preveo Lev Shklovsky u spomen na svog umrlog sina Antona
Originalni naziv: Mission to Venice
Poglavlje 1
RIM, veljače. (Reuters) - Američki mlazni bombarder za koji se vjeruje da nosi atomsku bombu nestao je večeras u sjevernom Jadranu. Zrakoplov je bio na rutinskom letu iz baze u južnoj Austriji u drugu bazu u Španjolskoj. Posljednji kontakt automobila bio je s civilnom radio postajom u Trstu. Bilo je to jednostavno pitanje o vremenu. Kako je poznato, nema očevidaca pada aviona. Dužnosnici američkih zračnih snaga na zemlji odbili su komentirati osim što su rekli da vozilo ne bi bilo napunjeno da je u njemu bila atomska bomba...
U Parizu je bilo hladno. Snijeg je lijeno padao u pahuljama ispred luksuznog hotela Crillon, ali Nick Carter nije primijetio snijeg; svileni zastori u njegovoj sobi bili su navučeni, a on je ljubio Georgette. Ovo je, pomislio je Killmaster dok su njezine tople, vlažne usne prislonjene uz njegove i njezin oštar mali jezik ga zadirkivali, odličan način za početak novog dana. Georgette Duclos bila je divna seks mašina. Pritisnuo si gumb - u ovom slučaju, sve što si trebao učiniti je poljubiti malu, šiljastu dojku - i njezin je motor počeo brujati. Postojao je samo jedan način da zaustavi Georgettein motor - zagrliti je.
Iznenada, Georgette je odgurnula Nicka i pogledala ga uskim zelenim očima. "Nicholas Carter, još mi nisi rekao da me voliš!" Njezin engleski bio je gust s francuskim naglaskom.
Na sebi je imala samo Nickovu pidžamu na jedno dugme i izgledala je poput prekrasne lutke. Georgette je imala samo dvadeset godina i seksualno napredovala čak i za Francuskinju. Nick ju je poznavao godinama, još otkako je bila mršava djevojka s dugim nogama i aknama, a nije je vidio dugo, sve do sinoć. Noću je pio u jednom kafiću na Montmartreu kad se ona pojavila niotkuda pokraj njega, sva odrasla i lijepa. Georgette je napustila vlastito društvo i planirala se kasnije uvući u njegov krevet.
Nick ju je opet privukao bliže sebi. "Je te trouve tres jolie", promrmljao je u njezinu mirisnu plavu kosu.
Ponovno se počela povlačiti, ali on ju je držao za pregib svoje snažne ruke. "Nije isto", dahne Georgette. “Naravno da sam lijepa. Čak i glupi dečki to govore. Ali želim da me voliš, Nick. Stvarno me volio.
Nick Carter ju je pustio s uzdahom. Bez obzira tko bili, stari ili mladi, uvijek su takvi ispadali. Htjeli su čuti da su voljeni. Killmaster nije bio bez mana - ali nije lagao. Osim obavljanja svoje profesije.
Uzbuđeno je pogledao u strop, fiksirao pogled na jednog od veselih puttija - sve je u Crillonu bilo izrazito rokoko - i pokušao se ne nasmijati. Podigao je desnu ruku i pogledao Georgette u oči.
“Ne mogu ti lagati, draga.” Ne volim te. Nikada nisam volio ženu. Ja ne mogu to učiniti. To je staro prokletstvo obitelji Carter. Ne smijemo nikoga voljeti. Odlazak u krevet: da. Jako mi se sviđa: ne. Jako tužno.'
Georgette ga je sumnjičavo pogledala. Pidžama se otvorila i otkrila djevojačke grudi sa sitnim bradavicama boje jagode. Ugrizla se za punu donju usnu. – Ti si velika budala!
Nick se nasmiješio. - Bez sumnje, ljubavi moja.
Sjela je do njega i skakutala po madracu.
“Me trouves tu sympiqueque?”
Nick se nasmijao. 'Računaj na to. Je t'aime beaucoup. Stvarno mi se sviđaš, Georgette. Sladak si. Ti si također zgodna djevica, i mislim da bismo trebali prije završiti s ovim...
Djevojka je napravila ružno lice. “Kako to da je djevica? Što to znači?'
Nije važno, dušo. Obuci se i nestani. I nadajmo se da tvoj otac ili zaručnik nikada neće saznati. To bi moglo izazvati međunarodni incident, a mom se šefu to neće svidjeti.” Georgettin otac bio je istaknuti član diplomatskog zbora, a njezin sadašnji zaručnik - imala ih je nekoliko - bio je ataše predsjednika Francuske.
"Ne", rekla je djevojka odlučno. "Neću se obući - ne još." Naslonila je svoje gipko tijelo na Nicka. Omotala je svoju vitku, vitku nogu oko njegovih mišićavih bedara i počela ga ljubiti.
'Volim te, Nick!'
Začulo se nježno kucanje na vratima.
"Merde", rekla je Georgette. 'Odlazi. Alezvus i!"
"Uđi", rekao je Nick Carter. Navukao je plahte preko njih. Ušla je starija služavka s pladnjem poklopljenog posuđa. - Vaša narudžba, monsieur.
"U redu", rekao je Nick. “Stavi to tamo, u redu? Namignuo je napućenoj djevojci. “Vidiš, čak i svoj doručak dijelim s tobom.”
Sobarica je bezizražajna lica stavila pladanj na krevet. Što je to? Svi su Amerikanci bili seksualni manijaci, a ove mlade djevojke - ah!
Brzo je prešla prostoriju, sagnuvši se da uzme suknju, žute hlače, čarape i remen. Stavila ih je na stolicu i otišla do vrata. - Trebate li još usluga, m'sieur?
Nick je rekao s ustima punim kroasana: “Ne. Hvala vam.' Georgette je izgledala bijesno.
Sluškinja je zatvorila vrata, ali nije odmah otišla. Stajala je uha prislonjena na vrata, a na njezinom neuglednom, senilnom licu bio je tužan izraz. Mladost. Ljubav. Mon Dieu - ne traje dugo!
Zazvonio je telefon u sobi i čula je kako se muškarac javio. Slatka zvijer, ovaj tip. Kakvi mišići! Slušala je njegov glas, vedar i ugodan, ali s nekom hladnom nijansom, koji je dopirao iza tankih vrata.
- Carter - o, dobro jutro, šefe. Pa ne, gospodine. Ne baš sama. Koji? Ali gospodine, upravo sam stigao. Da, da, znam. Uvijek riskiram...
Tišina. Zatim ga je čula kako govori tihim glasom: “Prestani, dušo. Ne sada. Ovo je posao.
Zatim: “U redu, gospodine. Ja sam u sljedećem avionu. Doviđenja gospodine.
Klik trube koja se spušta. Djevojka je upitala: "Hoćeš li se vratiti u Sjedinjene Države, Nick?"
'Da. Vraćam se u Ameriku, dovraga... Smjesta. Odmah! Obuci se, dušo, i izađi. Možda te opet vidim i...
"Ne! Ne još. Još uvijek imamo vremena da...
"Nemamo vremena, Georgette." Kad šef zazviždi, ja idem. Ovo je važna stvar, vidite. Beaucoup d'urgent. Puno novca.'
'Ne zanima me. Imamo još vremena za ljubav.
'Nema potrebe.'
'Vau!'
Začulo se kucanje i zvuk pada posuđa i pribora za jelo. Sluškinja je zadrhtala. Posuda je pala ili je bačena.
Čula je vrisak djevojke.
“Je vous aime, Nick! Volim te... '
U Washingtonu je padao jak snijeg i predviđala se velika hladnoća, ali slabo osvijetljena konferencijska soba bila je topla i sparna. Killmaster se lagano znojio dok je sjedio pokraj svog šefa Hawka dok je slušao detalje operacije Morsko čudovište. Ova se soba koristila samo za "strogo povjerljive" sastanke i brifinge, a Nick nije bio posve siguran gdje se nalazi. On i Hawk, u pratnji naoružanog stražara, prošli su kroz niz dizala koja su vodila do podruma s labirintom hodnika. Nick je sumnjao da je negdje u skloništu ispod zgrade State Departmenta.
Potpukovnik je stajao ispred velike osvijetljene karte na kraju duge, mračne prostorije, s pokazivačem u ruci. Vrh je počivao na sjevernom dijelu Jadranskog mora između Venecije i Trsta. "Oko sto deset milja od obale", rekao je poglavica. Lupkao je štapom po karti. “Naš avion i bomba su negdje tu, na dnu. Pličine, padobrani, sprudovi, barijere, što god hoćete, sve je tu. Avion se srušio prošli tjedan i još ga nismo uspjeli pronaći. Naravno, moramo biti vrlo oprezni, a to nas koči - ne želimo stvarati paniku.”
Čovjek koji nije bio vojnik, tri sjedala dalje od Nicka, rekao je: “Ne. Nije dobro tamo ostavljati naše stare atomske bombe. A kad smo već kod panike, Talijani...
Šef ga je oštro prekinuo. - Ovo nije naš teritorij, gospodine. Bez politike molim. Ovo je pregled napretka, to je sve.
Admiral je frknuo. "Nedostatak napretka je više sličan tome."
Iza Hawka intervenirao je viši dužnosnik CIA-e. — Što se točno radi, zapovjedniče? Mislim: nove procedure ili tako nešto?
Šef je izgledao umorno. Izvadio je čisti rupčić iz džepa i obrisao ćelavu glavu. "Učinilo se sve što je ljudski moguće, gospodine." Na tome rade tri različita tima - zrakoplovstvo, mornarica i Talijani. Imamo helikoptere s infracrvenim filmom koji pokušavaju izmjeriti radioaktivnost. Mornarica ima desetak brodova. Stigli su nam podvodni dvosjedi i batisfere, te stručnjaci za njihov servis. Provodimo tajna ispitivanja radioaktivnosti u obalnim područjima. Hvala Bogu nigdje nema traga!
Drugi čovjek u civilu upitao je: "Postoji li doista opasnost od radijacije?"
Šef je ponovno obrisao čelo. “Uvijek postoji neka opasnost. Trenutačno je minimalan, ali to se može promijeniti. Ovisi o mnogočemu - o stvarnim okolnostima pada, mogućim oštećenjima tijela bombe, izloženosti vodi, hrpi faktora. Samo još ne znamo.
General je rekao: “Bila bi velika propaganda za Ruse kad bi saznali. Još ne znaju da je bomba pala, naravno, ali kad saznaju, nećemo imati pojma što će učiniti.
"Ovo ne bi trebalo procuriti", odbrusio je šef. – Trudimo se da to izgleda kao sasvim normalna akcija spašavanja.
Šef se osvrnuo po okupljenima i napućio usne. “Nema razloga zašto bi to saznali. Svi ste vi osiguranje, au ovom slučaju mislim da možemo vjerovati Talijanima. Oni imaju više za izgubiti nego mi. U redu, gospodo, reći ću vam što ćemo učiniti s ovim podmornicama.
U taksiju natrag u sjedište AXE-a, Nick Carter je rekao: 'Mislim da vidim veliku sliku, gospodine, ali još ne razumijem s čime imamo posla - zašto je ovo rutinski posao za AXE'.
Hawk je bio još tiši nego inače. Odijelo mu je bilo izgužvano, izgledao je kao da se nije naspavao, a na starom licu izlizanom vremenom bile su sijede čekinje. Žvakao je nezapaljenu cigaru i mrko gledao svog agenta broj jedan.
- Naravno, ti ovo ne razumiješ. Ali proći će. Sve ovo brbljanje je bilo da ti dam neke informacije. Ovo će sigurno biti posao za AH. Oni ne mogu pronaći ovu bombu - mi je moramo pronaći umjesto njih.
Killmaster je znao da u ovom trenutku ne bi trebao više ništa pitati. Hawk je bio u jednom od svojih loših raspoloženja i znao je biti vrlo oštar. Nick se opustio i pogledao po snijegom prekrivenom Washingtonu. Izdaleka je Capitol izgledao poput vrha svadbene torte. Radni dan je završio i tisuće snijegom prekrivenih automobila jurilo je prema Georgetownu, Chevy Chaseu i Falls Churchu, gdje je bilo toplo uz nekoliko pića, dobru večeru i možda pucketanje kamina.
Nick je tiho uzdahnuo i premjestio Luger na udobnije mjesto. Vratio se u djelatnu službu – i opet s oružjem u džepu. Wilhelmina, de Luger; Hugo, oštri mali stiletto; malu plinsku bombu koju je nazvao Pierre. Nick nije vidio ništa čudno u tome što se do zuba naoružan vozio po jednoj od najciviliziranijih prijestolnica svijeta. Jednako lako možete umrijeti u Washingtonu kao iu Malabaru. Pogotovo ako ste Nick Carter, glavni ubojica AH-a, pola svjetskih tajnih agenata vas lovi. Taksi je puzao kroz promet kao žuti puž. Hawk je spustio prozor i bacio sažvakanu cigaru. Stavio je novu među zube i upitao, ne gledajući Nicka: "Je li bila fina djevojka?"
'Žao mi je?'
Hawk se namrštio poput glupog djeteta. “Djevojka, Nick, je djevojka kojoj sam te oteo u Parizu. Je li bila draga?
Nick je pogledao svog šefa. Nije poput Hawkea da se zanima za svoje osobne stvari. Za ovo je morao postojati razlog.