11-20 Nik Karter haqidagi Killmaster seriyasidan detektivlar to'plami
11. Ayg'oqchilar tarmog'i
12. Ayg'oqchi qal'a
13. Dahshatlilar
14. Ajdaho olovi
15. Xanoy
16. Xavfli kalit
17. Ochlik operatsiyasi
18. Aqlni zaharlovchilar
19. Kecha quroli
20. Oltin ilon
Nik Karter
Ayg'oqchilar tarmog'i
Asl nomi: Web Of Spies
Lev Shklovskiy tomonidan marhum o'g'li Anton xotirasiga tarjima qilingan
1. QORA KARTA
Uning qurollari muhrlangan diplomatik pochta paketida Tanjerga yuborilgan. Jumbo reaktiv samolyot Afrika qirg‘oqlari tomon yo‘l olgani va quyosh nuriga to‘la oq yamoq eski va yangi shahardagi alohida binolar shaklini ola boshlaganida, Nik Karter o‘zini salgina yalang‘ochdek his qildi. Luger, stiletto va gaz bombasini olib yurish uning uchun ikkinchi tabiatga aylandi. Ammo uning xo'jayini Xok buni taqiqladi. Bu safar bu juda nozik vazifa edi va hech narsa noto'g'ri bo'lishi mumkin emas edi. Albatta, biror narsa noto'g'ri bo'ladi; bu har doim sodir bo'lgan! Ammo baribir barcha mumkin bo'lgan ehtiyot choralarini ko'rish kerak edi. N3 odatdagidek bojxonadan o'tishi kerak edi, lekin shoshiling va Gey Lord bilan bog'laning.
Hey! Bu qiz edi! Nik o'ziga o'zi bir oz kuldi. Xavfsizlik kamarini bog'laganda uning tabassumi biroz yumshab ketdi va CHEKMEK YO'Q yorlig'i yondi. Qizarib ketgan yuzidagi xira, yarim mast ifodani saqlab qolishga juda ehtiyot bo'lib, xotirasini bir necha yil - aniqrog'i besh yil orqaga qaytarishga imkon berdi.
Oxirgi marta u uzun bo'yli, sariq sochli gey lord bilan Gonkongda uchrashgan. Ularning ruhi a'lo darajada edi, garchi o'sha tungi suzish va Van Chay hududidagi sarguzashtlari ikkalasi uchun ham falokat bilan yakunlanishi mumkin edi. Ularning ikkalasi ham ishda edi, lekin ular turli vazifalarni bajarishdi va birga ko'rinmas edi. Ammo ularning gormonlarining olovli jozibasi juda kuchli edi. Ular Van Chaydagi arzon mehmonxonadan arzon xona tanladilar... o‘sha kechasi politsiya De Purpleen Draak mehmonxonasi giyohvand moddalar kontrabandachilari o‘chog‘i va reyd o‘tkazish zarur, degan xulosaga keldi.
Nik yana quvnoq jilmayib qo'ydi. Hozir kulgili edi, lekin keyin u boshqacha fikrda edi. Gey va u aqldan ozgandek tomlar bo'ylab yugurishdi; u shortikda, u esa faqat külotda, kiyimlarni yalang'och ko'kragiga bosadi. Nikning kulgisi g'oyib bo'ldi va uning ichida hali ham bir noqulay his bor edi. Agar Xok buni bilib qolsa! Lekin u bilmaydi. U lord Gey hali ham shunday go‘zal qizmi, deb o‘yladi. Besh yil, ayniqsa, ularning kasbida katta farq qilishi mumkin. Bir narsa aniq edi: ular endi yoshi kattaroq va donoroq edilar. Boshqacha bo'lishi mumkin emas, chunki ikkalasi ham tirik edi!
— Janob Xyuz... siz hali kitobimga imzo chekmagansiz! Styuardessa, sinchkovlik bilan tikilgan frantsuz ayol o'z o'rindig'i yonida turib, yorqin qizil va sariq chang ko'ylagi bilan kitobni uzatdi. U unga jilmayib qaradi, dumaloq yumshoq sonini uning tirsagiga bosdi. U bir oz keksa edi, bu amerikalik yozuvchi, bir oz egilgan, lekin baribir u boshqalardan ajralib turardi. Oxirgi Amerika bestselleri muallifi, shubhasiz, o'z gonorar pullarida suzayotgan edi. Nikol o'sha kuni uni kechki ovqatga taklif qilishiga umid qilgan edi, chunki uning dam olish kuni bor edi. Bu qiziqarli bo'lishi mumkin edi ... agar u hushyor bo'lganida edi! Chunki M'sieur Hughes kolander kabi ichdi. Aslida u mast edi. Shunga qaramay, Nikol u bilan tushlik qilishiga umid qilgan. Qiz sifatida siz hech qachon hech narsani bilolmaysiz ...
Nik Karter, N3, AXda eng yuqori darajaga, ya'ni KILLMASTER yoki Master Killerga erishib, o'tmishni o'tkazib yubordi va tezda hozirgi kunga qaytdi. Uning kitobining muqovasi juda ko'p mehnat talab qiladigan va qimmat bo'lgan va uni olib tashlash uchun ularga uzoq vaqt kerak bo'ldi. Albatta, avtograf kerak edi. Karter jilmayib, kitobni oldi. U yangi, kesilmagan va bosma siyoh hidiga o‘xshardi.
“Bu yerga ber, asalim”, dedi u styuardessaga. "Men buni siz uchun qilishdan xursand bo'laman." Yumshoq sonini silab qo‘ydi-da, uning irkilmaganiga biroz hayron bo‘ldi. “Sizga tashrif buyurishdan xursand bo'laman. Va ehtimol sizga ham yoqadi, shunday emasmi? Nik bosh barmog'i va ko'rsatkich barmog'ini bir necha santimetr masofada ushlab turdi. - Oxirgi daqiqada bir qultum olishga ulguraman deb o'ylaganmidingiz? Balki yana Fundador ichimligidan? Ko'ryapsizmi, men Ispaniyaga ketyapman, shuning uchun ularning ichimliklariga ko'nikishim kerak! U juda qattiq kuldi va yo'lovchilar unga qarashdi.
Qiz bir zum taraddudlanib turdi, lekin keyin unga egildi. Uning oyog'i qo'liga yanada qattiqroq bosdi. U unga pichirladi: "Hozir olib kelaman, janob Xyuz." Bir oz kuting. Men qaytaman.' U tor formasi ostida dumbalari provokatsion tarzda sakrab, sirg‘alib ketdi.
Nik kitobni ochdi va o'z laqabini pashsha bargiga shunday yozuv bilan yozdi: Yoqimli sayohat uchun rahmat; Eng yaxshi tilaklar - Kennet Lyudvel Xyuz Nik kitobni ag'darib, chang ko'ylagi orqasidagi suratga qaradi. U masxara bilan tabassum qilgisi keldi, lekin qilmadi. U o'z rolini o'ynadi va fosh qilinmasligi kerak edi. Sizni kim kuzatib borayotganini va sizning fikringizni yuzingizdan yoki lablaringizdan o'qishga harakat qilayotganini hech qachon bilmaysiz. Ammo surat unga kulgili tuyuldi. U kaminga suyanib o'tirdi, tvid kostyum kiyib, trubka chekdi. U hozirgi ko'rinishiga juda o'xshardi, chakkalarida oqargan sochlari, kulrang mo'ylovlari va yuzini kengroq qilish uchun yonoqlariga rezina prokladkalar qo'ygan edi. U egilib yurdi, egnida romsiz pens-nez kiyib, eniga keng qora lenta bilan bog'langan edi. (O‘sha la’nati ko‘zoynagi umuman sig‘masdi, burni og‘rirdi. Ispaniyaga kelishi bilan uni tashlab, o‘rniga quyoshdan saqlaydigan ko‘zoynak taqib qo‘ydi. Kosta-Bravada ko‘pchilik yozuvchi va rassomlar shunday qilishgan, albatta).
Ha ... bu qoplama mehnat talab qiladigan va qimmat edi. Hawk bu rolni to'g'ri topshirilmaguncha ancha vaqt davomida ishlab chiqdi. Kitob professional muallif tomonidan ancha oldin yozilgan va unda nashr etilgan sana ko'rsatilmagan. Amerika Qo'shma Shtatlaridagi yirik gazetalarning, jumladan, Nyu-York Taymsning adabiy bo'limlarida reklamalar joylashtirildi. Kokteyl kechalari, radio va televidenie intervyulari bo'lib o'tdi va rasmiy nashr kunida 5000 nusxa ishlab chiqarildi, barchasi AX tomonidan moliyalashtirildi. Bu yaxshi muqova edi va endi u rolga borligini berib, unga o'xshab ketishi kerak edi. U o'rta yoshli, o'rta yoshli mustaqil jurnalist edi va nihoyat buqalarning ko'zini urdi. U eng ko'p sotilgan kitobni yozgan va tez orada filmga aylanadi, deyiladi aldamchi reklama va endi u Kosta Bravaga ichish va keyingi kitobini boshlash uchun ketdi.
Styuardessa Nikning ispan brendi bilan qaytdi. U ichimlikni yutib yubordi va unga qarab jilmaydi. 'Rahmat AZIZIM. Bu meni xursand qiladi ". U o'zining O'rta G'arbiy dehqon talaffuziga ehtiyotkorlik bilan yopishdi.
Parvoz vaqtida u hamkasblarini tekshirdi, biroq tashvishga sabab topmadi. Unga unchalik ahamiyat berishmadi. Bu safarda u darhol o'zini ichkilikbozligini ko'rsatdi va odamlar yaqinlashishni istamasalar ham buni qabul qilishdi, bu uning qiyofasida N3 ga juda yaxshi xizmat qildi.
Katta samolyot qo'ndi. Burun g'ildiragi g'ijirlab, quyosh nuri tushgan betonda ko'k kauchuk qoldiqlarini qoldirdi. Nik o'rindiq ostidan yozuv mashinkasi solingan chamadonini chiqardi. Oxirgi ichimlik uni biroz ho'l qildi. U spirtli ichimliklarni ko'p ichishi mumkin edi va AXdagi shifokorlar juda ko'p ichish oqibatlarini bartaraf etish uchun unga bir nechta tabletkalar berishdi, ammo mast bo'lmasdan mast rolini o'ynash oson emas. U oyoqqa turish va o'zini normal his qilish uchun ko'p mehnat qilishi kerak edi.
U o‘ynagan roliga mos ravishda samolyotdan chiqayotganda styuardessaning dumbasini qisib qo‘ydi. U unga tabassum qildi, umuman g'azablanmadi va hatto biroz hafsalasi pir bo'ldi. "Xayr, janob Xyuz", deb chaqirdi u. "Kitob uchun yana bir bor rahmat."
"Ayollar g'alati mavjudotlar", deb o'yladi Nik bojxonada yukini kutar ekan. U bu qizga g'azablanishi va hatto uni tarsakilashi uchun barcha sabablarni berdi, lekin u buni ham qilmadi. Darhaqiqat, u hatto hafsalasi pir bo'lganga o'xshardi. U nimani o'ylardi? U u bilan nima qiladi?
U vitrinaning plastinka oynasiga qaradi va yozuvchi Kennet Lyudvel Xyuzning tashqi ko'rinishini o'rgandi. Chiroyli qizlarni o'ziga jalb qilgan eski soxta figura nima edi? Aytish qiyin. O‘zining qaddi-qomati yaxshi, lekin yelkalari cho‘kib yurar, O‘rlonning kulrang kostyumi unga yarashmasdi. Tor qirrali kigiz shlyapa uning boshiga to‘g‘ridan-to‘g‘ri o‘tirmaganida, unga o‘ziga xos joziba baxsh etgan bo‘lardi. Uning yuzi kauchuk yostiqchalar bilan qoplangan va ichimlikdan yorqin qizil edi. Uning ko'zlarida jigarrang kontakt linzalari bor edi - hech qanday kattalashtiruvchi effektsiz - bu uni g'amgin va oqsoqlangan ko'rinishga olib keldi. Mo'ylovi tuz va qalampir rangida edi - bir oylik kafolat bilan AX kamuflyaj bo'limining durdona asari. Yo'q... Kennet Lyudvel Xyuzning go'zal qizlarni o'ziga jalb qilish imkoni yo'q edi. Puldan tashqari, va ehtimol muvaffaqiyat shon-sharafi. Nik xo'rsindi. U hatto maymunga duch kelganida o'zini yomon his qildi! Ehtimol, bir kun u va bu styuardessa yanada teng sharoitlarda uchrashishlari mumkin.
Bu orada uni bir vazifa kutib turardi. Sappho harakati. Missiya: ruslar tomonidan allaqachon o'g'irlab ketilgan, ammo bu haqda bilmagan ingliz lezbiyenini, taniqli olimni o'g'irlash!
Nik o'ylagan vaqt davomida u atrofini o'rganardi. Jigarrang kontakt linzalari ortidan uning ko'zlari xavfni qidirar edi. U hech narsa topmadi. Uning qopqog'i hozirgacha yaxshi saqlanib turibdi - bu mo'ljallangan edi.
Kiygan jigarrang djellaba kiygan yukchi katta chamadonni Nikning oyog'i ostiga tashladi. U ozg‘in odam edi va charchoqdan og‘ir-og‘ir nafas olardi. Shafqatsiz quyosh fonida u g'ijimlangan qizil checha kiyib olgan. Og'zida qolgan bir nechta tishlari to'q jigarrang edi va u kifning jirkanch yoqimli hidini chiqarib yubordi. U Nik Karterga egilib, bo'g'iq pichirlab dedi:
“Bu sizniki ekanligiga ishonaman, aziz do'stim. Rhino terisi va barcha teglar to'g'ri joyda. Ammo payshanba kuni kambag'allarga nima berasiz?
Nik cho'ntagidan trubani olib, uni katta jingalak tamaki bilan to'ldirdi. La'nat! Nimadir xato ketdi! Gaea Lorde xatoga yo'l qo'ygan va rejalashtirilganidek uni kutib ololmasa, bu kelishilgan favqulodda yondashuv edi. U trubaga yondirilgan gugurt olib keldi va odamga qaramay, g'o'ldiradi: - Unda men ularni sikaman; kunduzgi o'g'rilar bundan yaxshi narsaga loyiq emas."
- Bu to'g'ri javob, - dedi qo'pol arab. “Siz Rojdestvo kurkasini yutib oldingiz, do‘stim. Men MI5dan Rojersman. Ishlar biroz yomonlashdi, shuning uchun men sizni qo'lga olib, sizga xabar berishim kerak edi. Ammo bu erda gaplashmaslik yaxshiroqdir - pul oling va savdolashishni boshlang! Men o'g'ri, qaroqchi va Allohning oldida sharmandaman! Buni qilsak, hech kim sezmaydi. Bu erda juda keng tarqalgan."
Nik cho‘ntagidan bir necha dirham chiqarib, havoga silkitdi. "Men arab tilini bilmasligim kerak", deb pichirladi u. — Men siz bilan ingliz tilida gaplashishim kerak.
“Bu normal holat”, dedi MI5 xodimi Rojers. U oriq qo‘llarini ko‘tarib, boy amerikalik afandi unga xiyonat qilmoqchi bo‘lganiga dunyoni va Allohni guvoh qilib chaqirdi. O'nta bolaning og'zini to'ydirishi kerak bo'lgan Ahmad, tez orada ularga o'n birinchi og'iz qo'shiladi! Afandi, shubhasiz, kasal tuyaning avlodi edi!
"Siz o'g'rining bir bo'lagisiz va siz uyga kirish haqida yolg'on gapiryapsiz!" - bo'g'iq qichqirdi Nik. U tangani oldi. “Yuz metrga portfel olib yurish uchun butun bir dirham! Talaş, albatta, sizning boshingizdan chiqdi! Men bu haqda o'ylamayman! Siz yarim dirham olishingiz mumkin va boshqa hech narsa yo'q!
Tasodifiy o'tkinchi bu manzaraga kulib yubordi, lekin hech kimni qiziqtirmadi.
Nik nafasini ushlab turib, g'azabdan portlamoqchi bo'lgandek ko'rinishga muvaffaq bo'ldi. — Bu yerda nima bo‘lyapti? Ular sayyohlik agentligini portlatdilarmi? Gey Lordning Tanjerda sayyohlik agentligi bor edi, u uning old qismi bo'lib xizmat qildi. Rojers jahl bilan tepdi. U katta chamadonni tepdi va kirlangan bosh barmog'ini changallagancha og'riqdan qichqirdi. “Patlatilmagan. Hech bo'lmaganda hozircha. Lekin ular pochtada qora o'rgimchakni olishdi, odam, va bu yaxshi emas. Bilasizmi, qora qo'l belgisiga o'xshaydi. Shunday qilib, biz, siz va biz yig'ildik va egasi hali sayohat qilmasligi kerak deb qaror qildik. Aytgancha, agar uning qopqog'i singan bo'lsa, undan uzoqroq bo'lganingiz ma'qul. Men buni sizga aytishim kerak edi, keyin siz qandaydir mehmonxonaga bostirib kirishingiz va u yerdan ishni o'z qo'lingizga olishingiz kerak bo'ladi. Hozir aloqani to‘xtatishimiz mumkin – bojxonadan o‘tganingizdan keyin ko‘rishamiz”.
Nik Karter, aka-uka Kennet Lyudvel Xyuz sinovdan muammosiz o‘tdi. Karkidon terisidan yasalgan ulkan sandiq sharhlarni o'ziga jalb qildi, ammo faqat kattaligi tufayli. Tarkib faqat qisqacha tekshirildi, bu qulay edi. Gladston, Nik o'z chamadonini chaqirganidek, o'ziga xos narsa edi. O'nlab maxfiy bo'limlar bor edi, ular juda aqlli tarzda yashiringan. Siz elementni qulflashingiz va kimdir uni ochishga harakat qilsa, signal beradigan va ko'zdan yosh oqizuvchi gaz chiqaradigan mexanizmni faollashtirishingiz mumkin. Nik imkon qadar tez-tez sayohatlarga chamadonini olib yurardi. Bojxonachi tekshiruv belgisini bo‘r bilan qo‘llaganida yengil tortdi.
Yaqin orada turgan politsiyachi Nikdan tabassum bilan so'radi: Passeport, s'il vous plait?
Nik unga yozuvchi Xyuzning portreti tushirilgan yangi kitobchani berdi. Agent AX studiyasidan olingan rasmga muhr bosgan va izohsiz qaytarib bergan.
Nik yozuv mashinkasi va katta chamadonini sudrab taksi to'xtash joyiga olib borarkan, har xil rangdagi va yoshdagi djellabalarda o'nlab yukchilar bilan kurashar ekan, u tezda o'yladi. Va uning boshiga kelgan narsa unga umuman yoqmadi. Gey Lord qandaydir tarzda buzildi, bu aniq edi. Aks holda inglizlar aralashmagan bo'lar edi. Albatta, ular buni qilishga haqli edilar, chunki bu ularning asosiy mas'uliyati edi, bu "Sapphoning harakati" edi. Ular malakali va tajribali agentlar yetishmasligini aytib, yordam so‘rab AXga murojaat qilishdi. Nik bilganidek, bularning barchasi haqiqat edi. Ularning oltita asosiy guruhi yaqinda bankrot bo'ldi; ularning to'rtta eng yaxshi agenti muammoga duch keldi va beshinchisi halok bo'ldi. Ular aslida Markaziy razvedka boshqarmasidan yordam so'rashdi, ammo bu alohida holatda Markaziy razvedka boshqarmasi ularni AXga yo'naltirdi. Bu bir narsani anglatardi: ehtimol o'limlar bo'lar edi. Bu kim va qanday sodir bo'lishini Nik hali bilmas edi.
Bu qiyinchilik edi - u juda oz narsani bilardi! Gey Lord bilar edi va u unga aytishi kerak edi. Va endi unga e'tibor bermaslik haqida ogohlantirildi! Ishlarni o'zingiz sozlang. Janob Xyuzning sust yuzi taranglashdi. Nik bir lahzaga o'z rolidan tushib ketdi. Ularning so‘zlariga amal qilib, Geyning taqdiriga aralashmaganida, u o‘lib ketishi mumkin edi! Bundan tashqari, agar u muammoga duch kelsa, u ham xavf ostida bo'lishi mumkin edi. Pochtada qora o‘rgimchakni olish nimani anglatishini bilmasdi. AX agentlari odatda yolg'iz ishladilar va ularning vazifalari bir-biriga mos kelmadi. Va hech bir agentga uning vazifasi uchun zarur bo'lganidan ko'ra ko'proq ko'rsatmalar berilmagan. Qiynoqlar har qanday odamni gapirishga majbur qilishi mumkin va Nik siyanid tabletkasini o'zi olib yurmagan bo'lsa-da, uning qiymatini bilardi. Bu AXda juda oqilona qoida edi: hech bir agent hamkasblari nima qilayotganini bilmasligi kerak. Ammo bu alohida holat edi. Agar Gey xavf ostida bo'lsa, iloji bo'lsa, unga yordam beradi. Va inglizlarning bunga aloqasi yo'q!
Arab taksi yonida kutib turardi. U Nikning chamadonini va yozuv mashinkasini olib, taksiga tashladi. Haydovchi, arab qonini ko'rsatadigan, qoramtir, semiz frantsuz, jim o'tirdi va Nik va Rojersning yana savdolashishni boshlashini kutdi.
Nik Rojersning iflos, terlagan qo'liga bir oz tanga soldi. “Mana, sen, yaramas! Siz boshqa olmaysiz! Davr. . "It - nasroniy", - deb qichqirdi Rojers ravon arab tilida, buni Nik tushunmasligi kerak edi. “ Butparast cho'chqa! Ming qop tuya bo'lagi! Boylar kambag'allarni talaydilar!
Taksi haydovchisi tabassum bilan unga hamdardlik bildirdi. Amerikalik harom arabchani tushunmagan shekilli.
Nik haydovchiga: “Minza. Va shoshiling. Bu Tanjerdagi eng hashamatli mehmonxona edi. Haydovchi bosh irg‘adi. Boy kaltak, o'sha amerikalik.
Arab g'azabli faryod qildi. “Minza! Bu it Minzada yashaydi, u yerda faqat sultonlar o'zlarini uyda his qilishadi, lekin u bolalarimning og'zidan non olib qo'yadi. Alloh unga salom bersin! '
Nik unga qarab egildi. “Ushbu sayyohlik agentligidan uzoqroq turish haqidagi buyruq qayerdan kelgan? Vashingtondanmi yoki sizdanmi? Bu savolga javob muhim edi. "Vashington", deb pichirladi Rojers. — Sizlardan! Juda shoshilinch va muhim. Tashqariga chiqing va buni o'zingiz qiling. Bu haqda bilganlarim shu. Omad tilaymiz, do'stim. Va endi xayr - bu ayanchli aeroportda juda ko'p josuslar bor.
"Rahmat", dedi Nik. "Menga bu muvaffaqiyat kerak." U arabga yana bir necha tanga tashladi. “Mana, olg'a! Borib, yomon zurriyotingni boq. U mashinaga o'tirdi va taksi jo'nab ketdi. U orqa oynadan tashqariga qaradi va Arab Rojersning hamon uni so'kayotganini ko'rdi. O‘shanda uni oxirgi marta ko‘rgan edi.
“Minza”da u yaqinda boy amerikalik yozuvchiga yarasha xonani emas, xonani ijaraga oldi va barcha eshiklarni qulfladi. Uning tinglash moslamalari uchun odatiy qidiruvi hech narsa bermadi. U boshqa hech narsani kutmagan edi. Uning qopqog'i yaxshi edi va bir muddat unga yaxshi xizmat qiladi. Balki ko'p vaqt, agar u Gey Lorddan uzoqlashsa. U dush qabul qilib, toza kiyim kiyib, shaharga ketdi. Mehmonxonadan biroz yurib, kuzatib boryaptimi yoki yo‘qligini tekshirdi. Uning ortidan hech kim yo‘q edi, lekin ular shu qadar mohir hunarmand ediki, hatto ularni yo‘ldan ozdirishga ham urinmasdi. Birozdan so‘ng u taksiga o‘tirib, dastlabki uchta bo‘sh mashinani o‘tkazib yubordi. Rojers aeroportda zararsiz taksiga o'tirgan bo'lardi, lekin endi Nik Tanjerda yolg'iz qolgani uchun u ehtiyot bo'lishi kerak edi.
U o'zini Amerika ko'chasida, jabhasida Etats-Unis - Estados Unidos - Amerika Qo'shma Shtatlarining diplomatik missiyasi deb yozilgan bronza belgisi bo'lgan go'zal binoda topdi.
Hayratda qolgan ofis xodimi unga muhrlangan shaffof plastik paketni uzatdi. Nik uni olish uchun imzo chekdi va u bilan xayrlashdi. Ketib ketayotib, ofitserning nigohini orqasida his qildi. Janob Kennet Lyudvel Xyuz o'ziga ozgina tabassum qildi. Bu diplomatik xalta uchun g‘ayrioddiy tarkib edi: to‘rtta qo‘shimcha patronli 9 mm lyuger, to‘rt yuz yil avval Cellininikiga o‘xshab halokatli o‘tkir kichkina stiletto va stol tennisi to‘pidek o‘lchamdagi to‘p. ... tarkibida o'ldiradigan hidsiz gazning dozasi bor edi va Per laqabini oldi.
Shunchaki sumkadagi qurolning og‘irligi uni yaxshi his qildi. Endi u qadar yalang'och emas. Bir oz sayr qilishni, oyoqlarini cho'zishni va qandaydir taassurot olishni xohladi. U uzoq vaqtdan beri Tanjerda bo'lmagan va ko'p yangiliklarni kutayotgan edi. U Ispaniyaga borishi kerak bo'lganligi sababli, u port hududiga borib, yana mahalliy tilni tinglash uchun ba'zi ispan kafelarida o'tirishni o'yladi. U ham uzoq vaqtdan beri Ispaniyaga bormagan. Joriy jahon voqealari tufayli uning topshiriqlari yaqinda asosan Yaqin va Uzoq Sharqqa qaratilgan.
U Frans maydoniga olib boradigan qorong'i xiyobondagi kichkina barga kelib, qahva va ichimlik buyurdi. Bir qultum ichgach, ichishni to‘xtatdi. U endi mastlik tuyg'usini yo'qotgan edi - darvoqe, u chinakam mastlikdan ko'ra ko'proq zerikarli edi - lekin u endi mastning rolini o'ynashga majbur emas edi.
Minzaga qaytib, u qabulxonadan Tanjer hududi va Ispaniyaning yo‘l xaritalarini oldi. Xonasiga yetib kelgach, eshiklarni yana qulflab, yana elektron qurilmalarni qidira boshladi. Hech narsa topilmadi.
Nik stol ustidagi kartalarni ochib, ularni o'rganib chiqdi. U o'zi bilmagan oz narsani o'rgandi. Ammo bu muammo edi: u juda kam narsa bilardi! U telefonga qaradi va qisqa vaqt davomida Gey Lordga qo'ng'iroq qilish va nima bo'layotganini bilish istagi paydo bo'ldi. Ammo yosh bilan birga keladigan donolik va AXning temir intizomi darhol g'alaba qozondi. Uni chaqirish noto'g'ri bo'lar edi. Havaskor xato. Aytgancha, N3 endi qattiq tirjaydi va bo'ri janob Xyuzning qo'y kiyimida niqoblangani aniq edi, agar u buyruqlarini e'tiborsiz qoldirib, tartib-intizomni buzsa, u buni bir vaqtning o'zida keng miqyosda amalga oshirishi mumkin edi! Agar Hawk bilib qolsa, yomon bo'ladi. Buyruqlarga rioya qilmaslik o'g'irlik kabi edi: bir marta boshlaganingizdan so'ng, darhol davom etishingiz kerak edi.
Ikkilanish vaqti o'tgach, Nik rejalar tuzishni boshladi. Hech bo'lmaganda, u Gey bilan gaplashishi kerak edi, agar u hali tirik bo'lsa va Malabata burnidagi villasida bo'lsa. Faqat Gey darhol unga kerakli ma'lumotlarni taqdim etishi mumkin edi. Bu ingliz olimi Alisiya Todd o'zining soxta sevgilisi bilan qayerda yashiringanini faqat Gey bilardi. Rossiya agenti keksa ayolni Sharqiy blokga jalb qilish uchun unga ovora bo'lgan. Ispaniyada bir joyda, ha. Hatto Kosta-Bravada bir joyda. Hawk, AH va Nik buni bilishardi, lekin faqat Gey Lord ularning qaerdaligini aniq ayta olardi va vaqtni behuda sarflashga hojat yo'q edi. Agar u hamma narsani avval Xouk, Vashington, London va FBIga topshirishi kerak bo'lsa, bu juda uzoq davom etadi. Keyin to'tiqushlar u uyani topib olib tashlashdan ancha oldin uchib ketishgan bo'lardi. Yoki rus agenti ingliz ayolini o'ldiradi. Albatta, agar ayolni ishontira olmasa yoki uni mamlakatdan yashirincha olib chiqib keta olmasa, bu ishni unga topshirgan bo‘lardi. Uni o'ldir!
Bu mantiqiy edi, chunki u, N3, aynan bir xil buyruqlarga ega edi. Birinchidan, u uni olib ketishga, uni asirlarning qo'lidan tortib olishga harakat qilishi kerak edi. Buning uchun u qo'lidan kelgan hamma narsani qilishi kerak edi. Ammo bu ish bermasa, uni o'ldirishi kerak!
Keyin Alisiya Todd o'lishi kerak. Agar g'arb uni, o'zining ulkan bilimini va qayta kashf etilishini saqlab qololmasa, sharq ham unga ega bo'lmaydi. Shunda uni Xudo yoki shaytondan boshqa hech kim ololmaydi. Lekin N3 bunday ishlarga aralashmadi. Nik chamadonni karavotga urib, ochdi. Qo'shaloq taglikning yashirin bo'limidan oq harflar yozilgan qora kartochkani chiqardi. U uni stolga olib bordi va qalam oldi. "Bu kunlarda AXO juda rasmiy edi", deb o'yladi u. Davlat departamenti aynan shu narsani talab qilgan - bu rasmiy ijro varaqalari. Agar keyinchalik qiyinchiliklar yuzaga kelsa, masalan, urush jinoyatlari bo'yicha sudlar - bu harakatning qonuniyligi va buni qilish tartibining isboti bo'ladi. Nik qorong'u jilmayib qo'ydi. Bo'limdagi bir qator oddiy odamlarning bema'ni gaplari, lekin bunga yopishib olish kerak edi.
Yuqori qismida "Ijro tartibi" bor edi. Keyin u yoddan biladigan kichik harflar, keyin esa o'nta ism uchun bo'sh joy paydo bo'ldi. "Albatta, bu etarli bo'lishi kerak," deb o'yladi N3, "hatto shunday yomon boshlangan ish uchun ham."
U qalamini qo‘yib, qalam oldi. Osonlik bilan tekislash uchun juda engil, u aralashdi: Alisiya Todd?
U uni o'ldirishga hojat qolmaydi, deb umid qildi. Birinchidan, bu vazifa buzilganligini anglatardi, lekin u ingliz ayolining nimani ixtiro qilganini bilmoqchi edi.
Xok buni nima deb atagan? Jannat tabletkasi.
2. BIRINCHI AYLANISH
Nik Karter tezda ijaraga olingan Peugeotni ko'rfazga olib boradigan yo'l bo'ylab haydab ketdi. Yarim tun edi va g'arbda kumush yarim oy deyarli Tanjerning eng katta minorasini bosdi. Uning chap tomonida Gibraltar bo'g'ozi oy nurida jimgina porlab turardi, Algeciras va Gibraltardagi suv ustida chiroqlar mayin sentyabr oqshomida elektr o't chirog'i kabi miltillardi. Nik eski tashlandiq mayoq yonidan o'tgunga qadar yaxshi tezlikni saqlab qoldi. Keyin u Seutaga boradigan asosiy yo'ldan burilib, Malabata burnining eng uchiga olib boradigan tor asfalt yo'lga burildi. Gey Lord uni kutayotgan edi.
U orqasidagi yo'lni diqqat bilan kuzatib bordi. Agar kimdir unga ergashgan bo'lsa, bu yorug'liksiz va sezilarli masofada sodir bo'lgan. Oy g'arbiy ufqqa tezlik bilan tushayotgan bo'lsa-da, u hali ham bir necha yuz metrgacha ko'rish uchun etarli yorug'likni ta'minladi. Nik o'zini yolg'iz deb o'ylardi, lekin tavakkal qila olmadi. Keyingi keskin burilishdan so'ng u yo'lni kesib o'tgan oyoq izlarini topdi. U zudlik bilan tormozladi va Pejo’ni zich akatsiyazor soyasiga haydadi. U chiroqni o'chirdi, dvigatelni o'chirdi va Lugerning yelka g'ilofini yechdi. N3 Budda haykali kabi jim o'tirdi, Kennet Lyudvel Xyuzning eskirgan tashqi ko'rinishi orqasida Agent AHning tarang bulog'i. U kutayotib, janob Xyuzdan biroz charchayotgani xayoliga keldi. Har doim mast o'ynash charchagan, garchi u rolni juda ishonchli o'ynagan bo'lsa ham. Mehmonxona bugun kechqurun unga Pejoni ijaraga berishni xohlamadi! Daraxtlarning himoya soyasining narigi tomonida oppoq bir narsa chaqnadi. Qiziqishdan va darhol oyoqlarini cho'zish uchun Nik mashinadan tushdi va uni yo'ldan ko'rmaslikka harakat qilib, nima ekanligini ko'rish uchun ketdi. U uni janob Xyuzning London tuflilaridan biri bilan tepdi va xiyol jilmayib qo‘ydi. Prezervativ. Boshqalar ham tarqalib ketishdi. U xayriyatki, o'sha paytda foydalanilmagan tanishuv maydoniga duch keldi. Nik mashinaga qaytib, trubkasini oldi, lekin uni hali yoqmadi. U Nyu-Yorkdagi uyning tomida saqlaydigan oltin ushlagichli uzun sigaretlarni yetkazib berish haqida uzoq o'ylardi. U trubani yoqtirmas, sigaretani yomon ko'rardi. Quvur uning tilini yoqib yubordi, sigaretlar esa hatto engil ko'ngil aynishiga sabab bo'ldi. Ammo yozuvchi Xyuz quvur chekdi. Va u bunga amal qilishi kerak edi.
Endi u o'ziga ergashmayotganiga amin edi. U chiroqni yoqdi-da, Peugeotda haydab ketdi. Keyin u Punta de Fuegoga yo'l oldi. Unga aytilishicha, bu erning chap tomonida, burnining uchi oldida joylashgan. Uni topish oson bo'lishi kerak. Gay Lord bilan bog'lanish kabi oson, u boshiga tushgandan keyin.
U shunchaki uning sayyohlik agentligiga borib, u erda bo'lmasligini bilib, undan so'radi. Peshtaxtaning orqasida bu mast amerikalikdan hayratga tushgan minimalist mini yubka va juda tor sviter kiygan go'zal arab qiz turardi. Ularning qisqa suhbati davomida u saqich chaynadi. Nik o'zini juda mast qilib ko'rsatib, ikki qo'li bilan peshtaxtani ushlab, Miss Lordning juda eski do'sti bo'lganligi haqida hikoya qildi. Gonkongdan. U, albatta, Tangierni tark etishdan oldin u bilan uchrashishni xohlagan.
Yomon frantsuz va undan ham yomoni ispan tilida qiz unga do'kon egasi kasal, juda kasal va bir necha kundan beri paydo bo'lmaganligini tushuntirishga harakat qildi. Inshoolloh! Xonim qachon ishiga qaytishini faqat Alloh bilardi. Ayni paytda qizga hech qanday sharoitda uni bezovta qilmaslik haqida ko'rsatmalar berildi! U pushti pushti pufakchani pufladi, u yorilib, og'zidan jonsiz bo'laklar bo'lib uchib chiqdi. U komikslarni o'qishni davom ettirmoqchi edi - "Arabcha avliyo" - Nik peshtaxtaga o'n dirham qog'oz qo'ydi. U oyog'ida chayqalib turardi, uning sviteri ostidagi sutyenni orzu qilar edi, ehtimol u saxiylik bilan to'ldirilgan edi. U shunday dedi: “Men hozir ketaman. Ammo siz Miss Lordga qo'ng'iroq qilasiz va unga keksa Kenni uni ko'rmoqchi ekanligini aytasiz. Gonkonglik Kenni Xyuz! Unga Purple Dragon Country Clubdagi bolalardan biror narsa olishni ayt. Shunda u mening kimligimni bilib oladi. Qara... Senga yozib beraman, bolam!
U standart sayohat risolasini olib, oq maydonga "Binafsharang ajdaho mamlakat klubi" deb yozdi. “Unga ayt, men bir soatdan keyin qaytaman. Siz unga xabar berasiz, xo'pmi? Yana unga qaradi va qo‘shib qo‘ydi: “Hammasini to‘g‘ri qilsang, azizim, senda yana o‘n dirham bor. Yaxshimi?
U tinglayotgani aniq. i ni nuqta qo'yish va t ni kesib o'tish uchun Nik uni sanaga belgilashga harakat qildi. Unga juda johillik bilan u kofirlar bilan uchrashmaydi va muloqot qilmaydi, deb aytishdi. Nik qaltirab oyoqlari bilan ko'cha bo'ylab yurarkan, o'zini yengil his qildi. Tasavvur qiling-a, u buning uchun ketganmi!