przetłumaczone przez Lwa Szkłowskiego ku pamięci jego zmarłego syna Antona.
Tytuł oryginalny: Makao.
SEZON ZABIJANIA.
• Właściciel cieszącego się złą sławą londyńskiego klubu erotycznego zostaje znaleziony zadźgany na śmierć, a jego ciało posiekane na krwawe kawałki… • Najważniejszy agent Portugalii zostaje zastrzelony w biały dzień na ulicy pełnej przechodniów
• Prywatny detektyw z Brooklynu zostaje zabity nożem w sercu po ingerencji w międzynarodowe szpiegostwo...
Łączyło ich tylko księżna de Gama, partnerka Nicka Cartera w jego nowym zadaniu. Piękna, zdzirowata kobieta, która może uratować lub zniszczyć świat. . . w zależności od tego, która strona bardziej zaspokoi jej zdeprawowane pragnienia!
Rozdział 1
LONDYN TRZYMA SIĘ OD UPAŁU. Był ostatni tydzień lipca i od kilku dni termometr zbliżał się do osiemdziesiątki. W Wielkiej Brytanii jest gorąco i naturalne jest, że spożycie piwa, łagodnego i gorzkiego, oraz orzechowego piwa typu ale jest wprost proporcjonalne do stopni Fahrenheita. Droga Portobello. Nie było klimatyzacji, a tę małą, brudną przestrzeń publiczną wypełniał smród piwa i tytoniu, tanich perfum i ludzkiego potu. W każdej chwili zapukał do niego właściciel domu, grubas, i zaśpiewał słowa, których tak boją się pijacy i samotnicy. „Godziny pracy dobiegają końca, panowie, opróżnijcie szklanki”. W tylnej kabinie, poza zasięgiem innych klientów, sześciu mężczyzn szeptało do siebie. Pięciu z nich było Cockneyami, co było widać po ich mowie, ubiorze i manierach. Nieco trudniej było zidentyfikować szóstego mężczyznę, który mówił dalej. Jego ubranie było konserwatywne i dobrze skrojone, koszula była czysta, ale z wystrzępionymi mankietami i nosił krawat słynnego pułku. Mówił jak człowiek wykształcony, a z wyglądu wyraźnie przypominał tego, co Anglicy nazywają „dżentelmenem”. Nazywał się Theodore Blacker – dla przyjaciół Ted lub Teddy, których pozostało już bardzo niewielu.
Był kiedyś kapitanem Królewskich Strzelców Ulsterskich. Do zwolnienia włącznie za kradzież pieniędzy pułkowych i oszustwa związane z kartami. Ted Blacker skończył mówić i rozejrzał się po pięciu kogutach. - Czy wszyscy rozumiecie, czego od was chcą? Mieć pytania? Jeśli tak, zapytaj teraz – później nie będzie czasu. Jeden z mężczyzn, niski facet z nosem jak nóż, podniósł pustą szklankę. - Hmm... Mam proste pytanie, Teddy. – Może zapłacimy za piwo, zanim ten grubas ogłosi zamknięcie? Blacker zachował obrzydzenie w głosie i wyrazie twarzy, przywołując barmana palcem. Potrzebował tych chłopaków na kilka następnych godzin. Bardzo ich potrzebował, była to sprawa życia i śmierci – jego życia – i nie było wątpliwości, że kiedy wchodzisz w interakcję ze świniami, na pewno ubrudzisz się trochę. Ted Blacker westchnął w duchu, uśmiechnął się na zewnątrz, zapłacił za drinka i zapalił cygaro, żeby pozbyć się zapachu nieumytego ciała. Tylko kilka godzin – najwyżej dzień lub dwa – i transakcja zostanie zawarta, a on będzie bogatym człowiekiem. Będzie oczywiście musiał opuścić Anglię, ale to nie ma znaczenia. Przed nimi był wielki, szeroki i piękny świat. Zawsze chciał zobaczyć Amerykę Południową. Alfie Doolittle, przywódca Cockney pod względem wielkości i inteligencji, otarł pianę z piwa z ust i spojrzał ponad stołem na Teda Blackera. Jego oczy, małe i przebiegłe w dużej twarzy, były utkwione w Blackerze. Powiedział: "Teraz spójrz, Teddy. Nie powinno być żadnych morderstw? Może pobicie, jeśli to konieczne, ale nie morderstwo..." Ted Blacker wykonał zirytowany gest. Spojrzał na drogi złoty zegarek. "Wszystko wyjaśniłem ” – powiedział zirytowany. - Jeżeli pojawią się jakieś problemy – w co wątpię – będą one niewielkie. Na pewno nie będzie morderstw. Jeśli którykolwiek z moich klientów kiedykolwiek „wypadnie z szeregu”, jedyne, co musicie zrobić, to go uspokoić. Myślałem, że wyraziłem się jasno. Wy, mężczyźni, musicie tylko dopilnować, żeby nic mi się nie stało i nic nie zostało mi odebrane. Szczególnie ten ostatni. Wieczorem pokażę ci kilka bardzo cennych towarów. Są pewne strony, które chciałyby mieć ten przedmiot bez płacenia za niego. Teraz wreszcie wszystko jest dla ciebie jasne?”
Radzenie sobie z klasami niższymi, pomyślał Blacker, mogłoby być zbyt nieprzyjemne! Nie byli nawet na tyle mądrzy, żeby być dobrymi, pospolitymi przestępcami. Jeszcze raz spojrzał na zegarek i wstał. - "Będę cię oczekiwał punktualnie o drugiej trzydzieści. Moi klienci przyjdą o trzeciej. Mam nadzieję, że przyjdziecie osobno i nie będziecie zwracać na siebie uwagi. Znacie wszystko o policjantu w okolicy i jego harmonogramie, więc nie powinno być będą jakieś trudności. A teraz, Alfie, zaadresuj jeszcze raz? - Numer czternaście Mews Street. W pobliżu Moorgate Road. W tym budynku na czwartym piętrze.
Odchodząc, mały, spiczasty Cockney zachichotał: „Myśli, że jest prawdziwym dżentelmenem, prawda? Ale nie jest elfem.
Inna osoba powiedziała: „Wydaje mi się, że jest całkiem dżentelmenem. Przynajmniej ma dobre piątki”. Alfie odrzucił pusty kubek. Rzucił każdemu przenikliwe spojrzenie i uśmiechnął się. - „Nie poznalibyście prawdziwego dżentelmena, nikt z was, gdyby przyszedł i leczył was. Ja nie, poznaję dżentelmena, kiedy go widzę. Ubiera się i mówi jak dżentelmen, ale jestem pewien, że tak nie jest jego." !" Gruby właściciel walnął młotkiem w ladę. „Czas, panowie, proszę!” Ted Blacker, były kapitan Ulster Fusiliers, zostawił taksówkę w Cheapside i ruszył wzdłuż Moorgate Road. Half Crescent Mews znajdował się mniej więcej w połowie drogi do Old Street. Numer czternasty znajdował się na samym końcu stajni, czteropiętrowy budynek z wyblakłej czerwonej cegły. Pochodził z wczesnego okresu wiktoriańskiego, a kiedy wszystkie inne domy i mieszkania były stajniami, był to prężnie działający warsztat naprawy powozów. Bywały chwile, kiedy pozbawiony wyobraźni Ted Blacker myślał, że wciąż czuje mieszany zapach koni, skóry, farb, lakierów i drewna unoszący się nad stajniami. Wchodząc w wąską brukowaną uliczkę, zdjął płaszcz i poluźnił krawat pułkowy. Mimo późnej pory powietrze było wciąż ciepłe, wilgotne i lepkie. Blackerowi nie pozwolono nosić krawata ani niczego, co należało do jego pułku. Zhańbieni funkcjonariusze nie mają takich przywilejów. Nie przeszkadzało mu to. Krawat, podobnie jak jego ubranie, mowa i maniery, były teraz potrzebne. Część jego wizerunku, niezbędna ze względu na rolę, jaką miał do odegrania w świecie, którego nienawidził, w świecie, który traktował go bardzo źle. Świat, który wychował go na oficera i dżentelmena, pozwolił mu zajrzeć do Nieba tylko po to, by wrzucić go z powrotem do rowu. Prawdziwym powodem ciosu – i w to Ted Blacker wierzył całym sercem i duszą – prawdziwym powodem nie było to, że przyłapano go na oszukiwaniu w kartach, ani to, że przyłapano go na kradzieży pieniędzy pułku. NIE. Prawdziwym powodem było to, że jego ojciec był rzeźnikiem, a matka przed ślubem służącą. Za to i tylko za to został wyrzucony ze służby bez grosza i nazwiska. Był tylko tymczasowym dżentelmenem. Kiedy go potrzebowali, wszystko było w porządku! Kiedy już go nie będą potrzebować – wynoś się! Wróć do biedy, aby zarobić na życie. Podszedł do numeru czternastego, otworzył pomalowane na szaro drzwi frontowe i rozpoczął długą wspinaczkę w górę. Schody były strome i zniszczone; powietrze było wilgotne i duszne. Kiedy Blacker dotarł do ostatniego podestu, obficie się pocił. Przerwał, żeby złapać oddech, wmawiając sobie, że jest w bardzo kiepskiej formie. Powinien coś z tym zrobić. Być może, gdy z wszystkimi pieniędzmi pojedzie do Ameryki Południowej, będzie mógł wrócić do formy. Odsuń brzuch. Zawsze pasjonował się ćwiczeniami fizycznymi. Teraz miał zaledwie czterdzieści dwa lata i był za młody, żeby sobie na to pozwolić.
Pieniądze! Funty, szylingi, pensy, dolary amerykańskie, dolary hongkońskie... Jaka jest różnica? To wszystko były pieniądze. Świetne pieniądze. Można było u nich kupić wszystko. Gdybyś je miał, żyłbyś. Bez nich byłeś martwy. Ted Blacker, łapiąc oddech, sięgnął do kieszeni w poszukiwaniu klucza. Naprzeciwko schodów znajdowały się pojedyncze, duże drewniane drzwi. Został pomalowany na czarno. Na nim znajdował się duży, złoty smok ziejący płomieniami. Ta naklejka na drzwiach, zdaniem Blackera, była po prostu odpowiednim egzotycznym akcentem, pierwszą oznaką zakazanej hojności, radości i nielegalnych przyjemności kryjących się za czarnymi drzwiami. Jego starannie dobrana klientela składała się głównie z dzisiejszej młodzieży. Blacker potrzebował tylko dwóch rzeczy, aby dołączyć do swojego smoczego klubu: dyskrecji i pieniędzy. Dużo obu. Przeszedł przez czarne drzwi i zamknął je za sobą. Ciemność wypełniła kojący i kosztowny szum klimatyzatorów. Kosztowały go sporo, ale było to konieczne. I w końcu było warto. Ludzie, którzy przychodzili do jego Klubu Smoka, nie chcieli się dusić we własnym pocie, realizując swoje różnorodne, a czasem złożone romanse. Oddzielne kabiny stanowiły kiedyś problem, ale ostatecznie został on rozwiązany. Za wyższą cenę. Blacker skrzywił się, próbując znaleźć przycisk światła. W tej chwili miał niecałe pięćdziesiąt funtów, z czego połowa przeznaczona była dla łobuzów z Cockney. Lipiec i sierpień również w Londynie były zdecydowanie gorącymi miesiącami. O co chodzi? Dyskretne światło sączyło się powoli do długiego, szerokiego pomieszczenia z wysokim sufitem. O co chodzi? Kogo to obchodziło? On, Blacker, nie przetrwa długo. Mało prawdopodobne. Nie biorąc pod uwagę faktu, że jest mu winien dwieście pięćdziesiąt tysięcy funtów. Dwieście pięćdziesiąt tysięcy funtów szterlingów. Siedemset tysięcy dolarów amerykańskich. To była cena, jaką zażądał za dwadzieścia minut filmu. Dostanie swoją cenę. Był tego pewien. Blacker podszedł do małego baru w kącie i nalał sobie słabą whisky z wodą gazowaną. Nie był alkoholikiem i nigdy nie tknął sprzedawanych przez siebie narkotyków: marihuany, kokainy, trawki, różnych tabletek na poprawę nastroju, a w zeszłym roku LSD... Blacker otworzył małą lodówkę, żeby wyjąć lód do drinka. Tak, były pieniądze ze sprzedaży narkotyków. A jednak nie za dużo. Duzi chłopcy zarobili naprawdę duże pieniądze.
Nie mieli banknotów o wartości mniejszej niż pięćdziesiąt funtów, a połowę trzeba było oddać! Blacker upił łyk, skrzywił się i był ze sobą szczery. Znał swój problem, wiedział, dlaczego zawsze był biedny. Jego uśmiech był bolesny. Konie i ruletka. A on jest najbardziej nieszczęśliwym draniem, jaki kiedykolwiek żył. W tej chwili jest winien Raftowi ponad pięćset funtów. Ostatnio się ukrywał i wkrótce przyjdą go szukać służby bezpieczeństwa. Nie powinienem o tym myśleć, powiedział sobie Blacker. Nie będzie mnie tutaj, kiedy przyjdą szukać. Przyjadę do Ameryki Południowej cały i zdrowy, z tymi wszystkimi pieniędzmi. Wystarczy zmienić imię i styl życia. Zacznę wszystko od nowa z czystą kartą. Przysięgam. Spojrzał na swój złoty zegarek. Zaledwie kilka minut po godzinie. Wystarczająco dużo czasu. Jego ochroniarze z Cockney przybędą o drugiej trzydzieści, a on miał wszystko zaplanowane. Dwóch z przodu, dwóch z tyłu, a z nim wielki Alfie.
Nikt, nikt nie powinien iść, dopóki on, Ted Blacker, nie wypowie Słowa. Blacker uśmiechnął się. Musiał żyć, żeby wypowiedzieć to słowo, prawda? Blacker pił powoli, rozglądając się po dużym pomieszczeniu. W pewnym sensie nienawidził zostawiać tego wszystkiego za sobą. To był jego pomysł. Zbudował go z niczego. Nie lubił myśleć o ryzyku, jakie podjął, aby zdobyć potrzebny kapitał: okraść jubilera; ładunek futer skradzionych ze strychu w East Side; nawet kilka przypadków szantażu. Blacker uśmiechnął się ponuro na to wspomnienie – obaj byli znanymi draniami, których znał w wojsku. I tak to było. Cholera, dopiął swego! Ale to wszystko było niebezpieczne. Strasznie, strasznie niebezpieczne. Blacker nie był, i sam to przyznał, bardzo odważnym człowiekiem. To kolejny powód, dla którego był gotowy uciec, gdy tylko otrzymał pieniądze za film. To było cholernie dużo dla osoby o słabym sercu, która bała się Scotland Yardu, wydziału narkotykowego, a teraz nawet Interpolu. Do diabła z nimi. Sprzedaj film temu, kto zaoferuje najwyższą cenę i uciekaj.
Do diabła z Anglią i całym światem, i do diabła ze wszystkimi oprócz niego samego. Takie były dokładne i prawdziwe myśli Theodore’a Blackera, byłego żołnierza pułku Ulsteru. Do diabła z tym, pomyśl o tym. A zwłaszcza przeklęty pułkownik Alistair Ponanby, który zimnym spojrzeniem i kilkoma starannie dobranymi słowami zmiażdżył Blackera na zawsze. Pułkownik powiedział: „Jesteś tak nikczemny, Blacker, że nie mogę ci nic zrobić poza litością. Wygląda na to, że nie potrafisz kraść, a nawet oszukiwać w kartach jak dżentelmen”.
Słowa wróciły, pomimo najlepszych wysiłków Blackera, by je zablokować, a jego wąska twarz wykrzywiła się w nienawiści i agonii. Rzucił szklanką przez pokój z przekleństwem. Pułkownik nie żył już, był poza jego zasięgiem, ale świat się nie zmienił. Jego wrogowie nie zginęli. Na świecie pozostało ich wielu. Była jedną z nich. Księżniczka. Księżniczka Morgana da Gama. Jego wąskie wargi wykrzywiły się w uśmiechu. Więc wszystko poszło dobrze. Ona, księżniczka, mogła zapłacić za wszystko. Taka mała, brudna suka w krótkich spodenkach. Wiedział o niej... Zwróć uwagę na te piękne aroganckie maniery, zimną pogardę, snobizm i królewską sukę, zimne zielone oczy, które patrzyły na ciebie, tak naprawdę cię nie widząc, nie zauważając twojego istnienia. On, Ted Blacker, wiedział o księżniczce Wszystko. „Wkrótce, kiedy sprzeda film, dowie się o tym cholernie dużo ludzi. Ta myśl sprawiła mu wściekłą przyjemność, spojrzał na dużą sofę pośrodku długiego pokoju, uśmiechnął się. Co zobaczył w takim razie księżniczka robi na tej sofie, co on jej robił, co ona mu robiła. Boże! Bardzo chciałby zobaczyć to zdjęcie na każdej pierwszej stronie każdej gazety na świecie. Pociągnął długi łyk i zamknął oczami, wyobrażając sobie najważniejszy artykuł na portalach społecznościowych: piękną księżniczkę Morgan da Goma, najszlachetniejszą kobietę portugalskiej błękitnej krwi, nierządnicę.
Reporter Aster jest dzisiaj w mieście. W wywiadzie dla tej reporterki w Aldgate, gdzie ma Apartament Królewski, księżniczka powiedziała, że nie może się doczekać wizyty w Dragon Club i wykonywania seksualnych akrobacji bardziej ezoterycznego typu. Wyniosła księżniczka zapytana bardziej szczegółowo stwierdziła, że ostatecznie wszystko jest kwestią semantyki, ale upierała się, że nawet w dzisiejszym demokratycznym świecie takie rzeczy są zarezerwowane tylko dla szlachciców i szlachciców. Staromodny sposób, stwierdziła księżniczka, jest nadal całkiem odpowiedni dla chłopów. . . .
Ted Blacker usłyszał śmiech w pokoju. Obrzydliwy śmiech, bardziej przypominający pisk głodnych, szalonych szczurów drapiących za boazerią. Z szokiem uświadomił sobie, że to jego śmiech. Natychmiast odrzucił tę fantazję. Może trochę oszalał od tej nienawiści. Musisz obejrzeć. Nienawiść była wystarczająco zabawna, ale sama się nie opłaciła. Blacker nie miał zamiaru zaczynać filmu od nowa, dopóki nie pojawi się trzech mężczyzn, jego klientów. Oglądał to setki razy. Ale teraz wziął szklankę, podszedł do dużej sofy i wcisnął jeden z małych guzików z masy perłowej, tak umiejętnie i dyskretnie wszytych w podłokietnik. Rozległ się słaby mechaniczny szum, gdy z sufitu w drugim końcu pokoju zsunął się mały biały ekran. Blacker nacisnął kolejny przycisk, a za nim projektor ukryty w ścianie wystrzelił w ekran jasną wiązkę białego światła. Upił łyk, zapalił długiego papierosa, skrzyżował kostki na skórzanej otomanie i zrelaksował się. Gdyby nie pokazanie go potencjalnym klientom, byłby to ostatni raz, kiedy widział ten film. Zaproponował negatywną ofertę i nie miał zamiaru oszukiwać. Chciał cieszyć się swoimi pieniędzmi. Pierwszą postacią, która pojawiła się na ekranie, była jego własna postać. Sprawdził, czy ukryta kamera znajduje się pod właściwym kątem. Blacker przyglądał się swemu wizerunkowi z raczej niechętną aprobatą. Miał brzuch. I nieostrożnie posługiwał się grzebieniem i szczotką – jego łysina była zbyt widoczna. Przyszło mu do głowy, że teraz, mając nowy majątek, może sobie pozwolić na przeszczep włosów. Obserwował siebie siedzącego na sofie, zapalającego papierosa, bawiącego się fałdami spodni, marszczącego brwi i uśmiechającego się w stronę kamery.
Blacker uśmiechnął się. Przypomniał sobie swoje myśli w tamtej chwili – martwił się, że księżniczka usłyszy buczenie ukrytej kamery. Postanowił się nie martwić. Zanim włączy kamerę, ona będzie bezpieczna podczas swojej podróży po LSD. Nie usłyszy kamery ani niczego innego. Blacker ponownie sprawdził swój złoty zegarek. Jest już za kwadrans druga. Jest jeszcze dużo czasu. Film trwał około minuty z pół godziny. Migotliwy obraz Blackera na ekranie nagle odwrócił się w stronę drzwi. To była pukanie księżniczki. Patrzył, jak sam sięgnął po przycisk i wyłączył aparat. Ekran znów stał się oślepiająco biały. Teraz Blacker w ciele ponownie nacisnął przycisk. Ekran zrobił się czarny. Wstał i wyciągnął z jadeitowej paczki nowe papierosy. Następnie wrócił na kanapę i ponownie nacisnął przycisk, ponownie aktywując projektor. Wiedział dokładnie, co zaraz zobaczy. Minęło pół godziny, odkąd ją wpuścił. Blacker zapamiętał każdy szczegół z doskonałą przejrzystością. Księżniczka da Gama spodziewała się obecności innych. Na początku nie chciała być z nim sama, ale Blacker wykorzystał cały swój urok, dał jej papierosa i drinka i namówił, żeby została na kilka minut... To mu wystarczyło, bo jej drink był wypełniony LSD. Blacker już wtedy wiedział, że księżniczka została z nim tylko z czystej nudy. Wiedział, że nim gardzi, tak jak gardzi nim cały jej świat, i że uważa go za mniej niż ziemię pod nogami. To był jeden z powodów, dla których wybrał ją do szantażu. Nienawiść do wszystkich takich jak ona. Była też czysta radość poznania jej cielesnie, zmuszania jej do robienia nieprzyjemnych rzeczy, sprowadzenia jej do swojego poziomu. I miała pieniądze. I bardzo wysokie połączenia w Portugalii. Wysokie stanowisko jej wuja, nazwiska mężczyzny nie pamiętał, zajmował wysokie stanowisko w rządzie.
Tak, Princess da Gama powinna być dobrą inwestycją. Jak dobrze – czy źle – to było, o czym Blackerowi wówczas nawet nie śniło. Wszystko to przyszło później. Teraz patrzył na przebieg filmu z zadowolonym wyrazem twarzy. Jeden z jego kolegów oficerów powiedział kiedyś, że Blacker wygląda jak „bardzo przystojny specjalista od reklamy”. Włączył ukrytą kamerę zaledwie pół godziny po tym, jak księżniczka nieświadomie przyjęła pierwszą dawkę LSD. Obserwował, jak jej maniery stopniowo się zmieniają, gdy cicho popada w półtrans. Nie sprzeciwiła się, gdy prowadził ją do dużej sofy. Blacker odczekał kolejne dziesięć minut, zanim włączył aparat. W tej przerwie księżniczka zaczęła opowiadać o sobie z niszczycielską bezpośredniością. Pod wpływem narkotyku uważała Blackera za starego i drogiego przyjaciela. Uśmiechnął się teraz, przypominając sobie niektóre słowa, których użyła – słowa zwykle nie kojarzone z księżniczką krwi. Jedna z jej pierwszych uwag naprawdę zaskoczyła Blackera. „W Portugalii” – powiedziała – „myślą, że zwariowałam. Całkowicie szalona. Gdyby mogli, wsadziliby mnie do więzienia. Widzisz, żeby trzymać mnie z daleka od Portugalii. Wiedzą o mnie wszystko, o mojej reputacji, i naprawdę myślą, że „Jestem szalona. Wiedzą, że piję, biorę narkotyki i sypiam z każdym mężczyzną, który mnie o to poprosi – cóż, prawie z każdym. Nadal czasami przekraczam tę granicę”. Blacker przypomniał sobie, że to nie było tak, jak to usłyszał. To był kolejny powód, dla którego ją wybrał. Krążyły pogłoski, że gdy księżniczka była pijana, czyli najczęściej, lub pod wpływem narkotyków, sypiała z każdym, kto miał na sobie spodnie lub faute de nue spódnice. Po napływie rozmów prawie oszalała, uśmiechając się tylko do niego niewyraźnie, gdy zaczął się rozbierać. Przypomniał sobie teraz, że oglądanie filmu przypominało rozbieranie lalki. Nie stawiała oporu ani nie pomagała, gdy jej nogi i ramiona były ustawiane w dowolnej pozycji. Jej oczy były na wpół przymknięte i wydawało jej się, że naprawdę myśli, że jest sama. Jej szerokie, czerwone usta były na wpół otwarte w niewyraźnym uśmiechu. Mężczyzna na kanapie poczuł, jak zaczynają reagować jego lędźwie, gdy zobaczył siebie na ekranie. Księżniczka miała na sobie cienką lnianą sukienkę, niezupełnie mini, i posłusznie uniosła smukłe ramiona, gdy ściągał ją przez głowę. Pod spodem miała bardzo mało ubrań. Czarny stanik i malutkie czarne koronkowe majteczki. Pas do pończoch i długie, teksturowane białe pończochy. Ted Blacker zaczął się trochę pocić w klimatyzowanym pomieszczeniu podczas oglądania filmu. Po tych wszystkich tygodniach to cholerstwo nadal go niepokoiło. Podobało mu się to. Przyznał, że na zawsze pozostanie to jedno z jego najcenniejszych i najbardziej cenionych wspomnień. Rozpiął jej stanik i zsunął go z jej ramion. Jej piersi, większe, niż mógł sobie wyobrazić, z różowobrązowymi końcówkami, odstawały od klatki piersiowej jędrne i śnieżnobiałe. Blacker stanął za nią i jedną ręką bawił się jej piersiami, a drugą nacisnął inny przycisk, aby włączyć obiektyw zmiennoogniskowy i uchwycić ją z bliska. Księżniczka niczego nie zauważyła. Na zbliżeniu tak wyraźnym, że widać było maleńkie pory w jej nosie, jej oczy były zamknięte w delikatnym półuśmiechu. Jeśli poczuła jego dłonie lub zareagowała, nie było to zauważalne. Blacker nie miała na sobie pasa do pończoch i pończoch. Podwiązki były jego fetyszem i do tego czasu był tak pochłonięty ekscytacją, że prawie zapomniał o prawdziwym powodzie tej seksualnej farsy. Pieniądze. Zaczął układać te długie, długie nogi - tak uwodzicielskie w długich białych pończochach - dokładnie tak, jak chciał, na sofie. Słuchała każdego jego polecenia, nigdy się nie odzywając ani nie sprzeciwiając. W tym czasie księżniczka była już daleko i jeśli w ogóle zauważyła jego obecność, to tylko w mglistej formie. Blacker był niejasnym dodatkiem do sceny, niczym więcej. W ciągu następnych dwudziestu minut Blacker poddał ją całej gamie seksualnej. Pozwalał sobie na wszystkie pozy. Zrobili wszystko, co mężczyzna i kobieta mogli sobie zrobić. Znowu i znowu...
Ona odegrała swoją rolę, on użył obiektywu zmiennoogniskowego do fotografowania z bliska – Blacker miał pod ręką pewien sprzęt – niektórzy klienci Klubu Smoka rzeczywiście mieli bardzo dziwne upodobania – i użył ich wszystkich na Księżniczce. Ona również przyjęła to ze spokojem, nie okazując ani współczucia, ani antypatii. Wreszcie, w ciągu ostatnich czterech minut filmu, demonstrując swoją seksualną pomysłowość, Blacker oddał jej swoje pożądanie, bijąc ją i pieprząc jak zwierzę. Ekran zgasł. Blacker wyłączył projektor i podszedł do małego baru, spoglądając na zegarek. Cockneye przybędą wkrótce. Ubezpieczenie, że przeżyje tę noc. Blacker nie miał złudzeń co do mężczyzn, których spotka dziś wieczorem. Zanim zostaną wpuszczeni na schody prowadzące do Klubu Smoka, zostaną dokładnie przeszukani. Ted Blacker zszedł na dół, wychodząc z klimatyzowanego pokoju. Postanowił nie czekać, aż Alfie Dolittle z nim porozmawia. Po pierwsze, Al miał ochrypły głos, a po drugie, że słuchawki telefonów można było jakoś ze sobą połączyć. Nigdy byś się o tym nie dowiedział. Kiedy grałeś o ćwierć miliona funtów i swoje życie, musiałeś myśleć o wszystkim. Malutkie lobby było wilgotne i puste. Blacker czekał w cieniu pod schodami. O 14:29 do holu wszedł Alfie Doolittle. Blacker syknął na niego, a Alfie odwrócił się i spojrzał na niego, a mięsista dłoń instynktownie sięgnęła do przodu jego koszuli. „Cholera” – powiedział Alfie. „Myślałem, że chcesz, żebym cię wysadził?” Blacker położył palec na ustach: - Mów ciszej, na litość boską! Gdzie są inni? - Joe i Irie już przyjechali. Odesłałem je z powrotem, tak jak mówiłeś. Wkrótce dołączą do nas jeszcze dwa. Blacker pokiwał głową z satysfakcją. Ruszył w stronę wielkiego Cockney. - Co masz na wieczór? Pozwól mi zobaczyć, proszę, Alfie Doolittle z pogardliwym uśmiechem na grubych wargach szybko wyjął nóż i kastet.
„Kłykcie do bicia, Teddy, jeśli to konieczne, i nóż, jeśli zajdzie taka potrzeba, można powiedzieć. Wszyscy chłopcy mają to samo co ja. Blacker ponownie skinął głową. Ostatnią rzeczą, jakiej chciał, było morderstwo. Bardzo dobrze. Ja.” Zaraz wrócę. Zostań tu, aż przybędą twoi ludzie, a potem wstań. Upewnij się, że znają swoje rozkazy - muszą być uprzejmi, uprzejmi, ale muszą przeszukać moich gości. Wszelka znaleziona broń zostanie skonfiskowana i nie zostanie zwrócona . Powtarzam - nie zwracaj tego."
Blacker sądził, że zdobycie nowej broni przez jego „gości” zajmie trochę czasu, nawet jeśli oznaczało to przemoc. Zamierzał maksymalnie wykorzystać ten czas, aby na zawsze pożegnać się z Klubem Smoka i ukryć, dopóki nie odzyskają zmysłów. Nigdy go nie znajdą. Alfi zmarszczył brwi. – Moi ludzie znają swoje rozkazy, Teddy. Blacker wrócił na górę. Przez ramię powiedział krótko: Żeby o nich nie zapomnieli. Alfi ponownie zmarszczył brwi. Świeży pot pokrył Blackera, gdy się wspinał. Nie mógł znaleźć na to sposobu. Westchnął i zatrzymał się na trzecim podeście, aby złapać oddech, wycierając twarz pachnącą chusteczką. Nie, Alfi powinien tam być. Żaden plan nigdy nie był doskonały. „Nie chcę zostać sama, bez ochrony, z tymi gośćmi." Dziesięć minut później Alfie zapukał do drzwi. Blacker wpuścił go, dał mu butelkę piwa i pokazał, gdzie powinien usiąść na prostym oparciu krzesło dziesięć stóp na prawo od ogromnej sofy i znajdować się z nim w tym samym samolocie. „Jeśli to nie problem” – wyjaśnił Blacker, „powinieneś zachowywać się jak te trzy małpy. Nic nie widzę, nic nie słyszę, nic nie robię...
Dodał niechętnie: – Zamierzam pokazać ten film moim gościom. Wy oczywiście też go zobaczycie. Na twoim miejscu nie wspominałbym o tym innym. Mogłoby cię to wpędzić w niemałe kłopoty. "
„Wiem, jak trzymać gębę na kłódkę”.
Blacker poklepał go po dużym ramieniu; nie podobał mu się ten kontakt. „Więc wiedz, co zobaczysz. Jeśli przyjrzysz się uważnie filmowi, możesz się czegoś dowiedzieć”. Aid posłał mu puste spojrzenie. „Wiem wszystko, co muszę wiedzieć”. „Szczęśliwy człowiek” – powiedział Blacker. To był co najwyżej żałosny żart, zupełnie bezużyteczny dla wielkiego Cockneya. Pierwsze pukanie do tylnych drzwi rozległo się minutę po trzeciej. Blacker wskazał ostrzegawczo palcem na Alfiego, który siedział nieruchomo jak Budda na krześle. Pierwszy gość był niski, nieskazitelnie ubrany w płowy letni garnitur i drogi biały kapelusz panamski.
Skłonił się lekko, gdy Blacker otworzył drzwi. - Przepraszam. Szukam pana Theodore'a Blackera. To ty? Blacker skinął głową. Kim jesteś? Mały Chińczyk wyciągnął kartę. Blacker spojrzał na niego i zobaczył elegancką czarną czcionkę: „Pan Wang Hai”. Nic więcej. Ani słowa o ambasadzie chińskiej. Blacker odsunął się. "Wejdź, Panie Wysoki. Proszę usiąść na dużej sofie. Twoje miejsce jest w lewym rogu. Czy masz ochotę na drinka?" - Nic, proszę. Chińczyk nawet nie spojrzał na Alfiego Doolittle’a, gdy ten zajmował miejsce na sofie. Kolejne pukanie do drzwi. Ten gość był bardzo duży i lśniący, czarny, z wyraźnie murzyńskimi rysami. Miał na sobie kremowy garnitur, lekko poplamiony i niemodny. Klapy były za szerokie. W swojej ogromnej czarnej dłoni trzymał podarty, tani słomkowy kapelusz. Blacker patrzył na mężczyznę i dziękował Bogu za obecność Alfiego. Ten czarny mężczyzna był groźny. "Pańskie nazwisko, proszę?" Głos czarnego mężczyzny był cichy i niewyraźny, z jakimś akcentem. Jego oczy z matowożółtymi rogówkami spoglądały na Slackera.
Czarny mężczyzna powiedział: „Moje imię nie ma znaczenia. Jestem tutaj jako przedstawiciel księcia Sobhuzi Askari. To wystarczy”. Blacker skinął głową. "Tak. Proszę usiąść. Na sofie. W prawym rogu. Napije się pan drinka lub papierosa? Czarny mężczyzna odmówił. Minęło pięć minut, zanim trzeci gość zapukał do drzwi. Przeszli w niepokojącej ciszy. Blacker zatrzymał się Rzucając szybkie, chytre spojrzenie na dwóch mężczyzn siedzących na kanapie. Nie rozmawiali ani nie patrzyli na siebie. Aż... i poczuł, że zaczynają mu trząść się nerwy. Dlaczego ten drań nie przyszedł? Coś poszło nie tak źle? Boże, proszę, nie musisz! Teraz, gdy jest tak blisko ćwierć miliona funtów. Niemal załkał z ulgi, gdy w końcu rozległo się pukanie. Mężczyzna był wysoki, prawie chudy, z kępą kręconych ciemnych włosów. włosy, które trzeba było obciąć. Nie miał kapelusza. Jego włosy były jasnożółte. Nosił te czarne skarpetki i ręcznie robione brązowe skórzane sandały.
- Panie Blacker? Głos miał lekki tenor, ale pogarda i pogarda w nim cięły jak bicz. Jego angielski był dobry, ale z wyraźnym łacińskim posmakiem. Blacker skinął głową, patrząc na jasną koszulę. „Tak. Jestem Blacker. Czy kiedyś...?” Nie do końca w to wierzył. Major Carlos Oliveira. inteligencja portugalska. Czy możemy zacząć od tego?”
Głos powiedział to, czego nie wyraziły słowa: alfons, alfons, szczur pomyj, psie łajno, najgorszy z gadów. Głos w jakiś dziwny sposób przypominał Blackerowi Księżniczkę. Blacker nie tracił spokoju, mówiąc językiem swoich młodszych klientów. Stawka jest zbyt duża. Wskazał sofę. - Będziesz tam siedział, majorze Oliveira. Proszę, w środku. Blacker zamknął drzwi na podwójny zamek i zaryglował je. Wyjął z kieszeni trzy zwykłe karty pocztowe ze znaczkami. Wręczył każdemu z mężczyzn na kanapie kartkę.
Oddalając się nieco od nich, wygłosił swoją krótką, przygotowaną przemowę. „Zauważycie, panowie, że każda pocztówka jest adresowana do skrytki pocztowej w Chelsea. Nie trzeba dodawać, że nie będę odbierał kart osobiście, chociaż będę w pobliżu. Z pewnością wystarczająco blisko, aby zobaczyć, czy ktoś podejmie jakikolwiek wysiłek, aby idź za osobą, która odbierze kartę. Nie polecam tego, jeśli naprawdę chcesz robić interesy. „Będziesz oglądać półgodzinny film. Film zostanie sprzedany temu, kto zaoferuje najwyższą cenę – ponad ćwierć miliona funtów. Nie przyjmę oferty niższej niż ta. Nie będzie żadnego oszustwa. Jest tylko jedna odbitka i negatyw, a obie sprzedają się w tej samej cenie... - Mały Chińczyk pochylił się trochę do przodu.
- Proszę, czy masz na to gwarancję?
Blacker skinął głową. - Szczerze mówiąc.
Major Oliveira zaśmiał się okrutnie. Blacker zarumienił się, wytarł twarz chusteczką i kontynuował: „To nie ma znaczenia”. Ponieważ nie ma innej gwarancji, musisz przyjąć moje słowo. - Powiedział z uśmiechem, który nie zniknął. - Zapewniam, że tego dotrzymam. Chcę przeżyć swoje życie w spokoju. A moja cena wywoławcza jest zbyt wysoka, abym nie uciekł się do zdrady. I...
Żółte oczy czarnego mężczyzny przeszyły Blackera. - Proszę kontynuować, zgodnie z warunkami. Nie ma wiele
Blacker ponownie otarł twarz. Cholerna klimatyzacja wyłączona? „Oczywiście. To bardzo proste. Każdy z Was, po konsultacji z przełożonymi, napisze na pocztówce kwotę swojego zakładu. Tylko cyframi, bez znaków dolara i funta. Zapisz także numer telefonu gdzie można się z Tobą skontaktować, skontaktujemy się z Tobą z zachowaniem całkowitej poufności. Myślę, że mogę to pozostawić Tobie. Po otrzymaniu kart i ich sprawdzeniu, w odpowiednim czasie zadzwonię do licytanta, który zaoferuje najwyższą cenę. Następnie uzgodnimy płatność i odbiór film.To jest, jak mówiłem, bardzo proste.
„Tak” – powiedział mały chiński dżentelmen. "Bardzo prosta". Blacker, spotykając jego wzrok, poczuł, że widzi węża. „Bardzo pomysłowe” – stwierdził czarny mężczyzna. Jego pięści utworzyły na kolanach dwie czarne maczugi. Major Carlos Oliveira nic nie powiedział, tylko patrzył na Anglika pustymi, ciemnymi oczami, które mogły kryć w sobie wszystko. Blacker walczył ze swoimi nerwami. Podszedł do sofy i wcisnął perłowy guzik na podłokietniku. Małym brawurowym gestem wskazał ekran oczekiwania na końcu pokoju. „A teraz, panowie, księżniczka Morgana da Game przeżywa jeden ze swoich najciekawszych momentów”. Projektor zawarczał. Księżniczka uśmiechała się jak leniwy, na wpół śpiący kot, gdy Blacker zaczął rozpinać jej sukienkę.
Rozdział 2
THE DIPLOMAT, jeden z najbardziej luksusowych i ekskluzywnych klubów w Londynie, mieści się w luksusowej georgiańskiej kamienicy niedaleko Three Kings Yard, niedaleko Grosvenor Square. Tej nocy, gorącej i lepkiej, klub był nudny. Było tylko kilku dobrze ubranych ludzi, którzy przychodzili i wychodzili, głównie wychodzili, i naprawdę było duszno, grając przy dwudziestu jeden stołach i pokojach pokerowych. Fala upałów, która przetoczyła się przez Londyn, odprężyła publiczność sportową, pozbawiając ją hazardu. Nick Carter nie był wyjątkiem. Wilgoć specjalnie mu nie przeszkadzała, choć mógłby się bez niej obejść, ale to nie pogoda mu przeszkadzała. Prawda była taka, że Killmaster nie wiedział, naprawdę nie wiedział, co go dręczy. Wiedział tylko, że był niespokojny i rozdrażniony; wcześniej był na przyjęciu w ambasadzie i tańczył ze swoim starym przyjacielem Jake'em Todhunterem na Grosvenor Square. Tego wieczoru było mniej. Jake umówił Nicka na randkę, śliczną małą Lime ze słodkim uśmiechem i krągłościami we właściwych miejscach. Dziewczyna starała się, jak mogła, zadowolić ją, dając wszelkie oznaki, że jest przynajmniej uległa. Miała wypisane wielkie TAK w sposobie, w jaki patrzyła na Nicka, trzymając się jego ramienia i przytulając się do niego zbyt blisko.
Lake Todhuuter powiedział, że jej ojciec był ważną osobą w rządzie. Nicka Cartera to nie obchodziło. Uderzył go – i dopiero teraz zaczął rozumieć dlaczego – ciężki przypadek tego, co Ernest Hemingway nazwał „galopującym głupim osłem”. Przecież Carter był tak niegrzeczny, jak tylko dżentelmen mógłby być. Przeprosił i wyszedł. Wyszedł, poluzował krawat, rozpiął biały smoking i szedł długimi, zamaszystymi krokami, spacerując po płonącym betonie i asfalcie. Przez Carlos Place i Mont Street do Berkeley Square. Żaden słowik tam nie śpiewał. W końcu zawrócił i mijając Dyplomatę, pod wpływem impulsu zdecydował się wpaść na drinka i przekąskę. Nick miał wiele kart w wielu klubach, a „Dyplomata” był jednym z nich. Teraz, prawie dopiwszy drinka, usiadł samotnie przy małym stoliku w kącie i odnalazł źródło swojej irytacji. To było proste. Killmaster był nieaktywny zbyt długo. Minęły prawie dwa miesiące, odkąd Hawk zlecił mu to zadanie. Nick nie pamiętał, kiedy tak długo był bezrobotny. Nic dziwnego, że był zdenerwowany, kapryśny, zły i trudno się z nim dogadać! Sprawy w departamencie kontrwywiadu muszą toczyć się cholernie wolno – albo to albo David Hawke, jego szef, z własnych powodów trzymał Nicka z dala od walki. W każdym razie trzeba było coś z tym zrobić. Nick zapłacił i przygotował się do wyjścia. Z samego rana zadzwonił do Hawka i zażądał zadania. Zatem osoba może zardzewieć. W rzeczywistości długa bezczynność osoby wykonującej swoją pracę była niebezpieczna. To prawda, że musi codziennie przepracowywać pewne rzeczy, niezależnie od tego, w której części świata się znajduje. Joga była codziennością. Tutaj, w Londynie, trenował pod okiem Toma Mitubashiego w siłowni Soho tego ostatniego: judo, jiu-jitsu, aikido i karate. Killmaster był teraz czarnym pasem szóstego stopnia. Nic z tego nie miało znaczenia. Trening był świetny, ale teraz potrzebował czegoś prawdziwego. Nadal był na wakacjach. Tak. On mógłby. Wyciągnąłby staruszka z łóżka – w Waszyngtonie było jeszcze ciemno – i zażądałby natychmiastowego spotkania.
Sprawy mogą toczyć się powoli, ale Hawk zawsze mógł coś wymyślić, jeśli zostanie naciśnięty. Na przykład miał małą czarną księgę śmierci, która zawierała listę osób, które najbardziej chciał, aby zostały zniszczone. Nick Carter wychodził już z klubu, gdy po swojej prawej stronie usłyszał śmiech i brawa. Było coś dziwnego, dziwnego, fałszywego w tym dźwięku, który przykuł jego uwagę. To było nieco niepokojące. Nie tylko pijany – bywał już w towarzystwie pijaków – ale coś innego, wysoka, przenikliwa nuta, która w jakiś sposób była niewłaściwa. Jego ciekawość wzrosła, zatrzymał się i spojrzał w stronę dźwięków. Do gotyckiego łuku prowadziły trzy szerokie i płytkie stopnie. Nad łukiem widniał napis napisany skromnym czarnym pismem: „Prywatny bar dla mężczyzn”. Znowu rozległ się piskliwy śmiech. Czujne oko i ucho Nicka wychwyciły dźwięk i znak i dopasowały je. Bar dla mężczyzn, ale śmiała się tam kobieta. Pijany, śmiejący się niemal szaleńczo. Nick zszedł po trzech stopniach. To właśnie chciał zobaczyć. Kiedy zdecydował się zadzwonić do Hawka, wrócił mu dobry humor. W końcu to może być jedna z tych nocy. Za łukiem znajdowało się długie pomieszczenie z barem po jednej stronie. Miejsce było ponure, jeśli nie liczyć baru, gdzie lampy, najwyraźniej wybrane tu i ówdzie, zamieniły go w coś w rodzaju prowizorycznego podium. Nick Carter od wielu lat nie był w teatrze burleski, ale od razu rozpoznał atmosferę. Nie rozpoznał tej pięknej młodej kobiety, która zrobiła z siebie taką idiotkę. To, pomyślał już wtedy, nie było takie dziwne w kontekście sytuacji, ale szkoda. Ponieważ była piękna. Niesamowity. Nawet teraz, z jedną idealną piersią wystającą i wykonującą coś, co wydawało się raczej niechlujną kombinacją go-go i hoochie-coochie, była piękna. Gdzieś w ciemnym kącie z amerykańskiej szafy grającej leciała amerykańska muzyka. Powitało ją pół tuzina mężczyzn w ogonach, wszyscy po pięćdziesiątce, śmiejąc się i klaszcząc, podczas gdy dziewczyna dumnie tańczyła tam i z powrotem po barze.
Starszy barman z wyrazem dezaprobaty na długiej twarzy stał w milczeniu z rękami skrzyżowanymi na piersi w białych szatach. Killmaster musiał przyznać się do lekkiego, nietypowego dla niego szoku. W końcu to był hotel Diplomat! Postawiłby o swoje grosze, że kierownictwo nie wie obecnie, co dzieje się w męskim barze. Ktoś poruszył się w cieniu w pobliżu, a Nick instynktownie odwrócił się jak błyskawica, by stawić czoła potencjalnemu zagrożeniu. Ale to był tylko służący, starszy służący w klubowych barwach. Uśmiechał się do tańczącej dziewczyny przy barze, ale kiedy dostrzegł wzrok Nicka, jego wyraz twarzy natychmiast zmienił się w pobożną dezaprobatę. Jego ukłon w stronę agenta AX był służalczy.
- Szkoda, prawda, proszę pana! To wstyd, to prawda. Widzisz, to panowie popchnęli ją do tego, choć nie powinni. Weszła tu przez pomyłkę, biedactwo, a ci, którzy powinni byli wiedzieć lepiej, natychmiast ją podnieśli i zatańczyli. Na chwilę pobożność zniknęła, a starzec prawie się uśmiechnął. „Ale nie mogę powiedzieć, żeby się opierała, proszę pana. Weszła prosto do ducha, tak. Och, to prawdziwy strach. Nie pierwszy raz widzę ją wykonującą takie sztuczki. Przerwała mu kolejna fala oklasków i krzyki małej grupy mężczyźni przy barze. Jeden z nich złożył dłonie i krzyknął: „Zrób to, księżniczko. Zdejmij to wszystko!” Nick Carter patrzył na to z na wpół przyjemnością, na wpół ze złością. Była zbyt ładna, żeby się poniżać takimi rzeczami. „Kim ona jest?” – zapytał służącego. Starzec, nie odrywając wzroku od dziewczyna, powiedziała: „Księżniczka tak, guma, proszę pana. Bardzo bogata. Bardzo wysoki brud na świecie. A przynajmniej była. Część pobożności wróciła. - Szkoda, proszę pana, jak powiedziałem. Taka ładna i z wszystkie jej pieniądze i błękitną krew...” O mój Boże, proszę pana, myślę, że ona to zdejmie!”. Mężczyźni w barze nalegali, krzyczeli i klaskali.
Śpiew stał się głośniejszy: „Zdejmij to... zdejmij to... zdejmij to...” Stary służący spojrzał nerwowo przez ramię, a potem na Nicka. „Teraz panowie posuwają się za daleko, proszę pana. Warto tu znaleźć moją pracę”. „Więc dlaczego” – zasugerował cicho Kilbnaster – „nie odejdziesz?” Ale tu był stary człowiek. Jego łzawiące oczy ponownie utkwione były w dziewczynie. Powiedział jednak: „Jeśli mój szef kiedykolwiek się w to zaangażuje, wszyscy otrzymają dożywotni zakaz wstępu do tego zakładu – każdy z osobna”. Jego szef, pomyślał Nick, będzie menadżerem. Jego uśmiech był łatwy. Tak, gdyby nagle pojawił się menadżer, z pewnością byłoby za co zapłacić. Donkichotem, nie wiedząc ani nie przejmując się, dlaczego to zrobił, Nick przesunął się na koniec baru. Teraz dziewczyna została pogrążona w bezwstydnej rutynie uderzeń i dźwięków, która nie mogła być prostsza. Miała na sobie cienką zieloną sukienkę sięgającą do połowy uda. Gdy Nick już miał stuknąć szklanką w bar, żeby zwrócić na siebie uwagę barmana, dziewczyna nagle wyciągnęła rękę, by chwycić rąbek swojej minispódniczki. Jednym szybkim ruchem ściągnęła go przez głowę i odrzuciła od siebie. Przeleciała w powietrzu, zawisła przez chwilę, a potem wylądowała, lekka, pachnąca i pachnąca jej ciałem, na głowie Nicka Cartra. Głośne krzyki i śmiech innych mężczyzn w barze. Nick uwolnił się od materiału – rozpoznał, że to perfumy Lanvin i to bardzo drogie – i położył sukienkę na blacie obok siebie. Teraz wszyscy mężczyźni patrzyli na niego. Nick odpowiedział im spokojnym spojrzeniem. Jeden czy dwóch bardziej trzeźwych spośród nich poruszyło się niespokojnie i rozejrzało
Dziewczyna – Nick pomyślał, że musiał gdzieś już słyszeć imię da Gama – miała teraz na sobie jedynie malutki stanik, odsłoniętą prawą pierś, cienkie białe majteczki, pas do pończoch i długie koronkowe majtki. czarne pończochy. Była wysoką dziewczyną o smukłych, okrągłych nogach, wdzięcznie ukształtowanych kostkach i małych stopach. Nosiła lakierowane czółenka z odkrytymi palcami i wysokie obcasy. Tańczyła z głową odrzuconą do tyłu i zamkniętymi oczami. Jej włosy, kruczoczarne, były bardzo krótko obcięte i przylegały do głowy.
Nickowi przez myśl przeszła przelotna myśl, że mogłaby mieć kilka peruk i używać ich. Płyta grająca była składanką starych amerykańskich melodii jazzowych. Zespół przechodzi teraz do kilku gorących taktów Tiger Rag. Wijąca się miednica dziewczyny wychwytywała rytm ryku tygrysa, ochrypłego oom-pa tuby. Oczy wciąż miała zamknięte, odchyliła się daleko do tyłu, szeroko rozłożyła nogi i zaczęła się kręcić i wiercić. Jej lewa pierś wysuwała się teraz z małego stanika. Mężczyźni na dole krzyczeli i wybijali czas. „Trzymaj tego tygrysa, trzymaj tego tygrysa! Zdejmij to, księżniczko. Potrząśnij tym, księżniczko!” Jeden z mężczyzn, łysiejący facet z ogromnym brzuchem, ubrany w wieczorowy garnitur, próbował wspiąć się na ladę. Towarzysze odciągnęli go z powrotem. Ta scena przypomniała Nickowi włoski film, którego tytułu nie pamiętał. W rzeczywistości Killmaster znalazł się w ambiwalentnej sytuacji. Część niego była nieco oburzona tym widokiem, współczuł biednej pijanej dziewczynie w barze; kolejna część Nicka, zwierzęca część, której nie można było zaprzeczyć, zaczęła reagować na długie, idealne nogi i nagie, kołyszące się piersi. Z powodu złego nastroju nie miał kobiety przez ponad tydzień. Był teraz na skraju podniecenia, wiedział o tym i nie chciał tego. Nie w ten sposób. Nie mógł się doczekać, aż opuści bar. Teraz dziewczyna zauważyła go i zatańczyła w jego stronę. Ze strony pozostałych mężczyzn rozległy się krzyki irytacji i oburzenia, gdy podeszła dumnie do miejsca, w którym stał Nick, wciąż potrząsając i potrząsając umięśnionymi pośladkami. Patrzyła prosto na niego, ale wątpił, czy naprawdę go widziała. Prawie nic nie widziała. Stała bezpośrednio nad Nickiem, z szeroko rozstawionymi nogami i rękami na biodrach. Zaprzestała wszelkich ruchów i spojrzała na niego z góry. Ich spojrzenia się spotkały i przez chwilę dostrzegł słaby przebłysk inteligencji w zielonych, przesiąkniętych alkoholem głębinach.
Dziewczyna uśmiechnęła się do niego. – Jesteś przystojny – powiedziała. „Lubię cię. Pragnę cię. Wyglądasz jak… można ci zaufać… proszę, zabierz mnie do domu.” Światło w jej oczach zgasło, jakby ktoś przełączył przełącznik. Pochyliła się w stronę Nicka, jej długie nogi zaczęły się uginać w kolanach. Nick widział to już wcześniej, ale nigdy z nim. Ta dziewczyna traciła przytomność. Idę, idę... Jakiś żartowniś w grupie mężczyzn krzyknął: „Drewno!” ostatnia próba naprężenia kolan, osiągnęła pewną sztywność, statuę bezruchu. Jej oczy były puste i wpatrzone. Spadła powoli z kontuaru, z dziwną gracją, w czekające ramiona Nicka Cartera. Z łatwością ją złapał i trzymał, jej nagie piersi przyciskały się do jego dużej piersi. Co teraz? Chciał kobiety. Ale po pierwsze, nie lubił szczególnie pijanych kobiet. Lubił kobiety żywe i energiczne, aktywne i zmysłowe. Ale potrzebował jej, jeśli chciał kobietą, a teraz tak mu się wydawało, ma całą księgę pełną londyńskich numerów telefonów.Gruby pijak, ten sam mężczyzna, który próbował wspiąć się na ladę, przechylił szalę. Podszedł do Nicka z grymasem na pulchnej, czerwonej twarzy. - Wezmę dziewczynę, staruszku. Ona jest nasza, wiesz, nie twoja. Ja, mamy plany dotyczące małej księżniczki. Killmaster zdecydował wtedy i tam. – Myślę, że nie – powiedział cicho do mężczyzny. „Pani poprosiła, żebym ją zabrał do domu. Słyszeliście. Myślę, że to zrobię: wiedział, jakie są „plany”. „Na obrzeżach Nowego Jorku lub w eleganckim klubie w Londynie. Mężczyźni to te same zwierzęta, ubrani w dżinsy lub wieczorowe garnitury. Teraz spojrzał na innych mężczyzn w barze. Stali osobno, mamrocząc do siebie i patrząc na niego, nie zwracając uwagi na grubasa, Nick podniósł z podłogi sukienkę dziewczyny, podszedł do baru i odwrócił się do wciąż pozostającej w cieniu służącej. Stary służący patrzył na niego z mieszaniną przerażenia i podziwu.
Nick rzucił sukienkę staruszkowi. - Ty. Pomóż mi zabrać ją do garderoby. Ubierzemy ją i... -
Tylko chwilkę, do cholery – powiedział grubas. - „Kim do cholery jesteś, Yankee, że przychodzisz tu i uciekasz z naszą dziewczyną? Całą noc stawiam tej kurwie drinki i jeśli myślisz, że możesz... uhltirimmpppphhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
– Nick bardzo się starał, żeby nie skrzywdzić mężczyzny. Wyciągnął pierwsze trzy palce prawej ręki, napiął je, odwrócił dłoń do góry i uderzył mężczyznę tuż poniżej mostka. Gdyby tego chciał, mógłby to być śmiertelny cios, ale Siekierowiec był bardzo, bardzo delikatny. - Grubas nagle upadł, trzymając się obiema rękami za spuchnięty brzuch. Jego zwiotczała twarz poszarzała i jęknął. Pozostali mężczyźni mruczeli i patrzyli na siebie, ale nie próbowali interweniować.
Nick posłał im twardy uśmiech. - Dziękuję panowie za cierpliwość. Jesteś mądrzejszy niż myślisz. Wskazał na grubasa, który wciąż leżał na podłodze i łapał oddech. Wszystko będzie dobrze, jak tylko złapie oddech.” Nieprzytomna dziewczyna przewracała się mu na lewe ramię…
Nick szczeknął na staruszka. "Włącz światła." Kiedy zapaliło się przyćmione żółte światło, wyprostował dziewczynę, trzymając ją pod pachami. Starzec czekał w zielonej sukience. „Poczekaj chwilkę." Nick dwoma szybkimi ruchami wepchnął każdą aksamitną białą pierś z powrotem do kołyski jej stanika. „Teraz - załóż jej ją na głowę i pociągnij w dół." - Starzec się nie poruszył. Nick uśmiechnął się do niego on: „Co się dzieje, weteranie? Nigdy wcześniej nie widziałeś półnagiej kobiety?
Stary sługa przywołał ostatnie resztki swej godności. - Nie, proszę pana, około czterdziestu lat. To, proszę pana, coś w rodzaju szoku. Ale spróbuję sobie poradzić. Zrobisz to” – powiedział Nick. - Poradzisz sobie. I pospiesz się z tym. Zarzucili dziewczynie sukienkę na głowę i ściągnęli ją. Nick podtrzymał ją w pozycji pionowej, obejmując ramieniem w talii. „Czy ona ma torebkę czy coś? Kobiety zwykle ją mają. - Wydaje mi się, że była tam torebka, proszę pana. Zdaje się, że pamiętam ją gdzieś w barze. Może uda mi się dowiedzieć, gdzie ona mieszka – jeśli tylko pan tego nie zrobi wiesz?” Mężczyzna potrząsnął głową. „Nie wiem. Ale chyba przeczytałem w gazetach, że ona mieszka w hotelu Aldgate. Pan oczywiście się dowie. I jeśli wolno, proszę pana, jest mało prawdopodobne, że uda ci się w tym zabrać jej panią z powrotem do Aldgate…” „Wiem” – powiedział Nick. „Wiem. Weź portfel. Pozwól mi zająć się resztą”. „Tak, proszę pana”. Mężczyzna wbiegł z powrotem do baru. Ona oparła się teraz o niego, całkiem lekko wstała w oparciu o jego wsparcie, opierając głowę na jego ramieniu. Oczy miała zamknięte, twarz rozluźniona.”, Jej szerokie, czerwone czoło było lekko wilgotne. Oddychała swobodnie. Wydzielała słaby aromat whisky zmieszany z subtelnymi perfumami. Killmaster znów poczuł swędzenie i ból w lędźwiach. Była piękna, była pożądana. Nawet w tym stanie. Killmaster odmówił pokusie, aby rzucić się na nią z rozbiegu. Nigdy nie szedł do łóżka z kobietą, która nie wiedziała, co robi – nie miał zamiaru zaczynać tej nocy. Starzec wrócił z torebką wykonaną z białej skóry aligatora. Nick włożył go do kieszeni kurtki. Z drugiej kieszeni wyjął kilka banknotów funtowych i podał je mężczyźnie. „Idź zobaczyć, czy możesz złapać taksówkę”. Dziewczyna pochyliła swoją twarz w jego stronę. Jej oczy były zamknięte. Spała spokojnie. Nick Carter westchnął.
„Nie jesteś gotowy? Nie możesz tego zrobić, co? Ale muszę to wszystko zrobić. OK, niech tak będzie”. Zarzucił go na ramię i opuścił garderobę. Nie zajrzał do baru. Wszedł po trzech stopniach pod łukowym przejściem i skręcił w stronę przedsionka. „Ty tam! Panie!” Głos był cienki i zrzędliwy. Nick zwrócił się do właściciela głosu. Ten ruch spowodował, że cienka spódnica dziewczyny uniosła się nieco i uniosła, odsłaniając umięśnione uda i obcisłe białe majtki. Nick zdjął sukienkę i ją poprawił. – Przepraszam – powiedział. - Chciałeś czegoś? Nibs – bez wątpienia to był on – wstał i ziewnął. Jego usta nadal poruszały się jak ryba wyjęta z wody, ale nie wydobyło się z nich żadne słowo. Był chudym, łysiejącym blondynem. Jego cienka szyja była za mała na sztywny kołnierz. Kwiat w jego klapie przypominał Nickowi dandysów. AX-man uśmiechnął się uroczo, jakby posiadanie ładnej dziewczyny siedzącej na jego ramieniu z głową i piersiami zwisającymi do przodu było codziennością.
Powtórzył: „Chciałeś czegoś?” Menedżer patrzył na nogi dziewczyny, jego usta wciąż poruszały się cicho. Nick ściągnął zieloną sukienkę, aby zakryć biały pasek ciała między górną częścią pończoch a majtkami. Uśmiechnął się i zaczął się odwracać.
„Jeszcze raz przepraszam. Myślałem, że mówisz do mnie.”
Menedżer wreszcie odzyskał głos. Był chudy, wysoki, pełen oburzenia. Jego małe piąstki były zaciśnięte i potrząsnął nimi w stronę Nicka Cartera. - Ja... nie rozumiem! To znaczy, żądam wyjaśnień od tego wszystkiego, co do cholery dzieje się w moim klubie? Nick wyglądał na niewinnego. I zdziwiony. - Kontynuujesz? Nie rozumiem. Właśnie wychodzę z księżniczką i... - Kierownik wskazał drżącym palcem na tyłek dziewczyny. - Alaa - Księżniczka da Gama. Ponownie! Chyba znowu pijany? Nick przeniósł jej ciężar na ramię i uśmiechnął się. „Myślę, że można to tak nazwać, tak. Zabiorę ją do domu”. „OK” – powiedział menadżer. - Będziesz tak miły. Bądź tak miły i dopilnuj, żeby nigdy tu nie wróciła.
Złożył ręce w geście, który mógł być modlitwą. „Ona jest moim postrachem” – powiedział.
„Ona jest zmorą każdego klubu w Londynie. Idź, proszę pana. Proszę, idź z nią. Teraz”. „Oczywiście” – powiedział Nick. – Rozumiem, że mieszka w Aldgate, co?
Menedżer zmienił kolor na zielony. Oczy mu wyszły z orbit. „O mój Boże, stary, nie możesz jej tam zabrać!” Nawet o tej godzinie. Zwłaszcza nie o tej porze. Jest tam mnóstwo ludzi. Aldgate jest zawsze pełne dziennikarzy i felietonistów plotkarskich. Jeśli te pasożyty ją zobaczą, a ona z nimi porozmawia, powie im, że była tu dziś wieczorem, ja tam będę, mój klub będzie... Nick jest zmęczony grami. Wrócił do przedpokoju. Ramiona dziewczyny zwisały jak u lalki od ruchu. „Przestań się martwić” – powiedział mężczyźnie.
– Przez długi czas nie będzie z nikim rozmawiać. Dopilnuję tego. Mrugnął porozumiewawczo do mężczyzny, a następnie powiedział: „Naprawdę powinieneś coś zrobić z tymi draniami, tymi brutalami”. Skinął głową w stronę baru dla mężczyzn. - Czy wiesz, że chcieli wykorzystać tę biedną dziewczynę? Chcieli ją wykorzystać i zgwałcić w barze, kiedy przyjechałem. Uratowałem jej honor. Gdyby nie ja – cóż, mowa o nagłówkach gazet! Jutro będziesz zamknięty. Paskudni goście, wszyscy tam są, wszyscy. Zapytaj barmana o grubego faceta z bólem brzucha. Musiałem uderzyć tego mężczyznę, żeby uratować dziewczynę. Nibs zachwiał się. Sięgnął do poręczy przy schodach i chwycił się ich: „Proszę pana. Uderzył pan kogoś? Tak – zgwałcił. W moim męskim barze? – to tylko sen i zaraz się obudzę. Ja… .” – Nie stawiaj na to” – powiedział wesoło Nick. – Cóż, lepiej, żeby ta pani i ja wyszliśmy. Ale lepiej posłuchaj mojej rady i skreśl kilka osób ze swojej listy. Znów skinął głową w stronę baru. Źle firma na dole. Bardzo złe towarzystwo, szczególnie to z dużym brzuchem. Nie zdziwiłoby mnie, gdyby był jakimś zboczeńcem seksualnym. Na bladej twarzy menadżera stopniowo pojawił się nowy wyraz przerażenia. Wpatrywał się w Nicka, jego twarz drgała, a jego oczy były napięte i błagalne. Głos mu drżał.
„Wielki mężczyzna z dużym brzuchem? Z rumianą twarzą? Odpowiedź Nicka była zimna. - Jeśli nazwiesz tego grubego i wiotkiego faceta szlachetnym człowiekiem, to może to być ten mężczyzna. Dlaczego? Kim on jest? Menedżer położył cienką ręką do czoła. Teraz się poci – ma pakiet kontrolny w tym klubie. Nick zaglądając przez szklane drzwi do foyer, zobaczył starego służącego wzywającego taksówkę na bok. Machnął ręką na kierownika. "Jak miło jest teraz sir Charlesowi. Może dla dobra klubu możesz go nakłonić do samodzielnej gry w blackball. Dobranoc. " I pani również mu powiedziała dobranoc. Mężczyzna zdawał się nie słyszeć wskazówka. Spojrzał na Cartera, jakby był diabłem prosto z piekła.” „Uderzył pan Sir Charlesa?” Nick uśmiechnął się szeroko. „Niezupełnie. Po prostu go trochę połaskotałem. Twoje zdrowie
Starzec pomógł mu załadować księżniczkę do samochodu. Nick przybił staruszkowi piątkę i uśmiechnął się do niego. „Dziękuję, ojcze. Lepiej już idź i przynieś trochę soli węchowych. Nibs będą ich potrzebować. Do widzenia”. Kazał kierowcy udać się w rejon Kensington. Przyjrzał się śpiącej twarzy leżącej tak lekko na jego dużym ramieniu. Znowu poczuł zapach whisky. Chyba za dużo wypiła tego wieczoru. Nick ma problem. Nie chciał wracać do hotelu w takim stanie. Wątpił, czy może stracić jakąkolwiek reputację, ale mimo to nie można było tego zrobić damie. I była damą – nawet w tym stanie. Nick Carter spał z wystarczającą liczbą kobiet w różnych momentach i w różnych częściach świata, aby rozpoznać jedną z nich, gdy ją zobaczy. Mogła być pijana, rozwiązła i robić wiele innych rzeczy, ale nadal była damą. Znał ten typ, wariata, nierządnicę, nimfomankę, sukę – czy jakąkolwiek inną – kimkolwiek ona mogła być. Ale jego rysów twarzy i postawy, królewskiego wdzięku nie można było ukryć nawet w obliczu pijaństwa. Ten Nibs miał rację co do jednego: Aldgete, choć był eleganckim i drogim hotelem, wcale nie był stateczny ani konserwatywny w prawdziwym londyńskim sensie. O tej porze poranka ogromne lobby będzie tętnić życiem – nawet w taki upał w Londynie zawsze jest kilku swingersów – a gdzieś w drewnianym domu z pewnością czai się reporter lub dwóch i fotograf. Spojrzał jeszcze raz na dziewczynę, po czym taksówka uderzyła w dziurę, nieprzyjemne sprężyste odbicie, a dziewczyna z niej spadła. Nick pociągnął ją z powrotem. Mruknęła coś i objęła go ramieniem za szyję. Jej miękkie, mokre usta przesunęły się po jego policzku.
– Jeszcze raz – mruknęła. „Proszę, zrób to jeszcze raz”. Nick puścił jej dłoń i poklepał ją po policzku. Nie mógł rzucić jej na pożarcie wilkom. „Brama Książęca” – powiedział do woźnicy. „Na Knightsbridge Road. Wiesz, że…” „Wiem, proszę pana”. Zabierze ją do swojego mieszkania i położy do łóżka. „...Killmaster przyznał sam przed sobą, że był więcej niż trochę ciekawy księżniczki de Gamy. Teraz niejasno wiedział, kim ona jest. Od czasu do czasu czytał o niej w gazetach, a może nawet słyszał, jak rozmawiali o niej jego przyjaciele. Killmaster nie był „osobą publiczną" w żadnym konwencjonalnym sensie – jak niewielu dobrze wyszkolonych agentów – ale pamiętał to imię. Jej pełne imię brzmiało Morgana da Gama. Bardzo prawdziwa księżniczka. Z królewskiej portugalskiej krwi. Vasco da Gama był jej odległym przodek. Nick uśmiechnął się do swojej śpiącej dziewczyny. Przygładził gładkie, ciemne włosy. Może jednak nie zadzwoni do Hawka z samego rana. Powinien dać jej trochę czasu. Skoro była taka piękna i pożądana po pijanemu, jak mogła być trzeźwa?
Może. Może nie, Nick wzruszył szerokimi ramionami. Może sobie pozwolić na cholerne rozczarowanie. To wymaga czasu. Zobaczmy, dokąd prowadzi ścieżka. Skręcili w Prince's Gate i ruszyli dalej w stronę Bellevue Crescent. Nick wskazał na swój apartamentowiec. Kierowca podjechał do krawężnika.
- Potrzebujesz z nią pomocy?
„Myślę” – powiedział Nick Carter – „dam sobie radę”. Zapłacił mężczyźnie, po czym wyciągnął dziewczynę z taksówki na chodnik. Stała kołysząc się w jego ramionach. Nick próbował ją namówić, żeby poszła, ale odmówiła. Kierowca przyglądał się z zainteresowaniem.
-Jesteś pewien, że nie potrzebujesz pomocy, sir? Byłbym szczęśliwy... - Nie, dziękuję. Znów przerzucił ją przez ramię, stopy do przodu, jej ramiona i głowa zwisały za nim. Tak właśnie powinno być. Nick uśmiechnął się do kierowcy. „Widzisz. Nic takiego. Wszystko jest pod kontrolą”. Te słowa będą go prześladować.
Rozdział 3
KILLMASTER stał wśród ruin Klubu Smoka, czternastu Półksiężyców Mew i rozważał niewypowiedzianą prawdę starego przysłowia o ciekawości i kocie. Jego własna ciekawość zawodowa prawie go zabiła – a jednak. Ale tym razem to – i jego zainteresowanie księżniczką – wpędziło go w niezłe kłopoty. Było pięć minut po czwartej. W powietrzu unosił się powiew chłodu, a tuż pod horyzontem czaił się fałszywy świt. Nick Carter był tam od dziesięciu minut. Od chwili, gdy wszedł do Dragon Club i poczuł zapach świeżej krwi, playboy w nim zniknął. Był teraz w pełni zawodowym tygrysem. Klub Smoka został zniszczony. Rozbity na kawałki przez nieznanych ludzi, którzy czegoś szukali. To coś, pomyślał Nick, to film lub filmy. Należycie zauważył ekran i projektor i znalazł sprytnie ukrytą kamerę. Nie ma w nim filmu, znaleźli to, czego szukali. Killmaster wrócił do miejsca, gdzie przed dużą sofą leżało nagie ciało. Znowu poczuł się trochę chory, ale przezwyciężył to. W pobliżu leżał zakrwawiony stos ubrań zmarłego, przesiąknięty krwią, podobnie jak sofa i podłoga wokół nich. Mężczyzna został najpierw zabity, a następnie okaleczony.
Nickowi zrobiło się niedobrze, patrząc na jego genitalia – ktoś je odciął i wepchnął mu do ust. To był obrzydliwy widok. Skupił swoją uwagę na stercie zakrwawionych ubrań. Jego zdaniem ułożenie genitaliów miało wyglądać obrzydliwie. Nie sądził, że zrobiono to ze złości; nie doszło do wściekłego bicia zwłok. Wystarczy czyste, profesjonalne podcięcie gardła z wycięciem genitaliów – to oczywiste. Nick wyjął portfel ze spodni i przyjrzał mu się...
Miał przy sobie pistolet kalibru .22, równie zabójczy z bliskiej odległości jak jego własny Luger. A także z tłumikiem. Nick włożył mały pistolet z powrotem do kieszeni z okrutnym uśmiechem. Niesamowite rzeczy, które czasami można znaleźć w kobiecej torebce. Zwłaszcza, gdy ta pani, księżniczka Morgana da Gama, która teraz śpi w swoim mieszkaniu w Prince's Gate. Pani miała odpowiedzieć na kilka pytań. Killmaster skierował się w stronę drzwi. Jest w klubie zbyt długo. Nie ma sensu wtrącać się w tak okropne morderstwo. Część jego ciekawości została zaspokojona – dziewczyna nie mogła zabić Blackera – a gdyby Hawk kiedykolwiek się o tym dowiedział, dostałby konwulsji! Wyjdź póki możesz. Kiedy przybył, drzwi Smoka były uchylone. Teraz zakrył to chusteczką. W klubie nie dotykał niczego poza swoim portfelem. Szybko zszedł po schodach do małego holu, myśląc, że uda mu się przejść przez Swan Alley na Threadneedle Street i znaleźć tam taksówkę. To był kierunek przeciwny do tego, z którego przyszedł. Ale kiedy Nick zajrzał do dużych, żelaznych, szklanych drzwi z kratką, zobaczył, że opuszczenie nie będzie tak łatwe, jak wejście. Świt był nieunikniony, a świat zalało perłowe światło. Widział dużego czarnego sedana zaparkowanego przed wejściem do stajni. Prowadził mężczyzna. O samochód oparło się dwóch innych mężczyzn, wysocy mężczyźni, grubo ubrani, w szalikach i czapkach sukienniczych. Carter nie mógł być tego pewien w przyćmionym świetle, ale wyglądali na czarnych. To było coś nowego – nigdy wcześniej nie widział czarnego sprzedawcy żywności. Nick popełnił błąd. Poruszał się zbyt szybko. Dostrzegli błysk ruchu za szybą. Mężczyzna za kierownicą wydał rozkaz i dwaj duzi mężczyźni ruszyli stajnią do frontowych drzwi numeru czternastego. Nick Carter odwrócił się i pobiegł lekko na tył holu. Ci dwaj wyglądali na bandytów i poza derringerem wyjętym z torebki dziewczyny, był on nieuzbrojony. Bawił się w Londynie, posługując się pseudonimem, a jego luger i sztylet leżały pod deskami podłogowymi na tyłach mieszkania.
Nick znalazł drzwi prowadzące z holu do wąskiego przejścia. Przyspieszył i pobiegł wyciągając z kieszeni marynarki mały pistolet kalibru 22. Lepsze to niż nic, ale za znajomego Lugera, który trzyma w rękach, oddałby sto funtów. Tylne drzwi były zamknięte. Nick otworzył je zwykłym kluczem, wśliznął się do środka, zabierając ze sobą klucz i zamknął je od zewnątrz. To opóźni je o kilka sekund, może więcej, jeśli nie chcą hałasować. Znajdował się na zaśmieconym podwórku. Szybko wzeszło. Tył podwórza otaczał wysoki ceglany mur zwieńczony odłamkami szkła. Biegnąc, Nick zerwał kurtkę. Już miał rzucić kurtkę na rozbite szkło po butelce na krawędzi płotu, gdy dostrzegł nogę wystającą ze stosu koszy na śmieci. Co teraz do cholery? Czas był cenny, ale stracił kilka sekund. Obaj bandyci ukryli się za koszami na śmieci, sądząc po wyglądzie Cockneya, i obaj mieli starannie poderżnięte gardła. W oczach Killmastera pojawiły się kropelki potu. Sprawa ta przybrała pozory masakry. Przez chwilę patrzył na najbliższego mu zmarłego - biedak miał nos jak nóż, a jego uderzająca prawa ręka ściskała miedziano-mosiężną kostkę, co go nie uratowało. Teraz za tylnymi drzwiami rozległ się hałas. Czas iść. Nick rzucił kurtkę na szybę, przeskoczył ją, zszedł na drugą stronę i ściągnął kurtkę w dół. Tkanina jest podarta. Wkładając podartą marynarkę, zastanawiał się, czy stary Throg-Morton pozwoliłby na włączenie jej do swojego konta wydatków AX. Znajdował się w wąskim przejściu biegnącym równolegle do Moorgate Road. Lewo czy prawo? Skręcił w lewo i pobiegł wzdłuż niego, kierując się w stronę prostokąta światła na drugim końcu korytarza. Biegnąc, obejrzał się i zobaczył ciemną postać jadącą po ceglanym murze z podniesionym ramieniem. Nick uchylił się i pobiegł szybciej, ale mężczyzna nie strzelił. Rozumiem. Nie chcieli większego hałasu niż on.
Przedarł się przez labirynt korytarzy i stajni do Plum Street. Miał niejasne pojęcie o tym, gdzie się teraz znajduje. Skręcił w New Broad Street, a stamtąd w Finsbury Circus, zawsze wypatrując jadącej taksówki. Nigdy wcześniej ulice Londynu nie były tak puste. Nawet samotny mleczarz nie powinien być niewidoczny w stale rosnącym świetle, a już na pewno nie pożądana sylwetka hełmu Bobby'ego. Gdy wjechał do Finsbury, zza rogu wyjechał duży czarny sedan i mruczał w jego stronę. Wcześniej nie mieli do niego szczęścia. A teraz nie było już dokąd uciekać. Był to blok domów i małych sklepów, zamknięty i zakazany, wszyscy milczący świadkowie, ale nikt nie oferował pomocy. Obok niego podjechał czarny sedan. Nick szedł dalej, trzymając w kieszeni rewolwer kalibru .22. On miał rację. Wszyscy trzej byli czarni. Kierowca był niski, dwaj pozostali byli olbrzymi. Jeden z dużych chłopaków jechał z przodu za kierowcą, drugi z tyłu. Killmaster szedł szybko, nie patrząc bezpośrednio na nich, wykorzystując swoje wspaniałe widzenie peryferyjne do rozglądania się. Przyglądali mu się równie uważnie i nie podobało mu się to. Rozpoznają go ponownie. Jeśli kiedykolwiek było „znowu”. W tej chwili Nick nie był pewien, czy zaatakują. Wielki czarny mężczyzna na przednim siedzeniu miał coś i nie był to miotacz grochu. Wtedy Carter prawie zrobił sztuczkę, prawie upadł i przetoczył się na bok z przodu, prawie wdał się w bójkę z kalibrem .22. Jego mięśnie i refleks były gotowe, ale coś go powstrzymało. Założył się, że ci ludzie, kimkolwiek byli, nie chcieli otwartej, hałaśliwej rozgrywki na Finsbury Square. Nick szedł dalej, czarny mężczyzna z pistoletem powiedział: „Zatrzymaj się, proszę pana. Wsiadaj do samochodu. Chcemy z tobą porozmawiać”. Nick miał akcent, którego nie potrafił zidentyfikować. Szedł dalej. Kątem ust powiedział: „Idź do diabła”. Mężczyzna z pistoletem powiedział coś do kierowcy, potok pospiesznych słów nałożonych na siebie w języku, którego Nick Kaner nigdy wcześniej nie słyszał. Przypominało mu to trochę suahili, ale to nie był suahili.
Ale teraz wiedział jedno – ten język był afrykański. Ale czego, do cholery, Afrykanie mogą od niego chcieć? Głupie pytanie, prosta odpowiedź. Czekali na niego w czternastu półokrągłych stajniach. Widzieli go tam. On pobiegł. Teraz chcieli z nim porozmawiać. O morderstwie pana Theodore'a Blackera? Prawdopodobnie. O tym, że z lokalu zabrano coś, czego nie mieli, inaczej by się tym nie zawracali. Skręcił w prawo. Ulica była pusta i wyludniona. Kącik, gdzie do cholery byli wszyscy? Przypomniało to Nickowi jeden z tych głupich filmów, w których bohater bez końca biegnie po martwych ulicach, nie znajdując nikogo, kto mógłby mu pomóc. Nigdy nie wierzył w te zdjęcia.
Przeszedł przez sam środek ośmiu milionów ludzi i nie mógł znaleźć ani jednego. Tylko ich przytulna czwórka – on i trzech murzynów. Czarny samochód skręcił za róg i ponownie ich gonił. Czarny facet na przednim siedzeniu powiedział: „Stary, lepiej wsiadaj do nas, bo inaczej będziemy musieli się kłócić. Nie chcemy tego. Chcemy tylko porozmawiać z tobą przez kilka minut”. Nick szedł dalej. – Słyszałeś mnie – warknął. „Idź do diabła. Zostaw mnie w spokoju, bo możesz zostać ranny”. Czarny mężczyzna z pistoletem roześmiał się. – Och, stary, to takie zabawne. Znów odezwał się do kierowcy w języku, który brzmiał jak suahili, ale nie był suahili. Samochód ruszył do przodu. Przeleciała pięćdziesiąt metrów i ponownie uderzyła w krawężnik. Z samochodu wyskoczyło dwóch dużych czarnych mężczyzn w materiałowych czapkach i ruszyło z powrotem do Nicka Cartera. Niski mężczyzna, kierowca, przesunął się na bok na siedzeniu, aż do połowy wysunął się z samochodu, z krótkim czarnym karabinem maszynowym w jednej ręce. Mężczyzna, który mówił wcześniej, powiedział: „Lepiej przyjdź i porozmawiaj, panie… Naprawdę nie chcemy cię skrzywdzić. Ale jeśli nas zmusisz, solidnie cię pobijemy”. Drugi czarny mężczyzna, który przez cały czas milczał, pozostawał w tyle o krok lub dwa. Killmaster natychmiast zdał sobie sprawę, że nadchodzą prawdziwe kłopoty i że musi szybko podjąć decyzję. Zabijać czy nie zabijać?
Postanowił, że spróbuje nie zabijać, choć mogłoby to zostać na nim zmuszone. Drugi czarny mężczyzna miał sześć stóp i sześć cali wzrostu, był zbudowany jak goryl, miał ogromne ramiona i klatkę piersiową oraz długie zwisające ramiona. Czarny jak as pik, ze złamanym nosem i twarzą pełną pomarszczonych blizn. Nick wiedział, że jeśli ten mężczyzna kiedykolwiek dojdzie do walki wręcz, kiedykolwiek chwyci go w niedźwiedzim uścisku, będzie skończony. Przewodzący Murzyn, który ukrył pistolet, ponownie wyjął go z kieszeni marynarki. Odwrócił sprawę i zagroził Nickowi kolbą pistoletu. – Idziesz z nami, człowieku? „Idę” – powiedział Nick Carter. Zrobił krok do przodu, podskoczył wysoko i odwrócił się, by kopnąć, czyli wbić ciężki but w szczękę mężczyzny. Ale ten człowiek znał się na rzeczy i miał szybki refleks.
Wymachiwał pistoletem przed szczęką, chroniąc go, i lewą ręką próbował chwycić Nicka za kostkę. Nie trafił i Nick wytrącił mu pistolet z dłoni. Z impetem wpadł do rowu. Nick upadł na plecy, amortyzując uderzenie obiema rękami wzdłuż boków. Czarny mężczyzna rzucił się na niego, próbując go złapać i zbliżyć się do większego, silniejszego mężczyzny, który mógłby wykonać prawdziwą pracę. Działania Cartera były kontrolowane i gładkie jak rtęć. Zahaczył lewą stopą o prawą kostkę mężczyzny i kopnął go mocno w kolano. Kopnął tak mocno, jak tylko mógł. Kolano złamało się jak słaby staw i mężczyzna krzyknął głośno. Potoczył się do rynsztoka i leżał tam, teraz milczący, trzymając się za kolano i próbując znaleźć upuszczony pistolet. Jeszcze nie zdawał sobie sprawy, że pistolet jest pod nim.
Człowiek-goryl podszedł w milczeniu, jego małe, błyszczące oczka były utkwione w Carterze. Widział i rozumiał, co przydarzyło się jego partnerce. Szedł powoli z wyciągniętymi ramionami, przyciskając Nicka do frontu budynku. Było to coś w rodzaju witryny sklepowej, a po drugiej stronie znajdowała się żelazna krata zabezpieczająca. Teraz Nick poczuł żelazo na plecach. Nick napiął palce prawej ręki i szturchnął olbrzymiego mężczyznę w pierś. Znacznie mocniej niż uderzył Sir Charlesa w „Dyplomacie”, wystarczająco mocno, aby okaleczyć i spowodować rozdzierający ból, ale nie tak mocno, aby rozerwać aortę i zabić. Nie wyszło. Bolały go palce. To było jak uderzenie w betonową płytę. Kiedy się zbliżył, usta wielkiego czarnego mężczyzny poruszyły się w uśmiechu. Teraz Nick był niemal przyciśnięty do żelaznych krat.
Kopnął mężczyznę w kolano i zranił go, ale to nie wystarczyło. Uderzyła go jedna z gigantycznych pięści, a świat zakołysał się i wirował. Jego oddech stawał się teraz coraz trudniejszy i mógł znieść, że zaczął lekko szlochać, gdy powietrze wpadało i wychodziło z sykiem do jego płuc. Szturchnął mężczyznę palcami w oczy i zyskał chwilę wytchnienia, jednak ten chwyt za bardzo zbliżył go do tych ogromnych dłoni. Cofnął się, próbując odsunąć się na bok, aby wydostać się z zamykającej się pułapki. Bezużyteczny. Carter napiął rękę, zgiął kciuk pod kątem prostym i zadał zabójczy cios karate w szczękę. Grzbiet od małego palca do nadgarstka był szorstki, a ciało modzelowate, twarde jak deski, jednym ciosem mógł złamać szczękę, ale duży czarny mężczyzna nie upadł. Zamrugał, a jego oczy na chwilę zmieniły kolor na brudno żółty, po czym ruszył naprzód z pogardą. Nick uderzył go ponownie tym samym ciosem i tym razem nawet nie mrugnął. Długie, grube ramiona z ogromnymi bicepsami owiniętymi wokół Cartera niczym boa dusiciele. Teraz Nick był przestraszony i zdesperowany, ale jak zawsze jego doskonały mózg pracował i myślał przyszłościowo. Udało mu się włożyć prawą rękę do kieszeni marynarki, wokół kolby pistoletu kalibru .22. Lewą ręką macał wokół masywnego gardła czarnego mężczyzny, próbując znaleźć punkt nacisku, który powstrzymałby dopływ krwi do mózgu, który teraz miał tylko jedną myśl – zmiażdżyć je. Potem przez chwilę był bezradny jak dziecko. Ogromny czarny mężczyzna rozłożył szeroko nogi, odchylił się nieco do tyłu i podniósł Cartera z chodnika. Trzymał Nicka blisko siebie jak dawno zaginionego brata. Twarz Nicka przylegała do piersi mężczyzny i czuł jego zapach, pot, szminkę i ciało. Wciąż próbował znaleźć nerw w szyi mężczyzny, ale jego palce stawały się coraz słabsze i miał wrażenie, że próbuje zagłębić się w grubą gumę. Murzyn zaśmiał się cicho. Presja rosła – i rosła.