якое выклікае павагу. І" — Доктар Пін Док Лоў ткнуў хлопчыка ў грудзі доўгім указальным пальцам— "Ты будзеш мне значна больш карысна, калі іншыя будуць давяраць табе і паважаць".
  
  "Так, сэр," з сумневам сказаў Чарльз.
  
  Пін цярпліва ўздыхнуў. “ Нам трэба будзе прайсці доўгі шлях, перш чым мы дасягнем таго самага сонечнага нагорнага плато.
  
  Чарльз сустракаўся з доктарам Штыром на маленькім складзе на Бэнк-Энд-Ўорфа, дзе Загваздка утрымліваў— што? Рэзідэнцыю? Не было ніякіх прыкмет таго, што Загваздка сапраўды жыў там. Прытулак? Але ўсе, хто меў значэнне, ведалі, што менавіта тут можна было знайсці Пін. Офіс? Калі Пін і вёў нейкія справы па-за склада, гэта было незаўважна. Чарльз выказаў здагадку, што гэта было ўстанова доктара Піна, яго месца. У кожнага павінна было быць сваё месца, і гэта было месца Піна Доклоу.
  
  Грызун па імя Чарльз быў лідэрам групы вулічных хлапчукоў пад назвай "Лаймхаусские трусы", якія зараблялі на жыццё крадзяжом удараў, разетак і скурак — насовак, кішэнных гадзін і папернікаў — у якія праходзілі па суседстве джэнтльменаў, якія былі дастаткова заможных, каб валодаць падобнымі ўборамі. Нядаўна ён і яго калегі атрымалі ад доктара Піна іншую працу. "Яны - мае вочы і вушы ва ўсім Лондане", - як патлумачыў Пін Хитроумному Чудаку.
  
  "Яны не больш чым купка брудных маладых хуліганаў", - адказаў Дзівак.
  
  "Вось менавіта!" доктар Пін усміхнуўся сваёй хітрай усмешкай. “І таму яны могуць пайсці куды заўгодна і ўбачыць што заўгодна. Іх можна сустрэць штурхялямі, іх можна гвалтоўна выкінуць адсюль ці адтуль, але яны не выклічуць ніякіх падазрэнняў у тым, што яны нешта большае, чым здаюцца. Подлыя злодзеі, нягоднікі і хуліганы - так. Шпіёны - няма. Дайце каму-небудзь падумаць пра вас што-небудзь дрэннае, і ён будзе задаволены і рэдка будзе спрабаваць ўявіць сабе што-тое горшае ".
  
  І Трусы добра выконвалі свае заданні. За шэсць шылінгаў у тыдзень у Пін Док Лоў былі вочы і вушы па ўсім Лондане. Такая была цана за душы тузіна хлапчукоў.
  
  "Ну, Чарльз?" Спытаў Пін Док Лоў, седзячы на сваім высокім чырвоным крэсле за высокім сталом з эбенового дрэва і не міргаючы, гледзячы на маладога вулічнага араба. "Што ў цябе ёсць для мяне сёння?"
  
  "У калысцы на Бэйкер-стрыт што-то варушыцца", - адказаў Чарльз, пачціва трымаючы капялюш у руках, ногі разам, вочы сканцэнтраваны на маленькім идоле з слановай косткі на стале. “Місіс Хадсон, бабуля, выходзіць і вяртаецца прыкладна два разы ў дзень. Гэты доктар Ватсан, ён заходзіў туды ўчора ненадоўга, накшталт як поглазел на фингса ў кабінеце — вы маглі бачыць яго за акном з дома насупраць — і зноў пайшоў. Але ніякіх слядоў містэра Шэрлака Холмса.
  
  "Прыемная навіна," сказаў Пін.
  
  “ І? “ І гэты прафесар Коув з Расэл—сквер... ён з'язджае.
  
  Пін Док Лоў ўстаў і ляпнуў далонямі па стале з такім шумам, што Грызун падскочыў. “ Сыходзіш? Што значыць "сыходзіш"?
  
  "Я маю на ўвазе тое, што сказаў", - сказаў Грызун, імкнучыся не здрыгануцца, калі Пін Док Лоў навіс над ім. - Сёння раніцай ты першым справай пагрузіў гэты велізарны чамадан ў “гроулер" і адправіў яго на вакзал Вікторыя, ці не так? А потым 'ён рушыў услед" за мной з адным хобатам ў другім гроулере, ці не так?"
  
  "Чорт вазьмі!" усклікнуў доктар Пін Док Лоў. “ Куды, чорт вазьмі, мог накіравацца гэты чалавек?
  
  "Індыя", - сказаў яму Чарльз. “Ён едзе ў Індыю. Калле-катта, як ён і сказаў:".
  
  "У самай справе?" Пін павольна апусціўся назад на крэсла. “Калькута, ці не так? І адкуль ты гэта ведаеш?"
  
  “Хіба я не пайшоў за ім на вакзал Вікторыя? Хіба я не выратаваў сваё жыццё, "прыбудаваўшыся ззаду' Гроулера? Бачыш, я сустрэў на станцыі яшчэ аднаго хлопца, і я падслухаў іх балбатню.
  
  Пін нахіліўся наперад і пільна паглядзеў на Чарльза. “ А хто быў іншы джэнтльмен?
  
  "Я не 'прыклаў руку" да гэтага слыху, ці не так? Яны не 'прыклалі руку да згадвання' майго імя. Вялікі, 'подслушивающий", ходзіць з важным выглядам, як салдат.
  
  "І што ж яны зрабілі?"
  
  “ Яны забранявалі вагон першага класа Кантынентальнага экспрэса. Заўтра раніцай яны збіраюцца перасекчы Ла-Манш і сесці на цягнік да Парыжа. Затым яны накіроўваюцца ў Калле-катту.
  
  “ А як яны паедуць з Парыжа? - спытаў я.
  
  “Яны ж не сказалі, ці не так? Я маю на ўвазе, яны ж не збіраюцца абмяркоўваць ўвесь свой айтинни-арари, стоячы там перад станцыяй, толькі для таго, каб я мог гэта падслухаць, ці не так?"
  
  “ І больш вы нічога не чулі?
  
  "Не, сэр", - адказаў Чарльз. “Ну, не вельмі. Прафесар сказаў, што, па яго разліках, падарожжа на цягніку як мага далей скароціць час на пару тыдняў, таму што 'цягнік хутчэй, чым лодка ".
  
  "Карабель," аўтаматычна паправіў Пін.
  
  “ Так, сэр, карабель. Яны хочуць дабрацца туды да адплыцця палка.
  
  “ У полк. Ах, вядома, у полк. Толькі ў якой гэта полк?
  
  "Яны не сказалі".
  
  Пін Док Лоў адкінуўся назад і зачыніў вочы. Некалькі хвілін ён нічога не казаў, а Грызун чакаў з капелюшом у руцэ, не ведаючы, што рабіць, і баючыся выдаць хоць гук. Нарэшце Пін зноў адкрыў вочы. "Цікава", - сказаў ён. "Але пакуль ..." Ён нахіліўся наперад і апусціў галаву, пакуль яго вочы не апынуліся на адным узроўні з вачамі маладога вулічнага араба. “ Ты добра спраўляешся. Працягвай у тым жа духу і не падвядзі мяне, і ты і твае таварышы будзеце годна ўзнагароджаныя. Не давай спачыну вачэй з Расэл-сквер, шэсцьдзесят чатыры, на выпадак, калі прафесар Марыярці раптам вернецца. Прыглядаць за домам містэра Шэрлак Холмс, і рэгулярна дакладвай, хто ўваходзіць і выходзіць ".
  
  "Так, сэр," сказаў Чарльз Грызун.
  
  "На дадзены момант" - Пін надрапаў запіску на лісце паперы, склаў яго і перадаў Чарльзу — "ты ведаеш, дзе знайсці Двухпенсовика?"
  
  "'Гэта раскопкі недалёка ад Бенсби-стрыт".
  
  “Ах, так, гэта Барнсбери-стрыт. Ідзі, знайдзі яго і перадай яму гэтую запіску".
  
  "Так, сэр", - сказаў Чарльз, засоўваючы запіску ў кішэню свайго изодранного пінжака.
  
  “ Вельмі добра. Лоу палез у кішэню, выцягнуў маленькі крамнінны кашалёк і дастаў некалькі манет. “ Вось табе і тваім дзецям тыднёвае жалаванне. А цяпер ідзі!
  
  
  
  Двухпенсовик з'явіўся на складзе прыкладна праз дзве гадзіны. "Я б хацеў, каб вы дасылалі свае нататкі з кім-небудзь, хто выглядае крыху больш рэспектабельна", - сказаў ён. “Ніколі не ведаеш, каго менавіта я магу забаўляць. Спадзяюся, гэта важна, таму што ты адарваў мяне ад таго, што магло б стаць шматабяцальным ўвечары з кардоннымі скрынкамі. Я знайшоў сабе марка з Ньюкасла, які лічыць сябе стромкім хлопцам, і я меў намер астудзіць яго на пяць-дзесяць фунтаў ".
  
  "Вы калі-небудзь былі ў Індыі?" - спытаў Пін Док Лоў.
  
  "Неау", - адказаў Юнак, расцягваючы галосную, пакуль гэта не прагучала як жаласнае карканне ката. “З якой нагоды мне наогул хацець ехаць у Індыю? Аднойчы я быў у Парыжы; ішоў дождж. Магчыма, я калі-небудзь вярнуся, калі пачую, што дождж спыніўся. Аднойчы я быў у Нью-Ёрку. Я працаваў на акіянскіх лайнерах. Нічога не рабіць, акрамя як гуляць у карты больш трох тыдняў. Брыдж, покер і юкер — амерыканцам падабаецца юкер. Чалавек можа сумленна зарабляць на жыццё на акіянскіх лайнерах, калі ён ведае, як раскласці калоду і можа правесці пераканаўчую другую здзелку. На гэтым пераходзе на Тэўтонскі казначэй пачаў паглядаць на мяне, таму я сышоў у Нью-Ёрку, каб дачакацца наступнага карабля, якім бы ён ні быў. Удзельнічаў у сяброўскай гульні ў покер на Бауэр і цудам пазбег кулі. Верагодна, не вярнуся ў Нью-Ёрк. Але Індыя? Я ніколі не разглядаў Індыю. Я ніколі не збіраюся разглядаць Індыю. Што ёсць у Індыі такога, чаго я мог бы пажадаць?"
  
  Пін цярпліва чакаў, пакуль Юнак замоўкне. “ Збірайся, - сказаў ён.
  
  "Прашу прабачэньня?"
  
  “Прафесар Марыярці і яго спадарожнік толькі што адбылі ў Калькутту. Золата неўзабаве будзе адпраўлена з Калькуты. Гэта магло быць супадзеннем. Я не веру ў супадзенні, а ты?
  
  “ Я згодны з табой, Пін, але што ты хочаш, каб я з гэтым зрабіў?
  
  “ Прафесар Марыярці ведае, як ты выглядаеш?
  
  "Ну, я ніколі не сустракаўся з ім афіцыйна, але з прафесарам ніколі не ведаеш, напэўна".
  
  "Мы рызыкнем", - сказаў Пін. “Я хачу, каб ты дагнаў яго і застаўся з ім. Перасьледуй яго, як небяспечнае жывёлу. Сачы за кожным яго рухам; чытай кожную яго думка. У той жа час я хачу, каб ты заставаўся нябачным для яго і хаваў ад яго наш інтарэс да яго месцазнаходжанню і яго дзеянням. Ён пастукаў пальцам па стале. “Вы нават блізка не падыдзеце да гэтага ідэалу, але наблізіць да яго настолькі, наколькі гэта магчыма. З упорам на тое, каб не даць яму ведаць аб нашым інтарэсе ".
  
  "Зразумела", - сказаў Двухпенсовик.
  
  “Трымайце мяне ў курсе вашых поспехаў па тэлеграфе. Як толькі вы высвятліце, дзе ён знаходзіцца, куды накіроўваецца і што робіць, дайце мне ведаць, і я прышлю каго-небудзь сустрэць вас ".
  
  “Аб? З якой мэтай?"
  
  “У цэлым, я думаю, было б разумна, каб змяніць наш план у адным дачыненні. Замест таго каб выкарыстоўваць прафесара ў якасці прыкрыцця, я думаю, мы павінны высветліць, якія ў яго планы, і, калі яны супярэчаць нашым, ліквідаваць яго. Магчыма, нават калі яны не канфліктуюць з нашымі, усё было б прасцей.
  
  "Хіба нам не трэба згоду іншых для такога кроку?" - выказаў здагадку Йоб.
  
  “Я созову сход. Але калі хто-то не згодны, мне будзе вельмі цікава даведацца, чаму. Я мяркую, у вас няма праблем з ліквідацыяй прафесара Марыярці?"
  
  Двухпенсовик спакойна кіўнуў, як быццам Пін толькі што прапанаваў наступіць на жука. "Я б не хацеў спрабаваць гэта сам", - сказаў ён. "Але паколькі я проста павінен дагнаць яго і ісці за ім, ты можаш рабіць тое, што лічыш лепшым".
  
  "Дзякую вас," сказаў Пін Док Лоў з лёгкім паклонам. “ А цяпер вам лепш ісці сваёй дарогай.
  
  "І як жа мне яго дагнаць?"
  
  “Ён і яго спадарожніца толькі што селі на Кантынентальны экспрэс да Дувра. Яны плануюць перасекчы Ла-Манш заўтра раніцай. Мы наймем спецыяльны аўтобус, які даставіць вас у Дувр позна ўвечары. Калі пашанцуе, вы апынецеся на тым жа пароме.
  
  "Я збяру рэчы", - сказаў Юнак. "Дай мне час".
  
  “ Я падумаю пра тое, каб наняць спецыяльны цягнік. Сустрэнемся на вакзале Вікторыя. Табе спатрэбіцца ўся твая кемлівасць, калі ты хочаш чаго-то дамагчыся.
  
  "Я абавязкова вазьму іх з сабой", - сказаў Двухпенсовик.
  
  OceanofPDF.com
  
  УРАДАВЫ ДОМ
  
  
  
  Калі "Omer smote" гучыць на ліры,
  Ён чуў, як спяваюць людзі на сушы і на моры;
  І тое, што, па яго думку, магло спатрэбіцца,
  Ён ішоў і браў — гэтак жа, як і я!
  Рэдзьярд Кіплінг
  
  
  
  Калічырвона-белая карэта з брыгадным генералам сэрам Эдвардам Бэзилбергом Сэнт-Івам, І. К., і яго дачкой раптам спынілася пасярод вуліцы Калутала, прама за Храмам Сямі Вятроў, Сэнт-Іў паправіў парадную шпагу ямчэй, акуратна паклаў трохвуголку побач з сабой на сядзенне карэты, апусціў акно і высунуў галаву, наколькі дазваляла годнасць. “ Чорт пабяры, - сказаў ён праз некалькі імгненняў, хаваючы галаву назад у вагон.
  
  Маргарэт Сэнт-Іў паспрабавала адлюстраваць шок. "Бацька!" строга сказала яна, душачы жаданне захихикать.
  
  "Гэта каровы, Пег", - сказаў ён. "Гэта заўсёды б-б-каровы".
  
  "Каровы?"
  
  "На дарозе," патлумачыў ён, пастукваючы косткамі пальцаў па шыбе. "Проста стаяць там пасярод б-праклятай дарогі, не маючы ні найменшага цікавасці рухацца ў якім-небудзь кірунку, робячы усё магчымае, каб мы спазніліся на вячэру віцэ-караля".
  
  "Няўжо?" Маргарэт задумалася. "Як ты думаеш, яны баяцца, што мы збіраемся з'есці каго-небудзь з іх сваякоў?"
  
  "Ні ў адным з гэтых худых стварэнняў недастаткова ялавічыны, каб яе было ёсць", - сказаў Сэнт-Іў. "Хоць, я мяркую, калі б ты п - варыў яго досыць доўга, у цябе атрымалася б што-то накшталт рагу".
  
  "Што ж, тады," выказала здагадку Маргарэт, " магчыма, яны спрабуюць пазбавіць нас ад неабходнасці слухаць гаворка віцэ-караля. Калі мы прыбудзем досыць позна, магчыма, яго гаворка ўжо скончыцца".
  
  "Баюся, на гэта няма ніякіх шанцаў", - сказаў Сэнт-Іў, паляпваючы дачка па плячы. Гэта было самае блізкае да праявы прыхільнасці праява, якое генерал дазволіў сабе.
  
  "Аб божа," сказала Пег, округлив вочы. Гэта надавала ёй абаяльны і нявінны выгляд, і калі ёй было шаснаццаць, яна практыкавалася ў гэтым перад люстэркам. “ Сэр Джордж збіраецца адрасаваць сваю прамову нам?
  
  "Верагодна, па меншай меры, невялікая яго частка", - сказаў ёй Сэнт-Іў. “ Гэтая бура-хана ўтрымліваецца, па меншай меры часткова, афіцэрамі Асабістай аховы герцага Монкрейта, так што малаверагодна, што ён пачне без нас.
  
  "Бура хана?" Спытала Маргарэт.
  
  “ Бяседа, або б-вялікі баль, або што-то ў гэтым родзе.
  
  “Так, я ведаю, што гэта значыць. Ведаеш, я крыху вывучыў хиндустани".
  
  "Так", - сказаў Сэнт-Іў, паляпваючы дачка па калене. “Па-відаць, даволі шмат. І я захапляюся вамі за гэта. За апошнія два гады вы даведаліся пра індыйскіх звычаях і да таго падобным больш, чым я даведаўся за тыя пяць гадоў, што прабыў тут. Але я скажу, што знаходжанне са мной за мяжой з тых часоў, як вы прыбылі ў Індыю, выратавала вас ад знаёмства з некаторымі найбольш непрыемнымі бакамі англа-індыйскай жыцця ".
  
  "Напрыклад, банкеты, балі, святы і да таго падобнае?" - Спытала Маргарэт, усміхаючыся.
  
  "Цалкам дакладна", - пагадзіўся бацька. “Па-чартоўску непрыемна. Залішне апранутыя людзі набіваюць сябе цяжкатраўная ежай і вядуць размову пра рэчы, якія іх не цікавяць або аб якіх яны наогул нічога не ведаюць".
  
  "Так, бацька", - пагадзілася Маргарэт. "Дзякуй, што выратаваў мяне ад гэтага".
  
  Ён падазрона паглядзеў на яе, але яна міла ўсміхнулася яму і адвярнулася, каб вызірнуць у акно.
  
  Тры каровы, якія стаялі на дарозе, ссунуўшы галовы разам, нібы замышляя звяржэнне якой-то бычынай аўтакратыі, рушылі гужам у пошуках больш зялёных дарог. Экіпаж тузануўся, потым яшчэ адзін. Сэнт-Іў прыціснуўся носам да аконнага шкла. “ А! Здаецца, мы трогаемся, - сказаў ён.
  
  “ Ну, - сказала Пег, моцна трымаючыся за скураны папружка для рук, - я мяркую, што рух уверх-уніз - гэта форма руху.
  
  Брыгадны генерал сэр Эдвард Бэзилберг Сэнт-Іў, І. К., камандуючы ўласнымі горнымі уланами герцага Монкрейта, нядаўна які вярнуўся з падаўлення дробных паўстаньняў у Ассаме і Бутане, апусціўся, ці, хутчэй, падскочыў, назад на жорсткую скуру свайго сядзення. "Чаму, — здзіўляўся ён, - было так па-чартоўску цяжка пагаварыць - па-сапраўднаму, як мужчына з жанчынай, — са сваёй уласнай дачкой?" Былі рэчы, якія бацька павінен быў сказаць свайму дзіцяці — якія бацька павінен быў сказаць сваёй дачкі, — і Сэнт-Вярбу ўдалося пазбегнуць вымаўлення большасці з іх. Але за апошнія два гады, з таго часу, як Маргарэт прыехала з Англіі, каб далучыцца да яго ў Індыі, у яго расло пачуццё, што трэба што-тое сказаць. Ён мог бы, напрыклад, сказаць: “Пег, дарагая, мы хутка вяртаемся ў Англію. Я думаю, што адкрыю дом у Лондане. Падаю ў адстаўку. Што б вы пра гэта падумалі? Што б вы хацелі зрабіць, я маю на ўвазе, з самім сабой?"
  
  Ці, зноў жа, без хаджэння вакол ды каля. Магчыма, больш прамы падыход: “Пег, дарагая, цябе цяпер васемнаццаць гадоў. Табе не здаецца, што табе пара падумаць аб замужжы?"
  
  Ён мог бы сказаць гэта, але ён нават уявіць сабе не мог, што гэтыя словы зляціць з яго вуснаў. З іншага боку, ён мог бы сказаць сваёй прыгожай, светлавалосай, сероглазой дачкі: “Пег, кожны малады нежанаты афіцэр у маім падначаленні зачараваны табой. Я сапраўды хачу, каб ты што-небудзь з гэтым зрабіла".
  
  Але тады, калі б ён змог прымусіць сябе сказаць гэта, яна цалкам магла б адказаць: "Але, тата, што б ты хацеў, каб я зрабіла?" І ў яго не было адказу, бо, наколькі ён мог бачыць, яна не накладвала ніякіх чар, акрамя ветлівага абыякавасці да ўсіх ім.
  
  "Дарагая", - сказаў ён.
  
  Яна павярнулася на сваім сядзенні, тварам да яго. “ Так, бацька?
  
  "Як ты думаеш ... ты ведаеш ... Я маю на ўвазе, як бацька ..." Ён адчуў, што чырванее. Чаму сур'ёзны размова з каханай дачкой павінен быць горш, чым сустрэча з камісіяй па расследаванні з Ваеннага міністэрства? Ён не ведаў, але так яно і было. “Гэта значыць, чорт вазьмі, як, па-твойму, я, як бацька, спраўляюся? То ёсць з табой, як з... э-э... дачкой?"
  
  Бачачы па выразе яго твару, што ён кажа сур'ёзна і жартаўлівага адказу будзе недастаткова, Маргарэт надоўга задумалася. Гэта было ў яе духу: гумар непрошеною злятаў з яе вуснаў, але калі патрабаваўся сур'ёзны адказ, сур'ёзны адказ не прымушаў сябе чакаць. Часам усё было занадта сур'ёзна.
  
  "Ты ж ведаеш, у мяне не так ужо шмат вопыту зносін з іншымі бацькамі", - сказала яна яму, асцярожна паляпваючы яго па калене. "Але з таго, што я магу сказаць, ты на вышыні, зануда, першакласны татка".
  
  "Гэта добра?" спытаў ён.
  
  "Самы лепшы", - запэўніла яна яго, нахілілася і пацалавала ў шчаку.
  
  "Што ж," сказаў ён з пачуццём, што чагосьці дамогся, хоць і не змог бы сказаць, чаго менавіта. “ Рады гэта чуць. Я раблю ўсё, што ў маіх сілах, ты ж ведаеш.
  
  “ Я ведаю. Маргарэт паправіла станік зялёнага атласнай сукенкі, якое было на ёй, і ружовыя шаўковыя кветкі, якія ўпрыгожвалі яе плячо. Затым яна дастала з сумачкі маленькае ручное люстэрка і ўважліва агледзела свой твар. “Я проста шкадую, што мы не прыехалі ў Калькутту тыднем раней, тады ў мяне было б час схадзіць да краўчысе да сённяшняга вечара. Я, верагодна, буду там адзінай жанчынай у леташнім сукенка".
  
  "Дарагая," сказаў Сэнт-Іў, - у гэтым пакоі не знойдзецца мужчыны, які не падумаў бы, што ты самая б-прыгожая жанчына на дзесяць ліг у любым кірунку. І яны будуць мець рацыю".
  
  Маргарэт засмяялася. "Дзякуй табе, дарагі бацька", - сказала яна. "Але ты, напэўна, павінен ведаць, што жанчыны апранаюцца не для таго, каб спадабацца мужчынам; яны апранаюцца, каб вырабіць ўражанне або раззлаваць іншых жанчын".
  
  Экіпаж спыніўся перад Домам урада, масіўным стогадовым будынкам у класічным англа-рымскім стылі, некалькі больш велічным, чым звычайны палац; такога роду збудаванні брытанская ведаць ўзводзіла ў якасці загарадных дамоў на працягу семнаццатага і васемнаццатага стагоддзяў.
  
  Лёкай-тубылец, які стаяў каля вялізнага параднага ўваходу, падскочыў да экіпажу, расчыніў дзверцы і паставіў на месца прыступкі. Сэнт-Іў паправіў парадную шпагу і куртку, акуратна сунуў капялюш пад паху і выйшаў з экіпажа, перш чым дапамагчы дачцэ спусціцца на шырокі зялёны дыван, які быў разаслаў ад бардзюра да вялікіх падвойных дзвярэй.
  
  Мажордом, які чакаў іх ля ўваходу, быў выдатнай асобай - ад багата упрыгожанага залаціста-карычневага цюрбан і кароткай густой чорнай барады да доўгіх, тонкіх бліскучых чорных чаравік з завостранымі шкарпэткамі. Па-над пышных карычневых панталон на ім быў бел-зялёны парадны пінжак з велізарнымі залатымі гузікамі і парай фалды, спускавшихся амаль да лодыжак. "Я рады вітаць вас, генерал-сахиб", - сказаў ён, разглядаючы форму Сэнт-Вярба. “Сардэчна запрашаем у Дом урада. Віцэ-кароль хацеў бы коратка пагаварыць з вамі, перш чым ударыць абедзенны гонг.
  
  “ Віцэ-кароль хоча нас бачыць?
  
  “ Гэта так. "Мажордом махнуў рукой, і невысокі смуглы лёкай аддзяліўся ад шарэнгі якія чакаюць лёкаяў і падбег да іх. Мажордом што-то прашаптаў на вуха лакею.
  
  “ Прашу ісці за мной, - сказаў лёкай, робячы невялікі, але выразны жэст правай рукой, запрашаючы ісці за мной.
  
  Лёкай ўпэўнена затрусил наперад, і яны рушылі ўслед за ім. “ Ну што ж! - Сказала Маргарэт. - Чаму сэр Джордж хоча вас бачыць? - спытала яна.
  
  "Не маю ні найменшага падання", - сказаў ёй Сэнт-Іў. "Мы даведаемся дастаткова хутка".
  
  Маргарэт злёгку прыпадняла спадніцу свайго сукенкі, каб падняцца па прыступках шырокай мармуровай лесвіцы. "Гэта стане сапраўднай перашкодай для размоваў, калі мы вернемся ў Англію", - сказала яна. "Я магу сказаць: "Незадоўга да таго, як я пакінуў Індыю, я быў у Доме ўрада, і віцэ—кароль сказаў мне па сакрэце, вядома' - упс!"
  
  "Упс?"
  
  “ Я ледзь не спатыкнуўся. Як ты думаеш, бацька, ці зможаш ты прымусіць сэра Джорджа расказаць мне што-небудзь па сакрэце? Якую-небудзь нязначную дробязь, якая не мае вялікага значэння?
  
  "Вы павінны спытаць у яго", - сказаў Сэнт-Іў. "Я ўпэўнены, што ён пагодзіцца".
  
  “ Калі ласка, прайдзіце сюды, - сказаў лёкай наверсе лесвіцы, паказваючы на доўгі калідор налева з дзвярыма з цёмнага дрэва, раўнамерна размешчанымі ўздоўж зялёных сцен. Ён хутка пабег у напрамку, куды паказваў яго ўказу палец.
  
  “ Вы былі з ім у Боксли? - Спытала Маргарэт.
  
  Сэнт-Іў паглядзеў на сваю дачку. “Б-Броксли. Так, накшталт таго. Ён быў на тры гады старэйшы за мяне".
  
  “ Значыць, вы не былі блізкія?
  
  "Не, гэта так".
  
  "Але ты называеш яго 'Неряхой".
  
  “Гэта так. І ён называе мяне 'Табс'. Але мы не былі блізкія".
  
  "Ванны?"
  
  "Так", - сказаў Сэнт-Іў, выглядаючы злёгку збянтэжаным. "Я не заўсёды быў такім, э-э, стройным, як цяпер".
  
  "Я разумею", - сказала яго дачка, у якой хапіла мудрасці не смяяцца і нават не ўсміхацца.
  
  На дзвярах ўздоўж калідора былі маленькія медныя таблічкі з імёнамі: "Містэр Ффолкс", - казала адна з іх; "Містэр Абернатти", наступная; "Сэр Тобі Бэнтам", пасля гэтага, а насупраць іх адна з надпісам "Мытня", іншая з надпісам "Пісьменнікі", а затым яшчэ адна без апазнавальных знакаў, перад якой спыніўся лёкай.
  
  Ён пастукаў у дзверы, тры дакладных ўдару, а затым штурхнуў яе. "Пліз," сказаў ён, адыходзячы ў бок, прапускаючы іх унутр.
  
  Пакой ўяўляла сабой прыстойных памераў бібліятэку, са сценамі, заставленными кнігамі, доўгім сталом у цэнтры, маленькім пісьмовым сталом у далёкім канцы, парай мяккіх крэслаў, аббітых чырвоным дамастом, і некалькімі драўлянымі крэсламі з скуранымі сядзеннямі і спінкамі. Сэр Джордж Демассис Мантэгю, віцэ-кароль Яе Брытанскага Вялікасці ў яе Індыйскай імперыі, у пышнай кашулі, беласнежных штанах і высокіх чорных ботах, глыбока разваліўся ў мяккім крэсле, паклаўшы ногі на спецыяльна набліжана для гэтай мэты драўляны крэсла, і чытаў кнігу. Астатнія яго віцэ-каралеўскія рэгаліі - чырвоны мундзір з залатой тасьмой, шырокі пояс сливового колеру і грудзі, поўную медалёў, - былі акуратна павешаны на спінку іншага крэсла. Парадны меч з некалькімі буйнымі каштоўнымі камянямі у навершии быў пахаваны ў залатых ножнах на стале.
  
  Румяны мужчына сярэдняга росту, з рудавата-каштанавымі валасамі, выбітным носам і шырокімі бакенбардамі, якія амаль сыходзіліся ў падбародка, сэр Джордж ўмеў выклікаць лаяльнасць у сваіх падначаленых і павагу ў тых, з кім меў справу; факт, які ўвесь час здзіўляў яго. Калі Сэнт-Іў і яго дачка ўвайшлі, ён адклаў кнігу ў бок і падняўся на ногі. "Генерал Сэнт-Іў," сказаў ён. “ Табс. Рады вас бачыць.
  
  "Брудна", - сказаў Сэнт-Іў. "Даўно не бачыліся".
  
  Віцэ-кароль пацягнуўся за сваёй курткай. "Джуна!" паклікаў ён. “ Дзе гэты хлопчык? Ну што ж. З філасофскім выглядам ён сам нацягнуў куртку.
  
  "Няма неабходнасці апранацца з-за нас, ваша правасхадзіцельства," сказаў Сэнт-Іў.
  
  "Усяго толькі ветлівасць," сказаў сэр Джордж. “ Акрамя таго, ужо амаль пара ўваходзіць. "Ён прамяніста ўсміхнуўся Маргарэт. “ Ваша дачка, я мяркую.
  
  "Мая дачка Маргарэт," пацвердзіў Сэнт-Іў. “ Пег, гэта сэр Джордж Мантэгю, мой стары школьны таварыш, які чаго-то дамогся пасля ад'езду з Бі-Броксли.
  
  "Усё гэта залежыць ад правільных бацькоў, хіба ты не ведаеш", - сказаў сэр Джордж, спрабуючы зашпіліць пояс на куртцы. "Цяжкая праца і пэўнае дыпляматычнае нюх", — ён адпусціў стужку, і яна тут жа задралася яму да падбародка, — "у спалучэнні са схільнасцю паказваць іншым людзям, што рабіць, усё гэта вельмі добра, але дамагчыся таго, каб бацька быў графам, нават ірландскім графам, можа мець вырашальнае значэнне".
  
  "Вось, дазвольце мне", - сказала Маргарэт, робячы крок наперад і усталёўваючы ніжні канец стужкі на месца.
  
  "Дзякуй, юная лэдзі", - сказаў віцэ-кароль. “Не хачу ствараць ўражанне, што я не ўмею апранацца сам, але гэты маскарадны касцюм, які я закліканы насіць, патрабуе зборкі. Чалавек не можа проста ўвайсці ў гэта, ён павінен пабудаваць гэта вакол сябе. Да гэтага прыкладаецца меч, але я катэгарычна адмаўляюся апранаць яго гэтым вечарам. Ён будзе біцца і грымець у маіх ног, і не будзе ніякай карыснай мэты, і, верагодна, падставіць мне падножку ў якой-небудзь непадыходны момант. Калі трэба будзе бой на мячах, я дазволю твайму бацьку абараніць мяне. Ва ўсякім выпадку, у яго гэта атрымліваецца значна лепш, чым у мяне.
  
  Сэнт-Іў сціснуў рукаяць сваёй параднай шпагі. "Сумняваюся, што гэтая штука досыць вострая, каб прычыніць вялікую шкоду", - сказаў ён. “ Н - але вы пакажыце мне, каго з дзяржаўных служачых Яе Вялікасці вы хочаце праткнуць наскрозь, і я паспрабую.
  
  "У самай справе!" Маргарэт зрабіла крок назад, каб агледзець справу сваіх рук. "Вы пара крыважэрных джэнтльменаў".
  
  Віцэ-кароль дастаў з кішэні курткі пару белых баваўняных пальчатак і надзеў іх. "Але добра апрануты," сказаў ён, - і з выдатнымі манерамі". Ён агледзеў сябе ў вузкім люстэрку на сцяне за пісьмовым сталом. “ Дзякуй табе, мая дарагая, - сказаў ён.
  
  "Мы павінны прайсці ў хол першымі", - сказаў Сэнт-Іў.
  
  Віцэ-кароль апусціўся ў крэсла за сваім сталом і жэстам запрасіў іх сесці побач. "Я павінен пагаварыць з вамі, перш чым мы ўвойдзем", - сказаў ён. "Калі ласка, сядайце".
  
  "Зразумела, ваша правасхадзіцельства," адказаў Сэнт-Іў.
  
  Сэр Джордж кіўнуў. "Дзве рэчы", - сказаў ён. "Першая афіцыйная". Ён павярнуўся да Маргарэт. “Гэта таксама канфідэнцыйна. Я не буду прасіць вас пакінуць пакой, гэта было б няветліва, а мы, ангельскія джэнтльмены, можам быць крыважэрнымі, але мы ніколі не бываем грубымі. Таму я проста папрашу вас нікому не згадваць пра гэта да тых часоў, пакуль... э-э... пакуль вы не дабярэцеся да Англіі.
  
  "Просьба захоўваць сакрэт ніколі не бывае "просты', " сказала яна яму. "Але", — яна зрабіла знак у выглядзе вялікага Крыжа на сваёй грудзі паказальным пальцам" — "Я ўрачыста абяцаю, што якімі б сакрэтамі вы ні падзяліліся з намі, я ніколі не разглашу іх. Ніколі".
  
  "Цудоўна", - сказаў сэр Джордж, усміхаючыся. Ён зноў перавёў погляд на генерала Сэнт-Вярба. "Я мяркую, вы неадкладна вяртаецеся ў Англію".
  
  “ Так, ваша мосць. Уланы Хайленда былі вызваленыя, як вы ведаеце. Мужчыны пагрузяцца на дэсантны карабель "Егіпет", верагодна, у канцы наступнага тыдня. Большасць афіцэраў, асабліва тыя, у каго тут ёсць сем'і, адправяцца на любым пасажырскім судне, якое адправіцца як мага хутчэй пасля Егіпта. Сэнт-Іў крыва ўсміхнуўся. “Пасажырскі карабель будзе камфартабельней і хутчэй, але ўрад Яе Вялікасці не будзе плаціць за просты камфорт для радавых. Або для афіцэраў, калі ўжо на тое пайшло, але мы можам дазволіць сабе праезд. Так што мы, п-верагодна, будзем чакаць людзей на прычале, калі "Егіпет" прыбудзе.
  
  Сэр Джордж адкінуўся на спінку крэсла і пільна паглядзеў на Сэнт-Вярба. "У такім выпадку, - сказаў ён яму, - вы, вашы афіцэры і некаторыя з вашых людзей адправіцеся ў падарожжа на "Імператрыцы Індыі". Улічваючы ўсе абставіны, гэта цалкам дарэчы. Урад яе Вялікасці пакрые вам выдаткі, паколькі вы будзеце выконваць даручэнні каралевы.
  
  “ Зразумела. "Сэнт-Іў абдумаў гэта, але яму ў галаву не прыйшло ніякай магчымай прычыны такой нечаканай урадавай шчодрасці. "Я адчуваю, што вы збіраецеся сказаць мне што-тое, што мне не спадабаецца, - сказаў ён віцэ-каралю, - хоць тое, што гэта можа быць, выходзіць за рамкі майго разумення".
  
  Пачуўся стук у дзверы, і ў пакой увайшоў невысокі малады чалавек у занадта вялікім турбане, мехаватай кашулі і штанах.
  
  "А, Джуна," сказаў віцэ-кароль, " вось і ты. Дзе ты была, калі я спрабаваў паправіць гэты пояс? Не бяры ў галаву, цяпер справа зроблена; гэтая чароўная юная лэдзі зрабіла гэта для мяне.
  
  "Мне вельмі шкада, што гэтага бабу адклікалі, сахиб", - сказаў Джуна, некалькі разоў коратка пакланіўшыся, ствараючы агульны выгляд чалавека, які цягнецца за нябачнымі яблыкамі. “Я так шчаслівая, што мемсахиб змагла дапамагчы. Праца асабістага сакратара сахиба віцэ-караля ўключае ў сябе повязывание гальштука і кушака, падрыхтоўка гарбаты, сыход за наведвальнікамі, збіццё шуваллаха за тое, што ён не начышчае абутак належным чынам, прагон шукальнікаў працы з ліку мясцовых жыхароў і жабрачых, якія ўрываюцца ў офіс віцэ-караля, молячы аб бакшише. Усё гэта адымае шмат часу, і часам функцыі накладваюцца адзін на аднаго. Я шчыра унижаю сябе ".
  
  "Па-першае, ты мой камердынер, а не асабісты сакратар", - злосна сказаў сэр Джордж. “Ты не можаш выдумляць любы тытул, які табе падабаецца. На мінулым тыдні гэта быў — як гэта было? — сацыяльны асістэнт. Што, чорт вазьмі, такое сацыяльны асістэнт? Па-другое, калі я калі—небудзь убачу, што ты б'еш туфлік-уол - у мяне ёсць туфлік-уол?—Я асабіста жорстка паб'ю цябе".
  
  "Так, сахиб, вы ўбачыце", - пагадзілася Джуна. “Вас хоча бачыць мясцовы жыхар. Магчыма, які-небудзь гандляр; хоць у ім ёсць што-то ад горца. Ён кажа, што ў яго ёсць навіны. Я праводзіў яго ў прыёмную вашага офіса."
  
  "У такі час?" - прабурчаў віцэ-кароль. "Скажы яму, каб вярнуўся днём".
  
  “Ён кажа, што гэта важна нават цяпер. Ён кажа: 'Быць ці не быць'. Гэта цытата вядомага ангельскага драматурга Уол Шэкспіра".
  
  "А!" - сказаў віцэ-кароль. “Прынясі яму гарбаты і загадай даслаць яму што-небудзь паесці. Скажы яму, што я хутка буду".
  
  "Быць ці не быць?" Спытала Маргарэт.
  
  "Гэта, э-э, што-то накшталт пароля", - патлумачыў сэр Джордж. "Тубылец, павінна быць, член таго, што мы называем 'скаўтамі'. Яны падарожнічаюць па ўсёй Індыі і збіраюць інфармацыю, якая можа зацікавіць ўрад. Я пабачуся з ім пасля бура хана ".
  
  Джуна пакланіўся. “ Ты хочаш, каб я дапамог табе з мячом, перш чым пайду? - спытаў ён.
  
  "Я не нашу свой меч".
  
  “Гэта відавочна. Вам патрэбна дапамога ў яго надзяванні?"
  
  “Я не нашу свайго мяча і не збіраюся насіць свой меч. Вы можаце прыбраць мой меч у шафу".
  
  "Вялікая карціна на сцяне сталовай адлюстроўвае віцэ-караля ў маскарадным касцюме з залатымі палоскамі, кушаком з медалямі розных формаў і кветак і вялікім залатым мячом".
  
  “ Гэта было намалявана сто гадоў таму. Лорд Ўэлслі насіў меч. Я аддаю перавагу гэтага не рабіць.
  
  "Хой і поллои ў бура-хане будуць чакаць убачыць віцэ-караля валлаха ў поўным пышным уборы", - настойвала Джуна.
  
  “ Але без мяча, мой юны сябар. А цяпер прэч адсюль, пакуль я цябе не збіў ці не зрэзаў тваё жалаванне.
  
  Джуна паціснула плячыма. “Аб ' кей-докі. Але, калі ласка, за чосу. Мая зарплата і так дастаткова нязначная". Ён абышоў стол, узяў меч і выбег з пакоя.
  
  "Такім чынам," сказаў Сэнт-Іў, " хой і поллой будуць сярод нас на вячэры. Наколькі добра і ў якой колькасці, калі вы не пярэчыце, калі я спытаю?
  
  Сэр Джордж цяжка апусціўся на крэсла. "Гэта ідэя маёй жонкі", - сказаў ён. “Простыя людзі павінны мець магчымасць мець зносіны са сваім губернатарам па меншай меры двойчы ў год. Проста не занадта распаўсюджаны, і ў асноўным еўрапейскі. Мясцовыя жыхары, якіх мы запрашаем, у асноўным маюць больш высокі статус, чым многія ангельцы."
  
  "Вельмі дэмакратычна," заўважыла Маргарэт.
  
  Віцэ-кароль задуменна паглядзеў на яе, а затым зноў павярнуўся да Сэнт-Вярбу. "Вось сітуацыя, якая тычыцца імператрыцы Індыі," - сказаў ён. “ Я хачу, каб вы абралі, скажам, пецярых вашых афіцэраў і трыццаць самых надзейных людзей, якія паплывуць з вамі на ім назад.
  
  "Каб зрабіць што?" - спытаў Сэнт-Іў.
  
  “ Так атрымалася, што ты будзеш ахоўваць скарб. Неафіцыйна, або, дазволь мне сказаць, напаўафіцыйна, але менавіта для гэтага я і хачу, каб ты быў там.
  
  "Скарб?" спытаў Сэнт-Іў. “ Якога роду скарб?
  
  "На "Імператрыцы" пераабсталявалі вялікую кладоўку", - паведаміў яму віцэ-кароль. “Калі яна прыбудзе сюды ў сярэдзіне наступнага тыдня, у ім не будзе першай партыі новай папяровай валюты, якую мы збіраемся ўвесці. Затым ён будзе напоўнены вялікай колькасцю залатых зліткаў коштам каля чатырох мільёнаў фунтаў стэрлінгаў, якія нават цяпер збіраюцца пад узмоцненай аховай у Форт-Уильяме. Золата павінна быць вернута ў Банк Англіі, дзе яно будзе выкарыстана, сярод іншага, для забеспячэння валюты ".
  
  Маргарэт падняла руку, перарываючы паток размоў. "Калі вы не пярэчыце, я задам, я ўпэўненая, дурны пытанне, - сказала яна," у чым перавага канфіскацыі золата і выпуску папяровых грошай, калі золата будзе выкарыстана для забеспячэння папяровых грошай? Чаму б проста не ператварыць золата на манеты?"
  
  Віцэ-кароль паціснуў плячыма. "Гэта не дурны пытанне", - сказаў ён. “Гэта той, які я задаваў сабе. І адзіны адказ, які я магу вам даць, гэта тое, што банкіры кажуць, што гэта добрая ідэя. Што-то наконт канвертавальнасці. На кожную залатую рупію, якую мы захоўваем у сховішчах, мы можам выпусціць дзесяць ці дванаццаць рупій папяровымі. Не пытайцеся мяне, чаму, але мне сказалі, што мы можам гэта зрабіць. Больш таго, золата можна даваць у пазыку і атрымліваць працэнты адначасова з забеспячэннем валюты; і нават калі яно прадастаўлена пазыку, яно ніколі фізічна не пакідае банк ".
  
  "Пра", - сказала Маргарэт.
  
  Сэнт-Іў адкінуўся на спінку крэсла і пільна паглядзеў на віцэ-караля. "Мой пытанне такі: чаму мы павінны ахоўваць золата і ад чаго менавіта мы яго ахоўваем?"
  
  “Яшчэ адзін добры пытанне, і адказ на яго такі: я дакладна не ведаю. Але давай цяпер, мы павінны далучыцца да, э-э, натоўпе. Віцэ-каралю не прыстала спазняцца ў сваю ўласную бура-хану. Сэр Джордж паляпаў свайго старога школьнага сябра па плячы. “Вяртайся сюды пасля абеду, і мы абмяркуем дэталі. Вам усё стане ясна. І, магчыма, нават мне."
  
  OceanofPDF.com
  
  СЕМ
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  НА ЗАХАД АД СУЭЦА
  
  
  
  Працягвай, мой сябар, і нічога не бойся;
  ты вязеш Цэзара і яго багацце ў сваёй лодцы.
  Юлій Цэзар (цытуецца Плутархом)
  
  
  
  Цягнік-катэр з Кале прыбыў на Паўночны вакзал у тры пятнаццаць папаўдні, і воблака прыезджых ангельцаў і вяртаюцца французаў вылілася на платформу і хутка рассеялася па вуліцах Парыжа. Прафесар Марыярці і палкоўнік Себасцьян Моран аднымі з апошніх пакінулі вагон першага класа, кіруючыся шматгадовым вопытам, які навучыў іх, што асцярожнасць найбольш каштоўная, калі ў гэтым няма відавочнай неабходнасці.
  
  Праз некалькі імгненняў да іх далучыўся Маммер Толливер, слуга Марыярці і "майстар на ўсе рукі", у суправаджэнні ношчыка ў сіняй куртцы, таўкацельнае ручную каляску. "Гэты джэнтльмен запэўнівае мяне, што, калі я аддам яму багажны талон, ён прывязе нам наш багаж", - сказаў Маммер. “Альбо гэта, альбо ў маёй цёткі ў сумцы дзве хворыя сабакі. Здаецца, ён гаворыць на нейкім замежнай мове, якога я стараюся прытрымлівацца як мага лепш з гэтай кнігі ".
  
  “ Можа быць, французскі? Выказаў Здагадку Марыярці.
  
  "Гэта тое, што ён хацеў бы, каб мы думалі", - змрочна сказаў бормотун, "але ці можам мы быць упэўненыя?"
  
  Марыярці уздыхнуў і паківаў галавой. "Аддайце ношчыка багажныя квітанцыі", - сказаў ён Маммеру. "Мы рызыкнем".
  
  "Як скажаце", - пагадзіўся ражаны і перадаў тоненькія дакументы ношчыка, які з гальскім фаталізмам паціснуў плячыма і накіраваўся ў бок багажнага вагона.
  
  "Цяпер, сябры мае, надыходзіць момант прыняцця рашэння", - сказаў Марыярці. - Мама, калі насільшчык вернецца з багажом, папрасі яго аднесці іх у багажны зала, каб французскія ўлады маглі выказаць сваё адабрэнне нашым рэчаў. Тады здайце ў гардэроб — на шыльдзе напісана "Груз" — і далучайцеся да нас.
  
  "Вядома, прыйду", - сказаў балака, прыпадняў капялюш. “Хто сказаў, што я не прыйду? Дзе далучуся да вас?"
  
  Марыярці на секунду задумаўся. - “Кафэ дзю Шьен" сапсавалася, я мяркую, на вуліцы Мобёж, прыкладна ў квартале адсюль направа.
  
  Лёгкі снегапад вітаў іх на вуліцы, і ў паветры пахла вуглём, драўнінай і гарам; і мокрыя коні з шэрагу экіпажаў спыніліся ля вакзала. Марыярці і палкоўнік Моран подпоясали свае шынялі, паднялі каўняры, шчыльна капялюшы насунулі на галовы і пераадолелі паўтара квартала да кафэ. Яны ўладкаваліся за столікам ля акна, адкуль маглі назіраць за падальным снегам на фоне бруднай чыгуначнага вакзала. Марыярці замовіў капучына і талерку з хлебам і сырам. Моран, віскі з содавай: "і гэта мяне цалкам задаволіць, дзякуй".
  
  Марыярці раскрыў Indicateur Chaix, французскую версію чыгуначнага раскладу, і ўтаропіўся на яе з здзіўленым напругай. “Чалавек можа прысвяціць сваё жыццё вывучэнню запаветных таямніц Сусвету, - сказаў ён, - ці тонкасцям раскладу французскай чыгункі, але не таго і іншага адначасова. Не ў адной жыцця".
  
  "Брытанцы ненашмат лепш", - заўважыў Моран. “А англа-індыйцам ўласціва пэўны якасць опернай напружанасці і марнасці. Яны даюць драматычныя абяцанні, якія, як вядома, яны не збіраюцца выконваць ".
  
  "Ну," сказаў Марыярці, - тут, здаецца, сцвярджаецца, што калі мы будзем на Ўсходнім вакзале заўтра ў восем семнаццаць раніцы, то зможам сесці на Усходні экспрэс. Хоць, як запэўнівае нас, для жалезнай дарогі і прастаты вандроўцы было б пераважней, калі б мы куплялі нашы нарыхтоўкі проста ў Міжнароднай кампаніі грузавых вагонаў у іх офісах на вуліцы Саваяр, ці на вакзале, ці праз консьерж любога буйнога гатэля перад нашай спробай адправіцца ў падарожжа ".
  
  "Там так і напісана, ці не так?"
  
  “ Нават калі так. Гэта прывядзе нас у Мюнхен раніцай другога дня і ў Вену рана раніцай наступнага. А затым у Будапешт, Бухарэст і Джурджу.
  
  "Джурджу?"
  
  “Гэта на Дунаі. Мы спыняемся ў Джурджу".
  
  "Чаму?"
  
  “Відавочна, таму што там няма моста. Мы переправляемся на пароме праз Дунай у горад-паселішча-вёску ці як там гэта называецца Русе, які знаходзіцца ў Балгарыі ".
  
  "Serveuse!" - Крыкнуў Моран, размахваючы ў паветры пустым шклянкай з-пад віскі. "Цяпер я разумею," сказаў ён Марыярці, " чаму я заўсёды лётаў на караблі. Гэта можа заняць дадатковыя два тыдні, але гэта менш спартыўна".
  
  "У Русе", - працягнуў Марыярці, перагортваючы старонку ў Indicateur Chaix, "мы садзімся назад на цягнік, які з'яўляецца працягам першага цягніка, так што шэф-кухар клапоціцца аб нашым багажы, і праз сем гадзін мы апыняемся ў Варне, якая знаходзіцца на беразе Чорнага мора".
  
  “ Чорнае мора? Значыць, пасля гэтага мы сядзем на карабель?
  
  “ Так, на чатырнаццаць гадзін. А потым мы апыняемся ў Канстанцінопалі.
  
  Палкоўнік Моран ўтаропіўся на прафесара Марыярці. "Існуе сухапутны шлях з Канстанцінопаля ў Індыю", - сказаў ён. "Але гэта можна абмеркаваць толькі на вярблюдах, праходзіць, сярод іншага, праз Афганістан, што на дадзены момант не з'яўляецца добрай ідэяй, і гэта займае шмат месяцаў".
  
  "Як бы я ні любіў катацца на спінах вярблюдаў, мы адмовімся ад гэтага задавальнення", - сказаў Марыярці. “З Канстанцінопаля мы можам небудзь сесці на цягнік да паўднёвай Грэцыі і на карабель праз Міжземнае мора, альбо паспрабаваць сесці на карабель да Порт-Саіда прама з Канстанцінопаля. Гэта расклад бескарысна ні для адной з гэтых магчымасцяў. У Порт-Саідзе мы можам сесці на наступнае брытанскае пасажырскае судна, направляющееся праз канал у Індыю. Калі мы зможам зрабіць дастаткова хуткія перасадкі, то зэканомім больш двух тыдняў на пералёце ў Індыю. Калі гэта тое, што мы хочам зрабіць ".
  
  "А чаму мы не павінны гэтага рабіць?" Спытаў Моран.
  
  "Верагодна, нам варта гэта зрабіць", - сказаў яму Марыярці. “Але гэта трохі рызыкоўна. Калі мы прапусцім стыкоўкі, то можам затрымацца на тыдзень у Варне або нават Канстанцінопалі".
  
  “ А што гэта за варыянт? - Спытаў Моран, шырока ўсміхаючыся гаспадыні, якая прынесла яму другое віскі з содавай. Велізарным высілкам волі яна не паспешліва адступіла ад стала. Было вядома, што шырокая ўсмешка палкоўніка Себасцьяна Марана спыніла банду мародерствующих горных плямёнаў і прымусіў іх сур'ёзна задумацца аб занятку авечкагадоўляй.
  
  “Адным з варыянтаў было б адправіцца прама адсюль на поўдзень і паглядзець, ці зможам мы перахапіць отходящее судна ў Неапалі або Палерма, што таксама запатрабуе паездкі на пароме. Такім чынам, мы зэканомім максімум тыдзень, але ў нас будзе больш упэўненасці ў тым, што мы атрымаем карабель ".
  
  Палкоўнік Моран на секунду задумаўся. "Я прапаную ісці ва-банк", - сказаў ён.
  
  "Значыць, так яно і ёсць," пагадзіўся прафесар Марыярці. “ Мы можам спыніцца на ноч у гатэлі "Жэрар" на вуліцы Брыгадзіраў — мяне там ведаюць — і паслаць консьерж за нашымі кватэрамі.
  
  Белыя зубы Марана бліснулі ў кароткай усмешцы. "Я тут, у Парыжы, і, так бы мовіць, сам па сабе", - сказаў ён. “Я павінен адправіць тэлеграму свайму агенту ў Канстанцінопалі, пераканацца, што за апошні тыдзень нічога не прапала. Я папрашу яго адказаць у Мюнхен. І пасля гэтага, я мяркую, я змагу знайсці карысны спосаб правесці ноч у Парыжы самастойна, прафесар, калі вы не пярэчыце.
  
  Марыярці прыпадняў брыво. “ Ніякіх, мой дарагі, калі ты паспееш на ранішні цягнік.
  
  "Не бойцеся", - сказаў палкоўнік Моран. "Я ніколі не дазваляю задавальненням перашкаджаць маім абавязацельствах".
  
  OceanofPDF.com
  
  ВОСЕМ
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ДЖАДУГАР
  
  
  
  І хто з часам ведае, куды мы можам накіраваць
  скарб нашай мовы, да якіх невядомым берагоў
  будзе адпраўлена гэта здабыццё нашай лепшай славы,
  узбагаціўшы невядомыя народы нашымі запасамі?
  Якія светы на гэтым несформировавшемся Захадзе
  Могуць быць ўдасканалены з тымі акцэнтамі, якія ўласцівыя нам?
  —Сэмюэл Дэніэл
  
  
  
  Сустрэчаз бура хана адбылася ў прэзентацыйнай сталовай. Самы вялікі з некалькіх, ён быў досыць прасторным, каб змясціць невялікі цырк з яго звярынцам, сланамі і ўсім іншым, а таксама значную частку гледачоў. Сцены былі пакрытыя па-майстэрску зробленымі парчовымі драпіроўкі, а тры шэрагу крыштальных люстраў, падобных на велізарных переливчатых кальмараў, напаўнялі пакой яркім святлом сотняў нядаўна устаноўленых газавых балонаў.
  
  Маленькія столікі былі раскіданыя па зале выпадковай рукой, каб стварыць нязмушаную, нефармальную атмасферу на бяседзе. Госці таксама былі расьсеяны за сталамі ў безрассудном змешванні, каб, як выказалася жонка віцэ-караля, лэдзі Мантэгю, экспансіўная узмахнуўшы рукой у пальчатцы, упрыгожанай каштоўнымі камянямі, завесці новых сяброў і выпрабаваць новыя ідэі. Хоць любы, хто выказваў сапраўды новыя ідэі, безумоўна, не быў бы запрошаны на лютаўскую бура-хану віцэ-караля.
  
  Бацька Маргарэт сядзеў разам з віцэ-каралём за адным з трох сталоў у пярэдняй частцы залы, дзе падлогу быў прыпадняты роўна настолькі, каб можна было сказаць, што людзі за сталамі былі вышэй звычайнага статка, як метафарычна, так і фізічна. Маргарэт сядзела за сталом на шэсць персон дзе-то ў сярэдзіне залы, з двума іншымі жанчынамі, двума мужчынамі і пустым крэслам. У мужчыны злева ад яе была густая грыва сівеючых валасоў, акуратная бародка і тонкія шырокія вусы, закручаныя на канцах у выглядзе тонкіх кончыкаў, а таксама пранізлівыя блакітныя вочы і шырокі нос, які, на жаль, быў занадта чырвоным, каб сведчыць аб поўнай цвярозасці. Смокінг сядзеў на ім ідэальна, але лацканы былі трохі широковаты, а кончыкі залішне завостраныя для сапраўднага ангельскага крою. І хіба на яго кашулі не было ўсяго на некалькі зморшчын больш, чым належыла б ангельскай джэнтльмену?
  
  Злева ад гэтага мужчыны сядзела грузная, вуглаватая пажылая лэдзі, чыё цёмна-зялёнае атласнай сукенка, абсыпанае дыяментамі, было відавочна занадта цяжкім для тутэйшага клімату, але прыстойнасці павінны быць выкананы. Кожны яе паказальны палец ўпрыгожвала кольца з вялікім дыяментам, а з ніткі жэмчугу, апяразвае шыю, спускаўся яшчэ больш буйны брыльянт. Для разнастайнасці да яе вушам была приколота пара буйных сапфіраў, але дыяментавую тэму вярнула дыядэма, примостившаяся ў яе туга кудзерак валасах.
  
  Злева ад яе, прама насупраць Маргарэт, сядзеў невысокі, злёгку паўнаваты, вытанчанага выгляду індыйскі джэнтльмен з цёмнымі вачыма і чорнымі як смоль валасамі, якія даходзілі да перабольшанай вдовьей прычоскі і ляжалі на галаве так ідэальна роўна, што здавалася, іх намалявалі або, магчыма, прыляпілі на месца. На ім была па-майстэрску вышытыя бел-карычневая курта — прадмет адзення даўжынёй да каленяў, які ўяўляе сабой нешта сярэдняе паміж сюртуком і жакет, — а яго акуляры ў залатой аправе з вялізнымі круглымі лінзамі надавалі яму выраз вечнага здзіўлення.
  
  А затым пусты крэсла. І затым, справа ад Маргарэт, замыкаючы круг стала, сядзела маладая жанчына ў непатрабавальным светла-блакітным сукенка. Яе валасы былі светлымі і не зусім пад такім кантролем, як хацелася б, вочы былі мяккімі, абыякава-блакітнымі на твары такога дасканаласці, што мужчыны маглі б падумаць пра анёлаў або, магчыма, аб чым-то іншым. Просты залаты бранзалет быў яе адзіным упрыгожваннем, не лічачы таго, што дала прырода.
  
  Пакуль афіцыянты разлівалі густы жоўты суп маллигатони з вялікай срэбнай супницы па талерках, джэнтльмен, падобны на француза, адкашляўся. "Дазвольце мне выказаць здагадку, што, улічваючы абставіны, было б дарэчы, калі б мы прадставіліся адзін аднаму", - сказаў ён, аглядаючы тых, што сядзяць за сталом. “Я мяркую, што мы расселіся па ўсіх правілах, якія дазваляюць весці сябе гэтак нефармальна. І ў мяне няма пярэчаньняў, калі мне прыйдзецца пачаць. Што тычыцца мяне, то мяне завуць прафесар Жэрар Огаста Демартинью. Я ўжо некаторы час падарожнічаю па Індыі і знайшоў шмат цікавага. Я выявіў, што адчуваю велізарнае захапленне індыйскім народам і вялікая павага да таго, што, як я бачу, вы, ангельцы, спрабуеце з імі зрабіць. Ці гэта для іх? Гэтыя ангельскія саюзы надзвычай цяжкія для засваення".
  
  Пажылая дама зірнула суровы погляд на Демартинью. У яе склалася дакладнае ўражанне, што суровы погляд не быў для яе чым-то новым. "Ты кажаш з акцэнтам", - яна абвінаваціла яго. “ Вы што, у некаторым родзе іншаземец?
  
  "Ах, але, мадам," звярнуўся да яе Демартинью, " хіба мы ўсе тут не замежнікі?"
  
  "Хм!" - адказала лэдзі.
  
  "За выключэннем, вядома, майго сябра Мамарума Сатроу", - працягнуў ён, паказваючы на невысокага мужчыну ў мясцовай вопратцы па іншы бок ад лэдзі.
  
  "На жаль," сказаў маленькі чалавечак, " я сам лічыўся б замежнікам у гэтым месцы. Я родам з Калата, нават за межамі Сіндзі, і мне давялося б прайсці праз мноства каралеўстваў рознага роду і памеру, перш чым я дабяруся да сваёй радзімы ".
  
  "Вось, бачыце", - сказаў Демартинью даме. "Мы сапраўды ўсё тут замежнікі".
  
  Маргарэт ўсміхнулася. "У гэтым свеце ўсё замежнікі", - сказала яна. І працытавала:
  
  "У гэтую Сусвет, сам не ведаючы Навошта,
  Ні Адкуль, як Вада, воляй-няволяй бягучая;
  І з яе, як Вецер па Пустыні,
  я не ведаю, Куды, воляй-няволяй што дзьме".
  
  
  
  Маладая жанчына справа ад яе пляснула ў ладкі. "Рубайят!" усклікнула яна, і яе голас быў поўны уздыхаў і маладосці. "Як цудоўна, і ў той жа час як сумна".
  
  "Нават так", - сказала Мамарум Сатроу, расплываясь ў шырокай усмешцы. “Амар Хайям. Яшчэ адзін замежнік. Пераклаў з персідскага ангелец па імя Фитцджеральд.
  
  "І гэта праўда", - сказала маладая жанчына, яе вочы ззялі. “Так дакладна, як толькі паэзія можа быць праўдай. Мы — усе мы — замежнікі, госці на якое-той час у гэтым свеце, а затым пераходзім за яго межы. Як сказаў Амар, 'Віно жыцця працягвае працякаць кропля за кропляй, / Лісце Жыцця працягваюць падаць адзін за іншым".
  
  Пажылая жанчына паглядзела на малодшую, і яе твар расплыўся ў тым, што магло бы сысці за ўсмешку. “Я памятаю, што ў мяне была запал да Рубайяту, гэта было, павінна быць, чвэрць стагоддзя таму. 'Які рухаецца палец піша, а напісаўшы, рухаецца далей...' Гэта, сапраўды, так выдатна і так сумна. Але я знаходжу яго пастаянныя намёкі на выпіўку даволі адштурхваюць; як быццам п'яны разгул можа што-то вырашыць ці даць суцяшэнне ў бедах свету ".
  
  "Гэта страва падаецца так жа добра, як і большасць іншых страў, мадам", - сказаў Демартинью. "Адзін ці два куфля віна робяць свет ярчэй, а яшчэ некалькі куфляў - і ён знікае зусім, хоць бы на час". Ён выпусціў лыжку ў талерку з супам, калі яе забіралі. “ Суп быў смачным, так? Я ўскладаю вялікія надзеі на рыбу.
  
  "Амар сапраўды меў на ўвазе віно?" Спытала Маргарэт. "Я заўсёды думаў, што Фіцджэральд перавёў гэта як віно для сваёй ангельскай аўдыторыі, але, паколькі мусульманам строга забаронена ўжываць алкаголь, Амар, верагодна, на самай справе меў на ўвазе курэнне кефа або бханга".
  
  "Ах, так", - сказаў Демартинью. “Ліст і бутон Cannabis sativa. Цалкам можа быць." Ён паглядзеў на Сатроу. “ Што вы пра гэта думаеце, містэр Сатроу?
  
  Маленькі чалавечак паківаў галавой. "Я ніколі не чытаў арыгінала", - сказаў ён, - "і я б не рызыкнуў выказаць сваё меркаванне. Хоць я прызнаю, што ідэя лэдзі можа быць добрай".
  
  "Што ж", - сказаў Демартинью. "Мы рады падзяліць стол з лэдзі з добрымі намерамі, імя якой пакуль засталося невядомым". Ён падняўся на ногі і пакланіўся Маргарэт.
  
  "Рада пазнаёміцца з вамі, прафесар," сказала яна, працягваючы руку праз стол. “ Мяне клічуць Маргарэт Сэнт-Іў. Мой бацька - уланскі афіцэр.
  
  "О, так". Демартинью схіліўся над яе рукой, а затым адпусціў яе. “ Брыгадны генерал сэр Эдвард Сэнт-Іў, І. К., камандуючы ўласнымі хайлендскими уланами герцага Монкрейта. Галоўны чалавек, твой бацька. Думаю, я сам не хацеў бы мець генерала ў якасці бацькі. Ён занадта прывык аддаваць загады і занадта прывык да таго, што ім слухаюцца. Я думаю, гэта прывяло б да сваркі з адным з іх ".
  
  "Я думаю, што бацька перастаў спрабаваць аддаваць мне загады", - сказала Маргарэт. "Ці, магчыма, я проста перастала заўважаць".
  
  "О, я ўпэўнены, што няма", - сказаў Демартинью, шырока раскрыўшы вочы. "Я не магу не ўявіць, што ты, такая мілая і добра выхаваная, - паслухмяная дачка".
  
  "Магчыма, і так, прафесар", - сказала Маргарэт, ківаючы галавой у знак падзякі за камплімент, "але часам у чалавека ёсць прамы абавязак ігнараваць сваіх бацькоў, ці не так? Гэта для іх жа выгоды. Калі чалавек занадта паслухмяны, то найменшае нязгоду становіцца падставай для бясконцага турботы і дыскусій. Тады як калі чалавек не згаджаецца са сваімі бацькамі па звычайнаму графіку, то яны пачынаюць чакаць гэтага і больш не думаюць пра гэта. "
  
  Демартинью доўга задуменна глядзеў на яе, а затым усміхнуўся. “Ах, міс Сэнт-Іў, баюся, вы мяне разыгрывае, ці не так? Ты робіш выгляд, што займаешся спортам з гэтым старым прафесарам.
  
  "Зусім няма, прафесар", - сказала Маргарэт, усміхаючыся яму.
  
  - А вы, мадэмуазель, - звярнуўся Демартинью да юнай прыхільніц Рубайята, “ не зробіце вы нам ветласць і представитесь?
  
  "О, прабачце," сказала яна. “ Я лэдзі Присцилла Мантэгю. Рада з вамі пазнаёміцца. Яна працягнула руку.
  
  Яшчэ раз пакланіўшыся, Демартинью ўзяў яе за руку, злёгку паціснуў і адпусціў. "Ах!" сказаў ён, падняўшы паказальны палец у знак прасвятлення. “ Віцэ-кароль, хіба ён таксама не Мантэкі?
  
  "Мой бацька," патлумачыла яна.
  
  "Вы чуеце гэта, містэр Сатроу?" Спытаў Демартинью, працягваючы руку за спіну упрыгожанай каштоўнасцямі дамы, каб ткнуць свайго сябра ў плячо. "Нас акружае маладое пакаленне брытанскага валадарства; і гэта чароўнае маладое пакаленне". Лэдзі, упрыгожаная каштоўнасцямі, нахмурылася, і ён шырока ўсміхнуўся ёй у адказ. “ А вы, мадам, ці не маглі б вы дапамагчы нам найвялікшую гонар і прадставіцца. Калі ласка?
  
  Мадам паглядзела на яго. "Я назаву вам сваё імя", - сказала яна. "Але ні пры якіх абставінах вы не павінны разглядаць гэта як ўяўленне".
  
  Демартинью сумна паглядзеў на яе. "Ах, так", - сказаў ён. “Магчыма, вы надаеце тэрміна "ўяўленне" большае значэнне, чым я меркаваў. Будзьце ўпэўненыя, у мяне няма намеру запрашаць да сябе на выхадныя ў ваш дом або займаць грошы ".
  
  Наступіла паўза, пакуль мадам спрабавала вырашыць, не абразілі яе толькі што. "Я ўдава герцагіня Тайнсдейл", - урэшце абвясціла яна. "Вы можаце называць мяне 'ваша светласць' або 'мілэдзі".
  
  Демартинью прамяніста ўсміхнуўся ёй. “ Я так і зраблю, мілэдзі, - сказаў ён. “ Я буду рабіць гэта пастаянна. Маё слова.
  
  "Хммм!" - сказала яна.
  
  Пасля рыбы рушылі ўслед стравы з баранінай, запечанай у кары, глыбокія талеркі з тушанай курыцай, лустачкі смажанай свініны з манга і страва з запечаныя яек і сыру з чырванавата-карычневым падліўкай, які на смак апынуўся нашмат лепш, чым выглядаў. Гарніры, якія з'яўляліся ў вас пад рукой прыкладна кожныя дваццаць секунд, ўключалі разнастайныя гародніна з максімальна мяккім кары, меншы выбар гародніны са значна больш моцным кары, асартымент злёгку абсмаленых гародніны і папуры з капусты, злегку вараную, а таксама тры розных гатункі хлеба, адзін з якіх фаршыраваны лукам. Гутарка запіналася і запавольвалася па меры таго, як наведвальнікі дазвалялі сабе паглынаць ежу.
  
  Маргарэт выпіла суп, адкусіла кавалачак ад рыбы і цяпер выявіла, што амаль не можа ёсць. Яна перакладала ежу па талерцы, каб не кідацца ў вочы. "Скажыце мне, прафесар Демартинью," сказала яна праз некаторы час, " што менавіта вы спавядаеце?"
  
  "Што гэта, што я..." Демартинью змоўк і на імгненне ўтаропіўся на яе. “ О, цяпер я разумею. Англійская - гэта такі выдатны інструмент. Па-ангельску можна сказаць практычна ўсё, што заўгодна, і гэта азначае тое, што гэта азначае. Па-французску, калі вы падбірае словы не так, як трэба, яны губляюць свой сэнс, і вы кажаце бязглуздзіцу. Я сам спрактыкаваўся ў тым, каб несці ўсякую лухту".
  
  "Вы, напэўна, прафесар французскага?" - Спытала Маргарэт.
  
  "Зусім няма", - сказаў Демартинью. “Ну, магчыма, у пэўным сэнсе. Я, дазвольце мне сказаць, быў прафесарам драмы, тэатра. Вы разумееце, я не вучу, як гэта рабіць; як пісаць п'есы ці як гуляць. Магчыма, гэта было б карысна, а ні адзін студэнт універсітэта не жадае, каб яго вучылі чаму-то карыснага. Я раней выкладаў, як вы кажаце, у Універсітэце Лангедока.
  
  "Як цікава," сказала лэдзі Присцилла.
  
  "Ты так думаеш?" Спытаў Демартинью. “Што ж, тады, магчыма, так яно і ёсць. Я знаёміў моладзь Францыі з творчасцю такіх мастакоў, як Мальер, Расін, Карнэль і Бамаршэ, а таксама з вашымі Шэкспірам і Марло. Я правёў семінар, прысвечаны работам занадта малопочтенного Жана-Франсуа Реньяра, уключаючы глыбокія разборы "Наведай мяне з Ормом", "Легат сусвету", і, магчыма, яго шэдэўра "Жартаўніка". Я добра знаёмы з жыццём і творчасцю многіх французскіх і ангельскіх драматургаў, якіх не было ў жывых апошнія два стагоддзі і больш. З сучасным светам я не так добра знаёмы."
  
  Ўдава герцагіня дастала з ридикюля лорнет і паглядзела скрозь яго на Демартинью. "Скажы мне", - папрасіла яна, пастукваючы лыжачкай па тыльным баку далоні. “Гэта пытанне, які ўяўляе для мяне пэўны цікавасць. Як вы думаеце, Шэкспір пісаў свае ўласныя п'есы?"
  
  "На гэты конт у мяне няма меркавання, мілэдзі", - сказаў ён, отдергивая руку. “Я чуў пра гэта спрэчцы, які ідзе ў некаторых літаратурных колах вашай краіны, пра тое, што, магчыма, Шэкспір не пісаў п'есы, якія яму прыпісваюць. Што, магчыма, замест яго іх напісаў сэр Фрэнсіс Бэкан ". Ён паціснуў плячыма. “ Гэта не мае значэння. У нас ёсць п'есы, і незалежна ад таго, ці быў Шэкспір Шэкспірам, ці Бэкан быў Шэкспірам, або, магчыма, хто-то зусім іншы быў Шэкспірам, гэты Шэкспір сапраўды быў майстрам драматурга, саступаюць, мабыць, толькі Мальеру ".
  
  “ Што ж! - ўдава герцагіня выпрасталася і злосна паглядзела на прафесара французскага. “ Гэта, безумоўна, мае значэнне. Здзяйсняць падман над ангельскай народам, так і над народамі ўсяго свету, на працягу апошніх двухсот пяцідзесяці гадоў было б ганьбай, і гэта павінна быць выпраўлена як мага хутчэй ".
  
  Маргарэт адкінулася назад, акуратна склала рукі на каленях і ўтаропілася ў сваю талерку. Яна выстаіць перад любой спакусай подзадорить герцагіню. Акрамя таго, герцагіня не выглядала так, нібы яе трэба было падбухторваць. Добра, падумала Маргарэт, што герцагіня не заўважыла згадкі Демартинью аб тым, што Шэкспір займае другое месца пасля Мальера, інакш на стале была б кроў.
  
  Демартинью сумна паківаў галавой. "Я не згодны, але я спачуваю", - сказаў ён. “Я таксама калі-то быў уцягнуты ў спрэчку аб паходжанні твораў даўно неіснуючага драматурга. Здаецца, што кожны раз, калі праяўляецца геніяльнасць, хто-то павінен ускочыць на ногі і заявіць, што ніякай геніяльнасці няма, проста падман ".
  
  "Падман?" Маргарэт паглядзела праз стол. "І ў дадзеным выпадку гэта быў падман?"
  
  "Я так не думаю", - сказаў ёй Демартинью. “Драматургам, аб якім ідзе гаворка, быў сам вялікі Мальер. Прафесар Ануто з Парыжскай школы мастацтваў апублікаваў манаграфію, у якой сцвярджаў, што ён без сумневу усталяваў, што камедыі Мальера на самай справе былі напісаны трагиком П'ерам Корнелем. Без сумневу, майце на ўвазе. Той факт, што яны прыпісваліся Мальеру і толькі Мальеру пры яго жыцця, той факт, што сам Мальер гуляў у некаторых з іх; гэта не мела ніякага значэння. Мальер быў усяго толькі акцёрам і, па словах прафесара Ануто, ніяк не мог валодаць багатым слоўнікавым запасам, неабходным для напісання ўласных п'ес. Я пытаюся ў вас, чым валодае акцёр, калі не багаццем слоўнікавага запасу?
  
  “Ён працытаваў Плавта, рымскага драматурга, які аказаў вялікі ўплыў як на Мальера, так і на Карнеля; што, несумненна, дакладна. Што гэта можа даказаць, я не ведаю. Хануто даследаваў сцэны з "Любоў лекара" і "Сганареля", дзе ён сцвярджаў, што знайшоў доказы свайго тэзіса. Асабліва пераканаўчым, па яго думку, было нікчэмнае твор Карнеля. Чаму Карнэль напісаў так мала ўласных п'ес? Таму што ён быў заняты напісаннем п'ес для Мальера. Яго развагі былі памылковымі, і яго прыклады нічога не даказвалі.
  
  Я адказаў у сваёй уласнай манаграфіі. Я паказаў, што прычына, па якой Карнэль напісаў так мала п'ес, заключалася ў тым, што ён быў павольным пісьменнікам. Ён пісаў трагедыі — "Эль Сід", як вы памятаеце, быў адной з яго. Пісаць трагедыі - павольная праца. Трэба шмат плакаць. Я звярнуў увагу на некалькі іншых лагічных грубых памылак і непаразуменняў у манаграфіі Хануто. Ён быў раздушаны."
  
  "Што ён зрабіў?" Спытала Маргарэт.
  
  “ Што ён мог зрабіць? Ён, вядома, выклікаў мяне на двубой.
  
  "Няма!" Лэдзі Присцилла прыціснула руку да рота. "Праўда?"
  
  Ўдава герцагіня чмыхнула. "Дуэлі," цвёрда сказала яна, " забароненыя законам.
  
  "Гэта так", - прызнаў Демартинью. “Нават у Францыі апошнія трыццаць гадоў гэта было забаронена. Тым не менш, для мужчын няма іншага спосабу вырашаць пытанні гонару. І ў Францыі кожны спрэчка тычыцца пытання гонару. Вы кажаце, што Зямля круціцца вакол Сонца; я кажу, што Сонца круціцца вакол Зямлі — дуэль адкрые праўду. Вы кажаце, што Напалеон быў выратавальнікам Францыі; я кажу, што ён быў нягоднікам і яго праўленне было катастрофай. Мы сустрэнемся на поле гонару, каб вырашыць, хто з нас мае рацыю".
  
  "Такім чынам, ты згадзіўся?" Спытала Маргарэт.
  
  “Але так, вядома. Не зрабіць гэтага было б немагчыма".
  
  "Што здарылася?"
  
  Демартинью нахіліўся наперад. “ Вы павінны разумець, - сказаў ён, - што сёння ў Францыі дуэль - гэта хутчэй, як вы кажаце, рытуал, чым крывавы спорт. Існуюць правілы і фармальнасці. Тое, што павінна адбыцца, наканаванае і зразумела ўсім ".
  
  Ён падняў адзін палец. "Па-першае, выклік".
  
  Яшчэ адзін палец. "Затым згоду".
  
  Яшчэ адзін палец. “ Затым сустрэча секундантаў і выбар зброі, часу і месцы.
  
  Яшчэ адзін палец. Затым секунданты пытаюцца дуэлянтаў, прымальныя ці прабачэнні. 'Ці можам мы пазбегнуць гэтага бессэнсоўнага кровапраліцця?' - звычайная формула.
  
  Усімі пяццю пальцамі. “Адмова. 'Гонар павінна быць задаволеная!"
  
  Демартинью на секунду падняў абедзве рукі, а затым апусціў іх назад на стол і працягнуў сваё апісанне без пальцаў. “Затым наступае раніца дуэлі. Па традыцыі павінна быць холадна і імжыць, але калі гэтага не адбудзецца, паядынак, тым не менш, працягнецца. Дуэлянты выходзяць на поле гонару па асобнасці са сваімі секундантамі. Доктар прыбывае ў трэцім вагоне, які чакае некалькі ў баку ад святочных мерапрыемстваў. Усё гэта вельмі напружана і драматычна".
  
  “ Так? Лэдзі спытала Присцилла, затаіўшы дыханне. “ І?
  
  У апошні раз адзін з секундантаў пытаецца кожнага з іх: 'Вы не будзеце прасіць прабачэння? Вы не прымеце яго прабачэння?' 'Няма', - цвёрда адказвае кожны. Гонар павінна быць задаволена.
  
  “Яны стаяць тварам адзін да аднаго. Рэферы кідае паміж імі насавой хустку. Калі зброя - шпагі, дуэль пачынаецца з гэтага моманту. Калі пісталеты, фармальнасці працягваюцца. Яны разгортваюцца і адыходзяць на дзесяць крокаў кожны. Затым паварочваецца назад і стаяць, не рухаючыся, тварам адзін да аднаго. 'Можаце пачынаць", - аб'яўляе рэферы."
  
  “ І што? - лэдзі спытала Присцилла.
  
  “Кожны страляе ў паветра над галавой іншага. Гонар задаволеная. Усе ўздыхаюць з вялікай палёгкай і ўсе разыходзяцца па хатах".
  
  "Такім чынам," спытала Маргарэт, " гэта была ваша дуэль?"
  
  "Няма", - сказаў Демартинью. “Так было на ўсіх іншых двубоях у Францыі за апошнія дваццаць гадоў, за вельмі нешматлікімі выключэннямі. Але ў гэтым выпадку багі смехотворности кружылі вакол мяне". Ён зноў падняў палец, але праз секунду апусціў руку назад на стол. “Мой секундант, стары сябар і адзін з самых вядомых акцёраў Францыі, размаўляў з прафесарам Ануто і яго секундантам, виконтом дэ Як-там-там. Віконт паведаміў майму секунданту, зразумела, строга канфідэнцыйна, што прафесар Ануто вырашыў забіць мяне. Ён збіраўся страляць не па-над маёй галавы, а ў яе. Прабачце, што я мог зрабіць? Я не хацеў забіваць прафесара, але я дакладна не хацеў, каб ён забіў мяне."
  
  "Што ты зрабіў?"
  
  “Мне ў галаву прыйшоў бліскучы план. У юнацтве я быў асістэнтам за кулісамі штукара па імі Лэйсі Цудоўны. Ён паказваў, як частку свайго рэпертуару, трук пад назвай 'Злавіць кулю'. Ён выйшаў на пенсію і цяпер жыў на віле ў Правансе. Я звярнуўся да яго за дапамогай."
  
  "Ты збіраўся злавіць кулю?" - Спытала Маргарэт.
  
  "Сутнасць трука," сказаў ёй Демартинью, - заключаецца ў тым, што пісталет выстрэльвае з воблакам дыму і нават аддачай, але на самой справе куля не выстреливается".
  
  "Ах!" - сказала Маргарэт.
  
  “У Лейсеса была пара аднолькавых пісталетаў з капсюлями, спецыяльна вырабленых для выканання гэтага трука. Яны таксама вельмі прыгожае зброю, з дзяржальнямі з слановай косці і срэбнай чаканкай на ствалах. А механізм трука так старанна схаваны, што на сцэну можа выйсці камісія экспертаў, каб зарадзіць зброю і старанна агледзець яго, і яны абвесцяць яго сапраўдным ".
  
  "Ах!" - сказала Маргарэт.
  
  “Я пазычыў пісталеты. У прызначаны дзень мы сустрэліся на Марсавым полі. Пісталеты былі зараджаныя на вачах у майго суперніка. Ён нічога не западозрыў. Ён абраў адзін, а я ўзяў іншы. Мы скарацілі дыстанцыю і павярнуліся. Па словах рэферы, мы абодва стрэлілі ".
  
  "Хонор была задаволеная", - сказала лэдзі Присцилла.
  
  "Падпарадкоўваючыся нейкаму капрызе, сам не ведаю чаму," працягнуў Демартинью, - магчыма, каб нейкім чынам паквітацца з прафесарам Ануто, магчыма, з-за якога-то глыбока схаванага жадання выступіць, я схапіўся за грудзі, пахіснуўся і ўпаў на зямлю".
  
  "Ты гэтага не зрабіў!" - усклікнула ўдава герцагіня.
  
  “Некалькі доўгіх імгненняў я ляжаў моўчкі і нерухома. Не ведаю, што я чакаў пачуць", - сказаў Демартинью. Магчыма, воклічы шоку, магчыма, нейкія словы раскаяння. Замест гэтага я пачуў ад прафесара Ануто зларадны смех. Гэта было ўжо занадта! Я падняўся на ногі. 'Ах ты, брудны чалавек", - закрычаў я на яго, падыходзячы да яго і трасучы кулаком. Гэта прывяло да нечаканага выніку".
  
  "Я не здзіўленая", - прамармытала Маргарэт.
  
  “Прафесар, як вы разумееце, падумаў, што я мёртвы. Калі ён убачыў, як я ўстаў і накіраваўся да яго, гэта было велізарным узрушэннем для яго арганізма, як я неўзабаве выявіў. Схапіўшыся за сэрца, Ануто ахнуў і ўпаў. Яго секунданты спрабавалі ўліць яму ў горла каньяк, каб прывесці яго ў пачуццё, але гэта было бескарысна. Праз некалькі імгненняў ён быў мёртвы ".
  
  "О божа", - сказала ўдава герцагіня.
  
  "Гэта сапраўды мае пачуцці", - сказаў ёй Демартинью. "Багі, яны смяяліся над гэтым".
  
  "Што здарылася?" Спытала Маргарэт.
  
  Демартинью памаўчаў, пакуль прыбіралі талеркі, выскребали са стала і расстаўлялі па месцах міскі для закусак. “Слых аб дуэлі распаўсюдзіўся хутка, - сказаў ён, - але ў ходзе апавядання усё змянілася. Да таго часу, калі гісторыя дайшла да мяне, я быў злыднем, закрашанай ў чорнае. Здавалася, я зрабіў нейкі хітры трук, прызначаны для таго, каб вырабіць ўражанне - гэта падыходнае слова?
  
  "Вырабіць эфект?" Выказала Здагадку Маргарэт.
  
  “ Так? Але хіба "дзейсны" - гэта не падыходнае слова?
  
  "Гэта так", - пагадзілася Маргарэт. "Але эфект - няма".
  
  "Англійская!" Демартинью паціснуў плячыма. "Гэта амаль гэтак жа дрэнна, як французскі".
  
  "Дуэль," нагадала яму лэдзі Присцилла.
  
  “О, так. Ну, гаварылі, што я нейкім чынам, э-э, стаў прычынай смерці прафесара Фернана Хануто. Гэта было нерацыянальна, а французы сцвярджаюць, што яны самыя рацыянальныя з народаў. На гэты конт яны хлусяць".
  
  "Прашу прабачэння," сказала лэдзі Присцилла, " але як гэта магло быць нерацыянальна? Я маю на ўвазе, гэта было памылкай, але хіба гэта не магло быць праўдай? У нас ёсць толькі вашыя словы аб тым, што вы зрабілі, ах, тое, што вы зрабілі, выпадкова.
  
  "Ах, вось бачыш", - сказаў Демартинью, ткнуўшы пальцам у яе бок. “Нават у цябе, можа ведаць толькі маю версію гэтай гісторыі, ёсць свае сумневы. Справа ў тым, што ў мяне не зусім сумленнае твар, так? Ну, бачыш, справа вось у чым: успомні, што ў нас была дуэль. Мы выкарыстоўвалі хітрыя пісталеты, трук з якімі ведаў толькі я. Калі б я хацеў проста забіць яго, хіба я не застрэліў бы яго да смерці? Мне не спатрэбіліся б ні фокус, ні покус ".
  
  "Пра", - сказала лэдзі Присцилла. “Я думаю. . . . "
  
  “Такія рэчы часам здараюцца на двубоях, нават у Францыі. Людзей па якой-небудзь выпадковасці забіваюць. Гэта прыкры няшчасны выпадак. Часам, на самай справе, гэта забойства, але на першы погляд, гэта прыкры няшчасны выпадак. Разумееце?"
  
  "Я разумею", - сказала Маргарэт.
  
  “Такім чынам, калі б я хацеў сумнай няшчаснага выпадку, я б зрабіў тое, што, як аказалася, прафесар Ануто планаваў зрабіць са мной. Толькі я б зрабіў гэта першым ".
  
  Міскі для закусак былі прыбраны і заменены маленькімі дэсертнымі блюдечками, кожнае з якіх падтрымлівалася маленькай відэльцам і маленькай лыжачкай. Празвінеў сярэбраны званочак, заклікаючы да цішыні, і тут жа тузін ці каля таго лыжак зазвінела аб сценкі тузіна келіхаў з віном. У зале запанавала цішыня, і віцэ-кароль ўстаў і загаварыў. Па традыцыі віцэ-кароль казаў падчас дэсерту. Гэтага чакалі, калі не сказаць з нецярпеннем. Сам віцэ-кароль не чакаў гэтага з нецярпеннем, але тое, што павінна быць зроблена, павінна быць зроблена, як ён сказаў яшчэ ў сваім кабінеце. Сёння гаворка была незвычайна фармальнай. Віцэ-кароль прадставіў генерала Сэнт-Вярба і іншых штабных афіцэраў-га ўланскага палка, якія адпаведным чынам размясціліся па пакоі, коратка распавёў пра цяжару Брытаніі па кіраванні і адукацыі субкантынента, поўнага тубыльцаў, некаторыя з якіх віталі кіраванне, а многія, здавалася, былі абураныя гэтым, а затым сеў. Паступова ў пакоі зноў пачалася балбатня.
  
  "Сканчайце свой аповяд, прафесар," сказала Маргарэт, зноў паварочваючыся да стала.
  
  "Я думаў, што ўсё было даволі добра скончана", - запратэставаў Демартинью.
  
  "О, не, прафесар", - сказала яму лэдзі Присцилла. "Ну, вы як раз пераходзілі да самай цікавай часткі".
  
  "Праўда?" Спытаў Демартинью, нявінна гледзячы на яе. "І што гэта за частка?"
  
  “ Тая частка, дзе ўсё ў Парыжы думалі, што ты наўмысна забіў гэтага прафесара, Як-там-яго-клікалі.
  
  "Ануто", - сказаў Демартинью. “Гэта былі не ўсе ў Парыжы. Гэта было, магчыма, дзесяць ці дваццаць чалавек. Але гэтая гісторыя мела на мяне да самага Лангедока, і універсітэт ужо не быў так задаволены мной, як раней. Такім чынам, я пайшоў і пачаў блукаць па свеце, то тут, то там, што ў любым выпадку заўсёды хацеў рабіць. І вось, "ён па—галльски паціснуў плячыма," я тут.
  
  "І куды вы адправіцеся далей, прафесар?" Спытала Маргарэт.
  
  “Ах! Што тычыцца гэтага, я вырашыў пакончыць з споведдзю. Замест гэтага я вяртаюся да сваёй старой прафесіі. З дапамогай майго новага сябра Мамарума Сатроу, прысутнага тут", — ён усміхнуўся маленькаму чалавеку з Калата, — "мы збіраемся ўразіць публіку па ўсёй Еўропе выступамі з дзіўным падманам і самозванством. Адным словам, магічны акт.
  
  "Ты збіраешся стаць фокуснікам?" - Спытала Маргарэт.
  
  "Няма, няма, я збіраюся вярнуць сабе ранейшае становішча экстраардынарнай закуліснага асобы, але мой сябар містэр Сатроу ..." Ён высакамоўна махнуў рукой у бок Сатроу. “Ён з'явіцца на брытанскай сцэне — спачатку мы збіраемся працаваць у Англіі, паколькі тамтэйшая публіка менш крытычная — у ролі сусветна вядомага індыйскага факіра Мамарума Вялікага! Звярніце ўвагу, што ў яго ёсць прысутнасць духу, у яго ёсць тэмперамент, і, хоць ён невысокага росту, у яго ёсць пастава, каб быць вялікім персанажам на сцэне ".
  
  Сатроу зрабіў збянтэжаны выгляд.
  
  "Але, значыць, ён сусветна вядомы?" лэдзі спытала Присцилла. “ А вы, містэр Сатроу? Я павінна была пра вас чуць?
  
  "На жаль, няма", - прызнаў Сатроу.
  
  "Чаму хто-то вырашыў праславіцца як махляр, прафесар Демартинью?" - спытала ўдава герцагіня.
  
  "Не 'притворщик', ваша светласць, а 'факір", " патлумачыў прафесар, расцягваючы апошні склад, каб падкрэсліць розніцу ў вымаўленні. “Факір - гэта жабрак, вулічны артыст, падобны усюдыісным скарбы змей, або адзін з рэлігійных жабрачых, якія раскритиковывают сябе дзеля задавальнення свайго бога і забавы натоўпу. Але ў выніку нейкай лінгвістычнай трансфармацыі яно прыйшло ў Еўропу для абазначэння індыйскіх штукароў або іншых экзатычных азіяцкіх артыстаў. Гэтыя штукары выконваюць трук з мячом праз кошык, які не абдурыў б і маленькага дзіцяці, і распавядаюць аб індыйскім трукі з вяроўкай, які быў бы сапраўдным цудам, калі б хто-небудзь змог гэта зрабіць. Сапраўдныя індыйскія чараўнікі, здольныя тварыць мноства цудаў і карыстаюцца высокай рэпутацыяй ў сваіх суайчыннікаў, вядомыя як джадугары. Мой сябар містэр Сатроу адбываецца з паважанай сям'і джадугаров. Хіба гэта не так, мой сябар?"
  
  "Я маю такую гонар", - пагадзілася Мамарум Сатроу. "Я буду першым джадугаром ў маёй сям'і, які прынясе свае навыкі на легендарны Захад", - сказаў ён з сур'ёзным выразам у цёмных вачах. “Мне трэба будзе шмат перажыць. Я зраблю ўсё, што ў маіх сціплых сілах ".
  
  "Вы прымусіце іх стаяць на сваіх месцах, молячы аб большым", - сказаў яму Демартинью.
  
  "О, я шчыра спадзяюся, што няма", - з трывогай сказаў Сатроу. "Уладальнікі кінатэатраў, напэўна, будуць пярэчыць!"
  
  OceanofPDF.com
  
  ДЗЕВЯЦЬ
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ФАНЗИГАР
  
  
  
  Тое, што мінула і што будзе, пакрыта шалупінай
  І бясформенныя руінамі забыцця.
  Уільям Шэкспір
  
  
  
  I было ўжо больш дзесяці вечара, калі Маргарэт і яе бацька вярнуліся з віцэ-каралём у бібліятэку. "Цяпер аб золаце, якое мы павінны ахоўваць", - сказаў Сэнт-Іў. "Чаму яго трэба ахоўваць і чаму менавіта нас?"
  
  Сэр Джордж уладкаваўся ў сваім мяккім крэсле і жэстам запрасіў генерала Сэнт-Вярба і яго дачка сесці. "Золата па сваёй прыродзе патрабуе аховы", - сказаў ён.
  
  "Дакладна", - прызнаў Сэнт-Іў. "І ці павінны быць якія-то больш звычайныя сродкі для яго аховы".
  
  "Гэта экстраардынарны выпадак", - патлумачыў віцэ-кароль. “Я атрымаў тэлеграму ад кіраўніка Банкам Англіі, хлопца па імені Бергарот, у якой сцвярджаецца, што можа быць прадпрынятая спроба скрасці золата. Калі і дзе, ён не ведае, за выключэннем таго, што гэта адбудзецца незадоўга да таго, як золата будзе змешчана ў банкаўскае сховішча.
  
  Сэнт-Іў падціснуў вусны. "Недастаткова інфармацыі", - сказаў ён. “Я не зусім упэўнены, што хачу несці адказнасць за золата на чатыры мільёны фунтаў стэрлінгаў, не маючы пяці афіцэраў і трыццаці чалавек. Калі ўжо на тое пайшло, з дзесяццю па пяць афіцэрамі і трыццаццю радавымі. Чатырох мільёнаў фунтаў хопіць, каб ... ну, гэтага дастаткова, каб п-купіць невялікую краіну і зрабіць сябе каралём.
  
  "Добрае заўвагу", - сказаў віцэ-кароль. “І дазвольце мне запэўніць вас. Тэхнічна вы не нясеце адказнасці за золата. Хоць мы абодва ведаем, што тваёй кар'еры не пойдзе на карысць, калі хто-небудзь скрадзе яго падчас тваёй вахты. Я нясу адказнасць за золата bally Gold, пакуль яно не будзе пагружана на борт карабля. А затым капітан судна распісваецца ў атрыманні. Згодна з марскім праве і звычаяў, ён нясе адказнасць за ўсё і кожнага на сваім судне, ад драбнюткага страховачнага загваздкі, якім бы ён ні быў, да самага каштоўнага грузу. Яго адказнасць не сканчаецца да таго часу, пакуль груз не будзе выгружаны ў Кўінз-доку ў Лондане ".
  
  "Значыць, мы проста будзем дапамагаць капітану ахоўваць золата", - разважаў Сэнт-Іў.
  
  "Менавіта так", - сказаў віцэ-кароль. “І дазвольце мне сказаць, што я сапраўды не чакаю ніякіх непрыемнасцяў. Бергарот празмерна асцярожны. Не тое каб я вінавачу яго; у рэшце рэшт, яго праца - дастаўляць золата ў цэласці і захаванасці ў свае сховішчы. Не, я веру, што ў вас будзе спакойнае падарожжа дадому. Мая дачка Присцилла будзе з вамі на караблі. Яе маці хоча, каб яна правяла сезон у Лондане, і я, вядома, не адпусціў бы яе, калі б думаў, што існуе хоць бы найменшая небяспека. Хоць я прызнаю, што веданне таго, што на борце будзе трыццаць вашых шатландскіх улан, дапаможа мне спаць яшчэ спакайней падчас падарожжа.
  
  Сэр Джордж рэзка павярнуўся, калі дзверы раптам расчыніліся, і Джуна уварваўся ў пакой. "У імя Крышны, сахиб, вы ідзяце, ідзяце хутчэй, ідзяце!"
  
  "Крышна?" спытаў віцэ-кароль.
  
  "Які заўгодна бог, сахиб, але, калі ласка, прыходзьце, прыходзьце зараз!" І Джуна выскачыў з пакоя.
  
  "Мяркую, нам лепш рушыць услед за маленькім жабраком," прамармытаў сэр Джордж, паднімаючыся на ногі. “ Верагодна, нічога; гэтыя людзі такія легковозбудимые. Але хуткасць, з якой ён паспяшаўся да дзвярэй, абвяргала яго словы.
  
  Джуна трухаў па калідоры з паднятай галавой, рукі па швах; хада чалавека, які вельмі спяшаецца, але не хоча, каб яго бачылі і бяжыць. Астатнім ўдавалася трымацца бліжэй, не пераходзячы на бег. Група загарнула за кут, і там, наперадзе, у канцы калідора, былі вялікія бронзавыя дзверы кабінета віцэ-караля. Калі яны наблізіліся, то ўбачылі, што паліраваная дзверы з цёмнага дрэва справа ад бронзавых дзвярэй была адкрыта, і адзін з усюдыісных лёкаяў стаяў побач з дзвярыма, дэманструючы напружанае ўвагу, але яго залішняе пастава і намёк на паніку ў вачах наводзілі на думку, што ён палічыў за лепшае б знаходзіцца ў іншым месцы.
  
  Джуна спыніўся ля адчыненых дзвярэй, і астатнія ледзь не ўрэзаліся ў яго. “ Туды, сахиб, - сказаў ён, паказваючы.
  
  Віцэ-кароль зрабіў два крокі ў пакой і спыніўся. "Божа, блаславі мяне", - сказаў ён.
  
  Маргарэт вызірнула з-за дзвярэй. Гэта была прыёмная кабінета віцэ-караля. Яна была прыкладна дзесяці-дванаццаці футаў у шырыню і ўдвая менш у даўжыню і асвятлялася двума газавымі свяцільнямі на сцяне, якія былі апушчаны долу, пакідаючы куты ў адчувальнай цемры. Сцены былі абклееныя шпалерамі колеру пяску пустыні. Справа стаялі два невялікіх пісьмовых стала, а за імі шэраг картотечные шаф. Некалькі шкляных вітрын злева былі ладна забітыя артэфактамі розных народаў і месцаў Індыйскага субкантынента, па якім брытанцы вандравалі за дзвесце з лішнім гадоў свайго знаходжання там.
  
  У пакоі знаходзіўся мужчына, як мяркуецца, тубылец, які чакаў, каб пагаварыць з віцэ-каралём. У сваёй жоўтай баваўнянай куртцы-курте, цельпукаваты штанах, карычневым турбане і сандалях ён быў падобны на нейкага гандляра. Не вулічнага гандляра, але, магчыма, каго-то з прылаўкам на базары. Ён ляжаў на падлозе ў дзвярным праёме, з галавой, вывернутай пад ненатуральным кутом, і доўгім белым шалікам, абгорнутым вакол шыі і завязаным вузлом. Яго вочы вылезлі з арбіт, надаючы яму выраз крайняга здзіўлення. Нават з таго месца, дзе стаяла Маргарэт, яна магла бачыць, што бялкі вачэй былі запоўненыя няроўнымі чырвонымі меткамі, падобнымі на застылыя маланкі, якія атачалі невідушчыя зрэнкі.
  
  Маргарэт зрабіла некалькі глыбокіх удыхаў, закрыла вочы і паспрабавала праглынуць. Гэта не спрацавала. Яна чула біццё свайго сэрца. Яна зрабіла яшчэ некалькі глыбокіх удыхаў і адступіла назад, пакуль яе плечы не ўперліся ў сцяну на далёкай баку калідора.
  
  Сэнт-Іў апусціўся на калені каля цела. Маленькім срэбным складаным нажом ён зрэзаў шалік і прыклаў два пальцы да шыі мужчыны, каб намацаць пульс. "Ён мёртвы", - сказаў ён. "Не тое каб былі вялікія сумневы, але я падумаў, ну, ведаеш, на ўсялякі выпадак... "
  
  "Так," сказаў віцэ-кароль, "цалкам". Ён доўга глядзеў на цела і адкашляўся. “Джуна, схадзі ў пакой для гульні ў карты і прывядзі галоўнага канстэбля Паркера. Ён ужо павінен быць там. Прывядзі яго сюды. Раскажы яму, што адбылося, але толькі яму. Не упоминай пра гэта нікому іншаму. Трымай рот на замку, чуеш мяне?"
  
  "Так, віцэ-кароль-сахіб," сказаў Джуна. “ Я сыходжу. "І ён панёсся па калідоры.
  
  "Задушаны", - сказаў Сэнт-Іў, паднімаючыся на ногі. “Прама тут, у вашым кабінеце, у той час як будынак поўна вайскоўцаў і чыноўнікаў цывільнай службы. Я ніколі не чуў ні аб чым падобным. Падобны на прадстаўніка племя пата, але адзенне...
  
  "Магчыма, ён апрануліся для свайго візіту ў горад — ці, магчыма, ён не хацеў, каб яго пазналі", - выказаў меркаванне віцэ-кароль.
  
  "Цалкам можа быць, што-то ў гэтым родзе", - пагадзіўся Сэнт-Іў. “Нейкі мясцовы канфлікт, я б выказаў здагадку, або рабаванне. Магчыма, у хлопца было што-то каштоўнае, і іншы хлопец ведаў пра гэта. Але ў забойцы хапіла нахабства прыйсці прама ў Дом ураду, каб здзейсніць сваю справу".
  
  "Гэта, вядома, не рабаванне", - сказаў віцэ-кароль. "У пакоі ёсць некалькі прадметаў, якія ўяўляюць значную каштоўнасць", — узмахам рукі ён паказаў на вітрыны, — "і ні да чаго з гэтага не дакраналіся. Акрамя таго, у хлопца да пояса ўсё яшчэ прывязаны кашалёк.
  
  "Тады гэта не рабаванне," пагадзіўся Сэнт-Іў.
  
  "Я не думаю, што гэта нейкі мясцовы спрэчка, бацька", - сказала Маргарэт, павольна перасякаючы калідор да дзвярэй.
  
  “Э? Што гэта? Маргарэт, я не ўпэўнены, што табе варта глядзець на гэта, дарагая".
  
  "Што ж," сказала яна практычна, - цяпер занадта позна турбавацца пра гэта, ці не так? Думаю, са мной усё будзе ў парадку".
  
  "Што вы мелі на ўвазе, сказаўшы, што гэта не быў спрэчка?" Спытаў сэр Джордж.
  
  "Гэты шалік з вузлом", - сказала яна, паказваючы. "Я бачыла такія фотаздымкі".
  
  “Што гэта? Фатаграфіі гэтага шаліка?"
  
  “Ну, я маю на ўвазе тых, каму гэта падабаецца. Такі гатунак выкарыстоўваюць фанзигары. Я чытаў пра іх кнігу ".
  
  "Фанзигар"? - спытаў Сэнт-Іў. "Пег, дарагая, якія кнігі ты чытала?"
  
  Віцэ-кароль адступіў назад. “ Фанзигар, вядома. Тагги! - сказаў ён. "Ёй-богу, я думаю, яна мае рацыю, па меншай меры, наконт гэтага шаліка". Ён падняў шалік і агледзеў яго. "Яна мае рацыю", - сказаў ён. "На кожным канцы гэтай штукі ёсць маленькі вузельчык — вось тут, дзе канцы звязаны разам, і ў кожны з вузлоў завязана па манеце". Ён развязаў адзін з маленькіх вузлоў. “Сярэбраная манета. Гэта рытуальны хустку для забойства фанзигаров.
  
  "Румал, здаецца, гэта называецца", - сказала Маргарэт. "Гэта шалік, які яны насілі вакол таліі і выкарыстоўвалі для забойства сваіх ахвяр".
  
  "Гучыць павабна", - пагадзіўся віцэ-кароль. "У нас унізе ёсць невялікі музей артэфактаў бандытаў, і ў ім ёсць некалькі такіх шалікаў".
  
  "Я чуў аб бандытах," сказаў Сэнт-Іў. “ Але я думаў, іх усіх перабілі сорак ці пяцьдзесят гадоў таму.
  
  "Магчыма, і няма", - пачуўся голас з дзвярнога праёму.
  
  Маргарэт падняла вочы і ўбачыла афіцэра брытанскай арміі, які стаяў у дзвярах і заглядывавшего ў пакой. Гэта быў высокі малады чалавек з тварам, залішне кроличьим, каб быць па-сапраўднаму прыгожым, бездакорна апрануты ў парадную форму лейтэнанта нейкага палка, з якім яна была незнаёмая: сінюю палкавую форму з двума тонкімі чырвонымі палоскамі, якія спускаюцца па штанах, і двухбортным пінжак з шырокімі штрыфлямі, аздобленымі чырвоным, і велізарнымі залатымі гузікамі. Мяркуючы па ўсім, ён выяўляў вялікую цікавасць да таго, што адбываецца. Яго словы "Магчыма, няма" былі вымаўленыя роўным тонам, прызначаным хутчэй для перадачы інфармацыі, чым для шоку або трывогі, але Маргарэт палічыла іх яшчэ больш трывожнымі з-за таго, што яны былі выкладзены як факт.
  
  "Магчыма, няма?" Спытала Маргарэт.
  
  "Можа быць, адзін ці два фанзигара ўсё яшчэ блукаюць паблізу, хіба ты не ведаеш", - патлумачыў ён. "Ёсць прыкметы—"
  
  Бацька Маргарэт, які доўгі час пільна глядзеў на маладога афіцэра, перапыніў яго. "Хто вы такі, лейтэнант, і што вы тут робіце?" ён раўнуў.
  
  "О, прабачце, сэр". Мужчына ў дзвярах ссунуў абцасы, выцягнуўся па стойцы "смірна" і аддаў гонар. “ Лейтэнант Піцер Петтигрю, афіцэр-галубятнікі Сёмага пяхотнага палка, дакладвае, сэр!
  
  Сэнт-Іў коратка аддаў гонар у адказ. “ Афіцэр паштовага голуба?
  
  "Ну," задуменна вымавіў малады чалавек, пераводзячы погляд з Сэнт-Вярба на Маргарэт і затым на віцэ-караля, - не зусім так.
  
  "Як гэта?" - спытаў я.
  
  Мужчына ўважліва падумаў, а затым адказаў: “На самой справе я не лейтэнант, і маё прозвішча на самай справе не Петтигрю. Я не ведаю, ці існуе на самай справе Сёмая Лапа або няма, або проста што б гэта магло быць, калі б яна сапраўды існавала, і я ні найменшага паняцця не маю аб паштовых галубах. Акрамя таго, усё, што я табе сказаў, - абсалютная праўда.
  
  Вочы Маргарэт пашырыліся, і яна прыкусіла губу, каб перамагчы жаданне захихикать. Цяпер было не час і не месца нават для найменшага хіхіканне.
  
  Віцэ-кароль павярнуўся тварам да маладога унтэр-лейтэнанту. "Якая нахабства," сказаў ён, і ў тэмбры яго голасу сквозили моцныя эмоцыі. Яго твар набыло ледзь прыкметны адценне чырвонага. "Калі ласка, назавіце сябе, сэр, і растлумачце, што вы тут робіце і чаму на вас форма, на якую, як вы толькі што прызналі, у вас няма права".
  
  “ Прабачце, ваша светласць. "Малады чалавек змяніў сваю напружаную паставу увагі на становішча, максімальна набліжанага да параднаму. “ Гэта мой лейтэнант Петтигрю, э-э, персона, так сказаць. Наогул-то мяне завуць Колінз. Пітэр Колінз. Ці бачыце, "Піцер", па меншай меры, быў сумленны. Так атрымалася, што я быў з галоўным констеблем Паркерам, калі ваш хлопец збіў яго. Ён неадкладна паслаў вашага хлопчыка за доктарам Макварреном, а затым адправіўся прасачыць, каб усе вонкавыя дзверы Губернатарскага дома былі зачыненыя і ахоўваліся, за выключэннем параднай дзверы, вядома, і паслаў мяне паглядзець, ці не магу я чым-небудзь дапамагчы. Ці бачыце, я з Асаблівай аддзела паліцыі. Мяркую, доктар хутка павінен падысці.
  
  "Я не думаю, што ад Макваррена можа быць шмат карысці", - пракаментаваў віцэ-кароль. "Вы ж ведаеце, што хлопец мёртвы".
  
  "Які 'асаблівы аддзел'? " патрабавальна спытаў Сэнт-Іў. “ Ніколі не чуў аб асобым аддзеле.
  
  "Паркер, падобна, лічыць, што ніхто не мёртвы, пакуль доктар Макваррен не скажа, што ён мёртвы", - сказаў Колінз віцэ-каралю. Затым ён пераключыў сваю ўвагу на генерала Сэнт-Вярба. “Наша афіцыйная назва - Дэпартамент спецыяльнай разведкі. Мы не карыстаемся шырокай вядомасцю, што па большай частцы добра".
  
  "З DSI, так?" спытаў віцэ-кароль. “ Вы, хлопцы, будзеце працягваць з'яўляцца ў самых дзіўных месцах. Ён кіўком паказаў на труп. “ Значыць, гэты хлопец быў адным з вашых?
  
  "Вы думаеце, ён мог быць разведчыкам?" Спытаў Колінз. “Мне гэта не прыйшло ў галаву. Я лепш пагляджу". Ён падышоў і апусціўся на калені каля трупа.
  
  "Па словах майго сына Джуны, у гэтага хлопца было паведамленне для мяне", - сказаў віцэ-кароль Коллинзу, пакуль малады чалавек аглядаў цела. "Гэты хлопец загадаў Джуна сказаць: 'Быць або не быць".
  
  "А!" - сказаў Пітэр Колінз. "Ён гэта зрабіў, ці не так?" Колінз ўважліва паглядзеў на цела і сказаў: "Хммм". А потым ён сказаў: "Чорт!" А потым ён сказаў: “Прабачце мяне, міс. Не хацеў лаяцца ў прысутнасці лэдзі".
  
  "Не звяртайце на мяне ўвагі", - сказала Маргарэт, якая старалася трымацца як мага непрыкметней, каб бацька не заўважыў яе і не адаслаў прэч.
  
  Колінз дастаў з кішэні штаноў маленькі складаны ножык у корпусе з слановай косці і асцярожна разрэзаў шво на багата упрыгожаным каўняры адзення трупа. "Гэты чалавек сапраўды быў адным з нашых", - сказаў ён, здабываючы туга згорнутую трубачку з белага шоўку, не даўжэй цыгарэты і не тоўшчы калыпкі, адтуль, дзе яна была схаваная за каўняром. Ён разгарнуў яго і паказаў віцэ-каралю.
  
  "Ружа," сказаў віцэ-кароль.
  
  Маргарэт нахілілася, каб паглядзець. На тканіны было оттиснуто стылізаваная выява чырвонай ружы з шчыльна стуленымі пялёсткамі, нібы хавае нейкі сакрэт ружовы.
  
  "Гэта, так бы мовіць, наш, э-э, сімвал", - сказаў Колінз. Ён адгарнуў левы лацкан свайго форменнага пінжака, агаліўшы маленькую сярэбраны шпільку ў выглядзе такі ж ружы з пялёсткамі чырвонай эмалі.
  
  "Значыць, ён працаваў на вас, ці не так?" - спытаў віцэ-кароль.
  
  Генерал Сэнт-Іў задуменна пацягнуў сябе за вуха. "Паколькі ён ішоў сюды, каб перадаць вам сёе-якую інфармацыю, выкарыстоўваючы пароль і ўсё такое," сказаў ён віцэ-каралю, - я б падумаў, што гэта робіць ідэю аб тым, што гэта рабаванне, менш верагоднай. Цалкам верагодна, што яго забілі, каб перашкодзіць яму пагаварыць з вамі. Сэнт-Іў павярнуўся да Коллинзу. “ Што скажаце, малады чалавек?
  
  "Гэта надзвычай верагодна", - пагадзіўся Колінз. "І, павінна быць, гэта было што-то надзвычай важнае і тэрміновае, раз ён не скарыстаўся звычайнымі каналамі". Ён уважліва вгляделся ў багата упрыгожаны каўнер і дазволіў сабе азадачана нахмурыцца, а затым падняўся на ногі.
  
  "Вы можаце высветліць, хто ён?" - спытаў віцэ-кароль. “Я мяркую, мы павінны паведаміць яго сваякоў, каб яны маглі забраць яго цела. Я думаю, мы павінны заплаціць за пахавальны вогнішча, мяркуючы, што хлопец быў індусам — меншае, што мы можам зрабіць. Ці прынятыя якія-небудзь меры для таго, каб сваякі вярнулі грошы ці выплацілі якія-небудзь пасмяротныя выплаты? "
  
  "Баюся, пахавальны вогнішча не падыдзе", - сказаў Колінз, падыходзячы да бліжэйшага драўлянага крэсла і сядаючы. "Гэтаму джэнтльмену спатрэбяцца сапраўдныя ангельскія пахаванне".
  
  "Прашу прабачэньня?" перапытаў Сэнт-Іў.
  
  "Каўнер яго, э-э, адзення", - патлумачыў Колінз. "Калі вы ўважліва паглядзіце на каўнер, вы заўважыце невялікае — вельмі невялікае - змена колеру з унутранага боку".
  
  Сэнт-Іў апусціўся на калені каля цела, каб паглядзець. "Цалкам дакладна", - пагадзіўся ён. "Значыць, ён не вымыў шыю так добра, як варта было".
  
  "Вы заўважыце, што гэта змяненне колеру мае той жа арэхава-карычневы адценне, што і скура мужчыны", - патлумачыў Колінз. “Колер скуры не знікае, калі толькі ён не быў нанесены штучна. Разглядаючы яго ў такім святле, я павінен выказаць здагадку, што ён ангелец, пераапрануты туземцем.
  
  "Ангелец?" спалохана перапытаў віцэ-кароль. “ Як вы можаце быць упэўнены?
  
  Колінз паціснуў плячыма. “ Ангельцы, шатландцы, ірландцы, валійцы — хто заўгодна. Я мяркую, ён нават мог быць французам, немцам ці рускім; але тады пытанне аб тым, навошта ён прыйшоў у Дом урада, каб пагаварыць з вашай светлостью, і аб тым, што менавіта ён павінен быў сказаць, становіцца залішне складаным. Я думаю, містэр Оккам прагаласаваў бы за аднаго з брытанскіх падданых Яе Вялікасці з пэўным густам. Я думаю, мы выявім, "працягнуў ён," што ў яго было нейкае недвухсэнсоўнае папярэджанне для перадачы вашай светласці, што яно было тэрміновых і што яго забілі, каб перашкодзіць яму перадаць яго.
  
  "Дык вось ваша меркаванне, ці не так, малады чалавек?" - спытаў віцэ-кароль.
  
  Колінз пачырванеў і ўстаў. "Я не хацеў здацца вам дарадцам, джэнтльмены", - сказаў ён. “Гэта, павінна быць, гучыць жудасна саманадзейна. Проста гэта мая, э-э, вобласць, ты ж ведаеш.
  
  "Глупства", - сказаў віцэ-кароль. “Любымі прапановамі, каментарамі або адмысловымі ведамі, якія ў вас ёсць, цяпер самы час, каб падзяліцца імі. Калі вы можаце праліць хоць нейкае святло на гэта" — ён паказаў на нябожчыка, які ляжыць у яго ног, - мы, безумоўна, хочам, каб гэта пачуць.
  
  "Так", - пагадзілася Маргарэт. "Напрыклад, што ты меў на ўвазе, кажучы 'магчыма, не'?"
  
  Генерал Сэнт-Іў паглядзеў на яе, нахмурыўшыся, як быццам толькі што усвядоміўшы, што яна ўсё яшчэ тут, але нічога не сказаў.
  
  Колінз на імгненне задумаўся. “ Што ты ведаеш пра Фанзигаре? - спытаў ён.
  
  "На поўначы яны былі вядомыя як бандыты", - сказаў Сэнт-Іў. “Банды злодзеяў. Раней чакалі і рабавалі падарожнікаў. Знішчаны брытанскімі ўладамі каля пяцідзесяці гадоў таму. Але, вядома, мы ўсё яшчэ чуем гісторыі. Ама палохаюць імі маленькіх дзяцей, як страшилищами."
  
  "І яны сапраўды былі страшилищами", - пачаў Колінз. “За апошнія некалькі тыдняў у мяне была прычына правесці пра іх сякія-такія даследаванні. Іх звычаяў, звычак і вераванняў было дастаткова, каб напалохаць любога маленькага дзіцяці і большасць дарослых. Культу фанзигаров— тагги - было шмат сотняў гадоў. Цалкам магчыма, што значна больш за тысячу гадоў.
  
  "Неверагодна!" - сказаў віцэ-кароль. "Тысяча гадоў?"
  
  “У пячорным комплексе ў Элуре, штат Махараштра, ёсць разьба, якая датуецца восьмым стагоддзем, вядомая як Скальныя храмы. Серыя панэляў паказвае бандытаў у дзеянні: на адной намалявана ўдушэнне ахвяры, на іншы расчляненне цела і гэтак далей ".
  
  "Па меншай меры, тысячу гадоў," сказаў віцэ-кароль. “ Тысячу гадоў рабаванняў і забойстваў. Дзіўна.
  
  "Калі яны былі падушаныя, іх было, магчыма, дзесяць тысяч, якія былі раскіданыя па ўсім Індыйскага субкантыненту", - сказаў Колінз. “Яны жылі ў маленькіх вёсках, то ёсць уся вёска, мужчыны, жанчыны і дзеці, былі фанзигарами. Яны практыкавалі забойствы і рабаванні як рэлігійны доўг, прысвечаны багіні Гартуй. У іх не было абсалютна ніякай жалю да сваіх ахвяраў, але яны забівалі іх, як вы забіваеце кураня ".
  
  Маргарэт здрыганулася. "Як людзі могуць вось так проста забіваць іншых людзей, - спытала яна, - нічога не адчуваючы?"
  
  Колінз паціснуў плячыма. “Спытаеце Томаса дэ Торквемада, - сказаў ён, - ці высакародных людзей нашай расы, якія спальвалі ведзьмаў і ерэтыкоў на вогнішчах амаль тысячу гадоў. Фанзигары верылі, што ў іх ёсць рэлігійны доўг рабіць тое, што яны робяць. Гэта не апраўдвае і нават не тлумачыць гэтага, але так яно і ёсць ".
  
  "Абавязацельствы?" спытаў віцэ-кароль.
  
  “ Менавіта так. Згодна з індуісцкаму міфа пра стварэнне свету, вялікі дэман з'еў ўсіх людзей адразу ж, як яны былі створаны, а Калі прыйшла і забіла дэмана сваім мячом. Але з кожнай кроплі крыві дэмана быў створаны маленькі дэман з такімі ж апетытамі. Згодна з традыцыйнай індуісцкай веры, Гартуй вырашыла праблему, злізваючы кроў дэмана да таго, як яна паспела зваліцца. Але фансигары вераць, што Гартуй стамілася ад гэтага, стварыла двух мужчын і загадала ім забіваць дэманаў, не праліваючы крыві. Для гэтага яна дала ім доўгія шалікі. Мужчыны забілі дэманаў і вярнуліся да Гартуй, каб вярнуць ёй яе шалікі. Але яна загадала ім пакінуць шалікі сабе і зарабляць імі на жыццё, душа іншых мужчын, як яны душылі дэманаў. Іх абавязкам было слухацца."
  
  "Гэта жудасна!" Сказала Маргарэт.
  
  "Так яно і ёсць", - пагадзіўся Колінз. “У Еўропе ў сярэднія стагоддзі біскупы выпраўляліся ў бой супраць няверных. Але іх царква забараняла ім праліваць кроў. Таму яны насілі велізарныя булавы—дубінкі, каб размажджэрыць галаву сваім ворагам, не праліваючы іх крыві".
  
  "Хопіць пра гэта, малады чалавек," сурова сказаў Сэнт-Іў.
  
  "Выбачайце, сэр", - сказаў Колінз. "Але, у любым выпадку, фанзигары лічылі тое, што яны рабілі, і працай, і рэлігійным абавязкам".
  
  "Хіба людзі не навучыліся б пазбягаць сваіх вёсак?" Спытала Маргарэт.
  
  “Вы б не заўважылі нічога незвычайнага ў іх вёсках, калі б выпадкова наведалі адну з іх, - сказаў Колінз, - за выключэннем, магчыма, таго, наколькі негаваркімі былі жанчыны ў сваіх плёткі ў вашым прысутнасці. Сапраўды, яны лічыліся ўзорамі маралі. Мужчыны не займаліся сваім рамяством — або, калі хочаце, вызнавалі сваю рэлігію — у радыусе ста міль ад сваёй вёскі. Часам яны ішлі за сваімі меркаванымі ахвярамі на працягу многіх міль — памятаеце, гэта было да з'яўлення жалезных дарог, і ўсе перамяшчэння былі надзвычай павольнымі — і чакалі падыходнага месца, каб здзейсніць свае злачынствы. Яны задушаць усіх членаў атрада румалом, сваімі рытуальнымі шалікамі, не пакінуўшы сведак, за выключэннем толькі маленькіх дзяцей, якіх яны вернуць у сваю вёску і выхаваюць як сваіх уласных. Цела іх ахвяр былі б рытуальна раздзеленыя і пахаваныя".
  
  "Фу!" - сказала Маргарэт.
  
  "Як ім магло схадзіць з рук гэта драпежніцтва год за годам?" - спытаў віцэ-кароль.
  
  "Я мяркую, з-за таго, што любое падарожжа займае шмат часу", - адказаў Колінз. “Нават калі ўсё прайшло добра, працяглая дзелавая паездка можа заняць тры ці чатыры месяцы. Такім чынам, вандроўцы не чакалі б дома, па меншай меры, на працягу шасці месяцаў. Да таго часу, калі яго могуць шукаць, ужо немагчыма будзе сказаць, дзе і калі з ім што-небудзь здарылася, ці было гэта вынікам Фанзигара, ці бандытаў, або няшчаснага выпадку, або ён проста вырашыў трымацца далей. Вядома, хадзілі жудасныя чуткі пра приверженцах Гартуй, якія забівалі падарожнікаў, але ніхто нічога пра іх не ведаў.
  
  "Але мы знішчылі іх усіх, ці не так?" - спытаў віцэ-кароль. “Тады, у трыццатых. Хлопец па імені, э-э... "
  
  "Стиман," прадставіўся Колінз. “ Сэр Уільям Стиман. Ён вывучыў усё, што можна было ведаць аб фанзигарах, і прысвяціў сваю кар'еру іх знішчэнню. Да канца 1840-х гадоў здавалася, што яго праца была выкананая ".
  
  "Але вы так не думаеце?" - спытаў віцэ-кароль.
  
  "Магчыма, ён прапусціў вёску", - асцярожна выказаў здагадку Колінз. “І тагі, магчыма, бяздзейнічалі гэтыя чатыры дзесяцігоддзі, чакаючы магчымасці пачаць усё спачатку. Ім давялося б выдаткаваць час на распрацоўку новых тэхналогій, каб ісці ў нагу з змяняюцца часам: чыгунак, тэлеграфа і да таго падобнага ".
  
  "Гэта ўсяго толькі ваша тэорыя, Колінз, - спытаў віцэ-кароль, - ці ў іх ёсць што-тое, якое пацвярджае гэтую ідэю?"
  
  “ Нядаўна паступіла некалькі паведамленняў аб вандроўцы — у асноўным гандлярах, — якія зніклі, і з тых часоў пра іх нічога не было чуваць.
  
  "Лухта!" - сказаў генерал Сэнт-Іў. “Звычайныя старамодныя бандыты або бандыцкія разбойнікі. Я сам меў з імі справу на поўначы краіны".
  
  "Так," пагадзіўся Колінз, " бандытызм у пэўнай ступені мае месца. Мяркую, так будзе заўсёды. Але яны не робяць нічога асаблівага, каб схаваць цела. Большасць з іх з такім жа поспехам сталі б рабаваць, наогул не забіваючы, калі б у іх не ўзнікла праблем з падначаленнем сваіх ахвяр.
  
  "Гэта дастаткова дакладна", - прызнаў Сэнт-Іў. “Але людзі сапраўды знікаюць, ты ведаеш. Проста знікаюць".
  
  "Пры ўсім маім павазе," Колінз сказаў, " не, сэр, яны гэтага не робяць. Прычына ёсць заўсёды. Магчыма, мы яе не знойдзем, але дзе-то яна ёсць. І калі мы не можам знайсці ні намёку на прычыну, і калі ні людзі, ні іх цела не выяўляюцца, і калі колькасць людзей, у якіх развілася гэтая згубная звычка, здаецца, павялічваецца, і ўсе яны з аднаго і таго ж рэгіёну краіны, магчыма, варта пашукаць прычыну трохі глыбей ".
  
  "Вы думаеце," спытаў віцэ-кароль, " што тагги вярнуліся?
  
  "Я не ўпэўнены, што яны калі-небудзь сыходзілі", - сказаў яму Колінз.
  
  Віцэ-кароль паківаў галавой. "Я мог бы вярнуцца ў Роскоммон, скакаць з сабакамі, як джэнтльмен, або збіраць інкунабулы, што б гэта ні было, але вось я тут, віцэ-кароль Каралеўства Яе Вялікасці Індыя, і мне трэба заняць свой час аднаўленнем забойстваў бандытаў".
  
  "Сюды, зараз," пачуўся нізкі голас з парога. “ Што гэта ў нас тут? У пакой зазірнуў грузны мужчына з бакенбардамі з бараніны.
  
  "Доктар Макваррен, прабачце, што навязываюсь вам", - сказаў віцэ-кароль. "У нас тут, э-э, паранены чалавек".
  
  "Мёртвы, ты хочаш сказаць", - удакладніў Макваррен, крытычна аглядаючы цела. "Што ж, давай паглядзім".
  
  OceanofPDF.com
  
  ПЕРАРЫВІСТАЕ РАЎНАВАГУ
  
  
  
  Назаўсёды запомніўся ювабит
  (Можа быць, калі-небудзь мне будзе прыемна ўспамінаць нават гэта.)
  —Вирджил
  
  
  
  Fабо першыя некалькі дзён падарожжа на усход былі хуткімі, але апынуліся нечакана насычанымі падзеямі. Куля разбіла акно купэ Марыярці ва "Усходнім экспрэсе" ў сем раніцы першага дня, калі цягнік імчаўся па даліне Мозеля. "Гэта ўсё тыя праклятыя паляўнічыя", - прамармытаў дырыжор, які прыйшоў разабрацца, робячы запісы ў сваім маленькім нататніку. Марыярці прыняў глыбокія прабачэнні, прынесеныя кандуктарам ад імя La Compagnie International des Wagons-Lits, і быў пераведзены ў іншае купэ. Калі цягнік ненадоўга спыніўся ў Страсбургу, Марыярці выйшаў вонкі, каб агледзець пашкоджанні, і выявіў, што пад пабітым акном мелам быў намаляваны непрыкметны белы Крыж.
  
  У Мюнхене Марыярці і палкоўнік Моран ледзь не трапілі пад колы які вырваўся з-пад кантролю фургона з насілкамі егерлагеря, і ім давялося спрытна пераступіць, каб не патрапіць пад адзін з вялізных бочак з півам, якія адскочылі ад фургона, калі той каціўся па Кайзерштрассе. Днём пазней у Вене вар'ят мужчына з нажом напаў на прафесара Марыярці ў кафэ "Фігаро" на Нойштифтгассе і паспеў перарэзаць Марыярці тыльны бок рукі, перш чым палкоўнік Моран змог ударыць яго крэслам па галаве. Гэта умацоўвае заяўлены палкоўнікам Мораном перакананне ў тым, што кавярні - небяспечныя месцы і што чалавек павінен праводзіць час у бирштубене або іншых установах для ўжывання алкагольных напояў. Прыехала венская паліцыя і забрала мужчыну, і нават выбачылася перад сваімі замежнымі гасцямі за гэты прыкры інцыдэнт. Марыярці адмахнуўся ад іх прапановы з'ездзіць у бальніцу і перавязаў сабе руку з дапамогай палкоўніка Марана і палоскі чыстай абрусы. З зашиванием рукавы яго курткі прыйдзецца пачакаць.
  
  “ Чаму ты не скарыстаўся тым шпрыцом, які схаваны ў цябе ў кія? - Што гэта? - спытаў Моран, паказваючы рухам падбародка на чорную кій з залатой ручкай у выглядзе савы, якую Марыярці паўсюль насіў з сабой. “ Гэты джэнтльмен мог нанесці вам сур'ёзны шкоду.
  
  Марыярці змрочна ўсміхнуўся. "Я вельмі верыў, што вы прыйдзеце мне на дапамогу своечасова", - сказаў ён Морану. "І я не хацеў даваць паліцыі якой-небудзь падстава затрымліваць нас тут і прымушаць выпускаць нашу сувязь".
  
  "Дакладна", - пагадзіўся Моран. "Цікаўны набор супадзенняў, з якімі мы сутыкаемся", - дадаў ён.
  
  "Здаецца несумнеўным, што стрэл у Францыі і інцыдэнт з піўным фургонам у Мюнхене не былі выпадковымі выпадкамі", - сказаў Марыярці. “У такім выпадку яны, павінна быць, былі спланаваныя і падрыхтаваныя да нашага прыбыцця. Вы памятаеце, што стрэл пачуўся роўна ў сем раніцы. Хто-то дакладна разлічыў, дзе ў гэты час будзе знаходзіцца цягнік. І стралок ведаў, у якое акно цэліцца — хто-то ў цягніку пазначыў яго маленькай літарай X. Сапраўды гэтак жа фургон з півам, павінна быць, чакаў нашага праезду ў пачатку гэтай вуліцы. І джэнтльмен тут, у Вене, які толькі што спрабаваў папрактыкавацца ў выразанні на маёй грудзей, павінна быць, быў апавешчаны аб нашым маючым адбыцца прыбыцці, і хто-то, павінна быць, паказаў яму на нас. Гэта азначае, што ў нашага невядомага праціўніка ёсць хто-то, хто варта за намі. Ці, дакладней, падарожнічае разам з намі.
  
  Моран поерзал на крэсле і хутка агледзеў кавярню. "Хто?" - спытаў ён.
  
  "Думаю, я вылічыў гэтага чалавека", - сказаў Марыярці. “Хоць, магчыма, ён не адзіны. Ён ехаў з намі ў цягніку, па меншай меры, з самага Парыжа, але я падазраю, што да цяперашняга часу ў яго ўжо ёсць падмацаванне. Ён вельмі падобны на брытанца, у яго выгляд небудзь дробнага двараніна" альбо картачнага шулера.
  
  "Адзін з шыкоўнай банды, так?" Сказаў Моран.
  
  “ Цалкам магчыма. Я даручыў бормотуну назіраць за ім, каб паглядзець, ці зможам мы што-небудзь вызначыць па яго рухам або па яго сябрам.
  
  Моран некалькі хвілін сядзеў моўчкі, задуменна гледзячы ў сваю велізарную кубак kaffee mit schlag, а затым ляпнуў далонню па стале. “Будзь я пракляты, калі змагу зразумець, адкуль хто-то ведае аб нашым паходзе за статуэткай, акрамя махараджа, і я не магу паверыць, што ён паспрабаваў бы спыніць нас. Які ў гэтым быў бы сэнс?"
  
  "Я згодны", - сказаў яму Марыярці. "Я думаю, што тут крыецца нешта больш глыбокае".
  
  "Што?"
  
  “Гэта яшчэ трэба высветліць. Звярніце ўвагу, яны — кім бы яны ні былі — падобна на тое, сканцэнтраваны на ліквідацыі мяне, а не вас, чаго не было б, калі б яны спрабавалі перашкодзіць нам займець статуэтку. Але чаго менавіта яны спадзяюцца дасягнуць і хто стаіць за імі, на дадзены момант я паняцця не маю ".
  
  "Я б сказаў, што яны спрабавалі дамагчыся тваёй смерці", - пракаментаваў Моран.
  
  Марыярці кіўнуў. “Так, але чаго яны спрабуюць дасягнуць з дапамогай маёй смерці? Што гэта за мэта, на шляху да якой маё далейшае існаванне з'яўляецца перашкодай?"
  
  Моран паківаў галавой. "Для мяне гэта загадка", - сказаў ён. “Але я думаю, нам лепш як мага хутчэй заняцца нашым уласным ліквідацыяй. Я прапаную пазбавіцца ад тых, хто варта за намі, перш чым яны стануць па-сапраўднаму надакучаць. І, акрамя таго, ім можа павезці. Ён зрабіў скручивающее рух рукой. “Цёмны завулак, нож пад рэбры, і хто з нас павінен быць мудрэй? А?"
  
  Марыярці падняў брыво. "Будзем спадзявацца, што да гэтага не дойдзе", - сказаў ён.
  
  "Няма лепшага спосабу збянтэжыць апазіцыю", - сказаў Моран. Ён ляпнуў Марыярці па спіне. “Не дайце сябе забіць, прафесар. Па крайняй меры, да тых часоў, пакуль я не атрымаю ў свае рукі залатую гурию махараджа ".
  
  "Мне прыемна ўсведамляць, што табе не ўсё роўна", - суха сказаў Марыярці.
  
  “Я пажартаваў, прафесар. Вядома, пажартаваў", - сказаў Моран, адкідваючыся назад і усміхаючыся сваёй лепшай усмешкай. “Ну, я б не хацеў, каб з вамі што-небудзь здарылася за ўсё цыгары ў Егіпце. Даю слова, я б гэтага не зрабіў.
  
  "Я супакоены", - сказаў Марыярці. "Цяпер я магу рухацца далей з новай спружыніста ў хадзе". Ён дапіў сваю каву. "І я думаю, было б разумна рушыць у новым напрамку", - сказаў ён, устаючы з крэсла і кідаючы на стол некалькі манет. "Ну жа, мой сябар, давайце зробім што-небудзь хоць бы напалову разумнае, каб ліквідаваць гэтую непрыемнасць".
  
  "Добра!" Сказаў Моран, ускокваючы на ногі. "Любое дзеянне пераважней бяздзейнасці' доўгі час было маім дэвізам. Куды, прафесар?"
  
  "Трыест," адказаў яму Марыярці.
  
  Моран спыніўся на паўкроку. - У Трыесце?
  
  “Трыест - цэнтр кантрабанды ў паўночным Міжземнамор'і. Мы збіраемся наняць быстроходную лодку, якая даставіць нас кантрабандай у Порт-Саід. У гэтага будзе дадатковае перавага - мы скароцім час у шляху на два-тры дні ".
  
  “Але нашы сумкі правяраюцца да, куды? Варна".
  
  Марыярці пераклаў кіёк з левай рукі ў правую і рэзка ўдарыў ёю па падстаўцы для лямпы. - У нас ёсць нашы дарожныя сумкі. Астатняе мы павінны пакінуць.
  
  Моран ўздыхнуў. "Маё любімае зброю ў маім вялікім куфры", - сказаў ён. "Восьмимиллиметровый рэвальвер Манлихера-Шенауэра, які я спецыяльна вырабіў па індывідуальнай замове Фон Гертля з Інсбрука".
  
  "Калі ўсё гэта скончыцца, мы папросім людзей з фургона вярнуць наш багаж", - сказаў яму Марыярці. "Ты зноў ўбачыш сваю вінтоўку". Ён спыніўся на рагу і хутка падышоў да будынка. Дастаўшы з кішэні маленькі кавалачак французскага мелу, ён намаляваў на гранітнай сцяне серыю простых геаметрычных фігур памерам не больш двух квадратных цаляў, некаторыя з якіх злучаліся з іншымі, некаторыя стаялі асобна. Скончыўшы, ён адступіў назад і агледзеў справу сваіх рук, якое больш за ўсё нагадвала бессэнсоўныя крамзолі дзесяцігадовага дзіцяці.
  
  "Што ты там рабіў?" Спытаў Моран. "Пакінуў паведамленне для бормотуна", - патлумачыў Марыярці, - "паведаміўшы яму, дзе нас знайсці".
  
  "У Трыесце?"
  
  “ Не, на вакзале ў дзесяць гадзін вечара.
  
  "Ах!"
  
  "Тым часам мы павінны прыкласці некаторыя намаганні, каб выслізнуць ад любога, хто мог назіраць за нашымі рухамі". Ён паклаў мел ў кішэню і зноў пакрочыў па вуліцы.
  
  Падладжваючыся пад крок прафесара, палкоўнік Моран хуткім, адпрацаваным рухам дастаў вялікі складаны нож з похваў, схаваных за поясам штаноў, і схаваў яго ў рукаве. "Па-мойму, гучыць правільна, прафесар", - сказаў ён. "Вы проста пакажаце мне на іх, і я зраблю ўсё правільна".
  
  Марыярці паглядзеў на свайго спадарожніка так, нібы ўбачыў яго ўпершыню. “ Усё гэта вельмі добра, - сказаў ён, - але трымай гэты складаны ятаган у рукаве, калі толькі ён табе не спатрэбіцца для самаабароны. У мяне была менш радыкальная ідэя для нашых, э-э, ворагаў. Празмернае гвалт можа быць контрпрадуктыўным ".
  
  "Я лічу, што няма нічога празмернага ў забойстве таго, хто спрабуе забіць цябе", - сказаў палкоўнік Моран. “І гэта па-чартоўску добрая ідэя - зрабіць гэта першым. Стаўкі занадта высокія, а гульня занадта фінальная, каб ставіцца да яе залішне спартыўна ".
  
  "Тэрмін "спартсмен" - гэта не той тэрмін, які я б ужыў да вас", - сказаў яму Марыярці. “ Вы, наколькі я памятаю, прытрымліваецеся меркавання, што няма нічога дрэннага ў тым, каб забіць каго-то па найменшай правакацыі або, калі ўжо на тое пайшло, за разумную плату.
  
  "Дакладна", - сказаў Моран, ані не збянтэжыўшыся. “Я не грэбую забойствамі. Не варта быць салдатам, калі ты збіраешся грэбліва ставіцца да забойства — ці да смерці, калі ўжо на тое пайшло. Яе Вялікасць, здаецца, цалкам гатовая ахвяраваць намі, калі гэта ў яе інтарэсах. Вынікаючы яе каралеўскаму прыкладу, я цалкам гатовы ахвяраваць іншымі, калі гэта ў маіх інтарэсах. Так уладкованы свет. Заўсёды было і заўсёды будзе. Тыя, хто гэтага не разумее, верагодна, не збіраюцца заставацца ў гэтым свеце на ўсё свае тры дзесяткі гадоў. Што датычыцца спартыўнага майстэрства — бегаць па брудных полі, штурхаць свіны мачавая бурбалка і крычаць "Добра сыграна!" ці "Добры спорт!", калі таварыш па камандзе ламае сабе рабро або чыю-то нагу, заўсёды здавалася мне бессэнсоўным, бескарысным, стомным і хваравітым ".
  
  "Ёсць і іншыя віды спорту", - сказаў Марыярці.
  
  "Ёсць і іншыя пярэчанні", - адказаў Моран.
  
  "У любым выпадку, спартовае майстэрства не было маёй мэтай", - суха сказаў Марыярці. “Давайце паспрабуем зрабіць тое, што неабходна, не прыцягваючы да сябе непатрэбнай увагі, і давайце выпадкова не заб'ем ні ў чым не вінаватых мінакоў. Ідэя ў тым, каб выслізнуць ад нашых ворагаў, а не ліквідаваць іх. У нашага суперніка бязмежнае колькасць паслугачоў, паколькі галаварэзаў і стромкіх хлопцаў можна наняць у любым буйным мегаполісе і большасці менш буйных. З іншага боку, яны не вельмі матываваныя, аб чым сведчыць іх поспех на дадзены момант ".
  
  "Я бачу гэта, прафесар, але ім трэба атрымаць поспех толькі адзін раз, каб, так бы мовіць, атрымаць прыз".
  
  "Цалкам", - сказаў Марыярці. "І такім чынам — Трыест". Ён спыніўся на паўдарогі, прымусіўшы палкоўніка Марана зрабіць два хуткіх кроку, каб не сутыкнуцца з ім. "Гэта, - сказаў ён, паказваючы кіем праз вуліцу, "цікавы магазін вунь там".
  
  Моран паглядзеў туды, куды паказваў Марыярці. “ На багажнае аддзяленне або ў аптэку? - спытаў ён.
  
  "Я яшчэ не ўпэўнены", - сказаў яму Марыярці. "Давай пяройдзем вуліцу і паглядзім".
  
  Яны ўдвух перайшлі дарогу, спрытна аб'ехаўшы навала чатырохколавых экіпажаў і амнібус, запрэжаны двума канямі велізарных памераў. Паліцэйскі, які стаяў пасярод дарогі на куце і спрабаваў рэгуляваць рух, злосна паглядзеў на іх, але не распачаў ніякіх спроб пакінуць свой пост.
  
  “ Я ведаю, - сказаў палкоўнік Себасцьян Моран, калі яны выйшлі на тратуар. — Спачатку мы зойдзем у аптэку і папросім іх прыгатаваць зелле - магчыма, сумесь сокаў з струка папавера сомниферум і арэха Нукс вомика ў суадносінах тры да двух, — а потым заскочим ў багажны магазін і купім добры чорны скураны футляр для захоўвання.
  
  "Гэта насеньне", - сказаў Марыярці.
  
  "Прашу прабачэньня?"
  
  "Nux vomica - гэта не арэх, гэта насеньне", - сказаў яму Марыярці.
  
  “ Арэхавае зярнятка, скажы мне, чаму ты толькі што падвергнуў небяспекі нашы жыцця, перебежав вуліцу. Ён спыніўся і ўзяў прафесара за руку. "Калі вы спрабуеце стварыць сабе рэпутацыю чалавека з непрадказальнымі паводзінамі, я гатовы паклясціся ў гэтым без таго, каб вы на самой справе рабілі тое ж самае".
  
  Марыярці павярнуўся да яго тварам. "Працягвай казаць", - сказаў ён, здымаючы пенснэ і засоўваючы яго ў кішэню камізэлькі. "І трохі памахаю рукамі, каб старонняму назіральніку здалося, што мы спрачаемся".
  
  "Я гатовы паспрачацца з вамі ў любы зручны для вас час", - усклікнуў Моран, трасучы кулаком перад тварам Марыярці. "Што вы маеце на ўвазе, назіральнік?"
  
  "За намі хто-то сочыць", - сказаў яму Марыярці, размахваючы сваім кіем. “Не чалавек з цягніка, але, мы павінны выказаць здагадку, адзін з яго агентаў. Пакуль не азірайся па баках.
  
  "Гэта становіцца стомным", - заўважыў Моран, блакуючы ўдар Марыярці яго ўласнай клюшкай. "На каго ён падобны, калі я гляджу?"
  
  "Невысокі, каржакаваты, барадаты, апрануты ў чорнае, у чым-то накшталт шыракаполым кепкі, са згорнутай газетай у руках", - сказаў Марыярці. "Форма яго вусоў, памер яго цяжкіх чаравік, прызначаных для таго, каб таптаць суперніка, і той факт, што пад згорнутай газетай, па-відаць, хаваецца цяжкі прадмет, як мяркуецца, кавалак свінцовай трубы, паказваюць на тое, што ён належыць да венскага злачыннага класу".
  
  "Што нам рабіць?" Спытаў Моран, ткнуўшы Марыярці ў грудзі паказальным пальцам з лютым выразам твару. “ Мы не можам стаяць тут і тыкаць адзін у аднаго пальцам да канца дня. Мяркую, я мог бы збіць цябе з ног, а потым мяне так ахапілі згрызоты сумлення, што я дапамагу табе падняцца на ногі, і мы пойдзем рука аб руку выпіць чаго-небудзь суцяшальнага.
  
  “ Я прапаную вам зрабіць крок ці два таму, яшчэ раз пагразіць мне кулаком, а затым злосна выдаліцца ў ... Я думаю, лепш за ўсё было б у аптэку. Я буду люта размахваць перад вамі сваёй кіем, а затым промарширую па вуліцы, пазбаўляючыся ад вас. Калі я маю рацыю, наш праследавальнік рушыць услед за мной. Апярэдзіў яго на адзін квартал, а потым прыходзь следам. Я прайду дзесяць ці пятнаццаць кварталаў, а затым сыду ў які-небудзь зручны завулак; ён увойдзе за мной, а ты закрыеш выхад.
  
  Моран прысеў у позе вулічнага байца і ўтаропіўся на прафесара. "Чаму б мне проста не ўрэзаць яму?"
  
  “ Таму што я хачу, каб ён мог гаварыць. Я хачу высветліць, хто яго паслаў.
  
  "Ён, верагодна, нават не ведае", - сказаў Моран, пару разоў ткнуўшы левай ў твар Марыярці.
  
  Марыярці лёгка ўхіліўся ад удараў. "Магчыма, і так," прызнаў ён, "але паспрабаваць варта".
  
  "Вельмі добра", - пагадзіўся Моран. Ён зрабіў два крокі назад, апусціў рукі і секунду цяжка дыхаў. Затым ён патрос правым кулаком перад тварам Марыярці. "Нервова азірацца па баках, калі будзеш набліжацца да завулку", - напаўголасу сказаў ён Марыярці. “Ты хутчэй прывабіш яго. 'Бляяньне ягня ўзбуджае тыгра', як мы гаворым.
  
  Марыярці адкінуў кій у бок і пераканаўча паглядзеў на Марана. "Паляванне на тыграў дзеля забавы", - сказаў ён. "Здаецца пустой тратай часу".
  
  "Тыграў ці людзей?" Спытаў Моран. “Мы палявалі толькі на людаедаў. Махараджа не дазволіў нам чапаць іншых. Пацешна, што людаедамі звычайна былі тыя, хто быў занадта стары або занадта паранены, каб лавіць сваю звычайную здабычу. Людзі - лёгкая здабыча для тыгра." З гэтымі словамі Моран разгарнуўся і накіраваўся да аптэцы, павярнуўся, каб на секунду впиться поглядам у Марыярці, а затым адчыніў дзверы і ўвайшоў.
  
  Марыярці пагразіў кіем удаляющемуся Морану, затым спыніўся, каб сабрацца з сіламі, адправіць вопратку і трывала ўзняць на пераноссе пенснэ. Затым ён накіраваўся ўніз па вуліцы хуткім, бестурботным крокам дашчэнту раздражнёнага чалавека.
  
  На правай баку пенснэ Марыярці, ля самага краю, майстар Марыярці Олд Потс прымацаваў маленькі прастакутнік люстраны, каб Марыярці мог мімаходам бачыць, што адбываецца ў яго за спіной, не паварочваючы галавы. Ступіўшы наперад, Марыярці дасведчаным вокам зірнуў у маленькае люстэрка і ўбачыў, як яго праследавальнік перабег вуліцу і заняў пазіцыю прыкладна ў полуквартале ззаду.
  
  Марыярці не збаўляў тэмпу на працягу тузіна кварталаў, час ад часу пазіраючы ў сваё маленькае люстэрка, каб пераканацца, што яго праследавальнік ўсё яшчэ варта за ім. Першыя некалькі кварталаў прадстаўлялі сабой у асноўным вялікія жылыя будынкі з вітрынамі, якія займаюць першы паверх. Але затым вітрыны скончыліся, і будынка больш былі падобныя на прадпрыемствы лёгкай прамысловасці. Шыльда на другім паверсе аднаго будынка абвяшчала: "Felix Hermann—Schokolade Erschaffungen". На наступным блоку было напісана "Schmendl Schuhfabrik".
  
  Марыярці зрабіў паўзу і сверился з чыстым лістом паперы, які дастаў з унутранай кішэні, азіраючыся па баках, як быццам спрабаваў знайсці канкрэтнае будынак або адрас. Мужчына ззаду яго таксама спыніўся і прыхінуўся да фонарному слупа, глыбока дыхаючы. Няма сіл, падумаў Марыярці. Для крымінальных класаў павінны быць абавязковыя практыкаванні. Ён асцярожна агледзеўся ў пошуках палкоўніка Марана і, нарэшце, заўважыў яго, бесклапотна які шпацыраваў прыкладна ў квартале адсюль па другім баку вуліцы. Гэта здавалася такім жа прыдатным месцам, як і любое іншае, каб пакласці канец гэтаму падпольнага шэсцю; вуліцы былі практычна пустыя, а вокны першага паверха ў асноўным былі зачыненыя аканіцамі — прыкмета таго, у які раён гэта ператваралася пасля наступлення цемры.
  
  Цяпер Марыярці прасоўваўся наперад павольней, узіраючыся ў шыльды і лічбы, як быццам шукаў канкрэтны адрас, пакуль не знайшоў вузкі праход паміж двума будынкамі. Ён нясмела зазірнуў унутр, сверился з чыстым лістом паперы і падазрона агледзеўся, нібы баючыся, што гэта нейкая пастка. Яго праследавальнік кінуўся паміж двума калёсамі ля абочыны, прымусіўшы конь, якая стаяла ззаду, нервова шарахнуться і адступіць на пару крокаў назад, цокаючы капытамі. Марыярці зрабіў выгляд, што нічога не заўважыў. У канцы калідора была окованная жалезам дзверы, а на ўзроўні зямлі ні з аднаго боку не было вокнаў. Ідэальны. Пасля яшчэ некалькіх імгненняў притворного ваганні ён мужна пакрочыў па дарожцы.
  
  Паляўнічыя на тыграў у Індыі не спрабуюць пераследваць тыгра; ён нашмат хутчэй і спрытней паляўнічага. Замест гэтага яны высочваюць маладога ягня ці казляня і хаваюцца паблізу. Бляяньне ягня, як сказаў палкоўнік Моран, ўзбуджае тыгра і заваблівае яго ў пастку.
  
  Тыгр, аб якім ішла гаворка, перасек тратуар і, прыціснуўшыся да сцяны будынка, выглянуў у завулак. Ён убачыў Марыярці, павольна ішоў да окованной жалезам дзверы ў далёкім канцы. Марыярці, здавалася, быў засяроджаны на тым, што было перад ім, і не падазраваў аб тым, што можа быць у яго за спіной. Тыгр дазволіў згорнутай газеце, якую ён нёс, зваліцца са свінцовай трубы, якую яна ўтойвала, і бясшумна рушыў па завулку услед за ягнём.
  
  Калі тыгр паглыбіўся ў завулак прыкладна на дзесяць ярдаў, ягня раптам спыніўся і павярнуўся. Марыярці ўсміхнуўся і накіраваўся да свайго преследователю. "Табе лепш пакласці гэты кавалак трубы і сесці на зямлю, закінуўшы рукі за галаву", - сказаў ён па-нямецку. "Ты не зможаш ўцячы".
  
  "Уцёкі?" мужчына выглядаў здзіўленым, але затым засмяяўся. "Гэта не я павінен турбавацца аб уцёках, мой гер". Але ён спыніўся і выставіў трубку перад сабой, як быццам рыхтаваўся ўзначаліць марширующий аркестр. "У мяне ёсць праца, якую трэба рабіць", - сказаў ён. "Ці будзе менш балюча, калі ты не будзеш супраціўляцца".
  
  Марыярці ўздыхнуў. “Для твайго ж дабра, пакінь усе думкі пра тое, каб прычыніць мне боль або збегчы. Твой выхад заблакаваны".
  
  "Мой сыход?" Мужчына паківаў галавой, як быццам не мог паверыць у тое, што пачуў.
  
  "Нікуды ты не дзенешся, прыяцель," працягнуў палкоўнік Моран па-нямецку адкуль-то ззаду. Мужчына павярнуўся і ўбачыў Марана, які стаяў каля ўваходу ў завулак, прыхінуўшыся да будынка, і выглядаў щеголеватым і небяспечным.
  
  "Ваш нямецкі вельмі гутарковы", - звярнуўся прафесар да Морану.
  
  "Я даведаўся пра гэта ў вельмі размоўным месцы", - адказаў палкоўнік.
  
  Мужчына паміж імі раптам скокнуў да Марыярці, які да гэтага часу быў не больш чым у пяць футаў ад яго, і з дзікім лямантам хутка і моцна ўдарыў Марыярці нагой у пахвіну. Марыярці лёгка ўхіліўся ад удару. Мужчына выканаў яго адным бесперапынным рухам, перадаўшы інэрцыю руху ад ног да рук, злосна замахнуўшыся свінцовай трубой у галаву Марыярці. Калі б ўдар прыйшоўся ў мэта, гэта, несумненна, забіла б яго. Марыярці адсунуўся роўна настолькі, каб ўдар прасвістаў, не прычыніўшы шкоды, міма яго вуха, затым злавіў руку мужчыны і вывярнуў яе, калі яна апускалася, павярнуўшыся уласным целам, з-за чаго нападнік выпусціў трубу, і ткнуў мужчыну ў жывот булавешкай сваёй палкі.
  
  Мужчына сагнуўся напалову, з яго выбілі дыханне, але секундай пазней ён схапіў валявшуюся на зямлі свінцовую трубу і выпрастаўся, зблізіўся з Марыярці і счапіўшыся, спрабуючы нанесці моцны ўдар трубой. Марыярці выпусціў палку, і яны ўдваіх загайдаліся ўзад-наперад, кожны спрабуючы авалодаць дудочкой. Моран кінуўся наперад, але як раз перад тым, як ён дабраўся да іх, мужчына быў павалены на зямлю тварам уніз, а праз секунду Марыярці упёрся каленам яму ў спіну і заломваў левую руку яму за спіну.
  
  "Гэта быў спрытны ход", - пахваліў Моран. “Што ты там рабіў? Мне здалося, што я гэта бачыў, але я не зусім зразумеў, што адбылося".
  
  Чалавек на зямлі круціўся і вішчаў. “Ты, свіння сабачая! Адчапіся ад мяне! Здаецца, ты зламаў мне руку!"
  
  "Гэта прыём з барицу", - сказаў Марыярці Морану. “Адно з самых малавядомых ўсходніх баявых мастацтваў. Вельмі карысна. Гэта патрабуе многіх гадоў практыкі, але намаганні добра акупляюцца. "Затым ён нахіліўся да чалавека, які ляжыць на зямлі. “Яна яшчэ не зламаная, - сказаў ён яму, - але будзе зламаная, калі ты будзеш працягваць выгінацца. І обзывания мяне не дапамогуць твайму справе ў будучай жыцця".
  
  “ Я паклічу афіцэра паліцыі, калі вы мяне не адпусціце.
  
  "Крычы адсюль," змрочна сказаў Моран.
  
  "Чаго вы, спадары, хочаце?" - закрычаў мужчына. “Чаму вы напалі на мяне? Што вы маеце на ўвазе, кажучы "замагільная жыццё'?"
  
  "Напаў на цябе?" Марыярці непрыязна ўсміхнуўся. "А вось гэта цікавы погляд на гэта".
  
  "Я проста ішоў па вуліцы, калі вы, джэнтльмены, накінуліся на мяне", - настойваў мужчына.
  
  "Так?" Спытаў Марыярці. “І якое ж справа прывяло вас у гэты завулак? І чаму ў вас была свінцовая труба? І чаму вы напалі на мяне з ёй?"
  
  "Мужчына павінен абараняць сябе", - настойваў мужчына.
  
  "Хопіць пра гэта", - прагыркаў Моран. "Я проста заб'ю яго, і мы пойдзем адсюль". У яго руцэ раптам з'явіўся вялікі нож.
  
  Мужчына паглядзеў на нож, і яго вочы сталі вельмі вялікімі. "Няма, няма", - віскнуў ён. “Я не гатовы да замагільнага жыцця. Я не хацеў прычыніць табе шкоды — ах!" Апошні, калі Марыярці ледзь мацней вывярнуў руку, якую трымаў. “Я маю на ўвазе, гэта была проста праца. Не трэба прымаць гэта на свой рахунак. Я пацярпеў няўдачу — я прызнаю гэта. Я недаацаніў цябе і прайграў. Давай расстанемся, шчыра, і я проста пайду.
  
  "Як цябе клічуць?" - спытаў Марыярці.
  
  “Чаму-а! — яны называюць мяне Полымя. Спытаеце любога. Гэта маё імя, Полымя".
  
  "Ну, Полымя, чаму ты спрабавала забіць мяне?" Спытаў Марыярці. "Хто цябе паслаў?"
  
  “ Спрабаваў забіць цябе? Полымя слаба засмяялася. Яго твар, прижатое да тратуары, побелело ад болю, прычыненай навукова примененным Марыярці прыёмам барицу. “Я думаю, ты вывіхнуў мне плячо. Магчыма, ты мог бы трохі расслабіцца, зусім ледзь-ледзь, не больш. Не, мой гер, я не спрабаваў вас забіць. Цяпер я разумею, у чым была блытаніна, і гэта сапраўды была сумленная памылка. Ты думаў— Але няма, у мяне не было намеру спрабаваць забіць цябе. Сапраўды, няма!
  
  "Што тады?" Запатрабаваў адказу Марыярці.
  
  “Я проста павінен быў зламаць некалькі костак, вось і ўсё. Некалькі маленькіх, няважных костак. Проста каб утрымаць цябе тут на некаторы час".
  
  “ Трымаць мяне тут?
  
  “Гэта тое, што мне сказалі. Гэта ўсё, што я ведаю".
  
  “ Хто вас наняў?
  
  “ Наняў мяне?
  
  Марыярці мацней націснуў на руку.
  
  “Ах! Готт, але гэта балюча. Калі ўсё скончыцца, і мы зноў станем сябрамі, магчыма, ты навучыш мяне гэтаму прыёму".
  
  "Магчыма," сказаў Марыярці. “ Хто вас наняў?
  
  “Я атрымаў працу ад Варона. Ён раздае усе працоўныя заданні".
  
  "Працоўныя заданні, ці не так?" Злосна спытаў палкоўнік Моран. "І гэта выдатная праца".
  
  "Ён кіраўнік вашай банды?" Спытаў Марыярці.
  
  "Гэта не столькі банда, колькі нефармальнае аб'яднанне", - сказала Полымя. “Варона больш падобная на сакратара, калі вы разумееце, што я маю на ўвазе. Ён выконвае заданні і імкнецца, каб паміж намі ўсё было сумленна. Калі вы адпусціце маю руку gottverdammt і дасце мне падняцца, я буду рады абмеркаваць з вамі сістэму ".
  
  "І чаму менавіта Варону спатрэбілася збіць двух якія праходзяць міма ангельцаў?" - спытаў Моран.
  
  "Не два ангельца", - сказала Полымя. "Толькі ён". Ён паказаў падбародкам на Марыярці. “Крумкач апісаў яго і сказаў мне, дзе яго знайсці. Ён сказаў, што з ім хто-то быў, але ты быў выпадковым. Я мог бы пабіць цябе, калі б прыйшлося, але мне б за гэта нічога дадаткова не заплацілі.
  
  "Мной занядбалі", - сказаў Моран. "Я павінен знайсці гэтага Варона і спытаць яго, што са мной не так, што мяне не б'юць разам з вамі, прафесар".
  
  "А хто плаціць "Варону" за гэтую працу?" - спытаў Марыярці.
  
  Да гэтага часу Полымя выглядаў флегматычным і смирившимся, нягледзячы на тое, што ляжаў тварам уніз на тратуары з вывернутай рукой. У рэшце рэшт, збіццё было часткай гульні. Раптам ён спалохаўся і паспрабаваў вырвацца, але ўскрыкнуў ад раптоўнай невыноснага болю, калі яго рука была вывернутая нашмат далей таго месца, дзе меркавала прырода.
  
  "Ты сам наклікаў на сябе", - сказаў яму Марыярці. “Ты яшчэ не траўмаваны канчаткова, але больш так не рабі. Такім чынам, хто плаціць за тое, каб мне пераламалі косткі?"
  
  "Я не ведаю," захныкала Полымя. “ Ён мне не сказаў. Шчыра.
  
  "Ты ілжэш," абыякава сказаў Марыярці.
  
  Моран нахіліўся і паднёс нож да твару мужчыны на адлегласць некалькіх цаляў. “ Левы вачэй ці правы? - ветліва спытаў ён.
  
  - Майн Гот! - усклікнула Полымя. “ Ты не зробіш гэтага. Ён уздрыгнуў і паглядзеў на ўхмылку на твары. Марана. “Ты б зрабіў, так, ты б зрабіў. Я магу табе сказаць. Крумкач выхваляўся гэтым, сваім першым заданнем ад сусветна вядомага ангельскага майстра крымінальнай справы".
  
  “ Які англійская майстар-злачынец?
  
  “ Яго клічуць прафесар Марыярці. Англійская джэнтльмен наняў Варона па даручэнні свайго начальніка, знакамітага ангельскага гер прафесара Марыярці, каб той переломал вам косткі, каб вы не маглі пакінуць Вену на працягу некалькіх тыдняў. Ты ж не донесешь на мяне, праўда?
  
  Палкоўнік Моран адкінуўся на пяткі, склаў складаны нож і зарагатаў.
  
  "Раскажыце мне аб гэтым англійскай джентльмене, які выступаў ад імя галоўнага злачынца Марыярці", - папрасіў Марыярці.
  
  "Я нічога аб ім не ведаю," настойвала Полымя. “ Ён меў справу толькі з Крумкачом. Клянуся!
  
  Марыярці адпусціў Плама і падняў яго на ногі. "Я веру табе", - сказаў ён. “Дотык, выразнае дотык. Цяпер ты можаш ісці".
  
  Полымя асцярожна паварушыў правай рукой і, здавалася, быў здзіўлены, убачыўшы, што яна ўсё яшчэ працуе належным чынам. "Так," пагадзіўся ён. "Так, я зараз пайду". Ён потрусил па завулку да вуліцы, ні разу не спыніўшыся, каб азірнуцца, і знік за вуглом.
  
  "Што ж, прафесар", - сказаў Моран, ківаючы галавой. “Вы ўсталявалі новы рэкорд па падступнаму паводзінах галоўнага злачынца. Вы паслалі каго-то пераламаць сабе косці". Ён зноў зарагатаў. “ Ці Не занадта гэта шмат?
  
  "Я ўсцешаны тым, што маё імя набыло такую папулярнасць па ўсёй Еўропе, што хто-то можа выкарыстоўваць яго для зацвярджэння сваёй добрасумленнасці як галоўнага злачынца", - сказаў кісла Марыярці. “ Я павінен высветліць, каго дзякаваць за такі гонар.
  
  OceanofPDF.com
  
  АДЗІНАЦЦАЦЬ
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ГУЛЬНЯ Ў САМЫМ РАЗГАРЫ
  
  
  
  Ёсць час для некаторых рэчаў і час для ўсяго астатняга; час для вялікіх спраў і час для дробязяў.
  —Miguel de Cervantes
  
  
  
  Ан стары, даўно закінуты прычал на кукішкі над каламутнай вадой, дзе Ковингтон вуліцы сустрэлі Тэмзы, яе гніення дошак і слізкія палі схаваў ад погляду на пакрывіўся драўляны плот, які трымаўся алкашоў і дзяцей ад падзення праз небяспечную рэліквію ў раку ніжэй. Баржа, пришвартованная да прычала, не была новай у часы напалеонаўскіх войнаў і павольна асядала на месцы, яе маленькая рубка на кармавой палубе нахілілася пад вар'ятам вуглом, уся яна згніла ад узросту і занядбанасці.
  
  Па крайняй меры, так гэта павінна было выглядаць з боку.
  
  Быў ранні вечар у гэтую суботу, першага сакавіка 1890 года. Сонца схавалася за крамамі і складамі, ішоў лёгкі сняжок, які яшчэ больш схаваў прыбыццё на прыстань чатырох чалавек, якіх камісар сталічнай паліцыі назваў "самымі непажаданымі жыхарамі Лондана". Усе яны былі вядомыя па імёнах галоўнаму інспектару сыскного аддзела, які з радасцю аддаў бы тыднёвую зарплату, каб любога з іх схаваць у Дартмурскую турму. Анёльскі Цім Макадамс і Шчанюк Кулі прыбытку з розніцай у некалькі імгненняў і зніклі ў глыбінях баржы. Хітры Дзівак з'явіўся хвілін праз пяць, уважліва агледзеўся па баках, каб пераканацца, што за ім ніхто не назірае, а затым, шчыльна узняўшы на галаву скураную шапку, асцярожна спусціўся ў цемру трума.
  
  Яшчэ праз хвіліну ніжняя палова дзверы ў маленькай рубцы адчыніліся, і доктар Пін Док Лоў шмыгнуў наперад, як ліса, асцярожна выбирающаяся са сваёй нары. Ён спыніўся, каб атрымаць асалоду ад пахамі, чуўся з ракі, убіраючы іх, як пар ад кубкі самага чорнага гарбаты сушонг, затым паспяшаўся далучыцца да сваіх суайчыннікаў пад палубай.
  
  За дзвярыма ў трум вісела падвойная фіранка з чорнага мусліна, пропускавшая святло двух алейных лямпаў, свисавших з столі.
  
  Шчанюк Кулі падняў вочы, калі фіранка была адсунута, і прыклаў руку да патыліцы, дзе быў схаваны тонкі кідальны нож з лязом з лісця. Калі Пін Док Лоў з'явіўся ў дзвярах, ён выпусціў руку назад на калені. “ Ну, Пін, ты як раз своечасова прыйшоў, - заныў ён. "Мы думалі, вы будзеце чакаць нас тут, улічваючы, што менавіта вы запрасілі нас на гэтую сустрэчу".
  
  "О, я быў, я быў", - спакойна сказаў Пін, абыходзячы стол і сядаючы на чале, месца, інстынктыўна зарэзерваваныя для яго астатнімі. “ Я чакаў вас на выгоднай пазіцыі, адкуль мог пераканацца ў тым, што за вамі ніхто не сочыць.
  
  "Я магу паклапаціцца пра сябе сам, без дапамогі ні цябе, ні каго-небудзь іншага", - прагыркаў Ангелоподобный Цім Макадамс.
  
  "Упэўненасць у сабе - выдатная рэч", - пагадзіўся Пін. "Я лічу, што ў турме гэта вельмі карысна".
  
  "Ну-ка, ну-ка, пры чым тут турма?" - патрабавальна спытаў Шчанюк.
  
  "Нічога, я шчыра спадзяюся," спакойна адказаў Пін. “ Але варта заставацца напагатове. 'Вечная пільнасць - цана свабоды" - было б добрай прымаўкай для таго, каб выгравіраваць яе над уваходам у кожнае злачыннае прадпрыемства ".
  
  "Гэта так?" - спытаў Хітры Дзівак, адкідваючыся на спінку крэсла так, што той пахіснуўся на задніх ножках. "Тады хто цяпер сочыць за крамай?"
  
  Пін дастаў з кішэні тунікі, акуляры ў чорнай аправе, працёр іх аб падол адзення і ўзняў на нос. "Адзін з маіх памочнікаў знаходзіцца ў рубцы, трымае тэрыторыю пад наглядам", - сказаў ён Чудаку. "Калі ён убачыць што-небудзь, што павінна нас патурбаваць, званок прыцягне нашу ўвагу да гэтага факту". Ён паказаў на месца на столі, дзе быў прымацаваны маленькі званочак. "У нас будзе дастаткова часу, каб разгледзець магчымасці і дзейнічаць так, як палічыць патрэбным".
  
  "Ну, тады," сказаў Макадамс, " што мы тут робім? У мяне ёсць справы больш важна, чым тырчаць на смярдзючай баржы".
  
  "Смярдзючы - гэта дакладна", - пагадзіўся Дзівак. "У гэтым месцы пахне трюмной вадой, якую не змаглі б перабіць ўсе пахошчы Аравіі".
  
  "Ах, якая няўдзячнасць", - сказаў доктар Пін. "І я падумаў, што гэта дапаможа вам, джэнтльмены, адчуць сябе як дома".
  
  "Адкуль у цябе столькі маленькіх патаемных норак, Пін?" - спытаў Дзівак. “Кожны раз, калі ты созываешь сход, гэта тычыцца не апошняга месца, дзе мы сустракаліся, а зусім новага месца. Чаму гэта?"
  
  "Так, гэта добры пытанне", - пагадзіўся Макадамс.
  
  "Можна так падумаць, Макадамс", - сказаў Пін, мякка ўсміхаючыся. "Павінна быць, вельмі непрыемна, калі твае памагатыя цэлымі днямі сочаць за крамай старой адзення на Минсинг-лейн або за складам таварыства "Сябры цёмнага паганскага місіянерскага грамадства", нягледзячы на дождж, золь або гурбы, як гаворыцца, і не бачаць ні мяне, ні маіх спадарожнікаў".
  
  "Значыць, у цябе ёсць кампаньёны?" - спытаў Дзівак. "Мае сябры і я, нам было трохі цікава".
  
  "Магчыма, я гавару метафарычна", - сказаў Пін. Ён трымаў рукі перад сабой далонямі ўверх. "Мае дзесяць пальцаў і мой мозг - гэта ўсё, што мне трэба, і ўсё, аб чым цябе трэба ведаць".
  
  "І якую інфармацыю вы і вашыя дзесяць пальцаў жадаеце паведаміць?" - спытаў Дзівак. “Вы збіраецеся больш падрабязна расказаць аб адпраўцы золата? Калі яно паступіць? Як жа мы збіраемся адабраць яго ў іх, калі яны, несумненна, сядзяць на ім з зараджанымі мушкетамі?"
  
  "Золата яшчэ не пакінула Калькутту, - сказаў ім Пін, - але неўзабаве яно павінна быць пагружана на борт парахода "Імператрыца Індыі", які адправіцца ў сховішча Банка Англіі".
  
  "Гэта добра, гэта добра", - сказаў Макадамс, паціраючы свае масіўныя рукі. "Мае хлопчыкі сталі трохі нетерпеливее з-за таго, што я спрабаваў зберагчы іх ад непрыемнасцяў да самага важнага моманту".
  
  "Пачакай хвілінку," перапыніў яго Шчанюк Кулі. “ Калі карабель толькі рыхтуецца пакінуць Індыю, чаму ж тады яго не будзе тут па меншай меры - колькі? — пяць тыдняў. Гэта праўда?"
  
  Пін кіўнуў. "Я не магу не пагадзіцца з вамі ў меншай ступені", - сказаў ён.
  
  Макадамс доўга абдумваў гэта. "Скажыце," сказаў ён нарэшце, - гэта "так" або "не"?"
  
  "Пройдзе прыкладна тыдзень, перш чым імператрыца прыбудзе ў Калькутту, затым тыдзень або каля таго там, а затым пяць тыдняў, або, магчыма, крыху больш, перш чым золата прыбудзе ў Саўтгэмптан, - сказаў доктар Пін, - калі яно наогул прыбудзе".
  
  "Калі ён прыедзе?" - спытаў Шчанюк.
  
  "Паслухайце, што вы хочаце гэтым сказаць?" - спытаў Макадамс. "Вы вадзілі нас за нос?"
  
  "Мне не падабаецца, як гучыць гэта калі", - пракаментаваў Хітры Дзівак. "Магчыма, вам лепш працягваць".
  
  "Ага", - сказаў Шчанюк. “Працягвай. Сапраўды працягвай".
  
  Доктар Пін Док Лоў адкінуўся на спінку крэсла і абвёў позіркам сваіх спадарожнікаў. "Прафесар Марыярці пакінуў Лондан", - сказаў ён ім.
  
  "Мы гэта ведаем", - сказаў Макадамс. "Гэты Юнак сочыць за ім, ці не так?"
  
  "Двухпенсовик сапраўды ў яго на хвасце", - пагадзіўся Загваздка. “На жыццё прафесара было здзейснена чатыры замаху. Ні адно не ўвянчалася поспехам. Не тое каб я чакаў, што хто-то з іх даб'ецца поспеху. Калі б прафесара Марыярці можна было так лёгка спыніць, яго б ужо даўно спынілі."
  
  "Я не прыхільнік непатрэбных забойстваў", - нечакана заявіў Ангелоподобный Цім Макадамс. Астатнія за сталом павярнуліся, каб паглядзець на яго.
  
  "Ну," настойваў ён, "я гэтага не раблю".
  
  Хітры Дзівак зноў павярнуўся да Пін Док Лоў. "Такім чынам?" спытаў ён. “ Прафесар прыбраны з дарогі. Вы не можаце выкарыстоўваць яго як— што?— цяпер ён больш не прынада для роззеров, але, па той жа выпадковасці, яго няма паблізу, каб ўстаць у нас на шляху ці знерваваць нашы планы ".
  
  Пін Док Лоў нахмурыўся. "Марыярці пракладае сабе шлях па Еўропе", - сказаў ён ім. “Двухпенсовик ішоў за ім па пятах, але на дадзены момант гэта ўжо не так. Наколькі мы можам судзіць, ён на шляху ў Індыю ".
  
  Макадамс ляпнуў далонню па стале. "Добра", - сказаў ён. “Чым далей, тым лепш для гэтай бухты. Ён занадта разумны, каб гуляць з ім так, як ты хацеў, і гэта тое, што я думаю ".
  
  "Я рады, што гэта здымае ваша неспакой," мякка сказаў Пін, " і мне вельмі не хочацца быць тым, хто падымае цану ў наступным квартале, але, як я ўпэўнены, вы зразумееце пасля хвіліннага разважанні, ёсць адна вельмі цікавая магчымасць, якую мы не павінны выпускаць з-пад увагі.
  
  "І што ж гэта?" - спытаў Шчанюк.
  
  Хітры Дзівак прыўстаў з крэсла, а затым зноў апусціўся на яго. "Калькута!" - усклікнуў ён. "Калькута!"
  
  "Цалкам дакладна", - пагадзіўся Пін Док Лоў. “З якой нагоды прафесара Марыярці, самому бліскучаму крымінальнаму розуму ў Англіі, магчыма, і ва ўсёй Еўропе, за выключэннем прысутных, вядома, — накіроўвацца ў Індыю менавіта ў гэты момант? Можа быць супадзеннем, што буйная партыя золата рыхтуецца да адпраўкі з Калькуты прыкладна праз два тыдні? Думаю, што няма."
  
  "Такім чынам," сказаў Макадамс, і на яго твары з'явілася лютае выраз, "прафесар збіраецца апярэдзіць нас у барацьбе за золата".
  
  Пін Док Лоў усміхнуўся яму блажэннай усмешкай. "Думаю, што няма," паўтарыў ён.
  
  "Такім чынам," сказаў Дзівак, абапёршыся локцямі аб стол і утаропіўшыся на хітрага азиата. - Які ў цябе план, Пін? - спытаў я.
  
  "Усё проста", - сказаў Пін. "Мы збіраемся, каб прадухіліць крадзеж золата, пакуль не будзем гатовыя выкрасці яго самі".
  
  "Як гэта?" - спытаў Макадамс.
  
  “ Ты, - Пін паказаў доўгім пальцам на Макадамса, — застанешся тут, у Лондане, і ты і твае хлопцы будзеце гатовыя вывезці золата ў адпаведнасці з першапачатковым планам.
  
  "Усё гэта вельмі добра," пагадзіўся Макадамс, "толькі вы ніколі не распавядалі мне пра першапачатковым плане".
  
  "У мужчыны павінны быць свае маленькія сакрэты", - сказаў Пін, пасмейваючыся. "Але я растлумачу гэта цяпер, у канцы нашай сустрэчы". Ён павярнуўся да Шчанюку Кулі. "Вы збіраецеся адправіцца ў Амстэрдам і заняцца падрыхтоўкай да ўтылізацыі двух тон золата".
  
  "Гучыць павабна", - пагадзіўся Шчанюк.
  
  "І вяртаўся з грашыма," дадаў Пін.
  
  "Вядома", - сказаў Шчанюк з крыўдай у голасе. "За каго ты мяне прымаеш?"
  
  "Я адарву табе галаву," заўважыў Макадамс, "калі ты паспрабуеш, чорт вазьмі, паквапіцца на тое, што належыць мне".
  
  "Я не баюся тваіх пагрозаў," сказаў Шчанюк Кулі, "але ў мяне ёсць пачуццё гонару".
  
  Гэта заўвага прымусіла астатніх замаўчаць, і яны ўтаропіліся на Шчанюка, пакуль ён не пачаў нервова круціцца на крэсле. "Ну," настойваў ён, "я веру".
  
  Пін пакутліва ўздыхнуў і працягнуў. "Дзівак, ты пойдзеш са мной".
  
  "Дакладна...а Куды?"
  
  "Індыя," адказаў яму Пін.
  
  “Індыя? Што за спектакль?"
  
  "Калі мы збіраемся, каб скрасці золата для сябе," сказаў яму Пін, "нам трэба пераканацца, што ніхто іншы не атрымае яго першым".
  
  Хітры Дзівак задуменна пацёр левае вуха. - У гэтым ёсць сэнс, " нарэшце прызнаў ён. “ Гэта даволі дзіўна, але гэта мае сэнс, калі падумаць. Мы павінны ахоўваць золата, каб потым яго можна было скрасці.
  
  "Як ты збіраешся дабрацца туды за два тыдні?" Спытаў Макадамс.
  
  "Мы не зможам дабрацца да Калькуты за два тыдні", - прызнаў Пін. “Але мы можам дабрацца да Бамбея крыху пазней. А Імператрыца павінна прыбыць прыкладна праз дзень пасля нас. Мы замовім білет на "Імператрыцу Індыі" і адправім наша золата назад у Англію, каб пераканацца, што з ім нічога не здарыцца.
  
  Дзівак на секунду задумаўся. "Думаю, марское падарожжа было б не лішнім", - сказаў ён. "Як мы дабяромся да Бамбея?"
  
  “ Спецыяльным цягніком да Неапалю, а потым на хуткаходным параходзе праз канал.
  
  "Спецыяльны цягнік, ці не так?" - спытаў Макадамс. “І як мы за гэта заплацім? Спадзяюся, што ад нас не чакаюць, што мы будзем аплачваць выдаткі на гэта прадпрыемства".
  
  “ Заплаціць за гэта? Пін Док Лоў усміхнуўся сваёй загадкавай усмешкай. “Што за думка. Мы выставім кошт ураду Баварыі".
  
  "Баварыя?"
  
  “Так, і чаму не ў Баварыю? Прама цяпер у мяне на працы друкар, які складае неабходныя афіцыйныя дакументы, дазволу і да таго падобнае. Я пераапрануся графам фон Фалькенбергом, стрыечным братам наследнага прынца Жыгімонта. Праблем не будзе.
  
  "Але," сказаў Шчанюк Кулі, паказваючы дрыготкім пальцам на доктара Пін Док Лоў, " вы кітаец!"
  
  "Гэта я?" спытаў Пін. “ А што, так і ёсць. Але я заўсёды лічыў сябе майстрам маскіроўкі. Як твой нямецкі, Дзівак?
  
  "Прыкладна гэтак жа, як мой французскі", - сказаў Дзівак. "На самой справе, мой нямецкі лёгка можна прыняць за французскі".
  
  "А!" - сказаў Пін. “Ну, мы што-небудзь прыдумаем. Ідзі пераапраніся джэнтльменам і зьбяры сумку. Сустрэнемся на вакзале Вікторыя, скажам, праз два гадзіны. Мы паедзем сёння ўвечары".
  
  "Добра", - сказаў Дзівак. Ён падняўся на ногі. "Убачымся, джэнтльмены; я сыходжу ахоўваць золата".
  
  OceanofPDF.com
  
  ДВАНАЦЦАЦЬ
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ІМПЕРАТРЫЦА ІНДЫІ
  
  
  
  Я прымушу іх паляцець у Індыю за золатам,
  Обшарить акіян у пошуках усходняй жамчужыны.
  — Крыстафер Марлоў
  
  
  
  Гэта было бліжэй да вечара ў пятніцу, 14 сакавіка, калі параход "Імператрыца Індыі" падняўся ўверх па рацэ Хугли і наблізіўся да гавані Калькуты. Маючы 652 фута ў даўжыню і 70 у шырыню, "Імператрыца" была каралевай англа-азіяцкай параходнай лініі Star steamship line. Пабудаваны кампаніяй John Brown & Company ў Клайдбанке, Глазга, у 1888 годзе, ён меў пару рухавікоў чатырохразовага пашырэння Garrett & Harris для прывядзення ў рух двухвинтовых шруб і, калі усё працавала ідэальна і марскія багі ўсміхаліся, быў здольны развіваць хуткасць у дзевятнаццаць вузлоў. Гэта быў не самы доўгі, не самы цяжкі, не самы хуткі і самы раскошны карабель на плаву, але ён быў недалёка ад любога з чатырох.
  
  Два акіянскіх паравых буксіра, Эгберт і Этельред, выйшлі, каб падштурхнуць "Імператрыцу" носам і кармой да прычала ў прыстані Камісарыята, недалёка ад Форт-Уільяма. Звычайна хапіла б аднаго рыўка, але імператрыца Індыі прывезла новы выпуск папяровых грошай, і неабходна было прыняць меры засцярогі. Два буксіра былі бітком набітыя ўзброенымі людзьмі, гатовымі адбіць любую магчымую спробу выкрасці здабычу. Клайв, уласны паравой катэр віцэ-караля, абсталяваны парай двухдюймовых гармат Шонфэльда.-Уотэрса дваццацігадовай даўніны, заряжающихся з казённай часткі, ганяўся уверх і ўніз па рацэ, папярэджваючы ўсе астатнія суда. Калі "Імператрыца" прышвартавалася, да прычала пад'ехалі адмысловыя браняваныя фурманкі, каб прыняць запячатаныя скрыні з валютай. Прыстань ахоўвалася поўнай ротай бенгальскай цяжкай пяхоты, якая стварала санітарны кардон паміж звычайнай арміяй каробачнікаў, латочнікі, жабракоў, вулічных артыстаў, жулікаў і кішэннікаў і высаживающимися пасажырамі.
  
  "Праз тыдзень мы пагрузіў золата для зваротнага падарожжа", - сказаў віцэ-кароль, які назіраў за тым, што адбываецца з акна офіса ваеннай адміністрацыі Бенгаліі на трэцім паверсе Форт-Уільяма. "Гэта свайго роду генеральная рэпетыцыя для гэтага".
  
  Генерал Сэнт-Іў стаяў побач з віцэ-каралём і азіраў сцэну. "Мне здаецца, вы цалкам падрыхтаваны да любых т-непрыемнасьцяў, якія могуць вас чакаць", - пракаментаваў ён.
  
  "Мяне турбуюць нечаканыя непрыемнасці", - сказаў віцэ-кароль. "Хто-то досыць разумны, каб прыдумаць што-тое, да чаго я не дадумаўся, ці што я адкінуў як занадта фантастычнае".
  
  Сэнт-Іў ўсміхнуўся. “ І вось вы запэўнівае мяне, што мне не аб чым турбавацца.
  
  "Ах," сказаў віцэ-кароль, " але ваша сітуацыя будзе зусім іншай. Вы будзеце на караблі ў моры. Капітан "Імператрыцы" Искансен - адзін з самых кваліфікаваных і здольных афіцэраў карабля, якіх я калі-небудзь ведаў. "Англа-азіяцкай зорцы" пашанцавала з ім. "Імператрыцу" будуць суправаджаць у моры "Клайв" і тарпедная канонерская лодка "Марскі леў". Яны не сыдуць, пакуль яна не ад'едзе прыкладна на дваццаць міль, а да таго часу яна стане недатыкальнай. Іншы карабель мог бы паспрабаваць падысці да вас і ўзяць на абардаж, але "Імператрыца Індыі" - самае быстроходное судна на плаву, мабыць, у гэтай частцы свету. Ёсць пара ваенна-марскіх судоў, якія могуць параўнацца з ёй у хуткасці, але я не магу ўявіць ваенна-марскі флот Яе Вялікасці, які крадзе золата Банка Англіі. А што тычыцца пасажыраў або каманды: ніхто на борце карабля не паспрабуе скрасці золата, па меншай меры пасля таго, як яны ўсе обдумают. Калі яны гэта зробяць, то куды яны збіраюцца яго падзець?"
  
  Сэнт-Іў ўтаропіўся на причаливающий карабель і задумаўся. "Тое, што вы сказалі раней," сказаў ён, - аб нечаканасцю. Ты ведаеш, я думаю, гэта тое, што не дае мне спаць па начах: клопат аб тым, як падрыхтавацца да нечаканасцяў ".
  
  
  
  Са свайго назіральнага пункта ля будынка артылерыйскага кіравання, усяго ў некалькіх сотнях ярдаў ад прыстані камісарыята, прафесар Джэймс Марыярці, абапіраючыся на свой кій з савіныя булавешкай, назіраў, як два буксіра штурхаюць "Імператрыцу Індыі". "Паглядзіце на гэта відовішча", - сказаў ён палкоўніку Морану, які стаяў справа ад яго. “Яно прымушае захапляцца дасягненнямі сучаснай інжынерыі. Пяцьдзесят гадоў таму драўляныя парусныя суда ўсё яшчэ кіравалі морамі, а некалькі вялікіх паравых судоў з бакавымі коламі былі бруднымі, шумнымі, нязручнымі і неэфектыўнымі. Іх рухавікі былі выдатныя больш тым фактам, што яны наогул працавалі, чым чым-небудзь, што яны былі здольныя зрабіць у плане хуткасці або надзейнасці. Нямала з іх скончылі тым, што спалілі сваю ўласную мэбля і фурнітуру у якасці паліва, калі іх затрымаў шторм ці іншае стыхійнае бедства ".
  
  "Мы прайшлі доўгі шлях", - лёгка пагадзіўся Моран.
  
  "Я знаходжу выдатным і нямала страшным той факт, што навука развіваецца так хутка", - сказаў яму Марыярці. "Але што добрага з гэтага выйдзе, яшчэ трэба будзе ўбачыць, паколькі большасць мужчын па большай частцы застаюцца такімі ж дурнымі і бязлітаснымі хамамі, якімі яны заўсёды былі".
  
  Моран падняў брыво. "Які ў вас змрочны погляд на свет, ці не так?" - сказаў ён. “ Мне здаецца, ты адданы — як бы гэта сказаць? — мізантроп.
  
  Марыярці падняў брыво. "Я не думаю, што чалавецтва непапраўна", - сказаў ён. "Я проста думаю, што ён робіць не так ужо шмат, каб заслугоўваць адкуплення".
  
  "Як я і сказаў", - настойваў Моран. "Ты як там цябе?"
  
  "А ты не?" - спытаў Марыярці.
  
  Моран зрабіў паўзу, каб сур'ёзна абдумаць гэта. "Я не думаю, што большасць мужчын стаяць таго, каб траціць порах на тое, каб падарваць іх нафіг сабачым", - сказаў ён нарэшце. “Але ёсць некаторыя — так, ёсць некаторыя. А што тычыцца жанчын, што ж, прызнаюся, я б прыклаў усе намаганні, каб выратаваць многіх з іх. Але я не ўпэўнены, што гэта было б па цалкам годным матывах ".
  
  Марыярці хмыкнуў і зноў перавёў погляд на сцэну перад сабой.
  
  "Ведаеш, нам спатрэбіцца адзенне", - сказаў Моран. “Для карабля. Пара касцюмаў, вячэрнія туалеты, кашулі, што-то ў гэтым родзе".
  
  "Было нязручна губляць наш багаж", - сказаў Марыярці. “Я мяркую, вы маеце рацыю; ёсць пэўныя спосабы, у якіх не хочацца быць нетрадыцыйным, і адзенне - адзін з іх. Лепш за ўсё зліцца з натоўпам.
  
  "Мой дарагі," сказаў Моран, - я б аддаў перавагу, каб мяне злавілі на махлярстве ў карты, чым не апрануцца да вячэры ў грамадстве".
  
  "Адважуся выказаць здагадку," сказаў Марыярці.
  
  "Я ведаю краўца на Бабблинг-Уэлл-роўд, побач з вялікім базарам", - сказаў Моран. “Мы дазволім яму зняць з нас меркі сёння, і заўтра мы зможам атрымаць нашу вопратку. І яны таксама падыдуць. Выдатны хлопец."
  
  "Тады, у што бы то ні стала, давайце наведаем яго ўстанова", - сказаў Марыярці. “Я прывяду і ряженого. У мяне ёсць для яго важная роля ў нашым маючым адбыцца прадпрыемстве. Нам лепш пашырыць яго гардэроб, каб ён мог апранацца адпаведна ролі.
  
  "Якую частку?" Спытаў Моран.
  
  "Я думаю, вандроўны гандляр", - сказаў Марыярці. "Той, хто падарожнічае сярод статуй".
  
  "Статуі", - сказаў Моран, прыкметна приободрившись. "Значыць, ты прыдумаў план?"
  
  "У мяне ёсць".
  
  "Ну што ж!" Моран ляпнуў прафесара па спіне. “Я ведаў, што магу на вас разьлічваць, прафесар. Што нам рабіць?"
  
  "Паколькі мы не можам скрасці статую або прычыніць каму-небудзь шкоду, набываючы яе, - сказаў Марыярці, - наш лепшы варыянт - зрабіць так, каб яна страціла сваю успрыманую каштоўнасць".
  
  "Як гэта?" - спытаў я.
  
  “Мы павінны прымусіць афіцэраў арміі герцага Монкрейта адмовіцца ад жадання займець статую. Мы павінны прымусіць іх думаць, што статуя нявартая таго, каб яе захоўвалі на ганаровым месцы. Мы павінны прымусіць іх аддаць яго нам".
  
  Моран схіліў галаву набок і ўтаропіўся на прафесара. “ Яны збіраюцца аддаць гэта нам?
  
  “Менавіта так. Або, што менш верагодна, прадайце яго нам па надзвычай разумнай цане".
  
  “ Вельмі пацешна, прафесар.
  
  “ Я шчыра спадзяюся, што няма, палкоўнік.
  
  Моран падазрона паглядзеў на Марыярці. У прафесара было непрадказальнае пачуццё гумару; можа быць, гэта прыклад? “Тады добра. І як жа мы збіраемся гэта зрабіць, калі я магу спытаць? Некаторая напружанасць у яго голасе паказвала, што ён душыць нейкія моцныя эмоцыі.
  
  "Пойдзем", - сказаў Марыярці. “Ёсць сёе-тое, што мы павінны зрабіць як мага хутчэй, калі мой план спрацуе. Я думаю, лепш не прасіць твайго сябра аб дапамозе; гэта можа натыкнуцца яго на новыя ідэі. Мы павінны быць у стане знайсці неабходную нам дапамогу на базары або паблізу ад яго. "Ён павярнуўся і накіраваўся да стаянкі экіпажаў у квартале адсюль. "Ці ведаеце вы, - спытаў ён Марана, калі палкоўнік дагнаў яго," што я ў некаторым родзе эксперт у старажытным і таямнічым мастацтве месмеризма?"
  
  Моран доўга глядзеў на яго, а потым сказаў: "Ба!"
  
  Марыярці усміхнуўся.
  
  OceanofPDF.com
  
  ТРЫНАЦЦАЦЬ
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ЗАБОЙЦЫ СКАРПІЁНАЎ
  
  
  
  Калі я падымалася па лесвіцы,
  я сустрэла мужчыну, якога там не было,
  Сёння яго зноў там не было
  , Я б хацела, я б хацела, каб ён трымаўся далей.
  Х'юз Мирнс
  
  
  
  У палову шостага наступнага раніцы пяцёра мужчын падняліся па пашарпанай лесвіцы ў тым сектары Форт-Уільяма, які выкарыстоўваўся ўласнымі хайлендскими уланами герцага Монкрейта, прайшлі па доўгім калідоры, упрыгожанага індыйскімі рэгаліямі, крикетными бітамі, вітрынамі са спартыўнымі трафеямі, старажытнымі шатландскімі баявымі сцягамі, выцвілымі каляровымі рэпрадукцыямі выдатных момантаў палявання на ліс і іншымі перашкодамі для брытанскага афіцэра, і пастукалі ў дзверы афіцэрскай сталовай. Усе пяцёра былі апранутыя ў белыя халаты і неслі вёдры, скрынкі, бутэлькі, рулоны тканіны і помпа-апырсквальнік. Двое з іх былі англічанамі, або, па меншай меры, брытанцамі; высокі сахиб і шыракаплечы сахиб, як называлі іх індыйскія таварышы. Пры бліжэйшым разглядзе яны мелі дзіўнае падабенства з прафесарам Джэймсам Марыярці і палкоўнікам Себасцьянам Мораном. Астатнія трое былі карэннымі індзейцамі, экспертамі ў сваёй справе, і зусім не разумелі, чаму яны дазволілі ўгаварыць сябе далучыцца да гэтага фарсовому і небяспечнага маскараду. У рэшце рэшт, яны былі гандлярамі і рамеснікамі, а не разбойнікамі і злодзеямі.
  
  "Грошы," нагадаў астатнім Дамодар, які быў самым старэйшым і добра захаваліся шестидесятилетним мужчынам, калі не старэй.
  
  "Ах, так, грошы". Палова ўжо выплачана і знаходзіцца ў руках іх сем'яў. Іншая палова павінна быць выплачана неадкладна пасля іх своечасовага і бяспечнага зняцця з гэтага небяспека праекта. "Гэта немалая сума", - пагадзіўся Харшил, невысокі, поўны мужчына, які і ў лепшыя часы быў схільны да змрочнасці. "Але ці варта гэта пяці гадоў турмы, якія мы, напэўна, атрымаем, калі нас выпадкова зловяць?"
  
  "Ну жа, вядома ж, гэтага не здарыцца", - цвёрда сказаў Фарох. Ён заўсёды верыў, што багі, будучы па сутнасці сваёй заганнымі, хутчэй за ўсё, дапамогуць тым, хто, здавалася б, не мае патрэбу ў дапамозе. “Паглядзіце на нашага лідэра. Ён падобны на чалавека, які прывядзе нас у турму?"
  
  "Ён выглядае як чалавек, які цалкам здольны прывесці нас туды, куды яму захочацца, - сказаў Дамодар, - і назад".
  
  "Менавіта так", - пагадзіўся Фарох.
  
  Дамодар склаў рукі на грудзях. “Мы тут. Мы зробім тое, што павінна быць зроблена; тое, аб чым мы дамовіліся. А астатняе ў руках Вішну".
  
  Харшил змрочна паглядзеў на астатніх. "Напісана," сказаў ён, - што калі вы хочаце рассмяшыць Вішнёў, раскажыце яму аб сваіх планах".
  
  "Таксама напісана," сказаў Фарох, - што той, хто ўвесь час турбуецца пра будучыню, не адчувае радасці ў сучаснасці. І мы жывем сапраўдным".
  
  "Так," панура пагадзіўся Харшил, " пакуль будучыня не прыйдзе з гучным шумам і не падзьме свечкі.
  
  "Што?"
  
  “Усё роўна. Падобна на тое, ты ведаеш, што робіш; а вось і ахоўнік".
  
  Чалавек, які падышоў да дзвярэй у адказ на іх стук, на самай справе не быў ахоўнікам. Ён быў другім памочнікам кухары; капрала звалі Піп-пайнс. "Чым магу быць карысны, джэнтльмены?" - спытаў ён, расхінаючы дзверы.
  
  "Наогул-то," сказаў Марыярці, разгортваючы афіцыйны лісток паперы і працягваючы яго кухару, "хутчэй за ўсё, усё зводзіцца да таго, што мы можам для вас зрабіць, прыяцель".
  
  Капрал Пиппинс ўважліва вывучыў дакумент, наколькі мог. Чаму гэтыя ваенныя загады і да таго падобнае не маглі быць напісаны простым англійскай мовай, было вышэй за яго разумення. Перабіраць усе "прымаючы пад увагу" і "рэальныя запытана і накіравана", каб высветліць, што менавіта гэтыя джэнтльмены з абмежаваным інтэлектам, якіх Бог і брытанскі ўрад паставілі над ім камандаваць, хацелі, каб ён зрабіў, было пастаяннай болем; у палове выпадкаў яны ніколі на самай справе не заяўлялі, чаго яны ад яго хочуць, але калі ён памыляўся, то, верагодна, губляў сваю нашыўку.
  
  Гэты, здавалася, хацеў, каб джэнтльмены-прафесіяналы, якія стаяць перад ім, опрыскать сталовую ад скарпіёнаў і іншых шкоднікаў. Скарпіёны?
  
  "Я ніколі не бачыў скарпіёнаў ні ў гэтым пакоі, ні вакол яе", - сказаў капрал.
  
  Высокі джэнтльмен, які, па-відаць, быў галоўным, праціснуўся ў дзверы і акінуў сталовую крытычным поглядам. "Што ж," сказаў ён, - падобна, хто-то гэта зрабіў. Можа быць, гэта быў проста вялікі скача павук або што-то ў гэтым родзе. Ты хочаш, каб мы распылілі або сышлі? Мне ўсё роўна."
  
  “ Скача павук? Капрал Пиппинс выглядаў занепакоеным. “ У нас тут паблізу няма скачуць павукоў, ці не так? Я маю на ўвазе, што змеі і так дастаткова небяспечныя.
  
  "Як сказаў містэр Дарвін, гэта пытанне выжывання найбольш прыстасаваных", - патлумачыў Марыярці. “Звычайна вашыя змеі ядуць вашых скарпіёнаў. Але вашы скачуць павукі, якіх цяпер не так ужо шмат, не з'ядуць ні аднаго з іх.
  
  "Пра", - сказаў капрал, аглядаючы пакой з новым цікавасцю да расколін, кутах і шчылінах.
  
  "Не турбуйся пра гэта", - запэўніў яго Марыярці. "Спрэй, які мы выкарыстоўваем, знішчае павукоў, скачуць ці не скачуць, скарпіёнаў, мурашак, прусакоў, сороконожек, шматножак, мышэй, пацукоў, змей, котак, сабак, свіней; і ён вельмі добра ўздзейнічае на людзей, калі вы не прымеце належных мер засцярогі".
  
  "Чорт вазьмі!" - з пачуццём сказаў малодшы кухар. "А як жа ўсё гэта сталовае срэбра, шклянкі, талеркі і да таго падобнае?"
  
  "Я чуў, што вы адпраўляецеся з дня на дзень, не ці так?" Спытаў Марыярці.
  
  "Ну, ва ўсякім выпадку, афіцэры", - прызнаў Пиппинс.
  
  "Ну, тады табе ўсё роўна прыйдзецца памыць усё гэта барахло, перш чым ты яго упакуешь", - сказаў Марыярці. “І што за скура ў цябе з носа? — мыцце тычыцца не цябе".
  
  "І акрамя таго," дадаў Моран, " ты ж не хочаш браць з сабой у Англію скарпіёнаў, ці не так?"
  
  "Шатландыя," паправіў Пиппинс.
  
  "Ах, вось як", - сказаў Моран. “Шатландыя. Гэта іншая справа".
  
  "Пачакайце хвілінку," сказаў капрал Пиппин.
  
  Моран супакойвае падняў руку. “Проста жарт, прыяцель. Тваім атрутным беспозвоночным таксама не варта дазваляць вяртацца ў Шатландыю. Маё слова."
  
  "Не варта пасылаць скарпіёнаў назад у Шатландыю", - настойваў Пиппинс.
  
  "Нават так", - сказаў Моран. "Нават так".
  
  Капрал Пиппинс гэта абдумаў. “Я павінен параіцца з Печыва-сяржантам Остогудом — наконт гэтага месца. Ты проста пачакай тут, я хутка вярнуся".
  
  Калі Пиппинс выйшаў з сталовай, Моран нахіліўся да Марыярці і нараспеў прамовіў: "Твае бацькі, павінна быць, шмат пераязджалі".
  
  "Як гэта?" - спытаў я.
  
  "Я не эксперт," сказаў Моран, " але мне здалося, што за некалькі хвілін ты вывучыў прыкладна тры розных лонданскіх акцэнту. Не тое каб гэты капрал заўважыў".
  
  "Ты маеш рацыю", - пагадзіўся Марыярці. "Мяне што-то заносіць". Ён усміхнуўся. "Я пастараюся быць больш паслядоўным".
  
  Капрал вярнуўся праз хвіліну. "Печыва кажа, што вы павінны ісці наперад, а я павінен прыглядаць за срэбнай талеркай і ўсё такое".
  
  "Цалкам справядліва," пагадзіўся Марыярці. Ён жэстам паклікаў чакалі мясцовых рамеснікаў, і яны дасталі белыя галаўныя хусткі і маскі для асобы і абгарнулі галавы белай тканінай, як ім раней паказваў прафесар. Іх задача заключалася не ў тым, каб разважаць чаму; іх задача заключалася толькі ў тым, каб прытрымлівацца інструкцыі і атрымліваць грошы.
  
  "У нас няма для вас дадатковых галаўных убораў", - сказаў Марыярці капралу. “Але калі вы затрымаеце дыханне, з вамі ўсё будзе ў парадку. І прыміце добры душ пасля таго, як мы скончым".
  
  "Затрымаць дыханне?" Пиппинс для пробы затрымаў дыханне на некалькі секунд, а затым выдыхнуў з выбухным гукам. "Ці надоўга?" ён спытаў.
  
  "Не больш, скажам, за паўгадзіны", - запэўніў яго Марыярці праз два пласта белай тканіны, якімі ён абматаў рот і нос. "Да таго часу мы скончым".
  
  "Паслухай, я не магу затрымліваць дыханне нават на паўгадзіны!" - Паскардзіўся Пиппинс.
  
  "Праўда?" Здзіўлена спытаў Марыярці. “Не, я не думаю, што ты зможаш. Па-дурному з майго боку." Ён падумаў секунду. "Вось што я табе скажу", - сказаў ён. “ Ты стаіш за дзьвярыма, каб пераканацца, што мы не зможам ўцячы ці што-небудзь у гэтым родзе. А потым, калі мы скончым, мы пачакаем тут, пакуль ты праверыш лыжкі і да таго падобнае, каб пераканацца, што ўсё на месцы. Праўда?"
  
  Пиппинс павольна кіўнуў. "Цалкам дакладна," пагадзіўся ён.
  
  Марыярці прагнаў капрала назад на кухню і зачыніў сумежную дзверы. Затым ён і яго каманда пераканаліся, што ўсе дзверы шчыльна зачыненыя, і заладзілі шчыліны пад і над дзвярыма, выкарыстоўваючы некалькі прынесеных з сабой ануч, а калі яны скончыліся, абрусы брыгады.
  
  "Прабачце, сахиб," сказаў Дамодар, які засоўваў пад абрус падвойныя дзверы ў калідор. “ Але чаму-то гэта здаецца несправядлівым.
  
  Марыярці зрабіў паўзу. “Я паважаю тваё меркаванне, Дамодар. Што ў ім здаецца несправядлівым?"
  
  "Гэта—" Дамодар зрабіў жэст. “ Гэта выкарыстанне абрусаў афіцэраў брыгады. Гэта, несумненна, павялічыць іх выдаткі на мыццё.
  
  Марыярці задуменна кіўнуў. "У тым, што вы кажаце, што-то ёсць", - сказаў ён. "Я зраблю ананімнае ахвяраванне ў фонд афіцэрскай сталовай".
  
  Моран згодна кіўнуў. "Гэта здаецца цалкам дарэчным", - сказаў ён.
  
  Дамодар ўсміхнуўся і загаварыў з астатнімі, і яны кіўнулі і засталіся задаволеныя. Гэта былі богабаязныя, справядлівыя і кемлівыя людзі, якімі б дзіўнымі яны ні былі іх жадання.
  
  Капрал Пиппинс зазірнуў у маленькае акенца ў дзверы, якая вядзе на кухню, і назіраў за тым, што адбываецца. Спачатку салдаты ачапілі пакой. Затым яны разгарнулі рулоны тканіны і расклалі іх паўсюль. Затым яны ўзялі помпавая распыляльнік і распылялі тут і там, запотевая пакой да тых часоў, пакуль не стала цяжка што-небудзь разгледзець. Яны былі вунь там, ля паліцы, на якой жыла Лэдзі Лакхнау. Пиппинс паспрабаваў разглядзець, што адбываецца, але толкам нічога не разабраў. Ён мог бы паклясціся, што статуэтку ўзялі і апусцілі ў вядро. Для чаго? Калі б што-небудзь здарылася з Лэдзі, ну, хіба ў афіцэраў не здарыўся б прыпадак. І яны б абвінавацілі яго, зусім дакладна.
  
  Але затым высокі мужчына выцягнуў нешта з шафы ў іншым канцы пакоя. Гэта быў скарпіён? Чорт вазьмі, гэта быў скарпіён. Такім чынам, у сталовай былі скарпіёны. І ён хадзіў туды і запускаў рукі ў розныя шафы на працягу апошніх шасці тыдняў. І, можа быць, яны прывезлі гэтых істот з ускраін, і ён дзяліў з імі сталовую апошнія два гады. Хіба гэта не падстава задумацца?
  
  І высокі мужчына засунуў скарпіёна ў мяшок, і цяпер зноў з'явіўся туман. На што гэта ён павінен быў глядзець? Ах, так — на статуэтку. Цяпер нічога не было відаць, але ён будзе трымаць вуха востра.
  
  Але потым мужчыны зноў пачалі апырскваць падлогу, і калі туман рассеяўся, ён убачыў, што Лэдзі Лакхнау варта прама там, на сваёй паліцы, дзе яна толькі што была.
  
  Прайшло ў агульнай складанасці каля сарака хвілін, перш чым забойцы скарпіёнаў прыбралі начынне з дзвярэй, адкрылі вокны і абвясцілі, што ў пакоі няма небяспечных паразітаў. Капрал Пиппинс асцярожна ўвайшоў. У пакоі пахла нечым кіслым і гарэлым, але ён не быў упэўнены, чым менавіта. Салдаты цярпліва чакалі, пакуль капрал праверыць сталовае срэбра і талеркі і абвесціць, што ўсе каштоўнасці брыгады на месцы і ўлічаныя. Затым яны ветліва кіўнулі яму і заковыляли прэч, выносячы з сабой разнастайныя вядзерцы, бутэлькі, скрынкі, рулоны тканіны і ідэальную гуттаперчевую форму "Лэдзі з Лакхнау".
  
  
  
  Апынуўшыся за межамі форта, Дамодар, Харшил і Фарох прынялі канверт, які змяшчае другую палову абумоўленай стыпендыі, ўрачыста паціснулі рукі высокаму сахибу і широкоплечему сахибу і накіраваліся назад у сваю ліцейную майстэрню, дзе яны павінны былі неадкладна пачаць вытворчасць пяцьдзесят копій маленькай статуэткі ў працягу наступных трох дзён. Цяжкая задача, якая запатрабавала б дапамогі большасці членаў іх сям'і, але сахибы мелі патрэбу ў іх своечасова, каб даставіць іх на борт "Імператрыцы Індыі", калі яна отплывала у сераду раніцай, і сахибы шчодра заплацілі.
  
  Пасля таго, як яны сышлі, высокі сахіб павярнуўся да широкоплечему сахибу. "Я пакідаю вас ўладжваць дэталі ў працягу наступных некалькіх дзён", - сказаў ён. “Я ўчыню кароткую паездку. Маммер Толливер акажа вам любую дапамогу, у якой вы маеце патрэбу. Вы ўжо бачылі, наколькі здольны гэты маленькі чалавечак. Купіце нашы квіткі на рэйс і пераканайцеся, што статуэткі належным чынам спакаваныя і дастаўлены на борт.
  
  Моран ўтаропіўся на прафесара. "Вы поўныя сюрпрызаў", - сказаў ён праз імгненне. "Кароткае падарожжа куды, ці магу я спытаць?"
  
  "Вы можаце", - сказаў Марыярці. "Вы разумееце, што няма ангельскіх перакладаў ні адной з найбольш важных індыйскіх прац па астраноміі або матэматыцы?"
  
  "Няма", - сказаў Моран. "Я гэтага не ўсведамляў".
  
  "Ганьба!" Сказаў Марыярці. “Улічыце, што існуюць ведычныя тэксты па астраноміі, якім больш трох тысяч гадоў. Несумненна, іх варта перачытаць".
  
  "Можна і так падумаць", - пагадзіўся Моран. Калі ў яго голасе і была доля няшчырасці, Марыярці зрабіў выгляд, што не заўважыў.
  
  "Я збіраюся сустрэцца з доктарам Питамахой, кіраўніком кафедры астраноміі Калькуттского універсітэта", - сказаў яму Марыярці. “Я адправіў яму тэлеграму, у якой прасіў мяне чакаць. Ён спрабуе перавесці на ангельскую "Граханаядипаку" Парамешвары і "Юктибхасу" Джьестхадевы. Я збіраюся прапанаваць сваю дапамогу ў фінансаванні яго працы ".
  
  - Граханаяядипака? " перапытаў Моран. “ Праўда? Хто б мог падумаць?
  
  "Ба!" - сказаў Марыярці. "Убачымся праз два-тры дні".
  
  OceanofPDF.com
  
  ЧАТЫРНАЦЦАЦЬ
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ТАВАРЫШЫ ПА КАРАБЛІ
  
  
  
  Больш узвышанае "Арго" рассякае галоўнае,
  Багатае больш позняй здабычай;
  Іншы Арфей зноў спявае,
  І любіць, і плача, і памірае.
  Новы Уліс зноў пакідае
  Каліпса і адпраўляецца на свой родны бераг.
  —Персі Биши Шэлі
  
  
  
  Зпасадачным талонам і браняванай каютой у правай руцэ і вялікім букетам ўсходніх лілей ў левай Маргарэт Сэнт-Іў паднялася па трапе і паднялася на борт "імператрыцы Індыі". Казначэй ў сіняй куртцы праверыў яе пасадачны талон у пачатку трапа, а сцюард ў белым халаце і сінім турбане забраніраваў ёй каюту і павёў яе ўніз, уверх, вакол, праз, зноў уверх, уздоўж і зноў зноў у яе каюту. У яе была каюта "А" на палубе пад нумарам 72, праз дзве дзверы ад каюты яе бацькі пад нумарам 76. Дзверы паміж імі апынулася адведзена пад тое, што фактычна было пакоем адпачынку для афіцэраў асабістай аховы герцага, для якіх задавальнення ад марскога падарожжа былі азмрочаныя неабходнасцю пастаянна быць пільнымі ў дачыненні да любых пагроз, якія маглі паўстаць супраць двух тон золата, якія захоўваюцца ў спецыяльным сховішчы ўнізе.
  
  "Вось і ты, мемсахиб", - сказаў сцюард, затрымаўшыся каля дзвярэй каюты. Ён штурхнуў яе і адступіў у бок, працягваючы ключ ад дзвярэй. “Я ўручаю табе твой ключ, міласцівая мемсахиб. Калі ласка, увайдзі цяпер. Калі вам што-небудзь спатрэбіцца, мяне размесцяць у канцы калідора, у маленькім шафе, дзе захоўваюцца ручнікі і пасцельная бялізна. Мяне завуць Талим, і я сцюард па гэтаму самому калідоры."
  
  "Мой багаж..." пачала Маргарэт.
  
  “Калі вы пажадаеце ненадоўга зайсці ў сваю каюту, то выявіце, што скрыні з парахода і ўсё, што вы хацелі ўзяць з сабой у сваю каюту, ужо на месцы, як і скрыні вашага спадарожніка. Багаж, які вы хацелі пакінуць у багажным аддзяленні, тым не менш, ужо знаходзіцца што ўтрымліваецца ў багажным аддзяленні. Сцюардэса хутка падыдзе, каб дапамагчы вам распакаваць рэчы і паказаць, як карыстацца новымі электрычнымі лямпачкамі, якія нядаўна ўсталявалі. Ён дакрануўся ўказальным пальцам брыля сваёй фуражкі. “Я працягну свае спробы дапамагчы некаторым іншым пасажырам, мемсахиб. Я адразу ж вярнуся, калі вам што-небудзь ад мяне спатрэбіцца.
  
  “ Так, вядома. "Маргарэт паспрабавала не выглядаць здзіўлена. Пытанне ў тым, падумала яна, назіраючы за удаляющимся па калідоры сцюардам Талимом, хто была гэтая "кампаньёнка", чые валізкі ўжо былі ў яе каюце. Магчыма, гэта нейкая памылка. Але апошняе, што сказаў ёй бацька, калі яна бачыла яго ў апошні раз каля двух гадзін таму, было: "Дарагая, я хацеў табе сее—што сказаць", - перш чым ад'ютант адвёў яго разбірацца з апошнімі нястомным крызісамі, якія заўсёды ўзнікаюць пры любым перамяшчэнні войскаў. Так што , магчыма ... Яна зрабіла пару крокаў праз адчыненыя дзверы і асцярожна зазірнула ў каюту.
  
  У далёкім канцы пакоя, побач з вялізным ілюмінатараў, маладая бялявая дзяўчына з выразам агіды глядзела ў адкрыты багажнік парахода. Яна падняла вочы, калі Маргарэт адкрыла дзверы. "Міс Сэнт-Іў," сказала яна. “ Як прыемна зноў бачыць вас так хутка.
  
  "Лэдзі Присцилла!" Сказала Маргарэт.
  
  Выраз агіды на твары лэдзі Прысцылы Мантэгю не змянілася, калі яна паглядзела на зноў прыбыла.
  
  "Я так рада, што нашы бацькі зладзілі нам гэтую каюту на час падарожжа", - сказала лэдзі Присцилла Мантэгю, раптам плюхаясь на свае нераспакованные валізкі з чым-то накшталт падскакванняў.
  
  "Такім чынам", - няўпэўнена сказала Маргарэт. "Мы будзем жыць у адной каюце".
  
  "Я ўпэўненая, што мы станем лепшымі сябрамі", - заявіла лэдзі Присцилла. Маргарэт магла бачыць яе толькі зверху, па-над адкрытага багажніка парахода, але і нос, і шчокі былі раскрасневшимися, што было прыкметна нават скрозь яе індыйскі загар.
  
  Маргарэт зрабіла яшчэ два кроку ў пакой і зачыніла за сабой дзверы. "Калі хто-небудзь кажа мне "мы будзем лепшымі сябрамі" такім тонам, - сказала яна, - я ведаю, што ён мае на ўвазе прама супрацьлеглае".
  
  "Значыць, у вас ёсць некаторы вопыт у гэтай справе?" ласкава лэдзі спытала Присцилла.
  
  "Скажыце мне, лэдзі Присцилла," спакойна працягвала Маргарэт, " як мне ўдалося так моцна абразіць вас за гэтак кароткі знаёмства? Я змагу скарыстацца гэтым веданнем напрамую, паколькі ёсць некалькі чалавек, якіх я ўжо даволі даўно спрабую абразіць, а яны, падобна, ніколі гэтага не заўважаюць ".
  
  Лэдзі Присцилла скрыжавала рукі на грудзях і пільна ўтаропілася на статуэтку, якую толькі што паставіла на бюро: фарфоровое малюнак маленькай мышкі, якая сядзіць за школьнай партай памерам з мышку і чытае маленькую кніжку. "Мяне зневажаеш?" - перапытала яна. “Мяне зневажаеш? Смешна! Як ты наогул можаш абражаць мяне? Толькі таму, што мой уласны бацька не давярае мне здзейсніць простае падарожжа з Калькуты ў Лондан, не прыставіўшы каго-небудзь у маёй уласнай каюце прыглядаць за мной, як за школьніцай ...
  
  "На самой справе, ты школьніца", - заўважыла Маргарэт.
  
  "Гэта не мае значэння".
  
  “ І я не твая гувернантка і не дуэнья. У мяне няма жадання прыглядаць за табой. У мяне і так дастаткова клопатаў аб сабе, дзякуй.
  
  Лэдзі Присцилла, яшчэ раз падскочыўшы, перабралася з куфра на ложак. “ Хацелася б вам верыць, - сказала яна. “ Магчыма, пасля некалькіх гадоў практыкі я дасягну гэтага шчаслівага стану.
  
  "Глыбокае дыханне магло б дапамагчы", - выказала здагадку Маргарэт. “Я нават не ведала, што мы будзем суседзямі па каюце, пакуль не адкрыла дзверы і выявіла цябе ўнутры. Магчыма, адбылася нейкая памылка".
  
  “ Ніякай памылкі. "Лэдзі Присцилла страсянула залацістымі валасамі. “ Мой бацька сказаў, што мы будзем жыць у адной каюце. Што вы будзеце маёй чытачоў, пакуль мы не прыбудзем у Англію.
  
  "Тады гэта справа рук твайго бацькі, а не маёй", - сказала Маргарэт. "Я не выклікалася добраахвотна на такое заданне, і, па праўдзе кажучы, мяне аб гэтым не прасілі".
  
  "Ты клянешься ў гэтым?" Спытала лэдзі Присцилла, сур'ёзна гледзячы на сваю суседку па каюце.
  
  Маргарэт хацела сказаць ёй, што лэдзі не лаюцца матам, але вырашыла адмовіцца ад такой магчымасці. "Я лаюся", - урачыста сказала яна, падымаючы правую руку.
  
  “ Клянуся тваім сэрцам?
  
  Маргарэт перахрысцілася.
  
  “ Мой бацька зладзіў так, каб ты была са мной у гэтай каюце, не для таго, каб ты магла прыглядаць за мной?
  
  "Цалкам магчыма," сказала Маргарэт, " але ён нічога не казаў мне пра тое, каб прыглядаць за табой, і я не збіраюся гэтага рабіць. Магчыма, ён прапанаваў гэта майму бацьку, які меў намер згадаць пра гэта мне. Але бацька гэтага не рабіў, таму ў мяне няма ні жадання, ні паўнамоцтваў быць вашай дуэньей.
  
  Лэдзі Присцилла кіўнула. "Тады мне шкада, што я меркавала іншае," сказала яна.
  
  Маргарэт працягнула руку лэдзі Прысцыле. "Мы захаваем сакрэты адзін аднаго", - сказала яна, задаючыся пытаннем, якія менавіта сакрэты былі ў лэдзі Прысцылы, якія яна так адчайна хацела захаваць.
  
  
  
  Палубай ніжэй прафесар Марыярці стаяў пасярод сваёй маленькай каюты і з агідай азіраўся па баках.
  
  "Гэта лепшае, што я мог зрабіць", - сказаў яму палкоўнік Моран. “Усе каюты першага класа былі занятыя. Мяне запэўнілі, што гэта быў — як выказаўся агент па браніраванню квіткоў? — самы першы клас другога класа. Нашы квіткі на самай справе першага класа і даюць нам права карыстацца ўсімі выгодамі першага класа. Так што мы можам пагутарыць з джентри, калі захочам. Я пажартаваў, " хутка дадаў ён, калі Марыярці кінуў на яго незадаволены погляд. “Я падумаў, што будзе лепш, калі кожны з нас зойме цэлую каюту, а не будзе жыць па двое. Агент па браніраванню хацеў, каб мы жылі па двое, але я быў непахісны ".
  
  “ Падвоіць? - Недаверліва перапытаў Марыярці, разводзячы рукі ў бакі і дакранаючыся абедзвюх сцен.
  
  "Яны складаюць ложка", - сказаў Моран. “Усе вялікія каюты, нават другога класа, былі занятыя да таго, як я забраніраваў. Гэта чортава золата. Карабель, бітком набіты афіцэрамі і матросамі герцага, якія думаюць, што ахоўваюць яго.
  
  Марыярці падняў брыво. “ Вы ўпэўненыя, што нашы скрыні трапілі на борт? - спытаў ён.
  
  "Так і ёсць", - запэўніў яго Моран. "І я расклаў вакол трохі бакшиша, каб пераканацца, што яны былі раскладзеныя так, каб мы маглі лёгка да іх дабрацца".
  
  "Вельмі добра". Марыярці сумна паківаў галавой. "Гэта здаецца такой пустой тратай часу".
  
  "І што б гэта магло быць?" Спытаў Моран.
  
  “ Прарабіць ўвесь гэты шлях толькі для таго, каб разгарнуцца і адправіцца назад праз чатыры дні. Вы ведаеце, што на кафедры астраноміі Калькуттского універсітэта захоўваюцца архівы абсерваторыі ў Баррахе? І ў мяне ледзь было час палюбавацца імі, не кажучы ўжо пра тое, каб разгледзець іх".
  
  "Шкада," сказаў палкоўнік Моран.
  
  Марыярці асцярожна патыкаў у сваю ложак кіем і апурыста прысеў на краёчак. "Абсерваторыі Барра больш трох тысяч гадоў", - сказаў ён Морану. “Яны назіралі нябесныя з'явы няўзброеным вокам больш двух з паловай тысячагоддзяў, перш чым быў вынайдзены тэлескоп. У іх ёсць запісы аб праходжанні Венеры за пяты стагоддзе да Раства Хрыстова".
  
  "Падумаць толькі," сказаў палкоўнік Моран.
  
  Марыярці абапёрся падбародкам на залатую ручку сваёй кія і пільна паглядзеў на Марана. "Калі нас з табой не будзе ўжо даўно," сказаў ён, "зоркі ўсё яшчэ будуць на сваіх месцах, а планеты па-ранейшаму будуць велічна круціцца вакол сонца".
  
  "І нам будзе не ўсё роўна", - пракаментаваў Моран.
  
  Слабая ўсмешка прамільгнула на твары Марыярці. "Часам карысна паразважаць аб бясконцым", - сказаў ён. "Гэта дапамагае прадставіць рэчы ў іх правільнай перспектыве".
  
  "Калі я хачу адчуць сябе нікчэмнасцю, - сказаў Моран, - я думаю аб сваім банкаўскім рахунку".
  
  "А калі я хачу адчуць сябе маленькім," пачуўся голас у дзвярах, "я гляджу ў люстэрка".
  
  Марыярці павярнуўся. У дзвярах стаяў яго майстар на ўсе рукі, выглядаў незвычайна элегантна ў новым касцюме ў шырокую зялёна-жоўтую клетку з шырокімі штрыфлямі і манжэтамі на штанах і рукавах пінжака. “ Маммер! Я ўсё гадаў, куды ты падзеўся.
  
  "Яны перавялі мяне двума палубамі ніжэй, губернатар", - сказаў балака, з важным выглядам уваходзячы ў пакой. "Далоў кароў, авечак, свіней і да таго падобнае".
  
  Моран засмяяўся. "Ён хлусіць", - сказаў ён. "Агент па браніраванню квіткоў запэўніў мяне, што ў яго добры маленькі домік".
  
  "Дакладна", - прызнаў ражаны. “Улічваючы, што слова "маленькі" было пераважнай. У іх няма павагі да камерцыйным класах, якімі, можна сказаць, я і з'яўляюся. Вядома, у мяне ўсё не так дрэнна, як у слуг. Яны размясцілі іх на чатырох палубах ніжэй, дзе амаль няма вокнаў, і ў іх іх па шэсць на пакой. - Ён сеў на драўляны крэсла, які ішоў у камплекце з маленькім убудаваным сталом у куце каюты. - Вядома, нават у іх усё не так дрэнна, як у салдат, і у іх усё не так дрэнна, як у мясцовай каманды, якая сапраўды спіць з каровамі, авечкамі і свіннямі; або, па меншай меры, на тым жа ўзроўні, які нашмат ніжэй ватэрлініі ".
  
  "Я здзіўлены, што яны паверылі, што ты такі ж цвярозы, як гандляр", - сказаў Марыярці. “У гэтым касцюме ты падобны на вулічнага музыканта. Табе варта было б знаходзіцца каля лонданскага тэатра "Гейети", забаўляючы натоўп кручэннем кія і хуткімі скачкамі наперад ".
  
  "Гэта мая маскіроўка вандроўнага гандляра", - сказаў ражаны з абражаным выглядам.
  
  "А!" - сказаў Марыярці.
  
  "І я адпрацоўваю тую падачу, якую вы мне расказалі, аб тых статуях", - сказаў акцёр. “Абдумваю, аб чым яны могуць спытаць, і як я магу адказаць. Я гатовы выступіць у любы час".
  
  "Нам лепш пачакаць некалькі дзён", - сказаў яму Марыярці. "Дайце палкоўніку Морану шанец пасябраваць з афіцэрамі асабістага складу герцага".
  
  “Вядома, калі-то ў мяне сапраўды быў прыгожы светлы касцюм, у які паўсюль былі ўшыты маленькія люстэрка. Мая мама пашыла яго для мяне, калі мне было шэсць гадоў. Я быў не нашмат менш, чым цяпер, але, вядома, выглядаў значна маладзей. Раней я выступаў з двума іншымі шестилетками і Морт — яму было сем, але выглядаў ён на шэсць. Мы танцавалі і спявалі ". Спявак ўстаў, ператасаваў ногі і заспяваў высокім голасам: "Я хачу— пабыць—з—табой—на-адзіныя— усяго-на-гадзіну ці два". Ён спыніўся і сеў. "І іншы падыходны матэрыял", - скончыў ён.
  
  "Ты, павінна быць, была выдатная", - сказаў Моран.
  
  "І яшчэ сёе-тое", - сказаў ражаны з раздражнёным выглядам. "І сее-што, я быў".
  
  "Прабач," сказаў Моран. “ Тады прыгожы.
  
  "Морт, паслухай... Ён быў выдатны", - сказаў бормотун.
  
  OceanofPDF.com
  
  ПЯТНАЦЦАЦЬ
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  УСЁ ГЭТА БЛІШЧЫЦЬ
  
  
  
  Пазалаціць чыстае золата, размаляваць лілею,
  Каб надушить фіялку,
  Разгладзіць лёд, або надаць іншы адценне
  вясёлцы, або з дапамогай святла свечкі
  Шукаць цудоўнае вока нябёсаў для ўпрыгожвання,
  Гэта марнатраўнае і недарэчнае празмернасць.
  Уільям Шэкспір
  
  
  
  Супрацьiceroy сэр Джордж Мантэгю, пракансультаваўшыся з генералам Сэнт-Івам і капітанам Искансена з "Імператрыцы Індыі", вырашыў пачакаць, пакуль усе пасажыры і каманда не апынуцца на борце "Імператрыцы" і не паднімецца пар, перш чым пераносіць золата махараджа ў спецыяльна пабудаванае сховішча глыбока ўнутры карабля. Звычайна гэта рабілася задоўга да адплыцця, каб не прыцягваць увагі да грузу, але паколькі здавалася, што ўвага ўжо было прыцягнута, трыумвірат вырашыў, што сіла і хуткасць павінны кампенсаваць недахоп ўтоенасці.
  
  Калі апошні пасажыр паспяхова падняўся на борт, трап быў прыбраны, і афіцэры карабля правялі абыход карабля ў пошуках чаго-небудзь благога або незвычайнага, пры садзейнічанні тых членаў экіпажа, якія лічыліся абсалютна надзейнымі — хоць, наколькі надзейным апынецца любы чалавек, які сутыкнуўся з магчымасцю збегчы з нейкай часткай двух тон золата, было пытаннем, які ўжо некалькі начэй не даваў Сэнт-Вярбу заснуць. У той жа час дзве роты пяхоты Пандивара, вельмі надзейнага мясцовага палка, правялі зачыстку абодвух берагоў ракі Хугли на пару міль у любым кірунку.
  
  Калі прыбіральшчыкі на караблі і за яго межамі абвясцілі, што ўсё ў парадку, фаланга ахоўнікаў спусцілася на прыстань камісарыята, грузавы люк у борце "Імператрыцы" адкрыўся, і шэсць узмоцненых таварных вагонаў выехалі з Форт-Уільяма і накіраваліся да пірса.
  
  Амаль чатыры гадзіны сышло на тое, каб перанесці скрыні з золатам з фургонаў ў спецыяльна падрыхтаванае сховішча, з праверкамі і перепроверками і дбайным мерамі засцярогі на выпадак любых нечаканасцяў, якія толькі маглі ўявіць віцэ-кароль або яго самы чалавеканенавісьніцкай памочнік. Для абследавання вонкавага корпуса карабля былі адпраўленыя вадалазы. Калі б у двух днях шляху знаходзілася ваенная назіральная група, віцэ-кароль адправіў бы ў палёт паветраны шар з гарачым паветрам.
  
  Золата было адліта ў аднолькавыя зліткі, кожны з якіх важыў дваццаць адзін фунт чатыры унцыі. Яны былі спакаваныя па шэсць штук у скрынку, прычым скрынкі ўяўлялі сабой драўляныя рамы, якія сціскалі, не хаваючы, шэсць зліткаў. Калі золата было выкладзена і праверана, пералічыць, пералічыць, і некалькі зліткаў былі абраныя наўздагад, вынятыя з скрынак і ачышчаны ад маленькіх кавалачкаў мяккага золата для аналізу (а гэтыя зліткі адкладзеныя для паўторнага ўзважвання), партыя была падпісаная сэрам Джорджам, за капітана Искансена распісаўся карабельны казначэй, і ўнутраная дзверы сховішчы з спецыяльна загартаваных сталёвых дубцоў былі зачынены, а ключ укладзены ў канверт і запячатаны пунсовай стужкай і кропляй воску, на якой было оттиснуто імя сэра Джорджа. друк віцэ-караля, і канверт паклалі ва ўнутраны кішэню параднага кіцелі капітана для захоўвання ў маленькім сейфе ў яго каюце, затым паціснулі рукі ўсім, грузавы люк зачынілі і апячаталі, і капітан накіраваўся на масток, каб аддаць каманду чапацца ў шлях.
  
  
  
  "Там ёсць знешняя дзверы і ўнутраная дзверы ў сховішча", - сказаў палкоўнік Моран прафесара Марыярці, які ляжаў на сваім ложку і чытаў, пакуль карабель здымаўся з якара. “Знешняя дзверы зроблена з трывалай армаванай сталі, а ўнутраная - з загартаваных сталёвых дубцоў, як у турэмнай камеры. Сцены, падлогу і столь сховішча зроблены з сталёвых пласцін таўшчынёй у паўцалі, скляпаныя праз кожныя шэсць цаляў па швах.
  
  Прафесар Марыярці адарваўся ад сваёй кнігі "Дасягненні ў арганічнай хіміі" Джэніфер і нахмурыўся. "Навошта вы мне гэта расказваеце?" - спытаў ён.
  
  "На выпадак, калі што-небудзь прыйдзе ў галаву," сказаў Моран. "Вонкавая дзверы будзе заставацца адкрытай ўвесь дзень," упарта працягваў ён, " і зачыняцца толькі на ноч. Любы жадаючы можа прагуляцца па калідоры на палубе З і паглядзець на золата скрозь сталёвыя дубцы ўнутранай дзверы, калі яму ўздумаецца. Вечарам, прама перад першым рассаживанием за вячэрай, капітан і група яго афіцэраў спускаюцца ўніз і ў апошні раз глядзяць на золата, а затым закрываюць знешнюю дзверы сховішчы на ноч. Тры з гэтых новых электрычных свяцілень, і яны вельмі яркія, былі ўсталяваныя ў калідоры, каб калідор і дзверы сховішчы былі асветлены ў любы час дня і ночы. А ўнутры самога сховішчы іх два, яны асвятляюць усё ўнутры так ярка, што вачам балюча глядзець ".
  
  Марыярці секунду глядзеў на далёкую сцяну, пагрузіўшыся ў свае думкі, затым зачыніў кнігу і сеў. "Вы не кажаце?" перапытаў ён. “ Як дзіўна.
  
  "Уланы ўвесь дзень выстаўляюць ахову па абодвух канцах калідора," працягваў Моран, " і наверсе лесвіцы, якая, як я разумею, на караблі называецца 'трап'. І да таго ж яны выглядаюць вельмі разумна ".
  
  "Ты не кажаш," паўтарыў Марыярці. “ Як цікава.
  
  "Ты здзекуешся з мяне", - паскардзіўся Моран.
  
  "Зусім няма," заспакаяльна сказаў Марыярці. “ Іду ў заклад, гэтая размова паўтараецца ў палове кают на караблі, і большасць з іх займаюць людзі значна больш, э-э, сумленнага склада розуму, чым вы ці я. У вялікіх сумах золата ёсць што-то такое, што выяўляе ў людзях спекуляцыйную натуру ".
  
  "Гэта так", - пагадзіўся Моран. “Праблема, як я бачу, заключаецца не столькі ў тым, як дастаць золата з сховішчы, колькі ў тым, што з ім рабіць пасля таго, як вы гэта зробіце. У рэшце рэшт, калі ты знаходзішся на караблі пасярод Індыйскага акіяна, існуе не так ужо шмат месцаў, куды ты можаш схавацца.
  
  "Я мяркую, вы разглядаеце гэта проста як інтэлектуальнае практыкаванне", - сказаў Марыярці.
  
  "Нават так, нават так", - адказаў Моран. “Я магу час ад часу праходзіць міма сховішчы і з сумам глядзець скрозь краты, але я не зраблю нічога дурнога. Не цяпер, калі гэта іншая справа так добра ў руках. Яно добра ў руках, ці не так?"
  
  Марыярці усміхнуўся. "Майце веру", - сказаў ён. “Ваша задача - даведацца генерала Сэнт-Вярба. Пасябраваць з ім і новы хуткі яго сваімі апавяданнямі аб ваеннай адвазе або чым-то яшчэ. Падзяліцеся сваімі гісторыямі аб забойстве буйных жывёл. Гуляйце з ім у карты і не жульничайте. "
  
  "Не махляваць?" Жаласна спытаўся Моран.
  
  “І рабіце ўсё магчымае, каб не выйграць. Вы палкоўнік у адстаўцы з незалежным станам. Вы гуляеце толькі для паслаблення і задавальнення ".
  
  "Гэта так", - пагадзіўся Моран. "Але мне сапраўды падабаецца перамагаць".
  
  Марыярці паглядзеў на яго па-над пенснэ. "Сдерживайся", - сказаў ён. "Уяві сабе карціну ў цэлым".
  
  Моран ўхмыльнуўся. "О, я ведаю, я ведаю", - сказаў ён. "Мне проста падабаецца бачыць раззлаваны выраз твайго твару, калі ты разважаеш аб маёй няздольнасці ўтрымацца ад жульніцтва ў картах".
  
  
  
  Быў чацвёрты гадзіну папаўдні, калі рог "Імператрыцы Індыі" зайграў серыю нізкіх, журботных гукаў, і карабель адышоў ад прычала і рушыў уніз па рацэ ў суправаджэнні акіянскіх буксіраў Эгберт і Этельред, а таксама паравога катэры Клайв. За ёй, ушчыльную ідучы ў Бенгальскі заліў, вынікала тарпедная канонерская лодка "Марскі леў". Наперадзе яе, развевая сцягі і вымпелы, ішоў колавы параход "Махараджа Наджипура"Махарадже Наджипура, прысвоілі гэтую ганаровую пасаду ў знак прызнання таго факту, што Наджипур быў адным з нямногіх індыйскіх штатаў, якія мелі уласны ваенна-марскі флот, а таксама таго факту, што амаль чвэрць тоны золата ў сховішча Імператрыцы належала махарадже.
  
  Маргарэт і лэдзі Присцилла стаялі наперадзе па левым борце палубы "А" разам з невялікай колькасцю іншых пасажыраў першага класа, якія не былі занадта заклапочаныя ці перакормленыя, каб назіраць за пасадкай карабля. Гэта было грандыёзнае відовішча. "Махараджа Наджипура" знаходзіўся прыкладна ў пяці даўжынях карабля наперадзе, усе ветразі на яго двух мачтах былі згорнутыя, а вяслярны кола круцілася пасярэдзіне судна. Матросы ў белых новенькіх мундзірах з чырвонымі капялюшыкамі і кушаками стаялі, взгромоздившись на Мачты, такелаж і рэі Махараджа як быццам застылі ў руху, навечна заспетыя ў той момант, калі яны збіраліся падняць ветразі.
  
  А на носе "Імператрыцы Індыі", тварам наперад, па стойцы смірна, апрануты ў пышна маляўнічую парадную форму палка шатландскіх улан герцага Монкрейта, стаяў дудар улан, майстар-сяржант Уорэн Брус таго ж роду, і жудасны лямант "Плачу па Дугласу" гучаў нават скрозь роў карабельных рухавікоў і плёскат хваль.
  
  Маргарэт раскінула рукі і высока падняла галаву, дазваляючы ветры абдзімае кожную часцінку яе цела. Спадніцы чырвонага шаўковага сукенкі, якое было на ёй, датычыліся каленяў і луналі ззаду яе. "Я адчуваю набліжэнне бясконцых магчымасцяў будучага!" - усклікнула яна. "Я павінна быць гатовая хапацца за жыццё, калі яна праходзіць, і чапляцца за яе цвёрда і рашуча".
  
  Лэдзі Присцилла павярнулася да сваёй спадарожніцы і сморщила нос. “Я паняцця не маю, - сказала яна, - аб чым вы кажаце, ці ведаеце. Але я прызнаю, што ў гэтым ёсць што-то вясёлае ".
  
  “Кожны раз, калі што-то сканчаецца, - сказала ёй Маргарэт, - пачынаецца што-то іншае. І ў чалавека ёсць вельмі кароткая магчымасць паўплываць на кірунак, якое прыме гэта новае пачатак".
  
  Лэдзі Присцилла кіўнула і задуменна паглядзела на людзей, якія стаялі на снасцях "Махараджа Наджипура". Яны выконвалі мудрагелісты паветраны танец, у якім усё хутка і безразважна змянялі паставы ў адпаведнасці з якім-то задумай, які не быў відавочны, дэманструючы сябе гледачам на "Імператрыцы" і ўздоўж берага. "Скажы мне," звярнулася яна да Маргарэт, " калі б хто-то захацеў даведацца нумар каюты канкрэтнага чалавека, як бы ён гэта зрабіў?"
  
  "Спытай скарбніка або бортправаднік", - сказала Маргарэт.
  
  "Так, але калі б вы не хацелі, каб хто-небудзь ведаў пра вашую цікавасць да, э-э, месцы знаходжання гэтага чалавека?"
  
  Маргарэт апусціла рукі па швах і павярнулася, каб паглядзець на свайго спадарожніка. "О, зразумела", - сказала яна.
  
  Лэдзі Присцилла злёгку пачырванела. "Няма, вы не павінны," настойвала яна. “ Таму што тут няма на што глядзець. Я спытала з бяздзейнай цікаўнасці, вось і ўсё.
  
  "Вядома", - сказала Маргарэт. "Што ж, калі вы даверыце мне імя чалавека, якім вы бяз працы цікавіцеся, я даведаюся для вас нумар яго каюты".
  
  “ Чаму ты думаеш, што гэта мужчына? - Патрабавальна спытала лэдзі Присцилла.
  
  "У самай справе!" - усклікнула Маргарэт. "І навошта была б патрэбна такая асцярожнасць і сакрэтнасць, калі б гэта была жанчына?"
  
  "О," сказала лэдзі Присцилла. “ Яго клічуць Уэлс. Лейтэнант Уэлс.
  
  
  
  Генерал Сэнт-Іў і два яго ад'ютанта, шчыльны чырванатвары палкоўнік па прозвішчы Морс і маёр Сэндиман, высокі хударлявы мужчына з густымі вусамі пад выбітным носам, сустрэлі капітана Искансена у калідоры, вядучым да залатога сховішча. Нядаўна выстаўлены ахоўнік у канцы калідора выцягнуўся па стойцы "смірна" і горача пашкадаваў, што не быў больш уважлівы пры запамінанні асаблівых распараджэнняў дня, калі міма яго пранесліся ўсе добра отглаженные мундзіры, упрыгожаны меднымі знакамі адрознення і перавітыя залатой тасьмой.
  
  "Вы хацелі нас бачыць?" спытаў Сэнт-Іў капітана.
  
  "Так", - сказаў Искансен. Гэта быў буйны мужчына з абветраным тварам і большай часткай сівымі светлымі валасамі, які насіў нашыўкі камандзіра з нязмушанай фамильярностью. Пры адным поглядзе на яго адчувалася, што ён даставіць "Імператрыцу", яе каманду і пасажыраў праз любы шторм, міма любога рыфа ў цэласці і захаванасці ў порт. "Пойдзем".
  
  Ён падвёў іх да дзвярэй залатога сховішчы. "Гэта мой абавязак", - важка сказаў ён, паказваючы скрозь дубцы ўнутранай дзверы на скрыні з золатам, якія паблісквалі ў халодным святле магутных электрычных лямпачак у потолочных свяцільнях. “ Сховішча - мая першая лінія абароны, а ты і твае людзі - другая.
  
  "Гэта так," пагадзіўся Сэнт-Іў.
  
  "Растлумачце мне яшчэ раз, як вы расстаўляеце сваіх людзей і якія іх загады", - сказаў капітан.
  
  "Палкоўнік Морс склаў дыспазіцыю", - сказаў Сэнт-Іў, паказваючы на свайго ад'ютанта.
  
  Морс кіўнуў. "Дзяжурства падзелена на чатыры шасцігадзінныя змены ў дзень," сказаў ён, загінаючы пальцы ў такт ўказанням. - У кожнай змене ёсць капрал гвардыі і дзесяць або адзінаццаць чалавек. Два дзяжурных ахоўніка, па адным на кожным канцы калідора, змяняюцца кожныя два гадзіны, астатнія пастаянна знаходзяцца на дзяжурстве ў вартавым памяшканні. Усе мужчыны ўзброены карабінам Марціні-Генры і штыком, а таксама маюць пры сабе свісток. Таксама кожны з іх абсталяваны ліхтаром у выглядзе яблычка, які можна запаліць на выпадак адключэння электрычнасці. Іх пастаянны загад заключаецца ў тым, каб дазволіць праход па калідоры, але быць напагатове на выпадак чаго-небудзь непажаданага або незвычайнага. Калі яны ўбачаць што-небудзь хоць бы нейкае незвычайнае, яны павінны даць свісток, і ўсе мужчыны ў вартавым памяшканні неадкладна выйдуць. Аднаго чалавека неадкладна адпраўляюць у пакой адпачынку афіцэраў, дзе адзін з нас ці іншы старэйшы афіцэр заўсёды будзе дзяжурыць у выпадку неабходнасці ".
  
  "А стрэльбы," спытаў капітан Искансен, " яны зараджаныя?
  
  “Так, сэр. У людзей ёсць інструкцыі страляць у выпадку пагрозы".
  
  “Але штыкі? Я не бачу штыкоў".
  
  "З-за цеснаты," патлумачыў Морс, - штыкі трымаюць у похвах толькі для таго, каб іх можна было агаліць ў выпадку неабходнасці".
  
  "А", - сказаў капітан. “Зразумела. Ёсць што-небудзь яшчэ, што я павінен ведаць?"
  
  "Што гэта за штука?" спытаў Сэнт-Іў.
  
  Искансен выразна падняў рукі. “ Які-небудзь план на выпадак непрадбачаных абставінаў, які-небудзь мудрагелісты маленькі таемны змова, каб лепш ахоўваць золата?
  
  "Няма", - сказаў Сэнт-Іў, выглядаючы злёгку збянтэжаным. "Гэта ўсё".
  
  "Добра," цвёрда сказаў капітан Искансен. - Я хачу ведаць усё, што адбываецца на маім караблі. Я ненавіджу сюрпрызы.
  
  "Мы таксама", - запэўніў яго Сэнт-Іў. "Будзем спадзявацца, што мы не сустрэнем ні аднаго падчас гэтага падарожжа".
  
  "Тады мы разумеем адзін аднаго", - сказаў Искансен.
  
  "У вас ёсць яшчэ якія-небудзь пытанні ці прапановы?" - спытаў Сэнт-Іў.
  
  Капітан на імгненне задумаўся. "Няма, няма", - сказаў ён. “Гэта гучыць даволі добра. Дзякуй". Ён кіўнуў ім і сышоў.
  
  “ Ну, - сказаў маёр Сэндиман, калі Искансен схаваўся за паваротам. - Як вы думаеце, аб чым гэта было? Ён, напэўна, ужо ўсё гэта ведаў.
  
  "Ланцужок камандавання", - выказаў меркаванне палкоўнік Морс. "Ён хоча, каб мы дакладна зразумелі, што ён на вяршыні ланцужкі".
  
  "Раз ужо мы тут," сказаў Сэнт-Іў, " давайце зазірнем у каравульнай памяшканне. Пераканайцеся, што ўсё ў парадку. Затым я пачастую вас абодвух выпіўкай.
  
  "Добры план," ўхваліў палкоўнік.
  
  "Вельмі добра, сэр", - сказаў маёр.
  
  OceanofPDF.com
  
  ШАСНАЦЦАЦЬ
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  БАМБЕЙ
  
  
  
  ЗРАНІЦЫ, 9 МАРКІ 1890 г.
  
  
  
  Геніяльнасць - гэта здольнасць бачыць нябачныя рэчы, маніпуляваць рэчамі неосязаемыми, маляваць рэчы, у якіх няма асаблівасцяў.
  Джозэф Жубер
  
  
  
  Паравой шлюп "Эндимион", з яго высокай, таўшчыней з аловак, трубы вырывалася тонкая струменьчык масляніста-чорнага дыму, увайшоў у Бомбейскую гавань у пачатку дзявятай раніцы. Мінуўшы батарэю Ойстер-Рок, ён слізгануў ўздоўж шэрагу пірсаў, басейнаў, яхт-клубаў, верфяў і шэрагу вялікіх каменных сланоў, чые хобаты паднятыя ў вечным выкліку, і спыніўся каля бруднага пірса паўразбуранай лодачнай верфі, пасля чаго хутка заглушыў рухавікі і спыніўся па інэрцыі.
  
  Пін Док Лоў, стройны і бездакорна апрануты ў свабодную белую муслиновую куртку і белыя мехаватыя штаны, стаяў на даху рулявой рубкі, уважліва вывучаючы чараду прышвартаваўся караблёў, калі "Эндимион" праходзіў міма іх у гавані. "Яго яшчэ няма", - крыкнуў ён двум сваім таварышам, хто чакаў на ніжняй палубе.
  
  "Адкуль ты ведаеш, што ён яшчэ не быў тут і не пайшоў?" Шчанюк Кулі крыкнуў яму ў адказ.
  
  Хітры Дзівак шумна затупаў нагамі. "Ну, хіба гэта не тое, аб чым варта было б напісаць дадому, ці не так?"
  
  "Вельмі малаверагодна", - сказаў Пін Док Лоў. "Але мы, вядома, неадкладна праверым гэты варыянт". Ён спусціўся ў рулявую рубку і коратка пагутарыў з капітанам, а затым саскочыў, як вялікая драпежная птушка, на ніжнюю палубу. - А цяпер, джэнтльмены, "звярнуўся ён да двух сваім спадарожнікам," прыгода пачынаецца.
  
  "Мне здаецца, Пін, што ўсё гэта прыгода пачалося з таго моманту, як я ўпершыню пачуў тваё імя", - сказаў Шчанюк Кулі. "З тых часоў не было нічога, акрамя узлётаў і падзенняў".
  
  "Не звяртай на яго ўвагі, Пін," сказаў Хітры Дзівак. "Ён пакутуе ад хваробы мер, з-за якой ўсё паўстае ў чырвоным святле".
  
  Доктар Пін Док Лоў усміхнуўся Чудаку, агаліўшы няроўны шэраг жоўтых зубоў. "Ну што ты, Дзівак", - сказаў ён. “Гэта амаль паэзія. 'Ззяй ў чырвоным святле'. Як гэта прыйшло вам у галаву?"
  
  "Здаецца, я дзе-то гэта чытаў", - сказаў Дзівак, рашуча не выглядаючы збянтэжаным.
  
  "Я не ведаў, што ты ўмееш чытаць", - сказаў Пін.
  
  "Гэта не здаецца абразлівым", - сказаў Дзівак. Ён прыжмурыўся на Піна ў ранішнім святле. “ Ведаеш, Пін, калі ты не апрануты як кітаец, ты зусім не падобны на ўсходняга чалавека. Ты амаль сышоў бы за белага.
  
  Пін шырока ўсміхнуўся, залатыя каўпачкі на двух яго зубах бліснулі на сонцы. "Які камплімент", - сказаў ён. "Для мяне вялікі гонар быць амаль падобным на прадстаўніка вашай некультурна і варварскай расы".
  
  "Гэта нас ні да чаго не прывядзе", - сказаў Шчанюк Кулі. “Вось мы і ў Бом-мітч-бі, і, падобна, дабраліся сюды да таго, як "Імператрыца Індыі" причалила. Што я хачу ведаць, так гэта што мы будзем рабіць далей? Пасля таго, як мы пераканаецца, што імператрыца не была і пайшла, ну вядома ж."
  
  "Так," пагадзіўся Пін. “ Вядома, я заўсёды клапачуся пра гэта. Мы знаходзім касу і бранюючы білет на "Імператрыцу Індыі". Пасля чаго мы пачалі сачыць за золатам у рацы сховішча— як за сваім уласным, якім яно неўзабаве стане.
  
  "О, цудоўна", - прастагнаў Кулі. "Зноў гайданка і швыряние".
  
  - "Імператрыца" трохі буйней "Эндимиона", " сказаў Загваздка. “ Табе не павінна быць дрэнна.
  
  "Я захварэю", - сказаў Кулі.
  
  "Чаму ты не падумаў пра гэта, перш чым ісці з намі?" - спытаў Дзівак.
  
  “Ну, я ж не ведаў, што мяне званітуе, ці не так? Я маю на ўвазе, я ж ніколі раней не быў на чортавай лодцы ".
  
  Капітан "Эндимиона", тоўсты гігант, які назваўся грэкам па імя Георгидиос, з грукатам спусціўся з рулявой рубкі на палубу. "Цяпер мы прывязаныя", - прагрымеў ён. "Ты можаш сысці на бераг". Ён ляпнуў Піна па спіне. “ Хіба я не казаў вам, што змагу даставіць вас у Бамбей за дзесяць дзён, калі не лопнуць гэтыя праклятыя катлы?
  
  "Сапраўды," прызнаў Пін.
  
  "І блаславёныя катлы не лопнулі, і таму мы сапраўды тут". Георгидиос празьзяў і паляпаў карабель па грузавым люка. "Эндимион", гэта добрае, быстроходное суденышко, так і ёсць".
  
  "Я думаў, усе караблі называюцца "яна", " сказаў Дзівак.
  
  "Эндимион - хлопчык", - сказаў Георгидиос. “ Названы ў гонар грэцкага пастуха, юнака, які быў так прыгожы, што багіня Артэміда, якую вы называеце Дыянай, закахалася ў яго і адарыла мноствам пацалункаў. Георгидиос паслаў некалькі паветраных пацалункаў ў свае пульхныя ручкі і падняў іх у паветра перад сабой.
  
  "Цяпер мы збіраемся пакінуць вас, капітан," сказаў Пін Георгидиосу. - Вялікі дзякуй за ваш хуткі і эфектыўны пераход праз некалькі мораў і даволі доўгі канал“.
  
  "Так, так", - сказаў Георгидиос. "І дзякуй вам за больш чым адэкватную аплату".
  
  "Я казаў табе, што нам трэба было яшчэ крыху паспрачацца з ім", - напаўголасу сказаў Дзівак. Капітан Георгидиос пачуў і злосна паглядзеў на яго, а ён злосна паглядзеў у адказ.
  
  "Няхай адзін з вашых матросаў прынясе наш багаж з каюты," сказаў Пін Георгидиосу. “ Мы пашлем за ім пасыльнага, як толькі знойдзем гатэль.
  
  "Ёсць, ёсць," сказаў капітан Георгидиос. “ Поспехі ў вашым прадпрыемстве, якім бы яно ні было.
  
  OceanofPDF.com
  
  СЕМНАЦЦАЦЬ
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  УСЁ Ў МОРЫ
  
  
  
  Чалавек ніколі не ведае, чаго ён хоча; ён імкнецца пранікнуць у таямніцы, і як толькі яму гэта ўдаецца, ён хоча аднавіць іх. Невуцтва раздражняе яго, а веданне надакучае.
  —Анры Фрэдэрык Амьель
  
  
  
  Абна трэці дзень знаходжання ў моры палкоўніка Себасцьяна Марана запрасілі далучыцца да генералу Сэнт-Вярбу і афіцэрам асабістага складу герцага за іх сталом падчас апошняй вячэры. Яго гісторыі аб паляванні на людаедаў у Гімалаях і бітвах з Махдзі і яго дервишами у Егіпце - у асноўным праўдзівыя і расказаныя з яшчэ большым, чым звычайна, брытанскім пераменшвання, — зрабілі яго жаданым кампаньёнам за вячэрай для гэтых прафесійных салдат. У рэшце рэшт, яны былі разам шмат гадоў і шмат разоў слухалі свае ўласныя гісторыі.
  
  "Памятаеш, у Бела, калі папугаі збіраліся ў зграі кожны дзень, каб пакарміць?" Маёр Сэндиман успамінаў.
  
  "Папугаі," паправіў палкоўнік Морс. - Psittacula alexandri, уласна кажучы. Красногрудый папугай. Яны былі ў захапленні ад хлебных дробак, якія валлах па якой-то прычыне кідаў ўніз у тры гадзіны дня кожны дзень, акрамя аўторка.
  
  Астатнія кіўнулі. Аўторак. Яны ўспомнілі.
  
  "Ля падножжа Гімалаяў," пачаў Моран, узіраючыся ў дым ад цыгары, "у таго ўчастка джунгляў, які называецца Тэра, ёсць невялікі луг, які прымыкае да лесу, дзе мы з маімі хлопцамі кожную вясну праводзілі вучэнні".
  
  Афіцэры асабістай аховы герцага павярнуліся, каб паслухаць. Яны ніколі не былі ў Тэра. Гісторыя Марана, калі не што іншае, была б новай.
  
  “Аднойчы індус, які складаўся ў мяне на службе, харошы хлопец, па імя Дживана, які пасля стаў кім-то вялікім на чыгунцы Кашмір—Афганістан, сказаў мне, што ў суседнім храме можна ўбачыць вялікую тамашу — свайго роду відовішча. Ён запэўніў мяне, што гэта не парушыць ніякіх табу, калі мы пойдзем глядзець, таму на наступны вечар мы ўпяцёх адправіліся паглядзець, у чым справа. Мы абмінулі лес прыкладна на паўмілі і падышлі да вялікай бамбукавым гаі, прыкладна ярдаў на дзвесце ў бок. Дживана правяла нас па звілістай сцежцы да паляне ў цэнтры бамбукавых зараснікаў. У дальнім канцы паляны знаходзіўся невялікі індуісцкай храм, пабеленай глінянае будынак нявызначанага ўзросту. Дах з саламянай слановай травы ляжала на старажытных цікаў бэльках, канцы якіх былі выразаныя ў выглядзе гаргуллі, але ў формах, да якіх заходні вачэй нязвыклы. Збоку ад уваходу ў храм стаяў вялікі бронзавы звон, інкруставаны словамі невядомага мне алфавіту."
  
  Моран зрабіў паўзу, каб зацягнуцца цыгарай. "Працягвайце", - заклікаў адзін з слухачоў, і некалькі іншых кіўнулі; гэта такая ж даніну павагі, як і авацыі іншай аўдыторыі.
  
  Па доўгай баку паляны цягнуўся шэраг маленькіх, нічым не упрыгожаных хацін, перад якімі сядзелі ў шэраг апранутыя ў дхоти святары, кожны з якіх рыхтаваў чаппатти на дровяном вогнішчы перад сабой. Ад кожнага з вогнішчаў падымалася тонкая струменьчык блакітнага дыму, і яны распаўсюджваліся і злучаліся прыкладна на вышыні ста футаў, утвараючы пласт блакітны імгі, якая схавала горы. Святары цалкам ігнаравалі нас, як быццам мы былі нічога не значаць або, магчыма, нябачнымі назіральнікамі за нейкай старажытнай і непазбежнай цырымоніяй.
  
  Моран зноў зрабіў паўзу, і лейтэнант па імя Джимлис ўмяшаўся: "Гэта не магло быць шоў — тузін напаўголых індуісцкіх святароў, якія сядзяць вакол і поджаривающих хлеб".
  
  "Вось так усё і пачалося", - сказаў Моран. “Дживана жэстам загадала нам замаўчаць і стаяць там, што мы і зрабілі. Я адзначыў, што чаппатти былі незвычайна вялікімі, і, вядома, больш нагадвалі пірожныя, чым хлеб.
  
  “Як раз у той момант, калі апошнія промні сонца закранулі бамбука, галоўны жрэц, старажытны чалавек, апрануты ў белыя адзення, выйшаў з храма і пачаў біць у вялікі бронзавы звон велізарным бронзавым малатком. Глыбокі гудзіць гук напоўніў паляну, і бамбук задрыжаў ад выпусканае вібрацыі".
  
  Моран зрабіў яшчэ адну зацяжку цыгарай, панура ўтаропіўся ў яе і працягнуў: “Што-то закранула маю нагу, і я паглядзеў уніз і ўбачыў шакала, вялізнага звера з чырвонымі вачыма і смуродным дыханнем, які выйшаў на паляну і спыніўся, прысеўшы на заднія лапы і глядзеў перад сабою на вярхоўнага жраца, працягваў пагладжваць звон. Жывёла было цалкам бясстрашным і абыякавым да нашага прысутнасці там ".
  
  Аўдыторыя Марана, якая складалася з загартаваных прафесійных брытанскіх афіцэраў, сядзела ў захапленні; гэта была гісторыя, якую яны раней не чулі. "Працягвайце", - сказаў генерал Сэнт-Іў.
  
  Моран кіўнуў. Збіралася ўсё больш звяроў, прабіраючыся па ледзь прыкметных сцяжынках ў трысьнягу, пакуль іх не стала, напэўна, з дзясятак. Калі кожны з іх выходзіў з гушчару, ён садзіўся так жа, як і важак, моўчкі назіраючы за ўдарамі гонга. Нарэшце, калі ўсе сабраліся, святары сабралі свае грубыя чаппати і абышлі тэрыторыю, отламывая кавалачак ад гэтага каменя, кавалачак ад таго кавалка зямлі, кавалачак на вяршыні таго плоскага каменя і гэтак далей, пакуль усе аладкі не былі раскрошены і раздадзеныя, а святары не занялі свае месцы са скрыжаванымі нагамі перад сваімі маленькімі хацінамі.
  
  Затым раптам галоўны жрэц перастаў біць у вялікі гонг, і, калі водгукі сціхлі, зграя шакалаў выйшла наперад, каб паесці, кожны на сваё адведзенае месца, без боек, звады або якой-небудзь асаблівай мітусні. Прыкладна праз пяць хвілін усе яны, нібы па сігнале, павярнуліся і зніклі ў зарасніках трыснёга. Той, каго я лічу лідэрам, пайшоў апошнім, зноў звярнуўшы на мяне ўвагі не больш, чым калі б я быў каменем або камком зямлі.
  
  Капітан Хельсінг, які лічыў сябе мудрым у паводзінах ўсіх жывёл, асабліва шакалаў, усміхнуўся пагардлівай усмешкай. "Шакалы так сябе не вядуць", - сказаў ён.
  
  "Гэтыя так і зрабілі", - адказаў палкоўнік Себасцьян Моран.
  
  "Вы высветлілі, чаму і як пачалася гэтая цырымонія?" - спытаў палкоўнік Морс.
  
  “Я спытаў у галоўнага святара, кожны з нас прымудраўся мець зносіны на дрэнным хіндзі, адзіным мове, які ў нас быў агульны. Здаецца, яго роднай мовай была ория. Ва ўсякім выпадку, я спытаў у яго, як узнік гэты рытуал, і ён адказаў, што паняцця не мае. Жрацы гэтага храма кармілі шакалаў у часы яго прадзеда і будуць працягваць гэта рабіць так далёка ў будучыні, як дазволіць Брахма ".
  
  Афіцэры Асабістай аховы герцага кіўнулі. Такі адказ быў ім зразумелы. Яны маглі б з нецярпеннем чакаць яшчэ многіх гісторый з жыцця палкоўніка Себасцьяна Марана. Пукка-сахіб, палкоўнік Моран.
  
  А потым адбыўся абмен імёнамі:
  
  “ Так, Бинки перайшоў у "Судан", здаецца, у 84-м. Тады ён быў капітанам...
  
  - Я ведаў яго, калі ён быў малодшым афіцэрам у " Кінгз "; тады яшчэ не атрымаў свайго тытула, ці ведаеце ...
  
  “ Дэнфорт і даўніна Мазза былі вялікімі прыяцелямі. Ты памятаеш Мазза? Сын графа Робертса. Хрысціянскае імя Дэвід, я мяркую. Мазза.
  
  “ Ад'ютант генерала Фитцпакера, наколькі я памятаю, у 77-м годзе.
  
  “ О, так. Стары 'Ганібал' Фитцпакер.
  
  "Ганібал?"
  
  “Так яны яго называлі. Старэй Месяца і неверагодна худы і кашчавы. Зацыкліўся на выкарыстанні сланоў ў арміі. Хацеў, каб ваеннае міністэрства купіла пару тузінаў індыйскіх сланоў і стварыла слановую кавалерыйскую брыгаду. Я мяркую, ён празмерна любіў брэндзі.
  
  Афіцэры палілі цыгары пасля прыёму ежы, шпацыруючы па палубе і абмяркоўваючы папярэджаньні і стан свету.
  
  "Горача".
  
  "Па-чартоўску горача".
  
  “ Якое-то час было горача.
  
  "Будзе яшчэ гарачэй".
  
  “ Толькі не ў Англіі.
  
  "Не, не ў Англіі".
  
  “ Рады, што вяртаюся дадому.
  
  "Чортава адказнасць, усё гэта золата".
  
  “ Не аб чым турбавацца. Нашы хлопцы будуць ахоўваць яго досыць добра.
  
  “Чортава адказнасць. Хлопцы не навучаны гэтаму. Варта было выкарыстоўваць марскую пяхоту. Марскую пяхоту навучаюць ахоўваць рэчы на караблі ".
  
  “ У нас не было ніякіх марскіх пяхотнікаў.
  
  “Гэта так. Усё роўна... "
  
  - Значыць, вы лічыце, што існуе нейкая небяспека? - умяшаўся палкоўнік Моран.
  
  "Не, я б так не падумаў", - сказаў генерал Сэнт-Іў. Ён глыбока зацягнуўся цыгарай і задуменна ўтаропіўся на акіян унізе. “Учора ўвечары я назіраў, як капітан Искансен закрываў знешнюю дзверы сховішчы. Ён ператварае гэта ў сапраўдную цырымонію".
  
  "Што вы маеце на ўвазе?" - спытаў палкоўнік Морс.
  
  “ Ну, у яго ёсць невялікі з-гурток афіцэраў — я маю на ўвазе карабельных афіцэраў, якія суправаджаюць яго. Нікога больш не падпускае блізка, пакуль ён правярае замкі і ўсё такое. Нам нават даводзіцца адсоўваць нашых ахоўнікаў далей падчас працэдуры. Ён захоўвае свае маленькія сакрэты, капітан."
  
  "Тое ж самае, калі ён адкрывае яе раніцай", - падахвоціўся пухлы маёр па імя Босх. "Стукае, круціць і так і гэтак". Ён праілюстраваў гэта выразнымі жэстамі рук. “ Калі глядзець здалёк, вядома. Нават яго ўласныя афіцэры, столпившиеся вакол яго падчас працэсу, адварочваюцца, пакуль ён важдаецца з замкамі знешняй дзверы. Гэта прымушае задумацца, чаму ён турбуе сябе тым, каб трымаць дзверы адкрытай на працягу дня ".
  
  "Каб мы ўсе маглі самі пераканацца, што ён усё яшчэ там, я мяркую", - сказаў генерал Сэнт-Іў. "Але ўсё роўна... "
  
  "У золаце што-то ёсць", - выказаў меркаванне Моран. "Ну, я памятаю, як аднойчы ў гарах над Мавпаттой... "
  
  
  
  На наступную раніцу пасля сняданку палкоўнік Себасцьян Моран старанна выбраў цыгару з дванаццаці туга згорнутых цыгар "Лунка", што ляжалі ў яго чорным скураным портсигаре для цыгар, і задуменна пакатаў яе паміж пальцамі. “ Генерал Сэнт-Іў і яго афіцэры - усе яны добрыя салдаты. Брытанец да мозгу касцей", - сказаў ён Марыярці, які сядзеў у скураным крэсле насупраць яго ў маленькім, празмерна абстаўленым зале для тых, хто паліць на верхняй палубе. "Я разумею іх, і яны разумеюць мяне".
  
  "Я не думаю, што яны разумеюць усё, што трэба ведаць пра вас", - суха сказаў Марыярці.
  
  Моран выдаткаваў некаторы час, протыкая кончык сваёй цыгары калыпком і прикуривая яе, перш чым адказаць. "Ёсць некаторыя рэчы, прафесар, - сказаў ён нарэшце, - якіх нават я пра сябе не ведаю".
  
  Марыярці паглядзеў на палкоўніка з некаторым здзіўленнем. "Ды добра," сказаў ён, " гэта зацвярджэнне аддае маральнай філасофіяй. Толькі не кажы мне, што пад тваёй тоўстай скурай б'ецца сэрца бентамита.
  
  Моран з хвіліну асцярожна попыхивал цыгарай, перш чым адказаць. "Я не магу сказаць ні таго, ні іншага, - сказаў ён, - не ведаючы, пра што менавіта вы кажаце".
  
  Марыярці ўхмыльнуўся. "Усё роўна", - сказаў ён.
  
  Моран панізіў голас. “ Мяркую, у вас больш няма ніякіх думак з нагоды золата, ці не так?
  
  "Наогул ніякіх думак", - прызнаўся Марыярці. "Я лічу бескарысным будаваць здагадкі, калі ў мяне так мала інфармацыі".
  
  "Ну, я магу трохі папоўніць ваш магазін", - сказаў Моран. "Сумняваюся, што гэта дапаможа, але проста для паўнаты карціны..." і ён распавёў Марыярці тое, што чуў пра церемониальном адкрыцці і закрыцці капітанам знешняй дзверы сховішчы, сопровождавшемся жэстамі, скопированными у маёра Босха.
  
  Марыярці кіўнуў, калі Моран скончыў. "Гэта сапраўды цікава", - сказаў ён.
  
  "Чароўна", - пагадзіўся Моран. "Гэта навяло цябе на якія-небудзь ідэі?"
  
  "На самой справе, гэта так", - сказаў яму Марыярці. “Але ад іх няма непасрэднай карысці. Зараз давайце засяродзімся на пошуку статуэткі. У вас была дастатковая магчымасць агледзець Даму, аб якой ідзе гаворка?
  
  “Я захоплена тыкаў у яе пальцам ўжо на двух абедах. Яе выносяць з супам і ставяць на буфет у сцены за крэслам генерала Сэнт-Вярба. У пакоях на караблях ёсць сцены? Магчыма, пераборкі, або разьба, або што-то ў гэтым родзе."
  
  "Падыдзе 'Сцяна', " сказаў Марыярці. "Я мяркую, вы пераканаліся, што гэта тая самая статуя".
  
  "Пад бронзавай скурай лэдзі Лакхнау б'ецца упрыгожанае каштоўнымі камянямі сэрца каралевы Ламапура, усё дакладна", - сказаў Моран паміж зацяжкамі. “У гэтым няма ніякіх сумневаў. Зусім ніякіх. Латуневыя пакрыццё не можа быць вельмі тоўстым, таму што яно, падобна, сцерлася ў пары месцаў. Я баюся, што калі сцюарды сталовай працягнуць старанна паліраваць нашу маленькую Лэдзі, яны пачнуць бачыць каштоўныя камяні, якія выглядаюць з-пад латуні.
  
  Ён пастукаў цыгарай аб край велізарнай керамічнай попельніцы. “Пытанне ў тым, як мы збіраемся, каб пераканаць афіцэраў шатландскіх улан герцага Монкрейта расстацца са сваёй маленькай меднай багіняй да таго, як гэта адбудзецца. Вось у чым пытанне. І гэта ваша ролю, прафесар. Думаю, я добра справіўся са сваёй роляй. Калі пачынаецца ваша частка?
  
  “ Мая роля? Прафесар працёр пенснэ маленькім кавалачкам блакітнай фланэлі і паправіў яго на пераноссі.
  
  “ Так. Ты і твой сябрук-карлік у рознакаляровай касцюме. Што ты плануеш рабіць і калі гэта пачнецца?
  
  "Гэта пачалося, пакуль мы сядзім тут", - сказаў Марыярці. “Ражаны выстаўляе на продаж нашы маленькія статуэткі ў залах чакання першага і другога класа. Ён таксама раздае некалькі штук скарбніку і іншым членам карабельнай каманды, якія, як можна чакаць, будуць паказваць іх тут і там на караблі. І, вядома ж, ён распавядае гісторыю. "
  
  “ Значыць, гэта ўсё? Моран трымаў цыгару прыкладна ў футе ад асобы і абыякава глядзеў на які выгінаецца слуп дыму, які ўздымаецца ад яе кончыка.
  
  "І яшчэ сёе-тое", - сказаў Марыярці. "Мы знайшлі запас парыжскага гіпсу ў карабельнай аптэцы, і муммер ператварае адну з нашых медных статуй ў камень".
  
  Моран на імгненне задумаўся над гэтым, а затым разгарнуў цыгару вонкі і тыцнуў ёю ў напрамку носа прафесара. "Вы ўпэўненыя, што вы так разумныя, як вам здаецца?" - ваяўніча спытаў ён. "Таму што я паняцця не маю, для чаго патрэбна гэтая мумбо-юмбо, і кожны раз, калі ты спрабуеш мне расказаць, я, здаецца, усё далей ад таго, каб зразумець гэта".
  
  "Проста турбуйся аб сваёй часткі працы", - цвёрда сказаў яму Марыярці, адкладаючы цыгару ў бок. “Вы прыцягнулі мяне да гэтай справы для вырашэння складанай і інтрыгуючай праблемы, і я гэта раблю. Ці можаце вы ўлавіць кожную нітку ва ўзоры, не мае значэння, пакуль вы разумееце сваю ролю і выконваеце сваю працу. І пакуль вы робіце гэта цудоўна. У мяне няма ніякіх скаргаў, і, ведаеце вы гэта ці не, у вас таксама.
  
  "Што ж", - сказаў Моран, некалькі супакоены пазітыўным настроем Марыярці. “Тады я пакідаю вас сам-насам. Але ты мог бы сказаць мне трохі раней, калі я павінен буду што-то зрабіць, і папярэдзіць мяне аб тым, што ты робіш, каб мы выпадкова не перасекліся.
  
  "Я буду асцярожны", - запэўніў яго Марыярці.
  
  "Тады што ж далей?"
  
  "Сёння за вячэрай," сказаў Марыярці, "ты зробіш наступны крок".
  
  "Я буду, праўда?" Моран паклаў цыгару ў попельніцу і склаў вялікія пальцы разам. "І што ты будзеш рабіць?"
  
  “ Я дамоўлюся з капітанам Искансеном, каб паравой катэр сустрэў нас, калі мы кінем якар у Бомбейской гавані.
  
  Моран узяў сваю цыгару вялікім і паказальным пальцамі левай рукі і, трымаючы яе перад носам, ўтаропіўся на яе так, нібы ўважлівае вывучэнне магло раскрыць нейкую дзіўную таямніцу. Калі з яго не выйшла нічога, акрамя дыму, ён зноў паглядзеў на Марыярці. "І як," спытаў ён, - капітан Искансен даможацца гэтага?"
  
  "Сігнальныя сцяжкі, палкоўнік," сказаў яму Марыярці. “ Сігнальныя сцяжкі. Ён падыме адпаведны на грот-мачту, калі мы наблізімся, і нас будзе чакаць паравой катэр.
  
  "У іх ёсць для гэтага?" Спытаў Моран.
  
  "Магчыма, больш, чым адзін", - дапусціў Марыярці. "Але афіцэр сувязі, безумоўна, павінен быць у стане зрабіць гэта ў адзін радок".
  
  Моран задуменна кіўнуў. “ І якая мая ролю ў гэтым фарсе?
  
  “Вы проинформируете генерала Сэнт-Вярба і любых іншых афіцэраў, якія могуць быць зацікаўлены, што ваш добры сябар прафесар Джэймс Марыярці арганізуе паравой катэр, які даставіць абраную групу зацікаўленых і сур'ёзна настроеных сяброў на Элефанту на цэлы дзень. Верагодна, мы пакінем Бамбей толькі на наступную раніцу, так што ў нас будзе доўгі дзень для знаёмства.
  
  “Што ж, табе лепш пераканацца ў гэтым, перш чым мы адправімся— куды?— У Элефанту? Я думаў, гэта нейкая афрыканская хвароба".
  
  Марыярці падняў брыво. “Элефант - невялікі востраў у ўзбярэжжа Бамбея. Ён мае шмат пячорамі, якія на працягу стагоддзяў былі прысвечаны ў якасці храмаў таму ці іншаму богу. Разьба тут проста цудоўная, па меншай меры, мне так казалі.
  
  "І што заахвоціць гонар брытанскіх афіцэраў наведаць гэтыя высечаныя пячоры?"
  
  “Яны вельмі карысныя і падымаюць настрой. Яны, вядома, возьмуць з сабой сваіх жонак, якім гэта бязмерна спадабаецца ".
  
  "Дамам падабаецца быць адукаванымі і ўзвышанымі, я згодны з вамі ў гэтым," сказаў Моран. “ Але што тычыцца джэнтльменаў...
  
  "Ёсць адна пячора, у якую дамам ўваходзіць забаронена", - сказаў яму Марыярці. "Афіцэры знойдуць яе вельмі, э-э, натхняльнай".
  
  "А!" - сказаў Моран. “Цяпер ты загаварыў. Забаўка для ўсёй сям'і, так? Я пагляджу, што можна зрабіць".
  
  
  
  Маргарэт і лэдзі Прысцыла разам паабедалі ў Жаночай сталовай, а затым лэдзі Присцилла адправілася пераследваць свае інтарэсы — малодшага афіцэра па імя Уэлс, якому яна дазваляла праяўляць да яе пэўны ветлівы, прыстойны і стрыманы цікавасць. Маргарэт ўладкавалася ў шэзлонгу пад брызентавым навесам на шпацырнай палубе першага класа, дзе яна магла атрымліваць асалоду ад амаль прахалодным акіянскіх брыз, і прынялася за транслітарацыю алфавіту дэванагары ў дрэнна надрукаваным англа-хіндзі ваенным размоўніку, які яна знайшла выкінутым у паштовай бібліятэцы. Яна была поўная рашучасці павялічваць свой слоўнікавы запас хіндзі па меншай меры на два словы ў дзень, якія выбірала наўздагад са старонак размоўніка і складвалі ў самыя дурныя прапановы, якія толькі магла ўявіць. Маргарэт выявіла, што глупства - выдатнае запамога ў вучобе, а вайсковы размоўнік - выдатнае запамога ў барацьбе з глупствам.
  
  Яна адарвалася ад чытання, калі мужчына ў светла-карычневым ільняным касцюме спыніўся каля яе крэсла, каб запаліць цыгарэту. Успыхнула запалка, мужчына зацягнуўся, і выпадковы парыў ветру кінуў першую струменьчык дыму ў твар Маргарэт, выклікаўшы ў яе прыступ кашлю.
  
  Мужчына павярнуўся да яе з выразам трывогі на твары. "Я прыношу свае глыбокія прабачэнні, мадам", - сказаў ён. “Дазвольце мне— Ды бо гэта міс Сэнт-Іў. Як вашы справы? Што ж, я бачу, як вы спраўляецеся, і ў гэтым мая віна. Я жудасна шкадую."
  
  Праз хвіліну кашаль стаў спарадычным, а затым спыніўся, і Маргарэт падняла вочы на свайго мімавольнага мучыцеля. "Добра!" - сказала яна. “Прафесар Жэрар Агюст Демартинью. Я не ведаў, што вы былі на борце карабля.
  
  "Так бо вы цалкам запомнілі маё імя", - сказаў прафесар французскага, плюхаясь на крэсла побач з крэслам Маргарэт і выцягваючы руку ў бок, каб дым ад яго цыгарэты не трапляў Маргарэт ў твар. “ Для мяне вялікі гонар. Так, справа ў тым, што я знаходжуся на борце "Імператрыцы Індыі", як вы можаце ясна бачыць. Мой, э-э, партнёр і пратэжэ Мамарум Сатроу і я накіроўваемся ў Англію, каб пачаць нашу кар'еру ў якасці вядучых "першай вады".
  
  Маргарэт агледзелася, але не ўбачыла маленькага круглолицего джадугара.
  
  "Містэр Сатроу знаходзіцца ў нашай каюце з засмучэннем страўніка", - сказаў ёй Демартинью, правільна растлумачыла яе візуальны агляд палубы. “Ён лічыць, што гэта вынік таго, што ён праглынуў, і ўпэўнены, што ў яго кары з бараніны было дададзена трохі ялавічыны. Я ўпэўнены, што ў яго марская хвароба, паколькі яна пачалася неўзабаве пасля таго, як мы пакінулі порт, і не праходзіць. Але ён настойвае, што ён добры марак і ніколі не пакутаваў марской хваробай. Але, паколькі ён ніколі раней не быў у моры, я не разумею, як ён можа быць так упэўнены ў гэтым ".
  
  "Я бачу, ты маляваў", - сказала Маргарэт.
  
  “ Жывапіс? Демартинью выглядаў здзіўленым. “ Чаму ты так кажаш?
  
  Маргарэт паказала на рукаў кашулі прафесара, які выглядваў з-пад пінжака на выцягнутай руцэ. "Невялікія сляды карычневай фарбы на абшэўцы вашай белай кашулі", - сказала яна. "Я мог бы прыдумаць больш складаныя тлумачэнні, але самае простае - гэта тое, што ты маляваў".
  
  Демартинью паглядзеў на свой рукаў з выразам, блізкім да жаху. Затым яго твар праяснілася. "А, цяпер я разумею", - сказаў ён. “Так, я быў жудасна неахайны. Размалёўваюць рэквізіт — рэквізіт? Так, гэта тое слова, якое нам спатрэбіцца для прадстаўлення. Капітан Искансен папрасіў нас выступіць перад пасажырамі як-небудзь вечарам. Я думаю, гэта будзе пераход ад буйных жанчын, якія спяваюць пра птушак у пазалочаных клетках. Мне трэба было закатаць рукавы для карціны, хайн? Але гэта так не па-британски - закочваць рукавы, што я не мог прымусіць сябе зрабіць гэта на брытанскім караблі. Я памяняю кашулю пасля абеду. Калі я вярнуся ў каюту да ленч, стогны містэра Сатроу канчаткова пазбавяць мяне апетыту.
  
  Маргарэт пахітала галавой. "Небарака", - сказала яна. Было незразумела, ці мела яна на ўвазе містэра Сатроу або прафесара Демартинью, але прафесар не пытаўся.
  
  Праз імгненне Демартинью ўстаў. "Так міла", - няпэўна сказаў ён, а затым адышоў далей па палубе, туды, дзе ён мог атрымаць асалоду ад цыгарэтай, не абражаючы навакольных.
  
  Маргарэт вярнулася да свайго чытання, пакуль праз некалькі хвілін чый-то голас не перапыніў яе.
  
  "Паслухайце," сказаў голас. “ Калі гэта не міс Сэнт-Іў.
  
  Гэта быў голас, які яна даведалася, але ніколі не чакала пачуць зноў. Яна падняла вочы. Яе сэрца забілася хутчэй? Магчыма. “ Ну што ж! - сказала яна. “ Ты ўмееш перасоўвацца. Прашу, скажы мне, хто ты сёння? Ці мне не варта пытацца?"
  
  Малады чалавек, які не быў лейтэнантам Пітэр Петтигрю, афіцэрам па працы з паштовымі галубамі Сёмы ступні, стаяў ля падножжа яе крэсла і сумна глядзеў на яе зверху ўніз. Яна не магла сказаць, аб чым ён смуткаваў. "Сёння, да майго здзіўлення, я Піцер Колінз", - сказаў ён ёй. “Пад гэтым імем мяне ведае мая мама. Але я не ведаю, як доўга гэта працягнецца. Цяпер я магу адчуць, што ў любы момант з'явіцца іншае імя ".
  
  "Паспрабуйце прымаць асафетиду", - прапанавала яна. "Я мяркую, што яна паказана ў выпадках такога роду".
  
  "Дзякуй", - сказаў ён, сядаючы на крэсла побач з ёй. "Магчыма, я так і зраблю". Затым ён раптам зноў ускочыў на ногі. “Паслухайце, - сказаў ён. "Я маю на ўвазе, я не меў на ўвазе, гэта значыць ... Ты не пярэчыш, калі я сяду ў гэта крэсла?"
  
  Яна хацела адказаць: "Зусім няма, куды вы збіраецеся яго аднесці?" - але перадумала. - Калі ласка, сядайце, - сказала яна замест гэтага. "Мы не можам дапусціць, каб ты паўсюль скакаў".
  
  "Добра", - сказаў ён, апускаючыся назад у крэсла. "Я адмовіўся ад скачкоў у карысць хістанні, извивания і страты прытомнасці". Пітэр падаў знак проходившему міма палубному сцюарду і замовіў чайнік гарбаты і два кубкі.
  
  "Як міла з твайго боку не спытаць, ці не хачу я гарбаты", - салодка сказала Маргарэт. "Я так ненавіджу прымаць рашэнні".
  
  "Хочаш гарбаты?" Спытаў Піцер. "Ці я павінен выпіць ўвесь кафейнік сам, з абодвух кубкаў, проста каб даказаць, што я не быў невыносна грубы?"
  
  "Гэта было б няветліва", - сказала Маргарэт.
  
  Пітэр глыбока ўздыхнуў. "Ну вось, я гэта зрабіў", - сказаў ён. "Кожны раз, калі я лаўлю сябе на тым, што адчуваю, э-э, сімпатыю да дзяўчыны, я вяду сябе па адносінах да яе невыносна груба, такім чынам пазбаўляючы сябе ад неабходнасці спрабаваць высветліць, ці можа яна пранікнуцца да мяне сімпатыяй, калі пройдзе дастаткова часу".
  
  Так, яе сэрца забілася крыху хутчэй. "Як разумна з твайго боку", - сказала яна. “Скажы мне, калі гэта не груба з майго боку пытацца, што ты тут робіш?" На Імператрыцы, я маю на ўвазе. Калі я бачыў цябе ў апошні раз, ты паляваў на падступнага Фанзигара. Толькі не кажы мне, што па караблі шнараць галаварэзы-разбойнікі?
  
  Пітэр засмяяўся. "Не так ужо далёка, наколькі я ведаю", - сказаў ён. "Няма, міністэрства замежных спраў адклікала мяне назад у Лондан".
  
  Маргарэт запытальна паглядзела на яго. "Я не ведала, што вы працуеце ў Міністэрстве замежных спраў," сказала яна.
  
  "Я таксама", - прызнаўся Піцер. "Але калі твой бос кажа табе: 'Вось твой квіток на параход і адзін фунт два шылінгі тры пэнсы на выдаткі. Ты павінен далажыць Уайтхоллу: 'Ты кладзеш капусту ў кішэню і садзішся на квітнеючую— э-э... лодку".
  
  "Як цікава!" - сказала Маргарэт. "Магчыма, яны збіраюцца прызначыць цябе прэм'ер-міністрам".
  
  "Баюся, мне давядзецца адмовіцца", - сказаў ёй Піцер. "У мяне няма неабходнага гардэроба".
  
  Маргарэт засмяялася. “ Гэта адзіная прычына?
  
  "Ну, вядома", - сказаў Піцер. “Акрамя гэтага, я валодаю вышэйшай кваліфікацыяй. Я нічога ні аб чым не ведаю і гатовы выказаць вам сваё меркаванне па любому нагоды без хітрыкаў, з поўнай перакананасцю і выглядам невыказна аўтарытэту ".
  
  "Я часта думала, што гэта патрабаванні, што прад'яўляюцца да многіх высокім урадавым пасадам", - пагадзілася Маргарэт.
  
  З'явіўся невысокі, пухлы сцюард-індыец ў шырокіх белых панталонах і белай куртцы сцюарда, свабодна якая вісела на яго вузкіх плячах, усталяваў маленькі пераносны столік у прамежку паміж двума шэзлонгамі і пайшоў. Яшчэ праз хвіліну ён з'явіўся зноў і паставіў на стол чайнік, два кубкі, гарлачык са сліўкамі, цукарніцу і талерку з булачкамі; а затым вярнуўся за слоічкамі алею, двума гатункамі джэма, двума маленькімі талерачкі для булачак, сталовым срэбрам і льнянымі сурвэткамі. Затым ён зрабіў тры крокі назад, нібы адыходзячы ад каралеўскай асобы, тройчы пакланіўся і паспрабаваў уцячы па палубе. Ледзь ён зрабіў чатыры кроку, як сагнуўся напалову, нібы ад раптоўнай вострай болі, наткнуўся на парэнчы і выплюнуў тое, што было ў яго ў жываце.
  
  Пітэр схапіў адну з сурвэтак і падышоў да таго месца, дзе сцюард трымаўся за поручань. “ Вось, - сказаў ён, працягваючы яе мужчыну. Маргарэт, подошедшая да яго ззаду, тактоўна прамаўчала.
  
  Сцюард выцер твар, закашляўся, падавіўся, зноў закашляўся і, хістаючыся, падняўся. “ Прамоклы ты, смецце, - сказаў ён.
  
  "З табой усё будзе ў парадку?" Спытаў Піцер, крытычна аглядаючы мужчыну. "Я думаю, табе лепш пайсці прылегчы ненадоўга".
  
  “Не, усё ў парадку, смецце. Цяпер я адчуваю сябе лепш".
  
  “ Марская хвароба? - Спачувальна спытала Маргарэт.
  
  “Не, Му'ым. Што-то адбываецца з камандай. Можа быць, адна-дзве тузіна хлопчыкаў хворыя нават цяпер. Можа быць, з'елі што-то дрэннае".
  
  "Зразумела," сказаў Піцер. “ Прабач.
  
  "Зараз са мной усё ў парадку, смецце", - сказаў сцюард і, хістаючыся, пайшоў па палубе.
  
  Пітэр выглядаў задуменным, калі яны вярнуліся на свае месцы.
  
  "Што гэта?" Спытала Маргарэт.
  
  "Я не ведаю", - сказаў ён ёй. “Спадзяюся, нічога. Нічога, акрамя лёгкага харчовага атручвання. Магчыма, дрэннае кары".
  
  "Не будзь загадкавым", - сказала яна. "Гэта прымушае мяне нервавацца".
  
  “ Калі мне ёсць што табе сказаць, - сур'ёзна сказаў ён, - я абяцаю, што раскажу.
  
  "Дзякуй", - сказала яна, зноў сядаючы і беручыся за кнігу.
  
  “ Гарбаты? - Спытаў Піцер, падымаючы чайнік.
  
  Маргарэт кіўнула, і Піцер наліў. “ Што ты чытаеш? - спытаў ён.
  
  Яна паказала яму кнігу. "У цэлым гэта раздражняльны англа-хіндзі размоўнік", - сказала яна. “Ён мяркуе, што чалавек ведае тое, чаго ён, або, па крайняй меры, я, не ведаю. Я спрабую пашырыць свае веды мовы, але гэтая кніга перадае сваю інфармацыю неахвотна і з выглядам раболепного перавагі ".
  
  Пітэр ўсміхнуўся. - Кніга накшталт "Юрайя Хіп"?
  
  “Вось і ўсё. Вечна заломвае рукі і просіць прабачэньня, але ты ведаеш, што ў цёмнай глыбіні сваіх патаемных старонак яно насміхаецца над табой ".
  
  "Скажыце," сказаў Піцер, - гэта "пашырыць свае веды" азначае, што вы сапраўды кажаце на хіндзі?
  
  "Гэта было б перабольшаннем", - сказала яна. "Я магу гаварыць і разумець простыя фразы — на ўзроўні 'калі Ласка, я хацеў бы набыць здаровага вярблюда для перавозкі бытавых тавараў' - калі казаць проста і ясна".
  
  "Я бачу, наколькі гэта было б карысна", - пракаментаваў Піцер.
  
  "Скажыце мне, - спытала яна, - вы высвятлілі, хто быў гэты чалавек?"
  
  "Мужчына?"
  
  “ На падлозе. У кабінеце віцэ-караля.
  
  "О Так, мы высветлілі, хто ён такі".
  
  “ Ён быў англічанінам?
  
  “ Наогул-то, брытанец. Ён быў шатланцам.
  
  "Бедны чалавек".
  
  "Я не ведаю — Магчыма, яму падабалася быць шатланцам".
  
  Твар Маргарэт ўспыхнула. “ Я не мела на ўвазе...
  
  Пітэр заспакаяльна падняў руку. “Я ведаю. Мне шкада. Гэта было не вельмі смешна. Так, небарака. Яго звалі Маккей. Іэн Маккей. Ён быў адным з нас — афіцэрам DSI.
  
  “ Чаму ён быў апрануты як тубылец?
  
  Пітэр паціснуў плячыма. “Некаторыя з нашых хлопцаў робяць гэта час ад часу. Гэта не зусім заахвочваецца, але па-чартоўску карысна. Збіраю інфармацыю з першых рук, хіба ты не ведаеш. Маккей быў англоиндийцем. Я думаю, вырас дзе-то ў Раджпутане. Яго бацька быў кім-то накшталт на жалезнай дарозе. У юнацтве Маккей, верагодна, апранаўся як мясцовы жыхар, пакуль не вярнуўся ў Вялікабрытанію ў школу. Казаў на хіндзі лепш, чым па-ангельску ".
  
  “ Навошта ён прыйшоў на сустрэчу з віцэ-каралём? І чаму ў мясцовай вопратцы?
  
  “ Гэтага мы да гэтага часу не ведаем. Магчыма, у яго не было доступу да сваёй звычайнай вопратцы. Магчыма, у яго не было магчымасці змыць пляма з рук і асобы. Магчыма, у яго не было часу. Павінна быць, ён натыкнуўся на што-то цікавае, і гэта, павінна быць, было досыць важным і тэрміновым, каб ён не паведаміў пра гэта па звычайных каналах. Але на момант нашага ад'езду не было ніякіх прыкмет таго, што сярод мясцовага насельніцтва адбываецца што-то незвычайнае. Вядома, мы не зусім ўпэўнены, дзе на прасторах Індыі ён практыкаваў свой маленькі падман ".
  
  "Страшна падумаць, што чалавек можа быць забіты прама тут, у кабінеце віцэ-караля", - сказала Маргарэт. "Гэта прымушае чалавека адчуваць сябе не тое каб небяспечна, але як быццам увесь свет не так стабільны і упарадкаваны, як яго прымушаюць верыць".
  
  "Гэта так", - пагадзіўся Піцер, раптам посерьезнев. "Значна страшней разглядаць магчымыя паслання, якія Маккей, магчыма, спрабаваў перадаць".
  
  OceanofPDF.com
  
  ВАСЕМНАЦЦАЦЬ
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ВАРУШЭННЕ І
  ПАТОРГВАННЕ
  
  
  
  Тое, што ўва мне цёмна,
  Освети, тое, што нізка, падымі і падтрымай,
  Каб на вышыню гэтага вялікага спрэчкі
  я мог сцвярджаць вечнае Провід,
  І апраўдаць шляхі Божыя перад людзьмі.
  —Джон Мільтан
  
  
  
  "Імператрыца Індыі", з яе чырвона-залатых труб якойпадымаўся белы дымок, увайшла ў Бомбейскую гавань раніцай пятага дня пасля выхаду з Калькуты. Тут ён запаўняў свае вугальныя бункеры, высаджваў некалькіх пасажыраў, разгружаў адну партыю грузу і забіраў іншую, саджаў на борт некалькіх пасажыраў, папаўняў запасы свежых садавіны, гародніны і мяса і папаўняў бакі прэснай вадой. Тут пасажырам, якія накіроўваюцца ў Англію, дазвалялася сысці на бераг да чатырох гадзін наступнага дня — з вельмі строгім папярэджаннем, напісаным буйным шрыфтам на таблічцы ля трапа, павешаную галоўным памочнікам галоўнага скарбніка:
  
  
  
  
  
  Тыя пасажыры, якія маюць намер аднавіць сваё падарожжа, якія не плануюць вярнуцца на карабель да чатырох гадзін папаўдні заўтрашняга дня, могуць быць збянтэжаныя тым, што параход "Імператрыца Індыі" адправіцца далей без іх прысутнасці
  
  
  
  
  
  Тут ён павінен быў атрымаць замену прыкладна для трыццаці мясцовых сцюардаў і матросаў, якіх давялося высадзіць на бераг, усё яшчэ знаходзячыся ў агоніі з-за цікаўнага выпадку эпідэміі сярод экіпажа. Тут карабель і яго каштоўны груз ахоўваліся кольцам брытанскіх кананерскіх лодак, групай мясцовых афіцэраў, брыгадай Бомбейской цяжкай пяхоты і ротай Хайрпурской лёгкай кавалерыі, тутэйшага палка, які складаецца як з брытанскіх, так і з індыйскіх афіцэраў. Тут загадкавы доктар Пін Док Лоў і яго памочнікі падняліся на борт карабля.
  
  Пераканаўшыся, што іх скрыні належным чынам выкладзеныя ў каютах другога класа — у першым класе няма вольнага не было, нават калі просьба суправаджалася шматзначным звонам пары залатых соверенов, — яны адправіліся высвятляць дарогу ў сталовую, размяшчэнне каморы, дзе захоўвалася золата, і месцазнаходжанне прафесара Джэймса Марыярці. Знайсці золата не склала працы; кожны на борце ведаў, дзе яно знаходзіцца, і кожны ведаў усе сакрэты, якія тычацца таго, як яно захоўваецца, — некаторыя з іх нават былі праўдай.
  
  "Гэта унізе, пад палубай, у спецыяльным сховішчы", - патлумачыў Хітры Дзівак, калі ён і двое яго спадарожнікаў згрудзіліся вакол стала ў зале для тых, хто паліць джэнтльменаў другога класа. "Любы можа пайсці паглядзець на гэта ў любы час, калі карабель у моры, разумееце; але не цяпер, таму што карабель яшчэ не ў моры, калі вы разумееце, што я маю на ўвазе".
  
  "Ты прымушаеш мяне бачыць... мяне ванітуе," прастагнаў Шчанюк Кулі.
  
  "Што ты маеш на ўвазе, кажучы "Любы можа пайсці паглядзець'? Нахмурыўшыся, спытаў Пін.
  
  “ Толькі гэта. Там ёсць калідор, які праходзіць міма дзверы сховішчы, і ён асветлены гэтымі электрычнымі лямпачкамі, якія гараць пастаянна. А знешняя дзверы сховішчы адкрыта ўвесь дзень і зачыняецца капітанам — яго клічуць Искансен - самім сабой кожную ноч.
  
  "Адкрыта?" недаверліва перапытаў Шчанюк. "Ты хочаш сказаць, што можаш увайсці прама сярод золата?"
  
  "Не ўвайсці", - патлумачыў Дзівак. “Там ёсць унутраная дзверы, якая зачыненая, але яна зроблена з дубцоў, паміж якімі можна зазірнуць і ўбачыць, што ўнутры, то ёсць золата. Так што вы можаце накшталт як зазірнуць унутр. І ў самай сховішча нават ёсць пара электрычных лямпачак, так што вы можаце бачыць яго вельмі добра, калі разумееце, што я маю на ўвазе ".
  
  "З-за цябе мяне зноў ванітуе ад гледжання", - паскардзіўся Шчанюк. "Каб можна было зазірнуць паміж прутамі і паглядзець на золата", - задуменна вымавіў Пін. "Вельмі дзіўна".
  
  "Я згадваў аб ахове?" - спытаў Дзівак. “За дзвярыма пастаянна дзяжурыць пара брытанскіх салдат - днём і ноччу. І ў іх зараджаныя вінтоўкі, наколькі я разумею".
  
  "Ты сам гэта бачыў?" - спытаў Пін.
  
  “Я праходзіў міма сховішчы. Але, як я ўжо сказаў, знешняя дзверы зачынена, пакуль мы ў порце. І гэта такая дзверы, якая зручна глядзелася б у любым банкаўскім сховішча, якое вы калі-небудзь бачылі. І, тым не менш, гэтыя два пра салдаціка-ахоўніка стаяць там, бездакорныя, з бліскучымі вінтоўкамі. Астатняе я даведаўся ад пары джэнтльменаў ў бары, якія мне ўсё распавялі ".
  
  "Ну, цяпер", - сказаў Шчанюк Кулі. “Як ты думаеш, што прафесар плануе з гэтым рабіць? Як ён збіраецца выціснуць гэта золата з гэтага сховішча, калі за ім увесь час сочаць?"
  
  "Гэта дакладна", - пагадзіўся Дзівак. "Не толькі хлопчыкамі-салдатамі, але і любым выпадковым пасажырам, які выпадкова праходзіць міма".
  
  "Мне прыходзіць у галаву некалькі варыянтаў", - сказаў Пін. "Які менавіта Марыярці і яго памагатыя выберуць, яшчэ трэба будзе высветліць".
  
  Хітры Дзівак запытальна паглядзеў на яго. “ У Марыярці ёсць памагатыя? Я ніколі не чуў, каб ён працаваў з камандай. Хіба ён звычайна проста не кіруе працай для часткі акцыі і не дазваляе каму-то, у каго ёсць розум, кіраваць аперацыяй? Я чуў, што менавіта так ён вядзе бізнес ".
  
  "Я чуў, прафесар кажа, што яму не падабаецца аддаваць загады, таму што ён ведае вельмі мала людзей, здольных выконваць загады", - сказаў Шчанюк Кулі. "Гэта тое, што я чуў".
  
  Пін Док Лоў з агідай паглядзеў на сваіх таварышаў. "На самой справе, джэнтльмены, не мае значэння, якія адносіны паміж прафесарам Марыярці і яго — назавем іх памочнікамі, падручнымі, ассистентками, рабамі, лакеямі, суправаджаючымі, дапаможнымі работнікамі, лейтэнантамі, паслядоўнікамі, войскамі або партнёрамі — наша праблема складаецца ў тым, каб высветліць, як ён і яго, э-э, людзі маюць намер выкрасці золата, і перашкодзіць ім гэта зрабіць".
  
  "Ну, даглядаць за золатам так, як яно ў іх ўладкована, не складзе працы", - заўважыў Дзівак.
  
  Пін перакладаў погляд з аднаго на іншага. “ Табе не здаецца дзіўным, - спытаў ён, - што яны трымаюць знешнюю дзверы ў сховішча адкрытай ўвесь дзень? Яны з усіх сіл імкнуцца выставіць золата на ўсеагульны агляд ".
  
  "Магчыма, яны хочуць, каб усе ведалі, што гэта сапраўды там", - выказаў меркаванне Хітры Дзівак.
  
  "Магчыма, і так," пагадзіўся Пін. “ А магчыма, гэта таму, што на самай справе яго там наогул няма.
  
  Шчанюк выглядаў спалоханым. "Што ты маеш на ўвазе?" спытаў ён скрыпучым голасам скрозь сціснутыя зубы. "Як ты думаеш, дзе гэта?"
  
  "Я не ўпэўнены", - сказаў Пін. “Магчыма, ён адпраўляецца на іншым караблі, і гэта проста блеф. Магчыма, ён у іншым герметычным адсеку. Або, магчыма, гэта ўсё-ткі ёсць, і я проста падазраю, што ва ўсіх астатніх такі ж вёрткі розум, як і ў мяне"
  
  "Магчыма, нам лепш пераканацца", - сказаў Шчанюк. "Мы ж не хочам ахоўваць не тую нару і дазволіць пацуку праслізнуць куды-небудзь яшчэ, ці не так?"
  
  "Мы не ведаем", - пагадзіўся Дзівак. "Сапраўды, мы не ведаем". Ён павярнуўся да Піну. "Ты думаеш пра самых жудасных рэчах".
  
  "Дзякуй вам", - сказаў доктар Пін Док Лоў.
  
  
  
  _______
  
  
  
  Пітэр Колінз пастукаў у дзверы каюты Маргарэт неўзабаве пасля сняданку. Яна адкрыла яе і ўбачыла яго прислонившимся да процілеглай сцяне калідора, у бездакорна чыстым белым ільняным касцюме, з умытым тварам і старанна выкладзенымі валасамі. "Добрай раніцы," сказаў ён, адштурхнуўшыся ад сцяны і злёгку пакланіўшыся. “ Твой бацька сказаў мне, што ты адпраўляешся ў гэтую экспедыцыю, каб убачыць слана, таму я падумаў, што мог бы, э-э, так бы мовіць, суправаджаць цябе. З твайго дазволу.
  
  Маргарэт доўга маўчала, не ведаючы, што адказаць. Тоненькі галасок глыбока ўнутры яе хацеў крыкнуць: “так, Так, вядома. Куды б ты ні пайшла, я пайду за табой!" Але яна не адважваецца. Яе самапавагу, яе выхаванне, яе пачуццё ўласнай годнасці не дазволілі б гэтага. Чаму гэты мужчына, падумала яна, вылучаецца сярод усіх астатніх? Ён быў добры сабой, але яна ведала, што гэта не так. Здавалася, яна падабалася яму, але іншыя здаваліся больш глыбока закаханымі. Ён здаваўся даволі разумным, але час пакажа. Яна ведала —ведала, што ў яго ёсць усе якасці, якія яна патрабуе ад мужчыны: дабрыня, вясёлы нораў, кахаючая натура, гатоўнасць дзяліцца, гатоўнасць шанаваць яе меркаванне, жаданне і здольнасць ставіць яе вышэй за ўсіх іншых жанчын або мужчын, як яна паставіла б яго. . . .
  
  Аб чым яна думала?
  
  Адкуль яна магла ведаць усё гэта, ці хаця б частка гэтага аб гэтым чалавеку, якога ледзь ведала?
  
  Яна павінна цвёрда трымаць галаву пад кантролем свайго сэрца. Калі гэта была любоў з першага погляду, яна не хацела нічога падобнага. Ёй давялося б адступіць на крок і яшчэ раз уважліва паглядзець, перш чым яна дазволіла б павесьці сябе прэч.
  
  І ўсё ж ...
  
  Момант зацягваўся, і Піцер выглядаў усё больш нервовым. "Я што-небудзь сказаў?" спытаў ён. “Я быў занадта дзёрзкі? Ці павінен я прынізіцца?"
  
  "Няма, няма, зусім няма", - сказала яна яму, збіраючыся з думкамі і адкладаючы іх у бок. “Я думала, што надзець. Як ты ўбачыш, я часта гляджу ў прастору. Звычайна я абдумваю, што надзець.
  
  "Ні слова больш", - сказаў ён ёй. “Мая стрыечная бабуля Даратэя марнуе процьму часу на абдумванне таго, што надзець, хоць у выніку яна заўсёды апранае чорную тафта і капялюш, якая нагадвае бланманже. Чорнае бланманже. На самай справе, я мяркую, нуарманже.
  
  “Я думаю, было б выдатна, каб далучыцца да экспедыцыі на Элефанту, - сказала яна яму, - хоць я нічога не ведаю пра гэта, акрамя таго, што гэта востраў. Там сапраўды ёсць слон?"
  
  “ Так я разумею. Прафесар Марыярці, хлопец, які арганізуе гэтую шпацыр, кажа, што там ёсць гіганцкая статуя слана. Па-відаць, менавіта таму партугальцы назвалі востраў такім чынам, хоць на самай справе тут няма жывых сланоў. Мясцовае назва выспы - Гарапури."
  
  “ Гарапури? Здаецца, гэта азначае "горад-крэпасць".
  
  "Як скажаш", - пагадзіўся Піцер. “Нечакана карысна вывучаць мову па ваеннаму размоўніку. Хоць я не думаю, што на выспе ёсць крэпасць ці горад. Проста гіганцкая статуя слана. Але паколькі слон сам па сабе даволі вялікі, гіганцкі слон павінен ўражваць. А яшчэ ёсць пячоры, поўныя рэлігійных скульптур, якія, па-відаць, былі выразаныя з суцэльнага граніту ў шостым стагоддзі. Прысвечаны, я думаю, богу Шыве."
  
  "Я дрыжу ад прадчування", - сказала Маргарэт. “Дай мне хвіліну, і я буду з табой. Я амаль гатовая". Яна пайшла ў каюту і, верная свайму слову, з'явілася зноў крыху больш чым праз хвіліну, папраўляючы на галаве занадта вялікую саламяны капялюшык для загару пад патрэбным кутом.
  
  “ А што з лэдзі Прысцылай? - Спытаў Піцер. - Яна далучыцца да нас?
  
  "Лэдзі Присцилла і яе кавалер, лейтэнант Уэлс, вырашылі пабадзяцца па кірмашам Бамбея", - сказала яна яму. “ Нейкая місіс Бамбери, рэспектабельная лэдзі, якой, павінна быць, за пяцьдзесят, будзе суправаджаць іх у якасці кампаньёнкі.
  
  "Ну што ж," сказаў Піцер. - Калі паважанай місіс Бамбери за пяцьдзесят, то яна, безумоўна, не дапусціць ніякага амаральнага паводзін. Але ці можаце вы быць упэўнены, што ёй не проста сорак дзевяць?
  
  "Якая шакавальная ідэя", - сказала Маргарэт.
  
  OceanofPDF.com
  
  ДЗЕВЯТНАЦЦАЦЬ
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ЭЛЕФАНТ
  
  
  
  Аб працавіты ткач! Нябачны ткач! Паўза! Адно слова!
  Тканіна вяне? Які палац яна можа ўпрыгожыць?
  Да чаго ўсе гэтыя няспынныя працы? Гавары,
  ткачыха! Спыні сваю руку!
  Герман Мелвіл
  
  
  
  GВостраў харапури ўяўляе сабой базальтавай пліту плошчай прыкладна дзве мілі, размешчаную ў Аманскім моры ў шасці мілях на паўночны-ўсход ад Бомбейской гавані. Дзе-то ў пятым стагоддзі, магчыма, падчас праўлення Чандрагупта II, найвялікшага з кіраўнікоў племя Гупта, майстэрскія рамеснікі высеклі шэраг злучаных паміж сабой пячор, як вялікіх, так і малых, у роднай скале выспы на вышыні 250 футаў над узроўнем мора. Калоны, якія падтрымлівалі высокія столі пячор, былі выразаныя на месцы. Выявы бога Шывы ў многіх яго выявах, воіна і земляроба, стваральніка і разбуральніка, матэрыяльнага і неадушаўлёнае, мужчынскага і жаночага полу, былі высечаныя высокім рэльефам на ўсіх паверхнях. Візуальна магутныя і, несумненна, прыгожыя, пячоры Гарапури на працягу больш чым тысячагоддзя выклікалі поўнае глыбокай пашаны трапятанне і разважанні ва ўсіх, хто іх наведваў.
  
  Партугальцы набылі востраў у султана Гуджарат ў 1534 годзе і выявілі побач з месцам высадкі вялізную каменную статую слана. І вось яны перайменавалі востраў у Элефанту, як быццам не тысячагадовая гісторыя магла быць перакрэсленая зменай назвы. Слон упаў і разломался на кавалкі, калі брытанцы паспрабавалі пераправіць яго ў Ангельшчыну ў 1860-х гадах, і да канца дзевятнаццатага стагоддзя ён ляжаў ля берага ў некалькіх вялікіх кавалках.
  
  Паравой катэр "Эфрит" уяўляў сабой катэр з бакавым колам колеру манга, кабінай, якая займала вялікую частку палубы, і велізарным колавым кольцам пасярэдзіне судна па левым борце, падобнага якому не бачылі ў еўрапейскіх водах ўжо чвэрць стагоддзя. Яна лавіравала сярод дау, ганджей, баглах, каиков, шлюпов і мноства іншых судоў, прышвартаваўся вакол выспы, і падышла да прычала. Аглушальны выццё і грукат яе старажытнага крочыў прамянёвага рухавіка аціхлі толькі для таго, каб змяніцца не такім гучным шыпеннем, калі капітан выпусціў вялікую брую пара, што было адлюстраваннем яго радасці ад таго, што яшчэ адно падарожжа абышлося без здарэнняў.
  
  Дваццаць два чалавекі рознага росту, узросту, полу і ў касцюмах сышлі на бераг і сабраліся вакол свайго фактычнага кіраўніка групы і арганізатара экспедыцыі, прафесара Джэймса Марыярці, у падножжа прыступак, якія вядуць уверх па схіле пагорка да пячор. Неўзабаве пасля гэтага з нетраў лодкі з'явіўся атрад насільшчыкаў-тубыльцаў у дхоти, шасцёра з іх неслі вялікія плеценыя кошыкі для пікніка, а двое цягнулі паходную печ з ліставога металу, падвешаную паміж імі на жэрдзях. Атрад пачаў падымацца па прыступках у суправаджэнні невысокага мужчыны ў касцюме ў карычнева-белую клетку. Адразу за імі ўвайшлі трое мужчын з персаналу сталовай "Імператрыцы", апранутыя ў бездакорна белыя курткі безразмерного памеру, з апрацоўчыя нажы, венчиками, апалонікам, сервіравальны відэльцамі і іншымі службовымі прыладамі.
  
  "Наш абед адпраўляецца наперадзе нас", - сказаў Марыярці, паказваючы на якія праходзяць кошыка і каманду. "Неўзабаве Мы паследуем за вамі". Ён уздыхнуў і прыняў лектарскую позу. "Хоць гэта месца вядома як 'Горад пячор', на востраве ўсяго восем асноўных пячор", - сказаў ён групе. “Яны ўтвараюць складаны комплекс унутраных панадворкаў, гротаў, свяцілішчаў, унутраных келляў. Я шмат чытаў пра іх, і я паспрабую даць вам кароткае тлумачэнне таго, што мы бачым па ходзе справы ". Ён паправіў пенснэ і агледзеў прысутных. "Я бачу, тут ёсць джэнтльмен, які, мяркуючы па яго мясцовай вопратцы, магчыма, лепш за мяне здольны растлумачыць рэлігійнае значэнне гэтых малюнкаў, магчыма, ён хацеў бы пракаментаваць?"
  
  Невысокі цемнаскуры мужчына ў белай курте і цёмна-чырвоным турбане адвесіў хупавы полупоклон, калі астатнія павярнуліся, каб паглядзець на яго. "Я маю гонар быць Мамарумом Сатроу, сціплым спадарожнікам ў гэтым падарожжы адкрыццяў", - сказаў ён высокім, чыстым голасам. "Па рэлігіі я зараастрыец і мала што ведаю пра малюнках багоў хіндзі, за выключэннем таго, што яны выказваюць глыбокія рэлігійныя і філасофскія канцэпцыі, якія ахопліваюць гісторыю, мастацтва і мараль".
  
  "Дзе ваш калега, прафесар, э-э, Демартинью?" Спытаў Піцер Колінз.
  
  "У яго засмучэнне страўніка", - патлумачыў Сатроу. "Ён вельмі хацеў прыехаць, але адчуваў, што не варты намаганняў, звязаных з такой экспедыцыяй".
  
  Зразумела, " сказаў Піцер.
  
  "Небарака", - сказала Маргарэт. "Гэта, безумоўна, варта чыіх-небудзь высілкаў".
  
  Марыярці тройчы пляснуў у ладкі, асвечанай стагоддзямі спосабам выганяючы дэманаў і прыцягваючы ўвагу. "Давайце цяпер падымемся па сцежцы і пачнем наш візіт у пячоры", - сказаў ён. “Я не буду прасіць вас заставацца разам; вы не дзеці, шпацыруйце, дзе хочаце. Аднак я нагадаю вам, што абед на пікніку застанецца па-за асноўнай кампаніяй. І калі вы пачуеце свісток лодкі праз чатыры з паловай гадзіны, было б нядрэнна вярнуцца ў док з разумнай хуткасцю ".
  
  Маргарэт і Піцер павольна падымаліся па прыступках, не размаўляючы, дазваляючы іншым людзям праходзіць міма іх па шляху наверх. Яны выявілі, што ім ёсць аб чым не казаць. Маргарэт трымала Піцера за руку, пакуль яны падымаліся па лесвіцы, і разважала аб правільнасці таго, што адбываецца. Яна трымала за рукі многіх маладых людзей — ну, даволі многіх, хоць і не была ўпэўненая, якія былі стандарты, — і яны былі халоднымі і ліпкімі, тыя, якія не былі гарачымі і потнымі. Але рука Піцера была моцнай, надзейнай і прыязнай (па-сяброўску?), і чаму-то здавалася правільным, што яна трымае яе. Яна ішла побач з цэлым шэрагам маладых людзей і адчувала, у лепшым выпадку, смутны цікавасць да тых аспектах жыцця, целаскладу, поглядах і разумовым працэсам, якія адрознівалі іх ад маладых жанчын. Але яна адчувала амаль адчайнае жаданне даведацца ўсё, што толькі можна, аб гэтым маладым чалавеку з кроличьим тварыкам, які падымаўся па лесвіцы побач з ёй, насвістваючы "Кацінай хадой" з "Піратаў Пензанс".
  
  
  
  "Яны падымаюцца!" Прашаптаў Маммер Толливер, выглядаючы з-за ўваходу ў пячору і назіраючы, як турыстычная група падымаецца па лесвіцы. "Нам лепш паспяшацца!" Ён павярнуўся і ўбачыў, што трое якія суправаджалі яго насільшчыкаў кінулі свае справы і запытальна ўтаропіліся на яго. “ Вы, нягоднікі, не кажаце па-ангельску, ці не так? Толливер падбег назад да таго месца, дзе яны стаялі. “Дурны я. Вось, давай паставім гэтую статую назад у кут". Ён зрабіў рукамі падымаць і адштурхвае руху. Мясцовыя насільшчыкі рушылі ўслед яго мимическим інструкцыі і паднялі пакрытую гіпсам медную копію Каралевы Ламапура, у цяперашні час вядомую як Лэдзі Лакхнау, і яе засунулі глыбока ў пустую нішу ўздоўж сцены пячоры. Для чалавека, які разбіраецца ў індыйскім мастацтве і артэфактах, яна стылістычна адрознівалася ад навакольных яе твораў мастацтва гэтак жа, як Рэмбрандт ад да Вінчы, але бліжэйшы спецыяліст з такім разборлівым поглядам знаходзіўся на кафедры антыкварных даследаванняў Бомбейского універсітэта, прыкладна ў пятнаццаці мілях адсюль, і яго меркавання не спыталі.
  
  "Гэта выдатна", - сказаў ражаны, робячы рукамі універсальны знак, які азначае "гэта выдатна". Пакуль насільшчыкі абыякава назіралі — яны ўжо даўно перасталі спрабаваць зразумець, чаму вар'яты еўрапейскія турысты робяць што—небудзь з таго, што яны робяць, - ён ускарабкаўся на выступ, дастаў з адной кішэні маленькі пакуначак быстросохнущего цэментавага парашка, а з іншага флакон з вадой, наліў ваду ў парашок і размешал яго, каб атрымалася густая белая слізь. Ён нахіліў статуэтку і нанёс слізь пад яе і па ўсім нізе. Затым ён саскочыў з карніза, дастаў маленькую шчотку і пачысціў падлогу, сабраўшы пыл у маленькую міску. Затым ён садзьмуў пыл на статую. Хоць яго бледную беласць немагчыма было цалкам замаскіраваць, гэта надавала яму бачнасць ўзросту і сталасці. Гэта выглядала інакш, чым іншыя выявы ў маленькай пячоры, але розніца заключалася не ў тым, што ён быў тут усяго толькі апошнія-дзесяць хвілін.
  
  "А цяпер хутка!" - сказаў ражаны, робячы рукамі растирающее рух. "Вяртаемся ў галоўную пячору, і давайце зоймемся тым, што дапаможам астатнім распакаваць кошыка з абедам і уладкавацца".
  
  
  
  Госці з "Імператрыцы" расцягнуліся па прыступках, якія вядуць да пячор, прыкладна ў 250 футаў над лесвічнай пляцоўкай. Зграйка краснолицых малпаў насілася па скалах, каб пабалбатаць з імі і запатрабаваць адказ пачастункі, калі яны дабяруцца да вяршыні. Калі не было прапанавана ні ежы, ні бліскучых цацак, малпы аблаялі якія прыбылі і пайшлі гэтак жа, як і прыйшлі, за выключэннем двух, якія ўладкаваліся, адна на плоскім камені над уваходам у пячору, а іншая на каменным слупе на паляне, откинулись на заднія лапы і ўтаропіліся на наведвальнікаў, нерухомыя, як статуі іх першабытнага бога малпаў.
  
  Большая частка групы Імператрыцы адправілася з прафесарам Марыярці ў цэнтральную пячору з каменнымі калонамі, і ён сабраў іх перад трехглавой статуяй вышынёй у дваццаць футаў, вядомай як Тримурти. Марыярці запаліў медную алейную лямпу ў выглядзе яблычак, якую нёс з сабой, і накіраваў яе прамень на галовы тых, хто сабраўся, апынуўшыся так высока над іх уласнымі галовамі. Ён патлумачыў, што яны прадстаўлялі тры асноўных аспекты бажаства, якім быў Шыва: Госпада Брахму-творцы, Госпада Вішну-захавальніка і Госпада Шыву-разбуральніка. Гэта выклікала ажыўленую дыскусію аб тым, як бог можа быць усімі трыма, ды яшчэ і з трыма асобнымі імёнамі.
  
  "Нішто не выклікае такога весялосці і няверы ў мужчыну, як рэлігія іншага мужчыны", - суха сказаў Марыярці. "І гэта тычыцца любога мужчыны, які разглядае творчасць любога іншага мужчыны ці жанчыны".
  
  Маргарэт і Піцер сядзелі звонку адной з самых вялікіх пячор, у цені яе высокага скляпенчатай столі, трымаючыся за рукі, не звяртаючы ўвагі на астатніх, і ціха размаўлялі аб чым-тое, чаго пазней яны так і не змаглі ўспомніць. Праз некаторы час, калі гукі размовы знутры сталі цішэй, яны ўсталі.
  
  "Можа, прагуляемся?" спытаў Піцер.
  
  "Давай". Маргарэт паправіла капялюшык і разгладзіла спадніцу.
  
  Яны блукалі па зале, спыняючыся, каб палюбавацца той ці іншай разьбой, якая амаль бесперапынна ўпрыгожвала сцены, размаўляючы аб тым аб гэтым.
  
  "Так ты збіраешся прабыць у Лондане некаторы час?" Маргарэт спытала нядбайна.
  
  "Наколькі я ведаю", - сказаў ён ёй. І затым, пасля старанна прадуманай паўзы: "А ты?"
  
  “Мой бацька паедзе ў замак Фитцробертс, штаб-кватэру шатландскіх улан-за межамі Килмарнока. Але спачатку ён плануе правесці пару тыдняў у Лондане, заняцца сямейнымі справамі. Я падумвала спытаць яго, ці магу я застацца. Упэўненая, мая цётка Канстанс была б рада прыняць мяне. У яе дом у Белгрейвии.
  
  "Я думаў ўзяць адпачынак пасля таго, як зрабіў справаздачу", - сказаў Піцер. "У мяне наперадзе месяц ці каля таго".
  
  "Праўда?" - спытала Маргарэт.
  
  Яны спыніліся перад хупава выразанай рэльефнай фігурай на левай сцяне. На ёй быў намаляваны танцуючы мужчына самаздаволенага выгляду. У яго была загадкавая ўсмешка на твары і дадатковая рука, якая была выцягнутая над галавой і трымала што-то падобнае на маленькага чалавека. Нават з трэцяй рукой ён выглядаў рэалістычным і энергічным, як быццам мог бы саскочыць са сцяны і далучыцца да іх, калі б захацеў. Калі, магчыма, ён знаходзіў іх такімі ж цікавымі, як яны знаходзілі яго.
  
  "Дзіўна," сказаў Піцер.
  
  "Прыгожа," Маргарэт пагадзілася. “ Але неспасціжна. З такім вялікай колькасцю гэтага мастацтва ў вас узнікае адчуванне, што яно заклікана перадаць нейкае глыбокае пачуццё або расказаць па-сапраўднаму значную гісторыю, але гэта гісторыя каго-то іншага, і вы не павінны яе разумець ".
  
  "У мяне сапраўды такое пачуццё", - пагадзіўся Піцер. “Але я адчуваў тое ж самае ўвесь тыдзень, пакуль быў у Фларэнцыі, разглядаючы шэдэўры эпохі Адраджэння. Я змірыўся з тым фактам, што я павінен проста атрымліваць асалоду ад выяўленчым мастацтвам, не спадзеючыся зразумець яго. А потым была опера, на якую я пайшоў. Туга. Я не зразумеў ні слова. Гэта было так, як быццам гэта было на замежнай мове ".
  
  Маргарэт падавіла смяшок. "Мяшчанкай!" прамармытала яна.
  
  
  
  Пасля больш чым двухгадзіннага агляду пячор бясконцага асалоды і вечных пакут, мясціны мужчынскай сілы і вечнага жаночага пачатку, жывога ўвасаблення Шывы, вечнага неодушевленного аватара бажаства, Марыярці і яго паслядоўнікі вярнуліся ў галоўны грот і выявілі, што кошыка для пікніка распакаваны, шэсць лёгкіх сталоў накрытыя і акружаны брезентовыми складанымі крэсламі, сервіравальныя столікі ссунутыя разам і заваленыя прадуктамі англа-індыйскага вытворчасці: смажанымі куранятамі цалкам і куранём тандури., запечаная барановая нага і смажаныя барановыя кубікі на пожагах, тры розных выгляду чатни, рыс басмати з ёгуртам, пюрэ з баклажанаў, нан-хлеб і многае іншае. Двое афіцыянтаў з асляпляльнымі ўсмешкамі стаялі за сталамі ў сваіх белых фартухах. Трэці здымаў з паходнай пліты новыя талеркі з гарачай ежай, у той час як група выбудавалася ў чаргу і пацягнулася за талеркамі. З мора падзьмуў прахалодны брыз, і ўсе пагадзіліся, што блукаць па пячорах, разглядаючы каменныя статуі, можа здацца жудасна добрай ідэяй.
  
  Генерал Сэнт-Іў і два яго ад'ютанта, палкоўнік Морс, у якога талія была шырэй, а твар чырваней, чым у пачатку паездкі, і маёр Сэндиман, у якога вусы былі гушчы, а выраз твару больш суровым, сядзелі за сталом з палкоўнікам Мораном і прафесарам Марыярці, абмяркоўваючы за ежай індуісцкай мастацтва і іншыя тэмы, якія ўяўляюць узаемную цікавасць.
  
  Палкоўнік Моран пачакаў, пакуль, на яго думку, наступіць зручны момант, каб закінуць прынаду. Калі тэмп паглынання запаволіўся, а астатнія пачалі праяўляць непакой, ён пачаў. "Я так разумею, што ў адной з гэтых пячор ёсць разьба больш, э-э, калі можна так выказацца, пачуццёвага характару", - сказаў ён, нахіляючыся наперад і кажучы даверным тонам.
  
  "Гэта так", - сказаў прафесар Марыярці, закідваючы кручок. “У кнізе ў карабельнай бібліятэцы яны згадваліся. Не ўдаючыся ў падрабязнасці, вядома".
  
  "Я б не супраць ударыць іх декко, калі гэта можна зрабіць, не пакрыўдзіўшы астатніх", - сказаў Моран.
  
  "Гэта было б вельмі цікава", - пагадзіўся Марыярці. "Я разумею, што разьба мае глыбокае рэлігійнае значэнне, нават калі, на наш погляд, яна здаецца крыху, ну, рызыкоўнай".
  
  "Вы кажаце, рэлігійнае значэнне?" спытаў Сэнт-Іў.
  
  “ Так, мне ўжо казалі.
  
  "Мне здаецца," пракаментаваў Сэнт-Іў, "што ўсё на гэтым чортавым субкантыненце мае рэлігійнае значэнне, нават гэтыя чортавы казуркі".
  
  "У мяне самога было падобнае пачуццё", - прызнаўся Марыярці. "Але гэта, безумоўна, дапамагло б нам лепш зразумець розныя народы Індыі, калі б мы мелі больш глыбокія веды аб іх традыцыйных вераваннях і рэлігійных практыках".
  
  "Дакладна," пагадзіўся Сэнт-Іў.
  
  "У рэшце рэшт," дадаў Марыярці, " нягледзячы на вобраз 'беднага цёмнага язычніка', які спрабуюць стварыць ахоўнікі брытанскага валадарства ў Індыі была высокаразвітая цывілізацыя ў тыя часы, калі жыхары Брытаніі яшчэ фарбаваліся ў сіні колер і пакланяліся дрэвам. Наша панаванне над Індыяй - вынік больш дасканалага зброі, а не вышэйшай культуры ".
  
  Моран кінуў на прафесара хуткі папераджальны погляд. Цяпер было не час для невялікай тырады Марыярці аб заганах сучаснага грамадства або проста аб тым, хто каго назваў нецывілізаваным. "Магчыма, нам варта пайсці паглядзець на гэтую разьбу прама цяпер, калі мы збіраемся ісці", - сказаў ён, вырашыўшы зноў вярнуць размову ў патрэбнае рэчышча. "Тады мы зможам вярнуцца да таго часу, як усе астатнія скончаць ёсць".
  
  "Гэта можа быць пацешна", - пагадзіўся Сэнт-Іў, адсоўваючы крэсла. "Вы ведаеце, дзе знаходзіцца гэтая канкрэтная пакой, прафесар?"
  
  "Я думаю, што так", - сказаў Марыярці. “ Мы паспрабуем гэта зрабіць. "Ён зноў запаліў алейную лямпу, і, імкнучыся як мага менш мітусіцца, маленькая група пакінула сваіх спадарожнікаў і накіравалася назад у пячоры.
  
  Ражаны далучыўся да групы, калі яна пакідала вялікую пячору, і Марыярці прадставіў яго астатнім як "майго сябра містэра Толливера, гандляра індзейскімі дзівоцтва".
  
  "Ат правоў", - пагадзіўся балака. "І чым цікавей, тым лепш, - кажу я".
  
  Марыярці правёў групу праз не зусім лабірынт маленькіх пакояў, гротаў і злучальных калідораў да пячоры з высокім вузкім адтулінай вонкі, впускающим шырокі прамень святла, які распаўсюджваўся па пакоі з надыходам дня.
  
  "Я мяркую, што гэта яно, сябры мае", - сказаў Марыярці, абводзячы пакой промнем свайго ліхтара. Здавалася, што тут вялікая частка сцяны незакончанай, чым у большасці іншых памяшканняў. Але разьба, якая там была, была добра і старанна выкананая сапраўдным мастаком з пачуццём чалавечага аблічча. На далёкай сцяне вісела серыя малюнкаў моцных мужчын і гнуткіх жанчын, або, магчыма, адных і тых жа моцнага мужчыны і гнуткай жанчыны, занятых эратычным фліртам творчага і спартыўнага характару, якія прымаюць паставы, аб якіх сярэдні еўрапеец ніколі не задумваўся, і некалькі такіх, якія ён або яна палічылі б немагчымымі.
  
  "Ну, вось вы і прыйшлі, джэнтльмены", - сказаў Марыярці. “Людзі, якія пабудавалі гэта, мелі адукаваны стаўленне да пачуццёвым аспектах чалавечых адносін паўтары тысячы гадоў таму. Яны адлюстравалі тут дзеянні, назвы якіх нам было б няёмка прызнаць ".
  
  "Я б аддаў перавагу не ведаць назвы гэтага", - сказаў палкоўнік Морс, паказваючы на выразаную з дрэва пару, асабліва мудрагеліста переплетенную. "Гэта выглядае мудрагеліста і не дастаўляе асаблівага задавальнення".
  
  "Я б аддаў перавагу не ведаць імёнаў ні аднаго з іх", - сказаў маёр Сэндиман, які стаяў па стойцы смірна і рашуча глядзеў прама перад сабой. Дзе, як аказалася, быў высечаны высокі рэльеф, які паказвае жаночую нагу, обвитую вакол мужчынскага тулава, пальцы ног радасна накіраваны да столі. "Джэнтльмен так не паступае!"
  
  "Ты не жартуеш, Коув?" заинтригованно спытала мама Толливер. - А што ж тады робіць джэнтльмен?
  
  Палкоўнік Моран зазірнуў у нішу ў сцяне крыху далей. "Будзь я пракляты!" усклікнуў ён. “ Прынясі сюды лямпу, будзь добры.
  
  "Вядома". Марыярці падышоў да Морану з лямпай. "Што ты знайшоў?"
  
  “ Посвети туды, у тую нішу. Ён падціснуў вусны і ўтаропіўся на подсвеченную статую ў нішы. "Будзь я пракляты, калі гэта не падобна на каменную копію той статуі, з якой вы, уланские джэнтльмены, хадзіце абедаць", - сказаў ён, паварочваючыся да генералу Сэнт-Вярбу.
  
  "Ну-ка, што гэта?" Запатрабаваў палкоўнік Морс, разгортваючыся і накіроўваючыся туды, дзе стаялі Марыярці і Моран. “Статуя, якая нагадвае Лэдзі Лакхнау? Хіба гэта не было б выдатна? Магчыма, мы зможам высветліць што-небудзь пра яе паходжанні, калі гэта так."
  
  "Было чым-то накшталт таямніцы, адкуль яна ўзялася", - сказаў брыгадны генерал Сэнт-Іў, падыходзячы, каб агледзець статую. “Хммм. Цікава. Гэта сапраўды падобна на яе, па меншай меры, вонкава, я прызнаю.
  
  Бормочущий праціснуўся локцем паміж мужчынамі і, прыжмурыўшыся, паглядзеў на статую, якую ён усталяваў у гэтай самай нішы ўсяго дзве гадзіны таму. "Ну, будзь я пракляты, калі гэта не Танцуючая Куколка Фаціма", - усклікнуў ён.
  
  "Вы ведаеце гэтую статую?" - спытаў Сэнт-Іў.
  
  "Не гэтая самая, вядома", - патлумачыў скамарох. “Але ў мяне ў труме карабля ёсць пара сотняў дакладна такіх жа, як у яе. Толькі зроблены з чыстай медзі. Я называю яе 'Фаціма -танцуючая куколка' і планую прадаваць іх турыстам у Лондане і Брайтане і да таго падобнае ".
  
  "Пара сотняў?" раздражнёна спытаў маёр Сэндиман.
  
  "Я б узяў больш, калі б мог", - сказаў скамарох. "У апошняй порцыі не было нічога плоскага".
  
  "Апошняя партыя?" спытаў маёр Сэндиман, выглядаючы яшчэ больш раздражнёным.
  
  "Вы кажаце, што называеце яе Фатымой'? " спытаў Сэнт-Іў. "Ці азначае гэта, што вы не ведаеце сапраўднага паходжання статуі?"
  
  "О, вядома, ведаю", - бесклапотна адказаў балака, "але я не мог бы называць яе па імені, ці не так?"
  
  "Чаму гэта?" - спытаў палкоўнік Морс.
  
  “Ну, мараль сярэдняга класа, вось чаму. Мараль сярэдняга класа не пацярпела б нічога падобнага".
  
  "Няўжо?" - спытаў прафесар Марыярці. "Значыць, мы глядзім на амаральную статую?"
  
  "Наколькі я разумею, амаральнасць крыецца ў вачах тых, хто глядзіць на статую, а не ў самой Шлюхе з Хаджипура", - сказаў Толливер, выпростваючыся і самаздаволена аглядаючы групу, што атачала яго.
  
  Маёр Сэндиман паморшчыўся. "Вы кажаце, 'Хаджипурская шлюха"?
  
  "Не я", - патлумачыў ражаны. “Я гэтага не казаў. Але яны далі мне зразумець, паколькі забяспечваюць мяне падобнымі рэчамі, што гэтая лэдзі, — ён паказаў вялікім пальцам на статую, — багіня таго, што вы маглі б назваць 'дамамі вечара'. Калі ты разумееш, што я маю на ўвазе.
  
  “ Іх багіня? - Перапытаў генерал Сэнт-Іў. “ Гэтая статуя?
  
  “Так, сэр, менавіта так. Прыносіць ім удачу і, э-э, кліентаў, і забяспечвае іх бяспеку. Па крайняй меры, так мне сказалі. У задняй пакоі кожнага бардэля ад Йезда да Рангуне ёсць бронзавая копія гэтай лэдзі. Па крайняй меры, так мне сказалі.
  
  "Гэта якая наводзіць на разважанні пастава", - дадаў Марыярці, уважліва разглядаючы статую скрозь пенснэ. "Нагадваюць пасіўна-ўспрымальныя паставы, апісаныя ў Камасутры".
  
  Маёр Сэндиман нахмурыўся. - Кама...
  
  “ Старажытнае індыйскае кіраўніцтва па, э-э, заняткаў любоўю. Вельмі павучальна, па крайняй меры, так яны кажуць, " сказаў яму Марыярці.
  
  "І ў вас ёсць бронзавыя копіі гэтай самай статуі?" - спытаў задуменны палкоўнік Морс у ряженого.
  
  "Калі мы вернемся на карабель," сказаў яму ражаны, "ты можаш прыйсці выпіць декко у гадзіну і паглядзець сам".
  
  "Так," сказаў палкоўнік Морс. “ Гэта было б выдатна.
  
  
  
  Калі Піцер і Маргарэт накіраваліся назад да паровому кацеру, ля падножжа лесвіцы стаяў мужчына, стряхивающий варсінкі з лацкане свайго белага ільнянога пінжака. Ён падняў вочы, калі яны праходзілі міма, і зняў капялюш. “ Прабачце, - сказаў ён, - але вы інспектар Колінз?
  
  Пітэр павярнуўся да яго. "Я, безумоўна, той самы", - прызнаўся ён. "Што я магу для вас зрабіць?"
  
  Мужчына перавёў позірк з Піцера на Маргарэт і назад. "А..." сказаў ён.
  
  "Усё ў парадку," запэўніў яго Піцер. “ Гэтая лэдзі са мной.
  
  "Тады добра", - сказаў мужчына. Ён дастаў з кішэні канверт і працягнуў яго Піцеру. "Ад Эйч", - сказаў ён. "Тэрмінова".
  
  "А!" - сказаў Піцер.
  
  "Прыемна было пазнаёміцца з вамі", - сказаў мужчына, ківаючы капелюшом у кожную з іх. “ Дарэчы, мяне завуць Фиттс. "Нахлобучив капялюш назад на галаву, ён павярнуўся і, падскакваючы, пакрочыў па прычала туды, дзе была пришвартована маленькая парусная лодка. Ён скокнуў у ваду, адчаліў, узняў ветразь і памахаў ім адным бесперапынным рухам, а затым лодка злавіла вецер і лёгка адчаліла ад прычала.
  
  Маргарэт схапіла Піцера за руку. “ Дык вы, інспектар, - сказала яна.
  
  "Я таксама", - прызнаў ён. “Мы ўсе інспектары, за выключэннем тых з нас, хто з'яўляецца скаўтамі, акруговымі інспектарамі або камісарамі. Але іх усяго трое".
  
  "Х", - сказала яна.
  
  "Мой бос", - сказаў ён ёй. "Яго тытул - высокочтимый пу-ба".
  
  "Скарочанае імя".
  
  "Так".
  
  "Ці Не лепш табе выявіць гэты ліст?" Спытала Маргарэт. "Ці ты тактоўна чакаеш, калі я пайду?"
  
  "Калі ласка, не сыходзь", - сказаў Піцер. "Ніколі не сыходзь". Ён разарваў канверт і дастаў складзены ліст паперы. На секунду ён спыніўся, гледзячы на Маргарэт, якая чакальна выглядвала з-за яго пляча.
  
  "Я не буду глядзець", - сказала яна і адвярнулася.
  
  "Я не думаю, што гэта будзе мець значэнне", - сказаў ён ёй. Ён разгарнуў паперу. "Паглядзі", - сказаў ён.
  
  Яна павярнулася і паглядзела. Яна ўбачыла бязладную кучу лістоў. Акуратна раскладзеныя, але, тым не менш, бязладныя:
  
  
  
  GSJCA
  
  
  QTMAW
  
  
  РХКГХ
  
  
  ONBFR
  
  
  RWRGN
  
  КВХРЕ
  
  
  ОКФАБ
  
  
  GXCTF
  
  
  BFSTN
  
  
  DXGRH
  
  ОУМММ
  
  
  LEOTB
  
  
  RBTHM
  
  
  JRHAF
  
  
  МЛОЕВ
  
  ЭПРИК
  
  
  TQLYE
  
  
  ОФКДЛ
  
  
  ТМЛОУ
  
  
  ВЕОБК
  
  QVQCB
  
  
  KTRRH
  
  
  LRQDW
  
  
  GPLTC
  
  
  PMRWR
  
  TCHVM
  
  
  ФОРХР
  
  
  XQPNB
  
  
  ПРЫЗ
  
  
  
  
  
  "Што ж", - сказала яна. “Вельмі інфарматыўна. Нейкі код, без сумневу".
  
  "Гэта зроблена так званым шыфрам Плейфера", - сказаў ён ёй. “Бяспечна і проста ў выкарыстанні. Мне давядзецца пачакаць, пакуль мы вернемся на карабель, каб перавесці гэта".
  
  "Я думаў, ты сказаў, што гэта проста".
  
  "Просты, але адымаюць шмат часу", - патлумачыў ён. “І ў ім выкарыстоўваецца ключавое слова, якое час ад часу мяняецца. Мне прыйдзецца пашукаць гэта на караблі".
  
  "Пра", - сказала яна, выглядаючы расчараванай.
  
  "Напэўна, гэта даволі сумна", - сказаў ён ёй. “Звычайна так і бывае. Вядома, " разважаў ён, - "калі яны не сумныя, яны, як правіла, сапраўды вельмі цікавыя".
  
  OceanofPDF.com
  
  ДВАЦЦАЦЬ
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ЦЭЛЫ ШЭРАГ РЭЧАЎ
  
  
  
  Шчаслівая думка
  Свет так поўны самых розных рэчаў,
  я ўпэўнены, што мы ўсе павінны быць шчаслівыя, як каралі.
  Роберт Луіс Стывенсан
  
  
  
  Хітры Дзівак увайшоў у залу чакання другога класа чым-то сярэднім паміж хуткай хадой і лёгкім галопам і спыніўся ля століка Піна. Яго дыханне было пачашчаным, а твар раскраснелось. "Я бачыў яго", - выдыхнуў ён.
  
  "Дыхай глыбей," сказаў Пін. “ Расслабся. Цябе ніколі не варта бегаць на борце карабля; так напісана ва ўсіх кнігах. Сядай. Дазволь мне наліць табе кубак гарбаты.
  
  Апусціўшыся ў крэсла, Дзівак прыклаў руку да грудзей і зрабіў некалькі павольных глыбокіх удыхаў. "Ён вярнуўся на карабель", - сказаў ён.
  
  Пін скончыла разліваць чай і асцярожна паставіла чайнік. “ Хто гэта?
  
  “ Хто ж яшчэ? Прафесар Марыярці.
  
  “ Вядома, ён тут. Дзе ж яму яшчэ быць? "Імператрыца" вось-вось пакіне порт.
  
  “Так, але ён сапраўды тут. Я бачыў яго. Ён выходзіў з гэтага старога грузавіка з бакавымі коламі. Я не думаю, што ён бачыў мяне".
  
  "Ты ўпэўнены, што гэта быў ён?"
  
  "Высокі хлопец, стаіць прама, як ліхтарны слуп; большеголовый, у акулярах, сціскальных нос; глыбока пасаджаныя вочы, халодныя, як блакітны лёд, выглядаюць так, быццам могуць прачытаць, аб чым ты думаеш, і ім гэта не вельмі падабаецца; вярхушка; кій з залатой ручкай".
  
  “Гэта падыходнае апісанне прафесара Марыярці. Ён вас ведае?"
  
  "Я так не думаю, але яны кажуць, што прафесар ведае ўсё".
  
  Вочы Піна пашырыліся, і ён, здавалася, хацеў што-небудзь сказаць, але ўстрымаўся.
  
  Да століка падышоў афіцыянт, спыніўся, павітаўся, пакланіўся з ліслівых выглядам і пажадаў даведацца, ці не жадаюць ці гаспадары прынесці ім што-небудзь яшчэ, каб яны маглі пакаштаваць, калі гэта будзе заўгодна вашай міласці.
  
  Яны сказалі "не". Афіцыянт падаўся назад і пайшоў.
  
  "І таму ты ўцякаў?" Спытаў Пін.
  
  "На самой справе..." - збянтэжана сказаў Дзівак. "На самой справе я заблудзіўся".
  
  "Згубіўся?"
  
  "Ну, гэта вялікі карабель", - сказаў ён, абараняючыся.
  
  Пін кіўнуў і правёў рукой па сваім гладкім, чорным, дагледжаным валасам. “ Такім чынам, прафесар вярнуўся, - сказаў ён. “ Дзе ён быў?
  
  "Ён быў з групай людзей, глядзелі на сланоў, вось што яны мне сказалі".
  
  "Сланы?" Спытаў Загваздка, раптам насторожившись. "Магчыма, для перавозкі золата?"
  
  "Я думаў пра гэта, я так і зрабіў". Ён перавёў дыханне і дадаў: "Вось чаму я ўцякаў".
  
  "А!" - сказаў Пін, а затым пагрузіўся ў задуменнае маўчанне.
  
  Шчанюк Кулі падышоў да стала і далучыўся да іх, глыбока засунуўшы рукі ў кішэні светла-шэрых флянэлевых штаноў. “ Як ты? - спытаў ён. “ Я падумаў, вам, магчыма, будзе цікава даведацца, што прафесар вярнуўся на карабель.
  
  Пін ачуўся ад задуменнасці і пільна паглядзеў на сваіх таварышаў. "Я толькі што пачуў", - сказаў ён Шчанюку. "Пайшоў паглядзець на сланоў, так?"
  
  "Я гэтага не чуў", - сказаў Кулі. "Я чуў, што ён быў на нейкім востраве і разглядаў статуі".
  
  "Можа быць, - выказаў здагадку Хітры Дзівак, "гэта былі статуі сланоў".
  
  Доўгі, журботны гук карабельнага гудка разнёсся па пакоі.
  
  "Мы збіраемся пакінуць Бамбей", - сказаў Пін. “Спусціўся ўніз і час ад часу праходзь міма дзвярэй залатога сховішчы. Калі капітан сапраўды так верны, як кажуць, у тым, што тычыцца адкрыцця знешняй дзверы, як толькі мы пакінем порт, вы павінны сёе-тое ўбачыць.
  
  "Цалкам дакладна", - сказаў Дзівак. "Што я шукаю?"
  
  Пін оскалил шчыльна сціснутыя вусны. "Золата," сказаў ён.
  
  
  
  Быў ранні вечар, калі Эфрит вярнуў гасцей Элефанты на іх карабель, і імператрыца Індыі ўжо рыхтавалася да адплыцця. Грузавыя люкі былі зачыненыя і задраены, казначэй турбаваўся аб некалькіх яшчэ не вярнуліся пасажырах, на борт былі дастаўлены апошнія запасы прэснай вады, а замена экіпажа была ўбрана ў свежую форму і дадзены адпаведныя інструкцыі.
  
  Маргарэт і Піцер паважна паціснулі адзін аднаму рукі, хоць, магчыма, іх рукі заставаліся разам даўжэй, чым хто-небудзь з іх чакаў, і падзяліліся ў галоўным калідоры, каб вярнуцца ў свае каюты. Маргарэт расчыніла дзверы ў сваю каюту, убачыла, што лэдзі Присцилла яшчэ не вярнулася, і кінулася на ложак, каб падумаць аб жыцці. У сваёй каюце Пітэр сеў за маленькі пісьмовы стол і, з усіх сіл імкнучыся не дапусціць, каб вобраз Маргарэт лунае ў паветры ў яго перад вачыма, дастаў кішэннае выданне "Брытанскай паэзіі" Таушница з бакавой кішэні свайго чамадана і прагартаў яго.
  
  З дапамогай складанага працэсу, распрацаванага нейкім клеркам у бюро кадавання, якому ніколі не даводзілася расшыфроўваць паведамленне, як быццам на карту было пастаўлена што-то больш важнае, чым яго абед, Піцер вызначыў, што чацвёртае слова ў вершы Драйден павінна было стаць ключавым словам для шыфра. Прагледзеўшы яго, ён выявіў, што гэта слова было "Клеапатра". Пітэр намаляваў на лісце падшэўка паперы алфавітную сетку памерам пяць на пяць, пачынаючы з літар з "Клеапатры", дастаў ліст з кішэні і разгладзіў яго на стале:
  
  
  
  GSJCA
  
  
  QTMAW
  
  
  РХКГХ
  
  
  ONBFR
  
  
  RWRGN
  
  КВХРЕ
  
  
  ОКФАБ
  
  
  GXCTF
  
  
  BFSTN
  
  
  DXGRH
  
  ОУМММ
  
  
  LEOTB
  
  
  RBTHM
  
  
  JRHAF
  
  
  МЛОЕВ
  
  ЭПРИК
  
  
  TQLYE
  
  
  ОФКДЛ
  
  
  ТМЛОУ
  
  
  ВЕОБК
  
  QVQCB
  
  
  KTRRH
  
  
  LRQDW
  
  
  GPLTC
  
  
  PMRWR
  
  TCHVM
  
  
  ФОРХР
  
  
  XQPNB
  
  
  ПРЫЗ
  
  
  
  
  
  
  Павольна і старанна ён вывеў адкрыты тэкст паведамлення над зашыфраваным тэкстам:
  
  
  
  ІНФАРМАЦЫЯ АБ
  
  
  МАНТВ
  
  
  ERIFI
  
  
  ЭСТАНА
  
  
  ТХ - ТУЮ
  
  GXGEX
  
  
  ДЗЕЙНІЧАЦЬ
  
  
  IVEAG
  
  
  АЙНБУ
  
  
  ТВЭР
  
  ЭЙСУН
  
  
  Ачысціць
  
  
  ТРАНС
  
  
  ФЕРКА
  
  
  NCELX
  
  Святлодыедны індыкатар
  
  
  РНОУЛ
  
  
  EAVEC
  
  
  АНСЕЛО
  
  
  XLEDI
  
  MXMED
  
  
  ИАТЕР
  
  
  ПАВАРОТ
  
  
  ТОКАЛЬНЫЙ
  
  
  ВЫРАЗАЦЬ XT
  
  AOFXF
  
  
  ЛЕДЗЯНОЙ
  
  
  ЗАДАННЕ
  
  
  ЭДСИ
  
  
  
  
  
  
  
  
  Або, прыбраўшы нулі і расставіўшы адпаведныя інтэрвалы і знакі прыпынку, ён чытаў:
  
  Інфарматар пацвярджае, што бандыты зноў актыўныя, але
  дзе менавіта, незразумела. Пераклад пакуль адменены,
  адпачынак адменены. Патрабуецца неадкладнае вяртанне ў офіс у Калькуце
  .
  
  
  
  Перапісваючы дакладную версію, Пітэр пачуў, як карабельны гудок зайграў журботнае развітальнае пасланне горадзе Бомбею. Ён меркаваў, што мог бы даплысці да берага ўплаў, але гэта здавалася некалькі радыкальным. Наступным месцам, дзе ён мог бы пакінуць карабель, быў Суэц, прыкладна праз пяць дзён. Паляўнічым за галаварэзамі проста прыйдзецца яшчэ трохі абысціся без яго. Ён падумаў пра тэлеграме, якую хацеў бы адправіць з Суэца: "ВАМ УСЁ ЯШЧЭ ТРЭБА, КАБ Я СПЫНІЎ ГЭТУЮ МАЛАДУЮ ЛЭДЗІ ... "
  
  Не, ён не меркаваў, што на самой справе адправіць менавіта гэта.
  
  
  
  "Імператрыца Індыі" выйшла з гавані Бамбея ў суправаджэнні двух паравых фрэгатаў Каралеўскага ваенна-марскога флоту і стракатай флатыліі ветразных судоў. Лэдзі Присцилла вярнулася ў сваю каюту расчырванелая і шчаслівая і настаяла на тым, каб распавесці Маргарэт ўсё аб сваіх дзённых прыгоды з лейтэнантам Уэлсам і дзіўна блізарукай місіс Бамбери, якую значна больш цікавілі пакупкі на базары, чым суправаджэнне двух сваіх падапечных.
  
  Цікава, падумала Маргарэт, што ў яе зусім не было жадання распавядаць лэдзі Прысцыле аб Піцеры Коллинзе, хоць яго вобраз выцесніў большасць іншых думак з яе галавы. Справа была не ў тым, што яны з Присциллой не былі такімі блізкімі сяброўкамі, хоць на самай справе гэта было не так, а ў тым, што яна не хацела дзяліць Піцера ні з кім, нават на словах, пакуль няма.
  
  
  
  Прафесар Марыярці дастаў з кішэні пенснэ, працёр шкла кавалачкам фланэлі і паправіў іх на пераноссі. "Я думаю, усё прайшло добра", - сказаў ён.
  
  "Вы робіце?" Спытаў Моран, аглядаючы залу чакання першага класа і подзывая афіцыянта.
  
  Марыярці кіўнуў. "Мы пасеялі насенне", - сказаў ён. "Яно прарасце і ператворыцца ў горкі пустазелле".
  
  Палкоўнік Моран паглядзеў на свайго спадарожніка з прытворнай захапленнем. "Божа, як ты ўмееш гаварыць", - сказаў ён. "Сапраўды, 'горкая трава'. І якую нам ад гэтага карысць?"
  
  Марыярці адкінуўся на спінку крэсла і паглядзеў на Марана-над свайго пенснэ. "У нас з вамі," сказаў ён, " розныя падыходы да навакольнага нас свеце. Давайце возьмем, да прыкладу, пытанне зносін з іншымі мужчынамі. Мы абодва паспрабавалі б пераканаць іх выканаць нашу просьбу, але вы б ўдарылі іх тупым прадметам па галаве або прыгразілі ім, у той час як я б выкарыстаў цудоўныя веды і тое, што амерыканскі філосаф Уільям Джэймс назваў бы 'псіхалогіяй".
  
  Моран нахмурыўся. "Гэта што, нейкае абразу?" спытаў ён.
  
  "Зусім няма", - запэўніў яго Марыярці. “Я думаю, тое, што я каментую, - гэта розніца ў поглядах. Я не сумняваюся ў вашым прыроджаных інтэлекце. Наколькі я памятаю, вы даволі нядрэнна зараблялі на жыццё, гуляючы ў карты на працягу некалькіх гадоў, а гэта патрабуе тонкіх інтуітыўных матэматычных навыкаў і кемлівасці.
  
  "Гэта так", - пагадзіўся Моран. “Але, калі гэта магчыма, я аддаю перавагу прамы падыход. Я прызнаю гэта. Для мяне няма сэнсу паступаць інакш".
  
  Афіцыянт з добра вымытым тварам, апрануты ў новую бездакорна белую форму, падышоў да століка, пакланіўся, трохі подобострастничал і прыняў іх заказ: джын з тонікам для Марана і каньяк для Марыярці.
  
  "Персанал стаў трохі ліслівых, вы заўважылі?" Спытаў Моран. "Гэта ўсё 'сахибу спадабаецца гэта?' або 'Магу я прынесці сахибу гэта?' або 'Дазвольце мне пачысціць куртку сахиба, калі ласка" або "Для мяне было б гонарам начысціць чорныя чаравікі сахіб'. Гэта тыя новыя людзі, якія падняліся на борт у Бамбеі. І ва ўсіх у іх на тварах гэтая ўсмешка, якая не з'яўляецца усмешкай ".
  
  "Верагодна, іх нанялі толькі для гэтага пералёту," выказаў здагадку Марыярці, " і яны спадзяюцца захаваць сваю працу пасля адной паездкі. Нават мізэрная зарплата, якую англа-азіяцкая Star line прапануе сваім афіцыянтам і сцюарда, верагодна, утрая перавышае тое, што яны маглі б зарабляць дома. Калі, вядома, яны наогул змогуць знайсці працу ".
  
  "Ну, усе гэтыя паклоны і драпанне — яны прымушаюць мяне нервавацца", - сказаў Моран.
  
  Марыярці усміхнуўся, калі афіцыянт прынёс напоі, трохі пакланіўся і сышоў. "Паварот", - сказаў ён. "Упэўнены, ты прымушаеш іх нервавацца".
  
  Маммер Толливер з'явіўся ля стала ў новым касцюме розных кветак — у асноўным шэрага і зялёнага — і асядлаў крэсла. "Добры вечар", - сказаў ён. “ Я хачу папрасіць вас аб ласцы, прафесар.
  
  "Калі ў маёй уладзе даць гэта вам," сказаў яму Марыярці, "то гэта ваша".
  
  "Што?" спытаў Моран з прытворнай здзіўленнем. “ Нават не ведаючы, што гэта такое?
  
  "Містэр Толливер не злоўжыў б маім даверам", - сказаў Марыярці. “Не больш, чым я б злоўжыў яго даверам. У рэшце рэшт, ёсць гонар сярод, э-э, блізкіх сяброў". Ён зноў павярнуўся да бормочущему. “ Што табе трэба?
  
  "Ну, справа вось у чым, прафесар", - сказаў Толливер, выглядаючы трохі збянтэжаным. "Вы чулі, што праз дзень або каля таго яны адкрываюць бальная зала?"
  
  "Няма", - сказаў яму прафесар. "Я не чуў".
  
  “Ну, так і ёсць. Яны рамантавалі падлогу, клалі новы паркет і ўсё такое, і цяпер яны скончылі з рамонтам ".
  
  "Ганьба!" - сказаў палкоўнік Моран. “Я напішу пра гэта ў "Таймс". Ідэя падарожнічаць на борце карабля без функцыянуе танцавальнай залы. Я вас пытаюся, чаму яны не паклалі новы насціл, пакуль мы стаялі ў доку?
  
  "Брыгады з сямі чалавек спатрэбілася два тыдні, каб зрабіць гэта", - пракаментаваў Марыярці. “Гэта два тыдні выплаты заробку і падтрымання пара, нікуды не выязджаючы, калі б яны займаліся гэтым у доку. Кампаніі больш выгадна падтрымліваць карабель у працоўным стане, пакуль яны займаюцца дробным рамонтам ".
  
  "Я думаў, вы не ведаеце аб гэтай працы ў бальнай зале", - буркліва сказаў палкоўнік Моран.
  
  "Мне падабаецца ведаць усё, што толькі можна, пра ўсё, што ёсць", - сказаў Марыярці. "Я проста меў на ўвазе, што не чуў, што яны скончылі працу".
  
  "Яны амаль скончылі, так што збіраюцца зладзіць невялікае прадстаўленне на сцэне і крыху патанчыць пасля", - сказаў выканаўца. "І таму мне патрэбна ваша дапамога, прафесар".
  
  "Вам лепш спытаць Марана", - сказаў Марыярці са смехам і жэстам. “Ён, несумненна, танчыць нашмат лепш, чым я. Хай ён далучыцца да вас".
  
  Моран адхіснуўся на некалькі цаляў. “ Ні за што ў жыцці, - сказаў ён. “ Я не настаўнік танцаў, калі ты не пярэчыш.
  
  "Я здольны выдатна танчыць у адзіноце, вялікае вам дзякуй", - сказаў балетмайстар, скрывіў твар у гратэскавай грымасе моцна абражанага чалавека. "Ні ў якім выпадку не ў гэтым справа".
  
  "Тады чым я магу вам дапамагчы?" Спытаў Марыярці.
  
  "Я збіраюся выканаць некалькі песень на гэтым шоў, якое яны ладзяць, і я быў бы па-сапраўднаму рады, калі б вы склалі мне кампанію".
  
  "Прафесар—сінга?" Спытаў Моран. На гэты раз здзіўленне не было найграным.
  
  "На піяніна," хутка дадаў музыкант. “Я б хацеў, каб вы згулялі для мяне на піяніна і, магчыма, далучыліся да мяне ў невялікі скорагаворкай; крыху жартавалі адзін над адным, хіба вы не ведаеце. Які менавіта сцёб мы, вядома, старанна прапрацуем загадзя ".
  
  "Ну, Маммер, якая прыемная думка", - сказаў Марыярці. "Даўнютка я не хадзіў па дошках".
  
  "Сцэна страціла вялікі талент, калі вы вырашылі стаць прафесарам матэматыкі, калі вы не пярэчыце, што я так кажу, прафесар", - сказаў ражаны.
  
  "Што ты ведаеш — хто б мог падумаць?" - спытаў Моран. "Піяніна, ні больш ні менш".
  
  Марыярці павярнуўся да яго з непранікальным выразам твару. "Я таксама віртуоз гульні на фагота", - сказаў ён.
  
  Моран ўтаропіўся на яго, адкрыўшы рот. "Я не ведаю, разыгрывае вы мяне, прафесар", - сказаў ён. "Але я думаю, гэта не мае вялікага значэння, калі ты хочаш працягнуць сваю маленькую жарт".
  
  "Не, я не думаю, што гэта мае значэнне", - сказаў Марыярці. "Як у цябе справы з распаўсюджваннем "Нашай цудоўнай лэдзі", Маммер?"
  
  “ Я расставіў некалькі статуй там, дзе іх, напэўна заўважаць, як вы і прапаноўвалі, прафесар.
  
  Палкоўнік Моран пакруціў джын з тонікам ў шклянцы і ўтаропіўся на прафесара. "Ну і як?" спытаў ён. “Магчыма, раз ужо мы зайшлі так далёка, вам варта растлумачыць, чаго менавіта вы чакаеце дасягнуць з дапамогай гэтага справы з вырабам статуй. Мы не можам замяніць іх на сапраўдныя, таму што гэта было б крадзяжом і супярэчыла пагаднення ".
  
  "Дакладна," пагадзіўся Марыярці.
  
  “Мы маглі б купіць у іх гэтую штуку, калі б яны яе прадалі. Гэта было б законна і прыстойна. Але я не разумею, якім чынам наяўнасць сотні такіх, як мы самі, наблізіць нас да гэтага жаданага завяршэння. Можа быць, мы маглі б угаварыць іх купіць пару асобнікаў у тутэйшага маммера, але да чаго гэта нас прывядзе?"
  
  Марыярці задуменна паглядзеў на партрэт каралевы Вікторыі на далёкай сцяне. "Што мы спрабуем зрабіць," сказаў ён ім, - так гэта пераканаць афіцэраў шатландскіх улан герцага Монкрейта ў тым, што статуэтка, якую яны называюць Лэдзі Лакхнау, была б ганебным і непрыстойнай прадметам для вяртання ў замак Фитцробертс. У рэшце рэшт, іх жонкі і дзеці, уключаючы дачок, абедаюць у афіцэрскай сталовай па меншай меры тры разы ў год".
  
  "Але гэта было там на працягу многіх гадоў", - запярэчыў Моран.
  
  “Ах, так. Але ўсе гэтыя гады яны трывалі ў недасведчанасці. Цяпер іх вочы адкрыліся. З належнай дапамогай яны ачысцяць сябе ад гэтага, э-э, паўвекавога хібы ў меркаваннях".
  
  Моран гэта абдумаў. “Калі ты кажаш, што гэты трук прывядзе да жаданага выніку, - сказаў ён, - тады давай працягнем. Я з задавальненнем понаблюдаю і поучусь".
  
  Марыярці кіўнуў. "У яго выдатныя шанцы выканаць заданне".
  
  "І ні ў якім выпадку не з'яўляецца незаконным", - сказаў бормотун. "Наколькі я бачу, няма".
  
  Моран кіўнуў. “І гэта галоўнае, ці не так? Я ніколі не быў празмерна захоплены мараллю, наколькі я заўважыў".
  
  "Як і законнасць, наколькі я памятаю", - дадаў Марыярці.
  
  Палкоўнік Себасцьян Моран выглядаў абражаным. "Я ніколі нічога не рабіў толькі таму, што гэта было незаконна", - настойваў ён. "Павінен быць нейкі грашовы стымул".
  
  OceanofPDF.com
  
  ДВАЦЦАЦЬ АДЗІН
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  САМОТНАЕ МОРА
  
  
  
  Тут значна глыбей, чым я думаў.
  Сэр Артур Конан Дойл
  
  
  
  Ан вечар у нядаўна адкрыўся бальная зала быў запланаваны на другі дзень з Бамбея. Большасць артыстаў былі набраныя з ліку саміх пасажыраў, за выключэннем тройцы матросаў, якія рэпеціравалі традыцыйныя матроскі песенькі (боудлеризованные версіі), і трэцяга памочніка капітана Бигля, які збіраўся гуляць на мандаліне і спяваць журботныя песні пра страчанае каханне. Журботныя песні пра страчанае каханне былі вельмі папулярныя.
  
  Кульмінацыяй вечара, згодна з штодзённага бюлетэня, размешчанага ў розных месцах на караблі, павінна было стаць Мамарум Сатроу ў яго самым першым у гісторыі публічным выступе ў ролі "Мамарума Вялікага, Престидижитатора і экстраардынарнага штукара".
  
  Крэслы былі расстаўленыя ў бальнай зале, у адным канцы якога была сцэна, якая выкарыстоўвалася для падобных забаў. Для асвятлення сцэны былі ўстаноўлены электрычныя рампы і пражэктары, а ў люстрах над аўдыторыяй таксама былі ўстаноўлены электрычныя лямпачкі, якія можна было павольна гасіць да тых часоў, пакуль яны не пагаснуць. Гэта сучаснае электрычнае асвятленне было для большай часткі гледачоў такі ж навінкай, як і ўсе, што яны маглі ўбачыць на сцэне. Пасля прадстаўлення расстаўлялі крэслы, і карабельны аркестр гуляў для пасажыраў, якія танцавалі да позняй ночы.
  
  Большасць пасажыраў першага і другога класа, а таксама тыя афіцэры і каманда карабля, у каго не было іншых абавязкаў, запоўнілі залу да сямі, калі па раскладзе павінна было пачацца гэта дурацкае дзейства.
  
  Першай выканаўцай была буйная жанчына ў раскошным жамчужна-шэрым сукенка, якая спявае аб сваім "Вілі", якой аккомпанировала на піяніна маленькая худзенькая жанчына ў чорным і капелюшы з вялікім пяром. Калыханне галоўкі маленькай жанчыны падчас гульні прывяло да таго, што пяро адарвалася ад сваіх мацаванняў і апусцілася перад яе левым вокам. Яна адкінула яго ў бок добра пастаўленай бруёй паветра, пакуль праз два такту ён зноў не ўпаў. Зноў бруя паветра, і зноў ...
  
  Неўзабаве публіка затаіла дыханне ў чаканні кожнага ўзмаху пяра і, калі песня падышла да канца, узнагародзіла выканаўцаў бурнымі апладысментамі і нават задаволенымі воклічамі пары васьмігадовых дзяцей, якія стаялі наперадзе. Дамы былі ўражаны гэтым і вельмі задаволеныя. Муж спявачкі, які быў у зале, так і не адважыўся расказаць ёй аб прычыне іх вялікага поспеху.
  
  Наступнымі выступілі маракі, трое энергічных маладых людзей, гучна і з энтузіязмам выконвалі "Дубовыя сэрца" і "Крывава-чырвоныя ружы" і сарамліва якія прымалі іх апладысменты.
  
  Піцер і Маргарэт сядзелі ў апошнім шэрагу побач з лэдзі Прысцылай і яе малодшым прыхільнікам і назіралі за прадстаўленнем з падзеленым цікавасцю. На погляд Маргарэт, лэдзі Присцилла амаль кіпела ад стрымванага ўзбуджэння, у той час як лейтэнант Уэлс здаваўся трохі прыгнечаным і занепакоеным. У якой-то момант, калі прыгожы малады скрыпач у белым гальштуку гуляў "Фантазію пра Сакавіку" Пабла дэ Сарасате са сваёй пышнотелая і празмерна накрашенной маці за піяніна, лэдзі Присцилла прамармытала што-то аб прагулцы па шпацырнай палубе, і яны з лейтэнантам Уэллсом выслізнулі са сваіх месцаў і выйшлі з пакоя.
  
  "Я турбуюся пра яе", - прашаптала Маргарэт Піцеру.
  
  "Я б сказаў, што табе варта турбавацца аб ім", - мякка адказаў Піцер. "Я думаю, што гэтая юная лэдзі можа сама пра сябе паклапаціцца".
  
  Наступным на сцэну выйшаў Альфрэд "Маммер" Толливер ў сваім акуратна отглаженном касцюме ў чырвона-белую клетку пад акампанемент прафесара Джэймса Марыярці на фартэпіяна ў чорным гальштуку і фраку.
  
  У крайнім правым шэрагу, прыкладна пасярэдзіне шэрагу крэслаў, сядзелі доктар Пін Док Лоў, пераапрануты дробным еўрапейскім дваранінам, і двое яго спадарожнікаў. Калі Марыярці выйшаў і сеў за піяніна, Пін нахіліўся наперад у сваім крэсле і нараспеў прамовіў: "Прафесар Марыярці!" - як быццам само гэта імя было лаянкай. “Напалеон злачыннасці, і ён сядзіць там як рэспектабельны грамадзянін. Жоўці гэтага чалавека няма канца".
  
  "Ты і сам не лыкам шыты ў крымінальным аддзеле, Пін," прамармытаў Хітры Дзівак.
  
  Пін павярнуўся і злосна паглядзеў на яго, калі артыст пачаў звяртацца да аўдыторыі.
  
  "Усім добры вечар", - сказаў маленькі чалавечак. “Я збіраюся праспяваць для вас пару песень, якім мяне навучыў бацька. 'Ён сам спяваў іх у мюзік-холах", ён спяваў, пакуль квіткары не выкінулі яго вон". Ён ўстаў у позу. "Маэстра, калі ласка!"
  
  Марыярці сыграў некалькі дзіўна гучаць акордаў, уважліва вгляделся ў ноты, якія ляжаць перад ім на піяніна, і сыграў яшчэ некалькі. Артыст адкрыў рот, каб заспяваць, — і зноў зачыніў. "Не, не, - закрычаў ён піяністу, "справа не ў гэтым".
  
  Марыярці паказаў на ноты. "Гэта тое, што ты даў мне згуляць, малы, і гэта тое, што я гуляю".
  
  "'Маленькі чалавек', ці не так? Бормотун пахіснуўся, відавочна здзіўлены пращами і стрэламі абрыдлівай фартуны. Выпрастаўшыся, ён зароў: "Ды будзе вам вядома, я вышэй, чым здаюся!" Ён павярнуўся тварам да публікі і зноў прыняў сваю пеўчую позу. "Давайце пачнем зверху".
  
  Марыярці зноў пачаў: тыя ж сумныя акорды.
  
  Музыка падышоў да піяніна, узлез на яго і прайшоўся па закрытай вечку, пакуль не апынуўся над клавіятурай. Ён апусціў погляд на ноты. Затым, з перабольшаным уздыхам, ён працягнуў руку і перавярнуў ноты да канца. Саскочыўшы з піяніна, ён вярнуўся ў цэнтр сцэны. "Усё было перавернута", - прызнаўся ён аўдыторыі. "Давайце паспрабуем яшчэ раз".
  
  Марыярці секунду вывучаў толькі што выпраўляюцца лісты, а затым пачаў гуляць зноў, і выканаўца ўважліва слухаў і ківаў. "Вось так-то лепш", - сказаў ён. Ён прыняў позу, пачакаў некалькі удараў і пачаў:
  
  
  
  "Калі мы едзем на Дэрбі ўчатырох, учатырох, учатырох, Калі мы едзем на Дэрбі ўчатырох... "
  
  
  
  Пасля першых двух куплетаў ён перапыніў тэкст з-за шоргання мяккіх туфляў, якое з кожным імгненнем станавілася ўсё шырэй, вышэй і энергічней, пакуль не стала здавацца, што сцэна ледзь можа змясціць маленькага чалавечка. Чалавек, які трымаў у руках пражэктар сачэння, з цяжкасцю стрымліваў яго ў промні.
  
  А потым музыка змоўкла, і тое ж самае імгненна зрабіў выканаўца: застыў у руху, адна нага ў паветры, адна рука выцягнутая наперад. Затрымаўшыся ў гэтай позе на некалькі секунд, ён сагнуўся ў паклоне і махнуў рукой у бок публікі, перш чым збегчы са сцэны.
  
  "Малы ўжо рабіў гэта раней", - прамармытаў Пітэр Маргарэт скрозь апладысменты.
  
  Яна кіўнула. "Ён, безумоўна, энергічны".
  
  Лэдзі Присцилла і яе кавалер як раз у гэты момант вярнуліся на свае месцы. Не пачырванеў яе твар крыху мацней, чым калі яна сыходзіла? У прыглушаным святле было цяжка сказаць. І акрамя таго, нагадала сабе Маргарэт, строга кажучы, гэта не яе справа. Як яна запэўніла лэдзі Прысцылу у першы дзень гэтага падарожжа, яна не была вартаўніком сваёй суседкі па каюце.
  
  Святло ненадоўга успыхнуў, а затым зноў пацьмянеў. І тут — чараўніцтва!
  
  Заслону ў задняй частцы сцэны быў узняты, каб паказаць размаляваны заднік адкрытай плошчы індыйскага базару, карціна была настолькі рэалістычнай, што здавалася, можна падысці да яе і адчуць ўтрамбаваную зямлю пад нагамі, дакрануцца да драўляных прылаўкаў, пагладзіць свежыя садавіна на адным прылаўку, панюхаць сушаную рыбу на іншым. Настолькі рэалістычна, што спатрэбілася імгненне, каб зразумець, што стол у адной з партнэрам стоек, застаўлены мноствам не зусім вядомых прадметаў з латуні, лакаванага дрэва і слановай косці, быў напалову карцінай, а напалову рэальныя сталом, выступоўцам на заднім плане.
  
  Злева на сцэну выйшаў Мамарум Вялікі. Ён не выглядаў такім кароткім (туфлі на платформе?) або тоўстым (магчыма, пояс?), якім запомніўся Маргарэт. Сапраўды, у сваёй бел-залаты курте з шырокім чырвоным поясам і вастрадзюбых чырвоных туфлях ён выглядаў прыгожым і поўным годнасці. Ён пакланіўся аўдыторыі, і некалькі чалавек некалькі секунд апладзіравалі. Ён усміхнуўся і стаяў нерухома, пакуль не сціхлі апладысменты і нервовы кашаль. Затым ён пацягнуўся да стала ззаду сябе і ўзяў — з той паловы, якая была сапраўдным сталом, а не часткай намаляванага задніка, — вялікі, багата упрыгожаны медны гаршчок і трымаў яго перад сабой на ўзроўні грудзей. Ён сунуў руку ў адтуліну і правёў ёю ўнутры, каб паказаць, што пустая банка. Ён павярнуў адтуліну да гледачоў, каб яны маглі самі пераканацца, што ў ім нічога няма. Затым ён перавярнуў гаршчок ўверх дном і страсянуў яго, і сапраўды, нічога не выпала.
  
  Мамарум ўглядаўся ў паветра перад сабой, як быццам шукаў там што-то падвешанае, што мог бачыць ён, але не гледачы. Трымаючы гаршчок левай рукой, ён правай пацягнуўся да гэтаму нябачнаму прадмеце і выхапіў яго з паветра. Затым ён кінуў яго, усё яшчэ нябачнага, у рондаль, куды яно прызямлілася з гучным звонам.
  
  Ён злавіў у паветры яшчэ адзін прадмет, потым яшчэ і яшчэ, кідаючы ў гаршчок з гучным звонам. Ён падышоў да краю сцэны, працягнуў руку над аўдыторыяй і схапіў. У яго руцэ з'явілася залатая манета. Ён пакруціў яе ў пальцах і нахіліўся, каб паказаць маці двух васьмігадовых дзяцей, якія сядзелі ў першым шэрагу. Ён працягнуў яго ёй і паказаў, што яна павінна агледзець яго, што яна і зрабіла, што яна павінна паспрабаваць сагнуць яго, каб пераканацца, што ён цвёрды, што яна і зрабіла. Сказаў, каб яна адкусіла кавалачак, на што яна адмовілася. Яна вярнула яму кавалачак, і ён кінуў яго ў рондаль. Кавалачак.
  
  І яшчэ. Чок. І яшчэ. Чок. Вы маглі бачыць, як у яго руцэ з паветра з'яўляюцца залатыя манеты, і чуць, як іх кідаюць у гаршчок. Кавалак. А затым хутка, адзін за адным, так хутка, як толькі мог схапіць: чок, чок, чок, чок, чок. А потым ён паставіў гаршчок на сцэну перад сабой, працягнуў абедзве рукі, і ў гаршчок пасыпаўся каскад бліскучых залатых манет.
  
  Затым ён усміхнуўся і паціснуў плячыма, як бы кажучы, што гэта нічога не значыць, любы майстар мантических мастацтваў мог бы зрабіць тое ж самае. Ён падняў гаршчок, патрымаў яго над першым побач і наліў — і нічога не выцекла. Гаршчок зноў быў такім жа пустым, як і раней. Залатыя манеты растварыліся ў паветры.
  
  Ён пакланіўся ў адказ на апладысменты. Яны прагучалі.
  
  Затым Мамарум тройчы пляснуў у ладкі, і асістэнт — малады індыйскі хлопец, апрануты ў занадта вялікая дхоти, — выйшаў, несучы згорнуты дыван прыкладна шасці футаў шырынёй і дзесяць футаў даўжынёй, які ён пачаў разгортваць пасярод сцэны. Затым ён памчаўся за сцэну і вярнуўся з плеценай кошыкам, досыць вялікі, каб змясціць маленькую козачку, калі яна ляжа і згорнецца абаранкам, якую ён акуратна расклаў па цэнтры дывана.
  
  Мамарум з размаху зняў вечка з кошыка і паказаў гледачам на адтуліну, каб яны маглі зазірнуць ўнутр. Гэта была пустая плеценая кошык. Паклаўшы яго назад у яшчэ адным росчыркам, ён запусціў руку ў яго і выцягнуў доўгі чырвоны шалік. Пачуўся лёгкі ўздых здзіўлення, але не занадта вялікі. У рэшце рэшт, гэта быў усяго толькі шалік, які лёгка схаваць — мы ж не зазіралі так уважліва у кошык, ці не так?
  
  Мякка памахваючы шалікам, так што ён калыхаўся перад ім на хаду, Мамарум пакінуў сцэну. Ён ішоў па цэнтральным праходзе, азіраючыся налева і направа, узіраючыся ў публіку, раздумваючы, пакуль прыкладна на паўдарогі не спыніўся побач з прывабнай, хоць і суровай малады лэдзі. Ён працягнуў ёй канец шаліка. Яна няўпэўнена ўзяла яго. Ён пацягнуў за яго, заклікаючы яе ўстаць і пайсці з ім. Яна адпусціла шалік і пахітала галавой.
  
  Мамарум запытальна паківаў галавой і паціснуў плячыма. Усміхнуўшыся, што ўсё ў парадку, ён прайшоў па праходзе ў апошні шэраг і працягнуў канец шаліка лэдзі Прысцыле. Яна адскочыла. Ён падбадзёрваючы кіўнуў. Яна асцярожна, няўпэўнена ўзялася за канец. Ён зноў падбадзёрваючы кіўнуў і асцярожна пацягнуў. Яна ўстала, як загіпнатызаваная, і, сціскаючы шалік, рушыла ўслед за ім назад па праходзе, пакуль яны не дасягнулі сцэны.
  
  Лейтэнант Уэлс быў незадаволены. Ён злосна паглядзеў на Мамарума. "Якога чорта, чорт вазьмі, яна пагадзілася на гэта, я не ведаю", - прамармытаў ён.
  
  Лейтэнант, вырашыла Маргарэт, раўнуе. Не лепшая рыса ў прыхільніка.
  
  Мамарум Вялікі узяў руку лэдзі Прысцылы, обвитую шалікам, пацалаваў яе ў належнай, уважлівай і высакароднай манеры і вывеў яе за руку на сцэну. У заднім шэрагу, нікім не заўважаны, зароў лейтэнант Уэлс.
  
  Жэстамі і маўклівым заахвочваннем Мамарум загадала лэдзі Прысцыле забрацца ў плеценую кошык і легчы, разгладзіўшы верхнюю вопратку і скруціўшыся абаранкам, пакуль яна не схавалася з віду ў кошыку. Мамарум падняла вечка і хуткім, адпрацаваным рухам апусціла яе на кошык. Сее-хто з прысутных заўважыў, што ён дазволіў, здавалася б, незаўважаным некалькіх цалям зморшчыны сукенкі лэдзі Прысцылы тырчаць на стыку вечка і кошыка.
  
  Асістэнт вярнуўся на сцэну, выкатывая стойку, на якой стаяла каля тузіна доўгіх вострых мячоў з аздобленыя каштоўнымі камянямі рукоятями. Мамарум і асістэнт адсунулі стойку да пярэдняй частцы сцэны і дазволілі некалькім людзям у першым шэрагу разгледзець мячы і памацаць іх вострага. Затым Мамарум паказаў на некалькіх чалавек, якія знаходзіліся далей ад сцэны, і моўчкі запрасіў іх падысці і агледзець зброю. Спачатку некаторыя так і зрабілі, а затым, рухомыя цікаўнасцю і жаданнем быць аднымі з нямногіх дасведчаных, значная колькасць пакінула свае месцы і падышло да краю сцэны, каб сваімі вачыма ўбачыць і адчуць, што мячы сапраўды былі мячамі. Некаторых з іх сапраўды запрасілі на сцэну, дзе, у навучанне астатнім гледачам, яны цягнулі, штурхалі і пратыкалі розныя мячы, каб прадэманстраваць, што яны сапраўдныя, трывалыя і вострыя.
  
  Калі гледачы, задаволіўшыся тым, што ў ілюзіі не было ніякага падману, па меншай меры, у частцы з халодным зброяй, вярнуліся на свае месцы, Мамарум ўзяў адзін з мячоў, ляпнуў плоскай абзой па раскрытай далоні, каб яшчэ раз падкрэсліць рэальнасць клінка з цвёрдай сталі, а затым хутка і груба ўсадзіў яго ў плеценую кошык да таго часу, пакуль яго вастрыё не выйшла з другога боку.
  
  Хутка і з плыўнай эканоміяй рухаў Мамарум абышоў кошык, не адрываючы ад мячамі плеценую тканіна высока і нізка, пакуль кошык не апынулася ўсеяная мячамі крыж-накрыж, і стала ясна, што ніхто ўнутры не пазбег бы пронзения па меншай меры адным з лёзаў, а магчыма, і добрых паўтузіна.
  
  Гледачы ведалі, што іх дураць, але яны былі захопленыя відовішчам і гісторыяй аб тым, што павінна было адбыцца, і, затаіўшы дыханне, чакалі, чым усё гэта скончыцца. Затым, калі Мамарум паклаў апошні меч, пачуўся шум некаторых з якія назіралі, узбуджаны шэпт, ўздых тут, рэзкі ўдых там. Бо чаго Мамарум, здавалася, не заўважыў, танцуючы вакол кошыка, так гэта струменьчыкі крыві, стекавшей па сценцы кошыка, пэцкаючы плеценую тканіна і капая на акуратна постеленный кілімок.
  
  Гэта было занадта для лейтэнанта Уэлса, які раптам ускочыў на ногі. “ Чорт бы цябе ўзяў, - зароў ён, - ты, чортаў вог, ты што, не бачыш, што робіш? Выцягні яе з гэтай штуковіны!"
  
  Здзіўлены, Мамарум перастаў кружыць вакол кошыка, каб вызірнуць у залу. "Прашу прабачэньня?" спакойна сказаў ён. Толькі той факт, што ён наогул загаварыў, сведчыў аб тым моцным хваляванні, якое, павінна быць, выклікала ў ім насмешка.
  
  Чары былі разбураныя. Чараўнік загаварыў.
  
  "Дзяўчына— Ты парэзаў яе", - крыкнуў нехта.
  
  "Тут паўсюль кроў", - дадаў хто-то яшчэ.
  
  Разгневаны жаночы голас патроіўся: “Божа мой, Божа мой! Якая трагедыя!"
  
  Хваля гневу і панікі ахапіла аўдыторыю, некаторыя ўскочылі на ногі, некаторыя цяжка падняліся са сваіх крэслаў. Большасць застыла на сваіх месцах, але ніхто не ведаў, як доўга працягнецца іх ваганне.
  
  Мамарум у роспачы пляснуў рукамі. "Цярпенне, сябры мае", - сказаў ён на здзіўленне гучным і уладным голасам. “Ілюзія павінна была скончыцца інакш, агаленнем мячоў і доўгімі цырымоніямі. Але вы б хацелі, каб гэта было так ". І з гэтымі словамі ён нахіліў кошык да гледачоў і зняў вечка.
  
  Укладзеныя мячы зіхацелі ў промні пражэктара, а лэдзі Присцилла...
  
  ... яго там не было.
  
  Мячы пранізвалі пусты паветра, ануча, якая здавалася часткай сукенкі лэдзі Прысцылы, была ўсяго толькі маленькай шаўковай анучкай, а кроў на баку кошыка, наколькі можна было бачыць, ўзялася з ніадкуль.
  
  "Ты бачыш?" Голас Мамарум разнёсся па пакоі. “Ніякага непатрэбнага праліцця крыві. Ніхто не пацярпеў. Усяго толькі зьнікае лэдзі, сама сутнасць магіі, таямніцы сэрца. Дзе яна? Я пакідаю гэта на ваша меркаванне!" І з гэтымі словамі Мамарум павярнуўся і павольна і нетаропка сышоў са сцэны.
  
  "Ну, будзь я пракляты!" - сказаў Хітры Дзівак. "Я бачыў, як яна залезла ў тую кошык, і з тых часоў я ўвесь час сачыў за ёю, і цяпер яе дакладна ў ёй няма".
  
  "Усё гэта робіцца з дапамогай люстэркаў", - сказаў Шчанюк Кулі з выглядам чалавека, які ў курсе падзей.
  
  Пін павярнуўся да Кулі. "Праўда?" спытаў ён. "І дзе менавіта былі размешчаны гэтыя люстэркі?"
  
  "Можа быць, у кошыку было патаемнае дно", - выказаў меркаванне Дзівак. "І яна правалілася ў пастку на сцэне".
  
  "Менавіта гэта я і сказаў", - пагадзіўся Шчанюк, ківаючы. "Люстэрка".
  
  "Звярніце ўвагу на выдатны кашамский кілімок, які чараўнік прадбачліва паклаў пад кошык", - сказаў Пін з лёгкай іроніяй у голасе. "Магчыма, у ім таксама ёсць люк".
  
  "Магчыма," пагадзіўся Дзівак, які быў непаражальны для іроніі.
  
  Гледачы ўсё яшчэ балансавалі на сваіх месцах, не ведаючы, ісці ім наперад або назад, калі хто-то ў задняй частцы залы пачаў апладзіраваць. А потым хто-то іншы падхапіў воплескі, і яшчэ, і яшчэ, і апладысменты сталі ўсеагульнымі, гнеў і асцярогі былі забытыя, і ўсе вярнуліся на свае месцы, атрымліваючы асалоду ад тым, як іх абдурылі.
  
  "Ты такі разумны", - сказала Маргарэт, дакранаючыся да рукі Піцера.
  
  Пітэр павярнуўся да яе. “ Што?
  
  “Пачынаеш вось так пляскаць. Магчыма, ты прадухіліў беспарадкі".
  
  "Проста геній", - сціпла прызнаў Піцер.
  
  Лейтэнант Уэлс ўсё яшчэ стаяў і аглядаў пакой, як стрэлак, вышуквае мэта. “ Дзе яна? - спытаў ён у прысутных. - Дзе яна? “ Калі гэты вог такі па-чартоўску разумны, што ён з ёй зрабіў?
  
  Пытанне здаваўся добрым, і на яго вось-вось павінен быў рушыць услед адказ. Вог, аб якім ішла гаворка, вярнуўся на сцэну і ўзіраўся ў публіку. "Лэдзі Присцилла!" - паклікаў ён. "Выходзьце, калі ласка!" Не атрымаўшы адказу, ён саскочыў са сцэны з збянтэжаным выглядам. "Яна павінна быць у канцы залы", - сказаў ён.
  
  "Тады як жа яна туды трапіла?" - крыкнуў нехта.
  
  "Магчыма, нам варта падумаць пра гэта пазней", - адказала Мамарум. "А пакуль давайце паглядзім, дзе яна на самай справе знаходзіцца ў дадзены момант".
  
  У пакоі запалілася святло, і ўсе огляделись. Лэдзі Прысцылы нідзе не было відаць.
  
  "Яна павінна была вярнуцца праз тую дзверы", - сказала Мамарум, паказваючы на дзверы ў правай задняй частцы вялікі пакоя.
  
  "Як яна туды вярнулася?" мужчына зноў запатрабаваў адказу.
  
  Мамарум было цяжка з адказам. Чараўнік ніколі не раскрывае сваіх сакрэтаў. "Пазней", - сказаў ён нарэшце.
  
  “Ну, яе тут няма. Дык дзе ж яна?" Запатрабаваў адказу лейтэнант Уэлс.
  
  Мамарум паціснуў плячыма. "Я не ведаю", - прызнаўся ён. "Магчыма, ты яе спужаў".
  
  Уэлс зрабіў два крокі па кірунку да Мамаруму, але затым перадумаў і спыніўся. "Я разлічуся з вамі пазней", - сказаў ён. "Мы павінны знайсці Прысцылу!" Ён рысцой накіраваўся да названай дзверы, уяўляючы сабой непераможную сілу ў сваёй сіне-белай форме-га ўланскага палка.
  
  Адкуль-то з карабля, за межамі кают-кампаніі, данёсся аддалены гук рэзкага выбуху. Стрэл? Хлопушка? Людзі ў зале ўсталі і шапталіся адзін з адным, але, здавалася, ні ў каго не было выразнага ўяўлення пра тое, што рабіць.
  
  Уэлс падышоў да дзвярэй і штурхнуў. Нічога не адбылося. Ён патузаў ручку і штурхнуў яе зноў. Нічога не адбылося.
  
  "Хто замкнуў дзверы?" Рэзка спытаў Уэлс. "Што, чорт вазьмі, тут адбываецца?"
  
  "Калі ласка, сэр", - ўмаўляў яго пажылы мужчына ў сурдуце. “Сачыце за выразамі! Тут прысутнічаюць дамы".
  
  Уэлс спыніўся і павярнуўся. "Выбачайце, сэр", - сказаў ён. "Я прыношу свае прабачэнні за ненарматыўную лексіку, але паколькі мы, падобна, зачыненыя тут без бачнай прычыны, і адзін з нашай групы прапаў без вестак, я палічыў дарэчным выказаць сваю заклапочанасць". Яго голас пачынаўся нізка і напружана, але па меры таго, як ён працягваў, станавіўся ўсё гучней, завяршаючыся бычыным ровам. “Калі гэта нейкая жарт, то яна больш не смешная. Я б параіў тым, хто замкнуў гэтыя дзверы, прама цяпер падысці сюды і адамкнуць яе!"
  
  Звонку даносяцца больш рэзкія потрескивающие гукі, якія, здаецца, даносяцца з іншага боку.
  
  Гледачы накіраваліся да ўсіх выхадаў. Іх было восем. Усе яны былі заблакаваныя. Бальная зала знаходзіўся прама побач з шпацырнай палубай на ўзроўні "В", і шэсць вялікіх вокнаў, выходзілі на палубу. Металічныя шторкі на вокнах былі апушчаны, каб не прапускаць святло падчас шоу. Адзін з афіцэраў карабля разбіў цэнтральнае акно, каб дабрацца да аканіцы. Яна нейкім чынам была зачыненая звонку і не паддавалася. Істэрыя нарастала, і пасажыры выбілі іншыя вокны з тым жа вынікам.
  
  "Што-то не так", - сказала Маргарэт з гераічнай стрыманасцю, паднімаючыся на ногі. "Думаю, мне лепш пайсці і знайсці свайго бацькі".
  
  "Тут шмат чаго не так, наколькі я магу судзіць", - сказаў ёй Піцер. “Я думаю, што твой бацька будзе вельмі заняты ў бліжэйшы час. Я б прапанаваў, калі ты не лічыш гэта занадта дакучлівым, застацца са мной. "Ён узяў яе за руку і пацягнуў назад да задняй сцяны. "Тут мы не будзем блытацца пад нагамі", - сказаў ён. “Што, магчыма, і да лепшага. Пакуль мы не прыдумаем, як выбрацца з гэтага пакоя".
  
  Маргарэт павярнулася да яго тварам і ўбачыла, што ён аднекуль дастаў кароткі двуствольный пісталет, які нядбайна трымаў у левай руцэ, накіраваўшы ў падлогу. Яе вочы пашырыліся, але яна вырашыла нічога не казаць пра гэта цяпер. Не цяпер. "Як ты думаеш, што адбываецца?" спытала яна.
  
  "Я б сказаў, што хто-то спрабуе займець золата", - сказаў ён ёй.
  
  
  
  "Чорт вазьмі!" - сказаў Загваздка. "Я павінен быў гэта прадбачыць".
  
  Шчанюк Кулі пацягнуў за шнурок, замацаваны ў яго на шыі пад кашуляй, і доўгі, злавеснага выгляду нож выслізнуў з мацавання ў рукаве і ўпаў яму ў руку. Ён зняў тонкія скураныя ножны і выкінуў іх. "Ты думаеш, гэта яно?" спытаў ён.
  
  "У іх тут вялікая частка пасажыраў і каманды", - сказаў Загваздка, злосна цепнуў плячыма. "Хіба можа быць лепшы момант, каб адправіцца за золатам?"
  
  "Але паслухайце", - запярэчыў Хітры Дзівак. “Там наверсе ваш прыяцель прафесар. Калі б яго людзі забіралі золата, хіба ён не быў бы з імі?"
  
  Пін падняў вочы на сцэну і ўбачыў Марыярці і Маммера Толливера, якія стаялі разам ля левага боку і якія глядзелі ў глядзельную залу, як быццам яны былі так жа збянтэжаныя тым, што адбываецца, як і ўсе астатнія.
  
  "Разумна!" сказаў Пін. "Трэба аддаць яму належнае".
  
  Хітры Дзівак зняў гальштук і надзеў на кожную руку па пары кастэтаў. "Нам лепш паспяшацца", - сказаў ён. "Пытанне ў тым, куды і як?"
  
  
  
  Палкоўнік Себасцьян Моран прабраўся скрозь неспакойную аўдыторыю туды, дзе стаялі Марыярці і бормотун. “Ну, прафесар, вы сказалі, што хто-то паспрабуе здабыць золата да таго, як падарожжа завершыцца, і, падобна на тое, вы мелі рацыю. Я не магу прыдумаць нічога іншага, што магло б адбыцца, калі толькі гэта не бунт мясцовых членаў каманды з-за таго, што іх кары недастаткова гарачае. Але калі гэта золата, то пытанне ў тым, хто ім займаецца і як яны плануюць ім кіраваць?"
  
  "Я думаю, нам лепш зрабіць усё магчымае, каб спыніць гэтую спробу", - сказаў яму Марыярці.
  
  "А!" - сказаў Моран. “Тады мне лепш пайсці паглядзець, хто з нашых таварышаў па прымусовым заключэнні прыдумаў найлепшы шанец выцягнуць нас адсюль. Я хутка вярнуся. Ён кінуўся да выхаду, дзе некалькі чалавек ужо білі ў зачыненую дзверы.
  
  Марыярці выглядаў задуменным. "Магчыма, мы зможам звярнуць хныканье і крыкі ў нашу карысць, калі нам ўдасца адбіцца ад нападнікаў".
  
  "Як жа так?" - спытаў яго маленькі спадарожнік.
  
  “ Мама, у мяне ёсць для цябе праца.
  
  "Ты хочаш сказаць, што я павінен прапусціць баі?" бормотун раздражнёна тупнуў нагой. "Мы, нізкарослыя людзі, ніколі не весялімся".
  
  "Магчыма, гэта здасца табе дастаткова захапляльным, каб задаволіць цябе на некаторы час", - сказаў яму Марыярці. "Вось што я хачу, каб ты зрабіў ..." І на працягу наступных двух хвілін ён тлумачыў, што трэба зрабіць.
  
  Моран вярнуўся праз некалькі хвілін. "Гэта зойме ў іх некаторы час", - сказаў ён. "Магчыма, мы зможам знайсці больш хуткі спосаб выбрацца адсюль".
  
  Удалечыні прагучаў яшчэ адзін стрэл.
  
  "Магчыма, так будзе лепш," сказаў Марыярці.
  
  OceanofPDF.com
  
  ДВАЦЦАЦЬ ДВА
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ХАГГЕР-РАБАЎНІК
  
  
  
  Калі ты зможаш захаваць самавалоданне, калі ўсе вакол
  губляюць галаву і вінавацяць у гэтым цябе,
  Калі ты зможаш давяраць сабе, калі ўсе мужчыны сумняваюцца ў табе,
  але пры гэтым ўлічваем і іх сумненні ...
  Рэдзьярд Кіплінг
  
  
  
  Aспачатку было незразумела, хто менавіта спрабуе што-то зрабіць, з чым і каму. Капітан Искансен увайшоў у пакой адпачынку афіцэраў-га ўланскага палка ў пяць хвілін на восьмую. "Я бачу, вы не збіраецеся на вялікае шоў", - сказаў ён. Генерал Сэнт-Іў і двое малодшых афіцэраў побач з ім паднялі вочы ад вялізнага стала, заваленага дакументамі.
  
  "Папяровая цяганіна", - сказаў Сэнт-Іў. “Праклён узброеных сіл. Усё запісана, падпісана і падшытая, каб ніколі больш на яго не глядзець. Не тое каб ідэя назіраць, як спяваюць ўдавы або як падлеткі гуляюць на піяніна, была такой ужо прывабнай. Чым магу быць карысны, капітан?
  
  "Я думаў, пытанне ў тым, што я магу для вас зрабіць", - сказаў Искансен. “Мне паведамілі, што вы хацелі мяне бачыць. Што вам трэба?"
  
  Сэнт-Іў адсунуў сваё крэсла ад стала. “ Я хацеў цябе бачыць? Хто гэта сказаў?
  
  "Ну, адзін са сцюардаў распавёў першаму памочніку, які распавёў мне". Капітан Искансен нахмурыўся. "Гэта што, нейкая жарт?"
  
  "Не з майго боку", - запэўніў яго Сэнт-Іў, паднімаючыся на ногі. "Нам лепш разабрацца з гэтым". Ён павярнуўся да двух малодшым афіцэрам. “ Лейтэнант Макпрайд, заступите на дзяжурства тут. Прасочыце за зменай варты, калі я не вярнуся своечасова. Лейтэнант Пинтон, хадзем са мной.
  
  У дзвярах з'явілася пара сцюардаў у белых халатах, якія трымаюць пад пахамі алавяныя падносы, а ў руках - службовыя рэвальверы "Уэбли", накіраваныя на афіцэраў. "Пліз, малю вас, захоўвайце спакой і заставайцеся на сваіх месцах", - цвёрда сказаў адзін з сцюардаў. "Мы б не хацелі, каб у вас стралялі".
  
  Сэнт-Іў павольна сеў назад. Няма сэнсу страляць у чалавека з "Уэбли". Добры рэвальвер "Уэбли". Выдатная забойная сіла. "Чаго вы, нягоднікі, хочаце?" - ён запатрабаваў адказу, спрабуючы напусціць бачнасць абыякавасці на тое, што на самой справе было больш гневам, чым страхам.
  
  "Толькі для таго, каб вы заставаліся на сваіх месцах", - сказаў яму сцюард. “Усе вы. Пліз".
  
  Лейтэнант Макпрайд, мускулісты, чырванатвары малады чалавек з адсутнасцю страху і здаровым сэнсам, гэтак карыснымі для малодшых афіцэраў, выступіў наперад. “ Чорт бы вас пабраў! Вы не можаце проста...
  
  Сцюард накіраваў свой "Уэбли" у столь і стрэліў адзін раз. Гук у маленькай пакоі быў аглушальным і рэзаў вушы.
  
  "Я вымушаны настойваць", - заявіў сцюард, яго голас гучаў тонка і адхілена на фоне грукату стрэлу.
  
  Капітан Искансен застыў на месцы, бледны і дрыготкі. "Клянуся Богам, мне трэба кіраваць караблём!" - сказаў ён. "Вы не можаце гэтага зрабіць!"
  
  Які казаў сцюард усміхнуўся шчарбатай усмешкай. "Ёсць", - сказаў ён.
  
  Маўклівы сцюард увайшоў у пакой, старанна не становячыся паміж сваім партнёрам і англічанамі, і адабраў у траіх армейцаў зброю. Затым абодва сцюарда попятились з пакоя.
  
  "Калі ты пастукаеш у дзверы, я выстрелю скрозь яе", - сказаў гаманкі. І яны выйшлі з каюты, шчыльна зачыніўшы за сабой дзверы.
  
  "Яны палююць за золатам!" Капітан Искансен ляпнуў далонню па стале. “Я павінен быў гэта прадбачыць. Павінна быць, гэта тыя новыя насільшчыкі і сцюарды, якія падняліся на борт у Бамбеі. Але як яны плануюць выйсці сухімі з вады?"
  
  Сэнт-Іў пачакаў хвіліну, а затым накіраваўся да дзвярэй. "Усе прыцісніце да сцяны," прашаптаў ён. “ На ўсялякі выпадак. "Ён патузаў дзверы. Нічога не адбылося. Ён павярнуў і патузаў ручку. Стрэлаў у дзверы не было, але яна і не адкрылася.
  
  "Што, чорт вазьмі," аднымі вуснамі прамовіў ён, тузаючы дзверы, " яны зрабілі з гэтай штукай?"
  
  "Ёсць спосаб замкнуць дзверы звонку", - сказаў яму капітан Искансен, апускаючыся на бліжэйшы крэсла. "Калі пакой будзе выкарыстоўвацца, напрыклад, пад склад".
  
  "Д-чорт," сказаў Сэнт-Іў. “ Мяркую, яны не хочуць забіваць нас без крайняй неабходнасці.
  
  “ Забіць нас? Лейтэнант Пинтон ускочыў з крэсла і змрочна ўтаропіўся на зачыненыя дзверы, выглядаючы яшчэ вышэй, зграбней і больш напружаным, чым звычайна. “Выбачайце, сэр, але яны не асмеліліся б. Праўда? Я маю на ўвазе, у рэшце рэшт, мы брытанскія афіцэры".
  
  "Чорт вазьмі!" паўтарыў Сэнт-Іў. “ Вы маеце рацыю, капітан. Мы павінны былі гэта ўбачыць. Усё было добра спланавана. Па-чартоўску зручна, што ўсе гэтыя людзі захварэлі адначасова. Яны, вядома, палююць за джы-голдай.
  
  "Мне трэба кіраваць караблём", - паўтарыў Искансен, яшчэ раз пляснуўшы адкрытай далонню па краі стала. “Я павінен выбірацца адсюль. Дастаткова таго, што яны палююць за золатам, але аднаму Госпаду вядома, якой-небудзь шкоду яны нанясуць карабля, спрабуючы яго займець.
  
  "Вы бачыце, што яны зрабілі?" - рытарычна спытаў Сэнт-Іў. “Замкнуўшы нас тут, яны ліквідавалі верхавіну іерархіі камандавання ад каманды карабля і вайскоўцаў. Нашым падначаленым спатрэбяцца загады, а нас не будзе побач, каб іх аддаваць ".
  
  Капітан Искансен ускочыў на ногі. "Ілюмінатар!" усклікнуў ён.
  
  Генерал Сэнт-Іў крытычна агледзеў яго з другога канца пакоя. "Занадта маленькі", - сказаў ён. "Ніхто з нас яго не пролезет".
  
  “Калі мы открутим восем нітаў, - сказаў Искансен, - мы зможам вылучыць латуневую раму і атрымаць дадатковыя шэсць цаляў або каля таго. Тады адзін з нас зможа пралезці праз яе".
  
  Аднекуль знізу пачуўся вінтовачны стрэл. А затым, секунд праз дваццаць, яшчэ адзін.
  
  "Гэта нашы вінтоўкі", - сказаў лейтэнант Пинтон.
  
  "Адзін з ахоўнікаў залатога сховішчы," сказаў Макпрайд. “ Або абодва.
  
  "Інструменты!" усклікнуў Сэнт-Іў. “ У нас ёсць якія-небудзь інструменты?
  
  
  
  "Гарышча!" - сказаў балака. "Іду ў заклад, яны яго не зачынілі".
  
  Моран агледзеўся. “ Лофт?
  
  "За сцэнай і ўверх па лесвіцы", - патлумачыў балака. "Там ёсць гарышча для сцэнічнага палатна і да таго падобнага, дзе ёсць дзверы на верхнюю палубу".
  
  "Так яно і ёсць", - сказаў Марыярці. "Паехалі!"
  
  Яны ўтрох ускараскаліся назад на сцэну і накіраваліся да задняй сцяне за заднікам, якія паказваюць вулічны базар у Хайдарабадзе. "Вось лесвіца", - сказаў Марыярці.
  
  "Я падымуся першым," сказаў Маммер. “ Я самы нізкарослы.
  
  
  
  "Зірні туды, на сцэну", - сказаў Хітры Дзівак. "Падобна на тое, прафесар і яго сябры вырашылі збегчы".
  
  "Я так і ведаў!" - усклікнуў Пін, убачыўшы, як Марыярці знікае за заднікам. “Хутка! За імі".
  
  Пін прамчаўся па праходзе і заскочыў на сцэну, за ім з крыху меншай спрытам рушылі ўслед Кулі і Дзівак. Ззаду іх, у бальнай зале, некалькі мужчын адсунулі ад бакавой сцяны доўгі стол і выкарыстоўвалі яго ў якасці тарана да галоўным выхадных дзвярэй. Яшчэ некалькі чалавек стаялі ў адной з бакавых дзвярэй і па чарзе білі ў яе нагамі, але без асаблівага эфекту.
  
  Пасля нядоўгіх пошукаў Шчанюк Кулі знайшоў лесвіцу. "Павінна быць, яны пайшлі сюды", - хрыпла прашаптаў ён.
  
  "Нам лепш рушыць услед за імі", - сказаў Хітры Дзівак, падыходзячы. "Ты першы".
  
  "Ага, дакладна", - сказаў Шчанюк. "Чаму я не здзіўлены?" Ён заціснуў нож у зубах, як пірат з казкі, і ўскараскаўся па лесвіцы. Дзівак ішоў прама за ім, і Пін, заклапочаны тым, каб не страціць сваю здабычу, прыстроіўся ззаду.
  
  Дзе-то удалечыні прагучаў адзіночны стрэл. Яны спыніліся на лесвіцы, прыслухоўваючыся, але гук не паўтарыўся.
  
  "Гэта быў чацвёрты стрэл на дадзены момант," сказаў Дзівак, "калі толькі я ні разу не прамахнуўся".
  
  "Як ты думаеш, адкуль гэта ідзе?" - спытаў Шчанюк гучным шэптам.
  
  "Немагчыма сказаць напэўна", - сказаў Дзівак.
  
  "Як ты думаеш, што гэта значыць?" - спытаў Шчанюк.
  
  "Няма сэнсу будаваць здагадкі, мы і так хутка даведаемся", - прагыркаў Загваздка. "Давай скончым з гэтым".
  
  Пакой наверсе была запоўненая рулонамі палатна, стэлажамі з драўлянымі рэйкамі, мотками вяроўкі, кантэйнерамі з закарэлым рыбіным клеем, слоічкамі з пігментам для фарбы і скрынкамі з металічнымі калкамі, гаплікамі, шрубамі, завесамі і іншым. Марыярці і яго вясёлая кампанія прайшлі міма, не спыняючыся, пакінуўшы выходную дзверы адкрытай.
  
  "Дзе мы?" прашаптаў Дзівак.
  
  "Мы, павінна быць, на палубе "А", " рызыкнуў выказаць здагадку Шчанюк Кулі, выглядаючы за дзверы. “ Але гэта не калідор пасажырскай каюты, і я не ведаю, што гэта такое.
  
  "Пайшлі," сказаў Загваздка, накіроўваючыся ў калідор. - Мы павінны знайсці Марыярці, таго палкоўніка і іх сябрука-карліка і спыніць іх як мага хутчэй.
  
  "Здаецца, у іх ёсць памочнікі", - сказаў Хітры Дзівак.
  
  "Адрэжце галаву змяі," змрочна сказаў доктар Пін Док Лоў, "і цела памрэ".
  
  
  
  "Ты чуеш гэта?" Пітэр прыклаў вуха да сцяны бальнага залы.
  
  "Што?" Маргарэт нахілілася і прыслухалася. "Я нічога не чую з-за груку нашых таварышаў па заключэнні".
  
  "Рухавікі карабля запавольваюцца," сказаў ёй Піцер.
  
  Яна прыслухалася, і гэта было так: роўны тум-тум-тум-тум гул рухавікоў быў больш выразным і павольным, чым раней, і па меры таго, як яна прыслухоўвалася, ён запавольваўся яшчэ больш. "Што гэта значыць?" - спытаў я.
  
  "Гэта азначае, што карабель спыняецца".
  
  "Я ведаю гэта", - раздражнёна сказала Маргарэт. "Я мела на ўвазе, што гэта значыць?"
  
  "Гэта значыць, што нам сапраўды лепш прыбірацца адсюль".
  
  "Менавіта пра гэта я і думала ўвесь гэты час", - сказала яна. "Рухавікі працуюць павольна або рухавікі працуюць хутка, не вельмі добрая ідэя, каб сядзець пад замком у бальнай зале, у той час як незнаёмцы з няяснымі матывамі гойсаюць па астатняму карабля".
  
  "Я думаю, іх матывы дастаткова відавочныя", - пракаментаваў Піцер.
  
  Яна кіўнула. “Яны палююць за золатам. Ну, добра, хай забіраюць золата і прыбіраюцца дадому. Тады мы зможам працягнуць падарожжа".
  
  "Гэта нешта большае", - сказаў ёй Піцер, стараючыся гаварыць як мага спакайней, улічваючы навакольны хаос. "Я думаю, мы знайшлі вашага Фанзигара".
  
  Маргарэт на хвіліну замерла, дазваляючы свайму розуму ўсвядоміць значэнне гэтай прапановы. "Фанзигар".
  
  "Я думаю, што так".
  
  "Бандыты".
  
  "Мне вельмі шкада, але — так".
  
  "Чаму ты так думаеш?"
  
  “ Паведамленне, якое я атрымаў. У ім гаварылася, што фанзигары, па чутках, зноў актывізаваліся, але маё начальства не ведала, дзе яны плануюць нанесці ўдар. Ну, я думаю, мы толькі што гэта высветлілі.
  
  "Але," сказала Маргарэт, " згодна з старых гісторыях, яны забіваюць усіх сваіх ахвяр, каб не пакідаць сведак. Тады чаму яны не паспрабавалі забіць нас?
  
  Пітэр паціснуў плячыма. "Навошта турбавацца?" - сказаў ён. “Яны павінны перавезці золата на іншы карабель. У іх павінен быць карабель дзе-то паблізу. І падмацаванне. Цяпер на караблі іх не можа быць больш трыццаці — зменныя насільшчыкі і сцюарды, якія падняліся на борт у Бамбеі, калі я не памыляюся. І яны нідзе не могуць прывесці "Імператрыцу" у порт, ім прыйдзецца патапіць яе пасля таго, як яны атрымаюць золата. Так што няма сэнсу забіваць нас аднаго за іншым, калі мы ўсё роўна памром ".
  
  "О, божа", - сказала Маргарэт, падносячы сціснутую руку да вуснаў. "Ёсць так шмат рэчаў, якія я хацела зрабіць да таго, як мне споўніцца трыццаць, але смерць не была адной з іх".
  
  Пітэр нахіліўся і ўзяў яе за другую руку. “ Даруй, - сказаў ён, - я не хацеў цябе хваляваць. Я сказаў, не падумаўшы.
  
  Яна вздернула падбародак, і яе вочы праясніліся. "Няма, няма", - сказала яна. “Ніколі не кажы мне менш праўды. Калі гэта "калі-небудзь" наогул існуе."
  
  Пітэр змагаўся з эмоцыямі, якія пагражалі перарасці з яго. Магчыма, быў час, калі праява эмоцый было прыдатнай рэакцыяй на тое ці іншае, але цяпер было не тое. "Будзе шмат "эверсов", " запэўніў ён яе. “ Праўда ў тым, што я планую выцягнуць нас адсюль і перашкодзіць гэтым гіцлям скрасці золата або патапіць карабель. "Ён сціснуў правую руку ў моцны кулак i патрос ім перад сабой. "Не абавязкова ў такім парадку".
  
  "Добра", - сказала яна. “Я рада гэта чуць. Раскажы мне аб сваім плане?"
  
  "Я планую выцягнуць нас адсюль", - сказаў ён.
  
  "Якім чынам?"
  
  "Я яшчэ не адпрацаваў гэтую частку плана".
  
  "Пра", - сказала яна.
  
  "Гэта тое, чаму нас вучаць", - сказаў ён ёй. "Па-першае, усталюйце выразныя мэты".
  
  "А па-другое?"
  
  "Я не наведваў гэты ўрок", - сказаў ён ёй. "Нам прыйдзецца імправізаваць".
  
  Маргарэт задумалася. "Я думаю, перш за ўсё варта было б вызваліць усіх гэтых людзей", - сказала яна. “З такой колькасцю пасажыраў, якія бегаюць вакол, гэта павінна збянтэжыць нашых праціўнікаў і палегчыць рэалізацыю вашага плана. Гэта значыць, калі вы распрацоўваеце план ".
  
  "Некаторыя з іх могуць быць параненыя, магчыма, забітыя", - сказаў ён.
  
  “ А калі яны застануцца тут?
  
  Піцер кіўнуў. "Значыць, гэта вызваленне".
  
  "Якім чынам?"
  
  Ён задумаўся. “Я думаю, першае пытанне - куды? Яны чакаюць, што мы ўвойдзем праз галоўныя дзверы або адну з двух бакавых, калі мы наогул ўвойдзем. Я думаю, нам лепш напасці на іх з нечаканага боку. Магчыма, з шпацырнай палубы.
  
  "Вокны зачыненыя," нагадала яму Маргарэт.
  
  "Але сцены тонкія". Ён пстрыкнуў пальцамі. "Чорт вазьмі!" - сказаў ён. "Прабачце за выраз, але ёсць сёе-тое, аб чым мне варта было падумаць раней".
  
  "У дадзенай сітуацыі крыху нецэнзурнай лаянцы дапушчальна, магчыма, нават дарэчы", - запэўніла яна яго. "Што?"
  
  "Сцэна", - сказаў ён. "Гэта сапраўдная, то ёсць прафесійная сцэна".
  
  "Так?"
  
  "Пайшлі!" - сказаў ён, засоўваючы пісталет за пояс і накіроўваючыся да сцэны. “Усе прафесійныя сцэны Лондана абавязаны мець пажарны сякера побач са сцэнай. Гэта для таго, каб разарваць вяроўку, ўтрымлівальную фіранку, на выпадак пажару.
  
  Яна паспяшалася за ім. “ Мы не ў Лондане.
  
  "Будзем спадзявацца, што гэта патрабаванне ўвайшло ў звычку". Ён падняўся на сцэну і завагаўся, гледзячы налева і направа. Ён пайшоў налева.
  
  Пажарны сякера быў там, прымацаваны да сцяны злева ад авансцэны. Пітэр выцягнуў яго і саскочыў са сцэны. "Вось тут павінна атрымацца", - крыкнуў ён, удараючы сякерай па сцяне.
  
  За тры ўзмаху ён прарабіў сур'ёзную ўвагнутасць ў сцяне. За пяць у яго ўтварылася дзірка. Іншыя мужчыны сабраліся вакол, падбадзёрваючы яго крыкамі. Прыкладна пасля тузіна узмахаў адтуліну стала памерам і формай з перавернутую кветкавую вазу на доўгай ножцы. Ён спыніўся, каб перавесці дух, і марак узяў у яго з рук сякеру і атакаваў сцяну з выглядам прафесіянала, які хутка павялічыў прастору, пакуль у яго не змог бы праціснуцца маленькі дзіця. Потым дзіця старэй, потым дарослы. А потым ён спыніўся і праціснуўся ў дзірку з сякерай у руцэ і агледзеўся ў пошуках каго-небудзь, каго можна было б ударыць. Наступнымі прайшлі Піцер і Маргарэт і расступіліся, прапускаючы наступны за імі паток людзей.
  
  Пітэр паляпаў чалавека з сякерай па плячы, а затым адскочыў, калі мужчына развярнуўся, падымаючы сякеру. "Сябар", - сказаў ён. "Калі ў вас няма нічога канкрэтнага на прымеце," сказаў ён, - можа быць, вы захочаце пайсці са мной".
  
  "У цябе ёсць якія-небудзь ідэі, што з усім гэтым рабіць?" - спытаў мужчына.
  
  Піцер кіўнуў.
  
  "Добра, тады я з табой".
  
  "Куды едзем?" Спытала Маргарэт.
  
  Пітэр задумаўся. “Я думаю, самае важнае - зноў запусціць карабель. Калі я маю рацыю і нас шукае іншы карабель, мы павінны абцяжарыць ім пошук. Тады нам трэба разабрацца толькі з трыццаццю або каля таго нападалі на борце. Ён узяў яе за руку і завагаўся. "Я не ўпэўнены, дзе сказаць табе пачакаць, дзе ты будзеш у бяспекі".
  
  "Я нідзе не збіраюся чакаць", - цвёрда сказала яна. “Я іду з табой. Акрамя таго, наколькі я ведаю, няма месца бяспечней, чым любое іншае".
  
  "Але ёсць некаторыя месцы, якія, безумоўна, больш небяспечныя".
  
  "Я іду з табой".
  
  
  
  _______
  
  
  
  Палкоўнік Моран ішоў наперадзе, і яны асцярожна рушылі па калідоры да дзвярэй, якая вядзе на верхнюю шпацырную палубу. Было амаль дзевяць гадзін, і ноч апусцілася са сваім звычайным стукам. Цемра на палубе парушалася толькі святлом, што льюцца з некалькіх ілюмінатараў, і рэдкімі цьмянымі алейнымі лямпамі на кранштэйне, якім абазначаюць дзверы або лесвіцу. Электрычнае асвятленне, па-відаць, было абмежавана некалькімі памяшканнямі карабля, а генератар не працаваў бесперапынна.
  
  Моран спыніўся і павярнуўся, калі яны дасягнулі лесвіцы, якая вядзе ўніз. "Пакуль усё добра", - сказаў ён. “Паблізу ні душы. Які план?"
  
  "Унізе", - сказаў Марыярці. “Нашы атакуючыя, павінна быць, раззасяроджаныя па караблю. Уланы генерала Сэнт-Вярба, верагодна, былі заспеты знянацку ў сваіх спальных памяшканнях і нейкім чынам зачыненыя. Калі б нам удалося дабрацца да іх, мы, магчыма, змаглі б што-то зрабіць ".
  
  "Усе іх зброя знаходзіцца пад замком у пакоі аховы", - сказаў Моран. “Гэта павінна быць першае месца, якое ахоўваюць нашы праціўнікі, кім бы яны ні былі. Магчыма, яны забралі зброю сабе, што стварыла б для нас сур'ёзную праблему ".
  
  "Думаю, мне лепш пакінуць вас тут і адправіцца на нос," сказаў бормотун, " і ўнесці сваю лепту ў поспех нашага маленькага прадпрыемства.
  
  "Што вы збіраецеся рабіць?" - Спытаў палкоўнік Моран.
  
  "Выкідваць статуі за борт", - сказаў яму ражаны.
  
  “Што? Для чаго?"
  
  "Спытай яго", - сказаў балака, паказваючы вялікім пальцам на Марыярці.
  
  Моран павярнуўся, каб паглядзець на яго, але прафесар паківаў галавой. "Пазней", - сказаў ён. “ Зараз няма часу. "І, нібы ў пацверджанне яго слоў, дзе-то унізе пачуўся яшчэ адзін адзіночны стрэл.
  
  OceanofPDF.com
  
  ДВАЦЦАЦЬ ТРЫ
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  БЛІЗКАЯ БУРА
  
  
  
  Як прыемна, у рэшце рэшт,
  не рабіць глупстваў, у якіх даводзіцца раскайвацца;
  Але паразважаць пра мінулае і мець магчымасць сказаць,
  што мой час было выдаткавана з толкам.
  — Джэйн Тэйлар
  
  
  
  П.ян і яго памагатыя загарнулі за кут калідора і выйшлі на палубу як раз своечасова, каб убачыць, як Марыярці і Моран праходзяць пад цьмянай алейнай лямпай, якая вісіць над трапом, вядучым на ніжнюю шпацырную палубу.
  
  "Вакол больш нікога," прашаптаў Кулі. - Як ты думаеш, што яны задумалі?
  
  "Без сумневу, сустракаюцца са сваімі прыяцелямі," сказаў Дзівак, " і спрабуюць вывезці золата.
  
  "Мы прокрадемся за імі," прашаптаў Пін, - і паглядзім, што яны зробяць.
  
  "Гэта Подла," хрыпла прашаптаў у адказ Хітры Дзівак.
  
  
  
  _______
  
  
  
  Калі яны дасягнулі падножжа лесвіцы, Марыярці націснуў кнопку на набалдашнике сваёй кія, павярнуў залатое кольца, якое злучае кій з корпусам, і выцягнуў тонкае сталёвае лязо даўжынёй васемнаццаць цаляў, схаванае такім чынам. Драбы кія, вызвалены ад застывающего меча, уяўляў сабой гнуткі тисовый кій са свінцовым грузам у ніжняй часткі, само па сабе небяспечнае, калі не смяротнае зброю. "Выбірайце самі," сказаў ён палкоўніку Морану, "шабля або дубінка".
  
  "Як ты мне нядаўна нагадаў", - сказаў Моран. “Я адчуваю пэўную схільнасць біць людзей па галаве. Таму што гэта так".
  
  Марыярці працягнуў яму доўгі тисовый прут. "Лёгкі ўдар пазбавіць твайго ворага свядомасці", - сказаў ён Морану. "Моцны ўдар па галаве заб'е".
  
  "Разумна", - пракаментаваў Моран, задуменна памахваючы канцом палкі.
  
  Двое мужчын і жанчына выйшлі з-за вугла палубы і спыніліся, убачыўшы Марыярці і Марана. "Вы прафесар Марыярці," сказаў высокі стройны мужчына. Іншы мужчына, як заўважыў Марыярці, быў адным з членаў экіпажа карабля, і ён трымаў у руцэ пажарны сякера.
  
  "Так," пацвердзіў Марыярці. Ён вгляделся ў цемру. “ І я мяркую, вы і гэтая юная лэдзі суправаджалі нас у нашым візіце ў Элефанту, праўда?
  
  “ Цалкам дакладна. Пітэр Колінз да вашых паслуг. А гэта Маргарэт Сэнт-Іў. Яны ўдваіх ступілі наперад.
  
  "Дачка генерала?" спытаў Моран.
  
  "Гэта дакладна", - прызнала яна.
  
  "Я захапляюся вашым бацькам", - сказаў Моран. “Выдатны афіцэр. Пакка сахиб".
  
  "Дзякуй", - сказала Маргарэт. "Я сама заўсёды знаходзіла яго годным захаплення".
  
  Міма іх слабым рэхам данёсся далёкі стрэл, затым яшчэ адзін.
  
  "Цяпер не час аддавацца ўспамінам", - сказаў палкоўнік Моран, трымаючы доўгую кій пад пахай, як щегольскую кій, і пільна гледзячы на нейкі нябачны аб'ект удалечыні. “Бітва, забойства і раптоўная смерць — вось што ў меню. Наступны гадзіну павінен аддзяліць сабак ад шчанюкоў!"
  
  Піцер і Маргарэт павярнуліся і са здзіўленнем паглядзелі на яго, але ён гэтага не заўважыў.
  
  "На жаль, палкоўнік правоў", - сказаў Марыярці. “Хоць ён фармулюе гэта не так, як гэта зрабіў бы я, або хто-небудзь іншы ў вядомым свеце. І нам лепш перайсці да справы. Як вы, хлопцы, выбраліся з бальнага залы?
  
  Пітэр распавёў аб дзюры, якую яны прасеклі ў сцяне па левым борце палубы, і аб патоку людзей, якія нават цяпер вырываліся з яе.
  
  Марыярці кіўнуў. "Гэта ўзмоцніць блытаніну, што толькі да лепшага".
  
  Зялёная ўспышка ўскінулася ў неба адкуль-то з верхняй палубы і выбухнула высока ў паветры.
  
  "Гэта нядобра", - сказаў Піцер, назіраючы, як зялёны агністы шар павольна апускаецца ў мора.
  
  "Павінна быць, за намі варта карабель", - сказаў Марыярці. "Магчыма, ён спрабуе знайсці нас нават цяпер".
  
  "Так я і думаў", - сказаў Піцер. "Мая ідэя складаецца ў тым, каб прабрацца на масток і паспрабаваць зноў запусціць карабель".
  
  Марыярці паківаў галавой. "Не спрацуе", - сказаў ён. "Пойдзем з намі".
  
  "Чаму гэта не спрацуе?" Спытаў Піцер, “Яны павінны быць раззасяроджаныя даволі тонка. У іх там не можа быць шмат людзей". Ён паказаў свой маленькі пісталет. "І я павінен быць у стане знішчыць парачку з іх, для пачатку".
  
  "Яны амаль напэўна кантралююць і машыннае аддзяленне", - сказаў Марыярці. "Ваш сігнал аб аднаўленні хуткасці з мастка толькі папярэдзіць іх аб новай праблеме".
  
  "Ну, сэр," сказала Маргарэт, " у вас ёсць ідэя лепей?"
  
  "Я мяркую, што так", - сказаў ім Марыярці. “Каравульнай памяшканне для улан знаходзіцца на ніжнім узроўні побач з залатым сховішчам, і там захоўваюцца вінтоўкі і штыкі для ўсяго атрада. Я мяркую, што выпадковыя стрэлы, якія мы чуем, з'яўляюцца прыкметай таго, што ён падвяргаецца нападу, але яшчэ не ўпаў. Калі б у зладзеяў была зброя, я думаю, мы пачулі б альбо значна больш стральбы, альбо нашмат менш, у залежнасці ад абставін. Мы павінны паспрабаваць выратаваць яго да таго, як нашы праціўнікі, кім бы яны ні былі, атрымаюць зброю ".
  
  "Фанзигар," сказала Маргарэт.
  
  Марыярці павярнуўся да яе. “ Прабачце?
  
  "Наш нябачны вораг", - сказала Маргарэт. "Мы лічым, што гэта Фанзигары".
  
  "Чорт!" вылаяўся палкоўнік Моран. “ Прабачце за выраз, міс. Бандыты, я павінен быў здагадацца!
  
  "Бандыты," задуменна вымавіў Марыярці. “ Фанзигары. Я, вядома, чытаў аб іх, але думаў, што яны зніклі сорак гадоў таму.
  
  "Нішто настолькі злое — і настолькі паспяховае - ніколі не знікае", - сказаў Моран.
  
  "Баюся, ён мае рацыю", - сказаў Піцер. "Мы чулі, што яны, магчыма, зноў актывізаваліся, і вось яны тут".
  
  "Мы?" перапытаў Моран.
  
  "Я з DSI", - сказаў яму Піцер.
  
  “ Дэпартамент, так? Добрыя хлопцы. Я ведаў сёе-каго з вашых людзей у Афганістане. Эрык Аблічча Кірк. Малады хлопец. Цёмныя валасы. Пусты погляд. Разумнейшыя, чым здаваўся. Добра пасядзеў на вярблюдзе.
  
  Пітэр паківаў галавой. "Не думаю, што я яго ведаю", - сказаў ён.
  
  "Пакінь гэта на потым", - перапыніў яго Марыярці. "Ты з намі ці не?"
  
  "Мы павінны паспрабаваць здабыць што-небудзь для барацьбы", - сказаў Піцер. "У мяне ёсць двухзарядный пісталет "дерринджер", але больш нічога".
  
  "У мяне ёсць гэта", - сказаў марак, падымаючы свой сякеру. Ён паказаў на выратавальную шлюпку, прывязаную ў краю палубы. “ І ў кожнай з гэтых выратавальных шлюпак ёсць ракетніца з васьмю або дзесяццю снарадамі ў воданепранікальным адсеку на карме.
  
  "Добрая думка," сказаў Марыярці. “ Як цябе завуць, марак?
  
  “ А. Б. Хикскрофт, сэр.
  
  “ Што ж, дужы марак Хикскрофт, я прафесар Марыярці, гэта палкоўнік Моран, і мы рады бачыць вас з намі. І вы таксама, Колінз, і міс Сэнт-Іў.
  
  Тыя, да каго звярталіся, мармыталі "Дзякуй" і "Выдатна". Ніхто з іх, здавалася, не пярэчыў і не знаходзіў дзіўным, што Марыярці дэ-факта ўзяў на сябе камандаванне іх маленькім атрадам.
  
  "Пара заняцца гэтым", - зароў палкоўнік Моран. "Вы гатовыя?"
  
  "Проста дайце мне наблізіцца да іх, сэр," прогрохотал матрос Хикскрофт.
  
  "Вось гэта настрой!" Сказаў Марыярці. "Містэр Колінз, вы не хочаце забраць ракетніцу з той выратавальнай шлюпкі?"
  
  "Сапраўды, хачу", - сказаў Піцер і злучыў дзеянне са словам, адкрыўшы кут брызенту, які пакрывае выратавальную шлюпку, і праслізнуўшы ў лодку, як добра нашмараваны тлушчам тхор. Праз некалькі секунд ён з'явіўся. "Я здзівіўся, чаму вяроўка развязалася ў гэтым куце", - сказаў ён. "Паглядзі, што — або лепш сказаць, каго — я знайшоў". Ён зноў нырнуў у лодку і з'явіўся зноў з галавой лэдзі Прысцылы. Ён пацягнуў і прыўзняў яе, і падалася астатняя частка цела. З ёй жорстка звярталіся, звязалі і затыкнулі рот вехцем, і цяпер яна была ўся ў сіняках, злая і вельмі раздражняльная, што яны выявілі, як толькі Пітэр выцягнуў кляп.
  
  "Слава Богу, ты знайшоў мяне", - сказала яна, выплёўваючы рэшткі кляп з рота, пакуль Піцер быў заняты вызваленнем яе ад вяроўкі, якая была абматаная вакол яе, як павуцінне вакол мухі. “Са мной ніколі ў жыцці так не звярталіся. У маім жыцці! Скруцілі, як мяшок з бог ведае чым, і кінулі ў выратавальную шлюпку. І сцюарды-тубыльцы! Я паняцця не маю, што, па іх думку, яны рабілі, але калі мой бацька пачуе пра гэта — турма занадта добрая для іх — іх варта паказальна адлупцаваць!"
  
  Пітэр дапамог ёй выбрацца з выратавальнай шлюпкі, а затым нырнуў назад і менш чым праз хвіліну вынырнуў з ракетницей у адной руцэ і бляшанай скрынкай запасных сігнальных ракет у іншы. "Я думаю, гэта не смяротна," сказаў ён, саскокваючы назад на палубу, "але гэта павінна запаволіць іх".
  
  "Лэдзі Присцилла, як гэта з вамі здарылася?" Спытала Маргарэт, падыходзячы і накидывая свой шалік на дрыготкія плечы сваёй суседкі па каюце.
  
  “ Ведаеце, я паказвала гэты трук з містэрам Мамарумом, і калі я апынулася за дзвярыма бальнага залы...
  
  "Як ты гэта зрабіў?" Спытала Маргарэт.
  
  "Гэта мае значэнне?" спытала яна. "Я не павінна распавядаць".
  
  "На самой справе, гэта можа мець значэнне", - сказаў Марыярці.
  
  "Ну..." працягнула лэдзі Присцилла. “ Я мяркую... Вы памятаеце
  
  калі Мамарум і яго хлопчык вынеслі тую стойку, поўную мячоў? Ну, ён паставіў яе паміж кошыкам і гледачамі, і я вылез з кошыка, пакуль вы мяне не маглі бачыць ".
  
  "Давай!" Сказала Маргарэт. “Гэтая стойка не была трывалай. Я магла бачыць прама паміж мячамі".
  
  "Ты думала, што зможаш", - сказала ёй лэдзі Присцилла. “Але калі яны ўсталявалі яго, то выпусцілі прымацаваную ззаду скручаную палоску палатна, якая была размаляваныя так, каб выглядаць як задняя частка дэкарацыі. І я пачула, што за яго, надзела чорную мантыю і зацягнула яе так, каб яна выглядала як сукенка, калі не прыглядацца занадта пільна. Калі гэты натоўп людзей падышла, каб агледзець мячы, я далучыўся да натоўпу. Калі яны сышлі са сцэны, я сышоў са сцэны разам з імі і працягваў ісці, пакуль не апынуўся за дзвярыма ".
  
  "Чорт!" усклікнуў матрос Хикскрофт. “ Хто б мог падумаць?
  
  "І," працягнула лэдзі Присцилла, пераходзячы да той часткі, якая была крыніцай яе незадаволенасці, " не паспела я выйсці за дзверы, як гэтыя два сцюарда схапілі мяне, засунулі мне ў рот камяк ваты і звязалі. Затым яны вярнуліся да таго, чым займаліся, а менавіта замацоўвалі дзверы ў бальная зала драўлянымі планкамі, шрубамі, клінамі і таму падобным, пакінуўшы мяне звязанай у куце. Скончыўшы з дзвярыма, яны з хвіліну нешта мармыталі адзін з адным, затым адзін з іх перакінуў мяне праз плячо, як мех з мукой, аднёс да выратавальнай шлюпцы і кінуў у яе."
  
  "Як удала!" - сказаў прафесар Марыярці.
  
  “ Прашу прабачэньня? Лэдзі Присцилла адступіла ад яго, матаючы галавой, як разгневаны голуб.
  
  "Мілэдзі, калі б не шчаслівае акалічнасць вашага ранняга сыходу з пакоя", - сказаў Марыярці, усміхаючыся ёй, як быццам яна наўмысна зрабіла што-то разумнае, - "і засмучэнне вашага сябра афіцэра з-за вашага знікнення, то мы ўсё яшчэ былі б у бальнай зале, назіраючы за аматарскімі танцамі сабо, і да таго часу, калі мы выйшлі — ці выявілі, што не можам выйсці — было б занадта позна".
  
  “ Занадта позна для чаго? - Лэдзі спытала Присцилла.
  
  Маргарэт як мага хутчэй патлумачыла ёй, што адбылося.
  
  "Ну, я буду—" пачала лэдзі Присцилла.
  
  З мастка карабля ўзляцела яшчэ адна зялёная ўспышка.
  
  "У таго іншага карабля, павінна быць, праблемы з пошукам нас", - пракаментаваў Марыярці. “Нам лепш пакончыць з гэтым, пакуль гэта не адбылося. Цяпер нам трэба будзе разабрацца самае большае з трыццаццю з іх, і калі нам удасца вызваліць улан і іх зброя, у нас будзе добры шанец. Але няма спосабу даведацца, колькі чалавек знаходзіцца на борце карабля. Ён павярнуўся да Маргарэт. "Я не ведаю, дзе сказаць вам і лэдзі Прысцыле, каб яны заставаліся, пакуль усё гэта ня скончыцца", - сказаў ён. “ Магчыма, вам варта вярнуцца ў сваю каюту.
  
  “Я думаю, мне варта абыйсці палубу з другога боку — па левым борце? — і паглядзець, ці змагу я знайсці лейтэнанта Уэлса", - сказала лэдзі Присцилла. "Ён вельмі добры ў сітуацыях, калі ў яго ёсць хто-то, хто кажа яму, што рабіць".
  
  "Вельмі добра, мілэдзі," пагадзіўся Марыярці.
  
  "Што тычыцца мяне," сказала Маргарэт, " калі б я вярнулася ў сваю каюту, я б сышла з розуму, не разумеючы, што адбываецца. І ў мяне учащалось сэрцабіцце пры кожным гуку. Я не ўпэўненая, што такое пачашчанае сэрцабіцце, але ўпэўненая, што яно ў мяне было б.
  
  "Ты не зможаш адгаварыць яе ісці з намі," сказаў Піцер Марыярці, " і нам лепш не марнаваць час на спробы. Ён працягнуў Маргарэт свой маленькі двухзарядный пісталет. "Ты ведаеш, як гэтым карыстацца?" - спытаў ён.
  
  "Я дачка свайго бацькі?" - спытала Маргарэт. “Я страляю з ручнога зброі з шасці гадоў. Акрамя таго, я трапны стралок з сорокафунтового лука і даволі нядрэнна спраўляюся са шпагай.
  
  "Верны рэцэпт хатняга асалоды", - сказаў Піцер, працягваючы ёй пісталет. “Сцеражыся гэтага. Гэта однозарядный пісталет з лёгкім націскам на курок і волосковым спускавым кручком".
  
  "Сюды," сказаў Марыярці, ведучы іх па палубе да наступнай лесвіцы ўніз.
  
  
  
  Хітры Дзівак, які расцягнуўся ўздоўж аднаго боку трапа паміж палубамі, апусціўшы галаву ніжэй пят, каб пачуць, што намышляюць Марыярці і яго памагатыя, падцягнуўся і пакруціў галавой з боку ў бок, каб суняць сутаргі ў шыі, якая ахапіла яго, пакуль ён не мог паварушыцца. "Яны спускаюцца ў каравульнай памяшканне, каб паспрабаваць вызваліць ахоўнікаў і забраць іх зброю", - далажыў ён Піну. "Падобна на тое, яны рыхтуюцца да бітвы з бандытамі, так што, магчыма, яны ўсё-ткі не на іх баку".
  
  "З чым?" Спытаў Загваздка. "Яны збіраюцца змагацца з чым?"
  
  "Бандыты," паўтарыў Дзівак. “ Так іх назваў іншы хлопец. Ён паўтарыў гэта некалькі разоў. Бандыты.
  
  "Я думаў, што ўсе яны былі забітыя шмат гадоў таму", - сказаў Пін.
  
  “Гэта тое, што сказаў прафесар. Але, па-відаць, гэта не так. Хто ж яны тады, калі яны дома?"
  
  “Злосная банда забойцаў. Яны зрабілі рэлігію з крадзяжу і забойства".
  
  "У мяне ёсць некалькі такіх знаёмых", - пракаментаваў Шчанюк Кулі.
  
  Пін задумаўся. "Заставацца тут бескарысна," сказаў ён. “ Нам лепш рушыць услед за імі і паглядзець, у які бок дзьме вецер. Магчыма, мы з Марыярці абодва спрабуем прадухіліць вывезение золата якой-небудзь трэцяй бокам.
  
  "Вось гэта было б выдатна, ці не праўда?" - пракаментаваў Хітры Дзівак.
  
  "Аб'яднаўшыся з прафесарам," сказаў Кулі. “ Ну, гэта было б...
  
  Доктар Пін Док Лоў злосна ўтаропіўся на яго.
  
  "— няправільна, " таропка скончыў ён. “ Гэта было б няправільна. Цікава, але няправільна.
  
  
  
  Лейтэнант Макпрайд тузануў у апошні раз, і ўнутраны край рамы ілюмінатара аддзяліўся ад сцяны, выскачыў з рукі Макпрайда і запрыгал па пакоі, ледзь не закрануўшы генерала Сэнт-Вярба. "Выбачайце, сэр", - сказаў ён. Ён выпусціў скручаную лыжку, якой карыстаўся, і штурхнуў сам ілюмінатар. Спачатку яна супраціўлялася яго намаганням, але затым павольна і неахвотна зрушылася з месца.
  
  Лейтэнант Макпрайд ў знямозе адкінуўся назад, а лейтэнант Пинтон ўзяў на сябе апошні рывок. Прайшло яшчэ некалькі хвілін, перш чым латуневы ілюмінатар разам з мацаваннем быў вылучаны і з грукатам упаў на палубу ўнізе.
  
  Пинтон адступіў назад і агледзеў тое, што яны з Макпрайдом стварылі. "Гэта ўсё яшчэ здаецца трохі маленькім", - сказаў ён.
  
  "Я думаю, вы, э-э, самы стройны з нас, лейтэнант", - сказаў Сэнт-Іў. "Калі вы не можаце прайсці праз гэта, то ніхто з нас не зможа".
  
  "Я паспрабую, сэр", - сказаў Пинтон. "Калі б мы маглі пасунуць стол бліжэй да адтуліны, каб мне не даводзілася балансаваць ў паветры, спрабуючы пралезці, гэта магло б дапамагчы".
  
  Яны адсунулі пісьмовы стол і прыбралі са стала ўсе паперы, скрынку з цыгарамі і багата упрыгожаную маленькую слоічак з нюхательным тытунём. Лейтэнант Пинтон зняў кіцель, узлез на стол і прасунуў галаву ў ілюмінатар. Затым ён зноў вылез. "Гэта мае плечы, сэр", - сказаў ён, нібы просячы тонам. "Я заўсёды думаў, што яны занадта вузкія, але цяпер здаецца, што яны недастаткова вузкія".
  
  "Значыць, у нас н - няма выбару?" спытаў генерал Сэнт-Іў. “ Павінен жа быць нейкі спосаб выбрацца з гэтай праклятай пакоі.
  
  "Магчыма, калі я спачатку просуну адну руку ..." - сказаў Пинтон, разглядаючы адтуліну. Ён выцягнуў правую руку і сунуў яе ў адтуліну, а затым галаву. "Клянуся Богам, сэр", - крыкнуў ён звонку. "Я думаю, гэта можа спрацаваць!"
  
  Пинтон працягваў выгінацца, пхацца і цягнуць, пакуль яму не ўдалося працягнуць сваё цела праз адтуліну, і ён упаў плячом наперад на шпацырную палубу ўнізе. Ён устаў і зноў зазірнуў унутр. "Я зрабіў гэта, сэр!" - абвясціў ён.
  
  "Такім чынам, мы бачым," сказаў Сэнт-Іў. “ Не маглі б вы...
  
  "Так, сэр, я цяпер абміну дом і пагляджу, як вызваліць дзверы".
  
  "Ты парэзаўся," сказаў Сэнт-Іў, убачыўшы, што па руцэ лейтэнанта цячэ кроў.
  
  “Нічога, сэр. Проста драпіна. Зараз буду, сэр". І ён пабег па калідоры.
  
  Некалькі імгненняў праз тыя, хто знаходзіўся ў пакоі, пачулі нейкі стук, драпанне і лаянка за дзвярыма, а затым яна адкрылася. "Гэта быў болт, сэр", - сказаў лейтэнант Пинтон, узважваючы болт даўжынёй у тры цалі.
  
  Капітан Искансен першым выйшаў за дзверы. Сказаўшы: “Мне трэба на масток. Дзякуй, лейтэнант", - ён спусціўся з палубы і падняўся па бліжэйшага трапе.
  
  "Што ж, джэнтльмены", - сказаў генерал Сэнт-Іў. "Нам лепш пайсці і паглядзець, якая шкода змаглі нанесці гэтыя хлопцы, і выправіць гэта".
  
  "Так, сэр", - адказалі яго лейтэнанты.
  
  "І, магчыма, нанесены невялікі ўрон нам самім", - дадаў лейтэнант Макпрайд.
  
  OceanofPDF.com
  
  ДВАЦЦАЦЬ ЧАТЫРЫ
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  МАРКІЗ
  КУІНСБЭРЫ ТУТ НЕ
  КІРУЕ
  
  
  
  Я запісаўся дома ў уланы,
  О, хто б не пераспаў з храбрецом?
  — А. Э. Хаусман
  
  
  
  На палубе, удерживавшей сховішча золата, разгарэўсябой паміж шасцю копьеносцами і нявызначаным колькасцю Галаварэзаў. Павольнае бітва, бітва ў мініяцюры, без горанаў, які абвяшчае атаку, без грукату гармат, без наступу на поўным скаку з апушчанымі дзідамі, без выкрыкаў загадаў спешыцца і пашыхтавацца ў баявы парадак; але, тым не менш, смяротна небяспечнае.
  
  Шасцёра улан знаходзіліся ў вартавым памяшканні, прыгінаючыся за опрокинутым сталом у дзвярным праёме па два за раз, выглядаючы ў калідор і страляючы з сваіх карабінаў "Марціні-Генры" ва ўсё, што рухалася. Адзін з іх — ахоўнік, які дзяжурыў у далёкім канцы калідора, — цяпер ляжаў мёртвы на сваёй пасадзе, шчыльна абматаўшы шыю бандыцкім шалікам.
  
  Каля тузіна фанзигаров блакавалі абодва канца калідора, хаваючыся за перавернутым канапай у адным канцы і барыкадай з пятидесятифунтовых мяхоў з рысам ў іншым. Шасцёра салдат герцага не былі зацікаўлены ў тым, каб з боем прабівацца з каравульнага памяшкання. Значна важней было застацца і зберагчы зброю і боепрыпасы, якія захоўваюцца там, ад рук іх праціўнікаў.
  
  Усё было ціха, калі Марыярці і яго памочнік прыбытку на спрэчную палубу. Яны загарнулі за кут калідора і ўбачылі некалькіх мужчын у белай форме сцюардаў, скорчившихся за перавернутай кушэткай прыкладна ў дваццаці футах перад імі, абменьваючыся стрэламі і абразлівымі рэплікамі з кім-небудзь з людзей герцага Монкрейта ў вартавым памяшканні. Электрычныя лямпы, усё яшчэ ярка гарэлі перад залатым сховішчам, і вонкавая дзверы ў сховішча была ўсё яшчэ адкрыта. Пакуль не было ніякіх прыкмет таго, што бандыты зрабілі якую-небудзь спробу забраць золата або нават адкрыць ўнутраную дзверы. Марыярці махнуў сваёй групе, каб яны схаваліся з-пад увагі за вуглом, перш чым бандыты іх заўважаць.
  
  "Падобна на тое, што сітуацыя зайшла ў тупік", - пракаментаваў Моран. "Наступ праціўніка застапарылася".
  
  "Ён зноў запрацуе, калі гэты карабель дабярэцца сюды," сказаў Піцер. “ Калі карабель будзе.
  
  "Гэта адзінае, што мае сэнс", - сказаў Марыярці. "Што азначае, што нам лепш зрабіць што-небудзь з разумнай хуткасцю".
  
  "Ёсць ідэі?" Палкоўнік Моран спытаў, падціснуўшы вусны. “Я не ўяўляю, як прасоўвацца наперад, маючы вышэйшую за агнявую моц. Атака з флангу была б пераважней. Падкрасціся да іх непрыкметна".
  
  "Як ты подкрадываешься да іх у калідоры?" Спытаў Піцер.
  
  "Прафесар - тактык", - сказаў Моран. “Спытай яго. Я проста раблю тое, што мне загадваюць".
  
  "Я хацеў бы падзякаваць вас за гэта глыбокае заяву аб даверы", - сказаў Марыярці. “Але вы ваенны. Чаму вас вучылі ў Сандхерсте, акрамя марадзёрства і гандлю?"
  
  "Артылерыя," сказаў яму Моран. “ Я магу пракласці траекторыю з дапамогай лепшых з іх.
  
  "Вельмі карысна", - пагадзіўся Марыярці.
  
  “ Хуткасць? - Нагадала ім Маргарэт.
  
  Дзверы на палубу ззаду іх расчыніліся, і яны развярнуліся і накіравалі рознае зброю на траіх, якія ўвайшлі мужчын, пакуль не ўбачылі, што зноў прыбылі не фанзигары.
  
  "Магчыма, мы маглі б быць чым-то карысныя", - сказаў самы высокі з траіх. “Я доктар Пін Док Лоў. Гэтыя два джэнтльмена - мае асістэнты".
  
  Марыярці моўчкі агледзеў траіх мужчын, зрабіўшы доўгую паўзу, каб пільна паглядзець на Пін Док Лоў. На секунду здалося, што ён збіраецца нешта сказаць, але потым перадумаў. Палкоўніку Морану здалося, што Марыярці выглядаў злёгку збянтэжаным, хоць гэта было, відавочна, немагчыма. Прафесар Марыярці ніколі нічым не быў збянтэжаны, ні за што.
  
  "Сардэчна запрашаем у наш маленькі фарраго", - сказаў Пітэр Колінз. "У вас выпадкова няма пры сабе маленькай гарматы, ці не так?"
  
  "У маёй кія," сказаў Загваздка, дэманструючы прадмет з залатой булавешкай, аб якім ішла гаворка, " схаваны магутны пнеўматычны пісталет. На жаль, перазарадка і павышэнне ціску паветра займаюць занадта шмат часу, каб зрабіць гэта зброю больш чым аднаразовым. Аднак, " ён нахіліўся і зняў з ніжняй часткі палачкі наканечнік з залатой акантоўкай, - мы можам атрымаць выгаду з гэтага адзінага стрэлу.
  
  "Ну". Пітэр павярнуўся да Марыярці і задаў непазбежны пытанне. "Які наш план?"
  
  "Я прапаную," сказаў Марыярці, - напасці на іх у цемры".
  
  "Якая цемра?" Спытаў Моран. “Гэтыя чортавы электрычныя лямпы такія ж яркія, як паўдзённае сонца. Ярчэй".
  
  "Звярніце ўвагу на трубаправод, які праходзіць уздоўж столі ў правай сцяны", - сказаў Марыярці, паказваючы на доўгую трубу, пафарбаваную так, каб яна злівалася са светла-зялёным столлю. “Калі я не памыляюся, на ім размешчаны два драты, неабходныя для падачы электрычнасці да лямпам. Калі мы перережем драты, раптам стане вельмі цёмна ".
  
  "Паслухай", - сказаў Шчанюк Кулі. "А электрычнасць не адключыцца?"
  
  Марыярці доўга глядзеў на яго, а затым сказаў: "Няма".
  
  "Зрабі так, каб было цёмна," сказаў Піцер. “ А я выпушчу па ім сігнальную ракету. І тады мы пойдзем.
  
  "Добрая думка," пагадзіўся палкоўнік Моран.
  
  Адзін з фанзигаров ў калідоры выгукнуў тэрміновы выклік вадкімі і рэзкімі складамі. Іншы адказаў, даўжэй і гучней.
  
  Моран выглянуў з-за вугла і адхіснуўся, калі міма прасвістала куля. “Жабракі што-нешта благое супроць. Цікава, што яны кажуць".
  
  "Што-то аб гэтым", - адказала яму Маргарэт. "Катаю бомбу, я думаю".
  
  “ Прокатываешься?
  
  “Думаю, так. Гэта прагучала так, як быццам ён крычаў: "Адыдзі, што-то ... што-то ... збаў бомбу ".
  
  "Рады, што вы кажаце на гэтай мове", - сказаў Марыярці. "Нам лепш адправіцца туды".
  
  "Давайце зробім гэта", - сказаў Моран.
  
  "Ты," сказаў Марыярці, паказваючы на Маргарэт, " застанешся тут. Калі хто-небудзь выйдзе з-за кута, і гэта будзе не адзін з нас, прыстрэліў яго. Ты можаш гэта зрабіць?
  
  "Я думаю, так", - сказала яна.
  
  "Застрэліць каго-то не так проста, як прынята лічыць", - сказаў ёй Марыярці. “Фізічна гэта нескладана — вы наводзіце пісталет і націскаеце на спускавы кручок. Але розум паўстае супраць адбіранне жыцця. Але калі адзін з іх выслізне ад нас, ён паспрабуе прывесці падмацаванне і пройдзе небудзь праз вас, альбо вакол вас. У яго не павінна атрымацца."
  
  "Я зраблю тое, што павінна", - сказала Маргарэт, моцна сціскаючы ў руцэ маленькі "дерринджер".
  
  "Так і будзе", - сказаў Марыярці. “Што ж, пойдзем, сябры мае. Гэта павінна скончыцца вельмі хутка, так ці інакш".
  
  Яшчэ адзін стрэл пачуўся з памяшкання аховы.
  
  Марыярці працягнуў руку канцом сваёй кія-меча і адарваў провад ад сцяны. - Вы гатовыя, містэр Колінз? - спытаў я.
  
  Пітэр адкрыў ракетніцу і кінуў патрон у пралом, зачыніў яго, а затым прыціснуўся да сцяны і выглянуў з-за вугла. "Усё гатова", - сказаў ён.
  
  “ Палкоўнік Моран?
  
  "Нагадвае мне кампанію Паваматти", - сказаў палкоўнік, узмахнуўшы ў паветры зараджанай кіем, а затым прысеў за кут. “У меншым маштабе, вядома. Я б параіў крыху гучней крычаць па меры нашага прасоўвання. Гэта бянтэжыць вашых праціўнікаў, па меншай меры, так лічыцца ".
  
  "Так, гэта крык," пагадзіўся Піцер.
  
  "Доктар, а, Пін?" Спытаў Марыярці.
  
  Загваздка паглядзеў на двух сваіх памочнікаў. Хітры Дзівак паправіў кастэты і кіўнуў. Шчанюк Кулі трымаў нож на ўзроўні жывата і спрабаваў ткнуць. "Я думаю, у цемры..." - сказаў ён.
  
  "Мы гатовыя да адпраўкі", - сказаў Пін.
  
  "Раз ... два ... тры..." - прашаптаў Марыярці. На "тры" ён павярнуў свой меч у кабелепроводе і перасек провад. Яркая іскра вылецела дугой з кончыка яго клінка, а затым усе пагрузілася ў цемру.
  
  Пітэр выскачыў з-за павароту калідора і стрэліў з ракетніцы, з-за чаго паласа чырвонага полымя заскакала ад адной сцяны да іншай, ад столі і падлогі, пакуль не трапіла ў мяшок з рысам на далёкай баку калідора, за дзвярыма каравульнага памяшкання, і не ператварылася ў ярка-чырвоны агністы шар. Калі Пітэр спыніўся, каб перазарадзіць ракетніцу, ён хутчэй адчуў, чым убачыў, як яго таварышы прабеглі міма яго па калідоры. Адзін з іх — Пітэр падумаў, што гэта палкоўнік Моран — выпусьціў гучны крык: “Божа за Гары, Англію і Сьв. Джордж! Хто-то яшчэ крычаў што-то накшталт "Бычыная і кобылья кроў!", але магло быць і што-то іншае.
  
  Найбліжэйшая група бандытаў паспела вырабіць два стрэлы і два дзіўна пранізлівых крыку, перш чым ўпала пад раптоўным націскам. Група апранутых у белае марадзёраў далей па калідоры выпусціла некалькі куль у натоўп тых, хто біўся, здавалася, не клапоцячыся аб тым, у каго яны трапляюць, а затым кінулася наперад, каб далучыцца да рукапашнай сутычцы, выкрыкваючы ўласныя крыкі і размахваючы доўгімі выгнутымі нажамі, якія злосна паблісквалі ў святле адзінай алейнай лямпы, якую прынёс адзін з ахоўнікаў, выглядывавший з дзвярнога праёму каравульнага памяшкання.
  
  Маргарэт, ледзь усведамляючы, што яна робіць і чаму, ішла крыху ззаду сваіх спадарожнікаў, паволі прасоўваючыся ўздоўж сцены, каб не блытацца ў іх пад нагамі, трымаючы маленькі "дерринджер" перад сабой, як талісман.
  
  Пачулася яшчэ некалькі стрэлаў, і Марыярці выявіў, што змагаецца з чалавекам, які, здавалася, меў намер адрэзаць яму нос. Прафесар хутка выканаў чатыры кода барицу "якая Стаіць жаба", "Жнец рыс фермер", "Скача яшчарка" і "Смерць прыходзіць спакойна", атрымаўшы парэз на плячы, перш чым ён змог разгарнуцца і акуратна усадзіць лязо свайго меча паміж трэцім і чацвёртым рэбрамі мужчыны пад сэрцам. Яго праціўнік гучна ўздыхнуў, нядбайна падкінуў нож у паветра і апусціўся на падлогу.
  
  Адзін з бандытаў заскочыў на канапу, падняўшы руку, каб кінуць у памяшканне аховы круглы чорны прадмет. Маргарэт падняла свой маленькі пісталет, прыжмурылася над ствалом і націснула на спускавы кручок. Мужчына ўпаў наперад, і круглы чорны прадмет выпаў з яго рукі і пакаціўся да Маргарэт, з шыпеннем раскідваючы іскры ад кароткага кнота, які тырчыць збоку. Не раздумваючы, Маргарэт засунула пісталет за пояс і схапіла чорны прадмет, які здаўся ёй цвёрдым, халодным і невытлумачальна цяжкім у руцэ. Яна заціснула кнот паміж пальцамі, але ён гарэў, жалил і адмаўляўся гаснуць. Час замарудзілася, і ёй здалося, што яна рухаецца па патацы, калі яна зрабіла шэсць крокаў назад да павароту ў калідор, з усіх сіл шпурнула прадмет у далёкую дзверы і нырнула назад. Пачуўся глухі ўдар, калі ён прызямліўся, а затым ... нічога.
  
  Маргарэт саслізнула на падлогу, як быццам яе мышцы былі зроблены з гумы, а сэрца забілася хутчэй, чым калі-небудзь раней. Час працягвала цягнуцца для яе павольна, пакуль, як ёй здалося, праз шмат хвілін — на самай справе гэта было ўсяго некалькі секунд, - з-за кута не пачуўся магутны выбух, яркая ўспышка святла, а затым адчувальны з'едлівы дым падняўся ўверх і запоўніў калідор.
  
  У гэты момант шасцёра улан, зачыненых ў вартавым памяшканні, выскачылі з дзвярэй і далучыліся да рукапашнай сутычцы. Яшчэ праз пяць хвілін усё было скончана, і дзевяць бандытаў былі альбо мёртвыя, альбо параненыя, альбо без прытомнасці, альбо ўзятыя ў палон.
  
  У дадатак да ранення Марыярці, Хітры Дзівак быў паранены ў руку, у Піцера была моцна падрапаная галёнка, хоць было незразумела, як ён дамогся такога адрозненні, а доктар Пін Док Лоў, заделанные куляй з чыйго-то пісталета, ляжаў без прытомнасці на падлозе калідора.
  
  Марыярці апусціўся на калені побач з Пайном і старанна агледзеў яго на прадмет ран. "Падобна на тое, ён быў у накаўце", - сказаў ён. "Рана на галаве павярхоўная, і я не магу знайсці ніякіх іншых прыкмет пашкоджання". Ён нахіліўся да галавы Піна і выразна вымавіў: “Холмс! Холмс, вы мяне чуеце?"
  
  "Што гэта?" патрабавальна спытаў Хітры Дзівак. “ Холмс? Што гэта за Холмс? Як вы думаеце, хто ён, чорт вазьмі?
  
  OceanofPDF.com
  
  ДВАЦЦАЦЬ ПЯЦЬ
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ХТО ГЭТЫ ЧАЛАВЕК?
  
  
  
  Уставай! Бо дзень праходзіць,
  А ты ўсё ляжыш і марыш;
  Астатнія зашпілілі свае даспехі,
  І наперад, на бітву, сышлі.
  Цябе чакае месца ў страі,
  У кожнага чалавека ёсць свая роля;
  мінулае і Будучыня - нішто,
  Перад тварам суровага сённяшняга дня.
  — Адэлаіда Эн Проктер
  
  
  
  Tтут з лесвіцы ў далёкім канцы калідора пачуўся гучны тупат, і трыццаць шатландскіх улан герцага Монкрейта галопам взбежали па прыступках. На чале іх, размахваючы мячом у адной руцэ, пісталетам у іншы і з баявым воклічам на вуснах, ішоў брыгадны генерал сэр Эдвард Бэзилберг Сэнт-Іў, бакалаўр, I. C., D. S. O. Яму спатрэбілася імгненне, каб усвядоміць змянілася сітуацыю перад ім, калі тыя, што засталіся ў жывых бандыты былі звязаны з іх уласнымі шалікамі. Ён паспрабаваў спыніць атаку, але напор салдат ззаду яго пранёс яго міма дзвярэй каравульнага памяшкання перш, чым тыя, хто ішоў ззаду, перадалі загад спыніцца досыць далёка, каб гэта ўдалося.
  
  "Віншую, сэр", - сказаў палкоўнік Моран, выцягваючыся па стойцы смірна і пачціва аддаючы гонар генералу. "Я бачу, вам удалося вызваліць сваіх людзей".
  
  “ Так, э-э, гэта н-так, - заікаючыся, прамармытаў Сэнт-Іў з уласцівай брытанцам стрыманасцю і пакорай. “ Н - нічога асаблівага, на самай справе. Нам удалося п-падкрасціся да гэтых мерзавцам. Ён агледзеў мешаніну канапавых падушак, мяхоў з рысам і людзей, якія былі раскіданыя па падлозе калідора. "Што тут б-адбывалася?"
  
  "Мы пратрымаліся дзень, сэр", - сказаў яму палкоўнік Моран. "Пратрымаліся дзень".
  
  "Яшчэ няма", - нагадаў ім прафесар Марыярці, устаючы з-за ўсё яшчэ ляжыць без свядомасці чалавека, які называў сябе доктарам Пін Док Лоў. "Мы павінны падрыхтавацца да непазбежнага ўварвання, і мы павінны зрабіць гэта неадкладна".
  
  Сэнт-Іў даў зразумець, што з гэтым-ніколі-не-будзе-скончана? уздыхнуў і спытаў: "Якое б-крывавае ўварванне?"
  
  Маргарэт, якая сядзела, апусціўшы галаву, у цёмнай часткі калідора, у гэты момант ўстала і ціхенька сказала: "Тата". Маленькі пісталет ўсё яшчэ быў у яе ў руцэ.
  
  Вочы Сэнт-Вярба пашырыліся. "Маргарэт, дарагая мая," сказаў ён, засоўваючы меч назад у ножны і падыходзячы да яе. “ Маё дарагое дзіця. Як ты? Як вы сюды патрапілі? Вам не прычынілі шкоды?"
  
  “ О, татачка, - усклікнула яна, учапіўшыся ў яго форменную куртку спераду і трымаючыся за яго так, нібы ён быў выратавальным кругам у штармавым моры. “ Тата, мне здаецца, я забіла чалавека!
  
  Сэнт-Іў на секунду застыў, не ведаючы, што сказаць. Лепш за ўсё паводзіць сябе нядбайна, бесклапотна, вырашыў ён. "Ну ж, з гэтым маленькім прыстасаваннем?" - сказаў ён з лёгкім смяшком, забіраючы пісталет з яе рук і засоўваючы яго да сабе ў кішэню.
  
  "Гэта быў адзін з фанзигаров", - сказала яна яму. “Ён кідаў бомбу, і я стрэліла ў яго. Я вырашыў зрабіць гэта, але я не ведаў, што буду адчуваць — вось так - пасля ".
  
  "Дзе гэта адбылося?" - спытаў ён.
  
  Яна паказала. "Вунь там", - сказала яна.
  
  "Што ж". Ён задумаўся. "Пойдзем паглядзім, якую шкоду ты нанесла".
  
  "Я б аддала перавагу гэтага не рабіць", - сказала яна.
  
  "Добра, заставайся тут", - сказаў ён ёй. "Я пайду пагляджу".
  
  Пітэр Колінз, які моўчкі стаяў побач з імі, далучыўся да Сэнт-Вярбу, аглядаючы мужчыну. Праз хвіліну яны абодва вярнуліся. "Ты не забівала нягодніка", - сказаў ёй бацька. "І тое, што вы зрабілі, было надзвычай адважна — кінулі бомбу і ўсё такое".
  
  "Ты параніў яго толькі ў сцягно," сказаў Піцер. - Я перавязаў яго, каб спыніць крывацёк.
  
  "Ён дажыве да шыбеніцы," змрочна сказаў Сэнт-Іў.
  
  "О, дзякуй богу!" усклікнула Маргарэт.
  
  Сэнт-Іў павярнуўся да Марыярці. “ Аб якім ўварванне вы кажаце?
  
  Марыярці патлумачыў яму іх тэорыю пра караблі бандытаў, які, павінна быць, прама зараз спрабуе знайсці "Імператрыцу Індыі", каб забраць золата.
  
  "Так", - пагадзіўся Сэнт-Іў. “Павінна быць, такі быў іх план. Іх тут было недастаткова, каб перавезці золата, і яны, падобна, не гатовыя адкрыць сховішча. Павінна быць, яны чакаюць далейшай дапамогі. Ён ускочыў на перавернуты канапа. "Мужчыны!" паклікаў ён.
  
  "Тен-хап!" данёсся роў сяржанта адкуль-небудзь з натоўпу, і салдаты пераключыліся на розныя формы напружанага увагі.
  
  "Кожны з вас забірае сваю зброю з каравульнага памяшкання разам з дзесяццю — няма, дваццаццю патронамі і выбудоўваецца па левым борце палубы "А"", - сказаў ім Сэнт-Іў.
  
  "Прабачце, сэр," сказаў чырванатвары капрал, робячы чвэрць абароту тварам да свайму генералу, " але на чыёй гэта баку?
  
  "Бок, на якой вы знойдзеце мяне", - сказаў ім Сэнт-Іў. "Цяпер скачыце!"
  
  "Атрад!" паклікаў сяржант. “ Вазьміце зброю на напагатове і докладывайте! Вольныя!
  
  Пачаўся хуткі, але арганізаваны адыход, калі мужчыны схапілі свае карабіны Martini-Henry і пакеты з патронамі з каравульнага памяшкання і рушылі ўслед за Сэнт-Івам ўверх па вонкавай лесвіцы.
  
  Пін Док Лоў застагнаў і з высілкам прыняў сядзячае становішча. “ Дзе я, чорт вазьмі? - патрабавальна спытаў ён, азіраючыся па баках. “ Што я тут раблю?
  
  Марыярці прысеў на кукішкі побач з ім. - Ты на "Імператрыцы Індыі", - сказаў ён яму. “ Пасажырскае судна Англа-азіяцкай параходнай кампаніі Star, направляющееся з Калькуты ў Лондан праз Бамбей і Порт-Саід. Вы ведаеце сваё імя?
  
  "Што вы маеце на ўвазе?" Спытаў Пін. Ён памаўчаў з хвіліну, выглядаючы збянтэжаным, а затым яго твар праяснілася. "Мяне клічуць Холмс — Шэрлак Холмс". Ён паківаў галавой і ўтаропіўся на свайго суразмоўцы. “Марыярці! Гэта ты! Я павінен быў здагадацца, што ты затеваешь якую-небудзь дьявольщину. Што ты са мной зрабіў?"
  
  Шчанюк Кулі схіліўся над тым, хто сядзіць мужчынам. "Таа, чорт вазьмі, кім ты сябе назваў, прыяцель?" - патрабавальна спытаў ён.
  
  "Я Шэрлак..." Холмс застагнаў, схапіўся за галаву і падняў вочы. "Шчанюк Кулі", - усклікнуў ён. "Што ты тут робіш?"
  
  "Я мог бы спытаць цябе аб тым жа", - прагыркаў Шчанюк. “Шэрлак Холмс, ці не так? Выдатную гісторыю ты распавядаў нам усе гэтыя тыдні!"
  
  "І што ж ты зрабіў з сапраўдным Пін Док Лоў?" - дадаў Хітры Дзівак адтуль, дзе Маргарэт Сэнт-Іў прафесійна перавязвала яму руку. “ Я ведаў, што ты не падобны ні на якога кітайца.
  
  Холмс адвёў погляд ад двух сваіх нядаўніх саўдзельнікаў і ўтаропіўся на Марыярці. "Чым вы займаліся?" - патрабавальна спытаў ён. “Чаму тут гэтыя людзі? Чаму я тут?"
  
  "Наколькі я магу судзіць," сказаў Марыярці, " вы ішлі за мной праз два кантынента і палову іншага. Чаму гэта павінна быць, я паняцця не маю. Пін Док Лоў, ці не так? Як у цябе з галавой?
  
  Холмс паднёс руку да раны, паморшчыўся і зноў апусціў яе. "Я ўбачыў выбліск святла," успамінаў ён, - а потым—"
  
  "У вас стралялі", - сказаў яму Марыярці. “Амаль прамахнуліся. Або, магчыма, я павінен сказаць, амаль патрапілі. Куля толькі зачапіла вас над вухам. Левае вуха".
  
  Холмс з хвіліну памаўчаў. А потым прыклаў палец да носа і сказаў: "Бандыты".
  
  "Гэта дакладна", - пагадзіўся Хітры Дзівак.
  
  "Цяпер я ўспомніў", - сказаў Холмс. “Бандыты— карабель— золата — Банк Англіі— Ватсан! Я павінен паслаць тэлеграму беднаму старому Ватсону— і майму брату Майкрофту".
  
  "Гэта цяжка зрабіць", - нагадаў яму Марыярці. “Мы пасярод Аравійскага мора. Што ты памятаеш?"
  
  Холмс на хвіліну напружана задумаўся, утаропіўшыся ў палубу і паціраючы галаву, адзін раз зморшчыўся, калі неспадзявана правёў рукой па свежай ране над вухам. Ён паглядзеў на Марыярці і сумна ўсміхнуўся. "Ты быў правоў", - сказаў ён. “Я пераследваў цябе. І ты паляваў — охотишься — за грузам золата. Не так?"
  
  “ І вы са сваімі, э-э, кампаньёнамі імчаліся з Лондана аж у Бамбей, каб сесці на гэты карабель і перашкодзіць мне, э-э, завалодаць золатам?
  
  "Ну," сказаў Холмс, з усіх сіл стараючыся не выглядаць збянтэжаным, " ці бачыце, я сам дамагаўся гэтага.
  
  "У самай справе!"
  
  “Гэта значыць Пін Док Лоў быў поўны рашучасці займець яго. І я быў Пін Док Лоў ".
  
  "Я узрушаны", - заявіў Марыярці. "І я адзначаю, што нават будучы Пін Док Лоў, вы не спынялі сваіх спробаў пераследваць мяне, нават прычыніць шкоду".
  
  "Я гэта зрабіў?" Спытаў Холмс.
  
  "Вашы агенты", - нагадаў яму Марыярці. “У розных месцах па ўсёй Еўропе. У мяне стралялі, білі кулакамі і штурхалі перад рухомымі машынамі".
  
  "Гэта на мяне не падобна", - нахмурыўся Холмс. "Але гэта сапраўды жудасна падобна на доктара Пін Док Лоў". Ён усміхнуўся. "У рэшце рэшт, у доктара было што-тое добрае!"
  
  "Вельмі смешна", - сказаў прафесар Марыярці.
  
  Маргарэт падышла і апусцілася на калені побач з Холмсам. "Дазвольце мне агледзець вашу галаву", - сказала яна. “ Я знайшоў у вартавым памяшканні бутэльку васьмігадовага "Макгрэгара", якой скарыстаюся, каб прамыць рану. Калі вы хочаце зрабіць пару хуткіх глыткоў, перш чым я пачну, гэта магло б заглушыць боль.
  
  "Не, дзякуй, міс", - сказаў Холмс. "У мяне і так галава ідзе кругам без дапамогі васьмігадовага сына Макгрэгара".
  
  Холмс сціснуў зубы і пільна ўтаропіўся ў далёкую сцяну, пакуль Маргарэт налівала на рану пару порцый скотчу і промокала яе чыстым хлопчатобумажным бінтам, якім затым обвязала яго галаву. "Гэтага павінна хапіць", - сказала яна, устаючы, каб палюбавацца справай сваіх рук.
  
  Холмс падзякаваў яе і паспрабаваў падняцца на ногі. Пасля дзвюх спроб ён паваліўся назад. "Магчыма, мне варта застацца тут яшчэ трохі", - сказаў ён. З палубы пачуўся ружэйны залп, затым яшчэ і яшчэ. Затым стральба стала спарадычны, паколькі кожны чалавек приберегал свой агонь для бачнага ворага.
  
  "Зніклы карабель прыбыў", - пракаментаваў Марыярці.
  
  "Мы павінны падняцца туды", - сказаў Піцер, устаўляючы абойму ў краму карабіна, які ён толькі што забраў з каравульнага памяшкання.
  
  "Мы хутка далучымся да вас", - сказаў Марыярці. Яны з Маргарэт дапамаглі Холмсу прайсці ў памяшканне аховы і сесці на адзін з драўляных крэслаў. "Вы сапраўды містэр Шэрлак Холмс, дэтэктыў?" - Спытала Маргарэт.
  
  "Я думаю, што так", - сказаў ён. “Хоць я не быў такім апошнія некалькі месяцаў. Розум больш далікатная і схільная памылак штука, чым я думаў да гэтага вопыту".
  
  "Давайце паслухаем", - змрочна сказаў Марыярці. "Чаму вы сачылі за мной пад выглядам кітайца, апрануты як бізнэсовец зь Сярэдняй Эўропы?"
  
  "Гэта той, кім я сябе лічыў", - патлумачыў Холмс. “Скажыце мне, у вас есць які-небудзь агідны план, каб схавацца з золатам? А калі няма, то што вы тут робіце?"
  
  "Далей буду задаваць пытанні я", - сказаў яму Марыярці. “Аднак; не, у мяне няма планаў набываць золата. Што тычыцца таго, што я тут раблю, то з гэтым давядзецца пачакаць.
  
  "Чаму ты думаеш, што прафесар Марыярці палюе за золатам?" Спытала Маргарэт.
  
  "Таму што ён прафесар Марыярці", - патлумачыў Холмс.
  
  "Давайце не будзем блукаць па светлым сцяжынках спекуляцый", - сказаў Марыярці. “Што вы маеце на ўвазе, кажучы, што думалі, што знаходзіцеся на Пін-доку Нізка?" Хіба гэта не проста адна з тваіх менш ребяческих маскировок?
  
  Холмс са свістам выпусціў паветра скрозь сціснутыя вусны. "Дазвольце мне паспрабаваць растлумачыць свае думкі", - сказаў ён. "Дырэктар Савета кіраўнікоў Банка Англіі папрасіў мяне дапамагчы захаваць партыю золата". Ён зрабіў паўзу і агледзеўся. "Як мяркуецца, гэтую партыю золата".
  
  Марыярці брыво выгнуў. "Так?" - сказаў ён. "А потым вы спусціліся ў каналізацыйны люк у лонданскую каналізацыю".
  
  "Адкуль вы гэта ведаеце?" - спытаў Холмс.
  
  "Ваш памочнік Уотсан распавёў мне", - сказаў Марыярці.
  
  "Няўжо?" Холмс паківаў галавой. "Я павінен пачуць вашу версію гэтых падзей пасля таго, як распавяду сваю ўласную", - сказаў ён.
  
  "Так і будзе," паабяцаў Марыярці.
  
  "Я спусціўся ў глыбіні лонданскай каналізацыі, каб высветліць, ці магчыма пракрасціся ў сховішча Банка Англіі знізу", - сказаў Холмс.
  
  "Такім чынам," сказаў Марыярці. - І гэта так?
  
  "У мяне ніколі не было магчымасці гэта высветліць", - сказаў Холмс. "І, - дадаў ён задуменна, - "калі б гэта было так, я б трымаў гэта пры сабе".
  
  "Што здарылася?" Спытала Маргарэт.
  
  "Быў моцны націск вады, якога я не змог пазбегнуць", - сказаў Холмс. “Ён падхапіў мяне і панёс наперад. Некаторы час я змагаўся з гэтым, спрабуючы ўстаць на ногі або зачапіцца за які-небудзь выступ, але мне гэта не ўдавалася. Затым мой патыліцу стукнуўся аб які-небудзь цвёрды прадмет, і наступнае, што я памятаю, - гэта тое, што я ляжу на бетонным выступе прыкладна ў двух футаў над вадой, якая, павінна быць, мяне туды занесла, а затым адступіла ".
  
  "Так бо цябе маглі забіць!" Сказала Маргарэт. "Гэта цуд!"
  
  "Я б адмовіўся ад цуду, калі б мог пазбегнуць намакання", - сказаў Холмс.
  
  Ён зрабіў паўзу, распавядаючы сваю гісторыю, і ўсе яны напружыліся, прыслухоўваючыся да гукаў зверху. Зноў пачуўся глыбокі выбухны трэск скаардынаванага ружэйнага залпу, затым яшчэ адзін, а затым наступіла цішыня.
  
  "Я б выказаў здагадку, што гэта развітальныя стрэлы", - сказаў Моран з парога. "Я мяркую, карабель бандытаў адбіты".
  
  З ілюмінатара пачуліся адрывістыя радасныя воклічы.
  
  "Падобна на тое, вы сапраўды маеце рацыю, палкоўнік", - сказаў Марыярці.
  
  "Я складу карабіны," сказаў Моран і накіраваўся па калідоры.
  
  - Такім чынам, - працягнуў Марыярці, зноў перамыкаючы ўвагу на Холмса, - як вы патрапілі з лонданскай каналізацыі ў "Імператрыцу Індыі"?
  
  "Я прачнуўся, не маючы ні найменшага падання аб тым, хто я такі", - сказаў яму Холмс. “Сапраўды, я паняцця не меў, хто я на самай справе, пакуль усяго некалькі хвілін назад не знайшоў сябе на падлозе, а ты схіліўся нада мной. Гэта быў сапраўдны шок — пакуль я не пачаў успамінаць ".
  
  "Памятаеш?"
  
  "Што адбылося паміж каналізацыйнай трубой у Лондане і падлогай калідора за гэтай дзвярыма", - сказаў Холмс.
  
  “Пасля таго, як я досыць акрыяў, каб падняцца з паліцы, я пашукаў бліжэйшы выхад з каналізацыі. Я прапоўз па вялікі зліўны трубе, якая выходзіла над Тэмзы, і апынуўся ля падножжа Уоттинг-роўд. Я пазнаў гэта месца, і да мяне вярнуліся некаторыя фрагменты памяці. На жаль, тыя невялікія ўспаміны, якія я аднавіў, накіравалі мяне па ілжывым шляху. У мяне была пакой над магазінчыкам грог на Уоттинг-роўд, якую я часам выкарыстаў, каб прыняць аблічча доктара Пін Док Лоў, гнюснага кітайскага злачынца. Дазвольце мне дадаць, што гэта маё ўласнае вынаходства. Я адзіны Пін Док Лоў, які калі-небудзь існаваў. У гэтым абліччы я змог пракрасціся ў лонданскі злачынны свет у пошуках інфармацыі. Што я ўспомніў, апынуўшыся на Уоттинг-роўд, так гэта тое, што я злачынца па імі доктар Пін Док Лоў. Далёкі ад усведамлення таго, што я на самой справе Шэрлак Холмс, я лічыў яго сваім лютым ворагам ".
  
  "Небарака," сказала Маргарэт.
  
  “Я падняўся ў свой пакой і скінуў вопратку, якая была наскрозь мокрай і пахла— рознымі непрыемнымі пахамі. Я памыўся, як мог, у вялікім тазе, які трымаў спецыяльна для гэтай мэты, і ператварыўся ў Пін. Затым я адправіўся на доўгую шпацыр, каб выветрыць галаву, выкінуўшы вопратку, якая была на мне, у смеццевае вядро, дзе-небудзь па шляху ".
  
  "Хіба сам акт ператварэння ў гэтага кітайца — неабходнасць выканання трансфармацыі, каб прыняць асобу, — не сказаў вам, што на самой справе вы ім не былі?" - спытаў Марыярці.
  
  "Мяркую, так яно і было", - пагадзіўся Холмс. “Я ведаў, што я быў кім-то, хто, так бы мовіць, гуляў ролю Пін Док Лоў, але, бачыце, я паняцця не меў, кім можа быць гэты іншы "хто-то". Так што я застаўся з той асобай, у якой быў упэўнены ".
  
  “ Усходні злыдзень.
  
  “І той, хто ведаў, што хто-то спрабуе скрасці стан у золаце — гэта было адзінае, што я памятаў. І я выказаў здагадку, будучы злыднем, што патэнцыйным злодзеем быў я. Усё астатняе выцякала з гэтага адзінага памылковага здагадкі".
  
  “ Значыць, вы падняліся на борт, каб скрасці золата? - Спытаў Марыярці.
  
  “ Няма. Гэта павінна было здарыцца пазней. Я падняўся на борт, каб перашкодзіць табе скрасці яго першым.
  
  "Містэр Холмс!" усклікнула Маргарэт. “ Як вы можаце казаць такія рэчы пра прафесара?
  
  "Часам я здзіўляюся," сказаў Холмс.
  
  Маргарэт ўстала. "Які гадзіну?" спытала яна.
  
  Марыярці дастаў кішэнныя гадзіны і адкрыў іх. "Крыху больш за двух ночы па бомбейскому часу", - сказаў ён. “ Што, я мяркую, усё яшчэ з'яўляецца прыдатным часам, калі толькі мы ўжо не прайшлі сямідзясяты усходні мерыдыян, у гэтым выпадку на гадзіну раней.
  
  "Я лепш пайду пашукаю свайго бацькі", - сказала яна. “Я настойваю на тым, каб пачуць працяг гэтай захапляльнай гісторыі пазней. Было прыемна пазнаёміцца з вамі, містэр Холмс".
  
  “Дзякуй. Я сам адчуваю тое ж самае", - сказаў Холмс.
  
  OceanofPDF.com
  
  ДВАЦЦАЦЬ ШЭСЦЬ
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ЗНІКЛЫ БЕЗ ВЕСТАК
  
  
  
  Чалавечы вачэй не чуў, чалавечае вуха не бачыла, чалавечая рука не здольная адчуць густ, мова яго - спасцігнуць, сэрца яго - паведаміць, якім быў мой сон.
  Уільям Шэкспір
  
  
  
  Вялікае чорнае дау, абсталяванае нейкім старажытным і ацкі шумным рухавіком, стаяла носам да правага борце "Імператрыцы", якія ўтрымліваюцца на месцы вяроўкамі, якія былі выкінутыя за борт фальшывымі сцюардамі пры падрыхтоўцы да штурму. Трыццаць або каля таго галаварэзаў ў пышных белых панталонах і доўгіх куртках, з чырвонымі паясамі на станы і чырвонымі шалікамі на галовах, выглядевшую для ўсяго свету як асабліва злачынных статысты ў роўд-пастаноўцы "Піраты Пензанс", ускіпеў па канатах і выскачылі на палубу. Яны размахвалі ятаганами, мушкетонами, адной або двума вінтоўкамі "Марціні-Генры" і парай капсюльных пісталетаў і крычалі пра веліч Гартуй.
  
  Войскі герцага сабраліся на левай баку палубы і ў поўным парадку перайшлі на правы борт, каб сустрэць пагрозу. Яны выстраіліся ў лінію для перастрэлкі і прасоўваліся наперад з спакойным фаталізмам, які прышчапляецца кожнаму брытанскаму салдату на працягу чатырох гадзін кожны дзень. Палуба была недастаткова шырокая, каб змясціць вялікую частку баявых парадкаў, і людзі былі б больш шчаслівым верхам. Але цалкам відавочна, што коней гэта зусім не спадабалася б, і, акрамя таго, тыя некалькі коней, якія ўтрымліваліся ў стайні пад палубай, былі не вельмі майстэрскія падымацца па лесвіцах.
  
  Брытанцы выстраіліся ў дзве шарэнгі, стоячы на каленях, і далі залп па галаварэзам, якія былі не больш чым у дваццаці футах ад іх. Бандыты прасоўваліся хутка, ледзь даўшы салдатам час для яшчэ аднаго залпу, перш чым яны злучыліся з брытанскай лініяй. Але гэтыя два масіраваных залпу ўрэзаліся ў іх, і цяпер іх было менш.
  
  Зараз у асноўным гэта быў ятаган супраць штыка, і было некалькі хвілін, калі бой мог пайсці ў любы бок. Сілы дабра і зла разгойдваліся ўзад-наперад, абменьваючыся перастрэлкамі і счэпленыя ў рукапашнай, выказваючы нядобразычлівасць. Войскі з'явіліся занадта хутка, і фанзигары не былі гатовыя сустрэцца з імі тварам да твару. Банда забойцаў, хоць і была досыць мужна, не прывыкла супрацьстаяць узброенаму і навучанаму супраціву. Паступова іх адкінулі.
  
  Калі бітва відавочна абярнулася супраць іх, фанзигары кінуліся да поручням і скокнулі, нырнулі або проста кінуліся за борт да чалавека. Некаторыя прызямляліся прама на дау ўнізе, але дау перарэзала ліны, выпусціла пар і з гучным стукам выйшла з зоны дасяжнасці карабінаў "Марціні-Генры", страляючы ў любога, хто з'яўляўся на палубе. Тыя, хто нападаў, усё яшчэ якія знаходзіліся на борце "Імператрыцы", нырнулі за борт і хутка паплылі, тыя, хто ўмеў плаваць, услед за дау. Некаторым з іх гэта атрымалася, але большасць загінула ў вадзе, адмовіўшыся ўхапіцца за канаты, спушчаныя экіпажам "Імператрыцы". Два электрычных вугальна-дугавых пражэктара, устаноўленых на носе "Імператрыцы", былі хутка запраўлены, але да таго часу, калі вугальныя стрыжні былі абрэзаны, адрэгуляваны і запушчаныя, "дау" была практычна па-за зонай дасяжнасці. І, чорны, на фоне чорнага неба і яшчэ больш чорнага мора, ён хутка знік у цемры.
  
  Параненых і забітых членаў атакуючага атрада, якія засталіся ззаду, было чатырнаццаць, калі ўсе яны былі сабраныя: восем забітых і шасцярых пакінутых на павешанне, калі яны дабяруцца да порта. З экіпажа карабля загінулі трое; з улан-удэ - двое; і з пасажыраў - двое: пажылы святар, які, верагодна, памёр ад сардэчнага прыступу, і малады службовец брытанскага банка, якога знайшлі з незажженным рэвальверам у руцэ і бандыцкім шалікам, туга зацягнутым вакол шыі.
  
  Капітан Искансен загадаў усім пасажырам заставацца ў сваіх каютах, пакуль афіцэры карабля абшуквалі ўвесь карабель у пошуках які схаваўся Фансигара: яны думалі, што знайшлі аднаго, втиснутого за вентыляцыйнай шахтай, але ён апынуўся адным з першых сцюардаў, якія былі занадта напалоханыя, каб выйсці.
  
  Пашкоджанні карабля былі мінімальнымі і лёгка ліквідаваліся, і адзінымі рэчамі, якія былі выяўленыя прапаўшымі, былі некалькі статуэтак танцуючых дзяўчат, большасць з якіх належала нейкаму Альберту "Маммеру" Толливеру, за выключэннем адной, якая належала Афіцэрскай сталовай шатландскіх улан герцага Монкрейта. Усё гэта, па-відаць, было выкінута за борт бандытамі ў парыве рэлігійнага імпэту.
  
  "У мяне ўсё яшчэ ёсць пара скрынь з гэтымі маленькімі лэдзі ў труме", - сказаў ражаны старэйшым афіцэрам пасля таго, як згуба была выяўленая. "Калі вы хочаце, я буду рады замяніць тую, што знікла, на сваю ўласную".
  
  "Мы падымалі за яе тосты кожны вечар з тых часоў, як сяржант-маёр Маккуист знайшоў яе яшчэ ў 58-м. Мой бацька быў да мяне, а яго бацька да яго ", - сказаў маёр Сэндиман, які ганарыўся тым фактам, што ён быў трэцім пакаленнем сэндиманов, якія служылі ў арміі герцага. “Гэта здасца дзіўным, калі я больш не буду гэтага рабіць. І ўсё ж, улічваючы тое, што мы зараз ведаем аб яе паходжанні ... "
  
  "Я згодны", - сказаў генерал Сэнт-Іў. “Успомніце Хиффингтона і барменшу. Калі калі-небудзь стане вядома, што афіцэры палка падымалі тосты за статую тарталетка на працягу трыццаці з лішнім гадоў, мы ніколі не пачуем пра гэта ў апошні раз ".
  
  "Ніхто з нас не змог бы паказаць свой твар у арміі-Ваенна-марскім флоце або Уайтсе без таго, каб па пакоі не пракаціўся смяшок", - пагадзіўся палкоўнік Морс. “ Па разумным разважанні, - працягнуў ён, - улічваючы тое, што мы цяпер ведаем пра гэтую, э-э, маленькай Лэдзі, магчыма, было б лепш, калі б мы адмовіліся ад задавальнення знаходзіцца ў яе грамадстве.
  
  "Тады вырашана", - сказаў Сэнт-Іў. Ён павярнуўся да бормочущему. “Дзякуй за вашу прапанову, сэр. Мы не заменім нашу зніклую Лэдзі іншым малюнкам той жа самай, ах, багіні, якім бы блізкім ні было падабенства. Магчыма, калі вы калі-небудзь набудзеце медных тыграў, або сланоў, або чайнікі, мы маглі б набыць адзін, які будзе нагадваць нам аб даўно мінулых днях ".
  
  "Я буду мець гэта на ўвазе, генерал", - сказаў яму бормотун. "Паглядзім, не буду я гэтага рабіць".
  
  OceanofPDF.com
  
  ДВАЦЦАЦЬ СЕМ
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ЗМЕНЕНЫЯ ПАТЭРНЫ
  
  
  
  Я магу распавесці ім пра таямніцы, якія схаваны, пра цуды пляцення павуціння, ад якой залежыць дасканаласць і слава свету... Пра цуды шляху нябеснай лесвіцы, адзін канец якой спачывае на зямлі, а іншы - у правага падножжа Прастола Славы.
  —Хейхалот Раббати
  
  
  
  Мне спатрэбілася некалькі дзён, каб на караблі зноў усталявалася нармальная абстаноўка. Як толькі цела былі вынятыя, параненым аказалі дапамогу ў рацы лазарэце, палубы вымытыя, дзіркі, парэзы, ўвагнутасці і драпіны заделаны або зафарбаваныя, а ўсе іншыя знешнія прыкметы цяжкага выпрабаванні выдаленыя, для некаторых пасажыраў гэты вопыт набыў якасць благога сну, а для некаторых - захапляльнага прыгоды, у якім у іх была магчымасць прадэманстраваць іншым незвычайную вытрымку, адвагу і баявыя здольнасці. Па крайняй меры, менавіта так яны планавалі гэта расказаць.
  
  "Я прызнаю, прафесар," сказаў палкоўнік Моран, паслабляючыся ў курыльнай пакоі на верхняй палубе і закідваючы ногі на крэсла насупраць свайго ўласнага, - што ў дачыненні да цёмных шляхоў і дарэмных трукаў ніхто з тых, каго я калі-небудзь ведаў, не можа параўнацца з вамі. Ты адвёў гэтую маленькую Лэдзі з дома герцага з спрытам Мамарума Вялікага, вытаскивающего залатыя манеты з паветра.
  
  "Я проста скарыстаўся гэтай магчымасцю", - прызнаўся Марыярці з глыбіні суседняга крэсла злева, але ён выглядаў задаволеным пахвалой.
  
  "Ах, але ўбачыць магчымасць там, дзе астатнія з нас бачылі толькі небяспека і замяшанне, - вось што робіць гэта геніяльным ходам у маёй кнізе". Моран задаволена зацягнуўся цыгарай. “Пакуль астатнія з нас змагаюцца з праклятымі Бандытамі, Толливер збіраецца выкінуць гэтыя статуэткі за борт. Усе, акрамя адной ". Ён павярнуўся на крэсле, каб паглядзець на бормотуна, якога было амаль не відаць — толькі яго нос і кончык цыгары, — уткнувшийся ў падушкі крэсла з іншага боку ад яго. "Скажы!" - сказаў ён. “Ты ўпэўнены, што выратаваў таго, каго трэба, ці не так? Я маю на ўвазе, я б не хацеў з'яўляцца ў махараджа з абломкам сапраўднай статуі.
  
  "За каго вы мяне прымаеце?" - запратэставала балерына. “Маленькая Лэдзі, даволі прыгожа загорнутая ў пласты ваціну, сядзіць у скрыні, у якім яшчэ адзінаццаць асобнікаў таго ж самага. Але я не думаю, што ў вас узнікнуць праблемы з тым, каб адрозніць іх адзін ад аднаго. У гэтага ёсць пэўная дэталізацыя, якой не хапае іншым."
  
  "Магчыма, вы захочаце пакінуць карабель у порт-Суэце і забраць свой прыз прама ў Індыю", - прапанаваў Марыярці.
  
  Моран паківаў галавой. “У Маленькага Пакуль ёсць свае агенты ў Лондане. Я перадам ім Лэдзі, тым самым завяршыўшы здзелку. Вядома, я буду суправаджаць іх назад у Індыю, але калі з Лэдзі што-небудзь здарыцца на зваротным шляху, гэта будзе на іх сумленні, а не на маёй.
  
  "А!" - сказаў Марыярці. "Вы самі не пазбаўленыя пэўнай вытанчанасці характару".
  
  "Калі справа даходзіць да таго, каб забраць тое, што належыць мне, - сказаў Моран, - я спраўляюся".
  
  Шэрлак Холмс ўвайшоў у курыльную і, убачыўшы іх, накіраваўся ў іх кут. Чаму-то ён больш не быў падобны да злавеснага доктара Пін Док Лоў. Рысы яго асобы няўлоўна змяніліся: выгіб рота, худзізна шчок. Яго погляд, па-ранейшаму напружаны, стаў больш прамым, чым раней. "Ты не пярэчыш?" спытаў ён, паказваючы на свабодны крэсла.
  
  "Далучайцеся да нас, містэр Холмс," сказаў яму Марыярці. “ Як вы сябе адчуваеце?
  
  "Сумна," сказаў Холмс, апускаючыся ў крэсла і дастаючы цыгарэту з срэбнага портсигара ва ўнутраным кішэні. “ І адначасова выпрабоўваючы палёгку і замяшанне. Падобна на тое, мы былі на адным баку ў нядаўнія канфлікты, і гэтыя нягоднікі, відавочна, не былі вашымі агентамі.
  
  "З іншага боку," суха пракаментаваў Марыярці, - сярод вашых цяперашніх знаёмых, падобна, нямала нягоднікаў".
  
  "Так", - прызнаў Холмс. “Я не ўпэўнены, што з гэтым рабіць. Яны абодва зразумелі, што мой план па атрыманні золата не будзе рэалізаваны, і паколькі я ніколі не распавядаў ім досыць пра гэта, каб яны маглі ажыццявіць яго самастойна, яны зараз крыху пакрыўджаныя на мяне. Я думаю, Хітры Дзівак падазрае, што маё ператварэнне ў Шэрлака Холмса - гэта нейкая мудрагелістая хітрасць з майго боку, каб пацягнуць усё золата для сябе. Ва ўсякім выпадку, у цяперашні час яны абодва пазбягаюць мяне, што, верагодна, да лепшага ".
  
  “ Ты цалкам акрыяў ад свайго, э-э, вопыту ў якасці свайго альтэр-эга?
  
  "Верагодна, я ніколі цалкам не папраўлюся", - сказаў Холмс, чиркая вялікі бяспечнай запалкай аб край скрынкі і прикуривая цыгарэту. “Мае ўспаміны аб тых падзеях і аб думках пра Пін Док Лоў пакінулі непрыемны прысмак у мяне ў роце, і спатрэбіцца некаторы час, каб ачысціць мой густ. Я заўсёды думаў, што з мяне атрымаўся б добры злачынца, але ніколі не ўсведамляў, наколькі блізкі да разгадкі мой парыў ". Ён патушыў запалку. “ Магчыма, у будучыні мне не варта быць да вам гэтак суровым, прафесар.
  
  "О, я ўпэўнены, што калі ты цалкам паправішся, табе ўдасца стаць такім жа упартым бульдогам, якім ты быў раней", - сказаў Марыярці, і ўсмешка кранула куткі яго рота.
  
  Струменьчык дыму акружыла твар Холмса і павольна паплыла да столі. “Я ўсё яшчэ не магу паверыць, што ваша прысутнасць на гэтым караблі, у непасрэднай блізкасці ад вялікага сховішчы золата, з'яўляецца чыстай выпадковасцю, прафесар Марыярці. Што ты тут робіш, калі не за золатам? Скажы мне гэта.
  
  "Я мяркую, вы не паверыце, што я наведваў старыя індыйскія астранамічныя абсерваторыі?" Спытаў Марыярці.
  
  "Вы няправільна мяркуеце", - сказаў яму Холмс. "Нават калі я быў пагружаны ў асобу доктара Пін Док Лоў, я не выпускаў з-пад увагі, хто вы такі і што вы можаце замышлять".
  
  "І ты некалькі разоў спрабаваў забіць мяне, наколькі я памятаю", - суха нагадаў яму Марыярці.
  
  "Проста выведзены з ладу", - сцвярджаў Холмс. “Магчыма, некаторыя з маіх агентаў — агенты Пін Доклоу - былі празмерна настойлівыя ў інтэрпрэтацыі маіх загадаў. Калі гэта так, я шкадую".
  
  "Я прымаю папраўку", - сказаў Марыярці. "Не мёртвы, проста ў яго зламанае некалькі важных костак".
  
  "Ну..." Холмс сумна ўсміхнуўся. “ У той час мы абодва палявалі за золатам. Цяпер толькі адзін з нас.
  
  Марыярці падняў рукі, заклікаючы да адсутным багам. “ Запэўніваю вас, Холмс, што, якое б справа ў мяне ні было, яно завершана, што ніхто ад яго не пацярпеў, што яно не мае ніякага дачынення да золата ў сховішчах пад намі і што я маю намер правесці рэшту падарожжа ў прыемным сузіранні бязмежнага акіяна, калі мы будзем перасякаць яго.
  
  Холмс падняўся з крэсла. “Я заўважыў, што вы, здаецца, атрымліваеце перакручанае задавальненне ад таго, што не хлусіце мне, - сказаў ён Марыярці, - але належыце на тонкія намёкі, каб трымаць мяне ў няведаньні аб вашых сапраўдных мэтах. Таму я на вольным часе проанализирую вашы словы і пагляджу, ці змагу я раскрыць, якія сакрэты крыюцца ў іх. А пакуль я магу быць карысны да канца падарожжа, уважліва прыглядаючыся за табой — і за золатам. І з гэтымі словамі, як са сваім парфянскага стрэлу, ён затушыў цыгарэту і пайшоў прэч.
  
  "Будзьце маім госцем, Холмс," крыкнуў Марыярці ў спіну удаляющегося Холмса. “ Але паспрабуйце крыху адпачыць і вярнуць сабе ранейшую, э-э, жыццерадаснасць.
  
  "Дык вось хто такі Шэрлак Холмс", - сказаў палкоўнік Моран, назіраючы скрозь воблака цыгарнага дыму, як Холмс з напружанай спіной праціснуўся ў дзверы курыльнай і пайшоў. "Мне непрошеною прыходзіць на розум фраза 'непрыемны тып'.
  
  "Ён не імкнецца з усіх сіл заводзіць сяброў", - заўважыў Марыярці. "Ніколі не рабіў гэтага".
  
  “ У самай справе? Моран пастукаў цыгарай аб край попельніцы. “ Я не заўважыў. У чым менавіта ён вас падазрае, прафесар?
  
  "Усе", - патлумачыў Марыярці. "Усе".
  
  
  
  "Імператрыца Індыі" прыбыла ў порт-Суэц праз тры дні і правяла ў порце ўсяго адзін дзень, перш чым рана раніцай наступнага дня прыступіць да пятидесятидвухчасовому пераходу па канале. У кожнага трапа, уваходнага люка і перыядычна ўздоўж палубы былі выстаўлены ахоўнікі з загадам выглядаць свірэпа, рыкаць на любога, хто паспрабуе падняцца на борт, і пры неабходнасці наступаць на пальцы рук або ног, каб не дапусціць няпрошаных гасцей на палубу. "Гэта не спрацуе," сказаў капітан Искансен, "але мы можам паспрабаваць".
  
  "Хто гэтыя няўмольныя абордажники, якім мы павінны даць адпор?" - Спытаў генерал Сэнт-Іў, прасачыўшы за размяшчэннем сваіх людзей.
  
  "Мясцовыя крамнікі", - сказаў яму Искансен.
  
  "Магазін... "
  
  “ Нават калі так. І яны задаволяць лавачку ў любым зацішным кутку палубы, да якога змогуць дацягнуцца: пад прыкрыццём або на адкрытым месцы, побач са выратавальныя шлюпкі, пад выратавальныя шлюпкі, у трапаў; галоўнае, каб яны былі пад нагамі і не перашкаджалі ".
  
  "А!" - сказаў Сэнт-Іў. “Я памятаю іх па падарожжу. Настойлівыя маленькія жабракі. Але я думаў, іх запрасілі на борт, каб прадаваць цацанкі пасажырам".
  
  "Запрашаць іх было б зусім залішне", - сказаў яму капітан. “Мы прыбываем у порт, яны прыбываюць на борт. Гэта даволі цудоўна і па-чартоўску раздражняе".
  
  "Гэта ёсць ва ўсіх цуды", - прамармытаў Сэнт-Іў. "Яны, як правіла, даволі раздражняюць".
  
  Золотохранилище, вядома, было зачынена, як унутраныя, так і знешнія дзверы, і старанна ахоўвалася, пакуль "Імператрыца" знаходзілася ў порце, як і на ўсім працягу канала. Так атрымалася, што некаторым усюдыісным “крамнікамі" усё-ткі ўдалося падняцца на борт і раскласці свае тавары па розных частках палубы, даючы пасажырам апошні шанец купіць шалікі, капялюшы, сукенкі, абутак і розныя ўсходнія цацанкі, пакуль яны не дабяруцца да Лондана, дзе амаль тыя ж тавары можна было купіць у Іст-Эндзе амаль па той жа цане. Капітану Искансену ўдалося ўтрымаць іх усіх ад спуску ўніз або нават ўнутр, і апошнія з іх паспяшаліся сесці ў якія чакалі іх лодкі, калі "Імператрыца" рыхтавалася увайсці ў канал.
  
  
  
  Хітры Дзівак і Шчанюк Кулі сустрэліся з Шэрлакам Холмсам у яго каюце ў тую раніцу, калі карабель увайшоў у Суэцкі канал. "Ну, я не бачыў вас дваіх апошнія некалькі дзён", - сказаў Холмс, седзячы на краі свайго ложка, загарнуўшыся ў свой чырвоны шаўковы халат з высокім каўняром і вышытымі драконамі, кідаюцца адзін на аднаго спераду. “ Цыгарэту? ён працягнуў ім свой сярэбраны партабак.
  
  "Гэта для пачатку", - сказаў Хітры Дзівак, выбіраючы цыгарэту і падносячы яе да носа, каб панюхаць. "Танны тытунь", - выказаў ён сваё меркаванне.
  
  "Моцны тытунь," сказаў Холмс. “ Егіпецкі. Не асабліва танны.
  
  "Як скажаш," сказаў Дзівак, - але гэта не той гатунак тытуню, які я купляў бы, калі б у мяне была мая доля золата ўнізе. Мяркую, цяпер на гэта няма ніякіх шанцаў".
  
  Шчанюк Кулі сеў верхам на драўляны крэсла з жорсткай спінкай перад малюсенькім пісьмовым сталом і адмахнуўся ад прапанаванага портсигара. "Чаго я хачу, так гэта слоў", - сказаў ён. “ Я хачу, каб ты патлумачыў мне тое, чаго я не разумею.
  
  "На гэта сышлі б гады", - сказаў яму Холмс, мускул ў кутку рота Холмса уздрыгнуў, калі ён казаў. "Якога канкрэтнага тлумачэння вы хацелі б атрымаць прама зараз?"
  
  "Так ты сапраўды Шэрлак Холмс?" патрабавальна спытаў Шчанюк. "Што здарылася з Пінам?"
  
  "Ёсць лі Пін Док Лоў?" - спытаў Дзівак. "Ці быў калі-небудзь Пін Док Лоў?"
  
  "Наколькі я ведаю, быў толькі той, які я стварыў", - сказаў Холмс. “Я стварыў Пін Док Лоў, я стаў Пін Док Лоў, і цяпер я больш не Пін Док Лоў. Шкадую пра гэта."
  
  "Некаторыя людзі, якіх мы абодва ведаем, зробяць усё магчымае, каб ты вельмі пашкадаваў", - мякка сказаў Дзівак. “Што тычыцца мяне, то я прымаю жорсткія зменлівасці жыцця з некаторай доляй стрыманасці, але ёсць тыя, хто не падзяляе майго неістотнага адносіны да жыцця. І пара з іх ужо цяпер чакаюць нашага прыбыцця ў Лондан".
  
  "Ты ж не угрожаешь мне, Старэча?" спытаў Холмс з предвкушающей усмешкай на твары.
  
  "Не я", - сказаў Дзівак, падымаючы рукі ў прытворна жаху ад такой прапановы. "Проста нагадваю табе, што да чаго".
  
  Холмс ўстаў і злосна паглядзеў на двух сваіх былых падручных. "Калі вы будзеце добра сябе паводзіць," сказаў ён ім, - і перастанеце думаць аб немагчымых злачынствах, я падумаў, што, магчыма, змагу што-небудзь для вас зрабіць".
  
  "Што за "што-то"? падазрона спытаў Дзівак.
  
  "З іншага боку, калі ты поўны рашучасці пагражаць мне і іншым чынам праяўляць прыкметы незадаволенасці, што ж, тады ты прадстаўлены сам сабе, і д'ябал цябе забяры".
  
  “ Вам лёгка казаць, містэр Холмс, - сказаў Шчанюк, “ але вы той, хто прывёў нас на гэтую яхту, не кажаце, што гэта не так. Калі б не вы і вашы запэўніванні...
  
  "Запэўненні Пін Доклоу," перапыніў яго Холмс.
  
  "Ну вось, розніца не варта і полпенни", - усміхнуўся Хітры Дзівак. "Гэта вы і вашыя ўгаворы прывялі нас сюды," сказаў ён, "і, наколькі я разумею, менавіта вы павінны зрабіць з нас сумленных зладзеяў".
  
  "Наколькі я разумею," сказаў Холмс, падыходзячы бліжэй, пакуль не навіс над імі, як змардаваны аракул, "вы двое пераскочылі на іншы бок плота і маглі б падумаць аб тым, каб застацца там на некаторы час".
  
  "Як гэта?" - спытаў Хітры Дзівак.
  
  "Які плот?" спытаў Шчанюк, злёгку адкідваючы галаву назад, як быццам баяўся, што Холмс збіраецца ўкусіць яго за нос.
  
  "Ну, вы абодва героі", - сказаў Холмс. “Вы дапамаглі выратаваць золата. Вы нават былі параненыя за гэтую справу, Дзівак", - дадаў ён, паказваючы на забінтаваную руку Дзівака.
  
  "І што з гэтага?" - спытаў Шчанюк.
  
  "Ну, я б падумаў, што будзе ўзнагарода", - сказаў Холмс. “Так, я ўпэўнены ў гэтым. Сам Банк Англіі, безумоўна, выплаціць ўзнагароджанне тым, хто дапамагаў змагацца з бандытамі ".
  
  "Ну, я буду ..." - сказаў Шчанюк, калі да яго дайшла грандыёзнасць гэтай ідэі.
  
  "Ну, хіба гэта не было б пацешна", - сказаў Хітры Дзівак.
  
  OceanofPDF.com
  
  ДВАЦЦАЦЬ ВОСЕМ
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  РАСТВАРЫЎСЯ Ў ПАВЕТРЫ
  
  
  
  Мы не можам распаліць, калі захочам,
  Агонь, які знаходзіцца ў сэрца,
  Дух вее і нерухомы,
  У таямніцы жыве наша душа.
  — Мэцью Арнольд
  
  
  
  Cкапітан Искансен устаў і падняў келіх за сваіх гасцей за сталом капітана. Спатрэбілася некалькі секунд, каб шум за сталом аціх, і па зале павольна разлілася цішыня, калі людзі павярнуліся, каб пачуць, што хацеў сказаць капітан. "Акіянскае падарожжа - гэта час зносін і сумесных прыгод", - сказаў ён прысутным за вячэрай, высока трымаючы свой шклянку над гарохавым супам. “Што ж, мы выпрабавалі і тое, і іншае. Сапраўды, гэта падарожжа "Імператрыцы Індыі" надоўга запомніцца ўсім, хто знаходзіцца на яе борце. Я вельмі рады, што на борце была такая натоўп герояў, таму што і экіпаж, і пасажыры паводзілі сябе як героі ў гэтым падарожжы, і я дзякую вас усіх да адзінага ".
  
  "Гіп-гіп", - крыкнуў нехта ў зале, і сталовая пагадзілася серыяй радасных воклічаў. І тост быў узняты, а за некаторымі столікамі зноў паднялі.
  
  "Ешце, піце і весялецеся", - зароў капітан Искансен. "Таму што заўтра мы причаливаем!"
  
  Нягучна апладысменты перараслі ў шквал шчырых воплескаў. Падарожжа ўздоўж Міжземнага мора прайшло на здзіўленне без здарэнняў. "Імператрыца" абышла Гібралтар і пракладвала сабе шлях на поўнач скрозь дастаткова моцны дождж і досыць неспакойнае мора, каб пасажыры адчувалі сябе так, нібы гэта частка іх далейшага прыгоды, не выпрабоўваючы пры гэтым па-сапраўднаму дыскамфорту. У большасці з іх былі марскія ножкі. Яны маглі абедаць без дыскамфорту, нягледзячы на качэння пад іх сядзеннямі.
  
  Па караблю гуляў прахалодны брыз. Гэты вечар быў досыць прахалодным, каб ваўняныя штаны і вагі спадніцы замянілі лёгкую баваўняную або льняную вопратку для прагулак па палубе. Жудаснае напад засталося ў мінулым, і ўсе прыкметы яго былі ліквідаваны. Цяпер пасажыры адчувалі сябе выключна весела, і навокал панавала добрае зносіны.
  
  Маргарэт Сэнт-Іў павярнулася да свайго бацькі пасля таго, як капітан вярнуўся на сваё месца, і загаварыла з ім сур'ёзна і напружаным шэптам, з-за чаго генерал Сэнт-Іў закруціўся і выглядаў не ў сваёй талерцы. "Але, дарагая," сказаў ён, перарываючы паток яе слоў, - ты хочаш, каб я дазволіў гэтаму Піцеру ажаніцца на табе? Проста так? Я павінен аддаць цябе гэтаму хлопцу, які думае, што нашэнне армейскай формы - гэта нейкі жарт? Праўда?"
  
  "Калі ён папросіць у цябе маёй рукі, бацька," цярпліва сказала Маргарэт, - я проста хачу, каб ты ведаў, што са мной усё будзе ў парадку, калі ты сур'ёзна падумаеш пра гэта. І затым, калі б пасля адпаведнага перыяду разважанняў — скажам, дзесяці або дваццаці хвілін — вы сказалі "так", я б падумаў, што гэта цалкам нармальна ".
  
  "І калі ён збіраецца запрасіць мяне?" - спытаў Сэнт-Іў.
  
  "Я не ведаю", - прызналася Маргарэт. "Ён мяне яшчэ не пытаўся".
  
  Сэнт-Іў з хвіліну старанна абдумваў гэта. - А чаму ты так упэўнены, што ён гэта зробіць? - спытаў ён, урываючыся на тэрыторыю, на якой ні адзін чалавек не можа быць у бяспецы.
  
  "Жанчына разбіраецца ў такіх рэчах", - сказала яму дачка.
  
  "Зразумела", - сказаў Сэнт-Іў. “Ці ёсць у яго грошы? Якія-небудзь чакання? Ці зможа ён трымаць вас?"
  
  "Паняцці не маю", - сказала Маргарэт, бестурботна адкідаючы думку аб тым, што грошы маюць нейкае значэнне. “Акрамя таго, хіба ў мяне не будзе дастатковага ўласнага даходу, калі я выйду замуж?" Я заўсёды меркаваў, што так і будзе.
  
  "Дакладна", - прызнаў яе бацька. “Ты атрымаеш значную суму ад свайго дзеда па матчынай лініі, калі выйдзеш замуж ці дасягнеш трыццаціпяцігадовага ўзросту, у залежнасці ад таго, што наступіць раней. Але табе сапраўды патрэбен муж, які жыве на твае грошы?
  
  "Калі мы пажэнімся," разважліва заўважыла Маргарэт, - тады, я думаю, не будзе мець вялікага значэння, чые гэта грошы".
  
  "Магчыма", - сказаў Сэнт-Іў. “Можа здарыцца так, што гэта будзе мець вялікае значэнне. Мужчына павінен быць у стане ўтрымліваць сваю жонку".
  
  "Калі пара жыве на успадкаваныя стан," слушна спытала Маргарэт, - то хто з партнёраў атрымаў у спадчыну спадчыну, гэта хутчэй пытанне чыстай выпадковасці, ці не так?"
  
  "Хм," сказаў яе бацька.
  
  Капітан Искансен зноў устаў. "Сёння ўвечары дзверы залатога сховішчы будзе зачынена ў апошні раз, пакуль мы не пришвартуемся", - сказаў ён. "Калі хто-небудзь з вас хоча ў апошні раз зірнуць на наш каштоўны груз — не такі каштоўны, як жыцця і стану нашых пасажыраў, але тым не менш каштоўны, — у вас ёсць яшчэ адзін гадзіну".
  
  Ён зрабіў паўзу, каб глынуць віна, і працягнуў: “Я папрашу вас усіх быць цярплівымі з намі, калі мы причалим. У якасці апошняй меры засцярогі золата будзе выгружана да таго, як пасажыры сыдуць на бераг. Гэта будзе даволі рана раніцай, і паездка зойме не больш за паўтары гадзін, так што ніхто з вас не павінен выпрабоўваць нязручнасцяў. Я спадзяюся і веру, што ў вас было прыемнае падарожжа. Што ж, за выключэннем аднаго непрыстойнага інцыдэнту, вядома, мы пастараліся зрабіць яго для вас настолькі прыемным, наколькі маглі. І я яшчэ раз дзякую вас усіх ". Ён падняў свой келіх, кіўнуў галавой і сеў.
  
  
  
  "На прычале будуць людзі, якія чакаюць таго, хто будзе найбольш незадаволены такім паваротам падзей", - заўважыў Хітры Дзівак у свой гарохавы суп. "Яны палічаць, што адчуваюць вялікія нязручнасці".
  
  "Гэта праўда", - пагадзіўся Шчанюк Кулі. "Пацешна, як усё абярнулася, ці не так?"
  
  "Ангелоподобный Цім МакАдамс не зусім философствующий хлопец", - сказаў Дзівак. "Яму спатрэбіцца трохі тлумачэнняў, і я рады, што я не той, каму прыйдзецца гэта рабіць".
  
  "Можа быць, ты той самы", - сказаў Шчанюк. "Я не думаю, што містэр Шэрлак Холмс, як ён цяпер сябе называе, будзе занадта імкнуцца зрабіць гэта сам".
  
  "Вы мяркуеце, Холмс правоў?" - спытаў Дзівак. "Аб тым, што Банк Англіі прызначыў нам ўзнагароджанне за дапамогу ў выратаванні золата?"
  
  "Падобна на тое, ён казаў сур'ёзна", - сказаў Шчанюк. "Але я не разлічваю на гэта, пакуль гинеи не зазвоняць у мяне ў кішэні".
  
  "Хіба гэта не выдатна?" здзівіўся Дзівак. "Ну, гэта будзе амаль як атрымліваць плату за сумленную працу".
  
  "Сачы за тым, як ты размаўляеш!" - сказаў Шчанюк. Ён адсунуў сваё крэсла і ўстаў. "Я хачу ў апошні раз зірнуць на золата, да якога мы так блізка, як толькі зможам".
  
  Дзівак падняўся. "Я пайду з вамі", - сказаў ён. “Ведаеце, шкада, што Холмс атрымаў другую шышку на галаве. Калі б ён усё яшчэ быў Пінам, у яго быў бы спосаб дабрацца да гэтага золата.
  
  "Можа быць, калі мы ударым яго яшчэ раз ..." - выказаў здагадку Шчанюк.
  
  "Гэта так не працуе", - сказаў Дзівак.
  
  "Шкада," сказаў Шчанюк.
  
  
  
  _______
  
  
  
  "Імператрыца Індыі" паднялася на параходзе ўверх па Тэмзе і прышвартавалася ў Куінс-Док без чвэрці пяць наступнага раніцы, калі пасажыры і вялікая частка горада яшчэ спалі. Два наступных карабля, крэйсер Яго правасхадзіцельства Джон оф Гонта і транспартны катэр "Аякс", які захаваў Імператрыца на ўвазе, паколькі яна абышла Гібралтар, пайшлі сваімі шляхамі, заменена пара паліцэйскіх катэраў, рота гвардыі, атрад з лонданскай паліцыі, стайкі Скотланд-Ярда людзей у цывільным, і гонар кацялок капелюшы спецыяльная ахова супрацоўнікаў Банка Англіі, якія павінны былі ажыццяўляць нагляд за пераклад золата з Карабельнага сейфа на дзве адмысловыя браняваныя вагоны, якія былі выведзеныя на прычале. Тэрыторыя дока была асветленая газавымі ліхтарамі і ліхтарамі на слупах, а таксама двума магутнымі электрычнымі пражэктарамі з карабля, і многія матросы неслі ліхтары; але ў перадсвітальныя гадзіны апусціўся халодны, сырой туман, і ні адзін прадмет на адлегласці больш за некалькі футаў не быў выразна бачны.
  
  Інспектар Джайлс Лестрейд адказваў за кантынгент Скотленд-Ярда, і ён толькі што скончыў расстаўляць сваіх людзей, калі пачуў, як нехта паклікаў яго па імені, стоячы ў адкрытым люку грузавога адсека. “ Інспектар Лестрейд, гэта вы? Паўстанце сюды, калі ласка, вы патрэбныя!
  
  Лестрейд павёў ліхтаром па баках. Ён пазнаў гэты голас. “ Холмс? Ён пасвяціў у бок люка. “ Што вы там робіце? Калі ўжо на тое пайшло, што ты ўвогуле дзе-то робіш? Дзе ты быў?"
  
  "Пазней," крыкнуў Холмс. “ Падыміцеся сюды, калі ласка. Прывядзіце сваіх людзей!
  
  Лестрейд памаўчаў, абдумваючы магчымыя варыянты. Холмса там не павінна было быць. Холмс знік, як мяркуецца, загінуў. І ўсё ж, магчыма—
  
  "Ну, Лестрейд," зароў Холмс са свайго месца ў грузавым адсеку. “ Ты ідзеш ці не ідзеш? Гэта справа надзвычайнай тэрміновасці; ў вас няма часу на роздум.
  
  "Іду, Холмс," сказаў Лестрейд. Холмс, калі гэта быў Холмс, быў правоў, разважанні могуць прыйсці пазней. І пытанні. Ён двойчы коратка дзьмухнуў у паліцэйскі свісток і павёў сваю чацвёрку людзей у цывільным уверх па трапе да люка.
  
  Там сапраўды стаяў Холмс. Тая ж добра запамяталася пыхлівая пастава, той жа знаёмы саманадзейны жэст, калі ён выклікаў іх да сябе. "Сюды", - сказаў вядучы ў свеце дэтэктыў-кансультант, ведучы іх ўнутр карабля па калідоры.
  
  "Лепш бы гэта не заняло занадта шмат часу", - сказаў Лестрейд, пыхкаючы, каб паспяваць за шырокімі крокамі Холмса. “У нас ёсць золата, аб якім трэба паклапаціцца. Разгрузка павінна пачацца з хвіліны на хвіліну.
  
  Холмс рэзка спыніўся на паўдарогі па калідоры, дзе група мужчын у разнастайнай форме і цывільным стаяла ля чаго-то падобнага на адкрытую дзверы банкаўскага сховішча. "Золата, падобна, ужо выгружана", - сказаў Холмс.
  
  "Як гэта?" Лестрейд спыніўся і агледзеў групу перад сабой: некалькі вайсковых афіцэраў, некалькі карабельных афіцэраў і некалькі грамадзянскіх. Калі ён наблізіўся, усе яны злосна ўтаропіліся на яго, як быццам ён быў у чым-то вінаваты, хоць ён паняцця не меў, у чым менавіта. Холмс прадставіў яго генералу, капітану карабля і некалькім менш важным людзям. Лестрейд быў бы моцна ўражаны, калі б у яго быў час для падобных думак. Ён перавёў дыханне. “ Што вы маеце на ўвазе, кажучы, што яго разгрузілі? Браняваныя фургоны прыбытку ўсяго некалькі хвілін таму.
  
  Холмс паказаў на адкрытую дзверы сховішчы. "Вось дзе было золата," сказаў ён Лестрейду. “ Крыху больш за два тон. Яно было там мінулай ноччу. Як вы можаце бачыць, яго там больш няма".
  
  Лестрейд падышоў і зазірнуў у дзверы. Там была ўнутраная дзверы з жалезнымі прутамі, якая ўсё яшчэ была зачыненая. Зазірнуўшы скрозь краты, Лестрейд убачыў пакой плошчай каля дванаццаці квадратных футаў і восем футаў ад падлогі да столі. Сцены, падлогу і столь пакоя былі зробленыя з скляпаныя жалезных пласцін. У пакоі не было ніякага відавочнага ўваходу, акрамя дзверы, праз якую Лестрейд цяпер з цікавасцю ўзіраўся. Пакой здавалася пусты, калі не лічыць некалькіх асмаленых дошак. “ У сховішча? - Спытаў Лестрейд.
  
  "У самой справе," сказаў капітан Искансен.
  
  “ Дзве тоны золата?
  
  "Думаю, яшчэ трохі," сказаў Холмс, " зусім трохі.
  
  "Пайшоў?"
  
  "Баюся, што так," сказаў генерал Сэнт-Іў. “ Яны былі тут учора. Я іх бачыў. Залатыя зліткі выкладзеныя ў акуратныя скрынкі, па шэсць штук у скрынцы.
  
  "Я мяркую, што гэта золата заняло большую частку сховішчы".
  
  "Гэта ўтварыла кучу прыкладна такой вышыні ў цэнтры пакоя", - сказаў Сэнт-Іў, трымаючы руку на ўзроўні падбародка.
  
  "Там было прастору шырынёй у паўтара фута ад сцен, каб можна было абысці гэтую, э-э, кучу", - сказаў капітан Искансен.
  
  “ І ўчора гэта было тут?
  
  "Я зачыніў знешнюю дзверы сховішчы ў дзевяць вечара", - сказаў яму Искансен. "Дваццаць чалавек — па крайняй меры, дваццаць - бачылі гэта там як раз перад тым, як дзверы зачыніліся".
  
  Испустив доўгі і хрыплы ўздых, Лестрейд расшпіліў свой "інвернес", сунуў руку ў кішэню пінжака і дастаў запісную кніжку і агрызак алоўка. Ён з цікавасцю агледзеў аловак, а затым некалькі разоў правёў па вастрыі лязом складанага нажа, з цяжкасцю вынятага з іншага кішэні. "Тады добра," сказаў ён, аблізваючы кончык алоўка і адкрываючы нататнік на новай старонцы. “ Я мог бы здагадацца, што гэта будзе не зусім звычайная справа, асабліва калі вы тут, містэр Холмс.
  
  Лестрейд павярнуўся да генерала Сэнт-Вярбу. “ Раскажыце мне пра гэта.
  
  Група мужчын вакол яго па чарзе пачала тлумачыць, якім чынам золата захоўвалася, ахоўвалася і ахоўвалася ад Калькуты да Лондана на пастаянным ўвазе да таго самага раніцы.
  
  "Гэтыя джэнтльмены і я спусціліся сюды роўна ў пяць раніцы, каб адкрыць вонкавую дзверы сховішчы і дачакацца прыбыцця прадстаўніка Аркестра Англіі", - скончыў аповяд капітан Искансен. "І мы знайшлі" — ён махнуў рукой у бок пустога сховішчы, — гэта.
  
  Бразнуўшы нататнік, Лестрейд павярнуўся да Холмсу. "Я здзіўлены, што вы ў гэты момант не знаходзіцеся там, не ползаете на карачках, не даследуеце расколіны ў падлозе ў пошуках пылінак".
  
  Холмс усміхнуўся. "Капітан пакуль не палічыў патрэбным адкрываць ўнутраную дзверы", - сказаў ён. “Калі ён гэта зробіць, я скарыстаюся магчымасцю, як вы кажаце, поползать па падлозе. Калі, вядома, у вас няма рашэння нашай галаваломкі.
  
  "Я магу запэўніць вас," сказаў капітан Искансен, " што ў гэтым сховішча няма ніякіх патаемных панэляў, люкаў або іншых схаваных уваходаў або выхадаў з яго. Акрамя дзвярнога праёму, у якім мы стаім, няма ні ўваходу, ні выхаду з сховішчы.
  
  "Калі ў апошні раз, калі адкрывалася унутраная дзверы?" - спытаў Лестрейд.
  
  Капітан Искансен дастаў з унутранай кішэні канверт з васковымі пячаткамі. "Гэта ляжала ў маім сейфе з тых часоў, як мы пакінулі Калькутту", - сказаў ён. "У ім знаходзіцца адзіны ключ ад унутранай дзверы сховішчы". Ён пстрыкнуў па ім пальцам. "Як вы можаце бачыць, друк не была зламаная".
  
  Лестрейд пачухаў патыліцу. "Гэта вышэй майго разумення", - прызнаўся ён. “ Калі тое, што вы кажаце, сапраўды так, то вам лепш як мага хутчэй ўпусціць містэра Холмса ў пакой, каб ён поползал там і выпацканыя калені сваіх штаноў. Нічога іншага не застаецца, і я не бачу, як гэта можа дапамагчы. Але, з іншага боку, я ніколі не бачу, як містэр Холмс вырашае свае маленькія праблемы, пакуль ён іх не растлумачыць. І часта не тады."
  
  Холмс нацягнута ўсміхнуўся. "Я пакуль не магу сказаць, як быў выкананы гэты трук, - сказаў ён," але вас здзівіла б, калі б вы даведаліся, што на борце гэтага карабля знаходзіцца наш стары сябар прафесар Марыярці?"
  
  “Марыярці? Тут? Няма!" - усклікнуў Лестрейд, расцягваючы "Няма!" ў што-то накшталт кацінага крыку здзіўлення. “ Якога чорта прафесар тут робіць? - спытаў я.
  
  "Вяртаюся з вельмі цікавай паездкі ў Калькутту," данёсся з калідора голас прафесара Марыярці, "вельмі прыбытковай".
  
  Лестрейд павярнуўся і ўбачыў надыходзячых прафесара і каржакаватага мужчыну з вайсковай выпраўкай. "Я чуў, у залатым сховішча адбылося непрыемнае здарэнне", - сказаў Марыярці.
  
  Холмс зрабіў два крокі наперад і тыцнуў пальцам у бок Марыярці. "І як жа вы даведаліся аб гэтым, прафесар?"
  
  "Ды гэта ж па ўсім карабля", - сказаў Марыярці. "Падобныя навіны немагчыма захаваць у сакрэце".
  
  "Паслухайце," сказаў генерал Сэнт-Іў, " я расставіў ахову ў канцах калідора з інструкцыямі нікога не прапускаць. Як вы прайшлі міма аховы?"
  
  Марыярці змрочна ўсміхнуўся. "Я сказаў ім, што вы хацелі пагаварыць са мной", - сказаў ён. “Вядома, гэта праўда, не так, Холмс? Як толькі дзе-небудзь на зямлі адбываецца злачынства, Шэрлак Холмс хоча пагаварыць са мной пра гэта ".
  
  "Вы пераўзышлі сябе, прафесар", - сказаў Холмс. “Неверагоднае злачынства на караблі ў моры, і вы тут, на тым жа караблі, у той жа час. Вы як быццам кідаеце мне выклік".
  
  "Магчыма, хто-то кідае вам выклік," сказаў Марыярці, " але гэта не я. І я сумняваюся, што выклік быў наўмысным — ніхто, уключаючы мяне, ніяк не мог ведаць, што вы былі на караблі да нападу. Калі ўжо на тое пайшло, то вы не ведалі, што знаходзіцеся на караблі, пакуль...
  
  "Якое напад?" Спытаў Лестрейд, пераводзячы погляд з аднаго на іншага.
  
  "І што ж такога выгаднага было ў вашай паездцы ў Калькутту?" Спытаў Холмс.
  
  Марыярці рабіў рухі рукамі, як быццам ставіў маленькія нябачныя скрынкі над вялікіх нябачных скрынак у паветры перад сабой. "Я арганізаваў пераклады на ангельскую двух старажытных астранамічных тэкстаў на хіндзі: Граханаядипаки Парамешвары і Юктибхасы Джьестхадевы", - сказаў ён. “У доктара Питамахи з кафедры астраноміі Калькуттского універсітэта не было сродкаў, каб гэта зрабіць. Зараз у яго ёсць ".
  
  "Зразумела", - сказаў Холмс. "Такім чынам, вы выкарыстоўваеце гэта золата для падтрымкі індыйскай сістэмы вышэйшай адукацыі".
  
  "Вартае пачынанне", - сказаў Марыярці. “Але я не браў золата. Даю слова".
  
  Холмс кісла паглядзеў на Марыярці, а затым павярнуўся да капітана Искансену. "Я думаю, вам лепш за ўсё цяпер адкрыць ўнутраную дзверы", - сказаў ён. "Мне пара поўзаць і пэцкаць калені штаноў". Ён паляпаў сябе па кішэнях і знайшоў маленькую лупу. - Раз ужо я пра гэта загаварыў, Лестрейд, я б параіў вам старанна абшукаць “Імператрыцу" зверху данізу, ад носа да, э-э, кармы. Дзве тоны золата цяжка замаскіраваць.
  
  "Дзе вы прапануеце мне шукаць, Холмс?" спытаў Лестрейд.
  
  "Не звяртайце ўвагі на відавочныя месцы", - сказаў Холмс. "Зазірніце ў месцы, якія настолькі малавядомыя, што вы не бачыце, як там можа быць золата, або паглядзіце на тое, што знаходзіцца на ўвазе, і паглядзіце, не золата ці гэта".
  
  Лестрейд адкрыў свой нататнік. “ Яшчэ раз, як вам гэта, містэр Холмс?
  
  “ Усё роўна. Проста запішыце ўсе месцы, якія вы агледзелі. І расстаўце людзей вакол, каб яны сачылі, каб ніхто не перасоўваў нічога вялікага і грувасткага, пакуль вы самі на гэта не зірняце. І прасачы, каб ніхто не сышоў на бераг.
  
  “ Я не ўпэўнены, што ў мяне ёсць такія паўнамоцтвы, містэр Холмс.
  
  "Так," сказаў капітан Искансен. “ Ніхто не пакіне карабель, пакуль вы не дазвольце, містэр Холмс.
  
  "Ёсць некалькі спецыяльных ахоўнікаў з банка", - сказаў Лестрейд. "Я адпраўлю іх на борт, яны дапамогуць".
  
  "І не спускайце з яго вачэй," сказаў Холмс, здымаючы пінжак і паказваючы сваім доўгім вострым носам у бок Марыярці.
  
  OceanofPDF.com
  
  ДВАЦЦАЦЬ ДЗЕВЯЦЬ
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ДОБРАНЬКІ ТРУК
  
  
  
  У справах людзей ёсць прыліў,
  які, узяты падчас прыліву, вядзе да багацця;
  Калі яго не ўлічваць, усё падарожжа іх жыцця
  праходзіць па отмелям і пакутам.
  Уільям Шэкспір
  
  
  
  Злітак золата вагой у дваццаць адзін фунт і чатыры унцыі не вельмі вялікі, паколькі золата з'яўляецца адным з самых цяжкіх прыродных элементаў. Было б няцяжка прыдумаць любую колькасць мудрагелістых схованак для аднаго злітка золата. Але дзвесце з невялікім штук у драўляных скрынях з шасці брускоў або нават па-за скрынь - гэта іншая справа. З іх атрымаўся б жахліва прыкметны ком практычна ў любым месцы. А калі вы падзеліце іх і рассуете дзвесце з лішнім залатых зліткаў па розных сховаў на борце карабля, нават такой вялікай, як Імператрыца Індыі, можна падумаць, што група адданых сваёй справе і навучаных пошукавікаў откопает — ці, магчыма, прыбярэ з карабля? — хоць бы адзін з зніклых зліткаў.
  
  Нічога знойдзена не было.
  
  Пошукі працягваліся. Лестрейд спусціўся ў сховішча, каб падзяліцца інфармацыяй — такой, якая там была — з Холмсам.
  
  “ Вы што-небудзь выявілі? - Спытаў Лестрейд.
  
  "Некалькі навадных на разважанні фактаў," сказаў Холмс, атрасаючы калені і вяртаючыся да двухчасовому даследавання сцен, падлогі і столі сховішчы. “ Нічога пераканаўчага.
  
  "Я быў бы ўдзячны, калі б вы падзяліліся са мной сваімі думкамі, - сказаў Лестрейд, - якімі б непераканаўчымі яны ні былі".
  
  Холмс кіўнуў. "У сценах ёсць дзіркі", - сказаў ён.
  
  “ Дзіркі? Лестрейд пацёр рукі. “ Сапраўды, дзіркі! Ну, а цяпер...
  
  “ Ідэальна круглыя адтуліны, іх дзевяць, па тры ў кожнай з бакавых сценак і тры ў задняй. У шасці футаў ад зямлі. Крыху менш цалі ў дыяметры.
  
  "Досыць вялікі, каб хто-то разрэзаў залатыя зліткі на кавалачкі", - выказаў меркаванне Лестрейд.
  
  “ І ўсё гэта за адну ноч? - Спытаў Холмс. “ Акрамя таго, адтуліны вядуць да паветраным трубах, якія праходзяць праз палубы і заканчваюцца вентыляцыяй наверсе. Я агледзеў трубы звонку. Яны трывала замацаваны на месцы, і фарбе, па меншай меры некалькі месяцаў."
  
  “ Паветраводы? Лестрейд нахмурыўся. “ Для чаго?
  
  “Па словах першага памочніка капітана карабля, яны выконваюць падвойную функцыю. Па-першае, яны будуць забяспечваць падачу паветра на выпадак, калі хто-то апынецца зачыненым ў сховішча. А па-другое, яны маглі б затапіць памяшканне, калі б карабель затануў.
  
  "Гэта цікава", - сказаў Лестрейд. "Навошта ім спатрэбілася, каб пакой затапіла?"
  
  "Ціск," патлумачыў Холмс.
  
  "Як гэта?" - спытаў я.
  
  “У выпадку спробы атрымаць золата - або што б там ні знаходзілася ў сховішча — з патанулага карабля ціск вады на дзверы сховішчы зрабіла б немагчымым яе адкрыццё, калі б яно не было ўраўнаважаны ціскам ўнутры сховішчы. Па крайняй меры, так мне патлумачыў першы афіцэр. Іншымі словамі, сховішча павінна быць у роўнай ступені затоплена, каб дзверы адчыніліся."
  
  "А!" - сказаў Лестрейд, не зразумеўшы ніводнага слова з тлумачэння. “Так гэта тлумачыць адтуліны, праз якія, ва ўсякім выпадку, золата не магло быць вынята. А ў вас ёсць якія-небудзь іншыя знаходкі?
  
  Холмс паціснуў плячыма. “Некалькі абгарэлых кавалачкаў дрэва, усяго каля дваццаці. Ні адзін не перавышае шасці цаляў у даўжыню або цаля у шырыню. Большасць значна менш. Трохі шэрай пылу асабліва порошкообразной кансістэнцыі".
  
  “ І яны маюць дачыненне да злачынства?
  
  “Яны аномальны, але ў мяне пакуль няма ім тлумачэнні. Задача складаецца ў тым, каб сабраць факты. Калі ў нас будзе дастаткова фактаў, мы зможам зрабіць высновы ".
  
  "Але не цяпер?"
  
  “ Не, пакуль няма. І вы не зрабілі ніякіх адкрыццяў?
  
  "Салдаты, якія стаялі на варце мінулай ноччу, паведамляюць, што чулі дзіўны 'свісцячы' гук неўзабаве пасля паўночы".
  
  "Гук, незнаёмы ім?"
  
  "Яны ніколі не чулі гэтага раней".
  
  “ Што-небудзь яшчэ?
  
  "Агні заставаліся яркімі ўсю ноч".
  
  “ А агні? - спытаў я.
  
  Лестрейд махнуў рукой. “ Гэтыя электрычныя лямпы ў холе. Яны, па-відаць, заставаліся яркімі ўсю ноч.
  
  "І гэта незвычайна?"
  
  "Ахоўнікі паведамляюць, што асвятленне часта змяняецца, становячыся то ярчэй, то цьмяныя, на працягу ночы".
  
  “ Але мінулай ноччу яны гэтага не зрабілі?
  
  "Гэта тое, што яны кажуць".
  
  Холмс пацёр кончык носа. "Дзякуй, Лестрейд", - сказаў ён. "Гэта вельмі цікава".
  
  “ У самой справе, Холмс? Што гэта значыць?
  
  “Я не ведаю. Я мала што ведаю аб працы электрычнага асвятлення, але гатовы паставіць трохі грошай на меркаванне, што прафесар Джэймс Марыярці ведае аб электрычным асвятленні ўсё, што толькі можна, — і нават крыху больш, чым ён распавёў нам пра знікненне золата!
  
  Лестрейд з сумневам паглядзеў на яго. “ Вы і раней часта выказвалі гэта меркаванне, містэр Холмс, і аказалася, што вы памыляліся.
  
  "Ці быў перехитрен спрытным ашуканцам!" Ўмяшаўся Холмс. “Што ж, паглядзім, што да чаго на гэты раз. Я знайду гэта золата, Лестрейд, — паглядзім, ці знайду я яго.
  
  "Я вельмі спадзяюся на гэта, містэр Холмс", - сказаў яму Лестрейд. "Такім чынам, што вы хочаце, каб я зрабіў цяпер?"
  
  Холмс з хвіліну глядзеў на далёкую сцяну, а затым ткнуў Лестрейду ў камізэльку вострым паказальным пальцам. "Уважліва сачыце за прафесарам Джэймсам Марыярці", - сказаў ён.
  
  Лестрейд ўздыхнуў. “ Вельмі добра, містэр Холмс. Што-небудзь яшчэ?
  
  Палец Холмса зноў выцягнуўся наперад. "Пашлеце аднаго з вашых людзей за прафесійнымі вадалазамі", - сказаў ён.
  
  "Як гэта, містэр Холмс?" Спытаў Лестрейд, злёгку адыходзячы ад прощупывающего пальца.
  
  “Калі золата няма на караблі, яно павінна быць дзе-то яшчэ. Калі вы выключыце немагчымае — нырцоў!"
  
  “ Вы верыце, што золата на караблі больш няма?
  
  “Я ні ў што такое не веру — я сам не праводзіў ператрус. Калі да гэтага дойдзе, я так і зраблю ". Холмс выканаў серыю размінкавых практыкаванняў па барицу, каб зняць напружанне ў руках і нагах ад поўзання вакол і зазіранне ў шчыліны і куты. “ Але паколькі вы шукалі і не знайшлі золата, разумна выказаць здагадку, што залатых зліткаў больш няма на борце. Паміж мінулай ноччу і сёння раніцай не было часу пераплавіць іх і ператварыць, скажам, у індыйскай статуі багіні, але іх маглі выкінуць за борт для наступнага здабывання.
  
  Лестрейд кіўнуў. "Зразумела", - сказаў ён. "Але як ... хто б... ні выцягнуў іх з сховішчы?"
  
  "Я яшчэ не вырашыў", - сказаў Холмс. "Але выцягнуць іх ён, відавочна, паспеў, паколькі іх тут больш няма".
  
  “Пасажыры падымаюць шум. Яны хочуць сысці на бераг", - сказаў Лестрейд.
  
  "Несумненна", - сказаў Холмс. “Я прапаную дазволіць ім сысці на бераг. Пераканайцеся, што ў вас ёсць іх імёны, і агледзіце іх багаж".
  
  "Мытнікі гэта зробяць", - сказаў Лестрейд.
  
  “Так. Вядома".
  
  "Што там наконт індыйскіх статуй?" Спытаў Лестрейд.
  
  "Карлікавы сябар прафесара Марыярці прывозіць пару скрынь з імі, як мяркуецца, для продажу ў краме, дзе прадаюцца маленькія індыйскія статуэткі", - патлумачыў Холмс. “Кожны з іх варта даследаваць з думкай аб тым, што ў яго вантробы мог быць, э-э, устаўлены залаты злітак. Я сапраўды не думаю, што вы што-небудзь знойдзеце, Марыярці занадта утончен для гэтага, але мы не павінны выпускаць з-пад увагі відавочнае.
  
  "Ці ёсць у вас якія-небудзь падставы меркаваць, што прафесар Марыярці замяшаны ў гэтым?" Спытаў Лестрейд. "Акрамя таго факту, што вы заўсёды мяркуеце, што ён замяшаны?"
  
  "Мой дарагі інспектар..." Холмс перавёў дыханне і задумаўся. “Я часта пераконваюся, што прафесар Марыярці замешаны ў нейкім сур'ёзным злачынстве, асабліва калі яго цяжка раскрыць або нават растлумачыць, таму што я ведаю, што гэта за чалавек і якія выклікі ён любіць. Калі вы ведаеце чалавека, які, скажам, робіць складаныя і дакладныя кішэнныя гадзіны і змяшчае іх у неверагодна маленькія квадратныя футляры, і вы выяўляеце яго якія стаяць побач з такімі гадзінамі, у такім выпадку меркаваныя доказы пераканаўчыя. Я прызнаю, што не магу абвінаваціць яго ў гэтым канкрэтным злачынстве, таму што ў мяне няма доказаў таго, што ён быў замяшаны, і пакуль ёсць толькі самае цьмянае ўяўленне пра тое, як гэта было здзейснена. Але сама гэтая сакрэтнасць, сама немагчымасць злачынства - адна з адметных рысаў прафесара.
  
  "Зразумела", - сказаў Лестрейд з не занадта прыкметнай ноткай сарказму ў голасе. "Гэтага не магло быць зроблена, таму гэта зрабіў прафесар".
  
  Холмс усміхнуўся. “ Не адпавядае маім звычайным стандартам логікі, ці не так? Баюся, Марыярці аказвае на мяне такое ўздзеянне. Хадзем, паднімемся наверх і паразважаем разам. Ён абняў Лестрейда за плечы. “ У гэтай галаваломкі ёсць адказ, і, магчыма, мы зможам яго знайсці.
  
  
  
  "Што ж," сказаў Хітры Дзівак, зацягваючы скураныя рамяні на сваім маленькім чамаданчыку, - усё добра правялі час, пакуль гэта працягвалася. Прыйшоў час ступіць назад на старую добрую тэра-чортаву-фірму.
  
  Шчанюк Кулі сеў на сваю ложак, цвёрда скрыжаваўшы рукі на грудзях. “ Я не пайду.
  
  “Што значыць "ты не з'яжджаеш"? Ты павінен з'ехаць, ці не так? Я маю на ўвазе, мы на месцы, мы прыбытку; мы вярнуліся ў чортаў стары Лондан, ці не так?"
  
  “І дзе-то там, на прычале, чортавы старыя Анёлы Цім Макадамс і Двупенсовик, ці не так? І яны захочуць даведацца, дзе золата, не так ці што? І што мы збіраемся ім сказаць?"
  
  "Мы проста скажам яму праўду".
  
  “ Гэты Пін Док Лоў апынуўся Шэрлакам Холмсам?
  
  "Што ж, гэта праўда".
  
  “І гэта акажа вялікую дапамогу. 'Дзе золата?' Макадамс спытае ".
  
  “Ну, мы проста распавядзем яму, як мы яго выратавалі, і як мы збіраемся, каб атрымаць узнагароду. Мы падзелім ўзнагароджанне з ім, гэта павінна прымусіць яго адчуваць сябе лепш ".
  
  "О, мы будзем, праўда?" Шчанюк Кулі устаў і нахіліўся наперад, яго нос апынуўся ў некалькіх цалях ад носа Дзівака.
  
  “У чым справа? Ты не хочаш падзяліцца з прыяцелем?"
  
  “Вялікі прыяцель з кепскім характарам і схільнасцю да пераломаў костак? Не, я падзялюся з ім, добра. І чым менавіта я павінен падзяліцца?"
  
  "Узнагарода".
  
  "І якая ж гэта будзе ўзнагарода?"
  
  Дзівак пачаў быў адказваць, але затым на яго твары адбіўся жах. “ Ты ж не думаеш...
  
  Шчанюк Кулі энергічна кіўнуў. “ Ведаю. Вядома, ведаю. У іх цяпер няма золата, таго, што прапала. І само сабой зразумела, што яны не збіраюцца плаціць ніякага ўзнагароджання за тое, чаго ў іх цяпер няма, ці не так?"
  
  Хітры Дзівак паморшчыўся. "Само сабой зразумела", - пагадзіўся ён.
  
  “ Ты думаеш, гэта ў прафесара?
  
  "Прафесар Марыярці?" Дзівак падумаў пра гэта. "Падобна на тое", - сказаў ён.
  
  “ Вы думаеце, Шэрлак Холмс знойдзе яго?
  
  Дзівак прадставіў сабе Анёльскага аблічча Ціма Макадамса, які чакае іх дзе-небудзь ля прычала. "Калі ён гэтага не зробіць, - сказаў ён, - я думаю, нам варта разгарнуцца і адвезці "Імператрыцу" назад у Калькутту".
  
  "Я сам думаў аб тым жа", - сказаў Шчанюк.
  
  
  
  Шаноўны Юстас Бергаро, кіраўнік Банкам Англіі, адкінуўся на спінку мяккага крэсла ў гасцінай уладальнікаў, адной з невялікіх пакояў, зарэзерваваных для любога члена Савета дырэктараў англа-азіяцкай параходнай кампаніі Star steamship line, якому здарыцца падарожнічаць на борце "Імператрыцы". Ён выкарыстоўваўся як камандны цэнтр для працягу расследавання знікнення золата. Вакол шаноўнага Бергарота стаялі ці сядзелі Холмс, генерал Сэнт-Іў і яго дачка, капітан Искансен, Марыярці, палкоўнік Моран і інспектар Лестрейд. Быў ужо поўдзень, і большасць пасажыраў пакінулі карабель, але пераабсталяванне для зваротнага рэйса яшчэ не пачалося.
  
  "Я папрасіў, каб усё заставалася як ёсць, пакуль мы ня высьветлім, што здарылася з золатам", - патлумачыў Холмс.
  
  Бергарот кіўнуў. "Цалкам дакладна", - спакойна сказаў ён, сціскаючы ў руках залатога льва, якая ўпрыгожвала дзяржальню яго кія з чорнага дрэва. "Што здарылася з золатам?"
  
  Інспектар Лестрейд выступіў наперад. "Калі мне будзе дазволена," сказаў ён.
  
  "Вядома".
  
  “ Хто б ні пазбавіў вас вашага золата, - пачаў Лестрейд, - і як бы гэта ні было зроблена...
  
  "Я павінен паправіць вас у адным, малады чалавек", - перапыніў яго Бергаро. “Строга кажучы, гэта не маё золата. Я не мог пакінуць гэта без каментароў, каб не было сумненняў".
  
  "Я меў на ўвазе, вядома, золата Банка Англіі", - сказаў Лестрейд.
  
  “ Я таксама, малады чалавек. Строга кажучы, не прапала банкаўская золата. Гэта значыць, золата так і не было перададзена службовай асобе банка, таму страты, калі такія маюцца, павінны быць пакрытыя страхавальнікамі англа-азіяцкіх Star lines. Лонданскі "Лойд", я мяркую, прытрымліваецца такога поліса.
  
  "Карабель належыць кампаніі "Лойд", - пацвердзіў капітан Искансен, "але я мяркую, што спецыяльны груз застрахаваны самастойна".
  
  Бергарот падняў брыво. “Праўленне бярэ на сябе ўсю кампенсацыю? Калі гэта так, гэта прывядзе да перадачы кампаніі ў конкурснае вытворчасць. Ні адна невялікая група прыватных асоб не зможа вытрымаць такі страты ".
  
  Искансен паціснуў плячыма. "Я таксама так лічу", - сказаў ён. “Магчыма, у каго-то з асобных членаў ёсць асабістыя страхавыя полісы. У любым выпадку, наколькі я разумею, яны прадаюць фірму "Грын Стары". Наколькі я ведаю, яны ўжо гэта зрабілі.
  
  Што ж, "сказаў Бергарот," нават калі банк не панясе страт, калі золата не будзе вернута, мы, вядома, аддалі перавагу б, каб яно было ў нашых руках у цэласці і захаванасці. Слых аб гэтым праточыцца вонкі, і я баюся, што грамадскасць можа не зрабіць гэтак выразнага адрозненні ў тым, хто страціў золата. Мы не можам дапусціць, каб давер грамадскасці да банку пахіснулася. Мы не можам ". Ён павярнуўся да Холмсу. “ Таму я прашу вас, містэр Холмс: знайдзіце маё золата!
  
  "Мы абшукалі судна", - сказаў яму Холмс. “Я пачынаю думаць, што золата было скінута за борт ноччу, магчыма, з дапамогай плавучага буя, каб адзначыць месца. Паравыя катэры адпраўляюцца назад па маршруце "Імператрыцы", каб паглядзець, ці змогуць яны выявіць падобную штуку.
  
  "Як яны — кім бы яны ні былі — вынеслі золата з сховішчы?" Спытаў Бергарот.
  
  "Гэта яшчэ трэба будзе высветліць", - прызнаў Холмс. "Здаецца немагчымым, што дзве тоны золата зніклі за адну ноч, але павінна быць што-тое, чаго я не бачу".
  
  “ Магчыма, - мякка выказаў здагадку Марыярці, - вы бачыце больш, чым ёсць на самай справе.
  
  Холмс рэзка павярнуўся. “ Вы спрабуеце намякнуць, як вам гэта ўдалося? - спытаў ён. “ Ці вы спрабуеце яшчэ больш збіць мяне з панталыку?
  
  "Вы хочаце сказаць, што гэты джэнтльмен, э-э, злачынец?" Спытаў Бергаро, гледзячы шырока расплюшчанымі вачыма па-над ачкоў.
  
  "Калі б я зрабіў гэта непасрэдна," адказаў Холмс, " ён мог бы падаць на мяне ў суд за паклёп. У мяне няма ні найменшых доказаў. І ўсё ж гэтыя два буйных чалавека з Скотленд-Ярда стаяць за яго спіной па маёй просьбе, каб гарантаваць, што ён не знікне, як золата знікла, да таго часу, пакуль гэта злачынства не будзе раскрытае. Нават прафесар прызнае, што гэта патыхае злачынствам такога роду, ад якога ён атрымаў бы задавальненне ".
  
  "Я не атрымліваю задавальнення ад злачынстваў, містэр Холмс," сказаў Марыярці. “ Вы да мяне несправядлівыя. Больш таго, гэта паказвае, як мала вы мяне разумееце.
  
  Холмс павярнуўся да Марыярці. “ Прашу вас, адукуеце мяне, - папрасіў ён.
  
  "Тое, з чым мы сутыкнуліся тут, - гэта, здавалася б, немагчымае злачынства", - сказаў Марыярці. “Што-то каля двух тон золата знікла з закрытага сховішчы за ноч, а ахова ўсю ноч дзяжурыла ў калідоры. Гэта справядлівае сцвярджэнне?"
  
  "Я прызнаю, што ў дадзены момант мяне бянтэжыць, як вам гэта ўдалося—" пачаў Холмс.
  
  "Вось як гэта выглядае для нас, прафесар", - сказаў Лестрейд.
  
  "Тады вы павінны спытаць сябе, чаму злачынства немагчыма", - сказаў Марыярці. "Па-дурному рабіць злачынства немагчымым, калі гэта дадае да дзеянню яшчэ адну кроплю складанасці або адну секунду дадатковага часу - калі толькі ў злачынца няма па-чартоўску важкай прычыны".
  
  "І вы гэта зрабілі?" спытаў Холмс.
  
  Марыярці пакутліва ўздыхнуў. "Калі б я хацеў займець золата, - сказаў ён, - я б дазволіў бандытам забраць яго, а затым патапіў бы іх карабель".
  
  "Бандыты?" перапытаў шаноўны Бергаро.
  
  Яго праігнаравалі. "Вы маглі б гэта зрабіць?" - спытаў капітан Искансен.
  
  "Папросту," пацвердзіў Марыярці.
  
  Генерал Сэнт-Іў падняўся са свайго мяккага крэсла і злосна паглядзеў на Марыярці. - Яны мелі намер забіць ўсіх на борце "Імператрыцы Індыі", - напружана прамовіў ён, і яго вушы пачырванелі пры гэтай думкі. “ Вы б дазволілі — заахвочвалі — гэта?
  
  "Вядома, няма", - адказаў Марыярці, у сваю чаргу раззлаваўшыся. “За каго вы мяне прымаеце? Бандыты былі занадта занятыя, каб спрабаваць патапіць "Імператрыцу" або забіць пасажыраў. Іх адзінай думкай было збегчы. Калі б можна было зладзіць так, каб яны збеглі з золатам, яны б так і зрабілі. Але яны не сталі марудзіць ні па якой іншай прычыне. І перш чым ты отругаешь мяне за тое, што я быў гатовы падарваць іх карабель, не плануеш ты павесіць тых нешматлікіх палонных, якія ў цябе ёсць?
  
  "Як бы вы дасталі золата з патанулага карабля?" Спытаў Холмс. "Глыбіня акіяна там, павінна быць, паўмілі".
  
  "Найноўшыя водолазные званы цалкам здольныя апускацца на такую глыбіню", - сказаў яму Марыярці. "І ў мяне ёсць некалькі ідэй па паляпшэнню канструкцыі, якія я хацеў бы мець падставу апрабаваць".
  
  "Але ты гэтага не рабіў", - сказаў Сэнт-Іў.
  
  "Я ніколі не збіраўся гэтага рабіць", - сказаў яму Марыярці. “Я прывучыў свой розум даследаваць усе магчымасці ў любой сітуацыі. Цяпер я раблю гэта без усвядомленых думак або намеры".
  
  "Я ведала гэта, прафесар", - усклікнула Маргарэт Сэнт-Іў. “Вы ніколі не змаглі б наўмысна патапіць карабель, тым больш з жывымі людзьмі на борце. Ні адзін па-сапраўднаму этичный чалавек не змог бы".
  
  "Я дзякую вам за гэта", - сказаў прафесар Марыярці.
  
  "Такім чынам," сказаў Холмс, "ідэі для здзяйснення злачынстваў прыходзяць да вас самі сабой".
  
  Марыярці задумаўся. "Злачынства, так," прызнаў ён. "Але таксама спосабы паляпшэння навуковых інструментаў, філасофскія тэорыі рознай каштоўнасці, урыўкі з дурных вершаў — я не прэтэндую на тое, каб быць паэтам, — сумнеўныя прасвятленні ў гістарычныя факты і раптоўныя назірання адносна вар'яцтваў чалавечай расы ".
  
  “ Хм-м-м! - сказаў Холмс.
  
  "Ты рабі тое ж самае", - сказаў яму Марыярці. "Нягледзячы на ўсе вашыя хвалёныя здольнасці да лагічнага мыслення, вашыя дзіўныя поспехі ў дэдукцыі ў значнай ступені з'яўляюцца вынікам работы таго, што доктар Фрэйд называе несвядомым розумам".
  
  "Магчыма," сказаў Холмс, " але маё падсвядомасць не намышляе злачынных дзеянняў.
  
  "Праўда?" Спытаў Марыярці. "Што б сказаў з гэтай нагоды ваш сябар доктар Пін Док Лоў?"
  
  Холмс выглядаў здзіўленым. "Прызнаюся," сказаў ён, сядаючы. “ Павінна быць, у нейкім цёмным кутку майго свядомасці...
  
  Марыярці нядбайна махнуў рукой. "Паспрабуйце, каб гэта вас не турбавала, Холмс," сказаў ён. “У зацішных кутках розуму кожнага з нас збіраюцца сумныя думкі. Па крайняй меры, так хацеў прымусіць нас паверыць доктар Фрэйд".
  
  Шаноўны Бергаро перакладаў погляд з аднаго з іх на іншага. "Магчыма," прапанаваў ён, падымаючы крыштальны келіх, частка сервіза, прызначанага для выкарыстання дырэктарамі, і пацягваючы портвейн "Сан-Томас-дэ-лас-Агуас" 17-га года выпуску, таксама прызначаны для дырэктараў, якім ён быў напоўнены, " мы маглі б вярнуцца да абмяркоўваецца тэме.
  
  "Зніклае золата," сказаў Лестрейд.
  
  "Вы абачлівымі, інспектар," пагадзіўся Бергаро.
  
  "Холмс мог бы сказаць вам, дзе гэта знаходзіцца", - сказаў Марыярці, адкідваючыся на спінку крэсла і пацягваючы свой уласны келіх прыгожага портвейна. "Калі б ён ачысьціў свой розум ад здагадкі, што я быў датычны да злачынства, якое, як гэта часта бывае, засланяюць яго хвалебны разумовы працэс".
  
  Бергаро зірнуў па-над ачкоў на прафесара. "Вы сцвярджаеце, што не маюць ніякага дачынення да крадзяжу?" спытаў ён.
  
  "Я ведаю".
  
  “ Але ты ж ведаеш, як гэта было зроблена.
  
  "Я думаю, што так", - сказаў Марыярці.
  
  "Таму што вы зрабілі гэта самі?" Выказаў Здагадку Холмс.
  
  Марыярці паківаў галавой. “Улічыце, што калі б я гэта зрабіў, то не стаяў бы тут, абменьваючыся з вамі жартамі. Мяне б ужо даўно не было ".
  
  Холмс падазрона паглядзеў на яго.
  
  Малады лейтэнант-га ўланскага палка, апрануты ў парадную форму, якую брытанскі клімат зноў зрабіў камфортнай, увайшоў у пакой і аддаў гонар свайму генералу. "Прабачце, сэр," сказаў ён, " маёр Сэндиман просіць вас вярнуцца ў пакой для нарад як мага хутчэй. Ёсць пытанні па нагоды загадаў аб высадцы, і, што ж, сэр, падобна, усё ператвараецца ў блытаніну.
  
  "А," сказаў генерал Сэнт-Іў, паднімаючыся на ногі. “ Добра, што ты патрэбны, я мяркую. Я б лепш ... калі вы, джэнтльмены, прабачце мяне ... " Ён паглядзеў на пакінуты портвейн ў сваім куфлі, затым асушыў яе адным глытком і рушыў услед за лейтэнантам з пакоя, затрымаўшыся ў дзвярах, каб сказаць: "Маргарэт, любоў мая, калі я хутка не вярнуся, нашы нумары ў "Нортумберленд Армз" павінны чакаць нас. Я мяркую, вы зможаце дабрацца туды без маёй дапамогі.
  
  "Я мяркую, што так, бацька", - пацвердзіла Маргарэт.
  
  "Шкада з'язджаць", - сказаў генерал, з уздыхам шкадавання гледзячы на свой пусты келіх з-пад партвейну. "Калі ласка, дашліце каго-небудзь расказаць мне, як усё гэта выйшла — і дзе золата bally!" І ён выйшаў за дзверы.
  
  "Так", - сказаў Бергарот, ізноў прыцягваючы ўвагу групы. “Золата. Дзе яно?"
  
  Капітан Искансен ускочыў на ногі адразу пасля Сэнт-Вярба і цяпер нерашуча стаяў пасярод пакоя. "Мая праца", - сказаў ён. “Я праяўляю жудасную нядбайнасць. Высадка. Разгрузка грузу. Перагрузка. Мне сапраўды не варта быць тут. Я сапраўды не павінен заставацца. Ён рашуча насунуў на вочы капялюш на галаву і накіраваўся да дзвярэй. Спыніўшыся ў сваю чаргу, ён павярнуўся і сказаў: "Трымай мяне ў курсе, добра?" - і сышоў.
  
  "Калі вы сапраўды ведаеце, дзе знаходзіцца золата," сказаў Холмс Марыярці, "калі ласка, падзяліцеся гэтай інфармацыяй з астатнімі з нас, і мы ўсё зможам прыступіць да сваіх абавязкаў".
  
  "Я мяркую, што змагу вызначыць яго месцазнаходжанне на аснове наяўнай інфармацыі", - сказаў Марыярці. "Вы таксама маглі б, Холмс, калі б дазволілі сабе прыняць пад увагу відавочнае".
  
  Бергарот перашкодзіў. "Я табе веру", - сказаў ён. “Для мяне гэта мае сэнс. Ты ведаеш, дзе золата, таму што не браў яго. Выдатна. А цяпер падзяліся гэтай інфармацыяй з усімі намі ".
  
  "Давайце пабудуем сілагізмах", - сказаў Марыярці. "Не ў духу Люіса Кэрала, а больш складаную структуру".
  
  "Калі-небудзь быў прафесарам матэматыкі, а, Марыярці?" пракаментаваў Холмс.
  
  "Магчыма", - адказаў прафесар матэматыкі. "Першая перадумова: мы сутыкнуліся з, здавалася б, немагчымым злачынствам; золата не магло быць вынесена з сховішчы, пакуль яно было зачынена і знаходзілася пад аховай, і ў любым выпадку яно не магло быць вывезена ўсё за адну ноч".
  
  "Цалкам дакладна," прабурчаў інспектар Лестрейд.
  
  "Другая перадумова: золата было там учора".
  
  "Так яно і было заўважана", - пацвердзіў Бергарот.
  
  "Трэцяя перадумова: цяпер яна знікла; сховішча пуста".
  
  "У прынцыпе, за выключэннем некалькіх вугольчыкаў", - пагадзіўся Холмс.
  
  “Цяпер мы павінны прыйсці да высновы. Пры гэтым мы будзем памятаць аксіёму пра тое, што калі выключаецца немагчымае, усё, што застаецца, якім бы неверагодным яно ні было, павінна быць праўдай ".
  
  Холмс злосна паглядзеў на Марыярці. "Мне здаецца, я сам пры выпадку казаў што-то ў гэтым родзе".
  
  "Так", - пагадзіўся Марыярці. "Такім чынам, выснова: паколькі золата не магло быць вынесена з сховішчы мінулай ноччу, яно не было вынесена з сховішчы мінулай ноччу".
  
  Заяву Марыярці зрабіла магутны эфект на яго слухачоў. Дырэктар Бергарот моўчкі адкрыў рот. Маршчыны на твары Холмса напружыліся; яму не падабалася, калі над ім смяяліся. Лестрейд зарагатаў. “Вы ж не хочаце сказаць, што мы ўсе былі загіпнатызаваныя, не так, прафесар? Залатыя зліткі ўсё яшчэ там, але мы іх не бачым? Як адзін з тых фантастычных апавяданняў пра прафесара Челленджере з часопіса "Стрэнд"?
  
  “ У вас на ўвазе конь, але вы змясцілі яе ззаду калёсы, інспектар. Марыярці зрабіў скручивающее рух рукамі. “ Зменіце гэтую думку.
  
  Твар Холмса раптам скрывіўся ў сударгай разважанняў, а затым паслабілася, і ён ляпнуў рукой па стале перад сабой. “Вядома! Гэта відавочна!" - сказаў ён. Але затым яго вочы звузіліся, і ён, перасцерагальна падняў кашчавы скрюченный паказальны палец: "Але гэта яшчэ не даказвае, што ты не маеш да гэтага ніякага дачынення".
  
  "Калі б я ведаў, навошта б мне распавядаць вам пра гэта?" - спытаў Марыярці.
  
  "Спрытная выкрут," сказаў Холмс.
  
  "Гэта дазволіць вам вярнуць золата", - удакладніў Марыярці.
  
  "Дакладна," сказаў Холмс. “ Дакладна.
  
  "Аб чым вы двое кажаце?" спытаў інспектар Лестрейд. “Для мяне гэта не відавочна. Дзе золата, калі вы раптам даведаліся, і як яно туды трапіла?"
  
  "Яго не маглі прыбраць мінулай ноччу," сказаў Холмс, " таму яго не прыбіралі мінулай ноччу. Яго прыбралі раней".
  
  "Верагодна, нашмат раней", - пагадзіўся Марыярці. "І з цягам часу".
  
  "Але," сказала Маргарэт, " усе бачылі гэта там. Дзясяткі людзей, павінна быць, праходзілі міма гэтага сховішча кожны дзень, і золата было там".
  
  "Ці Было гэта?" Спытаў Марыярці. "Што яны бачылі?"
  
  "Залатыя зліткі," сказала Маргарэт. “ Цэлыя чаркі— у драўляных скрынях. Я сама іх бачыла. Хіба няма?
  
  “Гэта, вядома, выглядала як золата. У пэўным сэнсе гэта і было золата. Тое, што вы бачылі, было тромпом." - сказаў ёй Марыярці. “Па-майстэрску выкананая карціна, каб падмануць вачэй. Золата, якое вы бачылі, было сусальным золатам".
  
  Яна абдумала гэта. "Ну, калі так, то гэта вызначана падманула мае вочы".
  
  Холмс ўстаў і павольным, мерным крокам абышоў вакол стала, скіраваўшы погляд да нябачнаму далёкаму гарызонту. "Наш кругагляд быў абмежаваны", - задуменна прамовіў ён. "Ніякіх шанцаў на перспектыву". Ён працягваў ісці, прыціснуўшы паказальны палец да носа.
  
  "І яркі электрычны святло дапамог ілюзіі", - дадаў Марыярці. “Яны ліквідавалі цені. Гэта была свайго роду майстэрская сцэнічная ілюзія".
  
  “ Тэатральная ілюзія! Маргарэт прыціснула руку да рота. “ Прафесар!
  
  "Згодзен," сказаў Марыярці. “ Прафесар.
  
  "Які прафесар?" спытаў Лестрейд. “ Вы? Вы прызнаеце...
  
  "Аднойчы я сапраўды бачыла яго з фарбай на рукаве", - сказала Маргарэт. "Ён сказаў, калі я правільна памятаю, што фарбаваў рэквізіт".
  
  "Ну, ён вызначана быў такім", - сказаў Марыярці.
  
  “ Прафесар Демартинью, - задуменна сказаў Холмс, - і яго сябар Сатроу, штукар.
  
  Шаноўны Бергаро павярнуўся ў крэсле, каб зірнуць на Холмса, які праходзіў ззаду яго. “ Фокуснік?
  
  "Цяпер я разумею," сказаў Холмс. “ Зьнікае лэдзі— знікаючыя залатыя зліткі. Не што іншае, як майстэрская ілюзія.
  
  “ Ілюзія? - Спытаў Лестрейд, сашчапіўшы рукі за спіной і спрабуючы прыняць задуменны выгляд. “ Хммм. Ілюзія. Працягвайце, Холмс.
  
  “Ілюзія была ўсталяваная, тромпель з скрыняў з золатам. І за гэтай плоскасцю з дрэва і палатна золата было прыбрана. Гэта магло пачацца ў той дзень, калі мы пакінулі Калькутту, а скончылася, верагодна, некалькі тыдняў таму.
  
  "Як гэта было зроблена, з замкнёнага і ахоўнага сховішчы?" Спытаў Бергарот.
  
  "Чаму?" - спытала Маргарэт. "Навошта ствараць таямніцу — немагчымае злачынства?"
  
  "Ах", - сказаў Марыярці. “Ці бачыце, у гэтым сутнасць. "Як" і "чаму" звязаны адзін з адным. Ілюзія немагчымага злачынства, створаная таму, што гэта павінна было быць немагчымае злачынства ".
  
  "Баюся, я страціў цябе, калі немагчымае стала магчымым", - сказаў шаноўны Бергаро. "Ці ўсё было наадварот?"
  
  "Ці бачыце, калі б гэта не было немагчымым злачынствам, то не было б ніякай таямніцы ў тым, як яно было здзейснена", - сказаў Холмс.
  
  "І калі б не было таямніцы ў тым, як гэта было зроблена," працягваў Марыярці, - то не было б таямніцы і ў тым, хто гэта зрабіў".
  
  “ Такім чынам, каб схаваць той факт, што золата было выкрадзена— - пачаў Холмс.
  
  "Ён павінен быў стварыць бачнасць, што золата ўсё яшчэ там", - сказаў Марыярці.
  
  "Які павінен быў—" пачаў Бергарот.
  
  Холмс перастаў хадзіць па пакоі і павярнуўся тварам да стала. “Але яго трэба было прыбраць загадзя, каб яго можна было схаваць. Гэта відавочна".
  
  "Як толькі вы ўсведамляеце гэта, за гэтым рушыць услед ўсе астатняе", - сказаў Марыярці. "Калі за нітку бяруцца ў любой кропцы, скрутак распускаецца".
  
  "Астатняе з чаго?" - запатрабаваў адказу шаноўны Бергарот.
  
  "Калі я павінен каго-то арыштоўваць," паскардзіўся Лестрейд, - я б хацеў, каб вы сказалі мне, каго. Калі я павінен вярнуць золата, я б хацеў, каб вы сказалі мне, дзе яно. Я пачакаю тлумачэнняў адносна таго, як ён туды трапіў, пазней ".
  
  "Гэта становіцца ясна, як толькі вы разумееце, чаму злачынства павінна было здавацца немагчымым", - сказаў Холмс.
  
  "Растлумачыце," сказаў шаноўны Бергаро.
  
  "Выкажам здагадку, што нам не дазвалялі зазіраць праз закрытую ўнутраную дзверы кожны дзень; што дзверы сховішчы была зачынена з тых часоў, як мы пакінулі Калькутту".
  
  "Так?"
  
  “ А сёння раніцай дзверы адкрылі, і золата знікла. Хто яго ўзяў?
  
  "У капітана быў адзіны ключ", - сказаў Бергарот.
  
  "Цалкам дакладна! ", сказаў Холмс.
  
  "Але яно было пазначана ў канверт," запратэставала Маргарэт.
  
  "Нагрэтае тонкае лязо пад воскам", - сказаў Марыярці. "Адкрылася імгненна, і ніхто нічога не заўважыў".
  
  "Цудоўна!" - сказаў Бергарот. "Такім чынам, адзіная прычына, па якой золата пакідалі на ўсеагульны агляд кожны дзень, заключалася ў тым, што на самай справе яго там не было".
  
  "Можна назваць гэта спрытам розуму", - сказаў Марыярці. “Калі золата знаходзілася там да мінулай ночы, то капітан не мог яго ўзяць, таму што ніхто не мог гэтага зрабіць. Пераўтварыце гэта ў немагчымае злачынства, і спіс падазраваных будзе настолькі вялікі, наколькі дазволіць ваша ўяўленне.
  
  "Але як ён дастаў золата з сховішчы?" Спытаў Лестрейд. “І што ён з ім зрабіў? Мы абшукалі карабель".
  
  “ Шукаеце залатыя зліткі?
  
  "Ну, так, вядома".
  
  "Але калі яны не былі прыбраныя ўсе адразу мінулай ноччу, то няма ніякіх падстаў меркаваць, што золата ўсё яшчэ знаходзіцца ў форме зліткаў", - сказаў Марыярці. "Золата ёсць золата, незалежна ад таго, як яно расцягнута, памятай ці дэфармавана".
  
  "Я што-то зусім заблытаўся ў тым, як вы гэта расказваеце", - сказаў Лестрейд. “Я не сумняваюся, што вы маеце рацыю: калі Шэрлак Холмс і прафесар Марыярці ў чым-то згодны, няма сэнсу спрачацца аб гэтым. Але ў чым менавіта вы маеце рацыю? Што здарылася з золатам і як гэта адбылося?
  
  Холмс і Марыярці пераглянуліся. Марыярці злёгку кіўнуў, і Холмс перавёў дыханне. "Любая дэталь можа быць няслушнай," сказаў ён, " але ў цэлым усё павінна было адбыцца так: калі капітан Искансен вырашыў забраць золата, ён заручыўся дапамогай прафесара Демартинью і Мамарума Сатроу, якія распрацавалі план. Або, магчыма, яны прыйшлі да яго, гэта не можа...
  
  "Так, так", - сказаў Лестрейд. “Адно перайшло да іншага. А потым?" Холмс паціснуў плячыма. "Искансен забяспечыў ключом, Демартинеу і Сатроу пафарбавалі фальшывы фасад, і золата было выдалена".
  
  "Якім чынам?" - спытаў дырэктар Банка Англіі.
  
  "Увечары, калі капітан Искансен прыходзіў зачыняць дзверы сховішчы, з ім заўсёды была невялікая група людзей", - сказаў Шэрлак Холмс. "Адзін з іх, як мяркуецца, застаўся ў сховішча на ноч, і сышоў з групай людзей, якія адкрылі дзверы на наступную раніцу".
  
  "Напрыклад, трук Мамарума Вялікага з лэдзі Присциллой," выказала здагадку Маргарэт.
  
  "Так, вельмі падобна на гэта," пагадзіўся Холмс.
  
  "Але пакой была зусім пустая, калі яны адкрылі дзверы гэтым раніцай", - сказала Маргарэт. "Што здарылася з будынкам тромпель?"
  
  "Ахоўнікі паведамілі, што чулі ноччу дзіўны свісцячы гук", - сказаў Марыярці. “Штукары выкарыстоўваюць матэрыял, званы флэш-паперай, які знікае са свістам полымя, калі да яго прыкласці запалены недакурак цыгарэты. Паперу апускаюць у водны раствор азотнай кіслаты, а затым сушаць. Вось як яны ствараюць гэтыя цудоўныя ўспышкі, калі што-то з'яўляецца ці знікае ".
  
  “ Фальшывы фасад быў зроблены з глянцавай паперы?
  
  “Магчыма, з-за чаго-то з крыху большай структурнай цэласнасцю. Давайце назавем гэта бавоўнай-выбліскам. І кароткі кнот пакінулі гарэць, каб структура знікла са выбліскам пасярод ночы ".
  
  "А золата?" спытаў Бергарот з непадробнай цікавасцю. - А што з золатам?
  
  Холмс паглядзеў на Марыярці ў пошуках дапамогі. Яго лагічныя развагі яшчэ не зайшлі так далёка.
  
  "Переплавлен", - сказаў Марыярці. "Невялікая дугавая печ, якая працуе ад электрычнай ланцугу".
  
  "І як вы наогул можаце гэта ведаць?" - спытаў Лестрейд.
  
  "Гэта патлумачыла б прыглушэнне святла", - патлумачыў Марыярці.
  
  "Пераплаўленым у якую форму?" - не сунімаўся Бергарот.
  
  "Шчыра, я мяркую", - сказаў яму Марыярці.
  
  “ Квадратны?
  
  Марыярці кіўнуў. “ Лісты памерам крыху менш квадратнага фута і таўшчынёй ад чвэрці да паловы цалі.
  
  Маргарэт злёгку ахнула. "На падлогу!" - сказала яна.
  
  "Вы вельмі кемлівая юная лэдзі," ухвальна сказаў Марыярці.
  
  "Які паверх?" спытаў Бергарот.
  
  "У гэтую паездку падлогу ў бальнай зале быў перароблены", - сказала Маргарэт.
  
  "Па-мойму, з чыстага золата," сказаў Марыярці, " з дубовай паверхняй.
  
  "Рабочыя павінны былі б ведаць", - запярэчыў Бергарот. "Гэта павінен быць даволі буйны змова".
  
  "Там шмат золата", - сказаў Марыярці.
  
  Яны ўсёй групай накіраваліся ў бальная зала, і Марыярці правёў эксперымент, прыпадняўшы адзін з квадратаў паркета. "Падазрона цяжкі", - сказаў ён. Ён перавярнуў яго.
  
  "Будзь я пракляты!" усклікнуў Бергарот.
  
  "Я паклічу капітана Искансена," сказаў Лестрейд, рашуча нахлобучивая кацялок на галаву. “ І гэтых двух штукароў!
  
  "Сумняваюся ў гэтым", - сказаў Марыярці. "Я мяркую, яны даўно сышлі".
  
  Холмс ўстаў. "Ну што ж, вы атрымалі сваё золата", - сказаў ён дырэктару Бергаро. "Думаю, мне пара дадому".
  
  OceanofPDF.com
  
  ТРЫЦЦАЦЬ
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ВЯРТАННЕ
  
  
  
  Дом - гэта марак, які вярнуўся дадому з мора,
  А паляўнічы вяртаецца дадому з пагорка.
  Роберт Луіс Стывенсан
  
  
  
  З НЕАПУБЛІКАВАНАГА ДЗЁННІКА ДЖОНА Х. ЎОТСАНА, доктара медыцыны.
  
  Sхерлок Холмс вярнуўся!
  
  Шэрлак Холмс - самы нязносны чалавек на зямлі.
  
  Учора я наведаў 221B, плануючы прагледзець некалькі старых картатэк, каб асвяжыць у памяці адно з ранніх спраў Холмса, звязанае з каралём маленькай усходнееўрапейскай краіны і слоікам атручаных сардзін, і ўбачыў, што ў акне кабінета гарыць святло. Я кінулася наверх, не ведаючы, чаго чакаць, і ўбачыла яго — ён сядзеў у сваім праклятым крэсле ў сваім старым паношаным чырвоным халаце, курыў сваю праклятую трубку, на століку побач з ім ляжаў разгорнуты свежы нумар часопіса "Стрэнд" і глядзеў у акно. У яго хапіла ветлівасці падняць вочы, калі я ўвайшла ў пакой.
  
  "Ватсан, даўніна", - сказаў ён. “Я зразумеў, што гэта вы, па гуку вашых чаравік на лесвіцы. Рады зноў вас бачыць!"
  
  Мае калені падагнуліся, і я ўхапілася за вушак, каб не ўпасці. Я ўпэўненая, што была так блізкая да страце прытомнасці, як ніколі ў жыцці. "Холмс," выдыхнуў я, " гэта сапраўды вы?
  
  Ён засмяяўся. “Так, мой дарагі сябар, ніякай фальшывай асобы, ніякай маскіроўкі. Гэта я ў занадта смяротнага плоці".
  
  "Дарагі сябар?" Я абурыўся. “Дарагі сябар? І ў цябе нават не хапае ветлівасці — дабрыні — сказаць мне, што ты вярнуўся?" Я, хістаючыся, падышоў да крэсла і цяжка апусціўся на яго.
  
  Холмс ускочыў, у яго вачах было неспакой, і падышоў да мяне. "Ватсан, мне вельмі шкада", - сказаў ён. “Я не ўяўляў, які эфект гэта можа вырабіць на вас. Вось, " працягнуў ён, паварочваючыся да буфета, на якім стаялі "тантал" і "газоген". “ Дазвольце, я падрыхтую вам брэндзі з содавай. Пасля брэндзі з содавай вы адчуеце сябе нашмат лепш.
  
  Ён наліў брэндзі і распырскаў содавую ў два шклянкі і працягнуў адзін мне. “Што тычыцца таго, дзе я быў, - сказаў ён, вяртаючыся на сваё месца, - баюся, гэта адзінае прыгода, аб якім прыйдзецца застацца гаварылася. Што тычыцца таго, што я зрабіў, я магу сказаць, што ліквідаваў аднаго з найвялікшых зладзеяў у свеце ".
  
  "Прафесар Марыярці," выдыхнуў я. “ Вам, нарэшце, удалося...
  
  “ Няма, няма. Холмс сумна паківаў галавой. “ Баюся, прафесар Марыярці ўсё яшчэ з намі.
  
  “ Тады хто ж?
  
  “ Чалавек, які называе сябе доктарам Пін Док Лоў. Магчыма, ён быў кітайцам, магчыма, няма. Ён лічыў сябе ўвасабленнем зла і з усіх сіл стараўся зрабіць гэта такім. Я магу шчыра сказаць, што яго больш ніколі не ўбачаць у гэтым свеце ".
  
  "А", - сказаў я. "Значыць, з твайго адсутнасці выйшла што-тое добрае".
  
  "Так", - сказаў ён, уздыхаючы. "Трохі добрага".
  
  OceanofPDF.com
  
  ТРЫЦЦАЦЬ АДЗІН
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  СТАРАЯ ЛЭДЗІ З
  ТРЕДНИДЛ - СТРЫТ
  
  
  
  Гэта недахоп
  шчасця — бачыць далей свайго носа, -
  Гэта прымушае нас смуткаваць у летнім небе,
  Гэта псуе спевы салаўя.
  — Джон Кітс
  
  
  
  Устарадаўнім, добра аздобленай, аздобленай дубовымі панэлямі офісе шаноўнага Юстаса Бергарота, размешчаным на трэцім паверсе Банка Англіі, толькі што адбылася рэдкая цырымонія: Банк выдаваў грошы. Залаты скарб быў перададзены ў сховішча, і дырэктара вырашылі, што, улічваючы ўсе абставіны, было б дарэчы узнагародзіць некаторых з тых, хто ўдзельнічаў у яго захаванні.
  
  "Багацце, аб якім нават не марыць сквапны чалавек", - сказаў Пітэр Колінз, калі яны з Маргарэт пакідалі залу пасля мерапрыемства. "Дзвесце фунтаў".
  
  "Па праўдзе кажучы, я не чакаў ніякай узнагароды", - сказала Маргарэт.
  
  "Я таксама," пагадзіўся Піцер. “ Старая лэдзі з Треднидл-стрыт не славіцца сваёй шчодрасцю. Я больш не буду займацца конскай стаматалогія. Ён паклаў руку на плячо Маргарэт, і яна спынілася і павярнулася да яго. "У мяне ёсць ідэя," бестурботна сказаў ён. “ Што ты скажаш, калі мы аб'яднаем нашы стану?
  
  “Праўда? І як ты прапануеш гэта зрабіць?" - спытала яна.
  
  “ Ну, я падумаў, ты ведаеш, э—э... - Ён зрабіў паўзу, каб сабрацца з духам. "Калі б ты ясна бачыла свой шлях выйсці за мяне замуж, хіба ты не ведаеш, тады мы маглі б, ну, ты ведаеш, гэта ..." Яго голас заціх.
  
  "Ты робіш мне прапанову?" Спытала Маргарэт, з здзіўленнем адзначыўшы, што яе уласны голас крыху дрыжыць.
  
  "Я думаў, што менавіта гэта я і раблю", - сказаў ёй Піцер. “Але калі ты пярэчыш або, ведаеш, палічыў за лепшае б не гаварыць, што ж, тады я цалкам мог бы гаварыць аб чым-небудзь іншым. Магчыма, паляванне на ліс. Хоць, павінен сказаць, я ніколі асабліва не захапляўся паляваннем на ліс; мне заўсёды здавалася, што я гляджу на гэта з пункту гледжання лісы, хіба ты не ведаеш.
  
  "Ты што-то бормочешь", - сказала Маргарэт.
  
  “ Ну, чорт вазьмі, ты выйдзеш за мяне замуж ці не?
  
  “ За дзвесце фунтаў?
  
  "Ну, ты ведаеш, калі мы складзем нашы ўзнагароды разам, то атрымаецца чатырыста даляраў".
  
  “ Значыць, мы будзем жыць на чатырыста фунтаў і твой даход ад індыйскай паліцыі? Нам прыйдзецца вярнуцца ў Індыю?
  
  "Ну, няма", - сказаў ёй Піцер. “Я падаў у адстаўку са свайго паста. Я думаю, што буду працаваць у Міністэрстве замежных справаў, але я не магу дакладна сказаць, калі пачну і колькі за гэта будуць плаціць ".
  
  "Ах!" - усклікнула Маргарэт. "Значыць, мы павінны жыць на чатырыста фунтаў?"
  
  "Я б аддаў перавагу, каб мы выкарыстоўвалі яго для нашага мядовага месяца", - сказаў ёй Піцер.
  
  Маргарэт глыбока ўздыхнула. "Ты не вельмі практычны чалавек," сказала яна. “ Думаю, мне давядзецца весці рахункі, калі мы пажэнімся.
  
  Пітэр расплыўся ў шырокай усмешцы. “ Ты зробіш гэта? Я маю на ўвазе, выйдзеш за мяне замуж.
  
  "Мяркую, так будзе лепш," сказала яна. - У мяне будзе трохі грошай, каб...
  
  "Маргарэт, дарагая," перапыніў Піцер, выглядаючы ўзрушаным. “ Ты ж не думаеш, што я стаў бы жыць на грошы маёй жонкі, ці не так?
  
  “ Мужчыны! - Прамармытала Маргарэт.
  
  "Мой бацька ніколі б гэтага не ўхваліў", - сказаў ён ёй. "Паколькі ў мяне ёсць уласны даход у дваццаць тысяч у год, ён палічыў бы вельмі непрыстойным, калі б я дакрануўся да вашага пені".
  
  Маргарэт адчула, як яе бровы папаўзлі ўверх. “ Дваццаць...
  
  "Баюся, гэта ўсё", - сказаў Піцер. “Мой старэйшы брат Джордж Линли Томас, віконт Хагсбок, атрымае большую частку маёнтка. Мы можам спыніцца ў холе, калі хочаш, у мяне ёсць некалькі пакояў, але я б аддаў перавагу зняць кватэру ў горадзе, ці не так?
  
  Маргарэт строга паглядзела на яго. “ Гэта не твая чарговая дурасць, ці не так?
  
  Пітэр паківаў галавой. “Не, баюся, што ў асноўным гэта глупства майго пра-пра-пра-дзядулі. Ён быў адміралам пад камандаваннем Пелью. Кароль Георг зрабіў яго графам, і ён ажаніўся на спадчынніцы. Яго нашчадкі пашырылі ўладанні, але на самой справе гэта не складана, калі пачынаеш з досыць вялікага пакета."
  
  Маргарэт доўга глядзела на яго, і ён выглядаў збянтэжаным. “Цябе гэта не турбуе, ці не так? Я маю на ўвазе, што гэта не мае ніякага значэння, тое, што ў мяне ёсць грошы?"
  
  Яна пахітала галавой. “ Я сказала бацьку, што выйду за цябе замуж за багатага ці беднага, і, думаю, я не жартавала.
  
  "О, добра", - сказаў ён.
  
  
  
  Было дзесяць гадзін прахалоднага вераснёўскага раніцы, калі містэр Моуз мернай, велічнай хадой сапраўднага джэнтльмена-арыстакрата, якую ён адпрацоўваў да тых часоў, пакуль яна не стала амаль натуральнай для яго велізарнага целаскладу, увайшоў у кабінет прафесара Марыярці, трымаючы кончыкамі выцягнутых пальцаў левай рукі срэбны паднос. "Ён вярнуўся", - сказаў ён, апускаючы паднос, каб Марыярці мог дастаць візітную картку.
  
  Марыярці ўзяў картку, паглядзеў на яе і пакруціў паміж пальцамі. "Так і ёсць", - сказаў ён. "Запрасіце яго ўвайсці".
  
  "Я так і зраблю, сэр", сказаў містэр Моуз. “Але не ўздумайце зноў адпраўляцца ў Індыю або ў іншы космас. Ты ўляпаўся ў столькі непрыемнасцяў прама тут, у Англіі, што праведнаму чалавеку хапіла б на жыццё ці дзве.
  
  "Я цаню вашу клопат", - сказаў Марыярці. "Але я не баюся зла, пакуль у мяне ёсць ваша здаровая правая рука, каб абараніць мяне".
  
  “ Але дзе я быў, калі ты быў у смяротнай небяспекі на той лодцы, я цябе пытаюся? Я не змагу прынесці табе шмат карысці, калі буду батрачыць у гэтым вялікім доме, пакуль ты плывеш на чаўне пад абстрэлам, ці не так? " містэр Моуз расправіў свае шырокія плечы. “ Кажу табе, я б прынёс ім трохі карысці, калі б быў там.
  
  "І я вельмі сумаваў па табе", - сказаў яму Марыярці. “Праводзь палкоўніка Марана, а затым заканчваецца збіраць рэчы для нашай паездкі на балоты. Я хачу выпрабаваць гэты новы гадзінны механізм у десятидюймовом рефракторе.
  
  Містэр Моуз кіўнуў і пайшоў. Яшчэ праз хвіліну ён увёў у пакой палкоўніка Марана, чмыхнуў і выйшаў.
  
  Марыярці жэстам запрасіў Марана сесці за свой стол. "Так хутка вернешся?" спытаў ён. "Я не чакаў цябе раней, чым праз пару месяцаў".
  
  "Малы Пок хацеў, каб я пабыў тут даўжэй", - сказаў Моран. “Ён, вядома, хацеў. Але мне вельмі хацелася ў Парыж, таму я з'ехала, як толькі гэта не стала для мяне адкрытым абразай. Я планую зняць нумар у "Плазе" і заставацца ў Парыжы, пакуль ён мне не надакучыць. І ніхто з маіх знаёмых ніколі не стамляўся ад Парыжа. Любы чалавек, які стаміўся ад Парыжа, стаміўся і ад жыцця ".
  
  "Калі вашы інтарэсы сканцэнтраваны вакол гульняў і, э-э, прыгожага полу, - пагадзіўся Марыярці, - то гэта, безумоўна, так".
  
  "І ежа," дадаў палкоўнік. “ Не забывайце пра ежу. Тут, у Англіі, не ведаюць, як правільна харчавацца. Яны жуюць і глытаюць, але не ядуць.
  
  Марыярці засмяяўся. "Кухня не выдаткуе грошы так хутка, - сказаў ён, - але я разумею, што досыць тоўстая ежа можа сапсаваць вашу печань".
  
  "Магчыма, але што мая печань калі-небудзь рабіла для мяне?"
  
  "А гульні і жанчыны могуць сапсаваць і вас, і ваша страваванне, пазбавіўшы вас магчымасці атрымліваць асалоду ад ні адным з трох".
  
  Моран падняў брыво. "Мой дарагі прафесар", - сказаў ён. “Дазвольце мне паглядзець, ці правільна я гэта разумею. Ты предостерегаешь мяне ад предавания гэтым тром самым прыемным заганам, таму што, калі я гэта зраблю, у рэшце рэшт, я больш не змагу аддавацца ім?"
  
  Марыярці зноў засмяяўся. "Я думаю, гэта быў адзін з спосабаў, каб інтэрпрэтаваць тое, што я сказаў", - сказаў ён. "Проста ігнарую мяне і жыві сваім жыццём, як табе заманецца".
  
  "О, я хачу... я так і зраблю", — адказаў Моран. “ Але тым часам у мяне ёсць сёе-тое для цябе. "Ён палез ва ўнутраную кішэню пінжака і кінуў Марыярці праз стол вялікі канверт.
  
  Прафесар ўскрыў канверт і дастаў пачак банкнот Банка Англіі.
  
  "Тысячефунтовые банкноты," сказаў Моран, асцярожна выбіраючы патрэбную цыгару з свайго сярэбранага портсигара і перакочваючы яе паміж далонямі. “ Іх дваццаць штук.
  
  "У самай справе?" - спытаў Марыярці. "Значыць, махараджа прайшоў".
  
  "Як належыць брытанскаму джэнтльмену", - сказаў Моран.
  
  "Я зразумеў гэта па вашым парыжскім планах", - сказаў Марыярці, падсоўваючы Морану шкляную попельніцу праз стол. "Але прыемна ведаць, што я маю рацыю".
  
  "Ён сказаў мне: 'Я спадзяюся, ты выканаў сваю частку здзелкі, і лэдзі Ламапур была атрымана без гвалту'. Моран запаліў цыгару і зацягнуўся ёю з задаволеным выразам твару. “Я распавяла яму, як у той час яна была акружаная гвалтам, але гэта было не нашых рук справа, і мы выратавалі яе ад гэтага. Ён сказаў, што давярае мне і не будзе пытацца далейшых падрабязнасцяў ".
  
  "Павінна быць, прыемна, калі цябе так давяраюць", - заўважыў Марыярці.
  
  "Чорт бы пабраў гэта да чорта", - сказаў Моран. "Калі б я ведаў, што ён не збіраецца правяраць мяне, я б проста праламаў пару галоў, каб займець гэтую чортаву Лэдзі, і не папрацаваў сказаць яму пра гэта".
  
  “Вы б зманілі? Палкоўнік, я здзіўлены!" Сказаў Марыярці.
  
  "Так, гэта так", - сказаў Моран.
  
  "У мяне, у сваю чаргу, есць сее-што для вас", - сказаў Марыярці. Ён высунуў скрыню свайго стала і дастаў дакумент з гравіроўкай, цісненнем, пячаткай і подпісам. "Гэта ордэр ад Банка Англіі на пяцьсот фунтаў", - сказаў ён, кідаючы яго праз стол. “Узнагарода за дапамогу ў захаванні іх золата. Як рэжысёры прыйшлі да гэтай лічбы, я не ведаю. Яны не былі такімі шчодрымі, як Малы Пок, але гэтага будзе дастаткова ".
  
  "Сапраўды," пагадзіўся Моран. “ І столькі ж для вас?
  
  "Для мяне ўдвая больш", - сказаў Марыярці.
  
  Палкоўнік Моран кіўнуў. "Прыкладна столькі ж", - пагадзіўся ён. “У рэшце рэшт, можна сказаць, што вы зэканомілі золата двойчы. Хоць, па праўдзе кажучы, мяне здзівіла, што ты распавёў гэтую гісторыю. Чаму б не дазволіць Искансену выйсці сухім з вады з яго маленькім планам? У нас не было праблем з носам."
  
  "Так бы і было", - сказаў Марыярці. "Яны збіраліся агледзець статуэткі".
  
  "А!" сказаў Моран. Ён строс попел са сваёй цыгары на паднос. - Яны калі-небудзь знайшлі Искансена?
  
  “Ён і чараўнікі цалкам зніклі. І не ўсё золата было вернута, так што іх зладзейскія патугі былі не зусім марныя".
  
  "Я лічу, што добра спланаванае прадпрыемства заслугоўвае ўзнагароды", - сказаў палкоўнік Себасцьян Моран. "І мы самі нядрэнна з гэтага выйшлі".
  
  "Рэжысёры на самай справе былі ў даволі бесклапотным настроі, улічваючы ўсе абставіны", - сказаў Марыярці. “Холмс атрымаў прэмію звыш таго, што ён павінен быў атрымаць за захаванасць золата. Што, я мяркую, у пэўным сэнсе ён і рабіў, нават будучы Пін Доком Лоў. Яны прысудзілі розныя сумы тым шатландскім уланам герцага Монкрейта, якія ўдзельнічалі ў бітве, а таксама выплацілі дапамогу ўдовам загінуўшых мужчын. Яны нават палічылі патрэбным уключыць у сваю шчодрасць "Хітрага Дзівака" і "Шчанюка Кулі"; а таксама некалькі сотняў для Піцера Колінза, - сказаў Марыярці, - які, як мяркуецца, аб'яднае іх з аналагічнай сумай, выдзеленай адважнай міс Сэнт-Іў. Наколькі я разумею, Колінз і Сэнт-Іў збіраюцца пажаніцца.
  
  "Выдатнае ўстанова", - сказаў Моран, устаючы і туша цыгару пра вялікі шкляны паднос. “Для тых, хто любіць ўстановы. Я жадаю ім абодвум атрымаць ад гэтага задавальненне".
  
  "На самай справе", - сказаў прафесар Джэймс Марыярці.
  
  "Я амаль неадкладна еду ў Парыж", - сказаў Моран. “Са мной можна звязацца праз cook's. Калі ўсплыве што-небудзь, э-э, цікавае па маёй частцы, дай мне ведаць".
  
  "Я так і зраблю," сказаў Марыярці. - Калі ты не пярэчыш, што цябе пацягнулі з Горада Зямных асалод.
  
  "Ну жа," сказаў Моран. - Я разумею, што ў жыцці ёсць нешта большае, чым гульні, вячэры і дзявочыя ўцехі. Я б не хацеў, каб мае навыкі, такія, якія яны ёсць, саржавелі ад невыкарыстання. Ва ўсякім выпадку, не зусім. І зносіны з вамі, калі можна так выказацца, само па сабе рэдкае задавальненне.
  
  Марыярці усміхнуўся. "Я буду мець гэта на ўвазе", - сказаў ён.
  
  Містэр Моус з'явіўся ў дзвярах кабінета з капелюшом і паліто палкоўніка Марана. Моран нацягнуў паліто і рашуча насунуў на вочы кацялок на галаву. "Ну, тады я сыходжу", - сказаў ён. “Прывітанне, прафесар. Або, як яны кажуць, да пабачэння."
  
  "Бывай, мой сябар," сказаў Марыярці. “ Беражы сябе.
  
  "О, я так і зраблю, прафесар", - сказаў палкоўнік Моран. "Вы можаце на гэта разлічваць". Ён накіраваўся да ўваходных дзвярэй, але затым спыніўся і павярнуўся. "Я сыходжу праводзіць свае ночы ў Парыжы," сказаў ён ашаломленым голасам, - а ты адпраўляешся праводзіць свае, хутаючыся ў паліто і ваўнянай шалік, узіраючыся ў па-чартоўску вялікую падзорную трубу на прамозглыя і маркотныя верасовыя пусткі". Ён паківаў галавой. "І яны кажуць, што ты геній!"
  
  Смех Марыярці суправаджаў палкоўніка Марана, які выйшаў на Расэл-сквер, калі ён падняў сваю палачку, каб паклікаць падарожны кеб.
  
  OceanofPDF.com
  
  Змест
  
  ЛОГ
  
  1. Калькута
  
  2. Гуляй у хованкі
  
  3. Інтрыган
  
  4. Залатая Гурыя Махараджа
  
  5. Загадкавы доктар Пін Док Лоў
  
  6. Дом ўрада
  
  7. На захад ад Суэца
  
  8. Джадугар
  
  9. Фанзигар
  
  10. Парушанае Раўнавагу
  
  11. Гульня пачынаецца
  
  12. Імператрыца Індыі
  
  13. Забойцы Скарпіёнаў
  
  14. Таварышы па караблі
  
  15. Усё, Што Блішчыць
  
  16. Бамбей
  
  17. Усё ў моры
  
  18. Варушэнне і паторгванні
  
  19. Элефант
  
  20. Шэраг рэчаў
  
  21. Самотнае мора
  
  22. Хаггер-Рабаўнік
  
  23. Блізкая Бура
  
  24. Маркіз Куінсбэры Тут не Кіруе
  
  25. Хто Гэты Чалавек?
  
  26. Зніклы без вестак
  
  27. Змененыя Патэрны
  
  28. Растварыўся ў Паветры
  
  29. Сімпатычны Трук
  
  30. Вяртанне
  
  31. Старая лэдзі з Треднидл-стрыт
  
  OceanofPDF.com
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"