21-30 Detektyvinių istorijų rinkinys apie Niką Karterį
21. Misija į Veneciją
22. Dviguba tapatybė
23. Velnio kabina
24. Kinų mokėtojas
25. Septynetas prieš Graikiją
26. Korėjos tigras Korėjos tigras
27. Užduotis: Izraelis Užduotis: Izraelis
28. Raudonoji gvardija
29. Purvinas penketukas Nešvarus penketukas
30. Šviesiai mėlyna mirtis
Karteris Nikas
Misija į Veneciją
Nikas Carteris
Misija į Veneciją
išvertė Levas Šklovskis mirusio sūnaus Antono atminimui
Originalus pavadinimas: Misija į Veneciją
1 skyrius
ROMA, vasario mėn. Šiąnakt Adrijos jūros šiaurėje dingo JAV reaktyvinis bombonešis, kuris, kaip manoma, nešiojo atominę bombą. Lėktuvas buvo įprastu skrydžiu iš bazės pietų Austrijoje į kitą bazę Ispanijoje. Paskutinis automobilio kontaktas buvo su civiline radijo stotimi Trieste. Tai buvo paprastas klausimas apie orą. Kiek žinoma, lėktuvo katastrofos liudininkų nėra. JAV oro pajėgų pareigūnai ant žemės atsisakė komentuoti, išskyrus tai, kad jei transporto priemonėje būtų buvusi atominė bomba, ji nebūtų pakrauta...
Paryžiuje buvo šalta. Sniegas tingiai krito žvyneliais prie prabangaus viešbučio „Crillon“, bet Nickas Carteris sniego nepastebėjo; jo kambaryje buvo užtrauktos šilkinės užuolaidos ir jis bučiavosi Džordžtę. Tai buvo, pagalvojo Killmaster, kai jos šiltos, šlapios lūpos buvo prispaustos prie jo, o jos aštrus mažas liežuvis jį erzino – puikus būdas pradėti naują dieną. Georgette Duclos buvo nuostabi sekso mašina. Paspaudei mygtuką – šiuo atveju tereikėjo pabučiuoti mažą smailią krūtinę – ir jos variklis pradėjo ūžti. Buvo tik vienas būdas sustabdyti Georgette variklį – ją apkabinti.
Staiga Džordžtė atstūmė Niką ir pažvelgė į jį siauromis žaliomis akimis. – Nikolai Karteri, tu man dar nesakei, kad mane myli! Jos anglų kalba buvo tiršta su prancūzišku akcentu.
Ji vilkėjo tik Nicko vienos sagos pižamos striukę ir atrodė kaip graži lėlė. Georgette buvo tik dvidešimt metų ir seksualiai pažengusi net prancūzei. Nikas ją pažinojo daugelį metų, nuo tada, kai ji buvo liekna mergina ilgomis kojomis ir spuogais, ir ilgą laiką jos nematė, iki vakar vakaro. Jis gėrė naktį Monmartro kavinėje, kai ji iš niekur pasirodė šalia jo, visa suaugusi ir graži. Georgette paliko savo įmonę ir vėliau planavo įlįsti į jo lovą.
Nikas vėl prisitraukė ją arčiau savęs. - Je te trouve tres jolie, - sumurmėjo jis į jos kvepiančius šviesius plaukus.
Ji vėl pradėjo trauktis, bet jis laikė ją stiprios rankos linkyje. - Tai ne tas pats, - atsikvėpė Džordžtė. „Žinoma, aš graži. Net kvaili vaikinai taip sako. Bet aš noriu, kad tu mane mylėtum, Nikai. Tikrai mane mylėjo.
Nickas Carteris atsidusęs paleido ją. Nesvarbu, kas jie buvo, seni ar jauni, jie visada tokie pasirodė. Jie norėjo išgirsti, kad yra mylimi. Killmasteris nebuvo be savo klaidų, bet jis nemelavo. Išskyrus savo profesijos vykdymą.
Jis susijaudinęs pažvelgė į lubas, įsmeigė žvilgsnį į vieną iš besišypsančių putų – Krilone viskas buvo nepaprastai rokoko – ir stengėsi nesijuokti. Jis pakėlė dešinę ranką ir pažvelgė į Georgette akis.
– Negaliu tau meluoti, brangioji. Aš tavęs nemyliu. Niekada nemylėjau moters. Aš negaliu to padaryti. Tai senas Carterio šeimos prakeiksmas. Mums neleidžiama nieko mylėti. Eiti miegoti: taip. Labai patinka: ne. Labai liūdna.'
Džordžtė įtariai pažvelgė į jį. Pižamos švarkas atsivėrė, atidengdamas merginos krūtis su mažyčiais braškių spalvos speneliais. Ji prikando visą apatinę lūpą. — Tu didelis kvailys!
Nikas nusišypsojo. - Be jokios abejonės, mano meile.
Ji atsisėdo šalia jo ir atšoko ant čiužinio.
"Me trouves tu sympiqueque?"
Nikas nusijuokė. 'Pasitikėk. Je t'aime beaucoup. Tu man labai patinki, Georgette. Tu esi mielas. Jūs taip pat esate karšta mergelė, ir aš manau, kad turėtume tai išspręsti prieš...
Mergina padarė bjaurų veidą. „Kaip ji mergelė? Ką tai reiškia?'
Nesvarbu, mažute. Apsirenk ir dingsi. Ir tikėkimės, kad jūsų tėvas ar sužadėtinis niekada to nesužinos. Tai gali sukelti tarptautinį incidentą, ir mano viršininkui tai nepatiks. Georgette tėvas buvo žymus diplomatinio korpuso narys, o dabartinis jos sužadėtinis – ji turėjo keletą – buvo Prancūzijos prezidento atašė.
- Ne, - tvirtai pasakė mergina. „Aš neapsirengsiu – dar ne“. Ji atsirėmė savo lanksčiu kūnu prie Niko. Ji apvyniojo savo liekna, liekna koja aplink jo raumeningas šlaunis ir pradėjo jį bučiuoti.
„Entrezas“, - pasakė Nickas Carteris. Jis užtraukė ant jų paklodes. Įėjo pagyvenusi tarnaitė su padėklu uždengtų indų. - Jūsų įsakymas, pone.
- Gerai, - pasakė Nikas. „Padėkite jį ten, gerai? Jis mirktelėjo išsipūtusiai merginai. „Matai, aš netgi dalinuosi su tavimi savo pusryčiais“.
Tarnaitė beraišku veidu padėjo padėklą ant lovos. Kas čia? Visi amerikiečiai buvo seksualiniai maniakai, o šios jaunos merginos – ak!
Ji greitai ėjo per kambarį, pasilenkusi pasiimti sijono, geltonų kelnių, kojinių ir diržo. Ji padėjo juos ant kėdės ir nuėjo prie durų. - Ar jums reikia daugiau paslaugų, ponia?
Tarnaitė uždarė duris, bet iš karto neišėjo. Ji stovėjo priglaudusi ausį prie durų, o jos nepastebimame senatviškame veide buvo liūdna išraiška. Jaunimas. Meilė. Mon Dieu – tai trunka neilgai!
Kambaryje suskambo telefonas ir ji išgirdo, kaip atsiliepė vyras. Mielas žvėrelis, šis vaikinas. Kokie raumenys! Ji klausėsi jo balso, linksmo ir malonaus, bet kažkokio šalto atspalvio, sklindančio iš už plonų durų.
- Karteris - Labas rytas, bose. Na ne, pone. Ne visai vienas. Kuris? Bet pone, aš ką tik atvykau. Taip, taip, aš žinau. Visada rizikuoju...
Tyla. Tada ji išgirdo jį žemu balsu sakant: „Liaukis, mažute. Ne dabar. Tai yra darbas.
Tada: „Gerai, pone. Aš jau kitame lėktuve. Atsisveikink pone.
Nuleidžiamas rago spragtelėjimas. Mergina paklausė: „Ar grįši į Valstijas, Nikai?
'Taip. Aš grįšiu į valstijas, po velnių... Nedelsiant. Iš karto! Apsirenk, mažute, ir išeik. Gal dar pasimatysime ir...
„Ne! Dar ne. Dar turime laiko...
– Neturime laiko, Džordžta. Kai viršininkas švilpia, aš einu. Tai svarbus dalykas, matote. Beaucoup d'skubiai. Daug pinigų.'
'Man nerūpi. Dar turime laiko meilei.
'Nereikia.'
'Oho!'
Pasigirdo beldimas ir krentančių indų bei stalo įrankių garsas. Tarnaitė suvirpėjo. Padėklas nukrito arba buvo išmestas.
Ji išgirdo merginos riksmą.
„Je vous aime, Nikai! Aš myliu tave... '
Vašingtone smarkiai snigo ir buvo prognozuojamas žvarbus šaltis, tačiau silpnai apšviestoje konferencijų salėje buvo šilta ir tvanku. Killmasteris šiek tiek prakaitavo, kai sėdėjo šalia savo viršininko Vanago ir klausėsi operacijos „Jūros pabaisa“ detalių. Šis kambarys buvo naudojamas tik „labai slaptiems“ susitikimams ir instruktažams, o Nikas nebuvo visiškai tikras, kur yra. Jis ir Vanagas, lydimi ginkluoto sargybinio, ėjo keliais liftais, vedančiais į rūsį su koridorių labirintu. Nickas įtarė, kad jis yra kažkur bombų slėptuvėje po Valstybės departamento pastatu.
Pulkininkas leitenantas stovėjo priešais didelį apšviestą žemėlapį ilgo tamsaus kambario gale su rodykle rankoje. Antgalis buvo šiaurinėje Adrijos jūros dalyje tarp Venecijos ir Triesto. „Apie šimtą dešimt mylių nuo kranto“, – sakė viršininkas. Jis lazda bakstelėjo į žemėlapį. „Mūsų lėktuvas ir bomba yra kažkur ten, apačioje. Sekmos, šlaitai, smėlio juostos, užtvarai, vadinasi, visko yra. Lėktuvas sudužo praėjusią savaitę ir kol kas jo nepavyko rasti. Žinoma, turime būti labai atsargūs, o tai mums trukdo – nenorime kelti panikos.
Nekarinis vyras, už trijų vietų nuo Niko, pasakė: „Ne. Negera ten palikti mūsų senas atomines bombas. O kalbant apie paniką, italai...
Viršininkas staigiai jį pertraukė. - Tai ne mūsų teritorija, pone. Prašau jokios politikos. Tai pažangos apžvalga, ir viskas.
Admirolas prunkštelėjo. „Pažangos trūkumas labiau panašus į tai“.
Už Hawk įsikišo aukštas CŽV pareigūnas. — Kas tiksliai daroma, vade? Turiu omenyje: naujos procedūros ar kažkas?
Bosas atrodė pavargęs. Iš kišenės išsiėmė švarią nosinę ir nusišluostė nuplikiančią galvą. – Daroma viskas, kas žmogiškai įmanoma, pone. Prie jo dirba trys skirtingos komandos – oro pajėgos, karinis jūrų laivynas ir italai. Turime sraigtasparnių su infraraudonųjų spindulių plėvele bandydami išmatuoti radioaktyvumą. Karinis jūrų laivynas turi apie tuziną laivų. Pas mus atvyko dvivietės povandeninės transporto priemonės ir batisferos bei juos aptarnaujantys specialistai. Atliekame slaptus radioaktyvumo tyrimus pakrantės zonose. Ačiū Dievui, niekur nėra pėdsakų!
Kitas paprastais drabužiais apsirengęs vyras paklausė: „Ar iš tikrųjų yra radiacijos pavojus?
Bosas vėl nusišluostė antakį. „Visada yra tam tikras pavojus. Šiuo metu jis yra minimalus, tačiau tai gali pasikeisti. Priklauso nuo daug ko – nuo faktinių avarijos aplinkybių, galimos bombos korpuso žalos, vandens poveikio, aibės veiksnių. Tik dar nežinome.
Generolas sakė: „Būtų didelė propaganda rusams, jei jie tai sužinotų. Žinoma, jie dar nežino, kad bomba nukrito, bet kai sužinos, neturėsime nė menkiausio supratimo, ką jie darys.
„Tai neturėtų nutekėti“, - atrėžė viršininkas. „Stengiamės, kad tai atrodytų kaip visiškai įprasta gelbėjimo operacija.
Viršininkas apsidairė posėdyje ir sučiaupė lūpas. „Nėra jokios priežasties, kodėl jie turėtų tai išsiaiškinti. Jūs visi esate saugumas, ir šiuo atveju, manau, galime pasitikėti italais. Jie turi daugiau prarasti nei mes. Gerai, ponai, aš jums pasakysiu, ką darysime su šiais povandeniniais laivais.
Taksi grįžęs į AX būstinę Nickas Carteris pasakė: „Manau, kad matau bendrą vaizdą, pone, bet dar nesuprantu, su kuo mes susiduriame – kodėl tai yra įprastas AX darbas“.
Vanagas buvo dar tylesnis nei įprastai. Jo kostiumas buvo susiraukšlėjęs, atrodė, kad jis mažai miegojo, o ant vėjo sumušto seno veido buvo pilkos ražienos. Jis kramtė neuždegtą cigarą ir niūriai pažvelgė į savo agentą numeris vienas.
- Žinoma, tu to nesupranti. Bet praeis. Visas šis pokalbis turėjo suteikti jums informacijos. Tai tikrai bus AH darbas. Jie negali rasti šios bombos – mes turime ją surasti jiems.
Killmasteris žinojo, kad šiuo metu jis neturėtų daugiau klausti. Vanagas buvo blogos nuotaikos ir galėjo būti labai atšiaurus. Nikas atsipalaidavo ir apsidairė po sniegu padengtą Vašingtoną. Iš tolo Kapitolijus atrodė kaip vestuvinio torto kepuraitė. Darbo diena baigėsi ir tūkstančiai apsnigtų automobilių lėkė Džordžtauno, Chevy Chase ir Falls bažnyčios link, kur buvo šilta su keliais gėrimais, gera vakariene ir galbūt spragsinčiu židiniu.
Nikas tyliai atsiduso ir perkėlė Lugerį į patogesnę vietą. Grįžo į aktyviąją tarnybą – ir vėl su ginklu kišenėje. Vilhelmina, de Lugeris; Hugo, aštrus stiletas; maža dujų bomba, kurią pavadino Pierre'u. Nikas nematė nieko keisto važinėdamas iki dantų ginkluotas vienoje civilizuotų pasaulio sostinių. Vašingtone galite mirti taip pat lengvai, kaip ir Malabare. Ypač jei būtum Nickas Carteris, geriausias AH žudikas, pusė pasaulio slaptųjų agentų tave medžioja. Taksi kaip geltona sraigė šliaužė per eismą. Vanagas nuriedėjo langą ir išmetė kramtytą cigarą. Jis įsidėjo naują tarp dantų ir nežiūrėdamas į Niką paklausė: „Ar ji buvo graži mergina?