Karter Nik : другие произведения.

81-90 Nık Karter týraly detektıvtik áńgimeler jınaǵy

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  
  
  Karter Nık
  
  81-90 Nık Karter týraly detektıvtik áńgimeler jınaǵy
  
  
  
  81. Kreml isi http://flibusta.is/b/663741/read
  
  The Kremlin File
  
  82. Ispandyq baılanys http://flibusta.is/b/607273/read
  
  Spanish Connection
  
  83. Ólim basynyń qastandyǵy http://flibusta.is/b/607245/read
  
  Death's Head Conspiracy
  
  84. Beıjiń qujaty http://flibusta.is/b/690087/read
  
  The Peking Dossier
  
  85. Muz terrorynyń sumdyǵy http://flibusta.is/b/691313/read
  
  Ice-trap Terror
  
  86. Óltirýshi: Vulture kod ataýy http://flibusta.is/b/612804/read
  
  Assassin: Code Name Vulture
  
  87. =================================
  
  88. Vatıkan vendettasy http://flibusta.is/b/635621/read
  
  Vatican Vendetta
  
  89. Kobra belgisi http://flibusta.is/b/671056/read
  
  Sign of the Cobra
  
  90. Ólimdi satqan adam http://flibusta.is/b/678851/read
  
  The Man Who Sold Death
  
  
  
  
  Kreml isi
  
  
  Lev Shklovskııdiń aýdarmasy
  
  
  uly Antondy eske alý
  
  
  
  
  
  1 taraý
  
  
  
  
  
  
  
  Amerıkalyq ushaqty aıdap áketý qazir múmkin emes. Siz muny bilesiz, men muny bilemin jáne gazetti oqıtyn árbir aqymaq muny biledi.
  
  
  Biraq Grand Lakler aralyndaǵy 709 reısiniń stúardessasy aldyńǵy oryndyqtardyń birinde otyrǵan qara terisi, qara shashty jolaýshyǵa nege sonsha jaqyn boldy? Ol onymen syrlasyp ketti me?
  
  
  Ol keýdesiniń arasyn jylytyp, formasynyń astynda únemi saqtaıtyn qysqa uńǵyly nárse, men ony ushýdyń basynan bastap qýana baqylap otyrdym. Barlyǵy uıyqtap jatqandaı kórindi, alǵashynda bul kisi oǵan azdap qolyn tıgizip, qajet nárseni isteýge ruqsat bergendeı boldym. Jaqsy avıakompanıalarda klıent áli kúnge deıin koról bolyp tabylady. Al ol tar týnıkasynyń sydyrmasyn sál ashqanda, men qazirdiń ózinde pıpıng oıynyn asyǵa kúttim. Ol bir sátke jaryq sáýlesinde jarqyrap turǵan jyltyr metaldy sýyryp alǵansha.
  
  
  Ol ony alaqanyna salyp, burylyp, aldyńǵy kabınanyń esiginen ótti. Er adam ornynan turyp, dálizge qaıta qarady, qarý onyń oń qolynda anyq kórindi. Meniń kúrtesheniń astyndaǵy ıyq qapshyǵynda Lúger bar edi, biraq men oǵan qaraı qadam jasasam, onyń nazaryn birden aýdaratynymdy bildim. Stıletto oń jaq bilekke jaqyn kúderi bylǵary qabyqta boldy. Men únsiz serippeli mehanızmdi qolyma abaılap bosatý úshin qoldana alar edim, biraq ony laqtyrý - bul basqa áńgime. Er adam kóredi. Men ony urǵanǵa deıin onyń atýǵa múmkindigi boldy.
  
  
  Men áli kúnge deıin qandaı jaǵdaıda qandaı is-árekettiń sáttilikke jetý múmkindigi joǵary ekendigi týraly oılanyp júrgenimde, bul meniń sheshimim emes edi. Barlyǵy kabınadaǵy atys daýysynan oıandy. Men aınalamda jolaýshylardyń oryndarynan sekirip bara jatqanynan tań qalǵan dybystardy estidim. Sosyn qatty daýys bárin tunshyqtyryp jiberdi. "Barlyǵyńyz sabyr saqtańyzdar. Ushý baǵyty ózgertildi. Gavanada siz aman-esen qalýyńyz múmkin. Dúrbeleńge sebep joq ".
  
  
  Onyń ekpini boldy: ıspan. Meniń qasymda Tara Soıer tereń tynys aldy, al Rendolf Flemıng onyń artynda tynysy taryldy.
  
  
  'Sabyr saqta..- Men ernimdi qozǵamaı, sózderdi sybyrladym. -Áıeldiń únin óshirýge tyrysyńyz.
  
  
  'Kýba? Biraq urlyqpen kúresý týraly kelisim týraly ne deýge bolady?
  
  
  Túsindirýge ýaqyt bolmady. Kýbada munymen qutyla alatyn jalǵyz adamdar Kastronyń agentteri nemese onyń sheteldegi uly dosy boldy. Biraq eger ol oılanyp, aýzyn japsa, ony ózi anyqtaı alady. Ol ondaı aqymaq emes edi.
  
  
  Er adam jolaýshylardyń qarańǵy kózqarasymen júgirip ótti. Onyń kózderi bir sátke bizge qarady, sodan keıin ol artymyzdaǵy reaksıany baǵalaý úshin olardy kóterdi.
  
  
  Qasymdaǵy qyzben sóıleskim kelgendeı aqyryn jan-jaqqa buryldym. Burylǵan ıyǵymmen jabylǵan qolym jaǵamnyń astynan "Lúgerge" qaraı syrǵyp ketti. Er adam maǵan nazar aýdarmady.
  
  
  Jolaýshylar qarýlanbaǵan dep esepteldi. Men qarýdy sol qolyma qoıdym. Men ushaq júrip bara jatqanda oń jaqtaǵy dálizde otyrdym, men ony ornynan turmaı-aq ońaı jatqyza aldym. Men trıggerdi tarttym.
  
  
  Myltyq onyń qolynan shyǵyp ketti, men taǵy da oq attym. Onyń appaq kóıleginiń aldynda qyzaryp ketti. Ol esikke qaraı qulap, shegelengendeı sol jerge ilip qoıdy. Eshqashan shyqpaǵan aıqaıdan onyń aýzy ashyldy. Onyń tizesi dirildep, qulap tústi. Bireý esikti ekinshi jaǵynan ıterip jiberdi, biraq denesi ótkeldi jaýyp tastady. Alǵashqy eki soqqymnan keıin men alǵa sekirdim.
  
  
  Artymnan áıeldiń ısterıkalyq aıqaıyn estidim. Moral baqylaýdan shyǵa bastady. Men máıitti bir aıaǵymnan súırep aparsam, esik ashyldy. Stúardessanyń revolveri esik aldynda oq jaýdyrdy. Ysqyrǵan oq qoltyǵymnan ótip, paltomdy tesip ótti de, ushaqtyń artqy jaǵyndaǵy aıqaı maǵan bireýdiń jaralanǵanyn habarlaǵansha traektorıasyn jalǵastyrdy. Men súńgip, qyzdyń bileginen ustap, revolverin túsirip alǵansha aınalmaly qozǵalys jasadym. Ol meniń betimdegi uzyn, ótkir tyrnaqtaryn synap kórý arqyly ózin qorǵaýǵa tyrysty, men onyń moınyna karate soqqysymen soǵý úshin júk kóligimdi tastaýǵa týra keldi. Ol meniń qushaǵyma aqsap qulap tústi, men ony qurbysynyń óli denesine laqtyryp jiberdim. Men úsh revolverdi alyp, ekeýin qaltama salyp, "Lúgerdi" daıyn kúıde ustadym.
  
  
  Men kabınada ne bar ekenin bilmedim. Ushaq dirildep, kenet baǵytyn ózgertip, kenet muhıtqa qulaı bastady. Men tepe-teńdikti joǵaltyp, kabınanyń esiginen ushyp kettim de, esiktiń jaqtaýynan ustaýǵa týra keldi.
  
  
  Ushqysh oryndyqta eńkeıip, basqarý tutqasynyń artyna salbyrap jatty. Oq jaraqatynan arqasynan qan aǵyp jatty. Onyń ústinde shtýrman turdy. Ekinshi ushqysh ushaqty týra jolǵa qaıtarý úshin jan aıamaı kúsh saldy. Shtýrman ushqyshty rúlden kóterip, oramalmen qan ketýdi toqtatýǵa tyrysty. Ol da Nıagara sarqyramasyn toqtatýǵa tyrysýy múmkin edi. Ekinshi ushqysh ushaqty basqarýǵa alyp, avtopılotqa aýysty. Ol buryldy, bálkim, ekinshi júrgizýshige kómektesý úshin, meni kórip, qatyp qaldy. Árıne, ol meni úshinshi nómirli qatardaǵy jaýynger dep qatelesti.
  
  
  Men "lúgerdi" qapshyǵyma salyp, oǵan kóz qystym. "Biz Grand Laklerge usha alamyz. Olar soǵysta jeńilip qaldy ".
  
  
  Ekinshi ushqysh qasymnan ótip bara jatqan joldyń retsizdigine qarap turdy. Shtýrman kenetten burylyp, ushqyshty bir qolymen ustap, maǵan qarady. Ol ólimge bozaryp ketti. "Sen kimsiń?"
  
  
  "Iante Paraat". Men ushqyshqa bas ızedim. - "Ol óldi me?"
  
  
  Ol basyn shaıqady. Ekinshi ushqysh maǵan qarady.
  
  
  "Ol Haýıdi atyp tastady ... bortserik!"Sodan keıin onyń mıy ekinshi beriliske aýysty. 'Sen . .. Sálem . .. myltyqpen ne isteısiń?
  
  
  Men oǵan kúldim. "Onyń menimen birge bolǵanyna qýanyshty emessiń be? Sizge Kennedı áýejaıyna habarlasyp, esep bergenińiz jón. Sodan keıin siz birden Nık Karterdiń bortynda qarý alyp júrýge ruqsaty bar-joǵyn suraı alasyz. Olarǵa Tımotı Ýaıtsaıdtan keńes alýyn aıtyńyz. Eger siz umytyp qalsańyz, ol osy avıakompanıanyń prezıdenti.
  
  
  Olar bir-birine qarady. Ekinshi ushqysh menen kózin almaı óz ornyna qulap, radıobaılanys ornatty. Jaýap biraz ýaqyttan keıin keldi. Olar Ýaıtsaıdty tósekten shyǵarýǵa májbúr bolǵan shyǵar. Onyń daýysy tolqyp, ashýly estildi. Men onyń tártip buzýshylyq týraly ne oılaıtynyn bildim. Eger onyń ushaqtarynyń biri bir mınýtqa keshigip kelse, ol qazirdiń ózinde óltirýge qabiletti boldy.
  
  
  Osy kezde kabınadaǵy taǵy eki stúardessa qarap shyǵýǵa keldi. Olar jaǵdaıdyń qaıtadan baqylaýǵa alynǵanyn tez sezip, dybys júıesi arqyly tynyshtandyratyn habarlardy qaıtalady.
  
  
  Men ushqyshtyń tamyr soǵysyn sezdim. Ol júıesiz boldy. Men bul týraly shtýrmanǵa habarladym jáne ony artqy jaǵyndaǵy bos oryndarǵa otyrǵyzýdy usyndym.
  
  
  Ol áli de meni onsha unatpaıtyn, biraq ol meniń kómegime muqtaj ekenin túsindi. Biz ushqyshty aǵytyp, ony dálizdegi máıitter arqyly keri alyp shyqtyq. Forma kıgen aqquba áıelge biz ony jatqyzýymyz úshin úsh bos oryndyqtyń arasyna qol tirekterin qoıý baqyty buıyrdy. Ol múldem yńǵaıly jaǵdaıda emes edi, biraq men ony budan bylaı mazalamaıtyndaı sezindim.
  
  
  Stúardessalardyń biri alǵashqy medısınalyq kómek kórsete bastady, al Tara Soıer onyń qasynda turdy. Ol bir sátke qarady da, sosyn: "Meni tastap ket. Men seni jaqsy kóremin", - dedi. Men munymen kúrese alamyn. Sende áli kóp nárse isteý kerek ".
  
  
  Shtýrman ekeýmiz ushqyshty qyzdarǵa qaldyrdyq. Biz áli es-tússiz jatqan stúardessany ushqyshtyń artyndaǵy bos orynǵa aýystyrdyq.
  
  
  Men ony muqıat tekserdim, biraq basqa qarý tappadym. Men onyń tobyqtary men bilekterin myqtap baıladym, eger ol oıanǵan kezde ýly tyrnaqtarymen birdeńe kórgisi kelse. Jolaýshylar ony kórmeýi úshin biz óli ushaqty basyp alǵan adamdy shkafqa salyp, qaıtadan kabınaǵa qaraı bet aldyq. Ekinshi ushqysh áli bozarǵan jáne mazasyz bolyp kórindi. Ol ushqyshtyń jaǵdaıy týraly surady, meniń jaýabym ony qýanta almady. Ol qarǵys aıtty. - Keler ... Olar bul zeńbirektermen bortqa qalaı shyǵa aldy? Al sen she?'
  
  
  "Men saǵan aıtqanymdaı, buǵan meniń ruqsatym bar. Kókireksheniń astyna eki revolver tyǵyldy. Keremet, qalaı oılaısyz? Meniń bilýimshe, ekıpaj qarýdyń bar-joǵyna tekserilmeıdi.
  
  
  Eki er adam qaýipsizdik sańylaýyn moıyndap, yryldaǵan dybystar shyǵardy. Men ekinshi ushqysh úshin qandaı boldy dep oıladym. Alda áli talaı jol bar edi.
  
  
  "Qalaı oılaısyń, sen áli de Ispanıa portyna ushaq ákele alasyń ba, álde meniń baqylaýdy óz qolyma alýymdy qalaısyń ba?"
  
  
  Onyń qabaǵy doǵal. Ol meni mazaq etip jatyrmyn dep oılady. "Siz bul ushaqpen usha alamyn deısiz be?"
  
  
  Men ámıanymdy sýyryp alyp, lısenzıamdy kórsettim. Ol basyn shaıqady. "Usynysyńyz úshin rahmet, biraq men ony ózim jasaımyn".
  
  
  "Eger siz óz oıyńyzdy ózgertseńiz, men sizdi aýystyrýǵa daıynmyn", - dep jaýap berdim. "Men sonda bolamyn".
  
  
  Ol kúldi, men onyń bosańsyǵanyna úmittendim. Men kabınadan shyqtym. Stúardessa sýsyndardy taratyp, jolaýshylardy tynyshtandyrýǵa tyrysty. Ekinshisi qart adamǵa ottegin berip jatqan. Onyń júrek talmasy bolǵan shyǵar. Tara Soıer áli de ushqyshpen aınalysqan. Tynysh jáne tıimdi. Ol maǵan barǵan saıyn kóbirek unady. Kóptegen áıelder mundaı jaǵdaıǵa sabyrmen qaraǵan joq. Men onyń qasynda turǵanymda ol basyn kóterdi. "Ol shydaı almaıdy, Nık".
  
  
  "Joq, túsindim".
  
  
  Ushqyshtyń artynda otyryp, baılanǵan stúardessa esine kele bastady. Kózderi birinen soń biri ashylyp, aýyrǵan moınyn sıpaý úshin qolyn kótergisi keldi. Qoldary baılanǵanyn baıqaǵan ol jan-jaǵyna qaraýǵa tyrysty. Osy qımyldan týyndaǵan aýyrsyný sezimi ony oıatty. 'Oı . .. ", - dep shaǵymdandy ol. 'Meniń moınym.'
  
  
  Ol maǵan kózin kóterdi.
  
  
  "Synǵan joq", - dedim men qysqasha. "Al sen atý sabaǵynan ótýiń kerek".
  
  
  Ol kózin jumyp, ernin isindirdi. Men onyń qaıtadan esinen tanyp qalǵanyn qalamadym jáne basqa stúardessalardyń birine qońyraý shaldym. Men odan bir staqan vıskı men sý ákelýin ótindim jáne onyń áriptesi ishkenine kóz jetkizýin ótindim. Ol meniń buıryqtarymdy muqıat oryndady, oryndyqtaǵy qyzdyń ústinen eńkeıip, basyn ıeginen kóterip, tamaǵyn sýsynmen toltyrdy. Boıjetken jutynyp, aýzyn jaýyp, entigip qaldy, al stúardessa vıskıin atmosferalyq aýaǵa tógip jiberdi. Bul vıskıdiń bir bóligi onyń formasyna tústi.
  
  
  Men suradym: "Siz ony osy reıske deıin buryn kórdińiz be?"
  
  
  Sur tútin kózdi uzyn boıly stúardessa arqasyn túzep, maǵan qarady. Endi ol jolaýshylarǵa kómektesýdi aıaqtaǵan soń, onyń daýysynan ustamdy ashý estildi. "Joq, Edıt, ádette bizben birge ushatyn qyz, ushyp keter aldynda telefon soǵyp, aýyryp qalǵanyn aıtyp, dosyn jiberdi. Mynaý dos qyz!
  
  
  "Bul jıi bola ma?"
  
  
  "Meniń bilýimshe, bul birinshi ret boldy. Ádette áýejaıda rezervtik stúardessalar bolady, biraq bul qyzdardyń eshqaısysy búgin kelgen joq ".
  
  
  Men kúmándandym. "Muny kezdeısoqtyqtan artyq dep eshkim oılaǵan joq pa?"
  
  
  Ol maǵan mazaq etip qarady. "Ser, avıasıalyq bızneste siz árqashan sońǵy mınýtta kez kelgen nárseni kúte alasyz. Biz qyzǵa birneshe suraqtar qoıdyq, onyń mamandyqty túsinetini belgili bolǵan soń, ony ózimizben birge alyp kettik. Jalpy, sen qandaı polıseısiń?
  
  
  "Búgin joly bolǵan adam. Ushqyshtyń ústine kórpe jaýyp qoıa alasyz ba? Bul adamdardyń bári máıitti kórip turǵandaı oılaıdy ".
  
  
  Ol oryndyqta saýyǵyp kele jatqan qyzyl shashty stúardessaǵa ashshy kózqaraspen qarady da, artqa shegindi.
  
  
  Ol maǵan orman jolymen ash mysyqqa qaraı sekirip bara jatqan jaraly qus sıaqty qarady. Men onyń qasyna otyrdym. Eger men olardy qorqytpasam, áıelderdiń menimen sóılesýi ońaıyraq. Men múmkindiginshe janashyr bolyp kórinýge tyrystym.
  
  
  "Túrmeden shyqqan kezde, sen qazirgideı tábetti kórinbeıtin bolasyń, qaryndas. Kapıtandy óltirdi degen aıyp jáne olar sizge ushaqty aıdap áketkeni úshin berýge daıyn bolǵannyń bári. Biraq, ekinshi jaǵynan, eger siz menimen azdap jumys jasasańyz, maǵan laıyqty jaýap berińiz, múmkin men siz úshin birdeńe isteı alamyn. Seniń atyń kim?'
  
  
  Ol jaýap berdi, men onyń názik, kerneýli daýysynan úmit pen úmitten birdeńe alǵandaı boldym. - "Merı Ostın".
  
  
  "Al seniń jigitiń be?"
  
  
  "Hýan ... Kardoza... Ol qaıda?"
  
  
  Men oǵan kóp oılanbastan aıttym. 'Ol týraly oılaýǵa kesh.'
  
  
  Men onyń reaksıasyn bilýim kerek edi. Ol maǵan buǵan shynymen qatysy bar-joǵyn aıta aldy. Onyń júzi men onyń júregin denesinen julyp alǵandaı boldy. Onyń kózinen jas aǵyp ketti.
  
  
  Men dostyq únmen jalǵastyrdym. "Maǵan Hýan, Merı týraly kóbirek aıtyp berińizshi. Ol kim edi?'
  
  
  Daýysy kúńgirt estildi, ol jylaýdyń arasynda áńgimelep berdi. "Kýbalyq bosqyn. Ol kúırep, qaıta oralýǵa májbúr boldy. Ol Kastromen týystyq qatynasta ekenin jáne bul úshin olar oǵan zıan tıgizbeıtinderin aıtty ".
  
  
  Men ony qupıa polısıa qyzmetkerine kóbirek uqsaıdy dep oıladym. Bul bosqyndardy qabyldaýdyń qıyndyǵy boldy; siz kimniń qashyp ketkenin jáne jaý úshin kim jumys isteıtinin eshqashan bilmeısiz ".
  
  
  "Siz ony qashannan beri bilesiz?"
  
  
  'Alty aı.'Ol synǵan oıynshyqtyń ústinen jylap jatqan balaǵa uqsady. "Men onymen Maıamıge ushý kezinde Eastern Airlines kompanıasynda jumys istep júrgenimde tanystym. Eki apta buryn ol meni jumystan ketýimdi ótindi. Ol meniń kómegime muqtaj boldy. Ol Kýbada kóp aqshany muraǵa alady, eger ol ony alsa, biz úılene alamyz. Endi . .. sen ony óltirdiń ".
  
  
  "Joq, Merı, revolverdi berip, ushqyshty atyp óltirgen sen ediń".
  
  
  Ol qatty daýystap jylady. Jolaýshylar tańdana jan-jaǵyna qarady, keıbireýleri áli de qorqyp ketti.
  
  
  "Men atyp tastadym ... bul kezdeısoq oqıǵa boldy ... shtýrman maǵan qarsy shyqty ... ol meni urdy ... men ... men trıggerdi tartqym kelmedi ... men ... men jaı ǵana olardyń baǵytyn ózgertkenin qaladym ... '
  
  
  Men ornymnan turyp, qol tirekterin búktep, ony úsh oryndyqqa qoıdym. Men Hoktan ol úshin birdeńe isteýin surar edim. Kem degende, ol qarýdy qoldanýdyń birinshi erejesin bilmegen: revolverdi paıdalanýdy josparlamasańyz, ony eshqashan alýǵa bolmaıdy. Ekinshi ereje: balalar revolvermen oınaýǵa bolmaıdy.
  
  
  
  
  
  
  
  2 Taraý
  
  
  
  
  
  
  
  Meniń bastyǵym Devıd Hok meni N3 dep ataǵan kezde, bul meniń birinshi Killmaster retindegi resmı kodym, ol maǵan múmkin emes mısıa beretinin bilemin.
  
  
  Ádette qasymda eshkim bolmasa, ol meni laqap atpen ataıdy. Biraq ol jótelip, N3 dep aıtqan kezde, meniń oıymsha, birinshi kezekte ómirdi saqtandyrý polısin eki esege kóbeıtý kerek. Ókinishke oraı, birde-bir kompanıa meni saqtandyratyndaı aqylsyz bolǵan joq, sondyqtan bul mańyzdy emes.
  
  
  Men esep berýge keldim. AX barlyq barlaý qyzmetteriniń eń kedeı shtab-páterine ıe. SRÝ men FBR-diń jigitteri buǵan bet burady, al qupıa qyzmet músheleriniń kóńilinen shyǵý odan da qıyn. Olar ózderin eń jaqsy tańdaý dep sanaıdy, óıtkeni olar prezıdentti kúzetýi kerek.
  
  
  Men sharshadym. Men jalyqtyratyn tapsyrmany oryndadym jáne Mıchıgannyń soltústiginde birneshe apta boıy balyq aýlaýdy asyǵa kúttim. Hoýk gazetti ústelimniń ústinen maǵan qaraı ıterip jiberdi de, jótelip: "N3, bul neni bildiretinin túsinbeısiń be?"- dedi.
  
  
  Men "Qıyndyqtar" degen aıqaılaǵan taqyrypty oqymas buryn jaýap bere alar edim.
  
  
  
  
  GENERAL HAMMOND
  
  
  FLAIERDE ÓLTIRILDI
  
  
  
  
  Meniń oıymsha, kóptegen amerıkandyqtar Hammondty bilmeıdi. Ol úshin olar Grand Lakler araly týraly bilýi kerek. General ol jerde dıktator bolǵan. Araldyń kúrdeli tarıhy boldy. Ispandyqtar jaýlap alǵannan keıin ol fransýzdardyń qolyna ótti, sodan keıin aǵylshyndar basyp aldy. Halyqtyń 90 paıyzy qara násildiler, qant plantasıalary men qalyń ormandarda jumys isteý úshin Afrıkadan ákelingen quldardyń urpaqtary boldy. On jyl buryn aral turǵyndary referendýmda aǵylshyndarmen arazdasyp, táýelsiz respýblıkany jarıalaýǵa sheshim qabyldady. Onda Randolf Flemıng bılik ete bastady
  
  
  Flemıng araldaǵy eń daryndy jáne eń tanymal adam boldy. Ol mańyzdy ózgerister engizip, óz halqy úshin naǵyz áke atandy. Sosyn ony laqtyryp jiberdi. Ol áskerılerge tym kóp bermedi, olar ashýlandy. Flemıng Amerıka Qurama Shtattaryna qashyp ketti, onda oǵan saıası baspana berildi. Hammond bılikke keldi jáne áskerı dıktatorǵa laıyqty adamdardy quldyqqa aldy. Endi Hammond qaıtys boldy. Kezdeısoqtyq pa? Múmkin joq. Bul mańyzdy emes edi. Ol bılik vakýmyn qaldyrdy. Dıktator tusynda kóshbasshylyq belgilerin kórsetken kez kelgen adam Hammond bıligi kezinde túrmege jabyldy nemese basqa jolmen qabiletsiz boldy, men araldaǵy tártipti qalpyna keltirýge kómektesý úshin dıplomattardyń kimge qarap turǵanyn burynnan biletinmin dep qoryqtym.
  
  
  Hoýk kúńkildedi: "Bizde reseılikterdiń aralda zymyran bazalaryn jasap jatqanyn kórsetetin barlaý málimetteri bar. Árıne, ádettegideı óte tynysh. Sondyqtan biz de tynysh jáne jasyryn jumys isteýge májbúr bolamyz. Bizdi alańdatý úshin Kýba Grand Lakler týraly shý shyǵarady. Olar muqtaj kórshilerine kómekteskisi keledi. Biraq biz bári orystardyń qolynda ekenin jáne "kómektiń" maqsaty aralǵa zymyrandardy ornatý ekenin bilemiz. Osylaısha, bul operasıa Kreml qujattaryna enedi ".
  
  
  Devıd Hoýk saýsaqtaryn ústeldiń shetine tıgizip, maǵan baıypty qarady. "Bul bir adamdyq operasıa, N3. Bizdiń úkimet Kýbanyń ekinshi zymyrandyq daǵdarysyn qalamaıdy. Siz Randolf Flemıngti Grand Laklerge múmkindiginshe tezirek jetkizýge mindettisiz ".
  
  
  Men áskerılerdiń bir orynda otyratynyna nemese bul týraly birdeńe aıtatynyna kúmándandym.
  
  
  "Sizdiń mindetińiz - olardyń zıan keltirmeıtinine kóz jetkizý. Siz Flemıngti prezıdent saraıyna aparýyńyz kerek. Al siz bizdiń eldiń buǵan qatysy bar ekenin eshkim bilmeýi úshin áreket etýińiz kerek ".
  
  
  Men óz mysqylymdy ashyq aıttym. - "Men oq atýǵa, ýlanýǵa, kez kelgen jolmen qorqytýǵa daǵdylanǵanmyn, bul erekshe eshteńe emes, biraq men ózimdi kórinbeıtin etýdiń jolyn áli tappadym. Meniń qalaı kórinbeıtin bolǵanymdy qalaısyń? '
  
  
  Men kóp nársege shebermin, biraq Suńqardy kúldirý olardyń biri emes. Ol múldem sezimtal emes. Ol tipti kúlgen de joq.
  
  
  "Bul týraly qazirdiń ózinde qamqorlyq jasaldy. Lakı Flemıng pen Tom Soıer jaqsy dostar ".
  
  
  "Maǵan Hek Fın kóbirek unaıdy, biraq Mark Tvenniń kitaby maǵan qalaı kómektese alady?"
  
  
  Hoýk mundaı tapqyrlyqty unatpaıdy, sondyqtan ol maǵan qyshqyl kózqaraspen qarady. Tomas Soıer. Siz ol týraly estigen shyǵarsyz. Ol álemdegi eń iri Sawyer Hotel Group kompanıasynyń prezıdenti. Úsh jyl buryn general Hammond oǵan baı týrıser kóńil kóterip, aqshalaryn jumsaıtyn nárselerin ala alatyn qonaqúı men kazıno salý úshin jaǵajaıda jer telimin bergen bolatyn. Ekeýi de soǵan laıyq boldy. Siz, árıne, Soıer óziniń tabysty kompanıasyn birden memleket menshigine alatyn ıemdenýden paıda kórmeıtinin túsinesiz. Soıer Flemıngtiń onyń bıznesi bolashaqta táýekelge ushyramaıdy degen ýádesiniń ornyna bizdiń barlyq kómegimizdi ýáde etkenin endi túsinesiz dep úmittenemin. Al Flemıng óz sózin aıtty ".
  
  
  Men bas ızedim. Saıasat birtúrli tósek joldastaryn jasaıdy. Patrıot Flemıng jáne yntaly kásipker Soıer. Al men bul ekeýin biriktirýim kerek. Men Hoýktyń tym qatal keńsesinen dúnıeni beıbereket dep oılap shyqtym.
  
  
  Nú-Iorktegi Soıer qonaq úıi birdeı baǵa dıapazonyndaǵy barlyq basqa qonaqúılerge uqsady: qymbat dúkendermen qorshalǵan shaǵyn vestıbúl. Biraq bir nárse basqasha boldy. Tikeleı joǵarǵy qabatqa aparatyn jeke lıft boldy. Joǵaryǵa kóterilgennen keıin men keń zaldyń jumsaq kilemine aıaq bastym, onda meni ádemi kıingen aqquba kútip turdy. Barlyq qabyrǵalarda qymbat kartınalar ilýli turdy, biraq olardyń eshqaısysy tar beldemsheniń astynan maǵan kóz qysyp turǵan eki aıaǵynyń sapasyna sáıkes kelmedi. Kishkentaı symbatty qol maǵan qolyn bulǵady. "Karter myrza?"Men bas ızedim.
  
  
  "Men Tara Soıermin", - dedi ol. "Ákem ádettegideı telefonmen sóılesedi jáne menimen kezdesýimdi ótindi".
  
  
  Ol maǵan qolyn berip, dálizden ekinshi jaqtaǵy esikke qaraı apardy. Biz kirgen bólme men kórgen eń úlken bólmelerdiń biri boldy. Shyny esikter ósimdikter men kishkentaı aǵashtarǵa toly palýbaǵa kirýge múmkindik berdi. Ústel de, shkaftar da, baılanystyrǵyshtar da bolǵan joq, tek yńǵaıly kreslolar men kúndizgi tósekterdiń araldary boldy. Jáne bar. Soıer myrza qonaqtardy qalaı qabyldaý kerektigin bildi. Qyz meni jiberip, barǵa qaraı bettedi.
  
  
  "Men saǵan ne usyna alamyn, Karter myrza?"
  
  
  "Brendı, ótinemin".
  
  
  Ol maǵan bir staqan brendı quıyp, vıskı sodasyn aldy. Biz ishki aýlanyń áınek esikterine qaraı júrip, tómendegi saıabaqtaǵy qarǵa qaradyq.
  
  
  "Qandaı uıat", - dedi ol. "Kóptegen ádemi nárseler bar jáne túnde ol jerge barýǵa eshkimniń batyly barmaıdy.
  
  
  Men ishteı keıbir adamdar úshin tipti kúndiz de qaýipsiz bolmaıtyn kóptegen jerler týraly oılaı alamyn dep oıladym. Mysaly, eger men onyń ákesiniń bir qabatta ekenin bilmesem, bul bólme Tara Soıer úshin qaýipsiz bolmas edi. Ol óte eliktirgish, keýdesinen erkin salbyrap turatyn jáne jambastaryn qatty qushaqtaıtyn juqa matanyń astynda óte áıeldik edi. Meniń tańdanysym odan qashyp ketpes úshin men oǵan únsiz tost aıttym. Sosyn artymyzdan esik ashylyp, bári bitti.
  
  
  Tomas Soıer men kóremin dep kútkendeı emes bolyp shyqty. Men bıik, jigerli, tabys pen kúsh-qýat beretin adamdy elestettim. Onyń ornyna men boıy alty fýt emes, jarty bas qysqa adamdy kórdim ras, jyldam qozǵalystarmen. Onyń boıyndaǵy jalǵyz kúshti qasıet onyń kútpegen jerden báseń daýysy boldy. Ol menen birneshe fýt qashyqtyqta toqtap, bireý satyp alýdy oılap jatqan kólikke qarap turǵandaı, meni basynan aıaǵyna deıin tekserdi. "Karter myrza?"Ol senimdi emes edi.
  
  
  Men kishipeıildilikpen bas ızedim.
  
  
  "Sen men oılaǵandaı emessiń".
  
  
  Ol shaǵymdanbady, men muny bildim. Kóptegen adamdar sýperagentti Bogart pen ser Ogılvı Rennıdiń arasyndaǵy kreske uqsaıdy dep oılaıdy, brıtandyq M.I. 6 departamenti "S" dep ataǵan baqytsyz jigit, onyń muqabasy nemistiń Der Stern jýrnalyndaǵy maqalamen lastanǵan. Al men múlde olaı emespin.
  
  
  "Men sizdermen tolyǵyraq sóıleskim keledi", - dep jalǵastyrdy qonaqúı magnaty. Biraq bul kútedi. Sizge konteınermen birge ushaqty ustap turý kerek, al ýaqyt az. Siz Kennedı áýejaıynan úshinshi mınýtta bes mınýtta ketesiz.
  
  
  Sóıtip aqquba ary qaraı júre berdi. Is qyzyq bola bastady. Men onyń shyntaǵyna tıgizdim. "Eger sen zattaryńdy jınap qoıǵan bolsań, barǵanymyz jón. Meniń sómkelerim qazirdiń ózinde tómende, biraq biz ketpes buryn men sóılesetin adam bolýym kerek ".
  
  
  Soıer meni zaldyń esigine shyǵaryp salǵanda, ol basqa bólmege kirdi. Bir mınýttan keıin ol jumsaq kók kóılektiń ústine kúzen qalpaǵy men sáıkes kúzen tonyn kıip oraldy. Onymen birge kishkentaı chemodan boldy, ol ony bes fýt qashyqtyqtan maǵan laqtyryp jiberdi. Sondyqtan ol ózin qalaı shekteý kerektigin bildi. Men baǵalaı alatyn nárse. Men chemodandy alyp, onyń ákesimen qoshtasýyn baqylap otyrdym.
  
  
  Keıbir mobsterdiń kóligi kedeı Toıotaǵa uqsaıtyndaı úlken lımýzınde ol bizdi júrgizýshiden bólip turǵan lúkti jaýyp, kútpegen jerden bızneske kiristi. "Endi men seni birneshe nársege úırete alamyn. doktor Flemıng sizdiń shyn máninde kim ekenińizdi jáne sizdiń naqty jumysyńyz qandaı ekenin múldem bilmeýi kerek. Ol seni ákem qonaqúıge kúzetshi etip jumysqa aldy dep oılasa kerek. Onyń birtúrli maqtanyshy bar, eger qalasańyz, ony kinásizdik dep atańyz jáne eger ol óz halqynan basqa adamdar onyń taqqa otyrýyna kómektesetinin bilse, ol prezıdenttikten bas tartýy múmkin.
  
  
  'O?'- Men onyń reaksıasyn baqylap otyrdym. "Ol seniń ákeńniń ásker satyp alǵanyn bilmeı me?"
  
  
  Ol bir sátke aýzynyń buryshtaryn julyp aldy, al erinderi usqynsyz sózdi búktegendeı boldy, biraq ol taqyryptan aýlaq bolýdy sheshti. "Onyń túsinigi joq jáne odan jaqsysyn eshqashan bilmeıdi. Onyń oıynsha, áskerıler qazirgi jaǵdaıdy jalǵyz ózi sheshe alady dep oılaıdy. Biraq meniń ákem armıa qolbasshylyǵy óz sózinde turatynyna senimdi emes jáne siz bul jaǵynan jaǵymsyz tosynsyılarǵa daıyn bolýyńyz kerek.
  
  
  Sonda ǵana túsindim. Ákem meniń jumysymdy istep jatqanyma kóz jetkizý úshin tátti sábı qyzyn jiberdi. Ol Grand Laklerdiń áskerine ǵana senbedi. Ol Eıkske de, maǵan da senbedi jáne ol óziniń shyryndy qyzyn jem retinde tastap ketýge daıyn boldy, bári óz jolymen júrip jatqanyna kóz jetkizý úshin. Bul men qýana tistegen jem boldy.
  
  
  "Bul jaǵdaıda biz bir-birimizge tıesili bolyp kórinbeýimiz kerek. Árıne, Tomas Soıerdiń qyzy taıaz qyzmetshimen birge júrmes edi. Flemıngpen de dál solaı. Biraq ony túzetýge týra keledi ".
  
  
  Men Kennedı áýejaıyna bólek kelý úshin barlyǵyna taksıge bólek otyrýdy usyndym. Onyń ústine, ol meniń basqa isteýim kerek ekenin bilýdiń qajeti joq edi. Meni Manhettendegi avıakompanıanyń keńsesine túsirip, qujattarymdy avıakompanıa prezıdentine kórsettim jáne ol Vashıngtondaǵy AX shtab-páterinde telefon arqyly jazbalardy teksergenshe kúttim. Men bortqa qarýly shyqqym keldi, jolaýshylardy teksergen kezde ózime nazar aýdara almadym.
  
  
  Hoýktyń reaksıasy jetkilikti áserli boldy, prezıdent dereý áýejaıdyń bas dırektoryna qońyraý shaldy, men ol jerge jetkende meni ushaqqa jeke alyp bardy.
  
  
  Tara Soıer qazirdiń ózinde ushaqta úsh oryndyq terezeniń janynda otyrǵan ádemi, bilimdi kelbetti, qara násildi adammen sóılesip turǵan. Men bul Grand Lakler aralyndaǵy Tomas Soıerdiń jańa qundy prezıdenti Rendolf Flemıng dep kúdiktendim. Men qyzdyń qasyna otyrǵanymda oǵan jalt qaradym da, onyń kóshbasshylyq pen adaldyqty nurlandyrǵanyn baıqadym. Ol maǵan bir sátke qarady, sodan keıin maǵan qaıta nazar aýdarmady.
  
  
  Ol meni qajetti jol qozǵalysy qajettiligi dep sanaǵan shyǵar. Men onyń oıyn oqı alatynmyn. Aralǵa jetkende ol ózin qaýipsiz sezinedi; biraq ol prezıdenttik lúks bólmesinde bolmaǵan kezde, ol ońaı nysana boldy.
  
  
  Men Soıer nege bizdi tasymaldaý úshin óziniń jeke ushaqtarynyń birin paıdalanbady dep bir sát oılandym, sodan keıin birden Tara aıtqan maqtanysh týraly oıladym: Flemıng mundaı nárseden bas tartatyny sózsiz, óıtkeni bul qorqaqtyń oralýy sıaqty kórinýi múmkin. Flemıngtiń daýysy jumsaq, sózderi salmaqty, Taramen iskerlik únmen sóılesti. Jolaýshylarǵa usaq-túıekter týraly aıtyp jatqandaı kórindi. Biz áýede bolǵan kezde stúardessa jastyqtar men kórpelerdi alyp keldi. Kóp uzamaı jolaýshylardyń kópshiligi shamdardy sóndirip, áńgimeler tynyshtaldy. Uıqy men úshin múmkin emes edi. Eń aldymen, árıne, men Flemıngke nazar aýdarýym kerek edi, biraq onyń ústine Taranyń qasymda eliktirgish bolýy meniń ómirimdi jeńildetpedi. Al men shıelenistiń ózara ekenin sezindim. Qolymyzdan kelgenniń bári basqa nárse týraly oılaýǵa tyrysý boldy. Kem degende, bul maǵan sergek bolýǵa kómektesti.
  
  
  Meni Flemıngpen ushaq urlaý oqıǵasyn baqylaýǵa alǵannan keıin ǵana tanystyrdy. Sodan keıin ol Grand Laklerdegi Soıer qonaqúıindegi jańa qaýipsizdik qyzmetkeriniń dál osyndaı reıspen ushýy baqytty kezdeısoqtyq ekenin qulyqsyz moıyndady. Ol óziniń araly men onyń turǵyndary maǵan unaıdy dep úmittendi.
  
  
  Sodan keıin, áli de mazasyz jolaýshylarǵa úlgi retinde, ol oryndyqtyń arqalyǵyn túsirip, ózin tynysh uıqyǵa jiberdi.
  
  
  
  
  
  
  
  3 taraý
  
  
  
  
  
  
  
  Grand Lakler áýejaıy Chıkagodaǵy O'Hare áýejaıy sıaqty úlken emes edi, biraq sońǵy ushaq Grand-La-Klerdegi barlyq jolaýshylardy tastap ketkendeı boldy. Áýejaıdyń zamanaýı bolǵany sonsha, men Soıer bul úshin qonaqúıi men kazınosynyń tabysynan tóledi me dep oıladym. Ashyq tústermen kıingen aral turǵyndaryn short pen qysqa jeńdi kóılek kıgen sarbazdar toby ustap turdy. Qarý-jaraqtan basqa, olar iri skaýttarǵa uqsady. Olardyń keıbireýleri ushaq pen olardy kútip turǵan qara lımýzınderdiń aınalasynda kordon qurady.
  
  
  Stúardessa doktor Flemıng áýejaıdan ketkenshe bárimiz óz oryndarymyzda turýymyz kerek dep málimdedi. Baspaldaq jaqyndap, esik ashyldy. Men qazirdiń ózinde úlken tobyrdy kórdim, endi araldyń jańa prezıdenti óz jerine aıaq basqan kezde sańyraý daýystardy estidim.
  
  
  Meniń qasymda Tara Soıer sybyrlady: "Qarańyzshy, oǵan qandaı qatysy bar. Men tómende bolǵanymyzdy jáne onyń tómen túsip bara jatqanyn baqylaı alǵanymyzdy qalaımyn ".
  
  
  - Kúzetshiler seni ıterip jiberer edi. Seniń osynda ekenińe qýan, - dep jaýap berdim men.
  
  
  Terezeden biz qazir ushaq pandýsynyń túbinde turǵan Flemıngtiń aral turǵyndarymen amandasqanda qolyn kótergenin kórdik. Semiz adam jeńil túrde sálem berdi, sosyn Flemıngke qaraı júrdi de, qolyn qysty. Flemıng kúldi.
  
  
  "Polkovnık Karıb Djerom", - dedi Tara. "Armıa shtabynyń bastyǵy. Flemıngtiń oralýyn uıymdastyrǵan adam.
  
  
  Bul meniń baılanysym boldy. Men oǵan muqıat qaradym. Onyń qara beti qara emes edi. Onyń shyǵys kózderi, bıik bet súıekteri jáne záıtún terisi bar edi, bul onyń tarıhqa deıingi dáýirde araldy jaýlap alǵan brazılıalyq úndisterdiń urpaǵy ekenin kórsetedi. Ol úlken vetnamdyqqa óte alady. Djerom jappaı ısterıada estilýi úshin ernin Flemıngtiń qulaǵyna jaqyndatty.
  
  
  Onyń júzinen men onyń Flemıngke yqtımal qaýipter týraly eskertkenin túsindim. Ol Flemıngtiń qolynan ustap, ony tikeleı kútip turǵan lımýzınderge apardy.
  
  
  Flemıng kúlimsirep, Djeromnyń qolyn silkip jiberdi de, adamdarmen qol alysý úshin polısıa qorshaýynyń artyndaǵy kópshilikke qaraı bettedi - bul áreketterdi men, kez kelgen esi durys polısıa qyzmetkeri men kúzetshi sıaqty, jek kóremin. Ol qanattarynda resmı jalaýlary bar úlken kólikke otyrǵanda qol shapalaqtaý toqtaǵan joq; keıbir kórermender mılısıa qorshaýynan ótip, qozǵalyp kele jatqan kólikti synap kórdi. Ushaqty aıdap áketpek bolǵan stúardessany ustaý úshin bortqa áskerı polısıa kelgenshe ushaqta kútýge týra keldi. Ol meni alyp ketip bara jatqanda maǵan úreıli jáne suraýly túrde qarady. Men jymıyp, bas ızedim. Múmkin men oǵan jeńilirek jaza bere alar edim; aqyrynda ol eski qýlyqtyń qurbany boldy. Ol sarbazdardyń qorshaýynda baspaldaqtan túsip bara jatqanda, jurt ony VIP dep sanap, daýystap qarsy aldy. Ushaqty aıdap áketý áreketi týraly jurtshylyqqa habarlanbaǵan shyǵar. Aqyry shyǵýǵa ruqsat aldyq. Jınalǵandar áli de qýanyp jatty. Bizde ataqty doktormen birge boldy. Flemıng ushyp ketti. Tara kúlip, qolyn bulǵap, kórermenderdiń nazaryn ózine aýdardy. Maǵan eshkim mán bergen joq. Men buǵan qýandym. Jasyryn agentpen bolýy múmkin eń jaman oqıǵalardyń biri - kópshilikke jarıa bolý. Bizdi salystyrmaly túrde tynysh keden úıine apardy, onda biz júkterimizdiń konveıerge kelýin kúttik. Men Taranyń júgin jáne ózimniń júgimdi kórsettim. Chemodandardy keden qyzmetkerleri vagonnan alyp, aldymyzǵa qoıdy; sondyqtan biz olardy asha alamyz.
  
  
  Saraptama ádetten tys muqıat boldy. Karıb teńizinde mundaı ádet-ǵuryptar ádette óte keń taralǵan. Olar ádette renjitkisi kelmeıtin nemese qorqytqysy kelmeıtin aýqatty týrısermen aınalysady. Meni odan saıyn tań qaldyrǵany - meni qalaı izdegeni boldy. Olar meniń ıyǵymnyń qabyǵyn taýyp alyp, kúrtesheniń túımelerin aǵytyp, "Lúgerge" qarap qabaǵyn túıdi.
  
  
  "Túsindirińizshi, ótinemin". Bul adam maǵan renjimeý kerek baı týrıs sıaqty qaraǵysy kelmeıtin sıaqty.
  
  
  Men olarǵa Soıer qonaqúıindegi jańa qaýipsizdik qyzmetkeri ekenimdi aıttym. Bul er adamǵa áser etken joq. Ol saýsaqtaryn qaǵyp jiberdi, sodan keıin kózge kórinbeıtin jerde turǵan eki polısıa qyzmetkeri zaldyń buryshynda alǵa shyqty. Ol meni polısıa bólimine jaýap alý úshin aparýdy buıyrdy. Ofıserlerdiń biri meniń "Lúgerimdi" alyp ketti. Tara dál sol jerde urysqa qatysqysy kelgendeı boldy. Ol aqymaqtyq jasamas úshin men onyń aıaǵynyń ushymen júrdim. Bul jerde bılikpen aıtysýdyń esh máni bolmady. Men ony keıinirek qonaqúıde kóretinimdi aıttym da, ofıserlermen birge áýejaıdyń syrtyndaǵy polısıa fýrgonyna bardym. Maǵan chemodanymdy ózimmen birge alyp júrýge ruqsat etildi. Eger Devıd Hok muny estigen bolsa, onda ol ashýlanǵannan qaıtys bolar edi. Ol qarapaıym polısıa qyzmetkerlerin mensinbeıtin boldy. Elordaǵa deıin on shaqyrym jol júrip, jol uzaq boldy. Jurt áli de jol jıeginde sap túzep, aldymyzda Flemıngtiń sherýi saǵatyna úsh mıl jyldamdyqpen kele jatty. Biz motosıkl júrgizýshileriniń sońǵy kolonnasynyń artynan kele jattyq. Meni ýchaskege aparǵan adamdar, dúnıe júzindegi basqa polısıa qyzmetkerleri sıaqty, pedantıkalyq jáne qyzyqsyz boldy. Djerom demalys kúnin jarıalap, keshke bastalatyn kesh uıymdastyrdy. Bul jigitter úshin, árıne, bul jaı ǵana kóbirek jumysty bildiredi. Biz Soıer qonaq úıiniń janynan ótip bara jatqanda, adamdar áli de úshinshi jáne tórtinshi qatarda turdy. Qonaqúıdiń aldyndaǵy úlken kógal týrıserdi sýretke túsirýge toly boldy. Qonaqúıdiń arhıtektýrasy tań qaldyrý jáne týrıserdiń munda ne úshin kelgenderin umytyp ketýine jol bermeý úshin sterıldi boldy: qumar oıyn ústelderinde dollarlaryn joǵaltyp alý, olar jaqsy kóńil kóteredi degen elespen. Úlken ǵımarat aılaq boıyndaǵy býlvarda sozylyp, iskerlik aýdannyń shetinde ornalasqan. Aılaqta men úsh úlken rekreasıalyq ıahtany kórdim jáne kazıno mundaı oıynshyqtardy satyp alýǵa múmkindigi bar adamdarmen jaqsy jumys isteıdi dep oıladym.
  
  
  Polısıa bólimshesi kózge kórinbeıtin jerge ornalastyryldy, ol týrıserdiń kózine túspeıtin edi. Jáne ol áýejaı sıaqty jańa derlik boldy. Soıer óz jeri men quqyǵy úshin jaqsy tóledi. Kútý zalynda onyń jomarttyǵyn madaqtaıtyn belgi ilindi. Meni artqy esikten alyp keldi. Ushqyshty atyp óltirgen stúardessa aǵash oryndyqqa otyrdy. Onyń qolyna kisen salynyp, kózin jumyp tynysh jylady. Bálkim, ol basynan ótkerýi múmkin jan túrshigerlik oqıǵalardy elestetken shyǵar. Men onyń qasyna otyrdym da, moınyna massaj jasaı bastadym. Men oǵan birneshe keńester berdim, jaı ǵana shyndyqty aıtyp, ótirik aıtpaýǵa shaqyrdym jáne ol úshin birdeńe jasaýǵa tyrysamyn dep taǵy da ýáde berdim. Óıtkeni, ol ómirin kamerada ótkizýge tym tartymdy boldy. Ol maǵan kúlýge tyrysty, basyn ıyǵyma qoıyp, jylady. Bólmege kúzetshi kirip, ony alyp ketti. Olar onyń ózin jaıly sezingenin qalamady.
  
  
  Men bir saǵatqa jalǵyz qaldym. Sizdi alańdatatyn qýlyq. Men ýaıymdadym. Men ózimniń shynaıy bolmysymdy asha almadym jáne osy kezeńde Soıerdiń kómegin alǵym kelmedi. Men aqyl-esi kem adamdy oınap, odan ne shyǵatynyn kórýdi sheshtim.
  
  
  Aqyry eki polıseı kútýdiń sońyna jetti. Ol "ákimshilik" degen jazýy bar esikten ótti. Biri meni alyp kelgen kóliktiń júrgizýshisi bolsa, ekinshisi qarapaıym kıim kıgen.
  
  
  "Keshirińiz, men sizdi kúttim", - dedi sońǵysy. Ol tym tolqyp sóıledi. "Nege myltyqty ıyq qapshyǵyna jasyrdyń?"
  
  
  Men oǵan eshteńe aıtýdyń qajeti joq edi. Men: "Meniń oıymsha, bul ony kıýge eń yńǵaıly jer", - dedim.
  
  
  Bul oǵan unamady. "Qarý ustaýǵa tek jergilikti bılik qana quqyly, Karter myrza, siz zańdy buzdyńyz jáne. .. '
  
  
  "Soıer qonaq úıiniń qaýipsizdik bóliminiń bastyǵy retinde meniń qarý ustaýǵa quqyǵym joq pa?
  
  
  'Tek sizdiń jumys ornyńyzda. Meniń aıtaıyn degenim, siz bizdiń zańdarymyzdy buzdyńyz, bul shetelge qalaýsyz sheteldik retinde jiberilýge negiz bolyp tabylady.
  
  
  Eger men oǵan qońyraý shalyp, meni araldan qýyp jiberdi desem, Hoýktyń reaksıasy týraly oıǵa kúldim. Men akýpýnktýrany ınkarnasıalanǵan bıliktiń júıke júıesine qoldanýdy sheshtim. Men oılana otyryp aıttym: "Onda men Tom Soıerge qońyraý shalǵanym durys. Bul oǵan unamaıdy.
  
  
  Bul jumys istedi. Ol kenetten parazıtter shaǵyp alǵandaı, bir saýsaǵymen kóıleginiń astyn tyrnap aldy. 'Mm-mm... bizde bul keıde bolady... Mm-m. ... Soıer myrzamen jeke qarym-qatynas?
  
  
  "Biz týysqan baýyrlarmyz. Ol eń úlkeni.
  
  
  "Mm... men muny ózimniń... basshylarymmen anyqtaımyn. Ol basqa agentke buryldy. "Hovard, ony kameraǵa túsir. Ázirshe men ne ekenin kóremin..."Ol sóz tirkesin aıaqtaǵan joq jáne asyǵys túrde" ákimshilik "dep belgilengen esiktiń artyna tyǵyldy.
  
  
  Olardyń eshqaısysy eshqashan meniń polısıaǵa jumysqa qabyldanbaıdy. "Lúger" olardy onsyz da uıatqa qaldyrǵany sonsha, olar ary qaraı qaraýǵa da áýre bolmady. Meniń bilegime taǵatyn stıletti eshkim tapqan joq. Biraq bul óte qajet bolǵansha, men odan da kóp tolqýdy týdyrǵym kelmedi. Ushaq urlaý tarıhyndaǵy meniń rólim týraly jańalyq bul sheneýnikterge áli jetken joq, biraq joǵary deńgeıde bul belgili bolar edi. Men Hovardtyń sońynan ǵımarattyń jertólesindegi úlken kameraǵa tústim.
  
  
  Kamera sopaqsha pishindi, eki qabyrǵasynda bir-birine qarama-qarsy oryndyqtary bar. Oryndyqtardyń birinde semiz adam otyrdy, bálkim amerıkandyq kásipker. Ol sharshady, kóziniń astynda bir qara daq paıda boldy, ol barǵan saıyn kógerip ketti. Ol óziniń jáne basqa tutqynnyń, aramza negrdiń arasyndaǵy qashyqtyqty múmkindiginshe saqtaýǵa tyrysty. Hovard ketip bara jatqanda, negr ornynan turyp,myldap, meni aınalyp ótýge tyrysty. Men oǵan buryldym.
  
  
  "Tynysh tur", - dedi ol.
  
  
  Ol meni aınalyp ótýge tyrysty, biraq men onyń aldymda turǵanyna kóz jetkizdim. Eshqandaı eskertýsiz onyń judyryǵy meniń belime tıdi.
  
  
  Men onyń bileginen ustap, arqamdy jerge tıgizip, ústimnen aýdardym. Ol ózi qalaǵandaı qanaǵatshyl bolyp kórindi. Ol ornynan atyp turyp, taǵy da shabýyl jasaǵysy keldi, biraq men oǵan qaraı sozylǵan stılettony kórgende, ol josparlarynan bas tartyp, ıyǵyn qıqań etkizip otyrdy. Meniń oıymsha, ol kádimgi tóbelesshi emes edi, biraq oǵan sottalýshylardy qorqytyp, polısıanyń jaýap alý kezinde qalaǵanynyń bárin moıyndatý úshin aqsha tóledi. Men kamerada uıyqtaıyn dep edim, biraq qazir negrdi baqylap, uıyqtamaǵan durys dep sheshtim. Alaıda kelesi jarty saǵatta ol basqa eshteńe istemedi.
  
  
  Sosyn Hovard qaıta paıda bolyp, esikti ashyp, meni syrtqa shyǵýǵa shaqyrdy. Mas amerıkandyq qashyp ketýge tyrysty, biraq úlken qara ony ustap alyp, qulatty. Men odan sharshadym da, qolymdy onyń moınynan urdym. Ol jerge qulap tústi, men onyń biraz uıyqtaıtynyna sendim.
  
  
  "Ony basqa jerge aýystyryńyz", - dedim men Haýıge. "Nemese men konsýlymyzben sóılesemin". Qalaı bolǵanda da, men Flemıngke bul shoshqa qorasyn retke keltirý kerek ekenin eskertkim keldi. Hovard aqylǵa qonymdy bolyp kórindi, ol meniń buıryǵymdy esh oılanbastan oryndap, es-tússiz jatqan adamdy dálizge shyǵaryp, sol jerde qaldyrdy.
  
  
  Tara Soıer ústeldiń janynda turdy. Ol meniń "Lúgerimdi" ustap turdy, men bir sátke ol meni bosatýǵa kómektesetin jyndy dep oıladym. Ol jetkilikti shytyrman oqıǵaly boldy. Biraq sodan keıin men onyń artyndaǵy úsh polısıa qyzmetkeriniń júzinen júıkelik kórinisti kórdim. Menen suraǵan jigit terlep ketti.
  
  
  "Sizdiń tutqyndalýyńyz qate boldy, Karter myrza. Túsinbegenim úshin keshirim suraımyn ". Ol maǵan chemodanymdy berdi.
  
  
  Tara maǵan júk kóligimdi berdi. Men ony ıyq qapshyǵyna salyp qoıdym, biz eki ofıser ashqan esikten birge shyqtyq. Men qazir kameranyń bir artyqshylyǵy bar ekenin baıqadym: ol jerde syrttaǵydaı jyly bolǵan joq. Tipti aqpan aıynda jylý tósenishterden kóterilip, úılerdiń qabyrǵalarynan shaǵylysqan. Men Taraǵa suraýly túrde qaradym. Ol áli de ashýlanǵan sıaqty.
  
  
  "Qandaı kúlkili kórinis. Men tikeleı Flemıngke bardym; onyń alǵashqy resmı áreketi sizdi bosatýǵa buıryq berý jáne qarýdy kez kelgen jerde, kez kelgen ýaqytta alyp júrýge ruqsat berý boldy. Al búgin keshke ol kezekten tys otyrysta Parlamentte sóz sóıleıdi. Ol bizge qoǵamdyq galereıaǵa bıletter berdi, onyń ónerin tyńdaýlaryńyzdy qalaıdy. Saǵat 2: 30-da. Sondyqtan túski as pen sýsyn ishýge áli ýaqytymyz bar ".
  
  
  'Jáne bul bári me?'- dep mazaq etip suradym.
  
  
  Ol meniń qolymnan ustady. "Qoıylymǵa deıin, ıá. Men senimen asyqpaǵym kelmeıdi, Nık. Onyń ústine men tym ashpyn.
  
  
  Taksı tabý múmkin bolmady. Kósheler bı bılep, án aıtyp, shattanǵan adamdarǵa lyq toldy. Olar toılaý úshin keshti kútkisi kelmedi. Kópshiliktiń arasynan ótýge tyrysyp, biz týrıserdi Sıngapýrdan ákelingen kádesyılarmen qamtamasyz etetin "úıde ósirilgen bazar dúńgirshekteriniń" janynan óttik.
  
  
  Bazar men qonaqúıdiń arasynda birqatar iskerlik ǵımarattar, sondaı-aq qonaqúıdiń negizgi kireberisine aparatyn keń jol sozyldy. Foıe ádetten tys úlken boldy, dúkenderdiń úlken terezelerin qorshap turdy, al oń jaqta kazınonyń kireberisi boldy. Men qabyldaý bólmesine qaraı bet aldym, biraq Tara sómkesinen kiltti alyp shyqty. Ol maǵan áldeqashan tapsyrys berip qoıǵan. Biz týrıser tobynyń arasynan lıftke qaraı júrip, joǵarǵy qabatqa jettik.
  
  
  Tara maǵan bólmemdi, shyǵanaqqa qaraıtyn alyp páterdi kórsetti. Men pálma aǵashtarynyń kógalyna, aq jaǵajaıǵa jáne kók-jasyl sýdy jaýyp turǵan jelkendi ıahtalarǵa qaradym. Aqsha. Barlyq jerde kóp aqsha sezildi. Túngi reıste jáne kamerada bolǵannan keıin men tipti qymbat jıhazǵa otyrýǵa tym las boldym. Men jatyn bólmeden jýynatyn bólmege óttim. Dýsh eki adamǵa jetkilikti úlken boldy. Men Taraǵa qońyraý shaldym. "Bir-birimizdi jýýymyz úshin taza kıim ákelińder".
  
  
  "O, joq", - dep jaýap berdi ol kúlip. "Ash qarynǵa emes. Meniń bólmem kórshi, men sonda jýynamyn".
  
  
  Eń bolmaǵanda tyrystym. Men qosylatyn esiktiń ashylyp jabylǵanyn estidim, telefon arqyly eki sýsynǵa tapsyrys berdim, kıimimdi sheship, dýshty qostym. Men tynyshtandyratyn ystyq sýdy búkil denem qyzarǵansha ústimnen aǵyzyp jiberdim, sodan keıin sýyq sýǵa aýystym. Osylaısha, tipti oıaý júrsem de, men ózimdi árqashan jańa adamdaı sezinemin.
  
  
  Tara paıda bolǵan kezde, onyń keremet kógildir kózderine sáıkes keletin moıyn syzyǵy bar kóılek kıip, men qaıtadan kıimimde boldym. Men ony qarsy alǵan sátte sýsyndar ákelindi.
  
  
  Martınıkanyń soqqysy bıik, salqyndatylǵan staqanmen ákelindi, biraq ol bitken soń, ol áli de sheshimin ózgertpedi, sondyqtan biz lıftpen tómen tústik. Qonaq úıdegi tórt meıramhananyń ishinen Tara ekinshi qabattaǵy bireýin tańdady. Biz ústelge jeńil qolshatyrdyń astyna otyrdyq, ol maǵan sary maı men lımon shyryny qosylǵan omardyń áıgili ekenin aıtty.
  
  
  Orystar kelesi qadamyn jasaǵanda meni alda ne kútip tur dep oıladym. Men olardyń Flemıngti óltirý áreketin toqtatyp, ony Kýba túrmesinde shiritip tastadym, sondyqtan endi olar múldem jańa baǵdarlama ázirleýi kerek edi.
  
  
  Biraq men olardyń qaıtyp kelýin kútkenshe, ashtan ólýdiń qajeti joq edi. Biz tamaqtan dám tattyq, sosyn qol ustasyp Flemıngtiń sózi úshin úkimet ǵımaratyna bet aldyq.
  
  
  
  
  
  
  
  4 taraý
  
  
  
  
  -
  
  
  Biz keıinirek kelmeýimiz kerek edi. Bizdiń rezervtelgen oryndarymyzdan basqa barlyq oryndar qazirdiń ózinde toltyryldy, al jalpy galereıa tolyp jatqan zaldyń qyzýymen tynystady. Rendolf Flemıng platformada otyrdy, bir jaǵynda Zań shyǵarýshy organnyń basshysy men ekinshi jaǵynda Karıb Djeromnyń bos kreslosynyń arasynda. Polkovnık mıkrofonnyń artyna turyp, kirispe sóz sóıledi.
  
  
  Ol sózin aıaqtap, Flemıng ornynan turǵanda, kúrkiregen qoshemetten qabyrǵalar qulap kete jazdady. Men de qolymdy shapalaqtadym, al Tara tolqýdan kózderin sýlap, qolyn bulǵady.
  
  
  Flemıng qol shapalaqtaý basylǵansha on bes mınýt kútti, eki qolyn kóterip, tolyǵymen basyldy. Tynyshtyq ornaǵan kezde onyń jyly daýysy spıkerlerden estildi. Ol úıde bolǵanyna qýanyshty jáne qýanyshty boldy jáne halyqtyń ony qaıtadan eldi basqarýǵa shaqyrǵanyna rıza boldy. Ol mazmundy bolyp kórinetin baǵdarlamany usyndy jáne áskerı jarlyqpen bir jyl ǵana bılik júrgizýi úshin bir jyl ishinde ashyq saılaý ótkizýge ýáde berdi. Ol bir saǵat sóıledi, bul men estigen eń jaqsy saıası baıandamalardyń biri boldy.
  
  
  Taǵy bir mınýttyq qoshemet kórsetilip, sarbazdardyń qorshaýy Flemıngti kópshiliktiń arasyna kirgizbedi. Sodan keıin kúzetshilerdiń súıemeldeýimen úsh er adam ǵımarattan búıir esikten shyǵyp ketti. Ázirge áskerıler Soıermen kelisimderdi saqtap qaldy. Meniń oıymsha, jańa prezıdenttiń tanymaldylyǵyn eskere otyryp, olar basqasha jasaı almaıtyn sıaqty kórindi. Tara ekeýmiz shyǵa beristegi dúrbeleń azdap basylǵansha kúttik. Taranyń kózderinen ushqyndar jarqyrap turdy. "Bul týraly ne oılaısyń, Nık? Siz Flemıngtiń ne istegenin bilesiz be? General Hammondtyń otbasy áli kúnge deıin saraıda turady jáne Flemıng olarǵa asyqpaı, basqa nárse izdeýdi buıyrdy. Ol qonaqúıde uzaq ýaqyt turady jáne bizden bir qabat tómen ornalasqan ".
  
  
  Bireý meniń jumysymdy jeńildetý degendi bildirdi. Prezıdent saraıynda Flemıngti baqylap otyrý múmkin emes edi, ol jerde meniń qolymnan eshteńe kelmedi. Jáne bul oqıǵa ony tikeleı meniń resmı qyzmet salama alyp keldi. Sosyn maǵan tıdi. "Siz ony kezdeısoq májbúrlegen joqsyz, solaı ma?"
  
  
  Onyń kúlkisi meniń kúdigimdi rastady. - Qandaı kishkentaı qastandyq jasaýshy!
  
  
  "Jaraıdy", - dedim men oǵan alǵysymdy bildirdim. "Sizdiń kómegińizdiń arqasynda men qazir oǵan muqıat qaraı alamyn".
  
  
  Adamdardyń kópshiligi shyǵý arqyly shyqty, biz de kettik. Ydys meniń qolymnan salbyrap turdy. "Al endi mindet oryndaldy ..."
  
  
  "Siz óz múmkindigińizdi jiberip aldyńyz, jas kelinshek. Qaryz áli oryndalǵan joq. Meniń kúnim tolyǵymen bos emes. Men seni qonaqúıge aparamyn, bári osy. Buzaqyǵa jaýap berýdiń eń jaqsy tásili - Tara endi Aıǵa kem degende bir ret bara alatyndaı etip kúresý. Maǵan shynymen de kóp nárse isteý kerek boldy: qonaqúı menedjerimen sóılesý, Flemıngke barý jáne biraz uıyqtaý. Men sońǵy otyz alty saǵatta uıyqtaı almadym, múmkin aldymda sharshaǵan tún bolǵan shyǵar.
  
  
  Men lıft aldynda onymen qoshtasqanymda ol maǵan kúdikpen qarady da, ernin sál úrlep jiberdi. "Jaraıdy" dep oıladym. Men menedjerdi izdedim, men onyń qanatqa qoıylǵanyn baıqadym. Ol meniń onyń shtatynda bolǵanyma rıza bolmady. Múmkin ol muny jibergen qatelikterinen dep oılaǵan shyǵar. Ol meni óziniń qaýipsizdik bóliminiń bastyǵy Lúıspen tanystyrdy, sodan keıin bizdi múmkindiginshe tezirek keńsesinen alyp shyqty.
  
  
  Lúıs buryn Amerıka Qurama Shtattarynda regbı komandasynda kásibı túrde oınaǵan uzyn boıly negr bolatyn. Men ony "ekspress" (sol kezde baspasóz oǵan oılap tapqan laqap at) dep ataǵansha jáne onyń eń jaqsy machtaryn eske túsirgenshe ol maǵan dóreki boldy. Bul onyń kóńilin kóterip, dostyq qarym-qatynasta bolýyna sebep boldy. Ol maǵan prezıdentti qorǵaý úshin qabyldaǵan erekshe sharalary týraly aıtyp berdi jáne meni óz komandasymen tanystyrý úshin Flemıngtiń kabınetine apardy.
  
  
  Olardyń tórteýi boldy, barlyǵy zaldyń bir buryshyna tyǵylǵan myqty amerıkandyq negrler. Lúıs murnynyń astynan qarǵys aıtty jáne armıa ofıserleriniń tákapparlyǵyna kúńkildedi. Soǵan qaramastan, ol árqashan olardyń barlyǵyn bir jaqqa qoıa alady dep oılap, yryldady. Ol leıtenant pen eki sarbazdyń Flemıngtiń adamdary jiberilgennen keıin esik aldynda kúzetshilerge kezekke turǵanyna ashýlandy. Sonymen qatar, olar zaldyń arǵy jaǵynda bir-birimen sybyrlasyp jatqan taǵy eki er adamdy jiberdi: semiz, alasa boıly, semiz ıtalándyq amerıkandyqtar. Osylaısha, mafıa Flemıngti jáne onymen birge kazınodaǵy múddelerin de qorǵady.
  
  
  Maǵan qonaqúıdegi adamdar, sodan keıin Flemıngtiń páteriniń aldynda turǵan úsh sarbaz tanystyryldy. Men leıtenanttan prezıdent qaıtyp keldi me dep suradym. Men oǵan ádepsiz usynys jasaǵandaı ol maǵan qarady. Lúıs meniń Soıerdiń jeke kúzetshisi bolyp qyzmet etkenimdi jáne olar menimen jaqsy jumys isteı alar edi dep aıqaılady. Leıtenant meni áli de baıqamady; ol jaı ǵana burylyp, kodty esikke teýip jiberdi. Ony ekinshi jaǵynan oqqaǵary ashty. Flemıng meni bólmedegi basqalardyń basynan kórip, meni ózine shaqyrdy.
  
  
  Bólme úlken adamǵa múmkindiginshe jaqyn bolǵysy keletin memlekettik qyzmetkerlerdiń barlyq túrlerimen toltyryldy. Polkovnık Djerom eń jaqsy nátıje kórsetti. Men biraz turdym, Flemıngke alǵys aıtý jáne ony sóılegen sózimen quttyqtaý úshin jetkilikti. Ol óz úkimetin uıymdastyrýǵa ǵashyq boldy, biraq ol meniń ál-aýqatyma qyzyǵýshylyq tanytty. Ol meni endi aralda qınalmaımyn dep úmittendi. Men oǵan alǵys aıtyp, ketip qaldym.
  
  
  Zalda Lúıs menen basqa qabattaǵy qaýipsizdik sharalaryn saqtaı alamyn ba dep surady. Biz bir qabat tómen túsip kettik, men barlyq jerde sarbazdardy, jeke kúzetshilerdi jáne tobyrdy kórdim. Prezıdent Randolf Flemıng jaqsy qorǵalǵan bolatyn.
  
  
  Men Lúıske alǵys aıtyp, keshirim suradym da, bólmeme bardym. Men qaldyrǵan kishkentaı tuzaqtarǵa qol tıgizbedi. Meniń bólmemdi tintýge eshkim áýre bolǵan joq. Men Grand Lakler armıasynyń senimsizdigi týraly AX málimetteri shamadan tys jumys isteıtin dıplomattyń kúdiginen týyndady ma dep oıladym. Men shtab-páterge qońyraý shalyp, qurylǵyda Hoýktyń daýysy shyqqansha kúttim.
  
  
  Ol qonǵannan keıin birden nege erterek tirkelmegenimdi joǵary daýyspen surady. Men oǵan "Lúger" oqıǵasy týraly aıtqanymda, ol tutynýshylarǵa qyzmet kórsetýde shamadan tys qulshynys tanytqany úshin ót tógip jiberdi, al ol ashýyn jetkilikti túrde shyǵarǵanda, men oǵan oqıǵalar týraly qysqasha málimet berdim.
  
  
  "Men ushaqty urlaýdy reseılikter uıymdastyrǵanyna senimdimin", - dedim men. "Biraq bul qarańǵyda jasaldy. Stúardessa onyń paıdalanylyp jatqanyn bilmedi. Men ony óte aqyldy dep tappadym, áıteýir ol úreılendi. Ol úshin birdeńe jasa ". Kidiristen keıin ol jazba jazyp, sodan keıin: "Flemıng, ol bortta bolǵan kezde buǵan kúdiktenbedi me? Ol aqymaq emes.
  
  
  "Meniń oıymsha, ol meniń munda ne úshin kelgenimdi túsinbeıdi. Qalaı bolǵanda da, aralda bári jaqsy. Adamdar jańa prezıdent Qudaı sıaqty áreket etedi".
  
  
  'Óte jaqsy. Bizdiń dostarymyz buǵan qalaı qaraıdy dep oılaımyn. Qalaı bolǵanda da, kózińizdi ashyq ustańyz ".
  
  
  Men trýbkany súıip qoshtastym da, ony jerge qoıdym da, bólmege ákelgen vıskı stakanyna bardym. Men bastyǵyma tost aıttym da, qabyldaý bólmesine qońyraý shaldym da, bes jasymda oıanǵym keletinin aıtyp, tósekke jattym.
  
  
  Saǵat beste telefonym meni oıatyp jibergende, júzimnen kúlki paıda boldy. Men keń esinep, Taraǵa qońyraý shaldym. Biz barda tańǵy saǵat 5:30-da kezdestik, oǵan deıin men dýshta sergip qaldym. Bul demalys sıaqty boldy. Men barǵa barǵanymda, ol qazirdiń ózinde bar edi, onyń aldynda salqyndatylǵan staqandardaǵy eki martını. Bardaǵy barlyq er adamdar onyń kózderin iskerlikpen sheship tastady. Ǵajaıyp! Ol eliktiretin týrǵa kóńil-kúıde boldy, al meniń kóńil-kúıim jaqsy boldy. Ol Beı kóshesiniń arǵy jaǵynda portqa qaraıtyn terasasy bar jaqsy meıramhanany biletin. Biz akýladan jasalǵan sorpadan bastadyq, biraq men ydyspen tym bos emes edim, taǵy ne jegenimdi esime túsire almadym.
  
  
  Tún túskende janǵan shamdar jaǵajaıdyń aınalasynda jarqyraǵan kúmis alqany qalyptastyrdy. Kóshelerden merekelik dybystar estildi. "Qosylaıyq", - dedim men.
  
  
  Bazardaǵy merekeni orkestr kóbeıtti. Aral turǵyndary mas boldy, týrıser jergilikti qıyndyqtardan lázzat aldy, sonymen qatar sharshady. Biz qonaqúıge qaıtar jolda únemi bıleıtinbiz. Joǵarǵy qabattaǵy kúzetshiler aýystyryldy, biraq meniń arnaıy jeke kýáligim tez ótýge múmkindik berdi. Eshteńe demesten Tara meniń bólmemniń esigine toqtady. Men ony ashtym, ony ustadym, óıtkeni men ádette buzylý belgilerin izdedim, biraq eshteńe tappadym. Men bizge jyly vıskı quıyp bergenimde, Tara aıaq kıimin sheship, saýsaqtaryn qabyrǵadan qabyrǵaǵa deıin tereń úıindide oınady. Ol dámin tatyp, basyn artqa eńkeıtip, aqyryn stakandy tamaǵyna tógip jiberdi.
  
  
  "Endi, - dedi ol qarlyǵyńqy daýyspen, - men seniń birge dýsh qabyldaý týraly usynysyńdy qabyldaımyn".
  
  
  Siz Grand LaClare-de mundaı mámilelerdi kóp ala almaısyz, sondyqtan olardy paıdalaný árqashan aqyldy. Biz jatyn bólmege sheshiný úshin bardyq, al Tara baıqaýda jeńiske jetti, sebebi onyń kóıleginiń astynda eshteńe joq bolyp shyqty. Onyń denesi uzyn, symbatty, tolyq, tegis bolatyn.
  
  
  Ol meniń aldymda dýshqa qaraı júrdi de, shúmekti tolyǵymen, sál jylyraq ashty da, dýshtyń astyna aıaq basty. Bólme shamamen eki-eki metr bolatyn. Biz sol jerde váls bıleı alamyz. Onyń shashy sýlanǵanyna mán bermedi, ol meniń aldymda turdy, sosyn men de denemdi sýlaýym úshin artqa shegindi. Men ony sabyndaı bastadym. Onyń beti, tamaǵy, denesi jáne aıaqtary.
  
  
  Onyń bári taıyp ketkende, men ony ustap alyp, janyma qystym. Biz sabyndy jýý úshin buryldyq, men ernimdi onyń ernine basyp turdym. Biz uzaq jáne qumarlana súıisetinbiz, men onyń qalaýynan dirildegenin sezdim.
  
  
  Men ony qolyma aldym da, jatyn bólmege bara jatqanda vana súlgisin aldym da, onymen ydysty orap, tósekke jatqyzdym. Men ony súrttim, sosyn súlgini julyp aldym. Men tez qurǵaǵanymda, bári daıyn boldy. Ol meni qabyldaý úshin arqasyn búgip jatqanda, men oǵan bir jyldam qımylmen kirdim. Ol fantasıkalyq boldy, meniń ne qalaıtynymdy dál túsindi jáne menimen birqalypty qozǵaldy. Qansha ýaqyt ketkeni esimde joq, biraq biz bitkennen keıin birden uıyqtap qaldym. Ol meni ábden tozdyrdy.
  
  
  
  
  
  
  
  5 taraý
  
  
  
  
  
  
  
  Biz tósekte tańǵy as ishtik. Tara tropıkalyq jemisterdi aldy, men eki ondaǵan ýstrısamyn. Men olardy ákelmes buryn, Tara dýsh qabyldaý jáne jeke páterinde kıiný úshin tósekten sekirdi. Mende bir kún boıy demalys boldy. Men dýshta bolǵanymda, sýdyń ústinde telefon shyryldaǵanyn estidim. Men buǵan nazar aýdarmaýǵa tyrystym, biraq symnyń arǵy jaǵyndaǵy adam tabandy boldy. Maǵan Hokty eske túsirdi. Men sýdyń aǵyp ketýine jol berdim de, artymnan tamshylardyń izin qaldyryp, telefonyma júgirdim.
  
  
  Symnyń arǵy jaǵyndaǵy sybyr qastandyq bolyp kórindi. "Qaıyrly tań, Karter myrza. Bul Karıb Djerom. Men sizben birneshe mınýt sóılese alamyn ba?
  
  
  Maǵan Djerom týraly eskertildi. AX sheneýnikteri ony araldaǵy reseılik agent bolýy múmkin dep oılady. Biraq bul jaı ǵana sypaıylyqqa shaqyrý bolǵan shyǵar. Qalaı bolǵanda da, men múmkindiginshe beıtarap bolar edim. "Maǵan kıinýge on mınýt ýaqyt berińiz", - dep jaýap berdim men.
  
  
  Men bólmege qyzmet kórsetýge qońyraý shaldym, ystyq kofe men qosymsha shynyaıaqqa tapsyrys berdim, ózimdi keptirdim, aıaq kıimimdi kıdim, kofe men polkovnık kelgende ıyq qabyǵyn jasyrý úshin taza kıim men kúrteshe aýystyrdym. Osy ýaqytta men Hoýktyń Djerom týraly aıtqanyn bastan ótkerdim.
  
  
  Djerom araldan bolmasa da, áıgili otbasynyń otyz alty jasar múshesi bolǵan. Ol Oksfordta bilim alǵan jáne Sandhersttegi áskerı akademıada arnaıy kýrstan ótken. Osydan keıin ol zańger retinde óziniń atyn shyǵardy. Randolf Flemıng alǵash ret prezıdent bolyp saılanǵanda jáne brıtandyq áskerler araldan ketip bara jatqanda, parlament aralǵa óz áskeri kerek dep oılady. Flemıng polısıa bastyǵyn jańa armıanyń generaly etip taǵaıyndady. Djerom shtab bastyǵy laýazymyna deıin jetti. Hoýk aıtty: "Polkovnık bizdi tań qaldyrdy. SRÝ málimetteri boıynsha, ol saıası órshil bolǵan jáne Hammond qaıtys bolǵannan keıin bılikti óz qolyna alǵysy kelgen. Onyń ornyna ol Flemıngti birden qaıtarady ".
  
  
  Hoýktyń oılaý mashınasy negizinen onyń yqtımal motıvterimen aınalysty. Bılikti basyp alýǵa múmkindigi bar órshil adam buryn qulatýǵa kómektesken saıası qarsylasyna nege júgindi? Bizdiń sarapshylar Djerom óziniń tanymaldylyǵyn moıyndaıtyndaı aqyldy dep eseptedi. Ol parlamenttiń ony eshqashan qoldamaıtynyn bildi. Biraq eger ol Flemıngti prezıdent etip taǵaıyndasa, ol taqtyń artynda myqty tulǵa bola alady.
  
  
  Men Hoýktan Djeromnyń meniń shynaıy bolmysym týraly qandaı da bir túsinigi bar ma dep suradym. Biraq ol meniń bilýimshe, men Tomas Soıerdiń ókilinen basqa eshteńe emes edim.
  
  
  Polkovnık bólmeden daıashynyń aldynan shyǵyp, biz jalǵyz qalǵansha kúlmeı, tik turdy. Tek onyń qara kózderi ǵana qozǵaldy. Olar izdedi. Olar úlken kereýetti, edendegi kórpelerdi, hramdardy, ústeldegi staqandardy qarap shyqty. Men oǵan kofe quıyp bergenimde ol meni uzaq zerttedi. Qara, qantsyz. Áli kúnge deıin kúlimsireý joq. Men qaýipsiz oınaýdy sheshtim. Esik daıashynyń artyna jabyldy. Djerom tereń oryndyqqa túsip, kofe iship aldy.
  
  
  "Sen ádemi turdyń", - degen qarlyǵyńqy daýys esh emosıasyz estildi. Suraqtyń artynda suraq turdy. Men bul týraly erterek oılanýym kerek edi. Bul VIP lúks boldy. Bul jerde kúzetshi ne isteýi kerek edi? Men qymbat jıhazǵa shamadan tys tańdanyspen jáne qyzǵanyshpen qarap, qysqa kúldim.
  
  
  "Munda siz eń jaqsy pozısıalarda bolý qanshalyqty qıyn ekenin kóre alasyz. Men bul ıisti qonaqúı lyq tolǵandyqtan sezemin. Jaqynda meni jertólege kóshiredi. Osy maýsymda qonaqúı tolýy kerek, polkovnık muny biledi. Grand LaClare sıaqty elderde qonaqúıler qonaq kitapshalaryn polısıaǵa tapsyrýy kerek.
  
  
  'Sen úshin óte jaman.'Ol maǵan anda-sanda suraýly túrde qarady. Sosyn qabaǵyn kóterip, taqyrypty laqtyryp jiberdi. "Men osy múmkindikti paıdalanyp, ushaqtaǵy jumysyńyz úshin alǵys aıtqym keldi. Prezıdent Flemıng ekeýmizdiń ushaq bortynda bolǵanyńyz úshin óte baqytty boldy - men de. Jáne qarýlanǵan ". Qabaǵyn túıip aldy. "Sizdiń jasyryn qarýyńyz bar ekeni shynymen belgili boldy ma?"
  
  
  Men jypylyqtaǵan joqpyn. Men oǵan taǵy bir qupıany ashatyn adam sıaqty kúldim. "Meniń jumys berýshim meniń qarý-jaraqpen jumys istegendi unatatynymdy biledi. Ózderińiz biletindeı, onyń qandaı da bir yqpaly bar ".
  
  
  Al, jaraıdy.'Endi ol meniń erekshe artyqshylyǵym týraly oılaǵan kezde birinshi ret kúldi. "Jáne taǵy da óte qýanyshtymyn. Eger siz osylaı durys jaýap bermeseńiz, prezıdent Flemıng áldeqashan ólgen bolar edi nemese basqa bireýdiń qolynda bolar edi. Osynshama jyldam áreket etý úshin óte tájirıbeli qaýipsizdik qyzmetkeri bolý kerek."Qos kún týraly taǵy bir suraq. Men jaı ǵana qonaqúı kúzetshisinen artyq ne boldym? Men saq boldym.
  
  
  "Men Soıer hanymmen birge júrdim. Ol jaraqat alǵan nemese óltirilgen bolýy múmkin jáne bireý maǵan myltyq atqanda meniń refleksterim iske qosylady.
  
  
  'O? Sonda bul shynymen tosyn syı boldy ma? Siz prezıdenttiń nysanaǵa alynǵanyn bilmedińiz be? Biraq sodan keıin, árıne, sizdiń ornyńyzda siz ony urlap, Kýbaǵa aparǵysy keletinin bile almadyńyz ".
  
  
  Men senbeı suradym. - "Bul shyndyq pa?""Myna stúardessa moıyndady ma?"
  
  
  Onyń kózderi, qarlyqqan daýysy eshteńeni bildirmedi. "Biz aqparatty basqa derekkózden aldyq. Men ony suramaı turyp, qyz qashyp ketti.
  
  
  Men bolǵan túrmeden qashyp kettińiz be? Men onyń qorqynyshty túri týraly taǵy oıladym. Ol shynymen de meni aldaıtyndaı jaqsy agent bola ala ma? Djerom meniń oıymdy tapty. "Onyń kózge kórinetin kinásizdigi kúzetshi áıeldi adastyrdy. Ol karate qımylyn qoldanyp, kıimin urlap, jaı ketip qaldy ".
  
  
  "Biraq ol qaıda bara alady?"
  
  
  Tynyshsyz ıyǵyn kóterý. "Bul sándi krýızdik kemeler osynda keledi jáne ketedi. Meniń túsinýimshe, ol osy qaıyqtardyń birine otyrýǵa jetkilikti aqyldy.
  
  
  Maǵan sený qıyn boldy. Biraq men stúardessa ushaq bortynda eki revolverdi alyp júre alatynyna eshqashan senbedim. Polkovnık taqyrypty talqylaýdan bas tartty jáne oryndyqqa súıendi. - 'Mańyzdy emes. Sizderdiń arqalaryńyzda Prezıdent aman-esen jetti. Áskerıler oǵan jan-jaqty qoldaý kórsetse, jaǵdaıy jaqsy bolatynyna senimdi, sondyqtan bizdiń máselelerimiz barlyǵynyń kóńilinen shyǵý úshin sheshildi ". Ol kofesin iship bolǵan soń ornynan turdy. "Eger men saǵan birdeńe kómektese alsam, sen meni saraıdan tabasyń".
  
  
  Men onyń qolyn qysyp, bosatyp jiberdim. Ol men týraly moıyndaǵannan góri kóbirek biletin. Onyń málimdemesinen ásker únsiz qalatyny anyq boldy. Ushaq urlaý oqıǵasy úshin alǵys aıtýdyń ózi Djeromdy qonaqúıdiń qarapaıym kúzetshisine saıası málimdeme jasaýǵa májbúrlemeıdi. Men ol maǵan endi onymen qos rólimdi oınaýdyń qajeti joq ekenin túsindirgisi keldi dep kúdiktendim.
  
  
  Men onyń qonaqúıden shyqqanyn, sodan keıin bólmeden shyqqanyn túsingenshe bir sát kúttim. Joǵarǵy qabatta basqa sarbazdar bolmady. Lúıstiń adamdary da joǵalyp ketti. Tek sonda ǵana tobyrǵa lyq toly boldy.
  
  
  Men bir qabat tómen túsip, Flemıngtiń páterlerine tústim. Tek sındıkattyń adamdary qatysty. Maǵan Flemıngtiń áli uıyqtap jatqanyn aıtty. Tómendegi qabattan men dál sol sýretti taptym. Birtúrli! Men Kazınoǵa qaraýym kerek dep sheshtim. Men jaýaptardy izdedim, múmkin sol jerden taba alamyn.
  
  
  Rýletka, qumar oıyndary jáne poker ústelderi dıvannyń aınalasynda barqytqa oralǵan shynjyrlarmen jıektelgen tiktórtburyshty qurady. Munda krýpeler men kasırlerden basqa eshkimdi kirgizbedi. Ústelder týrıserge lyq toldy. Qaraıtyn terezeler de, ýaqytty kórsetetin saǵattar da bolǵan joq. Tek tıyndardyń syńǵyry, qytyrlaq qytyrlaq, tolqyǵan aıqaılar men qarǵystar. Bul meniń oıynym emes. Men kún saıyn tańerteń ózimmen bás tigemin: túnde men tósekke aman-esen oralamyn. Kópshiliktiń arasynan syǵyp ótpek bolǵanymda, meni pilder úıirindeı djekpot jeńimpazyna qaraı bet alǵan tolqyǵan tobyr jartylaı ıterip jiberdi. Kóliktiń shyryldaýynan basqa, men kenetten joǵarǵy qabattaǵy bólmemnen qońyraý estidim. Sebep menen on fýt qashyqtyqta boldy, barlyq tolqýdy kórgende erinderi qanaǵattanbaı buralyp, qastary kóterildi.
  
  
  Ol shamshyraq sıaqty jypylyqtady. Uzyn qyzyl shash jáne barlyq qajetti jerlerde budyrlary bar shalbar kostúmi.
  
  
  Men pilder úıiriniń ótýin kútip turǵanymda, onyń burylyp, kasalardyń janyndaǵy jasyryn metal jyljymaly esik arqyly joǵalyp ketkenin kórdim. Men sol jerge qaraı bet aldym. Ol meniń saparymdy odan da shuǵyl etti.
  
  
  Baqytty jigit kasaǵa menen buryn jetken. Men keńse qyzmetkeriniń chıpterdi alyp, er adamǵa tóleýin kúttim. Baqytty jeńimpaz joǵalyp ketkende, qyzmetshi meniń bos qoldaryma qarap, jalyqqan únmen: "Men ne kómektese alamyn, dosym?"- dedi.
  
  
  Meni bireý dos dese jek kóremin, ol adamdy ómirimde buryn-sońdy kórgen emespin. Maǵan Kappola chıpi kerek. Men onymen sóıleskim keledi ".
  
  
  Jaǵymsyz tulǵa odan saıyn jaǵymsyz bola bastady. 'Bul týraly eshqashan estigen emespin.'
  
  
  Men jańa jeke kýáligimdi ústelge qoıamyn. Onda men Soıer qonaqúıindegi jańa qaýipsizdik bóliminiń bastyǵy ekenimdi aıtty. Er adam maǵan mysqyldap qarady. "Nege maǵan buny buryn aıtpadyń?"
  
  
  "Siz bul týraly suraǵan joqsyz. Soıer myrza qonaqtarynan qyzmetkerlerine sypaıy bolady dep kútedi. Seniń atyń kim?'
  
  
  Ol muny kútpegen edi jáne oǵan unamady. Ol endi úre almaıtyn kezde áp-sátte shoshyp ketetin túri edi. "Tonı Rıkko". Bul kúbirlegennen basqa eshteńe emes edi.
  
  
  "Siz bir eskertý aldyńyz. Bir sekýndqa da senýdiń qajeti joq! Saǵan qatysty shaǵymdardy estýime ruqsat etpe. Al endi Kappola qaıda.
  
  
  "Osy esik arqyly". Ol qyzylbastyń joǵalyp ketken baǵytyn kórsetti. Ol ústeldiń astyndaǵy túımeni basqanda, qalyń metal esik ashyldy. Men soqyr ótkelden ótip bara jattym. Mundaǵy ǵımarat seıfke uqsaıtyn, sonymen qatar seıf qyzmetin atqarǵan. Qandaı da bir basqarý panelimen jartylaı toltyrylǵan ústeldiń basynda uzyn boıly negr otyrdy. Ol aıyrym belgileri joq hakı formasyn kıgen jáne qonaqúı polısıasynyń qyzmetkeri retinde óte alatyn. Ol kasır sıaqty aqjarqyn edi. Men jaqyndaǵanymda onyń sýyq kózderi maǵan meıirimsiz qarady.
  
  
  "Maǵan Kappola kerek", - dedim men jeke kýáligimdi kórsetip.
  
  
  Ol kiriktirilgen mıkrofonǵa eńkeıip, tereń yryldap: "Karter saǵan qaraı. Jańa kúzetshi.
  
  
  Jaýap domofonda estildi. "Ony jiber".
  
  
  Ol túımeni basqanda, aýyr metal panel taǵy da únsiz ashyldy. Onyń artynda jalańash sary qabyrǵalary bar úlken bólme, bos ústel, birneshe bos oryndyqtar jáne qyzylbas otyrǵan tereń kúndizgi tósek boldy. Erinderiniń arasyndaǵy temeki onyń jartylaı jabyq kózderiniń arasynan jińishke kók tútin shyǵardy. Ol maǵan eski tanysyndaı qarady.
  
  
  Chıp Kappola ózinen otyz jas kishi bolyp kóringisi keletin adamnyń beınesi boldy. Onyń aq jibek kostúminiń kúrteshesi qabyrǵadaǵy ilgishke ilingen. Onyń jeńinde qoıý qyzyl monogrammasy bar ashyq kúlgin kóılegi sur bólmedegi jalǵyz jaryq núkte boldy. Daýysy da sondaı tússiz edi. "Bıyl qazdar ońtústikke ushyp ketti".
  
  
  "Olar Maıamıde toqtaǵan joq", - dep jaýap berdim men.
  
  
  Men bul aqymaq kodtyq sózderdi kim oılap tapqanyn bilmeımin. Olar túsiniksiz bolyp kórinýi kerek sıaqty, biraq sonymen birge olar kezdeısoq aıtýǵa bolatyn nárse bolmaýy kerek. Kappola maǵan nemquraıly qarady.
  
  
  Nık Karter, ıá? Óltirýshi me? Siz men biletin qanisherler sıaqty emessiz. Biraq hanymdar aldynda seni qorlaýyma jol berme ". Ol qyzyl shashty nusqady. Mıtzı Gardner jazǵan. Múmkin siz ol týraly estigen shyǵarsyz.
  
  
  Men estidim. Biraq ol maǵan Mıszıge tán bolyp kórinbedi. Aqymaq emes. Meniń bilýimshe, ol kóptegen top jetekshileriniń qojaıyny bolǵan, olardyń tórteýi qaıtys bolǵan. Ol, bálkim, olar úshin kontrabandalyq jolmen aqsha tabýdy oılaıtyn shyǵar. Shveısarıalyq bankterge qulyp pen kilt astyndaǵy mafıa qýyrshaqtary. Ol qazir Amerıka Qurama Shtattarynda izdeýde júrgen joǵary dárejeli gangster Chıp Kappolaǵa tıesili boldy. Al ondaı jigit qazir baltada jumys isteıtin.
  
  
  Kappola ulttyq qaýipsizdikke qyzyǵýshylyq tanytpady. Onyń adaldyǵy tek qana jer asty áleminiń ultyna qatysty boldy. Biraq ol bir nárseni anyq bildi: ol komýnıserdiń kazınolardy basyp alǵanyn qalamady, sondyqtan Rendolf Flemıngti qoldaǵany tıimdi boldy. Flemıngtiń er-turmanynda otyryp, Grand Laklardaǵy Kappola isteri general Hammond kezindegideı kedergisiz jalǵasty.
  
  
  Kappola oryndyqqa nusqady, men usynysty qabyldadym. "Men seniń Flemıng ushqan ushaqta bolǵanyńa óte qýanyshtymyn. Eger biz ony joǵaltyp alsaq, bárimiz óz terimizge qaýip tóndiremiz. Sonda biz kazıno týraly umytyp ketemiz, al Soıer qonaqúıden aıyrylady ".
  
  
  "Biz ony áli joǵaltqan joqpyz", - dep eske saldym mobster. "Ol prezıdent, al polkovnık Djerom bári jaqsy deıdi".
  
  
  Ol birden otyrdy. "Sen Djerommen sóılestiń be? Oǵan seniń kim ekenińdi aıtty ma? Ol bul sózderdi ashýlanyp túkirip jiberdi.
  
  
  "Nege sonsha ashýlanasyń?"
  
  
  "Sen oǵan aıttyń ba?"
  
  
  'Árıne, joq. Tipti oǵan qarsy sende ne bar?
  
  
  Ol qoldaryn ústelge qoıyp, alǵa qaraı eńkeıdi. "Karıb Djerom Flemıngti urlaýǵa buıryq berdi".
  
  
  Men beıtaraptyq saqtadym. "Bul oı saǵan qaıdan keldi, Kapolla?"
  
  
  "Ideıa? Biz bilemiz. Ne bolyp jatqanyn tek AX biledi dep oılaısyz ba? Bizde Kýbada er adam bar. Ol Kastromen solaı ". Ol eki saýsaǵyn bir-birine qysty. Djerom Flemıngti birjola alyp tastaǵysy keledi.
  
  
  Bul maǵan qatty áser etken joq. Koza Nostranyń qolynda qandaı aqparat bolsa da, ol bizdikinen eshqashan asyp túse almady. Sonymen qatar, bul polkovnıktiń minez-qulqyna sáıkes kelmedi. Flemıng Amerıka Qurama Shtattarynda boldy. Djerom oǵan qaıta qońyraý shaldy.
  
  
  Kappola kúldi. 'Tyńda. Flemıng materıkte bolǵan kezde Djerom óziniń tóńkerisin orystardyń kómegimen de júzege asyra almady. Amerıkalyqtar Flemıngti jaǵdaıdy shatastyrý úshin der kezinde jiberedi. Jáne bul Djeromnyń sońy bolar edi. Biraq Flemıng Kýba túrmesinde bolǵan kezde Djerom jurtshylyqty bılikke kelgennen keıin Flemıngti bosatamyn dep aldaýy múmkin. Ol tabysqa jetedi jáne bul Flemıngten estıtin sońǵy nárse bolady ".
  
  
  Men árqashan bos sóz bolyp kórinbeıtin barlyq nárseni tyńdaımyn. Biraq men mafıozdardyń aıqaıyna tań qalǵym kelmes edi. Munyń bári ras bolsa da, Djeromnyń qoldary dál qazir baılanǵan bolatyn. Yzyldaǵan dybys, úsh qysqa dybys estildi. Kappola ornynan atyp turyp, meniń betimdegi kúmándi oqyp, qyzyl shashty dedi: "Júr, demal. Ol keńseden shyǵýǵa asyqty.
  
  
  Mıszı Gardner ornynan turyp, sómkeni ıyǵyna laqtyrdy. Ol asyqpaı, maǵan rızashylyqpen jáne azdap mazaq etip qarady. "Kazınoda bireýdiń júregi toqtap qaldy", - dedi ol úzildi-kesildi. "Keıde úlken jeńimpaz nemese úlken jeńilis bolady". Onyń daýysy sál qarlyǵyńqy edi. "Júreıik, qymbattym".
  
  
  "Qaýipsizdik bóliminiń bastyǵy hanymmen birge qashyp ketti me? Eger siz Djerom Flemıngti urlaǵysy keledi dep oılasańyz, men onyń urlamaǵanyna kóz jetkizgenim jón.
  
  
  Ol ıyǵyn qıqań etkizdi. "Kazınoda áli de adamdar bar. Búginde Flemıng múldem qaýipsiz. Ol uıyqtap jatyr, búgin qonaqúıden ketýdiń qajeti joq. Sonymen qatar, men saǵan bir nárse aıtyp, bir nárse kórsetýim kerek ". Ol tanys qara jaıaý júrginshige: "Biz tómen túsemiz, gersog", - dedi.
  
  
  Ol oǵan úlken kúlimsirep qarady. Ony menen myń ese artyq jaqsy kóretin. Ol qazir basqan túıme kazınonyń kireberisine qarama-qarsy lıftti ashty, ol bizdi tórt kólikke arnalǵan jertóle garajyna apardy. "Folksvagen" fýrgony men ashyq kúlgin "kadıllak" boldy. Kórgisi kelmeıtin kelýshiler úshin yńǵaıly. Men bul týraly birdeńe aıttym.
  
  
  Ol qısyq jymıdy. "Lıft Chıptiń tóbesindegi páterine de barady. Dál qazir Flemıng osy jerde.
  
  
  Ol "kadıllaktyń" rýline otyrdy. Men onyń qasyna otyrdym. Biz qonaqúıden shyqqansha edenge tyǵylyńyz", - dedi ol maǵan. Eger siz qonaqúıdiń aldyna kelseńiz, Djerom sizden artyńyzdan erýińizdi suraıtyn edi ".
  
  
  Men onymen birge oınadym, ol meni qorqytýǵa múmkindik berdi jáne Mıszı túımeni basqan kezde túbine jattym. Bolat lúk kóterildi. Ol qozǵaltqyshty iske qosty, biz ketip qaldyq. Syrttaǵy kúńgirt jańǵyryq maǵan úlken garaj arqyly ótip bara jatqanymyzdy aıtty. Biz buryshty joǵary qaraı burǵan kezde shınalar syqyrlady. Ol býlvarǵa burylyp, bir shaqyrymnan keıin meni jasyrynǵan jerimnen bosatty. Keshegi keshtegi tártipsizdik joıylyp, syrtta taǵy da tynyshtyq ornady. Endi halyq kóp bolmady.
  
  
  "Djerom", - dedim men. "Eger Kappola durys aıtsa, nege ol Flemıngti óltirmedi? Nege ony Kýbaǵa jibergisi keldi? "
  
  
  Ol maǵan qaramady. "Máıit eshkimge kerek emes. Al tiri Flemıngti Reseımen kelissózder obektisi retinde paıdalanýǵa bolady ".
  
  
  'Múmkin. Men de Djeromnyń nege meniń sońynan ergenimdi qalaıtynyna tańǵalamyn ".
  
  
  Ol maǵan tańdana qarady. "Ol saǵan bir ret súrinip úlgerdi. Myltyqtyń aınalasyndaǵy bul ábigerdiń bári, árıne, kezdeısoq emes edi. Ol seniń bul jerden ketkenińdi qalaıdy. Aqyl-oıdy qosý úshin shynymen neshe ret basyńdy túrtý kerek? '
  
  
  Men munyń bárin fonǵa qoıdym. Flemıng Kappolanyń penthaýsynda qaýipsiz boldy, endi mende bárin oılastyrýǵa ýaqyt boldy. Men muny bosańsyǵan kezde jaqsy isteımin. Sondyqtan men demalýdy sheshtim.
  
  
  Bazar men saraıdyń janynan óttik. Ári qaraı, tóbeniń basynda men tozyǵy jetken bekinisti kórdim, ol burynǵy kúnderi túrme qyzmetin atqarǵan bolýy kerek. Jertóle saıası tutqyndarǵa toly. Las jer. Eski qala tóbeniń túbinde salynǵan. Ondaǵy jol taryldy. Mıszıge azyq-túlik tasıtyn balalar men áıelderdi oınap júrgen arbalardyń janynan kólikte manevr jasaý qıynǵa soqty. Munda siz araldyń shynaıy dámi men súıkimdiligin taptyńyz. Biz týrıserdi kórgen joqpyz.
  
  
  Biz apatty jaǵdaıda turǵan eski qonaqúıdiń janynan ótip bara jatqanbyz. Pránıkke uqsaıdy. Kógaldar shóp basqan, terezeleri men esikteri faneramen qaptalǵan. Júz jyl buryn bul keremet qonaqúı bolatyn.
  
  
  "Kári Pýansıana", - dedi Mıszı. "Ol salynǵan kezde bul Karıb teńizindegi eń jaqsy qonaqúı boldy. Endi termıtter úshin jumaq. Keıde ony áli kúnge deıin qala mańynda bolý kerek kezde lagerde turatyn taý turǵyndary paıdalanady ".
  
  
  Qyz bala týraly keıbir nárseler durys bolmady. Ol jezókshe sıaqty sóılemeıtin. Onyń daýysynda bilim men aqyl bar edi. Al qarapaıym aqsha jetkizýshi úshin onyń pikiri mafıada úlken salmaqqa ıe boldy. Olar tipti oǵan meniń shynaıy bolmysymdy aıtty. Bul meniń qyzyǵýshylyǵymdy týdyrdy. Men odan bul týraly suradym. Ol Mona Lızanyń júzine kúlimsirep jaýap berdi.
  
  
  Chıp kazınodan aıyrylyp qalýy múmkin dep qoryqqanda, men Devıge qońyraý shalyp, kúndi qutqarý úshin seni osynda jiberýin ótindim ".
  
  
  Deıvı? Deıvı Hok pa? Suńqar myna balapannyń buıryǵyn oryndady ma? Meni belimnen tómen judyryqpen urǵandaı boldy. Mıszı Gardner AX agenti boldy ma? Hoýk óz oıynyn qaıta oınap, maǵan bárin ózim sheshýge múmkindik berdi me? "Janym, - dedim men, - men ázilderdi qatty jaqsy kóremin, biraq sen kimsiń?"
  
  
  Ol meniń suraǵyma jaýap retinde suraqpen jaýap berdi. "Men saǵan qandaı qalpaq kıýim kerek?"
  
  
  Men murnymnyń astynan qarǵys aıttym. "Men olardyń barlyǵyn tastap ketkenińdi qalaımyn".
  
  
  Ol ózine degen senimdilikti joǵaltqan joq. 'Saǵan sáttilik. Ýaqyt jaqyndap qaldy ".
  
  
  Endi biz qalyń jýnglı ósimdikteri bar ashyq aýmaqty aralap shyqtyq. Sodan keıin qant qamysy jazyqtary men shaǵyn banan ekpeleri paıda boldy. Ol maǵan aýdannyń ózgerip jatqan ekonomıkasy týraly aıtyp berdi. Banandar qant qamysynan góri kóp paıda ákeldi. Olar ony jasyl altyn dep atady. Et, qalampyr, darshyn jáne hosh ıisti tonka burshaqtary da ósirý úshin tartymdy bola bastady. Ol araldyń arǵy jaǵynda óziniń shaǵyn plantasıasy bar ekenin aıtty.
  
  
  Jol múlde túzý emes edi. Ol biraz ýaqyt jaǵalaý boıymen júrdi, sodan keıin araldyń ortasynan jotadaı sozylyp jatqan taýlarǵa jaqyndady. Biz plantasıalardan shyqqan kezde teńiz jaǵasynan bul aımaq batpaqqa aınaldy, al ekinshi jaǵynan aǵashtar men ósimdikterge toly tereń shatqaldardy kórdim. Biz qaladan on mıldeı jerde bolǵanymyzda, Mıszı aýyr kólikti tas joldan artqy jolǵa buryp, onyń artynan jarty mıl júrip, sodan keıin lagýnaǵa toqtady.
  
  
  Ol qozǵaltqyshty sóndirip, sandalyn sheship, esikti ashty. Men kórinisti qaraý úshin bir sát otyrdym. Qara kók sýdyń arǵy jaǵynda, shamamen bir mıl qashyqtyqta jer kórindi. Ondaǵy jer kúrt kóterilip, eski bekinistiń izderi áli de kórinip turdy.
  
  
  Al meniń aldymdaǵy kórinis odan da jaqsyraq boldy. Mıszı barlyq kıimderin sheship, sýǵa qaraı júgirdi. Ol burylyp, maǵan qolyn bulǵap shaqyrdy. Maǵan ekinshi keńes qajet emes edi. Men tez sheshinip, onyń sońynan erdim.
  
  
  Jeńil tolqyn ǵana boldy, sý jyly derlik boldy. Qyz jyldam, birqalypty qozǵalyspen júzip kele jatty, men ony jaǵadan alys jerde ǵana qýyp jettim. Men shydaı almadym, biraq biz sýda boldyq. Onyń terisi jumsaq bolyp kórindi. Men ony jambastarymnan jaqyndatqym keldi, biraq ol artqa sheginip, aınalama súńgip ketti. Ol betin ashyp, kúrsinip, maǵan qaıta súńgip ketkende, ekeýimiz de tolyq daıyn emes edik. Tereń sýda ustaıtyn eshteńe joq, biraq bul bizge qajet emes bolyp shyqty. Ol keremet boldy.
  
  
  Bári bitken soń, ol sý betine qalqyp shyqty. Men oǵan qaraı júzip bardym, biz demaldyq. Men tynysh, jyly sýda uıyqtap qaldym. Men basymdy tómen túsirip, jyly tuzdy sýǵa batyrǵansha baıqamadym.
  
  
  Qyz joǵalyp ketti. Men jan-jaǵyma qarasam, ol qazirdiń ózinde jaǵajaıda eken. Onyń ishinde aq qumnyń fonynda qońyr tústi. Meniń baıqaǵanym, siz onyń kýpalnıginde eshqandaı bólinis kórmeısiz. Men jaǵajaıǵa júzip baryp, onyń janyna qulap, qaıtadan uıyqtap kettim. Onyń qarlyqqan daýysy meni oıatqansha. "Qaıyrly tań Karter. Siz odaqtaspen kezdesýge barasyz.
  
  
  Men kózimdi ashtym, batysta kún batyp bara jatqanyn kórdim. Jaǵajaıda eshkim kórinbedi. Tek birneshe krab jáne kóp qum. Sosyn ol sý arqyly múıisti nusqady. Sýdyń ústinen bizge bir nárse jaqyndady, biraq ol qaıyq emes edi.
  
  
  Bul adam keıpine engendeı boldy. Men jypylyqtap, basymdy shaıqadym da, qaıta qaradym. Ol áli de sonda boldy. Úsh júz metr qashyqtyqta jáne men bul jerde turýǵa múldem tyıym salynǵanyn baıqaǵan jerde bir adam kele jatty. Uzyn boıly, aryq, uzyn aq kóılek kıgen, jelpildegen. Ol bizge qadirli, biraq sheshimdi kózqaraspen keldi. Bul sengisiz boldy.
  
  
  Qasymdaǵy qyz ornynan turyp, qol bulǵady. Ol jaıbaraqat kıindi. Men bul galúsınasıa ekenin bildim. Ras, sý tuzdy boldy, ustaǵanda sırop sıaqty boldy, biraq men onyń ishinde uıyqtap qalǵanda sýǵa batyp kete jazdadym.
  
  
  Er adam jaqyndaı berdi. Jaǵadan on fýttaı qashyqtyqta ol shapanyn kóterip, jambasynan sýǵa túsip, jaǵaǵa jaqyndaǵan kezde qaıtadan kóterildi. Ol maǵan alty fýttaı bolyp kórindi. Ol kári, saqaly uzyn, shashy appaq edi. Ol aryq, biraq symbatty edi.
  
  
  Men qumda jalańash otyrdym, muńdy kózderime qarap, aýzymdy keń ashyp, Mıszı Gardnerge jymıdym. Ol meniń qasymda turdy, ol onyń qolyn saýsaqtarymen ustady, ol basketbol dobyna jumyrtqa sıaqty aqyryn qolyn soza alady. Ol oǵan men bilmeıtin tilde birneshe sóz aıtty, olar kúldi. Ol maǵan qarap aıtty: "Bul Nuh, Nık. Ol munda kez kelgen adam esine túsire almaıtyndaı uzaq ómir súrdi. Sonymen qatar ol araldaǵy komýnıstik zymyrandardyń qarsylasy ".
  
  
  Men ornymnan turdym. Men taǵy ne isteı alamyn?
  
  
  Nuh maǵan muqıat qarady, sosyn qolymdy qysty. Meniki onyń alaqanynda múldem joǵalyp ketti, biraq ol meniń qolymdy adaldyq pen senimdilikti oıatý úshin jetkilikti túrde qysyp aldy. Men etke qol tıgizdim, jyly, ishinde qan bar, tiri.
  
  
  "Men sizge qatty tańdanamyn, Karter myrza. Onyń brıtandyq aksenti men daýysy erekshe boldy, eger ol qalasa, yryldaı alatyn. "Mıszı maǵan seniń isteriń týraly aıtyp berdi, bul meniń saǵan degen senimimdi arttyrdy".
  
  
  Men jutyp qoıdym. - "Seniń maǵan degen senimiń?""Kem degende, men áli de múmkin bolatyn nárseni istep jatyrmyn. Siz keremet asyra siltep jatyrsyz ba dep qorqamyn.
  
  
  Ol Mıszıge qarady. Ekeýiniń arasynda tyǵyz baılanys bolýy kerek edi. Syılastyqtan, dostyqtan jáne túsinistikten ekeni anyq. Sosyn ol maǵan taǵy da nazar aýdardy.
  
  
  "Men keshirim suraýym kerek, Karter myrza. Men Mıszıden jumysyńyzǵa tym qyzyqpaı turyp, sizdi osynda ákelýin ótindim. Ókinishke oraı, bul jerde másele týyndady ". Ol taýdy nusqady. "Men aýyr dertti qýyp jiberýim kerek. Men qazir tura almaımyn, biraq men, eń bolmaǵanda, sizben kezdesip, qajet bolǵan jaǵdaıda sizge óz kómegimdi ýáde etýim kerek dep oıladym. Siz maǵan qaıta kelesiz dep úmittenemin ".
  
  
  Ol eńkeıip, qyzdyń mańdaıynan súıip, maǵan basyn ızedi de, sýǵa qaıta oraldy da, halatyn kóterip, ózi kelgendeı joǵalyp ketti.
  
  
  Men ony baqylap otyrdym. Mıszı kúldi. "Sabyrlylyǵyńnan ne qaldy? Siz elesti kórgen sıaqtysyz.
  
  
  Men elesti nusqadym. 'Qalaı ...?'
  
  
  Ol baısaldy boldy da, maǵan bir sát jalt qarady da aıtty: "Kóp nárse surama, Nık. Men bul adamdy kezdestirgennen beri shynymen keremet nárselerdi kórdim. Muny siz de sezinesiz. Al endi Flemıng oıanyp, serýendegisi kelmeı turyp, oǵan qaıta oralǵanymyz jón ".
  
  
  Men kıinip otyryp, múıistegi tóbeniń etegindegi jartastardyń arasynan joǵalyp ketken uzyn, qarańǵy fıgýraǵa qaradym. "Maǵan dosyńyz týraly kóbirek aıtyp berińizshi", - dedim men.
  
  
  Ol qońyr ıyǵyn kóterdi.
  
  
  "Meniń saǵan aıtqanym týraly oılan. Tosyn syılarǵa daıyn bolyńyz. Nuh sizge olardyń kópshiligin bere alady, men olardyń barlyǵyn áli estimegenime jáne kórmegenime senimdimin ".
  
  
  Ol meniń aldymda kólikke qaraı júgirdi. Men kólikke kirgenimde qozǵaltqysh gúrildep turdy. Men esikti jappas buryn, ol gaz pedalyn basyp qaldy, biz jolǵa qaraı jyldamdyqpen jolǵa shyqtyq.
  
  
  Men bul Nuhtyń erekshe sıqyry bar ekenine bir sátke de senbedim. Ol maǵan óte aqyldy jáne aılaker bolyp kórindi. "Ol germıt pe?"men Mıszıden suradym. Bul ǵana emes, kez kelgen nárse. Ol júzden astam adamnan turatyn taıpanyń kósemi. Olar sol eski bekiniste turady. Onyń aıtýynsha, onyń halqy munda birneshe júz jyl buryn quldar kóterilisinen keıin qonystanǵan. Birge bul qorqynyshty top. Olar jýnglıdiń barlyq jerinde bolýy múmkin, eger olar qalamasa, siz olardy kóre almaısyz ".
  
  
  "Siz ony qaıdan bildińiz?"
  
  
  Ol ernin qysyp, maǵan qarady.
  
  
  "Bul da óte birtúrli boldy. Men lagýnada júzip bara jatqanymda, ol maǵan habardy jetkizý úshin kenet tómen tústi. Chıptiń kazınodaǵy kómekshisi óltirildi, Chıp muny Maıamıge tapsyrýymdy qalady. Bul jigit tórtinshiden on mınýtta óltirildi. Nuh maǵan tórtten tórtte aıtty.
  
  
  Osylaısha ońaıyraq boldy. Kem degende, qazir meniń aıaǵymnyń astynda qatty topyraq boldy. "Jýnglı barabany", - dep kúldim men. "Jýnglıdegi telefon".
  
  
  'Múmkin. Biraq keıinirek men onyń bir kúni qatty naýqas áıeldi dáret arqyly emdegenin kórdim. Ol onyń kógershinimin dedi. Ol ornynda turdy jáne ózin jaqsy sezindi ".
  
  
  Bul meniń basymdy shymyrlatyp jiberdi. Qasymdaǵy qyz mafıanyń qatal áleminde ózin ustaı alatyndaı kúshti edi. Ol úshin barlyq nársege praktıkalyq turǵydan qaraý kerek. Al endi ol výdý men qara magıa týraly ózi sengendeı sóılesetin. Men oǵan basqa suraqtar qoıǵan joqpyn.
  
  
  Biz únsiz bes mınýt júrdik. Kenet joldyń ortasynda negr paıda boldy. Ol bizge toqtaýymyzdy jest kórsetti. Mıszı jyldamdyǵyn báseńdetip, terezeni ashty. Ol tolqyp ketkendeı boldy; ol odan jergilikti dıalektide birdeńe surady, ol basyn shaıqady. Mıszı úndemeı keri buryldy da, burylyp, gaz berdi.
  
  
  "Nuh biz týraly surady", - dedi ol. "Asyǵys boldy. Birdeńe bolýy kerek edi, biraq ol ne aıtpady.
  
  
  Men Mıszıge, sosyn habarshyǵa qaıta qaradym. Jol qańyrap bos qaldy. Kelesi burylysqa burylǵanda jol óte nashar bolyp shyqty. Barlyq kedergilerdi qıyndyqsyz eńserý úshin bizge jıp kerek edi. Joldyń jartysy joldaǵy úlken shuńqyrdyń aldynda aıaqtaldy.
  
  
  "Biz ári qaraı júrýimiz kerek", - dedi Mıszı.
  
  
  Siz ony jaıaý júrý dep ataı almadyńyz. Aqyry taqtatastan turǵyzylǵan bıik qabyrǵaǵa jetkenshe taý eshkileri sıaqty aǵashtarǵa órmeledik. Bekinis búkil múıisti alyp jatty jáne alynbaıtyn bolyp kórindi. Biz qaqpadan ótip bara jatqanda aýlanyń qabyrǵalary da shıfer bolatyn. Onyń fonynda tastan turǵyzylǵan ǵımarattar turǵyzyldy, olardyń keıbireýleri tozyǵy jetken, al basqalary óte jaqsy jaǵdaıda. Olardyń tóbeleri qabyrǵaǵa arnalǵan platforma qyzmetin atqardy. Adamdar Nuhtyń áserli tulǵasynyń aınalasyna jınaldy. Olardyń jergilikti amerıkandyqtardyń qara betteri boldy. Erkekterde tek beldik, al áıelderde qysqa, túrli-tústi ıýbkalar bolǵan. Barlyǵy únsiz qaldy, kóńil-kúıleri tómen boldy.
  
  
  Biz kirgen kezde Nuh bizge jaqyndady. Onyń júzi kúńgirt, biraq júris-turysy tákappar, qadirli bolyp qala berdi.
  
  
  Ol bizge jańalyqty kózin jumbaı jetkizdi. Doktor Flemıng urlanyp ketti. Chıp Kappola buǵan jol bermeý úshin qaza tapty. Djerom qonaqúıdi basyp aldy. Krýızdik kemelerde barlyq amerıkandyqtar men eýropalyqtar evakýasıalanady ".
  
  
  Men "Tara Soıer qaıda?"dep suradym.
  
  
  Aqparatty qaıdan alǵanym keıinirek maǵan belgili boldy. Biraq bizdiń únsiz Kadıllak saparymyzda men jýnglıde baraban soǵýyn múlde estigen joqpyn.
  
  
  Habarlamada ol týraly eshteńe aıtylmaǵan ", - dedi Nuh maǵan. Qalaı bolǵanda da, habarlama boldy. Sondyqtan ol tek aıandarǵa ǵana senbedi. - "Munyń bárin sen qaıdan bildiń?"
  
  
  Ol aınalasyndaǵy adamdarǵa jalt qarady, men onyń aýzynyń shydamsyzdyqpen dirildep turǵanyn kórdim. "Ótinemin, maǵan kúmándanbańyz, Karter myrza. Ýaqyt jetkiliksiz. doktor Flemıng eski bekinistiń astyndaǵy zyndandarda ustalady jáne ony qutqarý kerek. Sizdiń Mıss Soıerdi kemelerdiń birimen úıine jibergen bolýy múmkin.
  
  
  "Bul maǵan ekitalaı bolyp kórinedi. Meniń oıymsha, Djerom ony tólem úshin ustaı alsa, ony jibermes edi ".
  
  
  "Bul dálel. Biraq bul bári emes. Ekeýińizdiń sıpattamalaryńyz taratyldy jáne sizdiń ustalǵanyńyz úshin on myń dollar usynyldy.
  
  
  Men daýystap qarǵys aıttym. "Men kishkene aınalma jolmen júreıin dep jatqanda, aspan birden batyp ketedi".
  
  
  "Siz bul ilgekti jasaǵanyńyzǵa qýanyshtymyn", - dep túsindirdi Nuh. -Áıtpese, sen áldeqashan ólgen bolar ediń. Kem degende, qazir siz qarsy tura alasyz ".
  
  
  "Men birdeńe jasaǵanym jón", - dep kelistim. Men bir qyzǵa qaradym. 'Osynda qal. Bul jerde sen qaýipsizsiń. Men senen kólik alyp jatyrmyn ".
  
  
  'Múmkin emes úshin. Siz eldi mekendi bilmeısiz. Men bilemin, onyń ústine áli de jumysym bar ". Onyń daýysynda metal notasy bar edi, ol oǵan mafıa baýyrlastyǵynan oryn alǵan qasıetterdi meńzedi.
  
  
  "Ol durys aıtady", - dedi Nuh. "Siz Ispanıa portyna jaǵalaý jolymen orala almaısyz. Djerom ony buǵattaýǵa buıryq bergeni sózsiz. Siz taýlardan ótýińiz kerek, sodan keıin kez kelgen kómekti paıdalana alasyz ". Ol uzyn saýsaǵyn bir semiz, qarańǵy adamǵa, sosyn ekinshisine nusqady. "Shalbar, kóılek. Asyǵyńyz. Sen menimen birge kelesiń ".
  
  
  Maǵan bul unamady. Nuhtyń áńgimesiniń rastyǵyna men qalaı senimdi bola alamyn? Al qudaı onyń qalaı aıaqtalatynyn biletin saıahatta bul eskort kimge kerek bolýy múmkin? Biraq meniń tańdaýym qalmady. Nuh pen onyń adamdary kópshilikti qurady, tipti Mıszı Nuhtyń jaǵyna shyqty. Sondyqtan men, kem degende, osy sátte kelistim. Biz "Kadıllakqa" jetkenshe erli-zaıyptylar da kúlip, sonda boldy. Bizdiń gıdter endi tizege deıin jetetin maqta shalbar men jeńderi oralǵan aq kóılek kıdi. Olardyń beldikteriniń artyna soıyldary tyǵylǵan.
  
  
  Olar artta otyrdy.
  
  
  Burylatyn jer joq edi, Mıszı kólikti bes mınýt boıy alǵa-artqa ıterýge májbúr boldy, aqyry biz tóbeden tómen túse aldyq. Negizgi jol onsyz da nashar boldy, al bul qorqynyshty jol. Biz sańylaýlary bar shveısarıalyq irimshikke kóbirek uqsaıtyn tómen berilispen júrdik, odan da soraqysy, biz jotanyń arǵy jaǵyndaǵy jartasqa tap boldyq. Biz burylyp, tómen qaraı sozylǵan tar jolmen júrdik. Kólik bir jaǵynan taýdyń baýraıyna soǵylsa, ekinshi jaǵynan men túsiniksiz tereńdiktegi tuńǵıyqqa qarap turdym. Men Mıszıdiń nazaryn aýdarmas úshin eshteńe aıtqan joqpyn. Ol kólik júrgizýge kóbirek kóńil bóle alatyn.
  
  
  Osy bir shaqyrymdyq qıynshylyqtan keıin biz taǵy da butanyń arasynan óttik, men taǵy da erkin dem ala aldym. "Osylaısha sen joldy bilesiń", - dedim men Mıszıge. "Biz Djeromnyń túrmelerine qalaı kiremiz?"
  
  
  Ol basyn shaıqady. "Biz bul týraly aldymen birdeńe bilýimiz kerek. Aldymen biz Nuhpen alǵashqy kezdesýińizge barar jolda men sizge kórsetken eski qonaqúıge barýymyz kerek. Onda biz óz josparlarymyzdy jasaı alamyz ".
  
  
  Aqyry "Kadıllak" úshin jetkilikti keń jolǵa shyqqanda onsyz da qarańǵy túse bastady. Biz tómennen ósimdik jamylǵysy arqyly shamdardy kórdik. Sonymen biz qala syrtynda boldyq. Mıszı jolǵa shyǵý úshin shamdaryn qosty.
  
  
  Jaryq sáýlesi forma kıgen adamdy nurlandyrdy. Ol bizge myltyqty kózdedi. Boıjetken birden jyldamdyǵyn báseńdetip, keri buryldy da, qaıtadan jyldamdyǵyn arttyrdy. Men ınstınktıvti túrde artyma qaradym. Keri baǵyttaǵy shamdar myltyqty jańa ǵana joǵary qaratyp turǵan taǵy bir sarbazdy ustap aldy. Onyń myltyǵy ekeýmizge de tıetindeı joǵary kóterilmeı turyp, meniń "Lúgerim" oq jaýdyrdy. Bul kezde aldyńǵy áınek synǵan. Mıszıde kóptegen synyqtar boldy, biraq ol kólikti júrgize berdi. Men aldyńǵy áınek turǵan sańylaýǵa oq jaýdyrdym, soldat kóliktiń aldyna qulap tústi.
  
  
  Mıszı kólikti toqtatty, men bizdiń gıdterge qarap úlgerdim. Olardyń eshqaısysy zardap shekken joq. Olar artqy oryndyqtarǵa búgilip, endi abaılap qaıta kóterildi. Men polkovnık Djeromnyń bizge bergen syılyqtaryn muqıat qaraý úshin shyqtym. Eki sarbaz qaza tapty. Men olardyń formalary men qarýlaryn alyp, artqy oryndyqqa laqtyrdym. Nuhtyń adamdary myltyqtaryn tartyp aldy. Men aıttym. - "Siz muny jeńe alasyz ba?"
  
  
  Olar múmkin edi. Olar Flemıng prezıdent bolǵan kezde saraı kúzetshileri qyzmetin atqarǵan. Bálkim, bir kúni biz bul bilimdi paıdalana alamyz. Osy kezde men qarý-jaraǵymdy ózimde ustadym da, ekeýine máıitterdi butalarǵa súırep aparýdy buıyrdym, olar áldebir ash ań paıda bolǵansha tynysh jatatyn.
  
  
  Qalaı bolǵanda da, joldy qorshaý Nuhtyń aqparatynyń durystyǵyn dáleldedi. Bul qarttyń jeńinde men moıyndaǵym kelgennen de kóp nárse boldy. Sondyqtan Djerom jaýapty boldy, dedi Nuh. Flemıngti qalaı bosatýǵa bolatynyn qarastyratyn kez keldi. Nuhtyń bedeli de onyń dostaryna degen senimimdi arttyrdy. Aqyrynda olar ózderin tanystyrdy, endi olar qarý-jaraqpen jumys isteı alatynyn dáleldegendikten, olar áli de paıdaly bolýy múmkin.
  
  
  Biz qonaqúıge esh qıyndyqsyz jettik, al Mıszı kóligin ǵımarattyń artyndaǵy qaraýsyz qalǵan saraıǵa qoıdy. Ol jerden biz tozyǵy jetken vestıbúlge bardyq. Zeń men shirigen aǵashtyń ıisi ústemdik úshin kúresti. Bizdiń gıdter bizdi syqyrlaǵan baspaldaqpen as úıge apardy. Bul qabyrǵalardyń birinde sóreleri bar, ortasynda jumys ústeli bar úlken as úı bolatyn. Biz ol jerde jalǵyz bolǵan joqpyz. Ústelde sham janyp turdy, al úsh adam jergilikti dámdi ıgýana jep otyrdy, bul meniń ishimdi shymyrlatyp jiberdi.
  
  
  Er adamdarmen amandasqannan keıin jáne bizdiń eki gıd úsh jergilikti turǵynmen qyzý áńgimeleskennen keıin, biz aqyry tamaqtana aldyq. Meniń qatygez ashtyǵym qanaǵattanǵan kezde, men ózimdi tosynsyılar men qıyndyqtardyń arqanyndaǵy ıo-ıo sıaqty sezindim. Úsh jergilikti turǵyn ketip bara jatqanda, meniń tabaǵym áli jartylaı toldy. Men olardyń ketip bara jatqanyn kórip qýandym. Biz óz taktıkamyzdy ázirleýimiz kerek edi, men ózimdi shaqyrylmaǵan kompanıa sıaqty sezinbedim.
  
  
  Nuh maǵan gıdterimizdiń esimderin aıtty, biraq men tildi bilmegendikten, men olardy umytyp kettim. Meniń esimde qalǵany, olar kóp daýyssyz dybystarmen uzaq boldy. Alaıda men olardy tek Tom nemese Garrı dep atap renjitkim kelmedi, sondyqtan men óz máselemdi túsindirip, olardyń pikirin suradym.
  
  
  Ekeýiniń uzyny kúlip: "Meni Lembı dep ataı alasyz ba", - dedi. Ol muny qatty "tórttikte" aıtatyn.
  
  
  Mıszı meniń qulaǵyma: "Qozy. bul úlken mollúska. Olar onyń etin potensıalyn arttyrý úshin jeıdi ".
  
  
  Onyń stıli bar", - dep kúldim men. "Mysaly, meniń atym N3-ten áldeqaıda jaqsy. Al siz she?'Men ekinshi nómirge qaradym.
  
  
  Ol keń jymıdy. 'Qalaı.'
  
  
  "Jetkilikti qysqa", - dep kelistim men. 'Bul neni bildiredi?'
  
  
  Ol taǵy kúldi. "Jyrtqysh qus. Óte qaýipti.'
  
  
  'Óte jaqsy.'Men olardy jaqsy kóretin boldym. Olar Grand Laklerdiń búkil armıasymen shaıqasý múmkindigi týraly ázil aıtýy múmkin. Múmkin, bizde áli az ǵana múmkindik bolǵan shyǵar.
  
  
  "Siz bizge doktor Flemıng kerek ekenin túsinesiz. Flemıngti túrmeden shyǵarý kerek. Biraq aldymen ol jerge jetýimiz kerek. Sizderdiń bireýlerińiz tutqyndar buryn qazyp alǵan qazba jumystary sıaqty qashý joldary týraly birdeńe bilesiz be?
  
  
  Jaýap joq boldy. Bireýi boldy. Burylý úshin tym tar jáne kameraǵa qaıta kirý úshin tym tik. Tesik shyqqan jerde endi temir qaqpa bolatyn. Olardyń qarsysynda qashyp ketýge sońǵy áreketin jasaǵan beısharanyń óńi ketken bas súıegi áli jatty. Bul baıaǵyda bolǵan. Sondyqtan biz ózimizdiń ishki túısigimizben jumys isteýimiz kerek jáne ol jıi qandy bolyp shyǵady. Men bul týraly oılaǵanymdy aıttym. "Siz neden bastaǵyńyz keledi dep oılaısyz?"
  
  
  Olar nemquraıly ıyqtaryn kóterdi. Kako muny ekeýi úshin de aıtty. "Eger Flemıng ólse, biz de ólemiz. Djerom bizdiń taýda zymyran stansıasyn salǵysy keledi. Biz kúresemiz, biraq ony toqtatý úshin bizde adamdar men qarý-jaraq jetkiliksiz ".
  
  
  Bul jup maǵan kóbirek unaı bastady. Olardyń jasyn boljaý qıyn boldy, biraq olardyń terisi tegis boldy jáne olardyń úılestirýinde bári jaqsy boldy. Olar jolbarystardyń raqymymen qozǵaldy. Men formany nusqadym. 'Ony kıińiz. Siz sarbazdardyń rólin oınaısyz. Siz Mıszı ekeýmizdi basyp aldyńyz jáne bizdi bekiniske aparǵaly jatyrsyz. Siz Djerom bizdi Flemıngtiń kamerasyna qamaýǵa buıryq berdi dep aıtasyz.
  
  
  Qyzdyń kózi bir sátke qysylyp qaldy. Men onyń ómirine qaýip tóndirgendi unatpadym, biraq eger ol da sonda bolsa, bizdiń "qýlyǵymyz" senimdirek bolar edi.
  
  
  Kako men Lembı kóılekteri men shalbarlaryn sheship, beldikterimen sál terbeldi, sodan keıin uıalshaqtyqpen burylyp, olardy da sheship aldy. Ekeýi de oýangty, jaýyngerlik tumarlardy moınyna belbeý taǵyp júrdi. Árıne, qarý-jaraq qolynda boldy, biraq olar qosymsha qorǵanystyń bolýy zıan tıgizbeıdi dep oılaǵan shyǵar. Olar tumarlarynyń ústine ásker kúrteshelerin kıip, shalbarlaryn kıip, jumysqa daıyn ekenimizdi bildirdi.
  
  
  Rólde Mıszı boldy. Men onyń qasyna otyrdym, al eki kómekshimiz artymyzda myltyqtaryn moınymyzǵa qoıyp otyrdy. Bekiniske barar jolda boıjetken tóte joldy barynsha paıdalandy. Kósheler tańqalarlyqtaı bos boldy. Barlyǵy ishte qalyp, perdelerdi jabyq ustady. Dúkenderde qarańǵy boldy, olar tonaýshylardan bas tartty. Ispanıa porty kenetten muńdy qalaǵa aınaldy, bul ótken túndegi kóńil kóterýden múlde basqasha.
  
  
  Bekinis alasa tóbede turdy. Onyń aldyndaǵy jasyl kógal ony meıirimdi etip kórsetý úshin qoldan kelgenniń bárin jasady, biraq bul áserdi onyń aınalasyndaǵy temir qorshaý men kógaldyń ortasyna ornatylǵan zeńbirek buzdy. Qaqpa aldyndaǵy avtoturaq bul oryndy jaıly ete almady.
  
  
  Efreıtor men eki sarbaz bizdiń shamdarymyzdy kórip, daıyn kúıinde qarý-jaraqpen joldy jaýyp tastady. Mıszı jyldamdyǵyn báseńdetip, olardyń aldynan birneshe fýt jerde toqtady. Artymda Lembı: "Efreıtor, kettik, bizde ne bar ekenin kóreıik. Maıly aýlaý! Ol meni myltyǵynyń ushymen alǵa qaraı ıterip jiberdi de, jomarttyqpen kúldi.
  
  
  Efreıtor abaılap júrip ótti. Aldymen osyǵan kóz júgirtkim keldi. Jigitter bizdi qalaı qabyldaǵandary jáne eńserýge týra kelgen eńserilmeıtin qıyndyqtar týraly sáttilik týraly áńgimelep berdi. Efreıtor qatty áser etti. Olar áńgimelerin aıaqtaǵan soń, ol myltyqty aqyryn kóterip, maǵan qaraı baǵyttady.
  
  
  Ishim qysylyp qaldy. Ol Mıszıdi atpas edi. Men buǵan senimdi boldym. Ol úshin olar kepilge nemese tólemdi ala alady. Biraq Djeromnyń men úshin josparlaǵany múlde basqa nárse edi. Efreıtor meni bir sátke qarańǵyda qaldyrdy, maǵan kúnqaǵar arqyly qarap turdy. Sosyn ol komandany úrip jiberdi. Sarbazdar joldy tazartty. Efreıtor kólikke minip, Mıszıge bekiniske barýdy buıyrdy. Bul sur ǵımarat edi. Terezeleri joq, ortasynda bir ǵana esik, aýzy ashyq sıaqty. Onyń ishinen tipti aǵash til shyǵyp turdy. Mıszı toqtap, kólikti plıtkamen qaptalǵan turaqqa qoıdy, endi men aǵash tildiń tereń aryqtyń ústindegi tartpa kópir ekenin kórdim. Qazir onyń ishinde aramshópter ósip turdy, biraq baıaǵyda bul jerde quldardyń kezegi bolatyn. ony teńizden sý basqan. Árbir shabýyldaýshy sý kostúmine senýge májbúr boldy. Kópirdiń ortasynda bir sarbaz turyp, búkil aýmaq jarqyraǵan projektorlarmen jaryqtandyryldy. Efreıtor shyqty. "Men álgi jigitti myltyqpen ustap turǵanda, olardy ákel".
  
  
  Meni kólikten ıterip jiberdi. Mıszı basqa jaqtan shyǵyp ketti. Kako men Lembı myltyqtaryn arqamyzǵa qysyp ustady. Efreıtor sál kóbirek qýanyp, ishke kirdi. Birneshe mınýttan keıin ol leıtenanttyń súıemeldeýimen qaıtadan keldi. Kópirdegi sarbazǵa qatty sálem berildi, al jańadan kelgen adamnyń minez -qulqy maǵan onyń osynda komandır ekenin aıtty.
  
  
  Efreıtor ofıser onyń únin óshirgenshe, bos emes qımyldarmen sóılesti. Onyń kózindegi juldyzdardan men marapatty kim alatynyn boljaı alamyn, eger bul naǵyz olja bolsa.
  
  
  Lembı: "Polkovnıktiń buıryǵy. Bul ekeýi Flemıngpen bir kamerada qamalýy kerek. Kórdińiz be, aýlanǵan qustardyń barlyǵy birge.
  
  
  "Túsindim", - dep qysqasha jaýap berdi leıtenant. "Olardy kúzet bólmesine apar".
  
  
  Ol buryldy, biz onyń sońynan qorqynyshty jańǵyryq shyǵaratyn tas dáliz arqyly júrýge májbúr boldyq. Klaýstrofobıamen aýyratyndar úshin naǵyz qorqynyshty arman. Qaraýyl bólmesinde leıtenant bizdi tintý kerek dep qolyn siltedi.
  
  
  Kako tez arada: "Biz olardy qazirdiń ózinde izdestirdik, leıtenant. Olar júz paıyz taza ".
  
  
  Leıtenant mysqyldap: "Óte jaqsy.'"Nık Karter, solaı emes pe? "Bul óte qaýipti", - dedi polkovnık. Biraq meniń oıymsha, sen búgin keshke tisińdi julyp alasyń ".
  
  
  Men ıyǵymdy kóterip, uryp-soqqan ıtke uqsaýǵa tyrystym. Endi ol nazaryn Mıszıge aýdardy. Tipti kózine jas alyp, qorqyp ketken mysyq sıaqty dirildep tursa da, ol áli de kórýge turarlyq edi. Bálkim, ol onyń sál moıynsunǵysh bolǵanyn unatqan shyǵar. Bir sátke onyń jambastary alǵa-artqa teńselip, bir saýsaǵymen ıegin kóterdi.
  
  
  Polkovnık seniń sındıkat úshin kóp nársege laıyq ekenińdi aıtady. Olar seni qaıtarý úshin ne tólegisi keledi. Biz muny bilemiz ". Mıszı odan da qorqyp ketkendeı bolyp, qolyn aýzyna qysyp, jylap jiberdi. "Ótinemin, ser, meni olarǵa jibermeńiz. Olar meni óltiredi ".
  
  
  Ol qabaǵyn kóterdi. "Eger siz olardy sonshalyqty baǵalaıtyn bolsańyz, nege olar muny isteýi kerek?"
  
  
  Ol bir sátke ernin tistep aldy, sosyn leıtenant ony sóılete alatynyn túsingendeı sybyrlady: "Maǵan bir jerge aqsha ákelý kerek boldy. Biraq men ony jetkizgen joqpyn. Endi onyń qara kózderinde dollar belgileri paıda boldy. Bala, onyń qıaly bar edi ǵoı! Ol shydamsyzdyqpen estildi. "Bul dollarlar qazir qaıda?"Ol kenetten úmitti bolyp kórindi. "Men saǵan qaı jerde ekenin kórsete alamyn ... Eger sen bizdi jiberseń, men ..."
  
  
  Onyń kúlkisi jaǵymsyz boldy.
  
  
  "Sen kóp nárseni qalaısyń, janym. Karter úshin, eger men ony joǵaltyp alsam, polkovnık onyń ornyna meniń qolyma kisen salar edi. Ol ıyǵyn kóterdi. "Qandaı da bir sebeptermen ol shynymen de osy jentlmen týraly oılaıdy".
  
  
  Boıjetken qolyn ýqalap, qolyn sozdy da, ár qadam saıyn moıynsunǵyshtyqpen jáne tolqýmen oǵan jaqyndady.
  
  
  - Sonda men ǵana ma? Tek sen jáne men?'
  
  
  Onyń júzinen nápsiqumarlyq kórinip turdy. Odan kózin almaı, ol bizdiń eki adammen sóılese bastady. "Sizderdiń bireýlerińiz osynda qalady, ekinshilerińiz Karterdi kameraǵa aparady".
  
  
  Mende leıtenant qyzben ońasha qalǵysy keledi dep oılaǵan qorqynyshty sát boldy. Sosyn onyń meni jigitterdiń birimen jibergisi keletinin túsindim. Men bulshyq etterimdi azdap serpip tastadym, bul ıdeıa maǵan unaǵandaı boldy jáne jol boıynda adamǵa shabýyl jasaýdy josparladym. Mıszı leıtenantpen jumys isteı alar edi, biraq tóbeles bolýy múmkin edi, men basqa sarbazdardy jumyldyratyn oqıǵanyń qajeti joq edi. Leıtenant meniń qımyldarymdy kórip kúldi de, báribir menimen birge júrýge bel býdy. Ol Lembı ekeýmizdiń aldymyzda esikten shyǵyp ketti. Mıszı onyń artynan tátti únmen aıqaılady: "Leıtenant ... keıin kezdeskenshe, ıá ..."
  
  
  Ol dálizden ótip bara jatty, men onyń júrisi áskerı júriske qaraǵanda kóbirek qozǵalǵanyn baıqadym. Leıtenanttyń oıy onyń mindeti týraly emes edi. Dálizdiń sońynda ol qalyń tas esikti ashyp, jest bizdi shaqyryp, artynan tars jaýyp tastady. Artymyzda turǵan bul granıt blokpen zyndannan birinshi qabatqa eshbir dybys shyǵa almaıdy dep kúdiktendim. Tas burandaly baspaldaqpen biz tómengi dálizge kirdik. Sý tamshylap, kógergen ıis shyqty. Leıtenant shamynan basqa jaryq joq edi, ol sasyq ıisti dálizdiń eki jaǵyndaǵy jıyrma torly esikten ótip, taǵy da aldymyzdan shyqty. Dálizdiń sońynda ol uzyndyǵy tórt dúımge jýyq mys kiltti alyp, esikti ashyp, kameranyń janynda turdy.
  
  
  Doktor Flemıng qabyrǵaǵa bir tizesin qysyp otyrdy. Ol ekinshi aıaǵyn aldyna sozdy. Ol usqynsyz isingen bolyp kórindi. Ol tas edendi jaýyp turǵan jasyl múktiń ústine otyrdy, al bir qoly qabyrǵaǵa bekitilgen temir shynjyrmen basyna ilýli turdy.
  
  
  Ol basyn kóterip, jaryqqa jypylyqtady, meni kórdi de otyrdy. Sosyn ol meniń kúzetshimdi, aqyry leıtenantty kórdi. Ol taǵy da ıyǵyn tómen túsirdi, basy muńaıyp alǵa qaraı qulady. Ofıser onyń ústinde kúlimsirep turdy. Ol qapty sheship, revolverin sýyryp aldy da, Flemıng ekeýmizdi anyq kóretindeı etip basyp, qarýdy belime aqyryn baǵyttady.
  
  
  "Prezıdent myrza."- degen daýys taıǵaq estildi. "Siz aralda jaqsy odaqtas tabamyn dep úmittendińiz be? Sizdi bir kúni qutqaryp qoıǵan jáne múmkin ony qaıtadan jasaı alatyn adam ba? Men ony sizge tanystyramyn. Ol senimen birge qala alady ".
  
  
  Meniń artymda Lembıdiń tynysy tarylǵany anyq. Mende birneshe nusqa boldy. Men bir jaqqa ketip, er adamyma leıtenantty atýǵa ruqsat berer edim. Biraq ofıser jyldamyraq bolǵan shyǵar, men Lembıdi kóbirek túsine bastadym. Nemese men ózimdi alańdatyp, júk kóligimdi shyǵaryp alar edim.
  
  
  Men bul týraly oılanyp júrgenimde, mysyq ólshemindegi egeýquıryq leıtenanttyń etiginen kamera arqyly júgirip ótti. Onyń shamynyń jaryǵy janýardy shoshytqan shyǵar. Leıtenant búıirinen sekirip túsip, ony atyp óltirdi. Bul maǵan júk kóligimdi tartyp alýǵa kóp ýaqyt berdi. Men leıtenantty týra basynan atyp tastadym. Sham aýada ushyp ketti. Men ony bos qolymmen ustaı aldym, saýsaqtarymdy ystyq shamǵa jaǵyp jiberdim, biraq ony syndyrmaı tez qoıa aldym. Leıtenant betin tómen qaratyp qulady. Edendegi jasyl múk baıaý qyzylǵa aınaldy. Lembı rıza bolyp kúrsindi. Meniń qadamym ony tań qaldyrmaǵanyna qýandym. Aqyrynda, refleksıvti túrde ol trıggerdi tartyp, maǵan oq jaýdyrýy múmkin. Men onyń arqasynan qaǵyp alǵysymdy bildirdim.
  
  
  Flemıng jypylyqtady. Ol áli kúnge deıin jaryqqa úırenbegen. Ol uıalyp qaldy.
  
  
  "Men basqa eshteńe túsinbeımin", - dep kúbirledi ol. "Polkovnık Djerom meni elge oralyp, basqarýdy suraıdy. Sonda meni qazir nege tutqyndap jatyr? Sizdi munda ne úshin ákeldi? Bul sarbazǵa nege sonsha meıirimdisiń?
  
  
  "Keıinirek", - dedim men onyń únin óshirip. "Qazir ýaqyt joq". Devıd Hok ta, Tara Soıer de Flemıngtiń AX ıntervensıasy týraly bilgenin qalamaıdy. Djeromnyń satqyndyǵynan keıin oǵan bárin aıtýǵa azǵyrý óte zor boldy. Biraq eger Hok pen Tara durys aıtsa, eger Flemıng qyńyrlyq tanyta bastasa jáne endi oınaǵysy kelmese, araldy kim qorǵaıdy? Sondyqtan men ótirik aıtýym kerek. Men onyń aıaǵyn nusqadym. "Siz qanshalyqty aýyr jaraqat aldyńyz?"
  
  
  Ol áli de abdyrap qalǵan sıaqty, biraq men onyń nazaryn saıası taqyryptardan basqa jaqqa aýdarýǵa tyrystym.
  
  
  Ol kúrsindi. "Meniń aıaǵym syndy".
  
  
  Men leıtenanttyń qaltasynan kisen kiltin izdeı bastadym. Ol ózimen birge bolǵan joq. Men shynjyrdy atyp alar edim, biraq oq-dárilerim az boldy. Maǵan ústińgi jaǵynda oq qajet bolýy múmkin. Men bir aıaǵymdy qabyrǵaǵa qoıyp, tarttym. Tastar arasyndaǵy eritindi ǵasyrlar boıy qalyptasqan jáne ylǵaldyń áserinen álsiregen. Men shynjyrdyń sál búgilgenin sezdim, biraq sekirmedim. Men taǵy birneshe ret buryldym, biraq bári beker boldy. Biz bul zatty qazyp alýymyz kerek. Men qolymmen jyldam qımyl jasadym, stıletto kúderi qabyǵymnan qısyq saýsaqtaryma túsip ketti. Ustara tárizdi ótkir metal eritindige sińip, kirpishti kirpishpen qaǵyp jiberdi. Lembı kómektese bastady. Bul men oılaǵannan da kóp ýaqytty aldy. Sýyqqa qaramaı terlep kettim. Eger leıtenant jaqyn arada kelmese, oǵan ne bolǵanyn kórýge barý bireýdiń oıyna kelýi múmkin.
  
  
  Men qapsyrmanyń bir jaǵyna tereń oıyq jasadym. Sodan keıin men bar kúshimmen Lembımen birge shynjyrdy tarttym. Ol bosaǵan kezde biz tegis múkke quladyq. Flemıng alǵa tartyldy. Lembı ekeýmiz ony kóterdik. Ol óte álsiz bolsa da, saý aıaǵynda tura aldy jáne biz shyǵarýǵa májbúr bolǵan shýdan basy aınalyp ketti. Men leıtenanttyń kúrtesin sheship jatqanda, ony qoldaý úshin Lembıdi qaldyrdym. Men de onyń baýy men revolverin alyp, barlyǵyn Lýmbıge berdim.
  
  
  "Myna kúrtesheni sheship, myna kúrtesheni kıińiz. Siz joǵaryladyńyz ".
  
  
  Lembı bul talapty oryndady. Aramyzdaǵy Flemıngpen biz qaraýyl bólmesine qaıttyq.
  
  
  Mıszı Gardnerdiń symbatty keýdesi releften shyǵyp ketti. Ol Flemıngke arnalǵan oryndyqty aldy, ol onyń ústine túskende, ol surady: "Osynsha ýaqyt qaıda boldyń? Biz jaı ǵana baryp kórgimiz keldi. Qudaı, olar oǵan ne istedi?
  
  
  "Kiltter. Jáshikterge qarańyz.
  
  
  Kako ústińgi jáshikti ashyp, maǵan bir ýys laqtyrdy. Men durysyn tappaı turyp, birnesheýin synap kórdim. Onyń ústine qulyptyń tot basqany sonsha, men ony ashpas buryn qaǵaz salmaǵymen soǵýǵa týra keldi. Kisenderdi alyp tastaǵan kezde ǵana men ishindegi tyrnaqtardy jáne Flemıngtiń bilegindegi jaralardan qandy kórdim. Eski shynjyrdaǵy tot jaralarda boldy, biraq ony jýý múmkin bolmady. Qabyldaý bólmesinde dári-dármek bolǵan joq. Kútý kerek.
  
  
  Men bekinisten qalaı ketetinimdi aıttym. Lembı jańa formasynda arqasyn esikke qaratyp turdy. Kako kópirdegi sarbazǵa leıtenanttyń ony kórgisi keletinin aıtýǵa májbúr boldy. Eger ol kelse, biz ony baılap, aýzyna gag saldyq. Sodan keıin Mıszı kólikke júgirip baryp, ony kópirge deıin jetkizdi. Biz Flemıngti kópirge shyǵardyq, men ony kólikke deıin jetkizdim. Leıtenant kúrtesin kıgen Lembı aldynda, Mıszı men Kakonyń arasynda otyrdy.
  
  
  Kúzet ornynda Lembı leıtenant revolverin Mıszıge baǵyttady, kúzetshi onyń betin kórmeýi úshin oǵan buryldy. Kako efreıtorǵa Djerom qyzdy ózine aparýdy buıyrǵanyn aıtady. Eger ol jumys istese, biz ótip bara jatqan edik. Eger bul kómektespese, mende Lúger qalady. Lambı men Kako da qarýlanǵan. Al úshten úshke deıin - bul óte tıimdi qatynas.
  
  
  Biz Kadıllakqa esh qıyndyqsyz jettik. Mıszı shamdaryn qosyp, tóbeden tómen qaraı júrdi. Kúzetshiler bizdiń kele jatqanymyzdy kórip, ony múldem bógemeı jolǵa shyqtyq. Olar qashý áreketin kútken joq.
  
  
  Efreıtor josparly tekserý júrgizý úshin qolyn kóterdi, al Mıszı terezeni tómen túsirdi. Kako Lembıdiń betin jabý úshin alǵa eńkeıip, shydamsyzdyqty beıneleýge tyrysty. "Polkovnık sheshimin ózgertti. Ol qyzdy ózine ákelgenin qalaıdy. Qazir.'
  
  
  Efreıtor mazasyz bolyp kórindi. "Leıtenant, eger sen ony óziń ákelseń, munda kim komandır?"
  
  
  "Sen", - dep aıqaılady Lembı. "Men qaıtyp kelgenshe eshkimniń ótýine jol bermeńiz .....'
  
  
  Efreıtor sekirip ketti. Lembıdiń daýysy leıtenanttyń daýysyna uqsamady. "Eı... kúte turyńyz ... sen emessiń ... eı ... bul neni bildiredi?"
  
  
  Men oqtyń daýysyn estip, tizerlep otyrdym. Kako efreıtordy atyp óltirdi. Sarbazdar kúzette turǵan joq, biraq Mıszı kólikti jyldam basqarǵan kezde, olardyń biri qolyn esiktiń tutqasyna qoıyp úlgerdi. Men lúgerdiń bóksesimen qolymdy syndyrdym, sosyn soldatqa oq attym. Ekinshisi vıntovkany nysanaǵa aldy, biraq trıggerdi tartyp úlgermedi. Men onyń asqazanyna qorǵasyndy ýaqytynda soryp aldym.
  
  
  Bul óte jaqsy boldy. Endi biz jyldamdyqpen jol boıymen jyldamdyqpen kele jattyq. Biz tóbeniń túbinde edik, men kóliktiń dybysyn estidim. Men bul dybysty tym jaqsy biletinmin. Bizde benzın taýsyldy. Mıszı kólikti toqtatyp, maǵan qarady da, ıyǵyn qıqań etkizdi. Aralda tótenshe jaǵdaı týraly zańdar bolǵandyqtan, janarmaı quıýǵa múmkindik bolmady. Barlyq janarmaı quıý beketteri jabyldy. Al Flemıng taýlar arqyly jıyrma mıl júre almaı qaldy.
  
  
  Biz ony Nuhtyń qonaqúıine apara alamyz, biraq ary qaraı ne bolady? Eger Djerom doktor Flemıngtiń qashyp ketkenin bilse, ol Ispanıa portynyń janynda esh jerde qaýipsiz bolmas edi. Basqa kólik izdeýge týra keldi. Biz qazir turǵan jerde men tómendegi jaǵalaý jolyn kórdim. Eski qalanyń syrtynda jıp turaqqa qoıylǵan. Onyń aınalasynda qara fıgýralar turdy, al jolda shamdar janyp turdy. Bul jol tosqaýyly boldy. Men sheshtim.
  
  
  "Bul bizdiń jańa kólik túrimiz. Men qansha sarbazdy jumystan shyǵarýǵa týra keletinin bilmeımin, biraq biz oq atýǵa táýekel ete almaımyz.
  
  
  Múmkin basqa adamdar da aralasýy múmkin. Ekeýiń olarǵa jaqyndap, bul jigitterdiń nazaryn aýdarasyńdar. Men olarǵa qamqor bolamyn. Olardy biriktirýge tyrysyńyz. Mıszı, sende revolver bar ma? Ol maǵan renjidi.- "Men jalańash kórinemin be?"
  
  
  "Flemıngpen birge osynda bolyńyz. Eger bireý kelse, basqa amal joq bolsa, atyp tastańyz, biraq aldymen onyń qýlyq ekenin bilýge tyrysyńyz ".
  
  
  Lembı men Kako joǵalyp ketti. Men tóbede turǵan úılerdi aralap shyqtym. Úılerdiń janynan ótip bara jatyp, jaǵdaıdy zerttedim. Endi men jol tosqaýylynyń shamdaryn anyq kórdim. Meniń qadamdarym paporotnıkter men basqa da ósimdikterdi tunshyqtyryp jiberdi. Men jıpke qaraı júrdim de, patrúldi kórgenshe jan-jaǵyma muqıat qaradym. Men olardy túsinbedim, biraq Lembı men Kako ne aıtsa da, bul óte qyzyq bolsa kerek. Meniń eki jigitimniń qasynda top-top bolyp turǵan tórt sarbaz kúlip eńkeıip qaldy. Olar maǵan arqalaryn burdy. Men olar burylyp kete me dep qorqyp, tez áreketoval. "Men olardyń artynda daıyn "lúgermen" turdym", - dedim men kenet. "Barlyǵyńyz myltyqtyń astynda qaldyńyzdar. Birde-bir qozǵalys emes! '
  
  
  Kúlki kenet toqtady. Olar qatyp qalǵandaı turdy. Lembı birneshe qadam artqa sheginip, kózdedi. Onyń kúrteshesiniń pogondarynyń altyn órimi qarańǵyda jarqyrap turdy. Kako jıpke qaraı júgirip baryp, artqy bólikke kóterilip, arqanmen oraldy. Qalǵany tez oryndaldy. Kako tórteýiniń sońǵysyn baılap, aýzyn tyǵyndaǵan kezde men jıptiń gazben qamtamasyz etilýin tekserdim. Meniń jeńildegenim úshin rezervýar toly boldy. "Olardy butalarǵa salyńyz da, sol shamdardy joldan shyǵaryńyz", - dedim men. "Men Flemıngti alyp ketemin".
  
  
  Men jıppen Kadıllaktan shyqqan jerge bardym. Men qazir ǵana jıptiń faralary jumys istemeıtinin baıqadym. Qarǵys atsyn!
  
  
  Mıszı maǵan Flemıngti kishirek kólikke aýystyrýǵa kómektesti. Men rúlge otyryp, tómen túskenimde ol meniń qasymda otyrdy. "Lembı men Kako qonaqúıge ózderi jetýi kerek. Sol jerden olar úılerine aman-esen orala alady ".
  
  
  Jıp jaqsy bolǵan bolýy kerek, biraq bul tamasha sheshim emes edi. Faralarsyz jáne gıdsiz maǵan taýlardy aralaý týraly oılaýdyń qajeti joq edi. Ártúrli oıyqtardyń janynan buralǵan joldarmen osylaı júrý týraly oı meniń terimdi dirildetip jiberdi. Men jaǵalaý jolymen júrýge táýekel etýim kerek.
  
  
  Lembı men Kako artta qalýdy unatpady, biraq olar munyń jalǵyz sheshim ekenin kórdi.
  
  
  Olar ketkende men jıpti qaıta bastadym. Endi men aqyry Flemıngke meni biraz ýaqyttan beri mazalap júrgen suraqty qoıa aldym. Men ıyǵymnan aıqaıladym: "Siz Tara Soıerge ne bolǵanyn bilesiz be? Olar ony jiberdi me?
  
  
  'Joq. Meni tutqyndaǵan sarbazdar ol úshin mıllıon dollar tólem talap etetinderin aıtty. Meni tipti qaıda aparasyń?
  
  
  "Nuhqa".
  
  
  Onyń daýysynda aýyrsyný men qorqynysh jańǵyryqty. "Iá, bul birinshi. Sosyn qalaǵa barýym kerek. Adamdar meni tyńdaıdy ".
  
  
  Men onyń ózin aldaýyna jol berdim. Meniń ózimde onymen daýlaspaý úshin jetkilikti problemalar boldy. Tara Soıer meni alańdatty. Men oǵan birdeńe bolýyna jol bere almadym. Men gazdy bastym. Men Flemıng pen Mıszıdi neǵurlym tezirek jetkizsem, soǵurlym tezirek qalaǵa orala alamyn. Men buryshqa burylyp, alda kele jatqan joldaǵy shamdardy kórdim. Taǵy bir kedergi.
  
  
  "Súńgip ket", - dedim men Mıszıge ysqyryp. "Jáne daıyndal".
  
  
  Men baıaýladym. Men olardyń meni sońǵy mınýtta tosqaýyldan ótý úshin ǵana toqtaımyn dep oılaǵanyn qaladym. Men nebári on metr qashyqtyqta kórdim: júksalǵyshynda shaǵyn, jyldam gaýbısasy bar úlken júk kóligi. Ol búkil joldy jaýyp tastady. Eshqandaı ótkel bolǵan joq.
  
  
  Bizdiń bir jaǵymyzda batpaqtan shyqqan maıly sý shamdardyń jaryǵyn shaǵylystyrdy. Sondyqtan men ol jaqqa alysqa barmas edim. Ekinshi jaǵynda pálmalar boldy. Olar sýda óspeıdi, sondyqtan qatty topyraq bolar edi, biraq aǵashtar men qalaǵannan bir-birine jaqynyraq boldy. Men jıppen júre alamyn ba dep oıladym. Biraq bul eń nashar nusqa boldy. Men rúldi buryp, drosseldi taqtaǵa qoıyp joldan shyǵyp kettim. Men olardyń "Toqta" dep aıqaılaǵanyn estidim, sosyn oq atyldy. Oq pálma japyraqtary arqyly joǵary ysqyrdy.
  
  
  Eskertý atý.
  
  
  Jaqsy adamdar! Mıszı oryndyqqa burylyp, oq jaýdyrdy, biraq sonshalyqty uqypty emes, aýaǵa emes. Men artyma qaramadym. Men ómirimde birinshi ret jabaıy aıǵyrǵa minip júrgendeı boldym. Men aǵashqa soǵylyp, eki dońǵalaqpen ekinshi jaqqa sekirdim de, aýdarylyp qala jazdadym. Olar bizge oq jaýdyrdy, biraq bizge tıgen joq. Men jolǵa qaıta oralýǵa tyrystym, biraq sátti bolǵan kezde men sol jerden taǵy bir tosyn syı taptym.
  
  
  Jolda jıp kele jatqan edi, oǵan qaraı tórt sarbaz júgirip keldi. Flemıng artymnan azapty aıqaı shyǵardy. Bul oǵan qyzyq emes edi. Men kishkentaı kólikten múmkindiginshe jyldamdyqty syǵyp alǵanymda, Mıszı Flemıngtiń basynan bizdi qýyp kele jatqan jıpke oq atty. Bul jetkilikti jyldam bolmady. Bir dóńgelegimiz bos edi.
  
  
  "Nık, olar bizdi qýyp jetip jatyr". - dep aıqaılady Mıszı.
  
  
  Ol maǵan aıtýdyń qajeti joq edi. Men oq atylǵanyn estigen sátte olardyń oǵy jıptiń metalyna tıip ketti. Men oǵan Lúger berdim.
  
  
  "Topqa kirýge tyrysyńyz. Maqsat qoıyńyz jáne odan ári atyńyz ". Ol eki qolyn da paıdalandy, biraq jan-jaqqa dirildegende qozǵalatyn nysanaǵa jetý óte qıyn. Bul meniń atym Hoýk seıfinde saqtaıtyn tizimge qosyla ma dep oılaǵan kezderdiń biri boldy jáne árbir ataýda sóz bolyp otyrǵan adamnyń qaıtys bolǵanyn kórsetetin juldyzsha bar.
  
  
  Mıszı aıqaılap jiberdi. Men ony jaraqat aldy dep oıladym, biraq ol tik otyrdy. Men apatty artqy kórinis aınasynan kórdim. Artymyzdaǵy jıp baqylaýdan shyǵyp, batpaqqa jyldamdyqpen júgirdi, ol baıaý jáne aıbyndy túrde túbine batyp ketti. Men faralar sóngenge deıin bir sátke jypylyqtaǵanyn kórdim.
  
  
  Mıszı "lúgerdi" aıaǵymnyń arasyna syrǵytyp jiberdi de, artyna buryldy. Biz bir dóńgelegi jarylǵan kólikpen júrdik. Bul túndegi jalǵyz shý emes edi. Jýnglıde qýys aǵash barabandarǵa soǵylǵan bambýk taıaqshalarynyń daýysy estildi. Bul kúńgirt, qorqynyshty dybys edi. Men Kako men Lembı taıpaǵa symsyz habarlama jibere ala ma dep oıladym. Bul tropıkalyq ormandardaǵy kózge kórinbeıtin fıgýralar jibergen qashýymyz týraly habar bolýy múmkin.
  
  
  Yrǵaq jyldamdady. Bul apat sıaqty boldy. Artymnan men doktor H-nyń álsiz daýysyn estidim. Tarıh "Bizdi baqylap jatyr, olar bizdi tez qýyp jetedi".
  
  
  Men jıpten sońǵy jyldamdyqty syǵyp aldym.
  
  
  
  
  
  
  
  6 taraý
  
  
  
  
  
  -
  
  
  Jolda týra aldymyzda shamy bar bireý bizge jest-ısharamen artqy jolǵa burylýdy buıyrdy. Men suraqtar qoımadym da, burylyp kettim. Men kólikti qumnyń ústimen sýdyń janyndaǵy basqa alaýǵa apardym da, otty qosyp, syrtqa shyqtym.
  
  
  Nuh sonda edi, qazir aq kóıleksiz, beldemshesiz. Biz jańa ǵana júrip kele jatqan jolda kele jatqan kóliktiń dybysyn estidim. Bizde ýaqyt taýsyldy. Arqamyzdy teńizge qaratyp turdyq. Al meniń júk kóligim bos edi.
  
  
  Mıszı de syrtqa shyqty. Nuh myqty qoldarymen Flemıngti kólikten shyǵaryp aldy.
  
  
  "Menimen júr, Karter. Mıszıdiń qolynan ustańyz jáne jibermeńiz. Meniń artymda qal ".
  
  
  Men "lúgerdi" belbeýime tyǵyp, qyzdyń qolynan ustap, Nuhtyń sońynan erdim. Men taǵy ne isteı alar edim. Jaqynda biz báribir ólemiz. Múmkin, eger biz qarańǵy tolqyndarda basymyzdy jetkilikti tómen ustasaq, qýǵynshylar bizdi taba almaıtyndaı alysqa júzip ketýimiz múmkin.
  
  
  Nuh sabyrly jáne senimdi túrde teńizge aıaq basty. Ol Flemıngti jeńil kóterdi. Teńiz onyń aıaǵynyń aınalasynda, jambasynyń ortasyna deıin kóterildi, sodan keıin kenetten ol birte-birte qaıta kóterile bastady.
  
  
  Kelesi qadamda men saýsaǵymdy qatty nársege soqtym. Men súrinip kete jazdadym, sosyn aıaǵymdy kóterdim. Men aıaǵymmen tasty tyrnap, sál joǵaryraq qatty jerdi sezdim. Men salmaǵymdy soǵan saldym. tizemdi sozyp, ózimdi birinshiden bir saty joǵary sezindim. Biz tórt satyǵa kóterilip, shamamen alty dúım sý astyndaǵy tegis emes tas betimen týra júrdik.
  
  
  Men aqyryn kúldim. Men bul sıqyrdy jaqsy meńgerdim. Men Nuhtyń osy tas jolmen kele jatqanyn birinshi ret kórdim. Men bul eski tas qurylys ekenin túsindim, bálkim, jer silkinisi kezinde teńiz deńgeıinen áldeqashan tómen túsip ketken sý tasqynyna tosqaýyl bolýy múmkin. Men Nuh ony sýdyń ústinde kórgen emes dep oıladym. Ol ony júzip bara jatqanda kezdeısoq taýyp alǵan bolýy múmkin jáne shoýmen bolmasa da, yrymshyl izbasarlaryn qorqytý úshin paıdalanǵan.
  
  
  Artymnan Mıszıdiń kúlgenin estidim. "Sen úshin úlken mártebe, Nık. Endi siz barlyǵyna derlik jumbaq ne ekenin bilesiz. Taıǵaq jerlerden saq bolyńyz jáne ortasynda bolyńyz. Qabyrǵanyń eni nebári jarty metr ".
  
  
  Men onyń qolyn qystym. Jetkilikti kúshti. "Siz maǵan Aıaz ata týraly ertegilerdi bildińiz jáne aıtýǵa tyrystyńyz, las jezókshe. Sen qaıdan bildiń?'
  
  
  "Shomylý kezinde. Men oǵan qarsy basymdy uryp, esinen tanyp qaldym. Nuh meni qutqardy. Men ony ózim sheshemin dep qorqytpaıynsha, ol maǵan ne tap bolǵanymdy aıtqan joq. Ol bul qupıany saqtaýǵa ant berdi ".
  
  
  Sýdyń ústinde bir-eki projektor jarqyrap turǵanda, biz basqa jaqta derlik edik. Tańdanys pen ashýdyń aıqaıy estildi. Olar jıpti tapty, biraq adamdar bolmady. Biz qazirdiń ózinde jaryqtyń qoly jetpeıtin jerde edik, sondyqtan olar bizdi kóre almady. Biz tar baspaldaq oıylǵan tik qulamaǵa jettik. Bul uzaq jáne qıyn órmeleý boldy, biraq Flemıngti kóterip kele jatqan Nuh joǵarǵy satyǵa jetkende sharshaý belgilerin kórsetpedi jáne tómendegi úıler úshin qorǵan jáne shatyr qyzmetin atqaratyn platformaǵa bes fýt tómen sekirdi. Men ony AX baǵdarlamasynda fıtnes jattyqtyrýshysy retinde jaqsy jumys isteıdi dep oıladym. Ol Flemıngti qolyna sozdy da, prezıdentti bólmege tez kirgizdi.
  
  
  Biz kelgen kezde men ony emdeýge arnalǵan bólmeniń jabdyqtalǵanyn baıqadym. Tas qabyrǵalardan janyp turǵan alaýlar ilýli turdy. Edenniń ortasynda hosh ıisti japyraqtarmen jabylǵan kereýet boldy. Biz taıpalastardan turatyn qurmetti qaraýyldyń bir túrinen óttik, olardyń árqaısysy Flemıngke óz kúshiniń bir bóligin bergisi kelgendeı jeńil qolyn tıgizdi.
  
  
  Flemıngti tósekke jatqyzǵan kezde men: "Onyń aıaǵy synǵan, bileginde tot bar. Ol qanmen ýlanǵan bolýy kerek, mende antıbıotıkter alý úshin dárihanaǵa barýǵa ýaqyt bolmady. Bul oǵan birden qajet. Munda ony alýdyń joly bar ma? '
  
  
  Uzyn boıly qara násildi jigit maǵan nemquraıly qarady. Flemıngtiń daýysy álsiz bolyp kóringenimen, ol jymıdy. "Mazalaǵanyńyz úshin rahmet, Karter myrza, biraq men jaqsy qoldamyn. Men Nuhtyń medısınalyq bilimin Park avenúdegi eń qymbat mamannan joǵary qoıamyn ".
  
  
  Patrıarh únsiz: "Bizge sizdiń jaraqattaryńyzdyń sıpaty týraly habarlandy, biz dereý emdelýge kirise alamyz", - dedi.
  
  
  Eki áıel Flemıngti sheshindirip aldy. Nuh onyń janyna tizerlep otyrdy da, gýbkany kereýettiń janyndaǵy ydysta turǵan suıyqtyqqa batyrdy. Osy sózdermen ol Flemıngtiń bilegindegi jarany jýyp tastady. Sosyn ústine qoıý jasyl jele jaǵyp qoıdym.
  
  
  "Bul koka japyraqtary men jasyl sabynnyń jyly úılesimi", - dedi Nuh. "Biz oǵan bınt qoıdyq. Bul materıal jaradan kirdi shyǵarady, sodan keıin qol tez jazylady ".
  
  
  Aıaqty emdeý sál qıynyraq boldy. Nuh aıaǵyn túzep aldy. Sodan keıin ol saýsaǵyn qoıý qyzyl qoıý zat salynǵan ydysqa batyrdy. Osy sózdermen ol jaranyń aınalasyna sheńber syzdy, al sheńberdiń ishine "H" syzdy.
  
  
  Ol maǵan kúldi. "Áteshtiń qany", - dep túsindirdi ol. "Shaıtandy súıekten shyǵarý úshin". Endi dámdeýishter japyraqtarynyń birneshe qabaty aıaqqa baılanǵan, onyń ústine jyly unnan jasalǵan pasta salynǵan. Búkil aıaqqa tyǵyz tańǵysh.
  
  
  Men bul kórinistiń ǵasyrlar boıy tıimdiligin dáleldegen qarabaıyr medısına jáne psıhologıalyq áseri qanshalyqty boldy dep oıladym.
  
  
  Men bilmedim. Biraq Flemıng buǵan sendi, múmkin bul senim ony saýyqtyrýy múmkin. Kóptegen jetekshi saıasatkerler sıaqty, ol jasyryn túrde tereń dindar adam bola alady.
  
  
  Al eger ol muny kópshilik aldynda moıyndamasa, múmkin onyń júreginde výdýdyń tyıym salynǵan mıstıkasyn qabyldaǵan shyǵar. Biraq meniń oǵan munyń qalaı bolatynyn kútýge jáne kórýge ýaqytym bolmady.
  
  
  Men Nuhty bir jaqqa alyp, suradym: "Barabandar da sizge Flemıngtiń qalaǵa oralyp, halyq aldynda óner kórsetkisi keletinin aıtty ma?"
  
  
  - Iá. - Qarıa qısyq jymıdy. Flemıng ıdealıs jáne óz senimderinde óte qyńyr. Biraq ol eseńgiregennen keıin men oǵan shyndyqty aıtamyn. Siz qaıtyp oralyp, Soıer hanymdy bosatqyńyz keletin shyǵar?
  
  
  Men oǵan qonaqúı magnatynyń qyzy týraly birde-bir sóz aıtqan joqpyn. Ol osy ýaqytqa deıin tóbeniń basynda ómir súrgen adam úshin kóp nárseni biletin. Bul, árıne, jýnglıdiń osy sırek belgilerin durys túsindire bilýmen ushtastyra otyryp, ony jańartyp otyratyn barabandar bolýy múmkin.
  
  
  "Eger men ony bir bólikke qaıtarmasam, men jalǵyz aman qalamyn dep oılamaımyn" degenimde betim sál qataıyp ketti.
  
  
  Mıszı tyńdap otyrdy. "Eger siz muny baıqap kórseńiz, siz jyndysyz. Biraq eger solaı etseń, men senimen birge baramyn ".
  
  
  "Qate boljam", - dedim men. "Men seni paıdalana almaımyn. Nuh, onyń osynda qalatynyna kóz jetkiz.
  
  
  Meni tań qaldyrǵany, ol basyn ızedi. "Men saǵan jol kórsetýshi beremin ..."
  
  
  "Joq", - dedim men onyń sózin bólip. "Men jaı ǵana biz kelgen jolmen qaıtamyn".
  
  
  Ol qabaǵyn kóterdi. Aqyrynda ol meniń oıymdy ózgertýge májbúrleı almaıtynyn bildi. Ol ıyǵyn qıqań etkizip, Mıszıdiń qolynan ustap, Flemıngke qaıta oraldy.
  
  
  Men jartastan qashalǵan baspaldaqqa qaraı júrdim. Artymnan men Flemıngtiń saýyǵyp ketýine kómektesý úshin jerlesterimniń jalyndy ánin estidim. Men qabyrǵa arqyly sýǵa ekinshi jaǵyna qaıta shyqtym. Men jıpti bulyńǵyr kórdim. Ol tastandy bolyp kórindi. Sarbazdardyń izi de bolǵan joq.
  
  
  Jarty jolda aıaǵym tastardyń arasynda ósip kele jatqan taıǵaq baldyrlarǵa tıdi, men taıyp kettim. Men ornymnan kir túkirip turdym. boıymdy túzep, abaılap júre berdim.
  
  
  Jaǵajaıǵa jetkende men sýlanyp qaldym.
  
  
  Men kıimimdi sheship, qolymnan kelgenshe syǵýǵa tyrystym. Men lúgerdi múmkindiginshe keptirdim de, myltyqty jıptiń aldyńǵy oryndyǵyna laqtyrdym. Men kıimdi qozǵaltqyshtyń jylýynda kebýi úshin sorǵyshtyń ústine qoıdym.
  
  
  Men etigimdi sheshken joqpyn. Olar sýlanyp qaldy, biraq men olardy minýim kerek.
  
  
  Men sol dóńgelegi jarylǵan jaqsy saparǵa sendim jáne kóńilim qalǵan joq. Basqa jıp batpaqqa kirgen jerge jetkende, men "Lúgerdi" zarádtaý úshin toqtadym. Men oqıǵa ornynda belsendilikti kórdim, jol jıeginde úsh-tórt er adam. Kólikte otyrǵan adamdar sýǵa batpaǵan bolýy múmkin, biraq men olardyń ne istep jatqanyn kórmedim.
  
  
  Solardyń biri kenet joldyń ortasyna shyǵyp, maǵan jaqyndaýymdy jest kórsetti. Men ony qulatyp jibere jazdadym, biraq ýaqytynda beldemsheni kórdim. Men júk kóligimdi áli de daıyn ustadym da, jaqyndadym. Men kúlkini estidim, jeńis dybysy sıaqty, kenet jıptiń tumsyǵy batpaqtan ushyp ketti. Olar ony shyǵaryp alatyn. Ol bos edi. Máıitter joq.
  
  
  Nuhtyń jýnglıdegi kómekshileri qosalqy dóńgelekti sýyryp alyp, maǵan qaıtaryp berdi. Men syrtqa shyqtym, olardyń ekeýi meniń jıpimniń aldyńǵy jaǵyn kóterip, dóńgelekterin aýystyryp, kólikti úlken kúlimsirep artqa qoıyp jatqanyn kórdim, bul qazir bári jaqsy ekenin bildiredi. Sodan keıin olar pálmalar arasynda tez joǵalyp ketti. Tez, eger men jaı ǵana jypylyqtasam, men ony kórmes edim.
  
  
  Men úlken júk kóligi joldy jaýyp turǵan jerden alda ne tabamyn dep, jyldam júrdim. Nuhtyń adamdary da ol jerde bos emes edi, biraq kólik tym aýyr bolǵandyqtan, ony jyljyta almady. Men shyǵyp, júk kóliginiń rýline otyrdym da, olarǵa jest joldan shyǵýdy buıyrdym. Men artqa burylyp, sekirdim. Júk kóliginiń batpaqqa taıyp turǵanyn kórý keremet kórinis boldy. Tek zeńbirektiń oqpany ǵana sýdan sál joǵary turdy.
  
  
  Shalǵaıdaǵy qonaqúıge ary qaraıǵy saparym kezinde men eshkimdi kezdestirmedim. As úıde bir-eki er adam oınap júrgen. Oıyn men úshin jańa boldy. Árbir er adamnyń adam saýsaǵyna birtúrli uqsaıtyn jyltyratylǵan chıpi boldy. Olar kezek-kezek olardy ústeldiń aınalasyna aınaldyrdy. Ústeldiń ortasyndaǵy alaýyzdyqqa kim eń jaqyn keldi, sol sebepti qozǵalǵan is boıynsha jeńiske jetti. Koko sońǵy bolyp domalap ketti. Saýsaǵy jaryqshaqtan qulaǵan kezde ol qatty aıqaılady. Jeńilgender oǵan eki ese tóledi. Ol Lembı ekeýi meni kórgende, olar oınaýdy qoıdy. Men olarǵa meni Soıer qonaqúıine aparǵanyn qalaıtynymdy aıtqanymda, olar qatty tolqyǵan joq.
  
  
  Lembı aıtarlyqtaı jóteldi. "Leıtenantty bekiniste aldaý jetkilikti qaýipti boldy", - dedi ol. "Biraq polkovnıkti aldaý kerek pe? - Men bilmeımin.'
  
  
  Maǵan bir-eki kómekshi kerek boldy. Olardyń operasıanyń sátti ótkenine senýi mańyzdy boldy. Qobaljyǵandar men kúmándanýshylardyń maǵan esh paıdasy bolmady. "Nuh bizdiń qaıda bara jatqanymyzdy biledi", - dedim men. "Jáne ol bizge kómektesedi".
  
  
  Bul sıqyrly sózder edi. Eger Nuh bul jumys isteı alady dep oılasa, solaı bolar edi. Biz jıpke kóterińki kóńil-kúımen kóterildik.
  
  
  Qala kósheleri áli bos edi. Barlyǵy biz alty adamnan artyq kórgen joqpyz. Jıpti estigende olar tyshqandar sıaqty qorqady. "Soıer" qonaq úıiniń birinshi qabatynan basqa kólik qozǵalysy bolmady, barlyq qoǵamdyq ǵımarattar jabyldy, terezeleri qarańǵy boldy.
  
  
  Biz negizgi kireberiske qaraı kele jatqanda Kako myltyqty arqama qoıdy. Esiktiń kóleńkesindegi kúzetshi bizdi baqylap turdy.
  
  
  Kako ornynan atyp turyp, maǵan onyń sońynan erýimdi jest kórsetti. Men Kako men "leıtenant" Lembıdiń súıemeldeýimen esikke bardym. Kúzetshi bizdi toqtatty. 'Keshirińiz. Polkovnık búgin keshke eshkim kelmeıtinin aıtty.
  
  
  Lembı qolyn sozyp, kózin soldatqa qadady. "Biz ishke kiremiz. Eger siz bizdi toqtatqyńyz kelse, siz zardap shegýińiz múmkin. Bul tutqyn Nık Karter, Djerom oǵan myń dollar usynǵan adam. Qozǵal.
  
  
  "O." Kúzetshi myltyqty maǵan qaratyp, ernin jalady. "Bul jaǵdaıda men ony sol jerge aparamyn".
  
  
  Qozy yryldady. - "Joq, sen ony jetelemeısiń. Ózim jetkizemin. Bul syılyqty menen tartyp alamyn dep oılaısyń. Ket, beıbaq! '
  
  
  Kúzetshi kináli bolyp kórindi jáne jetkilikti jyldam qozǵalmady. Kako meniń qasymnan ótip bara jatyp, onyń myltyǵynyń ushymen qulaǵyna urdy. Sóıtip júrgende ol kezdeısoq trıggerdi tartyp aldy. Oq meniń aıaǵymnyń arasynan ysqyryp shyqty, men qalaǵanymnan joǵary. Bul tym shyndyqqa aınala bastady. Lembı taǵy da tisterin kórsetti. "Polkovnık. Ol qaıda?'
  
  
  Qazir jetkilikti dárejede áserlengen kúzetshi túsiniksiz derlik kúbirledi: "Kazınoda, leıtenant. Seni shyǵaryp salasyń ba?
  
  
  "Meniń oıymsha, biz ony ózimiz taba alamyz". Lembıdiń daýysynan eskertý estildi. - "Óz qyzmetińde qal".
  
  
  Kako meni vestıbúlge ıterip jiberdi. Tomas Soıer zaqymdanýdy kórse, shoshyp keter edi. Úlken oryndyqtar syndy. Gazetter men jýrnaldardyń sóreleri tóńkerilip tastaldy, birde-bir vıtrına bútin kúıinde qalmady. Dúken sóreleri bos boldy. Qandaı tártipsizdik!
  
  
  Polkovnık Karıb Djerom synyptyq qastandyq jasaýshy, biraq paıdasyz komandır bolýy múmkin. Eger ol óz adamdaryna tonaýǵa jol bermese, onyń josparlary, árıne, sátti bolsa, odan da kóp paıda tabar edi.
  
  
  Kazıno vestıbúlden de nashar boldy. Quny myńdaǵan oıyn ústelderi qıraǵan jáne jóndeýge kelmeıtin. Uzartylǵan shtanganyń ústindegi jalańash sýretter syzylǵan, fıgýralar oıylǵan. Kako men Lembı ysqyryp jiberdi. "Jaqsy keshti ótkizip jiberdi".
  
  
  Shyny ydystar bardyń aınalasyndaǵy edenge synǵan. Bótelkeler bolǵan joq. Kako men Lembı yńǵaısyzdyqpen bos bólmelerdi qarap shyqty. "Barlyǵy qaıda ketti? Polkovnık qaıda?
  
  
  "Ol esinen tanyp uıyqtap jatyr. Munda jaıly kereýetteri bar úsh júz bólme bolsa she? Djeromǵa keletin bolsaq, meniń oıymsha, ol Chıp Kappolanyń keńsesinde kazınonyń aqshasyn sanap jatyr. Oǵan baraıyq.
  
  
  Biz kasalardyń janynan óttik. Olar bútin kúıinde qaldy. Tek shyny qalqanyń artynda úıilgen tıyndar, ashyq jáshikterde kýpúralar bolǵan joq. Sarbazdardy bul jerden aýlaq ustady. Men jyljymaly metal esikti basqaratyn túımeni bastym.
  
  
  Men jigitterdiń arasynan óttim. Basqarý púltiniń ústelindegi meıirimsiz qara kúzetshi kútpegen jerden ustaldy. Ol revolverge qolyn sozdy, biraq sodan keıin meniń arqamnan Lembıdiń myltyǵynyń oqpanyn kórip, meni tanyp, kúldi.
  
  
  "Joq, biraq Karter myrza. Siz ony qaıdan taptyńyz, leıtenant?
  
  
  Ol basqa jaqqa ketken bolýy múmkin, biraq meniń oıymsha, ol osy ýaqyt ishinde Djeromnyń tyńshysy bolǵan sıaqty.
  
  
  'Baqylaý beketinde ustaldy. Polkovnıkke bizdiń osynda ekenimizdi aıtyńyz.
  
  
  Negr bizdi áli kirgizbekshi emes edi. "Mıszı bul jerden Kartermen birge ketti. Ol qaıda?'
  
  
  Lembı nemquraıly ıyǵyn kóterdi. "Ol onymen birge bolǵan joq. Múmkin ol ketip qalǵan shyǵar ".
  
  
  "Al, ol mańyzdy emes". Ol domofondy basty. "Polkovnık, sizde qonaqtar bar".
  
  
  Bul tolqyp turǵandaı estildi. - "Men saǵan aıttym ǵoı ..."
  
  
  "Mıster Karterdi jetkizýge eki sarbaz keldi".
  
  
  Endi daýys kenet qýanyshqa bólendi. - "Bul óte jaqsy. Olardy kirgizińiz.
  
  
  Esik ashyldy. Karıb Djerom Kappolanyń ústelinde otyrdy. Onyń aldynda úıilgen banknottar men tıyndar jatty. Kazınolardan jáne vestıbúldegi qonaqúıler men dúkenderden túsken sońǵy kirister: Sındıkat pen Soıerdiń qomaqty aqshasy.
  
  
  Men jyly júzben kúldim. "Siz baı bolýdyń jolyn taptyńyz ba, Djerom?"
  
  
  Ol jaýap retinde jymıdy. Tek onyń kúlkisi menikinen sál salqynyraq boldy. "Bul jaqsy jol ekenin moıyndaý kerek."Ol Lembıge qarady. "Leıtenant, myna jigitpen birge bolǵan qyz qaıda?"
  
  
  Men buldyrap qaldym. 'Óldi. Sýǵa batyp ketti.
  
  
  Qara kózder kishireıip ketti. "Ol delfın sıaqty júzip júr, Karter myrza. Meni aldaýǵa tyryspa. Ol Maıamıde kóp nársege turarlyq ".
  
  
  Men ıyǵymnan áli ashyq turǵan esikke qaradym. Negr bizdiń áńgimemizdi baqylap otyrdy. Ol meniń halqymnyń artynda turǵanda men júk kóligimdi paıdalana almadym. Bul Kako men Lembıdiń ólimin bildiredi. Men esiktiń jabylǵanyn qaladym jáne polkovnıkke onyń kúzetshileriniń nazaryn aýdarýdyń eń jyldam ádisin tańdadym.
  
  
  Men Djeromǵa qarsylyq bildirdim dedim: "Siz Mıszı úshin jaqsy tólem ala alasyz, biraq men bul leıtenant onyń myń dollaryn eshqashan kórmeıtinine senimdimin". Bul jetkilikti boldy. Esik tars jabyldy. Djerom ústeldegi aqsha destesine eńkeıip qaldy. Ol taǵy da basyn kótergende, ol meniń lúgerimniń tumsyǵyna tike qarady.
  
  
  "Qajet nárseni al", - dedim men Lembı men Kakoǵa myltyqtary menen alystap bara jatqanda, Djeromdy tań qaldyrdy. Onyń beti qataıyp ketti. "Satqyndyq, Karter myrza? Sarbazdarǵa para berińder! Men bolǵannan keıin olar áskerı sotqa jiberiledi. .. '
  
  
  Ol shapshań boldy. Men buǵan kúdiktendim. Biraq áli de jetkilikti jyldam emes. Ol partada otyrdy jáne onyń qoly tez qabyqqa qaraı jyljydy. Men sál jyldamyraq boldym, lúgerdi oń qolymnan sol qolyma laqtyryp, stılettony qolyma laqtyryp jiberdim. Stıletto onyń qolyn qapshyqqa qadap, áreketi sátsiz aıaqtaldy.
  
  
  Men onyń qorqaq emes ekenin moıyndaımyn. Bul ol úshin úlken táýekel boldy. Biraq eger ol meni atýǵa májbúrlese nemese ózin-ózi atyp alsa, bul syrttaǵy negrdi úreılendirip, múmkindigimdi jiberip alar edi. Ol tynysh otyrdy. Men Lúgermen birgemin jáne oǵan qabyrǵaǵa turýdy buıyrdym. Kishkentaı qara kózder óshpendilik týdyrdy, biraq ol aıtqanyn oryndady.
  
  
  Lembı qarý-jaraqty banknottardyń ústine qoıyp, polkovnıkti muqıat tintti. Ol meniń stıletimdi, revolverimdi sýyryp aldy da, qaltasynyń birinen taǵy bir qosalqy zat taýyp aldy.
  
  
  "Endi dıvanǵa otyryńyz, sonda biz sóılese alamyz. Tara Soıer qaıda? Men aıttym.
  
  
  Djerom tipti jypylyqtaǵan joq. Ol dıvanǵa yńǵaıly otyrdy da, aıaǵyn aıqastyryp aldy. Ol mysqylmen ústińgi ernin burap, qarsy turǵan bir suraqty qoıdy. - "Mıszı Gardner qaıda?"
  
  
  Suraqtar men jaýaptardy oınaýǵa ýaqytym da, qulshynysym da bolmady. Árıne, ol Tarany qonaqúıde ustady. Biraq men Djeromnyń búkil áskeriniń uıyqtap jatqanyna sene almadym jáne búkil qonaqúıdi tintýge táýekel etkim kelmedi. Men polkovnıktiń aldynan turyp, lúgerdiń tumsyǵymen onyń betinen urdym. Bul usqynsyz syzat bolyp shyqty. Men ony óltirgim kelmedi; ol sol kezde armıany basqara alatyn jalǵyz adam edi, men oǵan áli de muqtaj boldym. Biraq jańadan bastaǵandar úshin men Taranyń qaýipsizdigine alańdadym. Men bul týraly Djeromǵa aıttym da: "Qajet bolsa, bet-álpetińdi ózgertkenime ókinbeımin", - dep qostym.
  
  
  Ol symbatty adam edi. Ol muny bildi jáne ol beker boldy. "Jaraıdy", - dedi ol. - Báribir ony bosatýǵa bolmaıdy. Mıss Soıer joǵarǵy qabattaǵy óz bólmesinde ornalasqan. Tómengi jáne joǵarǵy qabattardyń arasynda meniń alty júz sarbazym bar ".
  
  
  
  
  
  
  
  7 taraý
  
  
  
  
  
  
  
  Lembı polkovnıkti myltyqpen ustap turǵanda, Kako ekeýmiz Djeromnyń kúrteshesi men kóılegin sheship, ony baılaý úshin kóılekti beldeýlerine jyrtyp tastadyq. Biz oǵan dıvanǵa otyrýǵa ruqsat etemiz.
  
  
  "Oǵan qaraý úshin osynda qal", - dep buıyrdym men Kakoǵa. Men oǵan esikti basqarý qalaı jumys isteıtinin kórsettim. "Lembı ekeýmiz esikke kelgenshe kúte turyńyz. Siz ony bizge ótýge múmkindik berý úshin jetkilikti túrde ashasyz, sodan keıin ony qaıtadan jabasyz.
  
  
  Lembı taǵy da myltyqty arqama qoıdy, biz kettik. Negr detektıvtik romanǵa qumar boldy, men onyń murnynyń astyna lúgerimniń tumsyǵyn syrǵytpaıynsha, ol joǵary qaraǵan joq. Men onyń oqyǵanyn kórgende kúlýge týra keldi. "Oqy emes, iste; Men Lembı ony myltyqtyń ushymen bas súıegine qatty urǵanǵa deıin bir sát qostym. Ol oryndyqtan edenge qaraı domalap ketti. Ol óldi me, joq pa, negizinen bas súıeginiń qalyńdyǵyna baılanysty boldy. Biz ony kazınonyń kasalarynyń birine aparyp, sol jerde oryndyqqa baılap qoıdyq. Biz lıftterge qaraı jyldam júrdik. Joldyń jartysynda vestıbúlde kenetten lıft esigi ashyldy. Sarbaz syrtqa shyǵyp, bizdi kórip, keri súńgýge tyrysty. Men stılettony laqtyryp jiberdim de, ony bir sátke adamnyń almasynyń astynan taptym. Lembı ony qabyldaý bólmesiniń artyna súırep apardy. Konteıner nómiriniń kiltteri ornynda bolǵan joq, sondyqtan biz ol jerge múmkindiginshe tynysh kirýimiz kerek.
  
  
  Biz lıftke qaraı qaıttyq, men soldatty urǵannan keıin onyń belbeýinen taıyp ketken eki soıyldy kóterdim. Qazir bizde tek 599 qarsylas boldy.
  
  
  Joǵarǵy qabatta biz Taranyń páteriniń esigine qaraı júgirdik. Men qulypty stılettomen syndyrdym, biz foıede eshkim paıda bolǵanǵa deıin ishke kirdik.
  
  
  Bólmede tunshyqtyratyn atmosfera ornady. Kondısıoner sóndirýli boldy. Tara Soıer tósekte qoldary men aıaqtaryn jaıyp jatty. Ol trýsıkı men kókirekshe kıgen. Onyń bilekteri men tobyqtary tósekke shymyldyqpen baılanǵan, sondyqtan ol áreń qozǵaldy. Onyń aýzynda sańylaý bolǵan joq, biraq bul qajet emes shyǵar. Sawyer Grand LaClare-de dybys ótkizbeý óte jaqsy boldy. Eń kóbi ony kórshi bólmede estýge bolatyn edi.
  
  
  Ol meni jáne Lembıdi kórdi. Úmitsizdikten onyń júzi burmalandy, men ol aıqaılaımyn dep oıladym. Men onyń aýzyn alaqanymmen qystym. "Djeromnyń adamdary osynda. Sabyrly bol. Sabyrly bolyńyz.'
  
  
  Onyń kózi Lembıge qarady. Ol meni de ustap aldy dep oılady. Men oǵan onyń bizdiń jaǵymyzda ekenin túsindirdim. Onyń ádemi kógildir kózderi qazir úlken jáne qarańǵy bolyp ketti . Onyń kózindegi qorqynysh endi ashýǵa jol berdi. Men onyń aýzynan qolymdy alyp, súıdim. Sosyn men ony symdy sheshýge jiberdim. - "Olar ony óltirdi me?"
  
  
  Men onyń Flemıngti aıtyp turǵanyn bildim. Men aıttym. - "Joq. Biz ony panalaı aldyq. Ol jaraqat aldy, biraq taýda Nuhpen birge aman-esen ".
  
  
  'Bul kim?'
  
  
  Árıne, ol bul kári qara sıqyrshy men onyń rýy týraly buryn-sońdy estimegen. - "Nuh týraly kóbirek aıtsam, meni ótirikshi der ediń, biraq qaladan tirideı shyǵyp ketsek, men seni onymen tanystyramyn. Sonda da senbeıtin bolasyń ".Sonda da sen senbeısiń ".
  
  
  Men aýyrsynýdy azaıtý úshin symdy tez bosattym. Qan aınalymynyń buzylýynan qoldary men aıaqtary aǵaryp, isingen. Ol aýyryp qaldy, men onyń qaıtadan júrýine biraz ýaqyt ketetinin kórdim. Sonda da men ony alyp júrýge táýekel ete almadym. Eger kimde-kim bizdi jolda toqtatýǵa tyryssa, maǵan qoldarym óte qajet bolar edi, bálkim, Lembı de kerek bolar edi.
  
  
  Men Taranyń bilekteri men tobyqtaryn jýynatyn bólmeden salqyn sýmen súrttim. Sosyn men shkaftan juqa maqta kóılek alyp shyqtym. Burynǵy qalpynda ol jaqsyraq kórindi, biraq trýsıkı men móldir kókirekshe soǵys ýaqytynda saıahattaýǵa óte yńǵaıly emes.
  
  
  Taraǵa aıaǵynan turý úshin qymbat mınýttar qajet boldy. Biz muny bólme boıynsha tekserdik. Men Lembıdi kireberistiń ashyq ekenin tekserý úshin zalǵa jiberdim.
  
  
  Biraz ýaqyttan keıin ol basyn esiktiń shetine tyǵyp, bizdi shaqyrdy. Biz lıftke Taranyń jaǵdaıy ruqsat etkendeı jyldam júgirdik. Túımeni basqan boıda dálizde esiktiń ashylǵanyn kórdim.
  
  
  Biz birinshi qabatqa jettik, lıft esigi aqyryn ashyldy. Sańylaý arqyly soldatty kórdim. Odan da soraqysy, polkovnık Karıb Djerom tapanshasyn bizge qaratyp turǵan.
  
  
  Men metal esiktiń artyna súńgip, jertóle túımesin bir ýaqytta bastym. Oq lıfttiń metal qabyrǵalarynan sekirdi. Bul bizdiń eshqaısymyzdyń zardap shekpegenimiz keremet boldy. Esik jabylyp, ishke kirdik. Saǵattar ótkendeı boldy. Eger garajda kólik bolmasa nemese shyǵýǵa tyıym salynsa, Devıd Hoýk óziniń agentteriniń birin jumystan shyǵarýy múmkin edi. Tom Soıer qyzynan, al Nuh jaqsy kómekshisinen aıyrylar edi.
  
  
  Nuhtyń basqa kómekshisi qaıda eken dep oıladym. Ólgen shyǵar. Eger Djerom ony qomaqty somaǵa jiberýge kóndirse, ol oq kútýi múmkin edi. Polkovnıktiń sózinde turýyna eshqandaı sebep bolmaıdy. Kedeı qarapaıym Kakony osy tıppen jalǵyz qaldyrý qatelik ekeni anyq boldy.
  
  
  Lıft jertóledegi aýa býferine soǵyldy. Biz garajda boldyq. Qonaqtarǵa tıesili kólikter men jalaqysy joǵary qyzmetkerler kóp boldy, biraq men olardan kiltterdi tabamyn dep oılamadym jáne olardyń barlyǵyn tekserýge áreń úlgerdim. Jolda áskerı júk kóligi turdy. Ol tótenshe jaǵdaılarǵa daıyn bolǵan shyǵar jáne tez iske qosyldy. Tek ol bir mıl qashyqtyqta kóringennen basqa.
  
  
  Men muny kórsettim. "Myna kólikke júgir", - dedim men. "Men sheginýdi jaýyp jatqanda, ony iske qosyńyz".
  
  
  Olar júgirdi. Kem degende, Lembı súrinip bara jatqan Ydysty qolynan súırep aparǵandaı jyldam júgirdi. Lıft esikteri ashyldy. Olar eki dúımge deıin ashylǵanda, men Djeromnyń nusqaýymen sańylaýdy atyp tastadym. Men aıqaıdy estidim jáne bul polkovnık dep úmittendim. Esik odan saıyn ashylyp, taǵy da aıqaı-shý estilgende men atýdy jalǵastyrdym. Aqyrynda bireý lıftti joǵaryǵa qaıtarý týraly tamasha ıdeıaǵa ıe boldy. Men esik tolyǵymen jabylǵansha atýdy jalǵastyrdym. Endi bizde azdap artyqshylyq boldy. Men júk kóligine qaraı júgirdim de, qozǵaltqyshty iske qosqan ydystyń janyna sekirdim, sosyn júrgizýshiniń qasyndaǵy oryndyqqa jaıǵastym. Baqytty. Eger bul Mıszı Gardner bolsa, biz qazir oǵan ýaqyt bolmaı, kólikti kim júrgizetini týraly daýlasatyn edik.
  
  
  Men ekinshi redýktormen júrip, kongreske buryldym. Oǵan tosqaýyl qoıylǵan joq. Men qonaqúıdiń basty kireberisinen ótip bara jatyp, esikke qarasam, Djerom birneshe adamymen birge syrtqa júgirip shyqqanyn kórdim. Olar bizdi atý úshin baspaldaqqa toqtady, biraq asyqty. Atys tómen ótti.
  
  
  Men olardyń odan ári soǵý múmkindigin azaıtý úshin zıg-zag jasadym jáne Lembıdiń arttan oq jaýdyrǵanyn estidim. Men oǵan tartylsyn dep aıqaıladym. Ol meni estimedi. Nemese ol áreket etýge tym qobaljyǵan shyǵar.
  
  
  Ol kezde kesh boldy. Men qysqa aıqaıdy estidim de, artqy kórinis aınasynan Lembıdiń kólikten qulap túskenin kórdim. ol kógildir joldyń ortasynda qozǵalmaı jatty. Kóıleginiń aldyńǵy jaǵy qanǵa malynǵan. Onyń denesi ózine tıgen oqtardan dirildep ketti. Djerom qazir bizdi ustap alý úshin tym alys bolǵandyqtan, odan kek aldy.
  
  
  Men sharshaýdy elemeýge tyrysyp, kólik júrgizýge nazar aýdardym. Artymyzda budan bylaı oq ysqyrǵan joq. Djerom sarbazdarymen birge qonaqúıdiń kireberisinde turǵan kólikterge qaraı júgirdi. Biz úıden alys jáne qaýipsiz jerde boldyq.
  
  
  Býlvarda men burylyp, gaz pedalyn bastym. Júk kóligi jyldamdyqty arttyrýdan góri aýyr júkterdi tasymaldaýǵa yńǵaıly boldy. Bizde biraz ýaqyt boldy, biraq polkovnıktiń izine túspeý úshin bul jetkiliksiz boldy.
  
  
  Biz qala syrtynda boldyq jáne Nuhtyń qonaqúıine qaraı bet aldyq. Birdeńeni tez arada sheshý kerek boldy. Men jaǵalaýdaǵy jolda Djeromnan qashyp qutyla almadym. Mende eki nusqa boldy. Birinshisi - júk kóligin eski qonaqúıdiń artyndaǵy saraıǵa tyǵyp qoıý. Ekinshisi taýlardy aınalyp ótetin nashar jol boldy.
  
  
  Meniń oıyma polkovnık qonaqúıdiń bar ekenin jáne Nuhtyń ony paıdalanǵanyn biletin shyǵar degen oı keldi. Oǵan tipti urysýdyń da qajeti bolmas edi. Ǵımarattyń barlyǵy aǵashtan turǵyzylǵan. Ol bizdi órtep jiberýi múmkin edi.
  
  
  Sondyqtan men taýly joldy tańdadym. Bizdiń aýyr júk kóligimiz shuńqyrlar men budyrlardan óte alatyn, bálkim, artymyzdaǵy jeńil kólikterge qaraǵanda jaqsyraq jáne olar bul jolda bizden jyldamyraq qozǵala almaıtyn.
  
  
  Biz burylysqa jetkenshe olar bizdi baıqamady. Men shamdardy sóndirip, rúldi burdym. Endi biz jýnglıdiń arasynan basty jolmen ótip bara jatqan eki jıpke kórinbeıtin boldyq. Óte jaqsy. Men toqtadym da, projektordy ustaǵyshtan alyp tastadym da, janymyzda ne bar ekenin kórý úshin júk tósegine qaraı júrdim. Nemese Lembı tapanshasyn tastap ketken bolýy múmkin. Meniń oq-dáriler qory taýsylyp bara jatty.
  
  
  Men arqan, kúrek jáne úsh jáshiktiń arasynan myltyq taba almadym. Men qazirdiń ózinde júgireıin dep edim, jáshikterdiń birindegi mátinge projektor shamy tústi: "Dınamıt". Men qorapty alǵa qaraı tarttym. Birneshe shybyqtar túsip qaldy, biraq olardyń kópshiligi áli de úgindilerge uqypty oralǵan.
  
  
  Eger polkovnık Djerom bizdiń negizgi joldan shyǵyp ketkenimizdi bilse, ol burylatyny sózsiz. Biraq biz ony qabyldaýǵa daıyn boldyq. Biz jýnglıge júz metrge jýyq jol júrdik. Men júk qoımasynan sekirip túsip, jol boıynda daıyndalyp, jol qıylysyna qaraı júgirdim. Men muny Djeromnyń jıpteri meniń kóz aldymda paıda bolǵan kezde jasadym. Men olardyń shamdarynan jaltarǵanymda, olar jyldam júrip, buryshqa sekirdi. Alystan olar júk kóligin baıqap qalyp, saltanatty túrde aıqaılap, oǵan qaraı bettedi. Birinshi jıp maǵan jaqyndaǵanda, men fıtıldi jaǵyp jiberdim. Men dınamıt taıaqshasyn artqy oryndyqqa laqtyryp jiberdim de, múmkindiginshe japyraqtarǵa súńgip kettim.
  
  
  Jarylys birden oryn alyp, meni qaıtadan jolǵa laqtyryp jiberdi. Biraq meniń fızıkalyq jaǵdaıym jıptegi jolaýshylarǵa qaraǵanda áldeqaıda jaqsy boldy. Taranyń meni shaqyrǵan daýysyn estigende men áli de tynysymdy tarttym. Men qalaǵanymnan erte turdym da, jolda paıda bolǵan tereń shuńqyrǵa qarap, oǵan jest-ısharamen aýlaq júrýdi buıyrdym. Artymnan burylysqa qaraı ekinshi jıp keldi. Qyz ekeýmiz júk kóligine qaraı júgirdik. Biz qazirdiń ózinde tolyq jyldamdyqpen kele jatqan edik, tejegishi syqyrlaǵan jıp shuńqyr kraterine toqtady. Artqy kórinis aınasynan men Djeromnyń uzyn boıly fıgýrasyn kórdim, ol joldaǵy úlken shuńqyrǵa eńkeıip turdy. Oqtar artymyzdan ysqyrdy, biraq biz tym alysta boldyq jáne olar bizge áreń zıan tıgizdi.
  
  
  Tara ne bolǵanyn túsinbedi. Men oǵan júk kóliginiń artqy jaǵynan tapqanymdy túsindirdim, ony tez súıip alý úshin eńkeıdim, sodan keıin qaıtadan jolǵa nazar aýdardym.
  
  
  "Qazirgi ýaqytta biz qaýipsizbiz", - dedim men oǵan. "Olar bul shuńqyrdan óte almaıdy, áıtpese aǵashtardy kesýge týra keledi. Al bul ýaqytty qajet etedi. Daýyldy teńizde serýendeýge daıyndalyńyz ".
  
  
  Qarańǵyda buryshqa burylǵanda aǵashqa soǵylyp qala jazdadym, bul maǵan jaryq kerek ekenin esime saldy. Tabylý qaýpi qazir aǵashqa soǵylý qaýpinen azyraq mańyzdy boldy. Saǵatqa qarap maǵan túnniń bitkenin aıtty. Biz eń qıyn jerlerge jetkenshe jaryq derlik bolady. Bul ony áldeqaıda jeńildetti.
  
  
  Biraq ázirge áli qarańǵy boldy, al faralardyń jaryǵy qalyń japyraqtardy jaryp ótti. Tara basyn tóbege tıgizbeý úshin esiktiń jaqtaýynan ustaýǵa májbúr boldy. Ol birneshe shaqyrymǵa sozyldy, sosyn ashshy kúldi.
  
  
  "Nık", - dedi ol. "Men bul úshin durys adam emespin dep oılaımyn. Men munda kelýge jáne Flemıngpen kezdesýge jyndy boldym. Bul óte romantıkalyq boldy ". Onyń kúlkisi kóńilsiz estildi. "Endi men munyń shyn máninde ne ekenin túsindim".
  
  
  Men kúldim. - "Ertegiler álemi kóńilin qaldyrady ma?"
  
  
  Sondyqtan ol qorqyp, ózin ustaý kerektigin aıtty. Biz joǵary jáne joǵary kóterildik, odan da qatal bolady. Men bul tizgindi bosatýǵa jaqsy syltaý dep oıladym. Aqyrynda, mazasyzdyq - bul stımýlátor, al jynystyq qatynas - bul keremet trankvılızator. Men toqtap, tutaný kiltin burdym. Óte tynysh boldy. Men syrtqa shyǵyp, kólikti aınalyp ótip, ydystyń búıirindegi esikti ashyp, sýyryp aldym. Men ony kólikke qaraı súırep apardym, sonda siz kóńildi buzatyn jylandar men kirpilerdiń bar-joǵyn faralar arqyly teksere alasyz. Onyń aýzy menikindeı ash boldy. Oǵan men sıaqty qıyn boldy. Aqyry júk kóligine ábden sharshap, rıza bolyp otyrǵanymyzǵa kóp ýaqyt ótti. Men kúldim. 'Ózińizdi jaqsy sezinesiz be?'Ol basyn ızep, oryndyqqa súıenip, kózin jumdy.
  
  
  Biz móldir jartasqa jetkenshe jaryq boldy. Men Taraǵa biraz ýaqyt kózin jumyp turýdy aıttym, jáne, árıne, ol qyzyǵýshylyqpen syrtqa qaraý úshin olardy birden ashty. Terezege qarasa, tek tuńǵıyqty kórgende, ol bozaryp ketti. Ol ıegin kóterip tik otyrdy.
  
  
  Biz tuńǵıyqtyń qaýipti bóliginen ótkende men Flemıng týraly oıladym. Jol tuıyqqa tirelgen jerde biz shyǵyp, jaıaý joldy jalǵastyrdyq. Endi men buryn baıqamaǵan nárselerdi taptym. Soqpaq tik shatqalǵa qaraı sozyldy; shetinen tys, kerisinshe, taıpanyń buryn artyq halqy ómir súrgen úńgirler boldy. Qazirgi ýaqytta ol jerde eshkim turmaǵan sıaqty. Bekinistiń qalyń aǵash qaqpalary jabyldy. Men ony tapanshanyń sabymen urdym. Birneshe mınýttan keıin men shynjyrlardyń soǵylǵanyn jáne aǵash bolttardyń bir-birine aýysqanyn estidim. Sosyn qaqpa ishke qaraı ashyldy, aq halatty abzal jan bizdi ishke shaqyrdy. Tara eles kórgendeı boldy.
  
  
  Nuh qyzben jyly júzben amandasyp, Flemıngtiń jaǵdaıy jaqsy ekenin aıtty, sodan keıin jaman jańalyqtar bólimine aýysty.
  
  
  "Bizdiń jeli keshe túnde úzildi. Siz ketkennen beri ishten eshteńe estigen joqpyz. Ispanıa portyndaǵy jaǵdaı qandaı ekenin aıta alasyz ba?
  
  
  Men qala shetindegi eski qonaqúı qalaǵa barǵysy keletin taıpalar úshin jaı ǵana demalys orny emes dep kúdiktendim. Bul qaladan keletin jáne jýnglı barabany arqyly jetkiziletin habarlamalar úshin jańalyqtar ortalyǵy bolýy kerek edi. Eger basqa habarlamalar bolmasa, bul Djeromnyń oǵan shabýyl jasaǵanyn bildiredi.
  
  
  Men qatty sharshadym. Uzaq ýaqytqa sozylǵan shıelenis saǵattary jınala bastady. Bul eski bekinis alynbaıtyn boldy. Patshalar, qaraqshylar men kóterilisshiler ejelgi ýaqytta bıik qabyrǵalarǵa qarsy turýǵa beker tyrysqan. Biraq bul joly jalǵyz qorǵanys meniń "Lúgerim" men bir ýys oq, Mıszı Gardnerdiń ádemi kishkentaı dúńgirshegi jáne dınamıttiń birneshe qoraby boldy. Zamanaýı jabdyqtalǵan áskerge azdap qarsy. Men qalyń tas qabyrǵaǵa súıenip, Nuhqa habarladym. Men oǵan dınamıtpen ne isteıtinimdi aıttym.
  
  
  "Men bul jartasty birden jaryp jiberýim kerek edi", - dep moıyndadym men.
  
  
  "Biraq ol kezde men bul týraly oılamadym, al qazir bul tym alys. Biraq men bul baǵytty mına alańyna aınaldyryp jatyrmyn. Men Djerom tústen keıin jıptermen osynda keledi dep kútemin. Ony tosyn syı kútip tur. Maǵan júk tasýshylar kerek.
  
  
  Nuh komandany jınady, men qyzdardy tanystyrdym.
  
  
  
  
  
  
  
  8 taraý
  
  
  
  
  
  
  
  Adamdar dınamıtti júk kóliginen shyǵaryp aldy. Olar ashyq jáshikti fortqa aparyp, jolda mınalardy ornalastyrý úshin tolyq jáshik qaldyrdy. Júk kóliginen shyqpas buryn men júk kóligin basqa eshkim iske qospaýy úshin dıstrıbútordan rotordy alyp shyqtym. Men joldy mına alańyna aınaldyrdym, detonatorlardyń bir adam basqalarǵa táýelsiz árbir zarádti jaryp jiberetindeı etip ornatylǵanyna kóz jetkizdim. Men jumys istep júrgenimde bekiniste barabandardy estidim; bul habarlamalar emes, saltanatty dybystar boldy. Men Nuhtyń rýhyn sál kóterýge tyrysty dep oıladym.
  
  
  Aıaqtaǵan kezde men ózimdi ábden qajyǵanymdy jáne ashtyqty sezindim. Men bekiniske áreń jettim. Shynynda da, bir yrym bar edi. Qasıetti qustardy óltirip, qaınaǵan sýǵa qaınatqan. Naıza ustaǵan jalańash taıpalar qazannyń aınalasynda bılep jatty. Olardyń bazýkalarmen jáne avtomattarmen kúresý úshin tamasha qarýlary boldy.
  
  
  Nuh men birdeńe jep úlgermeı turyp, bul máseleni sheshti. Men tipti jartylaı uıyqtap úlgermedim. Nuh meni oıatqanda, men salqyn, qarańǵy bólmede jattym; Esik aldyndaǵy kóleńke syzyǵynan kúnniń túske taman túskenin kórdim. Men adamdy izdiń janyna qamaýǵa qoıdym. Osy jerden alystan kele jatqan kólik quraldary estilýi kerek. Endi ol Nuhtyń aldynda turdy jáne ol tolqyp ketti.
  
  
  
  
  "Áskerıler júk kóligine jaqyndady", - dedi Nuh.
  
  
  Men birden oıandym. - 'Olardyń qanshasy bar?'
  
  
  "Ol sanaýdy bilmeıdi". Nuh baqylaýshymen sóılesti.
  
  
  "Ol aıtady:"kóp, kóp ".
  
  
  Men ornymnan turyp qaqpaǵa qaraı júgirdim. Osy ýaqytqa deıin olar soqpaqpen júrýge májbúr boldy, men olardyń dınamıt tappaǵanyna kóz jetkizgim keldi. Soǵys bıi aıaqtalyp, úńgirlerine ketken adamdar qaıtadan bekiniske qashyp ketti.
  
  
  Men Flemıng bólmesiniń esiginen ótip, bir sátke tońyp qaldym. Ol esik aldynda eki qyzdyń arasynda turdy. Onyń tańylǵan qolynda usqynsyz qyzyl jolaqtar da, shokoladty qońyr betinde sur túster de bolǵan joq. Meniń munymen toqtap qalýǵa ýaqytym bolmady, biraq Flemıngtiń tez saýyǵyp ketýi meni tań qaldyrdy. Men muny basymnan shyǵardym, ári qaraı júre berdim. Men qaqpadan júgirip ótip, jaıaý júrginshiler jolymen júgirdim. Eger olar jyldam bolsa, men olarǵa qarsy tura alar edim, biraq men senimdi bolýym kerek edi.
  
  
  Asýǵa jetkende men áli eshteńe kórmedim. Endi men ashyq jerde boldym jáne aǵashtardyń basynan jarty mıldeı tómen ornalasqan saıdyń túbindegi júk kóligin kórdim. Bir-biriniń qasynda turǵan otyzǵa jýyq adamnan turatyn top joǵaryǵa kóterilmek emes. Qyzyq, nege? Sosyn artymnan shý estidim. Bul Mıszı bolatyn. Onyń jaýaby bar edi.
  
  
  "Ekinshi jaǵynan taǵy bir shabýyl bar, Nık. Qaıyqtar, shyǵanaqta. Kóptegen qaıyqtar.'
  
  
  Bul toptyń nege áli de tómende kútip turǵanyn túsindirdi. Bul eki maıdanda bir ýaqytta bastalatyn birlesken is-qımyl, tyrnaq qozǵalysy boldy. Men onyń ıyǵynan qushaqtadym. "Siz mınalardy jaryp jibere alasyz ba?"
  
  
  "Bul meniń ómirdegi maqsatym árqashan boldy. Men ne isteýim kerek?'
  
  
  Men oǵan otty kórsetip, ottyqty berdim de, ne isteý kerektigin aıttym. "Osy eki núkteniń arasyndaǵy jol mınalanǵan". Men oǵan eki tarmaqty kórsettim. "Oń jaqtaǵy tutaný saqtandyrǵysh janǵannan keıin úsh mınýttan keıin eń tómengi zarádti tutandyrady. Birinshi top burylysqa jetkende, ony jaryqtandyrý kerek. Keıbir sarbazdar keıde aqymaq bolsa da, bul jetkilikti bolady dep úmittenemin. Asyqpa. Biraq olardy toqtat ".
  
  
  'Qýanyshpen.'Ol meni súıdi, men qoshtasqandaı áser aldym. "Flotqa sáttilik".
  
  
  Men kúldim. 'Bul jumys isteıtin bolady. Nuhqa sen ".
  
  
  Men ózimdi sezingennen góri jaqsyraq sendirdim. Bizde eki jaqtan qorshaýǵa uzaq ýaqyt tótep beretin qural-jabdyqtar bolǵan joq. Qolda bar múmkindikter sheginde men qolymnan kelgenniń bárin isteýim kerek edi, biraq bir nárse maǵan bul kúndi jeńý úshin ǵajaıyp qajet ekenin aıtty.
  
  
  Men bolmaǵan kezde bekiniste úlken ózgerister boldy. Taıpa jumyspen qamtyldy. Baspaldaqtar úzdiksiz shatyrdyń janynda turdy, ol sonymen qatar qorǵanys qabyrǵasy retinde qyzmet etti, al bas súıeginiń ólshemindegi tastar konveıer lentasy sıaqty qoldan qolǵa tasymaldanatyn shelektermen ákelindi.
  
  
  Bir qyzyǵy, bul kóńil kóteretin kórinis boldy. Materıaldy tiri jylan sıaqty jetkizetin osy qara qoldardyń barlyǵynyń yrǵaqty terbelisi ómirinde eshqashan shynaıy soǵys júrgizbegen bul adamdarǵa senimdilik uıalatty.
  
  
  Nuh syrtqy kelbetin saqtap qaldy, biraq óz adamdaryna qaraǵanda ózine senimsiz bolyp kórindi. Ol Flemıngpen qaqpa aldyndaǵy tynysh buryshta sóılesip turdy. Flemıng oryndyqqa súıenip, Nuhty bir nársege sendirýge tyrysqandaı boldy. Men áńgimeni jalǵastyrý úshin jaqyndadym.
  
  
  "Jaraıdy, Nuh, men Djeromnyń qos oıyn oınaıtynyna sengim keledi. Biraq men sizge jáne sizdiń adamdaryńyzǵa meniń maqsatym úshin óz ómirlerin qaterge tigýge jol bere almaımyn. Eger Djerom sonshalyqty kúshti bolsa, men general Hammondqa moıynsunǵanymdaı baǵynýym kerek. Men bas tartamyn jáne Amerıka Qurama Shtattaryna jer aýdarylamyn. Djerom - qabiletti adam jáne bul aral aqyrynda áskerı dıktatýradan erterek aman qaldy. Múmkin men oǵan tipti keńes bere alamyn. Meniń habarlamamdy oǵan jetkizgenińizdi qalaımyn.
  
  
  Djeromǵa beıbitshilik týraly habarlama jiberý ólim jazasyna qol qoıýmen birdeı boldy. Polkovnık Nuh pen onyń rýyn jalǵyz qaldyrsa da, men bir mınýtqa tiriler eline tıesili bolmas edim. Men bul jeńiliske tótep berý úshin jetkilikti jaman dep oıladym. Men muny jek kórdim. Biraq odan da soraqysy, eger Djerom men oılaǵandaı renjise, maǵan ne bolatynyn elestetý edi. Men Patrıarhtyń jaýabyn kúttim. Bul jalyqtyratyn tıradqa ulasty.
  
  
  Flemıng, men seniń ıdealızmińdi qurmetteımin, biraq ol seni soqyr etedi. General Hammond sizden qutylǵan kezde, adamdar onyń araldy araldyqtarǵa qaldyratynyna áli de sendi. Onyń seni qýyp jiberýge múmkindigi bar edi. Karıb Djerom mundaı jomart bola almaıdy. Ol órshil bolǵanymen, tanymal emes. Sen tiri bolǵansha oǵan qaýip tóndiresiń. Jáne bul sizdiń ómirińizge ǵana qaýip tónip turǵan joq. Eger Djerom óz josparyn júzege asyra alsa, ol bul taýdy zymyran bazasyna aınaldyrady. Ol bizdi qýyp, jaýlarymyzdy osynda ákeledi. Ol Reseıdiń qoldaýynsyz bılikte qala almaıdy. Bul taý ǵasyrlar boıy bizdiń qasıetti mekenimiz bolyp keledi. Bizdiń adamdar bul taýdy tastaǵannan góri ólgendi jaqsy kóredi ".
  
  
  Qarıa jaqsy sóıledi. Ol Flemıngti sendirdi, ol aqylǵa qonymdy dálelderge sezimtal emes ekenin kórsetti. "Men seniń durys ekenińdi moıyndaımyn, Nuh. Men armandar áleminde tym uzaq ómir súrdim. Úmit keıde eliktirgish keıip tanytady. Eger maǵan kerek bolsań, men bir qolymmen tas laqtyra alamyn ".
  
  
  Ol qurmet belgisi retinde Nuhtyń qolyna qolyn tıgizdi, sosyn saý aıaǵyn parapetke qaraı burdy.
  
  
  Nuh maǵan qolyn sozdy. Men shatyrǵa shyǵyp, tóbeshik arqyly lagýnanyń kireberisine qaradym. Jaqyndap kele jatqan flot maǵan Ekinshi dúnıejúzilik soǵys kezinde aǵylshyndardyń Dúnkerkten qalaı evakýasıalanǵanyn eske saldy. Árbir balyqshy qaıyǵy, árbir lázzat kemesi, qysqasy, Ispanıa portynda tabylǵannyń bári taýǵa jaqyndady.
  
  
  Men amerıkandyq torpedalyq qaıyqtar men jyldam jaýyngerlermen áýeden jabý týraly armandadym. Biraq bul shyn máninde keremet arman boldy.
  
  
  Alǵashqy qaıyqtar birinen soń biri bizdiń baǵyttaǵy sýda maksımaldy jyldamdyqpen júzip ótti. Onyń artynan júzip bara jatqan qaıyqtar aman qalady. Birinshileri tosyn syıǵa tap bolady. Olar tez jaqyndady, shamasy, olardyń qozǵalysyn toqtatatyn sý astyndaǵy bógetke nazar aýdarmady. Nuhtyń bedeli adamdardy osy shaǵyn aılaqtan qorqytar edi, sondyqtan olar sý basqan bóget týraly eshteńe bilmedi.
  
  
  Men alǵashqy eki ıahtanyń qatar-qatar jarysyp jatqanyn kórdim. Dúrbi bolmasa da, men palýbada adamdar ustaǵan bazýkalar men pýlemetterdi kórdim. Olar metaldyń syqyrlaǵan dybysymen bir ýaqytta bógetke soǵyldy. Sadaqtar artqa qaraı kóterildi, korpýs dirildep, silkinis adamdardy palýbadan teńizge laqtyryp jiberdi. Al keme apatyn toılaý úshin sol ýaqytta Mıszı jaryp jibergen alǵashqy zarádtiń dybysy estildi.
  
  
  Alǵashqy eki baqytsyz ıahtanyń artynda tejegishti basa almaıtyn eki súıretkish boldy. Olar tas qabyrǵaǵa soǵylyp, buryshpen ilýli turdy. Shekten tys qulaǵan erlerdiń birazy etik pen basqa da qural-jabdyqtardyń salmaǵynan sýǵa batyp ketse, endi bireýleri bógetke ilinip úlgerdi. Kelesi qaıyqtar lagýnanyń ortasynda toqtap úlgerdi. Biraq tisterine deıin qarýlanǵan sarbazdar tıelgen úsh qaıyq bógetke aıtarlyqtaı zaqym keltirmesten soqty. Olar kútpegen kedergini taıaqshalarmen sezindi. Olar bekiniske aparatyn baspaldaqta sý tasqyny bógetiniń bıiktiginde jatty.
  
  
  Birinshi keskishten adamdar bóget arqyly baspaldaqpen óte bastady. Úshinshi qaıyq sál artqa sheginip, parapetke qaraı bir keń qaqpaq berdi.
  
  
  Men Nuhtyń baspaldaqpen kóterilgenin baıqamadym, biraq ol meniń qasymda turǵanyn baıqadym. Onyń parapet arqyly tike qaraýǵa múmkindik beretin qosymsha aınasy bar bambýk perıskopy boldy. Ol belgi berýge daıyn qolyn kóterdi. Parapet boıynda árqaısysynyń qolynda tas bar qońyr fıgýralar turdy.
  
  
  Qaıyqtardyń atylýyna baılanysty sarbazdardyń etikteriniń dybysy aıqynyraq estildi. Sosyn men qabyrǵanyń arǵy jaǵynan gúrildegen daýysty estidim de, sarbazdar dál qazir bizdiń astymyzda ekenin túsindim. Nuh qolyn tómen túsirdi. Kenet qabyrǵaǵa qarsy qozǵalys paıda boldy.
  
  
  Er adamdar bastarynan ysqyrǵan oqtardy umytyp, qalyńdyǵy segiz fýt qabyrǵaǵa eńkeıip, tas laqtyryp, qaıtadan panalady. Olardyń úsheýi alǵan jaraqattarynan qulap tústi. Basqalary olardy alyp ketip, oryndaryna jaıǵasty.
  
  
  Muqabanyń oty kenetten toqtady. Men shaıqastardyń boıymen baspaldaqtyń túbine deıin qaradym. Men qulaǵan sarbazdardy kórdim: teńizge qaraı domalap bara jatqan denelerdiń tizbekti reaksıasy.
  
  
  Nuhtyń adamdary tastardy qaıtadan ákelip, sáttiliktiń qaıtalanýyna daıyndaldy.
  
  
  Qaqpaqty bombalaý qaıta bastaldy, al ólimge ákeletin qorǵasyn qaıtadan shaıqastardyń ústinen ysqyryp, aýa raıynyń buzylǵan qabyrǵasynda tesikter jasady.
  
  
  
  
  
  
  
  9 taraý
  
  
  
  
  
  
  
  Ekinshi jarylys jýnglıdi dúr silkindirdi. Sondyqtan Mıszı ekinshi zarádti jaǵýǵa májbúr boldy. Qazir Nuh maǵan kerek emes. Men báribir Lúgerden qaıyqtarǵa tıe almadym, al olardyń artılerıasynyń oqtary qabyrǵaǵa áli de qatty zaqym keltirgen joq. Kári dáý baspaldaqty jaqsy basqarǵan. Men jolǵa qaraı júgirdim. Mıszı jerde otyrdy, qolynda úshinshi saqtandyrǵysh bar jáne mazasyz bolyp kórindi. "Olar aqyldy boldy", - dedi ol maǵan. "Birinshi ret mende jeti, ekinshi ret tórteý boldy, barlyǵy birge. Biraq qazir olar birinen soń biri júrip jatyr. Segiz metr qashyqtyqta. Bul uıat, bir adamǵa arnalǵan tutas shahta.
  
  
  "Joq, olar oǵan turarlyq emes", - dedim men. 'Báribir. Men olardy jeke-jeke joıamyn ".
  
  
  Sarbazdar alǵa shyqty. Olar urysqa asyqpaı, arttaryndaǵy ofıserlerdiń urysýynan ıtermelep ketti. Olar alǵa emes, búıirge jáne jerge qarap, qaqpan-tuzaqtardy izdedi.
  
  
  Men astyńǵy qabat arqyly maǵan qolaıly jerge júgirdim. Tómennen trop jaýyp turǵan shyǵyńqy tas kesindisi. Eger men ol jerge sarbazdardan buryn jete alsam, men ózimniń "Lúgerimmen" syndarly jumys isteı alar edim. Men ol jerge jańa ǵana birinshi adam qol jetimdi jerde bolǵan kezde jettim. Ol alasa boıly, deneli, óte qarańǵy bolatyn. Onyń beti terge toly boldy. Ol tynys alý úshin toqtady, sodan keıin izden kózin almaı aqyryn artqa qaıtty. Men lúgerden kóz aldym, sosyn oıymdy ózgerttim de, ony qaıtadan qaptadym. Budan da jaqsy jol boldy. Aqyrynda ol meniń sonda ekenimdi bilmedi.
  
  
  Meniń oq-dáriler qorym báribir qalaǵan nárseni qaldyrdy, men olarǵa áli sene almadym. Men stılettony oń bilegimniń qabyǵynan alyp shyqtym. Soldat astymnan ótip bara jatqanda, men onyń artynan sekirdim. Men ony qulattym. Ókpesinde qalǵan aýanyń birazy odan shyǵyp ketkendeı boldy. Meniń beısanalyq qarsylastarymdy óltirý ádettegideı emes. Biraq bul joly meniń tańdaýym qalmady. Endi meniń tutqyndardy alý saltanatym bolmady. Jumysty qulyqsyz aıaqtaǵan soń, men ony butanyń astyna súırep aparyp, myltyǵy men tapanshasyn alyp, jasyrynǵan jerime qaıta júgirdim. Eger men osylaı júre bersem, men qarý-jaraq qoryn jınaqtaýmen qatar, osylaısha biraz nárseni joıyp jiberer edim. Yńǵaıly jáne aqylǵa qonymdy!
  
  
  Kelesi bireýi murnyn buryshtan shyǵaryp aldy. Ol aldynda jerdegi qan daqtaryn kórgende tańdana qarap toqtady. Ol basyn odan da joǵary kóterip, buryldy da, meni kórdi. Ol avtomatyn belbeýinde asqazanynyń aldynda alyp júrdi, al bul avtomat meniń baǵytyma perspektıvaly túrde buryldy.Men myltyqty qabynan tez sýyryp aldym da, ol balǵany tartyp úlgermeı turyp, oqty onyń basyna jiberdim. Men Hokqa barlyq úzdik AX agentteri júıeli túrde oryndaýy kerek jyldamdyq pen eptilik jattyǵýlary úshin únsiz alǵys aıttym jáne men ádette jek kóremin, óıtkeni olar meniń demalystarymdy únemi qysqartýdy ádetke aınaldyrǵan. Biraq keıde jyldamdyqtyń bir sekýndqa artyq bolýy ómir men ólimniń arasyndaǵy aıyrmashylyqty bildiredi. "Kishipeıil bol, Nık", - dep oıladym men.
  
  
  Biraq báribir ádemi jasalǵan.
  
  
  Ókinishke oraı, er adam soqpaqtan sonshalyqty alysqa aýnap ketti, ol endi soqyr jerde bolmaıdy. Biraq men bul avtomattan bas tarta almadym.
  
  
  Oń qolymda lúgermen men sekirip túsip, máıitke qaraı júgirdim de, izden kózimdi almaı tez jumys isteı bastadym. Ol oq-dárimen qaptalǵan qashyr sıaqty tıelgen. Altyn kenishi!
  
  
  Men ony joldyń shetimen butalarǵa aınaldyryp, qarý-jaraǵymdy jınap, óz ornyma qaıta júgirdim. Buryshtan áli eshkim shyqqan joq. Birtúrli. Men biraz ýaqyt bos emes edim. Olar Lúgerdi estigen bolýy kerek.
  
  
  Men taǵy on mınýt kúttim, biraq eshkim kelmedi, men ýaqytymdy bosqa ótkizip jatqandaı sezine bastadym. Men oljammen Mıszıge qaıta oraldym. Osy jerden men astynan júk kólikteri men jıpterdi kórdim. Sarbazdar rasıa ustaǵan adamnyń aınalasyna jınaldy. Bálkim, olar laýazymy joǵaryraq bireýden jańa buıryqtar kútken shyǵar. Mıszı bizdiń jańa qarýymyzǵa rızashylyqpen qarady. Men kúldim.
  
  
  "Olar Djeromnyń bizge laqtyra alatynynyń bárin toqtata almaıdy, biraq, kem degende, bizde kishkentaı karta bar. Tómendegi myna kishkentaı ásker bizdiń qarýlanǵanymyzdy biletin bolady
  
  
  Men tómendegi topty nusqadym. "Olar josparlaryn ózgertedi. Jol tym qaýipti jáne meniń oıymsha, olar basqa frontaldyq shabýylǵa barmaıdy. Biraq olardy myltyqpen ustańyz, eger men qatelessem, eskertińiz ".
  
  
  Ol ernin jalady. - Myltyqty osynda qaldyr, jaraı ma? Múmkin men onymen paıdaly nárse jasaı alamyn ".
  
  
  Men myltyq pen oq-dárilerdi qaldyrdym. Men áreń degende ketip bara jatyp, jańa dybys estidim - jaǵalaýdaǵy jolda mınanyń syldyry. Dınamıtti qaıtadan úrleıtin kez kelgenin kórýge bolady.
  
  
  Joldyń sońynda jańa kólikter toqtaǵan kezde men júk tıeýdi aıaqtadym. Sarbazdar shyqty, men rasıa ustaǵan adamdy kórdim. Men bul sarbazdardyń top -tobymen jaqyndaıtynyn bilmedim. Men olardyń taralýyn kútken joqpyn, biraq birinshi zarádti jaryp jiberdim.
  
  
  Ol jıptiń astynda jarylyp, eki júk kóligin de joıyp jiberdi. Jarylystardyń shýy basylǵanda, men avtomattan artta turǵan kólikterge kezek jiberdim. Áli de bútin turǵan mashınalar keri baǵytqa aýysyp, abaılap artqa qaraı jyljydy. Ol jerde biraz ýaqyt tynysh bolatyn sıaqty, men bekiniske qaıtýdy sheshtim. Shatyrda shý boldy. Bazýkalar men alys qashyqtyqtaǵy vıntovkalar parapetke oq jaýdyrýdy jalǵastyrǵandyqtan, barlyǵy baspanada boldy. Nuh meni onyń perıskopyna qaraýǵa shaqyrdy. Men sarbazdardyń úlken toptaryn sý tasqynynan baspaldaqqa qaraı ótip bara jatqanyn kórdim. Keıbireýler baspaldaqqa jetip úlgerdi de, kóterile bastady. Nuh muńaıyp kórindi.
  
  
  Barlyq qozǵalys men qalaǵannan da jyldam júrdi. Eger jamylǵy uzaqqa sozylsa, olar óz adamdaryn soqqyǵa jyqqan bolar edi, biraq biz olardy órt toqtaǵansha ala almadyq. Men mashınany qaǵyp, Nuhqa olar joǵaryda bolǵan kezde eskertýin aıttym.
  
  
  Alaıda bul qajet emes edi. Birneshe sekýndtan keıin qaqpaqtaǵy órt kenetten toqtady. Bul men úshin belgi boldy. Men eki tistiń arasyna qadam basqanda tabannyń jaqyndaǵanyn estidim. Men soldattyń betine avtomatpen ura jazdadym, biraq soldat sońǵy qadamdy jasaǵan kezde ol aýytqyp ketti. Avtomattan atylǵan oq ony artyndaǵy adamǵa laqtyryp jiberdi. Ekeýi de shetinen qulap tústi. Men baspaldaq pen bógettiń kóp bóligi tazartylǵansha atýdy jalǵastyrdym. Sońǵy er adamdar qaıtadan qaıyqtaryna qaraı júgirdi de, sýǵa súńgý arqyly panalady.
  
  
  Atys bolǵan joq. Flot bógettiń eń shetine qaraı sheginip, Mıszı ekeýmiz tuzdy sýda bir-birimizdi qushaqtap turǵan jerge zákir tastady. Bir ǵasyr buryn paıda bolǵan sıaqty.
  
  
  Men Nuhqa qaıta oraldym. Men ózimdi jaıly sezinip, Ystambulda men úshin arnaıy jasalǵan uzyn, juqa jáne óte dámdi temekilerdiń birin tutattym. "Bul birinshi áreket boldy", - dedim men. "Biz biraz demalýymyz múmkin shyǵar".
  
  
  "Bul sizge qatysty bolýy múmkin, Nık. Men sizderdiń barlyq isterińiz úshin óte rızamyn. Biraq qorshaý áli buzylǵan joq, tek keshiktirildi jáne uzaqqa sozylmady. Djeromnyń áskeri qaıtyp keledi. Meniń halqym jeńdi dep oılaıtynyn bilemin, sondyqtan keshti asyǵa kútemin. Eger men olarǵa toı bermesem, olar meni qudaılarǵa jeńis úshin alǵys aıtýdy umytyp ketemin dep oılaıdy jáne qudaılar endi bizge jaqsylyq jasamaıdy dep qorqady. Sonda olar kúresýge degen qulshynysyn joǵaltady ".
  
  
  Nuh meni qasıetti otpen, barabandarmen jáne saltanatty bılermen mereke uıymdastyrýǵa qaldyrdy. Men óz ýaqytymdy merekeni baqylaý men jaý flotyn baqylaý arasynda bóldim. Keıbir kemeler jaǵaǵa toqtady. Men sarbazdardyń qaıyqtardyń janynda qalyp, jaǵajaı arqyly bekiniske jetýge tyryspaǵanyna qatty tań qaldym. Rasıalar buıryqtar men qarsy habarlamalardan qyzyp ketedi.
  
  
  Men sýǵa qarap turdym, kenet qolymdy óz qolymda sezdim. Bul saýsaqtaryma jabysyp turǵan jyly qol edi. Men jan-jaǵyma qaradym. Ústimnen bir qyz eńkeıip ketti. Ol belinen tómen jalańash, saltanatty bıden terisi jarqyrap turdy. Onyń keýdesi isip ketti. meniń betim. Tynysym jıileı bastady. Jáne bul bári emes.
  
  
  Barlyǵy toı-tomalaqpen aınalysyp jatqandyqtan, men qazir baqylap otyrýym kerek edi. Biraq bul qarǵys atqan barabandar maǵan da áser etken joq. Sonymen qatar, qaıyqtarda kózge kórinetin áreketter bolǵan joq. Men onyń sońynan baspaldaqpen tústim. Biz bir-birimizdi qaqpanyń janyndaǵy tynysh buryshta japyraqtardyń jumsaq tóseginen taptyq.
  
  
  Sosyn bári bitti. Barabandardyń dybysy óship qaldy. Bul azdap duǵa etý sıaqty boldy, men birtúrli tynyshtyqty sezindim. Men qyzdyń turýyna kómektestim, biz qol ustasyp qaıttyq. Men ony parapetke qaıta oralyp, qabyrǵalarǵa qaraý úshin qaldyrdym.
  
  
  Flot ashyq teńizge ketti! Bir keskish áli de lagýnada boldy jáne tabıǵı aılaqtan sońǵy bolyp ketýge daıyndaldy. Jer betinde ne boldy? Men jaı ǵana Flemıngpen jáne Taramen sóılesken Nuhqa habarlaý úshin tómenge tústim. Men olarǵa jańalyqty aıttym.
  
  
  "Endi biz Flemıng pen qyzdardy osy jerden alyp kete alamyz", - dedim men. "Múmkin biz basqa aralǵa kóship, Amerıka Qurama Shtattaryna habarlama jibere alamyz. Sosyn olar bizdi ushaqpen alyp kete alady. Osylaısha, eń bolmaǵanda Flemıng qaıtalap kórý úshin tiri qalady. Al men polkovnıkti joıý úshin keıinirek orala alamyn ".
  
  
  Biraq Flemıng bul týraly estigisi kelmedi. Ushaqtar joq. Djeromdy joıý múmkin emes. Men bas tarttym jáne oǵan bul onyń jeke isi ekenin aıttym. Men apatqa ushyraǵan qaıyqtardy tekserip jatqanymda, ol Nuhpen máseleni sheshýi kerek edi.
  
  
  Nuh maǵan kómektesý úshin birneshe adamdy tańdady. "Eń jaqsy júzýshiler", - dedi ol. Maǵan júzýshiler emes, tek júk tasýshylar kerek boldy. Men Mıszıdiń jaǵdaıyn bilý múmkindigin paıdalandym.
  
  
  Ol men qaldyrǵan jerde áli de boldy, biraq onyń astynda jıpter bolmady. Tek júk kóligi ǵana sonda boldy. Ol maǵan olardyń birden ketip qalǵanyn aıtty; bálkim, kemeler júzip ketken kezde. Men oǵan bul týraly aıttym, ol maǵan kúmánmen qarady.
  
  
  "Siz Djerom bas tartady dep oılamaısyz, solaı ma? Ol ne isteıdi?
  
  
  Men Nuh pen Flemıngke shyn máninde ne oılaǵanymdy aıtqan joqpyn. Biraq men Mıszımen sóılese alamyn. "Aıta keteıin, ol Kastrodan kómek suraǵan. Meniń boljaýymsha, biz bombalaýshy ushaqtardy, zeńbirekterdi jáne Reseı Kýba arqyly bizdiń basymyzǵa jibere alatyn barlyq nárselerdi kúte alamyz. Biz endi bul jerde bolmaımyz dep úmittenemin ". Men oǵan bógette apatqa ushyraǵan qaıyqtar týraly aıttym jáne men Nuhqa biz ketken kezde óz taıpasyn jýnglıge biraz ýaqytqa jiberýge keńes bergim kelgenin aıttym. Aıaq astyndaǵy jer qatty qyzyp ketýi múmkin.
  
  
  Ol maǵan aıaýshylyqpen qarady. "Úmitsiz mısıa. Osyǵan sáttilik tileımin ".
  
  
  
  
  
  
  
  10 taraý
  
  
  
  
  
  
  
  Qarsy soqqan jel sýdyń betin shaıqaıtyndaı kúshti boldy, biraq jyldamdyǵymyzdy báseńdete jazdady. Súıretkish jyldamdyqqa emes, ónimdi ishki aýmaqtan Ispanıa portyna tasymaldaıtyn barjalardy súıretýge arnalǵan jáne biz eń joǵary jyldamdyqpen júzip bara jatqanda, men jorǵalap bara jatqandaı sezindim.
  
  
  Nuhtyń adamdarynyń kómegimen men jaýdyń shabýyly kezinde sýǵa batyp ketken bul qaıyqty bosattym, kishkene jóndeýden keıin ol bizge paıdaly boldy.
  
  
  Nuh óz adamdaryn taýlardyń arǵy jaǵyndaǵy aımaqqa jiberdi, olar Jerom sarbazdarynyń qolyna túspes úshin tarap ketti. Men Nuhqa bekinistiń endi senimdi emes ekenin túsinip, ony bizben birge júrýge áreń kóndire aldym. Ol óz taıpasynyń qasynda bolǵandy jón kórer edi, biraq men oǵan bizben birge júrip, kómektesip, óz taıpasyna jaqsyraq qyzmet etkenin kórsettim. Sonymen qatar, endi onyń Flemıngti qanatynyń astyna alǵany belgili bolǵan soń, bul baǵany tóleýge týra kelgeni sózsiz. Flemıng te onyń bizben birge júrýin tabandy túrde talap etti jáne aqyrynda ol qulyqsyz bas tartty.
  
  
  Endi biz lagýnadan basyp alynǵan súıretkish qaıyqpen shyǵamyz. Bizde bolǵan jyldamdyqpen, tipti eń jaqyn aralǵa deıin saıahat ishinara túngi saıahatqa aınaldy. Alaıda, eger biz lagýnadan shyqqanǵa deıin jaý ushaqtary paıda bolsa, kún sáýlesiniń astynda biz ońaı nysanaǵa aınaldyq. Sodan keıin men jaǵalaý jamylǵysynyń astynda júzip, baıqamaı qashyp ketkim keldi, sodan keıin bizdi kútpegen jerden ashyq teńizdi kesip ótkim keldi.
  
  
  Biz júzip ótken barlyq jerde qum jaǵalary taıaz boldy, biraq men kem degende teńiz deńgeıinen tómen sý tasqynyna qarsy quraldardy kórmedim. Eger bizdi tapsa? . Sonda bizde úmit az bolar edi.
  
  
  Men lagýnanyń qısyq syzyǵymen júrdim. Jaǵany sýǵa deıin jýnglı basyp ketken. Slanes sý astyndaǵy kanonǵa sý astynda qaldy. Men jaǵaǵa múmkindiginshe jaqyn turdym. Men qarańǵy japyraqtardyń súıretkishi alystan kórinbeıdi dep úmittengen edim. Biraq bul beker úmit bolyp shyqty.
  
  
  Ushaqtyń jaqyndap kele jatqanyn estigende biz nysanaǵa jaqyndap qaldyq. Ol baıaý jáne tómen ushyp bara jatty, ústimizden tik turǵansha bizdi baıqamaı qalǵandaı boldy da, tez burylý úshin ushyp ketti. Ushaq bomba júktemesin kótermeıdi, biraq ol qandaı da bir jolmen qarýlanǵan bolar edi, áıtpese ol keri ushýǵa alańdamas edi.
  
  
  Biz aıdap áketken kishkentaı jumysshy attyń eptiligi jaqsy boldy, men tez buryldym. Nuh Flemıngti artymdaǵy kabınaǵa ıterip jiberdi, palýbada jatqan Konteınerdi sol jerge ıterip jiberdi.
  
  
  Jyldam jaýǵan oq sý arqyly bizge qaraı iz qaldyrdy. Men baǵytty ózgerttim, oqtar nysanaǵa jetpeı qaldy. Ushaq ekinshi ret kelgende men pýlemettiń daýysyn estidim. Kormaǵa jyldam qaraý maǵan Mıszıdiń áli de jaqsy qyz ekenin kórsetti. Qarý onyń qolynda boldy, ol da nysanaǵa tıdi. Qanattarynyń birindegi benzın sısternasy jarylyp, ushaq teńizge qulady. Mıszı mashınany qoıyp, maǵan jeńis belgisin berdi.
  
  
  Men áli qýanýǵa batylym barmady. Ushaq, sózsiz, bazamen radıobaılanysqa ıe boldy. Endi bul joıylǵan soń, basqa ushqyshtar qorytyndysyn shyǵarǵan sıaqty. Biraq bul biraz ýaqyt alýy múmkin edi, biz olardy kútkimiz kelmedi.
  
  
  Lagýnanyń saǵasynda tereńdiktiń taıazdyǵy sonsha, qum jaǵalary jaı kózge ońaı kórinetin. Biraq súıretkishte azdap tartpa boldy jáne biz qıyndyqsyz óttik. Men múıisten ashyq teńizge buryldym. Men olardy birden kórdim: jyldam júretin patrúldik qaıyqtardyń eki ustaradaı ótkir tumsyǵy sýdy kesip ótti. Jińishke tazylar bizdi kórgen boıda bizge qaraı jyldamdyqpen júgirdi. Jáne olar bizdi birden kórdi. Bizdiń tórt sılındrli Dodge qozǵaltqysh bólmelerindegi qýatty qozǵaltqyshtarǵa tótep bere almas edi.
  
  
  Bizdiń qolymyzdan kelgenniń bári ýaqytty satyp alý boldy. Bálkim, bekinistiń kúmándi qorǵanysyna qaıta oralsaq? Men muny isteı alamyz ba dep oıladym. Men súıretkishpen manevr jasap, suradym. "Munda bireý qaıyqty qalaı basqarýdy biledi me?"
  
  
  Qyzdar muny isteı alatyn. Árıne, olar tek ıahtalarda júzdi, biraq býksırdiń jumysy onsha erekshelenbedi.
  
  
  "Meni aýystyryńyz. Biz bekiniske oralamyz. Áreketti qaıtalamas buryn qarańǵy túskenshe kútýge týra keledi.
  
  
  Tara Flemıngten ótip, rúldi aldy. Ol shıelenisti únmen aıtty. "Olar tym jyldam, Nık. Biz olardy tastap ketpeımiz.
  
  
  'Meniń tutqıyldan shabýylym nátıje beredi. Nık aǵaıǵa senińiz.
  
  
  Túsindirýge ýaqytym bolmady. Men kvartalǵa júgirdim, avtomat pen oq-dárilerdi aldym da, shekten sekirdim. Men jaǵaǵa shyǵyp, jýnglıge súńgip kettim. Býksır túzý syzyq boıymen bekiniske qaraı epsiz kúrkiredi. Patrúldik qaıyqtar burylyp, pýlemetterin baǵyttady. Býksırdiń arǵy jaǵynda sýdan sýburqaqtar atqylap jatty.
  
  
  Biraq olar tym asyǵys boldy. Olar qatar júzýdi jalǵastyrdy. Osylaısha olar eshqashan tar ótkelden óte almady.
  
  
  Bul da jumys istemeıdi. Birinshisi qumǵa batyp ketti. Jyldam júretin keme artqy aıaqtaryna turyp, ekıpajdyń barlyǵyn derlik bortqa laqtyryp jiberdi. Jýnglıdegi jasyrynǵan jerden men áli kemede júrgen adamdardy atyp tastadym.
  
  
  Ekinshi qaraýyl qaıyǵy da osyndaı taǵdyrǵa tap boldy. Biraq bul meniń avtomatymnyń qoly jetpeıtin jerde boldy. Ókinishke oraı, bul nátıje bermedi, men óz ustanymymdy ózgerttim. Olar meni kóre almady jáne meniń qaı jerde ekenimdi de bilmedi, biraq eki pýlemet aǵashtarǵa qaraı uzyn-sonar oq jaýdyrdy. olardyń arasynda boldy. Men qalyń bóreneniń artynda olar sharshaǵansha nemese oq-dárileri taýsylǵansha kúttim. Qalaı bolǵanda da, bul kóp kúttirgen joq. Olarda jaǵadaǵy avtomattan da úlken másele boldy, ol báribir olarǵa tıe almady. Olar qum jaǵasynan ketýge tyrysqanda, olardyń qozǵaltqyshynyń syqyrlaǵan daýysy qatty aıqaıǵa aınaldy. Tezek keńinen shaıqaldy. Rúlshiden basqasynyń bári ótkir murynǵa soǵylyp qalmas úshin shekten shyǵyp ketti. Qaıyq dúım-dúımmen qozǵaldy, biraq qozǵaldy. Al jarty mınýttyq jumystan keıin ol úzilip qaldy. Ekıpaj bortqa sekirip, Ispanıa porty baǵytyna qaraı oraldy. Men sýǵa qaraı júrip, lagýnadan jartasqa deıin sýdyń arǵy betine qaradym. Bizdiń súıretkish aman-esen jetti, barlyǵy baspaldaqpen endi ǵana kóterilip kele jatty. Men olarǵa jaqsy tosyn syı jasadym dep oıladym. Eger bir patrúl qaıyqty qum jaǵasynan ońaı shyǵaryp alsa, biz ekinshisin de shyǵara alamyz. Biz Grand Laklerden onymen tez júzip keter edik. Keıbireýlerimiz ekıpajdyń formasyn kıe alatyn edik. Eger jaǵalaýda bireý bizdi kórse, bizdi Djeromnyń adamdary dep qatelesken bolar edik. Al qaıyqty júzip shyǵý eshqandaı qıyndyq týdyrmaýy kerek edi. men boldym Men bekiniske oralýdy josparlap otyrmyn, óz adamdarymdy alyp, osynda súıretpe jiberemin. Eger onyń barjany súıretýge kúshi jetse, patrúldik qaıyqty esh qıyndyqsyz shyǵaryp alar edi.
  
  
  Men kenetten ózimdi óte jaqsy sezindim. Men daýystardy estigenshe. Al artymdaǵy tóbege kóterilgen etikterdiń syqyrlaýy. Kem degende tórt adam boldy. Olar bir-birimen anda-sanda sóılesetin. Olar kenetten qaıdan paıda boldy? Múmkin olardy atys osynda azǵyrǵan shyǵar. Maǵan qaýipsiz oryn tabatyn kez keldi.
  
  
  Men bir sátke patrúldik qaıyqtyń artqy palýbasynda kórgen qaıyq týraly oıladym. Biraq bul ashyq sýǵa shyǵýdyń eń jaqsy sheshimi bolyp kórinbedi. Eger olar meni kórse, men ólgen bolar edim. Men asyp turǵan japyraqtardyń astynda bekiniske júzýge tyrysýym múmkin.
  
  
  Biraq sýdaǵy barlyq qanmen men kompanıaǵa senimdi bola alamyn. Barakýdalar nemese akýlalar. Men jasaı alatyn eń jaqsy nárse - olar qazirdiń ózinde tintý júrgizgen aımaqtaǵy sarbazdardyń artynda qalýǵa tyrysý.
  
  
  Men jerge baryp, basymdy butalardyń ústinen aqyryn shyǵardym. Úshinshi patrúldik qaıyq jaǵaǵa ıakormen bekitildi, al onyń qaıyǵy tóbeniń túbindegi qum jolaǵynda jatty. Bul qaıyq bir ýys adamdy tasymaldaı alatyn. Olardyń sany az boldy, áıtpese men kóbirek daýystardy estýim kerek edi.
  
  
  Endi ne? Meniń kóz aldymda sarbazdar paıda bolǵansha kútkim kelmedi. Men tabıǵatym boıynsha ańshymyn. Maǵan qıyndyqtar kelgenshe kútkendi unatpaımyn. Men olardy izdep júrmin. Shabýylǵa ushyraǵan adam árqashan artyqshylyqqa ıe bolady. Onyń ústine mende qosymsha dálel boldy. Men munda kezdesken kez kelgen adam tek jaý bola alady. Jáne olar estigen árbir dybys solardyń bireýinen shyqqan dybys bolýy múmkin. Olar óz adamdarynyń eshqaısysyn óltirmeıtinine senimdi bolǵansha atýdy kútýge májbúr bolady, al men birdeńeni kórgende nemese estigende shabýyl jasaı alamyn.
  
  
  Úlken japyraqtar men júzim butalaryna ilinip qalmas úshin avtomatty ustap turyp, men baıaý jerge qaraı jyljı bastadym. Otyz metrden keıin men qońyr tústiń qozǵalǵanyn kórdim. Er adam júzimniń astyna kirip ketý úshin eńkeıip ketti, onyń nazary alda turǵan nársege aýdaryldy, arqasy maǵan qarady. Bir jyldam qımylmen ol kenetten japyraqtarda joǵalyp ketti, men ony kórmeı qaldym.
  
  
  Men onyń sońynan bardym. Eger men ony óltire alsam, bul olardyń qatarynda tesik qaldyrar edi. Jáne bul tesik Nık Karterdiń ótýine múmkindik beretindeı úlken bolady.
  
  
  Eger men oq atsam, men basqalardy ózime azǵyrar edim, biraq ol kez kelgen sátte burylyp, meni kórip, maǵan tolyq oq bere alady. Ol stıletto úshin laqtyrý qashyqtyǵynda emes edi.
  
  
  Men avtomatty sol qolyma aldym da, stıletimdi oń qolyma silkip jiberdim de, oǵan qaraı jyljı bastadym. Men odan úsh metr artta qaldym. Sosyn buryldy. Ol maǵan tańdana qarady da, avtomatyn kóterdi. Men pyshaqty laqtyryp jiberdim. Ol trıggerdi tartyp úlgermeı jatyp, tamaǵyna kirip ketken. Ol kóp shý shyǵarmaı qulap tústi. Men oǵan stıletto alý úshin bardym.
  
  
  Sosyn basym jarylyp ketti.
  
  
  Men esime túskende, meniń basymda jıyrma bıt toby boldy, olardyń árqaısysy ártúrli ánder oınady. Men aǵashtardyń basyna qarasam, ásker formasynyń ústinde úsh usqynsyz baqytty júzdi kórdim. Meniń qoldarym astyma baılanǵan bolatyn. Úsheýiniń biri serjant, qalǵan ekeýi qatardaǵy jaýynger bolǵan. Serjant stıletimdi belbeýime tyǵyp qoıdy, sarbazdar meniń avtomatymdy jáne "Lúgerimdi" alyp júrdi. Serjant meniń kózimdi ashqanymdy kórip, jaqyndady da, etigimdi eki qabyrǵamnyń arasyna tepti.
  
  
  "Belmont úshin", - dep kúńkildep, meni taǵy teýip jiberdi. Sondyqtan men Belmonttyń tamaǵyna ota jasadym. Kelesi meniń tamaǵym bolady. Qoldarymdy arqamnyń artyna qoıyp, men bul fors-majorǵa qarsy eshteńe isteı almadym. Oljasyna rıza bolyp, qolyn ýqalady. "Tur, myń dollar myrza", - dedi ol. "Al sen de qyzmette joǵarylaısyń".
  
  
  Men ornynan qozǵalǵan joqpyn. Sondyqtan men olar úshin ólgennen góri tirige qundyraq boldym. Eger olar meni aman-esen tapsyrǵysy kelse, meniń oıymsha, olar da barlyq jumysty jasaýy kerek sıaqty. Serjant saýsaqtaryn qaǵyp jiberdi. Sarbazdar meni aıaǵyma turǵyzdy. Solardyń biri "lúgerdi" meniń qalaqshama basyp, ıtere bastady. Eki múmkindik boldy. Nemese men júre berdim, áıtpese ıyq pyshaǵymdy syndyrar edim. Men ári qaraı júrdim.
  
  
  Olar meni qaıyq jaǵada turǵan jerden ıterip jiberdi. Serjant izdeýdi toqtatý úshin qalǵan adamdaryna úrip jiberdi. Olar meni ustap aldy.
  
  
  Eki daýys jaýap berdi, biraz ýaqyttan keıin jýnglıden olardy ertip júrgen sarbazdar paıda boldy. Olardyń barlyǵy ózderine óte rıza boldy.
  
  
  The Serjant jańadan kelgenderge qaıtys bolǵan áriptesin alyp júrýdi buıyrdy, biz jolǵa shyqtyq. Aldymda máıitti alyp júrgender, qasymda qalǵan ekeýi jáne tylda serjant. Men óz bolashaǵym týraly kóp oılamadym. Bálkim, men dymqyl jertólemen jáne sadıspen suhbattasyp, sodan keıin ilmekpen kezdesken shyǵarmyn.
  
  
  Hoýk meniń taǵdyrym týraly bilse de, ol eshteńe isteı almaıdy. Óz qyzmetinde ol Grand Laklerdiń ishki isterine amerıkandyq agenttiń qatysy bar ekenin moıyndaý qıynǵa soqty.
  
  
  Biz jaǵajaıǵa qaraı jarty jolda kele jatqanymyzda jýnglıden oq atyldy. Artymyzdaǵy aıqaı barlyǵyn buryp jiberdi. Serjant toqtady. Ol qulap kete jazdady. Onyń birkelki kúrteshesiniń aldyńǵy jaǵy qyzylǵa aınaldy. Sarbazdar ony ustap alǵylary kelgendeı oǵan shabýyl jasady. Odan qashqannan keıin olar myltyqtaryn aınalamyzdaǵy qalyń butalarǵa baǵyttady. Taǵy da myltyq atyldy. Meniń sol jaǵymdaǵy soldat basymnan soqqy alǵan soń, basymdy artqa qoıyp, jerge qulady. Meniń oń jaǵymda turǵan adam úreılenip, eńkeıip júgirdi.
  
  
  Men jatqan adamnyń aıaǵyn teptim. Ol qozǵalmaı jatyp qaldy. Qalǵan eki sarbaz qoldaryn joǵary kóterdi. Mıszı revolverdi olarǵa baǵyttap, astyńǵy qabattan shyqty. Men onyń bilegin qysyp alatyndaı jaqyndaǵansha, ol bireýin atyp tastady. Qalǵan sarbaz qoldaryn odan da joǵary kóterdi.
  
  
  Ol maǵan ashýlanyp qarady. "Sen sentımentaldy bolmaısyń, solaı ma, Karter? Bizde tutqyndarǵa ýaqyt joq ". Ol bilegin bosatyp, atys qarýyn soldatqa qaıta burdy, ol osy ýaqytqa deıin bozaryp ketti.
  
  
  - Toqta, - dedim men. "Men olardy tirideı alyp ketkim keledi. Ony myltyqpen ustańyz jáne meniń bilegimdi bir qolyńyzben sheshe alatynyńyzdy kórińiz.
  
  
  Men buryldym, ol meniń bilegimdegi jipti sheshe bastady. Saýsaqtarymdaǵy qurysýlardy ýqalaı otyryp, men sarbazdarǵa arqanmen jaqyndadym da, olardy onymen tunshyqtyrmaıtynymdy bildirdim. Olar meniń ne aıtqym kelgenin túsindi.
  
  
  Men qulatqan sarbaz ıyǵynda bir tonna qorǵasyn kótergendeı ornynan atyp turdy, al eki sarbaz meniń artymnan jaǵaǵa, al Mıszı jasyrynǵan jerge qaraı júrdi. Jińishke keme áli de taıazda turyp qaldy. Biz sýǵa tústik, men eki sarbazdy sadaqqa apardym. Men olarǵa qaıyqty qalaı ıterý kerektigin aıttym, men Mıszıdi artqa aparyp, palýbaǵa kóterilýge kómektestim.
  
  
  Ol kabınaǵa qaraı júrip, qozǵaltqyshty iske qosty. Men qozǵaltqyshtyń iske qosylǵanyn estip, murnyma qaraı júrdim. Qyryldaǵan kúńkil estildi. Sodan keıin ol toqtady. Taǵy bir ysqyryq, sosyn múlde eshteńe joq. Meniń dıagnozym boldy: aqaýlyq. Jáne bul úshin men ózime alǵys aıta alamyn.
  
  
  "Toqta", - dep aıqaıladym Mıszı.
  
  
  Men ózimniń durys ekenimdi tekserý úshin bortqa sekirdim jáne kadrlarymnan qalǵan tesikterdi qadaǵaladym. Men durys aıttym. Men komanda boıynsha atys kezinde janarmaı qubyryna tústim. Eń soraqysy, rezervýar túbine deıin bos boldy. Bir tamshy benzın de emes.
  
  
  Men ózimdi dármensiz sezindim. Janarmaı da, energıa da joq. Eshqandaı qýat, patrúldik qaıyq, araldan ketý múmkindigi joq. Múldem múmkin emes.
  
  
  Mıszı kabınadan aıqaılap jiberdi. "Nık, sarbazdar. Olar qashyp ketedi! '
  
  
  Men aýaǵa atyp jiberdim, olar toqtady. Iyqtaryn tómen túsirip. Olar endi arqasynan oq kútken shyǵar. Men bortqa sekirdim de, olarǵa qaraı júrdim. Endi olardy ustaýdyń maǵynasy bolmady, biraq men oq-dárilerdi ózimmen birge alyp júrgim keldi. Men jest olardy jaǵaǵa shaqyryp, Mıszıdi shaqyrdym.
  
  
  Ol bizdi qýyp jetkende, men oǵan bireýin myltyqpen ustaýǵa ruqsat berdim, al ekinshisin etigi men shalbarynan bosattym. Men shalbardyń aıaqtaryn bir-birine baılap, shalbarymdy oq-dárimen toltyrdym, belbeýimdi belbeýimmen bekitip, aıaǵymdy moınyma qoıdym.
  
  
  "Endi olardy jiber", - dep buıyrdym qyzǵa. "Olar endi bizge qajet emes jáne olar endi bizge zıan tıgize almaıdy. Ekeýiniń azdy-kópti aıyrmashylyǵy kóp emes ".
  
  
  Men olarǵa ketýge jest aıttym. Olarǵa qoldaý qajet emes edi. Olar ketken soń Mıszı ekeýmiz múmkindiginshe tezirek bekiniske qaraı bet aldyq. Nuh balyqty qýyryp jatyr edi, aspan maǵan qansha ýaqyt tamaq ishpegenimdi túsindi. Al súıekterim maǵan uıyqtaý kerek ekenin aıtty. Meniń jumysym qarańǵy túskenge deıin bolǵanymen, qarańǵylyq basylǵansha biraz ýaqyt ótedi, men rom, ystyq balyq jáne jemistermen demalatyn ýaqyt keldi dep oıladym.
  
  
  Men bos bólme taýyp, tas edenge qulap, bosańsyp qaldym. Mıszı esep beredi. Men onyń Hoýktyń tiziminde qanshalyqty joǵary turǵanyn bilmedim, biraq eger biz taǵdyrdyń qandaı da bir aqylsyz buralańynda odan tiri qalsaq, men onyń sońynan erer edim. Ol arnaıy medalǵa laıyq boldy.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  11 taraý
  
  
  
  
  
  
  
  Baspaldaqtardy buzatyn kez keldi. Endi teńiz arqyly qashý múmkin bolmaı qalǵandyqtan, ol endi bizge qyzmet ete almady.
  
  
  Mundaı arheologıalyq qazynany joıý men barǵym kelmeıtin qadam boldy, biraq bul bekiniske kirý úshin tym qaýipti boldy. Biz jaǵalaý jolymen jáne soqpaqpen kele jatqan kólikterdi estigen shyǵarmyz, biraq Djerom túnde eskekti qaıyqtardy jiberý jáne óz adamdaryn biz baıqamaı baspaldaqpen kóterý ıdeıasyn oılap tabýy múmkin. Al biz barlyq maıdandardy baqylaýǵa tym az boldyq. Men oǵan ne isteý kerektigin aıtqanymda Nuhtyń kózi qaraıyp ketti.
  
  
  Men dınamıttiń sońǵy qorabyn ashyp, eki doıbyny alyp, eski patrıarhqa qaradym. "Men de renjidim, Nuh. Eger biz bul jerden tiri shyqsaq, men AX jańa baspaldaq salady dep ýáde beremin ".
  
  
  Men pýlemetti tómennen úshinshi satyǵa kóterdim, qatty taqtatasqa birneshe tesik atyp, dınamıt taıaqshalaryn jumsaq, totyqpaǵan bólikke qoıdym da, saqtandyrǵyshty jaǵyp jiberdim. Men qaıtadan júgirdim, jarylys bolǵan kezde qabyrǵalardyń ishinde boldym. Tabıǵı tas kóshkini sýǵa qatty soǵyp, dybys basylǵan kezde jartas qaıtadan tik, qol jetpeıtin eńiske aınaldy.
  
  
  Sondyqtan qazir túnde kezekshilikte bolatyn eki kireberis jol ǵana qaldy. doktor Flemıng óte jaqsy kórindi, men ony Nuhpen birge basqa aralǵa apara alatynymyzǵa kúmándanbadym. Toptyń qalǵan bóligi jýnglıdegi Nuhtyń adamdaryna qosyla aldy. Men qalaǵa baryp, Djeromdy taýyp, ony aıaqtaımyn. Eger áskerılerdiń basy kesilse, jaǵdaı tynyshtalyp, Flemıngti prezıdent etip qalpyna keltirýge bolar edi.
  
  
  Men Nuhqa jospardy usyndym, ol qarsy bolmady. Biz sol túni ol jaǵalaýdaǵy joldy kúzetedi, al men soqpaqpen júremin dep kelistik. Men ony oqyttym, mınalardy qalaı jarý kerektigin kórsettim, merzimderi týraly bárin aıtyp berdim. Sosyn men basqa jaqqa joǵalyp kettim. Bizde dınamıt bolǵansha, túnde bizge eshkim shabýyl jasaı almady.
  
  
  Tara kómekteskisi keldi. "Ákem meni sizge kómektesýge jiberdi. Siz bul týraly umytqan joqsyz ba? Al saǵan demalý kerek. Qajet kezde Mıszı sıaqty jaryp jibere almaımyn dep oılaısyń ba?
  
  
  Jaryqtandyrý sirińkeleri bar, ıá. Biraq ol tolqýdy qalaı jeńe alady? Biraq, kem degende, onyń kompanıasy meniń saǵattarymdy jaqsyraq eter edi. Sonymen qatar, men túnde shabýyl bolady dep oılamadym. Polkovnıktiń áskerleri aıtarlyqtaı shyǵynǵa ushyrady, men onyń patrúldik qaıyǵynan aıyrylǵannan keıin Djeromnyń jaralaryn jalaýyna biraz ýaqyt ketedi dep kúdiktendim.
  
  
  Men qyzǵa alǵashqy saǵattarda eskiretinimdi aıttym, biraq ol bul týraly estigisi kelmedi. Ol meni demalýym kerek dep oılady. Erekshe eshteńeni bildirmeı. Sondyqtan men qolymdy sozyp, uıqynyń meni jeńýine múmkindik berdim.
  
  
  Kóz aldymdaǵy kún meni oıatyp jibergendeı, qazirdiń ózinde jaryq boldy. Meni soldat qaǵyp ketken basymdaǵy bórtpelerdi qospaǵanda, men ózimdi qaıtadan adam sıaqty sezindim. Tara arqasyn aǵashtyń dińine qoıyp, oıaý, biraq uıyqtap otyrdy. Onyń kóziniń astynda qara sheńberler bar edi. Men oǵan qaraı aýdaryldym.
  
  
  Onyń daýysy kúńgirt estildi. "Nık, men aýyryp qaldym, ishim aýyryp tur. Sońǵy birneshe saǵatta jaǵdaı odan saıyn nasharlaı tústi ".
  
  
  Biz aǵashtardyń bıik doǵasynyń astynda boldyq, japyraqtardan sary kún sáýlesiniń jolaqtary aǵyp jatty. Taranyń terisi jasyl-sary tústi jáne terdiń usaq tamshylarymen jarqyraǵan. Onyń kóz aldynda sur tuman paıda boldy. Men ony qolyma alyp, tóbege qaraı qaqpaǵa qaraı júgirdim. Men ishke kirip, Nuhty shaqyrdym. Men ol áli de kúzette bolady dep qoryqtym. Aqyr sońynda, ol qansha qajet bolsa da, jalǵyz medısına qyzmetkeri boldy.
  
  
  Ol menen keıin birneshe sekýndtan keıin bekiniske kirdi. Men konteınerlerdi abaılap edenge qoıdym, Nuh birden jumysqa kiristi. Ol onyń moınyndaǵy bezderdi sezip, onyń bileginen ustap, aýzyn ashyp, alaqandaryn tekserdi. Ol olardy túsirmes buryn men saýsaqtarymnyń ushynda kópirshikterdi kórdim.
  
  
  Qarıa buryn-sońdy mundaı asyqpaǵan. Ol bólmelerdiń birine ushyp ketti. Men onyń artynan júgirdim, biraq esikke jetpeı ol toqylǵan tósenish pen asqabaqpen qaıta shyqty. Ol tósenishti tastap, ony teýip jiberdi de, qyzdy ústine qoıýymdy jestady. Men oǵan jaryq kerek ekenin jáne qarańǵy bólmelerdiń birinde shamdardy jaǵýǵa ýaqyt joq ekenin túsindim.
  
  
  Men konteınerdi tósenishke qoıyp, odan kóılegimdi sheship aldym. Kenet aýlada Mıszı de boldy, ol qyzdyń qansyz erinderin kórgende áýeli qyzyǵyp, keıin ýaıymdady.
  
  
  Nuh asqabaqtyń jartysyn úlken qoldarynyń birinde ustady. Ol sý men jasyl sabyn qospasyna uqsaıtyn mazmundy shaıqady.
  
  
  "Artqa". Onyń sózderi qatal boldy. Biz moıynsunǵanymyzda, ol Taranyń basyn kóterip, aýzyn ashyp, tamaǵyna suıyqtyq quıdy. "Manchın", - dedi ol ólshenip. "Óte ýly aǵash. Onyń jemisiniń bir shaǵýy kenetten, aýyr ólimge ákelýi múmkin. Tipti bóshkege qol tıgizý óte qaýipti bolýy múmkin. Tek beıshara balaǵa qarańyzshy ". Kenet Tara qolyn sozdy. Nuh ony qaıta kóterip, tamaǵyna taǵy da suıyqtyq quıdy. Ol tynysy tarylyp jatqanda, men manshınel týraly burynnan biletinimdi esime túsirdim. Nuh jańa ǵana atap ótkendeı, bul óte mańyzdy boldy.
  
  
  Qarıaǵa kómek kerek boldy. Ol: "Onyń saýsaqtaryna azdap suıyqtyq quıyńyz. Súrtýge bolmaıdy!
  
  
  Men muny istedim. Biz onyń arqasyn kórýimiz úshin ony buryp jiberdi. Ol da japyraqtarmen jabylǵan. Men onyń arqasyna suıyqtyq quıdym, óıtkeni onyń denesi aýyrsynyp, qysylyp qaldy.
  
  
  Men qarttyń jeńil dem alǵanyn estidim. "Meniń oıymsha, biz muny ýaqytynda jasadyq", - dedi ol. "Ol saýyǵyp ketedi".
  
  
  Biraz ýaqyttan keıin qurysýlar toqtap, qyz qozǵalmaı jatyp qaldy. Endi Nuh asqabaqty sabyn qospasymen salyp, basqa asqabaqtardy aldy. Ol aq untaqtan jáne balǵa uqsaıtyn qalyń emýlsıa jasaı bastady. Ol qyzdy aýdaryp jiberip, oǵan quıyp jiberdi. Sosyn ony búıirine jatqyzdy.
  
  
  'Endi seniń kezegiń.'Ol ornynan turyp, kóılegimniń túımelerin aǵytyp, ishin syrtqa burdy. Tin de ýly boldy. Ol meniń qolymdy dezınfeksıalaý quralymen súrtti, qolymen de solaı jasady, kúldi. "Men sizge eskertýim kerek edi. Jýnglı ádette dos, keıde jaý. Kilemsheniń ekinshi jaǵyn alyńyz; biz ony qazir kóleńkede alyp júremiz ".
  
  
  Biz ony qarańǵy bólmelerdiń birine aparyp, tósekke jatqyzǵanymyzda Tara kózin ashty. Ol esin bilgen, biraq áli de qatty aýyrǵan.
  
  
  Bul bekinisten qonys aýdarýdyń bolmaıtynyn bildirdi. Biz Flemıng pen Tarany alyp júrýimiz kerek edi, biraq bul múmkin emes edi. Tik taýlarda emes. Bizge qaýip tóngen barlyq qaýiptermen emes. Biz kútýimiz kerek. Men aqqubanyń qasyna otyrdym da, kenet moıyndaǵym kelgennen góri ol úshin kóbirek ýaıymdap júrgenimdi túsindim. Ol maǵan unady, endi bul maǵan burynǵydan da túsinikti boldy. Eger Nuh ýdy birden bilmese, ol áldeqashan ólgen bolar edi. Qarıa ony eń sońǵy sátte qutqaryp qaldy, sol úshin ol meniń qurmetime qaıta oraldy. Men tańǵy astyń ıisin sezdim. Nuh shaqyrǵansha men mán bermedim. Sosyn men qazirdiń ózinde tamaqtanyp jatqan basqalarǵa bardym.
  
  
  Meni tosyn syı kútip turdy. Bizde qonaqtar boldy. Jambas oramaly bar qara terili jas jigit. Ol jańalyq ákeldi, Nuhtyń sózine qaraǵanda, bul jaqsy jańalyq emes edi. Nuh maǵan Mıszı men Flemıng kóńilsiz kúıde turǵan kezde sharshaýdy qaıtalaıtyn daýyspen aıtty. Sol túni taıpa enjar bolǵan joq. Olar barlaýshylaryn jiberdi.
  
  
  Karıb Djeromnyń sarbazdary da qol qýsyryp otyrǵan joq. Olar jaǵadan lagýna boıymen jaǵajaıǵa deıin kordon tósedi, onda úshinshi patrúldik qaıyq aılaqta turdy. Bizdi qorshap aldy. Eki naýqas adammen maǵan tipti oılanýdyń da qajeti bolmady kordonnan ótý. Men jigitten meni shyǵaryp sala alatynyn suradym, jaýaby qysqa boldy: joq. Ol munda qorshaý aıaqtalǵanǵa deıin kelgen. Endi ol da qaıta orala almady.
  
  
  Demek, Tara áskerlerdiń qozǵalysyn baıqamady. Eger men uıyqtamasam, birdeńe estýim múmkin edi. Nemese olar tym alys ketken shyǵar. Men aınalamdaǵy únsiz fıgýralarǵa qaradym, bizdiń qanshalyqty álsiz ekenimizdi túsindim, kenetten men endi ash bolmadym.
  
  
  Men jedim. Kem degende, bul meni bos qaldyrdy. Keshki astan keıin biz únsiz otyrdyq. Biz kúttik.
  
  
  Men bul dybysty birinshi bolyp Nuh maǵan bet burǵanǵa deıin birneshe sekýnd buryn estidim. Bul ushaqtardyń qarańǵy, jalqaý gýili edi. Qart aqyryn ornynan turyp, bizdi shaıǵa shaqyrǵandaı: "Men katakombalarǵa tyǵylýdy usynamyn. Karter myrza, Soıer hanymdy ózińizben birge alyp kelmeısiz be?
  
  
  Birde Mıszı maǵan aıtqandaı, qarıa tosyn syılarǵa toly boldy. Sondyqtan bekinistiń astynda onyń jertólesi boldy. Men qanshalyqty tereń dep oıladym, eger ol bombalarǵa tótep bere alsa jáne biz ol jerde tirideı kómilmesek. Mıszı bozaryp ketti, men onyń dál qazir dál osylaı oılaıtynyn bildim. Biraq taǵy da basqa amalymyz qalmady.
  
  
  Men Ydystyń artynan bardym. Ol qazirdiń ózinde meniń moınymdy orap alǵanyn baıqap, jeńildep qaldym. Men ony dalaǵa shyǵarǵanymda Nuh men buryn kórmegen qalyń shıferden jasalǵan esikti sál ashty.
  
  
  Mıszı men jigit qazirdiń ózinde kózden tasa boldy. Flemıng jaı ǵana baldaqtaǵy tesik arqyly ótti. Men onyń sońynan erdim. Nuh bizdi qara qarańǵylyqta qaldyryp, artyndaǵy qalyń esikti jaýyp tastady.
  
  
  Bir sekýndtan keıin ol ushqyndy shaqpaq taspen jaǵyp, shamdy jaǵyp jiberdi. Bizde jaryq boldy. Nuh jigitke shamdy berip, Flemıngti qolyna aldy da, týneldiń qarańǵy kireberisine qaraı júrdi, birneshe satyǵa tómen túsip, kishkentaı balanyń basyndaǵy kishkene jalyn bizdi shaqyrdy.
  
  
  Týnel bizdi ótkizýge jetkilikti keń boldy, biraq bıiktigi qalaǵan nárseni qaldyrdy. Uzyn boıly adam eńkeıýi kerek edi. Maǵan tizemdi búgýge týra keldi, al Mıszı soqtyǵysyp qalmas úshin basyn ıdi.
  
  
  Bul uzaq serýen boldy. Qalaı bolǵanda da, ústimizde qatty soqqyǵa tótep bere alatyndaı jartastar jetkilikti boldy. Biz túbine jetkende, biz tik burylystan keıin óte úlken bólmege tap boldyq.
  
  
  Biz edenge otyrdyq, Nuh shamdy sóndirdi. "Aýany únemdeý úshin", - dedi ol. Birneshe mınýt ótti. Ushaqtar bizdiń ústimizde áldeqashan bolýy múmkin edi, biraq tynyshtyqty buzatyn jarylys bolǵan joq. Dybys joq. Maǵan bul unamady. Olar ne kútti?
  
  
  Sosyn men basqa nárse týraly oıladym. Bombalardan asyǵys qashyp bara jatqanda, bizge qosymsha rozetka qajet bolýy múmkin ekenin múldem umytyp kettik. Aqyr sońynda, áýe shabýyly katakombalardyń esigin jaýyp tastaýy ábden múmkin. Bizdiń shyǵýymyzǵa árqashan kepildik beretin bir ǵana qural boldy: dınamıt. Jáne biz ony joǵarǵy jaǵynda qaldyrdyq.
  
  
  Mıszı avtomatty alyp keldi, men ony qarańǵyda sezindim. Men baspaldaqpen kóterilip, joǵaryǵa oraldym da, aýyr shıfer esikti shamamen úsh dúımge ıterip jiberdim. Kúnniń jarqyraǵan sáýlesi meni soqyr etti, biraq men qandaı da bir qozǵalysty baıqadym. Men kózim jaryqqa úırengenshe ornynda turdym. Orys formasynda tórt er adam paıda boldy. Árıne. Polkovnık Flemıngti bombadan óltirmeı, tirideı alyp ketýin qalaǵan. Sonda ol birjola shettetilmegenine senimdi bola alar edi.
  
  
  Olarda avtomattar boldy. Parashútterden túskennen keıin olar tarap ketti. Ekeýi birge bir jaqqa, ekeýi basqa jaqqa ketti. Olar bólmelerdi aralap júrdi jáne eshkimdi tappaǵanyna tańǵalǵany anyq. Birte-birte olar tezirek jumys isteı bastady. Olardyń eshqaısysy meniń baǵytyma qaraǵan joq. Men esikti sál keńirek ıterip, kóleńkede turǵan qabyrǵaǵa qystym. Men aqymaq qatelik jiberdim. Eger men joǵaryda kútsem, men ońaı oq atar edim. Endi men osynda kútip, odan barynsha paıda alýǵa tyrysýym kerek boldy.
  
  
  Solardyń biri men turǵan esikten basyn kirgizý úshin kóp ýaqytty qajet etti. Osy bos bólmelerdiń bári ony tapanshasyn tómen qaratyp, abaısyzda qaldyrdy. Men birneshe qadam artqa shegindim. Ol ishte bolǵan kezde men onyń ǵıbadathanasyna pýlemettiń oqpanyn urdym. Ol qulap, ornynan qozǵalmady. Men esikke qaıta oraldym.
  
  
  Ekinshi nómir bólmeden arqamdy maǵan qaratyp shyqty. Ol stılettoǵa jetkilikti jaqyn boldy. Men eshqashan jiberip almaımyn, biraq ol buryldy. Ustara ótkir bolat onyń janynan ótip, qabyrǵaǵa soǵylyp, aıaǵynyń aldynda jerge qulap tústi. Ol tańdana artyna qarady da, maǵan buryldy. Men qazirdiń ózinde esiktiń artyna jasyrynyp úlgerdim. Ol basqalarǵa dóreki orys tilinde birdeńe dep aıqaılady. Birden jaýap keldi. Olar otpen kirýdi josparlaǵan. Bul men úshin jaqsy boldy. Men baspaldaqpen katakombalarǵa tústim. Men kútkendeı, olar tómen emes, týra alǵa qaraı atyp, birinen soń biri oq jaýdyrdy. Men ózimniń qarý -jaraǵymnyń dybysy tórtinshi desantshyny alańdatpaýy úshin, men olardyń voleıboly sónbeı turyp, olardy jarylyspen ekige bóldim.
  
  
  Men Mıszıdiń shýyldan artymdaǵy baspaldaqpen kóterilgenin estigen joqpyn. Endi onyń daýysy artymnan shyqty. 'Ne bolyp jatyr?'
  
  
  "Bizde kelýshiler bar. Tórt. Mende qazirdiń ózinde úsheý jatyr, bireýi syrtta.
  
  
  Men esikke kóterildim, biraq tórtinshi adamdy kórmedim. Men qatty aıqaıladym, biraq ol jasyrynyp qaldy. Aýlada óli tynyshtyq ornady. Tym tynysh. Men onyń qaıda ekenin bilmedim, eger men basymdy esikten tym alys shyǵarsam, ol maǵan oq atar edi, Men ony tez joǵaltyp alý qaýpi bar edi. Men onyń bul jerge qaıta azǵyrylýyna jol beretinine senbedim. Múmkin ol olardyń ishindegi eń aqyldysy shyǵar.
  
  
  Men Mıszıge orys avtomatyn laqtyrdym. "Oq-dárilerge qarańyz".
  
  
  'Jetkilikti.'
  
  
  "Ótkeldi baqylaýda ustańyz. Men qaıtyp kelip, basqa jol bar ma dep suraımyn, bul jalǵyz jol ".
  
  
  Men jaǵdaıdy sıpattaǵannan keıin Nuh sham jaǵyp jiberdi. Jalynnyń kúńgirt jaryǵynda men qabyrǵaǵa súıenip turǵan Flemıngti kórdim. Tara onyń qasynda birneshe fýt qashyqtyqta otyrdy. Ol qazirdiń ózinde jaqsyraq kórindi, biraq ol áli de ań-tań bolyp kórindi. Taýdyń arǵy jaǵyndaǵy balshyq pen kógerýdiń ıisi ańqyǵan bul qarańǵy shuńqyr da emdelýshiler úshin tamasha úı emes edi. Biraq men tórtinshi jigitti nokaýtqa túsirmeıinshe onyń jaǵdaıyn ózgerte almadym. Nuh balaǵa birdeńe aıtty, ol Djerom áskeriniń shebin buzyp ótti. Bala basyn ızep, shamdy aldy da, onyń sońynan erýimdi ótindi. Kúńgirt jaryq qarabaıyr qurbandyq ústeliniń artynda ilýli turǵan boıalǵan kenepke tústi. Ol keneptiń búıirin kóterdi. Onyń artynda dáliz paıda boldy.
  
  
  Men bala joldy biledi dep úmittengen edim, óıtkeni bul shamnyń dińi uzaq ýaqyt janbaıdy. Biz baspaldaqpen tómen túsip, qabyrǵalarynda oıyqtary bar týnelge kirdik. Keıbir jerlerde shamdar qabyrǵaǵa ustaǵyshtarmen ornatyldy, ádette bul uzyndyǵy birneshe santımetr bolatyn shlaktar boldy. Jıirkenishti, shirik ıis shyqty. Kóp uzamaı men onyń sebebin kórdim. Taýashalardyń kópshiliginde adam qańqalary, olardyń artynda tas sórelerde qýys bas súıekter jatty. Bul taıpanyń qabiri bolýy kerek edi.
  
  
  Meniń baǵytty sezinýim bekinistiń arǵy betine bara jatqanymyzdy aıtty. Biraz ýaqyttan keıin men tas edende jaryq sheńberin kórdim. Onyń ústinde qabyrǵada dóńgelek tesik boldy, onyń eni meniń ıyǵymnan áreń keń. Men oǵan jete almadym. Bala da kórdi. Ol menen avtomatty alyp, shamnyń janyna edenge qoıdy da, maǵan kóterilýge kómektesti. Men qolymdy ústińgi bólikke qoıyp, ol arqyly shyqtym.
  
  
  Men jan-jaǵyma qaradym. Men syrtqy qabyrǵaǵa qarsy turdym. Esh jerde qozǵalys bolǵan joq. Men qolymdy tesikke tyǵyp, avtomatty aldym.
  
  
  Men shatyrdyń shetinen shyǵyp, tórtinshi kúıeýimdi kórdim. Ol parashútterdiń artynda asqazanynda jatty, onyń qarýy Mıszı turǵan esikke baǵyttaldy. Óz betinshe jumys istegende, olar ádette óte áserli bolmaıdy. Ol jas jáne symbatty, biraq sábıiniń qolyndaǵy ólimge ákeletin qarýdyń kesirinen ólimge ákeletin. Men ony oryssha shaqyrdym: "Sen áli osynda qaradyń ba?"
  
  
  Ol buryldy. Men trıggerdi tarttym. Qosh bol, belgisiz soldat. Esik aldynda Mıszı paıda bolyp, máıitti kórip, oǵan qaraı júrdi. Men shatyrdan sekirdim. Kózdi ashyp-jumǵansha esiktiń sál ashylýynan besinshi desantshy ushyp shyqty. Ol aýyr revolverdi Mıszıdiń moınynan qaǵyp jiberdi. Eger men ony óltirgim kelse, Mıszıdi atyp tastaýym kerek edi. Qarǵys atsyn!
  
  
  Ol maǵan qarap, jaqsy aǵylshyn tilinde: "Qarýyńdy tasta" dep aıqaılady.
  
  
  Ol qyzǵa birdeńe dedi. Men avtomatty tastadym.
  
  
  "Munda kel, tym jaqyn emes. Myna qabyrǵaǵa qarsy tur ".
  
  
  Onyń formasy áriptesterine qaraǵanda jaqsy materıaldan jasalǵan. Onyń ústinde ofıserdiń pogondary, al belbeýinde rasıa ilýli turǵan. Tipti alystan Mıszıdiń entigip jatqanyn estidim. Ol ony qattyraq qushaqtady, ol únsiz qaldy.
  
  
  Ol kúldi. - "Men saǵan múmkindik beremin. Doktor Flemıngtiń qaıda ekenin aıtyńyzshy. Eger olaı etpeseń, men ony aldymen atyp tastaımyn. Sonda da sen ólesiń ".
  
  
  Meniń stıletim aýlada qol jetpeıtin jerde boldy. Mıszıdiń daýysy tisinen shyqty. - "Tozaqqa barsyn".
  
  
  Ol trıggerdi tartyp almas úshin men aqyryn buryldym. Ol qorqyta bastady. - "Men saǵan qozǵalma dedim".
  
  
  Men qorqyp ketkendeı keıip tanyttym. - 'Atýǵa bolmaıdy. Men saǵan aıtaıyn. Ol jasyrady. Men onyń sońynan eremin.
  
  
  Mıszı meni qarǵady. Ol da áreket ete alatyn. Qandaı qanisher qyz. Eger ol meni esikten kirgizse, men orystardyń birinen qarý alyp kete alamyn. Biraq qýlyq nátıje bermedi. Orys joldastarynyń qaıda ekenin de biletin. Men onyń qalaı oılaıtynyn kórdim.
  
  
  Ol Mıszı ekeýmizdi qalqan retinde paıdalanyp, bizben birge katakombalarǵa túse alatyn. Bizben birge kepilge alynǵan ol Flemıngke berilýge buıryq bere alady. Biraq Flemıng bizdiń ómirimizge mán bermese she? Eger ol jaýǵa soqqy berý úshin bizdi atyp tastasa she? Bul múmkindikti eskere otyryp, ol táýekelge bara almaıtyn múmkindik boldy. Sondyqtan ol basqa jolmen ketti. Ol Mıszıdiń men úshin qanshalyqty mańyzdy ekenin tapanshany ustaǵan boıda túsirip alǵan jyldamdyǵymnan túsingen shyǵar.
  
  
  
  'Iá. Muny iste. Onyń artynan júr. Biraq eger siz birdeńeni synap kórseńiz, bul jezókshe óledi ".
  
  
  Men muny oınaýǵa týra keldi. Ol qyzdyń basynan bıik edi, men "Lúgerdi" men kirgen esikten maǵan qarap turǵanda basyn atyp alatyndaı jaqsy ustaı alatynymdy bildim.
  
  
  "Aqyryn júr", - dep buıyrdy ol. "Qoldaryńdy aýada ustańdar. Eńkeıýge bolmaıdy. Men saǵan ilesemin.'
  
  
  Biz katakombalarǵa bardyq. Men baspaldaqqa jeter aldynda ol meni toqtatty. Bálkim, kózdi jaryqqa daǵdylandyrý úshin shyǵar. Demek, ol ondaı aqymaq emes edi.
  
  
  Maǵan jalǵastyrýǵa ruqsat etildi. Ol endi meni qýǵan joq. Tómenge túskenimde qolymda bireýdiń qolyn sezdim. "Men muny kórdim jáne estidim. Menimen birge júr.'- dep sybyrlady Nuh qulaǵyma.
  
  
  Ol meni ustap, alǵa qaraı ıterip jiberdi. Men oǵan ne istep jatqanymdy sybyrladym, saýsaqtary bilegimdi qysyp aldy.
  
  
  "Bul eshqashan jumys istemeıdi. Siz artyńyzdy kóre almaısyz. Kóleńkeni kórý jáne trıggerdi tartý qaýpi tym úlken. Biz basqasha tyrysamyz. "Kóleńke" sózi Nuhqa ıdeıa berdi. Kem degende, keıin ol maǵan osylaı dedi. Ol kishkentaı aǵash qýyrshaqtarmen toltyrylǵan qorapqa kúńgirt jaryq túsiretin shamdy jaǵyp jiberdi. Nuh solardyń birin alyp, oǵan uzyn ıneni saldy, ony da qoraptan alyp shyqty, sosyn qýyrshaqty aldynan kóterdi.
  
  
  Erinderi únsiz duǵa etip qozǵala bastady. Qudaıym, Mıszı syrtta revolverin moınyna qoıyp turdy, al Nuh naızaǵaı qudaıyn shaqyrýdan basqa ne isterin bilmedi.
  
  
  Flemıng pen Tara da qart adamǵa keń kózderimen qarady. Nuh áli de murnynyń astynan kúbirlep baspaldaqqa qaraı bettedi. Men onyń sońynan erdim.
  
  
  Men ony kórýim kerek edi. Sonymen qatar, eger aıla sátsiz bolsa, men Mıszıdi bosatýym kerek edi.
  
  
  Mıszı men soldat qarańǵyda esiktiń syrtynda, ekeýi de kóleńkede turdy. Noı ekeýmiz olardan qashý úshin jetkilikti alys baspaldaqta toqtadyq. Orys qobaljyp baspaldaqtan ashyq turǵan esikke qarady. Mıszı shıelenisti boldy jáne qajet bolǵan jaǵdaıda olardyń kez kelgenine asyǵýǵa daıyn boldy. Men ózime-ózim únsiz yryldadym. Múmkin emes! Siz buǵan eshqashan qandaı da bir aqylsyz qýlyqpen qol jetkize almaısyz.
  
  
  Qarıa qýyrshaqty tastap ketti. Qatty shertken dybyspen ol tas edenge tikeleı kún sáýlesiniń astynda qulap tústi. Orystyń basy kenet jerge qaraı jyljydy. Men Mıszıdiń ómirin aıaqtaıtyn soqqyny kúttim. Ondaı eshteńe joq. Men Nuhty qarǵadym. "Eshqandaı aıla joq", - dedi orys. Arqasyna ıne qadalǵan bul qýyrshaq men kórgen eń úlken sýper trúk boldy.
  
  
  Kóleńkede kenetten jabaıy qozǵalys paıda boldy. Er adam eki qolymen tartyp aldy. Saýsaqtary elektr togynyń soǵýyna ushyraǵandaı jaıylyp ketti. Myltyq dúrsildep jerge qulap tústi. Ol teńselip, eki qolyn keýdesinen ustap, óz osiniń aınalasynda aınaldy, sodan keıin jansyz massa tárizdi jerge qulady.
  
  
  Men olarǵa jetkenge deıin Mıszıdiń qolynda myltyǵy bar edi. Ol tańyrqaǵan kózqarasyn sarbazdan qýyrshaqqa aýdaryp jatqanda, ol qarýdyń aqsap turýyna jol berdi. Men er adamdy shalqasynan jatqyzatyndaı etip aınaldyrdym. Ol qaıtys boldy. Onyń bet-álpeti onyń aýyrǵan júzinen burmalandy. Onyń kózderi tompaıyp ketti. Aýqymdy ınfarkttyń klasıkalyq beınesi.
  
  
  Bul qorqynyshtan ólgen adam edi. Men muny bildim. Óıtkeni bul jalǵyz nusqa boldy. Ańyz boıynsha eski qaraqshylar bekinisinde óltirilgen tórt dosyn kórgen sarbaz. Jaýlarmen qorshalǵan er adam. Maksımýmǵa deıin shıelenisti. Joq jerden onyń aıaǵyna ólimniń belgisi túsedi. Júregi toqtap qaldy. Múmkin emes pe?
  
  
  Men Nuhqa qaradym. Qarıa máıittermen aralasyp júrgen. Ol qaza tapqan bes sarbazdy parashútpen súırep apardy. Ol eki aıaqty aıqastyra otyryp, tirekke qarsy otyrǵyzdy. Bosańsyǵan kúıde bolǵandaı. Úshinshisin ol qabyrǵaǵa tizesin búgip, qoldaryn aıqastyra qysyp qoıdy. Tórtinshisin de dál osylaı otyrǵyzdy. Ol ofıserdi Flemıng otyrǵan órilgen oryndyqqa otyrǵyzdy. Tapsyrmany oryndaǵan jáne qazir kútip turǵan er adamdar tobynyń túrin jasady.
  
  
  Ne úshin? Árıne! Men qalaısha aqymaq bola alar edim. Eger Flemıngti qolǵa túsirse, ony alyp keter edi. Er adamdardy tutqynmen birge alyp ketýge týra keldi. Jaqynda tikushaq keledi. Ushqysh jalǵyz bolady, óıtkeni barlyq bos oryndardy jolaýshylar ıelenýi kerek. Men ony óshire alar edim! Maǵan tek ofıserlerdiń rasıasy kerek boldy.
  
  
  Men bir nárse úshin bardym. Nuh natúrmortty aıaqtap, aspandy zerttedi. . Ol kúldi. - "Biz tikushaq alamyz. Bul bir kúni paıdaly bolýy múmkin.
  
  
  Ol maǵan výdý ónerine shabýyl jasaýǵa shaqyrǵysy kelgendeı qarady. Sodan keıin ol katakombalarǵa bardy. Mıszı ekeýmiz tikushaq kútip otyrdyq.
  
  
  Jarty saǵattan keıin biz burandaly qalaqtardyń dybysyn estidik. Ol tómen ushyp, bekinisti aınalyp ótip, radıodan daýys shyqty. Ol bizde Flemıng bar-joǵyn bilgisi keldi. Bul ońaı boldy, ótirik aıtýdyń da qajeti joq edi. Men bizde Flemıng bar, ol tiri dep jaýap berdim. Ushqysh kúlip, baılanysyn úzip, qona bastady.
  
  
  Sodan keıin biz kútpegen nárse boldy. Parashútter kenetten soqqan jeldiń kúshimen tartyldy. Orys sarbazdarynyń máıitteri balaýyz fıgýralaryndaı aýdarylyp jatty.
  
  
  Qozǵaltqyshtyń dybysy birden qatty aıqaıǵa aınaldy da, tikushaq joǵary qaraı umtyldy. Men avtomatpen esikten shyqqanymda, ushaq dál ústimde boldy. Men ushqyshty kórgen joqpyn. Ony jerge qondyrý múmkin bolmady. Men atyp jiberdim, tikushaq aıdaldy. Ol parapettiń artyna qashyp, lagýna sýlarynda janyp ketti. Kóligimiz joǵalyp ketti. Men ózimdi basymnan ura alar edim.
  
  
  Artymda men Mıszıdiń birneshe qarǵys aıtqanyn estidim, bul tipti men úshin jańalyq boldy.
  
  
  Biz tómen tústik. Sham janyp turdy, bul qyzyq kózderden kórindi. Men basymdy shaıqadym. 'Sáttilik. Biz tuzaqty qaýipsizdendirýimiz kerek edi. Nuh úndemedi. Ol baısaldy kórindi jáne qastaryn kóterdi, sondyqtan onyń bıik mańdaıynda ájimder paıda boldy. Ol tereń dem aldy.
  
  
  "Qysta bul jerde daýyl eshqashan bolmaıdy. Ádette tek maýsym, shilde aılarynda, ásirese tamyzda. Biraq tyrysýdyń esh zıany joq. Sen meni jalǵyz qaldyrasyń ba? Men rásimge daıyndalamyn ". Nege joq? Jaqsy shoý Djeromnyń kelesi shabýylyna deıin ýaqytty óltiredi.
  
  
  Men Flemıngke qyzdar men jas týystardyń artyndaǵy baspaldaqpen kóterilýge kómektestim. Nuh bizdi shaqyrdy. - "Myna máıitterdi alyp ket. Bul qudaılardy qorlaý ". Onyń daýysyndaǵy kenet ashý meni tań qaldyrdy.
  
  
  Men ofıserdiń máıitin oryndyǵymnan shyǵaryp aldym da, Flemıngke otyrýǵa ruqsat berdim. Sodan keıin men denelerdi parapettegi tesikke ákeldim. Men súırep aparýǵa tyrystym, aqyry olardyń barlyǵyn teńizge ıterip jiberdim. Sosyn men Flemıngtiń qasyna otyrdym. Kenet Nuh keldi. Ol múldem basqa adam sıaqty kórindi. Ol taqıa kıip, tumarlar men shynjyrlarmen ilýli turdy, al belbeýinde ilýli turǵan asqabaqtar júrip bara jatqanda kúńgirt áýen shyǵardy. Onyń kózi baqyraıyp ashyldy, biraq ol eshteńe kórmegendeı boldy. Ol bizdi múlde elemeı, baspaldaqpen tóbege kóterilgendeı boldy.
  
  
  Onda ol bı bılep, án aıta bastady. Ol ilýli turǵan zattar onyń qımyldarynyń yrǵaǵyna sáıkes dybystar shyǵardy. Uzyn aıaqtaryn jaıyp, basyn artqa eńkeıtip, qoldaryn aspanǵa kóterdi. Burynǵydan da kúshti jel onyń shashy men saqalyn jabaıy qaǵyp jiberdi. Buryn men syldyrlaýy múmkin dep oılaǵan daýys qazir shynymen de kúrkirep ketti.
  
  
  Endi ol únsiz turyp tyńdady. Oǵan birdeńe dep jaýap berdi. Alǵashynda alystan naızaǵaı jaqyndap qaldy dep oıladym. Qaltyraý meni júgirip ótti. Sosyn onyń basqa dybys ekenin túsindim. Endi meni odan da úlken diril bıledi. Jaýap bergen naızaǵaı emes, jaýap ushaqtardan keldi. bombalaýshy ushaqtar. Djerom men onyń sheteldik kómekshileri Flemıngti tirideı qolǵa túsirý áreketinen bas tartqany anyq. Endi Flemıng olardyń aralǵa kirýine kedergi bolatyn kedergi ǵana boldy.
  
  
  Men parapettiń ústinde, múmkin eki mıl qashyqtyqta ushaqtardy kórdim. Men kirýge múmkindik beretin esikke qaraı júgirdim. katakombalarǵa salyp, qalǵandaryn pomady. Qyzdar men bala Flemıngti oryndyqpen jáne barlyǵymen birge týnelge apardy. Nuh olardyń sońynan erdi. Men qurbandyq ústelinen bir jerden sham alyp, ony jaǵyp, tómenge tústim.
  
  
  Biz jerasty kamerasyna kirgen kezde kúńgirt jarylys estildi. Birden taǵy bireýi ilesti. Jáne taǵy bireýi. Shań men korozıalyq tútinder bólmege jaryqtar arqyly kirdi. Qatarynan bes soqqy boldy.
  
  
  Tara klaýstrofobıalyq shabýylǵa ushyrady. Ol baspaldaqpen joǵary qaraı júgirdi. Men onyń sońynan bardym da, ony ustap alyp, qatty qystym. Sosyn tynysh boldy. Basqa jarylystar bolǵan joq. Ushaqtardyń birinshi tolqyny joǵalyp ketti. Endi tikushaqtar men desantshylardyń kelýin jáne bombalaýdyń nátıjeleri boıynsha barlaýdy kútýge bolady. Men olardy ýaqytynda tólegim keldi.
  
  
  Men kóterile bastadym, men jalǵyz emes ekenimdi bildim. Tómendegi myna zırattan bári sharshady. Tara, Mıszı jáne bala olardyń sońynan erdi. Flemıng pen Nuh bir-birin qoldap, sońynan erdi.
  
  
  
  
  
  
  
  12 taraý
  
  
  
  
  
  
  
  Qurbandyq oshaǵy úıindilermen toltyrylyp, onyń ústinen tesik tesilgen. Nuh óziniń qudaılarynyń birin aýa raıy bıinde sátsizdikke ushyratqan bolýy múmkin. Joǵarǵy qabattaǵy bólme bútin edi. Shyǵý erkin boldy, tek qalyń granıt esik tolyǵymen buzyldy.
  
  
  Aýla shuńqyrlarǵa toly boldy, al úıindiler qabyrǵadan qabyrǵaǵa jatty. Parapettegi munara tikeleı soqqyǵa ushyrady. Ol endi joq bolyp ketti. Birneshe bólme qıratylyp, olardyń biriniń artyndaǵy qabyrǵa buzyldy.
  
  
  Eski patrıarh zaqymdanýdy tekserip, qolyn Flemıngtiń ıyǵyna qoıdy. Ashý onyń júzinen kórinip turdy. Ol burylyp, taý shyńdaryna qarady, bir sát oılanǵandaı boldy, sodan keıin Flemıngke ana dıalektisinde birdeńe aıtty. Grand LaClare prezıdenti birtúrli, oıly kúlki shyǵardy.
  
  
  Aǵashtardyń tóbesinen bizge qaraı qara-kók aspan qalyqtady. Aǵashtardyń dińderi alǵa-artqa terbelip, japyraqtardyń arasynan qatty jel ysqyrdy. Syrtqy qabyrǵadaǵy tesik arqyly men lagýnadaǵy úlken tolqyndardy kórdim.
  
  
  Lagýnanyń kireberisinde bıik sur fıgýra paıda boldy: korvet. Meniń oıymsha, olar osy jeńil kemeden ne tiledi. Bul kemeniń bortyndaǵy shaǵyn zeńbirekter bombalaýdyń nátıjesinen asyp túse almady.
  
  
  Meniń qasymda Mıtzı Gardner mysqyldady. "Sizdiń oıyńyzsha, Djeromnyń áskerı-teńiz kúshteri taǵy bir ret tyrysady dep oılaısyz ba?"
  
  
  "Bul keme Djeromǵa tıesili emes. Olar Kýba týy astynda júzedi, biraq kapıtannyń esimi Hýanǵa qaraǵanda Ivanǵa kóbirek uqsaýy múmkin. Bul sýasty qaıyqtarynyń ańshysy, sondyqtan olar tereńdik zarádtary men mınalardy alyp júredi. Múmkin olar sý astyndaǵy tasty jaryp, bizdi jaryp jiberemiz dep oılaıtyn shyǵar ".
  
  
  Olaı bolsa, olar jaqyndaýǵa nemese súńgýirlerdi tartýǵa májbúr bolady, men olardy jeńe alamyn. Qalǵandary kemeniń jaqyndap kele jatqanyn muqıat baqylap, bizge qosyldy. Onyń jyldamdyǵy joqtyń qasy edi jáne sý tasqynynan tikeleı qorǵanysqa qaraı, qumdar arasynda barynsha saqtyqpen qozǵaldy. Men olar shabýylǵa deıin barady dep oılamadym , biraq, men sońǵy sátke deıin úmittendim.
  
  
  Biraq bul bolǵan joq. Bizdiń qarý-jaraq sheginen tys jerde olar zákir tastap, tórt júzýshini sýǵa tastady. Olar tereńdik zarádtarymen qashyp ketti. Men olarǵa pýlemetke jaqyndaýǵa ýaqyt berdim, sodan keıin olar júrip ótken jolmen sýǵa kezek jiberdim. Birinshi kezeń sátsiz aıaqtaldy. Biraq kelesisi olardyń barlyǵyn tań qaldyrdy.
  
  
  Bir ýaqytta tórt zarád jarylǵan kezde sý burqaq jaryldy. Tonnalap sý men qara rezeńke synyqtary aýaǵa ushyp ketti. Bul tolqyn týdyrdy, ol korvetke qatty soqty. Keme lagýnadan shyǵa bastady, biraq men onyń aıtarlyqtaı zaqymdanǵanyn sezdim. Al lagýnanyń syrtyndaǵy oıly-qyrly teńizge qarap otyryp, ol Ispanıa portyna jete almaýy múmkin dep oıladym. Qara bulttar tez jaqyndap qaldy. Jel kúrkirep, úlken kóbik bastaryn sýǵa shashyp jiberdi.
  
  
  Alǵashynda múlde basqa dybys estigen joqpyn. Biraq kenet jaqyndap kele jatqan tikushaq eskadrılıasyn kórdim. Mundaı aýa-raıynda tikushaqtardyń ushýy múmkin emes edi, biraq keıbir elderde adam ómiri esepke alynbaıdy.
  
  
  "Panalańdar", - dep aıqaıladym men jeldi aıqaılap, múmkindiginshe qatty. "Olar bizge osynda shabýyl jasaýǵa tyrysady, sodan keıin bir tikushaqpen osynda qonady. - Asyǵyńyz! '
  
  
  Nuh pen bala Flemıngti týnelge apardy. Tara olardyń sońynan erdi, al Mıszı ekeýmiz kezekti japtyq. Tara baspaldaqqa kelgende kenet burylyp ketti. "Tozaq, mende jetkilikti boldy. Maǵan osyndaı avtomatty qalaı basqarýǵa bolatynyn kórset. Men sizge kómekteskim keledi! '
  
  
  Onyń batyldyǵy bar edi, áıteýir men ony maqtan tuttym. Men oǵan jaýdyń qasynda ekenine kóz jetkizgenshe oq atpaý kerektigin basa aıtyp, qysqasha nusqaýlar berdim.
  
  
  "Osynda qal, Tara", - dedim men oǵan. "Mıszı, taǵy bir tesikti jap. Men basqa jaqqa ketemin. Qonǵannan keıin ekıpaj syrtqa shyqqansha olarǵa oq atpańyz. Múmkin, biz bul jerden áli de shyǵa alamyz. Men Mıszı ǵımarattardyń birinde joǵalyp ketkenshe kúttim. Sosyn aýlanyń arǵy betine júgirdim. Tikushaqtar qabyrǵalarǵa 50 mm oq jaýdyryp, tómen ushyp bara jatqanda, men shatyrdyń astyna áreń tyǵyldym. Kezek bitken soń men aýlaǵa shyǵyp, jaqyn mańdaǵy aýlaǵa oq attym. Ol mas qus sıaqty jýnglıge qaraı ushyp ketti. Men Mıszı avtomatynyń syqyrlaǵanyn estidim. Ol tikushaqtardyń birine soǵyldy, biraq bul tıimdi soqqy bolmady. Tara birneshe uzyn-sonar kezek shyǵardy, biraq eshqaıda jete almady.
  
  
  Ózderiniń myltyqtarynyń shýynan olar tipti olarǵa oq atylǵanyn estimegen de shyǵar. Olar bizdiń ústimizden qaıtadan ushýǵa oraldy jáne tikushaqtardyń biriniń qonýyn jaýyp tastady, shamasy, qıyndyqqa tap boldy. Qatty jańbyr jaýa bastady.
  
  
  Tikushaq sharshaǵan qus sıaqty jerge qulady. Esik ekinshi jaǵynan ashylyp, pýlemet qyzdar otyrǵan qabyrǵalarǵa oq jaýdyrdy. Sodan keıin ushqysh tikushaqtan shyǵyp, ony aınalyp ótti. Qyzdardyń pýlemetteri dúrsildep ketti. Ol qansyrap qulap tústi. Tikushaqtaǵy ekinshi adam áli de bizdiń jaqqa qaraı oq jaýdyrdy. Men ony turǵan jerimnen kóre almadym, sondyqtan bólmeden sekirip shyǵyp, tikushaqqa qaraı júgirdim. Men onyń únin óshirýge týra keldi. Men áınekten atyp turdym da, mergenniń basy qyzyl sańyraýqulaqqa aınalǵanyn kórdim.
  
  
  Endi qatty ekpinmen jańbyr jaýa bastady. Aspan las jasyl túske boıaldy. Naızaǵaı oınap, sańyraý kún kúrkireýi estildi. Qalǵan tikushaqtar endi daýylǵa tótep bere almady. Olar jaǵajaıǵa qonýǵa tyrysty.
  
  
  Men qonyp kele jatqan tikushaqty baılaý úshin arqan almaq bolǵanymda, Mıszıdiń aıqaıy meni toqtatýǵa májbúr etti. Ol Tara bolýy kerek bólmeni nusqady.
  
  
  Men muny ol jerge jetkenge deıin bildim: Tara Soıer edende jatty. Onyń ádemi denesi tikushaqtan aýyr oqtarmen jarylǵan qandy massaǵa aınaldy. Jyldam qarap otyryp, men bólmeden tez joǵalyp kettim. Meniń eshnársege áýestenýge múmkindigim bolmady. Maǵan sol tikushaqty baılaý kerek boldy. Biraq bul maǵan ońaı bolǵan joq, men qatty ýaıymdadym. Beıshara Ydys! Ol uryspaýy kerek edi.
  
  
  Mıszı maǵan kómektesti. Jumysty aıaqtaǵannan keıin saǵatyna 150 mıl jyldamdyqqa jetetin jeldiń áserinen ushyp ketpes úshin jerge tómen qaraı jyljýǵa týra keldi. Biz týnelge barǵan joqpyz. Men Tarany birden qaıta kórgim kelmedi.
  
  
  Men sabyrly túrde oılanǵym keldi. Al men Nuhty da kórgim kelmedi. Ol daýyldy surap, ony aldy. Aqpan aıynda! Men birneshe nárse týraly oıladym.
  
  
  Ekeýmiz de bir aýyz sóz aıtpaı qatar otyrdyq, ekeýimiz de ózimizdiń muńdy oılarymyzǵa toly. Daýyl basylǵanǵa deıin taǵy bir saǵat boıy jalǵasty. Kenet qysymshylyq únsizdik ornady. Ońtústikte daýyldar saǵat tilimen, soltústikte qarsy baǵytta aınalady. Jyldamdyq ortalyqtan syrtqy saqınaǵa qaraı artady. Eger Nuh daýyldy týdyryp qana qoımaı, onyń baǵytyn ózgerte alsa, biz jaqyn arada basqa baǵyttan tolyq soqqy alamyz.
  
  
  Men bombalardyń syrtqy qabyrǵaǵa tesip ótken tesiginen qaradym. Men korvetti kórdim. Keme qurlyqqa shyǵyp, joǵary jáne tómen terbeldi. Bıiktigi birneshe metr bolatyn tolqyndar ony qorqynyshty kúshpen soqty. Tikushaqtardyń kópshiligi aǵashtarǵa ilinip, apatqa ushyrady, al jerge tuıyqtalǵan patrúldik qaıyq joǵalyp ketti. Lagýnda júzip júrgen zaqymdalǵan ıahtalar jaǵaǵa shyǵarylyp, tolyǵymen joıyldy.
  
  
  
  
  
  
  
  13 taraý
  
  
  
  
  
  
  
  Nuh tikushaqty qyzyǵa aınalyp ótip, ózine basyn ızedi. Biraq ol bizge kelgende onyń júzi kúńgirt, kózi muńaıyp ketti.
  
  
  Men múmkindiginshe jumsaq únmen: "Men sizdi jete baǵalamadym jáne túsinbeıtinimdi moıyndaımyn, biraq siz tipti bizdi bul jerden shyǵarý úshin taksı jaldadyńyz" dedim.
  
  
  Ol muńaıyp kórine berdi. "Soıer hanym - bárimiz úshin úlken shyǵyn. Mende joq óner - qaıta tirilý óneri. Biraq biz oǵan eń bolmaǵanda keıipkerlerimizdiń arasynan oryn bere alamyz ".
  
  
  Výdý rásimi boıynsha Tarany jerleý rásimi? Men olaı oılamadym. Men onyń ákesi muny baǵalaıdy dep elestete de almadym. Men onyń denesin ózimmen birge alyp keteıin dep edim, biraq bul týraly áli aıtpaýdy jón kórdim.
  
  
  Nuh áli sóılep bitken joq. - "Jel jaqynda oralady". Ol aınalany nusqady. "Bekinis bombalaýdan qatty álsiredi. Daýyl qaıta soqqanda qabyrǵalar qulap ketedi. Biz tómen túskenimiz jón.
  
  
  Ol bizdiń jaýabymyzdy kútpedi, biraq týnel arqyly júrdi. Mıszı ekeýmiz onyń sońynan erdik. Men kenetten Tara týraly oıladym. Onyń ólimi týraly oı meni aýyrtty. Men bizdiń AH uıymynyń polkovnık Karıbe Djeromǵa qarsy biletin barlyq ádisterin qoldanǵanyma qýanyshtymyn.
  
  
  Qurbandyq ústeliniń aldynda eki sham janyp turdy. Bálkim, biri qudaılarǵa shúkirshilik etý úshin, biri bolashaqqa jaqsylyq tileý úshin shyǵar. Jáne biz kez kelgen kómekti paıdalana alamyz. Nuh taǵy da kúńkilge boı aldyrdy, múmkin Taranyń arǵy ómirge jolyn tegisteýdi kózdedi.
  
  
  Men ózimdi qajetsiz sezindim. Men ózimdi mazasyz jáne qaqpanǵa túskendeı sezindim. Nuh maǵan aqyryn daýyspen: "Bul jerde qalýdyń qajeti joq, Karter myrza, men júrgenimdi de túsinbedim. Bul labırınt; siz de kórgińiz keletin basqa bólmeler bar."Ol qabyrǵanyń bir bóligi bolyp kóringen tasqa qolyn tıgizdi. Nátıjesinde qabyrǵanyń bir bóligi ishke qaraı ashyldy. Onyń arǵy jaǵynda dáliz boldy.
  
  
  Men onyń daýysynan azdap sógis estidim. Ol meni rásimge aralasyp jatyrmyn dep oılaǵan shyǵar, men ketip qalǵanyma qýandym. Qaltamda birneshe sham bar edi, men bir shamdy jaǵyp jiberdim. Sosyn men Mıszımen birge ashyq esikten óttim, sol kezde Nuh ony artymyzdan taǵy jaýyp tastady.
  
  
  Biz ortasynda qudyǵy bar bólmede boldyq. Demek, bul uzaq qorshaý kezinde sý saqtalatyn oryn boldy. Qalǵan bólmeler tamaq ishýge arnalǵan jertóle retinde qyzmet etti. Olar tamaqty uzaq ýaqyt saqtaýǵa jetkilikti salqyn boldy. Sosyn biz tutas qasaphanaǵa tap boldyq; shetine deıin ólekselerge toly bólme. Men qart adam óz taıpasyn qabyrǵalardyń artynan qaýipsiz aýlaı almasa, qalaı asyraıdy dep oıladym.
  
  
  Bir saǵat boıy biz jer asty bólmelerin araladyq, biraq barlyq jerde taza aýa kóp boldy. Men onyń kózin tapqym keldi. Biz sý betine qaraǵan buralǵan dáliz boıymen júrdik. Men aýla deńgeıinde dep kúdiktengen jerde biz ótkeldi jaýyp turǵan torly qaqpaǵa tap boldyq. Men qulypty stıletimmen ol ashylǵansha syndyrdym. Biz ári qaraı júrip, buryshtyq munaraǵa aparatyn baspaldaqty taptyq. Aýa ambrazýralar arqyly aǵyp jatty.
  
  
  Biz qulyptalǵan esikke tap boldyq. Men boltty artqa jyljyttym, biz munaranyń joǵarǵy jaǵyndaǵy bólmege aparatyn qyzyl aǵashtan jasalǵan baspaldaqpen júrdik.
  
  
  Mıszı muny buryn da aıtqan bolatyn. Bul eski alaıaqtyń barlyq qýlyqtaryn eshkim bilgen joq! Bul radıo bólmesi boldy! Taratýshy jáne qabyldaýshy qurylǵylarmen toltyrylǵan: eń jaqsysy.
  
  
  Men konsoldiń aldyna otyryp kúldim. Mıszı múldem basqasha áreket etti. Ol ashýlandy.
  
  
  "Endi myna ekijúzdi alaıaqpen sóıleseıik!"- dep aıqaılady ol. "Ol barlyǵyn aqymaq qyldy. Ol qudaılardy sabyrmen shaqyrý úshin barlyǵyn jiberedi, al shyn máninde ol aýa raıy týraly esepterdi tyńdaý úshin radıo bólmesine barady. Onyń daýyldyń kele jatqanyn bilgeni tańqalarlyq emes ".
  
  
  "Iá, ıá", - dep qostym men. "Ol meni múlde joq dybystardy estýge májbúr etti. Jýnglı barabandary! Meniń oıymsha, Ispanıa portyna jaqyn jerde butalardyń arasynda jasyrylǵan taǵy bir qondyrǵy bar, sondyqtan bul jerde sońǵy jańalyqtar týraly habarlaýǵa bolady. Dúnıede ne bolyp jatqanyn kóreıik ".
  
  
  Men birneshe qosqyshty aýdardym, shamdar jandy. Qurylǵy yzyldaı bastady. Biraq biz alǵan jalǵyz dybys statıkalyq elektr togynyń syqyrlaýy boldy. Daýyl eshteńeni qabyldaýǵa tym kúshti boldy. Men rasıany óshirdim. Radıo bólmesindegi ambrazýralar jabyq boldy. Bizdiń syrtqa qaraıtyn jerimiz bolmady, biraq, eń bolmaǵanda, estigen dybystardan daýyldyń tolyq kúshine engenin bildik.
  
  
  Biz ózimizdiń qatysýymyzdyń barlyq izderin óshirýge tyrysyp, radıo bólmesinen shyqtyq. Men Nuhqa onyń oıynyn ashqanymdy aıtqym kelgen joq. Bir saǵattan keıin men tikushaqtyń daýyldan zardap shekkenin kórý úshin qarttyń janynan ótip bara jatyp, men beıkúná júzdi kórsetýge tyrystym. Biraq bul ońaı bolǵan joq.
  
  
  Daýyl aıaqtaldy. Biraq tikushaq ta solaı. Odan tek qabyrǵalardyń birine úıilgen metal synyqtary ǵana qaldy. Propellerdiń qalaqtary shatyrlar sıaqty búgilip shyǵyp turdy.
  
  
  Radıo bizdiń syrtqy álemmen sońǵy baılanysymyz boldy. Al biz ony aldaǵy birneshe saǵatta paıdalana almaımyz. Men Suńqarmen baılanysa alsam da, ol áli de jalǵasyp kele jatqan daýylda eshqashan tikushaq jibere almas edi. Kelesi tańǵa deıin kútý ǵana qaldy.
  
  
  Mende sol sátte araldyń qandaı túri bolatyny týraly túsinik boldy. Qalaı bolǵanda da, barlyq joldar qulaǵan aǵashtarmen jabylǵany anyq boldy. Tipti eń aýyr tankter de joldy eńsere almas edi. Sondyqtan biz túngi shabýyldy kútken joqpyz. Men tikushaq týraly jańalyqtardy jetkizý úshin tómenge tústim.
  
  
  
  
  
  
  
  14 taraý
  
  
  
  
  
  
  
  Biz Nuhtyń taýsylmas qorynan tamaq jep jatqanymyzda, kenet qart alyp basyn kóterdi. Men muny da estidim: qaqpa syrtyndaǵy tolqyǵan daýystardyń daýysy. Nuh baspaldaqta eki sekirispen turdy. Men onyń artynan qaqpaǵa qaraı júgirdim.
  
  
  Taıpa qaıtyp oraldy. Nuh qaqpany ashty, er adamdar ishke kirdi. Nuh olardyń sózderin maǵan aýdardy. Daýyl soqqanda, olar araldyń túkpir-túkpirine shashylǵan úńgirlerge tyǵyldy. Sodan keıin olar Ispanıa porty jaǵynan barabandardy estidi: astana qırady, ásker taratyldy. Al Djerom qaıtys boldy!
  
  
  Olar qamaldyń jaı-kúıine tań qaldy, biraq endi olar qaıtadan qaýipsiz bolǵan soń, zaqymdanýdy qalpyna keltirýge úmittendi. Olar merekelik túnge daıyndala bastaǵanda, Mıszı ekeýmiz de azyraq aýqymda bolsa da, solaı istedik.
  
  
  Tapsyrmamnyń oryndalǵanyna kóz jetkizý úshin kelesi tańǵa deıin kútýim kerek. Polkovnıktiń máıitin óz kózimmen kórip, baltaǵa saýsaq izderin jasaýym kerek boldy. Nuh taıpasynyń ókilderiniń aıtýynsha, onyń denesi áli Soıer qonaqúıinde bolǵan, sondyqtan men oǵan tezirek jetýim kerek. Eger júk kóligi joıylmasa, men ony astanaǵa tez jetý úshin paıdalana alar edim. Men ózimmen birge soıyl ustaǵan erkekterdi alyp ketetin edim qajet jerde joldy tazartý úshin. Júk kóligi lagýnada tikushaqtar men qaıyqtardyń taǵdyryna tap bolǵan joq dep úmitteneıik.
  
  
  Aqyry tún ortasyna taman uıyqtap qaldyq. Kelesi kúni tańerteń men Hoýkty áli kómekke shaqyrmaýdy sheshtim. Bul maǵan unamaıdy, sonymen qatar Hoýk munyń bárin sheteldik kómeksiz ózim jasaǵanym mańyzdy ekenin aıtty. Mende áli de Flemıngke prezıdenttikke óz betinshe otyrýǵa kómektesýge múmkindigim boldy.
  
  
  Flemıng Ispanıa portyna múmkindiginshe tezirek kirýdi jaqtady. Biraq Nuh ózine senimsiz bolyp kórindi. Jýnglıdegi barabandar kúlkili boldy, biraq, árıne, ol radıodan áli eshteńe estigen joq. Ol, árıne, daýystap aıtqysy kelmeıtin nárseler. Ol menimen birge taıaq ustaǵan birneshe jastardy joldy tazalaýǵa jiberdi, men olarmen birge júk kóligine bardym. Baqytymyzǵa oraı, onyń ústine birde-bir aǵash qulaǵan joq. Men rotordy salyp, karbúratordy keptirdim jáne sorǵyshty japtym. Mıszı Gardner aldyńǵy oryndyqqa japyraqtaryn dymqyl tósemge qoıyp otyrdy. Onyń avtomaty baqylaý taqtasynda jatty.
  
  
  Men narazylyq bildirgen joqpyn. Onyń qorytyndy bólimge qatysýǵa quqyǵy boldy. Endi biz qaıtadan jalǵyz qaldyq, tek Nuhtyń adamdary ǵana jolymyzdy tazarttyq. Bul odan da jaman bolýy múmkin edi. Jol boıyndaǵy aǵashtar negizinen kishkentaı jáne qozǵalýǵa ońaı bolatyn. Jol teńizge jaqyndaǵan jerde keıde búkil ýchaskeler sypyrylyp ketetin. Qajet bolsa, adamdar bórenelerdi tereń jerlerge qoıatyn, sondyqtan biz olardyń ústinen esh qıyndyqsyz óte alamyz.
  
  
  Kún ashyq boldy. Aspan beıkúná kógildir, teńiz tynysh edi. Biraq jaǵajaılar qaıyq zırattaryna uqsaıtyn, al jaǵalaýdaǵy úıler negizinen tolyǵymen qıraǵan. Biz ótken birinshi úlken ǵımarattan, eski Pýansıana qonaqúıinen tek kóptegen qırandylar qaldy. Onda Nuhtyń balalary apatty kórý jáne úıindiler astynan qundy qaldyqtardy izdeý úshin kólikten sekirdi. Aldyndaǵy eski aýyl qaıǵyly kórinis boldy. Adamdar maqsatsyz úıindilerdiń ústimen júrdi, keıde birdeńeni kóterip aldy, sosyn tastap, ári qaraı júrdi.
  
  
  Osynshama daýylǵa tótep bergen tóbedegi eski bekinis bul soqqyǵa da tótep berdi.
  
  
  Úkimet alańy áli de jaqsy kórindi, tek birde-bir tereze bútin emes, jol qoqyspen jabylǵan. Bul aımaqtaǵy sarbazdar qarýsyz boldy jáne tań qalǵan robottar sıaqty júrdi. Iskerlik aýdanda birneshe sarbazdar kishi ofıserlerdiń basshylyǵymen úıindilerdi tazalap jatty. Biz ótip bara jatqanda olar bizdi baqylap otyrdy, biraq bizdi toqtatýǵa tyryspady. Endi polkovnık qaıtys bolǵannan keıin, olar bılik vakýmynda bolǵanǵa uqsaıdy. Sawyer Grand LaClare-de kógaldardy bezendirgen ásem, bıik aǵashtar butaqtaı synǵan. Olar munda jáne munda shashyrańqy boldy. Aılaqta birneshe qaıyq sýǵa tolyp júzip ketti. Sýdyń túsi las boldy. Aq jaǵajaı qıraǵan shezlońtar men qolshatyrlardyń qırandylaryna aınaldy. Qonaq úıdiń janynda sarbazdar bolǵan joq.
  
  
  Men negizgi kireberiske qaraı júrdim. Biz qarý-jaraqpen daıyn kúıde kirdik. Men Djeromdy birneshe sarbaz qurmetti qaraýyl retinde kúzete alatynyn eskerdim. Men muny eskerýim kerek. Biraq olaı bolǵan joq. Zal kazıno sıaqty bos boldy.
  
  
  "Múmkin Chıptiń uıasynda shyǵar?"Mıszı daýystap oılady. Biz sonda bardyq. Kasanyń artynda, árıne, qara kúzetshi bolǵan joq. Meni tań qaldyrǵany, elektr qulpy áli de jumys istep turdy. Biz ári qaraı júrdik. Áli kúnge deıin eshkim kórinbeıdi. Biz Kapolla keńsesiniń esigin basqarý panelindegi túıme arqyly ashtyq. Djerom ol jerde bolmady, biraq aqsha sonda boldy. Qasymda men tereń tynys alýdy estidim. Mıszı banknottardyń destelerin kórgende tilin erninen sıpady.
  
  
  "Maıamıdegi balalar muny estigende qýanady", - dedi ol. "Meniń oıymsha, Soıer qonaq úıi jaqyn arada ashylady".
  
  
  "Biraq Djeromnyń denesi qaıda?"men shydamsyzdyqpen suradym. Maǵan saýsaq izderi kerek boldy. Mıszı maǵan tóbesindegi páterge qaraýdy usyndy.
  
  
  "Bar, Nık. Men aqshany osynda qaldyramyn. Áli de bolýy múmkin jáne men bul aqshanyń eń sońǵy sátte joǵalyp ketkenin qalamas edim ".
  
  
  "Men seni bul jerde jalǵyz qaldyrǵym kelmeıdi", - dedim men oǵan. "Mundaı jaǵdaılarda bul qala tonaýshylarǵa toly bolýy kerek".
  
  
  Ol ernin qaıyryp aldy. "Esikti ishten qulyptaýǵa bolady, ony tek zaldan ashýǵa bolady. Bul jerde saqtaý orny sıaqty qaýipsiz. Lıftti basqarý púlti qalaı jumys isteıtinin bilesiz be?
  
  
  Men muny bildim. Men ony alǵash birge qoldanǵan kezde onyń muny qalaı jasaǵanyn muqıat qarap shyqtym. Men lıfttiń toqtaǵanyn áreń sezdim, biraq esikter ashylǵan kezde men ústińgi qabattaǵy qalyń kilemge aıaq bastym.
  
  
  Qozǵalys tym jyldam boldy. Revolveri bar qol meniń basyma tıdi. Men refleksıvti túrde eńkeıdim, biraq soqqyǵa jyǵyldym. Meniń qolym bir sátke sal bolyp qaldy. Myltyǵym jerge qulap tústi, men Lúgerdi ustaý úshin shyntaǵymdy búge almadym.
  
  
  Men artqa sekirip, revolverdi ustap turǵan adamnyń bileginen sol qolymdy ustadym: bul Djerom.
  
  
  Demek, ol ólgen joq. Mańdaıynda jara bar edi. Ol biraz ýaqyt bolmaǵan shyǵar, biraq qazir bulshyq etteri tolyǵymen bútin boldy. Jáne ol men sıaqty derlik kúrese alatyn. Ol osy qýlyqtardyń bárin biletin.
  
  
  Meniń oń qolym áli dármensiz, men onyń bilegin sol qolymmen qysyp turǵanymda, ol meniń ıegimnen judyryqpen urdy, sosyn birden tizemdi shap tusyna soqty. Men aýyryp qınaldym. Biraq men bul revolverdi ózimnen aýlaq ustaýym kerek edi. Men aldymen bulshyq etterimdi qataıttym, sodan keıin kenetten edenge quladym. Buǵan jaýap retinde ol qolyn bosatty. Men tizerlep otyrdym. Ol bilegin julyp alyp, revolverden kózdeýge tyrysty. Men onyń aıaǵyna tisterimdi kómip, tisteı berdim. Ol aýyryp aıqaılady da, meniń arqamnan ekige búgilip qaldy. Revolver jerge qulady. Men qaıtadan tistep aldym. Ol aıqaılady, men onyń shalbarynan jyly qan aǵyp jatqanyn sezdim. Sosyn saýsaqtarym revolverdi tapty. Men ornymnan turyp, ony laqtyryp jiberdim de, bir tizeme qulap, Djeromdy atyp tastadym.
  
  
  Men kúsh qaıtyp kele jatqanyn sezgenshe oń qolyma massaj jasadym. Sosyn máıitti lıftke súırep apardym. Meniń saýsaq izderin alýǵa ýaqytym bolmady. Meniń stıletim Gúgonyń kómegimen saýsaqtarymdy kesý jyldamyraq boldy. Men olardy oramalmen baılap, qaltama salyp qoıdym.
  
  
  Men birinshi qabatqa kirgen kezde Mıszıdiń áli de sonda ekenin kórip tań qaldym. Men ony domofon arqyly shaqyrǵanymda, ol esikti ishinen ashty. "Siz ony taptyńyz ba?"
  
  
  "Iá, men ony taptym."
  
  
  "Nık, men oıladym. Júk kóligin alyp, aqshany Nuhqa jetkizeıik, ol jerde qaýipsiz bolady ".
  
  
  'Jaqsy. Men júk kóligin garajǵa aparǵansha osynda kút ".
  
  
  Men júk kóligin aldym, aqshany brezenttiń astyna salyp, tóbege qaraı qaıttyq.
  
  
  Biz astananyń syrtyndaǵy bekinistiń janynda derlik edik, qarsy jaqtan jıp shyǵyp, týra aldymyzdaǵy joldy jaýyp tastady. Orys formasyndaǵy polkovnık kólikten túsip, revolverin sýyryp aldy. Ol bizge birdeńe dep aıqaılady. "Kóshege eshbir kólik quralyn kirgizbeý kerektigi aıtyldy. Sen bilmeısiń be... "Sodan keıin ol Mıszıdiń qyzyl shashtaryn kórip, birdeńeden kúdiktene bastady. 'Sen kimsiń? Bul júk kóliginde ne istep júrsiń?
  
  
  Men pýlemetti alyp, ony atyp tastadym. Ofıser men jıp júrgizýshisinen qutylǵannan keıin men jolda benzınmen júrdim. Sondyqtan biz araldyń eshbir jerinde aǵa ofıserlerdi kórgen emespiz. Dál qazir olar qamalda otyryp, jańa buıryqtardy tyńdap otyrdy. Ispanıa porty sheteldik derjavanyń soǵys zańdaryna baǵyndy!
  
  
  Qaladan biraz qashyqtyqta júrgende biz Nuh pen onyń adamdaryna tap boldyq. Nuh aldynda jáne Flemıng aǵash palangınde turǵanda, olar bizdiń jaqqa qaraı jyljydy.
  
  
  Men yryldap, tejegish pedaldy bastym. Flemıng qart adamdy buǵan qalaı kóndire alady? Aralda qansha sheteldik ásker bar ekenin bir Qudaı biledi. Men kólikten túsip, Nuhqa qaraı júrdim. Men endi ashý arqyly daýysymdy basqara almaıtynymdy baıqadym. Men tipti oǵan aıqaılaı bastadym, biraq ol qaıtyp oralýdy oılamady. Men qaladaǵy jaǵdaıdy, bılikti basyp alýdy sıpattadym. Eshqandaı reaksıa joq!
  
  
  "Endi Djerom qaıtys bolǵannan keıin adamdar qaıta kóteriledi", - dedi ol. "Olar prezıdent Flemıngti qoldaıdy".
  
  
  Qandaı jolmen? Soıylmen be? Soıyldar pýlemetterge qarsy ma? Nuh meni aınalyp ótip, abyroımen ári qaraı júrdi. Taıpa júk kóliginiń janynan júzip ótip, onyń sońynan erdi. Olar aǵash barabandarynda án aıtyp, mýzyka oınady. Men kólikke sekirip, júk kóligin aınaldyra bastadym. Biraq Mıszı rúlden ustap aldy.
  
  
  "Biz bul júkpen oralmaımyz, qymbattym. Men muny jalǵyz isteýim kerek bolsa da, ony joǵary kóterý kerek ".
  
  
  Áıel. Al, ony Hoýk Flemıng jaǵdaıynda ǵana jumysqa aldy. Eger ol ózin óltirýdi talap etse jáne eń bolmaǵanda aqsha alý úshin mafıadaǵy dostaryna baramyn dep sheshse, men ony áreń kinálaı alar edim. Eń bolmaǵanda onyń ómiri saqtalatyn bolady. Men júk kóliginen sekirip túsip, sherýdiń basynda Flemıngke qaraı júgirdim.
  
  
  Biz ári qaraı júre bergende, artymyzdaǵy diril kúsheıe túskenin baıqadym. Artyma qarasam, nege ekenin túsindim. Jýnglıden bizge kútpegen jerden paıda bolǵandaı kórinetin adamdar kóbeıip ketti.
  
  
  Eski aýyldyń turǵyndary ormannan aıdahardyń tisterindeı shyǵyp ketetin. Tóbelerden adam ózenderi aǵyp jatty. Bizdi elorda turǵyndary qarsy aldy.
  
  
  Sosyn bir sumdyq oqıǵa boldy. Jergilikti ásker bekinisten bizge shabýyl jasaý úshin emes, bizge qosylý úshin shyqty. Olar bekiniske qaraı oq jaýdyra bastady.
  
  
  Sonda men túsindim. Djeromnyń sarbazdary onyń artynda onyń is júzinde ne istep jatqanyn bilgenge deıin, orystar olarǵa aıtqanǵa deıin turdy. Endi olar tóńkeris jasady. Sarbazdar halyqpen birge Flemıngti jaqtady. Al sarbazdarǵa Flemıng úshin júrekterinde júrgen ofıserler qosyldy. Kýbalyqtar úshin bolǵan adamdar men birneshe orys keńesshileri endi bekiniske qamalyp, kóptegen adamdar men sarbazdardyń qorshaýynda qaldy. Al qazir kóptegen adamdar qorqynyshty bilmeıdi.
  
  
  Aıqaılap, pyshaqtaryn bulǵap, jergilikti turǵyndar shabýyldap jatqan qarýly sarbazdardyń sońynan erdi. Kóbi zardap shekti. Biraq taǵy basqalary bekinis qabyrǵalaryna shabýyl jasaı bastady. Olar bekinisten atys toqtaǵanǵa deıin shaıqasty. Bul jarty saǵattan artyq ýaqytty qajet etpedi. Terezeler men qabyrǵalar arqyly kirgen adamdar qaqpadan aǵyldy. Olardyń arasynda kýbalyqtar da, reseılik "keńesshiler" de bolǵan joq.
  
  
  Áskerıler formasıany qurdy jáne Flemıng shaıqasty baqylaıtyn jerge kóshti. Olar sálem berip, myltyqtaryn adaldyq belgisi retinde tabystady. Men Flemıngti meniń úkimetim kórgisi keletin jerge aparǵanymdy bildim.
  
  
  
  
  
  
  
  15 taraý
  
  
  
  
  
  
  
  Áýejaıda birde-bir ushaq kóterile almady. Portta júzýge daıyn bir ǵana keme bolǵan. Barlyq sheteldik ushqyshtar, ofıserler men "keńesshiler" bortqa shyǵarylyp, elden qalaýsyz sheteldikter retinde ketip qaldy.
  
  
  Flemıng tıimdi tazalaýdy bastady. Nuhtyń rýy taǵy da bekiniske ketti. Hammondtar otbasy Flemıngti saraıǵa kelýge jáne turýǵa shaqyrdy. Olar áýejaı qalypty qozǵalys úshin qaıta ashylǵannan keıin ketedi.
  
  
  Mıszı kýrerdi jazbamen birge jiberdi. Eger men Deıvıden Maıamıdegi jigitterge onyń qaıda ekenin jáne odan ári buıryqtar alǵansha sonda qalatynyn aıtyp berýin surasam ǵoı.
  
  
  "Tara Soıer ádemi saltanatty jerleý rásiminde jerlendi"; ol jazdy. "Ol katakombalarda bir jerde mármár tasta jatyr".
  
  
  Qajet bolsa, Flemıngke kómektesý úshin taǵy bir apta turdym. Biraq basqa másele bolǵan joq, oǵan meniń kómegim de qajet emes edi. Bul demalystyń bir túri edi.
  
  
  Men Vashıngtonǵa qaıtyp kelgenimde Soıer qyzynyń ólimi týraly Hoýktyń aldynda urysyp qaldy. Ol ony úıde jerleýdi talap etti. Men oǵan Taranyń taǵdyry týraly áli habarlaǵan joqpyn. Hoýk maǵan máseleni sheshýge múmkindik berdi.
  
  
  Men Soıerdi tynyshtandyrýǵa tyrystym jáne Taranyń erlikteri týraly aıttym. Men oǵan jergilikti turǵyndardyń sheksiz alǵysyn bildirdim jáne Soıerdiń ashýy men qaıǵysynyń bir bóligi maqtanyshqa aınalǵanyn kórdim.
  
  
  Men oǵan Mıszı týraly aıtqan joqpyn. Ol men mafıa arasynda soǵys ashýdyń máni joq. Eger qyz kremniń ústińgi qabatyn alyp tastaǵysy kelse, men ony soǵan laıyq dep oıladym. Tomas Soıer jóndeý jumystaryn óz kompanıasynyń paıdasynan ońaı tóleı alatyn edi, múmkin Mıszı endi bıznesten ketip, tynysh ómir súre alar edi.
  
  
  Men ekeýine Nuh týraly aıttym. Hoýk maǵan bul esimdi buryn-sońdy estimegendeı qarady, biraq Soıer meniń ol týraly aıtqan áńgimelerime qatty áser etkendeı boldy.
  
  
  Hoýk ekeýmiz jalǵyz qalǵanda, men Djeromnyń saýsaqtary bar qumyrany ústelge qoıdym. Hoýk oǵan jerjańǵaq maıy quıylǵan banka sıaqty qarady. Sosyn keń qımylmen onyń janyna Mıszı Gardnerdiń jazbasyn qoıdym. Ol oǵan qarady, sosyn maǵan qarady. Men pergament teri astynan birde-bir bulshyqettiń qozǵalǵanyn kórmedim. Ol tipti jypylyqtaǵan da joq.
  
  
  'Maǵan seniń jumysyń unaıdy.'- Bul onyń ádettegi iskerlik úni edi. "Men sizdiń esebińizdi kútemin".
  
  
  Men usaq-túıekten bastadym. Jolserik; "Men Djeromnyń ony óltirgenine senimdi boldym, biraq biz ony áli de teksere aldyq. Flemıng tekserýi kerek túrme. Ol ýnıversıtet úshin zerthanalarǵa aınaldyrǵysy kelgen zyndandar. Sosyn nemquraıly júzben Nuhtyń qyzmetine hronologıalyq sholý jasadym.
  
  
  "Ol daýyl týraly eki saǵat buryn bárin biletin", - dedim men Hokqa. "Onyń qoryqpaıtynyn kórsetýge jáne tolyq túsinik berýge jetkilikti ýaqyt. Bir qyzyǵy, araldyń qalǵan bóligi nelikten kútpegen jerden ustaldy, sondyqtan olar óz kemeleri men ushaqtaryn der kezinde qaýipsiz jerge jetkize almady. Men telefon arqyly habarlasa alamyn ba? '
  
  
  Bul múmkin boldy. Men aýa raıy búrosyna qońyraý shaldym, olar meni sol jerde jumys isteıtin dostarymnyń birimen baılanystyrdy. "Djım, ótken aptada daýyl týraly eskertýdi qashan aldyń?"
  
  
  Ekinshi jaǵynda qarǵysqa uqsaıtyn nárse boldy. "Qarǵys atsyn, Nık, eshteńeni qutqarýǵa tym kesh. Spýtnık ony Grand Laklerdiń ústinen ushyp ótkenge deıin kórgen joq. Biz eskertý alǵan kezde bári bitti. Biz mundaı jyldam kele jatqan daýyldy eshqashan kórgen emespiz. Jáne bul aqpan aıynda! Tipti Nuh bizge aldyn ala eskertpedi ".
  
  
  Men jyndy bolyp bara jatyrmyn dep oıladym. "Nuh týraly ne bilesiń?"
  
  
  "Ol osy aımaqtaǵy bizdiń baqylaýshymyz. N.O.A.H. (Nuh) bul onyń kodtyq áripteri. Ol óte jaqsy. Ol ádette aýa-raıyn biz sıaqty tez boljaıdy. Qalaı solaı? Birtúrli estiledi.
  
  
  'Nuh .. . ondaı eshteńe joq. Rahmet.'
  
  
  Men telefondy qoıdym. Hoýk basqasyn qoıdy. Onyń daýysy kúńgirt estildi. "Eger ol bul týraly der kezinde habarlaǵan bolsa, ol kóp zıannyń aldyn alar edi. Kóp adamnyń ómirin saqtap qalar edi ".
  
  
  "Al aral muhıttyń arǵy jaǵyndaǵy aǵamyzdyń qolyna tústi", - dep qostym men.
  
  
  Men keńseden únsiz shyǵyp, artymnan esikti aqyryn japtym. Meteorologıalyq spýtnık muhıttyń úlken aýmaqtaryn úzdiksiz sýretke túsiredi. Al bul essiz daýyl araldyń jaǵalaýyna soǵylǵansha sýretke túsken joq. Spýtnık buryn daýyldy kórmegen be?
  
  
  Men temeki tutatyp, bul týraly qaıta oılamaýǵa tyrystym. Men temekini tastadym. Bul jumys meni tozdyra bastady ma?
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  
  
  
  Kitap týraly:
  
  
  
  
  
  Adamdy óltirýdiń kóptegen joldary bar ... Qytaılyq qastandyqtar pyshaqty jaqsy kóredi, al basqalary jalań qolmen óltiredi.
  
  
  Amerıkalyq mafıozdar úlken kalıbrli revolverlerdi jaqsy kóredi, reseılik qastandyqtar dınamıtti paıdalanady.
  
  
  Degenmen, kisi óltirýdiń barlyq ádisterin qoldana alatyn bir ǵana adam bar. Onyń esimi Kıllmaster !!!
  
  
  Bul joly Nık Karter "Kreml Dosesine" barar jolda kezdesken qasapshylarmen kúresý úshin óziniń barlyq sheberligin paıdalanýǵa májbúr bolady.
  
  
  
  
  
  
  Karter Nık
  
  
  Ispandyq baılanys
  
  
  
  Nık Karter
  
  
  Ispandyq baılanys
  
  
  Amerıka Qurama Shtattarynyń qupıa qyzmetiniń qyzmetkerlerine arnalǵan
  
  
  
  
  Birinshi taraý
  
  
  Bul Hoýk edi, ol da qyzyq edi. Onyń bul iste kóp tájirıbesi bolǵan joq, tipti eger ol keremet formada bolsa da, oǵan qol jetkize almas edi.
  
  
  "Sen shańǵy tebesiń be, N3?"ol menen telefon arqyly surady.
  
  
  "Árıne, men shańǵy tebemin. Jáne óte jaqsy, eger men osylaı aıta alsam"
  
  
  "Shańǵylaryńyzdy jınańyz. Siz Ispanıaǵa barasyz".
  
  
  "Ispanıada shańǵy tebý qıyn", - dedim men. "Qar joq"
  
  
  "Túzetý. Serra-Nevada. Aýdarma. Qar basqan taýlar".
  
  
  "Múmkin, anda-sanda qar jaýatyn shyǵar ..."
  
  
  "Seniń serigiń bolady".
  
  
  "Sondaı-aq shańǵyshy ma?"
  
  
  "Múldem. Sondaı-aq esirtki bıznesi boıynsha sarapshy. Qazynashylyqtyń esirtkige qarsy kúres basqarmasynan jalǵa alynǵan".
  
  
  "Qar qusy?"
  
  
  "Óte kúlkili. Ekeýiń de keshti Serra-Nevadadaǵy taý shańǵysy kýrortynda qarsy alasyńdar".
  
  
  "Ol... dep atalady ma?"
  
  
  "Sol y Nieve".
  
  
  "Aýdarma:" kún men qar / Joq ser. Aıtaıyn degenim, kesh kim?"
  
  
  "Men sizge keıinirek habarlaımyn. Osy ýaqytta San-Dıegodan Ensenadaǵa ushyńyz".
  
  
  "Ensenada?"
  
  
  "Tómengi Kalıfornıadaǵy shaǵyn balyqshylar qalasy".
  
  
  "Men onyń ne ekenin bilemin jáne onyń qaıda ekenin bilemin. Men tipti onyń erekshe ıisin de bilemin. Shóldegi qalanyń shańǵy jarysyna qandaı qatysy bar?"
  
  
  "Siz ol jerde qazynashylyq agentin kezdestiresiz".
  
  
  "Ah."
  
  
  "Oǵan sypaıy bolyńyz. Bizge onyń tájirıbesi kerek".
  
  
  "Onyń?"Meniń júıke ortalyqtarymda qońyraý soǵyldy.
  
  
  "Onyń."
  
  
  "Bul ne? Men nashaqorlarǵa kútýshi bolýym kerek pe?"
  
  
  "Siz kezdesýdiń bolatynyn kórýińiz kerek".
  
  
  "Kezdesý?"
  
  
  "Ol men Túrkıa-Korsıka-Kalıfornıa tizbeginiń bir býyny arasynda. Ol án aıtqysy keledi. Men onyń tamaǵyn keskenge deıin mýzyka tyńdaǵym keledi".
  
  
  "Ser, keıde siz ..."
  
  
  "Olaı aıtpa! Meken-jaıy - La Kasa-Verde. Hýana Rıveradan sura".
  
  
  "Sosyn?"
  
  
  "Ony Vashıngtonǵa ózińizben birge ákelińiz".
  
  
  "Qashan?"
  
  
  "Ensenadadan kelesi ushaqpen".
  
  
  "Durys."Ol meniń túıilgen judyryǵymdy kórmedi.
  
  
  "Nıkolaı!"Hoýk kúrsindi. Ol meni jeńil oıly dep kúdiktenedi.
  
  
  Men telefondy qoıdym. Fılıppınde pisken kokos jańǵaǵynyń ıisi shyqqan isti japqannan keıin men eki kún buryn Gavaııden San-Dıegoǵa ushyp kettim. Men bulshyq etterimdegi ıilýlerden jáne psıhıkadaǵy shıelenisterden endi ǵana aryla bastadym. Óltirý eshqashan jaqsy emes, men P.I.-degi kvotamdy asyrdym.
  
  
  Eń durysy, munyń bárin San-Dıegodaǵy telehıkaıalardy túsirý úshin ádemi juldyzdar tobynyń kómegimen kózden tasa etý. Biraq qazir…
  
  
  Men keńse qyzmetkerine qońyraý shalyp, josparlardaǵy eń ókinishti ózgeristerim týraly habarladym jáne meniń shot-faktýramdy daıyndaýdy ótindim. Sodan keıin men áýejaıǵa qońyraý shalyp, Ensenadaǵa kelesi ushaqtyń bir jarym saǵatta ushatynyn bildim.
  
  
  Eger men tikendi dýshymdy buzsam, men muny isteı alamyn.
  
  
  * * *
  
  
  Tómengi Kalıfornıa - Kalıfornıadan ilýli turǵan quıryq. Bul týraly ne isterin eshkim bilmegen sıaqty. Bul kóptegen jyldar boıy AQSH pen Meksıka arasyndaǵy pikirtalas taqyryby boldy. Shól dalaǵa ıelik etý týraly birneshe aıǵa sozylǵan kelissózderden keıin meksıkalyqtar aqyry kónip, ony qaıtaryp alýǵa kelisti.
  
  
  Men oryndyqqa otyrdym da, Ensenada dep atalatyn kishkentaı balyqshylar aýylynyń janyndaǵy laıly jolaqtaǵy kishkentaı áýejaıǵa deıin uıyqtadym. Bul sóz shyn máninde "shyǵanaq" nemese "kishkentaı bulaq" degendi bildiredi, eger siz qyzyqty usaq-túıektermen aınalyssańyz.
  
  
  Men ushaqtan jarqyraǵan kún sáýlesiniń astynda túskende, jaryqtyǵy sonshalyqty kúshti boldy, men kúnnen qorǵaıtyn kózildirik kıdim.
  
  
  Operasıa munarasynyń esiginde jańa "Mýstań" taksıi turdy, men ony qalaǵa aparý úshin júrgizýshini shaqyrdym. Shuńqyrly joldardan, jýsan men maıly ormanǵa toly savannalardan ótip, aqyry qalanyń basty kóshesine jettik.
  
  
  La Kasa-Verde - eger meniń ıspan tilim áli de sáıkes kelse, jasyl tústi bolýy kerek edi, biraq shyn máninde joǵalyp bara jatqan pasteldi ák boldy - salbyraǵan bloktyń sońynda, ol jartastaǵy kesirtke sıaqty kúnge kúıip jatty.
  
  
  Men taksıden túsip, sómkemdi alyp, foıege qaraı júrdim. Jarqyraǵan kún sáýlesinen keıin motelde qara túnek boldy, biraq men murtty jigittiń meniń kelýime qyzyǵatyndaı keıip tanytqanyn kórdim. Men oǵan qolymdy bulǵap, úı telefonynyń tutqasyn aldym.
  
  
  "Dıga". Bul mınıatúralyq komýtatordaǵy qyz edi.
  
  
  "Siz meni senora Hýana Rıveramen baılanystyra alasyz ba?"
  
  
  "Iá."Shertken dybys pen uzyn saqına estildi.
  
  
  "Dıga". Bul basqa qyz edi.
  
  
  "Hýana Rıvera ma?"
  
  
  "Sı".
  
  
  "Siz aǵylshynsha sóıleısiz be?"
  
  
  Dúdámaldyqtar boldy. "Djess?"
  
  
  Men kózimdi jumdym. Bul osyndaı mısıalardyń biri bolýy kerek edi. Men absýrdty sezinbeýge tyrysyp, basymdy shaıqadym jáne qupıa frazany aıttym:
  
  
  "Qazan - jyldyń segizinshi aıy".
  
  
  "Keshirim suraımyn ba? Iá! Sonda almalar pisedi".
  
  
  "Jaqsy qyz! Bul Djordj Pıbodı". Bul meniń qazirgi muqabamnyń aty edi, al Hoýk ony ózgertýimdi ótingen joq. Sondyqtan men áli de Djordj Pıbodı boldym.
  
  
  "O, senor Pıbodı". Ekpinniń joǵalyp ketkenin estigende qatty qýandym. "Sen qaıdasyń?"
  
  
  "Men foıedemin", - dedim men. "Men kelýim kerek pe?"
  
  
  "Joq joq!"- dedi ol tez. "Men tómende bolamyn".
  
  
  "Barda", - dep kúrsindim men vestıbúldiń óte qarańǵy shetine qarap, ústeldiń artyndaǵy adam kózildirigin súrtip jatyr.
  
  
  Men burylyp, qarańǵylanǵan jolaqqa qaraı bet aldym. Barmen maǵan qarady. "Senor?"
  
  
  "Pısko qyshqyly", - dedim men.
  
  
  Ol basyn ızedi
  
  
  
  jáne muny isteý úshin buryldy.
  
  
  Artymnan aqyryn jyljyp kele jatqan aýyr aýany sezip, aldyma jańa lımonnyń hosh ıisin ákeldim. Men burylyp qarasam, jasy jıyrmadan asqan, sý lalagúlderine tán lúmınesentti derlik bozǵylt aq terisi bar, symbatty, qara kózdi, qara shashty qyz eken.
  
  
  "Djordj", - dedi ol ıspan tilinde. Bul "Hor-heı" sıaqty boldy.
  
  
  "Hýana?"- dedim men ony "h" men "w" arasynda jarty jolda durys aıtyp.
  
  
  Ol qolyn sozdy. Men ony alamyn. Sosyn men qabyrǵaǵa tirelgen ústeldi nusqadym.
  
  
  Biz keldik. Ol symbatty, taza jáne óte áıeldik edi. Onyń denesi ıkemdi jáne ádemi pishindi boldy. Onyń aıaǵy da. "Jaqsy kári suńqar!"Men oıladym. Oǵan qandaı minezdeme tán emes!
  
  
  Biz otyrdyq.
  
  
  Ol muzdatylǵan shaıǵa tapsyrys berip, oryndyqqa jaıǵasyp, alǵa eńkeıip, kózderi jarqyrap turdy. "Qazir. Munyń bári neni bildiredi?"
  
  
  Men basymdy shaıqadym. "Mende túsinik joq. Vashıngtondaǵy bastyǵym bizge nusqaý beredi".
  
  
  "Qashan?"
  
  
  "Búgin túnde."
  
  
  Onyń beti bos edi. "Biraq bul bizdiń búgin bul jerde bolmaıtynymyzdy bildiredi"
  
  
  "Es verdad".
  
  
  Onyń aýzy sál ashyldy. "Onda... úshin ýaqyt bolmaıdy", - dedi ol kenet aýzyn jaýyp.
  
  
  "Ne, Hýana?"
  
  
  Onyń beti qyzǵylt tústi. "Ol maǵan olvıdado".
  
  
  "Sizdiń este saqtaý qabiletińiz qysqa", - dedim men pısko qyshqylyn iship. "Ádemi agýardıente", - dep oıladym men. Birde men Perýdiń Pısko qalasyna barýym kerek.
  
  
  Men ornymnan turdym. "Sómkelerińdi jınańdar, Hýana. Kelesi reıspen osy jerden ushamyz".
  
  
  "Biraq siz mısıa týraly bir-eki nárseni bilýińiz kerek..."
  
  
  "Esirtki", - dedim men.
  
  
  "Árıne, men esirtki týraly aıtyp otyrmyn"
  
  
  "Jáne Jerorta teńizi. Biz Ispanıaǵa baramyz".
  
  
  Onyń aýzynan "o" árpi paıda boldy.
  
  
  "Shańǵy tebý."
  
  
  Ol muzdatylǵan shaı iship otyrdy. "Siz muny qaıtalaı alasyz ba?"
  
  
  Men solaı istedim.
  
  
  Sosyn ol meni aldady. Onyń kózi janyp ketti. "Ah! Árıne, Serra-Nevada! Ol jerde Granada mańynda birinshi dárejeli taý shańǵysy kýrorty bar".
  
  
  Men qarap otyrdym.
  
  
  "Sen shańǵy tebe alasyń ba?"ol menen surady.
  
  
  Bul suraqtyń kúni boldy. "Sen isteısiń be?"
  
  
  "Óte jaqsy", - dep jaýap berdi ol jaıbaraqat.
  
  
  "Jáne kishipeıildilikpen", - dep oıladym men. Men aqyryn ǵana: "Biz erinemiz" dedim.
  
  
  Barmen meni baqylap otyrdy. Men Hýanaǵa kózimdi qysyp qaradym, ol da kózin qysyp aldy. Ol ádemi, talǵampaz, qol jetimdi boldy.
  
  
  * * *
  
  
  Biz syrtqa shyqqanda vıntovkanyń uńǵysynan shaǵylysqan jaryq sáýlesi kózimdi onyń sońyndaǵy qara tesikke qaratty. Bul adam kóshe boıyndaǵy ystyq shatyrdyń tóbesinde tegis jatqan edi, men onyń meni kóziniń ortasyna shoǵyrlandyrǵanyn bildim.
  
  
  Bir sátke men tońyp qaldym. Sosyn men Hýanany bir jaqqa ıterip jiberdim de, qarama-qarsy baǵytta, esiktiń qaqpaǵyna qaraı súńgip kettim. Atys kóshe boıymen domalap ketti.
  
  
  "Kúte tur!"Men oǵan aıqaıladym.
  
  
  "Biraq Nık..."
  
  
  "Tynysh!"- men ysqyrdym.
  
  
  Men tez ornymnan turyp, foıeniń terezesine qaraı júgirdim. Jasyrynǵan soń terezege qaradym. Men myltyqtyń oqpanynyń jyltyrlyǵyn taǵy da ustadym. Er adam áli kúnge deıin qurǵaq taýarlar dúkeniniń tóbesinde bolǵan.
  
  
  Men myltyǵyma jaqyndaǵanymda, ol myltyqty kóterip, taǵy da oq jaýdyrdy. Oq Hýana basynyń dál ústindegi aǵash qurylymǵa qadaldy. Endi ol esik aldyna qaıta kirip ketti. "Aqyldy qyz!"Men oıladym.
  
  
  Men taǵy qarasam, álgi adam joǵalyp ketti.
  
  
  Men aıaqtyń júgirgenin estidim. Men shańdy terezege qarasam, kóshedegi dúkennen qara kostúm kıgen bir adam shyǵyp, mergen bizdi kútip turǵan jerge joǵary qarap turǵanyn kórdim.
  
  
  Men qonaqúıden júgirip shyǵyp, Hýananyń ishinde qalýy úshin qol bulǵadym da, qurǵaq taýarlar dúkeniniń baspaldaqtarymen eki-ekiden joǵarǵy qabatqa kóterildim.
  
  
  Men keshigip qaldym. Ol ketip qaldy.
  
  
  Tóbede eki kún buryn tómengi qabattaǵy dúkennen satyp alynǵan kóptegen meksıkalyq temeki tuqyldary men sombrerodan basqa eshteńe qalmady.
  
  
  "Sheteldik", - dedi dúken ıesi, ishi semiz, júzi kúlimdegen adam. Gonsales.
  
  
  "Týrıs?"
  
  
  "Iá".
  
  
  "Siz ony sıpattaı alasyz ba?"
  
  
  Gonsales ıyǵyn kóterdi. "Sizdiń boıyńyz týraly. Qońyr shash. Qońyr kózder. Aryq adam. Júıke".
  
  
  Munyń bári.
  
  
  Men Hýanany qonaqúıdiń foıesinde bir jaqqa apardym, biz taksıdiń bizdi alyp, áýejaıǵa aparýyn kúttik.
  
  
  "Ol eki kún buryn osynda bolǵan", - dedim men oǵan.
  
  
  "Sonymen?"
  
  
  "Sen munda qashannan beri júrsiń?"
  
  
  Týr."
  
  
  "Ol seniń kim ekenińdi túsindi dep oılaısyń ba?"
  
  
  Onyń kózi qysylyp qaldy. Ol muny qorlaý retinde qabyldady. Ol latyn, sulý, otqa toly edi. "Men olaı oılamaımyn!"- dedi ol ashýlanyp.
  
  
  Men muny qorlaý dep sanamadym.
  
  
  "Siz bul tapsyrma boıynsha habarlasqanǵa deıin nemen aınalystyńyz?"
  
  
  "Bir tamshy esirtki".
  
  
  "Muny buzasyń ba?"
  
  
  Ol basyn ızep, kózin tómen túsirdi.
  
  
  "Munyń bári?"
  
  
  "Iá."Onyń ıegi arandatýshylyqpen kóterildi.
  
  
  "Bireýi ketti me?"
  
  
  "Múmkin solaı shyǵar", - dedi ol jaltaryp.
  
  
  Men burylyp, qurǵaq taýarlar dúkeniniń joǵarǵy jaǵyndaǵy esikke qaradym.
  
  
  "Iá", - dep kelistim men. "Meniń oıymsha, solaı bolýy múmkin".
  
  
  Onyń beti ashýdan burylyp ketti.
  
  
  Men onyń shyntaǵynan ustadym. Taksı keldi. Baqytty Nık. Ensenada Taxicab kompanıasy qutqarǵan.
  
  
  "Kettik, Hýana. Kelesi aıaldama, Vashıngton, Kolýmbıa okrýgi".
  
  
  Óte avtorıtarlyq. Óte bastyq.
  
  
  Ol momyndyqpen taksıge otyrdy, jambasynyń ádemi bóligimen jarqyrap turdy. Biraq men muny áreń baıqadym.
  
  
  Eki
  
  
  Hoýk AXE kınoteatrynyń basqarý taqtasynyń konsolinde otyrdy, túımelerdi basyp, terýlerdi rettedi. Dybys úshin bir túıme. Taspalarǵa arnalǵan bir túıme. 16 mm plenkaǵa arnalǵan bir túıme. Tikeleı translásıaǵa arnalǵan bir túıme. Eski aq-qara fılmge arnalǵan bir túıme.
  
  
  
  
  
  
  Slaıdtarǵa arnalǵan bir túıme. Nemese, eger siz kózińizdi demalǵyńyz kelse, ıntellekt upaılaryn bildiretin jumsaq áıel daýysy úshin bir túıme.
  
  
  Osy ýaqytqa deıingi áńgime kádimgi áńgime boldy. Men munyń bárin oıymnan óshirdim. Men tek Hýan Rıverany kózben kórip, neni qabyldaı alatynymdy jáne shynymen qabyldaǵanym esimde. Alaıda onyń oıynda bir nárse aldyn-ala sharttalǵan, aldyn-ala tekserilgen jáne nátıjesiz bolyp kórindi.
  
  
  Biraq ol ádemi edi, men ádemi áıelderdi jaqsy kóremin. Men oıladym: "Eger men onyń daýysyn óshire alsam, Hoýk estigisi kelmegen jazbany qalaı óshire alady".
  
  
  Shamdar tolyǵymen sónip, aldymyzda qabyrǵada sıqyrly túrde paıda bolǵan ekrandaǵy sýret turdy.
  
  
  "Enrıko Korellı", - dedi ekranda jypylyqtap turǵan sýrettiń ústinen jumsaq áıel daýysy. Bul shamamen on bes jyl buryn túsirilgen jáne úlkenirek fotosýrettiń eń kishkentaı bóliginen jarylǵan qozǵalyssyz fotosýret edi. Fondyq kórinis Vatıkan rotýnda boldy.
  
  
  "1954 jyly sýretke túsirilgen", - dep jalǵastyrdy Golos. "Bul Korellıdiń aman qalǵan sońǵy fotosy. Onyń qalǵan fotosýretteri qomaqty aqshaǵa satyp alynǵan. Tergeý aqshanyń mafıa qazynasynan túskenin dáleldeı almaıdy. Biraq buǵan senedi".
  
  
  Men sýretke uzaq jáne muqıat qaradym. Bet-álpettiń basqalardan esh aıyrmashylyǵy joq edi. Bet álpetteri ádettegideı boldy: qara shash, qatty ıek, bet pishini esh aıyrmashylyǵy joq. Men ony qolymnan kelgenshe jattap aldym, biraq ol dándi plenkanyń kishkene bóliginen birneshe ret úrlengendikten, men nazar aýdara alatyn eshteńe joq edi.
  
  
  Ekranda karta jypylyqtaı bastady. Bul Korsıkanyń kartasy bolatyn. Basrıa qalasy sheńber boıymen syzylǵan.
  
  
  "Enrıko Korellıdiń osynda, Korsıkadaǵy Basrıa qalasynyń mańynda, Napoleon dáýirinde salynǵan vıllada turatyny anyqtaldy. Onda on shaqty qyzmetshi men eki oqqaǵardan turatyn shtat bar. Ol Tına Bergson esimdi áıelmen birge turady.
  
  
  "Korellı qazir qyryq bes jasta. Ol Rımdegi Italıa úkimetinde jumys istedi, biraq birneshe aıdan keıin qyzmetinen bosatyldy. Ol az ýaqyt úılendi, biraq Korellı jumyssyz júrgende áıeli pnevmonıadan qaıtys boldy. Jıirkenishpen ol Sısılıada týylǵan jáne Nú-Iork pen Chıkagoda mafıa músheleri bolǵan jalǵan aqsha jasaýshylar men AQSH-tan jer aýdarylǵan urylar tobynyń músheleri úshin jumys isteı bastady. Ol jaqsy qaýipsizdik qyzmetkeri jáne óte jaqsy boldy kásipker olar úshin. Dárihanalar jelisi qurylǵan kezde ol Neapol mańynda aǵyn núktesin alǵashqylardyń biri bolyp ashty.
  
  
  "Esirtki jelisi 1960 jyldary órkendedi jáne osy ýaqyttyń aıaǵynda Korellı búkil mafıa tizbegindegi basty tulǵaǵa aınaldy.
  
  
  "Sodan beri onyń ár túrli qojaıyndary boldy. Bireýi ony óltirmek bolǵan kezde, ol ony basqa áıelge tastap ketken. Keıinirek ol Neapol shyǵanaǵynda sýǵa batyp ketken kúıinde tabyldy".
  
  
  Karta joǵalyp ketti jáne uzyndyǵy shamamen 180 fýt bolatyn sándi ıahta ekrandy ádemi tústi slaıdpen toltyrdy.
  
  
  "Bul Korellıdiń lázzat alatyn ıahtasy, Lısıstrata. Ol Fransıanyń týy astynda júzedi. Korellı Mılanda týylǵanyna qaramastan ózin Korsıka azamaty sanaıdy".
  
  
  Endi ekranda úlken vıllanyń sýreti paıda boldy.
  
  
  "Korellı úıi. Ony kúzetetin eki-aq oqqaǵary bolsa da, onyń múlkin jarty ondaǵan qarýly adam únemi kúzetip turady".
  
  
  Jańa sýret paıda boldy. Dene shópte jatty. Oǵan birneshe ret oq atylǵan. Máıit tanylmaıtyn boldy, biraq qaldyqtardyń syrtqy túrinen men oǵan tıgen oqtardy emizik dep sheshtim - kádimgi oqtar H árpiniń ushyna deıin kesilgen. Dýmdým oqtary sańyraýqulaqtardy kesilgen jerge aınaldyryp, nysanaǵa tıgen kezde pishinin buzady .
  
  
  "Bul Fransıanyń Emıl Ferenk esimdi agenti edi. Ol jyljymaıtyn múlik dep atalatyn Vılla Korellıge kirýge tyrysty. Shamasy, ony patrúlder taýyp, óltirgen kórinedi".
  
  
  Sodan keıin ekranda qańyrap bos, shólge uqsaıtyn aýyldyq jerdiń sýreti paıda boldy. Obektıv kózge kórinetin kez kelgen ólshemdegi jalǵyz aǵash Lombardıanyń keremet terek aǵashynyń janynda turǵan fıgýraǵa jaqyndady. Fıgýra ósip kele jatqanda, adamnyń jasy belgisiz, biraq edáýir uzyn jáne myqty deneli ekenin baıqaýǵa bolady. Bet kóleńkede boldy.
  
  
  "Enrıko Korellı. Bul sońǵy on jylda kez kelgen adam sýretke túsire alǵan eń jaqyn sýret. Keskin teleskopıalyq obektıv arqyly qarama-qarsy tóbedegi qaýipsiz núkteden túsirilgen. Bet-álpeti erekshelenbese de, adamnyń denesin anyq kórýge bolady . Kompúterde onyń salmaǵy shamamen 182, boıy 6 fýt, tik turǵan jáne densaýlyǵy jaqsy dep eseptelgen ".
  
  
  Ekran qaraıyp ketti. Sodan keıin kınofılm iske qosyldy. Bul jaǵajaıda, múmkin fransýz Rıverasynda bolǵan kórinis edi. Mınıatúralyq bıkını kıgen tańǵajaıyp aqquba qumda sherýge shyǵyp, jambastaryn terbetip, uzyn aqshyl shashtary ıyǵyna ushyp ketti. Bir sátke ol toqtap, bireý onymen sóılesip turǵandaı buryldy. Ol kameraǵa qarap kúldi.
  
  
  "Tına Bergson. Ol jıyrma úsh jasta. Shvesıada dúnıege kelgen ol Rımge kóship keldi, onda ol qysqa, biraq sátsiz kıno mansabyna ıe boldy.
  
  
  
  
  
  Sodan eki jyl buryn ol Shveısarıaǵa kóship keldi, onda ol mafıanyń nemese mafıa sıaqty uıymnyń múddesi úshin aqshany manıpýlásıalaýmen aınalysqan. Ony ustady, biraq sotqa deıin jetkizgen joq. Aıtýynsha, aqshanyń kóp bóligi onyń Shveısarıa bıliginen qashyp ketýine kómektesý úshin qolyn aýystyrǵan.
  
  
  Kóp uzamaı ol Enrıko Korellıdiń úıinde boldy. Korellı oǵan úılenbegen, biraq ol onyń turaqty serigi. Ol shved, fransýz, ıtalán jáne ıspan tilderin, sondaı-aq aǵylshyn tilin biledi. Onyń IQ kórsetkishi Shveısarıa bankine jumysqa ornalasý týraly ótinishti toltyrǵan kezde jasalǵan naqty synaq boıynsha 145 dep aıtylady. Ol keremet shańǵyshy ".
  
  
  Kınokartınada ol qazir taý baýraıynda shańǵymen syrǵanap júr. Men onyń óte jaqsy ekenin moıyndaýym kerek edi. Onyń qys aılaryn taý shańǵysy baýraıynda ótkizgisi kelgeni tańqalarlyq emes; ol sportty jaqsy kóretin sıaqty.
  
  
  Ekranda basqa karta paıda boldy. Ol álemdi Merkator proeksıasy boıynsha Taıaý Shyǵystan Túrkıaǵa, Túrkıadan Sısılıaǵa, Sısılıadan Korsıkaǵa, Rıveraǵa, Korsıkaǵa, sodan keıin Portýgalıaǵa, odan Kýbaǵa deıingi syzyqpen kórsetti. , sodan keıin Ortalyq Meksıkaǵa, sodan keıin Kalıfornıadaǵy San-Dıegoǵa.
  
  
  Dáriler tizbegi.
  
  
  "Sońǵy birneshe jylda dári-dármekpen qamtamasyz etýdiń negizgi tizbeginde kóptegen ózgerister boldy. Ádette, qatty preparattar Shyǵystan bastalyp, Jerorta teńizi arqyly batysqa qaraı tasymaldanady, onda olar óńdeledi. Bul tizbekti baqylaý Korsıkada bekitilgen, Rıveradaǵy eń mańyzdy óńdeýdiń aldynda ǵana toqtaıdy. Sodan keıin esirtki Korsıkaǵa jáne odan ári Kýbaǵa úsh aıaldamanyń biri arqyly qaıtarylady: Portýgalıa, Marokko nemese Aljır ".
  
  
  Jańa karta. Ol taǵy da Korsıkany kórsetti.
  
  
  "Osy aımaqtan taratý jelileri Taıaý Shyǵysqa jáne odan ári Batystaǵy sońǵy mejeli jerge deıin sozylady. Batystan aqsha osynda túsedi, sodan keıin ol tizbektegi býyndar arasynda bólinedi".
  
  
  Obektıv kartaǵa nazar aýdaryp, Basrıanyń shetindegi Korellıdiń múlkin sheńbermen qorshap turǵanyn kórsetti.
  
  
  "Rıko Korellı - tizbekti basqaratyn adam. Ol Sısılıadan buıryqtar alady, onda mobsterdiń orynbasary tizbektiń shyǵys jartysyn basqarady. Batystaǵy Don tizbektiń qalǵan bóligin, sonymen qatar taralýyn baqylaıdy."
  
  
  Keskin sónip, jaryq jandy.
  
  
  Biz biraz ýaqyt únsiz otyrdyq.
  
  
  Hoýk tamaǵyn tazartty "Al?"
  
  
  "Qyzyq", - dedim men.
  
  
  "Akademıalyq", - dedi Hýana.
  
  
  "Men onymen kelisemin", - dep jalǵastyrdym men.
  
  
  Hoýk qabaǵyn túıdi. "Bul jaı ǵana brıfıń".
  
  
  "Al Korellı she?"- dep surady Hýana.
  
  
  Hoýk kózin jumyp, yńǵaıly aınalmaly oryndyqta teńseldi.
  
  
  "Mafıozdar esirtki baǵdarlamasynyń paıdasyna narazy boldy", - dedi Hoýk aqyry. "Alty aı buryn olar jeli júıesin tekserý úshin adamdardy ishten jibere bastady. Korellı qomaqty somany aldy - AQSH Donynyń aıtýynsha, tym kóp. Biraq sısılıalyq sekýnd jaǵdaıdy túzetýdiń jolyn taba almady. Jınalysta Korellı ketýge májbúr bolady dep sheshildi. Ony urý úshin bir adam jiberildi, biraq ol kózden ǵaıyp boldy. Siz jyljymaıtyn múlikke kirýge árekettengen transheıa agenti dep atalatyn adamnyń ne bolǵanyn kórdińiz.
  
  
  "Sodan keıin kapo mafıozdary Tına Bergson arqyly Korellıge shabýyl jasaýdy uıǵardy. Ózin Shveısarıadanmyn dep málimdegen detektıv ony Shveısarıanyń eski aıyby boıynsha Basrıada bir ret qamaýǵa almaq bolǵan. Biraq Korellıdiń kúzetshileriniń biri kirip, Tınany qutqardy. Sodan keıin ol detektıvke apardy jaqyn mańdaǵy jaǵajaı, ony baılap, sýǵa batý úshin tolqynnyń kóterilýin kútýge ruqsat berdi. Er adam qashyp ketti jáne eshqashan oralmas úshin Korsıkadan ketip qaldy ".
  
  
  Men qolymdy kóterdim.
  
  
  "Nık?"
  
  
  "Muny bárimiz qaıdan bilemiz?"
  
  
  "Korellı bizge aıtty".
  
  
  "Tikeleı?"
  
  
  Hoýk kúrsindi. "Bizde Korellıge jaqyn adam bar, ol ony eshqashan kórmese de. Korellı aqparatty óz bastamasymen shyǵardy".
  
  
  "Nege?"- dep surady Hýana.
  
  
  "Ol birjola ketkisi keletinin aıtty".
  
  
  "Ózińdi jáne qyzdy qutqarý úshin be?"Men suradym.
  
  
  "Múldem. Jáne shtattardan baspana alý".
  
  
  "Óz kezeginde... úshin be?"
  
  
  "Búkil komandalyq jeli, durys tizbek jáne onyń qalaı jumys isteıtini".
  
  
  "Bul qýlyq emes ekenin qaıdan bilemiz?"Men suradym.
  
  
  "Biz istemeımiz". Hoýk jalqaýlyqpen kózin ashty. "Mine, siz kiresiz". Ol Hýanaǵa buryldy.
  
  
  Ol basyn ızedi.
  
  
  "Óz tájirıbeńizben siz Korellıdiń bizge shyndyqty aıtyp jatqanyn nemese bizdi baqsha jolymen alyp bara jatqanyn bilýińiz kerek."
  
  
  Men kúrsindim. Keıde Hoktyń dıksıasy úmitsiz Vıktorıa bolyp tabylady.
  
  
  Hýana sózderge mán bermedi. "Men úırenemin."
  
  
  "Birdeńe ornatyldy ma?"Men suradym.
  
  
  "Sol y Nieve-de kezdesý kútip tur. Ispanıadaǵy taý shańǵysy kýrortynda. Men saǵan bul týraly aıttym ba?"
  
  
  "Qysqasha"
  
  
  Hoýk artqa eńkeıdi. "Jyl saıyn Tına Bergson osy taý shańǵysy kýrortyna barady, al Korellı onymen birge júredi. Olar onda bir aıǵa jýyq ýaqyt ótkizedi".
  
  
  "Ol ol jaqqa Rıko Korellı bolyp bara jatyr ma?"
  
  
  "Joq. Biz onyń qandaı ataýdy qoldanatynyn bilmeımiz. Biraq biz olardyń únemi júretinin bilemiz. Al Korellı sonda kezdeskisi keledi".
  
  
  "Bul ornatý bolýy múmkin", - dep kúbirledim men.
  
  
  "Árıne", - dedi Hoýk. "Sondyqtan sen osyndasyń, Nık. Sondyqtan sýrette AX bar".
  
  
  "Soqqyny kútýde".
  
  
  Ol basyn ızedi. "Mafıozdar Korellıdiń josparlary týraly bildi delik. Olar bizdiń birinshi nómirli qaýipsizdik qyzmetkerimizdi alǵysy kelmeı me
  
  
  
  
  
  
  al bizdiń esirtki jónindegi birinshi sarapshymyz? "
  
  
  Men ıegimdi ýqaladym. "Biz qalaı baılanys ornatamyz?"
  
  
  Hok: "Bizde Malagada bir adam bar. Onyń Sol y Nieve-de bir balasy bar. Korellıdiń oqqaǵarlary oǵan jaqyndaıdy. Siz bizdiń adamdy Malagada kezdestiresiz, ol kýrortta balamen kezdesýdi belgileıdi. Sodan keıin siz Korellımen betpe-bet kezdesesiz ".
  
  
  Men bas ızedim. "Sosyn?"
  
  
  "Sonda Mıss Rıvera basqarýdy óz qolyna alady *
  
  
  "Siz bizdiń tólqujattarymyzdy daıyndadyńyz ba?"
  
  
  "AX Identification-da qujattar bar. Siz áli de Djordj Pıbodı bolasyz, biraq qazir kásibı fotografsyz."
  
  
  "Ser, men tipti Braýndardy basqara almaımyn, Hasselblad odan da az!"
  
  
  "Bul kameralar búginde senimdi! Sonymen qatar, olar sizge negizderdi úıretýde jaqsy jumys jasaıdy. Al siz, Mıss Rıvera, úlgili fotografsyz. Sizdiń barlyq qaǵazdaryńyz daıyn. Ótkendi eske alǵannan keıin olardy órtep jiber".
  
  
  "Men jalańash sýretke túsip jatyrmyn ba?"- dep surady Hýana.
  
  
  Hoýk eseńgirep qaldy. Onyń kógildir kózderi baqyraıyp ketti. Ol seksýaldyq erkindik ereje bolyp tabylatyn qoǵamda tolyǵymen repressıaǵa ushyraǵan adam bolǵan eski pýrıtandardyń sońǵysy boldy. "Meniń qymbatty qyzym!"
  
  
  "Siz jalańash sýretke túser me edińiz?"- men tez suradym.
  
  
  "Árıne", - dep jaýap berdi ol. "Kásibı maǵynada. Men róldi oınaǵanda, men ony múmkindiginshe oınaımyn".
  
  
  Hoýktyń júzi túsin ózgertti. Ol óte qyzyl tústi. Ol uıalǵan azappen qoldaryna qarady. "Eger siz áldeqashan aıaqtaǵan bolsańyz", - dedi ol.
  
  
  Men kúldim. "Jalǵastyrý."
  
  
  "Men sizdiń muqabańyzdy erli-zaıyptylar komandasy retinde jasaǵanymyzǵa qarsy bolmaıtynyńyzdy bilemin", - dedi ol tez arada kózderi jarqyrap.
  
  
  "Ser!"- dedim men.
  
  
  "Mınnesota shtatyndaǵy Mıllers Folls qalasynan Djordj Pıbodı myrza men hanym".
  
  
  "Men muny jaqsy kóremin!"- dedi Hýana aqyryn.
  
  
  "Men muny jek kóremin!"- men aıqaıladym. "Bul tym alys! Jáne bul asqynýlardy týdyrady!"
  
  
  "Biraq bul Mıss Rıveraǵa qajet bolsa, ońaıyraq áreket etýge múmkindik beredi."Hoýktyń beti qaıtadan qyzaryp ketti.
  
  
  "Men logıkany ustanbaımyn!"- dedim men.
  
  
  "Úılenbegen áıel, Mıss Rıvera sıaqty qyz..."
  
  
  "Men buǵan renjidim!"- Hýannyń sózin bóldi.
  
  
  "... Úılengen áıelge qaraǵanda, aıtalyq, qýǵynǵa ushyraý áldeqaıda qıyn bolar edi. Kórdiń be?"
  
  
  Men betimmen qumda jattym. Men shynymen de burmalanǵan logıkany kórdim.
  
  
  Hoýk Hýanaǵa buryldy. "Siz maquldaısyz ba?"
  
  
  "Tolyǵymen."Ol súıkimdi kúldi.
  
  
  Hoýk qanaǵattanyp basyn ızedi. Sosyn ol maǵan bir qarady. "Kemshilikter bar ma?"
  
  
  Ol qarǵysqa ushyrasyn! "Bul senimdi kórinedi", - dep moıyndadym men. "Biz qandaı da bir dabyl ornatýymyz kerek", - dep jalǵastyrdym men. "Meniń aıtaıyn degenim, eger bári buzylsa. Men Hýana men terimdi esh nársege qaramastan qutqara alǵym keledi".
  
  
  "Bizde Granadada kýrorttan jarty saǵattyq jerde bir adam bar. Malaga sizge habarlaıdy".
  
  
  "Durys. Ol ony jabýy kerek".
  
  
  "Siz Granada arqyly kez kelgen kodtalǵan habarlamany jibere alasyz."
  
  
  "Jaraıdy", - dedim men. Men Hýanaǵa buryldym. "Sizde talqylaıtyn nárse bar ma?"
  
  
  Ol maǵan, sosyn Hokqa qarady.
  
  
  "Meniń oıymsha, joq. Men Korellı myrzamen kezdeskenshe men sizdiń qolyńyzda turmyn. Sonda men oǵan jetemin".
  
  
  * * *
  
  
  Men jańa ǵana uıyqtap jatqanymda, bólmemdi Hýananyń bólmesinen bólip turǵan jabyq esiktiń qatty qaǵýy estildi.
  
  
  Men ornymnan turdym. "Iá?"
  
  
  "Nık!"- dep sybyrlady ol.
  
  
  "Qaısysy?"
  
  
  "Tereze."
  
  
  Men buryldym. "Bul she?"
  
  
  "Kóshege qara".
  
  
  Men tósek ústelinen ilýli turǵan ıyq qapshyǵyna qolymdy sozdym. Men terezege qaraı júrdim, kóleńkede qalyp, qabyrǵaǵa tireldim. Lúgerimniń dińimen perdelerdi artqa laqtyryp, men tómendegi qarańǵy kóshege qaradym.
  
  
  Kósheniń arǵy jaǵynda "kadıllak" turdy, bul búkil bloktaǵy jalǵyz kólik.
  
  
  Onda maǵan qaraı kele jatqan júrgizýshi jaqtaǵy er adam otyrdy. Sosyn men qarap turǵanymda, taǵy bir adam kósheniń arǵy betinen kadıllakqa qaraı júgirip ótip, júrgizýshimen qysqasha sóılesip, artqy oryndyqqa kóterildi.
  
  
  "Keddı" burylyp, buryshta ońǵa burylyp, kóshede jyldam júrdi.
  
  
  Men bólmelerimizdi bólip turǵan esikke qaıta oraldym.
  
  
  "Siz ony tanydyńyz ba?"Men odan suradym.
  
  
  "Iá. Men onyń bir sát buryn kólikten túsip bara jatqanyn kórdim. Ol meniń bólmeme nemese seniń bólmeńe qarady. Men onyń júzin kórdim. Sosyn ol qonaqúıdiń foıesine qaraı júgirdi".
  
  
  "Ol kim edi?"
  
  
  "Men ony búgin tústen keıin Dalles áýejaıynda kórdim. Biz kelgende. Onyń kishkentaı bylǵary chemodany bar edi. Optıkalyq kózdeýishpen qarýdy salýǵa bolatyndardyń biri".
  
  
  "Jaqsy qyz", - dedim men alańdap.
  
  
  Úzilis boldy. "Endi ne isteýimiz kerek?"
  
  
  "Uıyqta" dedim men. "Kem degende, biz olardyń ne isteıtinin bilemiz".
  
  
  "Siz ony izdemeısiz be?"
  
  
  "Vashıngtonda ma? Bul úlken qala".
  
  
  "Nık!"
  
  
  "Uıyqta, Hýana". Men esikten alystadym. "Tátti armandar."
  
  
  Men onyń murnynyń astynan kúńkildegenin estidim, sosyn ol esikten alystap ketti. Bir-eki mınýttan keıin men kereýettiń syqyrlaǵanyn estidim, ol ishke kirip, otyrdy.
  
  
  Sosyn tynyshtyq ornady.
  
  
  Men terezeniń janynda otyrdym, qaradym, kúttim. Biraq eshkim kelgen joq.
  
  
  Úsh
  
  
  Biz alasa taý bókterinen ótip, Malaga mańyndaǵy ushý-qoný jolaǵyna qondyq. Taksı júrgizýshisi bizdi qalaǵa barlyq markaly jáne pishindegi mınıatúralyq eýropalyq kólikterdiń quıyny arqyly apardy.
  
  
  Biz Malaga aılaǵyna qaraıtyn qalanyń basty qonaqúıleriniń birinde turdyq. Jaqsy kútilgen aılaqtardyń janynda birneshe saýda kemeleri men lázzat qaıyqtary baılanǵan nemese zákirmen bekitilgen.
  
  
  Hýana sharshady. Ol bólmeniń jartysyna qamalyp, uıyqtap, dýsh qabyldady. Men dereý AXE qaýipsiz úıine bardym.
  
  
  Bul bir bloktaǵy úıdegi shaǵyn keńse bolatyn
  
  
  
  
  
  
  kósheler men buryshta.
  
  
  "QURYLYS", - dep esiktiń mańdaıshasynda jazylǵan. "SR. RAMIRES JÁNE KELLI"
  
  
  Men qaǵyp kettim.
  
  
  "Quién es?"
  
  
  "Aǵa Pıbodı".
  
  
  "Sı".
  
  
  Esik ashyldy. Bul Mıch Kellı bolatyn.
  
  
  "Sálem Kellı", - dedim men.
  
  
  "Sálem, senor". Ol mysqyldap, meni ishke kirgizdi. Sosyn qarańǵy kóne dálizden joǵary-tómen qaraǵan soń esikti abaılap qulyptap aldy.
  
  
  Men keńsege qaradym. Ol kishkentaı, bir tozǵan ústeli, bir top eski faıldyq shkaftary jáne dárethanaǵa aparatyn esigi bar edi. Ústelde tereze aılaq pen Malaga qalasyna qarady.
  
  
  Kellı arqamnan qaǵyp jiberdi. "Qandy apelsınder isi týraly bilgennen beri seni kórmedim, Nık".
  
  
  Bul Gresıada boldy. "Bes jyl buryn, solaı ma?"
  
  
  "Durys. Suńqar sen kelesiń dedi".
  
  
  Ol jáshikti ashyp, qolynda oılanyp ólshep alǵan ádemi Bausch & Lomb 30x dúrbisin alyp shyqty.
  
  
  "Meniń sizge jańalyqtarym bolýy múmkin".
  
  
  "Oı?"
  
  
  Ol kózildirigin kózine qoıyp, aılaqty qaraý úshin buryldy. Men qaǵyp ketkenimde onyń qaıyqtardy baqylap turǵanyn túsindim.
  
  
  Kellı Malagadaǵy AXE-di kem degende úsh jyl basqardy. Onyń jumysy Malagaǵa ne jáne kim keletinin jáne ketetinin bilý boldy.
  
  
  Men onyń ıyǵyna qarap turdym. Ol porttyń ortasyndaǵy serýendeý aılaǵyn zerttedi. Ol ásirese ortasynda zákirde turǵan úlken ıahtaǵa qyzyǵýshylyq tanytqandaı boldy.
  
  
  "Mine, bári", - dedi ol. "Bul" Lısıstrata". Korellı ıahtasy".
  
  
  Men AXE shtab-páterinde kórgen sýret esime tústi.
  
  
  Ol maǵan dúrbisin berdi. Men onyń nazaryn aýdardym. Ol óte jaqsy boldy; Men ıahtany óte jaqsy kórdim. Birneshe ekıpaj músheleri palýbada ábigerge tústi. Bortta bári tynysh jáne tynysh boldy. Men negizgi palýbada eki qatar ılúmınatorlary bar kabınalar qataryn kórdim, bul kabınalar tómendegi eki palýbada ornalasqanyn bildiredi.
  
  
  Bul úlken, ádemi rekreasıalyq ıahta bolatyn. Artqy jaǵynda Fransıanyń týy jelbirep turdy.
  
  
  Mıch Kellı óz ústeline otyrdy da, qaǵazdy sybyrlady. Men onyń aıtqanyna nazar aýdarýymdy qalaıtynyn bildim. Kózildirikti bereıin dep jatqanda, men jempir men shalbar kıgen bireýdiń negizgi kabınadan palýbaǵa shyǵyp bara jatqanyn kórdim. Ol uzyn sary shashty áıel bolatyn. Ol óte keýdeli jáne beli jińishke, jambastary men jambastaryn beıneleıtin tar shalbar qıalǵa eshteńe qaldyrmaıtyn. Myna ashyq kók shalbardyń astynda onyń aıaǵy jaqsy bolatyn. Onyń terisi aqshyl jáne tegis, kózderi kógildir tústi. Kún sáýlesine shyqqannan keıin ol qara kózildirik kıip, olardy alańdap ornyna qoıdy.
  
  
  "Tına Bergson", - dedim men daýystap.
  
  
  Kellı moınyn sozyp, sýdaǵy kún sáýlesinen kózin qysyp terezeden syrtqa qarady. "Iá."
  
  
  "Minsiz qyz", - dedim men.
  
  
  "Nık Karterdiń taǵy bir ereksheligi", - dedi Kellı kúrsinip. "Siz qalaı kúresip jatyrsyz?"
  
  
  "Men jaı ǵana Vashıngtondaǵy adamnyń aıtqanyn istep jatyrmyn", - dep kúbirledim.
  
  
  "Bul keshe keldi", - dedi Kellı qaǵazdy taǵy silkip.
  
  
  Men Tına Bergsonnyń jempirmen jabylǵan symbatty ıyqtary men keýdesine kózimdi jumyp, dúrbimdi qulyqsyz tómen túsirdim. Kellı ony kóterip, oryndyqty buryp, men terilgen aqparatty oqyp jatqanda, olardy Tına Bergsonǵa baǵyttady.
  
  
  KELLI jazǵan. RAMIRES JÁNE KELLI. 3 PASEO ZAFIO. SEISENBI KÚNI LISISTRATA BORTYNDA KELEDI. KELÝSHI DAIYN. TINA BERGSON ONY IAHTAǴA ÁKELEDI. KEIINIREK ESIRTKI SATATYN MAMANMEN SHAŃǴY KEZDESÝIN ORNATADY.
  
  
  "Rımdik muryn!"- men mysqylmen qaıtaladym.
  
  
  "Bul Korellıdiń aty", - dedi Kellı. "Óte klıshe, solaı emes pe?"
  
  
  "Óte qarapaıym, ıá". Roman Nos úndisterdiń kósemi bolǵan.
  
  
  "Korellıdiń ózi ózin shettetilgen adam dep sanaıdy. Siz mafıozdan bilesiz".
  
  
  Men habarlamaǵa qaıta qaradym. "Tujyrymǵa qaraǵanda, ol meni kezdestiredi dep oılaımyn, ıá?"
  
  
  "Durys. Ol sizdiń qonaqúıińizdi biledi. Men qazirdiń ózinde jazbany jiberdim".
  
  
  "Ol ol jerde qashan bolady?"
  
  
  "Ol seni foıede túske taman alyp ketýi kerek". Kellı saǵatqa bir qarady. "Bul sizge jarty saǵat ýaqyt beredi".
  
  
  "Al Hýana she?"
  
  
  "Ol kúte alady. Bul aldyn ala tergeý".
  
  
  Men ıyǵymdy kóterdim. "Munyń bári ne úshin kerek?"
  
  
  "Roman Nos qorqyp ketti. Meniń oıymsha, ol onyń sońynan erip júrgenin bilgisi keledi".
  
  
  "Nemese, eger solaı bolsa", - dep oıladym men.
  
  
  * * *
  
  
  Men túste foıede kúttim.
  
  
  Ol kirgen kezde foıedegi barlyq kózder oǵan qarady, áıelder ashýlanyp, er adamdar qyzyǵýshylyqpen qarady. Dastarhan basyndaǵy jergilikti turǵyndar kenetten meıirimdi Lotarıosqa aınaldy.
  
  
  Men ornymnan turyp, oǵan qaraı júrdim. "Mıss Bergson", - dedim men aǵylshyn tilinde.
  
  
  "Iá", - dep jaýap berdi ol sál ǵana ekpinmen. "Men keshigip qaldym. Men óte ókinemin".
  
  
  "Seni kútý kerek" dedim men.
  
  
  Ol maǵan salqyn qarady. Men fordtardaǵy aısbergter týraly oıladym. "Onda baraıyq?"
  
  
  - Iá, - dedim men.
  
  
  Ol burylyp, meni vestıbúlden ıspandyq jarqyn kún sáýlesine apardy.
  
  
  "Bul tek alańǵa qarama-qarsy", - dedi ol. "Biz júre alamyz"
  
  
  Men basymdy ızep, onyń qolynan erlikpen ustadym. Aqyr sońynda, men Eýropada boldym. Ol maǵan túsinikteme bermeı berdi. Árbir ıspandyq kóz ekeýmizdi qarsy alýǵa buryldy - ony tańdanyspen, meni qyzǵanyshpen.
  
  
  "Bul ádemi kún", - dedi ol tereń dem alyp.
  
  
  "Saǵan Malaga unaı ma?"Men onyń betine qaradym.
  
  
  "O, ıá", - dedi ol. "Bul jerde jalqaý jáne jeńil. Men kún sáýlesin jaqsy kóremin. Men jylýdy jaqsy kóremin".
  
  
  Ol aıtty
  
  
  
  
  
  , biraq men bul týraly aıtqan joqpyn. "Qaıyqpen saıahatyńyz qalaı ótti?"
  
  
  Ol kúrsindi. "Biz Kosta-Brava jaǵalaýynda dúrbeleńge tústik. Áıtpese..."
  
  
  "Al seniki seniń serigiń be?"
  
  
  Ol maǵan oılana qarady. "Mıster Roman?"
  
  
  "Roman myrza". Shara jalǵasyn tapty.
  
  
  "Siz ony jaqyn arada kóresiz".
  
  
  "Men seniń shańǵy teýip júrgenińdi túsinemin", - dedim men teńiz jaǵalaýyna jaqyndaǵanymyzda.
  
  
  "Men muny jaqsy kóremin."Ol kúldi. "Al sen she?"
  
  
  "Ortasha", - dedim men. "Negizinen Amerıka Qurama Shtattarynda. Kókterek. Tas. *
  
  
  "Men Amerıkaǵa bir kúni barǵym keledi", - dedi Tına Bergson, onyń kógildir kózderi jyly, maǵan muqıat qarap.
  
  
  "Múmkin, Roman myrzanyń bul týraly aıtary bar shyǵar".
  
  
  Ol kúldi. Tisteri minsiz boldy. "Múmkin, shynymen de". Ol maǵan muqıat qarady. "Meniń oıymsha, siz jáne ol jaqsy til tabysady".
  
  
  Sodan keıin biz jaǵalaýda boldyq, al jas jigit Tına Bergsonǵa degen kózqarasyn baǵyttaı otyryp, sońynda nazar aýdardy. Ol óte aryq, biraq symbatty jáne kúshti kórindi. Onyń buıra qara shashy, qaryndashtaı juqa murty bar edi.
  
  
  "Senorıta", - dedi ol. Ol onyń aılaqqa baılanǵan shaǵyn, tegis motorly qaıyqqa túsýine kómektesý úshin qolyn sozdy.
  
  
  "Rahmet, Bertılo", - dedi ol súıispenshilikpen. "Bul Pıbodı myrza", - dedi ol maǵan nusqap.
  
  
  "Senor", - dedi Bertılo. Onyń kózderi qarańǵy jáne aqyldy edi.
  
  
  Men Tına Bergson, sodan keıin Bertıllo ketip, motordy iske qosqannan keıin sekirdim, biz úsh júz ıard qashyqtyqtaǵy ıahtaǵa qaraı doǵa jasadyq.
  
  
  Shyǵanaq kún sáýlesinde jarqyrap turdy, shaǵalalar teńizden qaldyqtardy jınap jatty, biz sýdy kesip ótkende, olar ashýlanyp aspanǵa ushyp, bizge teńiz sýyn shashyp jiberdi.
  
  
  Birneshe mınýttan keıin biz ıahtaǵa baılanyp qaldyq. Endi men Lısıstrata esimin kórdim. Ústimizdegi eki matros tómen qarap, baspaldaqty qulatty. Biz bortqa shyqtyq.
  
  
  Negizgi palýbadaǵy kabınada, ol salon bolyp shyqty, men yńǵaıly demalys ornynda otyrǵan bulshyqetti adamdy kórdim. Ol temeki shegetin, onyń basynan kógildir tútinniń oreoldary paıda bolǵan.
  
  
  Biz ishke kirdik. Ol ornynan turdy, úlken basy tútin bultyna kóterildi. Tına! "- dedi ol onymen amandasyp, ol jaýap retinde jymıdy.
  
  
  "Bul Amerıkadan kelgen Pıbodı myrza", - dedi ol. "Pıbodı myrza, bul myrza ... Roman".
  
  
  Men jan-jaǵyma qaradym. Aınala keremet boldy.
  
  
  Ol kúldi, qolyn qysty. Onyń ustamasy qatty boldy. "Pıbodı myrza, meniń oıymsha, siz shańǵy tebesiz be?"
  
  
  Men bas ızedim. "Men slalommen aınalysamyn."
  
  
  "Tına da solaı. Men de, biraq kóp uzamaı. Biz Sol y Nieve-de biraz ýaqyt ótkizemiz. Men túsinemin, sen sonda bolasyń ba?"
  
  
  "Men."
  
  
  "Sizdiń serigińizben be?"
  
  
  "Iá."
  
  
  "Bul joldas. Ol kezdesýdiń mánin túsine me?"
  
  
  "Ol ol".
  
  
  "Keshirińiz?"
  
  
  "Meniń serigim - áıel. Ol túsinedi".
  
  
  Men "Rımdik muryndy" zerttedim. Men kórgen sýretten onyń Rıko Korellı bolýy ońaı ekenin túsindim. Shyndyǵynda, men bul Rıko Korellı ekenine senimdi boldym. Ol óz bıznesindegi kóptegen er adamdar sıaqty jasyn kórsetpese de, ol durys jasta edi.
  
  
  "Men amerıkandyqtarmen árqashan jaqsy qarym-qatynasta boldym", - dedi Korellı.
  
  
  Tına kúldi. "Árqashan."
  
  
  "Biz sizderdiń bizdiń elde bolýlaryńyzdy asyǵa kútemiz", - dedim men. "Kem degende, men seni túsinemin..."
  
  
  Korellı qolyn kóterdi. "Men saparǵa shyǵamyn dep úmittenemin. Eger biz mámile jasaı alsaq".
  
  
  "Bul bir ǵana kezdesýdi alady", - dedim men. "Taý shańǵysy kýrortynda".
  
  
  Ol basyn ızedi.
  
  
  "Bul aldyn ala kezdesýdiń sebebi nede?"- men kenet suradym.
  
  
  "Kúzetshiler", - dedi ol temekisin ıiskep. Qoıý tútin kabınanyń ishin aralaı bastady.
  
  
  "Siz jetkilikti túrde qaýipsiz sıaqtysyz". Men eńkeıip, týra jáne maǵynaly sóıledim. "Men sizdi sendiremin, men jaqyn bolǵansha qaýipsizdikke qatysty máseleler bolmaıdy".
  
  
  Erninen álsiz kúlki jypylyqtaı bastady. "Múmkin emes."
  
  
  Stúard sýsyndardy ákeldi. Men artqa eńkeıdim. Kezdesý talqylanyp, kelisildi. Onymen kýrorttyq qonaqúıde habarlasyp, Hýanany ózińizben birge alyp ketý ońaı bolar edi.
  
  
  Biz ishtik.
  
  
  Biz basqa nárse týraly sóılestik. On bes mınýt ótti. Aqyry Tına ornynan turdy.
  
  
  "Meniń oıymsha, Pıbodı myrza óz qonaqúıine qaıta oralǵysy keledi".
  
  
  Men bas ızedim. "Ýaqytyńyz úshin rahmet, Roman myrza. Men qarly elde tolyǵyraq talqylaýdy asyǵa kútemin".
  
  
  Biz bir-birimizge qaradyq, men ketýge buryldym. Tına maǵan jaqyndap, meniń qolymdy aldy.
  
  
  "Keshirińiz, men sizben birge jaǵaǵa orala almaımyn. Biraq Bertılo seni qaıtaryp alady".
  
  
  Men aqyryn qol alysyp amandastym. "Keremet qonaqjaılylyǵyńyz úshin ekeýińizge de rahmet."
  
  
  Biz palýbada boldyq, men qaıyqqa tústim. Qaıyq aınala bastaǵanda ol maǵan palýbadan qolyn bulǵady da, aılaqqa qaraı bet aldy.
  
  
  Iahtadan kenet aıqaı estilgende biz nebári elý ıard júrdik. Tańqalarlyq dybys sý betinde tez jáne úzdiksiz tarady.
  
  
  Men tez buryldym. "Toqta, Bertılo!"
  
  
  Men Tınanyń jańa ǵana ketken salonnan shyqqanyn kórdim. Ol súrinip bara jatty.
  
  
  Kabınada qyzǵylt sary tústi jarqyldar paıda boldy, sodan keıin avtomattardyń gúrili sýǵa tarap ketti.
  
  
  Men aıqaı estidim.
  
  
  Taǵy bir oq atyldy, men Tına Bergsonnyń palýbaǵa qulap bara jatqanyn kórdim, onyń daýysy aıqaıdyń ortasynda úzildi.
  
  
  Qarańǵy gıdrokostúm kıgen fıgýra palýbada jyldam qozǵalǵandaı boldy
  
  
  
  
  
  pantera, jáne arǵy jaǵyndaǵy qorshaý arqyly sýǵa sekirdi. Men tapanshamdy sýyryp aldym, biraq ony dál atyp túsire almadym.
  
  
  "Iahtany aınalyp ót!"men Bertılloǵa aıqaıladym.
  
  
  Tańdanǵan, qoryqqan, biraq qabiletti ol motorly qaıyqqa oq jaýdyrdy, biz ıahtanyń tumsyǵynan oń jaqtan ótip kettik.
  
  
  Tek kópirshikter ǵana gıdrokostúm kıgen adamnyń qaıda joǵalyp ketkenin kórsetti. Ol akvalańty sol jerde qaldyrdy, bul anyq boldy. Ol birjola ketip qaldy.
  
  
  Biz bir mınýt boıy aınaldyq, biraq ol eshqashan kórinbedi.
  
  
  Men baspaldaqpen palýbaǵa kóterildim, onda tórt ekıpaj múshesi tynys alyp jatqan, biraq aqyryn styldaǵan Tınany qorshap aldy. Onyń jempiriniń ıyǵyna tez kebetin qan quıyldy.
  
  
  Men salonǵa júgirdim.
  
  
  Úlken jigit edende jatty. Onyń basy oqtan túgeldeı derlik synǵan. Ol palýbaǵa qulaǵanǵa deıin qaıtys boldy.
  
  
  Syrtta men jaǵaǵa qarap turdym, biraq gıdrokostúm kıgen adam joq.
  
  
  Men jaǵaǵa qaraı kele jatqan kemeni ustap alyp, Mıch Kellıge qońyraý shaldym. Ol eseńgirep qaldy, biraq ol kásipqoı boldy. Ol birden Malaga gvardıasyna telefon soqty.
  
  
  Tına kózin ashty.
  
  
  "Bul aýyrady!"ol prostyrana bastady.
  
  
  Sosyn ol qandy kórip, esinen tanyp qaldy.
  
  
  Tórt
  
  
  Mıch Kellı faıldar shkafynyń tómengi tartpasyn sýyryp aldy. Ol meniń ne bolyp jatqanymdy kórdi. Men onyń radıotelefon taratqyshy bar bylǵary qorapty sheship jatqanyn kórdim.
  
  
  Bul ádemi kishkentaı jıyntyq boldy: qatty kúıdegi tranzıstorlary bar japondyq óndiris. Siz Aıǵa derlik bara alasyz jáne onymen birge orala alasyz.
  
  
  Ol ony qosqannan keıin birneshe mınýttan keıin qyzyp ketkenshe yzyldady. Ol maǵan múlde qaramady, biraq jumysqa kiristi, birneshe aldyn ala qońyraýlardan keıin AX-ke habarlasty jáne AX Monitor-da operatormen qysqasha sóılesti, ádettegi R/T sózin qoldandy. Aqyry ol maǵan buryldy.
  
  
  "Mende Hoýk bar".
  
  
  Men telefondy aldym "Ser?"Men ashýymdy áreń ustadym.
  
  
  "Nık, bul ruqsat etilgen qońyraý emes! Men seniń bilgenińdi qalaımyn..."
  
  
  "Biz tazalyqpyz ba?"
  
  
  "Iá."
  
  
  "Atys".
  
  
  "Durys."Hoýktyń daýysy saq bola bastady. "Ne boldy, Nık? Qaýipsizdik sharalaryn saqtaǵan kezde mende árqashan kóbelekter paıda bolady".
  
  
  "Bul mısıany kim uıymdastyrdy? Qazynashylyq pa?"
  
  
  "Siz meniń sóıleýge quqyǵym joq ekenin bilesiz."
  
  
  "Onyń kúlkili ıisi bar".
  
  
  "Taǵy aıtshy?"
  
  
  "Sasyq! Korellı qaıtys boldy".
  
  
  "Óldi me?"Úzilis. "O, qymbatty men".
  
  
  "Muny kim uıymdastyrdy?"- men taǵy suradym.
  
  
  "Men almaımyn..."
  
  
  "Bul ornatý boldy. Al ony uıymdastyrǵan adam meni Korellıdi óltirý úshin paıdalandy".
  
  
  "Joq! O, men seniń ne aıtqyń keletinin túsinemin".
  
  
  "Mynany kór, ser, ótinemin! Eger mafıa taza bolsa, onda bizdiń tarapymyzdan birdeńe durys bolmady. Eger Korellı qandaı da bir oıyn oınaǵan bolsa, onda Qazynashylyq aldaý boldy".
  
  
  "Siz onyń ólgenine senimdisiz be?"Hoýk kenet surady. Onyń daýys yrǵaǵy onyń bastapqy kúızelisinen aıyqqanyn bildirdi.
  
  
  "Bastarynyń jartysy buzyldy ma? O, ıá. Ol óldi, ser"
  
  
  "Al onyń serigi she?"
  
  
  "Ol tiri, biraq jaraqat aldy".
  
  
  "Meniń oıymsha, bul durys boldy", - dedi Hoýk. "Rımdik baqylaýdy Korellı tekserdi".
  
  
  "Rımdik baqylaýdy mafıa tóleýi múmkin!"
  
  
  "Nıkolas..."ol meni sógip tastady.
  
  
  "Ser, mısıa osymen aıaqtaldy dep esepteńiz".
  
  
  "Sabyr et, Nık. Men sizge birneshe qońyraý shalǵannan keıin habarlasamyn".
  
  
  "Mıss Rıvera ekeýmiz qosymsha nusqaýlar alý úshin qol jetimdi bolmaımyz".
  
  
  "Onda qal! Men muny anyq aıtqym keledi".
  
  
  "Bul qazirdiń ózinde anyqtaldy, Hoýk. Nemese dálirek termın kartaǵa túsirilgen bolýy múmkin. Qosh bol".
  
  
  "Nık!"
  
  
  Men jazyldym.
  
  
  Kellı Hoýk ekeýmizdiń áńgimemizge tań qaldy. Ol qasaqana baǵynbaýǵa qatysqan joq. Sondyqtan ol mańyzdy emes nárseler týraly aıtty. Ol óz ústeline qaraı júrip, otyrdy. Ol meni muqıat zerttep, tóbemniń qulaýyn kútti.
  
  
  "Siz balta qoldanylǵan dep oılaısyz ba?"- dep surady ol aqyry.
  
  
  "Men solaı oılaımyn, biraq bilmeımin".
  
  
  "Aǵyp jatyr ma?"
  
  
  Men óz qoldaryma qaradym. "Múmkin."
  
  
  "Al qyz she?"
  
  
  "Hýana? Men ol týraly shynymen bilmeımin. Eger onyń qatysy bolsa, ol áldeqashan joǵalyp ketedi".
  
  
  "Sen qaıda bara jatyrsyń?"
  
  
  Men esikke buryldym. "Biz qonaqúıge qaıtamyz. Ol sonda bola ma dep oılaımyn".
  
  
  Ol boldy. Men bólmeniń jartysyna kirgen boıda onyń óz bólmesin aqtaryp jatqanyn estidim. Kem degende, bul oǵan uqsas boldy. Men júk kóligimdi alyp, kórshi esikke qaraı jyljyǵanyma kóz jetkizý úshin.
  
  
  "Hýana?"- dedim men aqyryn.
  
  
  "O. Nık?"
  
  
  "Pıbodı myrza".
  
  
  "Qalaı ótti?"
  
  
  Bul Hýana edi, jaraıdy. Men daýysymnan aıta alamyn. Men Lúgerdi qoldadym, eger ol hıtmenmen birge bolsa, ol Malagadan ketip qalar edi, óıtkeni onyń aksıaǵa qatysýy aıaqtalǵan bolar edi.
  
  
  Men esikti ashyp, ishke kirdim. Ol óte resmı, biraq keremet kórinetin kostúm kıdi, ol talǵam men aqshany meńzegen, biraq qymbat emes. Ol kúlimsirep turdy, bul onyń Korellı týraly eshteńe bilmeıtinin bildirdi.
  
  
  - Sen sharshaǵan sıaqtysyń, Nık.
  
  
  "Men. Energıanyń balǵyndyǵy".
  
  
  "Nege?"
  
  
  Men kereýettiń shetine otyrdym da, oǵan qaradym. Men onyń betin oqyp otyryp, jaryqtan tolyq paıda alǵym keldi. Ol maǵan buryldy, Malaganyń kúshti kún sáýlesi onyń betine ár bólshekti jarqyratyp jiberdi.
  
  
  "Rıko Korellı qaıtys boldy".
  
  
  Onyń beti bozaryp ketti. Eger ol áreket etken bolsa, onda ol óziniń arterıalyq júıesin óte jaqsy basqardy. Kez kelgen fızıolog
  
  
  
  
  
  
  Aýdarma túrleri
  
  
  Mátinderdi aýdarý
  
  
  Bastapqy mátin
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Aýdarma nátıjeleri
  
  
  Ol sizge arterıalyq júıeniń eriksiz ekenin aıtady.
  
  
  "Óltirildi me? Iahtada ma?"
  
  
  Men bas ızedim. "Gıdrokostúmdegi keıipker".
  
  
  "Al onymen birge bolǵan áıel she?"
  
  
  "Tına Bergson jaraqat aldy, biraq ol áli tiri. Bul qondyrǵy sıaqty kórindi, Hýana".
  
  
  "Endi ne isteýimiz kerek?"
  
  
  "Biz kútemiz", - dedim men. "Hoktyń sózimen. Men qazirdiń ózinde habarladym".
  
  
  Ol maǵan qarap turdy. "Siz Korellıdi óltirgen adamdy kórdińiz be?"
  
  
  "Tek onyń sulbasy".
  
  
  "Ol Ensenadada bizdi atyp óltirgen adamǵa uqsady ma?"
  
  
  Men ıyǵymdy kóterdim. "Men de ony eshqashan kórgen emespin".
  
  
  "Bul Vashıngtonda kólikte otyrǵan adam bolýy múmkin".
  
  
  "Bul joly ol gıdrokostúmde boldy. Ol solaı bolýy múmkin edi. Sonymen qatar, ol senator Barrı Goldýoter bolýy múmkin".
  
  
  Hýana muny elemedi. "Ol bizdi Ensenadadan alyp ketti jáne Vashıngton arqyly Malagaǵa erdi". Ol qazir pozıtıvti boldy jáne maǵan tike qarady.
  
  
  "Múmkin".
  
  
  "Bul bolýy kerek!"
  
  
  "Eger siz osylaı aıtsańyz."
  
  
  Ol menen alty dúım qashyqtyqta toqtaǵansha maǵan qaraı jyljydy. "Olar seni eń jaqsylardyń biri dep aıtty. Buǵan qalaı jol berdiń?"
  
  
  Men oǵan muqıat qaradym, eshqandaı órnek meniń betimde kórinbesin. Biraq meniń ishimde qatty ashýlanǵanym sonsha, oǵan qol tıgizý úshin emosıalar tolqyny sozylǵan bolýy kerek, óıtkeni ol meni urady dep kútkendeı keri shegindi.
  
  
  "Men seniń bul sózdi aıtqanyńdy umytyp ketemin".
  
  
  Ol ózin qolyna alyp, muńaıyp basyn shaıqady. "Men istemeımin"
  
  
  Telefon shyryldady.
  
  
  "Kellı osynda", - dedi daýys. "Men Tına Bergsonmen baılanystamyn".
  
  
  "Oı?"
  
  
  "Azamattyq gvardıa ony bizdiń qasymyzda, Alkazaba mańyndaǵy jeke emhanaǵa apardy. Onyń dárigeri bizdiń jalaqymyzdy alyp jatyr".
  
  
  "Qandaı yńǵaıly".
  
  
  "Ol sanaly. Ol seni kórgisi keledi".
  
  
  Men tez oıladym. "Jaraıdy. Maǵan meken-jaı berińizshi".
  
  
  "Men seni sonda aparýym kerek".
  
  
  "Jaraıdy. Men senimen on bes mınýttan keıin habarlasamyn. Kellı, Azamattyq gvardıa ony qaıda aparý kerektigin qaıdan bildi?"
  
  
  Kellı kúldi. "Bizde de olardyń birnesheýi bar".
  
  
  Men jymıyp telefonymdy qoıdym.
  
  
  "Munyń bári ne týraly boldy?"- dep surady Hýana menen. Ol Korellıdiń ólimi týraly habardan áli de shoshyp ketkeni anyq. Sol sátte men ony kinásiz dep sheshtim.
  
  
  "Tına Bergson. Ol qalpyna keledi. Men onymen sóılesýge baramyn".
  
  
  "Al men?"
  
  
  Men Hýana árqashan kóz aldynda bolǵanyn qaladym. "Sen barasyń".
  
  
  Ol bosańsydy. "O, jaqsy."Kúlimsireý. "Menimen ne isteısiń dep oıladym."
  
  
  "Ádettegideı men seni ózimmen birge alyp ketemin. Sen óte sulý qyzsyń, al maǵan sulý qyzdar unaıdy". Men kúldim.
  
  
  Ol shynymen qyzaryp ketti. "Qarǵys atsyn."Meniń oıymsha, ol taǵy da óz aqylyna alańdady.
  
  
  * * *
  
  
  Mıch Kellı keńse men emhanaǵa deıingi joldyń kóp bóligin Hýana Rıveraǵa maqtanýmen ótkizdi. Ol óte qatal, kúrdeli arnaıy agent rólin oınady. Shyndyǵynda, ol rólde oınamasa da, áıelderdi qyzyqtyra alatyn. Hýana onyń áreketin qabyldaýǵa bel býǵandaı boldy, shamasy, Kellıge degen qyzyǵýshylyǵyn paıdalanyp, meni jigerlendirdi.
  
  
  Biraq men kóp mán bermedim, oılanýmen álek boldym.
  
  
  Birinshiden, men qoıylymnyń kele jatqanyn kórmegenim úshin ózime ashýlandym. Osy mergenniń Ensenadada áreket etýimen jáne Vashıngtonda bizdi baqylap turǵan birtúrli ekıpajmen men Malagada qıyndyqtarǵa daıyn bolýym kerek edi. Degenmen, men buryn Korellıdi emes, Hýaný ekeýmizdi soqqyǵa jyqqandar ańdyp júr dep oılaıtynmyn. Qandaı aqymaq!
  
  
  Bul meniń oıymda túsingen nárse boldy. Kóliktiń syrtyndaǵy múıizder aqyry esimnen tanyp qaldy, men Malaganyń tar kósheleriniń qasymnan ótip bara jatqanyn qaraı bastadym.
  
  
  Kólik jol jıegine shyqty, biz odan shyqtyq. Emhana aınalasyndaǵy ǵımarattar tikeleı kún sáýlesinen kóleńkelengen tar kóshede ornalasqan. Ǵımarattar taza jáne uqypty boldy. Bul, árıne, Malaga qalashyqtarynyń bir bóligi emes edi.
  
  
  Kellı negizgi kireberis arqyly kirdi. Biz ishke kirgen kezde Mıch Kellımen qysqasha sóılesken, artqy jaǵy óte qorqynyshty, aq forma kıgen áıeldiń sońynan qısyq mármár baspaldaqpen kóterildik. Biz ekinshi qabattyń dálizinen ótip bara jatqanda, iskerlik kostúm men qara galstýk kıgen aryq jigit Kellıdi úlken kúlimsirep qarsy aldy.
  
  
  Kellıdiń aıtýynsha, bul Tına Bergsonnyń emdeýshi dárigeri doktor Ernandes bolǵan. Ernandestiń jarqyraǵan kúlkisinen men AX aqshasy onyń esepshotyn tóleıtinin jáne jumys berýshilerdiń quldaryn qarsy alǵan kezde ony tolyq qaınatatynyn bildim.
  
  
  "Ol qalaı?"Kellı surady.
  
  
  Ernandes qolyn aldyna qoıyp, tereń dem alyp, uzaq ýaıymdady.
  
  
  "Bul oq jaraqaty, siz túsinesiz. Mundaı jara keıde shynymen de qan aǵymynda sepsıs týdyrady. Sepsıs - bul ý", - dedi ol maǵan toptaǵy basty aqymaq bolyp shyqqandaı. "Meniń oıymsha, ol bul jaǵdaıdan qalypty túrde shyǵady. Qudaıdyń kómegimen - ol shyǵady!"
  
  
  "Jaqynda qalaı?"Men suradym.
  
  
  "Birneshe kún", - dedi Ernandes bir mınýt oılanyp.
  
  
  "Ah," dedim men. "Onda bul múldem mańyzdy emes".
  
  
  Onyń qara kózderi bir sátke jypylyqtaı bastady. Sosyn ol ýaıymdap, ýaıymdap kúldi. "Baıypty túrde, senor Pıbodı", - dedi ol án aıtyp. Bul onyń ony birden jibermeıtinin bildirdi. Men onyń qarsylyǵy medısınalyq turǵydan negizdelgen bolýy múmkin ekenin qabyldaýǵa týra keldi. Oq jaraqaty renjitetin usaq-túıek bolýy múmkin. "Biraq onyń bolǵany jaqsy
  
  
  
  
  
  "men dereý osynda keldim", - dep jalǵastyrdy Ernandes. "Ol shoshyp kete jazdady". Oq jaraqattary týraly sóz bolǵanda, shok týraly alańdaý kerek ".
  
  
  Men bas ızedim. "Biz ony kórý úshin kire alamyz ba?"
  
  
  "Árıne, árıne!"- dep jarqyrady Ernandes Kellıge burylyp, ony dálizdegi esikke qaraı siltep. "Ótinemin, kirińiz."
  
  
  Kellı esikti ashyp, ortasynda aýrýhana tósegi bar úlken, keń bólmege kirdi. Jalúzı tartylyp, kereýettiń janyndaǵy týmbochkada sham janyp turdy.
  
  
  Tına Bergson óte kúrdeli aq zyǵyr mataǵa oranyp, keýdesine deıin aýrýhana kórpelerimen jabylǵan bolsa da, ádemi boldy. Onyń shashy jastyqtyń ústinde úlbiregen - altynnan jasalǵan oreol.
  
  
  Biz kirgen kezde onyń kózderi jumýly edi, biraq biz oǵan tómen qaraǵan kezde ol olardy ashty.
  
  
  Onyń kózqarasy meni izdedi. "Mıster Pıbodı", - dedi ol.
  
  
  Men bas ızedim. "Men seniń sondaı jaqsy kóringenińdi kórgenime qýanyshtymyn".
  
  
  Ol kúlýge tyrysty. "Bul boldy... boldy..."Jáne meniń kózime jas keldi.
  
  
  Men oǵan qaraı júrdim. "Tına, bul sumdyq boldy. Sen maǵan birdeńe aıtqyń keldi me?"
  
  
  Onyń daýysy sybyrlap shyqty. "Men qatty uıaldym. Men..."Ol bizge jalbarynyp qarady.
  
  
  Men buryldym. "Jaraıdy. Bólmeni tazalańyz. Ol menimen ońasha sóıleskisi keledi".
  
  
  Hýana boıyn túzep aldy. "Al men."
  
  
  Bizdiń kózqarastarymyz toǵysty. "Qal, Hýana. Qalǵandary shyqty!"
  
  
  Ernandes pen Kellı moıynsunǵyshtyqpen bólmeden aq forma kıgen áıelmen birge shyqty.
  
  
  Men Tınanyń qolynan ustadym. "Bul ne, Tına? Neden uıalasyń?"
  
  
  Ol menen basqa jaqqa qarady. "Qýlyq", - dedi ol. "Biz oınaǵan oıyn".
  
  
  "Oıyn?"Men Hýananyń ótkir jáne birkelki daýysyn estidim.
  
  
  - Iá, - dep jaýap berdi Tına qobaljyp.
  
  
  "Oıyn týraly aıtyp berińizshi", - dep buıyrdym men oǵan.
  
  
  "Bul Rıkonyń ıdeıasy edi. Meniń aıtaıyn degenim, ol qorqyp ketti jáne bireý ony óltirmekshi bolǵanyn bildi".
  
  
  "Ol qaıdan bildi?"
  
  
  "Bul qazirdiń ózinde synalǵan".
  
  
  "Jaraıdy. Ol bireý ony óltirmek boldy dep kúdiktengen. Onyń bizben kelisimi úshin be?"
  
  
  "Iá", - dep sybyrlady ol.
  
  
  "Eger ol bireýdiń ony uratynyn bilse, nege ol tikeleı qaqpanǵa túsip qaldy?"
  
  
  "Ol bolmady", - dedi Tına. "Ol tuzaqqa túsken joq. Bul másele jáne bul".
  
  
  Men burylyp, Hýanaǵa qaradym. Meniń basymda birtúrli oı paıda boldy. Men Tınanyń qolyn myqtap ustadym.
  
  
  "Júre ber", - dep men ony shaqyrdym.
  
  
  "Bul ıahtada Rıko emes edi", - dedi Tına aqyry jalbarynyp kózin jumyp.
  
  
  Sonymen! Tańqalarlyq emes, bári tez boldy!
  
  
  "Joq?"
  
  
  Siz sóılesken adam Rıko Korellı emes edi. Bul Rıko kóp jyldar boıy biletin adam edi. Onyń esimi Bazılıo dı Vanessı bolatyn. Sısılıalyq.
  
  
  "Al Rıko she? Ol ıahtada boldy ma?"
  
  
  "Joq. Rıko Serra-Nevadada ornalasqan. Iahtadaǵy kezdesý aıaqtalǵannan keıin biz oǵan habarlaýymyz kerek edi, sodan keıin siz jáne ol taý shańǵysy kýrortynda kezdesetin edik. Bul aldyn ala kezdesý synaq boldy. Synaq kezinde Rıko Gernınıdi paıdalandy ".
  
  
  "Gernını?"
  
  
  "Iá. A - bul qalaı? - egiz!"
  
  
  "Doppelganger", - dedi Hýana.
  
  
  "Iá! Siz bireýdiń Rıkony óltirmek bolǵanyn bilý úshin bilesiz. Kórdiń be?"
  
  
  "Nemese meni óltir" dep oıladym.
  
  
  "Bul durys."
  
  
  "Demek, Korellı emes, Vanessı óldi me?"
  
  
  Ol: "Iá. Bul ras".
  
  
  Hýana meni ıterip jiberip, kereýettiń janyna turdy. "Sen ótirik aıtasyń", - dedi ol. "Men aıta alamyn."
  
  
  Tına jabaıy kózderimen tósekte jartylaı kóterildi. "Nege menimen olaı sóılesesiń?"
  
  
  "Siz shyndyqty aıtpaısyz! Korellı óldi! Al siz bizdi jalǵandyqpen jaqtaýǵa tyrysasyz!"
  
  
  "Bul durys emes! Ant etemin!"Tınanyń beti termen jabylǵan.
  
  
  "Men senbeımin!"Hýana qatty ıterip jiberdi.
  
  
  "Rıko qazir Serra-Nevadada. Biz ony Valensıadaǵy ıahtadan shyǵardyq. Men muny dáleldeı alamyn"
  
  
  "Qalaı?"
  
  
  "Men... men..."Tına shydaı almady. Ol jylaı bastady.
  
  
  "Qalaı?"- dep aıqaılady Hýana eńkeıip, ony qatty silkip.
  
  
  Tına qaltyrap, aýyryp zastyrsydy. Onyń kóz jasy aǵyp jatty. "Bul ras!"ol jylap jiberdi. "Korellı tiri!"Endi ol ashyq jylap jiberdi. "Valensıada onyń ıahtadan ketkeni týraly jazbalar bar!"
  
  
  Hýana boıyn túzep, kózi qysylyp qaldy, biraq rıza boldy. "Biz muny teksere alamyz".
  
  
  Men Hýanany abaılap shetke ıterip jiberdim, oǵan maǵynaly jáne túsinikti kózqaraspen qaradym. Hýana batyl boldy, men ony jaqsy kórdim. Endi biz Korellıdiń tiri ekenin bildik.
  
  
  "Ol qaıda?"Men Tınadan suradym.
  
  
  "Men saǵan aıttym. Serra-Nevadada". Onyń kózderi qorqynyshtan aınaldy.
  
  
  "Biraq..."
  
  
  "Ol maǵan senimen qaı jerde kezdesetinin aıtady".
  
  
  "Ol kýrortta jasyryn júr me?"
  
  
  Tına sharasyzdyqpen basyn ızedi. "Iá, ıá! O, Pıbodı myrza, bári durys bolmaǵany úshin óte ókinemin".
  
  
  "Sen bolýyń kerek!"- dedim men.
  
  
  "Siz onymen kezdesýge barasyz ba?"
  
  
  "Múmkin emes úshin!"
  
  
  "Joq?"Onyń beti shashyrap ketti.
  
  
  "Joq!"Men kategorıalyq boldym.
  
  
  "Nege, nege joq?"Ol taǵy da kózine jas aldy. "Ol... ol... meni óltiredi!"
  
  
  - Iá, - dedim men aqyryn. "Men onyń bolatynyna senemin".
  
  
  Besinshi taraý
  
  
  Mıyńyzdan basqa bireýdiń mıyna psıhıkalyq tolqyndardy proeksıalaý ońaı emes. Men muny jyldar boıy synap kórdim, biraq nátıje bolmady. Biraq sol sátte men Hýana Rıveramen tek mı tolqyndary arqyly - naǵyz ekstrasensorlyq qabyldaý arqyly sóılesýim kerek ekenin bildim.
  
  
  Men onyń betine qaradym da, qatty oılana bastadym. Men: "Oǵan kómekke kel, Hýana" dep oıladym. Sen jaqsy jigitsiń;
  
  
  Hýana maǵan qyzaryp qarady, er adamnyń oǵan sonshalyqty muqıat qaraǵanyna uıalǵandaı boldy.
  
  
  Meniń bastapqy oıym enbegenin bildim. Sen meniń adasqanym shyǵarsyń
  
  
  
  
  
  jigit, degenmen.
  
  
  "Bunyń bárin qurt", - dep oıladym aqyry. Meniń oıymsha, ol ony ustap aldy.
  
  
  Men Tınaǵa buryldym da: "Múmkin emes!"- dedim. Men taǵy da aıttym. "Bári bitti. Siz bizge sońǵy ret ótirik aıttyńyz. Kezdesý joq".
  
  
  Hýananyń kózi qysylyp qaldy, men onyń oılaý prosesterin baqylaı aldym, óıtkeni ol oıyn men qarsy oıynnyń buralańynan ótip bara jatty.
  
  
  "Bir mınýt kúte turyńyz", - dedi ol tez. "Biz Korellı myrzany kórmeı Ispanıadan kete almaımyz!"
  
  
  Tına jylaýyn qoıdy da, maǵan úmitpen qarady.
  
  
  Men Hýanaǵa jańa pisken salattaǵy baqsha qurty sıaqty qaradym. "O, ıá, biz alamyz!"- dedim men ashýlanyp. "Olar bizge ótirik aıtty, bul sońy".
  
  
  "Biraq Korellı bizge berýi kerek aqparat týraly ne deýge bolady?"
  
  
  "Bizge bul qajet emes".
  
  
  "Bul saǵan kerek emes, - dep duǵa etti Hýana, - biraq maǵan kerek! Men ol úshin osynda jiberilgen adammyn. Sen tek oqqaǵarsyń!"
  
  
  Men Tınanyń bizdiń kishkentaı dramalyq ımprovızasıamyzdy qalaı qabyldaǵanyn kórý úshin oǵan qaradym. Ol jyldam tenıs machynda kórermenge aınaldy.
  
  
  "Men baltamen habarlasamyn", - dedim men "Bogarttyń" kesh vıntajyna uqsap. "Mısıa tazartyldy!"
  
  
  "Men olarmen sóılesýge ruqsat etińiz!"- dedi Hýana qazirdiń ózinde tolqyp. "Men kóp nársege qaýip tóndirdim!"
  
  
  "Biz onyń aldynda sóılespeýimiz kerek", - dedim men qulyqsyz Tınaǵa qol bulǵap.
  
  
  "Maǵan kimniń estigeni mańyzdy emes! Bul meniń tapsyrmam!"
  
  
  Men saldaryn ólshep jatqandaı keıip tanytyp, oıladym. Sońynda men aıttym: "Sen shynymen baryp, Korellımen kezdeskiń kele me?"
  
  
  Hýana basyn ızedi. "Árıne! Tek birinshi kezdesýdi buzǵanyńyz úshin..."
  
  
  "Al sen she?"- Men Tınaǵa burylyp, sózimdi bóldim. "Serra-Nevadada naǵyz Korellımen kezdesetinińizge bizge qandaı kepildik bere alasyz?"
  
  
  "Men saǵan aıttym ǵoı! Siz durys aqparatty alǵan kezde bilesiz."
  
  
  Men ıyǵymdy kóterdim.
  
  
  - Hýana arasha tústi. "Biz Korellımen kezdesýimiz kerek", - dedi ol. "Men úshin bul óte mańyzdy!"
  
  
  "Jaqsy qyz" dep oıladym. Betimdi emosıasyz ustaı otyryp, men Tınanyń ústine eńkeıdim. "Biz taǵy bir áreket jasaımyz".
  
  
  Ol jeńildep kózin jumyp kúldi.
  
  
  "Siz bizben tyǵyz jumys isteýińiz kerek, Tına", - dedim men oǵan. "Kisi óltirýshi qazir úıine qaıtady dep boljaýǵa negiz joq. Ol da seni óltirgisi keledi".
  
  
  Hýana qabaǵyn túıdi. "Nege? Eger oǵan Rıko Korellıdi óltirgeni úshin aqsha tólense, ol kelisim-shartty oryndady".
  
  
  "Biraq ol óz qateligin mindetti túrde biledi. Mafıa Korellıdiń tiri ekenin nemese jaqyn arada óletinin biledi. Sonda óltirýshi Tınany qýyp jetedi - ony Korellıge aparý úshin!".
  
  
  Tına kúrsindi.
  
  
  "Biz bul bólmege kúzet qoıamyz", - dedim men. "Men Mıch Kellıge aıtamyn".
  
  
  "Biraq daıyndalǵan óltirýshi kez kelgen jerge kire alady. Kúzetshi kimge qaraý kerektigin qaıdan biledi?"- dep surady Hýana.
  
  
  Men qabaǵymdy túıdim. "Biz kisi óltirýshiniń kim ekenin bilmeımiz. Ol tek eshkimdi kirgizbeýi kerek".
  
  
  "Biraq biz bilemiz", - dedi Tına kenet ornynan turyp, kenet qozǵalys kezinde aýyrsynýdan kózin qysyp.
  
  
  Hýana ekeýmiz oǵan aýzymyzdy ashyp buryldyq. "Bilesiń be?"
  
  
  "Kisi óltirýshi kim. Bul Masa degen adam. Bolý kerek. Ol kásibı óltirýshi. Onyń shyn esimi - Alfreddo Moskato".
  
  
  "Siz qaıdan bilesiz?"
  
  
  "Sebebi jaldamaly óltirýshi alty aı buryn Korsıkadaǵy Rıkonyń vıllasyna kirýge árekettengen. Qabyrǵalardyń boıynda kóptegen tuzaqtar men qurylǵylar boldy, sondyqtan ol ishke kire almady. Biraq ol tyrysqanda, ol ınfraqyzyl sýretter túsiretin symdardy toqtatty. fotosýretter paıda boldy jáne ol onyń Moskato ekenin bildi ".
  
  
  "Rıko Korellı Moskatony bile me?"
  
  
  "Joq. Olar eshqashan bir-birin kórmegen. Rıkonyń adamdarynyń biri Moskatony tanydy".
  
  
  "Demek, siz Moskato Korellıdiń betin bilmeıdi jáne ony óltirdim dep oılaıdy dep aıtasyz".
  
  
  Tına basyn ızedi. "Men bul týraly oılamadym, biraq ıá, men aıtar edim".
  
  
  "Moskato týraly taǵy ne bilesiz? Bizge ony anyqtaýǵa kómektesetin nárse bar ma?"
  
  
  Tınanyń beti qyzǵylt túske boıaldy. "Ol qyzdardy qatty jaqsy kóredi", - dep moıyndady ol.
  
  
  "Budan artyq nárse bar ma?"
  
  
  "Ol juptardy jaqsy kóredi", - dedi Tına uıalyp.
  
  
  "Jupta ma?"- kóńildi suradym.
  
  
  "Bul kúlkili emes!"- dedi Hýana kenet.
  
  
  Men taǵy da Tınaǵa buryldym. "Onyń úsh qabatty jynystyq qatynasqa túsý ádeti bar ma?"
  
  
  - Iá, - dedi Tına. "Bul onymen baılanysty. Ol muny jumysqa keter aldynda ár joly jasaıdy. Bul ony bosańsytady".
  
  
  "Múmkin, biz bul bilimdi ol bizdi tappaı turyp tabý úshin paıdalana alamyz."
  
  
  "Bizdi taýyp jatyr ma?"- dep únsiz qaıtalady Hýana.
  
  
  "Ol, árıne, Korellıge taǵy da jol tabýǵa tyrysady. Sebebi ol ony bir qaraǵanda tanymaıdy". Men japqyshtary bar terezege qaradym. "Al Kokteıldi ustaýdyń eń ońaı joly - bizdi baqylaý".
  
  
  Hýananyń kózi janyp ketti. "Sosyn biz ózimizdi Malagada kóremiz, ol bizdiń artymyzdan keledi".
  
  
  "Joq. Biz ony aldymen tabamyz". Biraq maǵan bir nárseni túzetý kerek boldy. "Tına, men naǵyz Kokteılmen qalaı baılanysýǵa bolady?"
  
  
  Ol basqa jaqqa qarady. "Ol maǵan qońyraý shalǵansha kútýge týra keledi".
  
  
  "Biraq ol seniń qaıda ekenińdi qaıdan bilsin - meniń aıtaıyn degenim, osy arnaıy emhanada jasyrynǵan?"
  
  
  Ol ıyǵyn qıqań etkizdi. "Ol bolady. Men buǵan kepildik bere alamyn"
  
  
  "Men taý shańǵysy kýrortyna shyǵyp, ony sonda kútkim kelmeıdi", - dedim men.
  
  
  "Dáriger birneshe kúnnen keıin mende bári jaqsy bolady deıdi".
  
  
  Men bas ızedim. "Onda biz kútemiz. Ázirshe biz shybyn-shirkeıdi qaǵyp kóremiz. Biz osy mıtıńpen jumys istep jatqanda onyń joǵalyp ketkenin qalaımyn".
  
  
  * * *
  
  
  Men Mıch Kellıge tez arada habarladym
  
  
  
  
  
  
  , jáne bir mınýttan keıin ol telefonmen sóılesip, Malaga komendantyn Azamattyq gvardıa múshesine Tına Bergsonǵa qaraýdy tapsyrdy. Qonaqúıge barar jolda men Kellıge operasıanyń baǵyty týraly aıttym.
  
  
  Ol masanyń Malagada ekenin estimegenin aıtty, biraq, árıne, bul aımaqta eshqandaı sezim tappaǵanyn aıtty. Ol meni synap jatyrmyn dep oılaǵandaı boldy. Men ony joq dep sendirdim.
  
  
  "Jer asty álemi", - dedi ol. "Nege qaramaısyń?"
  
  
  "Qandaı qylmystyq álem?"
  
  
  "Malaga buqtyrmasy", - dedi ol. "Osylaısha olar Masa týraly biledi. Tozaq, siz jáne Hýana múldem zańdy sıaqtysyz. Siz oqqaǵar jaldaýǵa tyrysatyn azǵyn ekspattardyń juby bolýyńyz múmkin. Mende buqtyrmany ishinen biletin kelisimshart bar. Onyń esimi Dıego Peres. Qarashy, men ony búgin keshke saǵan jiberemin. Ol seni qorshap alady ".
  
  
  Men Hýanaǵa qaradym, bári meniń erkektik shovınızmime baılanysty qarapaıym jáne shıelenisti.
  
  
  "Jaraıdy. Baıqap kóreıik".
  
  
  Biz únsiz sapardy aıaqtadyq.
  
  
  Biz qonaqúıge qaıta kirgen boıda telefon shyryldaǵanyn estidim.
  
  
  Bul Kellı bolatyn.
  
  
  "Bir. Men Dıegomen kelisim jasadym".
  
  
  "Jaraıdy."
  
  
  "Onyń boıy bes fýt jeti dúım, syrtqy túri tegis, kishkentaı antenalary bar jáne óte aqyldy. Galstýktardyń sizdi aldaýyna jol bermeńiz".
  
  
  "Durys"
  
  
  "Eki. Men jańa ǵana Interpol sıgnalynyń shıfryn ashtym".
  
  
  "Interpol?"
  
  
  "Men olarǵa ólgen adamnyń sıpattamasyn izdermen birge jiberdim. Bul kokteılder emes. Bul Vanessı, jaraıdy"
  
  
  Men bas ızedim. "Demek, Tına shyndyqty aıtady".
  
  
  "Iá. Búgin keshke sáttilik tileımin, Nık".
  
  
  * * *
  
  
  Dıego Peres dál Mıch Kellı sıpattaǵan adam bolyp shyqty - bul ádemi, biraq durys kıim kıgen jáne hanymdardyń kóńilin kóterý úshin mańyzdy emes áńgimelerdiń turaqty aǵynyn saqtaıtyn tegis kórinetin eskort túri, bul jaǵdaıda Hýan Rıver.
  
  
  "Men Dıego Perespin", - dedi ol men ony kirgizgenimde.
  
  
  "Qalyńyz qalaı?"Men aıttym. "Bul meniń áıelim Hýana".
  
  
  "Ádil hanym", - dedi ol ıilip. Men Hýanaǵa jasyryn qaradym. Ol betin qozǵaltpaı ustaýǵa tyrysty, biraq men ishteı ashýdyń tutanǵanyn kórdim. Ol meniń oǵan kúlgenime kúdiktendi.
  
  
  "Kellı myrza maǵan keshimizdiń maqsatyn aıtty", - dedi Dıego maǵan qysqasha qarap.
  
  
  "Neden bastaý kerek?"Men suradym.
  
  
  Ol jerdiń atyn atady, biz taksı shaqyryp, oǵan otyrdyq. Dıego Hýanamen birge otyrdy, jarqyrap, ıspan tilinde, sodan keıin aǵylshyn tilinde sóılesti. Men terezeden qarap turdym.
  
  
  Malagada siz buqtyrylǵan taǵamdardyń qaıdan bastalǵanyn jáne klýbtardyń qaıda aıaqtalǵanyn bilmeısiz. Biz Jerorta teńizine qaraıtyn meıramhanadan bastadyq, porttyń janynda, qalanyń La Malagýeta dep atalatyn aýdanynda. Kún Jerorta teńiziniń betine batyp, biz teńiz ónimderin jep, sharap pen konák ishtik. Daıashylar túrli-tústi kózildirik kıgen shyraqtardy jaǵyp, tún boldy.
  
  
  "Meniń oıym bar, Dıego", - dedim men.
  
  
  "Ideıa?"Dıego kúle bastady. Oǵan ıntrıgalar unady.
  
  
  "Men aýqatty amerıkandyq týrıspin. Bul meniń aqshany qalaı shashqanymnan kórinedi. Men áıelimmen birge júremin. Biraq men áıelimmen jalyqtym. Men tósekke jatqyzǵym keletin qarapaıym sharýa qyzy ǵana emes. Men eki alǵym keledi!"
  
  
  Dıego qatty qýandy. "Biraq sen áıelińniń bolýyn qalaı túsindiresiń, aǵa?"
  
  
  "Ol senimen birge, Dıego".
  
  
  Onyń júzi nurly kúlkige bólenip ketti. "Ah!"
  
  
  "Al biz juppen jumys isteıtin eki qyzdy tapqanda, biz olardan sońǵy birneshe kúnde, ásirese keshe túnde óner kórsetýdi suraǵan-suramaǵanyn anyqtaımyz."
  
  
  "Men kórip turmyn!"Dıegonyń júzi tańdanysyn bildirdi: "Onda kettik".
  
  
  "Durys. Ary qaraı ne bolatynyn kóremiz".
  
  
  Biz Malagadaǵy dıskotekalarǵa bara bastadyq. Eýropalyq dıskoteka - bul negizinen qarańǵy, tóbesi alasa, terezeleri óte az oryn. Shaǵyn ústelder ortadaǵy platformanyń aınalasyna ornalastyrylǵan. Tóbeden ár túrli áshekeıler ilýli tur - keptirilgen múk, beldikter, arqandar, garterler, baýlar, kókireksheler, kirpikter, elestetýge bolatynnyń bári derlik.
  
  
  Stereo kassetadan mýzyka árqashan bir jerde qatty estiledi. Daýys zoraıtqyshtar jasyryn taýashalardan barlyq baǵytta shý shyǵarady. Stroboskoptar barlyq baǵytta túrli-tústi shamdarmen jypylyqtaıdy. Qabyrǵalarǵa jalańash denelermen jáne juptarmen túrli-tústi slaıdtar jynystyq qatynastyń ártúrli pozısıalarynda proeksıalanady. Shý keremet.
  
  
  Sodan keıin barlyq strobtar óshirilip, sahnaǵa gıtarıster toby shyǵady. Flamenko bıshisi paıda bolady - er nemese áıel.
  
  
  Tún ortasyna deıin biz teris nátıjelermen jarty ondaǵan oryndardan óttik.
  
  
  "Jaraıdy ma?"Biraz ýaqyttan keıin men Dıegodan suradym.
  
  
  "Eshteńe, aǵa", - dedi ol. "Kóptegen áıelder bar - boıdaqtar, juptar, tipti úshtikter, biraq sońǵy ýaqytta eshkim úshtikke qatysqan joq".
  
  
  "Sonymen, biz taǵy bir ret tyrysamyz".
  
  
  "Bizde oryn taýsyldy". Dıegonyń kózi qysylyp qaldy. "Meniń oıymsha, biz Torremolınosty qoldanyp kórýimiz kerek."
  
  
  "Ol qaıda?"
  
  
  "Sál ońtústikke qaraı. Kosta-del-Sol jaǵalaýynda".
  
  
  "Taǵy dıskotekalar bar ma?"
  
  
  "Eń jaqsysy. Tiri. Janýar. Azǵyn".
  
  
  Men bas ızedim. "Jaqsy estiledi. Kettik" dep jaýap berdi.
  
  
  Shamamen otyz saǵatta biz Torremolınostyń basty kóshesiniń ortasynda ornalasqan jerge kirdik. Bul muńdy jer edi. Tordaǵy janýarlar kire beristegi bardyń janyndaǵy tóbeden ilýli turǵan torlarda alǵa-artqa júrdi.
  
  
  Qarańǵyda lúmınesentti boıalǵan oryndyqtar men ústelder jarqyrap turdy. Flamenko bıshisi ádettegi qadamda býlanyp ketti
  
  
  
  
  
  
  Aýdarma túrleri
  
  
  Mátinderdi aýdarý
  
  
  Bastapqy mátin
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Aýdarma nátıjeleri
  
  
  s bólmeniń ortasyndaǵy shaǵyn sahnada. Qabyrǵaǵa ekstazdaǵy eki lesbıankanyń slaıdy proeksıalandy. Kúsheıtilgen gıtara mýzykasy barlyq mesenattardy tań qaldyrý úshin ánshiniń essiz jylaýymen básekelesti.
  
  
  Biz tómen túsip, sangrıaǵa tapsyrys berip, qaraı bastadyq.
  
  
  Dıego joǵalyp ketti.
  
  
  Hýana ekeýmiz bir-birimizge qarap turdyq.
  
  
  Meniń qolym meniń ıyǵymnan ustap aldy. Adamdardyń kútpegen qarym-qatynasyna tań qalyp, kenet buryldym.
  
  
  "Mende olar bar", - dedi Dıego qulaǵyma.
  
  
  Men Hýananyń qolyn ustadym da, ony sol jerde turýyn eskerttim de, Dıegonyń sońynan qarańǵylyqqa tústim. Dıskotekanyń búıirinde kishkene esik bolatyn. Dıego meni ol arqyly alyp ótti, biz qarańǵy dáliz arqyly sońynda bólmege kirdik. Dastarhan basynda jasy belgisiz, las, jyrtyq flamenko kostúmin kıgen áıel otyrdy. Onyń basyndaǵy qabyrǵada álsiz elektr jaryǵy jarqyrap turdy. Onyń shashy qara, kózi qara, astynda qara dorbalar bolǵan.
  
  
  "Bıanka", - dedi Dıego. "Bul adam".
  
  
  Bıanka sharshap kúldi. "Sen maǵan unaısyń", - dedi ol.
  
  
  Men kúldim. "Sizdiń joldasyńyz?"
  
  
  "Ol men sıaqty jaqsy emes, biraq ol sonda bolady".
  
  
  "Onyń aty?"
  
  
  "Karla". Ol ıyǵyn qıqań etkizdi.
  
  
  "Bıanka", - dedim men. "Sen jaqsy bolýyń kerek. Men aqshany bosqa jumsaǵym kelmeıdi".
  
  
  "Bıanka men Karlaǵa aqshany bosqa jumsama!"- dep kúrsindi áıel. "Biz jaqsymyz. Óte jaqsy".
  
  
  "Men áýesqoılardy qalamaımyn!"Men aıttym. "Men seniń buryn birge jumys istegenińdi bilgim keledi".
  
  
  "Árıne, biz birge jumys isteımiz", - dedi Bıanka maǵan tynyshtyqpen qolyn bulǵap. "Bul týraly alańdamańyz. Biz aqshany bólemiz".
  
  
  "Qansha?"
  
  
  "Árqaısysy jeti myń pesetadan".
  
  
  "Bul óte kóp! Men seniń jaqsy ekenińdi bilýim kerek!"
  
  
  "Tyńda, sen bireýden sura ..."
  
  
  Dıego: "Kim, Bıanka? Usynystaryńyz bar ma?"
  
  
  "Árıne, meniń usynystarym bar! Bul fransýz Marbelada turady".
  
  
  Men basymdy shaıqadym. "Men birde-bir fransýzǵa senbeımin!"
  
  
  Ol kúldi. "Bul jaqsy. Men de!"
  
  
  Dıego ekeýmiz ıyǵymyzdy kóterdik.
  
  
  "Eı", - dedi ol. "Biz keshe ǵana jasaǵan bir nárse boldy! Karla jáne men. Naǵyz beıbaq, ol boldy! Ol bárin qalaǵan! Jáne birden! O, men saǵan aıtamyn..."
  
  
  "Ol kim edi?"
  
  
  Ol qabaǵyn túıdi. "Men bilmeımin. Ol bizge óz atyn aıtpaıdy. Ol qarańǵy jigit. Bilesiń be. Italándyq nemese basqa nársege uqsaıdy. Ispan tilinde sóılegen joq".
  
  
  Men Dıegoǵa qarasam, ol bir qabaǵyn tómen túsirdi.
  
  
  "Ol qaıda turady?"Men suradym.
  
  
  "Biz dál osy jerde, Torremolınostaǵy vıllaǵa bardyq."
  
  
  Men ámıanymdy aqtaryp, on myń pesetany sýyryp aldym. "Maǵan meken-jaı berińizshi, - dedim men, - jáne on myńdy ózińizge qaldyryńyz".
  
  
  Onyń kózi baqyraıyp ketti, men onyń mańdaıynan terdiń shyǵyp turǵanyn kórdim. Onyń erni silekeıden dymqyl boldy. Ol ashkózdik pen saqtyqtyń arasyna túsip qaldy. Endi ol meni birtúrli seksýaldyq qumarlyqtary bar tutynýshy ǵana emes dep kúdiktendi. Biraq ony kúmándan góri aqsha kóbirek qyzyqtyrdy.
  
  
  Ol aqshaǵa qolyn sozdy.
  
  
  "Meken-jaıy?"
  
  
  "Men mekenjaıdy bilmeımin. Men... men seni sonda aparamyn".
  
  
  Men aqshany qaıtaryp, bes myńyn alyp tastadym. "Qalǵany, biz ol jerge jetkende, Bıanka".
  
  
  Dıego ań-tań bolyp kórindi. "Senor. Al basqa senora she? Seniń...?"
  
  
  "Ol jaqqa qaıt, Dıego, ony jarty saǵattan keıin úıge apar".
  
  
  Meniń oıymsha, eger kimde-kim Dıegony baqylap otyrsa, ol Hýana ekeýi qonaqúıge qaıtyp barady dep oıladym.
  
  
  Men Bıankanyń qolynan ustadym, biz dıskotekanyń artqy esiginen shyqtyq.
  
  
  Syrtta óte qarańǵy boldy. Neon shamdary ǵımarattyń qasbetin jaryqtandyrdy, biraq artqy jaǵynda ol derlik qara tústi boldy.
  
  
  Bıanka aıtty: "Munda kúte turyńyz".
  
  
  Ol ketip qaldy, jarty mınýttan keıin úıge taksı keldi, ol maǵan qolyn bulǵady.
  
  
  Men onyń makıajynyń, teriniń jáne kıiminiń kógergen ıisin sezip, onyń qasyna otyrdym.
  
  
  Ol taksı júrgizýshisi Vıehomen berette muńaıǵan kózderimen sóılesti, ol ornynan qozǵala bastady, qala shetindegi taý etegine aparatyn tar kóshelerdi aınalyp ótti. Biz Torremolınostyń iskerlik bóliginen shyǵyp, qala mańyndaǵy turǵyn úı bóligine kirdik.
  
  
  On mınýttan keıin Bıanka alǵa eńkeıip, taksı júrgizýshisiniń ıyǵynan qaqty.
  
  
  "Akvı! Mine".
  
  
  Ol taksıdi toqtatty.
  
  
  "Mynaý?"men Bıankadan ol kórsetken vıllany anyqtaǵannan keıin suradym.
  
  
  Ol basyn ızedi.
  
  
  "Er adam - ol sonda jalǵyz turady ma?"Men suradym.
  
  
  "Bul durys. Basqa eshkim joq".
  
  
  Men oǵan bes myń peseta berdim, taksıden tústim, júrgizýshige aqsha tóledim, ekeýi de júrip bara jatqanda qol bulǵadym.
  
  
  Taksı joǵalyp ketti.
  
  
  Men ıyq qapshyǵyn tekserdim. "Lúger" kútti.
  
  
  Bıanka anyqtaǵan vılla jaqsy kútimdi baqshamen qorshalǵan shaǵyn sylaq úı boldy. Úıdiń aldynda ashyq qaqpa boldy.
  
  
  Men ishke kirdim.
  
  
  Úı qarańǵy boldy.
  
  
  Men aınalyp óttim. Úıdiń turǵyny ne syrtta, ne tósekte uıyqtap jatqany kórinip turdy.
  
  
  Men terezege qarasam, as úı men ashanany kórdim.
  
  
  Ekinshi tereze jatyn bólmege ashyldy, al bireý bir tósekte uıyqtap jatty.
  
  
  Meni eshkim baqylap turmaǵanyna kóz jetkizý úshin jan-jaǵyma qaradym. Sosyn múmkindiginshe az shý shyǵarǵannan keıin men asúıdiń terezesine baryp, ony ashýǵa tyrystym.
  
  
  Meni tań qaldyrǵany, ol jiberilip, syrtqa ushyp ketti.
  
  
  Men órmelep shyqtym.
  
  
  Vıllanyń edeni plıtkamen qaptalǵan, men oǵan únsiz quladym. Men ózgerttim
  
  
  
  
  
  Aýdarma túrleri
  
  
  Mátinderdi aýdarý
  
  
  Bastapqy mátin
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Aýdarma nátıjeleri
  
  
  "Lúgerin" sýyryp alyp, as úıdiń artqy jaǵyndaǵy dálizdiń esigine qaraı bet aldy.
  
  
  Jatyn bólmeniń esigi sál ashyldy. Men ol arqyly jatyn bólmege tez kirip, esiktiń janyndaǵy qosqyshty baıqadym. Men óz bóligimdi tósekke qoıyp, jaryqty qostym.
  
  
  "Tońyp qal", - dedim men onyń qolynda qarý bar shyǵar dep oılap.
  
  
  Qozǵalys joq. Eshteńe. Men qarap otyrdym. Bólmeni sý basqan jaryq maǵan ne bolǵanyn kórsetti, men ózimdi nashar sezindim. Tósekte jatqan adam endi joq bolyp ketti. Uıyqtap jatqan adamǵa uqsaý úshin jastyq pen tósek-oryn joǵary qaraı jyljytyldy.
  
  
  Absolútti dúrbeleń sátin sezip, men ony sóndirý úshin jaryqqa qol sozdym.
  
  
  Artymnan shyqqan dybys tym tez shyqty. Men múmkindiginshe jyldam aınalsam da, kez kelgen adamdy ustaý úshin "Lúgerdi" aınaldyra otyryp, men qozǵalysty eshqashan aıaqtaǵan joqpyn. Bas súıegime qatty metal zat tıgen sátte men qarańǵylyqqa tústim.
  
  
  Esin jıǵan kezde birinshi túsingenim, men tynys ala almadym. Sosyn meniń de basym aýyratynyn bildim. Men sezingen úshinshi nárse - bul meniń denemniń buralǵan kúıi. Men óte tar keńistikte boldym, bul meniń aýyratyn súıekterime áreń oryn berdi.
  
  
  Aınalamdaǵy ýly býlardyń tumanynan taza aýamen tynystaýǵa tyrysyp, tynysym taryldy.
  
  
  Men kózimdi ashtym, basynda eshteńe kórmedim. Meniń kózderim qysylyp, tumanǵa aınaldy jáne nazarymdy aýdardy. Kenet men qoldarym men aıaqtarymdy qozǵalta almaıtynymdy túsindim.
  
  
  Tike otyrýǵa tyrysqanda, men kúńgirt jaryqta óte kishkentaı Folksvagenniń aldyńǵy oryndyǵynda turyp qalǵanymdy kórdim. Qozǵaltqysh jumys istep turdy, biraq mashına qozǵalmady.
  
  
  Men jótelip, tamaǵymdy tazartýǵa tyrystym, biraq almadym.
  
  
  Paıdalanylǵan gazdar! Bul oı meniń basymnan ótip ketti, men ornymnan tik turyp, jan-jaǵyma qarap otyrdym, shlangtyń birinshi ret jabyq turǵan terezeden kirip bara jatqanyn baıqadym.
  
  
  Shyǵarý shlang arqyly Folkske quıyldy. Men bul kólikter týraly jetkilikti bildim, olardyń ishi is júzinde aýaǵa jáne sýǵa tózimdi ekenin túsindim. Al kómirqyshqyl gazynyń kelýimen maǵan az ýaqyt qaldy.
  
  
  Meniń bilekterim men tobyqtarym bir-birine baılanǵan tyǵyz arqandarmen baılanǵan, sondyqtan men ógiz ıtti qýyp bara jatqan ógizge uqsaıtynmyn. Men kiltti burap alý úshin tutandyrǵyshtaǵy kiltti alýǵa tyrysyp, qolymdy sozdym, biraq kiltke jetý úshin kóliktiń ishinde tobyǵymdy jetkilikti joǵary manevrleı almadym.
  
  
  Men sharasyzdyqtan jatyp, entigip jattym. Men ókpeme taza aýany jutýǵa múmkindigim bolmaıtynyn bildim.
  
  
  Men syrtta masanyń kútip turǵanyn bildim, bes-on mınýttan keıin ol garajǵa kirip, kóliktiń esigin ashyp, qozǵaltqyshty óshirip, meni jetkizý úshin bir jerge apardy. Ol meni tolyǵymen jeńdi!
  
  
  Men tobyǵyma oń qolymmen jete aldym, biraq tobyǵymnyń artqy jaǵyna bekitilgen bolat júzge tıetindeı joǵary kótere almadym. Men oryndyqtan taıyp ketip, berilis tetigine soǵylyp, pishinin joǵaltyp ala jazdadym.
  
  
  Sosyn men bolat júzdi ustadym.
  
  
  Men bir sátke esinen tanyp qaldym, búkil denemdi shydamsyz jótel azaptady. Meniń ýaqytym múlde bolmady.
  
  
  Pyshaq syrtqa shyqty, men tobyǵymdy ustap turǵan arqandardy kesýge tyrystym. Bir mınýttan keıin arqan úzilip ketti. Men endi tynys ala almaı, tynysymdy ustadym. Jan-jaqtan maǵan qarańǵylyq kele bastady. Endi saýsaqtarymdy áreń qozǵadym.
  
  
  Kómirtek totyǵy kólikke aǵýyn jalǵastyrdy.
  
  
  Sonda meniń aıaǵym keremet túrde bosatyldy. Men olardy bilegimnen ıterip jiberdim de, bir aıaǵymmen gaz pedalyn bastym. Folksvagen sekirdi, biraq tejegish ustap turdy.
  
  
  Men berilis tetigin búıirge jáne tómenge, keri baǵytqa burdym da, aıaǵymdy qaıtadan gaz pedaldaryna bastym.
  
  
  Folksvagen garajdyń jabyq esigine oq jaýdyryp, soqtyǵysqan.
  
  
  Biraq aǵashtyń syqyrlaǵanyn estisem de esik ashylmaı qaldy.
  
  
  Men Folksvagendi alǵa qaraı aıdadym.
  
  
  Meniń kórýim qaıtadan sónip qaldy, men eshteńe kórmedim. Ókpem ýly aýadan dirildep ketti.
  
  
  Taǵy da - artqa, syndyryńyz.
  
  
  Esikter ashyldy.
  
  
  Men túndi syrtta kórdim. Alǵa.
  
  
  Men "folksvagendi" keri buryp, burylǵan esikter arqyly kireberis jolǵa shyqtym. Men ashyq jerde tejegishti basyp, toqtadym. Terezeden taza aýa aǵyp jatty.
  
  
  Oń jaqta men oq atylǵan dybystyń aldynda kenetten qyzǵylt sary jalynnyń jarylǵanyn kórdim.
  
  
  Men bilegimdegi arqandardy kesip, bilegimdi bosattym. Men taza aýada jótelip, esikti ashyp, terezeni túsirdim. Bir mınýttan keıin rúl meniń qolymda boldy. Men "folksvagendi" buryp, shamdy jaǵyp, atys shyqqan jerge baǵyttadym.
  
  
  Bireý aıqaılady. Taǵy bir oq atyldy. Men kireberis arqyly kógalǵa qaraı júrip, garajdyń janynda ósip turǵan butaǵa qaraı bet aldym. Men butalardan adamnyń sulbasy shyǵyp, kógaldan júgirip kele jatqanyn kórdim. Men Folksvagendi soǵan baǵyttadym.
  
  
  Ol bir ret buryldy, onyń qorqynyshty júzi kóliktiń jarqyraǵan faralarymen jarqyrap turdy. Ol alasa boıly, qara shashty, dóńgelek júzdi, qalyń qastary, uzyn murttary jáne kók saqaldy jaq súıegi bar masa bolatyn.
  
  
  Ol taǵy bir ret oq jaýdyrdy, biraq jiberip aldy, men gazdy qatty bastym. Folksvagen alǵa qaraı sekirdi.
  
  
  Moskato zıg-za
  
  
  
  
  
  
  Aýdarma túrleri
  
  
  Mátinderdi aýdarý
  
  
  Bastapqy mátin
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Aýdarma nátıjeleri
  
  
  gged qazir shaǵyn aýladan baspana izdep jatyr. Men gaz pedalyn basyp, Folkterdi bar kúshimen aıdaýǵa májbúrledim. Men onyń kirpish qabyrǵaǵa sekirip, ústinen sekirgenin kórdim.
  
  
  Men aıaǵymdy gaz pedalynan alyp, tejegishti qatty bastym. Folksvagen búıirine burylyp, shópti qazyp, kirpish qabyrǵaǵa soǵyldy, jaryq birden sóndi.
  
  
  Dońǵalaq meniń ishimde, biraq men aýyr jaraqat alý úshin jetkilikti jyldam júrmedim.
  
  
  Men kólikten túsip, qabyrǵaǵa sekirdim, kórshi aýladaǵy ósimdikter men butalardyń arasyna qarap turdym.
  
  
  Eshkim kórinbedi.
  
  
  Men úıge qaıta kirip, ishke kirdim. Jatyn bólmede men masanyń meni urǵanǵa deıin qaıda turǵanymdy jáne qaıda jasyrynǵanymdy kórdim. Men júk kóligimdi edenge qulatqan jerden taptym.
  
  
  Men ony kóterip, jatyn bólmeden shyǵa bastadym, Moskatoǵa tuzaq ornatýdy josparladym. Erte me, kesh pe, ol qaıtyp oralýǵa májbúr bolady.
  
  
  Kenet men úıde jalǵyz emes ekenimdi túsindim.
  
  
  Dálizde bir kisi maǵan qarap kúlip turdy.
  
  
  Men birinshi kórgenim Ýeblı Mark VI boldy, ol óte ólimge ákeletin qarý. Men birden derlik myltyq ustaǵan adamǵa nazar aýdardym.
  
  
  Ol belbeý shapan kıgen, salmaqty, áserli adam bolatyn. Ol "Ýeblıdi" vızıt kartochkasynan basqa eshnárse bolmaǵandaı kezdeısoq qysyp, ony meniń ishime baǵyttady.
  
  
  Alty
  
  
  Onyń uzyn, aryq derlik beti, qara kózderi jáne tolqyndy shashtary mańdaıyna bir burym bolyp abaısyzda túsip ketken. Sonymen qatar, onyń bet-álpetiniń erekshelikteri beıtarap betperde kıip qozǵalmasa da, erinderi jalpaq kúlimsirep qısaıǵan.
  
  
  "Ol ushyp bara jatty", - dedi ol óte brıtandyq aǵylshyn tilinde muńaıyp. "Endi onyń qashyp ketýine jol berý siz úshin eń aqymaqtyq boldy".
  
  
  Men oǵan qolymdy bulǵadym, ózimdi oǵan baǵyttamaýǵa tyrystym. "Siz bul tumsyqty meniń ishimnen alyp tastaı alasyz ba?"
  
  
  "Ne? O!"Ol kúldi. Ýeblı belbeý shapanynyń búıir qaltasyna syrǵyp túsip, joǵalyp ketti. "Siz amerıkandyqsyz, solaı emes pe?"Ol bul ıdeıaǵa qynjylǵan sıaqty.
  
  
  "Iá. Al qashyp ketkenim úshin meni kinálaýdyń esh máni joq. Eger sen osy dálizge Q E II sıaqty kirmeseń, men ony óltirer edim!".
  
  
  Ol ıyǵyn qıqań etkizdi. "Al, keıde solaı bolady, solaı emes pe?"Ol keń jymıdy. "Sen ne oılaısyń? Onyń sońynan ereıik pe? Múmkindik bar ma?"
  
  
  "Ol qazirdiń ózinde bul jerden alys", - dedim men. "Men ony umytyp ketýimiz múmkin dep qorqamyn".
  
  
  Ol meni muqıat zerttedi. "Men seni tanymaımyn, dosym. SRÝ? Áskerı barlaý?"
  
  
  Men sabyrly túrde aıttym: "Men amerıkandyq týrıspin. Sen ne týraly aıtyp tursyń?"
  
  
  Ol kúldi. Adamnyń almasy basyn artqa eńkeıtken kezde joǵary-tómen sekirdi. Ol tvıd tvıd kıgen, ádette brıtandyq stıldegi úlken, ádemi adam bolatyn. "Sizde eshqandaı túsinik joq, solaı ma?"
  
  
  Ol kúrsindi. "Qarǵys atsyn. Men Parsonmyn. Barrı Parson jazǵan. Brıtandyq sýbekt. Ispanıadaǵy demalysta. Al sen she?"
  
  
  "Djordj Pıbodı."Sol sıaqty, men senimdimin".
  
  
  Ol ashýlanyp kúldi. "Qoqys."
  
  
  "Shynynda da, ıá", - dep jaýap berdim men de kúlip. "Bul jerde qarańǵy. Siz ony qadaǵyńyz kele me?"
  
  
  "Keshirińiz ótinemin?"
  
  
  "Ony shyǵaryńyz. Bilesiz be. Ony osynda kútińiz".
  
  
  "O. Baqylaýdy qoldaısyz ba? Ońdy túrde. Men senimen tolyqtaı kelisemin, ejelgi zaman".
  
  
  "Meni Djordj dep ata".
  
  
  Ol kúrsindi. "Onda Djordj."
  
  
  Men ıyǵymdy kóterdim. "Biz kútemiz". Men tósekke baryp, onyń shetine otyrdym.
  
  
  Ol meniń qasymnan ótip bara jatyp, arqasyn bas kıimge tirep, jastyqqa qulap tústi. Men onyń qaltasynda dirildegenin estidim. Ol bir qorap ıspan temekisin sýyryp alyp, aýzyna salyp, uzyn balaýyz sirińkemen tez jaǵyp jiberdi. "O. Keshirińiz. Tútin?"
  
  
  Men basymdy shaıqadym. "Tastap ketti".
  
  
  "Siz tipti oǵan qalaı tústińiz?"kenet ol surady.
  
  
  "DDSU?"Men betimdi burdym, óıtkeni men munyń bári aqymaq bolyp kórinetinin bildim. Biraq qaýipsizdik árqashan boldy.
  
  
  "Masa", - dedi Parson, men múldem qabiletsiz bolǵandaı.
  
  
  "Al, ne."Men durys muqabaǵa aparatyn jolymdy kórýge tyrystym. "Bul áıel Malagada turady", - dedim men. "Ol meniń kásipker dosyma turmysqa shyqqan. Alaıda, kúıeýi Shveısarıada qojaıynymen oınaı bastaǵanda, áıel siz masa dep ataıtyn erkekpen jynystyq qatynasqa túsýge sheshim qabyldady. Endi ol kúıeýimen qarym-qatynasy týraly aıtyp beremin dep qorqytyp, ony bopsalaıdy. Men Senoranyń atynan Moskıtti bopsalaý shemasyn toqtatýǵa jáne odan bas tartýǵa májbúrleý úshin áreket etemin ".
  
  
  Temeki tútini aýaǵa kóterildi. Qarańǵy boldy, biraq men Parsonnyń abdyrap kúlgenin kórdim. Ol taǵy da mysqyldady, óte tynysh, óte mensinbeı.
  
  
  "Siz klıshelerdi qalaı qoldaný kerektigin bilesiz", - dedi ol áńgime barysynda. "Djordj? Djordj, bul qajet pe?"
  
  
  "Siz shynaıy oqıǵany suradyńyz. Bul shynaıy oqıǵa". Men oǵan buryldym. "Al sen she?"
  
  
  "Ah. Men."Ol tereń dem aldy. "Al, Masa maǵan kóp jaǵynan belgili, biraq úlken ǵashyq retinde emes".
  
  
  "Jaqsy", - dep bastadym men uıalyp.
  
  
  "Ol negizinen maǵan prezzolata tapanshasy retinde belgili. Bul synǵan latyn sózi Tut man / Onyń shyn esimi Alfreddo Moskato, sondyqtan Moskıt. Ony Ispanıada jumys isteý úshin Rımnen jiberdi, biraq men qandaı jumys ekenin bilmeımin. Neapolıtandyq shyqqan moskıt "
  
  
  "Biraq sen ony nege ańdyp júrsiń?"
  
  
  "Bul
  
  
  
  
  
  Aýdarma túrleri
  
  
  Mátinderdi aýdarý
  
  
  Bastapqy mátin
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Aýdarma nátıjeleri
  
  
  Alǵashynda bul áskerı emes is bolsa, qazir áskerılendirilgen iske aınaldy. Alty aı buryn Rımde bizdiń adamdardyń birine masa basyp kirip, ony óltirgen ".
  
  
  "Sizdiń adamdaryńyzdyń biri?"
  
  
  "Áskerı barlaý", - dedi Parson qurǵaq. "Bizdi Jerorta teńizindegi esirtkiniń zańsyz aınalymy alańdatady. Qarýly kúshter buǵan toly. Biz ony Ekinshi dúnıejúzilik soǵys aıaqtalǵannan beri toqtatýǵa tyrysyp kelemiz. Al Djastındi Moskato óltirgen kezde biz naǵyz qubyrda boldyq ". Parson oılana toqtady.
  
  
  Men bas ızedim. "Túsindim. Keshirińiz".
  
  
  "Men Ispanıada ótken aptada masalardyń osynda ekendigi týraly habardy alǵan kezde boldym. Men ony tabýǵa tyrystym, biraq sátsizdikke ushyradym. Sosyn dál osy keshte meniń jolym taýsylyp, seniń jezókshemen sóılesip turǵanyńdy kórdim, ol men bolýym kerek edi. Ol dıskotekaǵa qaıtyp kelip, osynda qabyldaýǵa kelgennen keıin men odan jaýap aldym.
  
  
  "Áskerı barlaý?"Men úırenip qaldym. "MI-6?"
  
  
  "Shyndyǵynda, bes". Ol kúldi. "Siz MI-6 týraly oılaǵan kezde óte qyraǵysyz. Altynshy, árıne, tyńshylyq. Al bestik - bul qarsy barlaý. Durys pa? Endi men sizdiń jeke kýáligińiz týraly alańdamaımyn, óıtkeni men sizderdiń Iankılerdiń qaýipsizdik máselelerine jáne osynyń bárine óte sezimtal ekenińizdi bilemin. Degenmen, bul bizdiń qarym-qatynasymyzdy qıyndatpaýy kerek. Men tandemde jumys isteýdi jáne bizdiń Moskato adamyn alýǵa tyrysýdy usynamyn ".
  
  
  "Moskatoǵa qatysty qandaı buıryqtaryńyz bar?"Men suradym.
  
  
  "Keshirim suraımyn ba? J. Shyndyǵynda, masalar óte titirkendirgish oıynshy. Maǵan ony sanaýdy buıyrdy".
  
  
  "Onyń barlyǵy?"
  
  
  "Iá. Ony joıyńyz".
  
  
  "Onyń artynda kim tur dep oılaısyń?"Men suradym.
  
  
  "Mafıozdar, sózsiz. Ol buryn ákeler úshin talaı ret jumys istegen".
  
  
  "Men Djastın úshin ókinemin".
  
  
  "Djastın?"Ol maǵan bos júzdi tanystyrdy.
  
  
  "Óltirilgen adam. Seniki..."
  
  
  "O, Djastın Delanı. Iá. Beıshara Djastın". Parson kúrsindi. "Al, ol qosylǵan kezde ne istep jatqanyn bildi, solaı emes pe?"
  
  
  Men oǵan qarańǵyda qaradym. Men bul brıtandyqtarǵa uqsaıdy dep oıladym. Qatty ústińgi erin jáne osynyń bári.
  
  
  "Siz ózińizdiń qamqorshyńyzdan ne alasyz?"ol menen mysqylmen surady.
  
  
  "Mesenat?"
  
  
  "Adasqan áıel?"Ol kidirdi. "Siz onyń ishinde Masanyń ornyn aldyńyz ... mahabbat pa?"
  
  
  Oı. Meniń muqabamdaǵy oqıǵa. "Bul taza rysarlyq suraq", - dedim men jymıyp.
  
  
  "Siz ıankılerde shynymen de tym eskirgen erlikke ıesiz. Jaraısyń!"
  
  
  Biz únsiz qaldyq.
  
  
  Bir saǵattan keıin biz Moskato qaıtyp kelmeıdi dep sheshtik.
  
  
  Eki saǵattan keıin biz qonaqúı bólmesinde iship otyrdyq. Ol kezde "Barrı" men "Djordj" bolatyn. Men áli de kúdiktendim, biraq ol aqparatqa ákelýi múmkin dep sheshtim.
  
  
  * * *
  
  
  Hýana esik aldynda halatymen turdy, shashy ıyǵyna túsip, kózderi uıqyǵa tolyp, ádemi júzi qabaǵyn túıdi.
  
  
  "Pýlhrıtúdtiń bul kózqarasy qandaı?"- dep aıqaılady Parson bir staqan konákty bulǵap.
  
  
  "Bul Hýana", - dedim men. "Sálem Hýana".
  
  
  "Bul sen maǵan aıtqan senora ma?"- dep surady Parson kúrdeli qımyldarmen. Ol men sıaqty mas boldy.
  
  
  "Joq, árıne", - dedim men. "Bul - meniń áıelim!"Parson qaraý úshin maǵan buryldy. Sosyn artyna qarady da, Hýanaǵa qadala qarady.
  
  
  "Men qazir aıtamyn! Seniń talǵamyń keremet, qarıa! Dámi keremet!"
  
  
  Men ornymnan turyp taǵzym.. "Rahmet, Barrı. O, Hýana. Kirińiz, ótinemin. Keshirińiz, men keshigip qaldym. Men eski qurbymdy kezdestirdim".
  
  
  Parson kúldi. "Iá, rasynda, qymbattym. Bul Barrı Parsonnyń esimi".
  
  
  "Bul Hýana Pıbodı", - dedim men.
  
  
  Hýana endi oıaý edi. Ol maǵan ashýlanyp qarap bólmege kirdi. "Ne boldy?"
  
  
  "Men saǵan keıinirek aıtamyn, áıelim", - dedim men oǵan Parsonnyń aldyndaǵy mártebesin eske salyp. "Aıtýǵa jetkilikti, men altydan kelgen eski dosym Barrı Parsonmen kezdestim".
  
  
  "Bes", - dedi Parson.
  
  
  "Men aıtqanymdaı, bes jáne bir - alty". Men kúldim. "Bizge qosylyńyzdar, Hýana?"
  
  
  "Kesh boldy, men sharshadym".
  
  
  "Sen sharshaǵan emessiń", - dedi Parson oǵan jaqyndap, oǵan muqıat qarap. "Sen óte sergek kórinesiń". Ol eńkeıip, ıegin kóterip, erninen tez súıdi. "Kórdiń be?"
  
  
  Men jarylysty kútip, kózimdi jumdym. Jáne bul eshqashan bolǵan emes. Kózimdi qaıta ashsam, onyń Parsonǵa jymıyp, aýzyna sıqyrly túrde kirgen temeki shegip jatqanyn kórdim. Ispan tútini onyń jarqyraǵan shyńynan kóterildi.
  
  
  Men tańyrqap dıvanǵa otyrdym. Azat etilgen Hýanaǵa ne boldy?
  
  
  Hýana endi Parsonstyń kózine qarady, denesi bos jáne oǵan qaraı ıilip turdy. "Siz brıtandyqsyz, solaı emes pe?"
  
  
  "Parsondaǵy qyl-qybyr kári arystan!"- dedi ol kúlip. Ol ony qushaqtap aldy. "Siz ıankıler analyqtardyń sýper tuqymyn jasap jatyrsyz".
  
  
  Ol ony silkip tastaǵan joq. "5?"- dep qaıtalady Hýana. "Bes degen neni bildiredi?"
  
  
  "Áskerı barlaý", - dedim men. "Qarsy barlaý, ıá, Barrı?"
  
  
  Parson basyn ızedi. "Durys, qarıa. Men aıtamyn, ekeýiń meniń ornyma qazba jumystaryn júrgizip, sýsyn ishkiń kelmeı me?".
  
  
  Hýana jarqyn jymıdy. "Súıý."
  
  
  Men álsiz kózimdi kóterdim. "Jaraıdy."
  
  
  -Sen de kele alasyń, Djordj.
  
  
  "Men aıtamyn", - dedim men múmkindiginshe shyn júrekten. Men Devıd Nıvenge uqsaı bastadym.
  
  
  * * *
  
  
  Men ony Hýanaǵa tapsyrýym kerek edi. Ol ony oınaǵandaı sheber oınady.
  
  
  Barrı Parsonnyń vıllasyndaǵy qonaq bólmede jaryq janyp turdy. Bul ádemi jıhazdalǵan páter bolatyn.
  
  
  
  
  
  Aýdarma túrleri
  
  
  Mátinderdi aýdarý
  
  
  Bastapqy mátin
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Aýdarma nátıjeleri
  
  
  ce, Ispanıa jaǵalaýy úshin ádettegi stılde bezendirilgen - kilemsheler, gobelender, qalyń aǵash oryndyqtar, dıvandar, ústelder.
  
  
  Biz bólmege kirgen kezde men áli mas kúıinde oınap júrdim. Bul eń jaqyn nárse bolǵandyqtan, men dıvannyń janyna baryp, basyn artqa eńkeıtip, qorqynyshty esinep, onyń shetine tústim.
  
  
  Hýana maǵan qarady, sosyn burylyp Parsonǵa kúldi. Ol meniń baǵytyma jalt qarady da, kúldi de, Hýanany qolyna aldy. Olar uzaq jáne tereń súıisip otyrdy. Men olardy kózimniń sańylaýlarynan baqylap otyrdym da, Hýan Rıveranyń teńdesi joq sýretshisi qandaı dep oıladym.
  
  
  "Que bruto! En nuestra casa! Mil rayos te patten!"
  
  
  Men basymdy kóterdim. Esik aldynda bir áıel qolyn keýdesine aıqastyryp, Parson men Hýanaǵa qarap turdy. Ol qońyr shashty, qara qońyr kózdi, terisi kilegeıli sulý jas kelinshek edi.
  
  
  Parson Hýanany ózinen aýlaq ustady da, esik aldyndaǵy áıelge buryldy. "Elena", - dedi ol. "Bul Djordj, al bul Hýana".
  
  
  "Hm!"- dep kúrsindi Elena.
  
  
  Hýana Parsonǵa, sosyn áıelge taǵy bir qarady. "Sen kimsiń?"- dep aqyryn surady ol.
  
  
  "Bul meniki..."Parson maǵan burylyp, "... áıeli" dep kózin qysyp turǵandaı boldy.
  
  
  Men bas ızedim. "Qalaısyń, Elena?"
  
  
  "Elena Morales", - dedi ol kúlimsirep. Ol Parsonǵa burylyp, ıegin kóterip, oǵan tómen qarady da, tompaıyp turý úshin janymdaǵy tósekke qaraı júrdi.
  
  
  Hýananyń júzi bir sátke bulyńǵyr boldy, biraq sodan keıin Parson ony qysyp, Elena kirgen esik arqyly bólmeden shyǵarǵan kezde sıqyrly túrde tazartyldy. Biraz ýaqyttan keıin men onyń staqandar men bótelkelerdiń syldyrlaǵanyn estidim. Kóbirek sýsyndar!
  
  
  Elenanyń halaty onyń ıyǵynan túsip ketti. Halatynyń astynda ol juqa túngi kóılek kıgen, men onyń keýdesiniń sulbasyn anyq kórdim. Onyń tolyq dene bitimi jáne basynan tobyǵyna deıin talǵampaz pishini boldy.
  
  
  "Siz shynymen Parsonǵa turmysqa shyqtyńyz ba?"Men suradym.
  
  
  Ol buzyq kúldi. "Nege bilgiń keledi?"
  
  
  "Sebebi men qyzyqpyn".
  
  
  "Men sizdi habardar etip otyramyn".
  
  
  "Sen aıtpaısyń ba?"
  
  
  "Meniń oıymsha, bul úlken másele emes". Ol qolyn sozyp, murnymdy shymshyp aldy. "Meniń oıymsha, siz muny bilesiz dep oılaımyn".
  
  
  Men qolymdy sozyp, onyń ıyǵynan ustadym.
  
  
  "Eı, áıeliń", - dedi ol. "Ol ádemi. Meniń oıymsha, Barrı ony jaqsy kóredi".
  
  
  "Júr, hanym", - dedim men ol maǵan súıenip turǵanda, halat yńǵaıly túrde ashyldy.
  
  
  "Men seniń ne aıtyp turǵanyńdy túsinbeımin", - dep kúldi ol.
  
  
  "Qalaı bolǵanda da, árqashan tym kóp sóılesý", - dedi ol aqylmen. "Sen olaı oılamaısyń ba, Djordj?"Ol ony "Hor-heı" dep aıtty.
  
  
  "Iá."
  
  
  Biz bir kún kúrkiregen eldegideı jınalyp qaldyq, men kórshi bólmede bótelkeler men staqandardyń shyryldaǵanyn estigenim esime tústi. Biraq bul bári boldy. Parson ne aralastyrsa da, ol Elena ekeýmizge eshbir staqanǵa túspedi. Osydan keıin men Parson men Hýanany kórmedim.
  
  
  Elena da ishimdiktiń joqtyǵy týraly pikir bildirgen joq. Ol maǵan onsyz ómir boıy qanshalyqty saǵynǵanymdy kórsetýmen álek boldy.
  
  
  Ol meniń ıyq qapshyǵymnan jáne 38-shi Lúgerimnen úlken qanaǵat aldy. Ol ony sheshýge tyrysty, bári aralasyp ketti. Bul men kıgen sońǵy nárse boldy, tipti odan da kóp. Áıteýir ol meniń qabyǵymdy alyp, ony plıtkaly edenge laqtyryp jiberdi.
  
  
  Men ózimdi qorǵansyz sezindim - onsyz men "jalańash" dep aıta jazdadym.
  
  
  Ol shamnyń qosqyshyna qolyn sozyp, jaryqty sóndirdi.
  
  
  Men kórshi bólmede bótelkelerdiń syqyrlaýy toqtaǵanyn baıqadym.
  
  
  Jeti
  
  
  Sol-Neve taý shańǵysy kýrortyna jetý úshin Malagadan Serra-Nevadanyń ońtústik betkeılerine qaraı buralmaly jolmen júrý kerek. Biz tirkelgen Serra-Nevada qonaq úıi Prado Llanonyń túbinde boldy, al Hýana ekeýmizdiń kostúmimiz shańǵy trassasyna shyǵyp bara jatty.
  
  
  Borregýılastyń aq betkeıi shańǵy trassasyn Pıkacho de Veleta men Prado Llano arasyndaǵy jarty jolda bóledi. Prado Llanodan shyǵatyn tómengi aspaly jol aıaqtalsa, joǵarǵy aspaly jol Borregılastan bastalady. Mashına bólmesi jaqyn jerde.
  
  
  Eki paralel barrankada Borregýılastan Prado Llanoǵa deıingi tómengi shańǵy trassalary bar. Olar granıt pen slúdanyń ótkir jotasymen bólingen, olar eń qalyń qar jaýǵannan keıin de qardyń kishkene bólikterin ǵana kórsetedi.
  
  
  Prado Llanodan Borregýılasqa deıin sozylatyn aspaly jol jeńil joldar ornalasqan negizgi barrankanyń ústinde ilýli tur. Neǵurlym kúrdeli soqpaqtar shyǵysta kórshiles jyrada ornalasqan.
  
  
  Men qonaqúıdiń aınalasynda júgirip kele jatqan balkonda shańǵyshylarǵa qarap otyrdym, biraq kóp uzamaı qaraǵannan góri shańǵy tepkendi jón kórdim. Biraq meniń muqabamdy qamtamasyz etý úshin men Rolleiflex 1 kómegimen jarty ondaǵan sýretke túsirdim, ony AXE kompanıasynyń rekvızıtter bólimi tómendegi mesenattar meni kórgenine kóz jetkizý úshin tegin berdi.
  
  
  Bul sharshaǵan sapar edi, men kóp uzamaı ishke kirip, etigimdi sheship, sharshaǵan kúrsinispen tósekke jattym. Biraq men uıyqtaı almadym. Men sońǵy eki kúndegi oqıǵalar týraly oıladym.
  
  
  Onyń orynbasary Rıko Korellıdiń egizderin masa óltirgennen keıin eki kún ótti. Barrı Parsonmen jáne Elena Moralespen kezdeskennen keıingi eki kúnde múldem eshteńe bolǵan joq. Biraq men Mıch Kellımen baılanysta boldym jáne Hoktan birneshe habarlamalar keldi:
  
  
  ZAT
  
  
  
  
  
  
  Aýdarma túrleri
  
  
  Mátinderdi aýdarý
  
  
  Bastapqy mátin
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Aýdarma nátıjeleri
  
  
  : Eshbir jaǵdaıda Rıko Korellımen tikeleı sóılesýge tyryspańyz. AXE-niń onymen kelisimi ózgerissiz qalady. Onyń tarapynan ekiushtylyqtyń izi qalmady. Tına Bergson arqyly odan habar alǵansha kútińiz.
  
  
  TARMAQ: Bizdiń aqparatymyz Moskatonyń qazir Malagada nemese Torremolınosta joq ekenin kórsetedi. Qaıtalamańyz, onyń sońynan erýge tyryspańyz. Ony muqıat qadaǵalańyz.
  
  
  TARMAQ: Sol y Nieve-degi kezdesý áli de ázirlený ústinde.
  
  
  TARMAQ: Barrı Parson týraly suralǵan aqparat joq. MI-5 mundaı adamnyń bar-joǵyn ashpaıdy. Aty búrkenshik at ekeni anyq; MI-6 qazirgi mısıasy aıaqtalmaıynsha onyń jeke basyn ashpaýy múmkin. Keshirińiz, biraq onyń bul shemadaǵy rólin rastaý da, joqqa shyǵarý da joq.
  
  
  TARMAQ: Moskato - kóp jyldar boıy mafıada jumys istegen jaldamaly óltirýshi. Ol sondaı-aq erkindikte soqqylar jasaıdy.
  
  
  TARMAQ: Elena Morales - ol týraly kóp nárse bilmeıdi. Onyń Ispanıa aýmaǵynda úkimet úshin tyńshylyqqa, qarsy barlaýǵa nemese jasyryn jumysqa qatysqany týraly buryn-sońdy jazbalary joq. Degenmen, ol múlde ıspandyq emes, fransýz nemese ıtalándyq bolýy múmkin. Eshqandaı jetekshi joq.
  
  
  TARMAQ: Ensenadada mergen sizge shabýyl jasaǵan kezde Moskatonyń Meksıkada bolǵanyn rastaý. Sonymen qatar, onyń Iberıa arqyly bolmasa da, sizben bir ýaqytta Eýropaǵa ushqany týraly jazba bar.
  
  
  Bul Hoýktan boldy.
  
  
  Stýdent Rıko Korellıdi óltirgennen keıingi ekinshi kúni tańerteń maǵan Hýanamen tańǵy as kezinde qońyraý tústi.
  
  
  - Kellı, - dedi daýys. "Tına rımdik murynnan habar aldy. Búgin keshke Sol ı Nıvege barý kerek".
  
  
  "Durys."
  
  
  "Ony izdeme. Birinshi túnge deıin kútińiz. Tún ortasynda aspaly joldyń qozǵaltqysh bólmesine baryńyz jáne sol jerde onyń kontaktisimen kezdesińiz. Kontaktiniń aty - Artýro. Ol siz ben Roman Nos arasynda kezdesýdi josparlaıdy siz Hýanamen kezdesýdi qaı ýaqytta uıymdastyrýyńyz kerek. Biraq alǵashqy eki kezdesýge jalǵyz barý kerek ".
  
  
  "Túsindim."
  
  
  "Mine, bári", - dedi Kellı. "Sáttilik."
  
  
  "Kúte turyńyz. Tına qalaı?"
  
  
  "Qosylý."
  
  
  "Qabyrǵa ol kýrortqa qashan barady?"
  
  
  "Eshteńe aıtylǵan joq. Ernandes ony áli bosatqan joq jáne ony qashan jiberetinin aıtqan joq".
  
  
  "Parson týraly birdeńe bar ma?"
  
  
  "Teris".
  
  
  "Elena Morales pe?"
  
  
  "Dál solaı".
  
  
  "Balalar, sender shynymen de kóp jumys isteısińder, solaı emes pe?"
  
  
  "Oı, Nık!"
  
  
  * * *
  
  
  Kúndizgi saǵat tórtter shamasynda men tósegimnen túsip, shańǵy shalbarymdy, kóılegimdi jáne jempirimdi kıdim.
  
  
  Shańǵyshylar áli de eńisterde boldy. Men qyzyl kúrteshe kıgen erkekterdi, jasyl kúrteshe kıgen qyzdardy, eń tómengi qabattaǵy aleıalardan túsip kele jatqan kúrteshe kıgen eki jynystyń da tulǵalaryn kórdim. Qozǵaltqysh bólmesiniń janynan aspaly joldyń eń tómengi eńisine ótkennen keıin men Borregılastyń arǵy jaǵynan eń bıik eńis Veleta shyńyna deıin úlken burylyspen kóterilip jatqan ekinshi eńisti kórdim.
  
  
  Aspaly kólikter áli de jumys istep turdy, bir ýaqytta kóterilip, tómen túsip, bir-birinen ótip, tolyp, bos túsip kele jatty. Men mashına bólmesine oılana qaradym.
  
  
  Rıko Korellı jazǵan. Eger men onyń shyn máninde qandaı ekenin bilsem ǵoı. Qonaq úı kishkentaı boldy - men vestıbúlde óz ornymdy alyp, onymen Suńqar men onyń qolbasshylary jaqsy kóretin kúlkili shapan men qanjarlarsyz kezdese alamyn.
  
  
  Áli de. Qazirdiń ózinde bir adam qaza tapty. Rıko Korellı qaýipti mısıada júrgen iri adam boldy. Qaýipsizdik mańyzdy boldy.
  
  
  Men Hýananyń bólmesiniń esigin qaqty.
  
  
  "Iá?"
  
  
  "Tómen túseıik, Hýana".
  
  
  Biz erli-zaıyptylar retinde birge shyqtyq - jynystyq qatynas pen mahabbat ottary áldeqashan sónip qalǵan eski erli-zaıyptylar. Boıdaq kúıeýi men pák áıeli.
  
  
  * * *
  
  
  Aýa salqyn, biraq sergitetin. Qar shańǵymen syrǵanaý úshin óte qolaıly bolyp shyqty, tek durys jerlerde untaqtyń jeńil qabaty boldy. Eshqandaı daýyl boljanbaǵan. Biraq men sol túni qar jaýýy múmkin ekenin sezdim.
  
  
  Biz Pradodaǵy sońǵy ústelderdiń birine otyrdyq jáne konák qosylǵan ystyq shokolad ishtik. Tórt adamnan turatyn top taý baýraıynan túsip, shańǵylar men taıaqtardy ashananyń qabyrǵasyna qoıyp, ústel men oryndyqtardy izdedi.
  
  
  Olar nemis tilinde sóıledi. Men nemis tilin azdap bilemin, sondyqtan men olarǵa ústelimizdiń jartysyn usyndym. Olar Hýanaǵa jalt qarady da, asyǵys kelisti. Partıa tórt adamnan turdy. Bireýi qyryqtyń ortasynda edi, toptyń kóshbasshysy ekeni anyq; qalǵan úsheýi otyzdyń ortasynda bolsa kerek. Kóshbasshy nemis tilinde sóıledi, biraq is júzinde shveısarıalyq boldy. Qalǵan úsheýi aralas boldy - danıalyq jáne eki nemis.
  
  
  Mýchacho olarǵa býmen pisirilgen tórt shynyaıaq shokolad ákelgennen keıin de olar Hýanadan kózderin ala almady.
  
  
  "Err Brýno Haýptlı", - dedi úlken jigit meniń qolymdy qysý úshin qolyn sozyp.
  
  
  "Djordj Pıbodı."Shtattardan".
  
  
  "A, ıá! Árıne. Men sizdiń nemis tilińizdegi amerıkandyq aksentten bir nárse bildim".
  
  
  "Keshirim suraımyn", - dep kúldim men. "Bul Hýana, meniń áıelim".
  
  
  "Osyndaı baqytty bala!"Brýno Haýptlı aıqaılap, serikterine sóılep, nemis tilinde ol maǵan úılengenin túsindirdi.
  
  
  - Iá, ıá, - dedi eki nemis Hýanaǵa qarap. Deın shokoladqa batyp ketti.
  
  
  "Sizder, halyq, erteń shańǵy tebesizder me?"- dep surady Gerr Haýptlı.
  
  
  Hýana basyn ızedi. "Biz nıettimiz".
  
  
  "Ah! Erteń men taý baýraıynda bolmaımyn, biraq kelesi kúni nemese jaqyn arada bolýy múmkin
  
  
  
  
  
  
  Aýdarma túrleri
  
  
  Mátinderdi aýdarý
  
  
  Bastapqy mátin
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Aýdarma nátıjeleri
  
  
  t! "- dedi Gerr Haýptlı tolqyp, jambasynan qaǵyp."Nege biz odan dýet jasamasqa - men trıo deımin ", - dedi ol meni esine alyp.
  
  
  Hýana jarqyrap ketti. "Men muny jaqsy kórer edim!"
  
  
  "Pıbodı myrza?"
  
  
  "O, súıemin, súıemin!"
  
  
  Barlyǵy kúldi, óıtkeni bul maǵan unamaıtyny anyq edi.
  
  
  Áńgime jalǵasa berdi. Haýptlı kenetten Hýananyń qolynan ustap, ony ústelden alystatyp, onymen birge shańǵylary men taıaqtarynyń ústine eńkeıip otyrdy. Olar onyń shańǵymen syrǵanap júrgen saraıy týraly keıbir tehnıkalyq talqylaýlarǵa tereńirek úńildi. Hýana qaınap, ysqyryp jatty.
  
  
  "Gerr Haýptlı", - dedim men nemis tilinde bir jas jigitke. "Ol kásipker, dirildep tur ma?"
  
  
  Meniń qasymdaǵy nemis klasıkalyq túrde kógildir kózdi jáne aqquba shashty boldy. "Iá! Gerr Haýptlı - Ortaq naryqtaǵy eń tabysty bıznesmenderdiń biri", - dedi ol. "Oǵan úlken jaýapkershilik júkteledi".
  
  
  "Ol demalysta ma?"Men suradym.
  
  
  "Bir aptadan keıin Parıjde úlken jıyn ótedi. Qazir Gerr Gaýptlı kún sáýlesinen, qardan jáne... rahattanyp, demalyp jatyr".
  
  
  Úzilis.
  
  
  Nemister kúldi, al muńly emes Deın alaqanyn ústelge qaqty.
  
  
  "Qyzdar!"
  
  
  Kúlki.
  
  
  Bul maǵan kesh spektáklde kórgen eski komedıalyq operalardyń birin - 1930 jyldardaǵy eski fılmderdi esime túsirdi. Bul týraly birdeńe maǵan múldem durys emes bolyp kórindi. Biraq men muny túsine almadym.
  
  
  * * *
  
  
  Meıramhana taý shańǵysy kýrortynda ádettegi ashana retinde uıymdastyrylǵan, bólmeniń ortasynda estakada stılindegi bir uzyn ústel jáne bólmeniń qabyrǵalary boıymen shaǵyn ústelder bar.
  
  
  Bizdiń top - Hýana ekeýmiz Gerr Haýptlı men onyń dostaryna qosyldyq - búkil jınalystyń dál ortasynda boldy. Haýptlı myrza barlyǵyn tań qaldyratyn jáne tań qaldyratyn tevtondyq áńgimeni úzdiksiz jalǵastyra berdi. Tipti nemis nemese aǵylshyn tilderin túsinbeıtinder de onyń harızmasynan ábden gıpnozǵa túskendeı boldy.
  
  
  Men uzaq tamaqtaný kezinde ýaqytymdy bólip, qonaqúıdiń qalǵan kelýshilerine muqıat qaradym.
  
  
  Men rımdik muryndy izdedim, aınalamdaǵy better teńizinde naǵyz Rıko Korellıdi anyqtaýǵa tyrystym. Múmkindikter joq sıaqty kórindi.
  
  
  Men tipti ýaqytty bilmeı turyp on bir otyz jasta edim. Brendı keldi, men ony jutyp otyryp otyrdym. Gerr Haýptlı tynys alý úshin kidirgende, men Hýanaǵa buryldym da:: "Men uıyqtar aldynda taza aýamen demalýǵa shyǵamyn. Júr, janym?"
  
  
  Ol maǵan jaıbaraqat kúldi. "Joq, janym. Keshirińiz. Tym sýyq. Keshikpe".
  
  
  Men jymıyp, brendıdi aıaqtadym.
  
  
  "Gerr Haýptlı, bul naǵyz rahat boldy. Erteń nemese bir kúni kezdeskenshe - solaı ma?"
  
  
  "Iá", - dedi Gerr Haýptlı, sharap, brendı jáne tamaqqa degen tolqýdan beti qyzaryp. "Auf weidersehen".
  
  
  Men oryndyqty artqa tartyp, eki nemis pen danıalǵa taǵzymılsá de, adamdar kóp jınalǵan meıramhanadan óttim.
  
  
  Syrtta óte sýyq boldy. Aýa salqyn boldy. Men basymdy shyǵardym, sodan keıin bólmemizde joǵaryǵa kóterilip, ózime qulaqqap pen shulyq satyp aldym. Men sondaı-aq jel qorǵaǵyshty kıip, ıyq qapshyǵyndaǵy salmaqtardy tekserip, pyshaqtyń tobyǵyma baılanǵanyna kóz jetkizdim.
  
  
  Men buralǵan soqpaqtyń basyna esh qıyndyqsyz jettim. Ǵımarattardy qorǵaýdan alys jerde men Serra-Nevadaǵa kelgennen beri sezingennen de sýyq boldym. Men ózimdi jartylaı jalańash sezingenshe jel kıimimdi kesip ótti.
  
  
  Mashına bólmesinde jaryq joq edi. Taýdyń baýraıynda da dybys shyqpady. Men ıyǵyma qaradym. Qonaqúı bólmelerinen jáne Pradoǵa qaraıtyn terezelerden túsken sary sáýleler aq qardyń ústinde altyn órnekter jasady.
  
  
  Oryndyqty kóterý mashınasy ornalasqan ǵımarat qarmen qorshalǵan. Men ańǵarǵa qaraıtyn negizgi kireberisti kórdim. Qozǵaltqysh bólmesiniń esigi jabyq, biraq qulyptalmaǵan. Men tutqany buryp, ıterip jiberdim. Ǵımarat ishi óte qarańǵy boldy, degenmen juldyzdardyń qarǵa shaǵylysýy azdap jaryq ákeldi. Tipti túnniń bir ýaǵynda aspannyń qanshalyqty jaryq bolǵany tań qaldyrady.
  
  
  Men dóńgelektiń artyn burylysqa deıin kórdim, onda aspaly joldar jarty sheńber boıymen keri buryldy. Jartylaı sheńberdiń ortasynda aspaly jol boldy, ol tańerteń tehnıka iske qosylǵanǵa deıin sozyldy.
  
  
  Men qazirdiń ózinde alǵa qaraı bara jatqanymda, aspaly joldyń janynan ótip bara jatqan bireýdi kórdim. Men kirgen kezde kim bolsa da, ol ǵımarattyń ishinde boldy nemese basqa kireberis arqyly kirdi. Ol meni kútip turǵan shyǵar dep oıladym. Sonda ol, árıne, meniń baılanysatyn adamym bolady.
  
  
  Artýro.
  
  
  Men óz bóligimdi alyp, sýyryp aldym da, "Artýro" dep sybyrlaý úshin aýzymdy ashyp, alǵa umtyldym.
  
  
  Men bul týraly eshqashan aıtqan emespin.
  
  
  Basqa bireý jasady!
  
  
  "Artýro!"
  
  
  Dybys aspaly joldyń artynan shyqqandaı boldy. Men bir bólikti alyp, ony sol jerdegi sılýetke baǵyttadym. Eger ol Artýrony shaqyrsa, ol Artýro emes edi. Men Artýrony shaqyrýym kerek bolǵandyqtan, men bul adamnyń Artýrony menen buryn tabýǵa tyrysatyn basqa bireý bolatynyn bildim, ol meniń jaǵymda emes.
  
  
  "Iá?"- dep surady daýys úlken qozǵaltqysh bólmesiniń ekinshi jartysynda.
  
  
  Áp-sátte qatty daýys estildi
  
  
  
  
  
  Aýdarma túrleri
  
  
  Mátinderdi aýdarý
  
  
  Bastapqy mátin
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Aýdarma nátıjeleri
  
  
  , myltyqtyń jańǵyryǵy - bul kishkentaı bólmede júzdegen barabandardyń daýysy sıaqty alǵa-artqa terbelip turǵan esep. Qyzǵylt sary jalynnyń jarqyly paıda boldy jáne birden joǵalyp ketti. Men sol jaǵymnan aıqaı estidim.
  
  
  Men birden eńkeıip, aspaly joldyń artyndaǵy fıgýrany atyp aldym.
  
  
  Bireý ıspan tilinde balaǵat sózder aıtty. Meniń sol jaǵymda qulap jatqan deneniń daýysy estilip, styrsyǵan dybys estildi. Men aspaly joldyń arǵy jaǵyndaǵy adamdy kórýge tyrysyp, taǵy bir ret oq attym. Men onyń bir bóligin de ajyrata almadym.
  
  
  Esik qaıta ashyldy, men fıgýrany tanydym; qashyp ketti. Men esiktiń dybysyna qaraı taǵy bir ret oq attym, sosyn qarańǵylyqtan sol jerge qaraı júgirdim.
  
  
  Ol jerde eshkim bolǵan joq.
  
  
  Esik boldy - mashına bólmesine ekinshi kireberis. Men ashyp, syrtqa qaradym. Eshkim kórinbedi. Men tez dalaǵa shyǵyp, qarly betkeıge joǵary-tómen qaradym. Birde-bir. Eshkim.
  
  
  Ǵımaratqa qaıtyp kelgende, men bireýdiń entigip, ysqyrǵanyn estidim, men balany taýyp alyp, onyń ústine beton edende tizerlep otyrdym. Men ony múlde kóre almadym.
  
  
  "Artýro?"Men suradym.
  
  
  "Iá". Ol qaltyrap ketti.
  
  
  "Men kórýge kelgen adammen qaıda kezdesýim kerek?"
  
  
  "Veletanyń shyńy - Pıkacho de Veleta. Saǵat on ekide. Erteń keshke".
  
  
  "Jaraıdy", - dep sybyrladym. Men eńkeıdim. Men onyń entigip, tynysy tarylǵanyn estidim. Sodan keıin, men basqa birdeńe aıta almas buryn, men tanys gúrildegen dybysty estidim, ol syldyrmaqqa qatty uqsaıdy, biraq shyn máninde bul múlde syldyrmaq emes.
  
  
  Basqa nárse.
  
  
  Ómir deneden ketedi.
  
  
  Artýro qaıtys boldy.
  
  
  Men Prado Llanoǵa jetkenshe jáne qonaqúıge júgirgenshe, men tez kóterilip, mashına bólmesinen shyqtym, uzartylǵan jáne daıyn fıgýramen jalańashtardy aınalyp óttim.
  
  
  Men artyma bir-aq ret qarasam, qozǵaltqysh bólmesinde shamdar janyp, ishinde qara fıgýralar júrgenin kórdim.
  
  
  Oq atýlar búkil Sol-ı-Nev polısıasyna eskertý úshin jetkilikti qatty boldy. Azamattyq gvardıa sonda boldy.
  
  
  Men eseńgirep, baspaldaqpen kóterildim de, vestıbúlden óttim de, konáktyń kúshti jutymyn jutýǵa tyrysyp, barǵa qaraı solǵa buryldym.
  
  
  Bul kómektesti.
  
  
  Birneshe.
  
  
  Biraq kóp emes.
  
  
  8
  
  
  Artýrodaǵy atys pen odan keıingi kisi óltirý tergeýinen keıin birden sharyqtaý shegine jetken kúńgirt tolqý jarty saǵattyń ishinde tolyǵymen basyldy. Taý shańǵysy kýrortynda ornalasqan azamattyq gvardıa máıitti kútip-baptap, kýrortqa kelýshiler men qyzmet kórsetýshilerden jaýap alýdyń uzaq, jalyqtyratyn prosesin bastady.
  
  
  Men polısıa jumysyna qyzǵanyshpen qaraǵan joqpyn. Jyldyń osy mezgilinde mundaı bıiktikte jumys isteý aýyr, alǵyssyz jáne ásirese yńǵaısyz boldy. Olar jaqsy adamdar edi.
  
  
  Meniń jolym boldy. Olardy maǵan eshteńe ákelgen joq.
  
  
  Konák meni biraz tynyshtandyrdy. Men qonaqúıdiń foıesinen kirip-shyqqandardyń barlyǵyn baqylap otyryp, kózimdi ustadym. Men Torremolınostaǵy vıllada tósekte jatqan adamǵa uqsaıtyn bireýdi izdedim, ol men Moskıt dep oıladym.
  
  
  Aqyry men ornymnan turyp, zalǵa kirip, Prado Llanoǵa qaradym. Qazir shetelde eshkim joq sıaqty kórindi.
  
  
  Men vestıbúldi kesip ótip, baspaldaqpen bizdiń bólme ornalasqan ekinshi qabatqa kóterildim. Kiltti esikke salǵannan keıin kórshi bólmede kúlki estildi. Hýananyń kúlkisi.
  
  
  Men jymıyp esikti ıterip, jaryqty qostym. Sóıtip, ol Gerr Gaýptlıdi bólmesine alyp keldi. Kem degende, ol tipti óziniń teýtonıkalyq minez-qulqymen kúlkili bolyp kórindi. Bir nárse jubatty - mundaı ekstravert adamnyń birneshe jasyryn ájimderi boldy.
  
  
  Men esikke baryp, oǵan qulaǵymdy qoıdym.
  
  
  Kúlý. Odan shampan quıylǵan staqandaǵy kópirshikter sıaqty qyzyq ushyp ketti. Haýptlı myrza tósekte qonaq bólmege qaraǵanda jaqsy bolýy kerek, men jalqaý oıladym. Men ol adamǵa senbedim.
  
  
  "Ótinemin", - dedi Hýana. "Al muzdy sol jerge qoıshy, ótinemin, Barrı?"
  
  
  Barrı!
  
  
  Men qabaǵymdy túıip, esikten alystadym.
  
  
  Barrı Parson ba?
  
  
  Sol kezde men onyń kúńgirt, biraq ábden tanylatyn daýysyn estidim - sózsiz brıtandyq aksent, kúńgirt kóńildilik pen kúńgirt tolqý.
  
  
  "Durys, janym. Bir staqan vıskı, kele jatyr!"
  
  
  Biz Parsondy sońǵy ret Malagada kórdik. Doppelgenger Rıko Korellıdi óltirgennen keıingi kúni ol Elena ekeýi maǵan jáne Hýanaǵa dúken aralap, túski as ishý úshin qosyldy. Biz olarmen birge Sol-ı-Nevke keter aldynda keshki asqa bardyq. Biraq biz olardyń eshqaısysyna qaıda bara jatqanymyzdy aıtqan joqpyz, óıtkeni biz tańerteń erte bilmedik. Parson bizdiń qaıda ekenimizdi qaıdan bildi? Al ol nege bizdiń artymyzdan ketti? Ol masanyń da bizdi ańdyp júrgenin baıqady ma? Ábden múmkin. Masa osynda boldy - men onyń Artýrony óltirdi dep kúdiktendim. Kem degende, bul eń aıqyn múmkindik boldy.
  
  
  Biraq nege Parson masanyń sońynan erse, ony toqtatý úshin ol jerde bolmady? Al nege...?
  
  
  Masa týraly oı meni toqtatty. Men tez arada oısha qaıta oılastyryp, kartalardy múldem jańa mámilege aýystyrdym. Sol kezde men Barrı Parsonnyń ózi málimdegendeı brıtandyq MI5 ofıseri kinásiz bolmaýy ábden múmkin ekenin túsindim.
  
  
  Osylaısha:
  
  
  Jezókshe meni Torremolınostaǵy moskıt jasyrynǵan vıllaǵa alyp keldi.
  
  
  
  
  
  
  Aýdarma túrleri
  
  
  Mátinderdi aýdarý
  
  
  Bastapqy mátin
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Aýdarma nátıjeleri
  
  
  kim oǵan aldyńǵy túnde qyzmet kórsetýge kómektesti.
  
  
  Men jatyn bólmeden bir adamdy taýyp aldym, ony ustap almaq boldym, biraq sózim úzildi. Er adam qashyp ketti. Ózin Barrı Parson dep tanystyrǵan taǵy bir adam masadan keıin brıtandyq qupıa agent ekenin aıtyp, jatyn bólmege kirdi.
  
  
  Parson múlde agent bolǵan joq delik. Tósektegi adam jaı Djon Do boldy delik. Masalar Djon Daýdy sol jerge ornalastyrdy delik, sodan keıin jalǵan masanyń joǵalyp ketýine jol berý úshin meniń sózimdi bóldi. Sosyn ol meni Masanyń joǵalyp ketkenine sendire aldy delik.
  
  
  Ol kezde ol Masa bolatyn! Barrı Parson! Jáne ol jaı ǵana artymnan Sol-Nevke bardy, artymnan mashına bólmesine bardy, Artýrony óltirdi, bálkim, Artýro meniki dep oılap, qashyp ketti. Endi ol naǵyz Rıko Korellıge jeteleıdi dep úmittenip, Hýanamen tósekte jatty!
  
  
  Men sýyq termen jabyldym.
  
  
  Men asyǵys telefonǵa jaqyndadym. Ár bólmede bir-birden lúks. Men telefonymdy kóterdim, ústel birden jaýap berdi - túnde tym kóp qońyraý shalmady.
  
  
  "Pıbodı hanym, ótinemin".
  
  
  Biraz ýaqyttan keıin men kórshi bólmede telefon qońyraýyn estidim.
  
  
  "Sálemetsiz be?"Bul Hýana bolatyn.
  
  
  "Bir aýyz sóz aıtpa. Bul Nık. Men sonda Parsondy estımin. Bul durys emes nómir dep elestetip kórińizshi".
  
  
  "Men óte ókinemin. Meniń oıymsha, sende bar..."
  
  
  "Ony sonda usta. Men Korellımen erteń túnde, tún ortasynda kezdesemin. Veleta. Baılanys óli. Múmkindiginshe Parsondy túni boıy sonda ustańyz. Ol Korellıdiń kelbetin óltirgen adam bolýy múmkin".
  
  
  "Ótinemin, sen meni mazalap júrsiń, men buǵan shydaýdyń qajeti joq".
  
  
  "Oǵan eshteńe aıtpa. Ony baılanysta ustańyz. Eger siz munyń bárin túsinseńiz jáne ony oryndaı alsańyz, aıtyńyz:" Men dóreki bolǵym kelmeıdi, biraq men saǵan kómektese almaımyn. Sosyn telefondy qoı."
  
  
  "Men dóreki bolǵym kelmeıdi, biraq men saǵan kómektese almaımyn".
  
  
  Men telefondy qoıdym. Men bólmeniń arǵy jaǵynan Parsonnyń daýysyn estidim.
  
  
  "Bul kim edi, Hýana?"
  
  
  "Qate nómir. Áldebir mas aǵylshyn".
  
  
  Parson kúldi. "Onyń amerıkandyq emes ekenine senimdisiz be?"
  
  
  "Ol da sen sıaqty ekpinge ıe boldy", - dep jaýap qaıtardy Hýana.
  
  
  Jaqsy qyz! Ol untaq sıaqty salqyn boldy.
  
  
  Men stılettomdy, júk kóligimdi tekserdim, tasbaqa jempir men kúrtege aýystyrdym. Men taǵy da barǵa bara jatyr edim. Men oılanǵym keldi. Al men túnniń sońyna deıin bul bólmede qalǵym kelmedi. Múmkin men barmenge bardyń janyndaǵy demalys bólmesine ketýge ruqsat berý úshin aqsha tóleı alar edim.
  
  
  Men shamdardy sóndirip, tynysh shyqtym.
  
  
  Bar men ony qalaı qaldyrsam, dál solaı boldy. Men jan-jaǵyma qaradym. Barlyǵy qazirdiń ózinde uıyqtap jatqany ekitalaı.
  
  
  Men ústeldi synap kórdim. "Bári qaıda?"
  
  
  "Dıskoteka", - dep tań qaldy keńse qyzmetkeri. "Jertólede."
  
  
  "Men eshqandaı shý estimeımin".
  
  
  "Bul dybys ótkizbeıdi, Sektor".
  
  
  Men ıyǵymdy kóterip, baspaldaqpen tómen tústim, ol meni qonaqúıdiń tómengi deńgeıine apardy dep oıladym, onda jabdyqtaý oryndary ornalasqan.
  
  
  Tómendegi qoný alańynan úsh esik shyǵyp turdy, al bireýi: DISKOTEKA.
  
  
  Men oń jaqtaǵy barǵa baryp, sýsynǵa tapsyrys berdim. Flamenko bıshisiniń kıimin kıgen, bas súıegine uzyn búıir jaqtary bar barmen sýsyndy tez daıyndady.
  
  
  Endi men dıskotekaǵa kelýshilerge kózimdi muqıat qaraýǵa múmkindik berdim. Men bul jerdi baıqamadym: eger bul shynymen masalar Barrı Parson bolmasa, ol óltirilgennen keıin masalardyń jasyrynǵan jeri bolýy múmkin.
  
  
  Biraq men Torremolınostaǵy vıllanyń jatyn bólmesinde alǵash kórgen adamdy kórmedim.
  
  
  Men otyraıyn dep jatqanda tanysymdy kórdim.
  
  
  Ol alys buryshta, jalǵyz ózi, úlken jalpaq tasty ımıtasıalaıtyn qurylymnyń asyp turǵan bóliginiń astynda otyrdy. Osy jarqyn sátterdiń birinde jaryq onyń betine týra tıdi, ol jypylyqtap, basqa jaqqa qarady.
  
  
  Bul Elena Morales ekeni anyq.
  
  
  Bul sharada onyń róli qandaı boldy? Ol Barrı Parsonnyń Sol y Nieve-ge ne úshin kelgenin bildi me? Ol onyń bir bóligi boldy ma? Álde ol jaı ǵana beıkúná kýáger, Parson óz bóligin qorǵaý úshin ornatqan vıtrınanyń bir bóligi boldy ma?
  
  
  Álde men Parson týraly qatelestim be?
  
  
  Men onyń qasyna bardym, kenetten onyń ústindegi qarańǵylyqtan kórinip, keń jymıdym.
  
  
  "Sálem Elena".
  
  
  "Djordj! Qandaı jaǵymdy tosyn syı!"
  
  
  "Sen qashan keldiń?"
  
  
  "O, Barrı ekeýmiz munda shamamen on birde keldik. Ekeýmiz de dýsh qabyldadyq, kıim aýystyrdyq jáne tikeleı ashanaǵa bardyq, biraq, árıne, tamaq ishýge ýaqyt boldy. Al biz seniń áıelińdi kórdik. Ol seniń jegenińdi aıtty ketip qaldy ". Onyń kózderi jarqyrap tur. "Is boıynsha".
  
  
  "Biraq sen jalǵyzsyń!"
  
  
  "Al, biz osynda tústik, úsheýmiz. Munda taǵy bir súıkimdi adam boldy. Nemis. Barrı júkterin retke keltirý úshin joǵaryǵa kóterilýge májbúr boldy. Ol shamamen jarty saǵattan keıin oraldy. ketý. Sodan keıin biz bıledik jáne ... "
  
  
  "Nemis qansha ýaqyt qaldy?"
  
  
  Elena kúldi. "Siz muny qarsy tekserý dep ataısyz ba, Djordj?"
  
  
  Men kúldim. "Árıne, joq. Barrı bagajynan oralǵannan keıin ne boldy?"
  
  
  "Nemis men aıtqanymdaı ketip qaldy, sodan keıin on eki otyzǵa jýyq Barrı Hýandy bólmesine aparatynyn aıtty. Hýana sharshady. Ol maǵan osynda kútýimdi aıtty". Ol ashýlanyp qabaǵyn túıdi. "Men áli osyndamyn."
  
  
  Men sýsyndarǵa tapsyrys berdim.
  
  
  "Eger Barrı sizge qońyraý shalmasa ne bolady?"Men suradym, g
  
  
  
  
  
  
  Aýdarma túrleri
  
  
  Mátinderdi aýdarý
  
  
  Bastapqy mátin
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Aýdarma nátıjeleri
  
  
  meniń Hýanǵa bergen nusqaýymdy esime alǵanda.
  
  
  Ol kúldi. "Men jalǵyz uıyqtaımyn".
  
  
  "Múmkin emes."
  
  
  Onyń kózderi meniń betime shoǵyrlandy. "Sen maǵan birdeńe aıtyp tursyń ba?"
  
  
  "Múmkin".
  
  
  "Jaraıdy", - dedi ol maǵan burylyp, qolyn jambasyma qoıyp. "Men saǵan osylaı aıtaıyn. Nege bótelkeni alyp, meniń bólmeme kóterilmeske? Biz Barrı sonda qaıtyp kelgenshe kútemiz".
  
  
  Men bir bótelke konák aldym, biz birge baspaldaqpen kóterildik. Elena azdap toqydy, biraq ishimdigin jaqsy ustady.
  
  
  Olardyń bólmesi úshinshi qabatta bolatyn. Elena sómkesinen kiltin alyp, maǵan berdi. Men esikti ashyp, ishke kirgizdim. Ol jaryqty qosty, men artymyzdaǵy esikti japtym.
  
  
  Ol birneshe qaǵaz shynyaıaqtardy alyp shyqty, men bótelkeni ashyp, konák quıyp, tósegimniń shetinde otyryp ishe bastadym.
  
  
  "Sizdiń áıelińiz óte ádemi", - dedi Elena.
  
  
  Men bas ızedim.
  
  
  "Sizde otbasylyq máseleler bar ma?"
  
  
  "Basqalardan artyq emes".
  
  
  "Biraq sizdiń áıelińiz basqa erkekterdi unatatyn sıaqty".
  
  
  "Barrı qalaı?"
  
  
  "Iá."
  
  
  "Barrı seniń kúıeýiń be?"Men suradym.
  
  
  Ol basyn shaıqady. "Biz keıip tanytamyz". Ol kúldi.
  
  
  "Sen ony qashannan beri bilesiń?"
  
  
  "O. Múmkin bir aı".
  
  
  "Sen ony qaıdan kezdestirdiń?"
  
  
  Ol qabaǵyn kóterdi. "Malagada".
  
  
  "Barrı ómir súrý úshin ne isteıdi?"
  
  
  Ol kúldi. "Ol mahabbat jasaıdy".
  
  
  "Joq. Meniń aıtaıyn degenim, onyń isi ne?"
  
  
  "Men erlerdiń isine aralaspaımyn".
  
  
  Men bas ızedim. Árıne. Ol bolmas edi. Ol ıspandyq edi. Ispandyq áıel kúıeýiniń "basqa" ómirine aralaspaıdy - eshqashan.
  
  
  "Al sen", - dedi ol kúlimsirep. "Sen ne istep jatyrsyń?"
  
  
  "Men fotografpyn", - dedim men lezde tolyq amnezıadan keıin muqabamda ne bolǵanyn esime túsirýge tyrysyp. "Men kartınalardy satamyn".
  
  
  "Ah."Elena maǵan muqıat qarady. "Bilesiń be, men seni kameramen eshqashan kórgen emespin".
  
  
  "Biz demalystamyz", - dedim men eriksiz.
  
  
  "Bul brıtandyqtarǵa da qatysty", - dep aqyryn kúbirledi ol.
  
  
  "Barrı de eshqashan jumys istemeı me?"
  
  
  Ol basyn shaıqady. "Ol kompanıanyń Ulybrıtanıadaǵy ókili ekenin aıtady. Saýda ókili".
  
  
  Bul jańa boldy. Bul Parsonnyń ańyzy bolǵany anyq. Men ol týraly kóbirek bilýge bel býdym.
  
  
  "Ol ne satady?"
  
  
  "Men shynymen bilmeımin. Men suramaımyn".
  
  
  "Ol Ulybrıtanıamen hat jazysyp kórine me?"
  
  
  "Men olaı oılamaımyn. Men onyń hat jazǵanyn eshqashan kórgen emespin. Biraq ol telefonmen kóp sóılesedi".
  
  
  "Ah."
  
  
  "Meniń oıymsha, onyń hatshysy bar. Ol onymen únemi sóılesedi".
  
  
  "Men kórip turmyn."Men qabaǵymdy túıdim. "Ol qaıda?"
  
  
  "Men bilmeımin. Ol telefon soǵyp jatyr, men onyń qaıda qońyraý shalyp jatqanyn bilmeımin, óıtkeni ol bastaǵan kezde men bólmede joqpyn. Nemese ol oǵan qońyraý shalǵanda, men oǵan telefon berýim kerek, ol kútip tur. bólmeden shyǵýym úshin ".
  
  
  Men bas ızedim. "Siz ıspandyq áıelder keremetsiz", - dedim men. "Amerıkalyq áıel esik aldynda tyńdap otyrdy. Nemese men ony tyńdadym". "Biraq tyńdamaý úshin arnaıy tártip qajet".
  
  
  Ol basyn ızedi. Sosyn ol kúldi. "Men úshin tym kóp."
  
  
  "Siz tyńdap otyrsyz ba?"
  
  
  "Men isteımin."
  
  
  Men kúldim. "Jaqsy qyz".
  
  
  "Degenmen, ol eshqashan bıznes týraly aıtpaıdy. Ol árqashan adamdar týraly aıtady. Men túsinbeıtin adamdarǵa. Ol olardy" bir, ne ózi, ne erkek, ne áıel "dep ataıdy.
  
  
  Agent úshin bul jaqsy áńgime sıaqty kórindi.
  
  
  "Siz onyń hatshysymen sóılesip kórdińiz be?"
  
  
  "Iá. Men oǵan azdap ekpin berdim, sondyqtan ol meni aqymaq dep oılady". Ol maǵan kenetten pıksıge uqsaıtyn ázilmen kúldi.
  
  
  Men onyń jambasyn qysyp aldym. "Sen múlde aqymaq emessiń, Elena".
  
  
  "Biraq ol meni aqymaq dep sanaıdy".
  
  
  "DDSU?"
  
  
  "Krıs. Barrı sóılesetin áıel".
  
  
  "Siz onyń basqa esimin bilesiz be?"
  
  
  Elena basyn shaıqady.
  
  
  "Ol onymen siz ony bilgenshe sóılesti me?"- Men shynymen de qaıda bara jatqanymyzdy bilmeı, aqparat jınaýdyń ádettegi jolyn jalǵastyra otyryp suradym.
  
  
  "O, ıá. Ol árqashan onymen baılanysta boldy. Ol óziniń keıbir iskerlik máselelerin sheshý úshin qalaaralyq nómirlerge qońyraý shaldy".
  
  
  "Anglıada ma?"
  
  
  "O, joq, árqashan emes. Keıde Fransıada".
  
  
  "Siz bul Fransıa ekenine senimdisiz be?"
  
  
  Ol qabaǵyn túıdi. "Meniń oıymsha, ıá. Men árqashan muqıat tyńdaı bermeımin, Djordj. Mende árqashan durys múmkindik bola bermeıdi. Nege sonsha qyzyǵasyń?"
  
  
  "Maǵan Barrı unaıdy". Men kúldim. "Men onyń qaı bıznes elinde ekenin bilgim keledi".
  
  
  "Maǵan Barrı de unaıdy".
  
  
  "Barrı ekeýmiz Hýanamen birge vıllaǵa úıge kelgen túndi bilesiń be?"
  
  
  "Iá."
  
  
  "Ol sol kúni qaıda boldy?"
  
  
  "Ol kúni boıy úıde boldy. Meniń oıymsha".
  
  
  Demek, ol Korellıge oq atqan joq - bul Moskıt nemese belgisiz kompanıa. Barrı moskıt emes edi - eshqandaı múmkindik joq.
  
  
  "Al ol sol kúni Krıspen sóılesti me?"
  
  
  "Krıs?"
  
  
  "Qyz. Hatshy".
  
  
  "O. Joq. Men olaı oılamaımyn. Ol vıllada qaldy. Biz jaǵajaıǵa bardyq".
  
  
  "Jaǵajaı? Qysta ma?"
  
  
  "Biz kún astynda qumda otyrdyq". Ol kúldi. "Bul qyzyq boldy."
  
  
  "Kelesi kúni she? Anglıaǵa qońyraýlar bar ma?"
  
  
  "Joq. Sol kúni eshteńe bolǵan joq".
  
  
  "Keıinirek?"
  
  
  "Meniń oıymsha, ol búgin tańerteń qońyraý shalyp jatyr. Bilesiń be, búgin erte".
  
  
  "Qyz Krıs?"
  
  
  "Áýlıe. Ol súıkimdi qyz. Óte tıimdi. Meniń basymda onyń sýreti bar. Bilesiń be? Osy keńsedegi ústelge otyrady. Óte resmı".
  
  
  Men bas ızedim.
  
  
  "Men ony telefonnan kórip turmyn. Men onyń Barrımen sóılesip turǵanyn kóremin. Ol men týraly oılaıdy, ol meni unatpaıdy". Elena tisterin kórsetti.
  
  
  "Ol sen jáne Barrı týraly bile me?"
  
  
  "O, árıne. Krıstına ekeýmiz..."
  
  
  men jettim
  
  
  
  
  
  Aýdarma túrleri
  
  
  Mátinderdi aýdarý
  
  
  Bastapqy mátin
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Aýdarma nátıjeleri
  
  
  jáne onyń qolynan ustady. Men oǵan sýsyndy tógip jibere jazdadym. "Bul ne?"Ol ekpinge kóshti.
  
  
  "Krıstına? Siz aıttyńyz - Krıs".
  
  
  "Bul birdeı ataý. Birdeńe durys emes pe?"
  
  
  Birdeńe durys emes. Bir nárse óte durys boldy. Endi bári óz ornyna keldi. Krıs Krıstına bolatyn. Krıstına Krıstına bolatyn. Aldyńǵy jaǵy joq ortasynan kesilgen Krıstına Tına bolatyn.
  
  
  Elena kúrsindi. "Siz ketesiz be?"
  
  
  Men basymdy shaıqadym. "Tipti saǵan mundaı ıdeıany ne berdi?"
  
  
  "Sizdiń oıyńyz qazirdiń ózinde basqa jerge ketti".
  
  
  Men qolymdy sozyp, qolyma aldym. "Endi joq. Qarashy. Konák endi joq. Ideıalaryńyz bar ma?"
  
  
  "Men bul týraly oılaımyn", - dedi Elena meniń qolymnan bosap. "Men yńǵaılyraq nárse kıdim".
  
  
  Ol ornynan turyp, jýynatyn bólmege ketti.
  
  
  Ol syrtqa shyqqan kezde eshnársede ózin jaıly sezinbedi.
  
  
  Al men múldem yńǵaıly boldym.
  
  
  Toǵyz
  
  
  Tańerteń men tańǵy asty iship kete jazdadym, Hýana qonaqúıdiń ashanasyna kirip, qasyma keldi. Ol jańa ǵana dýshqa túsip, jymıdy.
  
  
  - Qaıyrly tań, Pıbodı hanym, - dedim men ornymnan turyp, belime taǵzym etkendeı keıip tanytyp.
  
  
  - Qaıyrly tań, Pıbodı myrza, - dedi ol qurǵaq sóılep.
  
  
  Ol otyrdy.
  
  
  "Sen titirkengen sıaqtysyń", - dedim men krýassanǵa maı jaǵyp jatyp. "Tósegińdegi tastar?"
  
  
  Ol eshkim tyńdamaǵanyna kóz jetkizý úshin jan-jaǵyna qarady. Qazirgi ýaqytta ashanada taǵy alty mesenat qana bolǵan.
  
  
  "Men ony túni boıy sonda ustadym, tek sen úshin!"ol maǵan murnynyń astynan urdy.
  
  
  "Rahmet" dedim men. "Sizge unaǵanyna senimdimin".
  
  
  Ol qatty qyzaryp ketti. "Endi munyń bári ne týraly?"
  
  
  "Men saǵan aıttym. Men Barrı Parsonnyń ózin kim dep ataıtynynyń bári ekenine áli senimdi emespin".
  
  
  Ol jan-jaǵyna qarady. Ústimizde daıashy asylyp turdy. Kúlimsirep ol tapsyrys berdi, daıashy asyǵys ketip qaldy. Ol maǵan buryldy. "Men de", - dep moıyndady ol.
  
  
  Men joǵary qaradym. "Oı?"
  
  
  "Siz ol Korellıdiń kelbetin óltirgen adam bolýy múmkin dedińiz".
  
  
  "Men ony qaıtaryp alamyn. Ol muny isteı almady. Onyń álibıi bar".
  
  
  "Biraq ol mafıa týraly kóp biletin sıaqty."
  
  
  Men ıyǵymdy kóterdim. "Ol ózin agentpin dep málimdeıdi. Al brıtandyq áskerı barlaý mafıanyń esirtki jelisin joıý úshin jumys istep jatyr".
  
  
  "Men munyń bárin bilemin. Biraq ol múmkin emes sıaqty".
  
  
  "Qyzyq" dep oıladym. Mende árqashan bir oı boldy.
  
  
  "Túni boıy qaıda boldyń?"kenet ol surady.
  
  
  Daıashy oǵan kontınentaldy tańǵy as salynǵan naýa men býmen pisirilgen kofe ydysyn alyp keldi.
  
  
  "Men dosymmen birge turdym".
  
  
  Ol oramdy ashyp, maı jaǵyp jibergende bir qasy kóterildi. "Oı?"
  
  
  "Parson hanym".
  
  
  "Eger Parson hanym bolsa", - dep kúldi ol. "Men sen ony dıskotekada kezdestiresiń dep oıladym".
  
  
  "Men solaı istedim."
  
  
  "Óltirilgen adamǵa is júzinde ne boldy?"
  
  
  Men jan-jaǵyma qaradym. "Masalar meniń artymnan mashına bólmesine kirip, ony óltirdi. Alaıda men kezdesý ornyn bildim. Búgin tún ortasynda men Korellımen kezdesip júrmin".
  
  
  "Bul jerde shynymen de erkin sóıleskeniń jaqsy ma?"
  
  
  "Kofe ydysyndaǵy qate?"Men kúldim. "Men buǵan kúmándanamyn. Biraq óz bólmeńizde qupıa saqtaǵyńyz keletin eshteńe aıtpańyz. Men bul qarǵys atqyr nárseniń tyńdalatynyna senimdimin. Meniń oıymsha, áleýetti óltirýshi Korellı maǵan osylaı shabýyl jasady. Hýana, Parson Korellı týraly birdeńe aıtty ma? "
  
  
  "Korellı?"Ol basyn shaıqady. "Nege joq?"
  
  
  "Meniń oıymsha, ol Tına Bergsondy biledi".
  
  
  Hýana qatyp qaldy. "Siz buǵan senimdi bola alasyz ba?"
  
  
  "Shyndyǵynda, joq."Men artqa eńkeıdim. "Nege?"
  
  
  "Ol, bilesiz be, ıtalán tilinde sóıleıdi. Óte jaqsy".
  
  
  "Tına Bergsonnyń buǵan ne qatysy bar?"
  
  
  "Múldem eshteńe. Men Korellı týraly oıladym".
  
  
  "Siz Parsondy ıtalándyq jáne Korellıdi biledi dep oılaısyz ba?"
  
  
  Hýana basyn shaıqady. "Men eshteńe týraly oılamaımyn. Men jaı ǵana ol ıtalándyq frazany aıtqan kezde meni tań qaldyrdy dedim".
  
  
  "Qandaı sóılem?"
  
  
  Ol qyzaryp ketti. "Esimde joq".
  
  
  "Biraq siz onyń ıtalándyq ekenin bilesiz be?"
  
  
  "Ol muny moıyndady. Ol da óte keremet boldy".
  
  
  "Al bul kezdeısoq boldy ma?"
  
  
  "Tipti óte."Hýana óz tabaǵyna qarady. Ol kenetten prımaǵa aınaldy jáne dál boldy. Ishteı kúlsem de kúlgen joqpyn. Súıispenshiliktiń ortasynda baıqamaı qalǵan nárse, men muny bildim. Jáne ol jaqsy baı ıtalándyq frazamen shyqty. Qyzyq. Óte qyzyqty.
  
  
  "Ol shańǵy tebedi me?"Men suradym.
  
  
  "Men bilmeımin. Aıtaıyn degenim, men bilýim kerek pe?"
  
  
  "Men jaı ǵana oıladym. Biz búgin baýraımen júremiz, Hýana. Men muqabada kórinýim kerek. Al men birneshe sýretke túsirgenim jaqsy". "Jaraıdy. Men býdýar jumysynyń bárinen sharshadym".
  
  
  "Siz buǵan óte jaqsy shydaıtyn sıaqtysyz", - dedim men onyń aınalasyna qarap otyryp. "Shyndyǵynda, men seniń bulaı kóringenińdi eshqashan kórgen emespin... o, meniń ne aıtqym kelgenin túsinseń, baqyttymyn".
  
  
  Ol ashýlandy. "Men senikin alamyn ..."
  
  
  "Qazir, qazir", - dep eskerttim men con leche kafesiniń qalǵan bóligin jutyp.
  
  
  "Sen qashan shańǵy tebesiń?"
  
  
  "Men óz bólmeme kóterilip, aldymen tazalaýym kerek".
  
  
  Ol basyn ızedi. "Men toǵyz otyzda daıyn bolamyn".
  
  
  "Sonda toǵyz otyz. Shyńǵa shyǵaıyq. Veleta. Oınaısyń ba?"
  
  
  "Árıne!"Onyń ıegi joǵary kóterildi. Ol maǵan qarsy shyqty. Men ózimdi jaqsy sezindim. Ol áli de óziniń aqyl-oıy men teńdigi úshin kúresti. Jaqsy qyz.
  
  
  * * *
  
  
  Biz jabdyqty Prado Llano kóligimen shyǵardyq jáne Borregýılasqa alǵashqy reısti oryndaý úshin aspaly joldardyń birine otyrdyq.
  
  
  Bul sergitetin kún boldy, kún aspanda bıik turdy, al jel azdap ylǵal ákeldi.
  
  
  
  
  
  Aýdarma túrleri
  
  
  Mátinderdi aýdarý
  
  
  Bastapqy mátin
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Aýdarma nátıjeleri
  
  
  re. "Sol túni qar jaýady" dep oıladym. Ótken túnde aýada qardyń ıisin sezgenim esime tústi. Endi bul bolady, men buǵan senimdi boldym.
  
  
  Aspaly kólik serpilip, dirildep turdy, biz Serra-Nevada shyńdaryna joǵary jáne joǵary kóterilip otyrdyq. Sol jerden bári kórinip turdy. Barǵan saıyn sýyp bara jatty - tez. Men burylyp tómen qaradym, bul dúnıeniń shetine qaraǵanmen birdeı boldy. Úlken qashyqtyqta meniń aldymda Granada jazyǵy túgeldeı jaıylyp jatty, biraq tómende tuman bolsa da, báriniń tolyq panoramalyq kórinisin sóndirýge jetkilikti boldy.
  
  
  Kezekshi ony ustap turǵanda biz aspaly joldan sekirip túsip, kóshedegi páterlerdi araladyq. Bul jerde óte bıik, aýasy juqa, jan-jaǵymyzdan sýyq jaýyp, kıimimiz arqyly terige sińip ketetin.
  
  
  Biz únsiz shańǵy trassasynyń basyna keldik. Bul shóldi el edi - tolyǵymen slúda taqtatastarymen jáne qarmen jabylǵan - esh jerde aǵashtar da, qalyń butalar da bolmaǵan. Tek qar, tas jáne aspan. Men úndemeı avstrıalyqtaryma belimdi baıladym da, Hýananyń kanadalyqtarmen soǵysyp jatqanyn kórdim.
  
  
  Biz sol jerde eńiske qarap birneshe mınýt turdyq, sosyn men kózildirikti qalpaǵymnan sheship, qalpaǵymdy qulaǵyma tartyp, qol bulǵadym.
  
  
  "Aldymen sen!"
  
  
  Ol basyn ızep, tizesin búgip alǵa qaraı ıterip jiberdi de, birinshi qulaýdyń tik bóligimen qozǵala bastady.
  
  
  Men onyń sońynan erip, demalyp, shańǵylarymnyń shetindegi qytyrlaq qardan lázzat aldym. Biz eń jaqsy aýa raıy jaǵdaıynda boldyq.
  
  
  Bir kúni biz demaldyq, ol tańǵajaıyp qundylyǵy úshin ákelgen birneshe býterbrod ákeldi. Biz olardy jedik, bir-birimizge úndemedik. Biz jaı ǵana kún sáýlesinde demalyp, taý baýraıynyń jalǵyzdyǵy men sulýlyǵyna tánti boldyq.
  
  
  Biz býterbrodtardy daıyndap, ári qaraı júrdik.
  
  
  Bul tamasha júgirý boldy.
  
  
  Keremet.
  
  
  Borregýılastan sál tómen túsip, biz kúni boıy qonaqúıdiń foıesinde otyrdyq, Barrı Parson jáne Elena Moralespen áńgimeler almasyp, ot janyp, týrıser kelip-ketip jatty. Terezeniń syrtynda biz Borregılastan Prado Llanoǵa deıingi tómengi joldy kórdik jáne ártúrli shańǵyshylardyń pishinderine túsinikteme berýge ýaqyt bóldik.
  
  
  Aqyry demalýǵa jáne dýsh qabyldaýǵa shyqtym. Keshki as ádettegideı kóp taǵamdarmen qarapaıym boldy, men on bir otyzda azdap qobaljyı bastadym. Sol sátte biz áli otyryp iship otyrdyq.
  
  
  Men keshirim suradym da, bólmeme kóterilip, júk kóligim men shpılkamdy tekserdim. Sodan keıin men sol jerdiń kartasyn alyp, sol kúni tańerteń shańǵy trassasynyń basynan kórgen Veleta eskertkishine baratyn joldy tekserdim. Men sol kezde aıtqanymdaı, Granadadan Kosta-del-Soldegi Motrılge deıingi úkimettik jol beton konstrýksıasynyń dál janynda júrdi.
  
  
  Prado Llanodan shyǵatyn jol Pradodan shamamen úsh mıl qashyqtyqta kádimgi tas jolmen baılanysqan. Men marshrýtymdy soltústikke qaraı aıyrǵa, sodan keıin ońtústik-shyǵysqa qaraı tas joldaǵy Veletaǵa belgiledim. Men kartany qaltama salyp, jalǵa alǵan "Renonyń" kiltin alyp, zalǵa tústim.
  
  
  Ashanada men Hýananyń áli Elenamen birge otyrǵanyn kórdim. Parson qaıda ketti dep oılaımyn. Men sol jerde turyp, terezeden "Reno" turǵan qonaqúıdiń aldyńǵy jaǵyna qaradym. Birneshe fıgýralar Pradodan, bálkim, Eskanyń barynan kóship kelgen. Solardyń biri Gerr Gaýptlı boldy.
  
  
  Men qonaqúıdiń aldyńǵy esikterinen syrttaǵy qarańǵylyqqa shyqtym, ol meniń qol bulǵap turǵanymdy kórdi:
  
  
  "Umytpańyz, biz bul jarysty bir kúni jasaımyz!
  
  
  "Men muny kúndizgi jaryqta jaqsy kórer edim", - dedim men nemis tilinde.
  
  
  Ol qatty kúldi de, foıege kirdi.
  
  
  Men renoǵa kóterildim. Betkeılerden salqyn jel soǵyp turdy. Kólik sýyq, biraq jaıly boldy. Qozǵaltqyshtyń qyzýy ony tez qyzdyrady.
  
  
  Jeńil qar jaýa bastady. Jabysýǵa áli erte edi, biraq ol joldyń boıynda turǵan muzdy qar daqtaryna túsip jatty. Trotýardyń shetinde qar úıindileri jınala bastady.
  
  
  "Reno" qanaǵattanǵan qus sıaqty yzyldady. Men baıaý júrip, joldyń ortasyndaǵy jarqyraǵan aq syzyqty muqıat qadaǵalap otyrdym. Qos jolaqty jol eki kóliktiń ótýine arnalǵan tar jolaq bolatyn. Men Granadadan sapar barysynda avtobýs pen kóliktiń bir-biriniń janynan áreń ótip bara jatqanyn baqylap, pildiń yntymaqtastyqsyz bókenmen juptasqanyn esime túsirdim.
  
  
  Men Prado Llanoǵa qaraı kele jatqan eki kólikti kezdestirdim, sodan keıin negizgi jolǵa shyqtym, ol jerden burylystarmen júrip, Veletaǵa qaraı burylý úshin buryldym. Qar kúsheıe tústi. Ol jaryq sáýlelerin kesip ótip, meniń aldymda perde jasady. Men tas joldy áreń kórdim, ol kireberis joldan keńirek bolsa da, eshbir jerde basyp ozýǵa nemese trúkpen júrýge arnalmaǵan.
  
  
  Renault buralmaly jolmen ońaı júrdi, biraq men qardyń trotýarǵa azdap jabysa bastaǵanyn kórdim. Keıde men tas joldyń jıegin múlde anyqtaı almaı qalatynmyn.
  
  
  Baýraıdan bolat kóterildi
  
  
  
  
  
  Aýdarma túrleri
  
  
  Mátinderdi aýdarý
  
  
  Bastapqy mátin
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Aýdarma nátıjeleri
  
  
  endi men Renault-qa barlyq benzınimdi berýim kerek boldy. Men tómen beriliske aýysyp, qardyń ulǵaıyp kele jatqan betinen aqyryn jáne abaılap jyljydym.
  
  
  Aqyry men belgini kórdim: VELETA. Al belginiń arǵy jaǵyndaǵy qara jol basty joldan jartastyń basyndaǵy tanys beton eskertkishke qaraı burylyp bara jatty.
  
  
  Men Renault kóligin qara jolǵa ıterip jiberdim de, qatty tastardan jarylǵan tegis turaqqa jetkenshe tastar men muzdyń ústinen buryldym. Kólik kórinbedi.
  
  
  Meniń saǵatym birinshisiniń bes mınýtyn kórsetti. Rıko Korellıge ne boldy dep oılaımyn. Sodan keıin meniń oıyma taǵy bir oı keldi: Korellı Artýronyń qaıtys bolǵanyn bilgende kezdesýge barmaýǵa sheshim qabyldady ma? Korellı dál qazir tastyń artyna tyǵylyp, meni atý úshin ashyq jerge shyǵýymdy kútip tur ma?
  
  
  Men otty óshirdim, Renault qaıtys boldy. Muzdatylǵan batpaqta barlyq jerde shınanyń izderi boldy, biraq olar eshteńeni bildirmedi. Men qaltyrap kettim. Bul jerde taýdaǵy eń ońasha jerde jalǵyzdyq boldy. Tek Korellı ekeýmiz ǵana boldyq, ol da solaı jasady. Artýronyń ólimi úshin meni óltiresiń be? Bazılo dı Vanessıdiń ólimi úshin be?
  
  
  Men faralardy abaılap sóndirdim. Biraz ýaqyt men múmkindikterdi tarazylaı otyryp otyrdym. Sosyn men jel qorǵaǵyshqa kirip, "lúgerdi" sýyryp aldym. Baqylaý taqtasyndaǵy bólimde ádette ózimmen birge alyp júretin qalta shamy boldy, men ony shyǵaryp, qostym.
  
  
  Sosyn men "Renonyń" esigin ashtym. Jel maǵan qorqynyshty ásermen soqty. Men jel qorǵaǵyshty ózime jaqyndatyp, "renonyń" janynda turdym da, esikti tarsyldatyp jaýyp turdym. Men túnde fonardyń sáýlesin baǵyttadym, tek kompastyń barlyq núktelerinen jel soǵyp turǵan shyńnyń basynda jan-jaqqa atqylap jatqan qardy ǵana kórdim.
  
  
  Eskertkish sol jerde úıilgen, qarańǵy jáne tynysh, men artqy kórinisten kók Sim kartasyn tapqansha ony aınalyp óttim. Men onyń júrgizýshisi ony muz ben muzdy batpaqtan ótýge qalaı kóndirgenin bilmedim, biraq ol sol jerde turdy. Men sorǵyshty ustadym. Áli jyly boldy.
  
  
  Eskertkishtiń artqy jaǵynda eskertkishti aıaqtaǵan alǵashqy sheberler qaldyrǵan qurylys materıaldarynyń úıindisi bolǵan. Men sol jerde jelden jasyrynýǵa tyrysyp, "Sımkanyń" janynda turdym, sol jerden janymnan kenet shý estidim.
  
  
  Men "Lúgerdi" qolyma myqtap ustadym da, dybys shyqqan jaqqa qaradym. Jel soǵyp, dybysty buzyp, ony jan-jaqqa laqtyryp jibergende, men qozǵalyspen betpe-bet kele jatqanyma nemese qaramaǵanyma senimdi emes edim.
  
  
  Sosyn men aıaq dybysyn estidim.
  
  
  Men lúgerdi qolymda ustadym, kózdep, syǵýǵa daıynmyn.
  
  
  "Ah, Pıbodı", - dedi daýys oramal arqyly.
  
  
  Men muny bilgen joqpyn.
  
  
  Biraq ol fonar shamynyń daqtaryna kirgende men ony birden tanydym.
  
  
  Bul Barrı Parson bolatyn.
  
  
  Biraq qazir onyń brıtandyq aksenti múlde bolmady. Ol túsiniksiz sóıleý túrimen sóıledi, bul meni osy ýaqytqa deıin ol tek brıtandyq qupıa agent rólin atqardy dep sendirdi.
  
  
  Ol kim edi?
  
  
  Ol úıilgen qurylys materıaldarynyń artynan alǵa basyp, menikin silkip jiberý úshin qolyn sozdy.
  
  
  Men tońyp qaldym.
  
  
  "Demalyńyz", - dedi Barrı Parson. "Bári tártippen. Men Korellımin. Rıko Korellı jazǵan".
  
  
  10
  
  
  Aınalamyzda qar uzaq aınalyp júrdi, eshqaısymyz qozǵalmadyq. Barǵan saıyn sýyq jáne sýyq boldy.
  
  
  "Jaraıdy ma?"- dedi ol eńkeıip, meniń betimdi kórýge tyrysyp.
  
  
  Qaýipsiz bolý úshin men "lúgerdi" jel qorǵaǵyshtyń astyna qystym. "Men qalaı senimdi bola alamyn?"Men odan suradym. "Aldymen sen maǵan Barrı Parson ekenińdi aıtasyń, endi sen Rıko Korellı ekenińdi aıtasyń".
  
  
  Ol kúldi. "Júr. Bul anyq bolýy kerek! Men osyndamyn, Rıko Korellıden basqa munda kim bolýy múmkin?"
  
  
  "Sizdiń suraǵyńyzǵa jaýap berý úshin kez kelgen adam osynda bolýy múmkin. Kezdesý týraly biletin kez kelgen adam".
  
  
  "Rıko Korellı men óltirilgen baladan basqa kim bar?"ol surady.
  
  
  "Masa. Ol bilýi múmkin".
  
  
  "Meni masa dep oılaısyń ba?"- dep surady Parson kúlip.
  
  
  "Ol Korellıdiń menimen osynda kezdeskenin biletin jalǵyz adam bolar edi".
  
  
  "Aqylǵa qonymdy bol! Men Masa emespin!"
  
  
  "Siz osylaı aıtasyz, biraq men bilmeımin."
  
  
  "Eger men masa bolsam, men munda ne ister edim?"
  
  
  "Korellıdi taýyp, ony óltirýge tyrysamyn".
  
  
  "Biraq men Korellımin".
  
  
  Bul kádimgi komedıaǵa aınaldy. Men moıynsunyp basymdy shaıqadym. "Aıtalyq, sen Korellısiń. Men ózimdi óte sýyq sezinemin. Meniń kóligime otyryp sóıleseıik".
  
  
  Ol kúldi. "Jaraıdy."Men ony "Renoǵa" qaraı alǵa shyǵardym.
  
  
  "Jaqsy shaǵyn jumys", - dedi ol.
  
  
  "Tamasha", - dedim men. "Jalǵa alǵan kezde siz eń jaqsysyn ala alasyz".
  
  
  Men kiltimmen esikti ashyp, ishke kirdim, sosyn qolymdy sozyp, oǵan jolaýshynyń esigin ashtym. Ol ishke kirip, esikti tars jaýyp tastady. Kólik dirildep ketti. Ishi áli jyly edi.
  
  
  "Sizge Bazılo dı Vanessı týraly aıtyp bereıin", - dedi ol bir sát únsizdikten keıin. "Aýystyrý. Olar meni birneshe aı boıy ustaýǵa tyrysty".
  
  
  "Olar?"
  
  
  "Joǵary deńgeıdegi mafıozdardyń biri", - dedi Parson. Men kómektese almadym; Men ol týraly áli kúnge deıin Barrı Parson dep oıladym,
  
  
  
  
  
  Aýdarma túrleri
  
  
  Mátinderdi aýdarý
  
  
  Bastapqy mátin
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Aýdarma nátıjeleri
  
  
  Rıko Korellı sıaqty emes.
  
  
  "Biraq sen muny qaıdan bilesiń?"
  
  
  "Ol jerde meniń de dostarym bar. Joǵarǵy jaǵynda. Kapo Kapo meniń tizbekten shyǵarylǵanymdy qalady. Ol meniń tolyq bolǵanymdy qalady".
  
  
  "Onyń aty kim?"
  
  
  Ol kúldi. "Bul týraly umyt. Tek maǵan senińiz".
  
  
  "Jaraıdy. Sondyqtan Kapo Kapo seniń ketýińdi qalady".
  
  
  "Meni óltirgim keldi. Maǵan qazir eki ret aıtýǵa tyrystym. Bir ret Korsıkada. Neapolde bir ret. Men jetkizý úshin sonda boldym".
  
  
  "Neapol? Mine, moskıt qaıdan paıda boldy".
  
  
  Ol maǵan muqıat qarady. "Siz ótesiz".
  
  
  "Maǵan aıtty."
  
  
  "Kimmen?"
  
  
  "Eshteńe."
  
  
  "Ekinshi soqqy sátsiz bolǵan kezde..."
  
  
  "Korsıkadaǵy sizdiń vıllańyzdaǵylar ma?"
  
  
  Ol qabaǵyn túıdi. "Iá."Ol kútti. Sodan keıin: "Ol sátsizdikke ushyraǵan kezde men bıznesti tastaýǵa sheshim qabyldadym. Sol kezde men senderge keldim, adamdar".
  
  
  Men bas ızedim. "Men bul týraly bárin bilemin". Men emes. Biraq onyń áńgimesin tyńdaýdyń esh paıdasy bolmady. Munyń ras pa, ótirik pe ekenin bilýge múmkindigim bolmady.
  
  
  "Jaraıdy. Biz Korsıkadan ıahtamen jolǵa shyqqanda men Vanessıdi ózimmen birge alyp kettim".
  
  
  "Sizdiń ornyńyzdy alý úshin be?"
  
  
  "Iá. Valensıaǵa jetkende biz portta bir kún turdyq, al olar ketkende men jaǵada qaldym".
  
  
  "Lısıstrata sensiz júzip ketti me?"
  
  
  "Múldem. Vanessı Rıko Korellıdi oınady".
  
  
  "Al olar Malagaǵa qonǵan kezde Vanessı áli de Korellıdi oınap júrdi me?"
  
  
  "Iá."Ol kidirdi. "Tına Bergsonnyń kómegimen".
  
  
  "Vanessı Malagada boldy ma?"
  
  
  "Joq. Ol ıahtada qaldy. Biz osylaı jaqsyraq bolady dep oıladyq. Sonda qate bolmaıdy. Meniń aıtaıyn degenim, eger bireý ony tanıtyn bolsa".
  
  
  "Malagada bireý sizdi anyqtaı ala ma?"
  
  
  "Múmkindik joq", - dep kúldi Parson.
  
  
  "Sonda?"
  
  
  "Sosyn siz Tınamen baılanysqa shyqtyńyz, ol sizben kezdesýge keldi".
  
  
  "Durys."
  
  
  "Meniń oıymsha, bireý sizdiń izińizdi tańdap, artyńyzdan ıahtaǵa deıin bardy, akvalańty kıip, soqty".
  
  
  "DDSU?"
  
  
  "Moskato, árıne. Taǵy kim? Ol men týraly bárin biledi. Jáne ol ıahta kirgen kezde onyń kózin ustaǵan bolýy kerek. Ol jaı ǵana sizdi tartý úshin kemeniń janynda bolǵan ýaqytyńyzdy belgiledi".
  
  
  "Nege Moskato seni tanymady?"
  
  
  "Ol ıahta týraly, Tına týraly, sizben kezdesý týraly biledi, adamdar..."
  
  
  "Túsinikti. Biraq ol seni shynymen tanymady".
  
  
  "Durys."
  
  
  "Jáne ol Tınany pyshaqtap, jaraqattady".
  
  
  "Qudaıǵa shúkir, ony óltirgen joq!"
  
  
  Men ony baqylap otyrdym. Ol qaltasyna qolyn sozyp, bir qorap amerıkandyq temekini alyp shyqty. Ol bireýin jaǵyp, sirińkeni bulǵady. Sońǵy ret ol ıspan temekisin alyp shyqty. Biraq sodan keıin, árıne, ol brıtandyq qupıa agent Barrı Parsondy oınady. Ol teńdesi joq akter boldy jáne durys rekvızıtterdiń qanshalyqty tıimdi ekenin bildi.
  
  
  "Ol qazir qalaı?"Men suradym.
  
  
  "Siz emhanadan ne aıtqyńyz keledi?"
  
  
  "Iá."Ol bildi.
  
  
  "Ol kele jatyr".
  
  
  "Ol sizge qashan qosyla alady?"
  
  
  Ol qymsyndy. "Jaqynda."
  
  
  "Meniń seriktesimmen kezdeskennen keıin be?"
  
  
  "Durys."Ol kúldi. "Tyńda, Tına mámileniń bir bóligi. Sen muny bilesiń ǵoı, solaı emes pe?".
  
  
  "Iá", - dedim men. "Biraq biz aldymen kezdeskimiz keledi, sodan keıin egjeı-tegjeılerdi talqylaımyz".
  
  
  Ol basyn ızedi. "Munyń bári qazir mańyzdy".
  
  
  "Bir nárse meni tań qaldyrady".
  
  
  "Qaısysy?"Onyń betinen tútin kóterildi. "Renonyń" aldyńǵy áıneginen men onyń temekisin tartyp jatqanda onyń júziniń shaǵylysqanyn kórdim.
  
  
  "Siz tipti Torremolınostaǵy masalardyń izine qalaı tústińiz?"
  
  
  Ol kúldi. "Uqypty, solaı ma?"
  
  
  "Óte uqypty."Men kidirdim. "Tym uqypty."
  
  
  Onyń kózderi meniń kózimnen ótip ketti. "Sen ne aıtyp tursyń?"
  
  
  "Men sizdiń áńgimeńizben tolyq kelise almaımyn dep aıtamyn, Korellı. Siz meniń masam sýyǵan kezde mámile jasaısyz, sodan keıin qupıa agent Barrı Parsondy oınaısyz. Ne beredi?"
  
  
  "Qaıtyp oralaıyq", - dedi Parson baıypty túrde. "Tyńda. Men seniń moskıt aýlap júrgenińdi bildim. Kelisesiz be?"
  
  
  Men bas ızedim. "Siz bul týraly, árıne, boljaı alasyz. Biraq nege siz tipti Malagada boldyńyz? Meniń aıtaıyn degenim, Rıko Korellı. Siz Valensıada jasyryndyńyz. Nege ózińdi bosqa kórsetý úshin Malagaǵa barý kerek?"
  
  
  "Saqtandyrý", - dedi ol aqyryn.
  
  
  "Saqtandyrý?"
  
  
  "Men Valensıadaǵy ıahtadan shyqqan sátten bastap qaýipsiz boldym. Túsindiń be?"
  
  
  Men bas ızedim.
  
  
  "Jaraıdy. Iahtada" Masa "soqqan mınýtqa deıin aptap ystyq boldy. Taǵy da durys pa?"
  
  
  Men sanadym. "Jaraıdy. Osy sátte siz Sol y Nieve-de bolýyńyz kerek dep esepteıik".
  
  
  "Bul meniń Tınaǵa aıtqanym".
  
  
  "Men solaı oıladym. Aıtaıyn degenim, Malagaǵa kelý nege kómektesti? Bul meniń suraǵym boldy".
  
  
  "Men sen týraly kóbirek bilgim keldi". Ol ıyǵyn qıqań etkizdi. "Meniń aıtaıyn degenim, meniń ómirim ádemi kishkentaı paketke oralǵan. Men shtattarǵa baramyn. Al sen jáne ol jaqtaǵy qyz, meniń qamqorshylarym. Solaı ma?"
  
  
  "Durys."
  
  
  "Sondyqtan men seniń qalaı jaqsarǵanyńdy kórgim keldi.
  
  
  Artynan uzaq únsizdik ornady. Men oǵan salqyn qaradym. Ol maǵan da sondaı salqyn qarady.
  
  
  "Meni qaıdan aldyń?"Men suradym.
  
  
  Ol kúrsindi. "Jaraıdy. Qarashy. Sen ań aýlaýda boldyń. Men seniń Moskatony tabýǵa tyrysatynyńdy bildim. Durys pa?"
  
  
  "Meniń oıymsha."
  
  
  "Men seni tapqansha kúttim".
  
  
  "Siz meni buryn anyqtadyńyz ba?"
  
  
  "O, árıne. Men Tınanyń qaıda ketkenin baqylap otyrdym".
  
  
  "Sosyn sol túni Hýana ekeýmizdiń artymyzdan erdińiz be?"
  
  
  "Árıne, árıne."
  
  
  "Vıllaǵa".
  
  
  "Durys. Sen álgi jezóksheni urǵan kezde - Moskatomen úsheý bolǵan, al ekinshisi keń - men bul jerde ekenimizdi bildim. Men jaı ǵana seniń artyńnan erdim".
  
  
  "Biraq nege
  
  
  
  
  
  
  Aýdarma túrleri
  
  
  Mátinderdi aýdarý
  
  
  Bastapqy mátin
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Aýdarma nátıjeleri
  
  
  mende Moskato qaıtys bolǵan kezde, siz sol keri joldy buzyp jatyrsyz ba? "
  
  
  Onyń kózi meniń kózime tústi. "Biz bárimiz qatelesemiz, solaı emes pe?"
  
  
  Men ıyǵymdy kóterdim. "Jaraıdy. Biraq nege muqabanyń tarıhy?"
  
  
  "Barrı Parsonnyń jazy? Men jaı ǵana sóreniń shańyn súrttim", - dedi ol Barrı Parsonnyń brıtandyq aksentine enip. "Jáne bul qazirgi ýaqytta jasalýy kerek nárse sıaqty kórindi. Men ne isteımin, sheshim qabyldaımyn jáne aıtamyn:" Mine, men keldim, jaqsy kári Rıko Korellı! Endi bul maǵynasy joq, solaı ma? "
  
  
  Men kúldim. "Maǵan áli kúnge deıin bul bóliný men úsh eselenýdiń bári unamaıdy. Siz birden Hýanamen baılanys ornata alasyz. Siz onymen sonda jáne taǵy bir ret osynda jattyńyz. Nelikten siz oǵan jaı ǵana aqparat bermedińiz jáne ony tekserýdi suradyńyz? "
  
  
  Ol temekisin tistep aldy da, aldyńǵy áıneginen syrtqa qarady. Qar jaýdy, biraq qazir álsiredi. Men joǵary qarasam, qarańǵy túnde eki júzimizdiń kórinisin kórdim.
  
  
  Onyń kózderi maǵan qarap turdy.
  
  
  "Men jatyn bólmege eshqashan senbeımin", - dedi ol qabaǵyn túıip. "Meniń aıtaıyn degenim, tipti meniki de emes. Bul men Torremolınosta jalǵa alǵan oryn. Men seniń sońyńnan ergenge deıin Moskato meni taspaǵa túsirmegenin qaıdan bilemin? Aqyrynda ol meni ıahtada óltirdi dep oılady. Biraq bul qýlyq bolǵan shyǵar. Durys pa? Múmkin ol jerde Moskato joq shyǵar, múmkin Moskato meni únemi oılap, kútip júrgen shyǵar. Men qaıdan biler edim? "
  
  
  Men sonda otyrdym.
  
  
  "Jáne bul qonaqúı. Men eshteńege senbeımin. Ondaı eshteńe joq. Meniń oıymsha, ár bólmede qatelikter bar. Maǵan bolashaq kezdesýden ótýge týra keldi, sebebi bul bastapqy jospardyń bir bóligi boldy. Men bastapqy josparlardan aýytqyǵandy unatpaımyn, óıtkeni bul kezdeısoq tym kóp nárseni qaldyrady. Biz bir-birimizdi burynnan biletindikten, men jaı ǵana keremet oınadym jáne sol sátten bastap jalǵastyrdym. Eger bul sizdiń tártip sezimińizdi renjitse, men óte ókinemin ".
  
  
  Bul maǵynasy boldy.
  
  
  "Endi ne?"Men suradym.
  
  
  "Biz bir qyzben kezdesýge kelistik", - dedi Parson taǵy da iskerlik túrde. "Mıkrofılmdi jetkizý".
  
  
  "Qaıda?"
  
  
  "Siz meniń qonaqúı týraly ne oılaıtynymdy bilesiz. Bul kez kelgen nómirge quqyq beredi. Al men Prado Llanodaǵy adamdarmen aralasqandy unatpaımyn. Qarańyzshy, shańǵy trassasy she?"
  
  
  Men sanadym. "Ol jerde kóp nárse qańyrap bos qalady, keıde solaı bolady. Qarda da jándikter joq". Men munyń qanshalyqty ras ekenine tańǵalyp kúldim.
  
  
  "Qardy tozaqqa jiber. Teleskopıalyq obektıv arqyly adamdy bir mıl qashyqtyqtan atýǵa bolady."Ol qaltyrap ketti. "Maǵan bul múldem unamaıdy".
  
  
  "Biraq seniń Korellı ekenińdi eshkim bilmese..."
  
  
  "Kim aıtty? Sonymen qatar, taǵy bir jaǵymsyz jaıt bar. Eger Moskato áli de bar bolsa - jáne men ony Artýro satyp alǵannan keıin senimdimin - ol sizdi jáne sizdiń keńdigińizdi baqylaıdy, solaı ma?"
  
  
  "Hýan týraly ma?"
  
  
  "Árıne! Sondyqtan men ony kózge kórinetin jáne sonymen birge qorǵalǵan jerde kórýim kerek".
  
  
  Men ıyǵymdy kóterdim. "Bul toltyrý ońaı shot emes".
  
  
  "Joq? Al sol aspaly kólikterdiń biri she? Solardyń birinde bolǵanda, siz oqshaýlanǵansyz, jalǵyzsyz jáne qaýipsizsiz!"
  
  
  Men bul týraly oıladym. "Gondola ma? Men seniń ne aıtqyń kelgenin túsinemin. Onymen birge otyryńyz jáne birge kóterilińiz. Siz sonda bolǵanyńyzda, aspaly jolda qulyptaýly bolsańyz, sizdi basqarylatyn ortada eshkim aqyldy bolmaı-aq jetkize alasyz. barlyǵy fılmde me? "
  
  
  "Durys."
  
  
  Men otyryp oılaıtynmyn. "Biraq bireý sizdi áli de eńisten atyp tastaýy múmkin".
  
  
  "Mine, sen kiresiń, qarıa", - dedi Parson Brıtan ýnıversıtetine qaıtyp bara jatyp. "Sen shańǵyǵa otyrasyń, Borregılas stansıasynda turasyń jáne biz kele jatqanda bizdi jaýyp tastaısyń".
  
  
  Men bul týraly oıladym. Maǵan unaıdy. Men bul týraly kóbirek oılaǵan saıyn, maǵan kóbirek unady.
  
  
  "Men ony satyp alamyn", - dedim men.
  
  
  "Saǵat neshede?"
  
  
  Men aıttym: "Erteń tańǵy onda ma?"
  
  
  - Durys, - dedi Parson. "Men Hýanadan aýlaq bolamyn. Biz mámileni jabýǵa jaqyn bolǵan kezde men eshqandaı qıyndyqty qalamaımyn".
  
  
  "Sáttilik" dedim men.
  
  
  Ol qarda turyp, jel qorǵaǵyshyn rettep turdy. Qar tolyǵymen derlik erip ketse de, ashyq turǵan esikten sýyqtyń aǵyp jatqanyn sezdim.
  
  
  "Jumysty basta", - dedi Parson. "Men seniń artyńnan túsemin".
  
  
  Men bas ızedim.
  
  
  Ol meniń aldymdaǵy esikti tars jaýyp, eskertkishtiń aınalasyna asyqty da, kózden ǵaıyp boldy.
  
  
  * * *
  
  
  Renault esh qıyndyqsyz iske qosyldy. Men ony azdap jylytýǵa ruqsat berdim, sodan keıin eskertkishtiń buryshynan Sim kartasy paıda bolǵansha kúttim, onyń shamdary ýaqytsha jolǵa qıǵash túsip ketti. Sosyn men kólikpen júrip, tas jolǵa qaraı qysqa jolmen júrip óttim. Men Parsondy artqy kórinis aınasyna bulǵadym.
  
  
  Artymnan erip kele jatqan "Sımkany" kórdim, onyń shamdary jaýǵan qarda jypylyqtap turdy.
  
  
  Burylystar men burylystar óte ótkir boldy, olar únemi tejeýdi jáne tómen berilisterdi aýystyrýdy qajet etti. Men birinshi tejegish júıesiniń sýlanǵanyn sezgen kezde, men joldan lázzat ala bastadym.
  
  
  Men joǵary kóterilgen qara slúda alqabymen kele jatyr edim, ol jerde jol V-tárizdi oıyq túrinde jarylǵan. Sońynda men trotýardyń ońǵa qaraı jyldam, kúrt burylyp jatqanyn kórdim.
  
  
  Ýchaskeniń ortasynda men tejeı bastadym, syrǵyp ketkenimdi sezdim. Men jolda kezdeısoq qatyp qalǵan jerge tap boldym dep oıladym da, qaıtalap kórdim. Biraq bul múlde qatyp qalǵan jer emes edi.
  
  
  Men jyldamdyqty tómendetken kezde azdap tartý úshin tejegishti qaıta bastym, biraq
  
  
  
  
  
  Aýdarma túrleri
  
  
  Mátinderdi aýdarý
  
  
  Bastapqy mátin
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Aýdarma nátıjeleri
  
  
  Tejegish dóńgelekterge eshqandaı qýat bermeıtin sıaqty.
  
  
  Men berilis tetigin sharasyzdyqpen basyp turdym, biraq qazir men óte jyldam júrdim, sondyqtan men tómen beriliske aýysa almadym.
  
  
  Men eńiske jetkende edenge deıin baıaýladym, biraq jyldamdyq tym joǵary boldy. Baqytymyzǵa oraı, qısyq óte jaqsy shyqty. Men burylys jasadym. Biraq dál sol jerde men qarama-qarsy baǵytta jyldam solǵa burylýdy kezdestirdim de, jol maǵan osy jerde tartymdylyq beredi dep úmittenip, tejegishti qaıta bastym. Biraq men dymqyl tıimsizdikten basqa eshteńe sezbedim.
  
  
  Eshteńe.
  
  
  Men dóńgelekti qatty aınaldyryp, buryldym. Jol túzeldi, biraq tas jol bıik, jartasty eńisti kesip ótetin uzyn, tegis traverske aýysqanda tómen tústi. Traverstiń sońynda men aldymdaǵy tas jolda úlken eskertý belgisi bar kúrt artqa burylysty kórdim.
  
  
  Men tejegishti qaıta bastym, biraq jaýap alǵan joqpyn. Men berilis tutqasyna qysym jasadym, biraq ony mınımýmǵa deıin tómendete almadym. Men Renault kóliginiń jyldamdyǵyn tómendetý úshin qar tazalaǵysh túrindegi úıkelisti alýǵa tyrysyp, dóńgelekti alǵa-artqa aınaldyra bastadym, osylaısha men tómen berilistegi qarǵys atqyr nárseni tómendete alamyn.
  
  
  Sátsiz.
  
  
  Men artymnan Parsonnyń shamdaryn kórdim, ol meni S-de baqylap, meniń túsiniksiz nashar júrgizýshiligime basyn tyrnap jatyr ma dep oıladym.
  
  
  Men kómekke shaqyrý belgisi retinde shamdardy eki ret jypylyqtadym.
  
  
  Qısyq jaqyndaı berdi jáne jaqyndady, men Renault jyldamdyǵyn múlde basqara almadym. Men ishki sý tógetin shuńqyrdan ótýdi oıladym, biraq osterdi syndyryp, dóńgelekterdi julyp alý múmkindigi táýekelge barý úshin tym úlken dep sheshtim. Sonymen qatar, men rúl dóńgelegi arqamnan shyǵyp bara jatqanda, aryqtan kóterilip jatqan taqtatasqa tegis qulap ketýim múmkin edi.
  
  
  Dóńgelekter syqyrlady, men tym jyldam burylý úshin dóńgelekti solǵa burdym. Men oń jaǵymdaǵy munaraly jaǵaǵa quladym. "Reno" jol jıeginen shyǵyp, týra jıyrma fýtqa sozylǵan aq boıalǵan aǵash qorshaýdyń astyna úıilgen bir fýtqa jýyq tasty qamtıtyn joldyń syrtqy shetine qaraı bet aldy.
  
  
  Men qorshaýǵa búıirden soǵylyp, "Renonyń" búıirinen birdeńeni julyp aldym, sodan keıin qaıtadan jaǵalaýǵa qaraı júgirdim. Biraq men qatty tartyp, mashınany qaıtadan tegistedim.
  
  
  Meniń aldymda jol tez túse berdi. Menen júz ıard jerde men burylysty qorǵaıtyn taǵy bir aǵash qorshaýmen jáne burylys aldynda óte úlken mańdaıshamen kúrt ońǵa burylyp bara jatqan joldy kórdim.
  
  
  Men bul burylysty eshqashan jasaı almaımyn.
  
  
  Men qulaǵymnyń janynan qozǵaltqyshtyń syqyrlaǵanyn estidim de, tez buryldym.
  
  
  Bul Parson bolatyn.
  
  
  Ol meniń qasymnan "Sımkadan" oq jaýdyrdy da, aldymdaǵy jol boıymen oq jaýdyrdy.
  
  
  Men ol ne isteýge tyrysady dep oıladym. Men oǵan aıqaılaǵym keldi, biraq aıqaılamadym.
  
  
  Ol meniń aldymda meni kesip tastady, men ony joldan shyǵar dep aıqaılaı jazdadym nemese meni uryp jiberdi.
  
  
  Men redýktordy qaıtadan ıterip jiberdim, bir saty tómen túsýge tyrystym, biraq bul paıdasyz boldy.
  
  
  Parson dál meniń aldymda turdy. Men apatqa ushyraýdy kútip, kózimdi jumyp qala jazdadym.
  
  
  Jáne bul eshqashan bolǵan emes.
  
  
  Kenet meniń aldyńǵy bamperim Parsonnyń artqy bamperine soǵylyp qaldy. Men Parsonnyń Simca qyzyl tejegish shamdarynyń jypylyqtaǵanyn kórdim, sodan keıin sónip, sodan keıin qaıtadan sónip qaldy.
  
  
  Men baıaýladym.
  
  
  Artta kele jatqan kólikti baıaýlatý úshin aldyndaǵy kólikti baıaýlatyp, qashyp bara jatqan kólikti toqtatý eski qýlyq edi.
  
  
  Men rúl dóńgelegin myqtap ustadym, óıtkeni men joldyń durys emes jerindegi bir tas Renault kóligin Simca bamperinen túsirip jatqanyn bildim, men solǵa nemese ońǵa laqtyryldym, sodan keıin men baıaýlap bara jatqan kólikten taıyp kettim. jáne jartasqa nemese jartastyń shetinen aýaǵa ótińiz.
  
  
  Parsonnyń tejegishteri jypylyqtaı berdi jáne jypylyqtaı berdi, biz burylysqa jetkende ol meni toqtatty. Men keri burylyp, dirildep kólikke otyrdym.
  
  
  Esik ashylyp, Parson SIM kartasynan shyǵyp ketti. Ol kóliktiń meniń jaǵyma qaıtyp keldi, aınalasyna qar jaýdy.
  
  
  Meniń shamdarym syrtta janyp, Simca-nyń artqy jaǵyn jaryqtandyrdy jáne Parsonnyń túnde turǵanyn kórsetti.
  
  
  "Men ne bolǵanyn suramaımyn", - dedi Parson aqyryn. "Bireý seniń Renońa kirdi".
  
  
  Men bas ızedim. "Kómegińiz úshin rahmet. Bul jaqsy qýlyq boldy".
  
  
  Men kólikti garajǵa aparmas buryn biz Pradodaǵy Esqui baryna toqtadyq. Mende úsh lúmýmba men bir shyny kofe boldy, men áli de ózimdi jaqsy sezinbedim.
  
  
  11
  
  
  Men Parsonmen birge Esquí barynda qysqa ýaqyt bolǵannan keıin bólmeme oraldym. Lýmýmbadaǵy rom men shokolad meni tynyshtandyrýǵa kómektesti, biraq men kiltti esikke salyp, ishke kirgen kezde áli de dirildep turdym.
  
  
  Jaryqty qosqannan keıin men bólmeniń arǵy jaǵynan sybdyrdy estidim, sosyn esikti jalǵap turǵan esik ashyldy, al Hýana sol jerde kózin baqyraıtyp turdy. Ol jańa ǵana tereń uıqydan oıanǵandaı boldy.
  
  
  "Siz onymen kezdestińiz be?"
  
  
  - Iá, - dedim men. Men tez arada búroǵa baryp, dápterimdi sol jerden aldym. Men oǵan tez arada "qateni" syzyp, kórsettim.
  
  
  Ol túsingenin basyn ızedi.
  
  
  "Bul qalaı boldy
  
  
  
  
  
  Aýdarma túrleri
  
  
  Mátinderdi aýdarý
  
  
  Bastapqy mátin
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Aýdarma nátıjeleri
  
  
  barý kerek pe? "- dep surady ol menen.
  
  
  "Habarlaýǵa eshteńe joq. Men ony qaıtadan kórýim kerek". Men dápterge jazýmen aınalystym. "Siz onymen erteń saǵat onda gondolada kezdesesiz. Tolyǵyraq keıinirek".
  
  
  Ol basyn ızedi.
  
  
  "Endi men uıyqtaımyn, biraz demalamyn".
  
  
  "Jaraıdy", - dedi ol.
  
  
  Men zaldyń esigin nusqadym, ony jaqyn arada syrtta kezdestiretinimdi bildirdim.
  
  
  "Qaıyrly tún Djordj", - dedi ol bólmesine qaıtyp.
  
  
  Men kıimimdi sheship, taza kıimge aýysyp, dálizge shyqtym. Hýana temeki shegip turdy.
  
  
  "Siz bólmelerde tyńdalatynyna senimdisiz be?"- dep surady ol.
  
  
  "Pozıtıvti".
  
  
  "Siz Korellımen kezdestińiz be?"
  
  
  "Iá. Biz ony Barrı Parson retinde bilemiz".
  
  
  Ol meni zerttep júrdi. "Men bul týraly derlik boljadym".
  
  
  "Men de jasadym."
  
  
  "Siz senimdi bola alasyz ba?"
  
  
  "Men qalaı tolyq senimdi bola alamyn? Biraq ol seni aspaly kólikte qarsy alady, sen materıaldardy qaıdan alasyń"
  
  
  "Bul ne?"
  
  
  "Men muny jeńe alamyn", - dedi ol senimdi túrde.
  
  
  "Jaraıdy. Men seni taý shańǵysynan jaýyp tastaımyn. Korellı osylaı qalaıdy".
  
  
  "Biraq Masa siz ben onyń kezdesýi týraly qaıdan bilsin?"
  
  
  "Ol bizdi barlyq ýaqytta baqylap otyrdy".
  
  
  "Men oǵan qaraýǵa tyrysamyn".
  
  
  "Ýaıymdama. Men bul máselemen aınalysamyn. Tek Korellımen tanysyp, onyń biz týraly ázildep jatqanyn nemese joq ekenin bilińiz".
  
  
  Ol maǵan qarady. "Nege ol maǵan aqparatty erterek bermedi?"
  
  
  "Ol senimdi bolǵysy keletinin aıtty".
  
  
  Ol ıyǵyn qıqań etkizdi. "Meniń oıymsha, bul maǵynasy bar".
  
  
  "Onymen birge aspaly jolmen júrińiz jáne Borregılastan shańǵymen syrǵanańyz. Bári bitken soń men seni tómengi qabattaǵy barda kezdestiremin. Sodan keıin biz tómen túsip, zattardyń túpnusqalyǵyn tekseremiz".
  
  
  "Malaga?"
  
  
  "Granada. Onda baltanyń taratqyshy bar".
  
  
  "Jaraıdy."
  
  
  Men bólmege qaıta kirip, tósekke jattym.
  
  
  * * *
  
  
  Endi men jartasty jotanyń boıynan bárin kórdim. Kún sáýlesi taza aq tústi boldy. Qar jaryǵy kózdi soqyr etti, biraq men Zeiss 60x kózildiriginde súzgini qoldandym.
  
  
  Aspaly kólik joǵary qaraı jyljyp bara jatqanda, men Hýananyń sary jempirin anyq kórdim. Ishinde tek ol jáne Parson ǵana boldy. Gondola ádette tórteýin alyp júrdi, men Parsonǵa jeke sapar úshin qyzmetshilerge aqsha berý kerek ekenin bildim, biraq men alańdamadym. Onyń bul úshin aqshasy boldy.
  
  
  Men dalaǵa taǵy da kózildirik kıip shyqtym, sosyn ony kórdim.
  
  
  * * *
  
  
  Ol Borregılas pen Prado Llanonyń jartysyna jýyǵy granıtti jotada asqazanǵa jatty. Ol sur tústi kıim kıgen, sondyqtan ol slúda men granıt taqtatastarymen dál aralasqan. Biraq men onyń er adam ekenin kórdim jáne onyń qolynda jartastyń boıynda uzyn myltyq ustap turǵanyn kórdim. Myltyqqa kózdeýish bekitilgen bolatyn.
  
  
  Men vıntovkanyń túrin upaı boıynsha anyqtaı almadym.
  
  
  Ol óte tynysh jatyp kútti. Jáne ol Hýana men Parsonmen birge gondolaǵa qarap turdy. Ol olardyń ony alyp jatqanyn qaıdan bildi? Ol qaıdan bilsin?
  
  
  Parson? Parson almastyrýshy boldy ma? Bireý Hýanany baptap jatyr ma? Aqparat qaıtadan qalaı tarady? Bizdiń bólmelerde eshkim úndemedi. Parson ekeýmizden basqa eshkim ýaqyt pen oryndy bilgen joq.
  
  
  Sonda da kisi óltirýshi kútip jatyp qaldy.
  
  
  Moskato ma? Ábden múmkin.
  
  
  Men jel qorǵaǵyshty aǵytyp, "lúgerdi" shyǵardym. Men ony tekserip, jel qorǵaǵyshtyń qaltasyna salyp qoıdym. Men oǵan jetý úshin eńisti kesip ótip, jartasqa tirelýim kerek edi. Sodan keıin men tastardyń ústinen ótip, ol soqqy bermes buryn ony óltirýim kerek.
  
  
  Basqa amal joq edi. Eger men Moskatony tiri qaldyrsam, ol Rıko Korellıdi qaıtadan alýǵa tyrysady - ol sátti bolǵansha tyrysyńyz!
  
  
  Aspaly joldyń jyldamdyǵyna jáne jartastaǵy adamnyń turǵan jerine qarap, meniń qozǵalýyma bir jarym mınýttaı ýaqyt boldy.
  
  
  Men qaýipti magnatqa jol bermeý úshin tómen qaraı azdap tekserip, onyń astynan óttim. Men syrǵanaqtyń astyńǵy jaǵyna soǵylǵan kezde, ústińgi qabattaǵy qardyń qalǵan bóliginde birdeńe boldy, men kenetten syrǵanaqqa tizeme deıin batyp ketkenimdi baıqadym. Men ıterip, uryp-soǵyp, ústimnen qar ushyp ketti. Meniń jolym boldy. Domalap jatqan qardyń úlken shary menen alystaı berdi de, jaqyn mańdaǵy tastarǵa soǵyldy.
  
  
  Men qymbat sekýndtardy joǵalttym.
  
  
  Aldymda jartastar turdy, biraq astymda jatqan adamdy kórmedim. Kózildirikti alyp, jotanyń boıymen baıaý panoramalaýǵa týra keldi.
  
  
  Sosyn men ony kórdim.
  
  
  Meni joldan shamamen júz fýt qulatty! Men tym uzyn boldym.
  
  
  Men tez arada tóbeden qaıta túse bastadym, basqa jaqqa oraldym, osy baǵyttan shomyldyrý rásiminen óttim jáne jartastaǵy adamnyń qoly jetetin jerge oraldym.
  
  
  Men qysqyshtardy bosatyp, shańǵylardy syrǵyp ketpes úshin tastarǵa qoıdym. Sosyn men kózildirikti sýyryp alyp, tastardyń shetine qaradym.
  
  
  Men aspaly joldyń ekinshi jáne úshinshi bolat tirekterdiń arasynda baıaý kóterilgenin kórdim. Men myltyǵy bar adamdy kórdim, ol ony myqtap ustap, órmekshi bolat kabeldermen joǵary qaraı jyljyp bara jatqanda, gondolany aqyryn jetektep jiberdi.
  
  
  Men "lúgerdi" er adamnyń basyna baǵyttap, atyp jiberdim.
  
  
  Oq tasqa soǵylyp, bir jerge ushyp ketti. Men rıkoshettiń án aıtqanyn estidim.
  
  
  Er adam tez burylyp ketti. Men onyń aq betinde bulyńǵyr daqty kórdim. Ol tez arqasyn doǵalap, artyna burylyp, vıntovkasyn - kózdeýishin jáne barlyǵyn maǵan baǵyttady.
  
  
  Oq meniń artymdaǵy qarǵa tıdi - tym jaqyn
  
  
  
  
  
  
  Aýdarma túrleri
  
  
  Mátinderdi aýdarý
  
  
  Bastapqy mátin
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Aýdarma nátıjeleri
  
  
  jaılylyq.
  
  
  Men taǵy da atyp jiberdim. Biraq ol oq atylǵannan keıin birden kózden ǵaıyp boldy. Men ony kóre almadym.
  
  
  Sol jerde eńkeıip otyryp, men ony beker izdep kórdim.
  
  
  Taǵy bir oq meniń qolymmen tasty syndyrdy.
  
  
  Men úırendim.
  
  
  Gondola kabel boıymen baıaý qozǵaldy, men Hýananyń sary jempirin kórdim, men tek osyǵan nazar aýdardym.
  
  
  Atqysh ornynan turyp, gondolany kózdep, menen buryldy. Men taǵy da atyp jiberdim.
  
  
  Ol qulap, tastyń artyna eńkeıip, múlde soqpady. Men onyń jartasqa soǵylyp, gondolany kózdegenin kórdim.
  
  
  Men jartastardyń arasynan bastadym, biraq men oǵan ýaqytynda jete almaıtynymdy bildim.
  
  
  Kabel qystyrǵyshtaryn basqannan keıin men shańǵylaryma otyrdym da, bir qolymda eki taıaq, ekinshi qolymda lúger ustap, tómen qaraı bastadym. Bul men oılaǵan eń yńǵaıly shańǵy pozısıasy emes edi.
  
  
  Alǵa qaraı júrip, men shańǵymen atýǵa bolmaıtynymdy túsindim, osylaısha qymbat ýaqytymdy kóbirek jumsaımyn.
  
  
  Men ol eńkeıgen deńgeıge túsip, tireýlerden shyǵyp kettim de, eńkeıip tastardy kesip óttim.
  
  
  Mine, ol!
  
  
  Men atyp tastadym.
  
  
  Ol gondolany kózdep, dál men atqandaı oq jaýdyrdy - nemese, múmkin, menen bir sekýndtan keıin. Qandaı jaǵdaı bolmasyn, meniń jeke atýym onyń durys jumys istemeýine ákelip soqtyrdy jáne onyń zarády Parsonnyń júregindegi tereze arqyly emes, gondolanyń túbine zıansyz tıdi.
  
  
  Men atqyshqa soqtym.
  
  
  Ol betin tasqa qulatyp jiberdi, sodan keıin reflektorlyq qozǵalyspen burylyp, vıntovkany týra maǵan qaraǵansha aınaldyrdy.
  
  
  Men taýdan taıyp bara jatyp, artqa jáne qarǵa sekirdim. Oqtar aınalama tarap ketti, biraq birde-bireýi tıgen joq. Men qaıtadan jartasqa shyqtym, ony satyp alý úshin jabysyp qaldym.
  
  
  Tas taıǵaq boldy, biraq men onyń ústinen jorǵalap óttim, qulaǵymnyń janynan taǵy bir oq jarylǵanda, men basymdy kóterip, ony anyq kórdim de, moınynan atyp jiberdim.
  
  
  Ol birden qulap tústi. Onyń aınalasynda qan qyzyl bultpen jaryldy.
  
  
  Sosyn men oǵan jaqyndaǵanymda ol muzdaı qyzarǵan shalshyqta jatty.
  
  
  Bul Alfreddo Moskato bolatyn.
  
  
  Masa.
  
  
  Quda túsýshi!
  
  
  * * *
  
  
  Meni atyp túsirgen jáne Rıko Korellıdi gondolada óltiretin myltyq 30-06 Sprıngfıld kamerasyna kalıbrlengen jáne Bausch & Lomb Balvar Lee dot aınymaly qýatty teleskopıalyq kózdeýishpen jabdyqtalǵan Winchester Model 70 Super Grade vıntovkasy boldy. Bul ádemi boldy burǵylaý qondyrǵysy.
  
  
  Qola ushy bar 30-06 Springfield Hi-Speed kartrıji sekýndyna 2960 fýt jyldamdyqty jáne 300 ıardta sekýndyna 2260 fýt jyldamdyqty qamtamasyz ete alady, soqqy kúshi 2920 fýt-fýnt tumsyq energıasymen jáne 1700 fýt-fýntpen. 300 ıardqa fýnt. Bausch & Lomb aınymaly qýat aýqymy 2 1/2-den 4 esege deıin retteledi, bıiktik pen jel tek eki qozǵalatyn bólikpen retteledi.
  
  
  Eger qashyqtaǵy atys ornynan adamdy óltirýge birdeńe kómektese alatyn bolsa, onda bul kombınasıa múmkin.
  
  
  Men ólgen adamnyń ústine eńkeıdim. Onyń ámıany men qaǵazdary bolǵan, biraq olar anyq qoldan jasalǵan. Bul esimdi Natalıo Dı Sezýra aıtqan, al gazetter onyń Italıanyń Barı qalasynan kelgenin aıtqan.
  
  
  Onyń terisi kúńgirt, shashy qara, ıegi men beti qyrylǵan kók tústi. Onyń búıirleri ádettegiden qysqa boldy, biraq tym uzyn bolyp kórinbedi.
  
  
  Ol jaqsy jelden qorǵaıtyn jáne tar shańǵy shalbaryn kıgen.
  
  
  Men tastardyń ústinen kenet aıaq basqan dybysqa buryldym. Azamattyq gvardıanyń biri oqıǵa ornyna túsip, shańǵylaryn sheship, qolyna dápter alyp maǵan qaraı júrdi. Men onyń qaýipsizdik belbeýiniń qapshyǵynyń sheshilgenin baıqadym.
  
  
  Maǵan qaraǵan soń ol eshteńe aıtpady, sosyn ólgen adam jatqan jartasqa qaraı júrdi. Ol eńkeıip, denesine qarady, sosyn muqıat qarap, birneshe jazbalar jasady.
  
  
  Ol máıittiń moınyna qolyn tıgizip, tamyr soǵýyn sezdi. Men oǵan ol jerde bolmaıtynyn aıta alar edim. Ol qaǵazdardy alyp, qarap shyqty, sodan keıin qatty dısk 70 pen aýqymdy tekserdi.
  
  
  Ol ornynan turyp, maǵan qaraı buryldy.
  
  
  "Shapqynshylyqty keshir, senor", - dedi ol aǵylshyn tilinde.
  
  
  Men kúldim. "Meniń aǵylshyn ekenimdi qaıdan bildiń?"
  
  
  "Men seniń amerıkandyq ekenińdi bilemin", - dedi ol meni kúlimsirep túzetip. "Óz shańǵylaryńmen".
  
  
  Bul avstrıalyqtar edi, biraq men olardy San alqabynan satyp aldym. Jáne bul olarǵa tańbalanǵan.
  
  
  "Siz buǵan kýá boldyńyz ba - qıyndyqtar?"- dep surady ol názik, biraq anyq.
  
  
  Men ıyǵymdy kóterdim.
  
  
  "Múmkin siz kýágerden de artyq shyǵarsyz. Múmkin siz bul adamnyń ólimine qatysy bar shyǵarsyz?"
  
  
  Men eshteńe aıtqan joqpyn. Ol maǵan quqyǵymdy qashan jarıalamaq boldy? Biraq, árıne, Ispanıada sizdiń quqyqtaryńyz sizge múlde oqylmady.
  
  
  Men ámıanymdy alý úshin jel qorǵaǵyshtyń túımelerin asha bastadym.
  
  
  "Gvardıanyń" qarýy, 45 kalıbrli "Amerıkandyq qulyn" áp-sátte onyń qolyna túsip, ishimdi jaýyp tastady.
  
  
  "Keshirińiz, senor, biraq qaltańyzdan eshteńe shyǵarmaýyńyzdy ótinemin".
  
  
  "Men jaı ǵana jeke kýáligimdi tapsyrǵym keledi", - dep kúldim. "Men Malagadan kelgen senor Mıch Kellıdiń usynysy boıynsha keldim".
  
  
  Onyń júzinen taný jarq ete qaldy. "A. Túsinikti. Sende onyń kartochkasy bar. Sondaı-aq seniń bireýiń". Ol oǵan qarap, aqyryn qaıtadan plasıkalyq papkaǵa saldy. Ol ámıandy qaıtaryp berdi de, ony aqyldy shapalaqpen urdy.
  
  
  Men alyp, tazaladym.
  
  
  "Keshirim suraımyn, aǵa. Men emes
  
  
  
  
  
  Aýdarma túrleri
  
  
  Mátinderdi aýdarý
  
  
  Bastapqy mátin
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Aýdarma nátıjeleri
  
  
  Men sizden kez kelgen jaýap alýdy kútemin. Eger siz ketkińiz kelse? "
  
  
  Ah, Mıch Kellı kartasynyń buryshyndaǵy bul keremet kishkentaı BALTA emblemasy, ony bári biletin jáne jaqsy kóretin sıaqty.
  
  
  Men burylyp ólgen adamdy nusqadym. "Ol saǵan tanys pa?"
  
  
  Gvardıa basyn shaıqady. "Men olaı oılamaımyn. Biraq men jaqyn arada biletin bolamyn".
  
  
  "Sypaıy keńes", - dedim men. "Bul adamǵa Malagada qylmysy úshin izdeý jarıalanýy múmkin. Kisi óltirý".
  
  
  "Ah."
  
  
  "Al keshe túnde Prado Llanoda bir balany óltirgeni úshin".
  
  
  Gvardıanyń kózi qysylyp qaldy. "Siz kóp nárseni bilesiz, aǵa".
  
  
  "Bul meniń isim. Kóp nárseni bilý. Jáne olardy sýretke túsirińiz", - dep qostym kúlimsirep.
  
  
  Ol sálem berdi. "Sizdi ustaǵanym úshin keshirim suraýymdy qabyl alyńyz. Meniń áriptesim kelgende sen bolmasań jaqsy bolar edi dep oılaımyn. Ol sál jas jáne ımpúlsıvti".
  
  
  Men tóbeden joǵary qaradym. Taǵy bir Guardia shańǵymen syrǵanap, tómen qaraı júgirdi.
  
  
  "Rahmet."
  
  
  Ol belbeýine ıilip sálem berdi. "Men senor Kellıge biz kezdeskenimizdi aıtaıyn".
  
  
  Men qysqyshtarǵa syrǵyp túsip, syryqtarymdy kóterdim de, tez Prado Llanoǵa tústim.
  
  
  * * *
  
  
  Jarty saǵattan keıin men qonaqúıge qaıta oraldym. Hýana meni qonaq bólmede úlken kamınniń janynda kútip turdy.
  
  
  Biz jalǵyz boldyq.
  
  
  Onyń júzi tolqýdan jarqyrap turdy. "Mende bar", - dep sybyrlady ol maǵan.
  
  
  Men bas ızedim.
  
  
  "Bul qandaı tolqý boldy?"- dep oılady ol.
  
  
  "Men Moskatony qorqytyp, óltirdim".
  
  
  Onyń beti bozaryp ketti. "Ol aspaly jolda kezdesip júrgenimizdi qaıdan bildi?"- dep surady ol. "Senen, menen jáne Parsonnan basqa eshkim bilmedi".
  
  
  "Siz Parsondy shynymen Korellı dep oılaısyz ba?"Men suradym.
  
  
  Ol ıyǵyn qıqań etkizdi. "Ol, árıne, esirtki jelisi týraly kóp biledi. Jáne ol bizge ony kók jıegi bar tárelkede berýge daıyn. Men óte jigerlendim".
  
  
  "Kóńilińiz qalǵan kezder boldy ma?"- kóńildi suradym.
  
  
  "Óte berik. Birde biz birinshi aýystyrylǵan Korellımen oınaı bastadyq".
  
  
  "Búgin tústen keıin biz bárin Granadaǵa jetkizemiz".
  
  
  "Men aqparattyń durys ekenine senimdi bola almaımyn, Nık", - dedi ol biraz ýaqyttan beri oılanyp, aqyry sheshim qabyldaǵandaı. "Meniń osy ýaqytqa deıin jetkenim ókinishti sıaqty jáne Korellıdi shynaıy ma, joq pa dep aıta almaımyn".
  
  
  "Ýaıymdama. AXE jad banki biletin bolady".
  
  
  "Biraq meni nege osynda jiberdi dep oılaımyn."Endi ol isinip ketti.
  
  
  "Bul týraly umytyńyz. Bul jumystyń bir bóligi".
  
  
  Garajdaǵy mehanık Prado Llano keshirim surady. "Men ony kúndizgi saǵat ekige deıin alamyn. Bul sizge jaqyn arada jetedi me, senor?"
  
  
  Men ıyǵymdy kóterdim. "Bul bolýy kerek. Ne boldy?"
  
  
  "Tejegishtegi suıyqtyq aǵyp ketti, aǵa".
  
  
  "Qandaı sebeppen?"
  
  
  "Qubyrdyń úzilýi". Ol kóp sóılegisi kelmedi.
  
  
  "Úzilis jasaısyz ba?"
  
  
  "Óte birtúrli, senor", - dep moıyndady ol. "Suıyqtyq jelisi osylaısha tozýy jıi emes. Shyndyǵynda, bul múmkin emes".
  
  
  "Sonda ne boldy?"
  
  
  "Syzyq úzildi".
  
  
  "Kesilgen be?"
  
  
  "Senorǵa uqsaıdy". Endi ol ózine yńǵaıly emes edi. Mundaı nárseler oǵan túsiniksiz boldy.
  
  
  "Bireý muny ádeıi kesip tastady ma?"Men suradym.
  
  
  "Men bilmeımin. Men bul týraly aıtqym kelmes edi. Bul aýyr aıyp".
  
  
  "Biraq zarádtaıtyn eshkim joq, nege olaı aıtpasqa?"
  
  
  Ol meniń kúlgenimdi kórdi. "Jaraıdy. Men bul syzyqty bireý kesip tastady deımin, aǵa. Qnje! Bul maǵynasy bar ma?"
  
  
  "O, ıá" dedim men. "Bul maǵynasy bar".
  
  
  Bala baısaldy kórindi. - Demek, seniń jaýyń, senoryń bar. Múmkin áldebir áıeldiń kúıeýi shyǵar?
  
  
  Ispandyqtar sondaı emdelmeıtin romantıkter!
  
  
  - Iá, - dedim men. "Meniń oıymsha, bul bolýy múmkin. Biraq ol oǵan turarlyq, bilesiń be?"
  
  
  Ol jarqyrap turdy. "Onda jaqsy. Jaraıdy!"
  
  
  "Men ekide bolamyn".
  
  
  "Oı, taǵy bir kishkentaı nárse bar", - dedi ol.
  
  
  "Qaısysy?"
  
  
  Ol taǵy da ekilenip, bireý tyńdap jatyr ma dep artyna qarady.
  
  
  "Bul ne ekenin bilesiń be?"ol qaltasynan birdeńeni alyp, qolynda ustady.
  
  
  Men ony alaqanynan aldym. Bul ádemi qatelik boldy. Magnıttik taratqysh baǵytty anyqtaǵyshpen birge. Keremet model! Muqıat kásibı túrde. Japondyq nemese nemis shyǵar.
  
  
  Men buǵan qarap otyrdym. "Men bul ne ekenin bilmeımin".
  
  
  "Men de, senor".
  
  
  "Siz bul gadjetti qaıdan taptyńyz?"
  
  
  "Ol Renault kóliginiń túbine bekitilgen, senor".
  
  
  "Qandaı qyzyq. Meniń oıymsha, men kólik júrgizip kele jatqanda bul jaı ǵana tas joldan ushyp ketti".
  
  
  "Bul magnetızm, senor, sen bilesiń be? Men seni kórýge qyzyq bolady dep oıladym"
  
  
  "Men... óte qyzyǵamyn".
  
  
  Men baǵytty aýystyrǵyshty qaltama salyp, birneshe júz pesetany sýyryp aldym. Men olardy balaǵa berdim. "Bul sen úshin", - dedim men. "Sizdiń qyzyǵýshylyǵyńyz úshin jáne únsizdigińiz úshin".
  
  
  "Men túsinemin, aǵa".
  
  
  Men solaı ekenine senimdi boldym.
  
  
  Endi men Moskatonyń aspaly kólikpen kezdesý týraly qalaı bilgenin bildim.
  
  
  Men ózim oǵan 1 dedim
  
  
  On eki
  
  
  Hýana ekeýmiz Algambra baǵynda otyrǵanymyzda, bizge Gervasıo Albanes esimdi alasa boıly, qara shashty, qara kózdi, buıra shashty syǵan keldi. Ol bizdiń aldymyzda kele jatqan saparymyzdy basqardy. Jospar boıynsha Hýana ekeýmiz artta qaldyq.
  
  
  "Bul Andalýsıa úshin jylýlyq", - dedi ol óte jaqsy aǵylshyn aksentimen.
  
  
  "Biraq Marokko úshin emes", - dedim men Hoýk pen AX jasaǵan balalyq shaqtaǵy taný júıesi úshin taǵy da uıalyp.
  
  
  Ol basyn ızedi
  
  
  
  
  
  Aýdarma túrleri
  
  
  Mátinderdi aýdarý
  
  
  Bastapqy mátin
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Aýdarma nátıjeleri
  
  
  Men jan-jaǵyma qaradym. Burysh aǵashynyń túbinde beton oryndyq bar edi, ol bizdi sonda apardy. Biz shaǵylysatyn baseınge jáne qarama-qarsy ornalasqan úlken mavr arkasyna qarap birge otyrdyq.
  
  
  "Meniń saǵan aıtar jańalyǵym bar", - dedi ol sybyrlap. "Biz týr aıaqtalǵannan keıin birden kezdesýimiz kerek".
  
  
  "Jańalyqtar?"Men suradym.
  
  
  Ol saýsaǵyn ernine qoıdy. "Sosyn. Qarama-qarsy tóbede". Ol saýsaǵyn Algambranyń janynan soltústik-shyǵysqa qaraı taý baýraıyna nusqady. Bizge buǵan deıin taý baýraıynda birneshe úńgirler, úńgirler bolǵanyn, olarda áli kúnge deıin syǵandar kóp ómir súrgenin aıtqan bolatyn. Negizi muny bizge Jervasıonyń ózi aıtqan.
  
  
  Men bas ızedim. "Ekskýrsıadan keıin. Algambraǵa kire beriste".
  
  
  Algambraǵa kire beristegi halyq sıreı bastady, biz shyqqan kezde Gervasıo bizdi turaqqa deıin shyǵaryp saldy.
  
  
  "Kóligiń bar ma?"
  
  
  "Átteń, joq", - dep kúldi Jervasıo. Ol sıqyrdy Hýananyń baǵytyna qaraı quıyp jiberdi. "Mende óte kishkentaı Lambretta ǵana bar ...
  
  
  "Búkil jolǵa qan quımańyz", - dedim men. "Bizben birge júreıik. Biz seni keıinirek osynda aparamyz, sen Lambrettany alyp kete alasyń".
  
  
  "Sen sondaı jersiń".
  
  
  "Teris. Biz jaı ǵana praktıkalyqpyz. Biz sizderdiń úlken tóbelerden ótýińizdi kútip, alǵa-artqa júrýge ýaqyt bóle almaımyz. Biz qaıda bara jatyrmyz?"
  
  
  "Men úńgirde turamyn, senor", - dedi ol qaıǵyly túrde Hýanǵa kózimen kóbirek shyryn berip jatyp.
  
  
  Ol oǵan qarap turdy. Ol oǵan jetip bara jatty.
  
  
  "Bul týraly umyt, Gervasıo. Úńgirdiń túbinde qatty altyn tıyndarǵa toly on tórt lıtrlik qumyra bar ekenine bás tigýge daıynmyn.
  
  
  Onyń kózi baqyraıyp ketti. "Sen ázilqoı adamsyń, senor".
  
  
  Gervasıo men Hýana artqy oryndyqqa kóterildi. Ol ony saqtyqpen baqylap otyrdy, biraq men onyń kózderi keıde aınadan maǵan qarap turǵanyn kórdim.
  
  
  "Senor, osynda tómen tús, sosyn ońǵa qaraı júr", - dedi de, biraz ýaqyttan keıin biz taýdaǵy shuńqyrdyń aldyna toqtaǵansha júgire berdi. Aınalada basqa kólikter, sondaı-aq úıilgen motosıklder turdy. Negizinen oryndyqtar men pejo boldy. Bul balshyqtaǵy bir úlken avtoturaq bolatyn.
  
  
  "Biz osynda otyrmyz".
  
  
  Men bas ızedim. Men oǵan artqy kórinis aınasynan qarap turdym. "Al endi jańalyqtar, Gervasıo".
  
  
  "Senor Mıch Kellı Malagada oǵan dereý qońyraý shalýyńyzdy qalaıdy".
  
  
  "Ol sebebin túsindirdi me?"
  
  
  "Árıne, joq, senor. Biraq ol tabandy boldy".
  
  
  "Men ony qaıda ataı alamyn?"
  
  
  "Meniń úıimniń ishinde bir jeli bar".
  
  
  Ol úńgirdiń kireberisin kórsetti.
  
  
  Men Hýanaǵa jalt qaradym. - Al, kettik.
  
  
  Biz syrtqa shyǵyp, Gervasıonyń sońynan úńgirge bardyq. Ishinde ol kez kelgen úı sıaqty jıhazdalǵan, aýyr ıspan jıhazdary men kilemderi tyǵyzdalǵan topyraq edende. Elektr rozetkalaryna qosylǵan shamdar men shamdar boldy. Negizgi bólmede tamaq daıyndaýdyń óte kúshti ıisi boldy.
  
  
  Gervasıo bólmeniń sońyndaǵy kitap shkafyna baryp, Malagadaǵy qaýipsiz úıdegi Mıch Kellıdiń R/T-in eske túsiretin bylǵary qapty sýyryp aldy.
  
  
  Ol ony rozetkaǵa qosyp, jylytýǵa múmkindik berdi. Men otyrdym da, oǵan qaradym. Hýana ornynan turyp, qabyrǵalardaǵy perdelerge, sheber toqylǵan gobelenderge, ústelderdi jaýyp turǵan shilterlerge, kartınalarǵa tańdana qarap, aınala júrdi.
  
  
  Gervasıo kod áripterin berdi jáne Kellıdiń sáıkestendirý týraly ótinishine jaýap berdi.
  
  
  "Kellı?"- dedim men bir sátten keıin. "Nege senim telefony?"
  
  
  "Bul qyz. Ol Sol y Nieve-ge barady".
  
  
  "Durys. Sonymen?"
  
  
  "Sizde problemalar boldy ma?"
  
  
  Men Jervasıoǵa qarap toqtadym. "Qıyndyq pa?"
  
  
  "Al, sen rımdik muryndy áli kótergen joqsyń. Durys pa?"
  
  
  "Shyndyǵynda, bizde bar".
  
  
  Tynyshtyq ornady. "Tyńda", - dedi Kellı. "Keshe rımdik muryn qyzǵa qońyraý shalyp, oǵan jas jigittiń qaıtys bolǵanyn, al búgin tańerteń basqa er adamnyń qaıtys bolǵanyn habarlady!"
  
  
  "Bul ras."
  
  
  "Roman Nos sizben nemese N.H.-men kezdesýden bas tartty, solaı ma?"N.H. Esirtki jónindegi sarapshy. Óte jaqsy. Hýan Rıvera jazǵan.
  
  
  Men kúttim. "Teris. Onyń sebebi nede?"
  
  
  "Roman Nos munyń bárin joıǵysy keletinin aıtady. Ol munyń rettelgenine senimdi. Ol uıymynyń ony óltirmekshi bolǵanyna senimdi. Sen meni oqısyń ba?"
  
  
  "Qatty jáne anyq."
  
  
  "Qyz qazir qyzyl" Iagýarǵa "minip júr. Qyzyl" Iagýarda ". Túsindiń be?"
  
  
  "Túsindim. Suraq. Ol nege barady?"
  
  
  "Ol rımdik muryndy senimen kezdesýge kóndirgisi keletinin aıtady".
  
  
  "Bir mınýt kúte turyńyz. Ekeýmiz de rımdik murynmen kezdesip júrdik. Qaıtalap aıtamyn. Ekeýmiz de rımdik murynmen kezdesip júrdik. Sen meni oqısyń ba?"
  
  
  Úzilis. "Men seni oqyp jatyrmyn".
  
  
  "Men túsinbeımin, ol nege biz rımdik muryndy kezdestirmedik dep oılaıdy?"
  
  
  "Múmkin siz jasamaǵan shyǵarsyz".
  
  
  "Mundaı múmkindik bar. Rımdik muryn is júzinde naqty anyqtalǵan joq. Biraq ol bizge materıal berdi".
  
  
  "Qyz seniń rımdik murynmen kezdespegenińdi aıtady. Rımdik muryn Korsıkaǵa jaýlarynyń anyqtalýyna qaýip tóndirmeı oralǵysy keledi. Sondyqtan sizben kezdesýge bolmaıdy".
  
  
  "Demek, siz bizdiń rımdik muryn rımdik muryn emes dep oılaısyz".
  
  
  "Shoýdyń Malaga shyǵanaǵynda qaıta qoıylýy. Iá. Ábden múmkin".
  
  
  "Bul men úshin óte túsinikti", - dep moıyndadym men. "Eki múmkindik: rımdik muryn - rımdik muryn, nemese rımdik muryn - olaı emes. Kellı jazǵan. Kóligińizge otyryńyz jáne Sol y Nieve-de bizge qosylyńyz".
  
  
  Úzilis. "Nege?"
  
  
  "Maǵan seniń kómegiń kerek. Biz Murynnyń romantıkasy ol ózin qalaı ataıtynyna kóz jetkizýimiz kerek".
  
  
  "Men qalaı kómektese alamyn?"
  
  
  "Bul kúrdeli oqıǵa. Biraq men qazir ne isteý kerektigin bilemin".
  
  
  "Men de solaı aıtqym keledi!"
  
  
  "S
  
  
  
  
  
  
  Aýdarma túrleri
  
  
  Mátinderdi aýdarý
  
  
  Bastapqy mátin
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Aýdarma nátıjeleri
  
  
  ol y Nieve. Serra-Nevada qonaq úıi. Búgin túnde. Durys pa?"
  
  
  "Durys."
  
  
  "Baılanystyń aıaqtalýy."
  
  
  Men túsirilim alańyna qarap uzaq otyrdym. Sosyn men burylyp qarasam, Hýana meni baqylap tur eken.
  
  
  "Jaraıdy ma?"
  
  
  Men jan-jaǵyma qaradym. Gervasıo da bizge keń kózderimen qarady. Men Hýanamen sóılestim. "Sizde bul mıkrofılm bar ma?"
  
  
  - Iá, - dedi ol sómkesine qolyn sozyp.
  
  
  "Jaraıdy. Jervasıoǵa ber".
  
  
  Ol solaı jasady. Ol qolyndaǵy kishkene plenka paketine qarady. Sosyn maǵan suraýly túrde qarady.
  
  
  "Bul laqtyrýdy jaryp jiberińiz jáne onyń tańbasyn baltadaǵy tańbadan keıin jiberińiz."
  
  
  Syǵan basyn ızedi.
  
  
  "Hýana, Sol-Nevedegi" Renoǵa "qaıt".
  
  
  "Sensiz be?"Onyń kózi qysylyp qaldy.
  
  
  "Iá. Men Tına Bergsondy ustaımyn".
  
  
  "Biraq nege?"
  
  
  "Ol kýrortqa kelgen jáne naǵyz Korellımen sóılesken sátte ony birden tanıdy."
  
  
  "Biraq...?"
  
  
  "Meniń aıtaıyn degenim, bireý ony óltirmekshi boldy".
  
  
  "DDSU?"
  
  
  "Ózin Barrı Parson dep ataıtyn adam".
  
  
  Hýananyń kózi baqyraıyp ketti. "Biraq bul nege Parson bolýy kerek?"
  
  
  "Bul bolýy kerek".
  
  
  "Demek, Korellıdi óltiretin eki adam boldy ma?"- dep surady Hýana qabaǵyn túıip.
  
  
  "Mafıozdar, eger bireýi jumys istemese, onymen eki kelisimshart jasasqan bolýy múmkin".
  
  
  "Bul qıyn."
  
  
  "Siz bul sizdiń ómirińiz ekenine bás tigesiz. Tyńdańyz. Osyny taldap kóreıik. Parson Korellıdi óltirgisi keledi delik. Durys pa? Al Parson da biz sıaqty Korellıdiń betin bilmeıdi. Biraq ol meniń Korellımen kezdesýdi josparlap jatqanymdy biledi. Men ǵana emes, sen de, men de. Sondyqtan ol bizge jaqyndaı túsedi. Múmkindiginshe jaqyn ".
  
  
  Men tósekte aıtqym keldi. Bul tuspal Hýanadan qashqan joq. Ol qyzaryp ketti.
  
  
  "Qazir. Artýro óltirilgen kezde Parson Moskatomen birge bolǵan delik. Parson, árıne, meniń artymnan erdi. Sol kezde ol Artýro ólip bara jatqanda meniń bergen nusqaýymdy estigen bolýy kerek. Sonsha alys pa?"
  
  
  "Óte jaqsy."
  
  
  "Sodan keıin Parson jınalysqa jasyrynyp, Korellıdiń paıda bolýyn kútý úshin barady. Biraq kim paıda bolady? Ia. Korellı emes. Parson sol jerde tur, men kóterilemin, onyń beti jumyrtqamen jabylǵan".
  
  
  "Biraq Korellı nege kezdesýge barmady?"
  
  
  "Siz Kellıdiń jańa ǵana aıtqanyn estidińiz. Onyń aıtýynsha, Korellı Artýrony atyp óltirgen kezde qorqyp ketken. Meniń oıymsha, ol munyń bárin jaı ǵana sheship, onsyz da solaı bolýyna múmkindik berdi".
  
  
  "Nege moskıt Korellıdi óltirý úshin ol jaqqa barmady?"- dep surady Hýan jazyqsyz.
  
  
  "Men bul týraly oıladym", - dep moıyndadym men. "Ol Artýrony óltirgennen keıin qashýǵa asyqqany sonsha, Artýronyń maǵan aıtqanyn estimedi delik".
  
  
  Ol qabaǵyn túıdi.
  
  
  - Jaraıdy, - dedim men tez ári qaraı, - Parson bar, men sondamyn. Parson ne deıdi? Onyń aıta alatyn jalǵyz nársesi shyndyq. Ol meniń Kokteıl emes ekenimdi biledi. Jáne ol kezdesýdiń bolatynyn biledi. Ol: "Men Korellımin! Jáne ol senimen kezdesýdi uıymdastyryp, bárin oınap jatyr".
  
  
  "Al mıkrofılm she? Ol maǵan fılmdi berdi".
  
  
  "Biz muny tekserip jatyrmyz. Biraq aqparattyń bul túrin aýystyrý óte qarapaıym: ataýlar, oryndar jáne kúnder."
  
  
  "Jaraıdy..."
  
  
  "Ol fılmdi qoldan jasaıdy, sizben kezdesýge kelisedi. Ol kezdesýdi Korellıdi oınaý arqyly uıymdastyrady. Ol sizge jalǵan fılm beredi, al bul arada Moskato ony óltirmekshi, men Moskatony óltiremin".
  
  
  "Biraq Moskato kezdesý týraly qaıdan bildi?"
  
  
  "Renodaǵy qatelik", - dedim men oǵan.
  
  
  "Parson qazir ne kútip tur?"- dep oılady ol.
  
  
  "Ol Tınanyń kelýin kútip otyr. Ol ol týraly jeke bilmeýi múmkin bolsa da biledi. Meniń oıymsha, ol Elenany shatastyrý úshin Tınaǵa" telefon qońyraýlaryn"qoldan jasaǵan bolýy kerek. Biraq ol Tınanyń aqyr sońynda Sol y Nieve-de paıda bolatynyn biledi. Ol ony kútip, ony Korellı men bıngoǵa aparýǵa ruqsat beredi! Kórdiń be? "
  
  
  "Al Tınany ustap qalýdyń nesi jaqsy?"
  
  
  "Men onyń Sol y Nieve-degi kelbeti Korellıge áser etetinin eskertkim keledi".
  
  
  Ol basyn ızedi. "Sosyn?"
  
  
  "Maǵan túsinýge ruqsat etińiz", - dedim men aqyryn. "Mende áli soqqy syzyǵy joq".
  
  
  * * *
  
  
  Hýana Rıvera bizdi Gervasıo ekeýmizdi Granadadaǵy avtokólik jaldaý ornyna apardy, onda men qolmen aýysatyn Seat mini kóligin tańdadym. Sodan keıin Hýana Gervasıony Algambraǵa alyp ketti, onda onyń shaǵyn velosıpedi turaqqa qoıyldy.
  
  
  Men Malaga-Granada tas jolyndaǵy Seat-ke kóterilip, Malagaǵa qaraı bet aldym. Kesh boldy, biraq kún áli jarqyrap turǵan joq. Men qyzyl "Iagýarǵa" kózimdi jumdym - kólikti ajyratý ońaı.
  
  
  Menen alqap arqyly jyldam tómen túsip bara jatqanda, men ony kórgenime jıyrma mınýttan aspasa kerek. Men tez artqa burylyp, kúıip ketken bıdaı alqabyna shyqtym da, úsh buryshqa jyldam buryldym. Men "Iagýardyń" aldynda turdym da, onyń artqy kórinis aınasynda maǵan qaraı kele jatqanyn kórgende Malagaǵa qaraı bet aldym.
  
  
  Men qolymdy sozyp, toqtaýyn aıtyp, oǵan birneshe ret qol bulǵadym.
  
  
  Ol qolyn kórdi, sosyn kólikti kórdi, aqyry meni kórdi. Ol tań qaldy, biraq kóńili qalmady. Men tas joldyń jıegin kórsettim, biz birge kettik.
  
  
  Men er-turmannan shyǵyp, "Iagýarǵa" qaraı júrdim. Ol sol jerde ashyq jasyl jempir men sur ıýbka kıgen skandınavıalyq stılde ádemi jáne sándi kórindi.
  
  
  "Men Kellımen sóılestim", - dedim men daýysymdy alǵan kezde.
  
  
  "Iá. Meniń munda ne úshin kelgenimdi bilesiń be?"
  
  
  "Árıne. Biraq josparlar ózgerdi".
  
  
  Onyń júzi
  
  
  
  
  
  Aýdarma túrleri
  
  
  Mátinderdi aýdarý
  
  
  Bastapqy mátin
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Aýdarma nátıjeleri
  
  
  qulady. "Rıko úıge ketip qaldy ma?"
  
  
  "Múmkin, ıá. Múmkin olaı emes. Biraq másele bar. Basqa er adam ózin Rıko retinde kórsetedi".
  
  
  "Qalaısyń...?"Ol jypylyqtady. "Túsindim. Iá. Bireý ózin Rıko etip kórsetip jatyr".
  
  
  "Eger Rıko senimen sóıleskennen keıin sheshimin ózgertpese".
  
  
  "Joq. Ol ózine senimdi boldy". Onyń kózderi sál yǵysyp ketti. "Tyńda. Sen maǵan senbeısiń be? Shynymdy aıtsam...?"
  
  
  "Men saǵan senemin", - dedim men. "Másele mynada, bizde taǵy bir egiz, taǵy bir almastyrýshy, taǵy bir Rıko Korellı bar".
  
  
  "Onda men naǵyz Rıkoǵa eskertýim kerek..."
  
  
  Men basymdy shaıqadym. "Bireý ony óltirmekshi boldy. Siz oǵan jaqyndap, ony kezdestirseńiz, óltirýshi Rıkonyń kim ekenin biledi. Kórdiń be?"
  
  
  Onyń júzi ózgerdi. "Iá, ıá, túsinemin!"Ol maǵan baıypty qarady. "Sen meniń ne istegenimdi qalaısyń?"
  
  
  "Men seniń Granadada qalǵanyńdy qalaımyn".
  
  
  Ol ernin tistep aldy. "Bul óte jalǵyz".
  
  
  "Biraq siz emhanada jalǵyz boldyńyz".
  
  
  "Bul jyndy boldy!"
  
  
  "Seniń ıyǵyń qalaı?"
  
  
  "Óte jaqsy", - dep kúldi ol. "Kórdiń be?"Kishkentaı ǵana tańǵysh bolǵany anyq. Bul tipti onyń jempiriniń keremet qısyqtarynda da bolǵan joq.
  
  
  -Jaraıdy, jasaısyń ba, Tına?
  
  
  "Ne isteý kerek?"
  
  
  "Granadada qalý kerek pe?"
  
  
  Ol kúrsindi. "Jaraıdy..."
  
  
  "Men seni túski asqa aparamyn", - dedim men qastandyq jasaýshy.
  
  
  Onyń kózi janyp ketti. "Siz jasaısyz ba, Djordj?"
  
  
  Men kúldim. "Qýanyshpen."
  
  
  "Onda men muny isteımin".
  
  
  "Meniń artymnan" Iagýarǵa "bar. Biz qonaqúıge baramyz jáne sizdi tekseremiz".
  
  
  Ol basyn ızedi, tolqýdan kózderi jarqyrap ketti.
  
  
  "Qalaı oılaısyń, Rıko estigende ashýlanady ma?"
  
  
  "Ne - men senimen keshki as ishtim be?"
  
  
  "Iá."Ol ıyǵyn kóterdi. "Qalaı bolǵanda da, kimge báribir?"
  
  
  Osy ýaqytqa deıin ol qaýipti jáne úlken jetistiktermen ómir súrdi. Meniń oıymsha, ol dál osyndaı qaýipsizdikpen qaýipti máńgi ómir súre alady dep sendi.
  
  
  * * *
  
  
  Biz Granada saýda aýdanyna jaqyn ornalasqan keremet kishkentaı meıramhanada keshki as ishtik. Mýzykanttar bir buryshta ıspan mýzykasyn oınap jatty, al daıashylar ústimizden asyp, bizdi qurtý úshin baryn saldy.
  
  
  Biz meıramhanadan shyǵyp, qonaqúıge bet alǵan kezde on shaqty adam boldy. Granada - túnde ádemi qala. Dúkenderde jaryq janyp, adamdar táýlik boıy kóshede júredi. On kesh boldy, biraq keıbireýleri áli shyqqan joq. Azamattyq gvardıa kóshelerdi qylmystan qorǵap turǵandaı kórindi.
  
  
  Biz qonaqúıge kirdik, Tına kilt alý úshin oǵan jaqyndady. Foıedegi barlyq kózder burylyp, onyń serýenine erdi. Men birneshe kúrsinýdi estidim. Bul onyń Malagadaǵy qoıylymynyń qaıtalanýy boldy.
  
  
  Ol kiltin ustap turyp, maǵan ashýly kózqaraspen buryldy.
  
  
  "Men kiltterge óte yńǵaısyzmyn".
  
  
  Men bas ızedim. "Jaraıdy. Men olar týraly óte jaqsy bilemin".
  
  
  "Iá. Sodan keıin kelińiz jáne kiltti qulypqa salyńyz, ótinemin". Onyń kózderi tamaqpen, sharappen jáne úmitpen jarqyrap turdy.
  
  
  "Men jaı ǵana adammyn", - dedim de, onyń sońynan lıftke tústim. Esikter bizge jabylǵan kezde men foıedegi árbir er adamnyń maǵan qyzǵanyshpen qarap turǵanyn kórdim.
  
  
  Biz lıftke otyrdyq, ol meniń qasymda aqyryn qozǵalyp jatqanda, onyń shashynyń jibek oramdary maǵan tıdi. Men burylyp, onyń kózine qaradym. Ol kúldi.
  
  
  Lıft esikteri ashylyp, dálizge shyqtyq. Edende uzyn qyzyl barqyt kilemshe jatty. Qabyrǵaǵa qarsy úlken kóne dıvan turdy. Qabyrǵalardan vazalardaǵy gúlder salbyrap turdy.
  
  
  Men bólmeniń nómirin taýyp, kiltti qulypqa salýǵa tyrystym.
  
  
  Tına kúldi.
  
  
  Men sonshalyqty mas ekenimdi túsinbedim. Men taǵy bir ret tyrystym.
  
  
  Esik sıqyrly túrde ashyldy.
  
  
  Ol meniń aldymdaǵy bólmege sál burylyp kirdi de, búkil denesimen janymnan ótip ketti. Men basynan aıaǵyna deıin janasýdy aınymaly jáne turaqty toktyń shaıqalýy túrinde sezindim.
  
  
  Men ishke kirdim, artymnan esik jabyldy. Men oǵan eshkim tıispegenine senimdimin. Keıbir qonaqúılerdiń esikteri sıqyrly.
  
  
  Men sol jerde turyp, oǵan aqymaq kúlimsirep qarap turdym. Men bul aqymaq kúlki ekenin bilemin, óıtkeni men qabyrǵalardyń birinde ilýli turǵan kishkentaı altyn jalatylǵan aınadan betimdi kezdeısoq kórdim. Jáne ol maǵan qarabaıyr nápsiqumarlyqtan basqa jolmen sıpattaýǵa bolatyn órnekpen qarady.
  
  
  Ol meniń qolymda boldy. Men ony janyma myqtap ustadym. Ol kúrsindi. Ol maǵan emhanada uzaq ýaqyt jatqanyn jáne qatty aýyrǵanyn aıtty.
  
  
  Muńdy, muńdy.
  
  
  Iá, ıá, ol maǵan aıtty.
  
  
  Ol meniń onyń aýyrǵanyna jany ashyǵanymdy kórgende, ıyǵyndaǵy jarany kórsetti. Maǵan jempirdi sheshýden basqa amal qalmady, ol sheshkende men onyń jempiriniń astynda múlde eshteńe joq ekenin kórdim, ıaǵnı myna ádemi altyn bylǵarydan basqa eshteńe joq. Ol tabıǵat ony jaratqandaı boldy.
  
  
  Shyndyǵynda, men tipti onyń ıyǵyndaǵy kishkene tańǵyshty qarap, doktor Ernandestiń jumysyna tánti boldym.
  
  
  "Bul qorqynyshty emes pe edi?"ol menen surady.
  
  
  Men janashyrlyq tanyttym.
  
  
  "Bir kúni meniń jambasymda tyrtyq paıda boldy", - dedi ol maǵan. Bul shyn máninde meniń qolymdaǵy vaksınasıa belgisin unatpaǵandyqtan boldy, - dep jalǵastyrdy ol, sondyqtan aıaǵyma vaksınasıa belgisi qoıyldy. Ol qatty isip ketti.
  
  
  Men janashyrlyq tanyttym.
  
  
  Ol maǵan sendi. Biraz ýaqyttan keıin ol beldemshesi men trýsıkasyn sheship, jambasyndaǵy tyrtyqty kórsetti. Bul oǵan óte jaqsy kórindi. Men oǵan osyny aıttym.
  
  
  "Árıne, - dedi ol, - sende de jaralar bar shyǵar.
  
  
  - Men kóptegen jekpe-jek óneriniń ardagerimin.
  
  
  
  
  
  
  Aýdarma túrleri
  
  
  Mátinderdi aýdarý
  
  
  Bastapqy mátin
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Aýdarma nátıjeleri
  
  
  ars, men ony sendirdim jáne dáleldemelerdi kórsete bastadym.
  
  
  Osy kezde biz áıteýir jatyn bólmege kirip kettik, al Tına tósek-oryn jabdyqtaryn aqyryn artqa tartyp, jastyqtardy birtúrli kúıge jyljytyp, jaımany sál sıpady.
  
  
  Men odan jastyqtardy nege sonsha bólisetinin suraǵanymda, ol maǵan shved áıelderiniń mahabbat týraly óte ozyq ıdeıalary bar ekenin aıtty. Shved áıelderiniń kúıeýlerine jáne ǵashyqtaryna jaqsy qarym-qatynasta ekenin dáleldeý úshin ol Birikken Ulttar Uıymy jasaǵan aǵymdaǵy ómir súrý uzaqtyǵynyń kestelerin keltirdi, bul shved horosho ómir súrý uzaqtyǵy amerıkandyq erlerdiń ómir súrý uzaqtyǵymen salystyrǵanda 71,85 jasty quraıtynyn dáleldedi.
  
  
  "Men sizge sebebin kórsetemin", - dedi ol maǵan. Bizde ómirlik mańyzdy shyryndardyń aǵynyn qamtamasyz etýdiń belgili bir ádisteri bar.
  
  
  On Úsh
  
  
  Granadadaǵy tańǵy as.
  
  
  "Siz maǵan osy jerde qonaqúıde turýǵa ýáde berýińiz kerek", - dedim men Tınaǵa ashananyń keremet ıntererine qarap.
  
  
  Tına muńaıyp kórindi. "Biraq men shańǵy tebýdi saǵynatyn bolamyn!"
  
  
  "Eger siz Sol y Nieve-ge barsańyz, Rıkonyń ólimine siz jaýaptysyz".
  
  
  "Men muny túsinemin."Ol aýzyn ashty.
  
  
  "Al siz ózińizdi ornyna qoıa alasyz".
  
  
  "Jaraıdy. Qaıda bara jatyrsyń?"
  
  
  "Men kýrortqa qaıtamyn. Meniń jumysym bar".
  
  
  * * *
  
  
  Bul taýdyń baýraıynan Sol-ı-Nevke deıin 40 mınýttyq jaǵymdy jol boldy. Men kelgende shańǵyshylar trassada bolatyn. Aldyńǵy túnde qysqa qulaǵannan keıin jaqsy, jeńil untaqpen ashyq kún boldy.
  
  
  Men vestıbúlge kirsem, foıeniń janyndaǵy barda otyrǵan Mıch Kellıdi kórdim.
  
  
  Men onyń janyna oryndyq qoıdym. "Siz bardy búgin tańerteń ashqan sıaqtysyz".
  
  
  "Durys. Jańa ǵana kirdim".
  
  
  "Sen erte emessiń be?"
  
  
  "Men munda múmkindiginshe tezirek kelemin dep oıladym. Sújeti qandaı?"
  
  
  "Siz bul ne ekenin bilesiz. Bizdiń adam osynda, biraq ol qolyn kórsetýge qorqady. Al bizde ony rımdik murynǵa aparýymdy qalaıtyn qos adam bar".
  
  
  "Sonymen?"
  
  
  "Biz osylaı isteımiz".
  
  
  Biz basymyzdy biriktirdik, men oǵan dıagramny berdim - gaıkalar, bolttar, balǵa, ara jáne aǵash.
  
  
  * * *
  
  
  Men bólmeme kirip, kıimimdi aýystyrdym. Men shańǵy zattarymdy kıip, Hýana meni shaqyrǵansha kúttim.
  
  
  Ol muny tabaldyryqtan attady.
  
  
  "Men seniń qaıtyp kelgenińdi kórip turmyn", - dedi ol óziniń joǵary, baısaldy daýsymen - jaralanǵan pýrıtan.
  
  
  - Iá, - dedim men mýzykalyq túrde. "Bul uzaq sapar boldy".
  
  
  Ol kúrsindi. "Búgingi baǵdarlamada ne bar?"
  
  
  "Biz shańǵy tebemiz".
  
  
  "Jaraıdy!"
  
  
  "Onda biz búgin keshke áreketke kirisemiz".
  
  
  "Áreket?"Onyń kóńil-kúıi jaqsardy.
  
  
  "Sen Elenaǵa qamqor bolasyń".
  
  
  "Qalaı?"
  
  
  "Onymen únemi birge bolyńyz. Men Parsonmen bir nársemen jumys isteımin. Kellı jáne men".
  
  
  Ol basyn ızedi. Ol kóńili qalǵandaı boldy. "Biraq Elena múldem kinásiz bolyp kórinedi".
  
  
  "Kinásizdik nemese kiná - bul másele emes. Biz Parsondy oqshaýlaýymyz kerek. Men muny retteımin. Biraq men Elenanyń meni alańdatqanyn qalamaımyn".
  
  
  "Jaraıdy. Endi. Al endi she?"
  
  
  "Betkeıler úshin tamasha kún sıaqty".
  
  
  Ol jarqyrap turdy. "Quqyǵy!"
  
  
  * * *
  
  
  Kúndizgi jaryqtyń qalǵan bóligin qarda ótkizdik. Bul qatań relaksasıa jáne demalys boldy. Birneshe saǵat boıy men Korellı, Tına, Elena, Haýptlı týraly múldem umytyp kettim - men osy problemaly adamdardyń barlyǵyn jáne mısıany, ornatý óte qıyn bolǵan ıspandyq baılanysty umytyp kettim. Meniń barlyq josparlarym boldy. Tek Parsonnyń kerekti ýaqytta kerekti jerde bolýyn kútý kerek boldy. Tústen keıin biz Borregılastyń janynda Parson men Elenany kezdestirdik. Elena tuıyq jáne kóńilsiz bolyp kórindi, biraq Parson onyń burynǵy qaınaǵan adamy edi.
  
  
  "Búgin tańerteń bizde keremet júgirý boldy, solaı emes pe, Elena?"Ol shynymen brıtandyq bolǵany sonsha, onyń qany uıyp qala jazdady.
  
  
  "Oı?"
  
  
  "Men bul keremet dep oıladym! Tamasha jaǵdaılar! Shynynda da keremet júgirý!"- dep kúldi ol Hýanaǵa. "Qalaısyń, tátti hanym?"Onyń daýysynda bas áripter estildi.
  
  
  "Ádemi", - dedi Hýana.
  
  
  "Meniń oıymsha, biz seni keshe keshke saǵynǵan bolýymyz kerek. Sen qaıda boldyń?"
  
  
  "Aınalada", - dedi Hýana.
  
  
  "Men Granadada boldym", - dedim men.
  
  
  Parson ıyǵyn kóterdi. Men ony bir jaqqa apardym.
  
  
  "Sen kezdestirýiń kerek bireý bar", - dedim men oǵan báseń daýyspen.
  
  
  "Oı?"
  
  
  "Sapar týraly".
  
  
  "Sapar? ​​Qandaı sapar, eski kún?"
  
  
  "Shtattarǵa".
  
  
  "Qazirdiń ózinde? Siz men bergen materıaldy qarap shyqtyńyz dep oılaısyz ba...?"
  
  
  "Áli joq. Biraq marshrýtty qurastyrý oryndy sıaqty. Men logıstıkalyq máseleler týyndaıtynyna senimdimin".
  
  
  Parson tamaǵyn tazartty. "Jaraıdy. Biz muny qaıda jasaımyz?"
  
  
  "Bizdiń bólmeler emes", - dedim men. "Men olardyń tyńdalyp jatqanyna senimdimin".
  
  
  Onyń kózi baqyraıyp ketti. "Siz shynymen olaı oılamaısyz ba?"
  
  
  Qarǵys atqan ekijúzdi! Qatelerdi jibergen ol boldy!
  
  
  "Men shynymen solaı oılaımyn", - dedim men.
  
  
  "Sonda qaıda? Qarda ma?"Ol kúldi.
  
  
  "Dıskoteka".
  
  
  "Qonaq úıdiń jertólesinde me?"
  
  
  "Durys."
  
  
  Ol basyn ızedi. "Siz qosyldyńyz."
  
  
  "Saǵat on boldy ma?"
  
  
  "Jaqsy shoý."
  
  
  "Men Hýanaǵa Elenamen kezdesýdi aıttym. Biz jaı ǵana eshqandaı aralasýdy qalamaımyz. Bul mańyzdy".
  
  
  "Árıne, eski zaman".
  
  
  "Tórteýmiz birge keshki as ishemiz, sodan keıin Hýana Elenamen birge qonaq bólmesinde otyrady".
  
  
  "Men Elena óte titirkendirgish másele ekenin moıyndaımyn", - dep qabaǵyn túıdi Parson. "Ol úshin keshir"
  
  
  "Eshteńe sheshýge bolmaıtyn edi".
  
  
  Biz birge keshki as ishtik, bári jospar boıynsha ótti. Hýana men Elena qonaq bólmege bardy, al Parson ekeýmiz "bıznes týraly sóılesý" dıskotekasyna tústik.
  
  
  Bs
  
  
  
  
  
  
  Aýdarma túrleri
  
  
  Mátinderdi aýdarý
  
  
  Bastapqy mátin
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Aýdarma nátıjeleri
  
  
  Eden shoýy áli bastalǵan joq. Stereo qatty mýzykany qamtamasyz etti, al bıshiler edende maımyldy, shúberekti jáne olardyń belgili bir sahnasynda "bar" kez kelgen nárseni istep júrdi.
  
  
  Parson ekeýmizdiń buryshta ústelimiz bar. Men V-de otyrdym, eki qabyrǵa menen alystap ketti. Parson meniń sol jaǵymda otyrdy. Men ony ádeıi sonda qoıdym. Meniń oń jaǵymda bos oryndyq boldy.
  
  
  Bastaý úshin jumsaq sharapqa tapsyrys berdik. Mýzykanyń kúsheıip, bı alańyndaǵy árekettiń jyldamdaýy úshin kóp ýaqyt qajet bolǵan joq. Birneshe mas adamdar joldastaryn ıyǵyna shyǵaryp úlgergen.
  
  
  Sodan keıin Mıch Kellı paıda boldy, bizdi buryshta baıqady da, tyǵyz ornalasqan ústelderdiń arasyna burylyp, bizge qaraı bettedi.
  
  
  Ol maǵan kúldi. "Djordj", - dedi ol.
  
  
  "Kellı", - dedim men. Men Parsonǵa buryldym. "Barrı Parson, bul Mıch Kellı. Ol men saǵan aıtqan adam".
  
  
  Kellı mysqyldap otyrdy da, otyrdy. Ol daıashydan tapsyrys berdi, al bala kópshiliktiń arasynan joǵalyp ketti. Qarańǵy túsip, bı alańynyń ortasynda strob shamdary janyp turdy.
  
  
  "Siz shynymen ıtalándyqqa uqsamaısyz", - dedi Kellı óziniń keń, qarýsyzdandyratyn kúlkisimen.
  
  
  Parsonnyń beti qatyp qaldy. "Al, sen de emessiń".
  
  
  "Men muny talap etpeımin", - dep jaýap berdi Kellı.
  
  
  Parsonstyń kózi qysylyp qaldy. Ol maǵan jalt qarady, sosyn meniń betimdegi órnekti kórmeı, Kellıge qaıta buryldy. "Bul neni bildirýi kerek?"
  
  
  "Bul mynany bildirýi kerek: siz ózińizdi kim dep sanaıtynyńyzdy qalaı dáleldeı alasyz?"
  
  
  Parson bosańsydy. "Al, endi. Men muny sizdiń áriptesińizge dáleldedim dep oılaımyn. Bul jetkilikti emes pe?"
  
  
  "Men sizdiń shtattarǵa tasymaldaýyńyzdy uıymdastyrýy kerek adammyn". Kellıdiń beti qataıyp ketti. "Men durys emes adamdy kontrabandalyq jolmen ótkizgim kelmeıdi!"
  
  
  "Men durys adammyn", - dedi Parson, onyń ekpini aıtarlyqtaı tómendedi. Ol "Velette" menimen birge oınaǵan "Korellı" róline kóbirek uqsaı bastady. Men ymyraǵa kelýden lázzat alyp otyrdym.
  
  
  "Meniń oıymsha, biz eki túrli nárse týraly aıtyp jatqandaı sezinemin, mıster Parson", - dedi Kellı sypaıy túrde. "Mende Jerorta teńizi esirtki tizbegindegi basty tulǵa bolyp tabylatyn adamdy Amerıka Qurama Shtattaryna tasymaldaýdy uıymdastyrýǵa ruqsatym bar".
  
  
  "Men erkekpin", - dep kesip tastady Parson.
  
  
  "Bul adamnyń esimi Rıko Korellı. Siz Rıko Korellısiz be?"Kellıdiń kózine tımegen bulyńǵyr kúlkisi bar edi.
  
  
  "Iá. Men Rıko Korellımin". Parsonnyń erni appaq edi, ol olardy qatty qysyp jiberdi. Kerneý, kerneý.
  
  
  "Siz muny meniń qanaǵattanǵanym úshin dáleldeýińiz kerek dep qorqamyn, sınor Korellı".
  
  
  Parson qolyn aýzyna qoıdy. "Qatty emes! Bul esim barlyq jerde belgili!"
  
  
  "Osy shýdyń saldarynan eshkim estı almaıdy", - dep kúldi Kellı. "Qaıtalap aıtamyn, sen maǵan jeke basyńdy dáleldeýiń kerek".
  
  
  "Biraq men Djordj Pıbodıge muny dáleldeıtin materıal berdim".
  
  
  Men ıyǵymdy kóterdim.
  
  
  Kellı kóıleginiń qaltasyna qolyn sozyp, konvertti sýyryp aldy. Ol áriptiń ólshemi bolatyn. Ol ony ashyp, plenkanyń kishkene oramyn sýyryp aldy. Ol paketti ústeldiń ortasyna qoıdy.
  
  
  Daıashy Kellıge sýsyn ákeldi.
  
  
  Parson baılamǵa qarap qaldy.
  
  
  "Meniń mıkrofılmim?"- dep surady ol kúńgirt daýyspen.
  
  
  "Joq, Rıko Korellı", - dedi Kellı.
  
  
  "Biraq men fılmdi Pıbodı myrzaǵa berdim! Naǵyz Rıko Korellı fılmi!"
  
  
  "Teris, Parson. Bul múmkin emes".
  
  
  "Qalaı, múmkin emes?"Parson óte jaqsy blef jasady, biraq men onyń kóziniń aınalasyndaǵy kerneýdi kórdim - onyń denesine júıkelerdiń kishkentaı qarǵa aıaqtary ósip jatyr.
  
  
  "Men Rıko Korellımin, Parsonmyn. Men sizge bul faktimen daýlasýǵa batylym bar".
  
  
  Parsonnyń beti granıt sıaqty edi. Shańǵy trassasynyń boıyndaǵy taqtatas esime tústi. Ol mıkrofılmniń oramyna qarap qaldy. Ol ony qaıta qaraý úshin kóterdi, tipti ony ornalastyrýǵa qınaldy.
  
  
  "Muny oqýǵa tyrysýdyń qajeti joq", - dedi Kellı. "Bul kórý úshin tym kishkentaı. Jáne kez kelgen jaǵdaıda bul kóshirme".
  
  
  Parsonnyń mańdaıynan juqa tamshy ter shyǵyp turdy. "Kóshirme?"
  
  
  "O, ıá, shynymen de", - dedi Kellı kobranyń qyzǵanyshyn týdyratyn kúlimsirep.
  
  
  "Al túpnusqa she?"
  
  
  "Pıbodı myrza ony Vashıngtonǵa óziniń uly eliniń esirtkige qarsy kúres búrosyna tekserýge jiberdi".
  
  
  Parson Kellıge uzaq qarap turdy. Aqyry ol tereń dem aldy.
  
  
  "Jaraıdy", - dedi ol. "Solaı, solaı."
  
  
  "Shynynda da, ıá, Barrı", - dedim men jymıyp. "Jaraıdy ma?"
  
  
  Ol maǵan burylyp, erinderin qaıyryp aldy. "Sizge mundaı aksıany ótkizýge ne sebep boldy? Men seni túsinbeımin".
  
  
  Ol ózin qorǵamaq boldy. Mıch Kellı ekeýmiz negizgi maqsatymyzǵa jettik. Biz Parsonnyń Korellı emes ekenin anyqtadyq. Eger ol Korellı bolsa, ol kúlip, meni kishkentaı oıynymmen quttyqtaıtyn edi. Biraq ol kónbeıtin edi. Parsonnyń kózqarasy boıynsha másele onyń Korellıdiń kim ekenin múlde bilmeýinde boldy; ol Mıch Kellı shynymen de bolýy múmkin dep kúdiktendi. Al mıkrofılm ony alańdatty. Bul jalǵan boldy. Bul shyndyq bolýy múmkin. Ol endi ne isterin bilmeı qaldy.
  
  
  "Shyndyǵynda, - dedim men kúlimsirep, - bul kezdesý Korellı myrzanyń bastamasymen uıymdastyryldy". Men Kellıge qaraı bas ızedim.
  
  
  Kellı kúldi. "Iá. Meni óltirý úshin jaldanǵan adamnyń qandaı bolǵanyn kórgim keldi".
  
  
  Parsonnyń beti bylǵarydan jasalǵan eski buıymdardyń maskasy bolatyn.
  
  
  "Siz óte ázilqoısyz, K myrza.
  
  
  
  
  
  
  Aýdarma túrleri
  
  
  Mátinderdi aýdarý
  
  
  Bastapqy mátin
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Aýdarma nátıjeleri
  
  
  Ellı "
  
  
  "Siz meni Korellı dep ataı alasyz. Uqsastyqtardy estısiń be, Parson myrza?"
  
  
  Qandaı sumdyq kezdeısoqtyq! Men oıladym. Kellıdiń aıtqanynda shyndyqtyń bir tamshysy da bolǵan joq - ol Korellı sıaqty kóriný úshin Kellı esimin aldy. Biraq ádemi oınady.
  
  
  "Jaraıdy. Korellı. Bul mysyq pen tyshqannyń oıyny". Parsonnyń mańdaıy endi termen jarqyrap turdy. "Men mysyq pen tyshqan oıyndaryn unatpaımyn".
  
  
  "Eshkim bilmeıdi", - dedi Kellı. "Ásirese tyshqan. Bir mınýt buryn sen mysyq ediń. Endi seniń kózderiń qyzaryp ketti".
  
  
  Parson kúrsindi. "Júr. Saǵan ne kerek?"
  
  
  "Men seniń meni nege soratyn etip kórsetýge tyrysqanyńdy bilgim keledi!"- dedim men.
  
  
  Parson názik jymıdy. "Men seni kezdestirgen alǵashqy mınýttan bastap men seni sorǵysh retinde beıneleımin, Djordj - seniń atyń kim bolsa da, Amerıkadan kelgen qupıa agent myrza - jáne men seniń qaı sátti meńzep turǵanyńdy túsinbeımin".
  
  
  "Bul meıirimsiz boldy", - dedim men aqyryn. "Sizdiń tarapyńyzdan óte meıirimsiz, Barrı-Bebı". Men oǵan qaraı eńkeıdim. "Meniń aıtaıyn degenim, sen Velette Korellı rólin alǵan kezde".
  
  
  Ol ıyǵyn qıqań etkizdi, onyń júzi qatyp qalǵan kúlimsireı qatyp qaldy. "Óte qarapaıym. Men seniń kóligińdi tyńdadym. Al men Artýro óltirilgen kezde sonda boldym. Men Veletaǵa Korellıdi taýyp óltirý úshin bardym".
  
  
  Men Mıch Kellıge qaradym, ol basyn eńkeıtip, ishimdigin iship aldy.
  
  
  - Demek, siz birinshi túnde aspaly joldyń qozǵaltqysh bólmesinde boldyńyz ba?
  
  
  "Árıne. Men seniń artyńnan Sol-ı-Nevke bardym, Korellıdi tabý úshin. Men jaı ǵana sen kezdestirgenderdiń barlyǵyn kezdestirgenime kóz jetkizgim keldi".
  
  
  "Sondyqtan sen meniń Korellımen kezdesip júrgenimdi bildiń..."Men Mıch Kellıge buryldym, "... tún ortasy Velette".
  
  
  "Durys."
  
  
  "Al men kelgende meni kúttińiz be?"
  
  
  "Dál."Parson álsiz jymıdy. "Men bul kezdeısoqtyqty áreń túsindire aldym, solaı emes pe? Siz meni tapqan kezde men Korellı ekenimdi aıtýym kerek edi. Sonymen qatar, men Rıko Korellıdi siz arqyly tabatynymdy bildim". Ol Kellıge buryldy. "Men sıaqty".
  
  
  "Bul kenetten shabyt boldy, solaı emes pe?"Men usyndym.
  
  
  "Bul durys."Parson senimdilikke ıe boldy.
  
  
  "Al siz Korellı nege onyń keıpine engenińizdi bilý úshin jer betine shyǵady dep oıladyńyz ba?"
  
  
  "Mundaı nárse"
  
  
  "Al siz jalǵan mıkrofılm osy ýaqytqa deıin tekserilmeıdi dep úmittendińiz be?"
  
  
  "Men táýekelge barýym kerek edi".
  
  
  Men oǵan qarap artqa eńkeıdim. "Shynymen emes, Barrı. Jaqsy kórińiz. Biraq jetkiliksiz".
  
  
  Parson qabaǵyn túıdi. "Men túsinbeımin".
  
  
  "Másele mynada, men Veletaǵa keter aldynda sen Renodaǵy tejegish syzyǵyn kesip tastadyń. Sen meniń kózden tasa bolǵanymdy qaladyń. Sen Korellıdi óltirip, bostandyqqa ketýiń úshin eskertkishtiń janynda tolyǵymen ońasha bolǵanyn qaladyń. Durys pa?"
  
  
  Parson tereń dem aldy. "Men muny joqqa shyǵaramyn. Nege men seniń kóligiń baqylaýdan shyǵyp ketken soń, seni qutqarý úshin osy máselelerdiń bárine barýym kerek edi?".
  
  
  Kellı maǵan qarady. Bul dáleldi dálel boldy.
  
  
  Biraq men bul suraqtyń jaýabyn bildim: "Korellı jınalysqa kelmegennen keıin sen maǵan kereksiń. Seni oǵan aparatyn jalǵyz men boldym. Hýanadan basqa. Biraq Hýana Korellımen kezdesýge ruqsat bermedi, men bolǵansha Sen meni alýyń kerek edi, Barrı. Tiri. Korellı aqyry ózin maǵan jarıalamaıynsha, nege ózimdi Korellı dep kórsetpeske. Durys pa?
  
  
  Ol bir orynda otyrdy.
  
  
  Dıskotekadaǵy shamdar kenetten sónip qaldy, sodan keıin shamdar qaıta jandy. Stereo júıesi óshirilip, bıshiler edennen poshta markalarymen ketip qaldy. Shaǵyn sahnaǵa flamenko kıimin kıgen kásibı ıspan bıshileri jınaldy. Sahnanyń artqy jaǵyndaǵy oryndyqtarda alty gıtarıst otyrdy.
  
  
  Odan keıingi sátterde ánshi - er adam alǵa shyǵyp, gıtarasyn qaǵyp, bıdiń tarıhyn aıta bastady.
  
  
  "Sen menimen ne qalaısyń?"- dep surady Parson Kellıge qarap.
  
  
  "Meni óltirý úshin seni bireý jaldady", - dedi Kellı ernin sál ashyp.
  
  
  "Men muny joqqa shyǵaramyn", - dedi Parson.
  
  
  "Maǵan ondaı boqtyq kerek emes", - dedi Kellı tómen, qorqytqan daýyspen. "Seni bireý jumysqa aldy. Siz kásibı óltirýshisiz. Barrı Parson - bul muqaba. Ekinshi dúnıejúzilik soǵystan beri siz ondaǵan elderde jumys istedińiz. Káne. Interpol siz týraly bárin biledi".
  
  
  Biz muny qalpaqtan shyǵardyq.
  
  
  Parsonnyń beti muzǵa aınaldy. "Men jaldaý boıynsha jumys isteımin, bul ras. Men maǵan kim tólese, sol úshin jumys isteımin".
  
  
  Men Kellıge qaradym. Ol qysymdy jalǵastyrdy. Parson buzyldy. Ol muny moıyndady. Ol ashýly boldy. Endi Kellı muzdy jetkilikti bıiktikke qoısa, ol Kellıde jumys isteıtin bolady.
  
  
  Biraq biz muny múlde qalamadyq.
  
  
  "Meni óltirý úshin seni kim jaldady?"Kellı taǵy surady.
  
  
  "Eger men saǵan aıtsam, men búgingi keshtiń nysanasyna aınalamyn", - dedi Parson kúńgirt kúlip.
  
  
  "Eger olaı etpeseńiz, siz dál qazir osy dıskotekada otyrǵan nysanasyz", - dedi Kellı sózge kóp kúsh salyp.
  
  
  "Men báribir óldim", - dep oılady Parson.
  
  
  "Biz seni bul jerden shyǵaramyz. Sizdi kim jaldaǵanyn aıtyńyz, biz birden esikke shyǵamyz. Biz sizdi kýrorttan shyǵaramyz. Meniń kómekshilerim bar".
  
  
  Kellı burylyp, barǵa bir qarady. Sol jerde turǵan daıashylardyń biri Kellıge qarap basyn ızedi. Sodan keıin Kellı bólmeniń arǵy buryshyndaǵy ústelge bir qarady. Ol jerde qara kıimdi adam otyrdy. Kellı oǵan qaraǵan kezde ol saýsaǵymen beretti eńkeıtip jiberdi.
  
  
  Barlyǵyn durys kórsetý úshin shaǵyn dekorasıa.
  
  
  Parson bozaryp ketti, joq
  
  
  
  
  
  Aýdarma túrleri
  
  
  Mátinderdi aýdarý
  
  
  Bastapqy mátin
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Aýdarma nátıjeleri
  
  
  sh.
  
  
  Flamenko mýzykasy oınaı bastady, solıs bıge shyqty. Ol jyldam jáne turaqty boldy. Onyń ókshesi pýlemetten atylǵandaı júrdi. Bı qarqyny men kólemi boıynsha ósti.
  
  
  "Aıtyńyzshy, sizdi kim jumysqa aldy!"Kellı aıqaılap jiberdi.
  
  
  "Olaı emes", - dep kesip tastady Parson. "Basqa nárse, biraq olaı emes".
  
  
  "Mafıozdar ma?"Men suradym.
  
  
  Ol maǵan mensinbeı qarady. "Bul Moskatonyń bastyqtary edi! Men emes". Onyń kózi baqyraıyp ketti. Ol maǵan ony kim jaldaǵanyn is júzinde aıtqanyn túsindi.
  
  
  Bir ǵana adam qaldy!
  
  
  "Bul ol edi!"- dep sybyrladym men Parsonǵa eńkeıip. "Tına!"
  
  
  Ol ýaqyt pen keńistikte qatyp qalǵandaı boldy.
  
  
  Ol aýzyn ashyp, qaıtadan jaýyp tastady. Onyń basy sál basyn ızedi. Munyń bári.
  
  
  Sosyn kóship ketti.
  
  
  Ol naızaǵaı jyldamdyǵymen qozǵaldy. Men onyń tizesindegi qolynyń belbeýine qaraı sozylǵanyn kórdim, ol jerde ol úlken Ýeblıdi jasyrdy. Men onyń kóılegindegi túıirshikti kórdim. Ol Kellıge birinshi oqpen tıemin dep úmittengen edi, biraq men ol sýyryp alǵan boıda onyń tapanshasynyń qolyn kesip aldym. Sol sebepti men ony sol jaǵyma qoıdym - onyń qolyn myltyqpen basqara alýym úshin. Atys qatty jáne anyq estildi, biraq baqytymyzǵa oraı edenge qulady.
  
  
  Áp-sátte ekinshi oq atyldy.
  
  
  Parson oryndyqtyń artqy jaǵynda qysylyp qaldy, sodan keıin arqandary túsip bara jatqanda qýyrshaq sıaqty kenet qulap, basyn ústeldiń ústine alǵa eńkeıtýge múmkindik berdi.
  
  
  Men aıaǵymdy Ýeblıdiń revolverine qoıdym, Kellı tez ornynan turyp, Parsonnyń denesine qaraı júrdi. Mýzykadan, bıden jáne oıyn-saýyqtan shýdyń kóp bolǵany sonsha, bizdi tań qaldyrǵany, dıskotekanyń qarańǵylyǵynda qosalqy oıyndy eshkim baıqamady.
  
  
  Kellı Parsonnyń ıyǵynan ustap, ony oryndyqqa otyrǵyzdy. Men qolymdy sozyp, "Ýeblıdi" kóterdim, ony beldik pen ishtiń arasyna tyǵyp qoıdym. Sosyn men burylyp, Parsonnyń oń ıyǵynan ustap, Kellıge ony aıaǵynan turǵyzýǵa kómektestim. Ony bir-birimizben qoldaı otyryp, biz bitelgen ústelder arqyly dıskotekaǵa shyǵýǵa qaraı bet aldyq.
  
  
  "Mý borracho". Kellı daıashylardyń birine basyn ızedi.
  
  
  Daıashy janashyrlyqpen jymıdy.
  
  
  Ekinshi flamenko bıi jalǵasty, bıshilerdiń ókshelerinen pýlemetten atylǵan oqtar naǵyz avtomattyń dybysy men jergilikti Hose Grekonyń bılegen ókshesin ajyrata almady.
  
  
  "Keıde men bul jumysty jek kóremin", - dedi Kellı maǵan baspaldaqpen vestıbúlge kirgen kezde.
  
  
  Biz Barrı Parsonnyń jansyz denesin vestıbúl arqyly súırep apardyq - baqytymyzǵa oraı, qazir qańyrap bos qalǵan - baspaldaqqa deıin, sodan keıin baıaý kóterile bastadyq.
  
  
  Aqyry biz ony óz bólmesindegi óz tósegine jatqyzǵanymyzda ol qatty qaıtys boldy.
  
  
  14
  
  
  Mıch Kellı San-Fransısko polısıasynda birneshe jyl detektıv bolyp jumys istedi, ol AXE atqorasyna qosylý úshin otstavkaǵa ketkenge deıin. Men Barrı Parsonnyń bólmesiniń esigin áreń japtym, ol tez arada Parsonstyń kıiminiń qaltasyn aqtara bastady.
  
  
  Ol ishindegisin shkafqa jaıyp, súlgi alý úshin jýynatyn bólmege ketti. Kellıdiń denesi men qolynda qan kóp boldy. Kellı onyń júregine oq jaýdyrdy, soqqynyń kúshi Parsondy áp-sátte óltirdi. Kellı óziniń Colt kóligin paıdalandy.38 Detective Special, osy arnaıy patrondarmen jabdyqtalǵan, bastapqy jyldamdyǵy joǵary jáne ený qabileti joǵary.
  
  
  Kellı jýynatyn bólmeden shyqqan kezde, ol ózin muqıat súrtip, qol saǵatyna bir qarady.
  
  
  "Ámıan", - dedim men. Men qaǵazdardy qarap shyqtym. "Barrı Parson, onda jazylǵan".
  
  
  "Qatań túrde jabyńyz", - dep kúńkildedi Kellı maǵan jaqyndap, qasynda qarap. "Bireý jaqsy jumys jasady".
  
  
  "Qujattar? Bul MI-5 boldy dep oılaısyz ba?"
  
  
  Kellı basyn shaıqady. "Sizge brıtandyqtarmen baılanysqanymyzdy aıtty. Olar onyń jeke basyn rastaǵan joq".
  
  
  "Iá, biraq..."
  
  
  "Brıtandyqtar rastamaǵan kezde, brıtandyqtar joqqa shyǵarady. Kórdiń be?"
  
  
  Men nesıe kartalary men tólqujat arqyly jalǵastyrdym. Men tólqujatqa qaradym, biraq Kellı basyn shaıqady. "Bul týraly umyt. Bul da muqaba".
  
  
  "Naǵyz nársege uqsaıdy"
  
  
  "Eger sizde tóleýge aqshańyz bolsa, Portýgalıada jasalǵan jaqsy qujattar jınaǵyn ala alasyz. Sonyń ishinde kontınenttegi eń jaqsy jalǵan tólqujattar. Eýropada júzdegen jalǵan jeke kýálikter bar - barlyǵy Lıssabonda jasalǵan".
  
  
  Men qaǵazdardy oılana qarap shyqtym. "Úkimettiń ıisi bar ma?"
  
  
  Ol basyn shaıqady. "Men ony frılanser dep aıtar edim. Jaldamaly jaldaý boıynsha. Osyǵan uqsas nárse. Men saǵan Interpol oǵan satýǵa tyıym salǵanyn aıttym". Biraq men báribir onyń saýsaq izderin tekseremin ".
  
  
  Men gazetterdi oqýdy jalǵastyrdym, sodan keıin onyń júgimen aınalystym. Ýaqytynyń kóp bóligin kontınentti aralaýmen ótkizgen baı brıtandyqtan basqa eshteńeni meńzeıtin eshteńe bolǵan joq.
  
  
  Kellı shaǵyn jıyntyqty alyp, Parsonnyń izderin shyǵara bastady. Barlyq ondy aıaqtaǵannan keıin ol sıany abaılap súrtip, izderin áınekke saldy. Sodan keıin ol aty jazylǵan japondyq shaǵyn shaǵyn kamerany alyp, Parsonnyń betin birneshe sýretke túsirdi. Tynyshtyq kúıinde Barrı Parson múldem zıansyz bolyp kórindi, ony ómirlik kúshinen aıyrdy, bul ony ómirdegideı etti.
  
  
  Onyń zattarynda Parsondy kez kelgen jer sındıkatyna baılanystyratyn eshteńe joq edi. Biz Parsonda ara joq dep oıladyq
  
  
  
  
  
  Aýdarma túrleri
  
  
  Mátinderdi aýdarý
  
  
  Bastapqy mátin
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Aýdarma nátıjeleri
  
  
  Kez kelgen toppen jumys istegende, Tına frontmen retinde óner kórsetti, biraq ásirese onymen.
  
  
  Jáne bul Tınany birinshi nómirli suraq belgisine aınaldyrdy. Ol kim úshin jumys istedi - eger ol shynymen bireý úshin jumys istese?
  
  
  Kellı saǵatqa qarap tura berdi.
  
  
  "Ýaqyt týraly alańdaısyz ba?"Men suradym.
  
  
  "Men bul denemen ne isteımiz dep oılaımyn".
  
  
  Men tereń dem aldym. "Bizdiń qolymyzdan keletin nárse az. Biz jaı ǵana shyǵyp, ony osynda qaldyramyz".
  
  
  "Biraq Elena Morales?"
  
  
  "Ol ishke kirip, ony taýyp alady. Jáne ol ysqyrady. Parsondy bizben baılanystyratyn eshteńe, naqty eshteńe joq".
  
  
  "Bizdi onymen birge dıskotekada kórdik".
  
  
  "Túzete alasyz ba?"
  
  
  Kellı oılana bastady. "Qazir óte kesh. Sondyqtan men ýaqytty tekserdim. On bir otyz. Meniń baılanysym qazir kezekshilikte emes dep oılaımyn".
  
  
  "Fý-manchjýr murty bar uzyn boıly adam?"
  
  
  Kellı kúldi. "Iá. Sen ony bilesiń be?"
  
  
  Men otyrdym da, kilemge qaradym. "Bizdi alańdatatyn taǵy bir másele bar. Tına óziniń jaldamaly óltirýshisiniń qaıtys bolǵanyn bilmeıdi. Ol onyń Korellıge qol tıgizý úshin Sol-ı-Nevke kelýin kútedi dep oılaıdy. Bul onyń keletinin bildiredi. munda. Biz ony toqtatýymyz kerek ".
  
  
  Kellı qabaǵyn túıdi. "Qalaı?"
  
  
  Men uzaq oılandym. "Qarashy. Bul qalaı? Biz Tınany Granadadaǵy qonaqúıge shaqyramyz. Biz Adamnan habarlama qaldyramyz. Onda ol Sol y Nieve-den ketip bara jatqandyǵy jáne onymen qaı jerde kezdesýge bolatyndyǵyn bilgisi keletindigi aıtylǵan. Sodan keıin biz ol qonaqúıge qońyraý shalǵansha osynda kútemiz. Biz onyń kimmen sóıleskisi keletinin anyqtaımyz. Al bul adam - Rıko Korellı ".
  
  
  Men Kellıdiń jaýabyn kútip, terezeden qarap turdym. "Jaqsy estiledi. Biz ne joǵaltýymyz kerek?"
  
  
  "Ol birden Parsonǵa qońyraý shalyp, kimdi atý kerektigin aıtty delik?"
  
  
  Kellı ıyǵyn qıqań etkizdi. "Ol Parsonnyń qaıtys bolǵanyn biledi, sodan keıin Korellımen baılanysady. Qalaı bolǵanda da, biz alda turmyz".
  
  
  "Men Elena Moralesti ustaý úshin kútý zalyna baramyn", - dedim men. "Men onyń máıitti tabý úshin osynda júrgenin qalamaımyn. Ol búkil qonaqúıge eskertý jasaı alar edi".
  
  
  "Men Bergson áıeline qamqorlyq jasaǵannan keıin men sizge qosylamyn".
  
  
  Esikti qulypsyz qaldyryp, dálizge shyqtyq. Bizdi eshkim kórgen emes.
  
  
  * * *
  
  
  Birneshe mınýttan keıin zalǵa kirgenimde Hýana Rıvera da, Elena Morales te maǵan qarady. Men vestıbúlde qatty kúlki men kóńildi aıqaılardy estidim. Hýana men Elena Gerr Haýptlımen, onyń eki nemisimen, onyń danıalymen jáne jıyrmaǵa jýyq basqa shańǵy juptarynan turatyn toppen birge qyzý keshtiń ortasynda boldy.
  
  
  Men baryp Hýana men Elenaǵa bas ızedim. Aralarynda olar maǵan oryn jasady. Gerr Haýptlı meni kórip, amandasyp, toppen tanystyrdy.
  
  
  Men kúlip jiberdim de, qolymdy bulǵadym da, janyp turǵan otqa qarap, qyzdardyń arasyndaǵy dıvanǵa eńkeıdim. Bul jerde myltyq daýysy men qandy kórýden alys, qaýipsiz jáne qaýipsiz boldy.
  
  
  Haýptlı myrza topty óziniń qyzyqty sporttyq erlikterimen tanystyrdy - ol ańshylyqty jaqsy kóretin, balyq aýlaý salasynyń mamany, úlken jetistikke jetken qaıyqshy jáne úlken álpınıs boldy - men keshki asqa chekke birneshe joldy syzyp, ony tapsyrdym. Hýana ony kózinen aýlaq ustaý týraly eskertýmen.
  
  
  Ol tipti moıyndamady, biraq men onyń muny báriniń kózinen tasa oqıtynyn bildim. Qabyrǵaǵa shyntaqpen ótkir soqqy onyń túsingenin aıtty.
  
  
  PARSON ÓLDI. TINANYŃ ADAMY. QUIRYQ ELENA.
  
  
  Men bul sońǵy bólimdi Elena Moralespen ne isterimdi bilmegendikten qoıdym. Eger ol Barrı Parsonmen shyndap aralassa, ol onyń ne istep jatqanyn bilýi nemese boljaýy múmkin edi. Áıtpese, ony tergeý úshin alyp ketýdiń qajeti joq edi. Ol úshin men onyń Parsonnyń ólimi týraly áli bilgenin qalamadym. Eger Hýana ony jeńe almasa, men ony jeńe alamyn dep oıladym.
  
  
  Qonaq bólmeniń esiginen Mıch Kellı úlken kúlimsirep, tanys juptarǵa qol bulǵap kórindi. Sosyn ol meni baıqap qalyp, tez júrip, eńkeıip, aqyryn daýyspen: "Foıe. Tez". Basqa eshkim estigen joq. Ol meniń ıyǵymdy qysyp, Hýananyń betinen jomarttyqpen súıdi de, Gerra Gaýptlıge keshirim surap basyn ızep, qonaq bólmeden shyǵyp ketti.
  
  
  Men Hýananyń jambasyna qolymdy tıgizip, ketýge turdym. Kellı shańǵy trassasynyń etegine qaraǵan vestıbúldiń artqy jaǵyndaǵy edennen tóbege deıingi shyny terezeniń janynda turdy. Ol meniń áınektegi shaǵylysýyma qarap turdy. Foıe múldem bos boldy.
  
  
  Ol meniń qulaǵyma ernin qozǵamaı aıtatyn - bul sottalǵandardan alynǵan polısıanyń eski aılasy.
  
  
  "Ol Granadadaǵy qonaqúıden shyqty. Ol Sol-Nevke bara jatqan sıaqty".
  
  
  "Ol qashan ketti?"
  
  
  "Búgin keshke. Qashan ekeni belgisiz".
  
  
  "Bul jaman jańalyq".
  
  
  Kellı basyn ızedi.
  
  
  Shyny terezeniń shaǵylysynan men bir qyzmetkerdiń telefonyn qoıyp, foıe arqyly foıege qaraı júrgenin kórdim. Bir mınýttan keıin ol qaıtadan shyqty. Onyń artynan Elena Morales jyldam ári ásem júrdi.
  
  
  Men Kellıdi ıterip jiberdim. Elena tabandylyqpen baspaldaqqa qaraı bet aldy. Bul onyń bólmesine - Barrı Parsonmen bólisetin bólmege barǵanyn bildirdi!
  
  
  Kellı ekeýmiz tańdanǵan kózqarastarmen almastyq. Men Hýananyń qonaq bólmesinen úreıli kózqaraspen shyǵyp bara jatqanyn kórdim. Men Kellıdi urdym.
  
  
  "Hýanany qonaq bólmede usta. Oǵan qosylyńyz. Men Elenanyń sońynan eremin".
  
  
  "Durys."
  
  
  Men bastamas buryn Elena baspaldaqtyń jartysyna deıin kóterilgenshe kúttim
  
  
  
  
  
  
  Aýdarma túrleri
  
  
  Mátinderdi aýdarý
  
  
  Bastapqy mátin
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Aýdarma nátıjeleri
  
  
  d odan keıin. Birdeńe boldy. Bireý oǵan eskertti. Men kimniń ne úshin ekenin túsine almadym. Sonda da onyń bólmesine kirip bara jatqany anyq boldy.
  
  
  Úshinshi qabat. Dáliz boıymen, burylystyń artynda. Ol kiltterin alý úshin sómkesine qolyn sozdy. Biraq ol olardy shyǵaryp, tutqaǵa tıgende esik ashyldy. Ol dálizdi qaraý úshin buryldy. Men mundaı qozǵalysty kúttim de, kózden tasa bolyp, buryshqa qaıta súńgip kettim.
  
  
  Ol meni kórmedi.
  
  
  Men onyń artynan esiktiń jabylǵanyn estidim.
  
  
  Men tez arada dálizden túsip, onyń esigine toqtadym. Alǵashynda men qaptamanyń qalyńdyǵyna baılanysty eshteńe estigen joqpyn. Kilem esik pen jaqtaý arasyndaǵy sańylaý arqyly dybystardyń shyǵýyna jol bermedi.
  
  
  Biraq sodan keıin men ishteı sybyrlaǵan daýystardy estip turǵandaı boldym. Men bir jeńil, joǵary daýysty estidim - áıel daýysy. Árıne, Elena Moralestiń daýysy. Biraq ol kimmen sóılesti?
  
  
  Birde-bir. Eshkim. Árıne, ol telefondy paıdalandy!
  
  
  Sosyn kúńkil toqtady, men basqa eshteńe estimedim. Men bazadaǵy resıverdi aýystyrý dybysyn kúttim, biraq jiberip aldym. Sosyn esik ashylyp, syqyrlaǵan dybyspen tars jabyldy. Shkaf? Ol dalaǵa shyǵý úshin kıindi me?
  
  
  Men dálizdiń arǵy shetine tez ótip, ǵımaratty úsh jaǵynan qorshap turǵan balkonǵa shyqtym. Men kózden tasa bolyp, Elenanyń dálizge shyǵýyn kútip, syrtqy qabyrǵaǵa eńkeıdim.
  
  
  Biraq ol kórinbedi.
  
  
  Men saǵatqa qaradym.
  
  
  On bes mınýt.
  
  
  Men dálizden tómen qaraı jyljydym da, moınymdy sozyp, qulaǵymdy panelge qoıyp, onyń esiginiń aldyna toqtadym.
  
  
  Eshteńe.
  
  
  Men "Lúgerdi" sýyryp aldym da, alǵa basyp, tutqany burǵan kezde ony keýdeme ustadym. Kellı ekeýmiz sıaqty ysyrma áli ashyq boldy.
  
  
  Arqamdy esikke tirep, aldymdaǵy "Lúgerdi" kórsetip, tez ishke kirdim.
  
  
  Ol jerde tiri eshkim bolǵan joq.
  
  
  Parsonstyń denesi biz ony tastap ketken jerde jatty.
  
  
  Biraq bólmede basqa eshkim bolmady.
  
  
  Elena Morales qaıda boldy?
  
  
  Men shkaftyń esikterine qaradym, biraq shkaf tym kishkentaı bolǵandyqtan, ol jerde eshkim tyǵyla almady. Jáne áli de…
  
  
  Bul álsiz dybys edi, basynda estigenime de senimdi emes edim. Biraq men sol jerde turǵanymda, áreń degende tynys alýǵa batylym bardy, men ony taǵy estidim. Bul qımylsyz qalýǵa tyrysqan, biraq sál qımyldap turǵan adamnyń anyq dybysy edi. Men shkafqa qaıta qaradym, biraq dybys durys emes jaqtan shyqty.
  
  
  Joq. Ol jýynatyn bólmeden keldi.
  
  
  Men "lúgerdi" myqtap ustap, jýynatyn bólmeniń esigine qaraı júrdim. Jabyldy.
  
  
  - Elena, - dedim men aqyryn.
  
  
  Jaýap kelgen joq.
  
  
  Bireý sonda boldy, ol Elena emes edi. Ol qaıda ketti? Álde ol jerde basqa bireýmen birge boldy ma?
  
  
  "Elena", - dedim men bul joly qattyraq.
  
  
  Eshteńe.
  
  
  "Men bul esikti ashqaly jatyrmyn. Mende myltyq bar. Qoldaryń basyńnan joǵary shyǵyp ket", - dedim men esiktiń bir jaǵynda turyp.
  
  
  Eshteńe.
  
  
  Men esiktiń tutqasynan ustadym, áli de esiktiń jıegine qarsy turyp, ony aınaldyrdym. Esik ashylyp, ishke qaraı buryldy. Men shıelenisip kettim. Dybys joq.
  
  
  Ashyq sańylaý arqyly men jýynatyn bólmeni kórdim. Jaryq janyp turdy. Al sol jerde bozarǵan jáne shıelenisken Tına Bergson ózegine deıin qorqyp turdy.
  
  
  Men ony lúgermen jaýyp, qozǵaldym. Sosyn men baseınde paıdalaný úshin jaıylǵan ydystardy kórdim. Teri asty, suıyqtyq quıylǵan quty, maqta tampondary.
  
  
  Ol maǵan keń kózderimen qarady.
  
  
  "Elena qaıda?"Men odan suradym, biraq onyń ornyna taǵy júz suraq qoıa alamyn.
  
  
  Ol basyn shaıqady. "Men Elenany kórgen joqpyn. Men Barrıdi ǵana kórdim. Jáne ol... ol óldi". Onyń daýysy sybyrǵa deıin tómendedi. Ol esinen tanyp qalýdyń aldynda turdy.
  
  
  Men jýynatyn bólmege bardym da, onyń shyntaǵynan dóreki ustadym. Ol entigip, janyma tyǵyldy.
  
  
  "Ol ony óltirdi me?"onyń daýysy meniń qulaǵyma sybyrlady.
  
  
  Men eshteńe aıtqan joqpyn. Men oǵan Kellı ekeýmiz ekenimizdi qalaı aıta alamyn?
  
  
  "Nege Sol-ı-Nevke qaıttyń?"- men odan aqyryn suradym.
  
  
  Onyń kózi maǵan buryldy. Men ony ıterip, vananyń shetine otyrǵyzdym. Men onyń qasyna otyrdym. Men Lúgerdi onyń keýdesinde ustadym. Ol aılaker áıel edi, men oǵan múlde senbeıtinmin.
  
  
  "Kórý úshin... kórý úshin..."
  
  
  "Barrı Parson", - dep qostym men. "Ony óltirýi úshin oǵan Korellıdi kórsetý úshin".
  
  
  Dybys joq.
  
  
  Onyń erni dirildep, kózi menen alystap ketti. "Iá", - dep sybyrlady ol.
  
  
  "Siz Korellıdi óltirý úshin Barrı Parsondy jaldadyńyz", - dedim men úzildi-kesildi. "Siz muny joqqa shyǵara almaısyz. Ol bizge buryn aıtqan bolatyn..."
  
  
  "Men muny joqqa shyǵarmaımyn", - dedi ol nyq turyp. Onyń beti qaıtadan túske boıaldy. Meniń kózim gıpodermıalyq ıneniń ústinen syrǵyp ketti.
  
  
  "Motıv?"Men suradym. "Sen nashaqorsyń ba? Munyń bári me?"
  
  
  Ol ıyǵyn qıqań etkizdi. "Men bárin shatastyryp aldym. Men ony nege óltirgim keletinin bilmeımin, tek men ony álemdegi basqalardan artyq jek kóremin".
  
  
  "Biraq ol esirtki jelisimen aınalysatyndardyń barlyǵyn tapsyrý arqyly odan bas tartady", - dedim men.
  
  
  Ol basyn ilip qoıdy.
  
  
  "Nege qaıttyń?"- men taǵy suradym.
  
  
  "Barrıdi tabý úshin", - dedi Tına aqyryn. "Men balkonǵa kóterilip, ishke qarasam, ony kórdim. Óli. Men ishke kirdim..."
  
  
  Men onyń ıyǵyna qarap turdym. Árıne! Balkon! Bul va
  
  
  
  
  
  
  Aýdarma túrleri
  
  
  Mátinderdi aýdarý
  
  
  Bastapqy mátin
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Aýdarma nátıjeleri
  
  
  Elena ony kórmeı bólmeden qalaı shyqty. Elena Barrıdiń ólgenin tapqanda, ol ólimge deıin qorqyp, qashyp ketti. Ol jaı ǵana fransýz esikterin ashyp, balkonǵa shyǵyp, asyǵys ketip qaldy. Sodan keıin, birden Tına Barrıdi bólmesinde qarsy alý úshin artqy jolmen kóterildi - múmkin ekeýi de kezdesýdi josparlaǵan shyǵar - jáne ol Barrıdi óli kúıinde tapty. Onyń esirtkige degen qajettiligi basym boldy jáne ol men sıaqty saýyǵý úshin jýynatyn bólmege ketti.
  
  
  "Men ishke kirdim, men ony atyp jatqanyn kórdim. Alǵashynda Elena ony óltirýi múmkin dep oıladym. Biraq Korellı Barrıdiń artynan qýyp bara jatqanyn tapqan bolýy múmkin. Bálkim, Korellı meniń..."Onyń kózinen jas aǵyp ketkenin bilgen shyǵar. "Men qorqamyn, Nık!"
  
  
  Men ony silkip tastadym. "Sen meni Korellıge aparýyń kerek, Tına. Bul jalǵyz jaýap. Tym kóp adamdar bul esimder tizimin alýymyzǵa kedergi jasaýǵa tyrysty. Tym kóp. Endi bul seniń qolyńda, Tına".
  
  
  Ol bozaryp ketti. "Ol biledi, Nık! Ol meni óltirý úshin bireýdi jaldadym dep oılaıdy! Sen meni bulaı etýge májbúrleı almaısyń. Sen meni jiberýiń kerek!"
  
  
  "Múmkin emes, Tına!"- dedim men. "Jalǵyz jaýap sensiń. Sen meni dál qazir oǵan jetelep bara jatyrsyń. Tek maǵan kórset, sonda..."
  
  
  "Ol muny moıyndamaıdy!"ol aıqaılady. "Ol óziniń jeke basyn joqqa shyǵarady".
  
  
  "Tına..."
  
  
  Ol gıpodermıalyq ıneni alý úshin qolyn sozdy. Men onyń ıyǵyna burylǵan boıda ne isteıtinin boljadym. Men lúgerdiń tumsyǵyn onyń moınynyń jumsaq bóligine bastym. "Joq, joq, Tına! Ine emes. Árıne, birneshe mınýt ishinde bári jaqsy bolady, biraq siz árqashan shyndyqqa oralýyńyz kerek".
  
  
  "Nık!"- dep jylady ol áli de ıneni ustap.
  
  
  Men Lúgerdi qaltama salyp, ıneni aldym. Onyń júzi áp-sátte derlik ózgerdi. Bul tynysh, ádemi maskadan ol tozaq mysyqynyń betine aınaldy - kózderi jarqyrap, tisteri dirildep, erinderi ańnyń yryldaǵan daýysymen jaıylyp ketti.
  
  
  Men ózimdi essiz qıǵash soqqydan qorǵaı almaı turyp, ıne bilegime kirip ketti.
  
  
  Ol únsiz, kóńilsiz aıqaıǵa kúldi.
  
  
  Men ózimnen bári ketip bara jatqandaı sezindim. Men ózimdi bir túıir zamazka sıaqty sezindim.
  
  
  Ol meni kórshi bólmege apardy, sosyn oryndyqqa ıterip jiberdi.
  
  
  "Ózimizdiń kishkentaı qospamyz, Nık", - dedi ol shaıtandyq kúlkisimen. "Sen sonda jaqsy baladaı qalasyń. Men bul jerden ketemin".
  
  
  Joq, Tına! Men aıtýǵa tyrystym, biraq eshteńe bolmady.
  
  
  Ol jedeldetilgen qarqynmen qozǵalǵandaı boldy - sekýndyna júz kadr, balkonnan fransýz esikteri arqyly júgirip ótti. Sosyn tynyshtyq ornady.
  
  
  Birneshe ǵasyrdan keıin men bireýdiń esikti qaǵyp jatqanyn estidim. Bul Kellı bolatyn.
  
  
  "Laqap at! Sen sondasyń ba? Nık?"dep surady.
  
  
  Men aýzymdy ashtym. Kem degende, ol qozǵaldy. Biraq meniń daýysym bolmady. Sal aýrýy basyldy ma?
  
  
  Esik ashylyp, Kellı myltyǵyn daıyndap bólmege ushyp ketti. Ol jaı ǵana ornynan turyp, maǵan tańdana qarap turdy.
  
  
  "Eı, Nık!"
  
  
  Men ernimdi taǵy qozǵadym. Sal aýrýy basyldy. Men kúńkildedim.
  
  
  Kellı jan-jaǵyna qarap, jýynatyn bólmeni tekserip, gıpodermıalyq ıneniń ıisin sezdi. Áp-sátte ol maǵan qaıta oraldy da, betimnen uryp, oryndyǵymnan kóterip, jýynatyn bólmege súırep apardy. Ol meniń basymdy dýshtyń astyna qoıdy, al sýyq sý meniń moınyma tıdi.
  
  
  Kellı jumys istep jatqanda menimen sóılesti.
  
  
  "Bul jańa nárse. Bizde onyń qory bar. Sizdi nokaýtqa túsiredi, sondyqtan siz qozǵala almaısyz, biraq bolyp jatqannyń bárin kóre alasyz. Ýaqytsha saldaný. Qurarıden shyqqan, sonymen qatar ýrarı, ýrarı, ýralı, výralı dep te atalady. , jáne vorara. Biraq bul basqa nársemen qysqartyldy. Menen ne suramańyz. Formýlalar biz olardy alǵan boıda árqashan joǵalady."
  
  
  Kóp uzamaı men ómirge keldim.
  
  
  "Jyldam!"Men aıttym. "Bul Tına. Ol Granadadan Barrı Parsonmen kezdesýge kelgen jáne onyń denesin osy jerden tapqan. Ol qazir shyǵý jolynda. Ol Korellı ony óltirdi dep oılaıdy. Eger ol qazir qashyp ketse, ony keıinirek óltirýi múmkin".
  
  
  "Bir mınýt kúte turyńyz!"- dedi Kellı. "Men seni tabý úshin keldim. Tına tómengi qabatta, foıede, sahnany jasap jatqan edi!"
  
  
  "DDSU?"men shydamsyzdyqpen suradym.
  
  
  "Tına Bergson".
  
  
  "Tına!"
  
  
  "Múldem. Biraq qazir ol ketip qaldy".
  
  
  "Ketip qaldyń ba? Biraq...?"
  
  
  "Ol vestıbúlde boldy, biraq ketip qaldy", - dedi Kellı maǵan bólmeden júgirip shyǵyp, dálizben kele jatyp. Biz baspaldaqpen tómen túse bastadyq, men foıede bir top adamdy kórdim. Barlyǵy avtoturaqqa qarap turdy.
  
  
  Men Hýananyń burylyp, bizdi kútip turǵanyn kórdim.
  
  
  "Munyń bári neni bildiredi?"- dedim men.
  
  
  "Ol qyzyl Iagýarda", - dedi Hýana turaqta turǵan kólikterdi nusqap. Men olardyń birinde faralar janyp turǵanyn kórdim. Jaryq qarańǵylyqty kesip ótip, jol Prado Llanodan burylyp, negizgi tas jolǵa aparatyn qarly taýdyń baýraıyn jaryqtandyrdy.
  
  
  "Ol úlken sahna jasady", - dedi Hýana tez arada. "Bul óte áserli boldy".
  
  
  "Tym dramalyq!"- dedi Kellı qurǵaq.
  
  
  "Siz maǵan onyń ne istegenin aıtqyńyz kele me?"men shydamsyzdyqpen suradym.
  
  
  "Ol munda on mınýttan astam ýaqyt buryn kelgen joq, tozaqty kóterip, Marıo Speransadan surady!"
  
  
  "Marıo Speransa degen kim?"Men suradym.
  
  
  Kellı basyn shaıqady. "Oǵan Senor Speranstyń bul jerde joq ekenin aıtqan kezde, ol shydaı almaı, dál osy foıede ashýlanyp kete jazdady".
  
  
  Men kóre aldym
  
  
  
  
  Aýdarma túrleri
  
  
  Mátinderdi aýdarý
  
  
  Bastapqy mátin
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Aýdarma nátıjeleri
  
  
  Iagýar qozǵala bastady. Tınanyń aqshyl shashy onyń artyna ushyp ketti.
  
  
  "Bul bárimizdi zaldan qashyp ketýge májbúr etti", - dep túsindirdi Hýana.
  
  
  "Sosyn ol birden qulap, resepshn ony tiriltýge májbúr boldy", - dep túıindedi Kellı. "Men seniń artyńnan bardym".
  
  
  Men tez oılanyp, qabaǵymdy túıdim. "Bul spektákl - tómendegi kórinis. Bul ne úshin, men bilmeımin. Biraq men ony toqtatýym kerek".
  
  
  "Durys", - dedi Kellı. "Biz ne istep jatyrmyz?"
  
  
  "Myna Marıo Speransany qarashy", - dedim men Kellıge. "Ol joq shyǵar. Men Tınanyń sońynan eremin!"
  
  
  Men kópshiliktiń arasynan aınalmaly esikterge qaraı kele jatyp, Gaýptlı myrzany onyń sıkofanttar komandasymen birge baıqadym. Ol qolyn bulǵap, basqa jaqqa qarady.
  
  
  "Renoda" sýyq boldy. Óte jaqsy bastaldy. Men jolǵa shyqtym jáne ony baqylaýǵa alǵanǵa deıin eki ret taıyp kettim. Jol boıynda eki tún burynǵydaı muz daqtary boldy.
  
  
  Jol tómen túsip, ońǵa buryldy. Men qyzyl "Iagýardy" múlde kóre almadym, biraq joldyń ońǵa burylǵany esime tústi, sodan keıin barrankanyń shetine jabysyp turǵan uzyn, keń taqa tárizdi burylyspen solǵa buryla bastadym.
  
  
  Men qozǵaltqyshty qostym, sebebi men Jag -dy nazardan tys qaldyrǵym kelmedi.
  
  
  Meniń faralarymda joldyń sheti kórinip turdy, men qarsylyqty tekserý úshin baıqaýsyzda tejegishti bastym. Men tańǵyshtardaǵy kerneýdi jeńil sezindim.
  
  
  Men burylysta Renault kóligine buryldym, men Tına Bergsonnyń qyzyl "Iagýaryn" kórdim, ol keń attyń qısyǵynyń ortasynda. Ol baıaý júrdi, biraq men ony baıqaǵan kezde jyldamdyǵyn arttyrdy.
  
  
  Kólik qarańǵyda alǵa qaraı sekirgendeı boldy, shamdar aspanǵa kóterilgendeı jolda joǵary qaraı shaǵylysyp turdy. Sodan keıin - men óz kózime senbegendeı - "Iagýar" jaǵaǵa soǵylyp, jartas qabyrǵaǵa soǵyla jazdady.
  
  
  Aınalaıyn, Tına! - men eriksiz aıqaıladym. "Ózgeris!"
  
  
  Ol jasady ma, joq pa, bilmeımin, biraq kelesi kórgenim "ıagýar" taıazǵa emes, joldyń shetine qaraı bet aldy. "Tına!"
  
  
  Bul joǵalǵan aıqaı edi.
  
  
  "Iagýar" jyldamdyǵyn arttyryp, shalshyqqa óte taıaz aqqýlarmen súńgýdi úıretkendeı shetinen ótip ketti.
  
  
  Faralar astynan tistelgen slúda taqtatastaryn ustap aldy, qardyń daqtary taqtatasqa basylyp, qardaǵy shamdar men shaǵylystardyń oramdaryn jaryqtandyrdy, sodan keıin mashına tastarǵa kómilip, sekirip, qaıta-qaıta aýdaryldy, faralar aınalmaly ústelmen sıpattaldy túnde jáne barrankanyń túbindegi ótkir tastardyń bir bóligine kúrkirep soǵyldy.
  
  
  Bir sátke tynyshtyq ornady.
  
  
  Sosyn aspanǵa qatty jalyn atqylap, aýada qatty jarylys estildi. Tútin qyzǵylt sary jalynnyń janynan ótip bara jatty, ótkir, tunshyqtyratyn qara tútin.
  
  
  Ot tutanyp, sodan keıin qaıtadan buzylǵan "Iagýardyń" synyqtaryna qulap, metaldy aqyryndap jeı bastady. Sodan keıin tútin baıaý kóterilip, ot qyzyl bolattyń, móldir áınektiń jáne túrli-tústi plasıktiń shetterin aınala bıledi.
  
  
  Shoshyp ketken men tas jolmen abaılap kele jatyp, qyzyl "Iagýar" shetinen ótip bara jatqan jerge jettim. Men tómen qaradym. Meniń kóz aldymda tek joldyń shetindegi jol jıegine kesilgen tastardaǵy jaryqtar ǵana kórindi.
  
  
  Men "Renony" qoıyp, kiltin sýyryp alyp, kólikten tústim. Trassada sýyq boldy. Men "Iagýar" jartastardyń arasynan ótip bara jatqan joldyń shetine jettim. Men sol jerde yǵysqan tastarǵa qarap turdym da, tómendegi taqtatastaǵy kúıdirilgen qara syzyq boıymen Tına Bergson men qyzyl "Iagýardyń" qaldyqtarynyń ústinen jarqyraǵan qyzyl ot jarylǵan jerge qaraı júrdim.
  
  
  Sanaýly sekýndtarda qonaqúı qonaqtarynyń birinshisi "Fıat" kóligimen kelip, turaqtap, joldyń shetinde maǵan qosyldy. Oglıng jasaý.
  
  
  Sosyn basqalary keldi.
  
  
  Jáne odan da kóp.
  
  
  Tolqýdy izdeýshiler.
  
  
  Júregim aınyp ketti.
  
  
  Men qaltaly jarqyldy paıdalanyp jartasty eńispen tómen tústim de, qyzyl "Tis" alǵash soǵylǵan jartastyń kúıdirilgen bóliginen óttim de, aqyry kóliktiń qasyndaǵy ýchaskege jettim.
  
  
  Biraq jalyn synyqtardy jalmap ketti, kúıip qalmas úshin jaqyndaý múmkin bolmady.
  
  
  Qolymdy basymnyń ústine qoıyp, men turyp kúttim.
  
  
  Jol boıynda órt sóndirý kóligi shyryldady, kóp uzamaı shańǵy kúrteshe kıgen jáne portatıvti órt sóndirgishi bar úlken órt sóndirýshi eńisten qulap, janyp jatqan qoqystardy shashyra bastady.
  
  
  Men qaltyrap kettim.
  
  
  Órt sóndirýshi sol jerde kúıdirilgen synyqtarǵa qarap turdy. Azamattyq gvardıa oǵan qosylyp, fonardy janyp ketken kólikke baǵyttady. Jaryq sáýlesi menikinen de kúshti boldy.
  
  
  Men jaqyndadym.
  
  
  Men ony sol kezde kórdim.
  
  
  Aldyńǵy oryndyqta kúıdirilgen dene bolǵan. Odan qalǵany qara jáne janyp turǵan.
  
  
  Tına.
  
  
  Altyn terisi bar altyn qyzdyń qalǵanynyń bári.
  
  
  Men basqa jaqqa qaradym, aýyryp qaldym.
  
  
  Men qırandylardyń qasynda tasqa qulap, jan dúnıemdegi fank eline batyp ketken bolýym kerek. Bireý meniń qolym men ıyǵymnan silkip jiberdi. Men bir daýystyń menimen biraz ýaqyt sóıleskenin túsindim.
  
  
  Men qozǵaldym.
  
  
  "Laqap at."
  
  
  Bul Kellı bolatyn.
  
  
  "Ol qaıtys boldy", - dedi Kellı. "Qarǵys atqan nárse".
  
  
  "Meniń oıymsha, ol jaı ǵana onyń aıaqtalǵanyn sezdi jáne júgirgeni jaqsy". Men kúrsindim. "Ol Rıko Korellıdiń bolatynyn bildi
  
  
  
  
  
  
  Aýdarma túrleri
  
  
  Mátinderdi aýdarý
  
  
  Bastapqy mátin
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Aýdarma nátıjeleri
  
  
  onyń ómiriniń sońyna deıin ".
  
  
  "Biraq Korellı tipti bilmedi!"
  
  
  "Ol biledi. Sondyqtan ol ketip qaldy", - dedim men. Mine, men muny qalaı túsindim.
  
  
  "Men bul esimdi tekserdim, Nık".
  
  
  Men joǵary qarap, qabaǵymdy túıdim. Men onyń ne aıtqysy kelgenin túsinbedim.
  
  
  "Marıo Speransa qonaqúıde tirkelgen joq".
  
  
  Men sol jerde otyryp, bul týraly oılaıtynmyn. "Biraq bul onyń keńse qyzmetkerine qoıǵan esimi".
  
  
  Ol basyn ızedi. "Keńse qyzmetkeri bul týraly oǵan aıtqanyn aıtady. Keńse qyzmetkeri onyń bas súıeginen shyqqan kezde deıdi".
  
  
  Men astymyzdaǵy synyqtarǵa qarap turdym. "Siz Rıko Korellı eshqashan Sol y Nieve-de bolǵan emes dep aıtqyńyz kele me?"
  
  
  "Men bul jerde nemese Sol-ı-Nevedegi basqa qonaqúıde sońǵy bir aı nemese odan da kóp ýaqyt boıy bolmaǵanyn aıtamyn. Muqabada onyń esimi Marıo Speransa bolsa".
  
  
  "Biraq sodan keıin..."
  
  
  "Siz muny kórmeısiz be? Múmkin ol Tına týraly bilgen shyǵar. Múmkin ol onyń óltirý úshin óltirýshi jaldaǵanyn bilgen shyǵar".
  
  
  Men muny túsindirý úshin basymdy shaıqadym. "Al kezdesý týraly áńgimeniń bári Tına Bergsonnyń óliminiń jalǵan kórinisi boldy ma?"
  
  
  "Múlde emes. Men Rıko Korellı Tına Bergson men Barrı Parson týraly bilgen bolýy kerek dep aıtamyn. Jáne ol kýrortqa múlde kelmedi. Barlyǵy ony osynda dep oılady - mobster jaldaǵan hıtmen, Tına jaldamaly kisi óltirýshi - jáne biz Korellımen kezdeskimiz kelgendikten. Korellıden basqanyń bári osynda boldy! "
  
  
  "Sonda qanshyqtyń balasy qaıda?"
  
  
  Kellı ıyǵyn qıqań etkizdi. "Meniń oıymsha, biz Hokqa belgi berip, bárin basynan bastaǵanymyz jón".
  
  
  Biz tóbege shyǵý úshin turdyq, biraq men ony jalǵyz qaldyra almadym.
  
  
  Men burylyp, synyqtarǵa qaıta qaradym.
  
  
  "Ol nege ol jaqqa ketti?"
  
  
  Kellı basyn shaıqady. "Ol ádemi áıel edi, Nık. Ádemi áıelder aqymaqtyq jasaıdy. Ol Korellıdi jaqsy kórgen bolýy kerek. Men de ony jek kórdim".
  
  
  "Nemese bul aqshany jaqsy kórdim", - dedim men.
  
  
  "Siz adamdar týraly kóp oılamaısyz ba, Nık?"Kellı kúrsindi.
  
  
  "Maǵan kerek pe? Maǵan kerek pe, solaı ma?"Men tynyshtaldym. "Meniń oıymsha, ol bul Rıko Korellıdiń aqyly qarýynan qashýǵa tyrysyp, búkil álem boıynsha júgirýden góri jaqsy ádis dep sheshti".
  
  
  "Ol ony qashan uratynyn ol eshqashan bilmeıdi", - dedi Kellı emosıasyz.
  
  
  "Qyzyq, álgi beıbaq qazir qaıda?"Men jartylaı daýystap oılana bastadym.
  
  
  On bes
  
  
  Kelesi kúni tańerteń biz tańǵy asqa birinshi boldyq. Hýananyń jarqyraǵan túrine qaramastan, ol rýhanı kúızeliske ushyrady. Men muny tapsyrmany oryndamaǵanymyzben túsindirdim.
  
  
  Biz kontınentaldy tańǵy asty iship, kún sáýlesiniń astynda otyrdyq. Men Ispanıadan keter aldynda tańerteń shańǵy tebýdi usyndym, biraq ol qarsylyq bildirdi.
  
  
  "Men jaı ǵana zattarymdy jınaǵym keledi".
  
  
  Men bas ızedim. "Men Veletaǵa baryp, bir-eki júgiremin".
  
  
  Ol basyn ızedi, oılary alysta.
  
  
  "Pennı?"
  
  
  Ol jaýap bergen joq.
  
  
  "Eki tıyn?"
  
  
  "Qaısysy?"
  
  
  "Sizdiń oılaryńyz úshin. Ne boldy?"
  
  
  "Meniń oıymsha, men adam ómirin ysyrap etý týraly oıladym. Tına Bergson jazǵan. Barrı Parson jazǵan. Masalar. Rıko Korellıdiń alǵashqy qabyldaýy. Tipti Elena Morales - ol qaı jerde bolsa da".
  
  
  Men qolymdy sozyp, onyń qolynan ustadym. "Álem osylaı jumys isteıdi".
  
  
  "Bul jaqsy dúnıe emes."
  
  
  "Bireý saǵan bul ne dep ýáde berdi me?"
  
  
  Ol muńaıyp basyn shaıqady.
  
  
  Men esepshotty tólep, syrtqa shyqtym.
  
  
  Salqyn boldy, biraq Velette ol áli de óte tynysh. Kún jarqyrap turdy. Joldyń beti untaqpen jaqsy jabylǵan. Men dúrbimdi alyp, eńisti qarap shyqtym. Joǵaryda aıtyp ótkenimdeı, Veleta shyńynan eki eńis boldy.
  
  
  Bul joly men siz tómen túsip bara jatqanda solǵa qaraı tarmaqtalǵan uzaǵyraq júgirýdi sheshtim. Men kózildirikti bylǵary qorapqa qaıta salyp jatqanymda, aspaly joldyń burylysynan bireý jartastardyń ústinen ótip, maǵan qaraı júrdi.
  
  
  Bul Gerr Gaýptlı edi, bul joly ol jalǵyz boldy.
  
  
  Men qol bulǵadym. "Qaıyrly tań, gerr Haýptlı".
  
  
  Ol kúldi. "Qaıyrly tań, err Pıbodı".
  
  
  "Men seni keshe saǵyndym, nemese biz birge shańǵy tebýge bara jatqanda".
  
  
  "Sózsiz, bıznestiń qysymy", - dedi ol jaqsy.
  
  
  - Iá, - dedim men oǵan tez qarap. Biraq ol eńiske qaraý úshin basqa jaqqa qarady.
  
  
  "Al seniń súıikti áıeliń qaıda?"
  
  
  "Qaptama".
  
  
  "Onda sen ketesiń be?"
  
  
  Men bas ızedim.
  
  
  "Ókinishti. Aýa-raıy óte jaqsy boldy".
  
  
  "Shynynda da, bar".
  
  
  Ol kúlimsirep, trassanyń joǵarǵy bóligindegi jartastyń shetine otyrdy. Ol etigin myqtap baılap, shańǵylaryn kók balaýyzben súrte bastaǵanda men oǵan qosyldym.
  
  
  "Dostaryń qaıda?"men onyń janyna otyryp suradym. Ne boldy, meniń qazirgi ýaqytta basqa sharýam joq edi.
  
  
  "Olar qonaqúıde", - dep kúldi ol. "Olar búgin maǵan qosylǵysy kelmegendeı boldy. Túnniń bir ýaǵynda Esqui barynda olardyń qulaǵynan lúmýmbalar ushyp ketti".
  
  
  "Siz ádette ajyramassyz".
  
  
  "Aqshamen de solaı. Olar magnıt sıaqty tartady". Ol taǵy da jymıdy, kózderiniń buryshtaryndaǵy qarǵanyń aıaqtary tereń jáne qarańǵylandy.
  
  
  "Sen aqymaqsyń, gerr Haýptlı".
  
  
  "Men realıspin, gerr Pıbodı".
  
  
  Ol birinshi shańǵyny alyp, túbin aqyryn balaýyzben súrte bastady. Ol uqypty jáne ádistemelik qyzmetker boldy, ony jaqsy nemisten kútýge bolady.
  
  
  "Froılen Pıbodı maǵan jaqyn adamymdy eske túsiredi", - dedi ol bir sátten keıin.
  
  
  "Árıne?"
  
  
  "Bilesiń be, meniń qyzym boldy". Ol joǵary qarady. "Árıne, sen bilmediń. Keshirińiz". Ol balaýyzyn jalǵastyrdy
  
  
  
  
  
  
  
  Aýdarma túrleri
  
  
  Mátinderdi aýdarý
  
  
  Bastapqy mátin
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Aýdarma nátıjeleri
  
  
  ıng. "Ol eń sulý qyz edi".
  
  
  "Boldy ma, gerr Gaýptlı?"
  
  
  Ol meniń aralasýymdy elemedi. "Ol on toǵyzda edi, ýnıversıtette oqydy", - dep jalǵastyrdy ol. "Meniń áıelim - onyń anasy - bes jasar kishkentaı kezinde qaıtys boldy. Men oǵan eseıgen kezde eshqashan durys basshylyq bere almadym ba dep qorqamyn. Túsindiń be?"Onyń kózi kóterilip, meniń kózimmen kezdesti.
  
  
  "Men eshqashan áke bolǵan emespin, sondyqtan men muny bile almaımyn, gerr Gaýptlı".
  
  
  "Adal jaýap". Ol kúrsindi. "Qandaı jaǵdaı bolmasyn - ata-ananyń nemquraılylyǵy nemese oǵan materıaldyq qundylyqtardy negizsiz ysyrap etý - ol ýnıversıtetke ketkende biz baılanysymyzdy úzdik".
  
  
  "Bul kúnderi bolyp jatyr".
  
  
  "Onyń jaǵdaıynda eń soraqysy boldy. Onyń joldastary esirtkige qatty qumar boldy". Ol maǵan taǵy bir qarady. "Jáne ol bul topqa men shydaı almaıtyn dárejede aralasty". Ol balaýyzben tazartýdy jalǵastyrdy. "Ol geroınge táýeldi boldy".
  
  
  Men Haýptlıge qaradym.
  
  
  "Táýeldi bolǵannan keıin bir jyldan keıin ol artyq dozalanýdan qaıtys boldy". Ol Granada Vegasyna alystan qarady. "Ózin-ózi basqarý".
  
  
  "Keshirińiz", - dedim men.
  
  
  "Mundaı kesh merzimde qaıǵyńyzdy bosqa ketirýdiń qajeti joq", - dedi Haýptlı ádette jaǵymdy daýyspen salystyrǵanda ótkir dybyspen.
  
  
  "Men adam ómirin bosqa ótkizgenime ókinemin", - dedim men Hýananyń tańǵy as kezinde ne aıtqanyn oılap.
  
  
  Ol ıyǵyn qıqań etkizdi. "Bir maǵynada men ózimdi kinálaımyn. Men ákemniń jaýapkershiliginen jaltardym. Men basqa áıeldermen jaqyn aralastym - bir emes, kóp - qyzyma nemquraıly qaradym". Ol bir sátke oılanyp qaldy. "Jáne ol meniń nemquraılylyǵyma shydap, qolynan kelgenshe áreket etti. Men odan bas tartqanym sıaqty, ózimdi de qabyldamaý arqyly".
  
  
  "Psıholog sizge basqasha aıtýy múmkin", - dedim men aldyn ala. "Introspeksıa - qaýipti oıyn".
  
  
  "Men tek áıeldermen ǵana tanysqan joqpyn. Men bul kásippen aınalystym".
  
  
  "Ár adamnyń mamandyǵy bolýy kerek", - dedim men.
  
  
  "Biraq mende bar emes".
  
  
  Men onyń ne aıtqysy keletinin bilip, ony baqylap otyrdym.
  
  
  "Esirtki bıznesi", - dedi ol ashshy kúlimsirep. "Iá. Men ózimdi jalǵyz balamnyń ómirin qıǵan geroınmen qamtamasyz etken shyǵarmyn. Bul sizdiń adamgershiligińizben qalaı salystyrylady, gerr Pıbodı?"
  
  
  Men basymdy shaıqadym.
  
  
  "Bul menikimen jaqsy úılespeıdi. Men árqashan bolǵan bıznesti taldaı bastadym. Men onyń adamzatqa tıgizetin áseri týraly oılana bastadym. Maǵan kórgenderim unamady".
  
  
  Ol basqa shańǵyny tańdap alyp, ony balaýyzben súrte bastady.
  
  
  "Men bıznesten ketip, jyldar boıy jasaǵan qatelikterimdi túzete bastaıtyn ýaqyt keldi dep sheshtim".
  
  
  Men eshteńe aıta almadym. Men kúttim.
  
  
  "Olar maǵan uıymnan ketsem ne bolatynyn aıtty. Olar meni aqyrzamanǵa deıin izdeıtin bolady. Jáne óltirý úshin". Ol qýanyshsyz jymıdy. "Siz muny túsinesiz be?"
  
  
  "Iá, sınor Korellı".
  
  
  "Enrıko Korellı", - dedi ol jartylaı jymıyp. "Rıko Korellı, al sen Kartersiń. Maǵan Nık Karterdi eń jaqsy dep aıtady".
  
  
  Men bas ızedim. "Ádette. Árqashan emes. Biraq ádette".
  
  
  "Men sizge aıtamyn, bul basynan bastap ákimshilik másele boldy. Qarapaıym kezdesý, solaı emes pe? Qardaǵy kezdesý - qarmen kúres!"- dep kúldi ol myqty tisterin kórsetip. "Ázil, Karter myrza! Ázil".
  
  
  "Iá", - dep moıyndadym men.
  
  
  "Bul jetkilikti qarapaıym bolyp kórindi. Men Korsıkadan Lısıstratqa ketemin jáne sizben Serra-Nevadada kezdesemin".
  
  
  "Árıne."
  
  
  "Basynan bastap problemalar boldy. Kapo meniń josparym týraly bildi. Meniń jaqyn adamdarymnyń biri boljady. Nemese estidim. Mafıozdar menimen kelisimshartqa otyrdy".
  
  
  "Masa".
  
  
  "Iá. Mundaı soqqynyń aldyn alý úshin men eski áriptesim Bazılıo Dı Vanessıdi ıahtamda meni beıneleýge kóndirdim. Al men birge jatqan óte tátti qyz minezdemeni shynaıy etý úshin onymen birge júrdi".
  
  
  "Siz óz adamyńyzdy jaqtadyńyz ba?"- dedim men aqyryn.
  
  
  "Hıttiń sátti bolatynyn bilmeı", - dedi Korellı. "Negizinde men seniń aıtqanyńdy oryndadym. Biraq men masalardyń jazylady dep oılamadym. Men Bazılıo ekeýmizdiń kezdesýimiz kedergisiz ótedi jáne siz ben meniń aramyzda naǵyz kezdesý uıymdastyrylady dep úmittengen edim. "
  
  
  Men kúrsindim.
  
  
  "Biraq bul bári emes. Men Valensıadaǵy ıahtadan keter aldynda men ádemi shved bulbulynyń menen qutylýdy josparlap jatqanyn kórdim!"
  
  
  "Tına Bergson?"
  
  
  "Iá. Ol meniń ólgenimdi qalady. Ol menimen kelisimshartty ózi jasady". Korellı mysqyldaı kúldi.
  
  
  "Sebep boldy ma?"
  
  
  "Men de sen sıaqty qyzyq boldym, Karter myrza. Siz Tınany sál aıqynyraq túsinýińiz kerek".
  
  
  Men ony jaqsy túsindim, biraq eshteńe aıtpadym.
  
  
  "Ol nımfoman, Karter myrza. Meniń oıymsha, bul siz úshin tańqalarlyq emes. Biraq onyń freıdtik sımvolǵa aınalýynyń sebebi onyń qumarlyǵy sıaqty qyzyqty bolýy múmkin".
  
  
  Men oǵan qyzyǵa qaradym.
  
  
  "On bes jasynda ony shved sharýasy zorlaǵan. Ol júkti bolyp qaldy. Abort sátti ótti, biraq sepsıs damydy. On bes jasynda oǵan gısterektomıa jasaldy. Bul sterıldi, ádemi, aqyldy jaratylys onyń joıylýyna áýestenip ketti. áıeldik, onyń ana bola almaýymen. Ol áıel de, erkek te bolmaǵandyqtan, ol qandaı bolý kerek bolsa, solaı boldy - sýperadam! Osy sulýlyqpen jáne osy aqylmen - sendiremin, onyń aqyl-oıy shekteýli
  
  
  
  
  
  
  Aýdarma túrleri
  
  
  Mátinderdi aýdarý
  
  
  Bastapqy mátin
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Aýdarma nátıjeleri
  
  
  Ess, Karter myrza! "ol men qojaıyn bolǵan shaǵyn ımperıany óz qolyna alamyn dep sheshti ".
  
  
  "Esirtki jelisi", - dedim men.
  
  
  "Múldem. Endi men bul tizbekti buzyp, onyń eń jaqsy saqtalǵan qupıalaryn Amerıka Qurama Shtattarynyń esirtkige qarsy kúres departamentine ashýdy sheshkennen keıin onyń ambısıasy týraly aıtyp otyrmyn".
  
  
  Men bas ızedim. "Onyń seni óltirý úshin Parsondy jaldaýynyń sebebi osy boldy!"
  
  
  "Bul durys. Baqytymyzǵa oraı, men onyń tizbekti bólshekteý týraly sheshimime jasaǵan alǵashqy tańqalarlyq reaksıasyn kúdikti dep túsindirdim jáne kózimdi ashyq ustadym. Ol maǵan adal bolyp, Amerıkaǵa erip júremin dep ýáde bergenimen, men ony solaı dep oıladym. Men jattym. Men onyń telefonyn qostym - Korsıkadaǵy vıllamyz úlken jáne árqaısymyzdyń erkindigimiz zor - aqyry onyń Malagada Barrı Parsonmen mámile jasap jatqanyn estidim.
  
  
  "Eń qyzyǵy."
  
  
  "Meniń kelesi qadamym óz tyńshymdy Parsonǵa baǵyttaý boldy. Meniń oıymsha, aıtpaqshy, siz Parsondy Interpoldyń qujattarynan fransýz metropolıteniniń marqumy Danıel Tússo retinde taba alasyz. Ol dúnıejúzilik soǵys kezinde on jasar bala bolatyn. Ekeýi tyńshylyq pen kisi óltirýge deıin ósti ".
  
  
  "Ol qazir óldi".
  
  
  "Men solaı kúdiktendim". Korellı ıyǵyn kóterdi. "Men sizdiń Malagadaǵy tanysyńyzben dıskotekadan ketkenińiz týraly estidim".
  
  
  Men kúldim. "Sizden kóp nárse qashyp qutyla almaıdy".
  
  
  "Jetedi", - dep kúrsindi Korellı. - Elena Morales Parsondy Torremolınostaǵy bardan alyp ketýge ruqsat berip, ony muqıat baqylap otyrdy. Ol maǵan Sol-Nevke meni taýyp óltirý úshin kelgenin eskertken ol. Osy sebepti men seni Velette kezdestirgen joqpyn ".
  
  
  "Men muny talqyladym".
  
  
  Korellı basyn ızedi. Ol shańǵylarymen aıaqtady. "Men Tınany Lısıstrata ıahtasynda birdeńe bolyp qalsa óltirýi múmkin dep úmittengen edim, biraq siz biletindeı, ol aýyr jaraqattardan aman qaldy. Kapostar ólim jazasyn jaqsy josparlaǵanymen. Bul eshteńe bolmas úshin aýa-raıyn baqylaýym kerek degendi bildirdi. tek Kapony óltirýshi ǵana emes, sonymen qatar hıtmen Tına úshin de! Masa. Jáne pastor. Sondyqtan men jaı ǵana Gerr Haýptlı boldym, Valensıada birneshe jumyssyz akterlerdi jaldap, meniń boljamdy sıkofanttarymnyń rólin oınadym ".
  
  
  Men kúldim. "Siz óte tapqyr adamsyz, Korellı myrza".
  
  
  "Men óte qaýipti mamandyqtaǵy tapqyrlyǵymnyń arqasynda uzaq ómir súrdim". Ol qabaǵyn túıdi. "Mamandyq emes. Bul mamandyqtyń mánin qorlaıdy. Óte qaýipti raketkada. Jaqsy sóz. Qatal. Jazyq. Romantıkalyq emes. Zymyran".
  
  
  Men bas ızedim.
  
  
  "Men seni biraz ýaqyttan beri súısinip baqylap otyrdym". Korellı kúldi. "Men seniń masany óltirgenińdi birden bildim. Al men sen Parsondy da óltiresiń dep boljadym. Tınanyń ólimi men úshin kútpegen jaǵdaı boldy. Meniń oıymsha, ol Prado Llanoda aıtqandaı óz-ózine qol jumsady dep oılamaımyn. Biraq meniń oıymsha, ol Parsonnyń ólgenin bilip, men ol týraly bárin bilemin jáne ony óltiremin dep sheshkennen keıin ol bul kólikti basqara almaǵan bolýy kerek ".
  
  
  Men: "Bul jaǵdaıda ol seniń osynda ekenińdi bilmeı turyp, qashyp ketýge sheshim qabyldady", - dedim.
  
  
  "Dál."
  
  
  "Ol óldi. Munyń bári osyǵan baılanysty".
  
  
  Korellı basyn ızedi. Ol shańǵylardaǵy qysqyshtardy qataıtyp, etikterin soǵan saı etip, qysqyshtardy kıgizdi. Ol ornynan turyp, tizesin búgip aldy.
  
  
  Men kıine bastadym.
  
  
  "Menimen birge mingiń kelmeı me?"
  
  
  "Ádemi."
  
  
  Ol kúldi. "Buǵan deıin, Nık, men seniń qolyńnan kelgenin qalaımyn".
  
  
  Men tómen qaradym. Ol konvertti sozyp jatty. Onyń ústinde dóńes boldy. Konvertti ashyp, tanys kórinetin mıkrofılm oramasyn kórdim.
  
  
  "Bul jaı ǵana siz oılaǵandaı. Esimder. Oryndar. Kúnder. Barlyǵy. Túrkıadan Sısılıa men Rıvera arqyly Meksıkaǵa deıingi barlyq jol. Eger siz faktilerdi ustanatyn bolsańyz, siz bir nárseni de, adamdy da jiberip almaısyz. Men qalaımyn bul tizbek buzyldy, sondyqtan ony endi qaıta jınaý múmkin bolmaıdy. Beatrıs úshin ".
  
  
  Beatrıs. Onyń qyzy. Jáne bul Danteniń áıeldik beınesi emes pe?
  
  
  "Jaraıdy, Korellı", - dedim men.
  
  
  Ol meniń arqamnan qaǵyp jiberdi. "Kettik!"
  
  
  * * *
  
  
  Ol qulaý syzyǵyna qarsy baıaý traversti bastady, sodan keıin eńisti kesip ótip, júgirip kele jatqanda burylysqa qaraı tómen qaraı júgirdi. Sodan keıin ol ádemi bezendirilgen krıstıge burylyp, úıilgen tastardy aınalyp ótti.
  
  
  Men mıkrofılmdi shańǵy kúrteshemniń ishki qaltasyna salyp, artynan júgirdim. Qar durys tóseldi. Men shańǵylarymnyń jaqsy serpimdi serpilispen untaqty tistep alǵanyn sezdim.
  
  
  Men jartastardyń qısyq syzyǵymen júrip bara jatqanda astymda Korellı boldy. Ol birneshe burylystar jasady, vedelnge kirdi, sodan keıin joldyń jumsaq buryshy boıymen óte keń traverske buryldy.
  
  
  Men onyń artynan birneshe burylys jasap, denemniń qısyq syzyqtaryn silkip tastadym. Jarystyń sońynda, týra traverste men balama jolda úshinshi shańǵyshyny kórdim.
  
  
  Betkeıler aýyspaly ýchaskeler belgili bir ýaqyt aralyǵynda qıylysatyndaı boldy, bul belgili bir jerlerde erkin buralǵan eki symǵa uqsaıdy.
  
  
  Ol qońyr kúrteshe kıgen jas jigit edi. Ol jasóspirim sıaqty kórindi; kem degende, onyń symbatty, symbatty dene bitimi bar edi. Jasyna qaramastan, ol tamasha shańǵyshy boldy. Onyń shańǵylary qardy qazyp, burylystar men dreıfterdiń sheberi bolǵan.
  
  
  
  
  
  Aýdarma túrleri
  
  
  Mátinderdi aýdarý
  
  
  Bastapqy mátin
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Aýdarma nátıjeleri
  
  
  júgiriske ıelik etý.
  
  
  Eki soqpaq túıisken eńistiń bir bóliginde jas shańǵyshy búıirinen soqtyǵysyp, birneshe tegis traverstermen baıaý tómen tústi. Men Korellıge barǵanymda, ol eki joldy bólip turǵan jartasty jotanyń artyna kózden ǵaıyp boldy.
  
  
  "Ádemi otar", - dedim men.
  
  
  Ol basyn ızedi.
  
  
  "Sen shtattarǵa kelgende men seni Álta men Aspenge aparamyn. Olar saǵan unaıdy!"
  
  
  Ol kúldi. "Men seni osy másele boıynsha qabyldaı alamyn!"
  
  
  "Jaqsy mámile", - dedim men. "Júre ber. Men seniń artyńnan kelesi aıaldamaǵa deıin baramyn".
  
  
  Ol mysqyldap, jolǵa shyqty.
  
  
  Men odan birneshe mınýttan keıin keldim. Meniń oń jaq shańǵym sál artta qaldy, men jaqsyraq tisteý úshin pozısıany retteýge tyrystym.
  
  
  Men qar tazalaǵyshpen baıaýlap, tik qulamamen júrdim, óıtkeni eki jartas shyǵysynyń arasyndaǵy kópir ádemi manevr jasaý úshin tym tar boldy, sodan keıin kez kelgen shańǵyshy úshin pıknık alańyna uqsaıtyn qar men muzdyń keń alańyna shyqtym. Men Korellıdi eń sońynda kórdim.
  
  
  Men Korellıdiń sońynan solǵa qaraı tómen qaraı jyljydym, dál osy sátte men balany qaıtadan kórdim.
  
  
  Ol balama jarysta ekeýmizden jyldamyraq túsip, endi keń, eńis alqaptyń tómengi jaǵyndaǵy eki joldyń qıylysatyn jolaqtaryna jaqyndady.
  
  
  Men hokeı aıaldamasynda qarǵa soǵylyp, bir sátke toqtadym da, sol jerde turdym. Untaq jaqsy boldy. Tómendegi qar qatty bolyp kórindi. Biraq maǵan kórý aımaǵynyń buryshy unamady. Aıtaıyn degenim, ol tik jáne tegis derlik boldy, biraq ústińgi jaǵynda oıys eńis boldy, ol maǵan múldem unamady.
  
  
  Degenmen, Korellı onyń boıymen jarty jolda esh qıyndyqsyz júrdi. Ol meniń soldan ońǵa qaraı kele jatty, men qarap turǵanymda ol eńiske kirip, ońnan solǵa qaraı qaıtty. Onyń artynda men basqa jarysta kele jatqan jas jigitti kórdim, ol bizdiń júgirýimizdi odan bólip turǵan jartas jotasyna jaqyndap qaldy.
  
  
  Men kóship keteıin dep jatqanda, kózimniń qıyǵymen eskertý jarqylyn baıqadym. Men kún sáýlesinen kózimdi qysyp, taǵy da basymdy kóterdim. Meniń kózim meni aldady ma? Joq!
  
  
  Jigit bir nárseni oń qolynda ustap, eki shańǵy taıaǵyn sol qolymen ustady. Ol qandaı da bir qarýdy ustady - Iá! Bul qol myltyǵy edi!
  
  
  Endi bala toqtap, qardyń ústine otyrdy. Endi ol jartastardyń artynda boldy, men onyń ne istep jatqanyn kóre almadym, biraq men onyń ınstınktıvti túrde onyń nysanaǵa alǵanyn bilmeı, shańǵymen ushyp bara jatqan Korellıdi kózdep turǵanyn bildim.
  
  
  "Haýptlı!"Men qandaı da bir optıkalyq ıllúzıaǵa aldanyp qalsam, onyń muqabasyn paıdalanyp aıqaıladym.
  
  
  Ol maǵan tóbeden qarap basyn tez burdy. Men qolymdy jas jigitke qaraı siltedim. Korellı buryldy da, óz buryshynan eshteńe kórmedi. Men sharasyzdyqpen eskertýmen bulǵadym. Korellı birdeńe durys emes ekenin túsinip, áreket etti. Ol júgirý syzyǵyn ózgertýge tyrysty, biraq tepe-teńdigin joǵaltyp, sátsiz frontaldy qulaýdan qulap qaldy. Biraq ol ózin kóterip, jambasynan urdy, sodan keıin syrǵana bastady.
  
  
  Men shańǵylarǵa sekirdim de, artyndaǵy jas jigit otyrǵan jartastarǵa qaraı tómen qaraı umtylyp, taıaqtardy urdym. Men eki shańǵy taıaǵymdy da sol qolymnyń astyna syrǵytyp, lúgerdi shyǵardym.
  
  
  Magnat kútpegen jerden paıda boldy. Men jigittiń basyn izdep tastarǵa qaradym, biraq eshteńe kórmedim. Magnat meni tizem men shańǵy qystyrǵyshynyń ortasynan alyp, betimdi qarǵa laqtyryp jiberdi, qaýipsizdik tutqalary bosaǵan kezde bir shańǵyny tolyǵymen julyp alyp, ony bos alqapqa jiberdi. Men taıyp ketip, aqyry kenet toqtadym. Meniń qasymda taǵy bir shańǵy jatty. Onyń qalaı shyǵyp ketkeni de esimde joq.
  
  
  Korellı qardan shyǵyp, endi tastarǵa qaraý úshin buryldy.
  
  
  Birinshi oq atyldy. Ol jiberip aldy. Endi men jas jigittiń jartastardan shyǵyp, alǵa jyljyp bara jatqanyn kórdim. Men "lúgerdi" onyń basyna baǵyttap, trıggerdi tarttym. Ońǵa tym alys.
  
  
  Ol tez burylyp, meni kórdi. Onyń qaqpaǵy qulap tústi. Tamaǵynan altyn shash aǵyp jatty.
  
  
  Bul Tına Bergson bolatyn!
  
  
  Men qatty tańǵalǵanym sonsha, oılana almadym.
  
  
  Biraq sodan keıin meniń mıym búkil oqıǵany eshbir eskertýsiz qaıtalady.
  
  
  Tına!
  
  
  Bul onyń qyzyl "Iagýardaǵy" denesi emes edi.
  
  
  Bul Elena Morales bolýy kerek. Men qazir kórdim. Men Elenanyń Parsonnyń bólmesine kirip, biz qaldyrǵan jerden Parsonnyń máıitin tapqanyn kórdim. Men ony bólmede kórdim - Tına Bergson sonda boldy! Tına Sol-ı-Nevke Parsondy taýyp, ony óltirý úshin Korellıge jiberý úshin keldi. Jáne ol Parsondy óli kúıinde tapty - Elena bólmege kirmes buryn. Sondyqtan ol Elenany ákelý úshin qonaq bólmege telefon soqty. Al Elena habarlama jiberip keldi.
  
  
  Tına Elenany balkonǵa shyǵyp, qyzyl "Iagýarǵa" túsýge májbúr etti, óıtkeni ol endi Elenanyń Korellıdiń kózi men qulaǵy ekenin bildi. Ol ony "Iagýarǵa" otyrǵyzyp, óltirdi. Taqanyń burylysynda kózden tasa bolyp, ol Elenany rúlge otyrǵyzdy, shańǵy etigimen nemese aýyr zatpen "Iagýardy" gaz pedalyn basyp turyp, ózi sekirip ketti.
  
  
  Men onyń artynan birden júrsem de, qarańǵyda qashyp kettim.
  
  
  Jáne qazir…
  
  
  Endi ol Korellıdi óltirýge jáne ádettegideı esirtki toryn ózi tartyp alýǵa keldi.
  
  
  
  
  
  
  Aýdarma túrleri
  
  
  Mátinderdi aýdarý
  
  
  Bastapqy mátin
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Aýdarma nátıjeleri
  
  
  muz jasaǵysy keldi!
  
  
  Men Korellıdiń qaıta kóterilip, Tınaǵa qarap turǵanyn kórdim. Tına meni taǵy atyp jiberdi. Men oǵan otpen jaýap berdim. Men jaqsylyq jasaý úshin tym alys boldym.
  
  
  Ol maǵan, sosyn Korellıge qarady da, qarmen Korellıge qaraı júrdi. Ol qardan qutylǵysy kelip, baýraıdan túsýge tyrysty. Óte qaýipti kásiptermen aınalysatyn kóptegen er adamdar sıaqty, ol ózimen birge qarý alyp júrýdi unatpaıtyny anyq.
  
  
  Ol maqsatty túrde qarýyn joǵary kóterip, shańǵy etigimen oǵan qaraı umtyldy.
  
  
  Magnattyń aınalasyndaǵy qar qatty qatyp qaldy. Men onyń eńistiń joǵarǵy jaǵyndaǵy kerneýden syqyrlaǵanyn kórdim, ol jıektiń túbine qaraı qısaıǵan dóńgelek kontýrdy qurady.
  
  
  Men artqa sheginip, "Lúgerdi" qarǵa baǵyttadym da, bir, eki, úsh ret oq attym. Oqtar aýada jańǵyryqty. Qar barlyq jaqqa tarap ketti. Bólinetin jaryqshaq paıda bolyp, qar men muzdyń búkil taqtasy erı bastady - meni jerge otyrǵyzǵan magnattyń joǵarǵy jartysymen bólisti.
  
  
  Basynan bastap ol jyldam qozǵaldy. Tóbe!
  
  
  Ol onyń kele jatqanyn kórdi, biraq odan qashyp qutyla almady. Ol Korellıdi eki ret atyp jiberdi, sodan keıin qarly tóbeden jaltaryp, oǵan qaraı júgirdi, biraq ol ony ustap alyp, tómen túsirdi. Men onyń sary shashynyń osy zatta joǵalyp ketkenin kórdim.
  
  
  Sodan keıin qar úıilip, omyrtqanyń tastaryna qulaı bastady, aqyrǵan dybyspen toqtady.
  
  
  Men shańǵylarymdy jınap, aqyryn Korellıge qaraı tústim.
  
  
  Ol búıirinde jatyp, qarda qansyrap jatty.
  
  
  Men oǵan qaraı júrdim. Onyń beti aýyryp aǵaryp, kózderi shoǵyrlanbaǵan. Ol eseńgirep qaldy.
  
  
  "Tizbekti buz!"ol maǵan sybyrlady.
  
  
  Men onyń basyn qardan kóterdim. "Men muny isteımin, Rıko."
  
  
  Men ony birinshi ret atymen atadym.
  
  
  Ol ernine sál kúlimsirep artqa súıendi.
  
  
  On alty
  
  
  Men onyń qabaǵyn japtym.
  
  
  Men Azamattyq gvardıaǵa Korellıdiń denesin kútýge kómektestim, sodan keıin shańǵymen ketip qaldym, sol kezde kúrek ustaǵan birneshe adam Tına Bergsonǵa jer qaza bastady. Men fý-manchjýr murty bar adamdy basqa jaqqa buryp, oǵan Barrı Parsonnyń qaıǵyly aıaqtalýy týraly habarladym.
  
  
  Dýsh astynda ıspandyq qosylymmen baılanysty osy jaǵdaıǵa baılanysty shıelenis pen shıelenisti jeńildetý jaqsy boldy. Men kıinip, Hýana Rıvera úshin túrter aldynda bólmemde súlgimen keptirdim. Endi oǵan oqıǵanyń sońǵy taraýyn aıtyp, onymen birge Malagaǵa baratyn joldy bastaıtyn kez keldi.
  
  
  Men "lúgerimdi" kereýettiń basyna ilýli turǵan ıyq qapshyǵynda synap kórdim de, halatqa qolymdy sozdym. Meniń aıaǵym qurǵaq bolǵandyqtan, men stılettony jelimdep, ıyǵymdy salqyn túkti matanyń ústine qoıdym. Jýynatyn bólmeniń aınasy qarańǵylandy, biraq men shashymdy taraı aldym. Men taǵy bir ret tekserdim jáne bir apta buryn olardy julyp alǵannan keıin sur jipterdiń qaıta paıda bolmaıtynyn bildim.
  
  
  Men bolashaqta olardy azyraq emes, kóbirek kóretinimdi bildim.
  
  
  Meniń chemodandarym jınalyp qaldy - men muny dýshqa kirer aldynda jasadym - men Hýanaǵa qońyraý shalmas buryn kıimimdi kıemin be dep oıladym, sosyn ne boldy dep oıladym da, esikke baryp, jalańash býyndarymdy qaǵyp aldym.
  
  
  "Kirińiz", - dedim men onyń kúńgirt daýysyn.
  
  
  "Daıynsyz ba?"
  
  
  Jaýap bolǵan joq.
  
  
  Men esikti ashyp, ishke kirdim.
  
  
  Artymdaǵy esik jabylyp qaldy, men tańyrqaı buryldym da, qarama-qarsy oryndyqtaǵy Hýanany kórdim. Ol tolyǵymen jalańash, aýzyn oramalmen baılap, qoldaryn artyna baılap, oryndyqqa baılap tastaǵan. Onyń aıaǵy oryndyqtyń aıaǵyna baılanǵan. Ol maǵan jalbarynǵan mylqaý kózderimen qarady.
  
  
  Men esiktiń tutqasyna qolymdy sozdym.
  
  
  "Joq, joq, Nık!"- dedi daýys aqyryn.
  
  
  Tereze janyndaǵy perdeler syqyrlap, olardyń artynan qolyna tapansha ustaǵan Tına Bergson shyqty. Bul oǵan óte úlken bolyp kórindi. Bul Parsons Ýeblı Mark IV boldy. Ol taý baýraıynda qandaı kıim kıgen bolsa, sol shańǵy kıimin kıgen. Ol dymqyl jáne sýyq boldy, biraq áıtpese ol óte jaqsy boldy. Onyń kózderi essizdikke qumarlyqpen janyp ketti.
  
  
  "Sálem Nık", - dedi ol kúlip.
  
  
  "Tına", - dedim men.
  
  
  "Iá. Men sen jasaǵan qar kóshkininde ólgen joqpyn".
  
  
  "Túsinikti".
  
  
  Men burylyp, Hýananyń jalańash denesine taǵy bir qaradym. Sol kezde men onyń jalańash keýdesinde temekiniń kúıip qalǵanyn kórdim. Men qaltyrap kettim. Tına Bergsonda sadomazohıstik tendensıalar boldy, múmkin lesbıandyq tendensıalar nımfomanıaǵa ákeldi.
  
  
  "Sen aýyryp tursyń, Tına", - dedim men aqyryn. "Hýana sıaqty adamdarǵa zıan tıgizýdiń qandaı paıdasy bar?"
  
  
  Tına jarylyp ketti. "Rıko esirtki tizbegin buzýǵa tyrysqan aqymaq edi! Onyń álemdegi eń jaqsy tabys tabý shemasy boldy jáne ol odan qutylǵysy keldi!"
  
  
  "Biraq bul onyń qyzyn óltirdi".
  
  
  Tına mysqyldady. "Bul qyz barlyq áıelder sıaqty jezókshe boldy - árbir er adam ózi barǵan aqymaq kolejde oqydy".
  
  
  "Tek seniń qıalyńda, Tına", - dedim men. "Sizge psıhıatr kerek".
  
  
  Ol basyn artqa eńkeıtip kúldi. "Sen pýrıtansyń, Nık! Sen muny bilesiń be? Pýrıtan!"
  
  
  Men bólmemdegi kereýettiń basyna ilýli turǵan ıyq qapshyǵyn oılap, aqymaq aqymaq bolǵanym úshin ózimdi qarǵadym. Men onsyz eshqaıda ketpeımin. Barlyǵy aqymaq sentımentaldylyqtyń kesirinen
  
  
  
  
  
  Aýdarma túrleri
  
  
  Mátinderdi aýdarý
  
  
  Bastapqy mátin
  
  
  5000 / 5000
  
  
  Aýdarma nátıjeleri
  
  
  Men Hýan Rıveraǵa degen qyzyǵýshylyqty ólimge ushyrattym.
  
  
  "Maǵan mıkrofılm bershi, Nık", - dedi Tına meni kútip turǵan shymyldyqtan alystap bara jatyp. "Men seni Rıkomen birge kórdim. Siz ony alýyńyz kerek. Maǵan ber, áıtpese men seni óltiremin".
  
  
  "Amal joq, Tına", - dedim men. "Eger men taspany bersem, sen ekeýmizdi óltirip, ketip qalasyń".
  
  
  - Joq, - dedi Tına kózderi jarqyrap. "Maǵan seniń bul qanshyqpen ne istep júrgeniń mańyzdy emes. Siz ketip, shtattarǵa qaıta usha alasyz, maǵan báribir. Maǵan tek mıkrofılm kerek, men seni jiberemin".
  
  
  Men basymdy shaıqadym. "Múmkin emes, balaqaı".
  
  
  Onyń kózderi muzdaı muzdaı ashyq jáne kógildir edi. Men skandınavıalyq fordtar men muz qyrtysy týraly oıladym. Al men shańǵy kıiminiń astyndaǵy myna ádemi deneni oıladym.
  
  
  Tına aýyr brıtandyq "Veblıdi" Hýanǵa nusqady. Men oǵan júregim aınyp kete jazdaǵan súıkimdilikpen qaradym. Hýananyń kózi shoshyp ketti. Men onyń dirildegenin kórdim. Onyń betinen jas aǵyp ketti.
  
  
  - Sen qubyjyqsyń, - dedim men jaıbaraqat. "Sen meni estı alasyń ba, Tına? Sen meni óz qolyńa alyp, Hýanany qınamaı alar ediń. Sen qandaı adamgershilikke jatpaıtyn jansyń?"
  
  
  Tına ıyǵyn qıqań etkizdi. "Eger sen maǵan osy fılmderdi ákelmeseń, men ony úshke deıin óltiremin, Nık".
  
  
  "Mende fılm joq", - dedim men tez. Kútpegen jerden meniń josparym paıda boldy. Men onyń meni tym kóp narazylyq bildirip jatyr dep oılaǵanyn qaladym.
  
  
  Onyń kózi qysylyp qaldy. "Men seni Rıkomen birge kórdim. Sen odan fılm alǵan bolýyń kerek. Oǵan senimen ońasha bir kezdesý kerek boldy. Mine, bári. Jáne ol ony aldy. Ol saǵan bergen bolýy kerek. Bir, Nık".
  
  
  Men terlep kettim. "Tına, meni tyńda! Ol mıkrofılmdi poshta arqyly jiberdi. Ol ony Vashıngtonǵa jiberdi".
  
  
  "Rıko poshtaǵa senbeıtin edi!"- dep kúrsindi Tına. "Men ony budan da jaqsy bilemin. Jaqsyraq oılap tap, Nık. Eki".
  
  
  "Tına, bul ras!"Men oǵan qaraı serpinmen qozǵaldym. "Endi myltyqty qoı da, Hýanany oryndyqtan shyǵar!"
  
  
  Tına maǵan buryldy. Aýyr tapanshanyń tumsyǵy keýdeme baǵyttaldy. "Bul Ýeblı.455 Nık", - dedi ol kenet betin buryp. "Bul Frontier Colt sıaqty qýatty. Meni seni bólshekteýge májbúrleme. Keýdeńnen jáne júregińnen osyndaı qysqa qashyqtyqta eshteńe qalmaıdy. Fılmdi tabý úshin men seniń zattaryńdy aqtarýym kerek edi. Al seniń úlken deneń maǵan ony qurtý úshin tym qatty unaıdy. Maǵan bershi, Nık. Fılm! "
  
  
  Hýana jylap jiberdi.
  
  
  Men azdap qozǵaldym.
  
  
  "Joq!"- dep aıqaılady Tına, sodan keıin myltyqty shashynan birneshe dúım qashyqtyqta ornalasqan Hýananyń basyna qaraı baǵyttady. "Maǵan myna fılmdi bershi, Nık. Nemese ol óledi!"
  
  
  Men oǵan sharasyzdyqpen qaradym.
  
  
  "Men bir jáne eki dedim, Nık! Endi - mine, sońǵy sát..."Ol kúrsindi.
  
  
  "Kúte tur!"Men jyladym. "Bul basqa bólmede!"
  
  
  "Men buǵan senbeımin", - dedi Tına sál kúlip. "Joq. Sen muny ózińe kóteresiń. Sondaı qundy nárse".
  
  
  Meniń betim qulap tústi. "Qalaı sonsha senimdi bola alasyń?"
  
  
  Ol kúldi. "Men bilemin! Mine, bári. Men bilemin!"Ol maǵan qaraı jyljydy. "Maǵan ber!"
  
  
  Men túkti halatymnyń qaltasyna qolymdy sozdym. "Tına..."
  
  
  "Baıaý!"
  
  
  Ol aýyr tumsyǵyn kóterip, meniń moınyma baǵyttady.
  
  
  Men ketip qaldym. "Bul meniń qaltamda".
  
  
  Ol maǵan qarady, kózderi jumyldy, aqyl-oıy tez jumys istedi.
  
  
  "Onda halatyńdy sheship, maǵan ber. Baıaý".
  
  
  Men ashýlanyp oılanyp, belbeýimdi sheship aldym. Árıne, qaltada plenka bolǵan joq. Taǵy…
  
  
  "Óshir!"- dedi ol úzilip.
  
  
  Ol men kútkendeı onyń mantıasyn tartyp alý úshin tym alysta edi. Men ony ıyǵymnan laqtyryp, denemnen alyp tastadym. Men sol jerde jalańash jáne qorǵansyz turdym. Eger ol jaqynyraq bolsa ǵoı, men halatty silkip tastap, Ýeblıdi onyń qolynan julyp alar edim...
  
  
  "Ony tósekke tasta!"
  
  
  Men kúrsindim.
  
  
  Ol myltyqty keýdeme jáne júregime qoıyp, oǵan qaraı jyljydy. Ol sol qolymen bir qaltany jaryp jiberdi. Bos. Sosyn basqasy. Bos.
  
  
  "Ótirikshi!"ol aıqaılady. "Ol qaıda? Ol qaıda?"
  
  
  Ol maǵan qaraǵan kezde onyń kózderi kógildir jalynmen janyp turǵanyn kórdim, denemdi jáne aıaǵymdy joǵary-tómen qarap júgirdi. Men aıaǵymdy sál qozǵadym, dirildep, tobyǵymnyń artqy jaǵynan ótip bara jatqan jerde onyń jabysqaq taspany kórýine jol bermeýge tyrystym.
  
  
  Men baıqamaı kózimdi oń aıaǵyma aýdardym. Ol meniń kózqarasymnyń qalaı joǵalyp ketkenin baıqady da, kózderi oılana bastady. Ol meniń aıaǵyma, sosyn aıaǵyma muqıat qarady da, tobyǵymnyń artqy jaǵynan ótip bara jatqan kishkene jabysqaq taspany kórdi.
  
  
  "Minekeı!"- dedi ol. "Tobyqqa bekitińiz! Ákel, Nık. Ákel jáne..."
  
  
  "Tına, saǵan ant etemin!"
  
  
  "Men seni óltirip, osy fılmdi ózimnen alyp tastaǵanymdy qalaısyń ba?"
  
  
  Men onyń muny isteıtinin bildim.
  
  
  Ózimdi jalańash jáne osal sezinip, eńkeıip, oń tobyǵyma qolymdy sozdym. Men ony kıgen kezde dýsh astyndaǵy ylǵaldyń áserinen jabysqaq taspa bosap qaldy, men shpılkany birden sheship aldym.
  
  
  "Jyldam!"Ol meni shaqyrdy, ústimnen eńkeıip, menen alý úshin sol qolyn sozdy.
  
  
  Men stılettomdy sýyryp alyp, mıkrofılm ustap turǵandaı sol qolymdy sozyp, oǵan qaraı júrdim. Onyń kózi meniń jumylǵan judyryǵyma qarady da, ol refleksıvti túrde qolyn sozdy.
  
  
  Men ony judyryǵymmen ıterip jiberdim. Ol saýsaqtaryn oǵan tıgizýge ruqsat berdi. Men onyń bileginen ustadym. S-da
  
  
  
  
  
  
  Aýdarma túrleri
  
  
  Mátinderdi aýdarý
  
  
  Bastapqy mátin
  
  
  1507 / 5000
  
  
  Aýdarma nátıjeleri
  
  
  Bir kezde men oń qolymdy onyń denesine baǵyttadym da, stılettony qulaǵynyń dál astyndaǵy moınyna tyǵyp qoıdym.
  
  
  Ol "Ýeblıden" gúrildegen aıqaımen oq jaýdyrdy.
  
  
  Oq qonaqúıdiń qabyrǵasyn tesip ótip, arǵy betke ótip ketken.
  
  
  Jarylǵan myltyqtyń otynan keýdem janyp ketti.
  
  
  Men artqa shegindim.
  
  
  Ol qulap, denesinen arterıalyq qan altyn terige aǵyp ketti.
  
  
  Qandaı ysyrap.
  
  
  Qandaı tozaq ysyrap.
  
  
  Men dirildep ornymnan turyp, onyń denesin kóterip, tósekke apardym.
  
  
  Bir kúni ol kózin ashty.
  
  
  "Nık", - dep sybyrlady ol kúlkili kúlimsirep. "Men eshqashan jetpis jetige deıin ómir súrmeımin, solaı ma?"
  
  
  "Siz durys emes mamandyqty tańdadyńyz", - dedim men.
  
  
  Ol aqsap qaldy.
  
  
  Men Hýanaǵa habarlasyp, ony jubatýǵa tyrystym, ony oryndyqtan sheship aldym, sodan keıin ony kıim aýystyratyn shkafqa apardym. Sosyn men óz bólmeme bardym da, óz bólmeme kirdim.
  
  
  Men qaıtyp bardym. Men qazir Rolleiflex-ti saqtadym, muqabamda dál solaı kórinýim kerek edi. Qymbatty kári suńqar.
  
  
  Negizi men kıingenime qýanyshtymyn. Kıingen kezde kúndelikti zattar týraly sóılesý árqashan ońaıyraq.
  
  
  "Bul mıkrofılm qaıda?"- dep surady Hýana menen.
  
  
  Men Rolleiflex-ti kóterdim. "Mine", - dedim men. "Jaqsy operator árqashan óz fılmin kamerada alyp júredi".
  
  
  Ol maǵan tilin kórsetti.
  
  
  Men muny fılmge túsirip aldym. Aqyr sońynda, men Orta batystaǵy eń jaqsy fotograftardyń biri boldym, solaı emes pe? Al Hýana meniń shalbarymnyń qaltasynda bir qorap temeki nemese salpynshaq sıaqty mıkrofılm bar ekenin bilýdiń qajeti joq edi, solaı ma?
  
  
  
  
  
  
  Ólim basynyń qastandyǵy
  
  
  
  
  Ólim basynyń qastandyǵy
  
  
  Alǵy sóz
  
  
  Mýmýra araly Tynyq muhıtynyń ońtústigindegi qara kók barqyttaǵy kishkentaı jasyl asyl tasqa uqsaıtyn. Týamotý arhıpelagynyń buryshynda ornalasqan Mýmýra mısıonerler men órkenıettiń yqpalyna túspegen birneshe polınezıalyq araldardyń biri boldy. Mýmýran halqy áli kúnge deıin sózdiń tolyq maǵynasynda erkin boldy. Eshkim olardyń aıaqtaryna tar aıaq kıim kıgizbedi jáne áıelderiniń ádemi qońyr keýdelerin jappady. Barlyǵy bes júzge jýyq adam bar, olar óz aralynyń jumaǵy týraly bilmedi, óıtkeni olar basqa eshteńe bilmedi.
  
  
  Qazir búkil halyq derlik altyn jaǵajaıda kútip turdy, motorly qaıyq olardyń jaǵalaýyna qaraı aqyryn eńisti burǵylardy kesip tastady. Bul sheteldik kemeniń tumsyǵynda Atý turdy, ol bıik jáne túzý, kemeniń jyldamdyǵynan nemese qozǵaltqyshtyń gúrilinen qoryqpady, bul bastyqqa sáıkes keledi.
  
  
  Qaıyq jaǵadan birneshe ıard jerde toqtaǵan kezde, er adamdar bastyǵyna qaraı júgirdi, al áıelder jaǵada qaldy, olardyń arasynda tolqyp kúldi jáne balalarǵa joldan aýlaq bolýdy eskertti.
  
  
  Qaıyqtan shyqqannan keıin Atý ekıpaj múshesinen úlken chemodandy alyp, sýǵa kirdi, ony qurǵaq ustaý úshin joǵary kóterdi. Qaıyq ómirge qaıta oraldy da, jarty mıl qashyqtyqta ońaı júgirip kele jatqan aq ıahtaǵa qaraı júgirdi.
  
  
  Atý aldynda chemodanyn maqtanyshpen kóterip, jaǵajaıda júrdi. Ol ony ata-babalary qurbandyq shalatyn oryn retinde paıdalanǵan tasqa qoıdy, biraq qazir ol minberge aınaldy.
  
  
  Mýmýrandyqtar aınalasyna jınaldy. Olardyń tiliniń mýzykalyq yrǵaǵy tolqýdan kúsheıe tústi.
  
  
  Atý únsizdikke shaqyrǵan qolyn kóterdi, birden estiletin jalǵyz dybys - alaqandaǵy keshki samaldyń kúrsinisi. Aq shashty basshy óz adamdaryna aqyryn jymıdy da, úlken qaıyqtaǵy aq adamdar kórsetkendeı, chemodanynyń qulpyn ashý úshin eńkeıip ketti.
  
  
  Ol qolyn chemodannyń jyltyr qońyr materıalynyń ústinen júrgizdi. Ol eshqashan mundaı nársege qolyn tıgizbedi, al Atý ony tańdana sıpady. Sosyn óz adamdarynyń shydamsyzdyǵyn kórip, qaqpaqty eki jaǵynan ustap, kóterdi.
  
  
  Ol qazynalardy bir-birlep shyǵaryp, adamdarǵa árqaısysynan lázzat alýǵa múmkindik berdi. Keremet ıkemdi jáne Polınezıadaǵy eshbir gúlge uqsamaıtyn túrli-tústi spıráldarmen bezendirilgen matanyń bir bóligi. Tańǵajaıyp tastarmen kómkerilgen alqalar kún sáýlesin shaǵylystyryp, ony kempirqosaqqa aınaldyrdy. Dámi tátti, qaǵazǵa oralǵan jolaqtary bar kishkentaı, uzynsha qapshyqtar. Atý aýzyna bireýin salyp, aq adamdar oǵan ne kórsetkenin kórsetý úshin shaınaı bastady. Ol qalǵan jolaqtardy múmkindiginshe kóp bala alǵanyn kórip, taratyp berdi. Ǵajaıyptar chemodannan shyǵa berdi. Sekiretin, jarqyraıtyn, dybys shyǵaratyn nárseler boldy. Árbir jańa qazyna kópshiliktiń arasynda qýanyshty kúńkil týdyrdy.
  
  
  Bul kún Mýmýrada mindetti túrde este qalatyny sózsiz.
  
  
  Qazir Mýmýradan alystap bara jatqan ıahtanyń bortynda eki adam dúrbi arqyly sheginip bara jatqan aralǵa qarap, qorshaýlardyń janynda turdy. Bireýi aýyr, aıý tárizdi, qara shashy bar, jýýdy qajet etetin. Ekinshisi uzynyraq jáne qamshydaı aryq, kúmis shashy bıik, tegis mańdaıynan artqa qaıyrylǵan. Er adamdar qarapaıym kıim kıgenimen, olardyń ustaýynda áskerı nárse boldy. Uzynyraq adamnyń artynda úlken nemis ovcharkasy men bulshyqetti qara Doberman otyrdy, olar álemge jekkórýshilikpen qarady.
  
  
  Fedor Gorodın, odan da aýyr dedi. "Nege biz munymen bitpeımiz, Anton? Osy ýaqytqa deıin biz araldan jetkilikti qashyqtyqta bolýymyz kerek. Onyń daýysy aıýǵa uqsastyǵyn arttyratyn ótkir gúrildegen daýys boldy.
  
  
  Aq shashty Anton Jızov kózildirigin tómen túsirip, aqyryn basyn ızedi. Onyń kishkentaı qara kózderi tik qara qastarynyń astyndaǵy tereń kóz uıalarymen jasyrylǵan. "Iá, meniń oıymsha, ýaqyt keldi".
  
  
  Jızov úshinshi adamǵa buryldy, ol olardyń artyndaǵy palýbada alańsyz júrdi. "Ne aıtasyń, Varnov? Daıynsyz ba?"
  
  
  Varnov aryq, eńkeıgen, tar ıyqtary bar adam edi, bul ony burynǵydan da kishirek etip kórsetti. Onyń kóshege sırek shyǵatyn adamnyń bozǵylt, saý emes terisi bar edi.
  
  
  "Iá, ıá, men daıynmyn", - dedi Varnov. "Men sońǵy jıyrma mınýtta daıyn boldym".
  
  
  "Shamadan tys asyǵý óte qymbatqa túsýi múmkin", - dedi Jızov aqyryn. Endi ol batyp bara jatqan kún sáýlesinde óte ádemi kórinýi kerek ". Ol teńizshi keıpindegi jas jigitke buryldy. "Borıs, kapıtanǵa bizdi usta dep aıt, men sýretke túskim keledi".
  
  
  Jas jigit saqtanyp qaldy. "Iá ser."Ol kópirge qaraı jyljı bastady, biraq ekilendi. "Myrza?"
  
  
  "Bul ne, Borıs?"- dep surady Jızov shydamaı.
  
  
  "Araldaǵy adamdar. Olardyń evakýasıalaýǵa ýaqyty bola ma? »
  
  
  "Adamdar? Siz bul qońyr terili jabaıylardy aıtyp otyrsyz ba?
  
  
  "D-ıá, ser. Olar múldem zıansyz bolyp kórindi.
  
  
  Gorodın qorshaý astynan kenet sekirip ketti, onyń úlken ıyqtarynyń bulshyq etteri jıyryldy. "Bala, sen ne týraly qyńsylaısyń? Sizge buıryq berildi! »
  
  
  Jızov manıkúrlengen qolyn kóterdi. "Borıs jas, Fedor. Ol gýmanızmniń áserin saqtaıdy,
  
  
  
  
  bul árqashan jaman nárse emes ".
  
  
  Ol jas teńizshige buryldy. "Eger biz óz maqsattarymyzǵa qol jetkizgimiz kelse, Borıs, keıbir adamdardyń ómirin qurban etý kerek. Ózderińiz biletindeı, biz engizetin ózgeristerdiń arqasynda álemniń barlyq halyqtary úshin jaǵdaı aıtarlyqtaı jaqsarady, sondyqtan bul qarapaıym jergilikti turǵyndar adamzat ıgiligi úshin janyn qıdy. Túsinesiń be, balam?
  
  
  - Iá, ser, - dep jaýap berdi Borıs, biraq onyń kózinde áli de kúmán bar. Ol kópirge qaraı alǵa jyljydy.
  
  
  "Nege bulaı túsindirýge tyrysyp jatqanyńdy bilmeımin", - dedi Gorodın. "Tapsyrys dereý oryndalýy kerek. Sen ekeýmizdi osylaı oqyttyq "
  
  
  "Biz ýaqyttyń ózgerip jatqanyn moıyndaýymyz kerek", - dedi Jızov. "Biz bılikte bolǵan kezde bizge Borıs sıaqty jarqyn jastar kerek bolady. Qazir ony ıterip jiberý aqylǵa qonymsyz bolar edi ".
  
  
  Qozǵaltqyshtardyń qadamy ózgerip, ıahta baıaýlady. Tepe-teńdiktiń shamaly yǵysýymen eki ıt turaqsyz tirektiń kesirinen qulatylyp, yryldady. Jızov olardyń qos qarǵybaýynyń tutqasynan ilmektep baılanǵan ushyn julyp alyp, eki ıttiń de betinen uryp jiberdi. Olar kabınanyń qalqasyna tyǵylyp, qara erinderi qatty aq tisterinen únsiz yryldap shyǵyp ketti.
  
  
  "Men bul ıtter nege siz olarǵa qalaı qarasańyz, sizdi jyrtyp tastamaıtynyn bilmeımin", - dedi Gorodın.
  
  
  Jızov qysqa kúldi. "Bul ańdar túsinetin jalǵyz nárse - qorqynysh. Olar men úshin buıryq boıynsha óltiretin edi, óıtkeni meniń olardy óltirýge kúshim bar ekenin bildi. Psıhologıa týraly kóbirek bilý kerek, Fedor. Borıs sıaqty jas jigitke shydamdylyq tanytý kerek. Bul súıkimdi shaıtandarmen tek qatygezdik jumys isteıdi ". Ol taǵy da bylǵary baýdy ıtterdiń tumsyǵyna sozdy. Olar eshqandaı dybys shyǵarmady.
  
  
  "Eger siz úı janýarlaryńyzben oınaýdy aıaqtasańyz, - dedi Varnov qatty mysqylmen, - men demonstrasıany jalǵastyramyn".
  
  
  "Barlyq maǵynada. Qarańyzshy, biz sizge salǵan barlyq ýaqyt pen aqsha dıvıdendter tóleı me? ".
  
  
  Varnov qolyn qaltasyna salyp, qara bylǵary qorapty sýyryp aldy. Odan ol uzyndyǵy alty dúım bolatyn, bir ushyna súıirlengen juqa metal sılındrdi aldy. "Bul elektrondy qalam", - dep túsindirdi ol. "Bul men trıggerdi basqaramyn, men ǵana biletin túsiniksiz parametrler jınaǵy"
  
  
  "Osy áńgimelerdiń bári bizge kerek pe?"- Gorodın shaǵymdandy. "Ne bolyp jatqanyn kóreıik".
  
  
  "Sabyr et, Fedor", - dedi Jızov. "Bul Varnova myrzanyń mańyzdy sáti. Biz oǵan odan tolyq lázzat alýǵa múmkindik berýimiz kerek. Aqyr sońynda, eger onyń jobasy sátsizdikke ushyrasa, onyń ómirinen qalǵan nárse eń kóńilsiz bolady". "Ol sátsizdikke ushyramaıdy", - dedi Varnov tez arada. "Bul meniń buzylmaıtyn qurylǵylarymnyń biri ekenin este ustaǵan jón. Degenmen, bul Mýmýra ólshemindegi aral úshin jetkilikti bolady ". Qolynda elektrondy qalam ustaǵan ol kóıleginiń túımelerin asha bastady. "Sulýlyǵy mynada, tipti quzyretti keden ınspektorlary bul chemodannan bombany eshqashan taba almas edi, óıtkeni ol jerde bomba joq".
  
  
  "Muny bárimiz bilemiz", - dedi Gorodın shydamsyzdyqpen. Varnov ony alańdatpaǵandaı jalǵastyrdy. "Áshekeılerdiń arasynda bomba joq, óıtkeni chemodannyń ózi bomba. Jumsaq, ıilgish, kez kelgen pishinde óńdeýge jaramdy, plasıkalyq jarylǵysh zattar prınsıpiniń túpkilikti jalǵasy ıadrolyq plasıkti ydyratý bolyp tabylady. Detonasıalyq qurylǵy metal ysyrmada mınıatúralyq túrde jasalǵan. Mine, trıgger mehanızmi ". Endi onyń keýdesi jalańash bolǵan soń, Varnov saýsaqtarynyń ushtaryn keýdesiniń sol jaǵyndaǵy jazylyp ketken tik tyrtyqqa qadady.
  
  
  Úlken Fedor Gorodın qaltyrap, basqa jaqqa qarady. "Ýf, men onyń muny istep jatqanyn kúte almaımyn", - dep kúldi Varnov qysqasha. "Siz birneshe júz adamnyń alystan ólip jatqanyn ókinbeı baqylap otyrsyz. Degenmen, siz óz terisiniń bir bóligin ashyp jatqan adamǵa qaraýǵa shydaı almaısyz ". Saýsaq ushymen tyrtyqtyń shetinen ustap, aqyryn syrtqa qaraı tartty. Sorǵysh dybyspen et keýdesinen bólinip, kúmis dollardyń kólemindeı dóńgelek metal zat salynǵan qaltany ashty. Ony túıreýishtiń basynan úlken emes júz kishkentaı baılanys núkteleri jaýyp turdy.
  
  
  Varnov qalamdy dıskiniń shetine sál tıgizdi. "Qol jetkizý kilti, men ony men úshin baılyq pen kek alýdyń, sender úshin bıliktiń kilti dep ataımyn".
  
  
  "Al bizdiń jolymyzda turǵandar úshin, - dep qosty Jızov, - umytýdyń kilti". "Múldem", - dedi Varnov. Ol ıneniń ushyn trıgger dıskisindegi birneshe núktege tıgize bastady. "Baılanys tártibin este saqtaýdyń qajeti joq", - dedi ol Jızovqa. "Ol árbir aıaqtalǵan sıgnaldan keıin avtomatty túrde ózgeredi. Er adam jasyrynýy kerek ".
  
  
  Jızov oǵan názik jymıdy. "Men sizdiń qorǵanysyńyzdyń muqıattylyǵyna tántimin. Qupıa sózdi kardıostımýlátorǵa qosý bir kıbet boldy."
  
  
  "Iá, men solaı oıladym", - dep kelisti Varnov. "Eger qandaı da bir sebeptermen júregim soǵýyn toqtatsa, ruqsat kilti barlyq qoldanystaǵy ıadrolyq plasıkalyq bombalardyń jarylǵanyn bildiretin etip baǵdarlamalanǵan. Biz bıznesti bastaǵannan keıin jáne kelisimimizdiń barlyq sharttary oryndalǵannan keıin, men, árıne, júrek soǵýymnyń qupıa sózin óshiremin ".
  
  
  "Árıne"
  
  
  
  
  
  - dedi Jızov.
  
  
  Varnov qalammen manıpýlásıalardy aıaqtap, teri jamylǵysyn tegistedi. "Ana jerde. Bul oryndaldy."
  
  
  Úsh adam kókjıektegi aralǵa qarap turdy. Gorodın úlken basyn aqyryn burdy.
  
  
  "Eshteńe bolǵan joq, Varnov, - dedi ol, - sizdiń bombańyz jumys istemeıdi.
  
  
  "Tek qarap otyra ber", - dedi Varnov oǵan. "Kirý kiltin engizý men bombadaǵy detonatordy shyǵarý arasynda avtomatty túrde otyz sekýndtyq kidiris bar. Bul maǵan, eger qajet bolsa, alyp tastaý sıgnalyn berýge ýaqyt beredi.
  
  
  "Aqyldy saqtyq sharasy". Jızov bekitti. "Biraq bul joly mundaı keıinge qaldyrý qajet emes".
  
  
  Varnov ekinshi qoldyń qol saǵatynyń sıferblatyndaǵy jarty sheńberdi aıaqtaǵanyn baqylap otyrdy. Ol sońǵy sekýndty daýystap sanady. "Bes, tórt, úsh, eki, bir".
  
  
  Aldymen bul ekinshi batyp bara jatqan kún sıaqty ekinshi shyqqan kún boldy. Qara tútin men aq bý Mýmýra aralyn jasyryp turǵanda, onyń sary-qyzǵylt sary otty shary orasan zor lezdik qaterli isik sıaqty ósti. Soqqy tolqyny sý arqyly ıahtaǵa qaraı jyljydy, ony apat ornynan ushyp bara jatqan on fýttyq burǵy retinde kórýge bolady. Tolqyn kemeniń artyna soǵylyp, kemeni jáne onyń jolaýshylaryn basyp qaldy. Sol kezde dybys olarǵa da tıdi. Naızaǵaı tárizdi uzaqqa sozylǵan gúrildegen gúril myń ese kúsheıe tústi.
  
  
  Anton Jızov juqa erindi saltanatty kúlimsirep joldastaryna buryldy. "Meniń oıymsha, biz jetkilikti túrde kórdik. Men kapıtanǵa júrýdi buıyrǵan kezde ishke kirip, súrteıik.
  
  
  Eki ıt dirildep, ishteri palýbaǵa qulap tústi, kózderi qorqynyshtan keńeıe tústi, qazir kúńgirt qyzyl otty shar qara tútin baǵanasynda aspanǵa kóterildi. Jızov tunshyqtyrǵysh jaǵalaryn myqtap bekitip, qarǵybaýyn tartty da, janýarlardy jartylaı artyna súırep, kabınaǵa qaraı bet aldy.
  
  
  Alystan ıahta klýbynyń tútin baǵanasy qutyrǵan sulýlyq sıaqty kórindi. Qazir qaraıyp, qýrap qalǵan Mýmýra aralynda budan artyq sulýlyq bolmady. Qaınaǵan jalyn ottegin jutyp qoıǵan bos oryndy toltyrý úshin jeldiń ekpini ǵana tartyldy. Áıtpese, tynyshtyq boldy. Jáne ólim.
  
  
  Bir
  
  
  Iadrolyq jarylys meniń ómirime Mýmýra men onyń adamdarynyń otty óliminen eki aptadan keıin áser ete bastady. Bul eń jaqyn sátte boldy.
  
  
  Onyń esimi Iolanda bolatyn. Onyń shashy tik kók-qara, terisi kilegeıli bolatyn. Men ony keshke Brodveı mańyndaǵy shaǵyn flamenko klýbynda kezdestirdim. Ol sol jerde ádemi keýdesi men jińishke belin erekshelep, bıshiniń uzyn aıaqtarynyń aınalasyna jaıylǵan tar qyzyl barqyt kóılekpen bıledi. Ol meniń ústelimniń aldyndaǵy bıine toqtaǵan kezde maǵan uzaq, áserli kózqaraspen qarady. Bul shaqyrý jáne shaqyrý boldy. Bul men nazardan tys qaldyra almaıtyn suraq qoıǵan kózqaras boldy.
  
  
  Endi ol meniń tósegime jaıǵasqannan keıin, onyń tek maqtan tutar kúlkisi boldy. Ol meniń jalańash denesine tánti bolǵanymdy qalady, men onyń kóńilin qaldyrmadym.
  
  
  "Kettik, Nık, - dedi ol, - qazir kıimińdi sheship, menimen júr."
  
  
  Men kóılegimdi sheship, kúlip jiberdim de, Remı-Martınnen taǵy bir jutym aldym.
  
  
  Iolanda meniń jalańash keýdemnen jáne denemnen kózderimen júgirip ótti. - Kettik, - dedi ol ústemdikpen, - men seni qazir qalaımyn.
  
  
  Men kúlkimdi sál keńeıttim. "Men týraly kúlkili nárse. Men óz jatyn bólmemdegi tapsyrystarǵa jaqsy jaýap bermeımin. Biz bul jerde kimniń jaýapty ekenin kelisýimiz kerek ".
  
  
  Ol tósekte otyrdy, ıspandyq kózderi jarqyrap, birdeńe aıtý úshin karmındik erinderi sál ashyldy. Men tez tósekke baryp, onyń narazylyǵyn aýzymmen basyp qaldym. Alǵashynda ol meni ıterip jibergisi kelgendeı, meniń jalańash ıyǵymnan qysyp, ustap aldy. Men qoldarymdy onyń barqyttaı búıirlerinen syrǵytyp, keýdesiniń dóńes jeri bastalǵan ıilgish etin ıledim.
  
  
  Ol meniń aýzymnyń astynan entigip, tili alǵa umtyldy, aldymen senimsizdikpen, sosyn shydamsyzdyqpen. Onyń qoldary arqama qaraı jyljydy, saýsaqtary denemde syrǵyp bara jatqanda, men onyń tyrnaqtarynyń tistegenin sezdim. Onyń izdenimpaz qoldary shalbarymnyń belbeýinen syrǵyp, izdep, izdedi.
  
  
  Kenet ol meniń aýzymnan aýzyn julyp aldy. Ol entigip, terisi qumarlyqtyń qyzarýymen jarqyrap turdy. Ol meniń belbeýimniń ilgegin taýyp alyp, sál dirildegen qoldarymen sheship aldy. Men ornymnan turyp, onyń jumysyn aıaqtadym, onyń qasynda jalańash jatyp qaıttym. Men onyń ashyq aýzynan súıdim, tilin ótkir tisterinen ótkizdim. Ol ony erninen ustap, soryp aldy, aldaǵy lázzattardyń názik ýádesi boıynsha aýzymdy tilimde alǵa-artqa jyljytty.
  
  
  Men onyń dóńgelengen ıeginen súıip, aqyryn tartyp aldym, sosyn tamaǵynyń qýysyna qaraı jyljydym. Meniń tilim onyń keýdesiniń arasyndaǵy sańylaýdan syrǵyp ketkende Iolanda kenet tynysyn basyp qaldy.
  
  
  Men onyń ústinen betimdi kóterdim, ol uzyn saýsaqtaryn keýdesine orap, maǵan usyndy. Emizikter tik, dymqyl raýshan gúlderinde qara qońyr oreoldarǵa qarsy turdy. Men qurbandyqty alý úshin eńkeıgenimde, men oqý bólmesi retinde paıdalanatyn qonaq bólmemniń janyndaǵy kishkene bólmeden turaqty syqyrlaý estildi.
  
  
  "O, Nık, ótinemin, toqtama", - dep ekilenip qalǵanymda Iolanda demin ishine tartty.
  
  
  "Janym, - dedim men, - dúnıede meni bir sátte seni tastap ketýge májbúr etetin bir ǵana nárse bar.
  
  
  
  
  
  Ant etińiz, jáne siz estigen dybys - ol.
  
  
  Men aıaǵymdy tósegimnen túsirip, jatyn bólmeden óz kabınetime qaraı qadam bastym. Ústelde qyzyl telefon apparaty óziniń ótkir qońyraýyn jalǵastyrdy. Menen basqa bul telefon nómiri bir ǵana adamda boldy - Devıd Hok, AQSH-tyń arnaıy barlaý agenttiginiń AX operasıalar bóliminiń dırektory jáne bastyǵy. Elektrondyq skremblıng sıgnaly eshkimniń jelige qosylýyna jol bermedi. Men telefondy alyp, aýyz qýysyna sóıledim, sonyń saldarynan bólmedegi daýysym estilmedi.
  
  
  "Sizde qońyraý shalý úshin eń yńǵaısyz ýaqytty tańdaý múmkindigi bar", - dedim men.
  
  
  Hoýktyń daýysy Jańa Anglıanyń tanys, qurǵaq dybysymen jaýap berdi. "Hanym, Nık, kim bolsa da kútýi kerek. Bul shuǵyl ".
  
  
  "Men solaı oıladym", - dedim men onyń ne istep jatqanym týraly naqty boljamyn elemeı.
  
  
  "Tynyq muhıtynda ıadrolyq jarylys boldy. Týamotý tobyndaǵy Mýmýra dep atalatyn shaǵyn aral ".
  
  
  "Siz bireý testileýdi qaıtadan bastady dep aıtasyz ba?"Men suradym.
  
  
  "Bul synaq emes edi. Aral sol jerde ómir súrgen birneshe júzdegen polınezıalyqtarmen birge joıyldy ".
  
  
  "Bul qashannan beri boldy?"
  
  
  "Eki apta."
  
  
  "Men bul týraly eshteńe estigen joqpyn"
  
  
  "Men bilemin. Jańalyqtardy tolyǵymen óshirý áreket etedi. Bul týraly, árıne, barlyq iri elder biledi. Bizdiń barlyǵymyzda ıadrolyq jarylysty álemniń kez kelgen jerinde tabýǵa múmkindik beretin radıasıany anyqtaý júıeleri bar. Biraq ıadrolyq áleýeti bar elderdiń eshqaısysy bul týraly eshteńe bilmeıtinin moıyndamaıdy ".
  
  
  "Bireý ótirik aıtady ma?"
  
  
  "Naqty aıtý qıyn, biraq men olaı oılamaımyn. Búgin tańerteń bizdiń úkimet Mýmýrany jaryp jiberdi dep málimdegen adamdardan tólem talabyn aldy ".
  
  
  "Siz olar aqsha suraıdy deısiz be?"
  
  
  "Taǵy da kóp. Olardyń suraǵandary AQSH-tyń barlyq áskerı kúshterin sózsiz tapsyrýmen jáne bizdiń úkimetti olardyń qolyna tapsyrýmen teń ".
  
  
  "Habarlama birtúrli adamnan kelýi múmkin be?"
  
  
  "Biz onyń shynaıy ekenine senimdi boldyq. Olarda Mýmýranyń jarylysy týraly kináliler ǵana biletin faktiler bar ".
  
  
  "Olar mindetti túrde joǵary baǵa suraıdy. Eger biz olardan bas tartsaq she? "
  
  
  "Habarlamaǵa sáıkes, bizdiń iri qalalarymyz Mýmýra sıaqty jarylyp ketedi. Nú-Iork birinshi bolady, sodan keıin bizdiń qalalarymyzdyń biri eki apta saıyn biz olardyń talaptaryn oryndamaıynsha nemese eshteńe qalmaıynsha joıylady ". "Al men qaı jerge syıdym?"
  
  
  "Prezıdent bul úshin bar kúsh-jigerin salǵysy keledi, biraq biz kózge kórinetin operasıany jasaı almaımyz. Bizde Birlesken barlaý komıtetiniń tolyq qoldaýy bar, biraq jumystyń ózi AX-ke júkteledi. Al sen erkeksiń, Nık.
  
  
  "Siz meniń Vashıngtonda qashan bolǵanymdy qalaısyz?"
  
  
  "Sen muny qashanǵa deıin jasaı alasyń?"
  
  
  Men Iolandanyń esik aldynda maǵan qarap turǵanyn birinshi ret kórdim. Ol áli jalańash edi. Bir qoly esik jaqtaýyna tirelip, uzyn aıaqtary sál alshaq turdy. Onyń ıspandyq kózderinen tilek oty tutandy.
  
  
  Men telefonyma: "Eger maǵan kerek bolsa, men birden kete alamyn, biraq erteń tańerteń be?"- dedim.
  
  
  Hoýktyń kúrsinisi sym arqyly anyq estildi. - Qalaı bolǵanda da, biz búgin keshke eshteńe isteı almaımyz dep oılaımyn. Hanymyńyzdyń kóńilin kóterýdi jalǵastyryńyz, biraq kúshińizdi azdap únemdeýge tyrysyńyz. Men seniń osynda bolǵanyńdy jáne tańerteń birinshi kezekte saq bolǵanyńdy qalaımyn. Bul jerde ýaqyt faktory bar jáne tańerteńgi brıfıń sheshýshi bolady.
  
  
  "Men sonda bolamyn", - dedim de, telefonymdy qoıdym.
  
  
  Iolandanyń kózderi meniń denemdi sharlap, onyń qyzyǵýshylyǵynyń ortalyǵyna soqtyǵysqan kezde kidirdi.
  
  
  "Qudaıǵa shúkir", - dedi ol. "Bir sátke men sizdiń nazaryńyzdy joǵaltyp alǵandaı boldym".
  
  
  "Múmkindik joq", - dep sendirdim men ony. Men tez alǵa jyljyp, ony qolyma aldym. Ol úlken qyz edi - ıyǵy keń, boıy uzyn, jambasy keń, qatty, er adam ony aspanǵa kóterýge daǵdylanbaǵan. Men ony jatyn bólmege aparyp, tósek jaımalaryna qoıdym.
  
  
  "O, Nık, - dep demin shyǵardy ol, - ótinemin, meni endi bul kúıde qaldyrmańyz.
  
  
  "Búgin keshke emes", - dep ýáde berdim men oǵan. Sodan keıin men alǵa eńkeıip, áreketti biz toqtaǵan jerden jalǵastyrdym.
  
  
  Ekinshi taraý
  
  
  747-shi kúni Dalles halyqaralyq áýejaıynda túskenimde meni únsiz bir jas jigit kútip aldy, ol meni kútip turǵan lımýzınge súırep apardy. Ol tańerteńgi kepteliste uqypty manevr jasap, aqyry Dý Pont sheńberindegi erekshe ǵımarattyń aldyna toqtady.
  
  
  Men kirgen kezde esikten shyqqan adamdy tanydym. Ol Prezıdenttiń ulttyq qaýipsizdik jónindegi bas keńesshisi qyzmetin atqardy. Ol kúlgen joq. Vestıbúldegi adamdar - kelýshilerdi qaraıtyn jýrnal satýshysy, lıft janyndaǵy kúzetshi - kózge túspese, ádettegideı bolyp kórindi. Sodan keıin siz kezekshi memlekettik agentterdiń kóz aldynda kórinetin qatań, baıypty taldaýdy kórdińiz. AX shtab-páterinde tolyq qaýipsizdik jumys istedi.
  
  
  Men ózimniń jeke kýáligimdi úsh ret tapsyrdym, meniń betim telekompútermen skanerlendi, alaqanymnyń izi elektrondy dachıkpen rastaldy. Aqyrynda, elektrondy jáne adamdyq kúzetshiler meniń shynymen Nık Karter ekenimdi, AX N3 agenti, Killmaster reıtıńi, ekenimdi rastady jáne maǵan Devıd Hokty kórýge ruqsat berdi. Ol bylǵary bylǵary kreslosyna otyrdy da, ózi jaqpaǵan uzyn sıgaralardyń birin shaınady.
  
  
  Maǵan qarama-qarsy oryndyqta basyn ızegende onyń bolat-kógildir kózderi eshqandaı emosıa bermedi.
  
  
  
  
  
  "Men túsinbeımin, - dedi ol, - tapsyrmalar arasyndaǵy azǵyn ómirińizdi eskere otyryp, siz qalaısha sonshalyqty sumdyq saý bolyp kórinesiz?".
  
  
  Men jetpisten asqan elýdegi kisige uqsap, ramrod sıaqty tik otyrǵan qartqa kúldim. "Qupıa - árqashan taza oılaý", - dedim men oǵan.
  
  
  "Árıne", - dedi ol. Aýzynyń bir jaǵy sál qısaıyp ketti, bul onyń Jańa Anglıadaǵy bylǵary betinde paıda bolǵan kúlkige eń jaqyn nárse boldy. Sodan keıin ol baısaldy boldy. "Nık, biz úlken qıyndyqqa tap boldyq".
  
  
  "Al, bul uqsaıdy. Siz keshe habarlama aldyq dedińiz ".
  
  
  "Bul durys. Bul adam Mýmýradaǵy jarylysqa ózi jáne onyń adamdary jaýapty dep málimdeıdi jáne olar bizdiń qalalarymyzdy birinen soń birin qıratýǵa daıyn ".
  
  
  "Adam kim?"Men suradym.
  
  
  "Anton Jızov. Meniń oıymsha, siz bul esimdi bilesiz ".
  
  
  "Árıne. Reseı áskerı qolbasshylyǵyndaǵy ekinshi nómirli adam. Meniń oıymsha, siz birde-bir uly derjavanyń qatysy joq dep aıttyńyz.
  
  
  "Keńester Jızov úshin jaýapkershilikti joqqa shyǵarady. Ózderińiz biletindeı, ol Kremldegi jaýynger qatal toptardyń jetekshisi boldy. Ol bizdiń elderimiz arasyndaǵy shıelenistiń kúsheıýine barǵan saıyn narazy. Ol ózdiginen shyqqan sıaqty. Ol ózimen birge Qyzyl Armıa polkovnıgi Gorodındi jáne beıbit qatar ómir súrýge senbeıtin keıbir áskerı-teńiz kúshterin alyp ketti. Olar sondaı-aq reseılik altynnyń úlken qoryn urlaýdan qutylǵan sıaqty ".
  
  
  "Al Jızov azdaǵan ıadrolyq qarýdyń kómegimen AQSH-ty jeńe alamyz dep oılaı ma?"
  
  
  "Bizdiń sarapshylardyń pikirinshe, ol bizdi kelissózderge ıtermelegende nemese birneshe qalalarymyzdy jaryp jibergende, Keńes úkimeti óz saıasatyn ózgertip, ony qoldaıdy dep kútedi".
  
  
  "Orystar osylaı jasaıdy dep oılaısyńdar ma?"
  
  
  "Men tipti boljam jasaǵym kelmeıdi", - dedi Hoýk. "Qazir bizdiń jalǵyz ýaıymymyz - Jızovty toqtatý. Prezıdent tapsyrý týraly sheshim qabyldanbaıtynyn aıtty. Eger Jızov shyndyqty aıtsa - jáne biz solaı dep oılaýymyz kerek - onyń bombalary Amerıkanyń birqatar qalalarynda ornatylǵan ".
  
  
  "Siz Nú-Iork birinshi maqsat dep aıttyńyz. Jızov bizge merzim berdi me?"
  
  
  "On kún."Hoýktyń kózi ashyq turǵan jumys ústeliniń kúntizbelik paraǵyna qarady. "Bizge toǵyz kún qaldy".
  
  
  "Onda men neǵurlym tezirek bastasam, soǵurlym jaqsy. Bizde qandaı da bir nusqaýlar bar ma?"
  
  
  "Bireýi ǵana. Los-Andjelestegi Atom energıasy jónindegi komısıamen jumys isteıtin agent Mýmýranyń jarylysy týraly qupıa málimetterdi jáne Jızovtyń habarlamasyn kórip, birneshe saǵat buryn ǵana bizge habarlasqan. Agent onyń qundy aqparaty bar ekenin aıtady jáne ony jeke ózi jetkizý úshin er adamdy jiberýdi suraıdy ".
  
  
  "Keshirińiz, - dedim men sózin bólip, - siz ony aıttyńyz ba?"
  
  
  Hoýk temekisin myqtap tistep, qabaǵyn túıdi, biraq men onyń kózinen ushqyndy baıqadym. "Men seniń mundaı isterge qalaı aralasatynyńdy bilmeımin, Nık, biraq ıá, agent áıel. Eger siz onyń faılyndaǵy sýretke senseńiz, óte tartymdy ".
  
  
  Ol ústel arqyly segizden onǵa deıingi aq-qara fotosýretti sozdy.
  
  
  Maǵan qarap turǵan bet-álpeti bıik bet súıekteri, keń, keń jaryq kózderi jáne ıyǵyna erkin túsetin qalyń aqshyl shashtarmen kómkerilgen ázil-qaljyńy bar aýyz. Men ómirlik mańyzdy statısıkany tekserý úshin fotosýretti aýdardym. Rona Volstedt, 26 jasta, boıy 5 fýt 7 dúım, salmaǵy 115 fýnt.
  
  
  Men sýretti Hokqa qaıtardym.
  
  
  Ol: "Eger meniń jolym sen sıaqty bolsa, men ıpodromda baılyqqa qol jetkizip, eki aptadan keıin zeınetke shyǵatyn edim", - dedi.
  
  
  Men kúldim. "Joǵaryda aıtqanymdaı, men bárin taza oıǵa mindettimin. Meniń birden bastaǵanymdy qalaısyz ba? "
  
  
  "Sizge táýliktiń bir saǵatyna tapsyrys berildi. jaǵalaýǵa ushý. Barmas buryn arnaıy effektilerdi qarańyz. Stúart saǵan birneshe jańa oıynshyqtardy kórsetkisi keledi.
  
  
  Ádettegideı, Stúart maǵan óziniń sońǵy ázirlemelerin muqıat jáne muqıat kórsetti, biraq onyń "oıynshyqtary" meniń ómirimdi birneshe ret saqtap qalǵandyqtan, men ony ózinshe kórsetýge ruqsat berdim."
  
  
  "Siz áınek qalqanyń artynda janyp turǵan kishkene otty kóresiz", - dedi Stúart sálemdesýdiń ornyna.
  
  
  "Bul joly sen muny istediń, Stúart", - dedim men. "Siz otty oılap taptyńyz!"
  
  
  Ol meniń eskertýimdi elemeı, sózin jalǵastyrdy. "Meniń qolymda ustaıtyn bul dóńgelek, aq tabletkalar - bul bizdiń ádettegi tútin túıirshikterimizdi jaqsartý. Men kórsetemin ". Ol bir qolyn qalqadaǵy aýyzǵa uqsaıtyn rezeńke tyǵyzdaǵysh arqyly syrǵytyp, túıirshikterdiń birin otqa laqtyryp jiberdi de, qolyn tez tartyp aldy.
  
  
  Jumsaq shapalaq estilip, kishkene jabyq bólmeni kógildir tuman basyp qaldy.
  
  
  "Bul ma?"" men sál kóńilim qaldy dep suradym.
  
  
  "Kórip otyrǵanyńyzdaı, - dedi Stúart, men eshteńe aıtpaǵandaı, - tútin óte juqa bolyp kórinedi, aýany áreń boıaıdy jáne kórý men is-áreketke kedergi jasamaıtyny anyq. Degenmen, azdap ıiskegenińizdi qalaımyn.
  
  
  Betin buryp, Stúart bas barmaqtarymen mórdiń rezeńke jıegin ashty. Shyqqan tútin kózge kórinbeıtin tym juqa boldy, biraq men ári qaraı júrip, eń az dem aldym. Áp-sátte jótelip, túshkirdim. Kózimnen jas aǵyp, murnym men keńirdegimniń shyryshty qabaty kúıip ketkendeı boldy. Stúart qaqpaqty japqannan keıin shamamen on bes sekýndtan keıin sımptomdar joǵalyp ketti, men
  
  
  
  
  
  tynys alyp, qaıta kóre aldy.
  
  
  "Kúshti zattar", - dedim men Stúarttyń meniń yńǵaısyzdyǵyma azdap renjigen sıaqty ekenin baıqap.
  
  
  "Áser, siz oılaǵandaı, ýaqytsha ǵana, - dedi ol, - biraq bir túıirshikten shyqqan tútin ortasha ólshemdi bólmedegi árbir adamdy úsh sekýnd ishinde qozǵalyssyz qaldyrýy múmkin. Al endi men seniń muny istep kórgenińdi qalaımyn ". Ol maǵan kádimgi zyǵyr oramaldyń bir túrin berdi.
  
  
  "Meniń murnymdy úrlegenimdi qalaısyń ba?"Men suradym.
  
  
  "Mataǵa óte juqa tor toqylǵan", - dedi ol. Buryshtar tútinniń áserinen maskany qamtamasyz etý úshin basyńyzdyń artyna bekitiledi. "
  
  
  Men oramaldy murnyma jáne aýzyma sozyp, eki buryshty bastyń artqy jaǵyna bastym. Olar bir-birine jabysyp, maskany ornynda ustady. Men shyny qalqanyń ústindegi rezeńke tyǵyzdaǵyshty ashyp, kishkene tájirıbelik demmen jutyp, tereń dem aldym. Ashshy ıis áli de bar edi, biraq bul joly mende jaǵymsyz áserler bolǵan joq. Men plombany jaýyp, oramal maskasyn sheship aldym.
  
  
  "Jaqsy jumys, Stúart", - dedim men shyndap.
  
  
  Ol tym rıza bolyp kórinbeýge tyrysty. "Mende sizge paıdaly bolýy múmkin taǵy bir kishkentaı zat bar". Jáshikten qońyr bylǵary baýdy sýyryp alyp, maqtanshaq áke jańa týǵan sábıin kórsetip turǵandaı aldyma sozdy.
  
  
  Men onyń qolynan beldikti alyp: "Stúart, sen taıyp ketken bolýyń kerek. Bul men sońǵy jyldary kórgen eń aıqyn jalǵan ilmekterdiń biri. Bul kásibı agentti on sekýndqa da aldamaıdy. Ishinde ne bar, kapıtan tún ortasy dekoderi?
  
  
  "Nege ony ashyp, tanymaısyń?"
  
  
  Stúarttyń úni týraly birdeńe maǵan onyń alda ekenin aıtty, biraq men báribir arnaıy ilgekti qarap shyqtym jáne jasyryn bólikti ashatyn kishkentaı serippeli ysyrmany tez taptym. Men ony ashtym, qaǵaz qaqpaqtyń ilmekten qalaı shyǵyp ketkeni týraly ótkir habar keldi.
  
  
  Stúart bylaı dedi: "Naqty modelde qaqpaqtyń ornyna ishinde jarylǵysh zattyń shaǵyn zarády bar. Joıýǵa kúshi jetpeıdi, biraq ony sizden tartyp alǵan qyran kózdi jaý agentin óltirýge nemese múgedek etýge ábden qabiletti.
  
  
  Men jarty ondaǵan tútin sharlary men muryn maskasyn alyp, Stúarttyń trúk úlgisine óz belbeýimdi sattym. Men ózimmen birge alyp kelgen kishkentaı sómkemnen toǵyz mıllımetrlik qural-saımandarymdy - Vılgelmınany alyp shyqtym. Lúger men Gúgo, meniń eki júzdi, ustaradaı ótkir stıletim. Men "Lúgerdi" FBR tıpti beldik qapshyǵyna, al stıletti oń bilegime baılap qoıǵan arnaıy jasalǵan kúderi bylǵary qabyǵyna qoıdym. Bilegimniń bulshyq etterin durys búgý arqyly Gúgo tutqany alǵa qaratyp, qolyma qulap tústi. Men kúrteshemdi qaıta kıip, sómkemdi alyp, Dalleske taksımen barý úshin kóshege shyqtym. Kıllmaster bul iske qaıta oraldy.
  
  
  Úshinshi taraý
  
  
  Bul Los-Andjeleste jel soqqan sırek kúnderdiń biri boldy tútin baseınnen Qala beton men asfálttyń tiri aǵzasy sıaqty aǵynnyń astyna jaıylyp, orasan zor keskish pyshaq tárizdi orasan zor magıstraldar ashyldy.
  
  
  Los-Andjelesten Santa-Monıka taýlaryndaǵy kanondardyń biriniń túbindegi Rona Folshtedt mekenjaıyna deıin taksımen júrý uzaq boldy. Júrgizýshi "Dodjers" kóligin júrgizse, ne isteıtinin egjeı-tegjeıli aıtyp bergende, men temeki tutattym.
  
  
  Ol meni joldan qaraǵaılardyń arasyna tyǵylǵan jaıly kotejdiń aldyna tastap ketti. Kanonnyń tynyshtyǵyn jolda kele jatqan on shaqty motosıkldiń shýy buzdy. Bul veloklýbta kezdesý úshin birtúrli oryn bolyp kórindi, biraq motosıklshilerdiń qalaýyn elemeýge bolmaıdy.
  
  
  Men qysqa tas baspaldaqpen kóterilip, qaraǵaı ınelerinen jasalǵan kilemmen aldyńǵy esikke qaraı júgirdim. Qońyraý shyqpady, sondyqtan men qaqty.
  
  
  Esikti ashqan qyz báribir men Hoktyń keńsesinde kórgen sýretten jaqsy boldy. Onyń terisi taza jáne aq tústi, bet súıekterinde azdap qyzarǵan. Endi men onyń kózderin soltústik teńizderdiń qoıý kók túsimen kórdim, al jumsaq aqshyl shashtary aı sáýlesimen jarqyrap turǵandaı boldy.
  
  
  "Men Nık Kartermin, - dedim men, - AX-ten."
  
  
  Onyń kózderi meniń betime bir mınýt qarap turdy, sodan keıin meniń ıyǵymnan ustap, búkil denemdi júgirip ótti. "Kirińiz", - dedi ol. "Men Rona Folstedtpin".
  
  
  Onyń qonaq bólmesi rekordtar dúkenindegi jarylys sıaqty kórindi. Gıtaralardyń bólikteri men bólikteri eshqandaı ádis-tásildersiz shashyrańqy boldy, kilemde jelim men shellak bótelkeleri turdy, al tiri qalǵan birneshe aspaptar qabyrǵaǵa tireldi.
  
  
  Rona meniń munyń bárin qabyldaǵanymdy kórdi. Ol: "Meniń hobbıim - gıtaralardy qurastyrý jáne jóndeý. Maǵan bul óte bosańsytady ".
  
  
  "Siz olarmen jumys isteýge kóp ýaqytyńyzdy jalǵyz jumsaýyńyz kerek", - dedim men.
  
  
  "Men osy ýaqytqa deıin qansha ekenin túsinbedim".
  
  
  "Múmkin biz sizdiń bos ýaqytyńyzdy qalaı ótkizetinińizge keıbir ózgerister engize alamyz", - dedim men. "Biraq aldymen siz bizge Mýmýranyń jarylysy týraly biraz aqparat bermek boldyńyz".
  
  
  "Men seniń ne aıtqyń keletinin túsinetinime senimdi emespin", - dedi ol kúmánmen.
  
  
  Bul durys jaýap boldy. Men oǵan sanaly túrde sáıkestendirý belgisin bergen joqpyn. Men Hoktyń nusqaý beretinin bildim jáne men durys áıelmen sóılesip jatqanyma senimdi bolǵym keldi.
  
  
  "Sáıkestikti saqtaı alasyz ba?"
  
  
  
  
  
  Men aıttym.
  
  
  "Keshirińiz, men temekini tastaǵannan beri olardy saqtamaımyn".
  
  
  "Men ótken jyly temekini tastaýǵa tyrystym, biraq eki aptaǵa ǵana shydadym". Men árqashan osy prosedýralardyń birinen ótkende ózimdi azdap aqymaq sezinetinmin, biraq mundaı kishigirim saqtyq sharalary tiri tyńshylyq pen óli tyńshynyń arasyndaǵy aıyrmashylyqty ózgerte alady.
  
  
  Rona Volshtedt bosańsyp, dıvanǵa otyrdy. Ol aıaǵyn qupıa ustaıtyn kók shalbar kıgen, biraq onyń keń blýzkasynyń esinegeni sonsha, ol ish kıim ónerkásibiniń qoldaýyn qajet etpeıtin serpimdi, kóterilgen keýdesin ashty. Ol aryq, biraq aryq emes edi. Men onyń janyna jeńil gúldi hosh ıisti jutyp otyrdym, ol sóıleı bastady.
  
  
  "Sizge aıtylǵandaı, men AEK-tenmin. Bizdiń qupıa jumysymyz ben tergeýimizdiń kóp bóligin FBR júrgizedi, biraq jumystyń bir bóligin ózimiz jasaımyz. Bul men Noks Varnovpen tanysqandardyń birinde boldy.
  
  
  "Bes jyl buryn ol bizdiń energetıkalyq jobalarymyzdyń birinde óte eleýsiz qyzmette boldy. Ol kokteıl keshterinde sóıleı bastady jáne birtúrli saıası kózqarastardy bildirgen sıaqty. Maǵan ony tyńdaý úshin múmkindiginshe oǵan jaqyndaý tapsyryldy. Bul ońaı boldy. Ol bireýdiń onyń ıdeıalaryn tyńdaǵanyn qatty qalady. Ol is júzinde kez kelgen pishinge keltirýge bolatyn plasıkten ıadrolyq jarylǵysh qurylǵyny jasaý prosesine silteme jasady. Men odan bul nysananyń ne bolatynyn suradym, onyń kózi shynymen janyp ketti. Onyń aıtýynsha, bul materıaldy beıkúná kórinetin zattarǵa aınaldyrýǵa bolady, olardy álemniń kez kelgen eline ońaı tasymaldaýǵa jáne olardyń qalalaryna ornalastyrýǵa bolady. Eldiń berilýin nemese qalalardyń birinen soń biri joıylýyn talap etýge bolady ".
  
  
  "Árıne, Mýmýrǵa uqsaıdy".
  
  
  "Men oǵan óz prosesin jetildirý úshin aqsha, kóp aqsha kerek dep oıladym. Ol óziniń shemasy týraly AEK sheneýnikterine aıtty jáne olar ony is júzinde qyzmetinen qýyp jiberdi. Biz negizinen atom energıasyn beıbit maqsatta paıdalanýǵa basa nazar aýdaramyz jáne eshkim tipti qarý-jaraq týraly aıtqysy kelmeıdi.
  
  
  "Árıne, Varnov komısıamen jumys isteýden bosatyldy. Ol qatty renjidi. Men ony qoldamaǵany úshin shirigen eldiń túkpir-túkpirine jaıylyp ketemin dep ant berdim. Kóp uzamaı ol kózden tasa boldy, biz ony tabýǵa tyryspadyq, óıtkeni shynymdy aıtsam, biz ony qalypty emes dep oıladyq ".
  
  
  "Siz Varnovada jaqsy jumys jasadyńyz", - dedim men. Sosyn ony azdap mazaqtaý úshin men: "Siz oǵan qanshalyqty jaqyndaı aldyńyz?"dep qostym.
  
  
  Ol qabaǵyn tómen túsirip, maǵan qara kók túrimen qarady. "Shyndyǵynda, men eshqashan mundaı jaqyn bolǵan emespin. Ýornoý óziniń plasıkalyq prosesine qatty qyzyǵatyny sonsha, ol basqa nárselerge qyzyǵýshylyq tanyta almady. Men azdap jeńildep qaldym. Onyń júrek soǵysyn retteıtin elektrondy kardıostımýlátory bar edi, eger ol jaqyn sátte tuıyqtalyp qalsa, bul óte uıat bolar edi. Aıtyńyzshy, Nık, siz mundaı jasandy quraldardy qoldanbaısyz, solaı ma?
  
  
  "Joq", - dep kúldim men. "Men áli kúnge deıin barlyq túpnusqa bólshekterdi qoldanamyn".
  
  
  "Men muny estigenime qýanyshtymyn. Kokteıl alǵyńyz kele me? »
  
  
  "Keremet ıdeıa", - dedim men. "Onda men Vashıngtonǵa Hoýkqa qońyraý shalyp, maǵan aıtqanyńyzdy jetkizemin. Jolymyz bolsa, keshti jalǵyz ótkize alamyz.
  
  
  Biz kotejdiń artqy jaǵyndaǵy jaryq, yqsham asúıge birge bardyq. Men: "Bul jerde seniń oqshaýlanǵan jeriń bar" dedim.
  
  
  "Iá, men bilemin. Maǵan bul unaıdy. Kópshilik meni eshqashan erekshe qyzyqtyrǵan emes. Bul tuıyq joldan tys jol jeke menshiktegi tóbeden birneshe mıl bıiktikte aıaqtalady, sondyqtan kólikter kóp emes.
  
  
  "Eger kóshede motosıklder yryldamasa, siz qaladan áldeqaıda alys jerde bolýyńyz múmkin edi. Olar munda jıi barady ma? "Joq, men olardy birinshi ret kórip turmyn. Olar birdeńe bolýyn kútip otyrǵan sıaqty. Kishkene qorqynyshty, biraq olar úıge kelmedi ".
  
  
  Dabyl qońyraýlary meniń basymnan qatty jáne anyq estildi.
  
  
  "Rona, sen búgin tańerteń Hokqa qońyraý shaldyń - sen munda telefon paıdalandyń ba?"
  
  
  "Iá, men solaı istedim. Nege-?"Ol túsinistik kelgende tynysy taryldy. "Meniń jolym tyńdalyp jatyr dep oılaısyń ba?"
  
  
  "Eń qaýipsiz nárse - siz basqasha dáleldemeıinshe, barlyq joldar tyńdalady dep boljaý. Maǵan bul baıkerler toby unamaıdy. Kóligiń bar ma? "
  
  
  "Iá, ol tóbeden kóteriletin kóshede tur".
  
  
  "Bir-eki zatty jınap, osy jerden kettik".
  
  
  "Biraq biz qaıda baramyz?"
  
  
  "AX kompanıasynyń Malıbýda jaǵajaı úıi bar, sondyqtan agentter qajet bolǵan jaǵdaıda ony paıdalana alady. Onda siz áldeqaıda qaýipsiz bolasyz. Men "Eger biz motosıklshiler tobynyń janynan ótip bara jatsaq" dep qospadym, biraq men bul týraly oıladym.
  
  
  Tórtinshi taraý
  
  
  Biz artqy esikten shyǵyp, butalar arqyly Rona kóligi turǵan tik betkeıge syrǵyp shyqtyq.
  
  
  "Maǵan kólik júrgizýge ruqsat bergenińiz jón", - dedim men oǵan. Bul keıbir kúrdeli manevrlerdi qajet etýi múmkin."
  
  
  Ol maǵan kiltterin berip, tez arada jolaýshylar jaǵyna qaraı júrdi. Men rúlge otyrdym, artqy oryndyq onyń kóptegen gıtara jabdyqtarymen - qyzǵylt aǵashtan jasalǵan paneldermen, bolat jáne neılon jipteri bar katýshkalarmen jáne qara aǵashtan jasalǵan saýsaq taqtalarymen toltyrylǵanyn baıqadym.
  
  
  Motosıklshiler toby bizdi áli baıqamady, biraq olar jol jıeginde tynyshsyz qydyryp júrdi. Men qozǵaltqyshty iske qostym, artymyzdan aıqaı estidim. Men redýktordy aýystyrdym
  
  
  
  
  
  
  jyly tómen, jáne mashına joǵary qaraı sekirdi. Biz bir sátke kózden tasa bolyp, S-qısyq boıymen aıqaıladyq, biraq men olardyń mashınalary artymyzdan tóbeden gúrildep kele jatqanyn estidim.
  
  
  Biz qysqa kóterilý kezinde birden jyldamdyqqa jettik, men Ronanyń kapotynyń astynda bulshyq etteri bar kóligi bar ekenine únsiz alǵys aıttym. Motosıklder artqy kórinis aınasynda paıda boldy, men olardyń paıdalanylǵan tútinderiniń bir bóligi bolyp tabylmaıtyn popty estidim. Oq kóliktiń artqy jaǵynan ushyp ketti, al onyń artynan tómen baǵyttalǵan basqa oq keldi.
  
  
  Men kólikti basqa jaqqa burdym da, Vılgelmınany qapshyqtan shyǵardym. Men saqtandyrǵyshty alyp tastap, "lúgerdi" Ronǵa berdim. Men aıttym: "Men sizge jaqsy soqqy berý úshin baıaýlaı almaımyn, biraq atýdy jalǵastyryńyz, bul olarǵa oılanýǵa múmkindik beredi"
  
  
  Rona terezeden eńkeıip, baıkerlerge sol jaqpen oq jaýdyrdy. Onyń qarý-jaraqpen jumys isteı alatynyn kórý maǵan bir prıatnoıbet boldy. Kólikti jolda ustaı otyryp, men onyń birdeńege soǵylǵanyn bilý úshin aınalama qaraýǵa tym bos emes edim, biraq artymyzdaǵy qozǵaltqyshtyń dybys qattylyǵynyń ózgerýi onyń kem degende olardy baıaýlatyp jatqanyn aıtty.
  
  
  Men baıkerler ekeýmizdiń aramyzda azdap tynys alǵanymda, benzınniń ótkir ıisi olardyń bizdiń rezervýardaǵy tesikti jaryp jibergenin aıtty. Janarmaı ólshegishtiń ınesi E núktesinde terbelip turǵan bolatyn, sondyqtan men budan árige barmaıtynymyzdy bildim. Men gaz pedalyn edenge qoıdym, biz qaýipti túrde taǵy eki burylysqa buryldyq.
  
  
  Motosıklder artymyzdaǵy jolda áli de dirildep turdy, biraq qozǵaltqysh jótelip jatqanda aramyzda bir-eki burylys boldy, men jaǵdaıdyń nashar ekenin túsindim. Sońǵy otyz sekýndtyń ishinde men bizdi tirideı shyǵaryp salýdyń sharasyz josparyn oılap taptym. Rona "Lúgerdi" qıratty jáne qaıta zarádtaýǵa ýaqyt bolmady. Joldyń eki jaǵyndaǵy buta bizge alysqa júgirý úshin tym qalyń boldy. Qýǵynshylarǵa áreket etý úshin birneshe sekýnd qaldy, sondyqtan meniń birinshi áreketim biz alatyn jalǵyz áreket bolar edi.
  
  
  Men joldyń ortasyna kenet toqtadym da, artqy oryndyqtan bolat gıtara baýy bar oramdy alyp, jol jıegindegi baǵanǵa qaraı júgirdim. Men symdy syryqtyń aınalasyna ilmektep qoıdym, ony bekitý úshin ushyn eki ret buradym. Kólikke qaraı júgirgennen keıin men artqy terezeden oramdy laqtyryp jiberdim de, aldyńǵy oryndyqqa sekirdim de, bizdi azdap eńiske kóterip, joldaǵy bir top shapparaldyń kózinen tasa bolý úshin kóliktiń sońǵy ýnsıasyn syǵyp aldym. joldyń ekinshi jaǵy.
  
  
  Motosıklderdiń gýildegen daýysy bizden bir-aq tómen qaraı buryldy, men oryndyqtyń ústine eńkeıdim de, Ronaǵa bir ýaqytta: "Shyǵyp, kóliktiń artyna eńkeıińiz" dedim.
  
  
  "Biraq, Nık, olar bizdi butalardan ótken boıda kóredi".
  
  
  "Meniń oıymsha, olarda oılanatyn nárse bolady", - dedim men. "Endi meniń aıtqanymdy iste".
  
  
  Ronanyń nusqaýlaryn oryndaı otyryp, men gıtara symynyń katýshkasyn alyp, ony tarttym. Men esikti ashyp, tereze jaqtaýyna symdy orap, terezeni ornynda ustaý úshin aınaldyrdym. Sosyn esikti tars japtym. Motosıklder jolda kele jatyp, men Ronnyń janyna qulap bara jatqanymda, bolat gıtaranyń baýyn joldyń boıymen shamamen tórt fýt bıiktikte sozyp jiberdim.
  
  
  Motosıklder toptamasynyń eki kóshbasshysy bir ýaqytta derlik symǵa soǵyldy. Olar birdeńede bir-birine basyn ızep turǵandaı kórindi, biraq kelesi sátte eki basy da aýada qatyp, astynan velosıpedter shyǵyp ketti. Dýlyǵaly bastar asfáltqa soǵylyp, qorqynyshty fýtbol doptary sıaqty jol boıymen essiz sekirdi. Rúlderin áli kúnge deıin basy joq shabandozdar ustaǵan motosıklder tóbeden birneshe ıard boıy gúrildep kóterildi, bireýi ekinshisin soǵý úshin teńselip, ekeýin de et pen tehnıkanyń sharyna jiberdi.
  
  
  Qalǵan baıkerler taıǵaq asfáltpen syrǵanap, syrǵanaýǵa tyrysty. Nátıjesinde úıindi, maıysqan kólikter shary jáne qulaǵan deneler paıda boldy. Men Ronanyń qolynan ustadym, biz júgirdik. Motosıklshiler tobynan aman qalǵandardyń velosıpedterin iske qosyp, alystan joǵalyp bara jatqanyn estigende, biz butalardyń artynda eńkeıip jattyq.
  
  
  Ronanyń aryq denesi dirildep ketti. "Olar kim boldy dep oılaısyń, Nık?"
  
  
  "Olar Mýmýrany jaryp jibergen jáne Nú-Iorkke qaýip tóndiretin adamdarmen baılanysta bolýy kerek. Sizdiń telefonyńyz áldeqashan tyńdalǵan shyǵar. Búgin tańerteń siz Hokqa qońyraý shalǵanda, olar sizdiń birdeńege ilingenińizdi bildi. Olar baltanyń kimdi jiberetinin kútti, sosyn bizden qutylýdy josparlady.
  
  
  "Iá, biraq bul tek áskerler. Buıryqtardy kim beredi? "
  
  
  "Kóshbasshy Qyzyl Armıanyń naǵyz jaýyngerlik suńqary Anton Jızov bolyp shyqty. Onymen birge bolǵan adamdardyń biri Fedor Gorodın bolǵanǵa uqsaıdy. Jızov sıaqty aqyldy emes, biraq qaýipti. Al eger sizdiń boljamyńyz durys bolsa, Noks Ýornov bar.
  
  
  "Sondyqtan sizge tek olardy tabý jáne Amerıka Qurama Shtattarynyń kóp bóligin jaryp jibermeý kerek".
  
  
  "Bul bári. Biraq mende segiz kún bar.
  
  
  Qaýipsiz úzilisten keıin biz jolǵa qaıta oraldyq jáne ámbebap anaǵa uqsaıtyn alma júzdi áıel basqaratyn taqtaıshasy bar qasbeti bar dúkenge bardyq. Men Ronany satyp aldym
  
  
  
  
  
  
  syra jáne telefon úshin bir ýys ózgeris aldy.
  
  
  Men aldymen Los-Andjelestegi Birlesken barlaý komıtetiniń baılanysatyn tulǵasyna qońyraý shaldym. Men oǵan joldaǵy máıitter men butadaǵy Ronanyń kóligi týraly aıttym. Men taksı shaqyrýǵa shaqyrdym, Rona ekeýmiz kútýge ornalastyq
  
  
  Besinshi taraý
  
  
  Malıbý qalasy. Kıno juldyzdarynyń oıyn alańy, baılarǵa arnalǵan demalys kúnderi jáne №12 AX apattyq kvartalynyń ornalasqan jeri. Olardyń keıbireýleri búkil el boıynsha AX agentterin erekshe jaǵdaılarda paıdalaný úshin baıqaldy. Men Rona ekeýmizdiń talaptarǵa saı ekenimizdi sezindim.
  
  
  Árbir AX agentinde bolǵan birdeı kilt olardyń kez kelgenine esikti ashty. Olar barlyq kvartaldar men ǵımarattarda ornalasqan. Malıbýdaǵy "Tótenshe jaǵdaılar kvartaldary" termınimen jetkiliksiz sıpattalǵan. Shynydan jáne qyzyl aǵashtan jasalǵan zamanaýı ǵımarat Tynyq muhıty jaǵalaýyndaǵy tas joldyń kireberis jolynan jeti fýttyq qorshaýmen qorǵalǵan. Tómengi qabatta tóbesi bıik, ilýli kamınniń aınalasyna yńǵaıly jıhazy bar úlken qonaq bólmesi boldy. Uzyndyǵy on fýt qara aǵashtan jasalǵan tańǵy as bar qonaq bólmeni shaǵyn fýnksıonaldy asúıden bóldi. Soǵylǵan temirden jasalǵan burandaly baspaldaq jatyn bólmeleri ornalasqan úsh jaqty qonýǵa apardy.
  
  
  Rona sýǵa batqan rımdik vanasy bar jýynatyn bólmeni baıqady. "Men mindetti túrde shomylǵym keledi", - dedi ol. - Qalaı oılaısyń, bul jerde men keıin jasyratyn birdeńe bar ma?
  
  
  "Jatyn bólmelerge qara", - dedim men. "Bul oryndar óte jaqsy jabdyqtalǵan."
  
  
  Men bardy tekserip jatqanymda ol joǵaryǵa kóterilip, shkaftar men jáshikterdi aqtaryp shyqty. Kóp uzamaı ol qolyna laqtyrylǵan velúr halatpen súrinip, qaıta súrindi, qoldary bótelkeler men bankalarǵa toly boldy.
  
  
  "AX, árıne, barlyq jaǵdaılarǵa arnalǵan baspanalaryn jabdyqtaıdy, solaı emes pe?"
  
  
  "Olar sonshalyqty sándi emes", - dedim men oǵan. "Men jupta boldym, onda uıyqtaıtyn oryn úshin egeýquıryqtarmen kúresýge týra keldi".
  
  
  Rona baspaldaqtyń túbinen maǵan uzaq qarap turdy. "Bul bizde bul jerde bolmaıtyn jalǵyz másele".
  
  
  "Kem degende bireýi", - dep kelistim men. "Siz ne ishkendi unatasyz? Sálemetsiz be, siz shyqqan kezde mende jup daıyn bolady.
  
  
  "Sende ne bolsa da", - dedi ol jýynatyn bólmege kirip bara jatyp.
  
  
  Vananyń janyndaǵy qabyrǵa bóligi qıyrshyq tasty shynydan jasalǵan jáne syrttaǵy shtangaǵa qaraǵan. Jýynatyn bólmedegi shamdar janyp turǵanda, áınek óte móldir boldy jáne onyń ishinde bolyp jatqannyń bári, eń bolmaǵanda, bardan baqylap otyrǵandardyń barlyǵyna ońaı kórinetin. Men Ronanyń bul výerısttik áserdi biletinine nemese bilmeıtinine senimdi bola almadym, biraq onyń qımyldarynyń úırengen raqymynan men solaı dep kúdiktendim.
  
  
  Ol bótelkeler men bankalardy sórege qoıdy, sosyn blýzkasyn sheship aldy. Tipti burmalanǵan maltatas áınek arqyly onyń emizikteriniń qyzǵylt túsi keýdesiniń aq etinen erekshelendi. Ol keń kók shalbarynan shyǵyp, uzyn, jińishke aıaqtarynyń ústinen qara bıkını shalbarynyń jolaǵyn tómen túsirdi. Ol sýdy bir aıaǵymen synap kórdi de, sońǵy ret tolyq metrajdy aınaǵa ózine qarady da, vanaǵa tústi.
  
  
  Men Hokqa qońyraý shalý úshin bardyń arǵy jaǵyndaǵy telefonǵa bardym. Men dereý jeke nómirime qaıta qońyraý shaldym. Árıne, Malibu telefonynyń tyńdalý múmkindigi boldy, biraq qozǵalys jyldamdyǵyn eskere otyryp, men bul týraly alańdaýdy toqtata almadym.
  
  
  Men Ronadan ne úırengenimdi aıta almas buryn, Hoýk áńgimeni ashty.
  
  
  "Men jańa ǵana qatty tolqyǵan JIC ókilimen baılanysta boldym, ol siz oǵan qoqys tastaıtyn jáne jergilikti polısıaǵa túsindiretin óte las tazalaý jumystaryn qaldyrǵanyńyzdy aıtty".
  
  
  Men eseptiń durystyǵyn moıyndadym
  
  
  "Nık, men túsinemin, - dep jalǵastyrdy Hoýk, - bizdiń jumys barysynda keıbir deneler mindetti túrde artta qalady. Eger siz bolashaqta qajetti laqtyrýlardy uqypty túrde jasasańyz, tym kóp bolmaı ma... aıtalyq, olardyń júregine oq atý arqyly? "
  
  
  "Men muqıat bolýǵa tyrysamyn, - dep ýáde berdim men, - eger jaǵdaı ruqsat etse."
  
  
  "Jaraıdy. Endi aıtyńyzshy, Volshtedt hanymnyń biz úshin qundylyǵy bar ma?
  
  
  Men Ronanyń vanada turyp, jalańash qolyn oramaldyń artyna sozǵanyn kórgende kúlkimdi basyp qaldym. "Iá, - dedim men, - meniń oıymsha, solaı".
  
  
  Men Hokqa bes jyl buryn Ronanyń Noks Varnovty tergeýi jáne onyń qalalaryn birinen soń birin jaryp jiberemin dep qorqytyp, ultty bopsalaý shemasy týraly aıttym. Men oǵan Varnovtyń plasıkalyq ıadrolyq jarylǵysh zattardy jasaý ıdeıasyn aıtqanymda Hokty erekshe qyzyqtyrdy.
  
  
  Ol: "Bul osy saladaǵy jańa damýmen óte jaqsy úılesedi. Men bul týraly telefon arqyly sóıleskim kelmeıdi, biraq tańerteń Vashıngtonǵa qaıta ushqanyńyzdy qalaımyn ".
  
  
  "Durys. Men erteń sonda bolamyn ".
  
  
  Rona vanadan shyǵyp úlgergen, súlgimen ózin-ózi súrtip jatqan. Uqypsyz sezimtaldyqpen ol úlpildek oramaldy jambastyń tegis ishki jaǵymen joǵary jáne tómen jyljytty. Men Hýkke jaýap bergenimde, meniń daýysym osyndaı perspektıvaly tanystyrýdyń jaqyn arada aıaqtalatynyna azdap renjigen bolýy kerek. Hoýk óziniń maquldamaıtyn tásilimen tamaǵyn tazartty. - Mıss Folshtedtti ózińizben birge ala alasyz. Meniń jobamda ekeýińe arnalǵan jumys bolady ".
  
  
  "Biz sonda bolamyz", - dedim men úlken yntamen.
  
  
  Men trýbkany qoıyp, birneshe martını jasadym
  
  
  
  
  
  bardyń astyndaǵy alkogóldik sýsyndardyń tońazytqyshy. Men ár staqanǵa bir tilim lımon laqtyrǵanymda, jýynatyn bólmeden Rona shyqty. Ol belbeýmen baılanǵan qysqa velúr halat kıgen. Bul jambastyń bóksege qosylatyn qyrtysyna jetý úshin jetkilikti boldy.
  
  
  "Men bul halat uzyn boıly qyzǵa arnalmaǵan dep qorqamyn", - dedi ol.
  
  
  "Men olaı aıtpas edim", - dedim men oǵan. Ronanyń aıaqtary, qazirgi qalpynda, tipti sál aryq bolyp kórinbedi. Onyń ornyna olar dóńgelek, tegis jáne serpimdi bolyp kórindi. Men oǵan martını berdim.
  
  
  "Rahmet", - dedi ol. "Siz Vashıngtonǵa qońyraý shaldyńyz ba?"
  
  
  "Iá. Hoýk erteń sonda ushqanymyzdy qalaıdy. Onyń ekeýmizge de jumysy bar ekenin aıtty. Senimen bári jaqsy ma?
  
  
  "Nege joq? Bul jerde motosıklshilermen qydyrǵannan góri jaqsy bolýy kerek, meni taǵy kim atyp jatqanyn qudaı biledi.
  
  
  Rona sýsynynan bir jutym aldy, sosyn staqandy ústelge qoıdy da, salqyn aýanyń ekpini ony úrlep jibergendeı qatty dirildeı bastady.
  
  
  Men oǵan qaraı bir qadam jasadym. "Rona, ne boldy?"
  
  
  Ol tereń dem aldy. - Meniń oıymsha, bul búgin tústen keıingi barlyq tolqýlarǵa keshiktirilgen reaksıa. Men oılaǵandaı salqynqandy jáne jınaqy emes sıaqtymyn ".
  
  
  Men ishke kirip, ony qushaqtadym. Onyń denesi sonshalyqty symbatty jáne kıinýge qabiletti bolyp kórindi, men úshin jyly ıkemdilikpen erip ketti, bul tańqalarlyq boldy. Onyń keýdesi keýdemdi basyp, tynysymen aqyryn qozǵaldy.
  
  
  "Men Nıkten qatty qorqamyn, - dedi ol, - sen úshin, men úshin jáne álemdegi barlyq adamdar úshin. Bul qalaı aıaqtalady? »
  
  
  "Jaman" dedim men. "Biraq biz úshin emes. Endi demalyńyz, maǵan alańdaýǵa ruqsat etińiz ".
  
  
  Men onyń arqasynyń tegis bulshyq etterin velúr halatym arqyly ýqaladym.
  
  
  Ol meniń kózime qaraý úshin basyn eńkeıtip jiberdi. "Durys aıtasyń dep úmittenemin, Nık", - dedi ol.
  
  
  Men eńkeıip, onyń erninen súıdim. Ol vanadan shyqqan sabynnyń ıisin sezdi, shashynda jeńil gúldi hosh ıis bar. Onyń erni salqyn jáne ıilgish, dámi jalbyzdy eske túsiretin.
  
  
  Meniń qoldarym joǵary syrǵyp, halattyń ashyq jıegin sezdi, sodan keıin onyń keýdesiniń jyly, bıik tóbelerine qaraı tómen tústi. Kishkene tilek aıqaıymen ol menen alystap ketti. Beldikti bosatýǵa jáne halatty edenge qulatyp, ıyǵyńyzǵa qaıta syrǵytýǵa jetkilikti ýaqyt.
  
  
  Aqyryn, ádeıi, ol meniń qoldarymdy jalańashtyǵynan sıpady, keýdesine bir sát basyp turdy, sodan keıin ol qoldaryn denesiniń ústinen jáne kúderiden góri jumsaq terisimen jalpaq ishimen sıpaǵanda emizikteriniń qaıta kóterilýine múmkindik berdi.
  
  
  Ol basyn eńkeıtip qaraǵan kezde onyń kózderi qaıran qaldy, ol meniń saýsaqtarymdy jibekteı jastyǵymen jyly ortasyna qaraı baǵyttady, al ash kózderi menimen kezdesýge kóterildi.
  
  
  Men artqa sheginip, asyǵys kıimimdi sheshkenimde, ol meni shynaıy qyzyǵýshylyqpen jáne tańdanyspen zerttedi, tipti men múldem jalańash bolsam da, eshqashan basqa jaqqa qaramady. Sosyn ol menimen amandasý úshin jaı ǵana qolyn ashty.
  
  
  Men jatyn bólmeniń baspaldaqtaryna qaradym, biraq ol basyn shaıqady - onyń qajettiligi keıinge qaldyrý úshin tym shuǵyl ekenin aıtqandaı - oryn osynda, ýaqyt keldi. Biz qalyń kók kilemge jaıylyp kettik, men onyń denesin sıpadym. Alǵashynda onyń styrsyǵan daýysy jeldiń kúrsinisindeı tynysh boldy, biraq kóp uzamaı ol domalap, meni súırep aparǵan kezde qyzba talap aıqaılaryna aınaldy.
  
  
  Men oǵan kirgenimde, ol menimen kezdesý úshin symbatty, jeńil denesin búgip aldy. Sodan keıin onyń qınalǵan qumarlyǵynyń buralań, buralań yrǵaǵy sharyqtaý sheginiń tolqyndy tolqynynda birge kóterilip, sodan keıin tátti sharshaýdyń bos jaǵalaýyna qaraı uzaq, jyldam eńis boldy.
  
  
  Altynshy taraý
  
  
  Kelesi kúni tańerteń Rona jumysqa shyǵyp, úlken tańǵy as daıyndady. Túngi jattyǵýlar ekeýmizdiń de tábetimizdi ashty jáne biz tamaqty yntamen keıinge qaldyrdyq. Bizdiń shynyaıaqtardaǵy kofe salqyndaǵan saıyn, qalǵanynyń bári qyza bastady. Degenmen, bul jumys kúni boldy, men aldyńǵy túnde Ron týraly bilgenimnen tańǵy astan keıin demalatyn oryn bizdi keshke deıin bos qaldyrmaýy múmkin.
  
  
  Onyń ornyna men vanaǵa turyp, salqyn dýsh qabyldadym.
  
  
  Biz Los-Andjelesten kettik. Internasıonal toǵyz saǵattyq reıste, al Dalleste bizdi AX lımýzıninde Hoktyń taǵy bir únsiz jáne tıimdi júrgizýshisi qarsy aldy.
  
  
  Biz qaýipsizdik rásiminen óttik jáne kóp uzamaı Devıd Hoktyń qarsysyndaǵy ústelge otyrdyq. AX-tiń basty adamy Rona Volstedttiń ústinen kóz júgirtip, maǵan bir qaraǵanda aıtylmaǵan suraqpen buryldy. Men ıyǵymdy kóterip, oǵan múmkindiginshe kinásiz kúldim.
  
  
  Hoýk tamaǵyn kenet tazalap, iske kóshti. "Siz keshe maǵan qońyraý shalǵan kezde, Nık, biz Hýan Eskobar esimdi teńizshini Karıb teńizindegi Gavıota krýızdik kemesiniń syrtynda ustadyq. Ol Fort-Loderdeılde kedennen ótip bara jatqanda ózin kúdikti ustaǵan kezde ustaldy. Onyń qolynan da, chemodanynan da kontrabanda tabylǵan joq, biraq bul kúnderi bizdiń barlyq adamdar eki ese dabyl qaǵatyndyqtan, Florıda bıligi bizdiń keńsege telefon soqty. Bizge Eskobardy jaýap alý úshin ákeldi, biraq biz odan eshteńe alǵan joqpyz. Sodan keıin, siz Mıss Folstedtke Noks Varnov jáne onyń ıadrolyq plasıkalyq jarylǵysh zattary týraly aqparat bergen kezde, biz ol ákelgen chemodandy muqıat qarap shyqtyq. Árıne, bizdiń zerthanalar onyń ydyraıtyn materıal ekenin kórsetti.
  
  
  
  
  
  
  Bekitkishte biz alys qashyqtyqtaǵy radıosıgnal arqyly iske qosylatyn mıkroelektrondy detonatordy taptyq. Bir qyzyǵy, tutqaǵa kishkentaı bas súıek - ólimniń kishkentaı basy qashalǵan.
  
  
  "Siz teńizshiden taǵy bir nárse bildińiz be?"Men suradym.
  
  
  "Kóp emes. Men bul adamǵa saǵan ózim aıtýǵa ruqsat etemin.
  
  
  Hoýk domofonyndaǵy túımeni basyp: "Eskobardy jiber" dedi. Bir mınýttan keıin bir-eki muńaıǵan úkimet sheneýnikteri kirip keldi, olardyń arasynda muńaıǵan, qaltaly adam turdy. Úkimet sheneýnikteri ketip qaldy, al Hoýk jest Eskobardy oryndyqqa otyrǵyzdy.
  
  
  Men baryp, er adamnyń aldynan turdym. "Sizdiń áńgimeńizdi tyńdaıyq", - dedim men.
  
  
  Eskobar yńǵaısyzdanyp ornynan turdy. "Men muny jıyrma ret aıttym".
  
  
  "Muny taǵy aıt", - dedim men. "Maǵan."
  
  
  Ol meniń betime jalt qarady da, esh oılanbastan sóıleı bastady. "Úlken jigit, ol maǵan chemodan men bes júz dollar berdi. Ol bir-eki apta úzilis jasaý kerektigin aıtty. Sosyn men kemeni qýyp jetsem, ol maǵan taǵy beseýin beredi. Men tek chemodanymdy Klıvlendtegi shkafqa salyp, sonda qaldyrsam boldy. Bul meniń biletinimniń bári. Men ant etemin."
  
  
  "Úlken adam degen kim?"Men suradym.
  
  
  "Men onyń atyn bilmeımin. Keıde ol bortqa bir portta, keıde basqa portta keledi. Meniń biletinim, onyń jańa qojaıyndary bar, ol buıryq bergende bári baǵynady ".
  
  
  "Jańa qojaıyndar, aıttyńyz ba?"
  
  
  "Iá. Bes-alty aı buryn olar Gavıota satyp aldy. Olar eski komandanyń kóp bóligin jumystan shyǵarady, keıbireýlerimizdi tastap ketemiz. Men kez kelgen adam úshin jumys isteımin. Kórdińiz be, bul jumys. Komandaǵa alǵan jańa jigitter biz sıaqty Ońtústik Amerıkadan emes. Olar kúlkili sóılesedi jáne bizden aýlaq júredi ".
  
  
  "Maǵan úlken adam týraly kóbirek aıtyp berińizshi".
  
  
  "Ol bastyq, men muny bilemin. Ol dóreki kórinedi jáne tereń daýyspen sóıleıdi. Iyqtary ógizdikindeı úlken ".
  
  
  Men Hokke qaradym.
  
  
  "Bul sıpattama Fedor Gorodınge sáıkes keledi", - dedi ol.
  
  
  Men Eskobarǵa: "Basqa bireý tapsyrys berip jatyr ma?"- dedim.
  
  
  "Men bir adamdy eki ret qana kóremin. Aryq, sumdyq, sur shash. Ol úlken jigitke buıryq berip jatqanyn men kórgen jalǵyz adam.
  
  
  Men taǵy da Hokqa buryldym. "Jızov?"
  
  
  Ol basyn ızedi.
  
  
  Men qolymdy qaltama salyp, aqyryn alystaǵy qabyrǵaǵa qaraı júrdim. Sosyn men qaıtyp oraldym da, teńizshiniń aldyna qaıta turdym. Ol basqa jaqqa qaraǵansha men onyń kózine qaradym.
  
  
  "Hýan, - dedim men oǵan, - siz Amerıka Qurama Shtattarynyń qylmyskerlerge ádil qaraıtynyn jáne qatygezdikten qorqýdyń qajeti joq ekenin estigen shyǵarsyz. Biraq bul jerde jaǵdaı múldem basqasha, Hýan. Shydamdylyqqa ýaqyt joq. Eger siz bizge ótirik aıtsańyz, men siz tiri bolsańyz da, senorıtalar úshin paıdasyz ekendigińizge jeke ózim kóz jetkizemin. Sen meni túsinesiń be, Hýan?
  
  
  "Iá, aǵa!"- dep kesip tastady. Dóńes kózder meniń qaljyńdamaıtynymdy biletinin aıtty. "Men anamnyń atynan shyndyqty aıtamyn! Taǵy alty adam boldy, olar da sómkelerin berdi. Men olardy qaıda aparatynyn estigen joqpyn. Meniń isim Klıvlend úshin boldy. Munyń bárin men bilemin, aǵa, maǵan senińiz.
  
  
  Men jasadym. Men Hokqa bas ızedim, ol Eskobardy alyp ketti.
  
  
  "Meniń oıymsha, siz kemeni jáne osy jańa ıelerdi tekserdińiz", - dedim men úsheýmiz qaıtadan jalǵyz qalǵanda.
  
  
  "Iá. Gavıota - Venesýela tizilimi. Burynǵy ıelerine Halcyon Cruises kompanıasynyń ókili ekenin aıtqan adamnan qomaqty soma qolma-qol tólendi. Bul, árıne, jalǵan.
  
  
  Rona sóıleı bastady. "Siz kemeni alyp, ekıpajdan jaýap ala alasyz ba? Bombalardyń qaıdan shyqqanyn bilesiń be? »
  
  
  "Biz múmkin edik", - dep moıyndady Hoýk. "Biraq biz Gorodınniń bortta bolatynyna senimdi bola almadyq jáne Jızov áreń kórinetin sıaqty. Eger biz bombalardyń qaı jerde jasalǵanyn jáne ushyrý qondyrǵysynyń qaı jerde saqtalatynyn bilsek te, kemeni basyp alý týraly qaýeset olarǵa bizden buryn jetken bolar edi. Sodan keıin olar qaı qalalarǵa qudaı biledi, qazirdiń ózinde salynǵan bombalardy jaryp jiberýi múmkin. Joq, bul jattyǵýdy tómen deńgeıde ustaý kerek, sondyqtan men Nık ekeýmizdiń osynda bolǵanymyzdy qaladym.
  
  
  "Siz bul núktege qashan jetesiz dep oıladym", - dedim men. "Renish joq, Rona, biraq men jalǵyz jumys isteýge daǵdylanǵanmyn".
  
  
  "Bul joly emes", - dedi Hoýk. "Bizdiń birinshi qadamymyz - krýızdik kemege bireýdi otyrǵyzý. Al jalǵyzbasty adam tym kóp kóńil bóledi ".
  
  
  "Nege?"Men suradym.
  
  
  "Gavıotanyń mamandanýy osylaı boldy..."- bul jerde qart adam tamaǵyn qaıtadan tazalaýdy qajet dep tapty, - "... jas jubaılarǵa arnalǵan krýızder".
  
  
  Rona Volstedt kúle bastady, biraq Hoýk oǵan Jańa Anglıanyń qatal kózqarastarynyń birin aıtqan kezde tez esin jıdy.
  
  
  Ol aıtty: "Men Atom energıasy jónindegi komısıamen Mıss Folstedtti osy tótenshe jaǵdaı kezinde AX-ke taǵaıyndaý týraly kelisimge keldim. Meniń oıymsha, eger men sizden jas jubaılardyń rólin oınaýdy surasam, siz akterlik sheberligińizdi tym keńeıter edińiz.
  
  
  "Meniń oıymsha, biz muny isteı alamyz", - dedim men tik turyp.
  
  
  "Ol qyzmette bolǵan kezde", - dep qosty Rona, Hoýk qarap turmaǵan kezde maǵan kózin qysyp.
  
  
  "Men sizdiń yntymaqtastyǵyńyzǵa sene alatynymdy bildim", - dedi Hoýk qurǵaq túrde. "Siz erteń Antıgýadaǵy krýızge qosylasyz. Gavıota kemesi Karıb teńiziniń birneshe porttaryna qońyraý shalyp, Panama kanaly arqyly júzip, Los-Andjeleste toqtap Meksıkanyń batys jaǵalaýymen kóteriledi. Biraq eger siz operasıalyq bazany tappasańyz jáne keme Panamaǵa jetkenshe ony óshirmeseńiz, onda
  
  
  
  
  
  
  tym kesh bolady. Sebebi segiz kúnnen keıin Nú-Iorkte bomba jarylady dep josparlanǵan ".
  
  
  "Qysqa bal aıy", - dep túsindirdim men.
  
  
  Hoýk men eshteńe aıtpaǵandaı júre berdi. Ekskýrsıalyq mısıa - bombalyq chemodandardyń kemege qaıda qoıylǵanyn anyqtaý jáne derekkózge oralý. Onda siz Anton Jızovty jáne, eń aldymen, Noks Varnovty tabýyńyz kerek. Sonda siz ózińiz bolasyz. Men sizge osy maqsatta barlyq qoldaýdy kórsetemin, biraq kez kelgen aýqymdy operasıa múmkin emes ".
  
  
  Rona ekeýmiz qarttyń kabınetinen shyǵyp, bir reıspen Qujattardy basqarý ortalyǵyna tústik. Onda bizge Nıkolas Hanter myrza men hanymnyń keıpine ený úshin qajet barlyq qujattar men fotosýretter usynyldy.
  
  
  Biz AX shtab-páterinen shyqqan kezde, Rona búkil álem úshin bolashaq qalyńdyq retinde áreket etip, oınady.
  
  
  "Siz qalaı oılaısyz, - dedi ol uıalyp, - bizdiń" nekemiz "erteńge deıin resmı túrde bastalmaıtyndyqtan, biz búgin eki bólek bólmede turýymyz kerek dep oılamaısyz ba?".
  
  
  "Jaqsy ıdeıa", - dedim men taksıge otyryp. "Men búgin keshke shyǵýym kerek, sen kirgen kezde seni oıatqym kelmeıdi".
  
  
  "Shynymen be?"- dep surady ol qatty mysqylmen. "Onyń aty kim?"
  
  
  "Júr, janym, sen meniń keshegi bakalavr keshinen lázzat alǵanyma ókinbeısiń".
  
  
  Biz taksıge otyrdyq, al Rona oryn ruqsat etkendeı menen alystap ketti. Qoldary qaıyrylyp, tizeleri túıilgen ol terezeden qabaǵyn túıip otyrdy.
  
  
  Men onyń jarty on shaqty blokty renjitýine jol berdim, sosyn kóndim. "Eger bul sizge ońaı bolsa, men búgin keshke AX shtab-páterinde bolamyn jáne úı tapsyrmasyn oryndaımyn".
  
  
  Ol burylyp, maǵan skandınavıalyq kógildir kózderimen qarady. "Shynynda da?"- dep surady ol kishkentaı qyzdyń daýysymen.
  
  
  "Durys" dedim men. "Bir nárse ekinshisine kedergi jasamasa, men bıznes pen oıyn-saýyqty aralastyrýǵa qarsy emespin. Biraq búginde bári óz isinde bolýy kerek. Men Anton Jızov, Fedor Gorodın jáne Noks Varnov týraly qolymyzda bardyń barlyǵyn aıtqym keledi ".
  
  
  Rona qolyn sozyp, aqyryn qolyn meniń tizeme qoıdy. "Keshirińiz, Nık. Men balalyq bolyp kóringim kelmedi.
  
  
  Men oǵan kúldim. "Basqa jol bolmas edi".
  
  
  Sosyn ol meniń qasymda syrǵyp ketti, men ony aqyryn súıip alý úshin eńkeıdim.
  
  
  Jetinshi taraý
  
  
  Kelesi kúni tańerteń Gavıota kelgenge deıin birneshe saǵat buryn bizdi Antıgýaǵa jaldamaly ushaq alyp ketti. Kishkentaı araldyń astanasy Sent-Djons áli kúnge deıin qalanyń ortalyq bólikterinde óte brıtandyq bolyp tabylady. Biraq siz týǵan aýdandaryńyzǵa jetkende, siz kalıpsonyń jumsaq mýzykalyq tilin estı bastaısyz jáne adamdar týrıserdi tań qaldyrý úshin emes, tústerdi unatatyndyqtan kıetin túrli-tústi kostúmderdi kóresiz.
  
  
  Queen's qonaqúıindegi týragent bizge Gavıotadaǵy krýızge bıletterdi satýǵa asyqpady.
  
  
  "Siz krýızdiń birinshi bóligin ótkizip aldyńyz, - dedi ol, - men sizden áli de tolyq baǵany alýym kerek".
  
  
  "Sen ne oılaısyń, qymbattym?"- dep suradym kúıeý jigit retinde.
  
  
  Rona sezimtal túrde tilin erninen sıpady. Men krýızden qalǵan barlyq nárseni jeńe alatynymyzǵa senimdimin.
  
  
  Men týrısik agentke kózimdi qysyp qaradym. "Siz munyń qalaı bolyp jatqanyn kórip tursyz".
  
  
  Biraz qulyqsyzdyqpen ol Hanter myrza men hanymǵa birneshe bılet jazyp berdi. Biraz qulyqsyzdyqpen ol meniń aqshamdy aldy.
  
  
  Rona ekeýmiz biraz serýendep, terezelerdi qarap, qol ustasyp, aınalamyzǵa bireý qarap qalsa, jas jubaılardy oınadyq. Shyndyǵynda, bul múldem qıyn bolǵan joq.
  
  
  Biraz ýaqyttan keıin biz "Gavıotanyń" kirip kele jatqanyn kórý úshin doktarǵa tústik. Ol tegis jáne aq tústi, jyldam kórinetin sulbasy bar, uzyndyǵy bes júz fýttan az bolýy múmkin. Ol tereń sý aıdynyna qaraı jyljyp bara jatqanda, bal aıyndaǵy baqytty jolaýshylar aıtarlyqtaı joǵalyp ketti.
  
  
  Oqshaýlanǵan erli-zaıyptylar munda jáne munda kúlimsirep relsterge qarap turdy, biraq keme jolaýshylar syıymdylyǵynan áldeqaıda az júzip bara jatqandaı boldy. Álbette, jańa qojaıyndar óz ónimderin kóp jarnamalaǵan joq, bul olardyń basqa kásiporyndaryn eskere otyryp túsinikti boldy.
  
  
  Men kemeden ketip bara jatqan birneshe jolaýshylar men ekıpaj múshelerin jáne eń az merzimdi júkterdi baqylap otyrdym, biraq kúdikti jáne tanys tulǵalardy kórmedim. Hýan Eskobardyń aıtýynsha, komandanyń kóp bóligi latyn tilinen góri slaván tiline kóbirek uqsaıtyn.
  
  
  Rona ekeýmiz otyrdyq, qazynashyny taptyq. Múldem yntasyz ol bizge kabınamyzdy, taqtaıshadan bir palýba tómen ornalasqan syrtqy bólmeni kórsetti. Ol sırek jıhazdalǵan: oryndyq, dıvan, shaǵyn ústel, sandyq jáne eki kisilik kereýet. Sońǵysy bal aıy krýızi úshin ádetten tys bolyp kórindi, biraq Rona ekeýmiz kóp uzamaı olardyń rolıkterde birge ońaı qozǵalatynyn baıqadyq. Shkaftyń aınasynyń ústindegi flýoresentti sham jetkilikti salqyn jaryq berdi. Men perdelerdi ashyp, terezege Karıb teńiziniń jyly kún sáýlesin jiberdim.
  
  
  Rona kelip qasymda turdy. Ol aıtty,
  
  
  -Al, endi ne istegiń keledi, qymbatty kúıeý?
  
  
  "Men saǵan ne istegim keletinin aıtýdyń qajeti joq. Degenmen, biz aldymen keme arqyly saıahat jasaımyz. Esińde me, qýanyshpen istep jatyrsyń ba?
  
  
  "Oı, jaraıdy", - dedi ol. "Biraq eger bul bal aıy tez arada ómirge kelmese, men anamnyń úıine bara alamyn".
  
  
  Men onyń ádemi dóńgelengen esegin uryp, ıterip jiberdim
  
  
  
  
  
  
  palýbaǵa. Birneshe saǵat boıy biz palýbalardy aralap, barlardy, gımnazıany, ashanany, teatrdy, karta bólmesin jáne syılyq dúkenin araladyq. Basqa jolaýshylardyń tapshylyǵy qorqynyshty boldy. Biz kezdestirgen bal aıyndaǵy erli-zaıyptylar bir-birine tym jaqyn bolyp kórindi, olarmen birge basqa bireýdiń júzip bara jatqanyn nemese júzip bara jatqanyn baıqamady. Biz kezdestirgen birneshe ekıpaj músheleri óz mindetterimen aınalysyp, bizdi kózge kórinbeıtin dep sanaıtyn sıaqty.
  
  
  Kúnniń qalǵan bóliginde biz baqylaý bólmesinde otyrdyq, rom qosylǵan birneshe jemisti sýsyndardy iship, kimniń mingenin jasyryn baqylap, olardyń júkterin baǵaladyq.
  
  
  Ymyrt jabylǵan kezde bortqa Fedor Gorodınge nemese Anton Jızovqa uqsaıtyn eshkim kirgen joq, qaıtyp kele jatqan jolaýshylardyń nemese ekıpaj músheleriniń qolynda birtúrli chemodandar kórinbedi. Osy kezde tátti rom sýsyny ishime jaǵymsyz shashyrap ketti.
  
  
  Atlant muhıtynan qarańǵylyq túskende, "Gavıota" bortqa qańǵybas jolaýshylardy shaqyrý úshin birneshe dybystyq sıgnal berdi, biz júzýge daıyndaldyq. Keme aılaqtan alystap bara jatqanda, jergilikti bolattan jasalǵan baraban orkestri bizdi serenadalady.
  
  
  Biz keshki asty qaraýsyz qalǵan ashanada ishtik, sodan keıin palýbany aınalyp ótip, kabınamyzǵa qaıttyq. Esiktiń syrtynda Rona maǵan qaraý úshin buryldy, men ony qushaqtap súıdim. Barlyǵy keshki astan keıin qarapaıym, dostyq súıispenshilikpen bastaldy. Biraq sodan keıin men onyń tiliniń ushy ernime sál, derlik uıalshaqtyqpen tıgenin sezdim jáne "bal aıy" bul shara bolmaıtynyn sezdim. Onyń súıkimdi kishkentaı qoly shalbarymnyń serpimdi jolaǵynyń astyna syrǵyp túsip, erotıkalyq akrobatıkanyń uzaq túnin ýáde etken názik súıispenshilikti kútip, oınaqy túrde qolyn sozǵan kezde mende aldyn ala sezimnen de kóp nárse boldy.
  
  
  Ol artqa sheginip, barlyq áıelderge tán, biraq keıbireýleri ǵana tıimdi paıdalanatyn sezimtaldyqpen qozǵala otyryp, kıimin sheship aldy. Ol muny baıaý jasady - blýzkadaǵy birinshi túımeden bastap, trýsıkany edenge syrǵytyp, kúnge kúıgen, barqyttaı terini kórsetetin sońǵy jambas shaıqaýyna deıin. Eki tar aq jolaq onyń kúnge kúıgen kezde kıgen bıkınıiniń sulbasyn syzyp turdy. Aq jıekter onyń aqshyl basynan bir reńk qana kúńgirt bolatyn úlpildek jumsaq úshburyshpen qorshalǵan.
  
  
  Malıbýdaǵy úıdegi essiz mahabbatymyz kezinde mende Ronastyń keremet denesin baǵalaýǵa naqty múmkindik bolmady. Onyń kıiminde bar sıaqty kórinetin aryq tazy aldap júrgen. Onyń esh jerinde artyq gram bolmasa da, ótkir buryshtary da bolǵan joq.
  
  
  Ol meniń tańdanysymnan lázzat alyp, aldymda sýretke tústi. "Sen meni tym aryq dep oılamaısyń ba?"- dedi ol, onyń júzinde eshqandaı kúmán bolǵan joq.
  
  
  Men ıegimdi sıpap, synı kózqaraspen qaraýǵa tyrystym: "Al, endi siz bul týraly aıttyńyz..."
  
  
  Ol saýsaqtarymen ernime aqyryn tıgizdi. "Men habardy túsinemin. Men maqtaý úshin balyq aýlaýdy tastaıtyn kez keldi ".
  
  
  Men onyń belinen qushaqtap, ózime qaraı tarttym, ishiniń jumsaq tómpeshiginen súıdim.
  
  
  Men onyń asqazanyn tilimmen baıaý, únemi tómen túsip kele jatqan sheńber boıymen tekserip jatqanymda, Rona janyma tyǵylyp, rahattanyp sybyrlaǵan dybystar shyǵardy.
  
  
  Men ony jiberdim, ol meniń ústimnen qulap tústi, aýzymnan jabaıy izdedi. Men ony qolyma alyp, tósekke apardym. Sol jerde men ony aqyryn atlas tósekke túsirdim.
  
  
  Rona astyńǵy ernin tisterimen ustap, meniń kıimimnen taıyp ketkenimdi ashkóz kózderimen baqylap turdy.
  
  
  Ras, biz ózimiz keıip tanytqan alańsyz jas jubaılar emes edik. Biraq men kez kelgen zańdy jas jubaılardyń úılený túni bizdikinen de qanaǵattanarlyq bolǵanyna kúmándanamyn. Aqyry uıyqtamaı turyp, tańnyń alǵashqy sur sáýleleri shyǵys kókjıegin nurlandyrdy.
  
  
  8
  
  
  "Gavıota" Martınıkaǵa kirgen kezde biz qazirdiń ózinde turdyq, kıinip, jaqsy tańǵy as ishtik. Rona Fort-de-Frans jaǵalaýyndaǵy túrli-tústi býtıkterge barǵysy keldi, biraq men oǵan kimniń ne mingenin baqylaı alatyn jerde qalýym kerek ekenin aıttym. Men ony jalǵyz jiberdim, biraq ol bir saǵatqa jetpeı qaıtyp keldi, ol kóńildi emes ekenin aıtty.
  
  
  Belgili bolǵandaı, ol tómen túsýdi kórgendi unatsa da, men onymen birge bara alar edim. Biz Martınıkada tórt saǵat boldyq, osy ýaqyt ishinde birneshe jas jubaılar jaǵaǵa shyǵyp, túkti saban qalpaqtarmen jáne kádesyı dúkenderindegi basqa da kereksiz zattarmen oraldy. Ekıpaj kóp jaǵdaıda bortta qaldy. Kúdikti chemodandar bolǵan joq. Aýyr, aıýly orystar joq. Sur shashty aryq reseılikter joq.
  
  
  Sol túni Rona ekeýmiz taǵy da serýendeý alańyn aınalyp óttik. Gavıota bortyndaǵy belsendilik ádettegideı az boldy. Biz óz kabınamyzǵa erte zeınetke shyqtyq, onda áreket aıtarlyqtaı jyldamdady.
  
  
  Bizdiń kelesi aıaldamamyz Karakastyń teńiz porty La Gýaıra boldy. Gavıota Venesýelada tirkelgendikten, men bul eldiń jarqyraǵan astanasynda birdeńe bolýy múmkin dep úmittendim.
  
  
  Men taǵy da kóńilim qaldy.
  
  
  Men Ronǵa kúmánimdi moıyndamasam da, sol túni bizdiń mısıamyz týraly alańdaı bastadym. Aqyr sońynda, bizde Jızov pen onyń komandasy buryn bombanyń barlyq chemodandaryn bir saǵattyń ishinde lombardqa qoımaǵan dep aıtýǵa tolyq negiz bolǵan joq.
  
  
  
  
  
  
  Nemese Amerıkanyń qalalary áldeqashan mınalanǵan bolýy múmkin jáne belgisiz jerde túıme basylǵannan keıin ıadrolyq bultta jarylýǵa daıyn bolýy múmkin. Eger Hýan Eskobar shyndyqty aıtsa, Gavıota ekıpajynyń múshelerimen birge kem degende alty bomba jiberildi. Bizdiń bilýimizshe, olardy taratýdyń basqa joldary bolýy múmkin.
  
  
  Taǵy bes kúnnen keıin Nú-Iorktegi alǵashqy bomba jarylýy kerek edi. Osy kúnderi amerıkandyq jurtshylyqtyń kóńil-kúıiniń belgisizdigin eskere otyryp, qyzý kelissózderdi bastaý úshin eń úlken qalamyzdyń qıraýy qajet bolýy múmkin. Árıne, Anton Jızov sıaqty adamdarmen kelissózder júrgizilmeıdi.
  
  
  Bizde tek eki tańdaý boldy - berilý nemese tóbeles. Sirá, kishigirim demokratıalyq pikirtalastardan keıin úkimet kúresýge sheshim qabyldady. Biraq bul kúlkili bolar edi, óıtkeni kózge kórinetin jaý bolǵan joq. Belgisiz jerden radıosıgnaldar arqyly iske qosylatyn jasyryn bombalar kózge kórinetin nysanany bildirmeıdi. Ekinshi jáne úshinshi qalalar jarylǵan kezde adamdardyń kúresýge degen erik-jigeri joǵalyp ketýi múmkin. Eger bul oryn almasa da, eldiń iri qalalarynyń qıraýy halyqtyń qarsylasý kúshinen aıyrar edi.
  
  
  Sondyqtan Gavıota bizdiń jalǵyz oıynymyz boldy. Hýan Eskobardy ustaǵan qyraǵy keden qyzmetkeri bizge jaýdyń qarý-jaraǵynda kishkene sańylaý qaldyrdy. Meniń jumysym sol sańylaýdan ótip, soqqy bere almaı turyp, ólimge soqqy berý boldy.
  
  
  Taǵy bes kún.
  
  
  Sol túni bizdiń súıispenshiligimizge, eń bolmaǵanda, meniń tarapymnan burynǵy stıhıalylyq jetispedi. Árıne, Rona birdeńe durys emes ekenin sezindi.
  
  
  "Ne boldy, Nık? Siz mısıa týraly alańdaısyz ba?"
  
  
  "Biz qazirdiń ózinde qandaı da bir shara qoldanýymyz kerek edi", - dedim men. "Erteń biz Kúrasaoǵa baramyz, eger ol jerde eshteńe damymasa, bizde qıyndyqtar týyndaıdy".
  
  
  "Meniń tósegimniń jartysyna kóterilip, uıyqtaýǵa ruqsat bergenimdi qalaısyz ba?"ol baıypty túrde surady.
  
  
  Men ony ustap alyp, jalańash denesin janyma qystym. "Janym, eger álem jaryla bastaǵanǵa deıin bes kún ǵana bolsa, men olardyń múmkindiginshe azyn uıqyda ótkizýge nıettimin".
  
  
  Jeńil rahattanyp, Rona meniń aıaǵymdy aıaǵymen orap aldy. Al men biraz ýaqyttan beri chemodan túrindegi ıadrolyq bombalar týraly, óli bas týraly oılaǵan joqpyn.
  
  
  Kúrasaoda "Gavıota" bortynda Fedor Gorodın paıda boldy. Men muńaıǵan, keń ıyqty orysty kórgenime qatty qýanǵanym sonsha, men ony súıe alamyn. Kúrasao - Karıb teńizindegi eń jaqsy dúkenderi bar halyqaralyq erkin port. Jolaýshylardyń kópshiligi tańerteń saýda jasaý úshin kemeden ketip qaldy, al tústen keıin úılerine qaıtyp kelgende, olardyń arasynda Palm-Bıch kostúmin kıip, kádimgi krýızdik jolaýshy bolyp kórinýge beker tyrysqan symbatty Gorodın boldy. . Men ony birden baıqadym da, ofıserler bólmesine jasyryn kirmes buryn palýbada júrgendeı keıip tanytyp, kóz aldymda ustadym.
  
  
  Men onyń bortynda bomba salynǵan chemodandardyń birin ózimen birge alyp ketpegenine biraz kóńilim qaldy. Biraq Kúrasao kontrabandashylardyń tarıhı shtaby bolǵandyqtan, mende ýaqyt keldi degen kúdik paıda boldy. Eger bombalardyń biri paıda bolsa, men ony izdeýge tyrysar edim, bul meniń jumysymdy edáýir jeńildeter edi. Biraq eger olaı bolmasa, men Gorodındi árqashan qushaqtaı alamyn.
  
  
  Úlken jigittiń qaı kabınada turǵanyn bilgennen keıin men Ronaǵa emtıhan bólmesindegi barda qosyldym.
  
  
  "Borttaǵy Gorodın", - dedim men oǵan.
  
  
  Onyń kógildir kózderi tolqýdan keńeıe tústi. "O, Nık, bul sen ol arqyly bombalardy baqylaı alasyń degendi bildiredi".
  
  
  "Bul nemese meniń bas súıegime soqqy. Óıtkeni bul osy ýaqytqa deıin sátsizdik boldy ".
  
  
  Men renjigen qysqasha kózqarasty kórip, onyń qolynan ustadym. "Qate túsinbeńiz. Bylaısha aıtqanda, bul meniń ómirimdegi eń jaqsy úsh kún boldy. Biraq birinshi kezekte jumys, jáne búkil qarǵys atqan dúnıe meniń moınymda dep aıtý artyq aıtqandyq emes ".
  
  
  "Men bilemin, qymbattym", - dedi ol. "Men ózimshil bolǵym kelmedi".
  
  
  "Bul aıaqtalǵannan keıin biz qysqa demalysqa shyǵa alamyz", - dedim men. "Eger bizge Jızov, Gorodın jáne Noks Vamov qosylmasa, tósekke kóterilý jaqsy bolar edi".
  
  
  Rona oǵan tańdana qarady. "Men buǵan úmittenýim kerek!"Sosyn ol maǵan kúldi de, bári qaıtadan jaqsy boldy.
  
  
  "Sen ne isteýdi josparlap otyrsyń?"- dep surady ol.
  
  
  "Men kire alýym úshin bomba salynǵan chemodandardyń biri bortqa ákelinse eken dep duǵa et. Áıtpese, maǵan Qala mańyna barýǵa týra keledi. Jyldam jáne uqypty. Óıtkeni bir jerde Jızov pen Varnovty AQSH-tyń kóp bóligin jaryp jiberetin túıme kútip tur. Eger men nemquraılylyq tanytsam, bireý olarǵa belgilengen merzimdi kútpeý úshin habarlama jiberýi múmkin ".
  
  
  "Men ne isteı alamyn, Nık?"
  
  
  "Joldan aýlaq júr", - dep kesip tastadym, sosyn jumsardym. "Rona, budan bylaı bári aqylsyz jáne ólimge ákelýi múmkin. Men mundaı áreketterge úırendim, al sen emes. Men seniń bizdiń kabınaǵa oralyp, sonda qamalǵanyńdy qalaımyn. Men sizge belgi bermeıinshe esikti ashpańyz.
  
  
  "Jaraıdy", - dedi ol úrlep.
  
  
  Men Rondy jolǵa jiberdim. Ol jaqsy seriktes boldy. Jáne paıdaly. Biraq operasıanyń bul kezeńinde emes.
  
  
  Túsýlerdi jaqsyraq kórý úshin palýbaǵa qaıta oraldym. Tún batqanda biz júzýge daıyndaldyq, bortqa birde-bir chemodan kóterilgen joq. Biz Vıllemstad aılaǵynan jolǵa shyqtyq
  
  
  
  
  
  
  júzip ótkennen keıin terbelmeli ponton kópiri Koroleva Emma dep ataldy, men Gorodın myrzaǵa qarsy turýym kerek dep sheshtim. Sosyn ushyrylymdy estidim.
  
  
  Bul shamdary joq qos syrtqy qozǵaltqyshy bar jyldam qaıyq boldy. Ol qolyn kótergende, bireý oǵan arqandy laqtyryp jiberdi. Qaıyqtaǵy eńkeıgen taz adam buıryq berip jatqandaı boldy. Onyń adamdary palýbaǵa qarańǵy, tórtburyshty zatty kóterdi. Bul chemodan boldy; jáne men onyń Hýan Eskobardikindeı bolatynyna sendim.
  
  
  Itarqa kóterile bastaǵanda, men kimniń kóterip jatqanyn kórý úshin rels boıymen artqa qaraı jyljydym. Bul meniń dosym Fedor Gorodın, áli kúnge deıin balmuzdaq kostúmin kıip, olardyń tobynyń latyn emes birneshe múshesin basqardy. Qolymdy kóılegimniń quıryǵynyń astyna syrǵytyp, men Vılgelmınany beldiktegi qapshyqtan shyǵardym. Tanys "Lúgerdi" qolyma qysyp, men Gorodın men onyń dostaryna qaraı qadam bastym.
  
  
  Bir qadam - meniń qolymnan kelgenniń bári. Meniń basymnyń artyna birdeńe tıdi, palýba terbelip, meni alyp judyryqpen urdy. Meniń basymda birden dybys tolqyny paıda boldy, ol bári tynysh jáne qara bolǵan kezde bas súıegimnen qaıta sińip ketkendeı boldy.
  
  
  Toǵyzynshy taraý
  
  
  Bir qyzyǵy, alǵashynda murnymnyń qyshyǵanyn endi ǵana túsindim. Men ony sozyp, tyrnaýǵa tyrystym, biraq qoldarym qozǵalmady. Men kózimdi ashtym. Sol kezde men óz basymdy túsindim. Sýyq aýanyń tynysymen júıkeni soqqanda bir úlken tis sıaqty aýyrdy. Men taǵy da kózimdi jumyp, aqyryn ashtym. Aýyrýy basylmady, biraq meniń aınalam nazarda boldy.
  
  
  Men arqammen shaǵyn ishki kabınadaǵy tar tósekke jattym. Men aıaqtarymdy jabysqaq taspanyń birneshe aınalymymen baılap turǵanyn kórdim. Meniń qoldarym arqamnyń artyndaǵy bilekterimde aıqastyryldy; olar da bir-birine jabystyryldy. Maǵan qarama-qarsy tósekte túrli-tústi jolaqty blýzka men keń aıaqty shalbar kıgen Rona Volstedt otyrdy. Onyń qoldary men aıaqtary da taspamen jabylǵan.
  
  
  "Karter myrza, bizben birge bolǵanyńyzǵa qýanyshtymyn", - dedi kabınanyń aldyńǵy jaǵynan bir jerden aýyr daýys. Men kúsh-jigerimmen basymdy daýys jaǵyna burdym. Fedor Gorodın betin eki kereýetke qaratyp sozylǵan vınıl kresloda qulap qaldy. "Meniń oıymsha, sizdi Hanter myrza dep ataýdyń maǵynasy joq", - dep jalǵastyrdy ol. "Bul maskarad bastalǵan boıda derlik aıaqtaldy".
  
  
  Kabınanyń esiginiń aldynda karta ústeliniń janyndaǵy jınalmaly metal oryndyqta uqypty taralǵan qońyr shashy bar jas jigit otyrdy. Men onyń maǵan baǵyttalǵan Lúgerdi - Vılgelmınany tanydym. Men qoldarymdy bir dúımge jyljyttym jáne qysym bolýy kerek jerde qysymnyń joqtyǵyna rıza bolmadym. Stıletto bolǵan joq. Men onyń Gorodınniń belbeýiniń artynda jatqanyn kórdim.
  
  
  - Iá, Karter, - dep kúrsindi Gorodın, - seniń qarýyń bizde. Jáne sizdiki ... "áıel". Múmkin siz qazir bizben sóılesetin shyǵarsyz.
  
  
  "Men seniń artyńnan ermeımin", - dedim men eski kolejdegideı. "Meniń atym Nıkolas Hanter".
  
  
  Gorodın jas jigitke burylyp: "Borıs, maǵan kartany bershi", - dedi. Ol Borıstiń qolynan bes-jeti ólshemdi kartochkany alyp, daýystap oqı bastady. "Nık Karter, AX N3 agenti. Baǵalaý: Killmaster. Devıd Hoýkqa esep beredi, Vashıngton, Kolýmbıa okrýgi, AX dırektory. "Bizdiń adamdar sizdi bedelińizden tanıdy dep oılamaısyz ba. Karter me? Sizdiń dosyńyz Mıss Folstedt AX-ke qońyraý shalǵanda, biz olardyń agent jibergenin bildik. Múmkin, eger Los-Andjelestegi bizdiń joldastarymyz sizdi bilse, olar ańdyǵan kezde abaı bolar edi.
  
  
  "Sizdiń bedelińiz ǵana emes, sizdiń bet-álpetińiz de sizdiń sýretińizdiń kóshirmelerin bergen keıbireýlerimizge belgili, Karter. Kapıtan sizdi Antıgýada áıelmen birge mingen kezde tanydy. Ol maǵan bul týraly radıodan habarlady, sodan beri sizdi baqylap júr. Men bortqa shyqqanda, biz sizdiń jaqyn arada qozǵalatynyńyzdy bildik jáne sizge daıyn boldyq ".
  
  
  - Jaraıdy, Gorodın, - dedim men oıynnan shyǵyp bara jatyp, - saǵan ne kerek?
  
  
  "Sen de meniń atymdy bilesiń, kórip turmyn. Bul kútýge bolatyn edi. Men óte qarapaıym nárseni qalaımyn. Birinshiden, siz maǵan bizdiń operasıalarymyz týraly biletin jáne kúdiktenetin barlyq nárseni aıtyp berýińizdi qalaımyn. Meniń oıymsha, siz Gavıota esimin Hýan Eskobardan aldyńyz. Biz ony Fort-Loderdeılde alyp ketkenin kórdik.
  
  
  Men Gorodın úshin biz biletin eshteńe kútpegen jerden bolmaıtynyn tez eseptedim, sondyqtan men oǵan shyǵýdyń jolyn izdeý úshin aqyl-oıymyzdyń basqa bóligin paıdalanyp, bul týraly aıttym.
  
  
  "Biz Anton Jızov sizdiń shoýyńyzdy basqaratynyn bilemiz", - dedim men. "Bul onyń tólem týraly jedelhatqa qol qoıǵany anyq boldy. Siz qandaı bombalardy qoldanatynyńyzdy, olardy qalalarymyzǵa qalaı jetkizetinińizdi bilemiz. Biz olardy Noks Ýornov esimdi ǵalym siz úshin jasap jatyr dep kúdiktenemiz. Mine bitti."
  
  
  "Óte jaqsy", - dedi Gorodın. "Bul qarapaıym bólikke jaýap. Endi maǵan AX týraly aıtyp berýińizdi qalaımyn. Árıne, biz basqarýdy óz qolymyzǵa alǵannan keıin uıymnyń eshqandaı aıyrmashylyǵy bolmaıdy, biraq eger biz onyń jumysymen tanys bolsaq, bul jaǵdaıdy jeńildetedi. Siz maǵan belsendi agentterdi ataýdan bastaı alasyz."
  
  
  Men eshteńe aıtqan joqpyn. Meniń basym dirildep ketti. Men oılanýǵa tyrystym.
  
  
  "Karter, meniń oıyndarǵa shydamym jetpeıdi", - dep aıqaılady Gorodın, sypaıylyqtyń barlyq kórinisi joǵalyp ketti. "Men seni sóılesýge májbúrleı alamyn - men kez kelgen erkekti sóılesýge májbúrleı alamyn - biraq tezirek jetý múmkin bolar edi."
  
  
  
  
  
  
  olardy áıelden ".
  
  
  "Ol AX týraly eshteńe bilmeıdi", - dedim men tez. "Bul oǵan bir rettik tapsyrma".
  
  
  Gorodın oryndyqtan sekirip túsip, úlken adam úshin tańǵajaıyp jyldamdyqpen alǵa shyqty. Túkti qolynyń artqy jaǵymen aýzyma uryp jiberdi. Men qannyń dámin tattym.
  
  
  "Únsizdik", - dep buıyrdy ol, "Men áıelmen jumysymdy aıaqtaǵan kezde, senimen sóılesýge taǵy bir múmkindik bolady".
  
  
  Ebedeısiz orys menen burylyp, Ronnyń ústinde turǵanda, meniń aýyrǵan mıym Stúarttyń "Arnaıy effektiler" fılminde maqtan tutatyn trúktar belbeýin esine aldy. Jaman jigittiń qolynda jarylyp ketken, ol sizden jalǵan kórinetin toǵany tekserý úshin ony tartyp alǵan. Gorodındi nege tappadyń? Men tómen qarasam, jaýabyn kórdim. Meniń sporttyq kóılegim ony jaýyp turdy.
  
  
  Men belbeýimdi ashý úshin ózimdi tósekke jatqyzýǵa tyrystym. Esik aldynda otyrǵan jas Borıs maǵan jaıbaraqat jatýymdy jest-ısharamen lúgerdiń tumsyǵyn kórsetti. Eger men belbeýimdi sheship alsam da, Gorodın ony ustap alsa da, Rona ekeýmiz áli de bizdi jaýyp turǵan myltyqpen jáne dushpandyq ekıpaj músheleri bar kememen qaýipsiz baılanysta bolar edik. Men balama izdeýge tyrysyp, oıymda qozǵalmaı jattym.
  
  
  Gorodın Ronastyń betine tike qarady. Men óz ornymnan onyń kógildir kózderiniń baqyraıyp, shoshyp ketkenin kórdim, biraq ol baqylaýdy joǵaltqan joq.
  
  
  "Endigi kezek senderde, mıss Folstedt, - dedi ol, - maǵan AX týraly aıtý.
  
  
  "Nıktiń aıtqandary ras", - dedi Rona jaıbaraqat. "Men AX týraly eshteńe bilmeımin".
  
  
  "Erte me, kesh pe, sen maǵan bilgim keletin nárseni aıtasyń", - dedi Gorodın. "Sen neǵurlym aqyldy bolsań, soǵurlym tezirek sóıleısiń". Osyny aıtqannan keıin, orys qolyn sozyp, Ronanyń blýzkasyn maıly saýsaqtaryn túımelerdiń arasyna tyǵyp aldy. Ol ashýlanyp julqynyp jiberdi de, blýzka sheshilip, oǵan bir ýys synǵysh materıal qaldy.
  
  
  Ronanyń keýdesi onyń kóz aldynda paıda boldy: ústińgi jaǵy sál kúıgen, al dóńgelektelgen tómengi jaǵy aq tústi, óıtkeni ony bıkını kókirekshesi jasyrmaǵan.
  
  
  Gorodın esik aldynda Borıske qaraı buryldy. "Bul týraly ne oılaısyń, balam? Keıbireýler sıaqty úlken emes, biraq qatty jáne tolyq.
  
  
  Borıs qysqa basyn ızedi, biraq onyń kózderinen Gorodınniń áreketin quptamaǵany kórinip turdy.
  
  
  "Jáne janasý jaǵymdy", - dedi Gorodın úlken qoldaryn Ronanyń keýdesine aparyp. "Jaýap alý bastalǵanǵa deıin qandaı da bir lázzat alýǵa ýaqytymyz bolmaǵany qandaı ókinishti. Múmkin keıinirek bul úshin ýaqyt bolady, al eger hanym durys jaýap berse.
  
  
  Men úlken adamnyń qolyndaǵy bulshyqetterdiń qozǵalǵanyn kórdim, ol qyzdyń keýdesin qysa bastady.
  
  
  "Biz qaıtadan bastaımyz", - dedi ol. "Siz maǵan AX-men baılanysty barlyq biletinderdiń esimderin aıtasyz".
  
  
  Rona tynysy taryldy, Gorodın úlken qoldarymen keýdesin pisken jemisteı qysyp jiberdi. "Men basqa AX adamdaryn bilmeımin!"- dep aıqaılady ol.
  
  
  Gorodın Ronany ustap turǵan jerde qyzyl saýsaq izderin qaldyryp, boıyn túzep aldy. Ol muńaıyp basyn shaıqap, maǵan buryldy. "Sizdiń dosyńyz da qyńyr bolady. Men sizderdiń bireýińizdi renjitýim kerek sıaqty jáne meniń oıymsha, meniń eń jaqsy kóretinim ony renjitý bolar edi ". Ol qolyn Ronanyń jalańash qarnyna júgirtti de, onyń shalbarynyń túımelerin asha bastady.
  
  
  Dál osy jerde fılm keıipkeri: "Toqta, hanymǵa tıispe! Men siz bilgińiz keletin nárseni aıtaıyn. Olaı emes. Árıne, men Ronany jaqsy kóretinmin jáne Gorodınanyń onymen istegisi kelgeni meni de tyrtyqtaıtyn edi, biraq ol kásipqoı boldy jáne siz shpıondyq bızneske kire almaısyz, meıli ol AX úshin Killmaster bolsyn, álde basqa eki adam bolsyn ... eger siz táýekelge barýǵa daıyn bolmasańyz, Atom energıasy jónindegi komısıanyń paıdasyna azdap tyńshylyq jasańyz. Al praktıkalyq turǵydan alǵanda, Gorodınniń Ron Volshtedti qurtýy úshin oǵan aıtatyn eshteńesi joq ekenin bilý úshin qajet mınýttar maǵan tapsyrmany oryndaý úshin shyǵýdyń jolyn tabýǵa kóbirek ýaqyt beredi. Saıyp kelgende, eń mańyzdy másele mısıa bolýy kerek. Sondyqtan men tisterimdi qaırap, qashý josparyna nazar aýdarýǵa tyrystym.
  
  
  Býyndary kabınanyń esigin qaqty.
  
  
  Esik ashylǵan kezde Gorodın oryssha qarǵys aıtty, al bozǵylt matros kereýettegi jartylaı jalańash aqqubaǵa qaramaýǵa tyrysyp, oǵan muqıat qarap turdy.
  
  
  "Sizge arnalǵan radıohabar, ser", - dep kúbirledi teńizshi.
  
  
  "Qazir emes, aqymaq", - dep aıqaılady Gorodın. "Bul jerden ket!"
  
  
  "N-no, ser, bul general Jızov. Shuǵyl ".
  
  
  Gorodın ashýlanyp dirildep, Ronadan buryldy.
  
  
  "Óte jaqsy. Generalǵa meniń sonda bolatynymdy aıt.
  
  
  Ekıpaj múshesi eptilikpen sálem berip, joǵalyp ketti.
  
  
  Gorodın óziniń jas kómekshisi otyrǵan ústeldiń janyna toqtady. "Borıs, bul adamdardy árqashan kóz aldyńda usta. Karterge nazar aýdaryńyz.
  
  
  - Iá, ser, - dep jaýap berdi Borıs Vılnelmınamen maǵan nusqaýdan tartynbaı.
  
  
  Gorodın shyǵyp, esikti artynan tars jaýyp aldy. Artymnan jumys istep, Borıs sıqyrly trúkterge arnalǵan beldikti kórýi úshin kóılegimdi kóterýge tyrystym. Qozǵalys kezinde men Borıstiń saýsaǵynyń trıggerdi qysyp turǵanyn kórdim.
  
  
  "Sen jaqsyraq jatasyń", - dedi ol. "Qajet bolsa, men seni atyp tastaıtynyma kúmándanbadyń".
  
  
  Ol muny aıtqysy keldi. Men qozǵalýdy toqtattym.
  
  
  Rona jylap jiberdi. Men oǵan tez qaradym. Ol aıqaılaýshyǵa uqsamaıtyn. Borıs te qarady. Onyń kózqarasy onyń jalańash keýdesine túskende, ol túrshigerlik kórindi.
  
  
  
  
  
  
  Rona taǵy da hyldap, aıanyshtynyyldaǵan dybystar shyǵardy da, dirildep kúrsindi. "Borıs, - dedi ol kózine jas alyp, - sen oǵan maǵan osylaı jasaýǵa ruqsat beresiń be?"
  
  
  Sonda men túsindim. Rona men oılaǵannan da kóp kásipqoı boldy. Ol burynǵy janashyrlyqty jas jigittiń kózinen ustady, endi onymen onymen oınady.
  
  
  "Men saǵan kómektese almaımyn", - dedi Borıs. "Siz polkovnıkke ne bilgisi keletinin aıtýyńyz kerek".
  
  
  "Men almaımyn", - dedi Rona. "Men eshteńe bilmeımin. Tozaq maǵan jan túrshigerlik ister jasaıdy. Siz oǵan uqsamaısyz, Borıs. Men senen adamgershilikti kóremin. Ótinemin, maǵan kómektesińizshi."
  
  
  Ol jaqsy, shyn máninde senimdi jáne tek jartysy ǵana áreket etti.
  
  
  Borıs ernin tistep aldy, biraq basyn shaıqady. "Men saǵan kómektese alatyn eshteńem joq".
  
  
  Baǵaly sekýndtar ótti. Mende belgili bir fızıkalyq erkindik boldy, eger Rona meni alańdata alsa, úmitsiz oınaýǵa jetkilikti boldy. Men onyń nazaryn aýdardym, sosyn Borıstiń aldyndaǵy karta ústelindegi bir qorap temekige mánerlep qaradym.
  
  
  Ol oǵan álsiz kúlimsirep, qatty kúrsindi. "Men túsinemin, Borıs", - dedi ol. "Siz biz sıaqty senetin nárse úshin jumys istep jatyrsyz. Olar maǵan ne istese de, eger sen jaýapty bolsań, bári basqasha bolatynyn bilemin ".
  
  
  Bala oǵan rızashylyqqa óte jaqyn nársemen qarady.
  
  
  "Men senimderińe opasyzdyq jasaýlaryńdy suramaımyn", - dep jalǵastyrdy Rona. "Biraq siz bir ǵana jaqsylyq jasaı alasyz ba?"
  
  
  "Eger qolymnan kelse", - dep Borıs áreń estildi.
  
  
  "Bul ań Gorodın azaptaýǵa kirispes buryn, men temeki tutatamyn". Ol taǵy da álsiz kúlimsirep úlgerdi.
  
  
  "Bul kishkentaı rahat, biraq sońǵysy bolýy múmkin. Maǵan bireýin beresiń be? "
  
  
  Borıs qymsyndy, sosyn basyn ızedi. "Árıne."Ol sómkesin aldyna kóterdi. "Bul orystar. Siz qarsy emessiz be? "
  
  
  Ol basyn shaıqady. "Temeki - bul sizdiń júıkeńizdi jeńildetý qajet bolǵan kezdegi temeki".
  
  
  "Bul yńǵaısyz bolady", - dedi ol. "Men seniń qoldaryńdy jibere almaımyn".
  
  
  "Ótinemin, ony jaǵyp, aýzyma salyńyzshy", - dep jaýap berdi ol.
  
  
  Bul óte uzaq atý boldy. Mende bir-eki sekýnd qana bolar edi. Men qysyldym, buryldym.
  
  
  Borıs temeki tutatyp, ornynan turyp, myltyqty belinen ustady. Ol kabınany kesip ótip, temekisin Ronanyń aýzyna saldy. Ol qozǵalyp kele jatqanda, men aıaǵymdy tósekten palýbaǵa túsirip, aqyryn otyrdym.
  
  
  Men oǵan asyǵýǵa daıyndalyp jatqanymda, ol burylyp ketti. Men ol Ronnyń ústinde bolady dep úmittengen edim, keıde onyń erninen temeki tartyp alatyn. Biraq onyń ornyna qaıta oralatyny anyq.
  
  
  Al endi ol meni kóziniń qıyǵynan kórdi. Ol kenet maǵan qarady da, "lúgerdi" ustady. Biraq sodan keıin men kútpegen úzilis aldym. Borıs maǵan qaraǵan kezde jáne basqa jaqqa qaraǵan kezde. Rona, ol tizesin ıeginiń astyna derlik kóterip, aıaǵyn nysanaǵa baǵyttap, kúshti ıterýmen alǵa qaraı soqty. Bul tańǵajaıyp eptilikpen jáne naızaǵaı jyldamdyǵymen jasaldy.
  
  
  Borıstiń qolynda tapanshasy bar edi, biraq ony kóterýge ýaqyty bolmady, ol maǵan qaraı katapýltasıalanǵandaı, tepe-teńdigin joǵaltqany sonsha, ol meniń aıaǵymnan basyn alǵa qaraı qulatty, al "Lúger" palýbaǵa qulap tústi. Meniń taspaly aıaqtarymdy, qazir qos bylǵary tabany bar soıylymdy kóterip, bas súıegin syndyrý úshin bar bolǵany sekýnd qajet boldy. Birinshi soqqy, kem degende, basym boldy, biraq meniń salmaǵymnyń tolyq ólshemimen sekirý jáne tómen túsirý arqyly oryndalǵan kelesi úsheýi birinen soń biri umytyldy.
  
  
  "Beıshara Borıs, - dedi Rona sekirip túsip, oǵan júrek aınýyn bildirip tómen qaraǵannan keıin, - men ony unata bastadym.
  
  
  Onynshy taraý.
  
  
  Mende Ronanyń shyndyq sátindegi tańǵajaıyp eptiligi men shapshańdyǵyna rızashylyǵymdy bildirýge jáne tańdanýǵa ýaqyt bolmady. Men salondy qarap shyǵýmen álek boldym, birdeńeniń ótkir sheti bizdi salbyratyp jiberdi. Biraq bir qaraǵanda, aınasyz búronyń doǵal buryshynan asqan ótkir eshteńe joq edi.
  
  
  Sodan keıin men búronyń ústindegi flýoresentti shamdy baıqadym. Árıne, bul qol jetpeıtin jerde edi, biraq eger men ony birdeńemen uryp alsam, tútik ońaı synyp ketýi múmkin edi. Men qazir jaqyn mańdaǵy palýbada demalyp jatqan "Lúgerimdi" umytyp ketýim múmkin edi. Qoldarymdy arqama qoıyp, men óte jaqsy mergen emespin; Sonymen qatar, atys tym kóp shý shyǵarar edi. Sol sebepti men myltyqty jaryqqa laqtyra almadym.
  
  
  Men bekitilgen tobyqtardy kereýettiń shetine laqtyryp, otyrdym. Ókshelerimdi bir-birine qarsy jumys isteı otyryp, men bir aıaq kıimimdi oń aıaǵymnyń saýsaqtarynan salbyrap turatyndaı etip bosatyp aldym. Mende bir ǵana áreketke jetkilikti ýaqyt boldy. Men aıaǵymdy tizemnen birneshe ret aqyryn julyp aldym, sodan keıin bar kúshimmen turyp, túzeldim.
  
  
  Bos etik aıaǵymdy tastap, spırálmen joǵary kóterildi. Men onyń nysanaǵa qaraı jyljyp bara jatqanyn kórgende, ol baıaý qozǵalatyn sıaqty boldy. Báteńkeniń ókshesi flýoresentti tútiktiń óli ortasyna soǵyldy, bul men estigen eń ádemi kishkentaı soqqylardyń birine ákeldi.
  
  
  Kabına qarańǵylyqqa batty, men áınektiń synyqtary qulaǵanyn estigen jerge edenge sekirdim. Eńkeıip, arqamdy sezgennen keıin men áınektiń juqa synyqtaryn taptym. Olar jetkilikti ótkir boldy,
  
  
  
  
  
  
  biraq kópshiligi tym kishkentaı boldy. Bólshekterdi aralap júrip, men aqyrynda bas barmaq pen suq saýsaqtyń arasynda ustaýǵa jetkilikti úlkenin taptym jáne bilegimdegi taspany kórdim. Men qısyq áınekpen jumys istep jatqanda, kenet qolym sýlanyp qaldy. Men ózimdi kesip alǵanymdy bildim, biraq qoldarym aýyrsynýdy seziný úshin tym uıyp qaldy.
  
  
  Árbir qalyńdyqtaǵy taspada kem degende oıyq paıda bolǵan kezde, men bilekterimdi jaıyp jiberdim, olar shyǵyp ketti. Qarańǵyda jumysty jalǵastyra otyryp, men tobyǵymnan jelimdi julyp aldym.
  
  
  "Daıyn", - dedim men Ronaǵa. "Men seni tabýym úshin birdeńe aıt".
  
  
  "Men osyndamyn", - dedi Ronanyń daýysy qarańǵylyqtan.
  
  
  Men ornymnan turyp, onyń daýysyna qaraı jyljydym, kabınanyń esiginiń syrtynda bireýdiń palýbany tyrnap jatqanyn estidim. Sodan keıin ysyrma ashyldy.
  
  
  Qalqaǵa qaraı sekirgennen keıin men esikti qystym. Esik ashylyp, Qalanyń artyna jaryq túsip, bir sekýndqa teńselip qaldy. Bul sekýndtyń bir bóligine uzaǵyraq boldy. Men ony ıegimnen týra ońǵa qaraı urdym, sonyń saldarynan soqqy tolqyndary ıyǵyma jetti.
  
  
  Salbyrap turǵan kezde men onyń belinen ustap, esikten shyǵardym. Men stılettony Gorodınniń belbeýinen julyp aldym da, Gúgony qaıtadan bilegimniń qabyǵyna tyǵyp qoıdym. Palýbada Vılgelmınany tabýǵa jetkilikti jaryq boldy, men de Lúgerdi alyp kettim.
  
  
  Endi men Rona shydamdylyqpen kútip turǵan tósekke baryp, onyń bilegi men tobyǵynan taspany julyp aldym.
  
  
  "Kettik", - dep ysqyrdym men onyń blýzkasynan qalǵanyn laqtyryp. "Artymnan júr, men bizdi shetinen laqtyrýǵa tyrysamyn. Bul bizdiń jalǵyz múmkindigimiz.
  
  
  Biz dálizge kirdik. Men ózimdi baǵdarlaýǵa tyrystym. Dálizdiń ár shetinde men tar metal baspaldaqtyń ushyp bara jatqanyn kórdim. Meniń qaı baǵyt qaýipsiz bolatynyn boljaýǵa elý-elý múmkindigim boldy. Men óz tańdaýymdy jasadym da, baspaldaqqa qaraı júgirdim, Rona artymnan erdi.
  
  
  Biraq men qate tańdaý jasadym.
  
  
  Baspaldaqtyń túbine jetkende men aýyr aıaqtardyń jaqyndap kele jatqan dybysyn estidim. Men "lúgerdi" shyǵaryp, tómen túsip bara jatqan adamdardy atyp tastadym.
  
  
  Bos qolymmen men Ronany bir jaqqa ıterip jiberdim, sol kezde bir dene janymyzdan ushyp ótip, palýbaǵa soǵyldy. Bul slaván teńizshileriniń biri bolǵan. Biz joǵarǵy palýbadaǵy dálizde aıaqtyń taptalǵanyn estidik.
  
  
  Men burylyp, Ronnyń sońynan dálizdiń arǵy jaǵyndaǵy baspaldaqqa qaraı júgirdim. Men tómengi palýbada ekenimizdi kórdim jáne qorshaýǵa jetpes buryn eki deńgeıge kóterilý kerek ekenin bildim.
  
  
  Biz metal baspaldaqtarmen dúrsildep kóterildik jáne dál sol sátte Gorodınniń bir top adamdary buryshtan júgirip kele jatqanda kelesi palýbaǵa jettik. Men olardyń baǵytyna qaraı atyp jiberdim, bul bizdi kelesi baspaldaqpen kóterilý úshin jetkilikti baıaýlatty. Tómende bireý o-dan eki ret oq jaýdyrdy. Oqtar bolat qalqadan ushyp ketti, biz olardyń qoly jetpeıtin kelesi palýbaǵa sekirdik.
  
  
  Bul dálizde qutqarý qaıyqtary aımaǵyna aparatyn esikter boldy. Men qaıyqtardyń birin bosatý týraly oılaǵan joqpyn, biraq qalqalardyń boıynda qutqarý keýdesheleri bar edi, eger biz olardyń birnesheýin alyp alsaq, sýda aman qalýymyz múmkin edi.
  
  
  Biz esikterden kóshege shyqqanda, biz ben qorshaýlardyń arasynda úsh ekıpaj múshesi turdy. Olardyń bireýinde myltyq bolǵan. Ol atý úshin qarýyn kóterdi, biraq Vılgelmına meniń qolymda boldy. Men onyń mańdaıyna oq jiberdim, ol myltyqqa qulap tústi. Komandanyń basqa músheleriniń biri myltyqty ólgen adamnan bosatý úshin tartty, al úshinshisi qolyndaǵy myltyqty kıiminen sýyryp alyp, bizdiń jaqqa qaraı atyp jiberdi. Vılgelmına jaýap berdi. Qaskóı keýdesinen ustap, teńselip, qara Karıb teńiziniń túbinde shashyraý úshin búıirinen aýdarylyp, qorshaýǵa qaraı shegindi. Tiri qalǵan adam myltyqty bosatý áreketin tastap, artqa qaraı júgirdi.
  
  
  Men "Qutqarý keýdesheleri" dep jazylǵan aǵash ydystyń qaqpaǵyn julyp aldym, biraq ishinen bireýin ǵana taptym. Men ony Ronaǵa laqtyrdym, ol blýzkanyń qaldyqtaryn jınaýǵa tyrysyp, ıyǵyn kóterdi.
  
  
  Endi qatty aıqaılar estilip, eki jaqtan adamdar palýbada bizge qaraı júgirdi. Qutqarylatyn kez keldi. Men Ronaǵa qolymdy ızep, relske kóterilip, tar syrtqy jotaǵa túsip, súńgip kettim.
  
  
  Qashý úshin qatty atys kezinde men synǵan bas súıegimdegi shıki jara týraly umytyp kettim. Men muny tuzdy sýǵa qatty soqqanda jaqsy esime túsirdim.
  
  
  Sosyn jaryq sóndi. Biraq kóp uzamaı men esime túsip, jótelip, synǵan radıator sıaqty sýdy túkirdim.
  
  
  "Gavıota" birneshe júz ıard júzip ótti, biraq qazir ol jaqyndap qaldy, onyń projektorlary sýdyń ústinde oınap turdy.
  
  
  Qatty jel soǵyp, teńiz tolqyndy boldy. Olarǵa muhıttaǵy bul qaınaǵan shól dalada bizdi baıqaý qıynǵa soǵady. Sý jyly, biraq ótkir tisteri bar jaǵymsyz jándikterge toly boldy - jáne ol jalǵyz boldy.
  
  
  Jalǵyzdyq! Meniń oıyma Rondy biz shekten shyǵyp ketkennen beri kórmedim degen oı keldi. Ol shynymen menimen birge súńgip ketti me? Men senimdi bola almadym. Projektorlar ústimnen ótip bara jatqanda, men sýǵa batyp bara jatqanda, men keń sheńberde júzip júrdim, biraq Rondy kóre almadym.
  
  
  
  
  
  
  "Gavıota" endi maǵan qaraı aqyryn kele jatty. Meniń kózqarasym boıynsha, sý deńgeıinde ol úlken jáne qaýipti bolyp kórindi. Menen elý ıardtaı jerde keme toqtap qaldy da, shamdar ádistemelik túrde sýda alǵa-artqa jarysa bastady.
  
  
  Men men kemeniń arasyndaǵy tolqyndarda aq nárse terbelip turdy. Men shaqyrýǵa táýekel ete almadym. Meniń daýysym sýdyń ústinen ońaı estildi, al kemeniń qozǵaltqyshtary endi únsiz qaldy. Men jorǵalap, sýdaǵy zatqa qaraı jyljydym, biraq qolym mata men etke tıgen kezde kenet toqtadym.
  
  
  Bul Rona emes edi. Jeńildik pen kóńilsizdiktiń aralasýymen men ony atyp túsirgennen keıin bortqa qulaǵan ekıpaj múshesiniń denesi ekenin bildim.
  
  
  Bizdi soqyr jalynnyń arasynan projektordyń uzyn saýsaǵy taýyp aldy. Ústimde júzip bara jatqan óli teńizshini qaldyryp, áp-sátte sýǵa tústim. Sý astynda men kemeniń baǵytyna qaradym. Men sýǵa batyp bara jatqan myltyq daýysy men oqtardyń tarsyldaǵanyn estidim.
  
  
  Men júzgenimde kemeniń korpýsy meniń aldymda aq bolat qabyrǵamen kórindi. Olar áli de palýbada oq jaýdyrdy, men ushyrylǵan qaıyqtyń dybysyn estidim. Men korpýstyń boıymen artqy jaǵyna qaraı qaıttym, ol jerde múmkindiginshe aspanyń astyna tyǵyldym. Bul jerde men projektordyń qoly jetpeıtin jerde boldym, eger ol meni basyp ketpese, qaıyqtan kórý qıyn bolar edi. Ókinishke oraı, tutqany ustaıtyn jer bolmady, sondyqtan korpýsqa jaqyndaý úshin sýda júzýge týra keldi.
  
  
  Qaıyq bir-birine soqtyǵysyp, eskekshiler projektor jaryǵy túsip ketken kúmis sýǵa qaraı júgirdi. Olar bul jerge birneshe kúshti soqqylarmen jetip, sýlanǵan deneni qaıyqqa súırep apardy. Bireý qarǵys aıtty, sosyn ornynan turyp, múıizi arqyly Gavıotany shaqyrdy.
  
  
  "Bul Karter nemese áıel emes! Ol bizdiń birimiz! »
  
  
  Bir mınýttyq tynyshtyqtan keıin Gorodınniń daýysy kúrkiredi: "Bortqa qaıtyńyz. Jaryq túskende qaıta izdeımiz ".
  
  
  Qaıyq moıynsunýshylyqpen Gavıotaǵa oraldy jáne bortqa kóterildi. Kúndizgi jaryqqa áli jeti saǵat jaqsy boldy, men ol kelgende jaqyn jerde bolamyn dep oılamadym. Óte óreskel baǵalaý boıynsha men Gondýras shyǵanaǵynda bir jerde ekenimizdi sheshtim. Men juldyzdar boıynsha kýrstan óttim jáne palýbadaǵy dybystar basylǵannan keıin men shyǵysqa qaraı shashyramaı qalqyp shyqtym, men ony eń jaqyn qurlyqqa baǵyt dep eseptedim. Sý áli jyly boldy, al teńizder júzýdi jeńildetý úshin jetkilikti túrde tynyshtaldy. Sáttilik bolsa, men qandaı da bir jerge jetýim múmkin nemese meıirimdi qaıyqpen kózge túsýim múmkin.
  
  
  Tynysh júzip, kúsh-qýatymdy únemdeý úshin baıaý qozǵala otyryp, men taǵy da Ronamen ne bolýy múmkin dep oıladym. Men qatty qaıǵyǵa battym.
  
  
  On birinshi taraý
  
  
  Kúndizgi jaryq boldy, qyzǵylt jáne altynnyń bári alda, men Karıb teńizin sıpap, júzip, sıpap jatqanda. Meniń denemdegi jylý birneshe saǵat buryn seıilip, bir kezderi jyly bolǵan sý qazir muzdaı sezildi. Jaryq jetkilikti bolǵan kezde men kókjıekti qaraý úshin toqtadym. Alǵashynda men kózge kórinetin jerdi kórmedim, bulshyq etterim aıqaılap, kózge kórinetin syıaqysyz júzýdi jalǵastyryp jatqanyma narazylyq bildirdi. Sosyn shyǵysta teńiz ben aspannyń kógildirligi toǵysqan qońyr daqty baıqadym. Jer. Men bul Gondýras nemese aǵyndar meni soltústikke, Iýkatanǵa aparsa dep sheshtim. Bul úlken másele emes edi. Qurǵaq, qatty jerdiń kez kelgen bóligi quptalady.
  
  
  Men ózime júzýge birneshe mınýt ýaqyt berdim, sodan keıin aýdarylyp, alys jaǵalaýǵa qaraı uzaq, jeńil jorǵalaı bastadym. Biraz ýaqyttan keıin mende kompanıa paıda boldy.
  
  
  Alǵashynda bul meniń oń jaǵymdaǵy tegis bettegi tolqyndar ǵana edi. Sýdy basyp kele jatyp, men baqylap otyrdym jáne jańa tolqyndardy kórdim. Sosyn taǵy bireýi. Jáne basqa. Men onyń ne ekenin betinde birinshi jarty aı tárizdi arqa qanaty paıda bolǵanǵa deıin bildim.
  
  
  Akýlalar.
  
  
  Men qozǵalýdy toqtatqanymda, olar baǵytyn ózgertip, aldymnan ótip ketti, sosyn artqa buryldy, endi jaqynyraq. Jaqyn jerde dostarym bar ekenine kúmánim bolmasa da, men olardyń úsheýin ajyrata aldym. Men sýǵa batyp bara jatqanda, men olardyń ústimnen elý fýt qashyqtyqta aınalyp júrgenin anyq kórdim. Olardyń arqasy taqtatas, kók akýlanyń ishi aq tústi. Aq akýla tózimdirek kannıbal bolǵanymen, kók alys qashyqtyqqa júzýde meniń súıikti serigim emes.
  
  
  Meni qorshap turǵan úsh úlginiń uzyndyǵy segizden on fýtqa deıin boldy. Men olardyń sýlaryna birtúrli basqynshy boldym - yńǵaısyz, baıaý qozǵalatyn, múmkin qaýipti, biraq áleýetti túski as. Ara-tura úsheýiniń biri maǵan qaraı asyǵatyn, sosyn meniń reaksıamdy teksergendeı burylyp ketetin. Men erte me, kesh pe, olardyń bireýi kelip, meni ótkir tisterimen uratynyn bildim.
  
  
  Men qurlyqtyń jotasyna qaraı júzýdi jalǵastyrdym. Bar kúsh-jigerimmen men úsh jyrtqysh meni múlde mazalamaǵandaı, soqqymdy baıaý jáne bosańsydym. Bul olardan góri meniń paıdam úshin kóbirek boldy; sen akýlany lastamaısyń.
  
  
  Men jaǵaǵa qaraı azapty túrde ilgerileı bergenimde, meniń qyzmetshilerim turaqty túrde jaqyndady. Baqytymyzǵa oraı, qan baıaǵyda basyndaǵy jara men bas barmaǵyndaǵy kesilgen jerden shaıylyp ketken.
  
  
  
  
  
  
  
  men ony flýoresentti shamnyń áınegimen kesip tastaǵan jerde. Eger men aınalamdaǵy sýǵa jańa qan quısam, akýlalar meni esh oılanbastan jaryp jiberer edi.
  
  
  Meniń nazarym akýlalarǵa aýdarylǵan kezde, men soltústikke qaraı, qurlyq ekeýmizdiń aramyzda qońyr jelkendi baıqamadym. Men qaıyqtyń ólshemderin bilmegendikten, oǵan deıingi qashyqtyqty anyqtaı almadym. Biraq bul maǵan jaqyndap qaldy, men oısha qolymdy sozyp, ony tezdetýge tyrystym. Jelkenmen bul "Gavıotadan" bolýy ekitalaı edi, tipti eger solaı bolsa da, maǵan qaraı kele jatqan ólimge ákeletin torpedalardan góri Gorodınniń ekıpajymen táýekelge barǵandy jón kórdim.
  
  
  Men osy oılar týraly oılaǵanymda, dál astymnan bir nárse ótip ketti. Bul maǵan áser etpedi, biraq týrbýlenttilik meni tyǵyn sıaqty sýǵa aınaldyrdy. Meniń qurbylarym shabýylǵa daıyndalyp jatty.
  
  
  Men júzýdi tastadym da, sharasyzdyqpen qaıyqqa qol bulǵadym. Meni kórgen-bilmegenimdi aıta almadym, biraq qaıyq meniń baǵytymmen júre berdi, bul jigerlendirdi. Menen nebári alty fýt qashyqtyqta basqa akýla ótip bara jatqanda, men Gúgonyń qabyǵynan sýyryp aldym da, sý astyndaǵy tutqasynan daıyn turdym. Stıletto árqaısysynyń salmaǵy úsh júzden tórt júz fýntqa deıingi úsh óltirýshige qarsy koefısıentti aıtarlyqtaı ózgertpedi, biraq ol maǵan múmkindik berdi.
  
  
  Men jaqyndap kele jatqan qaıyqtan kózimdi almaı, akýlalardy baqylaý úshin birneshe ret sýǵa tústim. Endi taǵy bir akýla joldastarynan alystap, maǵan shabýyl jasady. Akýlanyń aýzy bastyń astyńǵy jaǵynda ornalasqandyqtan, tisteý úshin arqasyna aýdarylýy kerek degen tanymal teorıa bar. Senbeńizder. Tómengi jaq súıegi topsaǵa túskende, qorqynyshty jarty aı tisteri bar ólimge ákeletin úńgirge ashylady. Akýla sizdi kez kelgen pozısıadan shaınaýy múmkin.
  
  
  Bul meniń mańdaıyma shabýyl jasaýdy sheshti. Men ony dál osylaı qarsy alý úshin betiniń astyna tústim, múmkindiginshe kishigirim nysanany elestettim. Men Gúgony qorǵanys pozısıasyna jetkizgenge deıin ol maǵan kók jáne qara sýasty zymyrany sıaqty boldy. Adamnyń sý astyndaǵy manevrlik qabileti eń jaqsy jaǵdaıda shekteýli. Al joǵary kóterilip, astymnan orasan zor qara pishinniń ótýine múmkindik beretin ýaqyt qana boldy. Onyń jaqyn bolǵany sonsha, akýlanyń dándi terisi ıyǵymdy tyrnap aldy.
  
  
  Meni qorǵansyz dep tapqan akýla lezde baǵytyn ózgertip, qalǵan ekeýine qosyldy. Olardyń qozǵalǵan qımyldary olardy kelisilgen shabýylǵa daıyndalyp jatyrmyz dep oılady. Qaıyqqa bir qarasam, onyń bir jelkendi qarapaıym aǵash qaıyq ekenin túsindim. Muryn bóliginde maǵan qarap turǵan kishkentaı qara júzdi adamdar turdy. Olar aıqaılaǵandaı boldy, biraq men sózderdi estimedim.
  
  
  Arqa qanaty jaqyn mańdaǵy sýdy jaryp jiberdi. Bul joly men tereńirek súńgip kettim, akýla da. Ol meniń astyma ilmek jasap, joǵary qaraı júrdi, jaqtary keń, onyń zulym kózderi meni synaǵandaı boldy. Men salto jasap, ólimge ákeletin tisterimnen birneshe dúım qashtym, biraq bul joly Gúgo daıyn boldy. Men pyshaqty akýlanyń ishiniń joǵarǵy bóligine tyǵyp qoıdym. Meniń qolym jyldamdyqpen kele jatqan júk poıyzyna soǵylǵandaı dirildep ketti, biraq men ustap turdym, óıtkeni akýlanyń ınersıasy ekeýmizdi de joǵary kóterdi, al stılettonyń júzi ishtiń qatty, aq terisin kesip ótti.
  
  
  Biz jer betine shyqpas buryn men jaralanǵan akýladan ıterip jiberdim, onyń artynda tútin tárizdi qoıý qyzyl qan qaldy, ishiniń ilmegi ishiniń boıyndaǵy sańylaýdan shyǵyp turdy.
  
  
  Men ornymnan turyp, óltirilgen óltirýshiden alystap kettim, bir ret qana artqa qarasam, onyń jaqyndaǵy qurbylarynyń biri onyń ishin uryp, qatty julqylap, eti men ishiniń úlken bóligin julyp alǵanyn kórdim. Úshinshi akýla da qalys qalmady.
  
  
  Men sý betine shyǵyp, ókpeme tátti, taza aýany tarttym. Bir mınýttan keıin qulaǵymnyń shyryldaýy toqtady, men daýystardy estidim. Meniń artymnan on fýt jerde qaıyq kishkene isikpen terbelip turdy, jelken rıfterdi kóterdi. Qaıyqta tórt er adam bolǵan. Olar alasa jáne qarańǵy, kishkentaı dóńgelek bastarǵa sımmetrıaly túrde ornalastyrylǵan názik erekshelikteri bar. Olardyń aıtqan sózderi maǵan túsiniksiz boldy, biraq men bul maııa tili, qazirgi Iýkatannyń ońtústik-shyǵysynda, Kvıntan-a-Rýda sóıleıtin ejelgi Tómengi Meksıka tili ekenin bildim.
  
  
  Bulshyq et qoldaryndaǵy qońyr qoldar maǵan qaraı sozylyp, meni sýdan shyǵaryp, aǵash qaıyqqa otyrǵyzdy. Artymnan bir dybys estilgende, men burylyp, sýdaǵy qandy kóbikke qaradym, onda eki akýla jaralanǵan adamdy jaryp jiberdi. Birneshe mınýttan keıin men kelesi bolar edim.
  
  
  Men qutqarýshylaryma alǵys bildirý úshin qolymdy sozdym, biraq olardyń jabyq kózderi men emosıasyz júzderi jaýap bermedi. Solardyń biri jest meni murnyma otyrýǵa shaqyrdy. Men solaı jasadym, olar jelkendi tastady. Jel jelkendi kóterip, jeńil qaıyq sýdyń ústinen kóterilip, jaǵaǵa qaraı júgirgendeı boldy.
  
  
  On ekinshi taraý
  
  
  Qaıyq jaǵaǵa qaraı aqyryn jáne únsiz jyljyp bara jatqanda, sońǵy on alty saǵattaǵy kúsh-jigerim meni qýyp jete bastady. Gavıotadaǵy shaıqas pen qashý, uzaq júzý jáne akýlalarmen shaıqas meni sharshatty. Men basymdy ızep, demalý úshin kózimdi jumdym, al bir sekýndtan keıin solaı boldy
  
  
  
  
  
  Qaıyqtyń túbin qıyrshyq tas qyryp jatqandaı boldy, al adamdar kemeni jaǵaǵa shyǵarý úshin bir top saıatshylyqtan qashyp bara jatty.
  
  
  Men shyǵyp, jaǵajaıda toqtaǵan kezde barlyq áreketter toqtady. Maııalardyń eshqaısysy meniń qoltyǵymnan joǵary turǵan joq. Jáne, meniń qaıyqtastarym sıaqty, olar maǵan qyzyǵýshylyqpen qarasa da, júzderinde sálemdesý de, dushpandyq tanytpady.
  
  
  Olar otarlaý kezinde ıspan bıligine eshqashan baǵynbaǵan qatal jáne búlikshil maııa úndisteriniń urpaqtary edi. 1847 jyly Iýkatannyń batysyndaǵy kóterilisti ıspandyqtar basyp-janshyp tastaǵannan keıin, qolynan kelgender Kıntana-Rý jýnglıine qashyp ketti, onda qarýly qarsylyq HH ǵasyrǵa deıin jalǵasty. Qazirdiń ózinde men ákelingen aýyldar sıaqty shalǵaıdaǵy aýyldardy federaldy úkimet eski taıpalyq dástúrler boıynsha ózin-ózi basqarý úshin tolyǵymen ózderine qaldyrdy.
  
  
  Balyqshy qaıyǵynan eki adam maǵan eki jaqtan keldi. Árqaısysy meniń shyntaǵyma kishkentaı qońyr qolymdy qoıyp, alǵa qaraı ıterip jiberdi. Olar menimen birge júretinin nemese tutqynǵa túsetinin bilmedim.
  
  
  Olar meni únsiz, qyraǵy maııalardyń qatarlary arasyndaǵy jıyrmaǵa jýyq úıden turatyn aýyldy aralap ótti. Biz aýyldyń syrtqy perımetri boıynsha basqalarǵa qaraǵanda kishirek saıatshylyqtyń aldyna toqtadyq. Tóbesi samannan turǵyzylǵan, al balshyq qabyrǵalarynda terezeler bolmaǵan.
  
  
  Meniń qyzmetshilerimniń biri meni esikten kirgize bastaǵanda, ol áli kúnge deıin jambasyma basylǵan Vılgelmınanyń temir blogyn ıterip jiberdi. Ol meniń dymqyl kóılegimdi kóterip, "lúgerdi" sýyryp aldy.
  
  
  "Tapansha!"ol ıspan tilindegi birinshi sózdi kesip tastady, men olardyń bireýinen estidim.
  
  
  "No se funciona", - dedim men oǵan. Bul shyndyq edi. Myltyq túnde tuzdy sýǵa batyrylǵannan keıin jumys istemedi. "No tiene balas", - dep qostym men. Sondaı-aq shyndyq. Men barlyq patrondarymdy Gavıotadan atý arqyly paıdalandym.
  
  
  Maııalardan jaýap joq. Shamasy, olar ıspan tilinde bir-eki sózdi ǵana biletin. Vılgelmınany tárkilegennen keıin bir úndi meni kabınaǵa ıterip jiberip, artymnan aǵash esikti tars jaýyp tastady. Ol joldasymen maııa tilinde sóılesken. Men olardyń biri sol jerde qalyp, esikti kúzetýi kerek ekenin, al ekinshisi qandaı da bir kásippen ketip qalǵanyn tonymnan túsindim. Men tyǵyzdalǵan topyraq edenge otyrdym da, qabyrǵaǵa súıendim.
  
  
  Sońǵy birneshe saǵatta alǵash ret meni Karıb teńizine aparǵan mısıa týraly oıladym. Keshe ǵana qolymda "Lúger" bar Fedor Gorodınge qaraı bet alǵan kezde chemodanym men bombam bar qastandyqty talqandaýdyń aldynda turdym ba? Degenmen, men taǵy úsh kúnnen keıin Nú-Iorktiń ıadrolyq joıylýyn boldyrmaý úshin eshteńe isteı almaımyn.
  
  
  Men óz oılarymdy qazirgi qıyn jaǵdaıǵa qaıtarýǵa tyrystym, biraq meniń mıymda symbatty tazy jáne aqquba, skandınavıalyq aqquba Rona Folstedt týraly kórinis paıda boldy. Ol qazir qaıda boldy? Óldi me? Tóbeden teńizden julyp alǵannan góri sýǵa batqan jaqsy.
  
  
  Meniń kabınamnyń esigi ashylyp, eki kúzetshim ishke kirdi. Qımyldar men kúńkilder arqyly olar meniń olarmen birge júrýim kerek ekenin anyq kórsetti. Men ornymnan turyp, olarmen birge aýylǵa qaıttym.
  
  
  Biz qalǵandarynan úlkenirek saıatshylyqqa jaqyndadyq. Bir kezderi aq túske boıalǵan ol birte-birte sur túske boıalady. Eki maııa meni esikten kirgizdi, sosyn perronda otyrǵan qarttyń aldyna toqtady. Onyń shashy surǵylt, beti jańǵaq qabyǵyndaı qatty jáne myjylǵan.
  
  
  Ol buralǵan qolyn kóterdi, al meniń eki kúzetshim meni ózimen jalǵyz qaldyryp, artqa shegindi.
  
  
  "Men Kúlkilimin", - dedi ol jasyna jáne kishkentaı keýdesine sáıkes kelmeıtin qatty, báseń daýyspen. "Mine, men el Djefe, bastyqpyn".
  
  
  "Men úshin úlken mártebe, - dedim men, - aǵylshyn tilinde sóıleıtin adamdy tabý óte qýanyshty".
  
  
  "Aýylda men ǵana aǵylshynsha sóıleımin", - dedi ol maqtanyshpen. "Men Merıda qalasynda mektepte oqydym. Men uldaryma sabaq berer edim, biraq olar ıankı tilin bilgisi kelmeıdi ". Sosyn ol meniń aıtqanymdy kútip, qoldaryn tizesine qoıyp, únsiz qaldy.
  
  
  "Meniń atym Nık Karter", - dedim men. "Men Amerıka Qurama Shtattarynyń agentimin. Eger siz meni telefonymmen jaqyn mańdaǵy qalaǵa aparsańyz, men rıza bolar edim. Men saǵan jaqsy tóleımin.
  
  
  "Maǵan sende myltyq bar dep aıtty", - dedi Choltı.
  
  
  "Iá. Men óz jumysymda keıde qorǵanýym kerek, keıde óltirýim kerek ".
  
  
  "Kıntana-Rýda, Karterde aq adamdarǵa onsha unamaıdy. Tapanshasy bar aq adamdar múldem unamaıdy. Meniń halqyma tapanshasy bar aq adamdar óte qatal qarady ".
  
  
  "Men saǵan da, halqyńa da zıan tıgizgim kelmeıdi, Djefa. Men kúresip jatqan adamdar - meniń elimniń uly qalalaryn qıratyp, halqymnyń kóbin óltirgisi keletin zulym adamdar ".
  
  
  "Kıntana Býrda bul biz úshin neni bildirýi kerek?
  
  
  "Eger bul zulym adamdarǵa jeńiske jetýge ruqsat etilse, álemdegi eshbir jer, tipti sizdiń aýylyńyz da olardan qorǵalmaıdy. Olar jańa ǵana Tynyq muhıtyndaǵy araldy qıratty, onda adamdar sizdikine óte uqsas boldy.
  
  
  "Teńizde qalaı bolǵanyńdy aıtshy, Nık Karter".
  
  
  Men oǵan Rona ekeýmiz Antıgýadaǵy krýızdik kemege mingen kezdegi oqıǵany aıtyp berdim. Soltı kózin jumyp qala jazdaǵandaı kózin qysyp tyńdady, qoldary qımylsyz tizelerinde jatty. Men aıaqtaǵannan keıin ol bir mınýt otyrdy.
  
  
  
  
  
  
  tynyshtyqta. Sosyn onyń kózi ashylyp, meniń betimdi tekserdi.
  
  
  "Men saǵan senemin, Nık Karter", - dedi ol. "Seniń daýysyń ótirik aıtpaıdy, kóziń shyndyqty aıtady. Siz izdegen telefondy soltústikte Vıgfa Chıkodan tabýǵa bolady. Men seni sonda aparar edim, biraq ...
  
  
  "Biraq ne?"Men usyndym.
  
  
  "Siz aq násildi adamsyz. Sizder bizdiń aýylǵa myltyq ákeldińizder. Osy sebepterge baılanysty meniń halqym seniń ólgenińdi qalaıdy. Olar meni el-djefe retinde tyńdaıtyn bolady, múmkin men olardy men sıaqty sendire alamyn, sen bizge zıan tıgizgiń kelmeıdi. Biraq shaıqalmaıtyn bireý bar ".
  
  
  "Bul kim?"Men suradym.
  
  
  "Onyń esimi Tıhok. Ol meniń ulym. Men ólsem, ol osy jerde jaýapty bolady. Men bul jaqyn arada bolady dep qorqamyn. Tıhok sen onymen kezdeskenshe seni jiberýge eshqashan kelispeıdi".
  
  
  "Onymen kezdestińiz be? Men seni bul jerde eshkim aǵylshynsha sóılemeıdi dep aıttyń dep oıladym.
  
  
  "Basqa tilder de bar", - dedi qarıa. "Meniń ulym seni qazir meniń úıimniń syrtynda kútip tur. Siz onymen qalaı qarym -qatynas jasasańyz, sizdiń taǵdyryńyzdy anyqtaıdy. Solaı bolýy kerek".
  
  
  "Men túsinemin", - dedim men qart adamǵa. Soltı kabınasynyń esigine qaraı basyn ızedi. Men burylyp syrtqa shyqtym.
  
  
  Men bastyqtardyń úıiniń aldyndaǵy alańqaıǵa eki qadam baspaı turyp, birdeńe aýada dúrsildep ushyp ketti de, aıaǵymdaǵy jerge soǵyldy. Bul alty fýttyq naıza, onyń eki qyrly tar ushy jerge kómilgen.
  
  
  Shalǵynnyń qarama-qarsy jaǵynda beline deıin jalańash, qońyr terisi tartylyp, kerneýli bulshyqetteriniń ústinen jarqyraǵan jas Maııa turdy. Ol egiz balany meniń aıaǵymdaǵy naızaǵa tirep, ony buryshta, dástúrli shaqyrý qalpynda ustady. Aınalamyzda aýyl turǵyndary boldy, olardyń júzderi nemquraıly, biraq kózderi sergek.
  
  
  Demek, bul Tıhok, kósemniń balasy. Eger men aýyldan tirideı ketip qalsam, bul maǵan urysta kezdesetin adam edi. Biraq men ony óltirsem, ákesi meni Vıgıa Chıkoǵa jibere ala ma? Qarıa kelisse de, onyń adamdary meni tiri qaldyra ma? Áıteýir men Tıhokty jeńýim kerek edi, biraq onyń abyroıyn túsirmeýim kerek edi.
  
  
  Naızaǵa qol tıgizbes buryn men Gúgony ádeıi bilegimniń qabyǵynan alyp shyqtym. Men stıletti turǵyndar kórýi úshin kóterdim, sodan keıin ony spırálmen bastyqtardyń kabınasynyń esigine jiberdim, ol jerde tutqasy dirildep turyp qaldy. Baqylaýshylardan estiletin jaýap bolmasa da, men jasyryn maquldaýdy sezindim.
  
  
  Sol kezde men naızany jerden alyp shyqtym da, ony Tıhokpen bir qalypta ustap, tazalyqtyń ortasyna qaraı jyljydym. Onda biz jaýyngerlik shtabta qoldanylatyndy eske túsiretin sálemdesýde naızanyń ushtaryn túrttik. Ólimge ákeletin aıyrmashylyq mynada boldy: bizdiń naızalarymyz on eki dúımdik bolat júzdi tesip ótti, bul pyshaq adamdy tesip ótýge nemese onyń denesinen aıaq-qolyn kesýge qabiletti.
  
  
  Men daıyndyq pozısıasynda bir qadam artqa shegindim de, naızanyń sabyn joǵary kóterip, únsiz birden shabýyldadym. Men soqqyny bógeý úshin naızamdy tastadym, sodan keıin bas súıegimdi kesip tastaıtyn pyshaqtyń soqqysyn toıtarý úshin ony tez kóterdim.
  
  
  Meniń jaýabym Maııa aldyn ala boljaǵan jáne buǵattaǵan óz jaýabym boldy. Sodan keıin ol kútken soqqyǵa qarsy turý úshin qozǵaldy, biraq men jaı ǵana pyshaqpen jalǵan ókpe jasap, bóksemdi búıirinen onyń keýdesine burdym. Tıhok aýyryp zastyrsydy, biraq eptilikpen naızasyn aıqastyryp, ólim soqqysyna tosqaýyl qoıýǵa daıyn boldy.
  
  
  Biz artqa shegindik, bastapqy qalypqa oraldyq, urys qaıtadan bastaldy.
  
  
  Jaýyngerlik quramnyń óneri semserlesý nemese tipti bıleý sıaqty kóptegen joldarmen rásimdelgen. Árbir soqqynyń blogy bar, árbir blok eseptegishke jyljytylady. Iýkatan alqabyndaǵy jalǵyz dybystar Tıhok ekeýmizdiń aýyr tynysymyzben úzilgen bilikterdiń syqyrlaýy men júzderdiń syqyrlaýy boldy. Men naızanyń ushyn basqaratyn tesikti birneshe ret kórdim, biraq jas Maııaǵa blok jasaýǵa múmkindik berý úshin ókpemdi baıaýlattym. Osy ýaqytqa deıin kóılegimde qyzyl daq qaldyrǵan búıirindegi qyrtystardy qospaǵanda, men onyń júzin ózimnen aýlaq ustaı aldym.
  
  
  Men onyń bir qolynan naızany eki ret joǵary soqqymen qaǵyp alǵanymda, ol kádimgi shabýyldy joǵary jáne qıǵash soqqymen kútkende, serpilis boldy. Onyń naızasy bir qolynda paıdasyz salbyrap turǵanda, meniń júzime Tıhoktyń tamaǵy ashyldy. Men ıterýdi bir dúımniń bir bóligine qaraı ıterip jiberdim, terini áreń kesip tastadym. Maııanyń kózinen men onyń meniń ne istegenimdi biletinin kórdim.
  
  
  Naızasyn baqylaýdy qalpyna keltirgennen keıin Tıhok ólimge ákeletin qatygezdikpen shabýylǵa shyqty. Men onyń shabýylyna jol berip, jekpe-jek tek Tıhoktyń nemese meniń ólimimmen aıaqtalýy múmkin dep qorqa bastadym.
  
  
  Sońy tańqalarlyq tosyn syımen keldi. Tıho meni joǵary kóterdi, sosyn eńkeıip, beısbol taıaǵy sıaqty bóksesin sermep, tobyǵymnan sál joǵary ustap, aıaǵymdy astymnan qaǵyp jiberdi. Men jerge qulap tústim de, Tıhoktyń naızasynyń júzi betime qadalǵanyn kórý úshin der kezinde arqama domalap kettim. Sońǵy sekýndta ol meniń qulaǵyma jaqyn jerge batyp ketkeni sonsha, men onyń qyzǵanyn sezdim.
  
  
  Men naızamdy qaıtadan daıyndap, aıaǵyma turdym da, jaýmen betpe-bet keldim. Onyń kóz aldynda jańa joldaý - jaýyngerlik joldastyq boldy. Biz qazir de boldyq. Men onyń ómirin aıadym, ol keshirgenshe keshire almady
  
  
  
  
  
  meni aıady.
  
  
  Men qumar oıyndar oınadym. Bir qadam alǵa basyp, sálemdesý belgisi retinde júzimdi Tıhokqa qaraı eńkeıtip jiberdim. Ol maǵan qaraı naızasyn tómen túsirdi, shaıqas aıaqtaldy. Biz qarýymyzdy laqtyryp, maııa stılindegi bilegimizden ustadyq. Aýyl turǵyndary maquldap áńgimelesip otyrdy, men úndisterdiń qara júzderindegi kúlkilerdi birinshi ret kórdim.
  
  
  Qart basshy bizge jaqyndap, Tıhokpen maııa tilinde sóılese bastady. Sosyn ol maǵan burylyp aıtty: "Men ulyma onyń erlikpen jáne abyroımen kúreskenin aıttym. Men saǵan da solaı aıtamyn, Nık Karter. Vıgıa Chıko qalasyna bir saǵatta jetýge bolady. Meniń eń myqty eki adamym seni sonda kanoede aparady.
  
  
  Ol maǵan sý ótkizbeıtin mataǵa oralǵan sómkeni berdi. "Myltyqty tuzdy sý kepkenge deıin tazalap, maılaý kerek, áıtpese ol siz izdegen zulym adamdarǵa qarsy paıdasyz bolady".
  
  
  Men oǵan alǵysymdy bildirip, Gúgony kabınanyń esiginen shyǵardym. Sosyn meni kanoede aıdaýdy kútip turǵan eki bulshyqetti er adamnyń sońynan erdim.
  
  
  On Úsh
  
  
  Jaǵalaý boıymen kanoemen saıahattaý jyldam jáne tynysh boldy. Eki maııa bizdi serfıngtiń shetinde qarsy aldy. Olardyń eshqaısysy sóılegen joq.
  
  
  Biz tastap ketken aýyldan úsh ese úlken eldi meken Vıgla Chıkoǵa jaǵaǵa shyqtyq. Turǵyn úıler turaqty bolyp kórindi, al shyǵystan temirjol jelileri qalanyń syrtqy shekarasynda aıaqtaldy. Eskekshilerim meni jergilikti bastyqtyń úıi dep oılaǵan jerge aparyp, onymen maııa tilinde qysqasha sóılesti de, kenet meni qaramaı tastap ketti.
  
  
  Men telefon suradym, olar meni mektep, jalpy dúken, májilis zaly, qoıma jáne t.b. retinde qyzmet etetin jalpy ǵımaratqa apardy. Telefon búıirinde tutqasy bar, aǵashtan jasalǵan korpýstaǵy alǵashqy model boldy.
  
  
  Kelesi eki saǵat Iýkatannyń astanasy Merıdaǵa jetýge jáne sol jerden qaıtalaǵyshtar men aralyq operatorlar labırınti arqyly Devıd Hoýk Analıdiń tanys daýysy jelide estilgenshe jetýge jumsaldy.
  
  
  Men oǵan qaıda ekenimdi aıttym jáne oǵan qalaı jetkenimniń qysqasha nusqasyn berdim, kez kelgen ýaqytta baılanys úzilip qalýymyz múmkin dep qorqyp, tez sóıledim.
  
  
  "Maǵan bul jerden tez shyǵý kerek", - dedim men oǵan. "Temirjol bar, biraq barlyq esepter boıynsha poıyz kúnniń tolyq tutylýynda bir ret júrýi kerek".
  
  
  "Men sizge tikushaq ákelemin. Mısıanyń mártebesi qandaı? "
  
  
  "Chemodandar Gavıota bortyna Kúrasaodan keledi. Fedor Gorodın, shamasy, olardyń shtab-páterinde bolǵan jáne kóshede anda-sanda ǵana kórinetin Jızovpen operasıanyń jetekshisi bolyp tabylady. Noks Ýornovtyń basty tulǵa ekendigi týraly eshqandaı dálel joq, biraq dálelder jetkilikti kúshti, sondyqtan biz ony senimdi dep sanaı alamyz ". Men eki oıly boldym, sosyn: "Biz Ron Volshtedtten aıyryldyq", - dep qostym.
  
  
  "Men muny estigenime ókinemin, Nık", - dedi Devıd Hok. Men onyń bul týraly aıtqanyn bildim. AX dırektory retinde ol ólimmen tanys bolǵan, biraq agentti joǵaltý ony kópshilik oılaǵannan da qatty renjitti. "Sen munda jalǵyz jumys isteı alasyń ba?"ol qosty.
  
  
  "Men isteı alamyn, biraq bul aýmaqpen tanys adam bolsa jaqsy bolar edi. Bul jerde qazirdiń ózinde qarańǵy túsip jatyr, men sizge belgilengen merzimdi oryndap jatqanymyzdy eske salýdyń qajeti joq ".
  
  
  "Árıne, joq", - dedi Hoýk qurǵaq. "Bir mınýt kúte turyńyz."
  
  
  Birneshe sekýnd ishinde telefon meniń qulaǵymda únsiz syqyrlady, men Hoýktyń jumys ústelindegi kompúterge aqparatty engizip jatqanyn bildim. Sodan keıin ol jaýappen oraldy:
  
  
  "SRÝ-da Verakrýsta Pılar esimdi agent bar. Ol sizben sol jerde, Bahia Bonito qonaqúıinde habarlasady ".
  
  
  "Ol?"
  
  
  "Iá, Nık, seniń jolyń bolǵan sıaqty. Maǵan bul qyzyl shashty, jaqsy jabdyqtalǵan... qate... barlyq qosymsha quraldarmen jabdyqtalǵan dep aıtty ". Hoýk tamaǵyn tazartty, sosyn basqa únmen jalǵastyrdy. "Siz Vıgıa Chıýda tikushaqtyń qonýyn uıymdastyra alasyz ba?"
  
  
  "Bul ǵımarattyń dál syrtynda alańqaı bar. Tikushaqty qashanǵa deıin jibere alasyz?"
  
  
  "Men Memlekettik departament arqyly jumys isteýim kerek. Eger olar bıiktikte bolsa, sizde úsh-tórt saǵatta qus bolady ".
  
  
  "Jaraıdy. Men qoný alańyn alaýlarmen nemese ottarmen jaryqtandyrýǵa qamqorlyq jasaımyn. Biz osy egjeı-tegjeılerdi talqylaǵan kezde, meniń oıymsha, qalypty jaǵdaıda mundaı aqparat eshqashan jalpyǵa ortaq telefon jelileri arqyly shıfrlanbaǵan túrde berilmeıdi. Jaǵdaılar, alaıda, ádettegiden basqa eshteńe bolǵan joq, jaǵdaılar qarabaıyr boldy.
  
  
  "Sizge aqsha kerek bolady", - dedi Hoýk. "Men sizdiń qonaqúıińizde Ortalyq Amerıkanyń ártúrli valútalarynda kútemin. Taǵy birdeńe bar ma?"
  
  
  "Iá. Meniń júk kóligim tuzdy sýǵa shomyldy, sondyqtan men qolymda qarýdy tazalaýǵa arnalǵan jınaq alǵym keledi. Sondaı-aq 9 mm. oq-dáriler ".
  
  
  "Bul seni kútedi". Hoýk taǵy birdeńe qosqysy kelgendeı jelide úzilis boldy. Biraq sodan keıin ol jaı ǵana: "Saǵan sáttilikten de artyq, Nık", - dedi.
  
  
  Meniń jumysym jergilikti basshyny tikushaqtyń eskertý shamdaryn baǵyttaýǵa shaqyrǵan kezde boldy. Ol maǵan kómekteskisi kelmedi. Vıgıa Chıkonyń týmalary jaǵalaýdaǵy aýyldaǵy maııalarǵa qaraǵanda syrtqy álemge azdap dushpandyq tanytty, biraq olardyń eski dástúrlermen baılanysy berik boldy. Aq adamdar Iýkatanǵa beıbit mısıalarmen sırek keletin, al adamdar kezdesýge qulshynys tanytpaıtyn
  
  
  
  
  
  
  olardyń ushatyn kólikteriniń biri.
  
  
  Aqyrynda men olardyń kóne ádispen qulyqsyz yntymaqtastyǵyna qol jetkizdim. Olarǵa aqshany ýáde etip. Jeke ózim Memlekettik departamenttiń SRÝ ushqyshy biraz aqsha tabady dep úmittengen edim. Eger turǵyndar aldanyp qaldy dep oılasa, Chıkonyń Vıgıasynan shyǵý azdap renjitetin edi.
  
  
  Kelesi birneshe saǵat ishinde men eskertý shamdaryn ornalastyrýdy basqarǵan kezde osyndaı ýaıymdar meniń oıymda jasyryldy. Aınalada qurǵaq qýraǵan aǵashtar kóp boldy, men qoný alańyn belgileý úshin sheńberge alty shuńqyr qoıdym.
  
  
  Ottar tutanyp, alańqaı jaryqtandyrylǵan boıda men otyrdym da kúttim. Jáne kúte turyńyz. Jáne kúte turyńyz.
  
  
  Men Memlekettik departamenttiń qatysýymen bári oıdaǵydaı bolmaıtynyn bilýim kerek edi. Men tikushaq rotorynyń dybysyn estigen kezde tań atyp kele jatty, al meniń órt sóndirýshiler brıgadam keshigýine rıza bolmaǵany sózsiz. Ushqysh bizdiń shaǵyn topty baıqap qalyp, qalyń qyzyl-qońyr shańnyń úlken bultyn kóterip, óz kemesin ushyrdy.
  
  
  Ushqyshtyń aty Martın bolatyn. Ol murny ótkir, aryq, jas jigit edi. Aýyl turǵyndary tikushaqqa úlken kúdikpen qarap, top-top bolyp, jeke kýálikterimizdi almastyq.
  
  
  "Olar sizben birge biraz aqsha jiberdi dep úmittenemin", - dedim men.
  
  
  "Aqsha? Nege?"
  
  
  "Sıgnaldyq órtterge kómektesý úshin men bul adamdarǵa biraz aqy tóleýge ýáde berýim kerek boldy".
  
  
  Martın kózin qysyp, jarqyraǵan aspanǵa qarady. "Men sizge eskertý shamdary ne úshin qajet ekenin bilmeımin; tolyq kúnge jýyq.
  
  
  "Men tikushaq suraǵanymda, - dedim men salqynqandylyqpen, - qarańǵy boldy. Men Memlekettik departament tez jaýap berip, tań atqansha meni bul jerden shyǵaryp salady dep úmittengen edim. Meniń kestem óte tyǵyz, eski dosym.
  
  
  "Eshkim aqsha tabý týraly eshteńe aıtqan joq", - dep kúńkildedi ol.
  
  
  Aınalamyzda turǵan adamdar birdeńe dep kúbirledi, men olar áńgimemizdiń mánin túsindi dep qoryqtym.
  
  
  "Siz óz aqshańyzdy ákeldińiz be?"Men suradym.
  
  
  "Al... keıbireýleri", - dedi ol abaılap.
  
  
  Men júıkemdi joǵaltyp aldym. "Sonymen, tozaqtan shyq! Men bul adamdarǵa aqshany ýádeal, eger olar almasa, súıekterińdi syndyrady dep kúdiktenemin ".
  
  
  Renjigen túrimen Martın artqy qaltasynan urylǵan ámıandy sýyryp alyp, esepshottardy paraqtaı bastady. Men ashýlanyp onyń ámıanyn tartyp aldym da, ámıandy sýyryp aldym. Vekselderdiń somasy elý dollardan sál ǵana asty. Men ony aqsaqalǵa tapsyrdym, ol saltanatty túrde sanap berdi, sosyn kúlmeı basyn ızedi. Ol bizdiń jolymyzdy tazalap, kóship ketken aýyl turǵyndarymen sóılesti.
  
  
  Biz tikushaqqa otyrǵanymyzda Martın aıtty: "Siz olarǵa bárin berýińiz kerek pe edi? Álgi úndister jartysyna qanaǵattanatyn shyǵar.
  
  
  "Múmkin", - dedim men. "Múmkin, olar rıza bolmas edi - olar seniń tamaǵyńdy naızamen urǵansha. Bul sizge jıyrma bes dollar turady ma?
  
  
  Ol qozǵaltqyshty ómirge túsindirmesten iske qosty
  
  
  "Ýaıymdama", - dedim men oǵan. "Men sizdiń jarnalaryńyz týraly tolyq esep beremin jáne sizge Memlekettik departamenttiń turaqty arnalary arqyly ótemaqy tólenedi. Eger sizde sáttilik bolsa, siz Rojdestvoǵa deıin aqshańyzdy qaıtaryp alasyz. Múmkin bul Rojdestvo emes shyǵar... "
  
  
  Alǵash ret Martın sál bosańsyp, tipti kúlip úlgerdi. "Jaraıdy", - dedi ol. "Moıyndaýym kerek, bul juldyrýdaǵy naızadan arzanyraq. Qaıda?"
  
  
  "Verakrýs", - dedim men oǵan, biz sekirdik.
  
  
  On tórtinshi taraý.
  
  
  Ernando Kortes 1519 jyly Verakrýsqa jaǵaǵa shyǵyp, Meksıka jerine aıaq basqan alǵashqy ıspandyq boldy. Sodan beri qalany ár túrli soǵystarda amerıkandyqtar men fransýzdar eki ret basyp aldy.
  
  
  Biz Kampeche shyǵanaǵymen syrǵanap bara jatqanda, men kún sáýlesi túsken qalaǵa kózimdi qysyp qarasam, endi Verakrýs, eń bolmaǵanda, barlyq qan men naızaǵaıǵa laıyq syılyqqa aınalǵany anyq boldy.
  
  
  Biz amerıkandyq konsýldyqtyń artyndaǵy saıtqa ornalastyq, onda men túski asqa turýǵa shaqyrýdan bas tarttym. Men ózimdi qatty jáne jabysqaq sezindim, stressten, uıqysyzdyqtan sharshadym jáne keıbir sheteldik qyzmet qyzmetkerlerimen martını úshin shaǵyn áńgime júrgizgim kelmedi. Men Martınmen qol alysyp amandastym, onyń aqshasyn qaıtaratynyna taǵy da sendirdim de, syrtqy telefon arqyly taksı shaqyrdym.
  
  
  Bahıa Bonıto qonaq úıine taksımen barý qalanyń kóne tas tóselgen kóshelerimen, eski úılerimen, sondaı-aq bolat jáne shyny záýlim ǵımarattardyń janyndaǵy keń zamanaýı kóshelermen júrdi.
  
  
  Meniń qonaqúıim eskirgen, biraq yńǵaıly, úlken aýlasy aspanǵa ashyq, aınalasynda úsh qatar bólmeleri bar. Men júrgizýshige kúte tur dep aıttym da, ishke kirdim. Men óz atymdy aıtqanymda, dastarhan basyndaǵy bir adam maǵan bólme kiltin, qalyń, mórlengen konvertti jáne klarnet qorapshasynyń kólemindeı paketti berdi. Men konvertti kesip, ártúrli mólsherde jáne tústerde taptym: dollar, peso, kvetzal, kordoba, kolon, lempıra, balboa, bolıvar, gýrd, fýnt, frank jáne gılden. Men pesony shyǵaryp, júrgizýshige aqsha tóledim de, qolymdaǵy sómkemen úshinshi qabattaǵy bólmeme kóterildim. Pılardan da, basqa bireýden de habarlamalar bolǵan joq.
  
  
  Men uzaq vanaǵa shomyldym, sodan keıin salqyn dýsh qabyldadym, sodan keıin saǵyzdy tazartatyn quraldyń qaptamasyn ashtym.
  
  
  
  
  
  
  jáne Lúgermen jumysqa kiristi. Men Hoktan maǵan jańa tapansha ákelýin suraı alar edim, biraq Vılgelmına eski jáne senimdi dos edi.
  
  
  Men Lúgerdi bólshektep, barlyq bólshekterdi qarap shyqtym. Ol jaqsy maılanǵan jáne sý ótkizbeıtin jabynmen qorǵalǵandyqtan, tuzdy sý metaldy áli zaqymdaǵan joq. Men eritkishti ár bólikke, tipti kishkene burandalarǵa da qoldandym jáne daqtardy taza aq túske deıin tesik arqyly ótkizdim. Men bólshektelgen myltyqty túksiz maqta matamen keptirdim, mańyzdy bólikterge tutqyrlyǵy tómen maılaý maıymen tıgizdim jáne Lúgerdi qaıta jınadym. Men Hoýk bergen snarádtar qorabynan segiz dóńgelek qystyrǵyshty tyǵyp aldym da, Vılgelmınany belbeýindegi qapshyqqa tyǵyp qoıdym.
  
  
  Meniń denem uıqyny qajet etedi, biraq meniń oıym bas tartqan joq. Olqylyqtardy jabý, jabý josparlary boldy. Al men mıyma úzilis bergen saıyn Ronanyń sýreti kóz aldymda paıda bolatyn. Meniń qushaǵymda qanshama tún boıy symbatty, ıkemdi denesi bar aqqubany jumystaǵy basqa seriktesim joǵaltty dep sanaýǵa bolmaıdy.
  
  
  "Olar qaıǵyǵa ýaqytty da, sharshaýdy da moıyndamaıdy", - dep oıladym men ashýlanyp bólmeden ushyp shyǵyp. Dastarhan basynda men jaqyn jerde kıim satyp alatyn dúken bar ma dep suradym.
  
  
  "Iá, aǵa. Kósheniń arǵy jaǵyndaǵy Agılarsta tamasha tańdaý bar ", - dedi keńse qyzmetkeri.
  
  
  "Grasıas. Men kelýshini kútemin. Eger ol kelse, meni qaıdan tabýǵa bolatynyn aıt ".
  
  
  Men kósheni kesip ótip, Hoýktyń bir ýys aqshasyn kıimge jumsadym. Barlyq kerek-jaraqtary bar jańa kostúm kıip bolǵan soń, men resepshnimmen taǵy bir ret aqyldasyp, jaıbaraqat kóshe boıymen kóshe boıyndaǵy kafege qaraı bet aldym. Men kireberisti tamashalaýǵa bolatyn ústelge otyrdym da, ot sıaqty janyp turǵan, biraq jaǵymsyz dámi joq bir bótelke jergilikti brendıge tapsyrys berdim. Brendı iship otyryp, men áńgimelesýshim Pılar kelmeıdi dep sheshkenge deıin qansha ýaqyt kútýim kerek dep oıladym.
  
  
  Osy kezde moıyn syzyǵy bar blýzka kıgen, ádemi keýdesin áreń ustap turǵan qońyr shashty qyz ústelderdiń arasynda terbelip, meniń ornyma toqtady. Onyń shashy qara jáne qalyń, sál qyl-qybyr, tósekten jańa shyqqan. Onyń ekzotıkalyq lázzattardy ýáde etetin qara kofe tústi kózderi bar edi.
  
  
  "Sirińkege aqsha únemdeı alasyz ba?"- dep surady ol sál ekpinmen.
  
  
  "Keshirińiz, men temekini tastaǵannan beri olardy saqtamaımyn". Men oǵan aıttym.
  
  
  "Ótken jyly men temekini ózim tastaýǵa tyrystym, biraq eki aptaǵa ǵana shydadym", - dep durys jaýap berdi ol.
  
  
  "Siz Pılar bolýyńyz kerek".
  
  
  "Iá. Al sen Nık Kartersiń... onyń aty Kıllmaster. Seniń bedeliń senen ozyp ketti ". "Men kishipeıildilik tanytýym kerek pe, álde keshirim suraýym kerek pe, bilmeımin".
  
  
  Onyń tolyq erinderi kúlimsirep búgilip qaldy. "Eshqashan keshirim suraýǵa bolmaıdy. Men otyra alamyn ba? »
  
  
  "Árıne. Meniń minez-qulqym búginde basqalar sıaqty azdap tozǵan.
  
  
  Pılar maǵan qarama-qarsy oryndyqqa otyrdy. "Sizge biraz uıyqtaý kerek sıaqty", - dedi ol.
  
  
  "Bárinen buryn bıznes", - dedim men jymıyp jymıyp. "Osy jerde sóılese alamyz ba?"
  
  
  Onyń ádemi kózderi kafedegi jalqaýlar men trotýarda ótip bara jatqan adamdardyń ústinen syrǵyp ketti. "Bul kez kelgen jer sıaqty jaqsy jer", - dedi ol maǵan ıyǵyn qıqań etkizip.
  
  
  Men daıashyǵa taǵy bir staqan surap, Pılarǵa brendı quıyp berý týraly belgi qoıdym. Sosyn men kenet suradym: "Sen shashyńa ne istediń?"
  
  
  Instınktıvti túrde onyń qoly áp-sátte abdyrap, basyna qaraı sozyldy, sosyn ol jymıdy. "Sizge meniń qyzyl shashty ekenimdi aıtqan bolýy kerek. Ózderińiz biletindeı, bizdiń bızneste syrtqy kelbetti ózgertý qajettiligi jıi týyndaıdy. Saǵan qara tús unaı ma? "
  
  
  "Ony súıý. Meniń oıymsha, sen de qyzylbas sıaqty erke ediń.
  
  
  "Nege, rahmet", - dedi de, uzyn kirpikteriniń astynan maǵan tentek qarady.
  
  
  Bir sátke Pılarstyń bet-álpeti joǵalyp ketkendeı boldy jáne Rona Volshtedttiń juqa betine aınaldy. Men kúshti brendıden bir jutym ishtim, sýret joǵalyp ketti.
  
  
  "Bizde bar jalǵyz nárse, - dedim men, - chemodandy Gavıota bortyna jetkizgen jyldam qaıyq. Qarańǵyda atyn da, sáıkestendirý nómirlerin de ajyrata almadym. Ol sýda tym tómen júrdi jáne eki syrtqy qozǵaltqyshpen jumys istedi ".
  
  
  Pılar ernin tistep, basyn shaıqady.
  
  
  "Ondaı eshteńe joq. Siz qaıyqtaǵy adamdardyń birin kórdińiz be?
  
  
  "Jaýapty adamnyń boıy alasa, dene bitimi myqty, múlde taz bolatyn".
  
  
  Ol meni toqtatý úshin qolyn kóterdi. "Qalyń, taz adam ba?"
  
  
  "Bul durys. Sen ony bilesiń be?"
  
  
  "Men solaı oılaımyn. Kúrasaodaǵy kontrabandashylar tobyn basqaratyn osyndaı adam bar. Onyń esimi Torıo.
  
  
  "Ony qaıdan tabýǵa bolatynyn aıta alasyz ba?"
  
  
  "Men seni sonda apara alamyn. Men Kúrasaony bilemin, biz tez áreket ete alamyz ".
  
  
  Bir mınýtqa men qarsylyq bildirgim keldi. Men onyń Rona sıaqty bolǵanyn qalamadym. Biraq Pılar durys aıtty, men Kúrasaoda qymbat ýaqytymdy gıdsiz ótkize alamyn, al ýaqyt sheshýshi faktor boldy.
  
  
  "Biz qashanǵa deıin kete alamyz?"Men aıttym.
  
  
  "Biz erteń tańerteń erte reıske jete alamyz. Men bárin retteımin.
  
  
  "Biz erterek bastaı alamyz ba?"
  
  
  "Joq. Jáne búgin keshke demalý mańyzdy. Erteń sen myqty jáne sergek bolýyń kerek ".
  
  
  Meniń aýyrǵan bulshyqetterim kelisti. Bizde taǵy bir staqan brendı boldy, ol meni qonaqúıime deıin shyǵaryp saldy.
  
  
  "Men seni tańerteń alyp ketýge kelemin, - dedi Pılar, - biz áýejaıǵa baramyz".
  
  
  Men ony aýlada qaldyryp, sharshap turdym
  
  
  
  
  
  
  meniń bólmeme.
  
  
  On besinshi taraý
  
  
  Men bir kún buryn ekinshi dýsh qabyldadym jáne perdelerdi keshki kúnge qarattym. Men jańa kıimimdi sheship, oryndyqqa qoıdym. Sosyn men tósekke jalańash jatyp, jaımany ústime laqtyryp, tóbege qarap turdym.
  
  
  Ózińizdi jaı ǵana uıyqtaýǵa májbúrleý ádette múmkin emes. Denemdegi árbir júıke tynyǵýdy qajet etti, kózim qum salynǵan qaptar sıaqty boldy, biraq men uıyqtaı almadym.
  
  
  Bir kezderi burynǵy amerıkandyq ǵalym men burynǵy orys generaly meniń elimdi qaladan qalaǵa óshirýge daıyndalyp jatqan edi. Erteńnen keıin Nú-Iork birinshi bolyp jolǵa shyǵady. Men Verakrýstaǵy qonaqúıdegi kereýetten tósekke ushyp ketpeı, olardy toqtatý úshin bir jerge júgirýim kerek.
  
  
  Biraq daıyndyqsyz shaıqasqa asyǵý aqymaqtyq jáne qaýipti bolar edi. Al eger Pılar Torıo kontrabandashysyn taba alsa, onyń mısıany oryndaýǵa áli de jetkilikti ýaqyty bolýy múmkin. Men kózimdi jumdym. Ronanyń kózqarasy meniń aldymda qalqyp, joǵalyp ketti, sodan keıin qaıta oraldy.
  
  
  Qyzǵylt sary jalúzı arqyly súzilgen kún sáýlesi sur tústiń barlyq reńkteri arqyly birte-birte sónip, aqyry qarańǵylana bastady. Soǵan qaramastan meniń oıym tynyshtala almady.
  
  
  Tómendegi kósheden shyqqan árbir dybys qulaǵyma deıin jetkendeı boldy. Kórshi bólmedegi dárethanany jýý, Nıagara sarqyramasy sýburqaǵy.
  
  
  Sosyn bireý meniń esigimdi jeńil qaǵyp jiberdi.
  
  
  "Iá?"
  
  
  "Bul Pılar", - dep jumsaq jaýap berdi.
  
  
  Men tósekten turyp, oramaldy alyp, esikti ashtym. Pılar kishkentaı gúlderi bar qara kóılek kıdi, ol óziniń baı jeriniń tóbeleri men ańǵarlarynda baqytty ósip turǵandaı kórindi.
  
  
  "Kirińiz", - dedim men.
  
  
  "Men seniń uıyqtaı alatynyńa shynymen senbedim", - dedi ol ishke kirip.
  
  
  "Sizdiń sulýlyǵyńyz tek danalyǵyńyzdan asyp túsedi", - dep jaýap berdim men.
  
  
  "Men saǵan kómektesý úshin birdeńe ákeldim". Ol aqyryn kereýettiń shetine túsip ketti.
  
  
  "Tabletkalar?"Men suradym. "Men olardy eshqashan qabyldamaımyn".
  
  
  Ol maǵan jalqaý kúldi. "Joq, tabletka emes. Meni."
  
  
  "Al, - dep jaýap berdim men tańdanysymnan keıin, - siz, árıne, dámdi tabletkasyz jáne ony jutý qıyn emes."
  
  
  Onyń ádemi júzi baısaldy, qataıyp kete jazdady. "Qaljyńdama", - dedi ol. "Bizdiń eki ómirimiz de erteńgi kúni sizdiń fızıkalyq jaǵdaıyńyzǵa baılanysty bolýy múmkin jáne..."Mine, ol eki oıly boldy, kózderi meniń oramal taqqan fıgýrama qarap turdy. "Múmkin men de búgin túnde tynyshsyz jalǵyz demalatyn shyǵarmyn".
  
  
  "Múmkin", - dedim men.
  
  
  "Barlyǵyn maǵan qaldyrasyń ba?"
  
  
  "Pılar, men seniń qolyńdamyn".
  
  
  "Bıen. Aldymen seniń osynda, tósekte jatqanyńdy qalaımyn ".
  
  
  Men moıynsunǵyshtyqpen tósekke qaraı júrdim de, tómen túseıin dep jatqanda, onyń qatty qońyr saýsaqtary men kıgen oramaldyń astynan syrǵyp ótip, ony sypyryp aldy.
  
  
  "Ol úshin bizge oramal qajet emes", - dedi ol batyl túrde. "Ishińe jat, ótinemin".
  
  
  Men tósekke jatyp, qolymdy jastyqqa qoıdym. Bas súıegimniń túbindegi moınyma salqyn birdeńe tıip, arqamnan baıaý aǵyp ketti. Men darshynnyń azdap ıisin sezdim. Iyǵymnan Pılardyń qolyndaǵy sómkeden kishkene qutyny alyp, ishindegisin omyrtqama tógip jibergenin kórdim.
  
  
  "Darshyn maıy", - dep túsindirdi ol. "Endi men seniń basyńdy tómen túsirip, demalýǵa kómektesýińdi qalaımyn".
  
  
  - Iá, hanym, - dedim men kúlip. Sybyrlaǵan jibekteı dybys estildi. Kózimniń qıyǵymen men kúńgirt jambastyń jarqylyn baıqadym jáne Pılardyń barlyq kıimin sheship alǵanyn túsindim.
  
  
  Meniń oıymdy sezgendeı, ol salqyn, jumsaq saýsaqtarynyń jeńil janasýymen kózimdi jumdy. "Demalyńyz", - dep kúbirledi ol. "Endi sizge tek demalý kerek".
  
  
  Sodan keıin onyń qoldary meniń arqama tegis, kishkentaı sheńberlerde jatty, saýsaqtary qatty jáne aqyryn basyldy. Ol meniń ıyǵyma jáne keýdeme maı jaǵyp, ózine jaǵymdy dybystar shyǵardy. Ol meniń jaǵymnan Maııanyń naızasy maǵan tıgen qyrtysty tapty, al saýsaqtary aýyrsynýdy sıpady.
  
  
  Ol meniń belime maı jaǵyp jiberdi, qoldary meniń terimde hosh ıisti maımen keremet syrǵyp ketti. Tómen jáne tómen, bókseler men jambastyń artqy jaǵynda. Meniń ókshelerim onyń alaqanyna jatýy úshin tizeńizdegi qýysqa, sodan keıin baltyr bulshyqetterińizge, Ahılles sińiriniń boıyna taǵy biraz tıgizińiz.
  
  
  Pılar maıdy aıaǵymnyń tabanyna aqyryn jaǵyp, saýsaǵyn ár saýsaǵymnyń arasyna syrǵytyp jiberdi.
  
  
  Meniń terim tiri jáne onyń janasýyna óte sezimtal boldy. Men onyń keýekteri arqyly onyń jalańash denesiniń jaqyndyǵyn sezgendeı boldym.
  
  
  Men: "Pılar, men qobaljyǵanymdy nemese uıyqtaǵym keletinin bilmeımin. Ótinemin, sheshim qabyldańyz! »
  
  
  "Sabyr et", - dep aqyryn ursyp tastady ol. "Biz endi ǵana bastadyq".
  
  
  Sosyn ol saýsaqtarymdy bir-birlep alyp, sıpap, saýsaqtarymnyń arasyna aınaldyrdy. Ol bas barmaǵy men suq saýsaǵymen ár saýsaǵynan joǵary jáne tómen syrǵanap maılanǵan qabyq jasady.
  
  
  Sodan keıin Pılar ár aıaǵyn qolyna alyp, men súıekterdiń synǵanyn sezgenshe ıleı bastady. Sodan keıin ol qaıtadan qoldaryn aıaǵyma kóterdi, onyń tájirıbeli saýsaqtary bulshyq etterin qysyp, qysyp, manıpýlásıalap, aýyrsynýdy sozyp jiberdi.
  
  
  Meniń dánderime erekshe nazar aýdaryldy. Ár bóksesinde bir qolynan ustap, ol eńkeıip, áıelge tańǵalarlyq kúshpen ustady, qoldary yrǵaqty túrde ókshesinen saýsaqtarynyń ushyna qaraı domalap ketti.
  
  
  Pılar tósek sál salbyrap turǵanda
  
  
  
  
  
  
  meniń aıaǵymnan tabyldy. Osy pozısıadan ol alǵa eńkeıip, ıkemdi saýsaqtaryn arqamnan sıpap, kerneýli bulshyqetterdi sıqyrly túrde bosatty.
  
  
  Ol meniń ıyǵyma jáne moınyma massaj jasaý úshin alǵa qolyn sozǵan kezde, men onyń terbelip turǵan keýdesiniń emizikteri maǵan tıgenin sezdim. Endi onyń qoldary meniń jalańash arqamnan ıyǵymnan aıaǵyma qaraı syrǵyp ketti.
  
  
  "Endi aýdaryńyz, - dedi ol, - men ekinshi jaǵyn jasaımyn".
  
  
  "Men shydaı alamyn ba bilmeımin".
  
  
  "Ýaıymdama, men seniń shydaıtynyńa senimdimin".
  
  
  Men arqama aýdaryldym.
  
  
  Pılar kúrsindi. "Nege, Nık, men seni bosańsydym dep oıladym!"
  
  
  "Qarǵys atsyn!"Múmkindikti paıdalanyp, jalańash massajıstime qarap kúldim. Onyń terisi jyltyratylǵan mys sıaqty boldy - tegis jáne minsiz. Onyń keýdesi tolyp, pisken bolatyn. Olar tómen túsip, keıin kenet kóterildi. Onyń tar beli men dóńgelek, qatty jambastary terdiń azdaǵan jarqylymen jarqyrap turdy.
  
  
  Ol týmbochkasynan bir quty maı alý úshin ádemi eńkeıip, qolyn jaıyp maǵan shashyp jiberdi.
  
  
  "Ýaıymdama, - dedi ol meniń oıymdy qaıta oqyǵandaı, - eshteńe aıaqtalmaı qalmaıdy!"
  
  
  Endi men onyń qolyna kóndim. Kózder jumyldy - meniń basymda alańdatarlyq sýretter paıda bolǵan joq. Mende salmaqsyzdyq sezimi paıda boldy, meniń denem osy bilimdi saýsaqtarmen basqarylatyn keńistikte aýytqyp ketkendeı boldy. Men tofıden jasalǵan sıaqtymyn... kerilgen, sozylǵan, beriktik sheginiń bir bóligine deıin dámdi túrde tartylǵan.
  
  
  Men kenet kózimdi ashyp, Pılarstyń qolynan ustadym. "Bul jetkilikti", - dedim men. "Biz massajdyń shegine endi ǵana jettik. Sende basqa talanttar bar ma? »
  
  
  Pılar maǵan jalqaýlyqpen mazaq etip kúldi. Onyń aýzy ústimnen jabylyp qalǵanda, meni keremet lázzattyń shoky basyp qaldy.
  
  
  Biraz ýaqyt boıy meni kishkentaı barqyt tesik arqyly elestete almaıtyn lázzattar álemine tartyp jatqandaı boldy. Sosyn azattyq dúmpýleri meni basyp ketti. Al men sanaýly saǵattarda alǵash ret oıdan da, sezimnen de bos boldym, bos jerde júzip, tereń umytý qudyǵyna qaraı júzip kettim.
  
  
  Men janymdaǵy jyly, janyp turǵan deneni tartyp, ekeýmizdi de jaımamen japtym.
  
  
  Bir mınýttan az ýaqyt ótken soń, men kópten beri izdep júrgen armanym meni darshyn ıisi ańqyǵan jyly qushaqqa aldy.
  
  
  On altynshy taraý
  
  
  Men tań atqanda oıandym, barlyq eski bólshekter teflonmen qaptalǵan jańa turaqty presteý komponentterimen aýystyrylǵandaı boldy. Jýynatyn bólmeden sýdyń shashyraýy men ıspan tilinde án aıtatyn áıel daýysy estildi. Men tósekten turyp, esikke qaraı júrdim de, ony ıterip jiberdim.
  
  
  Bólmege bý legi kirip ketti. Móldir dýsh perdesiniń artynda men Pılardyń ádemi denesiniń sulbasyn kórdim, ol Pancho Vılla kezindegi birdeńeni sabyndap, án aıtyp jatty. Ara-tura shymyldyq onyń terisine jabysyp, kámpıt qorabyndaǵy selofan tereze sıaqty jyltyr betin ashyp turatyn.
  
  
  Men sol jerde bir mınýt turyp, tamashadan lázzat aldym, sosyn shymyldyqty ustap, bir jaqqa jyljyttym.
  
  
  Pılar tańdana entigip, ınstınktıvti áıeldik qımylmen qolyn japty. Sodan keıin ol qolyn tómen túsirip, denesiniń tóbeleri men oıpańdarynan aǵyp jatqan sý ony ıtbalyq sıaqty jarqyratyp jibergende, dýshtyń astynda kúlimsirep turdy.
  
  
  "Qaıyrly tań, kerıdo", - dedi ol. "Men seni oıatpadym dep úmittenemin". Onyń kózderi meniń denemdi sharlap ketti. "Siz árqashan osy kúıde oıanasyz ba?"
  
  
  "Munyń bári kórshi bólmede kimniń dýsh qabyldaǵanyna baılanysty".
  
  
  "Jaqsy uıyqtadyń dep úmittenemin".
  
  
  "Bórene sıaqty. Eger álem sizdiń uıyqtatatyn dári-dármekterińiz týraly biletin bolsa, biz barbıtýrattardyń sońǵysyn kóremiz.
  
  
  "Jaǵympaz. Otyr, men seniń arqańdy sabyndaımyn.
  
  
  Men dýshqa kirdim, Pılar meni burdy. Ol qolyn sabyndady, biraq meniń anatomıamnyń ol sabyndaǵan jeri, árıne, meniń arqam emes edi. Men burylyp, oǵan qaradym, ekeýmizge de sý shashyldy. Men onyń qandaı uzyn boıly qyz ekenin birinshi ret túsindim.
  
  
  "Meniń oıyma keledi, - dedim men, - men sizden kóptegen tapsyrystar alamyn. Meniń ózime alatyn kezim keldi.
  
  
  -Sen ne aıtqyń keldi, kerıdo? ol alǵa eńkeıip demin shyǵardy, sol keremet keýdeler maǵan qaraı terbeldi.
  
  
  Ony qolymnyń astyna alyp, men Pılardy kóterip, janyma ákeldim. Sodan keıin men ony bir dúımniń bir bóligine túsirdim.
  
  
  Qoldary keýdemdi qushaqtap, keýdesin maǵan qaratyp, bizdi jaqyndatqanda, ol azdap qýanǵan dybys shyǵardy. Biz sol jerde dýshta baıaý, tolqyndy, qozǵalmaıtyn bıdi bastadyq, Pılar esinen tanyp qalǵan áıel sıaqty dirildep, dirildegenshe yrǵaqty birtindep arttyrdyq. Kenet ol aıqaılady, onyń daýysy sýdyń birsaryndy daýsymen tesildi.
  
  
  Osydan keıin biz birge turdyq, denemizdi sýmen jýýǵa múmkindik berdik.
  
  
  Biz tez kıinip kettik, sodan keıin dámdi hýevo rancherosymen tańǵy as ishý úshin jaqyn mańdaǵy kafege bardyq. Biz ony meksıkalyq syramen jýdyq, ol tipti tańǵy as kezinde ashshy meksıkalyq kofeden de jaqsyraq.
  
  
  Taksı bizdi Aeropuerto Nacional-ǵa apardy, onda biz shaǵyn ushaqqa otyrdyq. Biz alty otyzda ushyp kettik. Eki saǵattyq ýaqyt aıyrmashylyǵymen biz túske taman Kúrasaoǵa qonar edik.
  
  
  Biz ushqan kezde
  
  
  
  
  
  Iýkatannyń beıbit jasyl jelekteri men Karıb teńiziniń kógildir kógildir teńiziniń ústinde men kóp saǵat buryn sol jerde ómirim úshin kúreskenimdi esime túsirdim.
  
  
  Ózara kelisim boıynsha Pılar ekeýmiz sapar barysynda sóılespegen sıaqtymyz. Búgin tańerteń biz jaı ǵana ómirden jáne bir-birimizden lázzat alatyn erkek pen áıel edik, eń úlken qıyndyǵymyz tańǵy asqa ne jeý kerektigin sheshý sıaqty. Biraq qazir biz eshqashan qaıtyp kelmeıtinimizdi bile tura, belgisiz qaýip-qaterlerge bet burǵan eki kásipqoı boldyq. Shaǵyn áńgimelesýge ýaqyt bolǵan joq. Biz jeke oıymyzǵa batyp, tynysh otyrdyq.
  
  
  Ushqyshtyń daýysy tynyshtyqty buzdy. "Sizderdiń aralaryńyzda bort jaǵyndaǵylar endi alda turǵan Arýba aralyn kóre alady. Arýba - Nıderlandtyq Antıl araldaryn quraıtyn úsh araldyń ishindegi eń kishisi. Kúrasao shyǵysqa qaraı taǵy elý mıl jerde. Biz túsýdi bastaımyz jáne shamamen on bes mınýttan keıin qonamyz ".
  
  
  Ushqysh bizge Kúrasaodaǵy aýa-raıy jaǵdaılary týraly aıtyp bergende (ádettegideı tamasha), men Arýbanyń bizden ótip bara jatqanyn kórdim. Arýba men Kúrasao arasyndaǵy buǵazdar aq jelkendi qaıyqtarmen jáne turaqty turǵyndary joq kóptegen usaq qońyr araldarmen kómkerilgen, biraq olardy keıde balyqshylar paıdalanǵan.
  
  
  Bizdiń ushaq Plesman áýejaıyna qondy jáne biz astana Vıllemstadqa bes mıldik jol júrý úshin taksı taptyq. Kabına eski "Hadson" bolatyn, tóbesi ashyq aspan astynda paıdalanýǵa bolatyndaı etip alynyp tastalǵan.
  
  
  Júrgizýshi áńgimeshil kishkentaı adam edi, ol qysqa saparymyzda jergilikti ósekterdiń barlyǵyn aıtyp berýge bel býǵandaı boldy. Men er adamnyń aıtqanyna kóp mán bermedim, bir sóılem meniń sanama muz baltasy sıaqty enip ketkenshe.
  
  
  "Bir mınýt kúte turyńyz", - dedim men júrgizýshige. "Teńizden súıretilgen aqquba qyz týraly ne aıttyń?"
  
  
  Ol meniń qyzyǵýshylyǵymdy oıatqanyna rıza bolyp, ornynda úlken kúlimsirep buryldy. "Iá, aǵa. Eki kún buryn balyqshylar aılaǵynda tolqýlar kóp boldy. Qaıyqtardyń biri sary shashty hanymmen oraldy. Ol qutqarý keýdeshesin kıip, ony alyp kelgen kezde esin bilmese de, ony sýda ustap turdy. Óte tańqalarlyq, óıtkeni birde-bir qaıyq apatqa ushyraǵan joq ".
  
  
  "Ol qazir qaıda?"Men aralastym,
  
  
  "Balyqshylar aılaǵynan habar shyqqanda, kóp uzamaı áıeldiń kúıeýi kelip, ony ózimen birge alyp ketti".
  
  
  "Onyń kúıeýi?"- men qaıtaladym.
  
  
  "O, ıá. Ol aıý tárizdi, keıde sıyr etimen birge júzetin úlken adam ".
  
  
  Gorodın! Ol meni nemese Ronany sýdan taba almaǵan soń Kúrasaoǵa qaıtyp kelgen bolýy kerek. Balyqshylar ákelgeni týraly habar doktardan kelgende, ol sonda kútip turǵany sózsiz. Bul eki kún buryn bolǵan. Men Ronanyń áli tiri ekenin eseptedim. Bul uzaq atý boldy: "Siz er adamnyń... kúıeýi... áıeldi qaıda alyp ketkenin bilmeısiz be?"Men suradym.
  
  
  - Joq, aǵa, biraq meniń dosym, balyqshy Saba sizge aıtatyn shyǵar. Ol hanymdy teńizden alyp shyqqan ol ".
  
  
  "Siz meni Sabaǵa apara alasyz ba?"
  
  
  "Endi, senor?"
  
  
  "Qazirgi ýaqytta."Men isingen ámıanymnan on gılden turatyn kýpúrany sýyryp alyp, júrgizýshige berdim. "Jáne muny tez jasa".
  
  
  "Bes mınýt", - dedi ol aqshany qaltasyna basyp.
  
  
  Bes mınýttyń ishinde, bir sekýndqa jýyq ýaqyt ishinde biz tar kósheler labırınti arqyly Vıllemstadtyń syrtyndaǵy balyqshylar aılaqtaryna bardyq, júrgizýshi únemi súıenetin múıizben joldy tazarttyq. Biz kenetten tútin basqan bir úlken terezesi jáne "Vanvort baspanasy" dep jazylǵan tozǵan boıaý belgisi bar qańqaly úıdiń aldyndaǵy jaǵalaýǵa toqtadyq.
  
  
  Kólikten túskende men jeńimdi julyp alǵanymdy sezdim jáne Pılar týraly umytyp kete jazdaǵanymdy túsindim.
  
  
  "Nık, aqquba... bul seniń Ronań ba?"
  
  
  "Bul bolýy kerek."
  
  
  "Al sen ne isteısiń?"
  
  
  "Qolymnan kelse taýyp al". "Qolyńnan kelse taýyp al".
  
  
  "Biraq bizdiń mısıamyz bar".
  
  
  Eger Rona bolmasa, eshqandaı mısıa bolmas edi. Ol bizge anyqtama bergen, endi ol bizdi Gorodınge apara alady. Sonymen qatar, ol biz sıaqty qaýipti jumysqa úıretilmegen. Eger ol qazir Gorodınniń qolynda bolsa, oǵan qorqynyshty baǵa tóleýge týra keledi. Men ony tabýǵa tyrysýym kerek. Men oǵan kóp qaryzdarmyn ".
  
  
  "Siz oǵan eshteńe qaryz emessiz", - dedi Pılar. "Sen ony tapsyrmany oryndaýǵa májbúrlemediń. Al ýaqyt ... búgin qaı kún ekenin bilesiń be?
  
  
  "Iá, men bilemin. Erteń sońǵy merzim ".
  
  
  "Ol týraly umyt, Nık. Menimen birge júr, men seni Torıoǵa aparamyn. Biz ony osy jerden alys emes jaǵalaýda tabamyz ".
  
  
  Men Vanvort baspanasynyń esiginiń aldyna toqtap, Pılarstyń betine qaradym. Men sóılegen kezde daýysym salqyn boldy. "Sheshim meniki, men ony qabyldadym. Sen menimen júresiń be? »
  
  
  Bir sátke ol maǵan bir kózqaraspen qarady, sosyn basqa jaqqa qarady. Ol qolyn sozyp, meniń qolyma tıgizdi. "Keshirińiz, Nık. Siz óz ar-ujdanyńyzǵa saı áreket etýińiz kerek. Men saǵan ne surasań da kómektesemin. "
  
  
  Men onyń qolyn qysyp, esikten kirdim.
  
  
  On jetinshi taraý
  
  
  Vanworth's Hideaway týrısik bar emes edi. Jaryq kúńgirt, aýa kógergen. Qabyrǵalarǵa syra men saıasatkerlerdi nasıhattaıtyn plakattar ilingen. Edendegi lınoleým laktalmaǵan jolaqtyń aldyńǵy jaǵyndaǵy jolaqtaǵy jalańash aǵashqa deıin súrtildi.
  
  
  Klıentter balyqshylar men matrostar boldy.
  
  
  
  
  
  kóptegen halyqtardyń. Jáne barlyq er adamdar. Áńgimelesýler men staqandardyń syqyrlaýy kenet toqtap qaldy, kelýshiler qysqa lımon sary kóılek kıgen Pılardy baıqady.
  
  
  Ústeldiń artynda kóıleginiń qysqa jeńderiniń astynan qaýyn tárizdi bısepsteri shyǵyp turǵan, aıaqty golandıalyq er adam otyrdy.
  
  
  "Men Saba esimdi balyqshyny izdep júrmin", - dedim men.
  
  
  Kishkentaı golandıalyq kózder meniń ústimnen jándikter sıaqty júgirip ótti. "Ol osynda dep kim aıtty?"
  
  
  "Onyń dosy taksı júrgizýshisi. Bul Gýdzondaǵy.
  
  
  Ol úlken basyn bir jaqtan ekinshi jaqqa shaıqady. "Men úshin eshteńeni bildirmeıdi".
  
  
  Eki qolymdy taıaqshaǵa qoıyp, men oǵan betimdi basyp turdym. "Mıster, meniń oıyn oınaýǵa ýaqytym da, túsindirýge de ýaqytym joq. Biraq men seniń mynany bilgenińdi qalaımyn: eger sen maǵan bes sekýndtan keıin Sabany kórsetpeseń nemese ony qaıdan tabýǵa bolatynyn aıtsań, men sol bardan ótip, jaýap alǵansha súıekterińdi syndyramyn ".
  
  
  Golandıalyq meniń baısaldy ekenimdi bildi. Onyń qyzarýy bozaryp ketti. "Ana jaqta", - dep aıqaılady ol. "Bireýi qabyrǵa janyndaǵy stendte".
  
  
  Men bardan bas tartqanymda, sol kezde taǵy da shýyldap, barlyǵy Pılarǵa qarap álek boldy.
  
  
  Kabınadaǵy jalǵyzbasty er adam Vırgın araldarynyń qara násildi turǵyny bolǵan.
  
  
  "Saba?"Men suradym.
  
  
  "Durys, dosym. Otyr. Hanym da solaı. Onyń sózinde mýzykalyq bólim brıtandyq, al Batys Úndistannyń keıbir bólikterinde estıtin kalıpso-melodıalyq bólim boldy. "Sen Hansty Qudaıdan qorqýyń kerek, ony osylaı sheginýge májbúr etýiń kerek".
  
  
  "Men eki kún buryn ákelgen áıelińiz týraly suraǵym keledi. Sen teńizde tapqandy ".
  
  
  - Áı, sary shashty hanym. Óte ádemi. Ol bir aýyz sóz aıtý úshin oıanbaıdy. Óte, óte sharshadym. Teńiz seniń kúshińdi sarqyp jatyr. Biraq meniń oıymsha, ol renjigen joq. Eshteńe buzylǵan joq ".
  
  
  "Al er adam ony alyp ketti me? Onyń kúıeýimin dep kim aıtty?
  
  
  "Oı-ho, múmkin ol onyń kúıeýi emes shyǵar", ıá? Men tań qalmaımyn. Ol kúıeýi dep qatelesken sary shashty hanymǵa uqsamaıdy. Tym dóreki, tym usqynsyz. Jigitsiń be, dosym?
  
  
  "Joq, biraq men onyń dosymyn, al ony alyp ketken adam ol jerde bolmaǵany anyq. Onyń ony qaıda aparǵanyn bilesiń be?
  
  
  "Iá, men bilemin. Men oǵan Korolevanyń aýrýhanasyna baratyn joldy aıtamyn. Ol eshqashan mın emespin deıdi, ol hanymdy dostary bar jerge aparady. Ol olardyń oǵan qamqor ekenin aıtty. Sondyqtan men onyń qaıda bara jatqanyn baqylap otyramyn. Ol qyzdy taǵy eki er adammen birge motorly qaıyqqa otyrǵyzady. Olar minedi Kishkentaı ıt, jaǵadan on eki mıl qashyqtyqtaǵy kishkentaı aral. Kishkentaı ıttegi úlken tastardan basqa eshteńe joq. Úlken tastar men balyqshylar úıi. Balyqshylar bul jerdi endi paıdalanbaıdy. Myltyq ustaǵan jigitter qazir barlyǵyn qorqytyp jatyr.
  
  
  "Kishkentaı ıtke qalaı jetýge bolatynyn kórsete alasyz ba?"Men suradym.
  
  
  "Árıne. Doktarǵa túsińiz, siz bul jerdi kóre alasyz. Júr, men saǵan kórsetemin.
  
  
  Qara násildi adam ornynan turyp, stendten shyǵyp ketti. Pılar artymyzdan kóshege shyqty da, birneshe tik bloktar arqyly jaǵalaýǵa qaraı tómen tústi, ol jerde Saba jarqyraǵan sý arqyly qońyr jartastardyń oıysqan jotasyn nusqady.
  
  
  "Kishkentaı ıt", - dedi ol. "Uzyndyǵy 500 metr, eni 200 metr bolýy múmkin. Qaıyqtyń qonýy úshin jalǵyz qaýipsiz oryn - ekinshi jaǵynan. Bul jerden kórýge bolmaıdy.
  
  
  "Maǵan jyldam júretin qaıyq kerek", - dedim men. "Siz maǵan jalǵa beretin bireýdi bilesiz be?"
  
  
  "Árıne. Meniń kontrabandashylar men polısıadan basqa aılaqta eń jyldam qaıyǵy bar dosym bar. Ol senen kóp aqsha alady, biraq sen óz aqshańdy alasyń ".
  
  
  "Jaraıdy."Men Pılarǵa buryldym. "Endi men senen óte qıyn bolatyn nárseni isteýińdi suraımyn".
  
  
  "Ne boldy, Nık?"
  
  
  "Meni kút. Kúte turyńyz, eger men qarańǵyǵa oralmasam, Vashıngtondaǵy Devıd Hokty áktep, oǵan bar bilgenińizdi aıtyńyz ".
  
  
  "Men senimen birge bara alamyn ba? Men qaıyqty basqara alamyn. Men kóptegen joldarmen kómektese alamyn ".
  
  
  - Joq, - dedim men nyq turyp. "Bul meniń jumysym, men seniń osynda qalǵanyńdy qalaımyn".
  
  
  "Iá, Nık", - dedi ol ózine uqsamaıtyn kishipeıildilikpen.
  
  
  Men onyń qolyn qysyp, Sabanyń sońynan doktarǵa qaraı bettedim, sonda biz onyń dosyn qaıyqtan tabamyz. Bul eski jyldam qaıyq bolyp shyqty, ony maqtan tutatyn ıesi muqıat kútip ustady. Bul adam beıtanys adamǵa óziniń maqtanyshy men qýanyshynda ushyp ketýine jol berýden qatty alańdamady, biraq onyń qarsylyǵyn azaıtý úshin jetkilikti gıldender qoldaryn aýystyrdy. Qozǵaltqysh alyp "Evınrýd" boldy, ol birden ómirge keldi, men kóp uzamaı jeńil buǵaz arqyly Kishkentaı ıtke qaraı júgirdim. Tym jaqyndamas buryn men jartasty araldyń aınalasynda keń sheńber jasadym. Qıyr jaǵalaýdaǵy kireberiste kabınalary bar keskish boıalmaǵan aılaqqa baılanǵan bolatyn. Pırstiń artynda aǵashtan jasalǵan saıatshylyq turdy. Qubyrdan aqshyl sur tútin shyǵyp turdy.
  
  
  Men "Evınrýdty" tunshyqtyrdym, sodan keıin saıatshylyqty jáne onyń aınalasyndaǵy jartastardy tirshilik belgileriniń bar-joǵyn tekserdim. Bolǵan joq. Sondyqtan men motordy qosyp, araldyń aınalasyna oraldym.
  
  
  Men qonýǵa bolatyn jerdi izdep, arǵy jaǵyndaǵy jartasty jaǵalaýdy aralap shyqtym. Tistelgen shyńdar jerdiń ortasyndaǵy qandaı da bir úlken tolqýlar olardy muhıt túbinen laqtyryp jibergendeı, on bes-jıyrma fýt bıiktikte kóteriledi. Aqyrynda men bir-eki shyǵyńqy tastardyń arasynan tar synaǵa tap boldym da, qaıyqty syǵyp úlgerdim. Men onyń qaýipsizdigin qamtamasyz etip, jartastarǵa shyǵyp, araldyń qarama-qarsy jaǵyndaǵy kabınaǵa qaraı bet aldym.
  
  
  
  
  
  
  
  Qozǵalys eń jaqsy jaǵdaıda baıaý boldy, men Gorodın baqylaýdy ornatqan jaǵdaıda abaılap qozǵaldym. Jıyrma mınýttan keıin men asqazanǵa jatyp, saıatshylyqqa qaraı alatyn yńǵaıly núktege jettim. Munda ol muhıt jaǵyndaǵydan úlkenirek bolyp kórindi jáne eki bólmege bólingendeı boldy. Men kóre alatyn jalǵyz tereze tek sańylaýlary bar taqtalarǵa toly boldy. Áli kúnge deıin adam ómiriniń izi qalmaǵan, tek aýada taralatyn tútin. Endi men tútinniń tómengi jaǵynda bolǵanymda jaǵymsyz ıisti baıqadym. Bálkim, men munyń ne ekenin júregimniń túbinde bilgen shyǵarmyn, biraq men bul oıdan bas tartyp, terezeniń arǵy jaǵyndaǵy sańylaýdy bireý baqylap tursa, kózge túspeý úshin lashyqqa qaraı jorǵalap shyqtym.
  
  
  Men kabınaǵa esh qıyndyqsyz jettim de, taqtaımen jabylǵan terezeniń astyna eńkeıdim.
  
  
  Mundaǵy sasyq ıis qatesiz boldy. Bul kúıdirilgen et pen adam shashynyń ıisi edi. Men tisterimdi qaırap, Ron Volshtedtpen ne bolýy múmkin ekendigi týraly oısha sýretti óshirýge tyrystym. Kabınanyń ishinen ashýly, áreń basylǵan daýys shyqty. Bul Fedor Gorodınniń aýyr daýysy edi.
  
  
  "Sen maǵan Karter ekeýmizge kóp qıyndyq týǵyzdyń", - dedi ol. "Biraq sen meniń keshirimime áli de laıyq bola alasyń. Sizde aqparat bar; Maǵan bul aqparat kerek. Qarapaıym almasý. Al shyn máninde, men sıaqty sendirýge sonshalyqty daryndy adamnan qalaı bas tartýǵa bolady? »
  
  
  Men taqtalar arasyndaǵy keńistikti kózimdi qysý úshin aqyryn basymdy kóterdim, Gorodınniń daýysy jalǵasty.
  
  
  "Biz Karterdiń sýǵa batpaǵanyn bilemiz. Onyń Iýkatandaǵy Maııa balyqshylar aýylynda jaǵaǵa jetkizilgeni týraly málimetter bar. Onyń ústine biz ony baqylaı almadyq. Tótenshe jaǵdaıda siz onymen baılanysa alatyn baılanys núktesi bolar edi. Maǵan onyń qaıda ekenin aıtqanyńdy qalaımyn ".
  
  
  Endi men bólmeni tereze tósenishteri arqyly kórdim. Aǵash oryndyqta, tóbe janynda Rona Volshtedt otyrdy. Bir arqan onyń beline baılanyp, qoldaryn búıirlerine baılap, oryndyqtyń arqalyǵynan ustap turdy. Ol krýızdik kemeden sýǵa túskende kıgen shalbarynyń bir bóligin ǵana kıgen. Belinen joǵary ol jalańash, kishkentaı, jaqsy qalyptasqan keýdesin ashty. Kózderi qyzaryp, shashtary kúńgirttenip ketti. Ol sóılegen kezde bul alys, sharshaǵan daýys edi.
  
  
  "Baılanysatyn adam bolǵan joq", - dedi ol.
  
  
  "Sen aqymaqsyń, aqymaqsyń", - dedi Gorodın. "Men sizge ne aıta alatynymdy bilýińiz kerek. Qazir nemese keıinirek aıqaılaǵan azapta beıbit. Qalaı bolǵanda da, men Karterdi tabamyn. Ol qazirdiń ózinde meniń eń jaqsy adamdarymdy óltirdi jáne ol tiri qalǵan árbir mınýt saıyn bizdiń josparymyzǵa qaýip tóndiredi. Endi - taǵy da - Nık Karterdi qaıdan tabýǵa bolady?
  
  
  "Men onyń qaıda ekenin bilmeımin", - dedi Rona sharshap-shaldyǵyp.
  
  
  "Meniń budan artyq shydamym joq", - dep aıqaılady Gorodın. "Al endi men shydamym taýsylǵan adamdarmen ne bolyp jatqanyn kórsetemin".
  
  
  Úlken orys shetke sheginip, murjadan shyqqan tútinniń kózi tabyldy. Úlken temir qýyrǵysh tabada ystyq kómir úıindisi janyp turdy. Uzyn quraldyń rezeńkemen qaptalǵan tutqalary kómirden shyǵyp turǵan. Gorodın tutqany abaılap ustap, quraldy sýyryp aldy. Bul uzyn, úshkir muryndy tisteýikter edi. Ol Ronǵa kórsetkende keneler kúńgirt qyzǵylt sary tústi bolyp jandy.
  
  
  "Siz bul ádis týraly estigen shyǵarsyz", - dedi ol.
  
  
  "Et bir ýaqytta deneden shymshyp shyǵady. Áıeldiń názik keýdesine erekshe nazar aýdarylady. Siz biraz ýaqyt ómir súresiz, biraq sol ýaqyttyń ár sátinde ólýińizdi ótinesiz ".
  
  
  Ronanyń kózqarasy gıpnozdy túrde tisteýiktiń jyltyr ushtaryna ornalasty. "Biraq men eshteńe bilmeımin, - dedi ol kózine jas alyp, - múldem eshteńe bilmeımin".
  
  
  Gorodın ony elemedi. "Men sizge suraqtaryma jaýap berýge taǵy bir múmkindik beremin", - dedi ol salqyn túrde. "Onda biz bastaımyz".
  
  
  Men óz is-áreket josparymdy oılastyrdym. Men Gorodındi tereze jaqtaýlarynan atyp óltirýim múmkin edi, biraq olardyń kóleńkelerinen qarańǵy bólmede jaqyn mańdaǵy qabyrǵaǵa qarsy taǵy eki er adamnyń turǵanyn kórdim. Men kabınanyń buryshynan syrtqy esikke qaraı júrmes buryn, olar mindetti túrde qarýlanǵan jáne Ronany óltirýi múmkin. Terezeniń týra qarsysyndaǵy basqa esik ekinshi bólmege aparǵandaı boldy. Bul kómektespedi. Eger bólmede tereze bolsa, ony pyshaqtap tastaǵan bolar edi.
  
  
  Men múmkin bolatyn jospardy oılap tabýǵa tyrysqanda, Gorodın kómirge qysqyshtardy salyp, meniń baǵytyma buryldy. Ol kózge kórinbeıtin adamdardyń birine: "Ony osynda ákelshi, men kózden tasa boldym. Mıss Volstedtke, eger ol bizben yntymaqtaspasa, ne nársege sene alatynyn kórset.
  
  
  Meniń terezemniń aldynan qysqa shashty slaván jigiti ótip ketti, men basymdy qaıta kótergenimde, ol qarsy jaqtaǵy esikti ashty. Kúıgen ettiń ıisi ýlanǵan gazdaı tógildi. Slaván bir mınýttan keıin edenge birdeńeni súırep qaıtyp keldi, ol ony Ronadan birneshe fýt qashyqtyqta qoıdy.
  
  
  Edendegi jaratylys basy, denesi, eki qoly jáne eki aıaǵy bar adam keıpinde boldy. Er adam bul týraly basqa eshteńe aıtqan joq. Et pen bulshyq jyrtylyp, kúıip, jyrtylyp, bas pen deneniń barlyq bólikterinen ajyratylǵan. Esh jerde mundaı organ joq sıaqty kórindi
  
  
  
  
  
  
  pishini buzylǵan joq. Kóptegen jerlerde súıekter ettiń sańylaýlary arqyly kórindi, al jándikter qan men basqa da dene suıyqtyqtarynan aǵyp jatty.
  
  
  Erinder tolyǵymen julynyp, bas súıegine uqsaıtyn jalańash tisterdiń betin qaldyrdy. Bir kóz bar jerde endi dymqyl, qaraıǵan tesik qana qaldy.
  
  
  Eń soraqysy, bul adamnyń qaldyǵy tiri edi.
  
  
  Rona aýzyn tyǵyndap, basqa jaqqa qarady, bul eles dirildegen qolymen eden taqtalaryn aıanyshty túrde qyryp jatqanda.
  
  
  "Siz eski dosyńyzdan bulaı bas tarta almaısyz", - dedi Gorodın. "Nemese siz ádemi jas Borısti tanymaıtyn shyǵarsyz."
  
  
  Rona dirildep jylap jiberdi.
  
  
  "Biz ony es-tússiz kúıde taptyq, biraq áli tiri", - dep jalǵastyrdy Gorodın. "Biz ony tirilttik. Synaqtar aldynda biz oǵan qamqorlyq jasap, tamaqtandyrdyq. Sosyn ol tym batyl bolmaı, qaryzyn ótep, Karter ekeýmizge qashýǵa ruqsat bergen sol bir nemquraıly sát úshin tóledi, moıyndaımyn. Kenet kóterilgen onyń daýysy qataıyp ketti. "Al endi seniń ýaqytyń keldi. Maǵan Nık Karter kerek, sen maǵan ony qaıdan tabýǵa bolatynyn aıtasyń.
  
  
  "Men... bilmeımin", - dep jylady Rona.
  
  
  Gorodın orys tilinde qarǵys aıtty da, tisteýiktiń rezeńke tutqalaryna qolyn sozdy.
  
  
  Stúart maǵan bergen alty tútin shary bar sý ótkizbeıtin tútik meniń qolymda boldy. Qalaı bolǵanda da, men túıirshikterdiń birin jarqyraǵan kómirge laqtyrýǵa týra keldi. Bul ońaı qashyqtyq boldy - másele túıirshikti torly tereze arqyly jiberý boldy. Maǵan úrlemeli myltyq kerek boldy, meniń basymda sýret paıda bolǵan kezde, men sharıkti qalamdy kóılegimniń qaltasynan tez sýyryp aldym da, qaqpaqty burap, ishindegi kartrıjben birge laqtyryp jiberdim. Nátıjesinde mende dıametri úsh jarym dúımdik tútik qaldy, onyń bir ushy tar, al ekinshi ushy tútin túıirshikteriniń birin qabyldaýǵa jetkilikti keń. Men oqty tutqanyń bóshkesine laqtyryp, tereze taqtalarynyń arasyna tyǵyp, zymyrannyń traektorıasy dál bolýy úshin muqıat retteı bastadym.
  
  
  Endi Gorodın Ronaǵa jaqyndady. Eki qolyna tisteýik ustaǵan ol qyzyl ystyq qysqyshtardy onyń sol jaq emizigine basty. Men qoldan jasalǵan úrlemeli myltyqtyń tumsyǵyn jarqyraǵan kómirge baǵyttadym. Meniń birinshi áreketim minsiz bolýy kerek, óıtkeni men ekinshisin áreń jasaı alamyn.
  
  
  Men tereń dem alyp, ernimdi tútiktiń ushyna basyp, jarylǵysh pýfpen dem shyǵardym.
  
  
  Dop kómirge ushyp ketti de, ystyq kómirdiń ústine dámdi ysqyryqpen jáne sańyraýqulaq tútinimen otyrdy da, onyń bozǵylt, tunshyqtyratyn tútinin bólmeniń túkpir-túkpirine jaıyp jiberdi.
  
  
  Stúarttyń tapqyrlyǵyna batasyn bere otyryp, men oramal maskasyn sýyryp alyp, murnym men aýzymdy jaýyp qoıdym. Men kabınanyń buryshyna burylyp, esikti ıyǵymmen ashtym. Men ony qatty tepkenimde ol dirildep, sosyn jarylyp ketti.
  
  
  Men Lúgerdi qolyma alyp, kabınaǵa kirgenimde, Gorodınniń súrinip kele jatqanyn kórdim, ol kórshi bólmeniń esiginen ushyp ketti, al onyń adamdarynyń biri óziniń avtomatyna kózsiz nysana izdedi.
  
  
  Men atyp jiberdim, ol qulap tústi. Ol áli de avtomatyn edennen kóterýge tyrysty, sondyqtan men ony taǵy bir ret atyp jiberdim, ol qozǵalýdy toqtatty.
  
  
  Bólmedegi ekinshi adam Gorodın tastap ketken jerden edennen kótergennen keıin maǵan ystyq tisteýikpen shabýyldady. Men oqty onyń basyna qoıdym, sosyn Ronǵa qaraı júgirdim de, ony tez bosattym. Jótel arasynda ol meniń atymdy shyǵaryp úlgerdi.
  
  
  "Nık?"
  
  
  "Durys", - dedim men. "Sabyr et, men seni bul jerden bir mınýtta shyǵaryp salamyn".
  
  
  Men Ronany dalaǵa shyǵaryp, jerge túsirgenimde oramal maskasy aýzymnan syrǵyp ketti. Men kózim tazarǵansha kúttim, sosyn Qala syrtyna qaıttym.
  
  
  Men Borıstiń dirildegen súıekteriniń ústinen lashyqtyń ekinshi bólmesine óttim. Bos. Taqtamen qaptalǵan tereze boldy, biraq ol qaǵyldy. Men aınaladaǵy jartastarǵa qaradym, biraq Gorodındi kórmedim.
  
  
  Ronanyń alystaǵy aıqaıy meni terezeden laqtyryp jiberdi. Men kabınadan qaıta júgirip shyǵyp, aldyńǵy esikten shyǵyp kettim. Gorodın tastar arasyndaǵy qysqa jolmen qaıyq turǵan aılaqqa qaraı júgirdi. Men esikten kirgenimde ol burylyp, maǵan uzyn uńǵyly "Erma" tapanshasyn atyp jiberdi. Onyń oǵy meniń jeńime tıdi, men eki ret oq atqanymda nysanamdy qurtý úshin jetkilikti boldy. Solardyń biri kreıserdiń janarmaı bagyna soǵylyp, Gorodın soqpaqtan jartastardyń arǵy betine shyǵyp bara jatqanda qaıyq qatty jarylyspen joǵary kóterildi.
  
  
  Men Ronanyń qasynda tizerlep otyrdym. "Bara alasyń ba?"
  
  
  "Men... solaı oılaımyn".
  
  
  - Onda meniń artymda tur. Mende araldyń arǵy jaǵynda baılanǵan qaıyq bar. Jaıaý júrý ońaı bolmaıdy, al Gorodın myltyqpen bir jerde.
  
  
  "Sen aıdaısyń, Nık", - dedi ol. "Men muny isteımin"
  
  
  Men kóılegimdi sheship, Ronǵa qarapaıymdylyqtan emes, tastyń túsine jaqyn bolǵandyqtan berdim. Meniń terim sonshalyqty aıqyn nysana bolmas úshin jetkilikti kúıgen. Artymda Rona turǵanda, men kishkene dybystan nemese qozǵalystan qatty qorqyp, qaıyǵymnyń baǵyty boıynsha qıyrshyq tastardyń ústinen qaıtyp kele jattym.
  
  
  Men ony kórgende, qaıyq ekeýmizdiń aramyzda bir ǵana tar jartas jotasy bar edi - metaldyń kúnge shaǵylysýy.
  
  
  
  
  
  
  men Ronany jerge qatty laqtyryp jiberdim de, onyń janyna quladym, sol kezde "Erma" myltyǵynyń jalpaq syqyrlaýy tynyshtyqty buzyp, aldymyzda eki fýt qıyrshyq tas shashyldy.
  
  
  "Bir orynda tur", - dedim men Ronǵa ysqyryp, "Lúgerden" myltyq oqpanynyń jarqylyn kórgen jerge kóz saldym. Men bir ret, eki ret oq attym.
  
  
  Gorodınniń qoly men ıyǵy tastyń aınalasyna oralyp, ol jabaıy oq jaýdyrdy, ol bizdiń basymyzdaǵy tastardan sekirdi. Men oq jaýdyrdym da, oq onyń bilegin jaryp jibergende, orystyń aýyryp aıqaılaǵanyn estidim.
  
  
  Endi abaısyzda Gorodın jarasyn tekserý úshin aýysyp, aldyndaǵy tasqa tamasha kóleńke túsirdi. Ol aýyr jaraqat almaǵany anyq, óıtkeni men kóleńkeniń oń qolyn qysyp, sheship jatqanyn kórdim, sosyn myltyqty qaıta alyp, atý úshin tastardyń ústinen joǵary qaraı jorǵaladym.
  
  
  Gorodınniń basy paıda bolǵan kezde men jetekshi lúgermen daıyn boldym. Men trıggerdi tarttym. Balǵa bos kameraǵa soǵyldy. Men oq -dárilerdiń eki qysqyshyn qoldandym, al ekinshisi mende joq.
  
  
  Orys atyp jiberdi, biraq oq jaraqatyna baılanysty onyń dáldigi nashar boldy jáne ol kózden tasa boldy.
  
  
  Men aınalamyzdaǵy oıly-qyrly jartastardy jaqsyraq jasyrynatyn jer izdep qaradym. Biz kelgen joldan on ıard jerde tabyt tárizdi qýys boldy.
  
  
  Men Ronanyń qulaǵyna bardym, men sybyrladym: "Men saǵan aıtsam, tur da, sol jerdegi shuńqyrǵa júgir. Jyldam qozǵalyńyz jáne ustańyz.
  
  
  Ol birdeńe aıtý úshin aýzyn ashty, biraq Gorodın ornynan turyp, taǵy da kózdedi. "Bar!"- dedim men aqyryn. Oq tesikten dúım qashyqtyqta tastyń bir bóligin tistep alǵan kezde Rona ornynan atyp turyp, eńkeıip, súrinip, shuńqyrǵa súńgip ketti.
  
  
  Men ornymnan turyp, onyń sońynan erdim. Men taıaz qaltaǵa súńgip ketkenimde, oq meniń ıyǵymdy kúıdirip, jerge tıdi. Men qorǵalǵan jerge ushyp kettim, sol jerde qannyń jabysqaq ylǵaldylyǵyn sezindim.
  
  
  "Olar seni urdy!"- dedi Rona.
  
  
  "Áreń."
  
  
  Syrttan kelgen Gorodınniń daýysy estildi, ol endi men onyń otyna nege jaýap bermegenimdi boljaı aldy. "Karter, sen meni estı alasyń ba? Taǵy bir osyndaı nárse sizdi aıaqtaıdy! Qoldaryńdy kóterip shyq! "
  
  
  Birneshe sekýnd únsizdikten keıin taǵy eki oq atyldy. Oqtardyń biri bizdiń tar sańylaýymyzǵa tıip, alǵa-artqa rıkoshet jasap, bizge tas synyqtaryn shashyp jiberdi.
  
  
  Ronǵa jaqyndaǵan soń sybyrladym: "Kelesi joly ol oq atsa, aıqaıla."
  
  
  Ol bile tura basyn ızedi de, kelesi oq atqanda jan túrshigerlik aıqaı shyǵardy. Men oǵan "jaraıdy" dep belgi berip, kúttim.
  
  
  "Jaraıdy, Karter", - dedi Gorodın. "Shyq, áıtpese áıel óledi!"
  
  
  "Men almaımyn!"- dep aıqaıladym da, daýys qatty aýyryp. "Men jaralandym, al áıel aýyr jaraqat aldy. Ony jiber, men senimen mámile jasaımyn.
  
  
  "Meniń oıymsha, sende de oq joq, a. Myltyqty tasta; onda sóılesemiz ".
  
  
  Men jaramnyń qanyn Ronanyń shash syzyǵyna jáne onyń betine jaǵyp, arqama qoıyp, ne isteý kerektigin aıttym. Sosyn Gorodındi shaqyryp alyp, myltyqty laqtyryp jiberdi.
  
  
  Gorodınniń kele jatqanyn estigende, men ishime aýdarylyp, eńkeıip, qozǵalmaı jattym. Gorodınniń aýyr qadamdary ústimizden basyldy. Biraz kidiristen keıin Gorodın aıtty: "Shyq, Karter, shyq!"
  
  
  Sodan keıin Rona álsiz túrde: "Ol... ol es-tússiz", - dedi.
  
  
  "Múmkin olaı emes shyǵar", - dep aıqaılady Gorodın. "Maǵan onyń keıip tanytqanyn kórýge ruqsat etińiz".
  
  
  Onyń myltyǵy meniń ústimde jaryldy, al oq meniń basymnan bir dúım qashyqtyqta topyraq pen qıyrshyq tasty jaryp jiberdi. Onyń sózderi qýlyqty bildirdi, men qozǵalmadym.
  
  
  Kóleńke jartastarǵa qulady. Men ony kózimniń qıyǵynan kórdim, ol meniń ústimnen eńkeıip turdy. Men onyń judyryǵynda myltyq bar ekenin bildim, ony abaılap kózdep, alańdap kúttim. Rona, men duǵaıla, meni qazir jiberme!
  
  
  Sosyn men onyń aıaǵynyń dirildegenin, Gorodınniń denesimen túıisken kezde aıaǵynyń jumsaq soqqysyn estidim, ol súrindi.
  
  
  Qolymdaǵy stılettony qysyp, men áp-sátte burylyp, pyshaqty onyń úlken keýdesine qadadym. Uzaq kúrsinip, stoyrsyǵan daýyspen ol tapanshasynan jáne ómirinen bas tartty.
  
  
  Men Ronany kúńgirt túske shyǵardym da, aıttym: "Qaıyq jańa ǵana jotadan ótti. Meni sonda kút - men sońǵysyn isteýim kerek ".
  
  
  Ol maǵan suraýly túrde qarady, biraq burylyp, qaıyqqa qaraı júrdi. Men Gorodındi qulatqan Erma tapanshasyna qolymdy sozdym da, bir snarádtan basqasynyń barlyǵyn laqtyryp jiberdim. Sosyn men tastardyń arasynan balyqshylar úıine qaıttym. Esik ashylyp, tútin seıildi.
  
  
  Men bólme arqyly Borıstiń jyrtylǵan qaldyqtaryna bardym. Qıraǵan tamaǵynan áreń estiletin sybyrlar estilip, jumys istep turǵan qol edendi tyrnap jatty.
  
  
  Maǵan mańyzdy birdeńe aıtý kerek sıaqty kórindi, biraq sóz taba almadym. Men jaı ǵana myltyqty qozǵalatyn qolymnyń artyna edenge qoıyp, esikten shyqtym.
  
  
  Men myltyq daýysyn estigende Ron men qaıyqqa qaraı sál ǵana artqa qaraı júrdim
  
  
  On segizinshi taraý
  
  
  Men Ronǵa qaıyqpen qosylǵanda, ol eńkeıip, sadaqqa otyrdy da, ózin tastap ketken kishkentaı baladaı qushaqtap aldy. Onyń betinen jas aǵyp, aıanyshty qaltyrap ketti.
  
  
  "Qazir bári jaqsy", - dedim men. "Bizdiń artymyzdan eshkim barmaıdy".
  
  
  Ol maǵan qolyn sozyp, qoldaryn keýdesine aıqastyrdy.
  
  
  
  
  
  
  maǵan qaraı, men qutqarylý saldary sıaqty maǵan jabysyp. Zorlyq-zombylyq qorqynyshy men muhıtta uzaq ýaqyt bolý arqyly ózin salqyn ustaǵannan keıin, ol tózimdilik sheginde - kúıreý aldynda turdy. Al men oǵan demalys pen medısınalyq kómek qajet ekenin bildim.
  
  
  Bir qolymmen qasymda Ronany ustap, ekinshi qolymmen qaıyqty aıdap kele jatyp, men sýdan ótip, Kúrasao aılaqtaryna qaraı bet aldym. Biz qaıyq arqandap turǵan estakadaǵa jaqyndaǵanymyzda, men sol jerde kútip turǵan fıgýrany kórdim. Bul Pılar bolatyn. Shamasy, qaıyqty baqylap otyryp, ol bizdiń jaqyndap kele jatqanymyzdy baıqady.
  
  
  Men jyldamdyqty báseńdetip, aılaqqa qaraı jyljyp, Pılar arqanyn laqtyrdym. Men sekirip túsip, artqy jaǵyn bekitip qoıǵanymda, ol ony shpılkaǵa bekitti. Sodan keıin men Ronany qolyma alyp, ony dokqa kóterdim, onda trans-shok katatonıasynda ol zombı sıaqty otyrdy.
  
  
  "Bul Rona bolýy kerek", - dedi Pılar.
  
  
  "Iá. Onyń jaǵdaıy nashar. Taksıge otyryp, ony aýrýhanaǵa jetkizeıik.
  
  
  "Men budan da jaqsysyn jasaı alamyn. Sen joq kezde men jıpti jalǵa aldym. Ol dál sol jerde tur. Siz Ronany qaıtaryp alasyz; Men aıdaımyn. Men aýrýhanaǵa baratyn joldy bilemin. Sodan keıin ol kúlkili túrde: "Sizdiń Ronańyz óte ádemi", - dep qosty.
  
  
  "Pılar, - dedim men, - men seni kórgenime qýanyshtymyn. Siz yńǵaıly seriktessiz. Kettik."
  
  
  Pılar ekeýmiz Vıllemstad kóshelerimen jıppen kele jatqanda, ol: "Aralda ne boldy", - dedi.
  
  
  "Gorodın ol jerde birneshe buzaqylarymen birge boldy", - dedim men oǵan. "Ol Rondy sóıletý úshin ony azaptamaq bolǵan. Onyń bilmegeni, ol oǵan jaýap bere almady. Ol jaı ǵana áýesqoı kásipqoılar úshin oıyn áýesqoıy boldy ".
  
  
  "Biraq ol shynymen de erikti boldy", - dedi Pılar.
  
  
  "Durys, biraq eshqaısymyz oǵan yqtımal qaýipter týraly aıtýǵa ýaqyt tappadyq."
  
  
  Pılarstyń qara kózderi menimen artqy kórinis aınasynda kezdesti. - Sen oǵan mán beresiń be, Nık?
  
  
  Men jaýap bermes buryn bir sátke toqtadym. "Eger men onyń skrıpkalary men shyraqtaryn jaqsy kóremin deseń, onda jaýap joq. Men bul las isti uzaq ýaqyt boıy istep kelemin, men klasıkalyq maǵynada bireýdi shynymen jaqsy kóretinimdi bilmeımin. Biraq eger aıtqyńyz kelse, maǵan onyń ne bolatyny mańyzdy, árıne. Áıtpese, men oǵan kómektesý úshin Kishkentaı ıt aralyna barmas edim. Bul maǵan tym adamdyq bolyp kórinetinin bilemin, biraq men áli muz blogyna aınalǵan joqpyn ".
  
  
  Pılar aqyryn sóılep, tike qarap turdy. "Nık, maǵan birdeńe aıtshy".
  
  
  "Árıne."
  
  
  "Saǵan báribir, menimen ne bolady?"
  
  
  Men qolymdy sozyp, qolymdy onyń ıyǵynyń jyly etine qoıdym. "Óte kóp", - dedim men.
  
  
  Pılar kúrsindi, sosyn qyzyq únmen aıtty: "Sen eshqashan ókinbeısiń dep úmittenemin".
  
  
  Osy kezde biz burylyp, Koroleva aýrýhanasynyń kireberisine, jarqyraǵan jańa pasteldi kók ǵımaratqa shyqtyq. Men esepshot paketin kasırge qaldyrdym, dárigerlerdiń biri Rona eń jaqsy medısınalyq kómek kórsetedi dep sendirdi. Men dárigerge kez kelgen qosymsha shyǵyndardy amerıkandyq konsýl tóleıtinin aıttym, sodan keıin kelissózder júrgizý úshin konsýldyqqa qońyraý shaldym.
  
  
  Men Pılarǵa jıppen qaıta oraldym. Qarańǵy túsip, aspan juldyzdardyń sheksizdigimen jarqyrap turdy. Men: "Kettik, kontrabandashylardy tonaıyq" dedim.
  
  
  Men jıptiń rýline otyrdym; Pılar nusqaýlar berdi. Biz jaǵalaýǵa qaıttyq, sodan keıin ońtústikke buryldyq.
  
  
  "Siz maǵan aıtpaǵan basqa jańalyqtar bolýy kerek", - dedi Pılar. "Siz Gorodınnen qalaı kettińiz?"
  
  
  "Óldi."
  
  
  "Al onymen birge bolǵan ekeýi she?"
  
  
  "Ol da óldi. Al Borıs esimdi jigit oıynǵa tym meıirimdi jáne nemquraıly qaraǵandyqtan qaıtys boldy ".
  
  
  "Sonymen tórt máıit qaldyrdyń ba?"
  
  
  "Durys. Biraq bir jerde Anton Jızov pen Noks Varnov erteń Nú-Iorkti jaryp jiberýge daıyndalyp jatyr. Eger biz aldymen olarǵa jete almasaq, aralda Kishkentaı ıttiń tórt máıiti nemese tórt myńy tabylǵany mańyzdy emes ".
  
  
  Pılar oıly bolyp kórindi. Jáne únsiz qaldy.
  
  
  Biz jaǵalaýdyń eń shalǵaı bóligine bardyq, onda eń kedeı jergilikti balyqshylar sýǵa, qalyń munaıǵa jáne qoqystarǵa aıanyshty kórinetin qaıyqtaryn arqandap otyrdy. Bir-eki mılden keıin Pılar aldyńǵy jaǵynan bir bozǵylt shammen jaryqtandyrylǵan óreskel sur qańqaly ǵımaratty nusqady. Salystyrmaly túrde alǵanda, Varnovtyń baspanasy saýdager Vıktiń úıine uqsaıtyn.
  
  
  "Biz osy jerden bastaýymyz kerek", - dedi Pılar. "Eger sizge Torıo kerek bolsa, Kishkentaı Lızaǵa baryńyz".
  
  
  Esikten taǵy elý fýt jerde turǵanda dybys tolqyndary bizge soqty. Tolyq kólemdegi tártipsizdik budan da kúshtirek bolýy múmkin emes edi. Ishinde biz júzge jýyq kóńildi adamdarǵa qosyldyq, olar búlik shyǵarmasa da, eń bolmaǵanda ısterıkada boldy. Barlyǵy únemi qozǵalysta bolǵandaı boldy. Shýdy basý múmkin bolmady, sondyqtan bári aıqaılady. Ara-tura kakofonıa arqyly ótkir áıel kúlkisi estildi. Bir jerde djýkeboks oınap turdy, biraq eń tereń bas notalardyń jańǵyryǵy ǵana estildi.
  
  
  Pılar ekeýmiz qınalǵan denelerdiń arasynan ǵımarattyń artqy jaǵyna ornatylǵan qarapaıym taqtaǵa qaraı jol tarttyq. Budan basqa, tańbalanbaǵan bótelkelerden sýsyndar quıyp jatqanda, Godzılla kólemindegi áıel turdy. Jáne dál sondaı tartymdy.
  
  
  "Kishkentaı Lıza?"- dep aıqaıladym Pılarstyń qulaǵyna. Bul jabaıy boljam emes edi.
  
  
  "Kishkentaı Lıza!"- dep mysqylmen rastady.
  
  
  Lıza shortynda tar buıralardyń kaskadyn kıdi.
  
  
  
  
  
  
  adamnyń shashy bolýy múmkin emes qyzyl tús. Boıy alty-jeti fýt shamasynda Lızanyń bári sómkelerde, qaltalarda jáne birtúrli pishindi et bólikterinde boldy. Áýesqoı músinshi asyǵys balshyqty qańqanyń ústinen qaǵyp jibergendeı boldy. Jumysty keıinirek aıaqtaýdy kózdep, ol óziniń shyǵarmashylyq qabiletine degen senimin joǵaltyp, bas tartty.
  
  
  Aqyry men onyń nazaryn aýdarǵan kezde, Lıza yńǵaısyz túrde maǵan qaraı jyljydy, onyń ár túrli bólikteriniń eti ár túrli yrǵaqta bıledi.
  
  
  "Bul ne bolady?""ol tastyń ústinen domalap bara jatqan bos bóshkedeı daýsymen kúrsindi.
  
  
  "Men Torıony qalaımyn", - dep aıqaıladym.
  
  
  "Men ol týraly eshqashan estigen emespin", - dep jaýap berdi Kishkentaı Lıza.
  
  
  "Gorodın meni jiberdi".
  
  
  "Ol týraly da estigen emespin".
  
  
  Men ámıanymdy sýyryp aldym. Meniń gıldenderim taýsylyp bara jatqandyqtan, men úlken áıeldiń aldyna birneshe amerıkandyq banknottardy taqtaǵa qoıdym.
  
  
  "Men Endrú Djekson týraly estidim", - dedi ol. "Torıo artqy bólmede uıyqtap jatyr". Ol saýsaǵyn marınadtalǵan qıardyń kólemindeı nusqady.
  
  
  Pılardy súıretip otyryp, men jolaqtyń eń shetindegi tar esikke qaraı bet aldym. Onyń artyndaǵy shaǵyn bólmede bir oryndyq, bir ústel jáne bir besik boldy. iske qosý.
  
  
  Men esikti japtym, artyndaǵy shý basyldy. Men qarama-qarsy qabyrǵadaǵy basqa esikti tekserdim. Bul ǵımarattyń artyndaǵy ashyq aspanǵa apardy. Men kúdikti kontrabandashynyń qasyna baryp, ony tintip shyqtym da, 38 kalıbrli avtomatty qulyndy taptym. Muny Pılarǵa bergennen keıin men lúgerdiń tumsyǵyn murnynyń astyna syrǵytyp, betinen urdym.
  
  
  Men "Torıo!"dep aıqaıladym .
  
  
  Ol basyn buryp, muńaıypmyldap, aqyryn kózin ashty. Murnynyń astynan myltyqty kórgende kózi baqyraıyp ketti.
  
  
  "Eı, bul ne, tonaý?"
  
  
  "Tur, Torıo", - dedim men. "Biz saparǵa shyǵamyz".
  
  
  Bul ony ushyryp jiberdi. Ol otyrdy. "Kúte turyńyz", - dep ótindi ol. "Men seni tipti tanymaımyn".
  
  
  "Bul ondaı oıyn emes", - dedim men oǵan. "Menimen tikeleı oına, sonda seni eki jaqqa sapar kútip tur. Endi ony jyljytyńyz! "
  
  
  Men ony basa kórsetý úshin myltyqtyń oqpanymen jeńil-jelpi urdym, al Torıo qatty asyp ketken adamǵa tańqalarlyqtaı eptilikpen kereýetten sekirdi. Men ony artqy esikten ıterip jiberdim, ol moıynsunýshylyqpen biz jıpti qoıǵan jerge qaraı júrdi.
  
  
  Pılar kólikti júrgizdi, men Lúger nysanaǵa alǵan Torıomen birge artta otyrdym.
  
  
  "Jolda shamamen júz ıard júrińiz, sodan keıin qarańǵy jerdi tapqan kezde ketińiz", - dedim men oǵan.
  
  
  "Al endi, Torıo, - dedim men jartylaı qarańǵy jolmen júrip, turaqqa qoıǵanymyzda, - men chemodandar týraly bilgim keledi.
  
  
  "Chemodandar?"- dep qaıtalady ol.
  
  
  "Meniń ýaqytym az, Torıo, - dedim men, - meniń minezim de solaı. Bir-eki mınýttyń ishinde siz súıekterdiń jarylǵanyn estısiz jáne kóp qandy kóresiz. Bul súıekter men qan seniki bolady, Torıo, sondyqtan aqparatpen bólisý úshin osy múmkindikti paıdalanyńyz ".
  
  
  Aı sáýlesinde men onyń bas terisine kóterilip, basynyń tegis jaqtarynan aǵyp jatqan ter tamshylaryn kórdim.
  
  
  Ol tez basyn ızedi: "Jaraıdy, jaraıdy. Men bir top sheteldikter úshin batyr bolmaımyn. Siz meniń Gavıotaǵa aparǵan chemodandarymdy aıtasyz, solaı ma?
  
  
  - Aqyldy qorytyndy, Torıo. Men olardy saǵan kim bergenin, qaıdan alǵanyńdy bilgim keledi ".
  
  
  "Bul men alty aı buryn kelisim jasasqan, sheteldik dybysy bar, qarlyǵyńqy jigit edi. Úlken túkti maımyl. Ol maǵan eshqashan óz atyn aıtpady jáne bul suraq qoıatyn jigit emes edi. Ol maǵan árqashan aldyn ala tóleıtin, sosyn chemodanymdy qashan alý kerektigin aıtatyn. Men osy jerden ońtústikke qaraı, tóbelerge sál tereńirek qaraı bet aldym, chemodanym bar tikushaq kele jatyr edi, men ony kemege aparar edim. Maǵan senińiz, men biletinim osy ǵana, dosym. Men tipti chemodandardyń birine qarasam, ol bos eken. Birtúrli bıznes, biraq maǵan qyzyq bolǵanym úshin aqy tólenbeıdi.
  
  
  "Siz kemege neshe chemodan saldyńyz?"Men suradym.
  
  
  "Ber, sońǵy ret úsh tún buryn alyp kettik. Barlyǵy segiz bolady.
  
  
  "Bizdi tikushaq qonǵan jerge apara alasyz ba?"
  
  
  "Árıne, biraq ol jerde árqashan myltyǵy bar birneshe kúzetshi bolady. Olar jáne ushqysh, Ingram esimdi jigit, onyń tikushaǵy ishinde bolǵan kezde sol jerde turyp qalady.
  
  
  "Bul seniń isiń, - dedim men, - bizdiń qaýipsizdikten ótkenimizge kóz jetkizý. Al endi bizde nusqaýlar bar.
  
  
  Pılar ońtústikke qaraı júrip, Torıo belgilegen tar qara jolǵa buryldy. Sosyn biz ashyq dalaǵa shyqtyq. Baqytymyzǵa oraı, Pılar tórt dońǵalaqty jıpti jalǵa aldy: jol júrý qıyn boldy: jol soqpaqqa aınaldy, jer tasty, al jer bederi tóbelerge aınaldy.
  
  
  Endi meniń aldymda kontrabandıst otyrdy, sondyqtan bizge projektor túskende, ol sekirip túsip, eshkim oq atpaı turyp tanylýy úshin qoldaryn bulǵady.
  
  
  "Bul menmin, Torıo", - dep shaqyrdy ol.
  
  
  Myltyq ustaǵan er adam aqyryn alǵa umtylyp, odan alty fýt qashyqtyqta toqtady. "Sen munda ne istep júrsiń? Búgin pıkap bolmaıdy "
  
  
  "Gavıotada problemalar bar", - dedi Torıo. Úlken jigit men kelip Ingramǵa aıtýym kerek dedi.
  
  
  "Qalǵan ekeýi kimder?"
  
  
  
  
  
  kúzetshi kúdikpen surady.
  
  
  "Olar... olar..."dep Torıo yńǵaısyzdana bastady.
  
  
  "Biz Gorodınmen birgemiz", - dedim men. "Bizde Jızovqa dereý jetýi kerek aqparat bar".
  
  
  Ataýlar kúzet úshin mańyzdy boldy. Myltyǵynyń oqpany tómen túsip, ol jıpke qaraı júrdi. "Maǵan jeke kýáligińizdi kórsetińizshi, ser", - dedi ol qurmetpen.
  
  
  "Árıne", - dedim de, qaltama bir paraq qaǵazdyń artyna qolymdy sozdym. Men ony kúzetshi jetýi úshin ustadym. Ol jasaǵan kezde men onyń bileginen ustap, alǵa qaraı ıterip jiberdim. Pılar tez arada er adamnyń qulaǵynyń artyna uryp jiberdi, ol aıqaılap úlgermesten ony tońdyrdy.
  
  
  Men kúzetshiniń aýzyna gag salyp, ony qaıyqtan tapqan neılon arqanmen baılap, osyndaı qaýip úshin qoldandym. Onyń projektoryn bura otyryp, men ózimnen elý ıard qashyqtyqtaǵy shaǵyn aǵash ǵımaratty jaryqtandyrdym. Onyń artynda birden myqty shaǵyn tikushaq turdy. Men shamdardy sóndirip, Pılardan jıptiń qozǵaltqyshyn óshirýdi suradym. Aldymdaǵy Torıony ıterip, qolymda Lúger bar, men ǵımaratqa arqanmen jaıaý shyqtym da, asyǵys ketip qaldym, Pılar artymnan erdi. Biz esikke jetkende men ony ashyp, projektordaǵy túımeni basyp ishke kirdim. Alystaǵy qabyrǵaǵa tirelgen kereýetterde uıyqtap jatqan eki er adam kenet otyrdy. Biri kire beristegi múgedek kúzetshiniń aǵasy bolýy múmkin aýyr slaván túri bolsa, ekinshisi murny úlken, ıegi álsiz, bozarǵan, aryq adam bolatyn. Men ony Ingram, ushqysh bolady dep sheshtim.
  
  
  Kúzetshi kereýettiń basynyń janyndaǵy qabyrǵaǵa súıenip, myltyǵyna qolyn sozdy.
  
  
  "Sen tyrysyp ólesiń", - dedim men oǵan, er adam tońyp qaldy. Ingram esinen tanyp, kózin ýqalap, jypylyqtaı bastady.
  
  
  Pılar jaryq qosqyshyn tapty, onyń jarqyraǵan jalyny ǵımarattyń bir bólmesin basyp qaldy. Bizdiń sol jaǵymyzda kúrdeli qysqa tolqyndy radıostansıa boldy.
  
  
  "Torıo! Siz bizdi sattyńyz ", - dep aıyptady kúzetshi.
  
  
  "Árıne, - dedi kontrabandıst, - meniń basyma myltyq ustap, men tez satylyp ketemin - sen sıaqty, dosym".
  
  
  "Ingram, kıin", - dep buıyrdym men. "Tikushaqqa benzın quıyldy ma?"
  
  
  "Iá, tolyǵymen", - dep jaýap berdi ol qobaljyp.
  
  
  Er adam qorqynyshtan dirildep ketti. Men onyń usha almaıtyndaı qorqýyn qalamadym ", - dedim men. "Tek buıryqtardy oryndańyz, sonda siz zardap shekpeısiz". Bul ony tynyshtandyryp, kıimin tarta bastady.
  
  
  "Torıo, myna oryndyqqa otyr", - dedim men kontrabandashy tez arada oryndaýǵa asyqty. Men kúzetshige jiptiń oramasyn laqtyryp jiberdim de: "Baılap qoı. Men saǵan jaqsy jumys isteýińdi eskertýdiń qajeti joq.
  
  
  Men Torıonyń jaqsy tyǵyz túıindermen bekitilgenine kóz jetkizip, lúgerimmen Guardian men Torio-ny kózdedim. Pılar kontrabandashynyń 38 kalıbrli tapanshasyn qolyna ustap, Ingramdy baqylap otyrdy, biraq ol bizge eshqandaı qıyndyq týdyrǵysy kelmedi.
  
  
  Torıo myqtap baılanǵan kezde men kúzetshige: "Endi bólmeniń arǵy jaǵyndaǵy oryndyqqa otyr", - dedim. Ol muńaıyp moıynsunǵanda men Pılarǵa aıttym: "Arqandy alyp, ony da baıla".
  
  
  Pılar qulyndy maǵan berdi de, kúzetshige qaraı júrdi. Bul úlken qatelik boldy. Ol men jáne bizdiń tutqynnyń arasyna tústi. Bir jyldam qımylmen er adam pyshaqty kıiminiń astynan sýyryp aldy da, Pılardy aldynan buryp, basyn artqa eńkeıtip, pyshaqtyń júzin tamaǵyna tirep ustap aldy.
  
  
  "Myltyqty tasta, áıtpese áıel óledi", - dep kúbirledi ol.
  
  
  Pılardyń denesiniń artynda turǵan kezde eńkeıip otyryp, bul adam eshqandaı maqsat qoımady, men ony jiberip alyp, ólim jazasyna kesiletinime tolyq senimdi bola almadym. Eger men myltyqty jaqsyraq kózdeý úshin bursam, ol onyń tamaǵyn kesip tastaıtyn edi. Sondyqtan men tartyndym.
  
  
  "Qarǵys atsyn, men myltyqty tasta dedim ǵoı". - ol kesip tastady. "Sen meni blef jasap jatyrmyn dep oılaısyń ba?"
  
  
  Men qozǵalmaǵanymda kúzetshi pyshaqty julqylap jiberdi, Pılarstyń moınynan qyzyl qan qurt jorǵalap ótti. Men "Lúgerdi" áli de daıyn ustadym.
  
  
  "Ingram, myna aqymaqtyń myltyǵyn al", - dep aıqaılady kúzetshi.
  
  
  "Men... men muny isteı almaımyn", - dedi ushqysh dirildegen daýyspen.
  
  
  Kúzetshi oǵan: "Bir ret bolsa da erkek bol, sybyrlaǵan qorqaq, men..."dep yryldady.
  
  
  Biz kúzetshiniń Ingramǵa ne isteı alatynyn eshqashan bilmedik, óıtkeni ushqyshqa ashýlanǵandyqtan, ol basyn jetkilikti túrde buryp jiberdi, men "Lúgerdi" ornyna qoıyp, onyń qorǵalmaǵan sol jaq ǵıbadathanasyn atyp aldym. Ol Pılardan burylyp, qabyrǵadan sekirip túsip, edenge qulady. Pyshaq zıansyz soqty alys.
  
  
  Pılar maǵan renjigen túrimen qarap turdy. "Myltyqty bermes buryn, sen oǵan meniń tamaǵymdy kesýge ruqsat eter ediń, solaı emes pe?"ol aıtady.
  
  
  "Árıne", - dep moıyndadym men. "Eger ol meniń myltyǵymdy ustasa, sen ekeýmiz de ólgen bolar edik".
  
  
  Ol aqyryn basyn ızedi. "Iá, meniń oıymsha, seniki durys. Biraq báribir..."Ol basyn shaıqady. "Sen keremetsiń. Sen meniń terimdi dirildetesiń ".
  
  
  "Biz seni keıin jylytamyz", - dedim men tez arada ushqyshqa buryldym. "Endi Ingram, sen meni Torıoǵa aparatyn sómkelerińdi alatyn jerge aparasyń".
  
  
  - Siz Jızovtyń jasyrynǵan jerin aıtyp otyrsyz ba?
  
  
  "Bul durys. Ol qaı jerde ornalasqan?"
  
  
  "Venesýela men Brıtandyq Gvıana shekarasyndaǵy taýlarda. Biraq men ol jerge qarańǵyda eshqashan qona almas edim. Kúndiz bul óte qıyn.
  
  
  Men saǵatqa qaradym. "Eger biz qazir ushatyn bolsaq, jaryq bolýy kerek
  
  
  
  
  
  biz ol jerge jetkende. Al Ingram, eger sen meni baıqaýsyzda durys emes baǵytqa baǵyttasań, seni máńgilikke alty fýt jer astyna otyrǵyzady. ."
  
  
  "Men batyl da, aqymaq ta emespin", - dep jaýap berdi ol. "Men seniń aıtqanyńdy dál oryndaımyn".
  
  
  "Bul jaqsy, Ingram. Siz áli de anańyzǵa barlyq jaǵymsyz málimetterdi jaza alasyz ".
  
  
  Osy ýaqytqa deıin shette tynysh turǵan Pılar sóıleı bastady. "Nık, sen bul jerden jalǵyz júrgendeı sóıleısiń".
  
  
  "Men", - dedim men. "Bul joldyń sońy jáne otshashý bolýy múmkin. Áıel kedergi bolýy múmkin ".
  
  
  "Joq", - dedi ol aıaǵyn bir-birinen alshaq qoıyp. "Biz osy ýaqytqa deıin birge jettik, endi men artta qalmaımyn. Men saǵan kóp kómektestim, solaı emes pe? "
  
  
  "Bul ras, biraq ..."
  
  
  "Meni ózińmen birge alyp júr, Nık", - dedi ol. "Men sen sıaqty jaqsy atýdy bilemin, al eki tapansha bizdiń tabysqa jetý múmkindigimizdi eki ese arttyrady. Bul men úshin kóp nárseni bildiredi, kerıdo "
  
  
  Bir sátke men sheshim qabyldaı almadym.
  
  
  Biraq Pılardyń aıtqandary maǵynaly boldy. Ol kóptegen er adamdarǵa qaraǵanda qatal, tájirıbeli maman boldy. Jáne ol óziniń shyǵyn materıaly ekenin, qajet bolǵan jaǵdaıda mısıa úshin men ony qurban etetinimdi bildi.
  
  
  - Onda kettik, - dedim men. "Siz qalaǵa qaıtý úshin Jıpti paıdalanbaıtyndyqtan, ony paıdaly dep tapqandar úshin paıdasyz bolmas úshin baryp, taratqyshtyń qaqpaǵyn tartyńyz."Men: "Siz dıstrıbútor qaqpaǵynyń ne ekenin bilesiz be?"- dep qosýǵa kómektese almadym.
  
  
  Onyń tolyq erinderi sál mysqyldap jymıyp qısaıyp ketti. "Iá, kerıdo, men dıstrıbútorlardyń qaqpaqtary jáne siz senbeıtin basqa da kóptegen nárseler týraly bilemin".
  
  
  Men jaýap retinde kúldim. "Jaraıdy. Al siz bizdiń dosymyzǵa qysqa ýaqyt uıyqtap qalýy úshin taǵy bir ret túrtýge ruqsat bere alasyz.
  
  
  "Men asyǵamyn", - dedi ol menen 38-di alyp, asyǵys ketip qaldy.
  
  
  Men rasıaǵa bardym, ony korpýs ashylǵansha edenge syndyrdym, sodan keıin kúzetshiniń myltyǵynyń ushymen ishekterdi qırattym. Bul óreskel bólshekteý kezinde men Ingramdy baqylap otyrdym, biraq ol óte jaqsy bala bolsa da, jiptegi tissiz kári ıtten úlken qaýip tóndirmedi.
  
  
  Men Torıoǵa aıttym: "Siz biraz jumys jasaısyz, sodan keıin Vıllemstadqa oralýǵa bolady. Bul uzaq jol, biraq ómir súrýdiń eń jaqsy joldary týraly oılanýǵa ýaqytyńyz bolady. Sý qubyryn al, - dep keńes berdim.
  
  
  Ol áreń kúldi. Onyń ázil-ospaq sezimi erekshe emes edi.
  
  
  Pılar dıstrıbútor qaqpaǵymen oraldy, ol maǵan jalǵan kertsı berip berdi. "Kimde bar bolsa, túske deıin oıanbaýy kerek", - dedi ol. "Sosyn onyń basy aýyrady, ony eshbir aspırın emdeı almaıdy".
  
  
  "Jaraıdy, Ingram, - dedim men, - tikushaǵyńdy aspanǵa kótereıik."Sosyn úsheýmiz oıyqtar men tastarmen oıylǵan jolmen kútip turǵan tikushaqqa qaraı júgirdik.
  
  
  On toǵyzynshy taraý
  
  
  Ingram tikushaqtyń tizginin qolyna alǵan kezde jaýapkershilikti óz moınyna alǵandaı boldy, biz túngi aspanǵa kóterildik. Biz shyǵysqa jáne sál ońtústikke qaraı bet aldyq, kóp uzamaı artymyzda Kúrasao shamdaryn qaldyrdyq. Kishkentaı Boneır araly da qashyp ketti, biraz ýaqyt astymyzda tek qara Karıb teńizi men joǵaryda juldyzdy aspan qaldy.
  
  
  Kóp uzamaı biz Karakastyń shamdaryn alyp, Venesýela jaǵalaýymen biraz ýaqyt júrdik.
  
  
  "Siz bul Jızovtyń taý baspanasyn tabý qıyn dep aıtasyz", - dedim men.
  
  
  "Múmkin emes derlik", - dep jaýap berdi Ingram. "Bul jerdiń ústinen eshbir avıakompanıa ushpaıdy. Biraq eger olar bolǵan bolsa, olar ony eshqashan kórmes edi. Ǵımarattar taýlardyń sol sarǵysh-qońyr jartasynan turǵyzylǵan. Ony aýadan áreń kórýge bolady. Oǵan aparatyn jol joq. Barlyq kerek-jaraqtar ushaqpen jetkizilýi kerek. Jızov Ońtústik Amerıka úkimetteriniń birimen kelisim jasady, men qaısysymen júk tasymaldaý týraly bilmeımin. Meniń jumysym VIP-terdi jáne sol chemodandardy tasymaldaý boldy. Al eger men basshylyqqa alǵan baǵdarlardy bilmesem, men bul jerdi eshqashan ózim taba almas edim ".
  
  
  Biz Trınıdadty sol jaǵymyzdan ótip, ońtústikke burylyp, Orınoko atyraýyndaǵy batpaqty aımaq arqyly ishke qaraı bet aldyq. Shyǵystaǵy aspan jarqyraı bastady jáne biz Gýıana taýlary dep atalatyn taýly aımaqqa soqtyǵysqan kezde jerdiń bólshekteri kórine bastady.
  
  
  Sodan keıin biz bıiktikke jetýimiz kerek edi, al Ingram juqa aýany tereńirek jutý úshin negizgi rotorlardyń qadamyn rettedi. Kún ashyq boldy, biraq bulttylyqtyń joǵarylaýy taralý belgilerin kórsetpedi.
  
  
  Men sanaly túrde aýlaq júrgen oı basyma kirip ketti. Eger men ony toqtata almasam, bul Nú-Iork óletin kún boldy.
  
  
  Ingram meniń oıymdy úzip, ıyǵymnan ıterip jiberdi. Ol ádepsiz sálem berip, shamamen kóterilgen judyryqtaı pishindegi jartasty qurylymdy alǵa nusqady.
  
  
  "Alda kórip tursyń ba?"- dep aıqaılady ushqysh qozǵaltqyshymyzdyń dybysyn óshirip. "Bul ushqyshtar ótýi kerek baǵdar. Biz ony Saýsaq taýy dep ataımyz. Onyń arǵy jaǵynda Jızov úıin qıratqan shaǵyn tasty alqap bar.
  
  
  "Olar bizdiń kirip jatqanymyzdy kórgen boıda oq atýǵa qandaı múmkindikter bar".
  
  
  - Meniń oıymsha, bul ekitalaı. Ingram jerde jetispeıtin aýada batyldyq tanytqandaı boldy. "Olar bul jerde óz qaýipsizdigine senimdi, al tikushaqtar jıi kelip-ketedi. Eger olar qandaı da bir jolmen ne bolǵanyn bilmese
  
  
  
  
  
  Kúrasaoda bizde otyrǵyzý máselesi bolmaýy kerek ".
  
  
  "Jaraıdy", - dedim men.
  
  
  "Biraq bul tek basynda. Olar seni nemese hanymdy baıqaǵan boıda tozaq bastalady.
  
  
  "Siz maǵan jerdiń fızıkalyq jazyqtyǵy týraly túsinik bere alasyz ba?"Men suradym. "Jızovtyń shtaby qaıda? Ǵalym Varnov óz jumysyn qaı jerde atqarady?
  
  
  "Joq", - dedi Ingram, sodan keıin onyń shynaıylyǵyna sendirgendeı maǵan tez qarady. "Maǵan senińiz, qazir bilsem aıtar edim. Meniń istep jatqanym - bireý syrtqa shyqqanda nemese otyrǵanda nemese olar meniń alyp júrýimdi qalaıtyn nárseni tıep jatqanda, men tikushaq alańynda qalamyn ".
  
  
  "Eger siz habarlama jetkizgińiz kelse she?"
  
  
  "Men ony tikushaq alańyndaǵy kúzetshige beremin. Ol syrtqa shyǵyp, bizdi qarsy alady. Jáne ol senimen birinshi bolyp aınalysatyn adam bolady".
  
  
  Biz jartastyń shyǵyńqy saýsaǵyn dóńgeletip, barlyq jaǵynan móldir jartastary bar tar kanonǵa túse bastadyq. Sonda da, eger men olardy izdemesem, tastardan turǵyzylǵan ǵımarattardyń barlyǵyn kórmes edim. Men óte úlken tórt qurylymdy sanadym, bireýi biz tómen túsip bara jatqan tegis jerdiń janynda shaǵyn. Alasa tasty jotalar men tastar búkil aýmaqty basyp qaldy, ǵımarattardy baılanystyratyn joldardyń álsiz izderi ǵana boldy.
  
  
  Men qarap turǵanymda tikushaq aılaǵynyń janyndaǵy shaǵyn ǵımarattan bir adam shyǵyp, bizge qarady. Ol myltyqty ıyǵynan asyryp alyp júrdi.
  
  
  "Bul kúzetshi", - dedi Ingram.
  
  
  "Ol jalǵyz ba?"
  
  
  "Ol men kórgen jalǵyz adam. Basqalary da bolýy múmkin ".
  
  
  Men Pılarǵa: "Kórinbeý úshin eńkeıip ket" dedim. Ol pozısıany ustanǵannan keıin men de kórinbeıtin boldym.
  
  
  "Biz qonǵan kezde, - dedim men Ingramǵa, - kúzetshi esikke jaqyndasyn."
  
  
  "Eger men ony osynda jetkize almasam she?"- dep qobaljyp surady ushqysh, onyń áýedegi batyldyǵy joǵala bastady.
  
  
  Bar kúshińdi sal, - dep jaýap berdim men. "Sizdiń ómirińiz osyǵan baılanysty bolǵan sıaqty. Óıtkeni, Ingram, eski dosym, solaı.
  
  
  Biz abaılap kishkene alańǵa qondyq, al Ingram qozǵaltqyshty óshirip tastady. Úlken rotor toqtaǵan kezde myltyǵy bar adam ózinen jıyrma fýt qashyqtyqta turǵan jerinen birdeńe dep aıqaılady.
  
  
  Ingram esikti ıterip ashyp: "Mende generalǵa bir nárse bar", - dep aıqaılady.
  
  
  "Sen aqsaqsyń ba?"- kúzetshi qaıta qońyraý shaldy. "Mynany ákel".
  
  
  "Maǵan... maǵan kómek kerek bolady", - dedi Ingram. "Bul men úshin tym aýyr".
  
  
  Tynyshtyq ornady. Biraq sodan keıin qıyrshyq tas betinde bizge qaraı aıaq dybystary estildi. "Bilesiń be, men júk tasýshy bolmaýym kerek edi", - dep shaǵymdandy kúzetshi. "Sizge kerek-"
  
  
  Ol bizdi kórgendeı kenet toqtady. Men myltyǵyn sheship, boltty qosyp turǵan kúzetshiniń qatesiz dybysyn estigende, biz qıyndyqqa tap bolǵanymyzdy bildim. Men "Lúgerdi" daıyn ustadym, biraq qazir oq atýǵa táýekel etip, búkil komandany alańdatý ólimge ákeletin edi. Onyń ornyna men bilegime qysym jasadym, Gúgo meniń alaqanyma qulady. Men stılettony aýdardym; pyshaqty bas barmaq pen suq saýsaqtyń arasyna qysyp, ol tez arada esikke kóterildi. Kúzetshi vıntovkasyn kóterip jatyr edi, men pyshaqty onyń baǵytyna baǵyttadym.
  
  
  Pyshaq adamnyń moınyna kirmes buryn stıletto aýada aýdarylyp qaldy. Ol qarlyqqan sybyrǵa uqsaıtyn dybys shyǵaryp, eki adym artqa sheginip, tamaǵynan qan aǵyp jerge qulady.
  
  
  Pılar kopterden sekirip ketti. Ingram ushqysh ornynan ólgen adamǵa qarap turdy.
  
  
  "Endi ne?"- dep surady Pılar.
  
  
  "Endi men jasyryn kirip, osy tas aýyldy zertteımin. Siz Ingramdy kórý úshin osynda qalasyz. Qaıtyp kelgende, men qashyp ketýim múmkin jáne meni jabatyn bireý kerek bolýy múmkin.
  
  
  "Jaraıdy, Nık", - dedi ol meni tań qaldyrǵan momyn kelisimimen.
  
  
  Men ony jeńil súıdim, sosyn ólgen kúzetshiniń ústine eńkeıip, tamaǵynan stılettosyn julyp alyp, júzin súrttim. Men ony bilegimniń qabyǵyna qaıta qoıdym, sodan keıin kúzet beketinen shyǵatyn soqpaqtan aýlaq bolyp, jartastardyń ústine shyqtym.
  
  
  Bul jerdi qustyń kózimen kórgenim esime túsip, eń úlken ǵımaratqa qaraı umtyldym. Bul operasıanyń shtab-páteri bolady dep oılaý qısyndy bolyp kórindi. Men uzyn, alasa qurylymǵa - kazarmaǵa aparatyn jolǵa qaraıtyn kishkene jotanyń ústinde jatyrmyn. Men qarap turǵanymda, dóreki kók kıim men jumys qalpaǵyn kıgen adamdar shyǵa beristen shyǵyp ketti. Olar qarýsyz bolyp shyqty. Basqalarynda boldy qabyqshaly tapanshalar jáne qyzyl jıektelgen qońyr tústi Keńes armıasynyń formalary. Kazarmanyń syrtynda men birinshi nysanaǵa alǵan úlken, tórtburyshty ǵımaratty baıqadym.
  
  
  Men óz kózqarasymdy tastap, kazarmany aınalyp ótip, abaılap onyń ústindegi núktege jettim. Basqalar sıaqty, onyń bıiktigi nebári alty fýt bolatyn, men ishki keńistiktiń jer deńgeıinen tómen túsetinin boljadym. Men daýystardy estidim de, tar jeldetkish sańylaýdy tyńdaý úshin tizerlep otyrdym.
  
  
  "Siz meni shaqyrdyńyz ba, general Jızov?"Bul jigerli, áskerı jas daýys edi.
  
  
  Jızov maıly tegis patronattyq ıntonasıamen jaýap berdi. "Men seni shaqyrdym, maıor Rashkı, sebebi men polkovnık Gorodınnen belgilengen ýaqytta habarlama almadym. Osylaısha, operasıanyń sońǵy kezeńderinde ol bizge qoljetimsiz bolady dep boljaýǵa tıispiz. Maǵan komandada ekinshi kerek,
  
  
  
  
  
  al men seni tańdadym ".
  
  
  "Men úshin úlken mártebe, general".
  
  
  Aıtyńyzshy, maıor, siz josparmen tolyq tanyssyz ba?
  
  
  "Iá, ser. Biz Amerıkanyń jeti qalasyna ıadrolyq jarylǵysh qurylǵylardy ornalastyrdyq, al eń sońǵy qurylǵy Panama kanalyna ornalastyryldy. Qalalardyń ataýlary men bombalardyń naqty ornalasqan jeri sizge jáne amerıkandyq ǵalymǵa ǵana belgili ".
  
  
  "Óte jaqsy, Rashkı. Al siz bilesiz be, keste boıynsha birinshi bomba qashan jarylady? "
  
  
  - Búgin, ser. Uıalyp tamaǵyn tazartady. "Lagerde sóz bolyp jatyr, ser".
  
  
  "Iá, bul qupıa emes; daıyndyqtar anyq. Men sizge aıtaıyn, amerıkandyq qalalardyń alǵashqysy Nú-Iorkti qıratady. Olardyń úkimeti bizdiń sharttarymyzdy qabyldamaǵandyqtan, doktor Varnov týra tórt saǵattan keıin birinshi bombany jaryp jiberedi ".
  
  
  Men úlken jeńildikpen saǵatqa qaradym. Men tań atqanda Venesýela aspanyn aınalyp júrgenimde, Nú-Iork ıadrolyq jarylystyń tozaq oty sol kezde de jermen jeksen bolǵan shyǵar degen muzdaı qorqynysh boldy.
  
  
  Múmkindikter maǵan qarsy dep sengenimde, jeldetkishten salqyndaǵan gúrildiń jańǵyryǵy estildi.
  
  
  "A, meniń ıt dostarymnyń oıanǵanyn kórip turmyn", - dep kúńkildedi Jızov. "Qoryqpa, maıor, men baqylaýda bolsam, olar saǵan zıan tıgizbeıdi. Biraq meniń bir sózim, olar seni sanaýly sekýndtarda óltiredi ". Jızovtyń jalyndy kúlkisi jeńilmegen Rashkany beıneledi. "Bul ańdardy álemdegi eń qýatty eki kúsh - maıor basqarady", - dep jalǵastyrdy Jızov. "Qorqynysh pen jekkórýshilik. Sony esińde saqta "
  
  
  - Iá, ser, - dep jaýap berdi maıor ańdardyń yryldaýy arqyly.
  
  
  Men jeldetkishten alystap, ǵımarattar arasyndaǵy joldarǵa qarap, ishime otyrdym. Eń aldymen, maǵan Noks Vornovtyń qaıda ekendigi týraly anyqtama kerek boldy, ol barlyq ólimge ákeletin istiń kilti boldy.
  
  
  Jumysshylar jeke jáne juppen ótti. Qarýly sarbazdar ózderiniń batyl qalpymen nemquraılylyqqa rıza bolyp kórindi. Bálkim, Ingram aıtqandaı, olar mundaı jerde ózderiniń qaýipsizdigine qol suǵylmaıtynyna nemquraıly sene bastaǵan shyǵar.
  
  
  Meniń qozǵalys erkindigim bolýy kerek ekeni anyq boldy. Sondyqtan men kelesi jumysshy onyń astynan ótip, artynan qulaǵansha kúttim. Men ony "Lúgermen" urdym, ol meniń qolymda aqsap tur. Men ony tez arada jartastarǵa súırep aparyp, birjola únsiz qaldyrdym.
  
  
  Men onyń kıgen kók kombınezonyn sheship, kıiminiń ústine kıdim. Shalbar sál qysqa boldy, biraq áıtpese jarasady. Men shlápamdy kıip, mańdaıshamdy mańdaıyma ustadym. Aqylǵa qonymdy qashyqtyqtan men baıqamaı júrip ótýim múmkin edi. Jumysshynyń denesin eki alyp tastyń arasyna tyǵyp qoıǵannan keıin men soqpaqqa qaraı bet aldym da, sol jolmen júrdim. Artymnan aıaq dybysy estildi. Men qoımaǵa uqsaıtyn alasa esikke súńgip kettim. Men arqamdy jolǵa qaratyp tizerlep otyrdym da, aqaýly qulypty teksergendeı esiktiń tutqasymen aınalystym.
  
  
  Tamaqtyń jyly ıisi tanaýyma jetti, eki jumysshy artymdaǵy jaıaý júrginshiler jolynda turýǵa toqtady.
  
  
  "Siz alyp júrgen tańǵy asty kim alady dep oılanýdyń qajeti joq", - dedi bireýi. "Amerıkandyqqa, solaı ma? Ǵalymǵa."
  
  
  "Árıne", - dedi ekinshisi. "Ol bizdiń qurmetti qonaǵymyz".
  
  
  "Búgin tańerteń kádimgi qoqysymyzdy jep jatqanda onyń qolynda ne bar?"
  
  
  "Jańa pisken jumyrtqa, vechına, tosttar jáne pisken qyzanaq".
  
  
  Birinshi jumysshy; mánerlep prostyldady. "Men bárimiz osy taý-ken tazartý mekemesinen shyǵyp, qaıtadan adam bolyp ómir súrmeıinshe, muz qatpaıdy dep duǵa etemin. Men jaqsy tamaq pen amerıkandyqtar unatatyn áıelderge qalaı qyzǵanyshpen qaraımyn ".
  
  
  "Bul ýaqyt jaqyn, joldas. Búgin biz amerıkandyqtarǵa soqqy berýimiz kerek ".
  
  
  "Olaı bolsa, búgin biz toılap jatyrmyz. Biraq qazir barýym kerek ".
  
  
  Men baıqamaı qarap turǵanymda, eki adamnyń biri kórshi soqpaqpen solǵa qaraı tarmaqtalyp ketti, al ekinshisi azyq-túlik salynǵan naýany kóterip, týra júre berdi. Men oǵan jol boıymen júrýge ruqsat berdim, sodan keıin betin qalpaqpen jaýyp, sońynan erdim.
  
  
  Er adam burylmady, men onyń sońynan ǵımarattar tobynan bólek turǵan úlken qurylystardyń birine bardym. Ol birneshe satyǵa tómen túsip, esikti ashyp, onyń artynda joǵalyp ketti, men oǵan birneshe sekýnd berdim, sosyn sol esikke kirdim.
  
  
  Men bul ǵımarattardyń men oılaǵannan áldeqaıda tereńirek qazylǵanyn jáne áldeqaıda muqıat aıaqtalǵanyn bildim. Olardyń oılastyrylǵan dızaıny uzaq daıyndyq kezeńin kórsetedi.
  
  
  Qabyrǵalary tegis tastan jasalǵan, doǵa boıymen aqyryn qısaıǵan bir uzyn dáliz boldy. Men jumysshyny kórmesem de, onyń aldaǵy qadamdaryn estidim. Dáliz belgili bir ýaqyt aralyǵynda elektr shamdarymen jaryqtandyryldy jáne elektr stansıasy bolǵany sózsiz.
  
  
  Sol kezde esime birneshe jyl buryn Ońtústik Amerıkanyń bir jerinde reseılik baza daıyndalyp jatyr degen qaýeset taraǵan bolatyn. Bul Kýbanyń zymyrandyq daǵdarysy kezinde boldy jáne odan keıingi razrádta mundaı qaýesetter joıyldy. Endi bazanyń fakt ekeni belgili boldy. Ony Reseıdiń resmı rejımi tastap ketken bolýy múmkin, biraq Jızov pen onyń fraksıasy olardyń operasıalarynyń jasyryn ortalyǵy retinde qaıta iske qosty.
  
  
  Búkil dáliz boıynsha men
  
  
  
  
  
  
  bir ǵana esik ótti. Shamasy, bólmeler az bolǵan sıaqty, óıtkeni olar qatty tastan qashalǵan bolýy kerek. Aldymdaǵy daýystardy estigen soń kenet toqtadym.
  
  
  "Men uly mártebeli úshin koróldik tańǵy as ákeldim". Bul mysqylǵa toly tamaq satýshynyń daýysy edi.
  
  
  "Tek tamaqty jetkizip, aqymaq eskertýler qaldyryńyz". Qarsy daýys dóreki, isker boldy ".
  
  
  "Amerıkandyq ol jerde ne istep júr?"- dep surady jumysshy. "Ol úlken kúnge daıyn ba?"
  
  
  Endi men dınamıkterdi qaraý úshin qısyq qabyrǵa boıymen baıaý júrip, dálizdiń sońyn kóretin jerge jettim. Úlken esikti kúzetip turǵan qara murtty sarbaz sol jerde turdy. Ol jumysshydan tamaq salynǵan naýany alyp, ernin qysyp turyp: "Onyń ádettegiden esh aıyrmashylyǵy joq, tek búgin tańerteń tań atqanda turǵanyn qospaǵanda. Biraq men onyń basynda ne bolyp jatqanyn bile almaımyn ".
  
  
  "Joq, meniń oıymsha, joq. Eń jaqsysy ol úshin, eń jamany men úshin. Men tańǵy asqa jalyqqan sańyraýqulaqtan baramyn.
  
  
  Men dál sol jolmen dálizge qaıta júgirdim. Endi men Barnabany qaıdan tabýǵa bolatynyn bilgendikten, oǵan jetýdiń jolyn tabýym kerek boldy. Osy másele týraly oılana otyryp, men burylystyń artyna buryldym da, alystan kele jatqan fıgýrany kesh kórdim. Formasy boıynsha men onyń sarbazdardyń biri ekenin túsindim.
  
  
  Kezdeısoq, men birdeńeni umytyp ketkendeı, artqa buryldym. Ol meni shaqyrdy, biraq men sańyraýlar men mylqaýlardy oınadym. Burylysta, sarbazdardyń kózinen tasa jerde, men Barnabanyń kıeli ornyna qaıta júgirdim. Biraq "qadamdar sol jaqtan kele jatty. Men kidirdim. Azyq-túlik tasıtyn jumysshy qaıtyp keledi, al artynda taǵy bir sarbaz Laktardyń esiginde.
  
  
  Men tez sheshim qabyldadym da, dálizden shyǵatyn jalǵyz esikke qaraı júgirdim.
  
  
  Esik qulyptaýly edi, sondyqtan men qaltamdaǵy jumysshynyń kombınezonynyń astyna kirip, juqa, serippeli bolat jolaqty taptym. Dástúrli plasmassadan góri berik jáne ıkemdi, bul qurylǵy qarapaıym qulyppen tez iske qosylady.
  
  
  Bir jaǵynan jumysshy, ekinshi jaǵynan soldat jaqyndap kele jatqandyqtan, men esikti ıterip, ishke qaraı júgirdim.
  
  
  Jıyrma taraý.
  
  
  Birneshe sekýndtan keıin bul bólmeniń sándi ıntereri biriktirildi. Kedir-budyr better de, kúńgirt túster de bolǵan joq. Jumsaq tekstýralar - jastyqtar, dıvandar, kereýetter, shezlońtar - barlyǵy kempirqosaq reńkterindegi karnavalda.
  
  
  "Sen, eń bolmaǵanda, qaǵyp alar ediń", - degen áıeldiń daýysy meniń sol jaǵymnan anyq estildi.
  
  
  "Uly ǵalym búgin erte turýy kerek", - dedi ekinshi jaqtan taǵy bir daýys.
  
  
  Meniń kózderim kúńgirt jaryqqa úırenip qalǵan kezde, men daýystardy bólmeniń ár jaǵyndaǵy oıyq sopaqshalardaǵy atlas tósekter men úlpildek jastyqtar aımaǵynan shyqqanyn baıqadym. Qarap turǵanymda, sol jaqta da, oń jaqta da aqshyl shashty bastar paıda boldy, sodan keıin kolejdegi cherlıderlerge uqsaıtyn deneler paıda boldy. Nómiri birinshi aqquba qyz aqquba bolyp týylǵanyna kúmán keltirmeıtindeı qysqa qyzǵylt túngi kóılek kıdi. Ekinshi nómir garemdik pıjama kıgen, onyń da naǵyz aqquba ekenin rastaıtyndaı móldir.
  
  
  "Men basyp kirmeımin dep úmittenemin", - dedim men.
  
  
  "Men Terrımin", - dedi qyzǵylt short kıgen nómiri birinshi aqquba.
  
  
  "Al men Djerrımin", - dedi garemdik pıjama kıgen ekinshi nómir.
  
  
  "Ekeýi de" men "-men jazylǵan". Terrı túsindirdi
  
  
  "Mańyzdy aqparat", - dedim men.
  
  
  "Biz egizdermiz", - dep usyndy Djerrı.
  
  
  "Taǵy bir tańǵalarlyq jańalyq", - dedim men.
  
  
  Qyzdar tósekterinen turyp, maǵan qaraý úshin keldi.
  
  
  "Men seni buryn eshqashan kórgen emespin", - dedi Terrı.
  
  
  "Siz bul jerge jatpaısyz, solaı ma?"- dep qosty Djerrı.
  
  
  "Sen daýyl sıaqty ushyp kettiń", - dedi Terrı. "Meniń oıymsha, sizdi qýyp jatyr jáne siz bizdiń sizdi jasyrǵanymyzdy qalaısyz. Qandaı keremet!"
  
  
  "Siz polısıa qyzmetkeri emessiz, solaı ma?"- dedi Djerrı. "Biz polıseılerdi jasyrmaımyz".
  
  
  "Men polısıa qyzmetkeri emespin", - dep sendirdim men olardy. "Meniń kim ekenimdi jáne ne istep jatqanymdy bir saǵattyń ishinde túsindirýge tym kóp, al mende otyz sekýnd joq. Biraq sen meni jaqsy jigitterdiń birimin dep aıta alasyń, men seni múlde qaljyńdamaımyn - maǵan seniń kómegiń kerek ".
  
  
  Osy kezde biz daýystardy estip, esikti tyńdaýǵa kettik.
  
  
  "Men seni shaqyrǵan kezde nege burylyp qaıttyń?"Bul dálizde maǵan aıqaılaǵan soldattyń daýysy edi.
  
  
  "Men seniń ne týraly aıtyp turǵanyńdy túsinbeımin. Men jańa ǵana profesordy tańǵy asqa apardym. Men seni jańa ǵana kórmedim, - dep jaýap berdi jumysshy.
  
  
  "Siz munda bir mınýt buryn júrdińiz, sodan keıin burylyp, keri qaıttyńyz".
  
  
  "Men emes."
  
  
  "Sizben birge eshkim kirgen joq pa?"
  
  
  "Joq. Profesordyń aldynda Iýrııden surańyz. "Men bolamyn. Men ony aýystyraıyn dep jatyrmyn. Al eger ótirik aıtsań, báribir. Jolǵa, joldas! »
  
  
  Dálizde kele jatqan jumysshynyń aıaq dybystary. Esiktiń syrtyndaǵy kiltterdiń syńǵyry.
  
  
  Men qolymda "Lúgerdi" ustap, esiktiń topsaly jaǵynan qabyrǵaǵa qarsy turdym. Egizder myltyqqa keń, kók kózdi kózderimen qarady, sosyn bir-birine qarap, kúlip kúldi. Osy sátte olardyń kishkentaı mıy arqyly ótken nárse kóptegen adamdar úshin ómirdi nemese ólimdi bildirýi múmkin.
  
  
  Kúzetshi esikti ashyp, ony sál ashty.
  
  
  "Al, sender qyzdar erte turasyńdar", - dedi ol.
  
  
  "Onyń ishinde ne bar?"- dedi Terrı.
  
  
  "Biz qalaǵan ýaqytta tura alamyz", - dep qosty Djerrı.
  
  
  "Joǵary jáne tómen, joǵary jáne alǵa.
  
  
  
  
  
  
  Al, bul seniń búkil ómiriń", - dep kúrsindi kúzetshi.
  
  
  "Profesor búgin tańerteń aramyzda kimdi qalaıdy?"- dep surady Terrı.
  
  
  "Álde bul taǵy ekeýmiz be?"- dedi Djerrı.
  
  
  "Bireýi de, ekinshisi de emes. Ol jańa ǵana tańǵy asyn ishti, ol úshin jumys birinshi orynda. Sodan keıin tamaq - jáne desertke arnalǵan áıelder ".
  
  
  "Onda sen munda ne istep júrsiń, Markýs?"- dedi Terrı. "Profesor sizdi bizdiń artymyzdan jibermeıinshe, siz bizdiń bólmege kirmeýińiz kerek".
  
  
  "Men er adamdy izdep júrmin", - dedi ol keshirim surap.
  
  
  Qyzdardyń kúlkisi oǵan jaýap berdi.
  
  
  "Men dálizde jumysshyny kórgendeı boldym", - dep jalǵastyrdy Markýs qatal túrde. "Komandaǵa jatpaıtyn adam. Men ol osynda kele alady dep oıladym ".
  
  
  "Biz birde-bir adamdy kórmedik", - dedi Terrı jazyqsyz.
  
  
  "Bul óte kóńilsiz", - dep qosty Djerrı jıirkenishpen.
  
  
  "Men elesterdi kóretin adam emespin", - dedi Markýs. Men onyń alǵa qaraı senimsiz qadam jasaǵanyn estidim. "Profesor tańǵy asyn iship, bireýińizdi alyp ketýge jibermes buryn biraz ýaqyt ótedi. Men qazirdiń ózinde osynda bolǵandyqtan, bálkim, biz bir-birimizdi azdap qyzyqtyrar edik ...
  
  
  "Árıne, joq!"Terrı arasha tústi. "Bizdiń kelisim-shartta biz munda tek doktor Varnov úshin kelgenimiz aıtylǵan. Bizge basqalarmen oıyn oınamaýdy eskertti ".
  
  
  - Biraq jaqsylap oılan, - dedi Djerrı buzyq sóılep.
  
  
  "Tızerler", - dedi kúzetshi. Ol artqa shegindi, al qyzdar esikti jaýyp tastady. Qamal jabyldy.
  
  
  "Qazir biz shynymen qınalyp jatyrmyz", - dep kúldi Terrı.
  
  
  "Biraq qandaı qyzyq", - dedi ápkesi.
  
  
  "Kóp rahmet", - dedim de, "Lúgerdi" qaıtadan qapshyqqa syrǵytyp jiberdim. Men kúldim. "Múmkin men saǵan qaıtarýǵa ýaqyt tabarmyn. Siz bul jerde tek "Varnovqa" qyzmet kórsetý úshin kelgenińiz ras pa?
  
  
  "Siz bizdiń Markýsqa aıtqanymyzdy estidińiz, biz amerıkandyq ǵalym úshin jaı ǵana oıynshyqpyz", - dep jaýap berdi Terrı.
  
  
  "Al onyń qandaı adam ekenin eskersek, bul bizdiń kóp ýaqytymyzdy qajet etpeıdi", - dedi Djerrı maǵan jaqyndap.
  
  
  "Siz buǵan qalaı kirdińiz?"Men suradym.
  
  
  "Biz sıaqty jaqsy qyzdar osyndaı jerde ne isteıdi deısiz be?"
  
  
  "Bul bir nárse."
  
  
  "Biz San-Fransıskodaǵy podptyn gazettegi habarlandyrýǵa jaýap berdik", - dedi Djerrı. "Týysqan qyzdar saıahatty, tolqýdy, shytyrman oqıǵany qalaıdy".
  
  
  "Al sen jumysqa turǵanyń anyq."
  
  
  "Árıne. Basqa elý qyz bolǵan bolýy kerek, biraq bizde egiz bolýdyń artyqshylyǵy boldy ".
  
  
  "Bul sizde bolǵannyń bári emes", - dedim men olardyń jomart pishinderin atap ótip.
  
  
  "Sen maǵan unaısyń", - dedi Terrı.
  
  
  "Meniń oıymsha, sen de profesordan áldeqaıda erkeksiń", - dep qosty Djerrı.
  
  
  "Onyń seksýaldyq talanttary nemese olardyń joqtyǵy meni qyzyqtyrmaıdy", - dedim men shyndap. "Biraq ol álemdegi eń qaýipti adam bolyp shyqty, AQSH pen álemge qaýip tóndirdi. Men sizdi qorqynyshty málimetterden qutqaramyn, biraq maǵan senińiz, qazirgi ýaqytta adamzattyń bolashaǵy úshin Varnovtyń zerthanasyna barýdan mańyzdy eshteńe joq. Al men senderdiń qyzdar maǵan kómekteskenińdi qalaımyn ",
  
  
  "Siz bul aqymaq eski zerthana siz úshin odan da mańyzdyraq deısiz be?"- dedi Terrı qysqa túngi kóılegin odan da joǵary kóterip.
  
  
  "Al bul?"Djerrı arasha túsip, pıjama shalbarynyń belbeýin julyp alyp, dóńgelengen jambastarynyń ortasyna deıin syrǵytyp jiberdi.
  
  
  "Men mańyzdyraq dedim, qyzdar, qyzyq emes".
  
  
  "Nege biz saǵan kómektesýimiz kerek?"- dep surady Djerrı. "Sen tipti bizge jaqsylyq jasamaısyń".
  
  
  Patrıotızm men gýmanızm olardyń ádemi, jarqyn bastarynda baıqalmaıtyn sózder ekeni anyq boldy. Biraq olardyń kómeginsiz meniń múmkindigim nólge teń boldy.
  
  
  "Eski sózde aıtylǵandaı, - dedim men olarǵa poker júzimen, - sen meniki, men seniki tyrnalasyń".
  
  
  Bir-eki jarqyraǵan kúlki bólmeni nurlandyrdy. "Siz jasaısyz dep otyrsyz ba?"- egizder hormen hormen qarsy shyqty.
  
  
  "Eger siz maǵan Varnovtyń zerthanasyna kirýge kómektesseńiz".
  
  
  Qýanyshtan basyn ızep, olar meniń qolymnan ustap, túrli-tústi jastyqtar destesine apardy, sonda olar juqa jamylǵylardy tez sheship aldy. Kózdi ashyp-jumǵansha olar jastyqtardyń arasynda ártúrli eliktirgish pozalardy alyp, jalańash boldy. Men Terrıdiń sol jaq keýdesiniń astynda kishkentaı meńi bar ekenin bildim, men tek sol arqyly egizderdi ajyrata aldym.
  
  
  Bul meniń ómirimde barlyq adam operasıalarynyń ishindegi eń qyzyqtysy bolýy múmkin nárseni aıaqtaýǵa asyqqan jalǵyz ýaqyt boldy. Sondyqtan men eń az ýaqyt ishinde múmkindiginshe kóp kıimdi alyp tastaý boıynsha jańa álemdik rekord ornattym.
  
  
  "Mmm, dámdi", - dep túsindirdi Terrı.
  
  
  "Men onyń bul eski profesorǵa qaraǵanda kóbirek bolatynyn bildim", - dep maquldady Djerrı.
  
  
  "Munda kel, - dep buıyrdy Terrı, - dál aramyzda".
  
  
  Men tez tize búktim de, Terrıdiń shydamsyz kishkentaı denesiniń ústinen klasıkalyq qalypqa ornalastym.
  
  
  "Men aramyzda emes, aramyzda aıtqym keldi", - dedi ol kúrsinip, shaǵymǵa múlde uqsamaıtyn aqyryn stoyldap.
  
  
  "Siz qarsysyz ba?"men odan jumaqtyń qaqpasyna kirgen kezde suradym.
  
  
  "Oooooooooo", - dep jylady ol.
  
  
  "Men pesalardy ári qaraı ataıtyn bolamyn", - dedim men oǵan mahabbat týnneline súńgip.
  
  
  Barlyǵy osylaı bastaldy, degenmen biz óte qysqa ýaqyt ishinde gımnastıkalyq pozalardyń sheksiz sanyn qabyldadyq, olardyń kópshiligi neke týraly nusqaýlyqta sıpattalmaǵan.
  
  
  Biraz ýaqyttan keıin biz bir-birimizge qatty unaǵanymyz sonsha, Djerrı aqyryn muńdy daýyspen aıtty: "Men jetpis oınaǵandy unatpaımyn".
  
  
  Meni áńgimelesý úshin yńǵaısyz jaǵdaıǵa qoıdy, biraq basym qatty burylyp, men suradym
  
  
  
  
  
  
  kinásiz: "Bul neni bildiredi, Djerrı? "jetpis oına ".
  
  
  "Iem, muny bári biledi", - dep jaýap berdi ol ashýlanyp. "Jetpis alpys toǵyz bir kózqaraspen".
  
  
  Men oǵan habarlastym, jáne ol azdap sendire otyryp, meniń esimde qalǵan eń kúrdeli, ekzotıkalyq jáne jalyqtyratyn qoıylymdardyń birinde úshinshi seriktes boldy. Al men kóp nárse esimde.
  
  
  Osydan keıin, men tez kıine bastaǵanymda, egizder maǵan qýanyshty júzderimen qarap, kishkene kúlimsirep, rızashylyqtaryn bildirdi. Bul Djerrı uzaq, qýanyshty kúrsinispen: "Bilesiz be, meniń oıymsha, úsheýmiz keremet jup quramyz", - dedi.
  
  
  Biraq meniń oılarymdy Varnoý men kompanıanyń máselesi jep qoıǵan bolatyn. "Jaraıdy, - dedim men, - qyzyq pen oıyn aıaqtaldy. Endi biz Noks Ýornestiń kıeli ornyna jol taba almaıtynymyzdy kóremiz.
  
  
  Olar biraýyzdan derlik basyn ızedi. Biraq olardyń júzderinde shynaıy qyzyǵýshylyq bolǵan joq.
  
  
  "Bizdiń kishkentaı kelisimimiz esińizde me?"Men olardan suradym.
  
  
  - Iá, - dedi Terrı qabaǵyn túıip. "Biraq sizge kómektesý qaýipti bolýy múmkin."
  
  
  "Sonymen qatar", - dep qosty Djerrı. "Bizde joǵaltatyn kóp nárse bar. Olar bizge ómirimizde buryn-sońdy kórmegennen de kóp aqsha tóleıdi. Biz bul jerden ketkende, biz ony shaǵyn kıim dúkenin ashý úshin paıdalanamyz ".
  
  
  Sol sátte mende egizder múldem mylqaý emes, olar keıip tanytqandaı áser qaldyrdy.
  
  
  "Demek, sen bul jerden ketkende kıim dúkenin ashasyń", - dedim men. "Al sizdi bul jerden ketemin dep oılaýǵa ne ıtermeleıdi? Siz tutqyndarsyz, bilmeısiz be? "
  
  
  Terrı basyn shaıqady: "Biz múlde tutqyn emespiz. Biz qalaǵanymyzsha kelemiz jáne ketemiz. Qamalyp otyrýdan sharshaǵan kezde biz búkil úıdi aralaımyz. oryn. Jáne bizdi eshkim toqtatpaıdy ".
  
  
  "Árıne", - dedim men. "Siz qalaǵan jerge bara alasyz, óıtkeni bul tas qamaldan aýadan basqa jol joq. Biraq bul adamdarǵa temekini tastaǵyńyz keletinin aıtyńyz jáne olardan sizdi osy jerden alyp ketýin surańyz. Mine, sol kezde siz burynnan boljaýyńyz kerek nárseni bilesiz - siz shynjyrdaǵy quldar da bolýyńyz múmkin edi ".
  
  
  Endi men olardyń nazaryn aýdardym. Olardyń súıkimdi, jarqyraǵan júzderi baısaldy bola bastady jáne olar qorqynyshty kózqarastarmen almasty.
  
  
  "Men munda kúlý úshin óz ómirimdi qaterge tikken joqpyn", - dep asyǵys jalǵastyrdym. Bul adamdar Amerıkany jáne búkil álemdi atom kúshimen jaýlap alýǵa nıetti. Olardyń bombalary qazirdiń ózinde AQSH-tyń mańyzdy qalalarynda ornalastyrylǵan jáne eger bizdiń el olardyń talaptaryn oryndamasa, birinen soń biri jarylýǵa daıyn ".
  
  
  Men saǵatqa qaradym. "Eger men qurylǵylardy iske qosatyn jalǵyz Varnǵa jete almasam, birinshi atom bombasy Nú-Iorkti jáne onyń barlyq turǵyndaryn eki saǵattyń ishinde joıyp jiberedi".
  
  
  Olar tańdana aýzyn ashqanda men bas ızedim. "Iá, bul faktiler. Al sender, qyzdar, myna aqymaq aqqubany maǵan májbúrleýdi qoıyp, ári qaraı júre berýleriń úshin. Óıtkeni, óz elin aıyptaǵan Varnovtan basqa, biz jaý lageriniń qaq ortasynda jalǵyz úsh amerıkandyqpyz.
  
  
  "Al mensiz sen bul jerden eshqashan tiri shyǵa almaısyń".
  
  
  "O, Qudaıym-aı", - dedi Terrı. "Biz qalaı kómektese alamyz?"
  
  
  "Men bul prosedýrany ekeýińizdi zerthanaǵa, turǵyn úılerge jáne Ýornnyń qalǵan bóligine aparý jáne qaıtarý úshin qoldanǵym keledi. Maǵan sol jerde kórgenderińizdiń barlyǵyn aıtyp berýińizdi qalaımyn, bul maǵan onyń operasıasy týraly túsinik bere alady. Jáne muny tez jasa; qozǵalatyn ýaqyt qazir!"
  
  
  Ekeýi birden sóılese bastady. "Toqta, - dedim men, - Terrı, basta."
  
  
  "Kúzetshi bar", - dedi ol. "Biraq Markýs ýaqytynyń kóp bóligin kezekshilikte ótkizedi. Ol profesordyń esiginiń syrtyndaǵy berik bolattan jasalǵan shaǵyn bólmede uıyqtap jatyr. Jáne ol jalǵyz bizdi sonda jáne keri shyǵaryp salady. Ol sıgnal túımesin basady, al Varnov esiktiń arǵy betine shyǵyp, qaqpaqty ashyp, temir tordyń bir túri arqyly sóıleıdi. Bul esiktiń kilti joq; ol ishten ashylady - jáne profesor eshqashan sebepsiz ketpeıdi ".
  
  
  "Jaraıdy. Taǵy birdeńe me?"- men úzilip kettim. "Ishinde ne bar?"
  
  
  "Siz kirgen kezde, - dedi Djerrı, - siz jumys ústeli men telefony bar keńseni kóresiz. Oryn jalańash, basqa jıhaz joq. Biraq qujattarǵa arnalǵan shkaftar bar. Al ústeldiń janyndaǵy qabyrǵaǵa ilýli turǵan jaqtaýly AQSH-tyń úlken kartasy. Keńseden taǵy bir esik kiredi...
  
  
  "Bir mınýt kúte turyńyz!"- Terrı sózin bóldi. "Bul kartanyń artynda qabyrǵaǵa arnalǵan seıf bar. Dál seıf emes. Biraq tórtburyshty burysh.
  
  
  "Siz muny qaıdan bilesiz?"Men odan suradym.
  
  
  "Sebebi bir kúni men ishke kirgen kezde men ony kórdim. Karta ilmekten alynyp tastaldy jáne qabyrǵadaǵy osy tesiktiń astyndaǵy edende shamamen bir sharshy fýt jatty. Ýornoýdyń qaǵazdary ústelge jaıylǵan, ol meni kútip turǵanda oqyǵan bolýy kerek. Meniń oıymsha, ol qaǵazdardy alyp, sol jerdi kartamen jabýdy umytyp ketti.
  
  
  Ol kúldi. "Nemese ol meni qabyrǵadaǵy tesikti ózińiz biletin nárseden ajyrata almaıtyndaı mylqaý dep sanaıdy. Qalaı bolǵanda da, men eshteńe baıqamaǵandaı keıip tanyttym jáne ol kezde maǵan asa qyzyq emes edi. Kelesi joly ol meni alyp ketýge jibergende, karta ornynda boldy, qaǵaz joq ".
  
  
  "Ol seni qalaı ajyratady?"- dep suradym men ózimniń bilimdi boljamymdy rastaý úshin.
  
  
  "Mende dál osy jerde meń bar", - dedi Terrı sál kúlimsirep, sol jaq keýdesiniń astyndaǵy aımaqty nusqap. "Kórip otyrǵanyńyzdaı, biz ózimizdi ajyratý úshin ártúrli kostúmder kıemiz".
  
  
  "Jaraıdy, Djerrı, júre ber. Keńseniń janyndaǵy bólmede ne bar? "Bul shynymen de perdemen bólingen bir úlken bólme."
  
  
  
  
  
  Bir jaǵynda kereýet, birneshe jıhaz jáne keńsege qosylatyn jýynatyn bólme bar. Ekinshi jaǵynan, menen surama. Men eshqashan kórgen emespin, meniń oıymsha, ol jerde qandaı da bir jabdyq bar. Iá, kereýettiń janynda osy ishki telefondardyń taǵy biri bar.
  
  
  "Siz onyń osy telefondar arqyly sóıleskenin estidińiz be?"
  
  
  "Tek bir ret. Biraq bul eki jaqty áńgime boldy, men ony túsinbedim "
  
  
  "Men sonda bolǵanymda eki ret qońyraý shaldy", - dedi ápkesi. "Men de onyń ne týraly aıtyp turǵanyn túsinbedim. Biraq men qazir bilemin dep oılaımyn ".
  
  
  "Maǵan bul týraly aıtshy, Terrı".
  
  
  "Al, ol qatty ashýlanǵan sıaqty. Jáne ol bylaı dedi: tyńda, maǵan qysym jasama, general, qorqytpa. Esińizde bolsyn, men ketsem, bári menimen birge ketedi. Sonyń ishinde Máskeýge general, men konferensıaǵa eki chemodanmen keldim. Biraq áıteýir bireýi adasyp ketti ". Sosyn ol kidirip turyp: "General saǵan birdeńe aıtyp tur ma?"- dedi.
  
  
  "Men onyń generalǵa ne aıtatynyn bilmeımin", - dep túsindirdim men. "Biraq bul maǵan kóp nárseni aıtady. Varnovtyń osyndaı júıesi bar, eger ol ólse, barlyq qalalar, sonyń ishinde Máskeý de onymen birge óledi. Ol zulym beıbaq qana emes, ol óte aqyldy.
  
  
  Bir mınýtqa meniń oıym aınaldy, men jumys isteıtin jospardyń ártúrli aspektilerin túsindim. Sonda men: "Bir jaǵynan, ýaqyt eń mańyzdy faktor. Biraq men asyǵýǵa múmkindik kórmeımin. Men Markýsty bireýińdi sol esikke aparýǵa májbúrleı alamyn. Biraq men Ýornoýdy bastamashylyq tanytpasa, ony ashýǵa májbúrleı almaımyn. Iaǵnı, eger ol sizdiń artyńyzdan Markýsty áli jibermegen bolsa.
  
  
  "Sonymen qatar, men Markýsty óltirmeı, seniń artyńnan óte almaımyn, ol Varnov ony kóre alatyn esiktiń janynda turady. Men Markýsqa qamqorlyq jasamas buryn, ol meniń aldymdaǵy esikti tars jaýyp tastady. Sondyqtan bári sizge baılanysty, qyzdar. Kimde-kim búgin oǵan qarasa, ol esikti tolyǵymen jaýyp qalmas úshin oǵan birdeńe jabystyrýy kerek jáne ony Varnov baıqamaı-aq qoıýy kerek. Al ol úshin ýaqyt keremeti kerek ".
  
  
  "Mende budan da jaqsy ıdeıa bar", - dedi Terrı. "Profesordyń ruqsatyn alǵan adam onymen birge jatyn bólmege kirip, ony soryp, tósekke jatqyzady. Sodan keıin ol dárethanaǵa barýyn ótinedi. Ol munymen daýlasa almaıdy, sondyqtan ol jýynatyn bólmede jabylyp, sýdy shaıyp tastaıdy, sodan keıin keńsege júgirip baryp, sizge bolat esikti ashady. Sodan keıin ol baılanystyrýshy esik arqyly Varnovýdan tósekke kóterilý úshin oralady.
  
  
  "Taza danyshpan" dedim men.
  
  
  "Ázirshe, sen Markýstan qutylýyń kerek, - dedi Terrı, - esik aldynda kúte tur".
  
  
  "Maǵan bes mınýttaı ýaqyt berińiz", - dedim men. "Men Markýsty osynda qalǵan qyzdyń azǵyrǵanyn qalaımyn, sondyqtan men oǵan tez jáne únsiz qaraýym kerek".
  
  
  "Ol ádette ekeýmizdiń de tańǵy keshte bolǵanymyzdy qalamaıdy", - dedi Djerrı. "Biraq ol biledi delik?"
  
  
  "Ýaıymdama, men bárine derlik daıyn bolamyn", - dedim men oǵan.
  
  
  Taǵy bir oıly únsizdik ornady, sosyn men: "Endi bizge tek kútý kerek. Biraq qashanǵa deıin?
  
  
  "Ol saǵat tili sıaqty", - dedi Terrı. "Bul kez kelgen mınýtta bolýy kerek".
  
  
  "Árıne", - dedi Djerrı. "Biraq eger bul onyń Nú-Iorkti joıyp jiberetin uly kúni bolsa, ol qobaljyp, uıyqtaǵysy kelmeıtin shyǵar".
  
  
  - Iem, - dep kúńkildedi Terrı.
  
  
  Men eshteńe aıtqan joqpyn, óıtkeni bul suraqtyń aýqymy men jaýapqa baılanysty yqtımal apat mıymdy basyp qaldy.
  
  
  Jıyrma bir
  
  
  Bólmeniń qarańǵy buryshynda kıim-keshek ústeliniń bir túri bar edi, men onyń artyna eńkeıip, esikten tolyǵymen qorshalǵanmyn. Mınýttar sheksiz aǵyp jatty, al meniń bulshyq etterim qysylyp, jeńildik surady. Aqyry ornymnan turdym. Esiktegi kilttiń eskertý dybysy anyq estiletin yńǵaısyz jaǵdaıda qalý aqymaqtyq boldy.
  
  
  Jarty saǵat ótti, men úlken suraqqa jaýap aldym dep oıladym, Varnov jeńil-jelpi oıyn-saýyqtan bas tartyp, kúnniń qarańǵy isterine nazar aýdarmaqshy boldy, onyń qoly Nú-Iork qalasyn jaryp jiberetin sıgnal jiberýge daıyn boldy. aspanǵa. Al eger sońǵy saǵatta Prezıdent ulttyq dúrbeleńge táýekel etip, Manhettendi evakýasıalaý týraly sheshim qabyldamasa, bul adamdardyń barlyǵynyń taǵdyry meniń qolymda boldy.
  
  
  Kúte otyryp, men jarty ondaǵan balama josparlardyń oryndylyǵyn esepteı otyryp, qorqynysh sezimimen kúrestim. Olardyń barlyǵy praktıkalyq jáne aqylǵa qonymdy boldy. Biraq bári tyǵyryqqa tireldi - Varnova ekeýmizdiń aramyzdaǵy alynbaıtyn bolat esiktiń janynda.
  
  
  Ara-tura týnel dálizinen bulyńǵyr, kúńgirt dybystar estilip turatyn. Bulyńǵyr daýystar, aýyr aıaqtardyń kúńgirt taptalýy, metaldyń syqyrlaýy. Qyzdar meni qulaqtaryn esikke qaratyp tyńdady, biraq olar mańyzdy eshteńe estimegenderin aıtty, tek birneshe er adamdar asyǵys ótip bara jatqanda paıdasyz áńgime.
  
  
  Sodan keıin, uzaq ýaqyt únsizdikten keıin, men kez kelgen sharasyz qýlyqqa táýekel eteıin dep jatqanda, táýekel qanshalyqty aqylsyz bolsa da, shydamsyzdyqpen esik qaǵyldy, onyń artynan birden qulyptaǵy kilt syqyrlady.
  
  
  Markýs profesordyń kúńderiniń bólmesine basa kóktep kirip, aıqaılaǵanda, men áldeqashan jaqsy jasyrylǵan edim: "Siz sondasyz - Kishkentaı mıss Mol", - dep talap etedi amerıkandyq.
  
  
  
  
  
  
  Sizdiń qyzmetterińiz eki adamǵa arnalǵan! Profesorlar joǵary basshylardyń kelýine baılanysty ustaldy, eger ol siz birden kelmeseńiz, generaldyń ıtterin keshki asqa tamaqtandyramyn deıdi.
  
  
  "O, Rabbym, bul ıtter beıshara kishkentaıdy meni úsh tistep jep qoıady", - dedi Terrı óziniń názik daýsymen. "Profesor qyzýyn joǵaltqansha asyǵaıyq".
  
  
  "Meniń oıymsha, siz onyń ystyqtyǵyn emes, onyń salqynqandylyǵyn aıtyp otyrsyz, qymbatty Terrı", - dedi Djerrı.
  
  
  "Men olardy qalaı kórsem, solaı ataımyn, qymbattym", - dep jaýap berdi ol esikke qaraı júgirdi.
  
  
  "O, Markýs!"- dep aıqaılady Djerrı, - meniń ápkemdi jetkizgennen keıin kishkene mınýtqa orala alasyz ba?
  
  
  "Qaıt?"Markýs ashýlanyp kesip tastady. "Nege?"
  
  
  Men jalǵyzbyn jáne... al maǵan myna sharshaǵan kári súıek qap emes, naǵyz erkek kerek.
  
  
  "Iá? Qazir solaı ma? "- dedi Markýs, onyń daýysy tolqýdan dirildep. "Al sen naǵyz erkekpen bar bolǵany bir mınýttyń ishinde ne isteı alasyń?"
  
  
  "Siz eki mınýt ýaqytyńyzdy bóle alasyz ba?"
  
  
  "Men kóp nárseni únemdeı alar edim, biraq mende qıyndyqtar týyndaýy múmkin".
  
  
  "Men aıtpaımyn. Al men táýekelge barýym kerek dep oılamaısyz ba?
  
  
  Sosyn qorqynyshty, belgisiz úzilisten keıin: "Iá, men qaıtamyn. Bir mınýttan az ýaqyt ishinde. Daıyn bol!"
  
  
  Bul kelisimniń lep belgisi sıaqty, esik qatty tarsyldatyp tarsyldady. Sosyn tynyshtyqtyń orasan zor vakýmy paıda boldy.
  
  
  "Bir sekýndty bosqa ótkizbeńiz, - dedim men Djerrıge báseń daýyspen, - Jáne ol bos emes bolsyn!"
  
  
  "Tozaq, men oǵan ne tıgenin eshqashan bilmeımin", - dep kúbirledi ol, men taǵy da eńkeıdim.
  
  
  Birneshe sekýndtan keıin Markýs qaıtyp keldi.
  
  
  "Kórip otyrǵanyńyzdaı, men daıynmyn, ǵashyq", - dedi Djerrı.
  
  
  "Men senen de artyq daıynmyn", - dedi ol oǵan qobaljyǵan kúlkimen. "Biraq men Ýornoýdyń esigin kúzetýim kerek, sheshinýge ýaqytym joq".
  
  
  "Myna aqymaq esikti umyt", - dep jaýap berdi Djerrı. "Bıiktigi jıyrma fýt pilderdiń jabaıy toby, eger ishki bólme edennen tóbege deıin jerjańǵaqpen jabylǵan bolsa, ony buza almas edi".
  
  
  Álbette, Markýs jaýap berýge tym alys edi. Biraq bir mınýttyń ishinde ol Djerrı: "O, qudaı, sen de solaı istediń!"- degende, ol bir-eki taza iskerlik renishin shyǵardy. al men áshekeıdiń artyna jasyrynyp bara jattym.
  
  
  Men stılettomen jeńil, biraq jyldam alǵa jyljydym. Men olardyń ústinde bir sát qalyqtap turdym da, onyń keń arqasynan qarýymdy kóterdim. Djerrıdiń ashyq kózderi meni kórgende keńeıe tústi.
  
  
  Kenet, múmkin, qandaı da bir janýarlardyń ınstınkti nemese Djerrıdiń qorqynyshty kózderiniń kórinisi ıtermelegen shyǵar, Markýs basyn kóterip, maǵan jartylaı buryldy.
  
  
  Sondyqtan men onyń ornyna pyshaqty keýdesine tyǵyp qoıdym.
  
  
  Aýzy ashylyp, kózderi senbeı tike qarap turdy. Biraq sodan keıin, men jaı ǵana aqyryn aıqaılap, túrshigerlik túrshigerlik túrshigerlik túrmen pyshaqty tez sýyryp aldym, ol moıynsunýshylyqpen Djerrıdiń ústine qulap, qatyp qaldy.
  
  
  Men onyń birkelki kúrteshesiniń júzin súrtip, qarýdy qalpyna keltirdim, al Djerrı eń qorqynyshty túrimen denesin odan ıterip jiberýge beker tyrysty. Men onyń ıyǵynan ustap tarttym, ol edenge domalap ketti. Ol ǵaryshtyń sheksizdigine qarady.
  
  
  Djerrı otyrdy da, jalańash denesindegi qan daqtaryn jaımanyń bir buryshymen súrtti, ol maǵan dál anyqtaı almaıtyn órnekpen qarap turdy. Budan basqa, bul tańdanýdyń, jabaıy ólimniń jaqyn shyndyǵyna senbeýdiń jáne jıirkenishtiń kóleńkesiniń qospasy bolýy múmkin. Meni jek kórdi, qan nemese máıit, men aıta almadym.
  
  
  "Iá, - dedim men aıtylmaǵan suraqqa jaýap bergendeı, - osylaı bolady. Al eger men asyqpasam, mıllıondaǵan basqa jazyqsyz adamdar óledi ".
  
  
  Sosyn men ony tastap kettim de, dálizden joǵary-tómen qarasam, Varnov pen qashyqtan basqarý púlti qanatynda kútip turǵan úlken bolat esikke qaraı umtyldym.
  
  
  Bir-eki mazasyz, tersheń mınýttar ótti. Sosyn men ysyrmanyń syrt etkenin estidim, esik sál ǵana ashyldy. Ol maǵan qaraı terbele bastady, biraq men ony ustap alyp, jabylyp turǵan esiktiń arǵy jaǵynda kózden tasa bolyp turǵan Terıdiń jalańash arqasyn kórý úshin dál ýaqytynda ishke kirip kettim.
  
  
  Men esikti aqyryn jaýyp, bir demmen búkil bólmege qaradym. Djerrı sıpattaǵandaı, onda telefony bar ústel, faıldyq shkaftar, jaqtaýly AQSH-tyń úlken kartasy jáne ol aıtpaǵan Ortalyq Amerıkanyń bir bóligi bolǵan. Men ústeldiń jáshikterinen óttim, biraq olar qulyptaýly boldy. Men faıldar shkafynda taǵy bir pas jasadym, nátıje birdeı.
  
  
  Men kartany zerttedim. Kıizden jasalǵan qalammen qyzyl qalammen salynǵan saqınalar AQSH-tyń jeti qalasy men Panama kanalyn aınalyp ótti. Joıýǵa arnalǵan nysanalar. Qalalardyń biri Klıvlend boldy, biraq biz ony elemeýimiz múmkin edi, óıtkeni ony joıýǵa arnalǵan bombany keden organdary ustap alǵan. Kartada qalalar nómirlengen jáne Klıvlendti qospaǵanda, olar erekshelik retinde Nú-Iork, Chıkago, Húston, Los-Andjeles, San-Fransısko jáne Vashıngton, Kolýmbıa okrýgi boldy.
  
  
  Meniń baıqaǵanym, astana sońǵy saǵatqa deıin saqtaldy, bul sózsiz bizdiń úkimetke sońǵy saǵatqa deıin kelissózder júrgizýge múmkindik berdi.
  
  
  Kartochka berik mys ilmekten sym arqyly ilingen. Men ony Terrı aıtqandaı, qupıa qujattar jasyrylǵan sańylaýdy nemese keshti tabamyn dep senimdi túrde sheship aldym. Biraq ondaı tesik bolǵan joq
  
  
  
  
  
  kartanyń astyndaǵy qabyrǵa tegis boldy.
  
  
  Meniń oıyma kartanyń artyndaǵy qabyrǵadaǵy qarapaıym tesik Varn deńgeıindegi ǵalym úshin tym ónertapqysh emes degen oı keldi. Al endi men mys ilmekpen tájirıbe jasaı bastadym, ony ártúrli baǵytta aınaldyra bastadym, biraq onyń myqtap bekitilgenin jáne qozǵalmaıtynyn baıqadym. Biraq múldem qozǵalyssyz emes. Óıtkeni men ilgekti ózime qaraı tartqanymda, ol sál shertildi. Sodan keıin qabyrǵanyń tórtburyshty bóligi únsiz artqa sheginip, kishkentaı, bylǵarymen qaptalǵan jazý kitapshasy men nómirlengen syzbalar tizbegi bar ydysty kórsetti, olardyń árqaısysynda qyzyl, sheńberli bas súıegi bar, kem degende, men úshin onyń ornalasqan jerin anyq kórsetedi. bomba salynǵan chemodandardy laqtyrdy.
  
  
  Olar oryndardy kórsetti, ıaǵnı eger sizde qandaı ǵımarat qaı qalada ornalasqandyǵy týraly tıisti túsinikteme bolsa. Mátinsiz nemese basqa nusqaýlyqsyz basyp shyǵarýdyń maǵynasy bolmady.
  
  
  Bul shıelenisti, júıkeni tozdyratyn jaǵdaılarda jas sıaqty kóringenimen, saǵatyma bir qarasam, eki mınýt qana ótkenin aıtty. Men Terrıge meniń ýaqytymnyń qajettiligi týraly eskertilgende, Vamoý taǵy on mınýt nemese odan da kóp ýaqyt ómir súre alady dep sengendikten, men ústelge otyrdym da, bylǵarydan tigilgen qalta kitapshasyn jyldam zertteı bastadym.
  
  
  Alǵashynda ondaǵy áripter men sandar kópshilik úshin qytaılyq sózjumbaq sıaqty túsinikti boldy. Biraq men basqatyrǵyshtardyń barlyq túrlerine úırenip qaldym, al álemde kodtardy sheshý ónerin jaqsy biletin agentter az. Kóp uzamaı men ony Varn dáýirindegi ǵalymdar qoldanatyn amerıkandyq kod retinde tanydym. Kod negizinen jetkilikti qarapaıym bolǵanymen, eger bireýge onyń shıfryn ashý úshin tańǵalarlyq kúrdeli matematıkalyq formýla berilse, meniń bilýimshe, ony AQSH-tyń ishinde nemese syrtynda jaý eshqashan buzǵan emes.
  
  
  Men jadymdy aqtaryp shyqtym jáne kod prınsıpi birden oıyma oraldy. Men dápterdiń janyndaǵy ústeldegi ustaǵyshtan qalam taýyp, tez stenografıalyq jazbalar jasadym, tek mátin men sandardyń negizgi negizderin, bas ólimi týraly qastandyqtyń málimdemesin transkrıpsıalap, qysqarttym. Ol ózdiginen jumys isteıtin stılýspen belsendirilgen Varnov bombasynyń jarý qurylǵysynyń qupıalaryn qamtydy. Mıkroelektronıka qýatty, joǵary jıilikti sıgnaldy úlken qashyqtyqqa tasymaldaýǵa qabiletti etý úshin teri jamylǵysynyń kólemindeı dollarlyq dıskige salynǵan - bul kardıostımýlátorǵa uqsaıtyn, biraq odan da kúrdelirek qurylǵy birneshe sekýndtan keıin barlyq bombalardy bir aýyzdan jaryp jiberdi. Varndardyń júreginiń sońǵy soǵýy.
  
  
  Bul kúrdeli, múmkin emes kishkentaı qashyqtan basqarý qurylǵysy birinshi bette "Ruqsat kilti" dep belgilengen. Al sońǵy bette "QARÝSYZDANÝ" degen taqyryppen bes sannan turatyn serıa boldy, olar mátinde túsindirilgendeı, bombalardy jarylys týraly sıgnal alǵannan keıin de óshirýdiń kilti boldy. Bul shuǵyl saqtyq sharasy kardıostımýlátordy Varný júregine baılaýdan saqtaıdy.
  
  
  Biraq bir qýlyq boldy. Bombalardy ushyrý úshin keshiktirilgen áreket sıgnaly jiberilgennen keıin jarylystardy toqtatýǵa nebári otyz sekýnd qaldy.
  
  
  Men sandardy oısha tez sýretke túsirip, olardyń beınesin sanamnyń aldyńǵy qabyrǵasyna proeksıaladym. Meniń este saqtaý qabiletim qatesiz derlik jáne ondaǵan sandardy eske túsirý naqty másele bolmas edi. Soǵan qaramastan men sandardy qaǵazǵa jazdym, ony búktep, qaltama saldym.
  
  
  Men taǵy bir mınýt stılýs pen dıskiniń syzbalaryn zerttedim, sodan keıin ártúrli qalalardaǵy bomba qoraptarynyń ornalasýyn jazdym.
  
  
  Muny istegennen keıin men kitapty jáne onyń mánin ashatyn jazbalardy basqa qaltaǵa saldym. Men transkrıpsıalanǵan faktilerdi jazýǵa bes mınýttaı ýaqyt jumsadym, óıtkeni eger men Ýornoýdyń ólimge ákeletin josparyn toqtatatyn bolsam, qurylǵy týraly tikeleı jumys bilýim kerek edi. Al men egjeı-tegjeılerdi aldymen jazbasha túrde baıandasam, barlyǵyn derlik esime túsire alatynymdy baıqadym. Qalaı bolǵanda da, eger siz qurylǵyny anyqtaǵan bolsańyz, ony basqarý kompastyń ár túrli núktelerine qaryndashty tıgizý sıaqty qarapaıym boldy.
  
  
  Endi men syzbalardy alyp júrýge tym kólemdi etip, qabyrǵaǵa arnalǵan ydysqa salyp, sańylaýdy jabý úshin mys ilgekti shertip, kartany ornyna ilip qoıdym.
  
  
  Men jýynatyn bólmege aqyryn kirip, basqa esikke qaraı júrdim. Men oǵan jaqyndaı bergende, men Varnovtyń daýysy men Terrıdiń jaýap daýysy ekenin túsindim. Men "lúgerdi" qapshyqtan sýyryp alyp, esiktiń tutqasyn alǵan kezde áńgimege mán bermedim. Biraq munyń máni mynada edi: Varnov "shuǵyl eksperımentterdi tez arada jasaý kerek" dep asyǵys sóılegeni úshin keshirim surady, al Terrı odan sonshalyqty úlken adam bolǵan súıkimdi profesormen taǵy birneshe mınýt ýaqyt berýin ótindi. onyń tynysy taryldy. taǵy da sol sıaqty.
  
  
  Men esikti aqyryn ashyp, bólmege qaraǵanymda, shalbarynyń ústine aq zerthanalyq kúrteshe kıgen Noks Ýornoý profılde maǵan qarap turdy, qoldary Ternniń ıyǵyna tireldi, ol býdýar kıimin kıip, onyń kózine jalǵan kózqaraspen qarady. tabyný.
  
  
  Laktardyń shashtary qara tústi, sur túske qatty boıalǵan. Onyń murny kishkentaı bolatyn
  
  
  
  
  
  jińishke bet álpetteri men názik derlik kórinetin symbatty dene. Men onyń jarqyraǵan jasyl kózderine qarasam, olarda eshqandaı emosıalar joq, olar ızýmrýdtar sıaqty qatty jáne jyltyr bolsa da, ol álemdegi eń qýatty ulttyń ómir súrýine ekitalaı qaýip tóndirdi. Jáne Terrımen nemese onyń egizimen kem degende bir raýndtan óte alatyn er adam ekitalaı.
  
  
  "Men seni jáne ápkeńdi búgin keshke jiberemin", - dedi ol qazir. "Vıntajdy shampanmen jáne erekshe keshki aspen atap ótýge bolatyn nárse bolady. Sodan keıin biz uzaq ekzotıkalyq lázzat túnin birge ótkizemiz ".
  
  
  "Men buǵan qatty kúmándanamyn, Varnov", - dedim men oǵan "Lúgerdiń" artyndaǵy bólmege kirip. "Men seni búgin keshke Amerıka Qurama Shtattaryna meniń tutqynym retinde oralasyń dep kútemin".
  
  
  Ol maǵan qaraǵan kezde onyń júzi tańdana qulap tústi. Ol sózderdi estip turǵanda men: "Terrı, óz bólmeńe qaıt. Men seniń ápkeń ekeýińniń kıinip, meniń saǵan kelýimdi kútkenińdi qalaımyn ".
  
  
  Ol birdeńe aıtý úshin aýzyn ashty, sosyn asyqty
  
  
  "Men seniń kim ekenińdi bilemin", - dedi Varnov jaıbaraqat, júzi sabyrlylyǵyn bildirip. "Bul sizdi tań qaldyrady ma?"
  
  
  Boldy, biraq men eshteńe aıtqan joqpyn.
  
  
  Varnov kereýettiń janyndaǵy úlken bylǵary oryndyqqa túsip, aıaǵyn aıqastyryp, qolyn keýdesine aıqastyrdy. "Siz qalaı oılaısyz, Karter, - dep jalǵastyrdy ol kúlimsirep, - men mundaı múmkindikke daıyn emespin be? Árıne, joq. Men senimen bul bólmeden eshqashan tiri shyqpaımyn. Al eger men ólsem, dál sol sátte dúnıeniń jartysy kúlge aınalady ".
  
  
  "Men munyń bárin bilemin", - dedim men. "Men sizdiń qupıa qujattaryńyzdyń shıfryn ashtym, daıyndyqtaryńyz beker. 5-21-80-54-7 sandary siz úshin birdeńeni bildire me?"
  
  
  Onyń manıkaldy kórinisi samaldaǵy sham sıaqty jypylyqtap, sónip qaldy. Biraz ýaqytqa deıin men onyń aqyl-oıynyń berilisteriniń tómen qaraı jyljyp, kenet soqtyǵysyp, sodan keıin balamalardyń ústinen ótip bara jatqanyn kórdim.
  
  
  Ol ıyǵyn qıqań etkizip, bozarǵan, kishipeıil kúlkini beıneledi. "Al, - dedi ol, - kúnniń sońynda eshteńe mańyzdy emes. Barlyq adamdarǵa, barlyq aqymaq jaratylystarǵa aqyrzaman kelýi kerek ".
  
  
  "Asyl fılosofıa", - dep jaýap berdim men.
  
  
  "Ekeýmiz, - dep jalǵastyrdy ol, - biz osy zyndandaǵy bólmede jalǵyzbyz, álemniń tyǵyzdyǵyn baqylaımyz. Bul týraly oılanyńyz. Tek osy týraly oılanyńyz! Bizdiń qolymyzda ustaıtyn aıtyp jetkizgisiz kúsh ". Ol kidirdi. "Biz kúsh biriktirip, álemdi birge basqara alamyz. Nemese aldaǵy birneshe mınýtta bir-birimizdi qurtýymyz múmkin. Bul ne bolady? "
  
  
  "Ekeýi de emes", - dedim men. "Tipti nashar jeńilgen adam da oıynnyń qashan aıaqtalatynyn biledi. Jáne óz shyǵyndaryn qabyldaıdy. Al endi - men sizge sheshim qabyldaýǵa otyz sekýnd ýaqyt beremin. Menimen birge kelip, sot aldynda jaýap bereıik, áıtpese osy oryndyqta óleıik. Jeke ózim ólimdi tańdaısyńdar dep úmittenemin. Sebebi seni bul jerden alyp ketý úshin meniń moınyma qaýip tóndirip, az ǵana nárse qajet bolady.
  
  
  Oryndyqtyń qalyń, jumsaq tutqasyn qatty ılegen bir qolynyń túıilgen saýsaqtary Varnov aqyryn basyn ızedi. "Jaraıdy, men senimen birge baramyn", - dedi ol. Ol aıaǵyn ashyp, ornynan turǵysy kelgendeı boldy.
  
  
  Biraq kenet ol oryndyqtyń qoltyǵyn ıterip jiberdi. Qoldyń ústińgi jumsaq bóligi jasyryn ilmekterge lezde búktelip, jaryqtandyrylǵan shaǵyn konsoldi kórsetedi. Onyń úlken qyzyl túımesi, aýystyryp-qosqyshy jáne nómirlengen sıferblaty boldy.
  
  
  Ol túımeni alaqanymen qatty urǵanda, men onyń keýdesinen atyp jiberdim. Dese de, onyń ekinshi qoly sıferblatqa qaraı sozylyp úlgerdi. Sondyqtan men ony taǵy da atyp tastadym. Qol dirildep, qosqyshqa qaıta oraldy. Bul refleksıvti ólim spazmy ma, álde máńgilikten bir sekýnd qana qalǵan adamnyń adamnan tys sońǵy áreketi me, bilmeımin; biraq meni tań qaldyrǵany, qol tómen túse berdi jáne bul kezde aýystyryp-qosqyshty tartyp aldy.
  
  
  Jińishke shertken dybystan keıin qońyraýlardyń alystaǵy kúńgirt dybystary men sırenalardyń ulyǵany estildi. Eger mundaı dybystar orasan zor tas qabyrǵalar men jarty tonnaǵa jýyq bolat esikter arqyly ótetin bolsa, men syrtta, soldattar men jumysshylar komýnasynyń ishinde kómekke shaqyrǵan aıǵaılap, syqyrlap, qulaǵyn jaryp jatqanyn bildim.
  
  
  Meniń maqsatym Ýornoýǵa eń mańyzdy qalamdy qaıda saqtaǵanyn aıtý boldy, onsyz kardıostımýlátordyń detonasıalyq sıgnaldaryn qaıtarý múmkin emes edi. Biraq qazir ol qaıtys boldy, mende stılýs joq edi, al sońǵy otyz sekýnd shetke qaraı jyljydy. adamzat tarıhyndaǵy eń joıqyn birneshe jarylystar.
  
  
  Vamovtyń kózi jumylyp, ólimdi soqyr etti, men saǵatymnyń qolyna bir qarasam, eńkeıip, kúrteshesin jyrtyp aldym da, kóılegin dál sol qımylmen julyp aldym. Sonymen qatar stılýs boldy; onyń moınynan uzyn kúmis shynjyrmen ilýli!
  
  
  Onyń keýdesi jalańash, biraq qanǵa boıalǵan. Men úsh jaǵynan plasıkalyq tigispen jıektelgen tórt dúımdik tórtburyshty bylǵarydan qandy essiz súrttim. Men saýsaqtarymdy jıektiń astyna syrǵytyp, kishkentaı nómirlengen janasý núkteleriniń spırálymen kirý kiltin ashý úshin teri jamylǵysyn artqa jyljyttym.
  
  
  Ineni neırohırýrg skalpel jasaǵandaı abaılap ustaı otyryp, men QYZDYRÝ sıgnaly úshin elektrondy kombınasıany iske qosa otyryp, ushty janasý núktelerine tıgizdim: Bes... jıyrma bir... seksen... elý tórt... jeti!
  
  
  Endi meniń kózqarasym saǵatqa tústi. Tórt - úsh-eki - bir jáne - býh
  
  
  
  
  
  
  ! Qalalardyń jarylýy men qıraý ýaqyty eshqashan kelmedi, mende rezervke tórt sekýnd qaldy. Jáne bul oryndaldy!
  
  
  Álde solaı boldy ma?
  
  
  Men oryndyqtyń qoltyǵyna qaradym. Qyzyl túımeniń ústinde "JOIÝ" degen jazý boldy. Komýtatordyń ústinde jazba bar: DABYL. Endi men nómirlengen nómirdi qarap shyqtym. Ol "JOIYLÝDYŃ KESHIGÝI" dep belgilendi jáne nólden alpys mınýtqa deıingi gradasıalarmen qorshalǵan. Varnov nólge deıin tómendetýge tyrysqan meńzerdiń kórsetkisi alpysqa deıin sozyldy.
  
  
  Alpys mınýt nege deıin? Qyzyl DESTRUCT túımesiniń ústinde jasyl sham jandy. Ýaqytsha qulyptan bas tartýǵa arnalǵan basqa túıme bolmady, sondyqtan men sol túımeni qaıtadan bastym dep úmittenemin. Eshteńe. Jasyl sham janyp turdy.
  
  
  Men tyńdap otyrdym. Alystan dabyl qońyraýlary men sırenalar qatty yzyldaı berdi. Men shynjyr men qalamdy Ýornoýdyń basyna qoıyp, qurylǵyny qaltama salyp, qolymda tapanshamen esikke qaraı júgirdim. Men esikti julqylap ashtym, qońyraý men sırenanyń sańyraý úni meni tań qaldyrdy. Men bolat esiktiń jabylǵanyn tekserdim, sonda eshkim kirip, Ýornoýdyń denesin taba almady, men kúzet bólmesinen týnelge qaraı júgirdim. Alǵashynda men eshkimdi kórmedim de, egizderdiń jatyn bólmesiniń esigine qaraı júgirdim.
  
  
  Men oǵan jetkende, burylys saldarynan myltyqtary bar eki sarbaz paıda bolyp, kózdep qaldy. Olar oq jaýdyrǵan kezde men kameranyń esigin qystym, biraq jiberip aldym. Men jetekshige tike qolmen abaılap atyp jiberdim. Ol qulap, qulap bara jatqanda, ekinshisi burylystyń artyna tez shegindi.
  
  
  Men esikti qaǵyp, óz atymdy shaqyrdym. Terrı úlken kózderimen syrtqa qarady, sosyn meni kirgizý úshin ashty da, esikti tars jaýyp tastady.
  
  
  Eki qyz da kózge túspeıtin, formaldy derlik sur kostúmder kıgen. Esik aldynda bir-birine sáıkes keletin kishkentaı chemodandar boldy.
  
  
  "Bul týraly umyt", - dedim men. "Biz tyǵyryqqa tireldik, siz olardy alyp júrý úshin tym jyldam qozǵalasyz. Siz daıynsyz ba?
  
  
  Ekeýi de baısaldy túrde basyn ızedi.
  
  
  "Aralaryńyzda bireý tapansha atyp kórdi me?"
  
  
  "Ákem maǵan tapanshasymen nysanaǵa atýdy úıretti", - dep usyndy Terrı.
  
  
  "Djerrı?"
  
  
  Ol basyn shaıqady. "Men árqashan qarýdy jek kóretinmin. Biraq qajet bolsa, men kózdep, trıggerdi tarta alamyn ".
  
  
  Men Markýstyń sájde etken denesine baryp, onyń tapanshasyn qabynan alyp shyqtym. Men ony Terrıge berdim. "Óltirý úshin atyńyz", - dedim men oǵan. "Júr, kettik!"
  
  
  Men olardy abaılap týnelge apardym. Dabyl qaǵyldy, tynyshtyq buzyldy. Biz qabyrǵaǵa tirelip, týneldiń birinshi burylysyna qaraı búıirden jorǵaladyq. Sol jerde men tómen túsip, burylystyń artyna qaraǵansha alǵa qaraı jorǵaladym.
  
  
  Ol jerden úsh fýt qashyqtyqta sheginip bara jatqan sarbaz myltyǵyn daıyndap, jaqyn mańdaǵy qabyrǵaǵa qarsy turdy. Ol meni bir sekýndtan keıin kórdi, men onyń keýdesine atyp jiberdim. Meniń maqsatym osy yńǵaısyz jaǵdaıda joǵary boldy, men ony kenetten aýzymnan ustap aldym, oq onyń mıynan ótpes buryn aldyńǵy eki tisti tesip ótti.
  
  
  Biz onyń denesiniń janynan ótip bara jatqanda, qyzdar kidirip, jıirkenishpen tómen qarady. Sarbazdyń janynda tapansha bolǵan. Men ony alý úshin eńkeıip, qarýdy Djerrıge berdim. Bir sátke ol myltyqqa ólimshi jylan sıaqty qarady. Biraq keıin ıyǵyn qıqań etkizgennen keıin ol menen ony qalaı paıdalaný kerektigin surady, men oǵan kórsettim.
  
  
  Endi biz týnelden shyǵýǵa qaraı júgirdik, men jasyrynǵan sarbazdardy tekserdim. Eshteńe tappaı, kúndizgi jaryqqa shyqtyq. Biz jaıaý júrginshiler jolymen birneshe ıardqa júgirdik jáne bir-eki sarbazǵa tap boldyq. jumys kıimin kıgen er adamdar bizge qaraı jyldam qadam basyp keledi. Olar qarýsyz boldy, sondyqtan men olardy atýǵa tyryspadym. Olar maǵan tipti qaraǵan da joq. biraq ótip bara jatqan qyzdarǵa qyzyǵa qarady.
  
  
  Sosyn men de jumys kıimin kıgenimdi esime túsirdim, qyzdardy kórgende erkekterdiń alańdaǵany sonsha, olar maǵan muqıat qaraı almady. Bálkim, jumys túrleriniń kóp bolǵany sonsha, olardyń barlyǵy bir-birine jaqsy tanys emes edi.
  
  
  Men soqpaqtan burylyp, qyzdardy jasyrynatyn jáne jasyrynatyn úlken tastarmen kómkerilgen tóbege apardym. Men úlken jartastyń janyna toqtap, bizdi baqylap turǵanyna kóz jetkizý úshin taǵy da tómen qaraǵanymda, birinde ofıserlik aıyrym belgileri bar forma kıgen eki adam jartastyń arǵy jaǵynan myltyqtaryn týra bizge qaratyp, alty fýt qashyqtyqtan shyǵyp ketti.
  
  
  Men eshqandaı dybys estigen joqpyn jáne "lúgermen" ustaldym, ony kóterýge ýaqyt bolmady.
  
  
  "Dál osy jerde turyp, maǵan kim ekenińdi aıtshy?"- dedi ofıser maǵan oryssha.
  
  
  Baqytymyzǵa oraı, maǵan bul tilde minsiz sóıleýdi úıretti jáne men orys tilinde tez aıttym: "Men Borıs Ivanovpyn, maıor Rashkı maǵan bul qyzdardy jartastardyń arasynan bıik jerge aparýdy tapsyrdy. qaýip tóngenshe aman bol ".
  
  
  Ofıser mysqyldap, meniń kózime tike qarady da: "Maıor soldat jumysyna jumysshy jibermes edi. Qalaı bolǵanda da, jumysshylardy taǵaıyndaý meniń jeke mindetim jáne Borıs Ivanov sıaqty esim meniń tizimimde bolmaǵan. Seniń de bóten reńktegi júziń esimde joq, kúmánsiz amerıkandyq. Sonymen, siz biz izdep júrgen Nık Karter bolar edińiz. Úlken qıyndyqpen, óıtkeni sen bizdiń bireýimizdeı kıingensiń ". Ofıser bul óte uzaq aıyptaý qorytyndysyn jarıalaǵanda, men qyzdarǵa jasyryn qaradym.
  
  
  
  
  
  Ofıser uzaq aıyptaý qorytyndysyn jarıalaǵanda, men qyzdarǵa jasyryn qaradym. Olar sóıleıtin tilin túsinbeıtin adamdardyń ań-tań qabaǵyn túıdi, biraq sonymen birge olar qorqyp, aqymaq bolyp kórindi, óıtkeni Terrı dúrbeleńge jaqyn jerde myltyǵy bar orystardyń aıaýsyz ustanymyna qarady.
  
  
  "Siz oń qolyńyzdy ashasyz, - dedi ofıserdiń joldasy, - myltyqty jerge tastańyz. Sosyn sen bizben birge barasyń ".
  
  
  Bir sát oılanǵannan keıin, eki adam da meniń qasymda aqsap turǵan myltyqqa jypylyqtamaı qarap turǵanda, men saýsaqtarymdy bosańsytyp, "lúger" jerge qulap tústi. Onyń qonǵan kezde jasaǵan aqyryn dybysy eshqashan estilmedi. Alyp qoldar qulaǵymnan qaǵyp turǵandaı, dybys bir-birine jaqyn jasalǵan eki tarsylmen úzildi.
  
  
  Ázirge men ofıserdiń bir kózimen basyn tesip, aqyryn artqa sheginip, tasqa qulap, vıntovkasyn laqtyryp, jerge búıirinen qulap túskenin múlde shyndyqqa janaspaıtyndaı sezimmen baqylap otyrdym.
  
  
  Moınynan oq tıgen onyń joldasy tizesine qulap, alǵa qaraı qulap bara jatqanda qyzyl túske boıalǵan, qolynda myltyq ustap turǵan.
  
  
  Al meniń artymda áli kúnge deıin Markýstyń aýyr temeki shegetin myltyǵyn nusqap turǵan Terrı turdy, onyń ádemi aýzy úlken dóńgelek, únsiz oooooooooooooo ...
  
  
  Djerrı bolsa da tapanshasyn ustady. yntasyz kóterdi de, nátıjesiz kózdedi.
  
  
  Kenet Terrı tapanshasyn túsirip, jerge qulap, aıqaılady. "Siz - siz bir ýaqytta atýyńyz kerek edi", - dep jylady ol Djerrıdi kinálap, qaza tapqan sarbazdarǵa qarap, ol da jylaı bastady.
  
  
  Ternniń qybyrlaǵan aqquba basyn sıpap, men aqyryn aıttym: "Men saǵan qaryzdarmyn, balaqaı. Qudaıym, men saǵan qaryzdarmyn! "
  
  
  Men jerge tuıyqtalǵan júk kóligimdi aldym, sosyn ekeýin de qolyma aldym da, qushaqtap: "Júr, kishkentaı sarbazdar, kettik!"dedim.
  
  
  Jıyrma eki
  
  
  Biz tóbeden tez kóterilip, tómen eńkeıip, tastan tasqa júgirgende, tikushaq alańyna qaraı aınala bastadyq. Bizdiń aldymyzda ǵımarattardyń ústindegi jer bizdi izdep júrgen sarbazdarǵa lyq toldy. Keıbir jumysshylarǵa myltyq berildi, olar da bizdi izdedi. Jasyryn ótý múmkin emes edi, sondyqtan biz tarıhqa deıingi qubyjyqtar tárizdi eki úlken tastyń arasyna kishkene qaltaǵa tyǵyldyq.
  
  
  Qyzdar qoldaryn tizelerine qoıyp, tańyrqaǵan júzderimen otyrdy.
  
  
  "Men bul jaǵdaıdan qalaı qutylǵanyńyzdy túsinbeımin", - dedim men. "Nege sarbazdar seniń qarýyńdy kórmedi?"
  
  
  "Sebebi, - dedi Terrı, - biz tómenge túsip, jumysshynyń kele jatqanyn kórgende, men myltyqty beldemsheniń belbeýiniń astyna syrǵytyp, onyń ústine kúrtesheni japtym. Men Djerrıdiń belgisin jasadym, ol da solaı jasady. Bul túıirshikter bizge zıan tıgize almady, biraq men olar zeńbirekterdi kórse, dabyl qaǵady dep oıladym. Sondyqtan ofıser men onyń qyzmetshisi myltyqtaryn alyp shyǵyp, oryssha sóıleı bastaǵanda, men Djerrıge sybyrladym da:: "Myltyqty sýyryp al, men seni urǵan kezde oq at.""
  
  
  Terrı kúrsindi: "Biraq ol shydaı almady. Ol sýyq tıdi, solaı emes pe, ápke? "
  
  
  "Eger jylan meni soǵý úshin oralsa, men ony atyp almas edim", - dep jaýap berdi Djerrı.
  
  
  "Qalaı bolǵanda da, - dedim men, - bul batyl oıyn jáne óte aqyldy oıyn boldy. Ekeýiń de óte aqyldy mysyqtarsyńdar. Endeshe, sen nege mylqaý aqquba bolyp kórinesiń? "
  
  
  Djerrı qısyq kúlimsirep jaýap berdi. "Al, - dedi ol, - biz er adamdar ózderin joǵary sezingendi unatatynyn burynnan bildik. Al eger siz seksýaldy kishkentaı aqquba bolsańyz, oǵan tátti, biraq aqymaq tártipti berseńiz, jigitten kóp nárse alýǵa bolady ".
  
  
  "Bul shaıqastyń jartysy emes", - dedi Terrı. "Eger siz osyndaı tútin ekranynyń artyna jasyrynsańyz, siz qarap, tyńdap, oılanyp, ár ýaqytta birinshi orynǵa shyǵa alasyz. Óıtkeni, siz bos bas bolyp kóringende, siz ekinshi orynǵa shyǵasyz. Siz jıhaz sıaqty qaýipti kórinesiz. Sondyqtan sizdi ártúrli tásildermen aldaýǵa tyrysatyn úlken dóńgelekter olardyń barlyq qupıalaryn ashýǵa múmkindik beredi ".
  
  
  "Siz tyńshy bolýdy oıladyńyz ba?"- dep suradym men kúlip.
  
  
  Olardyń bastary bir aýyzdan derlik basyn ızedi.
  
  
  "Óz jolymyzben, - dedi Djerrı, - biz azdap tyńshylyq jasaımyz. Korporatıvtik basshylar úshin. Iskerlik zattar. Biraq bul qıyn, tynymsyz oıyn jáne biz ony aıaqtaǵymyz keledi. Biz bul sherý ádettegi demalys bolady dep oıladyq ". Ol tastyń tik jıegine bir qarady. "Biraz demalys. Biz WACS-ke qosylyp, kóbirek demalyp, qaýipsiz bola alar edik ".
  
  
  Bas ızep, men "Lúgerge" jańa klıpti júktedim. "Eger biz bul jerden tirideı ketetin bolsaq, men senderdi esime alamyn, qyzdar", - dedim men. "Sizde talanttar kóp", - dep men mysqylmen qostym.
  
  
  "Sen jaman oılaısyń ba, tiri shyq?"- dedi Terrı ernin tistep.
  
  
  "Men saǵan shynshyl bolamyn. Dál qazir bul óte jaqsy kórinbeıdi. Men saǵatymdy zerttedim. "Meniń oıymsha, eger biz osy tas dáýirindegi bekiniske týra jıyrma bes mınýttan keıin osy tikushaqtan tómen qaramasaq, aspannan tómen qaraıtyn bolamyz. Nemese tozaqtan joǵary ".
  
  
  "Bul neni bildiredi?"Djerrı aıtty, onyń qabaǵy joǵary kóterildi. "Qarańyzshy, men bul dúnıede baqytty bolýdan alyspyn. Biraq men ólýge daıyn emespin ".
  
  
  "Meniń oıymsha, bul neni bildiretinin bilmegenińiz jón", - dep jaýap berdim men. - Qalaı bolǵanda da, bul tek bilimdi boljam. Al eger meniki durys bolsa, saǵan aldyn ala eskertý jasaý esh nátıje bermeıdi. ".
  
  
  
  
  
  
  "Siz tikushaqty basqara alasyz ba?"- dedi Terrı.
  
  
  "Iá. Men kez kelgen derlik usha alamyn. Al meniń topografıa týraly esteligim bizdi jaqyn mańdaǵy qalaǵa aparar edi. Biraq eger bári oıdaǵydaı bolsa, bizde osy eldiń árbir dúımin biletin ushqysh bolady ".
  
  
  Men tastardyń arasyndaǵy keńistik arqyly tómen qaradym. Meniń sol jaǵymda tikushaq óz alańynyń ortasynan alysyraq otyrdy. Ol rezervýarǵa jaqyn jerde qysqa qashyqtyqqa tasymaldandy. Men bul Ingramnyń qusty tunshyqtyryp óltirgenin bildiredi dep úmittendim. Ol qaıda boldy? Pılar qaıda boldy? Alań men onyń aınalasy qańyrap bos qaldy. Óltirilgen kúzetshiniń denesi alyndy.
  
  
  Pılar jasyrynyp júrgen bolýy kerek. Álde ony ustap aldy ma? Aqyrynda, men ózimnen suradym, sarbazdar Nık Karterdi izdep júrgenderin qaıdan bildi? Barnov qaıtys bolǵanda, sózdi kim jetkize aldy?
  
  
  Túsindirmelerdiń qısyndy tańdaýy Pılardy tutqyndady jáne shyndyqty azaptady, nemese Ingram qashyp ketti jáne ony jiberip aldy.
  
  
  "Men tikushaq alańynyń jaǵdaıyn tekseremin", - dedim men. "Al men senderdiń qyzdar osynda qalǵandaryńdy qalaımyn. Úsheýmiz eshqashan birge bola almaýymyz múmkin. Ekinshi jaǵynan, eger siz jalǵyz ustalsańyz, siz ózińizdi aqymaq etip kórsete alasyz jáne atys aıaqtalǵansha qorqyp, jasyrynyp qaldym dep aıta alasyz ".
  
  
  Men kúldim. "Saǵan aqymaq bolyp kóriný qıyn emes pe?"
  
  
  Olar álsiz kúldi de, maǵan bir-eki suıyltylǵan kúlki jiberdi.
  
  
  "Endi, - dep jalǵastyrdym men, - tastardyń arasyndaǵy shpıondyq tesikten siz jastyqshany anyq kóre alasyz. Al men sizderdiń bireýlerińizdiń osyǵan únemi nazar aýdarǵanyńyzdy qalaımyn. Men ol jerge túskende, eger bári túsinikti bolsa, men kombınezonymdy sheship, ústimdegi kostúmmen kútemin. Bul dúbldi tapsyrý úshin sizdiń sıgnalyńyz bolady. Al men dúbldi aıtyp otyrmyn ".
  
  
  Ekeýi de baısaldy túrde basyn ızedi.
  
  
  "Eger meniń ol jerde qınalyp júrgenimdi kórseńiz, men bitti degen belgi bergenshe sol jerde bolyńyz. Men de múlde ólip qalýym múmkin edi. Eger bul sizge túsinikti bolsa, syrtqa shyǵyp, kinásiz áreketińizdi bastańyz. Jáne qarýmen ustalyp qalmańyz. Olardan qutyl."
  
  
  Men ketýge qozǵaldym, toqtadym. Men kózimdi qysyp, olarǵa kishkene sálem berdim.
  
  
  "Qosh bol, Nık", - dedi Djerrı.
  
  
  "Qosh bol, saǵan sáttilik, Nık", - dedi Terrı.
  
  
  Men burylyp súńgip kettim
  
  
  Jıyrma úshinshi taraý
  
  
  Meniń artymdaǵy bir top ǵımarattyń ústindegi eńisterdi sharlap júrgen kóptegen sarbazdar men birneshe jumysshylar boldy. Biraq men tikushaq aılaǵy arqyly jaǵalaýǵa qaraı bet alǵanymda, men eshkimdi kezdestirmedim.
  
  
  Aınalasy qazir qańyrap bos jáne tynysh bolyp kórindi. Áskerlerdiń bolmaýy maǵan asa qaýipti bolyp kórinbedi. Tikushaqtyń aınalasyn aralaý arqyly sarbazdar kúsh-jigerin keshenniń ortasynan áldeqaıda kóp jasyrynatyn jerleri bar bıik jerlerge jumyldyrýy ábden múmkin.
  
  
  Ekinshi jaǵynan.
  
  
  Jasyrynǵan jerden shyǵyp, men jaǵalaý boıymen tikushaq aılaǵyna qaraı júgirdim. Men tikushaqqa qaradym. Ol bos jáne qorǵansyz eńkeıip, aspanǵa ushýǵa daıyn turdy. Meniń elektr saǵatym maǵan on tórt mınýt qalǵanyn aıtty - áli kóp ýaqyt. Vılgelmınadan keıin men beton kúzet beketiniń esiginiń janyndaǵy núktege jettim. Esik jabyq edi, men ishin kórý úshin metal torlary bar tar terezelerdiń birine bardym.
  
  
  Osy kezde esik ashyldy. Men eńkeıip quladym da, bos orynǵa atý úshin "lúgerdi" kóterdim. Biraq meniń maqsatym uzyn qara shashty jáne meıirimdi, tisti kúlimsireý boldy.
  
  
  Bul Pılar edi! Eger men onyń beline baılanǵan myltyqty qaldyrmasam, ol múldem áıeldik jáne qalaýly bolyp kóriner edi.
  
  
  Men trıggerdegi saýsaǵymdy bosańsytyp, jymıyp ornymnan turdym, sosyn kombınezonnyń ishine qolymdy sozyp, Lúgerdi qapshyqqa apardym.
  
  
  Pılar maǵan qushaq jaıa keldi. Ol meni qushaqtap súıdi. "Nık!"ol aıtady. "Men senimdi emes edim, myltyqtyń daýysyn estidim jáne seni múmkin dep oıladym ..."
  
  
  Men kúldim. "Men jartylaı ǵana óldim", - dedim men oǵan. "Sharshaǵandyqtan. Ingram qaıda?
  
  
  "Olar ony alyp ketti. Seni osynda ákelgeni úshin jazalaý úshin ".
  
  
  "Siz olardyń" tártibinen "ólýińiz múmkin", - dedim men.
  
  
  Ol artqa sheginip, maǵan taǵy da súısindi. - Sen sharshaǵan sıaqtysyń, Nık. Ol kúrsindi. "Sen úlken adamsyń, men seni joǵaltqandy jek kóremin". Ol myltyqty qapshyǵynan sýyryp aldy da, qolymen keýdemdi kózdegeni sonsha, ol bolattyń bir bóligi bolýy múmkin. "Biraq, - dep jalǵastyrdy ol, - olar aıtqandaı, pechene qırap jatyr, ıá?"
  
  
  "Demek, siz únemi basqa komandada boldyńyz", - dedim men shynymen de dirildep, óıtkeni ol meni kez kelgen sekýndta óltiredi dep kúdiktendim.
  
  
  "Joq, - dep jaýap berdi ol, - shynymen emes. Men qos agentpin, eki júzdi tıynmyn. Men Reseıge jasyryn túrde qyzmet etemin, sonymen qatar sizdiń Amerıkanyń agenti bolyp kórinemin. Ekeýi de maǵan jaqsy tóleıdi - jaqsy, óte jaqsy. Al meniń aqshaǵa degen mahabbatym kez kelgen elge degen mahabbattan artyq, bilesiń be? Ol mazaq etip kúldi.
  
  
  Men basymdy shaıqadym. "Joq, túsinbeımin. Tym anyq emes.
  
  
  "Reseı, - dep túsindirdi ol, - KSRO -nyń shynaıy jáne resmı úkimeti maǵan Varnovty, general Jızovty jáne onyń táýelsiz fraksıasyn ıadrolyq bombany iske qospas buryn ustap turý úshin operasıalardyń osy bazasyn ashýdy tapsyrdy.
  
  
  
  
  
  Bul Amerıkamen aıqyn soǵys. Sonymen, men biraz ýaqyt sizdiń odaqtasyńyz boldym. Biraq sodan keıin men jaqsy generaldyń Varnovtyń kómegimen qýatty AQSH -ty jeńý úshin utyla almaıtynyn kórgende, meni kúsh biriktirýge kóndirdi. Bul Reseı úshin úlken strategıa jáne bıliktegi úkimet tóńkeris jasalǵan boıda baǵynady ".
  
  
  Ol toqtady, endi saýsaǵy trıggerdi qattyraq qysty.
  
  
  "Sonymen qatar, - dep qosty ol, - general maǵan keremet soma tóledi. Meniń aqsha belbeýim valútanyń qalyń belbeýine aınaldy. Al shyn máninde aqsha - men tabynatyn jalǵyz kúsh ".
  
  
  Men oǵan Varnovtyń qaıtys bolǵanyn aıtqym keldi, biraq onyń maǵan senbeıtinin bildim. Al bul bólmeniń esigi bul fakt dáleldenbes buryn joǵary qýatty jarylǵysh zattarmen jarylýy kerek. Sonymen qatar, saǵatqa bir qaraý maǵan on mınýttyń ǵana qalǵanyn aıtty.
  
  
  Qalaı bolǵanda da, Pılar kúlimsirep, qatty, tesilgen ysqyryqty shyǵarǵanda, bul dúbirli oılar dóreki túrde úzildi.
  
  
  Áp-sátte avtomaty bar úsh sarbaz kúzet beketiniń artqy buryshynan júgirip shyqty. Olardy general Jızov muqıat baqylap otyrdy, ol óziniń formaly formasynda keremet boldy. Doberman men nemis ovcharkasy shynjyrmen kúresýde; onyń aldynan qarǵybaýlar júgirdi.
  
  
  Bul zulym top meni qorshap alǵan kezde, Jızov Pılarǵa meni qarýymnan qutqarýdy buıyrdy. Al meni aqyryn erkeletken qol kıimime kirip, júk salǵyshty da, stılettony da taýyp alyp, alyp ketti.
  
  
  "Men osyndaı qorqynyshty jaýǵa tántimin, Karter", - dedi general. "Biraq meniń tańdanysym meıirimdilikti qamtymaıdy. Sondyqtan jaza qylmysqa saı bolýy kerek dep esepteımin. Jáne bir janýardy óz túriniń ekinshisine tamaqtandyrý sonshalyqty oryndy bolýy múmkin. Degenmen, árıne, bul joǵary túr ". Ol maǵan jaman kózderimen qaraǵan kezde yryldap, jyltyr, eti tozǵan tisterin kórsetken ıtterge maǵynaly túrde tómen qarady.
  
  
  Ol muny aıtqan kezde men Stúarttyń DC-de maǵan syıǵa tartqan absýrdtyq proporsıonaldy emes úlken belbeý ilgegimen oınaı bastadym. Bolashaqta kútpegen jaǵdaılar týraly oılana otyryp, men ony qoldaıtyn beldikti kombınezonnyń aınalasyna qystyrdym. Bul meniń kıimime kúlkili kórinis berdi, sonymen qatar ilgekke erekshe nazar aýdardy.
  
  
  Beldiktiń baıaǵyda tuzdy sýǵa batyrylǵanyn esime alǵanda, men Stúartty toǵasyn tolyǵymen sý ótkizbeıtin etip jasaǵany úshin maqtadym.
  
  
  Men ilmekti bosatý úshin jasyryn qadam jasaǵanymda, general bul qımyldy túsindi.
  
  
  "Qolyńdy toǵadan al!"- dep aıqaılady ol. Men ólimge ákeletin pechene qumyrasynda qolymmen ustalyp qalǵandaı keıipte moıynsundym.
  
  
  "Onyń belbeýin alyp, maǵan ákel!"- dep buıyrdy ol Pılarǵa.
  
  
  Mensinbeıtin "ustalǵanmen" - "siz - biz emessiz"? Kúlimsirep turǵan Pılar belbeýin sheship, Jızovqa berdi. Sarbazdardyń biri ıtterdi ıemdenip alǵan soń, ol olardy zertteı bastady, anda-sanda basyn kóterip, maǵan tar kózdi jaıbaraqat kózqaras jiberdi.
  
  
  "Mınıatúralyq qarýdy jasyrýdyń amerıkandyq ádisi, - dedi ol, - kez kelgen bes jasar reseılik balany aldaý úshin jetkilikti aqyldy emes. Bul jerde sizdiń ishińizde ne bar, ıá? Bir rettik tapansha? Pyshaq qosqyshy? Álde dástúrli sıanıdti tabletkalar ma? "
  
  
  Nashar jasyrylǵan serippeli ysyrmany tabý úshin jumys isteı otyryp, ol bylaı dedi: "Qandaı aqymaq qarapaıym. Bul buırada aýlaý jasyrylǵan jáne…
  
  
  Ol kózin qysyp, maneken ilgegine qarady, óıtkeni qaqpan soqqyly dybyspen jaryldy, dybys tóbelerden shyǵyp, tómendegi kanon arqyly qysqasha jańǵyryqty.
  
  
  Toǵany ustaǵan qoldar joǵalyp ketti, general aqyryn qansyrap turǵan dińgekti shirigen qarbyz sıaqty ashyq turǵan betke qaraı jyljytty. Ol jerge qulap tústi.
  
  
  Sosyn men júgirip baryp, bir qolynda qarǵybaýy, ekinshi qolynda avtomaty bar soldattyń moınyn kesip aldym. Ol qulap ketpes buryn, men myltyqty alyp, onyń qurbylaryn qysqa jarylyspen kesip tastadym, bul olardy syzyqshadaǵy oıynshyq úırekter sıaqty qulatyp jiberdi. Pılar myltyqty ishime baǵyttady, sondyqtan men ony esh ókinbesten qorǵasynmen súıip qoshtastym.
  
  
  Men karateden kesken sarbaz qaıta tirilip, kóterile bastady. Men ony artqa laqtyryp, taǵy bir jyldam serpilispen jerge tıgizdim.
  
  
  Men ıtter birden maǵan qaraı júgiredi dep kúttim. Biraq, kerisinshe, olar ózderiniń dármensiz qojaıynyna qarsy shyqty, ol olardy qatty qorlady jáne sol qandy adamnyń qaldyqtaryn aıaýsyz shaınady.
  
  
  Endi men kombınezonymdy sheship aldym da, stılýs pen shıfry sheshilgen kishkentaı bylǵary kod kitapshasy áli kúnge deıin kúrteshemniń qaltasynda turǵanyna kóz jetkizgennen keıin, qubyjyq tárizdi tastarǵa buryldym. Men jomarttyqpen qolymdy kóterip, jaıǵasyp, qyzdarǵa jeńis pen sálemdesýdiń keń belgisin jiberdim.
  
  
  Bir sát men olardyń jartastardan kóterilip, jaǵaǵa qaraı júgirip bara jatqanyn, aqquba bastarynyń kún astynda terbelip turǵanyn kórdim. Sodan keıin men Pılardyń janyndaǵy jerden Lúger men stılettony kóterdim. Men onyń ústinde turyp oıladym: zulymdyq qandaı ádemi. Qandaı shyǵyn!
  
  
  Men ketýge buryldym, sosyn maqsaty ashkózdik emes degen oımen ashtym
  
  
  
  
  
  onyń blýzkasyn sheship, ol valútanyń qalyń belbeýi, atap aıtqanda aqshasy bar belbeý dep sıpattaǵan nárseni sheship aldy.
  
  
  Ony ózimmen birge alyp, tikushaqqa qaraı júgirdim. Men janarmaı ólshegishti tekserdim, rezervýardyń tolǵanyn kórgende qýanyshtan jylap jibere jazdadym, motordy qyzdyrdym, qyzdar sýǵa túsip, bortqa kóterilgende úlken qalaq aınaldy.
  
  
  Men jyldamdyqty arttyrdym, qadamymdy rettedim, biz ańshy myltyǵynan qorqyp, qanatsyz alyp qus sıaqty jerden ushyp kettik. Noks Varnov pen Anton Jızovtyń taǵdyrly qastandyǵy oryn alǵan ǵımarattar kesheniniń astynda biz kóterilip, taıyp bara jatqanda jerge erip ketkendeı boldy.
  
  
  Taýlar arasyndaǵy oıyqtan ótip, jartastyń alyp, uzartylǵan saýsaǵynyń janynan ótip bara jatyp, biz aýmaqty kórmeı qala jazdadyq.
  
  
  Biraq bir mınýttyń ishinde bul biz úshin tańqalarlyqtaı anyq boldy, óıtkeni ol atomdyq jarylyspen jarylǵan, órtengen, usaqtalǵan, men saǵatqa qaraǵan kezde kez kelgen sekýndta kútken edim. Dybys bizge jetkende, soqqy tolqyndary bizge jetti. Tikushaqty alyp qol mazaq etkendeı kóterip, sekirip, aınaldyrdy.
  
  
  Soqyr aq nurdyń jarqyraǵany sonsha, biz basqa jaqqa qaraýǵa májbúr boldyq. Biraq tikushaq toqtaǵan kezde biz jarylys bolǵan jerge qaıta qaradyq jáne bulttyń kóterilip, keńeıip bara jatqan bozǵylt tútin sańyraýqulaǵyn kórdik.
  
  
  Men sharshaǵan egizderdiń júzderine basymdy ızep: "Iá, solaı. Bul úlken, jarylystardyń atasy edi. Al men munyń kele jatqanyn bildim. Men sizge eskertýdiń maǵynasyn kórmedim dep oılaısyz ba? Siz úreılenip ısterıkaǵa túser edińiz ".
  
  
  "Al sen nege qoryqpadyń?"Terrı oryndy túrde surady.
  
  
  "Sebebi ólim qaýpi men úshin ádettegideı derlik", - dep jaýap berdim men. "Ár tapsyrmada ol meniń shyntaǵymmen júredi".
  
  
  "Kezdesý?"- dedi Djerrı. "Tapsyrma qandaı? Bizge ne istep jatqanyńyzdy aıtyńyz. Bizge osy qorqynyshty bıznestiń ne týraly ekenin aıtyńyz ".
  
  
  "Bul adamdar kimder edi?"- dep surady Terrı. "Al ol ǵımarattarda ne boldy?"
  
  
  "Qandaı ǵımarattar?"Men aıttym. "Qandaı adamdar? Adamdar bolǵan joq. Ǵımarattar bolǵan joq. Olar eshqashan bolǵan emes ".
  
  
  "Jarylys týraly jańalyqtar gazetterge shyǵady, sodan keıin biz barlyq dostarymyzǵa ne bolǵanyn aıta alamyz", - dedi Djerrı.
  
  
  "Bul eshqashan gazetke jetpeıdi", - dedim men. "Al eger bireý menen surasa, men jarylys jáne onyń aınalasyndaǵy oqıǵalar týraly eń kishkentaı bilimnen bas tartamyn. Taqyryp jabyldy. Kezeń! "
  
  
  "Betińde qalaı jumbaq bola alasyń..."dep bastady Terrı.
  
  
  "Meniń jumysym jumbaq", - dedim men. Sosyn kúlimsirep: "Al men shyn máninde joq fantommyn - bul sizdiń armanyńyzdyń beınesi ǵana".
  
  
  Men Terrıge aqshasy bar belbeýdi berdim de, aıttym: "Men saǵan qaryzdarmyn, qymbattym, bastapqy jarna az. Men ekeýińe de qaryzdarmyn. Meniń oıymsha, bul beıbereket baı belbeý kıim dúkenin ashýǵa jetkilikti dep oılaımyn.
  
  
  Jıyrma tórtinshi taraý
  
  
  Eki kúnnen keıin men Peskadera shyǵanaǵyndaǵy Royal Curasao qonaqúıindegi eń qymbat jáne eń sándi bólmedegi tenıs kortynyń ólshemindegi atlas tósek jaımalarynyń arasyna sozylyp kettim. Bir qolynda araldyń atymen atalǵan bir staqan qurǵaq apelsın lıkeri, ekinshi qolynda jumsaq kók telefon boldy. Meniń qulaǵymda Devıd Hoktyń daýysy estildi, ol dál osy ýaqytta maǵan Vashıngtondaǵy, Kolýmbıa okrýgindegi taǵynan erekshe qýanyshpen belgi berdi.
  
  
  "Al aqsha jiberýdi umytpańyz!"Men oǵan aıttym.
  
  
  "Kún ashyq pa?"- dep aıqaılady ol . "Bul jerde kún ashyq emes. Kúni boıy jańbyr jaýdy! "Sosyn ol aqyryn kúldi.
  
  
  "Telegraf arqyly aqsha jiber!"- dep jaýap berdim men oǵan. "Men sheksiz shydamdy adammyn. Sondyqtan kelesi saǵattyń kez kelgen ýaqyty qolaıly. Al eger ol jerde jańbyr jaýyp tursa, mindetti túrde palto kıińiz! »
  
  
  Men telefondy qoıamyn.
  
  
  Men aýdarylyp, jastyqtaryma súıenip, sol jergilikti qospadan bir staqan iship, qasymda jatqan Rona Folstedtke kózimdi qystym.
  
  
  "Hok úkimetten qosymsha demalys alǵymyz keletinin bilgisi keldi", - dedim men oǵan. "Ol Karıb teńizinde jaı krýızdi usyndy".
  
  
  Rona qyshqyl jáne lımondy betin burady. Sosyn ol kúldi. "Men bul qarttyń ázil-ospaq sezimi bar ekenin bilmedim".
  
  
  "Ol muny jaqsy jasyrady", - dep jaýap berdim men. "Jáne ony kishkene kúlkige laıyq erekshe oqıǵa bolǵan kezde ǵana tartady. Mysaly, búkil halyq qaladan qalaǵa atomdyq joıylýdan qutqarylǵan kezde ".
  
  
  Rona óziniń sýsynyn iship aldy. "Ol taǵy ne dedi?"
  
  
  "Tek meniń nusqaýlaryma súıene otyryp, onyń jigitteri bombalary bar barlyq chemodandardy tapty. Ol Reseı úkimetine qastandyq jospary buzylǵany týraly habarlady; faıl jabyldy ".
  
  
  - Qudaıym, - dep prostyrsydy ol. "Jáne bul barlyq qaǵazdarǵa qatysty ma? Kishkene krýız, birneshe ret oq atý, muhıtta júzý, azaptaý kamerasy, taǵy da oq atý jáne kishkene jarylys?"
  
  
  Ol kúldi. "Sonymen, kóńil kóterý úshin ne isteýimiz kerek?"
  
  
  Men bir aýyz sóz aıtqan joqpyn.
  
  
  Biraq báribir men kelesi eki aptany osy suraqqa jaýap berýge jumsadym.
  
  
  
  Sońy.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Nık Karter
  
  
  Beıjiń qujattary
  
  
  Lev Shklovskıı qaıtys bolǵan uly Antondy eske alýǵa aýdarǵan
  
  
  Túpnusqa ataýy: The Peking Dossier
  
  
  
  
  Birinshi taraý
  
  
  Men taqyrypqa kóp kóńil bólgen joqpyn. Onda atylǵan senator týraly birdeńe aıtyldy.
  
  
  Men tıyndy "Valdorftaǵy" jarqyraǵan gazet dúńgirshegi sóresine qoıdym. Ony sonshalyqty jyltyr etý úshin olarǵa bir saǵat qajet bolsa kerek. "Siz muny istep jatqanda, — dedim men ústeldiń artyndaǵy qyzǵa, — men Lucky Strike paketin alǵym keledi."
  
  
  Ol eńkeıip, tómendegi sóreni qarap shyqty. Ol eńkeıgen kezde bolǵan oqıǵa maǵan qatty unady. Men jarty dollar qostym.
  
  
  —Joq, joq", — dedi ol. "Jetpis bes temeki.
  
  
  Men oǵan qaradym. "Nú-Iork qalasynyń baǵasy bizdi tastaýǵa jetkilikti", — dedim men.
  
  
  Ol maǵan kúlkisin syılady.
  
  
  —Bári jaqsy", — dedim men taǵy tórtten bir bóligin ústelge laqtyryp. Nık Karter, uly ysyrapshylardyń sońǵysy.
  
  
  Men ózimniń beınemdi foıedegi aınadan kórdim. Men árqashan ózimdi dál solaı kórinetindeı sezinetinmin. Qupıa agent. Men tym uzyn boıly jáne aqyldy iskerlik kostúmge syımaıtyndaı ashýshańmyn. Sonymen qatar, men de jel men qolaısyz aýa-raıynda tym uzaq júrgen sıaqtymyn. Kishkentaı qyzdar mundaı tulǵany "kári" dep ataıdy. Úlken qyzdar muny "kóp nárseden aman qalǵan" dep ataıdy. Meniń oıymsha, bul jaı ǵana ájimder, al qalǵandary meni alańdatpaıdy.
  
  
  Men saǵatqa qaradym. 1:50. Men erte keldim. Hoýk maǵan qandaı da bir tótenshe jaǵdaı týraly nusqaý berý úshin AX-ten bireýmen kezdesýimdi qalady. Ol maǵan qyz jiberer edi. Qyzyl shashty. Ol "Munara" meıramhanasyna qalaı barý kerektigin bilemin be dep suraıtyn. Al Nú-Iorkte ondaı meıramhana joq.
  
  
  Men kútý zalyndaǵy úlken jumsaq oryndyqtardyń birine bardym — onyń janynda kúlsalǵysh boldy. Men ózimniń arnaıy brendimniń sońǵy paketin paıdalandym jáne kóbirek tapsyrys berýdi umytyp kettim. Biraq Lucky Strike de boldy eshteńe. Men gazet ashtym.
  
  
  "Keshe keshke Nassaýdaǵy eksklúzıvti Grenada kazınosynda Áskerı ister jónindegi komıtettiń tóraǵasy senator Djon V. Seıbrýkty uzyn boıly, palto kıgen qaskúnem atyp óltirdi. Kýágerlerdiń aıtýynsha, senator Blek Djek oınaǵan kezde eki ret jeńiske jetken, qasynda turǵan oıynshy "aldaý" dep aıqaılap tapanshasyn alyp, oǵan eki ret oq atqan. Jergilikti polısıa kúdiktini qamaýǵa aldy. Aldyn ala psıhıatrıalyq qorytyndy bul adamnyń Chen-lı Braýnnyń psıhıkalyq turaqsyz ekenin kórsetedi. Ústeldegi eń joǵary usynys eki dollar boldy".
  
  
  Men sýretke qaradym. Chen-Lı Braýn múlde psıhıkalyq turaqsyz bolyp kórinbedi. Ol jańa ǵana kanareıkany jep qoıǵan mysyqqa kóbirek uqsaıtyn. Keń, qatty bettegi tar azıalyq kózder. Aýzy ashýly kúlkiden buralyp qaldy. Men fotoǵa qaıta qaradym. Meni bir nárse mazalady. Qatar turǵan eki sýret sıaqty nárse: qateni tabyńyz.
  
  
  "Keshirińiz, "Munara" meıramhanasyna qalaı barýǵa bolatynyn aıtpaısyz ba?"
  
  
  Múldem qyzyl shashty. Ádemi tulǵanyń aınalasynda mys tústi qalyń bulttar. Tolyǵymen kóz bolyp kóringen tulǵa. Tolyǵymen boıalǵan bolyp kóringen kózder. Jasyl, qońyr, qyzyl-qońyr. Ol qandaı da bir áskerı kostúm kıgen. Tek Fort Noks: bul jerde altyn kenishi jasyrylǵan.
  
  
  Men aıttym. - "Munara?"'ol týraly eshqashan estigen emespin.'Men muny aıtýym kerek edi, men ony minsiz akter retinde aıttym.
  
  
  'Joq?'— dedi ol, súıkimdi mańdaıynda súıkimdi ájimder bar. — Múmkin siz "Munara" qonaq úıin aıtyp otyrǵan shyǵarsyz? Bul da meniń mátinimniń bir bóligi boldy.
  
  
  'O, joq. Qandaı aqymaq, ıá? Men dostarymmen kezdesýge bara jatyr edim, olar "Munara" meıramhanasyn aıtty dep oıladym. Ol ózi de keremet aktrısa bolatyn.
  
  
  —Bilesiń be", — dedim men qatty daýystap, qyzyǵýshylyq tanytqandardyń bári estýi úshin. — Barda telefon kitapshasy bar ekenine senimdimin. Biz ataýlarynda "Munara" sózi bar barlyq meıramhanalardy tabamyz.
  
  
  "Bul birneshe saǵatqa sozylýy múmkin", — dedi ol.
  
  
  —Men bilemin", — dedim men.
  
  
  Biz qarańǵy buryshty taptyq. Men býrbonǵa tapsyrys berdim, ol sherrı. Hanym hanym boldy. 'Al, ne?'Men muny daıashy sýsyndarymyzdy ákelgende aıttym. Men bul iske kirisýge asyǵyp bara jatqanym emes.
  
  
  Ol surady. — Siz búgingi gazetti áli oqydyńyz ba? Sondyqtan ol túbine jetýdi qalady.
  
  
  Men ıyǵymdy kóterdim. "Tek birinshi bet".
  
  
  Ol basyn ızedi. Mine, men bul týraly aıtqym keldi.
  
  
  "Siz senator Seıbrýkty aıtyp otyrsyz ba?"
  
  
  'Onsha emes. Negizi meniń oıymda Chen-Lı Braýn boldy.
  
  
  — Bul onymen baılanysty ma?
  
  
  "Mmmm. Ishinara.'
  
  
  Qudiretti Qudaı. Oıyn oınaǵandy unatatyn taǵy bir qyz. Tek men oıyndardy múlde unatpaımyn, olarda oınaıtyn qyzdar da unamaıdy. Men býrbonnan bir jutym alyp, kúttim.
  
  
  Men seni erkeletýge tyryspaımyn... bul jaı ǵana tozaq... — ol ózine laıyqty sóz tapty, — dedi... qarǵys atsyn... al, "qıyn" degen sóz emes."Ol qasyndaǵy dıvandaǵy ámıanyna qolyn sozdy.
  
  
  — Senator Mortonnyń qalaı qaıtys bolǵany esińizde me?
  
  
  Men jadymdy tekserdim. "Bul shamamen úsh-tórt aı buryn boldy. Ushaq apaty, solaı emes pe?
  
  
  Ol basyn ızedi. "Jeke ushaq. Ushqysh aman qalǵan joq.
  
  
  'Sonda ne?'
  
  
  'Sonymen.'Ol ámıanyn ashyp, eski gazettiń úzindisin alyp shyqty. —Bul ushqysh edi", — dedi ol. Tipti kúńgirt jaryqta da men onyń ne aıtqysy kelgenin túsindim. —Chen-lı Braýn", — dedim men.
  
  
  Ol basyn shaıqady. 'Joq joq. Charlz Braıs jazǵan.
  
  
  Men fotony qaıtadan zerttedim. Bul shynymen Chen-Lıdiń júzi edi. "Eger solaı bolsa, onda bul qytaılyqtardyń bári bir-birine uqsaıdy, men bul oqıǵany túsine almaımyn".
  
  
  Ol kúle jazdady. "Bul jalǵyz túsinikteme bolýy múmkin. Biraq bul bir adam bolýy múmkin emes, óıtkeni —ol kidirdi—, óıtkeni Charlz Braıs qaıtys boldy. Ol artqa eńkeıip, bombanyń jarylýyn kúte bastady.
  
  
  'Egizder me?'
  
  
  — Úshemder she? Ol taǵy da ámıanyna qolyn sozyp, sýretin alyp shyqty. Ol AX qupıa isinen bolǵan. Men Hendersonnyń qoljazbasyn tanydym. Onda "Lao Szen" dep jazylǵan. Fotosýret aýqymdy, anyq boldy. Eski gazettiń kesindisinen alynǵan fotosýretten de, búgingi gazetten alynǵan sýretten de aıqynyraq. Árıne, bul taǵy da sol tulǵa boldy. Jaqynnan qaraǵanda jasy úlken bolyp kórindi, biraq beti sol qalpynda qaldy. Endi men kenetten buryn birtúrli bolyp kórinetin nárseni túsindim. Mańdaıynyń ortasynda súıel bar edi. Anyq emes fotosýretterde ol úndi kastasynyń belgisiniń boıalǵan daqtarynyń birine uqsady. Tek bul naǵyz súıel boldy. Dálirek aıtqanda, úsh súıel. Úsh túrli mańdaıdyń dál ortasynda. Statısıkalyq turǵydan múmkin emes, tipti úshem bolsa da. Chen-lı Braýn, Charlz Braıs jáne Lao Szen bir adam bolýy kerek edi. Biraq eger bul Charlz Braıs ólimnen qaıta tirilmese, bul múmkin emes edi.
  
  
  "Lao Szen degen kim?"
  
  
  "KANNYŃ bas agenti.'Mine, solaı; KAN onyń artynda turdy. Azıalyq óltirýshiler jasaǵy. Qytaılardyń, kambodjalyqtardyń, laostyqtardyń, vetnamdyqtardyń jáne AQSH-ty olardyń barlyq máseleleriniń túp-tamyry dep sanaıtyndardyń erkin federasıasy. Bul sóz olar úshin neni bildirse de, biz úshin "Amerıkandyqtardyń tamaǵy endi kesiledi" degendi bildiredi. Óıtkeni KAN negizinen onymen aınalysqan.
  
  
  Men bir qyzǵa qaradym. Ol bolashaqqa kóz júgirtkisi kelgendeı stakanyna qarady. "Lao Szenniń M1 dárejesi bar", — dedi ol.
  
  
  Birinshi dárejeli óltirýshi. Eger men osy Lao Szenge tap bolsam, men ózime teń keletin adamdy kezdestirer edim. Ol maǵan qorqynyshqa toly kózderimen qarady. Men onyń kózqarasyn týra maǵan baǵyttaýǵa múmkindik berdim. Men bul sózdi onyń kóz aldynda saqtaǵym keldi. Bul men kezdeskennen beri kórgen jumsaqtyqtyń alǵashqy belgisi edi. Vestıbúldegi súıkimdi asyǵys qyz biz qarańǵy barda jalǵyz qalǵanda-aq qatal isker áıelge aınaldy. Men Don Jýan sıaqty áreket etkim kelmeıdi, biraq bul ádette kerisinshe. Kózqaras jypylyqtaýǵa aınaldy, endi meniń bızneske kirisý kezegim keldi. Men onyń nárselerdi tym jeńil qabyldamaıtynyn sezindim.
  
  
  "Lao Szen, — dedim men qysqasha, — ol qazir qaıda?
  
  
  Onyń kózindegi emosıalar teledıdardaǵy beıneniń baıaý óship bara jatqandaı joǵalyp ketti. —Biz bilmeımiz", — dedi ol aqyryn. — Ol ádette qaı jerde bolady?
  
  
  Ol kúrsinip, ıyǵyn qıqań etkizdi. — Biz de bilmeımiz. Qytaı? Úndiqytaı? Shamamen bes jyl buryn biz izimizdi joǵalttyq. Ol kez kelgen jerde bolýy múmkin.
  
  
  Men temeki alý úshin qaltama qol sozdym. Men olardy foıede qaldyrǵan bolýym kerek.
  
  
  Ol maǵan qarap kúldi. — Sen olardy foıede qaldyrdyń. Ol sómkesinen paketin sýyryp aldy.
  
  
  Men onyń bireýin súzgisimen alyp, temekisin de jaǵyp jiberdim. Baqytymyzǵa oraı, ol eń sońǵy urpaqtyń ókili emes edi, mundaı nársege renjigenderdiń biri. Meni eskirgen dep atańyz, biraq men bir nársege senimdimin: áıel agresıany tósekte ǵana kórsete alady.
  
  
  "Al endi, — dedim men, — meniń tapsyrmam qandaı.
  
  
  —Iá", — dedi ol. "Endi bul sizdiń tapsyrmańyz."
  
  
  "Hok bireý Chen-Lıdi túrmeden shyǵarýǵa tyrysady dep elestetedi. Kim bolsa da, ol osynyń báriniń kilti bola alady". Ol aýany bulyńǵyr túrde nusqady. "Al, — dedi ol, — bul saıası qastandyq bolýy kerek".
  
  
  — Aıtshy, júr. Bul ázil bolsa kerek. Eki senatordy bir-birine uqsaıtyn, biraq bir adam emes eki qytaılyq óltirdi, sonymen qatar olar joǵary laýazymdy agent KANGQA uqsaıdy jáne siz bul saıası qastandyq dep oılaısyz.
  
  
  Ol maǵan suraýly túrde qarady. — Sonda siz ony qalaı atar edińiz?
  
  
  "Men ony ǵylymı-fantasıkalyq sújet dep ataǵanym jón".
  
  
  Biraz ýaqyt ol maǵan qarap turdy, sosyn kúldi. "Olar maǵan seniń sonshalyqty kúlkili ekenińdi aıtqan joq", — dedi ol.
  
  
  "Men múldem kúlkili bolýǵa tyryspaımyn. Bul Djon Brýnnerge nemese basqa bireýge arnalǵan jumys sıaqty. Men munda tek bulshyq etterimmen jumys isteý úshin keldim".
  
  
  —Mmm", — dedi ol ernindegi sarkazmdy jalap. Eger bul qaıtalanatyn bolsa, men ol maǵan ruqsat beredi dep úmittendim. "Bulshyqetter, — dedi ol, — bul mindetti shart. Chen-lıge barǵysy keletin jigitter muny qarýmen jasamaıdy". Ol sýsynynan bir jutym aldy. Keńsedegi birneshe ázilkeshter oǵan alystan úmitsiz qarady. Men mundaǵy ornymdy qyryq-elý myń dollarǵa sata alamyn dep oıladym.
  
  
  Al mıǵa keletin bolsaq, — dedi ol, — eger sizde joq bolsa, siz tiri bolmas edińiz. Meniń oıymsha, N-3-tegi "n" nóldi bildirmeıdi.
  
  
  —Dál solaı", — dedim men. 'Men danyshpanmyn. Biraq men seni árqashan "nóldi" "0" arqyly emes, "n" arqyly jazasyń dep oılaıtynmyn. Onyń maqtaýy meni ashýlandyrdy. Nege ekenin naqty bilmeımin. Ol da basqa eshteńe bilmeı, taqyrybyn ózgertti. "Gar Kantor bizdi qazirdiń ózinde Nassaýda kútip tur. Biz oǵan jetken boıda habarlasamyz".
  
  
  'Biz?'Bul men oılaǵannan da ótkir bolyp shyqty. Ázirge. Men áıeldermen jumys istegendi unatpaımyn. Oınaý, ıá. Ásirese jumys isteý úshin emes. Men qınalǵan kezde qasymda bir ǵana áıelge shydaımyn: Vılgelmına. Meniń dańqty, 9 mm lúger tapansham.
  
  
  —O, joq", — dedim men. "Bul bolmaıdy. Sonymen qatar, eger bulshyqetter birinshi orynda tursa, onda siz olardyń biri emessiz. Sende bul tym az. Ol kenet otyrdy. Onyń kózderinde ashý boldy. "Men muny kemshilik dep sanaıtynym emes, — dep qostym men, — men bulshyq et tátelerimdi unatpaımyn".
  
  
  — Demek, men jaı ǵana kedergi keltiretin aryq tátemin be?
  
  
  Men oǵan qaradym. —Men seni múlde aryq dep aıtpas edim.
  
  
  Ol muny dostyq eskertý retinde qabyldaǵan joq. Ol mektep muǵaliminiń betin jasady. "Al, Karter myrza, shtab meniń qatysýymdy qalaıtyn sıaqty. Basqa nárselermen qatar, men qytaılyq soe-toan dıalektisin bilemin jáne bul bizge paıdaly bolýy múmkin dep oılaımyn.
  
  
  — Nassaýda ma? Men kúldim.
  
  
  — Nassaýda jáne múmkin basqa jerde. Ol kúlgen joq.
  
  
  Men bas ızedim. 'Men túsinemin.'Men muny múlde túsinbedim. Biraq maǵan bir nárse jete bastady. Bul qastandyq qandaı bolsa da — Amerıka Qurama Shtattarynyń barlyq senatorlaryn óltirýge arnalǵan qastandyq nemese basqa nárse - bul mamyrdyń jumysy boldy. Al kisi óltirýge qatysty jaǵdaılardy qospaǵanda, KAN ekeýmiz bir tilde sóılesken joqpyz. Sosyn álgi Lao Szen boldy. al erte me, kesh pe iz soǵan aparýy múmkin. Jáne bul kez kelgen jerde bolýy múmkin. Qytaıda, Úndiqytaıda bolýy múmkin. Sondyqtan maǵan onyń bilimi qajet bolýy múmkin emes edi.
  
  
  — Biz qashan ketemiz?.
  
  
  "Tórt otyzda". Onyń birinshi klasty ushaqqa eki bıleti bar. — Men jumaq aralynda biz úshin bólme daıyndadym.
  
  
  Osylaısha, biz úı jumysyn da, tósek-oryndy da bólisetin edik. Men daıashyǵa belgi qoıyp, sýsyndardyń aqysyn tóledim.
  
  
  "Aıtpaqshy. Sizdiń atyńyz kim?'
  
  
  —Stúart", — dedi ol. "Lında Stúart". Ol kidirdi. "Stúart hanym".
  
  
  — O, — dedim men. Al, sodan keıin ne bolady? Men oǵan turmysqa shyqqym kelmedi.
  
  
  —Sonymen, bul baqytty adam kim, Stúart myrza?"
  
  
  'Sen.'Ol ústeldegi bıletterdi nusqady.
  
  
  Djon Stúart myrza men hanym Nú-Iork - Nassaý reısi
  
  
  — Sizdiń qalǵan qujattaryńyz bizdiń bagajymyzda. Júrgizýshi kýáligi, tólqujat jáne t.b. Barlyǵy Djon Stúart myrzanyń atynan. Men bagajdy tirkeý ornynda qaldyrdym. Siz taksıge tapsyrys berip jatqanda, men ony alyp ketemin. — Qalǵanyn men saǵan ushaqta aıtamyn.
  
  
  Biz áli de ústel basynda otyrdyq. Jaqsy, salqyn, qarańǵy buryshtyq ústel. Men onyń bileginen ustap, tómen qaraı tarttym. Men qatty tarttym, óıtkeni onyń aıqaılamaıtynyn bildim. Men bilegimdi qozǵadym, stıletto meniń qolyma syrǵyp ketti. Men onyń ony kórgenine kóz jetkizdim. — Jaraıdy, Lında. Men onyń qolynan myqtap ustadym. — Men seniń atyńdy bilgim keledi. Maǵan sizdiń jeke kýáligińiz kerek, men ony qazir alǵym keledi.
  
  
  Onyń beti aǵaryp, kózderi qaraıyp ketti. Ol astyńǵy ernin tistep, tómen qarady. Úndemeı, ol sómkeni qolyna aldy. "Joq, janym, men muny ózim jasaımyn".
  
  
  Kózimdi onyń betinen almaı, men onyń sómkesin alyp, bos qolymmen ishindegisin izdedim. Kiltter, untaq, erin dalaby, ámıan. Men kórgen myltyq ta boldy. Uqypty .22. Men ony qaltama saldym. Biraz oılanǵannan keıin men izdegenimdi taptym: sýburqaq qalam.
  
  
  Men ony ústelge qoıyp, qoraptan shyǵaryp aldym. Ony myqtap ustap turyp, men kodtyń shıfryn ashtym. Tara Bennet. Jasy jıyrma segizde. Qyzyl shash. Jasyl kózder.'Sondyqtan onyń kózderi resmı túrde jasyl boldy. "IDAKS-20.""IDAKS-20. Synyp R.' Ol ǵylym bóliminde jumys istedi jáne óte senimdi boldy. Men oqyp otyrǵanymda ol meniń betimdi zerttep jatty. Ol meniń oqyǵanymdy bildi, biraq báribir shoshyp ketkendeı boldy.
  
  
  —Jaraıdy, qoı. Men qalamdy nusqadym. Ol ony alyp ketkende men ony jibermedim.
  
  
  — Endi sen maǵan senesiń be? Onyń daýysy áli kúnge deıin mysqyldaý úshin tym dirildep turdy.
  
  
  —Men senen eshqashan suraǵan emespin, Tara", — dedim men.
  
  
  Ol maǵan tańdana qarady. — Sonda munyń bári ne úshin jaqsy boldy?
  
  
  —Jaqsy eshteńe joq", — dedim men. "Men áıelmen jumys istegende, men ol úshin jumys istemeıtinimdi bilý maǵan yńǵaılyraq. Men seniń bul týraly biletinińe senimdi emes edim.
  
  
  Men shyǵýǵa qaraı júrdim. Ol zattaryn alyp, únsiz artymnan erdi. Biz vestıbúlden ótip bara jatqanda men oǵan buryldym. "Esik qyzmetkerine taksı shaqyrýyn aıt. Men seni birneshe mınýttan keıin esik aldynda qarsy alamyn".
  
  
  Ol resmı túrde jasyl kózderin tómen túsirip, ketip qaldy.
  
  
  "Lucky Strike—tiń eki paketi", — dedim men. Men qazir Djon Stúart myrzanyń shyǵyndarymen ómir súrdim.
  
  
  Ústeldiń artyndaǵy qyz maǵan biraz qarap turdy, sosyn eki oramaldy da maǵan berdi. Ol basyn shaıqady.
  
  
  Jáne surady. - 'Sen kimsiń?'— Qandaı da bir mazohıst?
  
  
  
  
  2 Taraý
  
  
  
  
  Eger siz muny ne úshin istep jatqanymdy bilgińiz kelse, men muny aqsha úshin jasamaıtynymdy aıtaıyn. Eger siz ótken jyly alty aı jumyssyz bolsańyz, siz menen kóp aqsha tapqan shyǵarsyz; jáne bul sizdiń jumyssyzdyq boıynsha járdemaqyńyzdy eseptemeıdi. Eger siz meniń muny ne úshin istep jatqanymdy bilgińiz kelse, men sizge naqty sebep patrıotızm ekenin aıtýym kerek. Árıne, bul árqashan shyndyq bolýy múmkin. Biraq eger siz meni dokqa otyrǵyzsańyz jáne shyndyqty jáne shyndyqtan basqa eshteńeni qalamasańyz, men Nassaýda 40 gradýs bolǵanyn jáne men qazir qyzǵylt qumdy jaǵajaıda eń jaqsy denelerdiń biriniń janynda bolǵanymdy qosýym kerek. álemdegi eń kishkentaı bıkını. Bul qyzda bári boldy. Onyń qosymshasyna deıin. Tara Bennet ádemi salynǵan. Bir metr jetpis bes; kilegeıli dene. Onyń jartysy aıaq boldy... Ol meniń kózqarasymdy toqtatqan eń ádemi qyz derlik edi. Meniń oıymsha, eger men óz kartalarymdy durys oınaıtyn bolsam, onda meniń kózim ǵana toqtamaıdy.
  
  
  Olar aıtqandaı, bul jaqsylyqqa ketti. Biraq bul meniń patrıottyq sezimimdi tómendetken joq dep oılaımyn. Aldyńǵy túni maǵan Gar Kantordan "Basyńdy tómen túsirme, bári tynysh" degen habarlama keldi. Ol maǵan ýaqyty kelgende habarlasatynyn aıtty. Osy ýaqytqa deıin biz demalysta qarapaıym amerıkandyq jup sıaqty áreket etýimiz kerek edi. Bul, eger men muny istesem, tamaq iship jatqanda, shomylýǵa bolady ma, joq pa, daýystap aıtýdan basqa eshteńe aıtýǵa ruqsat etilmegenin bildiredi.
  
  
  Men Tarany bólmede qaldyrdym, ol Lında, men Djon Stúart myrza ekenimdi esime túsirip, jaqsy sýretke túsýge shyqtym. Men araldyq sýsyndardy jek kóremin, bul úshin aral barmenderi meni qurmetteıtin. Bul tegin keńes: Karıb teńiziniń ıtarqasyna tapsyrys berińiz, sonda olar sizdi elemeıdi. Tikeleı vıskıge tapsyrys berińiz, olar sizge barlyq qajetti aqparatty beredi.
  
  
  Men atys týraly jergilikti pikirdi bilgim keldi. Men qalaǵanymdy aldym. Insaıderler bul jaı ǵana las bıznes dep málimdedi. Chen-lı araldan emes, týrıs te emes edi. Qalaı bolǵanda da, ol psıhıkalyq turaqsyz bolǵan joq. Ol qalaǵa alǵash barǵan kezde odan qatty kóńili qaldy, biraq sodan keıin ol jaı joǵalyp ketti. Las nárse bolyp jatty.
  
  
  Men bizdiń bólmege qaıtyp kelgende, men jatyn bólmege barǵan joqpyn. Men kıimimdi sheship, dıvanǵa uıyqtaýǵa kettim. Bul taǵy bir tegin keńes: áıeldi erkekten artyq eshteńe aınaldyrmaıdy, onyń tábeti joq ekeni anyq.
  
  
  Men temekimdi tutatyp, Ydysqa qaradym. Ol jaǵajaıda uıyqtap jatqan. Men ol keshe túnde uıyqtady ma dep oıladym. Biraq men bul oıdy jalǵastyrǵym kelmedi. Bul onyń istegeniniń bári boldy, árıne, bul da jaqsy boldy.
  
  
  — Stúart myrza? Bul qonaqúıdiń habarshysy bolatyn. Men qolymdy kózimniń ústinde kúnge qarsy ustadym. "Aılaqta sizben sóıleskisi keletin bir jentlmen bar". Bul Gar bolady. Árıne, ol qonaqúıdegi adamdardan aýlaq bolǵysy keldi. Men basymdy ızep, onyń sońynan erdim. Biz qyzǵylt qumdy jaǵajaıdyń sońyna, buralǵan, jartasty joldyń basyna jettik. "Siz osy jerden ótýińiz kerek", - dedi ol. — Sen osynda qaıtýǵa bolady. Seni vestıbúl arqyly kýpalnıkpen kirgizbeıdi.
  
  
  —Rahmet", — dedim men.
  
  
  — Mine, osy joldyń boıynda. Ekinshi jaǵynda tómen qaraı baspaldaq bar.
  
  
  Iá, — dedim men. Men onyń nege qymsynǵanyn túsindim, biraq men oǵan temekiniń ornyna temekini usyndym. "Keıin kezdeskenshe", — dedim men lagerge qarap, "Keńesterińdi erteń alasyńdar". Biz Stúart myrzany óte jomart adam dep oıladyq, solaı ma?
  
  
  Men aılaqqa aparatyn jolmen júrdim. Kórinis erekshe boldy. Ári qaraı, aral qısyq bolǵan jerde, tar qyzǵylt shekaramen qorshalǵan jasyl tropıkalyq tóbeler kóterildi. Meniń sol jaǵymda qyzǵylt tastan jasalǵan qabyrǵa boldy, onyń ústine qoıý qyzyl tústi prımýla jolaqtary bar, onyń ústine on sarǵysh-qońyr shardy qoıǵanda paıda bolatyn serpilister sıaqty. Ekinshi jaǵynan, meniń astymda shamamen jeti metr jerde kún sáýlesindegi jaquttaıdaı jarqyraǵan sý jatty. Qandaı jaǵdaı bolmasyn, bul, árıne, qysqa jol emes edi. Aılaq áli úsh júz metr qashyqtyqta edi, men eshqashan jaqyndaǵan emespin.
  
  
  Eger men bul tastyń maǵan jetkenge deıin birneshe sekýnd buryn qulaǵanyn estimesem, dıametri shamamen alty fýt bolatyn Karterdiń ornyna úlken, jalpaq quımaq bolar edim. Ol jaı qulap túsken joq, ony ıterip jiberdi. Men júgirip baryp, tas qabyrǵaǵa qystym. Tas soqpaqqa soǵylyp, odan da kóp sýǵa batyp ketti. Men ornynda qalyp, tyńdadym. Kim bolsa da, onyń artyqshylyǵy boldy. Ol meni joǵarydan baqylaı alatyn. Men tek tar jolǵa jáne jeti metr tómen sýǵa qaraýym kerek boldy. Túbindegi ótkir tastar nápsiqumar aýzyndaǵy ótkir tisterdeı jarqyrap turdy.
  
  
  'Al, ne?'Men bireýdiń sybyryn estidim. Olardyń ekeýi bar ekenin túsiný úshin Garvard bilimi qajet emes edi. Bul aıan maǵan kóp kómektesti degen sóz emes. Men sózbe-sóz arqamdy qabyrǵaǵa tirep, jalańash turdym. Myltyqtyń ornyna men tek bir qorap temeki men bir qorap sirińke ala aldym. Qasymda tipti tastar da bolǵan joq. Men qabyrǵaǵa búkteldim. Eger men tómen tússem, soqpaqpen júrýge týra keldi. Meni atyp tastaıdy dep kútip, sý arqyly emes.
  
  
  Basqa jigit basyn ızegen shyǵar, sebebi shabýyl jasalǵanǵa deıin dybys estilmedi. Qudaıym, ol úlken boldy. Bir tonna kirpish. Tolyq myń kılogramm. Meni "Barys" tanki qaǵyp ketkendeı boldy.
  
  
  Biz tar, jartasty jolda soqtyǵysyp qaldyq, ol meniń arqamnan uryp-soǵyp, vechına ólshemindegi qoldarymen maǵan soqty. Meniń bul soqqyǵa tótep berýge kúshim jetpedi. Men jasaı alatyn eń jaqsy nárse - qarsy turýǵa tyrysý. Men ony tizeme otyrǵyzbaq boldym, biraq ol aýdarylyp, jambastyń aýyr bulshyqetterimen soqqyǵa jyǵyldy. Dál joıqyn soqqy emes.
  
  
  Men bul beıbaqtan qutyla almadym. Ol maǵan bir úlken bóshke jelim sıaqty jabysyp qaldy. Ol meniń qolymnan tamaǵymnan ustady, eshteńe istemeıtin sıaqty boldy. Meniń oń qolym astymyzda bir jerde qysylyp qaldy. Meniń qolymnan kelgeni onyń sol qolynyń saýsaqtarymen kózine tıgizý boldy. Men muny istegendi unatpadym, biraq bul qashyqtyqta men ony áreń jiberip aldym. Men tyrnaqtarymnyń astynan birdeńeniń jele burshaǵyna aınalǵanyn sezdim, ol adamgershilikke jatpaıtyn qorqynysh dybysyn shyǵardy. Ol menen tómen qaraı domalap, tize búkti. Saýsaqtarymnyń arasynan qan aǵyp ketti. Men qaıtadan turdym.
  
  
  Birinshi raýnd, biraq eń jaqsysy áli alda edi.
  
  
  Meniń kelesi qarsylasym qazirdiń ózinde kútti. Ol meniń ishime baǵyttalǵan dybys óshirgishi bar 45 kalıbrli revolvermen soqpaq boıymen sál ári qaraı tynysh turdy.
  
  
  Ol Pashada aq kostúmimen eń jaqsy kórindi. aq kóılek jáne aq galstýk. Sonymen qatar, onyń qanǵa boıalǵysy kelmeıtini anyq boldy. Jaqsy jup, bul ekeýi. Bul aqshyl shashty, aqshyl kózdi jáne aýyr salmaqtaǵy burynǵy chempıon. Sodan keıin Nık Karter óziniń kúlgin sandyqtarynda. Tynysym tarylyp, men sol jerde turdym, qolymdy búıirimdegi tereń kesindiniń ústinen ótkizdim. Eks-chempıon soqpaq boıymen menen birneshe ıard ozyp qulap tústi.
  
  
  Aqquba maǵan komplıment aıtty. —Sonymen Karter myrza, men sizdiń parasatty adam ekenińizdi kórip turmyn. Siz, árıne, maǵan renjitýge tyrysýdyń aqymaqtyq bolatynyn bilesiz be?
  
  
  Ol, árıne, brıtandyq edi. Bul sózder onyń tamaǵynan tanys qantty ekpinmen shyǵyp ketti.
  
  
  —Iá, árıne", — dedim men. "Anam maǵan qarýly adammen eshqashan daýlaspaýdy úıretti. Eger ol qol jetpeıtin bolsa.
  
  
  —Bul tastyń saǵan qulaýyna jol bermegeniń óte ókinishti. Bul áldeqaıda jaǵymdy bolar edi. "Amerıkandyq týrıs qulap jatqan jartastan qaza tapty". Eshqandaı renjitý, kúrdeli suraqtar joq. Deneden qutylýdyń kúrdeli jospary joq.
  
  
  —Tyńda", — dedim men. —Men eshbir jaǵdaıda sizge aýyrtpalyq bolǵym kelmeıdi. Nege biz jaı ǵana úzilis jasamaımyz?
  
  
  Ol kúldi. Dálirek aıtqanda, ol kúńkildedi. Onyń tapanshasy áli de meniń ishime dál baǵyttaldy. "Ah, — dedi ol, — sen maǵan bir deneni tastap kettiń, men odan qutylýym kerek. Eki dene shynymen de biraz qıyndyqtarǵa tap boldy.
  
  
  Men aıttym. — Eki dene? Sizdiń burynǵy chempıonyńyz ólgen joq. Ol endi eshqashan keste tige almaıdy. "Keın, — dedi ol áli ólmegen máıitti nusqap, — maǵan endi kerek emes. Biraq eger siz bul týraly oılasańyz, — dedi ol kolejdegi komedıa profesory sıaqty saýsaqtaryn qaǵyp, — onyń oq jaraqaty joq jáne onyń ólimine qulaý sebep bolýy múmkin. Ol qanaǵattanyp kúldi. "Meniń oıymsha, Keın qulap ketedi. Sol las jartastarda, sý astynda.
  
  
  Onyń kúlkisi keńeıe tústi. Bul sumdyq shynymen de meniń júıkeme tıdi. Meniń kásibimde kisi óltirý meniń mindetterimniń sheńberine kiredi. Men oǵan jaı ǵana sóılesýge ruqsat bergen durys dep oıladym. Men onymen ne isteý kerektigin anyqtaýǵa tyrysqanda, bul ýaqytty únemdeıtin edi. Jalǵyz másele, men áli eshteńe oılap tappadym. Men ózim týraly gazettiń reportajyn elestete alamyn: "Óltirýshini Batyl Daan joıdy". Maǵan bul múldem unamady.
  
  
  Bul men basynan ótkergen eń nashar jaǵdaı emes edi, biraq ol eshteńe aıtpady. Ol menen bes metr qashyqtyqta edi, qolynda qarýy bar edi. Ol meniń qolymnan kelmedi, biraq men onyń kóz aldynda boldym.
  
  
  Meniń artymda jol jebe sıaqty túzý júrdi. Meniń oń jaǵymda bıik jartastar bar. Sol jaqtaǵy sý. Aramyzda soqyr, jartylaı ajyratylǵan alyp bar. eger múmkin bolsa, meni kórmeı óltirýi múmkin edi. Eger bul oq maǵan birinshi tımese ǵoı. Biraq, múmkin, men bul Keındi qandaı da bir jolmen paıdalana alamyn. Men bul týraly oılanýym kerek edi. Maǵan ýaqyt kerek boldy.
  
  
  — Al sen meniń máıitimnen qalaı qutylmaqsyń? Meniń oıymsha, onyń ishinde oq tesikteri bolady".
  
  
  Buǵan jaýap retinde ol kúrtesheniń ishki qaltasyna qolyn sozyp, sheberlikpen jasalǵan úlken vıskı kolbasyn sýyryp aldy. Ol bas barmaǵymen kúmis qaqpaqty kóterdi.
  
  
  Men túsinbedim.
  
  
  Ol taǵy da kúńkildedi. — Vıskı joq, Karter. Benzın. Burylystyń arǵy jaǵyndaǵy jartasta úńgir bar. Keın sonda ot jaǵar edi...
  
  
  "Meni otyn retinde paıdalaný".
  
  
  "Dál solaı". Ol qatty kúrsindi. — Endi men muny ózim isteýim kerek dep oılaımyn. Chen-lı laıyqty túrde alǵys aıtady dep úmittenemin".
  
  
  Men biraz aqparat alǵym keldi. —Nege onyń muny ózi jasaǵanyn kútpeısiń?"
  
  
  Men qalar edim. Biraq ol erteńge qaraǵan túnge deıin túrmeden shyqpaıdy. Al seni bul jerden buryn eshkim taba almas edi.
  
  
  Minekı biz. Olar onyń qashýyn josparlaǵan. Hoýk taǵy da durys ekenin dáleldedi. Biraq bul sumdyqtyń buǵan qandaı qatysy bar edi? Keın kidirip, aqyryn styrsydy. Men oǵan qaraı bir qadam jasadym.
  
  
  — Ket, Karter. Aqquba myltyqty aldyna qoıyp, alǵa qaraı jyldam qadam jasady. Ol benzın quıylǵan kolbany qaıtadan qaltasyna saldy, qaqpaqty qoıýdy umytpady. Benzın daqtary onyń kúrtesine jaıylyp ketti. Ol muny baıqamady.
  
  
  Keın taǵy da aqyryn zastyrsydy. Men oǵan tómen qaradym. Kenet men shyǵýdyń jolyn kórdim. Men bir qadam alǵa jyljydym. Aqquba da solaı. —Artqa", — dedi ol qolynyń kenet qımylymen.
  
  
  "Sen Keınniń oıanǵanyn qalaısyń ba? Ol esin jıǵan kezde onymen kúresý qıyn bolady. Men ony bir soqqymen aıaqtaı alamyn.
  
  
  — Al sen nege sonsha paıdaly bolǵyń keledi?
  
  
  —Qurmet", — dedim men. "Eger maǵan ólý kerek bolsa, men ekeýińniń eń bolmaǵanda bireýińdi ózimmen birge alyp ketkim keledi. Ádeıi men Keınniń denesine jaqyndadym. Bul meni sál jaqyndatty. Múmkin jaqyn emes shyǵar, biraq bul jetkilikti bolýy kerek. Ázirge joq ...
  
  
  Men Keınniń betinde qalǵan nársege eńkeıip, kózge kórinbeıtin qolymmen qarýymdy ustadym. Keın bárinen buryn "Gaaa" dybysyna uqsas dybys shyǵardy.
  
  
  —Isa Másih", — dedim men tez qaıta turyp. — Meniń oıymsha, onyń jospary bar.
  
  
  'Qaısysy?'Vıtmans meni jaqsyraq túsiný úshin biraz alǵa shyqty. —Jospar", — dedim men qaıtalap. "Plane nemese rıbel".
  
  
  Ol meniń túsiniksiz sózderimdi túsiný úshin taǵy da sál jaqyndady. Mine, sol kezde men bızneske kiristim. Bas barmaǵymnyń ushymen sirińke qorabyn jaǵyp, ony benzınge malynǵan kúrteshesine laqtyryp jiberdim. Ol birden otqa orandy. Ol qarýyn tastap, jalyndy sóndirýge tyrysty, biraq bul nátıje bermedi. Jalyn tez tarady. Ol janyp jatqan qýyrshaq sıaqty aıqaılap, sekirip, dirildep jatty. - 'Maǵan kómektes. Qudaı-aý, maǵan kómektes. Ótinemin.'
  
  
  Men oǵan qarap ıyǵymdy kóterdim. "Eger sizge ot unamasa, jaqyn jerde sý bar".
  
  
  Men burylyp, aqshyl qyzǵylt jaǵajaıǵa qaraı jol boıymen qaıttym.
  
  
  
  
  3 taraý
  
  
  
  
  Ydys joǵalyp ketti. Ol qazirdiń ózinde bólmesine joǵaryǵa kóterilgen shyǵar. Meniń bárim kógerip, qansyrap, vanaǵa túsýim kerek boldy. Jáne ishińiz. Jáne taǵy bir nárse. Aldymen men bul ispen aınalysýym kerek edi.
  
  
  Men ony baseın jaǵasyndaǵy meıramhananyń ashanasynan taptym. Ol búıirinde gambýrger jep otyrdy, men onyń jaǵasynan ustap, ıeginen urdym. Grılde jumys isteıtin aspaz túsinip, syrtqa shyqty.
  
  
  —Sonymen, lollı, olar saǵan bul úshin qansha tóledi?"
  
  
  Buǵan jaýap retinde ol qasapshynyń pyshaǵyna qolyn sozdy. Bul qate boldy. Ol arqasyn qabyrǵaǵa tirep, eki bilegi de qysylǵan bolyp shyqty. Men senimdi bolý úshin olardy sál ári qaraı burdym.
  
  
  "Eı, jigit, sen jaqsy emessiń be? Meni jiber.'Onyń esimi Karlo bolatyn. Bul onyń formasyna jazylǵan.
  
  
  —Joq, sen maǵan onyń kim ekenin aıtqansha, Karlo. Meniń sol jolmen máńgilikke júrýime ruqsat berýiń úshin saǵan kim tóledi?
  
  
  —Jiber", — dep aıqaılady ol. Men qolymdy qataıtyp, tizemdi ishime jeńil tıgizdim. Ol zastyrsydy. 'Men ant etemin. Men bul kim ekenin bilmeımin.
  
  
  — Sóıle, Karlo. Ol aq kıim kıgen be?
  
  
  'Joq. Aq kıimdi adam... — ol kenet toqtady.
  
  
  — Bul kim edi, Karlo? Men ony qabyrǵaǵa bastym.
  
  
  —Tozaqqa bar", — dedi ol.
  
  
  Men ony grılge qaraı súıredim. Etke maı shashyldy. Men onyń basyn tómen qaraı ıterip jiberdim, ol grılge qarap, basy keıinirek qandaı bolatynyn elestetýi úshin. "Bb-bangl", — dedi ol. "Krıstıan Bangel".
  
  
  "Ádemi hrıstıan. Al seni jibergen kim?
  
  
  —Bilmeımin", — depnyyldady ol. 'Men ant etemin. Men bilmeımin.'
  
  
  Men ony jiberip, bir qadam artqa shegindim. Sirá, ol endi alańdaýshylyq týǵyzbaıdy. — Onda onyń qandaı bolǵanyn aıtshy.
  
  
  Ol qaıtadan oryndyqqa túsip ketti. —Úlken jigit", — dedi ol. 'Qytaı. Biraq óte úlken. Qandaı da bir aqylsyz sur kostúmde.
  
  
  Buryn eshqashan kórmegen.
  
  
  "Al myna Bangel, men ony qaıdan taba alamyn?"
  
  
  Ol maǵan qorqyp qarady. Men oǵan baısaldy júzben buryldym. Ol maǵan ne aıtýǵa qoryqsa da, maǵan aıtpaýǵa qoryqty.
  
  
  — Bul "Grenada" qonaq úıiniń ıesi.
  
  
  Senator Grenadadaǵy kazınoda atyp óltirildi. Kem degende eki basqatyrǵysh qazirdiń ózinde sáıkes keldi, men munyń bári qalaı bolady dep oıladym. — Taǵy ne bilesiń?
  
  
  'Basqa eshteńe joq. Ótinemin. Eshteńe.'
  
  
  —Jaraıdy", — dedim men. Maǵan qoryqqan kishkentaı jigitti qınaǵan unamaıdy. Taǵy ne bilý kerek edi, men basqa jolmen bilýge tyrysamyn. Men ketýge buryldym, biraq taǵy bir nárseni bilgim keldi.
  
  
  "Aıtpaqshy."Men buryldym. "Ol saǵan osy tátti habardy jetkizý úshin qansha tóledi?"
  
  
  Ol bilekterin ysqylap jiberdi. "On bes". "On bes".
  
  
  — Onda ol seni aldap jatyr. Men jıyrma tóleımin.
  
  
  — Nık, bul sensiń be? Ol dýshta boldy.
  
  
  Men aıttym. - "Joq, "Las zorlaýshy".
  
  
  —Men seni túsinbeımin", — dep aıqaılady ol. 'Bir sekýnd kúte turyńyz.'
  
  
  Men tósekke otyrdym. Esik ashylyp, ol erli-zaıyptylardyń klýbtarynda paıda boldy, onyń shashy dýshta buralǵan. Ol uzyn aq túkti palto kıgen. Men nege qara shilterdi árqashan sonshalyqty seksýaldy dep oılaıtynmyn dep oıladym. "Gar qońyraý shaldy..."Ol toqtap, maǵan qarady. "Qudaıym, Nık. Ne boldy?'Ol maǵan otty aq perishtedeı asyǵyp bara jatty.
  
  
  —Men esikti qaǵyp kettim", — dedim men.
  
  
  Onyń kózderi meniń arqamdaǵy jaralar men kógergen jerlerdi skanerlep jatty. —Sen túrshigerlik kórinesiń", — dedi ol.
  
  
  —Onda sen myna esikti kórýiń kerek.
  
  
  Ol kúrsindi. "Osylaı otyr". Ol joǵalyp ketti de, birneshe mınýttan keıin jyly shúberekpen jáne bir tostaǵan sýmen oraldy. "Kınoda ádettegideı — bul zıan tıgizýi múmkin".
  
  
  "Al kınoda aıtylǵandaı — men oqty jutyp qoıamyn. Bul Garmen ne boldy?
  
  
  — Ol búgin keshke bizben birge keshki as ishkisi keledi. Saǵat segizde "Martınıka" kafesinde. Ol meniń arqama meıirimdilikpen qarady. — Sen maǵan myna esik týraly aıtyp beresiń be?
  
  
  "Bul tuzaq boldy. Chen-Lıdiń dostary meniń qalada ekenimdi biledi. Biraq men olardyń muny qalaı biletinin túsinbeımin. Men oǵan buryldym da, onyń kózine tústim. Ol mazasyz bolyp kórindi jáne ony jasyrýǵa tyrysty. Men saǵan aıttym ǵoı, balaqaı. Bul áıelderge arnalǵan oıyn emes". Men bul onyń ashýyn keltiretinin boljaýym kerek edi, biraq men ony aqyryn tósekke qaıta tarttym. —Qarashy", — dedim men. "Siz ózińizdiń qolónerińizdi ne bolsa da biletinińizge senimdimin, biraq ol qandaı bolsa da, bul qoıan-qoltyq urys emes ekenine senimdimin. Bul meniń oıymda bolǵannyń bári.
  
  
  Ol tómen qarap, kúrsindi. "Men oqytylǵan agentpin jáne ózime óte jaqsy kútim jasaı alamyn". Bul oqytylǵan agenttiń daýysy sıaqty estildi, biraq nashar dýblájdalǵan taspa sıaqty estildi: sýretke sáıkes kelmedi. Kún oǵan sepkilderdiń juqa tumanyn berdi, bul ony jas, beıkúná jáne óte názik etti. Solaı boldy. Men ony qolyma aldym. Ol kishkentaı jáne jyly bolyp kórindi. Ol lımonnyń ıisin sezip, aýzyn yqylaspen ashyp súıdi. Men saýsaqtarymdy onyń muryn kópirinen ótkizdim. —Sende sepkilder bar", — dedim men.
  
  
  "Biraq, kem degende, men kúnge kúıip turǵan joqpyn", — dep kúldi ol. "Aqqubalardyń kópshiligi kúıip ketedi".
  
  
  Bul maǵan bir nárseni esime túsirdi. Men telefondy aldym. Maǵan polısıa berińizshi. — dedim men operatorǵa. Telefon arqyly Bagam araldarynyń polıseıi jaýap berdi. — "Jumaq" qonaqúıiniń aılaǵynan tys jerde tasty jol bar. Siz muny bilesiz be?'Ol muny bildi. Shamamen jarty saǵat buryn men sol jerde jalyndy kórdim. Áldebir balalar otpen oınap júrgendeı boldy. Meniń oıymsha, siz ol jaqqa qaraǵanyńyz jón. Serjant túsindi, men telefondy qoıdym.
  
  
  "Al endi biz úshin..."Men taǵy da Taraǵa buryldym. "Biz Garmen saǵat segizge deıin kezdespeýimiz kerek..."
  
  
  "Tyńda, Nık". Ol mazasyz kórindi. "Meniń oıymsha, bizde tapsyrma bar jáne..."ol súrindi... Men onyń sózin bólip, jolymdy jalǵastyrdym. — Bul bizge aldymen tapsyrmany oryndaýǵa ýaqyt beredi. Men Grenadadaǵy osy kazınony teksergim keledi.
  
  
  Men onyń kózderinen kóńili qalǵanyn kórdim dep oıladym.
  
  
  Men jýynatyn bólmege dýsh qabyldaý úshin kirdim. Ol radıony qosty. Men jýynatyn bólmedegi aınaǵa qarap, nege áli kúnge deıin birde-bir aq shashym joq dep oıladym. "Mańyzdy jańalyqtar habary" úshin mýzyka óshirilgenge deıin radıoda "The One Note Samba" oınaldy.
  
  
  Senator Pol Lındeıl qaıtys boldy.
  
  
  Senatordyń máıiti onyń úıiniń tabaldyryǵynan tabyldy. Ol onynshy qabattaǵy keńsesiniń terezesinen qulap ketken bolýy múmkin. Árıne, olar bul kezdeısoq oqıǵa dep oılady.
  
  
  
  
  4 taraý
  
  
  
  
  Kazınonyń qara túneginde árqashan tańǵy saǵat úsh. Saǵat saıyn, kún saıyn, kez kelgen aýa-raıynda árqashan tańǵy saǵat úsh. Sharshaǵan áıelder men erlerdiń bastary salbyrap, ústelderge eńkeıip, "Júr, janym" dep aıqaılap, karta men súıek oınap. Bul derlik orkestrlik aranjırovka. Buryshta baraban seksıasy boldy, ol oıyn avtomattarynyń dóńgelekterimen jáne anda-sanda tólem sımbaldarymen yrǵaqty soqty: toqsan saıyn elý shar. Kóńil kóterý baǵasy kóterilgen saıyn keńistik tynysh bolady. Mysaly, krep-ústelderde, ásirese jelide on myń dollar turǵanda, túıreýishterdiń qulap jatqany estiledi.
  
  
  Grenadadaǵy kazınolardyń aıyrmashylyǵy joq edi. Men chekti elý dollarǵa aıyrbastadym — Djon Stúart budan bylaı oınamas edi, óıtkeni kazıno arqyly ótýdiń jalǵyz joly — oıyn barysynda qozǵalý. Men Taranyń jańadan kelgenderdiń tórtten bir bóligin toltyrǵan bir qoldy óltirýshilerdiń birine kammıng jasap jatqanyn kórdim. Sosyn ıiskedik, biraq eshteńe túsinbedik.
  
  
  Biz eń yqtımal eki tarmaqty qadaǵalaý úshin ajyrastyq. Tara qytaılyq dılermen rýletka oınady, men senator óziniń utystary men jeńilisterin jasaıtyn blekdjek ústeline otyrdym.
  
  
  Mende ekinshi qoldaǵy sıaqty birinshi qolymda jıyrma bir bar. Men chıpterdi úshinshi raýndqa qoıdym, biraq dıler meni toqtatty. Chıpterde Grenadanyń G árpi joq bolatyn. Ol maǵan olardy kasaǵa qaıta aparýymdy aıtty. Bul jańa chıpter boldy, dedi ol. Olarda bul qıyndyq sol kúni erterek bolǵan.
  
  
  Mende biraz qıyndyqtar boldy, men bul joly táýekelge barmadym. Bul joly men qarýlandym. Men kasaǵa qaraı júrdim. Ol shyn júrekten keshirim surady jáne maǵan meıirimdilikpen qolyma salǵan basqa chıpterdi berdi.
  
  
  Bes sekýndtan keıin men múldem eseńgirep qaldym.
  
  
  Olardyń maǵan ne bergenin bilmeımin, biraq bul nonsens bolsa kerek. Kózimdi ashsam, ústimde eki Chen-lı eńkeıip, eki mańdaıynyń ortasynda eki súıel bar. Biraq eger olar sonda bolǵan bolsa, olar býlanyp ketti, óıtkeni men aqyry esime túskende, ekeýi de joǵalyp ketti. Meniń tapansham sıaqty: Vılgelmına basqa erkekpen ketip qaldy. Bul joly qytaılyqpen. Ol bólmede maǵan qarama-qarsy otyryp, maǵan qarap kúldi. Bul shaǵyn, tútindegen, dybys ótkizbeıtin bólme, shamasy, kasırdiń keńsesiniń artynda, óz isimen aınalysyp, chıpterdi taratyp jatqan kórinedi. Bólmede meniń myltyǵym bar adamnan basqa altyǵa jýyq adam boldy, meniń myltyǵym bar adamnan basqa eshkim kúlgen joq.
  
  
  "Sizderdi bizdiń qarapaıym jınalysymyzǵa qosh keldińizder. Ol mazaq etip basyn ıdi. Hef talǵampaz jibek kostúm kıgen, alasa boıly, dene bitimi jaqsy adam bolatyn. Ózimdi sizge tanystyrýǵa ruqsat etińiz. Meniń atym Lın, Lın Sın.
  
  
  "Sın myrza". Men de bas ızedim.
  
  
  —Lın myrza", — dep túzetti ol. Tegi árqashan birinshi bolyp atalady.
  
  
  Bul sypaıylyqtyń bári tym meıirimdi boldy. Ol meni aıyrdaǵy jekpe-jekke shaqyra ma dep oıladym. "Bul bizdi qynjyltady, — dep jalǵastyrdy ol, — bizdiń kishigirim jınalysymyzǵa sizdiń qatysýyńyzdy, aıtalyq, qatal túrde suraýǵa týra keldi. Biraq ózińizdi qurmetti qonaq sanańyz.
  
  
  Men tas betterdiń sheńberine qaradym. "Gýt, balalar, men muny eshqashan jiberip almas edim".
  
  
  Kúlgen Lın basqalarǵa buryldy. "Karter myrza ázildep jatyr", — dedi ol olarǵa.
  
  
  Olar áli kúlgen joq.
  
  
  "Jaqsy, — dedi ol ıyǵyn qıqań etkizip, — ózderińiz kórip otyrǵandaı, meniń serikterim myrzalardyń óz aralaryndaǵy ázilderin unatpaıdy. Olar mańyzdyraq isterge birden kiriskendi jón kóredi. Ol temekisin alyp, ony altyn onıkspen qaptalǵan temeki qorabynyń artqy jaǵyna qaqty. Onyń sybaılastarynyń biri jaryq berý úshin sekirip ketti. Bólmede álsiz tátti hosh ıis tarady. — O, meniń tarapymnan qandaı dórekilik. Ol maǵan telefondy berdi. — Temeki, Karter myrza?
  
  
  Men basymdy shaıqadym. Men Djon Stúart týraly bul bos sózge nege sonsha mán beremin dep oıladym. Meniń atym osy qaladaǵy eń jaqsy saqtalǵan qupıa bolyp kórindi. "Meniń oıymsha, eger siz durys emes adamdy taptyńyz jáne meniń atym Djon Stúart desem, bul maǵan kóp kómektespes pe edi?"
  
  
  Lın bir qabaǵyn kóterdi. "Keshirińiz, Karter myrza.
  
  
  Sizdiń eski jaýlaryńyzdyń biri - bizdiń eski dosymyz. Ol sizdiń áýejaıǵa kelgenińizdi kórip, bul týraly Bangel myrzaǵa habarlady. Ol oryndyqtyń arqasyna yńǵaıly otyrdy. —Al biz burynǵy jumys berýshimiz týraly aıtyp jatqanda", — dedi ol temeki shegip jatyp. — Meniń túsinýimshe, siz onyń erte qaıtys bolǵanyn estidińiz be?
  
  
  Iá, qaıǵyly, dedim men. "Jastyq shaǵynda osylaı alyp ketý úshin".
  
  
  Durys. Kúlki qaıta oraldy. "Biraq orynsyz tragedıa bolýy múmkin. Kórdińiz be, bizdiń keıbireýlerimiz Bengel myrzanyń bıznesti qalaı júrgizgenimen kelispeıtin edik, endi men ony qolǵa alǵannan keıin bul kelispeýshilikter joıylady. Ol basqalarǵa "osy dúnıeden tys bolý" arqyly júgindi.
  
  
  Endi olar kúldi. Taǵy birneshe temeki paıda bolyp, janyp ketti. Men olardyń isteriniń tabıǵatyn elestete bastadym. Bólmeni sáttiliktiń tátti ıisi toltyrdy.
  
  
  — Al endi, Karter myrza, biz sizge usynys jasaýǵa daıynbyz. Biz kerek dep emes. Biraq sizdiń dereý ólimińiz de bizdiń izdeýimizsiz bizge eshqandaı paıda ákelmeıdi.
  
  
  Bangeldiń bul artyqshylyqty baıqamaǵany meni tań qaldyrdy. Men bul qaıshylyqty birtúrli dep taptym.
  
  
  Men suradym. — Bul qandaı artyqshylyq?
  
  
  Bes paıyz. Paıdanyń bes paıyzy. Bul jaqsy usynys. Biraq mıllıondardy kútpeńiz. Geroınniń bólshek saýdadaǵy quny biz alatyn baǵadan áldeqaıda joǵary".
  
  
  'Al qalǵany?'Men onyń temeki qorabyna qaradym. 'Shóp. Hesh?
  
  
  — Árıne, jalpy somanyń bes paıyzy. Ol taǵy kúldi. Al ekinshisi, siz aıtqandaı, usaq-túıek... Bul bizden apıyn suraıdy.
  
  
  "Siz ony osynda Nassaýǵa ákelesiz jáne Amerıka Qurama Shtattaryna kontrabandalyq jolmen ózińiz jiberesiz". Men muny málimdeme retinde jasadym; suraq retinde emes.
  
  
  Ol basyn ızedi. Biraq, árıne, siz muny burynnan bilesiz. Áıtpese, Bangel myrza ekeýińiz, — dedi ol, — daýlaspas edińiz.
  
  
  Sońǵy málimdeme meni tań qaldyrdy. Ol maǵan esirtkige qarsy agent bolǵandaı jáne Bangel tek esirtkimen aınalysatyn sıaqty kelisimdi usyndy. Múmkin, solaı bolǵan shyǵar. Múmkin bul Chen-lı esirtki sındıkatynyń múshesi bolǵan shyǵar. Bálkim, onyń esinen tanyp qalǵany sonsha, AQSH senatoryna kómektesýge múmkindigi bolǵan shyǵar. Bálkim, munyń bári bir úlken aqylsyz kezdeısoqtyq bolǵan shyǵar. Nemese Lın meniń solaı oılaǵanymdy qalaǵan shyǵar.
  
  
  Men seniń ekiushty ekenińdi kórip turmyn, Karter myrza. Túpkilikti sheshim qabyldamas buryn bireýmen keńeskińiz kelýi múmkin. ý-ý! Ol esik aldynda otyrǵan adamǵa basyn ızedi.
  
  
  Shý ornynan turyp esikti ashty.
  
  
  Ydys.
  
  
  Kúres kezinde onyń bilekteri bir-birine baılanyp, kóılegi jyrtylyp, shashtary jaıylyp ketken. Men onyń keter aldynda uqypty sándep, túıregenin kórgen shashym. Tereń baqytsyz ol maǵan, tek maǵan qarady.
  
  
  'Keshirim suraımyn.'
  
  
  Eki er adam ony ustap aldy. Ár jaǵynan bir-birden. Ekeýinde de Stena avtomaty bolǵan; mınýtyna bes júz oq atýǵa bolatyn qysqa, jeńil brıtandyq zeńbirekter. Men ınstınktıvti túrde oǵan jaqyndadym. Shý men taǵy bir er adam meni ustap alýǵa kelgende, olar ony jiberip, qarýlaryn kóterdi. Olar jańa ǵana qatelik jiberdi. Myltyq tapqan kezde olar meni tintýdi toqtatqan bolýy kerek.
  
  
  Qysqa qımylmen men stılettony alaqanyma aýystyrdym, sonda tek núkte shyǵyp turdy. Maǵan birinshi bolyp Shý keldi, men onyń júregine qanjarymdy suǵyp aldym. Aýzy ashylyp, kútpegen jerden qaıtys boldy. Bul sonshalyqty tez boldy — jáne eshqandaı sebepsiz — qalǵandary bir sátke saqtyqtaryn joǵaltty. Men paıdalanǵan sát.
  
  
  Men Lın Szınge bardym.
  
  
  Sol qolymnyń bir serpilisimen men ony aldyma qoıdym, sodan keıin stılettony tamaǵyna qysyp, temir ustaǵyshqa qystym.
  
  
  Eki batyr-avtomatshy oqıǵa ornynda qatyp qaldy. Qalǵandary abdyrap, ornynda qaldy. Men Tarany jáne ózimdi bul jerden shyǵarý úshin Lındi kepil retinde paıdalana alar edim. Biraq men bulaı qalamadym.
  
  
  —Ony shesh", — dep buıyrdym men.
  
  
  Bir sátke eshkim qozǵalmady. Tek men ǵana. Biz Taranyń kúzetshileriniń birine jetkenshe men Lındi alǵa qaraı ıterip jiberdim. Pyshaqtyń ótkirligimen men Lındi ıegin kóterýge májbúrledim, onyń tamaǵy ashylyp qaldy. —Ma, ony shesh", — dedi ol. Kúzetshi qarýyn túsirip, aıtqanyn oryndady.
  
  
  Men Taraǵa buıyrdym. — Bul jerden ket.
  
  
  'Biraq. Laqap at . †
  
  
  'Júr!'
  
  
  Ol esikke qaraı júrdi. Men Lındi tunshyqtyryp óltirdim de, ony kúzetshilerge qaraı ıterip jiberdim, olar birinen avtomat alyp, oq jaýdyra bastaǵanda shoshyp shegindi. Aldymen men basqa mergendi urdym, sodan keıin bul balalardyń oıyny boldy.
  
  
  On sekýndtan keıin bári bitti.
  
  
  Men avtomat laqtyryp, Vılgelmınany kóterip aldym. Buryshtaǵy ústelde men kishkene ashyq chıpter qorabyn baıqadym. Men olardyń bireýin abaılap qolyma alyp, qarap shyqtym. Bir jerde búıirinen uzyndyǵy eki mıllımetrdeı óte kishkentaı ıne shyǵyp turdy. Men chıpti ekige bóldim. Bozǵylt sary suıyqtyq shyqty. Ajyratýshy tamshylar. Olar maǵan qarsy qoldanǵan fıshkalar. Men qoraptyń qaqpaǵyn jaýyp, qaltama salyp qoıdym. Kim biledi. Eger oıyn sizge qarsy shyqsa, olar paıdaly bolýy múmkin. Men qolymdy shashymnan ótkizip, galstýgimdi rettep, buzylǵan Nassaý qytaılyq odaǵynyń artyndaǵy esikti birjola japtym.
  
  
  Men saǵatqa qaradym. Biz jıyrma mınýtqa keshigip qaldyq. Biz "Martınık" kafesine jetkenshe Gar joq bolyp ketti.
  
  
  Biraq qazir men ony shynymen kúttim.
  
  
  
  
  5 taraý
  
  
  
  
  Men Tarany qonaqúıge laqtyryp jiberdim de, Garany izdeýge shyqtym. Ol jaǵalaýǵa jaqyn ornalasqan shaǵyn qonaqúıde turdy. Men ol jerge jetkende polısıa qyzmetkerlerine lyq toldy; Dabyl qaqqan jedel járdem maǵan keshigip qalýym múmkin ekenin aıtty. Meniń dál ýaqytynda ekenim belgili boldy.
  
  
  Dáriger maǵan qarap, úmitsiz ıyǵyn qıqań etkizdi. — Oǵan sanaýly mınýttar ǵana qaldy. Bul týraly meniń qolymnan keletin nárse az.
  
  
  Men Gardyń qasynda eńkeıip otyrdym. —Erteń keshke", — dep sybyrlady ol.
  
  
  Men bas ızedim. Bilemin. Chen-Lıdiń qashýy. Men saǵatymnyń onyń ómirin sanap jatqanyn estidim. Álde bul meniń júregim boldy ma? 'Taǵy birdeńe bar ma?'
  
  
  'Ol aıtty. - "Men saǵan habarlama qaldyrdym. Taraǵa aıtshy..."
  
  
  Mine, bul. Gar ekeýmiz bes-alty tapsyrmada birge jumys istegen shyǵarmyz. Ol siz qalaǵandaı jaqsy maman boldy. Men ol árqashan qasynda bolady dep oıladym. Mine, sen ólimmen osylaı alasyń. Siz sońǵy sekýndqa deıin ólmeıtin bolyp qalasyz.
  
  
  Men kóligime qaıta oraldym da, jyldamdyq konseptýaldy álemimdi jyldamdatqandaı júgirdim. Biraq olaı bolǵan joq. Shyndyǵynda, men bul is týraly kóbirek bilgen saıyn, men ony az túsindim. Úsheýi birdeı qytaılyqtar. Dál qazir úsh senator qaıtys boldy. Oıynhana. Ólimnen qutqarý. Jáne Úndiqytaıda bir jerde bolǵan Lao Szen. Bul sáıkes kelmedi jáne sáıkes kelmedi. Osynyń báriniń negizi KAN boldy, al KAN óltirýshiler otrády boldy. Al eger senatorlardy aýlaý maýsymy ashylsa, úsheýi óltirilip, toqsan jetisi áli tiri edi. Qazirgi qarqynmen olar kóp uzamaı búkil amerıkandyq basqarý júıesin joıdy. Men olardyń aldynan shyǵyp, onyń aldyn alý úshin ne istep jatqanyn bilýim kerek edi. Ol maǵan habarlama qaldyrdy. Álde bul maǵan arnalǵan ba? Ol: "Tara Bennetke Taraǵa aıt. ID = AX-20. Tara Bennett, bilimdi áıel.
  
  
  Kenet men ashýlandym.
  
  
  Tara men bilmeıtin nárseni bildi. Mysaly, ol menimen ne úshin júrgenin bildi. Jáne sýtýan dıalektisi úshin emes. Ol maǵan sol barda meniń danyshpan ekenimdi aıtqan kezde, ol bul jumysqa mıy jetetinin bildi, al men bolsam... "Bulshyqov, — dedi ol, — bul tapsyrmanyń alǵysharty. Kenet men áıelderdiń klasıkalyq renishin túsindim, AX meni tek kúsh-qýatymnyń arqasynda tartqysy keldi.
  
  
  Búgin keshke bul ózgerýi múmkin. Tara ekeýmiz jaqsy jáne óte uzaq áńgimelesetin edik. Oǵan unady ma, joq pa. Jáne ol maǵan shyndyqty aıtar edi.
  
  
  Ol tósekte jatty, jaryq sónip qaldy. 'Kerek emes.'— dedi ol men shamdardy qosý úshin qolymdy sozǵanymda. Men shamdardy qostym. Onyń betinde tórtten bir bóligindeı kishkentaı kúlgin tyrtyq isip ketken. Ol ony jabý úshin saýsaqtaryn kóterdi. Ne azaptan, ne bekershilikten. Ol qaıtadan kishkentaı jáne dármensiz bolyp kórindi.
  
  
  Men: "Gar óldi" dedim. "... jáne onyń ne úshin ólgenin aıtatyn kez keldi dep oılaımyn."
  
  
  "Gar? O, joq.'Ol basyn buryp, jasyl kózderine jas keldi. Men kóz jasym jasyl bolady dep kúttim.
  
  
  "Ol ne istep júrdi?"
  
  
  Ol taǵy da meniń baǵytyma qarady. — Bilmeımin, Nık. Quqyq... men shynymen bilmeımin.
  
  
  — Aıtshy, júr, janym. Siz men suraıtyn birinshi tentek áıel emessiz, eger siz keıde men sizge artyqshylyq beremin dep oılasańyz...
  
  
  — O, Nık. Endi kóz jasy tolyq kúshine endi. Ol boıyn túzep, betin keýdeme kómip tastady. Men jaýap bergen joqpyn.
  
  
  Ol ózin qolyna aldy da, otyrdy da, jylap: "Maǵan sóıleme dep aıtty. Saǵan aıtýdy buıyrǵanym joq, — dedi ol ózin túzep.
  
  
  Men onyń betindegi tyrtyqqa náziktiksiz saýsaǵymdy qoıǵan joqpyn. "Olaı bolsa, men ony senen shyǵaramyn dep aıtaıyq."
  
  
  "Sen muny eshqashan jasamaısyń".
  
  
  Men oǵan qaradym. "Bizde basqa joldar bar". Men aıttym. Mysaly, Karterdiń áıgili aqıqat sarysýy.
  
  
  — Al bul? ol surady.
  
  
  "Al bul ..."dedim men. Men ony qolyma alyp, uzaq jáne aqyryn súıdim. —Taǵy qara Men oǵan kóbirek berdim. —Jaraıdy", — dedi ol kúrsinip. 'Sen jeńdiń. Amerıkalyqtar Normandıa jaǵalaýyna qonady.
  
  
  Men qolymdy kúsheıttim. —Das weissen wier", — dedim men. Men onyń keýdesin sezdim. "Taǵy ne, freıleın?"
  
  
  Ol kúle bastady da, ernin tistep aldy. "Bomba Sırohımaǵa túsedi".
  
  
  Men qolymdy qulaǵymnyń artyna qoıdym. — Sırohımaǵa?
  
  
  "Hırosımaǵa". Endi ekeýmiz de kúldik.
  
  
  "Óte qyzyq", — dedim men onyń halatyn sheship, búkil batys jarty shardaǵy eń jaqsy keýdege. Nemese batystyń eń jaqsy jarty sharlary bolýy múmkin. "Áı, qyz, qyz. Sen shynymen ádemisiń. Men halatty qaıtadan japtym. — Endeshe, qazir sóıleseıik.
  
  
  "Meniń oıymsha, maǵan belsendi bólik kóbirek unaıdy".
  
  
  Men kúldim. —Men bilemin", — dedim men. —Biraq men shyndyqty osylaı bilemin. Aıtpaıynsha jynystyq qatynas bolmaıdy. Meniń azaptaý ádisim — jynystyq qanaǵattanbaý". men galstýgimdi sheship aldym'
  
  
  — Eskertemin, bir saǵattan keıin sen qutyrasyń.
  
  
  Ol maǵan qarap, sál qobaljyp kúldi. —Ań", — dedi ol. 'O, joq. Tátti sózder saǵan kómektespeıdi. Men artqa eńkeıip, qolymdy aıqastyrdym. — Men saǵan shynaıy usynys jasaımyn. Eger sen maǵan qalaǵanymdy bermeseń, men saǵan qalaǵanyńdy bermeımin".
  
  
  Ol qabaǵyn túıdi. "Eshqandaı balaǵat sózder aıtylmaıdy", — dedi ol.
  
  
  "Ah! Bul jospardyń bir bóligi. Eger sen tez sóılemeseń, men seni qulaǵansha qorlaımyn.
  
  
  "Shynymen, Nık. Meniń buıryǵym bar...
  
  
  'Baıypty túrde. Ydys. Bul maǵan báribir. Men onyń kózine tike qaradym. "Birinshiden, eger men barlyq táýekelderdi bilmesem, moınyma qaýip tóndirgendi unatpaımyn. Ekinshiden, maǵan senbeıdi degen oı unamaıdy. Men Hoýktyń menen birdeńeni jasyrǵanyn eshqashan kórgen emespin.
  
  
  — Bul, árıne, onyń saǵan senbeıtindiginde emes. Eger ol senbeıtin adamdar bolsa, bul men. Nemese, kem degende, meniń teorıam boıynsha, men aıtyp otyrmyn. Ol saǵan aıtsam toqtaı alasyń dedi. Siz búkil AX esinen tanyp qaldy dep oılaýyńyz múmkin."
  
  
  "Tabytta Gar men úsh senator otyrǵanda, meniń ketýim ekitalaı. Sondyqtan jalǵastyryńyz. Sende bul qandaı teorıa bar?
  
  
  Ol tereń dem aldy. "Siz bir jasýshaly mádenıet týraly estidińiz be?"
  
  
  'M-m-m. Bıologıa... genetıka. Mundaı nárse bar ma?'
  
  
  — Al, sen jaqyndap qaldyń. Bul kóbeıýdiń jańa tásili".
  
  
  — Eskige ne boldy, ne boldy?
  
  
  —Tyńda", — dedi ol. — Men bul týraly sizge habarlaý úshin buıryqtarymdy buzyp jatyrmyn. Sondyqtan siz baısaldy bolýyńyz kerek jáne tyńdaýyńyz kerek".
  
  
  —Men tyńdaımyn", — dedim men.
  
  
  "Olar bir jasýshany transplantasıalaý dep ataıtyn proses arqyly jetilgen deneden — sol deneniń kez kelgen bóligindegi kez kelgen jasýshadan jasýsha ıadrosy arqyly genetıkalyq jaǵynan birdeı jańa aǵzany jasaýǵa bolady."'
  
  
  Men oǵan kúlimsirep qaradym. 'Qaıtalańyz.'
  
  
  "Olar meniń kesilgen tyrnaǵymnan tordy alyp, ony durys hımıalyq ortaǵa salyp, nátıjesinde men sıaqty egjeı-tegjeıli kórinetin qyz bala dúnıege keler edi."
  
  
  — Al bul bola ma? - Men bulardyń eshqaısysyna senbedim.
  
  
  'Iá. Bul qupıa emes. Dálirek aıtsaq, 1971 jyly Time jýrnalynda bul týraly maqala shyqqan. Ázirge bul tek baqalarmen ǵana jasaldy. Eń bolmaǵanda... bizdiń bilýimizshe. Biraq Qytaı kóp jaǵynan bizden áldeqaıda alda".
  
  
  'Bir mınýt kúte turyńyz. Chen-lı men Charlz Braıs klondar, bir ósimdiktiń órkenderi dep aıtqyńyz kele me?
  
  
  Ol uıalyp basyn ızedi. —Men saǵan bul unamaıdy dep aıttym ǵoı", — dedi ol.
  
  
  'Men túsinbeımin. Meniń aıtaıyn degenim... Nelikten? Aıtaıyn degenim, bul múmkin bolsa da, báribir maǵynasy joq.
  
  
  'Tyńdaý. Tipti bul elde de oqý toptary boldy. Biz qandaı adamdardy bir jasýshaly jolmen kóbeıtý kerektigin anyqtaýǵa tyrystyq. Jáne bul baǵytta eshqandaı eksperıment júrgizbegen sebepterdiń biri - bul suraqqa jaýap berý: eń nashar adamdar. Gıtlerler. Megalomanıasy bar adamdar. Mysaly, Lao Szen sıaqty adamdar. Birinshi dárejeli óltirýshi.
  
  
  "Jaraıdy, Lao Szen nasıhattaldy delik..."Men basymdy shaıqadym. Mundaı sýperfantazıaǵa sený ońaı bolǵan joq. "Olar budan ne utady? Ózimshildikten basqa. Al munyń KAN men sol senatorlarǵa qandaı qatysy bar? Munyń Nassaýdaǵy osy jaǵdaıǵa qandaı qatysy bar?
  
  
  Ol basyn shaıqady. 'Men bilmeımin. Men bul týraly múldem eshteńe bilmeımin. Meniń biletinim, bul birinshi dárejeli óltirýshilerdiń kóshirmeleri birinshi dárejeli óltirýshilerge aınalady. Olar túpnusqa sıaqty kórinedi jáne oılaıdy — jáne óltiredi. Al meniń teorıam boıynsha, KAN taza qandy óltirýshiler otrádyn qurý úshin Lao Szenniń materıalyn aldy".
  
  
  'Siz bul týraly bilesiz...'
  
  
  'Qandaı aqymaqtyq...?'
  
  
  — Bul týraly sizden suraǵanym úshin keshirińiz.
  
  
  Ol meni muqıat zerttedi. — Sen meni jyndy dep oılaısyń ba?
  
  
  — Árıne, men seni jyndy dep oılaımyn. Biraq men de. Deni saý er adamdar qazir tósekte jatyp, baqshasyndaǵy aramshópterden qalaı arylýǵa bolatynyn oılap jatyr. Al kádimgi áıelder qazir túski astaryn jınap jatyr. Baltada jumys isteý úshin jyndy bolý kerek".
  
  
  —Bul meniń teorıam", — dedi ol.
  
  
  "Bul aqylsyz, biraq bul shyndyq bolýy múmkin emes degendi bildirmeıdi".
  
  
  Ol jeńil dem aldy. "Rahmet, Nık."Sosyn ol kúldi. 'Aıtshy...'
  
  
  Iá.'
  
  
  Ol mańdaıyndaǵy shashyn alyp tastady. — Siz qarapaıym áıelderdi kezdestirdińiz be?
  
  
  'Joq.'Men aıttym. "Olar meniń túrim emes".
  
  
  — Seniń túriń qandaı?
  
  
  Brúnetkalar", — dedim men. Ol renjigen keıip tanytty. "Alasa boıly, semiz jáne óte aqymaq. Degenmen, — dep qostym men, — men bárine ashyqpyn.
  
  
  "Qalaı ashyq?"— dep surady ol kóılegimniń túımelerin sheship.
  
  
  —Óte ashyq", — dedim men onyń halatyn sheship. —Tamasha", — dedi ol. Jáne bul áńgimemizdiń sońy boldy.
  
  
  Men sizge birneshe áıeldi biletinimdi aıtqym keledi. Al men eń jaqsysyn burynnan bilemin dep oıladym. Biraq men sizge qateleskenimdi aıtqym keledi. Tara basqa nárse boldy. Óte ózgeshe. Jáne odan múlde basqasha boldy. Meniń oıymsha, kez kelgen aqymaq kitapta osyǵan uqsas nárseni aıtýǵa tyrysqan saıyn, bul zerigýdiń shyńy sıaqty estiledi. Ol árqashan "kóteriledi", ol "buralanady", ol ony "qadaıdy" jáne ol árqashan "jarylyp ketedi". Árqashan mundaı nárse kúres machynyń stenogrammasy sıaqty estiledi.
  
  
  Tara basqasha boldy, men bul úshin sózderdi saǵyndym. Ol meni onyń denesin oılap tapqandaı sezindi, ol birinshi ret jáne tek men úshin ómirge keldi. Ol ashyq jáne kinásiz, sary maıdaı ystyq, jaıbaraqat edi. Ol qyz sıaqty, áıel de boldy. Ol suraq-jaýap boldy. Ol Tara bolatyn. Jáne ol meniki edi. Men de basqasha boldym.
  
  
  Men oǵan qaradym. Onyń kózderinde jas boldy. "O, Qudaıym."Ol meniń ıyǵymnan súıdi. 'Rahmet. Rahmet.'
  
  
  Men qolymdy qyzyl bult arqyly oınaýǵa ruqsat berdim. Eger men: "Eshteńe, sezim ózara" desem, men ózimdi ferma áteshimin dep esepteıtin edim. Sondyqtan men jaı ǵana úndemeı, ony qaıta súıdim.
  
  
  Esik qaǵylǵanyn estigende biz bir-birimizge óte jaqyn boldyq. Men tósekten turdym. Eger bul túngi qyz bolsa, biz jaýap bermesek, ol kirer edi. Biraq taǵy da, múmkin bul qyz emes shyǵar.
  
  
  Men súlgini belime orap, myltyqty alyp, esikke qaraı júrdim. Men ony sál ashtym.
  
  
  Bul bólmege qyzmet kórsetý boldy. Arbada keń, kólik júrgizetin kesh boldy; kúmis salqyndatqyshtaǵy shampanmen birge.
  
  
  Men sol jerde turyp, oǵan qarap, qatty kúrsindim, kenet qatty ashtym. "Men buǵan tapsyrys bergenimdi qalaımyn, — dedim daıashyǵa, — biraq siz nómirdi qate jibergen sıaqtysyz".
  
  
  Ol surady. — Stúart myrza?
  
  
  'Iá. Men Stúartpyn.
  
  
  — Garson Kantor myrza buny sizge buıyrdy. Tún ortasyna deıin, dedi ol. Tosyn syı.'
  
  
  —Jaraıdy", — dedim men daıashy qaıtadan ketip bara jatyp. Gardyń habary táttiniń ortasynda bir jerde ornalasqan.
  
  
  — Sen shomyldyrý rásiminen ótýge arnalǵan bálishtegi burshaq qalaı deısiń?
  
  
  Men ne aıtqym kelgenin bilmeımin, biraq Gar maǵan habarlama qaldyrǵanyn aıtty, al bul tamaq onyń bizge qaldyrǵanynyń bári, sondyqtan..."Men nazar aýdararlyq nárse úshin ústeldi qarap shyqtym. Qandaı da bir qaǵaz. Bul shampanmen birge boldy. Konvert, ishinde tek "Bas áriptermen izgi tilekpen" degen jazýy bar vızıtka bar. Gar sonymen qatar kod bolýy kerek nárseni jazdy.
  
  
  M-1 h4 + ?
  
  
  —Qandaı sumdyq", — dedim men. "Bul nonsens". Men onyń "Múmkin bul formýla shyǵar" degen habaryn taǵy da zerttedim. Men kartany Taraǵa berdim: "Mine. Sen otbasyndaǵy ǵalymsyń".
  
  
  Tara ony maǵan qaıtaryp berdi de, ıyǵyn qıqań etkizdi. — Bul men biletin formýla emes. M mınýs 1, 4-ke kóbeıtý plús birdeńe". Ol basyn shaıqady. —Durys aıtasyń, bul bos sóz.
  
  
  Men kartaǵa qaıta qaradym. Eı kúte tur. Men túsindim.'Kenetten munyń bári maǵynaly boldy. 'Siz bul neni bildiretinin bilesiz be? Bul seniń durys aıtqanyńdy bildiredi.
  
  
  Ol maǵan bos kózqaraspen qarady. — Qandaı?
  
  
  "Sol klondar týraly. Qarashy.'Men oǵan taǵy da kartany kórsettim. "Bul M mınýs 1 emes. Bul jolaq M 1. Ml. Kod ataýy Lao Szen. Al Ml x 4 4-ke kóbeıtilgen Ml-ge teń. Tórt MI bar. Lao Szenge uqsaıtyn tórt er adam. Tórt klon. Oǵan qosa suraq belgisi. Onyń ústine taǵy qansha ekenin alla biledi.
  
  
  Abdyrap qalǵan ol oryndyqqa qaıta otyrdy. "Siz tarıhı sáttiń kýási bolyp otyrsyz".
  
  
  - Oı, júr, - dedim men. "Sen buryn duryssyń".
  
  
  Iá, — dedi ol. "Biraq men buryn eshqashan durys aıtqanyma ókingen emespin".
  
  
  Bul meniń onynshy temekim bolsa kerek. Sondyqtan bul tym kóp boldy. Men temeki tuqylyn balkonnyń qorshaýynan laqtyryp jiberdim de, onyń batyl kishkentaı bombalaýshy sıaqty súńgip bara jatqanyn kórdim. "Biz abyroımen ómir súremiz jáne shirigen almurt sıaqty qulaımyz". Qarańǵy aılaqtan jel kóterildi; zákirli balyqshylar qaıyqtary ata-anasynan erte oıanǵan, endi jańa kúndi taǵatsyzdana kútip otyrǵan shydamsyz balalar sıaqty tolqyndarda qobaljydy. Men uıyqtaı almadym. Men Taranyń uıyqtap ketýin kúttim, sosyn ózime shampan quıyp, balkonǵa shyqtym. Myńdaǵan juldyzdar men aq aı qarapaıym sý men jaǵajaı áleminde ilýli turdy. Bir sátke men basqa álemdi, onyń qatal syzyqtary men qan qyzyl túsimen umytqym keldi. Bul kisi óltirý men ólim álemi, onda adamdar aldymen oq jaýdyrady, sodan keıin suraqtar qoıady.
  
  
  Biraq mende ózime qoıatyn kóptegen suraqtar boldy. Al endi jaýaptardy keıinge qaldyrýǵa bolmaıdy. Chen-lı osyndaı klondardyń biri boldy. Ol senatordy óltirdi. Endi bireý Chen-Lıdi búgin keshke túrmeden qutqarýdy josparlaǵan bolatyn. Biraq bul "bireý" kim boldy? Al "búgin" qashan boldy? Bul "bireý" qol granatasy bar on eki adam nemese jaqsy jospary bar bir adam bolýy múmkin. Al búgin — eń uzyn sóz. Ol kesh batqannan kelesi tań atqanǵa deıin sozylady. Taǵy bir nárse boldy. Lın Sın meni "eski jaý" nusqady dedi. Qaı kári jaý? Meniń myń jaýym boldy. Al eger ol áli aralda bolsa, ol meniń jolymdy kesip ótýi múmkin edi. Qalaı bolǵanda da, men jaýaptardy tabýym kerek boldy. Al oǵan deıin "búgin keshke".
  
  
  Men burylyp, ishke qaradym, sol jerde uıyqtap jatqan Taraǵa. Aı esiktiń áıneginde shaǵylysyp turdy; ol túngi jaryq sıaqty aımen birge kógildir tósekte aýada ilýli turǵandaı kórindi. Men taǵy da basqa jaqqa qaradym. Sondaı-aq osyǵan uqsas nárse boldy. Mende áli de ýaıymdaıtyn jáne qorǵaıtyn Ydys boldy. Ol agent jáne aǵa ǵylymı qyzmetker boldy, biraq ol meniń qorǵaýyma muqtaj boldy. Uıyqtaı almaýymnyń taǵy bir sebebi. Eger mende, mysaly, osy "nege" barlyǵyn qadaǵalaýdy neden bastaý kerektigi týraly josparym bolmasa, bul múmkin emes edi.
  
  
  Men izdenisimdi bastadym. Jazý ústeliniń tartpasynan men qalaǵanymdy taptym. Olar týrıserge qaldyratyn kıchı paraqshalary. "Nassaýdaǵy kóńildi". "Munyń bári qaıda bolyp jatyr?"
  
  
  "Munyń bári qaıda bolyp jatyr?"araldyń kartasy boldy. Men ony jaqynyraq qaraý úshin alyp kettim. Men túrme taptym. Jaraıdy. Eger men tutqynnyń qashyp ketýin qalasam, men ony qaıda aparar edim? Men araldan shyqqym keledi. Sondyqtan men jaǵalaýǵa barar edim. Shaǵyn ushaqtar jaǵajaıdy ushý-qoný jolaǵy retinde paıdalana alady. Nemese men qaıyqty qoldanar edim. Jeke keme, jeke jáne artyqshylyqty ıahta. Men túrmeden teńizge deıingi joldardy qadaǵaladym. Teńizder kóp, joldar kóp boldy. Men búkil araldy elestettim.
  
  
  Men qaıta qarasam, kózqaras ózgerdi. Kún Jer syzyǵynan shyǵyp, aspan Jer-Anany tanys qyzǵylt jamylǵymen jaýyp tastady. Balyqshylar Beı-strıttegi úılerinen shyǵyp, pırstiń janynda turǵan kemelerine qaraı bet aldy. Áıelder bazardaǵy dúńgirshekterin kóńildi saban qalpaqtarmen jáne teńiz rakovınalary bar dámsiz sómkelermen ashty. Eger men Djon Stúarttyń ornynda bolsam, biz osy bazardy aralap, teńizde shańǵymen syrǵanap, sodan keıin qalada jańadan aýlanǵan topshamen tamaqtana alar edik. Eger men Djon Stúarttyń ornynda bolsam, Chen-Lıdiń aldaǵy qashýy týraly qazir bilmes edim, al eger bilsem, polısıaǵa onyń aldyn alýdy eskerter edim. "Biraq Nık Karter Chen-Lıdiń qashyp ketýine kómektesedi.
  
  
  Óltirýshi búkil kólikte tek tis boldy, men sol kólikti túgel izdedim; men olardyń klondardy jappaı shyǵaratyn jerin izdedim. Sáttilik bolsa, Chen-lı meni sonda aparady. Eger men ony qashýǵa májbúr etsem ǵoı. Menen basqanyń barlyǵyna.
  
  
  Tańǵy saǵat altyda edi, endi meniń josparym bar edi. Endi men uıyqtaı alamyn.
  
  
  
  
  6 taraý
  
  
  
  
  Birinshi ereje: jaýyńdy bil.
  
  
  Men Interfıld jolynan burylyp, áýejaıǵa qaraı bet aldym. Meniń eski jaýym, eń bolmaǵanda, Lın Szınniń aıtýy boıynsha, meniń áýejaıǵa kelgenimdi kórgen. Múmkin áýejaı maǵan baǵyt-baǵdar bere alatyn shyǵar. Bul jabaıy boljam boldy, biraq baıqap kórýge turarlyq edi.
  
  
  Men ústeldiń artyndaǵy betterge qaradym. Keden. Aqparat. Mashınalardy jalǵa alý Gers. Brondaý. Olardyń eshqaısysy maǵan eshteńe esime túsirgen joq. Men gazet satatyn dúkenge baryp, gazet satyp aldym. Men ne isteý kerektigin oılap jatqanda, birdeńe isteý úshin. Onda Grenadadaǵy kazınolar týraly eshteńe bolǵan joq. Sheteldikter. Biraq sonshalyqty oǵash emes. Olar týrıserdi qorqytqysy kelmegen shyǵar. Nemese polıseıler bul týraly bilmegen shyǵar. Múmkin basqa bireý erterek kelip, bul bylyqty tazartqan shyǵar. Osy esirtki saýdasynan taǵy bireý.
  
  
  Nemese basqalardyń biri . Men qaza tapqandardyń tizimin tekserdim. Bangel tósekte jatyp qaıtys boldy. Temekige nemquraılylyq. Kensıngtonda turatyn anasy odan aman qaldy. Ólgender týraly jaqsylyqtan basqa eshteńe joq. De mortuis nil nisi bonum. Men gazetimniń arqasynda mańaıdy araladym. Eski jaýlar kóleńkede jasyrynǵan joq.
  
  
  Meniń qolymnan keletin taǵy bir nárse boldy. BOAC-ten kelgen ádemi aǵylshyn áıeli dúısenbi kúni keshke men úshin jolaýshylar tizimin tekserdi. Dúısenbi kúni keshke biz Nú-Iorkten tańǵy saǵat 7:30-da keldik. "Pan-Am" Maıamıge jetide ushty, al Londonnan brıtandyq ushaq segizde keldi — joq, tórtten segizi joq. Sál erte edi. London qalasy. Men bul týraly biraz ýaqyt oıladym. Charlz Okýn Londonnan kelgen jaý boldy. Biraq joq, olar onyń zerthanasyna reıd jasaǵan kezde ony shyǵaryp aldy. Segiz! Sharap boıynsha! Bul ol bolýy múmkin. Habarshy Karlo oǵan aqsha tólegen adamnyń úlken qytaılyq ekenin aıtty. Vıng Ponyń boıy bes fýt bolatyn, agent KAN Londonda ornalasqan. Jáne ol menimen kezdeskenin umytyp ketýi ekitalaı. Esterińizge sala keteıin, qazir onyń úsh saýsaqty qoly bar edi.
  
  
  'Janym.'Men ústeldiń artyndaǵy qyzǵa kúldim. "Siz maǵan aıta alasyz ba, Vıng myrza dúısenbide Londonnan reıspen ushty ma?"
  
  
  "O, men óte ókinemin". Ol tipti óte qaıǵyly kórindi. —Biraq men sizge bul aqparatty berýge quqyǵym joq dep qorqamyn.
  
  
  —Men seniń qolyńnan kelmeıtinin bilemin", — dedim men.
  
  
  Men onyń kózine tike qaradym. Ekinshi nómirli kórinis: áreń basqarylatyn, qaınaǵan qumarlyq.
  
  
  Ol maǵan aqparat berdi. Vın Po shynymen de osy jolaýshylar tiziminde boldy. Ol bul reıste jalǵyz emes edi. Onyń jolaýshysynyń esimi Hýng Lýo bolatyn.
  
  
  —Eger sizdi qyzyqtyratyn bolsa, — dep qosty ol paıdaly túrde, - olar Londonǵa keshki onǵa reıske tapsyrys berdi.
  
  
  Men buǵan qyzyǵýshylyq tanyttym.
  
  
  Múmkindikti paıdalanyp, men "Grenada" qonaq úıine qońyraý shaldym. Vın Po myrza olarmen birge tirkeldi. Meniń qumar oıynym óz jemisin bere bastady. Biraq, ekinshi jaǵynan, áldebir Hýng Lo. Siz de barlyq ýaqytta jaı ǵana jeńe almaısyz.
  
  
  Men qonaqúıge qaıta oraldym da, ortaq dosymyz Karlony izdedim. Ol Kináni tanıtyn edi. Men oǵan bilgim keletin nárseni aıttym jáne ol úshin qansha tóleıtinimdi aıttym. Biz kelisimge keldik.
  
  
  Men Taraǵa ne kútetinimdi aıttym. Ol bul qyzyq bolady dep oılady.
  
  
  Men ony súıip qoshtasyp, kólikke qaıta oraldym.
  
  
  Ekinshi ereje: túrmege barý. Tikeleı túrmege baryńyz.
  
  
  Biraq jolda men Nassaýdaǵy aǵylshyn sıgara óndirýshisi "Beıbitshilik qubyryna" toqtadym. Olarda meniń altyn tústes aýyz qýysy bar tańqalarlyq brendim boldy. Men qonaqúıge birneshe paketti jiberýdi buıyrdym jáne dereý paıdalaný úshin ózimmen birge birneshe paketti alyp keldim.
  
  
  Men Beıstrıttegi barǵa baryp, sendvıch pen syra jedim. Sosyn taǵy bireýi. Jáne taǵy bireýi. Jáne qyzdyrý úshin býrbon. Men ketip bara jatqanda mas bolyp, súrinip qaldym. Men barmenmen esepshot boıynsha daýlastym. Qorytyndysy, ol aqyr sońynda durys aıtty. Men týrbýlentti, shýly kóńil-kúımen shyǵyp, kólikke qaıta otyrdym da, jolǵa shyqtym. Men bir jaqty kóshege burys jaqqa burylyp, kele jatqan kólikterge belgi berdim. Maǵan bul múıizdiń dybysy qatty unady. Men: "Bul shaıqastyń basy-biz-jalǵastyrýdamyz" dep sıgnal bere bastadym.
  
  
  Bul polısıa qyzmetkeri Parlament kóshesinde paıda boldy. Mende ózimmen birge qujattar bolǵan joq. Ol óte tátti edi. Ol meni qonaqúıime qaıtarǵysy keldi. Keshir jáne umyt. Ol meniń uıqymdy qandyrýymdy qalady.
  
  
  Men onyń ıeginen urdym. Sondaı-aq túrmege túsýdiń jaqsy joly.
  
  
  Nassaý túrmesi ádettegideı jaman bolǵan joq. Bul araldyń batys jaǵyndaǵy yńǵaısyz, eki qabatty tastan jasalǵan qurylys bolatyn. Jergilikti turǵyndar ony "qonaq úı" dep ataıdy, sebebi ol osylaı kórinedi. Ol kóptegen tabıǵı sulýlyqty usyna alady. Uqypty kesilgen kógaldar men tar baqtar. Klıentter negizinen bir túndik qarym-qatynastan uıyqtap jatqan adamdardan, kezdeısoq urylardan jáne anda-sanda jergilikti "qylmystyq manáktardan" turady. Osy ýaqytqa deıin násildik tártipsizdikter zorlyq-zombylyq qylmystaryna ulasqan joq. Osylaısha, Chen-lı tıpti adamdar ózderiniń qaýipsizdik júıesin ornatqan kezde eshbir jaǵdaıda esepke alynbady. Biraq olar oǵan qoldarynan kelgenniń bárin berdi. Onyń kamerasynyń aldynda kúzetshi turǵan.
  
  
  Men óte mas boldym. Olar meniń bir telefon soǵýǵa quqyǵym bar ekenin aıtty. Men olarǵa Áýlıe Petrdi shaqyrǵym keletinin aıttym. Olar meniń qatty mas ekenimdi aıtty.
  
  
  Meni joǵaryǵa shyǵardy. Chen-lıden basqa taǵy eki tutqyn bolǵan. Meni sol eki jigitpen bir kameraǵa otyrǵyzdy.
  
  
  Olardyń biri mas kúıinde uıyqtap jatqan kórinedi.
  
  
  Ekinshisi bir kameraǵa qamalyp qalǵym kelmeıtin adam sıaqty kórindi. Ol úlken ólshemdi, dene bitimi myqty, tesilgen jaralarynan tyrtyqtary bar, onyń kók-qara betin jamaý kórpedeı etip kórsetetin.
  
  
  Men ishke kirgenimde ol birdeńeni oılady.
  
  
  Chen-Lıdiń kamerasy ekinshi jaǵynda boldy. Sol jerde, dálizdiń sońynda. Eger ol sol jaqta qalsa, men ony kórmes edim. Meniń klonǵa alǵashqy kózqarasym. Ol salqynqandy jáne sabyrly boldy.
  
  
  Men temekimdi tutatyp, qorapty úlken sottalýshyǵa berdim. Ol bireýin alyp, qarap shyqty da, altyn mýndshtýkty sezip, jaryqqa qaraı kóterdi. "Mundaı sumdyq". Jáne kúldi.
  
  
  Onyń esimi Ýılson T. Sherıf bolatyn jáne ol "Aǵash nıkel" dep atalatyn barǵa ıelik etken, bul qala syrtyndaǵy jergilikti mekeme. Kenet polıseıler kelip, bardyń astynan bir top geroın taýyp aldy. "Ol laqtyryldy, adam. Men ondaı aqymaq emespin. Ol qolyn jaıyp jiberdi. Olar taza boldy. "Ekinshi jaǵynan, — dedi ol basyn tyrnap, — eger men sonshalyqty aqyldy bolsam, onda men nege osyndamyn?"
  
  
  Olar onyń baryn jaýyp, sosyn uryp-soqqan. Onyń aıtýynsha, Nassaýda esirtkige qatysty úlken másele bolǵan joq, sondyqtan polıseıler ony jaı ǵana iri tulǵa retinde kórsetti. Olar shynymen de úlken bastyqty alǵan sıaqty. — Al áldebir aqyldy jigit qulaǵansha qyńsylaıdy.
  
  
  —Iá", — dedim men. "Qandaı shý".
  
  
  Ýılson T. Sherıf ekeýmiz dos boldyq. Ol maǵan áıeli men balalary jáne ózi úshin salǵan sary úı týraly aıtyp berdi. Men odan aýyr jaýlary bar ma dep suradym, ol kúldi. "Isa, ıá. Biraq meniń jaýlarym. Olar sizdi osylaı bezendirgennen góri, usaqtap keskendi jón kóredi. Bul meni qatty ashýlandyrady, adam. Olardyń eshqaısysy munyń eshqaısysyn ala almaıdy".
  
  
  "Al seniń baryń she?"
  
  
  Ol ıyǵyn kóterdi. Eger bireýge qajet bolsa, ony báribir satyp alýǵa týra keledi. Ne mende, ne úkimette. Qalaı bolǵanda da, olar báribir tóleýge májbúr bolady".
  
  
  "Eger olar muny basqa maqsat úshin qalamasa". Men bul "olar" kim ekenin qazirdiń ózinde boljadym.
  
  
  Men bul túrmeden bir nárse bildim. Tómendegi polıseıler onǵa deıin kezekshilikte boldy. Kúzetshi Chen-lı joǵarǵy qabattaǵy jalǵyz kúzetshi boldy. Ol ár bes saǵat saıyn aýystyrylyp otyrdy. Kelesi kúzetshi jetinshi toqsanda bolady. Kúzetshi Brýkmannyń ornyna túrme bastyǵy Kramp keledi.
  
  
  Men oǵan Chen-lı týraly birneshe suraqtar qoıdym. Uıyqtap jatqan sottalýshymyz uıyqtap jatqanda qysqasha qımyldady. Sosyn burylyp, qoryldaı bastady.
  
  
  Chen-Lıdiń bir ǵana kelýshisi boldy. "Teńizshi", — dep oılady Ýılson. Sporttyq kostúm kıgen súıekti jigit. Chen-lı ony Djonnı dep ataıtyn. Djonnı kúnde keletin. Sońǵy ret búgin tańerteń. Onyń qolynda úlken qyzyl kóbelektiń tatýırovkasy bar edi. Ony bir shaqyrym jerden jiberip alý múmkin emes edi.
  
  
  Osy jyldar ishinde men bir nárseni úırendim. Kılometr radıýsta jiberip almaý kerek nárseler, ádette, qandaı da bir sebeptermen sol jerge ornalastyrylady.
  
  
  Maǵan serjant keldi. Men qazirdiń ózinde óte baısaldy boldym. Mende kóptegen ókinishter boldy. Men áıelime qońyraý shala alamyn ba dep suradym.
  
  
  Saǵat altyda, jospar boıynsha, Tara keldi. Ol meniń qalaı aqymaq bolatynymdy túsine almady. Ol olarǵa meniń jaqsy adam, jaqsy azamat, jaqsy kúıeý ekenimdi jáne buryn-sońdy mundaı jabaıy áreketke barmaǵanymdy aıtty. Al men muny endi eshqashan jasamas edim. Keıin ol maǵan shyn kóz jasyn tógip jylaǵanyn aıtty.
  
  
  Olar aıyppuldyń ornyna aıypty alyp tastady.
  
  
  Jetinshiden on mınýtta meniń bólimshemde qabyrǵa telefony shyryldady. Saqshy Brýkman óz ornyn tastap, oǵan jaýap berý úshin dálizden túsip ketti. 'Iá.'Ol meniń baǵytyma qarady. 'Iá. Men ony dereý tómenge jiberemin.
  
  
  Ol arqasyn qabyrǵaǵa burdy. — Eı, — dedi ol telefonǵa, — men senen suraǵym keldi... - Onyń daýysy báseńdep, ózine senimdi bola bastady. Men onyń suraǵyna kóp ýaqyt ketpeıdi dep úmittengen edim, sebebi bul meniń kestemdi buzýy múmkin.
  
  
  Men Ýılson T.Sherıfke qaradym. Ol maǵan qatty unady. Jáne ol búgin keshke ólýge pisip jetildi. Kýáger bolǵandyqtan KAN óltirý kerek. Men kameradaǵy únsiz serigimizge senbedim. Ol tym tynysh boldy. Jáne azdap mas. Onyń ıisin bir mıl qashyqtyqtan sezýge bolatyn edi.
  
  
  Biraq maǵan ne boldy, báribir. Men jasaı alatyn eń az nárse - Ýılsondy qorǵaý. Ol óz tóseginde otyrdy. —Bul sensiń, adam", — dedi ol. "Qazirdiń ózinde úıge barýǵa bolady".
  
  
  —Sen de ketesiń", — dedim men. 'Jaqynda.'
  
  
  — Men buǵan bás tikpes edim.
  
  
  — Iá. Eger shynshyl bolsaq.'- Men kúrtesheniń tigisin sezdim: "Men onyń astyna bárin qoıýǵa batylym bar". Qazir, dál qazir.
  
  
  Men olardy onyń qolyna qoıdym. Men kazınodan ákelingen chıpterdiń paıdaly bolatynyn bildim.
  
  
  Túrme bastyǵy Brýkman meni alyp ketýge kelgende, Ýılson uıyqtap jatqan edi, Brýkman meni baspaldaqpen esikke apardy. "Jaraıdy, Stúart. Sen jalǵyz barýyń kerek. Men bul qabattan shyǵa almaımyn.
  
  
  —Rahmet, agent Brýkman", — dedim men.
  
  
  "Baspaldaqtyń túbinde solǵa burylyńyz. Áıeliń sonda kútip tur.
  
  
  Men kúlimsirep bas ızedim. —Shynynda da", — dedim men. "Men sizge shynymen alǵys aıtqym keledi. Sen maǵan sondaı meıirimdi ediń. Men qolymdy sozdym. 'Joǵary bes.'
  
  
  Ol qolyn sozdy.
  
  
  Bes sekýndtan keıin ol qazirdiń ózinde júzip ketti.
  
  
  Men anestetıktiń dozasyn ár tańbalaýyshta úsh ese arttyrdym. Eki er adam da úziliste shamamen bes, alty saǵat bolady. Bul jetkilikti uzaq bolýy kerek.
  
  
  Chen-lı maǵan qarap únsiz basyn ızedi. Ol munyń bári jospardyń bir bóligi dep oılady.
  
  
  Bul jetinshiden shırek boldy. Baspaldaqta men Ýorden Kramppen, Ýorden Brýkmannyń orynbasarymen kezdestim. —Brýkmannyń sizge habary bar", — dedim men.
  
  
  'Oı?'Ol abdyrap toqtap qaldy.
  
  
  Men qaltama qolymdy sozyp, búktelgen qaǵazdy sýyryp aldym. Men muny chıppen birge onyń kútip turǵan qolyna myqtap qoıdym.
  
  
  Men onyń uıyqtap jatqan denesin joǵaryǵa, túrme blogyna súırep apardym.
  
  
  Tómende serjant maǵan ishimdik ishýdiń zıany týraly ýaǵyz aıtyp jatty.
  
  
  Men serjantqa áıtpese jaqsy bala bolatynymdy aıttym. Biz qol alysyp amandastyq.
  
  
  Qabyldaý bólmesindegi hatshy serjanttyń qulaǵanyn estip, ne bolyp jatqanyn kórý úshin ishke kirdi. "Ol jańa ǵana aýdarylyp qaldy". Men aıttym. 'Dál solaı. Kel jáne qara. Men asyqqym kelgendeı onyń qolynan ustadym.
  
  
  Polısıa jazýshysy serjantqa joǵarydan qulap tústi.
  
  
  Tara meni ústeldiń janynda kútip turdy.
  
  
  "Men ózime meıirimdi bolǵan barlyq polısıa qyzmetkerlerimen qol alystym", — dedim men.
  
  
  "Biz shynymen de sergek bolýymyz kerek", — dedi ol biz ketip bara jatyp. — Aıtaıyn degenim, qazir munda bári jaqsy uıyqtap jatyr.
  
  
  Ol Brahmanyń besik jyryn aıta bastady.
  
  
  
  
  7 taraý
  
  
  
  
  Tara ekeýmiz sóılesetin jer izdedik. Biz túrmeniń janynan syrahana taptyq. Naǵyz jalǵan antıkvarlyq pab - plasıkalyq kirpish pen aǵash vınılden jasalǵan. Bul mekeme "Het Shelmenhor" dep ataldy, men naǵyz aramza boldym ba dep oıladym.
  
  
  Men túrme tarapynan eshqandaı qıyndyq kútpedim. Olardyń barlyǵy alǵashqy birneshe saǵatta uıyqtap qalady. Jáne bir kezderi bireý aıtqandaı, tún ortasyna deıin uıyqtaý mańyzdy. Men olardyń uıqysy buzylatynyna kúmándandym. Dushpandardyń alǵashqy kóligi ol jerde saǵat onǵa deıin bolmaıdy, al Vıng Po Londonǵa on saǵattyq reıske tapsyrys bergendikten, qashý saǵat onǵa deıin bolýy kerek edi.
  
  
  Jáne qashý oryn aldy. Men bul týraly qamqorlyq jasadym. Ekinshi jaǵynan, men polısıaǵa da kómektestim. Kem degende, men olarǵa tiri qalýǵa kómektestim. Sáttilik bolsa, eshkim oqqa ushpaıdy. Chen-Lıdiń dostary polıseılerge qaraıtyn edi, men uıyqtap jatqan ıtterdi oıatpaımyn dep úmittendim. Bul meniń sol kúngi jasaǵan jaqsylyǵym edi.
  
  
  Men Tarany buryshtaǵy ústelge apardym da, býrbonǵa tapsyrys berdim. Ol Sherrıge tapsyrys berdi. Hanym hanym bolyp qala berdi. — Karlodan jańalyq bar ma?
  
  
  Ol ámıanyn aqtara bastady. —Ol qońyraý shaldy", — dedi ol. — Men jazdym. Ol bir ýys temeki tuqylymen shyǵyp, betin myjyp, qaıtadan súńgip ketti. Maqsatsyz izdenister eshqaıda ketken joq. Sodan keıin ol ádistemelik túrde sómkeni bosata bastady, bir ýaqytta bir nárse. Untaq untaq. Temeki. Ámıan. Ol maǵan uıalyp qarady. "Eger siz bul týraly kem degende bir túsinikteme berseńiz, Karter, siz bittińiz".
  
  
  Ol reıdin jalǵastyrdy.
  
  
  Men sáıkes túsinikteme izdeýdi jalǵastyrdym.
  
  
  Siz bul jańalyqty áli estidińiz be? 'Joq, árıne joq.'Ústeldiń ústińgi jaǵy Vaterloo alańyna uqsaı bastady. "Senator Krenston". Ol basyn kóterdi. 'Jol apaty. Kem degende, bul resmı málimdeme.
  
  
  — Siz osy málimetterdi aldyńyz ba?
  
  
  Ol basyn ızedi. "Men Vashıngtonǵa óz nátıjelerimizdi habarlaý úshin qońyraý shalǵanymda, men bárin túsindim. Onyń naqty sebebi - ushaqtyń zaqymdanǵany.
  
  
  Men basymdy shaıqadym. Taǵy bir kún, taǵy bir ólim. Jáne osy ýaqytqa deıin KANNYŃ barlyq kartalary boldy. —Siz Karlodan habarlama izdedińiz", — dep eske saldym men oǵan. — Meniń oıymsha, izdeýge asyqqanyńyz jón. Ol sómkesin aqtaryp aldy... Ol saýsaqtaryn qaǵyp aldy. "Men bul bolǵanyna senimdimin."Karlo sen aıtqandaı búkil Grenadany aralap shyqty, al Vıng Po ketkende Karlo onyń sońynan ketti. Jaǵalaýdaǵy qandaı da bir záýlim úıge ", — dedi ol. Kaskadty joldyń sońynda. Sosyn solǵa nemese ońǵa buryldy. Eń bolmaǵanda, sen ol jerde bas tartasyń
  
  
  Men oǵan sońǵy kúnderdegi eń qatal kózqaraspen qaradym. "Tara!"Daýysym ótkir estildi. Ol qaǵazdy tapty. —Solǵa burylasyń", — dedi ol.
  
  
  Men qonaqúıdiń broshúrasyn esime túsirýge tyrystym. Men balkonda tańerteńgi alǵashqy jaryqta zerttegen karta. Sáıkes "Munyń bári qaıda bolyp jatyr?"Kaskadtyq jol Atlant muhıtyna paralel, jaǵajaıdan bir mıldeı qashyqtyqta júrdi. "Nassaýdaǵy kóńildilikke" sáıkes, Kaskad joly mıllıonerlerdiń basty kóshesi retinde belgili bolǵan. "... onda barlyq Bagam araldaryndaǵy eń ekstravagantty vıllalar bar."Qalaı bolǵanda da, bul Chen-lı úshin jaqsy baspana boldy. Jáne araldan qashýdy bastaý úshin jaqsy oryn. Vın Ponyń Chen-Lıdi sonda kútkenine kúmán joq.
  
  
  —Aıtpaqshy", — dedi ol. "Ol áli de bar".
  
  
  "Kim, — dedim men, — basqa qaıda?
  
  
  "Vın Po áli Kaskad jolynda. Kem degende, barlyq yqtımaldyqtar boıynsha ol sonda. Karlo "Grenadadaǵy" tirkeýden shyǵarylǵanyn aıtty. Júgin alyp ketti. Ol sonda qonystanǵaly turǵan sıaqty.
  
  
  Ol sonda bolýy kerek edi. Baqytymyzǵa oraı, Karlo Vıngtiń sońynan erdi. Biraq onyń aqtalý múmkindigi az boldy. Karloǵa para berilýi múmkin edi. Meniń jolym bolǵany meni qobaljytady. Bul meniń ómirimizde jáne taǵdyrymyzda ıronıalyq qudaılardyń qyńyrlyǵynyń qoınynda qanshalyqty jasyrylǵanyn eske túsiredi. —Ish", — dedim men. "Bizge jumysqa baratyn ýaqyt keldi".
  
  
  — Kaskad jolynda ma? Ol shydamsyz bolyp kórindi.
  
  
  —Ishinara", — dedim men.
  
  
  — "Ishinara" degende ne aıtqyń keledi?
  
  
  — Meniń aıtaıyn degenim, men Kaskad jolymen júretin bólikpin. Siz qonaqúıge qaıtyp bara jatqan basqa bóliksiz.
  
  
  Ol betin burady. "Siz árqashan barlyq qyzyqtardy alasyz". Qandaı qyzyq.
  
  
  Mende bir sezim bar. —Men seniń zattaryńdy jınap, qonaqúıden ketkenińdi qalaımyn.
  
  
  Men mekenjaıdy jazyp aldym jáne oǵan kirýge múmkindik beretin habardy qostym. Men oǵan qaǵazdy berdim. "Biz sonda taǵy kezdesemiz".
  
  
  Ol meniń kózqarasymnan aýlaq boldy. — Al eger... jáne sen kelmeseń?
  
  
  Men onyń nıetin elemedim. "Eger men tún ortasyna deıin ketsem, Hokpen habarlasyńyz jáne bul jerden múmkindiginshe tezirek kete alatynyńyzǵa kóz jetkizińiz."
  
  
  Ol maǵan taǵy da kúlkili, oıly kózqaraspen qarady. Ol biz endi kezdespesek ne bolar edi dep oılady.
  
  
  —Men baramyn", — dedim men. 'Ýaıymdama. 'Men ketemin.'
  
  
  Men ony súıdim, biraq meniń oıym basqa jerde boldy.
  
  
  
  
  8 taraý
  
  
  
  
  Kóbisi baqyt aqshada emes deıdi, biraq men onyń qatelesýi múmkin dep kúdiktene bastadym. Kaskad jolyndaǵy úı óte baqytty kórindi. Teńizge qaraıtyn shyny qabyrǵalary bar zamanaýı qyzǵylt tastan jasalǵan qulyp. Siz oǵan uzyn, U-tárizdi kireberis jolymen jetesiz. Garajda ne bar ekenine qaraǵanda, siz ol jerge tek Bentley, Aston Martin nemese Lamborghini kólikterimen jettińiz. Siz sonda bolǵan kezde tańdaýǵa bolatyn birneshe jaqsy nárseler boldy. At qoralar, tenıs korttary, on bes metrlik ıahta jarqyrap turǵan jeke aılaq boldy. Al eger osynyń bári jetkilikti bolsa, aınalańyzǵa jaı ǵana kóz júgirte alasyz. Bul jerdiń ózi tabıǵattyń merekelik serpini boldy. Kireberis jolynyń janynda ejelgi injir aǵashy birqatar tabıǵı qaqpalardy jasaǵan. Onyń qalyń butaqtary jańa aǵashtar sıaqty tamyr alý úshin jerge eńkeıip ketken. Alqyzyl japyraqtary bar basqa da aǵashtar boldy, al jer hosh ıister men gúlderdiń oramy boldy. Baqshada toı jasap, tek gúlderdi shaqyrǵan sıaqty.
  
  
  Men kólikti negizgi joldyń janyna tyǵyp, jaıaý júre berdim. Men úıdi aınalyp óttim, biraq bul mańyzdy emes. Onda olardyń kúzetshileri boldy. Biraq qazir ol joǵalyp ketti.
  
  
  Bir soqqymen men onyń moınynan birdeńeni syndyryp aldym. Men onyń myltyǵyn ózimmen birge alyp keldim. Kádesyı retinde. Sizge qarýdyń qashan qajet bolatynyn eshqashan bilmeısiz. Men ózimdi úıden shamamen otyz ıard jerde, uqypty abattandyrylǵan jerde ornalastyrdym. Mende tas tóselgen terrassanyń kórinisi boldy. Tamaq pen sýsyndar bar bar boldy. Terasa qonaqtardy kútip turdy. Men de kúttim.
  
  
  Olar úıden shyǵyp ketti. Vın Po qart adammen jáne onyń áıelimen. Vın ózgergen joq. Ol uzyn boıly, taz, shkaf ólshemindegi, júzderi ýaqyt pen sezimdi kórsetpeıtin erlerdiń biri edi. Ony sary sabynnan da ońaı oıýǵa bolady. Ol Karlo "birtúrli sur kostúm — barlyq maoısterdiń formasy" dep ataǵan kıimdi kıdi. Kıimine qaraǵanda, kúıeýi men áıeli aǵylshyndar bolǵan. Kúmisteı aq shash, sándi kórinisinde óte jabysqaq. Múmkin, ataqty ıelenýshilerdiń biri shyǵar. Atvoters-Kent gersogy men gersogınásy. Massa grafy men grafınıasy tabysqa jetkenge deıin.
  
  
  Er adam sýsyndardyń birazyn quıyp jiberdi, al áıel ydysty berdi. Barlyǵy birdeı jaqsy boldy. Qan men erliktiń ádettegi alǵysharty emes.
  
  
  MG keldi. On toǵyzǵa jýyq aqquba, qurǵaq, sulý. kıim dúkenderinen júk tıelgen jáshiktermen shyqtym. Ol erkek pen áıeldi súıip, úıge kirip, birneshe mınýttan keıin qolyna keshki kóılekpen oraldy. Ol ony denesine qysyp, kúlimsirep pırýet jasady. Barlyǵy, sonyń ishinde Vın Po da kúlimsirep jaýap berdi.
  
  
  Men qateleskendeı kórine bastadym. Brıtandyq joǵarǵy taptyń bul baqytty sahnasy dál solaı kórinýi múmkin: brıtandyq joǵarǵy taptyń sahnasy qutty bolsyn. Kúzetshige keletin bolsaq, kóptegen aýqatty jigitter óz múlkin kúzetý úshin kúzetshilerdi jaldaıdy. Múmkin, Vın meni tyǵyryqqa tiregen bolýy múmkin, ol meni jol boıy jetelegenin bilip, jasyryn túrde judyryǵymen kúldi. Eger solaı bolsa, men kóp nárseni búldirer edim.
  
  
  Biraq olaı emes.
  
  
  Birneshe mınýttan keıin kútýshi shyǵyp ketti. Onyń janynda úlken qorap temeki bolǵan. Batler qytaılyqqa uqsaıtyn. Qyz úıge qaıtpaqshy boldy, al kútýshi oǵan, demek, maǵan da buryldy. Men vıntovkanyń optıkalyq kózdeýishine qaradym. Kútýshiniń mańdaıynyń ortasynda kishkentaı súıel bar edi. Úshinshi nómirli klon.
  
  
  Sonymen qatar, onyń temeki qorabynda myltyq bolǵan. Ol ony ákelgen sátte Vın Po da temeki tutatyp, ishki aýlanyń artyndaǵy kóleńkelerdi nusqady.
  
  
  Ósken jerden úsh qaraqshy kóterildi. Olardyń barlyǵy Shyǵystan kelgender edi. Men solardyń birin biletinmin. Aq kóılek, djınsy shalbar, jezóksheler úıi tozǵan kóregen adam.
  
  
  Partızandardan. Kambodjalyq terrorıst.
  
  
  Ol aldymen knáz Sıhanýk úkimetine qarsy kúresti, sodan keıin sol patsha úkimeti qulaǵan kezde Lon Nol rejımine qarsy jospar qurdy. Eger siz Kambodjanyń saıasatyn sol qalpynda qabyldasańyz, ony patrıottyq fanat dep ataýǵa bolady. Biraq onyń osynda bolýy ony komýnıserdiń jaqtasyna aınaldyrdy. Azıalyq saıasattyń súıek oıynynda hrýstal sharsyz kimniń qaısysy ekenin aıtý qıyn.
  
  
  Qalǵan ekeýi men úshin jańa boldy. Biraq olardyń, eń aldymen, áserli qylmystyq tarıhy bolǵan. Olar shóppen boıalǵan hakı shalbar men kordúr kúrtesheler kıgen. Eger siz olardy osylaı kórgen bolsańyz, siz olardy baǵbandar dep qatelesken shyǵarsyz. Olar qojaıyndaryn julynǵan gúlder sıaqty burap, úıge ıterip jiberdi. Qyz birneshe ret aıqaılady, biraq kútýshi basqa qyzmetshilerdiń únin óshirip qoıǵan shyǵar, óıtkeni ne bolyp jatqanyn kórýge eshkim shyqpaǵan.
  
  
  Tutqyndar tórtinshi qabatqa qýyldy. Qyzdy bólek bólmege alyp ketti. Men ne bolyp jatqanyn qalyń shyny terezeler arqyly baqylap otyrdym, sol qaraqshylardyń biri asa saqtyqpen perdelerdi tartyp, kórinisti ózimnen jasyrǵansha.
  
  
  Men alańnan tez ótip, qorshaýymnyń janyndaǵy aǵashtar sheńberine qaraı júrdim. Jaryq qazirdiń ózinde bozǵylt kókke aınaldy. Men saǵatqa qaradym. Jeti jarymda boldy. Otshashýlar kez kelgen ýaqytta jarylýy múmkin.
  
  
  Olar terasaǵa qaıta oraldy, qazir jaǵdaı men úıdiń qojaıyndary. Vıng ózine sýsyn quıyp, tost aıtý úshin stakandy kóterdi. "Jospar nómiri birinshi, myrzalar. Ol staqanyn bir jutymmen iship bitirdi. "Biz núkteler boıynsha júrgenimiz jón".
  
  
  Olardyń barlyǵy ústeldiń aınalasyna otyrdy. Jińishke jentlmen jalpy sholýdan bastady, mysaly: Isı ıno, lakı tao.
  
  
  Ekrandaǵy eń kishkentaı sýbtıtrler de emes. Ádemi. Men shoýdyń frontmeni boldym jáne onda "Oo lakı tao" kóp bolýy kerek edi.
  
  
  Muny bilmeı, Vıng maǵan kómekke keldi.
  
  
  — Tek aǵylshyn tili, Kvan. Aǵylshyn. Biz óz aramyzda tórt túrli dıalektide sóıleımiz. Endeshe, bastapqyda keliskendeı aǵylshyn tilinde sóıleıik". Ol Van Tongqa buryldy. — Iahtamen qandaı da bir problemalar bar ma?
  
  
  Van basyn shaıqady - joq. 'Qalyńyz qalaı. Djonnı bárin tekserdi. Ol qazirdiń ózinde bortta.
  
  
  Djonnıǵa. Teńizshi. Qolynda osy tatýırovkasy bar kóbelekpen. Túrmede Chen-lıge barǵan adam. Endi ol gersogtyń ıahtasyn basqardy.
  
  
  Qanat kúlimsirep, topqa qaraı buryldy. "Siz Djonnıdiń óte nashar kapıtan bolatynyn túsinesiz. Osy jerden alys emes jerde ıahta apatqa ushyraıdy. Sizdi súńgýir qaıyq pen qatelikterińiz jasyryn túrde qutqarady. — ol taǵy kúldi, — olar teńiz túbine jerlenedi.
  
  
  Meniń oıymsha, bul "qatelikter" úıdiń joǵarǵy qabatyndaǵy adamdar sıaqty boldy. Olardyń josparyn sheshý sonshalyqty qıyn bolǵan joq. Súńgýir qaıyqpen qutqarý jaqsy jáne aqyldy trúk boldy. Biraq apatty sahnalaý taza sýdyń danyshpandyǵy edi. Eski qýlyq — bir qylmysty ekinshi qylmys jasaý arqyly jasyrý. Olar muny únsiz kýágerler retinde bortynda brıtandyqtardyń máıitteri bar ushaqty sátsiz aıdap áketý dep elestetýi múmkin. Chen-Lıdiń bortynda bolǵan birneshe maıly izderi onyń teńizge batyp ketkenin kórsetý úshin jetkilikti boldy. Siz máıitti tabý úshin búkil muhıtty qazyp ala almaısyz. Men "kapıtan" Djonnı osynyń barlyǵynyń shynaıylyǵy úshin ıahtaǵa bara ma dep oıladym. Bul jaqsy qumarlyq bolar edi. Onyń tatýırovkasy ony Chen-lıge jabystyrdy, óıtkeni ony bir mıl qashyqtyqtan kórýge bolady. Men bul Djonnıdi áldeqashan ushyryp jiberdi me dep oıladym. Men Djonnıdiń anasy bul týraly alańdaýy kerek dep sheshtim.
  
  
  Meniń ózimde birneshe alańdaýshylyq boldy. Mysalǵa: súńgýir qaıyqty qalaı zalalsyzdandyrýǵa bolady? Men qart erli-zaıyptylar men qyzdy qalaı qutqara alamyn?
  
  
  "Qyzǵa keletin bolsaq..."Bul aýzyn ashqan úshinshi er adam. Ol lottyń eń keremeti bolyp kórindi jáne tot baspaıtyn bolattan jasalǵan tisterdiń tolyq jıyntyǵyna ıe boldy. Ol kúlgende mehanıkalyq akýlaǵa uqsaıtyn. Al endi ol kúldi. "Meniń aıtaıyn degenim, — dedi ol nápsiqumar, aılaker kózqaraspen, — nege biz ony qazir óltirýimiz kerek? Biz bárimiz odan lázzat alar edik — múmkin teńizde. Onyń kúlkisi qyzba kúlkige aınaldy. Onyń jospary keńinen tanyldy. Van men Kvam da kúldi.
  
  
  Vıng Po kishipeıildilikpen kúldi. —Jaraıdy", — dedi ol. Sodan keıin kóńil kóterińiz. Ol kútýshige buryldy. — Al sen, dosym, ne isteý kerektigin bilesiń be?
  
  
  Kútýshi bul máseleni qorlaý retinde qabyldaǵanǵa uqsaıdy. Árıne, ol ne isteý kerektigin bildi. "Birneshe adamdy óltirińiz, sodan keıin bortqa otyryńyz". Ol osy kishkentaı jumystardan uıalyp qala jazdaǵandaı boldy. Biraq onyń buǵan ózindik sebebi boldy. Mańdaıyndaǵy súıel onyń klon ekenin kórsetti. Ol Lao Szenniń jan túrshigerlik qabiletterin jáne olarmen birge júretin tákapparlyqty mura etti. Onyń baǵynyshty pozısıany unatpaıtyny baıqaldy. Vın Po klonnyń betin zerttedi. —Ýaıymdama, Hýn Lýo. Seniń ýaqytyń keledi.'
  
  
  O, Qudaı. Eger bul komıks bolsa, dál qazir meniń basymda shamdar janyp turar edi.
  
  
  Osy senarıdi oryndańyz.
  
  
  Batler — klonnyń aty Hýn Lýo bolatyn. Hýng Lo Londonnan Vıngpen birge keldi. Zańnyń bıleti Vıngpen birge Londonǵa qaıtaryldy. Búgin saǵat onda. Biraq Hýng Lýo bul qaıyqqa minemin dep oılady. Sonymen, Chen-Lı, onyń áriptesi, ushaqta bolady. Symbatty adam-qos.
  
  
  Árıne, áýejaı polıseılerge toly. Biraq onyń barlyq tıisti jeke kýálikteri men brıtandyq tólqujaty bolady, bári jaqsy, sonymen qatar Londonnan jańa ǵana kelgenin rastaıtyn qujat bolady. Áýejaıda ony birneshe kesh buryn sonda kórdim dep ant beretin adamdar bolatyny sózsiz. Men bul sýbmarındi kóleńkeleý týraly umytyp ketýim múmkin edi. Men keıinirek ushaqty kóleńkeleý týraly alańdaıtyn edim.
  
  
  Basqa nárse týraly ýaıymdaıtyn kez keldi.
  
  
  Komısıa óz baqylaýyn sol jerde, terrassada jalǵastyrdy. Men únsiz úıdi aınalyp óttim. Esik qulyptaýly edi. Al terezeler tek kóńil kóterý úshin sonda turǵandaı boldy. Myqty jiksiz arkalar — sobordyń qoımasy sıaqty — qalyń, synbaıtyn shynydan jasalǵan, myqtap jabylǵan jáne tastarǵa salynǵan. Sondyqtan taza aýa aýany kondısıonerleý máselesi boldy. Tek tórtinshi qabatta terezeler shynaıy boldy. Kóldeneńinen jyljı alatyn úlken terezeler. Solardyń biri ashyldy. Bul, olar aıtqandaı, minýge bolatyn jalǵyz at boldy. Olar bul saraıdy turǵyzý úshin paıdalanǵan tastar múlde usaq emes edi. Olar birkelki emes aralyqpen biriktirilgen, pishini durys emes úlken jalpaq tastar bolatyn. Tirek núkteleri keıde bir-birinen bir jarym metr qashyqtyqta bolatyn. Qalaı bolǵanda da, men endi ǵana kóterile bastadym. Meniń boıym otyz fýttaı bolǵanda, men Tarzan emes ekenimdi túsindim. Bıiktigi otyz fýt — bul sizdiń Tarzan emes ekenińizdi bilý úshin jaman jaǵdaı. Qarapaıym tas qabyrǵaǵa keptelip qalǵanyńyzdy jáne jaqyn jerde basqa tirek núktesi joq ekenin bilý odan da jaman. Mine, sol kezde men tepe-teńdikti ustap turǵan aıaǵym bosap, basymnyń ústindegi oıyqqa keptelip qalǵan sol qolymda salbyrap qaldym. Meni sonda qaldyrǵannyń bári osy boldy. Qulaý meni birden óltirmeıdi, biraq bul másele emes edi. Bul qyz ben qart erli-zaıyptylardyń ómirin qıdy.
  
  
  Men bir qolymmen aýyr qolymdy qatty qysyp, ústimdegi shepti muqıat qarap shyqtym. Maǵan kómektese alatyn eshteńe joq. Eshqandaı tirek núktesi, qol ustaǵysh joq. Tek tas. Qysqa qımylmen men stılettony oń qolyma alyp, tas synyqtarynyń arasyna sementke batyryp, taǵy bir tirek núktesin kesýge tyrystym. Men muny alty aıda jasaı alar edim, biraq sol qolym aýyryp turdy, men taǵy alty mınýt shydaı almadym. Men taǵy da yqtımal qulaý qaýpi týraly oılana bastadym. Barlyǵyn eskersek, aıaǵynyń synýy ólim jazasyna kesilgenmen para-par edi.
  
  
  Men olardyń arasynda azdap tozǵan sementtiń bar-joǵyn tekserý úshin basymnyń dál ústinde qaıtalap kórdim. Men qatty ıterip jiberdim, ol bir úlken bólikke bólinip ketti. Endi meniń oń qolyma sol jaqqa sáıkes keletin oryn boldy. Men pyshaqty tisterimniń arasyna tyǵyp, sabynan ustap, aqyryn, entigip, ózimdi kóterdim.
  
  
  Men tizemdi qolym turǵan jerge qoıdym. Ol jerden bári oıdaǵydaı ótti. Ústimde tabıǵı oıyq, tereze jaqtaýy boldy. Sońǵy, styrsyǵan kúsh-jigerimmen men sonda jettim.
  
  
  Tereze keń ashyldy.
  
  
  Men ishke kirdim.
  
  
  Men ózimdi qandaı da bir qonaq bólmesinde taptym. Al eger bul qonaq bólmesi bolsa, onda eń jaqsy nárse (baılyqtan basqa) — baılarǵa barý. Úlken tık edeni shyǵys kilemderimen jabylǵan. Jergilikti dúkenderden satyp alatyndaryńyzben emes, Persıadan alatyndaryńyzben. Alyp ketý arqyly. Kereýet platformaǵa uqsaıtyn jerge qoıylyp, on sharshy metr júnmen jabylǵan. Qabyrǵadaǵy sýretke Van Gog myrza qol qoıǵan.
  
  
  Men bes mınýt boıy qozǵala almadym. Jaqynda bolǵan shıelenisten qoldarym dirildep ketti. Keshirim suraımyn. Men sondaı-aq batyrlar eshqashan sharshamaýy kerek ekenin túsinemin. Biraq bul shyndyqtan alshaq jatqan jazýshylardyń qıalynan ǵana týyndaıdy. Meniń aıtaıyn degenim: oqyǵannyń bárine senbe.
  
  
  Taǵy da tynysym tarylyp, jumysqa kiristim.
  
  
  Men birinshi qyzdy taptym. Ol tósekke baılanǵan. Onyń baılanǵany sonsha, men olar júzer aldynda onymen kóńil kóteredi degen oıdan aryla almadym. Jaqynnan qaraǵanda ol áli de súıkimdi jáne názik sulý edi. Bul sabyndy jarnamalaý úshin osyndaı kórinis boldy. Óte qyzyqsyz. Onyń denesi basqa nárse edi. Aıtalyq, bul qyzyqty boldy. Onyń aq kóılegi jartylaı sheshilip, odan da aq et paıda boldy. Ol maǵan keń kózderimen qarady. Ol aıqaılaǵysy keldi, biraq aýzyn aǵytyp aldy. Sondyqtan "Mmmf, mmf" degennen basqa ol eshteńe aıta almady.
  
  
  Men oǵan úndeme, men onyń dosy ekenimdi aıttym. Ol sál tynyshtaldy, men ashany sýyryp aldym. Ol tósekte qoldary men aıaqtaryn jaıyp jatty. Men onyń aıaǵynyń aınalasyndaǵy arqandardy bosata bastadym. Ol jylaı bastady. Men oǵan qazir buǵan ýaqyty joq ekenin aıttym. Men oǵan sol kúni aman qalý múmkindigimizdi sıpattadym jáne odan osy múmkindikterdi jaqsartýǵa kómekteskisi keletinin suradym. Ol daıyn ekenin aıtty. Men ony qaıtadan baılap, aýzyn aǵytyp aldym.
  
  
  Men olardyń qaıtyp kelgenin estidim. Olar ekinshi qabatta turǵandaı kórindi. Daýystar qatty shyqty. Kúlki jaryldy, bireý: "Júr..."dese, bireý: "Iá...sosyn baspaldaqtan aıaq dybysy estildi. Múmkindikter elý-elý boldy. Bir múmkindik, bul gersog pen gersogınány óltirý úshin kelgen Hýn Po. Ekinshisi, ol ózi bolǵandyqtan, sulý Bıkeshke qonaqqa keledi.
  
  
  Múmkin Vın Po jaı ǵana sıǵysy kelgen shyǵar.
  
  
  Qalaı bolǵanda da, maǵan tańdaý jasaýǵa týra keldi. Men bir ýaqytta bir jerde ǵana bola alamyn.
  
  
  Men qyzdyń bólmesine qaıta kirip, esiktiń qasynda turdym.
  
  
  Esik ashyldy.
  
  
  Qyz jutyp qoıdy.
  
  
  Bul qudaı umytqan beıbaqtyń aldanyp qalǵany sonsha, esikti artyna jappastan buryn shybynnyń túımelerin sheship alǵan... Men onyń artynan súńgip, tamaǵynan ustadym. Ol meniń qolyma jabysyp qaldy, biraq men ony ashyp, arqamdy qabyrǵaǵa tiredim. Jáne soqty.
  
  
  Ol aıqaılady. Qan aǵyp ketti. Tómende kúldi. Bul sadıser qyz aıqaılap jatyr dep oılady.
  
  
  Vın qulaǵysy keldi, biraq men ony qaıta kóterdim. Meniń oıymsha, bul ony ashýlandyrdy. Ol maǵan men bilmegen kúshpen shabýyldady. Sondaı-aq men kútpegen pyshaqpen. Ol meniń júregimdi kózdep, ıyǵyma tıdi... Ol meni taǵy kózdedi, biraq bul joly men daıyn boldym. Men onyń pyshaǵyn qolymmen ustap, dzúdo negizderin qoldandym. Ol aýada tańǵalarlyq saltomen ushyp, jatyn bólmesiniń edenine betin qaratyp qondy. Osydan keıin ol endi qozǵalmady. Men onyń denesin teptim. Álgi beıbaq týra óz pyshaǵyna qondy. Bul joly júregimde, dep oıladym men. Men deneni kereýettiń astyna súırep apardym. Sosyn men qyzdy jiberdim.
  
  
  'Seniń atyń kim?'Ol jaı ǵana bos qarap turdy...
  
  
  Men talap.. - 'Sizdiń atyńyz? Sizdiń atyńyz kim?'. Qyz shoshyp ketti. Men ony urdym. Sosyn ol jylaı bastady da, maǵan qulap ketýine jol berdi. Ol jylap maǵan jabysyp qaldy. Men onyń basynan bir ret súıdim. —Tyńda, janym", — dedim men. "Biz keıinirek sóılesemiz. Endi sen bul jerden ketýiń kerek. Men barýym kerek, taǵy bir ıahta tabýym kerek. Ol basyn ızep, taǵy da ózin biriktirýge tyrysty.
  
  
  — Artynda baspaldaq bar ma?
  
  
  Onyń basy joǵary jáne tómen kóterildi.
  
  
  'Jaraıdy. Sosyn alǵa.'
  
  
  Men esikti ashtym. Endi tómende daýystar kóbirek boldy. Chen-Lı men onyń serikteri keldi. Chen-lı uıyqtap jatqan túrmeni sıpattady. Ol muny ázil retinde aıtty. Ol áli de bul jospardyń bir bóligi dep oılady. Onyń áńgimesi bomba sıaqty barlyǵyn tań qaldyrdy. Óli tynyshtyq ornady.
  
  
  —Bul Karter edi", — dedi Vın Po.
  
  
  Boıjetken ekeýmiz qonýǵa qara baspaldaqpen shyqtyq. —Tezirek", — dep sybyrladym men. Ol baspaldaqpen tómen túse bastady.
  
  
  Men zalǵa buryldym.
  
  
  "Biz Karterdiń josparlarymyzdy buzýyna jol bere almaımyz". Dál solaı ", — dedi Van. "Eshteńe emes."
  
  
  Men qart erli-zaıyptylardyń bólmesinde derlik boldym.
  
  
  Qyz qaıtyp keldi. - 'Men qaıda barýym kerek?'
  
  
  —Qudaıdyń Másihi", — dedim men. — Bul seniń óz baqshań. Sen qaıda jasyryný kerektigin bilesiń ǵoı, solaı emes pe?
  
  
  Ol maǵan bos kózqaraspen qarap, jutyp qoıdy. Ol áli de shok kúıinde boldy.
  
  
  "Chen-lı, — dep buıyrdy Vıng, — qazir kıimińdi aýystyr. Bizge áýejaıda qalypty kóriný kerek.
  
  
  Qyz jańa ǵana turdy. Men onyń ıyǵynan ustadym. Jasyrynbaq oınaǵanda únemi qaıda tyǵylasyń?
  
  
  —Qorada", — dedi ol. "Saban astynda".
  
  
  Hýng baspaldaqpen kóterile bastady.
  
  
  —Onda bar", — dep sybyrladym men. "Tezdet."Ol qashyp ketti.
  
  
  Men durys bólmege jettim, ony bir jarym sekýndqa ǵana basyp ozdym. Talǵampaz jup edenge otyrdy, aýyzdary men arqalary bir-birine qarama-qarsy turdy. Men shymyldyqtyń artyna súńgip kettim de, esikti ashqan boıda myltyqty sýyryp aldym. Ol ne bolyp jatqanyn bilmeı turyp, men eki ret oq attym. Muny bilgende ol áldeqashan ólip qalǵan edi.
  
  
  Ekeýi jatyp qaldy.
  
  
  Men onyń máıitin qabyrǵa shkafyna salyp, erli-zaıyptylarǵa óli bolyp kórinýdi buıyrdym. Olar bir aýyz sóz túsinbedi. —Ólgender", — dep qaıtaladym men olardy ıterip. Meniń ıyǵym naǵyz qanǵa boıalǵan, men olardy qanǵa aınaldyrý úshin qolymdy olardyń ústinen ótkizdim.
  
  
  —Jaraıdy, biz ketemiz", — dep baspaldaqtan Vıngtiń daýysy estildi. "Meniń oıymsha, siz qaıyqqa múmkindiginshe tezirek jetýińiz kerek."
  
  
  Birneshe daýystyń daýysy estildi. Men olardyń qanshasy qatysqanyn bilmedim. Al Chen-Lımen birge qansha adam boldy. Biraq olar kim bolsa da, negizinen ekinshi skrıpkada oınady. Van Tong komandany qabyldady.
  
  
  "Hýn Lony alyp, myna jynystyq shaıtandy myna taýyqtan tartyp al".
  
  
  Men kúldim. Eski ázil maǵan kúlkili bolyp kórindi. Men moıyndaımyn, bul sonshalyqty kúlkili emes edi, biraq kóptegen aıaqtar jaqyndady.
  
  
  Men shymyldyqtyń artyndaǵy eski baspanama qaıta oraldym. Egde jastaǵy erli-zaıyptylar senimdi túrde óli bolyp kórindi. Bul fakt maǵan úsh mınýt ýaqyt berdi, múmkin.
  
  
  Dálizden abyrjýly dybystar men túrli lepter estildi. Olar qyzdyń bólmesiniń esigin ashty. Seksýaldy shaıtan da, balapan da joq. —Lemýr, lemýr", — dedi Kvan. — Olarǵa ne boldy?
  
  
  Onda qysqasha talqylaý boldy. Sosyn olar tynyshtalyp, men otyrǵan bólmeniń esigi sál ashyldy. Bul Van jáne onyń úsh serigi bolatyn. Olar "ólgen jupqa" muńaıyp qarap, tolqyp áńgimelesti. Solardyń biri Hýn Lony izdeýge attandy. Úsh adam qaldy, biraq olar qarýlanbaǵan.
  
  
  Solardyń biri qabyrǵadaǵy shkaftyń esigin ashty.
  
  
  Ah, — dedi ol. Qalǵandary ony kórý úshin oǵan qosyldy. Barlyǵy máıitti qaraý úshin eńkeıip ketti. Van qysqasha túıindedi. —Kisi óltirý", — dedi ol.
  
  
  Mundaı sát endi qaıtalanbaýy múmkin. Qalaı bolǵanda da, men qazir áreket etýim kerek edi. Perdelerdiń fonynda meniń ıyǵym áli de qansyrap turdy, olar kóp uzamaı bul daq týraly qorytyndy jasady. Men munyń qalaı bolatynyn elestettim: men syrtqa shyǵamyn, atyp tastaımyn, bah-bah-bah, jáne úsheýin de qabyrǵa shkafynyń janynda turǵan kezde atyp tastaımyn.
  
  
  Men atýǵa shyqtym.
  
  
  Meniń oıym qate boldy.
  
  
  Men olardyń bireýin atyp tastadym, biraq Van men qalǵandary búıirden sekirdi. Ekeýi de maǵan qarama-qarsy jaqtan súńgip ketti. Olar bir ýaqytta shabýyldap, jumysty bólisti. Birinshi soqqy bilegime tıgen soqqy boldy, Vılgelmına meniń qolymnan sekirdi. Van shabýyldaýshy ógizdeı eńkeıip, basymdy qabyrǵaǵa urdy. Men shydamsyz azappen ekige búktim, tesilgen shına sıaqty aýany shyǵardym. Bul meni azdap qulatty, biraq edenge bara jatqanda men Vananyń tobyǵyna súńgip kettim. Ol qulap, qatty soqqymen qondy. Bir essiz mınýttyń ishinde men úlgeremin dep oıladym. Men stılettony qolyma aldym, biraq munyń bári maǵynasyz boldy. Ekinshisi uıyqtamady. Bul joly ol meniń bilegimdi kózdemeı, meniń barlyq uly josparlarymnyń qaınar kózine nazar aýdardy. On fýnt soıyl syqyrlap bas súıegime túsip ketti.
  
  
  Men esin jıǵan kezde edende kitaphanaǵa uqsaıtyn birdeńede jattym. Bir sekýndqa men qoǵamdyq oqý zalyna kirgendeı boldym. Bólme sondaı úlken boldy. Meniń basym pisken qaýyn tárizdi, al kózimdi ashý aýyr salmaqty kótergendeı boldy. Soǵan qaramastan, kúsh-jiger óz jemisin berdi. Endi men buryn bilmegen bir nárseni bildim: endi olardyń qanshasy bar ekenin bildim. Óıtkeni olardyń on adamy da menimen birge osy bólmede bolǵan.
  
  
  Meniń tapansham da, stıletim de joǵalyp ketti. Meniń ıyǵym ketpedi, biraq men onyń ketkenin qalaımyn. Oǵan bireý meniń qolymdy únemi tistep turǵandaı kórindi.
  
  
  Eger siz buryn-sońdy soǵysqa qatysqan bolsańyz, onda siz osyndaı jaǵdaıda bolǵan shyǵarsyz. Nemese, eger siz "bizdiń" bandaǵa qarsy "olarǵa" qatysty aýdanda bala bolsańyz. Al "ózderiniki" tuıyq aleıada qysylyp qaldy. Kartalar sizge qarsy jáne atty áskerler qozǵalmaıdy. Bul sen álemge qarsysyń jáne seniń múmkindigiń joq. Eger sizde "erekshe" nárse bolmasa. Hemıngýeı ıspan tilinen aýdarǵanda "sharlar" degendi bildiretin cajones sózin qoldanǵan; macho retinde de belgili. Nemese goland tilinde asyl deıen. Men atalyq bezderdiń nelikten barlyq batyl jáne adal nárselerdiń sımvolyna aınalǵanyn túsinbeımin, biraq men taǵy da mundaı klıshege kúmán keltiretin adam emespin. Men "Belgilengen merzimde jumys isteý seni daıyn etedi" jáne "Adam óz sharyndaı qundy" sıaqty órnekterge qatty senemin. Sondyqtan mende olardyń úsheýi bar.
  
  
  Meniń jeke qazynam.
  
  
  Árıne, meniń úsh jumyrtqamen týylmaǵanymdy bilý kerek. Úshinshisi baltanyń syıy boldy. Negizi bul da shar tárizdi granata. Ólimge ákeletin gaz bombasy. Onyń basylǵan paıdalanýshy nusqaýlyǵynda bylaı delingen: ( 1. Istiksheni tartyp shyǵaryńyz. 2. Bomba tastańyz. 3. Qashyq sıaqty qashyńyz.) jáne "Yqtımal turaq oryndarynyń tizimi", bul jasyryn qarýdy qaıda jasyrýǵa bolatynyn bildiretin balta jargony. +3 sóıleminde ("Z-5 ıkemdi qosymshasyn qoldanyńyz jáne granatany dene múshelerińizge qoıyńyz") qandaı da bir astar bar.
  
  
  Ol kezde men bilmegen jáne qazir de biletinim, "Seniń bólikterińniń arasynda" álemdegi eń qaýipsiz baspana bar edi. Ol jerden granata izdeý eshkimniń oıyna da kelmeıdi. Jáne bul fakt meniń ómirimdi talaı ret saqtap qaldy. Biraq bul anardyń bir máselesi bar: ony jasyrynǵan jerden qalaı shyǵarýǵa bolady.
  
  
  Mine, siz atys jasaǵynyń aldyndasyz. On eki myltyq seniń júregińe baǵyttalǵan. Olar sizge kózińizdi baılaýdy usynady, al siz "joq" deısiz. Olar sizge temekini usynady, al siz "joq" deısiz. Olar sizdiń sońǵy ótinishińiz bar ma dep suraıdy, al siz "Iá, ser" dep jaýap beresiz. Men eń sońynda ózimdi jaıly sezingim keledi.
  
  
  Bul anarǵa qatysty másele.
  
  
  — Meniń oıymsha, ol oıandy. - Dedi Kvan. Van bul jaǵdaıdyń bar-joǵyn tekserýge keldi... Men máńgilikke óli oınaı almadym.
  
  
  Al, jaqsy, — dedi ol. "Nık Karter."
  
  
  Men ózimdi aqyryn kóterip, basymdy sezdim. "Men kezdeısoq osy aýdanda boldym, toqtaımyn jáne toqtaımyn dep oıladym".
  
  
  Ol kúldi. —Seniń keletinińdi bilmegenimiz qandaı ókinishti.
  
  
  —Men bilemin", — dedim men. — Siz tort pisirer edińiz.
  
  
  Kimnen jest basqalarǵa buryldy. "Eı, osynda kel. Men seniń ataqty óltirýshi sheber Nık Kartermen sońǵy ret kezdeskenińdi qalaımyn". Onyń bul sózine qaraǵanda, men qoshemet kútemin, múmkin taǵy birneshe qoshemet kútemin.
  
  
  Biraq onyń ornyna men tynymsyz mysqylmen kúldim.
  
  
  'Qazir...'— dedi Van. — Taǵy bir másele bar. Bizdiń óltirýshini óltirý qurmetine kim ıe bolady? Bul rıtorıkalyq suraq boldy, árıne, Van adamdardyń tájdi oǵan bergenin qalady.
  
  
  "Maǵan.'- Kvan kenetten myltyǵyn sýyryp aldy: "Men tapsyrystardy jetkilikti uzaq oryndadym. Qyzmette joǵarylaý úshin maǵan bul qurmet kerek". Van da myltyqty alyp, ony Kvanǵa qaraı baǵyttady. Ol aıtty. — Men odan da laıyqtymyn.
  
  
  Maǵan olardyń qaısysy laıyqtyraq dep oıladym. Bul meni shynymen qyzyqtyra bastady.
  
  
  Ekeýi bir-birine qarap turdy, eki tapansha bir-biriniń júregine baǵyttaldy.
  
  
  Er adamdar toby mýzykasyz qandaı da bir sharshy bıdi oryndap jatqandaı, olardan bir qadam artqa shegindi. Bul qozǵalys shıelenisti kúsheıtip, qarý ustaǵan eki batyrdy soǵysýǵa shaqyrdy. Endigi másele maqtanyshqa baılanysty. Eger olardyń bireýi artqa sheginse, ol júzinen aıyrylady. Nemese kez kelgen nárse.
  
  
  — Men saǵan qarýyńdy tasta dep buıyramyn. Bul maǵynasyz oıyn boldy, al Van muny bildi.
  
  
  — Al men saǵan aıtamyn, men endi buıryqtardy qabyldamaımyn.
  
  
  Meniń oıymsha, birinshi atqan Kvan boldy. Bir sekýndtyń ishinde eki jarqyl paıda boldy, men bólmeniń jartysynda boldym. Jekpe-jek maǵan qajet nárseniń barlyǵyn azdap alańdatty. Edenge otyryp, men qolyma granatany aldym da, esikke qaraı dúım-dúım, jorǵalaı bastadym. Birinshi atý kezinde men ony tastap, tynysymdy basyp, shyǵýǵa qaraı júgirdim. Gaz ólimge ákeletin tútin ekranyn týdyrdy. Olar maǵan jetýge tyrysyp, tunshyǵyp, qulap jatty. Bireýi onyń basynan ótti, biraq men ony ishimnen teptim, ol búgilip qaldy. Men úlken sekiris jasap, ózimdi syrtqa shyǵýǵa májbúrledim. Bul sándik qulypta sándik kilti bar aýyr antıkvarlyq emen esik bolatyn. Esik jigerlendirip, senimdi túrde shertildi. Ol segiz bandıttiń qysymyna máńgilikke shydaı almaıdy. Biraq taǵy da, olardyń kóp ýaqyty bolmady. Gaz olardy alpys sekýndta qulatyp, úsh mınýttan keıin bári ólip keter edi.
  
  
  Men tórtinshi qabatqa kóterilip, terezeni ashyp, tereń dem aldym. Gaz burynǵy qalpynda qalady: ekinshi qabattaǵy jabyq kitaphanada, terezeleri jabylǵan bólmede.
  
  
  Men ony tastap ketken jerde qart erli-zaıyptylar áli de boldy. Olardyń qatty qoryqqany sonsha, olar áli óli bolyp kórindi. Men olardy bir-birine arqalap kóterip, úsh baspaldaqpen tómen túsirdim.
  
  
  Biz úıdiń aldyndaǵy shópke jetip, tynys alý úshin shópke jattyq. Men kitaphana terezesine qaradym. Onyń ústinde buralǵan úsh dene jatty. Tereze ashylmaı qaldy, biraq olar ony ashpaq bolyp óldi.
  
  
  
  
  
  9 taraý
  
  
  
  
  "Brıtandyq kolonıada" lúks qalmady, sondyqtan men úsh bólmeni jalǵa aldym. Olardyń ekeýi Thestlewaites úshin boldy. Bul gersog pen gersogınányń tegi bolyp shyqty. Jáne olar shyn máninde gersog pen gersogıná boldy. Qyz Nonnı olardyń qyzy ekeni anyqtaldy. Al gersogtyń seksen úsh jasta ekenin eskersek, men dvorándarǵa degen qurmetti sezindim.
  
  
  Nonnı ekinshi bólmeni aldy.
  
  
  Nonnı jaı ǵana úshinshige kele berdi.
  
  
  Úshinshi bólme meniki boldy.
  
  
  Aqyryn men oǵan meniń túrim emes ekenimdi túsindirýge tyrystym. Ol ashýlanyp narazylyq bildirip, meni unatatynyn aıtty. Men onyń meniń túrim emes ekenin aqyryn túsindirdim. Bul onyń jylaýyna sebep boldy. Men ótirik aıttym dedim. Men ony óte eliktirgish jáne óte seksýaldy dep sanaıtynymdy aıttym. Men oǵan qatty jaralanǵanymdy aıttym.
  
  
  Ol óte túsinikti bolyp shyqty.
  
  
  "Men qońyraý shalyp, eki ret sóılestim. Birinshisi Londonmen, Rosko Klaınmen birge boldy. Rozko agent AH boldy. Atqysh retinde onyń talanty ortashadan áldeqaıda tómen boldy, biraq kez kelgen jerde jáne kez kelgen jerde tyńshylyq jasaýǵa kelgende, Rozko Klaın teńdesi joq edi.
  
  
  Rozko bárine jáne eshkimge uqsamaıtyn. Ol bir bloktyń ishinde úsh túrli adam sıaqty kórine aldy. Onyń órnegi men qalpyn ózgertýdiń erekshe tásili boldy. Bir kúni siz artyńyzǵa qarasańyz, tapsyrylǵan balany kórdińiz. Eger siz artqa qaıta qarasańyz, tapsyrylǵan bala joǵalyp ketti jáne siz basqa bireýdi - advokatty nemese jarys júrgizýshisin — báribir kórdińiz: múldem basqa bireý. Ol kezde bul jaı ǵana seniń sezimderiń edi, seni ańdymaıdy dep oıladyń... Áńgimede Rosko bir kezderi Dahaýdan qashyp ketkeni, jaı ǵana osy nasıstik bekinisten shyǵyp ketkeni, ózi aıtqandaı, "ol nemiske uqsaǵany úshin" aıtylady.
  
  
  Senseńiz de, senbeseńiz de. Men buǵan uzaq merzimdi perspektıvada tolyq senemin.
  
  
  Rosko ushaqty Nassaýdan shyǵaryp salýǵa ýáde berdi. Ol men jetkenshe Chen-lı men Vın Pody baqylaýdy jalǵastyrady. On birinshi mınýtta on mınýt boldy. Men áýejaıǵa qońyraý shaldym. Londonǵa reıs ýaqytynda ushyp ketti. Sosyn radıony qostym. Qashý týraly jańalyqtar boldy, biraq Chen-Lıdi tutqyndaý týraly eshteńe bolǵan joq. Rozko óziniń qýlyqtaryn kórsetýi kerek.
  
  
  Qonaq úı dárigeri meniń ıyǵymdy tekserip, tańyp, ekpe jasady.
  
  
  Ol meniń esikti qaǵyp ketkenime birde-bir sózge senbedi.
  
  
  Men dýsh qabyldap, sýsyn iship, qyryq saǵat uıyqtaǵym keldi. Biraq men Tarany da kórgim keldi, men onyń sońǵy birneshe saǵatta tozaqtan ótkenin túsinbeıtindeı týra emespin. Onyń betin buryp: "Balalar, sender de árqashan kóńil kóteresińder", - degeni qyzyq boldy. Men de onyń shyn máninde ne aıtqysy kelgenin bildim. Men ózim otyryp kútkennen góri ony izdeı bastaǵandy jón kórdim. Men Tara qonaqúıdi brondaýdan bas tartyp, men bergen mekenjaıǵa ketti dep úmittendim. Men qalanyń arǵy jaǵyndaǵy sary úıge qaraı júrdim.
  
  
  Mıssıs Ýılson T. Sherıf maǵan jaýap berdi. Joq, ol maǵan Tara joq ekenin aıtty. Bul Ydys kim boldy? Al men ol úshin kim boldym? Meniń basymda qan yzyldaı bastady. Tara birneshe saǵat buryn osynda bolýy kerek edi. Bul men oılaǵan eń qaýipsiz jer boldy. Biraq men onyń sol qonaqúıge qaıtyp kelýine ruqsat bermeýim kerek edi. Men ony dál osy jerge jiberýim kerek edi. Men Sherıf hanymǵa jibergen habarlamam onyń qýǵynshylarynan qutylatynymdy bildirdi. Men osy eki áıeldiń birge otyryp, kofe iship, balalarymen oınap júrgenin elestettim.
  
  
  Qazir meniń kóz aldymda paıda bolǵan qoıylym áldeqaıda jaǵymsyz boldy.
  
  
  Olardyń ydystary boldy.
  
  
  Biraq, mine, taǵy da másele. Olar kimder'? Al olar ony qaıda apardy? Men qaıtadan neden bastarymdy bilmedim. Al qazirdiń ózinde Tara múmkin edi…
  
  
  Men hanymǵa aıttym. Sherıf, men kim edim.
  
  
  Ol maǵan bir bótelke rom berdi.
  
  
  Men oǵan jabysyp qaldym. Men qaıda bararymdy bilmeıinshe ketip qalý aqymaqtyq bolar edi. Grenada? Olar konteınerdi sol jerge aparýy ekitalaı edi. Biraq bul meniń oıyma keletin jalǵyz oryn boldy. Mine, sondyqtan olar ony ol jaqqa aparmady. Men taǵy bir jutym rom aldym.
  
  
  Men hanymdy jiberdim. Sherıf qaǵaz ben qalamnyń artynda jáne qaǵazǵa polıseılerge Ýılson týraly jazba jazdy. Men olarǵa naǵyz qylmyskerlerdiń kim ekenin jáne olardy kógaldyń astynan bes fýt jerden taýyp alatynyn aıttym. Men olarǵa taǵy birneshe máıit bolýy múmkin ekenin aıttym, biraq qaıda ekenin bilmedim.
  
  
  Sodan keıin bul sham qaıtadan jandy.
  
  
  "Aǵash nıkel" dál Ýılson sıpattaǵandaı boldy. Jol jıeginde biraz qaraýsyz qalǵan taverna. Men onyń janynan ótip, aǵashtardyń arasyna toqtadym.
  
  
  Terezeler qarańǵy boldy, biraq jaqyndaǵan saıyn olardyń qara perdelermen jabylǵanyn kórdim.
  
  
  Men daýystardy estidim.
  
  
  Men Vılgelmınaǵa qol sozdym. Bólmedegi aýa qaıtadan tynys alatyn bolǵan kezde men ony alyp kettim, men ony tunshyǵyp qalǵan taıdyń tunshyqtyrǵyshynan shyǵarýǵa týra keldi. Men stılettony kitaphananyń edeninen bir jerden taptym. Eski senimdi qarýymdy qaıtaryp alǵanym jaqsy boldy. Jańa qarýlar jańa mahabbat sıaqty — olar seni renjitedi dep árqashan qorqasyń.
  
  
  Men qarańǵylanǵan terezege jaqyndadym.
  
  
  Eh bıen, Toto?
  
  
  Noýs barady.
  
  
  Olar birdeńeni kútip, fransýz tilinde sóıledi. Úndiqytaıda fransýz tili jalpy til boldy. Revolúsıadan zardap shekken bul elderdiń kópshiligi bir kezderi fransýz otarlary bolǵan, sodan keıin táýelsizdikke tap bolyp, qaı baǵytqa bet burý kerektigin birge oılastyrǵan. Solǵa nemese ońǵa. Men bul shyǵys tilderin eshqashan jaqsy meńgergen emespin, biraq kem degende fransýz tilinde sóıleımin.
  
  
  "Si le Yacht is parti. Sıgnaldy kórip tursyń ba?
  
  
  Olar qaıyq ketti degen sıgnaldy kútti.
  
  
  — Plús vajno, où sont les autres?
  
  
  Olar sondaı-aq "basqalardy" kútti. Eger bul "basqalar" men kútken jerde bolsa, olar óte uzaq kúte alar edi.
  
  
  Men olardyń aıtqan árbir sózin túsinýge tyrystym. Olar "les autres" Kartermen baılanysqa shyqty ma dep oılady. Olar kómektesýge ruqsat etilmegeni ókinishti dep oılady.
  
  
  "C'est dommage, — dedi bireýi, - que la femme est mort".
  
  
  Júregim soǵýdy toqtatty.
  
  
  Tara qaıtys boldy.
  
  
  Danalyq, parasattylyq, ózin-ózi qorǵaý, múmkindik, maqsat, A, ómir, bári maǵynasyz shańǵa aınaldy. Men jaı ǵana esinen tanyp qaldym. Men ornymnan turyp, esikti tepkilep ashtym. Men kórý aımaǵyndaǵy birinshi qozǵalatyn nysanǵa shabýyl jasadym. Men tipti tapanshamdy da alǵan joqpyn. Men qolymdaǵy etti sezgim keldi jáne jyrtylýǵa jáne kek alýǵa degen qarabaıyr qushtarlyqty sezindim. Men óz qarýym bolǵym keldi.
  
  
  Kenet meniń úsh erkekpen tóbelesip jatqanym belgili boldy. Olardyń birge boıy alty fýt, salmaǵy úsh júz elý fýnt bolatyn, biraq aqylsyzdyqqa kelgende meniń teńdesi joq. Soqyr ashý, jalyndaǵan ashý — bul aqymaqtardy sýperadamdarǵa aınaldyratyn nárse.
  
  
  Men úzdiksiz qaharly mashına boldym. Men soqqylar men soqqylardy laqtyratyn zaýyt boldym. Menen birde-bireýi qashyp qutylǵan joq. Biz qytaılyq basqatyrǵysh sıaqty búkteldik — bir, aınalatyn, tepkileıtin dop. Olardyń barlyǵy oq atýdan qoryqty, bireýine soǵylyp qalýdan qoryqty.
  
  
  Men muny qalaı istegenimdi aıtqym keledi. Negizi men muny ózim bilgim keledi. Biraq meniń esimde qalǵany - meniń ashýym. Bári bitken soń bári óldi. Al men buǵan tek jalań qolymmen qol jetkizdim.
  
  
  Taranyń denesi bar ústeliniń janyndaǵy ústelge sozyldy. Tamyr soǵýy bolǵan joq. Ómirdiń belgisi joq. Men ony kóterip, kóshege shyǵardym. Onyń qyzyl shashy meni bir ýys jalyndaı kúıdirip jiberdi. Aı sáýlesinde onyń beti bozarǵan bolyp kórindi, biraq murnyn áli kúnge deıin sepkilderdiń jeńil tumany jaýyp turdy. Meniń tamaǵyma bir túıir aýyrsyný keptelip qaldy da, joıqyn jylap jiberdim. Biraq ol ary qaraı júrmedi; ol jaı ǵana sonda qaldy.
  
  
  Men ony súıip qoshtastym.
  
  
  Ol meniń qolymda qysqasha qımyldady.
  
  
  Men ony taǵy súıdim.
  
  
  Olmyldap, qabaǵyn túıdi. —Sálem Nık", — dedi ol kúlip. — Men seni qatty qorqyttym ba?
  
  
  Men ony tastap kete jazdadym, bul kútpegen qoıylym meni qatty tań qaldyrdy. Men basqa sóz aıta almadym. Ol kúlip jiberdi. 'Sabyr saqta. Sen jyndy emessiń. Uıqydaǵy arý aman-saý".
  
  
  Aqyrynda men "Bir nárseni" syǵyp aldym. Nemese soǵan uqsas nárse.
  
  
  Ol taǵy kúldi. —Meni jiber, men saǵan bárin aıtamyn.
  
  
  Men ony jerge qoıdym. —Mmm", — dedi ol. "Qaıta qozǵalý bir snovaıbet". Ol qolyn sozyp, aı sáýlesinde aınaldy.
  
  
  Ol keremet boldy. Ol mıftik nımfa boldy. Eski ańyzdan shyqqan nımfa, qaıta týylǵan, teńiz shyńdarynan kóterilgen, ertegidegi sıqyrly jaratylys, júz jylǵa sozylǵan sıqyrlardan aman-esen oıandy.
  
  
  Men oǵan ózim azdy-kópti sıqyrlanǵandaı qaradym. Ol dóńgelek bıin toqtatyp, basyn shaıqady da, mysqyldady. —Men saǵan shyndyqty aıtýdy jek kóremin, qymbattym. Bul shynymen de romantıkalyq emes".
  
  
  Baıqap kór", — dedim men.
  
  
  "Bıologıalyq keri baılanys", — dedi ol.
  
  
  Organıkalyq keri baılanys?
  
  
  Organıkalyq keri baılanys".
  
  
  Siz muny áldeqashan aıttyńyz", — dedim men. "Biraq bul ne?"
  
  
  Siz bas aýrýyn toqtatý, mı tolqyndaryn baqylaý arqyly demikpemen kúresý týraly osy teorıalar týraly estigenińizge kúmán joq... "Sonymen ne?""Bıologıalyq keri baılanys" atty bestseller boldy. Men bestsellerlerdi oqymaımyn, biraq bul teorıalar týraly estidim. Munyń "ólgen adamǵa qalaı elikteýge bolady?"degenge esh qatysy joq edi.
  
  
  Al, — dedi ol, — men solaı istedim. Olar menen seniń qaıdasyń dep surady, solardyń biri meni urdy, men quladym. Sodan keıin men osy bıo keri baılanysty bastadym. Men tamyr soǵýymdy sezbeı qalǵansha tómendetip, tynysymdy ustadym. Olar maǵan tym jaqyndaǵanda men árqashan solaı istedim".
  
  
  Jaı ǵana solaı ma?'- Men saýsaqtarymdy qaǵyp aldym.
  
  
  Joq. Jaı ǵana emes. AX muny áıel agentter tobyna úıretti. Bul jattyǵý kóptegen aılarǵa sozyldy. Biraq ol jumys isteıdi".
  
  
  Biraq aıtyńyzshy, nege menimen baılanysqa shyqpadyńyz? Ol ıyǵyn qıqań etkizdi. — Alǵashynda bul sen ekenińe senimdi emes edim. Sonymen qatar, — ol kidirip, jerge qarady, — men bul sizdi mazalaıtynyn bilgim keldi.
  
  
  Men oǵan ýly kózqaraspen qaradym. "Olar seniń ólgenińdi aıtqan kezde men qatty ýaıymdaǵanym sonsha, men bul klýbqa jyndy adamdaı kirip kettim".
  
  
  'Sálem.'— Olaı aıqaılama. Men munda kóńil kóterý úshin keldim dep oılaısyń ba?
  
  
  'Joq.'— Biraq sen kóńil kótermediń. Sen jumysta uıyqtap qaldyń.
  
  
  Men bul ádistiń birneshe artyqshylyqtary bar ekenin bildim. Qulaqtaryńyz jumysyn jalǵastyra otyryp, siz ımpúlsti is júzinde toqtata alasyz. Al adamdar marqumnyń kózinshe sózben uıalmaýǵa beıim.
  
  
  Tara kóp nárseni úırendi. Bul bizdi odan ári alǵa jyljytady dep emes, kem degende Nassaýdyń qupıalary ashyldy.
  
  
  Lıng Szın men Bangýeldiń shyǵys dárihanasy bolǵan. Bangeldiń Nassaýda da qonaq úıi bolǵan. Munyń bári shyndyq bolý úshin tym jaqsy bolyp kóringen kezde, qytaılyq KAN qyzmeti olar bas tarta almaıtyn usynys jasady. Esirtkiniń kózin jaýyp tastamaǵany úshin KAN kiristiń jıyrma paıyzyn jáne merzimdi qyzmetterdi talap etti. Bul "kezdeısoq qyzmet" óte qarapaıym boldy: olarǵa tek KAN bir jerge engizgisi kelgen klondar serıasyn jabý jáne jabýdy qamtamasyz etý jetkilikti boldy.
  
  
  Nassaý ıdealdy aralyq stansıa boldy. Amerıkaǵa jaqyn, biraq báribir Brıtan terıtorıasy. Bul olardy kóptegen máseleler men táýekelderden qutqardy. Al olardyń saıahatynyń sońǵy kezeńine keletin bolsaq, balyq aýlaıtyn kemege minip, shalǵaıdaǵy Florıda rıfine túsý óte ońaı boldy. Júıe qalypty jumys istedi.
  
  
  Charlz Braıs, mysaly, senator Mortondy óltirgen klon. Aldymen ol Grenadadaǵy kazınoda asúıde qarapaıym kómekshi bolyp jumys istedi; sodan keıin KAN ony "Ushatyn eısterdiń" ushqyshy retinde osy jerde jáne sol jerde durys jipterdi tartyp, taǵaıyndady; - ol senatormen birge ushaqty apatqa ushyratty. CAN-ǵa keletin bolsaq, júıe birqalypty jumys istedi, biraq Lın Chıng bul shemaǵa qarsylyq bildirdi. Negizinen kúrt qysqarý múmkindigine qarsy baǵyttalǵan. Kúńkildegen basqa da qatysýshylar boldy.
  
  
  Bul Chen-Lı Seıbrýkty atyp óltirgen kezde sharyqtaý shegine jetti. Bul múmkin emes edi. Senator Seıbrýk Chen-Lıdiń nysany bolýy múmkin, biraq ony Mendegi úıinde óltirý kerek edi. Seıbrýk tikeleı kazınoǵa kirgen kezde Chen-Lı oılady: "Men nege kútýim kerek?"
  
  
  Bul aqymaqtyq boldy. Osylaısha siz óz uıańyzdy ashasyz.
  
  
  Chen-Lı qamaýǵa alyndy.
  
  
  Lın Szın ketkisi keldi. Qajet bolsa, Bangeldi bul úshin tapsyrýǵa jetkilikti nashar. Bandanyń qalǵan bóligi de búlik shyǵarýdyń aldynda turdy.
  
  
  Grenadadaǵy búkil kazıno bıznesine kenetten qaýip tóndi.
  
  
  Olar Vın Pody jiberdi. Londondaǵy olardyń úlken adamy, sonymen qatar Chen-lıge jetý úshin KANNYŃ qutqarý toby. Vıng ózin apıyn saýdageri retinde tanytty, bul ról oǵan Lın Szınniń senimine kirýge, sondaı-aq Lın Szındi meniń artymnan jiberýge múmkindik berdi. Biraq Grenadadaǵy osy haos pen búlikke baılanysty KAN jańa oryn izdeýge májbúr boldy. Sondyqtan olar esirtkini Ýılson T. Sherıften jasyryp, iske "Aǵash nıkeldi" engizdi. Bul bar olardyń jańa shtab-páterine aınaldy. Onda olar aldaǵy is-áreketterin josparlaý úshin jınalatyn. Olardyń kópshiligi tipti sol jerde tamaq iship, uıyqtaıtyn. Jospar jaqsy boldy.
  
  
  Chen-Lıdiń túrmeden qashýyna Vıng sebepker boldy. Ol sondaı-aq osy ıahtamen apatqa ushyraýdy josparlap, súńgýir qaıyqty alyp keldi. Sodan keıin ol gersogpen "iskerlik kezdesý" uıymdastyrdy, sonymen qatar gersogtyń adal batleriniń joǵalyp ketkenine kóz jetkizdi. Vın Ponyń keremet batlerdi bilýi kezdeısoq jáne jaǵymdy emes pe edi? Londonnan jańa ǵana Ledı Sherıldiń usynystarymen keldi.
  
  
  Ol zorlyq-zombylyq áreketterin Van Tongqa qaldyrdy. Bul áreketter jaman emes, qatygez boldy. Titirkendiretini aýdarmalar boldy. Fransýz tilinen kambodjalyq, taı, qytaı jáne arnaıy aǵylshyn Van Tongqa deıin bir jerde qatelikter oryn alyp, oılastyrylǵan josparlar maǵynasyn joǵaltty. Odan keıingi nárse "Keystone Cops" kınokomedıasynan shyqqan nárse sıaqty boldy.
  
  
  KANDAǴY jigitterdiń biri deneni basyp ótken saıyn, olar bul KANNYŃ qolynan shyqqan nárse dep oılady.
  
  
  Aqyrynda, KANNYŃ Bangeldi óltirýge barlyq negizderi boldy, al KAN Lın Chıngti de óltirýdi josparlady. Sondyqtan barlyǵy muny toptaǵy basqa bireý jasady dep oılap, men qaldyrǵan máıitterdi únsiz tazalap jatty.
  
  
  Qalǵan bóligi onsha kóńildi bolmady. Bul Garýǵa qatysty bólik boldy. Ol maǵan habarlasqanda, olar oǵan jetti. Vangtyń jigitteri osylaı jasady jáne "amerıkandyq óldi" degen habar keldi. Vın Po meniń bul amerıkandyq ekenimdi kádimgideı qabyldady. Keshke taman Qanattar toby Kaskad-Rodqa qaraı bet aldy, al qalǵandary áńgimelerin ortaq áńgimeden keıin bastady.
  
  
  Olar meni tezirek alǵan durys dep sheshti. Biraq men qazirdiń ózinde Kaskad jolynda boldym. Olar meniń ornyma Tarany aldy.
  
  
  "Olar seni qaıda alyp ketti?"
  
  
  Hm, — dedi ol burylyp.
  
  
  Olar seni urdy dep aıttyń. Men qaıda ekenin bilgim keledi.
  
  
  Ol keýdemnen qumnyń aǵyp ketýine jol berdi. - "Meniń oıymsha, bul óte aýyr másele". Ol keýdemdegi qumǵa júrekti syzdy. 'Ne bolyp jatyr?'— dep surady ol kúlip. — Sen qyzǵanasyń ba, Karter?
  
  
  Árıne, men qyzǵanbaımyn. Jáne meni Karter dep atama. Sen fılmdegi áıel reporter sıaqtysyń.
  
  
  "Men jaı ǵana Loren Bekolldy oınadym". Ol abyroımen ornynan turyp, aıdyń jaryǵynda jaǵajaıda júgirdi. "Eger maǵan kerek bolsa, — dep shaqyrdy ol, — ysqyryńyz. Onyń qadir-qasıetine nuqsan keltiretin jalǵyz nárse - ol eshqandaı kıim kımegen. Biz alǵash kezdesken kezde ol óte ádepti jas kelinshek sıaqty kórindi. Biraq sońǵy kezderi ol ádepti hanymnan góri synǵan jas hanymǵa kóbirek uqsaıtyn.
  
  
  Men ony mindetti túrde alǵym keldi. Men ony qaıtadan alǵym keldi. Biraq munyń báriniń eń jamany men ysqyra almaıtynym boldy.
  
  
  Men ornymnan turyp, onyń sońynan jaǵada júrdim.
  
  
  Biz júzýge bardyq.
  
  
  Sýda, tolqyndardyń ortasynda biz bir-birimizdi aınalyp syrǵanadyq.
  
  
  —Bul jumys istemeıdi", — dedi ol. Men aıttym. - "Bás tigý kerek pe?"
  
  
  Eger bul bizdi taǵy bir tolqyn buzbaǵanda bolýy múmkin edi. Osylaısha biz muhıttyń eń shetinde, sodan keıin sý astynda, sodan keıin qaıtadan jalańash kúıde ǵashyq boldyq. Biz joǵary tolqynmen nemese joǵary tolqynmen bir yrǵaqqa kirdik — bizdikimen birdeı, sondyqtan ol ekeýmiz tolqyndar men jaǵalaýǵa aınaldyq, tabıǵı aǵysymyzda kezdesip, qoshtastyq; biz bir-birimizge aqyryn amandasyp, qoshtasyp, dymqyl, tuzdy súıispenshilikpen aınalystyq. Shyndyǵynda, bul eshqashan toqtaǵan emes. Meniń keýdesindegi aýzym ony áp-sátte jańadan bastaýǵa májbúr etti, óıtkeni biz birge qaınaǵan sýǵa túsip, tolqýdan tynysymyz tarylyp, qaıtadan birge kóterildik.
  
  
  Birneshe kúnnen keıin ol maǵan: "Bilesiz be, men alǵashynda qorqyp kettim", - dedi.
  
  
  Men alaqanymnyń ishki jaǵyn onyń ishinen sıpadym. "Bul qorqynyshty oıyn, janym. Al eger sen pyshaqpen nemese kýng-fýmen oınaı almasań... men seni kinálamaımyn. Men onyń kózine tereń qaradym. "Onda men saǵan mynany aıtaıyn: men saǵan qatty ashýlandym".
  
  
  Ol basyn shaıqady. — Men ol kezde olaı emes dep oılaımyn. Aıtaıyn degenim, sen ekeýmiz sol barda otyrǵan kúnge deıin, sen ústeldiń arǵy jaǵynda, mıllıondaǵan shaqyrym jerde otyrdyń.
  
  
  "Qarashy."— dedim men aqyryn. "Men osylaı boldym. Jáne bul úshin meni eshkim tóleýge májbúrleı almaıdy. Qazir men senimen birgemin, men senikimin dep bilesiń. Al qalǵan ýaqytta... olaı bolsa, men ózimdiki shyǵarmyn.
  
  
  Ol kúldi. Onyń ishinde muńnyń tumany bar edi. 'Ýaıymdama. Karter jazǵan. Men seni ózgertýge tyryspaımyn. Jaı ǵana...— Ol ne aıtarymdy oılap, únsiz qaldy, sodan keıin jalǵastyrýdy sheshti, "men seni buryn tanymaıtynmyn. Eger men Loren Bekall bolmasam, onda mende Jetim Ennı bolýǵa degen jıirkenishti beıimdilik bar. Ol taǵy kúldi, biraq bul joly onyń júzi odan da qýanyshty boldy. Ýaıymdama. Qazir men óte úlkenmin jáne kúshtimin, men seni sol qalpyńda jaqsy kóremin".
  
  
  Mende "Seni súıemin" degen tirkeske, bas tartý serıasyna kiriktirilgen refleks bar. Men eshqashan eshteńege ýáde bergen emespin... biz bárimiz muny mindettemesiz eshteńege deıin saqtaýymyz kerek... Men Taraǵa qaradym. "Meniń oıymsha" dedim, múmkin men de seni jaqsy kóretin shyǵarmyn.
  
  
  —O, Qudaıym", — dedi ol...
  
  
  
  
  10 taraý
  
  
  
  
  Brıtan murajaıy burynǵydan da tartymdy boldy. Men úshin bul tartymdylyqta árqashan qorqynyshty nárse boldy. Siz bir kezderi Artýr patsha kıgen bolýy kerek keıbir qarý-jaraqtardy nemese "610 jyldan beri kele jatqan" monastyrlyq shapandy qarap otyrsyz. Sizdiń oıyńyzǵa kenetten tarıh — bul tarıh kitaptarynda qysylyp, keptiriletin, bedeý adamdar men oqıǵalardyń bir tizbegi sıaqty, árqashan este qalatyn datalarǵa qatar júretin shaǵyn áńgime emes. (1066, Vıkıngterdiń jeńisteri". 1215, Magna karta.) Tarıh — batyldyqpen, senimdilikpen jáne qanmen jazylǵan faktilerdiń alasapyran, alasapyran úıindisi. Tarıh — bul siz ben biz sıaqty, ózderiniń qarapaıym, dúnıelik bolmysyna máńgilikke qyzmet etýge sottalǵan adamdar. Metal qalqan nemese matanyń bir bóligi emes.
  
  
  Men aıtqanymdaı, bul qorqynyshty.
  
  
  Men Rozkomen saǵat on birde Konstebldiń saýsaq izderi saqtalǵan bólmede kezdesýdi uıymdastyrdym. Kirý úshin arnaıy bılet qajet boldy. Mende bul bılet jáne oǵan qalaı jetýge bolatyny týraly nusqaýlar, sondaı-aq Djon Konstebl (1776-1837) týraly tamasha kitapsha boldy. Men bıletti Margaret Rezerfordtyń áriptesine tapsyrdym, ol maǵan izderi bar alyp papkany berdi. "Romantıkalyq realıs", — delingen broshúrada. "Konstebl tabıǵatqa oralǵysy keldi". Olaı bolsa, tabıǵat (1776-1837) tamasha oryn bolǵan. Jarqyraǵan jasyl tústiń bir kórinisi.
  
  
  — Biraq ıá. Ol kezde úıde dárethana bolmaǵan.
  
  
  Men buryldym. Bul Rozko Klaın bolatyn.
  
  
  "Bul sýretke tańdana berińiz", — dedi ol. Men burylyp sýretke súısindim. "Bizdiń ortaq dosymyz Nassaýdan osynda keldi. Ol Kotsvoldtaǵy saıajaıdy jalǵa aldy. Men basqa sýretke jaqyndadym. Shatyrly úıler men kók-jasyl ózen. — Seniń Chen-lı áli sonda. Olar ol jerge tikeleı áýejaıdan bardy, sodan beri eshqaıda ketpedi. Kelýshiler bolǵan joq. Telefon qońyraýlary bolǵan joq", bul ádetten tys. Olar jaı ǵana ashyq aýada tynysh, uqypty ómir súretin skverlerdiń bir toby. Árıne, olar munda nebári jıyrma tórt saǵat boldy.
  
  
  Men taǵy bir paraqty aýdardym, bul joly aǵyny bar dıirmendi zerttedim. "Siz KANNYŃ basqa agentterin kórdińiz be?"
  
  
  — Eshkim, Nıkı. Eshkim.'
  
  
  — Sizdi bireý mazalady ma?
  
  
  Men kimmin? Lamong Krenston ma? Aqyl-oıdy tumandandyrý qabiletine ıe boldyńyz ba? Kóleńkeni eshkim kórmeıdi, balaqaı.
  
  
  Sonda meniń taǵy bir suraǵym bar, Rosko... Nege maǵan myna sýretterdi qaraýdy usynasyń?
  
  
  Men buryldym. Rozko ıyǵyn kóterdi. —Men jaı ǵana óner týraly birdeńe bilý kerek dep oıladym.
  
  
  Ol kezde meniń aıtqanym baspaǵa jaramaıdy.
  
  
  Biz Vest-Endtegi "Ańshylyq saıatshylyq" dep atalatyn ashanada tamaqtandyq. Aǵash taqtaıshalary bar ashana, jele men qoıannyń arqasyndaǵy jylanbalyq máziri bar. Men Taraǵa qońyraý shalyp, bizge kelýin aıttym. Biz Rozkonyń dosy, qazir qaladan kóship ketken qyzǵa tıesili "páterde" turdyq. Biz óz erkimizben kóbirek boldyq jáne Djon Stúarttyń júk tasýshylar, daıashylar jáne úı qyzmetshileri týraly bos sózderimen az qınaldyq. Sonymen qatar, bul qalamen ózara árekettesýdiń eń beıbit tásili boldy. Men Rozkonyń Tara kelgende oǵan qarap turǵanyn kórdim. Ol ızýmrýd jasyl kashemırden tigilgen, moıyn syzyǵy tar jáne oba tárizdi tar kóılek kıdi, bul onyń eń jaqsy kórinisin ashty jáne onyń serpimdi, dóńgelek keýdesine kómektesti. Ol dúkenge baryp, sol kúni tańerteń satyp alǵan bolýy kerek. Kem degende, men ony buryn eshqashan kórgen emespin. Men keıde kóılekti umytyp ketýim múmkin, biraq tar kóılekti eshqashan umytpaımyn.
  
  
  Men ony Roskomen tanystyrdym. Ol óz kúlkisimen kúldi. Joǵaryda aıtqanymdaı, Rozko ózine unaıtyndaı kórinýi múmkin, biraq qazir ol ekspressıasyz qaraýǵa mamandanǵan. Barlyǵy myrza, qarapaıym adam. Boıy, dene bitimi, beti jáne kıimi ortasha. Meniń baǵalaýym boıynsha, ol shamamen elý jasta nemese odan da kóp, men bul kórsetkishti onyń jasaǵan barlyq isterin qosý arqyly alamyn. Biraq onyń qalyń shashy bar, ol sur emes jáne boıaý kezinde paıda bolatyn agressıvti qara túske ıe emes.
  
  
  Sondyqtan Tara jymıdy. Birneshe mınýttan keıin men Roskoǵa qarasam, bul Garı Grant bolatyn. Ol uzyn boıly jáne aryq edi, kenet arnaıy kostúm kıip aldy, men onyń tisteri keremet appaq ekenin kórdim. bel týraly, bul soqyr etedi, jáne Tara soqyr bolyp kórindi.
  
  
  Men taǵy biraz otyrdym, tamaǵymdy tazarttym da, batyl qımylmen daıashyny shaqyryp, sýsyndarǵa tapsyrys berdim. "Aıtyńyzshy, — dedim men Roskoǵa burylyp, — qazir sizdiń saýdańyzdy kim baqylap otyr?
  
  
  'Saýdamen be?'
  
  
  'Syrtta. Sizdiń syrtqy saýdańyz.
  
  
  — O, bul saýda. Charlı Mase jazǵan. Sen ony kórdiń be?'
  
  
  Men ony eshqashan kórgen emespin.
  
  
  "Jaqsy, bul jaqsy. Qarý-jaraqpen de jaqsy. Eger birdeńe bolsa — jáne meniń oıymsha, eshteńe bolmaıdy — ol maǵan habarlaıdy. Onymen birge Pırson esimdi bala bar. Sondyqtan bul týraly ýaıymdaýdyń qajeti joq".
  
  
  'Bala?'
  
  
  Rozko meniń kózime tike qarady. — Meniń oıymsha, sen jıyrma jasyńda óte aqyldy ediń.
  
  
  Men bul týraly biraz ýaqyt oıladym. — Dese de, eger sen qazir sonda otyrsań, men ózimdi áldeqaıda jaqsy seziner edim.
  
  
  Rozko basyn shaıqady. — Men qandy ıtpin, Nıkı. Kúzetshi ıt emes. Sonymen qatar, men tym qartaıyp bara jatyrmyn... "Tym qartaıdym", — dep aıtqysy keldi, biraq ýaqytynda esime tústi, "sońǵy kezderi men bir apta boıy dymqyl shópte jatyp kútýge erinip kettim".
  
  
  "Olardyń osynshama uzaq turatynyna qalaı senimdi bola alasyz?"
  
  
  — Ónimder, mysaly. Olar azyq-túlikke shamamen bir aptaǵa tapsyrys berdi. Tipti úı qyzmetkeri de jaldanǵan. Bul olardyń biraz ýaqytqa jaqsy bala bolýdy josparlap otyrǵanyn bildiredi. Mundaı jańalyq aýylǵa tez taralyp jatyr. Maǵan senińiz, mundaı qalalarda bireý eki ret túshkirse, bul qazirdiń ózinde jańalyqqa aınalýda.
  
  
  "Sonymen biz ne isteımiz?"
  
  
  "Tek kúte turyńyz ba?"
  
  
  —Kúte turyńyz jáne saq bolyńyz", — dedi ol eki elektrondy qorapty. Kishkentaı qaltaly qara jáshikter. 'Bireýi sen úshin; bireýi men úshin.'
  
  
  'Qashyqtyqta jumys isteısiz be?'
  
  
  'Iá. Eń jaqyn telefonǵa baryp, toǵyz-úsh-alty-tórt-nól-nól-nól nómirin terińiz. Qala syrtynda aldymen nóldi birge aınaldyrý kerek. Sodan keıin sol táttidegi kod túımesin basyńyz, sonda siz Mace esebiniń jazbasyn estısiz. Saǵat saıyn esep berińiz.
  
  
  "Al bul bári me?"
  
  
  —Joq", — dedi ol. — Taǵy bir nárse bar. Sondaı-aq, siz qońyraý shalyp, óz habarlamańyzdy taspaǵa qaldyra alasyz. Sonda Meıs ekeýmiz ony tyńdaı alamyz. Dolores monıtordy únemi qadaǵalap otyrady, sondyqtan birdeńe durys bolmasa, bizge eskertiledi. Tek oǵan qaıda ketkenińizdi aıtýdy umytpańyz. Dolores AX qosqyshy boldy.
  
  
  — Al myna úı — oǵan qońyzdardy otyrǵyzýǵa bola ma?
  
  
  Ol qyshqyl júzdi jasap, basyn shaıqady. 'Ekitalaı. Nemese olar biraz ýaqytqa ketýi kerek, biraq olar áli onyń belgilerin kórsetken joq. Biz qandaı da bir sebeptermen jumysshyny jiberýge tyrysýymyz múmkin. Biraq eger Vın Po mundaı qýlyqqa tap bolsa, ol áldeqashan ólgen bolar edi. Bizde jergilikti telefon jelisine qosylym bar, osylaısha biz barlyq shyǵys habarlardy ustaı alamyz.
  
  
  Maǵan bul unamady. Kútýge týra keldi. Biraq men ózimdi táýekelge ushyratyp, táýekelge bara almadym. Vın Po meni esime aldy. Tek oǵan bir ret betińizdi kórsetseńiz, búkil operasıa sátsiz bolar edi.
  
  
  Men saǵatqa qaradym. Eki mınýtsyz bir saǵat boldy. "Eger sizdiń peıdjıng júıeńiz jumys istep tursa, meniń oıymsha, muny isteýge ýaqytyńyz bar."
  
  
  Rozko maǵan óziniń jarqyraǵan kúlkisin syılady. "Nege qazir muny istemeısiń?"dosym? Saýsaqtaryńyzda azdap ustańyz. Ózińiz baıqap kórińiz.
  
  
  —Men saǵan sózsiz senemin, Rosko", — dedim men. Ol Taraǵa kúldi. "Men telefonmen aıtyp otyrmyn. Siz maǵan naqty esep beretinińizdi bilemin.
  
  
  Ol buǵan qarsy shyǵýy múmkin edi, biraq N-3 árqashan K-2-ge qaraǵanda mańyzdy. Rozko telefonǵa qaraı júrdi.
  
  
  Tara kúldi.
  
  
  Bul flottyń jańa ǵana júzgenin biletin áıeldiń tátti, biraq qýys kúlkisi edi. —Meniń qarnym ashty", — dedi ol mázirge qarap. —Sonymen qatar, bul meniń túrim emes", — dep qosty ol basyn kótermeı.
  
  
  Men qasymdy kóterdim. —Men tipti bir sátke de oılaǵan joqpyn", — dedim men.
  
  
  Meıstiń bizge aıtatyn jańalyqtary bolǵan joq. Negizinde bul bizge demalys kúnin berdi. Men múzıklge birneshe bılet satyp aldym. "Anańa aıt" dep atalatyn bir nárse, ony tákappar New York Times satýshysy "eger sizge osyndaı nárse unasa, óte kúlkili" dep sıpattady.
  
  
  Tara keıbir satyp alýlarǵa daıyndaldy, men eshteńe istemeıtindikten biraz qobaljydym. Meniń daýysym sál qorqynyshty estilgen shyǵar, óıtkeni ol kenet únsiz qaldy.
  
  
  —Men seniń ne oılaıtynyńdy bilemin", — dedi ol aqyry. "Sizdiń oıyńyzsha, bul qudaı umytqan týrısik tuzaqtardyń biri bolady jáne bul qyzben ne isteý kerek? Dálirek aıtsaq, ol munda tipti ne istep júr? Onyń qolynan kelgenniń bári urlaný jáne dúkenge barý".
  
  
  Men jaýap bergen joqpyn. Onyń boljamy jaqyn boldy.
  
  
  — Meniń bul jerde bolýyma sebep bar. Al onyń sebebi, siz olardyń zerthanasynyń qaıda ekenin anyqtaǵannan keıin, men olardyń qaısysy klon ekenin jáne olarmen ne isteý kerektigin biletin bolamyn. Ol maǵan "Valdorfta" kezdesken birinshi kúndegideı erinderin qysyp, maǵan qatty qarady. Al bastyń artqy jaǵyndaǵy shashtar sol kezdegideı ornynan turdy. Men onyń reaksıasy tek qorǵanys ekenin bildim. Ol otyrdy da, meni renjitkendeı sezindi jáne bul týraly kóp nárse isteı almady. Men negizsiz ustamdy boldym, men de bul týraly eshteńe isteı almadym.
  
  
  Biz Pıkkadıllı alańynyń bir buryshynda dármensiz ashýmen bir-birimizge qarap turdyq.
  
  
  Ol aıtty. — Sonymen qatar, men jasaı alatyn taǵy bir nárse bar.
  
  
  —Jáne solaı", — dedim men. "Siz de birdeńe aıtasyz dep otyrsyz."Iá.'ol aıtty. —Sonymen qatar men seni óte baqytty ete alamyn.
  
  
  Mundaı bezendirilmegen shyndyqpen daýlasý qıyn. Biz páterde saǵat beste kezdesýge kelistik. Oǵan deıin árqaısymyz ózimizben aınalysatyn bolamyz. Men Charing Cross Road boıyndaǵy pabqa bardym. Biraz tuman boldy. Dál tuman emes, qalyń sýyqtyń bir túri. Meniń ıyǵymdaǵy emdik jara aýyryp turdy. Men bul aýyrsyný shynymen bolǵan kezde adamdar nege bir-birin renjitkendi unatady dep oıladym.
  
  
  
  
  11 taraý
  
  
  
  
  Tórtten úshke deıin men pabqa keldim. Ýaqyt saǵat úshke taıap qalǵanyn eske túsirý úshin dál ýaqytynda. Aǵylshyndar kúndiz ishpeıdi. Mine, sondyqtan — kem degende, Rosk boıynsha — aǵylshyndarǵa senýge bolmaıdy. Men syraǵa tapsyrys berip, gazetti paraqtadym.
  
  
  Londondyq "Taıms" gazetiniń onynshy betinde Amerıka Qurama Shtattarynan azdaǵan jańalyqtar boldy. Senatorlar Beıl men Krofttyń "Karla" daýylynyń saldaryn tekserý kezinde tikushaq apatynyń qurbany bolǵany anyqtaldy. Kem degende, olar solaı oılady. Tikushaq pen ushqysh joǵalyp ketti, al Dora daýylyna baılanysty tergeý keıinge qaldyryldy.
  
  
  Sóıtip, olardyń altaýy boldy. Morton, Seıbrýk, Lındeıl, Krenston jáne qazir Nıl men Kroft. Men Vashıngtonnyń akrobatıkasyn elestete alamyn. Qastandyq pen qastandyq týraly jeke áńgime. Úkimettiń jigerlendiretin málimdemeleri. Osy ýaqytta Hoýktyń kabınetinde óte qupıa kelissózder júrip jatty. Jalpy dúrbeleń týdyrmaı, qaýipsizdik sharalaryn qalaı qoldana alamyz?
  
  
  Men, eger Hoýk muny istese, klondar týraly isti qalaı sheshedi dep oıladym. Osy ýaqytqa deıin teorıanyń naqty dáleli bolǵan joq. Al eger ol bizdiń teorıamyzdy qashyqtan qabyldaýǵa beıim bolsa, men onymen biraz ýaqyt kezdespes edim. Sózsiz, klondar elde burynnan bar edi. Biraq aınalańyzda bir adamnyń neshe danasy bar ekenin bilmeseńiz, olarǵa qalaı izdeý jarıalaýǵa bolady?
  
  
  Biraq, árıne, bul Hoýktyń máselesi boldy. Ázirge meniń óz problemam boldy. Meniń mindetim osy klondardyń qaı jerde bolsa da ósetin ornyn tabý boldy. Túpnusqany óltirý jáne kóshirmelerin joıý. Sondaı—aq, qanshasy — eger olardyń birnesheýi qalsa - kisi óltirý týraly buıryqpen bostandyqta júrgenin anyqtaýǵa tyrysyńyz. Eger men muny istesem jáne osy oqıǵany aıtýǵa jetkilikti uzaq ómir súrsem, Vashıngton tolyqqandy búkteýdi bastaýy múmkin edi. Kem degende, eger men jetkilikti uzaq ómir súrsem.
  
  
  Barlyǵy sheńber boıymen qozǵaldy, sodan keıin maǵan qaıta oraldy. Vashıngton meniń alǵashqy qadamymdy kútti. Al men Chen-Lıdiń birinshi qadamyn kúttim. Sodan keıin siz múldem oılamaýyńyz kerek sát keledi: eger bul Chen-lı múldem qozǵalmasa she? Eger ol jaı ǵana jasyrynyp otyrsa jáne senatorlar azaıyp bara jatsa she?
  
  
  Qońyraý soǵyla bastady. Bardyń artyndaǵy qyz maǵan jabylý ýaqyty ekenin aıtty. Men tólep, ketip qaldym.
  
  
  Keıde siz biz qandaı da bir alyp shahmat oıynynyń bir bóligi emespiz be dep oılaısyz. Úlken qol kelip, sizdi múlde bolǵyńyz kelmeıtin jerge qoıamyn dep maqtanady. Bul óte kezdeısoq qozǵalys sıaqty. biraq sońynda bul búkil partıanyń sońǵy qadamy bolǵany belgili boldy.
  
  
  Men qysqa serýendeýge shyqtym. Maqsatsyz, meniń oıymsha. Bond-strıt boıymen. Qolaıly ýaqytta men Berlıngton Arkeıdte, dúkenderdiń tar, uzyn galereıasynda boldym. Men galereıanyń jalaýshamen bezendirilgen tóbesine qaraý úshin basqalar sıaqty moınymdy sozdym. Men jeıdeler men fotoaparattary bar dúken terezelerine jáne qytaı músinsheleri bar dúken terezelerine qaradym.
  
  
  Vırdjınıadan kelgen er adam áıelin sýretke túsirip jatqanda, men aınalma jolmen júrdim.
  
  
  Sodan keıin men kezdeısoqtyqqa tap boldym.
  
  
  Meniń birinshi reaksıam ol meni kórmeýi úshin basqa jaqqa qaraý boldy; dúken terezesiniń kórinisinde onyń betine qaraý. Biraq sodan keıin men onyń sońynda meni tanymaıtynyn túsindim. Men onyń júzin óz betimdegideı jaqsy biletinmin. Buǵan deıin men onymen eki ret kezdestim. Birde men ony óltirip qoıǵanmyn. Biraq bul denede emes. Chen-lı bir jerde aýyldyq jerde boldy. Hýng Lýo tozaqta boldy, men qazir Lao Szen saýda jasap jatyr dep oılamadym. Bul tulǵa basqaǵa tıesili edi. Sol keń, qatal tulǵa. Dál sol jalpaq, jaǵymsyz órnek. Dál sol minsiz ornalasqan súıel.
  
  
  Taǵy bir klon.
  
  
  Men onyń sońynan kezdeısoq, sabyrly júrispen bardym. Pıkkadıllıdegi metro, taǵy da Rassel alańynda.
  
  
  Onyń ókshesine sonshalyqty jaqyn júrý qaýipti boldy. Biraq siz qabyldaýǵa tıis keıbir táýekelder bar. Onyń ústine, ol qıyndyqty kútpegen adam sıaqty júrdi. Ol qýǵynshylarǵa qaraǵan da joq, artyna burylǵan da joq. Qorytyndy: birneshe tańdaý. Nemese ol ańdyp júrgenin bilmedi ; nemese ol meni tuzaqqa túsirip jatqanyn bildi.
  
  
  Qyzyl kirpishten salynǵan úıde klon joǵalyp ketkenshe men onyń sońynan taǵy birneshe blok júrdim. Esiktiń nómiri 43 boldy, al qoladan jasalǵan taqtaıshada mańyzdy emes málimetter qosyldy: "Featherstone Society", mańyzdy emes jazbamen: "1917 jyly qurylǵan". Bul Featherstone qoǵamy qandaı boldy? Kelesi isteýim kerek nárse - bárin anyqtaý boldy.
  
  
  Kóshe boıynda makrobıotıkalyq meıramhana boldy. Kenet meniń paıdaly taǵamǵa degen tábetim ashyldy.
  
  
  Men kóshege qaraıtyn ústeldi aldym; mundaı jaǵdaıda siz oılaǵandaı saý emes bolyp kóringen daıashy birneshe úgindilerdi sypyryp alyp, maǵan mázirdi usyndy. Mende kúnbaǵys sherbeti (kúnbaǵys dánderi qosylǵan shaıqalǵan ıogýrt) nemese ólimge ákeletin qospalardyń tizimin tańdaý múmkindigi boldy. Shpınat shyryny, qyryqqabat sýflesi. Men organıkalyq lımonad qosylǵan grafınge ornalastym, olar ony qandaı músheden jasaı aldy dep oıladym.
  
  
  Taıaǵy bar erli-zaıypty jesirler Featherstone qoǵamynan aýyr jolmen shyqty.
  
  
  Fýtbolka men djınsy kıgen shyryndy jasóspirim qasymdaǵy ústeldi alyp, "kúnbaǵysqa" tapsyrys berdi. Ol maǵan kishkentaı qyzdar qarap turǵandaı qarady.
  
  
  Paketteri kóp áıel kirip keldi. Onyń basynda tym qyzyl qalpaq jáne ájimderi derlik kórinetin. Alǵashynda ol óz-ózimen sóılesip jatyr dep oıladym. Biraq men qatelestim. Ol sómkesimen sóılesip turdy. "Jaraıdy, — dedi ol, — jáne sabyr saqtańyz.
  
  
  Ol bul týraly múldem durys aıtty. Aýzy tym úlken saýda sómkesi óte titirkendirgish bolýy múmkin.
  
  
  Ol meniń qasymdaǵy ústelge otyrdy da, úlpildek qońyr shapanyn sheship aldy. Ol seksenge taıap qaldy, biraq ol áli de jastyq shaǵyna saı kıindi. Ol jasóspirim qyz bolatyn. Injý alqalar men jupar ıissýlar.
  
  
  —Otyr", — dedi ol sómkege. Ol burylyp, maǵan keshirim surap kúlimsiredi. "Men ony meıramhanalarǵa nege kirgizbeıtinin túsinbeımin. Olar bul uqyptylyqqa nemese basqa nársege baılanysty deıdi. Biraq ol óte uqypty. Ol sómkesine qarady. — Solaı emes pe, janym?
  
  
  Tátti alty fýnttyq Iorkshır tereri boldy. Rodjer degen atpen de belgili. Kezdeısoq, men bul kishkentaı ıtterdiń barlyǵyn múldem unatpaımyn jáne olardyń keıbireýleri meniń betimde jazylǵan bolýy kerek. — Sen ıtterden qoryqpaısyń dep úmittenemin.
  
  
  Men oǵan ıtterden qoryqpaıtynymdy aıttym.
  
  
  O, jaqsy.'Ol kúlimsirep, meniń qolymnan sıpady. — Sebebi Rodjer men Mýchı renjimeıdi.
  
  
  Men onyń boıyn eskere otyryp, shybyn oǵan zıan tıgize me dep daýystap oıladym. Ol qatty kúlki shyǵardy da, flırtpen jaqynyraq otyrdy.
  
  
  Onyń esimi Mıss Meıbel bolatyn. Ol osy blokta elý jyldan astam ýaqyt boıy qarapaıym túrde óte sándi dep ataǵan úıde turdy. - Al, solaı aıtaıyq... syılyq, aıtalyq... dos. Mıss Meıbel maǵan onyń shynymen jynystyq qatynasqa túskenin aıtqysy keldi. Men Mıss Meıbelge bul meni tań qaldyrmaǵanyn aıttym.
  
  
  Bul maǵan birneshe upaı jınady jáne áńgime belgili bir baǵytta ótti. men oǵan qazir Featherstone qoǵamynda bolyp jatqan dosymdy kútip otyrǵanymdy aıttym.
  
  
  —Mmm", — dedi ol. — Al sen ol jaqqa barǵyń kelmedi. Siz bul nárselerge senbeısiz be? †
  
  
  Men oǵan bul týraly kóp bilmeıtinimdi aıttym.
  
  
  —Elester týraly eshkim bilmeıdi, Stúart myrza. Biz olardyń bar ekenin moıyndaýymyz kerek".
  
  
  Minekı biz. Featherstone qoǵamy ólgendermen sóılesýge múmkindik beredi.
  
  
  Men bul klon senatorlardan jaýap alyp jatyr ma dep oıladym.
  
  
  Men odan ol jerde boldy ma dep suradym, ol kúrsindi.
  
  
  "Ha. Joq, bul ekitalaı. Djon Fızerstoýn 1920 jyly meni qarǵady. Qarǵys , elestetip kórińizshi. Men eń az degende aıtyskermin dedi. O, bul ádepti jaqsy kóretin, naǵyz fanat edi. Ol gaýhar saqınalar toptamasymen jarqyraǵan suq saýsaǵymen basyn qaqty. Ótken janjal týraly estelikter.
  
  
  "Eger siz menen surasańyz, — dedi ol aqyryn qulaǵyma, — bul úıde aıtýǵa turarlyq birde-bir máıit joq. Óli nemese tiri, bul úıge kirý úshin perishte bolý kerek. Al perishteler, qymbattym, óte jalyqtyrady. Ol siz buzyq kózdi qysý dep ataýǵa bolatyn nárseni beıneledi.
  
  
  Daıashy oǵan dárýmenderge baı soda alyp keldi. Ol bir jutym jutyp, jıirkenishpen qarady. Bul sýsyn siz úshin óte paıdaly.
  
  
  Men taǵy ne dedim? Iá, jaqsy, ol qaıtys bolǵanda, qyzy baqylaýdy óz qolyna aldy. Al, oǵashtyqtar týraly aıtatyn bolsaq... Elıs Fızerstoýn, tátti hanym, Mıss Meıbel jaqtyrmaı ernin qysty. "Pák qyzdy tym uzaq oınaý eshqashan jaqsy nárse emes".
  
  
  Men Mıss Meıbeldiń psıhoseksýaldyq teorıalaryn elemedim. — Bul bos sózben ne aıtqyń keledi?
  
  
  Al, bos sóz. "O, Tove" nemese "Vaýve". mundaı nárse. Men naqty bilmeımin. Menen surasań, janym, bul onyń bala kezinde jegen qytaı taǵamyna baılanysty. Olar eń qorqynyshty nárselerdi jeıdi, bilesiz be. Meniń oıymsha, bul onyń mıyna áser etti.
  
  
  Osy jyldar ishinde men sizderdiń barlyǵyńyzdy tyńdaýyńyz kerek ekenin bilý úshin jetkilikti adamdardan kóp nárseni úırendim. Olardyń súıikti ushatyn tabaqshalar teorıasynan bastap, eń jaqsy gólf oıynyn kezeń-kezeńimen qaıtalaýǵa deıin. Barlyǵy tyńdalǵysy keledi. Al eger siz basqa eshkim tyńdaǵysy kelmeıtin nárselerdi tyńdaýǵa daıyn bolsańyz, olardyń sizge eshkim aıtpaıtyn nárselerdi aıtýyna barlyq múmkindik bar. Sondyqtan búkil álem úshin, eger men kóshede júrmesem, onyń sózin bólmes edim. Onda kórgenderim bas júldeni jeńip alýym múmkin ekenin aıtty.
  
  
  Men keshirim surap, telefonǵa bardym. Men ony erler bólmesinen taýyp alyp, nómirdi terdim. Meıste jańalyq bolǵan joq.
  
  
  Men taspaǵa jazba jasaımyn.
  
  
  Klon jańa ǵana 43 nómirinen shyqty. Hatty jiberý úshin buryshqa bardym. Tek bul jerde men izdegen klon emes edi. Eger ol sońǵy jarty saǵatta kıimin aýystyrmasa jáne aqsap qalmasa. Árıne, bul múmkin boldy. Biraq men senbedim. Meniń klonym betperde kıýge alańdamaý úshin tym senimdi bolyp kórindi. Al eger bul basqa bireý bolsa, men odan da kóp nársege tap bolar edim. Bul klondaý stansıasy.
  
  
  Onsyz on tórt boldy. Men Roskoǵa habarlama qaldyrdym. Men oǵan osynda kelip, kelesi klondy qadaǵalańyz dedim. Ázirshe men osynda otyryp qarap otyramyn. Basqa bireý kirip kele jatqanyn kóremin.
  
  
  Mıss Meıbel Rodjermen taǵy sóılesti. Men kelesi jaýabymdy taǵamnyń hımıalyq quramy týraly dárissiz ala alamyn ba dep oıladym. Men táýekelge bardym. "Nelikten Elıs Fızerstoýn qytaı taǵamymen ósti?"
  
  
  Mıss Meıbel muny aqymaq suraq dep oılaǵan sıaqty. Al, qymbattym. Qytaılyqtar taǵy nemen qorektenedi?
  
  
  Bir sekýnd kútińiz. — Siz Featherstones qytaılyqtar dep aıtasyz ba?
  
  
  —Al,— ol maǵan qolyn nusqady. 'Onsha emes. Biraq taǵy da, olaı emes.
  
  
  Qysqasy, Qart Djon shaı eksporttaýshy bolǵan. Ol kóp jyldar boıy Qytaıda turdy. Biraq 1912 jylǵy tóńkerispen batystyqtarǵa endi olardy qarsy almaıtyny belgili boldy. Onyń isi tárkilendi. Áıelin óltirdi. Al Djon Londonǵa kishkentaı qyzymen birge oraldy.
  
  
  Jáne mıstıkaǵa beıimdilikpen.
  
  
  Ol áıelimen kúndelikti sóılesetinin aıtty. Jáne ol kóptegen eski aqsúıekterdi olardyń "ólilermen baılanysy" bolýy múmkin ekenine sendire aldy. Olar oǵan kómektesip, Featherstone qoǵamyn qurdy. Bul is júzinde Mıss Meıbeldiń bul týraly biletininiń bári boldy. Tek Djon men onyń qyzy Alısa germıtter retinde ómir súrdi. Tek anda-sanda syrtqa shyǵyp, júregi taza emes adamdarǵa qarǵys aıtý úshin.
  
  
  Ol áńgimesin ýaqytynda aıaqtady. Bir sekýndqa da ótpeı jatyp, ol sómkesine qarady. "Rodjer!"ol ony tistep aldy. 'Jaman ıt.'
  
  
  Ol keshirim surap, ketip qaldy.
  
  
  Rozko paıda bolǵan kezde saǵat 4:30 boldy. Ol zaldyń arǵy jaǵyndaǵy ústeldi alyp, janynan ótip bara jatyp, meniń tizeme "Aleıada artqy esik bar" degen jazba tastady.
  
  
  Jańbyr men meıramhanadan shyqqan boıda jaýa bastady. Men kireberistiń jamylǵysynyń astyna toqtadym da, kósheniń arǵy jaǵyndaǵy terezege qaradym. Qara jibek kóılek kıgen alpystaǵy áıel tereze aldynda tizerlep otyryp, syrtqa qarady.
  
  
  Jańbyr arqyly men onyń daýsyn estidim. — O, arqan. ol aıtty. "O, arqan. Mássaǵan.'
  
  
  
  
  12 taraý
  
  
  
  
  Bul blok boıymen sozylyp jatqan tar, tas tóselgen aleıa bolatyn. Keıbir jerlerde ol sál keńirek boldy, onda buryn qandaı da bir at qoraǵa nemese shaǵyn shynjyrǵa arnalǵan kireberister bolǵan. Ol uzyndyǵy on eki metrge jýyq týnelmen aıaqtaldy. Sosyn búıir kóshe júrdi.
  
  
  43 nómiri tórt qabatty záýlim úı bolatyn. Órt baspaldaqtary bolǵan joq, biraq artqy esik boldy.
  
  
  Esik ashyldy.
  
  
  Al meniń alǵashqy klonym sol jerde turdy. Ol da meni kórip, maǵan qysqasha suraýly kózqaraspen qarady. "Men seni buryn kórgen emespin" degen kózqaras.
  
  
  Kúmándansańyz, ımprovızasıa jasaýyńyz kerek. Men onyń qasyna baryp kúldim. Keshirińiz, biraq men Marsdenniń úıin izdep júrmin. Men qaltamnan Rozkonyń jazbasyn sýyryp aldym da, ony zerttep jatqan keıip tanyttym. Bul jerde qyryq tórt nómirli úı bolýy kerek delingen, biraq, — dedim ıyǵymdy kóterip, — qyryq tórttik múlde joq.
  
  
  Ol maǵan kózin qadady. 'Men bilmeımin. Biraq, eń bolmaǵanda, sen ony aleıadan taba almaısyń". Bul men klonmen birinshi ret sóıleskenim edi. Men basqalardyń sóıleskenin estidim, biraq menimen emes. Endi bul meniń oıyma keldi. Olardyń barlyǵy eshbir ekpinsiz minsiz aǵylshyn tilinde sóıledi. Aǵylshyn tiliniń amerıkandyq ekpini. Olar muqıat oqytyldy.
  
  
  "Tyńda, — dedim men, — múmkin men seniń telefonyńdy qoldanatyn shyǵarmyn. Mende Marsden nómiri bar..."Men Rosk jazbasymen taǵy oınadym.
  
  
  Ol basyn shaıqady. "Ol aqaýly."
  
  
  — O, — dedim men. "Al, rahmet."
  
  
  Meniń aleıadan shyǵýdan basqa amalym qalmady. Jańbyr endi kúshtirek jaýdy. Ol trotýarǵa soǵylyp, tar ótkelde qatty jańǵyryqty. Bul jer sumdyq edi. Aleıa qarańǵy. Jańbyr qarańǵy. Kenetten jaýǵan jańbyrdyń saldarynan taıǵaq. Men jaǵamdy kóterdim.
  
  
  Bul men kórgen nemese estigen nárse emes edi. Bul jaı ǵana ınstınkt boldy.
  
  
  Men temekini jaǵý úshin toqtadym. Ol menen týra bir qadam jerde toqtady.
  
  
  Men burylǵan joqpyn. Men stılettony alaqanyma syrǵytyp jiberdim de, óz jolymdy jalǵastyrdym. Men taǵy da Taranyń sózin estidim: "Birinshi dárejeli óltirýshiniń klony, — dedi ol, — birinshi dárejeli óltirýshi bolýy kerek".
  
  
  Jaraıdy. Sondyqtan meni ańdydy. Óz qadamdarymnyń jańǵyryǵy men jańbyrdyń baraban soǵýy arasynda men taǵy bir dybysty ajyrata aldym.
  
  
  Týnel meniń aldymda boldy. Men týnelge kirdim. Ol jerde qarańǵy boldy. Men qabyrǵanyń kóleńkesine tyǵylyp, aleıaǵa artqa qaradym.
  
  
  Ondaı eshteńe joq.
  
  
  Jáne de... men muny elestetken joqpyn. Meniń moınymdaǵy shashtyń ornynan turýynyń sebebi bar.
  
  
  Estilgen jalǵyz dybys jańbyrdyń daýysy boldy. Joq jerden únsiz oq atyldy. Ol tas qabyrǵaǵa soǵyldy. Men kishireıip, pyshaǵymdy Vılgelmınaǵa aýystyrdym. Sol jaǵdaıda. Men ony óltirýim kerek dep oılamadym. Men odan birneshe jaýaptardy alyp tastaǵym keldi. Istiń osy kezeńinde taǵy bir óli klon taǵy bir tyǵyryqqa tireledi.
  
  
  Men kóleńkege kirip, paltomdy sheship aldym. Men ony qabyrǵadaǵy tasqa ilip qoıdym. Oq meniń janymnan ysqyryp, syrt kıimime tıip ketti... Ishimde men týnelden oqtar kelgen jaqqa qaraı jorǵalaı bastadym.
  
  
  Óıtkeni, ol jiberip alýǵa daǵdylanbaǵan. Ol qurbanynan ólip bara jatqan dybystardy kútti - "fýh" nemese "argh". Únsizdik onyń júıkesine áser etti, eger olar bar bolsa. Men týneldiń kireberisine jetkende ol jasyrynǵan jerden shyǵyp ketti. Men tómen qaraı atyp, onyń qolyna tapanshamen urdym. Onyń qolynda emes, jerge tıgen myltyqta Ol ony kóterý úshin buryldy. Men ornymnan turyp shabýyldadym. Ol qarýyna qolyn sozǵan sátte men ony odan alystatyp jiberdim. Oǵan qarsy kúresý qıyn boldy. Ol jaqsy boldy. Ol men biletin árbir qýlyqty biletin. Onyń qolynda pyshaq bolǵan. Dál osylaı ol sonda boldy jáne meniń júregime týra baǵyttaldy. Men onyń bileginen ustap, qozǵalysty toqtata aldym. Biraq kópke emes. Ol tizesin kóterip, meni qatty titirkendiretin jerde uryp jibere jazdady. Men burylyp, sál alǵa eńkeıdim, ol meniń ishime soqty.
  
  
  Soqqy meni qulatyp jiberdi, pyshaq maǵan tıip kete jazdady. Men ornymnan turdym. Meniń tájim onyń ıeginen qatty tis syqyrlaǵan dybyspen urdy. Bul onyń nıetin buzdy. Karatemen onyń qolyn pyshaqpen uryp, ony nokaýtqa jibergende, qarý tastardyń arasyna tike, tómen qaratyp turdy. Men onyń bileginen ustap, arqasyna aýdardym. Ol dzúdo tehnıkasy arqyly ustaýdan qutylýǵa tyrysty, biraq men onyń qadamyna daıyndalyp úlgerdim. Ol taıyp ketip, dymqyl tastardyń ústine qulady. Men súıekterdiń qurǵaq syqyrlaǵanyn estidim. Ol tańdana joǵary qarap jatyp jatty. Aıaqtary qysylǵan, ol áli esin jıǵan jáne aýyrsynýdy sezbegen. Shok bul sezimderdiń barlyǵyn jaı ǵana óshirdi. Múmkin onyń aıaǵy birjola ajyratylǵan shyǵar. —Jaraıdy", — dedim men. 'Men seniń kim ekenińdi bilemin. Men sizden keıbir málimetterdi estigim keledi. Onda siz qanshasyz?
  
  
  Ol kózin jumyp, tákappar jymıdy.
  
  
  "Kóp."-"Bizdi toqtatý úshin tym kóp".
  
  
  Sizdiń bazańyz qaıda?
  
  
  Taǵy da sol kúlki. 'Alys. Siz bizdi eshqashan taba almaıtyn jerde.
  
  
  Men myltyqty oǵan qarattym. 'Jaraıdy. Biz nólden bastaımyz. Maǵan "kóp" jáne "alys" sıaqty jaýaptar qajet emes. Men qansha jáne qaıda degen sıaqty jaýaptar alǵym keledi. Sondyqtan alǵa.
  
  
  Onyń júzi sabyrly boldy.
  
  
  — Áıtpese meni atyp tastaısyń ba?
  
  
  Ol basyn shaıqady. "Ólim men ómirdiń aıyrmashylyǵy joq. Sizder batystyqtar túsinbeısizder. Men almadym. Sondyqtan men qazirdiń ózinde óldim.
  
  
  Eń sońǵy qaýip osyndaı jaýapty alǵan kezde sizde azdaǵan qaýipter qalady. Bul tyǵyryqqa tireldi. Men de sátsizdikke ushyradym. Biraq sodan keıin, eger men qalaǵanymdy ala almasam, men árqashan bilemin dep oılaǵan nárseni rastaýǵa tyrysa alamyn.
  
  
  —Biraq basqalar tabysqa jetedi dep oılaısyń. Siz júz senatordy túgeldeı óltirýge ne qabilettisiz?
  
  
  Biz olardyń barlyǵyn óltirýdiń qajeti joq. Olardyń barlyǵyn ólimge deıin qorqytýǵa jetkilikti. Sizdiń úkimetińizde alaýyzdyq týdyrý úshin. Sizdiki... Kongres, siz ony qalaı ataısyz. Sonda biz sizdiń prezıdentińizben baılanysamyz jáne bári biz qalaǵandaı bolady".
  
  
  Endi mensinbeý kezegi keldi. — Sen birdeńeni umytyp ketken sıaqtysyń. Bul prezıdenttiń oqqaǵarlary men qaýipsizdigi qatań júıesi bar".
  
  
  Ol basyn shaıqady. — Sen birdeńeni umytyp ketken sıaqtysyń. Mundaı qaýipsizdik júıesi buryn aınalyp ótken. Sonymen qatar, biz ony óltirgimiz kelmeıdi. Biz tek onyń mıyn basqarýǵa nıettimiz.
  
  
  Sondyqtan bul olardyń bas jospary. Kongresti saldandyryp, prezıdentti óziniń qýyrshaǵyna aınaldyrý. Kongrestegi haos jaǵdaıynda belsendi qyzmet sheksiz bılikke ıe bolady. Al KAN bul máseleni tolyq baqylaýǵa alatyn bolady. Bul kóringendeı múmkin emes edi. Oqqaǵarlar tek oqtan qorǵaıdy. Jáne sanany ózgertetin dárilerge toly omletke qarsy emes. Nemese aspırın bolyp tabylmaıtyn aspırınge qarsy. Bul olarǵa qajet nárseniń bári boldy. Raspýtınniń bıliginde patsha bolǵan desedi. Biraq búginde bul úshin Raspýtın bolýdyń da qajeti joq. Sizge tek esirtkige táýeldi jigit bolý kerek. Orta ǵasyrlardaǵy patshalardyń ózderiniń dám tatýshylary bolǵan. Adamdar ýlanbaǵanyna kóz jetkizý úshin tamaq pen sýsynnyń dámin tatady. Bul jumys boldy. Biraq bul qazir joq. Sondyqtan qazirgi bıleýshiler qorǵansyz. KANNYŃ jospary aqylsyz boldy. Biraq bul sonshalyqty aqylsyz emes edi.
  
  
  Klon esinen tanyp qaldy. Nemese solaı kórindi. Maǵan isteýge az qaldy. Qalaı bolǵanda da, men basqa eshqandaı aqparat alǵan joqpyn. Biraq bir nárse anyq boldy: ol ólýi kerek edi. Nemese osy KAN tobynyń bári biz úshin keledi.
  
  
  Men qozǵalmaıtyn denege qaradym. Men bir mınýt oılanyp qaldym. Men onyń ólýiniń eń jaqsy joly qandaı dep oıladym. Men ketip qaldym. Men týnelge qaıta kirip, palto men stıletimdi aldym, ol túsip ketti. Sol jerden men kóshe boıymen júre berdim.
  
  
  Meniń estigenimniń bári álsiz dybys boldy. Árıne, ol es-tússiz jatqan joq. Ol burylyp, myltyqty kóterdi.
  
  
  Jáne onyń kózine oq atty.
  
  
  Birinshi dárejeli kisi óltirý.
  
  
  
  
  13 taraý
  
  
  
  
  Lırıkalyq teatrdaǵy "Anańa aıt" qoıylymy, ýáde etilgendeı, "eger sizge osyndaı nárse unasa, óte kúlkili" boldy. Eń jamany, men ony kórmeıtin shyǵarmyn. Jalǵyz qyzyq nárse onyń kıiminen shyqqan qyz boldy. Djenıs Venera jazǵan. Men ony Djanıs Výd dep ataǵan kúnnen bastap esime túsirdim.
  
  
  Djenıs Venera aqquba shashty qudaı boldy jáne onyń aty qandaı bolsa da, ádemi fıgýrasy bar. Ol bes jyl buryn Rıveranyń ystyq serigi bolǵan shyǵar. Biz dostarymyzben ajyrastyq. Meniń bıznesimdi jáne onyń bolashaǵyn meıirimdi jáne aýqatty graf Hoppýp qutqardy. Ol maǵan gaýhar tas kontrabandashylary týraly biraz málimet berdi, al Djenıs maǵan gaýhar tastar úıindisin berdi. Men olardy Nıssada sońǵy ret kórgenimde, olar úılenbekshi boldy.
  
  
  qazirgideı kóringendeı, jaǵdaı sál basqasha bolýy múmkin edi. Úzilis kezinde men qońyraý shalyp, Meısten jazylǵan habarlamany aldym. Ol shpıglassqa jınap úlgergendikten, jaqsy botqanyń qupıasy suly úlpekterinde boldy.
  
  
  Bul olardyń qazir qoldarynda barynyń bári.
  
  
  Rozko úsh klondy sanaǵanyn jarıalady. Bireýi Addıson qonaqúıinde tamaqtandy; bireýi áli de Featherstone-da boldy, al úshinshisi sol kezde Old Vıkte ser Lorens Olıveniń Gamletti oınaǵanyn tamashalady. Men "Anańa aıt" degen habarlama qaldyrdym, eger siz osyndaı nárselermen aınalyssańyz, bul óte qyzyq boldy.
  
  
  Men ekinshi áreketti bastaý úshin der kezinde oraldym. Jaryq áldeqashan sónip qaldy, Tara meniń ornyma qolyn bulǵaýǵa májbúr boldy. Orkestr ekinshi ret óner kórsetti.
  
  
  'Jańalyqtar?'— dep sybyrlap surady ol.
  
  
  'Iá. Úsheýi bar.'
  
  
  "Olardyń úsheýi bar ma? Álde taǵy úsheýi me?
  
  
  'Iá.'
  
  
  Ol únsiz qaldy. — Demek, barlyǵy jeti.
  
  
  'Iá.'Men bas ızedim. 'Osy ýaqytqa deıin.'
  
  
  Orkestr Djenıs aıtqan ándi oınady. "Myna qyz, — dedi Tara, — sen ony bildiń be, álde bul bir kórgennen mahabbattyń belgileri me edi?"
  
  
  Mende mundaı belgiler bar ekenin bilmedim. —Men ony burynnan biletinmin", — dedim men. 'Birneshe jyl buryn. Aıaýly qyz. Basqa eshteńe joq.'
  
  
  Tara qasyn kóterdi. "Al, ol endi ondaı qyzǵa uqsamaıdy".
  
  
  Ol bul týraly durys aıtqan shyǵar. Djenıstiń ólshemderi qazir 90-60-90 boldy.
  
  
  —Biz jaı ǵana dos edik", — dedim men. "Adal sóz".
  
  
  Tara maǵan qarady. — Anańa aıt.
  
  
  Shoýdan keıin biz sahna artyna shyqtyq. Djenıs ystyq boldy. Tara salqyn boldy. Djanıs bizdi óziniń jańa mahabbaty Mıkkımen tanystyrdy. Ydys eridi. Tórteýmiz syra ishý úshin bir jerge bardyq.
  
  
  Tara úıge taksıde aıtty: "Durys aıtasyń, ol tátti qyz. Jáne ol kenetten qosty: "Basqa eshteńe joq".
  
  
  Siz joq kezde bireý sizdiń esigińizdi ashqanyn bilýdiń birneshe ádisi bar.
  
  
  Ókinishke oraı, bul ádepterdi bári biledi.
  
  
  Ásirese, siz joqta sizge esik ashýǵa tyrysatyn adamdarǵa.
  
  
  Ian Flemıngtiń arqasynda bul kóp shashty tuzaqtar keńinen tanymal boldy. Jáne kez kelgen tájirıbeli agent muny qalaı jasaý kerektigin biledi. Al basqa tyńshylyq hıkaıalarynyń avtorlary basqa da jaqsy trúkterdi áshkereledi. Qupıa agenttiń aılasy - onyń taktıkasy qupıa bolyp qala beredi. Búgingi kúni qaǵaz muqabaly kitaptyń baǵasyna árbir bala quıylǵan Karter bolyp tabylady.
  
  
  Al, Karter odan da aılaker.
  
  
  Al eger siz keıde men osy birneshe gıldenge berý arqyly jaqsy nárseni búldiremin dep oılasańyz, qaıtadan oılanyńyz. Bul meniń jemimdi bireý jutyp qoıǵany. Biz páterge qaıtyp kelgende, men ol jerde bireýdiń bar ekenin túsindim. Nemese áli de boldy. Men jest tarany taǵy da shyǵyp, sıgnalymdy kútýge shaqyrdym. Men tapanshamdy alyp, qulypty tańdaý arqyly óz qulypymdy ashtym. Shyryldaǵan salpynshaq dybystarynyń kakofonıasynyń ornyna jumsaq shertý. Ishi qarańǵy boldy. Jáne tynysh boldy. Bireýdiń ol jerde bolmaýǵa tyrysýynan týyndaǵan óte qatty tynyshtyq. Men Vılgelmınany qolymnan myqtap qysyp, páterde abaılap júre bastadym. Bólme-bólme. Tártipsiz qonaq bólme, ashana jáne eń sońynda qonaq bólme arqyly Rozkonyń dosy keter aldynda mysyǵyn alyp ketpese eken dep tiledi, óıtkeni bul mysyq meniń óksheme jabysyp qaldy.
  
  
  Jaraıdy. Sonymen, bizdiń qonaq jatyn bólmesinde kútti nemese dýshqa tyǵyldy. Nemese ol áldeqashan joǵalyp ketken.
  
  
  Men jatyn bólmege toqtadym. Onda bireý boldy. Men onyń tynys alǵanyn estidim. Meniń kelesi qadamym úılestirý shedevri boldy. Bir qımylmen men esikti ashyp, shamdy jaǵyp, kózdedim.
  
  
  Ol tósekten tosterdegi nan sıaqty sekirdi. Iem, Nık. Bul sizdiń qaıyrly tań aıtý tásilińiz be?
  
  
  Men myltyqty túsirip, basymdy shaıqadym. — Joq, Rosko. Biraq bul oqpen sálemdesýdiń óte jaqsy tásili, qanshyq. Men seni óltire alatynymdy bilesiń be?
  
  
  Ol shashyn artqa qaıyryp, esinedi. Sosyn maǵan qarap turyp ıegimdi tyrnap aldym. "Sizder amerıkandyqtardyń bárisizder", — dedi ol. Tyńda. Bul meniń dos qyzymnyń páteri, solaı emes pe? Sondyqtan men senimen sóıleskim kelmeıdi. Sondyqtan mende kilt bar. Sóıtip men ishke kirdim. Sonda seniń keletinińdi men qaıdan bildim?
  
  
  Rosko... — men kereýettiń shetine otyrdym, — ...sizdiń osy jumys ádisterińizge keletin bolsaq… †
  
  
  Ol qolyn kóterdi. "Ýaǵyz aıtpa. Laqap at. Ótinemin.'Ol temeki tutatyp jiberdi, men jalynnyń sál dirildep turǵanyn kórdim. — Ydys qaıda?
  
  
  Men terezege baryp, oǵan belgi berdim.
  
  
  Ýaǵyzdar joq, Rosko. Sóz.'
  
  
  Ol kúrsindi. 'Sóz?'
  
  
  Á.
  
  
  "Ot".
  
  
  Mine, osy sóz.
  
  
  Men temekimdi myltyqtyń ushyna tıgizdim. — Bul meniń jumysym, Rosko, men janyp jatyrmyn. Sen kóleńkesiń. Men atyp jatyrmyn. Bul aınalamda meni atýdy josparlap júrgender kóp degendi bildiredi. Sosyn men saq bolmasam, olar tabysqa jetedi.
  
  
  Pıf-paf, men óldim. Túsindińiz be?
  
  
  Ol basyn ızep kúldi. —Durys emes", — dedim men. 'Bul kúlkili emes. Bul óte mańyzdy. Meniń oıymsha, sen danyshpansyń, Rosko, biraq meniń oıymsha, sen ózińe tym senimdi bolyp bara jatqan sıaqtysyń. Aýdarmada bul sizdiń nemquraıly bolýyńyz dep atalady. Jáne bul ólýdiń óte jaqsy tásili.
  
  
  Túsinikti me? Ol basyn ızedi. Jáne kúlgen joq.
  
  
  Men toqtaýym kerek edi. Biraq barlyq ýaǵyzshylar sıaqty men de minberimniń artynda tym uzaq turdym jáne oǵan bir ǵana moraldyq soqqy berdim, ol odan aıyǵa almady.
  
  
  Rozko ıyǵyn kóterdi. —Jaraıdy", — dedi ol. Men munyń bárin burynnan estigenmin. Biraq búgin keshke... sen bir staqan sýǵa daýyl bastadyń. †
  
  
  Tara esik aldynda turdy. "Demek, sen shaı ishesiń.
  
  
  Ol kúldi. Bir-eki qasyq pa?
  
  
  Rozko jaýap retinde jymıdy. — Bul seniń dosyń óziniń shaqyrýyn jiberip aldy.
  
  
  'Qaısysy?'
  
  
  "Áskerı daıyndyq fılmderin jasaý".
  
  
  Tara shaı qaınatyp berdi.
  
  
  Roskonyń saparynyń sebebi Featherstone qoǵamy boldy jáne ol onymen ne isteý kerektigin bilgisi keldi. Erteń taǵy da baqylaý kerek pe, álde qalaı? Iá, — dedim men. "Baqylaýdy jalǵastyryńyz. Biz bul klondardyń qashan kúshine enetinin bilýimiz kerek. Tym az bolyp jatyr; Bul maǵan unamaıdy. Ázirshe, tolyǵyraq qarastyraıyq. Ishinde ne bolyp jatqanyn bile alamyz ba, kóreıik. 'Mm. Men áli bilmeımin, Nık.Men áli bilmeımin, Nık. Men buǵan kúmándanamyn.
  
  
  'Sonymen?'
  
  
  — Sonda sen ne isteısiń?
  
  
  "Meniń qymbatty marqum Mırtl tátemmen kezdesý úshin Featherstone qoǵamyna barý.
  
  
  "Sen jaı ǵana kirgiń kele me?"Dál solaı.'
  
  
  "Men usha alar edim, biraq meniń oıymsha, bul tym jarqyraǵan bolar edi, solaı emes pe?"
  
  
  Rozko ornynan turdy. —Al sen maǵan qaljyńdama dep aıtasyń. Siz osy joldyń barlyǵynan óttińiz be?
  
  
  Eger bul KAN lageri bolsa, sen bittiń. Seniń júziń óte tanys, dosym. Siz demokrattar jınalysynda Nıkson sıaqty anonımdisiz.
  
  
  "Men sizdiń arnaıy effektiler bólimińiz maǵan maska beredi dep sendim jáne sáıkes keletin betperde kómektese alady.
  
  
  Rozko kúrsindi. "Bizdiń arnaıy effektiler bólimi, — dedi ol, — qaıtys boldy."
  
  
  'Qaıtys boldy ma?'
  
  
  "Kórdińiz be... bul shynymen de azdap aýyrady."... Bul bir kezderi Eılıngte jumys istegen kempir edi. Bilesiz be, bul kınostýdıa. Jáne... jaqsy... ol ómirden ozdy. Men bilemin!'Men bir aýyz sóz aıta almaı turyp, ol meniń sózimdi bóldi. Bul kúlkili, dóreki, bul balalardyń jumysy jáne bul múmkin emes. Biraq bul, men qorqamyn, tek Londondaǵy AX bólimi.
  
  
  Men oǵan eshteńe aıtpaı-aq rahat syıladym.
  
  
  Ol aıtty. = "Men sonda bara alamyn ba?".
  
  
  "Keshirińiz, Rosko. Sen maǵan syrttan kóbirek kereksiń. Eger osy klondardyń biri Amerıka Qurama Shtattaryna barsa, onda basqa senator máıithanaǵa barady. Biz bul jigitterdiń ne istep jatqanyn anyqtaýymyz kerek.
  
  
  Ol qolyn aspanǵa laqtyrdy.
  
  
  'Onda bári jaqsy. Biz bastapqy núktege oraldyq. Sen sonda barasyń. Sondyqtan men qazir sizden de suraı alar edim. Eger sen quryp ketseń, men bul galstýkty ala alamyn ba?".
  
  
  Bilemin. Baıypty bolyńyz. Al shyndap aıtsaq, balalar, sender ne usynasyńdar?
  
  
  Men usynamyn, — dedi Tara bizge qarap, — men ol jaqqa barýym kerek.
  
  
  Joq dedim. 'Árıne, joq.'
  
  
  — Biraq, Nık. †
  
  
  Joq.'Men aıttym.
  
  
  'Biraq ...'
  
  
  Sonda meni munda eshkim tyńdamaıdy. Joq. Bul sońy.'
  
  
  
  
  14 taraý
  
  
  
  
  Sondyqtan Tara báribir ketti.
  
  
  Al, shyn máninde Konteıner emes. Tara emes, "qısyq qyzylbas". Qısyq qyzyl shashty adamdarǵa toly kóshede baıqaý óte ońaı, al izdeý óte ońaı. Kelesi kúni 41 nómirli úıge qabyldaýǵa kelgen áıel tyshqan júzdi spınster bolatyn. Sur-qońyr shashy, ilgek murny jáne kóılektiń ornyna sómkesi bar Bizde kostúm, parık jáne makıaj Djenıs pen "Anańa aıt" kompanıasynyń arqasynda boldy. Eger Tara teatrǵa eń kesh degende saǵat jetige deıin oralmasa, qoıylym jalǵaspaýy múmkin - parık pen muryn anasyna tıesili.
  
  
  Elektrondy dybys jazý qurylǵysy men qol saǵattaryna arnalǵan kamera AX kompanıasynan boldy.
  
  
  Magnıtofon eń sońǵy úlgidegi - batareıalarmen jumys isteıtin shaǵyn Sony boldy. kólemi temeki qorapshasynyń kólemindeı jáne betperde kıgen, ol da temeki qorabyna uqsaıtyn. Ol dybyspen basqaryldy, ıaǵnı ol tıshınany jazbaıdy. 4,75 jyldamdyqpen men eki saǵattaı taza dybysty jazyp úlgerdim. Dybys deńgeıi tutqasyn tolyǵymen burap, ol Tara sıaqty áıeldiń ámıanynan jazyp alatyn. Úlken ashyq kenepten jasalǵan saýda sómkesi.
  
  
  Eger siz ólgendermen qandaı jyndylar sóılesedi dep oılasańyz, baı jyndylar jaýap beredi.
  
  
  Mysaly, Bıbı Hodjson. Tara jol boıynda onymen soqtyǵysyp qaldy (shertý). Jaraıdy. Sondyqtan men onyń kim ekenin de bilemin. Biraq Taranyń aıtýynsha, Vogue jýrnalyna sáıkes, bul hanym "basqynshy", bul ataq tek aıaq kıim men beldikterge bir tonna aqsha jumsaǵan kezde ǵana beriledi. Áıelderdiń biri, olar úshin az shyǵyndar áli de Dior kóılegin bildiredi. Mıssıs Hodjson aqshasyn Hodjson myrzadan alady. myrza. Hodjsonnyń jyljymaıtyn múlik agentterinen Ýılám A. Hodjson. Al men onyń kim ekenin bilemin. Hodjsonnyń jyljymaıtyn múlik agentteri Florıdanyń jartysyna jáne Manhetten dep ataıtyn araldyń kóp bóligine ıelik etedi.
  
  
  Sondaı-aq qyryq bes mıllıon dollarǵa jýyq aqshasy bar Ventvort Frogg hanym boldy. Tara ony tómengi qabattaǵy qabyldaý bólmesinde qarsy aldy. Ol sondaı-aq qabyldaý bólmesiniń ózin sýretke túsirdi. Qyzyl jumsaq dıvandary jáne kóptegen ósiretin pálmalary bar Vıktorıa bólmesi Tara nysandy toltyrýy kerek edi. Onyń jeke ómiri men marqumnyń ómiri týraly birneshe suraqtar. Toltyrylǵan nysanǵa sáıkes, Mıssýrı shtatynyń Sent-Lýıs qalasynan kelgen G.Lýıza Rıgg tátesi Mırtl Rıggke qonaqqa keledi. "Sapardyń sebepteri" bóliminde Tara "Murany ınvestısıalaý týraly keńes suraý" dep jazdy. Ol muny ne úshin jazǵanyn bilmedi. Ol bul jaı ǵana onyń oıyna kelgenin aıtty.
  
  
  — Bul kóp aqsha, janym? — dep surady resepshn. Al Tara jaýap berdi: "Úlkendigi sonsha, bul meni qorqytady".
  
  
  Tirkeýshi kúldi,
  
  
  Aryq shyǵys balasy ony joǵaryǵa, alaqanǵa toly kúlgin kútý bólmesine apardy. Jáne oǵan Song Pınniń kezdesýdi uıymdastyratynyn aıtty. Song Pın oǵan jarty saǵattan keıin keledi. Ázirshe, múmkin ol jýrnaldy biraz oqıtyn shyǵar. Múmkin bir shyny shaı ishetin shyǵarsyz? Ol joǵalyp ketti de, biraz ýaqyttan keıin býmen pisirilgen shynyaıaqpen oraldy. Tara ony alyp ketti, bala qaıtadan joǵalyp ketti.
  
  
  Ol áreń degende bir-eki mınýt kútti, sosyn esikti ashty. Dálizde eshkim kórinbedi. Kerisinshe, jabyq esiktiń artynda mas áıeldiń kúlkisi estildi. Ekinshi esikten álsiz gúril estildi. Transqa túskende styrsyǵan orta. Úshinshi jáne sońǵy esik "Jeke" dep belgilendi. Ol jaqtan dybys shyqqan joq. Tara ony ashýǵa tyrysty. Ol qamalyp qaldy.
  
  
  Ol úlken sómkesinen tis tazalaǵysh pen plasmassa jolaǵyn alyp shyqty. Ol buǵan úırenbegen jáne epsiz jumys istegen. Biraq baspaldaqta aıaq basqan joq, qalǵan eki bólmege eshkim kirgen joq. Aqyry ol esikti ashty.
  
  
  Ol ony artyna jaýyp, jan-jaǵyna qarady. Bul kishkentaı aq bólme bolatyn. Birneshe rakovına, shaǵyn tońazytqysh, sháınegi bar qos pesh bar edi. Qabyrǵalardyń boıynda shyny vıtrınalar turdy. Olardyń birinde shaıdyń barlyq túrleri bolǵan. kók shaı. túımedaq. Lap Sang Sýchong. Ústińgi sórede qyzǵylt jáne aq gúlderi bar shaı shynyaıaqtarynyń jınaǵy uqypty ornalasqan. Bala oǵan ákelgen shynyaıaq sıaqty. Basqa vıtrınada, bólmeniń arǵy jaǵynda qońyr bótelkeler jınaǵy boldy. Olardyń árqaısysynda qandaı da bir túıirshiktelgen untaq boldy. Japsyrmalarda jaı ǵana "A", "V" nemese "N" dep jazylǵan. Bótelkelerdiń basqa jınaǵynda suıyqtyq boldy, al tómengi sórede gıpodermıalyq ıneler boldy.
  
  
  Vıtrına qulyptaýly boldy.
  
  
  Rakovınada paıdalanylǵan ıne boldy. Tara ony kóterdi. Onyń ishinde áli de birneshe tamshy suıyqtyq qaldy. Ol ony qasynda jatqan bos ampýlaǵa aqyryn engizdi. Ol ampýlanyń ıisin sezdi. Onyń sanasynyń tereńindegi ǵylymı kompúter birneshe myń perfokartalar arqyly júgirip ótip, jaýabyn bir sekýndqa jetpeı shyǵardy. Ol ampýlany sómkesine salyp, esikke qaraı júrdi.
  
  
  Dálizde daýystar estildi.
  
  
  Ol qatyp qaldy.
  
  
  — Sonymen, Alısa hanym. Ýaıymdama. Eshqandaı qorqynyshty eshteńe bolmaıdy — bul er adamnyń daýysy edi. Joǵary muryndy azıalyq ekpinmen. Ol balamen sóıleskendeı sóıledi. Ár býynǵa ekpin bólek qoıylady. "Sonymen qatar, eshqandaı jamandyq joq, esińde me?"
  
  
  Alısa bulyńǵyr jaýap berdi. 'Iá. Bilemin. Zulymdyq sodan beri bar... biraq keıde meni qyzyqtyrady...
  
  
  — Tań qalmańyz, mıss Alısa. Maǵan senińiz. Ákeń de maǵan senetin. Áli de...
  
  
  Onyń keshe saǵan ne aıtqany esińde me?
  
  
  Alısa kúrsindi. Iá, Ian. Men saǵan senemin.'
  
  
  —Jaraıdy", — dedi ol. — Sonda ne isteý kerektigi esińde me?
  
  
  —Eshteńe", — dep jaýap berdi ol báseń daýyspen.
  
  
  'Eshteńe. Dál solaı.'Sodan keıin qysqa úzilis boldy. "Olaı bolsa, nege joǵaryǵa kóterilip, muny jasamasqa?"
  
  
  Ol jaýap retinde basyn ızegen bolýy múmkin. Bir-eki qadam baspaldaqpen kóterildi. Basqa erli-zaıyptylar birneshe qadam ǵana jasady. Qol esikti qaqty. Esik ashyldy. Artqy jaǵynda mas áıel sóıleı berdi. "O, qymbattym, qymbatty Robert."Qandaı da bir qaıǵyly ánde.
  
  
  'Al, ne?- dedi álgi adam.
  
  
  Oǵan qatal daýyspen bir áıel jaýap berdi. 'Siz qalaı kóresiz. Eń kesh degende erteń.
  
  
  "Búgin alýǵa tyrysyńyz. Ol bizge erteń qajet bolýy múmkin.
  
  
  'Jaqsy. Onda meni jalǵyz qaldyr.
  
  
  Esik jabylyp, baspaldaqta erlerdiń aıaq dybystary estildi.
  
  
  Tara dálizde taǵy da tynyshtyq ornaǵansha kútti. Ol qaıtadan qabyldaý bólmesine kreslosyna qaraı júgirdi. Ol qolyn tıgizbeı qaldyrǵan muzdatylǵan shaıǵa qarady. Ol ıiskedi. Bul shaı boldy.
  
  
  Ol jýrnaldy aldy. Esik ashyldy.
  
  
  Áıel qara kımono kıgen. Ol edáýir kólemdi deneni edáýir tómpeshiktermen jaýyp tastady. Onyń er adamnyń qysqa shash qıýy jáne qatal júzi bar edi. Ol ólshengen, qarlyqqan daýyspen sóıledi.
  
  
  Meniń atym Song Pın. Qate oryn aldy. Men seni búgin qabyldaı almaımyn. Erteń qaıtyp kele alasyń ba? Bul buıryqqa kóbirek uqsaıtyn. Erteń saǵat ekide. Ol kózin qatystyrmaı, basyn qysqa ıip jiberdi. Olar Taranyń janynan qara projektorlar sıaqty syrǵyp ótti.
  
  
  Tara ornynan turdy. 'Biraq ...'
  
  
  Eki saǵatta.'Tara baspaldaqtan túsip bara jatqanda, ony shaqyrdy. "Ol kezde seniń táteń sonda bolady."
  
  
  Tara jazbany toqtatyp, maǵan buryldy. "Lýıza Rıgg Mırtl tátesin kóre me?"Erteń bir tolqynda, jáne siz munyń bárin estısiz".
  
  
  Ol ózine óte rıza boldy. Ol tolqýdan qaınap jatty. Dál osy Hanse Brınker bógetten tesik taýyp alyp, endi eldi alyp apattan qutqarý úshin saýsaǵyn soǵan tyǵyp qoıǵan. Ol qatty qýanǵany sonsha, men oǵan eshteńe úırenbegenin aıtqym kelmedi. Tek fotosýretterdiń ǵana qundylyǵy bolýy múmkin. Rozko fılmdi ázirleý úshin aldy. Kelesi kúni tańerteń biz jaýap alamyz.
  
  
  "Sizde onyń esimi — Alısamen sóılesken adamnyń sýreti qaıtadan bolǵanyn qalaımyn".
  
  
  — Iana?
  
  
  Iá. Onyń daýysy áıgili agent KANNYŃ daýysyna uqsaıdy.
  
  
  Taranyń kózi baqyraıyp ketti. — Qalǵan adamdardyń oǵan esh qatysy joq dep aıtqyńyz kele me? Jáne sol narkolog? Sondyqtan bul men balalyq shaqtaǵy beıkúná qyzyq dep ataıtyn nárse emes.
  
  
  Onsha emes.'Men kúldim.
  
  
  Bul shprıste ne boldy? Pentotal?
  
  
  Ol aýzyn tómen túsirdi. — Sen qaıdan bildiń? Men muny sońyna deıin saqtap qoıdym.
  
  
  Men kúldim. "Tyńda, janym. Olardyń baı qanshyqtardy úrleýge arnalǵan on eki aılasynyń ishinde on bireýi bar. Natrıı pentotaly - bul shyndyq sarysýy, solaı emes pe? Sondyqtan olar bul hanymdarǵa aldymen osy shaıdy ishý arqyly jaqsy múmkindik beredi, al hanymdar olarǵa bilgisi keletininiń bárin aıtyp beredi. Ketken ǵashyq týraly barlyq málimetter. Sosyn ortalar muny keıin sózbe-sóz qaıtalaıdy. Bul óte senimdi qoıylym bolyp shyǵady. Bul hanymdar buryn aıtqandaryn esine túsirmeıdi. Bul hanymdar ań-tań. Jáne rızamyz — jáne jomarttyqpen.
  
  
  Taranyń aýzy únsiz "O" -ǵa aınaldy.
  
  
  "Onymen baılanysty basqa da birqatar artyqshylyqtar bar. Eger bul shyndyqqa nuqsan keltirse, bopsalaýǵa árqashan múmkindik bar. Al eger bul iske jetkilikti aqsha jumsalsa, eles maqsatqa onymen ne isteý kerektigin aıtady. Qandaı jaǵdaı bolmasyn — qaıyrymdylyq, aksıalar, shveısarıalyq bank shoty — olardyń aqshany tartyp alyp jatqanyna senimdi bola alasyz. Tara abdyrap qalǵandaı boldy. "Biraq munyń KANǴA qandaı qatysy bar?"
  
  
  'Eshteńe. Bul durys. Meniń oıymsha, munyń bári qaıtadan Nassaý. Featherstones alaıaqtyqpen aınalysqan, al KAN bul týraly bilip, olardy bopsalaǵan. Bálkim, Bangel sıaqty shyǵar. Meniń oıyma kenet Bangel men Fızerstoýnnyń taǵy bir ortaq qasıeti bar ekeni esime tústi: ekeýi de esirtki saýdasymen aınalysqan.
  
  
  Men oǵan aıttym:
  
  
  "Demek, KAN ishke kirý úshin sol jolmen júrýi múmkin edi. Eger olar kiristiń bir bóligin jáne birneshe qyzmetterdi almasa, olardy jetkizýdi toqtatamyz dep qorqytty. Klondarǵa baspana berý sıaqty qyzmetter.
  
  
  Ol basyn shaıqady. 'Súıkimdi.'
  
  
  Men ıyǵymdy kóterdim. 'Keremet. Qaýipsiz. Biraq óz aqylyńyzdy ózińizde saqtańyz.
  
  
  Osylaısha biz bul klondardyń shtab-páterine jaqyndaı almaımyz. Sonymen qatar, biz munda qoǵamnyń qupıasyn ashý úshin kelgen joqpyz. Bizdiń mindetimiz: olardy joıý.
  
  
  Ol sál selt ete qaldy. — Bul kisi óltirýden góri jumsaq sóz emes pe?
  
  
  Men oǵan qaradym. Ol jatyn bólmesindegi jibek oryndyqqa aıaǵyn astyna búgip otyrdy. Ol bozǵylt qyzǵylt kostúm kıip, aq-qyzǵylt jáne jibekteı tegis bolyp kórindi. Sem Pekınpanyń fılmine kóz juma qaraıtyn qyzdardyń biri sıaqty. Fove Story-de jylaıtyn qyzdardyń biri sıaqty.
  
  
  Men basymdy shaıqadym. - "Kádimgi bolyp kóriný qaýpi bar... biraq sen sıaqty qyz mundaı jumysta shynymen ne isteıdi?"
  
  
  Suraq ony mazalady. Ol tyrnaqtaryn zerttep júrgen. Uzaq. Ol olardy buryn-sońdy kórmegen sıaqty. -- Al, - dedi ol aqyry, - bul... uzaq tarıh. Biraz ýaqyt buryn... e, men kezdestim... er adam.
  
  
  Baıaǵyda. Men barlyq úmitkerlerdiń arasynan úzdikter qatarynan óttim, sodan keıin, óıtkeni... sol adamnyń... men AH-da óttim... Biz - jaraıdy, báribir. Bul Djonson kezinde Vetnam soǵysy qaıtadan sharyqtaý shegine jetken kezde boldy. Al, men... qol qoıdym. Ol basyn artqa eńkeıtip, maǵan kúlkili kúldi. "Sonymen qatar, men Djeıms Bond sıaqty adamdarmen kúndelikti jumys isteý óte qyzyqty jáne romantıkalyq bolady dep oıladym".
  
  
  "Nık Karter týraly aıtýdy umytpańyz ba?"
  
  
  O, — dedi ol. "Men bul týraly armandaýǵa batylym barmady".
  
  
  Men bólmeni aralap ótip, onyń janyna otyrdym. Men onyń ıegin óz qolyma aldym.
  
  
  Tyńda, — dedim men. "Biz sizdiń taǵy birneshe tilekterińizdi júzege asyramyz".
  
  
  Hm.'Ol maǵan qýlyqpen qarady. — Meniń armandaǵanymdy qaıdan bilesiń?
  
  
  Jaraıdy, — dedim men. — Boljap kóreıin. Men kózimdi jumdym. "Siz aýada erkin qalyqtap, sol jerde mahabbat jasaǵyńyz keledi".
  
  
  Mmm... — dep oılady ol. 'Qyzyq. Biraq tym jeldi bolýy múmkin.
  
  
  Sonda bári tártippen. Qalaı... murajaı she? Onda olarda XVI ǵasyrdaǵy kereýet bar - eski tavernadan. Biz barqyt perdelerdiń artyna syrǵyp, jumysty aıaqtaǵan kezde kereýettiń basyna óz atymyzdy syzyp tastaýymyz múmkin edi.
  
  
  Maǵan unaıdy", — dedi ol. "Biraq murajaı tańǵy onǵa deıin ashylmaıdy". Ol maǵan qarady. — Sen meniń oıymmen kelisesiń be?
  
  
  Men kelistim.
  
  
  Kópirshikti vanada.
  
  
  Kópirshikti vanada ma?
  
  
  "Kópirshikti vanada".
  
  
  Tyńdańyz, men keńes bere alamyn. Kópirshikterdi jáne onymen birge keletin barlyq nárseni eskere otyryp, bul uqypty, taza seks. Mundaı jaǵdaıda siz ony eshqashan synamaýyńyz kerek. Kem degende, eger sen meniń boıymdaǵy bolsań.
  
  
  Ol meni qurǵatyp jiberdi. Úlken, jumsaq, jyly súlgimen.
  
  
  —Men senen bir nárse suraǵym keledi", — dedim men.
  
  
  Ne týraly?'
  
  
  Ol osy oramalmen birneshe qyzyqty ister jasady.
  
  
  —Mańyzdy emes", — dedim men.
  
  
  Tósekte durys qyzdyń bolýy da jaman emes. Sondaı-aq dabyldy qajetti ýaqytqa ornatý úshin kıinýdiń qajeti joq. Bir-birin unatatyn jáne jynystyq qatynasty jaqsy kóretin eki adammen emes. Másele mynada, bul eshqashan uzaqqa sozylmaıdy. Qıyndyqtar qaıta oralýda.
  
  
  Men bir jaqqa ketip, temeki tutattym. — Men senen suraǵym keldi... — Men tútin saqınasyn shyǵardym. "Qytaı tilinde "o, tove, ýaý" degenge uqsas sóz bar ma?"
  
  
  Ol saýsaǵyn keýdemdegi shashynan sıpady. Taqyrypty aýystyrǵyń kelmeı me, qymbattym? Álde sen sol kórinisti vanada qytaı tilinde oınap kórgiń keldi me?
  
  
  Men oǵan Elıs Fızerstoýnnyń ánin túsindirdim. Tara qabaǵyn túıdi. "O, arqan, ýaý?"Ol ıyǵyn qıqań etkizip, bir mınýt oılandy. "Ha. Bir sekýnd kúte turyńyz. Sen bul án dep aıttyń. Men bas ızedim.
  
  
  'Hm.'Ol tósekten turdy. 'Ketpe.'Ol kóılekti alyp, qonaq bólmege qaraı júrdi. Men magnıtofonnyń qaıtadan jumys istep turǵanyn estidim.
  
  
  Ol kúlimsirep oraldy. Onyń bul sózderi bar edi. —Men túsindim", — dedi ol maqtanyshpen. "Dao".
  
  
  "Dao? Bul ejelgi qytaı dininiń Daosy qalaı?
  
  
  Ol basyn ızedi. Olardyń keshki duǵalary únemi: "O, Dao! O, Dao! Munyń "O, taýve, ýaý" sıaqty estilýine barlyq múmkindik bar. Eger sen tyńdaıtynyńdy bilseń.
  
  
  Ol qaıtadan tósekke jatyp, qoldaryn tizelerine orap, dopqa aınaldy. Ol ózine tolyq senimdi boldy. Árıne, men osy ýaqytqa deıin oılap tapqan eń jaqsy túsinikteme Alısanyń únemi arqan tartýǵa jáne bulǵaýǵa áýestenetini týraly óte kúmándi teorıa boldy.
  
  
  Ydys jarqyrap turdy. "O, Nık."Minsiz. Bári durys. Germıtter - daosıster - asketıkter retinde ómir súretin fızerstoýndar. Al ólgendermen sóılesýge keletin bolsaq. Daosıster - mıstıkter. Al olar Mıss Meıbelge aıtqan qarǵys, mysaly, daosıster fanattar. Sondaı-aq . Ol Boltını sıaqty kidirip, Ushatyn Ýollendterdi jarıalady. Al Alısa, ol zulymdyq joq dep toqtaýsyz qaıtalaıdy. Oı.'Ol tósekke soǵyldy. "O, ólim men ómirdiń bir ekenin aıtatyn bul klon. Bul ekeýi de daosıstik ıdeıalar. Olar kórip otyrǵandaı, bári bir. Jaqsylyq pen jamandyq, ólim men ómir. Olardyń barlyǵy Daonyń uly birliginde qaıtadan birtutas bolady".
  
  
  Men basymdy shaıqadym. "Bul kóktegi Uly elektr usaqtaǵyshtyń shamasymen birdeı degendi bildiredi".
  
  
  Ol kúrsinip, qabaǵyn túıdi. "Tıptik fılosofıalyq ıdeıa. Biraq jaman emes.
  
  
  Men aıaǵymdy búgip aldym. 'Ári qaraı?'
  
  
  "Al... olar zulymdyq joq dep oılaıtyndyqtan, ony toqtatý úshin eshteńe istemeıdi. Eshteńe jasamańyz jáne bári durys bolady. Bul olardyń uly urany.
  
  
  'Mm-mm. bul Alısa úshin durys bolýy múmkin. biraq klondar úshin emes, KAN dál qazir eshteńe istep jatqan joq".
  
  
  Mmmm. Men bilmeımin. Adamdar dinı ilimderdi oǵash tásildermen túsindiredi. Tek Inkvızısıaǵa qarańyzshy. Nemese Qasıetti Shaǵyl úshin bitpeıtin soǵystar. Men yqtımal baılanysty joqqa shyǵarmas edim.
  
  
  Men júıelilik týraly oıladym jáne bul múmkindikti joqqa shyǵardym. Saıasat - bul aımaqtardaǵy jalǵyz din. Al eger kimde-kim keshki namazdy oqysa, ol "O Dao" degennen góri "O Mao" degenge kóbirek uqsaıdy.
  
  
  Másele mynada, — dep jalǵastyrdy ol, — men Alısamen sóılese alamyn. Eger ol shynymen daosıst bolsa, ol butanyń aınalasynda urmaıdy. Múmkin ol maǵan sol úıde bolyp jatqan oqıǵalar týraly kóp nárse aıta alatyn shyǵar. Shyndyǵynda, ol barlyq jaýaptardy bere alady.
  
  
  Men sharshap qolymdy kózime júgirttim. "Bul týraly sózimizdi aıamaımyz dep úmittenemin, biraq sen ol úıge oralmaısyń".
  
  
  Men bul jasyl kózdi odan aldym.
  
  
  Biz oǵan kóp sóz jumsaıtyn edik.
  
  
  Al nege joq?'
  
  
  Bir sebeppen, olar sizdi baıqaǵan boıda pentotalmen toltyrylady jáne siz olarǵa bárin aıtasyz . Aqylyńdy paıdalan, Tara. Ol jerde óte qaýipti. Biz bul fotosýretterdi anyqtamaıynsha, onyń qanshalyqty qaýipti ekenin bilmeımiz. Sondyqtan olardan aýlaq júr. Sen óz úlesińdi oryndadyń. Rozko ekeýmiz Alısanyń isterin tergeýdi jalǵastyramyz.
  
  
  Al eger ol eshqashan syrtqa shyqpasa, muny qalaı isteısiń?
  
  
  Al... sonda biz ishke kirýimiz kerek.
  
  
  Ol tósekten turyp, ashýlanyp bólmeni aralaı bastady. Biraq bul óte aqymaq. Jáne osyǵan baılanysty siz kóp ýaqytty joǵaltasyz. Sonymen qatar, bul siz úshin odan da qaýipti. Mende qazirdiń ózinde kirý bıleti bar. Erteń. Eki saǵatta.'
  
  
  Ol durys aıtty. Men buryn-sońdy jasamaǵan qatelik jiberdim. Men emosıonaldy sheshim qabyldadym. Bárinen de men ony qorǵaǵym keldi. Jáne bul qate boldy. Meniń jumysymda emosıalarǵa jol berilmeıdi. Siz olardy bastaǵan boıda esik aldynda qaldyrasyz.
  
  
  Men onyń baratynyna kelistim. Eki jaǵdaıda.
  
  
  Birinshiden: sondyqtan biz aldymen fotosýrettermen aınalysamyz. Eger bul jer KAN agentteriniń naǵyz qorǵany bolsa, ol ol jaqqa barmas edi. Ol kelisti.
  
  
  Ekinshiden, Rozko ekeýmiz ony kóshe boıyndaǵy makrobıotıkalyq meıramhanada kútip, mıkrofon arqyly onymen baılanysta bolatyn edik. Eger biz qupıa sóz sıaqty birdeńe estisek, kómekke keler edik.
  
  
  Ol kelisti. Aıtpaqshy, keıbir tańdanyspen. "Al, Nık, men basqasha bolar edi dep armandaı almaımyn. Men qoryqqanym emes, — dedi ol, — men ǵana... ol biraz ýaqyt oılady, — men qorqamyn.
  
  
  
  
  15 taraý
  
  
  
  
  Bul sumdyq kún boldy. Men qyryný kezinde ózimdi kesip aldym. Tara aınany túsirip aldy. Kofe tym álsiz boldy. Al jańbyr jaýa bastady. Bul jaqsy bólik boldy.
  
  
  Saǵat on birge deıin Tara úıden shyǵyp ketti. Ol Featherstone-ǵa erte jetý úshin ýaqytynda makıaj jasap, kıingisi keldi. Ol Elıs Fızerstoýnmen kezdesý úshin yńǵaıly ornalasqan ekinshi qabattaǵy kútý bólmesinen joǵaryǵa syrǵyp ketýge úmittengen.
  
  
  Saǵat 11-de Meıske telefon soqqanym taǵy bir soqqyǵa aınaldy. "Keshirińiz, balalar, — dedi top músheleri, — áli áreket joq."
  
  
  Men Lightfoot shaı dúkenine qońyraý shaldym, tapsyrysym túske deıin daıyn bolmaıtynyn aıtty. Olardyń kýrerleri bolǵan joq.
  
  
  "Men ony ala almaımyn ba?"Olar ıá dedi. Bul kúrdeli tapsyrys boldy.
  
  
  Bul Taranyń The Featherstone's-te túsirgen fotosýretterin anyqtaý ońaı emes degendi bildiredi. Olardy Vashıngtonǵa jiberýge týra keldi. Múmkin. Qalaı bolǵanda da, men tús aýa jaýap alamyn. Qajet bolsa, teatrdaǵy Konteınermen baılanysýǵa áli de jetkilikti ýaqyt bar. Men páterden shyǵyp, kóshelermen júrdim. Saǵat 13.00-de men Roskomen makrobıotıkalyq meıramhanada kezdestim. Men aldymen birdeńe jeýdi sheshtim.
  
  
  On on ekisiz men Lightfoot shaı dúkeninde boldym. Sohodaǵy bir jerde tozyǵy jetken ǵımarattyń birinshi qabatyndaǵy las shaǵyn dúken. Qabyrǵalar edennen tóbege deıin úlken bankalar salynǵan sórelermen ilingen. Kóshege qaraǵan terezeler de úıilgen shaıǵa tolyp ketken.
  
  
  Ústeldiń artynda tozǵan qońyr aljapqyshy bar nemquraıly adam turdy. Ol meniń qujattaryma qarap basyn ızedi. Ol bankany sóreden alyp, ústelge qoıdy. Ol ony qońyr oraýysh qaǵazǵa orap bastady.
  
  
  "Men, er... ony osynda qoldanǵym keledi", - dedim men.
  
  
  Ol basyn shaıqady. — Dúken bul úshin áreń qolaıly, solaı emes pe?
  
  
  — Múmkin joǵarǵy qabatta shyǵar?
  
  
  Ol maǵan kúdikpen qarady. —Men bilmeımin", — dedi ol. — Men muny tekserýim kerek. Ol kasaǵa qaraı júrip, N-3 pernesin basty. Birneshe mınýttan keıin telefon eki ret shyryldady, sodan keıin únsiz qaldy. —Jaraıdy", — dedi ol. Ol ústeldiń astyndaǵy túımeni basyp, artqy qabyrǵanyń kishkene bóligi ketip qaldy.
  
  
  Tesik maǵan jergilikti AH shtab-páterine aparatyn tar baspaldaqqa kirýge múmkindik berdi. Baspaldaq kishkentaı nemquraıly qabyldaý bólmesine apardy. Eki qyzǵylt sary plasık oryndyq, "Shaı jańalyqtary" nómirlerine toly ústel jáne úlken, tozǵan ústel. Dastarhan basynda saǵyz shaınap otyrǵan qara shashty arý otyrdy. Ol maǵan qyzyǵýshylyqpen qarady, shaınaýdy qoıdy da, aıaǵyn basqa jaqqa aıqastyrdy. Onyń oń jaǵynda taǵy bir esik turdy. Áýlıelerdiń áýlıesi. Men saǵatqa qaradym. Saǵat on eki boldy. Men eki qolymdy ústelge qoıyp, sál alǵa eńkeıdim. —Men Dolorespen sóıleskim keledi", — dedim men.
  
  
  Ol múldem emosıasyz júz kórsetti. Men jeke kýáligimdi jarqyratyp jiberdim. Aqyry onyń kózderinen biraz túsinik paıda boldy da, ol basyn ızedi. "Siz bul shaı dúkeninde naqty eshteńe bilmeısiz", - dedi ol. "Sizge Dolores nemese sizdiń habarlamańyz kerek pe?"
  
  
  "Habarlama", - dedim men. Men bir banka shaıdy oraýdy bastaǵanda ol telefonyndaǵy birneshe túımeni basyp qaldy. Ol maǵan telefondy berdi. Onda Roskodan taspaǵa jazylǵan habarlama boldy. "Tústen keıin saǵat birde kezdeskenshe". Sosyn taǵy da Meıs: "Keshirińiz, balalar, eshqandaı áreket joq".
  
  
  Men qumyrany ashyp, ústelge otyrdym. Árbir fotosýret kompúterlik kartaǵa muqıat bekitilgen. Qurmetti hanymdar, hanym. Hodjson men Frogg osyndaı dep tanyldy. Fızerstoýnnyń hatshysy Skotland-Iardtyń burynǵy hatshysy Agnes Kroýnnyń qyzmetinen bosatylýyna yqpal etti, óıtkeni onyń keıbir qujattary sol jerden urlanǵan. Onyń qatysy bar ekendigi týraly eshqandaı dálel tabylǵan joq. "Abaısyzdyq" onyń otstavkaǵa ketýine sebep boldy. Alaıda ol kúdikke ilindi. Taraǵa shaı ákelip, ony qabyldaý bólmesine aparǵan bala psıhologıalyq soǵys mamany, jas terrorıst Pam Kon bolatyn. Ásirese psıhotroptyq preparattarda jaqsy. Ol KANNYŃ bas tergeýshisi bolǵan. Azıanyń bir jerinde olar ony kórmeı qaldy. Taranyń sýretiniń arqasynda AH muraǵattaǵy derekterin jańartty. Sońǵy, biraq kem degende, Sýn Pın boldy. M-2. Ekinshi dárejeli óltirýshi. Ekinshi synyp onyń nashar ekenin bildirmedi. Bul onyń óltirýshi bolǵanynan basqa eshteńeni bildirmedi. Al qazir erkekterge ashýlanǵan femınısterdiń barlyǵy óz shaǵymdaryn Mao Sze dýnǵa jiberedi. Song Pın zulym táte bolatyn. Kompúterlik kartaǵa súıensek, ol fızıkalyq azaptaýdyń qyr-syryn biletin maman bolǵan.
  
  
  Men telefonǵa sekirip, teatrǵa qońyraý shaldym.
  
  
  Tara áldeqashan ketip qaldy.
  
  
  Men tútikti qatty urǵanym sonsha, ústel dirildep, Doloresti qalaıtynymdy aıttym. "Dolores jeke ózi. Jáne tez! Hatshy shaınaýdy tórt-tórt retke deıin jyldamdatyp, birneshe batyrmany basqan. Onyń oń jaǵyndaǵy esik sál ashyldy. "Siz Doloresti saǵynbaısyz", — dedi ol. Bul paneldegi jalǵyz qyz.
  
  
  Komýtatordaǵy boıjetken uzyn boıly, keń deneli, shashy aǵarǵan, áldeqashan óli kóılek kıgen, beti sharshaǵan er adam bolatyn.
  
  
  Men aıttym. - "Dolores?"
  
  
  Ol kúrsindi.
  
  
  "Qarańdarshy", — dedi ol jáne qulaqqaptyń qulaǵyn julyp aldy.
  
  
  —Men Kartermin", — dedim men.
  
  
  'Oı.'Ol sál tike qarady.
  
  
  Men oǵan Roskoǵa shuǵyl habarlama jiberýin aıttym. Josparlar ózgerdi. Biz Tarany arystannyń uıasyna kirer aldynda ustap alýymyz kerek edi. Men páterge ol kelgen jaǵdaıda qaıtamyn. Endi ol makrobıotıkalyq meıramhanaǵa bara jatqan. Eger men ony kezdestire almasam, men ony sol jerde jarty saǵatta kezdestirer edim.
  
  
  Men taksıge otyryp, rekordtyq ýaqytta páterge oraldym. Ydys ol jerde bolǵan joq. Meniń qolymnan kelgenniń bári kútý boldy. Eger ol teatrda bolmasa jáne osynda bolmasa, ol kez kelgen jerde bolýy múmkin edi. Al London úlken qala. Dúrbeleńge naqty sebep bolǵan joq. Men Rozkony kórmeı turyp, ony der kezinde eskertýge barlyq múmkindigim boldy. Tipti eń sońǵy sátte bolsa da. Degenmen, men ózimdi azdap yńǵaısyz sezindim. Men bos páterde júre berdim. Jańbyr qobaljyp terezelerdi qaǵyp jiberdi. Kelesi kósheden álsiz jaz daýysy estildi. Kósheniń ózinen kólikterdiń styrsyǵan daýysy estildi. Meniń ústimnen bir jerde bıik ushaq ushyp ketti. Mysyq úrlep jiberdi. Saǵat tyqyldap turdy.
  
  
  Men bárin buzǵym keldi. Árıne, saǵat. Múmkin ýaqytty toqtatý úshin shyǵar. Nemese olar men estigim kelgen dybysty durys shyǵarmaǵandyqtan shyǵar. Esikten kiretin ydystyń dybysy. Tutas, qorqynyshty ýaqyt, eger eshteńe bolmasa, onda bári birden bolady dep qorqytady jáne olaı emes.
  
  
  Kúndizgi saǵat birde men nómirdi terdim. Meniń habarlamama Roskodan jaýap aldym. Sodan keıin úsh dybystyq sıgnal jáne Mace toby: Sony, balalar. Áli de eshqandaı áreket joq.
  
  
  Men telefondy qoıdym. Men kózimdi ýqalap, moınymdy ýqaladym. Sol jerde taǵy shaǵyp ketti. Men ysqylaýdy qoıdym. Meniń radarym maǵan neni eskertti? Men qabyrǵaǵa qaradym. Sosyn telefonǵa. Men telefondy alyp, nómirdi qaıta terdim.
  
  
  Rozko: Úndeme. Laqap attar. Biz ony tabamyz.
  
  
  Bıp, bıp, bıp. Meıs: Keshirińiz, balalar. Áli de eshqandaı áreket joq.
  
  
  Men tútiksheni qulaǵymnan sál alshaq ustadym.
  
  
  Bul Meıstiń eki ret qoldanǵan sózderiniń ózi edi!
  
  
  Ár saǵat saıyn ol jańa habarlama berip otyrdy. Árıne, ol budan artyq eshteńe oılap taba almaǵan shyǵar, biraq qaıtalaý oǵan báribir kedergi bolmady. Sońǵy birneshe kúnde saǵat saıyn ol provınsıada ne jeıtini týraly birtúrli reportaj nemese jańalyqtarmen keldi. Al eger ol múlde eshteńe oılaı almasa, báribir tósenish oılap tabatyn.
  
  
  Men tútikti qaıtadan qulaǵyma ustadym... Men muqıat tyńdadym. "Keshirińiz, balalar. Áli de eshqandaı áreket joq. Iá! Minekı biz! Onyń sońǵy sózderinen álsiz gúril estildi. Ushyp ótken ushaq. Bul dybys buryn bolǵan. Onda qısyq nárse boldy.
  
  
  Men Doloreske qońyraý shaldym. Ol maǵan sol habarlamanyń úsh saǵat ishinde bolǵanyn rastady. Joq, ol kúdikti dep tappaǵanyn aıtty. Ol tek Meıs bir habarlamany qaıta-qaıta paıdalanyp, ázil aıtqysy keledi dep oılady.
  
  
  Men oǵan ushaq týraly aıttym. Bir sátke ol únsiz qaldy. 'Qudiretti Qudaı.'ol aıtty. 'Seniki durys.'
  
  
  Mende Meıs endi joq edi. Men ashý men úreıdiń arasynda boldym. Taranyń qaýipsizdigine qatty qyzyǵyp ketkenim úshin ashýlanyp, olardyń shynaıy nıetterin umytyp, Meıstiń habary týraly buryn bilmegenmin. Bizdiń "isti paıdalaný" týraly barlyq úmitterimiz Chen-Lı Braýnnyń izine negizdelgen, bul klondaý zerthanasy men Lao Szenge aparatyn iz. Eger ol áldeqashan qadam jasaǵan bolsa, barlyq úmit úziledi. Biz bul klondardyń uıasyn eshqashan taba almaımyz. Biz olardy eshqashan toqtata almas edik. Meniń terimniń astyna túsken myna qanshyq úshin Alla jazalaıdy.
  
  
  —Jaraıdy", — dedim men Doloreske. "Nıet mynadaı. Meni sonda aparatyn tikushaq kerek. Roskoǵa qosymsha kómek kórset jáne…
  
  
  — Sen qaljyńdap tursyń ba? — ol meniń sózimdi bóldi. "Londondaǵy keńse sonshalyqty úlken emes. Bizde qosymsha kómek joq — kem degende sizge qajet kómek.
  
  
  — Tikushaq?
  
  
  "Bul áli de jalǵasýda".
  
  
  'Jaraıdy. Sosyn Roskoǵa jalǵyz júr dep aıt. Al Qudaı razylyǵy úshin oǵan saq bolýdy aıt!
  
  
  'Tyńda. Eger men seniń ornynda bolsam, men Rosko týraly alańdamas edim. Ol keıde azdap pedantıkalyq bolýy múmkin, biraq onyń ómirine qaýip tóngen kezde emes. Ol ómirdi tym jaqsy kóredi.
  
  
  Men kúrsindim. "Úmitteneıik."
  
  
  Tikushaq meni Gaıd-parkte sekýndtyń jartysynda alyp ketýi kerek edi. Kez kelgen adam tań qalar edi, biraq bul meniń sharýam emes. Qalaı bolǵanda da, olar bul týraly birneshe kún sóılesedi. Men Vılgelmınany tazalap, qaıta zarádtadym. Men stılettony qaıtadan qabyǵyma salyp, taǵy bir gaz bombasyn saldym. Baqytty Per, dál ortasynda.
  
  
  Men shapanymdy kıip, jańbyrdyń astynda shyqtym.
  
  
  
  
  16 taraý
  
  
  
  
  Rozko saǵatqa qarady. Bessiz eki boldy. Tara "Fızerstoýnǵa" sekýndtyń jartysynda baratynyn aıtty.
  
  
  Ol tym kúdikti bolyp kóringisi kelmedi, meıramhanadan esinen tanyp qalǵandaı júgirip shyqty. Sóıtip ol aqshasyn tólep, qaǵazdy alyp, kire beriste oqı bastady. Jańbyr kúsheıe tústi. Sondyqtan podezde kitap oqıtyn adam kózge túspeýi úshin. Ol umytylǵan qolshatyry týraly oılaǵan shyǵar.
  
  
  Ol Tarany kóshe boıynda, buryshtyń arǵy jaǵynan paıda bolǵan kezde kórgen bolýy kerek. Ol ony kórmedi. Onyń qolshatyry boldy jáne ol onyń kórýin shekteıtin qajetti jalúzılerdi qamtamasyz etti.
  
  
  Rozko oǵan kósheniń óz jaǵynan jaqyndady. Dúkenshiniń janynan ótip ketti. Etikshiden basqa. Aleıadan ótken. Bálkim, ol Taradan kózin almaǵan shyǵar, sondyqtan ol kisini baıqamady. Bul eki adam bolýy múmkin. Olar oǵan jaqyndady. Bálkim, er adamnyń mundaı jaqsy qara jańbyr qolshatyryn paıdalanbaǵany oǵan eskertilmegen shyǵar. Jáne osy ýaqytqa deıin ony qolyma búktep ustadym.
  
  
  Qalaı degende de, jaǵdaı biz oılaǵandaı boldy.
  
  
  Tústen keıin biz Roskonyń denesin taptyq. Ol aleıada boldy. Qoldary áli kúnge deıin ustaradaı ótkir ushy júregine qadalǵan úlken qara qolshatyrǵa jabysyp turdy.
  
  
  
  
  17 taraý
  
  
  
  
  Tikushaq úıden bir shaqyrymdaı jerde batpaqty alqapqa qondy. Meni úlken Fiat 130 kútip turdy. Júrgizýshi maǵan kiltterdi berip, durys baǵytty kórsetip, janyma otyrdy. Júrgizýshi ornymnyń janynda. Sodan keıin biz bárimiz ártúrli baǵytta taradyq.
  
  
  Jańbyr toqtap, peızaj shynaıy emes sary-jasyl túske boıaldy. Konstebl kartınalaryndaǵy sol tústerdiń biri. Bul Rıchard Arystan júrek kezindegi kotejder men qonaqúılerdiń armanshyl peızajdarynyń biri boldy. Men osy ámbebap synaqtan qanymnyń qaınap jatqanyn sezdim. Ańshylyq. Kres joryǵy. Men aıdaharlardy óltirý úshin úlken Fıatqa otyrdym. Meniń tapansham men stıletim jańa Ekskalıbýr boldy. Men tarıhtyń bir bóligi boldym jáne tarıhty jasadym. Men qazirdiń ózinde syrtqy kelbetimdi qarsy alatyn múıizderdi estidim. Men, bárin jeńetin batyrmyn.
  
  
  O, qudaıym. Biraq: sońynda áreket:
  
  
  Men kóligimdi toǵaıdyń artyna qoıyp, shaǵyn butalar arqyly jyljymaıtyn múliktiń artqy jaǵyna qaraı júre berdim. Bul olar ózderine jalǵa alǵan baspana bolatyn. Birtúrli diril syılaıtyn tóbesi samannan jasalǵan úı. Óte tynysh boldy.
  
  
  Tym tynysh.
  
  
  Men jan-jaǵyma qaradym. Negizgi úıdiń janynda birdeı oǵash eki kishkentaı úı turdy. Eń jaqyny bas ǵımarattan jıyrma ıard qashyqtyqta ornalasqan. Ekeýi de otyrǵyzyldy. Qyzyq, Meıs qaısysyn paıdalandy. Men onyń endi ony paıdalanbaıtynyna senimdi boldym.
  
  
  Men bir aǵashtan ekinshisine aýysyp, ekinshi úıge jettim. Men sondaı-aq kireberis jolynyń kórinisin aldym. Meniń sáttiligim shyndyq bolý úshin tym jaqsy boldy. Kólik sol jerde turdy.
  
  
  Bul eski amerıkandyq vagon bolatyn. Bul 1952 jylǵy Chevrolet kóliginiń eski jalǵan aǵash jaqtary. Shatyr sóresi júkke toly boldy. Jáne balyq aýlaý quraldarymen.
  
  
  Olar qaıda barsa da balyq aýlaýǵa barmaıtyn. Biraq olar bir jerge barmaqshy boldy, men der kezinde keldim.
  
  
  Men basqa úıge jettim. Esik qulyptaýly edi. Men vıtrajdy terezelerdiń birinen ishke qaradym. Men terezege qolymdy sozdym. Ol ashyldy. Múmkin tym ońaı. Men Vılgelmınany daıyndap, ishke kirdim.
  
  
  Eger buǵan Meısten basqa bireý qatyssa, mende másele bolar edi. Bul eski eden taqtalary meni eń kishkentaı qozǵalysta berdi. Olar meniń kireberisimniń astynan syqyrlap jatty. Biraq eger bireý sonda bolsa, ol únsiz qaldy.
  
  
  Men júre berdim. Tómengi qabatta nebári eki bólme bar edi, olar bos, óte bos bolyp kórindi. Kamın mys ydystarmen jáne taza, biraq kúıip ketken tormen ilingen.
  
  
  Men baspaldaqpen kóterildim.
  
  
  Jýynatyn bólme.
  
  
  Bul onyń domkrattaǵy orny bolatyn. Meıstiń magnıtofony áli tósekte jatty. Terezeden qýatty dúrbi áli de shyǵyp turdy. Tósek jaımalardyń órimi boldy. Meıs pen Pırson munda kezek-kezek uıyqtady. Buryshta konservilerdiń bir kórmesi boldy. Balyqtyń álsiz ıisi áli de aýada ilýli turdy.
  
  
  Kúrestiń izi qalmady.
  
  
  Bul qandaı jaqsy jańalyqty bildirýi múmkin. Bir nárse olardy óz qyzmetinen ketýge májbúr etti. Biraq bul olardyń mindetti túrde óldi degendi bildirmeıdi.
  
  
  Men dúrbimmen qaradym. Men Chen-Lıdi úıde kórdim. Ol eki adammen sóılesip turǵan. Men olardyń aıaqtaryn kórdim, biraq júzderi kórinbedi. Men Doloreske habarlama jiberý úshin magnıtofondy paıdalandym. Bul nárse shaı bólmesindegi sulýmen symsyz baılanysta boldy. Sosyn men qaıtadan tómenge túsip, terezeden shyqtym.
  
  
  Sirkiregen aýa raıy. Men ózimdi jaısyz sezindim. Men bul aýa-raıy dep oıladym. Biraq taǵy da, men bul eskertý bolýy múmkin dep oıladym.
  
  
  Men ekinshi úıge qaraı bet aldym. Negizgi ǵımaratqa eń jaqyn ornalasqan ǵımaratqa. Esikke soǵylǵan taqtaıshalar julynyp alyndy. Men Vılgelmınany qysyp, esikti ashtym.
  
  
  Onda kórgenim ishimdi qysyp jiberdi.
  
  
  Barlyq jerde qan boldy. Eski aǵash eden onymen qanyqqan jáne ólimniń ádepsiz túsine boıalǵan. Ol eden taqtalarynyń tigisteriniń arasynda qatyp qaldy. Oǵan aq maqtadan jasalǵan jıhaz syrlanǵan. Baltanyń qol saǵaty janshylyp jatty. Baltadan shyqqan 38 kalıbrli tapansha qanǵa boıalǵan, un sebilgen oryndyqtyń ústinde jatty. Al qyzyl túske boıalǵan balta Kamınniń janynda jatty.
  
  
  Kamın bar.
  
  
  Ol áli janyp turdy. Men de jylý berdim. Tordyń ústinde bir top jyly kúl jatty. Buryshta, ottyń janynda jatyp qaldym... qol. Men óte birtúrli shý estidim, sodan keıin men bul tártipsizdikke qusýymdy qosyp jatqanymdy túsindim.
  
  
  Men as úıge baryp, krandy ashtym, sosyn betime sýyq sý shashyp, bilegimdi krannyń astyna qoıdym. Qulaǵym qysylyp qaldy. Men krandy óshirdim. Men birdeńe estidim dep oıladym. Aǵash edenniń syqyrlaýy.
  
  
  
  
  18 taraý
  
  
  
  
  Tara maǵan keıinirek aıtty, biraq men qazir de aıta alamyn. Durys retpen.
  
  
  Ol Rozkony kórmedi. Biraq men de artyma qaramadym. Ol onyń sonda ekenin bildi. Menimen birge. Meıramhanada. Ol Featherstone qoǵamyna jospar boıynsha saǵat 14: 30-da kirdi. Onyń moınynda bes metr radıýstaǵy kez kelgen áńgimeni kóshe boıyndaǵy tútikke jetkize alatyn injý-marjany bar edi. Onyń sómkesinde bir kún buryn paıdalanǵan dál sol magnıtofon bar edi.
  
  
  Tara ózin jaqsy sezindi.
  
  
  Resepshn qyzmetkeri Taranyń tym erte kelgenine azdap renjigenin baıqady. Pem Kon ony bir kún buryn ekinshi qabattaǵy kútý bólmesine aparyp, taǵy bir shyny shaı usyndy. Ol ony sol jýrnaldardy oqýǵa qaldyrdy.
  
  
  Bul joly Tara bir shyny shaı aldy. Odan darshynnyń jaǵymdy ıisi shyqty. Ol saýsaǵyn suıyqtyqqa malyp, ony jalady. Meniń qyzym hımıadan belgili bir sebeptermen A baǵasyn aldy. "Shaı, — dep sybyrlady ol injý—marjandar men "Jataqhana", — metakýalonǵa toly. Ol shamamen bes júz mıllıgramdy sanady. Bul dári sizge "jaqsy daıyndalǵan" dep ataıtyn nárseni beredi. Bir jaǵynan uıqyshyldyq sezimi, ekinshi jaǵynan kóterińki kóńil-kúı. Soqqynyń ózine keletin bolsaq, ol sizdi eki jolmen óltirýi múmkin. Esirtkiniń ózi nemese onyń bolmaýy. Shyǵarý sımptomdary epılepsıaǵa uqsas — birneshe kúndik ustamalar, olar tolyq kúıreýmen aıaqtalýy múmkin: ólim. Mundaǵy bul adamdar ne istep jatqandaryn biletin. Bul bes júz mıllıgram sizdiń basyńyzdy julyp alýǵa jetkilikti boldy. Kem degende, Mırtl apaıyńyz ólimnen qaıta tirildi dep oılaýǵa jetkilikti.
  
  
  Ydys shynyaıaqtyń ishindegisin osy ósiretin júzim butalarynyń birine quıyp jiberdi. Eger bul júzim butasy jerge durys otyrǵyzylmasa, ol mindetti túrde úzilip keter edi.
  
  
  Ol taǵy da aıaqtyń ushymen dálizge shyqty, taǵy da ony toqtatatyn eshkim qalmady. Ol baspaldaqpen joǵarǵy qabatqa kóterildi. Ǵımarattyń aldyńǵy bóligindegi bólmelerge eki esik ashyldy. Osy bólmelerdiń biri Alısaǵa tıesili bolatyn. Ol kózin jumyp, men kórsetken terezeni elestetýge tyrysty. Úıdiń aldynda turǵan ol onyń oń jaǵynda bolatyn. Demek, ol sol jaqtaǵy esik bolýy kerek.
  
  
  Ol esikti qaqty.
  
  
  Alısanyń daýysy álsiz estildi: "Júıege kirińiz".
  
  
  Elıs Feterstoýn tósekte bes basylǵan jibek jastyqtyń arasyna tyǵylǵan kók jibek pıjamamen jatty. Elıs Fızerstoýn tym saý kórinbedi. Mańdaıynan kishkentaı ter monshaqtary shyǵyp, ol shyǵysqa qaraı jelpildi. Onyń sur, erekshelengen shashtary bastyń artqy jaǵynda dymqyl jatty, al kóziniń qarashyqtary túıreýishterge deıin taryldy. Ol Taraǵa Alısa ǵajaıyptar elindegi beımaza patshaıymdy eske túsirdi.
  
  
  Elıs Fızerstoýnǵa esirtki tıelgen. Jáne bul Konteınerdiń jumysyn aıtarlyqtaı jeńildetti. Oǵan logıkalyq negizdeý týraly múldem alańdaýdyń qajeti joq edi. Alısa qazirgi ýaqytta logıkadan alys boldy. Ol bir jerde shekaralyq aımaqta boldy, onda jalǵyz sóılem bos sóz, al logıka shatasýdy týdyrady.
  
  
  Ol aqyryn daýyspen sóıleı bastady. Ol qandaı da bir sebeptermen ózin alty jasta, al Tarany anasy dep oılady. Shynynda da, sizdi osylaı oılaýǵa májbúr etetin esirtkiler bar. Gashısh qazirdiń ózinde kóp nársege qabiletti, biraq siz jutatyn, ıiskeıtin nemese jutatyn nárseler tek isti jaqsy aıaqtaıdy. Biraq, bálkim, bul jaı ǵana "Anańa aıt" degen betperde qońyraý soǵyp turǵan shyǵar. Qalaı bolǵanda da, Tara artta qalmady jáne Anasyn oınady.
  
  
  Anasy Ian týraly bárin bilgisi keldi. Anasy Ianǵa ákesi sengendeı senbedi. Alısa muny ózi jasamaǵanyn aıtty.
  
  
  Ian jalyndy daosıst boldy. Biraq Ian ózgerdi. Alısa nege ekenin bilmedi. Ol jaı ǵana solaı sezindi. Alısa sezingendi unatatyn. Onyń sondaı-aq janasýǵa jaǵymdy qonjyǵy bar edi. Mo muny kórgisi kelmedi me?
  
  
  Keıin sharshap aıtty. Al bul Ian she?
  
  
  Shamamen bes jyl buryn, papanyń qaıtys bolǵannan keıingi keńesi boıynsha, Ian baqylaýdy óz qolyna aldy. Eki jyl buryn bári jaqsy boldy. Sodan keıin ol barlyq eski qyzmetkerlerdi jumystan shyǵaryp, jańa qyzmetkerlerdi taǵaıyndady. Olar daosıster, dedi ol. Biraq báribir... Alısa olarǵa onsha unamady. Árıne, jańalary emes. Pem Kon, Bekitý. Sosyn tórtemder.
  
  
  Tórtemder me?
  
  
  Bul tórt jigittiń bári bir-birine uqsaıdy. Olardyń aıtýynsha, olardyń bireýi ǵana ań aýlaýǵa ketken. Joq, qolymnan kelmedi. Ań aýlaý úshin emes, ol ony mazaq etti... Alısa jylaı bastady. Bálkim, ol ony mazaq etkisi kelgen shyǵar.
  
  
  Tara anasy ony qorǵaıtynyn aıtty. Alısa jylaýyn qoıdy. Ol án aıta bastady. Tara basyn kóterip, saǵatqa qarady. Bessiz eki boldy. Kútý zalynda kútip turǵanda, oǵan tez oralý kerek boldy. Biraq sol tórtemder she? Alısa taǵy birdeńe aıtty ma? Alısa basyn ızedi. Ol kúldi. Olardyń úsh aǵasy bar, al bul aǵalar úshem. Jáne olar sol tórtemderge uqsaıdy. Demek, olar jetilik eken... álde joq pa? Alısa tek kúle berdi. Aldymen úshem. Sosyn tórttik... Alısa tek kúle berdi. Sol jerde Irlandıanyń bir jerinde bolǵan Chen-lı men Hýn Lo da boldy. Nemese Islandıada. Nemese basqa jerde. Sosyn ushqysh Pen Lı de boldy. Alısa qolyn bulǵady. Ol Amerıkada boldy. Sosyn boldy, sosyn boldy, — dep Alısa saýsaqtarymen sanady, — Dýpı, Shızı jáne Doý. Ol kúldi. Biraq olar birneshe aptadan keıin joıyldy. Olar Amerıkaǵa Pem Konmen birge bardy. Sıqyrshymen kezdesý úshin. Bul presvıterıanmen kezdesýge joq. Baspasózben sóılesý úshin. Tis dárigerine barý úshin. Minekı biz. Joq, joq. Al, ol esine túsirmedi.
  
  
  Tara oılana bastady. Osylaısha olar birneshe aptadan keıin ketip qaldy. Prezıdentke! Solaı bolýy kerek edi. Olar olardy qarsy alýǵa bardy.
  
  
  Úshinshisine eki mınýt boldy. Tara Alısanyń qolyn qysty. — Bulardyń bári sen biletin baýyrlar ma? ol surady.
  
  
  'Oı. joq, — dedi Alısa. 'Taǵy da kóp nárse bar. Bul óte úlken otbasy. Biraq qalǵandary alys jerde. Alısa kúńkildeýdi qoıdy.
  
  
  - Sen senimdisiń be? - Tara qatań túrde surady. "Eger ótirik aıtsań, jumaqqa bara almaısyń".
  
  
  Alısa baısaldy kórindi. "Kem degende, Ian osylaı deıdi. Ol qalǵandary biraz ýaqyt úıde bolady, biz olardy sol jerden shyǵarýymyz kerek deıdi. Sondyqtan Pem Kon jáne basqalar ketkende, jańalary osynda keledi. O, shynymdy aıtsam, ana. Ol osylaı dedi.'Alısa adal túrde baryn saldy.
  
  
  Tara ornynan turdy. —Al, janym", — dedi ol. - Endi meniń baratyn ýaqytym keldi, al sen jaqsy qyzsyń jáne,... - ol ana tilinde birdeńe aıtýǵa tyrysty, - endi botqańdy moıynsunyp je, men jaqyn arada senimen birge bolamyn. Tara esikti artyna jaýyp, tereń dem aldy. - Sen muny estidiń, janym, - dedi ol alqasyna. "Qazir Amerıkada bireý ǵana bar. Jáne bul ushqysh. Menińshe, tikushaq ushqyshy. Nemese ol óltirgen senatorlarmen birge óltirilgen bolýy múmkin. Ol kidirdi, sosyn qosýǵa kómektese almady: — Al sen meniń munda kelgenimdi qalamadyń. haha.
  
  
  Ol kúlimsirep, baspaldaqpen tómen tústi. Baspaldaqtyń tómengi jaǵynda, kóterilý jolynda Pem Kon men Sýn Pın boldy. Olar ashýly kórindi. Óte ashýly.
  
  
  Pam Konnyń qolynda teri astyna engizýge arnalǵan ıne bolǵan.
  
  
  Taranyń aıtqany bar bolǵany: "O. Nık.'
  
  
  
  
  19 taraý
  
  
  
  
  Eger siz ómir boıy aqymaqtyq kúnimen qarýlanýǵa tyryssańyz, ol aqymaqtyq kúni keledi.
  
  
  Men myltyqty rakovınanyń janyna qoıdym, edenniń syqyrlaýy meni oǵan qaraı súńgýge májbúr etti. Men keshigip qaldym. Pyshaq bólmeni aınalyp ótip, koleksıadaǵy jańa kóbelek sıaqty qolymdy rakovınaǵa qadady.
  
  
  "Jaraıdy, Karter. Aqyryn burylyńyz".
  
  
  Olardyń úsheýi boldy. Bul men kútken "olar" emes edi. Olar úsh jergilikti zulym adamǵa uqsady. Sýper dendı. Olardyń kıimderi men shash qıýlary ózderinen on jas kishi edi, al bulshyq etteri zamanaýı kıimmen úılespeıtin. Olar maǵan qarý-jaraqpen daıyn kúıinde keldi. Alda basshy.
  
  
  —Qoldar bastyń artynda", — dedi ol.
  
  
  Men ony joǵarydan tómenge qaradym. Onyń boıyndaǵy jalǵyz jaqsy nárse onyń kostúmi boldy. "Men qolymdy kótergim keledi, — dedim men, — biraq mende tehnıkalyq aqaý bar". Men pyshaqty nusqadym, áli de qolyma jaqyn.
  
  
  Ol óziniń serikteriniń birine buryldy. —Djaıls", — dedi ol. Ótinemin, serge kómektesińizshi. Djaıls maǵan jaqyndap, pyshaqty sýyryp aldy. Meniń qanym kóbiktenip jatty. Djaıls meni tintip shyqty. Ol stılettony tapty, biraq gaz bombasyna jaqyndaǵan joq. Men onyń túri emes shyǵarmyn.
  
  
  Djaıls kúldi. Óte senimdi. — Jaraıdy, bastyq. Ol taza.
  
  
  "Onda Robbı ekeýiń ony úıge aparasyńdar".
  
  
  Djaıls pen Robbı meniń qolymnan ustap, eki myltyqty omyrtqama qysyp, meni úıge qaraı jetektedi.
  
  
  Buǵan esh kúmán joq. Bul kúnderi olar eń jaqsy óltirýshilerdi jasaıdy. Bangel, Lın Chıng, endi bul jigitter de sypaıylyq jaǵynan ózderinen asyp tústi. Vın Po basqa bireý boldy. Men oǵan bólmege qosylǵanda, ol maǵan kisi óltiretin kózqaraspen qarady da, myljyńǵa ursyp jiberdi: "Ony otyrǵyz". Olar meni oryndyqqa ıterip jiberdi. Árqaısysy meniń ıyǵymnan ustap, ony basty: men otyrdym. Qanat basyn ızedi. Basty jaýyz da otyrdy. Men basqa aǵash paneldi kitaphanada boldym. Tek ol Nassaýdaǵydaı úlken emes edi. Al terezeler ashyq boldy. Sonymen qatar, Chen-lı de bul jerde bolmaǵan.
  
  
  Qanat bólmeni aralap ótti; qozǵalyp kele jatqan taýdaı úsh saýsaqty qolymen temekisin tartyp aldy. Men baqytty kezderdi esime túsirdim. —Biz senen qatty sharshadyq, Karter", — dedi ol aqyry. Daýysy joǵary jáne muzdaı boldy. —Sonymen qatar, siz árqashan aqymaq boldyńyz.
  
  
  Men bul týraly shynaıy jaýap bergim kelgen joq. Meniń jasaǵanymnyń bári qasymdy kóterý boldy. Onyń ústine eshbir pil meniń aqymaq ekenimdi aıtýyna kedergi bola almady.
  
  
  "Sen bizdi sol kishkentaı úıde dostaryń baqylap otyr dep oıladyń, aqyry bizdi ustap alýyń úshin". Ol kúldi. Qalaı bolǵanda da, ol ernin myjyp tastady. — Shyndyǵynda... bári kerisinshe boldy. Biz sizdiń dostaryńyzǵa nazar aýdardyq jáne bul bizdi sizge aparatynyn bildik. Kem degende, biz sizdiń kelýińizge daıyn boldyq.
  
  
  Ol durys aıtty. Men aqymaq edim. Men olardyń tuzaǵyna kózimdi ashyp tústim. Biraq ekinshi jaǵynan, AH-da olar meniń qaıda ekenimdi bildi. Al Vın Po muny bilgenderin jaqsyraq bilgen bolar edi... Ol ústelge turdy. Ol jáshikti ashty. "Eger dostaryńyz sizge kómektesedi dep oılasańyz..."ol shaǵyn aýdıotaspany usyndy. — Biz sizdiń agentińiz Meısten sońǵy habarlamany jasaýdy suradyq. Ádildik úshin ol úsheýin jasady. Biz basqalardy osynda tartatyn mundaı qaıtalanatyn habardy qalamadyq — ol sizdi qalaı azǵyrdy. Ol kassetany shaǵyn portatıvti magnıtofonǵa qoıdy. "Úshinshi habarlama qaıtalana bastaǵanda, biz bul jerde bolmaımyz."Ol maǵan taǵy buryldy. "Meniń oıymsha, siz búgin osynda bolǵan oqıǵanyń resmı habaryn estigińiz keletin shyǵar dep oıladym".
  
  
  Ol túımeni basyp, Meıs qaıtys bolǵannan keıingi esebin bastady.
  
  
  — Keshirińiz, men balyq aýlaýǵa bardym. Tamaqty jeýge bolmaıdy. Búlingen botqa odan da dámdi bolady. Tez tyrysty, tez qaıǵyrdy. O.'
  
  
  Bir sátke men Meısti qatelesti dep oıladym, biraq ol qazir tumannyń qaı jerinde bolsa da meni keshirsin dep tez duǵasá.
  
  
  Meıs óz jolynan adasqan joq. Bul jaqsy.
  
  
  Ádettegi jabylý — "habarlamanyń sońy".
  
  
  "Baǵdarlamada" habardyń kodta ekenin bildiredi. Habarlamalardy jyldam jiberýge arnalǵan qarapaıym kod. Birinshi sózben qatar kelesi tórtinshi sózdi árqashan qabyldaý kerek. Men sanadym. Meıstiń bizge jazǵan habarlamasy: "Keshirińiz. Tamaq buzyldy. Tez!'
  
  
  Qosymsha kúshter orkestr oınaıtyn sátte keledi. Balabaqsha nemese joq. Men bir saǵat ishinde kómekke sene alamyn.
  
  
  Qanat basty jaýyzǵa buryldy. "Kornelıýs", — dedi ol. "Endi myna taspany salyńyz."
  
  
  Kornelıýs taspany alyp, bólmeden shyǵyp ketti.
  
  
  — Al endi, Karter... endi sen bizge osylaı kómektestiń, men saǵan jaqsylyq jasaımyn... Chen-Lıdi shaqyr ", — dedi ol Djaılsqa.
  
  
  Djaıls ketip qaldy. 'Jaraıdy. Siz biz týraly shynymen ne bilgińiz keldi?
  
  
  Jaýabyn tappaı turyp, ol kúlkiler men kúlkilerdiń barlyq arsenalynan ótti. — Siz shtabtyń qaıda ekenin bilgińiz keldi, solaı emes pe? Al qazir, — dedi ol Djaıls pen Chen-lı bólmege kirgende, — biz seni sonda aparamyz.
  
  
  Men Chen-lıge qaradym.
  
  
  Meniń oıymsha, ol týraly eń tartymdy emes nárse onyń qolyndaǵy gıpodermıalyq ıne boldy.
  
  
  Birdeńeni baıqap kórýge ýaqyt bolmady, men onyń tamaǵyna jabysyp qalý úshin taǵy bir sátsiz áreket jasadym, biraq Robbı men Djaıls meni basyp ozdy. Meni oryndyqqa qaıta ıterip jiberdi. Meniń barlyq plombalarymdy tisterimnen julyp alǵandaı bolǵan jaqqa soqqymen. Vın kelip meni urdy. Barlyǵy óte tez boldy. Djaıls pen Robbı meni ustap turdy. Chen-lı meniń jeńimdi túrip aldy. Meniń qolymnan eshteńe kelmedi. Bir jyldam qımylmen ıne meniń qolymda joǵalyp ketti.
  
  
  Olar meni birneshe mınýt osylaı ustady. Sekýndtar ótti, múmkin. Nemese saǵat. Men basqa eshteńe bilmeımin. Kornelıýs qaıtyp kelip, kassetadaǵy taspany jyrtyp alǵanyn aıtty. Ol keshirim suraıtynyn aıtty. Vın Po qarǵys aıtty jáne ony túzetý úshin jelim izdedi. Ol Kornelıýske burylyp: "It kúshik. Aqymaq.'Sosyn onyń beti qyzaryp ketti. Qyzyl raýshan. Japyraqshalar ashylyp, edenge birinen soń biri qulady. Ol meni jaqsy kóredi, súımeıdi...
  
  
  —Kapýletter", — dedi Djaıls. Ol kúldi. Aýzynan qalyń sý qatesi shyqty. Men ony qolymmen ıterip jiberýge tyrystym. Múmkindiginshe aqylǵa qonymdy bolý.
  
  
  Bul jeńilgen oıyn boldy.
  
  
  Meniń aýzym qurǵap ketti. Men turýǵa tyrystym. Biraq men muny endi qalaı jasaý kerektigin bilmeıtin sıaqtymyn. Men aıaq kıimime qaradym. Dúrbiniń ushy durys emes bolǵandyqtan. Olar alysta edi. Biraq toǵalar. Bular ádemi boldy. Olar altyn boldy. Olar jarqyrap turdy.
  
  
  
  
  20 taraý
  
  
  
  
  Kelesi kezeń únemi qorqynyshty tús boldy. Bul qansha saǵatqa nemese kúnge sozylǵany esimde joq. Endi kún men túnniń, uıqy men sergektiktiń aıyrmashylyǵy bolmady. Túsińizde keıde qubyjyqtar sizdi qýyp jetedi. Búkil jurt saǵan kúlip jatyr. Trotýarlar jarylyp, qusý kóbigi atqylaıdy. Biraq sosyn kózińdi ashyp, basyńdy shaıqaısyń da, tanys tósek aıaǵyńdy, shymyldyǵyńdy, keshe túnde edenge laqtyryp jibergen kóılegińdi qaıta kóresiń. Siz ózińizdiń aqyl-oıyńyzdy aıaǵyńyzdaǵy shyndyqtyń tynyshtandyratyn kontrastymen ólsheısiz.
  
  
  Tek men úshin shyndyq bolǵan joq.
  
  
  Kózimdi ashsam, basqa qubyjyqtardy kórdim. Kúlip turǵan aınadaı júzder. Kaleıdoskopıalyq túrleri. Pishinder men tústerdiń aýysýyn biriktiretin ózgermeli, keń, baıaý qozǵalatyn ǵalam. Mıftik jaratylystar jáne múmkin emes oqıǵalar. Túsimde Tara qaıta orala berdi. Onyń shashy jasyl. Onyń kózi jabaıy. Birde ol meniń qolymdy qysyp, qan aǵyp ketti. Birde men ony qolyma ustadym, ol ǵasyrlar boıy jylap otyrdy.
  
  
  Armandar aqyryndap ótip jatty. Bul azyraq qorqynyshty boldy. Meniń basym bir aq bos ekranǵa aınaldy. Sýretter joq. Oı joq. Bir kúni men kózimdi ashyp, "ushaq" dep oıladym. Men ushaqta boldym. Bul sózdi óz qabyldaýymmen baılanystyrýǵa tyrysý meni tereń, mazasyz uıqyǵa jiberdi.
  
  
  Men kólikte boldym. Men kóliktiń terezesine qarap turdym. Men taǵy da kózimdi jumdym.
  
  
  Men qaıta qarasam, kórinis burynǵydaı boldy. Aspan áli kógildir edi. Shóp áli jasyl edi. Syrttaǵy avtobýstyń pishini de, túsi de ózgergen joq. Artqy jaǵynda birneshe áripter boldy. Biraq men onyń ne ekenin kóre almadym. Bul bos sóz, ıeroglıfter edi. Men qaltyrap kettim. Olar maǵan ne istese de, qandaı esirtki berse de, men oqı almadym!
  
  
  Men basqa jaqqa qaradym da, abaılap, kózimdi jartylaı ashyp, mashınanyń aınalasyna qaradym. Meni oń jaǵymdaǵy bireýge kisen saldy. Men muny sezindim. Biraq men onyń baǵytyna áli qaraǵym kelgen joq. Men olardyń meniń oıanǵanymdy bilgenin qalamadym.
  
  
  Kólik lımýzın boldy. Aldyńǵy oryndyq aýyr sur perdemen kózden tasa boldy. Qozǵaltqyshtyń dybysy men joldyń dybysynan basqa dybys shyqpady. Meniń qasymda otyrǵan adam áńgimeshil emes edi. Men aqyryn basymdy ońǵa eńkeıtip, kompanıama kózimdi qysyp qaradym. Maǵan mundaı saqtyqpen qaraýdyń qajeti joq edi. Ol uıyqtap jatty. Aryq, symbatty adam. Meniń oıymsha, vetnamdyq. Aýrýhananyń aq halatyndaǵy dáriger nemese asıstent. Joq. Sirá, bul dáriger oınaýǵa kıingen kezekti agent KAN.
  
  
  Men esikti synap kórdim. Jabyq. Árıne.
  
  
  Men taǵy da terezeden qaradym. Avtobýs bizden áli alda bolatyn. Men áli de oqı alatynmyn, biraq bul avtobýsta jazylǵandar túsiniksiz boldy. Ol shyǵys áripterimen jazylǵan.
  
  
  Kópirdiń ústinen kúrkiredik. Joldaǵy basqa kólikter arbalar men velosıpedter boldy. Bir ǵana basqa kólik boldy. Taǵy bir lımýzın. Ol bizdiń artymyzda kele jatty.
  
  
  Men taǵy da syrtqa qaradym. Men qansha ýaqyt qaraǵanymdy bilmeımin. Kelesi kórgenim qalanyń kóshesi boldy. Shýly tramvaılar, velosıped mingen adamdar. Ógiz arbalar jáne barlyq jerde jasyl forma men saban qalpaq kıgen adamdar. Men uıyqtap jatqan kúzetshimniń janynan onyń oń jaǵyndaǵy terezeden qaradym. Men qaqpany kórdim. Osy qaqpanyń syrtyndaǵy qonaq úı. Men qaıdan biler edim? Birdeńe qaıta oraldy. Men taǵy da óz terezeme qaradym. Qonaqúıdiń qarsysynda, ǵımarattyń tóbesinde men izdegenimdi kórdim. Ho Shı Mınniń 40 sharshy metrlik úlken tústi portreti.
  
  
  Ǵımarattyń ózi Vetnam memlekettik bankine tıesili bolǵan. Qala Hanoı boldy. Vın Po meni Hanoıǵa apardy.
  
  
  Men jan-jaǵyma eki ese qyzyǵýshylyqpen qaradym. Men Hanoıdy segiz jyldan beri kórmedim. Birneshe ǵımarat soǵys týraly aıtty, biraq shyǵyn sonshalyqty kóp bolǵan joq.
  
  
  Hanoı - ádemi qala.
  
  
  Munda jáne munda eski fransýz otarshyldyq saraılarymen kómkerilgen uzyn, kóleńkeli kósheler qalasy. Býdda eskertkishteri, qytaı hramdary. Qyzyl ózen móldir jáne móldir, al onyń jaǵasyndaǵy qumyralar kógildir sýda jalqaýlyqpen domalap jatyr. Bir qyzyǵy, bılbordtarda antıamerıkandyq urandar joq. Jek kórýshilik belgileri joq. Bul adamdar jek kórmeıdi.
  
  
  Bul soǵysqa degen durys emes kózqaras. Siz jek kóresiz, sodan keıin birden basqalar sizdi jek kóredi dep oılaısyz. Oılanatyn bir nárse. Biraq, birinshiden, men jaqsy oılaı almadym. Ekinshiden, men AX agentimin. Olar oılamaıdy degen sóz emes. Biraq olar soǵysqa daıyndalyp jatyr.
  
  
  Búıirlik jolda taǵy bir lımýzın jaqyndap qaldy. Men ishke bir kóz júgirttim. Artqy terezede perdeler boldy. Biraq aldynda Chen-lı júrgizýshiniń qasynda otyrdy. Chen-lı meni kórip, meniń oıaý ekenimdi kórdi. Ol múıizin basqan júrgizýshini ıterip jiberdi.
  
  
  Meniń dárigerim oıandy. Men oǵan sońǵy birneshe kúnde qandaı bolýym kerek ekenine tańyrqap, shoshyp qaradym. —Regbı", — dedim men. "Jaqsy dop..."
  
  
  Ol kúldi. — Maǵynasy joq. Karter jazǵan. Siz bul dári-dármekti jıyrma tórt saǵat boıy qabyldaǵan joqsyz. Áseri aıaqtaldy. Sen qazirdiń ózinde bárin uıyqtadyń. Jáne bul N-2-men janama áserler múldem joq".
  
  
  Ol maǵan rızashylyqpen qarady. "Jaqsy kórińiz".
  
  
  Ol nege ekenin Qudaı biledi, amerıkandyq edi. Kem degende, ol amerıkandyqtardyń biri retinde sóıledi. Biraq dosym? Álde jaý ma?
  
  
  "Qalaı... men qansha ýaqyt júzdim?"
  
  
  — A, — dedi ol. "Bul qupıa aqparat. Osylaı qoıaıyq... Sizdi osynda jetkizýge jetkilikti ýaqyt. Menen "munda" qaıda ekenin suramańyz.
  
  
  —Hanoı", — dedim men.
  
  
  Onyń dostyq kórinisi joǵalyp ketti. Onyń kózi qysylyp qaldy. Ol batyrmany basyp, aldyńǵy oryndyqtyń artyndaǵy tereze tómen túsip ketti. —Mıster Vıng", — dedi ol. "Sizdiń tutqynyńyz oıandy".
  
  
  Perdeler alystap ketti. Tereze jaqtaýymen moıynǵa kesilgen Vın Ponyń jalpaq beti paıda boldy. Ol qubyjyq qýyrshaqqa uqsaıtyn. Ol maǵan qarap, yryldady.
  
  
  "Ol bizdi Hanoıdamyz dep oılaıtyn sıaqty."
  
  
  —O,— dedi Vıng. Sosyn basyn ızedi. — Iá, Hanoı. Siz ony sonda kóresiz be? Ol sur ǵımarattar tobyn nusqady. "Lı Nam De". "Lı Nam De".
  
  
  Eski fransýz túrmesi. Hanoı Hılton esimimen de belgili. Bizdiń áskerı tutqyndardy ustaǵan jer.
  
  
  —Siz bul jer týraly áńgimelerdi estigenińizge kúmán joq", — dedi ol. —Biraq biz sizdi jiberetin túrmeniń múldem basqa ekenin kóresiz. Men onyń qaı jerde ekenin bilýińiz kerek sebepterdi kórmesem de. Ol túımeni basyp, perdeler qaıtadan jabylyp, meniń kózqarasymdy jaýyp tastady.
  
  
  — Doktor Kýoı? Demek, bul naǵyz dáriger bolǵan. — Aqymaq úshin bizdiń Karter myrza onsha aqymaq emes. Jaqsy sholý bolmasa da, ol áli de óz baǵyty men ýaqytyn esepteı alady. Onyń qaıtyp oralǵany emes, biraq meniń oıymsha... múmkin taǵy bir soqqy".
  
  
  Osy sózderden qoldarym dirildep ketti. Meniń qaltyraýymdy toqtatýǵa eshqandaı múmkindik bolmady. Meniń ishegimde júrek aıný sezimi de joq. Men esirtkiniń ózi mundaı sezimderdi týdyrǵanyn esime túsire almadym. Biraq meniń denem muny ózdiginen jasaǵan shyǵar. Kýoı maǵan qarap taǵy kúldi. Onyń artyqshylyq sezimi qalpyna keltirildi. — Ýaıymdamańyz, Karter myrza. Bul ıneksıa sizdi jaı ǵana uıyqtatady. Endi jaman armandar bolmaıdy. Qaýipti eshteńe joq. Biz barǵan boıda túımedaq sıaqty balǵyn bolǵanyńyzdy qalaımyz.
  
  
  Meniń tańdaýym az boldy. qarǵys atqan Isa.
  
  
  Taǵy bir ıneksıa.
  
  
  Taǵy da bos oryn.
  
  
  
  
  21 taraý
  
  
  
  
  Men oıanǵan kezde qarańǵy boldy. Men jumsaq nársege jatamyn. Aýa jasmınniń hosh ıisine toldy. Álsiz, tynyshtandyratyn dybys estildi. Men refleksıvti túrde saǵatqa qaradym. Árıne, mende basqa saǵattar bolmady. Olar baıaǵyda menen alyp ketken. Anestetık áser etken kezde.
  
  
  Men baǵdarlaı bastadym. Men edenge maqta matamen jabylǵan jumsaq matrasqa jattym. Bólmeni ymyrttyń sońy men jeldetkish sańylaýlardan jarqyraǵan erte juldyzdar jaryqtandyrdy. Jel soǵyp turdy. Bul ózimen birge shý shyǵardy.
  
  
  Bul shý emes edi. Bul án boldy. Bir sóılemge biriktirilgen júzdegen er daýystardyń tómen taza qospasy: "O Dao; o Dao.
  
  
  Bólme úlken boldy. Az jıhazdalǵan, biraq yńǵaıly. Shamdar jınaǵy. Oryndyqtar bolmady, biraq edenge úıilgen jastyqtar shashylyp jatty; eden toqylǵan tósenishtermen jabylǵan. Bólmeniń arǵy jaǵynda taǵy bir jastyǵy bar taǵy bir matras turdy.
  
  
  Biraq joq. Bul jastyqtar emes edi. Ydys sonda jatty.
  
  
  Ol qozǵalmady. Ol áli uıyqtap jatty. Nemese ol áli de uıyqtatatyn tabletkanyń áserinen boldy.
  
  
  Men ornymnan turyp, bólmeniń arǵy betine óttim. Men áli de dirildep turdym. Men onyń ıyǵyna tıgizdim. Ol shynaıy boldy. — Ydys?
  
  
  Ol zastyrsyp, burylyp, betin matrasqa kómip tastady.
  
  
  —Tara", — dep qaıtaladym men. Ol basyn jabaıy orap aldy. —Joq, joq, ótinemin", — dedi ol.
  
  
  Men onyń ıyǵyn alǵa-artqa shaıqadym. "Ydys". Ol kózin ashty. kenetten, kenetten. Keń ashyq. Ol jaı ǵana maǵan qarady. Eshqandaı jeńildik, reaksıa, taný joq.
  
  
  Onyń kózqarasy mazasyz boldy. Aqyry onyń erni qozǵaldy. — N-Nık? - dedi ol aqyryn.
  
  
  Sońǵy birneshe kúnde olar oǵan ne istese de, bul ony ózgertken joq. Barlyǵy dál men sońǵy ret kórgendeı boldy. Meni skanerlegen jasyl kózder keń ashylyp, jarqyrap turdy. Onyń basynan ótkergen dertinen qara syzyqtar bolǵan joq. Tipti onyń betine sepkilder áli de shashylyp jatty.
  
  
  Ol betin kóterip, meniń qolymnan ustady; meniń ıyǵymnan, moınymnan jáne betimnen baıaý júgirdi. Ol saýsaqtarymen ózin sendirgisi kelgendeı boldy. Ol áli óz kózine tolyq senbegendeı boldy.
  
  
  —O, qudaıym", — dedim men. —O, Nık", — dedi ol. Al túster sóngenshe biz bir-birimizge erip kettik. Biz súıisip, júzdegen daýystar án aıtyp bitti.
  
  
  Men bosap, qolymdy onyń betine suraýly túrde júgirttim. "Shyndyǵynda, men seni baqytty emes, osynda kórgenime ókinetin edim. Qalaı... — men basymdy shaıqadym, — sen munda qalaı keldiń? Aqyry qaıta oılana alǵanymda, men seni Londonda aman-esen dep oıladym.
  
  
  Ol matrasqa súıenip, betin qolymen jaýyp, munda qalaı kelgenin esine aldy. Kenet ol maǵan qarady.
  
  
  — Biraq eger sen bolmasań... sen ol jerde bolmadyń ba... Sen ol jerde bolmadyń.
  
  
  Men ony túsinýge tyrystym. — Qaýyrsyn tasta ma? Joq, bul Rosko boldy.
  
  
  "Rozko ma? Joq, men ony kórmedim. Biraq men oıladym... Aıtaıyn degenim, men saǵan sońǵy ret qońyraý shaldym, al sen kelmegende men oıladym, olar seni de ustap aldy dep oıladym. Maǵan da solaı bolǵanyn aıtty. Nık, esimde... nemese O. Qazir esime túsken sıaqtymyn, bul da sondaı shok boldy, biraq... maǵan sol kezde aıtty... sen maǵan basqa eshteńemen kómektespeısiń dep. Sen olardyń tutqyny bolǵanyń úshin.
  
  
  Olardyń bul saraı men Feerstoýn úıiniń arasynda qandaı da bir baılanysy bolsa kerek. Múmkin radıo. — Bul týraly olar durys aıtty. Men aıttym. — Iá, men olardyń tutqyny boldym. Biraq Londonda emes. Men olardyń saraıyna bardym.
  
  
  'Jyljymaıtyn múlikke? Chen-lıge qaraı ma?
  
  
  —Kúte turyńyz", — dedim men. Men bólmeni mıkrofondardyń nemese basqa jasyryn tyńdaý qurylǵylarynyń bar-joǵyn tekserdim. Onda eshteńe bolǵan joq. Men oǵan Londondaǵy sońǵy kúni basymnan ótken jaǵdaıdy aıttym. Rozkoǵa ne bolǵanyn eshqaısymyz bilgen joqpyz. Biz munyń tym jaqsy bolýy múmkin emes ekenin bildik.
  
  
  -Al sen she?
  
  
  Men suradym. — Olar saǵan ne istedi? Men qolymdy qyzyl perishteniń shashynan ótkizdim.
  
  
  "Esińde bolsyn", - dedi ol. Ol taǵy da meniń betime tıgizdi. —Esińde me, sen maǵan ol jaqqa barmaýymdy eskerttiń. Siz: "Olar sizge pentatoldy aıdaıdy, sodan keıin siz olarǵa Hoýktyń ákesiniń atyn aıtasyz" dedińiz. Siz bir nársede durys aıttyńyz. Men Hoýktyń ákesiniń atyn bilmedim. O, Nık, men qatty uıaldym. Ol jylaı bastady. Bul ózin-ózi aıaýshylyqqa toly úlken dóńes kóz jasy emes, jan azaby.
  
  
  — Eı, tynyshtal", — dedim men aqyryn. "Qazir ózińdi kinálama. Endi bul erik-jiger nemese kúsh máselesi. Mine, esirtkiniń buǵan qandaı qatysy bar. Olar seniń erkińdi alyp tastaıdy. Gıpodermıalyq ıneler soǵysynda batyrlar múlde joq. Sen neni bilýiń kerek.'
  
  
  Ol basyn ızedi, odan da kóp jas aǵyp ketti. —Men muny bilemin", — dedi ol. — Biraq bul kóp kómektespeıdi. Ásirese, men saǵan qaýip tóndirýdi oılaǵan kezde.
  
  
  Bul kináni óz moınyńa alasyń, óıtkeni ózińe qaýip tóndirgen jalǵyz men boldym. Men tikeleı Po sharaptarynyń tuzaǵyna túsip qaldym jáne muny sizdiń kómegińizsiz jasadym. Meniń oıymsha, eger biz ony shynymen túsinetin bolsaq, seniń ustalýyńa men kinálimin dep oılaımyn. Men óz oılarymdy tyńdaýym kerek edi jáne sizge bul jerge bir mıl jaqyndaýǵa ruqsat bermeýim kerek edi.
  
  
  Ol kúldi. Bul kópten bergi alǵashqy kúlki edi, erinderi áli de onymen kúresip jatty. "Meniń oıymsha, — dedi ol, — siz ony taǵdyr dep ataýyńyz kerek. Men seniń pikirińdi tyńdaýym kerek edi, biraq men qandy búlikshimin. Maǵan kishkentaı qyz sıaqty nemese eń bolmaǵanda kishkentaı qyz sıaqty qaraıtyn kez kelgen adam úshin men is júzinde óte paıdaly ekenimdi dáleldegim keledi".
  
  
  Men onyń betine tıgizdim. —Tym paıdaly", — dedim men.
  
  
  Ol ony jaýyp turǵan paraqty sál tómen túsirdi.
  
  
  "Qazir meniń densaýlyǵymdy baıqap kórgińiz kele me?"
  
  
  Men muny shynymen kórgim keldi.
  
  
  Esik qaǵyldy.
  
  
  Men ony ashtym, ishke eki adam kirdi. Bir sátte men tutqyndar ekenimizdi umytyp kettim. Er adamdar qarapaıym matadan tigilgen kıimder kıgen. Olardyń bastary qyrylǵan. Olardyń júzderi — men bul sózdi shyǵystyqtarǵa qatysty qoldanǵandy jek kóremin — biraq olardyń júzderi túsiniksiz boldy. Olardyń birinde úlken qumyra sý bolǵan. Olar taǵzym etti.
  
  
  Olar bir aýyz sóz aıtqan joq.
  
  
  Qumyra ustaǵan adam bólmeden ótip, qumyraǵa sý quıyp jiberdi, nemese, eń bolmaǵanda, osyǵan uqsas nárse. Taǵy bireýi kúńgirt tóbege arnalǵan shamdy, aıazdy shyny globýstaǵy aıazdy shamdy qosty. Bul shyn máninde pırsıng emes edi, biraq báribir bizdi jypylyqtaýǵa májbúr etti.
  
  
  Ol shkafty ashty. Onda bizdiń jeke kıimderimiz boldy — meniń kıimderim jáne Taraǵa qaryzǵa alǵan keıbir kereksiz zattar — biraq ol qalǵan eki kostúmdi sýyryp aldy. Bir jup sur jibek pıjama. Siz demalyp jatqandar emes, resmı is-sharalarǵa kıetinder.
  
  
  Tara úshin onyń jibekten kestelengen ádemi aozaıy, dástúrli áıelder kıimi bolǵan.
  
  
  Olar muny únsiz jalǵastyrdy. Bizge belgi berilgennen keıin jarty saǵattan keıin betimizdi jýyp, kıinip, daıyn bolýymyz kerek edi. Nege daıynbyz, biz bilmedik. Jáne olardyń pantomımasy bul týraly bizge habarlaǵan joq.
  
  
  Olar monahtar edi, — dedim men olar qaıtadan ketip bara jatyp. 'Álde joq pa?'
  
  
  — Men... bilmeımin. Ol qumyranyń janynda betin jýyp jatty.
  
  
  Men bas ızedim. "Olar monahtar edi. Jaqynda men olardyń án aıtqanyn estidim. "O Dao: o Dao'týralyal men terezege baryp, japqyshtardy ashtym. Olardyń artynda temir tor boldy. Meniń bilýimshe, biz turǵan ǵımarat "orasan zor eski tas qamaldyń" bir bóligi bolǵan. Alystaǵy peızaj Edem baǵy sıaqty. Shyryldaǵan krıketterden basqa, tynysh jáne jaıqalǵan boldy. Qyrynǵan erlerdiń shaǵyn sherýi birinen soń biri bastaryn ıip, bıik shóptiń ústimen júrip ótti.
  
  
  'Iá.'Men únsiz fılmderdi kórip otyrdym, kenetten jaǵdaıǵa ashýlandym. "Olar monahtar. daos monahtary. Al bul monastyr. Seniki durys boldy. Dao men KAN qandaı da bir jolmen baılanysty. Qudaı ony qalaı bilse de. Al álemniń bul buryshynda ǵıbadathanalar áli de bolýy múmkin. Men perdelerdi qaıtadan japtym. "Gran—prı oıyny", — dedim men. "Kelesi raýndta soqqy nemese dúbl". Men terezeden alystadym. —Janym", — dedi ol meniń artymnan gýbka men sabynmen kele jatyp. "Eń bastysy," ol meniń arqamnan jumsaq jókemen sıpaı bastady, " ...biz qaı jerde bolsaq ta, bizdi bul jerden shyǵarasyń.
  
  
  Onyń keńesi meniń ashýshańdyǵym sıaqty móldir boldy. Biraq ol jumys istedi. Qalaı bolǵanda da, bul meni kúldirdi. Men gýbkany alyp, ony súıdim.
  
  
  "Eger sen báribir meni sabyndaǵyń kelse, muny sál joǵaryraq jáne sál ońǵa qaraı jasa". Ol tamaǵynan aqyryn dybys shyǵardy. "Mm?"jáne basyn artqa tastady. "O, Qudaıym, — dedi ol, - osy kúnderdiń bári... nemese saǵattar nemese jyldar... bul maǵan berilgen qorqynyshty dári. O, Nık. Bul álemdi sonshalyqty qorqynyshty etti. Barlyǵy sondaı qorqynyshty tús boldy. Sen meni ustap tursyń dep armandaǵan kezimdi qospaǵanda. Sosyn men jylaı bastadym, artymnan qalǵannyń bári: "Usta, bul Nık."Jáne meniń oıymsha, men sol sebepti ustandym. Jáne... qazir biz osynda otyramyz, ózimizdiń kishigirim tóbelesterimizde bári bolmaǵandaı kúresemiz. bolady.'Ol maǵan qarady: "Men seni shynymen jaqsy kóremin, sen muny bilesiń be?"
  
  
  Kenet mende bir estelik paıda boldy. Meniń qolymda jasyl kózdi jáne jylap turǵan Ydys. Men de sol tús kórdim", — dedim men. "Bálkim, dál sol dári shyǵar. Olar bizdi nege osynda ákeldi dep oılana bastadym. Olar bizden ne qalaıdy. Óıtkeni men olar bizdiń birge bolǵanymyzdy qalaıdy dep oılaı bastadym. Men nemese sen ǵana emes. Biraq biz birgemiz.
  
  
  Ol basyn shaıqap, qabaǵyn túıdi. 'Men túsinbeımin.'
  
  
  Men kúldim. 'Qudaıǵa shúkir. Óıtkeni men de túsinbeımin. Ázirge. Degenmen, men jaqyn arada biletin sıaqtymyn. Ázirshe, biz alańdamas buryn, osy klondar týraly alańdaıyq. Biz bul eresek klondar týraly bir-eki nárseni bilemiz, biraq bul klondar jasalý ústinde, siz aıtyp otyrǵan urpaq, biz ony joıýymyz kerek.
  
  
  Ol aodaıǵa oraldy. Ol sary gúlderi bar bozǵylt jasyl tústi jáne atlas shalbarynyń ústinen onyń shyryndy jambastarynyń jartysyna deıin qulap tústi. —O", — dedi ol. "Osy eresek klondarǵa keletin bolsaq, men Alısadan estidim".
  
  
  Ol maǵan Alısanyń shashyn taraǵan kezdegi oqıǵasyn aıtyp berdi. Múmkindikter men kútkennen sál jaqsyraq boldy. Ol kezde Amerıkada bir ǵana klon bolǵan, eger sáti tússe, ol kóleńkeler patshalyǵyna ketip úlgergen. Óli.
  
  
  Londonda olardyń úsheýi boldy, biraq eger meniń jolym bolsa, bul uzaqqa sozylmaıdy. Kishkene sáttilik pen birneshe apta ómir súrsem, men olardy toqtata alamyn. Tipti Londondaǵy AX bul úshin jaýapty bolýy múmkin edi. Tipti mundaı tot basqan BALTA(LAR) keıde jaqsy jumys isteıdi. Sondyqtan qazir bul Tara ekeýmizge keldi. Eger biz bul uıany joıyp jibersek, bir jerden ekinshi jerge sekirýdiń bári biter edi.
  
  
  Men jibek pıjamanyń moıyn syzyǵymen kúrestim. Iyǵyma baılaýǵa týra keldi.
  
  
  "Mundaı klondar tuqymy nege uqsaıdy?"
  
  
  Ol kúrsindi. — Olar qandaı bolsa, adam embrıondary sıaqty. Olar baqylanatyn ortada, múmkin ınkýbatorda nemese zerthanada bolýy múmkin".
  
  
  — Probırkadaǵy balalar qalaı?
  
  
  Ol muńaıyp basyn ızedi. "Men bul tapsyrmada eń ońaı jumysym bar dep oılamadym. Men ózimdi únemi májbúrleýim kerek, bul balalar derlik bolashaq óltirýshiler ekenin umytpaýym kerek".
  
  
  Men jalańash pıjamamdy edenge laqtyryp jiberdim de, óz kıimime qolymdy sozdym. Men kók kóılegime qaradym. Men ony uzaq ýaqyt boıy kıgenim sonsha, ol kómeksiz derlik kıindi. Qudaıym, men kostúmdi balǵa barmadym ǵoı. Sonymen qatar, oıyn kenetten shyǵys etıketimen qıyndyqtar týǵyzý úshin tym jetildirilgen bolatyn.
  
  
  "Odan qalaı qutylýǵa bolady?".
  
  
  "Meniń sómkemde kishkentaı lazer boldy. Al, kúte turyńyz. Múmkin mende áli bar shyǵar. Ol shkafqa qaraı júrdi de, sómkesin aqtaryp aldy. —Joq, endi joq", — dedi ol. "Meniń oıymsha, biz ımprovızasıalaýymyz kerek nárse bar. Múmkin hımıamen birdeńe shyǵar. Biz osy zerthanadan taba alatyn barlyq nárseni.
  
  
  Aqyry ol sońǵy taraqpen shashyn tarady. Meniń qyzyl shashty geısham. Men shulyq kıdim. "Al, siz ne istep jatyrsyz, bul sizdiń bıznesińiz. Men tek óz isimmen aınalysamyn dep oılaımyn.
  
  
  Ol qabaǵyn túıdi. "Men jaı ǵana oıladym... olar seniń qarýyńdy tartyp aldy, solaı emes pe?"Sonymen, siz qalaı oılaısyz...
  
  
  Ol ernin tistep aldy.
  
  
  Men shalbarymdy tarttym. Menen alynbaǵan ish kıimim týraly. Jaqsy eski Per týraly, áli kúnge deıin ortasynda ádemi jasyrylǵan.
  
  
  "Jaqsy, — dedi ol óziniń tabıǵatyna úzildi—kesildi jáne múldem qarsy, — muny qalaı isteýge bolady, bul sizdiń isińiz. Men tek óz isimmen aınalysamyn dep oılaımyn.
  
  
  Men bir qasymdy kóterdim, biraq jaýap bermedim.
  
  
  
  
  22 taraý
  
  
  
  
  Karter myrza, aqyry biz kezdestik. Bul búkil kompanıanyń arǵy atasy Lao Szen bolatyn. Mańdaıynyń ortasynda arǵy atasynyń súıelimen. Ol múgedekter arbasynda otyrǵan. Bul kóp nárseni túsindiretin sıaqty. Nelikten onyń ózi urys dalasynan joǵalyp ketti. Ózimizdi joǵary klonǵa kóterýge umtylý. Kúnine ondaǵan ret onyń bir kezderi kim bolǵanyna qarap, qaıtadan is-árekette, qaıtadan kompanıada. Ol vıskıdi jaıyp, bizge de usyndy.
  
  
  Tara joq dedi. Men stanandy aldym.
  
  
  Ol staqanyn kóterdi. "Nık Karter úshin, — dedi ol, — jáne barlyq kishkentaı bolashaq Karterler".
  
  
  Men temeki alý úshin qaltama qol sozdym. Olar joǵalyp ketti. Lao Szen maǵan úlken laktalǵan qoraptyń birin berdi. Temekiniń altyn aýyz qýysy bar edi. Shamasy, ol menikin tárkilegen kórinedi.
  
  
  Biz onyń bólmesinde boldyq. Nemese onyń kabınetinde. Bul úlken keńistik boldy. Bul keń bolýy múmkin edi, biraq terezeler jabylyp, atmosfera azdap kógergen. Munda da jaǵdaı birshama nashar boldy. Uzyn tık ústeli, dóńgelek aq dıvan. Bir oryndyq. Jalǵyz áshekeı - bul óte túrli-tústi mata jáne onyń artyndaǵy qabyrǵaǵa qarý-jaraq jınaǵy. Júzge jýyq qarý bolýy kerek. Ásirese sırek emes, ásirese eski emes, biraq olar qabyrǵaǵa ilýli turdy, al qabyrǵanyń ózi synbaıtyn áınektiń úlken paraǵymen jabylǵan. Tapanshadan basqa taǵy bir qarý boldy: birneshe pyshaq pen qol granatasy, sondaı -aq ólimge ákeletin keıbir qajetsiz zattar. Árbir jeke bólik shaǵyn projektormen jaryqtandyryldy jáne onyń astynda shaǵyn sýret boldy.
  
  
  Meniń koleksıamdy tamashalaǵanyńyzdy kórip turmyn", — dedi ol. "Kel, jaqynnan qara". Men dıvannan turdym, ol meniń artymnan júrý úshin múgedekter arbasyn burdy. AQSH armıasynyń tapanshasynyń astynda ilýli turǵan "Brıstol , Kennet, Tedjon, 1952" degen jazý bar. Qasynda injý saby bar stıletto ilýli turdy. "Hempl, Stúart, Parıj, 1954". Men myna qarǵys atqan stılettoǵa qarap, ysqyryp dem shyǵardym. Bul astynda Bonapart pen Napoleon bar qylyshty nemese astynda Har men Ben bar kúımeni kórgendeı boldy. Stú Hempl esimderi qazirdiń ózinde mıfterdi týdyratyn qańǵybastardyń biri boldy. Ol AX, N1 buryn-sońdy bolmaǵan eń jaqsysy boldy. 1954 jylǵy Parıjden. Bireý odan injý-marjany bar bul stılettony alyp ketkende. Onyń ómirimen birge.
  
  
  'Sen?'Men Lao Szenge buryldym.
  
  
  "Men seniń áserlenetinińdi bildim", — dedi ol. 'Iá. Men bul qarýlardyń barlyǵyn qabyrǵaǵa ózim túsirdim.
  
  
  Ol menen ońǵa nusqady. —Biraq, meniń oıymsha, bul jerde sizdi kóbirek qyzyqtyratyn nárse bar. Men kórsetilgen baǵytta júrdim. Onyń Vılgelmınaǵa ne qosqanyn kórý úshin maǵan taqtaıshany oqýdyń qajeti joq edi. Jáne meniń stıletim. Injý qalamnyń anasy joq, biraq báribir meniń Gúgom.
  
  
  "Eger siz ony qaıtaryp alamyn dep oılasańyz", — dedi ol. "Bul áınek synbaıtyn, elektrlendirilgen jáne myqtap bekitilgen".
  
  
  Ol kúldi. — Biraq otyr da, sýsynyńdy ish. Tamaq dereý beriledi, bizde áli de sóılesetin nárse bar".
  
  
  Ol óziniń qaýipsizdigine senimdi boldy. Ol múgedekter arbasynda bolýy múmkin edi, biraq ol rúlde de boldy. Jáne bul jaqsy boldy. Baqylaýda bolý týraly bir nárse bar, bul adamdardyń óz sózderin baqylaýdy joǵaltýyna ákeledi. Bul durys emes, biraq bul shyndyq. Siz jigittiń myltyǵyn onyń basyna baǵyttap, onyń tarıhy týraly suraı alasyz, biraq siz tek bir-eki jabyq erin alasyz. Biraq myltyqty basyńa baǵyttaǵan jigit mindetti túrde ishegin túkirip tastaıdy. Eger siz bul týraly birdeńe túsinseńiz, maǵan habarlańyz.
  
  
  Men dıvannyń arqasyna súıendim. -- Áserli... -- dedim men. — Beınelep aıtqanda.
  
  
  Ol óziniń kózqarasyn Taraǵa aýdardy. —Siz ǵalymsyz", — dedi ol. — Siz mıkrobıologıaǵa mamandanǵansyz. Sózsiz, siz bizdiń klondar týraly bárin bilesiz.
  
  
  Tara maǵan qarady. Men oǵan qımylmen jalǵastyrýdy usyndym.
  
  
  —Iá", — dedi ol. "Men sizdiń ozyq tehnologıalaryńyzǵa tań qaldym".
  
  
  Bul oǵan unaǵan sıaqty. "Bul jetkilikti... fantasıkalyq, solaı emes pe?"
  
  
  — Sen muny qashannan bastadyń?
  
  
  Ol kúldi. "Jıyrma eki jyl buryn. Al, is júzinde buǵan deıin... Biraq sol sátte biz otbasymnan bastadyq. doktor Kýoı... —ol maǵan buryldy, —meniń oıymsha, siz buǵan deıin kezdesken shyǵarsyz... jaqsy, bul meniń ákem bastady. Ol genetıkaǵa qatty qyzyǵýshylyq tanytty jáne úkimetten oǵan shaǵyn zerthana berýdi qamtamasyz ete aldy. Árıne, ýaqyt óte kele ol komýnıstik álemdegi eń jaqsy aqyl-oılardyń keıbirin eki ese azaıtady degen shartpen. Ol Ngýen Segýnda jumys isteı bastady..."
  
  
  — Álgi fızık pe? Tara tańyrqaı qarady.
  
  
  Lao Szen basyn ızedi. 'Iá. Biraq Shogýnnyń birneshe genetıkalyq aýytqýlary boldy. Tara muny burynnan biletin sıaqty. — Men dál osylaı aıtqym keldi. Brekdon sındromy, solaı emes pe? Onyń belgileri 30 jastan keıin ǵana paıda bolady".
  
  
  Dál solaı. Biraq, siz oılaǵandaı, embrıondar probırkalarda ınkýbasıalaý kezinde qaltyraýdan aman qala almaıdy. Segýn klondarynyń birneshe toby úshinshi aıǵa deıin qaıtys boldy. Alǵashynda Kýoı onyń ádisi durys emes dep oılady. Úkimet te solaı oılady. Olar óz qoldaýlarynan bas tartty. Sodan birneshe jyldan keıin Segýnnyń ózi aýytqýlardy kórsete bastady".
  
  
  "Sosyn KAN taǵy bir áreket úshin bizdi qoldaýǵa sheshim qabyldady ma?"
  
  
  Ol maǵan buryldy. 'Iá. Biraq bul joly ǵana KAN oǵan fızıkalyq jáne genetıkalyq turǵydan minsiz donor berdi".
  
  
  "Demek, bul sen ediń."
  
  
  Iá, bul men edim. Meniń...—den basqa, ol bir sekýndqa esinen tanyp qaldy, — meniń fızıkalyq kemeldiligim, mende, aıtalyq, KAN máńgilikke qaldyrǵysy keletin "talanttar" qatary boldy.
  
  
  —Sýyq qandy óltirý qabileti", — dedim men.
  
  
  Ol qarapaıym túrde qyzaryp ketti. 'Iá. Biraq siz, Karter myrza, sonymen qatar talantty óltirýshisiz. Ol kidirdi. — Degenmen, eger siz ony estýdi unatsańyz, qanyńyz áli de birneshe gradýsqa jylyraq. Men seniń egońa áser etetin kimmin". Endi ol maǵan senator Seıbrýk óltirilgennen keıingi kúni túsirilgen fotoda Ý Chen-Lıdi kórgendeı mysyqtaı kúlimsirep kúldi. Gersog pen gersogınány óltirýge kelgende Hýn Lýonyń da kúlkisi. Qazir oǵan psıhopatıalyq óltirýshi men ózin-ózi qorǵaý úshin ǵana óltiretin adamnyń aıyrmashylyǵyn túsindiretin ýaqyt emes edi. Baıaǵyda men ózimdi muqıat zerttep qoıǵanmyn. Baıaǵyda men ózim qurtyp jibergen adamdar sıaqty jamanmyn ba dep, oıaý jattym. Eger men munyń bárin tastap, saıajaıǵa zeınetke shyqpaýym kerek bolsa. Joq. Lao Szen ekeýmizdiń aramyzda úlken aıyrmashylyq boldy. Men taqyrypty qalaǵan jerime qaıtardym.
  
  
  — Al seniń bul klondaryń tamyr aldy ma?
  
  
  Iá. Ekinshi árekette. Búkil top aman qaldy. doktor Kýoı júregi shydaı almaǵan kezde úshinshi topta jumys istep jatqan. Siz ony almastyratyn eshkim bolmaǵanyn túsinesiz. Onyń búkil operasıasy qupıa boldy. Oǵan tek uly ǵana kómektesti. Sosyn álgi bala úshinshi topty shyǵarýǵa árekettendi, biraq bilimi jetpeı qaldy. Biz úkimettiń ne istep jatqanymyzdy bilgenin qalamadyq, sondyqtan biz ony Amerıka Qurama Shtattaryna zańsyz ákeldik. Onda ol keremet genetıkalyq bilim aldy. Bizdiń doktor Kýoı — Garvardtan kelgen adam. Bul fakt oǵan unaǵandaı boldy.
  
  
  Tara: "Sodan keıin ol ákesiniń jolyn qýa aldy", - dedi.
  
  
  Lao Szen "ıá" dep jaýap bere alǵanyna qýanyshty bolyp kórindi. Onyń ózi, ásirese jazataıym oqıǵadan keıin, kóp uldy bolǵysy keldi. Sóıtip onyń armany oryndaldy. Osy kezde doktor Kýoı otyz bes jańa klondy kóterip júrdi. Otyz bes jańa Lao Szen. Barlyǵynyń densaýlyǵy myqty. Provıdensıaǵa rahmet.
  
  
  Bir sátke men bastapqy topta olardyń qanshasy bar ekenin oıladym.
  
  
  Meniń oıymdy qysqa qońyraý buzdy.
  
  
  —A, tamaq ishetin ýaqyt keldi", — dedi ol. Qos esikti bir—birine uqsaıtyn jup monahtar ashty - klondar? Joq, bul maǵynasyz - jáne bizdi tas dálizden ashanaǵa apardy.
  
  
  Bul biz kezdestirgen mereke boldy. Eger siz maımyldyń mıyn, eshkiniń quıryǵyn jáne shıki kálmardy unatsańyz, mereke. Tara nemen betpe-bet kelgenin birden túsinbeı, úsh kún boıy kóptegen "ah" jáne "mmm" sózderinen bas tartýǵa tábetin ashty. Shyndyǵynda maımyldardyń mıy dámdi. Bul meniń ózime aıtqanym jáne kúsh-qýatymdy saqtaý úshin ne jeýim kerek. Biraq men únsiz buryshta sendvıch dúkeni bar dep úmittene berdim jáne gambýrgerge sekirip ózimdi renjitemin be dep oıladym. Men jaı ǵana oılaımyn: sharýa ne bilmese, sony jeıdi.
  
  
  Tamaqty únsiz monahtar berdi. Negizgi kýrstan keıin Lao Szen olarǵa túsiniksiz tilde tapsyrma berdi. Sýper fınal. Júz jyldyq jumyrtqalar.
  
  
  Dastarhan basyndaǵy áńgime óte jaǵymdy boldy. Onyń shynymen aıtqysy kelgeni keıinirek boldy. Sonymen birge ol kóńildi jáne ashyq boldy. Birde ol sabyrly, meıirimdi qojaıyn rólinen bas tartty. Monahtardyń biri as úıdiń esigin bir sátke ashyq qaldyrdy, al Lao Szen jarylyp, ólimge ákeletin syzbadan qorǵaný úshin kúrtesin jaqyndatty. Monah tez júgirip baryp esikti jaýyp tastady, al Lao Szen ózin-ózi ustaı aldy. Men onyń jańa ornalasqan jerin paıdalanyp, odan KAN men Daonyń qarym-qatynasy jáne bul monastyr komýnıstik tazartýdan qalaı aman qalǵany týraly suradym.
  
  
  Ol qol shapalaqtady, al únsiz daıashylar bizdiń tabaqtarymyzdy tazalaı bastady. —Muny aıtýǵa eshteńe kedergi bolmaıdy", — dedi ol. "Bul aqparatpen siz eshteńe isteı almaısyz. Aramyzda bar jalǵyz qarym—qatynas - bul ózara tıimdi qarym-qatynas". Sosyn bir sháınek sháı ustaǵan monah paıda boldy. Ol Taraǵa bir kese, maǵan bir kese quıyp berdi. Ol Lao Szenge jaqyndady, biraq ol sózin jalǵastyra bergende ony bir siltep jiberdi. "Monastyr bizge eki mańyzdy nárseni beredi. Eń aldymen, bizdiń eksperımentterimizge arnalǵan zerthana. Tek genetıkalyq eksperımentter ǵana emes, sonymen qatar siz sanany ózgertetin dáriler dep ataıtyn eksperımentter de."Ol artqa eńkeıip, múgedekter arbasynyń qoltyǵyn ysqylap jiberdi.
  
  
  — Meniń oıymsha, siz olardyń keıbirin synap kórý mártebesine ıe boldyńyz ba?
  
  
  "Sizge sendirýge ruqsat etińiz, Karter, biz bul baǵytta birshama alǵa jyljydyq. N-20 — janama áserleri joq jalǵyz gallúsınogen". Kýoı da dál osylaı dedi, biraq jaqsy jańalyqty ekinshi ret estý zıan tıgizbeıdi.
  
  
  — Al ekinshiden?
  
  
  Ekinshiden, ózińiz qarańyz. Tek terezege qaraı júrińiz.
  
  
  Men terezege qaraı júrdim.
  
  
  Al men gúlder alqabyn kórdim. Ol kókjıekke qaraı barlyq baǵytta sozyldy. Bul kóknár alqaby edi. Apıyn kóknári. Bir sátke men onyń naryqtyq qunyn anyqtaýǵa tyrystym, biraq trıllıonnan keıin ne bolatynyn bilmeımin. Men terezeden qarap tura berdim.
  
  
  "Jaqsy túr, solaı emes pe?"
  
  
  Onyń ústinde názik kúlki paıda bolǵanyn túsiný úshin onyń betin kórýdiń qajeti joq edi.
  
  
  "Demek, siz Nassaýdaǵy osy top úshin jáne Featherstone qoǵamy úshin jetkizýshisiz", — dedim men.
  
  
  Ol janshylyp kúldi. - 'Basqalardyń arasynda. Kóptegen basqalardyń arasynda. Biz apıyn jahandyq uıym qurý úshin eń jaqsy baılyǵymyz dep esepteımiz. Al apıyn da aldyńǵy soǵystaǵy basty qarýymyz boldy.
  
  
  "Al myna monahtar, — dep suradym men, — sizdiń saıasatyńyzben kelisesiz be?
  
  
  "Bul monahtar, — dedi ol, — saıasatta eshteńeni túsinbeıdi. Olar tipti bul preparattarmen ne istep jatqanymyzdy bilmeıdi. Zerthanada ne bolyp jatqany da emes. Olardyń biletini, memleket basqa ǵıbadathanalar men ǵıbadathanalardy qıratqan kezde, KAN olardy saqtap qaldy. olar úshin olardyń ıelikteri buzylmaǵan. Olar óte rıza. Olar suraqtar qoımaıdy. Eger olar shyndyqty bilse, olar da qatty renjigen bolar edi. Biraq olardyń muny bilýi ekitalaı.
  
  
  Men esik aldyndaǵy eki monahqa qaradym. Olar kózderin tómen túsirdi.
  
  
  "Olar aǵylshynsha sóılemeıdi", — dedi Lao Szen. Sondyqtan, eger siz olarǵa shyn máninde ne istep jatqanymyzdy aıtýdy oılasańyz, men sizge óte qıyn bolady dep qorqamyn. Eger, — dep aıqaılady ol, — siz birshama kúrdeli jáne túsiniksiz súzoı dıalektisin meńgerseńiz.
  
  
  Men Taraǵa qaramaýǵa bar kúshimdi saldym.
  
  
  —Biraq", — dedi ol. 'Otyr. Shaıyń sýyp barady. Jáne bizde áli de sóılesetin nárse bar.
  
  
  Men ústelge qaıta oraldym. Men Taraǵa qaradym. Ol men oılaǵannan álsiz kórindi. Osy birneshe saǵat endi oǵan zıanyn tıgizdi. Onyń qabaqtary aýyr boldy. Men kesege qol sozdym. Onyń kózderi kenet maǵan qarady. Jasyl shamdar. Biraq bul degenimiz: Toqta! Men oǵan taǵy qaradym. Shaı esirtkimen birge boldy, ol ony tym kesh tapty. Men shynyaıaqty kóterip, bir jutyp alǵandaı keıip tanyttym. — Taǵy ne týraly sóıleskiń keldi? men Lao Szennen suradym.
  
  
  —Sizdiń balalaryńyz", — dedi ol. — Sizdiki jáne Mıss Bennet.
  
  
  "Bizdiń ne?"
  
  
  —Balalar", — dep qaıtalady ol. — Biraq, múmkin, doktor Kýoı bárin túsindirip berse jaqsy bolar. Ol ústelden ıterip jiberdi de, kishkene domofonǵa qaraı domalap ketti. Ol batyrmany basyp, kúte bastady. Ol muny istep jatqanda, arqamdy maǵan qaratyp, men shaıdy qaıtadan sháınekke quıdym. "Qazir", — dedi ol jaı ǵana sóıleý qurylǵysyna. Sosyn ol taǵy da dastarhan basyna jaıǵasty. Men Taraǵa qaradym. Ol sál ań-tań boldy, biraq báribir tik turdy. Kýoı kelip túsindirdi.
  
  
  Bul shynymen de óte qarapaıym boldy.
  
  
  Ol bizge ekpe salýǵa bardy. Olar ózderi úshin N3 agentteriniń shaǵyn armıasyn shyǵarady. Biraq bul joly bul N3 agentteri CAN úshin jumys isteıtin bolady. Tara olarǵa genetıka salasyndaǵy tamasha mamandardyń tutas qataryn berer edi. Adamdardy vaksınasıalaý boıynsha jumysty jalǵastyratyn Tara klondary. Alǵashqy ǵylymı qabilet genderge enip úlgerdi, al KAN qajetti praktıkalyq daıyndyqty qamtamasyz etý úshin ǵana qaldy.
  
  
  Biraq olar muny bir qadam alǵa jyljytqysy keldi.
  
  
  "Ne bolady, — dep oılady olar, — eger Tara ekeýmiz balaly bolsaq. Nemese odan da kóp balalar. Statısıkalyq koefısıentter tórt-birden boldy, biz barlyq basqa agentterden asyp túsetin agent shyǵaramyz. Ǵylymı turǵydan alǵanda tamasha óltirýshi. Eki dúnıeniń eń jaqsysy. Sodan keıin ony túpnusqa retinde paıdalana otyryp, olar egý arqyly qajetti kóshirmelerdiń sanyn alady. KAN úshin qandaı múmkindikter bar. Doktor Kýoı qatty qýandy. Osyndaı elý-júz sýperklonmen KAN álemdi óz qolyna alýy múmkin edi.
  
  
  Tara alǵa qaraı qulaı bastady. Ol sál aqsap kórindi. Ol ıegin qolyna tirep, ony ornynda áreń ustap turǵandaı boldy. Maǵan da shaı ishý kerek boldy, sondyqtan men onyń belgilerine elikteı bastadym.
  
  
  Lao Szen Kýoıǵa qaraı buryldy. —Meniń oıymsha, qazir olar jaqyn arada uıyqtap ketedi", — dep sybyrlady ol. — Siz birinshi operasıany qashan jasaýdy josparlap otyrsyz?
  
  
  —Kún shyqqanda", — dedi ol. — Eger olar áli uıyqtasa. Ázirge maǵan zerthanada daıyndalýǵa ýaqyt kerek. Operasıa eleýsiz. Denedegi árbir jasýsha dál kóshirme jasaý úshin qajetti barlyq genderdi tasymaldaıdy. Men jaı ǵana olardyń bilekterinen juqa teri jolaǵyn alyp jatyrmyn. Olar kameralaryna oralǵanda men olardy tekseremin.
  
  
  Tara basyn ústelge qoıyp uıyqtap jatqan edi. Men birdeńeni kúbirledim de, basymdy tómen túsirdim.
  
  
  Lao Szen qol shapalaqtady.
  
  
  Birneshe monahtar paıda boldy. Men bir monah kótere almaıtyndaı aýyr boldym, al meni eki monah kótere almady. Olar bizdi jasmın ıisi ańqyǵan túrme kamerasyna qaıtardy.
  
  
  
  
  23 taraý
  
  
  
  
  Shynjyrdaǵy kiltter shyryldap, esik ashyldy. Bizdi eki túrli tósenishke jatqyzdy, monahtarǵa ketýge ruqsat berdi. Men óz buryshymnan kózimdi jumyp qaradym, Kýoı Taranyń ústinen eńkeıip turdy. Onyń belindegi kilt tizbegindegi kishkene sham jypylyqtap turdy. Ol onyń qan qysymyn ólshedi, sodan keıin onyń keýdesin sıpaý úshin jeke saýsaǵyn paıdalandy. Sosyn qaltasynan stetoskopty alyp shyqty. Ol óte sezimtal bolsa kerek. Qulaqqaptar ádettegiden uzaǵyraq boldy jáne qulaqqa tereńirek enip ketti. Ol rıza bolyp kórindi. Sosyn ol maǵan keldi.
  
  
  Endi ol meniń ústimde tynysh qarǵys aıtyp turdy. Monahtar meniń kúrteshemdi sheshpedi, qan qysymymdy ólsheý úshin oǵan jalań qol kerek boldy. Biz barlyq farstan óttik. Men óli salmaq bolyp kórindim. Oǵan meniń kúrteshemdi sheship alý qıyn boldy. Ol tańǵyshty meniń qolyma qoıyp, sora bastady. Meniń qan qysymym oǵan aıta ma, shynymen uıyqtap jatyrmyn ba, keıip tanytyp jatyrmyn ba dep oıladym.
  
  
  Men olaı emes dep oıladym.
  
  
  Ol meniń keýdemnen sıpady, sosyn stetoskopty qaıtadan sýyryp aldy. Men keýdege sýyq metal tyńdaý bóliginiń basylýyn kúttim. Sosyn men onyń basynan ustap, qatty tarttym.
  
  
  Aýyrýy qatty bolsa kerek. Ol basyn artqa eńkeıtip, kózine jas keldi. Ol zastyrsydy. Men onyń galstýgynan ustap, jartylaı tunshyqtyryp, qaıtadan tarttym. Men joǵaryda bolǵansha aýdarylyp turdyq, men onyń ıegine pyshaq suǵyp aldym, sosyn moınyna pyshaq suǵyp aldym, ol ony uzaq ýaqyt esinen tanyp qalady.
  
  
  Bir sátke men ony óltirý týraly oıladym. Men ony jaı ǵana tunshyqtyryp óltirýim múmkin edi. Biraq bul maǵan aqymaq qadam bolyp kórindi. Men raýndta jeńemin, biraq machta jeńilemin. Onyń ólimi bizdiń ólim jazasyna kesilgenimizdi bildirer edi. Bizden klondar jasaýǵa degen úmit seıilgende, Lao Szen dereý atys jasaǵyn jiberer edi. Bizdi jaı ǵana atyp tastady ma, álde tynyshtandyratyn shprıspen aıaqtady ma. Kem degende, sol kezde olar bizdi aıaqtaıdy. Sonymen qatar, klondar otbasy jumyrtqadan shyǵýy tıis otyz bes aǵaıyndymen birge ómir súre beredi. Joq, Lao Szenniń armanyn biraz ýaqytqa qaldyrǵan durys. Kem degende, biraz ýaqytqa.
  
  
  Maǵan Kýoıdyń beısanalyq denesimen jumys isteý kerek boldy. Men onyń belinen salpynshaqty sheship aldym. Bul kiltterdiń tutas jınaǵy boldy. Kem degende jıyrma bolýy kerek. Solardyń biri onyń zerthanasynyń kilti bolýy kerek. Al men bul zerthanaǵa túsemin dep úmittengen edim.
  
  
  Sosyn men onyń aq halatyna qaradym. Biraz qashyqtyqtan bul maǵan biraz betperde berýi kerek. Artynda da. Qalaı bolǵanda da, bul monahtar barlyq ýaqytta kózderin jumyp otyrdy.
  
  
  Biz rólderdi aýystyrdyq. Bul joly ol óli salmaq boldy, men ony sheship alý qıynǵa soqty. Men salpynshaqty belime ilip, onyń aq halatyn kıdim. Men doktor Kýoıdan shamamen segiz dúım bıiktikte edim, biraq maǵan onsha mán bermedi. Men eńkeıip, onyń qozǵalmaıtyn denesin qabyrǵaǵa qaratyp, ústine maqta kórpe japtym. Eger olar tártipti saqtasa, tártip boıynsha uıyqtaýshylardy tabar edi. Tek tym muqıat tekserilmese ǵoı.
  
  
  Men ózimniń sáttiligime jáne basqalardyń jaqynnan kórmeıtindigine qatty senetinimdi túsindim.
  
  
  Men tynysh uıyqtap jatqan Taraǵa sońǵy kózqarasymdy berdim de, dálizge shyqtym.
  
  
  Qaıda barý kerek?
  
  
  Zerthananyń bul ǵımaratta ornalasýy ekitalaı. Múmkin ol azdy-kópti shalǵaı jerde ornalasqan qosalqy qurylystardyń birinde ornalasqan shyǵar. Sondyqtan men aldymen shyǵýdyń jolyn tabýym kerek boldy.
  
  
  Keń tas dálizde sýyq jáne qarańǵy boldy. Qabyrǵaǵa belgili bir ýaqyt aralyǵynda ornalastyrylǵan tek janyp turǵan shamdar. Qulyptary bar esikter de boldy. Qazir bos turǵan monahtardyń kameralary? Álde túrme kameralary bos emes pe?
  
  
  Men solǵa ketip, dálizben sońyna deıin júrdim. Ol syrtqy esikke qarady. Esik jabyq emes edi. Belimde Kýoıanyń kilt tizbegi bolsa da, men ózimdi búkil patshalyqtyń kiltterine ıe bolǵandaı sezindim.
  
  
  Tún ashyq jáne tynysh boldy. Aspan áli tolyq qarańǵylanbaǵanymen, juldyzdar qazirdiń ózinde kórinip turdy. Saǵat toǵyz jarymda nemese onda ǵana boldy, biraq aǵaıyndy daosıster jataqhanalary ornalasqan úlken ǵımaratqa únsiz bir qatarda kirip úlgerdi.
  
  
  Bul zerthana bola almaıtynyn bildirdi.
  
  
  Barlyǵy bes ǵımarat boldy.
  
  
  Keshenniń barlyq qurylymdary qalyńdyǵy bir fýt qalyń sur tastan turǵyzylǵan. Meniń oıymsha, olar qoldan jasalǵan. Qytaıdyń Uly qorǵany sıaqty. Biraq sodan keıin sol qurylysshylardyń shóbereleri. Bul ǵımarattardyń qurylǵanyna nebári alty júz jyl bolǵan. Biraq. Bastapqyda bul bekinis bolǵan. Nemese bul árqashan monastyr bolǵan shyǵar.
  
  
  Lao Szenniń palatalary, sondaı-aq bizdiń "qonaq bólmeleri" bes ǵımarattyń eń kishkentaıynda aıaqtaldy. Artqy jaǵynda jan-jaqqa sozylyp, alysta kóknár alqaptary boldy. Sol jaqta sál úlkenirek eki qabatty tiktórtburyshta monahtardyń uıyqtaıtyn bólmeleri ornalasqan. Buǵan qarama-qarsy saraı tárizdi ǵımarat boldy, ol ǵıbadathana bolyp shyqty. Osylaısha eki korpýs qaldy.
  
  
  Múmkin bolatyn zerthana retinde men eń alys qanatty tańdadym. Bálkim, terezelerdegi qos torlar men murjadan shyqqan tútinder men úshin bul múmkindikti týdyrǵan shyǵar. Meniń aıtaıyn degenim, bul tipti aqymaq tańdaý emes edi.
  
  
  Men buǵan óte qarapaıym túrde qol jetkizdim. Men de esikti kúzetip turǵan kitaptary bar eki monahtyń janynan óttim. Keń dáliz men qaldyrǵan dáliz sıaqty boldy. Ylǵaldy jáne bos. Sol shamdar. Múmkindikti paıdalanyp, men bir bólmeni tańdadym da, ishinde dybys joq ekenine kóz jetkizý úshin bir sátke janymda turdym.
  
  
  Men qulypty synap kórdim. Esik ashyldy.
  
  
  Bul monastyrlyq kamera bolatyn. Kereýet tósenishpen jabylǵan bólmeniń buryshynan basqa eshteńe emes edi.
  
  
  Rakovına, jastyq, birneshe kitap jáne oqýǵa arnalǵan shaǵyn sham boldy. Men shamdy jaǵyp, kitaptarǵa qaradym. Bul markstik Bıblıanyń eki tomdyǵy: "Komýnıstik manıfes" jáne "Kapıtal", sonymen qatar birqatar broshúralar. Men olardy paraqtadym. Biri "Damymaǵan eldi qalaı basyp alýǵa bolady?"dep ataldy. ekinshisi "Men asa damyǵan elge qalaı nuqsan keltiremin?"Jáne bul Islandıadan basqanyń barlyǵyn qamtydy.
  
  
  Bul jerde mindetti túrde monah turǵan. Biraq Daos monahy emes. Komýnıstik monah. Sol qatygez, adal, komýnıstik asketıkterdiń biri. Bir qyzyǵy, bul bólmelerdiń qanshasy osylaı ornalasqan. Biraq men ýaqytymdy bosqa ótkizdim. Men kameradan shyǵyp, dál sol aǵash esikterdiń basqalarynan ótip, ári qaraı júrdim. Men durys esiktiń qandaı bolatynyn qalaı biletinimdi bilmedim. Men ústinde jypylyqtaıtyn LAB áripteri bar neon shamy bar qorap bolady dep oılamadym. Biraq qandaı da bir sebeptermen men esik basqasha, múmkin sál zamanaýı bolady dep kúttim.
  
  
  Bir jerde meniń artymnan esik jabyldy. Maǵan jumsaq qadamdar keldi. Bul bir adam edi. Basymdy ıip, ıegimdi bir qolymmen jaýyp júre berdim: Kýoı úshkir genetıkalyq másele týraly oılanyp.
  
  
  Er adam maǵan qaramaı qasymnan ótip bara jatyp, dálizden ári qaraı qısaıyp joǵalyp ketti.
  
  
  Endi maǵan tez sheshim qabyldaý kerek boldy. Men qazir turǵan jerimde qalyp, sol arqyly ózime kúdik týǵyzar edim. Men syrtqa shyǵa alar edim, bul qaýipsiz bolýy múmkin, biraq óte tıimdi emes.
  
  
  Sondaı-aq, men izdegenimdi taba almaýyma eki ese múmkindik boldy. Biraq eger men osy oılarǵa berilsem, men Hanoıdaǵy qupıa agent emes, Nú-Jersıdegi esepshi bolar edim.
  
  
  Men qozǵalysty jalǵastyrdym da, burylystyń artynda qaldym. Al Nú-Jersıdegi elý myń alqabılerdiń esepshileri qorǵasyn qubyry kenet tómen túsip, basymdy qaǵyp kete jazdaǵan kezde kúldi de, artymdaǵy qabyrǵaǵa dúrsildep soqty.
  
  
  Qabyrǵaǵa tirelgennen keıin ol meni kútip turdy, tútiktiń ushy qolynda daıyn. Qubyr qabyrǵaǵa soǵylǵan sátte men onyń bileginen ustap, aınaldyrdym, biraq bul qubyr qorǵasynnan jasalǵan jalǵyz qubyr emes edi. Onyń ustamasy qaısar boldy. Telefondy áli ustap turǵanda, ol taǵy bir dem aldy, bul joly meniń ǵıbadathanamdy kózdedi. Biraq qazir men onyń bileginen myqtap ustap, tizemmen urdym...
  
  
  Bul klon boldy. Men ony baǵalamadym. Krahmaldy jaǵasynan shyǵarý úshin bir sátti soqqy tipti jetkiliksiz bolar edi.
  
  
  Men bul týraly múldem durys aıttym. Meniń ekinshi soqqymda ol meniń aıaǵyma súńgip ketti, men jerge quladym. Ol maǵan minip, meni ura bastady. Men aýdaryldym, biraq ol meniń tamaǵymnan ustap aldy. Men onyń qolyn ózimnen alý úshin bar kúshimdi saldym, biraq men ózimdi jetkilikti túrde tyryspaǵandaı sezindim.
  
  
  Ólim aldyndaǵy bul mınýt óte jarqyn. Men birneshe ret ólimnen bir mınýttyq jerde boldym, tek osy sońǵy mınýttyń jaryqtyǵymen saǵat toqtady.
  
  
  Qubyr edende, meniń qolymnan kelmeıtin jerde jatty. Men qarqyndy túrde bir baǵyttalǵan qozǵalysqa nazar aýdardym. Meniń aıaǵym onyń artynda boldy. Men aıaǵymdy jerge qoıyp, sedlany tastaýǵa daıyn turǵan at sıaqty tepkiledim. Bul ony er-turmanynan qaǵyp alǵan joq, biraq ol azdap tepe-teńdigin joǵaltty, biz qaıtadan jerge tıgende, ol ońǵa qaraı alty dúımdeı boldy. Meniń qolym tútikke tıdi, men onyń basynan urdym.
  
  
  Ýaý.
  
  
  Ol menen domalap túsip, basyndaǵy úlken sarǵysh jaradan qan aǵyp jatqan tas edende qozǵalmaı jatty. Ol tym uzaq qan ketpeıdi. Ol óldi.
  
  
  Men ony osynda qaldyra almadym jáne onyń denesin biraz ýaqytqa súırep aparýǵa táýekel ete almadym. Biz basqa aǵash esikten birneshe fýt qashyqtyqta boldyq — basqa kamera. Men esikti ashyp, ishke kirgizdim.
  
  
  Esikten shyqqan daýysty estigende denemniń ústine eńkeıdim.
  
  
  — Máseleler, dáriger?
  
  
  Men burylǵan joqpyn. Men eńkeıip qaldym, sondyqtan qazir boıym men bet-álpetim meni bere almady. Men óz daýysymdy Kýoı sıaqty joǵary kóterýge tyrystym.
  
  
  "Ol saýyǵyp ketedi".
  
  
  'Men sen úshin birdeńe isteı alamyn ba?'
  
  
  "Men joq kezde onyń mazalamaıtynyna kóz jetkizińiz".
  
  
  "Biraq bul meniń bólmem."
  
  
  — Onda onyń bólmesin al, qarǵys atsyn. Bul adamǵa demalý kerek. Meniń joǵary daýysym sál tómendedi, biraq ol baıqamaǵan sıaqty.
  
  
  —Iá, dáriger", — dedi ol qysqasha. Jáne solǵa ketti. Ol maǵan buıryqtardy oryndaýdy unatpaıtynyn jáne bul týraly meniń bilgenime mán bermeıtinin bildirý úshin esikti tym qatty jaýyp tastaǵan kezde.
  
  
  Men zertteý barysynda jasaǵan tártipsizdiktiń aýqymyn baǵalaý úshin bir mınýtty tolyq qarańǵylyqta ótkizdim. Ázirge men eshteńe tappadym. Qıyndyqtardan basqa. Meniń durys emes ǵımaratta bolýym ábden múmkin, eger jolym bolmasa, tyǵyryqqa tirelýim múmkin edi. Men Nassaýdan ketken sátten bastap bári durys bolmady. Biraq ekinshi jaǵynan, olar durys baǵytta qatelesti. Tara ekeýmiz ózimiz qalaǵan jerde boldyq. Birge, tiriler, klondardyń shtab-páterinde. Endi iske kirisý ǵana qaldy. Men esikti sál ashyp, dálizge qaradym. Bul meniń jasaǵanym óte jaqsy boldy. Óıtkeni dál osy sátte zaldyń sońynda esik ashylyp, kúńkildegen daýystar estildi. Basynda úsheý boldy. Esik aldynda úsh klon bir-birine qaıyrly tún tilep turdy. Olardyń barlyǵy aǵylshyn tilinde sóıledi. Men bul olardyń jattyǵýlarynyń bir bóligi dep oıladym. Sodan keıin esik keńirek ashyldy, men konveıer taspasynyń sońynda turǵandaı boldym. Eki... tórt... on... on segiz... jıyrma bir birdeı úlgi. Serıalyq klondar.
  
  
  Kezdesý nemese onda bolǵan nárse aıaqtaldy. Olar óz bólmelerine qaraı bet aldy. Men zerthananyń ornyna klondar jataqhanasyn tańdadym.
  
  
  Eger siz Karter qorǵasyn qubyrymen bir ýaqytta jıyrma bir óltirýshini óltiretin qorqynyshty kórinisti kútken bolsańyz, onda siz qatelesesiz. Men únsiz esikti taǵy jaýyp, terezege qaraı bet aldym.
  
  
  Alaıda, eger siz meniń problemalarymnyń aıaqtalýyn kútip otyrsańyz, sizge taǵy biraz kútýge týra keledi. Bul jer múldem qańyrap bos qalǵandaı boldy. Tómen, uqypty kesilgen astyńǵy qabattyń jamylǵysynyń astynda men sońǵy ǵımaratqa qaraı júrdim. Bul zerthana bolsa kerek.
  
  
  Men qazirdiń ózinde esik aldynda turdym, ol barlyq jerde kezdesetin monahtardyń bir tobynyń qorǵaýynda boldy. Týmysynan bir-birine uqsamaıtyn klondar men sáıkes shapandary men qyrynǵan bastarynda bir-birine uqsaıtyn monahtardyń arasynda men ózimdi shynaıy ólshemdegi qýyrshaq teatrynyń bir bóligi bolǵandaı sezindim. Ártúrli keıipkerlerdi jasaý kerek bolǵanda, bireýdiń ǵana qıaly jetkilikti boldy.
  
  
  Men esikten shamamen bes ıard jerde turǵan ǵımarattyń janynan ótip bara jatqanymda, ol kútpegen jerden shyǵyp ketti.
  
  
  "Áli jumysta... dáriger?"
  
  
  Sońǵy sózge basa nazar aýdarý onyń júz jyldan keıin de bul "dárigerge" senbeıtindigin bildirdi. Men Vashıngtondaǵy maskırovka bóliminiń jaqsy eski arnaıy effektilerine sharshaǵan nostalgıany sezindim. Men qolymmen qaltamdaǵy qorǵasyn tútikti qysyp, buryldym.
  
  
  Klon meni qolynda myltyqpen kútip turdy. "Keremet, N3", — dedi ol. Onyń erni mensinbeıtin kúlimsirep buralyp qaldy. "Qudaıym. siz qalaı óstińiz, doktor Kýoı.
  
  
  Ol meniń baǵytyma bir qadam da jasamady jáne áli de meniń qolymnan kelmedi.
  
  
  —'Jaqsy.'Men seniń qasıetti sıyr ekenińdi estidim. Sondyqtan men seni óltire almaımyn. Biraq olar seniń qaıtyp kelgenińdi qalaıtynyna senimdimin. Sondyqtan artqa qaraı júrińiz.
  
  
  Ol ne qalaıtynyn bildi. Ol meni óltire almady, biraq eger ol qalasa, meni qorǵasynmen toltyratynyna senimdi. Oq jaraqattary sıaqty júre paıda bolǵan belgiler balalarǵa berilmeıdi. Men ony zalalsyzdandyrýym kerek edi. biraq men ony abaısyzda ustaýym kerek edi. Ol atýǵa úlgermeı turyp. Eger ol jiberip alsa da, bul 45 kalıbrli dybys búkil vzvodty osynda tartady.
  
  
  Men bir kesek tas sıaqty bir orynda turdym. "Asyǵyńyz", - dedi ol.
  
  
  Men jaı ǵana oǵan tas júzben qaraı berdim.
  
  
  'Nege? Nege men muny isteýim kerek? Men saǵan eshteńe jasamasam, sen meni atyp tastaı almaısyń. Sen tipti meni renjite almaısyń", — dep ótirik aıttym. "Qan joǵaltý olardyń men úshin jasaǵan kishigirim operasıasyn keshiktiredi. Sondyqtan meniń qaıtyp kelgenimdi qalasań, aldymen meni sendirýiń kerek.
  
  
  Ol qymsyndy. Ol meniń ǵylymǵa qosqan shaǵyn úlesimniń ras pa, joq pa, ol senimdi emes edi. Qalaı bolǵanda da, onyń kúmáni boldy. Eger ol maǵan qashýǵa ruqsat berse, onyń problemalary bolady. Eger ol meni oqpen toltyrsa, odan da úlken qıyndyqqa tap bolýy múmkin. Bul onyń judyryqtasýǵa shaqyrylǵanyn bildirdi.
  
  
  Ol qıyndyqty qabyldady. Tek onyń birinshi qarý tańdaýy judyryq emes, karate boldy. Meniń karatede qara belbeýim bar. Biraq mende qara qorǵasyn qubyry da boldy. Barlyǵy óte jaqsy oılastyrylǵan. Jarty saǵattyń ishinde ekinshi ret meniń denem boldy, men odan qutylýym kerek edi.
  
  
  Mine, sizde bul jabyq saraı boldy. Biraq doktor Kýoıda onyń kilti bolýy múmkin edi. Maǵan alty áreket qajet boldy, biraq aqyry esik ashyldy. Men klonnyń máıitin ishke súırep aparyp, saraıdyń esigin qulyptadym.
  
  
  Monahtar zerthananyń kireberisin kúzetip, áli de kózderin tómen salyp turdy. Bul sengisiz boldy. Sirá, klondar olardyń aǵalary bolsa kerek, biraq olar bárin kórdi jáne eshteńe istemedi. Men Taranyń daosıstik moral týraly túsindirmesin azdap túsine bastadym. Ólim de, zulymdyq ta joq, sondyqtan eger siz ekeýine de tap bolmasańyz. sen jaı ǵana eshteńe istemeısiń. Men zerthananyń esiginen kirdim.
  
  
  Bul ǵımarattyń ishki kórinisi basqa ǵımarattardan ózgeshe boldy. Monastyrdiń kishigirim qabyldaý bólmesi jáne úlken aq qos esikter boldy. Onynshy kilt maǵan kirýge ruqsat berdi, esikter ashyldy.
  
  
  Meniń oıymsha, bul men bolǵan eń nashar jer.
  
  
  Qabyrǵa boıynda ósip turǵan jemisteri bar úlken shyny tútikter qatary turdy. Men sizge jaqsylyq jasaımyn jáne sıpattamany qaldyramyn.
  
  
  Basqa probırkalar da boldy. Kishirekteri - suıyqtyqta qalqyp júretin zattardyń túıirshikterimen. Men elýdi sanadym. Olardyń qaısysy adam, qaısysy adam emes ekenin aıta almadym. Bólmeniń ortasynda ústel turdy. Onda baqalar men egeýquıryqtardyń torlary men birneshe teńiz shoshqalary boldy, olar men shamdardy qosqan sátte paıda boldy.
  
  
  Qarama-qarsy oqý bólmesi boldy. Ony zerthanadan bólip turǵan úlken shyny tereze boldy, biraq ol jerden barlyǵyn baqylaýǵa múmkindik berdi. Qabyrǵaǵa terezege qarama-qarsy buryshta kez kelgen aqylsyz ǵalymnyń armany bolatyn. Elektr jylytý katýshkalarymen, sý kondensatorlarymen jáne shaǵyn gaz alaýlarymen jumys isteıtin kópirshikti bóshkelermen qaptalǵan jumys ústeliniń shamamen alty metri. Búkil oryn peshtiń ústindegi sorǵysh tárizdi qandaı da bir metal shatyrmen jabylǵan, al sol jerden synbaıtyn shyny ekran barlyǵyn jaýyp turǵan.
  
  
  Biraq bul bári emes.
  
  
  Zerthananyń artqy jaǵynda Kýoıdyń keńsesiniń esiginiń dál janynda taǵy bir jup qos esik boldy. Men kilttermen aınalysyp, olardy ashtym. Men taǵy da tar dálizge tústim. Alty jabyq aǵash esik.
  
  
  Men birinshisiniń kiltin taptym.
  
  
  Jıyrmadan asqan jas taı buryshta edende terbelip turdy. Ol meni kórgende. ol sybyrlaı bastady da, óz buryshyna qaraı jyljydy.
  
  
  Basqa bólmede jabaıy, bos kózqarasy bar kempir maǵan sekirip túsip, keýdemdi jabaıy, maqsatsyz soqqylarmen uryp jiberdi. Men onyń qolynan ustap, aqyryn, biraq myqtap artqa ıterip jiberdim. Meniń ornymda ol endi jumsaq qabyrǵaǵa ura bastady. Men esikti taǵy jaýyp, bir sát oılanyp qaldym.
  
  
  Kýoı zerthanada esirtkimen de tájirıbe jasaǵanyn aıtty. Ol aqyl-oıdy ózgertetin dári-dármekterdiń ozyq ekenin aıtty. Bul eki pikirdiń ózgergeni anyq. Ǵylym alǵa jyljýda. Men sol kezde jetkilikti kórdim dep sheshtim.
  
  
  Men zerthanaǵa qaıta oraldym jáne Kýoıdyń keńsesine bardym.
  
  
  Qabyrǵalary kitaptar men papkalarǵa toly boldy. Múmkin onyń jeke muraǵaty shyǵar. Men onyń ústelin tintip shyqtym. Men ne tabamyn dep oılaǵanymdy bilmedim. Biraq meniń tapqanym keremet boldy. Segiz kiltten turatyn jınaq. Men olardy zerthana men kameralarǵa kirýge múmkindik beretin beldik kiltterimen salystyrdym. Iá. Árkimniń óz áriptesi boldy. Men kóshirmelerdiń kishirek jınaǵyn qaltama salyp qoıdym. Sodan keıin meniń oıyma taǵy bir oı keldi, men olardy ish kıimniń ishine jasyrdym. Meniń jasyryn jeńiske jetý múmkindigim arta bastady.
  
  
  Men zerthananyń esigin artymnan jaýyp, túnde salbyrap turǵan monahtardyń janynan shyǵyp kettim.
  
  
  Jarty jolda men bir qyzyq nárseni kórdim. Qyzý talasqan eki monah. Bul monahtardyń múlde sóıleı alatyny tań qaldyrady, biraq odan da tań qaldyratyny, olardyń bir-birimen aıtysýy. Men butalardyń artyna tyǵyldym, olar qasymnan ótip bara jatqanda, endi olar únsiz qaldy.
  
  
  Keshen boıynsha qalǵan joldy men odan ári tosyn syısyz júrip óttim. Men shynymen de ýaqytym bolǵanyn qaladym. Men bir jarym saǵattaı syrtta júrgen bolýym kerek. Men bul Kýoıaǵa eki saǵattyq soqqy berdim dep oıladym, biraq báribir múmkindikti paıdalandym. Men bizdiń úıdiń basty qaqpasyna barǵanymda olardy eki monah kúzetip turdy. Men ketkende olar joq edi. Biraq basqalar sıaqty olar da kózderin tómen salyp, maǵan mán bermedi.
  
  
  Men dálizde eshkimdi kórmedim. Men tez jáne únsiz kameramyzdyń esigine jettim. Men esikti aqyryn ashtym. Tara áli de sonda boldy. Áli uıyqtap jatyr. Men kamera arqyly basqa tósenishke qaradym. Kýoı áli sol jerde boldy. Óz isime senimdi bolyp, bólmege kirdim. Biraq men sonshalyqty senimdi bolmaýym kerek edi.
  
  
  Bir-eki qol artymnan meni ustap aldy. Qol meniń moınyma jabyldy. Men burylýǵa tyrystym, biraq ekinshi qolym bilegimdi ornynda ustap turdy da, sol qol moınyma myqtap jabylǵan kezde jeńdi domalatyp jiberdi. Men artqa qaradym. Bul eki monah bolatyn. Olar únsiz artymnan ergen bolýy kerek. Úshinshisi meni esik aldynda kútip turdy. Shprıspen birge. Doktor Kýoı tósekten turdy. Men shanshýdy sezindim. Men ózimdi alty myqty qolymnan bosatyp, qolymnan kelgen birinshi monahqa ashýymdy jiberdim. Bir-eki sekýndtan keıin qoıannyń shuńqyry ashylyp, men qulaı bastadym.
  
  
  Tereńirek.
  
  
  Barlyǵy tereńirek.
  
  
  Taǵy da ǵajaıyptar elinde.
  
  
  
  
  24 taraý
  
  
  
  
  Tara meniń ústimde turyp, túsiniksiz birdeńe aıtty. Ol óziniń bozǵylt qyzǵylt trýsısyn kıgen. Onyń bileginde tórtburyshty dáke tańǵysh bar edi. Men kózimdi bilegime túsirdim. Dál osyndaı sharshy dáke boldy.
  
  
  Olar muny istedi. Olar bizge ekpe saldy.
  
  
  Bizdiń muragerlerimiz probırkalarda, bir jerde sol zerthanada qorqynyshty tústen, bir jerde súrinip bara jatqan egeýquıryqtar men baqalardyń arasynda júzip júrgen.
  
  
  Men tósekten sekirdim.
  
  
  —Sabyr et", — dedi ol. 'Sabyr saqta. Sen áli tym álsizsiń. Esikter kúzetiledi. Ázirge qolymyzdan eshteńe kelmeıdi. Ol burylyp, birdeńe dep kúbirleı bastady. Men onyń sózderinen aqylǵa qonymdy nárseni túsinýge tyrysyp, basymdy shaıqadym.
  
  
  Sosyn men ony kórdim. Ol monahpen sóılesip turǵan. Bul bos sóz qazir sýtoılardyń belgili dıalektisi bolýy kerek edi. Bul ekinshi ret sedatıvti qabyldaý tájirıbesi meni ózimniń aqyl-oıyma kúmán keltirýge májbúr etti.
  
  
  Er adam edende otyrdy, áli kúnge deıin ony bizdiń kameraǵa kirgizgen tamaq salynǵan tabaqty ustap turdy. Ol basqalar sıaqty kórindi. Basy qyrylǵan. Biraq ol kózin ashqanda men onyń erekshe ekenin bildim. Men mundaı kózderdi buryn-sońdy kórgen emespin. Olarda mıllıondaǵan jyldar boıǵy adamzattyń barlyq bilimi men kinásizdigi qamtylǵan.
  
  
  Tara maǵan buryldy.
  
  
  "Nın Tan — abat. Ol bizge kómektesý úshin osynda keldi. Kem degende, bizdiń taǵamnyń esirtkimen óńdelmegenine kóz jetkizý úshin. Olar bizdi uıyqtatatyn dárilermen uıyqtatýdy josparlaǵan". Daýysy sál dirildep estildi.
  
  
  Men Nın Tanǵa, osy sheksiz kózderge qaradym. — Onyń bizge kórsetken barlyq kómegi osy ma?
  
  
  Ol ıyǵyn qıqań etkizdi. 'Men bilmeımin. Qalaı bolǵanda da, onyń senimine qarsy bizge kómektesý. Qandaı jaǵdaı bolmasyn, oǵan Qudaıdyń erki bolýy kerek delik. Ol buǵan kedergi keltirgendeı sezinedi jáne bul ony alańdatady".
  
  
  —Bul qandaı din, qarǵys atsyn", — dedim men. "Esirtki ishý jáne adamdardy óltirý Allanyń qalaýymen bola ma?"
  
  
  Ol maǵan jaıbaraqat qarady. Ol óziniń is-áreketi kisi óltirýge tosqaýyl bola almaıdy deıdi. Ol kimniń óltiriletinine ǵana áser ete alady. Eger ol eshteńe istemese, olar bizdi óltiredi. Eger ol bizge kómektesse, biz olardy óltiremiz.
  
  
  —Al ol úshin munyń bári kisi óltirý me?"
  
  
  Ol baıypty túrde basyn ızedi. "Munyń bári ol úshin kisi óltirý."
  
  
  Men qabaǵymdy túıdim. — Onda ol bizge nege kómektesip jatyr?
  
  
  "Ol bizge múmkindikterdi teńestirýge kómektesetinin aıtady".
  
  
  Men jan-jaǵyma qaradym. Ekeýmiz edik, kameraǵa qamalyp qaldyq. Qarýsyz. Syrtta olar kóp boldy. Barlyǵy qarýly. "Ol ony durys ataı ma?"
  
  
  Monah birdeńe dedi. Tara ony aýdardy. "Ol bizdiń sezimderimizdi túsinetinin aıtady... biraq siz ony túsingenińizdi qalaımyn. Ol aıtty... — ol meniń reaksıamnan qoryqqandaı abdyrap qaldy. "Ol túsinistik saǵan tynyshtyq ákeletinin aıtty".
  
  
  'A, ıá? Sonda bul keremet. Ol álem týraly ońaı aıtady. Mine, onyń kishkentaı Daos hramynda. Biraq ol jerde she? Al óz baqshasynda ósiretin kóknárdiń arqasynda ómirge jol salyp jatqan barlyq mal týraly ne deýge bolady? Onyń bul týraly ne oılaıtynyn surańyz. Tara jerge qarap kúrsindi.
  
  
  —Al, asyǵyńyz", — dedim men. "Odan sura."
  
  
  Olar bir-birimen on mınýttaı sóılesti. Bul óte qyzyqty bolsa kerek. Nın Tan uzaq oılanyp kidirip, muńdy daýyspen sóıledi. Aqyry ol Taranyń burylýyna sebep bolǵan birdeńe aıtty.
  
  
  "Ol bul apıyn týraly eshteńe bilmedi", — dedi ol. "Ol jerde ne bolyp jatqany týraly kóp bilmeıdi. Ol búkil ómirin osynda ótkizdi. Biraq ol seniń daýysyńdaǵy otqa qarap, seniń ámbebap qýat kózine jaqyn ekenińe senetinin aıtady. Sosyn ol maǵan monahtardyń bári monah emes ekenin eskertýimdi aıtty. Olardyń keıbireýleri... shamamen jartysy... júzge jýyq... KAN partızandary".
  
  
  Men ózim de osyǵan uqsas nárse týraly oıladym. Bul men daýlasyp jatqan monahtardy jáne meni atý úshin ustap alǵan monahtardy túsindirdi. Biraq men kórgen sońǵy jup basqalar sıaqty boldy. Tómen qaraǵan kózge deıin. Men ıyǵymdy qysyp, kúńgirt ashýdyń kúsheıgenin sezdim. —Tamasha", — dedim men. 'Bilý jaqsy. Demek, olardyń jartysy partızandar. Biraq eger olardyń barlyǵy bir-birine uqsasa, biz olardy qalaı tanı alamyz?
  
  
  Tara suraqty qoıyp, maǵan buryldy. "Ol shynymen de biz muny isteı almaımyz deıdi."
  
  
  Men ornymnan turyp, kamerada alǵa-artqa júre bastadym. 'Eger bul onyń ar-ujdanyn tynyshtandyratyn bolsa, ol bizge birdeńe aıtty, biraq eshteńe aıtpady. Mundaı jumbaqtar oǵan unaıdy.
  
  
  Nın Tan ornynan turdy. Ol barýy kerek, dedi ol sypaıy túrde. Biraq ol kelesi tamaǵymyzda qaıtyp keledi. Al oǵan deıin ol bizge daosızmniń keıbir usaq-túıekterin qaldyrdy:
  
  
  "Áreket adamdar oılaǵannan az jaýap beredi".
  
  
  "Ideıalar qarýdan da kúshti".
  
  
  Ol saltanatty qorytyndy sózinde neni qosty:
  
  
  "Ǵajaıyptar kúninde bári oryndalady". Taǵy da, bul túsinistik beıbitshiliktiń kilti boldy. Mundaı áńgimeler meni shynymen jyndy etedi. Biraq ol maǵan qoshtasý kezinde eski kózderimen jalt qarady, men bir sátke eshteńe sezbedim. Bir sátke men barlyq jaýaptardy bildim jáne bul jaýaptar durys boldy.
  
  
  Ol ketip qaldy, men onyń kiltiniń esigimizdi qulyptap jatqanyn estidim. Dybys meni qatygez shyndyqqa qaıtardy. Men bireýdi judyryqpen urǵym keldi. Biraq qasynda jalǵyz adam tek Tara ǵana boldy. Men bólmede alǵa-artqa júre berdim.
  
  
  "Qazir maǵan ashýlanǵanyń jaqsy", — dedi ol. — Ol kezde sen ne oıladyń? Men ony on mınýt ishinde senimdi AX agentine aınaldyramyn.
  
  
  — Sen, eń bolmaǵanda, tyrysyp kórýiń múmkin edi, janym. Maǵan bul aqymaqtyqty qaıtalaýdyń ornyna, bul túsinik maǵan tynyshtyq syılaıtyn edi".
  
  
  'Ýa, Rabbym. sen qandaı aqymaqsyń.
  
  
  "Ah. Jaqsy. Sen aqyldysyń, al men aqymaqpyn.
  
  
  Ol kúrsindi. 'Men olaı aıtqan joqpyn.'
  
  
  O, joq?'Men jastyqtardyń birin edennen kóterip, oǵan qol bulǵadym. Munyń bári osynda, balaqaı, jasyryn mıkrofonda. Meniń erkelik oınaǵanymdy qalaısyń ba?
  
  
  Ol taǵy kúrsindi. — Al, bul meniń aıtqym kelgeni emes edi. Men jaı ǵana aıtqym keldi, eger sen túsinseń ǵoı...
  
  
  "Iá, ıá. Bilemin. Sonda men aqyry tynyshtyq tabamyn".
  
  
  —Iá", — dedi ol. Ol basyn shaıqap, basqa jastyqty alyp, maǵan laqtyrdy. Sodan keıin bul boldy. Men oǵan qolymda ustaǵan jastyǵymdy laqtyrdym. Ol bir jaqqa súńgip, tepe-teńdigin joǵaltyp, qaıtadan matrasqa qondy. Sol jerden ol men laqtyrǵan jastyqtardy maǵan laqtyra bastady. Ol úlken qyzǵylt sary jastyqpen ornynan turyp, meni onymen ura bastady. Men ony ustap alyp, matrasqa ıterip jiberdim, biz ashýlanyp súıise bastadyq. Bul bizdi biraz tynyshtandyrdy. Biz qatty dem alyp, qushaqtasyp kettik. Sol kezde men onyń ishinde boldym. Barlyǵy dál bizde árqashan bolǵandaı boldy. Tek sońǵy mınýtta ǵana oıym eljirep ketti. Men artqa shegindim. —Ýaıymdama", — dedi ol. "Eger olar bizdiń olar úshin sýper sábı jasaǵanymyzdy qalasa, olar taǵy birneshe apta kútýi kerek". Biraq bul nátıje bermedi. KAN bizdiń muny istegenimizdi qalaıdy degen oı jıirkenishti boldy. Men odan túsip, aqyryn súıdim. "Keshirińiz janym. Men mundaı táýekelge barǵym kelmeıdi dep qorqamyn.
  
  
  Biraz ýaqyttan keıin ol aıtty: "Seniki durys. Men saǵan ótirik aıttym. Men dál qazir senen balaly bolýym múmkin edi". Ol meni súıdi. Men senen bala alǵym keledi.
  
  
  'Qazirgi ýaqytta?'
  
  
  — Men bul jerden ketkende sony qalaımyn. Jáne... olaı emes... men olardyń muny túsingenin qalamas edim. Men odan góri ózimdi óltirgenim artyq. Biraq men saǵan senemin, Nık, — dedi ol kúlimsirep. "Meniń oıymsha, ol kisi aıtqandaı, sen bilimniń qaınar kózine jaqynsyń. Meniń oıymsha, sizde asyl minez bar jáne ol adam ne aıtsa da, sizde baqytty juldyz bar. Bizdi bul jerden alyp ketetinińe senemin.
  
  
  Men bul týraly oılanýym kerek edi. Ornymnan turyp, oramalymdy orap, qaıtadan alǵa-artqa júre bastadym. Qazir men ózimniń asyl minezimdi temekige aıyrbastaýǵa qýanyshty bolar edim. Men terezeden qaradym. Tús boldy. Men jarty kún joǵalttym.
  
  
  —Men zerthanany taptym", — dedim men oǵan. 'Mynda kel.'
  
  
  Ol maqta jaımasynan sarong jasap, terezege qaraı júrdi. Biz kenetten qatty kúızeldik. Men zerthanany kórsetip, onyń ornalasqan jerin sıpattadym. Men oǵan Kýoıdyń ústelinen alǵan kiltterdi kórsettim. Mende olar áli de boldy. - Bizge qazir tek osy jerden shyǵý kerek.
  
  
  — Jetistikke jetemin dep oılaısyń ba? — dep aqyryn surady ol.
  
  
  —Árıne", — dedim men. "Altyn jan men baqytty juldyz? Árıne. Men qalaı jiberip alamyn?
  
  
  Ol qatty kúrsinip, meniń qulaǵymdy tistep aldy. "Keremet", — dedi ol.
  
  
  Esik aldynda kiltter syńǵyrlady. Ekeýmiz de tósegimizge tez súńgip kettik, ol jerde uıyqtap jatqandaı keıip tanyttyq.
  
  
  Esik taǵy jabyldy. Men tamaq salynǵan naýaǵa qaradym. —Keshki as ishkenimiz jaqsy", — dedim men. "Tamaq bizdi mas etedi degen boljam bar".
  
  
  "Mmm."Ol sýret sabaǵynan úlgi alǵandaı tósenishine qısaıyp otyrdy. "Men olaı emes ekenine qýanyshtymyn. Meniń qarnym ashty dep oılaımyn. Ol naýany alasa ústelge aparyp, áli býlanyp jatqan tárelkeniń qaqpaǵyn sheship aldy.
  
  
  Sonda da ol kúdikti túrde onyń ıisin sezdi. Ol esinedi. —Ýaıymdama", — dedim men. "Bul qytaı taǵamy. Bir saǵattan keıin qaıtadan oıanasyń.
  
  
  Biz tamaqtandyq. Bul qarapaıym taǵam, kókónister qosylǵan kúrish boldy. Biraq bul dámdi boldy jáne kem degende qanaǵattanarlyq boldy. Men Taraǵa qarasam, taǵy da ashtyq sezindim. Biraq munymen kútýge týra keldi. Basqa jerde jáne basqa ýaqytta. Ol meniń kózqarasymdy sezip, basyn kóterip, uıalshaq jymıdy da, nazaryn tárelkege qaıta aýdardy.
  
  
  Men túsinýge tyrystym. Bul kenetten uıalý. Men ol týraly áli de kóp nárseni túsinýim kerek edi. Meniń áıelderge degen reaksıam ádette qarapaıym. Meniń suraqtarym bolǵan kezde, olar ıá jáne joq dep ońaı jaýap berýge bolatyn suraqtardyń biri. Tek osy joly aınalada qarapaıym eshteńe bolǵan joq. Suraqtar men jaýaptar emes. Qate áıel jáne meniń oǵan degen sezimim. Qarapaıym ataýlar qazir qoldanylmaıdy.
  
  
  Ol kózildirik kıgen ádemi qyz da, kúntizbe úshin de qyzyq emes edi, biraq men onyń kesirinen budan da jaqsy kórinbeıtin aıdy elestete almadym. Ol A jáne V sanattaryna jatqyzyldy. Ǵylymı danyshpan jáne tamasha jumysshy. Ol aqyldy jáne seksýaldy boldy. Názik jáne qyzyqty. Ol meni yntalandyrdy, renjitti, synady, kóńil-kúıimdi kóterdi. al eger bul meni renjitse, bul meni de tolqytty.
  
  
  — Jumysqa ornalasý úshin she?
  
  
  "Qalaı, — dep surady ol, — siz muny elestete alasyz ba?
  
  
  Men temeki shegýge degen qushtarlyǵymdy basyp, naýany ózimnen ıterip jiberdim. Olardyń Taradan lazer alǵany bir bólek, al meniń temekimdi alý — azaptaý.
  
  
  —Men bul monahtar týraly biraz oılandym", — dedim men. — Al mende bir oı bar. Sen tez sóıleı alasyń ba?
  
  
  — Sýtoan dıalektisinde me?
  
  
  "Sýtoan dıalektisinde".
  
  
  'Men solaı oıladym. Jalǵastyra ber.'
  
  
  "Jaraıdy, mundaǵy monahtardyń jartysy KANNYŃ agentteri emes pe? Olardyń júzge jýyǵy bar jáne olar bizdiń josparlarymyzdy buzý úshin kez kelgen ýaqytta oqıǵa ornyna asyǵady. Sondyqtan biz olardy joıýymyz kerek. Nemese, kem degende, olardy oıynnan shyǵarý úshin".
  
  
  'Jaraıdy. Biraq olardyń kim ekenin qaıdan bilemiz?
  
  
  — Biz olardy tanı almaımyz. Bul másele. Muny naǵyz monah qana jasaı alar edi".
  
  
  Tara qabaǵyn túıdi. —Eger sen solaı oılasań, ony bizge aıtýǵa kóndire alatynymyzǵa kúmánim bar. Joq, eger ol bizdiń bul agentterdi zalalsyzdandyratynymyzdy bilse, múmkin odan da jamany.
  
  
  Men basymdy shaıqadym. "Men onyń saǵan múlde aıtqanyn qalamaımyn". Men bul naǵyz monahtardyń osy agentterdi KAN nemese odan da jamanyn tartyp alǵanyn qalaımyn.
  
  
  Bir sátke ol jaı ǵana maǵan qarap turdy.
  
  
  "Sen de meniń jańbyr jaýdyrǵanymdy nemese sabannan altyn jasaǵanymdy qalaısyń ba?
  
  
  Men kúldim. — Meniń oıymsha, bul sonshalyqty qıyn emes.
  
  
  — Siz muny ońaı aıta alasyz. Siz maǵan qandaı dáleldi qoldanýdy usynasyz? Aıtaıyn degenim, siz eshteńe istemeý ıdeıasyna berilgen erkekterdi birdeńe jasaýǵa qalaı sendiresiz? Ekinshiden, eger siz olardy sendire alsańyz, olarǵa qandaı qarýdy qoldanýdy usynar edińiz?
  
  
  Men qaıtadan ornymnan turyp, bólmeni alǵa-artqa basyp júrdim. "Sizdiń suraǵyńyzdyń birinshi bóligine keletin bolsaq, men olardyń ózin-ózi saqtaý ınstınktine senemin".
  
  
  Ol basyn shaıqady. "Jumys istemeıdi. Olar ólimnen qoryqpaıdy.
  
  
  'Men muny bilemin. Biraq men olardyń jeke ómirin aıtyp otyrǵan joqpyn. Meniń aıtaıyn degenim, olardyń senimin qutqarý. Qarańyzshy, olardyń KANMEN birigýiniń bir ǵana sebebi bar: monastyrlaryn qutqarý. Bul búkil Úndiqytaıda qalǵan sońǵy Dao bekinisi bolsa kerek. Eger álemde bolmasa.
  
  
  'Sonymen?'
  
  
  —Demek, bul monahtar ólgende, olardyń senimderi de olarmen birge óledi. KAN jańa monahtardy qabyldaýǵa nıeti joq. Bul jer Daos hramyna emes, KAN bekinisine aınalady. Eger olar bul úshin kúreskileri kelmese. Bul jaǵdaıda eshnárse jasamaý ózin-ózi qurtýmen para-par".
  
  
  "Biraq olardyń qorǵaýynsyz olar da ólmes pe edi?"
  
  
  "Bizdiń kómegimizben olar basqa jerge qonys aýdarýy múmkin edi".
  
  
  Bir mınýtqa ol oılanyp kózin jumdy. — Meniń kózimshe ádemi estiledi. Biraq taǵy da aıtamyn, men siz sıaqty pragmatıkalyq amerıkandyqpyn jáne biz múldem basqa oımen aınalysamyz".
  
  
  —Men buǵan senbeımin", — dedim men. "Meniń oıymsha, barlyq ıdealıser túptep kelgende birdeı. Olar óz ıdeıalary úshin ólýge daıyn, biraq óz ıdeıalary úshin ólýge jol bergisi kelmeıdi".
  
  
  Naýada taǵy bir sý jańǵaǵy qaldy. Ol saýsaqtarymen alyp, tistep aldy. Ol kúldi. Jaqsy oı", — dedi ol. "Qalaı bolǵanda da, bul tyrysýǵa turarlyq. Shyndyǵynda bir ǵana másele bar.
  
  
  Men kúrsindim. 'Qaısysy?'
  
  
  "Sýtoen tilinde "ıdealıs" dep qalaı aıtasyz?"
  
  
  Men oǵan jastyǵymdy laqtyrdym.
  
  
  'Joq, joq.'ol aıtty. "Vıktorına áli aıaqtalǵan joq. Ekinshi bólim she?
  
  
  "Ekinshi bólim qandaı?"
  
  
  "Olar qarý retinde neni qoldanýy kerek?"
  
  
  —O, bul", — dedim men kúlimsirep. "Lao Szenniń kabınetinen shyqqan nárse". Ol menimen bir deńgeıde bolǵansha biraz kútýge týra keldi. Bul oǵan kóp ýaqytty qajet etpedi.
  
  
  'Qudaı. Qabyrǵadaǵy qarýlar.
  
  
  "Qarý onyń qabyrǵasynda. Onda onyń júzge jýyq birligi ilýli tur jáne júzge jýyq naǵyz monahtar bar. Al meniń matematıka pániniń muǵalimi bir adamǵa bir qarýdan beredi dep aıtatyn.
  
  
  — Eı, biraq bir mınýt kút. Meniń esimde, qabyrǵadaǵy bul áınek synbaıtyn, elektrlendirilgen jáne qulyptalǵan.
  
  
  — Al meniń parasattylyǵym qulyp bar jerde kilt te bolýy kerek ekenin aıtady. Al elektr qýaty bar jerde sóndirgish te bar. Al Lao Szenniń palatasyndaǵy monahtardyń biri olardyń qaıda ekenin bilýi kerek".
  
  
  Biraz ýaqyt ol maǵan baıypty qarady, sosyn kúlip jiberdi de, sekirip túsip, meni qushaqtady. "Keıde, — dedi ol, — sen keremetsiń."
  
  
  —Al sender áli eshteńe kórmedińder", — dedim men.
  
  
  
  
  25 taraý
  
  
  
  
  Sol túni Ǵajaıyptar kúni bastaldy.
  
  
  Birinshi ǵajaıyp Tara ámıanynan bir qorap temekini sýyryp alǵan kezde boldy. Siz bul ǵajaıypty tastan sý alýmen teń dep oılamaýyńyz múmkin, biraq ol kezde men sıaqty temeki shegýge táýeldi emessiz.
  
  
  Ekinshi ǵajaıyp sál uzaǵyraq ýaqytty aldy. Dálirek aıtsaq, shamamen bir saǵat. Biraq Nın Tan bizdiń ashana naýamyzben qaıtadan ketip bara jatqanda, ol óziniń Joǵarǵy Sotymen sóılesýge kelisti. Eger Sot kelisse, ol meniń josparyma qosylady.
  
  
  Úshinshisi 100% ǵajaıyp dep sanalmaýy múmkin, biraq men ony sanaýǵa daıynmyn. Óıtkeni, birinshiden, bul meniń oıym emes edi. Eger men Taranyń sońǵy sirińkesin qoldanbaǵanymda, qaltamda ne qalǵanyn kórý úshin shkafqa eshqashan kirmes edim jáne Grenada kazınosynan alǵan sary tústi úsh ádemi chıpti eshqashan taba almas edim. tamshylardan. Qandaı da bir ǵajaıyppen olar kúrtesheniń tigisinde qaldy.
  
  
  Ýaqyt óte keremet boldy. Óıtkeni tórt sekýndtan az ýaqyt ótken soń esik aldynda kilt shyryldap, bizdi tekserý úshin KAN agentterinen bir monah keldi.
  
  
  Sońǵy ret esirtkimen emdelgen taǵamnan birneshe saǵat ótken soń, biz bosańsýymyz kerek edi. Óıtkeni onyń qolynda qarý-jaraq bolýy múmkin edi, biraq ol sergek emes edi. Al ol jaqynyraq qaraý úshin eńkeıgende, meniń alaqanymda jasyrylǵan chıppen ony pyshaqtaý maǵan qıyn bolǵan joq. Men odan jańa ǵana qarý aldym. Nagan birtúrli reseılik óndiris. Jeti atysty revolver 7,65 kalıbrli.
  
  
  Shamamen on mınýttan keıin, men kútkendeı, onyń seriktesi ne bolyp jatqanyn kórýge keldi.
  
  
  Endi áreket etý ýaqyty keldi. Men Nın Tannyń kezdesýiniń nátıjesin bilmedim, biraq qazir jaǵdaı osylaı boldy. Al men múmkindikti jiberip alatyn adam emespin.
  
  
  Tara ekeýmiz monastyrlyq kıim aýystyrdyq, basymyzdy jabý úshin kapúshon kıdik. Bul taǵy bir álsiz betperde boldy. Biraq, kem degende, monahtar barlyq ólshemder men bıiktikte boldy, sondyqtan bizdiń dene bitimimiz ben boıymyz bizge opasyzdyq jasamady. Men es-tússiz jatqan kúzetshilerimizben aramyzdaǵy esikti jaýyp tastadym, biz ǵımarattan esh qıyndyqsyz shyǵyp, qarańǵy aýmaqty kesip óttik.
  
  
  Biz tikeleı zerthanaǵa bardyq.
  
  
  Tara qaınap jatqan bóshkeler men kúrdeli jabdyqtardyń arasynda ózin úıdegideı sezindi. Ol úsh aılyq klondardy tez anyqtady. Lao Szenniń jańa klondary. Basqa tirshilik ıeleri maımyldar boldy, dedi ol. Sosyn ol naızaǵaı soqqandaı bir qatar probırkalarǵa qadala qarady. —Bizdiki", — dedi ol qarlyǵyp. Jáne ol basqa jaqqa qarady.
  
  
  Ol hımıalyq zattarǵa toly shkafty aqtaryp, olarmen ne isteý kerektigin bilýge tyrysqanda, men kúzette turdym. "Sen ne oılaısyń," ol aqyry aıtty. "Men klondardy olardyń rasıonyna ý qosý arqyly óltire alar edim. Biraq sodan keıin zerthana áli de bútin bolar edi, al Kýoı erteń taǵy da jańa topty shyǵara bastaýy múmkin edi... — Ol tyrnaqtaryn tisterine tıgizip, oıǵa shomdy.
  
  
  'Nemese?'
  
  
  "Nemese... men glıserın trınıtratynyń birazyn jasaı alamyn, sonda bári bitedi".
  
  
  "Glıserın trınıtraty?"
  
  
  "Nıtroglıserın sizge arnalǵan".
  
  
  'Al sen úshin de solaı.'
  
  
  Men kúldim.
  
  
  'Al, ne?'
  
  
  'Iá. Alǵa, júre ber. Tezirek nıtroglıserın jasańyz. Men olarǵa ekinshi múmkindik bergim kelmes edi".
  
  
  Ol qaınaǵan hımıalyq zattardyń ústine shyny ekrandy kóterip, jumysqa kiristi. Ol móldir suıyqtyqpen toltyrylǵan úlken dóńgelek kolbany tańdady, ol basqa móldir suıyqtyqpen irgeles tútikten tamshylatyp quıyldy. Bul nárse qyzdyrý katýshkasynda boldy jáne úlken, shýly qońyraýlar shyǵardy. Kolbanyń ústine kondensasıalyq kolonna qoıyldy, al sýyq sý temperatýrany avtomatty aralastyrǵyshpen zatty aralastyrǵan kezde de ustap turdy. Men odan bul istiń shyn máninde ne ekenin suraǵan joqpyn. Qalaı bolǵanda da, ol barlyq botqany kanalızasıaǵa laqtyryp jiberdi.
  
  
  Sodan keıin ol tússiz taǵy eki suıyqtyqty aldy; bireýin kolbaǵa, ekinshisin tamaqtandyrýǵa arnalǵan tútikke saldy. Eger meniń kúmánim bolsa, olar qazir joǵalyp keter edi. Onyń munda bolýyna shynymen de sebep boldy. Ol salamandrdyń kózin bir múıizdi múıizdi kóz jasymen aralastyra otyryp, qońyr kapúshon kıgen, meıirimdi peri, áldebir qyzyl shashty adamnyń jyldam ári tıimdi jumysymen jumys istedi. Ol tońazytqysh tútigi men aralastyrǵyshty ornyna qoıdy.
  
  
  —Jaraıdy", — dedi ol. Degenmen, Ǵajaıyptar kúni óziniń alǵashqy jalǵan notasyn týdyrdy.
  
  
  Jáne basqa da kóptegen jalǵan jazbalar.
  
  
  Bul jalǵan notalar soldan ońǵa qaraı Vın Po boldy. doktor Kýoı jáne ondaǵan naǵyz úlken revolverleri bar ondaǵan jalǵan monahtar. Myna aqymaq Nagannyń jeti oqty tapanshalary.
  
  
  Meni qorqytý ońaı emes. Eger men jalǵyz bolsam, Kýoıdy kepilge alar edim. Biraq kepilge alynǵandardyń bul teorıasyn olardyń ózderi de bilgen. Eki monah Taraǵa qaraı júrdi, revolverdi artyna qoıdy, al Vın Po maǵan qarý laqtyrýdy buıyrdy.
  
  
  Men kúrsindim. Jáne qarýyn tastady. Men onyń qolyna túsýdi jaman ádetke aınaldyra bastadym.
  
  
  Men oǵan osyny aıttym.
  
  
  Ol bul ádetten arylatyn kez keldi dedi. Bul sońǵy túsirilim boldy. Men endi qashpaımyn dep. Kýoı meniń jańa ádetimdi damytatyn kez keldi dep qosty. Ol birdeńemen tájirıbe jasap kórdi, biraq ol áli adamdarǵa tyryspady... Bizdi dóreki túrde zerthananyń tereńdigindegi kameralardyń birine apardy. Qabyrǵaǵa soǵylǵan kempirdiń kamerasy men balalyq shaǵynda regressıaǵa ushyraǵan jas jigittiń kamerasynyń janynda. Bizdi ishke laqtyryp jiberdi, esikti tars jaýyp tastady, sosyn onyń aldynan syrǵyp bara jatqan bolttyń aýyr dybysy estildi.
  
  
  Qadamdar joǵalyp ketti.
  
  
  Terezeler torlanǵan. Tor kishkentaı boldy. Ishinde matamen qaptalǵan qabyrǵalardan basqa eshteńe bolǵan joq. Biz jumsaq kamerada boldyq. Jáne olar bul jumsaq kamera yńǵaıly bolýy úshin bizdi jyndy etpekshi boldy. Kem degende, olar tyrysatyn boldy.
  
  
  Meniń biletinim, olar tabysqa jete almaıdy. Kamıkadze meniń stılim emes, biraq meniń gaz bombam áli de aıaǵymnyń arasynda jasyrylǵan. Eger men ony kameranyń jabyq keńistigine jibersem, ol bizdi ózimen birge alyp ketedi. Biraq, kem degende, men Kvoımen habarlasar edim. Men jaratýshyma qabiletterim áli buzylmaǵan kezde jetemin.
  
  
  Men Taraǵa qaradym. Ol shoshyp ketti. Men belgilerdi bildim. Kózderi keń, bet-álpeti ashyq. Mazasyzdyqtyń qorqynyshtan aıyrmashylyǵy bar. Qorqynysh sizdi barynsha alańdatýǵa májbúr etedi. Sumdyq sal bolyp qalady.
  
  
  Men ony qolyma alyp, kóńilin kóterýge tyrystym. Men odan qorqynysh sezimin basýǵa tyrystym. Ol áli dirildep turdy. Men ony silkip tastadym. Men ony urdym. "Oıan janym. Sen maǵan kereksiń.'
  
  
  Ol meniń qolyma tyrnaqtaryn suǵyp aldy. —Keshirińiz", — dedi ol qysylǵan daýyspen. — Men... men shynymen qorqamyn. —Tozaq, seniki durys", — dedim men. — Qalaı oılaısyń, men ózimdi qalaı sezinemin?
  
  
  Ol maǵan tańdana qarady. 'Mazasyz ba?'
  
  
  —Másih", — dedim men. "Eger men bolmasam, men bul jumsaq kameraǵa daıyn bolar edim".
  
  
  Ol basyn meniń ıyǵyma qoıyp, jaı ǵana sol jerge ilip qoıdy. "Nege men qazir nashar emes, jaqsyraqpyn?"
  
  
  "Sebebi sen kólikpen emes, adammen qamalyp qaldyń". Ol maǵan názik jymıdy. Qobaljyǵan, biraq kúlimsirep. "Eger solaı bolsa, — dedi ol, — nege seniń esegińde "Japonıada jasalǵan" dep jazylǵan?"
  
  
  "Men sonda quryldy, óıtkeni," men onyń jolynda oǵan mynadaı dedi. Men qolymdy shashymnan ótkizdim. Ol ózine elikteıtin, biraq, eń bolmaǵanda, ózin-ózi basqara alatyn.
  
  
  —Asyǵyńyz, — dedim men, — biz parasatty bolamyz. Birinshiden, qarǵys atqyr nárse qashan jarylady?
  
  
  Ol basyn shaıqady. "Bul týraly alańdamańyz. Eger men sýyq sýdy óshirsem, biz ólip qalar edik. Biraq jarylý úshin hımıalyq zat 240 gradýsqa deıin qyzýy kerek, al ózdiginen ol oǵan jete almaıdy. Men de sol shyny perdeni qaıtadan túsirip úlgerdim. Olar meniń hımıalyq zattardy aýystyrǵanymdy da bilmeıdi, óıtkeni olar ózderiniń klondaryn ózderi óltirýi múmkin. Alǵashynda ol jerde boldy... aıtalyq, klondarǵa arnalǵan taǵam.
  
  
  'Onda bári jaqsy. Kýoı men onyń kúlkili myltyǵyna keletin bolsaq, mende bir oı bar. Meniń oıymsha, eger Kýoı osynda oralsa, ol búkil vzvodpen kelmeýi múmkin. Nagandary bar birneshe monahtar jetkilikti bolar edi. Ol bul týraly oılanatyn bolady. Men Taraǵa ne aıtqym kelgenin aıttym.
  
  
  Olar qaıtýǵa asyqpady. Bálkim, daıyndalýǵa az ǵana ýaqyt ketken shyǵar.
  
  
  Biz esiktiń eki jaǵyna jaıǵastyq. Tara oń jaqta boldy. Esik ashylǵan kezde onyń artynda bolady.
  
  
  Aýyr tynyshtyq ornap, kameramyzǵa basyp kirdi. Eger qasymyzdaǵy kelinshek qabyrǵany qaǵyp jatsa, onda tósenish dybysty kómip tastaıtyn edi. Men Taraǵa qajet dep oılasa, biraz uıyqtaýyn aıttym. Ol bul kerek dep oılady. Men uıyqtamadym jáne tynyshtyqty baqylap otyrdym. Men onyń buzylǵanyn kúttim.
  
  
  Men Kýoı bizge qandaı dári daıyndady dep oıladym. Men ýnıversıtettiń hımıa profesory stýdentterin alyp qatelerge aınaldyratyn eski ǵylymı-fantasıkalyq fılmder týraly oıladym. Nemese ǵaryshkerler aı sáýlesinen artyq dozalanǵan jáne essiz kaktýstarǵa aınalatyn. Karter doktor Veıl Tvıtpen kezdesedi. Jaqynda osy teatrda. Eki qap popkorn jáne kóp koks. Sosyn úıge baryp, dıvanda mahabbat jasaısyń.
  
  
  Tara uıqyda bir sátke qozǵaldy. Men tańǵy saǵat altylar shamasynda dep eseptedim. Qustar bir saǵat boıy turyp, ushyp júrdi; jáne jaryq torly terezeler arqyly tógildi. Men ony silkip tastadym.
  
  
  Qalpyna keltirýdiń birinshi mınýty eń qıyn. Men onyń meniń qońyr halatymdy jáne kórpeshe qabyrǵalarymdy qalaı retke keltirgenin baqylap otyrdym. Ol qolyn kózine sıpady. 'Saǵat neshede?'Ol jan-jaǵyna qarady. 'Oı.'Sonymen, ol aqyry tiriler eline oraldy. "Meniń oıymsha, biz bilmeımiz, solaı ma?"
  
  
  —Turý ýaqyty keldi", — dedim men.
  
  
  "Meniń uıqym óte jaqsy, qaýipsiz boldy. Men biz ekenimizdi armandadym...
  
  
  "Tshsh."
  
  
  Men dálizdiń esigi ashylǵanyn estidim. Zerthananyń esigi. Biz jattyǵý jasap jatqanda Tara taǵy da buryshqa jatty. Esik ashylǵan kezde onyń denesi jasyrylǵan, biraq qoly oǵan jete alatyn. Ol áreketke daıyn boldy. Onyń oıynsha, ýaqyt óte jaqsy boldy. Ol sergek bolý úshin de, qorqý úshin de uzaq uıyqtamady. Men esiktiń arǵy jaǵynda basymdy qabyrǵaǵa tirep jattym. uıqy.
  
  
  Esik ashyldy. Eki qarýly monah doktor Kýoıdy qorshap aldy. Kýoıdyń qolynda shprıs boldy.
  
  
  Barlyǵy tez jáne jaqsy ótti.
  
  
  Birinshi agent monah KAN revolverimen meni qaǵyp jiberdi. Esiktiń arǵy jaǵynan Taranyń qoly paıda boldy. Ekinshi monah jalań aıaǵynan jeńil shanshýdy sezdi. Grenada chıpteriniń sońǵysy. Men ókpemdi alyp, revolverdi ustadym. Ol kórpeshe qabyrǵaǵa kezdeısoq atyp jiberdi. Qýoı kishireıip ketti. Ekinshi monah es-tússiz qulap tústi. Endi meniń qolymda qarý boldy. Birinshi monah asqazanǵa eki oq aldy. Kýoı qasha bastady. Men oǵan aıaq tireýishin qoıyp, Tara shprısti alyp, ıneksıa jasap jatqanda ustadym. Onyń kózderi qorqynyshtan aınaldy. Ol esinen tanyp qulady. Men jerden ekinshi qarýdy alyp, Taraǵa berdim. Sosyn men kiltti alyp, Kýoı men onyń dostaryn kameraǵa qamap qoıdym.
  
  
  Biz qaıtadan bostandyqqa shyqtyq. Bul meniń erekshe aqyldy nemese erekshe aqymaq ekenimdi bildiredi. Tańdańyz. Biraq maǵan jaýabyn aıtpa...
  
  
  Tara qabyrǵaǵa súıenip, kózin jumdy. "Men qazir óshire alamyn ba?"Ol shynymen de óte álsiz edi.
  
  
  — Taǵy bir saǵatqa shydaı alamyn dep oılaısyń ba?
  
  
  Ol kúrsinip, taǵy da boıyn túzep aldy. "Men ýáde beremin".
  
  
  —Kettik", — dedim men.
  
  
  'Bir sekýnd kúte turyńyz.'Ol men bergen revolverdi maǵan qaıtaryp berdi. — Toqta, á? Ol monastyrlyq shapanynyń baýyn sheship aldy. Monah meniń boıymdaı edi, shapannyń etegi edenge shamamen alty dúımdeı súıretilip turdy. Ol ony tobyǵynan bıik bolǵansha joǵary kóterdi. "Qazir usta". Men matany ustadym, ol jipti qaıtadan myqtap baılap, ústine artyq matany búktep jatqanda.
  
  
  —Men bilemin", — dedi ol. "Ásirese ádemi emes, biraq júgirý kerek bolsa jaqsy bolady". Ol qarýyn aldy. 'Jaraıdy. Bastyq qaıda bara jatyr?
  
  
  "Zerthanaǵa".
  
  
  Biz esikke jettik, men ony sál ashtym. Men jest taraǵa aýlaq júrýdi buıyrdym. Ishinde eki zerthanashy jumys istedi. Olar monahtardyń kıimin kıgen, biraq halattary aq zerthanalyq halattarmen jabylǵan. Olar jabyq ústelde jumys istedi, biraq Taranyń týyndysyna qol tıgizbedi.
  
  
  Men esikten taıyp turdym da, únsiz bólmeden óttim. Men olardyń artynda on fýttaı turǵanymda: "Sol jerde turyp, qoldaryńdy kóterińder. Baıaý burylyńyz.
  
  
  Olar aıtqandaryn oryndady. Men Taraǵa aıttym.
  
  
  "Bul dári-dármek shkafynda olardy birneshe saǵat boıy óshirý úshin bizde ne bar?"
  
  
  Ol sıqyrly sýsyndar salynǵan sórelerge baryp, suryptaýdy úırendi. — Mmm, qalaı... azdap amobarbıtal she? Bul jaqsy, tynysh uıqy úshin jetkilikti".
  
  
  "Mende bári jaqsy".
  
  
  Ol shprısterdi daıyndaı bastady. "Sen neni jaqsy kóresiń. Qalypty uıqy nemese kimge?"
  
  
  —Isa", — dedim men. "Satyp alýshynyń tańdaýy". Men eki monahqa kózimdi jumdym. Solardyń biri qolyn ústeldiń ústinen abaılap júrgizdi.
  
  
  Sosyn uıyqtaý úshin, — dedi ol gıpodermıalyq ınelerdi jartylaı toltyryp.
  
  
  Men ol qolyn sozǵan shynyaıaqqa atyp jiberdim. Shyny synyp, sary suıyqtyq aǵyp ketti. Ol ústeldiń betin jep qoıdy.
  
  
  Biz bárimiz buǵan qarap otyrdyq. Men basymdy shaıqadym. "Meniń oıymsha, sen ol jerden ketkeniń jón". Men saǵan birdeńe bolǵanyn qalamas edim". Biraz ýaqyt olar qozǵalmady. "Mende taǵy bes atý bar, men óte jaqsy túsiremin. Sondyqtan sizde shynymen bir ǵana tańdaý bar. Uıyqta... — men Ydystar men ınelerdi nusqadym, — nemese ól.
  
  
  Men revolverdi bulǵadym. Olar bólmeniń ortasyna qaraı bet aldy.
  
  
  Men olarǵa nege tańdaýǵa ruqsat bergenimdi bilmeımin. Bul qarýsyz adamdardy salqynqandylyqpen atyp tastaǵandaı boldy. Men revolverdi murnynyń astynan ustadym, al Tara shprıspen ıneksıa jasap, spırtpen ysqylap, bul ózgeris jasaǵandaı boldy. Jaqsy ádetterden arylý jaman ádetter sıaqty qıyn.
  
  
  Kóp uzamaı olar jabylyp, uıyqtap ketti. Ol maǵan buryldy.
  
  
  'Endi ne?'- ol jaıbaraqat sóıleýge tyrysty, biraq daýysy dirildep ketti.
  
  
  "Sen áli esinen tanyp qala almaısyń", - dep suradym men
  
  
  — Sonda men otyra alamyn ba?
  
  
  Men oǵan kúldim. Onyń qabileti men náziktiginiń, kúshi men álsizdiginiń, áıel men balanyń birtúrli úılesimi arqasynda. Ol otyrdy, men onyń basynan súıdim.
  
  
  — Sende taǵy bir nárse bar, janym.
  
  
  "Nıtroglıserın".
  
  
  Nıtroglıserın. Siz ony búkil ǵımaratty jaryp jiberetindeı kúshti ete alasyz ba? Aıtaıyn degenim, onyń ishinde bizdiń jarqyraǵan juldyzymyz da bar. Doktor Kýoıa?
  
  
  Ol basyn ızedi. "Onyń keńsesi men barlyq qujattaryn qosa."
  
  
  "Onda muny iste".
  
  
  Men kenetten kameralardaǵy jazyqsyz qurbandar týraly oıladym. Bala, kempir jáne basqa bireý doktor Kýoı úshin adam teńiz shoshqasy bolý baqytyna ıe boldy. Men segiz kiltten turatyn jınaǵymmen aınalystym. Uıashyqtardyń kiltteri. Áıteýir, men bul adamdardy qutqarýǵa tyrysýym kerek boldy. Biraq sizdi túsinbeıtin adamdarǵa ne istep jatqanyńyzdy qalaı túsindiresiz? Siz olarǵa qalaı aıta alasyz: "Maǵan erińiz. Ýaıymdama.'...
  
  
  Men dári qobdıshasyna baryp, Tara monahtarǵa qarsy qoldanǵan dárini aldym. "Bul qalypty anestezıa úshin qanshalyqty jetkilikti?"
  
  
  — Shamamen... bes júz mıllıgram jetkilikti. Siz muny osymen shatastyra alasyz ba? Ol móldir suıyqtyq quıylǵan bótelkeni nusqady. "Siz bireýge ıneksıa jasaýdy bilesiz be?"
  
  
  Men bas ızedim. Jáne sedatıvti aralastyra bastady.
  
  
  'Jaraıdy. Men bul jigitterdi bul jerden shyǵarýǵa tyrysamyn. Ýaqytym bolsa, ǵıbadathanaǵa. Olar sonda biraz ýaqyt qaýipsiz bolatyny sózsiz...? Men onyń qolyndaǵy shynyaıaqqa qaradym. "Men munda qaıtyp kelgende, sen bul qoqysty qalaı tastaý kerektigin bilesiń be?
  
  
  — Ony tastap ketýdiń qajeti joq, qymbattym. Tek sýdy óshirip, jylytýdy qosý kerek pe?
  
  
  'Jaraıdy. Men seni alyp ketý úshin osynda qaıtýǵa bar kúshimdi salamyn. Álde meni ǵıbadathanada kezdestiresiń be? Men ketemin.
  
  
  'Nık?'
  
  
  Men buryldym. 'Janym, ne boldy?
  
  
  — Bári jaqsy bolatynyna kóz jetkiz? Bul duǵa etkendeı boldy. Men bótelke men ıneni qoıyp, qolyma aldym. Men onyń barlyq jumsaqtyǵyn dóreki matanyń astynan sezindim. Men onyń dirildegen ystyǵynan, deneme taraǵan jáne júregime taraǵan juqpaly ystyqtan azdap jumsarǵanymdy sezindim. Ol úshin sóz bar. Bul Valentın kartalarynda teriletin jáne mýzykalyq jáshikterde saǵatyna júz ret aınaldyrylatyn kúlkili sóz. Men ony súıdim. Men ony sálemdesý jáne qoshtasý úshin súıdim, men seni qalaımyn jáne súıemin, ol meni óziniń bir bólshegine aınalǵandaı ustady. —Bári jaqsy bolady", — dep sybyrladym men. 'Bári jaqsy bolady.'
  
  
  Ol basyn ilip qoıdy. —Men sonda ekenimdi bilemin", — dedi ol kózin jumyp. "Bul adamdardyń barlyǵy osy nagandarmen birge me?
  
  
  "Al, olar qazir meni izdep jatqan joq. Olar meni bul jerde túsiniksiz nársege aınalyp bara jatyrmyn dep oılaıdy.
  
  
  Onyń maǵan ashqan kózderi túsiniksiz boldy.
  
  
  —Zaýyt", — dedim men. "Kýoıanyń sıqyrly elıksıri" kompanıasynyń ónimi. Sondyqtan men durys oınasam, qıyndyqtan aýlaq bola alamyn. Sonymen qatar, — men onyń ıegin kóterdim, — men ómirimde qarýy kóp erkekterdi kezdestirdim. Al men áli tirimin.
  
  
  Ol kúlimsireýge tyrysty jáne sátsizdikke ushyrady.
  
  
  —Kóńilińdi kóter", — dedim men. "Men qol suǵylmaıtynmyn. Asyl jáne baqytty juldyzben, esińizde me? Sonymen qatar, batyr eshqashan osal bolmaıdy. Siz muny bilý úshin jetkilikti áńgimeler oqydyńyz.
  
  
  Ol basyn shaıqady. "Bul áńgime emes. Bul shyndyq. Ol kidirdi. "Pıter Hansen sondaı qaharman boldy jáne oǵan birdeńe boldy".
  
  
  Birde men Hansenmen kezdestim. Tartymdy jigit jáne mergen. Hoýk ony naǵyz talant dep atady. Biraq Hansenmen birdeńe boldy. Bul úlken qoshtasý emes, odan da jaman bolýy múmkin nárse. Olar Hansenniń omyrtqasyna tıgen. Qyryq besinshi kalıbrli oq júrý sıaqty nárselerdi jasaýǵa múmkindik beretin júıkelerdi jaryp jiberdi. Jáne mahabbat jasaý. Men bul oıdy múmkindiginshe tezirek qýyp jiberdim. —Bul basqa áńgime", — dedim men. 'Meniki emes. Bizdiki emes.
  
  
  Ol meni taǵy da súıdi, qabaǵy taǵy bir qorqynyshtan jypylyqtady.
  
  
  Men bosap shyǵyp, onyń ıyǵynan ustadym. —Toqta", — dedim men. — Men saǵan aıttym ǵoı, bári jaqsy bolady. Sondyqtan bári jaqsy bolady. Jáne bul qarýdy myqtap ustańyz. Men ústelde jatqan Nagandy nusqadym. "Kóshege shyqqanda ózińizben birge alyp júrińiz jáne qajet kezde paıdalanyńyz."
  
  
  Ol kúrsinip, basyn ızedi, baıaý ózin-ózi basqara bastady.
  
  
  "Ǵıbadathanada kezdeskenshe". - Men torlarǵa ketip qaldym.
  
  
  'Laqap at.'ol surady. "Men qazir óshire alamyn ba?"
  
  
  
  
  26 taraý
  
  
  
  
  Doktor Kýoıdyń tájirıbesinen taǵy bir qurban boldy. Meniń jasymdaǵy er adam, eýropalyq, boıy uzyn. Ol kóp kúldi. Jáne aǵyp ketti. Men bul beısharanyń munda qalaı kelgenine tań qaldym. Al, jeke qudaıyma shúkir, men bul jerden ózim shyqtym.
  
  
  Meni eshqandaı arnaıy kúzetshiler izdemegeni durys bolar edi. Aýmaq tynysh boldy. Kún onsyz da kóterilip, aptap ystyqtan aýa qaltyrap turdy. Jerge qarap turǵan monahtardyń qarapaıym qatary ǵıbadathanaǵa qaraı bet aldy. Taqyr bastaryn qorǵaý úshin kapúshondar kıiledi. Men tynyshtyqpen jaǵdaıǵa batyp kettim. Klondar kórinbeıdi. Jataqhananyń terezesinen shyqqan kúlkiniń jarylysy maǵan partızan monahtarynyń sol sátte áli de ishte ekenin habarlady.
  
  
  Meniń úsh qorǵaýshym tynyshtaldy. Ǵıbadathananyń ishinde naǵyz monahtarmen birge olar qaýipsiz bolady.
  
  
  Men olardy ákelip, tize búkken monahtardyń qasyna órilgen namaz tósenishterine qoıdym. Ishi salqyn boldy. Qalyń syrtqy qabyrǵalardyń nemese ishki qumarlyqtyń bolmaýynyń nátıjesi. Únsiz monahtar músinder sıaqty boldy. Biraq tas músinder sıaqty emes. Tas laıly jáne topyraqty, tipti eń tegis mármár áli kúnge deıin jartastyń, taýdyń jáne balshyqtyń belgilerin alyp júredi.
  
  
  Eger bulttardyń sýretterin túsirý múmkin bolsa. ol kezde bári solaı bolatyn. Aspannyń bir úlken sýreti.
  
  
  Aldyńǵy qatarda men Nın Tandy kórdim. Men onyń kózine túsýge tyrystym, biraq ol qandaı da bir abstraktili oıǵa ilinip, ishke qarady. Men ǵıbadathanadan shyqtym. Eger men asyqsam, zerthanaǵa da, Taraǵa da jete alamyn. Men onyń aýmaqty jalǵyz kesip ótkenin qalamadym.
  
  
  Ketýden góri ketý qıynyraq boldy. Men ǵıbadathanaǵa kirgen kezde men kóptiń biri boldym. Endi men sanaýlylardyń biri boldym. Jalǵan monahtar naǵyz monahtardyń shyn júrekten duǵa etetinin bilgen. Al eger men shynaıy da, jalǵan da bolmasam, onda men Karter bolýym kerek. Biraq, bálkim, meniń jolym júre bergen shyǵar.
  
  
  Men shynymen de ýaqyt pen qashyqtyq tek ólimge ákeletin jáne mańyzdy emes nárseler bolyp tabylatyn adamnyń qarqynyn saqtaýǵa tyrysyp, júrýge tyrystym. Bul jaı ǵana jaqsy ótýi kerek emes edi.
  
  
  Sondyqtan bul jaqsy bolmady.
  
  
  Bul birinshi klon emes, ol kúnge kózin qysyp qarady. Jáne zerthanaǵa.
  
  
  Zerthana jáne Ydys.
  
  
  Men qadamymdy jyldamdattym.
  
  
  Meniń oıymsha, bul solaı.
  
  
  Altaýy da qudyqtyń janynda turdy. Menen jıyrma metr qashyqtyqta. Alty klon. Solardyń biri áńgime barysynda basyn kóterdi. Ol meni kórip aıqaılaı bastady. Sosyn olardyń bári maǵan qaraı júrdi. Men aǵashtyń artyna súńgip, atyp jiberdim. Men bireýiniń ıyǵynan jaraqat aldym, biraq ol alǵa basa berdi. Mende tórt oq qaldy. Eger men tórt ret soqqy jasasam, densaýlyǵym jaqsy eki klon áli de bolar edi. Men bul jaǵdaıdy kúsheıtý paıda bolǵan kezde ǵana oıladym. Qalǵandary klondar. Barlyǵy jıyrma. Olar jataqhanasynan shyǵyp, meniń baǵytyma qaraı bet aldy.
  
  
  Jyldam júgirý kerek bolatyn kezder bolady.
  
  
  Men jalǵyz múmkin jolmen júrdim. Bul kóknár alqabyna barýym kerek degendi bildirdi. Jigittiń fılmde sonshalyqty aqymaqtyq jasap jatqanyn kórgende, onyń qurdymǵa ketkenin bilesiz. Tirekke kóterilgen nemese tegis dalada júgirgen kez kelgen jyndy adam aıaýsyz ózin-ózi óltiredi.
  
  
  Biraq keıde basqa amal joq.
  
  
  Eger men zerthanaǵa barsam, olardy Taraǵa aparar edim. Eger men olardy ǵıbadathanaǵa aparsam, men basqalarǵa qaýip tóndiremin jáne ózime az kómektesemin. Meniń basymda eshqandaı jospar bolǵan joq. Uzaq merzimdi aqyldy dalalyq manevrler joq. Másele meniń aman qalýymda emes edi. Biraq qansha ýaqytqa.
  
  
  Kóknár alqaby meni Ozdaǵy kórinis sıaqty eliktirdi. Kúlgin gúlderdiń sheksiz kilemi. Arman sahnasy. Vaterloo qalasynyń ekitalaı bolýy.
  
  
  Mende otyz ıard pen tórt oqtyń artyqshylyǵy boldy. Munyń bári. Meniń batalarymdy sanaý osymen aıaqtaldy. Oqtar meniń aıaǵymnan jerge túsip, ıyǵymnan ysqyrǵan kezde jaǵymsyz ekpindi jelder jiberdi. Men júgirýdi jalǵastyrdym jáne taǵy birneshe metrge júgirdim. Dalanyń ortasynda bir jerde kishkene tas jáshik turdy. Eger men oǵan jete alsam, men ony ýaqytsha qorǵanys, ýaqytsha baza retinde paıdalana alar edim.
  
  
  Karterdiń sońǵy tiregi.
  
  
  Endi olar ajyrasyp, meni qorshaýǵa tyrysty. Aınalamdaǵy oqtar ysqyryp, meni tar bólmege kirgizgendeı boldy, men tas ǵımaratqa jettim. Esik qulyptaýly edi. Men qabyrǵaǵa basyp, jan-jaǵyma qaradym. Klondar maǵan jaqyndady. Jıyrma birdeı tulǵa maǵan jıyrma túrli jaqtan jaqyndap keledi. Jıyrma revolver maǵan baǵyttalǵan.
  
  
  Men jaqyn mańdaǵy nysanaǵa oq attym. mańdaıdyń dál ortasyndaǵy núktege baǵyttalǵan. Ol gúlge oranǵan beıitine qýana qulady. Jan-jaqtan maǵan taǵy bir oq jaýdyrdy. Olar meniń artymdaǵy qabyrǵaǵa soǵylyp, aıaǵymdaǵy gúlderdi jaraqattady, biraq áıteýir maǵan qol tıgizbedi.
  
  
  Sonda men túsindim.
  
  
  Olarǵa áli de meni óltirmeýdi buıyrdy. Olar Kýoıdyń meniń tutqynym ekenin jáne onyń zerthanasy máńgilikten birneshe mınýttyq jerde ekenin bile almady. Olardyń bilýinshe, men áli kúnge deıin altyn jumyrtqa salatyn taýyq boldym. Olar jaı ǵana meni ustap alyp, qaıtadan torǵa salǵysy keldi. Kenet men ne isteý kerektigin naqty bildim. Qarama-qarsy múmkindikter endi meni renjitken joq. Jeńimpazdar eshqashan shynaıy bolmaıdy.
  
  
  Men jolymdy ózim qalaǵan baǵytta jaýyp turǵan eki klondy atyp, syrtqa shyqtym. Men muny eshqashan jasamas edim. Sonda ǵana, bir ýaqytta. zerthana áýege kóterildi. Ol kishkentaı janartaý sıaqty jarylyp, jerdi silkindirip, ot shashyp, tastar men sáýlelerdi kúnge laqtyryp jiberdi de, jaı ǵana jaryla berdi, bah, bah, bam. Al odan keıingi alasapyrannyń ortasynda men birneshe ıard alǵa jyljydym. Men dalada jarysyp, soǵys qudaıy sıaqty jolymda turǵannyń bárin dúbirmen sypyrdym.
  
  
  Olar ózderine kele bastady jáne qýyp jetýge asyqty. Bul men qalaǵandaı boldy. Olar kóp ýaqytyn joǵaltty, men alǵa shyqtym.
  
  
  Men Lao Szenniń bólmeleriniń esikterine jettim. Esikti kúzetetin eshkim bolmady. Monahtar joq. Partızandar joq. Bul haos bastalǵan kezde, eshkim shynymen de ashyq jerge shyǵýǵa táýekel etken joq.
  
  
  Men Laonyń keńsesine jetkende, nege ekenin túsindim. Shyny qabyrǵa jaıylyp, qarý-jaraq joǵalyp ketti. Daosıster meniń josparyma qosyldy. Olar KAN jigitterin myltyqpen jáne menen aýlaq ustady.
  
  
  Men ashanadan Lao Szen men Vın Pody taptym. Eki monah olardy Nagandardyń kózinshe ustady. Men monahtardy ǵımarattan qýyp shyǵyp, solardyń birimen qarý-jaraq almastym. Onyń jeti soqqysy mende qalǵan bireýine qarsy.
  
  
  Ashanada eki esik boldy. Biri dálizde, ekinshisi as úıde. Men dálizdiń esigin sál ashtym, biraq qulyp jumys istedi. Esik jabylǵan kezde ol shynymen qulyptaýly bolatyn. Syrtta. Men ózim as úıdiń esiginiń aldynda turdym, revolverdi tutqyndarǵa qarattym. Lao Szen muńaıyp kórindi. Vın Po ashýly bolyp kórindi. Biraq olar áli bas tartqan joq.
  
  
  Óıtkeni, olardyń qutqarý jasaqtary jolǵa shyqty. Lao Szenniń klondary olardy qutqarý úshin der kezinde jetedi. Kem degende, olar osyǵan sendi.
  
  
  Lao Szen múgedekter arbasynyń qoltyǵynan ustap aldy. "Dańqyńyzdyń qysqasha sátinen lázzat alyńyz, Karter. Sebebi men sizge eskertemin: bul óte qysqa ýaqytqa sozylady. Onda meniń júz agentim jáne eń jaqsy jıyrma ulym bar. Sende múmkindik joq.
  
  
  —Al, kóremiz", — dedim men. — Qalaı bolǵanda da, sizdiń ıntrıgalaryńyz buzyldy. Eger siz estimegen bolsańyz, sizdiń zerthanańyz jańa ǵana aspanǵa kóterildi — klondar, qujattar, doktor Kýoı jáne onyń búkil bandasy.
  
  
  Vın Po muny pozıtıvti oımen joqqa shyǵarýǵa tyrysty. "Biz ony qalpyna keltire alamyz", — dedi ol maǵan qaraǵanda Lao Szenge. "Jańa doktor Kýoı jáne qýatty klondardyń jańa urpaǵy paıda bolady. Bul arada bizdiń mısıamyz sizdiń elińizdi paralıchke aınaldyra alady. Muny jasaıtyn klondar endi zerthanada bolmady".
  
  
  Men tek "Armandaı ber" dep aıta alamyn. Dálizde shý boldy. Báteńkeler shýlap jatty. Esikter ashyldy. Klondar keldi. Birneshe sekýnd ishinde olar meniń eski dosym Chen-Lımen birge kiredi. Vın Po kúldi. — Qazir dóreki oıanasyń. Múmkin sen jaqsysyń, Karter, biraq jıyrmadan birge deıin jetkiliksiz.
  
  
  —Kóremiz", — dedim men taǵy da.
  
  
  Dálizdiń esigi ashylyp, klondar ishke kirip ketti. Búkil otbasy. "Myna esikti jap!"— dedi Lao Szen. Basyndaǵy revolver ony joba týraly oıdan góri az qorqytty. Esik jabylyp, onyń taǵdyryn sheshti.
  
  
  Olar maǵan jaqyndaýǵa asyqpady. Olardyń jıyrmaǵa qarsy bireýi boldy, men barýǵa daıyn boldym. Men qarýymdy tastadym. Bir qolym as úıdiń esigine shoǵyrlansa, ekinshi qolym bombany jasyrǵan halatymnyń búktemelerine tyǵylyp qaldy. Men ýaqyt kelgenin túsindim. Sosyn men ony tastap kettim. Qatty dop sıaqty. Tikeleı Lao Szenniń basyna. Qos soqqy! Ol ony esinen tandyrdy jáne sonymen birge bomba iske qosylyp, bólmeni ólimge ákeletin tútinge toltyrdy. Olar ne bolyp jatqanyn bilmeı turyp, men as úıden júgirip shyqtym. Men esikti artymnan qulyptap, ǵıbadathanaǵa bardym.
  
  
  Ydys sonda boldy. Nın Tanmen birge. Onyń aıtýynsha, qalǵan monahtar jataqhana ǵımaratynda KAN agentterin ustaǵan. Olardyń barlyǵyn muqıat baılap, edenge jatqyzdy. Naǵyz monahtar ózderiniń monastyrlaryn qaıtadan basqardy.
  
  
  Men Taradan onyń qarýdy qoldanýǵa jáne basqa adamdarǵa ólim qaýpin tóndirýge qalaı qaraıtynyn suraýyn ótindim. Tara jaýabyn estidi, sosyn kózin jumyp maǵan buryldy. Ol basyn shaıqady.
  
  
  "Senseńiz de, senbeseńiz de".
  
  
  —Baıqap kór", — dedim men. "Búgin men bárine senemin".
  
  
  "Olardyń barlyǵy bul qarýdy qoldanýdy shynymen jek kórdi. Sondyqtan, — dedi ol basyn shaıqap, — sondyqtan olar birinshi kezekte myltyqtan oqtardy alyp shyqty.
  
  
  'Qalaı?'Men monahpen aıyrbastaǵan qolymdaǵy qarýlarǵa qaradym. Men ǵıbadathananyń ashyq esigin kózdep, atyp jiberdim. Ondaı eshteńe joq. Tek mylqaý shertý.
  
  
  Men kúldim.
  
  
  Bul kóterilistiń bári oqsyz ótti. KAN jigitteriniń jeńiske jetý úshin oq jetkilikti dep oılaýy olardy qaqpanǵa túsirdi.
  
  
  Men Nın Tangtyń kózine qaradym, onyń ıdeıalar qarýdan da kúshti degeni esime tústi. Sol kezde men túsindim dep oıladym.
  
  
  Biraz ýaqytqa.
  
  
  
  
  27 taraý
  
  
  
  
  Baǵalaý — men jek kóretin jańa sózderdiń biri. Kúsh-jiger eshqashan "qarqyndy" bolmaıtyn jáne áskerler eshqashan jaı ǵana "jiberilmeıtin", biraq "ornalastyrylatyn" mekemeniń jaman ádetteriniń biri. Baǵalaý — bul meniń biletinim týraly Hoýkqa ne aıtatynymdy jáne ol maǵan biletini týraly ne aıtatynyn bildiretin úlken sóz, jáne biz basqa eshkimge aıtpaýdy tańdaımyz.
  
  
  Tara ekeýmiz soǵan jetý jolynda boldyq.
  
  
  Bul Vashıngton jarqyrap turǵan kóktemniń ádemi kúnderiniń biri boldy jáne árbir eskertkishtiń monýmentaldy mańyzy bar sıaqty.
  
  
  Tara taksıde yńǵaısyz tynysh boldy. Meniń qolymdy myqtap qysyp, ol óziniń aýdarylmaıtyn oılaryna batyp, ernin tistep aldy. Ol ushaq qonǵannan beri solaı boldy. Júrgizýshiniń radıosy eski aksıalar oınalatyn stansıalardyń birine ornatyldy jáne dál qazir olar Koýl Porterdiń "So Near, And Yet So Far" ánin oınap jatyr. Mine, ol solaı boldy.
  
  
  Biz Dúpon sheńberine kóterilip, Birikken baspasóz jáne telegraf qyzmetiniń monýmentaldy emes esiginiń aldyna toqtadyq. Kem degende, AX shtab-páteri úshin Londondyq shaı dúkeninen góri jaqsy qasbet.
  
  
  Hoýk bizdi yqylaspen qarsy aldy. Ol óziniń beı-bereket ústelinen basyn kóterip, yryldady.
  
  
  —Otyryńdar", — dedi ol. "Bir mınýtyń bar ma?"
  
  
  Ol janbaǵan temekini shaınap, qyzyl qupıa papkadan birdeńe oqyp otyrdy. Bizdiń kishkentaı klondyq shaıqasymyz aıaqtaldy, biraq bul jerde Hoýktyń ústelinde soǵys júrip jatty. Jańa is. Jańa sújetter.
  
  
  Tara terezeden kún sáýlesi túsken aǵashtardyń basyna qarady. Onyń ústińgi erni tartylǵan. Men burylyp, ıyǵymdy kóterdim. Ony ne mazalasa da, erte me, kesh pe ol muny anyqtaıdy. Ol pokermen aınalyspaýy kerek áıelderdiń biri boldy. Kem degende, eger sizde osyndaı sezimder bolsa.
  
  
  Men oǵan qaraýdyń ornyna Hokke qaradym. Onyń ústindejas kógildir kózdi kári tulǵa. 1940 jylǵy nasıstik lagerdiń kez kelgen meken-jaıyn ataı alatyn, biraq keshe qandaı kóılek kıgenin esine túsire almaıtyn mıy bar.
  
  
  Aqyry ol basyn kóterdi. —Keshirińiz", — dedi ol qarlyǵyp. "Men seniń qaýipsiz ekenińdi bilgen soń, sen meniń basymdyqtar tiziminen joǵalyp kettiń". Ol Taraǵa buryldy. — Al, Bennet hanym. Sizge jekpe-jektiń belsendi bóligi qalaı unaıdy?
  
  
  Tara kúldi. Birtúrli, aqsaq kúlki. —Óte tátti", — dedi ol aqyryn. 'Iá, óte tátti. Biraq... men muny qaıtalaǵym kelmeıdi dep oılaımyn".
  
  
  'Joq?'Ol bir qabaǵyn kóterip, meniń baǵytyma qarady. — Jaraıdy, Karter. Seniń kezegiń. Ol syqyrlaǵan aınalmaly kreslosyna súıenip, shaınaǵan temekisin tutatty.
  
  
  — Siz onyń kóp bóligin burynnan bilesiz, ser. Biz bul klondardyń uıasyn taýyp, ony joıdyq. Tara klondyq embrıondarǵa, zerthanaǵa jáne onyń artyndaǵy aqylsyz ǵalymǵa qamqorlyq jasady. KAN endi olardy kóbeıte bastaıdy. Kem degende, biz tiri kezimizde men Vın Po, Lao Szen jáne barlyq eresek klondardy zalalsyzdandyrdym. Eń bolmaǵanda Úndiqytaıda bolǵandardyń barlyǵyna
  
  
  "Al biz osynda bolǵandarmyz jáne Londonda bolǵandar azbyz", — dedi ol sózin bólip. "Biz sondaı-aq olardyń esirtki jónindegi mamanyna habarlastyq. bar. Ol qazir qalaı atalady?
  
  
  "Pem Kon -". †
  
  
  'Iá. Bizde bar jáne ol barlyq nárseni uqypty túrde moıyndaıdy. Árıne, aldymen biz oǵan óziniń shyndyq sarysýynyń birazyn berdik. Hoýk kózin jumdy. Ol men sıaqty múmkindikterdi paıdalanǵandy jaqsy kóretin. — Bizge endi ýaıymdaýdyń qajeti joq. Bul Featherstone qoıylymy da jabyldy. Bul úshin Skotland-Iard jaýapty. Olar sol jerde kóp soqqyǵa jyǵylǵan sıaqty. Jáne bul aqsha KANNYŃ kóptegen is-sharalaryn qarjylandyrdy.
  
  
  Men Hoýkpen apıyn alqaptary týraly jáne KANNYŃ esirtki saýdasyn ınfıltrasıa quraly retinde qalaı paıdalanǵany týraly sóılestim. Ol basyn muńaıyp shaıqady da, temekisin parazıtti óltirgendeı sóndirdi. "Ókinishke oraı, esirtki saýdasy bizdiń quzyretimizge kirmeıdi. Biraq men olarǵa bul esirtkilerdiń astarynda ashkózdikten de kóp nárse bar ekenin aıta beremin".
  
  
  Ol kúrsindi. "Múmkin olar endi azdap tyńdaıtyn shyǵar. Qalaı bolǵanda da, bul arnaıy kóknár alqaby endi paıdalanylmaıdy - siz japqan Nassaýdaǵy fılıalmen birge. Eki shyǵady.
  
  
  "Jáne taǵy júzdegen osyndaı oryndardy bastaý kerek".
  
  
  Hoýk maǵan tesilgen kózqaraspen qarady. "Myńdaǵan adamdar buǵan jaqsyraq bolar edi". Ol taǵy da Taraǵa buryldy. 'Jaqsy.'— Negizi sen rıza bolýyń kerek. Seniki... men ony taǵy qalaı atadym? ... aqylsyz, elestetý múmkin emes teorıa... al, ol adal bolyp shyqty.
  
  
  Tara tamaǵyn tazalap jatty. — Siz ony qudaı umytqan, essiz arman dep atadyńyz, ser. - dedi ol týra.
  
  
  Hoýk abdyrap qalǵandaı boldy. Múmkin bul ómirde birinshi ret bolýy múmkin. —Jaqsy, jaqsy", — dep kúbirledi ol. — Men saǵan osynyń bárinen ótýge ruqsat berdim, solaı emes pe?
  
  
  "Iá, ser", — dep jaýap bergen jalǵyz adam boldy.
  
  
  'Onda bári jaqsy.'Ol bizdi jiberýge daıyndalyp jatty. - 'Odan da kóp pe?'
  
  
  Men bas ızedim. 'Eki nárse. Men bul monahtarǵa biz olarǵa jańa monastyr tabýǵa tyrysamyz dep ýáde berdim. Bir jerde erkin aýmaqta. Men óz sózimde turǵym keledi. Qalaı oılaısyz, biz bul týraly qamqorlyq jasaı alamyz ba?
  
  
  Hoýk dápterine jazba jasady. "Meniń oıymsha, Ońtústik Koreıada áskerı baza bar. Muny birinshi kezekte tekserýge ruqsat etińiz. Men muny isteı alatynymyzǵa senemin. Jáne ekinshi másele.
  
  
  "Rosko".
  
  
  Hoýk áreń degende jańa temeki tutata bastady. Sosyn ol basyn kóterip, maǵan Rosko týraly aıtty. Qarǵys atqyr qolshatyr jáne ony qalaı tapqany týraly.
  
  
  "Múmkin, bul bir jaǵynan jaqsy bolǵan shyǵar", — dedi ol. Sosyn muńaıyp kúldi. —Qasıetti aqymaq, muny aıtý aqymaqtyq.
  
  
  Ol syqyrlaǵan kreslosyna burylyp, terezege qarady. Syrtqa qarady. — Meniń aıtaıyn degenim, biz bul Rosko týraly kóptegen jaman pikirler aldyq. Ol tym qartaıyp, tym nemquraıly bola bastady. Londondaǵy Abıngton ony zeınetke shyǵarýǵa jiberýge ruqsat surady. Bul oryn alǵanǵa deıin siz ony shaqyrdyńyz. Qalaı bolǵanda da, bul onyń sońǵy isi bolar edi. Al men Rosko muny qalaı túsiner edi, bilmeımin. Eń jaqsy jyldary ol keremet agent boldy. Bul onyń ómiri edi.
  
  
  Hoýk tereń dem aldy. Ol ózi týraly oılaı ma dep oıladym. Onyń ózi nemquraıly bolyp, bireý ony zeınetkerlikke shyǵarýǵa sheshim qabyldaǵan kúni týraly. Rabbym, endi men de ózim týraly oılana bastadym.
  
  
  Hoýk terezeden basqa jaqqa qarady.
  
  
  "Sen ne isteısiń? Siz ózińizdiń laıyqty demalystaryńyzdyń birin shetelde ótkizesiz be?"Bul onyń maǵan birneshe apta demalys berip jatqanyn aıtý tásili boldy.
  
  
  Men Taraǵa qarap, Rıvera týraly oıladym. Nemese Taıtı týraly. Iá, adam turmaıtyn aral biz úshin óte qolaıly bolar edi. —Múmkin", — dedim men.
  
  
  Ol sózin jalǵastyrdy. - 'Al sen. Bennet hanym? Siz de birneshe demalys kúnderine laıyqsyz. Biz Petirge keremet kútim kórsetetinine kóz jetkizdik, biraq siz demalysty birge ótkize alasyz. Ekeýiń.'
  
  
  Men joǵary beriliske aýystym.
  
  
  'Petr?'Men oǵan buryldym.
  
  
  Ol meniń kózime tike qarady. —Pıter Hansen", — dedi ol aqyryn.
  
  
  Pıter Hansen, jaralanǵan batyr. Ol maǵan saq bolýdy eskertkende zerthanada kimniń atyn aıtty. "Meniń kúıeýim", — dep túıindedi ol.
  
  
  Ádeptilikke ýaqyty az adam úshin Hoýk jomarttyqpen qımyl jasady. Ol tamaǵyn tazalap, ornynan turyp, zalǵa shyqty.
  
  
  Tara maǵan muńaıyp qarady. —Men ony jaqsy kóremin", — dedi ol. — Men ony tastap kete almaımyn. Qolymnan kelse de men muny jasamas edim. Biraq, Nık, men seni súıgendi qatty jaqsy kórdim. Ol qolyn sozyp, meni ustap aldy da, qasyna qysty. Men onyń betine qaradym. Sońǵy ret. Álgi súıkimdi jasyl kózder, qońyr-qyzyl shashtar jáne áli de sol jerde turǵan aqymaq sepkilder. Al men ol úshin qandaı ómirdi qalaıtynymdy oıladym. Qaýipsiz jáne jaqsy ómir súrý, munda bári burynǵydaı qalady jáne eshqashan qorqynyshty túske aınalmaıdy. Men oǵan eshqashan ýáde bere almaıtyn ómir. Men eshqashan ómir súre almaıtyn ómir. Men eshqashan qalamaıtyn ómir súrýim múmkin.
  
  
  "Múmkin, bul belgili bir maǵynada jaqsyraq shyǵar", — dedim men. "Aqymaq sózder aıtqanym úshin Qudaı meni jaqsy kóredi".
  
  
  
  
  
  Kitap týraly:
  
  
  Bir kezderi eksperımentterge arnalǵan basylym boldy: bireýden dene jasýshasyn alý, ony durys jaǵdaıda damytý jáne sol adamnyń kóshirmesin alý. Dúbl syrtqy túri boıynsha birdeı bolady, qabileti jaǵynan birdeı bolady.
  
  
  Nık Karter buǵan sene almady, biraq ol osyndaı "klondarmen" nemese birdeı dúbldermen kezdeskende májbúr boldy. Bul jaǵdaıda olar bir ǵana maqsatty kózdeıtin danyshpan óltirýshiniń kelbetteri: Kongresti, Senatty jáne Amerıka prezıdentin qorqytý jáne olardy óz erkine baǵyndyrý. Jáne osylaısha álemdik saıasatty ártúrli kózqarastardan baqylaý.
  
  
  Nık Karter qalaǵanynsha klondardy joıa alady, biraq bul maǵynasyz. Al AQSH senatorlary óltirilip jatqanda, Karter óziniń úmitsiz jumysyn istep jatyr: klondar óndirisin toqtatý jáne naǵyz jalǵyz óltirýshini joıý.
  
  
  Biraq árbir klon naǵyz erkek bola almaıdy ma?
  
  
  
  
  
  
  Mazmuny
  2 Taraý
  
  
  3 taraý
  
  
  4 taraý
  
  
  5 taraý
  
  
  6 taraý
  
  
  7 taraý
  
  
  8 taraý
  
  
  9 taraý
  
  
  10 taraý
  
  
  11 taraý
  
  
  12 taraý
  
  
  13 taraý
  
  
  14 taraý
  
  
  15 taraý
  
  
  16 taraý
  
  
  17 taraý
  
  
  18 taraý
  
  
  19 taraý
  
  
  20 taraý
  
  
  21 taraý
  
  
  22 taraý
  
  
  23 taraý
  
  
  24 taraý
  
  
  25 taraý
  
  
  26 taraý
  
  
  27 taraý
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Nık Karter
  
  
  Muz terrorynyń sumdyǵy.
  
  
  Lev Shklovskıı qaıtys bolǵan uly Antondy eske alýǵa aýdarǵan
  
  
  Túpnusqa ataýy: Muz qaqpanynyń terrory
  
  
  
  
  
  Birinshi taraý
  
  
  Aǵash tóbeleriniń bıik tóbesiniń ústinde onsyz da qarańǵy túse bastady. Kóleńkeler bir-birimen túıisken japyraqtardyń ústinen syrǵyp ótip, jan-jaqqa taraǵan aptap ystyqtyń bý perdesin qalyńdatty. Bul mende bolǵan baıaý, sharshaǵan sezimdi odan saıyn nasharlatty. Jýnglıde tynymsyz kúsh jatyr — sizden barlyq kúsh-qýatyńyzdy, tipti ómir súrýge degen erik-jigerińizdi soryp alatyn alyp súlik. Bul kúsh maǵan bir jarym kúnnen beri áser etip keledi. Ol meni toqtap, jatýǵa, jaı ǵana berilýge jáne osy shaıtandyq jándikter tobynyń menimen máńgilikke aıaqtalýyna jol berýge shaqyrdy. Nık Karterdiń sońy - sýper agent AH, Killmaster N3. Sóıtip, men Nıkaragýanyń Moskıt jaǵalaýy dep atalatyn osy bir tozaqqa tústim. Bir qyzyǵy, bul alasa, ystyq batpaqty jerdiń ataýy osy shaıtandyq jándikterden emes, úndisterden-masalardan shyqqan .
  
  
  Soǵan qaramastan men shydadym, óıtkeni men baratyn jerime tún batqanǵa deıin jetýim kerek ekenin bildim. Ótýge bolmaıtyn derlik ósindiler meni jetkilikti túrde keshiktirdi. Jýnglıdiń árbir metrin soıylymmen tazalaýǵa týra keldi. Men qarǵys aıtyp, súrinip kete jazdadym, men jańa ǵana kesip alǵan jasyl jelekter qaıtadan joǵary qaraı ushyp ketti.
  
  
  Men keýip kete jazdaǵan bulaqtyń qalyń balshyǵyn qazyp jatqan edim — bul jerde kapıllárlar sıaqty buralǵan myńdaǵan ózenderdiń biri. Men onyń ústimen júrip kele jatqanymda, toqyraǵan balshyqtan sýsymaly, byljyrly tirshilik ıeleri kóterile bastady. Ter meniń betimnen aǵyp, kıim-keshek pen rúkzakty qanyqtyrdy. Rúkzaktyń beldikteri ıyǵyma soǵylyp ketkendeı boldy.
  
  
  Keshe tańerteń Áskerı-teńiz kúshteriniń patrúldik kemesi meni Lagýna-de-Perlasqa túsirdi . Ol jerden men ońtústik-batysqa qaraı Týngla ózenine paralel júrdim.
  
  
  Jeltoqsan aıy boldy, sondyqtan jańbyrly maýsym aıaqtaldy. Men bul úshin rıza boldym. Nıkaragýada jaýyn-shashyn mólsheri aıtarlyqtaı ózgeredi, biraq Karıb teńiziniń jaǵalaýyndaǵy Blúfılds jylyna 750 santımetr jaýyn-shashyn alady. Shilde nemese tamyz aılarynda meniń saparym, onsyz da úzdiksiz azap shegý múldem múmkin emes edi.
  
  
  Bul buryshta jol joq. Jalǵyz magıstral — eldiń arǵy jaǵyndaǵy Panamerıkano. Ulttyq temirjol jelisiniń uzyndyǵy shamamen tórt júz elý shaqyrymdy quraıdy jáne negizinen Tynyq muhıty jaǵalaýynda ornalasqan. Qalaı bolǵanda da, men ony eshqashan paıdalanbas edim, óıtkeni men ózimdi aýdandaǵy jalǵyz jolda kórsetýge batylym barmadym. Aq beıtanys adam kózge túsip, senimsiz bolar edi jáne bul qıyn kezeńde apat bolar edi.
  
  
  Men osy shynaıy emes ymyrt áleminiń jarqyn tústeri arqyly alasa shyńdar jotasynyń shyǵys ústirtine qaraı jolymdy jalǵastyrdym. Mundaǵy eń bıik shyń eki myń metrden aspaıdy, al ortasha bıiktigi jeti júz. Ekinshi jaǵynan taýlar jazyqtary men kólderi bar qunarly ústirtke qaraı eńkeıedi. Bul jaǵynan alǵanda, bul jýnglımen jabylǵan eńis, parazıttermen jabylǵan aǵashtardyń, butaly etti ósimdikterdiń jáne sańyraýqulaqtardyń sheksiz tizbegi boldy. Aǵashtar men butaqtardyń aınalasyna orasan zor júzim butalary oraldy; sasyq zeń men qara múk jerdi jaýyp turdy. Barlyq jerde shirigen ósimdikterdiń ótkir ıisi ańqyp turdy.
  
  
  Birte-birte órmeleý tikirek boldy; jotalar ótkir, al tuńǵıyqtar tereńirek boldy. Shatqaldar aǵyp jatqan jańbyr sýynyń qoımasy boldy, al olardyń toqyraý batpaqtary meni náziktik dep sanaıtyn mıllıondaǵan dushpandyq tirshilik ıeleriniń oshaǵy boldy. Aýa árqashan jándikterge toly boldy. Baqalar men usaq sútqorektiler túnde ǵana paıda boldy. Qustar kúndiz shyńǵa shyqty, biraq ádette aǵashtardyń basynda bıik otyrdy. Sarqyramanyń janyna tártip buzýshylar, baqalar men toqtaýsyz saıraǵan qustar jınaldy. Bireýi qarǵanyń kólemindeı, biraq óte ashyq tústi boldy. Ol sońǵy notany bir ret qaıtalamaı, minsiz derlik shkala boıynsha ysqyrdy. Bul meni esinen shyǵardy. Jándikterdiń shaǵýy men qustardyń jyndylyǵynan basqa, men jylandar men kesirtkelerge de shydaýǵa týra keldi. Sasyq kesirtke tárizdi kúndizgi qańǵybastar da jerdi sharlap júrdi. Sondaı-aq shuńqyrlar men butaqtarda boalar, ortasha ólshemdi aǵash jylandar jáne azý tisteri bar qaharly naıza ustaýshy sıaqty taıǵaq jyrtqysh jylandar boldy . Olardyń otany ólimge ákeletin rezervasıa boldy, ol áreń zerttelgen nemese kartaǵa túsirilmegen jáne ol jerge jetýge tyrysatyn aqymaq kez kelgen adamdy jalmady.
  
  
  Kúnniń qalǵan bóliginde men tunshyqtyrǵysh tereńdikten óttim, tamaq ishý úshin bir-aq ret toqtadym. Men úlgermeıtinime senimdi boldym, biraq qarańǵylyq túskende, áli kúnge deıin birneshe bult jotalarynan túsetin jaryqpen baıaýlap, men Gondýras pálmalarynyń úlken tobyna tap boldym. Bul tolyǵymen qaýyrsyndy japyraqtary men jetkilikti tegis dińderi bar osy bıik pálmalardan turatyn ormandaǵy ormanǵa uqsady. Olardyń arasynda qanisher masalardyń úıirimen qorshalǵan kishirek injir aǵashtary boldy.
  
  
  Gondýras pálmalary Ortalyq jáne Ońtústik Amerıkanyń jýnglıleriniń kópshiliginde ósedi, biraq olardyń shoǵyry osyǵan uqsas sırek kezdesetin. Bul maııalyq úndister aǵashtyń jemisin maı óndirý úshin paıdalanǵandyqtan, bul jerdiń bir kezderi óńdelgenin dáleldeıdi. Bul aǵashty tas baltalarmen kesý ońaı bolmaǵanymen, olar óz ǵımarattaryna aǵashty da paıdalanǵan. Bul aımaqta bul aǵash gúldenip, aqyrynda ol bir kezderi egilgen jerdi barlyq jerde alyp jatty.
  
  
  Pálma toǵaıyna kirgen sátten bastap men aqyryn jáne abaılap júrdim. Tikeleı aldyńǵy jaǵynda polkovnık Zemblanyń shtaby bolýy kerek. AH jumbaq polkovnık jáne onyń qyzmeti týraly qazǵan azdaǵan málimetterden men ormannyń bul bóligin adamdar, alaýlar, fragmenttik mınalar jáne eń álsiz dybysty da qabyldaı alatyn sezimtal sıgnaldyq mıkrofondar qatty qorǵaıtynyn bildim.
  
  
  Men jerdiń árbir dúımin zertteı otyryp, tórt aıaǵymmen alǵa umtyldym. Men ósken jerdiń astynan syǵyp, jylan tárizdi tastardyń arasynan syrǵyp óttim. Men sanaly túrde eń qıyn jáne eń qıyn joldy tańdadym. Eger janýar nemese ósimdik shamaly shý shyǵarsa nemese sybdyrlasa, men ony alǵa jyljytý úshin qoldandym, men shyǵarǵan dybysty óshirdim. Qaptama aýyr boldy jáne bir jaǵynan ekinshi jaǵyna terbeldi. Ter meniń kózime aýyr tıdi, sondyqtan men durys kóre almadym. Betimdi jeńimmen súrtkende, bul meni odan saıyn titirkendirdi.
  
  
  Shahtada boldy dep boljanǵan ormandar men egistikterdegi oqý-jattyǵý jıynynda bul bizdiń nusqaýshylarymyzǵa sadısıkalyq lázzat syılaǵan praktıkalyq oıyn boldy. Bul jerde jaǵdaı ólimge ákelip soqtyrdy, men búgilgen shóptiń árbir júzin, usaqtalǵan múktiń bir bóligin nemese paıda bolatyn jeri joq júzim butasyn taýyp, kúsh saldym. Men birneshe mınany taýyp alyp, olardy soqpaı aınalyp óttim. Symdardy úzý óz-ózine qol jumsaý bolar edi. Soqpaqqa shyqpas buryn men alaýdyń kabelin taýyp aldym. Men onyń janynan ótip bara jatyp, qarýsyzdandyrǵan sıgnaldyq patrondy taptym.
  
  
  Bul jol Týngla ózeninen soltústikke qaraı ótetin aramshópti jol bolatyn. Tómende kanoe aılaǵy bolsa kerek, butalarda birneshe mergender de bolýy múmkin. Soqpaqtyń ózi, árıne, polkovnık Zemblanyń jýnglıdegi baspanasynyń janynda mınalar men basqa da tuzaqtarǵa toly boldy. Sondyqtan men bul túzý, tar jolmen júrmeýim kerek edi. Men qaıtadan kóleńkede jasyrynyp, astyńǵy qabattan abaılap óte bastadym. Otyz ıard jerde soqpaq kenet burylyp, jolymdy kesip tastady. Men múk basqan shaǵyn alqapty muqıat qarap shyqtym. Ol sondaı beıbit bolyp kórindi, kishkentaı qanatty jáne jarqyraǵan kóbelekter kúńgirt jaryqta bıledi.
  
  
  Shahta shpılkasyn joǵary qaratyp múkke kómilgen. Ony kim qoısa da, ol muny jetkilikti túrde kásibı túrde jasamady, óıtkeni onyń joǵarǵy jaǵynda múktiń kishkene bóligi shyǵyp turdy. Meniń sol jaǵymda jáne oń jaǵymda tikenekterdiń qalyń qorshaýlary boldy. Men odan aýlaq bola almadym, áıtpese qaıtyp oralyp, bul jerdi alystan aınalyp ótýim kerek edi.
  
  
  Eńkeıip otyryp, áldebir dybysty tyńdadym. Men eshteńe estimedim jáne ne isteý kerektigin oıladym. Uzaq jol júrý shahtany zalalsyzdandyrýdan góri qaýipti bolýy múmkin. Múmkin, bul qol tıgizgende jarylyp ketetin tuzaq shyǵar, biraq bul polkovnık Zemblanyń minezine sáıkes kelmeıtin sıaqty. Ol endi qazýǵa bolmaıtyn mınany ysyrap etetinderdiń biri emes edi ótýdi qamtamasyz etý.
  
  
  Men artymdaǵy jýnglıdiń qarańǵylyǵyna ıyǵymnan qaradym. Qaıtyp oralý tym uzaqqa sozylatyn edi, al qarańǵyda mende birde-bir múmkindik bolmady. Men alǵa qaraı jorǵalap, múktiń bir bóligin aqyryn kóterdim. Shahtada qysymmen bir ret tutaný boldy. Men tynysymdy basyp, qolymdy shalbaryma súrttim de, tutaný tutqasyn burdym. Jipter tot basqan jáne tutqasy ońaı berilmegen. Aqyry ol jumys istedi. Men saqtandyrǵyshty alyp, tutqany shahtaǵa qaıta qoıdym da, ornyna múk bóligin qoıdym. Sosyn men taǵy kúrsindim.
  
  
  Men ornymnan turyp, onyń janyndaǵy butalarǵa qaıta súńgip ketkenshe abaılap jol boıymen júrdim. Men saıahatymnyń qalǵan bóligin butalardyń arasyna jasyrdym. Árbir detal barynsha kúsh jumsaýdy qajet etti. Men aınalyp ótetin taǵy bir mına men birneshe alaý taptym. Shahtalar jándikter sıaqty qalyń shashyrańqy boldy. Aqyry men ashyq keńistikke shyqtym. Birneshe ıard jerde butalarmen jáne júzim butalarymen kómkerilgen aǵashtarmen tyǵyz jabylǵan bıik, buryshty tóbe kóterildi.
  
  
  Bir qaraǵanda ol pıramıdaǵa uqsaıtyn tóbe sıaqty kórindi. Biraq sodan keıin men irgetastyń bir-birimen túıisken tastardyń qabattarynan jasalǵanyn jáne bir jaǵynda júzdegen baspaldaqtary bar baspaldaq bar ekenin kórdim. Qabyrǵalar ádemi orhıdeıalarmen jáne basqa epıfıttermen jabylǵan, olar aǵash butaqtaryna qaraǵanda kirpishtiń jaryqtarynda yńǵaılyraq boldy. Men ejelgi Maııa qurylysynyń qırandylaryna qaradym . Olardy adam qolynyń jumysy dep taný múmkin emes edi. Olar myń jyl buryn olardy jutyp qoıǵan jýnglılermen birtutas boldy. Ǵıbadathana retinde jobalanǵan ǵımarat jýnglıdiń tereńinen keremet túrde kóterildi, bul shalǵaı jerde qarańǵy jáne jumbaq.
  
  
  Onyń tarıhı qundylyǵynan mańyzdyraq, ol qazir qoldanylyp júrgen maqsat boldy. Bul týraly habarlar bizge úzik-úzik jetti jáne kóbinese qaýesetterden týyndady. Alaıda, eger bizdiń aqparatymyz durys bolsa, bul oqshaýlanǵan jáne syrttaı qaraýsyz qalǵan qırandylar elestetýge bolatyn eń zamanaýı elektrondy qondyrǵyny jasyrdy.
  
  
  Munyń bári eki aı buryn Meksıkanyń Oaksaka qalasyndaǵy agentimizdiń burmalanǵan radıohabarynan bastaldy. Sol kezden bastap AH-da ózin polkovnık Zembla dep ataıtyn danyshpannyń beınesi birtindep qalyptasa bastady. Ol klımattyń ózgerýi úshin birdeńe oılap tapty jáne bul klımattyq baqylaýdy qarý retinde paıdalanǵysy keldi. Ony kimge jáne nege qarsy qoldanatyny belgisiz edi. Degenmen, bári onyń bul Maııa ǵıbadathanasynda sheksiz qaınaǵan jýnglıdi alyp muzdyqqa aınaldyrýǵa jetkilikti jabdyqtary bar ekenin kórsetti.
  
  
  Birneshe kún nemese múmkin birneshe saǵat ishinde ol dál osylaı josparlady: Ortalyq Amerıkany eskertýsiz bir keń arktıkalyq landshaftqa aınaldyrý.
  
  
  Men ony toqtatýǵa májbúr boldym.
  
  
  
  
  2 Taraý
  
  
  
  
  Men rúkzakty sheship, abaılap jerge qoıdym. Munda eki kúndik saparymda maǵan bul óte unady. Ol maǵan tamaq pen baspana berdi, men ol maǵan qaıtadan kómektesedi dep úmittendim. Ári qaraı ne isteýim kerek edi, muqıat jáne tynysh isteýim kerek edi. Men ózimmen birge ala alatynym - bul AX zerthanasynyń jigitteri osy oqıǵaǵa arnaıy jasaǵan shaǵyn quraldar jınaǵy. Men ony beldikke baılaı aldym, sondyqtan qoldarym bos boldy. Meniń gaz bombam tobyǵyma jabystyryldy, al stılet meniń qolyma bekitildi. Men júk kóligimdi tastap kettim. Endi mende Vetnamda qoldanylatyn 7,65 mm "Chı-Kom" tapanshasy boldy. Onyń kiriktirilgen dybys óshirgishi boldy jáne jıegi joq qaptamalary bar arnaıy patrondardy qajet etti. Bul Lúgerden alys boldy: onyń qýaty sonshalyqty kóp emes edi, biraq ol jaqyn qashyqtyqta tıimdi boldy. Onyń ústine, shyn máninde, Lúgerge dybys óshirgishti qoıýǵa bolmaıdy. Bul tutqa áli de meniń qolyma jaqsy sáıkes kelmedi, óıtkeni men aýyr nemis tapanshasyna úırenip qaldym.
  
  
  Men ózimmen birge soıyl alyp kelýdi oıladym, biraq qırandylardan ótý úshin onyń qajeti joq edi, óıtkeni ol ósip ketpegen, eger men pyshaq qoldansam, dybys maǵan sózsiz opasyzdyq jasaıdy. Uzyn júzdi pyshaq, eger sizde bos oryn bolsa, jaqsy qarý boldy, biraq ǵıbadathanada Lúger sıaqty ustaý qıyn bolar edi. Sondyqtan men ony sómkemmen birge tastap, ǵıbadathanany qorshap turǵan alańǵa bardym. Bul jerde kez kelgen habar taratý stýdıasyna qaraǵanda kóbirek mıkrofondar jasyrylǵan bolýy múmkin. Monıtordaǵy adam meni jýnglıdegi janýar dep qatelesedi dep kúttim, sebebi dabyl júıesi budan bylaı eskertý bermeıdi. Men ornymnan turyp, ǵıbadathananyń birinshi tóbesine kóterildim. Maǵan tirek retinde tamyrlardy, júzim butaqtaryn jáne dińgekterdi qoldanýǵa týra keldi, óıtkeni men qulaǵan baspaldaqqa senbedim.
  
  
  Men soqyr derlik basqa tuzaqqa tústim. Baqytymyzǵa oraı, men aǵashtyń bıiktiginde kishkene oıyqty kórdim. Mınany qoıǵan adam snarádty qaıda qoıǵanyn kórsetti. Men qozǵalýǵa batylym barmady. Tutanýdy tabý úshin maǵan máńgilik qajet boldy. Bul kishkentaı, ótkir tikenekteri bar sarǵysh, jińishke kabel bolatyn. Ol eki aǵashtyń arasyna jaıylyp, japyraqtarda tolyǵymen joǵalyp ketti. Eger men ári qaraı júrsem, ol meniń etimdi ustaradaı kesip tastaıtyn edi. Sonymen qatar, túıreýish aǵashtyń artyndaǵy júkterden bosap, sol aǵash ekeýmiz birge aýaǵa kóteriler edik. Qonaqjaı adam, myna polkovnık Zembla!
  
  
  Men kabeldi dóńgeletip, abaılap ary qaraı jyljydym. Birneshe metr saıyn tyńdaý jáne demalý úshin aıaǵymdy júzim butalaryna ustaıtynmyn. Sosyn men qaıta turdym. Tirek retinde men oıyqtar men qulaqshalardy qoldandym. Aǵashtardyń tóbesinen bıikte men aqshyl sáýle shashyp kele jatqan aıdy kórdim.
  
  
  Joǵaryǵa kóterilgennen keıin men qyrly karnızden eki tas bloktyń arasyna eńkeıdim. Men tegis jáne tórtburyshty shatyrdy qarap shyqtym. Baspaldaqqa aparatyn aldyńǵy bólik pen artqy bólik men kóterilgen jaqtan eki ese uzyn boldy. Tóbesi taza, bálkim, jańadan salynǵan bolýy múmkin. Buryshta, arǵy jaǵynda úıilgen úıindige uqsaıtyn saıatshylyq tárizdi nárse turdy.
  
  
  Ǵıbadathanaǵa kirý úshin men sol saıatshylyqtyń esiginen ótýim kerek edi, óıtkeni shatyrǵa basqa kireberis joq. Saıatshylyq ekeýmizdiń aramyzda eki kúzetshi men tikushaq turdy. Kúzetshilerdiń biri tikushaqtyń shasıine súıendi. Ekinshisi parapet boıymen baıaý júrdi. Ekeýi de alasa boıly, deneli mestızolar edi; jetpis paıyzy nıkaragýalyqtar, jartysy jergilikti amerıkandyqtar jáne jartysy ıspandyqtar. Olar keń shalbar men jeıdeler men jumsaq kúderi etik kıgen. Olar jaqsy bolyp kórindi jáne eshqandaı dybys shyǵarmady. Olar naǵyz sarbazdar kıimin kıgen joq, biraq eger siz olarǵa tym jaqyn bolsańyz, jeńil avtomattaryn qoldanýy múmkin edi. Olar Belgıanyń NATO-nyń 7,62 mm FAL myltyqtary boldy; óte jaqsy jáne ońtústik amerıkandyqtar arasynda óte tanymal.
  
  
  Tikushaq úsh oryndyq Bell Sioux 13 R boldy. Ol sál quıryǵy joǵary kóterilgen úlken ınelikke uqsaıtyn. Bul Koreıa zamanynan beri keńinen qoldanylyp kele jatqan senimdi jumys kúshi boldy. Qudaı umytqan bul jerde mundaı nárse jalǵyz kólik quraly boldy. Sondyqtan ǵıbadathananyń tóbesi qonýǵa yńǵaıly etip jasaldy. Hoýk aerofotosýretterdi túsirdi, olar tikushaqtyń ádette tóbesinde turǵanyn kórsetti. Bir apta buryn aıaqtalǵan tergeý tikushaqtyń resmı arheologıalyq topqa jatpaıtynyn anyqtady. Ol Mehıkodaǵy armıa deposyndaǵy óte muqıat mámileler serıasy arqyly satyp alyndy. Bul qala turǵyndarynyń jadynda eń qatty qarly boran soqqannan birneshe kún ótken soń oryn aldy. Óz betinshe sonshalyqty kúshti emes, biraq áli de AH-da eń nashar kúdikterdi týdyrý úshin jetkilikti. Osyǵan baılanysty Hoýk meni osynda jiberýge sheshim qabyldady.
  
  
  Men bul tikushaqty bizdiń adamdar arasynda birinshi bolyp muqıat qarap shyqtym. Esikterde qyzyq emblema boldy; ústinde úsh qyzyl syzyǵy bar altyn kún. Bireý zergerlik buıymdardy pyshaqpen kesip tastaǵandaı boldy, endi metaldan qan ketip jatty. Men bul neni bildiredi dep oıladym. Patrúlshi jaqyndaǵan kezde men onyń tós qaltasynan dál osyndaı japsyrmany baıqadym.
  
  
  Ol jaqyndaı berdi... Jaǵdaı qıyndaı tústi. Eki kúzetshi endi bir-birinen sonshalyqty alys bolǵandyqtan, men olardy otyrǵan jerimnen bir ýaqytta atyp túsire almadym. Eger men bireýin atyp tastasam, ol ekinshisin eskertedi men burylyp, onyń sońynan ermes buryn. Eger men tym erte qozǵalsam, men olardyń arasyna túsip qalatynmyn; degenmen, keshigip qalsam, men de egeýquıryq sıaqty tuzaqqa túsemin. Sondyqtan qandaı da bir jolmen ekeýin de birden zalalsyzdandyrýǵa týra keledi, sodan keıin dybys shyqpaıdy.
  
  
  Kúzetshi parapetten qulaǵan birneshe tasty aınalyp ótti. Ol shatyrdy talaı ret aınalyp ótkeni sonsha, endi onyń ústine kishkene qalpaq laqtyryp jiberdi de, ıyǵyna myltyq salbyrap turǵan parapettiń ústinen maqsatsyz qarap turdy. Ara-tura ol tipti qaraýǵa da áýre bolmady; tipti júgirip kele jatqan ıttiń de istep jatqany. Birinshi talap - aınalańyzda ne bolyp jatqanyn árqashan bilýińiz kerek, óıtkeni sizdiń ómirińiz soǵan baılanysty bolýy múmkin. Bul onyń ómirin qıdy.
  
  
  Men stılettony qolyma ustadym. Meniń ekinshi qolymda dybys óshirgishi bar tapansha boldy. Kóleńke meni tolyǵymen jutyp qoıdy. Men tastarmen jalǵyz boldym. Qarańǵylyqqa qaraǵanda keıde ymyrtta zattardy ajyratý qıynyraq bolady, men buǵan kepildik beremin. Ol jaqyndaı berdi jáne jaqyndady. Men tynysymdy ustadym... Kenet men ony endi kóre almadym. Ol taǵy da qulaǵan tastardyń aınalasynda júrgen shyǵar. Bir sátke ol meni baıqap qaldy dep qorqyp, jasyrynǵan jerge súńgip kettim. Sosyn kózimniń qıyǵymen onyń aıaǵyn kórdim. Demek, ol meniń sonda ekenimdi áli bilmedi. Endi men onyń tynysy men tóbesinen aıaǵynyń sybdyryn estidim. Men úshke deıin sanap, sekirdim.
  
  
  Shyndyǵynda, meniń basty alańdaýshylyǵym tikushaqtyń kúzetshisi boldy. Men aldymen olardy joldan shyǵaryp, qalǵandaryn qalqan retinde paıdalanǵym keldi. Qashyqtyqty, onyń kútpegen reaksıasyn jáne maǵan shý shyǵarýǵa bolmaıtynyn eskersek, ol eń úlken qaýip tóndirdi. Men eki ret jyldam oq attym. Birinshi oq onyń keýdesine, ekinshisi moınyna tıgen. Dybys shyǵarmaı, ol tikushaqtyń dóńgelek bolat tiregine qulap tústi. Meniń etigimniń tabany myltyqtan atylǵannan góri tastardyń ústinen kóbirek shý shyǵardy.
  
  
  Stılettomen men basqa kúzetshiniń búıregine kirýge tyrystym. Men onyń ólgen dosyn kórgende qatyp qalady dep sendim. Biraq ol pantera sıaqty áreket etti. Instınktıvti qımylmen ol eńkeıip buryldy. Osydan keıin bári tuman sıaqty boldy.
  
  
  Eger ol durys daıyndalǵan bolsa, qazir qarýyn qoldanýy kerek edi. Biraq sekýndtyń sol bóliginde ol men sanamaǵandaı áreket etti. Ol eńkeıip, vıntovkasyn laqtyryp jiberdi de, belinen salbyrap turǵan komandalyq qanjarǵa qolyn sozdy. Ol onymen kúresýge daǵdylanǵan. Ol muny bala kezinen-aq bilgen. Ol úshin myltyq jaı ǵana ebedeısiz temir kesek edi.
  
  
  Men onyń vıntovkasynan jaltaramyn dep kútken edim, biraq myltyqtyń uzyn uńǵysy bilegime soǵylyp, stıletto meniń qolymnan ushyp ketti. Osydan keıin bári naızaǵaıdaı jyldam ótti. Myltyq aramyzda jerge qulap tústi. Meniń oń qolym temeki shegetin myltyqpen joǵary kóterildi. Soqqyny qabyldaý úshin onyń sol qoly sozylyp ketti. Onyń segiz dúımdik sýyq bolattan jasalǵan oń qoly meniń ishimdi kózdedi. Meniń sol qolym onyń oń bileginen ustap, artqa tartty. Endi ol maǵan arqasyn qoıyp, endi pyshaq ustaǵan qolyn qozǵaı almady. Ol aıqaılaý úshin aýzyn ashty. Men oń qolymdy onyń betine basyp, myltyqtyń ushyn tisteriniń arasyna qoıdym. Ol tunshyǵyp, burylyp ketýge tyrysty. Meniń sol qolym qatty basqany sonsha, artqa ıilýge týra keldi. Ol meniń jilinshigimnen teýip, bos qolymen betime jáne kózime jetýge tyrysty.
  
  
  Men myltyqty onyń aýzyna salyp, qolyn tarttym. Birdeńe jarylyp ketti. Qoly aqsap, álsiz saýsaqtarynan pyshaq túsip ketti. Meniń sol qolym onyń moınynyń artynda boldy. Ol taǵy da qashyp ketýge tyrysty. Sátsiz. Moıny synǵan kezde dybys shyqpady.
  
  
  Men jansyz deneni ózimnen ıterip jiberip, pyshaqty aldym. Kúzetshi jerge qulap túskende, onyń basy birtúrli buryshta edi, men esikke qaraı júgirip bara jattym. Ishinde eski, tar baspaldaq bar edi. Sapodılla aǵashynan jasalǵan úlken shpılkalarda oıýlar áli de ońaı kórinetin jáne ýaqyt óte kele derlik buzylmaǵan. Tas qabyrǵalar tóbedegi elektr shamdarynyń jaryǵynan tústeri erekshelenetin bareleftermen jabylǵan. Burynǵy terezelerdiń qarańǵy sańylaýlarynan da azdap jaryq enip, qazir jasyl jelekke oranǵan ósimdikter paıda boldy.
  
  
  Baspaldaqtyń jartysynda men tartyndym. Joǵarydan da, tómennen de eshteńe estilmedi. Men stılettomdy qabyǵyma salyp, qıyrshyq tasty alyp, tómen qaraı laqtyrdym. Ol tastardan sekirdi. Tek jańǵyryq estildi. Men daıyndyq úshin tapanshamen joldy jalǵastyrdym.
  
  
  Men tóbesi kúmbezdi, dálizi solǵa burylyp, qoný alańyna shyqtym. Ári qaraı, barlyǵy jaqynda betonnan, bolat arqalyqtardan jáne alúmınıden qalpyna keltirildi. Shamdar áli kúnge deıin shyrsha shamdarynyń tizbegi sıaqty tóbeden ilýli turdy, biraq olardyń janynda salqyn aýa shyǵatyn birneshe metr saıyn sańylaýlary bar metal kondısıoner qubyry boldy. Osy sátten bastap Maııa ǵıbadathanasy polkovnık Jerdiń zamanaýı qondyrǵylarynyń qabyǵynan, qabyǵynan basqa eshteńege aınalmady.
  
  
  Dálizdiń arǵy jaǵynda bank qoımasynyń esigindeı berik kórinetin bolat esik bar edi. Dybys bolǵan joq. Esiktiń jaqtaýynda qyzyl tutqasy bar oıyq qulyp boldy. Men túımeni basqan kezde esik ashylýy múmkin edi. Degenmen, basqa jaqtan bireý esikti ashý týraly sıgnal alýy ábden múmkin.
  
  
  Men qulaǵymdy sýyq bolatqa qoıdym. Basynda men eshteńe estigen joqpyn. Sodan keıin maǵan generatorlardyń qatty, álsiz syqyrlaýymen birge estigennen góri sezgen tómen dybys estildi. Men qamalǵa taǵy qaradym. Qural -saımandar salynǵan sómkeden men qulypty alyp tastadym: ıneni qulyptyń bólikteri arasynda sekirýge májbúr etetin serippesi bar qural, osylaısha ony buzady. Bul qarapaıym nárse boldy jáne ony paıdalaný úshin kóp tájirıbe men shydamdylyq qajet boldy. Úsh áreketten keıin esik ashyldy. Men ol jerge mysyq sıaqty tez jáne únsiz jorǵaladym. Ǵıbadathana tynysh jáne qaraýsyz qalǵandaı boldy. Diril kúsheıip, bólmeni qýatty qýat kóziniń dybystan joǵary dybysymen toltyrdy. Men dybysqa týra bardym, óıtkeni men ıntýıtıvti túrde bul men izdegen nárseniń kózi ekenin bildim. Meniń qadamdarym kedir-budyrly betonnan jańǵyryq estildi. Taǵy bir dáliz, taǵy bir baspaldaq, taǵy bir dáliz jáne eń sońynda ekinshi bolat esik, onyń artyndaǵy shý burynǵydan da qattyraq boldy. Men qulypty qaıtadan paıdalanyp, abaılap ishke kirdim.
  
  
  Bul neon shamdary bar alasa bólme bolatyn. Eki jaǵynda áınektiń artynda eseptegishteri, dachıkteri jáne kompúterlik katýshkalar qatarlary bar bolat shkaftar turdy. Ortasynda uzyndyǵy bir jarym metrge jýyq komýtator taqtasy boldy, onyń astynda elestete almaıtyn túımeler, symdar men potensıometrler boldy, olardyń astynda men úshin maǵynasy joq jazýlary bar taqtaıshalar boldy: Labıon. Indeks, qarsy tok mýftasy jáne katarıdın faktory. Bul elektrondy ǵımarattyń energıasy meniń qolymdaı qalyń kabel arqyly jetkizildi jáne eden boıymen ekinshi jaǵyndaǵy qabyrǵadaǵy qosqyshqa qaraı júrdi. Jaqyn jerde esik bar edi, sol jerden elektr stansıasynyń qatty daýysy estildi. Biraq bul meni qyzyqtyrmady. Men bolýym kerek jerde boldym. Men kompúter shkaftaryna baryp, burylmaly tabaqtardy alǵa qaraı jyljyttym.
  
  
  Serippeler, tranzıstorlar jáne ıntegraldy shemalar sıaqty juqa katýshkalar jaryqta jarqyrap turdy. Sómkeden men kádimgi ınsektısıdti búrikkish bótelkege uqsaıtyn polıefırli qutyny alyp shyqtym. Men jabdyqqa joǵary korozıalyq eritkish qyshqyldyń móldir qabatyn shashtym. Sondyqtan men barlyq shkaftardy óńdep, aıaqtaǵannan keıin panelderdi qaıtadan japtym.
  
  
  Qyshqyl AX zerthanasynyń ónertabysy boldy. Bomba nysannyń bir bóligin isten shyǵarýy múmkin, biraq bári emes; jáne, árıne, barlyq mańyzdy bólikter emes, eger men jarylǵysh zattardy kóp qoldanbasam, búkil Maııa ǵıbadathanasy qırap qaldy. Alaıda ǵıbadathananyń kenetten qıraýy halyqaralyq jaǵymsyz saldarǵa ákep soqtyrýy múmkin.
  
  
  Sosyn aýyr júkti kontrabandalyq jolmen alyp ótýdiń logıstıkalyq máselesi týyndady. Taǵy bir qaýip - menimen birge bomba tabylyp, zalalsyzdandyrylady. Qyshqyldy kesh bolǵanǵa deıin anyqtaý múmkin bolmady jáne ony shashyratqannan keıin joıý múmkin bolmady. Tipti avtobýstyń ózi erip ketip, men ketkennen keıin ne bolǵanyn bilmeı qalatyn edi.
  
  
  Men kaýstıkalyq zatty barlyq jerge abaılap shashtym. Birneshe saǵat boıy qyshqyl bárin jep qoıady. Bólshekter balqytyldy, kabeldik qosylystar eridi jáne metal korpýsta qysqa tuıyqtalýdy týdyrdy. Ol kezde men jýnglıge aman-esen oralamyn, Zemblanyń tehnıkasy shashtaryn julyp alatyn bolady. Tún ortasyna qaraı men óńdegen árbir jabdyq úıindige aınaldy. Bul bizdiń dıplomattarǵa Nıkaragýa men Amerıka memleketteriniń uıymyn tergeýge májbúrleýge ýaqyt beredi. Sabotaj meniń jalǵyz jumysym boldy. Men bitkennen keıin bul týraly bári kúletin bolady. Polkovnık Zembladan basqa.
  
  
  Men kompúterlermen jumysymdy aıaqtadym jáne komýtatordyń ishki jaǵyna shashyrattym. Kenet esik ashylyp, eki tehnık pen kúzetshi ishke kirdi. Olardyń tańdanysy meniń tańdanysym sıaqty úlken boldy. Tehnıkter — men olardy tehnıkter dep oıladym, óıtkeni olar aq halatty abzal jandar, qoldarynda qaǵazdary bar — qarýsyz. Sur kıingen kúzetshiniń jambasynda 38 kalıbrli brazılıalyq Rossı revolveri bolǵan. Olar ony Smith & Wesson kómegimen ózderi ázirledi jáne onyń tórt dúımdik bóshkesi boldy. Ol ony ustap alyp: "Álto" dep aıqaılady.
  
  
  Alaıda meniń bir orynda turý oıym bolǵan joq. Men tek áýe sharynan ózin-ózi joıý jolaǵyn julyp alyp, ony qarańǵy buryshqa laqtyra aldym. Men kózdep, eki ret oq attym. Kúzetshi aýyryp aıqaılady da, tamaǵyn ustady. Onyń revolverinen shyqqan oq meniń basymnan eshnársege tımeı ótip ketti. Kúzetshi artyndaǵy shkafqa qulap tústi. Ol zastyrsyp, tyrnaqtaryn metalǵa qadap, aqyryn jerge qaraı syrǵyp ketti.
  
  
  Men esikke qaraı sekirdim de, kúzetshiniń buıryǵyn oryndap, bir orynda turǵan eki tehnıkke tap boldym. Bul meni tepe-teńdikten shyǵardy. Meniń kóılegimnen bireý ustap alǵanyn sezdim. Men onyń qolynan qutylý úshin 360 gradýsqa buryldym. Osy kezde jańa kúzetshiler basyp kirdi. Ekinshi tehnık basyn ıip, maǵan qaraı júgirdi de, meni bólmege kúshpen ıterip jiberdi.
  
  
  Kúzetshiler maǵan qaraı júgirdi. Bir judyryǵym meniń kún pleksýsyma, al ekinshi judyryǵym ıegime tıdi. Men artqa shegindim. Men tynys alýǵa tyrystym jáne shabýyldaýshylarǵa sońǵy eki oqty jiberdim. Men bir aıqaıdy qanaǵatpen estidim. Maǵan judyryqtaı bolat jaýǵan burshaq jaýdy. Myltyq meniń qolymnan qaǵyldy. Olar myqty, jigerli jaýyngerler edi. Eger men bireýinen qutylsam, qalǵan ekeýi onyń ornyn basatyn.
  
  
  Osy abyrjýdan meni kenetten shap tusynan qatty tepkilep jiberdi. Men shydamsyz azappen ekige búgilip, beton edenge quladym. Etik meniń ǵıbadathanama tıdi. Jartylaı jansyzdanyp, jan-jaǵyma qolymdy sozdym da, aıaǵymdy sezip, julyp aldym. Er adam aıqaılap basqalardyń arasyna qulap tústi. Endi men pyshaǵymdy ala aldym.
  
  
  Men aınalamdaǵy barlyq nárseni kesip tastadym jáne meniń betime jáne qolyma jyly nárse shashylyp jatqanyn sezdim. Meniń stıletim ustaýǵa tym taıǵaq boldy. Men kúzetshilerdiń daýysyn estidim. Olardyń sany tym kóp, olar áli de kele jatty. Meni tepkilep, revolverdiń ushymen uryp jiberdi. Keıbireýleriniń myltyqtary bar edi, olar meni urýǵa bar kúshterin saldy. Olardyń etikteri meniń jaralanǵan denemdi uryp jatty. Adamdar men olardyń aıqaılary álsirep, álsireı bastady: kóleńkeler men daýystardyń tumany. Revolverdi atyp jiberdi. Bul tómengi bólmedegi dınamıt zarádynyń jarylýy sıaqty boldy. Maǵan kisi óltirý shabýylynyń toqtaǵany túsiniksiz boldy. Kúzetshiler entigip, nazar aýdardy. Esik aldynda Colt 357 "Python" kóligin aqyryn túsirip turǵan bir adam turdy. Tańqalarlyq emes, atys bólmede jańǵyryqty. Ol basqalarmen birdeı formada kıingen, biraq onyń minez-qulqy senimdilik pen ústemdikti bildirdi. Onyń júzi aryq, ótkir bolatyn. Onyń qysylǵan ernine "bandıttik" murt qulap, búrkit murny oǵan jyrtqysh qustyń túrin berdi. Ol ol jerde kezdeısoq, qyzyǵýshylyq tanytpaıtyn kórermen retinde turdy, biraq onyń kózderi tastaı qatty boldy.
  
  
  'Munda ne bolyp jatyr?'— dep surady ol jaıbaraqat. Ser, — dedi kúzetshilerdiń biri, — biz bul aǵylshyndy osy jerden taptyq. Ol Hýandy óltirdi jáne jaralady...
  
  
  "Sılensıo" . Er adam revolverdi maǵan baǵyttady. 'Menimen birge júr.'
  
  
  Men stılettomdy túsirip aldym da, bulshyq etterim aýyryp aıqaılap, teńselip turdym.
  
  
  
  
  3 taraý
  
  
  
  
  Men qarańǵy úńgirde boldym. Jalǵyz jaryq qalyń aǵash esiktiń astyndaǵy sańylaýdan ótip bara jatty. Shatyr óte kishkentaı, úlken garderobtan úlken emes edi. Bir kezderi ishinde kim nemese ne bolǵanyn kim bilsin. Kem degende, qazir men sol jerde, las qoqystardyń ortasynda otyrdym. Men ǵıbadathananyń astynda bir jerde bolǵan bolýym kerek, óıtkeni aǵashtar men ósimdikterdiń tamyry tastarǵa enip ketken, biraq, shamasy, sonshalyqty baıaý, olar qazir qabyrǵalardy biriktirip turǵan.
  
  
  Ary qaraı ne bolatynyn taǵatsyzdana kútip, sasyq aýada jalańash, dármensiz tas qabyrǵaǵa súıendim. Meni sheshindirip, tintip, barlyǵyn alyp ketti. Sondaı-aq meniń gaz bombam men qol saǵatym.
  
  
  Tergeýdi aty-jóni men laýazymy maǵan beımálim adam basqardy. Ol menen suraǵan joq. Onyń sózderi maǵan nemese onymen birge júrgen eki kúzetshige birneshe qysqasha buıryqtarmen shekteldi. Ol maǵan sabyrly, tákappar mensinbeýshilikpen qarady, bul onyń qaıǵyly minez-qulqyna qaraǵanda meni odan saıyn ashýlandyrdy. Ol meni osynda tastap ketti jáne meniń bilýimshe umytyp ketti.
  
  
  Saǵattyń baıaý ótkeni sonsha, men esinen tanyp qala jazdadym. Men ýaqytymnyń bir bóligin qashý nusqalaryn qarastyrýǵa jumsadym. Jáne olar bolǵan joq. Qalǵan ýaqytta men kúıdirgish qyshqyl týraly oıladym; Zemblanyń qural-jabdyqtarymen birge ol meniń ómirimdi qanshalyqty baıaý, biraq senimdi túrde jep qoıdy. Árbir sekýnd joıylý prosesi baıqalatyn sátke jaqyndady, sodan keıin bul jerde meniń shirip ketýime jol bermeıdi.
  
  
  Esiktiń arǵy jaǵyndaǵy bolttyń dybysy meni shoshytty. Esik syqyrlap ashyldy. Meniń tergeýshim eki júıkesi juqarǵan kúzetshimen birge qaıtyp keldi. Ol shalbarymdy maǵan laqtyryp jiberdi, sosyn kezdeısoq, qyzyqsyz baqylaýshynyń keıpinde esik jaqtaýyna súıendi.
  
  
  — Kıin, amıgo, biz qonaqqa baramyz, al hanymdar bizben birge.
  
  
  'Qaıda?'
  
  
  "Aýzyńdy jap. Saǵan ne aıtsa, sony iste.
  
  
  Ol meniń shalbarymdy sheshkenimdi kútti, sodan keıin maǵan ýaqytsha kameradan túsýimdi nusqady. Men dálizdegi qorǵalmaǵan shamnyń jaryǵymen jypylyqtadym da, ózimdi baǵdarlaý úshin bir sátke kidirdim. Bul kúzetshiniń meni myltyqtyń oqpanymen urýyna sebep boldy. Biz kelgennen basqa jolmen júrip, birneshe sarbazdar men tehnıkterdi kezdestirdik, olar maǵan jıirkenish pen qyzyǵýshylyqpen qarady. Biraz ýaqyt biz qabyrǵalary jalańash uzyn dálizdermen júrip, baspaldaqpen joǵary jáne tómen júrdik. Olardyń barlyǵynyń uqsastyǵy sonsha, men bul labırıntte úmitsiz adasyp kettim. Aqyrynda biz basqa dálizderge ashylatyn keń zalǵa keldik, osylaısha biz dóńgelektiń osine jetkendeı boldyq. Bul zal tez arada úlken ortalyq zalǵa aınaldy. Munyń kóp bóligi tóbeden sheńber boıymen ilýli turǵan damask perdeleriniń arqasynda jarqylmen kúńgirt jaryqtandyryldy. Edenniń ortasynda jarqyn sheńberdi quraıtyn bir kúshti núkte boldy. Qabyrǵalardy barlyq jaǵynan derlik toltyrylǵan kitap shkaftary alyp jatty. Bylǵarydan tigilgen qalyń folıolar úıilgen paraqshalarmen qatar turdy. Men turǵan qabyrǵa bıik jáne dál ortasynda ilýli turǵan úlken jumbaq japsyrmadan basqa bos edi. Sahnada altyn kún jarqyrap turdy, onyń ústinde aspaptyq konsol turdy, men ony búldirgendeı boldym. Onyń aınalasynda bes adam otyrdy.
  
  
  Ol jerde eki orta jastaǵy er adam bolǵan. Bireýiniń basy bılárd dobyndaı taz bolatyn. Ekinshisi betimen boldy, ol bir qaraǵanda tars jabylǵan esikke tap boldy. Áıelderdiń biri alasa boıly, semiz, keýdesi aýyr, keýdesi ótkir, tesilgen agat kózderi bar edi. Ekinshisi jas jáne sál jaqsyraq salynǵan. Ol jalyqqan sıaqty kórindi.
  
  
  Besinshi adam basqalardan múlde basqa adam boldy. Ol áıelder arasynda konsoldiń artynda qara bylǵarydan jasalǵan aınalmaly oryndyqta otyrdy. Ol kók kashemır sharfy bar jeńil bejevyı iskerlik kostúm kıgen. Ol konsolge súıenip, shyntaǵyn kóterip, meniń qural-saımandar sómkemdi qarap shyǵýymdy ótingendeı qolynda ustady. Ol meniń kóz aldymda dana jáne muńdy kózqaraspen týra meniń betime qarady.
  
  
  Ol kishkentaı jáne epti boldy. Qart emes, jyldar ony aıaǵan joq. Onyń betindegi tereń ájimder men kóziniń astyndaǵy sheńberler olarǵa enip, jastyq shaqtyń nemese tapqyrlyqtyń izin ketirgendeı boldy. Ol men buryn-sońdy kórgen eshkimge uqsamaıtyn. Erekshe qısyq muryn, mańdaı syzyǵy jáne tyǵyz qysylǵan ústińgi erin asyl tuqymdy Maııaǵa opasyzdyq jasady. Oǵan ózin tanystyrýdyń qajeti joq edi. Men qolymnan kelmeıtin polkovnık Zemblaǵa tap boldym. — Jaryqqa shyq, aǵa , — dedi ol. Daýysy qylyshtaı bıik, ótkir edi.
  
  
  Myltyq meni alǵa qaraı ıterip jiberdi.
  
  
  Men soqyr jaryq sáýlesiniń ortasynda turdym, birneshe mınýt boıy eshkim eshteńe aıtpady. Zembla qozǵalmady, biraq qalǵandary meni shıelenisken kózderimen zerttep, óz oryndarynda tynyshsyz qımyldady. Olar ózderiniń kósemderi sıaqty asyl tuqymdy emes edi, biraq maııalardyń qany olardyń qatty kúıgen betterinde iz qaldyrdy.
  
  
  "Biz bárin eki ret tintip shyqtyq, — dedi Zembla aqyry, — biraq esh jerden jasyryn jarylǵysh zattardy tappadyq.
  
  
  Men eshteńe aıtqan joqpyn.
  
  
  Men tyńdaımyn ", — dedi ol. Onyń daýysy aldamshy túrde jyly shyraıly boldy. Arqamdaǵy myltyq múlde olaı emes edi.
  
  
  Men ony tastap ketken joqpyn", — dedim men.
  
  
  Múmkin ", — dep jaýap berdi ol. Ol meniń quraldar jınaǵymdy tóńkerip jiberdi, osylaısha onyń mazmuny konsol naýasyna aýnap tústi jáne mıkrofılm kameramdy kóterdi. "Siz jaı ǵana sýretke túsý arqyly uzaq jáne qıyn joldan óttińiz, aǵa", — dedi ol. Fotosýret meniń tapsyrmamnyń ekinshi bóligi boldy. Men plenkaǵa múmkindiginshe kóp jabdyqty túsirýim kerek edi, biraq men spreıdi paıdalaný múmkindigine ıe bolǵannan keıin ǵana. Osyǵan baılanysty Hoýk tabandy boldy. Qıraý birinshi orynǵa shyqty. Men ózimdi yńǵaısyz sezingenime jáne qaqpandy ıiskep turǵan jolbarys sıaqty qobaljyǵanyma qaramastan, kúlimsireı almadym.
  
  
  Kenet qolynyń kenet qımylymen Zembla meniń zattarymdy jerge laqtyryp jiberdi.
  
  
  'Sen kimsiń? Seniń atyń kim? Sen munda tipti ne istep júrsiń?
  
  
  Men ıyǵymdy kóterdim. "Meniń atym Nık Karter, sen meniń ne úshin kelgenimdi bilesiń. Bir sekýnd buryn sizdiń qolyńyzda sebep boldy.
  
  
  "Karter..."Ol esimdi abaılap aıtty. — Meniń esimde bir nárse bar sıaqty... Iá! Minekı biz! Kýba 1969 jáne Chılı ótken jyly. Bul joly siz sátsizdikke ushyradyńyz, Karter myrza.
  
  
  —Múmkin seniki durys shyǵar", — dep jaýap berdim men oǵan qarap. Meniń kózderim únemi alǵa-artqa jyljyp, Zembladan, qalǵan tórteýinen nemese men men qarańǵy dálizdiń arasynda turǵan adam men kúzetshilerden álsiz jerdi tabýǵa tyrysty. Qashýdyń birde-bir, múldem basqa nusqasy bolǵan joq. Zembla meniń ósip kele jatqan ýaıymymdy sezgendeı bolyp, qysqa, ótkir kúlki shyǵardy da:: "Sabyr et. Biz seni bul jerde óltirmeımiz.
  
  
  "Men keýdemdi jyrtyp, júregimdi julyp alatyn rásimdi kútemin".
  
  
  — Siz oǵan laıyq ekenińizdi moıyndaýyńyz kerek, senor Karter. Olar sen óltirgen jaqsy adamdar edi. Biraq biz sizdi ózimiz úshin paıdalanýdyń jolyn oılap taptyq jáne siz ony sýretke túsire almasańyz da, kórgińiz keletin nárse týraly habarlaýǵa múmkindigińiz bar. Aıtpaqshy, tek qyzyǵýshylyq, satqyndyq sizge munda jol kórsetti emes pe?
  
  
  Men taǵy da nemquraıly ıyǵymdy kóterdim. "Jerdiń qulaǵy tolyp jatyr."
  
  
  — Men onsyz da qoryqtym. Tek satqynnyń kómegimen sen meniń qorǵanysymnyń belbeýinen óte aldyń. Men sheshe almaıtyn jalǵyz teńdeý - adamnyń boljaýǵa bolmaıtyndyǵynyń teńdeýi. Búgingi keshten keıin bul meni mazalamaıdy dep oılaımyn.
  
  
  Ol óziniń qanshalyqty durys ekenin bilmedi. Biraq ol oılaǵannan basqa sebeppen! Al ol shyndyqty qashan biler edi... Men taǵy da jan-jaǵyma qaradym da, jutyp qoıdym. Bul tuzaq, qabir boldy. Tipti basyńnan túsken tynymsyz nurdyń ózi qaýip tóndiretindeı boldy.
  
  
  "Búgin keshten keıin, — dep jalǵastyrdy Zembla, — bolady... Biraq, meniń mundaǵy shaǵyn ınstallásıam týraly bárin biletin shyǵarsyz!"
  
  
  —Sizde álemdegi eń úlken tońazytqysh bar dep oılaısyz.
  
  
  —Olaı emes", — dep kúldi ol. "Men tek qandaı da bir qıaldaǵy taýdy jasamaqpyn. Iaǵnı, radıotolqyndardyń kómegimen troposferanyń aýa aǵyndaryna onyń barlyq qasıetterin proeksıalaı otyryp, taý bar bolyp kóriný. Qar jaýýy úshin bul shamamen 15 000 fýt bıiktikte bolýy kerek. Árıne, bul radıotolqyndardy eshkim kórmeıdi jáne ushaq olar arqyly jaı ǵana ushyp ketýi múmkin. Tek klımat sol jerde taý bar dep oılaıdy!
  
  
  — Mehıkoda olar qalaı oılady? — men ashýlanyp suradym.
  
  
  Sonymen, siz baıqadyńyz! Bul, bylaısha aıtqanda, tájirıbelik efır boldy. Ol kezde meniń úılestirý núktelerim qala mańynda bir-birinen nebári birneshe mıl qashyqtyqta bolatyn. Biraq bul joly men Ortalyq Amerıkanyń kóp bóligin qamtı alamyn jáne…
  
  
  — Úılestirý pýnktteri?
  
  
  Men onyń sózin bóldim. 'Sen ne aıtqyń keledi?'
  
  
  Men taýdyń eni tolqyn uzyndyǵynyń radıosıgnalyn shyǵara almaıtynym sizge túsinikti bolady. Men maqsat úshin tańdaǵan aýmaqtyń ústindegi taýdyń sulbasyn quraıtyn núkteler qataryn nemese aıtalyq, óris syzyqtaryn jobalaýym kerek. Rezervtik taratqyshtardy negizgi dıagramnyń matematıkalyq osine durys proporsıada bolatyndaı etip qaıda ornalastyrý kerektigin anyqtaý úshin óte dál esepteýler qajet".
  
  
  "Meniń kómekshilerim, — dep qosty ol artyndaǵy tórteýine basyn ızep, — árkim óz elindegi qoldaý stansıasyn baqylaıdy."
  
  
  Meniń tamaǵym qurǵap ketti. "Biraq bul ós, barlyǵy aınalatyn ortalyq osynda, solaı emes pe?"
  
  
  Iá, árıne.'
  
  
  Jartysy jeńil dem alsam, ekinshi jartysy onyń qýlyǵyna qarǵys aıtty.
  
  
  Al sen bárin qarmen jaýyp tastaǵannan keıin ne bolady?
  
  
  Ol jumbaq kúldi. "Sodan keıin úshinshi Maııa ımperıasy keledi".
  
  
  Onyń ulylyǵy týraly sandyraq meniń mıyma tolyq áser etkende, men qatty tań qaldym. Sosyn men kesip tastadym: "Sen bul úshin tym ońtústikte emessiń be?"
  
  
  Bul bizdiń órkenıetimizdiń besigi Dýkatanda bolǵan degen maǵynada ras. Biraq Maııanyń alǵashqy eki ımperıasy odan ári ońtústikke qaraı sozyldy". Ol qatty kúlip qosty: "Iýkatektikterdi eshqashan meksıkalyq dep aıtpańyz. Bizdiń astektermen burynǵy arazdyǵymyz áli de bar, degenmen bizde Teýles, qaýyrsyndy jylan Kýkýlkan sıaqty qudaılar bar.
  
  
  Ol burylyp, qabyrǵadaǵy jaryqqa toly sýretti nusqady. "Bul bizge ony eske túsiredi".
  
  
  — Al qyzyl syzyqtar she?
  
  
  "Olar bizdiń naǵyz jaýlarymyzdyń kim ekenin eske salady. 1519 jyly Kortes Tabaskoda Maııalardy óltirdi, sodan keıin aǵashtyń dińine úsh oıyq oıyp saldy. Ispanıa koroli Karl I atynan ol bizdiń terıtorıamyzdy ıemdendi". Zembla maǵan taǵy qarady. —Sen bizdiń jaýymyzsyń, Karter. Sizderdiń otbasylaryńyz bizdiń jerdi bes ǵasyr boıy basyp alyp, bizdi joqshylyqta ómir súrýge májbúr etti.
  
  
  — Onda sen óziń ne istemekshisiń? Bul qurylǵy arqyly siz odan da kedeılikke dýshar etesiz. Bári qatyp qalady. Rezeńke, banan jáne baǵaly aǵashtar aıazdan óledi. Kofe men kakao joıylady. Ónerkásip joıylatyn edi. Ortalyq Amerıkanyń búkil ekonomıkasy bir túnde joıylady".
  
  
  Ol qandaı da bir jándikterden jalyqqandaı qolyn bulǵady. "Tabıǵı resýrstardy eskere otyryp, bizdiń elimiz tyń derlik. Damyǵan sol kishkene bólik kapıtalısik qanaýdyń saldarynan sarqylýda. Bizdiń ómirimiz ózgermeıdi, óıtkeni biz báribir ashtyq pen kedeılikten zardap shektik. Bul aıaqtalǵannan keıin jáne siz grıngolar ketkennen keıin biz ekonomıkamyzdy quramyz, biraq tek ózimiz úshin. Men Ortalyq Amerıkany ýaqytsha tıimsiz etip jatyrmyn deýge bolady".
  
  
  —Sen adam turmaıtyn adamdy aıtyp tursyń.
  
  
  "Paıdasyz, adam turmaıtyn, ımperıalıs úshin bir nársege qaınaıdy".
  
  
  'Bul bos sóz. Iá, jáne jergilikti turǵyndar sizben kelispeıdi. Nege olarǵa eskertpeısiń, polkovnık? Kem degende, sol kezde olar sýyq aýa raıyna daıyndala alady.
  
  
  "Siz mundaı nárseler týraly shynaıy bolýyńyz kerek. Maǵan kim senedi? Men partızan emespin. Men ınjener-elektrıkpin. Al bul polkovnıkke keletin bolsaq, bul maǵan Arkanzas mılısıa Konfederasıasynyń bir kezderi kórsetken qyzmeti úshin bergen qurmetti sheni. Eger bireý maǵan sense, meniń shabýyldy toıtarýǵa kúshim jeter edi, senor Karter. Siz dáleldegendeı, men osalmyn. Siz meniń kúsh-qýatymdy jeńe almaıynsha, men bárin qupıa ustaýym kerek ekenin túsinesiz. Sizdiń suraǵyńyzǵa jaýap berý úshin: sondyqtan men Iýkatannan júzdegen mıl qashyqtyqta, Nıkaragýanyń osy shóldi bóliginde turamyn.
  
  
  Biraq myńdaǵan adamdar, seniń halqyń, azap shegedi jáne óledi".
  
  
  Biz ǵasyrlar boıy azap shegip kelemiz. Biz tabıǵattyń joıqyn áreketine qarsy turamyz. Biz qamys sıaqtymyz deýge bolady. Sán-saltanat pen molshylyq halqyńdy erkeletip, álsiretip jiberdi. Iá, ókinishke oraı, adamdar quryp ketedi. Biraq bul qandy tóńkeriske qaraǵanda áldeqaıda az bolady. Basqalardyń ómir súrýi úshin adamdar árqashan ólýi kerek. Túsinbeısiń be? Eń bastysy, men aldymen óz taýymdy jasap, sodan keıin ǵana álemge óz talaptarymdy jetkizýim kerek".
  
  
  Al eger sizdiń talaptaryńyz qabyldanbasa ne bolady? Sizdiń taratqyshtaryńyz jumysyn jalǵastyra ma jáne siz bárin muz dáýirine qaıtarasyz ba?
  
  
  Bul bizdiń armanymyzdy toqtatý úshin tym uzaq boldy. Jyldar boıy biz ekkenimizdi oryp alatyn kún týraly armandadyq".
  
  
  Sóılegen sóziniń jalynyna qaramastan, ol maǵan qaraǵan kezde onyń kózderi múldem qalypty boldy. "Bastapqyda bul kún erteń bolatyn edi, Karter myrza, biraq sizdiń aralasýyńyz bizdiń kestemizdi alǵa jyljytqany anyq".
  
  
  "Búgingi kúnge?"
  
  
  'Osy ýaqytqa deıin!'Onyń saýsaqtary birneshe aýystyryp-qosqyshtardyń ústinen júgirdi. "Bizdiń ólimge ákeletin eginimiz qazir bastalady!"
  
  
  Qazir emes! Taǵy birneshe saǵat ótkenge deıin emes ! Aspaptar onyń qolynyń astynda ómirge kelgen kezde oǵan aıqaılamas úshin astyńǵy ernimdi tisteýim kerek boldy. Men Ortalyq Amerıkanyń basqa elderinde kórsetiletin úsh arna týraly oıladym.
  
  
  Báriniń júregi osynda bolýy múmkin, biraq ol júrek áli soǵyp turdy. Rabbym, bul qyshqyl eshqashan jumys istemeı me? Meniń alǵashqy úreıim seıildi. Meniń oıyma bul tynymsyz joıylýdy eshteńe toqtata almaıdy degen oı keldi. Zemblanyń biraz ýaqytqa salqyndaýǵa múmkindigi bolýy múmkin edi, biraq aqyr sońynda onyń josparlary sátsizdikke ushyrady.
  
  
  Eseptegish aýytqýshylyqty anyqtaǵan kezde Zembla qabaǵyn túıdi, al oqylymdy túzetip jatqanda qoly sál dirildedi. Biraq onyń daýysy nyq jáne senimdi estildi. Ol dál sondaı birqalypty únmen sóıledi. "Bilesiz be, Karter, men sizdiń kelýińizge daıyn edim".
  
  
  — Sen meniń keletinimdi bildiń be?
  
  
  "O, birden emes, biraq qandaı da bir úkimettiń joıý jónindegi sarapshyny jiberý yqtımaldyǵy óte joǵary boldy". Ol basqarý taqtasyndaǵy bılep turǵan jebelerge úreımen qarady. Ol tizbekterdi birinen soń birin qosty. — Sondyqtan men qosymsha saqtyq sharalaryn qabyldadym. Meniń taratqyshtarym bir-birinen táýelsiz jumys isteıdi.
  
  
  'Qaısysy?'- "Sizde osy basqa tarmaqtardy baqylaý joq pa?"
  
  
  'Iá, árıne. Men olardy osy jerden relelik sıgnalmen qosamyn ", — dedi ol. Ol paneldi qaqty. —Al men olardy dál osylaı qaıta qosamyn. Sonda ǵana olar basqa radıo ımpúlsin alady.
  
  
  Meniń ıyq pyshaqtarymnyń arasynda jabysqaq boldy. "Olar qosýly kezde olardy tek qashyqtan basqarý púlti arqyly óshirýge bolady deısiz be?"
  
  
  'Dál solaı. Bul ózin-ózi sabotajdan qorǵaý. Ózimniń jáne qondyrǵylarymnyń qaýipsizdigi úshin saqtandyrýdyń bir túri. Eger mundaǵylardyń bári joıylyp, Qudaı buǵan tyrysqan aqymaqty jarylqasa, taý báribir jaratylǵan bolar edi. Nátıjesi apatty bolar edi.
  
  
  Men órilgen tilmen: "Apatty degeniń ne?"dep suradym.
  
  
  Bir taratqyshty joıý shatyrdyń astynan bir taıaqshany alyp tastaýǵa teń bolar edi. Shatyrdyń pishini basqa bolady, biraq báribir ornynda qalady. Meniń esepteýlerim óte dál jáne men kúsh órisi osylaısha tepe-teńdikten shyǵarylsa, bolatyn meteorologıalyq silkinister týraly oılamaýdy jón kóremin. Eń soraqysy, eger bul stansıa isten shyqqan bolsa, basqalary budan bylaı sıgnal bere almaıtyn edi. Sonda Ortalyq Amerıkany máńgilikke qar men muz basyp qalýy ábden múmkin".
  
  
  Onyń paıǵambarlyq sózderiniń shaıtandyq shyndyǵy meni soqqydaı ushyryp jiberdi.
  
  
  — Qudaıym, — dep aıqaıladym men oǵan sekirip, — olaı bastamańdar! Turyńdar! men...'
  
  
  Qatty jarylys sóılemniń ortasynda meniń eskertýimdi qysqartty. Men jerge soqtym. Eki kúzetshi meniń arqamnan sekirdi. Olar meni janshyp jibere jazdady jáne ókpemnen aýany shyǵardy. Men dirildep, jyndy sıaqty kúrestim. Nátıje joq. Bul ekeýi menen myqty edi. Olar meni edenge ıterip jiberdi. Bulshyq et qoldarym meni qatty ustady. Dóreki, dirildegen qol aýzymdy qatty qysyp alǵany sonsha, tisterim ernimnen ótip kete jazdady. Men basymdy bosattym.
  
  
  'Toqta! Joq...'
  
  
  Dóreki saýsaqtar aýzyma odan da qattyraq jabyldy.
  
  
  Meniń aıqaılarym tamaǵyma keptelip qaldy. Bul úmitsiz jaǵdaı boldy.
  
  
  Zembla aqyryn kúldi. — Sabyr et, senor . Men basqa arnalardy qosyp qoıdym jáne meniń bilýimshe, munda bári jaqsy jumys isteıdi. Endi olar jaı ǵana sınhrondalady.
  
  
  Edennen men Zemblanyń tórt stansıasyn bir tolqyn uzyndyǵyna jyljytyp jatqanyn dármensiz baqylap otyrdym. Men dirildeı bastadym, janýarlardyń bulshyqet reaksıasy. Múlde tynyshtalmaı, men ne bolatynyn kúttim. Eger Zemblany ornatý shynymen jumys istese, meniń dıversıam keri nátıje berer edi. Mundaǵy qondyrǵyǵa sabotaj jasaı otyryp, men apattyń máńgilikke jalǵasýyna eriksiz sebepker bolar edim. Onyń saldary apatty bolar edi. Zembla saýsaǵynyń úlken túımeniń ústinen áserli qozǵalýyna múmkindik berdi. "Al endi qýat togy". Ol ábden jymıdy da, bar kúshimen túımeni basty. Jaryq sóndi. Ǵıbadathananyń tereńinen generatorlardyń daýysy estildi. "Maǵan kóbirek energıa kerek", — dedi ol. Ol birneshe úlken tutqalardy aınaldyrdy.
  
  
  Ol suraǵanyn aldy, biraq basqasyna aldy. Osal tizbekter kenetten shamadan tys júktemeni kótere almaǵany anyq. Meniń kúıdirgish qyshqylym olardy tym kóp jep qoıdy. Generatorlardyń shýy qatty jáne tesilip, kondısıoner torlary arqyly qyzyp ketken bólshekterdiń ıisi shyqty. Men spreımen jumys istep jatqan jabdyq arqyly kerneý sheksiz ótip bara jatqanda, men alystan, alystan syqyrlaǵan dybystardy estidim. Men osy bólmege qamalǵan adamdardyń álsiz, tesilgen aıqaılaryn estidim.
  
  
  Bul dybystar men ıistiń neni bildiretinin tek Zembla ǵana túsingendeı boldy. Ol tutqalardy ashýlanyp burap, kórsetkilerdi nólge qaıtarýǵa tyrysty. Biraq qazir ol qýatty qosqannan keıin bul maǵynasy bolmady.
  
  
  'Joq joq! Bulaı bolýy múmkin emes. Úreıden kózin jumyp, ol aspaptardyń jarysyp jatqanyn jáne kúshtik transformatordyń jebesi qyzyl aımaqqa kirgenin baqylady. Onyń jeke paneli shamadan tys júkteme saldarynan jabyla bastady. Sarǵysh tútin metal panelderdiń tigisterine enip ketti. Onyń artyndaǵy adamdar alystan janshylǵan qarǵys aıtty. Bir áıel jótelip, tyrnaqtalǵan saýsaqtarymen oryndyqqa jabysyp qaldy. Panelder óte joǵary qysymǵa ushyraǵandaı dóńes boldy. Tar ótkel boldy. Aq jalyn atqylap, Zemblanyń qolyn kúıdirdi. Áıteýir birtúrli júregim aınyp ketti. Onyń búkil josparynyń ózdiginen buzylǵanyn kórý qorqynyshty boldy. Ol jasaǵan elektrondy qubyjyq ózin-ózi jutyp qoıdy. Ol óziniń synǵysh bólshekterin eritip, óziniń dachıkteri men symdaryn tesip, statıkalyq elektr togymen jazalanyp, órtengen oqshaýlaýdyń ıisin shyǵardy. Tútin arqyly men Zemblanyń júzin kórdim. Ol joǵalyp ketti jáne adam bolýdan qaldy.
  
  
  Onyń kózderinde tútinnen, tolqýdan nemese ekeýinen de jas boldy. Onyń tamaǵynan sharasyz dybys shyqty.
  
  
  "Karter, Karter, sen muny istediń. Sizde bul týraly túsinik bar...
  
  
  Kenet jan túrshigerlik aýa qysymy meni basyp qaldy. Zemblanyń renjigen daýysy basyldy. Bólmeni kózdiń jaýyn alatyn jaryq sáýlesi tesip ótti. Zembla men onyń dostary sańyraý jarylysta qaza tapty. Meni ustap turǵan kúzetshiler qýyrshaqtaı laqtyryp jiberdi. Jarylys meniń ókpemdi bosatty. Aspandy metaldan, shynydan jáne jarqyraǵan kabeldiń sybdyrlaǵan bólikterinen jaýǵan jańbyr toltyrdy. Men jerge qatty basyldym. Kúzetshiler meni aıaǵymnan qaǵyp, edenge jatqyzǵanyna qýandym. Bul meniń ómirimdi saqtap qalǵan shyǵar.
  
  
  Shý men jarqyraǵan jaryq bastalǵandaı tez joǵalyp ketti. Meniń basym aınalyp, qulaǵym shyryldady. Men kúttim. Sosyn men joǵary qaradym. Zalda býlaný men tútin áli de úıilip-tógilip turdy. Bulyńǵyr kúıde men qalǵan tártipsizdikti kórdim. Basqarý paneli pisken qyzanaq sıaqty jarylyp ketti. Zembla tútinge aınalǵan sıaqty. Kem degende, onyń izi de bolǵan joq. Qalǵandary edenge shashylyp, olar qulaǵan jerge shashyldy. Taz adam eńkeıip jatty. Basqa erkek pen semiz áıel shalqasynan jatty. Jalyqqan áıeldiń moınyna metal paneldiń bir bóligi jabysyp qaldy. Ol oryndyqtyń janynda tizerlep jatyp qaıtys boldy. Kúıdirilgen bóliktiń ústinen qan aǵyp jatty. Maıly tamshylarmen ol qabyrǵa boıymen jáne úıindilermen jabylǵan sahna boıymen aǵyp jatty.
  
  
  Men ornymnan turyp, tereń dem alyp, artyma qaradym. Kúzetshilerdiń biri edenge sozylyp, aýzynan qan aǵyp jatty. Meni ustap alǵan adam dabyl qaǵý úshin joǵalyp ketken shyǵar. Taǵy bir kúzetshi búıirinen domalap, myltyqty meniń ish aımaǵyma baǵyttady.
  
  
  Men oǵan bir sekirispen jettim. Onyń áreket etýge nemese atýǵa ýaqyty bolmady. Men onyń betinen teptim. Qutyrǵan kúshpen meniń oń ókshem onyń murnyna soqty. Men súıektiń synǵanyn estidim. Muryn súıeginiń bólikteri onyń mıyna enip ketken. Ol qulap óldi.
  
  
  Men onyń myltyǵyn kóterdim. Men ketýim kerek edi. Sırenalar tógildi. Men dálizderden ótip bara jatqan erlerdiń qaharly daýysyn estidim. Olar jaqyn arada osynda bolady jáne suraqtar qoımaıdy, biraq aldymen túsiredi. Eger meniń qashyp ketýge múmkindigim bolsa, ol kelesi birneshe sekýndta ábigerge túsýi kerek edi.
  
  
  Biraq men burylyp, sahnaǵa júgirdim. Bul meniń ólimimdi bildirse de, men áli kete almadym. Maǵan osy tórt adamnyń kıimin tintýge týra keldi. Olar qaıdan paıda boldy jáne qalǵan tórt taratqysh qaıda jasyryldy? Men muny birinshi bolyp bilýim kerek edi. Men bul qondyrǵyǵa kirip, joıyp úlgerdim. Bul maǵan da taǵaıyndaldy. Biraq meniń tapsyrmam áli oryndalǵan joq.
  
  
  Shyndyǵynda, ol endi ǵana bastaldy.
  
  
  
  
  4 taraý
  
  
  
  
  Shań men tútinniń tyǵyz bulty, buralǵan bolattyń shyǵyńqy bólikteri, qorqynysh pen qaıǵy—qasirettiń jańǵyryǵy - Danteniń tozaǵy sodan keıin eshteńe bolmady. Jótelgende men jalań aıaǵymdy edenge qulatyp jiberdim. Men qanǵa boıalǵan kóriniske jettim de, úsh deneniń árqaısysynyń qasynda tizerlep otyrdym. Men olardyń kıimderiniń synyqtaryn tez jáne muqıat izdedim.
  
  
  Bul jeksuryndyqtyń ýaqyty emes edi. Meniń muqıat tergeýge ýaqytym bolmady. Men qolymnan kelgenniń bárin ustap alýym kerek edi, sodan keıin múmkindiginshe jyldam júgirýim kerek edi. Men myltyǵymdy qoltyǵymnyń astyna ólgen kúzetshiniń FALYN qystym. Tólqujattar, jeke kýálikter, birtúrli qaǵaz qaldyqtary — men jınaǵan taratqyshtardyń qalǵan bóliginiń ornyn keıinirek kórsetetin kez kelgen nárse. Men munyń bárin semiz áıeldiń sómkesine saldym. Bul ıyq baýy bar úlken bylǵary áıelder sómkesi bolatyn. Men ony sómke sıaqty moınyma ilip qoıa alamyn. Syrtta aıaq kıimniń dybysyn estigende, men aıaqtalýǵa jaqyn qaldym. Men buryldym, myltyq daıyn.
  
  
  Er adamdar bólmege basa kóktep kirdi. Abyrjý men qorqynyshtan olar aıqaılady. Abyrjý olardyń qarýdy qalaı abaısyzda ustaǵanynan kórindi. Arqamdy sahna qabyrǵasyna qysyp aldym. Kenet segiz sarbaz meni kórip, aıqaılaýdy qoıdy. Olar maǵan úreımen qarady. Olar aqyryn esikke qaraı qyryndy. Men myltyǵymdy qorqytyp siltedim. Men olarǵa toqtap, qarýlaryn tastaýdy buıyrdym.
  
  
  Taraptardyń kúshteri birkelki derlik boldy. Meniń jaǵdaıym birshama jaqsyraq boldy, biraq men jalǵyz boldym. Men olardyń birnesheýin óltirýim múmkin edi; biraq meni atyp tastaıtyn edi. Qudaıǵa shúkir, eshkim bul juptyń biri bolǵysy kelmedi. Refleksıvti túrde olar ózderiniń artyqshylyǵyn túsingendeı boldy. Men oıynda jeńilip qaldym. Sosyn olardyń myltyqtary men tapanshalary birinen soń biri dúrsildep edenge qulap tústi.
  
  
  Zaldyń syrtynda shý kúsheıe tústi. Jańa sarbazdar kele jatty. Men qabyrǵa boıymen jan-jaqqa jyljydym. Men vıntovkamnyń oqpanyn barlyq ýaqytta kóz aldymda ustadym. Men myltyqpen ustaǵan jup meniń kóz aldymdaǵy úmitsizdikti oqydy. Eshkim qozǵalmady. Eger jeke táýekel bolmasa, olardyń árqaısysy meni atyp tastaýdan tartynbaıtyn edi. Men únsiz olardyń janynan óttim. Dálizdiń tas qabyrǵasy maǵan birtúrli sýyq jáne jalańash arqamda jabysqaq bolyp kórindi. Men tuıyqqa tirelgen basqa dálizben qıylysqa jettim. Sondyqtan men bas zaldan ótýge týra keldi. Maǵan qansha sekýnd qaldy dep oıladym. Kez kelgen sátte basqa sarbazdar maǵan shabýyl jasaı alady.
  
  
  Men kelesi jol qıylysyna esh qıyndyqsyz jettim. Bul dáliz qysqa jáne ǵımarattyń portalyna uqsaıtyn. Baspaldaq joǵaryǵa kóterildi. Men baspaldaqpen júgirip shyǵyp, toqtadym da, zalǵa qaraı qysqa voleıboldy berdim. Bul jigitterdi sol jerde biraz ýaqyt otyrýǵa májbúr etedi. Úlken qadamdarmen men baspaldaqpen kóterile bastadym. Baspaldaq naǵyz qyrǵyn bolǵan jerge aparatyn. Aqyry bir qabyrǵa qırady. Qubyrlar men tútikter shıelenisken, buralǵan massaǵa shyǵyp turdy. Ysqyrǵan bý býdyń úlken shoǵyrlaryn qurady. Bul naǵyz urys alańy sıaqty boldy. Tómende segiz sarbaz júrekterin jınady. Olar qan týraly, ıaǵnı meniń qanym týraly qatty aıqaılady. Olar soqyr oq jaýdyrdy; bos jerde myltyqtarynyń syldyry jarylystar sıaqty estildi. Meniń sol jaǵymdaǵy kishkene oıyqtan kenetten úsh oq atyldy. Bas pen keýdemniń janyndaǵy qabyrǵadan kirpish kesekteri ushyp shyqty. Men jasyrynǵan jerge súńgip kettim. Men qaqpanǵa túskendeı boldym. Eger ǵıbadathananyń tóbesine shyǵatyn jol bolsa, onda bolǵan úlken ózgeris ony jaýyp tastaıtyn edi. Shuńqyrdaǵy adam taǵy da oq jaýdyrdy. Men jaýap retinde atyp jiberdim. Qarańǵy fıgýra joǵalyp ketti. Myltyqty bulǵap, men onyń sońynan bardym. Ol las edende qısaıyp jatty. Onyń keýdesi men ishi oqtan qannyń qara daqtarymen jabylǵan. Men onyń ústine eńkeıip, revolverin ustadym. Men baspaldaqtyń búıirine qaraı atyp jiberdim. Polkovnık Zemblanyń sarbazdary bir-birine soqtyǵysyp, birinshi bolyp sheginýge asyqty. Atys bir sátke toqtady. Men bir kezderi portal bolǵan jerdiń qırandylary arqyly júrip óttim. Men bekerden-beker beton bloktar men qıyrshyq tastardy tartyp, shyǵýdy ashýǵa tyrystym. Nátıje joq. Men taǵy da sarbazdardyń tómende jınalǵanyn estidim. Olar baspaldaqpen joǵary kóterildi. Qulaǵymda etigimniń qatty syldyry men myltyqtyń syqyrlaǵan daýysy estildi.
  
  
  Qoldarym qulaǵan qabyrǵany sezdi. Kenet men saýsaqtarymnan sýyq aýanyń úrlegenin sezdim. Men qırandylardy sharasyzdyqpen julyp aldym. Men bosaǵan tastar men beton kesekterin artymdaǵy baspaldaqpen tómen túsirdim. Er adam bas súıegine blok qulaǵan kezde aıqaılady. Men qırandylar arqyly týnel qazyp, vıntovkamdy sol arqyly ıterip jiberdim. Ekinshi jaǵynda keń kúmbezdi dáliz boldy. Shatyrǵa aparatyn eski, tar baspaldaq bar edi. Men alǵash ret osylaı kóterildim.
  
  
  Men oılanbastan qalǵan baspaldaqtarmen ushyp, shatyrǵa ushyp shyqtym. Meni ol jerde kútip turǵan adamdar qyzyqtyrmady. Men artymda qansha jigit bar ekenin bildim jáne olar meniń qasymda boldy. Eger joǵaryda jigitter kóp bolsa, muqıat taktıkalyq kózqaras meniń terimdi de qutqarmas edi. Birde-bir oq atylǵan joq.
  
  
  Ushyp bara jatqan "Bell Sıý" tikushaǵynyń janynda on adam turdy. Qozǵaltqyshtardyń gúrili men burandalardyń vınttik jeli meniń kenetten paıda bolǵanymdy baıqamaı qaldy. Biraq meniń aldymdaǵy kórinisti kórýge az ǵana múmkindigim boldy. Sodan keıin olar meniń kózime tústi. Tikushaq qoný alańynan birneshe fýt bıiktikte qalyqtap, senimsiz terbelip turdy. Ushqysh murty bar adam edi, ol meni birinshi ret ustap aldy. Onyń jolaýshysy polkovnık Zembladan basqa eshkim emes edi! Áıteýir Zembla ólimnen qutyla aldy. Kem degende, onyń aldynda konsol synǵan kezde ol aýyr jaraqat alǵan joq. Taǵdyrdyń jazýymen ol joıqyn jarylystan aman qaldy. Al endi ol da menen qashyp ketti! Onyń beti qanǵa boıalǵan. Mańdaıyn qoldan jasalǵan tańǵyshpen tańyp tastaǵan. Onyń jarqyraǵan kózderinen jabaıy qahar kórindi.
  
  
  'Ony óltir! Karterdi atyp tasta! Onyń daýysy tikushaqtyń gúrilin jaýyp tastady. Tikushaq kóterildi. Onyń daýysy áli de aýada jańǵyryp turdy. Men vıntovkany kóterip, joǵary qysymdy sısternalardy kózdedim. Men de Zemblamen birge ǵıbadathananyń jartysyn jer betinen joıyp jiberemin dep úmittengen edim. Biraq sarbazdar maǵan oq jaýdyryp úlgerdi. Mende sheıit bolý nemese ózimnen jáne moınyma ilýli turǵan sómkeden qutylý arasynda tańdaý boldy. Meniń ashýym maǵan: "Myna tikushaqty atyp túsir, umyt", - dedi. Alaıda meniń oıym sómkeni qaýipsiz jerge aparýymdy buıyrdy.
  
  
  Men Zemblanyń sońǵy álsiz aıqaıyn estidim: "Kýkýlkan kek alady!"Sodan keıin tikushaq keremet túrde áýege kóterilip, ońtústik-batys baǵytqa buryldy. Ol alystan joǵalyp ketti. Men ǵıbadathananyń parapetinen sekirdim. Sarbaz shetinen eńkeıip ketti. Ol myltyqty tómen qaratty. Qulap bara jatyp men kezdeısoq atyp jiberdim. Bul turarlyq edi. Men er adamnyń teńselip, tas qabyrǵanyń artyna qulap túskenin kórdim. Basqalary onyń aınalasyna jınalyp, ashýlanyp qarýlaryn bulǵap, oq jaýdyrdy. Olar jetinshi aspanda baqyttan joǵary boldy. Men dármensiz qulap tústim. Pıramıda tárizdi ǵıbadathananyń eńis jaǵyna soǵylǵan kezde aǵash butaqtary qulaýymdy jeńildetti. Jartastardyń oıyqtarynda tym berik ornyqpaǵan aǵash tamyrlary olardyń arasynan shyǵyp ketti. Aǵashpen birge men taǵy alty metrge quladym. Aqyry maǵan tıgen soqqy ókpemnen aýany shyǵardy. Degenmen, butaqtar men japyraqtar soqqyny jumsartady. Men baspana izdep japyraqtarǵa kirip, odan ári eńispen tómen qaraı jyljydym. Ǵıbadathananyń sarbazdary joldastaryna qosyldy. Oqtar meniń aınalamdaǵy jerdi tesip ótti. Ósken aǵashtar usaqtalyp ketti. Ólimge ákeletin qorǵasyn jańbyrynyń qursaýynda qalyp, bir qyzyǵy, men óz denemdi endi sezbedim. Men qulaǵymnan ysqyrǵan oqtardy sanadym. Múmkindik bolǵan kezde men otty qaıtaratynmyn. Bir er adamnyń betinen oq tıgen. Ekinshisi keýdesinen oq tıip, urys dalasynan da joǵalyp ketken. Men butadan aǵashqa, aǵashtan butaǵa júgirdim. Zıgzag jasaý arqyly men ólimmen jaralanbaı tómen túsemin dep úmittendim. Men irgetasqa jettim de, bir sátke toqtadym. Sosyn men ǵıbadathanany qorshap turǵan eshkimniń jeri joq taqyr alqap arqyly múmkindiginshe jyldam júgirdim. Murny syqyrlaǵan oq jaqyn mańdaǵy tastan sekirdi. Taǵy bir oq shalbardyń aıaǵyn jaryp jiberdi. Bul mańyzdy emes edi, óıtkeni men bul jerden birjola ketip qaldym. Men sómkem men soıylymdy ala almadym. Olar buryshta boldy jáne kórinbedi. Men jýnglıge súńgip kettim. Japyraqtardyń qalyń qarańǵylyǵy meni orap aldy. Men birden solǵa, ǵıbadathanadan Týngla ózenine aparatyn jolǵa buryldym. Men kelgen jolmen eshqashan orala almadym.
  
  
  Jýnglıden azyq-túliksiz jáne artynda áldeqaıda tájirıbeli maııa kóterilisshilerimen ótý óte qıyn boldy. Maǵan mınaǵa soǵylý qaýpin tóndirýge týra keldi. Men ózenge jetkenshe sáttilik sátsizdikke ushyramasyn dep duǵaılsá. Men aǵynmen tómen qaraı júzetin qaıyq tabamyn dep qatty úmittendim.
  
  
  Kenet qalyń butadan daýys shyqty. — Bul kim? Alǵa sekirgennen keıin men tikendi butalardyń tar sańylaýynan ótip, jerge eńkeıgen soldattyń ústinen súrinip kete jazdadym. Ol úlken eski myltyqty kóterdi. Men bir jaqqa súńgip kettim.
  
  
  Men oqtan soqyr boldym. Myltyq meniń betimdi kúıdirip jiberdi. Oq meniń keýde bulshyqetim arqyly sol ıyǵyma joǵary tıdi. Men súrindim. Soqqydan men aýyrsynýdy sezgen joqpyn. Jolym bolsa, bul áldeqaıda keıinirek bolady. Taǵy bir oq meniń betimnen ótip ketti. Men aýdaryldym. Men jerge qulap, esinen tanyp qala jazdadym. Sarbaz úshinshi ret oq jaýdyrdy, biraq jiberip aldy. Men ornymnan turyp, oılana kózdep, atyp jiberdim. Ol sharasyzdyqtan qatty aıqaı shyǵardy, taǵy da oq atpaq boldy, biraq qulap óldi.
  
  
  Men ornymnan turyp, qatty kúrsindim. Men ıyǵymdy kóterdim. Bir qolymmen jarany jaýyp jatyp, men tar, laıly jolmen júrip óttim. Men artymnan Zemblanyń jeke áskeriniń qýyp bara jatqanyn estidim. Meniń basymnyń qasynda oq tıgen butaq jarylyp ketti. Túngi áldebir janýar óz shuńqyrynan shyqqan dybystan qýylyp, aldymdaǵy joldyń boıymen jyndy adamdaı sekirdi. Oq janýardyń kózinshe jerdi jaryp jiberdi. Ol kenetten toqtap, bir sekirispen aýada joǵalyp ketti, óıtkeni bul jerge jańa oqtar túse bastady. Bul buralań joldyń sońy joq sıaqty kórindi. Endi meniń basymda aýyrsyný sezimi paıda bola bastady. Men tisimdi qysyp júgirdim. Ara-tura men súrinip kete jazdadym. Birde men ısterıkalyq kúlkige bólendim. Artymnan jarylystyń ótkir, janshylǵan daýysyn estidim, onyń artynan birden qatty aıqaı estildi. Meniń qýǵynshylarym ózderiniń tuzaqtarynyń biriniń qurbany boldy.
  
  
  Sońǵy birneshe metr sheksiz bolyp kórindi. Aqyrynda men sońǵy buryshtan óttim. Men aılaqqa qaraı sozylyp jatqan shaǵyn alańǵa jettim. Men ótip bara jatyp, aılaqty kúzetip turǵan eki adamǵa oq jaýdyrdym. Biri sýǵa qulap ketse, ekinshisi topsa tárizdi ekige búktelgen.
  
  
  Pırstiń ózi qarańǵy shuńqyrda jatqan jartylaı shirigen taqtadan artyq emes edi. Bul kezde ózen tar jáne taıaz bolatyn. Býmen pisirilgen jýnglı eki jaǵalaýda doǵa tárizdi ilýli turdy. Bul ósimdikter men ózennen tómen túsip bara jatqanda jaqsy jamylǵy bolar edi. Laıly jaǵalaý is júzinde ótýge bolmaıtyn edi. Bul Zemblanyń adamdary meni qýýǵa tyryssa, olardy toqtatady.
  
  
  Prıstanǵa eki qaıyq bekitildi. Qaıyq bir jaqtan ekinshi jaqqa terbeldi . Olardyń aldyńǵy jáne artqy bólikteri kanoe tárizdi tarylǵan. Kemeniń korpýsy kóptegen T-tárizdi fermalarǵa toıtarylǵan. Ekinshi jaǵynan, shyn máninde boldy naǵyz mashına bólmesi, uzyndyǵy shamamen jeti jarym metr jáne eni eki metr. Kemeniń artqy palýbasynda shaǵyn kabınasy bolǵan. Kabınanyń eki jaǵyna búıirlik qalqalar ornatyldy, al berik myrysh tóbesi búkil qurylymdy aıaqtady. Korpýs myspen qaptalǵan. Shógindiler bir metrden kóp bolýy múmkin emes edi.
  
  
  Men kópten beri joǵalyp ketken súıiktim sıaqty eski qaıyqqa qaraı júgirdim. Osy kezde men qaıyqqa birneshe ret oq berdim. Qaıyqty tek bomba ǵana sýǵa batyra alatyn, biraq qazir onyń paıdasy bolmady. Men arqandardy bosatyp, kabınaǵa súńgip kettim. Osy kezde sarbazdar dalaǵa shyqty. Aǵash rúl dóńgeleginiń janynda starter túımesi boldy. Men drosseldi tartyp, starterdi bastym. Oqtar ashyq kabınaǵa ushyp ketti. Men tómen tústim. Trúmnen qorqynyshty dybystar shyqty. Qatty dirildep, jótelgende narazylyq bildirýshiniń qozǵaltqyshy ómirge keldi. Men drosseldi eń shetki kúıge qoıdym. Oraqpen men aılaqtan ózenniń ortasyna qaraı júzdim.
  
  
  Jaǵalaýda polkovnık Zemblanyń ordasynyń qaldyqtary jınaldy. Buıryqtar estildi, jaýaptar aıqaılady. Jyndy sıaqty atyp tastady. Syqyrlaǵan oqtar myrysh tóbesi men mys korpýsynan sekirip, aınalamdaǵy juqa aǵash qalqalardy qıratty. Atys bir sátke basylǵanda, men FAL vıntovkasynan sońǵy oqtardy aldym. Uzyn qaıyq qıyndyqpen júzip ketti.
  
  
  Onyń korpýsy osyndaı qatygezdikten shoshyp ketti. Biraq biz ortaǵa jettik jáne ózennen tómen qaraı júre bastadyq. Men aqyrynda Prınsapoles port qalasyna jetemiz dep úmittengen edim. Aǵym bizge laıyqty jyldamdyq berdi jáne atys azaıdy. Ústimizde keremet jaıqalǵan ósimdikterdiń japyraqtary ilýli tur. Birer sátten keıin jýnglıdegi shaǵyn aılaq pen alańqaı eshqashan bolmaǵandaı joǵalyp ketti. Adamdar men myltyqtardyń shýy da basyldy. Ústimnen keshki aspannyń kók-jasyl nuryn kórdim. Aınalamda tot basqan qońyr ózen aǵyp jatty. Ústimizdiń eki jaǵynda da qara-jasyl aǵashtar ústemdik etti. Butaqtar alyp júzim butaqtarymen bezendirilgen. Keremet úlken ósimdikter munyń bárin qamtydy. Ózenniń ústinde tunshyqtyratyn bý ilýli turdy. Barlyq jerde shirigen ósimdikterdiń ótkir ıisi sezildi.
  
  
  Uzyn qaıyqty basqarý qıynǵa soqty. Ózenniń ortasynda turý úshin maǵan tez azaıyp bara jatqan barlyq kúsh-qýatym qajet boldy. Árbir kýrsty túzetý ıyǵymda aýyrsynýdy týdyrdy. Keýdemnen qan aǵyp jatty. Oq jaqyn qashyqtyqtan atyldy. Sondyqtan oq meniń deneme kirgen jáne shyqqan jerdegi jaralar taza jáne tańqalarlyqtaı kishkentaı boldy. Biraq men medısınalyq kómeksiz uzaq ómir súrmeıtinimdi bildim.
  
  
  Men áli kúnge deıin moınymda ilýli turǵan úlken sómke týraly oıladym. Qaýip-qater, eń bolmaǵanda, biraz ýaqytqa ótkennen keıin ǵana men ózimniń qanshalyqty tez álsiregenimdi sezdim. Men ony durys kúıde ustaý úshin rúl dóńgelegine súıenip, sómkemniń túımelerin ashtym. Ishinde aq shilterli oramal boldy. Ońtústiktegi áıelderdiń barlyǵy derlik jaqsy kóretin jaǵymdy ótkir ıissýlardyń ıisi shyqty. Men oramaldy oramalmen orap, ıyǵyma baılap qoıdym. Men túıindi tisterimmen qataıttym. Bul qan ketýdi toqtatar edi. Men sómkeniń qalǵan bóligi týraly oılana bastadym. Biraq qazir tergeý júrgizetin ýaqyt ta, oryn da bolǵan joq. Sondyqtan men taǵy da nazarymdy sol jaǵalaýǵa qaraı júzip bara jatqan qaıyqqa aýdardym.
  
  
  Men rúlde bir, múmkin eki saǵat boldym. Men únemi qulyqsyz qaıyqpen aınalystym. Ol qaıta-qaıta qaýip tóndirdi dreıf jartastarǵa nemese sazdy qum jaǵalaýlaryna qaraı. Men qansha ýaqyt ketkenin aıta almadym. Iyqtaǵy aýyrsyný búkil deneni tesip ótti. Bul qorqynyshty tús sıaqty kórindi. Men anyq oılaı alatynmyn. Áıteýir men sanamda qaldym. Intýıtıvti túrde, eger men jerge túsip qalsam óletinimdi túsindim.
  
  
  Birte-birte ózen keńeıip, tereńdeı tústi. Uzyn qaıyq údemeli aǵynmen júzip ketti, men kabınanyń qabyrǵasyna súıendim. Tym sharshap, tym álsirep, men jalqaýlyqpen taıyp, edenge otyrdym. Men sómkemniń mazmuny týraly oıladym, biraq durys oılaýǵa tym álsiz boldym. Mańdaıymnan úlken ter tamshylary shyǵyp turdy. Búkil basy qyzyp ketti.
  
  
  Osylaı otyra otyryp, men ýaqyt týraly túsinigimdi joǵalttym. Kabınadan men ótip bara jatqan jýnglıdegi alańqaılarǵa qarap turdym. Men jaǵada ómir súrýdiń belgilerin, eski kemeniń muńaıyp styrsyǵanyn jáne kishkene trúmde qozǵaltqyshtyń soǵylǵanyn estidim. Men entigip, kabınanyń qabyrǵasyna jatyp qaldym. Óziniń jaı-kúıi týraly aıqyn habardar bolý bulyńǵyr júrek aıný sezimine jol berdi. Meniń mıym jarylyp kete jazdaǵandaı boldy. Palýba sál qozǵaldy. Maııa ǵıbadathanasy da, polkovnık Zembla da eshqashan bolmaǵan sıaqty.
  
  
  Aýa raıy ózgere bastady. Birte-birte aspandy bult basyp qaldy. Býlanyp jatqan ystyq aýa qazir salqyn, keıde tipti salqyn boldy. Aýada qaýip tóndiretin birdeńe boldy. Jel muńaıyp aıqaılady. Uzyn qaıyq kúńkildedi. Men aıaǵymnan áreń turyp, kabınanyń tóbesiniń tirekterin qataıtyp aldym. Ebedeısiz aǵashtar narazylyq bildirip, jelge taǵzym etti. Aspan sıaly qaraǵa aınaldy. Qatty jeldiń astynda úlken dińder qoqan-loqqy kórsetip terbeldi. Alystan qoryqqan nemese jaralanǵan janýarlardyń dybystarymen aralasqan dybys estildi. Jel bir sátke tynyshtaldy. Sodan keıin ol sańyraý kúshpen basqa baǵyttan tolyq kúshpen shyǵyp ketti.
  
  
  Eger men polkovnık Zemblanyń kúsh alańyna kúmándansam, men buǵan deıin sener edim! Ózen sýy aınala bastady. Voyldaǵan daýyl qorqytyp-úrkitken uzyn qaıyqty eńkeıtip, ary qaraı qýyp jiberdi. Kometanyń quıryǵyndaı keń naızaǵaı jarqyldady. Aspan osy efırlik jaryqta kúlgin bolyp jarqyrap turdy, biraq kún kúrkireýimen birge qarańǵylyq qaıta oraldy. Sosyn jańbyr jaýa bastady. Alǵashynda bul taıaz jańbyr boldy. Biraq kóp uzamaı ol ekinshi ózenge aınaldy. Naızaǵaıdan sý aǵyny aǵyp jatty. Zembla týdyrǵan qorqynyshty daýyl qaıyqty sharpydy. Tynysym taryldy. Uzyn qaıyq terbelip turdy jáne ol barlyq tigisterde syqyrlady. Men rúl dóńgelegin kenetten soqqan jel ony aınaldyrǵansha ustadym. Men ony jiberýim kerek edi. Meniń kúsh-qýatym taýsyldy. Jel men jańbyr endi tolyq erkindikke ıe boldy. Keme aǵynmen qozǵaldy.
  
  
  Men sharasyzdyqtan jabysyp qaldym. Mınýttar máńgilik sıaqty sezildi. Ózen atyraýǵa aınaldy. Men ózen saǵasyna jaqyndap kele jatqanymyzdy túsindim. Aryldaǵan daýyl arqyly men hanzadanyń shamdaryn áreń baıqadym.Meniń sol jaǵymdaǵy keń saǵanyń arǵy jaǵynda dala jypylyqtaıdy.
  
  
  Oń jaqta teńiz sýynyń qozǵan massalary aınaldy. Tolqyndy kóbik ózenniń teńizge quıatyn jerin belgiledi.
  
  
  Uzyn qaıyq quıynǵa soǵyldy. Kóbik, jel jáne jańbyrdyń essiz quıynynyń ortasynda jyldamdyq kóterile berdi. Aldymyzda úıdeı bıik tolqyndar paıda boldy. Olar kemeni búıirlerine qoıǵan sátte men rúldi tartyp aldym. Eki ret men kemeniń kıliniń dirildegenin sezdim, men sýǵa batyp bara jatqandaı boldym. Qaınaǵan muhıt bizdi qutqarǵan kezde men úmitimdi úzdim. Qaıyq quıynmen syrǵanap, ótkir jartasty jotalardyń ústinen kóterilip, ózenniń bir tarmaǵyna týra ákelindi. Aqyrynda, teńiz aqyry bizdi aınaldyrdy. Biz ózimizdi porttyń salystyrmaly túrde tynysh sýlarynda artqa taptyq.
  
  
  Men sharshaǵan uzyn qaıyqty jaǵanyń dál astyna ákeldim. Bir mınýt burynǵymen salystyrǵanda tolqyndar kóp bolǵan joq. Keme dıagonal boıynsha qurlyqqa shyqty. Men sabyrymdy qalpyna keltirý úshin kabınada biraz turdym. Men bári bitti dep áreń sendim. Al men tiri qaldym! Men qorshaýlardyń ústinen shyǵyp, jaǵaǵa shyqtym. Sýy salqyn boldy. Jalań aıaǵymnyń astyndaǵy topyraq jabysqaq boldy. Men Zemblanyń jasandy daýylynyń kúshinen dirildep qaldym. Janyp turǵan aýyrsyný keýdemdi tesip ketti. Men tasty jaǵajaıda tize búktim. Entigip jatyp, kózimdi jumyp, jalǵastyrmas buryn biraz ýaqyt osylaı otyrdym.
  
  
  Men býlvarǵa jetkenshe daýyl basyla jazdady. Jel muzdy samalǵa aınaldy. Jańbyr tamshylary muz ınelerine uqsady.
  
  
  Men qaladaǵy alańǵa jetkende qar jaýa bastady.
  
  
  
  
  5 taraý
  
  
  
  
  Men dirildep alańda jalańaıaq qorqaqtadym. Ár mınýt saıyn ol salqyndaı berdi. Alańnyń úsh jaǵynan ondaǵan tar kósheler ashyldy. Artymdaǵy tórtinshi jaq jaǵalaý bolatyn. Onda qalanyń túrli-tústi balyq aýlaý floty turdy Prınzapolka. Qaıyqtar kabelderdi jyrtyp tastady. Dińgekter burqyraǵan appaq qarda adasyp jatty.
  
  
  Qalypty jaǵdaıda kúnniń osy ýaqytynda alań adam lyq toly bolar edi. Alǵa-artqa serýendep, olar sońǵy satyp alýlaryn jasady jáne anda-sanda jergilikti ósekterge aralasty. Bazardaǵy dúńgirshekter, eski attar jáne odan da eski arbalar, olardy áreń sanaýǵa bolar edi. Saýdagerler óz taýarlaryn kórmege qoıdy. Uıqyly-oıaý esekter qojaıyndarynyń qasynda basyn ızep, sút saýyttary, sharap quıylǵan bóshkeler, un men sement salynǵan qaptar, tipti uzyn temir torlar men oryndyqtar, ústelder men shkaftar tıelgen. Biraq qazir emes. Zemblanyń aýa-raıy dóńgelekterge taıaqtardy saldy. Muzdy jel qańyrap bos jatqan alań men basty dańǵyl boıymen zavyldap jatty. Bir kezderi meniń sol jaǵymdaǵy jasyl saıabaq muńdy kórindi. Yńǵaısyz ǵımarattardyń japqyshtary jabyldy. Olar adam turmaıtyn bolyp kórindi. Kóshelerdiń bıik buryshtarynda balshyqtan jasalǵan taqtaıshalar turdy.
  
  
  Men Kalle Chernogorıany izdedim. AH shtab-páterinde bolǵan jáne men jattap alǵan tizimge sáıkes, bizdiń agent, doktor Gektor Mendoza Chernogorıa, 10 Kalle meken-jaıynda turǵan. Men bul adamdy eshqashan kezdestirgen emespin. Meniń túsinýimshe, ol adaldyqtyń shyńy bolýy múmkin edi, biraq men buǵan qatty kúmándandym. Ol tizimde bir sebeppen ǵana boldy. Hanzadapolsa Latyn Amerıkasynyń basqa qalalaryna uqsamaıtyn, munda árbir sekýndtyń birinde satý qupıalary bar, al árbir besinshi adam qupıa agent bolyp tabylady. Taǵy bir másele, olar qaı eldiń nemese uıymnyń agentteri bolyp tabylady. Adaldyq bir qoldan ekinshi qolǵa aýysatyn aqsha sıaqty salystyrmaly jáne ózgermeli. Eger siz olarǵa nazar aýdarsańyz ǵana sene alasyz, sonda da olar sizdi aldaýy múmkin jáne sheteldik derjavanyń senimdi agentin tabý múmkin emes.
  
  
  Men onymen kúresýim kerek edi. Doktor Mendozamen kezdesý men qabyldaýǵa týra keletin táýekel boldy. Polkovnık Zemblanyń uıymy birshama ultshyl boldy. Sondyqtan men eki kún buryn ol jaqqa kelgende Prınzapolıalyqtardan aýlaq boldym. Men muny qazir de jasar edim, biraq jaralarymdy emdeý kerek boldy. Maǵan da kıim kerek boldy. Tek dymqyl shalbarmen alysqa bara almaısyń. Qalaı bolǵanda da, men patrúldik keme kútip turǵan qoný alańyna jete almas edim. Maǵan qanshalyqty kúdikti nemese qaýipti bolsa da kómek kerek boldy. Alańnyń ortasynda men Kalle Chernogorıany taptym. Bul tar, kóterilip kele jatqan kóshe bolatyn, onyń eki jaǵynda kantına—páterli úıler , etikter jáne basqa da jabyq jabyq dúkender ornalasqan. Men qarańǵylyqtan asyǵyp, on sanyn izdedim. Eńkeıip, muzdy daýylmen kúresýge týra keldi. Jáne bul tek bastamasy ǵana edi! Bul bolýy múmkin nársemen salystyrǵanda, bul Saharada tústen keıin boldy.
  
  
  Joǵarydaǵy dúkender azaıyp ketti. Úılerdiń sońǵy bloktary úlken tastardan turǵyzylǵan ǵımarattar boldy. Qara shóppen aralasqan qar meniń betime týra tústi
  
  
  Men qulyptalǵan qoradan óttim. Ishinde muńly dybystar men sýyq, shoshyp ketken janýarlardyń taptary estildi. On sany at qoranyń janynda ornalasqan. Kireberis qarańǵy úńgir sıaqty boldy. Men ǵımaratqa kirdim. Bul muzdatqysh sıaqty boldy. Jel basyldy, biraq aýa muzdaı boldy.
  
  
  Baspaldaqtar syqyrlap, qabyrǵalary boıalmaǵan. Birinshi qabatta qoný alańy boldy. Ústimde terbelip turǵan shamnyń kúńgirt, jypylyqtaǵan jaryǵynda men barlyq ataýlardy sheshýge tyrystym. Doktor Mendoza ol jerde de, kelesi qabatta da bolǵan joq. Men onyń keńsesin úshinshi qabattan, esigi syzbada tarsyldap turǵan bos bólmeniń janynan taptym. Mendozanyń taqtaıshasy esiktiń ortasyna mys kindik tárizdi ornatylǵan kóne qońyraýdyń dál ústinde ornalasqan. Men tarttym da, qatty syqyrlaǵan dybysty estidim. Úıde aıaqtyń dirildegeni áreń estildi. Mendoza birneshe bólmeni alyp jatqan kórinedi. Kenet bir oı meni sómkemdi moınymnan alyp tastaýǵa májbúr etti. Men ony bos bólmege laqtyryp jiberip, esikti japtym. Dárigerdiń esigi ashylyp, basy sol jerden shyǵyp ketti.
  
  
  — Doktor Mendoza ma?
  
  
  "Sı".
  
  
  "Aýa—raıy óte jyly, — dedim men, - tipti jyldyń osy mezgilinde de". Bul kúlkili estildi.
  
  
  Onsyz da onsyz da kishkentaı kózderi odan saıyn kishireıip ketti. Ol aq kóıleginiń ústinde las kók jempir kıgen. Jaǵasynyń ushtary ólgen kóbelektiń qanatyndaı qaıyrylǵan. Aýyr qaryn balqyǵan kók shalbardyń ústinen salbyrap turdy. Onyń bozarǵan beti pishini boıynsha qaýynǵa uqsaıtyn. Ol entigip, jergilikti ylǵaldyń ıisin sezdi.
  
  
  Men oǵan asyǵa qaradym. 'Al, ne?'
  
  
  "Men... jaqyn arada fermerlerge jańbyr jaýady dep úmittenemin". Ol qaltasynan túrli-tústi shúberek alyp, ústińgi ernin súrtti. 'Isa! Bul sondaı estýpıdo, senor. Tek syrtqa qara.
  
  
  "Siz maǵan aıtýyńyz kerek, — dedim men qarlyǵyp, — meni kirgizińiz.
  
  
  'Saǵan ne kerek?'
  
  
  Men ony ıterip jiberip, kabınetine kirdim. —Maǵan ne kerek?... Dárigerler?
  
  
  'Aaa ...!'Ol meniń ıyǵymdy birinshi ret kórgendeı boldy. Ol kózin jumyp, matany betine tartty. "Federalıster ?"
  
  
  'Joq.'
  
  
  'Sonda kim?'
  
  
  'Mańyzdy emes. Tek meni jamap, endi ýaıymdama. Bul úshin sizge jaqsy jalaqy tólenedi.
  
  
  — Árıne. Men bul týraly múlde oılamadym. Ol esikti jaýyp, meni qarama-qarsy oryndyqqa otyrýǵa shaqyrdy. Onyń kenet kúlkisi qatty tartylǵandaı boldy. 'Ótinemin."
  
  
  Bólme sýyq jáne kúńgirt boldy. Tóbeden edenge deıin ilýli turǵan perde bólmeni ekige bóldi. Endi ony bir jaqqa ıterip jiberdi. Onyń aldynda birneshe dirildegen oryndyqtar men kúndizgi tósek boldy. Ekinshi jaǵynda qyzyl aǵashtan jasalǵan shaǵyn ústel, kádimgi dári-dármek shkaftary, qural-saımandary bar sóreler, men otyrǵan oryndyq, retteletin sham jáne birneshe ıne qaınatylǵan ashyq sterılızator boldy. Qulyptalǵan esik páterdiń qalǵan bóligine apardy. Shańnyń ıisi shyǵyp, eskirgen syranyń ıisi shyqty.
  
  
  Doktor Mendoza shúberegin qaltasyna salyp, meniń ıyǵymdaǵy oramaldy sheship aldy. Ol jarany aldyńǵy jáne artqy jaǵynan tekserdi. "Súıekter zaqymdalmaǵan, qan tamyrlary zaqymdalmaǵan", — dedi ol. "Tándegi jaı ǵana súıkimdi tesik. Men shaǵyn kalıbrli der edim".
  
  
  "Áıtpese olaı kórinbedi."
  
  
  "Al, bul eshqashan birdeı bolmaıdy, solaı ma?"Ol shkafty ashyp, dezınfeksıalaý quralynyń bótelkesin alyp shyqty.
  
  
  — Bul mende bardyń bári. Ókinishke oraı, mende penısıllın taýsyldy. Biraq eger bul oramal las bolmasa, bul jetkilikti bolýy kerek. Siz oqtyń ózinen juqtyra almaısyz".
  
  
  —Men bilemin", — dedim men. Men qolymmen qorshaýǵa ilindim. Tozaq, ol dezınfeksıalaý quralyn suıyltqan joq! Ol mıkrobtardy óltirgen joq; joq, ol olardy janyp turǵan shoqtarmen órtep jiberdi. Men aıqaılamas úshin tisimdi qaıradym. Ol jaranyń ústine dermatol seýip, sterıldi dákemen búkil ıyǵymdy tańyp tastady.
  
  
  "Endi demalyńyz, áıtpese jara qaıta ashylady". Onyń kóziniń kórinisi maǵan álemniń kez kelgen jerinde demalýǵa bolatynyn aıtty, biraq onyń keńsesinde emes.
  
  
  —Men almaımyn", — dedim men.
  
  
  "Onyń qaıtadan qan ketpeıtinine kóz jetkizińiz."
  
  
  Ol qabaǵyn túıip, bir sátke oılanyp qaldy. Ol basqa shkafty aqtaryp, serpimdi tańǵyshty sýyryp aldy. Sol jerde ol meni qatty orap alǵany sonsha, qolymdaǵy qan aınalymyna qatty kúmándana bastadym. Ol korpýsty metal qystyrǵyshpen bekitti. Ol bir qadam artqa sheginip, maǵan úmitpen qarady.
  
  
  —Maǵan aqsha men kıim kerek", — dedim men. — Onda men ketemin.
  
  
  -- Iá, biraq olaı emes ...
  
  
  — Sen qandaı agentsiń, Mendoza? Men onyń sózin kenetten bóldim. Dáriger bolsa da, joq bolsa da, bul maqtanshaq jaldamaly maǵan jetkilikti boldy. — Sen meni osylaı ketemin dep oılamaısyń ǵoı, solaı ma?
  
  
  'Aǵa, Men tolyǵymen sizdiń qyzmetińizdemin. Biraq men kedeımin. Meniń kıimim saǵan jaraspaıdy, óziń kóresiń. Al aqsha... — dep tereń dem alyp, taǵy da jarqyraǵan shúberegin sýyryp aldy. 'Biraq kúte turyńyz. Meniń aǵam Mıgel saǵan kómektese alady. Onyń boıy senormen shamalas, jaqynda jerdi satyp jiberdi. Demek, onyń aqshasy bar. Nege men ol týraly buryn oılamadym?
  
  
  'Jaraıdy. Mıgeldi shaqyr, sonda ol osynda kelsin.
  
  
  — Ókinishke oraı, bizde telefon joq. Mendoza ústeline qaraı júrdi. Ústińgi jáshikten kartochkany alyp, oǵan birdeńeni syzyp tastadym. Ol maǵan ony berdi. "Mıgelge ber, sonda bári jaqsy bolady".
  
  
  Artqy jaǵynda ol meken-jaıyn jazdy.
  
  
  — Noevo kóshesi qaıda?
  
  
  — Ońǵa qaraı kelesi kóshe, senor . Bul oń jaqtaǵy úshinshi úı, birinshi qabat. Basqa nárse bar ma...?'
  
  
  Men ornymnan turyp, aıaǵymdy dymqyl aıaqqa sozdym. — Men munymen kelisýim kerek.
  
  
  — Múmkin bir staqan tekıla shyǵar?
  
  
  "Meniń jaǵdaıymda? Men endi esikten óte almas edim".
  
  
  "Mende kishkene Kafıon bar ".
  
  
  Kafıon eski sándi stımýlátor bolyp tabylady; Qazir jaqsyraq dáriler bar. Sondyqtan Mendozada áli de osy zattardyń keıbiri boldy. Ol dáriger bolatyn. Ol maǵan ne beretinine mán bermedi. Men bas ızedim. Men munda qolymnan kelgendi alýym kerek edi.
  
  
  Ol eki tabletkany bir staqan sýda eritip jiberdi. Men muny terezege jaqyndaǵanda ishtim. Men staqandy terezeniń ústine qoıyp, syrtqa qaraý úshin perdelerdi tarttym. Tómendegi tar kóshe sur jáne qarańǵy boldy. Jaýǵan qardan basqa eshteńe kórinbedi. Men ol sóıleı me dep oıladym. Mendoza aýa-raıynyń ózgerýin jaralanǵan soltústik amerıkandyqtyń kenetten paıda bolýymen baılanystyrýǵa jetkilikti aılaker boldy. Mende onyń ósek-aıań baǵanynyń avtory sıaqty saq ekenine jasyryn kúdik boldy. Ol meniń áli tiri ekenimdi biletin jalǵyz adam edi. Men ony óltirý qaýipsiz be dep oıladym.
  
  
  Men shymyldyqtyń tómen túsýine jol berip, buryldym. Mendoza ústelde oń qolyn ústińgi jáshikte ustap otyrdy. Men onyń sol jerde ne ustaǵanyn boljaı alamyn. Menen burynǵylardyń da dál osyndaı oıǵa keletini sózsiz. Ol qazir qolynda ustap turǵan myltyq olardyń oılaryn ózgertýge májbúr etken bolýy kerek. Bul meniń oıymdy ózgertti, kem degende qazirgi ýaqytta.
  
  
  — Rahmet. Men ketemin.'
  
  
  — Aǵama bar, senor, Mıgel saǵan kómektesedi. Onyń daýsynan yqylas estildi.
  
  
  Men esikke qaraı júrdim. Kafe meniń júregimdi dúrsildetip jiberdi. Esikti ashpas buryn biraz kúttim. Syrttan eshteńe estilmedi. Men dárigerge sońǵy kózqarasymdy berdim. — Bul týraly bir aýyz sóz emes, Mendoza.
  
  
  'Aǵa, Men anamnyń abyroıyna ant etemin!
  
  
  "Eger sen sóıles, men qaıtyp kelemin, — dedim men, — seniń anańnyń bar-joǵyn bilemin".
  
  
  Mendoza moıynsunyp ıyǵyn kóterdi. Shamasy, ol mundaı qoqan-loqqylardy problemaly naýqastardan ondaǵan ret estigen kórinedi. Bul ony endi mazalamaıtyn boldy. Men dalaǵa shyǵyp, artymnan esikti japtym. Men bos dálizge solǵa da, ońǵa da qaradym. Sodan keıin men Mendozanyń kúmándi aǵasynyń meken-jaıy jazylǵan kartany zerttedim. Maǵan bul unamady. Jyly kıim men tamaq týraly oı eliktirdi, biraq men oǵan múldem senbedim. Onyń ıisi Mendozanyń keńsesindegiden de nashar boldy. Men aınalama suraýly kózqaraspen qaradym. Esik jaqtaýynyń dál ústinde kishkene metal qorap jarqyrap turdy. Telefon rozetkasy. Semiz beıbaq maǵan ótirik aıtty.
  
  
  Men keńseniń janyndaǵy bos bólmege kirip, ishke kirip kettim. Men sómkeni edennen kóterdim. Bólme bos, laktyń qyshqyl ıisi ańqyǵan. Buryshtarda úıilgen shań men qum jatty. Qarańǵyda men bul bólmeni dárigerdiń kabınetinen bólip turǵan qabyrǵaǵa qaraı bettedim. Men sýyq sórelerge eńkeıip, qulaǵymdy juqa qabyrǵaǵa qoıdym. Eshteńe estilmedi. Men yńǵaıly otyrdym. Men kútken kezde men ıyǵymdaǵy aýyrsynýdy umytýǵa tyrystym. Ol ne ister edi? Kafe meniń kóńilimdi kóterdi. Yntalandyrýshy áserge qaramastan, uıqy meni jeńdi.
  
  
  Men áıeldiń ashýly aıqaıynan oıandym. "Myna jigit qaıda, semiz shoshqa!"
  
  
  Mendoza renishti únmen jaýap berdi. — Men... bilmeımin. Men ant etemin! Onyń kúıinde ol alys bolýy múmkin emes. Men oǵan Mıgeldiń meken-jaıy jazylǵan kartochkany berdim. Múmkin ol adasyp ketken shyǵar.
  
  
  Adasyp qaldyńyz ba? Eger seniń aqyl-oıyń nashar adam bolsa da, eger oǵan tek buryshqa burylý kerek bolsa, adaspas edi. Mıgel siz qońyraý shalǵannan beri kútti. Biz bárimiz kúttik - tym uzaq. Bul agent qaıda joǵalyp ketti AH".
  
  
  "O! Iá, ol qupıa sóz tirkesterin biletin, biraq óziniń AǴA senordan ekenin aıtpaǵan.
  
  
  'Senorıta!'
  
  
  "Senorıta. Tipti sol jaraqatpen ol meni áli de aıaqtaı alady. ol óte keremet boldy! Men ony saǵan azǵyrǵan durys dep oıladym. Siz onymen kúrese alar edińiz. Myltyǵymmen bolsa da, men bolar edim…
  
  
  —Sen úlken jalqaýsyń, Mendoza", — dedi áıel sózin bólip. — Maǵan bul jara týraly tez aıtshy. Ol ony qalaı aldy?
  
  
  Ol eshqashan aıtqan emes, senorıta . Biraq bizde Zembla týraly áńgime júrip jatyr...
  
  
  "Polkovnık Zembla!"Men Mendozanyń kabınetinde bir áıeldiń aıaǵyn taptap ant bergenin estidim. 'Agent AH ony qalaı tastap ketti? Men onyń josparlaryn ǵana bilemiz dep oıladym!
  
  
  Qulaǵymdy qabyrǵaǵa basyp turyp, men bul jerde AHTAN basqa kim jáne qalaı birdeńe biledi dep oıladym. Álgi áıel kim edi? Ol qandaı úshinshi tarapqa tıesili boldy? Bul men buryn-sońdy bolmaǵan eń jyly qarly boran bolyp shyqty. Men onyń ary qaraı ne aıtqanyn muqıat tyńdadym.
  
  
  — Sen aqymaqsyń, Mendoza! Eger ol qaıtyp kelse, myltyqty qoldanyńyz. Maǵan olaı qaraýdyń qajeti joq. Men, eń bolmaǵanda, qajet bolmasa, ony óltirý kerek dep aıtpaımyn. Men ony tirideı alyp ketkim keledi. Sonda Mıgel odan jaýap ala alady.
  
  
  — Mıgel buǵan sheber, — dep kúbirledi Mendoza. "Ol adamdarǵa qalaı qaraıdy. Ol keremet hırýrg jasaı alar edi".
  
  
  —Demek, túsindim", — dep kúldi ol. 'Men ketýim kerek. Aqshany qaıtadan kórgińiz keletinine senimdisiz be?
  
  
  "Aǵa, senorıta
  
  
  Men banknottardyń aqyryn sybdyryn estidim.
  
  
  "Mine ".
  
  
  "Mýchas grasıas, senorıta. Qosh bol!'
  
  
  Men esikti ashyp, esikti ashtym. Áıel oıyn alańyna shyqty. Ol ishteı kúńkildedi. Ol jas ári symbatty, aıaǵy ádemi bolatyn. Onyń aýyr paltosynyń jaǵasy men shatyrly qalpaǵy onyń erekshelikterin kúńgirt jaryqta kórýime kedergi boldy. Onyń jyly kıimderi Zemblanyń josparlary týraly biletindigin anyq kórsetti. Kem degende, ol jaqsy daıyndalǵan!
  
  
  Onyń ókshesi shydamsyzdyqpen edendi túrtti. Endi ol esik deńgeıinde boldy. Taǵy bir qadam. Meniń qolym syrtqa ushyp ketti. Men ony dzúdodan ustadym. Qarapaıym tunshyǵý. Men abaı bolýym kerek edi. Palto jaǵasy kedergi jasamaýy kerek. Men onyń terisin sezdim. Meniń bas barmaqtarym onyń moınyndaǵy júıke túıinderine qysym jasady. Onyń tynysy taryldy. Onyń uzyn qyzyl tyrnaqtary artqa ushyp, sol qulaǵyma tıip, betime jabysyp qaldy. Men qattyraq bastym. Eki sekýndtan keıin ol esinen tanyp qaldy. Ol dybys shyǵarmady. Ol qulaǵan kezde onyń salbyraǵan denesi maǵan qulap tústi. Mendozanyń páteriniń esigi ashylyp, dáriger syrtqa júgirip shyqqan kezde men onyń qolynan ustap, bos bólmeniń tabaldyryǵynan súırep apardym.
  
  
  "Senorıta. Sen umyttyń - Madre Dıos!"
  
  
  Men alǵa sekirdim. Meniń tosyn shabýylymnan eseńgirep qalǵan ol bir orynda turdy. Biz bir-birimizge soqtyǵysyp, onyń kabınetine kirip kettik. Mendoza toraıdaı aıqaılady. Men ony sol qolymmen urdym. Bir sátke men óz jaramdy umytyp kettim. Soqqyǵa kúsh pen dáldik jetispedi. Júregim aınyp turǵan aýyrsyný ıyǵymdy tesip ótti. Ony qoldanýǵa tyrysý aqymaqtyq boldy, endi men onyń jemisin kórýim kerek boldy. Ishimen Mendoza maǵan qaraı umtyldy. Ol eskirgen oryndyqtarynyń birin aýdaryp jiberip, meni qaǵyp ketti. Men aıaǵyma sekirdim. Daıyn emes, biraq myqty judyryǵym ǵıbadathanama tıip ketti. Men terbelip turǵan qolymnan ustadym. Iyq laqtyrý ony bólmeniń arǵy jaǵynan ústelge qaraı laqtyryp jiberdi. Mendoza qaǵaz, kitap jáne aǵash synyqtary aǵynynda ústeliniń janyna qulady. Eski revolver ústeldiń tartpasynan qulap, dál onyń aıaǵynda jatty. Qoly oǵan qaraı umtyldy. Qıyndyqpen ornynan turdy. Uzyn bóshke meniń kindigime týra baǵyttaldy.
  
  
  - Tapansha oqtalmaǵan ba? — men kútpegen jerden meıirimdilikpen suradym. Mendoza osy jemge túsip qaldy. Ol myltyǵyna qarady. Bir sekirgende men onyń qasynda boldym. Men onyń oń qolynan ustap, bir jaqqa burdym. Meniń aıaǵymnan birneshe dúım jerde oq edenge tıdi. Meniń judyryǵym eki ret joǵalyp ketti, bul joly oń jaq, onyń ishinde. Adamnyń almasyna tıgen soqqy onyń basyn artqa tastady. Ol tizerlep qulap, jerge qulap tústi.
  
  
  Men kabınetten júgirip shyǵyp, artymnan esikti tars jaýyp aldym. Áıel men ony tastaǵan jerde áli de sol jerde boldy. Men ony bos bólmege súırep aparyp, esikti japtym. Tizerlep otyryp, men ony izdeı bastadym. Onyń janynda sómkesi bolǵan joq, biraq jyly kúrtesheniń ishki qaltalary kóp boldy. Ol dúken urlyǵyna uqsaıtyn. Men óte az taptym. Onyń Managýada turǵanyn kórsetetin Nıkaragýalyq jeke kýálik, bul jaǵdaıda jalǵan bolyp tabylady. Men sondaı-aq myjylǵan qorap temeki, taraq, týsh, tyrnaq faıly, erin dalaby, birneshe myjylǵan mandarınderdi, jıyrma bes dollarǵa jýyq jergilikti aqshany jáne 9 mıllımetrlik premer-mınıstr Makarovty jınadym. Makarov Walther PP-ge óte uqsas, ol oǵan úlgi boldy. Bul úlken avtomatty tapansha, áıel úshin tym aýyr. Onyń isteri boıynsha men onyń kim ekenin anyqtaı aldym, biraq onyń kim ekenin áli anyqtaı almadym.
  
  
  Ol zastyrsydy. Ol aqyryn basyn shaıqady. Ol esin jıdy. Men otyrdym da kúttim. Onyń zattary meniń qasyma úıilip tastaldy. Ol oıanǵanda men oǵan tym jaqyn bolǵym kelmedi. Ol birdeńe jasaýǵa tyrysýy múmkin edi.
  
  
  Ol qarańǵy, las edenge aýdarylyp, aıaǵyn qalyń, búktelgen beldemsheniń astyna qoıdy. Shalbar jylyraq bolar edi. Biraq Nıkaragýalyq áıelder olardy kımeıdi jáne, árıne, ol jergilikti sánde qalýy kerek edi. Aqyryn ol otyrdy. Ol qatty asylyp qalǵandaı qolyn mańdaıyna qysty. Onyń basynan úlken qalpaq syrǵyp ketti. Aqshyl sary shash onyń ıyǵyna tolqynmen túsip jatty. Onyń eńkeıgen fıgýrasy shańdy terezeden tógilip turǵan kúńgirt jaryqqa qarsy turdy. Ol basyn maǵan buryp, qolyn tómen túsirdi. Álsiz jaryq onyń betin nurlandyrdy.
  
  
  Bul meniń esimde qalǵan kórinis boldy. Ol tozaq sıaqty áıeldik edi. Onyń tolyq, jińishke keýdesinen, tar júnnen jasalǵan jempirdiń astynan, qysqa etikpen aıaqtaryna deıin. Onyń júzi júrek tárizdi boldy jáne onyń denesi sıaqty náziktik pen qumarlyqty ýáde etti. Jáne, árıne, onyń árbir agentinde bolatyn sýyq, ólimge ákeletin qattylyq boldy. Bul bizdiń mamandyǵymyzda sózsiz. Biraq men ary qaraı qaradym. Al meniń kórgenim óte úlken, óte qorqynyshty kók kózderdiń juby boldy.
  
  
  Men bul júzdi tanydym. Men onyń sýretin Ahtyń shtab-páterindegi kartochkalardan kórdim. Ol men qaraǵan jańa adamdarmen jáne qarsylas komandanyń operasıalarymen isterdiń birinde boldy. Onyń naqty ornalasqan jerin anyqtaý úshin maǵan biraz ýaqyt qajet boldy. Ol ádettegi sabyrlylyǵyn qalpyna keltirgen kezde men bildim. Tamara Kırova , Meksıkadaǵy operasıalyq baza, Reseıdiń qupıa qyzmeti degen atpen tanymal Memlekettik qaýipsizdik komıtetiniń eń perspektıvaly jas músheleriniń biri.
  
  
  Nemese jaı ǵana KGB.
  
  
  
  
  6 taraý
  
  
  
  
  Ol birneshe ret jypylyqtady, sosyn qorqyp ketkendeı tynysyn ustady. —Sálemetsiz be, Tamara", — dedim men.
  
  
  "Meniń atym Tamara emes—, - dedi ol ıspan tilinde erkin sóılep. "Men Rosıtamyn, súıkimdi qyzbyn..."Ol sóılemdi aıaqtamaı kúrsindi.
  
  
  Ol maǵan qatal qarady. —Bulaı jaıbaraqat kúlme", — dedi ol qazir aǵylshyn tilinde. —Men de seni tanımyn, Nık Karter. Eger sen meni óltirgiń kelse, tez jasa.
  
  
  —Eger men seniń ólgenińdi qalasam, sen áldeqashan ólgen bolar ediń", — dedim men múmkindiginshe sabyrly jáne meıirimdilikpen. — Men KGB polkovnık Zemblamen nege aınalysyp jatqanyn bilgim keledi, Tamara. Endi biz tanysqannan keıin bul endi sonshalyqty qıyn bolýy múmkin emes, solaı ma?
  
  
  —Eshteńe", — dep ysqyrdy ol. —Sen menen eshteńe bilmeısiń.
  
  
  Men kerisinshe ekenine kóz jetkizý úshin qolymdy tekserdim. Sondyqtan men birden bilgim keletin nárseni suradym,
  
  
  —Joldary bar, Tamara", — dedim men aqyryn. Ol kúldi, biraq bul názik jáne dirildegen kúlki boldy. Ol qorqynyshyn jasyra almady. Men ońaı aldanyp qalatyn álsiz doktor Mendoza emes edim. Ol tájirıbeli AH agentimen jumys istedi jáne bul qorqýdyń jaqsy sebebi boldy. Biraq ol sabyrly bolýǵa tyrysty.
  
  
  "Biz sizdiń minez-qulqyńyzdy bilemiz, Karter," ol mensinbeı kúldi. — Sizdiń shtabyńyzda siz menimen sóılese alasyz. Zamanaýı ádister men dári-dármektermen barlyǵy bir sátte sóılese bastaıdy. Biraq biz munda bos bólmede jalǵyz otyramyz. Men aýyryp aıqaılaǵansha meni uryp-soǵyp, qınaýǵa bolady. Men sen oılaǵannan da kúshtimin. Ol sál alǵa eńkeıip, kózderi qysylyp qaldy. "Al eger tyryssań, maǵan qolyńdy sozsań, men aıqaılaımyn".
  
  
  "Sonda bul tarıhtaǵy eń qysqa aıqaı bolady".
  
  
  'Múmkin. Eń jaqsy sheshim bolýy múmkin. Eger men seni ólimimmen toqtata alsam, bul meniń jeńisim bolady.
  
  
  'Jeńis?'
  
  
  — Sonymen qatar, sen jeńe almaısyń, Karter. Siz jeńe almaısyz.
  
  
  Men basqa eshteńe túsinbedim. 'Jeńý kerek pe? Ne utý kerek? Ashýlanǵan ol jaýǵan qardy nusqady. "Biz sizdiń ımperıalısik qolbasshyńyzdyń josparyn buzýǵa tym kesh bolýymyz múmkin; Men moıyndaımyn...'
  
  
  — Imperatordyń qolbasshysy?
  
  
  "...biraq biz buǵan núkte qoıamyz. Ýáde beremin. Bostandyqty súıetin sosıalızm..."
  
  
  — Eı, bir mınýt kút! Men onyń sózin bóldim. — Polkovnık Zembla bizdiń aramyzda qalaı oılaısyz? Bul amerıkandyq qastandyq degen ne?
  
  
  —Bul anyq", — dedi Tamara mensinbeı. "Ol amerıkandyq pa, joq pa?"
  
  
  "Meniń bilýimshe, ol bizdiń elde jumys istegen. Biraq bul bizdiń oǵan eshqandaı qatysy bar degendi bildirmeıdi. Budan biz qalaı paıda kóre alamyz? Maǵan osyny túsindirip bershi.
  
  
  —Sen meni jyndy dep oılaısyń ba, Karter?"Onyń Meksıkadaǵy áreketteri týraly estigende jáne onyń Mehıkoǵa ne istegenin kórgende, biz bul máseleniń ne ekenin birden bildik. Siz oǵan qarý-jaraq, qural-jabdyqtar men aqsha beresiz. Siz oǵan ózin naǵyz revolúsıonermin dep maqtap, birneshe kúnnen keıin Zemblany jaý jáne qaýip dep jarıalaısyz. Amerıka memleketteri uıymyndaǵy qýyrshaqtaryńyz arqyly siz áreket etýdi talap etesiz. Jáne bul jerde sizdiń zeńbirek dıplomatıańyz kiredi. Sizdiń armıańyz, árıne, 1965 jyly Domınıkan Respýblıkasyndaǵydaı aralasady. Sizdiń keńeıtý josparlaryńyz sonshalyqty aqymaq móldir! Biraq olar sátsizdikke ushyraıdy!"
  
  
  "Qarǵys atqyr, sen jyndysyń, Tamara!"— men kesip tastadym. Men ashýlana bastadym. Qalypty jaǵdaıda men bul týraly kúletin edim. Endi men sharshadym, qarnym ashty, kóńilim qaldy. Meniń tapsyrmam durys bolmady jáne ıyǵymda oq tesigi boldy. Onyń ústine qazir maǵan bolmashy sózder, urandar, úndi ertegileri úıretildi. Bul men kótere almaǵannan da kóp boldy. Jalǵyz syltaý - ol buǵan ózi sendi. Ol Zemblaǵa qarsy bolǵany anyq. Biraq bul mindetti túrde búkil KGB uıymyna qatysty emes. Kóbinese olar sol qolyna oń qolynyń ne istep jatqanyn aıtpaıdy.
  
  
  —Sizdiń eki málimdemeńiz de bir ýaqytta jumys istemeıdi", — dedim men. "Siz OAS-ty amerıkandyq uıym dep ataı almaısyz jáne onyń keıbir múshelerin óltirmek bolǵanymyz úshin bizdi bir demmen aıyptaı almaısyz. Nelikten? Olar qazirdiń ózinde bir qaıyqta ma? Qyzyq, sen ne aıtyp turǵanyńdy tyńdaısyń ba? Zemblanyń artynda sizdiń elińiz bolýy ábden múmkin, eger ol sátti bolsa, sahnanyń ar jaǵynan shyǵyp, ony tazartýǵa daıyn, aıtpaqshy, olaı bolmaıdy.
  
  
  'Biz,? Siz, ımperıalızmniń jaýynger jaıaý júrginshisi, nege bizdiń arnaıy kúshterdiń elıtalyq toby onyń Maııa ǵıbadathanasyn jaryp, onyń meteorologıalyq qondyrǵysyn qıratpaqshy? Onyń qaýipsizdik sharalary áýesqoılyq sıpatta boldy. Biz onyń syryn burynnan bildik. Eger ǵıbadathanadaǵy adam bizben erterek habarlassa, bul qar tipti bolmas edi…
  
  
  Kózin baqyraıtyp, aýzyn qolymen jaýyp aldy. Bir sát únsizdikten keıin ol qolyn tómen túsirdi. Ol ıegin sıpap, aqyryn muzdaı daýyspen: — Jaqsy qýlyq, Karter myrza, biraq menen az ǵana tartyp alǵanyńyz sizge kómektespeıdi.
  
  
  Men syrtqa qaradym. "Joq, — dep moıyndadym men, — men de olaı oılamaımyn, Tamara. Meniń oıymsha, sizder, adamdar, Zemblanyń shtab-páteri qazirdiń ózinde qırap jatqanyn bilesizder, al onyń ózi qaıda ketkenin qudaı biledi. Kem degende, eger olar áli de osy daýyldan jol taba alsa.
  
  
  — Al sen solaı aıtasyń.
  
  
  — Tozaq, men solaı aıtamyn! Men úzilip kettim. Men qaıtadan jylýdy sezindim. Men ıyǵymdy nusqadym. 'Men muny qalaı aldym dep oılaısyń? Eger siz onyń mylqaý mıyńyzǵa enýine múmkindik berseńiz ǵoı.
  
  
  'Men saǵan senbeımin. Osynyń bári qar...
  
  
  — Bul, qymbattym, óıtkeni onyń qaýipsizdik sharalary senen, menen nemese basqa bireýden kúdiktengennen jaqsyraq boldy. Ol muny óz halqyna sóılesetin nárse berý jáne kómek alý úshin ádeıi jasaıdy. Ol revolúsıalyq oıyndardyń jankúıeri, sondyqtan meniń oıymsha, ol qajet bolǵannan sál artyq jasady. Biz munda beker kelgen joqpyz. Biraq ol jarıalamaǵan nárse - aýa raıyn baqylaýǵa arnalǵan arnalar odan da kóp. Úsheýi, dálirek aıtsaq, Ortalyq Amerıkanyń basqa úsh elinde!
  
  
  — Ne? - Tamara tunshyǵyp qaldy.
  
  
  — Iá, jáne odan da jamany, olar negizgi taratqyshqa táýelsiz jumys isteıdi. Bul ústeldiń aıaqtary sıaqty. Aıyrmashylyǵy mynada, bul ústel barlyq aıaqtary joıylmaıynsha qulap ketpeıdi. Men eshteńe aıtpaımyn, Tamara. Men sonda boldym. Men negizgi taratqyshty rezervtik taratqyshtardy qosý úshin qajet ekenin bilmeı turyp joıdym.
  
  
  — Biraq... eger sizdiń aıtqanyńyz ras bolsa, onda…
  
  
  "Sodan keıin ár arnany bólek ajyratý kerek. Iá. Sonymen qatar, meniń túsinýimshe, kúsh órisi osy taratqyshtardyń barlyǵy óshirilmeıinshe ydyrap qana qoımaıdy, sonymen birge ol barǵan saıyn joıyla beredi. Bul aýa-raıyn odan da turaqsyz etedi. Ony endi baqylaý múmkin bolmaıdy".
  
  
  'Joq! Joq, men saǵan sene alar emespin. Ótirigińmen, aldaýyńmen meni taǵy da tuzaqqa túsirýge tyrysasyń, Karter.
  
  
  Ol batyl túrde basyn shaıqady. Biraq men onyń kózinen jeńgenimdi kórdim. —Tamara, ótirik aıtqanym durys bolar edi", — dedim men aqyryn jáne sabyrly túrde. — Biraq mende eshqandaı sebep joq. Bul maǵan eshqandaı jaqsylyq jasamas edi. Bul A-dan Ia-ǵa deıin shyndyq".
  
  
  "Bul óte keremet. Bul essiz koshmar sıaqty...'
  
  
  Ol burylyp, terezege qaıta qarady. Onyń únsizdigi ishinara onyń abyrjýy men sheshimsizdiginiń nátıjesi ǵana boldy. Ol menen burynǵydaı qoryqqan joq. Kem degende, ol aqymaq emes edi, áıtpese ol KGB-da jumys jasamas edi. Ol jaı ǵana ańǵal jáne tájirıbesiz bolýy múmkin. Ol balama nusqalardy qarastyrǵan kezde men onyń oıyn estidim. Ol da meni qalaı paıdalanatynyn oılap jatyr dep úmittendim. Shyndyǵynda, men buǵan sendim, óıtkeni men ony paıdalanýym kerek ekeni anyq boldy.
  
  
  —Nık", — dedi ol aqyry. Ol maǵan taǵy qarady. Onyń daýysynda teńdesi joq jylýlyq bar edi, ol tek meniń atymdy aıtty. — Nık, bul basqa arnalar. Olardyń qaıda ekenin bilesiń be?
  
  
  "Múmkin, múmkin emes".
  
  
  "Ekeýmiz de bir nárseni bilemiz. Endi, eger biz ony biriktirsek. Biz birge jumys isteı alar edik.
  
  
  — Siz AH Zemblamen yntymaqtaspaıdy dep senesiz dep aıtqyńyz kele me?
  
  
  Ol basyn ızedi. — Al sen maǵan senýiń kerek, Nık.
  
  
  'Men saǵan nege senýim kerek? Eger Zembla jeńse, Reseı kóp nársege qol jetkize alady".
  
  
  'Joq, eshteńe! Eger Zembla bul salany biriktire alsa, bul bizge qıynyraq bolady jáne revolúsıamyzdyń tabysty bolýy úshin áldeqaıda kóp ýaqyt qajet. Biraq odan da kóp nárse bar, Nık. Sen shahmat oınaısyń ba?
  
  
  "Men olardy buryn oınaǵanmyn".
  
  
  "Biz orystar úshin bul qumarlyq, ózderińiz biletindeı. Jáne nege? Óıtkeni ol oıyn múmkindikteriniń sheksiz sanymen bir-birine qarsy zerdeli, aqyldy jáne teń dárejeli qarsylastardyń shekteýli sanyn kezdestiredi. Bizdiń saıasatymyz da solaı. Biz qandaı nusqalar bar ekenin jáne olardy jeńe alatynymyzdy bilgimiz keledi. Polkovnık Zembla múldem basqa. Ol jabaıy adam. Ol joıylýy tıis. Áıtpese, ol Ortalyq Amerıkaǵa ǵana emes, álemdegi kúshterdiń búkil tepe-teńdigine qaýip tóndirýi múmkin".
  
  
  "Al biz oıynda peshkamyz, solaı emes pe?"
  
  
  — Lombardtar, laqap attar emes, attar. Ol qysqa jymıdy, erni sál dirildep ketti. "Jylqylar basqalardyń ústinen de búıirden sekire alady. Peshkalar emes. Olar bir baǵytta qysqa, maǵynasyz qadamdar jasaýǵa májbúr".
  
  
  — Bul sizdiń baǵytyńyzǵa sekirý týraly usynys pa, Tamara? Men qysqa, biraq qatty kúldim. Mundaı sekirý sýısıd bolar edi. Sizdiń KGB meniń basyma joǵary baǵa qoıdy.
  
  
  'Men muny bilemin. Biraq men buryn ne bolǵanyn da bilemin. Bul qaıtalanýy múmkin, — dedi ol, — eger sen tym aqymaq bolmasań, taǵy da bolady. Ózińe qara! Sizde meniń tapansham men eski doktor Mendoza revolverim bar ma, áıtpese? Tek dymqyl shalbar arqyly jáne arqyly! Siz osy arqyly polkovnık Zemblany jeńgińiz kele me? Men biz dos bolamyz dep aıtpaımyn. Biraq bizdiń ortaq maqsatymyz bar. Sondyqtan biz birge jumys isteı alar edik! Biz birlesip jumys isteýimiz kerek!
  
  
  Osy bos bólmeniń qarańǵylyǵynda Tamaranyń kózi jarqyrap turdy. Ol meni ózinshe mazaq etip jatyr dep oıladym. Maǵan da báribir boldy. Maǵan KGB-nyń kómegi, qural-jabdyqtarmen jáne azyq-túlikpen uıymnyń kómegi qajet boldy. Men onyń pikirlerin oı eleginen ótkizgendeı oǵan qaradym. Ol artyna baıypty jáne shynaıy kózqaraspen qarady. Ol róldi jaqsy, tipti óte jaqsy oınady, biraq ol tym ańǵal boldy, óıtkeni bizdiń kásiptegi áıelder jıi kezdesedi. Ol óz ustanymyn qara granıt kózderimen qorǵady. Bul maǵan ádemi Venera shybyn tuzaǵyn eske túsirdi, ol qorektenetin jándikter úshin óte tátti ıis bolýy kerek jyrtqysh ósimdik.
  
  
  — Al... — dedim men oılanbastan, — sen ne usynasyń?
  
  
  'Menimen birge júr.'
  
  
  — Buryshtaǵy Mıgeldiń úıine?
  
  
  'Iá.'
  
  
  — Ekeýińnen basqa taǵy qansha adam bar?
  
  
  Ol ótirik aıtý kerek pe dep ernin jalady. "Bireý ǵana, belgili Dıego Ordas ".
  
  
  Bul shyndyq bolýy múmkin. Bul ekitalaı edi, biraq mańyzdy emes edi. — Onda sizde transıver bar ma?
  
  
  "Qysqa tolqyndar, barlyq dıapazondar", — dep tez jaýap berdi ol meniń kelisimimdi baıqap. — Biz saǵan kıim-keshek pen tamaq taýyp beremiz.
  
  
  Men eriksiz jaǵdaıǵa qanshalyqty qulyqsyz kónsem de kúrsindim. Men ornymnan turyp, dymqyl jabysqaq shalbarymdy sheship aldym. 'Jaraıdy.'
  
  
  —Bul dana sheshim, Nık", — dedi ol saltanatty túrde. — Men qazir zattarymdy qaıtara alamyn ba?
  
  
  "Iá", — dep jaýap berdim men makarondar men olardyń tyrnaq faılyna qolymdy sozyp. "Bul emes".
  
  
  Ol qaltalaryn toltyryp jatqanda renjigen keıip tanytty. "Nık, men qazir bir-birimizge senemiz dep oıladym."
  
  
  Men kúlýim kerek edi. — Árıne. Biraq men saǵan osylaı kóbirek senemin. Men esikti ashtym, biz dálizge shyqtyq. — Aıtpaqshy, doktor Mendoza bir nárseni umytyp kettiń dedi. Bul ne boldy?'
  
  
  Ol tentek kishkentaı qyz sıaqty aýzyn sozdy. "Men oǵan qalaǵanynyń bárin tóleýdi umytyp kettim. Men ony Amerıkada aıtqandaı úrledim.
  
  
  Men kúle berdim; bul shyndyq bolý úshin eleýsiz boldy. Ishteı men de basqa nársege kúlýim kerek edi. Osy ýaqytqa deıin Tamara meniń qasymda bolǵan sómke týraly eshteńe aıtýdan odaǵattylyqpen aýlaq boldy. Ol tipti oǵan qaramady. Shamasy, ol munyń qandaı da bir mańyzdy ekenin sezgen sıaqty. Eger men oǵan múmkindik bersem, bul onyń birinshi isteıtin isi edi.
  
  
  Chernogorıa Kall qalasynan shyǵyp, biz úıden birneshe qadam jerde kelesi qıylysqa qaraı júrdik. Kósheniń eki jaǵyndaǵy úıler tynysh jáne qarańǵy boldy. Shashyna jaýǵan qar jaýyp, paltosyn shań basqan kezde Tamara aǵaryp ketti .
  
  
  "Nık, — dedi ol, biz Kalla Noıvoǵa burylyp bara jatyp, — polkovnık Zemblany kez kelgen jaǵdaıda toqtatý kerek! Meniń kózim oń jaqtaǵy úshinshi úıge, Mendoza aǵasy turady dep eseptegen ǵımaratqa qadaldy. Jabyq terezeleri qarańǵy jáne qańyrap bos qalǵandaı boldy. — Zemblý emes, Tamara. Ol óz jumysyn basqara almaı qaldy".
  
  
  "Arnalar báribir oǵan tıesili. Men muny aıtqym keldi". Onyń daýysy qatal: "Eger biz sátsizdikke ushyrasaq, sumdyq bolar edi".
  
  
  "Ósimdikter, aǵashtar, jándikter, janýarlar — myńdaǵan sharshy shaqyrym aýmaqtaǵy barlyq ekologıa joıylady".
  
  
  — Al adamdar! - Ol qaltyrap, úıdiń esiginde bir sát turyp, etigindegi qardy sypyryp aldy. — Olarǵa eskertý kerek, Nık. Bul týraly olarǵa aıtpaý ádiletsizdik bolar edi.
  
  
  —Olar saǵan senbeıdi", — dep jaýap berdim men. "Meniń oıymsha, olar endi óz kózderine senbeıdi. Olar alda ne kútip turǵanyn túsinbeıdi".
  
  
  'Bul ádil emes!'— dep qaıtalady ol ekpindi túrde. "Myńdaǵan adamdar ashtyq pen sýyqtan óledi!"
  
  
  Men ony dálizden ótkizgim kelgendeı onyń qolynan ustadym. Men onyń avtomatty tapanshasyn oǵan qaratyp ustadym. —Jaqsy aıtylǵan", — dedim men. "Bul, árıne, sizge KGB-da oqytylatyn dramatýrgıanyń bir bóligi. Sen de buıryq boıynsha jylaı alasyń ba?
  
  
  "Mundaı sózderdi aıtý qandaı sumdyq!"— dep kúrsindi ol shyn júrekten ashýlanyp. Onyń kózinen jas aǵyp ketkendeı boldy. "Biz ártúrli jaqtardamyz, bul shyndyq. Biraq polkovnık Zembla úshin azap shegetin jáne óletin adamdar bir jaqta emes. Olar qoldarynan kelgenshe ómir súrýge tyrysady! Nık, sen sonshalyqty qyńyrsyń ba, adamgershilik sezimińdi joǵalttyń ba?
  
  
  — Men áıteýir bir tutqyndy seniń Vladımırdegi "Ondyq" lagerińnen Ter astynda bosattym. Men sizderdiń keńestik qaıyrymdylyqtaryńyzdy jaqsy bilemin".
  
  
  Ol shıelenisip, ernin qysyp aldy. Biz oń jaqtaǵy birinshi esikke jaqyndap qaldyq. Ol meniń mazaǵyma qansha jaýap bergisi kelse de, ol tutqıyldan qulap qalýdan qorqyp, únsiz qaldy. Sýyqqa qaramastan, aýada men seze jazdaǵan qaýip pen ólimniń bulyńǵyr ıisi sezildi.
  
  
  —Biz osyndamyz", — dedi ol. 'Ishke kir.'
  
  
  'Senen keıin. Men seniń artyńda qalamyn. Maǵan birinshi shabýyl jasamaq bolǵan adam arqasynan oq alady".
  
  
  "Nık, men ant etemin..."
  
  
  — Sen birinshisiń, Tamara. Men onyń qolyn qattyraq qystym. Ol dármensiz zastyrsyǵansha bas barmaǵym júıkemdi basyp turdy. "Men úshin qandaı kesh uıymdastyrǵanyńyzdy kóreıik".
  
  
  Onyń esik tutqasyndaǵy qoly dirildep ketti. "Nık, bul birge jumys isteýdiń joly emes. Ótinemin, bul revolverdi qoıyńyz...
  
  
  "Alǵa."
  
  
  Biz ishke kirdik. Biz kórgen nárseni eshqaısymyz kútken joq. Bul qyrǵyn boldy. Bir adam jerge sájde etti. Ekinshisi qoldaryn tizelerine jaıbaraqat qoıyp, oryndyqta aqsap otyrdy. Ekeýiniń de tamaǵy qulaǵynan qulaǵyna deıin kesilgen. Qarańǵy, qatyp qalǵan qan edende úlken shalshyq túzdi. Ol otyrǵan adamnyń keýdesine quıyp, oryndyqtan tamshylap jatty. Qabyrǵalar qanmen shashyrandy, bastapqyda uıqy arterıalarynan shashyrandy.
  
  
  - Mama, qymbattym , - Tamara basyn ıip, qusyp jiberdi.
  
  
  Eger meniń asqazanym bos bolmasa, men de qusatyn edim. Qazir meniń asqazanym tamaǵymda qysylyp qaldy, biraq men ózimdi ustaı aldym. Men bólmeniń qalǵan bóligin zerttedim. Barlyǵy basyna tóńkerilip qoıyldy. Jáshikter bosatyldy, oryndyqtardyń qaqpaqtary jyrtyldy, men kútken zamanaýı tranzıstorlyq qabyldaǵysh paıdasyz bolyp shyqty. Men Tamaraǵa buryldym. Ol qurǵaq jylap jiberdi. Men onyń alaqanymen betinen qatty emes, sezimtal túrde urdym.
  
  
  —Toqtat", — dedim men. "Júr...."
  
  
  — O... o, Qudaıym. Onyń kózderi qaıtadan jarqyrap ketti, biraq ol kotenka sıaqty dirildep, aıaǵynan turdy.
  
  
  "Seniń halqyń ba?"
  
  
  — D-ıá. Mıgel men Asa jáne Dıego oryndyqta. Qalaı ...?'
  
  
  "Olar kútpegen jerden qolǵa túsken shyǵar. Olardy myltyqpen ustady jáne múmkindiginshe az shý shyǵarý úshin pyshaqpen óltirdi".
  
  
  Men kúrsindim. Meniń daýysym kúńgirt boldy: "Doktor Mendozanyń anasy joq sıaqty".
  
  
  'Qalaı?'
  
  
  "Men ony tastap ketkennen keıin ol óte bos emes bolsa kerek", — dep túsindirdim men. "Ol seni men týraly shaqyrdy". Sol kezde ol siz týraly Zembla knázdigindegi adamdarǵa habarlaǵanyna senimdimin.
  
  
  "Árıne! Ol ekeýmizge de opasyzdyq jasady! Onyń júzi ashý men óshpendilikten burmalanǵan. "Biz qaıtyp oralýymyz kerek jáne onymen kúresýimiz kerek".
  
  
  — Jaqsy ıdeıa, biraq ony keıinge qaldyraıyq. Biz bul jerden ketýimiz kerek".
  
  
  "Óltirýshiler qaıtyp kelip, bizdi osy jerden tabady dep úmittenemin".
  
  
  "Jaqsy múmkindik úshin kek alýyńdy saqta, Tamara. Biz bul arnalardy óshirýimiz kerek, olar taǵy úsh elge tarap ketti. Munda Prınsapolzda biz basqa eshteńe isteı almaımyz.
  
  
  — Iá, ıá, túsinemin. Ol maǵan joq kózqaraspen qarady. — Keshirińiz, Nık. Men senen bilgenińniń bárin tartyp alý úshin seni tuzaqqa túsirýge tyrystym.
  
  
  "Bul týraly alańdamańyz. Sen meni óz oıynyńmen eshqashan aldamadyń. Sizdiń komando jasaǵyńyz ketti, al joldastaryńyz qaıtys boldy. Biz qazir shynymen birge jumys isteýimiz kerek sıaqty, biraq sodan keıin bir-birimizge senýimiz kerek. Sen osyny qalaısyń ba?'
  
  
  Ol basyn ızedi. "Endi biz ǵana qaldyq".
  
  
  'Minekı biz.'Men oǵan Makarovtyń myltyǵyn qaıtaryp berdim. Men Hoýktyń reseılik agentpen jumys isteý týraly ne aıtar edi dep oıladym. Meniń tańdaýym kóp bolmady, biraq bul qajetsiz máselelerdi týdyrýy múmkin. Men múmkindiginshe tezirek AH shtabyna habarlasyp, isti túsindirýge týra keldi. Biraq eń bastysy aldymen. Men eki máıit jatqan shaǵyn bólmege baryp suradym: "Maǵan jarasatyn kıim bar ma?"
  
  
  Laqap at
  
  
  Men kúsh-qýatymdy jınap, aqyryn buryldym. Tamara ne isterin bilmeı, maǵan úlken avtomatty revolverdi bulǵady. Ol taǵy da basyn ızep, myltyqty qaltasyna saldy. "Qońyr chemodan. Ol Mıgeldiki jáne onyń boıy siz sıaqty. Ol solaı boldy, meniń aıtaıyn degenim.
  
  
  "Úlken qyz", — dep mysqyldadym men oǵan myltyqtan alyp shyqqan jýrnaldy oǵan bermes buryn laqtyryp. Ol synaqtan ótti. Ol moınyna deıin qyzaryp ketti, biraq eshteńe aıtpady.
  
  
  Mıgel meniń boıymnan qysqa jáne semiz bolyp shyqty. Degenmen, men jeıdelerdiń astynan birdeńeni, qalyń júnnen jasalǵan jempirdi, aýyr júnnen jasalǵan shalbardy jáne jaqsy jarasatyn qalyń shulyqtardy taptym. Men sýyqtan, qardan jáne muzdan jaqsy qorǵaný úshin bárin kıdim. Eń jaqsy tosynsyı bylǵary etik boldy, olar óte úlken boldy, sondyqtan olar qosymsha shulyqtarǵa qaramastan shanshyp ketpedi.
  
  
  — Sizde osy qoqys úıindisinen basqa transıverler bar ma?
  
  
  Men bul týraly Tamaradan kıinip jatqanda suradym. —Joq", — dep kóńil kónshitpeıtin jaýap keldi. "Bul bizde bolǵan jalǵyz nárse boldy".
  
  
  —Mine, másele", — dedim men. "Men kómekke shaqyra alamyz dep úmittengen edim. Teńizde meni patrúldik qaıyq kútip tur.
  
  
  — Al bizde balyq aýlaıtyn traýler bar. Sizderdiń bireýlerińizde bul jerde radıo joq pa?
  
  
  'Men qorqamyn, joq. Áıtpese, men ony qoldanar edim. Doktor Mendoza sıaqty bizde bar birneshe adamnyń bári kúmándi. Meniń oıymsha, onyń kvars taratqyshynan jaqsy eshteńesi joq. Bizge aılaqtan qaıyq urlaýǵa týra keledi. Daýyl soqqanǵa deıin biz ony jeńemiz dep úmitteneıik.
  
  
  —Biz ushaqqa otyra alamyz", — dedi ol kezdeısoq.
  
  
  Men etigimdi kıip, bólmeden sý basyp qaldym. "Ushaq? Qandaı ushaq?
  
  
  "Men Mehıkodan Dıegomen birge ushqan Sessna 150. Qoldaý toby traýlermen keldi. Ol dúkendi aspanǵa laqtyryp jiberdi de, ony qaıtadan ustap aldy da, buzyq kúldi. "Árıne, eger siz ushqysh áıelderge senbeseńiz..."
  
  
  "Sen ony osynda ákeldiń, solaı emes pe?"Eger siz ony osy daýylda aspanǵa shyǵarsańyz, hanym, men endi kólik júrgizetin áıelderdi eshqashan synamaımyn.
  
  
  Ol tereń, ishtegi dybyspen kúldi; jomart, jeńil kúlimsirep, agentter arasynda emes, erkek pen áıeldiń arasynda. Ol qaıtadan baısaldy boldy. "Ushaq aýyldyń soltústigindegi jaǵajaıdyń qatty bóliginde ornalasqan. Eger biz Zemblaǵa ýaqytynda jetpesek jáne aýa raıy ózgermese, men ony myqtap baıladym. Sondyqtan biz de jyly kıimder ákeldik. Men bul saqtyq sharasyn qabyldaǵanymyzǵa qýanyshtymyn. Biraq Karıb teńizi bolǵan kezde...
  
  
  Oǵan sóılemdi aıaqtaýdyń qajeti joq edi. Men jel soqqan tolqyndardyń kishkentaı ushaqty soǵyp, shasıdi syndyryp, karton qorap sıaqty janshyp jatqanyn ońaı elestete alamyn. Biz birden úıden shyqtyq. Men esiktiń artqy jaǵyndaǵy ilgekten Mıgeldiń qysqa tonyn ǵana alyp úlgerdim. Tamara keń júrekti áıel edi, bárine tez úırenip ketti. Ol eki ólgen adamǵa emosıasyz qaraýǵa májbúr ete aldy. Ol bul týraly endi aıtqan joq. Olar óldi jáne olardy umytqan durys. Eshteńege ákelmeıtin, tipti óziniń qatygez ólimine ákep soqtyratyn birdeńe isteý kerek edi. Keıinirek, bári bitken soń, ol olardy joqtaýy múmkin. Meniń oıyma tóbeleske kelgende bir oı keldi, biraq ol báribir meniń jaýym boldy. Men ony óltirgim kelmes edi.
  
  
  Noevo kóshesi burynǵydan da bos edi. Meıirimdi azamattar Knázdar, poláktar, olar eshteńe túsinbeıtin muzdy daýyldan shoshyp ketti. Biz kósheniń bir jaǵyndaǵy aryqqa jaqyn turdyq. Tamara qorǵanys pen jubanysh izdegendeı avtomatty túrde maǵan qaraı jyljydy.
  
  
  "Páterde tamaq boldy . Saǵan birdeńe kerek boldy.'
  
  
  —Birtúrli", — dedim men. "Ol jerde meniń tábetim kenet joǵalyp ketti".
  
  
  "Múmkin ushaqta taǵy bir nárse bar shyǵar".
  
  
  Biz Chernogorıa qalasyna, doktor Mendozanyń úıiniń janyndaǵy qala alańyna qaraı buryldyq. Eshteńe kórinbedi. Eshteńe qozǵalmady, biraq birtúrli tynyshtyq ornady. Bul meni qorqytty. Men muqıat tyńdadym. Taǵy da, meniń kóp jyldyq tájirıbem maǵan birdeńe durys emes ekenin aıtqan ınstınktterdi kúsheıtti. Men aıaǵymdy ońaı túsirdim, óte muqıat. Tamara qasymda tynysh júrdi.
  
  
  Biz Mendosa sóılegen kezde onyń úıiniń janynan óttik. —Dıego jaqsy jigit edi", — dedi ol oılanyp. —Mıgel shynymen dárigerdiń aǵasy boldy, eger bul sizdi jubatsa.
  
  
  Biz at qoranyń dál aldynda tilderdiń ústinde turǵan dóreki jonylǵan esek arbasyna keldik. men qoraǵa qaradym. Endi esikter ashyq boldy. Múldem qarańǵy boldy.
  
  
  Men ashýlanyp derlik sybyrladym: "Biz tuzaqqa túsip qaldyq". Tamara áreket ete almaı turyp, qoranyń qarańǵylyǵynan myń myltyq atyldy. Shyndyǵynda, olardyń sany on shaqty ǵana boldy, biraq bul sizge kelgende tym kóp. Men ózimdi jan-jaqtan atyp jatqan balshyq kógershin sıaqty sezindim.
  
  
  Men aıqaılap, Tamarany shyntaǵymmen ıterip jiberdim. Men Mendozanyń kóne revolverinen oq jaýdyrdym. Tym asyǵys. Men bireýdi qaǵyp ketkenime kúmándandym. Bizge taǵy da atyldy, qoradan qyzyl jarqyl shyqty. Men taǵy da atyp jiberdim. Bizdiń qasymyzdan odan da kóp qorǵasyn aǵyp ketti. Biz arbaǵa jaqyndap, osy kúmándi tosqaýyldyń artynan júgirdik.
  
  
  'Laqap at.'Tamara meniń qolymnan ustady. "Olar bizdi qorshap aldy!"
  
  
  —Dúrbeleńniń qajeti joq", — dep sybyrladym men jaýap retinde. Men arbanyń astyna qaraý úshin múmkindiginshe tómen eńkeıdim. —Onnan birge deıin, bul seniń halqyńdy óltirgen beıbaqtar. Olar tutqyndardy almaqshy emes. Biz kúresýimiz kerek.
  
  
  Arbanyń eski aǵash búıirlerine voleıboldan keıin voleıbol soǵyldy. Oqtar qalyń taqtalardy syndyryp, áli jaýǵan qarǵa qaıta oraldy. Olardyń oq-dárileri kóp bolǵan sıaqty. Bizde revolverlerdegiden artyq bolǵan joq. Maǵan Tamaraǵa bizdiń qıyn jaǵdaıymyzdy kórsetýdiń qajeti joq edi. Ol anda-sanda ǵana oq jaýdyrdy, tek ottyń jarqylyn kózdegen kezde ǵana. Onyń bir oqy tıdi. Kenetten qulap bara jatqan myltyqtyń aıqaıy men syńǵyry. Sharýa kıimin kıgen qara násildi jigit qandy betine qolyn qysyp, pırýet jasaǵandaı bılep shyqty. Tamara bul úshin taǵy bir oqty ysyrap etken joq. Er adam aıqaılap jiberdi. Sosyn qoradaǵy dostarynyń biri ony atyp óltirdi. Ol basymen qarǵa qulap tústi.
  
  
  —Oq—dárilerimiz taýsylyp qala jazdady", - dep dem shyǵardy Tamara.
  
  
  Atys jasaǵynyń myltyqtary atýdy jalǵastyrdy. Qarǵys atsyn! Eger olardy jáne barlyǵyn jaryp jiberýdiń joly bolsa ǵoı! Bul maǵan ıdeıa berdi. "Tezirek, — dep buıyrdym men, — myna aǵash túıreýishti habtan shyǵaryp, dóńgelekti sheshýge kómektes!"Mendoza tapanshasynyń ushymen men osten qoldan jasalǵan synany alyp shyqtym. Biz birge aǵash dóńgelekti burap shyǵardyq. Ol syqyrlap shyǵyp ketti. Arba bir oske qulap, ekinshi jaǵy joǵary kóterildi. Osylaısha bizde eń jaqsy qamtý boldy.
  
  
  "Maǵan mandarınderińizdiń birin berińiz".
  
  
  Tamara maǵan qarap qaldy. "Mandarınder? Men... siz ne aıtqyńyz keletinin túsinbeımin.
  
  
  Qorǵasyn aınalamyzda kókterek uıasynda júrgendeı ushyp júrdi. Túsindirýge ýaqyt bolǵan joq. "Qarǵys atsyn!"- dedim men kenet. —Siz alyp júrgen mandarınder shynaıy kórinedi, biraq men olardyń betperde kıgen anar ekenin siz sıaqty jaqsy bilemin. Aǵylshyndar olardy Gıtlerge qarsy soǵysta da qoldanǵan. Al meniń oıymsha, sizdiń temekilerińiz shyn máninde tutandyrǵysh ýaqyt bombalary bolyp tabylady. AH, qarǵys atsyn, biz de osyndaı qýlyqtardy bilemiz. Búgin nemese erteń men sizge qulyptardy jarý úshin arnalar arqyly jiberetin lateksten jasalǵan jasandy ıtter týraly aıta alamyn. Júr!'
  
  
  Ol paltosynyń bir qaltasyna qolyn sozyp, maǵan ádemi búrkemelengen jarylǵysh zattardy berdi.
  
  
  "Sabaq — tutaný", — dedi ol. "Siz ony neǵurlym qysqa syndyrsańyz, soǵurlym tezirek jarylys bolady".
  
  
  Men jalǵan mandarındi dóńgelektegi ós tesigine tyǵyp qoıdym. "Endi myna egeýquıryqtardy uıasynan qýyp jibereıik!"Men dóńgelekti arbaǵa qaraı domalattym.
  
  
  "Maǵan muqabany berińizshi".
  
  
  "Mende tek úsh oq qaldy".
  
  
  "Bul oryn alǵan kezde olar qarsylyq kórsetpeıdi", — dep ýáde berdim men. Tamara atýǵa kiristi. Men ornymnan turyp, dóńgelekti ıterip jiberdim. Ol kóshede qardyń arasynan domalap ótip, kósheniń arǵy betindegi oıyqtan sekirip ótip, teńselip, týra qarańǵy qoraǵa qaraı domalap ketti. Bir sátke óli tynyshtyq ornady. Qalǵan toǵyz mergen ne bolyp jatqanyn bilmeı abdyrap qalǵany anyq. Jolymyz bolsa, olar qazir dóńgelektiń aınalasynda bolady.
  
  
  Sodan keıin granata jaryldy. At qoranyń ishinen sańyraý dybys estildi. Esik ilmekterden shyǵyp, kóshe arqyly júzip ketti. Aspan ashyq tústermen dirildep, artynan soqyr aqtyq paıda boldy. Synǵan esikten ottyń tilderi shyǵyp ketti. Birneshe sekýndtan keıin qora janyp turǵan tozaqqa aınaldy.
  
  
  Arbanyń artynan sybyrladym: — Bul jaı ǵana granata emes edi. Bul sonymen birge tutandyrǵysh bomba boldy!"
  
  
  Ol fılosofıalyq turǵydan ıyǵyn qıqań etkizdi. "Eń bastysy, sen ózińniń jumysyńdy batyr sıaqty ólmeı-aq isteýiń kerek".
  
  
  Biz birge kóshede qoranyń qırandylary arqyly júgirdik. Birde Tamara qatyp qalǵan qardyń ústinde taıyp kete jazdady. Ol esin jıyp, uıalǵannan qyzaryp ketti. Sonymen qatar, ol menimen birge júrdi. Biz Chernogorıa Kallesiniń buryshyna jettik jáne alańnyń aq jazyǵyn kesip óttik.
  
  
  Endigi kezek Tamaraǵa jol kórsetý. Ol "Sessna 150" qaıda ekenin bildi, men bilmedim. Men budan ári qıyndyqsyz ushaqqa jetýimiz úshin duǵaılsá.
  
  
  
  
  7 taraý
  
  
  
  
  Bir tańqalarlyǵy, odan ári qıyndyqtar bolǵan joq. Kem degende, eki aıaqpen júretinderdiń biri emes. Aýa-raıy tipti Zemblanyń fanattaryn baspana men jylý izdep úılerine kirgizgendeı boldy.
  
  
  Qar kúsheıe tústi. Jeldiń qatty ekpini bizdi aıaǵymyzdan qulatyp jibere jazdady. Muzdaı salqyn aýa ókpemdi qysyp, kózimdi aýyrtty. Saýsaqtarym muz tekshelerindeı boldy. Men qolǵapsyz boldym. Karıb teńizi kóterilip, qaınap jatty: qara sýdaǵy aq kóbik. Daýyl batystan, oıpattan kele jatty. Nátıjesinde alasa jaǵalaý syzyǵy sý astynda qalmady. Masalardyń jaǵalaýynda bir saǵattan astam qıyn jaǵajaıdan ótkennen keıin biz sýyqtan es-tússiz ushaqqa jettik.
  
  
  Tamara sol jaq oryndyqqa otyrdy.
  
  
  Jylytýdy qosyńyz, — dedim men tisimdi qaǵyp. Ol qozǵaltqyshty iske qosty, tekserýlerdi jyldam júrgizdi jáne qozǵaltqyshty tekserý úshin jyldamdyǵyn arttyrdy. "Men ushý úshin muzdan tazartqyshtardy birinshi ret qosýǵa týra keldi", — dedi ol. Ol qar basqan jaǵajaıǵa muqıat qarady. 'Kúte turyńyz. Biz jeldiń birneshe soqqysyna tótep bere alar edik.
  
  
  Ol tejegishterin bosatyp, gazdy aqyryn alǵa qaraı ıterip jiberdi. "Sessna" jeldiń, kóbiktiń jáne qardyń áserinen dirildep, dirildep ketti. Biz janartaýlyq taý jynystary men qıyrshyq tastardyń keń jolaǵymen júrdik, keıde muz qabattarynda syrǵanap júrdik. Ushaqtyń basyn jelge baǵyttaý múmkin emes edi. Ol jan-jaqtan úrlep jatty. Tamara gazdy toqtaǵansha ıterip jiberdi. Birneshe soqqy, men ishteı oıladym, bári jaqsy! Mende CLV lısenzıasy boldy - Áýe kóligi sanaty. Bul maǵan kádimgi komersıalyq lısenzıa sıaqty quqyqtardy berdi. Tek talaptar joǵaryraq boldy. Ushqyshtan joǵary ushý daǵdylary men tamasha dene daıyndyǵy talap etiledi. Negizinen bul komersıalyq jáne kásibı ushqyshtarda bar. Men Ikar alǵash ret balaýyzben jáne qaýyrsynmen jabylǵannan beri ushatyn apparattardyń evolúsıasyn jaqsy bilemin. Biraq endi biz qanattarynyń uzyndyǵy shamamen 12 metr bolatyn sirińke qorabynan basqa eshteńesi joq bul daýylǵa qarsy turǵaly jatqanda, men qalaı ushýǵa bolatynyn oıladym.
  
  
  Biz ushý jyldamdyǵyna jetkenshe jaǵada qalyqtap júrdik. Cessna 150 úshin bul saǵatyna shamamen 90 shaqyrymdy quraıdy. Biz bostandyqqa shyǵyp, aýaǵa sekirdik. Bul qorqynyshty sezim boldy. Men Tamaranyń ushyp ketkenine múlde rıza emes ekenin kórdim. Tómengi ernin tistep alǵannan keıin, ol qopsytqysh pen pedaldardy býgı-výgı stılinde "Gladıatordyń shyǵýyn" oınaıtyn organıst sıaqty ustady. Tamara ushaqpen kezeń-kezeńimen 2000 fýt bıiktikke kóterildi. Osy bıiktikte ol ushýdy jalǵastyrdy. Ol gazdy tahometr mınýtyna 2300 aınalym kórsetkenshe tynyshtyqpen tartty.
  
  
  —Sen tabıǵı ushqyshsyń", — dedim men oǵan.
  
  
  "Men qaıdan kelemin, bul alty aı boıy jyl saıynǵy aýa—raıy", - dep jaýap berdi ol. 'Biz qaıda ushamyz?'
  
  
  — Meniń bul týraly alańdaýǵa birinshi ret ýaqytym bar ekenin bilesiz be? Men sómkeni ashyp, tólqujattar men qujattardy qaraı bastadym. Osy arada men oǵan olardy qalaı alǵanymdy jáne kimge tıesili ekenin túsindirdim. Sómkeniń ıesi Kosta-Rıkanyń Pýntarenas qalasyndaǵy Vacaciones qonaqúıinde turatyn jesir áıel senora Ana Mohada boldy. Tegin aýdarmada ol pansıonatta turyp, onda úı qyzmetkeri bolyp jumys istedi. Kem degende, eger biz onyń qujattaryn teksere alsaq. Men kelesi qujattar jınaǵyn teksergen kezde olardyń qanshalyqty shynaıy ekenine tań qaldym.
  
  
  Bul taz bastyń aty Tonıchı Karpo bolatyn. Ol Gondýrastyń Polensıa qalasynda jumysshy bolǵan dep esepteldi. Taǵy bir adam Ramon Batýk Panamanyń Isla-de-Sangre qalasynda turǵan. Ol shilter saýdageri retinde tanymal bolǵan. Isla de Sangre - "Qandy aral". Men oǵan tizimdi oqyp bergenimde Tamara shoshyp ketti. "Meniń oıymsha, bul shilter satýshy úshin durys oryn emes sıaqty".
  
  
  "Al, sizde Panama sıaqty júzdegen shaǵyn araldar bolǵan kezde, siz keıde aqylsyz esimderdi alasyz."Men qaǵazdardy sómkege qaıta salyp, bárin taǵy bir ret tekserdim. Bizge az ǵana qaldy. "Gondýrasqa", — dep sheshtim men.
  
  
  Ol ushaqty batys-soltústik-batysqa qaraı eńkeıtken. Biz Nıkaragýanyń ústinen ishki jaqqa ushyp bara jatqanbyz. Taǵy júz elý shaqyrym jerde biz Gondýrastyń ústinde bolar edik. Kóriný nólge teń boldy. Syrtta tolassyz quıyn, shıelenisken aq jarma boldy. Tamara barlyq aspaptardy, magnıttik kompasty qarap shyǵyp, óziniń praktıkalyq túısigin paıdalandy. Biraz ýaqyt jumys óte qarqyndy boldy. Salystyrmaly túrde tynysh ýaqytta Tamara maǵan suraýly túrde buryldy.
  
  
  — Polensıa, Gondýras? Bul Karpo jigiti qaıdan shyqqan ?
  
  
  'Sol jerden keledi. Iá. Onyń qaıda ekenin bilesiń be?'
  
  
  'Men bul týraly eshqashan estigen emespin. Maǵan tanys bolyp kórinetin jalǵyz jer - Pýntarenas. Bul Nıkoıa shyǵanaǵyndaǵy keleshegi zor týrısik kýrort sıaqty ".
  
  
  "Bul Hotel Vacaciones sıaqty ataýmen jaqsy úılesedi. Olar sál erekshe bolýy kerek edi. Olar Panamadan araldardyń ádemi ataýlarymen kóp nárseni úırene alady".
  
  
  — Sómkede seniń janyńda kartalar bar, Nık. Gondýras kartasyn taba alatynyńyzdy qarańyz. Sonda men ózimdi baǵdarlaı alamyn.
  
  
  Ol kórsetken jerde kartalar jatty. Is júzinde kartalardyń tutas jınaqtary. Men buryn-sońdy kezdestirgen jeke ushaqtarda kórgenimnen de kóp. WLK's World Aviation Maps - Ortalyq jáne Ońtústik Amerıkanyń árbir bóligi úshin, jeke agenttikterden alynǵan egjeı-tegjeıli kartalar jáne Amerıka Qurama Shtattary úshin jaqsy zerttelgen FAA áýe qyzmetkeriniń anyqtamalyǵy.
  
  
  Men izdegen kartany taptym. — Al mine Polensıa. Kólemi boıynsha bul eki adamnan jáne taýyqtan turatyn aýyl. Ol astana Tegýsıgalpa men úsh myńdyq El-Pıkacho arasynda ornalasqan . Hm, siz eshki soqpaqtaryna qanshalyqty jaqsy qonasyz?
  
  
  — Eger qarsy bolmasańyz, biz Tegýsıgalpaǵa qonamyz. Meniń oıymsha, bul Gondýrastaǵy jalǵyz áýejaı. Kez kelgen jaǵdaıda ol Polensıaǵa eń jaqyn bolady.
  
  
  Men oǵan koordınattardy berip, kartalardy ornyna qoıdym. Ol maıakty ustap alamyn dep radıony qosty. Dınamık tek qandaı da bir statıkalyq dybys shyǵardy. Budan aqylǵa qonymdy eshteńe jasaý múmkin emes edi. Radıokompastyń ınesi baıaý buryla bastady. Maǵan barlyq stansıalardyń efırden shyǵýy múmkin emes dep oıladym. Olar jaı ǵana estilmedi jáne bir ǵana sebep bolýy múmkin. Sıgnaldarǵa polkovnık Zemblanyń aýa-raıynyń ózgerýi kedergi boldy. Qolaısyz jaǵdaılardyń ózi mundaı kólemdegi sátsizdikke sebep bola almady. Bul týraly oılana otyryp, men de Prınsapolzda radıodan eshqashan kómekke júgine almaıtynymyzdy túsindim. Biz shynymen de jalǵyz boldyq. Men bastapqyda qoryqqannan da kóp. Men muny Tamaraǵa aıttym. — ol muńaıyp qarap jaýap berdi. Onyń erni bozarǵan.
  
  
  "Taǵdyrdyń ıronıasy, — dedim men, — Zembla óz talaptaryn búkil álemge radıo arqyly jetkizgisi keldi. Múmkin ol muny basqa jerde, bul tártipsizdikten tys jerde jasaǵysy kelgen shyǵar, biraq men buǵan kúmándanamyn. Meniń oıymsha, ol ne istep jatqanyn tolyq bilmedi. Meniń oıymsha, onyń orasan zor egosy onyń esepteýlerin azdap buldyratty. Bul megalomanıalyq dıktatorlarda jıi kezdesedi. Aqyr sońynda, ol sonshalyqty aqyldy emes edi.
  
  
  — Joq, ol tym aqyldy edi, Nık. Tamara taǵy da aýzyn jaýyp, aspaptaryna nazar aýdardy. Munyń ushýǵa esh qatysy joq edi. Qoldaryńyzdy qadaǵalańyz jáne qajet bolǵan jaǵdaıda túzetińiz. Munyń bári. "Sessna" kóterilip, aınala otyryp, aýa quıyndylary arqyly óz jolyn jasady. Tamara jabaıy atqa mingen kúrketaýyqtaı boldy. Ol ushaqpen birge ushty. Onyń qoldary men aıaqtary qurylǵynyń árbir qozǵalysyna senimdi jáne jyldam jaýap berdi. Ol jaqsy ushty, tipti óte jaqsy ushty. Soqyr ushýdyń birden-bir kemshiligi - sizdiń aldyńyzda kórinýi múmkin taýdy kóre almaýyńyz.
  
  
  "Nege Polensıa, Nık?"ol biraz ýaqyttan keıin surady.
  
  
  "Nege biz ol jaqqa baramyz? Óıtkeni ol soltústikte Prınzapolka, al qalǵan ekeýi ońtústikte. Daýyl kúsheıe túsedi, men aldymen eń uzyn bólikti, sodan keıin qysqa bólikti alǵan durys dep sheshtim.
  
  
  'Men solaı oıladym. Biraq meniń aıtaıyn degenim, ol jerde taratqysh bar ekenine qalaı senimdi bola alasyz? Karpo, Batýk jáne Senhora Mohada kez kelgen jerden jáne kez kelgen jerden kele alatyn. Olar jalǵan qujattardy paıdalanǵan bolýy múmkin.
  
  
  "Siz muny bilýińiz kerek", — dep kúldim men, — Managýalyq Senorıta Rosıta.
  
  
  — Maǵan kúlme, Nık. Al endi shyndap!
  
  
  Men kúrsindim. "Tórt sebep bar. Birinshiden, mende olardyń tólqujattary ǵana emes, ulttyq jeke kýálikteri de bar. Siz men sıaqty jalǵan tólqujatpen basqa elge ońaı kirýge bolatynyn bilesiz. Biraq óz elińizde jalǵan jeke kýálikpen turýǵa tyrysyńyz. Bul ásirese qıyn. Ásirese Latyn Amerıkasynda. Polısıa tekserýdi unatady. Ekinshiden, bul jigitterdiń árqaısysy taratqyshty basqardy. Sondyqtan olar ony ornatýǵa jaqyn jerde turýǵa májbúr boldy. Úshinshiden, men Zembleniń jalǵan qujattardy ne úshin qoldanatynyn túsinbeımin. Bul táýekelsiz emes. Joq, meniń oıymsha, bul jerler shyndyqqa sáıkes keledi.
  
  
  — Al tórtinshi sebep?
  
  
  Men ıyǵymdy kóterdim. "Bizde budan jaqsy eshteńe joq".
  
  
  Men túsinemin. Sonda biz muny jaı ǵana jasaımyz. Ol ernin qysty. Meniń baıqaǵanym, ol bir nársege alańdaǵanda, bul onyń ádeti bolatyn. Sosyn onyń júzi nurlanyp ketti. — Oryndyqtyń artynda sebet, Nık. Dıego saıahatqa daıyndalyp jatqanda qatty ash boldy, múmkin onyń ishinde taǵy bir nárse bar shyǵar.
  
  
  Men sebetti taptym, sol toqylǵan meksıkalyq saýda sómkeleriniń biri. Shynynda da, Dıego kóp nárseni qaldyrǵan joq. Bótelkede áli de bir bótelke arzan qyzyl sharap qaldy, al birneshe tako, sondaı-aq djemon men tostada tapas qaldy . Olar sýyq boldy, biraq báribir dámdi boldy. Tostadalar áli de qytyrlaq boldy jáne ár túrli táttilermen toltyryldy, onyń ishinde jasyl burysh, ol sizdiń ishińizdi kúıdirýge jetkilikti ystyq boldy.
  
  
  Bir jutymda men órtti sóndirý úshin bótelkeni bosattym. Men sebetti ornyna qoıyp, oryndyqqa jaıǵastym. Jyly sharaptar, ushaqtyń qyzýy men toq qaryn meni uıyqtatyp jiberdi. Men kózimdi ashyq ustaýǵa tyrystym. Biraq uzaqqa sozylmady. "Kessna" terbelip, terbelip turdy. Meniń qulaǵyma qozǵaltqyshtyń dybysy dirildep, uıyqtatatyn dybys boldy.
  
  
  Men aqyryn oıandym. Men batyp ketken armansyz qarańǵylyq birte-birte kúńgirt sur shyndyqqa aınaldy. Men jaralanǵan ıyǵymda qatty aýyrsynýdy sezindim. Bulshyqetterim jıyryldy, óıtkeni men bir qalypta tym uzaq otyrdym. Áli tolyq oıanbaǵan soń kózimdi ashtym. Alǵashynda men áli qaıyqta otyrmyn dep oıladym jáne ǵıbadathanadan júzip kettim. Men úlken sur sheksizdikke qarap turdym. Ushaqta meni alǵa-artqa ne ıtermeleıtinin túsiný úshin maǵan birneshe sekýnd qajet boldy. Men basymdy esikke tirep jatyp, terezeden Gondýrasqa qaradym. Barlyǵy qar astynda qaldy. Men basymdy Tamaraǵa buryp, esinedim.
  
  
  'Jaqsy uıyqtadyńyz ba?'
  
  
  — Mán-jaılardy qarastyrǵan kezde aqylǵa qonymdy. Biz qaıdamyz?'
  
  
  "Tegýsıgalpada derlik. Biz on bes mınýttan keıin qonamyz. Sizge eshkim eshqashan qoryldaımyn dep aıtqan emes pe?
  
  
  "Eger men komplımentke jaýap bere alsam ǵana", — dep kúldim. — Radıoda taǵy bir nárse bar ma?
  
  
  Ol basyn shaıqady. — Meniń oıymsha, bul jerde barlyq arnalar jaı ǵana óshirilgen. Meniń oıymsha, bul únsizdikke tek Zembla ǵana jaýapty.
  
  
  "Bul jaǵdaıda, — dedim men endi kúlmeı, — olar qalany evakýasıalap jatqan shyǵar. Úkimet baılanys quraldaryna táýeldi, ásirese qıyn kezeńderde, naqty aqyrzaman kelgenshe".
  
  
  "Myna beıshara adamdar, — dep sybyrlady ol, — myna beıshara, beıshara adam jáne..."
  
  
  On mınýttan keıin biz astymyzda qarańǵy massanyń qozǵalǵanyn kórdik. Biz Gondýras astanasynyń ústinen ushyp óttik. Men kenetten qorqynysh sezindim. Tegýsıgalpa bul sur botqanyń jarqyn jeri bolýy kerek. Biz shamdardyń jypylyqtaǵanyn nemese eń bolmaǵanda olardyń qarda shaǵylysqanyn kórýimiz kerek. Tegýsıgalpa tórt ǵasyrǵa jýyq ýaqyt boldy. Bul óziniń ýnıversıtetimen jáne kúmbezimen jáne eki munarasymen alystan kórinetin XVIII ǵasyrdaǵy soborymen maqtanatyn qala.
  
  
  Eki júz myń turǵyny bar Tegýsıgalpa endi joq bolyp kórindi.
  
  
  Tamara qatty daýyldyń arasynan ushaqty túsirdi. "Áýejaı qalanyń ońtústiginde, óte bıik, 3000 fýtqa jýyq jerde ornalasqan. Beldikti qataıtyńyz. Eger men kórý qabiletimdi joǵaltsam, bul óte yńǵaıly bolady".
  
  
  "Jaqyn arada qaıtadan ushyp kete alatynyńyzǵa kóz jetkizińiz", — dep eskerttim men oǵan. "Bizdi qarsy alý komıteti kútip turǵan shyǵar".
  
  
  — Sen ne aıtqyń keledi, Nık?
  
  
  "Biz Hanzada Polshadan ketkennen beri ne bolǵanyn bilmeımiz. Tegýsıgalpa qańyrap bos qalýy múmkin. Biraq olar áskerı jaǵdaıda da bolýy múmkin. Al eger solaı bolsa, onda sarbazdar basqa bireýdiń ushaǵyna ońaı oq jaýdyrýy múmkin. Taǵy bir múmkindik bar. Eger Zembla óziniń qoǵammen baılanysyn jaqsy qadaǵalasa, baılanys jáne kólik quraldary onyń sybaılastarynyń qolynda bolýy múmkin. Daýyl qazir el sal aýrýyna shaldyqqan kezde soqqy berýdiń belgisi bolýy múmkin. Meniń kúmánim bar, biraq biz eshteńege senimdi bola almaımyz. Tamara maǵan alańdap qarady. Ol qalanyń shet jaǵyn aınalyp ótti. Men uıyqtap jatqanda ol bastapqy 2000 fýt bıiktikten áldeqaıda joǵary usha bastady. Ol birneshe júz fýt tómen túsip, ushaqty keń burylysqa burdy. Tegýsıgalpa anyq kórinip, biz aýyldyń ústimen ushyp bara jatqanda sol jaqtan joǵalyp ketti.
  
  
  Gondýras Nıkaragýaǵa óte uqsas. Tar jaǵalaý beldeýlerin qospaǵanda, bul taýly el. Aýyl sharýashylyǵy negizgi kúnkóris kózi bolyp tabylady, biraq jerdiń kóp bóligi áli óńdelmegen. Nıkaragýa sıaqty, ol qazir taqyr arktıkalyq landshaftqa uqsady. Tórt-bes myń metr bıiktikte elestetilgen taý shyńynyń aınalasynda qar basqan qara bulttar ilýli turdy.
  
  
  Meniń ushqyshym ushý baǵytyn biletin sıaqty. Ol munda buryn qonǵan bolýy ábden múmkin. Ol kólikti qaıtadan burýǵa múmkindik berdi, jyldamdyǵyn mınýtyna myń aınalymǵa deıin tómendetip, qoný shamdaryn qosty. Aqyryn ol ushaqty tómen túsirdi. Bir mazasyz sátke men ol bizdiń toǵaıdyń ortasyna qonǵanymyzdy qalaıdy dep oıladym. Sosyn túsýdi aıaqtadyq. Tegýsıgalpa áýejaıynyń betondy ushý-qoný jolaǵy bizdiń qoný shamdarymyzda jarqyrap turdy. Jel men qar ushaqty sharpydy. Kóriný burandalardan áldeqaıda alys bolǵan joq. Bulyńǵyr túrde men aldymda basqarý munarasy men angardyń úlken pishinderin kórdim. Bul ǵımarattarda bizdi kim kútip tur dep oıladym. Eger bireý sonda bolsa.
  
  
  Biz jerge soqtyq, sekirdik, qaıtadan jerge soqtyq jáne bizdi alyp ketti. Tamara ushaqty basqarýdy qalpyna keltirdi, biz munaraǵa qaraı aýnadyq. Biz birneshe eski P-51 Mýstańtaryn, soǵys qaldyqtaryn, DS-4 ushaqtaryn jáne paıdalanýdan shyǵarylǵan F-5 ushaqtarynyń janynan óttik. Komersıalyq ushaqtar kórinbedi. Angarlarda, basqarý munarasynda jáne kelýshiler zalynda qarańǵy boldy; ómirdiń belgisi bolǵan joq. Meniń qala evakýasıalandy degen kúdigim burynǵydan da kúshti boldy. Árıne, tek qala mańyndaǵy aýdandar ǵana evakýasıalanýy múmkin. Bul túsiniksiz apattyń aıaqtalýyn kútý úshin halyqty qala ortalyǵyndaǵy lagerge jınaýǵa bolady. Ekinshi jaǵynan, bul bir úlken tutqıyldan bolýy múmkin. Tamara yqtımal qaýipti jaqsy biletin. Biz ushyp kelý zalyna jaqyndaǵanymyzda, ol qoný shamdaryn sóndirip, kenet tejep, "Sessnany" 180 gradýsqa burdy. Tótenshe jaǵdaıda bizde endi qaıtadan jyldam ushýǵa jetkilikti oryn boldy. Bizdi qarsy alýǵa eshkim shyqqan joq. Ǵımarattyń kóleńkesinde de eshkim jasyrynbaǵan sıaqty. Tamara qozǵaltqyshty iske qosyp, syrtqa muqıat qarady.
  
  
  Men odan suradym. — Siz birdeńe kórip tursyz ba?
  
  
  'Joq. Kúte turaıyq!'
  
  
  Esik ashylyp, er adam júgirip shyqty. Ol teńselip, syrǵyp, teńselip, múmkindiginshe jyldam júgirdi. Men ony tanymadym. Qalaı bolǵanda da, ol sarbaz emes edi jáne qarýsyz boldy. Ol angarǵa súńgip ketti. Biz kóliktiń álsiz dybysyn estidik, ol iske qosylyp, jyldamdyqpen ketip qaldy. Biz birneshe mınýt kúttik, biraq basqa eshteńe bolmady.
  
  
  "Bálkim, tonaýshy shyǵar, — dedim men, — tipti maskúnem de". Men esikpen kúrestim. Muzdaı salqyn jel ushaqtyń jaıly jylýynan keıin úreı týdyrdy. —Kúte turyńyz", — dep aıqaıladym men Tamaraǵa. — Men qarap kóreıin dep jatyrmyn. Men er adam shyqqan esikke qaraı júgirdim. Mendozanyń tapanshasy, meniń qolymda bir oq, atýǵa daıyn. Ishinde eshteńeni anyqtaý úshin tym qarańǵy derlik boldy. Men qabyrǵany sezdim de, qosqyshty taýyp, ony qostym. Ondaı eshteńe joq. Men taǵy birneshe ret tyrystym. Men kenetten tyńdaýdy qoıdym. Syrtta jel soǵyp turdy. Qaǵaz úlken terezelerden úrlenip ketti.
  
  
  Úlken mármár kútý zalynyń arǵy jaǵynda bılet kasalarynyń qatary turdy. Men eń jaqyn turǵan eseptegishke baryp, onyń artyna suraýly kózqaraspen qaradym. Men kabınetter men dárethanalardy qarap shyqtym. Áýejaı qańyrap bos qaldy. Men ústelge qaıta oraldym da, ústelde turǵan telefondy synap kórdim. Jeliniń jumys istemeıtini meni tań qaldyrǵan joq. Art jaqtan sál dirildegen aıaq dybystary estildi. Óz osimdi aınaldyra otyryp, men telefonymdy tastap, myltyqty kóterdim.
  
  
  Bul Tamara bolatyn. Ol maǵan qobaljyǵanyn aıtýdyń qajeti joq edi. Onyń dóńgelek kózderi tárelkeniń kólemindeı bolatyn. Ol óli appaq edi. "Men ol jerde budan bylaı shydaı almadym", — dedi ol.
  
  
  — Bul jerde jaǵdaı budan da jaqsy emes. Men ústeldiń janynda ilýli turǵan telefon tutqasyn nusqadym. "Munda eshkim joq. Telefon men shamdar da endi jumys istemeıdi.
  
  
  — Al endi ne isteýimiz kerek?
  
  
  "Polensıa".
  
  
  Ol qobaljyp meniń jeńimnen ustady. — Aldymen Tegýsıgalpaǵa baraıyq, Nık. Óıtkeni, qalany tolyǵymen evakýasıalaý múmkin emes. Mundaı qysqa merzimde emes. Bizge kómektesetin bireý bolýy kerek. Polısıa nemese ásker.
  
  
  — Men qalaımyn, balaqaı, biraq qolymnan kelmeıdi. Bul máseleni túsindirý úshin aldymen bireýdi tabýymyz kerek. Al eger biz osyndaı bireýdi tapsaq, onda jalǵyz másele - olar bizge sene me, joq pa. Biz tólqujaty nemese vızasy joq sheteldiktermiz. Joq, olar buǵan biz sebepker boldyq dep oılaǵandy jón kóredi".
  
  
  —Biraq biz Zemblany toqtata almaımyz. Ekeýmiz ǵana.
  
  
  Men qolymdy ustap turǵan qoldy sıpadym. — Daýlasamyz ba?..
  
  
  
  
  8 taraý
  
  
  
  
  Bir saǵattan keıin biz Týgýsıgalpadan urlanǵan áskerı "lendrovermen" Polensıa taýly aýylyna kettik.
  
  
  Bizge qańyrap bos qalǵan áýejaıdan birdeńe tabý baqyty buıyrdy. Rover áýejaıdyń kishkentaı polısıa garajynda eski vıntti ushaqtardyń janynda turǵan. Avtokólik domkratta kóterilip, oń jaq aldyńǵy dóńgelegi alynyp tastaldy. Gondýras bıligi shara qoldaný týraly sheshim qabyldaǵannan keıin, jalpy dúrbeleń týyndaǵany anyq. Rover artta qaldy. Ol tot basqan, aldyńǵy áınegi jarylǵan jáne tory oıysqan. Biraq odan da mańyzdysy, ol tolyǵymen jabyldy. Bul bıiktikte, sondaı-aq biz barýymyz kerek taýlarda qys mezgili degen uǵym bar. Árıne, qazirgi jaǵdaımen salystyrǵanda eshteńe joq, biraq Gondýras turǵyndarynyń jabyq kólikterdi paıdalanǵany maǵynasy boldy. Men bul úshin rıza boldym.
  
  
  Men garajdan durys dóńgelekti taptym. Osy kezde Tamara janarmaı quıý beketiniń syrtynda janarmaı quıýǵa arnalǵan qutylardy izdedi. Men dóńgelekti aýystyryp jatqanymda, ol maǵan sorǵy jumys istemeıtinin aıtty - qýat joq. Baqytymyzǵa oraı, biz birneshe bóshke benzın taptyq. Biz roverdiń alty qutysy men rezervýaryn toltyrý úshin qolmen sorǵymen jetkilikti túrde soryp aldyq. Aqyr sońynda, joǵary oktandyq reıtıń, árıne, sılındrlerdegi tesikti kúıdiredi. Jalǵyz suraq qanshalyqty jyldam boldy. Roverde qarý-jaraq bolǵan joq, bul tańqalarlyq emes. Biz arqannyń oramy men alǵashqy medısınalyq kómek qobdıshasyn taptyq . Keter aldynda Tamara ıyǵymdaǵy tańǵyshty aýystyrdy. Men qan ketýdiń toqtaǵanyna jáne tesikterdiń jaqsy jabylǵanyna qýandym. Degenmen, kemiretin aýyrsynýdy azaıtatyn dáriler bolǵan joq. Men azapty umytýǵa tyrystym. Buǵan meniń shyǵys fılosofıasyn zertteýim jáne keń aýqymdy ıoga sabaqtarym kómektesýi kerek. Rýh materıany jeńedi - jáne ol jumys isteıdi!
  
  
  Aqyrynda, jolda biz peshtiń nashar jumys istep turǵanyn jáne dybys óshirgishtiń jarylǵanyn baıqadyq. Úzdiksiz gúrildegen dybys pen kúıgen ıis kabınany toltyrdy. Meniń oıymsha, kómirtegi totyǵymen ýlaný bizdi ólimge ákelip soqtyrsa, biz odan da qolaıly jolmen ólý múmkindigine ıe bolmaı turyp, qandaı ıronıalyq bolar edi dep oıladym. Jeke ózim muzdaı jaýǵan qardy nemese ystyq qorǵasyndy unatatynmyn.
  
  
  Men bardym. Tamara karta boıynsha óz jolyn tapty, ony tizesine jaıyp saldy. Biz júrip ótken jol tóbelerdegi úzdiksiz zıgzagtan jáne eń sońynda Polensıaǵa sońǵy, qorqynyshty tik kóterilýden turdy. Bul shyńdarǵa shyǵýdy keremet nárse dep sanaýǵa bolmaıdy. Olar ásirese tik emes jáne Alpi taýlarymen nemese jas Jartasty taýlarmen bir sanatqa jatpaıdy. Biraq endi qar basqan ormandardy kesýge týra keldi. Muz basqan attar men taý soqpaqtarymen jel soqqan asýlarǵa kóterilý kóringennen de qaýipti boldy. Ústimizde qara bulttar ilýli turdy. Sur tuman men qardyń synyqtary keı jerlerde burshaqpen aralasyp, jol talǵamaıtyn kólikti jan-jaqtan qaǵyp jiberdi.
  
  
  Jergilikti turǵyndardyń shaǵyn áskeri tar joldyń eki jaǵymen júrip ótti. Aýyldary men saıatshylyqtaryn tastap ketken bosqyndar. Olar Tegýsıgalpanyń qorǵaýymen júzip ketti. Keıbireýleri atqa nemese qashyrǵa minse, basqalarynda vagondar bolǵan, biraq kópshiligi jaıaý júrdi. Olar aqqan poncholar, keń maqta shalbar jáne sandaldar kıdi. Nashar kıingen jáne baqytsyz olar ózderiniń mardymsyz dúnıe-múlkin arqalaryna súırep apardy. Eger olar Zemblanyń jaqtastary bolsa, olar muny kórsetpedi.
  
  
  Bir kúni arbany ótkizip jiberý úshin toqtadym. Tamara búıirlik terezeni ashty. — Polensıaǵa deıin qanshalyqty alys? ol mestızodan surady . Ol bir sátke kidirip, tońǵan denesiniń aınalasyna ponchoǵa tyǵyzyraq oraldy. "Múmkin bir saǵat. Jol nashar. Múmkindiginshe artqa sheginińiz.
  
  
  — Joq, biz alǵa jyljýymyz kerek. Rahmet.'
  
  
  Er adam qolyn terezege qoıdy. — Bul paıdasyz, senorıta. Bizdiń keıbirimiz Polensıadan. Qarý ustaǵan adamdar bizdi úılerimizden qýyp jiberdi".
  
  
  — Sarbazdar?
  
  
  'Joq. basqalar. Olarǵa bizdiń shaǵyn aýyl ne úshin kerek ekenin bilmeımin. Qarý-jaraqpen betpe-bet kelgende, suraq qoımaǵanyńyz jáne baǵynǵanyńyz jón".
  
  
  "Biz abaı bolamyz. Mýchas grasıas, senor. Tamara terezeni jaýyp tastady. Biz kólikpen kele jatqanda onyń júzi muńaıyp ketti. — Endi kúmán joq, Nık. Seniki durys boldy. Taratqysh sonda.
  
  
  'Iá. Jáne taǵy bir nárse. Zembla qazirdiń ózinde sonda boldy.
  
  
  Ol maǵan ótkir kózqaraspen qarady. — Sen buǵan qalaı senimdi bola alasyń?
  
  
  "Men senimdi emespin, biraq bul kestege sáıkes keledi. Arnalar óte úlken bolmaýy kerek. Olar aldyn ala daıyndalǵan jáne bekitilgen tolqyn uzyndyǵyna rettelgen. Komandalar Maııa ǵıbadathanasynan jasaldy. Zembla olardy jasyryn túrde, baqylaýsyz ornatty. Osylaısha, eshbir memleket kúdiktenbeıdi jáne onyń qyzmetin tergeý úshin sarbazdardy jibermeıdi. Endi bári oıdaǵydaı bolmaǵan soń, ol tańdaý jasaýy kerek edi. Ol óz arnalaryn buzyp, baǵdarlamasyn umytyp ketýi múmkin nemese josparlaryn kez kelgen jaǵdaıda júzege asyra alady. Al men bul fanattyń bas tartqanyn áli kórip turǵan joqpyn. Eger temir ustasyna senýge bolatyn bolsa, bul sheıitter keshenimen baılanysty. Endi Polensıany qarýly qaraqshylar basyp alǵandyqtan, Zebla ashshy sońyna deıin kúresýge bel býǵany anyq. Radıobaılanys bolmaǵandyqtan, men ol óz adamdaryn qoldaý jáne basqarý úshin posttary arasynda alǵa-artqa ushady dep aıtar edim".
  
  
  — Siz polkovnık Zembla Polensıada osynda dep otyrsyz ba?
  
  
  "Ol qaıtadan ketip, kúzetshilerdi tastap ketken shyǵar".
  
  
  — Biz senimdi emespiz, Nık.
  
  
  Men Roverdiń rúlinen Zemblanyń moınyndaı ustadym.
  
  
  "Joq, biz senimdi emespiz".
  
  
  Biz joǵaryǵa jol taba almaı qınaldyq. Keıde ádetten tys qar júktemesinen butaqtary búgilgen aǵashtar toptary arasynda. Keıde tumanmen kómkerilgen taý jotalarynda bir jaǵynda jartastar, ekinshi jaǵynda sur bos jerler bolady. Sýyq kúsheıe tústi. Muzdaı salqyn jel kabınany ustara qaǵazyndaı jaryp jiberdi, al tisterimiz kastanetterdeı dirildep ketti. Aqyrynda biz úshburyshty pishindi alqaptyń keń shetindegi shaǵyn ústirtke jettik. Alqaptyń arǵy jaǵynda Polensıa ornalasqan.
  
  
  Aldymyzda orasan zor jarqyraǵan jazyq sozylyp jatty. Jaryq tyń qarǵa soqyr shaǵylysyp turdy. Aspannyń ózi jarqyrap, jarqyrap turǵandaı boldy. Bulttardyń qulaǵan massalary synaptaı jarqyrap turdy. Alqap appaq bolyp jarqyrap, tań qaldyrarlyqtaı ádemi edi. Bir kezderi jasyl jelekke oranǵan ásem muz kúmbezderi. Alqaptyń ortasynan ózen aǵyp jatty. Men onyń ańǵarǵa quıatyn jerin kórdim. Qalyń qar qabatynyń astyndaǵy domalaq qaltalar tabaldyryqty nusqady. Qazir muzben qorshalǵan kóptegen kaskadtar joǵary pozısıany kórsetti. Polensıa úlken sarqyramanyń túbinde ornalasqan. Ádette aýyldyń úıleri bejevyı jáne sur tastardan jáne gıpsten tursa, endi sol aq shirkeýdiń aınalasyndaǵy pil súıeginen jasalǵan tozyǵy jetken saıatshylyqtar úıindisi bolatyn.
  
  
  Men shirkeý munarasynda kúzette turǵan adam bolatynyn bildim. Basqalary kóshelerdi kúzetedi, al keıbireýleri alqaptyń aınalasyndaǵy tik betkeılerde otyrady. Biz kórgen kúzetshiler, alty adam, ashyq fonda qara daqtardy qalyptastyrdy. Ekeýi Polensıaǵa aparatyn joldaǵy bóreneler qorshaýynan paıda bolǵan ýaqytsha qorshaýda turdy. Qalǵandary aýyldyń bizdiń jaǵynda shamamen jarty sheńberge ornalasty.
  
  
  Olar bizdi áli kórgen joq. Áıtpese, olar birdeńe jasar edi ", - dedi Tamara. "Olar dál sol jerde tur... Nemese olar bizdiń kele jatqanymyzdy biledi jáne biz jaqyndaǵansha oq atpaı kútedi".
  
  
  — Al, endi olardy kútýge májbúrlemeıik.
  
  
  — Biz sońǵy bir saǵattyq aınalma jolmen joıýǵa tyrysa alamyz. Biz onyń myltyǵyn paıdalana alamyz.
  
  
  Men birden jaýap bergen joqpyn. Men eldi mekendi zerttep, oılandym. Men tabysqa jetýge laıyqty múmkindigi bar jospar qurýǵa tyrystym. Maǵan bul óte unamady.
  
  
  —Joq, biz olardyń tártibin bilmeımiz", — dep jaýap berdim men biraz ýaqyttan keıin. —Al bizde bul jerde turýǵa jáne munyń bárin sheshýge ýaqyt joq. Sonymen qatar, aýyl tolyǵymen ashyq. Ol jerge jetý óte qıyn bolady. Jáne bul jumys istese de, biz olardyń ornalasqan jerin bilmeýimiz múmkin. Sonda biz ózimizdi beremiz. Joq, bizdiń jalǵyz múmkindigimiz — olar bizdiń osynda ekenimizdi bilmeı turyp soqqy berý.
  
  
  — Jaraıdy, qalaı ekenin aıtshy!
  
  
  Men bárin qaıta qaradym. Sodan keıin men mashınanyń artqy jaǵynan jiptiń oramasyn aldym. —Maǵan myltyǵyńdy bershi", — dedim men.
  
  
  'Nege? Onda tek úsh oq qaldy.
  
  
  'Óte jaqsy. Bul mende qalǵannan eki ese artyq. Iá, taǵy bir granata, ótinemin.
  
  
  Ol muńaıyp kórindi, biraq men suraǵanymdy oryndady.
  
  
  'Biz qaıda bara jatyrmyz?'— dep surady ol men Roverden kóterilýge daıyndalyp jatqanda.
  
  
  — Biz emes, men. Osynda qal.'
  
  
  — Nık, joq!
  
  
  'Solaı bolýy kerek. Osy ýaqytta siz jıpti aınaldyra alasyz jáne rezervýardy kanıstrlerden toltyra alasyz. Eger men muny isteı alsam, tez arada sheginý qajet bolýy múmkin. Eger men kelmesem, onda...
  
  
  'Olaı aıtpa.'
  
  
  "Eger men sátsizdikke ushyrasam, — dep qaıtaladym men, — onda sizdiń múmkindigińiz bar. Tegýsıgalpaǵa oralý úshin benzın jetkilikti.
  
  
  —Men seni jek kóremin", — dep aıqaılady ol meniń artymnan. Men ıyǵymnan "landroverde" otyrǵan symbatty fıgýraǵa qaradym . Eger sonshalyqty sýyq bolmasa jáne jaǵdaı sonshalyqty qaýipti jáne shuǵyl bolmasa! Sonda men onyń da mahabbattyń ne ekenin biletinin kórgim keledi. Meniń altynshy sezimim maǵan meıirimdi reseılik agentimniń bizdi eshqashan sýyq sezingenimizdi umyttyratyndaı qumar ekenin aıtty.
  
  
  Men ústirttiń sońyna jettim de, ańǵardyń ústindegi móldir jartasqa aparatyn tóbelerge kóterile bastadym. Maǵan qardy salmaǵymdy kótere alatyndaı qatty bolǵansha bir aıaǵymmen basýǵa týra keldi. Sodan keıin kelesi bólik ekinshi aıaqpen jáne t.b. Bul ólimge ákeletin sharshaý boldy. Men birtindep turdym. Kóp uzamaı men sýǵa batyp ketkendikten aıaǵymnyń bulshyq etterin sezinýdi qoıdym. Óte tik ýchaskelerde tizerlep jorǵalaýǵa týra keldi. Men qolymnyń kómegimen áreń turdym. Aqyry men jartastyń joǵarǵy shetine jettim. Endi meniń Polensıanyń dál ústindegi jartasqa saıahatym bastaldy.
  
  
  Birinshi bólim tym kúrdeli bolǵan joq. Ol negizinen butalar men usaq aǵashtardan turatyn labırıntten turdy, olardan eń oǵash jerlerde retsiz butaqtar paıda boldy. Biraq sodan keıin bul jel soqqan kári aǵashtardyń qalyń butasy toqtady. Men qalyń ormanǵa keldim. Jeldiń ekpini áserinen iri qylqan japyraqty aǵashtar, emender men qaraǵashtar eńkeıip jatty. Butaqtar jyldam qozǵaldy. Qoldar jylyný úshin bir jaqtan ekinshi jaqqa terbelip turǵandaı boldy. Keıbir aǵashtar qardyń salmaǵynan qulap, dińi qatyp, synyp qaldy. Men olardyń ústimen nemese astymen júrýge týra keldi, jaıaý júrgennen góri kóbirek jorǵaladym.
  
  
  Barlyǵyn jaýyp, tegistep jatqan qarǵa qaramastan, men tóbede turǵan aǵashtardy kórdim. Bul tóbe ózen arnasynyń ústinde, ózen kúrkirep, alqapqa qulaǵan jerdiń dál aldynda jatty. Shyrshalardyń úlken toby boldy; qarańǵy, qısyq pishinder bir-birine jaqyn. Men ol jerge aǵashtardyń jamylǵysymen bardym. Munda jeldiń kúshi azyraq, qardyń tyǵyzdyǵy azyraq boldy. Men ózen jaǵasyna shyǵyp, jan-jaǵyma muqıat qaradym. Jel basyldy. Bul joldy kóbirek baqylaýǵa múmkindik berdi. Aınalamdaǵy qar beıbit jáne meıirimdi kórindi. Arqan meniń jaralanǵan ıyǵyma qatty qysym jasady. Men ony ekinshi ıyǵyma laqtyrǵym keledi, biraq atý úshin oń qolymdy bos ustaýym kerek edi.
  
  
  Men avtomatty tapanshanyń ysyrmasyn sýyqtan qoıýlanǵan maıdan bosatý úshin birneshe ret tarttym. Men qazylǵandaı toqtap, kúte turdym. Men izdep, jaqyn jerde bireý bar-joǵyn tyńdadym. Esh jerde ómirdiń belgisi bolǵan joq.
  
  
  Ózen — qalaı atalsa da — káriz qubyry sıaqty muz ben qardyń astynan aǵyp jatty. Men onyń kádimgi qysta qatyp qalatynyna kúmándandym. Daýyldan tamyrymen julynǵan aǵashtar men butalar ortadaǵy jartastardyń arasyna tireldi. Aǵashtar qardan bir jaǵadan ekinshi jaǵalaýǵa sozylyp jatqan óreskel bóget jasady.
  
  
  Men taıaz oıpat arqyly ońǵa qaraı jartasqa qaraı jyljydym. Sarqyramanyń janynda, ózen ańǵarǵa quıatyn jerdiń dál aldynda úlken shyrsha qulady. Ol jartylaı jaǵada, jartylaı ózende boldy. Tómengi butaqtar qardyń astynda tereń boldy, biraq tamyrlar áli de balǵyn bolyp kórindi. Bul aǵashtyń jaqynda ǵana tamyrymen julynǵanyn bildirdi.
  
  
  Men osynda toqtadym. Men jiptiń bir ushyn aǵashqa baıladym. Men ekinshi ushyn belime baılap qoıdym. Men qatyp qalǵan ózennen ótip, sarqyramaǵa qaraı bet aldym. Ózenniń muzynda júrý ońaıyraq bolar edi, biraq men ony ashqym kelmedi. Meniń josparym qarapaıym boldy. Men arqannyń tolyq uzyndyǵyn paıdalanǵan kezde, men sarqyramaǵa Tamaranyń keremet kamýflájdalǵan granatasyn jaıyp, kólemdi bógetti buzýǵa jetkilikti jaqyn bolar edim. Men jańadan paıda bolǵan muz tolyǵymen qatyp qalmaıdy dep sendim. Eger muz jarylyp ketse, bul jınaqtalǵan massa rezervýardaǵy sýdaı tómen qaraı aǵyp keter edi. Polensıa dál tómende, alqapta boldy. Halyq joǵalyp ketti. Qalada Zemblanyń adamdary men taratqyshy ǵana qaldy.
  
  
  Bul qaýipsiz emes edi. Men aǵashtardyń artyndaǵy qaýipsiz baspanaǵa jetkenshe granata jarylyp ketýi múmkin edi. Qar men muzdyń qabyrǵasy shetinen qutyrǵan jyldamdyqpen syrǵyp keter edi. Nátıjesi kóshkin sıaqty ólimge ákeletin edi. Al men bul quıynnyń meni basyp ketýine jol bermek emes edim. Men tutaný ýaqytynyń parametrleri týraly eshteńe bilmedim. Arqan tartý meniń jalǵyz úmitim edi.
  
  
  Bógettiń aldynda taǵy on bes metr, taǵy on metr qaldy. Men butaqtar men tastardyń janynan ótip bara jattym. Men bir qolymda "mandarın bombasyn", ekinshi qolymda avtomatty tapanshany ustadym. Men daýystardy estip turǵandaı boldym, biraq eshteńe kórinbedi. Az ýaqytqa. Men jaqynyraq jorǵaladym, basym men denem eńkeıgenshe tómen boldy. Dybystardy qaıta estigende men jartasqa jete jazdadym. Bul joly qate bolǵan joq! Shyrshanyń arasynan áldebir er adamdar ótip ketti. Olar ózenge qaraı júrdi. Olardyń daýystary qardyń arasynan jańǵyryqty. Men olardyń ne týraly aıtyp jatqanyn anyq estidim. "...bul jerde izder, men birtúrli nárseni kórgendeı boldym, dedim ǵoı. Ol alys bolýy múmkin emes.
  
  
  Menen bir metr qashyqtyqta muzdyń arasynan bóreneniń bir bóligi shyǵyp turdy. Men muz ústindegi bul baspanaǵa súńgip kettim de, sybdyrlaǵan butaqtardyń arasynan shuńqyrǵa tústim. Meniń qýǵynshylarym meni estigen bolýy kerek. Men tynysymdy ustadym, orys myltyǵy qolyma atýǵa daıyn boldy. Men ıspan tilinde aıqaılaǵan basqa daýysty estidim. 'Beıbitshilik. Mine, arqan. Ol ózen arqyly ótedi.
  
  
  Men qýraǵan butaqtardy qarap shyqtym. Men ózen jaǵasynda toqtaǵan tórt fıgýrany ajyrata aldym. Er adamdar men ǵıbadathanada burynnan kórgen emblemasy bar pishinsiz kıim kıgen. Muzǵa muqıat qaraǵan kezde olardyń qolǵap kıgen judyryqtary myltyqtaryna jabysyp qaldy. Jeńil samal soǵyp, olardyń kıimderi denelerine jabysyp qaldy. "Ápkeń sıaqty aıaz", — dedi úshinshisi mysqyldap. 'Sálem!'— dep jaýap berdi ekinshi adam ádepsiz qımylmen. —Arqandy al, Hose. Jaqsy balyqshy ekenińdi kóreıik.
  
  
  Men belimdegi jipke qolymdy sozyp, ony sheship aldym. Men tórt jigitti úsh ret atqym kelmedi. Men arqandy laqtyryp jiberdim de, onyń muzda buralǵanyn kórdim. Men beısanalyq túrde Tamara bombasy bar sol qolymdy kóterdim. Mańdaıymnan kenet ter tamshylary shyǵyp ketti. Men senimsizdikpen granataǵa qaradym. Men baıqaýsyzda tutaný tútigin joldyń tórtten úsh bóliginde syndyryp aldym. Boljam boıynsha, bul men jasyrynǵan jerge súńgip bara jatqanda bolǵan. Neniń tórtten úsh bóligi? Snarád jarylǵan jáne kez kelgen ýaqytta jarylýy múmkin — biraq qashan? Men qulaǵan aǵashtyń artyna eńkeıip, kenet betime granata jarylyp kete me dep oıladym. Kenet men: "Oı dostar! Ombre izimen. Onda ózenniń jaǵasynda bireý otyr!
  
  
  Tórt er adam týra maǵan qaraı júrdi. Bireýi izderin tekserý úshin basyn ıip aldy. Olardyń barlyǵy myltyqtaryn qoldaryna alyp, atýǵa daıyn boldy. Men Tamaranyń myltyǵyn abaılap tórttiktiń kóshbasshysyna qarattym. Men bir ret atqanymda ol nebári jıyrma ıard jerde edi. Men er adamnyń asqazanynan ustap, tizesine qulaǵanyn kórdim. Men mandarın bombasyn butaqtyń shanyshqysynda qaldyrdym. Qalǵan úshtiktiń biri taıyp ketip, muzǵa tegis qulady. Qalǵan ekeýi birden oq jaýdyrdy. Oqtar úıilgen qar men muz synyqtaryn qýyp jetip, betimnen aýyr tıdi. Men tosyn áserdiń arqasynda birneshe sekýndta jeńiske jettim. Sonda bul jigitterdiń maqsattary jaqsyraq bolady. Al men olardyń kóz aldynda derlik boldym. Olar jiberip almady.
  
  
  Granata jarylǵan kezde sekýndtar tolyǵymen ótti. Jarylys arqamnan temir judyryqtaı tıdi. Jarylys óreskel bógetti jaryp jibergende, aıaǵymnyń astynan muzdyń dirildegenin sezdim. Men aýada ushyp, qaıta qondym da, taıyp kettim. Ústime muz, qar jáne aǵashtan jaýǵan jańbyr jaýdy. Men jarylystyń daýysy báseńdegen kezde basqa erkekterdiń aıqaılaǵanyn estidim... sodan keıin muz qorqynyshty dybyspen jaryla bastady. Muz astyndaǵy sýyq sýdyń áli qatyp úlgermegen. Endi ol kraterdiń shetinen jyldam aǵyp bastady. Muz qatty qysymmen styrsyp, dirildep ketti; ol buzyla bastady. Úlken tesikter kórine bastady. Muz massasy budan bylaı ustalmady jáne orman qaldyqtarymen birge qalanyń shetindegi úlken muzdatylǵan jalpaq balyq sıaqty syrǵana bastady.
  
  
  Men turýǵa tyrystym. Muz bılep, joǵary-tómen terbeldi. Men taǵy da tizeme quladym. Men tipti jaǵaǵa deıin birneshe metr júgire almadym. Men qýǵynshylaryma kózimdi jumdym. Men atyp óltirgen adam joǵalyp ketti. Men kórgenderdiń bári kez kelgen nárseni qatty ustaıtyn qoldar boldy. Ol muzdaǵy jyryqqa qulap tústi. Qalǵandary taıyp, aıqaılap jatty. Men aǵashtyń butaqtaryna jabysýdan basqa qolymnan eshteńe kelmedi. Azat etilgen ózen on fýttyq sańylaýdan qatty aǵyp ótti. Eki jaǵalaý da qatty aǵynmen jabylǵan. Zemblanyń adamdarynyń biri osy qaınap jatqan bulaqtan shyǵýǵa tyrysty. Muz basyldy. Bir aıqaı men qatty aǵyn ony jutyp qoıdy. Qalǵan eki er adam ólimmen betpe-bet kelgen adamdar sıaqty aıqaılady. Isteıtin eshteńe bolmady. Tynymsyz biz jartasqa qaraı syrǵanadyq. Muz kesekteri men aǵash qaldyqtary jan-jaqtan bizdi qaǵyp jatty.
  
  
  Sarqyramanyń tóbesi alyp quıynǵa uqsaıtyn. Barlyǵy aınaldy jáne quıynnyń ortasyna qaraı tartyldy. Meni oǵan qorqynyshty gúrildegen dybys tartty. Sosyn men quladym.
  
  
  Men sýǵa túsýimdi báseńdetetin kez kelgen nársege qol jetkizdim. Men bóreneni ustadym, qaıtadan joǵalttym, biraq qaıtadan ustadym. Kóptegen butaqtar dińge jaqyn jerde úzilgen nemese synǵan. Biraq meniń qulaýymdy jeńildetý úshin butaqtar men ıneler áli de jetkilikti boldy. Shý kúsheıe tústi. Myńdaǵan bý qazandyqtarynyń qaýipsizdik klapandary kenetten artyq býdy shyǵarý úshin ashylǵandaı boldy. Polensıanyń ortalyǵyna qar men muz quıyldy. Búkil qalany muz massasy basyp qaldy, ol joǵary kóterilip, tómen qaraı qulady. Oq meniń aıaǵymdaǵy aǵashtyń dińine kirgen kezde men osy quıynnyń ortasynda boldym.
  
  
  Men bir top er adamdarǵa keń kózimmen qaradym. Olar qaladan qýyldy jáne jazyqqa shashyrap ketti. Osy kezde maǵan oq tıdi. Meniń qolymnan kelgenniń bári syrtqa shyǵyp duǵa etý boldy. Men sonshalyqty jyldam qozǵalamyn dep úmittendim, olar maǵan kire almaıdy. Biraq tym tez emes, óıtkeni men sol kezde moınymdy syndyrar edim. Men qaınaǵan sýdyń, tastardyń, aǵashtardyń quıynyna tap boldym. Oq qulaǵymnyń dál ústindegi butaqty jaryp jiberdi. Taǵy bir metal untaqtalǵan oq biz ótip bara jatqan tasty jaryp jiberdi. Bul meni qorqynyshtan shıelenistirdi. Sodan keıin ózen zeńbirek dobynyń kúshimen ańǵardyń túbine soqty. Meni aıaǵymnan qulatyp, bir jerge laqtyryp jiberdi. Maǵan kózge kórinbeıtin zattar soqtyǵysyp qaldy. Muzdy sýdyń tolqyndary kóz aldymda qaraıyp ketkenshe meni jutyp qoıdy.
  
  
  Kúshti aǵys meni ne bolyp jatqanyn bilmeı turyp, jer betine qaıtardy. Tegistelgen jáne tolyǵymen derlik qıraǵan aýyldyń ortasynda men sý betine shyqtym. Men sýdy laqtyryp jiberdim, taǵy qandaı sumdyq ekenin qudaı biledi. Men júzýge tyrystym. Arqamnan tıgen soqqy meni qulatyp jiberdi. Men eshqandaı progreske qol jetkizgen joqpyn. Sondyqtan men basymdy sýdan joǵary ustaý úshin ornynda tura berdim. Osylaısha men qan aınalymyn da yntalandyramyn dep úmittengen edim. Men Soltústik Muzdy muhıtta júrgendeı boldym. Qalaı bolǵanda da, meniń aman qalý múmkindigim áldeqaıda joǵary bolǵan joq! Artynan maǵan taǵy bir oq jiberildi. Sodan keıin men Polensıa shirkeýiniń janynda qolymnan kelmeıtin jerge jettim.
  
  
  Ózen qatty aǵyp jatty. Qan tamyrlarymda qatyp qaldy. Meniń júıkem uıyp qaldy. Men basqa eshteńe sezgen joqpyn. Qorǵasyn salmaqtary meniń qoldarym men aıaqtaryma jabysyp qalǵandaı boldy. Men sý astyna túsip, jer betine shyǵyp, qaıtadan bata bastadym.
  
  
  'Laqap at! Nık, kúte tur...
  
  
  Daýys alystan kelgen tumannan shyqty. Men dirildep qolymdy bulǵadym. Myqty qol meniń bilegimdi qysyp aldy. Men julqylap, kómektesýge tyrystym. Men aǵymmen kúrestim. Men berilýge degen umtylyspen kúrestim. Men uıyqtap, álemdegi eń úlken sý túbine batyp ketýge degen eńserilmeıtin derlik qumarlyqpen kúrestim. Biraq qol berilmeı, meni tarta berdi. Aqyrynda men qatty jerdi sezindim. Meni áli de súırep apardy. Ózen jambasymdy, tizemdi, tobyǵymdy aınalyp ótti... sosyn men ushyp kettim! Men birneshe senimsiz qadamdar jasap, qulap qaldym.
  
  
  'Laqap at. Qudaıǵa shúkir.'- Men onyń daýysynan diril estidim. Tamaranyń kózine úlken jas keldi. — Qudaıǵa shúkir, seni ustap alatyndaı jaǵaǵa jaqyn júzip kettiń. Senimen bári jaqsy ma?
  
  
  'Eshteńe.'- Meniń daýysym buzyldy. Men sharshap basymdy shaıqadym da, oǵan qaradym. "Áıeldiń saǵan qamqor bolǵany jaqsy", — dep oıladym men.
  
  
  
  
  9 taraý
  
  
  
  
  Biz Tamaranyń "Sessnasyna" oralǵan kesh boldy. Aspanda juldyz da bolǵan joq. Kenetten jaýǵan qar aǵashtardy jaýyp, aq matamen jabylǵan topyraqty basyp qaldy. Sýyq boldy. Árbir tynys alý aýyrdy. Meniń eriksiz júzýim qasymym men saqalymdy aıaz qabatymen jaýyp tastady.
  
  
  Gondýrastyń astanasy Tegýsıgalpanyń qaq ortasynda kúńgirt sary jaryqtyń tumandy jolaǵyn kórgende tań qaldyq. Sondyqtan bizdiń boljamymyz durys boldy. Qala úısiz-kúısiz jáne sol jerde turyp qalǵan turǵyndarǵa jylý men baspana berdi. Áýejaı men oǵan aparatyn joldar áli de qańyrap bos turǵan. Biz qalaǵa da shyǵý múmkindigin qysqasha ǵana qarastyrdyq. Biraq eski dálelder taǵy da sheshýshi boldy. Biz durys bılikti izdeýge tym kóp ýaqyt jumsaıtyn edik. Eger olar bizge senýi ekitalaı bolsa, olardyń kómegi kúmándi bolady, al eger senbese, biz jeńiliske ushyraımyz. Buǵan keıbireýler Zemblamen yntymaqtastyqta bolyp, úkimetke qarsy jasyryn jumys isteýi múmkin degen qaýip qosyldy. Naqty derekter bolmasa, biz kimmen aınalysyp jatqanymyzdy eshqashan bilmes edik.
  
  
  — Al Polensıada bolǵan oqıǵaǵa qandaı túsinikteme berýimiz kerek? Tamara basyn shaıqady. "Nık, bul men kórgen eń jabaıy qýlyq boldy. Eger men jaqsyraq bilmesem, sende bir bótelke araq bar dep ant eter edim.
  
  
  "Men dál qazir bireýin alǵym keledi", - dep jaýap berdim men kúrsinip. "Aıtpaqshy, sizde bul qondyrǵyny bizdiń shekteýli resýrstarymyzben joıý týraly jaqsy oıyńyz boldy ma?"
  
  
  "Al... joq, birden emes, biraq men báribir oılaımyn..."
  
  
  "Dúısenbi kúni tańerteń dırektordyń júrek aınýy!"
  
  
  'Munymen ne aıtqyń keledi, Nık?
  
  
  'Umyt. Tek bir ǵana taratqysh joıylǵanyn este saqtańyz. Alda taǵy ekeýi. Jáne biz "muny barlyǵy úsh oqpen jáne, árıne, sizdiń temekińizben jasaýymyz kerek".
  
  
  — Nık, bul ádil emes! — dedi ol úrlep. "Meniń temekimde bári jaqsy".
  
  
  "Smokı aıýdy emdeı almaıtyn eshteńe joq", — dep jaýap berdim men. — Meniń temeki tutatqanymdy qalaısyń ba?
  
  
  —Olaı emes", — dep kúldi ol. "Aıý Smokı degen kim?"
  
  
  "Muny túsindirý úshin tym kóp ýaqyt qajet edi. Aıtpaqshy, men dál qazir sizdiń araǵyńyzdan bir jutym temeki alǵym keledi. Biraq altyn mýndshtýkpen meniń jeke brendim ǵana.
  
  
  "Altyn aýyz qýysy! Alǵa, júre ber. Bul ne úshin qajet?
  
  
  "Bul meniń T-aımaǵym úshin ".
  
  
  "T-aımaǵy ?"
  
  
  'Qudiretti Qudaı! Tamara, senderge Ýlánovskıı dańǵylyndaǵy bul akademıada múlde eshteńe úıretilmeıdi me? Manhettende sen on bes mınýtqa da shydaı almaısyń.
  
  
  "Kem degende, bizge T-aımaqtary týraly úıretilmeıdi . Onyń ústine, bul ádepsiz estiledi.
  
  
  Meniń aýzymda olaı emes dep aıtý boldy. Biraq sodan keıin men birneshe apta buryn kórgen, satylyp ketken fılm esime tústi. Ol durys aıtýy múmkin. Men tamaǵymdy tazalap, "maǵan pechene bershi" dep aıqaıladym.
  
  
  Ol maǵan pechene berdi. Bul avtomattardan tabýǵa bolatyn irimshik pen jerjańǵaq pecheneleriniń biri boldy. Bul qańyrap bos qalǵan áýejaıdan taba alatyn jalǵyz jeýge bolatyn nárse edi, biz mashınany buzyp, ózimizben birge ondaǵan paketti alyp kettik. Mańaıdaǵy saýda avtomatyndaǵy shokolad batonchıkteri biz olardy jibitkennen keıin de múldem jeýge jaramsyz boldy. Bizdiń reıdten keıin men "Sessnanyń" sısternalaryn toltyrdym. Tamara ushaqty jelden alys, bos angarǵa súırep apardy.
  
  
  Biz áli sonda boldyq. Biz Sessnada boldyq. Qozǵaltqysh bos turyp qaldy, al jylytý bizdi jibitý úshin tolyq qýatynda qosyldy. Biz pechenelerimizdi shaınadyq. Men keptirip jatqanda Tamaranyń paltosyn kıdim. Shalbar men shulyq maǵan muzdaı jabysyp qaldy. Biz ǵımarattardy kórpe nemese qurǵaq kıim izdep izdedik. Nátıje joq. Áýejaıdy evakýasıalaý kezinde barlyq paıdaly zattar ózderimen birge alynǵan sıaqty. Men baqylaý taqtasynyń jumsaq jasyl jaryǵynda Tamaraǵa qaradym. Onyń salqynqandylyǵy, qaısarlyǵy men batyldyǵy tań qaldyrdy. Ol meni "lendroverde" ómirge ákelý úshin kúresip, balaǵattap, kómektesip jatty . Biz Zembla qazir qıraǵan Polensıaǵa ornalastyrǵan qalǵan birneshe jigitterden qashqannan keıin men sharshaýǵa jaqyn boldym. Ol jetistikke jetti. Qaıtar jolda ol rúlde boldy. Men sýlanǵan kıimimdi sheship, jalańash esegime tońyp qalýym kerek pe, álde onyń ishinde qalyp, qarapaıym túrde muz blogyna aınalýym kerek pe, joq pa dep talastyq. Aqyry ymyraǵa keldik. Men palto men kóılekterdi sheship, onyń paltosyn kıdim. Qalǵany durys kebýi kerek edi.
  
  
  Endi biz aqyry tynyshtyqqa qol jetkizgennen keıin, Tamaranyń da óz kúshiniń sońynda ekeni belgili boldy. Ol eki kún men tún boıy qashyp júrgen. Onyń júzi men qalpy sharshaý belgilerin kórsetti. Meniń jaǵdaıym onsha jaqsy bolǵan joq. Tamara úgindilerdi tizesinen sypyryp, saýsaqtaryn jalady.
  
  
  'Jaraıdy. Al qazir qaıda? Pýntarenas, Kosta-Rıka?
  
  
  'Joq.'- Men basymdy shaıqadym.
  
  
  "Biraq Nık, Panama ońtústikten áldeqaıda alys! Siz oılamaısyz...
  
  
  — Oı, biz aldymen Pýntarenasqa baramyz, — dedim men onyń narazylyǵyn úzip, — qazir emes ... Ózińe qara, Tamara. Sen qatty sharshadyń. Men bul ushaqty seniń ornyńda usha alar edim, biraq meniń jaǵdaıym onsha jaqsy emes. Al mundaı aýa-raıynda aýada qalý óte qıyn bolar edi. Bizge biraz demalý kerek.
  
  
  — Biraq buǵan bizdiń ýaqytymyz joq.
  
  
  —Onda biz oǵan ýaqyt tabýymyz kerek", — dedim men nyq turyp. Ol maǵan suraýly túrde qarady, sosyn kúrsindi. "Seniki durys, Nık, ádettegideı. Birneshe saǵattyq uıqy shyǵýdyń joly bolar edi.
  
  
  Cessna 150 uıyqtaýǵa arnalǵan emes. Biraq Tamaranyń men úshin taǵy bir tosyn syıy boldy. Onyń bul kúnderi kólikterde jıi kezdesetin jınalmaly oryndyqtary boldy. Artqa búktelgen olar birshama yńǵaısyz kereýetter boldy, biraq siz olarda uıyqtaı alasyz. Olar FAA jabdyqtarynyń erejeleriniń tiziminde bolmaǵan, biraq Tamara AQSH-tyń qaýipsizdik standarttaryna asa mán bermegen. Osy sátte maǵan da báribir boldy. Biz árqaısymyz óz oryndyǵymyzda, bir-birimizden shamamen segiz dúım qashyqtyqta sozyldyq. Biz biraz ýaqyt únsiz jatyp, bir-birimizge qarap otyrdyq. Tynyshtyq ezgige aınaldy.
  
  
  "Biz qozǵaltqyshty túni boıy osylaı jumys isteı almaımyz", — dep bastady ol.
  
  
  'Joq.'
  
  
  "Bul jerde jylýsyz óte sýyq bolýy kerek".
  
  
  Taǵy bir mınýt únsizdik. Atmosfera aıtylmaǵan tilekter men eliktiretin oılarǵa toly boldy. "Biz sizdiń paltońyzdy ajyrata alamyz, sonda biz tońbaımyz", — dedim men aqyry.
  
  
  Iá, ol kelisti. Ol ornynan turyp, otty sóndirdi. Qozǵaltqysh birneshe ret jóteldi, sodan keıin toqtap qaldy. Kenetten tynyshtyq ornady. Tamara qymsyndy... Ol meniń tar ornymda janymda aqyryn jatty. Maǵan qarap, ol búkil boıyna sozyldy. Men paltomdy ashyp, bizdi soǵan orap aldym. Men onyń denesin janyma ustadym. Onyń dóńgelek, bıik keýdeleri meniń jalańash keýdemde qatyp qalǵan almadaı bolyp kórindi, ol avtomatty túrde maǵan qarsy basyldy. Jambasymyz túıisip qaldy. Dirildep onyń ústinen júgirip ótti. Jáne bul sýyqtan emes edi.
  
  
  Men ony qorqytqym nemese renjitkim kelmedi. Ol maǵan tym kóp basqa nárseler úshin kerek. Kenetten onyń súıiktisine aınalý tym qaýipti boldy. Biraq men endi qolymdy basqara almadym. Olar baıaý jáne toqtaýsyz onyń jińishke beline jáne júnnen jasalǵan jempirdiń astyna syrǵyp ketti. Meniń saýsaqtarym onyń shıelenisken jalpaq asqazanynan aqyryn syrǵyp ketti. Meniń qolymnan onyń dirildegenin sezdim. Janǵan, qysatyn ystyq deneme tarap ketti. Meniń qolym onyń barqyt terisin sıpady; izdeý, úmittený. Sodan keıin men muny sezindim — dirildegen púlsasıa, bulyńǵyr, biraq maǵynaly jaýap.
  
  
  Biz súıdik. Alǵashynda jalqaý jáne mazaq etedi. Sosyn kúshtirek. Janyp turǵan qumarlyq Tamarada tutanǵandaı boldy. Onyń denesi meniń qolymda tolqyndy qımyldarmen dirildep turdy. Onyń aýzy ashshy jemis sıaqty edi. Men onyń qushaǵynyń kúshimen dirildep, shıelenisip kettim. Aqyry ol bostandyqqa shyqty. Ol kúldi. Meniń tilegimdi mazaq etkendeı tákappar, jaıbaraqat kúlimsireý. Biraq eger ol birdeńeni mazaq etken bolsa, bul meniki emes, óz qalaýy edi. Onyń kúlimsireýinde qatygezdik nemese aram nıet bolǵan joq.
  
  
  Ol meniń qolyma qarsylyq kórsetpedi. Ekinshi jaǵynan, biz jalańash jatqansha, ol meni qımyldarymen únsiz ıterip jiberdi. Kabına tek jylytýdan ǵana emes, ystyq jáne ylǵaldy boldy. Aqyryn jáne aqyryn men kúrteshemdi artqa qaıyrdym. Men oǵan qaradym, shynymen de qaradym, jol boıy. Onyń názik, jyltyr terisi, qyzyl emizikteri bar minsiz keýdesi, jyldam tynys alýynyń yrǵaǵymen kóterilip-tómen túsetin qısyq ishi, uzyn, ádemi aıaqtaryna deıin sozylǵan dóńgelek, jumsaq jambastary. Meniń kózim ony jutyp qoıdy. Ol súıkimdi kórindi. Ol meni qushaqtaý úshin qolyn sozdy. "Nık, Nık..."dep sybyrlady ol. "Sen sondaı kúshtisiń, sondaı naǵyz erkeksiń. Búgin kesh osylaı bolýy kerek, men saǵan ózimdi osylaı beremin. Ótirik te, qýlyq ta joq. Reseı men Amerıka emes. Tek erkek pen áıel birge... Men bir keýdemdi, sosyn ekinshi keýdemdi aqyryn súıdim. Ol dirildep, meniń shashymnan ustap, odan da jaqyndatty. Meniń qolym onyń aıaqtarynyń arasyna, sosyn jambastarynyń jumsaq ishki jaǵyna qaraı syrǵyp ketti. Onyń jambastary bosańsydy. Onyń tizeleri keń jaıylyp, meni ony tolyq meńgerýge shaqyrdy.
  
  
  Ol bizdi kishkentaı oryndyqqa aýdaryp jiberdi. Endi biz bir-birimizdiń ústimizde boldyq. Ol astynda. Onyń uzyn dirildegen bir aıaǵy oryndyqtyń shetine salbyrap, denemizdi ustap turdy. Aqyryn ol bizdiń denemizdiń arasyna qolyn qoıdy. Ol meni dymqyl, jyly, dirildegen etine erkeletip ustady. Kishkentaı oınaqy sheńberlerde ol dirildep, dirildeı bastady. Onyń saýsaqtary meni oǵan asyǵa qysyp jiberdi.
  
  
  "Ааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааа, — dep ol tynysyn basyp kúrsindi. Ol meni ishteı tolyǵymen jutyp qoıǵandaı boldy. Onyń denesi qısaıyp ketti. Rahattanyp Zastyrsyǵan ol tepkilep jiberdi. Onyń qoldary men aıaqtary meniń shıelenisken, qozǵalmaly denemdi orap aldy. Omyrtqamnan sýyq tıdi. Men onyń bulshyq etteriniń tartylǵanyn sezindim, olar endi onyń denesiniń bir bóligi emes sıaqty. Men urdym. Men jan-tánimmen osy sáttegi baqytty baqytta boldym. Ol aıaǵyn meniń dirildegen jambastaryma odan da qattyraq orap aldy. Onyń qumar saýsaqtary meni yrǵaqty qımyldarmen ýqalap jatty. Meniń tejelgen ekstazym onyń tereńine tógildi. Men qaltyrap kettim. Men endi óz qozǵalystarymdy basqara almadym.
  
  
  Tamaranyń saýsaqtary meniń etime odan da tereńirek enip ketti. Odan da jaqynyraq, ol meni úmitsiz qysylǵan jambastarynyń arasyna qysyp aldy. Óziniń qumarlyǵy tolqyn tolqynynyń kúshimen atqylaǵanda, ol meniń astymda styrsyp, styrsydy. Denemiz dirildep dirildep ketti. Bul eshqashan bitpeıtin sıaqty.
  
  
  Bári bitken soń, biz sharshap, toq bolyp, taǵy biraz jattyq. Aýzymyz qysylyp qaldy. Bizdiń tynys alýymyzdyń dybysy tereń jáne aýyr boldy.
  
  
  "Nık", — dep sybyrlady ol biz tereń uıqyǵa kete bastaǵanda.
  
  
  'Mmmm ...?'
  
  
  "Nık, aıý Smokı degen kim?"
  
  
  
  
  10 taraý
  
  
  
  
  Kosta-Rıka da negizinen taýlardan turady. Olardyń keıbireýleri keıde bıiktigi úsh myń metrden asatyn tynysh jatqan janartaýlar. Biraq teorıalyq turǵydan alǵanda, oıpattyń eń tómengi bóligi de qazir osy bıiktikte boldy. Taýlar onyń ústinen elestete almaıtyn bıiktikte kóterildi. Polkovnık Zembla boljaǵandaı, kúsh órisiniń buzylýyna baılanysty aýa raıy nasharlady. Endi eki taratqysh joıylǵannan keıin bógettiń qorshaýy jabyldy. Tamara ekeýmiz Gondýrasta bolǵan qarly boran daýylǵa aınaldy.
  
  
  Túnniń bir ýaǵynda ońtústikke ushyp bara jatqanda áýejaıdy qatty sýyq basyp qaldy. Tamara daýyldy múmkindiginshe boldyrmaý úshin Tynyq muhıtynyń ústinen keń doǵamen ushty. Biraq biz Pýntarenasqa qaraı ishki jaqqa burylǵanda, bizdi soqyr qarly boran soqty. Soǵan qaramastan, Tamara Kosta-Rıkanyń osy port qalasynyń mańyndaǵy shalǵynǵa ushaqty aman-esen qondyra aldy. Cessna-nyń qanattary qalyń muz qabatymen jabylǵan. Muzdan tazartqyshtar shydaı almady.
  
  
  Biz qonǵan fermerdiń ıesi 1940 jyly tórt esikti "Býk" sedanyna ıelik etken. Kólik temir symmen birge ustaldy. Artqy oryndyq balapandarǵa jol berdi. Fermerge Nıkaragýanyń aqshasy onsha unamady, biraq bizde basqa tólem quraldary bolmady. Sondaı-aq bizge bul sırek kezdesetin zat úshin kúndelikti qunynan on ese kóp tóleýge týra keletini unamady. Biz taýyqtardy fýrgonnan qýyp shyǵyp, jolǵa shyqtyq.
  
  
  Gondýrastyń taýly aımaqtary men Kosta-Rıkanyń jaǵalaý aımaǵy arasyndaǵy qarama-qaıshylyq birden baıqaldy. Sol jerde, ormanda jaýǵan qar jumsaq kúıinde qaldy. Munda jel Nıkoıa shyǵanaǵynyń keń aýmaqtaryn esh kedergisiz soqty . Jazyqtardan qar ushyp, ańǵarlarda nemese ǵımarattardyń jamylǵylary men aǵash úıindileriniń astynda úıilip jatty. Jel bizge jan-jaqtan soqty. Jeldiń ekpini mezgil-mezgil kólikti joldyń eki jaǵymen paralel ótetin drenajdyq aryqtarǵa qaýipti túrde jaqyndatyp jiberdi. Keıde burshaq jaýyp, qar jaýǵan kezde biz bir orynda tura jazdadyq. Turaqty jel qar men burshaqty muz massasyna aınaldyryp, beton-qatty qyrtysqa deıin qatyp qaldy. Biz onyń janynan ótip bara jatqanda syqyrlap ketti. Aspan shaǵylysqan jáne jypylyqtaǵan shamdarǵa toly kózdiń jaýyn alatyndaı appaq edi. Mundaı qatty sýyq pen kózdiń jaýyn alatyn sulýlyqtyń úılesýi ǵajap emes. Osy eki sáttiń úılesimi rúlmen kúresip jatqanda meni soqyr etti. Bizdi qamshylap turǵan aǵash butaqtary men butalardy áreń kórdim. Kólik olardy birinen soń birin qaǵyp jiberdi. Tamara sál jylyný úshin janyma tyǵyldy.
  
  
  Aqyry Pýntarenasqa taıyp kettik. Bul Kosta-Rıkanyń Tynyq muhıtyndaǵy negizgi porty. Qala astana San-Hoseden batysqa qaraı 140 shaqyrym jerde ornalasqan. Ádette bul 30 000-nan astam turǵyny bar qala. Endi ol bos zıratqa kóbirek uqsaıtyn. Eshkim kórinbedi. Tipti mundaı qalalardy jıi aralaıtyn janýarlar da. Portta eski krýızdik keme men týnes aýlaýǵa arnalǵan birneshe traýler ıakormen bekitildi. Olar muzǵa qatyp qaldy. Burshaq, qar jáne voyldaǵan jel kemelerdi qıratyp, dińgekterdi syndyrdy.
  
  
  Biz eń tómengi berilispen júrýdi jalǵastyrdyq. Biz Vacaciones qonaq úıi porttyń arǵy jaǵyndaǵy týrısik kýrorttyń bir bóligi dep kúdiktendik. Biz skıper kafesine keldik. Qubyrdan tútin shyǵyp, terezelerden tym janyp turǵan peshtiń qyzyl jalyny jarqyrap turdy. Men toqtadym. Tamara baǵyt suraý úshin ishke kirdi. Ol qaıtyp kelgende, ol aıtarlyqtaı bozaryp ketti. —Ol jerde sumdyq bar, Nık", — dedi ol dirildegen daýyspen. "Búkil aýdan bar sıaqty. Peshtiń aldynda áıelder men balalar dirildeıdi. Er adamdar onyń aınalasynda nemquraıly qarap turyp turady. Olar abdyrap qaldy. Olar qorqady jáne tamaqsyz derlik. Solardyń biri maǵan odan da kóp adam otyratyn soborda tamaq ishýge múldem eshteńe joq ekenin aıtty. Olar óledi, Nık. Biz buǵan núkte qoıýymyz kerek!
  
  
  Men onyń aıaǵyn tynyshtandyryp sıpadym. "Biz qolymyzdan kelgenniń bárin jasaımyz. Qonaq úı qaı jerde ornalasqan?
  
  
  Ol muńaıyp basyn ızedi. "Ol jerge jetkende ne isteýimiz kerek, Nık? Bul bizdi Mıss Mohada jiberdi dep aıtýǵa bolmaıdy. Olar bul úshin eshqashan satyp almaıdy! Onyń ústine qonaqúıde Zemblanyń jaqtastary bar-joǵyn bilmeımiz. Olar sonda bolýy múmkin, biraq taratqyshty kez kelgen jerde jasyrýǵa bolady.
  
  
  "Men bilemin, biraq biz bir jerden bastaýymyz kerek, Tamara, Polensıadaǵydaı".
  
  
  Aqyry qonaqúıler, barlar, kádesyı dúkenderi bar keń býlvarǵa shyqtyq. Sońǵy bes jylda týrızmniń artýy nátıjesinde olar jańbyrdan keıingi sańyraýqulaqtar sıaqty ósti. Vacaciones qonaq úıi eń úlken ǵımarattardyń biri boldy. Ol joldan jartylaı sheńberli kireberis jolmen bólingen. Joldan ol balkondary bar úlken hromdalǵan ara uıasyna uqsady. Tómengi eki qabat keńeıtilip, kún terasasy men onsyz da qatyp qalǵan baseındi qorshap aldy. Búkil ýchaske bıik tas qabyrǵamen qorshalǵan.
  
  
  Kire beristen on bes metr qashyqtyqta tar kireberisti "Fıat" kóligi jaýyp tastady. Shyǵarý qubyrynan bir tamshy tútin shyǵyp ketti. Osylaısha qozǵaltqysh jumys istedi. Terezeler jabyq boldy. Biraq men toqtaǵan kezde júrgizýshiniń qasyndaǵy esik birden ashylyp, odan er adam shyǵyp ketti. Ol bizge qaraı kele jatyp esikti ashyq qaldyrdy. Onyń artynda men kólik júrgizip kele jatqan basqa adamdy kórdim. Ekeýi de "búıkke" baǵyttalǵan avtomat ustaǵan. Men myltyqty abaılap sýyryp aldym da, ony janymdaǵy oryndyqqa qoıdym. Myltyqty oń qolymmen ustap, sol qolymmen terezeni tómen túsirdim. Men múmkindiginshe sypaıy bolyp qalatyn edim.
  
  
  — Senor? — dep surady er adam kúdikti kózqaraspen.
  
  
  "Kóligińdi jyljyta alasyń ba?"dedim men. "Biz qonaqúıge barǵymyz keledi".
  
  
  "Qonaq úı lyq toldy. Endi jańa qonaqtarǵa ruqsat etilmeıdi.
  
  
  —Biz qonaq emespiz", — dep jaýap berdim men tez.
  
  
  'O, joq? Sonda ne?'
  
  
  —Bizdi shaqyrdy", — dedi Tamara.
  
  
  —Bıznes", — dep qostym men.
  
  
  Er adam kózin jypylyqtatyp, burynǵydan da saq bolyp kórindi. Siz "kúnásiz kúnákarlar" úshin óner kórsetetin ártistersiz be?
  
  
  Tamara ekeýmiz tez arada bir-birimizge qaradyq. Biz onyń ne aıtqysy kelgenin túsinbedik, biraq tez bas ızedik.
  
  
  —Árıne", — dedim men. "Biz ártistermiz. Siz bizge ótýge ruqsat beresiz be?
  
  
  Olar kimder, Hýan? júrgizýshi "fıata" dep aıqaılady.
  
  
  Oryndaýshylar, — dep qaıta qońyraý shaldy Hýan. Onyń kózderi sańylaýǵa deıin taryldy. —Biraq olar múldem uqsamaıdy. Meniń oıymsha ...'
  
  
  Men onyń sózin bóldim. "Biz án aıtamyz, ázildeımiz jáne..."
  
  
  Qyl-qybyr! — dep kúldi er adam. "Odan da jaqsysyn oılap tabýǵa bolady".
  
  
  —Men bılep jatyrmyn", — dedi Tamara tómen, tartymdy daýyspen oǵan joǵary qarap. Ol keýdesin bir ýaqytta syrtqa shyǵaryp, alǵa eńkeıe aldy. Ol kıgen barlyq kıimderimen az erlik emes. Kúzetshiniń júzindegi mensinbeıtin kúlki kúndegi qardaı joǵalyp ketti.
  
  
  -- Jaqsy ! Bul jaqsyraq!'
  
  
  "Iá, amıgo, — dedim men sózin bólip, — senorıta Fandangony "Fandango men Grındten" kórmeı turyp. Álemge áıgili ekzotıkalyq bıshi. Eger sen ony kórseń...
  
  
  - Sı, - dedi álgi adam. Ol vıntovkasyn túsirip, "fıatqa" qaraı qaıtty.
  
  
  —Meıirimsiz bala", — dep kúbirledim men ol kólikke qaıta otyrǵanda.
  
  
  Ol esikti ashyq qaldyryp, bizdi muqıat baqylap otyrdy. Ol rasıany baqylaý taqtasynan alyp, birneshe sóz aıtty. Bir mınýttyq kidiris boldy. Sosyn jaýap keldi. Bul jaqsy estilýi kerek edi. Kem degende, er adam júrgizýshige basyn ızedi de, "fıat" keri qaıtty.
  
  
  —Birinshi kedergi eńserildi", — dedim men ony ótip bara jatyp. "Taratqysh qonaqúıde osynda".
  
  
  — Óıtkeni kúzetshiler bar ma?
  
  
  — Iá, sonymen qatar qonaqúıde jaryq janyp turǵandyqtan. Bul olardyń jeke generatory bar ekenin bildiredi. Sondyqtan olar aldaǵy oqıǵalarǵa daıyn boldy. Boljam boıynsha, Zembla oqıǵalardy kútip, óz adamdaryn osynda ornalastyrǵan.
  
  
  "Qonaq úı jylytylady dep úmittenemin", — dedi Tamara qaltyrap.
  
  
  Men óz ıyǵymdy sezindim. Jara jaqsy jazyldy. "Qyzyq, — dedim men oılana otyryp, — olar taratqyshty qaıda jasyrdy."
  
  
  "Men basqasha bul "kúnásiz kúnákarlar" kim nemese ne dep oılaısyz ba?
  
  
  'Men bilmeımin. Aıtpaqshy, sen bıleı alasyń ba? Ol kúldi. "Múmkin men seniń aıýyń Smokı týraly eshteńe bilmeımin, Nık, biraq men Ýlánovskide taǵy birneshe amaldardy úırendim".
  
  
  "Bul yńǵaıly bolady, — dep kúldim men, — óıtkeni men karta trúkterin bilmeımin.
  
  
  Esik qyzmetkeriniń joqtyǵy meni tań qaldyrmady. Zal ákimshiden basqa bos boldy. Bul beıneleý óneri murajaıy sıaqty boldy. Qabyrǵalary qabyrǵa sýretterimen jáne sýrettermen jabylǵan. Altyn kilemniń ortasynda plasıkalyq gúldermen bezendirilgen sýburqaq boldy. Alys buryshta, ústeldiń artynda, atlasty kózderi men mánerli tanaýlary bar baıaý qozǵalatyn jas jigit turdy. Onyń artynda poshta men kiltterge arnalǵan ashyq jaqtaý ilýli turdy, al sol jaǵynda shaǵyn qosqysh boldy. Bálkim, ústeldiń jarqyraǵan qyzǵylt aǵashynyń astynda taǵy bir rasıa jatqan shyǵar. Qalaı bolǵanda da, biz jaqyndaǵan kezde ol bizge úmitpen qarady. Qasynda turǵan ústelge súıenip turǵan bulshyqetti jentlmen de solaı. Barlyq qonaqúı menedjerleri sıaqty bul jigit jolaqty shalbar kıip, túıme tesiginde qalampyr ustaǵan. Biraq uqsastyqtar osymen aıaqtaldy. Onyń kıteli úrlengen shoshqa kópirshigi tárizdi boldy. Qalampyr solyp, onyń aýyr keýdesi jaramsyz kostúminen shyǵyp ketti. Álbette, ol naǵyz menedjerdiń kıimin sheship, bir jerge jasyryp qoıǵan. Men onyń ish kıiminde qatyp qalmaıdy dep úmittengen edim.
  
  
  Men Tamaranyń asyǵys tynys alǵanyn estidim. Men onyń túısigi boıynsha júrdim. Zembla qonaqúıdiń ishi men syrtyn jaýyp tastady. Biz qorǵanystyń birinshi jolaǵynan óte aldyq, biraq áli de kóp nárse isteý kerek edi.
  
  
  Psevdo-menedjer boıyn túzep, bizge basynan aıaǵyna deıin qarady. Onyń daýysy óte tereńnen shyqqandaı boldy. "Fandango jáne untaqtaý?"
  
  
  'Iá.'
  
  
  — Sen meniń tizimimde joqsyń, senor Fandango.
  
  
  "Men untaqtaımyn; ol Fandango. Biraq men sizge túsinikteme bere alamyn.
  
  
  "Bizdiń agent, — dedi Tamara sózin bólip, — men bárin shatastyrdym.
  
  
  "Basqa ártister kele almady", — dedim men.
  
  
  "Bul qorqynyshty aýa-raıy. †
  
  
  Menedjer qolyn kóterdi. 'Toqta! Toqta! Men bul týraly qaıta estigim kelmeıdi. Ekeýiń de bıleısińder me?
  
  
  Men keshirim surap jóteldim. "Al, men negizinen osydan ketip qaldym, jáne..."
  
  
  "Ol qazir meniń menedjerim, jáne..."
  
  
  - Biraq eger sen talap etseń, men báribir qalaımyn...
  
  
  'Jetkilikti! Bálkim, bul senor Grınd bılemegeniń sıaqty jaqsy shyǵar. Olar áıelden suraıdy, al áıel alady. Olardyń kóńilin kóterý úshin birdeńe, solaı emes pe? Seniń kostúmiń qaıda, senorıta ?
  
  
  —Bul týraly alańdamańyz", — dep jaýap berdi Tamara. "Biraq maǵan mýzyka kerek".
  
  
  "Olar saǵan bulaı aıtqan joq pa?"Hotel Vacaciones qonaqúıinde úsh adamnan turatyn komanda turaqty jumys isteıdi. Ol maýsym boıy kokteıl-barda oınaıdy. Bul kombınasıa sizdiń qolyńyzda. Menedjer ókinishpen derlik kúrsindi. "Ah. Siz Karmen sıaqty jaqsysyz dep úmittenemin...
  
  
  "Karmen?"
  
  
  — Karmen Labomba , senorıta ! Ol osy salada óte tanymal. Men sen týraly eshqashan estigen emespin.
  
  
  —Bul búgin keshten keıin ózgeredi", — dep ýáde berdi Tamara qatty daýyspen. Ol oǵan taǵy da kózin siltedi. Men ózimdi jaıly sezinbedim. Jaǵam moınymdy qysa bastady. Biz Nú-Jersı shtatyndaǵy Iýnıon-Sıtıde jaqsy jumysqa ornalasýǵa ótinish bergendeı boldyq.
  
  
  'Aǵa, biz sýyqpyz jáne "sharshadyq, ashtyq" dedim men kenetten. "Eger ol áli óner kórsetpese..."
  
  
  'Iá. Pepe, olarǵa bólmelerin kórset.
  
  
  Hatshy nazar aýdaryp ornynan atyp turdy. "Sı! Qandaı nómirde?'
  
  
  "Ártisterge arnalǵan turaqty bólme joq pa? Sonyń biri, qonaqtardan bólek, qonaqúıdiń artqy jaǵynda ma?
  
  
  "Sı, Sı," Pepe kelisti . Ol jigerli túrde basyn ızep, artyndaǵy taqtadan kiltti aldy. Ol ústeldiń astyna súńgip ketti. "Bulaı, por súıikti ".
  
  
  "Biz sizge habarlasamyz", — dedi menedjer. "Ýaqytyńyzdy jaqsy ótkizińiz, senorıta, jáne siz Karmen sıaqty jaqsy bolasyz".
  
  
  Tamara ony sezimtal kúlimsirep marapattady. Biz ákimshiniń sońynan óttik. — Óte meıirimdi emes pe? Tamara muny lıfttiń janynan ótip bara jatqanda baıqady.
  
  
  "Meniń oıymsha, ol bul Karmendi shynymen jaqsy kóredi", — dep jaýap berdim men. Istiń qalaı júrip jatqanyna baılanysty men áli de ózimdi óte jaıly sezinbedim.
  
  
  Biz negizgi zalǵa aparatyn dáliz arqyly óttik. Sodan keıin biz aq dóńgelek dıvandarǵa, yńǵaıly oryndyqtarǵa, ústelderge jáne baǵandarǵa toly úlken dóńgelek bólmege kirdik. Bir jaǵynda kún shýaqty terasaǵa qaraıtyn úlken tereze boldy. Ekinshi jaǵy kokteıl-barǵa aınaldy. Eki úlken baǵananyń arasynda bıiktikte úlken altyn áriptermen banner ilýli turdy:
  
  
  QOSH KELDIŃIZDER, SHYNAIY EVANGELIALYQ SHIRKEÝDIŃ ÁÝLIELERI - taqýalyq - páktik - tazalyq - BEREKELI MEKEN.
  
  
  "Ol jerde keıinirek bıleýge týra keledi", — dedi Pepe. Ol qatty kúlki shyqqan kokteıl-bardy nusqady.
  
  
  Men qonaq bólmege Pepe kórsetken baǵytta qaradym. — Bul jerde qandaı adamdar bar? men Pepege qaıta qarap otyryp suradym.
  
  
  Pepe ıyǵyn qıqań etkizdi. — Naǵyz Evangelıalyq shirkeýdiń áýlıeleri, senor . Bul qonaqúıde taǵy kim bolýy múmkin?
  
  
  — Árıne. Taǵy kim.'
  
  
  Qonaq bólme arqyly dálizge qaraı jyljydyq. Kúzetshilerdiń "kúnásiz kúnákarlar" týraly pikiri esime tústi. Aqyry men resepshnniń ıyǵynan ustadym. "Pepe, olar bizge kútpegen jerden qońyraý shaldy. Biz muny múlde túsinbeımiz. Bular kimder , Áýlıeler?
  
  
  'Norte Americanos, senor Qıyrshyq tas. Olar basqa bireýdiń áıelimen ishý, temeki shegý, bıleý nemese uıyqtaý kúná dep sanaıdy. Olar ómirdiń azdaǵan lázzattarynan lázzat alatyndardyń barlyǵyn túrlendirý úshin dúnıe júzindegi kres joryqtarynyń bir bóligi retinde osy qonaqúıge tapsyrys berdi. Men muny saǵan dos retinde aıtamyn, aǵa . Biz bul Áýlıelerden qatty jalyqamyz dep kútemiz. Ókinishke oraı, aýa raıynyń kenet ózgerýi olardy keıinge qaldyrdy. Óte titirkendirgish.'
  
  
  —Olar ózgerdi dep aıta alamyz", — dedi Tamara aılaker kúlimsirep.
  
  
  Pepe kózin jumyp aldy. "Eger men olar sıaqty dúnıeniń aqyry jaqyndap qaldy dep oılasam, tize búgip keshirim surar edim, óıtkeni men qatal kúnákarmyn. Kem degende, eger meniń múmkindigim bolsa! Ekinshi jaǵynan, eger meniń ómir saltymda eshnárse bolmasa...
  
  
  "Men túsinemin. Endi olardyń múmkindikteri bolǵan soń, olar joǵaltqan ýaqyttyń ornyn toltyrýda".
  
  
  —Uqsas", — dedi Pepe. Ol taǵy da kózin jumyp aldy. Biz bos ashanaǵa tap boldyq. Biz asúıdi tar dáliz arqyly araladyq. Pepe esikterdiń birin ashyp, bizdi jest kirýge shaqyrdy. 'Minekı. Bul bizdiń eń jaqsy bólmemiz emes dep qorqamyn, biraq...
  
  
  —Biz muny túsinemiz...", — dedim men. — Al shoý she? Nelikten bizden muny isteýdi surady?
  
  
  "Barlyq áýlıeler úılengen, senor, shynymen úılengen. Al olar ózderimen birge alyp kelgen áıelder... Hatshy óz fıgýrasymen ne isterin bilmeı, uıalyp mysqyldap, aıaǵyn bulǵady. "Biz eń jaqsysy olardyń jańa qajettilikterin múmkindiginshe qanaǵattandyrý dep oıladyq. Biz olardyń kedergi keltirgenin nemese shý shyǵarǵanyn qalamaımyz".
  
  
  "Iá, bul daýyldyń jaǵdaıyn shynymen buzady, solaı emes pe?"
  
  
  Pepe shıelenisip ketti. Ol salqynqandy jáne ustamdy túrde: "Basqa suraqtar qoımańyz, senor. Saǵan jaqsy jalaqy tólenedi.
  
  
  Ásirese, eger siz bizdiń qonaqtarymyzdy jaǵymdy túrde qýanta alsańyz. Budan basqa, bul seniń sharýań emes. Men sizge óner kórsetpeıinshe osynda qalýdy usynamyn. saý bol.'
  
  
  Pepe durys aıtty. Bólmede zattar kóp bolǵan joq. Qabyrǵalary men tóbesi kilegeı tústi boldy. Edende salondaǵydaı altyn kilem boldy. Ispan tiline elikteıtin aýyr, qarańǵy stılde oryndyq, ústel jáne jaqsy ústel boldy. Eki kisilik kereýet qara kók tústi brokadty kórpemen jabylǵan. Sondaı-aq, dýsh kabınasynan da úlken bolyp kórinetin bıdesi bar shaǵyn vana bólmesi boldy. Terasa qarmen jabylǵan. Jyljymaly esikterdegi áınekter jeldiń áserinen maıysyp qaldy. Biraq biz basynan ótkergennen keıin radıatorlar jaǵymdy, jaıly jylý shyǵardy. Sondyqtan biz turýǵa týra kelgenshe bólmede boldyq. Aıtpaqshy, Pepe bul máselemen aınalysty. Ol bizdi qamap tastady!
  
  
  —Myna aqymaq", — dedim men esiktiń tutqasyn tartyp.
  
  
  — Nık, — dedi Tamara, — baryp kór.
  
  
  Ol jyljymaly esikterdiń janynda turdy. Men júrip, onyń qasynda turdym. Ol bizdiń bólmege perpendıkýlár ornalasqan asúıdiń keńeıtimin kórsetti. As úıde jaryq terezeler arqyly men semiz menedjerdiń keıbir qarýly adamdarmen sóılesip turǵanyn kórdim. Qolaısyz buryshqa baılanysty men bárin anyqtaı almadym. Men partada otyrǵan erkekterdi kórdim. Olardyń avtomattary arqalaryna yńǵaısyz ilinip turdy. Olar tamaqtandy. Jolaqty shalbar kıgen fıgýra qoldarymen jabaıy ıshara jasady. Men ol esinen tanyp qaldy dep oılamadym. Ol buıryqtardy taratyp jatqan kórinedi. Jigitter únemi basyn ızep, tamaqtaryn jalǵastyra beretin. Biraz ýaqyttan keıin menedjer joǵalyp ketti.
  
  
  - Al sen qalaı oılaısyń? - dep surady Tamara.
  
  
  —Bilmeımin", — dep jaýap berdim men. "Olar tamaq iship jatqan sıaqty. Men olardyń qaıda bara jatqanyn bilgim keledi!
  
  
  "Kúte turyńyz, olar ornynan turady!"
  
  
  Er adamdar ornynan turdy. Pishinsiz kóılek kıgen semiz kempir kórindi. Ol ústeldi jınady. Birneshe mınýttan beri eshteńe bolǵan joq. Men olardyń izin joǵalttyq dep qoryqtym. Sodan keıin shamdar sál alysyraq janyp, biz olardy qaıtadan kórdik. Olar sozylyp, qatty esinep, qyshıdy. Aqyry olar tórtburyshty shaǵyn ústelge otyryp, karta oınaı bastady. Erlerdiń biri oryndyqtyń arqasyna eńkeıip, aıaqtary etikpen oryndyqtyń aıaǵyna oralǵan. Ol súıenip turǵan nysan meniń nazarymdy aýdardy. Bul tońazytqyshtyń nemese muzdatqyshtyń aýyr temir buıymdary bar qalyń emen esik bolatyn.
  
  
  — Iá, — dedim men aqyryn, — ıá, men túsine bastadym.
  
  
  'Ne?'
  
  
  — Men Zemblanyń muzdatqyshqa ornatqanynyń bárine bás tigýge daıynmyn. Salqyndatý tabıǵı túrde óshirilgen. Onyń ishindegi qubyrlar men qubyrlar ádemi taratý jelisin quraıdy".
  
  
  'Sen senimdisiń be?'
  
  
  "Joq, — dep moıyndadym men, — biraq olaı emes ekenine senimdisiz be ?
  
  
  'Joq.'
  
  
  "Kem degende, bul jigit steıkterdi kúzetip turǵan joq", — dedim men. "Men tergeý júrgizýim kerek. Biz kez kelgen basqa jerde sıaqty sol jerden bastaı alamyz.
  
  
  Ol meniń qasymda qushaqtasyp jatty. Onyń kózinde alańdaýshylyq boldy.
  
  
  'Biraq qalaı?'
  
  
  Men ony qushaqtadym. Onyń denesi dirildep ketti. Men uzaq jáne qatty oıladym. Eger mende Polensıada qaldyrǵan jiptiń oramy bolsa ǵoı. Nemese Maııa ǵıbadathanasynda menen tartyp alǵan stıletim. Nemese Vashıngtonda qalǵan meniń "Lúgerim".... Biraz ýaqyttan keıin logıkalyq sheshim taba almaǵandyqtan, men azyraq aıqyn nusqalardy qarastyra bastadym. Biraq tipti olar ádettegiden góri jaramsyz bolyp kórindi. Uzaq kidiristen keıin men oılana otyryp: "Múmkin, eger seniń temekińdi qoldansaq, amal bar shyǵar", - dedim. Men óz josparymdy aıtqan kezde onyń kózi qorqynyshtan baqyraıyp ketti. Ol tunshyǵyp qaldy. "Muny isteýge tyryspańyz! Bul múmkin emes!
  
  
  — Basqalar sıaqty. Biz birdeńe isteýimiz kerek. Pepe nemese basqa bireý paıda bolǵan jaǵdaıda osynda bolyńyz jáne maǵan alıbı berińiz.
  
  
  Ol meniń paltomdy eki qolymen myqtap qysyp, basyn shaıqady. — Joq, qazir olaı isteme. Bizdiń múmkindigimiz az bolýy múmkin, biraq eger biz bul bólmeden ádettegideı shyǵa alsaq. Joq, eger siz esikti buzsańyz jáne Qudaı qandaı dabyl qaǵatynyn bilse. Senorıta Fandangonyń debúti kezinde siz óz qadamyńyzdy jasaýyńyz kerek, Nık. Ótinemin, kúte turyńyz. Sonda men saǵan, eń bolmaǵanda, Zemblanyń adamdaryn alańdatý arqyly kómektese alamyn.
  
  
  — Senorıta Fandangonyń debúti, solaı emes pe? Men qısyq kúldim. "Siz shynymen de búkil qonaqúıdi gıpnozdaýǵa jetkilikti dep oılaısyz ba?"
  
  
  Ózińiz izdeńiz, Senor Grınd!"- dedi ol dirildegen denesin maǵan qaraı sozyp. Shapshań, shapshań saýsaqtarymen ol meniń kúrteshemniń túımelerin ashty. Ol bir qadam artqa sheginip, kúlip, ıyǵynan óz paltosyn sheship aldy. — Nık, odan jaqsy esimder oılap taba almady ma?
  
  
  —Maǵan ımprovızasıa jasaý kerek boldy", — dedim men ózimdi qorǵap. Men paltomdy Tamaranyń janyna edenge tastadym. "Mmm ... men de!"Tamara blýzka kıgen júnnen jasalǵan kardıgannyń túımelerin ashty, sondyqtan onyń aq, tolyq keýdesi jartylaı ǵana jabyldy. Ol jetkilikti oryn bolǵansha taǵy birneshe qadam alǵa jyljydy.
  
  
  'Senorıta Fandango óz ónerin bastaıdy!"
  
  
  Ol ıýbkasyn sheship, tómen túsirdi. Onyń kardıgany kishkentaı shaǵyn kóılek sıaqty arandatýshylyqpen jambasyna deıin jetti. Uıalshaq qyz sıaqty ol keýdeshesiniń etegin kóterip, beline orap aldy. Ol kishkentaı aq trýsıkany qospaǵanda, jambasynan aıaǵyna deıin jalańash boldy.
  
  
  Sosyn ol bıleı bastady. Onyń denesi qozǵalmaı qaldy. Daýyl kezinde syrttaǵy aǵashtarǵa qaraǵanda onyń kindigi men tizesiniń bir bóligi ǵana dirildep, buralyp qaldy!
  
  
  — Sen ne oılaısyń, Nık? — dep surady ol kúlimsirep.
  
  
  Meniń oıymsha, men aıttym. - "Meniń oıymsha, siz Fandangodan góri senorıta Grındsiz. Jáne senorıta La Bomba onymen birge.
  
  
  Ol aqyryn kúle bastady. Ol keýdeshedegi túımelerdi jyrtyp aldy. Júnniń quıryqtary onyń ıyǵynan túsip ketkendeı boldy. Kókirekshesin sheshý úshin artyna qolyn sozdy. Ol qarqynyn arttyrdy. Ol maǵan jalańash derlik jaqyndady.
  
  
  "Al ..... emes pe ...?"— dep surady ol maǵan basyn ızep, qarlyǵyp.
  
  
  Biz ne isteımiz? Meniń oılarym alys edi, men onyń aıtqanyn birden túsinbedim. Osyndaı ýaqytta sóıle! Bulaı bolýy mindetti emes edi! Sosyn óz tilimdi taptym. — Tozaq, ıá, árıne! Bizge qıyn bolady!
  
  
  Tamara taǵy kúrsindi. Ol qolyn sozyp, meniń belbeýimnen ustap, jaqsylap tartty. Men búkil shıelenisken denemde serpilisti sezindim. Tamara áli de aınalyp, aınalyp júrdi. Men qolymdy sozyp, juqa aq neılondy aldym. Men tarttym. Nege bolmasqa? Ol durys aıtty. Biz kútkenimiz jón. Al ýaqytty óltirýdiń eń jaqsy joly qandaı? Ol bıleýdi qoıyp, jalańash denesin maǵan qarsy basty. Ol meni zorlyqpen súıdi. Erinderi dymqyl jáne ystyq boldy. Men ony qolyma alyp, tósekke apardym, ernimiz áli qysylyp qaldy. Biz tikeleı tósekke qondyq. Tez arada biz súıisýdi jalǵastyrdyq. Meniń tilim muńaıǵan ernimniń arasyna, aýzynyń jyly qýysyna tereń enip ketti.
  
  
  Ol meniń moınymdy qushaqtaý úshin qolyn kóterdi. Biraq men olardy bir-birinen alshaq ustadym da, ony jastyqtardyń jumsaqtyǵyna qaıta ıterip jiberdim. Men ornymnan turyp, asyǵys sheshindim. Tamara jastyqtaryna súıenip, qarap turdy. Qoldar bir-birinen alshaq, aıaqtar sál alshaq. Ol entigip jatty.
  
  
  Nık, — dep sybyrlady ol men onyń qasynda jatqanymda.
  
  
  "Keshegi túndegideı taǵy da qaıtala... Meniń qolym onyń keýdesiniń tóbeshikterimen, emizikteriniń janynan, tegis ishinen tómen qaraı jumsaq, jeńil ystyqqa qaraı júrdi. Ol zastyrsydy. Onyń denesi "meniń erkeletýimmen táýelsiz ómirge" ıe boldy. Onyń daýysy qulaǵyma kúrsinip, ony tolyǵymen alyp ketýimdi jáne onyń belindegi saýsaqtarymdy tutandyrǵan janyp turǵan otty sóndirýimdi ótindi. Men onyń erninen, ıeginen, moınyndaǵy jumsaq qýystan súıdim. Meniń tilim qatty emizikterdi aınaldyra aınaldy. Bizdi jańa terbelister tesip ótti. Meniń dymqyl ernim onyń ishin sıpady. Men onyń atlas terisiniń qataıǵanyn sezdim. Tamara rahattanyp aıqaılaǵansha, meniń dirildegen aýzym odan da tómen túsip ketti. Ol jan-jaqqa domalap, ernim oǵan tıgende qýanyshtan styldap, onyń qarqyndy, dirildegen tolqýyn kúsheıtti. Ol kenetten qımyldarmen qoldaryn sozdy. Onyń saýsaqtary meniń shashyma jabysyp qaldy.
  
  
  Men boıymdy túzedim, onyń dirildegen jáne dirildegen denesi astymda. Men onyń ylǵaldy jylýyn sezindim. Jabaıy úmitpen ol meni qabyldaýǵa daıyn jatty. Ol meni esinen tanyp qala jazdaǵan kúshpen ustap aldy. Ol qýanyshyn daýystap bildirdi. Onyń qoldary meniń moınyma dirildep oraldy, ol meni keýdesiniń tarylǵan qısyqtaryna qarsy ustady. Astymdaǵy onyń denesi meniń yrǵaqty qımyldarymdy jabaıy, baqylaýsyz soqqylarmen qaıtalady. Onyń tyrnaqtary meniń arqama tereń enip, tómen syrǵyp, belimniń etin qazyp aldy. Ol meni ózine tereńirek ıterip jiberdi, jambastaryn múmkindiginshe alshaq qoıdy.
  
  
  Tamaranyń qutyrǵan qajettilikterin qanaǵattandyrý jalyqtyratyn is boldy. Men ony tynyshtandyrý jáne ózin-ózi qalpyna keltirý úshin tilimdi onyń aýzyna alǵa-artqa syrǵytýǵa ruqsat berdim. Bul úmitsiz boldy. Ol qatty qýanyp, aıaǵyn meniń arqama orap aldy. Onyń jalańash denesi jalyndaǵan qumarlyqtyń terinen taıǵaq boldy. Ol arqasyn doǵalady. Joǵary jáne tómen. Aldymen baıaý, tolqyndy qozǵalystarmen, sodan keıin tezirek jáne jyldamyraq, eń sońynda barlyq sezimder denemizden shyǵarylǵansha. Sharshap tósekke quladyq men qozǵala almaı mas boldym men birdeńe aıtqym keldi biraq sóz taba almadym men onyń ústine qolymdy sozyp, terlegen denemizge jamylǵyny tarttym. Tamara meniń qushaǵymda aqyryn teńselip turdy.
  
  
  
  
  11 taraý
  
  
  
  
  Kokteıl-bar El Koıýntýra dep ataldy . Eger qonaqtardyń biri - áýlıeler nemese kúnákarlar — sol kúni erterek bolmasa, olar qazirdiń ózinde syǵyp úlgergen bolar edi. Basqasha aıtqanda, bizdiń kelgenimiz týraly bári biletin.
  
  
  Zalda artynda qajetti aınalary men bótelkeleri bar keń oıýlanǵan qyzyl aǵash bar jáne úsh tilde sóıleıtin kópshil barmen boldy; úsheýi de jaman. Jez shtanganyń ornyna barda flýoresentti shamdary bar móldir plasık tútik boldy. Sezimtal qyzyl neon jaryǵynda árbir áıel kem degende on jas kishi bolyp kórindi. Barǵa qarama-qarsy birneshe tóselgen oryndyqtar boldy, biraq kabınanyń kóp bóligin sary qaǵazben qaptalǵan dóńgelek qabyrǵalary bar amfıteatrǵa uqsaıtyn onyń artyndaǵy keńistik alyp jatty. Poshta markasy kólemindegi bı alańy men shaǵyn sahnanyń aınalasyna dóńgelek ústelder qoıyldy. Sahnanyń jartysyn gıtara, kerneı jáne fortepıanonyń ýáde etilgen úılesimi aldy. Mýzykanttar talanttan góri yntamen oınady. Endi olar biraz ýaqyt buryn Mama Looka Boo Boo-ny úlken yntamen oryndaǵannan keıin kidirdi . Keıbir kishi áýlıeler bıleýdiń shaıtandyq kúnásine moıynsunyp, súrinip, dostaryna qosylý úshin tolyp jatqan ústelderge nemese barǵa oraldy. Erlerdiń qara kostúmderi men galstýktary boldy, biraq qazir galstýktardyń kópshiligi sheshilgen.
  
  
  Áıelder odan da qyshqyl boldy, jaqtary qysylyp, shashtary artqa qaıyrylyp, toqashqa jınaldy. Moıynnan aıaqqa deıin sozylǵan pishinsiz kóılekter olardyń fıgýrasyn jasyrdy. Olar azdap mas bolyp kúldi, áınektelgen monshaq kózderin domalatyp, daýyldy aıqaılaý úshin uzaq sózderin aıqaılady.
  
  
  Syrtta daýyl qonaqúıdi qorqynyshty kúshpen soqty. Aýyr perdelerdiń aıqaıy men kúńgirt áserine qaramastan, men aǵashtardyń synyqtary, tastar men qıraǵan úılerdiń synyqtary qabyrǵaǵa soǵylǵanyn birneshe ret estidim. Ǵımarat dirildep, staqandaǵy sýsyndar dirildep ketti. Tıtanık osylaı ketken bolýy kerek, men ishteı oıladym. Sonda ǵana ólimge qarsy batyldyq pen tabandylyq dástúrli túrde úırenshikti jaǵdaıǵa aınaldy. Munda taqýa áýlıeler sońǵy saǵatqa deıin lázzat alýdy uıǵaryp, ashýlanyp mas boldy. Osyndaı asqynýmen olar kelesi kúni tańerteń ólgenin qalaıtyn shyǵar.
  
  
  Men sahnanyń artynda turdym, sahna dál aldymda turdy. Meniń qasymda bólmedegi kereýetten urlap alǵan aq jaımaǵa oralǵan Tamara turdy. Ol ony sarong sıaqty orap, qyzyl perde baýmen beline baılap qoıdy. Bul oǵan pák, kúıeýin kútip turǵan qumar, biraq áli de minsiz qalyńdyqtyń kelbetin berdi. Jatyn bólmede kútkenime qaramastan, men onyń sol jerde sahnada ne isteıtinin áli bilmedim. Ol muny ózi de bilgen joq. "Qulaqpen birge oına", — dedi ol biz onyń kostúmin kıip jatqanda. Kombınasıany estigennen keıin men onyń jumys isteıtinine senimdi emes edim. Eń bastysy jurtshylyqty qýantý jáne qyzmetkerlerdiń nazaryn aýdarý boldy. Biz bul týraly kelistik.
  
  
  Men Pepege buryldym, ol baǵanaǵa súıenip, bizden shamamen úsh fýt artta turdy. Ol bizden keıin on bes mınýt buryn keldi, qazir úı ıesiniń rólin oınady. Al, nemese kúzetshiniń kúrtesiniń sol jaǵyndaǵy dóńes ekenin eskersek.
  
  
  —Men ony qazir tanystyramyn", — dedim men oǵan.
  
  
  Býeno qalasy . _ Top ...?'
  
  
  "Men bul týraly olarmen birneshe mınýt buryn sóılestim. Óıtkeni, biz bilemiz degen áýendi taptyq. Men estigenshe senbeımin.
  
  
  — Olar jaqsy balalar, senor.
  
  
  "O, olar keremet!"Men kombınasıaǵa belgi berdim. Kerneıshi aspabynda jemis salaty bar sıaqty fanfardy úrledi. Men alǵa basyp, qolymmen jestadym, bári únsiz qaldy, tek yqyryǵy bar óte semiz áıelden basqa.
  
  
  Men qatty aıqaıladym. - ' Iahora , hanymdar men kabalero , la senorıta fandango! San-Hosedegi ataqty jáne tikeleı efırde!'
  
  
  Olar ıspan tilin túsinbegen shyǵar, biraq meniń aıtqanym jetkilikti túrde túsinikti boldy. Olar qol soǵa bastady. Aldymen yqyryp turǵan áıel, sosyn búkil bólme. Mýzykanttar ekiushtylyqpen "Rýmba Tamba" qoıylymyn bastaıdy . Sahnaǵa Tamara shyqty. Men shyqtym. Men onyń janynan ótip bara jatyp, onyń betinde jyltyrap turǵan ter qabatyn kórdim. Ol qorqyp ketti. Bálkim, ol meniń ne isteıtinimdi isteý kerek bolsa, odan da qorqatyn shyǵar. Ol súrinip ketti. Erkekterdiń biri entigip qaldy. Ol tepe-teńdikti qalpyna keltirdi. Strıptızerdiń keń qadamdarymen ol sahnanyń ortasyna keldi. Ol kombınasıaǵa bir qarap, aýyr soqqyny aldy da, maǵan buryn kórsetken sezimtal qımyldardy bastady. Denesiniń ústińgi bóligi áreń qozǵaldy. Jaımanyń jyltyr qatparlary onyń jambastary men bókseleriniń jyldam aınalmaly qozǵalystarynan aınaldy. Ol burylyp, qyzyl baýdy aqyryn sheshe bastady. Sheship jatqanda, ol onyń salbyrap turýyna múmkindik berdi. Onyń eki sezimi de ózdiginen ashyla bastady. Ol ony keýdesinen myqtap ustap, Pepe ekeýmizge qarap turdy. Kúlimsirep, ol maǵan symdy laqtyryp jiberdi.
  
  
  Ol paraqty sol qolymen ustaı berdi. Ol ekinshi qolyn uzyn aqshyl shashynyń astyna qoıyp, joǵary kóterdi. Sodan keıin ol bıleı bastady. Kórermender onyń kókireksheleri men trýsıkteriniń baýyn kórgenshe jaıma aqyryn ashyldy. Gıtarıst ony jipterdiń terbelisimen jáne ár qımylmen ótkir akordpen ádemi qoldady. Kórermenderge unady. Keıbir áıelder ǵana azdap bozaryp ketken. Pepe árbir serpilý men burylysqa kózine qýlyqpen qarady.
  
  
  Men symdy Pepeniń moınyna qoıyp, ony tunshyqtyrdym. Ol ózin qutqarý úshin bir jaqqa júgirdi. Men ýaqytsha ilmekti qataıttym. Ol tizerlep qulap tústi. Bul ońaıyraq jáne jyldamyraq boldy. Ol aıqaılaýǵa tyrysty, biraq sym kez kelgen dybysty óshirdi. Men qattyraq tarttym. Arqandy rychag retinde paıdalanyp, men bas barmaǵymdy onyń basynyń artyna ustadym. Julqynyp, basy bir jaqqa domalap ketti.
  
  
  Eshkim baıqamaǵandaı boldy. Kópshilik pen qonaq bólmeniń "menedjeri" ornalastyrǵan adamdar Tamaranyń árbir qımylyn baqylap otyrdy. Mýzykanyń yrǵaǵy barǵan saıyn jyldamdap bara jatty. Barlyq nazar Tamaraǵa aýdaryldy. Men ólgen resepshndi sahnanyń kóleńkesine súırep aparyp, bos syra jáshikteriniń artyna laqtyrdym. Tamaranyń kúrteshesi jáshikterdiń birinde jatty. Ol qalǵan kıimderin sol jerge orap, Pepeniń qarsylyǵyna qaramastan bárin ózimen birge alyp ketti. Men kúrtesheni sahnaǵa jaqyndatyp, túımelerin ashtym. Qıyndyqqa tap bolǵan Tamara endi kıimin tez tartyp alatyn boldy. Men onyń ónerin tamashaladym.
  
  
  Ol jaımany da laqtyryp jiberdi. Kókireksheleri men trýsıkterinde ol asyra siltep, jyldam jáne dirildegen qımyldarmen joǵary-tómen terbeldi. Ol ómiri soǵan baılanysty bolǵandaı bıledi.
  
  
  Solaı boldy. Aıtpaqshy, men sıaqty. Men sahnanyń arǵy jaǵynan negizgi kireberistiń foıesine aparatyn tar dáliz arqyly syrǵyp shyqtym. Men zalǵa jetkende bir sátke toqtadym. Qonaq bólmege bara jatqanda osy jerde turǵan eki adamdy kórgenim esime tústi. Olar Pepe sıaqty qonaqúı qonaqtaryna uqsady. Olar Parıjdegi arzan jezóksheler úıiniń kelýshilerine uqsaıdy. Men aýany ıiskedim. Raýshan sýynyń ıisi áldeqaıda álsiredi.
  
  
  Men abaılap buryshqa qaradym. Tamara men kútkennen de jaqsy nátıje kórsetti. Eki adam da zal negizgi demalys bólmesine aınalǵan jerden birneshe ıard jerde boldy. Biri ekinshisiniń qabyrǵasyn únemi qaǵyp otyrdy. Beıneleý óneriniń bilgirleri ekeni anyq. 22 kalıbrli "Trejo" men qolymda Pepe avtomaty bar men bos ashanaǵa jetkenshe, múmkindiginshe tynysh basqa jaqqa qaraı júgirdim.
  
  
  Ústelder bólmeniń arǵy jaǵyndaǵy as úıge tikeleı kirý qıyn bolatyndaı etip ornalastyryldy. Ústelder tolyǵymen jaıǵastyryldy. Eshteńege soǵylyp qalmaý jáne eshteńeni syndyrmaý úshin abaı bolý kerek edi. Jaryq eki topsaly esiktiń dóńgelek terezelerinen tógilip turdy. Keıde alystan dybystardy estıtinmin. Men esikti aqyryn ıterip, ishke kirip kettim. Men as úı men ashana arasyndaǵy kishkene taýashanyń qabyrǵasyna basyldym.
  
  
  Tómende as quraldary men grafınderge arnalǵan sóreleri bar servant boldy. Onyń qasynda esigi ashyq, súlgiler men dastarhandarǵa toly úlken zyǵyr shkaf boldy. Sondaı-aq sypyrǵyshtar men súrtkishter, birneshe shelekter, tazartqysh untaq jáne tórt lıtrlik eden jyltyratqyshy boldy. Men esikti aqyryn jaýyp, naǵyz asúıge qaradym. Men onyń bir bóligin ǵana kórdim: eki esikti tońazytqysh, avtomatty ydys jýǵysh mashına jáne terezeden buryn kórgen ústel. Ashanadan estigen dybystar ústeldi jınap jatqan semiz áıelden shyqty. Murnynyń astynan kúrsinip, yzyldaǵan ol aınalany aınalyp júrdi. Tońazytqysh kamerasyna kiretin dáliz buryshta, meniń kóz aldymda bolmaýy kerek edi. Men ary qaraı qaraǵan joqpyn. Meni kórýge táýekel etkim kelmedi. Bul báribir mańyzdy emes edi.
  
  
  Men Tamaranyń temekisiniń birin alyp, ony bólmeden alyp kelgen qonaqúı qorabyndaǵy sirińkeden jaǵyp jiberdim. Bir mınýttan beri men bir orynda turyp, muqıat tyńdadym. Men kástrólder men tabalardyń anda-sanda syqyrlaýynan jáne áıeldiń astmatıkalyq tynysynan basqa eshteńe estigen joqpyn.
  
  
  Temeki shegip bolǵan soń, men zyǵyr shkafqa baryp, birneshe súlgini bos shelekke tastadym. Men oǵan azdap balaýyz seýip, ústine temekini tastadym. Onyń janyp turǵanyn kórip, men buralmaly esikter arqyly ashanaǵa qaıta kirip, kúte turdym. Men shkafty ashyq qaldyrdym. Tamara bul eki jarym mınýtty alatynyn aıtty, biraq bul jaǵdaıǵa baılanysty naqty ýaqytty anyqtaý qıyn boldy. Tutandyrǵysh temekilerdiń bir ushynda sirińkemen birdeı kompozısıadaǵy shar bar — bul jaǵdaıda sońy saýda belgisiniń izimen. Temeki odan ári nıtratqa malynǵan qońyr maqtamen toltyrylǵan. Temekiniń ashyq ushtary naǵyz temekiden jasalǵan. Ashanada kútip otyrý júıkeni tozdyrdy, biraq men basqa eshteńe isteı almadym. Men barlyǵyn bos ustaý úshin Tamaraǵa sendim. Sekýndtar shydamsyz baıaý sozyldy. Sosyn temeki janyp ketti.
  
  
  Ol shamamen bes sekýnd boıy jalyn shyǵardy, bul shelekti tútin bombasyna aınaldyrýǵa jetkilikti ýaqyt boldy. Zyǵyr mata keremet otqa orandy, sodan keıin súlgiler tútindeı bastady. Shkaftan as úıge qyshqyl tútin shyǵyp ketti. Tipti esikterdiń arǵy jaǵynda da álsiz ıis sezdim, aqyry áıel aıqaılaı bastaǵanda: "Fýego ! Fýego !
  
  
  Men qozǵalmaı eńkeıip otyrdym, aıqaılardy tyńdadym. Sosyn men eki kúzetshiniń aýyr aıaq dybysy men daýysyn estidim: "Aı! Fýego ! Men bireýiniń aıtqanyn estidim. Men qolymda tapanshamen taýashaǵa qadam bastym. Kúzetshiler onyń janyp jatqanyn anyqtaýǵa tyrysty. Semiz áıel qolyn bulǵap aıqaılady. Úsheýi de jótelip, tútinnen jóteldi.
  
  
  —Qoldar joǵary", — dep buıyrdym men.
  
  
  Áıel burynǵydan da qatty daýystady. Formadaǵy adamdar burylyp, senimsizdikpen esinedi. Qazir órt sharyqtaý shegine jetti. Shkaftan qoıý, maıly tútin shyǵyp, ottyń tek shelekte janyp jatqanyn jasyryp qaldy. Tútin men ıis olardyń refleksterin shatastyrǵan bolýy kerek, bir jigit myltyǵyna qolyn sozsa, ekinshisi maǵan sekirdi. Men birinshi tizemdi atyp aldym. 22 kalıbrli jalpaq, ótkir shapalaq áıeldiń aıqaıynan jáne maǵan sekirgen basqa jigittiń gúrilinen joǵalyp ketti. Men bir qadam alǵa jyljydym, sondyqtan ol menimen keliskennen bir sát buryn boldy. Men tize búgip, onyń eki aıaǵynyń arasyna súńgip kettim. Ol meniń ústime qulaǵan kezde men onyń aıaǵyna qolymdy orap, bir ýaqytta turdym. Bul regbı flıpiniń bir túri bolatyn. Men sál burylyp, óz kúshiniń kómegimen ony fýrshetke laqtyryp jiberdim. Onyń basy kúmisten jasalǵan sóreni jaryp jiberdi. Syrttaǵy aýa raıynan da sýyq, qulady.
  
  
  Tizesi synǵanyna qaramastan, birinshi kúzetshi toqtaı almady. stoyrsyǵan jáne tisteri qysylǵan ol oqty meniń basyma salý úshin ádemi qapshyǵynyń qaqpaǵyn ashýǵa tyrysty. - Mýı bravo, — dedim men onyń ishin, sosyn ıegin teýip. Ol jatqan jerinde jatty. Áıeldiń esinen tanyp qalǵany sonsha, ol endi dáleldi tyńdaı almaıtyn boldy. — Keshirińiz, aǵa, — dedim men. Meniń sol qolym judyryǵyn túıip onyń ıegine qaraı júgirdi. Ol zastyrsyp, sónip qaldy, men ony aqyryn edenge túsirdim.
  
  
  Men olardyń ústinen shkafqa sekirdim. Qoıý tútinde men súrtkishti alyp, janyp jatqan shelekke tyǵyp qoıdym. Men órtti sóndirdim, biraq súlgilerdi kúıdirip jiberdim. Men órtti sóndirgen kezde, men súrtkishtiń tutqasyn shelektiń tutqasyna syrǵytyp, shelekti shkaftan shyǵardym.
  
  
  Men ony tastap, kúzetshilerdiń qarýyn aldym, sosyn úsheýin de shkafqa tyǵyp qoıdym. Men shkafty qulyptap, kiltti qaltama salyp, shvabra tutqasyndaǵy býmen pisiretin shelekti bulǵap, as úı arqyly tońazytqysh bólmesine qaraı júgirdim. Ekinshi qolymda balaýyz quıylǵan banka ustadym.
  
  
  Men as úıdiń arǵy jaǵyndaǵy qysqa dálizden ushyp ótip, kúzetshiler karta oınap jatqan bólmege tap boldym. Kartochkalar er adamdar laqtyrǵan ústelde áli turdy. Eń alys oryndyqtyń artynda úlken esik turdy. Men oryndyqty bir jaqqa ıterip jiberdim de, ıyǵymdy úlken metal ysyrmaǵa tiredim. Esik tars etkizilip, ashyldy. Men ol jaqqa qaramaı kirip kettim.
  
  
  "Menedjer" úlken revolverdi alyp, meniń ishimdi kózdedi. Kamera nebári bes-jeti metr bolatyn jáne ártúrli ilgekter men qubyrlarǵa toly bolatyn. Ol meni jiberip alý úshin tozaq sıaqty jaman nysanaǵa alýy kerek edi. Ol kameranyń artqy jaǵyndaǵy radıonyń ústinde turdy. Ol, bálkim, nege birde-bir stansıa taba almaımyn dep oılaǵan shyǵar. Ol, árıne, ózi qurýǵa kómektesken daýyl onyń barlyq radıostansıalardy qabyldaýyna da kedergi keltirgenin bilmedi. Revolver onyń janynda resıverdiń janyndaǵy ústeldiń ústinde otyrdy. Qoly ony naızaǵaıdaı ustap aldy.
  
  
  Men toqtaýsyz júgirdim. Men basymdy ıyǵymnyń arasyna qoıyp, oǵan qaraı eńkeıdim. Mende bar kúsh-jigerimmen súrtkishti bulǵadym. Ystyq shelek onyń betine týra soqty. Revolver meniń qulaǵyma jaqyn jerde atyldy. Kishkene keńistiktegi oqtyń domalaq daýysy meni tań qaldyrdy. Men onyń qulaǵanyn kórdim. Ol únsiz qalyp, qaıtadan qozǵaldy. Sosyn qozǵalmaı qulap qaldy. Shelektiń izi onyń qatty kúıip ketken betinde aıqyn kórindi, ol ómiriniń sońyna deıin kıetin stıgma.
  
  
  Taratqysh ǵıbadathanadaǵy basqarý ortalyǵymen salystyrǵanda qarapaıym korpýs boldy. Ol ólsheýishterdi, tutqalardy jáne ajyratqyshtardy ustaıtyn pishini men ólshemi boıynsha tik tabyttarǵa uqsaıtyn birneshe metal shkaftardan turdy. Shkaftardyń ústińgi jaǵy kúsh órisiniń torynan jáne jalańash mys symnyń katýshkalarynyń massasynan turdy. Qalyń kabelder jeldetkish sańylaýdaǵy tesik arqyly joǵalyp ketti. Elektrondy qurylǵylar aqyryn shyryldady. Qonaqúıdiń elektr qýatyn beretin generatorlary qazandyqtardyń janyndaǵy jertólede bolýy múmkin.
  
  
  Men negizgi qosqyshty aýdardym. Yzyldaý toqtady. Qoldar bir sátke birneshe metr alǵa-artqa bıledi, sodan keıin artqa qaraı qulady. Men qarsylastyń myltyǵyn aldym da, synýy múmkin nárseniń bárin uqypty syndyrdym. Sosyn men menedjerdi tońazytqysh kamerasynan shyǵaryp, kúzetshiler otyrǵan ústeldiń astyna aınaldyrdym. Men qaıtyp oraldym, shkaftardy ashyp, ishin, edenin jáne qabyrǵalaryn balaýyzben shashtym. Men sońǵy bólikti shelektegi otty qaıta jaǵý úshin qoldandym. Men janyp turǵan súlgilerdi qondyrǵydaǵy balaýyz baseınderine tastadym. Jeldetkish sańylaýdan shyqqan syzbadan jalyn sharpydy. Men júgirip shyqtym - ishimde joǵalyp ketken jumylǵan judyryǵyma týra.
  
  
  Basqarýshy qandaı da bir jolmen esin jıyp, kek alý nıetine toly aıaǵynan turdy. Ekinshi ret ol maǵan kútpegen jerden shabýyl jasady. Onyń judyryǵy kúzetshilerdiń biriniń revolveriniń bóksesine soǵyldy, men ony belbeýime tyǵyp qoıdym. Bul meni qutqardy. Ol esikti tars jaýyp úlgermeı jatyp, men qaıtadan dem shyǵardym, áıtpese tirideı janyp keter edim. Men bosap shyǵyp, oǵan shabýyl jasadym. Ot meniń syrt kıimimdi jalap úlgerdi.
  
  
  Ol gorılaǵa uqsaıtyn. Ol ıspansha balaǵat sózder aıtyp, maǵan qaraı júgirdi. Men ony kádimgi dzúdodan ustadym, qatty qolmen ustadym. Meniń sol qolym onyń paltosynyń jaǵasyn, oń qolym onyń kóılegin qysyp turdy. Ol irkilip qaldy. Men oń aıaǵymdy onyń oń baltyryna orap, tepkiledim. Ol bir jaqqa burylyp, qulaı bastady. Men oǵan azdap kómektestim.
  
  
  Ashý men óshpendilikke ashýlanǵan ol qulap qalsa da meni tyrnap alatyn. Onyń etigi tońazytqysh kamerasynyń esiginiń tabaldyryǵyna ilinip qaldy. Qolyn bulǵap, janyp jatqan balaýyzǵa artqa qaraı qulady. Árbir qozǵalys jalyndy odan saıyn sharpydy. Ol tórt aıaǵynan turdy. Basyn tómen salyp, qınalyp aıqaılady. Adamnyń alaýy sıaqty, ol meniń kóz aldymda janyp ketti. Men oǵan kómektese almaı esikti japtym. Onyń aıqaıy endi estilmedi, al órt birden anyqtalmas edi. Aqyry tereń dem alyp úlgerdim. Maǵan bul óte qajet boldy. Birte-birte maǵan qatty renjigenim belgili boldy. Meniń ıyǵymdaǵy jara qaıta ashyldy; men kúzetshilerge shabýyl jasaǵan kezde shyǵar. Aýyrǵan oqtar meniń qolymdy tesip ótti. Men sol qolymnyń saýsaqtaryn qozǵaltýǵa tyrystym. Endi men esinen tanyp qalýym nemese áreketimdi jalǵastyrýym múmkin; Men jalǵastyrdym. Tolyǵymen aǵaryp, men teńselip bólmeden shyǵyp, as úıge jáne taýashaǵa qaıta shyqtym.
  
  
  Er adamdardyń biri zyǵyr shkaftyń esigin qaǵyp, daýystap kómekke shaqyrdy. Men toqtap esikti qaqty. — Senor ?
  
  
  "Sı! Sı!
  
  
  "Eger men seni myna esikten oqpen atqanymdy qalasań, onda ony shýly tepkileı ber".
  
  
  Bir sátke tynyshtyq ornady. Sosyn ol aıtty: "Men úndemeımin, amıgo".
  
  
  "Býeno ".
  
  
  Sahnaǵa aparatyn dálizden qaıtyp kele jatqanymda, qonaq bólmede El Koıýntýranyń kireberisinde turǵan eki er adamdy kórdim . Olar aıaqtaryn taptap, jigerlendirip ysqyrdy. Men qanattarǵa jetkende nege ekenin túsindim. Tamara bir trýsıkada boldy. Onyń osynshama uzaq ómir súrýi bıdiń eń úlken qupıalarynyń biri bolýy kerek edi.
  
  
  Kombınattar taýsyldy. Olar hordy júzinshi ret oryndady, biraq yrǵaq áli de kúshti boldy jáne Tamara ony tolyq paıdalandy.
  
  
  Strıptızerdiń adymymen ol jambastaryn sermep, jalańash keýdesin shaıqap, joǵary-tómen terbeldi. Keıbir áıelder eseńgirep qalýǵa jaqyn bolyp kóringenimen, jınalǵandar qol shapalaqtap, qoshemet kórsetti. Barlyǵynyń nazary onyń dirildegen emizikterine aýdy. Onyń kózderinde mazasyz kózqaras paıda boldy... ol meni kórgenshe. Onyń júzi nurlanyp ketti. Men oǵan asyǵý úshin belgi berdim. Ol únsiz basyn ızep, fınalyn bastady.
  
  
  Jáne qandaı fınal!
  
  
  Top áýendi qaıtadan oınaı bastaıtyn boldy. Tamara alǵashqy akordtardy alyp, jaıma men kókirekshesin kóterý úshin eńkeıip qaldy. Ol barlyǵyna bókseleriniń keremet qısyq, dóńgelek dóńgelektiligine ádemi kórinis berdi. Kórermender onyń trýsıkasynyń qatty jambastarynyń arasyndaǵy tar neılon syzyǵyn anyq kórdi, ol alǵa eńkeıgen kezde bir sátke qysylyp qaldy. Trýsıkı arandatýshylyqpen onyń eseginen tómen syrǵyp ketti de, ol ornynan turyp, maǵan jaıma men kókirekshe ákelgende sol jerde qaldy.
  
  
  —Uly Qudaı", — dep sybyrlady ol. — Men sen eshqashan kelmeısiń dep oıladym.
  
  
  "Tezirek toqtat", - dep jaýap berdim men.
  
  
  Men onyń sahnaǵa qaıta bılegenin baqylap otyrdym. Onyń dirildegen bókseleri keremet kórinis boldy. Áýlıeler esinen tanyp qaldy. Men áıelderdiń ne oılaǵanyn bilmeımin, biraq olardyń keıbireýleri odan eshqashan aıyqpaıtyn sıaqty kórindi. Erlerdiń qan tamyrlary jarylyp jatty. Sýsyndar daıashylar ákele alatyn ýaqyttan tezirek ishildi. Ómirlerinde alǵash ret qara kıim kıip, olar naǵyz áıeldik qısyqtardyń jumsaq sulýlyǵyn kórip, oǵan rıza boldy. Aqyrynda, olar aqyrzamanǵa, Armageddonǵa jáne, múmkin, Ekinshi qubylysqa bir ýaqytta tap boldy. Al eger olar óletin bolsa - qoshtasýdyń bul joly qandaı boldy!
  
  
  Jigerlendiretin aıqaı estildi. Tamara trýsısyn sheshe bastady. Top sharyqtaý sheginiń jaqyndaǵanyn sezip, este qalǵan áýenge shomyldy. Men anda-sanda taz bastardyń ústine qarap, tońazytqysh kamerasynyń qalyń emen esigi otty ustap turýyn jáne zyǵyr shkaftaǵy kúzetshi áli de qorqynyshtan dirildep turýyn suradym. Tamara trýsıkasynyń tar serpimdi jolaǵyn tómen túsirdi. Rabbym, ol nege asyqpady? Tómende. Jumsaq buıra shashtar kórine bastady. Kóbirek shý men aıqaı!
  
  
  Mańdaıymnan qalyń tamshy terdi súrtip, aýyrǵan ıyǵymdy súrttim. Trýsıkı onyń aıaǵynan aqyryn syrǵyp ketti. Ol olardy laqtyryp jiberdi de, artyna buryldy. Ol ony kóterý úshin eńkeıip ketti. Aıaqtaryn tik ustap, bókselerin kóterip, ol er adamdarǵa eshqashan umytpaıtyn nárselerin kórsetti.
  
  
  Jurt styrsyp jatty.
  
  
  Kombınasıa kúrkiredi.
  
  
  Tamara sahnadan týra meniń qolyma qaraı júgirdi.
  
  
  Qoshemet kóp boldy, biraq qaıtýǵa ýaqyt jetpedi. Men ony paltosyna orap, qonaqúıden shyqqannan keıin kıinýge jetkilikti ýaqyty bar ekenin aıttym. Kıiminen uıalmaı, ol meniń artymnan dáliz boıymen negizgi qonaq bólmege júgirdi.
  
  
  — Nık, Nık, — dep demin shyǵardy ol, — ne boldy?
  
  
  —Bul mańyzdy emes", — dedim men.
  
  
  'Biraq ...'
  
  
  "Úsh kanal joıyldy, bireýi qaldy. Tolyǵyraq keıinirek aıtyp beremin.
  
  
  Biz qonaqúıden qashyp kettik. Bul men oılaǵannan da ońaı bolyp shyqty. Men ústeldiń janynda bir sát kidirdim, men kúdiktengenimdeı, ústeldiń astyndaǵy sórede rasıa bar edi. Men ony shaqyrdym da, jalǵan menedjerdiń gúrildegen únimen ǵımarattyń aldyndaǵy "fıattaǵy" adamdarǵa shetke shyǵyp, "búıkti" ótkizip jiberýdi buıyrdym. Kishkentaı arzan mıkrofon daýystyń ózgergenin jasyryp, jaýaby qysqa boldy : "Sı, senor!"Dálizden ári qaraı, aldyńǵy esikten biz eski kólikke sekirip, ony tirilttik.
  
  
  "Fıat" kúzetpen kireberis joldyń shetinde turdy. Tamara bizdiń úlgeretinimizdi kórgende, biz ótip bara jatqanda eki erkekke dostyq qol bulǵady. Ol jaıbaraqat shirigen dıvanǵa súıenip, kúle bastady. Bul jeńildiktiń ısterıkalyq kúlkisi edi. Tynysy tarylǵan ol: "Oı, sen myna eki adamdy kórdiń be?"- dep aıqaılady.
  
  
  'Kimniń? Bul "fıatta" ma?
  
  
  "Joq, Nık, bul ekeýi qonaq bólmede!"Ol odan da qatty kúle bastady. Biz olardyń janynan ótip bara jatqanda, olar tańdana qarady. "O, bul olardyń júzindegi órnek!"Tamara kúlkige boı aldyrdy. — Men shynymen de sondaı jaqsy boldym ba?
  
  
  "Iá, sen ádemi ediń."
  
  
  "Shynymen be?"
  
  
  "Meni essiz qyzǵandyratyndaı jaqsy".
  
  
  Men "búıktiń" rúlimen kúresip, ushaqqa qaraı kele jatqanymda Tamara sál tynyshtalyp, kúldi. Ol kıine bastaǵanda; kúlki toqtady, al Pýntarenastyń arǵy jaǵynda ol báseń, ekiushty daýyspen: — Nık, aýa raıy. Ózgeredi.'
  
  
  Durys. Qar endi quıyndaı quıyndaı jaýdy. Bir kezderi jarqyraǵan shaǵylysqan aspan qarańǵylanyp, shamadan tys júktelgen qozǵaltqyshtyń daýysy arqyly jel jaralanǵan eles sıaqty ýlady. Aǵashtar, jartastar jáne qozǵalatyn kez kelgen nárse aınalamyzda daýyl soǵyp turdy. Esikter men terezelerden burshaq jaýǵan. Biz esi aýysqan adamnyń is-áreketine ashýlanǵan álemde boldyq.
  
  
  —Qonaqúıdegi taratqyshtyń óshýi qarly boran týdyrdy", — dedim men muńaıyp.
  
  
  —Al odan da jaman bolady", — dep sybyrlady Tamara.
  
  
  "Iá, biz Panamadaǵy sońǵy taratqyshty joımaıynsha."
  
  
  Ol maǵan syrttaǵy qardaı appaq bolyp buryldy. —Biraq Nık", — dep surady ol jasyryn qorqynyshpen. 'Biz qabiletti bolýymyz kerek, solaı emes pe?
  
  
  
  
  12 taraý
  
  
  
  
  Kartaǵa súıensek, Isla Sangre Pýntarenastan shamamen alty júz shaqyrym jerde bolǵan. Biraq biz mundaı aýa-raıynda ushýǵa jetkilikti aqylsyz bolsaq ta, biz asyǵatyndaı aqylsyz emespiz. dál sol jerde. Áýege kóterilgennen keıin biz Tynyq muhıtynyń ústinen keń doǵamen ushtyq. Bul ushýdy eki júz mılge derlik uzartty jáne turaqty ırekterdiń arqasynda taǵy 150 mılge uzartty. Biz Chırıkı shyǵanaǵy arqyly eń úlken Koıba aralymen, túzeý kolonıasymen ushyp óttik. Sodan keıin biz Azýaro túbegin aınalyp ótip, eni 150 mıl bolatyn Panama shyǵanaǵyna jettik. Jol boıynda Panama qalasy men Balboasy bar Panama shyǵanaǵy boldy.
  
  
  Osy ýaqyt ishinde ushaq tek terbelip, súńgip ketkendeı boldy. Tamara ekeýmiz bir jaqtan ekinshi jaqqa, alǵa-artqa syrǵanadyq. Biz eshqashan bir orynda otyrǵan emespiz. Qaýipsizdik beldikteri ǵana bizdi ornynda ustady. Bir ıterý ekinshisiniń sońynan erdi. Fúzeláj styldap, syqyrlady, qanattary kez kelgen sátte synyp qalatyndaı boldy. Ushaq áýe shuńqyryna qonǵan saıyn men ıyǵymnan qatty bir nársege soǵylyp, shydamsyz aýyrsynýdy sezinetinmin. Biz keter aldynda Tamara jarany tańyp, tańǵyshty qataıtyp qoıdy, biraq bul jetkiliksiz boldy. Meniń ıyǵymnan qan aǵyp, kóılegime sińip kete berdi.
  
  
  Ol aıqaılady. — Araldyń koordınattary qandaı, Nık?
  
  
  —Áli ol jerde emes", — dep aıqaıladym men shý. - "Aldymen Panama qalasyna".
  
  
  'Nege? Sangre araly soltústikte emes, osy jerden shyǵysqa qaraı ornalasqan de las Perlas arhıpelagynda ornalasqan.
  
  
  Men kelisim belgisi retinde bas ızedim. Arhıpelag "kóptegen araldardyń teńizi" degendi bildiredi jáne bul jaǵdaıda shyǵanaqtyń arǵy jaǵyndaǵy júz seksenge jýyq kishkentaı "asyl tastarǵa" qatysty. Men ashyq turǵan kartany kórsettim. "Siz bul sorpadaǵy maqsatyńyzdy áli taba almaısyz, al qurylǵylarǵa endi senýge bolmaıdy. Osy toptaǵy shaǵyn araldy tappas buryn bizge kórnekti oryn qajet. Qala arhıpelagtan soltústik-batysqa qaraı alpys shaqyrym jerde ornalasqan. Osy jerden biz baǵytty anyqtaı alamyz.
  
  
  Tegýsıgalpa men Pýntarenastan keıin men polkovnık Zembla jasaǵan jabaıy jáne aıaýsyz joıylýǵa ábden tózimdimin dep oıladym. Biraq Panama-Sıtıde elestetý múmkin emes apat boldy. Bul kóptegen jaqsy estelikteri bar meniń súıikti qalalarymnyń biri. Ankon taýynyń etegindegi páterinde sulý áıelmen bolǵan kesh esime túsip, Avenıda Sentral mańyndaǵy sobordyń tozǵan qońyraýlarynyń únimen oıanǵanym esime tústi. Biz qalanyń ústinen ushyp bara jatqanda men sobordyń qaldyqtaryn, eski Úkimet saraıyn, ádemi Ulttyq teatrdy, Malekon býlvaryn jáne eski jerasty túrmesi bar Bovedas býlvaryn baıqadym. Barlyǵy, shynymen de, bári de janshylyp, joıyldy, adamgershilikke jatpaıtyn daýyldyń zorlyq-zombylyǵynan buzyldy jáne buzyldy. 300 000 halqy bar qala ómir súrýin toqtatty jáne 1671 jyly korsar Genrı Morgan jer betinen joıyp jibergen toǵyz shaqyrym qashyqtyqtaǵy eski qala sıaqty orasan zor qırandyǵa aınaldy.
  
  
  Balboa, La-Mansh aımaǵynyń porty da shól dalaǵa aınaldy. Biz óz bıiktigimizden jaǵadan on shaqyrym jerde ornalasqan Mıraflores qulyptaryn áreń kórdik. Oǵan aparatyn eki kanal tolyǵymen jabyldy. Árqaısysynyń eni eki júz metrge jýyq jáne tereńdigi on bes metr bolatyn álemdegi eń úlken eki muz aıdynynda birneshe júk kemeleri men tankerler turyp qaldy. Qubyjyq jel arnalar arqyly soqty. Eshteńe de ıstmýstyń arǵy jaǵynda jaǵdaıdyń jaqsyraq ekenin kórsetpedi.
  
  
  Men Zemblanyń bir kezderi qunarly jáne baı bolǵan osy jerge jasaǵan isteri úshin ashýlanyp qaınadym.
  
  
  —Aınalaıyn", — dedim men Tamaraǵa. Men ózimdi nashar sezindim. - 'Isla Sangrege deıingi ońtústik-shyǵys . _
  
  
  — Zembla sonda dep oılaısyń ba?
  
  
  "Men buǵan shyn júrekten úmittenemin", — dedim men buralǵan aq peızajǵa sońǵy ashshy kózqaraspen. "Eger men ony tapsam, aral onyń qanyna tolyp ketedi, men saǵan ýáde beremin".
  
  
  Negizgi araldar: San-Mıgel, San-Hose jáne Pedro Gonsalesti tabý ońaı boldy, biraq Zemblanyń sońǵy baspanasy kartadaǵy kishkentaı ǵana nárse boldy, odan basqa eshteńe joq. Bul qumdy jaǵajaımen qorshalǵan qalyń qar, burshaq jáne teńiz kóbigi jamylǵysynyń astynda sýdan shyǵyp turǵan taý jynystarynyń shoǵyry edi. Biz onyń ústinen ushyp bara jatqanda, "Sessna" qubylmaly aýa aǵyndarymen ushyp, terbeldi. Men otyrǵyzatyn jer izdep júrgenimde Tamara qopsytqyshpen kúresip jatty.
  
  
  "Meniń oıymsha, biz jaǵaǵa qonýymyz kerek. Bul jartastarda tipti tas eshki de aıaǵynan tura almaıdy".
  
  
  — Ol jerde ne bar? — dep surady ol solǵa nusqap.
  
  
  Men de qaraýym úshin ol ushaqty seksen gradýs buryshqa eńkeıtip jiberdi. Pýlemet oqtary tárizdi burshaq arasynan men keıbir eski ǵımarattardyń álsiz jarqylyn kórdim. Olar aýlanyń aınalasyndaǵy eski gásenda tárizdi toptastyryldy. Barlyǵyn qorshap turǵan qalyńdyǵy úsh dúımdik, aýyr temir arqalyq qaqpasy bar tas qabyrǵa boldy. Kem degende, olar buryn osylaı salynǵan jáne bul qabyrǵalar sonshalyqty qalyń jáne berik emes dep aıtýǵa negiz joq edi. Zembla jaǵdaıdy qıyndatqandy unatatyn sıaqty, ásirese qorǵanys nemese qashý máselesinde.
  
  
  —Ol osynda", — dedim men. Meniń qolym Tamaranyń qolyn qysyp aldy. 'Mine! Onyń tikushaǵy aýlada baılanǵan.
  
  
  'Men túsinemin. Biraq qazir meniń qolymdy jiberesiń be? Men onyń tóbesine tikeleı qulap ketpegendi qalaımyn. Qolyńyzdy jiberip, qonatyn jer tabyńyz, jaraı ma?
  
  
  Men oǵan qýana kúldim. Aqyry biz Zemblany onyń uıasynan izdedik. Perımetrdiń eshbir jerinde qolaıly qoný alańy joq ekenin túsingende, meniń kúlkim baıaý joǵalyp ketti. Shilter ıesi jáne satýshy Ramon Batýk óziniń gasıendasyn dóńgelek tóbeniń basyna turǵyzdy. Negizgi qaqpadan jaıaý júrginshiler joly jartastardan tómen qaraı tabıǵı shyǵanaqtaǵy qaıyq úıine apardy. Tóbe salystyrmaly túrde taıǵaq, biraq tym tik boldy. Araldyń qalǵan bóligi tym budyrly nemese tikendi, budyrly butaǵa toly boldy.
  
  
  —Bul jaǵajaı bolýy kerek", — dedim men oǵan muńaıyp.
  
  
  "Jaǵajaıdyń bir bóligi sál artqa qaraı kórinedi, ol áli de ádemi kórinedi", — dep jaýap berdi ol ernin qysyp. Ol "Sessnany" qaıtadan eńkeıtip, jel soqqan jaǵalaýdyń kishkene bóligine qaraı ushty. "Bul óte qıyn bolady, Nık, jáne biz úıge jaqyndaı almaımyz".
  
  
  "Qysqa serýendeý kimge qyzyq? Biz qonǵan kezde áli de júre alamyz dep úmittenemiz.
  
  
  Ushaq tómen túsip ketti. Jel ony kóterip, metalǵa ýlady. Dóńgelekterdiń aınalasynda qum isip ketti. Ushaqtyń bólshekteri kenetten sal bolyp qalǵandaı dirildep ketti. Tamara qulyqsyz qopsytqyshpen kúresti. "Bizde Reseıde bir sóz bar", — dedi ol úzilispen. "Mundaı jaǵdaıda rúldi qattyraq ustańyz!"
  
  
  Bizdi aýa shuńqyryna, tómenge soryp aldy. "Sessna" dirildep, terbelip, isingen qumnyń sur qumdy jańbyrynda jaǵadan syrǵyp ótti. Aldymyzda qumnan ótkir tas shyńdar shyǵyp turdy. Sol jaqta jańa tastar men tastardyń qorǵany, al oń jaqta qaınap jatqan serfıngtiń qaýip tóndiretin qabyrǵasy jatty. Ushaq tómen qaraı qulady.
  
  
  Men yryldadym. - 'Joǵary! Joǵary!'Meniń aıqaıym refleksıvti boldy, óıtkeni men Tamaranyń murnyn kóterý úshin qoldan kelgenniń bárin istep jatqanyn bildim. Jaǵajaı joıqyn jyldamdyqpen jaqyndady. Muryn qumǵa kómilip qaldy. Uzaq ysqyryq, sosyn kúrkiregen dybys. Bizdi buryp jiberdi, qanattardyń tirekteri ushyp ketti, al buranda qozǵaltqysh blogynyń ústine jartylaı qummen búktelgen. Eden kóterilip, bizdi adamnyń qoldary men aıaqtarynyń úıindisindeı tóbege laqtyrdy. Ushaq aýdarylyp kete jazdady, sodan keıin muzdy tolqyndarǵa quıryǵyn joǵary qaratyp qulady. Biz sheginip bara jatqanda ústimizge tuzdy sý shashyldy. Biz múgedek boldyq, biraq bir orynda turdyq. Ushaq serfıngte alǵa-artqa terbeldi. Biz tolqyndarda terbeldik. Tamara basyn shaıqap, ony kóterdi de, synǵan terezelerden jaǵajaıǵa qarady. Qaltyrap, tereń dem alyp, astymyzdaǵy qum men serfıngti zertteı bastadym. "Bul komersıalyq reısterdiń maǵan unaıtyny osy", — dedim men sál jymıyp. "Siz árqashan aqyryn qonasyz".
  
  
  "Maǵan kúlme!"— dedi ol kózine jas alyp. — Men bárin búldirdim, bilemin! Biz ony endi eshqashan aýaǵa shyǵarmaımyz!
  
  
  "Bul basqasha bolmas edi, bálkim", — dedim men. "Qum tym jumsaq, jel bizdi aıaǵymyzdan qaǵyp jiberýi múmkin edi".
  
  
  — Biraq endi ne isteımiz?
  
  
  'Ne isteý?'Men artymnan bir kezderi ishinde tamaq bolǵan toqylǵan sebetti aldym. Endi onda Tamaranyń Makarov tapanshasy, doktor Mendozanyń vıntajdyq tapanshasy, Pepeniń 22 kalıbrli avtomatty revolveri, eki kúzetshi men menedjerdiń revolverleri boldy. Men Tamaraǵa onyń tapanshasy men tapanshasyn Pepege berdim, al qalǵan revolverlerdi qaltama salyp qoıdym. 'Ne isteý?'— dep qaıtaladym men. — Al, serýendeýge baraıyq. Muny isteıik!'
  
  
  
  
  13 taraý
  
  
  
  
  Jaıaý júrip, jylap-syqtap turǵan aspan astyndaǵy opasyz tóbelerden óttik. Boran áli de kúsheıe berdi. Qarańǵylyq qalyńdaı berdi. Birneshe tikendi aǵashtar jelden syqyrlap shyqty. Tastar únemi qulap jatty. Biz oǵan qarsy júgirgen kezde jel ókpemizden aýany soryp aldy. Sýǵa batyp bara jatqandaı tynysymyz tarylyp, keıde alǵa jyljı almaı qalatynbyz. Daýyl endi úzdiksiz massa bolyp kórindi, qatygez, keshirimsiz jáne óltirýshi. Tamaranyń beti jaýǵan burshaqtan qanǵa boıalǵan. Men áldeqaıda jaqsy kórinbeıtinimdi bildim. Iyǵymnyń aýyrýy meni sharshatty. Bul endi tek tán máselesi emes, janym men súıegimdi aýyrtyp jiberdi. Men onymen jáne qatty saýsaqtarymmen kúrestim. Biz kúresip, bir-birimizdi qoldap, qyńyrlyqpen teńseldik.
  
  
  Jarty saǵat, shırek saǵat, taǵy jarty saǵat ótti. Aqyry tóbege jettik. Biz júz ıard qashyqtyqtaǵy gasıendanyń qalyń, berik qabyrǵalaryna qarap turdyq. Olar qalyń qardyń astynda jatty. Eger kúzetshiler sonda bolsa — men olarǵa senimdimin — olar qabyrǵada turmas edi. Olar qabyrǵanyń kúmándi jasyrynǵan jerine tyǵylyp jatty. Bul qatyp qalǵan denelerge jabysyp qalǵan forma kıgen jyrtyq erlerdiń kózge kórinbeıtin tizbegi bolar edi.
  
  
  —Qabyrǵaǵa kóterileıik", — dedim men. "Eki-úsh qaqpa tym qatty kúzetiletin bolady".
  
  
  Tamara qaltyrap basyn shaıqady. — Biz jasaı almaımyz, Nık!
  
  
  - Biz de bir orynda tura almaımyz.
  
  
  Biz gasıendanyń artyndaǵy tóbege, negizgi kireberistiń dál aldyna kóterile bastadyq. Bylaısha aıtqanda, qazir alǵa jyljý qıynyraq boldy. Kedergiler azaıyp ketti, biraq tóbeniń jalańash beti jelmen jyltyratylyp, taıǵaq, muzdy betkeıge aınaldy. Tamara birinshi bolyp qulady, men ony qoldaýǵa týra keldi. Sosyn men tepe-teńdikti joǵalttym. Tamara kómekteskisi keldi, kenet ekeýmiz de qol ustasyp, tómen túsip kettik. Bizdiń tózimdiligimiz óldi, biraq óz kúlimizden qaıta kóterildi. Ómir ólim ákeletin jylýlyq pen tynyshtyqtan qymbat emes bolyp kórindi, biraq ómir jeńdi.
  
  
  Joǵaryda biz sharshap-shaldyǵyp qabyrǵa jamylǵysynyń astyna kirip kettik. Ol qartaıǵan edi. Kirpishter tozǵan, tabıǵı tastardyń arasynda úlken oıyqtar bolǵan. Ortasha alǵanda, onyń bıiktigi úsh jarym metr bolatyn. Men muqıat joǵary qarasam, birneshe jerden aıaq pen qoldyń tirek núktelerin baıqadym. —Men joǵaryda bolǵan kezde meniń artymnan júr", — dedim men Tamaraǵa.
  
  
  — Sen qashan joǵarydasyń? Eger siz muny jasasańyz, siz aıtasyz!
  
  
  —Men joǵaryda bolǵanda, Tamara", — dedim men nyq turyp. Men onyń sózderinde shyndyq týraly oılaǵym kelmedi. — Jáne belgini kútińiz. Ekinshi jaǵynda kúzetshiler bolýy múmkin.
  
  
  Men eski qabyrǵaǵa qaýipti órmeleýdi bastadym. Saýsaqtarym tegis tastardy jaqsy ustaý úshin qorǵanys qolǵaptaryn sheshýge týra keldi. Janyma sýyq tıdi. Men qoldarymnyń tartylǵanyn sezdim. Qan men bulshyqetter qatyp qaldy. Aıaǵymnyń salmaǵynan tas qulap tústi. Men qabyrǵaǵa basyp turdym da, Tamaranyń úreıli aqyryn daýysyn estidim. Bir sátke men ary qaraı júre almaıtyndaı boldym. Sodan keıin men Zemblanyń qanshalyqty jaqyn ekenin esime túsirdim jáne bul oı meni jylytty. Men taǵy bir tirek núktesin aqyryn sezindim. Men ony taptym. Dúım-dúım men joǵary kóterildim.
  
  
  Sońǵy kúsh-jigerim meni shetinen keń, jalpaq shyńǵa shyǵardy. Ustara tárizdi áınektiń synyqtary búkil uzyndyǵy boıynsha úıilgen, biraq qar men muz olardyń áserin joqqa shyǵardy. Shyndyǵynda, olar maǵan taıǵaq jerde turýǵa kómektesti.
  
  
  Men qazirdiń ózinde Tamarany artymnan erýge jestap shaqyrmaq bolǵanymda, kúzetshini kórdim. Ol oranyp, basyn ıip, qolyn qaltasyna tereń salyp, qabyrǵa men jaqyn mańdaǵy ǵımarattyń arasynda aqyryn alǵa-artqa júrdi. Oń ıyǵynan avtomat myltyq salbyrap turdy. Ol men qabyrǵaǵa jatqan jerge qaraı júrdi. Men Tamaraǵa eskertý úshin qaradym. Ol meniń buıryǵyma baǵynbady jáne meniń artymnan kele jatty! Kúzetshi jaqyndady. Birdeńe bolyp qalsa, ony estýge jetkilikti jaqyn. Men tynysymdy ustadym.
  
  
  Tamara tepe-teńdigin joǵaltyp, qulap qaldy. Ol qorqyp aıqaılady. Qatty emes, eriksiz kúrsinýden sál qattyraq, biraq jetkilikti qatty. Kúzetshi birden qyzyǵýshylyqpen basyn kóterip, meni kórdi. Men sekirdim.
  
  
  Er adam óziniń paryzyn bilip, ózin qorǵaýǵa tyrysty. Kesh! Men ony búıirge laqtyryp jibergenimde, ol áli de myltyqty kóterip turdy, onyń ústine tizem onyń asqazanyna qondy. Men onyń qolynan myltyqty julyp alyp, aýdaryp jiberdim de, urdym. Bóksesi onyń moınyna búıirinen tıgen. Ol kúrsinip, qatyp qaldy. Onyń basy denesine tabıǵı emes buryshta boldy.
  
  
  'Laqap at!'— dep joǵarydan sybyrlady. Men joǵary qarasam, qabyrǵada otyrǵan Tamarany kórdim.
  
  
  "Men kúte almadym. men...'
  
  
  —Mańyzdy emes", — dedim men ysqyryp. 'Sekir.'
  
  
  — Sen meni ustaısyń ba?
  
  
  "Árqashan janym".
  
  
  Men myltyqty tynyssyz kúzetshiniń ústine qoıyp, qolymdy sozdym. Ol qulap tústi. Men ony ustap aldym. Sondaı-aq, bul jumsaq qushaqtaý bolmasa da, bul óte jaqsy boldy. Ol maǵan qysylyp, moınymnan súıdi. 'Endi ne?'— dep aqyryn surady ol.
  
  
  "Bas ǵımarat. Ol jerden Zemblany jáne onyń sońǵy kúshtik óris taratqyshyn tabýǵa jaqsy múmkindik bar. Biz olardyń ekeýin de joıýymyz kerek.
  
  
  — O, munyń bári me? — dedi ol mysqylmen. Etiktiń ushymen ol jeńilgen kúzetshini ıterip jiberdi. "Zembla ekeýmizdiń aramyzda olardyń qanshasy bolady?"
  
  
  'Men bilmeımin. Meniń oıymsha, tym kóp.
  
  
  'Iá. Jáne olar bizdi taýyp, sosyn óltirýi kerek nemese biz tońǵansha jibermeýi kerek. Biz qazir qabyrǵanyń arǵy jaǵynda turyp qaldyq. Bizde bar birneshe oq kóp nárseni ózgertpeıdi. Sizde osyndaı jaqsy ıdeıalar bar ma? Men ony únsiz tyńdadym. Ol óziniń qorqynyshyn sınızmimen jasyrýǵa tyrysty. Bul múldem tabıǵı reaksıa. Dáleldi sebeppen qoryqpaıtyn adam aqymaq. Tamara qatal, praktıkalyq, batyl jáne aqymaq emes áıel bolatyn.
  
  
  —Mende túsinik joq", — dep moıyndadym men. "Biz tek qolymyzdan kelgenniń bárin jasaı alamyz jáne úmittene alamyz. Bul qıyn bolady, biraq biz tyrysýymyz kerek".
  
  
  Ol moıynsunyp basyn ızedi. "Bul aıaqtalǵannan keıin, Nık, men jaqsy nárse aıtýǵa tyrysamyn".
  
  
  —Men kómek surap aıqaılaımyn", — dedim men jymıyp. Ǵımarattardyń kóleńkesinde biz gásendeniń artqy jaǵyna jasyryn kirdik. Men avtomatty kúzetshini onyń mehanızmi qatyp qalǵanyn anyqtaǵansha jaqsy kórdim. Men ony qoıyp, revolverlerdiń birin aldym.
  
  
  Biz buryshqa jettik jáne toqtadyq. Aldymyzda tikushaǵy bar aýla bolatyn. Men Zemblany tabamyn dep úmittengen uzyn, tar bas ǵımaratty zerttep júrdim. Ol qosalqy qurylystardan úlkenirek boldy, onyń búkil uzyndyǵy boıynsha jabyq podezi bar. Ortalyqta avtokólikter negizgi kireberiske kire alatyn qaqpa boldy.
  
  
  Podezd qarańǵy, burqyraǵan qardyń shymyldyǵynan áreń kórinetin. Mende basqa jerde kúzetshige turarlyq degen kúdik qatty boldy. Bir nemese birneshe, barlyǵy qobaljyǵan jáne qatyp qalǵan, saýsaqtary qyshıdy. —Biz eń uzaq jolmen júremiz", — dedim men. Biz kelesi ǵımarattyń artyna qaraı júgirdik. Men júgirýdi jalǵastyrǵym keledi, biraq saqtyq pen únsizdik kún tártibinde boldy. Aqyryndap biz ári qaraı júrdik. Gasıendanyń bul jaǵynda garajǵa uqsaıtyn ekinshi ǵımarat boldy. Eshbir oqıǵasyz biz basqa jaqqa jettik. Oń jaqta on metrge jýyq ashyq alań boldy. Onyń artynda bas ǵımarat turdy.
  
  
  Biz turyp, muqıat tyńdadyq. Biz eshteńe estimeı, bas ǵımarattyń artyna qaraı júgirdik. Aldymyzda soǵylǵan temirden jasalǵan buralǵan torlary bar terezelerdiń uzyn qatary sozylyp jatty. Birtektilikti eki esik úzip, qatardy týra úsh bólikke bóldi. Olardyń artynda qaqpa men taǵy bir qatar terezeler turdy, olardyń keıbireýleri jarqyrap turdy. Qysqa tasty jol ǵımarattaǵy qaqpalardan úlken basty qaqpalarǵa deıin sozyldy. Qaqpanyń janynda aqyly telefonǵa uqsaıtyn stend turdy. Kútý bólmesi. Tar sańylaý jaryqtandyryldy.
  
  
  'Qarǵys. Biz kireberis joldy kesip ótýimiz kerek, ol kúzetiledi.
  
  
  "Múmkin olar áıeldi atpaıtyn shyǵar", — dedi Tamara.
  
  
  'Nege?'
  
  
  "Múmkin olar aldymen suraqtar qoıǵysy keletin shyǵar".
  
  
  "Tamara, eger sen jem oınaı alamyn dep oılasań..."
  
  
  Sol sáttilikpen men qabyrǵamen sóılese alamyn. Eńkeıip, terezelerdiń astynan tez ótip ketti. Men onyń sońynan erdim, ol tym abaısyz bolyp ketpeıdi dep úmittendim. Meniń oıymsha, olar aldymen oq jaýdyrady, sodan keıin suraqtar qoıady. Biz eki esiktiń birinshisinen jáne kelesi terezeler tobynan jasyryn óttik. Tamara menen jarty metr qashyqtyqta bolatyn. Ol óziniń qımyl-qozǵalysyna senimdi boldy, men qyzý áńgimege jáne yqtımal jańalyqqa qaýip tóndirmeı, ony toqtata almaıtynymdy bildim. Men balama oılap tabýǵa tyrystym, biraq taba almadym. Biz ekinshi esikke jáne kelesi terezege jettik. Kenet men daýystardy estidim.
  
  
  'Toqta!'— dep qatty sybyrladym. Meni tań qaldyrǵany, ol toqtap, maǵan qaraı jorǵalap ketti. Sham jypylyqtaı bastady. Biz terezeden qaradyq.
  
  
  Polkovnık Zembla ashýlanyp alǵa-artqa júrdi. Men onyń ne aıtqanyn estigen joqpyn. Alaıda ol bólmeniń ortasyndaǵy ústeldi judyryǵymen ura berdi. Ústel elektrondy bólshektermen, tranzıstorlarmen, taqtalarmen, dánekerleý útikterimen jáne tisteýiktermen úıilgen. Zemblanyń artynda Maııa ǵıbadathanasyndaǵydaı metal shkaftar men panelder boldy. Tek osylar ǵana ashyldy. Torlar alynyp tastaldy, al symdar birtúrli turaqty tolqyndar sıaqty buralyp qaldy. Onyń bul bólmede ne istep jatqanyn elestetý qıyn emes edi. Ol Ortalyq Amerıkany jaýlap alý jáne Úshinshi Maııa ımperıasyn qurý úshin óziniń ólimge ákeletin jospary úshin jańa negizgi baqylaý júıesin qurdy.
  
  
  Murtty, aryq júzdi ekinshi adam kelip qasyna turǵanda, ol kimmen sóılesip jatyr dep oıladym. Zemblanyń sybaılasy bárinen de dóreki jáne salqynqandy bolyp kórindi. Ol dıagramlary bar qaǵaz býmasyn jaıyp saldy. Eki er adamnyń óz josparlaryn talqylaýǵa berilgeni sonsha, men sál jaqyndaýǵa batylym bardy. Kózimniń qıyǵymen men taǵy alty er adamdy, eki qarýly kúzetshini jáne tórt aq halatty tehnıkti baıqadym, bálkim, qurylysta jumys istep jatqan shyǵar. Tamara maǵan suraýly túrde qarady.
  
  
  Jaýap retinde men artymyzdaǵy esikti nusqadym. Men ysyrmany aqyryn ıterip, qalyń aǵashqa súıendim. Esik jabyq emes edi. Biz ishke kirip, salqyn zaldaǵy kórshi bólmedegi daýystardy tyńdadyq.
  
  
  '...dereý óltir!'— polkovnık Zemblanyń ashýly dogmatıkalyq daýysy estildi. "Eger men aldaǵy birneshe saǵatta jaǵdaıdy baqylaýǵa almasam, daýyl tym qatty bolady, tipti men úshin de! †
  
  
  "Ornatýdy toqtata alamyz", — dep usyndy onyń qaramaǵyndaǵylar.
  
  
  "Tohel, bul satqynnyń isi".
  
  
  'Joq, ser. Munda R bólimin qarańyz. Jigitterde bul bólimdi qurastyrý úshin qajetti bólshekter joq. Ony aldaǵy birneshe saǵatta salý múmkin emes, sondyqtan...
  
  
  "Siz maǵan R bólimindegi jazbalardy oqýǵa batylsyz! Taqyrypty kim jasady? Men ózimmin, solaı emes pe? Biz symdardy qaıta qosýdyń jolyn tabamyz. Al men endi senen jeńiliske ushyraǵan sózderdi estigim kelmeıdi. Meniń patshalyǵym máńgilik muz astynda qalsa da, men Tohelden eshqashan bas tartpaımyn! Bul meniń kinámnen bolǵan joq. Mende bári jaqsy boldy. Eger bul Nık Karter bolsa...
  
  
  Jalpy kúńkil estildi, ony Zemblanyń Tohel esimdi qolbasshysy kenet toqtatty. — Bizdiń sátsizdigimizdiń artynda ol turǵanyna áli de senimdisiz be?
  
  
  "Sátsizdik emes, ýaqytsha sátsizdik. Biraq aýa-raıynyń únemi nasharlaýy basqa stansıalardyń jumys istemeıtindigin kórsetedi. Iá, men Nık Karterdiń buǵan qandaı da bir túrde qatysy bar ekenine senimdimin. Men olardyń qaıda ekenin qalaı bilgenin bilmeımin, biraq ol meniń Maııa ǵıbadathanamdy da tapty. Jáne ol, tozaq, ony tolyǵymen joıyp jiberdi.
  
  
  "Áıel týraly habarlar bar..."
  
  
  Zembla mensinbeı kúldi. "Karterge balapanyńyzdy súırep aparýǵa jáne bul romanǵa seks-klýbtaǵy pıknık sıaqty qaraýǵa múmkindik berińiz . Biraq bul daýylda ol eshqashan aralǵa jete almaıdy. Al eger qandaı da bir ǵajaıyppen ol aman qalsa, ony eshteńe qutqara almaıdy. Basqa stansıalar onyń shabýylyna daıyn bolmady, biz daıyndaldyq!
  
  
  Men etiktiń aıaq dybysyn estidim. Kenet zaldyń sońynda forma kıgen adam paıda boldy. Vıntovkaǵa qolyn sozǵan kezde onyń aýzy tańdana ashyldy. Tamara ekeýmiz ınstınktıvti túrde buryldyq. Biz oılanbastan atyp tastadyq. Ol aıqaılaı bastaǵan sátte bir oq onyń tamaǵyna tıse, ekinshisi kózin julyp aldy. Kimniń qaıda ketkenin bilmeımin. Ol artqa qaraı qulady, myltyǵy jerge qulap tústi. Qan barlyq jaqqa shashyrap ketti. Biz onyń jerge tıgenin kórmedik; biz qazirdiń ózinde qaıtadan qozǵaldyq. Úndemeı-aq, biz jaqsy daıyndalǵan komanda retinde birge jumys istedik.
  
  
  Biz bólmege kirip kettik. Bizdiń revolverler esik tolyq ashylmaı turyp-aq otty sóndirdi. Ań-tań bolǵan túrimen kúzetshilerdiń biri asqazanynan ustap qulap tústi. Tamara burylyp, qarýyn kóterip jatqanda, ekinshi saǵatta súıkimdi tesik jasady. Bir tehnık qulap, ekinshisi aqyryn tizerlep otyrdy. Pantera sıaqty jyldam Tohel qalyń aǵash ústeldi qulatty. Bólshekter men quraldar ushyp ketti. Ol polkovnık Zemblany artyna jasyrynǵan jerge tartty. Onyń 357 kalıbrli Colt ot shyǵara bastady. Bizdiń shabýylymyzdan eseńgirep, kóńili qalǵan sońǵy eki tehnık ashyq turǵan esikke qaraı umtyldy. Ekeýi de keshigip qaldy. Tamara kózdep, olardy ólimmen jaralady, olar qulap tústi.
  
  
  Toqtyń oq atýyn boldyrmas úshin eńkeıip qaldym. Meniń revolverim bos boldy. Men ony Toqtelge laqtyryp jiberdim de, ekinshisin ustap aldym. Tohel eńkeıip, myltyq artyndaǵy shkafqa soǵyldy. Zembla maǵan jyndy sıaqty shabýyldady. Ol kedergiden ótip bara jatqandaı ústeldiń ústinen sekirdi. Jolbarys sıaqty ol alǵa umtylyp, meni qulatty. Biz birge edenge quladyq. Saýsaqtarymyz judyryqtaı túıilip úlgermedi. Ekinshi revolver saýsaqtarymnan qaǵyldy, al úshinshisi urys kezinde kúrtesheden syrǵyp ketti. Zemblanyń qatty bas súıegi jaq súıegime soǵylyp, murnymdy tyrnap aldy, onyń ishinen qan aǵyp ketti, saýsaqtarym onyń basynyń astyndaǵy shashyna jabysyp qaldy. Meniń judyryǵym ornynan turyp, ony dál solaı qaıtardy. Men onyń murnynyń synǵanyn estigende qanaǵattanyp kúbirledim. Onyń terisi men eti jyrtylǵan. Ol aýyryp jylap jiberdi. Jyldam serpilý arqyly ol basyn buryp jiberdi, bul ony qutqardy. Áıtpese, ólimge ákeletin súıek synyqtary onyń mıyn tesip keter edi.
  
  
  Onyń jaýaby meniń ishime súıekti tize shanshý boldy. Ol ony ustap turǵan aıaǵymnan ustaýǵa tyrysty. Biz bir-birimizdiń ústimizden aýnap shyqtyq. Tamara da, Tohel de bizdi atýǵa batyly barmady. Alaıda, olar bir-birine jaqyn qashyqtyqtan oq jaýdyrdy, birde-bir soqqyǵa qol jetkize almady. Zembla áli kúnge deıin meniń baılamdarymdy nemese aıaǵymdy syndyrýǵa tyrysty. Meniń tizem onyń qorǵalmaǵan shap aımaǵyna tireldi. Men ony aıaqtaımyn dep oıladym. Men onyń styrsyǵanyn estidim jáne onyń dirildegenin sezdim. Kelesi sekýndta Tohel jaryqtandyrýdy atyp jiberdi. Bólme qarańǵylyqqa oranyp, qarańǵyda Zembla bostandyqqa shyǵyp, joǵalyp ketti.
  
  
  Sırena ulydy. Daýyldyń kúrkiregeninde dybys joǵalyp kete jazdady. Tamara ekeýmiz kezdeısoq jol izdedik. Zembla men Tohel - joq. Olar ǵımarattyń ishi men syrtyn biletin. Men olardyń dálizde aıaq basqanyn estidim. Olar ketip qaldy. Men ashýlanyp qarý izdep qazdym. Men revolver taptym. Onyń zarády bar ma degen suraq áli de boldy. Men qolymdy jeńimde sezindim. Tamara. Biz dálizge kirdik.
  
  
  Aýlada jáne úılerdiń syrtynda Zemblanyń adamdary ómirge keldi. Sırena aıqaılaı berdi, esik ashyldy, eki ólimge ákeletin órt bizdiń ishimizge kirdi. Men jaýap retinde atyp jiberdim. Men qatty soqqynyń ıisin sezdim jáne myltyqtyń ótkir ıisin sezdim. Men birdeńege tap bolǵanymdy bilmeımin, biraq mende oqqa toly revolver bar ekenin kórgende qatty qýandym. Biz dáliz boıymen aýlaǵa qaraı júgirdik. Túnde aınalamyzdan aıqaı estildi.
  
  
  Biz júgirdik. Bireýler ashýlanyp aıqaılasa, endi bireýleri tolqyp, munyń bári etiktiń taptalýymen kúsheıe tústi. Zemblanyń adamdarynyń biri súrinip, jerge qulap tústi. Oqtar esikke ushyp, aýany synyqtar men qorǵasynǵa toltyrdy. Biz zaldyń sońyndaǵy esikke qaraı júgire berdik. Qoryqqan, biraq sheshimdi Tamara artymdaǵy qabyrǵaǵa qaraı júgirdi.
  
  
  Biz esikten shyǵyp, syrtqy aýlaǵa shyqtyq. Olar budan da jaqsy maqsat týraly armandaı almady. Júgirip kele jatqan aıaǵymyzdyń taptalýynan myltyq daýysy estildi. Ishinde órt bastalǵandaı kenet toqtady. Biz eriksiz ózimiz kórgen bir baspanaǵa, úıilgen aǵash jáshikterge qaraı júgirdik. Olar metal beldikteri bar qalyń taqtalardan turdy jáne sezimtal elektrondy jabdyqty tasymaldaý úshin paıdalanyldy. Olar ot jaǵý úshin úıindige úıilgen. Biz jáshikterdiń arasyna sharasyzdyqpen súńgip bara jatqanda, oqtar gúrildep, oqtar artymyzdaǵy jerge soǵyldy.
  
  
  Oq jaýǵan burshaq bizdiń ýaqytsha baspanamyzdy sharpydy. Men Tamarany tómen túsirdim. Jaqyndap kele jatqan áskerdiń alǵashqy eki adamy saq bolýǵa shydamsyzdyq tanytty. Eki oq atylyp, olar qardyń ústine qulady. Men qorǵanysymyzdy nyǵaıtý úshin jáshikterdi jyndy sıaqty jyljyta bastadym. Qalyń taqtalar oqtardy jutyp qoıdy. Qazir bizdi renjitetin tikeleı soqqy ǵana soǵýy múmkin, áıtpese olar artymyzdaǵy úıdi aınalyp ótýi kerek edi. Men joǵary qaradym, biraq terezeden eshkimdi kórmedim. Aınalamyzdaǵy er adamdar myltyqtary baý-baqsha shlangtary sıaqty qorǵasyn quıyp jatty. Men qaı baǵytqa qarasam da, qashyp qutyla almaıtyndar tym kóp boldy. Al bizde birneshe oq qaldy.
  
  
  Kenet barlyq shýdyń arasynan men elektr starteriniń dybysyn estidim. Tikushaqtyń rotory óte baıaý aınala bastady. Shyny kabınada men eki adamnyń sulbasyn kórdim. Úshinshisi, kúzetshilerdiń biri tikushaqtyń barlyq jaǵynan tyǵyndar men arqandardy asyǵys alyp tastady. Meniń revolverimde bir ǵana oq qaldy. Men muqıat kózdep, nysanaǵa tıgizdim. Kúzetshi aıqaılap, dirildeı bastady. Onyń qatty aıqaılaǵany sonsha, bári oǵan qarap turǵanda atys bir sátke toqtap qaldy.
  
  
  "Tamara, maǵan atýǵa bir nárse bershi".
  
  
  — Tek meniń myltyǵymdy qoldan. Taǵy alty oq bar", — dedi ol maǵan "Makarovty" berip jatyp.
  
  
  Ol 22 kalıbrli Pepeni saqtap qaldy. Onyń maǵan esh oılanbastan óziniń revolverin bergeni men eshqashan umytpaıtyn qımyl boldy. Ol tikushaqqa qarap qaldy. Qozǵaltqysh jylytý úshin tolyq qýatynda jumys istedi. "Olar osy daýylda apatqa ushyraıdy".
  
  
  "Múmkin, biraq biz bul jerde qarap otyra almaımyz. Olar qashqysy keledi, eger olar sátti bolsa, bárin basynan bastaıdy. Eń soraqysy, olar taratqyshty qosýly qaldyrdy jáne siz Zemblanyń bul týraly aıtqanyn estidińiz.
  
  
  "Biraq men bólmede dep oıladym..."
  
  
  "Bul olar ornatyp jatqan jańa negizgi basqarý júıesi ǵana edi. Biz buǵan núkte qoıdyq, biraq ekinshi taratqysh basqa jerde. Men ony qaqpanyń arǵy jaǵynda kúttim, ol jerde biz osy shamdardyń barlyǵyn kórdik".
  
  
  "Bul daýyldy birneshe saǵatta eshkim toqtata almaıtynyn bildiredi. Kem degende, eger Zembla shyndyqty aıtsa. Sonda aýa-raıyn endi eshqashan basqarýǵa bolmaıdy!
  
  
  'Iá. Másele mynada, Zembla ádette durys aıtady.
  
  
  Tikushaq baıaý jáne belgisiz ushyp bara jatqanda atys qaıta bastaldy. Ol alǵa-artqa terbeldi. Atys ekinshi ret kabınanyń esigi ashylǵan kezde toqtatyldy. Jolaýshy oryndyǵynda men Toheldiń aryq, bulshyqetti keıpin baıqadym. Onyń aıaǵy esikti ashyq ustady. Onyń oń qolynda qulyn bar edi, ony búgilgen sol qolymen ustap, bizdi kózdedi. Ol men túsinbegen nárseni aıqaılady. Shamasy, aıqaı ushqysh rólin atqarǵan Zemblaǵa arnalǵan bolsa kerek. Tikushaq sál eńkeıip, bizdiń jaqqa qaraı syrǵyp ketti.
  
  
  "Beıbaq! Men ashýdan qaınadym. — Ol bizdi qoıan sıaqty aıaqtaý úshin ústimizden ushady! Basyńdy tómen salma, Tamara!'
  
  
  —Jaraıdy", — dedi ol qatty daýyspen.
  
  
  Bólingen sekýndta biz tańdaýymyz kerek boldy. Eger biz barıkadamyzdan shyqsaq, Zemblanyń adamdary bizdi atyp tastaıdy. Eger biz bir orynda tursaq, bizdi joǵarydan atyp tastaıdy. Tikushaq jaqyndaǵan saıyn kóńilim men ashýym basymnan ótti.
  
  
  "Qarǵys atqyr beıbaqtar!"- Men ózimniń gúrildegenimdi estidim. Meniń qolym myltyqty qysyp aldy. Men sharasyz jáne abaısyzda qataldyqpen áreketoval. Men jáshikterdiń arasyna sekirdim. Men aýyr aǵashqa soqtyǵysqanymda, jaralanǵan ıyǵym men keýdemdi qatty aýyrsyný basyp ketti. Taqtalar sekirip, jáshikter qulap tústi. Men aýlaǵa jaqyndap kele jatqan tikushaqtyń astynan sekirdim. Men Toheldiń tańdanǵan júzin bir qaraǵanda kórdim . Ol kóp jyldyq jattyǵýlardyń arqasynda ınstınktıvti, jyldam áreket etti. Onyń 357 kalıbrli Colt-Magnum oqpany meniń baǵytyma qaraı atyp ketti. Aýyr oq meniń qolymdy kúıdirip, jeńimde uzyn tesik jasady. Makarovtyń tapanshasy meniń qolymnan ushyp kelip, menen birneshe ıard qashyqtyqta qulap tústi.
  
  
  Men Toqteldiń kúlgenin estidim. - "Onyń Karterin alýǵa tyrys!".
  
  
  Men qarý-jaraq alý úshin súńgip kettim, aýdaryldym da, ebedeısiz denemniń astynan alyp shyqtym. Myltyq dirildep, dirildep, taǵy da dirildep ketti. Meniń denem eki túrli adamǵa tıesili bolyp kórindi. Meniń sol jaǵym aýyryp janyp, sal bolyp qala jazdady; jańa jaraǵa qaramastan oń jaǵym qalypty boldy. Tikushaq sál teńselip ketti. Zembla ony qatty jelde tik ustaı almady. Ony da meniń oqtarym silkindirgen bolýy múmkin. Tohel atyp jiberip aldy. Ol dopty beıtaraptandyrýǵa tyrysyp, alǵa-artqa terbeldi. Onyń úlken, doǵal oqtary meniń janymdaǵy qarǵa soǵyldy.
  
  
  Tamara basyn jáshikke súıenip tizerlep otyrdy. Voleıboldyń arasynda men onyń qatty aıqaıyn estidim. Men onyń birinshi jáne jalǵyz ret ashýlanǵanǵa deıin qorqyp turǵanyn kórdim. Men ınstınktıvti túrde úshinshi oqty atyp jiberdim. Men bir sekýndtan keıin Toheldiń esik aldynda eńkeıip turǵandaı kenet dirildep turǵanyn kórdim. Onyń kózderi orbıtalardan shyǵyp ketti. Onyń daýysy sóz emes, maǵynasyz jótel sıaqty dybystar shyǵardy. Ol jótelip, aıqaılap, bos "Magnýmnyń" trıggerin tartyp aldy. Ol shıelenisip, dirildep ketti. Sodan keıin ol baıaý alǵa eńkeıip, tikushaqtan qulap tústi.
  
  
  Tohel kúńgirt soqqymen jerge soǵyldy. Ań-tań bolǵan onyń adamdary bastyǵynyń ólgenin túsine almaǵandaı, shıelenisti únsizdikpen qarady. Men muz basqan aýlada únsiz otyrdym. Men álsizdik pen júrek aınýdy sezindim. Jalǵyz dybys Tamaranyń aqyrynlıyldaýy jáne tikushaqtyń kenetten údeýi boldy, óıtkeni Zembla joǵary kóterilip, ushyp ketti.
  
  
  Júrek aınýy basyldy, álsizdik basylmady. Men aınalamdaǵy adamdardyń atyp ketý qaýpin eskermeı, tizerlep otyrdym. Men tikushaq rotorynyń jeline qaraı eńkeıdim. Makarov óz ómiri bar sıaqty qusyp, julqylap jatty. Meniń sońǵy úsh oqym joǵary qysymdy synǵysh sısternalarǵa ysqyrdy. Bir sátke men tym kesh oq jaýdyrdym, tikushaq tym bıikke ushyp ketti dep qoryqtym. Biraq sodan keıin negizgi buranda birtúrli tegisteý dybystaryn shyǵara bastady. Zembla ony basqarýǵa tyrysqanda tikushaq dúrsildep, jarylyp jatty. Ol terbelip, gásendanyń ústinen joǵary jáne joǵary kóterildi. Sosyn kenet shok boldy. Ol tómen qaraı syrǵana bastady. Birdeńe jarylyp, ústimizden bir kesek metal ushyp ketti. Biz kishkene jarylysty estidik. Bir sátke tikushaq qozǵalmaı qalyqtap turdy. Kishkentaı jalyn sorǵyshty jalap jiberdi. Sodan keıin ol úlken doǵaǵa súńgip, gásendanyń bas ǵımaratynyń ekinshi qanatyna soǵyldy.
  
  
  Qorqynyshty soqqydan tikushaq Zemblamen birge kórshi ǵımaratqa qulady. Meni jerge laqtyryp jiberdi. Qabyrǵanyń bólikteri aýlanyń aınalasynda arqalyqtarmen, terezelermen jáne kirpishpen birge ushyp ótti. Tikushaq úlken tesikti jaryp jibergen jerde tóbesi qulap ketken. Aspanda ash jalyn sharpydy. Basym aınalyp, aıaǵyma sekirdim. Men eshteńeni syndyrǵan joqpyn, biraq onsyz da zaqymdalǵan murnym úzdiksiz qansyrap turdy. Tynysym tarylyp, Tamarany tabý úshin jáshikterge tap boldym. Biz bul jerden ketýge májbúr boldyq. Meniń sezgen qolym onyń jumsaq qısyqtaryna tıdi. Bir sát ol maǵan qarsy turyp, aqshyl shashynan saýsaqtarymdy aqyryn sıpady. Qazir qıraǵan barıkadamen qorǵalǵan ol zardap shekken joq.
  
  
  Janyp turǵan ot tez tarady. Jarqyraǵan jaryqta men Zemblanyń qalǵan adamdarynyń júgirip kele jatqanyn kórdim. Olardyń barar jeri de, ne isterin de bilmeı qaldy. Basqa uıym bolǵan joq. Olardyń kóshbasshysy qaıtys boldy jáne olardyń maqsaty qalmady. Mundaı jaǵdaıda olar batyrdyń ólimimen ólmes buryn eki ret oılanar edi. Biraq olar jaý, qaýipti jaý bolyp qala berdi. Eger osynyń bárinen qashýǵa múmkindigimiz bolsa, bul qazir ǵana.
  
  
  Biz jáshikterden shyǵyp, jaqyn mańdaǵy ǵımarattyń artqy jaǵyna qaraı júgirdik. Ár joly biz jan-jaqqa sekirip, bireý júgirip ótip bara jatqanda eńkeıdik. Tynysymyz tarylyp, janyp jatqan bas ǵımarattyń janynan qaıta júgirdik. Tamaranyń ernindegi kúlki onyń men sıaqty oılaıtynyn aıtty. Osy janyp turǵan órtte Zemblanyń sońǵy taratqyshy joıylyp, metal synyqtaryna aınaldy.
  
  
  Bir top er adamdar bizdi negizgi kireberisten taýyp alyp, oq jaýdyrdy. Oqtar aınalamyzda qoqan-loqqy kórsetip ysqyryp, eki jaǵymyzdaǵy qabyrǵanyń kirpishterin jaryp jiberdi. Biz qaqpaǵa súńgip, artymyzdan qaǵyp, keń tas jolmen júgirdik. Muzdaı jeldiń ysqyrǵan ysqyryǵy ottyń syqyrlaýymen jáne artymyzdaǵy qıraǵan ǵımarattardyń syqyrlaýymen aralasyp ketti. Bul tozaqtyq sımfonıa sıaqty boldy.
  
  
  Biz tóbeniń túbine jettik, endi bıik úıilgen tastardyń janynan ótýge týra keldi. Qatty daýyl Tamarany birneshe ret qulatty. Men onyń aıaǵynan turýyna kómektestim, men birden taıǵaq, muzdy jolǵa ózim quladym. Biz joldy jalǵastyrdyq.
  
  
  Tynysymyz tarylyp, aqyry qaıyq úıiniń qorǵalǵan shyǵanaǵyna jettik. Biz tek qaıyq jáne ony qozǵaltýdyń joly týraly oılaı aldyq. Eger biz aman qalatyn bolsaq, onda qaıyq bolýy kerek edi. Men esikti ıterip jiberdim. Ol kónbedi, men ıyǵymnan qaǵyp ketýge kúshim jetpedi, biraq sodan keıin Tamara Pepeniń revolverimen qulypty aqyryn atyp jiberdi.
  
  
  Sońǵy kúsh-jigerimizben biz aılaqtan óttik. Qaıyq boldy. Jarqyraǵan on fýttyq krýızdik ıahta súıretilgen aıǵyr sıaqty qatty dirildep ketti. Teńizge shyǵý táýekelsiz qaýipsiz bolyp kórinbedi. Iahta tolqyndardyń ústinen joǵary jyldamdyqpen syrǵanaý úshin jasalǵan, biraq bul daýylda ol qaıyq úıiniń dál janynda qatty tolqynmen ońaı aýdarylyp keter edi. Biraq meniń sońǵy tilegim aralda qalý boldy.
  
  
  Tamara úlken esikti ashyp, arqandardy sheship aldy. Men baqylaý taqtasynyń astyn qazyp, qozǵaltqyshty aldyn ala qyzdyrdym. Meniń bulshyq etterim búkil denemde aýyrdy. Er adamdar qaıyq úıine qaraı júgirdi. Men olardyń aıqaılap, oq atqanyn estidim. Men bastaý túımesin bastym. Qozǵaltqysh iske qosyldy, túshkirdi, shyryldady, sosyn yryldap, ómirge keldi. Meniń qolym ınstınktıvti túrde drosselge qaraı tartylyp jatqanyn men bulyńǵyr bildim. Aıaq astyndaǵy yryldaý qatty púlsasıaǵa aınaldy. Iahta qaıyq úıinen ózenge alǵashqy adamdar artqy esikten kirgen kezde shyqqan.
  
  
  Shyǵanaqtyń arǵy jaǵynda Panama shyǵanaǵynyń tolqyndy tolqyndary bizge soqty. Men jyldamdyqty úsh túıinnen asqansha baıaýlattym. Teńiz ústimizden kóldeneń kóterilgen aq kóbiktiń qaınaǵan massasy edi. Qaıyqtyń burylýǵa ýaqyty bolmady. Muryn kómilip, tolqynnyń arǵy betine qalqyp shyqty. Aldyńǵy palýbadan jáne kabınanyń tóbesinen sý qatty aǵyp ketti. Men qaıyqty ustaýǵa tym álsiz boldym. Meniń qolymnan qan aǵyp, murnymnan tógildi. Maǵan baqylaýdy tastaýǵa týra keldi. Men qulap bara jatqanymdy sezdim. —Basqarýdy qabylda", — dedim men túsiniksiz derlik. "Tamara, rúlge otyr. Men isteı almaımyn... Meni beısanalyq qarańǵylyq jaýyp tastady. Men aspanǵa sońǵy bir qaradym da, jymıdym. Aýa raıy ózgerdi.
  
  
  
  
  14 taraý
  
  
  
  
  Men gamakta jatyp qaldym dep armandadym. Tolqý meni aqyryn alǵa-artqa terbetip jiberdi. Men aıaq kıimsiz, jastyqtyń ornyna basymnyń astyna kúrteshemen jatyp jattym. Qaıyq únsiz kóliktermen qozǵalmaı turdy. Jeńil samal soǵyp turdy; kún ystyq boldy.
  
  
  Meniń ekinshi áserim áli uıyqtap jatqanym boldy. Mende keremet erotıkalyq armandardyń biri boldy, ol árqashan jaǵdaı jaqsara bastaǵanda aıaqtalatyn sıaqty jáne tańerteń kóńilińizdi qaldyrady. Tamara tek kókirekshe men trýsıkany kıip, artqy qorshaýlarǵa súıendi. Onyń uzyn, ıkemdi aıaqtaryn palýbada sozý, arqasyn doǵalaý, keýdesin syrtqa shyǵarý jáne múmkindiginshe kún sáýlesin túsirý úshin betin kóterý — men túsimde kórgendi unatatyn sezimtal kórinis. Biraq ol kún sıaqty shynaıy, shynaıy boldy! Men kúrsinip, qolymdy búgdim. Aýyrýy da shynaıy boldy. Men tike otyrdym. Kók tolqyn qaıyqty basyp qaldy. Teńiz tynysh, aspan kózdiń jaýyn alatyndaı móldir edi. "Sálemetsiz be", - dep kúldi Tamara. Ol jarqyraǵan kúnnen qorǵanyp, qolyn kóziniń ústine kóterdi.
  
  
  —Sálemetsiz be", — dep jaýap berdim men kúlip. "Biz dreıf jasaımyz".
  
  
  "Bizde janarmaı taýsyldy".
  
  
  'O.'
  
  
  "Siz esinen tanyp qalǵannan keıin birneshe mınýttan keıin qozǵaltqysh kúńkildep, toqtap qaldy. Men basqa eshteńe isteı almaımyn.
  
  
  'Joq, árıne joq.'
  
  
  "Aǵys bizdi birneshe saǵattan keıin jaǵaǵa shyǵarady".
  
  
  "Biz bos emespiz. Kishkene demalý bizge zıan tıgizbeıdi.
  
  
  —Men de solaı oılaımyn", — dedi ol. Ol taǵy da basyn artqa tastady. "Bul kıimder tym qyzyp ketti, men azdap kúnge kúıgim keldi. Siz qarsy bolmaısyz dep úmittenemin?
  
  
  "Men kimmin? Eshqashan!'
  
  
  Meniń kózqarasym móldir kógildir sýlar arqyly alystaǵy tumandy jaǵalaýǵa qaraı jyljydy. Panama jaryqta jarqyrap turdy, teńiz tynyshtaldy. Men tynyshtyqty sezindim. Jeldiń ekpini de bolǵan joq. Shópterdiń óriminde birde-bir ań sybdyrlaǵan joq, qalyń ızýmrýd ormanynan birde-bir daýys shyqqan joq. Ol úshin áli erte edi. Ózender men kanaldar áli de qalyń muz massalaryna toly boldy. Biraq muz kóp uzamaı jarylyp, qulap ketedi. Taýlardan erigen qar munda jáne munda ýaqytsha sý tasqynyn týdyrýy múmkin edi, biraq bul bolashaqta bolatyn. Adam men haıýandar áli kúnge deıin Zemblanyń qatty daýylynan týyndaǵan adam sengisiz sumdyqtardan qutylýǵa tyrysyp, ań-tań boldy. Keıinirek olar qaıtys bolǵan jaqyndaryn joqtap, úılerin qalpyna keltire bastaıdy. Biraq bul keıinirek bolady...
  
  
  Men jyly, hosh ıisti aýamen tynystap, aıaǵymdy palýbaǵa myqtap tiredim. Meniń júzimde úlken kúlki paıda boldy. - "Bul úshin kúresýge turarlyq edi".
  
  
  Tamara jaıbaraqat raqymmen kóterildi. Ol maǵan jaqyndap, aqyryn qoldaryn moınyma orap aldy. Onyń saýsaqtary meniń blýzkamnyń túımelerine jabysyp qaldy. Onyń qoly keýdemnen syrǵyp ketti.
  
  
  —Tolqý bitti", — dedim men. "Siz budan bylaı alańdamaýyńyz kerek."
  
  
  "Men muny eshqashan isteýge májbúr bolǵan emespin, Nık, biraq men ony jaqsy kóremin".
  
  
  "Biz Panamaǵa jetkende, bizdiń joldarymyz ekige bólinedi. Áli joq ...'
  
  
  —Joq", — dedi ol muńaıyp qulaǵyma sybyrlap.
  
  
  "Seniń óz mindetteriń bar, al meniń óz mindetterim bar, biz basqalar úshin eshqashan ózgermeımiz. Panamaǵa jetkenshe bári jaqsy boldy jáne jaqsy bolady".
  
  
  "Qaıyq júzip bara jatyr".
  
  
  —Al biz bul týraly eshteńe isteı almaımyz.
  
  
  — Biz áli qolymyzdan kelgenshe kóńil kóterýdi qospaǵanda.
  
  
  Men ony dóreki súıip, onyń qatty jáne ıkemdi denesin ózime qaraı tarttym.
  
  
  Men qatelestim. Tolqý áli bitken joq.
  
  
  Kitap týraly:
  
  
  Munyń bári Meksıkadaǵy AX agentiniń burmalanǵan radıo habarynan bastaldy. Endi Nık Karter Nıkaragýanyń qum shybyndarynyń jaǵasy dep atalatyn qalyń jýnglılerinen ótip bara jatty. Ony masalar, ýly jylandar jáne adam tózgisiz aptap ystyq qorshap aldy. Onyń saıahaty qatygez boldy, biraq ol ejelgi Maııa ǵıbadathanasyn tabýǵa májbúr boldy. Polkovnık Zemblanyń shtaby sol jerde ornalasqan. Al bul Ortalyq jáne Ońtústik Amerıkany polárlik aımaqqa aınaldyrýy múmkin. Muzdaı sýyq túsý qaýpi tónip turǵandyqtan, Nık sonymen birge reseılik KGB agenti Tamara Kırovany Amerıkanyń bul tozaqtyq shemaǵa esh qatysy joq ekenine sendirýi kerek.
  
  
  Biraq polkovnık Zembla óziniń muzdaı qorqynyshyn oıata alady. Sodan keıin Nık Karterden múmkin emes nárseni jasaý talap etiledi...
  
  
  
  Mazmuny
  2 Taraý
  
  
  3 taraý
  
  
  4 taraý
  
  
  5 taraý
  
  
  6 taraý
  
  
  7 taraý
  
  
  8 taraý
  
  
  9 taraý
  
  
  10 taraý
  
  
  11 taraý
  
  
  12 taraý
  
  
  13 taraý
  
  
  14 taraý
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Karter Nık
  
  
  Óltirýshi: Vulture kod ataýy
  
  
  
  
  Nık Karter
  
  
  Óltirýshi: Vulture kod ataýy
  
  
  Amerıka Qurama Shtattarynyń qupıa qyzmetteriniń adamdaryna arnalǵan
  
  
  
  Birinshi taraý.
  
  
  Men keýip qalǵan ernimdi qalyń tilmen jalap, kózimdi qysyp, basymnyń ústindegi kúnge qaradym. Aýzynda eski qaǵazdyń dámi, qulaǵynda kúńgirt, biraq tabandy yzyldaǵan dybys estildi.
  
  
  Kishkentaı, aryq tikendi butanyń shetinde qansha ýaqyt es-tússiz jatqanymdy naqty bilý múmkin bolmady. Men alǵash esime túskende qaıda bolǵanymdy, ol jerge qalaı jetkenimdi esime túsire almadym. Sosyn men bultsyz aspannan jaralanǵan suńqardaı qulaǵan buralǵan, jarqyraǵan úıindilerdi, kishkentaı Mýnı ushaǵyn kórdim. Jartylaı synǵan metal jolaqtar - qatty soqqynyń qaldyqtary - qońyr barqyt shópten nebári otyz ıard bıiktikte kóterilip, juqa tútin áli de aspanǵa qaraı sozyldy. Endi men ushaqtyń jerge soǵylǵan kezde ony laqtyryp jibergenim esime tústi, sodan keıin men jalynnyń jalynynan alystap kettim. Kúnniń ornalasýy boıynsha men tańerteńgi apattan birneshe saǵat ótkenin túsindim.
  
  
  Men qınalyp, qatty qınalyp, jyrtylǵan hakı shalbarymnyń arasynan jambasymdaǵy ystyq aq sazdy sezip, otyrdym. Men kıgen butaly kóılek arqama jabysyp, óz denemniń ıisi tanaýymdy toltyrdy. Kózimdi kún sáýlesinen qorǵaý úshin qolymdy kóterip, men jalǵyz qolshatyr shegirtkeniń sırek jasylymen ǵana úzilgen, jan-jaqqa sheksiz sozylyp bara jatqandaı kórinetin bıik arystan shópterine qaradym. Órkenıettiń belgisi bolǵan joq, tek shópter men aǵashtardyń keń teńizi boldy.
  
  
  Tóbesinen lashyn únsiz qozǵalyp, aınala aınalyp, pırýet jasap jatty. Aldymdaǵy jerge kóleńke túsirip, qus qarap turǵanda eriksiz asylyp qaldy. Qulaǵymdaǵy yzyldaǵan dybys endi aıqynyraq boldy jáne bul meniń basymda múlde joq degen oı keldi. Dybys apat ornynan shyqqan. Bul shybyndardyń daýysy edi.
  
  
  Men synyqtarǵa nazar aýdardym. Sodan keıin lashyn men shybyndar toby maǵan Aleksıs Salomostyń osy ushaqta menimen birge bolǵanyn eske saldy - ol másele týyndaǵan kezde ony basqardy. Men kózimdi qysyp qaradym, biraq apat bolǵan jerge jaqyn jerde ony kórmedim.
  
  
  Ornymnan álsiz turyp, aıaǵymnyń uıyp qalǵanyn baıqadym. Búkil denesi aýyrdy, biraq súıekteri synbaǵan sıaqty. Sol jaq bilektiń uzyn kesindisi jazylyp úlgergen, qan keýip qalǵan. Men janyp jatqan synyqtarǵa muńaıyp qaradym. Men Aleksıstiń aman qalǵanyn bilý úshin ony tabýym kerek edi.
  
  
  Men ushaqtyń korpýsyna jaqyndaǵan saıyn shybyndardyń daýysy kúsheıe tústi. Men eńkeıip kabınaǵa qaradym, biraq dosymdy baıqamadym. Meniń ishimde júrek aınýy bar. Sosyn men qoqystyń aldyńǵy jaǵymen júrip kele jatyp, kúıdirilgen vınt pen fúzelájdyń myjylǵan bóliginiń janynan ótip bara jatyp, kenet toqtap qaldym.
  
  
  Aleksıstiń denesi olardan on ıard qashyqtyqta groteskilik qandy úıindide jatty. Ol da laqtyryldy, biraq ushaq qulaǵanǵa deıin emes. Ushaqtyń aldyńǵy áınegine soǵylǵan soqqydan onyń basy men betiniń aldyńǵy jaǵy qysylyp, moıny synǵandaı boldy. Onyń kıimderi jyrtylyp, keptirilgen qanǵa boıalǵan. Úlken qońyr shybyndar onyń denesin jaýyp, barlyq qyp-qyzyl sańylaýlarǵa kirip ketti. Men buryla bastadym, máıittiń artyndaǵy bıik shóptegi qozǵalysty kórgende júregim aınyp ketti. Ala gıena meniń qatysýymdy túsinip, aqyryn jaqyndady, biraq oǵan qamqorlyq jasaýǵa tym ash boldy. Onyń syrtqy túri áli kúnge deıin meniń mıymda bekitilgen kezde, gıena ózi men denesi arasyndaǵy kishkene qashyqtyqty júrip ótip, Aleksıs Salomostyń búıirindegi jalańash etin ustap, bir bóligin julyp aldy.
  
  
  "Ket, qarǵys atsyn!"- dep aıqaıladym men ańǵa. Men kúıip ketken aǵashtyń taıaǵyn alyp, ony gıenaǵa laqtyrdym. Janýar qandy aýzyn kóterip, shóptiń arasynan jorǵalap ótti. Bir sátten keıin ol endi joq boldy.
  
  
  Men taǵy da buralǵan denege qaradym. Mende ony kómýge kúrek te bolǵan joq, sondyqtan ony bir táýlik ishinde janýarlarmen joıý úshin qaldyrýǵa týra keldi.
  
  
  Meniń qolymnan eshteńe kelmedi. Aleksıs Salomos jerleýmen nemese jerleýsiz birdeı óli boldy. Aqyrynda olar ony qýyp jetip, óltirdi, meni de alyp kete jazdady. Kem degende, osy ýaqytqa deıin men áıteýir aman qaldym. Biraq meniń sáttiligimniń eń úlken synaǵy alda bolýy múmkin edi, óıtkeni men Rodezıalyq butaly eldiń eń tereń jerindegi Solsberı men Býlavaıonyń ortasynda turmyn dep oıladym.
  
  
  Men synyqtardy máıitti qaıtadan jasyrǵansha aınalyp óttim. Aqaýly ushaq bes myń fýt bıiktikte túshkirip, jótele bastaǵanǵa deıin kóp uzamaı Salomos jaqyn arada kishkentaı aýyldyń janynan ushyp ótetinimizdi aıtty. Onyń aıtqanynan men aýyl áli kúnge deıin ońtústik-batysqa qaraı elý-jetpis bes mıl jerde dep eseptedim. Sý men qarý-jaraqsyz meniń oǵan jetý múmkindigim óte az boldy. Men ádette ózimmen birge alyp júretin lúger men qynaly pyshaq Solsberıdegi qonaqúıimde qaldy. Eshqaısysyn meniń jeıdemniń astyna tyǵyp qoıý múmkin emes edi, jáne kez kelgen jaǵdaıda, men Býlavaıodaǵy osy naqty ushaq saparynda olardyń qajettiligin boljaǵan joqpyn. Men demalysta boldym jáne demaldym.
  
  
  Ular Amerıkanyń asa qupıa barlaý agenttigi AX-pen jumys istedi jáne men Solsberıde kezdeısoq kezdestirgen Afınydaǵy eski dosymdy ertip júrdi. Endi bul dos qaıtys boldy, ol maǵan aıtqan jabaıy áńgime shyndyqqa aınaldy.
  
  
  Men jaqyn mańdaǵy termıt qorǵanyna, kireberis retinde qyzmet etetin kóptegen murjalary bar, basymdaı bıiktiktegi qatty aq saz úıindisine bardym. Men oǵan qatty súıenip, alystaǵy qyzba aǵashtarǵa qarap turdym da, qoqystyń arǵy jaǵyndaǵy shybyndardyń yzyldaǵanyn elemeýge tyrystym. Nebári úsh kún buryn men Aleksıs Salomosty Solsberıdegi Pıonerler memorıaldyq saıabaǵynyń janyndaǵy shaǵyn meıramhanada kezdestirdim. Men terrassada qalaǵa qarap otyrdym, kenet Salomos ústelimniń janynda boldy.
  
  
  "Nık? Nık Karter?"- dedi ol jáne onyń ádemi, kúńgirt júzinen baıaý kúlki paıda boldy. Ol qyryq jas shamasyndaǵy tórtburyshty ıegi men buıra shashy bar buıra shashty adam edi, onyń kózderi seniń basyńnan syrdy kórgendeı jarqyraǵan jarqylmen saǵan qadala qarady. Ol Afınydaǵy gazettiń redaktory bolǵan.
  
  
  - Aleksıs, - dedim men qolymdy sozý úshin joǵary kóterilip. Ol ony eki qolymen ustap, qatty silkip jiberdi, kúlimsireý menikinen de keńirek boldy. "Afrıkada sen ne istep júrsiń?"
  
  
  Kúlimsireý joǵalyp ketti, men onyń esimde qalǵandaı emes ekenin birinshi ret túsindim. Ol maǵan birneshe jyl buryn Afınyda Batys úshin mańyzdy qujattardy urlap ketken KGB adamyn izdeýge kómektesti. Sodan beri ol aıtarlyqtaı qartaıǵan sıaqty. Onyń beti, ásirese kóziniń aınalasy saý kelbetin joǵaltty.
  
  
  Ol surady. - "Eger men sizge qosylsam, qarsy bolmaısyz ba?"
  
  
  "Eger olaı etpeseń, men renjımin", - dep jaýap berdim men. "Ótinemin, otyryńyz. Daıashy!"Ústelge aq aljapqysh kıgen jas jigit keldi, ekeýmiz de brıtandyq alege tapsyrys berdik. Biz sýsyndar usynǵansha jáne daıashy ketkenshe sóılestik, sosyn Salomos oılanyp qaldy.
  
  
  "Sende bári jaqsy ma, Aleksıs?"- aqyry suradym.
  
  
  Ol maǵan kúldi, biraq kúlimsireý názik jáne tyǵyz boldy. "Mende qıyndyqtar boldy, Nık".
  
  
  "Men ne isteı alamyn?"
  
  
  Ol tórtburyshty ıyǵyn qıqań etkizdi. "Men birdeńe jasaýǵa bolatynyna kúmándanamyn". Ol aǵylshyn tilin jaqsy meńgergen, biraq ekpini erekshe. Ol aleden úlken jutym aldy.
  
  
  Men suradym. - "Siz maǵan bul týraly aıtqyńyz kele me?""Álde bul tym jeke me?"
  
  
  Ol ashshy kúldi.- "Oı, bul jeke, dosym. Bul óte jeke dep aıtýǵa bolady". Onyń kózi meniń kózime tústi. "Bireý meni óltirmekshi boldy".
  
  
  Men onyń betine qarap turdym. "Siz senimdisiz be?"
  
  
  Qısyq kúlki. "Men qanshalyqty senimdi bolýym kerek? Afınyda vıntovkadan atylǵan oq terezeni syndyryp, meniń basymnan birneshe dúımge ótip ketedi. Sondyqtan men keńesti alamyn. Men Solsberıdegi nemere aǵama barý úshin demalys alamyn. Ol osydan on jyl buryn kóship kelgen saýdager-ımporttaýshy. Men bul jerde biraz ýaqyt qaýipsiz bolamyn dep oıladym. Sodan eki kún buryn qara Mersedes meni basty býlvarda qaǵyp kete jazdady. Jol jıegine shyqqan júrgizýshi men buryn Afınada kórgen adamǵa uqsaıtyn. "
  
  
  "Siz bul adamnyń kim ekenin bilesiz be?"
  
  
  - Joq, - dedi Salomos basyn aqyryn shaıqap. "Men onyń jaqynda Apolon ǵımaratynan kele jatqanyn kórdim, ol jerde biraz tyńshylyq jasadym". Ol toqtap, óziniń alesine qarady. "Siz Apolon syzyqtary týraly estidińiz be?"
  
  
  "Munaı quıý kompanıasy, solaı emes pe?"
  
  
  "Durys, dosym. Meniń otandasym Nıkkor Mınýrkosqa tıesili álemdegi eń úlken tankerler jelisi".
  
  
  "O, ıá. Men Mınýrkosty bilemin. Burynǵy mıllıarder teńizshi. Germıt; bul kúnderi ony eshkim kórmeıdi".
  
  
  "Taǵy da durys", - dedi Salomos. "Mınýrkos qoǵamdyq ómirden on jyldaı buryn, áli salystyrmaly túrde jas kezinde zeınetke shyqqan. Ol barlyq ýaqytyn derlik bıznesin júrgizetin Konstıtýsıa alańynyń janyndaǵy Apolon ǵımaratyndaǵy penthaýsynda ótkizedi dep esepteledi. Jeke baılanystardy negizinen Mınýrkosýdyń jaqyn seriktesteri ornatady. Eshkim derlik onymen jeke aýdıtorıany ala almaıdy ".
  
  
  "Óte baı adamdar ózderiniń jeke ómirin joǵary baǵalaıtyn sıaqty", - dedim men ale iship otyryp. "Biraq Mınýrktiń sizdiń ómirińizge jasalǵan áreketterge qandaı qatysy bar?"
  
  
  Salomos tereń dem alyp, aqyryn dem shyǵardy. "Shamamen alty aı buryn Monýrkonyń minez-qulqy ózgere bastady. Bul meni jáne, árıne, basqa gazet redaktorlaryn erekshe qyzyqtyrdy, óıtkeni Mınýrkos týraly kez kelgen aqparat Afına Olımpıadasynyń oqyrmandary úshin qyzyqty jáne mańyzdy. saıasattan qashanda tys qalǵan Mınýrk Afınydaǵy bıleýshi hýntaǵa qarsy ashyq málimdeme jasaı bastaǵanyna nazar aýdaryńyz. Kenetten ol polkovnıkter arasyndaǵy basshylardyń álsiz jáne sosıalısik ekenin jarıalady. Ol 1967 jyly 21 sáýirde "revolúsıaǵa" opasyzdyq jasaǵanyn málimdedi. jáne Grekıa Konstantın II nemese basqa monarhıanyń qalpyna kelýimen jaqsyraq bolady degendi bildirdi. Ol Papandreý sıaqty solshyldardyń qaýiptiligin alǵa tartyp, Grekıa úkimetinde taǵy bir "silkinis" bolýy kerek dep boljady.
  
  
  "Al, - dedim men, - bul adamnyń osynsha jyldardan keıin kenetten saıasatqa qyzyǵýshylyq tanytýǵa quqyǵy bar. Múmkin ol aqshasyn jumsaýdan sharshaǵan shyǵar".
  
  
  "Bul odan da alǵa jyljyp bara jatqan sıaqty. Mınýrkos sıaqty adam kóptegen dostar satyp ala alady. Generaldar men polkovnıkter kiredi
  
  
  penthaýsqa jáne keri, biraq olar baspasózge barý týraly aıtpaıdy. Sybys boıynsha, Mınýrk Gresıanyń soltústiginde arnaıy salynǵan lagerde jáne Egeı teńizindegi Mıkonos aralyndaǵy bir lagerde jeke armıany qarjylandyrady.
  
  
  Aqyrynda, polkovnık Demetrıýs Rasıonnyń jaqynda joǵalyp ketkeni bar. Basym gazet Mınýrkos, ol Pıreıde qaıyqpen júzip bara jatyp sýǵa batyp ketti degen qorytyndyǵa keledi, biraq onyń denesi eshqashan tabylǵan joq. Nıkkor Mınýrkos qazir Rasıondy óz tańdaýy boıynsha Despo Adelfıa esimdi fashıspen almastyrý úshin úlken naýqandy bastap jatyr. Hýnta Adelfıany qalamaıdy, biraq onyń jańa jáne asyl basshylary generaldar shtabyndaǵy Mınýrk pen onyń dostarynan qorqady ".
  
  
  "Qyzyqty jaǵdaı, - dep moıyndadym men, - biraq siz Mınýrkos qandy tóńkeris ıdeıalarymen terrorlyq naýqandy bastady dep oılaısyz ba?"
  
  
  "Múmkin. Biraq basqa da múmkindikter bar. Jýrnalıserdiń eshqaısysy Apolon shyńyndaǵy penthaýsqa kelgenge jáne shyqqanǵa deıin kórmegen jańa tulǵalar bar; Mınýrkostyń ózi áli jasyrynyp júr. Degenmen, men jańa tulǵalardyń biri Adrıan Stavros esimdi grek-amerıkalyq ekenin baıqadym."
  
  
  Meniń kózim sál qysylyp, Salomosqa qarady. "Afınydaǵy Stavros?"- men aqyryn kúbirledim. "Mınýrkosý kompanıasyn ustaı ma?"
  
  
  "Solaı sıaqty. Eger ǵana ..."
  
  
  "Eger jaı ǵana?"
  
  
  "Jaqsy. Mınýrkostyń sońǵy málimdemeleri sonshalyqty erekshe bolǵandyqtan, onyń ózi olardyń qaınar kózi bolmaýy múmkin".
  
  
  "Stavros Mınýrkos ımperıasyn basyp aldy ma?"
  
  
  "Múmkin, Mınýrkostyń erkine qarsy shyǵar", - dep usyndy Salomos. "Bálkim, qazirdiń ózinde jasyryn túrde shaǵyn tóńkeris bolǵan shyǵar. Mınýrkos óte qupıa bolǵandyqtan jáne árdaıym qaramaǵyndaǵylar arqyly bıznes júrgizetindikten, ony óltirýge nemese tutqyndaýǵa jáne onyń atymen áreket etýge jáne onyń orasan zor aqshasyn eshkim baıqamaı jumsaýǵa bolar edi. eskertý. Men ózimniń redaksıalyq maqalamda osyndaı teorıany aıtqannan keıin birden Afınydaǵy ómirime birinshi qastandyq jasaldy ".
  
  
  Onyń kózine úreıli kórinis qaıta oraldy. Men Adrıan Stavros týraly AX faılyn esime túsirdim jáne onyń mundaı manevrge qabiletti ekenin túsindim. Stavros stýdenttik jyldary Iel ýnıversıtetinde plakattarmen demonstrasıalar ótkizdi. Sodan keıin ol SRÝ keńsesin túbegeıli bombalaýǵa qatysyp, keıinirek senatordyń ómirine qastandyq jasady. Ol FBR men SRÝ-dyń qursaýynan qutylyp, Brazılıanyń bir jerinde jerlendi, ol kontrabanda men kisi óltirý sıaqty aýyr qylmysqa bardy. Shtattarda oǵan qarsy dálelder az bolǵandyqtan, AQSH ony qaıtaryp alýǵa tyrysqan joq. Biraq Brazılıada onyń sońynan erdi.
  
  
  "Al seni Solsberıde qulatpaq bolǵan adam she?"Men suradym. "Siz onyń penthaýstan Apolon ǵımaratyna ketip bara jatqanyn kórdińiz be?"
  
  
  "Iá, Nık", - dedi Salomos. Ol aleniń qalǵan bóligin jutyp qoıdy da, gıbıskýspen kómkerilgen balústrada arqyly tóbeden qalaǵa qaraı qarady. "Men sharasyzmyn. Býlavaıodan tys jerde qaladan tys jerde turatyn nemere aǵamnyń dosy ol bitkenshe oǵan qysqasha barýymdy ótindi. Men onyń shaqyrýyn qabyldadym. Áýejaıda meni jalǵa alynǵan ushaq kútip tur. Men lısenzıasy bar ushqysh bolǵandyqtan, men ony ushatyn bolamyn jáne sapardan lázzat alamyn. Iaǵnı, eger men umyta alsam... "Qysqa únsizdik ornady, sosyn ol maǵan qarady. "Nık, eger sen meni Býlavaıoǵa ertip barsań, men óte rıza bolar edim".
  
  
  Men Aleksıs Salomostyń qorqynyshtan úmitin úzdi me dep suramaıtynyn bildim. Mende áli birneshe kúndik demalys boldy, men AX-tiń jumbaq dırektory Devıd Hoýktan taǵy bir tapsyrma alǵanǵa deıin.
  
  
  "Men árqashan Býlavaıony kórgim keldi", - dedim men.
  
  
  Aleksıstiń júzinde jeńildik paıda boldy. "Rahmet, Nık."
  
  
  Eki kúnnen keıin biz áýege kóterildik. Salomos tájirıbeli ushqysh boldy jáne jabaıy Rodezıa ústinen ushý esh qıyndyqsyz jáne rahatqa bólenetindeı boldy. Salomos sırek kezdesetin jabaıy tabıǵatty jáne qalyń butalardyń qyzyqty topografıalyq erekshelikterin baıqaýymyz úshin tómen ushty. Ushý Salomostyń kóńil-kúıin kótergendeı boldy jáne ol burynǵysynyń ózine qatty uqsaıtyn. Biraq tańnyń ortasynda, Býlavaıoǵa deıin jarty jolda, tańerteńgi tynyshtyq qorqynyshty túske aınaldy.
  
  
  Mýnıdiń kishkentaı eki oryndyq ushaǵy jóteldi. Basynda Salomos alańdamady, biraq keıin odan saıyn nasharlaı tústi. Ol kishkentaı motordy óshirip tastady, biraq bul máseleni qıyndatty. Biz bıiktikten aıyrylyp, keń aınalmaly burylysty bastadyq.
  
  
  Salomos grek tilinde qarǵys aıtty, sosyn beti bozaryp ketti. Ol paneldi qarap shyǵyp, maǵan bir qarady. "Janarmaı ólshegishi tolǵanyn kórsetedi", - dep aıqaılady ol qozǵaltqyshtyń jarylyp jatqanyn aıqaılap. "Búgin tańerteń ol bastapqy ornynan qozǵalmady". Ol sensordy jaýyp turǵan áınekti qaǵyp jiberdi, biraq eshteńe bolǵan joq. Ine F árpinde qaldy.
  
  
  "Bizde benzın taýsyldy", - dedim men senbeı. Bul kez kelgen ushaq úshin, ásirese shaǵyn ushaq úshin jaǵymsyz jańalyq.
  
  
  "Shynymen emes, biraq biz tez qulap jatyrmyz", - dedi Salomos "Mýnıdi" ýaqytsha tik josparlaýǵa aýystyryp, basqarýmen kúresip. "Bul ushaq buzyldy, Nık. Dachık ornynda qatyp qaldy, biraq biz ushyp bara jatqanda sısternalar bos qaldy.
  
  
  Bul ádeıi jasalýy kerek edi ".
  
  
  - Iem, - dep kúbirledim men. "Siz ony otyrǵyza alasyz ba?"
  
  
  "Bul jerde aerodrom joq", - dedi ol ushaqtyń shtoporǵa soǵylyp ketýine jol bermeýge tyrysyp. "Biraq biz ashyq veldaǵa qonýǵa tyrysýymyz kerek - eger men ony josparlaý josparyna sáıkes saqtaı alsam".
  
  
  "Men ne isteı alamyn?"
  
  
  "Iá. Duǵa etińder". Aleksıs maǵan bir qarady. "Keshirińiz, Nık".
  
  
  "Mańyzdy emes", - dedim men. "Tek osy zatty otyrǵyz". Men tipti máseleler týraly suraǵan da joqpyn. Ýaqyt bolmady. Biz tik eńispen shópti shatqalǵa qaraı júzdik.
  
  
  Qozǵaltqysh qaıtadan jótelip, ysqyrdy, sodan keıin jerdiń bizge qaraı aǵyp jatqanyn kórgende birjola toqtap qaldy. Men bári bitti dep sheshtim. Odan aman qalýdyń aqylǵa qonymdy úmiti joq sıaqty.
  
  
  Bes júz fýt Biz qanaty synǵan qus sıaqty tómen qaraı júgirdik. Úsh júz. Olardyń astynan shegirtke aǵashtary syrǵyp ketti. Júz. Salomostyń beti kerneýden qatyp qaldy jáne onyń qoldary basqarý áreketterinen qysylyp qaldy. Sodan keıin shópter men tikenekterdiń bas aınaldyratyn jyldamdyqpen qozǵalysy boldy, qanaty kesilgen aǵashtyń butaǵymen jyrtyldy, al ushaq sońǵy sátte murnyn sál kóterip, búıirinen syrǵyp ketti. Soqqy bizdi ushaqtyń aldyńǵy jaǵyna qaraı ıterip jiberdi. Metaldyń syqyrlaýy men syqyrlaýy, áınektiń qatty syqyrlaýy estilip, denemiz kishkentaı kabınada soǵyldy. Sodan keıin sońǵy apattyq aıaldama keldi: esigim ashylyp, denem qatty jerge qytyrlaq soǵylǵansha shóptiń ústinen basynan aıaǵyna deıin ushyp ketti.
  
  
  Basqa eshteńe esimde joq. ınstınktıvti túrde ushaqtan alystap bara jatqan shópti aralap júrip, sodan keıin artymda bir jerde syqyrlaǵan jalynnyń dybysymen jarylys boldy.
  
  
  Ekinshi taraý.
  
  
  Men bıik termıt úıindisiniń qatty sazyna qatty súıenip, apat týraly estelikterdi oıymnan shyǵarýǵa tyrystym. Biraq Aleksıs Salomostyń Solsberıde men onymen birge Býlavaıoǵa ushatynymdy aıtqan kezdegideı kórinisinen arylý qıynyraq boldy.
  
  
  Apatqa ushyraǵan ushaqtyń jarqyraǵan metal korpýsynyń artynda áli de shybyndardyń turaqty yzyńy estildi, biraq men tyńdamaýǵa tyrystym. Men taǵy da nazarymdy shópti kókjıektegi qyzba aǵashtardyń alystaǵy syzyǵyna aýdardym. Bir jerde men qyzba aǵashtary keıde sýdyń bar ekenin habarlaıtynyn bildim. Biraq bul aǵashtar men aýylǵa jetý úshin barýym kerek baǵytta emes edi.
  
  
  Bylaısha aıtqanda, men Salomostyń qaıǵyly qazasyna jaýapkershilikti sezindim. Ol maǵan qorǵanysymen sendi, men oǵan qajet kezde men muny isteı almadym. Ol menen keńes kútti, men kishkentaı ushaqtyń qaýiptiligin aldyn ala bilmedim. Sonymen qatar, men onyń keremet oqıǵasyna tolyq senbegendikten ózimdi kináli sezindim. Alaıda onyń qanǵa boıalǵan máıiti onyń teorıasynyń kem degende bir bóliginiń durys ekendiginiń aıqyn dáleli boldy. Bireý onyń ólgenin qalady. Bul adam Afınydaǵy Apolonnyń keńseleriniń ústindegi penthaýsta turatyn adam boldy ma, joq pa degen suraq áli de boldy.
  
  
  Kózimniń qıyǵymen men qozǵalysty baıqadym da, termıt qorǵanynan shyǵatyn esikterdiń birine buryldym. Kishkentaı ashyq jasyl jylan sol qolymnyń janyndaǵy sańylaýdan syrǵyp shyǵyp, maǵan qadala qaraǵandaı boldy. Men qaıta sekirdim. Men jylandar termıt qorǵandaryna qonystanǵanyn bilmedim. Bul álemdegi eń qaýipti úsh jylannyń biri - jasyl mamba bolatyn. Tistegen jaǵdaıda, jábirlenýshi baýyrymen jorǵalaýshynyńd ony óltirmes buryn onyń jáne baýyrymen jorǵalaýshynyń arasynda shamamen úsh qadam júre alady. Qazirgi ýaqytta qol jetpeıtin mamba kórshi shuńqyrǵa syrǵyp ketti.
  
  
  Júrek soǵý jıiligi báseńdegen kezde men synyqtardyń ústinen súrindim. Men bir sát jan-jaǵyma qarasam, jerden uzyndyǵy bir fýtqa jýyq ótkir metal kesindisin kórdim. Bir ushy óte ótkir boldy. Fúzeláj bóliginen jartylaı kúıdirilgen aǵash qańqanyń bir bóligin alyp tastaǵannan keıin, men ony uzyndyǵy birdeı eki bólikke bólip, synyqtyń keń ushyn bólip aldym, taıaqtardy oramalmen baılap, óz qolymmen jasalǵan pyshaqtyń tutqasyn jasadym. . Men shıki qarýdy belbeýimniń artyna tyǵyp aldym da, synyqtarǵa qaramaı aǵashtarǵa qaraı bet aldym.
  
  
  Tek aýyldyq jerlerde júrý qıyn boldy. Bıik shópter men tikendi butalar meniń kıimimdi tartyp, etimdi tyrnap, meni ustap, ustap turdy. Mańaıdaǵy akasıadan múıiztumsyq maǵan aıqaılady. Men aman qalý múmkindigin eseptep jatqanymdy baıqadym. Ólýdiń júz joly bar jáne olardyń eshqaısysy jaǵymdy emes. Bul shópte adam arystandy kórmeı turyp súrinýi múmkin. Biraq, ádette, eń kóp qıyndyq týdyratyn kishkentaı tirshilik ıeleri: adamnyń saýsaǵynan úlken emes jylandar, shaıandar jáne teri astyna tereń kómilgen keneler. Eger siz sý taýyp, ony ishseńiz, baýyr tumaýyn jáne adamdy ishten jeıtin basqa parazıtterdi juqtyrýyńyz múmkin. Al eger siz odan aýlaq bolsańyz, siz áli de masalardyń, sary bezgektiń tasymaldaýshylarynyń jáne bezgektiń shabýylyna ushyraýyńyz múmkin.
  
  
  Aqyry aǵashtarǵa jetkende men sýaratyn shuńqyrdyń qaldyqtaryn ǵana taptym. Oryn keýip qaldy. Ortasynda qalyń qara balshyq, ýchaskeniń perımetri boıynsha kóptegen janýarlardyń tuıaqtary men tabandarynyń izderi boldy.
  
  
  Men jaqyn mańdaǵy aǵashtyń jasyl dińine súıenip, kóleńkede demaldym. Men osynda kelýge ýaqytym men kúshimdi bosqa jumsadym. Salomos ushaqta aıtqan eń jaqyn aýylǵa baratyn baǵyt meni osynda aparǵan baǵytqa toqsan gradýs boldy. Ystyq kún astynda serýendeý meni odan saıyn álsiretti. Meniń aýzym ılengen bylǵary sıaqty boldy. Men Salomostyń ushaqqa ákelgen sýyq sýy bar termosty esime túsirdim. Men onyń usaqtalǵan sılındrin qoqystardyń arasynan kórdim; onyń mazmuny otta keýip qaldy. Men tóbemdegi tropıkalyq kún nemese tamaǵymdaǵy shóldeý týraly oılamaýǵa tyrystym da, ketip qaldym.
  
  
  Bir-eki saǵattan keıin men demalmaı ary qaraı júre almaıtynymdy túsingen bolýym kerek. Aıaǵym álsizdikten dirildep, ókpeme aýany uzaq, qyryldaǵan tynyspen tarttym. Men óli dińgekti kórdim, onyń bir bóligi jaqyn mańdaǵy tikendi butanyń sırek kóleńkesinde, birneshe ıard alda. Men jerge qatty qulap, dińgekke súıendim. Qazirdiń ózinde otyrý prosesiniń ózi, serýendeý kezinde fızıkalyq kúsh salýdan bosatý qanaǵattanarlyq boldy.
  
  
  Qabaqtarym jabylyp, denemdegi aýyrsynýdy elemedim. Men jambastaǵy usaq bulshyqetter men betim men qolymdaǵy jándikterdiń shaǵýy týraly umytýǵa tyrystym. Maǵan demalý kerek boldy, men ony alatyn boldym. Qalǵanynyń bárin burańyz.
  
  
  Butadan dybys shyqty.
  
  
  Meniń qabaqtarym sál ashyldy. Men qatelestim be? Men bıik shópke qaradym, biraq eshteńe kórmedim. Bul meniń qıalym bolsa kerek. Men taǵy da kózimdi jumdym, biraq dybys qaıtalandy.
  
  
  Bul joly meniń kózim tezirek ashyldy. Buǵan kúmán bolǵan joq; bul adam daýysynyń daýysy edi. Men qulaǵymdy qysyp, butaqtyń synǵanyn estidim.
  
  
  "Bul bir nárse boldy!"- dep kúbirledim.
  
  
  Sodan keıin dybys turaqty jáne aıqynyraq boldy. Eki er adam men buryn-sońdy estimegen qandaı da bir dıalektpen sóılesti.
  
  
  "Sálemetsiz be!"Men sońǵy kúshimmen aıqaıladym. "Mine!"
  
  
  Taǵy bir sátte men olardyń bastary shóptiń ústinen maǵan qaraı jyljyp bara jatqanyn kórdim. Qara bastar men hakı jeıdeler. Olar meni kórgende daýystary kúsheıe tústi, solardyń biri nusqady.
  
  
  Men azdap bosańsyp qaldym. Men oılaǵannan da órkenıetke jaqyn boldym. Jaqyn jerde aýyl nemese eń bolmaǵanda jol bolýy kerek. Er adamdar shópten shyǵyp, maǵan qarap turatyn. Olar uzyn boıly, symbatty, muńdy edi.
  
  
  "Sálem" dedim men. "Sende sý bar ma?"
  
  
  Er adamdar bir-birine, sosyn maǵan qaıta qarady. Olar kelip ústimnen turdy. Men turýǵa tyrysqan joqpyn. "Sý", - dedim men.
  
  
  Ekeýi de óte nashar batystyq kıim kıip, qoldan jasalǵan sandal kıgen. Ekeýiniń uzyny meniń aıaǵymdy nusqady, jáne ol bir sátte eńkeıip, etigimdi sheship aldy. Men onyń ne istep jatqanyn suramas buryn, ol ony sheship, joldasyna kórsetti. Kimde-kim meniń etigimdi tekserý úshin ustasa, onyń betin dıagonal boıynsha kesip ótetin úlken, keń tyrtyq bar edi. Ekinshisi oń jaq qulaqshasynyń uzartylǵan bóliginde kishkentaı aına kıgen. Ekeýiniń de beldikterinde pyshaq-machet - pangalar bolǵan.
  
  
  Uzyn boıly ekinshisimen sóılese bastady, men onyń sýahılı tilinde sóıleıtinin túsindim. "Mzýrı sana", - dedi ol meniń aıaq kıimime qarap jymıyp. Ol sýahılı tilinde jalǵastyrdy. "Bul meniń baqytty kúnim".
  
  
  "Meni tyńda", - dep álsiz bastadym.
  
  
  Olar meni elemedi. Uzyn boıly jigit meniń ekinshi etigimdi búgip, sheship aldy. Men aıaǵymdy tartyp almaq boldym, biraq ol maǵan jaman qarady da, astynan ekinshi aıaq kıimin sýyryp aldy. Ol tozǵan sandaldaryn laqtyryp jiberdi de, aıaq kıimimniń baýyn baılaýǵa áýre bolmaı, aıaǵymnan tartyp aldy. "Savasava!"- dedi ol joldasyna meni múlde elemeı.
  
  
  Men kenetten bul adamdar meniń qutqarýshylarym bolmaıtynyn túsindim. Al eger men aman qalýdy oılasam, olar kelgenge deıingiden de jaman bolar edim degen oı keldi.
  
  
  "Aıaq kıim jaqsy jarasady". Bul eń joǵarǵysy boldy.
  
  
  Ekinshisi bul jaǵdaıdan lázzat alǵan joq. "Bul sizdiń aıaq kıimińiz dep oılaısyz ba? Biz oǵan birge kelgen joqpyz ba?"
  
  
  "Men ony birinshi bolyp kórdim", - dedi uzyn boıly. "Siz onyń shalbaryn ala alasyz. Eger onyń sómkesi bolsa, biz onyń mazmunymen bólisemiz".
  
  
  "Aıaq kıimdi ózińe alǵanyń durys emes", - dep kúbirledi aınamen bezendirilgen.
  
  
  Uzyn boıly jigit maǵan buryldy. "Shalbaryńdy shesh", - dep buıyrdy ol áli sýahılı tilinde. Onyń kózderi qyzyl jolaqtary bar sary tústi jáne ár betinde juqa tyrtyqtar boldy, olar bastapqyda úlken tyrtyqtan baıqalmady.
  
  
  Meniń qolym ımprovızasıalanǵan pyshaqtyń sabyna tirelip, ony olardyń kózinen jasyrdy. Paıdalaný kerek sıaqty kórindi. Qulaqshasy sozylǵan adam pangany belbeýinen alyp tastady. Olardyń nıetterine kúmán bolǵan joq. Olar aq adamdy qolyndaǵy bar nárseden aıyra almady, sodan keıin ony tiri qaldyra almady.
  
  
  "Jaraıdy, men shalbarymdy sheshemin", - dedim men. Men kúsh jınadym, biraq ony kórsetkim kelmedi. "Biraq men aıaǵymnan turýym kerek". Men sol qolymdy joǵary jaqqa sozdym.
  
  
  Ol oǵan biraz ýaqyt mensinbeı qarady, sosyn ony ustap aldy
  
  
  bilegimdi dóreki kóterip, julqynyp meni aıaǵyma turǵyzdy. Men jerden túsken sátte metal pyshaǵymdy belimnen sýyryp aldym da, ony afrıkalyqtyń ortasyna kúshpen ıterip jiberdim.
  
  
  Ustara tárizdi ótkir metal et pen bulshyq etterden ótip bara jatqanda, onyń kózinen tosyn syı paıda boldy. Onyń oń qoly avtomatty túrde panganyń tutqasynan ustady, biraq bul onyń sońǵy erikti áreketi boldy. Ol usqynsyz dybysty kúńkildep, aıaǵymdaǵy shańǵa syrǵyp ketti.
  
  
  Ekinshisi bir sátke kózi baqyraıyp, qulaǵan joldasyna qarap turdy. Sosyn jabaıy tamaqtyń dybysyn shyǵaryp, jańa ǵana julyp alǵan pangasyn bulǵady.
  
  
  Men artqa súńgip kettim. Úlken pyshaq meniń betimnen ysqyryp ótip, aýany jaryp jiberdi de, basyma jáne ıyǵyma áreń jetti. Eger men qozǵalmasam, meniń basym kesiler edi. Alaıda men pangıden qashqan kezde qulap tústim. Afrıkalyq maǵan jaqyndap kelip, pyshaǵyn qaıta sermedi, al jyltyr ıilgen júzi aýada moınyma qaraı ysqyrdy. Men tez ońǵa qaraı domalap kettim, pyshaq qatty sazǵa tıdi. Meniń shabýylshym tepe-teńdikti qalpyna keltirip jatqanda, men burylyp, ony aıaýsyz tepkiledim. Men onyń súıekteriniń syqyrlaǵanyn estidim. Ol meniń qasymda qatty aıqaımen jerge qulap tústi.
  
  
  Eger men ádettegideı myqty bolsam, bul onyń sońy bolar edi. Biraq men ózim jasaǵan artyqshylyqtardy paıdalanýǵa asyqpadym. Men tize búkkenimde afrıkalyq qazirdiń ózinde turdy, onyń júzinde úmitsizdik paıda boldy. Ol maǵan taǵy da serpildi, bul joly doǵa keń boldy. Pyshaq meniń kóılegimniń jeńin kesip, tómen qaraı kesip tastady. Men ony synyǵymmen uryp, keýdesine taıaz jara saldym. Men dińgekke qulap ketkenimde ol taǵy da dirildep, basymnan pangamen urdy. Terbelistiń kúshi onyń tepe-teńdigin joǵaltyp, oń qolyma qulap tústi. Men sol qolymmen onyń jyrtylǵan jaǵasynan ustap, basyn artqa qaıyrdym da, tamaǵynan metal synyqty syrǵytyp jiberdim.
  
  
  Afrıkandyq qatty entigip, julynǵan tamaǵyna qolyn sozǵan kezde betim men keýdemdi qan basyp ketti. Ol betin tómen qaratyp, áli tamaǵyna jabysyp qulap tústi, sodan keıin qozǵalmaı qatty jerge domalap ketti.
  
  
  Tynysym tarylyp, men bir shyntaǵyma súıendim. Men bul jekpe-jekke aman qalý úshin qajetti mańyzdy energıany jumsaǵanyma ashýlandym, biraq tiri qalǵanyma rıza boldym. Men apat ornynda butanyń paıda bolý qaýpin oısha atap ótkende, men bir nárseni umytyp kettim: adam. Er adam árqashan tizimde birinshi orynda turǵandaı kórinetin. Eger siz bul faktordy elemeıtin bolsańyz, butalar sizdi óltirmeı turyp ólýińiz múmkin.
  
  
  Kem degende, bul jaǵdaıda mende bir fakt boldy. Bul adamdar men alǵan ońtústik-batystan emes, batys jaqtan keldi. Múmkin olar aýyldan ótip ketken nemese bir jerden jol qaldyrǵan shyǵar. Olardyń baǵyty týraly da osyny aıtýǵa bolady. Men álsiz kóterilip, batys baǵytty tańdadym.
  
  
  Men qaıtadan bas tartqanymda, ystyq afrıkalyq kún aspanǵa qaraı eńkeıdi. Men aman qalýǵa áli múmkindik bar ma dep, bıik shóptiń ústine quladym. Maǵan sý óte qajet boldy. Tilde jáne aýyzda budan bylaı eshqandaı sezim bolmady. Men jatyp, shaıannyń shóptiń arasynan aqyryn ótip bara jatqanyn baqylap otyrdym. Eger ol shabýyl jasasa, men qozǵala alatynymdy bilmedim, biraq ol meni baıqamaǵan sıaqty. Bir sátten keıin ol ketip qaldy. Men oǵan betimdi buryp, qyzǵanyshpen qaradym, óıtkeni onyń ómir súrýine baılanysty problemalar bolǵan joq, eń bolmaǵanda qazirgi ýaqytta. Bul túrdiń planetanyń betinde tórt júz mıllıon jyldan astam ýaqyt boıy, dınozavrlar paıda bolǵanǵa deıin jorǵalap júrgeni jáne onyń jer betinde adamdar joıylyp ketpes buryn paıda bolýy múmkin ekendigi azdap ıronıalyq bolyp kórindi. Áıteýir bul ádiletsiz bolyp kórindi, biraq men ol kezde birjaqty boldym.
  
  
  Men sol jerde jatqanymda qulaǵyma taǵy bir dybys estildi. Bul alystaǵy yzyldaǵan dybys edi, burynǵy shybyndardyń yzyldaǵanynan esh aıyrmashylyǵy joq. Biraq bul dybys tez kúsheıip, avtomobıl qozǵaltqyshy sıaqty tanyla bastady.
  
  
  Men ornymnan turyp, estý úshin basymdy ıdim. Iá, bul qandaı da bir kólik boldy. Men senimsizdikpen ornymnan turyp, dybysqa qaraı bet aldym. Men shópter men sırek kezdesetin aǵashtardan basqa eshteńe kórmedim. Biraq shý sekýnd saıyn jaqyndap qaldy.
  
  
  "Sálem!"Men shóptiń arasynan aıqaıladym. "Eı, mine!"
  
  
  Men súrinip quladym. Taǵy da senimsizdikpen aıaǵyma turyp, men taǵy da alǵa umtyldym. Bir sátten keıin men ony kórdim - shań basqan jáne tyrnalǵan, qosalqy jolǵa soqtyǵysqan, bul shóptegi izden basqa eshteńe emes. Roverdi, ashyq kólikti, meni kórmegen eki adam alyp ketti, óıtkeni ol joldyń eń jaqyn núktesine jetip, jolyn jalǵastyrdy.
  
  
  Men aıqaıladym. - "Sálem!"
  
  
  Men ebedeısiz shópten ótip bara jatyp, aqyry jolǵa jettim. Men orynǵa jetkende taǵy aıqaıladym. Men mas adam kóliktiń artynan júgirgendeı terbeldim, biraq tómen qaradym.
  
  
  Men keýdemde sharasyzdyqtyń kóterilip bara jatqanyn sezip, jatyp daýystap ursatynmyn. Bul kólik meniń aman qalýymnyń sońǵy múmkindigi bolýy múmkin.
  
  
  Sosyn men "roverdiń" jyldamdyǵyn báseńdetip, toqtaǵanyn estidim. Men ne bolǵanyn kórý úshin turýǵa tyrystym, biraq mende kúsh bolmady. men
  
  
  qozǵaltqyshtyń bos turǵanyn estidim, sodan keıin "rover" birinshi berilisti qaıta qosyp, jolda burylyp, maǵan qaraı bet aldy. Olar meni ne estidi, ne kórdi.
  
  
  Birneshe sekýndtan keıin meniń qasymda kólik toqtap qaldy, qozǵaltqysh toqtap qaldy, men eki adamnyń brıtandyq aksentpen sóılegenin estidim.
  
  
  "Rabbym, bul eýropalyq".
  
  
  "Ol munda butada jalǵyz ne istep júr?"
  
  
  "Múmkin biz odan suraýymyz kerek shyǵar".
  
  
  Kóp uzamaı aýzyma salqyn sý aǵyp, aldymdaǵy las kóılegime tógildi, men tilimdi qaıtadan sezindim.
  
  
  "Qudaıym, adam, ne boldy?"
  
  
  Meniń nazarym ústimnen eńkeıgen eki etti tulǵaǵa aýdaryldy. Olar orta jastaǵy aq násildi rodezıalyqtar, bálkim, bir kúndi shól dalada ótkizgen jentlmen fermerler bolsa kerek.
  
  
  "Ushaq apaty", - dep jaýap berdim men. "Men odan ketip qaldym".
  
  
  Olar meni roverge otyrǵyzǵan kezde men jetkenimdi bildim. Biraq men Aleksıs Salomostyń denesin Afınydaǵy bireýdiń kesirinen gıenalar jep jatqanyn umyta almadym. Men Devıd Hok maǵan Apolon ǵımaratynda bolyp jatqan oqıǵalarǵa tereńirek úńilýge múmkindik beredi dep úmittengen edim, Adrıan Stavros shynymen Brazılıada ma, bári oılaǵandaı. kópten beri kórgen emespin.
  
  
  Úshinshi taraý.
  
  
  "Sen óte jaqsy kórinbeısiń, Nık".
  
  
  Devıd Hoýk, AQSH-tyń asa qupıa AX agenttiginiń dırektory, qyzyl aǵashtan jasalǵan keń ústelinde alǵa eńkeıip, oń qolynyń saýsaqtaryna qysqa temeki ustaǵan. Biz onyń AX shtab-páterindegi keńsesinde otyrdyq, ol Vashıngtondaǵy duPont Circle-degi Amalgamated Press & Wire Services kompanıasynyń jalǵa alynǵan keńistiginde aqyldy túrde jasyrylǵan.
  
  
  Men oǵan qısyq mysqylmen qaradym. "Olar meniń Solsberıdegi aýrýhanada taǵy biraz turýymdy qalady. Biraq sen meniń qanshalyqty tez jalyǵyp ketetinimdi bilesiń. Eger men bozaryp ketsem, bul maǵan kún sáýlesi men jaqsy steık steık qajet bolǵandyqtan. Salomostyń tarıhy týraly ne oılaısyz? "
  
  
  Hoýk temekisin tartyp, meniń baǵytyma tútin saqınasyn jiberdi. Úlken ústeldiń basynda otyryp, ol kishkentaı jáne aryq bolyp kórindi, shashy aqshyl, beti Konnektıkýttaǵy fermerge uqsady. Biraq men bul názik kózqarastyń aldamshy ekenin bildim. Ol naǵyz dınamo boldy.
  
  
  "Bul meni azdap qorqytady", - dedi ol. "Taǵy bir qorqynyshtysy, sen tapsyrmalar arasynda ólip qala jazdadyń. Men mundaı qıyndyqty ońaı tapqan adamdy eshqashan kórgen emespin".
  
  
  Men ıyǵymdy kóterdim. "Salomos dos boldy. Meniki jáne BALTA. Ol bizge Borısovty tabýǵa kómektesý úshin baryn saldy, esińde me?"
  
  
  - Iá, esimde, - dedi Hoýk baısaldy túrde. "Al, sizdiń Rodezıalyq qashýyńyz aıaqtaldy, sondyqtan biz ony tastaımyz. Adrıan Stavros Grekıa úkimetine qarsy qastandyq jasaýdy josparlaýy múmkin degenge keletin bolsaq, men ony jiberip almas edim".
  
  
  "Ol áli kúnge deıin Brazılıada plantasıaǵa ıelik ete me?"
  
  
  "Bizdiń derekkózderimiz boıynsha, bul áli kúnge deıin onyń shtab-páteri. Bizde sońǵy esep joq". Hoýk óziniń úlken bylǵary kreslosyna súıendi. "Eger bul sizdiń dosyńyz Mınýrkos penthaýsynan shyǵyp bara jatqanyn kórgen Stavros bolsa, biz mindetti túrde qyzyqty jaǵdaıǵa tap boldyq. Búkil eldi basqarý týraly armandar ol týraly bilgenderimizben óte jaqsy úılesedi".
  
  
  Hoýk onyń súıekti býyndaryn zerttedi. Adrıan Stavros árqashan nevrotıkalyq, múmkin psıhopat bolǵan. Brazılıada úkimet tarata almaǵan kontrabandashylardyń tabysty tobyn basqarýmen qatar, ol saıası kisi óltirýler de jasady, olardyń sońǵysy Izraıl sheneýnigi Moshe Ben Qanahannyń óltirilýi dep esepteledi ".
  
  
  "Sonda men AX Aleksıs Salomostyń oqıǵasyna qyzyǵýshylyq tanytatynyn túsinemin", - dedim men.
  
  
  "Men solaı bolýy kerek dep qorqamyn. Meniń oıymsha, siz Salomosty dosyńyz dep sanaǵandyqtan, bul tapsyrmany alǵyńyz keledi".
  
  
  - Iá, ser, men muny qalaımyn.
  
  
  Hoýk temekisin jaqyn mańdaǵy kúlsalǵyshta sóndirdi. "Meniń birinshi serpinim -" joq "dep aıtý jáne máseleni basqa adamǵa jetkizý. Bilesiz be, men agenttiń tapsyrmaǵa jeke qatysýynan qalaı aýlaq bolýǵa tyrysamyn".
  
  
  "Men úshin óltirýshi Aleksıstiń bostandyqqa shyqpaýy mańyzdy", - dedim men aqyryn.
  
  
  "Jaraıdy. Sen munymen kúrese alasyń. Biraq asa saq bol, Nık. Meniń oıymsha, eń jaqsy nárse - Rıoǵa barý jáne ondaǵy SRÝ qyzmetkerimen sóılesý. Stavros elden tys jerde ekenin jáne onyń ýaqytyn qaıda ótkizgenin bilińiz. Eger sizdiń jetekshilerińiz sizdi Afınaǵa aparsa, onda baryńyz. Tek meni habardar etip otyryńyz ".
  
  
  Men kúldim. - "Men muny únemi jasamaımyn ba?"
  
  
  "Keıde siz bul jerde kóńilsiz jumys oryndarynda otyrǵan adamdar bar ekenin umytyp ketesiz jáne shoýdy júrgizý olardyń mindeti". Onyń daýysy keıde hattama men tapsyrý tártibi týraly aıtqan kezde paıda bolatyn ótkir reńkke ıe boldy. "Eger sizge kez kelgen ýaqytta kómek qajet bolsa, ony surańyz. Biz bul úshin osyndamyz".
  
  
  "Árıne."
  
  
  Ol ústeldiń tartpasyn ashyp, konvertti shyǵardy. Onyń kózderi menikinen aýlaq boldy. "Sizdiń ótinishińizdi jáne meniń sizge yqtımal konsesıamdy kúte otyryp, men sizdiń bıletińizdi aqylmen bolmasa da, kóregendikpen satyp aldym".
  
  
  Men kúldim. "Rahmet."Men ústeldiń ústinen qolymdy sozyp, konvertti aldym.
  
  
  "Men saǵan qandaı da bir jaqsylyq jasadym ba, joq pa, sony sheshpes buryn, munyń bári qalaı bolatynyn kútken durys", - dep jaýap berdi Hoýk.
  
  
  Kelesi kúni keshke men Rıo-de-Janeıroǵa Pan Am reısine otyrdym. Men barlyǵyn demaldym
  
  
  bir kún burynǵydaı boldy jáne qaıtadan burynǵydaı boldy. Ushý esh qıyndyqsyz ótti, biraq men Mýnıdiń kishkentaı ushaǵynda Salomos maǵan veldti kórsetkende, qıyndyqtar men apatqa ushyraǵan qoný týraly jáne Salomostyń máıiti ystyq kúnde qalaı kórinetini týraly oıladym.
  
  
  Kelesi kúni tańerteń men Rıoǵa keldim jáne Kopakabana saraıynyń janyndaǵy "Florıano" qonaqúıine ornalastym. Bul jaǵajaıdan bir-aq blok qashyqtyqta boldy jáne onda otarshyl Brazılıanyń hosh ıisi boldy. Bólmede tóbege arnalǵan jeldetkish pen jalúzı bar esikter boldy, al tar balkon teńizge kishkene kórinis berdi.
  
  
  Rıoda kún ystyq boldy. Ol jerge jete alǵan brazılıalyqtardyń barlyǵy jaǵajaıda bolǵan jáne olardyń kópshiligi qonaqúıdiń janyndaǵy Kopakabana aımaǵynda bolǵan bolýy kerek. Aptap ystyqty kútip, men ózimmen birge tropıkalyq júnnen tigilgen aýyr kostúm alyp keldim. Túste men dýsh qabyldadym, Vılgelmınanyń ústine jeńil kostúm kıdim, meniń Lúgerim men Gúgom, oń qolymda qynaptalǵan stıletto jáne Rýa da Matrız 54-tegi meniń súıikti kishkentaı meıramhanalarymnyń biri Cheılge túski asqa bardym. The bul meıramhana buryn kolonıalyq úı bolǵan jáne áli kúnge deıin qundy antıkvarıat pen kartınalarmen jabdyqtalǵan. Negr qyzmetshileri ústelderge qyzmet kórsetip, bardy kútip ustady. Men kókónister qosylǵan sıyr eti men shoshqa etinen turatyn Chýrasko mıkstosyna tapsyrys berdim jáne olardyń óte jaqsy Grande Uniao Cabernet sharaby úshin kádimgi kotletten, jergilikti syradan bas tarttym. Biraq men endi ǵana tamaqtana bastaǵanymda, qyzdyń kirip, kórshi ústelge otyrǵanyn kórdim. Ol uzyn boıly jáne symbatty edi, al otty qyzyl shashy onyń sútti aq terisin odan saıyn bozartyp jiberdi. Onyń kózdiń jaýyn alatyn jasyl shaǵyn kóılegi shashyna múldem qarama-qaıshy boldy jáne uzyn, minsiz jambastarynyń kópshiligin jáne belinen joǵary tartymdy moıyn syzyǵyn ashty. Ol kóılekke sáıkes keletin jasyl aıaq kıim, sol qolynda jasyl bilezikter kıgen.
  
  
  Qyzyl shash meni bir sátke shatastyrdy, biraq sodan keıin men ony sońǵy ret kórgende shashymnyń qysqa jáne qońyr ekenin túsindim. Bul Izraılde bir jyldan astam ýaqyt buryn bolǵan. Qyzdyń esimi Erıka Nıstrom bolatyn. Ol Izraıldiń "Shın Bet" barlaý jelisiniń múshesi bolǵan. Reseıdiń Izraıl úkimetine qarsy qastandyǵyn toqtatý úshin ol ekeýmiz birge jumys istegen kezde onyń kodtyq aty Jalyn boldy, biraq bul ataý ár tapsyrma saıyn ózgerip otyrdy.
  
  
  Men ornymnan turyp, onyń ústeline qaraı júrdim. Ol meniń kózimdi kórý úshin uzyn kirpikterin kótergende, onyń júzinde kúlki paıda boldy. "Oı!"- dep aıqaılady ol. "Bul sensiń. Qandaı jaǵymdy tosyn syı". Ol aǵylshyn tilinde esh ekpinsiz sóıledi.
  
  
  Erıkanyń ata-anasy skandınavıalyq evreıler bolǵan. Onyń otbasy Izraılge qonys aýdarǵanǵa deıin, nebári segiz jasynda, aldymen Osloda, sodan keıin Kopengagende turǵan.
  
  
  "Men de solaı aıtqym keldi", - dedim men. Erıka ekeýmiz Tel-Avıvte kýrerdiń kelýin kútip, ıntımdi kesh ótkizdik; bul ekeýmizge de qatty unaǵan kesh boldy. Endi onyń kózderi maǵan muny súıispenshilikpen eske alǵanyn aıtty. "Siz meniń ústelimde maǵan qosylasyz ba?"
  
  
  "Al, keıinirek maǵan bireý qosylady, Nık. Qarsy emes pe?"
  
  
  "Sizben sóılespeý sıaqty emes", - dedim men.
  
  
  Ol meniń ústelimde maǵan qosylyp, ózine jeńil túski asqa tapsyrys berdi, al úshinshi adam agent dep túsindirdi: "Sen óte jaqsy kórinesiń, Nık".
  
  
  "Sen meni bir apta buryn kórýiń kerek edi", - dedim men. "Maǵan qyzyl shash unaıdy, Erıka".
  
  
  Ol meni kúlimsirep soqyr etti. Búrkittiń uzyn murny keń, sezimtal aýyzdy erekshe atap ótti. Onyń kózderi qoıý jasyl, kóılegi jarqyrap turdy. "Rahmet", - dedi ol. "Tústi qospaǵanda, olar meniki. Biz Izraılde birge jumys istegen kezde bul uzaqqa sozylmady".
  
  
  "Esimde", - dedim men. "Siz is boıynsha osyndasyz ba?"
  
  
  "Iá", - dep jaýap berdi ol. "Al sen she?"
  
  
  - Iá, - dedim men kúlip. "Bul árqashan bıznes, solaı emes pe?"
  
  
  "Árdaıym derlik."
  
  
  Men jaqynda gazetterden Izraıldiń Moshe Ben Qanahannyń ólimine ashýlanǵanyn jáne olardyń prezıdenti onyń túbine jetýge ant bergenin oqyǵanym esime tústi. Dál osy kisi óltirýde amerıkandyq barlaý Adrıan Stavrostyń qatysy bar dep eseptedi. Men Erıka Rıoda Adrıan Stavrosty urlap, ızraıldik úlgidegi Izraılge aparý úshin nemese ony óltirý úshin boldy ma dep oılana almadym.
  
  
  Men suradym. - "Rıoda biz birge iship, sóılesý úshin jetkilikti uzaq bolasyz ba?"
  
  
  "Múmkin", - dedi ol. Ol ústelge jatqyzǵan kezde onyń qoldary moıyn syzyǵyn jyljytyp jiberdi, al meniń qan qysymym on balǵa kóterildi. Onyń jasyl kózderi meniń kózime qarap, meniń kiná men áńgime týraly emes ekenimdi biletinin aıtty.
  
  
  Men staqanymdy aldym. Ol tapsyrys berdi jáne sol Grande Uniao Cabernet-ke qyzmet etti. "Osy múmkindik úshin", - dedim men.
  
  
  Ol staqanyn aldy da, meniń staqanymdy qaǵyp aldy. "Osy múmkindikke".
  
  
  Biz tostty jas jigit paıda bolǵan kezde ǵana aıaqtadyq. Ol qasymyzda turmaıynsha men ony tipti kórgen emespin. Ol óte qysqa sary shashty jáne qatty, tórtburyshty júzdi, salmaqty, bulshyqetti jigit bolatyn. Onyń sol qulaǵynyń bir bóligi joǵalyp ketken, biraq bul aqaý onyń erkektik kelbetin buzbaǵan. Ol bejevyı jazǵy kostúm kıgen, ol sol qolynyń astyndaǵy dóńesti tolyǵymen jasyrmaǵan.
  
  
  "Men seni alǵashynda kórmedim, Erıka", - dedi ol óte qatal.
  
  
  maǵan qarap. "Men seniń bireýmen birge bolasyń dep kútken joqpyn".
  
  
  Bul sózder jumsaq sógis retinde aıtylǵan. Olar aıqyn ekpinmen sóıledi. Meniń esime Izraıldiń AXE barlaý derekterindegi er adamnyń sýreti tústi. Bul Shın Bettiń jazalaýshysy Zakarıa Garıb bolatyn. Onyń jáne Erıkanyń Rıoda bolýyna qatysty meniń teorıam nyǵaıa túskendeı boldy.
  
  
  "Bul eski dos, Zak", - dedi Erıka. "Ol menimen Izraılde jumys istedi".
  
  
  Gareb úshinshi orynǵa turaqtady. "Men bilemin", - dedi ol. "Karter, meniń oıymsha".
  
  
  "Bul durys."
  
  
  "Sizdiń bedelińiz sizden alda".
  
  
  Onyń minez-qulqy qatal, dushpandyqqa jaqyn boldy. Men onyń Erıkany bilgenime degen qyzǵanyshyn sezindim. Men oǵan jaýap bere almaı turyp, ol oǵan buryldy. "Siz men usynǵandaı vıshısýazǵa tapsyrys berdińiz be?"
  
  
  - Iá, Zak, - dedi Erıka óziniń dostyq qarym-qatynasynyń joqtyǵynan sál uıalyp. "Bul jaqyn arada osynda bolady".
  
  
  "Vıshısýaz - bul meıramhanada tamaqtanýǵa turarlyq jalǵyz nárse", - dep shaǵymdandy Zak tym qatty.
  
  
  "Jolyń bolmaǵany úshin keshirim suraımyn", - dep jaýap berdim men sabyrmen. "Meniń oıymsha, mundaǵy taǵamdardyń kópshiligi jaqsy daıyndalǵan. Sizdiń sońǵy saparyńyzdan keıin olar aspazdardy aýystyrǵan bolýy múmkin".
  
  
  Zak burylyp, maǵan qatty kúldi. "Múmkin".
  
  
  Men áńgime sol sátten bastap jaǵymdy bolmaı qalady dep sheshtim. Men tamaqty iship bitirdim, sondyqtan chekti ákelý úshin daıashyny shaqyrdym. Men búkil keshke aqsha tóleýdi usyndym, biraq Zak tez bas tartty.
  
  
  "Sen qaıda turdyń?"men Erıkadan suradym.
  
  
  "Korýmbada Avenıda Rıo Brankoda", - dedi ol.
  
  
  Zak oǵan qarap qaldy.
  
  
  "Qandaı atpen?"
  
  
  Ol qymsyndy. "Vargas".
  
  
  "Men seni sonda shaqyra alamyn ba?"
  
  
  "Sizde aralasýǵa az ýaqyt bolady",
  
  
  Zak oǵan tez aıtty.
  
  
  Ol ony elemeı, maǵan tátti kúldi.
  
  
  "Iá, sen maǵan qońyraý shala alasyń. Biz taǵy kezdesemiz dep úmittenemin, Nık".
  
  
  Men ornymnan turdym. "Sezim ózara."Men qolymdy onyń qolyna tıgizdim, bizdiń kózimiz bir sátke túıisip qaldy. Men Zaktyń qyzǵanatynyn bildim, men ony unatpaǵandyqtan, men ony onyń paıdasyna oınadym. Ol maǵan qarap otyrdy. "Siz menen qońyraýdy estısiz".
  
  
  "Jaraıdy", - dedi Erıka.
  
  
  Men olardan burylyp, meıramhanadan shyqtym. Syrtqa shyqqanda arqamdaǵy Zaktyń dushpandyǵynan ystyqty seze jazdadym.
  
  
  Sol kúni tústen keıin men aspaly jolmen áserli Korkovado taýyna shyqtym, onyń basynda Qutqarýshy Másihtiń alyp músini turdy. Orynǵa jetkende men tekserý tósbelgisine baryp, belgilengen jerge toqtadym da, kúttim. Shamamen on bes mınýttan keıin maǵan qorshaýdyń janynda bir adam qosyldy. Ol meniń boıymda edi, biraq symbatty. Ol áli orta jasta bolmasa da, uzyn júzi tereń ájimdermen jabylǵan. Bul Karl Tompson bolatyn jáne ol SRÝ-da jumys istedi.
  
  
  "Ádemi kórinis, solaı emes pe?"- dedi ol kirispe retinde, kún sáýlesinde appaq jarqyrap, jasyl tóbeler men kobált teńizimen qorshalǵan tómendegi qalaǵa qolyn bulǵap.
  
  
  "Tynys alý", - dedim men. "Qalaısyń, Tompson?"
  
  
  "Shamamen birdeı", - dedi ol. "Brazılıadaǵy sońǵy ákimshilik aýysqannan beri bul jerde tynyshtyq ornady. Bul kúnderi AX-tiń jaǵdaıy qalaı? Biraz ýaqyttan beri sender Azıadaǵy armıadan da kóp oq-dárilerdi atyp tastadyńdar".
  
  
  Men kúldim. "Keıde solaı bolyp kórinedi. Men bos emes edim, sen de bos emes ekenińe senimdimin".
  
  
  "Al endi olar seni Adrıan Stavrosqa otyrǵyzdy".
  
  
  "Bul durys."Men kógildir sýda júzip bara jatqan krýızdik kemeniń tegis tumsyǵymen portqa aqyryn kirip kele jatqanyn kórdim. Tómende ol oıynshyq qaıyq sıaqty kórindi. "Siz ony sońǵy ret qashan kórdińiz?"
  
  
  Ol bir sátke oılanyp qaldy. "Bizde plantasıany naqty baqylaý bar. Bes-alty apta buryn onyń bul jerden ketip bara jatqanyn kórgen. Ol Madrıdke bara jatqan ushaqqa otyrdy dep oılaımyz".
  
  
  "Bul reısti Afınaǵa jalǵastyrýǵa bolady".
  
  
  "Múmkin solaı shyǵar. Olar ony sonda kórdi me?"
  
  
  "Biz solaı oılaımyz. Plantasıada ne bolyp jatyr?"
  
  
  "Plantasıa - onyń naǵyz shtab-páteri. Rıoda onyń Apex Imports bólimshesi bar jáne kontrabanda osy kompanıa arqyly júzege asyrylady dep oılaımyz. Biraq onyń esimi onymen ashyq aıtylǵanymen, ol onyń keńselerine jıi barmaıdy. Kompanıa prezıdenti Parakataǵa turaqty saparlar jasaıdy ".
  
  
  "Biraq plantasıa qaıda ornalasqan?"
  
  
  Tompson basyn ızedi. "Ol aýyldyń janynda, joldan tys jerde ornalasqan. Ony Stavrostyń burynǵy tutqyndardan, saıası fanattardan jáne burynǵy fashıserden quralǵan shaǵyn armıasy kúzetedi. Biraq qazir ol jerde biraz ǵana kúsh bar".
  
  
  Men suradym. - "Siz ol jerde erekshe eshteńe baıqamadyńyz ba?"
  
  
  "Eger siz kóp adamdar nemese qarý-jaraq týraly aıtatyn bolsańyz, jaýap joq. Biraq buryn eshqaısymyz kórmegen kelýshi boldy. Ol toqsan kún buryn Stavrospen birge kelgennen beri biz ony únemi baqylap otyrdyq. jáne onyń bul jerden ketip bara jatqanyn eshkim kórgen emes. Bul ádetten tys emes, tek meniń eki erkegimniń biri jańa jigit, orta jastaǵy er adam sol jerde qamaýda otyr dep talap etedi. Ony qarýly kúzetpen bir ǵımarattan ekinshi ǵımaratqa aýystyryp jatqan ".
  
  
  "Bul adam qandaı boldy?"
  
  
  Tompson ıyǵyn kóterdi. "Bizde onyń sýreti bar, biraq ol alystan. Ol elýge taıap qaldy, men aıtar edim, hramdarynda sál aǵarǵan qysqa, qara shashy bar. Ol únemi jibek kóılek kıip júretin deneli adam ".
  
  
  Bul saıası málimdemeleri jaqynda Afınany dúr silkindirgen jáne penthaýsynda Adrıan Stavros kóringen grek keme magnaty Mınýrkos bolýy múmkin sıaqty.
  
  
  "Men fotosýrettiń kóshirmesin ala alamyn ba?"
  
  
  "Siz muny retteı alasyz", - dedi Tompson. "Qarashy, Karter, ótken aptada biz plantasıalardy baqylaýdy kezdeısoq tekserýlerge deıin ýaqytsha qysqartýǵa májbúr boldyq, al men kelesi eki kúnde óz halqymyzdy ol jerden tolyǵymen shyǵaryp salýym kerek shyǵar, óıtkeni bizde taǵy bir másele týyndady. Sizben birge adamdy qaıtarýǵa ruqsat alýymdy qalaısyz ba? "
  
  
  "Joq, men aıttym. "Hoýk maǵan qajet bolǵan jaǵdaıda kómek kórsetýge ýáde berdi. Men sýretti qashan ala alamyn?"
  
  
  "Búgingi tún she?"
  
  
  "Jaqsy".
  
  
  "Biz tasymaldaý úshin sál basqa oryndy paıdalanyp jatyrmyz", - dedi Tompson. "Bul qalalyq avtobýs. Siz qonaqúıińizge barasyz. Meniń adamym qazirdiń ózinde sonda bolady. Siz avtobýstyń eshkim júrmeıtin artqy platformasyna ótip, oń jaqtaǵy sońǵy orynǵa otyrasyz. Fotosýret osy oryndyqtyń astyna bekitiledi. . Avtobýs Estrada de Ferro dep belgilenedi jáne eger siz osy ýaqytqa deıin barǵyńyz kelse, sizdi ortalyqqa aparady ".
  
  
  "Avtobýs qonaqúıdiń janynan qashan ótedi?"
  
  
  "Jeti on beste. Avtobýstyń nómiri on bir bolady".
  
  
  "Jaraıdy", - dedim men. "Jáne rahmet."
  
  
  "Kez kelgen ýaqytta", - dedi Tompson. Birer sátten keıin ol ketip qaldy.
  
  
  Tústen keıin men Apex Import kompanıasynyń keńsesine qysqasha toqtadym. Ol astana Brazılıaǵa kóshken kezde bos turǵan eski qalpyna keltirilgen úkimettik ǵımarattardyń birinde ornalasqan. Keńseler úsh reıs joǵary boldy, lıft jumys istemedi.
  
  
  Men joǵarǵy qabattaǵy óte kishkentaı qabyldaý bólmesine kirdim. Kóterilý mańdaıymnan ter shyǵardy, óıtkeni ǵımarattaǵy kondısıoner lıftten jaqsy jumys istemeıtin sıaqty, al Rıoda kún ystyq boldy. Qara shashty qyz metal ústelge otyrdy da, men kirgen kezde maǵan kúdiktene qarady.
  
  
  "Men saǵan kómektese alatyn birdeńe bar ma?"ol portýgal tilinde surady.
  
  
  Men aǵylshyn tilinde jaýap berdim. "Men Stavros myrzany kórgim keledi".
  
  
  Onyń qara kózderi odan saıyn kishireıe tústi. Ol qaıtadan sóılegende, ol buzylǵan aǵylshyn tilinde boldy. "Meniń oıymsha, sen durys emes jerge keldiń, senor".
  
  
  Men aıttym. - "Oı?""Biraq Stavros myrzanyń ózi maǵan onymen Apex Imports kompanıasy arqyly baılanysa alatynymdy aıtty".
  
  
  "Aǵa, Stavros myrzanyń bul jerde keńsesi joq..."
  
  
  Jeke kabınettiń esigi ashylyp, úlken qara shashty adam paıda boldy. Ol surady. - "Qıyndyqtar bar ma?"Onyń únin dostyq dep ataýǵa bolmaıdy.
  
  
  "Men jaı ǵana Stavros myrzany izdedim", - dedim men.
  
  
  "Qandaı maqsatpen?"
  
  
  Men dórekilikke mán bermedim. "Stavros myrza, eger men onymen osynda habarlassam, odan japondyq fotoaparattardy jappaı alýǵa keńes berdi". Men abdyrap áreketoval. "Men durys emes keńsede turmyn ba?"
  
  
  "Stavros myrza dırektorlar keńesiniń tóraǵasy bolyp tabylady, - dedi qarańǵy adam, - biraq onyń bul jerde keńsesi joq jáne kompanıanyń bıznesimen aınalyspaıdy. Men onyń prezıdentimin; sen menimen qarym-qatynas jasaı alasyń".
  
  
  "Bul senor Karlos Ýbeda", - dedi qyz sál tákapparlyqpen.
  
  
  "Kezdesýge qýanyshtymyn, ser", - dedim men qolymdy sozyp. Ol muny qatal qabyldady. "Meniń atym Djonson. Birneshe apta buryn men Cheıl meıramhanasynda kezdeısoq Stavros myrzany kezdestirdim. Ol Eýropadaǵy saparynan dál osy ýaqytta oralatynyn jáne men onymen osy jerden baılanysa alatynymdy aıtty".
  
  
  "Ol áli Afınada", - dedi qyz.
  
  
  Ýbeda oǵan tesilgen kózqaraspen qarady. "Men aıtqanymdaı, Stavros myrzamen bul jerde baılanysýǵa bolmaıdy. Biraq men sizdiń tapsyrysyńyzdy jiberýge qýanyshtymyn".
  
  
  "Túsindim. Men onymen shynymen jeke aınalysqym keldi. Onyń Afınadan qashan oralatynyn aıta alasyz ba?"
  
  
  Ýbedanyń betinde onyń aýzynyń aldynda bulshyq et dirildep turdy. "Ony Eýropadan birneshe apta boıy qarsy almaıdy, Djonson myrza. Eger siz bıznespen aınalysqyńyz kelse, menimen aınalysýyńyz kerek".
  
  
  Men kúldim. "Men sizge qońyraý shalamyn, Ýbeda myrza. Ýaqytyńyz úshin rahmet".
  
  
  Men olardy artymnan qaraý úshin qaldyrdym. Kóshege qaıta shyqqannan keıin men taksıge otyryp, qonaqúıime qaıttym. Qyzdyń eskertýi maǵan qajetti rastaýdy berdi, Adrıan Stavros shynymen Afınada boldy, dedi Salomos maǵan. Al eger bul sýret Nıkkor Mınýrkostyń sýreti bolyp shyqsa, bári qyzyq bolyp ketetin.
  
  
  Men dýshqa túsip, biraz demaldym, sodan keıin Tompsonnyń nusqaýlaryn oryndaı otyryp, on birinshi avtobýsqa otyrdym. Ol oılaǵandaı, fotosýret oryndyqqa kishkentaı qońyr konvertte bekitilgen. Men ony alyp, qala ortalyǵyndaǵy shaǵyn kafege baryp, jaqsy portýgal sharabyna tapsyrys berdim. Osydan keıin ǵana men konvertten fotosýret alyp, ony qarap shyqtym.
  
  
  Tompson aıtqandaı, sýret óte jaqsy bolǵan joq, degenmen telefoto lınza qoldanylǵany sózsiz. Bul ranchodaǵy úıinen jańa ǵana shyǵyp, kameraǵa qaraı kele jatqan úsh adamnyń sýreti edi. Ortadaǵy adam Tompson maǵan sıpattaǵan adam boldy, men ony anyqtaýǵa týra kelgen bet-álpetimniń kishkentaı bolýyna qaramastan, mende kóp kúmán bolǵan joq, óıtkeni men ony fotosýretterden AX-da kórsetilgen betpen salystyrdym, bul adam shyn máninde Nıkkor Mınýrkos boldy. . Men buryn-sońdy basqa erkekterdi kórgen emespin.
  
  
  Mınýrkos qalǵan ekeýiniń arasynda muńaıyp júrdi.
  
  
  Olardyń eshqaısysy sóılesken joq, biraq Mınýrktiń sol jaǵyndaǵy uzyn boıly, teýtondyqqa uqsaıtyn adam Mınýrkke jańa ǵana sóıleskendeı qarap, jaýap kútip turdy. Mınýrkostyń júzi muńaıyp, baısaldy boldy.
  
  
  Men sýretti qaıtadan konvertke salyp, qaltama tyǵyp qoıdym. Eger SRÝ agentiniń baqylaýy durys bolsa, meniń dosym Salomostyń teorıasy shynymen dáleldendi. Áıteýir Stavros Afınydaǵy Mınýrkostyń operasıalaryn óz moınyna aldy jáne onyń atynan tóńkeris jasamaq boldy.
  
  
  Kafede jeńil tamaqtanǵannan keıin men Korýmba qonaqúıindegi Erıka Nıstromnyń bólmesine qońyraý shaldym. Onyń daýysy meıirimdi jáne jyly boldy. Ol keshtiń qalǵan bóligin jalǵyz, jalǵyz ótkizetinin, men oǵan barsam qýanatynyn aıtty. Zak ekeýi azdap urysyp qaldy, ol ashýlanyp túngi klýbqa ketti.
  
  
  Toǵyzǵa kezdesýdi belgilegennen keıin men qonaqúıge qaıta oraldym da, Hokqa qońyraý shaldym. Ol sharshaǵan daýyspen jaýap berdi jáne joldyń sońyndaǵy skremblerdi iske qosty, osylaısha biz bárin kodqa engizbeı sóıleı alamyz.
  
  
  "Qandaı durys emes saǵat, Nık", - dedi ol sál ashýlanyp. "Osy kezde men seni estıtin jalǵyz ýaqyt osy sıaqty".
  
  
  Men kúldim. Men onyń óte qupıa páterinde arnaıy telefonnyń artynda otyrǵanyn elestete alamyn, shashy aqshyl, múmkin juqa denesinde jibek smokıng kıgen jáne tisine eriksiz temeki salynǵan.
  
  
  "Kem degende, men áldebir qyzdyń jatyn bólmesinde emespin", - dedim kúmándi adaldyqpen.
  
  
  "Mmm! Kesh áli bitken joq, solaı ma? Meni aldama, balam. Men munyń bárin ózim bastan ótkerdim".
  
  
  Keıde men Hoýktyń meniń ishki oılarymdy onyń analıtıkalyq sanasyna ashatyn psıhıkalyq qabiletteri bar dep oılaıtynmyn.
  
  
  "Joq, ser", - dep moıyndadym men. "Kesh áli aıaqtalǵan joq. Biraq men onyń birinshi bóligin jaqsy paıdalandym, meniń oıymsha, Mınýrkos Parakatý mańyndaǵy Stavros plantasıasyndaǵy tutqyn. Sonymen qatar, men Stavrostyń Afınada ekenin bildim".
  
  
  "Al, - dedi Hoýk oılana otyryp, - bul qyzyq".
  
  
  "Bul Salomostyń teorıasyna sáıkes keledi".
  
  
  "Sonymen sen Parakataǵa barasyń ba?"- dep surady Hoýk.
  
  
  "Durys. Múmkin men munyń túbine jete alamyn. SRÝ qyzmetkeri Tompsonnyń aıtýynsha, qazirgi ýaqytta plantasıa az qorǵalǵan. Biraq asqynýlar bar".
  
  
  "Iá?"
  
  
  "Mine, Rıoda eski dosym bar. Men Izraılde "Ýáde etilgen jer" operasıasynda birge jumys istegen qyz".
  
  
  "O, ıá. Nıstrom arqyly. Nege sulý áıelder búkil álem boıynsha seniń artyńnan eretin sıaqty?"
  
  
  Men kúldim. "Qyzǵanba, ser. Siz atap ótkendeı, sizde de kúnder men túnder boldy".
  
  
  Arǵy jaqtan kúrsinis estildi. "Júr, Nık".
  
  
  "Al, ser, meniń oıyma Nıstrom hanym Brazılıada men sıaqty sebeppen bolýy múmkin degen oı keledi. Dálirek aıtqanda, bir adamnyń kesirinen. Biz Stavrosty Ben-Qanaandy óltirdi dep kúdiktenemiz, solaı emes pe?"
  
  
  Kishkene únsizdik. "Iá, biz bilemiz. Al men aıtar edim, siz boljadyńyz".
  
  
  "Onymen birge jazalaýshy", - dep qostym men. "Meniń oıymsha, olar Stavrosty aýlap jatyr. Olar onyń qazirgi ýaqytta Afınada ekenin bilmeýi múmkin. Biraq men bárimizdiń bir ýaqytta plantasıaǵa shyqqanymyzdy jáne qatelesip bir-birimizge oq atqanymyzdy qalamaımyn, áıtpese siz jumysty buzasyz. Meniń oıym - siz Izraıl barlaý qyzmetiniń kómegimen Nıstromnyń mısıasyn rastaýyńyz kerek. Siz onyń bastyǵy Jırýdyń eski dosysyz, meniń oıymsha, ol bul jaǵdaıda sizben kelisedi.
  
  
  Suńqar kelisim boıynsha yryldady.
  
  
  "Eger solaı bolsa, meniń oıymsha, bárimiz ashyq bolýymyz kerek jáne bir-birimizge kómektese alatynymyzdy bilý úshin otyrýymyz kerek. Nemese, kem degende, bir-birińizden aýlaq bolyńyz".
  
  
  Bul joly tynyshtyq ornady. "Jaraıdy, balam. Men Djırge qońyraý shalyp, sizben baılanysamyn".
  
  
  "Rahmet" dedim men. "Men bul týraly habar alǵansha qozǵalmaımyn".
  
  
  Kóp kútýdiń qajeti joq edi. Bir saǵattan keıin, men Erıkanyń qonaq úıine keter aldynda, maǵan Hoýktan qońyraý keldi. Ol Ierýsalımde tań atpaı jatyp-aq Djırany tóseginen sýyryp alǵan bolýy kerek. Djırýdyń jaýaby ıá boldy, maǵan Stavros máselesin Nıstrmen ashyq talqylaý tapsyryldy, ol Zak Gareb qasynda bolsa da, tapsyrmany oryndaýǵa jaýapty boldy. Maǵan Djırýdyń óz jumysyn menimen talqylaýdy buıyrǵanyn dáleldeıtin kodtyq sóz berildi.
  
  
  Men Erıkanyń bólmesine onnan birneshe mınýttan keıin keldim. Ol meni esik aldynda jambastarynyń kóp bóligin ashatyn qysqa, bosańsytatyn halatpen qarsy aldy. Onyń hosh ıisi men keń, sezimtal kúlkisi bar edi.
  
  
  "Men seni bul jerge eshqashan jete almaısyń dep oıladym", - dedi ol artymnan esikti jaýyp, qulyptap jatyp.
  
  
  Men bólmege kirip, ony qarap shyqtym. Ol menikinen úlken edi, men ony Zak onymen bólise me dep oıladym.
  
  
  "Siz brendı alǵyńyz kele me? Mende ashylmaǵan bótelke bar, bul Rıodan satyp alýǵa bolatyn eń jaqsysy".
  
  
  "Bul jaqsy estiledi", - dedim men.
  
  
  Ol eki sýsyn quıdy. Stakandy alyp, men onyń ádemi júzin kózimmen sıpaýǵa ruqsat berdim. "Siz árqashan jaqsylyqty talap etý úshin ádemi qyz boldyńyz".
  
  
  "Men muny ádette túsinemin", - dedi ol. "Siz?"
  
  
  "Sen meniń Tel-Avıvte boldyń", - dedim men aqyryn jáne kúlimsirep.
  
  
  Uzyn kirpikter dirildep ketti, onyń kózderi bir sátke menikinen aýlaq boldy. Ol qaıtadan basyn kótergende, ol jymıdy. Men qolymdy sozyp, onyń betine tıgizdim. Ol bir jutym brendı aldy. Men qolymdy qoıdym
  
  
  onyń jińishke beline jáne ony maǵan tartty. Onyń ıisi tátti jáne jumsaq boldy.
  
  
  "Sol tún esińde me, Nık?"- ol meniń qulaǵyma dem shyǵardy. "Men sıaqty bul shynymen esińizde me?"
  
  
  "Meniń esimde."
  
  
  "Bul óte jaqsy boldy, solaı emes pe?"
  
  
  "Óte."
  
  
  Biz kózildirikti eń jaqyn ústelge qoıamyz. Men ony ózime tartyp, ernime ózimmen ustadym. Onyń tili meniń aýzyma enip ketti.
  
  
  - Qudaı, Nık, - dep kúbirledi ol.
  
  
  Men onyń jambastaryna qaraı qısaıyp bara jatqanyn sezip, qolymdy onyń bókselerinen ótkizetinmin. Meniń janasýymnyń astynda onyń jambastary aqyryn dirildeı bastady.
  
  
  Ol meni abaılap ıterip jiberdi de, jaryqty sóndirdi. Sodan keıin ol aqyryn jáne ádemi sheshinýge kiristi. Halatynyń astynda ol tek kishkentaı bıkını trýsısyn kıgen. Shapanyn ıyǵynan sheship jatqanda, onyń keýdesi shydamsyzdyqpen maǵan qaraı tartyldy. Onyń keýdesi tolyq, pisken, sútteı appaq edi. Taǵy bir sátte onyń jambastary men jambastarynan ish kıimniń kishkene bóligi syrǵyp túsip, edenge jińishke úıindimen qulap tústi.
  
  
  Erıka maǵan ashyq qarady, bul bólmeniń qarańǵylyǵynda meniń jalańash denemdi qaraýǵa múmkindik berdi.
  
  
  "Ádemi", - dep kúbirledi ol. "Qatty bulshyqetter óte kóp".
  
  
  Men onyń maǵan degen jalańashtyǵyn sezinip, ony ózime tarttym. Ol denemdi tómen qaraı jyljyta otyryp, qolyn keýdemnen jáne ıyǵymnan sıpady. Saýsaqtarym ony zerttep jatqanda, ol meni erkeletetin, erkeletetin, qoldarymen súıetin. Meniń qolymnan onyń jambastary jaıylyp ketti, ol zastyrsydy.
  
  
  Astymyzda jumsaq, qalyń kilem boldy. Erıka onyń ústine tize búgip, tómen túsip bara jatqanda qoldary meniń denemnen syrǵyp ketýine múmkindik berdi. Ol er adamdy qozdyrýdyń barlyq joldaryn biletin jáne olardy qoldanýǵa esh kúmándanbaǵan. Birer sátten keıin men onyń janyna taıyp turdym da, arqammen qalyń kilemge dóreki ıterip jiberdim. Men onyń ústinen tizerlep otyrdym, qolymdy onyń keýdesine tıgizdim. Ol entigip qaldy. Uzyn jambastarym meni qushaqtap aldy. Men qolymdy jambastyń jibekteı ishki jaǵymen júgirttim.
  
  
  "O, ıá", - dep kúbirledi ol. Aýzy sál ashylyp, ádemi jasyl kózderi jumýly edi.
  
  
  Men oǵan kirgenimde, tolyq aýyz bir sátke keńeıip, onyń denesinen jeńil diril ótti. Sosyn ol menimen birge qozǵala bastady, saýsaqtary ıyǵymnan ustap, jambastary belime túıilip qaldy. Bul ekeýimiz úshin de bitkenshe qansha ýaqyt birge qamalǵanymyzdy bilmeımin.
  
  
  Osydan keıin men qozǵalǵym kelmeı, onymen uzaq jattym. Jyly relaksasıa birte-birte meniń etimniń syrtqy talshyqtaryna jáne jan dúnıemniń ishki tereńdigine enip ketti.
  
  
  Keıinirek biz kıinip, kishkentaı dıvanǵa otyrdyq jáne konákty aıaqtadyq. Erıka uzyn qyzyl shashyn tarady, men bólmege kirgen kezdegideı balǵyn kórindi.
  
  
  "Men Zaktyń esikti qaqpaǵanyna qýanyshtymyn", - dedi ol.
  
  
  "Ol óte qyzǵanshaq sıaqty, Erıka. Sen jaqyn boldyń ba?"
  
  
  Ol maǵan qarady. "Bir kúni. Onyń ıdeıasy meniki emes. Jáne ol óte epti boldy. Men oǵan aramyzda endi eshqashan fızıkalyq eshteńe bolmaıtynyn aıttym. Ol buǵan renjidi. Men onyń bul iske aralasqanyn qalamadym, biraq meni qabyldamady. Ol qarýdy óte jaqsy ustaıdy ".
  
  
  "Ol osy tapsyrmada bolýy kerek, solaı emes pe?"
  
  
  Ol maǵan oılana qarady. "Iá."
  
  
  "Erıka, men seniń nege Brazılıada ekenińdi boljadym. Biz bir adamdy ańdyp júrgen sıaqtymyz. Meniń bastyǵym sizben baılanysqa shyqty, ol meniń oıymdy rastady. Biz jeke tapsyrmalarymyzdy talqylaımyz jáne eger bul múmkin bolyp kórinse, bir-birimizben yntymaqtasatyn bolamyz. "
  
  
  Jasyl kózder sál kishireıip ketti. "Jırý menimen jáne Zakpen baılanysta bolǵan joq".
  
  
  "Aldaǵy birneshe saǵatta jedelhat alasyz. Ázirshe maǵan senim artýǵa múmkindik beretin kodtyq sóz berildi. Sóz - Ǵolıat".
  
  
  Ol tańdana qarady. "Bul durys sóz!"
  
  
  "Djırý ony jiberdi".
  
  
  Ol ózine taǵy da brendı quıyp berdi. "Jaraıdy, Nık. Biraq men senimen qanshalyqty erkin ekenimdi bildiretin jedelhatty kútemin". Ol kúlimsirep, meniń betimnen súıdi.
  
  
  Men onyń saq bolýyn kúttim. Ol jaqsy agent boldy. "Bári tártippen. Men sizge tek birneshe ıdeıalarymdy aıtaıyn. Sizge múldem sóılesýdiń qajeti joq".
  
  
  "Bul ádil."
  
  
  "Ekeýmiz de Adrıan Stavrosty izdeımiz, biraq ártúrli sebeptermen". Onyń júzi mánersiz edi. Ol eshteńe taratpady. "Siz ony Ben Qanaandy óltirgeni úshin qalaısyz. Bizge onyń ne úshin qajet ekeni áli tolyq túsiniksiz, biraq bul grek saıasatyna jáne Nıkkor Mınýrkostyń urlanýyna baılanysty bolýy múmkin".
  
  
  "Grek keme qatynasy magnaty?"
  
  
  "Durys. Ol Parakatýda bolýy múmkin jáne onyń erkine qarsy ustalady. Stavros Afınada ornalasqan, sondyqtan siz onyń qaıtyp kelýin kútýińiz kerek nemese ol úshin Eýropaǵa barýyńyz kerek. Biraq meniń oıymsha, oǵan aparatyn jol Parakatadan úırenýge bolatyn barlyq nárse arqyly ótedi, men Mınýrkospen sóılesýim kerek.
  
  
  "Eger sizdi qyzyqtyratyn bolsa, men ekeýińizdi ózimmen birge Parakataǵa aparamyn. Bul oǵan jetý múmkindigin arttyrýy múmkin. Muny Zakpen talqylańyz jáne erteń jedelhat alǵan kezde maǵan habarlańyz".
  
  
  "Eger biz shynymen Stavrosty qýyp jetsek, - dedi Erıka, - biz tikeleı Afınaǵa barǵanymyz jaqsy emes pe edi?"
  
  
  "Stavros óziniń ýaqytsha shtab-páterin sol jerde, naǵyz bekinis bolyp tabylatyn Mınýrkos penthaýsynda jasaıdy dep esepteledi. Siz bul jerge jaı ǵana shabýyl jasaı almaısyz, siz jáne Zak. Jáne ol jerden ketetin sırek jaǵdaılarda, bul qıyn bolýy múmkin,
  
  
  biraq Mınýrkos bizge Stavrosqa qalaı jetýge bolatynyn aıta alady ".
  
  
  Ol meniń usynysymdy oılastyryp, kenet únsiz qaldy. Ol maǵan qaraǵan kezde tolyq erninde sál kúlimsireý paıda boldy. "Men senimen erteń tańerteń habarlasamyn, Nık, qymbattym".
  
  
  Men eńkeıip, onyń ernine óz ernimmen tıgizdim. "Siz jasaısyz."Men ornymnan turyp, qarýyma qolymdy sozdym da, ony kıdim. Sosyn ústine kúrteshesin laqtyryp jiberdim. "Al Zakty qysqa shynjyrda usta, jaraı ma?"
  
  
  Bul oǵan unady. Men bólmeden shyqqanda ol áli kúldi.
  
  
  Tórtinshi taraý.
  
  
  Men Erıkanyń qonaqúıinen shyqqanda Adrıan Stavros týraly oıladym. Kesh batyp bara jatqan edi, taksı kórinbedi. Men Rıo-Branko dańǵylymen abaılap júrdim. Stavrostyń Parakatadaǵy shtab-páterine kirý, tipti onyń qaýipsizdigi tómendetilgen bolsa da, óte qıyn bolýy múmkin. Stavrostyń shaǵyn tobynyń bedeli nashar boldy. Ol Parakatada qoǵamnyń qoqystaryn aınalasyna jınady. Negizinde olar ózine uqsaıtyn, biraq onyń kóshbasshylyq qabileti joq. Osyny esime alyp, men Adolf Gıtler de dál osylaı bastaǵan bolýy kerek dep sheshtim. 1930 jyldary Germanıada eks-freıtorǵa baıypty qaraıtyn adamdar az bolýy kerek. Bul mysal úırenýge bolatyn sabaq boldy, biraq álem ony eshqashan úırenbegen sıaqty.
  
  
  Men taksıdi baıqamaı birneshe blokty júrip óttim. Men kóshedegi dúkender men keńseler aýmaǵyna kiretinmin. Qonaqúıime qaraı bet alý úshin aleıaǵa burylyp, kólikti bir sátke tastap ketkenimde, meni tosyn syı kútip turdy. Úshinshi vıtrınada kóleńkeden qara fıgýra shyǵyp, maǵan judyryǵyn bulǵady. Judyryǵynda pyshaq bar edi.
  
  
  Shabýyl bastalǵanda men kire beristen ótip kete jazdadym. Eger ol taǵy bir sekýnd kútse, men ony múlde kórmes edim, shabýyl sátti bolyp, arqama pyshaq suǵyp alar edi. Biraq jumysty oryndaýǵa tyrysqanda ol tym jyldam qozǵaldy, men bul qozǵalysty perıferıalyq kórýimmen qabyldadym.
  
  
  Pyshaq arqama tıgen kezde men kenet burylyp, qolymnan kelgen soqqyny bógeý úshin sol qolymdy laqtyryp jiberdim, biraq pyshaq kúrteshem men kóılegimniń matasyn kesip alyp, bilegimdi sál ǵana kesip tastady. Men er adamnyń salmaǵyn óz ornyma aparýǵa ruqsat berdim. Sosyn men ony qolymda ustap buryldym da, janymyzdaǵy ǵımaratqa soqtym.
  
  
  Bir sátke men ony Zak dep oıladym, onyń qyzǵanyshyn er adam myqty ári myqty bolǵandyqtan jeńip aldy. Biraq men jaqsyraq qaraǵan kezde onyń Zaktan úlken ekenin jáne shashy qara ekenin kórdim. Ol brazılıalyq bolyp kórindi jáne naǵyz qaskóı boldy.
  
  
  Men bos qolymmen Vılgelmınaǵa qolymdy sozdym, biraq qaskúnem maǵan bul artyqshylyqty alýǵa ruqsat bergisi kelmedi. Ol taǵy da pyshaqpen qatty urdy, bul joly meniń betimdi kózdedi. Men jaltaryp, pyshaqty jartylaı buryp jiberdim, biraq ol qulaǵymdy kesip tastady. Ol úshinshi ret qarýyn kóterip, meni óz salmaǵymen urdy.
  
  
  Onyń serpini tym kúshti boldy. Ol meni aıaǵymnan qaǵyp jiberdi, biz birge trotýarǵa quladyq. Men onyń ıegin oń jaqpen qysqasha urdym, biraq ol tipti baıqamaǵan sıaqty. Men ózimdi pyshaqtap ketpeýge tyrysqanda, biz bir ret aýdarylyp qaldyq. Men stıletim Gúgony shyǵarǵym keldi, biraq pyshaq alaqanyma syrǵyp ketýi úshin qolym men qolymdy bir sátke de bosata almadym.
  
  
  Qysqa ýaqyt ishinde meniń ústimde úlken adam paıda boldy. Ol portýgal tilinde qarǵys aıtty da, meniń keýdemdi aıaýsyz urdy. Pyshaq uzyn emes, júzi edáýir keń, biraq júzi ustaranyń ótkirligine deıin qaıralǵan. Pyshaq keýdeme jetpeı turyp, men onyń qolyn pyshaqpen sońǵy sátte ustaǵanymda, ol túnde kúńgirt jarqyrap turdy. Ol pyshaqty tolyǵymen qazyp almaq bolǵan kezde, bizdiń qoldarymyz bir sátke dirildep ketti. Men oń qolymdy bosatyp, onyń betinen soqyr ustadym, men onyń kózderin sezip, suq jáne ortańǵy saýsaqtarymmen olarǵa suqpaladym. Ortańǵy saýsaǵymmen sol jaq kóz almasyn, suq saýsaǵymmen oń jaq kóz almasyn tesip aldym. Kóz almasy jarylyp, saýsaǵym sýlanyp qaldy.
  
  
  "Aaaaa!"- dep aıqaılady qaskúnem bos qolymen kózin qysyp, ekinshi qolyndaǵy pyshaq týraly umytyp. Ol taǵy aıqaılap jiberdi de, ishinara menen qulap tústi.
  
  
  Osy qysqa demalys kezinde Gúgo aqyry meniń oń qolyma syrǵyp ketti. Men muny jańa ǵana túsindim, úlken jigit qatty aıqaılap, pyshaqty soqyr etip urý úshin qaıta kóterdi. Men stılettony onyń kóterilgen qolynyń astyna syrǵyttym, al pyshaq onyń búıirine qabyrǵa doǵasynyń dál astyna kirip, sońyna deıin batyp ketti.
  
  
  Sodan keıin men qaskúnemniń qalǵan kózi qarańǵylyqta meniń basymnyń ústinen qarap turǵanyn kórdim, sol kezde men onyń oń jaq betinde usaqtalǵan kóziniń astynda sur ylǵaldylyqty anyq kórdim. Men stılettony búıirinen sýyryp aldym, ol maǵan qatty qulap tústi, onyń óz pyshaǵy trotýarǵa qatty soǵyldy.
  
  
  Men denemdi ıterip, ornymnan turdym. Aınalama jyldam qarasam, ne bolǵanyn kórý úshin mańaıda jaıaý júrginshiler joq eken. Men bul kisiniń qaltasyn tigip, ámıanynan qandaı da bir qujattardy taýyp aldym. Kartochkalardyń birinde onyń Apex Imports kompanıasynyń qyzmetkeri ekendigi jazylǵan.
  
  
  Men Ýbeda esimdi adamǵa men oılaǵannan da kóbirek áser etken sıaqtymyn. Nemese ol Afınydaǵy Stavrosqa qońyraý shalǵan bolýy múmkin, al Stavros men týraly estigenin joqqa shyǵardy. Ýbeda meni Apex Imports bıznesine aralasatyn polısıa qyzmetkeri dep sheshken shyǵar. Nemese SRÝ-dan tym qyzyq bolyp ketken adam. Ýbeda meni kim dep oılasa da, ol meniń artymnan kóleńke túsirip, qaıda ketkenimdi biletini anyq. Parakataǵa barýdyń alǵashqy múmkindigi meniń múddem úshin boldy.
  
  
  Men qaıtys bolǵan brazılıalyqty tastap, tez arada qonaq úıime oraldym. Sol túni basqa oqıǵalar bolǵan joq, al tańerteń apatsyz keldi.
  
  
  Erıka Nıstrom, Zak jáne men tańǵy toǵyzda kezdestik. Avenıdadaǵy Prezıdent Vargastaǵy shaǵyn kafede Rıo ortalyǵynyń artyndaǵy tóbeshikterge jáne qala ústindegi taý baýraıyndaǵy túrli-tústi favela saıatshylyqtaryna qaraıdy. Zak meniń Erıkamen jaqyn ekenimdi boljady jáne menimen kem degende qysqa ýaqyt jumys isteý múmkindigine rıza bolmady. Ol burynǵydan da dushpandyq tanytty. Erıka Ierýsalımnen kodtalǵan jedelhat aldy, onda oǵan jáne Zakqa Adrıan Stavrosty toqtatý jónindegi ortaq maqsatymyzǵa jetý úshin menimen kez kelgen jolmen yntymaqtasýǵa nusqaý berildi.
  
  
  "Eger sizge Mınýrkostan aqparat kerek bolsa, Parakataǵa baryńyz", - dedi Zak maǵan myqtap, onyń kógildir kózderi ashýlanyp. Onyń aldyndaǵy ústeldegi kofesi bútin kúıinde qaldy. "Bizdiń mindetimiz - Stavrosty tabý jáne ony joıý. Biz ony Parakatadan taba almaıtynymyz anyq".
  
  
  Onyń qatal kózderi meniń kózime qadaldy. Men odan Erıkaǵa buryldym. Ol onyń minez-qulqyna renjigeni anyq. Men suradym. - "Ne aıtasyń, Erıka?"
  
  
  "Men Zakqa aıttym ǵoı. Meniń oıymsha, sizdiń kózqarasyńyz sizge ǵana emes, bizge de sáıkes keledi".
  
  
  Zak oǵan ysqyryp jiberdi. - "Sizdiń mıyńyz jynystyq qatynastan bulyńǵyr!""Bul adam seniń ǵashyǵyń ekeni anyq. Onyń aıtqandarynyń bári sizge aqylǵa qonymdy bolyp kórinedi".
  
  
  "Ótinemin, Zak!"- dedi Erıka kenet.
  
  
  "O, qudaıym", - dep kúbirledim men basymdy shaıqap. "Qarańyzshy, maǵan kedergi keltiretin kúrdeli mahabbat áreketteri qajet emes. Múmkin men birge jumys isteı alamyz dep qatelesken shyǵarmyn. Men jaı ǵana suraý arqyly Hoýktan kómek ala alamyn. Nemese SRÝ-dan bolýy múmkin. Biraq men operasıaǵa barmaımyn. óziniń jeke sezimin baqylaýda ustaı almaıtyn qandaı da bir jeńil júrekti qarýly adammen aralasý úshin ".
  
  
  Zaktyń beti kenet qyzaryp ketti de, ol oryndyqtan sekirip ketti. "Qarashy, Karter ..."
  
  
  "Otyr!"- dep buıyrdy Erıka tynysh, biraq ámirshil únmen.
  
  
  Zak oǵan qatal kózqaraspen qarady, sodan keıin qaıtadan óz ornyna otyrdy. Ol murnynyń astynan birdeńe dep kúńkildedi, biraq meniń kózimnen aýlaq boldy.
  
  
  "Eger taǵy bir osyndaı qýlyq oryn alsa, biz sóılesýimiz kerek", - dedi Erıka. "Túsindiń be, Zak?"
  
  
  Ol qymsyndy. Ol sóılegende bir sóz aıtty. "Iá."
  
  
  "Aramyzda eshteńe joq, Zak. Sen meni tyńdaısyń ba?"
  
  
  Ol oǵan muqıat qarady. "Árıne."
  
  
  "Aramyzda eshteńe joq jáne bolmaıdy da. Sondyqtan Nık Ekeýmizdiń aramyzda bolyp jatqannyń bári sizge qatysy joq. Eger biz birlesip jumys jasaǵymyz kelse, siz muny túsinýińiz kerek".
  
  
  Ol sál bosańsyp ketkendeı boldy. Ol maǵan, sosyn Erıkaǵa jalt qarady. Judyryqtary ústelde túıilip qaldy. "Eger siz osylaı aıtsańyz."
  
  
  "Men shynymen solaı aıtamyn. Endi men Parakataǵa baramyn. Eger siz mundaı jospardy aqylǵa qonymsyz dep sanasańyz, men sizdi bul tapsyrmadan qutqarýǵa tyrysamyn".
  
  
  Ol oǵan qarady, onyń júzi ózgerdi jáne jumsardy. "Bilesiń be, men seni mensiz jibermes edim". Onyń kózi taǵy da meniń kózime tústi. "Siz Karter ekeýińiz shoýdy júrgizip jatqan sıaqtysyz. Eger sen ketseń, men ketemin".
  
  
  Men suradym. - "Al biz kezdesýge arnalǵan jarysty ol aıaqtalǵansha keıinge qaldyra alamyz ba?"
  
  
  - Sen ony estidiń, - dedi Zak muńaıyp. "Básekelestik joq". Ol óziniń shynyaıaq kofesine qarady.
  
  
  "Keshirińiz, Zak", - dedi Erıka.
  
  
  Ol eńkeıip qaldy. "Biz Parakataǵa qashan baramyz?"
  
  
  Men ony bir sátke zerttedim. Múmkin, báribir nátıje shyǵar. "Neǵurlym tezirek bolsa, soǵurlym jaqsy."
  
  
  "Men kólikti qaıdan jalǵa alýǵa bolatynyn bilemin", - dedi Erıka. "Biz Brazılıa jolymen júre alamyz, ol joldyń kóp bóliginde Tıhýka ormany arqyly ótedi".
  
  
  "Durys", - dedim men. "Eger biz búgin kólik ala alsaq, men búgin keshke ketýdi usynamyn. Túnde ystyq, jabysqaq jýnglıden ótken durys bolar edi".
  
  
  "Bul men úshin jaqsy", - dedi Zak.
  
  
  "Sodan keıin sheshildi", - dep qosty Erıka. "Zak, sen maǵan senimdi kólik tańdaýǵa kómektesesiń be?"
  
  
  Ol oǵan jalt qarady. Onyń júzinde sál kúlki paıda boldy. "Meniń Karter týraly oqyǵanym boıynsha, ol avtomobılder boıynsha sarapshy. Nege bárimiz barmaımyz?"Ol maǵan suraýly túrde qarady.
  
  
  Men onyń kózqarasyn bir sátke ustadym. Iá, ol tabysqa jetedi. "Men bizge taksı shaqyramyn", - dedim men.
  
  
  * * *
  
  
  Sol kúni keshke biz jolǵa shyqtyq. Meniń usynysym boıynsha Zak saparǵa qara BMW 3.0 CS sedanyn tańdady. Onyń óńdeý sıpattamalary eń jaqsy deńgeıde boldy jáne onymen jumys isteýge yńǵaıly berilis qoraby boldy. Zak tún ortasyna deıin júrdi, sodan keıin men júrgizýshi ornyna otyrdym. Brazılıa men ishki aýdandarǵa aparatyn tas jol bolsa da, joldy jaqsy dep sanaýǵa bolmady. Jalpy tehnıkalyq qyzmet kórsetý nashar boldy, al keıbir jerlerde jýnglı júrekterine kesilgen tar jolaqty qaıtadan alýǵa daıyn bolyp kórindi.
  
  
  Kúnniń bir bóliginde biz saparǵa daıyndalý úshin demaldyq, biraq sapardyń monotondylyǵy buǵan jol bermedi
  
  
  demalý. Biz túni boıy kólikpen júrdik, al kelesi kúni eń ystyq ýaqytta eki ret uıyqtadyq: bir ret kólikte otyryp, masalar men aptap ystyqtan qıyn boldy, taǵy da shaǵyn aýyldaǵy las qonaqúıde. Sol túni biz taǵy da uzaq jol júrdik, kelesi kúni tańerteń Parakataǵa jettik.
  
  
  Bul birneshe myń turǵyny bar, qala alańy men kóptegen kantınalary bar úlken aýyl bolatyn. Biz oǵan toqtaǵan joqpyz, óıtkeni biz ózimizge nazar aýdarǵymyz kelmedi. Stavrostyń adamdary aýylǵa barǵan kezde kóńil kóterse, maǵynasy bar edi, al olardyń biri aq beıtanys adamdarǵa kúdiktene alady.
  
  
  Plantasıaǵa aparatyn jol, eger ony jol dep ataýǵa bolatyn bolsa, Parakatýdan bes mıl qashyqtyqta ornalasqan. Bul tas jolǵa toqsan gradýs buryshta jýnglıge baıqalmaı derlik soqtyǵysqan tereń oıyqtary bar qara jol bolatyn. Kólik Zak rúlde otyryp, baıaý qozǵaldy. Ósip turǵan butaqtar tyrnalyp, mashınany tartyp, bizdi terezeler arqyly shanshyp tastady. Biz baıaý júrýge májbúr bolǵandyqtan, kólikti masalar basyp, bizdi kez kelgen ashyq jerge tistep aldy. SRÝ qyzmetkeri Tompson maǵan plantasıa joldan on mıldeı jerde ekenin aıtty. Biz jarty jolda júrmekpiz, osy ýaqytqa deıin jetý úshin bir saǵattaı ýaqyt ketti. Baqytymyzǵa oraı, biz ketip bara jatqan kólikterdi kezdestirmedik, óıtkeni biz sol sátte eshqandaı ashyq soqtyǵysýdy qalamadyq.
  
  
  Tas joldan shamamen alty mıl qashyqtyqta biz BMW kóligin tar joldan qalyń butaǵa aparatyn oryn taptyq, sondyqtan ol óte jaqsy jasyrylǵan. Syrtqa shyǵa salysymen bizge jándikter shabýyl jasady. Repellent shashylyp, jolǵa shyqty.
  
  
  Adrıan Stavrostyń rancho stılindegi saraıynan jarty mıldeı jerde bıik evkalıpt aǵashy ósip turdy. Aǵash tazartylǵan jerdiń perımetri boıynsha, bıik sym qorshaýdyń janynda, bir kezderi múliktiń bir bóligi bolǵan, biraq sodan beri jýnglı ıgergen aýmaqta turdy. Aǵashty SRÝ biraz ýaqyt baqylaý beketi retinde paıdalandy. Men ylǵaldy, jabysqaq ystyqtan ótip bara jatqanda, men Erıka men Zakty osy aǵashqa apardym. Biz kólikpen shamamen birdeı jyldamdyqpen júrdik jáne ol jerge bir saǵattyń ishinde jettik. Plantasıadan kórinbeıtin aǵashtyń joǵarǵy jaǵynda butaqtarǵa pandan jipterimen bekitilgen bambýk platformasy boldy. Kóterilýdi jeńildetý úshin dińge jáne butaqtarǵa ártúrli jerlerde bambýk baspaldaqtary bekitilgen.
  
  
  "Biz sonda baramyz ba?"- dep surady Erıka.
  
  
  Men masany urdym. "Eger bul qandaı da bir jubanysh bolsa, onda mundaı qatelikter bolmaýy múmkin".
  
  
  "Onda turaıyq, bir apta turaıyq", - dedi Zak. Onyń aqshyl shashy mańdaıyna kúńgirttenip, hakı kóılegi, bizdiń barlyq kıimderimiz sıaqty, terge boıalǵan.
  
  
  Men oǵan kúldim. Erıka ony tartyp alǵannan keıin onyń barlyq kózqarasy ózgerdi jáne ol ony fızıkalyq turǵydan qyzyqtyrmaıtyndyǵyn qabyldaǵandaı boldy. Men "Smıt pen Vesson" 38 revolverine qaradym, onyń belbeýindegi beldik qapshyqta jatyr, men ony ózimmen birge alyp ketkenime qýanyshtymyn. Erıka aqyldy agent boldy, biraq Zak bulshyqetti boldy. Ol qarý-jaraq boıynsha sarapshy bolǵan jáne ózimen birge kólikte ártúrli qarý-jaraq qorabyn alyp kelgen.
  
  
  Biz aǵashqa shyqtyq. Shyńǵa shyǵýdyń jartysyna jýyǵy men SRÝ agentterine degen jańa qurmetti sezine bastadym, olar muny jaqynda júrgizilgen baqylaý kezinde únemi jasaýǵa májbúr boldy. Platformaǵa kelgende biz sharshadyq. Erıka áli de órmeleýden jáne qazirgi kezdegi bıiktikten qobaljydy.
  
  
  Ol entigip qaldy. - "Qudaı, bul turdy ma?"
  
  
  Men moınyma ilýli turǵan qýatty dúrbini alyp, plantasıaǵa qaradym. Sosyn men soǵan nusqadym. Men suradym. - "Siz qalaı oılaısyz?"
  
  
  Ol Zak ekeýmizdiń burynnan kórgenimizge qarady - japyraqtar arqyly búkil ferma aýmaǵyna ashyq kórinis. Osy jerden baqylaýshy dúrbi arqyly plantasıanyń bir jerinde ne bolyp jatqanyn kóre aldy. Sharýashylyq bolǵan negizgi ǵımarattan basqa, onyń aınalasynda, negizinen, artynda kazarmalar men qosalqy qurylystarǵa uqsaıtyn basqa da qurylymdar toby boldy. Bul áserli qondyrǵy boldy. Qorshalǵan aýmaq tolyǵymen aǵashtar men butalarmen kómkerilip, asfálttalmaǵan joldar men avtoturaqtar boldy. Qorshaýdyń arǵy jaǵynda burynǵy qojaıyn osynda turǵan kezde buryn rezeńke aǵashtarmen otyrǵyzylǵan aýmaq bolǵan, biraq jýnglı olardy tunshyqtyryp óltirgen.
  
  
  Erıkanyń dúrbi bar edi, ol jerdi qarap shyqty. Ol qýana kúrsindi. - "Durys aıttyń, Nık. Masalar sonshalyqty bıikke usha almaıdy".
  
  
  "Múmkin bárimiz qatelesken shyǵarmyz", - dedi Zak biraz ýaqyttan keıin. "Meniń kóligimde bar vıntovkamen men osynda otyryp, kúni boıy Stavros adamdaryn óltire alar edim.."
  
  
  Men suradym. - "Olardyń barlyǵyn dalaǵa qalaı shyǵarasyń?""Al olardy shyǵarǵannan keıin, biz olardy tazalap jatqanda, biz olardy qalaı ustaımyz?"
  
  
  "Sonymen qatar, - dep qosty Erıka, - eger biz syrttan shabýyl jasasaq, biz muny jasamas buryn olardyń Mınýrkosqa jetýge jáne ony óltirýge barlyq múmkindikteri bar ".
  
  
  "Bul ras", - dedim men. "Al eger olar ony óltirse, biz bul jerden eshteńe bilmeýimiz múmkin".
  
  
  "Biz Mınýrkosqa qaýip tóndire almaıtynymyz ras", - dep kelisti Zak. "Biraq men bul jerde myltyqty óte jaqsy qoldana alar edim. Qandaı ókinishti".
  
  
  Men Zakty óltirýge tym yntaly dep oıladym. Bul oǵan ań aýlaý sıaqty tym kóp boldy. Meniń maqsatym shynymen meniń jolyma túsken kez kelgen adamnan qutylý edi, biraq qajetsiz óltirýdiń mánin kórmedim. Siz ár adamdy Stavrosta jumys istegeni úshin ǵana sottaı almadyńyz, sottaı almadyńyz jáne óltire almadyńyz.
  
  
  Kelesi birneshe saǵatta, túske deıin biz plantasıany dúrbimen kezek-kezek baqylap otyrdyq. SRÝ-dyń baǵalaýy boıynsha, bul jerde sodyrlardyń sany shamamen on shaqty, al segiz adamnan aspaǵan. Osy saǵattardy platformada adamdardyń kelýin jáne ketýin baqylaýmen ótkizgennen keıin, bizdiń baqylaýlarymyz bul tujyrymdy rastady. Qarsylasý damyǵan kezde biz kem degende ekiden birge bolamyz.
  
  
  Biz platformadan shyqqanǵa deıin Mınýrkosty kórgen joqpyz. Sodan keıin onyń ornynda bolýy anyqtaldy. Ol kazarma ǵımaratynan basqa bir adammen birge shyǵyp, fermanyń negizgi kireberisine qaraı júrip, ishke kirdi. Men ony dúrbimmen kóre berdim, ol ishte joǵalyp ketkende, men kórgen bul adamnyń Nıkkor Mınýrkos ekenine kúmándanbadym. Kem degende, biz munda eles qýyp kelgen joqpyz.
  
  
  Biz qaıtadan aǵashtan túser aldynda men kirý josparymyzdy qaıtaladym.
  
  
  "Demek, solaı, - dedim men, - biz kólikke qaıta oralamyz jáne Stavrospen eń jaqyn dostarymyz sıaqty týra sol jerge baramyz. Maǵan qaqpa aldynda turǵan adammen sóılesýge ruqsat etińiz. Biz aıtamyz biz Brazılıa lıgasynan jáne ishke kirgen kezde biz Stavros bolmaǵan ýaqytqa jaýapty adam Haıns Grýbermen kezdesýdi talap etemiz. Men olar meniń plantasıada qalaı kórinetinimdi áli bilmeıdi dep úmittenemin ".
  
  
  Erıka ıyǵyndaǵy ámıandy ashyp, 25 kalıbrli belgıalyq shaǵyn revolverdi sýyryp aldy. Bul injý-marjany bar ádemi kishkentaı tapansha edi, ol ádemi oıýlanǵan. Men onymen burynǵy baılanysym úshin onyń ony atyp tastaı alatynyn bildim. Ol ony tekserip, qaıtadan ámıanyna saldy.
  
  
  "Bári jaqsy bolady", - dedi ol.
  
  
  Zak ta barǵysy keldi. "Biz olarmen aınalysamyz", - dedi ol.
  
  
  "Iá", - dep kelistim men. Men tolyq senimdi bolǵanymdy qalaımyn.
  
  
  Besinshi taraý.
  
  
  Biz sońǵy elý ıardty aqyryn júrip, qaqpaǵa jettik. Ondaǵy kezekshi bizdiń jaqyndaǵanymyzdy baqylap úlgerdi. Ol da biz sıaqty hakı shalbar kıgen, ıyǵynda jınalmaly avtomaty bar. Ol ony alyp tastap, bizdiń jaqyndap kele jatqanymyzdy baqylap, áreketke daıyndady.
  
  
  "Eger biz bul jigittiń janynan ótpesek, dop oıyny aıaqtaldy", - dedim men olarǵa. Erıka basyn ızedi.
  
  
  "Iá", - dep qosty Zak. Ol men sıaqty taǵy da qarýyn jasyrý úshin jeńil kúrteshe kıdi. Meniń qarýlarym qarapaıym boldy, biraq Zaktyń assortımenti keremet boldy. 38 kalıbrli revolverden basqa, ol qaltasynda kishkentaı Sterling 380 PPL avtomatyn alyp júrdi, sonymen birge laqtyratyn pyshaq pen drosseldi ózimen birge alyp júrdi. Ol jaıaý arsenal boldy. Bul onyń aman qalýyna kómektesedi dep úmittengen edim.
  
  
  Biz kúzetshiden nebári on fýt jerde turdyq. Men kólik júrgizip kele jatqandyqtan, men onymen aǵylshyn tilinde qatty jáne batyl sóılestim. "Sálem!"
  
  
  Meniń terezeme kúzetshi keldi. Ol sol jaq ıeginde aýyr tyrtyq bar jaýyz jigit edi. Ol meniń kúlgenime jaýap bergen joq.
  
  
  "Munda saǵan ne kerek?"ol kúdikti túrde kólikke qarap, jaýap talap etti. "Siz jeke menshikke qol suǵyp jatyrsyz".
  
  
  Men aıttym. - "Eı, shynymen!""Biz Adrıan Stavrospen dospyz".
  
  
  Ol meniń betimdi muqıat qarap shyqty. "Men seni buryn kórgen emespin. Sen kimsiń?"
  
  
  Men oǵan oıdan shyǵarylǵan esimderimizdi berdim. "Biz Rıodanbyz", - dedim men kezdeısoq. "Brazılıa lıgasy". Lıga óziniń kontrabandalyq qyzmetinde Stavrospen básekeles bolǵan Rıodaǵy qylmystyq álem toby boldy. AX-te Stavros jaqynda olardy óz tobyna biriktirýge tyrysty dep senýge negiz bar edi, al Stavros munyń bárin basqardy.
  
  
  "Eger siz Lıgadan bolsańyz, munda ne istep júrsiz?"- dep surady kúzetshi.
  
  
  "Stavros bizdi shaqyrdy", - dedim men. "Al seniń kesirińnen biz keshigemiz, men bul týraly Stavrosqa aıtamyn".
  
  
  Ol maǵan qarady. "Stavros plantasıada joq. Ol issaparda".
  
  
  "Ol bolýy múmkin dedi. Ol bizge Haıns Grýberdi kórýdi aıtty".
  
  
  Meniń leıtenant Stavros esimin bilýim er adamǵa qatty áser etti. Ol oılana qolyn ıegine sıpady. "Jaraıdy, osynda kúte turyńyz".
  
  
  Ol qaqpaǵa qaıta oraldy, biz onyń árbir qadamyn baqylap otyrdyq. Kishkene shatyrdyń astynda ol aǵash ústelden armıa rasıasyna uqsaıtyn nárseni aldy. Ol onymen birneshe mınýt sóılesti, tyńdady, sodan keıin ony ornyna qoıyp, kólikke qaıta otyrdy.
  
  
  "Siz kire alasyz. Tikeleı úıdiń aldyndaǵy orynǵa deıin kólikpen júrińiz jáne turaq qoıyńyz. Sizdi syrtta qarsy alady".
  
  
  "Óte jaqsy", - dedim men.
  
  
  Kúzetshi sym qaqpany ashty. Men onyń qolyndaǵy myltyqqa uzaq qarap turdym. Munymen áli de sanasýǵa týra keletin shyǵar. Ol meni qaqpadan qaǵyp jiberdi, men kólikti iske qostym.
  
  
  "Kettik", - dedim men Erıka men Zakqa.
  
  
  Biz qaqpadan óttik, olar artymyzdan jabyldy. Zak qaqpanyń qulyptalyp jatqanyn kórip kúldi.
  
  
  Men keshenge qaraı qara jolmen kele jatyr edim. Bul ádemi jer boldy: arkalar, qyzyl taqtaıshalar jáne býgenvıllder. Men úlken kirpish úıdiń aldyna toqtadym, tórt adam shyǵa salysymen biz kólikten tústik. Kólikti qaqpaǵa kúzetshi ekeýmizdiń aramyzǵa qoıamyz.
  
  
  Bizge qarsy shyqqan er adamdar dóreki boldy. Olardyń úsheýi, birinshi bolyp shyqqandar, hakı shalbar kıgen jáne árqaısysynyń jambasynda tapansha bolǵan. Solardyń biri brazılıalyqqa uqsaıtyn deneli, qońyr shashty adam bolatyn. Ekinshisi jas Djon Karradınniń kelbeti bar uzyn boıly aryq jigit bolsa, úshinshisi shashy men saqaly uzyn amerıkandyq hıppıge uqsaıtyn. Maǵan onyń júzi unamady. Tórtinshi er adam túımeleri ashylǵan aq kóılek pen formaly shalbar kıgen. Ol uzyn boıly, symbatty, shashy aǵarǵan, beti tórtburyshty, dóreki adam edi. Ol burynǵy nasıst Grýber bolýy kerek edi.
  
  
  Úsh baǵynyshtylar bir-birine jankúıer boldy, sondyqtan olar bizdi jaqsy qorshap aldy. Men kólikti biz ben kúzetshiniń arasyna otyz ıard qashyqtyqta ornalasqan qaqpanyń aldyna qoıǵanymyzǵa qýanyshtymyn.
  
  
  "Gerr Grýber me?"Men aq kóılek kıgen adamǵa qaraı bas ızedim.
  
  
  "Durys", - dep tákapparlyqpen qatty ekpinmen jaýap berdi. Ol beldik qapshyǵynda men sıaqty Lúger tapanshasyn alyp júrdi. "Al Adrıan Stavrospen bul kezdesý qandaı boldy?"
  
  
  Zak pen Longheız bir-birin baǵalady. Stavrostan kelgen symbatty jigit jambasyndaǵy myltyqty ashqysy kelgendeı boldy, al uzyn boıly, symbatty jigit kózin Erıkadan alystata almady.
  
  
  "Ol bizdi osynda shaqyrdy", - dep jaýap berdim men kezdeısoq. "Biz oǵan suıyltylmaǵan geroınniń partıasyn usyndyq. Bizdiń birneshe dılerlerimizde problemalar bar jáne olar ony sheshe almaıdy. Ol, árıne, saǵan aıtty ma?"
  
  
  Grýber meni biraz ýaqyt zerttedi. "Joq", - dedi ol. "Siz amerıkandyqsyz. Men amerıkandyqtardyń Lıgada jumys isteıtinin bilmedim".
  
  
  "Ómir súr jáne úıren", - dedim men oǵan.
  
  
  "Al sen kimsiń?"ol Erıkadan surady.
  
  
  "Evreı", - dedi ol batyl túrde.
  
  
  Onyń kózi qysylyp, kenet jymıdy. "Óte qyzyq", - dedi ol kózin Erıkadan Zakqa aýdaryp. "Múmkin, biz kelise alamyz. Biz kún astynan shyǵamyz, solaı ma?"
  
  
  "Bul jaqsy ıdeıa sıaqty", - dedim men. Men ishke kirgennen keıin Grýberdi basqalardan qandaı da bir jolmen ajyratamyn dep úmittengen edim.
  
  
  Biraq olaı bolǵan joq. Kenet úıden besinshi adam shyqty; bizdiń kózderimiz túıisip, biz bir-birimizdi birden tanydyq. Bul Apex Imports keńsesiniń qyzmetkeri Ýbeda bolatyn.
  
  
  "Bul jerde ne bolyp jatyr?"ol Grýberden surady. "Bul qalany aralap júrgen adam. Men onyń artynan qaıtyp kelmegen adamdy jiberdim".
  
  
  Uzyn shashty jigit revolverdi abaılap sýyryp alǵanda, Grýberdiń kózi qysylyp qaldy. "A, solaı", - dedi Grýber ózine. Onyń kózderi meniń betimnen shıelenisken Erıka men Zakqa, sosyn maǵan qaıta qarady. "Sen shynymen kimsiń?"
  
  
  Men kózimdi Ýbedadan Grýberge aýdardym. Qalǵan qarýly adamdar áli qarýlaryn ashqan joq. "Men ózimdi kim dep atadym. Bárimiz sıaqty. Endi siz aınalysqyńyz kele me, joq pa?"
  
  
  "Nege ol ózin zańdy ımporttaýshy retinde kórsetip, Apex-ke keldi?"- dep surady Ýbeda. "Ol áli de japondyq kameralardy qalaıtynyn aıtyp jatyr ma?"
  
  
  - Joq, - dedi Grýber aqyryn. "Shynymen emes. Siz ishke kire alasyz, myrza...".
  
  
  "Djonson", - dedim men.
  
  
  "Djonson myrza. Biraq aldymen seniń qarýlanǵanyńdy tekserýimiz kerek".
  
  
  Kózimniń qıyǵynan maǵan qaraǵan Zaktyń qatal kózqarasyn kórdim. Ol bul adamdardyń qarýsyzdanýyna jol bergisi kelmedi, men de solaı oıladym. Eger olar sátti bolsa, bizdiń eshqaısymyz bul jerden eshqashan tiri ketpes edik. Men Zakqa qaradym, ol meniń qasymda ekenimdi aıtty dep úmittendim.
  
  
  "Jaraıdy, err Grýber", - dedim men. Men 9 mm lúgerim Vılgelmınaǵa qol soza bastadym.
  
  
  "Aaa!"- dedi Grýber meni toqtatyp. "Men ony alamyn, Djonson myrza".
  
  
  Men ol osylaı jasaıdy dep úmittengen edim. Ol meniń kúrtesheme qolyn sozǵan boıda men ony ustap alyp, ıeginiń astynan moınynan myqtap ustadym. Uzyn shashty meniń basymdy kózdedi, Zak 38 kalıbrli tapanshasyn sýyryp aldy. Uzyn shashty kózdi menen Zak-qa aýystyrdy da, Zak eńkeıgen sátte atyp jiberdi; oq artymyzdan BMW-dan ushyp ketti. Zaktyń myltyǵy dirildep jaýap berdi de, Uzyn shashty keýdesine týra uryp, ony ǵımarattyń kireberisindegi arka tárizdi ótkeldi ustap turǵan sylaq baǵanǵa qaraı artqa qaraı laqtyrdy. Ol qysqa ýaqyt ishinde aýzyn keń ashyp, jerge qulamaı jatyp qaıtys boldy.
  
  
  Sodan keıin kóp nárse bir ýaqytta nemese birinen soń biri boldy. Men Zakqa oq atpasyn dep aıqaıladym, biraq kesh boldy. Ol bárin qutyrǵan qozǵalysqa ákeldi. Uzyn boıly jáne uzyn boıly er adam Erıka sıaqty tapanshalaryn ustady. Ýbeda burylyp, úıge qaraı júgirdi, al Zak oq jaýdyryp, omyrtqasyna soqty. Ýbeda aıqaılap, betin shańǵa qulatty.
  
  
  "Tur, áıtpese men Grýberdi óltiremin", - dep qorqyttym qalǵan qarýly adamdarǵa. Men stıletto Gúgonyń qolyma syrǵyp ketýine ruqsat berdim, endi ony Grýberdiń tamaǵyna myqtap ustadym. Artymdaǵy qaqpadan kúzetshiniń qatty, qobaljyǵan daýysyn estidim.
  
  
  Uzyn boıly, aryq adam qolyn sozýdy qoıdy, biraq deneli revolverdi alyp, Zakty atýǵa májbúr etti. Sedannyń janyna tizerlep otyryp, Erıka ámıanynan qyr muryndy revolverdi alyp shyqty. Qalyń qarýly adam oq jaýdyrdy da, Zaktyń keýdesine tıdi. Zak burylyp, kóliktiń artqy qanatyna taǵy da qatty soqty.
  
  
  Erıka kózdep, belgıalyq tapanshany atyp jiberdi, al deneli qarýly adam asqazanynan ustap aıqaılady. Onyń revolveri jerge eki ret soǵyldy, ol ıyǵyna búıirinen qulap, jerge qulady.
  
  
  Grýber osynyń bárine senimdi boldy jáne meniń nazarym basqa jaqqa aýdarylǵan kezde, pyshaqpen qolymnan ustap, ony tamaǵynan julyp aldy. Dál osy qımylmen ol meniń sol aıaǵymdy uryp, baltyrym men baltyrymdy soqty. Men kúńkildep, qolym bosap qaldy. Sosyn ol meniń qolymnan taıyp ketti, júrip bara jatqanda pyshaqpen qolyn burdy. Ekeýmiz kóliktiń qasynda jerge qulaǵan kezde Gúgo menen qashyp ketti.
  
  
  Osynyń bárin kórgen uzyn boıly adam jerge soǵylyp, qarýyn ashty. Erıka ony atyp tastady, biraq oq tıgen joq. Ol oq jaýdyryp, mashınanyń ıyǵyna jaqyn jerde metaldy tyrnap aldy. Men onyń qınalyp júrgenin kórdim. Men Grýberdi urdym, ol menen alysyraq shalqasynan qulady. Artymyzdaǵy balshyqtan jasalǵan stıletti alyp, men ony qolymnan uzyn boıly adamǵa qaraı laqtyrdym, ol Erıkany taǵy da kózdedi. Stıletto onyń keýdesine tıip, únsiz derlik soqtyǵysyp qaldy. Onyń kózi baqyraıyp, myltyq atyp, aramyzǵa balshyq shashyp jiberdi. Ol pyshaqtyń sabynan ustap qulap tústi.
  
  
  Artymyzda qaqpanyń ashylyp jatqanyn estidim, óıtkeni Grýberdiń qoldary meniń betimdi tyrnap jatyr. Men ony taǵy da qatty urdym, jaq súıekteriniń syqyrlaǵanyn estidim. Meniń ekinshi judyryǵym onyń betinen uryp, murnyn syndyrdy. Ol meniń astymnan es-tússiz qulap tústi.
  
  
  Zaktyń álsiz daýysy bizge jetti. - "Saq bolyńyzdar!"Men burylyp qarasam, oq ony óltirmegen. Ol áreń degende ornynan turyp, qaqpaǵa qarady.
  
  
  "Tómen tús!"Men muny meniń qasymda qara sedannyń janynda turǵan Erıkaǵa aıttym.
  
  
  Kúzetshi avtomatty bizdiń jaqqa baǵyttady. Zak ornynan turyp, qarýyn adamǵa baǵyttady, biraq kúzetshi ony atyp tastady. Onyń avtomatty myltyǵynan jarylys estilip, Zaktyń artyndaǵy jerdi qazyp aldy, sodan keıin olar mashınanyń metalynan ushyp kete bastaǵanǵa deıin onyń keýdesine tıdi. Ólgen Zak shańnyń arqasyna tıgen kezde Erıka ekeýmiz qozǵalmadyq.
  
  
  Men aldyńǵy bamperdiń astyna túsý úshin kóliktiń sońyna eki ret aýnadym, júrip bara jatqanda júk kóligimdi tartyp aldym. Men ol jerge jetkende kúzetshi tapanshamen basqa jaqqa oq jaýdyra bastady. Men ekinshi qolymdy myltyqpen ustap turyp, oǵan úsh jyldam oq attym. "Lúgerdiń" oqtary aldymen onyń artyndaǵy dýalǵa, sosyn kúzetshiniń shap aımaǵyna jáne keýdesine dál osy retpen tıdi. Avtomattyq myltyq kobált aspanǵa shańǵa qulaǵan kezde atyldy. Sodan keıin kenetten aýmaqta tynyshtyq ornady.
  
  
  Men demimdi alyp jatyp jattym. Jýnglıdiń bir jerinde qus bizdiń shýymyzdan ashýlanyp aıqaılady. Men shań men kirge toly boldym. Men aqyryn ornymnan turyp, Erıkanyń aıaǵynan turýyna kómektestim. Ol Zak-qa ań-tań bolyp qarady; onyń beti appaq edi.
  
  
  Men Grýberge buryldym, onyń kele jatqanyn kórdim. Men eńkeıip, ony birneshe ret urdym, ol mas kúıinde maǵan qarady. Ol zastyrsydy. Men onyń betine "Lúgerdi" tyǵyp qoıdym. "Úıde qansha er adam Mınýrkosany kúzetedi?"- men tarmaqty talapoval.
  
  
  Ol sóıleýge tyrysty, biraq jaq súıegi shyǵyp ketkendikten qınaldy. "Men ... joq ..."
  
  
  Men "lúgerdi" ıeginiń astyna qoıdym. "Qansha?"
  
  
  Ol eki saýsaǵyn álsiz kóterdi. Men Erıkaǵa buryldym. "Osynda qalyp, ony baqylańyz".
  
  
  Ol esinen tanyp basyn ızedi.
  
  
  Men úıdiń kireberisine qaraı júrdim. Keń arkaly esik ashyldy. Men úlken vestıbúlge qolymda avtomaty bar qara júzdi adamdy qaǵyp ketý úshin der kezinde kirdim. Men lúgerimdi atyp tastadym, ol dálizde kúrkirep qulap ketti. Er adam qasyndaǵy qabyrǵaǵa soǵyldy. Sodan keıin ol úlken úıindide kishkene ústelge qulap, edenge soǵylyp, ony qulatty.
  
  
  Er adam meniń sol jaǵymdaǵy uzyn dálizden shyǵyp ketti. Men dálizden tez, biraq abaılap tústim. Men Mınýrkosty izdeýdi keıinge qaldyra almadym, áıtpese men aqyrynda ol ólgen bolar edi. Múmkin olar ony áldeqashan óltirgen shyǵar.
  
  
  Men jatyn bólmeleri dep oılaǵan dálizdiń barlyq esikteri ashyq boldy, tek sońyndaǵy bir esikti qospaǵanda. Men onyń aldyna toqtaǵan kezde ishinen kishkene dybys estidim. Tereń tynys alǵannan keıin men artqa sheginip, esikti aıaýsyz teptim. Ol ishke kirip ketti, men ishke kirdim.
  
  
  Óte aryq jáne kóriksiz adam arqasy tik oryndyqqa baılanǵan Mınýrkostyń ústinde turyp, myltyqty basyna baǵyttady. Saýsaǵyn trıggerge basyp, esik syqyrlaǵan dybyspen ashylǵan kezde ol maǵan qarady. Ol aldymen atyp jiberdi, biraq ashýlanyp, oq meniń janymdaǵy esiktiń jaqtaýyndaǵy aǵashty shaınady. Men lúgerden atyp, onyń keýdesine tıgizdim. Ol julqynyp edenge qulady. Biraq ol myltyqty tastaǵan joq. Ol meni taǵy da nysanaǵa aldy. Bul joly men onyń aldynan ótip, betinen atyp jiberdim, oq onyń basynan ótip ketti.
  
  
  Men "júk kóligimdi" qaptap jatqanda, Mınúrk tańyrqap ólgen urlaýshysyna qadala qarady. Ol maǵan aqyryn qarady.
  
  
  Men suradym. - "Nıkkor Mınýrkos?"
  
  
  - Iá, - dep únsiz jaýap berdi ol. "Sen kimsiń..."
  
  
  "Biz seni bosatýǵa keldik, Mınýrkos myrza", - dedim men.
  
  
  Ol úzik-úzik kúrsindi. "Qudaıǵa shúkir. Ol bara jatyr edi..."
  
  
  "Men bilemin."Men ony sheship aldym, ol bilekterin ysqylap oryndyqtan kóterildi.
  
  
  "Sende bári durys pa?"men ýaıymdap suradym.
  
  
  "Iá, men jaqsy bolamyn". Ol basyn shaıqap, grek tilinde birdeńe dep kúbirledi. "Men munyń sońy ekenine sene alar emespin".
  
  
  "Al, kóp jaǵdaıda".
  
  
  Men odan óz oqıǵasyn aıtýdy suraı bastadym, men aýmaqtan oq atylǵanyn estidim. Men Erıkany nemispen birge esime túsirdim. Men burylyp, dálizge qaraı júgirdim. "Erıka!"
  
  
  Bir sátten keıin ol maǵan jaýap berdi. "Meniń jaǵdaıym jaqsy". Men aldyńǵy foıege kire almaı turyp, ol kenetten buryshtan shyǵyp, belgıalyq revolverdi ámıanyna salyp maǵan qaraı júrdi.
  
  
  Men suradym. - "Ne boldy?"
  
  
  "Grýber mezgilsiz ólimmen kezdesti". Onyń kózderi menikinen aýlaq boldy.
  
  
  "Siz ony atyp tastadyńyz ba?"- dep suradym men.
  
  
  "Ol ornynan shyqqan jaqpen kúbirleı bastady. Men odan ne aıtyp jatqanyn suraǵanymda, ol meni las evreı dep atap, Dahaýda qaıtys bolǵan basqa adamdarmen birge bolýym kerek ekenin aıtty. Ol ıahýdılerge bul dúnıede ózi sıaqty adamdarmen birge turýǵa ruqsat berý kerek dep eseptemegen. Sondyqtan men ony basqa álemge jiberdim. Men ol úshin jetkilikti jyly bolady dep úmittenemin ".
  
  
  Aqyrynda, jasyl kózder meniń kózime arandatýshylyqpen qarap, meni oılandyrdy . Men onyń ata -anasynyń týystaryn fashıser Býhenvaldta óltirgeni esime tústi. Áıteýir men Haıns Grýberdi qorǵaý úshin aıtatyn eshteńe oılaı almadym.
  
  
  "Kirińiz jáne Mınýrkos myrzamen tanysyńyz", - dedim men.
  
  
  Biz bólmege kirdik, Erıka edendegi máıitke qarap turdy. Mınýrkos eń jaqyn qabyrǵaǵa súıenip turdy. Ol Erıkany kórgende boıyn túzep aldy.
  
  
  "Mıss Erıka Nıstrom", - dep tanystyrdym men olardy. "Izraıl barlaý qyzmeti".
  
  
  Mınýrkostyń kózi qysylyp qaldy. Ol maǵan qarady. "Al sen she?"
  
  
  "Meniń atym Karter. Nık Karter jazǵan. Men AQSH úkimetinde Mıss Nıstrommen birdeı dárejede jumys isteımin. Biz munda seni bosatyp, Adrıan Stavrosty qolǵa túsirý úshin keldik".
  
  
  Mınýrkos qabyrǵadan alystap ketti. "Túsindim. Karter myrza, men erkin adam retinde birinshi kezekte bılikpen baılanys ornatqym keledi". Onyń úni qaramaǵyndaǵylarmen sóılesken isker magnattyń únine uqsaı bastady. "Onda men Adrıan Stavrospen óz jolymmen aınalysatyn bolamyn".
  
  
  "Mınýrkos myrza, - dedim men aqyryn, - bul kezeńde sizde muny isteýge eshqandaı sebep joq. Munyń bári búrokratıa men keshigýmen aıaqtalýy múmkin. Men sizge bul máseleni sheshýge ruqsat bergenińizdi qalaımyn".
  
  
  Ol titirkengendeı boldy. - "Men seniń kim ekenińdi qalaı bilemin?"
  
  
  "Sizdi bosatý úshin óz ómirimizdi qaterge tikkenimizdi bilesiz. Bul jaǵdaıda biz bir adamnan aıyryldyq", - dep jaýap berdim men. "Meniń oıymsha, bul bizge kúmándanýdyń paıdasyn tıgizedi".
  
  
  Onyń júzi kenet sharshaǵandyqtan eńkeıip ketti. "Seniki durys shyǵar. Ótinemin, meni keshirshi. Men kóp nárseni bastan ótkerdim".
  
  
  "Siz Stavrospen jalǵyz aınalysyp jatqanyńyzǵa keletin bolsaq, Mınýrkos myrza, - dep jalǵastyrdym men, - bul óte praktıkalyq emes. Bul adamnyń tutas áskeri bar".
  
  
  Mınýrkos qabaǵyn kóterip, betin úrlep: "Jaraıdy, jaraıdy, Karter myrza. Men senimen jáne myna qyzben birge baramyn. Biraq eger men bir sátte sizdiń ádisterińiz jumys istemeıtinin kórsem, men jaǵdaıdy óz qolyma alýym kerek ".
  
  
  Men qysqa jymıdym. "Ádil estiledi", - dep jaýap berdim men. - Sizdi Afınadan Stavros urlap ketti me?
  
  
  Men bólmege kirgen kezde Mınýrkos ózi otyrǵan tik arqaly oryndyqqa otyrdy. Ol bizge qarap oǵan otyrdy.
  
  
  "Siz bul adamnyń ushqyr ekenine senbeısiz", - dep bastady ol aqyryn. "Men ózimdi kinásiz dep sanamaımyn, Karter myrza, biraq men Adrıan Stavros sıaqty eshkimdi kezdestirgen emespin. Men kompútermen basqarylatyn sýasty munaı sısternalarynan flot qurý ıdeıasyn ustandym. Stavros bul týraly bildi jáne maǵan kómekteskisi keldi - nemese ol maǵan solaı aıtty.
  
  
  "Alǵashynda men ony kórgim de kelmedi, biraq ol maǵan óte jaqsy ıdeıalardy bildiretin hat jiberdi. Aqyrynda men ony Afınydaǵy penthaýsyma shaqyrdym. Biz uzaq sóılestik.
  
  
  "Mınýrkos myrza, onyń maǵan aıtqany esimde.":" Meniń de siz sıaqty josparym bar. Eger siz tek ruqsat etseńiz, men sizdi keme qatynasy tarıhynyń shejiresinde ólmeıtin etemin. Ol óte senimdi boldy.
  
  
  "Biraq, Stavros myrza, - dedim men, - kúrdeli ınjenerlik máselelerdi sheshý qajet.
  
  
  "Meniń muny isteı alatyn eki ınjenerim bar", - dedi ol maǵan. Sol kezde de áserlenip, men bul kisiniń júzinen ózime unamaıtyn taǵy bir nárseni kórdim, biraq men ony jobaǵa degen shamadan tys tolqý retinde elestettim".
  
  
  Men suradym. - "Ol sizge ınjenerlerdi ákeldi me?"
  
  
  "O, ıá. Olardyń da shyǵarmashylyq ıdeıalary boldy. Men olardyń munyń bárin júzege asyrýǵa daǵdylary bolýy múmkin ekenine senimdi boldym. Osy kezde Karter myrza, men saqtyǵymdy túsirdim. Ol penthaýsta jeke kezdesýdi surady. al men kelistim. Tek meniń jeke hatshym men basqa kómekshim qatysty. Ol ózimen birge men buryn kórmegen eki adamdy ertip keldi ".
  
  
  "Bul qashan boldy?"- dep surady Erıka.
  
  
  "Alǵashynda men eshteńeden kúdiktenbedim", - dedi Mınýrkas, onyń júzi esine túskendeı bozaryp ketti. "Sodan keıin Stavros eskertýsiz derlik meniń kómekshilerimnen basqa bólmege ótýin ótindi. Onyń sońynan Stavrostyń adamdarynyń biri erdi. Eki oq atyldy". Mınýrkas únsiz qaldy.
  
  
  "Ol olardy dál sol jerde óltirdi me?"Men suradym.
  
  
  "Salqyn qandy. Onyń qolbasshylary meni aıaǵymnan qulatyp, esinen tanyp qala jazdaǵansha uryp jiberdi. Olar meni basqa bólmege aparyp, qandy denelerge qaraýǵa májbúr etti. Men muny eshqashan umytpaımyn.
  
  
  "Salaqa, meniń hatshym, óz qanynyń baseıninde jatty. Basqa jigittiń beti jyrylyp ketken. Stavros eger men yntymaqtaspasam, men de solaı kúte alamyn dedi".
  
  
  "Osydan keıin ne boldy?"
  
  
  "Kelesi kúni olar dál Salaqa Madýpasqa uqsaıtyn adamdy alyp keldi. Bul kisi tipti Salaq sıaqty sóılep, onyń barlyq mánerin qaıtalady. Bul sengisiz, shynymen de sengisiz boldy. Bul qorqynyshty qorqynyshty tús sıaqty boldy".
  
  
  "Olardyń sen úshin beretin adamy boldy ma?"- dep surady Erıka.
  
  
  "Joq, bul qajet emes edi. Meni jaqyn isker seriktesterden basqa eshkim sırek kóredi. Olar dybys jazý qurylǵysyn ákelip, meniń daýysymnyń keıbir jazbalaryn oınatyp jiberdi, olar aldyńǵy kezdesýlerde men bilmeı jazyp alǵan. Stavros myltyqty meniń basyma baǵyttap, meni dál sol jerde óltirýi múmkin ekenin aıtty, jáne ony eshkim uzaq ýaqyt boıy bilmeıdi. Biraq, onyń aıtýynsha, eger men olarǵa tym kóp qıyndyq týdyrmasam, men ómir súrer edim. Olarǵa men kerekpin, dedi ol, ári qaraıǵy jazbalar úshin jáne meniń sózderimmen jáne oılarymmen hat jazý úshin. Jáne olar meni jeke ushaqtyń bortyna otyrǵyzyp, Qudaı umytqan osy jerge apardy ".
  
  
  "Stavros saǵan ne isteıtinin aıtty ma?"- dep tańyrqaı surady Erıka.
  
  
  Mınýrkos qurǵaq kúldi. "Ol óte ashyq aıtty. Ol meniń atymnan Grekıa úkimetin qulatýdy kózdegenderin, áskerdegi jáne basqa salalardaǵy dostarymdy meniń hatshymnyń keıpine engen adamdy telefon qońyraýlary men jeke baılanystar úshin paıdalanyp shaqyratyndyqtaryn aıtty. . Men jeke azamat bolǵandyqtan, olarmen jeke kezdespegenimdi eshkim erekshe dep sanamaıdy. Al eger kimde-kim menimen kezdesýdi talap etse, olar meni Afınyǵa aparyp, onymen kezdesýge jáne ne qalaıtynyn aıtýǵa májbúrleı alady.
  
  
  "Olar maǵan qoltańbamdy burmalaı alatyn basqa adamdy kórsetti. Bul adam meniń ártúrli esepshottaryma chekter jazyp, aqshamdy olar uıymdastyrǵaly jatqan áskerı tóńkeriske jumsaıtyn".
  
  
  Men suradym. - "Ol saǵan qandaı da bir málimet berdi me?"
  
  
  "Men moıyndaýǵa uıalatyn Stavros myrzanyń tegi grek, bul týraly Afınada da, osy jerde de menimen erkin sóılesken. Ol óziniń jospary úsh bólikke bólingenin aıtty. Birinshiden, ol bıleýshi hýntadan qutylýdy jáne bılikke maǵan degen adaldyǵyn sezinetin adamdardy qoıýdy kózdeıdi. Olar bul adaldyqty dostar bolǵandyqtan emes, kópshiligi olar bolmaıtyndyqtan emes, Stavros meniń atymnan olarǵa kúsh pen dańq ýáde etkendikten sezinetin bolady ".
  
  
  "Óte aqyldy", - dedim men.
  
  
  "Ekinshiden, onyń jospary osy jańa generaldar men polkovnıkterdi meni, Nıkkor Mınýrkosty, hýntaǵa tolyq bıligi bar prezıdent etip taǵaıyndaýymdy talap etýge májbúrleýdi qamtıdy. Stavros meni jospardyń osy bóligine paıdalanýǵa bolatynyn aıtty, óıtkeni meniń mahabbat ómirim soǵan baılanysty bolady. Iaǵnı, eger Stavros shyn máninde ne bolyp jatqany týraly úndemeı qalýyma senetini anyq bolsa, meni paıdalanǵan bolar edim. Áıtpese, ol bul joly meniń ornymnan basqa alaıaqty tabar edi ".
  
  
  "Bul da jumys isteıdi", - dep túsindirdi Erıka. "Óte az adamdar sizdiń bet-álpetińizdi jaqsy biledi, olar sizdiń bet-álpetińiz ben alaıaqtyń erekshelikteri arasyndaǵy shamaly aıyrmashylyqty baıqaıdy."
  
  
  "Múldem", - dedi Mınýrkas. "Meniń jeke ómirge degen qushtarlyǵym bul sumdyqqa yqpal etkeni sengisiz. Qalaı bolǵanda da, jospardyń úshinshi kezeńi meni nemese alaıaqty Gresıanyń prezıdenti retinde qysqa merzimge paıdalanýdy kózdeıdi, osy ýaqyt ishinde men Stavrosty vıse-prezıdent etip taǵaıyndaımyn. ol kezde ol azamat retinde jáne onyń esimi birtindep Gresıa halqyna belgili bola bastaıdy. Sonda ol tóńkeristiń qaharmanyna aınalar edi. Sodan keıin densaýlyǵym nashar dep jarıalaǵannan keıin men Stavrostyń paıdasyna prezıdent qyzmetinen ketetin edim ".
  
  
  Mınýrkos únsiz qaldy. "Bul jabaıy", - dedim men. "Stavrosty grekter shette turyp, munyń qalaı bolatynyn baqylap otyrady dep oılaýǵa ne májbúr etedi?"
  
  
  "Nege bolmasqa?"- dedi Mınýrkas betindegi sharshaý sezimimen. "1967 jyly sáýirde hýnta qurylǵan kezde ne bolǵany esińizde me? Bul qandy tóńkeris emes, jaı ǵana tóńkeris boldy. Patsha úkimeti kúshpen qulatyldy. Konstıtýsıanyń kóptegen baptary hýntanyń jarlyǵymen toqtatyldy. Paradoksaldy túrde, mundaı adam konstıtýsıa qalpyna keltirilgende jáne hýnta qalypty jaǵdaıǵa jetkende jáne kelesi jylǵa jalpy saılaýdy taǵaıyndaǵanda paıda bolady degen ras emes pe? Eger Stavrostyń bılikti basyp alý jospary sátti bolsa, Gresıa Gıtler men Stalındikinen góri ozbyrlyqqa aınalýy múmkin ".
  
  
  Erıka kózqarasyn Mınýrkostan maǵan aýdardy. "Onda biz ony toqtatýymyz kerek, solaı emes pe?"
  
  
  Mınýrkos Erıkanyń betine muqıat qarady. "Iá. Biz muny isteýimiz kerek!"Semiz grek ornynan turyp, tórtburyshty ıegin alǵa shyǵardy. "Bul adam tipti meniń otbasymdy óz Otanyma qarsy paıdalanady. Ol meniń kúıeý balam general Vasılıs Krıezotý bul qastandyqtyń astarynda men turmyn dep senedi jáne men ony qalaımyn dep oılaǵandyqtan ony qoldady dep maqtanady. Iá, men saǵan qolymnan kelgenshe kómektesemin. Biz birinshi kezekte ne isteýimiz kerek? "
  
  
  "Biz Afınyǵa bara jatyrmyz", - dedim men. "Mine, biz Stavrosty toqtatamyz".
  
  
  Altynshy taraý.
  
  
  Qyryq segiz saǵatqa jeter-jetpes ýaqytta biz Gresıa astanasyna jettik. Men Omonıa alańynyń janyndaǵy 42 Pıreodaǵy Odeon dep atalatyn shaǵyn qonaqúıde kórshi nómirlerge tapsyrys berdim. Aýa-raıy jaǵymdy boldy jáne aptap ystyqtan jaqsy jeńildik ákeldi.
  
  
  Afıny gazetteri tez ózgeretin saıası sahna týraly pikirlerge toly boldy. Rodezıadan meniń dosym Aleksıs Salomostyń óltirilgeni týraly habar kelip, qaýeset tarady. Rodezıaǵa keter aldynda onyń ómirine qastandyq jasalǵany belgili boldy. Bir gazet, atap aıtqanda, Salomostyń ólimi týraly aıtýdan aýlaq boldy. Ol sondaı-aq basqarýshy hýntanyń basshylyǵyn aıyptaıtyn, kez-kelgen másele boıynsha jetekshi generalǵa nemese polkovnıkke shabýyl jasaıtyn redaksıalyq maqalalaryn únemi jarıalap otyrdy. Salomos maǵan bul baspagerdiń josyqsyz ekenin jáne 1967 jylǵy tóńkeristen keıin qatań hýntany birinshi bolyp qoldaǵanyn aıtty.
  
  
  "Baspager meniń aqshama satyp alynǵany anyq", - dedi Mınýrkos biz kelgen kúni shýaqty kúni meniń bólmemdegi otyratyn oryndyqta otyryp. "Jáne bul taqyrypty basqa gazetten qarańyz: MINÝRKOS HÝNTANYŃ KOMÝNISTIK JOSPARLARYN ÁSHKERELEIDI. Stavros myrza úgit-nasıhat jumystarymen aınalysqan".
  
  
  Erıka bizge ákelgen naýadan bir kese qoıý grek kofesin alyp, ony Mınýrkosqa berdi. Ol muny kúńgirt júzben qabyldady. Erıka tostaǵandy ózi alyp, meniń qasymda kishkentaı dıvanǵa otyrdy.
  
  
  "Men seni áli eshkim kórmedi dep úmittenemin, - dedim men Mınýrkosqa, - ásirese onyń adamdarynyń eshqaısysy. Eger Stavros seniń Afınada ekenińdi bilse, seniń ómiriń drahmaǵa turmas edi".
  
  
  "Ol muny Parakatýmen baılanysqan boıda biledi", - dep eske saldy Mınýrkos.
  
  
  "Iá, biraq jolymyz bolsa, bul birneshe kúnge sozylmaýy múmkin. Sonda da ol Rıodan bireýdi jibermeı-aq birdeńe durys emes ekenin anyq bilmeıdi. Bul bireý onyń qol astynda bolýy kerek, óıtkeni Ýbeda qaıtys boldy . "
  
  
  "Aldymen ne isteýimiz kerek, Nık?"- dep surady Erıka. "Biz plantasıadaǵydaı penthaýsqa jaı ǵana shabýyl jasaı almaımyz. Ol tym jaqsy qorǵalǵan bolady".
  
  
  "Men penthaýsqa qońyraý shala alamyn, - dedi Mınýrkos, - olardyń bógde adamdarmen qarym-qatynasyn qalaı sheshetinin kórý úshin. Biraq olar meniń daýysymdy tanıdy".
  
  
  Men oǵan naýadaǵy maılyqty berdim. "Daýys yrǵaǵyn kóterińiz jáne sol arqyly sóıleńiz. Olarǵa ózińizben sóıleskińiz keletinin aıtyńyz. Olar bas tartqan kezde hatshyńyz Salaka Madýpastan surańyz. Olarǵa Salonıkıdegi gazettiń redaktory ekenińizdi jáne Nıkkor Mınýrkostyń saıası ambısıasy týraly málimdeme alǵyńyz keletinin aıtyńyz ".
  
  
  Mınýrkos meniń josparyma kúldi, sosyn qaıta qońyraý shaldy. Ol aýzyn maılyqpen jaýyp, daýysyn ózgertýge tyrysty. Bir sátten keıin ol penthaýsta bireýmen sóılesip turdy. Ol Nıkkor Mınýrkosty surady, sodan keıin olardyń aqtalýyn tyńdady. Ol Madýpaspen sóılesýdi ótindi. Áli de kelissózder kóp boldy, ol tabandylyq tanytty. Sodan keıin ol ózin Madýpas retinde kórsetetin adammen, afınalyq aktermen sóılesetin, onyń shyn esimi Stavros Mınýrkos Ianıs Kannı dep aıtqan. Mınýrkos ózi týraly suraqtar qoıyp, qarapaıym jaýaptardy kútti, sodan keıin Mınýrkos myrzamen betpe-bet suhbattasý úshin kezdesýdi belgileı alatynyn surady. Odan bas tartty jáne áńgime aıaqtaldy. Ol trýbkany qoıyp, bizge qarady.
  
  
  "Bul jaman arman sıaqty", - dedi ol. "Men shynymen penthaýstamyn, al Madýpas ádettegideı meniń ornyma telefon soǵyp jatqan sıaqty. Olar meniń ádetterimdi jaqsy biledi. Al Sannıdiń bul daýysy meniń qaıtys bolǵan dosym Salakanyń daýysyna dál sáıkes keledi".
  
  
  "Telefonǵa birinshi bolyp kim jaýap berdi?"Men suradym.
  
  
  "Áldebir jas jigit. Ol grek emes edi. Múmkin Stavros jaýyngerleriniń biri shyǵar".
  
  
  "Olar jaqsy nyǵaıtylǵan sıaqty", - dedi Erıka.
  
  
  "Iá, solaı", - dep kelistim. "Barlyq Afıny bul penthaýstaǵy Nıkkor Mınýrkos dep oılaıtyndyqtan, bul kúrdeli jaǵdaı. Stavros tipti sol jerde polısıadan qorǵanysqa ıe bolýy múmkin. Nemese onyń ósip kele jatqan jeke armıasynyń sarbazdarynan".
  
  
  "Eger men jaı ǵana polısıaǵa nemese hýntanyń ózine baryp, ne bolǵanyn aıtsam, - dedi Mınýrk, - olar maǵan senýi kerek. Tipti olar meni kenetten esinen tanyp qaldy dep oılasa da, tekserýge mindetti bolady. meniń tarıhym. Sodan keıin olar ne bolǵanyn biledi ".
  
  
  "Bul qaýipti bolýy múmkin", - dedi Erıka.
  
  
  "Ol durys aıtady", - dep kelistim men. "Qazirgi ýaqytta biz Stavros óz atyna qansha dos tapqanyn bilmeımiz. Qalaı bolǵanda da, eger biz ony jaı ǵana laqtyryp tastasaq, biz Stavrosty bir qadam jasaýǵa májbúrleımiz - múmkin úlken. Ol jaı ǵana sizdiń atyńyzsyz tóńkeris jasaýdy sheshýi múmkin. Onyń áskerı toby daıyn, al onyń aınalasynda bılikti basyp alýdyń artynda kim turǵanyna mán bermeıtin kóptegen órshil áskerı basshylar bar. Al eger ol qadamdar jasap, sátsizdikke ushyrasa da, qan tógiledi. Onyń kóp bóligi. Joq, Mınýrkos myrza. Biz Stavrosqa jasyryn túrde baramyz. Meniń elimde bul biz jaýyngerlik is-qımyl dep ataıtyn bólik. Erıka Stavrosty óltirýge buıryq aldy, sondyqtan men oryndaımyn. Eger bizdiń mısıamyz sátti bolsa, oǵan dál solaı bolady. Eger ol sátsizdikke ushyrasa, bılik onymen áldeqaıda mádenıetti bolady. Al eger olar ony der kezinde toqtata almasa, Alla senderge kómektesedi".
  
  
  "Jaraıdy, Karter myrza", - dedi Mınýrkos. "Men ózimdi seniń sheber qoldaryńa tapsyramyn. Stavros myrzany qalaı jasyramyz?"
  
  
  Men Erıkaǵa kúldim, ol maǵan jaýap berdi. "Meniń oıymsha, siz Stavros sizdiń týystaryńyzdyń biri, armıa generaly Amed Krısotany qoldanamyn dep maqtanǵanyn aıttyńyz ba? "
  
  
  "Iá", - dedi Mınýrkos. "Aıta ketý kerek, ol myqty adam emes. Men baıyǵansha ol meniń sińilime úılendi, olardyń nekeleri keremet. Biraq Vasılıs meniń baılanystarym bolmasa, áskerde tómengi shende qalar edi. Ol ómirinde bar nársesi úshin maǵan quqyǵy boıynsha qaryz ekenin sezinedi. Sondyqtan onyń men usynǵan kez kelgen josparmen kelisýi tabıǵı nárse bolar edi.
  
  
  "Stavros muny anyqtady. Ol muqıat adam, Karter myrza, jeńil-jelpi qaraýǵa bolmaıtyn adam. Ol Vasılısaǵa telefon arqyly oınaý úshin qandaı da bir jazba jasaǵan bolýy kerek, sodan keıin meniń hatshym Salaka Madýpastyń keıpine engen adamdy jibergen bolýy kerek. Alaıaq Vasılısti meniń oǵan senetinime sendirgen bolýy kerek.
  
  
  "Siz Stavros generaldy qalaı qoldanǵanyn bilesiz be?"
  
  
  "Ol Vasılısten sarbazdardyń qupıa otrádyn uıymdastyrýdy jáne oqytýdy jáne basqa áskerılerdi qastandyqqa qosylýǵa kóndirýdi suraıtynyn aıtty".
  
  
  "Iá", - dep oıladym men. "Óte uqypty. Kúıeý balań osynda Afınada turady ma?"
  
  
  "Ol osynda turady", - dedi Mınýrkos. "Qalanyń shetinde soltústikke qaraı".
  
  
  Men suradym. - "Bizdi oǵan aparasyń ba?"
  
  
  "Men qýanamyn", - dep jaýap berdi Mınýrkos.
  
  
  Men taksı shaqyrdym, keshke qaraı general Krızotýdyń rezıdensıasyna bardyq. Men Mınýrkosty biz orynǵa jetkenshe onyń betiniń bir bóligin jaýyp turatyn qalpaq kıýge májbúrledim. Generaldyń úıi Afınanyń aýqatty mańyndaǵy shaǵyn saraı bolatyn, úıge qaraı qıyrshyq tasty jol bar. Men Mınýrkostyń qarapaıym adam úshin ne isteı alatynyna tánti boldym.
  
  
  General bizdi esik aldynda qarsy alǵanda, Mınýrkos qalpaǵyn sheship aldy. Krızota óte uzaq qarap turdy. Sodan keıin ol Mınýrkosty qushaqtaý úshin qolyn keń jaıyp jiberdi.
  
  
  "Nıkkor!"- dedi ol Mınýrkany jyly qushaqtap. Ol uzyn boıly, aq shashty, júzi meıirimdi, de Gollge uqsaıtyn, kózderi jumsaq adam edi. Ol qońyr tústi formada kıingen, ıyǵynda órilgen jáne aldyńǵy jaǵynda lentalar sozylǵan.
  
  
  "Qalı mera sas, Vasılıs", - dedi Mınúrk qushaǵyna jyly lebizin bildirip. "Sıga, sıga. Barlyǵy tártipte".
  
  
  "Kelgenimizge qýanyshtymyn", - dedi Vasılıs. "Kirińiz. Kirińiz". Onyń qımyly bárimizdi qamtydy.
  
  
  Biz úlken zalǵa kirdik, onyń artynda burandaly baspaldaq jáne qabyrǵalardy bezendiretin qoqys jáshikteri bar. Sodan keıin general bizdi qalyń kilem tóselgen jáne kóptegen jumsaq bylǵary oryndyqtary bar emen paneldi kitaphanaǵa apardy. Biz bárimiz otyrdyq, general sýsyn alǵymyz kele me dep surady, biraq biz bas tarttyq. Mınýrkos Erıka ekeýmizdi tek famılıamyz boıynsha tanystyrdy.
  
  
  "Bul úlken shok, Nıkkor", - dedi Krıezotý. "Men Annanyń osynda bolǵanyn qalaımyn. Ol Pıreıdegi nemere aǵasyna qonaqqa barady".
  
  
  "Bul jaqsy bolýy múmkin, Vasılıs", - dedi Mınýrkos.
  
  
  "Dhen katalave no", - dedi Krıezotý. "Senimen bári jaqsy ma? Sen bozarǵan sıaqtysyń".
  
  
  "Meniń jaǵdaıym jaqsy", - dep jaýap berdi Mınýrkos. "Osy adamdarǵa rahmet".
  
  
  General bizge bir qarady. "Nıkkor, munyń bári birtúrli boldy. Ózińdikin bastaǵanda meni kórýden bas tarttyń... Men erkin sóıleı alamyn ba?"
  
  
  "Iá, erkin", - dedi Mınýrkos.
  
  
  "Al, men sizdiń jeke kezdesýińizsiz mundaı mańyzdy mısıada kómek surap jatqanyńyzdy túsinbedim. Shynymdy aıtsam, men munyń bárine qatty renjidim. Men oryndylyǵyna senimdi emes edim..."
  
  
  Mınýrkos usynysty aıaqtady. - "Tóńkeris pe?"
  
  
  Krısotý bizge taǵy bir qarady. "Iá."Ol úlken býyndaryn sozdy. "Men Delfı men Mıkonostaǵy arnaıy lagerlerdegi adamdarǵa nusqaýlar berdim, men Adelrıany jáne basqalardy sizdiń jańa isińiz ádil ekenine sendirdim, biraq..."
  
  
  "Biraq sen ózińe senbeısiń be?"
  
  
  - dep surady Mınýrkos úmitpen.
  
  
  Krızotý basyn tómen túsirdi. "Men sınhorı te, Nıkkor", - dedi ol. "Keshirińiz, biraq meniń oıymsha, Gresıaǵa taǵy bir tóńkeris qajet emes. Men seniń suraǵanyńdy oryndadym, biraq men senimen osynyń bári týraly sóıleskim keldi, adamnan adamǵa, basynan bastap, birneshe apta buryn".
  
  
  "Ýaıymdama, Vasılıs", - dedi Mınýrk tynyshtandyratyn daýyspen. "Men tóńkeristi qalamaımyn".
  
  
  Shok Krızottyń betine qysqa ýaqyt ishinde ekinshi ret ekinshi ret áser etti. Ol aıtty. - "Joq?""Siz óz oıyńyzdy ózgerttińiz be?"
  
  
  "Vasılıs, men saǵan bir nárseni túsindirýim kerek, men seniń muqıat tyńdaǵanyńdy qalaımyn", - dedi Mınýrkos.
  
  
  Krızotý úlken oryndyqqa jaıǵasyp, Mınýrkostyń oǵan búkil oqıǵany aıtyp bergenin tyńdady. Krızotý onyń sózin eshqashan úzgen emes, degenmen birneshe ret senimsizdik onyń úlken júzinen kórindi. Mınýrkos sózin aıaqtaǵan soń, Krızotý jaı ǵana otyryp, basyn aqyryn shaıqady. Ol qaltasyna qolyn sozyp, rozarındi sýyryp aldy da, tynyshtalý úshin saýsaqtarymen saýsaqpen sıpalaı bastady.
  
  
  "Keremet!"- dedi ol aqyry.
  
  
  "Biraq bul ras", - dedi Mınýrkos.
  
  
  "General, biz bul adamdy birjola toqtatý úshin osyndamyz jáne bizge sizdiń kómegińiz qajet. Stavros týraly sońǵy mınýtta bizge tek siz ǵana ishki aqparatty aıta alasyz", - dedim men.
  
  
  Krızotý aqyry ózin qolyna aldy. "Árıne", - dep kelisti ol. "Men qolymnan kelgenniń bárin jasaımyn. Men Nıkkordyń munyń artynda turmaǵanyna óte qýanyshtymyn!
  
  
  "Bir gazet arqyly jala jabý naýqany júrip jatyr, onyń kóp bóligi polkovnık Anatol Kosıkasqa qarsy baǵyttalǵan. Tipti Kósıkas satqyn jáne Máskeýge adaldyǵy úshin qaryzdar degen boljamdar da aıtyldy. Bul shyndyqqa janaspaıdy. Kósıkas lıberaldy, biraq ol komýnıs emes.
  
  
  Ol sońǵy saıası reformalardyń qozǵaýshy kúshi jáne aldaǵy jalpy saılaýdyń demeýshisi ".
  
  
  "Basqa bireý bar ma?"Men suradym.
  
  
  Krızota kúrsindi. "Iá. Shabýyldar sonymen qatar Kosıkaspen birge daýys beretin adamdarǵa - polkovnıkter Plotarchý men Glavanıge qarsy baǵyttaldy. Shyndyǵynda, jaqynda maǵan sizdiń hatshyńyz Nıkkordyń keıpine engen adam osy úsh adamnyń da óltirilýi kerek ekendigi týraly aqparatpen keldi ".
  
  
  Erıka ekeýmiz bir-birimizben pikir almastyq. Stavros óz josparlaryna kiristi.
  
  
  "Siz naqty bir nárseni bilesiz be?"men Krısotadan suradym.
  
  
  "Al, azdap. Menen osy úsh adamnyń sizben kezdesýin uıymdastyrýdy ótindi, Nıkkor. Biraq sodan keıin men sizdiń hatshyńyz dep oılaǵan adam qońyraý shaldy. Ol olardyń penthaýsta kezdesý uıymdastyryp jatqanyn aıtty. Meniń oıymsha, solaı. bul kezdesýde úsh polkovnıktiń ómirine qastandyq jasalady ".
  
  
  "Biz Stavros naqty neni jáne qashan josparlaǵanyn anyqtaýymyz kerek", - dedim men.
  
  
  "Iá", - dep kelisti Krısotý. "Men bul týraly múldem úmitsiz boldym. Men seniń qalaǵanyńa sene almadym".
  
  
  "Bári jaqsy bolady", - dep sendirdi Mınýrkos.
  
  
  Men onymen keliskim keledi. Stavros qandy tóńkeristiń aldynda turǵany belgili boldy jáne bul oryn almas buryn biz ony toqtatýǵa májbúr boldyq. "Hýnta basshysy Kosıkasqa qońyraý shalyńyz jáne Stavrostyń adamdary onymen baılanysqan-qosylmaǵanyn bilýge tyrysyńyz", - dedim men Krızotqa. "Kisi óltirý múmkindigi týraly áli aıtpańyz".
  
  
  "Óte jaqsy", - dep jaýap berdi Krısotý. "Kosıkas menimen sóılese alady. Men mindetti túrde tyrysamyn".
  
  
  "Al sender, Mınýrkos myrza, - dedim men, - sender de kómektese alasyńdar. Siz Stavros áskerı toptary ornalasqan eki bazanyń basshylarymen baılanysa alasyz. Meniń oıymsha, eger afınalyqtar Stavrosqa qandaı da bir qıyndyqtar týǵyzýy múmkin bolsa, onda bul óltirý josparlanǵan kezde, Stavros kez kelgen reaksıany basý úshin bul arnaıy kúshterdi Afınaǵa tez arada jetkizýge tyrysady. Men sizge osy lagerlerdiń komandırlerine sol jerde qalýdy jáne eger olar sizden jeke habar almasa, olardyń áskerlerin jyljytpaýdy aıtqanyńyzdy qalaımyn ".
  
  
  "Óte jaqsy, Karter myrza", - dep kelisti Mınýrkos.
  
  
  "Stavros bul adamdardy eshqandaı qýlyqsyz óltire almaıtyny anyq". Men Krızotaǵa qaradym. "Sizdiń oıyńyzsha, ol munyń bárin kezdeısoqtyq nemese qandaı da bir radıkaldy saıası toptyń jumysy retinde kórsetýge tyrysýy múmkin be?"
  
  
  Krızota aǵarǵan qastaryn kóterdi. "Ne solaı, Karter myrza, nemese ol olardy óltirer aldynda úgit-nasıhat maqsatynda olardyń ústine balshyq tógýge tyrysady, sondyqtan olar halyqtyń kózaıymynan aıyrylady".
  
  
  Jetinshi taraý.
  
  
  Úsheýmiz qonaqúıge qaıttyq. Mınýrkos Krızotýmen birge bolǵysy keldi, biraq men bul óte qaýipti bolady dep qoryqtym. Eger qandaı da bir sebeptermen Stavros Krızotqa senbese, ol generaldyń rezıdensıasyna eskertýsiz kirip ketýi múmkin. Men onyń Mınýrkosty sol jerden taýyp alǵanyn qalamadym, eger ol tapsa.
  
  
  Biz tamaqty Mınýrkostyń bólmesine jiberdik, sosyn Erıka ekeýmiz onyń bólmesine bardyq. Kóp uzamaı biz Stavrostyń josparlaryn talqylaı bastadyq.
  
  
  "Men bul jerde otyra almaımyn jáne Stavros hýnta jetekshileri úshin ne istep jatqanyn kúte almaımyn", - dedim men kishkentaı dıvanda otyryp, Erıka tapsyrys bergen brendıdi jutyp jatyp.
  
  
  Erıka meniń aldymda qozǵaldy. Ol meniń betimnen aqyryn súıdi. "Siz ózińiz aıtqandaı penthaýsqa jaı ǵana kire almaısyz", - dep túsindirdi ol. Onyń uzyn shashtary kúńgirt jaryqta jarqyrap turdy.
  
  
  - Joq, - dedim men qolymdy onyń jambasyna qoıyp. Men oǵan buryldym, biz súıdik. "Biraq men penthaýsqa kirip, ishke kirýge tyrysa alamyn. Múmkin men olardyń qorǵanysyna kóz júgirte alamyn".
  
  
  Ol meniń betimnen jáne moınymnan súıdi, al sál salqyndaý, jaǵymdy, meniń terimnen ótip ketti.
  
  
  "Biz muny qalaı isteı alar edik?"qoly kóılegimniń túımelerin asha bastaǵanda, ol qarlyǵyp surady.
  
  
  "Biz muny ekeýmiz jasamas edik", - dedim men ony túzetip. Qol qatty alańdatty. "Men ol jerge qandaı da bir qýlyqpen jalǵyz baramyn".
  
  
  Uzyn aq jambas meniń tizemnen syrǵyp ketti, al onyń kóılegi kóterilip, bókselerdiń baı qısyǵynyń bastalýyn kórsetti. Onyń jambasy maǵan qaraı jyljydy. "Biraq men senimen birge barǵym keledi".
  
  
  Jyly erinder meniń ernime taǵy da tıdi. Onyń tili meniń aýzymnan aqyryn syrǵyp, zerttep, izdedi. Onyń oń qoly áldeqaıda tómen jyljyp, keıingisin tapty, men endi Adrıan Stavros týraly oılaı almadym.
  
  
  "Men jalǵyz baramyn", - dep sybyrladym. "Erteń."
  
  
  Men onyń kóılegine kirip, keýdesin sıpadym. Tegis qısyqtar jumsaq, biraq qatty boldy, meniń janasýyma ashkózdikpen basyldy.
  
  
  "Jaraıdy, qymbattym", - dep Erıka qulaǵyma dem shyǵardy.
  
  
  "Jaraıdy", - dedim men aqyryn. "Basqa dálelder joq".
  
  
  "Men senimen daýlasa alamyn ba?"- dedi ol ernimdi basyp.
  
  
  Súıisý uzaqqa sozyldy, Erıka daıyn boldy. Bitkennen keıin ol meni sheshindire bastady. Men óz qolyma aldym, ol ornynan turyp, bólmeniń arǵy jaǵyndaǵy úlken koróldik tósekke qaraı júrdi. Ol kóılegin, sosyn kókirekshesin jáne qyzǵylt bıkını trýsıkterin sheship aldy. Ol jaqsy salynǵan jáne ádemi boldy. Onyń denesiniń árbir qısyǵy minsiz boldy. Ol ózin jumsaq tósekke laqtyryp jiberdi de, meni kútip sol jerde jatty. Men muny keıinge qaldyrǵan joqpyn. Bir sátte men onyń tóseginde onyń qasynda boldym, onyń denesin maǵan erip bara jatqanyn sezip, qolymdy sozyp, ustadym.
  
  
  Bul ekeýmizge de tán qumarlyq edi.
  
  
  "O, Nık", - dedi ol maǵan qolyn tıgizip, tynysy birkelki emes.
  
  
  Meniń qoldarym ony dóreki túrde tapty, men onyń ústinen qozǵaldym. Birneshe sekýndtan keıin odan ádemi dybystar estildi. Ol tyrnaqaldy, ashýlanshaq, qarabaıyr áıelge aınaldy, ol qanaǵattanýdy ishteı qabyldaýǵa tyrysqanda, barlyq baqylaýdy joǵaltty.
  
  
  Keıinirek Erıka uıyqtap qalǵanda, men onyń tóseginen turyp, bólmeme tynysh kirdim. Ol oıanǵan joq.
  
  
  Kelesi kúni tańerteń men Erıka men Mınýrkosty qonaqúıde qaldyryp, Apolon ǵımaratyna qaraı bet aldym. Men formany ǵımaratta turaqty túrde jumys isteıtin jáne penthaýsqa bılet arqyly kirýge ruqsat etilgen jergilikti tereze tazalaýshylar brıgadasynan aldym. Mınýrkos maǵan bıletti rásimdeýge kómektesti, sonymen qatar qonaqúıde shashymdy qaraıtyp, grek bolyp kóriný úshin qara murtty japsyrdym. Syrttaǵy kúzetshige, forma kıgen ǵımarat qyzmetkerine Madýpas penthaýstyń terezelerin tazalaýdy buıyrdy dep ótirik aıttym.
  
  
  Men ózimdi tanyǵansha arnaıy lıftke de kire almadym. Júk kótergish Stavrostyń adamdarynyń biri bolǵany anyq. Onyń kók formasynyń astynan myltyq shyǵyp turdy. Biz penthaýsqa kóterilip bara jatqanda ol maǵan jáne meniń shelegime kúdikpen qarady. Ol jaqqa basqa lıft kóterilmegen jáne Mınýrkostyń aıtýynsha, joǵarǵy qabattan tómen túsetin jalǵyz baspaldaq jabylyp, kúzetilgen.
  
  
  Lıftten shyqqannan keıin men ǵımarattyń aldyńǵy jaǵynan artqy jaǵyna qaraı sozylǵan sándi dálizge tap boldym. Onda qalyń kilem tósenishteri, gúl qumyralary jáne bıik tóbeden ilýli turǵan sándi lústralar boldy. Penthaýstyń kireberisindegi ústelde eki kúzetshi otyrdy. Olar Stavrostyń jaldamaly sodyrlary, onyń jeke armıasynyń bir bóligi boldy. Mınýrkostyń jeke kúzetshileri, olardyń sany az bolǵandyqtan, penthaýsty jasyryn basyp alǵannan keıin kóp uzamaı jumystan shyǵarýǵa týra keldi.
  
  
  Meni dálizdiń ortasynda uzynyraq eki adamnyń biri qarsy aldy. Ol múldem meıirimdi emes edi.
  
  
  Ol túsinikteme talap etti. - "Sen munda ne istep júrsiń?"
  
  
  Men eń jaqsy grek tilinde jaýap berdim. "Meniń bıznesim anyq emes pe?"Men suradym. "Men terezelerdi jýýǵa kelemin".
  
  
  "Seni kim jiberdi?"
  
  
  Men qalyptaǵy matadan jasalǵan pachty kórsettim, onda tereze jýýǵa arnalǵan shaǵyn qondyrǵynyń ataýy jazylǵan ".
  
  
  "Sizdiń jumys berýshińizde penthaýstan tapsyrystar boldy ma?"
  
  
  "Eger olar bolmasa, men bul jerde bolmas edim", - dep jaýap berdim. Men táýekelge bardym. "Men Madýpa esimin estidim".
  
  
  Basqa er adam ústeldiń arǵy jaǵynan muńaıyp qabaǵyn túıdi. Onyń shashy aqshyl, syrtqy túri óte qatal edi, men ony Stavros Brazılıadan ózimen birge alyp kelgen adamdardyń biri dep sheshtim. Ol meniń betimdi zerttep jatqanda, ol meni betperdeim arqyly kórgendeı boldym.
  
  
  "Mmm", - dep kúńkildedi qasymdaǵy adam. "Qabyrǵaǵa burylyńyz jáne oǵan qolyńyzdy qoıyńyz".
  
  
  Men olardyń qarý-jaraqqa qanshalyqty saqtyqpen qaraıtynyna tań qaldym. Men Vılgelmınany qonaqúıde qaldyryp, Gúgonyń stılettosyn qolymnan alyp, oń tobyǵymnyń ishki jaǵyna baıladym. Men arystannyń uıasyna eshqandaı qorǵanyssyz kirgim kelmedi. Qaskóı meni bilimmen tintken kezde men burylyp, tynysymdy tarttym. Meniń denem men qoldarymdy teksergennen keıin ol sol aıaǵymdy tizeme deıin aqyryn túsirdi. Sosyn ol meniń oń jambasymmen pyshaqqa qaraı jyljydy. Ol tizerlep turyp, onyń astynan ótti. Ishim qysylyp qaldy. Ol stılettiń tutqasynan shamamen bir dúımge toqtady.
  
  
  "Jaraıdy", - dedi ol. "Aınalaıyn, maǵan qujattaryńdy kórýge ruqsat et".
  
  
  Men jalǵan kartochkany sýyryp aldym, ol ony muqıat qarap shyqty. Eshteńe demesten ol kartany basqa adamǵa aparyp, kórsetti. Er adam aqyry basyn ızedi, al uzyn boıly qońyr qaıtyp keldi de, kartany qaıtaryp, shelekke qarady.
  
  
  "Jaraıdy. Ol seni ishke kirgizedi".
  
  
  - Rahmet, - dedim men kishipeıildilikpen.
  
  
  Ekinshi adam ústelden ornynan turyp, men ony qarsy alýǵa bara jatqanda meni muqıat qarap shyqty. Men Fort-Noksqa kirý ońaıyraq jáne az qıyndyqpen bolatynyn sezine bastadym. Ol esikti ashty, men onyń aldyndaǵy penthaýsqa kirdim.
  
  
  Aqyry men bekinistiń ishinde boldym. Eger olar meni taýyp alsa, meniń osaldyǵymdy eskersek, bul qorqynyshty sezim boldy. Sirá, eger bul oryn alsa, men eshqashan ǵımarattan tiri shyqpaımyn. Al Stavrostyń tyńshyny óltirý tásili ólýdiń eń jaǵymdy tásili bolmaýy múmkin.
  
  
  Biz keń qonaq bólmege kirdik. Bul jaı ǵana sándi boldy. Baı kilem tósenishi edenniń eki qabatyn jaýyp turdy, al bıik tóbesi Ejelgi Gresıanyń kórinisterin beıneleıtin freskamen boıalǵan. Bólmeniń eń shetinde jyljymaly áınek esik arqyly shaǵyn balkonǵa qaraıtyn qalaǵa qaraıtyn shyny qabyrǵa boldy. Men óz jumysymdy osy jerden bastadym. Men burylyp qarasam, búkil bólmede qymbat jıhazdar, negizinen kóne jıhazdar bar. Ejelgi ýrnalar jyltyratylǵan ústelderge ádemi túrde qoıylǵan.
  
  
  Oń jaǵymda, sál ashylǵan esikten men Stavros jumys bólmesine aınaldyrǵan ústelderi men shkaftary bar taǵy bir bólmeni kórdim. Meniń sol jaǵymda bólmeleri, shamasy, jatyn bólmeleri men turǵyn bólmeleri bar dáliz boldy.
  
  
  "Men mundaǵy úlken terezelerden bastaımyn", - dedim men.
  
  
  "Munda kúte turyńyz", - dep buıyrdy meni ertip bara jatqan adam.
  
  
  Men eńkeıdim. "Árıne."
  
  
  Ol keńsege kirip, bir sátke joǵalyp ketti. Bólmeniń ishin jaqsyraq kórý úshin ońǵa jyljydym. Qarańǵy kostúm kıgen birneshe adam qozǵalyp, bireý telefonmen sóılesip turdy. Bul baılanys toraby bolatyn. Bul bólmede jarty ondaǵan er adam bolǵan shyǵar. Men kútip turǵanymda, taǵy eki er adam dálizden men turǵan úlken bólmege shyǵyp, maǵan qarap, keńsege de kirdi. Bul jerde Stavrostyń adamdary kóp boldy - múmkin kez kelgen ýaqytta ondaǵan nemese odan da kóp. Jáne olardyń kópshiliginiń qarý alyp júretinine jáne ony qalaı qoldanýdy biletinine kúmán joq edi.
  
  
  Birneshe mınýttan keıin meni ertip kelgen adam qaıta paıda bolyp, únsiz dálizge oraldy. Onyń artynan keńseden taǵy bir er adam keldi, ol shashyn uzyn kıip, radıkaldy stýdentke uqsap, kıimi men shash úlgisinen asyp tústi. Ol kezdeısoq kıinip, úlkenin alyp júrdi revolver ıyq qabyǵynda ashyq, jıektelgen bylǵary jılettiń ústinde.
  
  
  "Bul qansha ýaqytty alady?"- dep surady ol aǵylshyn tilinde.
  
  
  Meniń boljaýymsha, ol Parakatýdan kelgen adam sıaqty amerıkandyq bolǵan. Stavros ózimen birge saıası belsendilerdiń berik ózegin alyp ketti.
  
  
  Men buzylǵan aǵylshyn tilinde jaýap berdim. "Qashanǵa deıin? Múmkin jarty saǵat, múmkin bir saǵat. Terezelerdiń qanshalyqty las ekenine baılanysty".
  
  
  "Madýpas seni qalaı shaqyrǵany esinde joq". Ol maǵan úlken, kók lınzaly kózildirik arqyly qarady. Onyń beti taý kúlinde sál, al erni óte juqa, múldem joq derlik. AX faıldarynan men ony Stavrostyń dosy dep tanydym; ol Hammer degen atpen belgili, eki áıeldi beldikterine dınamıt taıaqshalaryn baılap óltirdi dep esepteletin óte jaqsy jigit.
  
  
  "Joq, ol qońyraý shalmady ma?"Men qaltamnan bir paraq qaǵazdy alyp, olardy zertteı bastadym. "Olar maǵan Mınýrkos myrzanyń úıin aıtyp jatyr".
  
  
  Osy kezde bólmege taǵy bir adam kirip, Hammerdiń qasyna toqtady. Ol alasa boıly, qarańǵy jáne grek ekeni anyq. Men Salaka Madýpastyń sýretin AX faıldarynan kórdim, ol adam dál oǵan uqsaıtyn.
  
  
  "Men tereze jýý fırmasyna qońyraý shalǵanym esimde joq", - dedi ol Hammerge aǵylshyn tilinde. "Siz munda sońǵy ret qashan keldińiz?"
  
  
  "Jazbalarsyz esimde joq", - dep qobaljyp jaýap berdim. "Sizde jazbalar bolýy kerek ekenin túsinesiz".
  
  
  Hammer tákapparlyqpen maǵan jaqyndady. "Biraq sen munda buryn bolǵansyń ba?"
  
  
  Men tartyndym. "Iá, men munda buryn jumys istegenmin".
  
  
  Ol revolverdi sýyryp alyp, meniń betime baǵyttady. Onyń dińi yńǵaısyz jaqyn boldy. "Aıtyńyzshy, as úı qandaı kórinedi".
  
  
  Sol qolymnyń astynan bir tamshy ter shyqty. Men Mınýrkos maǵan bergen asúıdiń sıpattamasyn esime túsirýge tyrystym. "Ol úlken, rakovınasy men shkaftary bar! Bul báribir ne?"
  
  
  "Oı, ol bastasyn", - dedi jalǵan Madýpa.
  
  
  Hammer ony elemedi. "As úıde neshe tereze bar?"
  
  
  Men edenge onyń aıaǵyna qulap ketsem, stılettoǵa qanshalyqty tez jetemin dep oıladym. Biraq sodan keıin men as úı syrtqy qabyrǵada emes, ǵımarattyń dálizindegi ishki bólme ekenin esime túsirdim. "Nege, terezeler joq", - dep jazyqsyz suradym.
  
  
  Hammerdiń saýsaǵy trıggerge qarsy basyldy. Birte-birte býyndardyń aqtyǵy joǵalyp, myltyqty búıirine qoıdy. Keńseden qysqa jeńdi kóılek kıgen er adam shyqty.
  
  
  "Plakanyń qyzmetindegi adamdar er adamdy jibergenderin aıtady", - dedi jigit Hammerge.
  
  
  Men betimde jeńildik kórsetpeýge tyrystym. Men Plakanyń keńsesindegi bir qyzǵa, eger qajet bolsa, meniń áńgimemdi jalǵastyrý úshin para berdim, biraq ol shynymen de isti aıaqtaı ma dep alańdadym.
  
  
  Hammer myltyqty qapshyǵyna salyp qoıdy. "Jaraıdy. Qarǵys atqan terezelerdi jý", - dep buıyrdy. "Biraq muny tez jasa".
  
  
  - Iá, ser, - dedim men. "Mınýrkos myrza keıde jelkendi jarystardaǵy bizdiń uzaq kúnderimiz týraly aıtqysy keledi. Men ony keter aldynda kóremin be?"
  
  
  Hammer maǵan tesilgen kózqaraspen qarady. "Siz ony kórmeısiz", - dedi ol. "Óz jumysyńdy jalǵastyr".
  
  
  "Rahmet" dedim men.
  
  
  Olar maǵan shelekti sýmen toltyrý úshin dálizden ótýge ruqsat berdi, men bólmeniń fızıkalyq ornalasýyn tez qarap shyqtym. Men úlken terezelermen aınalysa bastaǵanda, bári meni jalǵyz qaldyrdy. Men ne úshin kelgenimdi kórdim jáne bir top er adamdar keńseden shyǵyp, meni baıqamaı Stavrostyń isterin ashyq talqylaı bastaǵanda, saparymdy qysqartýdyń tamasha ádisin oılap tabýǵa tyrystym. Men esik ashyq turǵan balkonda boldym.
  
  
  "Eki lager de daıyn", - dedi bir adam. "Meniń oıymsha, biz Stavrosqa tezirek áreket etýdi usynýymyz kerek..."
  
  
  Basqa er adam ony toqtatyp, maǵan nusqady. Birinshi adam burylyp, únsiz únmen qaıta sóıledi. Alaıda, osy kezde ishki dálizden bólmege taǵy úsh er adam kirdi, men kelgenimnen úlken bonýs aldym. Dál ramrod sıaqty Adrıan Stavros aldyńǵy qatarda boldy. Ol ortasha boıly, qara shashy bar taz daqtary bar edi. Ol men kórgen sýretterge qatty uqsaıtyn, jasy otyzdan asqan, óte usqynsyz, dóreki jigit edi. Biraq ol áli de serpindi kórindi. Onyń ıyǵy keń, Vest-Poınt túlegi sıaqty ustady. Ol jeńi bar kóılek jáne moınyna qara galstýk taqqan. Ol qolyna bir býma qaǵazdy ustady, onyń qatty sharshaǵany kórinip turdy.
  
  
  "Jaraıdy, bul kezdesýdi qysqasha aıtaıyq", - dedi ol úlken bólmedegi basqalarǵa. Men Kennıdiń ol jerde joq ekenin baıqadym. Ol bul uıymda jetkilikti mańyzdy emes edi. "Rıvera, Mıkonostyń sońǵy esebi qandaı?"
  
  
  Sol jerde turyp, osy shaǵyn topqa qarap, olardyń qanshalyqty aqyldy bolǵanyn esime túsire otyryp, men Adrıan Stavrosqa degen qurmetti sezindim.
  
  
  "... Al komandır topyraq bitti, áskerler deıdi..."
  
  
  Stavros kenet basyn kóterip, meni birinshi ret kórdi. Ol qaramaǵyndaǵyǵa basyn ızep, meniń baǵytyma birneshe qadam jasady, sosyn betinde ashýmen ólip toqtady.
  
  
  "Bul kim?"- dep aıqaılady ol.
  
  
  Stavrostyń adamdarynyń biri oǵan saqtyqpen jaqyndady. "Meniń oıymsha, bireý munda terezelerdi tazalaý úshin kelgenin aıtty".
  
  
  "Senesiz be!"Stavros qatty aıqaılady. Ol qarap, janymdaǵy balkondaǵy shelegimdi jáne qolymda rezeńke jıekteri bar quraldy kórdi. Ol buıyrdy. "Sen! Mynda kel!"
  
  
  Eger Stavros jetkilikti túrde ashýlanyp, menen qutylǵysy keletinin sheshse, onyń úkimine eshkim kúmán keltirmes edi. Men bólmege kezdeısoq kirip kettim. "Iá?"
  
  
  Ol jaýap bermeı menen buryldy. "Ony munda kim kirgizdi?"
  
  
  Hammer buryshta turyp, pantera bólmeniń ortasyna qaraı adymdady. "Onymen bári jaqsy. Biz ony tekserdik".
  
  
  Stavros burylyp, bólme qara tynyshtyqty basyp jatqanda, óziniń bandıtine uzaq qarap turdy. Stavros sóılegende tynysh boldy. "Meni aqymaqtar qorshap aldy ma?"
  
  
  Hammer oǵan qyshqylmen qarady. Sosyn ol maǵan buryldy. "Jaraıdy, terezelerdi tazalaý búgin keshke aıaqtaldy".
  
  
  "Biraq men endi ǵana bastadym! Mınýrkos myrza árqashan barlyq terezelerdiń jýylǵanyn qalaıdy. Ol aıtady..."
  
  
  "Qarǵys atsyn, ket!"- dep aıqaılady Hammer.
  
  
  Men ıyǵymdy kóterdim. "Meniń shelegim..."
  
  
  "Umyt."
  
  
  Men Stavrostyń janynan tynysh óttim, ol meni únemi qadaǵalap otyrdy. Lıftpen kóshege túsip bara jatyp, men dybys ótkizbeıtin jerlerdi, baılanys jelilerin jáne shaǵyn lıfttiń esikterin qulyptaıtyn qulyptardy oısha baıqadym. Men Adrıan Stavrostyń kúdigin oıattym ba dep oılaımyn. Meniń saparym, árıne, turarlyq boldy. Men óltiremin dep úmittengen adamdy jaqsy kórip qana qoımaı, onyń bekinisiniń fızıkalyq ornalasýyn da baıqadym. Lıft ishke kirýdiń jalǵyz joly boldy, men ishke kirgende ne kútetinimdi bildim.
  
  
  Men qonaqúıge qaıtyp kelgende, Erıka men Mınýrkos meni bólmemde kútip turdy. Men esikten kirgen boıda Erıka meniń jaǵdaıym jaqsy ekenin kórdi, ol maǵan gazetti syrǵytyp jiberdi. Men qalyń taqyrypty oqydym.
  
  
  KOSIKASA SÚJETINIŃ RESMI ÓKILDIKTERI.
  
  
  Mınýrkos tilin shertip jiberdi.
  
  
  "Mınıstrler kabınetiniń bir múshesi, Alıkı Vıanola esimdi túsiniksiz tulǵa, Kokıkastyń óz partıasyn komýnıserge satýdy josparlap otyrǵanyn jáne basqa hýnta basshylarynyń ómirine qaýip tónip turǵanyn dáleldeıtin dálelderi bar ekenin aıtady".
  
  
  Men birinshi basyp shyǵarý baǵanyn qarap shyqtym. "Generaldyń boljamy durys boldy eken", - dedim men. "Stavros ony jáne onyń áriptesterin óltirýdi josparlap otyrǵan kezdesýdiń aldynda jaǵdaıdy shatastyrý úshin Kosıkasqa bir kúrek balshyq laqtyrady".
  
  
  "Jáne onyń meniń atymdy aıtpaýǵa qalaı tyrysatynyna nazar aýdaryńyz", - dedi Mınýrk aýyr sóılep.
  
  
  Erıka meniń qolymdy aldy. "Polısıa aıyptaýlardy tekserip jatyr, biraq olar negizsiz dep tanylǵan kezde úsh polkovnık qaıtys bolady".
  
  
  "Eger general biz úshin barsa, joq", - dedim men. "Ol qońyraý shaldy ma?"
  
  
  "Áli joq", - dedi Mınýrkos. "Sen penthaýsqa kirdiń be?"
  
  
  "Iá, men muny istedim", - dep jaýap berdim. Men olarǵa estigen áńgimelerimdi jáne Stavrosty kórgenimdi aıttym.
  
  
  "Men seniń qolyńda myltyq bolǵanyn qalaımyn", - dedi Erıka ashshy túrde.
  
  
  "Eger mende bar bolsa, men ol jerge jetpes edim", - dep eske saldym men oǵan. "Olar meni jaqsy tekserdi. Joq, biz qaıtýymyz kerek. Bizde Zak qalǵanyn qalaımyn".
  
  
  Erıka maǵan qarady. "Ol óz jumysynda óte jaqsy boldy".
  
  
  - Iá, - dedim men. "Qajet bolsa, men óz halqymnan kómek ala alamyn. Meniń oıymsha, bul aımaqta AX agentteri bar. Men anyq bilemin". Men Mınúrkosqa buryldym. "Siz lager komandırlerine habarlasa aldyńyz ba?"
  
  
  "Men ekeýin de ustadym", - dedi ol. "Men olarǵa seniń aıtqanyńdy dál aıttym. Eki er adam da jeke ózimnen habar almaıynsha eshqandaı shara qoldanbaıtyndaryn aıtty. Men sondaı-aq olarǵa penthaýsqa habarlaspaýǵa jáne meniń hatshym dep atalatyn kez kelgen qarama-qaıshy buıryqtardy elemeýge keńes berdim".
  
  
  "Siz óte jaqsy jumys jasadyńyz, Mınýrkos myrza", - dedim men. "Al endi bilsek..."
  
  
  Telefonym maǵan kedergi keltirdi.
  
  
  Erıka oǵan jaýap berdi, al qońyraý shalýshy ózin tanystyrdy. Ol basyn ızep, telefondy Mınýrkosqa berdi. Ol telefondy alyp, tútikti qulaǵyna jaqyndatty. Onyń tarapynan sóz az boldy. "Iá, Vasılıs. Iá. A, ıá. Iá, jalǵastyryńyz. Túsinikti. Iá. Ah, keremet". Ol sózin aıaqtap, telefondy qoıǵanda, ol bizge qýlyqpen jymıyp qarady.
  
  
  "Jaraıdy ma?"- dep asyǵa surady Erıka.
  
  
  Vasılıs penthaýsqa qońyraý shaldy, al Kennı tym bos emes bolǵandyqtan ony búgin de, erteń de kórýden bas tartty. Ol Vasılıske kelesi aptada qońyraý shalýdy usyndy. Daý-damaı men qyzý sóz almasý boldy, biraq Kennı tabandylyq tanytty. Ol da bas tartty. polkovnıkterdiń saparyn telefon arqyly talqylaý ".
  
  
  "Sonymen ol seni kúldirtý úshin ne istedi?"Men suradym.
  
  
  "Despo Adelfıa esińde me?
  
  
  Polkovnıkter komıtetinde Rasıonnyń ornyna kelgen adam? Stavrostyń óz adamy ma? "
  
  
  - Iá, - dedi Erıka basyn ızep.
  
  
  "Vasılıs bul adamǵa bardy. Ol kezdesýdi uıymdastyratyn Adelfıa dep kúdiktendi jáne ol durys aıtty. Adelfıa barlyq jospardy biledi. Vasılıs úsh polkovnık týraly daýlasyp, Adelfıanyń senimine ıe boldy. Adelfıa oǵan kezdesýdiń ýaqyty men ornyn aıtty. Kosıkas, Plotarchý jáne Glavanı menimen Kosıkastyń rezıdensıasynda kezdesýge kelisip qoıǵan bolatyn. Onyń qalanyń soltústiginde óte shalǵaı aýdanda saıajaıy bar. Adelfıa da sonda bolady ".
  
  
  "Qashan?"Men suradym.
  
  
  "Búgin tústen keıin", - dep jaýap berdi Mınýrkos. "Birneshe saǵattyń ishinde".
  
  
  "Olar polkovnıkterdi qalaı óltiredi?"dep suradym.
  
  
  Mınúrk eńkeıip qaldy. "Adelfıa Vasılıstiń bilmeıtinin bilgende bul týraly aıtpas edi. Biz kútýimiz kerek jáne kórýimiz kerek sıaqty".
  
  
  "Bul óte qaýipti bolýy múmkin", - dedim men. Men bilegimdegi saǵatqa qaradym. "Erıka, taksı shaqyr. Biz Kósikasqa qaraı júremiz. Mınýrkos myrza, osynda qonaqúıde bolyńyz jáne basqa adamdardyń kózinen aýlaq bolyńyz. Eger bireý seni tanysa, bizde problema bar".
  
  
  "Óte jaqsy, Karter myrza".
  
  
  Erıka taksı shaqyryp jatqanda, men kúrteshemdi sheship, lúgerdiń qabyǵyn, sodan keıin stılettony oń bilegime qystym. Mınýrkos únsiz jáne kúńgirt qarap turdy. Men Lúgerdi qaptamadan shyǵaryp, syrǵytpany artqa jyljyttym, kartrıjdi kameraǵa sál qozǵalyspen engizdim, sodan keıin myltyqty qaıtadan tartyp aldym.
  
  
  Erıka telefonmen sóılesip turdy. "Bizdiń taksı bes mınýttan keıin kóshede bolady".
  
  
  "Onda kettik", - dedim men. "Bizde kezdesý bar".
  
  
  Segizinshi taraý.
  
  
  "Men túsinbeımin dep oılaımyn", - dedi polkovnık Anatol Kosıkas bizdi óziniń úlken úıiniń foıesinde qabyldaǵannan keıin. "Adelfıa bul jeke kezdesý bolady dedi, general".
  
  
  Jolda biz general Krızotany alyp kettik, óıtkeni men Kokıkas Erıka ekeýmiz jalǵyz barsaq, bizden bas tartatynyn bildim. Jasy elýge taıap qalǵan aryq jigit Kósıkas hakı tústi forma kıip, maǵan kúdikpen qarap turdy.
  
  
  "Basqalardyń biri osynda bola ma, polkovnık?"- dep surady Krızota.
  
  
  "Olar jaqyn arada kútilýde".
  
  
  "Jaraıdy. Bizge biraz ýaqytyńyzdy berińiz", - dedi Krısotý.
  
  
  Kósıkas únsiz bizge qarap, jaýap kútti. Onyń áskerı ataǵy generaldan tómen bolǵanymen, ol sol kezde Gresıadaǵy eń yqpaldy adam bolǵan. 1967 jylǵy tóńkeris bolǵan kezde ony basqarǵan adamdar joǵary ofıserlerdi hýntadan ádeıi aýlaq ustady, óıtkeni generaldar artyqshylyqty joǵarǵy tappen baılanysty boldy.
  
  
  "Jaraıdy", - dedi ol aqyry. "Kabınetke kirińiz, ótinemin".
  
  
  Biraz ýaqyttan keıin tórteýmiz óte qarańǵy oqý bólmesiniń ortasynda sheńber boıymen turdyq. Qyzmetshi shymyldyǵyn ashty da, bólme jaryq boldy. Kósıkas bizge sýsyn usyndy, biraq biz bas tarttyq.
  
  
  "Polkovnık, men sizge osy eki adamǵa kezdesýge deıin sizdiń úıińizdi tintýge jáne kezdesýge deıin osynda bolýǵa ruqsat berýińizdi qalaımyn", - dedi Krızotý.
  
  
  "Nege?"- dep surady Kosıkas. "Qandaı kúlkili ótinish".
  
  
  "Meni tyńda. Bul kezdesý - tuzaq", - dedi general. "Ýaqytymyz bolǵan kezde kóp nárseni keıinirek túsindirýimiz kerek, biraq Nıkkor Mınýrkos sizge jaqynda jasalǵan shabýyldardyń artynda turǵan adam emes. Adrıan Stavros esimdi adam bar, ol Nıkkor esiminiń artynda jasyrynyp, hýntaǵa qarsy qandy tóńkeris jasaýdy josparlap otyr. Siz, Plotarhý jáne Glavanı búgin tústen keıin sizdiń úıińizde óltirilýińiz kerek ".
  
  
  Kósıkastyń beti qatty, túzý syzyqtarǵa ıe boldy. "Meniń oıymsha."- dedi ol.
  
  
  "Meniń oıymsha, Adelfıa aman-esen qashyp ketýi kerek", - dep qosty general. "Nıkkora, árıne, bul jerde bolmaıdy, óıtkeni onyń buǵan esh qatysy joq".
  
  
  Kósikas terezeden uzaq qarap turdy. Ol bizge qaıta burylǵanda, ol surady: "Al myna jigit pen qyz she?"
  
  
  "Olar kómektesý úshin osynda", - dedi Krızotý jaı ǵana.
  
  
  "Meni óltirýge úsheýiń emes ekenińdi qaıdan bileıin?"- dep surady Kosıkas sabyrmen.
  
  
  Krızotqa qarady.
  
  
  - Polkovnık, - dedim men aqyryn ǵana, - eger men seni óltirý úshin osynda kelsem, sen ólgen bolar ediń.
  
  
  Onyń kózderi meniń kózime tereń qarady. "Jaraıdy. Siz úıdi teksere alasyz. Biraq ishimde maǵan nemese dostaryma zıan tıgizgisi keletin eshkim bolmaǵanyna senimdimin".
  
  
  "Jertóle bar ma, polkovnık?"Men suradym.
  
  
  "Iá."
  
  
  "Biz sol jerden bastaımyz", - dedim men Erıkaǵa. "Siz jáne general ázirshe sóılesip jatyrsyz, polkovnık. Olardyń kelýine deıin bizde qansha ýaqyt bar?"
  
  
  "Men kem degende on bes mınýt der edim".
  
  
  "Bul jetkilikti bolýy kerek". Men Erıkaǵa buryldym.
  
  
  "Bastaıyq."
  
  
  Biz úlken jertóleni tez tintip shyqtyq, bomba da, jarylǵysh zat ta tappadyq. Biz úıdiń qalǵan bóligin jáne sońynda jınalys ótetin keńseni qarap shyqtyq. Biz zertteýdi muqıat tekserdik. Eshqandaı bomba tabylmaǵanymen, biz eki elektrondy qateni taptyq.
  
  
  "Sengisiz", - dedi polkovnık Kosıkas men qurylǵylardy nusqaǵanymda. "Men muny qashan jasaýǵa bolatynyn bilmeımin".
  
  
  "Bul adamdar kásipqoılar", - dedim men. "Endi sen maǵan sený kerek".
  
  
  "Al, ýaqyt keldi", - dedi Erıka. "Olar bólek kele me?"
  
  
  "Olar búgin tańerteń komıtettiń shtab-páterinde bolǵandyqtan, olar birge kele alady ", - dedi Kosıkas.
  
  
  -Tipti Adelfıa ony qatty jaqsy kórmegenine qaramastan, basqalarmen birge bolýy múmkin edi. Saıyp kelgende, bul tatýlasý áreketi dep boljanýda ".
  
  
  Polkovnıktiń boljamy durys boldy. On mınýttan keıin úlken qara lımýzın keldi, onyń ishinde úsh polkovnık te boldy. Plotarchý men Glavanı egde jastaǵy er adamdar, Glavanı aq shashty bolǵan. Adelfıa qyryqqa taıap qaldy, pishini úsh ólshemge kishirek bolyp kórinetin semiz, semiz adam. Ol jan-jaqtan nurly kúlimsirep, kelisim men kelisim týraly daýystap sóıledi, men foıede onyń oń bilegine kisen salǵanymda qatty tań qaldy.
  
  
  Onyń minez-qulqy naızaǵaı sıaqty ózgerdi. Kúlimsireý joǵalyp, qara kózderde muzdaı qattylyq paıda boldy. "Sen ne istep jatyrsyń?"ol aıqaılady.
  
  
  Kósıkas pen Krıezotý úndemedi. Men Adelfıany dóreki túrde buryp, onyń qolyn artyna baıladym. Onyń qatal júzi tez ashýǵa tolyp ketti. "Bul neni bildiredi?"- dep daýystap surady ol menen kózin Kosıkas pen generalǵa buryp.
  
  
  "Karter myrza sen búgin meniń úıime bizdi óltirý úshin keldiń deıdi", - dedi Kosıkas salqynqandylyqpen.
  
  
  Qalǵan eki polkovnık eseńgirep bir-birine qarady. "Bul ras pa, Anatol?"Glavanı Kósıkastan surady.
  
  
  "Bul absýrd!"- dep aıqaılady Adelfıa. "Bul adam kim?"Kokıkas jaýap bermes buryn, Adelfıa formaldy mánerden ystyq grek tiliniń daýylyna jol berip, sózderdi ý sıaqty túkirip, únemi basymdy meniń jaǵyma laqtyratyn ádiske aýysty. Men onyń kóp bóligin túsine almadym.
  
  
  - Kóreıik, polkovnık, - dep jaýap berdi Kósıkas aqyry.
  
  
  Men Adelfıanyń qolynan dóreki ustadym. "Siz kelesi qysqa ýaqytty keńsede ótkize alasyz, - dedim men, - eger biz tosyn syılardy jiberip alsaq."Men Kosıkasqa qaradym. "Sizderdiń aralaryńyzda, Erıkadan basqa, men kóbirek estigenshe zaldyń arǵy jaǵyndaǵy bólmede bolyńyz."
  
  
  "Óte jaqsy", - dedi Kosıkas.
  
  
  Polkovnıkter men general Krısotý kabınetten zaldyń qarama-qarsy jaǵyndaǵy qonaq bólmege kirdi, al Erıka ekeýmiz Adelfıanyń etti aýzyn skochpen jabystyryp, oryndyqqa baılap qoıdyq. Men onyń jambasyndaǵy revolverdi sheship, beldiktiń artyna tyǵyp qoıdym. Erıka ekeýmiz zalǵa qaıttyq, al Adelfıa fılm úshin bizdi qorlady dep kúbirledi.
  
  
  "Endi kútemiz be?"- dep surady Erıka.
  
  
  Men oǵan qaradym. Onyń qyzyl shashy artqa qaıyrylǵan, ol shalbar kostúminde óte isker bolyp kórindi. Ol ámıanynan "25 kalıbrli belgıalyq tapanshany" alyp, oq-dárilerin tekserdi.
  
  
  "Iá, kútemiz", - dedim men. Men ashyq turǵan esikke baryp, bıik lombard terekterimen kómkerilgen uzyn jolǵa qaradym. Osy jerden ótetin jalǵyz jolǵa deıin bir mılge jýyq jol qaldy. Kisi óltirý úshin tamasha oryn. Suraq Stavrostyń burmalanǵan aqyl-oıy ne oılap tapty degen suraq boldy. Men Adelfıadan jaýap alýdy oıladym, biraq ýaqyt az boldy, ol Stavrostan qatty qoryqty. Bul onyń júzinen kórindi.
  
  
  Erıka artymnan janyma kelip, búkil denesin janyma qysty. "Bizde jalǵyz ýaqyt óte az, Nık".
  
  
  "Men bilemin", - dedim men.
  
  
  Onyń revolveri joq bos qoly meniń ıyǵymnan jáne qolymnan sıpady. "Bul aıaqtalǵannan keıin biz Afınada jasyrynyp, tamaqtanamyz, uıyqtaımyz jáne súıispenshilikke bólenemiz".
  
  
  "Meniń oıymsha, bizdiń bastyqtar muny baǵalamaıdy", - dep kúldim men.
  
  
  "Olar tozaqqa bara alady. Olar bizge birneshe kún berýi múmkin", - dedi ol ashýlanyp.
  
  
  Men oǵan buryldym. "Biz ýaqyt tabamyz", - dep sendirdim men ony. "Men jaqsy shaǵyn qonaqúıdi bilemin, onda..."
  
  
  Men mashınanyń qozǵaltqyshynyń daýysyn estigen soń esikke buryldym. Joldyń arǵy jaǵynda, ol kózden tasa bolmaı turyp, qara sedan kele jatty. Onyń ústinde polısıa shamy bar edi.
  
  
  "Bul polısıa!"- dedi Erıka.
  
  
  "Iá", - dep kelistim men. "Stavros ýchaskelik kapıtanǵa para berdi dep oılaısyń ba?"
  
  
  "Bul birneshe adamdy ǵana qajet etedi", - dep usyndy Erıka.
  
  
  "Ásirese, eger Stavros ózimen birge birneshe adamyn alyp ketse", - dep qostym men. "Júr."
  
  
  Biz hýnta músheleri men general kútip turǵan bólmege asyǵyp kettik.
  
  
  "Syrtta polısıa kóligi kele jatyr", - dedim men olarǵa tez arada. "Bul Stavrostyń gambıti sıaqty. Barlyǵyńyz qarýlanǵansyzdar ma?"
  
  
  Krızotýdan basqalarynyń bári boldy. Men oǵan Adelfıa revolverin berdim. "Al endi, baıypty pikirtalasqa túskendeı, munda múmkindiginshe kezdeısoq otyryńyz. Qarý-jaraqtaryńyzdy búıirlerinde jasyrylǵan kúıde daıyn ustańyz. Erıka, sol qoımaǵa bar". Ol tez zeınetke shyqty.
  
  
  "Men dál osy fransýz esikteriniń syrtynda bolamyn", - dep jalǵastyrdym. "Olardyń barlyǵy bólmege kirgende, biz olardy qabyldaýǵa tyrysamyz. Eger sizderdiń bireýlerińiz qazir ketkileri kelse, siz artqy esikten óte alasyz".
  
  
  Men únsiz qalǵan ofıserlerge qaradym. Olar óz oryndarynda qaldy.
  
  
  "Jaraıdy. Biz atystan aýlaq bolýǵa tyrysamyz. Maǵan senińiz".
  
  
  Men fransýz esikterinen ótip bara jatyp, aldyńǵy esiktiń syqyrlaǵan daýysyn estidim. Qyzmetshi polısıany toqtatpaq bolǵan, biraq ony ıterip jibergen. Men olardyń Adelfıa turǵan qulyptalǵan keńse esigin tars etkizgenin estidim. aýzyn jabýmen baılanysty, sodan keıin men qyzmetshiniń daýysyn qaıtadan estidim. Birneshe er adam bar sıaqty kórindi. Birer sátten keıin men olardy anyq kórdim, olar qonaq bólmege kirip ketti. Olardyń altaýy - beseýi formada jáne bireýi qarapaıym kıimde boldy. Barlyq formaly erlerdiń beldikterinde revolverler boldy.
  
  
  "Bul neni bildiredi?"- dedi polkovnık ornynan turyp, biraq myltyqty artyna jasyryp.
  
  
  Azamattyq kıim kıgen adam leıtenant pachtary bar forma kıgen adam alǵa shyqty. Azamattyq kıim kıgen adam men penthaýsta kórgen Stavrostyń oqqaǵary bolatyn. Leıtenant Stavros para bergen polısıa qyzmetkeri bolsa kerek. Bul naǵyz polısıa bolýy kerek. Bul baspasóz úshin oıdan shyǵarylǵan, biraq shynaıy oqıǵa bolýy kerek edi.
  
  
  "Biz seni bul jerde kútken joqpyz, general", - dedi leıtenant. Ol bólmeni qarap shyqty, bálkim Adelfıany izdep júrgen shyǵar. "Barlyǵyńyz satqyndyq jasaǵandaryńyz úshin qamaýǵa alynǵansyzdar. Bizde sizdiń komýnıstik agentpen kezdesýge jáne halyqaralyq qaraqshylarmen jasyryn kelisimge kelýge kelgenińiz týraly dálelder bar". Ol qatty qobaljyǵan sıaqty.
  
  
  "Bul absýrd", - dedi Kosıkas.
  
  
  - Báriń satqynsyńdar, - dedi leıtenant daýystap. "Al sender osylaı ólim jazasyna kesilesińder". Men leıtenanttyń revolverdi sýyryp alǵanyn baqylap otyrdym.
  
  
  Stavros turǵyny er adam qatty kúldi. "Jáne bul jerde ólim jazasy bolady", - dedi ol aǵylshyn tilinde. "Siz qamaýǵa alýǵa qarsylyq bildirgen kezde".
  
  
  "Biz tutqyndaý kezinde fızıkalyq qarsylyq kórsetken joqpyz", - dep eske aldy Kosıkas jas jigitke.
  
  
  "Joq?"- dep surady jaldamaly Stavros. "Eń bolmaǵanda, bul polısıanyń esebine osylaı enedi. Sondyqtan adamdar ony radıodan estıdi".
  
  
  Leıtenant revolverdi Kosıkasqa baǵyttady. Men bir sátte barlyq polısıa qyzmetkerleri leıtenanttyń belgisi boıynsha tapanshalaryn alyp shyǵady dep oıladym. Stavrostan kelgen er adam qolyn kúrtesine tyǵyp, leıtenantqa basyn ızedi, ol óz adamdaryna buryldy. Men Vılgelmınany leıtenanttyń keýdesine baǵyttap, keń esikke tez kirdim.
  
  
  "Jaraıdy, dál osy jerde tur".
  
  
  Leıtenant onyń júzinen kóringen tańdanyspen maǵan qadala qarady. Stavrostyń adamy áli tapanshasyna qolyn sozǵan joq, tek forma kıgen bir-eki polıseı ǵana qoldaryn qapshyqtaryna qaraı tarta bastady. Barlyǵy qatyp qaldy, barlyq kózder maǵan buryldy.
  
  
  "Myltyqty tasta", - dedim men leıtenantqa. "Al sen, bul qoldy kúrteńnen abaılap alyp tasta".
  
  
  Meniń buıryqtarymdy eshkim oryndaǵan joq. Olar meni ne nársege aparý kerektigin oılap jatty. Olardyń sol jaǵynda shkaftyń esigi ashylyp, Erıka belgıalyq revolverin er Stavrosqa baǵyttap shyǵyp ketti.
  
  
  "Meniń oıymsha, sen onyń aıtqanyn istegeniń jón", - dedi ol salqyn túrde.
  
  
  Qaskóı Stavros pen polısıa leıtenanty Erıkaǵa qaraǵan kezde olardyń júzderinde kóńilsizdik pen ashý-yza paıda boldy. Men olardyń nıetterin bilýge tyrysyp, olardyń júzderine uzaq qarap turdym. Sosyn tozaq bastaldy.
  
  
  Leıtenant myltyqty túsirýdiń ornyna ony keýdeme baǵyttady jáne saýsaǵy trıggerdi tartty. Men naızaǵaıdyń jyldam qozǵalysyn kórip, edenge qulaı bastadym. Onyń myltyǵy zeńbirek sıaqty atyldy, men sol qolymdy ystyq, janyp turǵan aýyrsynýdy sezindim. Oq meniń janymnan ótip, fransýz esiginiń áınegin syndyrdy. Men edenge qulap, oryndyqtyń artyna domalap tústim, leıtenant taǵy da oq jaýdyrdy, oq janymdaǵy aǵash edendi jaryp jiberdi.
  
  
  Ol aıqaılady. - "Olardy óltir!""Barlyǵyn óltir!"
  
  
  Leıtenant revolverin maǵan baǵyttaǵan sátte Stavrostyń adamy onyń sońynan erip, tapanshasyn sýyryp aldy. Bul jyltyr qara avtomat boldy jáne ony Erıkanyń basyna baǵyttady. Erıka ony atyp tastady, biraq ol bir tizesine qulaǵan kezde jiberip aldy. Atys polıseılerdiń biriniń jambasyna tıgen. Er adam edenge qulap bara jatqanda aýyryp aıqaılady.
  
  
  Taǵy eki polıseı eńkeıip qaldy. Jaralanǵan adam men taǵy bir polısıa qyzmetkeri kishkene jıhaz alý úshin jasyrynǵan jerge súńgip ketti.
  
  
  Krızotý men kelgen eki polkovnık áli qozǵalmaı turdy, biraq Kosıkas revolverin sýyryp alyp, odan leıtenantty atyp tastady. Er adam qulap, alasa ústelge soǵyldy, ony edenge tastaǵan kezde ony jaryp jiberdi.
  
  
  Men atys pozısıasyna kóterildim. Stavrostyń adamy jańa ǵana Erıkany atyp tastady. Ol jiberip aldy, sebebi ol áli de tepe-teńdigin joǵaltyp, onyń soqqysynan qashyp ketti jáne ol tez eńkeıip ketti.
  
  
  Bir ýaqytta birneshe tapansha atyldy. Krıezota polıseılerdiń birin bitirdi, men taǵy ekeýin atyp tastadym. Erıka Stavros jaldamalysyn dál júregine dál atyp jiberdi.
  
  
  Leıtenant Kósıkasqa shabýyl jasaýdyń ekinshi áreketine daıyndaldy, biraq men qozǵalysty baıqap, tez arada bir tizerlep otyrdym. "Men muny jasamas edim".
  
  
  Qalǵan polıseıler tóbelesten bas tartty. Qarýlaryn laqtyryp, olar qoldaryn bastarynan joǵary kóterdi. Leıtenant olarǵa jalt qarady da, myltyǵyn jerge tastady da, ony edenge laqtyrdy. Ol qozǵalmaıtyn denelerge, sosyn maǵan qarady.
  
  
  "Bul masqara", - dedi ol qarlyǵyp. "Siz polısıanyń zańdy jumysyna kedergi keltirdińiz jáne ofıserlerdi óz mindetterin oryndaý kezinde óltirdińiz. Siz bul jaǵdaıdan qutyla almaısyz..."
  
  
  Men onyń basynan tapanshamen uryp, ony qulattym. Ol edende jatyp, basyn ustap, entigip jatty. "Úndemeý kerek", - dedim men.
  
  
  Polkovnıkter men Krızota eki ofıserge kisen saldy. Erıka qabyrǵaǵa qatty súıendi. Men suradym. - "Sende bári jaqsy ma?"
  
  
  "Iá, Nık".
  
  
  "Men saǵan sengenime qýanyshtymyn, Karter myrza", - dedi Kokıkas. "Biz saǵan qaryzdarmyz"
  
  
  "Al qastandyq sátsiz aıaqtaldy", - dep qosty Glavanı.
  
  
  "Men polısıa komısaryna habarlasyp, onymen osy jerde bolǵan jaǵdaı týraly uzaq sóılesemin", - dedi Kosıkas jaralanǵan leıtenantqa muńaıyp qarap.
  
  
  "Maǵan jıyrma tórt saǵat ýaqyt bergenińizdi qalaımyn, polkovnık", - dedim men. "Segizaıaqtyń basy áli tiri. Mıss Nıstrom ekeýmiz Stavrostyń sońynan baramyz".
  
  
  Ol bir sátke kidirdi. "Jaraıdy, Karter myrza. Men jıyrma tórt saǵat boıy úndemeı otyramyn. Biraq sodan keıin men óz qadamymdy jasaýym kerek".
  
  
  "Shynymdy aıtsam jetkilikti", - dedim men. "Eger biz osy ýaqytta erteńge deıin Stavrosty tappasaq, siz ony ózińiz qalaǵandaı sheshe alasyz".
  
  
  Kósıkas maǵan qolyn sozdy. "Sáttilik."
  
  
  Men onyń qolynan ustadym. "Bul bizge kerek bolady!"
  
  
  Toǵyzynshy taraý.
  
  
  Qaıtyp kelgende, biz Mınýrkostyń qonaqúı bólmesinde qydyryp júrgenin kórdik. Ol bizge qaıtyp oralýǵa kóp múmkindik bermegeni anyq boldy.
  
  
  "Polkovnıkter jaqsy ma?"- dep surady ol júzinen jeńildep.
  
  
  - Iá, - dedim men.
  
  
  "Al Vasılıs she?"
  
  
  "Ol aman-esen", - dedi Erıka. "Biz óte baqyttymyz. Bul qandy qyrǵyn bolýy múmkin".
  
  
  "Qudaıǵa shúkir", - dedi Mınýrkos.
  
  
  "Generalsyz biz muny isteı almas edik", - dedim men.
  
  
  "Men Vasılıstiń jaqsy óner kórsetkenine qýanyshtymyn. Tiri qalǵan kisi óltirýshiler qamaýǵa alyndy ma?"
  
  
  "Joq. Men Kotıkastan Stavrosqa jetkenshe jıyrma tórt saǵat ýaqyt berýin ótindim".
  
  
  Ol biraz ýaqyt únsiz qaldy. "Men bul qupıamen kelisetinime senimdi emespin. Biraq ázirge men soǵan baramyn. Men de jıyrma tórt saǵat únsiz otyramyn, Karter myrza".
  
  
  "Men muny baǵalaımyn, Mınýrkos myrza. Qazir jumysymyz bar. Biz Stavrostyń sońynan barýymyz kerek".
  
  
  "Bul máseleni óz betimen sheshýdi jalǵastyrý jaman sıaqty", - dedi Mınýrkos. "Bul polısıanyń kómegin qajet etedi, Karter myrza. Men sene alatyn keıbir adamdardy bilemin".
  
  
  Men suradym. - "Polkovnık Kosıkasqa jappaı kisi óltirýge nıet bildirgender qalaı?""Joq, mende ony alýǵa múmkindigim bolýy kerek, Mınýrkos myrza. Men polısıa Stavrosty jaýapqa tarta alady nemese qalaıdy dep sene almaımyn. Meniń úkimetim de múmkin emes. Sondyqtan mende Stavrosty sol jerde óltirý týraly buıryq bar. Bul buıryqtar Mıss Nıstromnyń óz úkimetinen alǵan buıryqtarymen sáıkes keledi ".
  
  
  "Biraq penthaýsqa kóterilý óz-ózine qol jumsaý bolady", - dedi Mınýrkos.
  
  
  "Múmkin", - dedim men. "Biraq bul jer týraly biletinimdi eskersek, múmkin emes. Jáne siz ne bilesiz".
  
  
  Ol surady. - "Sen qashan barar ediń?"
  
  
  Men Erıkaǵa qaradym. - "Búgin keshke.""Sende bári jaqsy ma?"
  
  
  "Ne aıtsań da, Nık".
  
  
  "Dál qazir Stavros óziniń adamynan nege habar almaǵanyna tań qaldy. Meniń oıymsha, Stavros penthaýsta birdeńe durys emes ekenine kóz jetkizgenshe kútý múmkindigi bar. Sondyqtan ol búgin keshke sonda bolýy kerek".
  
  
  "Siz qarýly kúzet týraly ózińiz aıttyńyz", - dedi Mınýrkos. "Siz dálizdiń kireberisinen óte almaısyz".
  
  
  "Múmkin. Biraq Erıka ekeýmizde kómektesetin úshinshi adam bolady. Biz Kosıkastyń úıine barar aldynda men basshylarymmen baılanysta boldym. Basqa agent basqa tapsyrma boıynsha Afınada jáne ol bizge kómektesedi".
  
  
  "Siz nebári úsheýsizsiz be?"- dep surady Mınýrkos. "Eger siz óz ornyńyzǵa kirseńiz de, sizge qarsy eki-úshten bir koefısıent bolýy múmkin".
  
  
  "Karter myrza uzaq múmkindikterdi jaqsy kóredi", - dedi Erıka kúlimsirep.
  
  
  Men jaýap retinde kúldim. "Sonymen qatar, meniń josparym bar, oǵan tórteýi kiredi".
  
  
  "Tórteý?"- dep surady Mınýrkos uıalyp. "Eger siz maǵan senseńiz, sizdiń senimińiz orynsyz. Men tipti tapanshadan qalaı atarymdy da bilmeımin".
  
  
  "Sen emes", - dedim men. "Bul jerde ushaqta siz meniń esimde qalǵan bir nárseni aıttyńyz. Siz óltirilgen hatshyńyz Salakı Madýpastyń ózine qatty uqsaıtyn aǵasy bar dep aıttyńyz".
  
  
  "Iá", - dedi Mınýrkos. "Kedeı jigit aǵasynyń ólgenin de bilmeıdi. Salaq ekeýi bir-birin jıi kórmeıtin, biraq olardyń arasynda úlken súıispenshilik boldy".
  
  
  Men suradym. - "Ol Maıshabaqqa qanshalyqty uqsaıdy?"
  
  
  "Kóptegen adamdarǵa. Ekeýiniń arasynda bir jyl ǵana aıyrmashylyq boldy. Keıbireýler egizderge uqsaıtynyn aıtady, tek Salaka aǵasynan bir dúımge uzyn jáne birshama aýyr bolǵan".
  
  
  "Biz muny túzete alamyz", - dedim men ózime Erıka men Mınýrkosqa qaraǵanda. "Bul jigit Afınada turady ma?"
  
  
  Mınúrk maǵan suraýly túrde qarady. "Qalanyń syrtynda, shaǵyn aýylda".
  
  
  "Oǵan qońyraý shalyp, Maıshabaq týraly aıt", - dedim men. "Onda odan aǵasynyń ólimi úshin kek alýǵa kómekteskisi keletinin sura".
  
  
  Erıka maǵan qarady. "Nık, sen aıtqyń keledi ..."
  
  
  "Eger Stavros alaıaqty oılap taba alsa, biz de solaı jasaı alamyz", - dedim men. "Ianıs Kannı ólgen adam úshin sóıleı alatyn jalǵyz adam emes".
  
  
  "Úshinshi Salaqa Madýpasy?"- dep surady Erıka.
  
  
  "Durys. Múmkin ol ǵana bizdi penthaýsqa apara alatyn shyǵar". Men Mınúrkosqa buryldym. "Sen ony shaqyrasyń ba?"
  
  
  Mınúrk az ǵana ýaqytqa kidirdi: "Árıne. Al men ony osynda jetkizemin".
  
  
  Eki saǵattan keıin, ymyrt jabylǵan kezde, Sergıý Madýpas qonaqúı bólmesine keldi. Ol momyn, uıalshaq adam bolyp kórindi, biraq onyń astynda aǵasynyń ólimine kináli adamnan kek alýǵa kómektesýge degen kúńgirt sheshim boldy. Men oǵan bıik óksheli, astary tóselgen aıaq kıimdi berip, tez túrtip aldym. Bári bitken soń, ol men penthaýsta kórgen alaıaqqa uqsap ketti. Aqyr sońynda, bul Sergıý bizdiń shemamyzda ózin tanytqan alaıaq boldy, shyn máninde onyń aǵasy emes.
  
  
  Men penthaýstaǵy adamdardyń Sergıýdy jalǵan aqymaq Sýnnı dep qateleskenin qaladym.
  
  
  Men onymen jumysymdy aıaqtaǵan soń, men artqa shegindim, bárimiz muqıat qaradyq. "Sen ne oılaısyń?"men Mınýrkostan suradym.
  
  
  "Ol Maıshabaqqa, demek, Kannıge óte uqsas", - dedi Mınýrkos.
  
  
  Bizdiń ózimizdiń aldamshy maǵan senimsiz jymıdy. "Siz jaqsy jumys jasadyńyz, Karter myrza", - dedi ol. Onyń daýysy Kannıdiń daýysyna óte uqsas boldy, al aǵylshyn tiliniń sapasy shamamen birdeı boldy.
  
  
  "Meniń oıymsha, biz muny isteı alamyz", - dedi Erıka.
  
  
  * * *
  
  
  Bir saǵattan keıin biz Apolon ǵımaratyna jettik. Afınyda túski saǵat boldy, qala kóshelerinde kólikter joqtyń qasy edi. Ǵımarattyń ózi vestıbúl men penthaýstyń alystaǵy jypylyqtaǵan shamdarynan basqa qarańǵy boldy. Biz jalǵa alǵan qara sedanymyzda on mınýttaı otyrdyq, sosyn úıdiń bir buryshynan uzyn boıly adam shyqty. Ol týra kólikke qaraı júrdi de, aldyńǵy oryndyqqa janyma otyrdy. Erıka men Sergıý artta otyrdy. Mınýrkos qonaqúıde qaldy.
  
  
  - Sálem Karter, - dedi uzyn boıly adam. Ol qalǵan ekeýine qarady da, kózin Erıkaǵa ustady.
  
  
  Men suradym. - "Birdeńe bolyp jatyr ma?"
  
  
  "Ondaı eshteńe joq. Men kelgennen beri eshkim bolǵan joq". Bul meniń AX-tegi áriptesim Bıll Spenser bolatyn. Ol agenttikke jańadan kelgen, men onymen buryn az ǵana ýaqyt kezdesken edim. Degenmen, Hoýk buryn qysqasha sóıleskenimizde telefon arqyly Spenserdiń jaqsy adam ekenine sendirdi. Meniń nusqaýlarym boıynsha, ol úsh saǵatqa jýyq ǵımarattyń áınek qasbeti arqyly penthaýsqa arnaıy lıftti baqylap otyrdy.
  
  
  Men ony Erıka men Serjıýmen tanystyrdym. "Biz qyzmet kórsetý esiginen vestıbúlge kiremiz, - dedim men, - osy kiltpen. Sergıý birinshi orynǵa shyǵady jáne biz bul jer bizge tıesili sıaqty áreket etemiz. Eger biz joǵaryǵa kóterilsek, men buryn aıtqanymdaı áreket etemiz. suraqtar?"
  
  
  Qarańǵy kólikte oıly tynyshtyq ornady. "Jaraıdy" dedim men. "Munymen biteıik".
  
  
  Tórteýmiz qara sedannan shyǵyp, ǵımarattyń aldyńǵy jaǵyna birge bet aldyq. Negizgi kireberistiń sol jaǵynda qulyptalǵan shyny qyzmet kórsetetin esik boldy. Serjıý Mınýrkos bergen kiltti tot baspaıtyn bolattan jasalǵan qulypqa tyǵyp, ony aınaldyrdy. Foıede lıft janyndaǵy kúzetshi abdyrap bizge qaraı buryldy.
  
  
  Sergıý birinshi kirdi, biz onyń sońynan erdik. Men Stavrosty shynymen tań qaldyramyz ba dep oıladym. Ol polkovnık Kosıkastyń úıinde ne bolǵanyn estýdi kútip, penthaýsty aınalyp ótýi kerek. Men ol jerge tergeý úshin óz adamdarynan jasaq jibermegen shyǵar dep úmittengen edim. Sondaı-aq, ol sońǵy bir-eki kúnde Parakataǵa qońyraý shalýǵa tyrysyp, ol jerde eshkimmen baılanysa almaıtynyn anyqtaǵan bolýy múmkin. Jýnglı plantasıasynda eshkimmen baılanysa almaý Stavrosqa birdeńe durys emes ekenin aıtty.
  
  
  Biz lıft janyndaǵy kúzetshige bardyq. Ol Sergıýǵa birtúrli qarady.
  
  
  "Sen qaıda boldyń?"
  
  
  "Bul baspasóz ókilderi", - dedi Sergıý óziniń jańa rólin somdaı otyryp. "Olar birneshe saǵat buryn bolǵan hýnta polkovnıkteriniń jan túrshigerlik qyrǵyny týraly estigen. Polısıa olarǵa qaıǵyly jaǵdaı týraly habarlady. Olar Mınýrkos myrzanyń osy jan túrshigerlik oqıǵa týraly pikirin bilý úshin qysqasha suhbat júrgizgisi keledi, men olarmen joǵarǵy qabatta sóılesemin ".
  
  
  Men Gúgonyń stılin oń bilegimde sezdim jáne ony qoldaný kerek pe dep oıladym. Eger kúzetshi kezekshilikte biraz ýaqyt bolsa, ol Sýnnıdiń ǵımarattan shyqpaǵanyn biler edi.
  
  
  "Jaraıdy", - dedi ol. "Men senimen birge lıftpen júremin".
  
  
  Lıft penthaýstyń joǵarǵy qabatynda boldy. Ol qońyraý shalyp, aqyryn túse bastady. Ol birinshi qabatqa jetkenshe bir ǵasyr ótkendeı boldy, biraq aqyry esikter ashyldy. Buryn meni joǵary-tómen kóterip júrgen sol kótergish kezekshilikte boldy. Kótergish Serjıýǵa qarap turǵanda biz bortqa otyrdyq. Artymyzdaǵy esikter jabyldy, biraq operator bizdi kóterý úshin túımeni baspady.
  
  
  "Men seniń ǵımarattan shyqqanyńdy bilmedim", - dedi ol Sergıýǵa saqtyqpen bizge qarap.
  
  
  - Al, endi sen bilesiń, - dep jaýap berdi Sergıý ashýlanyp. "Men sol gazet qyzmetkerlerimen kezdesýge ketip qaldym. Bizdi joǵaryǵa aparyńyz. Men suhbat beremin".
  
  
  Er adam Sergıýdyń betin muqıat qarap shyqty. "Men aldymen joǵaryǵa qońyraý shalamyn", - dedi ol.
  
  
  "Bul mindetti emes!"- dedi Sergıý.
  
  
  Biraq operator kóliktiń búıirindegi baılanys púltine jaqyndady. Men Spenserge basymdy ızedim, ol jaqyndaı tústi. Ol óziniń "Smıt pen Vessondy" 38 sýyryp aldy, al basqa adam qozǵalysty baıqady. Ol ǵıbadathananyń janyndaǵy tapanshanyń uńǵysyn kórý úshin der kezinde buryldy. Ol entigip, edenge taıyp ketti.
  
  
  Erıka basqarý púltine jaqyndady. "Muny ózińe al", - dedim men.
  
  
  Penthaýsqa barar jolda biz lıftiniń aqsap turǵan fıgýrasyn lıfttiń buryshyna jyljyttyq, ol jerden tórteýmiz shyqqan kezde birden kórinbeıtin edik. Biraz ýaqyttan keıin penthaýs dálizinde esikter ashyldy.
  
  
  Men kútkendeı, kezekshilikte taǵy eki er adam boldy. Solardyń biri men buryn kezdestirgen aqquba qaraqshy edi. Bul ekshn fılmderi edi, men olarmen oıyn oınaǵym kelmedi. Aqquba penthaýstyń kireberisindegi ústeldiń ar jaǵynan turdy, al ekinshisi otyrýǵa qaldy.
  
  
  Ekeýi de Serdjıýǵa eles kórgendeı qarady.
  
  
  "Ne boldy..."- dep aıqaılady aqquba. "Bul jerde ne bolyp jatyr?"
  
  
  Sergıý aqqubanyń nazaryn aýdardy, al Spenser ústel basyndaǵy qara shashty adamǵa jaqyndady. Er adam aqyryn Spenserge qaraı kóterildi.
  
  
  "Men bul adamdarmen suhbattasýǵa ruqsat berdim", - dedi Sergıý.
  
  
  "Penthaýstan qalaı shyqtyńyz?"- dep surady aqquba.
  
  
  Sergıý jaýap berip jatqanda men oǵan jaqyndadym. Spenser qarańǵy adamnyń qasynda turdy. Erıka ekeýmizdi ámıannyń artyna tyǵylǵan kishkentaı belgıalyq revolvermen jaýyp tastady.
  
  
  "Meniń qalaı ketkenim esińde joq pa?"- dep ashýlanyp Sergıýdan surady. "Bul shamamen bir saǵat buryn boldy. Men saǵan aıttym ǵoı..."
  
  
  Qosymsha túsinikteme qajet bolǵan joq. Ýgo únsiz meniń alaqanyma syrǵydy. Men aqqubany sol qolymmen ustap, tepe-teńdigin joǵaltqan kezde ony ózime qaraı tarttym. Men pyshaqpen qolymdy onyń tamaǵynan jyldam ótkizdim. Serjıýdyń kóılegi men kúrtesine qan shashyldy.
  
  
  Qarańǵy adam myltyqty aldy, biraq Spenser oǵan daıyn boldy. Ol qaltasynan usqynsyz drosseldi sýyryp alyp, ony tez arada bandıttiń basyna qoıdy, sodan keıin aıqastyrylǵan symdy eki aǵash sabymen myqtap tartty. Er adamnyń qoly eshqashan tapanshaǵa deıin jetpegen. Sym et pen arterıalardy súıekke deıin tesip ótkende, onyń kózi keńeıip, aýzy sál ashyldy. Bizdiń aıaǵymyzdaǵy qalyń kilemge odan da kóp qan shashyldy, qaskóı sekirip túsip, Spenserdiń qolyna bir sátke buralyp, aıaǵy aýada dirildep turdy. Sodan keıin ol edendegi joldasyna qosyldy.
  
  
  Erıka revolverdiń trıggerindegi tutqany bosatty. Men Gúgonyń júzin aqqubanyń kúrtesine súrtip jatqanda, Sergıý máıitterge bozarǵan júzimen qarady. Spenser maǵan basyn ızep, adamnyń moınyna tereń kesilgen drosseldi tastap, penthaýstyń esigine qaraı bettedi. Men Gúgony qolymda ustadym, al Spenser ol maǵan buryn aıtqan arnaıy tapanshany sýyryp aldy. Ony Special Effects and Editing kompanıasy qamtamasyz etti - darttardy atatyn pnevmatıkalyq tapansha. Darts Kolýmbıa úndisterinen AX qaryzǵa alǵan tez áser etetin ýly kýraramen toltyryldy.
  
  
  Sergıý esin jıdy. Ol esikke baryp, Mınýrkos bergen taǵy bir kiltti salyp, aýyr esiktiń qulpyn ashty. Ol maǵan qarady, men bas ızedim. Ol esikti únsiz ıterip jiberdi de, penthaýsqa kire almaǵandyqtan shetke shegindi. Ol shabýyldyń osy kezeńinde kómektesýge daıyn emes edi.
  
  
  Úsheýmiz de esikten tez kirip kettik, Erıka revolverin aldyna qoıyp, atýǵa daıyn turdy, biraq ol jaı ǵana qosalqy tapansha edi. Men Stavrostyń ózin tapqanǵa deıin men Stavros halqyna qajet bolǵannan artyq eskertkim kelmedi.
  
  
  Stavros kireberistegi úlken qonaq bólmede bolsa, tamasha bolar edi. Bul munyń bárin óte tez aıaqtaıtyn edi. Biraq onyń ornyna biz qolymyzda bir staqan brendı ustap, arqasy bizge qaraǵan uzyn dıvanda otyrǵan myqty Hammerdi taptyq. Men turǵan jerden qapshyq beldikterin kórdim. Ol áli de qarýlanǵan - bul qaýipti adam.
  
  
  Jatyn bólmelerge aparatyn ishki dálizde ómirdiń belgisi kórinbese de, jaqsy jaryqtandyrylǵan keńseden daýystar estildi. Men Hammerge qaraı bet almaq bolǵanymda, kenet eki adam keńseden shyǵyp, qonaq bólmege shyqty. Biri ıyq qapshyǵynda avtomaty bar úlken qarýly adam bolsa, ekinshisi basqa jalǵan Madýpa Ianıs Kannı boldy.
  
  
  Olar bizdi kórgende toqtady, ekeýi de Sergıýǵa nurly kózderimen qarady. Eki alaıaq bir sátke toqtap, bir-birine qarady, al Hammer olarǵa burylyp, olardyń júzderindegi kórinisti kórdi. Taǵy bir sekýndtan keıin qaskóı men Sýnnı tapanshalaryn alý úshin qolyn sozdy.
  
  
  Spenser dartty nysanaǵa alyp, atyp jiberdi. Bólmede kúńgirt shapalaq estildi, biraz ýaqyttan keıin adamnyń moınynan Adamnyń almasynyń janynan qara metal jebe ushyp shyqty. Kennı qara zatqa úreılene qaraǵan kezde onyń ıegi únsiz jumys isteı bastady. Hammer mysyqtyń bir qımylymen myltyqty buryp, sýyryp ala bastady.
  
  
  Alǵashynda onyń kózi maǵan qadala qarady, men onyń qoly qapshyqtan tapansha taýyp alǵan kezde men olardan qaýip tónip turǵanyn kórdim. Men bir tizeme qulap tústim, sonymen birge stılettomdy bosatyp, tómennen ilmek jasap, qolymdy sermedim. Ol soqqan jylan sıaqty aýany únsiz kesip ótip, Hammerdiń júregine jaqyn keýdesine urdy. Pyshaq onyń denesine qatty soqqymen kirip, sabyna deıin batyp ketti.
  
  
  Hammerdiń kógildir tústi kúnnen qorǵaıtyn kózildirigi bolmaǵandyqtan maǵan alǵash ret ashylǵan usqynsyz kózderi bir sát maǵan qatty qarady, men ony tez óltirgenime senbeı qaldym. Ol kóıleginiń astynan qyp-qyzyl bolyp aǵyp jatqan stılettoǵa qarady. Ol pyshaqty sýyryp almaqshy bolǵandaı aldy da, qolyndaǵy myltyqty maǵan qaraı kóterdi. Biraq ol áldeqashan ólip qalǵan edi. Ol dıvanǵa betin tómen qaratyp qulap tústi, uzyn shashy betindegi shatasýdy jasyrdy.
  
  
  Taǵy bir qarýly adam edende dirildeýin toqtatty. Kennı keńsege qaıta júgirý úshin buryldy, biraq pnevmatıkalyq myltyqtan taǵy bir jebe onyń arqasyna soǵylyp, ony toqtatty.
  
  
  Ol sharasyzdyqpen ony ustap alýǵa tyrysty, oǵan jete almady, sodan keıin basyn keńseniń esigine qulatty, sol jerde bir sát dirildep, sosyn aqsap qaldy.
  
  
  Men esikke qaraı júrdim, keńsede basqa eshkim joq ekenin kórdim. Men qalǵandaryna taǵy buryldym. Men jatyn bólmelerge aparatyn dálizge bas ızedim, Spenser aldymnan shyqty. Erıka meniń artymnan erdi.
  
  
  Biz qalǵan jerdi zerttedik. Taǵy bir qonaq bólme, jatyn bólmeler jáne as úı. Biz asúıde sendvıch jep otyrǵan qarýly adamdy taptyq. Iaǵnı, Spenser ony birinshi bolyp tapty. Men ol pnevmatıkalyq tapanshadan taǵy da oq atqan kezde kirdim. Ol Zak sıaqty kisi óltirýge asyqty. Er adam Ýelbıdiń uzyn revolverin sýyryp alǵan kezde búıirinen soqqy alǵan.32. Qandaı da bir sebeptermen ý oǵan tez áser etpedi jáne ol atyp úlgerdi. Myltyq bólmeniń syrtyna gúrildep shyǵyp, Spenserdi tikeleı qabyrǵa astyna uryp, arqasyn qabyrǵaǵa laqtyryp jiberdi. Ol revolverden maǵan qaraǵan kezde men oryndyqty alyp, onyń betinen urdym. Oryndyq oǵan soǵylyp, betine qulady. Myltyq tóbege oq jaýdyrdy, al er adam qarýyn joǵaltyp alyp, arqasymen edenge soǵyldy. Qabyrǵaǵa kúńkildegen Spenser pnevmatıkalyq qarýmen taǵy da kózdedi.
  
  
  Men oǵan aıqaıladym. - "Usta, qarǵys atsyn!"
  
  
  "Nege?"- dep qarlyǵyp surady. "Beıbaq meni aldy".
  
  
  Ol taǵy da kózdedi. Men onyń betinen judyryqpen urdym, ol basyn qabyrǵaǵa soqty. Sosyn men myltyqty nokaýtqa jiberdim, ol ony joǵaltyp aldy. Ol as úıdiń plıtkaly edenine kúrkirep, maǵan ań-tań bolyp qarady.
  
  
  "Men kút dedim", - dedim men.
  
  
  Bizdiń kózderimiz bir sátke túıisip qaldy, sodan keıin ol qabyrǵa astyndaǵy jarany ustap, kózin tómen túsirdi. Bul denedegi qarapaıym jara sıaqty boldy, biraq qazir bul meni qatty alańdatpady. Men atqyshtyń aldynan ótip, tizerlep otyrdym. Onyń kózi ashyq, denesi áli kúnge deıin ýmen kúresip jatty. Ol belgili bir ýly hımıkattarǵa tabıǵı ımýnıteti bar sırek kezdesetin adamdardyń biri boldy, ol tolyq bolmasa da, kýrareniń ony birden emes, baıaý óltirýine sebep boldy. Men solaı bolǵanyna qýanyshtymyn. Múmkin men jaýap ala alamyn.
  
  
  Osy kezde Erıka as úıge kirdi, onyń revolveri áli atylmaǵan. "Ol munda joq", - dedi ol.
  
  
  Men jeńilgen adamnyń kóıleginen ustap, silkip jiberdim. "Stavros qaıda?"- men talapoval.
  
  
  Er adam maǵan qarady. "Seniń sharýań qandaı?"Ol Stavrostyń taǵy bir amerıkandyq fanaty boldy, biraq onyń shashy Hammerdikindeı uzyn emes edi.
  
  
  Men "lúgerdi" qapshyqtan shyǵaryp, ony bandıttiń sol jaq jaq súıegine bastym. "Eger onyń qaıda ekenin aıtsań, men seni qutqarý úshin der kezinde dárigerge qaralýyńa kóz jetkizemin". Árıne, bul ótirik boldy. "Eger sen bas tartsań, men trıggerdi tartamyn. Sóıle".
  
  
  Ol meniń kózime qarap, kórgenderin baǵalady. "Tozaq, jaraıdy", - dedi ol qarlyǵyp. Ý qazirdiń ózinde oǵan áser etti. "Eger sen meni shynymen qutqarsań".
  
  
  Men bas ızedim.
  
  
  "Ol Mıkonosqa bardy".
  
  
  Men Erıkamen aralastym. Mıkonos araly Stavros óziniń elıtalyq kóterilisshiler korpýsyn qurǵan eki jerdiń biri boldy. "Endi aıtshy", - dedim men Lúgerdi onyń betinen ustap. "Ol polkovnıkter týraly habar aldy ma?"
  
  
  Qaraqshy mysqyldap kúldi, sosyn kenet aýyrsyný onyń betin burmalap jiberdi. "Sannı Kosıkastyń úıine telefon soqty. Polıseılerdiń biri jaýap berdi. Leıtenant pen bizdiń adamdar jaqsy, polkovnıkter óldi dep aıtty".
  
  
  "Ne degen sumdyq?"Spenser aıqaılady.
  
  
  Spenser jaýapqa tań qaldy, al men tań qalmadym. Polkovnık Kosıkas qońyraý soǵylǵan kezde tez oılanyp, telefondy polısıa qyzmetkerleriniń birine berdi. Kokıkas penthaýsqa jalǵan habarlama jibermese, Stavros ol jaqqa óz adamdarymen birge barady dep sendi. Kosıkastyń bizben áreketterdi úılestirýge ýaqyty bolmady, sondyqtan ol ári qaraı júrip, eń jaqsy bolyp kóringen nárseni jasady. Bul aqylǵa qonymdy boldy, biraq polkovnık polısıa qyzmetkerine bergen jaýaby Stavrosqa biz jetkenshe penthaýstan ketýge ruqsat beretinin bile almady.
  
  
  "Stavros nege Mıkonosqa barýy kerek?"- dep men ólip bara jatqan atqyshtan kaýstıkalyq túrde suradym. "Áskerlerge sholý jasaý úshin be?"
  
  
  Ony taǵy bir aýyrsyný sezimi basyp aldy. "Maǵan dáriger berińizshi", - dep demin shyǵardy.
  
  
  "Aldymen sóıleseıik".
  
  
  Ol sózderdi sybyrlady. "Ol eki lagerdi de shaqyrdy. Ol áskerlerdiń Afınyǵa jetkizilgenin qalaıdy. Mıkonostaǵy qolbasshy Mınýrkostan habar alǵansha óz áskerlerin qozǵaltpaý týraly birdeńe aıtty. Stavros oǵan qatty ashýlandy. Ol ol jaqqa jeke buıryq berý úshin ushyp ketti".
  
  
  Men óstim. Er adam shıelenisip, qaltyrap ketti. Onyń beti onsyz da kógerip ketken.
  
  
  "Osy jerden keteıik", - dep buıyrdym men. Men Spenserge buryldym. "Osynda qal."
  
  
  Onyń daýysynan renish estildi. "Men jaralandym, Karter".
  
  
  Men ony qarap shyqtym. Bul ómirlik mańyzy bar eshteńesi joq jara ǵana edi. "Sende bári jaqsy bolady", - dedim men. "Ony tańǵyshpen baılap, Hoýkty osy jerden shaqyr. Oǵan sońǵy oqıǵalar týraly aıtyp berińiz. Men Mınýrkostan jarańyzdy emdeıtin dárigerdi shaqyrýyn suraımyn. Suraqtaryńyz bar ma?"
  
  
  "Iá", - dedi ol. "Nege meniń Mıkonosta senimen birge bolǵanymdy qalamaısyń?"
  
  
  "Siz azdap jaqsarýyńyz kerek, Spenser.
  
  
  Stavros AX úshin tym mańyzdy. "
  
  
  "Muny Hoýkqa aıtasyń ba?"- dep surady ol ashýlanyp. "Ol meni osy tapsyrma boıynsha ýaqytsha jumysqa usyndy".
  
  
  "Oǵan ne qalasań, sony aıt". Men "lúgerdi" qapshyqqa salyp, esikke qaraı buryldym. "Júr, Erıka".
  
  
  "Menen ne kútesiń, men senen habar alǵansha kúte turasyń ba? Spenser surady.
  
  
  Men toqtap, bul týraly bir sát oılandym: "Erteń tańǵy as kezinde ketýge bolady. Gazetter bul oqıǵany aıtýǵa tym kesh bolady. Mınýrkos polısıaǵa habarlasyp, olarǵa bárin aıtyp bersin. Polkovnık Kosıkasqa qońyraý shalyńyz jáne odan Mınýrkosqa qoldaý kórsetýin surańyz. Ol kezde men Mıkonosta bolamyn, eger ol bar bolsa, Stavrosty tabamyn. Ol úshin osy jerde jáne Kosıkastyń úıinde bolǵan oqıǵalar týraly qandaı da bir jańalyqtar alýǵa áli erte bolady ".
  
  
  "Al Sergıý she?"- dep surady Erıka.
  
  
  "Biz ony úıge jiberemiz", - dedim men. "Ol jaqsy jumys jasady, endi ol otbasyna orala alady".
  
  
  "Karter", - dedi Spenser.
  
  
  "Iá?"
  
  
  "Kelesi joly men jaqsyraq bolamyn".
  
  
  Men oǵan qaradym. "Jaraıdy", - dedim men. "Kettik, Erıka. Biz lashyndy ustaýymyz kerek".
  
  
  Onynshy taraý.
  
  
  Mıkonos aılaǵy tańerteńgi kún sáýlesinde úlken qyrly sapfır sıaqty jatty. Bul tolyǵymen derlik jabyq aılaq boldy, onyń ishinde shaǵyn balyq aýlaý qaıyqtary men keskishteri jáne teńiz qabyrǵasyna bekitilgen eki úlken krýızdik kemesi bar. Kemeler Mıkonosqa kirgen joq. Jolaýshylar belgisiz baspaldaqtarmen júkterin qoldaryna alyp, olardy shaǵyn toptarmen jaǵaǵa shyǵaratyn qaıyqqa qaraı túsýge májbúr boldy.
  
  
  Erıka ekeýmiz bul qysqa shytyrman oqıǵany bastan ótkergen joqpyz. Biz araldyń arǵy jaǵyndaǵy jańa áýejaıǵa bir saǵat buryn ǵana jettik jáne aýylǵa deıin oıly-qyrly jolmen avtobýspen júrdik. Endi men teńiz jaǵasyndaǵy kafede tik sary oryndyqqa jaıǵasyp, jelkendi shatyrdyń astynda otyrdym da, on bes ıard jerde jańadan boıalǵan balyq aýlaıtyn qaıyqty sýǵa aıdap bara jatqan jarty ondaǵan murtty grek teńizshilerin baqylap otyrdym. Jaǵalaý menen eki jaqqa da buryldy - kafeleri, dúkenderi jáne shaǵyn qonaqúıleri bar áktelgen úıler qatary. Men grekterdiń amerıkandyq kofege degen sımvoldyq qurmeti Neskafeden bir jutym alyp, júzim men gúl satatyn saban qalpaq kıgen qarttyń ótip bara jatqanyn kórdim. Osy atmosferada meniń adam óltirý úshin kelgenimdi eske túsirý qıyn boldy.
  
  
  Erıka qasymda joq edi. Ol birneshe jyl buryn Mıkonosta bolǵan kezinen tanys kempirdi tabý úshin jaǵalaýǵa jaqyn jerde appaq kóshelerdiń labırıntinde joǵalyp ketti. Eger sizge Mıkonos týraly qandaı da bir aqparat qajet bolsa, siz kelýshilerge úılerindegi bólmelerdi jalǵa beretin qara oramal taqqan qara shashty kempirlerge habarlastyńyz. Olar bárin biletin. Erıka araldaǵy áskerı lager týraly bilýge jáne sol lager komandıriniń qaıda turatynyn bilýge bardy, óıtkeni biz Stavrosty sol jerden tabatyn shyǵarmyz.
  
  
  Men "Neskafeni" aıaqtap jatqanymda, kafeniń aldyndaǵy tas jolmen terbelip turǵan Erıka sary shalbar kıip, uzyn qyzyl shashyn sary lentamen qaıyryp alǵan. Erıka sıaqty sulý qyzdyń meniń álemime nelikten aralasyp ketkenin túsiný maǵan áli de qıyn boldy. Ol Tel-Avıvtiń syrtynda vıllasy men uzyn aq ıahtasy bar baı adamǵa turmysqa shyǵýy kerek edi. Munyń bári onyń syrtqy kelbetinde bolýy múmkin edi. Múmkin ol muny bilmegen shyǵar. Nemese ıahtalardyń dámi odan da jaqsyraq bolmaýy múmkin.
  
  
  "Sen týrıske uqsaısyń, Nık", - dep kúldi ol qasymda otyryp. "Pıdjak pen galstýktan basqa".
  
  
  "Maǵan taǵy bir saǵat berińiz", - dedim men. "Siz ne úırendińiz?"
  
  
  Ol daıashydan ystyq shaıǵa tapsyrys berdi, ol ketip qaldy. "Bir jaqsysy, men jalǵyz bardym. Marıa alǵashynda sóılesýge óte qulyqsyz boldy. Bul aral turǵyndary beıtanys adamdardan óte alys, al munda turmaıtyn kez kelgen adam bóten adam".
  
  
  "Ol ne aıtýy kerek edi?"
  
  
  Erıka sóıleı bastady, biraq daıashynyń oǵan shaı qaldyrýyn kútýge týra keldi. Ol ketip bara jatqanda, ol ashyq ydystan kesege azdap qant quıyp jiberdi. "Ornos jaǵajaıynyń janynda lager bar, onyń ishinde bir-eki aral turǵyny ǵana bolǵan. Komandır lagerdiń janynda jalǵa alynǵan vıllada turady. Onyń esimi Galatıs. Eki jergilikti taksı júrgizýshisiniń biri eki amerıkandyqty"Renıa "qonaq úıine apardy. aýyldyń shetinde; Keıinirek sol adam olardy Galatıstiń vıllasyna alyp ketti ".
  
  
  "Keremet barlaý jumysy, mıss Nıstrom", - dedim men. "Kettik, Renıaǵa baraıyq".
  
  
  "Men jaı ǵana otyrdym", - dep shaǵymdandy ol. "Mende áli jarty kese shaı bar".
  
  
  "Men saǵan keıinirek taǵy bir kese ákelemin". Men ústelge birneshe drahma laqtyrdym.
  
  
  "Jaraıdy", - dedi ol asyǵys taǵy bir shaıdy jutyp, sosyn artymnan turý úshin ornynan turdy.
  
  
  Biz serýendeý jolymen kafe men shaǵyn toptyń janynan ótip, shetine qaraı júretin avtobýstar toqtaıtyn ashyq alańǵa shyqtyq. Alańǵa poshta bólimshesi men port polısıasynyń shtaby qarama-qarsy turdy, sol jerde ejelgi batyrdyń qoladan jasalǵan músini turdy. Biz bul alańnan ótip, shaǵyn blokta jaǵalaýdan shyǵyp, kóp uzamaı Renıaǵa jettik. Bul tóbede salynǵan, onyń aldynda tropıkalyq baǵy bar kóp deńgeıli qonaq úı bolatyn.
  
  
  Qabyldaý ústeliniń artyndaǵy symbatty jas jigitti óte jaqsy qarsy aldy. "Iá, keshe eki amerıkandyq keldi. Olar seniń dostaryń ba?"
  
  
  Olardyń esimderi kim? "- dep suradym men.
  
  
  "Oılanaıyn."Ol jýrnaldy ústeldiń astynan shyǵaryp, ashty. "Aaa. Braýn myrza jáne Smıt myrza".
  
  
  "Iá. Olar bizdiń dosymyz bolady", - dedim men. "Olar qaı bólmede? Biz olardy tań qaldyrǵymyz keledi".
  
  
  "Olar 312-de. Biraq olar qazirdiń ózinde ketip qaldy. Olar túske deıin qonaqúıde túski asqa qaıtatyndaryn aıtty".
  
  
  Biz báribir bólmeni tekserdik. Men esikti qaǵyp, sosyn arnaıy effektiler bóliminiń jigitteri usynǵan arnaıy effektpen kirdim. Biz esikti artymyzdan jaýyp, jan-jaǵymyzǵa qaradyq. Eki úlken kereýet te áli jasalmaǵan, al týmbochkada jartylaı bos bótelke vıskı bolǵan. Stavros kóp ishpedi, sondyqtan men ony ózimen birge alyp kelgen jaldamaly adam dep oıladym, ol ishimdik ishken.
  
  
  Taspa men birneshe temeki tuqylynan basqa, olar basqa eshteńe qaldyrmady. Stavros ózimen birge júk alyp ketpegen shyǵar. Onyń isteýi kerek nárse kóp ýaqytty qajet etpeıdi. Ol ózin Mınýrkos dep tanystyrǵan adamnyń telefon qońyraýy týraly bilip, lager komandıri Galatıstiń adaldyǵyn tekserýi kerek edi. Galatıstiń ómirine qaýip tónip turdy, eger ol Mınýrkostyń odan ári habarlamalar estigenshe qozǵalmaýǵa buıryq bergen bolsa. Stavros keshe kelgendikten, Galatıs áldeqashan ólgen bolýy múmkin.
  
  
  "Biz vıllaǵa barǵanymyz jón", - dedim men.
  
  
  "Men senimen birgemin, Nık".
  
  
  Jarty saǵattyq izdenisten keıin biz aqyry kafede ýzo iship otyrǵan taksı júrgizýshisin taptyq. Men oǵan bir býma drahmany kórsetkenshe, ol bizdi vıllaǵa aparǵysy kelmedi, sodan keıin ol eńkeıip, bizdi taksıge apardy. Bul 1957 jylǵy Chevrolet kóligi boldy, onyń qaptamasynan boıaý men maqtanyń kóp bóligi shyqpady. Taksı júrgizýshisi eski qozǵaltqyshty iske qosty, ol biz urlap bara jatqanda qatty dybys shyǵardy.
  
  
  Júristiń kóp bóligi araldyń jartasty jaǵalaýy boıymen nashar tóselgen jolmen júrdi, onda móldir jartastar Egeı teńizine qulady. Biz Ornos jaǵajaıynda derlik bolǵanymyzda, júrgizýshi lager men vıllaǵa qaraı qıyrshyq tasty jolǵa buryldy. Biz bıik tikendi sym qorshaýdan ótkende, biz lagerdi, alysta jatqan jasyl ǵımarattardy bir qaraǵanda ǵana kóre aldyq. Biz qorshaýdan vıllaǵa aparatyn uzyn jolǵa buryldyq. Tóbesi plıtkamen jabylǵan úıge kelgende men taksı júrgizýshisinen kútýin ótindim, ol óte yqylaspen kelisken sıaqty.
  
  
  Men áshekeılengen aǵash esikti qaqqanymda, biz bárine daıyn boldyq. Erıka taǵy da sómkesiniń artyna belgıalyq revolverdi tyǵyp qoıdy jáne bul joly ony paıdalanamyn dep úmittendi. Ol meniń qasymda esik aldynda salqyn qanmen kútip turdy. Men "lúgerdi" kúrtesheniń búıir qaltasyna saldym, qolym onymen birge boldy. Qyzmetshi, qart grek esikti ashty.
  
  
  "Qalı shara", - dep bizdi qarsy aldy. Ol grek tilinde jalǵastyrdy. "Siz komandırdi kórgińiz kele me?"
  
  
  "Meni keshir", - dedim men ony aqyryn bir jaqqa ıterip. Erıka ekeýmiz aǵashtary bar taý baýraıyna qaraıtyn bir shyny qabyrǵasy bar úlken qonaq bólmege kóshtik.
  
  
  "Ótinemin!"qarıa aǵylshynsha qarsylyq bildirdi.
  
  
  Biz bólmeden bólmege abaılap júrip, aqyry úlken bólmede kezdestik. Ol jerde eshkim bolǵan joq.
  
  
  "Komandır qaıda?"- dep surady Erıka qarıadan.
  
  
  Ol ashýlanyp basyn bir jaǵynan ekinshi jaqqa shaıqady. "Vıllada emes. Qonaqta".
  
  
  Men suradym. - "Qaıda?"
  
  
  "Amerıkandyqtarmen birge bardym. Lagerge".
  
  
  "Efarısto", - dedim men oǵan alǵysymdy bildirip.
  
  
  Biz syrtqa shyǵyp, kabınaǵa qaıta otyrdyq. "Bizdi áskerı qalashyqqa apar", - dedim men júrgizýshige.
  
  
  "Ol jerge jetkende ne isteımiz?"- dep surady Erıka.
  
  
  Taksı úıden shyǵyp, qıyrshyq tas jolmen keri qaraı jyljydy. "Men áli senimdi emespin", - dep moıyndadym men. "Meniń oıymsha, biz, eń bolmaǵanda, syrttan qaraýymyz kerek sıaqty".
  
  
  Biraq biz áli kúnge deıin jetken joqpyz. Biz qorshaýǵa paralel ótetin jolǵa qaıta burylyp, onyń ústinen birneshe júz ıard júrip ótkenimizde, men joldan shına izderi shyǵyp, qandaı da bir qalyń butalardyń janyna toqtaǵan jerdi kórdim.
  
  
  Men júrgizýshige aıttym. - "Toqta!"
  
  
  "Ne boldy, Nık?"- dep surady Erıka.
  
  
  "Men bilmeımin. Osynda qal".
  
  
  Men kabınadan shyǵyp, "lúgerdi" shyǵardym. Men baıaý dóńgelekterdiń izderinen ótip, qalyń butaǵa qaraı jyljydym. Kólik turǵan jerdiń janynda tóbeles bolǵany týraly derekter bolǵan. Butalarǵa kirgennen keıin men qorqatyn nárseni taptym. Qalyń butanyń artynda qulaǵynan qulaǵyna deıin tamaǵy kesilgen, uzyn boıly, aryq adam jatty. Álbette, men Galatısti taptym.
  
  
  Men kólikke qaıta otyrdym da, Erıkaǵa aıttym, taksı júrgizýshisi artqy kórinis aınasynan bizge qarap turǵanda, biz sonda biraz otyrdyq.
  
  
  "Stavrostyń óz jaǵynda Galatıske baǵynyshty ofıserlerdiń biri bolýy kerek edi", - dedim men qatty. "Eger biz Stavrosty tappasaq, erteń onyń Afınyda bul áskerleri bolady".
  
  
  "Biz onyń sońynan lagerge bara almaımyz, Nık", - dedi Erıka. "Ol jerde ony qorǵaıtyn shaǵyn áskeri bolady".
  
  
  "Biz qonaqúıge qaıta oralamyz jáne Stavrostyń aıtqandary ras dep úmittenemiz - ol túske deıin sonda bolǵysy keledi. Biz ony sonda kútemiz".
  
  
  "Renıada" Erıka ekeýmiz baıqalmaı Stavros bólmesine jettik. Biz ózimizdi qulyptap, kúte bastadyq. Tańnyń ortasy edi. Tósekter jasaldy, sondyqtan biz qyzmetshiler týraly alańdamadyq. Men ekeýmizge de vıskıdiń kishkene bóligin quıdym, biz ony ishkennen keıin kereýettiń shetine otyrdyq.
  
  
  "Nege biz munda týrıser sıaqty demalysta bola almaımyz?"- dep shaǵymdandy Erıka. "Jel dıirmenderine barýdan, jaǵajaılarǵa barýdan jáne kafelerde otyryp, álemniń qalaı ómir súretinin kórýden basqa eshteńe joq pa?"
  
  
  "Múmkin biz bir kúni osynda birge bolatyn shyǵarmyz", - dedim men bir mınýtqa da senbeı. "Basqa jaǵdaılarda".
  
  
  Erıka shalbarymen birge kelgen kishkentaı keýdeshesin sheship aldy. Ol tek shalbarynyń artyna tyǵylǵan móldir blýzka kıgen. Ol tósekke qaıta jatty, aıaǵy áli edende, al qyzyl shashy kádimgi jasyl jamylǵylarǵa kezdeısoq jaıylyp ketti.
  
  
  "Bizdiń birge kóp ýaqytymyz joq", - dedi ol tóbege qarap. Ashyq terezeden jeńil samal, jeńil teńiz samaly soqty. "Munyń bári qalaı jumys isteıtinine qaramastan".
  
  
  "Men bilemin."
  
  
  "Men bolashaqta qandaı da bir yqtımal sátti birge kútkim kelmeıdi. Ol eshqashan kelmeýi múmkin". Ol blýzkasynyń túımelerin asha bastady.
  
  
  Men oǵan qaradym. "Erıka, sen ne istep jatyrsyń?"
  
  
  "Men sheshinip jatyrmyn", - dedi ol maǵan qaramaı. Blýzka sheshildi. Ol kishkentaı kókirekshesiniń túımelerin aǵytyp, ony sypyryp aldy. Men oǵan tómen qaradym.
  
  
  "Siz Stavros munda kez kelgen ýaqytta kire alatynyn túsinesiz be?"Men suradym.
  
  
  "Bul tańnyń ortasy ǵana". Ol belindegi sary shalbardyń ilmegin aǵytyp, jambasynan qysyp aldy. Onyń astynda tek trýsıkanyń bir bóligi ǵana boldy, eshteńeni jappaıtyn kishkene mata.
  
  
  Men esime túsip, tamaǵym qurǵap ketti. Men onymen birge bolǵan taza janýardyń rahatyn esime túsirdim.
  
  
  "Erıka, meniń oıymsha..."dep qarsylyq bildirýge tyrystym.
  
  
  "Tamaqtanýǵa ýaqyt bar", - dep sendirdi ol meni tósekte sharshap qozǵalyp. Men onyń denesiniń qozǵalýyn jáne sozylýyn baqylap otyrdym. "Siz Stavros lagerde tańerteń jańa komandırmen sóılesetin shyǵar dep ózińiz aıttyńyz".
  
  
  "Biz buǵan senimdi bola almaımyz", - dedim men ol belbeýimdi sheship jatqanda. Meniń tamyr soǵýym jıilep ketti, men onyń janasýyna tanys vıseraldy reaksıany sezindim.
  
  
  Ol meni ózine tartyp, maǵan qaraı jyljydy. Meniń sol qolym óz erkimen keýdeme qaraı jyljydy.
  
  
  "Biz qalaı senimdi bolýymyz kerek, Nık", - dedi ol qolyn kıimime tyǵyp.
  
  
  "Al, ne boldy", - dep oıladym men. Esik qulyptaýly edi. "Lúger" ońaı qol jetimdi jerde bolady. Biz Stavrosty bólmege kirer aldynda estımiz. Jáne mende Erıka sıaqty sezim boldy. Bul sońǵy ret bolýy múmkin.
  
  
  Men burylyp, kózimdi Erıkanyń denesine jáne onyń sútti ıyǵyna túsip jatqan jalyndaǵan shashynyń jalyna jiberdim de, áıel Erıka Nıstromnan artyq qalaýly ma dep oıladym. Kez kelgen jerde. Kez kelgen ýaqytta.
  
  
  Men ony súıdim, onyń aýzy ystyq jáne dymqyl boldy, onyń ernin meniń ernime qalaı basýy qajet boldy. Biz súıiskende ol meni sheshindirip jiberdi, men ony toqtatpadym. Sosyn tósekte birge jatatynbyz, men onyń jambastary men jambastarynan móldir trýsıkany julyp alatynmyn. Sońynda ol maǵan kómektesti, olardy shatastyrdy.
  
  
  Ol kózin jumyp derlik shalqasynan jatyp, maǵan qaraı qolyn sozdy. Men onyń qasyna bardym, ol meni ózine qaraı tartty. Biz taǵy da qumarlana súıdik, ol meni ustap, erkeletip jiberdi. Ol meni ózine tartyp alǵan kezde, onyń aýzy rahattanyp ashylǵan sát boldy, sodan keıin onyń tamaǵynan tómen styrsyǵan dybys shyqty.
  
  
  Onyń jambastary maǵan qarsy qozǵaldy, bastamashyl jáne talapshyl boldy. Men oǵan qatty ıterip jaýap berdim. Uzyn jambastar tósekten shyǵyp, arqamnyń artyna jabylyp, ishke tereńirek kirýge májbúr etti.
  
  
  Sosyn jarylys bizdi dúr silkindirdi. Ol men oılaǵannan da erterek jáne kúshtirek keldi, onyń jalańash kúshimen et dirildep, dirildep, ekeýmizdiń ishimizde bolyp jatqan barlyq alasapyrannan qutylǵannan keıin ǵana ótti. Bizde lázzattyń jumsaq tolqyny qaldy, ol bizdiń eń tereń jáne ishki bólikterimizge enip ketti.
  
  
  Asyqpaı kıindi. Áli tań atqannan kesh emes edi. Alaıda men Stavros kelmeýi múmkin dep qorqa bastadym. Ol áýejaıda Afınyǵa ushaq kútip turǵan bolýy múmkin. Ol kez kelgen qýǵynshyny izinen túsirý úshin ǵana túste qaıtyp kele jatqanyn aıta alady.
  
  
  On bir otyz boldy. Erıka taǵy da vıskı ishti, onyń ishinde shıelenis kúsheıe tústi, bul onyń betinde aıqyn kórindi.
  
  
  "Men vestıbúlge baramyn", - dedi ol on bir otyz beste.
  
  
  "Nege?"
  
  
  "Múmkin ol qońyraý shalyp, josparlaryn ózgertken shyǵar", - dedi ol uzyn temekisin tez tartyp. "Olar bir nárseni bilýi múmkin".
  
  
  Men ony toqtatýǵa tyrysqan joqpyn. Biz buryn ǵashyq bolǵanymyzǵa qaramastan, ol tolqýdyń bárinde boldy.
  
  
  "Jaraıdy" dedim men. "Biraq eger siz Stavrospen kezdesseńiz, ony ózińizge almańyz. Ol osynda kelsin".
  
  
  "Jaraıdy, Nık. Men ýáde beremin".
  
  
  Erıka ketkennen keıin men bólmeni aralaı bastadym. Men ózim qobaljydym. Stavrosty osynda ákelgenimiz mańyzdy boldy. Biz onyń sońynan jetkilikti uzaq júrdik.
  
  
  Men dálizde dybysty estigende Erıka qonaqúıdiń qabyldaý bólmesine túskennen keıin nebári bes mınýt ótti. Men 9 mm lúgerdi sýyryp alyp, esikke qaraı júrdim. Men tyńdadym. Taǵy bir dybys estildi. Men kúttim, biraq eshteńe bolmady. Men abaılap jáne aqyryn esikti ashtym. Ony bir dúımge deıin ashqannan keıin men dálizge qaradym. Eshkim kórinbedi. Men zalǵa qarap turyp, alǵa-artqa qaradym.
  
  
  Eshteńe. Dálizde baqshaǵa aparatyn ashyq arkalar boldy. Men baryp syrtqa qarasam, taǵy eshteńe kórmedim. Dáliz boıymen shamamen elý fýt jerde baqshaǵa kirý múmkindigi boldy. Men ol jerge tez túsip, jan-jaǵyma qaradym da, aqyry bas tarttym. "Meniń júıkem shekten shyqqan shyǵar", - dep sheshtim men. Men bólmeniń sál ashylǵan esigine qaıta oraldym da, ishke kirdim.
  
  
  Artymnan jabý úshin esikti ustaǵanymda, kózimniń qıyǵymen qozǵalysty baıqadym, biraq áreket etýge tym kesh boldy. Bastyń artqy jaǵyndaǵy qytyrlaq soqqy meniń basym men moınymdy qatty aýyrtty. "Lúger" meniń qolymnan syrǵyp ketti. Men esiktiń jaqtaýynan ustap, súıengen kezde ustap turdym. Men aldymdaǵy bir júzdi kórdim de, Afınydaǵy penthaýsta odan ne kórgenimdi bildim. Bul Adrıan Stavrostyń qatal, qabaǵy túıilgen júzi edi. Men tamaǵymnan janýarlardyń dybysyn shyǵaryp, sol usqynsyz betke qolymdy sozdym. Biraq sodan keıin taǵy bir nárse meniń basyma taǵy bir ret tıdi, al ishinen jarqyraǵan shamdar jandy. Men qara teńizde júzip kettim, qara teńiz ben qara aspan arasynda kókjıek syzyǵy bolmady. Munyń bári maǵan jabylyp, aınalmaly, qarańǵy massaǵa biriktirildi.
  
  
  On birinshi taraý.
  
  
  "Ol oıandy".
  
  
  Men daýysty basqa bólmeden maǵan qaraı kele jatqandaı buldyr estidim. Meniń kózim ashyldy, biraq men olardy shoǵyrlandyra almadym. Men aınalamda úsh bulyńǵyr pishindi kórdim.
  
  
  "Durys, kózińdi ash".
  
  
  Daýysy tanys edi. Ol Adrıan Stavrosqa tıesili boldy. Men onyń qaınar kózine nazar aýdarýǵa tyrystym. Meniń kózqarasymda onyń júzi anyq kórindi. Men taz daqtary, qara shashtary jáne muzdaı sýyq kózderi bar dóreki, qatal betke qarap, onyń meni alyp ketýine jol bergenim úshin ózimdi jek kóretinmin. Men odan kózimdi búıirdegi basqa eki betke aýdardym. Bireýi sol kóziniń ústinde kókshil kózdi, deni saý, qara tústi jigitke tıesili. Men ony brazılıalyq oqqaǵar Stavros dep qatelestim. Basqa er adam óte jas jáne hakı formasyn kıgen. Meniń oıymsha, bul ólim jazasyna kesilgen Galatıstiń ornyn basqan ofıser.
  
  
  "Sonymen", - dedi Stavros ýly daýyspen. "Tereze tazalaýshy". Ol tamaqtyń kúlkisin shyǵardy. "Sen shynymen kimsiń?"
  
  
  "Sen shynymen kimsiń?"Men basymdy tazartýǵa tyrysyp, oılanýǵa tyrysyp jaýap berdim. Men Erıkany esime túsirdim, olar ony da tapty ma dep oıladym.
  
  
  Stavros meni sýyryp alyp, qolymnyń artqy jaǵymen urdy, sol kezde ǵana men tik oryndyqta otyrǵanymdy baıqadym. Olar meni baılamady, biraq "Lúger" bolmady. Gúgo áli de meniń bilegimde, túımesi ashylǵan kúrtesheniń astynda otyrdy. Soqqy tıgen kezde men oryndyǵymnan qulap kete jazdadym.
  
  
  Stavros meniń ústimnen eńkeıip turdy, ol sóılegen kezde onyń daýysy barystyń yryldaǵanyndaı boldy. "Kórip turmyn, sen meni tanymaısyń", - dep sybyrlady ol. Men armıa ofıseriniń oǵan jalt qaraǵanyn kórdim. "Endi siz qandaı adammen qarym-qatynas jasaıtynyńyzdy bilesiz".
  
  
  "Iá, jyndy" dep oıladym. Basqalardy aýlaıtyn meıirimsiz adam. Endi men ony nege Lashyn dep ataǵanyn túsindim. Bul joly men aýzymdy jaýyp turdym. Ol boıyn túzep, kóıleginiń aldynan ustap, ony kúrt julyp aldy. Men onyń denesindegi tyrtyqtardyń massasyn qarap otyrdym, shamasy, ottan. Olar onyń denesiniń kóp bóligin jaýyp turǵan bolyp shyqty.
  
  
  "Siz muny kórip tursyz ba?"- dep aıqaılady ol, kózderi tym jarqyrap. "Men muny bala kezimde páterdegi órt kezinde aldym. Ákem ózimen birge tósekke janyp turǵan temekini alyp ketken, bul onyń otbasyna qatysty jaýapsyz áreketterdiń sońǵysy. Biraq men aman qaldym, bilesiz be. Men tozaqqa túsemin dep oılamańyz, óıtkeni men sonda boldym ".
  
  
  Demek, bul Stavros jumbaǵynyń jetispeıtin úlken bóligi boldy. Órt onyń ishine birdeńeni basyp qaldy. Ol jannan qalǵannyń bárin órtep jiberdi, tek kúıdirilgen ózek qaldy. Ol kóıleginiń túımelerin basqanda, men onyń nege sonsha tik turǵanyn túsindim. Kesilgen matanyń kesirinen onyń búkil denesi qatyp qalǵan bolýy kerek.
  
  
  "Endi túsindiń", - dep sybyrlady ol maǵan. "Endi sen maǵan kim ekenińdi jáne Mıkonosta ne istep júrgenińdi aıtasyń, maǵan tyńshylyq jasa".
  
  
  Qasyndaǵy qyryldaǵan, qara júzdi jigit, eger men Stavrosqa qarsy shyǵýǵa aqymaq bolsam, qaltasynan qysqa, sirá, soıyl alyp shyqty.
  
  
  "Bul SRÝ ma?"Stavrostyń usqynsyz daýysy maǵan jetti. "Siz Galatıske Mınýrkas bolyp kórinip qońyraý shaldyńyz ba?"
  
  
  Men ózimdi aıaýym kerek edi, áıtpese bári bitetin edi. Eger Erıka qonaqúı ústeliniń artynda jaraqat almaǵan bolsa, belgili bolǵandaı, ol jaqyn arada osynda qaıtyp keler edi. Eger meniń jolym bolsa jáne ol nazar aýdarsa, ol bólmege kirip, olardyń tutqyny bolmaıdy. Ol onymen kúresedi, men oǵan kómektesý úshin sanaly bolýym kerek.
  
  
  - Iá, - dedim men. "Men SRÝ-danmyn".
  
  
  "Iá, shyndyq shyǵady", - dedi Stavros. "Al sen maǵan qarsy tóńkeris jasaý úshin keldiń be?"
  
  
  Stavrostyń kózderi maǵan manáktyq óshpendilikpen qarady.
  
  
  "Bul týraly birdeńe."
  
  
  "SRÝ-nyń bul josparynyń egjeı-tegjeıleri qandaı?"- dep jaýap berdi Stavros.
  
  
  Men tartyndym. Eger men tym kóp aıtsam, ol jalǵan bolyp kóriner edi. Haskı taıaǵyn taǵy kóterdi.
  
  
  "Kúte turyńyz", - dedi jas ofıser qatty ekpinmen. "Jaqynda Gresıada biz tutqyndardan tolyq yntymaqtastyqqa qol jetkizýdiń belgili bir ádisterin zerttedik. Biraq bul jerde mundaı jaýap alýdy bastaý tym shýly bolady.
  
  
  Qalaı bolǵanda da, biz lagerge qaıtýymyz kerek. Biz ony ózimizben birge alyp ketemiz ".
  
  
  Stavros bir sátke oılanyp qaldy. "Jaraıdy", - dedi ol muńaıyp.
  
  
  Olar meni oryndyǵymnan kóterip aldy. Qyzyq, Erıka qaıda eken? Ol qabyldaý bólmesinen oralýy kerek edi. Múmkin olar ony tapqan shyǵar. Biraq men suraı almadym.
  
  
  Olar meni úıdiń syrtynda, kireberisten alystaǵy avtoturaqta kútip turǵan kólikke aıdap bara jatqanda, men stılettomen qashyp qutylýdy oıladym. Eger olar meni sol lagerge aparsa, men ony eshqashan tirideı tastap ketpes edim.
  
  
  Biraq pyshaqpen qozǵalýǵa jaqsy múmkindik bolmady. Qyryldaǵan adam myltyqty meniń qabyrǵamnyń astyna ustady, al ekinshi jaǵymda Stavros otyrdy. Ofıser kólikti basqardy.
  
  
  Qaladan tas jolmen kele jatqan jolda men Erık týraly únemi oıladym. Oǵan ne bolǵanyn túsiný qıyn boldy. Ol Stavros kelgen boıda bólmege qaıta kirý kerek ekenin bildi.
  
  
  Biz qaladan bir mıldeı qashyqtyqta bolǵanymyzda, biz qatty burylysqa buryldyq jáne tar jolda aldymyzda nebári jıyrma ıard jerde toqtap turǵan kólikti kórdik. Bul kóliktiń qonaqúıdiń syrtynda turǵanyn buryn kórgenim esime túsip, ol basshylyqqa tıesili degen qorytyndyǵa keldim. Ofıser tejegishti basyp, áskerı kólik basqa kólikten birneshe fýt qashyqtyqta toqtady.
  
  
  "Bul ne?"Stavros qysqasha surady.
  
  
  "Kólik synǵan sıaqty", - dep kúńkildedi ofıser.
  
  
  "Al, bar, ony joldan shyǵar", - dep buıyrdy Stavros.
  
  
  Kóligimizdiń oń jaǵynda jartas, ekinshi jaǵynda tik jartas boldy. Ofıser sol jaqtan shyǵyp, abaılap joldy jaýyp turǵan kólikke qaraı jyljydy. Meniń oń jaǵymda otyrǵan Stavros jartastyń búıirindegi esikti ashyp, trotýarǵa qarap toqtady. Men kólikte qasymda myltyq ustaǵan qyryldaǵan adammen ońasha otyrdym.
  
  
  "Ony jartastan laqtyr!"- dep buıyrdy Stavros bizdiń kóliktiń qasynda turyp.
  
  
  "Men tyrysamyn", - dedi ofıser.
  
  
  Bul onyń sońǵy sózderi edi. Ol basqa kóliktiń janyna toqtaǵan kezde men Erıkanyń basy jartastyń ústinen ushyp bara jatqanyn kórdim. Ol qonaqúı bólmesiniń syrtynda anyq estidi jáne olardyń meni lagerge aparýǵa sheshim qabyldaǵanyn estidi. Ol qonaqúıdiń kóligin aıdap ketip, bizdi jolda toqtatty.
  
  
  "Saq bol!"- dep aıqaılady Stavros ofıserge Erıkanyń revolverdi er adamǵa baǵyttaǵanyn kórgende.
  
  
  Erıkanyń myltyǵy atylǵan kezde grek burylyp ketti. Ofıserdiń mańdaıynda tesik paıda boldy. Erıka tapanshasyn Stavrosqa baǵyttaǵan kezde ol artqa sheginip, kólikke soǵyldy. Ol óz tapanshasyn sýyryp aldy, men Erıkany ofıserdi birinshi bolyp shyǵarǵanyna tań qaldym, óıtkeni men onyń Stavrosty qalaı atqysy keletinin bildim. Ol Stavrosty kózdedi, onyń myltyǵy taǵy da dirildep, oǵan tıdi.
  
  
  Kólikte qasymda turǵan qarlyǵyp turǵan er adam birinshi kezekte ne isterin bilmeı, meni kózdedi. Aqyrynda, Stavros jaralanǵanda, ol aldymen meni aıaqtap, sosyn Erıkanyń sońynan erýdi uıǵardy. Men onyń revolverdiń trıggerindegi saýsaǵynyń aǵarǵanyn kórdim. Men qolymdy bulǵap, onyń qolyn myltyqpen urdym, myltyq atyldy, janymdaǵy tereze áınegi syndy. Stıletto meniń alaqanymda boldy. Myltyqty qashyqtyqta ustaı otyryp, men pyshaqpen qatty ıterip jiberdim de, onyń qolynyń astyna kirgenin sezdim. Ol úshin bári bitti.
  
  
  Stavros ıyǵynan jaraqat aldy, biraq bul jaı ǵana jara boldy. Men kóliktiń arǵy shetinen sekirgenimde ol jerge qulap, Erıkanyń otyna jaýap berip jatqan edi. Eńkeıip, kólikti jasyrý úshin paıdalanyp, qolymda myltyq ustap basqa kólikke qaraı bet aldym. Stavros taǵy da Erıkany jartastyń artyna jasyrýǵa májbúr etti. Men oǵan ol kútpegen jerden dál oq atqym keldi, óıtkeni ol meni áli de tutqynda dep oılady.
  
  
  Biraq men basqa kólikke barǵanymda Stavros meni kórdi. Ol eki ret oq jaýdyrdy, oqtar meniń janymdaǵy asfált kesekterin jaryp jiberdi. Men kóliktiń buryshyna súńgip, atys shebinen shyǵyp kettim. Kelesi sátte Stavros taǵy da áskerı kólikke otyrdy. Erıkanyń basy jartastan sekirip túsip, ol mashınany atyp jiberdi, biraq jiberip aldy. Rúlde Stavros boldy. Qozǵaltqysh iske qosyldy.
  
  
  Men ornymnan turyp, ony atyp tastadym. Kenet kólik eńkeıip, týra maǵan qaraı ushyp ketti. Ol meni basqa kólikke ıterip jibermek boldy. Men bir maqsatsyz oq atyp, jaqyndap kele jatqan kólikten alystap kettim. Ol qatty daýyspen basqa kólikke soǵyldy. Men soqqy bolǵan jerge óte jaqyn jattym, betimdi jaýyp, jyrtylǵan metal maǵan soǵylmaıdy dep úmittendim. Stavros kólikti keri buryp, soqqy ornynan kenet buryldy. Ol qalaǵa qaıtyp bara jatqan. Taǵy bir sekýndtan keıin ol jolda boldy. Men muqıat kózdep, dóńgelekke soǵylyp, ony jyrtyp aldym, biraq ol júre berdi. Erıka eki ret oq atty, oqtar ysqyryqpen mashınadan ushyp ketti jáne Stavrosty jiberip aldy.
  
  
  Men onyń aıqaılaǵanyn estidim. - "Qarǵys atsyn!"
  
  
  Men ornymnan turyp, apatqa ushyraǵan kóliktiń esigin ashtym. Esik meniń qolyma túsip, trotýarǵa soǵyldy. Men kólikke otyrdym da, kólikti iske qospaq boldym. Úshinshi árekette bári oıdaǵydaı boldy.
  
  
  Men redýktordy qosqan kezde Erıka meni kóliktiń janynda qarsy aldy.
  
  
  Biz Stavros úshin jol boıymen kúrkirep júgirdik. Biz ony qalaǵa jetkenshe kóz aldymyzda ustadyq, sodan keıin jaǵalaýdyń janynan qaraýsyz qalǵan kólikti taptyq. Biz qulap, qaradyq shamasy benzın taýsylǵan.
  
  
  "Ol bul jerden alys bolýy múmkin emes", - dedi Erıka. "Men kafege qaraımyn".
  
  
  "Jaraıdy, men qaıyqtarǵa qaraımyn. Saq bolyńyz".
  
  
  "Sen de, Nık", - dedi ol.
  
  
  Ol kafege baratyn jolmen júrdi. Jasyratyn oryndar kóp boldy. Men birneshe týrıser qaıyq kútip turǵan shaǵyn pırske shyqtym. Men Stavrostan suraıyn dep jatqanda motorly qaıyqtyń gýilin estidim. Sosyn men ony aılaqtyń sońyndaǵy qaıyqta kórdim. Qaıyq ketip bara jatty.
  
  
  Men oǵan qaraı júgirdim, biraq keshigip qaldym. Ol jolda boldy. Men oǵan myltyqty baǵyttadym, biraq atqan joqpyn. Qasymda turǵan shaǵyn qaıyqty baıqap qalyp, men munyń bárin baqylap, ıegi salbyrap turǵan ıesimen birge bortqa sekirdim. Mende áli myltyq bar edi.
  
  
  "Ary qaraı júr", - dep buıyrdym men.
  
  
  Ol únsiz moıynsundy. Motor gúrildep ketti.
  
  
  "Endi onyń artynan júr".
  
  
  "Biraq..."
  
  
  "Shyq, qarǵys atsyn!"- dep aıqaıladym.
  
  
  Ol syrtqa shyqty. Sol sekýndta men kólik júrgizip kele jatyp, Stavrostyń sońynan aılaqtan ketip bara jattym. Men artyma qarasam, doktyń arǵy jaǵynda meniń atymdy aıǵaılap jatqan Erıkany kórdim. Men qaıtyp orala almadym. Men ony silkip tastadym.
  
  
  Men onyń aıqaılaǵanyn estidim. - "Saq bol!"
  
  
  Keshirińiz, ol menimen birge bola almady, óıtkeni Stavros ol úshin mańyzdy boldy. Biraq mán-jaılar basqasha sheshildi. Men Stavrostyń artynda taza aq iz qaldyryp, ishki aılaqtyń kireberisinen ótip bara jatqanyn kórdim. Bul qorǵalatyn aýmaqtyń syrtynda shaǵyn, qubylmaly tolqyndar boldy, men ol jerge jetkende kishkentaı qaıyǵym teńselip, betime qara kók Egeı teńiziniń tuzdy sýyn shashyp jiberdi. Stavros Delosqa jaqyn ornalasqan adam turmaıtyn aralǵa qaraı bet alǵany anyq boldy.
  
  
  Meniń qaıyǵym Stavros urlap ketken qaıyqtan jyldamyraq boldy, sondyqtan men kishkentaı kememe sharasyzdyqpen jabysyp, ony aqyryn qýyp jettim. Ol kezde men Mıkonostaǵy Erık týraly oıladym. Polısıaǵa túsinikteme berý qajet bolady. Biraq polkovnık Kosıkasqa qońyraý shalý bılikke bilgisi kelgenniń bárin aıtyp beredi. Men qaıtyp kelgenshe olar Erıkany medaldarmen marapattaıtyny sózsiz. Eger men qaıtyp kelsem.
  
  
  Kenet men qolymnan keldi, biraq Stavros meni basyp ozdy. Ol maǵan eki ret oq jaýdyrdy, olar qaıyqtyń aldyńǵy áınegin syndyrdy. Meniń qaıyǵymnyń qalaı sekirgenin eskersek, Stavrostyń bir jerge jetýi naǵyz erlik boldy. Men tapanshamdy sýyryp alyp, Stavros sulbasyn muqıat kózdedim. Men atyp jiberip aldym. Mende tek eki oq qaldy.
  
  
  Biz araldyń qaraýsyz qalǵan shaǵyn aýdanyna bet aldyq, sý tynyshtaldy. Stavros ystyq, kúnge kúıip ketken doktyń qıraǵan qaldyqtaryna qaraı júgirdi. Jolda men onyń myltyqty qaıta tıep jatqanyn kórdim, sondyqtan onyń oq-dárilerinde artyqshylyǵy boldy. Aılaqqa kele jatyp, ol meni aýlaq ustaý úshin maǵan eki ret oq atty. Men ony aılasyn asyrýǵa tyrysyp, qaıyqty keń sheńberge aınaldyrdym. Biraq men otty ustadym. Men kadrlardy bosqa jibere almadym.
  
  
  Stavros basynda eńkeıip, birdeńemen jumys istedi. Qaıyq qazirdiń ózinde qondyrylǵan bolatyn. Bul meniń múmkindigim bolýy múmkin dep oıladym da, qaıyqty qaıtadan ishke qaraı baǵyttadym. Men atýǵa jetkilikti jaqyndaǵan boıda Stavros kózge kórindi de, meniń qaıyǵyma qandaı da bir zatty laqtyryp jiberdi. Ol tikeleı meniń kabınama qondy. Men saqtandyrǵyshtyń janyp jatqanyn kórdim jáne Stavros dınamıt tapqanyn bildim. Mıkonosta ol araldyń eń shetinde jańa jol salý úshin paıdalanyldy. Mende ony shekten tys laqtyryp kórýge ýaqyt bolmady. Saqtandyrǵysh qysqa bolyp shyqty. Myltyqty belbeýimniń artyna tyǵyp, men bortqa súńgip, júzip kettim.
  
  
  Jarylys qulaǵymdy jaryp, ystyq aýany silkindirip, sýǵa úlken tolqyndardy jiberdi. Aınalama qoqys tógildi, biraq men júzip kettim. Men jan-jaǵyma qarasam, sý betinde qara tútin aspanǵa qaraı domalap jatqan janyp jatqan qoqystardy kórdim.
  
  
  Meniń jolym boldy. Men aılaqqa irgeles jaǵaǵa qaraı júzýdi jalǵastyrdym. Stavros meni kórip, eki ret oq atty. Oqtar meniń artymnan sýǵa túsip ketti. Ol úshinshi ret atyp, meniń bilegimdi kesip tastady. Men murnymnyń astynan qarǵys aıttym. Jaǵaǵa jetsem de qarýsyz qalýym múmkin, sebebi myltyqtaǵy patrondar sýlanyp qalǵan bolýy múmkin.
  
  
  Stavros meniń jaǵaǵa qaraı júre bergenimdi kórgende, ol burylyp, baldyrlarmen jabylǵan aılaqtan júgirdi. Ol bizdiń artymyzdaǵy araldyń jazyq, alasa bóligine, áldeqashan qaraýsyz qalǵan jarty ondaǵan balyqshylar úıiniń qırandylaryna qaraı júrdi. Ol meni sol jerde tutqyndaýdy kózdegeni anyq.
  
  
  Men dokqa tik buryshpen kiretin eski teńiz qabyrǵasyna áreń kóterildim. Men aldymdaǵy ashyq keńistikke qaradym, biraq Stavrosty kórmedim. Men aldymdaǵy aýmaqty zerttep júrgenimde, ystyq kún ústimdegi tuzdy sýdy keptire bastady. Shamamen úsh júz ıard qashyqtyqta, qıraǵan tas úıindilerdiń qysqa syzyǵyn qorshap turǵan jáne fon jasaıtyn shashyrańqy tastar men tastardy qospaǵanda, jer salystyrmaly túrde tegis boldy. Olardyń artynda jartasty tóbe araldyń ortasyna qaraı tik kóterilip, tóbede taǵy bir ǵımarat turdy. Bul shatyry men bir qabyrǵasy joq eki qabatty úı, bálkim, qoǵamdyq qurylystyń bir túri bolsa kerek.
  
  
  Men Stavrosty kóremin dep jarqyraǵan nurǵa kózimdi qysyp qaradym, biraq ol jasyrynyp qaldy.
  
  
  Revolverdi belbeýinen sýyryp alǵan soń, men patrondardy alyp, súrttim. Men myltyqty ashyp, oqpanǵa qaradym. Metal tútiktiń ishinde shaǵylysqan kún sáýlesinde jarqyraǵan sý tamshylary jarqyrap turdy. Tumsyqty aýzyma qoıyp, men bóshkeni tazartý úshin úrledim. Men muqıat saqtaǵan eki kartrıj men olarǵa táýeldi bolǵan kezde isten shyǵýy múmkin. Mende basqa qarý-jaraq bolǵan joq, óıtkeni "Lúger" qonaqúıde qaldy, al stıletto áskerı qalashyqqa aparatyn jolda oq atqan adamnyń búıirinen shyǵyp turdy. Erıka olardy alyp ketedi, biraq bul qazirgi ýaqytta maǵan kómektespeıdi.
  
  
  Alaıda Stavros meniń atpaıtynyma senimdi emes edi, áıtpese ol qashyp ketpes edi. Bul meniń paıdama shaǵyn úzilis boldy. Muny mendegi eń jaqsy nárse dep qabyldap, men qabyrǵadan kóterilip, qolymda myltyqpen kotejge qaraı bet aldym. Eger men myltyqty kórsetsem, men Stavrosty ony dymqyl nemese joq bolsa da atýǵa daıynmyn dep oılap, ony qorǵanysqa qoıa alar edim. Biraq men bul múmkin emes dep úmittendim.
  
  
  Men abaılap tas úılerge qaraı júrdim. Bıik shópter barlyq jerde, tipti esikteri men terezeleri joq shaǵyn ǵımarattardyń qańqalarynyń ishinde de ósti. Men turǵan jyly samaldyń astynda shóp azdap qozǵaldy. Mundaǵy kún kórshiles Mıkonosqa qaraǵanda áldeqaıda jarqyn bolyp kórindi. Ol jáne jyly samal meniń kóılegim men shalbarymdy aqyryndap keptirdi, biraq meniń kıimim deneme jabysyp turdy.
  
  
  Men uzyn qońyr shóptiń ústimen abaılap júrdim. Tarıhqa deıingi sur tústi eki kesirtke meniń jolymnan ketý úshin tastardyń ústinen sekirdi. Bul jerden kósheniń ıisi shyqqan joq. Ystyq aýa tanaýymdy bitep, shirigen ıisimen tunshyqtyra jazdady. Shybyndar kotejder ekeýmizdiń aramyzdaǵy aramshópti alqapty aralap ótti, men júregimniń túbinde shybyndary bar buralǵan qoqystardyń ústinde jatqan Aleksıs Salomosty kórdim. Sosyn men jaqyn mańdaǵy kotejdiń aldynan kele jatqan qozǵalysty baıqadym.
  
  
  Men qolymdy kózime ýqalap, qaıta qaradym. Endi ol jerde eshteńe kórinbedi, odan ári qozǵalys bolmady, biraq men Stavros sol jerde júrgendeı boldym. Men muny sezdim, denemdegi árbir súıek eskertý sıgnaldaryn jiberdi.
  
  
  Men birinshi kotejdiń janyndaǵy keýdedeı bıik tasqa qaraı júgirdim, sol jerde tońyp, qarap, tyńdadym. Qulaǵymda jándikterdiń shýy únemi estilip turatyn. Men qolymdy tastyń ústine jyljytyp, ony kesirtkeniń arqasyna qoıdym. Ol meni qorqytyp, sekirip ketti. Osy kezde Adrıan Stavros saptaǵy ekinshi kotejdiń artynan basyn shyǵaryp, tapanshadan oq atty.
  
  
  Myltyq jabysqaq aýada jańǵyryqqandaı boldy. Oq meniń oń qolymnyń janyndaǵy tasty jaryp jiberdi. Bir sátten keıin ekinshi oq tasqa tıip, meniń betime qum túıirshikterin shashyp jiberdi. Men túkirip, jypylyqtadym. Men qaıtadan kóre bastaǵanda, Stavros joǵalyp ketti. Biraq maǵan jaqynyraq, birinshi jáne ekinshi kotejder arasynda shóptiń qozǵalǵanyn baıqadym.
  
  
  Stavros, shamasy, men dymqyl tapanshadan oq atpaımyn dep sheshti. Men ony qýǵanymnyń ornyna ol meni qýdy.
  
  
  "Ańshy qurban bolady!"- degen daýys estilip, artynan tómen, salqyn kúlki estildi.
  
  
  Bul kúńgirt, essiz daýys kotejderden góri meniń basymnan shyqqan sıaqty. Men Stavrostyń qaı jerde ekenin dybystan naqty aıta almadym.
  
  
  "Onda meni alyp ket, Stavros", - dep aıqaıladym.
  
  
  "Aleksandr", - dedi Stavros meni bir jerden túzetip. "Aleksandr - bul esim". Munan keıin taǵy bir kúlki jaryldy, ol ystyq samalmen terbeletin joǵary, psıhotıkalyq.
  
  
  Men birinshi kotejdiń janynda jıirek jerde shý estidim. Men synǵan terezelerdiń bos kózderinen qarap, eshteńe kórmedim. Sosyn men oń jaǵymda, sál artymda, bıik shópte bir daýysty estidim.
  
  
  "Myltyqtyń paıdasy joq emes pe?"
  
  
  Men burylyp qarasam, artymda turǵan Stavros sońǵy dybysty estigennen múlde basqa kúıde eken. Ol jyndy bolýy múmkin, biraq báribir aılaker edi. Ol myltyqty maǵan qaraı baǵyttap, atyp jiberdi.
  
  
  Ol trıggerdi basqan kezde men tastyń janynda jerge tegis quladym. Aramyzda endi tas joq edi. Oq jeıdeniń jeńin julyp alyp, sol qolyn tyrnap aldy. Ol qaıtadan oq atqanda men bir ret aýdaryldym. Oq janymdaǵy shańdy kóterdi. Ol trıggerdi úshinshi ret basqanda, men oǵan sharasyzdyqtan revolverdi baǵyttadym. Ol bos kameraǵa túsip qaldy. Men myltyǵymnyń trıggerin basqan kezde ol maǵan qarap turdy. Ol da oq atpaı shertip jiberdi
  
  
  Stavrostyń júzi ózgerip, ol qarý-jaraǵyna oq-dárilerdi salyp jatqanda qatty jabaıy kúldi. Men myltyqty laqtyryp jiberdim de, aıaǵymdy jerge kómip, ústine sekirdim.
  
  
  Ol maǵan tapanshasyn kótergende men Stavrosqa tústim. Men ony ustap alǵan kezde onyń trıggerdi tartýǵa múmkindigi bolmady. Ekeýmiz de qatty jerge soǵylyp, bıik shópti teýip, tyrnap jatqanda myltyq qulap qaldy.
  
  
  Men Stavrostyń ıeginen qatty urdym, ol arqasyna qulap tústi. Biraq men oǵan qaıta júgirgenimde, onyń boıynda áli de kóp qutyrǵan kúsh qaldy. Áıteýir ol bos tapanshany taýyp aldy, men ony qaıta mingenimde, ol myltyqtyń oqpanyn meniń basyma qatty urdy. Ol jalt-jult etken soqqymen soqty, men odan qulap tústim.
  
  
  Men oǵan qaıta nazar aýdara alǵanymda, ol ornynan atyp turyp, kotejderdiń artyndaǵy tóbedegi eki qabatty qırandylarǵa qaraı júgirdi. Eski aǵash esik bir topsadan yńǵaısyz ilýli turdy, men kirgenimde ol áli de aqyryn syqyrlap turdy. Stavros osy jolmen ótti.
  
  
  Men aqyryndap tozyǵy jetken ǵımaratqa kirdim. Ishinde dalada qansha shóp bolsa, sonsha derlik shóp boldy. Keı jerlerde ol Stavros ótken jerde usaqtalǵan. Biraq men bul adamnyń búkil eresek ómirinde osyndaı qýǵyn-súrginge ushyraǵanyn jáne ómir súre alǵanyn esime alǵanyma qýanyshtymyn. Men qulaǵan qabyrǵanyń buryshyn aınaldyra otyryp, men onyń essiz júziniń túrin kórdim, sodan keıin tot basqan temir tor meniń basymda terbelip turdy. Men eńkeıdim, shtanga shashyma tıip, janymdaǵy tas qabyrǵaǵa soǵyldy.
  
  
  "Qarǵys atsyn!"men kúbirledim. Ol araldyń sońǵy turǵyndary qaldyrǵan temirdiń bir bóligin tapty. Taǵy da onyń menen artyqshylyǵy boldy.
  
  
  Men shtangany ustadym, biraq tepe-teńdikti joǵalttym. Ol meni aıaǵymnan qulatty, men qolymnan aıyryldym. Birer sátten keıin ol taǵy da qarýyn sermedi. Ol meniń betime túsip, eger ol tıip ketse, basymdy syndyrar edi. Men domalap tústim, shtanga oń qulaǵyma tıip, astymdaǵy jerge qatty soqty.
  
  
  Men shtangany Stavrostyń qolynan tartyp almaq bolyp, qaıtadan ustadym, ekeýmiz de ony joǵaltyp aldyq. Stavros burylyp, qıraǵan baspaldaqpen ekinshi qabattyń sheti ornalasqan ǵımarattyń joǵarǵy deńgeıine kóterildi. Men aıaǵyma turǵanymda ol meniń ústimde boldy. Ol úlken tasty alyp, maǵan laqtyrdy. Ol meniń ıyǵymnan taıyp ketti, aýyrsyný ony tesip ketti. Men tas baspaldaqtarmen kóterile bastadym. Men Stavrosty ustap alyp, ony jalań qolymmen óltirmek boldym.
  
  
  Shyńǵa jetkende ústimnen taǵy bir tas ushyp ketti. Men eńkeıdim, ol dúrsildep tómen qaraı qulady. Stavros edenniń tar bóliginiń artqy jıeginde turdy, onyń artyndaǵy qurylymnyń ashyq jaǵy. Onyń tórtburyshty júzinde úmitsizdik paıda boldy, ol maǵan qabaǵyn túıip qarap turdy. Ol ǵımarattyń artyndaǵy tastarmen kómkerilgen jáne tasty bıik jerge qarady. Biraz oılanǵannan keıin ol sekirip ketti.
  
  
  Men onyń tastarǵa soǵylyp, domalap bara jatqanyn kórdim. Ol tobyǵynan ustady, al onyń beti aýyrsyný men ashýdan burmalandy. Ol tas jıeginde qaýipti otyrǵan úlken dóńgelek tasqa qaraı jorǵalap shyqty. Tastyń dıametri shamamen úsh fýt bolatyn, al onyń aldyńǵy jıeginiń astyna tas pen shóptiń sál kólbeý proeksıasyna kishirek ólshemdi tas qadalǵan. Stavros maǵan qarsy paıdalaný úshin kishkentaı tasqa qolyn sozdy.
  
  
  Men onyń qasynda jerge sekirdim, soqqy aıaǵymdy shanshyp jiberdi. Men alǵa quladym, biraq jaraqatsyz tez kóterildim. Stavros tasty sharasyzdyqpen tastan ıterip jiberdi. Men onyń sońynan ergenimde, ol adamnan tys kúsh-jigermen tasty julyp alyp, sol jerde entigip qaldy da, meni kútip turdy.
  
  
  - Júr, - dep sybyrlady ol. "Men seniń bas súıegińdi syndyramyn. Men..."
  
  
  Ekeýmiz de qozǵalysty bir ýaqytta kórdik. Onyń qasyndaǵy tas, alyp tastalǵan tastyń tireginsiz, Stavros tabanynyń astyndaǵy jartastyń eńis betimen tómen qaraı jyljı bastady. Ol qorqynyshpen qarap turǵanda, ol bir sátke kidirgendeı boldy, sodan keıin ol kishkene jıekten ózine qaraı alǵa jyljydy.
  
  
  Qolynda ustaǵan aýyr tastyń kesirinen tobyǵy synǵandyqtan jetkilikti jyldam qozǵala almaı qaldy. Men eskertý jasaı bastadym, biraq sodan keıin onyń maǵynasyzdyǵyn túsindim. Tas oǵan jetkende Stavrostyń júzi qorqynyshtan burmalandy.
  
  
  "Joq!"- dep aıqaılady ol záýlim ǵımarattan qulap bara jatqan adam sıaqty, ólimge sanaýly sekýndtar qalǵanyn.
  
  
  Tas Stavrosqa jetkende, ony jaýyp, onyń ilgerileýin toqtatqysy kelgendeı qoldaryn laqtyryp jiberdi, biraq ol tym joǵary jyldamdyqqa jetti. Ol keýdesinen aqyryn domalap, sál teńselip, sol jerde qaldy. Ol oǵan alǵash qolyn tıgizgende, tamaǵynan ótkir, tesilgen aıqaı shyqty. Sosyn bireý radıony óshirip tastaǵandaı kenet sónip qaldy.
  
  
  Men muńaıyp, tastyń astynan shyǵyp turǵan Stavrostyń basy men ıyǵyn kóretin jerge jaqyndadym. Kózi ashyq, kózge kórinbeıtin kózqaraspen aq, ystyq aspanǵa qarady. Bulshyqet ólgen kezde qol toqtap, dirildep ketti, sodan keıin ol jansyz bolyp qaldy.
  
  
  On ekinshi taraý.
  
  
  Nıkkor Mınýrkos ekeýmiz jaǵalaýdaǵy kafeniń salqyn shatyrynyń astynda otyryp, kobált kógildir Egeı teńizine ashyq tústi balyq aýlaý qaıyqtarynyń janynan ótip bara jatqanbyz. Bul jaǵymdy tań boldy jáne biz odan lázzat aldyq.
  
  
  "Polkovnık Kosıkas ekeýmiz bılikke bárin túsindirdik, olar sizge jáne Erıkaǵa óte rıza", - dedi maǵan Mınýrkos.
  
  
  Erıka kafeden birneshe mınýtqa shyǵyp, aǵylshyn gazetin satyp alatyn dúkenniń janynda boldy.
  
  
  "Biz bul jerde jergilikti jerde biraz dúrbeleń týdyrǵan bolýymyz kerek, - dep kúldim men, - olar barlyq atys týraly túsinikteme alǵansha. Men Galatıske ókinemin. Ol durys emes ýaqytta Stavrosqa qarsy shyqty".
  
  
  "Úlkendi-kishili árbir soǵysta qurbandyqtar bolady", - dedi Mınýrkos ýzo-ny aıaqtap jatyp.
  
  
  "Bir adam kóp júrek soǵysyn týdyrýy múmkin", - dep qaıtalaımyn.
  
  
  "Eger siz ony toqtatpasańyz, Stavros odan da kóp nárseni týdyrýy múmkin edi", - dedi Mınýrkos. "Sondyqtan men sizge jeke alǵys aıtý úshin osynda Mıkonosqa ushyp keldim. Kosıkas ta sizge alǵys aıtqysy keledi. Ol siz qaıtyp kelgen boıda Afınydaǵy qoǵamdyq rásimde sizdi jáne Mıss Nıstromdy qurmetpen tanystyrǵysy keledi".
  
  
  Men basymdy shaıqadym. "Osy oıy úshin oǵan rahmet aıt", - dedim men. "Biraq meniń isimde bizge qoǵamdyq qurmetke ruqsat etilmeıdi". Men Hoýktyń qoǵamdyq rásimge reaksıasyn elestete alamyn.
  
  
  "Biraq buıryqtar bar", - dep qarsylyq bildirdi Mınýrkos. "Biz olardy kem degende sizge jáne Mıss Nıstromǵa jibere alamyz ba?"
  
  
  Men kúldim. "Nege bolmasqa? Penthaýsqa qaıta oraldyńyz ba?"
  
  
  "Men bul jerden ketip bara jatyrmyn", - dedi Mınýrkos. "Bul epızod maǵan er adamnyń syrtqy álemnen jasyra almaıtynyn jáne jasyrmaýy kerek ekenin túsindi. Meniń elim úshin áli de atqarar isterim bar dep esepteımin jáne jeke qarym-qatynasym arqyly jaqsyraq isteı alamyn. Bul meni seni kórý úshin osynda ushýymnyń basqa sebebine ákeledi ".
  
  
  Men ýzo iship, Mınýrkosqa qaradym. Maǵan onyń júzi unady. Ol qurmetteýge bolatyn adam edi. Men suradym. - "Bul ne, ser?"
  
  
  Onyń qara kózderi meniń kózime qarady. "Men saǵan ómirim úshin qaryzdarmyn, Nık. Biraq odan da sen maǵan unaısyń. Maǵan seniń áreketiń unaıdy. Men seniń men úshin jumys istegenińdi qalaımyn. Men er adamnyń meniń qaýipsizdik júıemdi basqarǵanyn jáne janymda bolǵanyn qalaımyn. Sen maǵan kereksiń, Nık ".
  
  
  Men sóıleı bastadym, biraq ol meniń qolymnan ustady.
  
  
  "Sizde jalaqy bolady, men sizge jetkilikti bolatynyna senimdimin. Al men sizge jetkizý jelilerindegi tabystyń bir bóligin berer edim. Men máńgi ómir súrgim kelmeıdi. Siz óte baı bolyp qalýyńyz múmkin".
  
  
  Men onyń qolynan ustadym. "Keshirińiz, Mınýrkos myrza ..."
  
  
  "Nıkkor".
  
  
  "Jaraıdy, Nıkkor. Keshirińiz, biraq men almaımyn".
  
  
  "Nege joq?"
  
  
  Men tereń dem alyp, dem shyǵardym. Men alystan jarqyraǵan aq krýızdik keme bizge qaraı bet alǵan kógildir aılaqqa qarap turdym. "Túsindirý qıyn", - dedim men. "Men ózime jylyna birneshe ret bul jumysty jalǵastyrý úshin jyndy ekenimdi, bul eshkimge mán bermeıtin alǵyssyz jumys ekenin aıtamyn. Biraq adamdarǵa báribir. Nashar jalaqyǵa, uzaq ýaqytqa jáne qaýip-qaterge qaramastan, bul meniń bir bóligim. Bul meniń qolymnan kelgenniń bári, Nıkkor. Bul maǵan eń qajet jerde".
  
  
  Artynan uzaq únsizdik ornady. Shaǵala kún sáýlesinde qanattarymen jarqyrap turdy. Aqyry Mınýrkos sóıledi. "Men túsinemin."
  
  
  Biraz ýaqyttan keıin Erıka londondyq gazetpen birge ústeldiń janynda otyrdy. "Men olardyń kún saıyn munda qalaı ushyp, bir danadan sonsha az drahma alatynyn bilmeımin", - dedi ol.
  
  
  Men suradym. - "Stavros týraly sóz bar ma?"
  
  
  Ol gazetti biz taqyrypty oqı alatyndaı etip kóterdi: GREK OLIGARHY Mınýrktiń sýreti bar ekenin anyqtady.
  
  
  "Múmkin bul sizdiń aksıalaryńyzdyń qunyn kóteretin shyǵar", - dedim men jymıyp.
  
  
  Men ornymnan turyp, Erıkany qushaqtadym. Devıd Hok qansha aınalsa da, men onymen "Renıada" bir-eki kún ótkizgim keldi. Men buǵan quqyǵymyz bar dep sendim.
  
  
  "Biz qonaqúıge qaıtamyz", - dedim men Mınýrkosqa. "Bizben birge barǵyń kele me?"
  
  
  Ol basyn shaıqady. "Meniń oıymsha, men eki adamnyń qashan jalǵyz qalǵysy keletinin bilemin. Men ushaq ushqanǵa deıin osynda otyramyn jáne krýızdik kemeniń toqtaǵanyn baqylaımyn. Men árqashan ádemi kemeniń portqa ádemi túrde kirgenin kórgendi unatatynmyn".
  
  
  "Onda qosh bol Nıkkor", - dedim men. "Múmkin, eń jaqsy jaǵdaıda bizdiń joldarymyz qaıtadan qıylysatyn shyǵar".
  
  
  "Iá", - dedi ol.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Karter Nık
  
  
  Vatıkan vendettasy
  
  
  
  
  
  Nık Karter
  
  
  
  
  
  Vatıkan vendettasy
  
  
  
  aýdarǵan Lev Shklovskıı
  
  
  
  Túpnusqanyń ataýy: Vatıkan Vendetta
  
  
  
  
  
  
  1 taraý
  
  
  
  
  
  
  
  
  Kesh boldy, men Maksım Jýkovtyń nómirin izdeýdi kúttim. Menimen birge kútip turǵan áıel Dafna bolatyn. Týmbochkadaǵy saǵat onnan tórtten bir bóligin kórsetti. Men onyń ár túnde saǵat 9:30 shamasynda Súıiktisiniń vıllasyndaǵy bólmesinen shyǵatynyn biletinmin, sondyqtan daıyndalý ýaqyty keldi. Men Dafna keremet jalańash jatqan úlken jez besikten turdym , onyń uzyn qara shashy jastyqtyń ústinen ushyp turdy, onyń úlken kózderi men keń aýzy keń jáne jaqynda qanaǵattanǵan kúıde kúldi. Denesin aq jaımaǵa sozyp, ol tiri qýyrshaqqa uqsady.
  
  
  Men yńǵaıly kıindim. Men Vılgelmına dep erkeletip ataıtyn 9 mm "Lúger" tapanshamnyń ıyq qapshyǵyn bekitip jatqanda, Dafna maǵan úlken jasyl kózderimen qarady. "Nege kıinesiń, qymbattym?"- dep surady ol. 'Áli erte kúnder.'
  
  
  "Men saǵan bul týraly aıtpadym ba? Meniń kesh iskerlik kezdesýim bar.
  
  
  "Erte toqtaý sumdyq", - dedi ol úrlep.
  
  
  "Qarapaıymdylyq adamǵa paıdaly", - dedim men. Biraq Dafna óziniń uzyn, sezimtal jambastaryn jaımanyń ústinen syrǵytyp jibergende, men qarapaıymdylyqqa mán bermedim. Jýkovty tozaqqa jiber! Men "lúgerdi" qabyqtan shyǵaryp, patrondardy tekserdim. Dafna tańdana qarap turǵanda, men ysyrmany uzartyp, jýrnaldy tekserdim. Jýkov sıaqty adammen tym abaı bolýǵa bolmaıdy. Ol dymqyl isterdiń agenti, KGB-nyń "Aýyr ister" bóliminiń agenti bolǵan. Men sıaqty oǵan da óz úkimeti óz qalaýynsha áreket etýge ókilettik berdi; ıaǵnı qajet bolǵan jaǵdaıda óltirý.
  
  
  "Men seni kútemin, Nık?"- dep surady Dafna.
  
  
  Men bul týraly biraz oılandym. "Bul óte kesh bolýy múmkin", - dedim men. 'Men saǵan habarlasamyn.'
  
  
  "Siz qala almaıtynyńyzǵa senimdisiz be?"ol kúbirledi.
  
  
  Men onyń bókselerinen oınaqy sıpadym. 'Kıinip al.'
  
  
  Ol solaı istedi, men ony shaqyramyn degen ýádesin buzdy; aqyry ol ketip qaldy. Men ony endi eshqashan kórmeıtinimdi bildim, biraq bul meniń jumysym.
  
  
  Men AX Hugo shtabynyń arnaıy effektiler bólimi shomyldyrý rásiminen ótken stılettony bekitip, kúrtesheni qarýdyń ústine kıdim, men adamdardy ártúrli tásildermen óltirýge úırendim, biraq eshbir ádis eki negizgi qarýdy almastyra almaıdy. Men árqashan ózimmen birge alyp júremin . Lúger men stıletto meniń ómirimdi esime túsirgennen de kóp ret qutqardy.
  
  
  Men taǵy da Maksım Jýkov týraly oıladym. Bul jas kezinde KGB-ǵa qyzmetke turǵan aryq, symbatty orys edi.
  
  
  Baıaǵyda ol Dymqyl ister bóliminiń "jazalaýshysy" bolyp taǵaıyndaldy jáne ol óz jumysyn jaqsy kóretin perfeksıonıst boldy . Bizdiń joldarymyz buryn bir-aq ret, Karakasta qıylysatyn. Biz qonaqúı bólmesinde kezdeısoq kezdesip qaldyq, ol Amerıka Qurama Shtattary úshin urlanǵan qytaı qupıalaryn satyp alýdy usyndy. Usynystan bas tartýǵa buıryq bergende, ol meni óltirmek boldy. Ol derlik jetistikke jetti. Onyń dáleli - meniń ishimdegi tyrtyq; jáne sol túni qonaqúıde men ony áli kúnge deıin jek kóretinmin, ony tek ýaqyt nemese onyń ólimi yǵystyrýy múmkin. Biraq Jýkovty óltirý meniń jumysym emes edi. Múmkindiginshe men odan aýlaq bolýym kerek edi. Meniń mindetim mynaý boldy: ol joq kezde onyń bólmesine kirip, ol jáne onyń KGB qolbasshylary birneshe kún buryn Rımde áskerı kýrerden urlap ketken jáne ol KGB-ǵa bermek bolǵan qujatty tabý. Qujatta ıadrolyq qarýdyń jańa detonatorynyń syzbasy, taktıkalyq ıadrolyq qarýdy qoldanýdy praktıkalyq jáne jeńildetetin qurylǵy bar. Bul qurylǵy Amerıka Qurama Shtattaryna Keńes Odaǵynan aıqyn áskerı artyqshylyq berdi, sondyqtan, árıne, Máskeýge jetýdiń qajeti bolmady.
  
  
  
  On jarymda men taksımen Via Flaminia arqyly "Vılla Favorıta" qonaqúıine bardym. Senbi kúni kesh bolsa da, Rımde óte tynysh boldy. Jalǵyz dybystar pısserıalarmen jaryqtandyrylǵan ıntımdik terrassalardan nemese kúlip turǵan jas jubaılar otyrǵan jaqyn mańdaǵy motorolerden shyqty.
  
  
  Súıiktiniń vıllasy eń jaqsy ýaqytta óz ataýyn alǵan bolýy kerek. Syrtta saıahatshyny sonda túneýge ıtermeleıtin eshteńe bolǵan joq. Sylanǵan qasbette jaryqtar men chıpter paıda boldy, eski boıaýlar qabyrshaqtanyp jatty. Ústińgi terezelerde eski japqyshtar ilýli turǵan . Ishinde tyrnalǵan eseptegish bar edi, onyń artynda qart ıtalándyq uıyqtap jatqan. Men onyń janynan únsiz ótip, baspaldaqpen shaǵyn vestıbúldiń artqy jaǵyna kóterildim. Men ekinshi qabatqa toqtadym da, 307 bólmege kúńgirt jaryq dálizge qaradym. Tynyshtyq. Men bólmeniń esigine baryp, tyńdadym. Ishi tynysh, men jaryq kórmedim. Biraq bul Maksım Jýkovtyń ishte kútpegenin bildirmedi. Men qaltamnan arnaıy qulypty alyp, qulypty ashatyn kiltti tańdadym. Men kiltti únsiz qulypqa salyp, aýystyryp-qosqyshtardy aınaldyrdym. Qulyp shertildi. Men tutqany aqyryn buryp, esikti ıterip jiberdim. Ishten dybys ta, qozǵalys ta shyqqan joq . Men "lúgerdi" shyǵaryp, tez ishke kirdim. Qarańǵy bólmege bir qarasam, Jýkov shynymen de gazet satyp alý úshin keshki serýendi jaqyn mańdaǵy gazet satatyn dúkenge aparyp jatqanyna kózim jetti. Men artymnan esikti japtym ...
  
  
  Birneshe mınýttan keıin kózder kúńgirt jaryqqa úırenedi. Men shynymen jalǵyz ekenimdi bilý úshin ary qaraı qaradym, sodan keıin Lúgerdi qapshyqqa tyǵyp, bólmege jáne onyń janyndaǵy vanaǵa qaradym. bólme sırek jıhazdalǵan jáne jaǵymsyz ıis bar. - las rakovınadan, aǵash edennen jáne terlegen matrastan jándikterge qarsy untaqpen birge. Zattardy saqtaýǵa arnalǵan oryndar az boldy. Jıhaz keń kereýetten, týmbochkadan, shaǵyn ústelden, tik oryndyqtan jáne otyrǵyshtan turdy. Oryndyqta sańylaýlar boldy, olar arqyly tósenish shyǵyp turdy. Bul dál "Kavalerı Hılton" emes edi, biraq Jýkov áli kúnge deıin sonda jasyrynǵan bolýy múmkin .
  
  
  Men Jýkovta bul qujat joq dep oıladym. Árıne, bul múmkin boldy, biraq bul bizdiń kásiptiń barlyq erejelerine qaıshy keledi. Siz mańyzdy zatty qajetinshe janyńyzda ǵana saqtaısyz, sodan keıin ony basqa bireýge beresiz nemese ony tapsyrǵansha durys saqtaý ornyn tabasyz . Bul jaǵdaıda men kesh Jýkovtyń bólmesinde bolady dep kútken edim.
  
  
  On bes mınýttan keıin eshteńe tappaǵanymda, men qatelestim be dep oılaı bastadym. Men sózbe-sóz bólmeni ishke aınaldyrdym. Jýkovtyń matrasy usaqtalǵan, al toltyrǵysh edende jatqan. Oryndyq dál solaı kórindi. Ústel men týmbochka jáshikterin sýyryp alyp, edenge laqtyryp jiberdim. Barlyǵy, tipti dárethana rakovınasy da muqıat tekserildi. Al men eshteńe tappadym.
  
  
  Men terezege baryp, saǵatqa qaradym. Onsyz da on onsyz boldy. Eger qońyzdar ádettegi tártibin saqtasa, ol saǵat onda nemese odan keıin kóp uzamaı oralady. Men murnymnyń astynan qarǵys aıttym. Men bul qujatty qaıtyp kelmes buryn tabýym kerek edi. AX ony kelesi kúni tańerteń tasymaldaýshysyna beredi dep sendi, sondyqtan bul ony qaıtarýdyń jalǵyz múmkindigi boldy.
  
  
  Men bólmede jeldetkish sańylaýlar joq ekenin kórdim jáne olar eshqashan bolmaǵan dep kúdiktendim. Turǵyndar ystyq kezde astyńǵy qabattaǵy jeldetkishti jalǵa alyp, sýyq kezde jaqsy jabylatyn shyǵar. Bul shynymen de úshinshi dárejeli qonaqúı boldy, túni boıy tósek serippeleri arqańyzdy qaǵyp turatyn jáne qyrynýǵa ystyq sý joq .
  
  
  Qabyrǵalarda zertteýge arnalǵan sańylaýlar bolmaǵandyqtan, izdeýim kenet toqtap qaldy dep qorqa bastadym. Men jýynatyn bólmege taǵy bir qaraý úshin buryldym, dálizdegi shýdy estidim. Men "Lúgerdi" ustap, esikke qaraı júrdim de, qasymda turyp tyńdadym. Men dálizden taǵy bir dybys estidim, esik ashylyp-jabyldy . Men bosańsyp, lúgerdi qaıtadan qaltama saldym. Jýynatyn bólmege qarasam, esik ashyldy.
  
  
  Bul Jýkov bolatyn.
  
  
  Men buryldym. Meniń qolym Lúgerge qaraı ushty.
  
  
  "Joq", - dedi Jýkov sabyrly túrde keýdeme orys revolverin nusqap. Men qolymdy tómen túsirdim; ol esikti jaýyp, maǵan qaraı júrdi.
  
  
  Ol meniń boıymda bolatyn jáne óte aryq bolatyn. Biraq onyń salmaqty, myqty fıgýrasy bar edi, ony baǵalamaýǵa bolmaıdy. Shashy juqarǵanyna qaramastan onyń júzi jas kórindi.
  
  
  Ol meniń kúrtesheme kirip, "lúgerdi" aldy da, revolverdi keýdeme baǵyttady. Ol Vılgelmınany kesilgen matrasqa laqtyryp jiberdi.
  
  
  "Demek, bul sensiń, Karter", - dedi ol birneshe qadam artqa sheginip.
  
  
  "Sen erte qaıttyń". - Men aldaǵy áńgime týraly tez oıladym. Men ol trıggerdi tartýǵa sheshim qabyldaǵanǵa deıin qansha ýaqyt sóılesýge daıyn dep oıladym.
  
  
  "Meniń minez-qulqymdy óz qalaýym boıynsha ózgertetin ádetim bar", - dedi ol kúlimsirep. "Bul meni tiri qaldyrady. Saǵan kelsek, meniń AX-tegi dosym, men saǵan Karakasta jaqsyraq qaraýym kerek edi dep oılaımyn ".
  
  
  Meniń qan qysymym kóterile bastady. Mine, men taǵy da Jýkov revolveriniń burys jaǵynda boldym. Jáne bul joly ol odan da kóp tyrysady.
  
  
  "Tártipsizdik úshin keshirim suraımyn", - dedim men jest. "Biraq bul bólmede siz ony jaqsartý dep sanaı alasyz."
  
  
  Ol surady. - "Siz ony tappadyńyz, solaı ma?"Onyń kúlkisi keńeıe tústi.
  
  
  "Joq, sen ony jaqsy jasyrdyń. Árıne, meniń ýaqytym óte az boldy ".
  
  
  "Árıne", - dedi ol.. Al sen áli osynda bolǵandyqtan, Karter, saǵan odan da az ýaqyt qaldy ma dep qorqamyn.
  
  
  "Men onyń qaıda ekenin bilemin dep oılaımyn".
  
  
  - Iá? - dedi ol shydamaı. Ol atýǵa daıyn boldy, biraq qyzyq boldy.
  
  
  "Oılanýdyń qajeti joq jer", - dep jalǵastyrdym men. "Sizdiń aqyl-parasatyńyz bar adam úshin".
  
  
  Kúlimsiregen júzdiń ornyna ashýly kózqaras keldi. - "Ol qaıda jasyrylǵan dep oılaısyń, Karter? Sizdiń sońǵy tujyrymyńyz durys pa, burys pa?
  
  
  "Men ol jerde dep oıladym". Men esik pen Jýkovtyń arasynda turǵanda jýynatyn bólmeniń esigin nusqadym . Osy kezde men bilegimniń bulshyq etterin qataıttym, stıletto baıqamaı alaqanyma syrǵyp ketti.
  
  
  Men Jýkovtyń meniń qate boljamyma mysqyldaǵanyn estidim, biraq men oǵan bet burýdyń ornyna jerge quladym. Jýkovtyń revolveri atyldy, men pyshaqty laqtyryp jibergenimde kúrtesheme oq tıdi.
  
  
  Bul aqylsyz laqtyrý boldy, biraq baqytymyzǵa oraı, stıletto áli de Jýkovtyń oń ıyǵyna qadaldy. Ol aıqaılap, revolveri bar qol qulaǵan kezde men oǵan jerden sekirdim. Biz qabyrǵaǵa soqtyq. Men onyń qolyn burdym, revolver ushyp ketti, edenge soǵylyp, buryshqa syrǵyp ketti.
  
  
  Men oǵan qaraı kele jatyp, oń qolymmen onyń tar betine tez pyshaq suǵyp aldym, sol kezde súıektiń jarylǵanyn estidim . Men ekinshi soqqyny jasaǵym keldi, biraq bul endi qajet emes ekenin kórdim. Onyń jaýyngerlik rýhy joǵalyp ketti.
  
  
  Men onyń ıyǵynan pyshaqty alyp tastadym. Ol kózin keń ashyp, aýyryp ysqyrdy. Men stılettony onyń ıegine basyp, aryq betke muqıat qaradym. Men suradym. - 'Ol qaıda ornalasqan?'- Ol zastyrsydy. Men onyń betinen uryp, alǵa-artqa shaıqadym. "Qujattyń qaıda jasyrylǵanyn aıtshy, Qońyzdar", - dedim men.
  
  
  "Ol munda joq", - dedi ol asyǵys dem alyp.
  
  
  "Sóıleıik" dedim men. "Oıyn oınaýǵa tym kesh".
  
  
  Ol basyn shaıqady. Men stılettonyń ushyn onyń aryq moınyna qan ketkenshe qatty bastym. Men dálizde daýystardy estidim. Atys estildi. Bireý ıtalán tilinde bári jaqsy ma dep surady.
  
  
  Men sazalmyn. - "Va Bene!"Bári jaqsy!'Men taǵy da Jýkovqa buryldym. - "Endi kórdiń be? Endi sende az ýaqyt qaldy. Polısıa bir mınýttan kelesi mınýtqa deıin osynda bolýy kerek. Men bul qujattyń qaı jerde ekenin bilgim keledi. Sóıle!'
  
  
  Ol maǵan ashýlanyp qarady da, entigip qaldy. "Siz meni ólimmen qorqytqanyńyz úshin bárin aıtyp beretin qarapaıym adammyn dep oıladyńyz ba? Maksım Jýkovty jaqsy bilmeısiń be dep qorqamyn ".
  
  
  Biraq men ony ol oılaǵannan da jaqsy biletinmin. Men oǵan jazylǵan AX qujaty esime tústi. Maksım Jýkov áńgimeshi ǵana emes, áıelderdiń ańshysy da boldy. Ol óziniń potensıalyn maqtan tutty, búkil álemde áıelderge ıe boldy jáne aıtarlyqtaı jynystyq tábeti bar bedelge ıe boldy. - Jaraıdy, Qońyzdar, - dedim men aqyryn. "Men seni óltirmeımin. Men seniń maqtan tutatyn deneńniń bir bóligin alyp tastaımyn ", - dep kesip tastaımyn.
  
  
  Onyń aryq júzinen tákapparlyq joǵalyp ketti. 'Ne? S-ne?
  
  
  Dálizde jańa daýystar estildi: "Siz meniń aıtqanymdy estidińiz".
  
  
  Ol maǵan qorqyp qarady. "Sen olaı etpeısiń!"
  
  
  'Isteımin.'
  
  
  "Sen jyndysyń", - dedi ol ústińgi erninen ter shyǵyp.
  
  
  "Jyndy" .
  
  
  Men onyń shybynyn kesip aldym. "Sonymen, qońyzdar?"
  
  
  'Meni óltir!'
  
  
  'O, joq. = Bul áldeqaıda qyzyqty.-- Jaqsy ma?'Men stılettony onyń trýsıginiń serpimdi jolaǵynda ustadym. Men izdegen jaýabymdy aldym. Ol úreılenip terezege qarady. Sodan keıin ol batyldyqqa ıe boldy. "Joq", - dedi ol. Biraq tym kesh boldy. Men terezege qaraı júgirdim de, ony ıterip jiberdim, shtanga úzilip, sýaǵarǵa qulap tústi. Sol jerde, oń jaq lúktiń shetinde qaǵaz jasyrylǵan.
  
  
  Lúktiń qańqasy ár túrli ydyraý dárejesinde aǵashtyń úsh qabatynan turdy. Bul lúkte ortańǵy qabat boıalǵan syrtqy qabattarǵa qaraǵanda tezirek shirip, aǵashtyń úlken bólikteri qulap, keńistikti qurady . Bul bólmede búktelgen qaǵaz paraǵy boldy. Lúk tereze jaqtaýynyń jıegimen jabylǵan kezde, qaǵaz jabyldy.
  
  
  'Joq!'- dep aıqaılady qońyzdar maǵan qaraı jorǵalap, turýǵa tyrysyp.
  
  
  Men qaǵazdy qoımadan alyp, jaıyp jiberdim.
  
  
  Bul shyn máninde tutaný mehanızminiń syzbasy boldy. Men ony qaltama salyp jatqanymda, Jýkov revolverdiń artyna súńgip ketti.
  
  
  Men oǵan jaqyndamas buryn ol revolverdi alyp, meni kózdedi. Men "Lúger" jatqan jyrtylǵan matrasqa súńgip kettim . Jýkovtyń revolveri atyldy, oq meniń oń jambasymdy tyrnap aldy. Men matrasqa qondym da, Lúgerdi birden ustadym. Jýkov qaıtadan nysanaǵa alǵan kezde men "Lúgerdi" kóterip, kózdemeı eki jyldam oq attym. Birinshi oq esikke tıdi. Dálizde qatty aıqaılar estilip, esik qaǵyldy. Ekinshi oq Júrektiń dál astyndaǵy Qońyzǵa tıdi. Ol sekirip túsip, edenge otyryp qulap tústi. Ol bir sátke kózin baqyraıta otyrdy, sosyn qulap óldi.
  
  
  Dálizde aıqaılady: "Saıasat! Saıasat! "Joǵalyp ketetin ýaqyt keldi. Men terezeden dirildegen órt sóndirý satysyna shyqtym da, alystaǵy sırenalardyń zavyrsyǵan dybysynan qarańǵy aleıaǵa tústim.
  
  
  
  
  
  
  2 Taraý
  
  
  
  
  
  
  Sol kúni keshke qosymsha saqtyq sharasy retinde men basqa qonaqúıde turdym. Meniń jańa rezıdensıam Marko Aýrelıo arqyly Kolızeıge qarama-qarsy ornalasqan shaǵyn tóbede boldy. Bul kedeı aýdan edi, men kishkentaı, dymqyl bólmege jaıǵasqannan keıin meni KGB-dan góri urylar kóbirek mazalady. Men mazasyz túndi ótkizdim .
  
  
  Kelesi kúni tańerteń erte turyp, Jýkov sıaqty ónertapqyshtyq emes qoımadan qujatty alyp, kıindim. Biraq qujatty tapsyrý ýaqyty jaqsyraq boldy. Men kýrerdi kúndiz Rım áýejaıynda kútip alyp, Nú-Iorkke ushaqqa minip bara jatqanda oǵan qujatty tapsyrar edim. Meniń oıyma eger Jýkov bir táýlik ishinde qujattan qutylsa, ol búgin de tiri bolýy múmkin degen oı keldi.
  
  
  Men kofe ishýge shyqqanda, men ony óz bólmeme qaldyrdym. Qońyzdar sıaqty men de onyń menimen qajet bolǵannan uzaǵyraq bolǵanyn qalamadym. Áýesqoı kóbinese zattardy ózimen birge alyp júrgende qaýipsiz bolady dep oılaıdy. Biraq kásipqoı biledi, eger zat jaqsy qoımada jasyrylsa, ol jerde qaýipsiz bolady. Bul ádette tájirıbesiz ofıserlerdi alańdatady, biraq bul alańdaýshylyq baspananyń sapasynan aspaýy kerek.
  
  
  Men tańerteń tasymaldaýshymnyń ushaǵynyń ushý ýaqytyn eki ret tekserýmen jáne Vashıngtondaǵy AX kompanıasynyń tikeleı basshysy jáne dırektory Devıd Hoýkqa qysqa habarlamany kodtaýmen ótkizdim. Hoýk qujattyń qandaı jaǵdaıda tabylǵanyn múmkindiginshe tezirek bilgisi keldi. Kýrer oǵan habarlama jiberdi.
  
  
  Tústen keıin men qujatty saqtaý ornynan alyp, kúmis temeki qorabyna salyp, temeki qorabyn qaltama saldym. Áýejaıda men kýrerge temeki usynýym kerek edi, sol kezde eki birdeı zat almasýy kerek edi.
  
  
  Men qonaqúıde taksıge tapsyrys bergen joqpyn, jaı ǵana tóbeden Kolızeıge tústim. Biraq bul joly saqtyq sharalary jetkiliksiz boldy. Birneshe mınýttyq júristen keıin men qara Fiat bizdi qýyp kele jatqanyn kórdim.
  
  
  "Myna jerden solǵa burylyńyz", - dedim men júrgizýshige.
  
  
  "Biraq siz áýejaıǵa barǵyńyz keletinin aıttyńyz!"
  
  
  "Ázirshe umyt".
  
  
  "Che barbar o coraggio!"- dep kúńkildedi er adam buryshqa burylyp.
  
  
  Men artqy terezege qarasam, artymnan kele jatqan "Fıatty" kórdim. Endi meniń kúńkildeıtin kezegim keldi. Men qonaqúılerdi aýystyrǵannan keıin bári jaqsy boldy dep oıladym. Biraq áıteýir meni Jýkovtyń dostary taýyp aldy.
  
  
  Biz olardan qutylý úshin buryshty taǵy eki ret jyldam aınaldyrdyq. Júrgizýshi kóliktiń artymyzdan kele jatqanyn baıqaǵan júrgizýshi osy múmkindikti paıdalanyp, kólik júrgizý daǵdylaryn kórsetti. Ol bizdi Labıkana arqyly tómen túsirip, Kolızeıdiń janynan jáne Vıa-de-Forı Imperıalı arqyly, sodan keıin Konstantın nasybaıgúli men kúndizgi kún sáýlesinde qaınap jatqan qıraǵan hramdary bar appaq Rım forýmynyń janynan súırep apardy.
  
  
  "Endi qaıda, qol qoıýshy?"
  
  
  "Tek týra júrińiz", - dedim men Fıatqa qarap. Taksı júrgizýshisiniń kóligin eptilikpen basqarǵanyna qaramastan, bizdi kólik qozǵalysy ustap qaldy, al "Fıat" bizden qalys qalmady; ol maǵan tym jaqyn boldy. Biz Korso Vıttorıo Emanýelemen Tıberge deıin júrip, Ponte Vıttorıo Emanýeleden ótip, Vatıkanǵa qaraı bet aldyq. Qara kólik áli de artymyzdan qýyp kele jatty. Alǵashynda qujatty taksıge tyǵyp qoıýdy oıladym, biraq artymyzdaǵy agentter kólikti anyqtaǵandyqtan, bul jospar tym qaýipti bolyp kórindi. Sondyqtan biz Via della Conciliazione arqyly Pássa Pıýs XII-ge deıin júrýdi jalǵastyrdyq. Aldymyzda Áýlıe Petr sobory jarqyrap turdy. Ortasynda úlken sýburqaǵy bar alańǵa qarasam, kenet bir oı keldi. Álbette, bul qazir nemese eshqashan bolǵan emes.
  
  
  "Toqta, júrgizýshi", - dedim men tez, sonymen birge artyma qarasam, "Fıat" bizden eki júz metrden artyq emes artta kele jatqanyn kórdim . Men júrgizýshiniń qolyna bir býma lıra ustadym, ol tańdana qalyń, butaly qastaryn kóterdi.
  
  
  "Benıssımo!"- dep aıqaılady ol men shyqqan kezde artymnan. "In bocca al lupo!"
  
  
  Biraq sol kezde maǵan onyń izgi tilekterinen de kóp nárse kerek ekenin túsindim.
  
  
  Men qadamymdy jyldamdattym; Men qaıtadan ıyǵyma jyldam qarasam, Fiat alańnyń arǵy jaǵynda toqtaǵanyn kórdim . Aldyńǵy oryndyqta eki adam otyrdy; olardyń júzderi kúndizgi kún sáýlesinde kórinbeıtin. Olardyń ekiushtylyǵy meni jigerlendirdi . Men nasybaıgúldi alý úshin murajaıǵa kire alsam, týrıser tobynyń arasynda olardan bas tartýǵa múmkindigim bolatynyn bildim.
  
  
  Sondyqtan men taǵy da qadamymdy jyldamdatyp, kolonnadan ótip, úlken Bemını baǵanalarynyń janynan ótip, onyń syrtyndaǵy murajaılarǵa qaraı júgirdim. Men taǵy da artyma qaradym. Eki adam da qara kóliktiń sumdyq túrinen shyǵyp, meniń artymnan erdi.
  
  
  Kenet men oń jaqqa qaraı umtyldym da, alǵashqy eki murajaıdyń kóleńkesine súńgip, úshinshi, qarańǵy ǵımaratqa qadam bastym. Kire beriste forma kıgen kúzetshiler turdy. Men olardyń janynan artyma qaramaı ótip, týrıser kádesyı dúkenderin toltyryp jatqan zalǵa kirdim. "Qarǵys atsyn", - dep kúbirledim men; bul jigitterdiń kózderi men oılaǵannan da ótkir boldy.
  
  
  Solardyń biri men baspaldaqpen bir ýaqytta eki baspaldaqpen kóterilip bara jatqanda zalǵa kirip úlgergen. Mende onyń buryshtyq, qashalǵan betiniń mazasyz kórinisin baıqaýǵa ýaqyt boldy. Ol bulshyq eti qara shashty, kózge túspeıtin keń sur kostúm kıgen adam edi. Jáne ol KGB-dan ekeni anyq.
  
  
  Baspaldaqtyń joǵarǵy jaǵynda, men jan-jaǵyma entigip qarasam, Vatıkan kitaphanasynyń galereıasynda ekenimdi kórdim. Bul uzyn, tar keńistik boldy, onyń búıirlerinde Rım Papalary Pıýs IX, Leo XII jáne Pıýs X-ke syılyqtar salynǵan shyny vıtrınalar boldy. Bul asyl tastarmen bezendirilgen taıaqtardyń, kúmis músinshelerdiń jáne tańǵajaıyp ádemi oıýlanǵan altyn tostaǵandar men dinı zattardyń naǵyz qazynasy boldy; edende jáne vıtrınalardyń arasynda kóne vazalar boldy . Galereıanyń sol jaǵynda men birneshe sekýnd buryn júgirip ótken aýlaǵa qaraǵan syrtqy qabyrǵany kórdim .
  
  
  Men bólmeni skanerlep, qujatty saqtaýǵa bolatyn oryndy izdedim. Ony ózimde ustaý tym qaýipti boldy, men sáttilikke oraı, eger men ony tıisti jerge jasyrsam, KGB qyzmetkerleri ony eshqashan taba almaıtynyn bildim.
  
  
  Forma kıgen qyzmetshiler galereıanyń eki jaǵyndaǵy dálizdermen júrip ótti. Men eden taqtalarynyń syqyrlaǵanyn estidim, óıtkeni qyzmetshiler alǵa-artqa júrdi . Sodan keıin men ne istep jatqanymdy kóre almaıtyndaı etip, qadamdarymnyń qýys dybystary boıynsha áreketterimdi ólshedim. Men qaltamnan kúmis temeki qorabyn alyp shyqtym. Kez kelgen sátte qara shashty KGB agenti paıda bolýy múmkin. Men tez arada búktelgen qaǵazdy oń qolyma salyp, temeki qorabyn kúrtesheniń qaltasyna qaıta saldym. Mınıstrlerdiń biri ysqyryp jiberdi. Men toqtap, dúken terezeleriniń birindegi kúmis buıymdarǵa súısingendeı keıip tanyttym, qyzmetshi kózden tasa bolǵansha ony únemi baqylap otyrdym. Sodan keıin men qujatty galereıanyń sońyndaǵy vıtrınanyń janynda turǵan etrýsk vazasyna salyp qoıdym. Tar moıynnan ótý úshin qaǵazdy qaıtadan ekige búkteýge týra keldi.
  
  
  Men jańa ǵana basqa vıtrınaǵa bardym, esik aldynda orys tili paıda boldy. Ol tez kirip, meniń turǵanymdy kórip, jyldamdyǵyn báseńdetip jiberdi. Ol da vıtrınanyń aldyna toqtap, ishindegisin qarap shyqty.
  
  
  Meniń qujatty vazaǵa salǵanymdy eshkim kórmegenine senimdi boldym. Kádimgi týrıske uqsaımyn dep úmittenip, kórmeni taǵy birneshe mınýt araladym. Sosyn men bólmeden aqyryn shyǵyp, esik aldyndaǵy kezekshiniń basyn ızep jaýap berdim. Dálizde júrgenimde terezege qaraı júrip, aýlaǵa qaradym. Men ǵımarattyń kireberisinde kútip turǵan ekinshi orys orys ekenin kórdim.
  
  
  Men ári qaraı júrdim. Sóıtip, olar meni qaqpanǵa túsirdi dep oılady. Biraq eger olar osylaı oılasa, olarda bul qaǵaz áli bolǵan joq. Bul qujat shveısarıalyq seıfte senimdirek saqtalǵan. Meniń tasymaldaýshyma, eger men kelmesem, onyń reısin jıyrma tórt saǵatqa keıinge qaldyrýdy buıyrdy, sondyqtan bul da jaqsy. Endi maǵan tek osy eki orysty tirideı tastap ketýim kerek boldy.
  
  
  Men baspaldaqpen ǵımarattyń birinshi qabatyna tústim, ol jerden birneshe dárethanasy bar dálizdi taptym. Onyń arǵy jaǵynda qyzmettik kireberiske aparatyn shaǵyn foıesi bar negizgi dáliz boldy. Men qysqa vestıbúldiń sońyna deıin júrip, buryshqa burylyp, kúttim. Birden derlik chekıs buryshtan sekirip ketti - shamasy, men qyzmettik kireberis arqyly joǵalyp kettim dep oılady .
  
  
  Ol kóringen kezde men qolymdy sozyp, qolymnan ustap, qabyrǵaǵa qystym. Men ony óltirýim múmkin edi, biraq mindetti emes. Men galereıadan qujatty áli alyp tastaýym kerek edi, men muny istep jatqanda, maǵan polısıanyń kisi óltirý faktisin tergeýi qajet emes edi. "Sen keshigip qaldyń", - dep ótirik aıttym men ony qabyrǵaǵa basyp. "Qujat Vashıngtonǵa ketti".
  
  
  Men onyń asqazanyna judyryqpen urdym. Ol aýyrsynýdan búgilip qaldy. Men onyń moınynan urdym, ol tizesine qulady. Men odan qashaıyn dep jatqanda, ol kenet aıaǵymnan ustap, ózine qaraı tartty.
  
  
  Ol ysqyryp jiberdi. - 'Sen ótirik aıtasyń!'
  
  
  Ol meniń betime qolyn sozdy da, oń kózimnen birneshe mıllımetr tómen jiberip aldy. Men onyń qolyn uryp, etin betine judyryqpen urdym. Ol aıqaılap qabyrǵaǵa qulap tústi. Men ornymnan turdym, ol ornynan turǵaly jatqanda, onyń betinen taǵy urdym. Soqqydan onyń basy bir jaqqa ushyp ketti. Ol qabyrǵaǵa soǵylǵan kezde men onyń dıafragmasyn býyndarymmen urdym. Ókpesinen aýa shyǵyp, ol qaıtadan qulady. Men onyń basynan teýip jiberdim. Ol es-tússiz jatqan.
  
  
  Negizgi dálizde tóbeles týraly eshkim estimegeni anyq boldy. Men qyzmettik kireberiske bardym, esik men kútkendeı qulyptaýly ekenin kórdim. Biraq men negizgi kireberistegi basqa ofıserdiń janynan óte almaıtyndaı sezindim . Sondyqtan men arnaıy qulypty tańdadym, biraq ol úlken eski qulyppen jumys isteıtinine senimdi emes edim. Men birneshe mınýt tyrystym, únemi tehnıkalyq qyzmet kórsetetin qyzmetkerler paıda bolmaıdy dep úmittendim. Aqyry qulypty ashtym.
  
  
  Artymnan chekısiń styrsyǵanyn estidim. Ol esin jıdy. Men tutqany buryp, esikti ashtym. Bólmege kún sáýlesi enip ketti . Men ǵımarattyń artyndaǵy shaǵyn avtoturaqqa shyǵyp, taksı kútip turǵan buryshqa jettim. Júrgizýshi rúlde uıyqtap jatqan. Men eńkeıip, onyń ıyǵynan silkip jiberdim.
  
  
  "Men Della Lýnetta qonaqúıine barǵym keledi", - dedim men.
  
  
  "Mi si live dai piedi", - dep jaýap berdi ol ; eger men jaı ǵana mingim kelse.
  
  
  Men oǵan bir býma lırany berdim de, ol aqshany sanap jatqanda taksıge otyrdym. Aıaqtaǵannan keıin ol kúldi.
  
  
  "Al endi, tez".
  
  
  "Sı, sı, qol qoıýshy".
  
  
  Ol qozǵaltqyshty iske qosty, berilisterdi aýystyrdy, biz týrıser men chekıstiń janynan ótip, negizgi kireberiske qaraı júrdik. Men gazetti júrgizýshiniń qasyndaǵy oryndyqtan alyp, biz podezge jetkende betimniń aldynda ustadym. Biz ótip bara jatqanda, men shetinen KGB agentine, onyń áriptesinen qysqa adamǵa qaradym. Ol taksıge bir kóz júgirtti, sosyn burylyp, áriptesin kóremin dep ǵımaratqa qarady .
  
  
  Biz Áýlıe Petr alańy arqyly ózenge bara jatqanda, men gazetti qoıyp, bosańsyp qaldym. Qujat qaýipsiz boldy - biraz ýaqytqa deıin. Endi maǵan kýrer kelesi kúni keter aldynda ony qaıtadan alýdyń jolyn tabýym kerek boldy.
  
  
  
  
  
  3 taraý
  
  
  
  ;
  
  
  Men kelesi kúnge deıin tasymaldaýshymen baılanysa almadym, biraq bul qajet emes edi. Qujatqa keletin bolsaq, Vatıkan murajaılary men taksımen ketkennen keıin jarty saǵattan keıin jabylyp, kelesi kúni tańerteń ǵana ashyldy. Sonymen, bosańsyǵan tamaqtan keıin, eger KGB ekinshisine qaraıtyn bolsa, men úshinshi qonaqúıge kóshtim. Túski astan keıin men kishkene barǵa baryp, chınzanoǵa tapsyrys berdim de, ony aqyryn ishtim . Meniń oıyma keldi, eger Hoýk qujattyń qaı jerde ekenin bilse, ol meniń oǵan jasaǵan isime rıza bolar edi jáne men qujatty qaıtarýdyń jolyn oılap taptym. Men dárihanaǵa baryp, uzartylǵan doktorlyq pınset satyp aldym. Kelesi kúni tańerteń men galereıaǵa kúrtesheniń astyna pınsetpen baramyn, eger jaqyn jerde eshkim bolmasa, pınsetimdi etrýskalyq vazaǵa salyp, qaǵazdy sýyryp alamyn. Týrıser az bolýy úshin murajaı ashylǵan boıda erte jetemin.
  
  
  Men óz josparlarymdy jańa ǵana oılap taptym, sol kezde bir qyz kelip, meniń ústelime otyrdy. Men ony Vatıkan týraly áli oılanyp júrgenimde baqylap otyrdym. Álbette, ol jezókshe bolǵan: aryq, qara shashy juqa, tym jasandy. Ol arzan jolaqty pýlover men jambastaryn áreń jaýyp turatyn ıýbka kıgen. "Sálem Djonnı. Siz amerıkandyqsyz, solaı ma?
  
  
  'Iá.'
  
  
  "Kóńil kóterý kóńil-kúıinde, solaı ma?"
  
  
  "Bul túnde emes."
  
  
  Meniń jezókshelerge qarsy eshteńem joq. Olardyń kópshiligi ǵana emosıonaldy túrde buzylǵan bolyp kórinedi, men áıeldiń denesi ǵana emes, aqyl-oıy da saý bolǵanyn jaqsy kóremin.
  
  
  Ol tabandylyq tanytty. "Sen senimdisiń be, Djonnı?"
  
  
  - Iá, - dedim men. 'Men senimdimin.'
  
  
  "Eı, men seniń kim ekenińdi bilemin", - dedi ol kenet. - "Siz amerıkandyq polıseısiz ".
  
  
  Men oǵan muqıat qaradym. 'Nege olaı oılaısyń?'
  
  
  'Árıne! Polıseı! Men ony kóre alamyn ba? Siz Rım polısıasymen jumys jasaısyz ba ?
  
  
  "Men polıseı emespin", - dedim men.
  
  
  Ol maǵan qatty kúldi. "Eı Djonnı, - dedi ol, - senimen tanysqyń keletin bireý bar. Sálem Djına! Súıiktim! Men qarsylyq bildirmes buryn, ol bir qyzdy shaqyrdy, ol bizge qaraı júrdi de, oılanbastan meniń betime qarap ústeldiń janyna toqtady. Bul jezókshe sıaqty emes edi. Jáne ol óte ádemi edi.
  
  
  "Sı enkodı!"- dedi aryq sulý qyz úshinshi oryndyqty qaǵyp. Sodan keıin ol alǵa eńkeıip, qupıa únmen aıtty: "Djına aǵylshyn tilin jaqsy biledi. Oǵan amerıkandyqtar unaıdy. Siz onymen sóıleskińiz keledi, solaı ma?
  
  
  Djına aryq qyzdyń shaqyrýyna qarsylyq bildirgisi keldi, biraq aqyrynda otyrýǵa kóndirýge ruqsat berdi.
  
  
  "Djına ádemi, solaı ma?"- dedi aryq maqtanysh.
  
  
  "Che Dıavolo!"- dedi Djına ornynan tura bastady.
  
  
  Tanysqanyma qýanyshtymyn, Djına, - dedim men. 'Meniń atym Nık. Ótinemin, bizben birge otyryńyz ".
  
  
  Ol bir sát qymsyndy, sosyn uıalyp artqa eńkeıdi. Onyń Mılan men Vıchensanyń soltústik turǵyndarynyń ádemi erekshelikteri men ashyq qońyr shashtary boldy. Onyń shashy uzyn jáne qalyń, aqshyl jolaqtary bar edi. Onyń kózderi qońyr, aýzy keń jáne sezimtal, al qondyrylǵan blýzka men qysqa beldemsheniń astynda onyń fıgýrasy talǵampazyraq boldy.
  
  
  "Djınanyń Amerıkada nemere aǵasy bar", - dedi taǵy bir qyz Djınanyń uıalǵanyn elemeı. "Biraq ol maǵan qaraǵanda amerıkandyqtardy jaqsy biledi. Ol aıtyp beredi. Sosyn ornynan turyp ketip qaldy, aldymen maǵan kózin qysyp.
  
  
  Men suradym. - "Bul neni bildiredi?"
  
  
  Djına kúlimsirep úlgerdi. "Roza meni er adamdarmen tanystyrǵandy jaqsy kóredi. Ol meni jalǵyzbyn dep oılaıdy.
  
  
  "Al bul sen be?"
  
  
  Ol maǵan jyldam qarady, sosyn meniń kózqarasymnan qashyp ketti. Barlyǵy keıde jalǵyzsyraıdy, solaı emes pe?
  
  
  "Iá", - dep moıyndadym men, bul meniń mamandyǵymda sózsiz shyndyq ekenin esime túsirip. "Sen osynda jumys isteısiń be, Djına?"
  
  
  Eger siz osylaı ataǵyńyz kelse, men daıashymyn, úı ıesimin. Biraq men jumysta er adamdarmen uıyqtamaımyn ". Ol sońǵy sózderin aqyryn jáne batyl aıtty. Men bul týraly egjeı-tegjeıli aıtqan joqpyn. Seniń dosyń Roza meni polıseımin dep oılaıdy, biraq bul meniń jumysym emes.
  
  
  "Bul seniń jumysyń bolsa, maǵan báribir edi.
  
  
  Men suradym. - "Men saǵan bir nárse usyna alamyn ba?"
  
  
  Ol meniń kózime qarady. - "Men qalaımyn, Nık, - dedi ol, - biraq men aıtqanymdaı, men jezókshe emespin".
  
  
  Men kúldim. - "Men solaı oıladym. Ne ishkiń keledi?"
  
  
  Men daıashyǵa belgi qoıdym, ol tiskebasarǵa tapsyrys berdi. Biz biraz áńgimelestik. Men Rımdegi elshilikke barǵan amerıkandyq sheneýnik ekenimdi aıttym.
  
  
  "Amerıkada qaıdan keldiń?"- dep surady Djına.
  
  
  "Nú-Iorkten".
  
  
  "Men árqashan sonda barǵym keletin. Jıen Roza Nú-Iorktegi ómir týraly áńgimelesti. Ol ashanalar men meıramhanalardy joǵary baǵalaıdy. Olar shynymen de ol aıtqandaı jaqsy ma?
  
  
  Men biraz kúttim. "Ah, - dedim men, - olar ózinshe jaqsy. Djına, sen bul barda qansha ýaqyt jumys isteısiń?
  
  
  'Uzaq emes. Men áreń degende jaldaý aqysyn tóleı alamyn ". Ol kózin tómen túsirdi. "Men jaqynda úıge qaıtamyn", - dedi ol uıalyp. "Búgin munda jumys joq, men olarǵa kerek emespin. Qalasań menimen birge ishýge shyǵa alasyń. "Nege bolmasqa", - dep oıladym men. "Qýanyshpen", - dedim men.
  
  
  Men taksı shaqyrdym, biz Djınanyń bólmesine bardyq. Bul Via delle Cuatro Fontana-daǵy eski úıdiń tóbesindegi bólme bolatyn. Biz tórtinshi qabatqa joldy bastadyq, al ekinshi qoný alańynda dem shyǵarǵan kezde men eńkeıip, ony aqyryn súıdim. Onyń erni jumsaq, jyly jáne názik boldy .
  
  
  Bólmede sharap iship otyryp áńgimelesip otyrdyq. Djına rımdik qylmys áleminiń yqpaldy basshysy Djovannı Farellıdiń ǵashyǵy bolǵan kezi týraly aıtyp berdi. Ol qarapaıym ury retinde bastady, sodan keıin jyljymaıtyn múlik alaıaqtyǵynan mıllıondaǵan tabys tapty. Onyń aıtýynsha, ol oǵan jamandyq jasaǵan.
  
  
  "Biraq bul ótkende. Qazir men Djovannı sıaqty erkekterden aýlaqpyn. Men aıaǵymnan turyp, shynymdy aıtsam aqsha tabamyn ".
  
  
  Onyń kúlgenin kórgende qan qysymym kóterildi. Ol maǵan biraz qarap turdy, sosyn ornynan turyp, bólmege tek jataqhanadan jaryq túsýi úshin qosqyshty burdy . Ol eshteńe aıtpaı sheshinip ketti. Onyń aqshyl shashy ıyǵyna túsip, keýdesi tolyp, qolyn tıgizýdi ótindi. Men onyń jyly denesin ózime qaraı tarttym, qoldarym onyń barqyt terisinen aqyryn ótip bara jatqanda, ol meniń ishimde joǵalyp ketti. Onyń erinderi kenet qyzyp ketti, meni taýyp aldy da, ózara zertteý barysynda aýzymyz ashyldy. Men oınaǵan dene on alty jasar bala sıaqty ıkemdi jáne tegis boldy.
  
  
  "Meni al, Nık", - dep sybyrlady ol qulaǵyma.
  
  
  Men sheshinip kettim, ol "Lúgerdi" kórdi. "Demek, sen polıseısiń".
  
  
  "Men saǵan shyndyqty aıttym", - dedim men. Men ony qushaqtadym, ol myltyqty umytyp ketti.
  
  
  "Tósek", - dep sybyrlady ol. "Meni tósekke apar".
  
  
  Men muny istedim. Men onyń qasynda jatqanymda, ol uzyn jambastaryn jaıyp jibergenshe, qoldarym onyń denesin sıpady, men qolymdy barqyttaı ishki jaǵynan sıpadym.
  
  
  "Va benıssıme!"- dep kúbirledi ol.
  
  
  Men qolymdy joǵary kóterýge ruqsat berdim.
  
  
  "Kettik", - dep demin shyǵardy ol.
  
  
  Men keýdemdi toltyryp súıdim, ol tynysyn basyp qaldy. "Basta", - dep shaqyrdy ol. 'Jetkilikti. Endi. Men seni qazir qalaımyn.'
  
  
  Men oǵan aqyryn kirip kettim. Onyń tamaǵynan qarlyqqan aıqaılar shyqty. Onyń denesi qumarlyqtan dirildep, meni kúshti jáne basym fızıkalyq qushtarlyq ıtermeledi. Men onyń dymqyl jambastary aınalamda jabylyp qalǵanyn sezdim, onyń ysqyrǵan, tynyssyz aıqaılarynyń daýysy qulaǵymda jańǵyryqty. Ol meniń qoldarymdy tyrnaqtarymen tyrnap, moınyma jáne ıyǵyma orap, meni tómen túsirdi, biz bastaǵan isti aıaqtaǵymyz kelgendikten esinen tanyp qala jazdady.
  
  
  Sosyn árbir oıdyń, árbir erik-jigerdiń ushyp ketetin sáti keldi. "Taǵy qara Ernim jymıyp buralyp qaldy, ol jartylaı sardonıkalyq, jartylaı túsinikti boldy. Ol meni qattyraq, qattyraq qushaqtady, ol baqylaýdy joǵaltqan kezde jambastary dirildeı bastady. Sońǵy konvýlsıalyq tremor jáne biz ne bastaǵanymyzdy sheshý úshin jınaldyq; ol saǵynysh pen sheksiz lázzat sıaqty kórinetin ánmen qatty zastyldady.
  
  
  
  
  Kelesi kúni tańerteń oıanǵanymda bir sát dúrbeleń boldy; Men beıtanys aınalaǵa qaraǵanymda alǵashqy qorqynysh sezimi paıda boldy. Meniń qasymda bir nárse aqyryn kúbirledi, jyly dene. Men qarap, Djınanyń uıyqtap jatqan keıpin kórip kúldim. Onyń shashy jastyqqa oralǵan - aq zyǵyrdaǵy mys galo. Óte abaılap, onyń qoly keýdemnen qulaǵansha men odan qashyp kettim. Bir sátke ol qozǵaldy , sodan keıin tynysy qaıtadan birkelki bolyp, tereń uıqyǵa ketti.
  
  
  Únsiz, ony oıatyp, qaıda bara jatqanymdy suraýǵa jol bermeý úshin men tósekten turyp, kıimimdi jınadym. Men qonaqúıge qaıtyp kelmegenime tań qaldym, biraq túni boıy Djınany qolymda ustadym. Biraq meniń qonaqúı bólmemde qundy eshteńe bolǵan joq, óıtkeni Vatıkan kitaphanasyndaǵy etrýsk vazasynda onyń ólimge ákeletin qupıasy bar qundy qujat áli de saqtalǵan. Biraq qazir men qujatty KGB-nyń qolynan saqtap úlgergendikten, ony múmkindiginshe tezirek qaıtarýym kerek boldy. Kıinip bolǵan soń shashymdy saýsaqtarymmen tegistep, myjylǵan dymqyl jaımalar men Djınanyń ádemi jas denesiniń syılyǵymen tósekke taǵy bir kóz júgirtip, esikke qaraı bet aldym.
  
  
  Men ony oıatýǵa qarsy bolmas edim, óıtkeni ol qarsy bolmaıtynyn bildim . Biraq AX meniń shynaıy mahabbatym boldy jáne áıelderdiń lázzattary meni aıaqtaýdy qajet etetin jumysta eshqashan toqtatpaýy kerek edi. Men oǵan sońǵy bir jalyndy kózqaraspen qaradym. Ol eshteńe aıtqan joq; onyń keýdesi ár dem alǵan saıyn kóterilip, tómen túsip jatty . Men bólmeden shyǵyp ketip, artymnan aqyryn esikti japtym .
  
  
  Djın týraly barlyq oılardy oıymnan shyǵaratyn kez keldi. Men qujatty shyǵarýǵa, nazar aýdarmaı-aq alýǵa nazar aýdarýym kerek boldy. Eger men kezdeısoq qujatty qaıtaryp almaq bolǵanymda ustalsam, jumsaq tilmen aıtqanda, kúrdeli asqynýlar paıda bolar edi. Birinshiden, agentterdiń basynan ótkerýi múmkin eń jaman nárse - ólimnen basqa, árıne, jurtshylyqtyń nazaryn aýdarý. Meniń kamýflájymnyń kóriný múmkindigi óte qaýipti boldy, biraq eger men qaǵazdy tartyp almaq bolǵanymda tabylsa, qujatty kóre alatyn kez kelgen ıtalándyq polısıa qyzmetkeri qarap, tekseredi. Men bılikti qujattyń AQSH úkimetine tıesili ekenine aqyrynda sendire alsam da, qupıa tez arada qupıa bolýdan qalady. Men ıtalándyq polısıanyń barlyq qyzmetkerleri qolynda úlken lırasy bar adamǵa mundaı asa qupıa qujatty satqysy kelmeıtinine senimdi boldym.
  
  
  Al eger orystarǵa qujattyń qaıda ekenin aıtsa, menen buryn oǵan jetýge tyrysar edi. Etrýsk vazasynan qujatty alý qazir meniń basty maqsatym. Qalǵanynyń bári mańyzdy emes edi . Baqytymyzǵa oraı, men Vatıkan kitaphanasy ashylǵan kezde onyń janynda bolý úshin erte oıandym.
  
  
  Men Pıýs XII alańynda, Vatıkannyń kireberisinde bolǵanymda, aldymdaǵy alańda, Áýlıe Petr alańynda qalyń jurttyń jınalyp jatqanyn kórdim. Bul sırek emes edi. Rım Papasy alańda turǵan senýshiler men qajylarǵa batasyn berý úshin saraıynyń balkonyna jıi shyǵady. Biraq búgin tańerteń týrıser men rımdikter ádettegiden kóp bolyp kórindi.
  
  
  Men ár qadam saıyn keshirim surap kúbirlep, kópshiliktiń arasynan ótýge týra keldi. Papalar saraıynyń terezelerine bastar kóterildi, men qalyń jurttyń shetine jaqyndaǵan boıda aıqaı estildi, artynan birtúrli jáne qorqynyshty tynyshtyq ornap, kórermenderdi sharpydy. Men bir orynda turyp, joǵary qarasam, aq kıingen Rım Papasy Pavel VI-nyń beınesi kórine bastady.
  
  
  Ol bata belgisi retinde qolyn kóterdi. Biraq ol batany endi ǵana bastady, sol kezde qatty soqqy aspandy naızaǵaıdaı jaryp jiberdi. Alǵashynda bul kóliktiń dybys óshirgishi dep oıladym.
  
  
  Ókinishke oraı, jaǵdaı áldeqaıda kúrdeli boldy.
  
  
  Bir sekýndtan keıin synǵan áınek Ákemniń ústine qulady, onyń balkonynyń úlken vıtrajdary dúrsildep syndy. Balkonnyń astyndaǵy kópshiliktiń arasynan bireý aıqaılaı bastady, al alańdaǵy adamdarǵa áınek odan da kóp qulaǵan kezde Ákem kózden tasa boldy.
  
  
  Jurt dúrbeleńge túskende, aıqaılardy basqalar kóterdi. Men oqtyń qaıdan shyqqanyn kórý úshin jan-jaqqa qaradym; oq Papaǵa baǵyttalǵany anyq jáne birneshe dúımdi jiberip aldy .
  
  
  "Bul Áke!"- dep aıqaılady ıtalándyq daýys.
  
  
  "Olar ony óltirmekshi!"taǵy bireýi aıqaılady.
  
  
  Adamdar Vatıkannyń kireberisine qaraı júgirdi, olardyń dúrbeleń daýystarynyń daýysy qaıǵy men úmitsizdiktiń styrsyǵanyndaı aýada kóterildi. Alańǵa áınek synyqtary áli de qulap jatty, biraq jınalǵandardyń jetekshi bóligi esikke qaraı qashyp, burshaq jaýǵan synyqtardyń astynda qalyp qoıdy.
  
  
  Men balkonǵa taǵy bir qaradym, sol kezde torlardaǵy eki fıgýra kórine bastady. Olar Ákemniń turýyna kómektesý úshin eńkeıip otyrdy. Men turǵan jerden onyń zardap shekpegenin kórdim.
  
  
  Artymnan kópshiliktiń arasynan taǵy bir gúril estildi. Men ıyǵymnan qarasam, alańnan alystap bara jatqan uzyn qara kólikti kórdim. Bul jaı ǵana kezdeısoqtyq boldy ma dep oıladym ba, álde kóliktiń jańa ǵana kórgenimmen baılanysy bar ma?
  
  
  Men nege kenetten Vatıkan murajaılaryna, kitaphanasyna qaraı bet alǵanymdy bilmeımin. Biraq men qarasam, tikushaqtyń ǵımarattyń artyna túsip, joǵalyp bara jatqanyn kórdim. Ol amerıkandyq Skyhook áskerı tikushaǵyna uqsaıtyny anyq.
  
  
  Maǵan bul týraly bir sekýndqa oılanýdyń qajeti joq edi.
  
  
  Kópshiliktiń arasynan ótip bara jatyp, men kitaphanaǵa múmkindiginshe tezirek jetýim kerek ekenin túsindim. Men zardap shekken adamdardy aralap shyqtym da, basty alańnan kolonnanyń artyndaǵy murajaıǵa bardym. Men negizgi aýlaǵa kirgenimde tikushaq taǵy da kórindi. Ol Vatıkan kitaphanasynyń dál ústinen baıaý tómen tústi. Sodan keıin men bir nárseniń durys emes ekenin túsindim; óte qate.
  
  
  Men júgire bastadym, óıtkeni men bir sekýndty bosqa ótkize almadym. Murajaıǵa kire beriske qaraı júgirgenimde júregimniń dúrsildegenin sezdim, adrenalın tamyrymnan aǵyp ketti . Qalyń tobyrdyń úreıine ushyraǵan forma kıgen mınıstrlerdiń barlyǵy derlik papalyq kitaphananyń aldynda óz qyzmetterin tastap ketti. Olar qorqynyshtan kózderi qatyp, qasymnan júgirip ótti. Men ákem paıda bolǵan balkonǵa artqa qaradym. Balkon bos boldy; tek áınektiń synyqtary ǵana men kórgen nárselerdiń únsiz kýágerleri bolyp qala berdi.
  
  
  Álbette, olar áýlıeniń jaǵdaıyn áli bilmegen; árıne, ashýly, úreılengen tobyr emes. Kúzetshiler izderdi izdegendeı alańdy aralap alǵa-artqa júgirdi. Biraq men olardyń eshteńe taba almaıtynyn bildim jáne tóbeles pen jalpy tártipsizdikke ústirt kóringennen de kóp nárse bar ekenine senimdi boldym.
  
  
  Endi ekinshi jyltyr qara lımýzın paıda boldy. Men kitaphananyń kireberisindegi baǵandardyń biriniń artyna súńgip kettim. Kólik syqyrlap toqtady. Tejegishter syqyrlap, keń ıyqty eki semiz adam kólikten sekirip túsip, ǵımaratqa basa kóktep kirdi. Osy kezde tikushaqtyń túbindegi lúk ashylyp, men ushaqta birqatar qozǵalystardy baıqadym.
  
  
  Lımýzınniń rýlinde kóleńkede qarańǵy fıgýra otyrdy. Kólik alǵa umtylyp, qasymnan ótip bara jatqanda er adamnyń júzin kórý múmkin emes edi . Men kózimdi qysyp, kóliktiń nómirin jazyp alýǵa tyrystym. Biraq kólik toqtap qalsa da, sandardy kórý úshin áli de rentgendik kózge ıe bolý kerek edi. Jazba óreskel, móldir emes qara matadan jasalǵan muqabamen jabylǵan.
  
  
  Kólik kózden tasa bolǵan kezde men jolǵa shyqtym. Kólik onyń aldynda turǵanda men kitaphanaǵa kire almadym, biraq qazir ol ketip bara jatqanda, men papa eskertkishiniń kireberisine júgirip baryp, ishke qaradym. Keıbir qyzmetkerler bolǵan jaıt týraly qobaljyp aıtty.
  
  
  Biraq jańa ǵana kólikten sekirip túsken, dene bitimi myqty eki er adam esh jerde kórinbedi. Al murajaı qyzmetkerleriniń eshqaısysy olardy baıqaǵan joq. Múmkin olar erlerdiń kitaphanaǵa júgirip kirgenin kórmegen shyǵar, biraq men baıqadym. Men galereıaǵa aparatyn baspaldaqqa jaqyndadym, birden eki oq atyldy. AX-da men óte kúrdeli balıstıka kýrsynan óttim jáne kadrlardyń galereıadan keletinin anyqtaýda qıyndyqtar bolǵan joq, onda men óte qupıa syzbany jasyrdym.
  
  
  Men baspaldaqpen bir ýaqytta úsh ret júgirdim, qolymda "Lúgerdi" ustap, saýsaǵymdy trıggerde ustadym. Men birinshi qabatqa jetkende, meniń eń jaman kúdikterim rastaldy. Qyzmetinde qalýǵa sheshim qabyldaǵan, áıtpese ketýge úlgermegen forma kıgen qyzmetshi endi esik aldynda úlken qan qoımasynda jatty. Onyń ólgenin kórý úshin maǵan eńkeıýdiń qajeti joq edi.
  
  
  Tym kesh men galereıanyń úlken oıýlanǵan emen esikteriniń ishinen jabylyp turǵanyn kórdim. Men sonda júgirdim, biraq jetkilikti jyldam emes. Eger men Vılgelmınany qoldansam da, esikterdiń tars jabylýyna jol bermeý múmkin emes edi.
  
  
  Men qulyptaǵy kilttiń shertilgenin estidim. Men trıggerdi tarttym, qulyptyń aınalasyndaǵy aǵash jarylyp ketti. Biraq oq qalyń aǵash esiktiń jartysyn tesip ótti. Sodan keıin men taǵy bir soqqyny estidim jáne dál osyndaı jaǵdaı uzyn dálizdiń arǵy jaǵynda bolyp jatqanyn túsindim. Galereıanyń ishi sonshalyqty tıimdilikpen jabylǵany sonsha, operasıanyń - barlyǵyn qamtýy múmkin - tıisti biliktilik pen daıyndyqpen júrgizilgeni anyq boldy.
  
  
  Galereıaǵa kirý múmkindigi bar-joǵyn bilý úshin jan-jaǵyma jabaıy qaradym. Artymnan kúńgirt daýystar estildi. Men endi táýekelge barǵan joqpyn. Buryshtan úsh týrıs shyqqan kezde men buryldym. Solardyń biri, túrli-tústi kóılek kıgen qyzyl júzdi áıel "Lúgerge" bir qarap aıqaılady.
  
  
  Onyń aıqaıy meni áreketke ıtermeledi. Men galereıanyń jabyq esikteriniń janyndaǵy terezeler qataryna júgirdim. Men ysyrmanyń qulpyn ashtym, terezelerdiń birin ashtym da, aýlaǵa qaraý úshin eńkeıdim. Tikushaqtan shamamen otyz ıard qashyqtyqta qalyń bolat kabelge bekitilgen dıametri men bıiktigi úsh fýttan asatyn metal sebet qulady . Kárzeńkeniń ishinde qısaıǵan bir adam otyrdy, men kárzeńkeniń brondalǵan bolattan jasalǵanyn baıqadym - tikushaqtyń túbin jaýyp turǵan metal.
  
  
  Endi meniń alǵashynda boljaǵanymnyń shyn máninde shyndyq ekeni endi belgili boldy. Rım Papasyna jasalǵan shabýyl nazardy qazirgi ýaqytta jasalyp jatqan naqty qylmystan alshaqtatý úshin alańdatatyn taktıka boldy. Onyń artynda turǵandar eshqashan Papany óltirýdi kózdegen emes. Bul shabýyl dúrbeleń men jalpy abyrjýshylyqty týdyrý úshin jasalǵan. Naǵyz maqsat Vatıkan kitaphanasynyń galereıasyndaǵy altyn men kúmisten jasalǵan qazynalardy jınaý boldy - men bul qarǵys atqyr, orny tolmas qupıa sýretti jasyrǵan galereıanyń ózi.
  
  
  Qoryqqan týrıstiń aıqaıy murajaıǵa basqa kelýshilerdiń nazaryn aýdardy. Men jan-jaǵyma qaradym da, olarǵa ketýge jest-ıshara berdim - qol bulǵaýym abdyrap, shoshyp ketken kópshiliktiń úreıin týdyrdy. Men galereıanyń esigine qaıta oraldym da, eńkeıip, muqıat tyńdadym . Men áınektiń synǵanyn estidim jáne galereıadaǵy vıtrınalar buzylyp, kóp uzamaı olardyń qundy qazynalary - barlyq bıleýshi eýropalyq monarhtardyń syılyqtary, patshalar men shirkeý knázderinen Rım papasyna syıǵa tartylǵan baǵa jetpes jádigerler urlandy dep kúdiktendim . Al olardyń arasynda men qaıtarýǵa tıis qujat boldy - báribir.
  
  
  Murajaıdyń bir jerinde oıatý qońyraýy soǵyldy. Biraq Italıa tarıhyndaǵy eń qatygez tonaýdy eshkim toqtata almady. Men jospardyń tapqyrlyǵyna, qylmys jasalǵan jerdiń tıimdiligi men kásibıligine tańdanbaı tura almadym. Biraq maǵan qajet qujat galereıanyń tyǵyz jabylǵan esikteriniń artynda kórinbeıtin etrýsk vazasynda boldy.
  
  
  "Qyzmet kórsetýshilerdi shaqyryńyz!"- Men muny qasymda turǵan jas jigitke aıqaıladym, men ony baspaldaqtan ıterip jibergenimde onyń kózi men aýzy ózgerdi.
  
  
  "Iá, ser", - dedi ol, tolqyǵan týrıserdi aralap júrip, kameralary keýdesine bılep .
  
  
  "Olarǵa papanyń galereıasy tonalyp jatqanyn aıt!"Men ony sońynan shaqyrdym.
  
  
  Bul meniń komandamnyń sendiretin daýysy nemese aǵylshyn tilinde sóılegenim bolýy múmkin, biraq qandaı jaǵdaı bolmasyn, kórermender tynyshtaldy. Men olarǵa baspaldaq alańynyń qaýipsiz qorshaýyn kórsettim. Tipti meniń "Lúgerimdi" kórgende aıqaılaǵan áıel de tynyshtalyp, ózine qaıta oralǵandaı boldy.
  
  
  Men taǵy da esikke buryldym. Qamaldyń ústindegi jarylǵan, kúıdirilgen aǵash meniń alǵashqy atýymnyń jolyn belgiledi. Shamasy, bir oq jetkilikti bolar edi . Múmkin bul ekinshi, tipti úshinshi soqqymen ózgergen shyǵar. Men muqıat kózdep, qatarynan úsh ret oq attym.
  
  
  Aýyr oq tıgen esikter zastyrsydy. Metal qulyp qatty syqyrlady, men tútin men aǵash synyqtary arqyly qulyptyń óreskel buzylǵanyn kórdim. Men aýyr esikti taǵy bir ret atqanymda Vılgelmına óziniń qadirin taǵy da dáleldedi. Artymda taǵy bir áıel aıqaılap jiberdi, al shoshyp ketken týrıser úreılenip, baspaldaqpen tómen túsip, vestıbúlge qaraı umtyldy.Endi olarǵa qaýip tónip turǵan joq, men artqa sheginip, aıaǵymdy kóterip, tepkiledim. Tae Kwon Do bul kúrestiń eń jaqsy qımyldarynyń biri. Soqqymen joǵary, Joǵary, esikter synyp qaldy. Ekinshi qanat pen metal qulyp aǵash qańqadan ushyp shyǵyp, edenge qulap tústi.
  
  
  Sosyn esikter ashyldy, men qara lımýzınnen shyǵyp bara jatqan eki jaqsy deneli er adamdy kórdim . Bul birneshe saǵat buryn bolǵan sıaqty. Biraq eki adamnyń jáne olardyń tikushaqtaǵy serikteriniń murajaıǵa basyp kirgenine on-on bes mınýttan aspady.
  
  
  Olar bir baǵaly jádigerdi birinen soń birin shamadan tys júktelgen birneshe aýyr zyǵyr qaptarǵa toltyrdy. Men kórgen metal sebet galereıanyń ashyq terezesiniń aldynda ilýli turǵan jáne keń tas tabaldyryqqa eki metal ilmekpen bekitilgen . Úshinshisi zyǵyr sómkelerdi sebetke saldy. Shyny vıtrınalar synǵan, jyltyratylǵan eden áınek synyqtarymen jabylǵan .
  
  
  Men esikti buzyp kirip, oqıǵa bolǵan jerge bir qaraǵanda qarasam, qasymdaǵy ury burylyp, revolverdi maǵan qaratyp qoıdy. Ol eki joldasyn shaqyrdy, olardyń biri zyǵyr qapty edenge tastap, kezdeısoq atýdy bastady.
  
  
  Aýada oq ysqyrǵan kezde men býynnyń artyna súńgip kettim. Aınalamda qorǵasynnyń qaıta kóterilgen dybysy estildi . Oqtar esiktiń jaqtaýyna soǵylyp, basyma jáne keýdeme tıip kete jazdady. Men aqyryn qarǵyp, taǵy biraz alystadym .
  
  
  Esik jaqtaýynyń janynan taǵy bir oq ysqyryp ótti. Men bir sát kúttim, sosyn buryshtan basymdy shyǵaryp, atyp jiberdim. Galereıa úsh er adam úshin derlik muqaba qyzmetin atqarǵan joq. Alǵashqy oq atqan adam jaltarýǵa tyrysty. Biraq Vılgelmına jyldamyraq boldy, men onyń sol jaq bilegine tıgen oqpen birinshi nysanaǵa tıgizdim.
  
  
  Onyń erninen qysylǵan aıqaı estildi. Ol zastyrsyp, synǵan vıtrınaǵa qulap tústi, revolver onyń álsiz jáne paıdasyz saýsaqtarynan qulap tústi. Meniń kózqarasym ekinshi adamǵa ol meni atyp tastaǵan sátte tústi.
  
  
  Bul onyń dosy sıaqty ońaı bas tartqysy kelmedi. Ol qazynany metal sebetke salǵysy kelip, aýyr sómkesin ashyq turǵan terezege qaraı tartty. Men "Lúgerdiń" trıggerin basyp, onyń sol jambasyna bir dúımdi jiberip aldym, ol sómkeni áli ashyq terezeniń janynda turǵan úshinshi adamǵa berip úlgerdi.
  
  
  Olardyń artynda bólmeniń arǵy jaǵynda shyny vıtrına turdy. Bir kún buryn osy vıtrınanyń janynda etrýsk vazasy turǵan. Biraq qazir qarasam aýzym qurǵap qaldy. Vaza bolǵan joq.
  
  
  Máseleler - úlken máseleler. Eger urylar toqtatylmasa jáne vazalar qaıtarylmasa, onyń saldaryn boljaý múmkin emes. Men jaǵdaı týraly kóp oılanbadym, biraq galereıaǵa oq atyp júgirdim. Men jaralanǵan adamdy kózdep, ekinshi ret oń jambasyna atyp jiberdim. Ol nokaýtqa túsip, onyń eki serigi ǵana qaldy.
  
  
  Men metal sebetke túsip bara jatqan adamdy kórdim, ol qaıtadan ishke kirdi; men turǵan jerden eki zyǵyr qaptyń ústińgi jaǵy kórinip turdy. Oǵan kómektesken qara shashty adam ketýge daıyn boldy. Galereıa óziniń asyl qazynalarynan aıyrylyp, is júzinde bos boldy. Álgi adam maǵan oq jaýdyrǵanda, men jerge qulap tústim. Oqtar meniń basymnan qorqytyp ysqyrdy. Biraq men atýdy jalǵastyrdym, aınalamdaǵy aǵash pen áınek syndy. Men áınektiń synyqtary jambasyma jáne keýdeme qulaǵanyn sezdim.
  
  
  Eger men basqa eki er adamdy óltirmesem, etrýsk vazasynan qujatty qaıtaryp almasam, Hoýk, az degende, meni eshqashan keshirmes edi.
  
  
  "Keıta qalpaq!"- dep aıqaılady terezeniń janyndaǵy adam joldasyn asyǵýǵa kóndirip. Ol meni oqtarymen shegelep tastady, jaralanǵan adam terezege qadalyp, edende qandy iz qaldyrdy. Birer sátten keıin eki adam serigimen birge temir sebette boldy .
  
  
  Sebet qalyqtap bara jatqan tikushaqtyń esinegen qarnyna qaraı ushyp bara jatqanda, men ornymnan turyp, taǵy eki ret oq attym. Biraq men terezege jaqyndaǵanymda, syrtqa qarap qaıta atyp turǵanymda, ishinde adamdary bar sebet yzyldaǵan kóliktiń ishinde joǵalyp ketken.
  
  
  Bron taqtasy ornyna tústi, al meniń sońǵy oqym metaldan sekirdi. Meniń astymdaǵy aýlaǵa birneshe murajaı qyzmetkeri men onshaqty polısıa qyzmetkeri kirip kelgende, men qarǵys aıttym. Olar tikushaqqa oq jaýdyrdy, biraq nátıje bolmady.
  
  
  Qaraqshylardy toqtatý múmkin emes bolyp kórindi. Artymdaǵy qırandylardy - sońǵy ýaqytqa deıin murajaıdyń eń qundy qazynalary saqtalǵan qırandylardy elemeı, terezeden dálizge qaraı júgirdim. Kóńil kóterýdi qalaıtyn birneshe qyzyq týrıser - jáne olar muny aldy - áli de baspaldaqtyń basynda jatty. Solardyń biri, Bermýd short kıgen semiz adamnyń moınynda dúrbi bar edi.
  
  
  "Maǵan dúrbińdi bershi" dedim.
  
  
  Ol maǵan qarap mensinbeı kúrsindi. - 'Tozaqqa bar.'
  
  
  Men oǵan birden "lúgerdi" baǵyttadym. "Dúrbi", - dedim men qaıtalap. "Jáne dál qazir".
  
  
  Kenet ol shoshyp ketti. Ol qobaljyǵan saýsaqtarymen dúrbisin maǵan berdi. Men onyń qolynan dúrbini alyp, terezege qaraı júgirdim de, dúrbimdi tikushaqqa baǵyttadym.
  
  
  Edendegi lúk endi tolyǵymen jabylyp, jolaýshylar men Vatıkan koleksıasynyń qazynasyn , sondaı-aq men ókinishke oraı etrýsk vazasyna jasyrǵan qujatty qorǵady. Tikushaq ushyp, murajaıdan aýytqı bastady. Men dúrbimmen tikushaqqa qaradym, biraq onyń ıelerin anyqtaý úshin sáıkestendirý belgileri joq. Sodan keıin men dúrbimdi tikushaqtyń sol jaǵyndaǵy terezege baǵyttadym da, terezeniń syrtyndaǵy betti ustadym. Bul bastyń artqy jaǵyndaǵy túkterdi tik turǵyzǵan bet edi. "Sengisiz", - dep oıladym men buryn talaı ret kórgen adamnyń profıline qarap otyryp .
  
  
  Meni kózim de, kórermen de aldaǵan joq. Men kórgenime senýim kerek edi. Bul bas súıegine uqsaıtyn beti - bos, terisi pergament tárizdi, tyǵyz jáne balaýyz tárizdi. Adamnyń kózderi sarǵysh, bylǵary betinde jińishke, kómirdeı qara qarashyqtary bar zulym jylan tárizdi sańylaýlar edi. Jińishke erinderi bar keń aýyz bas súıegine mysqyldaı oraldy. Bul men únemi qarap turatyn profıl boldy: betimniń bir jaǵy men buryn-sońdy bilmegen eń azǵyn, eń sumdyq adamǵa tıesili boldy. Ol Nıagara sarqyramasyna batqan kúni men odan birjola qutyldym dep oıladym.
  
  
  Shamasy, ol qulaǵannan aman qalǵan kórinedi. Iahýda áli tiri edi.
  
  
  Tikushaq tez kóterilip, qaıta burylyp, bir sátte joǵalyp ketti.
  
  
  Men galereıaǵa qaıta kirip, bólmeni qarap shyqtym. Tek birneshe vıtrınalar ǵana qol tıgizbeı qaldy, bul, árıne, olardyń mazmuny jetkilikti qymbat bolmaǵandyqtan. Urylar bólmege kirmes buryn ne qalaıtyndaryn naqty biletin sıaqty .
  
  
  Men etrýsk vazasyn qaıtadan izdedim, ol jaı ǵana jyljytyldy nemese syndy dep úmittendim . Biraq vaza bolǵan joq jáne onyń tonaý kezinde synǵanyn kórsetetin synyqtar da bolǵan joq. Men vazanyń aıtarlyqtaı naryqtyq quny joq ekenin bildim. Ol tek kolleksıonerlerge bir nársege turdy. Men úshin jaryq jandy. Iahýda, uzaq ýaqyt boıy AX uıymyna kedergi keltirgen adam, ejelgi ıtalándyq artefaktilerge erekshe qyzyǵýshylyq tanytty. Meniń kózim bárin durys kórgenine kúmándanbadym. Iahýda áli tiri edi. Jáne ol bizdiń zamanymyzdyń eń fantasıkalyq tonaýyn jasady . Jáne onyń etrýsk vazasy bar edi, óıtkeni ol óz adamdaryna da ony alýdy arnaıy tapsyrǵan.
  
  
  Men vazada jasyrylǵan tosyn syıdy taýyp, onyń qýanyshyn elestetkende shoshyp kettim. Bul kóńilsiz oı boldy.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  4 taraý
  
  
  
  
  
  
  
  
  "Sengisiz!"- dep aıqaılady Suńqar Rý-de-Flerdegi Parıjdegi ýaqytsha shtab-páterindegi qyzyl aǵash ústeliniń aldynda ashýlanyp. "Múldem sengisiz!"Ol maǵan qyshqyl qarap, tvıd kostúmimen ary qaraı júrdi. Onyń sur shashy shashyrańqy boldy jáne ol tisteriniń arasyna sekirgen juqa, janbaǵan temekini qatty shaınady.
  
  
  "Keshirińiz", - dedim men.
  
  
  "Bul sonshalyqty qıyn tapsyrma emes edi, Nık", - dedi ol kenet. "Sizdiń qolyńyzda bul qarǵys atqan qujat boldy. Sosyn... men seniń maǵan aıtqanyń sıaqty oǵash oqıǵany eshqashan estigen emespin.
  
  
  'Meniń tańdaýym bolmady. Men muny isteýim kerek edi. Bul jaı ǵana aqymaqtyq kezdeısoqtyq boldy
  
  
  "Bul úshin kimge jaýap berýim kerek ekenin bilesiń be?"Suńqar meniń sózimdi bóldi. "Bul birlesken operasıa boldy, esińizde me? Áskerı barlaýdan adamdar bar. Men bul týraly Pentagonǵa habarlaýym kerek jáne... Rabbym, sen prezıdenttiń buǵan qalaı qaraıtynyn bilesiń be? Men onymen sóıleskennen keıin telefondy qoıǵanda, men bir apta boıy oń qulaǵymda uıyqtaı almaımyn " .
  
  
  "Qarańdarshy, - dedim men ashýlanyp, - eger meni jumystan shyǵarǵyń kelse ..."
  
  
  Suńqar meniń sonda birinshi ret otyrǵanymdy kórgendeı, maǵan bir sekýndqa qatty qarady. Onyń júzi ózgerdi. Jaǵymsyz jańalyqtardyń kúızelisi azaıǵandaı boldy. Qudaı Nık, ol maǵan nazar aýdarmańdar dedi. Men bárińizdi kinálaı almaımyn, men muny bilemin. Kóptegen adamdar muny isteýge tyryssa da. Eger qandaı da bir kiná bolsa, men ony bólemin. Bilesiz be, prezıdenttiń bul laýazymdy AX-ke tapsyrǵanyna narazylyqtar kóp boldy . Meniń oıymsha, olar bizdiń moınymyzdan sekiredi .
  
  
  "Men taǵy ne isteı alatynymdy bilmeımin", - dedim men. "Múmkin... Men muny basqasha jasaýdyń jolyn izdedim.
  
  
  Aqymaqtyq. Eger bul tonaý dál sol kúni tańerteń bolmasa, siz qazirdiń ózinde úlken qaharman bolar edińiz. Shynymdy aıtsam, bul vazada qujatty jasyrý sizdiń tarapyńyzdan óte aqyldy boldy .
  
  
  Men álsiz jymıdym. - "Siz muny aıtqanyńyz qandaı tátti. Moıyndaýym kerek, men ózim solaı oıladym ".
  
  
  Biraq siz, árıne, bireýdi sendirýdiń maǵynasyz ekenin túsinesiz ", - dedi ol ashýlanyp. "Biz bul qujatty qaıtarǵanǵa deıin daǵdarystamyz. Aıtpaqshy, tikushaq joǵalyp ketkennen keıin bul murajaıdan qalaı shyqtyńyz?
  
  
  "Men ǵımaratqa kúzetshiler kirip ketpes úshin qyzmettik kireberisten ótip bara jattym.
  
  
  Biraq ol jaqqa barar jolda men birinshi qabattaǵy dálizde jalǵyz júrdim, ol jerde tereze ashylyp, jaı ǵana paıdalanýdy ótindi. Men shamamen bes fýtqa sekirdim, boldy.
  
  
  - Hm, - dep aıqaılady Hoýk. "Eń bolmaǵanda, seni ustap alǵan joq. Siz Iahýdany kórgenińizge senimdisiz be?
  
  
  "Eger ol ol bolmasa, bul onyń egiz aǵasy bolýy kerek", - dep jaýap berdim men. "Beti birdeı bolyp kórindi. Hoýk basyn shaıqady. Ol temekini aýzynan alyp, ústeldi aınalyp ótip, oryndyqqa tústi. "Iahýda áli tiri. Mm... Ol sarqyramaǵa qulaǵan kezde onyń denesin tappadyq. Sondyqtan bul múmkin ".
  
  
  "Men bul óner urlyǵy týraly oıladym", - dedim men. "Stıli boıynsha ol sońǵy birneshe jylda Italıada jasalǵan basqa da birqatar óner urlyqtaryn eske túsiredi. Qyzyq, osy tonaýlardyń bárine Iahýda sebepshi bola alar ma edi?
  
  
  "Meniń oıymsha, - dep jaýap berdi Hoýk, - eger bul urlyq serıasy Iahýdanyń isi bolsa, men qarjylyq paıdadan basqa sebepter bar ekenine senimdimin. 'Múmkin. Biraq qazir meni Iahýdanyń úlken josparlarynan góri qujat kóbirek alańdatady. Ol ony mindetti túrde osy vazadan tabady jáne eń az degende Batysqa degen óshpendiligi úshin orystarǵa nemese qytaılarǵa satady.
  
  
  Jumys ústelindegi bylǵary oryndyqta Hoýk óte kishkentaı jáne qatty sharshaǵan bolyp kórindi. Meni mazalaǵan nárse, men oǵan osy ýaıymdardy júktedim.
  
  
  "Eger bul detonatordy basqalar kóshirse, Nık, - dedi ol aqyryn, - bizde kúrdeli máseleler týyndaýy múmkin. Men sizge bul tapsyrmany bergen kezde egjeı -tegjeıli aıtqan joqpyn, sebebi jumysty oryndaý úshin sizge mundaı aqparat qajet emes edi, biraq meniń oıymsha, eger aqparat áleýetti jaýlardyń qolyna tússe, biz ne joǵaltqanymyzdy bilýińiz kerek. . '
  
  
  "Osy zattyń kómegimen Nık, siz ıadrolyq zarádtardy óte az mólsherde jasaı alasyz. Mınometter men gaýbısalarǵa tank zeńbirekteri sıaqty shaǵyn ıadrolyq oqtumsyqtar tıelýi múmkin. Tank zeńbireginen bir oq júzdegen adamnyń ómirin qıýy múmkin".
  
  
  "Al taktıkalyq qarý týraly kelissózder joq", - dedim men.
  
  
  Men mundaı qarýdy biz qurastyryp, jasap shyǵarsaq ta qoldanar edik dep senbeımin. Biraq reseılikter bul shekteýdi ózderine qoımaýy múmkin. Shaǵyn ıadrolyq qarý óz shekarasynda toqtamaıtyn kishigirim soǵystar úshin óte qolaıly bolar edi ". Men basymdy shaıqadym. - "Men Iahýda týraly qatelestim dep úmittenemin. Biz onsyz jáne onymen baılanysty asqynýlarsyz jasaı alamyz. Men onyń birneshe jyl buryn Amerıkada óz izin qaldyrýdy kózdegen kezdegi operasıasyn eshqashan umytpaımyn - mezgil-mezgil elektr qýatynyń úzilýi, qara tuman, las sý, qandy qyzyl ózender men kólder ".
  
  
  "Shynynda da, - dedi Hoýk, - biraq bizdi qazir bir ǵana nárse qyzyqtyrady - biz bul qujatty Iahýdadan nemese osy tikushaqtaǵy kez kelgen adamnan alýymyz kerek. Rımdegi polısıa sizderdiń taraptaryńyzda ekeni anyq, biraq men olardan kóp nárse kútpes edim. Eger olardyń naqty nusqaýlary bar ekenin tappasańyz, olarǵa barmańyz ".
  
  
  "Rımdegi Interpol týraly ne deýge bolady? Men ol jerde birneshe adamdy bilemin jáne olar bul isti qaraıtyn shyǵar ".
  
  
  "Men olarmen jumys isteıtin bolamyn. Árıne, olar sizdiń ne istep jatqanyńyzdy naqty bile almaıdy ".
  
  
  'Men túsinemin.'
  
  
  "Siz Vatıkan kitaphanasynyń galereıasyn tez arada ketýge májbúr bolǵanǵa deıin kórýge múmkindigińiz boldy ma?"
  
  
  "Men aınalama tez qaradym".
  
  
  "Meniń oıymsha, biz bul jaǵdaıǵa muqıat qaraýymyz kerek", - dedi Hoýk temekisin tisine qaıta salyp, tistep.
  
  
  "Biraq biz muny qalaı isteımiz? Polısıanyń tergeýi aıaqtalǵansha qos kúzetshi bolady.
  
  
  "Múmkin Interpoldaǵy dosyńyz muny jaqsy kóretin shyǵar", - dep oılady Hoýk. Biraq biz buǵan senbeımiz. Meniń oıymsha, eń jaqsy fıgýraǵa kóshken durys ".
  
  
  "Rım komısary?"
  
  
  - Joq, - dep kúldi Hoýk. "Áke".
  
  
  Men oryndyqta alǵa umtyldym. "Ákemmen sóılesý kerek pe?'
  
  
  'Nege joq?'
  
  
  "Qudaı, men ne isterimdi bilmes edim. Aıtaıyn degenim, sizde hattama jáne barlyǵy bar. Basqa bireý muny isteı almaıdy ma ? Men kórnekti saıasatkerlermen kezdesýdi jek kóretinmin, al Hoktyń usynǵanyna múldem jol berilmeıtin .
  
  
  "Nık, qylmys bolǵan jerdi tintýge ruqsat kerek. Demek, sen Rım Papasymen sóılese alatyn adamsyń. Meniń oıymsha, siz Pavel VI-ny súıkimdi adam dep sanaısyz ".
  
  
  "Biraq ol meni qabyldaı ma?"
  
  
  "Eger prezıdent ony shaqyrsa, ıá. Eger Jýkovtyń qujatyn qaıtadan qaıtaryp alýǵa tyrysýymyz kerek bolsa, Rım Papasy bas tartýy múmkin edi, óıtkeni ol eki álemdik derjavanyń isine aralasady. Biraq bizdiń memlekettik qupıamyzdy qylmyskerler abaısyzda urlap ketkeni anyq bolǵandyqtan, Ákem bizge kez kelgen jaǵdaıda kómektesýge qýanyshty bolady dep senemin. Al eger ol kitaphanany aralaı alamyn dese, polısıa sizdi toqtata almaıdy ".
  
  
  Men kúrsindim. - 'Horoshıo. Men Rımge qashan oralamyn?
  
  
  "Búgin keshke", - dedi Hoýk. "Iaǵnı, eger bul sizdiń búgingi túngi josparlaryńyzǵa kedergi keltirmese". Sońǵy pikir mysqylmen aıtyldy.
  
  
  Men tik turyp: "Al, myna kishkentaı stúardessa ushaqtan. Ol kelesi reıske deıin jıyrma tórt saǵat demalady, men oǵan aıttym ... "
  
  
  - Jetkilikti, Nık, - dedi Hoýk muńaıyp.
  
  
  Men kúlip ornymnan turdym. 'Men sizdi habardar etip otyramyn.'
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  5 taraý
  
  
  
  
  
  
  
  
  Rımde jyly aýa raıy aıaqtaldy; bultty jáne jańbyrly boldy. Kolızeıde ejelgi arhıtektýralyq ulylyqty beıneleıtin tereń baseınder bolǵan. Aleıalardyń tósenishteri jýylyp, týrıser sý tamshylap turǵan túrli-tústi qolshatyrlarmen júrdi.
  
  
  Gazetter Vatıkandaǵy tonaý týraly habarlarǵa toly boldy. Biraq shyn máninde ne bolǵanyn az adamdar biletin sıaqty bolǵany tań qaldyrdy. Keıbir málimetterde desantshylar murajaı aýlasyndaǵy ushaqtan túskeni týraly habarlanǵan. Basqa kýágerler qaraqshylardyń betperde kıgenine senimdi boldy. Bir gazet ǵımaratta barlyǵy avtomattarmen qarýlanǵan jáne týrıserdi ólimmen qorqytqan onshaqty er adam bolǵanyn habarlady. Taǵy bir gazet betperde kıgen beıtanys adamnyń kútpegen jerden paıda bolǵanyn jáne qylmyskerler qoqan-loqqy kórsetkenderdiń ómirin saqtap qalǵanyn habarlady. Betperde kıgen bul beıtanys adamnyń nemis atys qarýy bolǵany jáne slaván nemese ıvrıt tilinde sóılegeni habarlanǵan.
  
  
  Men jaı ǵana polısıaǵa jaqsy aqparat beriledi dep úmittengen edim. Mundaı sensasıalyq qylmystan keıin qaýesetter men boljamdardyń sonshalyqty keń taraǵany tańqalarlyq emes, biraq men baspasózdiń mundaı abdyrap qalǵanyn eshqashan kórgen emespin. Men sol shýaqty tańerteń ne bolǵanyn naqty sıpattaıtyn birde-bir maqalany oqyǵan joqpyn.
  
  
  Men qazir jasaı alatyn eń jaqsy nárse - Rımdegi Interpoldyń shtab-páterinde dosym Antonıo Benedettomen baılanysý . Antonıo Interpoldyń qujattaryn eki ret qaraýǵa kómektesken jas, ádemi ınspektor boldy. Men oǵan taǵy da sene alamyn dep oıladym. Men galereıada jaraqat alǵan adamnyń betine jaqsy qaradym jáne qylmyskerlerdiń sýretterin zerttegim keldi. Men Tonıge sene alatynymdy bildim, ol meniń jeke basymdy jasyryp, suraqtar qoımaıdy.
  
  
  Men oǵan tańerteń kesh keldim. Onyń daýysy jyly jáne jyly shyraıly boldy.
  
  
  "Nık, - dedi ol kúńgirt daýyspen, - senen taǵy da estý qandaı tosyn syı, amıgo. Rımde ne istep júrsiń? Siz Vatıkandaǵy úlken tonaýdyń uıymdastyrýshysysyz ba? Onyń kúlkisi juqpaly boldy.
  
  
  "Bul meniń jumysym emes", - dedim men. "Men tek naqty aqshamen aınalysamyn. Bankter. Kasırler jáne basqalar.
  
  
  Ol taǵy kúldi. "Biraq bul is úlken qıaldy qajet etti, amıgo".
  
  
  - Iá, - dedim men. "Shynymdy aıtsam, men qandaı da bir túrde aralastym".
  
  
  "Davvero ?"
  
  
  Men bul týraly egjeı-tegjeıli aıtqan joqpyn. "Tonı, men birneshe fotosýretterdi kórgim keledi. Siz ony retteı alasyz ba?
  
  
  'Árıne. Búgin tústen keıin kelińiz. Odan da jaqsysy, túski as isheıik. Men bul jerden alys emes jerde jaqsy kafeni bilemin.
  
  
  'Búgin men isteı almaımyn. Meniń kezdesýim bar.
  
  
  O. Ol ádemi áıel dep úmittenemin ".
  
  
  "Men aıttym, "Joq. - "Ákemmen birge".
  
  
  "Múmkin emes! - dedi Antonıo.
  
  
  'Solaı. Qasıetti Áke meni kúndizgi saǵat ekide qabyldaıdy ".
  
  
  'Meıirimdilik!'- dedi ol aqyryn. "Seniń yqpalyń men oılaǵannan da kóp, amıgo".
  
  
  "Vashıngtonnyń kómegimen", - dedim men. 'Men saǵan keıinirek aıtamyn. Men sizdiń keńseńizge tańerteń kele alamyn ba? '
  
  
  "Benıssımo" , - dedi Antonıo. "Sen meni únemi qyzyqtyratyn sıaqtysyń, Nık".
  
  
  Sol kúni men Vatıkanǵa qaıtyp keldim. Murajaıdyń aınalasy qorshalyp, polısıa barlyq jerde kórinip turdy. Galereıaǵa bıliktiń ruqsatynsyz oralý múmkin emes edi . Dál osyndaı sáttilikpen siz Fort-Noksqa kirýge tyrysýyńyz múmkin.
  
  
  Papanyń qaýipsizdigi qazir bastapqyda kóringennen áldeqaıda jaqsy boldy. Kináliler qaraqshylyq kúni oǵan atylǵan oqtan shoshyp ketti, eshkim oǵan áserli qujattarsyz jáne muqıat tekserýden keıin jaqyndaı almady.
  
  
  Qorǵanystyń birinshi shebinde papalyq rezıdensıalar men keńseler ornalasqan qanattyń kireberisindegi birneshe polısıa qyzmetkerleri boldy. Olar jaqsy daıyndalǵan jigitter edi, meni tekserýge biraz ýaqyt ketti.
  
  
  Árıne, men barlyq qarý-jaraqtarymdy, ásirese Vılgelmınany qonaqúıde qaldyrdym. Olar kúdikti eshteńe taba almaǵan soń, meni azamattyq kıimdegi polısıa qyzmetkerine tapsyrdy, ol meni Vatıkan gvardıasyna tapsyrdy.
  
  
  Aqyry meni papalyq palatalarǵa shyǵaryp saldy. Bólmeler Batys órkenıetiniń tarıhyna baı boldy. Paneldi qabyrǵalar freskalarmen, tóbeleri mozaıkamen, sansyz kartınalarmen jáne óńi ketken gobelendermen bezendirilgen. Sonda da onda asketızm, derlik asketızm bılik etti. Jan-jaǵyma qaraǵan kezdegi sezimim saltanattylyq, múlde jeńiltektiktiń joqtyǵy edi.
  
  
  Maǵan úlken kútý zalynan oryn kórsetildi, men kútken kezde bir bólmede otyrǵan barlyq memleket basshylary men mártebeli adamdar týraly oıladym. Al endi kezek Nık Karterge, Killmaster N3 AX-ke keldi. Bul salystyrý meni kúldirdi me, álde qaıǵyrdy ma, bilmedim.
  
  
  Kem degende jarty saǵat ótti, esik ashylǵanda men biraz qobaljyı bastadym. Qabyldaý bólmesine uzyn boıly, asyl minezdi, otty qyzyl kardınal kıim kıgen er adam kirdi.
  
  
  - Mártebeli myrza, - dedim men tym tez turyp.
  
  
  Ol maǵan mánersiz júzben keldi. "Meniń oıymsha, siz Karter myrzasyz ba?"- dep aqyryn surady ol.
  
  
  'Iá.'
  
  
  "Men kardınal Peımin. Áýlıe sizdi qazir qabyldaı alady. Sen meniń artymnan ere alasyń ". Ol jańa ǵana paıda bolǵan bólmeni nusqady.
  
  
  Men aıaǵymnyń dybysyn estip, onyń sońynan muqıat erdim. Ol artymyzdan esikti japqanda, men basqa eki kardınalǵa, shamasy, qurmetti qaraýylǵa bas ızedim. Olardyń tarylǵan, biraq zulym emes kózderi meniń árbir qadamym baǵalanbasa, muqıat baqylanatynyn aıtty.
  
  
  Zaldyń sońynda qońyr halat kıgen eki monah turdy. Basqa ne isterimdi bilmeı, basymdy aqyryn tómen túsirgenimde barlyǵy bes er adam meni baqylap otyrdy. Meniń aldymda eki monahtyń qorshaýynda Rım Papasy Pavel otyrdy. Ol aq halat pen qalpaq kıgen, keýdesinde úlken altyn kres bolǵan.
  
  
  Kardınal Peı eshteńe aıtqan joq. Onyń júzindegi áreń baıqalatyn ózgeris meni kenet alǵa jyljýǵa májbúr etti. - Áýlıeligińiz, - dedim men basymdy tómen salyp, taǵzym etý-bermeýimdi bilmeı. Kúlimsireý Ákemniń qysylǵan erninen ótti. Ol meniń ózimdi yńǵaısyz sezingenimdi kórgen shyǵar . Bálkim, ol meniń boıymda kórinis tapty dep oılaǵan senimsizdikti sezingen shyǵar. Qalaı bolǵanda da, onyń kúlkisi meni qatty tynyshtandyrdy. "Karter myrza, - dedi ol ádemi aǵylshyn tilinde, - otyryńyz, ótinemin."Ol qasyndaǵy oryndyqty nusqady, al onyń papalyq saqınasy jaryqta bir sátke jarqyrap turdy.
  
  
  Men úkimetimniń bedeli, suńqar men baltany bylaı qoıǵanda, qazir qaýip tónip turǵanyn túsinip, qınalyp otyrdym. Biraq Ákemniń renjitetin minez-qulqy juqpaly boldy, men kóp uzamaı bosańsyǵanymdy sezindim.
  
  
  Kardınal Peı Papanyń oń jaǵyndaǵy pozısıany aldy. "Bul Amerıka Qurama Shtattarynyń prezıdenti jibergen jas jigit, sizdiń Áýlıeńiz", - dedi kardınal.
  
  
  "Iá, bul aýdıtorıa suralǵany esimde."
  
  
  Rım Papasy Pavel VI maǵan buryldy, onyń kózqarasy bir sátke bulyńǵyr boldy. "Sizdiń úkimetińiz jaqynda bolǵan jáne óte ókinishti, óte ókinishti urlyqqa qatysy bar sıaqty."
  
  
  "Iá, seniń Áýlıeligiń", - dedim men. "Papalyq syılyqtarmen birge óte mańyzdy qujat urlanǵan. Ony qorǵaý úshin ... e... jaý elementteri, men ony sizdiń ádemi etrýsk vazalaryńyzdyń birine jasyrý erkindigin aldym. Keıbir elementter meni murajaıǵa ertip bardy; menen qujatty alǵysy kelgen adamdar ".
  
  
  Men taıǵaq jerde, halyqaralyq dıplomatıa aýmaǵynda ekenimdi bildim. Sondyqtan men sózderdi múmkindiginshe muqıat tańdadym. Ákem menimen keliskendeı basyn ızegende, men qysqasha túsiniktememniń ekiushtylyǵyna qaramastan, óz oıymdy ashyq aıtqanyma qýandym.
  
  
  "Sizdiń prezıdentińiz, - dedi ol, - bul dedi ... bul qujat, siz ony qalaı ataısyz, óte mańyzdy".
  
  
  - Shynynda da, seniń Qasıettiligiń. Sondyqtan biz galereıany aralap, murajaı qyzmetkerlerine birneshe suraqtar qoıǵymyz keldi. Biz polısıanyń muqıat tergeý júrgizip jatqanyn túsinemiz. Biraq bul qujat meniń úkimetim úshin mańyzdy bolǵandyqtan, biz ózimizdiń jeke isimizdi júrgizýdi qajet dep taptyq ... muqıat tergeý ". Kardınal Peı basyn ızep, aldymen Papaǵa, sosyn maǵan qaıta qarady. Men ári qaraı júrdim.
  
  
  "Mysaly, biz vazanyń urlanǵandardyń qatarynda ekenin anyqtaýymyz kerek. Árıne, men kitaphanadan shyqqannan keıin ol Etrýsk murajaıyna aýystyrylǵan bolýy múmkin ".
  
  
  "Men olaı oılamaımyn", - dedi kardınal Peı.
  
  
  "Shynynda da", - dep rastady Ákem. "Meniń oıymsha, Karter myrza, túgendeý aıaqtaldy. Men oǵan jaı ǵana qarap turdym, biraq onymen birge etrýsk vazasy bolǵany esimde joq. Árıne, urlanǵan zattardyń kópshiligi dúken sórelerinen alynǵan ". Ol toqtap, qasymnan qarsy qabyrǵaǵa qarady. Ýaqyt baıaý ótip bara jatqandaı boldy, biraq men eshteńe aıtpadym. Aqyry ol maǵan taǵy qarady . "Keremet, Karter myrza", - dedi ol. "Sizge kúnniń qalǵan bóligin galereıada jáne kitaphananyń basqa aımaqtarynda ótkizýge ruqsat etilgen. Sondaı-aq men sizge Etrýsk murajaıynda suraý salýǵa ruqsat etemin, ıaǵnı qosymsha aqparat bermeı-aq, biraq sizge habarlaýdyń qajeti joq shyǵar."
  
  
  "Bul sizdiń tarapyńyzdan óte meıirimdi, Áýlıeligińiz".
  
  
  Ol kardınal Peıge buryldy. "Men qol qoıýym úshin hatty daıynda. Karter myrzanyń bizdiń polısıamen qajetsiz problemalary bolmaýy kerek.
  
  
  - Iá, Qasıetti, - dedi kardınal taǵy da basyn ızep.
  
  
  "Munyń birden bolatynyna kóz jetkizińiz."Ákem maǵan taǵy buryldy. "Biz sizge bul qujatty tabýyńyzdy tileımiz, Karter myrza".
  
  
  "Qasıetti, kóp rahmet", - dedim men ornymnan turyp, birneshe qadam artqa sheginip. Men eńkeıip bólmeden shyqtym, artymnan kardınal Peı kele jatty.
  
  
  Jıyrma mınýttan keıin men Ákemniń qoly men móri bar jazbany aldym. Meni jeńildik tolqyny basyp qaldy. Meniń aýdıtorıam Rım Papasy Pavel VI-men jaqsy ótti, biraq bul meniń mısıamnyń eń júıkeni juqartatyn bóligi boldy.
  
  
  
  
  Men aldymen Etrýsk murajaıyna bardym. Barlyq aýmaq ýaqytsha jabyldy. Kelýshiler de, týrıser de bolǵan joq, sondyqtan mende aqparat alýda qıyndyqtar bolǵan joq. Vatıkannyń basqa murajaılary sıaqty, bul da bárinen de saraıǵa uqsaıtyn. Ol etrýsk dáýirindegi qundylyqtar men artefaktilerge toly boldy. Meniń esimde, zattardyń kópshiligi Rım Papasy Grıgorıı XVI qazba jumystary kezinde Etrýrıa mańynan tabylǵan. Men murajaıda kóptegen vazalar, bótelkeler, tostaǵandar jáne basqa da qazynalar bolatynyn bilmedim. Ókinishke oraı, men vazany tanı alamyn degen úmit beker boldy. Biraq murajaıdaǵy keıbir adamdardyń jáne olardyń keń muraǵatynyń kómegimen men vazanyń Vatıkanǵa eki jyldaı buryn tapsyrylǵanyn jáne onyń qaıtarylǵany týraly jazba joq ekenin bildim.
  
  
  Sol kúni tústen keıin men galereıanyń keıbir qyzmetkerlerimen sóılestim, olar vazanyń, olardyń bilýinshe, tonaý kúni tańerteń galereıada turǵanyn rastady. Bul maǵan burynnan qorqatyn qorytyndy qaldyrdy: qaraqshylar ony ustap aldy.
  
  
  Men polısıamen muqıat tekserýden keıin kúnniń bir bóligin galereıada ótkizdim. Qarapaıym kıim kıgen jas polıseı kúdikti túrde papanyń jazbasyna jalt qarady.
  
  
  "Muny tekserý kerek, qol qoıýshy".
  
  
  "Onda tez jasa", - dedim men. "Meniń aınalama búgin ǵana qaraýǵa ýaqytym bar".
  
  
  'Belgili bir rásim bar
  
  
  - Qarashy, - dedim men. "Ákemniń ózi maǵan bul jazbada eshqandaı problema bolmaıtynyn aıtty. Siz buǵan kúmándanǵanyńyzdy habarlaýym kerek pe?
  
  
  Jas jigit bir sátke maǵan qarady. Sosyn ol jazbaǵa qaıta qarady. "Keshirińiz", - dedi ol. Ol galereıaǵa shyǵyp, jazbany ekinshi qarapaıym kıim kıgen polısıa qyzmetkerine tapsyrdy. Er adam osyny oqyp berdi. Sosyn olar maǵan qarap, bir-birine ıtalán tilinde únsiz birdeńe aıtty. Esik aldynda turǵan adam maǵan nusqap buryldy, sosyn basqa detektıvke batyl sóıledi. Jaýap sabyrly boldy jáne abaısyzda qol bulǵaýymen birge júrdi. Jas jigit maǵan jazbany qaıtaryp berdi. "Meniń bastyǵym galereıaǵa barýǵa bolady deıdi", - dedi ol muńaıyp .
  
  
  - Raqym , - dedim men jazbany alyp.
  
  
  Men ishke kirip, jan-jaǵyma qaradym. Onyń ishinde jas jigitti qosqanda úsh polısıa qyzmetkeri bolǵan. Olar bir-birimen tynysh sóılesti. Uzyn zal men ony birinshi ret kórgennen basqasha kórindi. Jańbyr jaýǵandyqtan terezeler jabyldy; bulyńǵyr boldy. Shyny qoraptardyń synǵan qaqpaqtary alynyp, saýsaq izderi bar-joǵy tekserildi. Men urylar qandaı da bir zattaı aıǵaqtar qaldyrsa, polısıa ony alyp keter edi dep sendim. Biraq sol kúni tańerteń kórgenimnen, eger bul saýsaq izderi bolmasa, maǵynaly eshteńe qalmas edi ...
  
  
  Men esikke qaradym. Aıaq kıimniń jeke izderin, eger olar tereze jaqtaýynda nemese urylar ǵana bolatyn basqa jerlerde bolmasa, qol jetimdi kóptegen izderdiń arasynan anyqtaý múmkin bolmas edi.
  
  
  Men etrýsk vazasyn qaıtadan izdedim, biraq onyń negizgi zalda joq ekenine senimdi boldym . Men polısıadan vaza nemese qumyranyń synyqtary dálel retinde paıdalanyldy ma dep suradym. Ol olaı emes dedi.
  
  
  Men dálizge qaıta oraldym, búgin tańerteń baspaldaqpen kóterilgenimde kórgenimdi esime túsirýge tyrystym: ólgen qyzmetshi men jańa ǵana tars jabylǵan esikter. Men burylyp, galereıaǵa qaıta oraldym. Sodan keıin men deneniń turǵan jerine bardym, onda áli de qan daqtary kórinip turǵanyn kórdim. Endi esikter aıqara ashyldy, men oń jaqtaǵy esiktiń syrtyna qarasam, synǵan qulyp áli jóndelmegenin kórdim. Polıseılerdi aǵashtan alyp shyqqan 9 mm oq týraly qyzyqtyrǵan shyǵar. Men jerge qarasam, taǵy bir nárseni kórdim. Esik qabyrǵaǵa esiktiń tómengi jaǵyndaǵy kózge bekitilgen edendegi metal ilmekpen basyldy. Bul qyzyq boldy. Bul esikterdi qulyptaý úshin urylar ilmekterdi bosatý úshin esikterdiń artynda turýy kerek degendi bildiredi . Men eńkeıip edenge qaradym. Esiktiń syrtyndaǵy juqa shań qabaty jaqynda aıaq kıimniń aıqyn izin qaldyrdy .
  
  
  Sirá, basyp shyǵarýdy kúzetshini óltirgen jáne galereıanyń sol jaǵyndaǵy esikterdi qulyptaǵan adam jasaǵan . Bul maǵan ádetten tys doıby órnegi bar krep tabany bolyp kórindi. Men basyp shyǵarýdy aınalyp ótip, esiktiń ilgegin aǵytyp, kóbirek jaryq túsýi úshin esikti ıterip jiberdim . Men qaltamnan óte sezimtal aq-qara plenkasy bar mınıatúralyq kamerany alyp shyqtym. Men aıaq kıimniń úsh sýretin túsirip, kamerany qaıtadan qaltama saldym. Al men qaıtadan boıymdy túzegenimde, izdiń janynan keptirilgen aq balshyqtyń bir shoǵyryn kórdim. Sirá, bul basyp shyǵarylǵan aıaq kıimnen túsip qalǵan bolýy múmkin. Men basqa qaltamnan oramaldy alyp, balshyqtyń bir bóligin aldym da, jas detektıv qaıtyp kelgen boıda ony oramalǵa orap aldym. Ol qarap turǵanda men esikti taǵy ıterip, ilgekti bekittim.
  
  
  "Birdeńe durys emes pe, sınor?"ol surady. Onyń úni boıynsha ol meni renjitetin kelýshi dep qateleskenin boljaýǵa bolady.
  
  
  Men oǵan iz týraly aıtqym kelmedi. Múmkin bolsa, men Iahýdany polısıadan buryn tapqym keldi. Polısıanyń qujatqa menshik quqyǵy týraly ár túrli oılary bolýy múmkin jáne men ony qaıtarǵanǵa deıin halyqaralyq ıntrıgalar bastalýy múmkin - jáne Italıanyń áskerı bıligi ony muqıat teksergennen keıin ǵana.
  
  
  "Men edendegi qan daqtaryn jańa ǵana kórdim", - dep ótirik aıttym. "Qorqynyshty jaǵdaı".
  
  
  "Iá, qorqynyshty", - dedi ol jubatyp.
  
  
  "Yntymaqtastyq úshin rahmet", - dedim men ketip bara jatyp.
  
  
  Ol meni toqtatty. "Aıtyńyzshy, sınor, siz Interpoldansyz ba, álde baspasózden shyǵarsyz ba?"
  
  
  "Ekeýi de emes", - dedim men. "Men murajaıdyń kásibı kelýshisimin. Men dúnıe júzindegi murajaılarǵa baramyn, sodan keıin ártúrli basylymdardyń mazmunyn sıpattaımyn jáne katalogtaımyn. Osy ýaqytqa deıin men on myńnan astam adamdy araladym. Men galereıanyń ashylýyn kúte almadym, óıtkeni aptanyń sońyna deıin Eýropanyń basqa jeti qalasynda elý úsh murajaıym bar. Meniń barýym kerek , óıtkeni búgin Rımdegi taǵy birneshe murajaıǵa barýym kerek ".
  
  
  "Árıne", - dedi ol.
  
  
  Men ketip bara jatqanymda, bir jas jigit maǵan aldanyp qaldy ma dep tańdana qarady.
  
  
  
  
  Interpoldyń keńsesi Via Filippo Turati, 23 mekenjaıynda qarapaıym ǵımaratta ornalasqan. Aýa raıy ashylyp, kóktemniń sergitetin aýasy aýada qalyqtap turdy. Bul Rımdi aralap, atmosferany jutý úshin tamasha tań bolar edi - Tıvolı baqtaryna, Karakalla monshalaryna nemese Adrıannyń áıgili vıllasyna baryńyz. Biraq jumys áli alda edi jáne bul jumys Interpoldyń shtab-páteriniń kúńgirt qasbetiniń artynda kútip turdy.
  
  
  Men dosym Tonı Benedettony onyń ekinshi qabattaǵy shaǵyn keńsesinen taptym. Keńseniń kúńgirt qabyrǵalary men jıhazdary ashyq terezeden túsken kún sáýlesimen jáne Tonıdiń keń kúlkisimen jaryqtandyryldy .
  
  
  "Nık, dosym!"ol menimen amandasyp, meni qushaqtaý úshin ústelin aınalyp ótti.
  
  
  "Býon djorno, amıko", - dedim men kúlip.
  
  
  Tonı meniń boıymda derlik, qalyń, qara shashy jáne jyltyr kózderi bar edi. Biz buryn bir-birimizge kómektesip, birge óte kóńildi ýaqyt ótkizetinbiz. Tonı azdap kóńil kóterýdi unatatyn.
  
  
  Biz otyrdyq. Men Lucky Strike paketin sýyryp alyp, Tonıge temeki usyndym.
  
  
  'Ah! Endi men seni nege sonsha jaqsy kóretinimdi esime túsirdim, Bambıno. Óıtkeni sizde jaqsy amerıkandyq temeki bar.
  
  
  Men temeki tutattym, biz biraz ýaqyt únsiz otyrdyq, únsiz temeki tarttyq. "Sonymen sen qazir ınspektorsyń ba?"- dedim men aqyry.
  
  
  Ol ıyǵyn qıqań etkizdi. "Eger siz uıymda jetkilikti uzaq tursańyz, siz qalasańyz da, qalamasańyz da bastyq bolasyz". Ol maǵan tis pastasymen kúldi.
  
  
  "Múmkin, bastyq otstavkaǵa ketpes buryn, men AX-ten ketkenim durys shyǵar", - dedim men. "Men keńse jumysyn sheshe almaımyn dep oılaımyn".
  
  
  "Men de", - dedi Tonı. "Baqytymyzǵa oraı, meniń kishigirim jarnamam maǵan ashyq aýada da jumys isteýge múmkindik beredi". Endi qara qońyr kózder baısaldy bola bastady. "Meniń Vatıkanda qaraqshylyq isim bar, Nık. Siz buǵan qalaı qatystysyz?
  
  
  Men osy ýaqytqa deıin ne bolǵanyn qorytyndyladym. Men oǵan qujat týraly aıttym, biraq onda ne bar ekenin emes. Ol muńaıyp tyńdady. "Men sizdiń polısıanyń sýretterin kórgim keledi" , - dep sheshtim. "Men jaraqat alǵan adamdy jaqsy kórdim ".
  
  
  "Biz olardy birge kóremiz, Nık", - dedi ol. "Men Vatıkanǵa bir adamdy jiberdim, biraq ol eshteńe tappady. Bul másele boıynsha birlesip jumys jasaýymyz múmkin be?".
  
  
  "Múmkin", - dedim men. "Biraq resmı túrde emes. Men Interpoldyń meniń qatysýymnyń sebebin bilmegenin qalaımyn ".
  
  
  Ol basyn ızedi.
  
  
  "Jáne taǵy bir nárse", - dep qostym men. "Eger biz qujatty taba alsaq, bul meniki. Siz tipti onyń bar ekenin basshylaryńyzǵa aıtpaýyńyz múmkin ".
  
  
  Tonı bul týraly oılady. "Jaraıdy, Nık", - dedi ol. "Biz Vatıkannyń qazynasyn qaıtarýǵa múddelimiz, Amerıkanyń memlekettik qupıalaryna úńilýdiń qajeti joq". Kúlimsireý aqyryn onyń betine qaıta oraldy. "Mende seniń qolyń bar sıaqty sezinemin".
  
  
  Men qaltamnan mınıatúralyq fotoaparatty alyp shyqtym. Bul óte jyldam jabylatyn Mınolta boldy, men oǵan sýperpanhromatıkalyq plenkany qoldandym. "Meniń oıymsha, bul sizdi qyzyqtyrady", - dedim men. "Bul qanshalyqty tez kórinýi múmkin ?"
  
  
  "Bizde kishkene qarańǵy bólme bar", - dep jaýap berdi Tonı. "Jáne kásipqoı. Túske taman sýretti úlkeıte alamyz ".
  
  
  "Tamasha", - dedim men. Men oramaldy alyp, orap aldym. "Sosyn men bul saz balshyqtyń qaıdan shyqqanyn bilgim keledi . Siz bile alasyz ba?
  
  
  "Bul sál qıynyraq bolady, amıko", - dedi ol eńkeıip, sazdyń bir bóligin qarap. - "Men ony hımıkke beremin. Taǵy bir nárse bar ma?'
  
  
  'Qazirgi ýaqytta emes. Sizdiń fotoalbomdaryńyzǵa qysqasha sholý jasaıyq ".
  
  
  Biz shkaftarmen, ústeldermen jáne keńse qyzmetkerlerimen toltyrylǵan úlken sur bólmede polısıa qyzmetkerleriniń sýretterin qaraýǵa bir saǵattan astam ýaqyt jumsadyq. Biz aıaqtaǵan kezde men búkil foto muraǵatynda biletin birde-bir tulǵany anyqtaǵan joqpyn.
  
  
  "Men bul jigittiń sonda bolatynyna senimdi boldym", - dedim men. "Eger siz kórgen adam Iahýda bolsa, - dedi Tonı sońǵy álbomdy shapalaqtap, - ol óz halqyn tańdaýda óte saq bolǵan bolýy kerek".
  
  
  'Dál. Biraq bul tonaýdy naǵyz kásipqoılar jasaǵan jáne ádette mundaı deńgeıdegi adamdardyń sottylyǵy bar ".
  
  
  Tonı qolyn meniń ıyǵyma qoıdy. "Bizde fotosýretter men saz balshyqtary bar", - dedi ol. 'Káne. Biz jaqsy túski as ishemiz , túski asty keremet sharappen sebemiz, sodan keıin sergitilgen jumysqa qaıta oralamyz.
  
  
  Men kúlip, bas ızedim. Tonı týraly maǵan bir nárse unady. Onyń beıqam minez-qulqy shynaıy boldy, biraq men nemquraılylyqtyń astarynda adal polıseıdiń aqyldylyǵy men aılakerligi jatqanyn bildim.
  
  
  "Durys aıtasyń" dedim men. "Fotosýretter daıyn bolmaıynsha, biz munda eshteńe isteı almaımyz".
  
  
  Biz Mediterraneo kafesine bardyq jáne terrassada otyrdyq. Endi bulttar seıilgendikten, kún jylı bastady, biraq jel áli de kúshti boldy. Tonıdiń usynysy boıynsha biz qýyrylǵan balyqqa tapsyrys berdik. Negizgi taǵamnyń aldynda spagettı, sodan keıin aq irimshik boldy. Bizdiń aqshyl aq sharapymyz dámdi boldy. Biz eski kúnder týraly áńgimelestik, al Tonı maǵan ekeýmiz biletin qyzdy esime túsirdi. Biz qatty kúldik, biraz ýaqyt ótken aptanyń qysymy basyldy, men bosańsyp qaldym.
  
  
  Bir saǵattan astam ýaqyttan keıin biz Interpoldyń keńsesine oraldyq. Fotosýretter ázirlenip, 18h24 deıin ulǵaıtyldy. Tonı olardy papkadan shyǵaryp, maǵan qaramaı berdi.
  
  
  "Olar jaqsy jumys jasady", - dedim men. "Mynany qara."
  
  
  Ol birinshi sýretti zerttedi. "Iá, - dedi ol, - sýret anyq kórinedi. Meniń oıymsha, men mundaı nárseni eshqashan kórgen emespin, Nık. Óte erekshe.'
  
  
  "Men kelisemin jáne bul biz úshin sáttilik".
  
  
  'Atap aıtqanda. Men kóbirek basyp shyǵaramyn jáne aıaq kıimniń túrin tańdaımyn ".
  
  
  Biz qarańǵy bólmege kirdik, zerthanashy birden eń jaqsy fotosýretterdiń kóshirmelerin jasaýǵa ýáde berdi. Sodan keıin Tonı qaladaǵy aıaq kıim dúkenderiniń tizimin aldy, men aıaq kıim óndirýshilerin tekserý úshin telefon soqtym. Búkil Italıa boıynsha olardyń onshaqtysy boldy.
  
  
  Tonı birneshe adamǵa aıaq kıim dúkenderine barýdy buıyrǵan kezde, men Hokqa esep berý úshin qonaqúıge oraldym. Men ony "poshta jáshigine" salýǵa týra keldi, ol jerden kýrer ony alyp, Hok-qa jiberedi. Shuǵyl habarlama jiberý qajet bolǵan jaǵdaılardy qospaǵanda, AX telefondy, tipti sóıleý túrlendirgishimen de paıdalanbaǵan. Men óz esebimdi jazyp, poshta jáshigine jiberdim.
  
  
  Bólmeme qaıtyp kelgende, men Tonıdiń oǵan qońyraý shalýyn surap jatqanyn kórdim.
  
  
  "Biz óndirýshini taptyq", - dedi ol. "Bul eldegi osyndaı dızaındy shyǵaratyn jalǵyz fırma. Biz qazir óndirýshiniń kitaptaryna súıene otyryp, bólshek saýdagerlerdiń tizimin jasap jatyrmyz " .
  
  
  "Jaraıdy", - dedim men. "Men sen bitkenshe kelemin. Sizdiń tıimdiligińiz úshin maqtaýlarym ".
  
  
  -
  
  
  Tústen keıin Tonıge qaıtyp kelgende, aıaq kıim fabrıkasy Mılanda ornalasqanyn jáne "Jańa ıtalándyq qoǵam" dep atalatynyn bildim. Rımdegi ókil zaýyttan aıaq kıimniń az ǵana partıasyn alyp, qaladaǵy eki dúkenge ǵana satty. Osy dúkenderdiń biri shamamen bir jyl buryn isten shyqqan. Nátıjesinde qala shetindegi jalǵyz dúken qaldy.
  
  
  Suranys boıynsha biz dúkenniń ıesi belgili bir Lýıdjı Farnes ekenin bildik.
  
  
  "Endi biz ony tabamyz", - dedim men. "Iaǵnı, eger bizdiń adam aıaq kıimin Rımde satyp alsa".
  
  
  "Sirá", - dep jaýap berdi Tonı. "Biz sizdiń balshyq kesegińizdi de anyqtadyq dep oılaımyz, amıko. Bizdiń hımık bul Sısılıa dep oılaıdy.
  
  
  "Mmm", - dedim men. "Mafıozdar".
  
  
  -
  
  
  Tonıdiń basqa isteri boldy, sondyqtan men dúkenge taksımen ózim bardym. Ol Rımniń jańa aýdandarynyń birindegi tar kóshede ornalasqan. Aıaq kıim jáne basqa da bylǵarydan jasalǵan buıymdar satyldy. Farnez, alasa boıly, murty tar, semiz adam kóp kómektesti.
  
  
  "Jaqynda úsh tutynýshy bul aıaq kıimdi krep-tabanymen satyp aldy", - dedi ol. "Men olardyń esimderin jazdym".
  
  
  Men esimderge qaradym. Barzını. Aranchı. Pallottı. Maǵan eshteńe aıtqan joq.
  
  
  Men suradym. - "Men esimderdi qaıta jaza alamyn ba?"
  
  
  'Árıne; árıne.'
  
  
  Men solaı istedim, satýshyǵa alǵysymdy bildirip, ketip qaldym.
  
  
  
  
  Kelesi kúni Tonı meni polısıa bólimine apardy, men onyń kómekshisi bolýym kerek edi, oǵan kólemdi faıldardy qaraýǵa ruqsat etildi. Túske qaraı biz izdegenimizdi taptyq. Rokko Barzınıdiń aıyp paraǵy boldy. Tizim eski boldy jáne onda tek bolmashy qylmys týraly aıtylǵan. Bir saǵattan keıin biz ony polısıa fotosýretteriniń arasynan taptyq. Bul men Vatıkanda atyp óltirgen adam edi .
  
  
  Tonı muraǵatshymen qysqasha sóılesti.
  
  
  "Polısıa Barzını týraly biraz ýaqyttan beri estimegen, - dedi ol, - jáne olar onyń izin joǵaltty".
  
  
  "Olar onyń qaıda ekenin bilmeı me?"
  
  
  "Olar joq deıdi."
  
  
  "Biz onyń jaqynda Sısılıada bolǵanyn bilemiz".
  
  
  "Iá, qymbatty dosym, biraq bul bilimniń bizge paıdasy shamaly. Sısılıa - tynysh halqy bar úlken aral. Siz bireýdi Barzını nemese basqa bireý týraly aıtý óte qıyn bolatynyn kóresiz ". Men onymen kelistim. Sosyn men kenetten tobyrmen aralasqan qyz Djına týraly oıladym. "Múmkin, - dedim men, - biz Rımde krep tabany bar dosymyz týraly birdeńe bile alamyz."
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  6 taraý
  
  
  
  
  
  
  
  
  Sol kúni keshke men Djınaǵa qonaqqa bardym. Ol meniń keletinimdi bilip, dámdi taǵam daıyndady. Negizgi taǵam boldy skallopını alla fırenze, et pen shpınatta balqytylǵan irimshik qosylǵan. Aldymen spagettı, sosyn buzaý eti, eń sońynda irimshik pen jemis boldy. Qyzyl sharap keremet boldy.
  
  
  "Italándyqtardyń bári sonshalyqty jaqsy aspaz bola ma?"- dep suradym men oryndyqqa otyrǵanymyzda.
  
  
  Djına meniń ıyǵymnan qushaqtady. "Olardyń barlyǵy emes, - dedi ol, - biraq ıtalándyq áıelderdiń kópshiligi". Ol aıaǵyn astyna tartty, al ıýbkasy jambasynan joǵary syrǵyp, aq bókselerin ashty.
  
  
  "Olar kóp nárseni jaqsy istep jatyr", - dedim men aqyryn.
  
  
  Ol kúlimsirep, meniń moınymnan jeńil súıdi. "Men seni maǵan qaıtasyń dep oıladym, Nık", - dep sybyrlady ol.
  
  
  "Men bul bıznes dep qorqamyn", - dedim men kináli túrde. "Kem degende, bul búgingi keshtiń basty maqsaty".
  
  
  Ol qolyn artqa tartty. "Bul múldem maqtaý emes, solaı ma?"- dedi ol úrlep.
  
  
  Men jymıyp, ony ózime qaraı tarttym. "Bul óte mańyzdy, biraq bul men seni qaıta kórgim kelmedi degendi bildirmeıdi".
  
  
  Men onyń betin ózime qaratyp, erninen súıdim. Ol meniń moınymnan qushaqtady. "Bul áldeqaıda jaqsy", - dep kúbirledi ol. Sodan keıin ol bostandyqqa shyqty. "Ol kezde sizdiń bıznesińiz qandaı?"- dep surady ol. - "Men seni dıplomatıalyq qyzmette dep oıladym".
  
  
  "Bir maǵynada", - dep jaýap berdim men. Djına, men Rımde ne úshin júrgenimdi naqty aıta almaımyn. Biraq, múmkin, eger maǵan óziń týraly aıtqanyń ras bolsa, sen maǵan kómektese alasyń " .
  
  
  Ol meniń qulaǵymnan súıdi. 'Sen ne aıtqyń keledi?'
  
  
  "Siz jer astyndaǵy adamdardy tanıtynyńyzdy aıttyńyz".
  
  
  Ol sál artqa shegindi. - "Biraq sen polısıa emessiń".
  
  
  Men tartyndym. Sol kezde men oǵan múmkindiginshe kóbirek aıtýdy sheshtim. "Men sizge qandaı da bir sebeptermen túsindire almaımyn, Djına, - dedim men, - meni birneshe kún buryn Vatıkan kitaphanasynda bolǵan oqıǵa qyzyqtyrady ".
  
  
  Onyń qara kózderi ádettegiden de úlkeıip ketti.
  
  
  "Dıavolo ! Sizdi Vatıkandaǵy tonaý qyzyqtyrady ma?
  
  
  - Iá, - dep jaýap berdim men.
  
  
  'Ah. Men bilmeımin. Siz aqparat ala almaıtyn qylmystyń belgili bir túrleri bar. Bul sondaı qylmys. Eshkim eshteńe týraly bilmeıdi ".
  
  
  "Men de sizden qylmys týraly aqparat kútpeımin", - dedim men. "Men jaı ǵana sen maǵan bir adam týraly aıtyp beresiń dep úmittendim".
  
  
  Ol ıyǵyn qıqań etkizdi. 'Ol kisi kim?'
  
  
  "Onyń esimi Barzını", - dedim men. "Rokko Barzını".
  
  
  Ol bir sátke oılanyp qaldy. Sosyn aıtty: "Men bul esimdi bilmeımin".
  
  
  - Jaqsylap oılan, Djına, - dedim men onyń qolynan súıip. "Bul men úshin óte mańyzdy".
  
  
  Bir sátten keıin ol: "Joq, Nık, men ol adamdy tanymaımyn", - dedi.
  
  
  Men kúrsindim.
  
  
  "Polısıanyń ózinde bul iste eshqandaı dálel joq", - dep jalǵastyrdy ol. "Eger siz bul máseleni oıyńyzdan shyǵarsańyz jaqsy bolar edi".
  
  
  Men onyń kózderinen mazasyzdyqty kórdim. "Djına, - dedim men, - múmkin emes.
  
  
  Ol dıvanǵa jatyp, oılana otyryp, tómengi ernin tistep aldy. "Al, - dedi ol aqyryn, - eger men seni bas tartýǵa kóndire almasam, biz bir nárse isteı alamyz".
  
  
  'Iá?'
  
  
  "Áıel bar. Men onymen kafedegi dosym Roza arqyly tanystym ".
  
  
  "Men raýshan gúli esimde", - dedim men.
  
  
  "Bul áıeldiń Montesıtorıo alańynda jezóksheler úıi bar. Ol rımdik qylmyskerlerdi aǵalarynan jaqsy biledi. Múmkin ol senimen sóıleskisi keletin shyǵar. Tólem úshin.'
  
  
  "Men tóleımin", - dedim men.
  
  
  "Ol jerge jalǵyz barýǵa týra keledi. Ol ózine jumys isteıtin qyzdardan basqa áıelderdi úıine kirgizbeıdi ".
  
  
  "Men ony búgin keshke kóre alamyn ba?"
  
  
  "Men qaraımyn."
  
  
  Ol telefonǵa jaqyndap, nómirdi terdi de, únsiz sóıledi. Birneshe mınýttan keıin ol trýbkany qoıyp, meniń qasymda dıvanǵa otyrdy.
  
  
  "Bári jaqsy", - dedi ol muńaıyp. "Ol jerge saǵat onnan keıin barýǵa bolady.
  
  
  Ol sizben sóılesýge daıyn. Men siz izdegen adamnyń atyn atamadym. Ol telefonyn keıde polısıa buzyp alady dep qorqady ".
  
  
  "Rahmet, Djına", - dedim men. Men saǵatqa qaradym. Saǵat onǵa taıap qaldy. "Onda men ketkenim jón", - dedim men.
  
  
  "Taǵy bir nárse bar".
  
  
  'Iá?'
  
  
  "Saparyńyz qalypty bolyp kórinýi úshin Vasarı hanymmen sóılespes buryn qyzdardyń birin tabyńyz."
  
  
  Men suq saýsaǵymmen onyń muńaıǵan ıegin kóterdim. "Múmkin men odan aýlaq bola alamyn", - dedim men.
  
  
  Ol baısaldy kórindi. - "Vasarı hanymmen oıyn oınaýǵa bolmaıdy, Nık. Men oǵan qyz úshin tóleıtindigińdi jáne aqshańnyń qunyn alýyń kerek ekenin aıttym ".
  
  
  'Men qaraımyn.'Djınany tastap, jezókshemen tósekke jatý jaqsy oılar emes edi. - "Qorqýdyń qajeti joq. Meniń aıtaıyn degenim qyz. Roza meni Vasarı hanymnyń densaýlyǵyna óte qatal ekenine sendirdi ".
  
  
  Men ornymnan turdym. "Eger sende bári jaqsy bolsa, men onymen sóıleskennen keıin osynda qaıtamyn".
  
  
  Ol maǵan kózine jas alyp qarady. "Maǵan bul óte unaıtyn edi", - dedi ol.
  
  
  
  
  Men taksımen Pássa Montesıtorıoǵa bardym. Alań keshki serýendeýge emes, qalanyń kóriksiz jerinde bolatyn. Úı óte eski, qasbeti tozǵan. Barlyq terezeler jaryqtandyryldy, degenmen birinshi qabatta jalúzı túsirilip, olardyń ústindegi japqyshtar jabylyp, tek sary jaryq jolaqtary qaldy .
  
  
  Men trotýarmen kele jatyp, kórshi podezde turǵan adamdy kórdim. Ol meniń baǵytyma qaramady, biraq onyń bolýy meni sergek etti. Aryq boıjetken meni ishke kirgizdi. Taǵy birneshe klıentter úlken qonaq bólmege kóship, sol jerde qyzdarmen kezdesti; Men úlken zaldyń aldyndaǵy zalda kútip turǵanymda, olardyń barlyǵy meniń qatysýymdy biletin sıaqty.
  
  
  Maǵan orta jastaǵy, symbatty, qara shashty, qatań túrde artqa qaıyrylǵan kelinshek keldi. Men suradym. - "Vasarı hanym?"
  
  
  Ol názik jymıdy. "Joq, men Vasarı hanymnyń kómekshisimin. Siz qyzdy qalaısyz ba?
  
  
  Men qalaı jaýap berý kerektigin bildim. 'Iá.'
  
  
  Biz qonaq bólmege kirgen kezde birneshe áıel bizdiń jaqqa qarady. Bizge jas aqquba qyz keldi. Ol jambastary men keýdesiniń kóp bóligin ashatyn qysqa qara trýsıkı kıgen. Men ony shamamen on segizde baǵaladym; Men onyń júrek tárizdi júzine taǵy bir kinásizdik sezimin sezindim. Ol ıtalán tilinde meni bos ustaı alamyn ba dep surady . Men onyń basqalar sıaqty jaqsy nemese jaman ekenin túsindim. Men bas ızedim.
  
  
  Ol kúlimsirep, meniń qolymnan ustady. Vasarı hanymnyń kómekshisi ketip qaldy, al qyz onyń bólmesine kirmes buryn men birdeńe ishkim kele me dep surady. "Joq, - dedim men, - dál qazir joǵaryǵa kóterileıik."
  
  
  "A, sen ony asyǵa kútesiń, solaı ma?"Ol meni baspaldaqpen birinshi qabattaǵy bólmege apardy.
  
  
  Artymyzdan esik jabyla salysymen ol meni sheshindire bastady. - Siz aǵylshynsyz, solaı ma? Merı kóptegen aǵylshyndardy qabyldady ".
  
  
  Men oǵan biraz ýaqyt óz baǵytyn ustanýǵa ruqsat berdim. Bul oǵan unaǵan sıaqty. Men ózimmen birge myltyq alyp kelgen joqpyn, bul qaýipti qadam, biraq men bul jerge qajetsiz nazar aýdarǵym kelmedi . Men temir kereýettiń shetine otyrdym da, aıaq kıimim men shalbarymdy sheship aldym, al Marıa juqa kıimderin sheber sheship aldy. Onyń jińishke beli jáne tolyq keýdesi bar ádemi jas denesi bar edi. Onyń sol jambasynda kógergen jeri bar edi, ony ystyq klıent qaldyrǵany sózsiz.
  
  
  "Saǵan Marıa unaı ma?"- dep surady ol.
  
  
  Men tósegimniń janyna turyp, qalǵan kıimimdi sheship aldym. - Iá, Marıa, sen óte ádemisiń. Men kúldim jáne bul meniń oıymda boldy .
  
  
  Ol meniń aıaǵymdaǵy edenge otyrdy da, meniń jambasymnan sıpalaı bastady. "Sen óte ádemisiń", - dedi ol. Onyń qoly meniń jynys múshelerime kóterilip, sol jerde aınalysty. Ol alǵa eńkeıip, meniń jambasymnan súıdi. Men kereýettiń shetine otyrdym, ol bir-birine qysylý úshin jambasyma qaraı júrdi.
  
  
  Bólmege kirgen kezde meniń oıymda Vasarı hanymmen áńgime ǵana boldy. Biraq Marıa menimen óte sheber jumys istegen saıyn, meniń tolqýym kúsheıe tústi jáne ol tósekke sozylyp, jastyqtaryn jambastarynyń astyna syrǵytqan kezde men daıyn boldym.
  
  
  Ol óz mamandyǵyn jaqsy biletin. Ol meni jarylǵysh sharyqtaý shegine jetkizý úshin ne isteý kerektigin jáne qashan isteý kerektigin jaqsy bildi. Bári bitkende jáne biz myjylǵan jaımalardyń ústinde terlep jatqanda, ol meniń fızıkalyq qanaǵattanǵanyma qýanyshty bolyp kórindi. Ol basqasha kútken joq. Maǵan keletin bolsaq... bul men tólegen nárse boldy.
  
  
  Men odan Vasarı hanym týraly suradym.
  
  
  'Ah. Siz hanymmen sóıleskisi kelgen adamsyz.
  
  
  'Iá. Meni oǵan apara alasyń ba?
  
  
  'Menimen júr.'
  
  
  Ol meni ekinshi qabatqa apardy, biz qarańǵy dálizden artqy bólmege óttik. Ol eki ret qaǵyp, kómekshisi ashylǵanda ketip qaldy.
  
  
  - Siz hanymmen sóıleskińiz kele me? - dep surady qara shashty áıel.
  
  
  Men onyń janynan bólmege qaradym. Ol qyzyl jáne kók shamdarmen aqyryn jaryqtandyryldy. Dálizden hosh ıisti zattyń ıisi shyqty .
  
  
  "Iá, ol meni kórgisi keletinin aıtty", - dep jaýap berdim.
  
  
  "Kirińiz", - dedi áıel bir jaqqa sheginip.
  
  
  Men bólmege kirsem, ıis tunshyqtyra bastady. Sándi jibekten tigilgen fıgýra qalyń kilemi bar bólmedegi alasa dıvanǵa jaıǵasty . Jaqyndaǵan saıyn men onyń erekshe semiz áıel ekenin kórdim. Ol kem degende jetpis jasta bolýy kerek edi, biraq ertedegi dybystyq fılmdegi kıno juldyzy sıaqty qatty boıalǵan. Onyń ıkemdi, myjylǵan beti makıajben jabylǵan, kózderi qara, qabaqtary qoıý kók tústi . Myltyqtardy maıly jaqtaryna jaǵyp, qyzyl dalap jalǵan aýyzdy qalyptastyrdy. Munyń bári qyzǵylt sary shashpen jabylǵan. Onyń semiz aq qoldary jibek kóıleginen eki túıir myjylǵan qamyrdaı shyǵyp turdy, al bylǵary saýsaqtary kem degende on shaqty saqınamen bezendirilgen.
  
  
  "Bul Karter myrza ma?"eski daýysyn kóterdi.
  
  
  - Iá, hanym, - dep jaýap berdim men.
  
  
  Kómekshi oryndyqty dıvanǵa qaraı ıterip jiberdi de, meni otyrýǵa shaqyrdy. "Men hosh ıisti zat úshin keshirim suraımyn", - dep sybyrlady ol. "Hanymnyń denesinde birtúrli ıis bar, ony hosh ıisti zatpen búrkemeleıdi".
  
  
  Men basymdy ızep, otyrdym.
  
  
  "Sybyrlaýdy jáne aıaqtyń ushymen júrýdi doǵar", - dedi Vasarı hanym áıelge. "Sen bizdi bir sátke jalǵyz qaldyra alasyń".
  
  
  "Iá, hanym."Ol burylyp bólmeden shyǵyp ketti. "Siz jaqsy kórinesiz", - dedi Vasarı hanym aǵylshyn tilinde. "Eger men bul shashty sheship alsam, qarsy bolmaısyz ba? Óte ystyq ".
  
  
  "Árıne, joq", - dep jaýap berdim men.
  
  
  Ol myjylǵan erinderin qysyp, basynan qyzǵylt sary shashty alyp tastady. Ol taz bolyp qala jazdady, anda-sanda bir top sur shashtary shyǵyp turatyn. Parık kıgen ol men kórgen eń qyzyq áıel boldy. Parıksiz ol qaıǵyly kempirdiń karıkatýrasy boldy. Bir qyzyǵy, ol maǵan unady.
  
  
  "Jaraıdy", - dedi ol qarttyń synǵysh daýsymen. "Meniń túsinýimshe, siz aqparat suraýǵa keldińiz". Áńgime onyń tynysyn tartyp aldy.
  
  
  "Shynynda da, hanym", - dep jaýap berdim men.
  
  
  "Meni tek Nellı dep ata".
  
  
  "Nellı?"- men senbeı suradym.
  
  
  "Meniń ákem aǵylshyn teńizshisi bolǵan. Italándyq anamnyń narazylyǵyna qaramastan, ol maǵan Nellı esimin berýdi talap etti ".
  
  
  Ol groteskilik kúlimsirep, juqa boıalǵan erinderin myjyp jiberdi. "Meniń óte tartymdy áıel bolǵanyma sener me ediń?"
  
  
  'Árıne.'Meniń daýysym meıirimdi estiledi dep úmittendim.
  
  
  "On jeti jasymda maǵan venesıandyq dvorándar usynys jasady", - dedi ol. 'Men bas tarttym. Kórdińiz be, men iskerlik nekeden de kóp nárseni qaladym.
  
  
  Men úndemedim, óıtkeni ne aıtarymdy bilmedim.
  
  
  "Men bul úıdi qurǵan kezde men Eýropanyń eń kórnekti adamdary Karter myrzany qabyldadym. Meniń qyzdarym memleket qaıratkerleri men joǵary laýazymdy sheneýnikterdi biletin. Belgili bir mınıstrdiń esimi búkil Italıaǵa belgili boldy . Ol eshqashan qyzdarmen uıyqtamaǵan. Ol olardyń sheshinip jatqanyn baqylap otyrdy, sodan keıin ol ózimen oınap jatqanda, olardyń aldynda jalańash turýyn ótindi. Siz ár adamnyń qandaı tilekteri bar ekenin eshqashan bilmeısiz ".
  
  
  Ol qazirdiń ózinde áńgimege tunshyǵyp qaldy. "Keıinirek, - dedi ol, - munda qylmys áleminiń ókilderi jıi keletin. Mafıozdar jáne basqalar. Men olardyń barlyǵyn bildim, Karter myrza. Maǵan kóp nárse aıtyldy, biraq men ózime unaıtyn adamdar týraly aqparatty eshqashan satpadym " .
  
  
  Bólmedegi sasyq ıis tanaýyma deıin ilinip turdy. Myjylǵan maska jalǵasa berdi. "Siz er adam týraly suraýǵa keldińiz".
  
  
  'Iá.'
  
  
  'Onyń aty?'
  
  
  "Rokko Barzını".
  
  
  Ájimdelgen teridegi kózder meniń janymnan uzaq qarap turdy, sodan keıin betime qaıta oraldy. "Men ony bilemin . Qandaı aqparat qatysady? '
  
  
  "Ony qaıdan tabýǵa bolatynyn aıta alasyz ba?"
  
  
  "Múmkin", - dep jaýap berdi qarlyqqan daýys. "Eger aqparat sizge kóp aqsha jumsasa".
  
  
  "Meniń aqsham bar", - dedim men.
  
  
  "Jıyrma myń lır?"
  
  
  Men tartyndym. Bul kóp aqsha boldy, biraq mende Nellı Vasarımen saýdalasýǵa bolmaıdy degen oı boldy.
  
  
  'Jaraıdy.'
  
  
  "Bul seniń janyńda bar ma?"
  
  
  Men qaltama qolymdy sozyp, bir býma lırany alyp, jıyrma myńdy sanap, aqshany Nellıge berdim. Ol ony alyp, ebedeısiz kári saýsaqtarymen qaıta sanady. Aıaqtaǵannan keıin ol kózine banknotty ustap, qaǵazdyń oıý-órnegi men tekstýrasyn zerttedi.
  
  
  Men suradym. - "Rızamyn ba?"
  
  
  "Siz meniń jumysyma tym muqıat bola almaısyz, - dep jaýap berdi ol, - tipti amerıkandyqtarmen qarym-qatynasta bolsańyz da. Biraq sizdiń aqshańyz jaqsy, sondyqtan men sizge bul parazıt Rokko Barzını týraly biletinimniń bárin aıtyp beremin.
  
  
  Ol aqshany dıvannyń janyndaǵy oıýlanǵan shyǵys ústelge qoıdy, ıyǵynyń jumsaq eti alǵa-artqa terbeldi.
  
  
  "Barzını munda anda-sanda keletin. Ol meniń qyzdaryma qıanat jasaǵan kishkentaı ury bolatyn. Ol túrmede otyrǵan. Ol ádette Rımde turady jáne jumys isteıdi, biraq keıde birneshe jyl joǵalyp ketedi. Ol Neapolde biraz ýaqyt bolyp, jezókshelik pen esirtkige áýestendi. Al jaqynda ol Rımge esimin biletin adammen oraldy, Djovannı Farellı ".
  
  
  "Men buǵan senbeımin", - dedim men. Biraq men Djınanyń áńgimesindegi esimdi esime túsirdim.
  
  
  "Rımdegi árbir polısıa qyzmetkeri bul esimdi biledi, Karter myrza. Ol baı adam, onyń birneshe zańdy isteri bar. Eń tabystysy - tabysty qurylys jáne qurylys kompanıasy Makelaardij Farelli . Biraq bul qurmetti qasbettiń artynda Sınor Farellı qylmys áleminiń kóshbasshysy, esirtki satýshysy jáne basqa da zańsyz bıznespen aınalysady. Ol mobster Karter myrzamen baılanysty jáne onyń esimi Venesıada shamamen bir jyl buryn bolǵan óner urlyǵyna baılanysty.
  
  
  "Qyzyq", - dep kúbirledim.
  
  
  "Rokko Barzını Rımge oralǵanda, ol Farellıdiń oqqaǵary bolǵan".
  
  
  'Durys. Al Farellı Rımde ne turady?
  
  
  "Sınor Farellıdiń kóptegen rezıdensıalary bar", - dep daýystady ol. "Onyń qalada páteri bar, biraq ol eshqashan bolmaıdy. Onyń Rımniń soltústiginde vıllasy jáne ózine tıesili Kaprıdegi qonaqúıde lúks bólmesi bar . Jyldyń osy ýaqytynda ol árqashan derlik Kaprıde bolady.
  
  
  Ol bótelkeni alyp, bólmege hosh ıisti hosh ıisti shashty. Suıyqtyq onyń shashyn jumsaq jaryqta dymqyl jáne jyltyr etip qaldyrdy. Ol tátti hosh ıisti ıiskep, tanaýyn úrlep jiberdi, sosyn qatty jóteldi.
  
  
  Men suradym. - "Sen jaqsysyń ba?"
  
  
  "Iá, ıá", - dedi ol. "Jaraıdy, jas jigit".
  
  
  "Barzını men Farellı Kaprıdegi osy qonaqúıde bola alatynyna senesiz be?"
  
  
  "Sirá, Karter myrza. Qonaq úı "Sezar Avgýst" dep atalady jáne araldyń ortalyǵynda ornalasqan. "
  
  
  "Siz maǵan kóp kómektestińiz."
  
  
  "Men árqashan adamdy aqsha úshin baǵalaımyn". Onyń boıalǵan bylǵary aýzy qısyq jymıdy.
  
  
  Men ketýge turdym.
  
  
  "Bir qyz úshin on bes myń lır tóleý kerek", - dep daýystady Vasarı hanym. "Siz tómengi jaǵynda tóleı alasyz. Jáne taǵy bir ret oralyńyz, Karter myrza.
  
  
  "Rahmet" dedim men.
  
  
  Dálizde men tereń dem aldym. Tómende men qara shashty áıelge Marıamen qysqa ýaqyt bolǵany úshin aqsha tólep, ketip qaldym. Syrtta taza aýanyń ıisi eshqashan mundaı jaqsy bolǵan emes.
  
  
  Ol maǵan taksıdi býlvardan sál alysyraq taba alatynymdy aıtty, sondyqtan men sol baǵytta júrdim. Bul zarly kesh, jaǵymdy kesh boldy. Biraq kelesi toqsannyń jartysynda men aıaq dybysyn estidim. Men burylyp qarasam, eki adamnyń tez jaqyndap kele jatqanyn kórdim .
  
  
  Maǵan qandaı da bir qaýip tónip tur dep senýge negiz joq edi, biraq olar jaqyndaǵan kezde men úıdiń qabyrǵasyna qystym. Olar baıaýlady. Solardyń biri qasymnan ótti, ekinshisi qasymnan ótti. Sosyn qasynan ótip bara jatqan álgi adam artyna burylyp, meni kesip tastady . Men Nellı Vasarıdiń úıinde kórgen júzdi tanydym dep oıladym.
  
  
  "Fer mar!"- dedi ol meni aıtarlyqtaı toqtatyp.
  
  
  Meniń tańdaýym bolmady. "Men suradym. - "Ne boldy?". "Hofretta!"
  
  
  Men asyǵys boldym.
  
  
  "Siz Vasarı hanymmen ne týraly sóılestińiz?"aǵylshyn tilinde bulshyq eti az basqa adam surady.
  
  
  Men bul kisiniń tórtburyshty, budyrly júzine qarasam, kenet ózimdi jalańash, aıaq kıimsiz jáne stılettossyz sezindim.
  
  
  "Ol meniń eski dosym".
  
  
  Úlken kisi yryldap jiberdi. Siz ol jerde eshqashan bolǵan emessiz, qol qoıýshy.
  
  
  Men ony ıterip jiberdim. - 'Jyljy!'
  
  
  "Joq, siz hanymmen sóıleskenińizdi aıtpaıynsha", - dedi ol.
  
  
  "Men muny qazirdiń ózinde aıttym. Bul eski dostyqtyń jańarýy boldy ". Men olardyń janynan ótkim keldi.
  
  
  Bulshyqetti adam meniń basymnan judyryqpen urdy. Men onyń joldasyna quladym, ol judyryǵyn ishime kirgizdi. Eki soqqynyń tirkesimi meni bir sátke nokaýtqa jiberdi . Men úıge qatty soǵyp, balyq sıaqty tynysym taryldy . Maǵan jaqyndap kele jatqan taǵy bir judyryqty kórdim de, odan jaltarýǵa tyrystym, biraq betimnen tez soqqy aldym. Biraz ýaqyttan keıin meni artymnan ustap aldy. Meniń aldymda sheshek izderi bar bet qozǵalyp turdy.
  
  
  "Osy áńgime týraly aıtyp berińizshi", - dedi ol sózin bólip.
  
  
  'Tozaqqa bar.'- dedim men prostyrsyp.
  
  
  Judyryq meniń keýdeme tıdi. Soqqydan aıyǵyp ketpes buryn, betime ekinshi soqqy aldym. Men basymnyń bir jaqqa qısaıǵanyn sezdim. Bul bandıtter óz isterin biletin. Múmkin, olardyń men izdegen er adamdarmen eshqandaı baılanysy joq shyǵar, biraq bul qazirgi ýaqytta kóp nárseni ózgertpedi.
  
  
  "Toqtat", - dep aıqaılady ol. Men pyshaqtyń jarqylyn kórdim, sodan keıin stıletto murnymnyń astyna qysylyp qaldy.
  
  
  "Aıtshy, áıtpese men seni kesip tastaımyn!"
  
  
  Men qaıtadan dem ala aldym. "Jaraıdy", - dedim men. "Men muny aıtaıyn". Pyshaq joǵalyp ketpedi, biraq qozǵalmaı qaldy.
  
  
  Endi men óz kúshimdi qalpyna keltirdim. Pyshaqtyń tar júzi meniń sol kózimnen nebári úsh dúım jerde edi. Men ne istep jatqanymdy jaqsy bilýim kerek edi.
  
  
  "Biz onyń bıznesi týraly sóılestik", - dedim men áli entigip. Men oń aıaǵymdy onyń jaıylǵan aıaqtarynyń arasynda bolatyndaı etip qozǵadym . "Vasarı hanymnyń kompanıasy?"- dep kúdiktene surady ol. 'Nege?'
  
  
  Basqa er adam meniń qolymnan sál azyraq ustady.
  
  
  - Iá, - dedim men áreketke daıyndalyp jatyp. "Kórdińiz be, men odan Mılanda úı ashýyn suraǵym keldi".
  
  
  'Qaısysy? Vasarı hanym eshqashan bolmas edi ... "
  
  
  Men úlken kisini bir adym alǵa súırep, oń tizemnen uryq qýysyna qatty soqtym. Onyń beti burmalandy. Ol stıletti kóshege tastap ketken. Men aıaǵymdy tómen túsirgende, men oń aıaǵymmen deneli adamdy kóterýge shyqtym . Ol aıqaılady, onyń qoly bosap qaldy. Men bar kúshimmen onyń keýdesine sol jaq shyntaǵymdy tıgizdim. Men syqyrlaǵan dybysty estidim. Ol aıqaılap, búıirinen qulap, artymyzdaǵy qabyrǵaǵa soǵyldy.
  
  
  Ekinshisi meni urdy. Men soqqyny sol qolymmen jaýyp, oń qolymmen soqqyǵa jaýap berdim. Ol jerge qulaǵan kezde stılettosyna qolyn sozdy, biraq ol qarańǵylyqqa taıyp ketti. Sosyn arqamnan qatty soqqy tıgenin sezdim. Úlken jigit qabyrǵaǵa basyp turyp, maǵan taǵy shabýyl jasady. Onyń judyryǵy meniń basymnyń artyna tıdi, men tizeme quladym. Men búıirime qulap tústim. Qatty etik meniń betime tıdi. Men qolymnyń artqy jaǵymen urdym, ol ushyp ketti.
  
  
  Meni taǵy da búıirimnen tepkende, men qatty zastyrsydym. Men etigimmen qolymdy sozyp, jiberip aldym. Bulshyqetti adam qaıta ornynan turdy .
  
  
  "Basta kosı!"dedi ol. "Sı sbrıgı! Ol ketýge sheshim qabyldady.
  
  
  Joldasy onyń artynan asyǵyp ketti, olar buryshta joǵalyp ketti. Men áreń otyrdym. Men ózimdi alyp et tartqyshtan ótkendeı sezindim. Meniń denem qatty aýyrǵany sonsha, qandaı jerler zaqymdalǵanyn anyqtaý múmkin bolmady. Men qolymdy betime ustadym. Bul qandy tártipsizdik boldy.
  
  
  Men birneshe mınýt boıy úıge súıenip, aýyrsyný basylady dep úmittendim. Men tym optımısik boldym. Men qarańǵy kóshede birneshe júz ıard júrip súrinip, aqyry saıabaqqa jettim. Ol aıtqandaı , kóp uzamaı taksı paıda boldy. Men ony shaqyryp, ishke kirdim.
  
  
  "Che dıavolo !?"júrgizýshi meniń betimdi kórip aıqaılady.
  
  
  Men oǵan Djına Romanonyń meken-jaıyn berdim. Ol meni tezirek kabınasynan shyǵaryp salý úshin jyldam júrdi. Men baspaldaqpen kóterilip, Djınaǵa esikti tars japtym. Ol ony ashqanda, shoktan kózi baqyraıyp ketti.
  
  
  "Dıa mıo!"- dep aıqaılady ol.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  7 taraý
  
  
  
  
  
  
  
  
  Meniń bilegim aýyr, aýzym qurǵap ketti. Men esime túsýge tyrystym. Djınamen kezdeskennen keıin meniń esimde qalǵany, men bul týraly habarlaý úshin daýys túrlendirgishi bar telefon arqyly Hokqa habarlastym . Ol tańerteń qaıta habarlasatynyn aıtty. Men bir aıaǵymdy qozǵadym. Men jaımanyń astynan basqa etti sezindim . Men qolymdy jumsaq ishtiń ústinen jambas túıisken jyly jerge qaraı júgirttim. Djına maǵan buryldy. Onyń sol jaq keýdesi búıirime tıip ketti, men emshegimniń janymnan syrǵyp ketkenin sezdim. Men qolymdy jaımanyń astyna syrǵytyp, onyń jumsaq, jyly terisine tıgizdim . Aýyrsynýdy elemeýge tyrysyp, men qatty, dóńgelek bóksemdi qysyp, búıirime buryldym.
  
  
  "Mm", - dedi ol áli kózin jumyp.
  
  
  Ol meniń denemdi qushaqtap, belimnen qushaqtady. Sodan keıin ol taǵy bir dybys shyǵardy, kózderi jypylyqtap ashyldy.
  
  
  'Laqap at? Siz ózińizdi jaqsy sezinetinińizge senimdisiz be?
  
  
  Men onyń jambastaryn maǵan qaraı tarttym, ol qolyn ıyǵyma laqtyrdy. Onyń keýdesi meniń jalańash keýdeme jabysyp qaldy.
  
  
  "Erekshe eshteńe joq", - dep kúbirledim men. "Biraq meniń oıymsha, bul jaqyn arada jaqsarady".
  
  
  Ol tolyq erinderin sál ashty. Jumyrtqadan shyqqan til jyly ári tátti boldy. Onyń jambastary aqyryn maǵan qaraı sekirdi. Súıisý bizdi tynysymyzdy taryltty. Djına oń jambasyn jambasymnyń ústine qoıdy, men burylyp, ıterýimdi qabyldaý úshin onyń denesin kótergenimde, denemdegi aýyrsynýlar bizdi basyp alǵan ekpinmen umytyldy. Ol maǵan yqylaspen keldi, sonymen birge biz sharyqtaý shegine jettik.
  
  
  Sosyn demalý úshin arqama jattym. Meniń qasymda jatqan Djına tóbege qarap turdy. Aqyrynda men qolymdy kóterip, sol jaq kózimniń ústindegi jáne oń jaq betimdegi jaralardy aqyryn ustadym. Olar qurǵaq boldy, biraq betimniń búkil jaǵy aýyrdy . Bir ǵajaby, meniń tisterim ornynda qalǵandaı boldy. Men jaımany sheship, denemde birneshe kógergen jerlerdi kórdim.
  
  
  "Olar maǵan jaqsy qarady, - dedim men, - biraq men olardyń búgin tańerteń birkelki qozǵala alatynyna kúmándanamyn".
  
  
  "Beıshara bala", - dedi Djına aqyrynlyldap. Ol qolyn meniń jambasyma qoıdy.
  
  
  "Olar Nellı Vasarıdi mazalamady dep úmittenemin", - dedim men.
  
  
  "Olar bolmaıdy, Nık. Onyń yqpaldy dostary kóp ".
  
  
  "Bul maǵan sısılıalyqtar sıaqty kórindi", - dedim men. 'Tikeleı baılanys bolmasa da, qazirgi ýaqytta Barzını nemese Farellı bul týraly estigen "
  
  
  .
  
  
  - Nık, - dedi Djına maǵan burylyp. "Siz Kaprıge barasyz ba?"
  
  
  Men suradym. - "Siz muny nege bilgińiz keledi?"
  
  
  "Keshe túnde urlyqqa qatysqanyńyz týraly maǵan bárin aıtqanyńyzda, siz bul týraly bilmeýińiz múmkin, biraq meni sizge kómektesýge májbúrlegen bolarsyz", - dep jaýap berdi ol. "Al men saǵan kómektese alamyn. Maǵan burynnan sengendikten, sen de maǵan tolyqtaı sene alasyń. Men bul Farellıdi bilemin. Esińizde bolsyn , men sizge onyń ıesi ekenimdi aıttym. Men onyń qonaqúıin, bólmesin, ádetterin bilemin. Men sizge paıdaly bola alamyn ".
  
  
  Men suradym. - "Siz qansha ýaqyt boldyńyz ... Farellımen birge me?"
  
  
  Ol meniń kózqarasymnan aýlaq boldy. 'Birneshe aı. Ol maǵan kóp nárse satyp aldy, biraq onyń qatygezdigi men úshin adam tózgisiz boldy ".
  
  
  "Sen maǵan qazir oǵan qarsy kómektesetinińe qalaı senimdi bola alamyn?"Men ózimdi odan ári sezindim.
  
  
  Ol kózin jumyp aldy. "Men Farellıdi jek kóremin, Nık. Sen maǵan sene alasyń dep ant etemin.
  
  
  Men oılanyp, ony synap kórýdi sheshtim. "Jaraıdy, - dedim men, - men seni Kaprıge aparamyn. Interpoldan kelgen dosym bizben birge kele jatyr " .
  
  
  "Polısıa qyzmetkerin ákelesiń be?"
  
  
  'Iá.'Ol toqtady. - "Farellı Vatıkandy tonady ma, Nık?"
  
  
  "Buǵan jaqsy múmkindik bar".
  
  
  "Biraq sizdiń úkimet nege bul týraly oılanýy kerek?"Men oǵan oılana qaradym. "Qaraqshylyq kezinde meniń úkimetime tıesili bir nárse urlanǵan. Endi Djındi bilýdiń qajeti joq. Menen qaıta surama ".
  
  
  
  
  "Jaraıdy, Nık".
  
  
  Telefon shyryldady. Djına ornynan turyp, bólmeniń arǵy betine ótip, telefondy aldy. Onyń jalańash denesi áli de tartymdy kórindi. Birer sátten keıin ol burylyp ketti . 'Bul sen.'
  
  
  Bul Hoýk bolýy kerek edi. Bul ol edi.
  
  
  "Bul kim boldy?"ol muhıttyń birneshe shaqyrymynda gúrildep jatty.
  
  
  Men qatty, aýyrǵan júzime qaramaı kúldim. "Oı, bir qyz", - dep jazyqsyz jaýap berdim.
  
  
  "Iá, qarǵys atsyn, qyz!"
  
  
  "Bári jaqsy", - dedim men. "Al men ony jańa ǵana esep aıyrysý paraǵyna engizdim".
  
  
  "Qandaı kólemde?"Daýys qyshqyl bolyp shyqty.
  
  
  "Bilesiń be, men bul úshin senen eshqashan aqsha almaımyn" , - dedim men. "Men Djınany ýaqytsha negizde jaldadym. Ol meni sizben talqylaǵan mańyzdy aqparattyń qaınar kózine apardy.
  
  
  "Siz ne istep jatqanyńyzdy bilgenshe!"Ol mysqylyn tabý úshin kidirdi. - "Nık, sen túndi jaqsy ótkizdiń dep úmittenemin".
  
  
  Onyń nıeti anyq boldy, biraq men qozǵalmaı qaldym. "Iá, ser. Men ózimdi áldeqaıda jaqsy sezinemin.'
  
  
  "Tyńda, sen jaqsysyń ba? Keshe túnde sen azdap uryp-soqqanyńdy estidiń.
  
  
  "Men jaqsymyn", - dep jaýap berdim men.
  
  
  "Biz Iahýdanyń qujattaryn qarap shyqtyq, - dep jalǵastyrdy ol, - jáne sizderge jańalyqtarymyz bar. Farellı esimi Iahýdanyń is qaǵazynda birneshe jyl buryn paıda bolǵan. Ol Anglıada keıbir memlekettik qujattardy urlap ketken. Farellı - úlken bala. Ol ne mafıoz, ne olarmen tyǵyz baılanysty " .
  
  
  'Iá. Iahýda oılap tapqan birneshe tonaý úshin jumys kúshi men tehnıkany qamtamasyz ete alatyn jigittiń túri ".
  
  
  "Men osyǵan keldim, Nık. Meniń oıymsha, siz Kaprıge mingenińiz jón.
  
  
  "Men Neapolge keıinirek emdelemin".
  
  
  'Jaraıdy. Meni habardar etip otyryńyz. Bul is biz oılaǵannan da úlken bolýy múmkin ".
  
  
  'Dál.'
  
  
  "Túnde uıyqtaýǵa tyrys".
  
  
  Men kúldim. Men Hoýktyń da aryq júzimen kúlip turǵanyn bildim. "Iá, árıne", - dedim men.
  
  
  -
  
  
  Sol kúni tańerteń men Interpoldyń keńsesine baryp, Tonı Benedettoǵa sońǵy oqıǵalar týraly habarladym. Onyń Farellı týraly naqty qujattary boldy. "Dj myrzaǵa" silteme boldy. Kúni AX belgisinen keshirek boldy.
  
  
  "Iýda men Farellı jaqsy dostarǵa aınalǵan sıaqty", - dedi Tonı.
  
  
  Men jaýap berdim. - "Farellıge keletin bolsaq, men bilmeımin". "Biraq Iahýdaǵa eshkim dos emes. Ol tek tynymsyz iskerlik baılanystardy saqtaıdy ". Men faıldary bar qaltany qaradym. "Iahýda shyn máninde adam emes, bilesiz be, ol jas kezinde apattan qolynan aıyrylǵan jáne et pen qanǵa uqsaıtyn, biraq qatty bolattan jasalǵan "teri"astynda jatqan jasandy qoldary bar. Bul qoldar adamdy beıneleıdi. Birde ol meni solarmen óltire jazdady.
  
  
  "Biz onyń basqa múmkindigi bolmasa eken dep duǵa etemiz", - dedi Tonı.
  
  
  "Siz Kaprıge barýǵa daıynsyz ba?"
  
  
  'Iá. Bizdiń ushaq neshede ushady?
  
  
  'Saǵat tórtte. Bir saǵattan keıin biz Neapolde bolamyz, al keshke aralda bolamyz ".
  
  
  
  
  Fýnıkýlármen Kaprı qalasyna gúldermen kómkerilgen, appaq qarly araldyń ústimen jetkenshe taǵy bir saǵat jaryq boldy. Araldyń kishkentaı bolǵany sonsha, kobált kógildir teńizdi qalanyń kez kelgen jerinen kórýge bolatyn. Tar, buralǵan tas kóshelerde basqa deńgeılerge joǵary jáne tómen kóteriletin sansyz baspaldaqtar boldy. Týrıser ortalyqtaǵy shaǵyn alańdy toltyryp, kún batqan kezde chınzano iship otyrdy. Alańnan eki blok jerde "Sezar Avgýst" qonaq úıi turdy - kireberistiń ústinde býgenvıllasy bar úlken, ádemi ǵımarat.
  
  
  "Mine, solaı", - dedi Djına biz onyń aldynda turǵanda. "Farellı turatyn lúks úshinshi qabatta ornalasqan. Balkondy osy jerden kórýge bolady. Farellı sonda bolǵan kezde onyń eki oqqaǵary bar, biraq siz olardyń bireýin ǵana kóre alasyz. Ekinshisin beıtanys adamdar qonaqqa kelgende jasyrady . Qonaq bólmeniń janyndaǵy shaǵyn bólmede árqashan qulyptalatyn metal ústel bar. Bul jerde mańyzdy nárse bolýy múmkin ". Sosyn ol surady: "Farellı kelgende ne isteısiń?"
  
  
  "Bizdiń jeke basymyzdy múmkindiginshe uzaq ýaqyt qupıa ustaý", - dep jaýap berdim men. "Biz araldaǵy jer nemese úıler týraly bile alamyz. Árıne, men ol jerde joq dep úmittenemin, óıtkeni bizde ony qamaýǵa alý úshin oǵan qarsy dálelder jetkiliksiz. Iahýda - maǵan kerek adam. Ol meniń izdegenim bar dep úmittenemin ". Sosyn: "Sen joǵaryǵa kóterile almaısyń".
  
  
  "Nege joq, Nık? Siz suraǵansha dálizde kúte alamyn.
  
  
  "Joq, bul óte qaýipti. Siz ishý úshin alańdaǵy kafege barasyz ".
  
  
  - Jaraıdy, - dedi Djına kóńili qalmaı.
  
  
  "Eger siz bizden bir saǵat ishinde habar almasańyz, Paradiso qonaqúıinen nómir alyńyz."
  
  
  'Men muny isteımin.'- Ol ıyǵyn qıqań etkizip, alańǵa qaraı júrdi.
  
  
  Tonı kúlimsirep, basyn shaıqady. "Jaqsy aqparat berýshi, amıko ", - dedi ol maǵan kózin qysyp.
  
  
  "Siz Nellı Vasarıdi kórer edińiz", - dedim men.
  
  
  Tonı ekeýmiz tap bolǵan jaǵdaıǵa tap bolǵan kezde, biz janasý arqyly oınaýǵa týra keldi . Bul shahmat oınaýǵa uqsaıdy, óıtkeni alǵashqy eki-úsh júristen keıin kóptegen múmkindikter paıda bolady. Sonymen, biz páterlerge óte aldyn ala ıdeıalarmen bardyq. Jaýap bolmaıdy dep úmittenip qaqty . Biraq esik ashyldy, biz turǵan qyzdy kórdik . Onyń platına aqshyl shashy jáne tompaq erninde qyzǵylt erin dalaby bar edi. Beline arandatýshylyqpen erkin túımelengen gúldi úı paltosy onyń sándi formalaryn jasyrmady. Paltosynyń astynda onyń jalańash ekeni kórinip turdy. Onyń uzyn, qısyq jambastary men qısyq keýdeleri onyń árbir aýyr qadamymen buryshtan eliktiretindeı kórindi. Qarlyǵyp turǵan kúńkilder men dirildegen qadamdardan-aq onyń qolyndaǵy sýsynnyń qajeti joq ekeni anyq boldy. "Farellı myrza osynda ma?"Tonı surady.
  
  
  "Joq, - dedi ol aǵylshyn tilinde skandınavıalyq aksentpen, - Farellı myrza munda joq". Ol esikke súıenip, úı halatynyń búktemeleri odan saıyn jaıylyp ketti.
  
  
  "Keshirińiz, - dedim men onyń shyryndy denesine qaramaýǵa tyrysyp, - biz ony kórý úshin uzaq joldan óttik. Taǵy kimmen sóılese alamyz?
  
  
  "Siz menimen sóılese alasyz, bastyq", - dedi ol kúlip. "Men munda, ádettegideı, múldem jalǵyzbyn". Ol halatyn tolyǵymen jyrtyp tastaǵysy kelgendeı qolyn esik jaqtaýyna qoıdy. Tonı maǵan qarap sál jymıdy. "Biz sizdiń shaqyrýyńyzdy qýana qabyldaımyz, sınora".
  
  
  Ol bizdi pomyldap, esikti artynan qaqty. Bólme keń jıhazben jabdyqtalǵan, biraq tazalyq qyzdyń kúshti kostúmi bolmaǵany anyq. Barlyq jerde bos bótelkeler, tolyp jatqan kúlsalǵyshtar men jartylaı bos staqandar, qalyń kilem gazetter men sýretti jýrnaldarǵa shashylǵan.
  
  
  Nemquraıly qımylmen qyz bizdi otyrýǵa shaqyrdy. 'Birdeńe ishkińiz kele me?'ol mas kúıinde kúldi. Men basymdy shaıqadym, onyń erni kóńili qalmaı buralyp qaldy . "Sáttilik joq", - dedi ol.
  
  
  Aqquba súrinip, Tonı ekeýmiz otyrǵan eki oryndyqtyń qarsysyndaǵy oryndyqqa qaraı júrdi. Qatty jáne azapty kúrsinispen ol dıvanǵa qulap tústi, al beldiktiń bos túıini sheshilip, onyń jetilgen denesi týraly boljaýǵa eshteńe qalmady. Biz Farellıdiń qojaıynymen betpe-bet kelgenimiz sózsiz. 'Sen neni qalaısyń?'- dep surady ol. "Sen maǵan aıta alasyń. Djovannı meni bárinen habardar etip otyrady ". Onyń sózderi áli de azaptalǵandaı estildi, biraq ol men oılaǵandaı mas emes edi.
  
  
  Tonı araldan vıllalar alǵymyz keletinin túsindirgende, men burylyp, Djına aıtyp otyrǵan kórshi shaǵyn bólmege qaradym. Otyrǵan jerimnen buryshta telefony bar metal ústeldi kórdim.
  
  
  "Kaprıde vıllalar óte az satylady, - dedi ózin Gerta dep tanystyrǵan aqquba, - eger bireý birdeńe satsa, bul óte joǵary baǵaǵa. Myrzalar qymbat zattardy jaqsy kóredi me? Sońǵy sóz tuspaldap aıtyldy..
  
  
  "Shynynda da", - dedi Tonı oǵan jymıyp. Men tamaǵymdy tazaladym. - "Gerta, men telefondy basqa bólmeden kórip turmyn. Meniń dosym bizdiń qonaqúıge qońyraý shala ala ma? '
  
  
  Tonı qabaǵyn túıdi.
  
  
  "Árıne", - dedi ol qarlyǵyp. "Men seniń jaryǵyńdy jaǵamyn". Ol dıvannan kóterildi, al halat onyń jambastarynan bir sátke syrǵyp túsip, onyń jeńil úshburyshyn kórsetti.
  
  
  Ol jaryqty qosý úshin basqa bólmege kirgende, Tonı qabaǵyn kóterdi. Al ol basqa bólmege ótý úshin onyń janynan ótip bara jatqanda, ol onyń qolynan ustady.
  
  
  Men onyń jalańash oń jaq keýdesin qushaqtap turǵanyn kórdim. Ol alǵa-artqa qol bulǵap, kúldi. Tonı bólmege kirip, esikti jaýyp tastady. Gerta meniń ornyma kelip, qolyn ıyǵyma qoıyp, qasynda turdy: "Sen ádemi adamsyń", - dedi ol.
  
  
  Men oǵan qaradym. "Rahmet" dedim men. - Aıtyńyzshy, Gerta, Farellı myrzanyń sońǵy kezderi bızneste jańa dostary bar ma? Men onyń jańa seriktes tapqanyn estidim ". Ol qolynda sýsynmen dıvanǵa qaıta oraldy. "Djovannı árqashan jańa kelbetterge ıe bolady", - dedi ol aqyryn. "Biraq biz tek Djovannı týraly aıtýymyz kerek pe?"Aqyr sońynda, siz jáne sizdiń dosyńyz tek bıznes úshin ómir súrmeısiz, solaı ma?
  
  
  "Sender, árıne, óte qonaqjaısyńdar", - dedim men ony toqtatyp. Men Tonı sol ústeldi tintýmen aınalysady dep úmittengen edim.
  
  
  - Bilesiń be, men sıaqty adamdar. Árqashan solaı boldy. Mende olardyń qalaǵandary bar. Men seni tań qaldyramyn ba?
  
  
  "Múldem emes", - dep jaýap berdim men. Tonı onda ne istep júr?
  
  
  'Keremet jumys. Men seniń eseńgirep qalmaǵanyńa qýanyshtymyn. Sonda sen de men sıaqtysyń. Múmkindik paıda bolǵan kezde ony paıdalaný kerek ekenin bilesiz, solaı emes pe?
  
  
  "Iá, solaı", - dedim men kórshi bólme týraly oılanyp.
  
  
  Gerta staqandy edenge qoıyp, dıvanǵa jalqaýlyqpen qolyn sozdy. Tonı ishke kirgen kezde ol abaısyzda halatynyń túımelerin ashty.
  
  
  "Benıssıma !"- dedi ol aqyryn.
  
  
  Gerta bizge qaraǵan joq. "Men seniń ne qalaıtynyńdy bilemin", - dedi ol qarlyǵyp. "Al sen muny isteı alasyń. Árqaısysy kezekpen nemese ekeýi bir ýaqytta. Jaraıdy, men Djovannıge aıtpaımyn.
  
  
  Tonı onyń aldynda turyp, onyń jalańash denesine qarap turdy. - Nık, - dedi ol aýzyn qurǵatyp, - múmkin bizde taǵy birneshe mınýt bar shyǵar, jaraı ma?
  
  
  "Iem, joq, Tonı".
  
  
  - Onda ket. Men seni keıin kóremin.'
  
  
  "Tonı, ol kez kelgen mınýtta oralady!"
  
  
  Tonı dıvanǵa qarap, maǵan qaraı buryldy. "Alańda qyz seni kútip turǵanda saǵan ońaı". Endi ol renjip, azdap ashýlandy. Maǵan emes, jaǵdaıǵa. Ol meniń durys ekenimdi bildi.
  
  
  "Qalaǵanyńdy iste, - dedim men, - biraq maǵan telefon arqyly alǵan aqparatty ber".
  
  
  Onyń júzi ózgerdi. - "Keshirińiz, Nık. Seniki durys.'Ol Gertaǵa sońǵy uzaq kózqaraspen qarady, sosyn burylyp esikke qaraı bettedi.
  
  
  "Keshirińiz, janym", - dedim men jalańash qyzǵa. "Jaı ǵana oryn nemese ýaqyt emes".
  
  
  Gerta maǵan biraz abdyrap qarady. "Sen menimen jatqyń kelmeı me?"
  
  
  "Siz araldaǵy eń qalaýly áıelsiz, - dedim men, - biraq dosym ekeýmizdiń shuǵyl isterimiz bar" .
  
  
  
  
  Biz lıftte bolǵanymyzda Tonı únsiz qaldy. Biz vestıbúlge kirgen kezde men aıttym: "Basqa jaqtan qarashy, amıko. Siz máselege tap bolýyńyz múmkin ".
  
  
  Tonı kúldi. 'Meniń oıymsha, qonaq úıdegi salqyn dýsh ...'
  
  
  Men suradym. - 'Bul ne?'.
  
  
  'Qarashy. Álgi adam. Bul Farellı.
  
  
  Foıege jasy qyryqtan asqan uzyn boıly, qarańǵy jigit basqa jigitpen birge kirgen. Men ony kelesi joly bilý úshin muqıat qarap shyqtym. Sosyn taıaǵyn sermep jatqan basqa adamǵa qarasam, ony tanydym. Bul Vatıkandaǵy tonaý kezinde men jambasynan atyp óltirgen Barzını bolatyn . Eki adam jaqyn mańdaǵy dúńgirshekke kelgende, Barzını meniń betimdi kórmeýi úshin men gazet dúńgirshegine buryldym.
  
  
  "Menen áli suraǵan joq pa?"- dep surady resepshn Farellıden.
  
  
  "Joq, Sınor Farellı".
  
  
  'Keremet. Tamaqty úsh adamǵa joǵaryǵa jiberińiz. Aıtalyq, taglıatella alla bolgarıaǵa.
  
  
  "Men bul máseleni sheshemin, sınor Farellı".
  
  
  Farellı men Barzını bizdi baıqamaı lıftke qaraı júrdi. Barzını qatty aqsap qaldy. Biraz ýaqyttan keıin olardyń artyndaǵy lıft esigi jabyldy.
  
  
  "Onyń aıaq kıimi", - dedim men.
  
  
  "Barzınıde me?"
  
  
  'Iá. Onyń tabany krep tárizdi.
  
  
  
  
  Alańǵa qaıtyp kele jatqanda Tonı qaltasynan bir qaǵaz synyǵyn sýyryp aldy. "Men bul ústeldi sizdiń yńǵaıly qulyptaýyńyzben ashtym jáne eki qyzyqty nárseni taptym. Bireýi Iahýdanyń meken-jaıy jazylǵan dápter bolatyn. Men muny sheship aldym. Bul Vatıkannan tapqan ekinshi dáleldi rastaıdy ".
  
  
  Men paraqqa qaradym. Syzylǵan: "Aǵa. Iýda, San-Marko ımporty, Sachettı arqyly, Panchıno, Sısılıa " .
  
  
  "Árıne", - dedim men. "Iahýdanyń shtab-páteri Sısılıada ornalasqan, sondyqtan ol qaraqshylardy jaldaǵan bolýy múmkin".
  
  
  "Bul bizdiń múddelerimiz de sol jaqqa aýysady degendi bildiredi. Eger urlanǵan zattar qazir Sısılıada bolsa, meniń isim olardy tapqan kezde sheshiledi.
  
  
  "Shynynda da, - dedim men, - degenmen meniń tapsyrmamdy oryndaý ońaı bolmaıdy. Eger Iahýda vazadan qujatty tapsa, joq " .
  
  
  "Qaǵazdy aýdaryńyz, - dep jalǵastyrdy amıko Tonı, - sonda siz meniń kóshirgenimdi oqı alasyz. Bul dápterge jazylǵan. Bul siz úshin bir nárseni bildire me?
  
  
  Men qonaqúıdiń kishkentaı podeziniń jaryǵynyń astynda qalyp, Tonıdiń qoljazbasyn zerttedim. Men oqydym: "Leonardo taýary" plús kúni.
  
  
  "Bul urlanǵan zattarǵa silteme bolýy múmkin, - dedi Tonı, - jáne Leonardo olardy satyp alatyn kolleksıoner bolýy múmkin".
  
  
  'Múmkin.'
  
  
  Jazbadaǵy bir nárse meni qyzyqtyrdy. Eger bul jaı ǵana urlanǵan taýarlardy tasymaldaý týraly bolsa, bul meniń isim emes edi, óıtkeni men vazanyń Iahýdanyń jeke koleksıasyna arnalǵanyna senimdi boldym. Biraq mende qandaı da bir sebeptermen jazbanyń shyn máninde maǵynasy bar ekenin sezindim - men úshin basqalarǵa qaraǵanda kóbirek !
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  8 taraý
  
  
  
  
  
  
  
  
  48 saǵattan keıin biz Sısılıaǵa jettik. Aral taqyr jáne jartasty, bulyńǵyr, biraq kórkem kórinisterge ıe boldy. Biz birinshi aýyldy zerttedik jáne onyń turǵyndary nusqaýlyqtarda sıpattalǵandaı ekenin anyqtadyq. Er adamdar bizdiń suraqtarymyzǵa túsiniksiz jaýaptar bergende ne yryldady, ne bizdi múlde elemedi. Biz oqıǵa ornyna jetkende áıelder joǵalyp ketti. Aqyry Tonı qarıadan Sashettı arqyly qaı jerde ekenin aıtyp berýin ótindi. Bul araldyń arǵy shetine aparatyn tasty jáne oıly-qyrly eski jol bolyp shyqty. Biz San Marco Imports kompanıasyn sheteldik satyp alǵanymen, biraz ýaqyttan beri jabylǵanyn bildik. Qarttyń aıtýynsha, ǵımarat teńizge qaraıtyn jartasqa súıenip turǵan.
  
  
  Biz úıdiń mindetti túrde kúzetiletinin bildik, sondyqtan ol jerge taksımen barsaq, aýyldan taksı taýyp alsaq, birden qıyndyqqa tap bolamyz. Sondyqtan biz Iahýdanyń jasyrynǵan jerine ekinshi jaǵynan qaıyqpen barýdy sheshtik.
  
  
  Kelgennen keıin tańerteń biz balyqshy qaıyǵyn jaldap, ony qara jartas ústimizden eki júz metrge jýyq kóterilgen jerge baǵyttadyq. Bı bıleıtin qaıyqtan jartas tik derlik kórindi. Biz kishkentaı aq qaıyqty jartastyń etegindegi tar jaǵajaıǵa qoıdyq.
  
  
  "Múmkin, biz qymbatty jolmen júrýimiz kerek edi, dosym" , - dep usyndy Tonı ústimizdegi jartasty zertteý úshin basyn artqa eńkeıtip. "Men qıyn órleýdi kórip turǵandaı sezinemin".
  
  
  Djına bizdiń qasymyzda qara qumda turdy, onyń aqshyl shashy samaldaǵy jalyndaı terbeldi. "Nık, - dedi ol, - men jartastarǵa jalańaıaq kóterile alamyn ".
  
  
  "Sen eshteńege kóterilmeısiń" dedim men. "Sen qaıyqty kúzetý úshin osynda qalasyń".
  
  
  "Joq", - dep jaýap qaıtardy ol. Ol Tonıge buryldy. Ol ıyǵyn kóterdi.
  
  
  "Eshqandaı narazylyq joq", - dedim men. "Siz bul jartasqa kóterilýge tyrysqanyńyzdan góri biz úshin mańyzdyraq. Eger siz atys dybysyn estiseńiz, 15 mınýt kútińiz. Eger eshqaısymyz kelmesek, qaıyqpen ketińiz. Túsindiń be?'
  
  
  - Iá, - dedi ol muńaıyp. 'Shırek saǵat.'
  
  
  "Jaraıdy", - dedim men jymıyp. "Qaıyqty muqıat qadaǵalańyz. Jaqynda ol bizdiń jalǵyz tańdaýymyz bolýy múmkin. Biz bir saǵattan keıin qaıtamyz.
  
  
  Biz Djınany qaıyqta qaldyryp, órmeleýdi bastadyq. Biz elde satyp alǵan jeńil jelden qorǵaıtyn jáne rezeńke tabany bar etik kıdik, al Tonıdiń ıyǵynda arqan bar edi. Meniń belbeýimde álpınızmge arnalǵan ilgekter ilýli turdy.
  
  
  Jartastyń túbinen tar proeksıa ótti. Biz sol jerden aparatyn joldy tańdadyq. Men taıǵaq jerlerdi izdep, Tonıge nusqap, jol kórseter edim. Onyń muńdy júzinen men onyń Interpoldaǵy jumysy jalpy alǵanda basqasha ekenin aıta alamyn. Másele mynada, Tonı órkenıetti jaılylyqtan sırek ketýge májbúr boldy . Maǵan Interpoldyń AX-pen salystyrǵanda qansha tóleıtini qyzyq boldy.
  
  
  Jartastyń ortasyna jetý úshin birneshe mınýt qajet boldy, biraq áıtpese ol aıtarlyqtaı baıaý boldy. Soqpaq joǵalyp kete jazdady , biz qol men aıaqtyń tirekterin jyryqtardan tabýǵa týra keldi. Bul táýekeldi bıznes boldy. Biz qazir sonshalyqty bıik boldyq, eger qulap qalsaq, bizben ne bolatynyn aıtý qıyn. Al biz shyńnan otyz fýttaı tómen turǵan kezde Tonı borpyldaq tastyń ústinen taıyp, tepe-teńdigin joǵaltyp, qulaı bastady.
  
  
  "Qolyńdy soz!"- dep aıqaıladym.
  
  
  Ol oń qolyn bosatyp, meni ustap aldy. Men onyń qolynan ustadym, onyń salmaǵy sol aıaǵymdy tirekten qulatty. Men taıyp ketip, aıaǵymdy qozǵaltpaq bolǵanda, qulap qalamyn dep oıladym. Biraq oń qolymmen basymdaǵy úshkir tasty ustap, myqtap ustadym.
  
  
  "Aıaǵyńyzben ustaıtyn birdeńe tabyńyz", - dedim men. Meniń salmaǵym tasty álsirete bastady. Tonı qaıtadan aıaǵyna tirek taýyp, sol aıaǵymdy qaıta qoıyp, onyń artyna súıenýim úshin meni jibergenshe bir ǵasyr ótkendeı boldy.
  
  
  'Jaraıdy ma?'- dep suradym men entigip.
  
  
  "Sı", - dedi ol qorqyp júzimen.
  
  
  Men Tonıge tánti boldym. Ol maǵan qaraǵanda órmeleýden áldeqaıda qorqatyn, biraq ony qarsylyqsyz bastady .
  
  
  "Bul alys emes", - dedim men.
  
  
  Men qolymnan keletin oryndardy muqıat tańdap, ári qaraı jalǵastyrdym. Djına tómendegi tar jaǵajaıda qýyrshaqqa aınaldy.
  
  
  Aqyry biz shyńnan elý fýttaı tómenge jettik, Tonı meniń astymda. Býyndary aǵaryp, erinderi qysylyp qaldy. Men odan arqandy alyp, belbeýimde ustap alǵan álpınısik ilmek arqyly ilmek jasadym . Oń qolymmen tasty myqtap ustaı otyryp, men arqan ilmegi bar ilgektiń búıirinen erkin ilinýine múmkindik berdim de, barlyǵyn jartastyń basyna laqtyrdym.
  
  
  Ilmek jartastyń shetinen joǵalyp ketti. Janymda arqan ilýli turdy. Men ony súırep apardym. Birneshe desımetrden keıin ilmek bir nársege ilinip, toqtady. Men arqandy tartyp, Tonıge qaradym. "Biz jaqyndap qaldyq", - dedim men.
  
  
  Onyń júzi kúmán týdyrdy. Men túıindelgen arqandy ustap, joǵary kóterildim. Qol ustasyp, men shyńǵa shyqtym. Jarty jolda ilmek bosatyldy, men úsh desımetrge quladym, sodan keıin ilmek qaıtadan ilindi. Men ernimde jáne kózimde ter paıda bolǵanyn sezdim.
  
  
  Men abaılap ary qaraı kóterildim de, aqyry shyńnyń artyna qaradym. Nebári jıyrma metr jerde San Marco Imports kompanıasynyń aq sylaqpen qaptalǵan ǵımaraty turdy. Bul terezeleri taqtaıshalary bar alasa, bir qabatty ǵımarat, al ǵımaratty qorshap turǵan bıik sym qorshaýdyń artynda aramshópter ósken .
  
  
  Men shetinen shyǵyp, ilmek ótkir tasqa bekitilgen jerge qaraı júgirdim. Men ony qataıttym, sosyn Tonıge qarap basyn ızedim. Ol arqanmen kóterildi. Oǵan biraz kúsh jumsaldy, biraq aqyry ol muny istep, janyma otyrdy.
  
  
  "Sizde aqylsyz ıdeıalar bar, amıko ", - dedi ol.
  
  
  "Men bilemin", - dedim men kúlip. Men jartastyń shetine shyǵyp, Djınaǵa qol bulǵadym, ol bizdiń joǵaryǵa aman-esen kóterilgenimizdi bilsin. Ol jaýap retinde qol bulǵady. Men tasty jerge qaradym. "Shamamen jarty mıl qashyqtyqta tómen túsý ońaıyraq", - dedim men Tonıge. "Biz ony keıinirek qoldanamyz".
  
  
  "E Conte", - dedi ol . "Men kelisemin ".
  
  
  Biz qaqpaǵa qaraı jorǵaladyq. Ómirdiń belgisi joq.
  
  
  "Men tez qaraımyn", - dedi Tonı. Ol beti terlep, sym qorshaýdyń buryshyna qaraı jorǵalap shyqty. Ol ǵımarattyń qasbetine qarady, sosyn maǵan qaıta oraldy.
  
  
  "Negizgi kireberiste kúzetshi tur, ol maǵan qarýly bolyp kórinedi", - dedi ol.
  
  
  'Men solaı oıladym.'
  
  
  "Aldynda kem degende taǵy bir kólik tur, biraq men búıir qabyrǵada qyzmettik kireberisti kórdim. Meniń oıymsha, bul kúzetshi bizdi baıqamaı kirýge múmkindik beredi ".
  
  
  "Jaraıdy", - dedim men. "Biraq men bul qorshaýdan jańa ǵana dabyl júıesin taptym. Biz bul týraly birdeńe isteýimiz kerek ".
  
  
  Qorshaýdyń tómengi jaǵyndaǵy kishkene tesikti kesý úshin dabyl júıesin aınalyp ótýdi ımprovızasıalaýǵa taǵy on bes mınýt qajet boldy. Sodan keıin biz ishke kirip, Tonı tapqan búıirlik esikke qaraı bet aldyq . Orynǵa jetkende kúzetshi bizdi qaqpa aldyndaǵy ornynan kórmeıtinin baıqadyq. Men ǵımarattyń janynan ony muqıat qarap shyqqansha ótip kettim. Ol túımesi ashylǵan kóılek kıip, qoltyǵynyń astynda AK-47 avtomatyn ustaǵan. Qaqpanyń janynda kúzetshiniń shaǵyn kabınasy boldy; kabınaǵa Tonı kórmegen bir nárse baılanǵan: úlken nemis ovcharkasy. Baqytymyzǵa oraı, jel bizdiń jaqqa qaraı soǵyp turdy, sondyqtan ıt bizdi ıiskemedi . Biraq men qyzmettik kireberisti ashqan kezde óte tynysh bolýymyz kerek ekenin bildim.
  
  
  Biz metal esikke qaraı jyljyp, qulypqa qaradyq. Ony ashý qıyn bolǵan joq; arnaıy qulypty tańdaý arqyly bul birneshe mınýtty aldy. Men esikti aqyryn ıterip, ishke qaradym.
  
  
  "Júr", - dep sybyrladym men Tonıge.
  
  
  Biz myltyqtarymyzdy sýyryp alyp, ishke kirdik. Tonı artymyzdan esikti jaýyp tastady. Biz shaǵyn ǵımarattyń qasbetine aparatyn dálizde boldyq. Alystan bir jerde kúńgirt gúrildegen dybys estildi. Tómennen kele jatqandaı boldy, biraq baspaldaq kórinbedi.
  
  
  Men Tonıden úıdiń aldyńǵy jaǵyna qaraı jyljyp bara jatqanda qasymda turýymdy suradym. Biz qandaı da bir qabyldaý bólmesinde nemese keńsede boldyq. Ústel basynda aq halatty abzal jan otyrdy, ol maǵan áldebir tehnık bolyp kórindi. Buryshta kúzetshi ıtalándyq gazetti oqyp otyrdy. Olardyń eshqaısysy bizdi kórgen de, estigen de joq.
  
  
  Ústeldiń aldynda er adamdy ashyq esik pen kúzetshiden bólip turǵan L-tárizdi eseptegish boldy. Men Tonıge bas ızegenimde, ol baǵanadaǵy qaqpadan ótti, men kúzetshige qaraı birneshe qadam jasadym.
  
  
  "Otyryńdar", - dep aıqaıladym men ıtalán tilinde.
  
  
  Kúzetshi ornynan atyp turdy, onyń qoly jambasyndaǵy revolverge qolyn sozdy, biraq sodan keıin ol meniń "Lúgerimniń" keýdesin kózdep turǵanyn kórdi. Aq halatty abzal jan ornynan aqyryn turyp Tonıge, sosyn maǵan qarady.
  
  
  "Iahýda qaıda?"men odan tapanshamdy alyp, kúzetshiden muqıat qaramaı suradym.
  
  
  "Ol saǵan ne úshin kerek?"- dep surady kúzetshi.
  
  
  "Kettik, kettik", - dedi Tonı óziniń 38 kalıbrli "Berettasyn" er adamnyń arqasyna qadap. "Bizdiń shydamdylyǵymyzdy synama".
  
  
  "Iahýda bul jerde joq", - dedi álgi adam. Ol ıtalán tilinde jaýap berdi, biraq nemis nemese skandınavıalyq bolyp kórindi. Endi ol bizge burylyp, bet-álpetimizdi muqıat qarap shyqty. Ol jıeksiz kózildirik kıgen, salqyn kók kózdi aryq adam edi. Ol Iahýda jaldaıtyn adamǵa uqsaıtyn. Biraq eger ol tehnık bolsa, munda onyń qyzmeti qandaı boldy?
  
  
  "Syrttaǵy kúzetshige habarlasa alasyz ba?"Men suradym.
  
  
  "Iá", - dep jaýap berdi ol.
  
  
  "Olarǵa aıtpa!"kúzetshi buryshqa júgirdi.
  
  
  Men onyń qasyna baryp, onyń revolverin qabynan alyp, belbeýimniń astyna syrǵytyp jiberdim. Sosyn men tehnıkke buryldym: "Myna kúzetshige myna jerge kirýin aıt", - dedim men.
  
  
  "Ol qyzmetinen kete almaıdy!"
  
  
  "Olarmen sóılespe!"kúzetshi talap etti.
  
  
  "Úndeme, aqymaq!"- dedi tehnık muzdaı únmen.
  
  
  "Oǵan Iahýda myrzanyń telefonmen sóılesip turǵanyn jáne oǵan arnaıy nusqaýlar bergisi keletinin aıt", - dedim men.
  
  
  Er adam meniń kózqarasymdy Tonıge aýdardy. "Onyń aıtqanyn iste", - dedi Tonı.
  
  
  Tehnık ústeldiń tartpasyn ashyp, taratqyshty tapty. Ol batyrmany basyp: "Karlo. Osynda kelińiz. Iýda myrza sizdiń onymen telefon arqyly sóıleskenińizdi qalaıdy.
  
  
  Biz únsiz kúttik, kúzetshi qoltyǵynda qaýip tóndiretin AK-47 bar qaqpadan ǵımaratqa qaraı júrip bara jatqanda. Ol esikke jaqyndaǵan kezde buryshtaǵy kúzetshi: "Abaılańyz! Olardyń qarýy bar!
  
  
  Esik aldynda turǵan adam Tonı ekeýmizge jalt qarady, sosyn avtomatty kóterdi. Men atyp, onyń keýdesine tıgizdim. Ol esikke qulaǵan kezde avtomat qatty kúrkiredi. Oqtar edenge, baǵanaǵa jáne kúzetshiniń keýdesine qadalyp, eskertýdi týdyrdy. Ol qabyrǵaǵa soǵylyp, ózi otyrǵan oryndyqtan qulap ketken. Ekeýi de qaıtys boldy.
  
  
  Men esikke baryp, syrtqa qaradym. Eshkim kórinbedi. Men tehnıkke qaıta bet burǵanymda onyń beti appaq boldy.
  
  
  "Endi júr", - dedim men. "Iahýda ketip qaldy ma?"
  
  
  "Men munda jalǵyzbyn", - dedi ol. Onyń daýysynan men onyń shyndyqty aıtqanyn bildim.
  
  
  "Olja qaıda?"Tonı surady.
  
  
  'Qaısysy?'
  
  
  "Vatıkan qalasynyń qazynalary. Olar qaıda jasyrylǵan?
  
  
  "Oı, sen qazyna osynda dep oıladyń ba?"
  
  
  Men ústeldiń artyna baryp, Lúgerdi er adamnyń sol qulaǵyna bastym. 'Olar qaıda?'
  
  
  Onyń beti bordaı appaq, entigip qaldy. "Men olardyń úńgir týraly aıtqanyn estidim", - dedi ol jutynyp.
  
  
  Men suradym. - "Qandaı úńgir?"
  
  
  'Jylan úńgiri. Bir jerde osynda.
  
  
  "Men muny bilemin", - dedi Tonı.
  
  
  Men Lúgerdi adamnyń basyna qattyraq bastym. "Al munda jer astynda ne bar?"
  
  
  Onyń júzinde aıanyshty sumdyqtyń kórinisi paıda boldy. 'Eshteńe!'- dedi ol daýystap.
  
  
  Tonı ekeýmiz bir-birimizge qaradyq. Men suradym. - "Eger qazyna jaqyn mańdaǵy úńgirde jasyrylǵan bolsa, bizdiń astymyzda qandaı bólmeler bar dep oılaısyz?"
  
  
  "Meniń oıymsha, biz muny anyqtaýymyz kerek", - dedi Tonı.
  
  
  "Ony baılańyz", - dedim men. "Djına qaıyqpen ketkenge deıin bizde birneshe mınýt bar".
  
  
  Tonı men baspaldaq izdep júrgenimde, Tonı er adamnyń aýzyn óz galstýgimen baılap, jippen baılap qoıdy. Baspaldaq joq edi, biraq sypyrǵysh shkaftyń esigin ashsam, lıftti kórdim.
  
  
  Men aıqaıladym. - "Júr, Tonı!""Biz tómen túse alamyz".
  
  
  Biz kishkene lıftke kirip, únsiz tómen tústik, tómennen ne tabatynymyzdy bilgimiz keldi. Biraz ýaqyttan keıin biz kózimizdi ashyp syrtqa shyqtyq.
  
  
  'Meıirimdi Alla!'- dedi Tonı.
  
  
  - Durys aıtasyń, - dedim men aqyryn ysqyryp.
  
  
  Biz keremet jerasty keshenine kirdik. Biz jartastan basqa barlyq baǵyttaǵy dálizder men bólmelerdi kórdik. Biz júrip bara jatqanda men óz kózime ózim senbedim. Bir seksıada tolyq ıadrolyq "zaýyt" boldy, al irgeles úı-jaılarda onymen baılanysty barlyq jabdyqtar men mashınalar boldy. Iahýda atom ǵalymy boldy! Aqyrynda, biz úlken ústeli men seıfi bar zerthananyń bir túrin taptyq. Tonı seıfpen jumysqa kiristi, ol qýana aıtty, men ústeldi qarap jatqanda asha alady. Seıf ashylǵan kezde biz birneshe qyzyqty qujattardy taptyq. Biz olardy ústelge qoıdyq.
  
  
  "Burynǵy sheshilmegen óner urlyqtary", - dedi Tonı. "Iýda men Farellı únemi birge jumys istegen bolýy kerek".
  
  
  Men seıften bir paraq qaǵazdy alyp, oǵan qaradym. - Qudaıym, - dedim men. "Iahýda jyldar boıy NATO elderinen qupıalardy urlap kelgen . Aqyr sońynda, ol óziniń atom bombasyn jınaýǵa jetkilikti boldy ".
  
  
  "Sondyqtan bolar, ol bul tonaýlardy bastady", - dedi Tonı. "Osy jobany qarjylandyrý úshin".
  
  
  Men basqa qaǵazdy alyp, oǵan uzaq qaradym. "Jaqsy, jaqsy", - dedim men kúlip. Bul men etrýsk vazasyna salǵan urlanǵan qujat edi.
  
  
  "Bul sen izdegen nárse boldy ma, Nık?"
  
  
  'Iá.'Men qaǵazdy uqypty búktep, qaltama saldym.
  
  
  "Onda sizdiń mısıańyz aıaqtaldy, - dedi Tonı, - men osy úńgirden óner qazynasyn jınaǵan kezde daıyn bolamyn".
  
  
  Men oǵan sıamen birneshe dızaındy berdim. "Joq, meniń mısıam aıaqtalǵan joq. Biz Iahýda bul qujatty orystarǵa satady dep oıladyq, biraq onyń ózi ony paıdalana alatyn sıaqty. Bul meniń qaltama salǵan qujattyń syzbasynyń egjeı-tegjeıli ázirlemeleri. Al basqa qaǵazdarda qurylǵynyń dızaıny týraly jazbalar bar ".
  
  
  "Amıko, Iahýda bilmeı urlap ketken qujatta atom bombasynyń bir bóliginiń jospary bar dep aıtqyń kele me?"
  
  
  - Iá, - dep jaýap berdim men. Iahýdanyń detonator onyń arsenalyn tıimdirek etetinin kórgeni anyq boldy, sondyqtan ony paıdalanǵysy keldi. Bul sondaı-aq Iahýdanyń bombasynyń kishkentaı, múmkin portatıvti ekenin kórsetti. Meniń oıyma tipti portatıvti bombanyń ózi úlken qalany tolyǵymen joıyp jiberýi múmkin degen oı keldi.
  
  
  "Ol ony qalaı qoldanady dep oılaısyń?"Tonı surady.
  
  
  "Men muny anyq bilemin".
  
  
  "Sonda bomba qaıda?"
  
  
  Men oǵan oılana qaradym. "Bomba daıyn boldy delik", - dedim men. "Iahýdanyń qurylǵyny jasap, ony bombasyna salýǵa ýaqyty boldy. Barlyǵy daıyn jáne bomba bir jerge ushyp ketedi delik?
  
  
  "Ah", - dep kúbirledi Tonı.
  
  
  Ol taǵy bir qaǵazdy alyp, ony zerttedi. "Mynaǵan qara, Nık".
  
  
  Bir nárse qaǵazǵa qaryndashpen syzylǵan. Ol ıtalán tilinde jazylǵan jáne "Jer deńgeıinde qyryq bes shaqyrymdyq zaqymdaný radıýsy bar bir megatonnalyq qýat" dep jazylǵan.
  
  
  "Rabbym", - dedim men.
  
  
  "Biraq ol mundaı qarýmen ne isteıdi?"Tonı surady.
  
  
  "Bilmeımin", - dep jaýap berdim men. "Biraq ol ne qalasa da, vazadan sýret salý onyń josparyn shynaıyraq etti . Jáne men bul úshin jaýapkershilikti sezinemin ".
  
  
  "Aqymaqtyq", - dedi Tonı. "Mundaı múmkin emes sebep-saldarlyq jaǵdaıdy eshkim boljaı almaıdy".
  
  
  Men ústeldiń astynan túsip qalǵan basylǵan kitapshany aldym. "Bul qyzyq."
  
  
  "Ne boldy, Nık?"
  
  
  "Italıa jelisi kemeleriniń qozǵalys kestesi". Men broshúranyń muqabasyndaǵy krýızdik kemelerdiń tizimin qarap shyqtym jáne meniń basymda paıda bolǵan esimdi kórdim. "Mine, Leonardo ".
  
  
  Tonı kózin qysyp aldy. "Leonardo. Kúte turyńyz, biz... "
  
  
  "Farellıden jazba", - dep eske saldym men oǵan. - Siz muny sheship aldyńyz. Oǵan jazylǵan bolatyn: "Leonardonyń taýary", odan keıin kezdesý keshi. Bul keshe boldy.
  
  
  "Leonardoǵa arnalǵan taýarlar", - dep Tonı aqyryn qaıtalady. "Che dıavolo, meniń dosym. Sizdiń oıyńyzsha, bul jazba mynalarǵa qatysty ... "
  
  
  "Bul maǵan yqtımal bolyp kórinedi". Men qaltany ashyp, ártúrli kemelerdiń jóneltiletin kúnderiniń tizimin taptym. "Leonardonyń" janynda kún qyzyl túspen qorshalǵan. Bul sannyń qandaı ekenin kórgende, men aýzymnyń astyna qarǵys aıttym.
  
  
  Tonı meniń ıyǵyma qarady, sosyn maǵan qarady. "Múldem", - dedim men. ""Leonardo" tórt kúnnen keıin qaıtadan júzedi . Onyń bortynda atom bombasy bolǵan shyǵar. Sodan keıin ol Nú-Iorkke barady ".
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  9 taraý
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Keıinirek Djına ekeýmiz Rımge qaıttyq. Tonı Benedetto Interpoldaǵy áriptesterin kútý jáne Iahýda úńgirinen Vatıkan qazynasyn alý úshin Sısılıada qaldy. Ol tehnıkany Sısılıa polısıasyna tapsyryp qoıǵan jáne Rımdegi Interpoldan Djovannı Farellı men Iahýdany kelgen boıda tutqyndaý úshin Rım men Kaprı polısıasynyń kómegine júginýin suraǵan .
  
  
  Djınanyń bólmesinen biz áýejaıǵa qońyraý shaldyq jáne kelesi kúni tańerteń Neapolge ushaqqa tapsyrys berdik. "Leonardo" Neapolde boldy jáne sol jerden Nú -Iorkke júzedi.
  
  
  Tústen keıin men Hokpen baılanysqa shyqtym. Ol meniń qujatty qaıtaryp alǵanymdy estigende qatty qýandy jáne men oǵan Iahýdanyń detonatordy iske qosyp qoıǵanyn aıtqansha jaqsy kóńil-kúıde boldy.
  
  
  'Ne?'
  
  
  "Meniń oıymsha, ol bul atom bombasyn "Leonardo" kemesine otyrǵyzdy, - dedim men, - keme Nú-Iorkke bet alady".
  
  
  - Qudaı-aý, - dep kúbirledi Hoýk. "Ol bul bombany osynda qoldanǵysy keledi dep oılaısyz ba?"
  
  
  "Men basqa eshteńeni elestete almaımyn", - dep jaýap berdim men.
  
  
  Uzaq únsizdik ornady, ony ekinshi jaǵynan Hoýktyń aýyr tynysy ǵana buzdy. Men tereń dem alyp, jaǵdaıdy qyzǵylt etip kórsetkim kelmeı, onyń múlde basqasha ekenin bilsem, jalǵastyrdym.
  
  
  "Ózderińiz biletindeı, ol jasaǵan bombanyń óltirý radıýsy on bes mıldi quraıdy. Ekinshilik jáne úshinshilik soqqy tolqyndary týraly aıtpaǵannyń ózinde. Men tapqan syzbalarǵa qaraǵanda, ol birneshe kún ishinde stansıanyń seıfinde saqtaýǵa bolatyndaı kishkentaı bomba jasap úlgergen . Biraq ólshemniń joıqyn kúshke esh qatysy joq ... '
  
  
  "Iá, men muny túsinemin, Karter. Áreket etińiz ", - dedi Hoýk, men oǵan aıtqan faktilerge renjigenim anyq.
  
  
  "Iahýdaǵa tek bombany shekten tys laqtyrý kerek boldy. Sodan keıin ol Nú-Iork aılaǵynyń túbinde birneshe kún, tipti aptalap jatýy múmkin. Múmkin aılar boıy. Endi onyń detonatory bar bolǵandyqtan, ony alys qashyqtyqtaǵy detonatormen juptastyrý jetkilikti. Ol Fıladelfıada ekskýrsıada bolýy múmkin jáne jaı ǵana túımeni basý kerek boldy. Sosyn... qosh bol Nú-Iork ".
  
  
  'Biraq nege?'- dep surady Hoýk. - Ol bombany kemeden laqtyra ma, mańyzdy emes, Karter. Men onyń nege mundaı aqylsyz josparǵa qumar ekenin bilgim keledi " .
  
  
  "Sebebi Iahýda esi aýysqan, ser. Siz muny men sıaqty jaqsy bilesiz. Ol bizdi jáne elimizdi jek kóredi; ásirese Nıagaradaǵy sońǵy kezdesýimizden keıin. Múmkin bul onyń kek alý tujyrymdamasy shyǵar, kim bilsin.
  
  
  'Kek?'- dep aıqaılady Hoýk, endi ol meni Iahýdanyń buzyq minezi týraly oıymnyń aldyna qoıǵanym úshin ashýlana jazdady. "On mıllıon adamdy óltirińiz, Karter? Qudaıym, adam, bul is shynymen baqylaýdan shyǵyp ketpes buryn, biz ony toqtatýymyz kerek. Siz bul bombany tabýyńyz kerek, Karter. Jáne, árıne, Iahýda ".
  
  
  "Men bás tigýge daıynmyn", - dedim men tez. "Biraq eger bul sizdi jubatatyn bolsa, men Iahýda bizdiń qupıa detonatorymyzdy eshkimge bermegenine senimdimin. Kem degende, ázirge . Zerthanadan tapqan qujattarymdy muqıat oqyp shyqqannan keıin, ol josparlardy óz qyzmetkerlerine birneshe úzindilermen jetkizdi dep kúdiktenemin. Osylaısha, eshkim búkil qurylǵyny bilmeıdi; barlyǵy onyń bir bóligin ǵana biledi. Iahýdany qolǵa túsirgennen keıin bul týraly budan bylaı alańdamaımyz dep úmittenemin ".
  
  
  "Eger Nú-Iork qalasy birinshi kezekte jarylyp ketpese, siz bul týraly aıtyp otyrsyz".
  
  
  "Shynynda da, ser", - dedim men.
  
  
  "Al, júr, Nık. Oqıǵa ornynda agentter bolýy úshin "Leonardo" Nú-Iorkke naqty qashan keletinin maǵan habarlańyz. Siz bombany keme kelgenge deıin taba alasyz . Eger olaı bolmasa, men kóptegen adamdarǵa eskertýim kerek ".
  
  
  'Men muny bilemin.'
  
  
  
  
  
  Men qońyraý shalyp bolǵan soń, Djına ekeýmiz Italıadaǵy keńsege bardyq. Jaqynda júzý kestesi ózgerdi, men Neapol portynyń kapıtanyna nemese ıtalándyq jeli ókiline barýym kerek dep aıtyldy .
  
  
  Djınanyń súıikti meıramhanalarynyń birinde tamaqtanǵannan keıin biz onyń bólmesine qaıttyq. Men kelesi tańǵa deıin eshteńe isteı almadym, sodan keıin ushaq Neapolge ushyp ketti. Men de Djınaǵa oryn brondadym, biraq men oǵan áli aıtqan joqpyn.
  
  
  Men sýsyn quıyp bolǵan soń, móldir túngi kóılek kıgen Djına kelip, janymdaǵy kishkentaı dıvanǵa otyrdy da, meniń qolyma qysty.
  
  
  "Bul bizdiń sońǵy túnimiz bola ma, Nık?"
  
  
  Men sol qara kózderge qarap, Djına Romanonyń men úshin qanshama eńbek sińirgenin túsindim. Eger ajyrasýǵa týra kelse, men ony qatty saǵynatyn edim. Bul meniń jumysymdaǵy sátsizdik boldy. Siz emosıonaldyq qıyndyqtarǵa tap bola almaısyz. Bul jaı ǵana aýyrsynýdy týdyrady. Sondyqtan bul bizdiń sońǵy túnimiz bolsa jaqsy bolar edi. Biraq AX áli de Djınaǵa muqtaj boldy .
  
  
  "Shynymdy aıtsam, - dep jaýap berdim men, - bul bizdiń sońǵy túnimiz bolmaıdy. Iaǵnı, eger siz AX-da taǵy biraz ýaqyt jumys istegińiz kelse " .
  
  
  "Iá, múmkin", - dedi Djına. Ol meni súıdi - meniń qysymym kúrt kóterildi.
  
  
  "Siz tym kóp aralaspas buryn, bul jumystyń ne ekenin kórgenshe kútińiz", - dedim men kúlimsirep.
  
  
  "Men senimen qala alamyn ba?"
  
  
  'Iá.'
  
  
  "Onda bári jaqsy bolady".
  
  
  Men onyń móldir túngi kóıleginiń astynda qarańǵylanyp turǵan emizikterine qaradym. Iahýdaǵa nazar aýdarý ońaı bolǵan joq ".
  
  
  "Djına, - dedim men, - men senen osy ýaqytqa deıin jasyryp kelgen keıbir nárselerdi bilýiń kerek."
  
  
  Ol meniń túsiniktememdi kútip, baısaldy kórindi.
  
  
  "Biz Leonardonyń júzý kestesin tekserdik, óıtkeni biz bortta atom bombasy bar dep esepteımiz".
  
  
  "Nık, sen kishkentaı atom bombasyn aıtyp tursyń ba?"
  
  
  "Belgili bir túrdegi, ıá". _
  
  
  "Biraq munyń Vatıkan men Djovannı Farellıdegi tonaýǵa qandaı qatysy bar?"
  
  
  "Biz Farellı men belgili bir Iahýda nemese, múmkin, Iahýdanyń ózi Nú -Iorkke bet alatyn kemege bomba ákeldi dep oılaımyz. Olar menen urlanǵan qujatty paıdalanyp bomba jasady " .
  
  
  "Nık, bul keremet estiledi".
  
  
  'Biraq solaı. Men bul bombany Iahýda jaryp jibermes buryn tabýym kerek. Eger Iahýda bortta bolsa, ol betperde kıgen bolýy múmkin. Ol betperde jasaýdyń sheberi, sondyqtan men onyń ashylýyna sene almaımyn. Men birden bomba izdeýge kirisýim kerek ".
  
  
  "Al saǵan bul máselede kómek kerek pe?"
  
  
  "Men senen suraǵanymdy jek kóremin, Djına. Biraq Tonı Benedetto Farellıdi izdeýmen aınalysady, men Interpol kemede bolǵan kezde meniń jolymdy jasaı ma, bilmeımin. Siz tek meniń buıryqtarymdy oryndaýyńyz kerek, jáne siz men úshin jabyq bolyp qalatyn esikterden óte alasyz ".
  
  
  Bir sátke ol meniń janyma qarady. "Bul qaýipti estiledi", - dedi ol aqyryn.
  
  
  "Iá, bul ómirge qaýip tóndirýi múmkin."
  
  
  "Biraq siz Djovannıdiń bul sumdyqty josparlaǵanyna senesiz be?"
  
  
  "Meniń oıymsha, onyń buǵan qatysy bar edi".
  
  
  Ol tereń dem aldy. "Men Djovannı Farellıdi jek kóremin", - dedi ol aqyryn. "Eger men ony toqtatý úshin birdeńe isteı alsam, men óte baqytty bolamyn . Biraq, - dedi ol kidirip, - odan da kóp nárse bar. Meniń jıenim Anna Nú-Iorkte turady. Ol meniń qalǵan sońǵy týysym, men ony qatty jaqsy kóremin. Osy bombanyń kesirinen onyń ómirine de qaýip tónýi múmkin be?
  
  
  "Sirá," men moıyndadym.
  
  
  -Onda men senimen birge baramyn, Nık.
  
  
  "Jaraıdy", - dedim men. "Sonda siz báribir jalaqy alatyn bolasyz". Men staqandy qoıyp, ony qushaqtadym. Onyń aýzy ystyq jáne shydamsyz boldy. Onyń emizikteri túngi kóıleginiń astynda qatty bolatyn.
  
  
  "Men saǵan kerek bolǵanyma qýanyshtymyn, Nık", - dep sybyrlady ol.
  
  
  "Men bás tigýge daıynmyn", - dedim men.
  
  
  "Al sen maǵan senesiń".
  
  
  Men oǵan eshkimge senbeıtinimdi aıta alar edim, biraq onyń kóńilin qaldyrýdyń nemese onyń AX úshin ne isteıtini týraly nemquraıly aıtýdyń qajeti joq edi. Men ony dıvanǵa ıterip jiberdim, biz bir-birimizdi qushaqtap aldyq, biraz ýaqyt boıy biz Iahýdany da, Djovannı Farellıdi de, bortynda ólim quraly bar "Leonardony" da oılamadyq. Tek jyly teri, názik ıister, Djınanyń dybystary men erkeletýleri jáne onyń mende jasaǵan gúrildegen tozaqtary ǵana boldy.
  
  
  Kelesi kúni tańerteń bul Neapolge qysqa reıs boldy. Biz saǵat segizden keıin birden qondyq, áýejaıda taksıge otyrdyq jáne Neapoldiń aılaq aımaǵyna tikeleı jetkizdik, sonda barǵan saıyn úlken, sándi jolaýshylar kemeleri kelip, jolǵa shyqty. Biz ol jerge saǵat toǵyzda jettik jáne port bastyǵynyń keńsesiniń aldynan shyqtyq. Birneshe mınýttan keıin biz onyń kómekshisiniń kabınetinde otyryp, Leonardo týraly áńgimelestik.
  
  
  - Siz Leonardo, sınorǵa barǵyńyz kele me? - dep surady jas jigit.
  
  
  'Iá.'
  
  
  "Al, ol munda joq".
  
  
  'Qalaı?'
  
  
  "Men onyń portta joq ekenine senimdimin, ser Karter", - dedi ol. "Biraq eger siz bir mınýt kútseńiz, men tekseremin". Ol keńseden shyǵyp bara jatqanda Djına maǵan qarady. "Bul sáttilik emes pe?"- dep surady ol.
  
  
  'Múmkin.'
  
  
  Italándyq jas jigit ishke kirgende, onyń qoltyǵynda salmaǵy kem degende on keli bolatyn úlken kitap bolǵan. Ol ony ústelge qatty tastady.
  
  
  "Mine, Karter myrza", - dedi ol. "Leonardo eki kún buryn ıtalándyq jeliniń jańa kestesine sáıkes júzip ketti".
  
  
  - Iem, - dedim men ashýlanyp.
  
  
  "Kemeniń Nú-Iorkke qashan keletinin Italy Line keńsesinde osy jerden bile alasyz."
  
  
  Men suradym. - "Keme qanshaǵa ketti?"
  
  
  Ol joǵary qarady. "Eger meniń esimde durys bolsa, bul jyldam keme.
  
  
  Joldyń jartysynda bolýy kerek. Men aqyryn basymdy shaıqadym. Bomba mindetti túrde bortta boldy. Al úsh kúnnen az ýaqyt ótken soń keme Nú-Iorkke jetedi. Men AQSH-tyń eń jaqyn áskerı qolbasshylyǵy qaı jerde ekenin esime túsirýge tyrystym. Maǵan telefonǵa tez jetý kerek boldy.
  
  
  Men ornymnan turdym. "Rahmet", - dedim men jas jigitke.
  
  
  
  
  Eger sizge shuǵyl túrde áskerılerdiń kómegi qajet bolsa, sizge qajet adammen sóılesý qajet. Men bul adamdy general Makfarleınniń keıpinen taptym. Men ony jaqyn mańdaǵy AQSH áýe kúshteri bazasyna shaqyrdym. Biz sóılesken kezde ol meniń jeke kýáligimdi basqa jolmen tekserdi.
  
  
  "Sizden general suraýdy jek kóremin, - dedim men, - biraq mende Leonardony qýyp jetetin ushaq bolýy kerek.
  
  
  "Demek, bul ushaq jaqyn arada osynda bolýy kerek", - dedi general. 'Men muny bilemin. Sizde birdeńe bar ma?
  
  
  Artynan qysqa únsizdik ornady. "Olar Vashıngtonǵa ushýǵa daıyndalyp jatqan sýperkargo bar. Biz reısti alǵa jyljytamyz jáne siz úshin shaǵyn aınalma jol jasaımyz. Bul qalypty jaǵdaı dep oılaısyz ba?
  
  
  "Bul keremet estiledi, general."
  
  
  "Ushaq Neapol áýejaıynda saǵat on birde bolady. Men sizdi anyqtaý úshin bortta bolamyn.
  
  
  "Keremet, general", - dedim men. "Bizge eki parashút pen qutqarý saly kerek".
  
  
  Ol surady. - "Eki parashút?"
  
  
  "Menimen bir jas kelinshek, general. Ol AX júıesinde jumys isteıdi.
  
  
  'Jaraıdy, biz buǵan qamqorlyq jasaımyz, Karter myrza.
  
  
  "Kóp rahmet, general".
  
  
  Áýejaıǵa qaıtyp kele jatqanda men Djınadan ol ushaqtan parashútpen sekirdi me dep suradym. Ol maǵan esinen tanyp qalǵandaı qarady.
  
  
  Men suradym. - "Sen muny isteı alamyn dep oılaısyń ba?"
  
  
  Ol kúrsindi. Sol ýaqytqa deıin men muny anyqtaımyn.
  
  
  Biz teńizge sekiremiz, sondyqtan qurlyqqa qaraǵanda sál jumsaq qonamyz ", - dedim men. "Árıne, siz sýǵa túsken boıda parashútten qutylýyńyz kerek, áıtpese qıyndyqqa tap bolasyz. Parashútterden qutylǵannan keıin bizde qutqarý saly bolady ".
  
  
  Meniń qolymnan keledi dep oılaımyn", - dedi ol, biraq qobaljyǵandaı kórindi. Biz áýejaıǵa kelgennen keıin kóp uzamaı jasyl fonda úlken kólik ushaǵy qondy . General men adútant Djına ekeýmizdi vokzal ǵımaratynda qarsy aldy. General bir kezderi ushqysh bolǵan, uzyn boıly adam bolǵan . Ol meniń jeke kýáligime muqıat qarady. Sosyn ol maǵan úlken kúlimsirep qarady.
  
  
  "Áýe kúshteri sizdi oqıǵa ornyna aparady, Karter myrza. Bul reıs shyn máninde qanshalyqty shuǵyl?
  
  
  "Men sizge tek Leonardonyń bortynda qaýipti adam bar ekenin aıta alamyn, general, biz ony tabýymyz kerek".
  
  
  General Makfarleın ernin qysty; ol kóbirek suraǵysy keldi, biraq men oǵan jaýap bere almaıtynymdy bildi. Aqyry ol qolyn sozyp: "Sizge sáttilik tileımin", - dedi.
  
  
  "Rahmet, general", - dep jaýap berdim men. "Biz qazir barǵanymyz jón".
  
  
  General júk ushaǵyna qaıtyp oralmady. Ol Neapolde birdeńe isteý kerek ekenin, sodan keıin óz bazasyna oralatynyn aıtty. Biz onymen vokzal ǵımaratynyń júk esiginiń aldynda qoshtasyp, adútanttyń súıemeldeýimen ushaqqa qaraı júrdik. Qozǵaltqyshtar qazirdiń ózinde jumys istep turdy, biz qatty jelde bortqa shyqtyq. Bizdi jarty ondaǵan forma kıgen sarbazdar men ofıserlermen tanystyrǵannan keıin kóp uzamaı biz ushyp kettik.
  
  
  Italıa jelisi bizge Leonardonyń júzýiniń egjeı-tegjeıli josparyn berdi jáne bizge ony qaıdan tabatynymyz týraly aıtty. Sonymen qatar, biz kapıtan kapıtan Bertoldımen baılanysqa shyqtyq, ol teńizde eki parashútshiniń joǵalyp ketpeýin qadaǵalaý kerektigin bildi. Baılanysqa deıingi sońǵy jarty saǵat ishinde áýe kemesi men keme arasynda radıobaılanys júrgiziletin bolady .
  
  
  Ushqysh Leonardony basyp ozýǵa qansha ýaqyt ketetinin eseptep, tórt-bes saǵatty eseptedi. Bul men úshin óte jaqsy boldy , óıtkeni ýaqyt mańyzdy faktorǵa aınaldy . Kólik Fransıanyń ońtústiginen ótip bara jatqanda, biz salqyn tamaq jedik. Biz tamaq ishken kezde materıktik Eýropa artta qaldy.
  
  
  Biz parashútterdi aldyq, al óte shydamdy amerıkandyq serjant Djınaǵa olardyń qalaı jumys isteıtinin jáne ýaqyty kelgende ne isteý kerektigin kórsetti. Men qarap, tyńdadym.
  
  
  "Al maǵan tek saqınany tartý kerek pe? - dep surady Djına.
  
  
  "Dál solaı, hanym", - dedi serjant. "Biraq aldymen ushaqtan múldem bas tartý kerek, muny este saqtańyz."
  
  
  'Iá. Men baıaý onǵa deıin sanaýym kerek ", - dedi ol.
  
  
  Bári jaqsy bolady dep oılaımyn, serjant, - dedim men.
  
  
  - Iá, - dep jaýap berdi Djına ekiushty. Ol kishkentaı jáne názik bolyp kórindi, olar bergen jasyl ushý kostúminde turdy. Ol betindegi shashty alyp tastady. - "Men muny isteı alamyn".
  
  
  "Tek bul saqınany jiberme", - dedi serjant. "Siz ony qaıtadan ustamas buryn alysqa qulap ketýińiz múmkin".
  
  
  "Saqınany jibermeý kerek", - dep qaıtalady Djına.
  
  
  Osy kezde ushqysh "Leonardoǵa" habarlasyp, kapıtanǵa bizdiń sekirgenimiz jáne bizdi qaıdan izdeý kerektigi týraly habarlady. Ol kapıtannan bizdi kemege otyrǵyzyp, qolynan kelgenniń bárine kómektesýin ótindi .
  
  
  Bultsyz kún boldy. Djına ekeýmiz kobált kógildir teńizde astymyzda qozǵalmaı jatqandaı kórinetin uzyn aq muhıt laınerin kórgenshe terezeden qarap turdyq.
  
  
  Serjant maǵan basyn ızedi. "Biz sekirýge daıynbyz, Karter myrza."
  
  
  Birneshe mınýttan keıin biz ushaqtyń ashyq esiginiń aldynda turdyq. Aınalamyzdan jel ysqyrdy. Kógildir aspan men kógildir teńizden basqa eshteńe kórinbedi.
  
  
  Jaraıdy, Djına, - dedim men. Men ony erligi úshin qurmettedim. - "Tómen qaramańyz. Sen jaı ǵana esikten shyǵyp, saqınany ustaısyń. Onǵa deıin sanap, oǵan qol sozyńyz.
  
  
  Men seniń artyńda bolamyn ".
  
  
  Jaraıdy, - dedi ol kúlimsirep qınalyp.
  
  
  Ol burylyp sekirdi. Men onyń qulaǵanyn kórdim, sosyn artynda aq jibektiń dóńes ekenin kórdim. Ol sátti boldy. Men serjantqa basymdy ızep, ushaqtan sekirdim.
  
  
  Eger siz jıi sekirmeseńiz, sekirgennen keıingi alǵashqy birneshe sekýndta asqazanyńyz birtúrli buzylady. Men tómendegi teńizge súńgip bara jatqanda, meniki joǵary-tómen sekirdi, al jel qulaǵym men basymdy ysqyryp, tynysymdy basyp qaldy. Saqınany sýyryp alǵannan keıin, men onyń tómen qaraı aǵyp jatqan aýa aǵynynda salto jasap jatqanyn kórdim. Kenet parashút kenet serpilip qaldy. Kelesi sátte men basymnyń ústinde aq sharmen jarqyraǵan teńizge qaraı aqyryn júzip kettim. Meniń astymda Djına qalyqtap turdy, onyń parashúti jelde aqyryn terbeldi. Alda alys emes jerde "Leonardonyń" aq korpýsy baıaý keńeıip, tynysh teńizde kóbikti iz qaldyrdy.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  10 taraý
  
  
  
  
  
  
  
  
  Djına Atlant muhıtynyń tereń kógildir sýlaryna "Leonardonyń" jyltyr aq korpýsynan birneshe júz ıard qashyqtyqta qulady, ol kólikterdi toqtatyp, qozǵalmaı qaldy. Sýǵa qaraı bet alǵanymda kemeden qutqarý qaıyǵynyń ushyrylǵanyn kórdim . Ústimde úshinshi aq parashút, bizdiń qutqarý salymyz qalyqtady. Saldy kórgennen keıin bir sekýndtan keıin men teńizge súńgip kettim.
  
  
  Men tolyǵymen sýǵa batyp kettim, qaıta kóterilgende parashút beldikterin sheship aldym. Tuzdy sý kózime tıip ketti. Men olardy súrtip, tolqyndardyń arǵy jaǵyndaǵy Djınany kórýge tyrystym. Aqyry men ony eki júz ıard qashyqtyqta taptym . Sal kemeniń kóterilip kele jatqan tumsyǵyna sál jaqynyraq qondy.
  
  
  Men Djınaǵa qaraı júzdim. Men odan elý ıard qashyqtyqta bolǵanda, men onyń jaqsy ekenin kórdim. Ol parashútin sheship, maǵan qaraı júzdi. Biz qaınaǵan sýda kezdestik, men onyń belinen qushaqtadym.
  
  
  "Men muny istedim, Nık!"- dep aıqaılady ol júzinen nurly kúlimsirep.
  
  
  Men kúldim. - "Júr, - dedim men. "Sýdan shyǵaıyq".
  
  
  Olar salǵa esh qıyndyqsyz jetti, men beldikterdi sheshkennen keıin baılamdy sheship aldym. Men klapandy búıirden sýyryp alǵanymda, aýanyń ysqyryǵy estilip, teńiz ústinde qatty ysqyryq estilip, sary sal úrlep ketti. Men bortqa otyryp, Djınany súırep apardym .
  
  
  "O!"- dedi ol arqasyn salǵa qulatyp. "Qandaı jeńildik!
  
  
  "Biz siz bilmeı turyp kemede bolamyz", - dedim men. "Mine."Men bizge qaraı kele jatqan kishkentaı qaıyqty nusqadym.
  
  
  Shuńqyr bizben óte tez aıaqtaldy. Bortta birneshe jas ıtalándyqtar bolǵan. Olar bizdi qaıyqqa tıegende, Djınanyń ushý qalpaǵyn sheship alǵanyn kórgende, olar bir-birine tańdana qarady, sondyqtan onyń dymqyl shashy ıyǵyna túsip ketti . Erkekterdiń biri ysqyrdy, biraq Djına ony elemeı, meniń qolyma ilindi.
  
  
  
  
  Biz bortqa otyrǵanymyzda ekıpaj músheleri bizdi quttyqtaýǵa asyqty. Birneshe jolaýshy ıterip jiberdi, biraq kapıtan esh jerde bolmady. Meniń oıymsha, eger Iahýda kemede bolsa, ol bizdi burynnan kórgen shyǵar. Bul biz úshin jaman boldy, biraq biz bul týraly eshteńe isteı almadyq.
  
  
  Bizdi kemeniń dárigerine apardy, ol qysqasha tekserýden ótýdi talap etti. Ol óte meıirimdi edi, biraq aǵylshynsha sóılemeıtin.
  
  
  Tergeýden keıin kemeniń jas ofıseri bizdi birinshi klastaǵy bos kabınaǵa shyǵaryp saldy.
  
  
  Men onyń qashan ketetinin suradym. - "Men sizdiń kapıtanyńyzben qashan sóılese alamyn?"
  
  
  "Men odan suraımyn, qol qoıýshy", - dedi ol Djınaǵa saǵynyshpen qarap.
  
  
  "Kem degende, olar bizge qurǵaq kıim berdi", - dedi Djına eki kisilik kereýettegi kıimderdi nusqap. Djına úshin blýzka, ıýbka jáne júnnen jasalǵan jempir bolsa, men úshin tropıkalyq rýhtandyrylǵan kostúm men sporttyq kóılek boldy. Sondaı-aq olar bizge jumsaq bylǵary sandaldar syılady.
  
  
  "Olar bizdiń kelgenimizge óte nemquraıly qaraıtyn sıaqty", - dedim men. "Eger ofıser keshiktirse, men kapıtandy ózim tabamyn".
  
  
  Biz tez kıindik. Djına óziniń kıiminde keremet kórindi. Men sısılıalyq gıgolo sıaqty boldym. Ústimdegi berik sý ótkizbeıtin qapty ashyp, qarý-jaraǵymdy, júk kótergishti jáne shpılkalardy qarap shyqtym. Men qabyqty qysqa jeńdi jeıdeniń ústine bekitip, Vılgelmınany jasyrdym. Biraq men Djınanyń shashyn alý úshin shaǵyn vana bólmesine barǵansha kúttim, Gúgonyń betin ashyp, ony bilegime baılamas buryn. Ol kabınaǵa qaıtyp kelgende, meniń kúrteshem qarýdy jaýyp qoıǵan bolatyn.
  
  
  "Sen ádemi kórinesiń", - dedi Djına.
  
  
  "Sen de", - dep jaýap berdim men. "Baraıyq, kóreıik. Bizdiń ýaqytymyz az ".
  
  
  Biz palýbaǵa shyqtyq. Mundaı úlken kemede kópirge qalaı jetýge bolatynyn bilý qıyn boldy. Biz jolaýshylardyń joǵarǵy palýbasyna jetkenshe jıyrma mınýttaı jaıaý júrdik.
  
  
  "Kapıtandy qaıdan tabýǵa bolady?"Men teńizshiden suradym.
  
  
  "Kapıtan, ser? Bul múmkin emes.'
  
  
  "Ol meni kútip tur", - dedim men.
  
  
  Ol kúmándandy. "Múmkin siz basqarýshydan suraýyńyz kerek shyǵar".
  
  
  "Ony blát! Aǵa kómekshi qaıda? ".
  
  
  "Ah, Fıkýzza myrza. Ol kópirde bolýy kerek.
  
  
  - Rahmet, - dedim men onyń janynan shynjyr ilýli turǵan baspaldaqqa qaraı júrdim. Ol qolyn sozdy.
  
  
  "Siz jáne hanym aldymen gıdke barýyńyz kerek, ser."
  
  
  "Vada al dıavolo!"- dedi Djına daýystap. "Che tıpo!"
  
  
  Ol ony ursyp tastady. Men onyń qolyn ıyǵyna qoıdym.
  
  
  - Qarashy, - dedim men teńizshige. - Biz ol jaqqa sizdiń kompanıańyzben nemese onsyz Fıkýzsa myrzany izdeýge baramyz. Bizdi oǵan apara alasyz ba?
  
  
  Ol bir sátke meniń muńaıǵan júzime qarady. "Óte jaqsy", - dedi ol. - "Meniń artymnan júr."
  
  
  Ol baspaldaqtyń tizbegin bosatty, biz onyń sońynan kópirge qaraı júrdik. Ol bizden kópirden ótip bara jatqanda dálizde kútýimizdi ótindi. Men aq halatty abzal jandardy kórdim, birer sátten keıin olardyń biri shyǵyp ketti. Bul Fıkýzsanyń birinshi jary bolatyn.
  
  
  "A, Karter myrza men Romano hanym", - dedi ol úlken kúlimsirep.
  
  
  Men suradym. - "Kapıtan qaıda?"
  
  
  "Ol seni jaqyn arada kóretinin aıtty".
  
  
  Men ýaıymdaı bastadym. Italıadaǵy jelilik shtab oǵan egjeı-tegjeılerdi bilmese de, bizdiń mısıamyzdyń qanshalyqty shuǵyl ekenin aıtatyn edi.
  
  
  "Biz qazir onymen sóıleskimiz keledi", - dedim men. "Biz talqylaýymyz kerek óte mańyzdy másele bar."
  
  
  "Biraq Karter myrza, kapıtan óte bos emes. Ol ... "Qarǵys atsyn, Fıkýzza", - dedim men. "Bul kemeniń jáne onyń jolaýshylarynyń qaýipsizdigine qaýip tónip tur. Ýaqyt ótip barady.'
  
  
  Ol oıly kórindi. Sosyn ol: "Meniń artymnan júr", - dedi.
  
  
  Biraz serýendegennen keıin biz kapıtannyń kabınasynyń esigine jettik. Fıkýzza qaǵyp jiberdi. Ishindegi daýysty estigende Fıkýzza esikti ashty, úsheýmiz ishke kirdik.
  
  
  Aǵash ústeldiń basynda kúmis-sur shashty, uzyn boıly, semiz adam otyrdy. Ol ornynan turyp, Fıkýzsa bizdi tanystyrǵannan keıin , bizdi shýlap qarsy aldy.
  
  
  Ol aıtty; - "Demek, bul eki desantshy!"bul kishipeıildilikpen estildi. "Bortqa otyrýdyń dramalyq tásili, qalaı oılaısyz, Karter myrza?"
  
  
  "Tańdaýymyz qalmady ma dep qorqamyn, kapıtan", - dep jaýap berdim men.
  
  
  "Otyryńyzshy, ótinemin", - dedi ol eki oryndyqty nusqap.
  
  
  Biz otyrdyq.
  
  
  "Jaraıdy", - dedi Bertoldı. "Meniń kompanıam maǵan kemede qandaı da bir jolaýshy izdep júrgenińizdi habarlady. Aıtyńyzshy, Karter myrza, eger bul adam Nú-Iorkte jaǵaǵa shyqsa, nege ony tutqyndaýǵa bolmaıdy?
  
  
  Eń bastysy, - dedim men, - bul adamnyń betperde kıgeni sózsiz, sondyqtan biz Nú-Iorkke jetpes buryn ony tabýymyz kerek. Ekinshiden, men polısıa qyzmetkeri emespin, tipti eger men bolsam da, bul adam kýágerlerdi tiri qaldyrmas edi. Sondyqtan bul jaı ǵana qamaýǵa alý týraly emes ".
  
  
  "Iá, árıne", - dedi kapıtan. "Men sizdiń jeke kýáligińizdi kóre alamyn ba, Karter myrza?"
  
  
  Men oǵan jeke kýáligimdi kórsettim.
  
  
  "Ah, amerıkandyq barlaý. Al jas kelinshek she?
  
  
  "Ol biz úshin jumys isteıdi", - dedim men.
  
  
  "Durys."Ol bile tura kúldi. "Fıkýzsa myrza sizge izdeýde kómektesedi, Karter myrza. Bul kemede ózin-ózi qorǵaý jaǵdaılaryn qospaǵanda, atys qarýyn qoldanýǵa bolmaıdy jáne meniń basqa jolaýshylarymnyń jeke ómirine qurmetpen qaraýyńyz kerek. Sonymen qatar, siz olarmen aralaspaý úshin qoldan kelgenniń bárin jasaýyńyz kerek ".
  
  
  Men qaıtadan ashýlana bastadym. - "Kapıtan Bertoldı, - dedim men, - men daýlasýǵa daıyn emespin. Men sizge ne isteıtinimizdi jáne ne istemeıtinimizdi sheshpes buryn meniń aıtqanymdy tyńdaýdy usynamyn ".
  
  
  Bertoldı men Fıkýzza bir-birine ashýlanyp qarady. "Meniń bul máseleni talqylaýǵa tolyq kúnim joq, Karter myrza", - dedi Bertoldıge salqyn túrde. "Eger aıtar sózińiz bolsa, qysqasha aıtyp berińizshi."
  
  
  "Kapıtan, - dedim men, - biz bul adam týraly ǵana emespiz. Bizdiń oıymyzsha, ol bul kemege óte qaýipti qarý-jaraq ákelgen .
  
  
  'Qarý?'
  
  
  'Iá, solaı.'Men oǵan týra qaradym. - "Iadrolyq qarý".
  
  
  Kózderi sál keńeıip ketti.
  
  
  "Biz bul shaǵyn atom bombasy dep esepteımiz."
  
  
  Fıkýzza oryndyǵynan kóterildi. - "Dıavolo!
  
  
  Kapıtan Bertoldıdiń betinde bir silkinis paıda boldy, sodan keıin ol tez arada óziniń kúmándi kózqarastaryna oraldy. - "Bul úshin sizde qandaı dálelder bar?"
  
  
  "Naqty dálelder joq", - dep moıyndadym men. "Sizdiń kemeńizdiń aty jazylǵan jazba jáne kóptegen qosymsha aqparat. Biraq olar birge aqylǵa qonymdy qorytyndyǵa ákeledi ". Uzaq, tereń únsizdik ornady. "Biraq meniń kememde bomba bar ekenine senimdi emessiz be?"
  
  
  "Bul, múmkin, kapıtan", - dedim men.
  
  
  "Al siz kemeni yqtımal bomba izdegińiz kele me?""Kapıtan, - dedi Fıkýzza, - men oǵan birneshe adamdy qoıa alamyn .
  
  
  "Bizge kem degende on shaqty er adam kerek", - dedim men. "Bul úlken keme jáne ýaqyt taýsylyp barady. Biz Neapolde otyrǵan barlyq jolaýshylardyń kabınalaryn tekserýdi bastaýymyz kerek , óıtkeni men izdegen adamnyń shyn esimi Iahýda jolaýshylar tiziminde joq ekenine senimdimin. Árıne, biz muny tekserýimiz kerek ".
  
  
  "Jolaýshylardyń kópshiligi Neapolde otyrdy, Karter myrza", - dep jaýap berdi kapıtan. "Siz bul adamdardy mazalap, renjitkińiz keledi . Bilesiz be, jolaýshylardyń belgili bir quqyqtary bar.
  
  
  Solardyń biri - osy kemedegi qaýipsizdik quqyǵy, - dedim men. Sondaı-aq, siz maǵan izdeýdi tapsyrýyńyzdy suraımyn, óıtkeni mende mundaı nárselerde tájirıbem bar. Sosyn bizde kóbirek ýaqyt bolýy úshin kemeni baıaýlatqanyńyzdy qalaımyn.
  
  
  Baıaý júrińiz! Bertoldı ashýlanyp aıqaılady. Amal joq. Men kesteni ustanýym kerek. Meniń jolaýshylarymnyń da óz kesteleri bar. Siz tipti bortta bomba bar-joǵyn bilmeısiz. Joq, keme qalypty krýızdik jyldamdyǵyn saqtaıdy.
  
  
  Kapıtan!
  
  
  "Al, - dedi ol sózin bólip, - izdeýdi Fıkýzsa myrza basqarady. Siz odan buıryqtar alasyz, Karter myrza, áıtpese tintý múldem bolmaıdy. Bul túsinikti me?
  
  
  "Bul aıqynyraq bolady".
  
  
  Kapıtan Bertoldı Fıkýzzege qaraı buryldy. "On adamdy jáne osy eki adamdy alyp, kabınalardy tint. Úshinshi synyptan bastap, sol jerden kóterilińiz ".
  
  
  "Kapıtan, - dedim men, - Iahýdanyń birinshi dárejeli kabınadan basqa eshteńesi bolýy ekitalaı".
  
  
  "Qaıtalap aıtamyn, Fıkýzza myrza, úshinshi synyptan bastańyz", - dedi Bertoldı. "Eger ol jerde izdeý sátsiz aıaqtalsa, kemeniń basqa bólikterin tintý kerek pe, sony qarastyramyz."
  
  
  Bul kisiniń aqymaqtyǵy sengisiz edi. Men kompanıanyń shtab-páterine telegraf arqyly habarlasýdy sheshtim, bul tolyq aýqymdy tintýge kedergi keltiredi.
  
  
  "Yntymaqtastyq úshin rahmet, kapıtan", - dedim men salqynqandylyqpen ornymnan turyp.
  
  
  "Sizdiń qyzmetińizde, Karter myrza", - dedi ol. - Taǵy bir nárse, Fıkýzza myrza. Eger kabınalaryn tintýden bas tartatyn jolaýshylar bolsa , talap etpeńiz. Olardy maǵan jiberińiz, men túsindiremin ".
  
  
  "Kapıtan, bizde ondaılarǵa ýaqyt joq ...
  
  
  "Siz bara alasyz, Karter myrza."
  
  
  Men oǵan ashýlanyp qaradym. "Jaqsy", - dedim men. Men burylyp, Djınamen birge kabınadan shyqtym, al Fıkýzza artymnan erdi.
  
  
  Fıkýzza kapıtanyna qaraǵanda áldeqaıda paıdaly boldy. Ol qazynashy Fabrısıony tez arada ustap aldy jáne olar birge bizben birge izdeý úshin toǵyz teńizshini jınady. Men bul jumysty óz betimshe sheshe alatyndaı úlken jumys bolmaǵanyn qalaımyn.
  
  
  
  
  Daýys zoraıtqysh arqyly túski astan keıin barlyq úshinshi dárejeli jolaýshylar bagajyn tekserý úshin óz kabınalarynda turýy kerek ekeni belgili boldy. Bul Iahýdaǵa ne bolyp jatqany týraly taǵy bir eskertý bolar edi , biraq bizdiń áreketterimizdi qupıa ustaýdyń amaly joq sıaqty. Biz keshke deıin bagajdy tekserdik, biraq eshteńe tappadyq. Eger jolaýshy kabınada bolmasa, izdeý júrgizilmedi - kapıtannyń buıryǵymen. Baqytymyzǵa oraı, jolaýshylardyń kópshiligi sonda boldy. Tún ortasynda toqtaýǵa týra keldi - kapıtannyń buıryǵymen de.
  
  
  Biraz qarsylyqtan keıin ol bizge mashına bólmesin tintýge ruqsat berdi, biraq biz eshteńe tappadyq.
  
  
  
  
  Kelesi kúni tańerteń detektıvter toby, onyń ishinde Djına ekeýmiz biraz demaldyq. Biz muny isteýimiz kerek edi. Italándyq ekıpaj múshelerine uıyqtap qalý qaýpi tóndi, biz de sharshadyq. Túske deıin biz tez tamaqtanyp, jolymyzdy jalǵastyrdyq. Men Bertoldıdi úshinshi synyptan birinshi synypqa ótýge shaqyrdym, osylaısha biz ekinshi synypty sońyna deıin saqtaı alamyz. Izdeý kúni boıy jalǵasty. Jolaýshylardyń kópshiligi óte meıirimdi boldy. Keıbireýler kapıtanmen kezdesýdi talap etti, biraq sońynda óz zattaryn tintýge kelisti.
  
  
  Ekinshi kúnniń aıaǵynda biz jolaýshylardyń tolyq tizimin jasadyq, biraq atom bombasyna uqsaıtyn eshteńe tappadyq jáne tipti qashyqtan Iahýdany eske túsiretin eshkimdi kórmedik. Eger ol bortta bolǵan bolsa, onda ol jaqsy jasyrynǵan nemese oǵan osy jumysty oryndaıtyn basqa on bir adamnyń biri kelgen. Biraq biz áli de qur qol boldyq.
  
  
  Úshinshi kúni biz Bertoldıden ekıpaj bólmelerin tintýge bola ma dep suradyq. Ol ashýly boldy. "Qazir sizdiń bomba týraly qateleskenińiz anyq emes pe, Karter myrza?"
  
  
  "Múldem emes", - dep jaýap berdim men. "Eger siz maǵan bul tergeýge ruqsat bermeseńiz, men sizdiń shtab -páterińizge habarlasamyn. Sodan keıin men Vashıngtonǵa da habarlasamyn, sodan keıin ol Rımdegi úkimetińizge habarlasady ".
  
  
  Tákapparlyq Bertoldıdiń betinen syrǵyp ketti. - "Bul qaýip pe, Karter myrza?"
  
  
  - Siz ony qalaǵanyńyzsha ataı alasyz, kapıtan. Men bul kemeni tintý úshin qoldan kelgenniń bárin jasaımyn. Biz Nú-Iorkke tolyq jyldamdyqpen júzip kelemiz jáne erteń tústen keıin jetemiz . Bul qalada on mıllıon adam turady. Eger siz jolaýshylaryńyz týraly alańdamasańyz, sol adamdar týraly oılanyńyz. Eger bortta kez kelgen ýaqytta jarylýy múmkin atom bombasy bolsa, sizdiń ar-ujdanyńyzda osyndaı apat bolǵanyn qalaısyz ba? Iaǵnı, eger siz tiri shyqsańyz, men qatty kúmándanamyn.
  
  
  Fıkýzza únsiz: "Kapıtan, múmkin ekıpaj bul qıyndyqqa qarsy bolmaýy múmkin", - dedi.
  
  
  Bertoldı ústelden ornynan turyp, ornynan tura bastady. Ol maǵan burylǵanda, onyń júzi baısaldy boldy. "Jaraıdy, Karter myrza", - dedi ol. "Siz óz zertteýińizdi jasaı alasyz. Biraq men seni jeke ózimniń ofıserlerimniń kabınasyna aparamyn ".
  
  
  "Qalaı qalasań da", - dedim men.
  
  
  Tintý baıaý, túske deıin sozyldy. Ol eshteńe bermedi jáne kapıtan Bertoldiniń ashýly eskertýlerin týdyrdy. Biz onyń bólmelerin de qysqasha teksergenimizde, ol ásirese ashýlandy. Ol surady. - "Endi bomba joq ekenin moıyndaısyń ba?"
  
  
  "Men aıttym. - "Joq, endi men qondyrmany, qutqarý qaıyqtaryna deıin izdegim keledi".
  
  
  "Absýrd!"- dep kúbirledi ol, biraq ári qaraı jalǵastyraıyq. Fıkýzza bizge biraz ýaqyt kómektesti; osydan keıin Djına ekeýmiz jalǵyz qaldyq. Biz gallereıalardy, qoımalardy, barlyq shuńqyrlardy jáne úlken kemeniń buryshtaryn qaradyq, biraq nátıje bolmady.
  
  
  "Múmkin kapıtan durys shyǵar, Nık", - dedi Djına sol túni keshki asta. - "Múmkin bortta bomba joq shyǵar. Iahýda júzý kestesiniń ózgerýine baılanysty óz múmkindigin jiberip alǵan bolýy múmkin ".
  
  
  "Men bul shyndyq bolǵanyn qalaımyn", - dedim men. "Men shynymen Bertoldıdiń durys aıtqanyn qalaımyn. Biraq men Iahýdany bilemin, Djına ". Men qabaǵymdy túıdim. "Biz tintpegen jerler bolýy kerek. Nemese bizdiń kómekshilerimizdiń biri jumysta nashar jumys istegen shyǵar. Biz bilmeımiz. Al erteń biz Nú-Iork aılaǵyna júzemiz . Men búgin keshke Hoýkqa radıodan habarlama jiberýim kerek. '
  
  
  "Sen ne aıtasyń?"
  
  
  "Tek biz Iahýda men onyń bombasyn tappadyq. Hoýk birdeńe oılap tabady.
  
  
  
  
  Men mazasyz uıyqtadym. Kelesi kúni tańerteń oıanyp, kabınanyń basqa bóliginde áli uıyqtap jatqan Djınaǵa qaraǵanymda, men Nú-Iorkke qanshalyqty jaqyn ekenimizdi oıladym . Tańǵy as kezinde biz jol júrýge taǵy úsh saǵat ketetini týraly búleten aldyq.
  
  
  "Kemeniń toqtaýyna ruqsat etile me?"- dep surady Djına.
  
  
  "Eger solaı bolsa, onda jınalys komıteti bolady", - dep jaýap berdim men.
  
  
  Basqa jolaýshylar jınalyp, túsirýge daıyndalyp jatqanda, men Djınamen birge kabınamyzda qaldym. Saǵat on shamasynda men Iahýda sıaqty bireýdi kóremin dep úmittenip, birinshi klasty palýbaǵa shyqtym. On birinshi jarymda materık paıda boldy jáne túske deıin biz Nú-Iork aılaǵyna toqtadyq. Jolaýshylardyń kópshiligi Manhettenniń aspan syzyǵy men Bostandyq músininiń kórinisi bar palýbada boldy.
  
  
  Men kútkendeı bizdi qarsy aldy. Jaǵalaý kúzeti "Leonardony" aılaqtan ustap alyp, ony toqtatýdy ótindi. Kapıtan moıynsundy, biraq men onyń ofıserlerine ashýlanyp buıryq shyǵarǵanyn kórdim. Tústen keıin kóp uzamaı jaǵalaý kúzetiniń birneshe ofıserleri men adamdary birneshe AX agentteri, Nú-Iork meri jáne Devıd Hoýktyń súıemeldeýimen bortqa shyqty.
  
  
  Kapıtan Bertoldı óz kabınasynda kezdesýdi surady. Jaǵalaý kúzetiniń eki aǵa ofıseri Mer, Hoýk, Fıkýzza, Djına jáne men sol jerge barýymyz kerek edi. Men oǵan sátsizdikterimiz týraly habarlaǵanymda, suńqar janbaǵan temekini tistep aldy.
  
  
  "Men Iahýdanyń bortta ekenine senbeımin", - dedi ol. "Al eger ol bortta bolsa, bomba da sonda bolýy múmkin". Ol Djınaǵa jalt qarady. - "Siz ádemi áıelderdi jaldaısyz, Nık", - dedi ol.
  
  
  Djına komplımentti túsindi, biraq sarkazmdy túsinbedi. - Raqym, - dedi ol jymıyp.
  
  
  "Prego" , - dep jaýap berdi Devıd Hok.
  
  
  Men kúlgim keldi, biraq Iahýda týraly oı aýzymnyń buryshtaryn tómen túsirdi.
  
  
  "Siz búkil kemeni tintip shyqtyńyz ba?"- dep surady Hoýk.
  
  
  "Joǵarydan tómenge", - dedim men. "Qudaı razylyǵy úshin biz tipti dárethanaǵa da qaradyq. Men basqa eshteńe bilmeımin ".
  
  
  Men eshteńe aıtqan joqpyn. Hoýk pen Djına maǵan qarady.
  
  
  'Bul ne?'- dep surady Hoýk.
  
  
  "Men jaı ǵana basqa jer týraly oıladym", - dedim men. "Bertoldıge aıtshy, men qazir bolamyn".
  
  
  Men qazynashynyń ústeline asyǵyp bardym, esime túsip, izdenisimizdiń basynda qazynashy maǵan zattardyń qaýipsizdigi týraly sóılesý úshin kapıtannyń ústeline kelgen adam týraly aıtqanyn esime túsirdim . Bul qundy dúnıeler. Bul bortta seıf bolýy kerek degendi bildirdi.
  
  
  "Iá, Karter myrza", - dedi Fabrısıo men odan bul týraly suraǵanymda. "Bizdiń keńsede úlken seıf bar. Biraq men bul týraly sizdi qyzyqtyratyn nárse bar dep elestete almaımyn.
  
  
  "Múmkin, biz jaqsyraq qaraýymyz kerek shyǵar", - dedim men. Fabrısıo bizdi renjitken joq. Ol tipti kapıtandy shaqyrýǵa da áýre bolǵan joq. Birneshe mınýttan keıin adam ólshemindegi seıf ashyldy. Men basymdy ıip, onyń sońynan ishke qaraı júrdim. Biz bárimiz qaradyq. Úlken sómkede Ispanıadan kelgen kúmis artefakt tabyldy. Bul kóńilsizdik boldy.
  
  
  "Keshirińiz, sınor", - dedi Fabrısıo.
  
  
  "Al, bul jaı ǵana ıdeıa boldy".
  
  
  Men ony tastap, kapıtannyń ústeline oraldym. Meniń basymda bir nárse aınaldy, biraq men ony túsine almadym.
  
  
  Olar keńsede bastady. Kapıtan óz ústeline qadam basty. Qalǵandarynyń bári otyrdy, buryshta temeki aýzynyń buryshynda turǵan Hoýktan basqa jáne onyń aryq qoldary keýdesine aıqastyrylǵan. Men oǵan qaraı júrdim de, eshteńe istemeıtinimdi bildirip, basymdy shaıqadym .
  
  
  "Biraq Karter myrza bul kemeni joǵarydan tómen qarady!"- dedi Bertoldı. "Eger mundaı nárse bortta bolsa, ol ony tabar edi".
  
  
  "Keshirińiz, kapıtan", - dedi jaǵalaý kúzetiniń eki ofıseriniń eń úlkeni, komandır-leıtenant. "Biz bul kemeni Nú-Iork portyna neǵurlym muqıat tergeý júrgizilmeıinshe jibere almaımyz".
  
  
  "Durys", - dep kelisti ákim. - "Biz izdeýdi jalǵastyrýymyz kerek. Mıllıondaǵan adamdardyń ómirine qaýip tónip tur ".
  
  
  Bertoldı men ony osy yńǵaısyz jaǵdaıǵa ákelgendeı maǵan qatty qarady. - "Siz meniń kememdi tintýdi jalǵastyra bergende, meniń jolaýshylarymdy osynda teńizde qaldyrǵaly jatyrsyz ba?"- dep surady ol.
  
  
  "Joq", - dep jaýap berdi Hoýk jaǵalaý kúzeti ofıseriniń atynan. Barlyǵy oǵan qarady. - "Bizde jolaýshylar úshin áldeqaıda qaýipsiz jaqsyraq josparymyz bar. Qazirgi ýaqytta munda birneshe paromdar júredi. Jolaýshylar bul paromdarǵa bagajsyz aýysyp, portqa jóneltiledi . Keme qaıtadan tintilgenshe, olarǵa jaqsy kútim jasalady. Kemeniń ózi ashyq teńizge qaıtarylady, tergeýdi meniń jáne meniń basshylyǵymdaǵy kapıtan-leıtenanttyń adamdary júrgizedi.
  
  
  "Ashyq teńizge oralý!"- dedi Bertoldı kúńgirt únmen. "Meniń jolaýshylarymdy jyljytý kerek pe?"
  
  
  "Meniń oıymsha, bul jalǵyz qaýipsiz sheshim, kapıtan", - dedi Hoýk. - "Jaqynda munda paromdar keledi", - dedi leıtenant komandıri.
  
  
  "Biraq seniń quqyǵyń joq!"- dep aıqaılady Bertoldı. "Bul úlken aqymaqtyq".
  
  
  "Kapıtan, - dedi Hoýk muzdaı únmen, - qaýip-qaterdi elemeý aqymaqtyq bolar edi".
  
  
  Kapıtan Bertoldı ústel basynda qatty qulady. Ol óz qolyna qadala qarady. "Óte jaqsy", - dedi ol. "Biraq eger bomba tabylmasa, myrzalar, men óz kompanıamdy osy qaıǵyly oqıǵaǵa narazylyq bildirýge shaqyrýǵa nıettimin".
  
  
  "Oǵan barlyq qurmetpen qaraıtyn bolady", - dep jaýap berdi Hoýk. "Al endi, kapıtan, meniń oıymsha, jolaýshylarǵa ne bolyp jatqany týraly habarlaǵanyńyz jón".
  
  
  Meniń basymnan ótip bara jatqan oı kenetten qalyptasa bastady. Men qalǵan er adamdar ketkenshe kúttim. Kapıtan, Hoýk, Djına jáne men áli kabınada bolǵan kezde men suradym: "Kapıtan, jolaýshylar sizge belgili bir mólsherden asatyn qundy zattardy tapsyrý úshin keletini ras pa?"
  
  
  Bertoldı maǵan qanaǵattanbaǵan kózqaraspen qarady. Meniń oıymsha, ol meni óziniń jeke azaptaýshysy dep sanady. "Durys, Karter myrza", - dedi ol .
  
  
  Hoýk meniń ne oılap turǵanymdy bilýge tyrysyp, meniń betime qarady.
  
  
  "Osy sapar barysynda sizde osyndaı ótinishter kóp boldy ma?"
  
  
  "Múmkin bes-alty".
  
  
  "Sosyn myna adamdar myna keńsege keledi, solaı emes pe?"
  
  
  "Iá, ıá".
  
  
  "Ne istep jatyrsyń, Nık?"- dep surady Hoýk.
  
  
  "Men aqyldasyp jatyrmyn, ser", - dedim men. "Osy jolaýshylardyń biri sizdiń shkafyńyzǵa óte úlken paketti salyp qoıdy ma?"
  
  
  'Iá, shynymen. Olardyń birnesheýi boldy ".
  
  
  "Al siz bul adamdardyń birin osy kabınada az ýaqyt bolsa da jalǵyz qaldyrýyńyz kerek pe edi?"
  
  
  Ol maǵan birtúrli qarady; sosyn onyń birdeńeni esine túsirgenin kórdim. Men ony kezdestirgenimnen beri birinshi ret ol daýsynda qandaı da bir qurmetpen sóıledi. "Iá, shynymen de", - dedi ol aqyryn. "Munda bir adam boldy..."
  
  
  'Ol qandaı boldy?'- dep surady Hoýk.
  
  
  "Onyń saqaly bar edi. Óte birtúrli kórinetin adam. Óte juqa tulǵa.
  
  
  'Iahýda!'- dep aıqaılady suńqar.
  
  
  "Men de solaı oılaımyn", - dedim men. "Jáne ol osy kabınada bolǵan kezde josparlaryn ózgertken bolýy múmkin. Ol bombany úlken seıfke salýdy kózdegen bolýy múmkin , biraq ol osynda jalǵyz qalǵanda jaqsyraq oryn tabýdy sheshken shyǵar. Nemese ol qazynashynyń bul máselege degen qyzyǵýshylyǵyn oıatqysy kelmegen shyǵar ".
  
  
  Bertoldı ústeldiń tartpasyn aqtaryp, bir paraq qaǵazdy sýyryp aldy. Ol oǵan bir sátke qarady. "Mine, onyń esimi", - dedi ol. - Arnold Benedıkt. Onyń A palýbasynda on eki nómirli birinshi klasty kabınasy bar. '
  
  
  Dál osy sátte esik aldyna qolynda bir paraq qaǵaz jáne úreıli júzben ákim shyqty.
  
  
  "Myrzalar, eger jaǵdaıdyń aýyrlyǵyna kúmán týyndasa, olardy qazir anyqtaýǵa bolady".
  
  
  'Bul ne?'- dep surady Hoýk.
  
  
  "Meniń keńsem bul jedelhatty Rımnen jańa ǵana aldy", - dedi ol qatal túrde.
  
  
  Hoýk qaǵazdy alyp, daýystap oqydy:
  
  
  
  
  
  "Mer myrza. Atom bombasy bir túımeni basý arqyly qalańyzdy joıýǵa bolatyndaı jerge ornalastyryldy . Bul ázil emes desek, bizge sený kerek. Buǵan dálel retinde biz tutaný mehanızminiń kod nómirin beremiz: HTX 312.
  
  
  Eger júz mıllıon dollar altyn quımamen tólenbese, bomba 48 saǵat ishinde jarylady. Bul Nú-Iorkte turý úshin shamamen on dollardy quraıdy. Ótinemin, bul týraly muqıat oılanyńyz. Aqsha alýdyń kóptegen kózderi bar. Táýlik ishinde qosymsha nusqaýlary bar ekinshi habarlamany alasyz.
  
  
  
  
  
  Hoýk maǵan qarady. "Bul ol", - dedi ol. Sosyn surady: "Onyń júz mıllıon dollarmen ne isteı alatynyn elestete alasyz ba ?"
  
  
  "Siz bul hatty kim jibergenin bilesiz be?"- dep surady ákim.
  
  
  "Biz izdep júrgen adam", - dep jaýap berdi Hoýk. "Jedelhatty onyń Rımdegi sybaılastarynyń biri "Leonardonyń" Nú-Iorkke kelýimen tuspa-tus kelýi úshin jiberýi kerek edi."
  
  
  "Múmkin Farellı shyǵar", - dep kúbirledim.
  
  
  "Kerisinshe", - dep jaýap qaıtardy kapıtan. "Bul jerde "Leonardo" týraly eshteńe aıtylmaǵan, múlde eshteńe aıtylmaǵan".
  
  
  "Belgili sebeptermen", - dep kúbirledi Hoýk. "Olar bul kemege nazar aýdarǵysy kelmegeni anyq, Bertoldı myrza".
  
  
  Men kapıtannyń kózqarasyn Hoýk oǵan ádettegi ataǵynsyz aıtqan kezde baıqadym. Onyń tákapparlyǵy titirkendirgish edi, biraq maǵan kómekteskisi kelmegendikten alys edi. Biraq qazir Hoýk buıyrdy, al Bertoldı unatsa da, qalamasa da AX-ten buıryqtar aldy.
  
  
  "Maǵan prezıdent pen gýbernatorǵa birdeı jedelhattar túskeni týraly habarlandy", - dedi ákim. "Olar bizge qajetti aqshany birlesip jınaǵanymyzdy qalaıdy. Biraq júz mıllıon altyn, Qudaıym, bul qandaı jyndy?
  
  
  "Jyndy, biz oǵan óte baıypty qaraýymyz kerek, mer myrza. - eger altyn quımalar jetkizilmese, óz qaterin oryndaýǵa bel býǵan psıhopatıalyq buzaqy ", - dedim men.
  
  
  "Absýrd, múlde absýrd", - dep qabaǵyn túıdi Bertoldı. "Bul ázil, amerıkandyqtardyń jaman ázili".
  
  
  "Eger bomba jarylsa, men kúlgim kelmes edi", - dedi Hoýk. Ol moınyn esikke qaraı sozyp, esiktiń syrtynda turǵan jaǵalaý kúzetiniń ofıserin shaqyrdy.
  
  
  'Iá, ser?- dedi leıtenant komandıri ishke kirgen kezde.
  
  
  "Karter myrza ekeýmiz bul kabınany aralaımyz. Ázirshe, adútant pen meniń birneshe ofıserlerimdi alyp, Arnold Benedıktti A palýbasyndaǵy on ekinshi kabınadan taba alasyz ba, kórińiz. Ol sol adam bolýy múmkin. Iá, kapıtan, - dep qosty Hoýk, - ol mindetti túrde qarýly jáne qaýipti bolady. Sondyqtan barlyq saqtyq sharalaryn qoldanyńyz ". Ofıser basyn ızep, buryldy.
  
  
  "Onyń saqaly bar", - dedi kapıtan. Burynǵy jaýgershilik tolyǵymen derlik joıylyp, onyń tozǵan betinde alańdatarlyq ájimder paıda boldy. "Jáne óte aryq tulǵa. O, men taǵy bir nárse esimde ".
  
  
  'Qaısysy?'- dep aıqaılady Hoýk kapıtannyń árbir sózine muqıat qarap.
  
  
  "Al, bul mańyzdy ma, bilmeımin, - dep ekilendi Bertoldı, - biraq ol menen ınsýlındi ushaq bortynda alýǵa bolatynyn surady. Men onyń qant dıabetimen aýyrady dep kúdiktenemin.
  
  
  "Onyń sonshalyqty nashar kórinýi tańqalarlyq emes", - dedim men aqyryn kóz aldymda Iahýdanyń qorqynyshty beınesin kórgende. Hoýk basyn ızedi. - "Al kapıtan, siz meniń eki taý-ken mamanymdy barlyq kútpegen jaǵdaılarǵa daıyndalý úshin osynda jiberesiz be ? Jáne "Arnold" qashan tabylatynyn bizge habarlańyz."
  
  
  "Bári jaqsy", - dedi leıtenant komandıri. Ol kabınadan shyǵyp ketti. Djına meniń qasymda turyp, saýsaqtarymdy saýsaqtarymnyń arasyna tyǵyp qoıdy. - "Men saǵan qalaı kómektese alamyn?"- dep surady ol.
  
  
  "Syrtqa shyǵyp, foıede bir shyny kofe ishińiz", - dedi Hoýk. "Sen buǵan laıyqsyń."
  
  
  Djına maǵan kúlimsirep, kabınadan shyǵyp ketti. Kapıtan sypaıylyq tanytyp, onyń sońynan erdi. Aqyry ol biraz qurmet kórsete bastady. Hoýk ekeýmiz kabınada jalǵyz qalǵanda, ol maǵan burylyp kúldi.
  
  
  "Men syrtta kóp jumys istemeımin, Nık, - dedi ol, - men ony jaqsy kóremin. Basqa sıqyrly ıdeıalaryńyz bar ma?
  
  
  'Joq, ser. Endi myna kabınany ishke qarataıyq.
  
  
  Jáne biz muny jasadyq. Men paromdardyń jolda kele jatqanyn jáne jolaýshylar jaqyn arada jaǵaǵa shyǵatynyn bildim, bul meni biraz tynyshtandyrdy. Biraq eger Iahýda qolynda bomba detonatoryn ustasa, ol bizdi kez kelgen sátte jaryp jiberýi múmkin edi.
  
  
  Biz kapıtannyń ústelin aqtaryp, faıldyq shkaftardy qarap shyqtyq, búkil kabınany qarap shyqtyq. Hoýk tez sharshady. Ol kapıtannyń ústelindegi oryndyqqa otyrdy, men onyń mańdaıynan bir tamshy terdi baıqadym.
  
  
  "Men qartaıyp bara jatyrmyn, Nık", - dedi ol. "Bul jerde tozaq sıaqty tolyp jatqan sıaqty."
  
  
  "Durys aıtasyń" dedim men. Men kabınanyń búıir qabyrǵasyna qaradym, jeldetkish tordy kórdim, men oıladym.
  
  
  Men grıldiń janyna eńkeıdim. Ol qabyrǵaǵa burandalarmen bekitilgen jetkilikti úlken panelge ornalastyryldy. Burandalardyń biri bosatylǵan.
  
  
  Men suradym. - "Sizde tyrnaq qaıshy bar ma?"
  
  
  - Iá, - dedi ol qaltasyna qolyn sozyp, qaıshymdy maǵan berip.
  
  
  Ol meniń paneldegi burandalardy sheshe bastaǵanymdy kórgende, ol ornynan turyp, qyzyǵýshylyqpen qasymda turdy. Men qyzý jumys istedim, panel biraz ýaqyt bir buryshqa jabysyp tursa da, aqyry ony julyp aldym.
  
  
  Biz tútikke qaradyq, sonda kórdik: qońyr qaǵazǵa oralǵan uzyndyǵy úsh fýt sómke. Ol kanaldyń sańylaýyn toltyrdy jáne onyń ushyn kanaldyń qısyq jáne kabınadan kóldeneń sozylǵan jerine tiredi.
  
  
  "Qasıetti aqymaq", - dedi Hoýk.
  
  
  Men qaıshymen qaǵazdaǵy tesikti kesip, ishindegisin qaradym. Bul alúmını qorytpasynan jasalǵan jeńil metaldan jasalǵan qorap edi. Syrtta mehanızmder, sonyń ishinde mınıatúralyq, uzaq qashyqtyqqa jumys isteıtin elektrondy qabyldaǵysh boldy. Kishkentaı qyzyl sham janyp turdy, bul bombanyń birden jarylýǵa daıyn ekenin bildiretini sózsiz.
  
  
  Men artqa shegindim.
  
  
  "Men taý-ken mamandaryn shaqyramyn", - dedi Hoýk únsiz. "Mende de ony túsinetin adam bar".
  
  
  Men suradym. - Jolaýshylarmen ne isteýimiz kerek?""Aldymen túsýimiz kerek pe?"
  
  
  Hoýk oılana otyryp, sýyq kózderin qysyp aldy. "Men olaı oılamaımyn. Kez kelgen sátte biz Iahýdaǵa qarsy turýymyz múmkin. Sonymen qatar, bomba murnymyzdyń astynan bir mınýttan az ýaqyt ishinde, múmkin bir sekýndta jarylýy múmkin dep boljaýymyz kerek. Biz portqa óte jaqynbyz. Eger bul jerde bomba jarylsa, materık biz portta bolǵandaı zardap shegedi . Joq, Nık, biz ony óshirýge tyrysýymyz kerek ".
  
  
  Men Suńqar sıaqty Iahýdany basyp ozýǵa bel býyp, basymdy ızedim. Ol mamannyń artynan kabınadan shyqty. Men onyń artyndaǵy esikti qulyptap, qorqynyshty paketti qaıta qaradym.
  
  
  Qyzyl sham qorqynyshty túrde janyp turdy, bul bombanyń qorqynyshty jáne joıqyn kúshin kórsetti. Sosyn men Iahýda ózin óltirse de, saqtandyrǵysh túımesin shynymen basady ma dep oıladym . Bul adam, men ótken tájirıbeden bilgenimdeı, zulymdyqtyń beınesi bolǵan. Bálkim, eger ol bombany tapqanymyzdy bilse, jarylys ony óltirse de, adamgershilikke jatpaıtyn josparyn esh oılanbastan júzege asyrar edi. Biz táýekelge bara almadyq, bul sózsiz boldy, ásirese biz Iahýda sıaqty boljaý múmkin emes jáne aqyl-oıy buzylǵan adammen qarym-qatynasta bolǵan kezde.
  
  
  Men bul qorqynyshty armannyń, atomdyq ýyn taratatyn sańyraýqulaq bultynyń qorqynyshty nátıjesin boljadym. Qyryq bes shaqyrymdyq qıraý radıýsyndaǵy mıllıondaǵan adamdar óledi. Ekinshilik jáne úshinshilik soqqy tolqyndary kezinde myńdaǵan adamdar óledi. Al taǵy myńdaǵan adamdar radıasıadan baıaý jáne qorqynyshty ólimmen óledi.
  
  
  Kóp uzamaı esik qaǵylǵannan meniń oıym úzildi. Men esikke baryp, onyń kim ekenin suradym. Suńqar onyń atyn ataı salysymen men esikti ashtym da, ony kirgizý úshin shetke shegindim.
  
  
  Onyń sońynan kapıtan Bertoldı men men tanymaıtyn úsh muńaıǵan kelbetti adam erdi. - Qarashy, Bertoldı, - dedi Hoýk ashýlanyp, kapıtannyń senimsizdigi men janashyrlyǵynan jalyǵyp. Bertoldı bozaryp ketti. Ol dármensiz ashýdan judyryǵyn túıip, dirildep turdy.
  
  
  - Al bul jerden ket, ser, - dedi suńqar maǵan kapıtandy esikke deıin shyǵaryp salýdy nusqap.
  
  
  Bertoldı aǵash baspaldaqtarmen júrdi, onyń kózderi birtúrli tike qarap turdy. Men onyń artyndaǵy esikti qulyptap, Hoýkqa jáne taǵy úsheýine buryldym. "Mıster Gotlıb, Nık Karter", - dedi ol.
  
  
  Men aryq, symbatty, jıeksiz kózildirik kıgen adamnyń qolyn qystym - ǵalymnyń stereotıpi. Hoýk maǵan Gottlıb detonatordy, Iahýda men onyń serikterine bomba jasaýǵa múmkindik beretin qurylǵyny oılap tapqanyn túsindirdi.
  
  
  Osy ýaqytta tutaný boıynsha eki sarapshy bombanyń qaptamasyn alyp tastaýmen aınalysty. "Eger meniń qurylǵym osylaı paıdalanylsa, bul qorqynyshty... qorqynyshty bolar edi", - dep kúbirledi Gottlıb.
  
  
  Bul, árıne, kemshilik boldy. Gottlıb bombanyń ústinde eńkeıgen taǵy eki adamǵa qosyldy. "Bul onyń ekenine senimdisiń be?"- dep surady Hoýk odan.
  
  
  Gotlıb basyn ızedi. 'Buǵan kúmán joq. Muny jınaǵan adam termoıadrolyq ydyraýdy jaqsy biledi. Ókinishke oraı, biz bul bilimdi odan ári keńeıttik " . Hoýk maǵan qarady, men betimdi burdym. Gotlıb pen AX kompanıasynyń eki adamy bombanyń ústinde jumys istep jatqan. Gotlıb tilin shertip, ózine-ózi kúbirlegende, olardyń júzderinde qyzyl sham eles bolyp janyp turdy. "Mine", - dedi ol aqyry. - Mine, sym. Iá, solaı. Joq, bireýi emes, ekinshisi.
  
  
  Biz qabyrǵadaǵy sańylaýdyń aınalasyna jınalyp qaldyq. Men eshteńe sezbesem de, dál qazir bomba jarylyp ketse ne bolatynyn oılamaýǵa tyrystym. Bombamen jumys istegen adamdardyń bolat nervteri bar sıaqty. Hoýk esikke jaqyndap, leıtenant komandıri esep berip jatyr ma dep surady. Olaı emes edi.
  
  
  "Bul zattyń oǵan beretin kúshi bar ma? men Gottlıbten suradym.
  
  
  Ol meniń baǵytyma qaramaı baıaý sóıledi, óıtkeni onyń nazary bombaǵa aýdaryldy. - 'Men solaı oılaımyn. Osy jerden bomba alpys, jetpis shaqyrym radıýstaǵy barlyq nárseni joıyp jiberedi ". Ol detonator mehanızmine nazar aýdardy, sodan keıin óz oıyn qalaı basa aıtsa da: "Eshkimde birde-bir múmkindik bolmaıdy", - dedi.
  
  
  Meniń qolymnan kelgenniń bári basymdy shaıqaý boldy. Gottlıb ólimge ákeletin katehızmdi oqıtyn adam retinde mamandardyń jumysyn baqylaýdy jalǵastyra berdi: "Biraq birinshi jarylys, alǵashqy soqqy tolqyndary istiń sońy bolmas edi. Jaýyn-shashyn, tolqyn tolqyndary - radıasıalyq aýrý jáne adam turmaıtyn jerdiń bir bóligi, Óli teńizdiń bir bóligi. Manhetten aldaǵy onjyldyqtar boıy ómir súrýge múldem jaramsyz beıtarap aımaqqa aınalady ".
  
  
  Men qaıta suraǵan joqpyn. Gottlıb maǵan oılanýǵa jetkilikti tamaq berdi.
  
  
  'Qalyńyz qalaı?'- dep surady Hoýk qobaljyp, áli kúnge deıin ezilgen temekini shaınap.
  
  
  Erkekterdiń biri oǵan buryldy. "Bizde taǵy bir qaýipti bıznes bar, ser", - dedi ol. Mańdaıymnan betke ter tamshylap turdy.
  
  
  Hoýk ekeýmiz basqalardyń ústinen eńkeıip, muqıat baqylap otyrdyq.
  
  
  Bir kezde men olar aıaqtalýǵa jaqyn dep oılaǵanymda, Gottlıb aıqaılady: "Joq, qarǵys atsyn! Bul emes!'
  
  
  Qurylǵymen jumys istep turǵan adam toqtap, basyn qabyrǵaǵa súıendi. Kózin jumyp, tereń tynys alǵanda onyń qoldary sál dirildegenin kórdim. Sodan keıin ol ózin biriktirý úshin ózin shaıqady. Ol qalǵan ekeýimen birge júrdi, on mınýttan az ýaqyt ótken soń, úsh adam burylyp, erinderinde qanaǵattanýdyń kúńgirt syzyǵy paıda boldy.
  
  
  "Bul boldy", - dep sybyrlady Gottlıb. - "Bomba zıansyz".
  
  
  Hoýk ekeýmiz bir-birimizge qaradyq. Ol dem shyǵardy. "Bul meniń sharshaǵan denem úshin tym kóp boldy", - dedi ol. Ol kapıtannyń ústeline súıenip, tereń dem aldy.
  
  
  Men ornymnan turyp kúlýge tyrystym.
  
  
  Hoýk jańa temekini alyp, ony jaǵyp, sheńberdi abaılap úrlep jiberdi. Ol kabınanyń tóbesine kóterilip bara jatqanda, ol maǵan tike qarady. "Endi bul aıaqtaldy, Nık, bir ǵana nárse qaldy".
  
  
  Men bas ızedim. "Iahýda", - dedim men. "Eger men osylaı aıta alsam, ser, tiriden góri ólgen jaqsy".
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  11 taraý
  
  
  
  
  
  
  
  
  Jolaýshylarǵa arnalǵan dabyl dereý alynyp tastaldy jáne kapıtan Bertoldı jaqsy atqarylǵan jumys úshin alǵysyn bildirdi. Kemege jańadan kelgen paromdar qaıtadan aılaqqa jóneltildi. "Leonardo" aılaqqa birneshe saǵatqa keshigip kiredi.
  
  
  Buıryq shyqqannan keıin kóp uzamaı jaǵalaý kúzetiniń leıtenant komandıri kópirge keldi, onda Hoýk ekeýmiz kapıtanmen keńesý úshin jolǵa shyqtyq. "Benedıkt esh jerde bolǵan joq", - dedi leıtenant komandıri Hokqa. "Sizdiń adamdaryńyz tergeýdi jalǵastyrýda, biraq ol jasyrynyp júr jáne basqa jolaýshylar jaǵaǵa shyqqanda bizden qashyp ketedi dep úmittenedi".
  
  
  - Jaraıdy, - dedi Hoýk ashýlanyp. "Jolaýshylar túsýge tyrysyp jatqanda, biz olardyń barlyǵyn muqıat qarap shyǵýymyz múmkin emes. Jáne, árıne, ol árqashan syrtqy kelbetin qaıtadan ózgerte alady ".
  
  
  "Meniń oıymsha, biz buǵan sene alamyz", - dedim men.
  
  
  Keme saǵat beste toqtady. New York Post gazetiniń kóshede batyl taqyryptary bar arnaıy shyǵarylymy bar edi. Pırste jáne onyń aınalasynda halyq kóp jınaldy; polısıa olardy ustaýǵa tyrysty. Reportajdar men fotograftar barlyq jerde boldy.
  
  
  Suńqar ofıserlerdi dálizderdiń basynda jáne sońynda ornalastyrdy.
  
  
  "Budan bylaı men muny ózim jasaǵanym jón", - dedim men oǵan.
  
  
  "Jaraıdy", - dep jaýap berdi ol. - "Men sizge qajet bolsa, meniń qaıda ekenimdi bilýińiz úshin men biraz ýaqyt bortta bolamyn".
  
  
  Djına ekeýmiz jolaýshylar túser aldynda kemeni tastap kettik. Men ony keden ǵımaratyna aparyp, sonda turýyn aıttym.
  
  
  Aılaqta haos boldy, mende Iahýdany tabamyn degen pesımısik sezim boldy.
  
  
  "Siz jaqyn turasyz, solaı emes pe?"- dep surady Djına.
  
  
  "Joq, men búkil aılaqty tintýge baramyn. Eger biz bir-birimizdi joǵaltyp alsaq, Hılton qonaqúıinen bólme jaldap, menen habar alǵansha sonda bol ".
  
  
  "Jaraıdy", - dedi ol meniń betimnen súıip. - 'Saq bolyńyz.'
  
  
  'Sen de.'
  
  
  
  
  Jýrnalıser aılaqtyń aınalasyndaǵy qyzyǵýshylarmen aralasyp ketti, al polısıa tártipti saqtaý úshin óz kúshterinen bas tartýǵa májbúr boldy. Men dálizdiń janynda turdym, onda taǵy eki AX agenti turdy. Birde olar saqaly bar jolaýshyny toqtatyp, ony myqtap ustady. Men olarǵa tez jaqyndap, olarda ondaı joq ekenin aıttym . Saqal naǵyz saqal bolyp shyqty.
  
  
  Saǵat altydan keıin men palýbadan jańa shyqqan adamdy kórdim. Kedenge barýdyń ornyna ol ǵımarattyń sońyna deıin jaıaý júrdi, onda kúzetshi turaq qaqpasynyń janynda turdy . Alǵashynda men ony arqamnan ǵana kórdim. Ol jaqsy kıingen jáne taıaqpen júretin. Onyń júrisi maǵan tanys bolyp kórindi. Men muqıat qarasam, portfel ustaǵan túksiz qoldy kórdim. Bul naǵyz terige uqsamaıtyn. Al qol naǵyz qol sıaqty sómkeniń tutqasynyń aınalasynda búgilgen joq. Men onyń sońynan ereıin dep jatqanymda, ol basyn burdy, men onyń júzin kórdim. Onyń murty men kúnnen qorǵaıtyn kózildirigi bar edi, biraq bul bas súıekti eshteńemen shatastyrýǵa bolmaıdy. Bul Iahýda edi. Meni kórgen soń ǵımarattyń sońyna qaraı asyǵyp ketti. Aramyzda adamdar kóp boldy, men kópshiliktiń arasynan alǵa jyljýǵa týra keldi. Men baıaý alǵa jyljydym , men ótip bara jatqanda Iahýda qaqpanyń aldynda turdy. Men Vılgelmınany sozyp, júgirgenimde onyń kúzetshini qulatyp, qaqpa arqyly avtoturaqqa ótip bara jatqanyn kórdim.
  
  
  Men jaqyndaǵanymda Iahýda kózden ǵaıyp boldy. Ornynan atyp turǵan kúzetshi meni toqtatpaq boldy, biraq men kim ekenimdi aıtyp, qaqpadan júgirdim. Bir qatar turaqta turǵan kólikterdi aralap kele jatyp, taksıdiń kele jatqanyn kórdim. Iahýda maǵan artqy terezeden qarap turdy.
  
  
  Men "lúgerdi" qapshyǵyma salyp, sol jerde turǵan motosıklge qaraı júgirdim. Jaqyn jerde bir top uzyn shashty jastar boldy, men motosıkl solardyń birine tıesili dep oıladym. Men qarasam, kilt tutaný qosqyshynda ekenin kórdim. Men er-turmanǵa sekirdim. Bul tas jolǵa arnalǵan úlken "Honda" boldy, al qozǵaltqysh jigerlendiretin dybys shyǵardy. "Sálem!"- dep aıqaılady jastardyń biri.
  
  
  "Men ony biraz ýaqytqa qaryzǵa alamyn!"- dep aıqaıladym men. Men ornymnan turyp, taksıge júgirdim.
  
  
  Men kóshege shyqqanda taksı eki blok qashyqtyqta solǵa buryldy. Men kólik qozǵalysy arqyly óttim. Men taksıdi basyp oza bastadym, ony baǵdarshamnan ustap alamyn dep oıladym. Sodan keıin taksı qyzyl shammen júre bastady. Iahýda ne júrgizýshige bir tonna aqsha berdi, ne basyna myltyq qoıdy. On mınýttan keıin biz Kennedı atyndaǵy halyqaralyq áýejaıǵa aparatyn tas jolda boldyq . Trassada taksı meni tastap ketti, biraq men durys jerge jettim dep oıladym. Men Iahýdanyń áýejaıda qýyp jetpeýim úshin ushaqqa qalaı minetinin túsinbedim.
  
  
  Men qatelestim. Men tas joldan vokzal ǵımaratyna qaraı burylyp, taksı ekeýmizdiń aramyzdaǵy qashyqtyqty qysqartpaq bolǵanymda, men maı basqan burylysqa shyqtym, velosıpedshi dál aldymnan syrǵyp ketti.
  
  
  Baqytymyzǵa oraı, men bıik butalar ósken úıindige qondym, mende tek kógergen jerler, kógergen jerler jáne jyrtylǵan kostúm boldy. Biraq motosıkldi endi paıdalaný múmkin bolmady. Men keıinirek ıesine ótemaqy tóleýdi sheshtim jáne áýejaıǵa jaıaý bardym. Men ótip bara jatqan kólikterdiń barlyǵyn toqtattym, biraq olar endi avtostoptardy alyp ketpedi .
  
  
  Aqyry meni júk kóligi alyp ketti, biz áýejaıǵa Iahýdadan kem degende 45 mınýttan keıin jettik .
  
  
  Men suraýlarymdy jasadym jáne sol kúni keshke ondaǵan sheteldik reıs ushýy kerek ekenin bildim. Solardyń biri Pan Amdan Rımge reıs boldy. Iá, sońǵy mınýtta er adam tirkeldi. Bir Benedıkt myrza.
  
  
  Men suradym. - "Men oǵan áli jete alamyn ba?".
  
  
  Er adam reıs kestesin tekserý úshin buryldy, sosyn saǵatqa qarady. "Joq", - dedi ol.
  
  
  Ushaq on mınýt buryn ushyp ketken. Keste boıynsha dál ýaqytynda.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  12 taraý
  
  
  
  
  
  
  
  
  Iahýda esh oılanbastan Rımge qaıtyp ushatyny túsinikti boldy. Onda ol óziniń shtab-páterine jáne qaraqshylarymen birge Farellıge jaqyn jerde bolar edi. Ol bizdiń Sısılıada onyń jerasty keshenin tapqanymyzdy bilmegen shyǵar.
  
  
  Rımge kelesi reıs kelesi kúni tańerteń ǵana ushty. Biraq bir jarym saǵattan keıin Londonǵa ushaq, sodan keıin Rımge reıs boldy, sondyqtan biz tańǵy asqa Iahýda qonǵannan keıin shamamen bir saǵattan keıin jetýimiz kerek edi .
  
  
  Men Djınaǵa qońyraý shaldym, men bıletterdi satyp alǵanymda ol Hıltonnan ushaqqa taksıge otyrdy. Men onyń qasymda bolǵanyn qaladym, óıtkeni ol Djovannı Farellıdi jaqsy biletin. Men Hoýkqa qońyraý shalyp, Iahýdany joǵaltqanym úshin keshirim suraǵanymda, ol: "Ony Rımde tabý ońaı bolady. Biraq esińde bolsyn, eger ol qashyp ketse, detonator onyń ornynda qalady ".
  
  
  "Men Rımdegi nemese Interpoldaǵy polısıamen baılanysýym kerek pe, sonda olar ony qonǵan kezde alyp ketýge tyrysýy múmkin be?"
  
  
  "Joq", - dedi Hoýk. Onyń daýysynda ol keıde qoldanatyn qatty, salqyn dybys boldy. - "Eger polısıa ony ustap alsa, siz ne bolýy múmkin ekenin bilmeısiz. Nık, men onyń ólgenin kórgim keledi, sen óziń usynǵandaı.
  
  
  Men muny estigende tań qalmadym.
  
  
  Biz ushyp bara jatqanda Djına ekeýmiz ábden sharshadyq jáne joldyń kóp bóliginde uıyqtap qaldyq. Men qatty uıyqtamadym, biraq jolymdy jalǵastyrý úshin jetkilikti demaldym. Djına sábı sıaqty uıyqtap jatty.
  
  
  Londonda biz tez jáne ońaı aýysa aldyq jáne Rımge saǵat segizden keıin jettik. Ashyq, shýaqty tań boldy. Men taksı júrgizýshisine Djına bergen páterdiń meken-jaıyn berdim. Farellı ol jerge áıelderin ákeletin, al Djına ony keıde qylmys álemindegi basqa bastyqtarmen kezdesý úshin paıdalanatynyn aıtty. Polısıa páterdiń bar ekenin bilmedi, biraq maǵan Iahýda biletin sıaqty kórindi . Eger ol qonǵannan keıin birden Farellıge qońyraý shalsa , oǵan Sısılıaǵa barý qaýipsiz emes ekenin aıtqan bolar edi . Osylaısha, olar bul páterdi eń qaýipsiz oryn dep sheship, aldaǵy josparlardy talqylaý úshin sol jerde kezdesetin shyǵar .
  
  
  Qonǵannan keıin bir saǵatqa jýyq ýaqyttan keıin biz kópqabatty úıdiń aldyna toqtadyq. Biz qazirdiń ózinde kire jazdadyq, men buryshtan shý estidim.
  
  
  "Munda tynysh tur", - dedim men Djınaǵa.
  
  
  Men úıdiń buryshyna qaraı júgirdim de, eki adamnyń búıir esikten shyǵyp, kóshe boıynda turǵan kúmisteı Lansıaǵa qaraı kele jatqanyn kórdim. Ekeýiniń biri uzyn boıly, symbatty Farellı bolsa, ekinshisi kostúmindegi Ólimge uqsaıtyn Iahýda bolatyn . Ol betperdesiz boldy, biraq ózimen birge taıaq alyp júrdi.
  
  
  Men birden urýdy sheshtim. Men Vılgelmınany shyǵaryp aldym. "Bul jetkilikti", - dep aıqaıladym men. "Rım - sizdiń sońǵy aıaldamańyz".
  
  
  Ol men oılaǵannan áldeqaıda jyldam áreket etti. Men oq atqanymda ol kólikke qaraı júgirdi. Vılgelmına oq jaýdyrdy, biraq men jiberip aldym, oq onyń artyndaǵy tósenishterge tıdi. Men taǵy bir ret oq attym, bamperge soqtym, ol kóliktiń artyna tyǵylyp qaldy.
  
  
  'Qarǵys atsyn!'- dep kúbirledim men.
  
  
  Sosyn Farellı atyp jiberdi. Oq kórshi úıden ushyp ketti. Ol qaıtadan oq atqanda men jasyrynýǵa májbúr boldym, sol qolymnyń syrtynan pyshaq jaraqatyn sezindim. Kóliktiń arǵy jaǵynan men esiktiń ashylǵanyn kórdim, biraq Farellıdiń maǵan kirýine jol bermeý úshin tym bos emes edim .
  
  
  Kenet men Djınanyń aıqaılaǵanyn estidim. Ol aıqaılady. - "At, Nık!""Ol oq atýdan qorqady!"
  
  
  Farellıdiń Djınaǵa qaraı burylǵanyn kórgende, men onyń onyń ıesi ekenin esime túsirdim. Ony kórgende, ony bir sátke ashýlanshaqtyq bıledi. Ol kózdep, ony atyp tastady. Oq onyń janynan birneshe dúımge ótip ketti.
  
  
  Men oq jaýdyrdym. Meniń birinshi atysym Farellıdiń janyndaǵy qabyrǵaǵa tıdi; ekinshisi onyń moınyna tıdi. Ol dirildep burylyp, trotýarǵa qulap tústi.
  
  
  Kóliktiń artynan kele jatqan eki oq meniń aıaǵymnan ysqyrdy. Biraz ýaqyttan keıin qozǵaltqysh gúrildep, Iahýda tar kóshemen qashyp ketti. Men kólikti atyp tastadym, biraq artqy terezeni ǵana syndyryp aldym.
  
  
  'Sen jaqsysyń ba?'- men Djınadan suradym.
  
  
  'Iá.'
  
  
  Páterińe bar da, sonda qal", - dedim men. "Men saǵan keıinirek kelemin".
  
  
  Ol narazylyq bildirdi, biraq men sol trotýarda turǵan Alfa Romeo 2000-ǵa júgirip úlgerdim. Ol qulyptaýly emes edi. Qozǵaltqyshty tutaný symdarymen iske qostym, men kólikke sekirip, Iahýdanyń sońynan júgirdim.
  
  
  Eki bloktan keıin men ony kórdim. Ol meniń aldymda úsh blokty júrip ótip, menen qutylý úshin kenet ońǵa buryldy. Men artqy dońǵalaqtyń uqypty syrǵanaýymen jáne dóńgelekterdiń syqyrlaýymen buryshqa shyqtym . Meniń aldymda Iahýda ónerkásiptik aımaqqa aparatyn shaǵyn kóshege solǵa buryldy. Bes mınýttyń ishinde biz jarty ondaǵan jaıaý júrginshini qorqytyp, eki kólikke soqtyǵysyp qala jazdadyq. Biraq Iahýda da, men de baıaýlaǵan joqpyn. Eger biz tas jolmen kele jatsaq, "Álfa" ony qýyp jeter edi , biraq bul júrgizý ádisimen kólikterdiń jyldamdyqtary derlik birdeı boldy jáne Iahýda muny túsindi.
  
  
  Taǵy bes mınýttan keıin Iahýda jetekshilik etti, men ony joǵaltyp aldym. Biraq men qoımanyń buryshyna burylǵanda, asfáltta esigi ashyq turǵan kólikti kórdim. Men aıqaılap tejedim de, sekirip shyǵyp, "lúgerdi" shyǵardym. Iahýda esh jerde bolǵan joq. Men qoımalarǵa qaradym, ol sonda toqtady ma dep oıladym. Men oǵan qaraı bara jatqanymda, meniń kózim lúktiń qaqpaǵyna túsip ketti. Bul ádetten tys emes edi, tek onyń sál qısaıǵanyn qospaǵanda. Men onyń janyna baryp, qaqpaqty muqıat qarap shyqtym . Jıek kóshedegi balshyqta iz qaldyrdy. Men eńkeıip tyńdadym. Men dybyssyz aıaq dybystaryn estidim. Bul Iahýdanyń qadamdary ekeni daýsyz.
  
  
  Ózime qaramastan, men onyń qýlyǵyna tánti boldym. Densaýlyǵy men jasandy qoldarynyń nasharlyǵyna qaramastan, bul kisi maqal-máteldiń túlkisi sıaqty aqyldy bolǵan. Men lúktiń qaqpaǵyn tez sheship, etigim shuńqyrdaǵy metal baspaldaqtyń úshinshi satysyna tıgenshe tómen tústim. Aınalamnan ótkir ıis shyqty. Býdyń bul túri tynys alýdy qıyndatady, men shuńqyrǵa tereńirek túsken saıyn qarańǵylana bastadym. Qarańǵyda astymda egeýquıryqtardyń aralasqanyn estidim. Eger Iahýda Rımniń káriz júıesin quraıtyn kanaldar men ótkelderdiń keń jerasty jelisin paıdalanyp qashyp ketse, men ony endi eshqashan taba almaýyma jaqsy múmkindik boldy.
  
  
  Jáne bul men qalaǵan sońǵy nárse boldy.
  
  
  Ol menen Nıagara sarqyramasynyń janynan qashyp ketti. Biraq qazir ol menen qashpas edi, endi ekeýmizdiń aramyzda, er adamdar. Men jyldamdyqty arttyrdym da, shlammen qaptalǵan metal baspaldaqpen tez tómen tústim.
  
  
  Aqyry túbine jetkende men tar tas jıekke tap boldym. Las jáne sasyq ıisti sý aǵyny kóne tastyń ústinen aqyryn syldyrlady. Sasyq ıis adam tózgisiz derlik, aýa áreń dem alatyn.
  
  
  Ústimdegi kósheden túsken álsiz jaryq sheńberi biraz túsinik berdi. Men bir orynda turyp, qara tústi kóleńkelerdi tyńdadym. Sosyn men muny taǵy da estidim, oń jaǵymnan shamamen júz ıard jerde qarańǵyda jańǵyryp turǵan asyǵys aıaq dybystary.
  
  
  Vılgelmına meniń qolymda jatty. Men eńkeıip, qarańǵy qarańǵylyqta Iahýdanyń sońynan erdim.
  
  
  Meniń aıaǵyma jyly, túkti nárse tıdi. Men tańdana aıqaılaı jazdadym, biraq egeýquıryq meniń janymnan syqyrlap ótip bara jatqanda, men dybysty óshirdim de, tar jotanyń boıymen qashyp kettim. Qarqyndy ustap turý qıyn boldy, ásirese eski, tozǵan jynystardaǵy múkti qabattyń kesirinen jıek taıǵaq jáne ylǵaldy bolǵandyqtan.
  
  
  Alasa tóbeden úlken, kózsiz jándikter salbyrap turdy. Jarqanattardy da kórsem tań qalmas edim . Barlyq jerde shyrysh tamshylap, aýa laılanyp, qysylyp turdy. Biraq Iahýda sıaqty jartysy da qysymshyl emes.
  
  
  Men onyń tynysh qadamdaryna nazar aýdardym. Qarańǵyda aldymda bir nárse jarqyrap turdy. Men qabyrǵaǵa basyp, demimdi ustadym. Biraq sodan keıin Iahýda odan ári qaraı júgirdi, men onyń sońynan erdim, qolymda Vılgelmına.
  
  
  Buryshqa burylǵanda, meni kenetten sýǵa túsýge májbúr etti, men tepe-teńdikti joǵaltyp ala jazdadym da, kanalızasıaǵa qulap kete jazdadym. Ústimnen joǵary oq ysqyrdy, men taǵy da Iahýdanyń aqsap jatqanyn estidim. Men onyń sońynan kishirek káriz qubyryna, birinshisine qaraǵanda aıtarlyqtaı tar qarańǵy dálizge tústim.
  
  
  Ol qaıtadan buryshqa buryldy; Men kózdep, atyp jiberdim. Oq negizgi tasqa tıip, qaıta oraldy. Men jiberip aldym da, Iahýda menen tym ozyp ketpes buryn onyń artynan júgirdim .
  
  
  Bul mysyq pen tyshqannyń klasıkalyq oıyny boldy. Onyń árbir qımylyna men sol gambıtpen jaýap berdim. Biraq men buryshqa burylsam, ol esh jerde joq edi. Aǵyndy sýlardyń bul ýchaskesi endi paıdalanylmaǵan. Ol qurǵaq jáne ıisi joq derlik edi. Bul meni alǵashynda tań qaldyrdy. Biraq men kóp uzamaı Iahýdanyń kósheniń astyndaǵy bul ótkeldi tańdaýynyń sebebin bildim. Men qabyrǵada qańyltyr tabaqpen jabylǵan tesikti kórdim. Bul qoldan jasalǵan lúk bolatyn. Men toqtadym, tyńdadym jáne sańylaýdyń arǵy jaǵyndaǵy shýdy estidim. Sosyn ishke kirdim.
  
  
  Endi men tik tura aldym. Men qoqys pen túrli tastarǵa toly týnelge tap boldym. Men sol jerde turǵanda alystan bir dybys estidim. Shamasy, Iahýda kárizden shyǵatyn bul joldy bilgen jáne ony menen qutylý úshin paıdalanǵysy kelgen. Kóp uzamaı men onyń muny qalaı oılaǵanyn bildim. Aldymda jaryq paıda boldy, men sılýet kıgen Iahýdany kórdim. Ol meni eki ret atyp tastady. Bir oq meniń jeńimdi tesip kete jazdady. Endi qarańǵylyqtyń kesirinen ań aýlaý qaýipti bola bastady.
  
  
  Men jaryqtandyrylǵan tesikke qaraı júrdim. Men oǵan jetkende týneldiń sham ilýli turǵan shaǵyn bólmege aparatynyn kórdim. Men jan-jaǵyma qaradym. Endi men qaıda ekenimizdi bildim. Qabyrǵadaǵy oıyqta bas súıekteri ústine úıilgen elýge jýyq adamnyń súıekteri jatty, olar maǵan muńaıyp qarady. Iahýda meni katakombalarǵa, ertedegi hrıstıandar azaptaýshylarynan jasyrynǵan qala astyndaǵy týnelderge apardy. Men bul barlyq rımdik katakombalardyń ishindegi eń tanymaly Áýlıe Kallıkstiń katakombalary bolýy kerek degen qorytyndyǵa keldim. Jaryqtandyrý bolǵanymen, bul oryndar týrısik tizimde kórsetilmegen.
  
  
  Men bir bólmeden ótip, Iahýdanyń sońynan bardym. Shamdar anda-sanda ilýli tursa da, qaıtadan qarańǵy boldy . Endi men Iahýdanyń álsirep bara jatqanyn dáleldep, entigip jatqanyn estidim. Men onyń ınsýlın ıneksıasyn alǵanyna biraz ýaqyt ótkenin jáne qýý onyń metabolızmin buzǵanyn eseptedim. Ol uzaqqa sozylmas edi. Biraq men onyń týrısermen aralasýy múmkin deńgeıge jetkenin qalamadym . Men qarqyndy jyldamdattym.
  
  
  Kóp uzamaı men birinshi bólmege uqsas jaryqpen ekinshi bólmege kirdim. Men Iahýdany kórmedim, sondyqtan bólmege kirip kettim. Birinshi bólmedegideı qabyrǵalardaǵy sórelerde bas súıekteri bar úıilgen súıekter jatty. Men bólmeniń ortasynda kele jatyp, oń jaǵymnan qatty tynys alǵanymdy estidim.
  
  
  Men tez buryldym. Iahýda qurǵaq, synǵysh súıekterdiń úıindisine súıendi. Onyń beti kúldi sur jáne terlegen. Adam - teri men súıek , al onyń bas súıegi tiri adamnyń basynan góri sórelerdegi bas súıekterge kóbirek uqsaıtyn. Buryn ol usqynsyz adam bolǵan, biraq qazir ol qorqynyshty groteskke aınaldy.
  
  
  Ol birkelki emes, ysqyryqty tynys aldy. Onyń tómengi erninde kóbik qabaty bolǵan. Qolynda ol qysqartylǵan Smith & Wesson revolverin ustady .44 Magnum. Eger ol maǵan tıip ketse, men katakombalardaǵy qalǵan qaldyqtarǵa óte tez qosylar edim.
  
  
  Men kelesi qadamymdy oılastyryp jatqanymda ol qarlyǵyp kúldi. Onyń ishinen tereze áınegindegi qıyrshyq tastar sıaqty kúlki shyqty; protezderi dirildegen saýsaqtarynyń ushtaryn bulǵap jiberdi. Revolveri bar oń qol tegis jáne balaýyz boldy .
  
  
  "Endi men seni aqyry óltire alamyn, Karter", - dedi ol.
  
  
  Men jerge súńgip, astymnan jarylyp ketkenin sezgen súıekterdiń arasyna qondym. Iahýdanyń revolveri dirildep, bir mıldi jiberip aldy. Men ornymnan turyp, "lúgerdi" onyń keýdesine baǵyttadym. Saýsaǵym trıggerdi qysyp aldy, biraq men atpadym.
  
  
  Iahýda revolveri bar qolyn tizesine túsirip, qaıtadan súıekteriniń arasyna qulady. Onyń beti burmalanǵan, kózderi áınektelgen. Bir sátke entigý qatty estildi, sodan keıin kenetten toqtady. Denesi qataıyp, revolver onyń qolynan túsip ketti. Sodan keıin onyń basy qabyrǵaǵa soǵyldy - dıabettik komada onyń kózi ashyq boldy.
  
  
  Men ornymnan turyp, oǵan qaraı júrdim. Men onyń ústine eńkeıgen sátte onyń denesi kenet dirildep, qatyp qaldy. Men onyń tamyr soǵysyn sezdim. Tamyr soǵýy bolǵan joq.
  
  
  Men ornymnan turyp, "lúgerdi" qapshyǵyma salyp, jalańash súıekterdiń arasynan kıingen qańqaǵa qaradym. Iahýda óldi, ıadrolyq detonatordyń qupıasy qaýipsiz boldy, men kún sáýlesin ańsadym.
  
  
  Men máıitti sol jerde qaldyryp, jaqsyraq jaryqtandyrylǵan týnel arqyly katakombalardyń kireberisine bardym. Iahýda osy týnelderdegi basqa qańqalarǵa uqsamaıynsha tabylýy múmkin edi jáne tabylmady. Eger onyń kıimderi shirip ketpes buryn tabylmasa, ony ertedegi hrıstıandardyń qaldyqtary dep sanaýǵa bolar edi. Men bul oıdyń qara áziline áreń sińip úlgergenimde, shyǵýǵa bet alǵan týrıser tobyna tap boldym.
  
  
  Italándyq gıd maǵan qarady. Ol aıtty. - 'Káne!'- Siz kompanıada qalýyńyz kerek, qol qoıýshy! Barlyǵy derlik aıaqtaldy ".
  
  
  Men olarǵa qosylyp, aldymyzdaǵy jaryqqa qaraı júrdim. "Keshirińiz", - dedim men gıdke. "Meni óte qorqynyshty kórinis keshiktirdi".
  
  
  Gıd mysqyldap kúldi. - "Eń jamany áli alda, qol qoıýshy".
  
  
  Men ómirmen birge júrsem, áli alda bolatyn jyldar men tapsyrmalar týraly oıladym. "Sender týys emessińder dep úmittenemin, Nostradamýs paıǵambar", - dedim men.
  
  
  Ol ázildi túsinbegen sıaqty.
  
  
  Biraq bul maǵan báribir boldy. Bir nárse anyq boldy: Iahýda óldi. Meni ary qaraı ne kútip turǵanyn eshkim bilmedi. Sondyqtan men bolashaq týraly oılaýdyń ornyna búginge, osynda jáne qazirge oraldym. Sosyn men Djına týraly oıladym da, kúle bastadym. Elestetýge bolatyn eń jaqsy kúlki.
  
  
  
  
  * * *
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Kitap týraly:
  
  
  
  
  
  Bul qalaı múmkin bolady? Nık Karter kúndelikti jumys kezinde kenetten qujatty Vatıkan murajaıyna jasyrýǵa májbúr boldy . Kezdeısoq etrýsk vazasy osy maqsatqa saı bolyp kórindi.
  
  
  Biraq bul Nık Karter men onyń qyzmeti týraly emes, keıinirek Karter qujatty tabýǵa tyrysqanda belgili boldy. Óıtkeni sol sátte ol joǵary kásibı óner urlyǵynyń kútpegen kýágeri boldy.
  
  
  Al kórkemdik qundylyqtar, sonyń ishinde etrýsk vazasy terezeden birinen soń biri joǵalyp ketkendikten , Karter óziniń kópten bergi jaýy Iahýdanyń betine tike qarady.
  
  
  Iahýda bul qujatpen Hok pen Karter tipti eń qorqynyshty armandarynda elestetkennen de kóp nárseni isteı aldy ...
  
  
  
  
  
  
  Karter Nık
  
  
  Kobra belgisi
  
  
  
  
  
  
  Nık Karter
  
  
  
  Kobra belgisi
  
  
  aýdarǵan Lev Shklovskıı
  
  
  qaıtys bolǵan uly Antondy eske alýǵa arnalǵan.
  
  
  Basty keıipkerler:
  
  
  NIK KARTER
  
  
  búrkenshik at N3 agent AX
  
  
  "SHIVA"
  
  
  "Kobra" uıymynyń basshysy
  
  
  ASHOK ANAND
  
  
  Úndistan qupıa qyzmetiniń agenti
  
  
  PÝRAN DASS
  
  
  Úndistan qupıa qyzmetiniń basshysy
  
  
  NIRAD jáne RANDJIT
  
  
  "Kobra" uıymynyń músheleri
  
  
  RIVA SINGH
  
  
  Shıvanyń nemeresi
  
  
  
  1
  
  
  Ol meniń qushaǵyma oraldy, jumsaq ári názik, jáne osy sátte tolyǵymen qanaǵattandy. Men Rıva sıaqty áıelmen sırek kezdesetinmin. Onyń altyn terisi men qara shashynda kóleńkeler oınap turdy; bir sátke meniń qolymda oryndalǵan armanym bar sıaqty kórindi. Bólme qarańǵy boldy, men japqyshtardy qoıdym. Baqytymyzǵa oraı, qonaqúıde Nú-Delıdegi túngi aptap ystyqtan aýa baptaý júıesi boldy.
  
  
  —Nege ekenin maǵan aıtpadyń", — dep sybyrlady Rıva. Onyń jumsaq, jyly erinderi meniń moınym men ıyǵymnyń arasyndaǵy qýysqa aqyryn tıip, keýdesi meniń qolyma basyldy.
  
  
  Men onyń betin buryp, onyń tompaıǵan erinderiniń syzyǵyna qaradym. Mańdaıy qabaǵyn túıip, qalaǵanyn alýǵa daǵdylanǵan áıeldiń qyńyr túrimen... áli bala bolǵan áıel. - Ne, Rıva? men saýsaǵymnyń ushyn onyń ishiniń barqyt terisinen ótkizip suradym.
  
  
  - Sen munda ne úshin keldiń, Nık? Ol basyn jastyqqa tastap, ózin tartyp aldy. Uzyn qara shash jastyqtyń aq matasynda onyń betin minsiz ereksheliktermen qorshap turǵan oreol tárizdi jeldetkishti qalyptastyrdy... osy sátte ishki azapty jáne túsiniksiz senimsizdikti beınelegen tulǵa.
  
  
  —Men saǵan aıttym ǵoı", — dep jaýap berdim men shydamdylyq tanytyp, sendirýge tyrystym. - Meniń fırmam meni satyp alý týraly kelissózder júrgizýge jiberdi. Mata, jibek, brokada... qysqasy, bári. Bul elde kez kelgen nárse basqa jerlerge qaraǵanda arzanyraq.
  
  
  Árıne, men ótirik aıttym. Árıne, men Rıvaǵa kim ekenimdi aıta almadym. Qalaı bolǵanda da, aıyrmashylyǵy nede? Qyzdy tartýǵa, meniń muqabamdy órtep jiberýge jáne oǵan meniń Nık Karter ekenimdi, qazirgi ýaqytta Nú-Delıde mısıada júrgen AX agenti ekenimdi ashýǵa eshqandaı sebep bolǵan joq.
  
  
  Sol kúni keshke tańerteń men Air-India reısimen keldim. Al men kezdestiremin dep kútken sońǵy adam Rıva sıaqty birde-bir er adam sene almaıtyn súıkimdi serik áıel bolatyn. Men baseınge shomylýdan qaıtyp kelgenimde ol qonaqúıdiń barynda otyrdy. Onyń minsiz fıgýrasy kúmisten jasalǵan kógildir saryǵa oralǵan; biz sondaı-aq bir qaraǵanda birden fızıkalyq tartymdylyqty sezindik. Sosyn bir sóz ekinshi sózge ulasyp ketti, men ony baıqamaı-aq túski asqa shaqyrdym.
  
  
  Biz qaınaǵan qalanyń qaq ortasyndaǵy qyzyl jáne qara oazıs Chanakápýrıdegi fransýz meıramhanasyna bardyq. Bul ony azǵyrýǵa jáne túndi birge ótkizýge sendirýge múmkindik boldy.
  
  
  Belgili bolǵandaı, men ony sendirý úshin kóp tyrysýdyń qajeti joq edi.
  
  
  Onyń shashy sıaqty jyltyr jáne sezimtal kózderi anyq sóıledi. Árıne, suraqtar, sózdik oıyndar boldy... arbaý ónerindegi keń taralǵan tájirıbe. Mahabbat pen qumarlyq túniniń alǵy sózi.
  
  
  
  Aıta ketý kerek, Nú-Delı men úshin (jáne AX úshin) Rıva Sınghten áldeqaıda kóp nárseni bildirdi. Meni Úndistanǵa Hoýk jiberdi, men muny sharasyz áreket dep sanasam da, Qart adamdy kóndirý múmkin emes edi. - Biraq bizde bul adamnyń bar ekendigi týraly eshqandaı dálel joq! - men kórsettim.
  
  
  —Ol jaqqa ushýǵa kóbirek sebep bar, Nık", — dedi Hoýk mysqylmen kúlip. -Tártipsizdikter men tártipsizdikter dálel emes pe? Kalkýtta jartylaı anarhıalyq kúıde. Al búlikshilerdi qarýmen kim qamtamasyz etti? Dálirek aıtsaq, oq-dáriler aǵashtarda óspeıdi.
  
  
  "Bul Úndistan úkimetiniń ishki qaýipsizdik máselesi", — dedim men.
  
  
  - Durys. Múldem durys. Men tolyqtaı kelisemin. Shyndyǵynda, eger bul jaı ǵana tártipsizdikter men tártipsizdikter bolsa, bul mısıa bolmas edi, Nık.
  
  
  - Sonda ne?
  
  
  - Mynaǵan qarańyzshy. - Ol maǵan búktelgen qaǵazdy berdi. - Bul sizge jumbaq adamymyz "Shıva" myrza týraly kóbirek aıtyp beredi... bálkim, qandaı da bir túsiniksiz tuspalmen dos shynymen bar shyǵar. Onyń temekisinen shyqqan ashshy tútin tanaýymdy kúıdirip jiberdi, men qujatty oqý úshin alystaǵy oryndyqqa otyrdym.
  
  
  Maqalany oqyǵannan keıin mende Hoýktyń ne istep jatqany týraly jaqsy túsinik boldy.
  
  
  Bastyq kúlimsirep baıqady. - Kórip otyrǵanyńyzdaı, bul las is, kelisesiz be?
  
  
  - Men ádepsiz der edim.
  
  
  - Jaraısyń, jaqsy aıtty, Nık. Bizdiń adam Amerıka Qurama Shtattaryna quny on mıllıon dollar turatyn shıki geroındi ótkizbekshi. Biraq, siz kórgendeı, bul eń alańdatarlyq element emes. Eger bul jaı ǵana esirtki bolsa, men basqa bireýge habarlasar edim. Biraq halyqaralyq dıplomatıa týraly sóz bolǵanda... jáne búkil álemdegi beıbitshilik... sonda men bul mindetti sizge senip tapsyrýǵa mindettimin.
  
  
  Men aýzymdy ashpaı bas ızedim.
  
  
  Men jańa ǵana oqyǵan qujat Sopaqsha keńseden boldy. Bıikke kóterilý múmkin emes. Ol meniń gazetterden oqyǵanym týraly birdeńe aıtqysy keldi, bul oqıǵa meniń qyzmet salamdy bylaı qoıǵanda, men eshqashan AX-pen baılanysty bolady dep oılamadym.
  
  
  Bireý ózin Amerıka Qurama Shtattarynyń Prezıdentimin dep tanystyryp, Vashıngtondaǵy Keńes elshiligine telefon soqty. Daýys minsiz eliktelgen. Bul ázil bolýy múmkin, tek sózder múldem kinásiz emes edi. "Prezıdent" arandatýshylyq sıpattaǵy qoqan-loqqylardan, Keńes elshisin Máskeýge habarlaýǵa asyǵýǵa ıtermeleıtin qoqan-loqqylardan shyqty.
  
  
  Aqyrynda túsinispeýshilik joıylyp, Aq úı kóptegen keshirim surady. Osymen aıaqtalýy múmkin edi, onyń ornyna jalǵasy bolar edi. KOKP Ortalyq Komıtetiniń birinshi hatshysy, Keńes Odaǵynyń bas saıası qaıratkeri prezıdentpen "senim telefony" arqyly sóılesti. Tek ol múlde birinshi hatshy bolǵan joq. Shyndyǵynda, Vashıngtonda da, Máskeýde de orys daýysyna kimniń elikteıtinin eshkim bilmedi. Sóz almasý dostyq qarym-qatynastan alys boldy jáne Prezıdentti Ulttyq qaýipsizdik Keńesiniń kezekten tys otyrysyn shaqyrýdy talap etýge ıtermeledi.
  
  
  Taǵy da bári tazartyldy... biraq uzaqqa sozylmady. Sodan beri, eki aptadan az ýaqyt buryn, osyǵan uqsas oqıǵalardyń tutas tizbegi oryn aldy; Úndistan men Pákistan, Izraıl men Egıpet, komýnıstik Qytaı men Japonıa arasynda qoqan-loqqy men qorlaý almasý. Ár joly áldebir dıplomattyń daýysyna minsiz eliktep, ashýly qoqan-loqqylar men qarsy qoqan-loqqylardyń kóptigine ákelip soqtyrdy.
  
  
  Álem ıadrolyq soǵystyń aldynda turdy. Endi Aq úıdiń qujatyna sáıkes, bireý bárimizdi tuńǵıyqqa tastamaq bolǵan. "Demek, siz ózińizdi Shıva dep ataıtyn bul jumbaq "bireý" "Kobra" dep atalatyn uıymnyń mıy jáne ol bolyp jatqan jaǵdaıǵa jaýapty dep kúdiktenesiz..."dedim men Hoýktyń kózqarasyna jaýap bere otyryp.
  
  
  - Múmkin Nık. Eger Shıva basqa nárse emes, jeke tulǵa bolsa, — dedi aspaz. - Biz "Kobranyń" bar ekenin anyq bilemiz. Jáne bul qarý-jaraq pen esirtki saýdasymen aınalysatyn uıym ekenine senimdimiz. Biraq bul salystyrmaly túrde usaq-túıek nárseler", - dep túsindirdi ol qobaljyp, men qarap shyǵýdy aıaqtaǵan qujatty saýsaǵymen túrtip. - Bul Shıva naǵyz adam ba? Álde bul Kobraǵa buıryq beretin birtúrli halyqaralyq uıymnyń muqabasy ma? Mine, biz neni anyqtaýymyz kerek... men múmkindiginshe tezirek qosýǵa batylym bar.
  
  
  - Demek, eger siz Shıva er adam bolsa, ol daýystarǵa elikteıdi dep senesiz, solaı ma?
  
  
  Hoýk sharshap basyn ızedi.
  
  
  "Biraq sen Shıvanyń bar-joǵyn da bilmeısiń.
  
  
  - Buqanyń kózimen.
  
  
  -Sondyqtan men buryn-sońdy eshkim kórmegen, keı keıipkerlerdiń daýysyna elikteı alatyn adamdy tabýym kerek, óıtkeni ol múmkin... Neden bastaý kerek dep oılaısyz?
  
  
  -Sizdi №3 Istrebıtel Karter dep beker aıtpaǵan.
  
  
  Bul men kútken jaýap emes edi. Biraq men aıtqanymdaı, keıde Hoýk sıaqty adammen kelissózder júrgizý múmkin emes. Sondyqtan men búkil álem boıynsha ózimdi Shıva dep ataıtyn bireýdi nemese bir nárseni izdeýge týra keldi.
  
  
  Men bul búrkenshik at ekenin úıde qujattardy qarap shyqqannan keıin bildim. Shyndyǵynda, Shıva ádette joıǵysh retinde belgili ındýızm qudaıy boldy. Soǵystar, asharshylyq, ólim... bul apattar onyń baqylaýynda jáne bıliginde onyń absolútti jáne daýsyz ústemdigi boldy. Biraq odan da kóp boldy; Men qaraǵan kitaptarda jylandarmen bezendirilgen Shıva beınelengen músinderdiń sýretteri men fotosýretteri boldy. Bul qarapaıym jylandar emes... al kobralar, ólimge ákeletin úndi jylandary.
  
  
  Mine, men joq jáne múmkin emes bolyp kórinetin izben júrýge týra keldi... Ganga jaǵalaýyndaǵy qum túıirlerin qalaı sanaýǵa bolady!
  
  
  Biraq eger Shıva bireýdiń burmalanǵan qıalynyń jemisi bolsa, Rıva Sıngh, árıne, olaı emes edi. Boıjetken shynaıy, tátti, jumsaq, tańǵalarlyq jandy edi.
  
  
  
  Men oǵan buryldym da, ernimdi onyń tompaq aýzyna basyp, onyń suraǵyn óshirdim. Onyń altyn terisi jeńil ter jamylǵysymen jabylǵan, men keýdemdi sol jetilmegen jáne qatty keýdelerge basqan kezde, meni toqtaýsyz qushtarlyq bıledi.
  
  
  —Joq, aıtpa", — dedim men sybyrlap, ol basqa suraqtar qoıýǵa tyrysqanda, aıtpaqshy, meni tolǵandyra bastady. - Men Nıkpin, al sen Rıva... sizge kóbirek bilýdiń qajeti joq... qazirgi ýaqytta. Men ony qatty qushaqtadym, ol styrsyǵanyn basyp qaldy.
  
  
  Kórpeni tósegimnen aıaǵymmen jyljytqannan keıin men ony ózime myqtap ustadym. Rıvanyń kózi baqyraıyp turdy, biraq ol bólmeniń arǵy jaǵyndaǵy bir nársege qarap turǵandaı boldy. Dál osy sátte men qıyndyqqa tap bolǵanymdy túsindim.
  
  
  Men shý estidim. Bir sekýndtan keıin men esikten ysqyrǵan sybyr sıaqty estilgen metal syqyrlaýdyń shyǵý tegin anyqtadym... Bireý qamalmen áýre boldy. Meniń "Smıt-ı-vesson" tósegimniń janyndaǵy týmbochkanyń ústińgi jáshiginde otyrdy, biraq ol qazirgi ýaqytta meniń qolymnan kelmeıtin jerde boldy. Álsiz shý toqtap, shertken dybys estildi... sosyn men tapanshamdy alyp úlgermeıtinimdi túsindim.
  
  
  Esik ashylǵan boıda men bir jaqqa sekirdim. Dálizden shyqqan jaryqtyń fonynda úndisterdiń kópshiligi kıetin pıjamaǵa uqsaıtyn aq kesteli jeıdeler men kenep shalbar kıgen eki saqaldy er adamnyń fıgýralary kózge tústi. Biraq maǵan kıimnen góri taqıa kıgen fıgýralardyń biri turaqty qolmen ustaǵan qysqa uńǵyly tapansha qatty áser etti.
  
  
  Myltyq maǵan baǵyttaldy, men bul týraly eshteńe isteı almadym. Esik eki adamnyń artyna aqyryn jabyldy, al qarýsyz bólmedegi shamdardy qosty.
  
  
  Men kenetten jarqyldan jypylyqtadym da, shyǵý jolyn izdep jatqan eki shabýyldaýshyny baqylap otyrdym. Olar myqty jáne bulshyqetti, saqaldy júzderi eshnárseni bildirmeıtin, saqaldary men taqıalaryna qaraǵanda, ekeýi de sıkh bolǵan.
  
  
  "Qaıyrly kesh, "sahıb", - dedi tapanshasy bar adam jáne Rıva ekeýmizdiń jalańash ekenimizdi, sondyqtan odan da osal ekenimizdi túsingende, sálemdesý ádepsiz kúlkige aınaldy.
  
  
  Qazirgi ýaqytta oınaýǵa bolatyn jalǵyz karta týrıs pen kásipkerdiń atyn jamylyp qalý boldy. Men renjigen únmen jaýap berdim: - Bul qandaı áńgime? - Men telefon tutqasyn alý úshin qımyl jasadym, biraq qarýsyz sıkh úndistandyq qasymdaǵy eski telefondy jyljytýǵa asyqty.
  
  
  - Qandaı aqymaqtyq, "sahıb"! — dep aıqaılady ol jymıyp. "Eshkim saǵan qozǵalýǵa ruqsat bermedi, tipti "mem-sahıb", - dep saýsaǵyn Rıvaǵa nusqady, ol kórpesin tartyp, jaımanyń astyna oralyp qaldy.
  
  
  —Jáshikterge qara, Mohan", — dep buıyrdy tapanshasy bar adam serigine.
  
  
  "Eger bul tonaý bolsa, siz urlaýǵa turarlyq eshteńe taba almaısyz", — dep eskerttim men olarǵa. - Mende tek chekter bar. Rýpıı de, AQSH dollary da joq.
  
  
  Olar múlde áser etken joq. Eshtene etpeıdi.
  
  
  Biraq men sóılesip turǵanda, men denemdi jáne aqyl-oıymdy týrbýlentti jáne ajyramas biriktirýge daıyndap, shoǵyrlana bastadym. Sońǵy ret mısıalar arasyndaǵy úzilisten lázzat alǵanymda, Hoýk ózin-ózi qorǵaýdyń eń erekshe túrlerinde daǵdylarymdy jetildirý úshin qarqyndy oqý kezeńinen ótý úshin ádettegi demalys pen demalys ýaqytynan bas tartýymdy talap etti. Men meńgergen ártúrli ádisterdiń qatarynda qara belbeý ıegeri, taekvondo chempıony "rette dan", "kýng" koreı tilindegi nusqasy úıretken ózin-ózi gıpnozdaý túri de boldy."Nusqaýshy maǵan taekvondodan da sabaq berdi. Karateniń bul túri búkil deneni, ásirese jambas pen aıaqty paıdalaný arqyly alynǵan kúsh pen ımpúlsti paıdalanýǵa negizdelgen.
  
  
  Sonymen, eki shabýyldaýshynyń biri meniń zattarymdy aqtara bastaǵanda jáne meniń barlyq jeke arsenalymdy ashqaly jatqanda, men birinshi qadamdy jasaýǵa daıyn boldym. Men ózimdi tósekten sekirip, denemdi ǵaryshqa laqtyra alatyn bulaq retinde elestettim.
  
  
  Men Rıvany ıterip, tósekten sekirdim, mysyq sıaqty óksheme qondym. Men edenge qulaǵan kezde basymnan oq ysqyryp ketti. Mohannyń seriktesiniń tapanshasynda qýatty dybys óshirgish bolǵan.
  
  
  - Nık... joq! Rıva aıqaılap jiberdi, maǵan urys bastamaýymdy nemese eki adamǵa qarsy turýǵa tyryspaýymdy ótingendeı.
  
  
  Biraq men budan bylaı ýaqytty bosqa ótkizgim kelmedi.
  
  
  Mohan men onyń seriktesi qyzǵa qoqan-loqqy kórsetpeı, erinderin birdeı jymıyp, maǵan qaraı jyljydy. Paan japyraqtarynyń qatty shaınaýynan olardyń tisteri men qyzyl ıekteri qyzyl túske boıalǵan. Shamnyń jarqyraǵan jaryǵynda olardyń aýzy qanǵa boıalǵandaı boldy, olar jańa ǵana shıki et kesekterin jep qoıǵandaı boldy.
  
  
  - Siz bizdi baǵalamaısyz, - sahıb, - tapanshasy bar adam mysqyldady. — Biz bir qyzdy óltirýimiz múmkin edi, biraq aldymen sizben óte jaqsy jumys istegimiz keledi.
  
  
  Men onyń qandaı "jumysty" oılaǵanyn kórý úshin kútken joqpyn. Eki adamdy birden qorǵanysqa májbúrlegen "kı-ap" degen qatty aıqaımen men ornymnan turyp, shabýyldadym. "Tol-rıo cha-kı" — aıaqtyń aınalmaly soqqysy, onda barlyq salmaq artqa teńestiriledi. Men ony bar kúshimmen jáne qolymnan kelgen barlyq shoǵyrlanýmen jiberdim. Men oń aıaǵymdy shyǵaryp, nysanaǵa tıgizdim.
  
  
  Myltyq ustaǵan adamnyń styrsyǵan daýysy jıirkenishti gúrilmen birge júrdi; meniń jalańaıaq ókshem ony kún pleksýsyna tıgizdi. Edenge qulaǵan kezde ókpesinen aýa shyǵyp, tynysy taryldy. Myltyq onyń saýsaqtaryna ilinip turdy, biraq ol taǵy bir oq atý úshin qarýyn kótergende, men onyń ústinen sekirdim de, ol jyrtylmaı turyp Mohanǵa sekirdim.
  
  
  "Qoryqpa, baýyrym", - dep sybyrladym men, ekinshisi meni artqa laqtyrý úshin aıaǵymnan ustaýǵa tyrysyp jatqanda. Men odan jyldamyraq boldym.
  
  
  Bul jerde men taekvondo men kýng-fýmen aınalysa bastaǵanda kúsh-jigerim úshin marapattaldym.
  
  
  Men qolymdy ólimge ákeletin "son-nal chı-kı" úshin oraq sıaqty kóterdim, bul shabýyldyń bir túri, men ony jaqsy meńgerdim. Meniń qolym aýa arqyly keńistiktiń belgili bir núktesine, Mohannyń basyna qaraı jyljydy. Al meniń qatty saýsaqtarym onyń murnynyń túbine tıgende, bul adamnyń ólgenin túsiný úshin maǵan medısınalyq bilim qajet emes edi.
  
  
  Men onyń mıyna súıektiń bir bóligin salyp, ony áp-sátte óltirdim. Aýzynan qan legi shyqty, onyń kózqarasy maǵan qarady... sodan keıin onyń kózderi qara mármárdiń eki bóligindeı keń ashylyp, áınekke aınalmaı turyp, bulyńǵyr boldy. Edenge qulaǵan kezde onyń aýzynan qarlyqqan, qysylǵan dybys shyqty. Murny tanylmaıtyn, qyzarǵan jáne pisken jemistiń shyrynyndaı usaqtalǵan shúberek qýyrshaq tárizdi ınertti.
  
  
  Mohan endi "óltirýshi" emes, "ol máıit boldy.
  
  
  Biraq men ony aıaqtaýǵa birneshe sekýnd qajet boldy, onyń sybaılasy jetkilikti túrde saýyǵyp ketti, ol shabýylǵa qaıta oralýǵa tyrysty. Men onyń artymnan edende jorǵalap bara jatqanyn sezdim, mende eki ret oılanýǵa ýaqyt bolmady.
  
  
  Men birden daıyn boldym. "Hana, dol, set"... bir, eki, úsh... Men oısha sanadym. Sosyn men qorqynyshty "pal-kýp chı-kıde" sol jaq shyntaǵymdy artqa tarttym.
  
  
  Men qarsylasymdy ıegimniń astynan týra soqtym. Ol aıqaılady, men tisterdiń minsiz jıyntyǵynan ne qalǵanyn oılaý úshin buryldym. Óıtkeni qazir jaq múlde salbyrap, janshylyp qaldy. Onyń ıegi men moınynan qan aǵyp, minsiz kóılekke qondy. Bettiń tómengi bóligi sózbe-sóz jyrtylyp ketken; kógergen kógerý bet súıeginen kózge qaraı jaıylyp úlgergen.
  
  
  Er adam sóıleýge tyrysty, biraq onyń aýzynan tek qysylǵan dybys shyqty; biraq men ony nokaýtqa jibermes buryn, ol myltyqtyń trıggerin tartyp úlgerdi. Men edende uzaq jatyp alǵa qaraı quladym. Taǵy bir aýyr kalıbrli oq meniń ústimnen eki dúımdeı ysqyryp, qarama-qarsy qabyrǵaǵa soǵyldy. Bul "dým-dým" oǵy edi, ol adamdy qýyrýǵa daıyn, jańa soıylǵan taýyq sıaqty ishekten shyǵarýǵa qabiletti edi. Er adam ornynan turyp, esikke qaraı shegindi.
  
  
  Ol óziniń taǵy bir tozaq oǵyn atpaı turyp, men zıgzagpen meni týra esikke aparatyn syzyq boıymen júrdim. Biraq men onyń qolynan myltyq alyp úlgergenshe ol ketip qaldy. Men dálizge júgirdim de, jińishke, qandy joldy kórdim de, dálizdiń arǵy jaǵynda kilemsiz metal baspaldaqtyń aýyr aralasqanyn estidim.
  
  
  Men bólmege qaıta kirip, kereýettiń janyna laqtyrǵan shalbarymdy tarttym. Rıva maǵan keń, úreıli kózderimen qarady. Men oǵan aıttym. - Ashýlanbańyzshy, ótinemin! - Matalardy satý kezinde árqashan qatań básekelestik bolady.
  
  
  - Ol kúlgen joq. Men ony bir kezderi er adam bolǵan qandy fıgýramen jalǵyz qaldyrdym.
  
  
  Osydan keıin men bólmeden júgirip shyqtym. Meniń qaskúnemdi qýyp júrgenimdi eshkim kórgen joq. Men ony mindetti túrde ustaýym kerek edi, óıtkeni qazir Mohan qaıtys bolǵannan keıin onyń shyn máninde kim ekenin bilýge múmkindik bolmady. Men olardy arsyz urylar dep oılamadym; olar qarapaıym qylmyskerlerge qaraǵanda joǵary sheberlik kórsetti.
  
  
  Men olardyń aqsha tabý ıllúzıasynda áreket etpegenine senimdi boldym. Meniń basymda bir nárse qulap bara jatty, sol sátte men ony aıta almadym. Bul jumbaq sıaqty boldy... meni Hoktyń aıtqanyn qaıta qaraýǵa májbúr etken nárse. Úndistanǵa týrısik vızamen kelgendikten, bireý meniń jeke basymdy ashyp qoıǵan bolýy múmkin be? Eger men Mohannyń sybaılasyn ustamasam, kóptegen suraqtar jaýapsyz qalýy múmkin.
  
  
  Qonaqúıdiń foıesi bos derlik, túngi resepshn bardyń artynda uıyqtap jatqan. Men qorshaý men baqshaǵa aparatyn úlken shyny esikterdi jasyratyn perdelerdiń artynda óte jyldam qozǵalysty baıqadym. Jalańaıaq shatyrlarǵa qaraı júgirdim de, olardy bir jaqqa ıterip jiberdim de, qarańǵy baqqa júgirdim.
  
  
  Aıaq astyndaǵy shóp dymqyl, sýyq boldy. Aı qyzǵylt sary betin jaýyp turǵan bulttardyń artyna tyǵyldy. Ári qaraı men baseındegi bulttardyń shaǵylysqanyn kórdim, onda men Rıvamen kezdesip, onymen keshki as isher aldynda áıgili sýǵa shomyldym. Kózildiriktiń shyryldaýy, átkenshekterdiń yrǵaqty qozǵalysy, kóshe satýshylarynyń ishtegi aıqaıy artta qaldy.
  
  
  Endi meniń tynysymnyń dybysy ǵana estildi, tamyr soǵýym soǵyldy. Men abaılap alǵa umtyldym, meniń sezimim kez kelgen qozǵalysta, oljamdy tabýǵa múmkindik beretin kez kelgen shýda shıelenisip ketti... men tabylǵanǵa deıin.
  
  
  Asyǵyp bara jatyp, myltyqty alýǵa úlgermedim. Sondyqtan men tek aqyl-parasatyma jáne óz qolyma senýge týra keldi. Asqazanǵa baǵyttalǵan dybys óshirgishi bar tapanshany tapqan kezde ıntellekt pen qolǵa senýdiń qajeti joq bolsa da.
  
  
  Nusqaýshym meni koreı tilinen aýdarǵanda "Judyryq" degendi bildiretin "Chý-Mok" laqap atymen biletin. Biraq sol sátte meniń úırengenimdi is júzinde qoldanýǵa múmkindigim bolmady. Baqshada bári tynysh boldy. Banán aǵashynyń japyraqtary sál ǵana terbelip, qorshaýdyń bir bóligin alyp dińimen jasyrdy.
  
  
  Men amerıkandyqtardyń qanynyń izderin izdep júrgenimde, kenetten shyqqan jarylysty baıqadym, sodan keıin ólimge ákeletin oqtyń qatty ysqyryǵy estildi. Bul joly men aıqaıladym. Sosyn qolymdy aýzyma ustadym, oq meniń ıyǵymdy tyrnap aldy.
  
  
  Bul ústirt jara edi, biraq qatty kúıip ketti. Men tisimdi qaırap, kúte turdym, ózimdi burynǵydan da osal sezindim. Alaıda atqysh budan bylaı táýekelge barǵysy kelmedi jáne meniń kek alý úshin oǵan shabýyl jasaýymdy kútkisi kelmedi.
  
  
  Ol qorshaýǵa qaraı júgire bastady. Men de onyń artynan júgirdim, óıtkeni men oǵan sabaq bermeı qashyp ketýine jol bergim kelmedi. Álbette, ol men oǵan az ýaqyt buryn jasaǵan qarym-qatynasymnan aıyǵyp ketkeni sonsha, ol shekara qabyrǵasynan tańǵajaıyp eptilikpen sekirdi. Ol adamnan góri mysyq sıaqty qozǵaldy. Biraq qolymnyń aýyrǵanyna qaramastan, men de ózimdi sondaı epti sezindim. Men qabyrǵaǵa kóterilip, qıyrshyq tasty topyraqqa jalańaıaq qondym. Qulaǵymda taǵy bir shý estildi, biraq bul oq emes edi.
  
  
  Aq taqıa kıgen úndilik qorshaýdyń arǵy jaǵyndaǵy qıyrshyq tas joldyń sońynda turǵan motorolerge jetip úlgerdi. Motordyń gúrilimen motoroler ornynan qozǵala bastady, al úndi tipti artyna da qaramady. Men taksı nemese velotaksı ustaýǵa tyrysýym múmkin edi, biraq men tapanshasy bar adamnyń qala kóshelerindegi labırıntte joǵalyp ketkenin bildim.
  
  
  Sóıtip, qazir paıdasyz bolyp kóringen ańshylyqty jalǵastyrýdyń ornyna, men qorshaýǵa qaıta oraldym da, eki aǵash syryqty ustaǵannan keıin onyń ústine qaıta shyqtym. Bul joly men az kúsh jumsadym. Qıyrshyq taspen salystyrǵanda shóp meniń aıaǵyma naǵyz jeńildik boldy. Men baseınge qaraı bet aldym da, qolymdy jýdym da, foıege únsiz kirip, kógaldy kesip óttim.
  
  
  Esik qyzmetkeri túsinen oıandy, bul eki úndilikke meniń bólmeme tynysh kirýge múmkindik bergeni sózsiz. Degenmen, men ony joǵaryda qaldyrǵan máıitim úshin sóggim kelmedi, men odan qutylýym kerek edi. - Uıqysyzdyq, "sahıb"? — dep surady ol aqyryn ornynan turyp, esinep. Sosyn ústeldiń ústine eńkeıip, maǵan ashyq qarsylyq bildirdi... Negizi men bir shalbarda boldym. - Men saǵan uıyqtatatyn dári jiberemin, solaı ma?
  
  
  "Rahmet, qajet emes," Men qatty kúlimsirep bas tarttym.
  
  
  Eger ol maǵan sıkh úndisteriniń oqynan qalǵan qandy syzatty baıqasa, ol eshteńe bolmaǵandaı keıip tanytty. Men qolymdy qaltama salyp, meni eshkim kórmeıtindeı lıftterge qaraı júrdim. Men uıalǵanym emes, eskerińiz; biraq men nazar aýdarmaýdy jón kórdim. №3 AX joıǵysh ushaǵy mindetti túrde Shıva esimdi adamdy tabýy kerek edi.
  
  
  
  2
  
  
  Rıva Sıngh maǵan bólmemdi jınaýǵa kómektesý úshin qasynda bolmady.
  
  
  Meniń jatyn bólmemniń esigi jartylaı ashyq boldy, biraq jumysty jalǵastyrý úshin onyń artyna eshkim tyǵylmasa da, Mohan men onyń seriktesi úzildi. Men karateden dál soqqymen óltirgen adamnyń qatyp qalǵan máıitinen basqa bólme bos edi. Úndiler qoldary men aıaqtaryn alshaq qoıyp, birtúrli qalypta jatty, aǵyp jatqan qara qandy baseınge batyp kete jazdady.
  
  
  Myjylǵan kórpeler meniń keshimniń kóp bóligin Rıvamen ótkizgenimdi kórsetti. Álbette, qyz aýyryp qaldy, men ony toqtata almaı turyp bólmeden shyǵyp ketti. Men sonshalyqty aqymaq emes edim, tipti bir sekýndqa onyń únsizdigine sene alamyn dep oıladym. Sondyqtan men kelesi kúni tańerteń qonaqúıdi aýystyrýdy sheshtim. Men Nú-Delı polısıasynyń bireýiniń maǵan kelip, maǵan suraqtar qoıǵanyn qalamadym. Men muqabamdy qorǵaý úshin kóp ótirikpen jaýap berýim kerek edi.
  
  
  Biraq Rıva Sıngh týraly alańdaýdan basqa, ol aýzyn jaba ma, joq pa bilmedi, men Mohan týraly alańdaýym kerek edi. Árıne, ony meniń bólmemnen shyǵarý ońaı bolǵan joq, ásirese men kez kelgen shýdan aýlaq bolǵym kelgendikten. Baqytymyzǵa oraı, edendegi qalǵan qonaqtar tynysh uıyqtap jatty. Men máıitti qańyrap bos turǵan dálizden súırep bara jatqanymda birde-bir esik ashylǵan joq. Meniń sharshaǵan qyzyl kózderimdi, jaralanǵan qolymdy jáne qandy júgimdi birde-bir qorqynyshty tulǵa kóre almady.
  
  
  Men ony lıfttiń aldyna qoıdym da, shalbarymnyń qaltasynan ózime qajettisin taptym. Meniń qalta pyshaǵymnyń bolat júzi óte paıdaly qural bolyp shyqty; shyn máninde, qalta pyshaqpen men esikti ashyp, joǵarǵy qabattaǵy kabınany jaýyp, lıft shahtasyn bosatyp, denemdi birneshe ondaǵan metr tómen laqtyrdym.
  
  
  Bul Mohannyń máńgilik demalys orny bolady.
  
  
  Ol qazirdiń ózinde basy men ıyǵynda aýada boldy, denesiniń qalǵan bóligi uńǵymadaǵy tereń shuńqyrǵa sońǵy ıterýge daıyn boldy, men bir nárseni baıqadym, bul meni tań qaldyrdy. Men máıitti dálizden súırep bara jatqanymda úndi qurtasynyń jeńi domalap ketti, endi kózime buryn baıqamaǵan detal tústi.
  
  
  Bul bilegimde óshpeıtin kók sıamen jasalǵan tatýırovka edi; jáne men dızaındy beınelegenimdi túsingende, meniń kúdigim rastaldy. Tatýırovka shabýylǵa tán qalypta qoldy joǵary kóterip, saqınaǵa oralǵan koról kobra boldy. Syna tárizdi bas pen dirildegen til Mohannyń qatyp qalǵan etinen aıyrylyp bara jatty.
  
  
  Osylaısha Kobra paıda boldy. Olar Nık Karter ózderiniń qupıa uıymyn áshkerelemeıtinine kóz jetkizý úshin Mohan men onyń sybaılasyn jiberdi. Tek jospar oryndalmady. Eki agenttiń biri qaıtys boldy, al ekinshisi beti synǵan, eshqandaı aqparat alýǵa úlgermedi, tipti meniń №3 joıǵysh, AX qyzmetindegi agent ekendigimniń dáleli.
  
  
  Meniń paıdam úshin upaı, men oısha ólgen adamnyń kóıleginiń jeńin tartyp, máıitti aıaǵymmen ıterip jiberdim. Mohannyń qatyp qalǵan denesi lıft shahtasynyń qarańǵy qabyrǵalarynan sekirip túsip, tómen qaraı ushyp ketti. Men onyń sońǵy mejeli jerge jetkenin estidim... qulaǵan deneniń kúńgirt dybysy estildi. Eger Shıva oǵan áli de kómektese alsa, oǵan qarsy eshteńe bolmas edi.
  
  
  Másele mynada edi, men osy ýaqytqa deıin bul jumbaq keıipkerdiń, Kobranyń jamylǵysynyń artynda áreket etetin mıdyń, osy halyqaralyq jeliniń jipterin tartatyn tańdaýly aqyldyń bar-joǵyn bilmedim.
  
  
  
  Nerý saıabaǵynda kólik qozǵalysy baıaý qozǵaldy. Avtokólikterdiń, velosıped taksıleriniń, motorolerlerdiń jáne velosıpedterdiń tolyp jatqanynan keıin Konnaýt sırkiniń aq baǵanalary únsiz kúzetshiler sıaqty jaıaý júrginshiler tobyn baqylap otyrdy. Mohan men onyń seriginiń kıiminen esh aıyrmashylyǵy joq, aq "kúrteleri" bar keń aq shalbar kıgen er adamdar shapshań, baısaldy jáne jaıbaraqat júrdi. Qara shashty áıelder "sarıge", basqalary jibek tonǵa jáne qarapaıym "hýrıdarǵa" (tobyq pen beldi qysatyn shalbar) oranǵan. Olardyń barlyǵy abdyrap qalǵan tobyrdy qalyptastyrdy, olardyń ústinen asyǵystyq sezimi jáne sonymen birge kútý sezimi paıda boldy.
  
  
  Biraq qalanyń kórikti jerleri men dybystarynan, Nú-Delıdi biregeı qalaǵa aınaldyrǵan ekzotıkalyq atmosferadan góri, meniń qyzyǵýshylyǵym bir ǵana nársege baǵyttaldy.
  
  
  Shıvaǵa.
  
  
  - Siz maǵan qyzmetińiz tek Kobra týraly estigenin aıtqyńyz keledi, solaı emes pe? ekeýmiz saıabaqtyń syrtyndaǵy trotýar kafesinde jalbyz shaıyn iship otyrǵanymyzda, qarsy aldymda otyrǵan bireýden suradym.
  
  
  Sol kúni tańerteń men Úndistannyń qupıa qyzmetine habarlastym. Meniń "baılanysym" qupıa qyzmettiń qyzmetkeri boldy, ol maǵan erekshe keńes berdi. Ashok Anand meniń jasymdaǵy er adam edi, biraq aryq, symbatty, ótkir jáne baıqaǵysh kózqaraspen, agressıvti órnekpen... oıynnyń barlyq erejelerin biletin adamnyń órnegimen, olardyń aram nemese aram ekendigi mańyzdy emes. .
  
  
  - Kobra týraly estidińiz be? qabaǵyn túıip, qaıtalap aıtty. Jalǵastyrmas buryn ol tostaǵandy ernine kóterip, úlken shaı iship aldy. - Árıne, Karter myrza. Biz Kobra týraly estidik... Kashmırden, Kalkýttadan, Madrastan, Bombeıden... elimizdiń túkpir-túkpirinen. Tártipsizdikter men tártipsizdikter bolǵan jerde árqashan Kobra bolady.
  
  
  - Al Shıva she? - men talap..
  
  
  - Sen muny kórip tursyń ba? - dep jaýap berdi Anand ústeldiń betin, óte jyltyr aǵash sóreni nusqap. - Ol tegis, pishinsiz, kórdiń be?
  
  
  Men bas ızep jaýap berdim.
  
  
  - Olaı bolsa, men Shıvanyń pishinsiz, bet-álpeti, minezi joq ekenin aıtqan kezde túsinesiz, Karter myrza. Al ústeldiń ústine eńkeıip, jartylaı jabyq qara kózderimen maǵan qarady. - Bul jaı ǵana zulym qudaıdan alynǵan esim, tipti biz úshin Úndistannyń qupıa qyzmeti IISA-da.
  
  
  Mine, men bastapqy núktede, bir kún buryn bolǵan jerde turmyn... tek qonaqúı basqa. Hoýk maǵan úndistermen baılanys ornatýǵa ruqsat berdi, biraq ol maǵan olardyń kómegine senbeýge keńes berdi.
  
  
  Shyndyǵynda, úndiler arasynda "satqyndyq" oryn aldy degen qaýeset taraǵan. Onyń úndilik áriptesi Hoýkty barynsha saqtyqpen sendirgenimen, qajetsiz táýekelge barýdyń maǵynasy joq edi, ásirese meniń ómirime jáne mısıamnyń sáttiligine qaýip tóngen kezde.
  
  
  - Men sizdiń úkimet nege bizdiń Shıvany tabýǵa sonshalyqty yntaly ekenin bile alamyn ba? — dedi Anand dál sol únmen, saqtyqpen jáne saqtyqpen.
  
  
  —Geroın", — dep jaýap berdim men. - Amerıka Qurama Shtattaryna arnalǵan on mıllıon dollarlyq júk. - Men onymen shynaıy sebep týraly, atap aıtqanda, sońǵy aılarda halyqaralyq dıplomatıa arasynda dúrbeleń týdyryp, jer betindegi beıbitshilikke qaýip tóndiretin daýystyq elikteýlerdiń qaınar kózin izdeýge tyrysqanym týraly sóılessem, men óz maqsattarymdy tym kóp ashamyn dep oılamadym. .
  
  
  - A, ıá, esirtki - bul óte jaman bıznes! - Úndi kúlimsirep ornynan tura bastady. - Ótinemin, meni birneshe mınýtqa keshirińiz, biraq men mindetti túrde bastyǵyma habarlasamyn. Múmkin ol maǵan Kobra týraly kóbirek aqparat bere alady.
  
  
  —Árıne", — dedim men. Anand oryndyqty artqa tartyp, terrassadan ótip ketti.
  
  
  Men ony ishte joǵalyp ketkenshe baqylap otyrdym. Sosyn men tostaǵannyń túbine qaradym, shaı japyraqtarynan taǵdyrdy oqýdy eshqashan úırenbegenime ókindim. Kim biledi, eger men úırensem, endi óz mısıamnyń sátti nemese sátsiz bolatynyn boljaı alar edim.
  
  
  Men artqa eńkeıip, kózqarasymdy tolyp jatqan terrassalar arqyly Konnaýt sırkiniń aınalasyndaǵy kólik qozǵalysyna qaraı jiberdim. Teńizben kóptegen suraqtar, olqylyqtar bolǵany sonsha, men qandaı da bir progreske jetý úshin kóp oılanýym kerek edi. - Taǵy shaıǵa, ser?
  
  
  Men dirildep, daıashynyń kofe ústeliniń ústine eńkeıip turǵanyn kórdim. —Eki ákel", — dep jaýap berdim men Anandtyń bos tostaǵanyn nusqap.
  
  
  —Eki jalbyz shaıy", — dep qaıtalady daıashy. - Men pakoralardy usyna alamyn ba, álde jentlmen úndilik mamandyqtyń, "samosa" dep atalatyn et pırogynyń dámin tatqysy kele me? Olar keremet, "sahıb".
  
  
  Men onyń tikeleı kózqarasynan sál abdyrap, ıá dep jaýap berdim. Er adam bos shynyaıaqtardy kóterdi, ol as úıge qaıta oralý úshin burylǵanda, men onyń jalańash qolyna shoshyp qarap turǵanymdy baıqadym. Meniń oǵan uzaq qaraýǵa ýaqytym bolmady, biraq oǵan ne basylǵanyn anyqtaýǵa jetkilikti ýaqyt boldy.
  
  
  Uıyǵan kobra - bul ońaı umytylmaıtyn nárse! Men oryndyqty kenet artqa tartyp, aıaǵyma sekirdim.
  
  
  "Anand qaıda ketti?"— dep oıladym men ústelderdiń arasyna kirip. Sımbaldardyń syńǵyry qulaǵymdy tesip ótti, kafe men Nerý saıabaǵynyń aınalasyndaǵy kólikterdiń dybystary men dybystaryna aralasqan syqyrlaý. Biraq, kem degende, men qonaqúı bólmesine kirgen eki sıkhten qorǵanýǵa týra kelgen keshegi túndegideı osal emes edim.
  
  
  Meniń ıyǵymdaǵy qapshyqta meniń qymbatty Vılgelmına, 38 kalıbrli Lúger boldy, ol meni kóptegen qıyn jaǵdaılardan qutqardy, men esime túsirgendi unatatynmyn. Al eger myltyq jetkiliksiz bolsa, mende kóılegimniń jeńiniń astyna qynapqa tyǵylǵan stıletim Gúgo boldy.
  
  
  - Siz birdeńeni qalaısyz ba, "sahıb"? menen aq kúrteshe kıgen daıashylardyń biri surady.
  
  
  —Telefon", — dep jaýap berdim men.
  
  
  Ol bólmege kiretin aınalmaly esikterdi nusqady. Bul meni tań qaldyrdy, Anand telefonmen sóılesýge tym kóp ýaqyt jumsady. Bul daıashynyń qolynan baıqaǵan tatýırovkadan basqa, meni yńǵaısyzdandyrdy.
  
  
  Men telefondardy aq kúrteshe kıgen adamnyń nusqaýy boıynsha tar dálizdiń sol jaq qabyrǵasyna ornatylǵan qara jáne eski úlgidegi telefondardy taptym. Men tez jan-jaǵyma qarasam, oń jaqtaǵy esiktiń mańdaıshasyn baıqadym. Múmkin men eshqandaı sebepsiz qobaljyǵan shyǵarmyn, múmkin men usaq-túıekke alańdaǵan shyǵarmyn.
  
  
  Al, senimdi bolýdyń bir ǵana joly boldy.
  
  
  Men jeńil jazǵy kúrteshemniń astyna qolymdy syrǵytyp, Vılgelmınanyń tutqasynan jigerlendiretin janasýdy sezindim de, dálizben erler bólmesiniń esigine qaraı júrdim. Ótkel bos boldy. Esikti ashqannan keıin oń aıaǵymdy alǵa qoıdym.
  
  
  Esik syqyrlap ishke qaraı buryldy, bul maǵan aq-qara plıtkamen qaptalǵan vana bólmesine jyldam qaraýǵa múmkindik berdi. Ol jerde eshkim joq sıaqty. Men esikti artymnan ashýǵa múmkindik berip, alǵa qaraı qadam bastym. - Men sybyrladym. - Ashok? - Úsh kıim aýystyratyn bólmeniń esikteri jabyq boldy.
  
  
  Men bir sekýnd kúttim de, qaıta qońyraý shaldym. Jaýap joq. Mysyq sıaqty únsiz, qaqpanǵa túsip qalýdan qatty qorqyp, men "lúgerdi" qapshyqtan sýyryp aldym da, trıggerdegi saýsaǵymdy sál búgip aldym. Kóbinese zamanaýı lúgerlerdiń sezimtal emes trıggeri bar; biraq Vılgelmınany Vashıngtondaǵy shtab-páterdegi AX zerthanasynyń jigitteri men úshin arnaıy ózgertti. Men trıggerdi tartqan boıda balǵa atýǵa daıyn boldy.
  
  
  Men sol jaqtaǵy birinshi dárethanaǵa bardym. Metal tutqany myqtap ustaı otyryp, men esikti ıterip jiberdim de, ony tez jaýyp tastadym. Birinshi kıim aýystyratyn bólme de, ekinshi kıim aýystyratyn bólme de bos boldy. Al úshinshisinde, dárethanaǵa arnalǵan oryndyqqa súıenip, Ashok Anandtyń qozǵalmaıtyn, jansyz denesi jatty.
  
  
  Men qolymdy sozyp, basyn kóterdim. - Beıbaqtar! - men murnymnyń astynan ysqyrdym. Maǵan Anandtyń keń kózderi qarap turdy. Men saýsaqtarymdy onyń qabaqtarynyń arasynan ótkizdim, osylaısha onyń betindegi ólim qaldyrǵan tań qaldyrǵan órnekti óshirdim.
  
  
  Jińishke jolaq, qazir kúlgin tústi, onyń moınyn belgilep turdy. Tunshyqtyryp óltirdi, dep túıindedim men kógergen jerdi qarap. Men kógergen jerdi jaqsyraq kórý úshin onyń kóıleginiń jaǵasyn ashtym jáne bir-birinen bir dúımden az qashyqtyqta ornalasqan eki kishkentaı tesilgen jerdiń izderin kórdim. "Biraq nege?"— dep ózimnen suradym. Tili aýzynan salbyrap turǵandyqtan, Anandty óli tunshyqtyryp óltirgeni anyq; biraq moınyndaǵy bul izder jylannyń tisterinen qalǵan sıaqty.
  
  
  Biraz ýaqyt buryn bir mısıa men ekinshisiniń arasynda men gerpetologıa, baýyrymen jorǵalaýshylar týraly ǵylym týraly birneshe kitap oqýǵa múmkindik aldym. Men ýly jylandardyń shaǵýyna reaksıalar ádette shaqqannan keıin shırek saǵattan jarty saǵatqa deıin bastalatynyn bildim.
  
  
  Ashoka Anandty jylan shaǵyp alǵan, biraq bul onyń ólimine sebep bolǵan joq: múmkin bul belgiler eskertýdi bildirgen nemese dinı nyshandy bildirgen shyǵar. Bir nárse anyq boldy: men muny bilý úshin sonda toqtaǵym kelmedi.
  
  
  Men "lúgerdi" alyp, kabınadan syrǵyp shyqtym. Dárethana áli bos boldy. Eger men burynǵy jolmen qaıtatyn bolsam, daıashyǵa tap bolar edim. Meniń bilýimshe, ol "Kobra" uıymynyń quramynda barda jumys istegen jalǵyz adam emes edi.
  
  
  Men basqa jol izdedim. Farfor rakovınanyń ústindegi áınektelgen tereze Nerý saıabaǵynyń shańdy joldaryna qarady. Men rakovınanyń shetine shyǵyp, syrtqa qaradym. Tereze kafeniń artqy jaǵynda, ústelderde tatýırovkasy bar nemese tatýırovkasy joq daıashylar qyzmet kórsetetin terrassada otyrǵan mesenattardyń nazarynan tys jerde ashyldy.
  
  
  Men tereze toryn stılettomen ashyp, tot basqan metal jaqtaý ilmekterin aǵytý arqyly kóterdim.
  
  
  - Shyǵýdyń yńǵaıly joldary bar, "sahıb".
  
  
  Vılgelmınany qazir tartyp alýǵa áli kesh. Men basymdy bursam, myltyq ustaǵan daıashynyń jymıyp turǵan túrin kórdim. - 22 kalıbrli "Beretta" meniń kózime týra baǵyttaldy. Qarý-jaraq shaǵyn kalıbrli, biraq men olardyń jaqyn qashyqtyqta qanshalyqty qaýipti bolatynyn bilý úshin Beretterdi jaqsy biletinmin.
  
  
  —Men jaı ǵana taza aýa alǵym keldi", — dep túsindirdim.
  
  
  Ol kúlimsiregen joq, tek myltyqty sermep, maǵan qolymdy basymnan joǵary kóterip, rakovınadan sekirý týraly belgi berdi. Ol Berettany maǵan qaratyp ustady. Maǵan onyń shaqyrýyn qabyldaý ǵana qaldy. Men edenge qondym da, oǵan qarap turdym. Onyń qobaljyǵany kórinip turdy, onyń kózqarasy boıynsha mundaı jaǵdaılardyń tájirıbesi az sıaqty.
  
  
  —Men úndisterdi qonaqjaı halyq dep oıladym", — dedim men. "Meniń dosym sonda bar sıaqty", - dedim men basymdy shkafqa buryp, Anandtyń denesin taýyp alǵanymda, apatqa ushyradym...
  
  
  "Saǵan da solaı bolady, "sahıb", - dep kúldi daıashy bir qadam alǵa basyp, endi "beretta" meniń ishimdi kózdep. - Jaqynda biz syrttan qatty syqyrlaǵan dybysty, jan túrshigerlik tártipsizdikti estıtin shyǵarmyz. Shýdyń kóp bolǵany sonshalyq, ol myltyqtyń atýyn basady.
  
  
  Sonymen, ol barda Kobramen baılanysqan jalǵyz adam emes edi. Olar meni qaıdan tabýǵa bolatynyn qaıdan bildi jáne Ananda týraly qalaı bildi — men jınaǵan basqa suraqtarǵa qosymsha jaýapsyz qalǵan eki suraq.
  
  
  - Baıypty ma? - dep jaýap berdim men ózimdi nemquraıly kúlýge májbúrlep. - Men muny artyńyzdaǵy polıseıge qaıtalaýǵa keńes beremin.
  
  
  Men durys aıttym.
  
  
  Daıashy tájirıbesiz, mundaı jumysqa jańadan kelgen, tipti bul eń kóne qýlyqty da bilmegen. Men sóz tirkesin aıaqtaı almadym, óıtkeni ol kenetten joq polısıa qyzmetkerine qarady. Al bólingen sekýndtan keıin men árekette boldym.
  
  
  Men alǵa sekirip, daıashynyń moınynan teptim. Etigimniń tabany onyń moıyn súıegine tıgende ol aıqaılady. Men aıaǵymdy jerge qoıyp, onyń kókbaýyryna sol jaqpen óltiretin soqqy berdim. "Beretta" er adam qolyn aýyrǵan jerinen qysyp, qusý aýzynyń búıirine tamyp ketkende ushyp ketken.
  
  
  Ol alǵa qaraı qulaǵan kezde men tizemdi kóterip, onyń betinen taǵy urdym. Meniń tizem onyń aýzyna tıgen sátte tisterimniń syqyrlaǵanyn estidim. Er adam edenge taıyp ketti. Dárethananyń syrtynda ydys jýǵysh mashına sańyraý estildi, artynan ydys-aıaq shyryldady.
  
  
  Árıne, bul men úshin jasalǵan kadrdy óshirýge arnalǵan jospar edi. Men "berettany" alyp, myltyqty jasyratyndaı úlken zyǵyr shalbardyń qaltasyna saldym.
  
  
  Sosyn men adamnyń shashynan ustap, jipteri úzilgen qýyrshaq sıaqty basyn kóterdim. - Sen jaman kórinesiń, jigitim! - Men báseń daýyspen aıqaıladym.
  
  
  Ol men estimegen birdeńeni kúbirlep, qan men synǵan tisterdi túkirip, ıegime jaǵyp jiberdi. - Ol qaıda? - men bastym. -Men seniń bastyǵyńdy qaıdan tabatynymdy bilgim keledi... Shıvaǵa.
  
  
  "Shıva joq", — dep kúbirledi daıashy basyn salbyratyp. Er adam kózin jumyp, aýzy qaıtadan qanǵa toldy.
  
  
  —Taǵy oılan", — dep ysqyrdym men qolymdy kóterip. Men saýsaqtarymdy garpýn tárizdi etip búktedim, onyń tilin sheshýge arnalǵan "pen-son-kýt djı-rý-kı" dep atalatyn soqqy. Jáne bul onyń aýyrǵan kózderin ashýǵa májbúr etti.
  
  
  Soqqymen birge taǵy bir júrekti syzdatqan styrsyǵan daýys estildi. Biraq bul beıbaq Anandy óltirý týraly oılaǵan joq, sondyqtan meniń jaqsy samarıalyq bolýǵa kóńil-kúıim bolmady. Men onyń tyrnaqtaryn qabaǵynyń astyna tyǵyp, kóz almasyn qysyp aldym.
  
  
  Dirildegen dirilden dirildegen daıashy artqa shegindi. Onyń basy edenge soǵyldy, biraq bir sekýndtan keıin men onyń ústine sekirdim, saýsaqtarymdy qaıtadan onyń kózine tıgizdim. Men ony ómir boıy soqyr ete alar edim. Biraq úndilik agenttiń ólimi úshin kek alýdan basqa, men jaýap alǵym keldi.
  
  
  - Sóıle: Shıva qaıda? - men qaıtaladym.
  
  
  Bul jaǵymsyz kórinis boldy; adamnyń bet-álpeti qorqynysh pen aýyrsynýdan burmalanǵan. Onyń beti men kóıleginiń aldynda endi ony ajyratý múmkin bolmady, olar qanmen jáne qusýmen lastanǵan, kózderi orbıtalardan shyǵyp kete jazdaǵan, ol tynys ala almady.
  
  
  - K... k... - dep...yrsydy ol.
  
  
  - Ol qaı jerde ornalasqan? men yryldadym. - Qaıda?
  
  
  Biraq buǵan deıingi uryp-soǵý "kózge saýsaq" ádisin qosyp, ony oıdan shyǵardy. Daıashy artqa eńkeıip, ózin umytyp ketýge jol berip, fızıkalyq azaptan qutyldy.
  
  
  Men saýsaqtarymdy alyp tastadym, qabaqtar onyń kózin jumdy. Men ony qatty shaıqaý arqyly tiriltýge tyrystym, biraq adam esinen tanyp, óziniń kóleńkesine aınaldy. Men qazirdiń ózinde basymdy sý astyna qoıyp, esin jıý úshin tynyssyz denemdi shkafqa súıremekshi bolǵanymda, aıaq astynan aıaq dybysyn estidim. Bireý dálizden ótip, dárethananyń esigine qaraı bet aldy.
  
  
  - Neerad? - Dep bireýdiń daýysy shaqyrdy.
  
  
  Aıta ketý kerek, Nırad jaýap bere almady.
  
  
  Bul joly men ózimdi abaısyzda ustaýǵa jol bermes edim. Men rakovınaǵa baryp, farfor shetine shyqtym; men buryn bosatqan tereze jaqtaýy sál ashyq boldy.
  
  
  Men bos qolymmen tereze jaqtaýyn alǵa qaraı ıterip jiberdim. Dárethana esiginiń syrtynda Nıradany taǵy da úreılengen daýys shaqyrdy.
  
  
  Baqytymyzǵa oraı, tereze ótýge jetkilikti úlken boldy. Shyny paneldi bir qolymmen ustap turyp, men palýbaǵa sekirip túsip, dárethanaǵa qaıta qaradym.
  
  
  Esik ashyldy, men Nıradtyń qanǵa boıalǵan denesine tańdana qarap turǵan júzdi oısha sýretke túsirdim. Bul beıtanys tulǵa edi, men ony buryn-sońdy kórgen emespin. Biraq men osy sátte Nıradtyń qozǵalmaıtyn fıgýrasyna senimsizdikpen qarap turǵan jas úndistandyqty taǵy kóretinimdi bildim... jáne, bálkim, jaqyn arada.
  
  
  
  
  3
  
  
  "Tipti batystyq baqylaýshyǵa Shıva-kobranyń qos ınkarnasıasynyń artynda qudaıdyń shyn mánin tabý ońaı. Dedovıktik qudaıdan shyqqan úndi úshbirlikteriniń bul óte ejelgi múshesi túptep kelgende fallıkalyq sımvolızmmen baılanysty bolýy kerek. Shyn máninde, onyń ıkonografıasynda biz kobranyń isingen kapotyn shabýyl jaǵdaıynda ár ýaqytta kezdestiremiz. Sondyqtan Shıvany kobra terisinen tigilgen kıimdermen, bylǵarydan jasalǵan syrǵalarmen, tynyshtandyratyn baýmen jáne tiri jylandardan jasalǵan belbeýmen jıi sýretteıtini tańqalarlyq emes..."
  
  
  
  Men kitapty jaýyp, kitaphana terezesine qaradym, kózimdi Nerý saıabaǵynyń janyndaǵy kafeniń terasasyna aparatyn keń tas baspaldaqpen tómen túsirdim. Meniń klýbtyń artqy jaǵynan tez ketip bara jatqanymdy eshkim baıqamady.
  
  
  Men Nıradtyń seriktesi aıqaılaıdy dep kútken joqpyn jáne qatelesken joqpyn. Men sondaı-aq Ashok Anandtyń denesin alyp ketý úshin oqıǵa ornyna jedel járdem nemese polısıa kólikteriniń kelgenin kórmedim. Týrıser men kásipkerler kelip-ketip jatty. Bar toqtaýsyz jumysyn jalǵastyrdy, men Konnot-Pleıstegi kitap dúkenindegi baqylaý-ótkizý pýnktinen tipti Nıradtyń sybaılasy, daıashy keıpindegi jas úndistandyqty da kórdim.
  
  
  Nıradqa keletin bolsaq, ol esh jerde turǵan da, jatqan da emes. Dosy saýyǵyp ketýi úshin ony bólek bólmege nemese meıramhanaǵa aparǵan shyǵar. Mekeme ıesi óz qyzmetkerleriniń ekinshi dárejeli qyzmeti týraly biletini sózsiz, áıtpese ádetten tys nárse baıqalatyn edi.
  
  
  Qalaı bolǵanda da, men daıashylardyń bireýi nemese ekeýi de jumysyn toqtatqanǵa deıin baqylaýdy jalǵastyrýǵa bel býdym. Nırad men odan biraz aqparat ala almaı turyp "ketip qaldy". Sondyqtan, basqa jaramdy dálelderdiń joqtyǵynan, Kobranyń eki hıtmeniniń kóleńkesinde qalýǵa bolatyn jalǵyz jetekshi boldy.
  
  
  Olar meni jumbaq keıipkerge aparady dep oılaıtyndaı aqymaq emes edim, biraq mehanızmder iske qosylǵannan keıin Shıva, eger ol shynymen bar bolsa, erte me, kesh pe paıda bolatynyna senimdi boldym.
  
  
  Sonymen, men ózim zerttep júrgen úndi baýyrymen jorǵalaýshylardyń tomyn satyp alǵanǵa deıin dúkendegi kitaptarǵa qatty qyzyǵatyndaı keıip tanyta berdim. Aqyry kitap shkafynan shyqqanda, men kórinbeıtin bolyp qalýǵa tyrysyp, kóleńkede tyǵyldym. Jaqyn jerde týrıser jetkilikti boldy, sondyqtan men onsha kózge túspedim. Meniń eń sońǵy maqsatym ózime nazar aýdarý boldy.
  
  
  AX—da jumys istegen jyldarymda men shydamdylyqtyń eń paıdaly qasıet ekenin túsindim. Shyndyǵynda, ymyrt aspanda qalyńdaı bastaǵanda, men aqyry adamdarymnyń kafeden shyǵyp bara jatqanyn kórdim. Olar keń tas baspaldaqpen baıaý, birte-birte tómen tústi.
  
  
  Nıradtyń qanǵa boıalǵan fıgýrasyna eńkeıgen jas jigit serigin jetektep kele jatty. Nıradtyń kózi baılanǵan; serigi ony soqyr sıaqty jetektep júrdi. Meniń túsinýimshe, daıashynyń ýaqytsha soqyrlyǵy Kobranyń bir agentke az ekenin bildiredi.
  
  
  Men bir qadam alǵa basyp, kúni boıy olardy kútip otyrǵannan keıin olar baqylaýdan taıyp ketpes úshin ekeýinen kóz almadym. Connaught Place jumystan úıge qaıtyp kele jatqan jumysshylar men keńse qyzmetkerlerine lyq toldy. Men qazirdiń ózinde adamdar kóp jınalatyn alańdy kesip ótpek bolǵanymda, meniń eki adamym kenetten qımyl jasady; biraq men Nıradtyń dosynyń velosıped taksıin toqtatyp, seriktesin tar mashınanyń ornyna otyrǵyzǵanyn kórgende jeńildep qaldym.
  
  
  Jas úndi qolyn bulǵady da, motorly taksı kenet dúrsildep aǵynǵa súńgip ketti. Trotýarda jalǵyz turǵan jas jigit, grıffınniń kózimen, ne isterin bilmeı, basyn meniń baǵytyma burdy.
  
  
  Eger ol ekiushty bolsa, men olaı emes edim.
  
  
  Men onyń ne isteıtinin kútip, aq baǵanalardyń artyna tyǵyldym. Taǵy bir sát sheshimsizdik tanytyp, aqyry ol trotýardan shyǵyp ketti. Ol eki saýsaǵyn ernine qoıyp, taǵy bir velosıped taksıin toqtatý úshin qatty ysqyryqty shyǵardy.
  
  
  Daıashynyń ústinde áli aq tústi biryńǵaı shalbar bolǵan, biraq ol kúrtesin aýystyrǵan. Onyń ornyna onyń jaǵasy ashyq qara kóılek kıgen. Onyń moınynda metaldan bir nárse jarqyrap, kúnniń batqan sáýlesin aınadaı shaǵylystyrdy. Jas jigit úsh dóńgelekti velosıpedke otyrdy, al júrgizýshi Nerý parkiniń aınalasyndaǵy kólikter aǵynymen kele jatyp, gaz pedalyn basty.
  
  
  Men endi ýaqytty bosqa ótkizbedim.
  
  
  Bir sekýndqa da ótpeı jatyp, men jol jıegine shyǵyp, daıashyny kórmeı basqa taksıge toqtadym.
  
  
  Men tozyǵy jetken eski kólikte otyrǵanymda, júrgizýshige qarsylyq bildirýge ýaqyt bermeı, onyń qolyna bir býma veksel saldym.
  
  
  —Meniń dosymnyń sońynan er", — dep buıyrdym men.
  
  
  Júrgizýshi aldymen men bergen aqshaǵa, sosyn daıashy bir mınýttan az ýaqyt buryn toqtatqan velotaksıge nazar aýdaryp, moıynsunýdan tartynbady. Ol birinshi betti basyp aldy, men velosıped taksıinen kózimdi almaı, oryndyqqa eńkeıdim, bul meni qol jetpes jáne jumbaq Shıvaǵa taǵy bir qadam jaqyndatady dep úmittendim.
  
  
  Ázirge bári oıdaǵydaı júrip jatqan sıaqty, - dedim ózime-ózim, daıashy onyń bardan shyqqanyn kútip turǵanymdy nemese onyń sońynan erý úshin taksıge otyrǵanymdy kórmegenine senimdimin. Men júrgizýshige bizdi jas daıashydan nebári úsh kólik bólip turǵansha jyldamdyqty arttyrýdy tapsyrdym.
  
  
  - Meniń dosym qaıda bara jatyr?
  
  
  Connaught Place-ten biz Nú-Delı saýda ortalyǵynan shyǵatyn aleıaǵa burylý úshin Connaught Circus-qa qaraı jyljydyq. —Eski qalaǵa", — dep túsindirdi júrgizýshi. Sosyn ol maǵan jyldam qarap turyp qosty: - Ol seni tonady ma, sahıb? Eger olaı bolmasa, men polısıa shaqyramyn...
  
  
  —Joq, ondaı eshteńe joq", — dep sendirdim de, oryndyqqa eńkeıip, qulaǵyna birdeńeni sybyrladym.
  
  
  Ol mys terisiniń astynda qyzaryp ketti. - Túsindim, "sahıb". Siz ony qalaı ataısyz... kezdesý, álde ne?
  
  
  "Dál solaı", - dedim men romantıkalyq kezdesýge bara jatqan jas jigittiń sońynan erip júrgenimdi boljap, úlken kúlimsirep.
  
  
  "Saq bol, "sahıb", - dep eskertti taksı júrgizýshisi. "Delılik áıelder óte aqyldy", - dedi ol óziniń baıqaǵyshtyǵyn kórsetý úshin bas barmaǵyn suq saýsaǵymen ysqylap.
  
  
  —Iá, biraq sen bizdiń dosymyzdy umytpaısyń", — dep jaýap berdim men.
  
  
  Qazirdiń ózinde qarańǵy túse jazdady jáne Konnaýt sheńberinen shyqqannan keıin qozǵalys azaıdy. Júrgizýshi taqyrypty ózgertip, meniń nazarymdy eskertkishterge aýdardy. Keń, shańdy dańǵyldyń sońynda ol áıgili Djama meshitiniń munaralaryn, bekinis tárizdi alyp qyzyl qumtas meshitti nusqady.
  
  
  Al meshit pen jaqyn mańdaǵy bazardyń dál aldynda Muǵal ımperatorlary qaldyrǵan qyzyl tastan jasalǵan taǵy bir eskertkish, Qyzyl bekinis turdy. Men daıashy bazarda joǵalyp ketedi dep oıladym, biraq onyń sońynan erip bara jatqanyn túsinbegen sıaqty. Meshit pen ashyq aspan astyndaǵy bazardyń janynan shyǵýdyń ornyna ol velotaksıden fortqa aparatyn qaqpanyń dál aldynan shyqty.
  
  
  "Toqta", — dedim men júrgizýshige.
  
  
  Daıashy qaqpanyń artyna tyǵylǵan kezde ol toqtap qaldy. Men óz kezegimmen shyǵyp, qarańǵylyq maǵan qandaı da bir baspana bergenine qýanyp, adamymnyń sońynan júgirdim. Qaqpanyń aldynda "kádesyılar", ashyq hattar, gıdter, jergilikti dámdi taǵamdar qoıylǵan dúńgirshekter turdy.
  
  
  Biraq men týrıs emes edim jáne toqtap, osy "lázzattarǵa" tańdanýǵa ýaqytym bolmady. Biraz qashyqtyqty saqtaı otyryp, men kózimmen daıashynyń aq shalbary men qara kóılegine qaradym.
  
  
  Kem degende, ol meni eshqashan kórmedi, sondyqtan ol meni tanymady. Eger "Kobra" meniń sýretimdi taratpasa, bul jaǵdaıda Nık Karter men moıyndaǵym kelgennen góri jasyryn boldy.
  
  
  Alda, joldyń sońynda, tar aǵash jáshiktiń aldynda daıashy toqtady. Belgide "Lúmer men ul" spektakliniń bastalǵany týraly habarlandy. Úndistandyq jas jigittiń spektáklge bılet satyp alǵanyn bilgende, men esh oılanbastan onyń sońynan erdim.
  
  
  Bul tarıh sabaǵy, psıhodelıkterdiń kómeginsiz "saıahat" boldy. Qıyrshyq tas jol bılet kasasynan forttyń ishki aýlasyna aparatyn. Munda ımperatorlar salǵan mármár saraılarmen qorshalǵan baqta kópshilikke arnalǵan kóptegen oryndyqtar qoıyldy.
  
  
  Projektor mármár ǵımarattardyń aldyndaǵy baǵanalarǵa sary sáýle sáýlesin jiberip, dybystyq túsiniktemeler daýys zoraıtqyshtar arqyly taratyldy. Sheshen XVIII ǵasyrda Úndistanǵa basyp kirgen parsy ordalary urlap ketken Taýys taǵyn sýrettegen.
  
  
  Sosyn jaryq sónip, artymnan tuıaqtardyń qaǵýy estildi. Men basymdy buryp, qutyrǵan tabynnyń ortasynda bolamyn dep kúttim.
  
  
  Onyń ornyna men ustara ótkir qanjardyń jolyna tústim.
  
  
  Pyshaq ysqyryp, kúrteshemniń sol jaq jeńin jyrtyp jiberdi. Eki ret oılanbastan men ózimdi tartyp alyp, bir qolymmen "son-nal mak-kı" qabyldaýyn bastadym. Úndistandyq daıashy óz baqytyn ekinshi ret synap kórmedi.
  
  
  Onyń appaq tisteri sardonıalyq kúlkimen jarqyrap, stılettosynyń júzi aýada aınaldy. Sodan keıin projektor onyń betin tolyǵymen jaryqtandyryp, onyń kózin soqyr etti. Jas jigit oryndyqtar qatarynyń arasyndaǵy dálizge júgirip shyǵyp júgirdi.
  
  
  Kórermender, negizinen batystyq týrıser, úndisterdiń shoýdyń bir bóligi ekenine sengendeı boldy. Bireý qol shapalaqtaı bastady, aýada at tuıaǵynyń taptalǵany estildi. Daýys zoraıtqyshtan kerneılerdiń daýysy estilip, soǵys aıqaıymen súıemeldendi. Men qaskúnemniń artynan júgirdim.
  
  
  Ol meniń kim ekenimdi qalaı túsingenin nemese onyń sońynan ergenimdi bilmedim. Biraq men onyń qanjar júziniń aýany jaryp, kúrteshemniń jeńin jyrtyp jibergenin áli de estidim. Ol meniń terimdi tesip kete jazdady.
  
  
  Júgirýdi toqtatpaı, myltyq alý úshin kúrtesheme qolymdy sozdym. Kórermenderdiń eshqaısysy bizdiń qozǵalystarymyzdan oǵash eshteńe tappady, al projektor mármár ǵımarattardy shań basqanda, tań qaldyratyn shaǵylysý daıashynyń jasyrynǵan jerin qorshap aldy.
  
  
  "Patsha monshalary..."— dep jarıalady baıandaýshy.
  
  
  Men mármár baǵanalardyń biriniń artynda turdym, tipti projektor meni ustap alǵanǵa deıin. Men kózimdi jumyp, aınaladaǵy kóleńkelerdi izdeı bastadym. Múk pen shirigen ósimdikterdiń ótkir ıisi qabyrǵasyz saraıdy qanyqtyrdy. Ol sol jerde jasyrynyp, meniń qaqpanǵa túsýimdi kútip otyrdy, men qazir men úshin ornatylǵanyn túsindim.
  
  
  Men burylyp, kelesi qadamdy zertteý úshin qonaqúıge oralýym múmkin edi; biraq men Kobranyń zulym operasıalaryn ashýǵa jaqyn ekenimdi sezingendikten, bul ıdeıadan bas tarttym... jáne Shıvanyń. Men bul adamdy neǵurlym tezirek tapsam, soǵurlym ol bárine jaqsy bolady.
  
  
  Jas daıashynyń aıaq dybysynan kúńgirt dybys estildi. Men onyń ǵımarattyń artqy jaǵyna qaraı júgirip bara jatqanyn estidim, baqshadaǵy qoıylymdy tamashalaǵan týrıserden alysyraq. Men buǵan da qýandym, óıtkeni men beıkúná kórermenderdiń aldaǵy ýaqytta bolatyn qatygez qaqtyǵysqa aralasýyn qalamadym.
  
  
  Men eki ret eńkeıip, baǵanadan baǵanǵa qaraı júgirdim, ár sybdyrda qulaǵymdy tik ustadym. Jazylǵan baıandaýdyń fonynan basqa dybystardy estý qıyn boldy. Únsiz styrsyǵan daýys baqshaǵa ornatylǵan qýatty dybys júıesimen kúsheıtilgen baraban oramymen aralasyp ketti. Eger er adam kıgen aq shalbar bolmaǵanda, ol sózsiz kóleńkede jasyrynyp keter edi.
  
  
  Biraq shamdar sóngen kezde men ony taǵy bir ret kórdim. Ol bir ǵımaratty ekinshi ǵımaratpen baılanystyratyn qysqa mármár baspaldaqtan ótip, endi edenge jaıyldy.
  
  
  Men qazirdiń ózinde saýsaǵymdy myltyqtyń trıggerinde ustadym. Men trıggerdi basqan sátte trıgger shertildi. Daýys zoraıtqyshtan shyqqan baraban dybystaryna meniń atýymdy búrkemeleıtin myltyq daýysy qosyldy.
  
  
  Men mármár baǵanaǵa keptelip qalǵan oqty kórdim, aýaǵa aq tútin bulty kóterildi. loshadeı tuıaqtarynyń taptalýynan paıda bolǵan taǵy bir sańyraý tolqyn atýdy basyp qaldy. Men nysanaǵa jete almadym, sondyqtan alǵa qaraı júgirdim. Daıashy ornynan atyp turdy, ony esh jerde kórýge bolmaıdy.
  
  
  Men ol jańa ǵana júgirip kele jatqan qysqa baspaldaqtan óttim de, mármár ǵımarattarmen qorshalǵan tar shópti joldyń ortasynda qaldym. Artymnan bireýdiń aýyr tynysynyń ysqyryǵy estildi. Tapanshadan atý týraly oılaýdyń paıdasy joq. Sondyqtan men eki shyntaǵymdy aınaldyra kóterdim. Men jas úndiliktiń qabyrǵasynan urdym, biraq ol bir sátke tunshyǵyp qalsa da, ol meni bir qadam artqa ıterip jiberdi.
  
  
  Ony óltirý meniń josparymda joq edi. Óldi, ol maǵan paıdasyz bolar edi, al meni Shıvaǵa aparatyn jol sol jerde, Qyzyl forttyń aýlasynda aıaqtaldy. Tiri daıashy maǵan qundy málimetter bere alady.
  
  
  Kenet artymnan qarańǵylyqtan qarlyǵyp, áreń estiletin daýys shyqty.
  
  
  - Óte jaqsy, Randjıt.
  
  
  Kúshti soqqymen men oń aıaǵymdy artqa laqtyrdym, aıaǵymnyń ókshesi bireýdiń tizesine qondy. Ekinshi qaskúnem aýyryp zastyranyp, artqa shegindi. Men entigip bir jaqqa sekirdim de, Vılgelmınany eki shabýyldaýshyǵa baǵyttap, bir qadam artqa shegindim.
  
  
  Ekeýi bireýine qarsy, Randjıt daıashy, men sońynan ergen adam boldy; biraq ekinshisi de beıtanys emes edi. -- Sonymen biz taǵy kezdestik, sahıb, - dedi ol dóreki, májbúrli túrde kúlip. Sózder onyń aýzynan biraz qıyndyqpen shyǵyp ketti, óıtkeni betiniń astyńǵy jaǵy aq tańǵyshpen oralǵan.
  
  
  —Iá", — dedim men ony tanyǵanymda: ol Mohannyń sybaılasy, saqaldy sıkh edi, men keshe túnde ıegimdi syndyryp aldym.
  
  
  Randjıt "Lúgerdiń" ólimge ákeletin traektorıasynan bir sátke jaltaryp, baǵananyń artyna eńkeıý úshin qysqasha sóz almasýdy paıdalandy. "Jalǵastyrýdyń paıdasy joq, "sahıb", - dep túıindedi úndi sıkhy. -Eger bizdi óltirseń, eshteńe bilmeısiń.
  
  
  - Men seni óltirmesem ne bolady? - dep suradym men. Biraq sol sátte, sekýndtyń bir bóliginde, metal nárse meniń kózqarasymdy tez kesip ótti. Men burylyp, trıggerdi tarttym. Oq aýada ushyp, ǵımarat qabyrǵasynyń boıyndaǵy kertpeshten sekirdi. Sodan keıin dál sol myltyq meniń saýsaqtarymnan syrǵyp ketti, oqpan metal ilmekke oralǵan.
  
  
  Randjıt jasyrynǵan jerinen shyǵyp, myltyqty aldy. Men sol kezde túsindim, bul men buryn baıqaǵan nárse, onyń moınynda jarqyraǵan zat. Bul mys symnyń bir bóligi, sózsiz, Ashok Anandty óltirý úshin qoldanylǵan tuzaq.
  
  
  "Sen oılaǵandaı aqyldy emessiń", — dedi sahıb, — dep kúldi taǵy bir úndi.
  
  
  Men sheginýge tyrystym, biraq Randjıt ýaqytty bosqa ótkizbedi. Daıashy keýdeme myltyq ustap, meni kenet toqtatýǵa jetkilikti eskertý jasady. Al men onyń qolynan myltyqty tartyp alýǵa tyrysatyndaı jaqyn emes edim. Al eger men tepkim kelse, qara shashty jas daıashy trıggerdi tartýdan tartynbaıtynyna senimdi edim.
  
  
  "Endi qoldaryńdy bastaryńnan kóterýge ruqsat etińder, "sahıb", - dep buıyrdy jas jigit. Jáne ol bir qadam alǵa jyljydy, aýzy shaıtannyń kúlkisine buryldy.
  
  
  Men qolymdy kóterip, abaılap basqa sıkhke qaradym. Randjıt oǵan mys symdy sozdy. Er adam ushtaryn bilegine orap alǵan kezde sym yzyldaǵan.
  
  
  "Mohan óldi", — dedi ol dınamıkterden aǵyp jatqan mýzykaǵa derlik estilmeıtin daýyspen. Shoý áli aıaqtalǵan joq, men kútkendeı №3 jaýyngerdiń ómiri de aıaqtalǵan joq. - Gýrnek, alaıda, áli tiri, "sahıb". - Randjıt jaqyndaǵan kezde úndi sıkhi maǵan jaqyndady
  
  
  Meniń murnymnyń astynda Lúger Vılgelmınanyń bóshkesi bar edi, kenet ol endi meniń eski dosym emes dep oıladym. Gýrnek eki qolymen ustaǵan mys sym týraly aıtpaǵannyń ózinde.
  
  
  "Sen eń jamanǵa laıyqsyń, — dedi sahıb, — áldeqaıda jamanǵa", — dedi daıashy.
  
  
  Ol "jeńil" balǵamen oınady. Óte jeńil qysym jetkilikti boldy, al Hoýk No4 joıǵysh ushaǵyn jaldaýǵa májbúr bolady, biraq jas jigit óziniń qoqan -loqqylaryn oryndamas buryn, Gýrnek meniń artymnan qozǵaldy. Tek osy joly meniń artqa tepken soqqym nysanaǵa jetpeı aýada joǵalyp ketti.
  
  
  Ilmek moınyma qysylyp qaldy, men taǵy da qolymdy kóterýge týra keldi. Men "Lúgerdiń" kózdegenine tike qarap turdym, biraq Randjıt balǵany bosatyp jiberdi de, tapanshany julyp alyp, bóksemdi mańdaıyma soqty. Osy kezde men traheıaǵa qysym jasap turǵan mys symdy tartyp alýǵa tyrystym.
  
  
  Jip terimdi kesip tastady, men dem ala almadym. Men janshylǵan dybys shyǵardym, Randjıt kúlip, tizesin kóterip, shap tusynan urdy. Aýyrýy meni zastyrsytyp, ıilýge májbúr etti.
  
  
  Tize ekinshi ret kóterilip, meni shydamsyz azappen jaryp jiberdi. - Sen aqymaqsyń, "sahıb"... Kobra biledi... Kobra bárin biledi, Karter myrza.
  
  
  Onyń daýysy qarańǵy týnelden shyqqan sıaqty. Men ózimdi bosatýǵa tyrystym, Gýrnek meni tunshyqtyryp óltirgen symdy ıterip jiberdim. Biraq men ony ustaı almadym, ol tym juqa boldy. Men stoyrsyp, dem alýǵa tyrysyp alǵa quladym.
  
  
  Sosyn myltyqtyń bir ushy meniń basyma tıdi, al alystan daýys zoraıtqyshtan shyqqan daýys shyqty: -Eger jer betinde jumaq bolsa, ol osynda... munda, munda!
  
  
  Men oǵan senbedim. Al ázirshe mende mundaı nársege senýge taǵy bir múmkindik bola ma dep oıladym.
  
  
  
  
  4
  
  
  Basynda ońaı boldy.
  
  
  Barqyttaı, jumsaq jáne tegis, qarańǵy jáne jaıly tuman. Meni kúldirtken qorǵanysh qarańǵylyq. Biraq sodan keıin ol kúıip kete bastady, terimdi synǵan áınektiń synyqtary sıaqty kesip tastady. Men ketýim kerek edi, áıtpese ol meni julyp alyp, tirideı terimdi julyp alar edi. Sóıtip men teńiz túbinen shyǵyp ketkendeı alǵa umtyldym. Al men neǵurlym joǵary kóterilsem, soǵurlym ol meni bólshektep tastady.
  
  
  - Joq! Men... qalamaımyn! - Men óz daýysymdy estidim. Men muny qattyraq qaıtalap, kózime túsken salmaqty kóterýge tyrystym. Men jypylyqtadym, al meniń aldymda túsi anyqtalmaǵan nárse alǵa-artqa jyljı bastady, keńistikte jáne odan tys jerde dirildeı bastady.
  
  
  Men ekinshi ret, sosyn úshinshi ret kózimdi ashtym, sonymen birge basym qatty nársege tıgenshe ári qaraı júrýge tyrystym. Dirilder toqtady, men taǵy bir qımyl jasaı almaıtyndaı álsiz jáne uıqyshyl bolyp, tómen tústim.
  
  
  Osydan keıin qansha ýaqyt ótkenin bilmeımin. Men armandardyń meni jaýlap alǵanyn sezindim jáne ár joly olardy ıterip, kózimdi ashýǵa tyrystym, biraq terimdi birdeńe tyrnap, birdeńe kúıip ketti. Aqyrynda men bárin basynan bastadym, aýyspaly ystyq pen aýyrsyný tolqyndarynyń arasynda alǵa jyljydym.
  
  
  Sodan keıin "nárse" qalyptasty. Bul qabyrǵa, meniń aldymda turǵan, úlkeıtilgen nemese kishireıtilgen topyraq qabyrǵa edi... sodan keıin qalypty. Meniń basym jumyrtqanyń qabyǵy janshylyp qaldy... men bir aı qatarynan ishpegen sıaqtymyn. Men eń jaqyn qabyrǵaǵa súıenip, álemdegi eń ádemi dybysty, ár dem alǵan saıyn keýdemniń kóterilip, tómen túsip jatqan dybysyn tyńdadym.
  
  
  Sana men beısanalyq arasyndaǵy osy uzaq tazartý kezinde terimdi tyrnap, jyrtyp alǵan nárse - arqamda jatqan tósek-oryn. Men tiri ekenimdi bilgen boıda aıaǵymdy sabanmen jabylǵan oryndyqtan túsirip, dirildep turdym.
  
  
  Men turý úshin qolymdy qabyrǵaǵa tireımin. Men bas tartqan kezde ózimdi nashaqor sıaqty sezindim, júregim aınyp ketti. Meniń basyma tıgen soqqylar, sonymen qatar tamaǵymdy symmen qataıtý meni nokaýtqa túsirdi.
  
  
  Endi, eń aldymen, kúsh-qýatymdy qalpyna keltirýim kerek boldy.
  
  
  Men tizem búgilmeıinshe birneshe qadam jasadym. Men kamera toryn aınalyp óttim... qabyrǵalary men edeni balshyqtan jasalǵan tórtburyshty tekshe. Terezeler de, esikter de bolǵan joq. Keıinirek, eger bolashaq bolsa, men qabyrǵaǵa esik bolýy kerek býyndardy taba alatynyma senimdi boldym, sebebi bireý.... Al bireý meni shyǵaryp salar edi.
  
  
  Kameranyń bir shetinde, pallettiń sol jaǵynda qabyrǵaǵa eki tor ornatyldy. Ekeýi de meniń belime deıin jetip, taýyq symymen jabylǵan. Men, árıne, azaptaýshylarymmen tanystyrýdy kútkim kelmedi, sondyqtan men Randjıttiń myltyqtyń ushymen urǵan azabynan aıyǵýǵa tyrysyp, qorshaýǵa qaraı júrdim.
  
  
  Biraq taýyq symyna qol tıgizbes buryn jáne eki tordy alyp tastaýǵa bolatynyn bilý úshin teksermes buryn, men aıaq kıimimdi sheship aldym. Meni ustap alǵan adamdar meni kóılek pen shalbarda qaldyrdy. Stıletto, "Beretta" jáne, árıne, "Lúger" joǵalyp ketti. Men tipti kúrteshelerdi de kórmedim, biraq kamerada sýyq bolǵan joq... kem degende áli.
  
  
  Men etigimdi alyp, grılge laqtyrdym. Eshteńe bolǵan joq. Ushqyn joq. Qudaıǵa shúkir, torlar elektrlendirilmegen. Men aıaq kıimdi qaıtadan kıip, torlardy qabyrǵaǵa bekitetin tórt metal burandanyń birine qolymdy sozdym. Biraq saýsaqtarym olarǵa tıgende, únsiz daýys shyqty, bul daýys meni selt etkizdi.
  
  
  - Qaıyrly tań, Karter myrza. Óıtkeni bul kún, bilesiz be. "Sahıb", sen jaqsy tús kórdiń dep úmittenemin...
  
  
  Daýys eki tordyń biriniń artynan shyqty. Metal ekrannyń artynda kúsheıtkish jasyrylǵany sózsiz. Biraq bárinen de alańdatatyny daýystyń tanys... qorqynyshty tanys ekendigi boldy.
  
  
  "Sálemetsiz be, bul Karter, deıdi №3 agent. Durys; Hoýk saǵan men týraly bárin aıtyp berdi. Demek, bul sizdiń agentińiz Anand onyń esimi osylaı atalatyn sıaqty. Al, ol kezdesýge kelgen joq. Joq, keshirim suraýdyń qajeti joq. Biz adam balasynyń qoly jetpeıtinin bilemiz... O, joq, múlde joq! Ol joq, bári de bar. Joq, men erteń Vashıngtonǵa qaıtamyn. Kobra? Men bizdiń úkimet Úndistannyń qaýipsizdik qyzmetine aralasa almaıdy dep qatty qorqamyn. Siz túsinesiz, árıne... O, jáne qamqorlyǵyńyz úshin rahmet. Anand myrzaǵa onymen kezdesýge múmkindigim bolmaǵany úshin ókinetinimdi aıtyńyz".
  
  
  Artynan uzaq úzilis boldy. Sosyn taǵy da tynyshtyq. Men tordan alystap, tósekke qaıta oraldym. Asqazanym bos bolsa da, jan túrshigerlik júrek aıný sezimine qaramastan, men bir nárseni moıyndaýym kerek edi: Shıva men áli kezdestirmegen naǵyz, meıirimsiz, salqynqandy qaskóı, aılaker qarsylas edi.
  
  
  Men jańa ǵana tyńdaǵan qysqasha sózim, telefon arqyly sóıleskenim, onyń oryn alǵany sózsiz, múldem tanys daýyspen jetkizildi. Bul meniń jeke daýysym edi, dál sondaı minsiz ıntonasıa, sóıleý jáne ıntonasıa.
  
  
  Shıva meni jaqtap, Úndistannyń qupıa qyzmetin sahnadan alyp tastaýǵa ýaqyt joǵaltpady. Tipti Anand óz ústeline kelmegen kezde de, ekeýmizdi biriktirý týraly eshkim oılaǵan joq. Al aqyr sońynda olarǵa ne úshin kerek? "Nık Karter" sál buryn qońyraý shalyp, olarǵa Shıvanyń oıdan shyǵarylǵanyn habarlaǵan joq pa? Dál sol "Nık Karter" Kobra bar bolsa da, Úndistan úkimetin qatty alańdatyp otyrǵan uıymnyń jumbaq keıipkerge esh qatysy joq ekenin atap ótti.
  
  
  "Nık Karter" munyń bárin málimdedi. Jáne, shamasy, ol qazirdiń ózinde Vashıngtondaǵy AX shtab-páterine úıine bara jatqan. - Maǵan qatty áser etti, Shıva. Siz tipti meniń daýysymdy qalaı shyǵara aldyńyz?
  
  
  "Sizdiń qonaqúı bólmeńizde dybystyq qurylǵy ornatyldy, Karter myrza", — dep jaýap berdi meniń daýysym elektrondy túrde dálme-dál qaıtalanyp, men dirildemeı tura almadym. ózimdi estigennen keıin.
  
  
  - Olaı bolsa, meniń maqtaýlarymdy elektrondy tehnıkterińizge jiberińizshi. Men bul bólmeni tórt ret tintip shyqtym, birde-bir mıkrofon tappadym... tipti eń oıǵa kelmeıtin jerlerde de, - dedim men onyń meni estı alatynyna kúmándanǵandaı daýysymdy kóterip. Men jasyryn mıkrofondardy kóre almadym, biraq meniń qonaqúı bólmemde sátti bolǵannan keıin ol kameraǵa ońaı syıyp ketetini endi belgili boldy.
  
  
  - Bul Qajynyń sońǵy ónertabystarynyń biri; óte sezimtal, qýatty, shaǵyn ólshemdi mıkrofon, - dep túsindirdi daýysymnyń kóshirmesi.
  
  
  —Bul pishennen ıne tapqanmen birdeı", — dedim men.
  
  
  Meniń kúlkim aýada estildi, sodan keıin daýysym jalǵasty: "Óte jaqsy, Karter myrza. Ázil sezimin joǵaltpaǵanyńyzǵa qýanyshtymyn. Biraq Qajy, eger siz bul týraly estimegen bolsańyz, Albanıanyń sońǵy jıyrma jylda eksporttaǵan jalǵyz laıyqty zaty. Al endi ol men úshin, Kobra úshin... Shıva úshin jumys isteıdi! - Daýys qýandy.
  
  
  - Ol kimmen jumys isteıdi?
  
  
  - Siz jaqsy bilesiz, Karter myrza. Óıtkeni, AX sizdi Úndistanǵa qarý-jaraq nemese geroın satýshylar tobyn áshkereleý úshin ǵana jibergen joq! Qajynyń ǵajaıyp jańalyǵy, onyń tapqyr ónertabysy sizdi qyzyqtyrady... Sandyq!
  
  
  - Qobdısha? - men qaıtaladym.
  
  
  - Daýys eliktegishiniń laqap aty, kez kelgen bar vokaldyq dybysty shyǵarýǵa qabiletti ónertabys. Jáne ol kishkentaı, Karter myrza, tipti sizdiń standartty mınıatúralyq úlgilerińizde de. Bir qorap temekiden artyq emes... biraq bul, árıne, áldeqaıda qaýipti.
  
  
  Men suradym. - Al sen óz qobdıshańmen ne istemekshisiń? Men temir ekrannan kózimdi jumyp otyrdym, tor meniń árbir qımylymdy jazyp alatyndaı boldy.
  
  
  - Sen meni jyndy dep oılaısyń, solaı emes pe?
  
  
  - Jyndy ma? Olaı emes, Shıva. Siz áldeqaıda aqyldysyz; ádette esi aýysqan adamdar mundaı kúrdeli jospar qura almaıdy.
  
  
  - Rahmet, Karter myrza. Men sizdiń maqtaýlaryńyzdy baǵalaımyn. Joq, shyn máninde men jyndy emespin, kem degende meniń kózqarasym boıynsha emes. Qobdıshaǵa, Qajynyń ónertabysyna keletin bolsaq, sizdiń qyzmetińiz onyń qanshalyqty tapqyr jáne tıimdi ekenin kórdi. Bul oqıǵalar, dálirek aıtsaq, jaı ǵana synaqtar, eksperımentter boldy.
  
  
  "Biraq kóp uzamaı Qajy óz qurylǵysyna keıbir ózgerister engizgennen keıin apattar endi qarapaıym eksperımentter bolmaıdy. Kórdińiz be, Karter myrza, Úndistan qazirgi ýaqytta Qytaı men Batys arasyndaǵy beıtarap derjava bolyp tabylady. Beıjińdegi seriktesterimniń kómegimen bul el qarsy salmaq retinde áreket ete otyryp, áp-sátte kúıreıdi, sodan keıin Qytaı men Úndi sýbkontınenti jaqsy odaqtastar retinde qol ustasyp, odaq qurǵan kezde meniń ata-babalarymnyń armany oryndalady. bul álemdik tarıhtaǵy kez kelgen basqa elderge qaraǵanda uzaqqa sozylady ".
  
  
  - Men suradym. - Qandaı odaq? Men onyń aıtqandarynyń bárin oısha jazyp, ýaqytty únemdeýge tyrystym. Osy kezde meniń kózim kameranyń shekarasyn muqıat qarap shyqty. Men shý shyǵarmaý úshin aqyryn turdym; Men Shıvanyń meniń qozǵalǵanymdy estigenin nemese qandaı da bir sańylaýdy ashýǵa tyrysyp, qabyrǵalarymdy qyryp jatqanymdy estigenimdi qalamadym. Esik bolýy kerek, tek men ony kórmedim.
  
  
  - Qytaı-Úndi odaǵy, Karter myrza, álemdi qarama-qarsy bloktardan aryltý úshin eki elge de balama. Joq, men ulylyqtyń manágy emespin, álem meniń aıaǵyma sájde etip jatqanyna mán bermeımin. Meniń qolymnan kelgennen de kóp aqsham bar. Meniń úkimetimde de biraz shıelenis bar. Biraq Qytaı men Úndistan bir ultqa aınalǵanda, meniń halqym batystyq jýrnalıser aıtqandaı "ash orda" bolmaıdy. Biz Bharat, ejelgi Úndistan sıaqty qýatty bolamyz. Sodan keıin meniń halqym qaıtadan ejelgi qudaılarǵa, Nagalarǵa... ata-babalarymnyń jylan qudaılaryna oralady.
  
  
  - Biz HH ǵasyrdamyz, Shıva. Mıllıondaǵan adamdardy dinge aınaldyrý ońaı emes. Búginde adamdar jylandarǵa tabynýdan góri asqazandy toltyrýǵa kóbirek qyzyǵýshylyq tanytady.
  
  
  Siz úndilik mentalıtet týraly óte az bilesiz, Karter. Men koróldik otbasynan shyqqanmyn, jylannyń arǵy tegi Nagýdan shyqqan otbasynanmyn. Men taqıamdy jylan, mańdaıyma tirelgen maqtanshaq basymen saqınaly kobra sıaqty kıemin ", - dep jaýap berdi Shıva. Daýys... daýysy baýyrymen jorǵalaýshy sıaqty sýyp ketti. Qajynyń oılap tapqanynyń arqasynda onyń sóıleı alatynyna jáne emosıasyn aýdara alatynyna men eki ese tań qaldym.
  
  
  -Nege aldymen óz halqyńdy tamaqtandyrmaısyń? Eger sende kóp aqsha bolsa, nege balalaryń ashtan ólip qalmas úshin ony úkimetke tapsyrmaısyń? Nemese olar sizdiń qımylyńyzdy baǵalamaıdy, sizdiń ashkóz ótinishterińizdi qanaǵattandyrǵysy kelmeıdi dep qorqasyz ba? Men basymdy artqa tastap, onyń armandaryn, aldyna qoıǵan qorqynyshty maqsatyn mazaq ete bastadym.
  
  
  Biraq Shıva múlde lázzat alǵan joq.
  
  
  "Men tym kóp sóılestim, Karter," dep jarıalady ol. "Biraq men seniń jylannyń uıasyna tap bolǵanyńdy jáne sen sıaqty kishkentaı adamdarǵa shydamaıtynymdy bilgenińdi qalaımyn. Sizdiń úkimetińiz polısıa áleminiń ókili emes jáne meniń armandarymnyń oryndalýyna kedergi bola almaıdy. Qazirdiń ózinde Qytaı komýnıstik áskerleri bizdiń nazarymyzdy soltústik shekaramyzǵa aýdaryp, Úndistandy jáne basqa da damymaǵan elderdi kedeılik qamytynan qutqarýǵa daıyn.
  
  
  - Armandaı ber, Shıva. Beıjiń bıligi seni álsizdikke ushyratty, jemdi jutyp qoıdyń... sońyna deıin. Áskerler Úndistannyń soltústik shekarasynan ótkennen keıin, Batys ne bolatynyn kórý úshin bos otyrmaıtynyna senimdi bolyńyz. Siz adamzatty jer betinen joıyp jiberetin soǵyspen kúresesiz. Sondyqtan, múmkin... biraq bul naqty emes, tek jylandar ǵana qalady, shól dalada jáne radıoaktıvti planetada jorǵalaıtyn jylandardyń sheksizdigi.
  
  
  Men qabyrǵaǵa súıenip, tynysymdy ustadym. Shıva sıaqty adammen bir nárse týraly qalaı sóılesýge bolady? Meniń oıyma tek qashýdyń joly kelgende, men qalaı aqylmen sóılese alamyn? Men óz ómirimde jyndylardy biletinmin, biraq ózin Shıva dep ataǵan adam sıaqty logıkalyq jáne aqylsyz emespin.
  
  
  Joq, ol álemdi bılegisi kelmedi, tek úshinshi dúnıejúzilik soǵystyń bastalýyna baılanysty ótkenge oralǵysy keldi. Jáne ol meniń aqylsyz josparynyń qaýiptiligin kórmegeni týraly aıtqan sózderime sańyraý bolǵandyqtan, meniń arqamnan dirildep ketti.
  
  
  "Qalaı bolǵanda da, Karter myrza, siz kóptegen adamdardyń ortasyndasyz, munda mundaı qaıǵyly aıaqtalýdy kórmeısiz. Gýrnek maǵan Mohannyń ólimi týraly aıtty; Men sizge bir-eki múmkindik bergim keledi. Mohan Karter úshin, Karter Mohan úshin. Tek osy joly ólim tez jáne lezde bolmaıdy. Karter myrza, jylan shaǵyp ólgenge deıin qansha adam azap shegýi múmkin ekenin bilesiz be? - Shıva salqyn túrde sózin aıaqtady.
  
  
  - Bul jylanǵa baılanysty.
  
  
  —Durys", — dep kelisti Shıva. - Men seniń áli de pikir aıta alatynyńa qýanyshtymyn, Karter. Biraq eger siz qandaı da bir málimetterdi jiberip alsańyz, men sizge qajetti málimetterdi berýge daıynmyn.
  
  
  Men las qabyrǵaǵa súıenip, jasyryn esikti izdeýdi toqtatyp, metal ekrannyń artyna tyǵylǵan dınamıkke qaıta buryldym. —Júr, Shıva", — dedim men qurǵaq qarsylyq bildirip. - Men báriniń nazaryndamyn.
  
  
  "Men buǵan bir sekýndqa da kúmándanǵan joqpyn, Karter myrza", — dep kúldi ol. "Biraq men qysqasha aıtaıyn, óıtkeni mende mańyzdyraq ister bar. Gerpetologıa birneshe jyldan beri meniń hobbıim bolyp keledi, men baýyrymen jorǵalaýshylar, ásirese ýly janýarlar salasyndaǵy naǵyz avtorıtet ekenimdi qosýǵa batylym bar. Mende jıyrmaǵa jýyq túrli túrdegi koleksıa bar.
  
  
  - Al sen men úshin qaısysyn tańdadyń?
  
  
  - Bes jylan, Karter. Siz olardy bir qaraǵanda tanymaýyńyz múmkin, biraq olar sizdi mindetti túrde tanıdy. Jylandarda tereń aýmaqtyq sezim bar. Olar óz úıinde mazalaǵandy unatpaıdy. Olardyń ólimge ákeletin shaǵýyna baılanysty adam eki saǵattan jeti-segiz kúnge deıin zardap shegýi múmkin.
  
  
  — Eger tisti jylan sizdiń tisterińizge tisterin batyrsa, siz kóp uzamaı teri tesiginen qan ketesiz, Karter myrza; sizde qanǵa boıalǵan silekeı bolady, zárińiz qyzyl túske boıalady. Siz ishtiń shydamsyz aýyrsynýynan zardap shegesiz, al ólim mıǵa qan quıylý nátıjesinde bolady".
  
  
  - Shynymen eliktiredi! men aıqaıladym, kez kelgen qımylǵa kózimdi jumyp, bul jaı ǵana qaýip emes ekenin rastaýdy izdedim.
  
  
  - Eger siz meniń súıikti koról kobramdy tańdasańyz, tunshyǵýdyń baıaý jáne azapty túri anoksıadan ólesiz. Ekinshi jaǵynan, koról kobrasynyń nemere aǵasy azıalyq kobranyń ıa strıhnınnen eki ese ýly ekeni dáleldengen. Sonymen, tańdaý sizdiki, Karter myrza. Eger siz kobralardy tańdasańyz, birneshe saǵattan keıin salystyrmaly túrde aıanyshty ólimmen ólesiz; eger siz jylandardy tańdasańyz, elestetýge bolatyn eń aýyr jáne tózgisiz azapqa daıyn bolyńyz.
  
  
  - Al eger men eshteńe tańdamasam, Shıva? Ne bolady?
  
  
  Sizdiń tańdaýyńyz joq, Karter, balama joq. Aqyrynda meniń qandaı salmaqty adam ekenimdi túsinesiń! Sondyqtan, men sizdiń muragerińizdi bilmeıinshe, sizben osy áńgimeni jalǵastyrý maǵan unady delik. Mende qyzyqty málimetter bar, Karter myrza. Óte qyzyqty.
  
  
  Bul meniń "ózimnen", dálirek aıtsaq, Shıvadan daýysymmen estigen sońǵy nárse boldy. Tynyshtyq taǵy da bılep, tynysym ǵana buzyldy. Men múldem sýyp kettim, bul alys qaýipter emes ekenine senimdimin. Shıva maǵan azappen kelgen ólimdi kórý úshin meni óltirýge bel býdy. Bálkim, ol onyń absýrdtyq armandary men umtylystaryn tamaqtandyrǵandaı, bireýdi renjitýge bel býǵan shyǵar.
  
  
  Biraq ony qandaı sebep ıtermelese de, men onyń sózderiniń shynaıylyǵyna kúmándanbadym. Men kishkentaı kamerany kózimmen qaradym; jáne men barlyǵym sharasyzdyqpen shyǵýdyń jolyn izdedim, áıteýir syqyrlaǵan dybys, dálirek aıtsaq, azdap yzyldaǵan dybys kózimdi eki torǵa burýǵa májbúr etti.
  
  
  Bireýi qabyrǵaǵa joǵalyp ketý úshin baıaý kóterildi. Tórt metal burandanyń paıdasy bolmady, óıtkeni qalqan elektrondy túrde basqaryldy. Bul kezde ol endi kórinbeıtin boldy; onyń ornynda tórtburyshty tesik bar. Aqyl maǵan múmkindiginshe úndemeı, úndemeı turýymdy aıtty.
  
  
  Biraq bir mınýttan keıin uzyndyǵy keminde on fýt bolatyn koról kobra tesikten shyǵyp, kameranyń edenine domalap ketkende, men ornynda qalý úshin adamnan tys kúsh salýym kerek boldy.
  
  
  
  
  
  5
  
  
  Koról kobra shabýyldaýshy pozısıaǵa kóterilip úlgerdi, qabyrǵadaǵy tesikten taǵy bir jylan qulaǵan kezde basyn moınyna kóterdi. Men ony atymen tanı almadym, biraq onyń qabyrshaqtary qatty jáne tyǵyz boldy, edenge jaıylǵan kezde ottyń dybysyna uqsaıtyn birtúrli ysqyryqty shyǵardy.
  
  
  Men saban tósekke jetýge tyrysyp, qabyrǵa boıymen syrǵyp kettim. Shıva maǵan bes jylan jiberetinin aıtty. Úshinshisi, uzyndyǵy bir jarym metrden asatyn, osy sátte shuńqyrdan túsip kele jatqan. Bul azıalyq kobra edi, men ony jelkedegi syna tárizdi belgilerden birden tanydym.
  
  
  Onyń ıa strıhnınnen eki ese ýly ekeni esime túsip, aqyryn jerden kóterilgen ıtbalyqqa qaraı jyljydym.
  
  
  Úsh baýyrymen jorǵalaýshylardyń ysqyryǵy men ysqyryǵyna meniń temir tordyń ar jaǵyndaǵy daýys zoraıtqyshtan shyqqan essiz kúlkim, kamerany qorqynyshty bas tartýymen toltyrǵan kúlki qosyldy. Shıva kúldi, alban ǵalymynyń ónertabysyn paıdalanyp, kúlkini óz daýysymmen jańǵyrtty, ol meniń qulaǵyma shyryldady.
  
  
  - Qosh bol, Karter myrza! meniń kózge kórinbeıtin jaýym qýana aıqaılady. - Qaıyrly kún!
  
  
  Kúlki groteskilik sońǵy hormen birge óldi. Men sańylaýǵa jıektelgen tórtinshi jylannyń aıyr tili men jarqyraǵan kózderin kórdim. Bul azıalyq kobranyń bir túri kraıt edi; ol laıly edenge syrǵyp ketti.
  
  
  Men tanaýymdy ashtym; aýada qatty ıis sezildi, onyń dámi qandaı da bir túrde ashshy boldy. Bul mýskýsty eske túsiretin ıis edi. Men tynysymdy ustadym, biraq ıis kúsheıe tústi, kameranyń tar jerinde sezile jazdady.
  
  
  Shıva bárin oılastyrdy.
  
  
  Jylandar ózderiniń ıis sezý qabiletimen odan beter titirkengendeı kórindi: tabıǵaty qandaı bolsa da, ıister ashýlanǵanǵa deıin olardyń ashýshańdyǵyn arttyrdy. Koról kobra, qalǵandarynan eki ese uzyn, edende ádemi syrǵyp ótti. Men baýyrymen jorǵalaýshylardy ólimge ákeletin shabýylǵa ıtermeleıtin jyldam qozǵalystardan aýlaq bolyp, ıtbalyqpen tósekke qaraı júre berdim.
  
  
  Meniń aıaǵym aǵash oryndyqtyń shetine tıgen boıda qarama-qarsy qabyrǵadaǵy tesiktiń qarańǵylyǵynan besinshi jylan paıda boldy. Ol bárinen de kishkentaı boldy, ásirese koról kobramen salystyrǵanda. Biraq ólshem onyń óltirý qabiletine eshqandaı qatysy joq edi; jáne men osy sońǵy baýyrymen jorǵalaýshydan, qalǵan tórteýi biriktirilgendeı qoryqtym. Endi olar arqalaryn qabyrǵaǵa tirep maǵan jaqyndap kele jatty.
  
  
  Maǵan unasa da, qalamasam da, qozǵalýǵa týra keldi.
  
  
  Men ǵaryshqa alǵa umtyldym, aldymen qarqyndy psıhıkalyq shoǵyrlanýdyń kómegimen, sodan keıin edennen sekirip, sabanmen jabylǵan oryndyqqa qondym. Koról kobra ysqyryp, maǵan qaraı júgirdi. Men onyń ustaradaı ótkir azý tisterinen ýdyń tamshylary jarqyrap turǵanyn kórdim.
  
  
  Ol meniń etigimniń artqy jaǵyn tistep alǵanyn sezgende, men ózimdi tartyp aldym. Ol meniń tobyǵymdy tisteı almady. Men turǵan sabanǵa sarǵysh tústi ýly suıyqtyq tamshylap jatty. Kobra tósek boıymen jorǵalap júrdi. Men kóılegimniń túımelerin tez sheship, qoldarymdy jeńderimnen bosattym.
  
  
  Jylannyń kapúshony burynǵydan keńirek bolyp kórindi, al baýyrymen jorǵalaýshy ońnan solǵa qaraı teńselip, ekinshi soqqyny berýge daıyn boldy. Osy kezde qalǵan tórteýi edende serpilip, mórge jaqyndaǵan saıyn jaqyndady. Men qolymnan kelgenshe artqa shegindim de, matador ashýly ógizdiń aldynda qyzyl matany ustap turǵandaı kóılegimdi jaıyp jiberdim.
  
  
  Kobra tisterin meniń etime kirgizý úshin alǵa umtylǵanda, men maqta kóılegimdi onyń ústine qoıyp, búıirime eńkeıdim. Kóılek tirideı qozǵaldy. Baýyrymen jorǵalaýshy matanyń astynan ysqyryp, buralyp, ýaqytsha qaqpannan qutylýǵa tyrysty.
  
  
  Men kobranyń bosatylýyn kútkim kelmedi, sondyqtan men shalbardaǵy bylǵary beldikti tez sheship aldym. Ony ilmektiń ushymen sabannan birneshe dúım joǵary ustap, oryndyqtyń artqy jaǵyna qaraı júrdim. Bul kezde qabyrǵadaǵy tesikke jetýge tyrysý ǵana qaldy.
  
  
  Metal tordy elektrondy basqarý ekran qabyrǵaǵa kóterilgennen beri iske qosylmaǵan. Kameranyń eń shetinde turǵan jerime qaraǵanda, sańylaý maǵan yqtımal qashý jolyn berý úshin jetkilikti úlken bolyp kórindi.
  
  
  Jalpy, men tyrysýym kerek edi. Áıtpese, baýyrymen jorǵalaýshylar birge shabýylǵa shyǵyp, meni kútip turǵan zorlyq-zombylyq pen azapty ólimnen qutqarylmas edi. Tis tárizdi qabyrshaqtary bar jylan kereýettiń shetinde tolyq uzyndyqta buralǵan.
  
  
  Bul Shıva maǵan aıtqan baýyrymen jorǵalaýshy edi, onyń ıad sonshalyqty kúshti, eger ol tistep alsa, ishki aǵzalarǵa qan quıylyp, barlyq tesikterden qan ketýime sebep bolar edi. Qalǵan úsh jylan patsha kobrasynyń ysqyryǵyna qyzyǵyp, astynan úlken baýyrymen jorǵalaýshy jabylǵan jelbiregen kóılekke qaraı jorǵalap shyqty.
  
  
  Ekinshi jaǵynan, jylan qandy shaǵylystyratyndaı sýyq kózderimen meni ǵana qyzyqtyratyndaı boldy. Al meniń oıymsha, bul kobra emes, Shıva óziniń beınesin taba alatyn baýyrymen jorǵalaýshy jylan edi.
  
  
  Onyń uzyndyǵy alpys santımetrge jýyq, qabyrshaqty qaptaldarynda aıqyn bozǵylt jáne kúńgirt órnekteri bar. Onyń qımyldary múlde qorǵanystyq emes edi, al onyń tóseginiń shetine jorǵalap bara jatqan ysqyryǵy meni selt etkizdi.
  
  
  Men beldiktiń ushyn sozyp, ony aýaǵa joǵary kóterdim, sol sátte jylan aýada serpilip, keremet jyldamdyqpen shertip jiberdi. Men beldiktiń ushyn baýyrymen jorǵalaýshynyń basyna ilgekpen túsirdim. Metal kedir-budyr tarazylardan sekirdi, biraq soqqy jylandardyń bir-birine saqınalap, artqa syrǵyp ketýine sebep boldy.
  
  
  Bul men kútken sát boldy.
  
  
  Kózimniń qıyǵymen kóılegimniń astynan kapúshonnyń astyna tyǵylǵan koról kobranyń basyn kórdim. Endi meniń ómirim qanshalyqty jyldam qozǵalatynyma baılanysty boldy; Men tereń dem alyp, jan-jaqqa múmkindiginshe joǵary sekirdim.
  
  
  Men qarama-qarsy qabyrǵadaǵy tesikke qaraı júgirgenimde, bes baýyrymen jorǵalaýshy ashýly jyndardyń horyndaı ysqyryp, ysqyrdy. Men ıyǵyma qaradym. Men buryn ıiskegen ıis kúsheıe tústi, sasyq ıisti mıazmalardyń enip ketkeni sonsha, olar seziletin boldy.
  
  
  Baýyrymen jorǵalaýshylar endi maǵan jaqyndap, pyshaqtap óltirýge daıyn boldy. Men qabyrǵadaǵy sańylaýǵa jetkende, olar menen eki metrden az qashyqtyqta boldy. Men ornymnan turdym, biraq kobranyń ysqyrǵanyn jaqynnan estigenim sonsha, burylyp, aıaǵymdy laıly edenge qatty taptadym.
  
  
  Men naızaǵaıdaı eńkeıip, bir ýys topyraqty kóterip, qorqynyshty kobranyń basyna laqtyrdym. Baýyrymen jorǵalaýshy basyn laqtyryp jiberdi, men tar joldyń shetine jabysyp, shuńqyrǵa súńgip kettim.
  
  
  Men oılaǵan sońǵy nárse týnel qaıda aparady nemese ótkelde basqa baýyrymen jorǵalaýshylar bar ma dep oıladym. Meniń etigimniń bylǵary tabanyna birdeńe tıdi, ol arqyly óte almady. Men aıaǵymdy artqa tartyp, qarańǵy ótkelge qaraı jyljydym, basymdy alasa, tar týneldiń basyna soqtym.
  
  
  Basymdy buryp, kameradaǵy jylandardyń biri meniń artymnan týnelge qaraı kele jatqanyn kórýge oryn bolmady. Artymnan jorǵalaýshylardyń qutyrǵan ysqyryǵyn áli estip, alǵa jyljydym. Qudaıǵa shúkir, men dálizden ótip bara jatqanda dybys birtindep báseńdeı bastady.
  
  
  Men júrip ótken jol belgili bir ólimge jalǵyz múmkin balama boldy. Eger men birneshe jylandy óltire alsam da, tiri qalǵandar men olardy toqtata almaı turyp, azý tisterin meniń etime batyra alady. Eger men beseýin de joısam da, Shıvanyń kameraǵa ýly baýyrymen jorǵalaýshylardyń ekinshi tobyn jiberýden tartynbaıtynyna senimdi boldym. Sondyqtan qandaı da bir maǵynada men ózimdi qaýipsiz dep sanaı alamyn.
  
  
  Endi men óz tańdaýymdy jasaǵannan keıin, men tórt aıaǵymmen jorǵalaı berdim. Týnel sál kóterilip bara jatqandaı kórindi, áreń baıqalatyn eńis boldy. Ol kúńgirt jaryq boldy; jaryqtyń shaǵylysýy artymnan súzilip, joǵarydan bozǵylt sáýle tústi. Biraq neǵurlym alys bolsa, soǵurlym qarańǵy boldy. Jaryq kózi budan da qarqyndy bola qoıǵan joq. Tar ótkelden ótip bara jatqanda qolymdy áreń kórdim.
  
  
  Aınalamda tek dymqyl kir men kógergen ıis boldy. Men birneshe mınýt júre berdim, aqyry tynysym tarylyp, basymdy jeldetý úshin toqtadym. Men óz ómirimdi Shıva kamerada ornatqan elektrondy qurylǵylarda beıne jáne elektrondy kóz joq dep aıtýǵa daıyn boldym... ol meni men sóılemegen kezimde ǵana estigen shyǵar. Biraq men onyń meniń qımyldarymdy baqylaýǵa múmkindigi joq ekenine senimdi boldym.
  
  
  Men týneldiń sońyn taýyp, sonymen birge qaı jerde ekenimdi anyqtaýǵa, Shıvanyń torlarynan qutylýdyń jolyn tabýǵa jáne onyń Qytaı-Úndi odaǵynyń josparlaryn áshkereleýge tyrysqanda, ýaqyt toqtap qalǵandaı boldy. Men endi baýyrymen jorǵalaýshylardyń ysqyrǵanyn da, sasyq ıisti de sezbedim... kameraǵa ne tógildi.
  
  
  Aýanyń tynysy meniń betime tıdi, baıqalmaıtyn tynys. Kóńilim kóterilip, qozǵalysty jalǵastyrdym. Eshqandaı dabyl qaǵylǵan joq, kem degende qalypty qońyraýlar nemese sırenalar. Shıva Nık Karterden qutylǵanyna senimdi bolǵany anyq.
  
  
  Al onyń ornyna Nık Karter tek dosy Shıvany, Kobranyń aqyl-oıyn jáne onyń kúshti qarýyn meńzegen... Qobdısha. Eger men AH-ǵa ónertabystyń josparyn nemese qarama-qaıshylyqtyń ózin bermesem, búkil álem Shıvamen aınalysa almas edi. Bul maǵan onyń josparlary nege baǵyttalǵany týraly tolyq túsinik berdi. Biraq Shıva bir mańyzdy nárseni nazardan tys qaldyrdy: ol maǵan óziniń keremet maqsatyna jetý úshin qobdıshasyn qalaı qoldanatynyn ashpady.
  
  
  Men Úndistanǵa Shıva shynymen bar ma dep oıladym. Al endi men ony tapqannan keıin, ol áli kúnge deıin tán men qanda bolsa da, bet-álpetsiz keıipker boldy. Osylaısha men belgisiz, sheshilmegen teńdeýge tap boldym. Men Qajynyń ónertabysyn ıelenýim kerek edi, negizinen men búkil álemde absolútti bılikti ornatý úshin daýys eliktegishin qalaı qoldanýǵa bolatynyn bilmegendikten.
  
  
  Tyǵyzdalǵan jerdiń dymqyl qabyrǵalary meniń qoldarym men ıyqtarymdy tyrnap, keýdeme ter tamshylap jatty. Men qazir toqtaı almadym, biraq týnel tarylyp bara jatty, qabyrǵalardyń beti terimdi julyp tastasa da, alǵa jyljýym kerek boldy.
  
  
  Maǵan týnelde turyp qalǵan, odan shyǵýǵa jol joq degen kózqaras paıda boldy. Meniń tyrnaqtarym synǵan jáne qandy boldy, men óz uıasynda áreń qozǵalatyn meńmin dep oıladym. Biraq men úmitimdi úze bastaǵanda, meniń kózqarasym meni kenetten toqtatýǵa májbúr etken nársege toqtaldy.
  
  
  Aldymda tosqaýyl boldy. Jasandy jaryq tórtburyshty aǵash paneldegi eki sańylaý arqyly súzildi. Eshqandaı dybys shyǵarmaı, eńkeıgen denemdi osy týnelge súırep, alǵa qaraı jorǵaladym.
  
  
  Aǵash tosqaýyldyń ekinshi jaǵynan eshqandaı dybys shyqpady. Men bir kózimdi sańylaýǵa basyp, onyń artynda ne turǵanyn bilmedim. Men birinshi kórgenim birneshe tastar, tastar, úlken aǵash kesekteri jáne úlken shalshyq sý boldy. Sodan keıin jylandardyń tanys ysqyryǵy estildi.
  
  
  Jartastyń astynan shyqqan teńiz jylany uzyn, jińishke moınyn tańǵajaıyp kishkentaı basymen tik turǵan sý baseıniniń ústinen kóterdi. Ústine birdeńe túsip ketti, qanǵa boıalǵan shıki et. Birden derlik ony ash jylan jep qoıdy. Sodan keıin úlken kesirtke shuńqyrǵa laqtyryldy. Men kamerada qaldyrǵan koról kobrasynyń ólshemi shamamen onyń ózine tán shabýyl pozısıasyna kóterildi.
  
  
  Kesirtke jartastarǵa qaraı júgirdi, biraq kobra jyldamyraq boldy. Kapúshondy basyn bir jaqqa eńkeıtip, ol ańnyń qabyrshaqty moınyna tisterin qazyp, alǵa umtyldy. Kesirtke bir sekýndqa qınalyp, kobra artqa qaraı syrǵyp ketti; Men tistegen janýardyń mas kúıinde qozǵalǵanyn, búıirine eńkeıip, laptaryn dirildep shaıqaǵanyn kórdim. Sodan keıin kobra ony aldymen basymen jutyp qoıdy.
  
  
  Toıyp alǵan úlken baýyrymen jorǵalaýshy kúndizgi kúnniń astynda qalǵandaı tasty tastyń aınalasyna oraldy. Shuńqyrǵa kóbirek tamaq tústi - egeýquıryqtar, kesirtkeler, shıki et. Men Shıvanyń jylandar koleksıasyn kim tamaqtandyrǵanyn bilýge tyrysyp, basymdy kóterdim.
  
  
  Biraq tesiktiń tas qabyrǵalary boldy, al tómengi jaǵynda ornalasqan aǵash lúk maǵan tolyq kórinis bermedi. Jylandardy tamaqtandyrǵan kezde ysqyryq basyldy. Men sol kezde túsindim, Shıva týneldi ash baýyrymen jorǵalaýshylardy kamerama kirgizý úshin paıdalandy, bul olardy kishkentaı bólmege taraǵan sasyq ıispen oıatyp jiberdi.
  
  
  Endi aǵash lúk tómen túsirildi, men barlyq baýyrymen jorǵalaýshylardyń qorektenýin kútip, sańylaýdan kózimdi almadym. Dúnıede eshnárse meni árbir jylan toımaıynsha qashýǵa tyryspaıdy. Tamaqtanǵannan keıin olar men kamerada qaldyrǵan bes adam sıaqty agressıvti bolmaıdy. Men baýyrymen jorǵalaýshylardyń ádetterin jaqsy biletinmin, sondyqtan olardyń qaýipsizdigine qaýip tóndiretin kez kelgen kenetten qozǵalys ashtyq basylsa da, olardyń shabýylyna ákeletinin bilemin.
  
  
  Sondyqtan men olardyń barlyǵyn sońǵy tistegenshe kúttim. Bul jıirkenishti kórinis boldy: jylandar, kobralar jáne basqa baýyrymen jorǵalaýshylar birneshe ret shabýyldap, qurbandaryn jutyp qoıdy, olar konvýlsıvti túrde tepkiledi. Al ázirshe men azyq-túlikti taratýǵa kim jaýapty ekenin anyqtaýǵa tyrystym. Aqyrynda men jylan shuńqyrynyń shetine sozylǵan uzyn, buralǵan qoldy baıqadym.
  
  
  "Olar ne berse, sony jeıdi", — dedi salqyn, mysqyldaǵan daýys.
  
  
  Eger Shıva áli de bet-álpetsiz daýys bolsa, bul joly estelik maǵan opasyzdyq jasaǵan joq. Daýys maǵan qatty tanys edi. Men ony sońǵy ret eki kún buryn, ol maǵan jyly lebizderin sybyrlap aıtqan kezde estidim. Sonda men qumarlyqty, qumarlyqty sezindim. Endi meniń ishimde ashýdyń qaınap jatqanyn sezdim.
  
  
  Ol jylandardy tamaqtandyratyn qara shashty sulý qyz Rıva Sıngh bolatyn.
  
  
  
  
  6
  
  
  Múmkin men bulaı tań qalmaýym kerek edi. Múmkin, men buǵan kádimgi sınızmmen qaraýym kerek edi, sondyqtan kóptegen adamdar meni sýyq, qatal, emosıaǵa qabiletsiz dep aıyptaıdy. Shynynda da, olar óz ómirlerin jıi qaterge tikken kezde, álemniń qatygez shyndyǵyna aıaýsyz sınızmmen qarap, "salqyn" bolýdan aýlaq bolýǵa bolmaıdy.
  
  
  Degenmen men Rıvany qolymda dórekiliksiz ustadym, biraq men buryn sırek sezingen názik náziktik sezimimen. Ol beıtanys bolsa da, men onyń boıymda oıatqan jylýy men tilegin, maǵan syılaǵan keremet lázzatyn esime túsirdim. Umytý ońaı emes tájirıbe.
  
  
  Biraq onyń sózin estip, bul jaı ǵana azǵyrý, meni alańdatýǵa arnalǵan azǵyrý ekenin túsingennen keıin, Mohan men Gýrnek qonaqúı bólmeme kirip kelgende, men ashýlanyp esinen tanyp qaldym. Qashý endi aman qalý máselesine aınaldy. Men Rıvanyń kamerada bolǵan sol essiz sumdyqty, adam tózgisiz azapty sezingenin qaladym.
  
  
  Uzyn jińishke qol kózden ǵaıyp boldy. Sońǵy qurban jylan bir jutymda tistep, jutyp qoıǵan qara tyshqan boldy. Aqyrynda, tynyshtyq ornaǵan kezde men qolymdy sozyp, bostandyq ekeýmizdiń aramyzda turǵan aǵash lúkti aqyryn ıtere bastadym.
  
  
  Dál qazir paneldi kóterýge maǵan eshteńe kedergi bolǵan joq, biraq men báribir ýaqytymdy aldym. Qate qadamdar jasamaı, óte muqıat áreket etýge týra keldi. Eger jylandardyń bireýi tynyshtalmasa, men shuńqyrdyń aınalasyna qaradym. Biraq eshteńe qozǵalmady. Aǵash tosqaýyldan basqa eshteńe joq.
  
  
  Aqyry lúkti kótergennen keıin men qaıtadan kóleńkege syrǵyp, tynysymdy tarttym. Bul jerde de ýaqytty bólý meniń josparymnyń mańyzdy elementi, sheshýshi bóligi boldy. Men áli tórt aıaǵymmen turdym; týnel qabyrǵalary terlegen qoldarym men ıyqtarymdy tyrnap jatty. Bul ońaı bolmaıdy, birinshiden, ózińizdi dálizden shyǵaryp alý, sodan keıin óreskel tas qabyrǵalarǵa kóterilý úshin shuńqyrdy kesip ótý.
  
  
  Biraq ıá, bul sońǵy mısıa basynan beri ońaı bolǵan joq. Qaýip — meniń kúshti kostúmim, synaq — meniń ómir súrýimniń negizi; Men ádemi kelbetim úshin №3 jaýynger bolmas edim. Sondyqtan bul meniń kóp jyldar boıy AX-te jumys istegen tájirıbemde bolǵan jaǵdaı emes.
  
  
  Mine, sondyqtan men táýekelge barǵym kelmedi. Maǵan qazirgi kezdegi múmkindikten basqa múmkindik usynylmaıtynyna kóz jetkizgenshe, men ózimdi ustadym. Sonda ǵana men ózimdi týneldiń óreskel qabyrǵalarynan bosatyp, barlyq salmaǵymdy bir jaqtan ekinshi jaqqa laqtyrdym.
  
  
  Meniń kózderim jaryqqa úırenip qalǵan, sondyqtan men onyń uıasynan tys jerde ózimdi meńdeı sezinbedim. Men basymdy jáne ıyǵymdy alǵa qoıyp, tesikke abaılap qaradym. Koról kobra áli kúnge deıin úlken tastyń ústinde buıralanyp, basyn kapúshonǵa buryp jiberdi; qalǵan jylandar bosańsyǵan, agressıvti emes qalypta jatty.
  
  
  Júgir, Karter, tezirek júgir!
  
  
  Men áli de eki ese eńkeıip, alǵa qaraı jorǵaladym. Birde-bir qyzyq kózqaras meniń baǵytyma burylmady, shuńqyrda eshteńe qozǵalmady. Jaraıdy, ázirge bári jaqsy. Osy ýaqytqa deıin men týnelden tolyǵymen shyǵyp, baýyrymen jorǵalaýshylardyń uıasynyń túbinde tuman sıaqty ilýli turǵan ótkir ıisin sezdim.
  
  
  Men ómir men ólimniń, jylan shaqqannan kóp azap shekkennen keıingi ólimniń arasyndaǵy qashyqtyqty tez anyqtadym. Jylandar ne bolyp jatqanyn baıqamaı turyp, men qarama-qarsy qabyrǵaǵa jetip, tesiktiń basyna shyǵýym kerek edi.
  
  
  Men arqamdy qabyrǵaǵa tirep, aıaǵyma tolyq turǵansha qozǵaldym. Men bireýdiń shuńqyrdyń ústinen qozǵalǵanyn estidim, bul azdap aralastyrýdy bildiredi. Men Rıva jalǵyz boldy dep úmittengen edim, biraq ony bilý múmkin bolmady. Men tereń dem alyp, kenet boıymdy túzep, alǵa sekirdim.
  
  
  Men koról kobranyń buralǵan arqasyna qondym. Bul josparlanbaǵany aıtpasa da túsinikti. Biraq men kobranyń reaksıasy qandaı bolatynyn kútken joqpyn. Men shuńqyrdyń syrtqy qabyrǵasyn quraıtyn úlken tas bloktarǵa jabysyp turǵanymda, jylannyń tanys ysqyryǵyn taǵy da estidim.
  
  
  Meniń ıyǵymnan qaraýǵa da ýaqytym bolmady. Men bar kúshimmen denemdi alǵa qaraı ıterip jiberdim, aıaǵymmen qatty ıterip, bir ýaqytta qozǵaldym. Men etigimniń jumsaq nársege tıip turǵanyn baıqadym, biraq onyń ne ekenin kórý úshin artyma qaramadym. Men qolymmen tas qabyrǵanyń shetine ilinip, shuńqyrdyń shetinen óttim.
  
  
  Shuńqyr oıanǵan baýyrymen jorǵalaýshylardyń ysqyryǵy men syqyrlaýyna toly boldy. Olar terbeldi, aýada sekirdi, tastan tasqa ushty; men úshin bul shoýdyń qaıtalanýyn kórgendeı boldy. Meniń toqtap, tynys alýǵa ýaqytym bolmady. Bólingen sekýndtan keıin men aıaǵyma qaıta turdym, sol sátte Rıva Sıngh tańdanys daýysyn shyǵardy.
  
  
  Men qyzǵa qaraı júgirdim de, narazylyq bildirýshilerdiń aıqaıyn tyıyp, onyń aýzyn qolymmen qystym. Ol biraz ýaqyttan beri jigerli kúresip, kishkentaı ań sıaqty tepkilep, tyrnap júrdi; biraq aqyry ol únsiz qaldy. Ol jeke haıýanattar baǵy men gerpetologıalyq zerthananyń qosyndysy bolatyn bólmede kishirek shyny torlarda ustalatyn basqa baýyrymen jorǵalaýshylardy tamaqtandyrýdy aıaqtady.
  
  
  Men onyń qolyn alǵa qaraı qulaǵansha búgdim; Men onyń súıekteriniń syqyrlaǵanyn baıqadym. Ishimde adasqan oı jypylyqtaı bastady... men ony qolymda ustaǵan kezdegi onyń jumsaq, jyly denesin eske alý. Rıva men kezdestirgen eń seksýaldy áıelderdiń biri boldy. Endi men onyń meni aldaǵanyn, satqyndyq jasaǵanyn túsindim!
  
  
  - Aıtpa! - men ysqyrdym. - Sóz joq!
  
  
  Men onyń búgilgen qolyn odan da joǵary kóterip, qandy saýsaqtarymmen aýzyn qystym. Áıel úreılenip tunshyǵyp qaldy. Men suradym. - Tosyn syı? - - Tek meniń osynda ekenimdi bilmedim dep aıtpa, jezókshe!
  
  
  Ol sóıleýge tyrysty, sosyn men kúbirleýi úshin qolymdy onyń aýzynan sál kóterdim: - Men... bilmedim, ant etemin...
  
  
  - Iá, sen Mohan men Gýrnek týraly qalaı bilmediń, ıá? Bul oıyn emes, Rıva, bul ómir, sony este saqta.
  
  
  Ol meniń aıyptaýymdy joqqa shyǵaryp, basyn qatty aınaldyrdy. Ol sóıleı alýy úshin men onyń ernindegi ustamdy qaıtadan bosattym.
  
  
  —Men bilmedim", — dep qaıtalady ol entigip, men onyń qolyn arqamnan ustadym. - Men eshteńe bilmedim, Nık. Maǵan senińiz, men sizden ótinemin! Sen maǵan senýiń kerek.
  
  
  - Jaraısyń, basyńa oq al.- Jaraısyń, basyńa oq al... bul sol túni qalaı bolýy kerek edi? men zerthananyń esiginen kózimdi almaı suradym. - Kilt qaıda? "Biraq men Rıvanyń maǵan jaýap berýin kútpedim. Men onyń halatynyń qaltasyna qolymdy sozyp, izdegenimdi taptym. Men bir qyzdy artymnan súırep apardym; onyń maqta tápishkeleri las edende syrǵyp ketti.
  
  
  Men esikti ishinen jaýyp, kiltti qaltama saldym; sosyn men Rıvany uzyn, tar bólmeniń arǵy shetine ıterip jiberdim. Ol qarsylyq kórsetýdi qoıdy, men onyń ıkemdi denesine qolymdy tıgizgenimde, onyń júreginiń dúrsildegenin sezdim.
  
  
  —Ol... ol maǵan sen týraly eshqashan eshteńe aıtqan emes", — dep prostyrsydy ol.
  
  
  - Kim?
  
  
  - Shıva... meniń aǵam.
  
  
  - Seniń kimsiń" ?!
  
  
  - Meniń aǵam. Ol meniń aǵam. Nık, ótinemin, maǵan ne istegenin túsindirip berińizshi... - dep kúbirledi ol. - Meni tyńda, sosyn... sosyn maǵan senbeseń, júr, qalaǵanyńdy iste.
  
  
  Men qozǵalmaı qaldym. Men bul kishkentaı qyzdyń áıeldik qýlyqtaryna ekinshi ret aldanyp qalýyma jol bermes edim. Degenmen, muny estýdiń esh aıyby joq, men paıymdadym, ásirese adam óz ómirin suraǵanda, ol jıi shyndyqty aıtady. Sosyn Rıva, eger ol shyndyqty aıtsa, Shıvaǵa eń jaqyn soqpaq boldy.
  
  
  "Iá, men aqparat alý úshin sizben tanysýǵa tyrystym, moıyndaımyn", — dep men ony aǵash oryndyqqa otyrǵyzǵanymda taǵy da entigip qaldy.
  
  
  Meniń qolymnan basqa qarýym bolǵan joq, biraq qyz qarýlanǵan jáne maǵan qýlyq kórsete alady dep oılamadym.
  
  
  - Demek, bul sen ediń. Nege ótirik aıtasyń, Rıva? Sen meni áý bastan aldadyń, moıynda!
  
  
  Ol barlyq sózderdi túsinbedi, biraq meniń aıtqanymnyń maǵynasyn túsingendeı boldy. "Men saǵan birneshe suraq qoıýym kerek edi", — dep jaýap berdi ol. - Úndistanǵa ne úshin kelgenińizdi bilý. Naǵashym maǵan basqa eshteńe aıtqan joq, ol seniń bólmeńe kirgen eki er adamdy aıtpady!
  
  
  Mańdaıyna qara shashy túsip ketken kishkentaı, ańǵal, buzyq júzdi ol maǵan burdy. Ol sybyrlady, onyń sózderi áreń estildi. Eger ol ózi aıtqandaı kinásiz bolmasa, ol qazirdiń ózinde aıqaılaýǵa tyrysar edi, men bireýdiń nazaryn aýdarý úshin oıladym. Biraq ol basqalar onyń joqtyǵyn baıqaıdy dep oılap, ýaqytty únemdeýge tyrysqan shyǵar. Men eshteńeni kádimgideı qabyldaı almadym.
  
  
  Sonymen, sizge biraz aqparat alý tapsyryldy. Nelikten? - men salqyn daýyspen jalǵastyrdym.
  
  
  - Sebebi Shıva meni osylaı etýge májbúr etti, Nık. Men seniń osynda ekenińdi bilmedim. Negizi qonaqúıden shyqqannan keıin saǵan ne bolǵanyn da bilmedim. Mohan qaıtys bolǵan kezde men ol jerde tura almadym...
  
  
  - Sonda ol seni "májbúrledi" me? - men qaıtaladym.
  
  
  —Ótinemin, meni tyńdańyz", — dep kúbirledi ol. - Bárin basynan bastap túsindirip bereıin.
  
  
  Men onyń ýaqytty satyp alýǵa tyrysyp jatqanyna taǵy da kúdiktendim, biraq onyń daýysy shynaıy, mazasyz boldy. Men ony tyńdaýym kerek edi. Eger ol shyndyqty aıtsa, Rıva meni Kobraǵa aparýy múmkin edi; eger ol ótirik aıtsa, men ony áli de tyńdaýym kerek edi jáne onyń sózderinen, eń bolmaǵanda, maǵan osy anyqtamany bergen kez kelgen nárseni túsinýge tyrysýym kerek edi. Men onyń qasynda turdym, eger zerthanada bireý paıda bolsa, onyń áńgimesin kenetten úzýge daıynmyn.
  
  
  Rıva jalǵan qımyldar jasaǵan joq. Shıva ony "Kobra" uıymyna kirýge májbúrlegenin túsindire bastaǵanda, onyń daýysy ózgergen joq. - Ol meniń ákem Nıkti úıde ustaıdy... onyń úlken aǵasynyń, eger men polısıaǵa nemese úkimetten bireýge habarlassam, ol ony óltirmes buryn oılanbas edi. Meniń ákem qatty aýyryp, sharasyz kúıde. Naǵashym ony óltiremin dep qorqytyp qana qoımaı, emdelýden de aıyramyn dep qorqytty... eger men onyń buıryǵyn oryndamasam.
  
  
  - Al seniń ákeń qazir qaıda?
  
  
  - Men bilmeımin. Shıva ony bir jerde tutqynda ustaıdy, biraq bul úıde emes.
  
  
  Men ózimdi árqashan adamnyń shynaıy nemese shynaıy emes ekenin boljaı alatyn adamdardyń bilgiri dep sanaıtynmyn. Al endi, men qulaǵymdy tik ustap, daýysymda qandaı da bir ıntonasıany kútip tursam da, bul meniń alǵashqy ashýyma qaramastan, men Rıvanyń áńgimesine senetinimdi baıqadym. Eń aldymen, bul maǵynasy bolǵandyqtan. Ásirese, eger Shıva ony ákesiniń kesirinen bopsalap, onyń las josparlaryna aralasýǵa májbúrlese.
  
  
  —Túsindirýge bolatyn taǵy bir nárse bar", — dedim men.
  
  
  Biraq bul joly meniń sózim úzildi. Bireý esiktiń arǵy jaǵymen qozǵalyp kele jatty. - Rıva? — dep shaqyrdy er adamnyń daýysy. - Esik nege jabyq? Meni kirgizshi!
  
  
  - Bul kim? men sybyrladym, qyzdy oryndyqtan turýǵa májbúrledim.
  
  
  - Naǵashymnyń adamdarynyń biri Nırad.
  
  
  - Men ony bilemin. Eshteńe bolǵan joq dep keıip tanytyńyz. Oǵan sený qaýipti edi, biraq bul kezde meniń basqa amalym qalmady.
  
  
  - Bir sátke! — dep aıqaılady Rıva. Men onyń kiltin berip, esikke qaraı ıterip jibergenimde, ol maǵan úreıli kózqaraspen qarady.
  
  
  Men zerthanany tez qarap shyqtym, biraq Nıradpen kúresý úshin qarý retinde qajet nárseni taba almadym. Qalaı bolǵanda da, men oǵan bir kún buryn birneshe nárseni kórsettim, sondyqtan muny óz jolymmen jasaý maǵan qıyn bolǵan joq. Men esiktiń syrtynda turyp, qulaǵymdy qysyp kúttim, al jas úndi Rıvadan ony ashýyn ótinip, tutqany bura berdi.
  
  
  Ol neǵurlym tezirek kirse, soǵurlym tezirek zalalsyzdandyramyn dep sheshtim.
  
  
  Nırad, Randjıt, Gýrnek, Hakshı, Shıva boldy, taǵy qanshasy Qudaı biledi. Qalaı bolǵanda da, men ózim úshin qorytyndy jasadym, men Shıvaǵa tıesili daýystyq mımıkany izdeýdi bir jerden bastaýym kerek edi, al Nırad basqalar sıaqty jaqsy bastama boldy.
  
  
  Rıva dirildegen qolyn sozyp, kiltti qulypqa kirgizdi.
  
  
  Eger ol qazir meni aldasa, jaǵdaı qıyndaı túser edi; biraq bul onyń maǵan ótirik aıtqanyn bilýdiń jalǵyz joly boldy. Osy kezde ol zerthananyń esigin ashý úshin qulyptaǵy kiltti burady.
  
  
  
  
  7
  
  
  - Bul neni bildiredi? — dep surady Nırad. Úndi budan bylaı bınt taqpaıtyn jáne daıashynyń formasyn dástúrli kıimmen almastyratyn.
  
  
  "Men esiktiń qulyptalǵanyn túsinbedim", — dep jaýap berdi Rıva artqa sheginip. Men shıelenisip kettim, óıtkeni ol Nıradqa meniń esik aldynda bolýym týraly eskertpeıtinine áli senimdi emes edim.
  
  
  Artyna qaraýǵa qınalmaǵan jas jigit zerthanaǵa kirip, esikti artynan tars jaýyp aldy. - Bul endi qaıtalanbasyn! ol barda maqtanǵandaı tákapparlanyp aıqaılady.
  
  
  Rıva bir qadam artqa sheginip, júıkesin basqara almaıtyny anyq. Onyń jest-ısharasy onyń júıkesine opasyzdyq jasady. Sosyn men oǵan sendim jáne bolǵan oqıǵadan keıin de oǵan senýdi sheshtim.
  
  
  —Aǵań seni óz kabınetinde kórgisi keledi", — dedi úndi qurǵaq únmen. - Dereý.
  
  
  Bul sóz meni áreketke ıtermelegen belgi retinde aýada ilýli turdy. Taǵy da, bul meni qıyn jaǵdaıdan shyǵaratyn "taekvondo" boldy. Men alǵa umtyldym, kúshti soqqy berý úshin aýada ushyp kete jazdadym.
  
  
  Men Nıradtyń kókbaýyryn kózdedim; "cha-kıdiń" soqqy kúshi ony jerge qulatty. Úndi búıirinen domalap ketti, onyń beti aýyrsynýdyń groteskilik kúlkisimen burmalandy.
  
  
  Men eńkeıip, keýdem men jambasymnyń barlyq salmaǵyn ony ıegime tıgizý úshin paıdalandym. Nırad "djı-lý-kıdiń" soqqysynan artqa qulap, basy bir jaqqa salbyrap qaldy; Meniń qolymnyń býyndary onyń bet súıekterin syndyrǵanyn túsindim. Biraq ol bas tartqan joq.
  
  
  - Esikti jap! - men Rıvege ysqyrdym. Boıjetken kiltti qulypqa salýǵa asyqty.
  
  
  Nırad burylyp, aıaǵynan tura aldy. Ol dirildep, shalbarynyń belbeýine qolyn sozdy, men onyń ustap almaq bolǵan tapanshanyń tutqasyn kórdim. Sodan keıin bári shatasqan tús sıaqty boldy, refleksıaǵa negizdelgen áreketter tizbegi. Men tez ońǵa qaraı júgirdim de, sol tizemdi belime kóterip, buryldym. Bir aıaǵymda turyp, men tizeme qondym da, sol aıaǵymdy minsiz soqqymen birden qataıttym.
  
  
  "Djop-che-kı" onyń bileginen uryp, myltyqty edenge qulatty. Endi ol qarýsyz bolǵandyqtan, jas úndi maǵan jabaıy kózderimen qarady. Qorqynyshtan onyń kádimgi tákapparlyǵy seıilip, ol shegine bastady, al jańa ǵana soqqan soqqysynan onyń ıeginde qara kók kógerý keńeıe bastady.
  
  
  Ol aıqaılaý úshin aýzyn ashty, sol kezde men bas barmaǵymdy kómeıime basyp, onyń tamaǵyna sekirdim. Nırad tynysy tarylǵandaı boldy, biraq onyń aıaǵyn kóterip, meniń shap tusymnan urýǵa áli kúshi bar edi. Soqyr aýyrsyný meni basqa bireýdiń moınyndaǵy ustamdy bosatýǵa májbúr etti. Men tynys alý úshin teńseldim; Qolymdy keýdeme qysyp, edenge eńkeıýge týra keldi.
  
  
  Nırad esikke qaraı júgirdi. Men alǵan jan túrshigerlik soqqymnan áli de óz-ózimnen adasyp, alǵa sekirdim. Men oǵan aıaǵymnan ustap sekirdim. Ol qatty soqqymen qulap tústi.
  
  
  Men birden onyń ústine tizemdi onyń jambasyna tirep turdym. Men suradym. - Kózderiń qalaı, Nırad? - Men oǵan jumys istegen barda kórsetken qarym-qatynasymnyń izderi áli de kórinip turdy.
  
  
  Jaýap berýdiń ornyna ol meni tastaýǵa tyrysyp, bar salmaǵymen alǵa umtyldy. Eger men onyń moıyn súıegin syndyrsam, men onyń keýdesin de syndyrar edim, ol endi kóterile almaıtyn edi. Sondyqtan men karate qabyldaýda qolymdy kóterdim.
  
  
  Biraq Nırad jekpe-jek óneri týraly fılmderdiń jankúıeri bolsa kerek, áıtpese bireý oǵan karate negizderin úıretken. Men qolymdy kótergenimde, ol meniń "son-nal mak-kıdiń" kesý soqqysyna qarsy turdy. Bul tóbeleske aınalýy kerek edi, men qalaǵan nárse osy boldy.
  
  
  —Sonymen... sen men oılaǵannan da jaqsysyń", — dedim men aıaǵyma turý úshin ózimdi tartyp.
  
  
  Men de onyń aınalasynda aınala bastaǵanymda ol da ornynan turyp, teńselip qaldy. Qyryldaǵan aıqaımen men alǵa umtyldym, kún pleksýsyna, sodan keıin shyntaǵymmen jaqqa ólimge soqtym. "pan-de djı-lý-kı" men "pal-kýp chı-kıdiń" birlesken áreketi onyń senimdiligin shaıqap qana qoımaı, eki qabyrǵasyn syndyrýǵa jetkilikti boldy.
  
  
  Nırad azapqa mas bolyp, artqa shegindi. Men ózimdi qozǵaýǵa jol bermedim. Shıva meni jan túrshigerlik ólimmen óltirýge bel býdy, al óltirýshi Ashok Anand týraly estelik meniń esimde áli kúnge deıin saqtaldy. Ásirese, Ashoka eshqashan Shıvaǵa da, Kobranyń zańsyz operasıalaryna da úlken qaýip tóndirmegendikten.
  
  
  Sondyqtan men Nıradqa aıaýshylyq bildirgen joqpyn. Ol jaldamaly adam bolǵan... essiz kisi óltirýshiniń qyzmetindegi óltirýshi. Meniń tabandylyǵymdy jáne ózin-ózi saqtaý ınstınktimdi elemeı, meni baǵalamaǵan adam.
  
  
  Meniń oıymsha, ol jaq súıegi synyp, eki qabyrǵasy synyp, qaıta kúresýge shamasy kelmedi. Múmkin tipti ókpesi tesilgen bolsa da.
  
  
  Biraq men ony baqylap júrgenimde, ol óz ómiri úshin fızıkalyq azappen kúresýdi jalǵastyrdy. Ol sózbe-sóz qulap qalǵan myltyqty tartyp almaq bolyp, edendi tyrnap jatty. Men ony toqtata almaı turyp, ol tipti saýsaqtarymen ustap úlgerdi.
  
  
  -Men seni aqyry meniń oıymdy túsine bastadyń dep oıladym, Nırad... - dedim de, tepkilep saýsaqtaryn syndyryp, myltyqty taǵy da ushyp jiberdim. Qarý zerthanalyq ústelderdiń birinen sekirip túsip, edenge qulady.
  
  
  Bul qazirgi ýaqytta jas úndilikti eńbekke jaramsyz etý týraly másele bolǵan joq. Ol tym kóp nárseni, ásirese Rıvanyń sybaılastyǵyn kórdi. Men ony baılap, aýzymdy jaýyp tastasam da, ol erte me, kesh pe Shıvaǵa jıeniniń maǵan qashýǵa qalaı kómekteskenin aıtyp beredi.
  
  
  Meniń oıymsha, men kedeı jigitke janashyrlyq sezimin sezindim. Biraq men bir adamnyń ǵana emes, mıllıondaǵan adamnyń ómirin qıǵanyn túsindim. Eger Shıva óz josparlaryn júzege asyrǵan bolsa, Batys úndiqytaılyq bloktyń aralasýynsyz qurylǵanyna kýá bolmas edi. Bul termoıadrolyq oqtumsyǵy bar "Trıton" qurlyqaralyq balıstıkalyq zymyranynan bastap ıadrolyq qarýdyń barlyq arsenalyn iske qosar edi. Al túpkilikti nátıje tipti eń sabyrly, eń salqynqandy er adamdar úshin de qorqynyshty boldy.
  
  
  "Sýyq qandy" maǵan sáıkes keletin anyqtama emes. Men sadıs emespin, biraq ýaqyt pen tájirıbe arqyly men, árıne, "qataıyp kettim". Nırad meniń jolymda boldy, bul meniń mısıamnyń sátti bolýyna ákelgen jol. Jaǵdaıdyń shyndyǵymen betpe-bet kelýge týra keldi. Sóıtip, jas úndi qorqyp ketken baladaı jylap edenge eńkeıip jatqanda, men ony julqylap ornynan turǵyzyp, jylan shuńqyrynyń tas qabyrǵasyna ıterip jiberdim.
  
  
  Onyń beti qanǵa boıalyp, betinde birtúrli órnekter paıda boldy, aýzy jartylaı ashylyp, tili qustyń synǵan qanatyndaı salbyrap turdy. - Joq... "sahıb"... ótinemin, joq... men...
  
  
  "Sen jaı ǵana buıryqty oryndadyń, men bilemin", - dep sózin bólip, sóılemdi aıaqtadym. - Men de, Nırad, men de.
  
  
  Onyń artynda men baýyrymen jorǵalaýshylardyń shuńqyrdyń tas qabyrǵalaryna soǵylyp ysqyryp, ysqyrǵanyn estidim. Nırad Kobrada jumys isteýge májbúr bolǵan joq, ol oǵan óz erkimen bardy. Mine, qazir ol óz jumysyn oılaǵannan áldeqaıda erterek aıaqtaıdy.
  
  
  Ol meniń muny aıtqym kelgenin túsingende, onyń kózqarasy kenet ózgerdi. Ol meniń betime tıgen aıaǵymen ózin bosatýǵa tyrysty jáne ysqyrdy: - Shıva seniń ólgenińdi kórgisi keledi! - Men bul perspektıvaǵa toqtalǵan joqpyn.
  
  
  "Nırad bolýy múmkin, biraq sen bul jerde bolmaısyń jáne ne bolatynyn kórmeısiń". - Men budan artyq ýaqytty bosqa ótkize almadym. Meniń judyryǵym onyń ıegine tıdi, ol artqa qaraı qulady. Men onyń shalbarynyń belbeýinen ustadym. Nırad aıqaılamaq boldy, biraq synǵan qabyrǵalary oǵan tek únsiz zastyrsýǵa múmkindik berdi. - Saparyńyz sátti ótsin! men aıqaılap, ony shuńqyrdyń shetine laqtyrdym.
  
  
  Ol shetinen ustaýǵa tyrysty, biraq ustaı almady. Onyń aıaǵy aýada dirildep ketti, sodan keıin úndi artqa qulap, jasandy toǵanǵa tap boldy, men qorqynyshty teńiz jylandarynyń bastaryn qımyldatyp jatqanyn kórdim.
  
  
  Sýda gúrildeý, saqınalar men quıryqtardyń qozǵalýy. Nıradtyń denesi azap shegip jınaldy. Úndi toqtap turǵan sýdan shyǵýǵa tyrysyp, búıirine buryldy. Teńiz jylany qysqa tisterin bilegine qadady; sosyn ol óz elementinen belgisiz qozǵalyp, sýdan ózi shyǵyp ketti. Biraq ol azý tisterin er adamnyń qolyna qadap, birtúrli qorqynyshty tabandylyqpen qaldy.
  
  
  Aqyry ol oljasyn tastap ketkende jáne Nırad esinen tanyp turýǵa tyrysqanda, koról Kobra onyń aýmaǵynda onyń tynyshtyǵyn eshkim buza almaıtynyn kórsetý úshin arasha tústi. Men bul kórinisti qandaı da bir sıqyrly sumdyqpen baqylap otyrdym. Bul men úshin Shıva oılap tapqan nárse boldy. Kobra ornynan turyp, aýada soryldy.
  
  
  Nıradtyń aıqaılaýǵa da, qashý týraly oılaýǵa da ýaqyty bolmady. Baýyrymen jorǵalaýshy naızaǵaı jyldamdyǵymen júgirdi, sonymen birge tisti, qabyrshaqty jylan azý tisterin jas úndistiń tobyǵyna qadady. Nıradtyń erninen dirildegen gúril estildi. Shuńqyr ysqyryp, ysqyryp, qamshymen tirilip jatqanda men ony baqylap otyrdym.
  
  
  Spazmodıkalyq diril úndiliktiń denesin dúr silkindirdi. Aıaqtary qysylyp, qoldary kóıleginiń jaǵasyna jabysyp, dem ala almaǵandaı boldy. Ol tynys alýdyń júıke ortalyqtaryn saldandyratyn kobra ýynan tunshyǵyp qaldy.
  
  
  Nıradtyń beti men qolynda qyzyl daqtar paıda boldy; ishki qan ketýler boldy. Jylandar ysqyrýyn toqtatpaı, ony birneshe ret uryp-soǵyp, tisterin azaptalǵan etine birneshe ret ólimge ákelip soqtyrdy. Nıradanyń tili aýzymnan shyqqan kezde men basqa jaqqa qaradym, endi ol bir aýyz sóz aıta almady.
  
  
  Shuńqyrdyń túbine qulaǵan pishini buzylǵan deneniń qaǵýy sózsiz jerleý áni boldy; ólim birneshe mınýttan keıin keledi. Biraq bul meniń kezegim emes edi, shúkir.
  
  
  "Aǵań men úshin osyny qalaǵan", — dedim men Rıvaǵa. - Birinen soń biri tisteý.
  
  
  Ol oryndyqqa betin qolymen jaýyp otyrdy. Men sóılegenimde ol basyn kóterip, meniń kózime qarady. Onyń beti jylaǵannan dymqyl emes, qara kózderi baısaldy jáne salqyn qarap turdy. Ol ózi kórgen jan túrshigerlik kórinisten keıin de júıkesin basqara almaı qaldy.
  
  
  —Jaraıdy", — dep sybyrlady ol. - Men baqyttymyn. Bir kúni men saǵan bárin, aǵamnyń óz adamdarymen jasaýǵa májbúrlegen qatygez, qorlaıtyn isterin aıtyp beremin... ol úshin jumys isteıtin, Jalańash qudaıdaı tabynatyn shoshqalar arqyly. Nırad eń jamanǵa laıyq edi, sendiremin.
  
  
  Sonda ǵana Rıva esinen tanyp qalǵandaı boldy, onyń júzi kúshti emosıalardy kórsetti. Men ony abaılap kóterip, qolyma aldym. Ol dirildep turdy. Men ony janyma ustadym, jeńil súıispenshilikpen onyń moınyna tıgizdim. Kóp uzamaı, men de biz úshin eshkim kedergi jasamaıtyn ýaqyt keledi dep úmittendim. Biraq qazir men ketýim kerek edi, men neǵurlym tezirek ketsem, soǵurlym jaqsy.
  
  
  Ol meniń mazasyzdyǵymdy sezip, menen alystap ketti.
  
  
  - Men odan suradym. - Biz qaıdamyz? Eń jaqyn qala qandaı?
  
  
  —Men bárin aıtaıyn", — dep jaýap berdi ol. "Biraq aldymen sen meni baılap alýyń kerek, áıtpese aǵam seniń qashyp ketýińe jáne ákemniń ólýine kómekteskenimdi túsinedi". Ol da meni óltiretin shyǵar.
  
  
  Ol arqannyń sońynan ketti, men oryndyqty nusqadym. Sodan keıin ol meniń bilýim kerek nárseniń bárin túsindirip bergende, men sahnanyń tabıǵı kórinýin qalap, arqandy onyń beli men tobyǵyna orap aldym.
  
  
  Men oǵan mısıamnyń maqsaty ne ekenin qysqasha aıtyp berdim; Ol qundy odaqtas bolǵannan keıin men oǵan sene alar edim. Biraq men oǵan qaýip tóndirgim kelmedi.
  
  
  Al men onyń maǵan, bálkim, odan da kóp maǵan muqtaj ekenin túsingenimde, sońǵy kúmán joıylyp, eń tolyq senimge jol berdi.
  
  
  —Agra birneshe mıl qashyqtyqta", — dep túsindirdi qyz. - Vıllanyń artynda birden negizgi jolmen júrińiz: ol sizdi tikeleı qalaǵa aparady. Biz búgin keshke kezdesýimiz kerek: Men qosymsha aqparat alýǵa tyrysamyn. Sen úshin.
  
  
  - Biz úshin, siz aıtyp otyrsyz. Ákeńniń ómiri men qutqarylýy úshin", - dep eske saldym.
  
  
  Kezdesý ýaqyty belgilengen kezde men shkaftan shúberekterdi taýyp alyp, onyń aýzyn jaýyp tastadym da, keteıin dep turdym. Men sońǵy ret Shıvaǵa kúdik týǵyzbaý úshin shilterdiń tyǵyz ekenine kóz jetkizdim.
  
  
  Nıradanyń myltyǵy edende jatty. Men ony artqy qaltama tyǵyp qoıdym, sosyn shkafta ilýli turǵan qysqa aq halatty qolyma aldym da, eń bolmaǵanda meniń kúndelikti qajettilikterimdi qanaǵattandyratyn qarapaıym kóılek kıdim.
  
  
  Rıva basqa jaqqa qarady. Kóz jasy onyń betin sýlaı bastady. Men qaıtyp oralǵym keldi, oǵan bári jaqsy bolatynyn bildirgim keldi; biraq meni bir nárse toqtatty, múmkin ony endi eshqashan kórmeý qorqynyshy. Men Rıva Sıngh týraly oıladym, biraq birinshi oıǵa AX agentiniń sezimi keldi. Men Rıvanyń kóńilin qaldyrýym múmkin edi, biraq men óz úkimetimdi jáne onyń maǵan artqan senimin renjite almadym... mıllıondaǵan adamnyń ómirine aqylsyz adamnyń absýrdtyq armandary, qylmystyq josparlary qaýip tóngen kezde emes.
  
  
  
  
  8
  
  
  Maqal-mátelderdi qoldaný ońaı, óıtkeni olar jalpy adamzattyq aqıqattardy qysqasha bildiredi: olar barlyq jaǵdaılarǵa ońaı beıimdeledi. Rıva Sınghti ýly baýyrymen jorǵalaýshylar jınaǵy men daıashynyń denesi shuńqyrda groteskpen jatqan zerthanada jalǵyz qaldyrǵanymda oıyma ne keldi: "Jańbyr jaýsa, bári mindetti túrde sýlanbaıdy".
  
  
  Oqıǵalar birte-birte bolǵan joq; Men Nú-Delıge eki kún buryn kelgennen beri olar maǵan qatty áser etti. Osy qysqa ýaqyt ishinde, meni tyǵyryqqa tireıtin azǵyrýdyń sońynan ermeımin be dep birneshe ret oılanǵannan keıin, Shıva meni óz uıasyna azǵyryp úlgerdi. Bul ońaı jol emes edi, men jumbaq Shıvany kóre almadym... Hakshı men Kobra mıynyń sońǵy ıesi. Biraq men bul fantasıka emes ekenine ózimdi sendirý úshin jetkilikti dálelder aldym. Biz betpe-bet kezdespesek te, adam bolǵan.
  
  
  Erte me, kesh pe, ol meniń oǵan aıtarym bar ekenin bilmeı turyp, bul da bolady. Biraq qazir men Agraǵa jetýim kerek edi, ol nemese onyń gorılalary meniń qashyp ketkenimdi bilmeı turyp, olar kameraǵa qarap, bes ashýly jylannan basqa ony bos dep tappas buryn.
  
  
  Zerthana qabyrǵalary tyǵyzdalǵan tar dálizge ashyldy. Shıva saraıynyń qabyrǵalarynyń syrtynda men qursaýdyń tómen, yzyldaǵan dybystaryn estidim. "Pý...pý...pý" degen jol meniń árbir oıymda, árbir qımyl-qozǵalysymda kórinetin dabyl qaǵýmen aýystyryldy. Men aıaǵymnyń ushymen tar ótkelden óttim, sol sátte aýada daýys estilip, dálizdiń arǵy jaǵynan jańǵyryqty.
  
  
  - Neerad? Sen munda ne istep júrsiń? Sen bilesiń be, ol kútkendi unatpaıdy...
  
  
  Bul Randjıt nemese Gýrnek bolsa kerek, bálkim, birinshisi, óıtkeni Gýrnektiń beti áli tańylǵan. Men er adamnyń daýsynan shydamsyzdyqty baıqadym da, aıaq dybysy maǵan jaqyndaǵan kezde dálizdegi oıyqqa otyrdym. Men qarasam Randjıtti kórdim. Onyń kóılegi keýdesine túımelenbegen, al moınyna taqqan drossel metal jarqylyn shyǵarǵan. Úndi zerthananyń esigin qaqty, men onyń reaksıasyn kútpedim.
  
  
  Ekige eńkeıip, men basqa dálizge, qandaı da bir labırıntke júgirdim. Men vıllada boldym, men oıladym, ádette vıllanyń esigi bar, tipti odan da kóp. Men ony bir mınýttan keıin taptym. Men úlken, birtúrli kiriktirilgen aǵash esikti ıterip jiberdim de, tańerteńgi kúnniń jarqyraǵan sáýlesine úırenýge tyrysyp, jypylyqtadym.
  
  
  Aýla tolyǵymen Jerorta teńiziniń bir jerinen kóshirilgendeı boldy. Qalyń japyraqtar, gúldengen butalar, jaıqalǵan ósimdikter. Álbette, Shıva Fransıanyń ońtústigindegi qunarly aýyldyq jerdiń bir buryshynyń kóshirmesin qaıtalaý úshin shyǵyndaryn aıamady.
  
  
  Esikti aqyryn japqannan keıin men búıirlik bıiktiktegi esikten bastalatyn qıyrshyq tasty jolmen júgirdim. Jaıaý júrginshiler joly arshalar men butalardyń tyǵyz jınalýyna ákelip soqtyrdy, uqypty qyrqyp, kútip ustady. Jalpy dabyl áli sóngen joq, men onyń sónýin kútkim kelmedi. Meniń ıyǵymnan jyldam qaraý Randjıttiń basqalarǵa eskertýge áli úlgermegenin rastady.
  
  
  Biraq men bul birneshe mınýttyq másele ekenin bildim. Men aǵashtardyń qorshaýynan basqa qaqpa da, basqa jol da taba almadym. Men bas pen moıyndy ıyǵyma qysyp, jalańash saýsaqtarymmen butaqtardan tosqaýyldy ıterip, alǵa qaraı qadam bastym. Men ózim qalaǵannan da kóp shý shyǵardym, biraq bul mısıa basynan bastap apatqa aınaldy jáne dál qazir jaǵdaı jaqsarmady.
  
  
  Butaqtar sózbe-sóz meniń kıimimdi julyp alyp, betim men kózimdi qamshylap jatty. Artymnan men azdap qımyl estidim, daýystardyń shatasýy barǵan saıyn aıqyndala tústi. Men butaqtardan ótýdi jalǵastyrdym, aqyry ózimdi bosattym; Men vılla boıymen ótetin shańdy joldyń shetinde turdym.
  
  
  Tipti tynys alýǵa da ýaqyt bolmady. Men ár qadam saıyn shań bulttaryn kóterip júgirdim. Aldymda únsiz mýzykanyń álsiz dybystary jańǵyryqty: men Agraǵa barar jolda júk kóliginen nemese fýrgonnan shyqqan dep úmittenip, dybystyń sońynan erdim.
  
  
  Eger geografıalyq ornalasýym durys esimde bolsa, Agra Nú-Delıden úsh saǵattyq jerde ornalasqan jáne Táj-Mahal ornalasqan jer retinde álemge áıgili bolǵan. Eger qalaǵa barý meniń josparymda bolmasa, onda Shıva boldy.
  
  
  Men basty jolǵa shyqtym. Bul óte tar boldy, qozǵalys eki baǵytta júretin jalǵyz jolaq. Mýson maýsymy birneshe aıdan keıin bastalady, sondyqtan jol tósemi jalańash jáne qańyrap bos, qara shańnyń birkelki keńistigi boldy. Jol jıekterinde qýraǵan aǵashtar sozylyp jatty, al buralǵan butaqtarda lashyndar, qorqynyshty, jalańash máıitterdi únsiz jegishter otyrdy.
  
  
  Rıvanyń maǵan egjeı-tegjeıli nusqaýlar berýge ýaqyty bolmady. Men joldan eki jaqqa da qaradym, biraq Agraǵa baratyn jolymdy kórsetetin eshteńe kórmedim. Men jarqyraǵan kúnge kózimdi qysyp qarasam, bir sátten keıin joldyń arǵy jaǵyndaǵy kishkene ottyń aınalasynda eńkeıgen bir otbasyn kórdim.
  
  
  Eki eresek pen tórt bala maǵan jasyryn qyzyǵýshylyqpen qarady. Men múmkindikti paıdalanýdy sheshtim de, topqa jetkende kenet toqtap, kóshe boıymen júgirdim. Tek beline belbeý taqqan aryq jigit ornynan turýǵa tyryspaı maǵan qaraý úshin betin kóterdi. Ol menen on jas kishi bolsa kerek, biraq myjylǵan, shógilgen júzi onyń kelbetin áldeqaıda qartaıtty.
  
  
  - Agra? - men suradym, birde-bireýi aǵylshyn tilinde sóılemeıtini anyqtaldy. Men kósheni nusqap, taǵy suradym: - Agra?
  
  
  Anam men ákem tańdana qarady, tórt balanyń ekeýi shalbarymdy tarta bastady. - "Baqshısh, baqshısh!"- múldem jalańash qyz bir qolymen aıaǵymdy tartyp, ekinshi qolymen aýzymdy nusqap qaıtalady. Onyń jińishke, skyldaǵan daýysy jalynýdy jalǵastyra berdi.
  
  
  Vıllada olar meniń kúrteshemdi ámıanymmen jáne ishki qaltamda ustaǵan aqshammen birge alyp ketti, sondyqtan mende Rıvadan alǵan bir ýys rýpıı ǵana boldy. Mine, basqalarǵa qosýǵa bolatyn taǵy bir másele. Alaıda men mys tıyndy taýyp alyp, ony ash balanyń sozylǵan qolynyń alaqanyna qoıdym.
  
  
  —Agra", — dep qaıtaladym men vıllany jasyryp turǵan qorshaýǵa qobaljyp qarap. - Táj-Mahal...
  
  
  - Ah, "sahıb", Táj-Mahal! — dedi álgi adam. Ol áli eńkeıip turdy, biraq vıllanyń sol jaǵynda maǵan jol kórsetý úshin súıekti qolyn kóterdi.
  
  
  Men jambasymnyń qatty aýyrǵanyn sezip, qaıtadan júgirdim. Agraǵa jetýime kómektesý úshin kólik, arba, kez kelgen kólik ótip ketedi dep úmittený ǵana qaldy. Biraq men kóliktiń nemese fýrgonnyń ornyna shý estidim, ol meni birden Nú-Delıge kelgennen keıingi birinshi keshte bolǵan oqıǵalarǵa qaıta ákeldi. Bul jótel boldy, sosyn artymdaǵy motosıkl gúrildedi.
  
  
  Men ár metrge burylyp júgire berdim. Vıllany qorshap turǵan soqpaqtan bortynda eki adamy bar motosıkl basty jolǵa shyqty; olardyń bastary taqıaǵa oranyp, maǵan qaraı bet aldy. Men shalbarymnyń qaltasynda ustaǵan Nıradtyń myltyǵyn aldym.
  
  
  Bul Astra.32 boldy, ol júz metr radıýsta kez kelgen nysanaǵa tıe alady. Astra kompanıasy Colt jáne Walther tapanshalaryna uqsas tapanshalardy jasaıdy (olardyń quny aıtarlyqtaı joǵary), men olardy buryn birneshe ret qoldanǵanmyn. Biraq men nysanaǵa alyp, trıggerdi tartý úshin toqtaǵanymda, myltyqtyń bosap qalǵanyn túsindim. Men myltyqty shalbarymnyń qaltasyna qaıta salyp, qaıta júgirdim, tipti birneshe dúım qashyqtyqta oq ushyp bara jatqanda da, sol jaqtan birneshe qadam jerde aǵashtan qabyqtyń bir bóligi ushyp ketti.
  
  
  Kimde-kim oq atsa, onyń belgili bir tájirıbesi men úırengen kózi bolǵan. Men jerjańǵaq sıaqty jaýǵan oqtardan aýlaq bolyp, soqpaqtan túsýge múmkindik beretin baspana izdep, zıg-zagpen júgire bastadym. Taǵy bir oq atyldy, bul joly oq meniń oń ıyǵyma tıdi. Aldymda elý metrdeı jerde kirpish qubyrdan qara tútin baǵanasy kóterilip turǵan aǵash lashyqty kórdim.
  
  
  Men bul ne ekenin bilmedim, biraq ómirimde eshqashan júgirmegendeı júgirýdi jalǵastyrdym. Motosıkl qashyqtyqty qysqartty, biraq joldan kóterilgen shań júrgizýshige kólikti kórýge, demek, eń joǵary jyldamdyqpen júrgizýge kedergi keltirdi. Men osy múmkindikti paıdalanyp, qoqys úıilgen aýlaǵa júgirdim, al eki adamnyń biri serigine toqtap, ári qaraı júrýdi buıyrdy.
  
  
  Bul Randjıt pen Gýrnek bolsa kerek, dep oıladym men Shıvanyń ekiden kóp oqqaǵary bar ekenine senimdi bolsam da. Ǵımarattyń búıirinen aǵash esik ashyldy; esik tot basqan topsalardyń birine ǵana ilingen. Men ishke qaraı júgirdim, sol kezde tanaýyma janýarlardyń qany men nájisiniń júrek aınýyn týdyratyn ıisi shyqty.
  
  
  Men mal soıý alańynda boldym jáne ózimdi HIH ǵasyrǵa oralǵandaı sezindim. Indýstar sıyr etin jemeıdi, musylmandar jeıdi. Iri qara maldyńychyrsyǵany, maldyń tuıaǵynyń shydamsyzdyǵynan qaǵýy, sıyr soıýǵa daıyndalyp jatqan adamdardyń tańyrqaǵan kózqarasy meniń tyǵylý úshin eń az qolaıly jerge kelgenimdi anyq kórsetti.
  
  
  Er adamdar judyryqtaryn kóterip aıqaılaı bastady. Men olar úshin óltirýdi qajet etetin janýarlarǵa esh qatysy joq qaskúnem boldym. —Keshirińiz, dostar", — dep kúbirledim men eki úlken sıyrdyń arasyn syrttaǵy kanalızasıaǵa aparatyn qanǵa toly vanaǵa qaraı júgirdim.
  
  
  Iisi kez kelgen adamnyń asqazany uıyp qalatyndaı boldy; Men onyń Shıvanyń buzaqylaryn toqtatqanyn qaladym. Aýada soıylǵan et pen qorqynyshtyń ıisi ańqyp turdy. Mal úreılene bastady, tuıaqtary anda-sanda las edendi qaǵyp jatty. Artymnan ózim túsinbeıtin tilde sóz almasýdy estidim. Sosyn maǵan qaraı kele jatqan aıaq dybystary men janýarlardyń jańǵyryǵy jańǵyryq.
  
  
  - Karter! — dep aıqaılady Randjıt. - Biz jaı ǵana sóıleskimiz keledi. Shıva mámile jasaǵysy keledi!
  
  
  Jaqsy mámile, men paıymdadym: ol úshin meniń ómirim túkke turǵysyz...
  
  
  Kóbinese bir-birimen baılanysy joq janýarlar birge qashyp ketemiz dep qorqytty. Men de buǵan jol berdim. Ózin-ózi saqtaý ınstınktiniń jeteginde, úreıi ushqan sıyrlardyń úıirinen janshylyp qalý. Aıtpaǵym, men de sol túısikti sezindim. Sondyqtan men júgire berdim, basymnan taǵy bir oq ysqyryp, vananyń janyndaǵy baspaldaqtardan sekirdi.
  
  
  Oq meniń shalbaryma daq túsirgen qan, kóń jáne zárdiń shashyraýyn kóterdi. Men óli ortalyqqa, terezeler men esikter kórinbeıtin úlken bólmeniń artyndaǵy qabyrǵaǵa qaraı júgirdim.
  
  
  Men birneshe sekýnd qymbat ýaqyt syılaıtyn nárse izdedim. Men vananyń shetine shyǵyp, úıilgen jem-shóptiń ústinen kórgen aıyrdy ustadym. - Karter! Daýys taǵy da aıqaılady. - Bitti, "sahıb"!
  
  
  - Olaı emes! men daýystap jaýap berdim, naızamdy naızadaı ustadym.
  
  
  Randjıt taǵy bir oq atty, biraq dál sol sátte keýdesine tórt ótkir shanyshqy tisteri qadaldy. Men tot basqan quraldy múmkindiginshe qatty laqtyryp jiberdim. Endi men bir orynda turyp, jas úndiliktiń aýzyn ashyp, qoldaryn osy qarýdyń aǵash biligine qysyp artqa sheginip jatqanyn baqylap otyrdym.
  
  
  Seriginiń artynda turǵan Gýrnek meni múlde elemeı, jarasynan shashylyp jatqan tórt tamshy qanǵa tańyrqaı qarady. Ol shanyshqylaryn bosatýǵa tyrysty, biraq Randjıt aıqaılaı berdi, aýyrsynýdyń jabaıy aıqaıy sekýnd saıyn álsireı berdi.
  
  
  Bul Randjıttiń jan túrshigerlik aıqaıy, Gýrnek keýdesinen aıyrdy julyp almaq bolǵan kezdegi ashýy men azaby styrsyǵan daýystary edi, sıyrlardy, onshaqty adamdy, sý tógetin qubyrǵa aparatyn tar jolǵa esinen tanyp qaldy. Men olardyń kúńgirt gúrildegenin, tuıaqtarynyń qaǵylǵanyn,ychyldaǵanyn estidim; Men sekirip túsip, kanalızasıaǵa qaraı jyljı bastadym.
  
  
  Gýrnek qoldaryn aýada bulǵap aıqaılady. Ony arqasynan múıizimen uryp, sózbe-sóz aspanǵa laqtyryp jiberdi, ol úlken vananyń janyna qondy. Randjıt qutyrǵan mal tabynynyń arasyna qulap tústi. Qoldary ashylyp, judyryqtaı groteskilik parodıaǵa jabylǵan kezde onyń erninen sońǵy styrsyǵan aýyrsyný shyqty.
  
  
  Sosyn janýarlardyń sasyq tynysy meniń betime tıdi, men qasaphananyń arǵy jaǵyndaǵy qabyrǵaǵa únemi soǵylyp, dálizden tómen qaraı júgirdim. Las jáne sasyq, beti isip, qan men ter basqan, men jan túrshigerlik qyrǵynnyń osy kórinisin artta qaldyryp, jolǵa shyqqanda jaǵymdy kórinis bolmasam kerek.
  
  
  Men eki úndistiń ne bolǵanyn bilmedim. Gýrnek tiri qalatyn shyǵar, biraq men vıldiń jarasy Randjıtti birjola joıady dep úmittengen edim. Qalyptasqan jaǵdaıda men laıyqty jumys atqardym dep oıladym.
  
  
  Qasaphanadaǵy adamdar da Shıvanyń adamdary bolsa kerek. Men olardyń joldastarynan kek alý úshin alǵa shyqqanyn kútken joqpyn. Men kóshege qaraı bettedim, bireýdi meni osylaı las júrýge qalaı sendiremin dep oıladym.
  
  
  Eski Ford ótip bara jatty. Ol Agraǵa bara jatqan edi, biraq toqtaýǵa shaqyrǵan qolyn qatty bulǵaý beker boldy. Men mys qyzyl júzdi kórdim, sodan keıin kólik ótip bara jatqanda kóterilip jatqan shań bultynyń arasynan joǵalyp ketti.
  
  
  Men toqtamaýǵa bel býyp, júre berdim.
  
  
  Maǵan jýynatyn bólme, taza kıim, aqsha, qarý-jaraq kerek boldy. Meniń bilýimshe, AQSH úkimetiniń Agrada konsýldyǵy da, delegasıasy da bolǵan joq. Qala Nú-Delıge tym jaqyn boldy. Biraq, múmkin, men qonaqúıden ózime qajettisin tabar edim.
  
  
  Qalaı bolǵanda da, men muny isteýim kerek edi. Túske taman boldy, sol kúni keshke mende Reevamen kezdesý boldy. Áli de kóp nárse isteý kerek edi, sondyqtan men qarqynymdy arttyrdym. Rıvanyń aıtýynsha, Agra vılladan birneshe shaqyrym jerde ornalasqan.
  
  
  Birneshe mıl nemese joq, bul árqashan aýyr serýendeý boldy. Tústen keıingi kún meniń basyma aıaýsyz soqty, aspan jalǵan shaǵylystarmen kómkerilgen soqyr bultsyz bet edi. Maǵan qandaı da bir arba kelgenshe shamamen on mınýt, tórtten bir saǵat ótti. Bul shóp arbasyn aıdap bara jatqan aryq ógizder súıretip bara jatqan tozyǵy jetken arba edi.
  
  
  Men tizginin tartyp, arbany jol jıegine toqtatqan júrgizýshi, aq saqaldy jigitke qolymdy bulǵadym. - Sen aǵylshyn tilinde sóıleısiń be? - men sharýadan suradym.
  
  
  "Aǵylshyn tili joq", — dedi ol. - Aǵylshyn tili emes...
  
  
  Men saýsaǵymdy aldymen oǵan, sosyn ózime baǵyttadym. - Agra? - Men suradym. - Agra?
  
  
  - Agra? - dep qaıtalady sharýa ámbebap tilde "Iá" degendi bildiretin qımylmen qolyn bir jaqtan ekinshi jaqqa sermep.
  
  
  Men qatty basymdy ızep, shóptiń ortasyndaǵy arbaǵa shyqtym. Er adam maǵan "paanmen" boıalǵan tisteri men qyzyl ıekterin kórsetip, úlken kúlimsiredi. Sodan keıin ol tizgindi bosatty, al ógizder qaıtadan baıaý qadamdarymen júrdi, bul áli de uzaq jaıaý júrýden jaqsy boldy.
  
  
  Arbanyń yrǵaqty terbelisi men syqyrlaýynan uıyqtap qaldym. Maǵan bir saǵat bolsa da uıyqtaý kerek boldy. Biraq meniń oıymdy vagon shýaqty jolmen domalap bara jatqanda kúsheıip bara jatqan turaqty gýil, gýil úzdi.
  
  
  Instınktıvti túrde saqtanyp, artyma qaradym. Alystan shań kóterilip, usaq qumnyń kishkene bulttary men estigen shýdyń kózin jasyryp turdy. Óz ómirime de, mısıamnyń sáttiligine de nuqsan keltirmeý úshin qajetsiz táýekelge barǵym kelmeı, men ózimdi kózge kórinbeıtin etý úshin ústińgi jaǵyna biraz quıyp, hosh ıisti shópke súńgýge asyqtym.
  
  
  Men ne kele jatqanyn túsine almadym. Men aǵash fýrgondaǵy sańylaýlarǵa qarap, birneshe motordyń únemi gúrildegenin tyńdadym. Al men onyń ne ekenin kórgende shópke tereńirek úńilip, tynysymdy tarttym.
  
  
  Bul jańa tulǵalar edi, biraq sol sátten bastap men olardy umyta almadym. Úsh adam, úndisterdiń barlyǵy sıkhter... Shıva meni izdeýge jáne izdeýge, óltirýge nemese vıllaǵa qaıtarýǵa jibergen motorly jasaq Uly basshynyń sońǵy buıryǵyn kútip turdy. Olar ógiz arbanyń janynan gúrildep ótip ketti; úsh motosıkl de Agraǵa qaraı bet aldy.
  
  
  "Eger Hoýk meni qazir kórse ǵoı!"dep oıladym.
  
  
  Men las, tıynsyz, tek oqtalmaǵan tapanshamen jáne taekvondo men karateden bilimimmen qarýlanǵan edim. Meniń Shıva týraly pikirim ras bolsa, aldaǵy kúnniń qarbalas bolatynyn boljaý qıyn emes edi
  
  
  
  
  9
  
  
  Men Agraǵa bir saǵattan keıin keldim, fýrgon meni qalanyń shetine tastap ketti. Shańdy asfálttalmaǵan kósheler, buralmaly aleıalar, kezdeısoq kelýshilerdi shatastyrý úshin ádeıi jasalǵan aleıalar labırınti. Biraz aqparat alǵannan keıin men American Express keńsesiniń aldyna keldim.
  
  
  Meniń jaǵdaıym erekshe kúlkili emes, biraq ol meni kúldirdi. Mine, men qarapaıym amerıkandyq týrıs beınesinen alyspyn, tólqujatym da, aqsham da joq, Rıva meni baılamas buryn bergen birneshe rýpııden basqa.
  
  
  Men kólikti jalǵa alyp, Nú-Delıge qaıtýdy oıladym, biraq jol kem degende alty saǵatty alady, al meniń ýaqytym taýsylady. Men Hokpen baılanysyp, sol kúni Rıvamen kezdesýge daıyndalýym kerek edi. Sonymen, Nık Karter las, jyrtylǵan, tyrnalǵan jáne qanǵa boıalǵan, ıyǵyn jaıyp, tereń dem alyp, uqypty ǵımarattyń esiginen ótti, beıtanys qaladaǵy jalǵyz úmit jáne men úshin óte qastyq.
  
  
  Agra megapolıs emes. Motosıkl mingen úsh qarýly adam bir sátte búkil qalany aralap shyǵýy múmkin edi. Menedjerdiń kabınetin izdep aq ǵımaratqa kirgenimde, meniń basymda eden paıda boldy.
  
  
  Men buryn da qıyn jaǵdaıǵa tap bolǵanmyn, biraq bul kelemejdeýmen shektesetin. Qarý-jaraq nemese kıim-keshek satyp alýǵa nemese kólik jaldaýǵa bir tıyn bolmasa, men Shıvamen jáne onyń jeke gorıla komandasymen jumys isteýge múmkindigim bolmas edi. Aqsham men zattarym bar tólqujatym Nú-Delıdegi qonaqúı bólmesinde qaýipsiz boldy; biraq meniń qalǵan bóligim astanadan úsh saǵattyq jerde Agrada boldy.
  
  
  Ǵımaratqa kirgen boıda meniń esigime forma kıgen kúzetshi keldi. Men, árıne, beıshara jigitti kinálaı almadym, ásirese qabyrǵadaǵy aınadaǵy óz beınemdi kórgende... las jáne jyrtylǵan úısiz adamnyń beınesi.
  
  
  "Men menedjerdi kórgim keledi", — dedim kúzetshige. - Jazataıym oqıǵa oryn aldy.
  
  
  - Dırektor sesıada, ony alańdatýǵa bolmaıdy, "pýkka hıppı"... - dep jaýap berdi er adam meniń betime balaǵat sózder aıtyp.
  
  
  Jaraıdy, men eshkiniń ıisin sezdim, men, árıne, sánger emes edim; biraq meniń ol jerde turyp, kúzetshimen daýlasqym kelmedi... eger Shıva óz josparlaryn júzege asyrsa, American Express-ti qosa alǵanda, bári qulap ketýi múmkin emes edi.
  
  
  "Onyń sesıada júrgeni maǵan báribir", — dedim men ashýlanyp. - Bul shuǵyl jaǵdaı. - Al ekinshisi meni jolǵa laqtyryp jibermek bolyp, esikke qaraı ıtere bastaǵanda shydamym joǵala bastady. - Jentlmenge bulaı qaraýǵa bolmaıdy! — dedim men tisterimdi qysyp.
  
  
  Kúzetshi qolyn qyzmettik tapanshanyń qapshyǵyna saldy. Ekinshi nómirdegi qate. Men "buzaqylardy" unatpaımyn, ásirese meni ıterip jibergendi unatpaımyn. Sóıtip, qolymdy jyldam sermep, búıregimdi qaǵyp, men uzyn boıly adamdy jyltyratylǵan mármár edenge jaıyp jiberdim. Keńse qyzmetkerleriniń biri basyn kóterip, ornynan atyp turdy.
  
  
  —Ýaıymdaýdyń qajeti joq", — dep sendirdim men ony. - Aıtpaqshy, menedjer meniń dosym... al men onymen is boıynsha sóılesýim kerek. "Dereý."Men bul jerde seniń áriptesińdi kútip otyrmaımyn... - dep men kúzetshiniń fıgýrasyn kórsettim, - men qoǵamda kórnektimin be, joq pa, sony sheshemin.
  
  
  Bul meniń daýys yrǵaǵym bolsa kerek, álde kúzetshini jibergenim asyǵys bolsa kerek, bul jas qyzmetkerdiń asyǵys basyn ızep, ústelderge qaraı júgirgeni. Men vestıbúlde kúlimsirep, ernime jabysyp turdym, eger bir mınýttan keıin áreket etpesem, qaıtadan ashýlanýǵa daıynmyn.
  
  
  Keńse qyzmetkeri úndi edi, biraq maǵan qolyn sozǵan adam menen birneshe jas úlken, uzyn boıly, aryq jigit amerıkandyq edi. Ol óziniń jolaqty kostúminde yńǵaısyz derlik kórindi, minsiz, al meniń kıimim las jáne jyrtylǵan.
  
  
  - Men saǵan nemen kómektese alamyn? — dep surady ol meni basynan aıaǵyna deıin qarap.
  
  
  "Kópshilik aldynda sóılemegen durys", - dedim men ony úzip.
  
  
  - "Keshirińiz?"— dedi ol tańdana qabaǵyn túıip.
  
  
  - Men sizge óz kabınetińizge barýǵa keńes beremin. Men úkimette, sizdiń úkimetińizde jumys isteımin. Arnaıy qupıa qyzmet.
  
  
  - Barlaý qyzmeti? Qyzmetshi kúlip qarsylyq bildirdi. - Júr, sen meni qaljyńdaǵyń keledi! Bul ne, ázil?
  
  
  - Ázilder joq. Al eger siz meni óz kabınetińizde kórgińiz kelmese, men ózim úshin turýym kerek. Biraq men seni renjitkim kelmes edi...
  
  
  Kúzetshi esin jıyp, bizge qaraı jyljydy. Men keńse qyzmetkeriniń kelisetinine úmittenip, onyń kózine qaraı berdim. Men onyń jaǵdaıyn túsindim: ol bilgeninshe, esinen tanyp, ıisi nashar jyndy adamǵa tap boldy.
  
  
  Ol menen basqa jaqqa qarady da, kúzetshige qarady. Bir sekýndqa ol ekiushty boldy, biraq aqyry maǵan artyna qarady da, aqyryn basyn ızedi. —Men bul ne ekenin bilmeımin, biraq men sendiremin, men senen qoryqpaımyn", — dedi ol qatty daýyspen.
  
  
  - Eshkimnen qorqýdyń qajeti joq. Aqyr sońynda, meniń akredıtıvim Nú-Delıde qalsa da, men áli de klıentpin.
  
  
  Men onyń sońynan birneshe ústelder arqyly shaǵyn aǵash paneldi keńsege, Úndi sýbkontınentindegi mınıatúralyq Ýoll-strıtke bardym. Men ústeldegi taqtaıshaǵa oıyp jazylǵan esimge kóz júgirtip, bylǵary oryndyqqa otyrdym da, tamaǵymdy tazalap, óz tarıhymdy basynan bastap aıta bastadym.
  
  
  Men Shıvanyń atyn atamadym, mısıamnyń mánin de, AXE-men qarym-qatynasymdy da naqtylamadym. Men ózimdi SRÝ-dyń arnaıy bóliminiń agenti retinde tanystyrdym, ol dırektor úshin óte mańyzdy bolýy múmkin keńse. Men oǵan óz jaǵdaıymdy túsindirdim, qujattarym men aqsham Nú -Delıde qalǵanyn jáne meniń mısıam astanaǵa oralýǵa múmkindik bermeıtinin, múmkin birneshe kún bolatynyn aıttym.
  
  
  Men áńgimemdi aıaqtaǵan kezde, sonyń ishinde ózimdi nelikten qańǵybas retinde tanystyrǵanymdy, menedjer meniń atymdy bilgisi keldi jáne ústeldiń janynda turǵan kompúterdi paıdalanyp aqparatty tekserdi. Men ádette sandarmen jaqsy jumys isteımin, biraq men kartamnyń nómirin este saqtaýǵa eshqashan alańdamadym. Sondyqtan men jaı ǵana menedjer Reınolds myrzanyń tolyq aty-jónin Vashıngtondaǵy meken-jaıy bar kartada dep atadym.
  
  
  Keıde áýejaılarda men "detektıvtik" nemese tyńshylyq kitaptardy, demalýǵa jáne basymdy tazartýǵa kómektesetin ımmersıvti oqýlardy satyp alamyn. Biraq men eshqashan sıpattalǵan jaǵdaıdy, eń bolmaǵanda, óz basymnan ótken jaǵdaımen salystyrýǵa bolatyn jaǵdaıdy taba almadym. Ózderińiz biletindeı, kitap keıipkerleriniń qolynda ár túrli valútadaǵy ertegideı somalar bolǵan, olardyń tólqujattary da, jeke basyn kýálandyratyn qujattary da, qarý-jaraqtary da taýsylǵan emes. Biraq men "jumbaq" kitabynyń basty keıipkeri emes edim.
  
  
  Menimen bolǵannyń bári "shynaıy" boldy. American Express keńsesi Agra qalasy sıaqty shynaıy boldy. Jeke óz basymnan ótkenniń bári. Men Reınoldstyń kompúterlik derekterdi zerttep jatqanyn muqıat baqylap otyrdym. Eger ol maǵan kómektespese, men tamaǵymnan batyp keter edim. Ońaı jáne qarapaıym.
  
  
  —Jaraıdy, Karter myrza, siz eles emessiz", — dedi Reınolds aqparatty oqyǵannan keıin. "Al sen de bos emes jigitsiń, qosý kerek. Siz álemdi sharladyńyz, ıá? Onyń júzinde kúlki paıda boldy, sosyn menedjer maǵan qalaı qaraǵany úshin keshirim surady.
  
  
  "Kem degende, siz tyńdaı alatyn adamsyz", — dedim men. - Bul - qazir kóptegen adamdarǵa jetispeıtin qasıet.
  
  
  —Men munyń bári dep qorqamyn", — dep kelisti ol. Ol maǵan temeki usyndy da, onyń úıin retke keltirgim kele me dep surady; ol meniń artymnan júrgizýshi jiberý úshin áıelimdi shaqyratyn.
  
  
  Men bul usynysty baǵaladym, biraq oǵan qıyndyq týdyrǵym kelmedi. Men oǵan neǵurlym az adamdardy tartsam, soǵurlym barlyǵyna jaqsy boldy. Men oǵan meıirimdiligi úshin alǵys aıttym, biraq shaqyrýdan bas tarttym. "Maǵan, eń aldymen, múmkindiginshe úndi valútasyndaǵy birneshe júz dollar jáne Vashıngtondaǵy bastyǵyma qońyraý shalý úshin sizdiń keńseńiz qajet.
  
  
  "Másele emes", — dep sendirdi Reınolds meni. Ol ústeldiń arǵy jaǵynan tez kóterildi, barlyǵy qýanyp, qysqartylǵan túrde bolsa da, osyndaı qupıa jáne podptyn sıpattaǵy is-sharalarǵa qatysý múmkindigine qýandy.
  
  
  Jıyrma mınýttan keıin, bir býma vekselden shalbarymnyń qaltasy isip, men dırektordyń ústeliniń artynda Hoýktyń uıqydan oıanǵanyn kútip otyrdym. - Biraq sen túsinesiń be, tún ortasy neshede? — dep kúbirledi bastyǵym.
  
  
  -Men seni eshqashan úshke deıin jatpaısyń dep oıladym.
  
  
  - Úsh saǵat?! Tozaq, men altyda turýym kerek, Úshinshi nómir!
  
  
  Hoýk ashýlanǵan kezde men árqashan №3 boldym; Ol shyn júrekten kóńil-kúıde bolǵanda men Nık nemese Karter boldym. Árıne, Uly basshy Vashıngton men Úndistan arasyndaǵy ýaqyt aıyrmashylyǵyn umytyp ketkenim úshin meni keshirmes edi.
  
  
  "Jaraıdy", - dedim men. - Men seni bir mınýttan keıin tósekke jiberemin; Men seni ne bolǵanyn bilýge qyzyǵasyń dep oıladym...
  
  
  —Men ne bolǵanyn naqty bilemin", — dedi ol jarylyp. - Men buǵan deıin Úndistannyń qaýipsizdik qyzmetimen sóılesken edim. Maǵan sizdiń qońyraýyńyz týraly habarlandy. Nık, sol baıaǵy eski áńgimeden bastamaıyq. Men qateleskenimdi moıyndaımyn. Bastaý úshin, Shıva eshqashan bolǵan emes.
  
  
  - Taǵy da qate. Shıva bar, kópke deıin bolmaıdy dep úmittenemin...
  
  
  - Sen ne týraly aıtyp tursyń? — dep aıqaılady Hoýk. - Men seni bitti, úıge ushamyn dep oıladym.
  
  
  —Múmkin kelesi aptada, eger bári oıdaǵydaı bolsa", — dedim men. Men Hokqa Mohan men Gýrnekpen alǵashqy kezdesýimnen bastap Anandty óltirýge, Qyzyl fortta tutqynǵa túsýime jáne odan keıin ne bolǵanyna deıin egjeı-tegjeılerdi aıttym. Men oǵan sandyq týraly biletinimniń bárin aıtqanymda, ol sózbe-sóz ań-tań boldy.
  
  
  Jaýap kelgenge deıin syzyqtyń arǵy jaǵynan myńdaǵan shaqyrymnan keıin qatty ysqyryq estildi. Hoýktyń daýysy jumsaq ári názik estildi, biraq maǵan onyń qatty qınalǵanyn túsiný úshin aýdarmashynyń qajeti joq edi. -Endi sen meniń senen ne qalaıtynymdy bilesiń, Nık...
  
  
  —Mende túsiniksiz túsinik bar", — dedim men. - Qobdısha, solaı emes pe?
  
  
  - Men kóbirek alǵym keledi. Qajet bolsa, men Shıva men Qajyny qalaımyn. Al men olardy bólshektep alǵym kelmeıdi, men anyq aıttym, Nık?
  
  
  - Óte jaqsy. Men jaǵdaıdy sizderdiń ólshemderińiz boıynsha júrgizýdi uıǵardym. Biraq geroındi jetkizýmen ne isteýim kerek? Men onymen kúresýdi jalǵastyrýym kerek pe?
  
  
  - Aldymen Shıvamen aınalysyńyz. Áıtpese, men Úndistannyń qaýipsizdik qyzmetine habarlasamyn. Qobdısha, árıne, áldeqaıda mańyzdy.
  
  
  —Árıne, bul aıtpasa da túsinikti", — dep kúbirledim.
  
  
  - Siz jalǵyz jumys istegińiz kele me, álde úndisterden sizge kómektesýin suraǵanymdy qalaısyz ba?
  
  
  —Áli joq", — dep jaýap berdim men. - Eger Shıva Úndistannyń qaýipsizdik qyzmeti onyń josparlaryna kedergi keltiredi dep kúdiktense, ol Qytaıdan pana izdeý úshin elden qashýǵa asyǵady, sodan keıin biz ony endi eshqashan taba almaımyz. Degenmen, qazirgi ýaqytta ol meni birden qaýip dep sanamaıdy dep oılaımyn, sondyqtan men sizden Nú-Delıdegi sheneýnikterge qońyraý shalǵan kezde bul týraly aıtpaýyńyzdy suraımyn. - Men Anandtyń maǵan onyń qyzmetiniń joǵarǵy eshelondarynda qupıa aqparattyń "aǵyp ketýi" qalaı bolǵanyn túsindirgenin qostym. -Men dosymnyń qanatyn qıýǵa múmkindigim bolmaı turyp ushyp ketkenin qalamaımyn...
  
  
  —Al onyń qaýyrsyndaryn julyp al", — dep qosty Hoýk.
  
  
  - O, biz odan qorapty alamyz, árıne.
  
  
  Sodan keıin biz shıfrdy, kod ataýyn ornattyq, ol alban ǵalymynyń tamasha ónertabysy elektrondy daýyspen emes, naǵyz Nık Kartermen sóılesetinine senimdi bolýy úshin. - Bul mańyzdy másele, Nık. Máskeý de, Vashıngton da Qytaıdyń sýbkontınentti olardyń aralasýynsyz sińirýge daıyndalyp jatqanyn baqylamaıdy. Olar soǵys bolsa da, bolmasa da bastamashylyq tanytýǵa májbúr bolady. Sondyqtan...
  
  
  —Jetkilikti", — dedim men onyń sózin bólip, kúlýge tyrystym, biraq kúle almadym. - Meniń uıym ishinde baılanysym bar. Al men jeńilisterdi qabyldamaımyn.
  
  
  —Iá, biz bilemiz", — dep kúrsindi Hoýk. - Sondyqtan men seni dál qazir joǵalta almaımyn... al Men qorapty joǵaltyp ala almaımyn.
  
  
  "Shıva da solaı", — dep qostym men. - Úndistannyń Aleksandr Makedonskııge bergen jaýabyn umytpaıyq... álde Gıtlerge aıtqan durys pa?
  
  
  - Meniń oıymsha, qart Adolfo sonshalyqty aılaker, tipti sonshalyqty batyl bolǵan joq, Nık. Sáttilik; Men sizden jaqyn arada jaýap kútemin.
  
  
  - Tezirek, bastyq. Jaqynda ýáde beremin.
  
  
  Bir saǵattan keıin men qonaqúı bólmesinen American Express keńselerine kirgen kezdegiden múldem basqasha bolyp shyqtym. Men halatymdy, shalbarymdy jáne aıaq kıimimdi laqtyryp tastadym, ornyna ádettegi jergilikti kıimderdi qoıdym: aq maqta kóılek, jazǵy shalbar, bylǵary sandaldar. Anonımdi kıim. Men dýsh qabyldadym, muqıat qyryndym, sońynda betimdi, qoldarymdy jáne aıaqtarymdy maıly boıaýmen súrttim.
  
  
  Nátıjesinde meniń óńim mys tústi boldy jáne bul makıaj maǵan kópshilikpen aralasýǵa múmkindik berdi. Shıvalyqtar batystan kelgen adamdy izdedi, eger olar American Express-ten shyǵýdy kúzetýge jetkilikti aqyldy bolmasa, men olardyń kıimimdi jáne syrtqy túrimdi ózgertetinimdi elestete alatyndaı aqyldy bolmaǵanyn qalaımyn.
  
  
  Qonaqúıdiń foıesindegi ústeldiń artyndaǵy qyzmetker Nú-Delıdegi áriptesine qaraǵanda aqyldy bolsa da, ádepti boldy. Shyndyǵynda, meni jasyryn qyzyǵýshylyqpen baqylap otyrǵanda (men jańa ǵana kirgen adamǵa múldem uqsamaıtynmyn), ol meniń kıimimdi aýystyrý týraly da, terimniń travmatıkalyq túsiniń ózgerýi týraly da aıtqan joq.
  
  
  —Men jedelhat jibergim keledi", — dedim men oǵan.
  
  
  "Keshirińiz, biraq bizde durys jabdyq joq", — dep jaýap berdi sahıb. Sodan keıin ol ústeldiń astynan Agranyń topografıalyq kartasyn alyp shyqty, onda qalanyń kórikti jerleriniń, sonyń ishinde, árıne, Táj-Mahaldyń túrli-tústi sýretteri bar. - Siz Gvalıor jolyndaǵy telegrafqa barýyńyz kerek. Ol jerden jedelhat jiberýge bolady, - dep sózin aıaqtady ol qyzyl qaryndashpen qaǵazdaǵy núkteni nusqap.
  
  
  Men oǵan alǵysymdy bildirip, kartany búktep, velotaksıdi qonaqúıdiń syrtynda toqtattym. "Gvalıor jolyndaǵy poshta bólimshesine", — dedim men júrgizýshige. Meniń ekpinim men sóıleýim terimniń túsine sáıkes kelmeıtini sózsiz. Júrgizýshi maǵan qarap, qonaqúı qyzmetkeri sıaqty qyzyǵýshylyqpen qarap turdy.
  
  
  Biraq men onyń qyzyǵýshylyǵyn qanaǵattandyrý úshin eshteńe jasaǵan joqpyn. Men Nú-Delıdegi qonaqúı menedjerine jedelhat jiberip, birneshe kún ishinde qaıtyp kelmeıtinimdi habarlaý úshin telegrafqa jetýdi kúte almadym. Aqyrynda, men olardyń agenti Ashok Anandpen ne bolǵanyn habarlaý úshin Úndistannyń qaýipsizdik qyzmetine qońyraý shalýdy sheshtim.
  
  
  Aqyrynda, men Rıvamen jetide kezdeskenge deıin kóptegen tapsyrmalardy oryndaýǵa týra keldi. Ýaqytty joǵaltpaı taksı júrgizýshisi poshta bólimshesine qaraı bet aldy. Osy kezde men aınalama sergek kózben qaraıtynmyn, ásirese motosıkl mingen bireýdi kórgende.
  
  
  Meniń bilýimshe, Shıvanyń adamdary meni áli de izdep júrdi, sondyqtan men múmkindiginshe nazardan tys qalýym kerek edi. Jaraıdy, meniń jańa kıimim men makıajym maǵan kóp kómektesti, biraq men qajetsiz táýekelge barǵym kelmedi.
  
  
  - "Sahıb" akter me? Júrgizýshi Gvalıor jolyndaǵy poshta bólimshesine jaqyndaǵan kezde suraýǵa táýekel etti.
  
  
  - Bireý meni akter dep sanaıdy... - dep jaýap berdim men.
  
  
  - Onda "sahıb" maǵan óz qoltańbasyn bergisi keletin shyǵar... - Úndistandyq qalam men qaǵazdy alyp shyqty; kúlimsirep, maǵan berilgen qaǵazǵa esimdi syzyp tastadym. shydady. - Kóp rahmet, "sahıb"! — dedi júrgizýshi qýanyshty kúlimsirep.
  
  
  Ol syzbalardy ashqannan keıin men onyń reaksıasyn kútpedim. Óıtkeni, Djeıms Bondtyń zeınetkerlikke shyqqanyna birneshe jyl bolǵanyn bári biledi.
  
  
  Poshta bólimshesiniń ortalyq esigi bos edi; Men kóp kóńil bólmeı, motorly Shıva gorılalarynyń úsheýin kórmeı ishke kirdim.
  
  
  Men jedelhat jiberdim, jarqyraǵan jańa banknottarmen tóledim; sosyn olar meni jergilikti jáne qalaaralyq qońyraýlar shalý úshin kórshi bólmege nusqady. Kasanyń aldynda uzyn-sonar kezek turdy, sondyqtan operator maǵan Nú-Delıge baratyn joldy bergen kezde telefon kabınasyna kirý kezegim kelgenshe taǵy jıyrma mınýt ótti.
  
  
  Qonaqúı bólmesi oıymnan shyǵyp ketkenimen, bastyq Ashoktyń telefon nómirin umytqan joqpyn. Men aǵash oryndyqqa otyrdym da, artymnan shyny esikti japtym. Telefon shyryldaǵan kezde men telefon tutqasyn aldym da, birden Hoýktyń úndilik áriptesi, Pýran Dass esimdi adamnyń telefonyna otyrdym.
  
  
  Úndistannyń qupıa qyzmeti meniń mısıamnyń naqty maqsatyn bilmedi. Árıne, áńgime mıllıondaǵan dollarlyq geroın partıasy týraly boldy, biraq eshkim Qajynyń daýysyna eliktegishti meńzegen joq.
  
  
  Men bul týraly qazir tipti Anandtyń bastyǵymen sóılesken joqpyn. Biraq men oǵan agentimen ne bolǵanyn aıttym. Men kúdiktengenimdeı, olar máıitti áli tapqan joq. Men Dassqa barlyq qajetti aqparatty, sonyń ishinde Delıdegi Nerý saıabaǵynyń janyndaǵy trotýar kafesiniń mekenjaıyn berdim.
  
  
  "Siz Anandpen kezdesýge múmkindigińiz joq dep aıttyńyz", — dedi Dass men oǵan Ashoktyń ólimi týraly barlyq málimetterdi aıtqannan keıin. "Biraq siz meniń kómekshimmen sóılestińiz, meniń oıymsha, keshe ǵana...
  
  
  —Men sizge bárin túsindirýge tym kóp ýaqyt ketedi dep qorqamyn", — dep jaýap berdim. -Meniń ne aıtqym kelgenin túsinseń, maǵan qysym jasaldy...
  
  
  —Joq, men túsinbeımin, Karter myrza", — dedi Dass qurǵaq. - Al meniń agentimniń ólgeni maǵan kúlkili emes. Men ne bolyp jatqanyn túsinbeımin; bir kúni siz Anandpen eshqashan kezdespegenińizdi aıtasyz, kelesi kúni kelip, onyń óltirilgenin aıtasyz. Sizdiń elde jaǵdaı osylaı bolýy múmkin, biraq Úndistanda biz adam ómirin bárinen de joǵary baǵalaımyz.
  
  
  - Tyńda, Dass: Men seni dáris oqý úshin shaqyrǵan joqpyn. Maǵan qysym jasalyp jatyr desem, meniń aıtaıyn degenim, bireý meniń aıtqanymdy dál aıtýdy buıyryp, basymnyń artyna myltyq qoıdy. Maǵan senińiz, sizdiń agentińizdiń ólimi meni qatty alańdatty. Al eger bul sizdi jubatatyn bolsa, men sizge habarlaımyn, óltirýshi Ashoka endi Kobranyń atymen jazalaýshy rólin atqara almaıdy.
  
  
  - Men sizden qazir qaıda ekenińizdi suraı alamyn ba, Karter myrza?
  
  
  - Men sizge aqparat bere almaımyn: ázirshe, báribir.
  
  
  - Bul elde sizdiń áreket etý erkindigińiz sizdiń úkimetińizge berilgen sypaıylyq dep esepteletinin eske salýym kerek pe?
  
  
  - Men Gandı hanymnyń yntymaqtastyǵy týraly jaqsy bilemin.
  
  
  -Olaı bolsa, meıirimdi bolyńyzdar, maǵan Úndistanǵa kelýge qandaı sebepter túrtki bolǵanyn aıtyńyzdar. Eger men bárin qarańǵyda ustasam, men saǵan endi qozǵalys erkindigin bere almaımyn...
  
  
  Birdeńe durys emes estildi.
  
  
  Men Hoýk pen Ashok Anandtyń maǵan aıtqan aqparattary esime tústi. Dass meıirimdi jáne yntymaqtastyqtan basqa eshteńe emes edi, ol qurǵaq, agressıvti túrde sóıledi. Men "Kobranyń" eki shabýylshysy Randjıt pen Gýrnektiń Anandpen saıabaqtaǵy kafede kezdeskenimdi qalaı bilgenin eshqashan bile almadym. Eger ol kezde bul kezdeısoqtyq bolyp kórinse, men qazir senimdi boldym...
  
  
  Eger Dass olarǵa eskertpese, men qorytyndy jasasam ǵoı.
  
  
  Árıne, ol úshin agentten menimen qaıda kezdesetinin suraý qıyn bolmas edi nemese ádettegideı bolmas edi. Osydan keıin ol eki qusty bir taspen óltiremin dep, Shıvamen baılanysqa shyqqan bolýy múmkin.
  
  
  —Al, Karter myrza", — dedi Dass shydamaı. "Siz menimen sizdiń bastyǵyńyz Hok myrza sıaqty áreket etýge bel býdyńyz ba, álde meniń keńsem sizge durys qaraýyn talap etesiz be?"
  
  
  - Joq, men bul týraly tipti armandamaımyn, Dass myrza. Al siz sonshalyqty tabandy bolǵandyqtan, men sizge Bombeıden habarlasyp jatqanymdy habarlaımyn. - Men birneshe jyl buryn turǵan qonaqúı týraly aıtyp, bylaı dep qostym: - Eger qalasań, maǵan óz adamdaryńnyń birin jibere alasyń. Men Kent, Klark Kent, 747 bólme degen atpen tirkelgenmin.
  
  
  Eger ol amerıkandyq bolsa, bárin túsiner edi. Biraq ol Úndistanda dúnıege kelgen, sondyqtan meniń qonaqúıde jalǵan esimmen turýymnan birtúrli eshteńe tappadym. Múmkin men ony jete baǵalamaǵan shyǵarmyn, múmkin ol AX suraǵan kómekke renjigen shyǵar.
  
  
  Alaıda, sonymen birge, meniń onyń adaldyǵy men Shıva uıymymen baılanysy týraly kúdikterim negizdi bolýy múmkin sıaqty kórindi. Men táýekelge bara almadym, óıtkeni Shıva bostandyqta jáne sandyqtyń ıesi.
  
  
  "Men sizdiń keıbir adamdaryńyzben sóılesýdi kúte almaımyn, Dass myrza", — dep túıindedim men. - Men Anandtyń qaıtys bolýyna baılanysty kóńil aıtqym keledi. Agentińizdi búgin keshke kóremin dep úmittenemin.
  
  
  "Ol on shaqty bolady, Karter myrza", — dedi Pýran Dass tez arada."Ol eń qıyn jaǵdaılardy sheshýge daǵdylanǵan adam. Jáne meniń tolyq senimime ıe bolyńyz.
  
  
  - Men de solaı dep úmittenemin, Dass myrza.
  
  
  Daýysymda paıda bolý qaýpi tóngen sarkazmdy basý maǵan qıyn boldy. Biraq sheneýnik eshteńe baıqamaǵan sıaqty. Men telefon tutqasyn qoıyp, telefon kabınasynyń áınek esigine qolymdy sozyp turdym.
  
  
  Syrtta bireý meniń jolymdy bógep tastady. Jáne ol beıtanys emes edi.
  
  
  
  
  10
  
  
  Maǵan "sálem" nemese "qosh bol" dep aıtýdy bilmedim.
  
  
  Aldymdaǵy jyljymaly áınek esiktiń arǵy jaǵyndaǵy adam Agraǵa qaraı júgirip bara jatqanymdy kórgen úsh sıkhtiń biri ekenin eskersek, ekinshi órnek sheksiz jaqsyraq boldy.
  
  
  "Siz syrtqy kelbetińizdi tolyǵymen ózgerttińiz, "sahıb" Karter , - dedi er adam tizesin esikke qoıyp, ony birneshe santımetrge jyljytyp. Bir qolynda ol kúńgirt myltyq ustady. Úndistandyqtardyń nıeti tolyǵymen ıntýıtıvti boldy.
  
  
  —Sen adamdardyń ne aıtyp jatqanyn bilesiń", — dep jaýap berdim men qatty kúlip. -Rımde júrgende rımdikter sıaqty kórinińiz.
  
  
  Ol túsinikteme berdi. - Al sen Úndistanda bolǵanda, úndister ne istese, sony iste, ıá?
  
  
  - Árıne. Meni árqashan jaqsy shaıtan dep sanaıtyn, bári eskerilgen. Biraq sen maǵan erýimdi ótinbeısiń be, "sahıb"? Nemese siz bizdiń áńgimemizdi jarylǵysh notamen aıaqtaǵandy qalaısyz ba? - Myltyq meniń keýdeme týra baǵyttaldy.
  
  
  Úndi sıkhi aqymaq emes edi. Jáne ol meniń jeńil-jelpi jáne jeńil-jelpi kózqarasyma múlde qyzyqpady. Men komedıany sebepsiz oınaǵan joqpyn; Men jaı ǵana ýaqyt utqym keldi. Ol esikti ashyp, meni ózimen birge júrýge shaqyrdy.
  
  
  - Aıtyńyzshy, meni qalaı taptyńyz?
  
  
  "Sahıb" Karter, sen árqashan mysqylshylsyń ba?
  
  
  "Olar meniń ókshemdi basýǵa tyrysqanda ǵana, "mem-sahıb", - dep jaýap berdim men ony áıelge sóılegendeı etip.
  
  
  Qorlaýǵa jaýap retinde sıkh 45 kalıbrli tapanshany arqama tyǵyp, menimen jaqsy sóılesýdi jalǵastyrǵandaı keıip tanytyp, meni poshta bólimshesiniń foıesi arqyly kóshege aparatyn aınalmaly esikterge apardy. "Qonaq úı qyzmetkerleri rýpııdi jaqsy kóredi", — dep kúldi ol aqyry meniń suraǵyma. - Al Agrada qonaqúıler az. Jaı ǵana "sahıb" Karterdiń sýretin kórsetińiz, sonda qonaqúı qyzmetkeri: "Iá, álgi jigit on mınýt buryn ǵana poshta bólimshesine ketken..."deıdi. "Sahıb" Karter ózin óte aqyldymyn, Shıvaǵa kúlemin dep oılaıdy! Biraq qazir "sahıb" Karter Kobranyń adamdary emes, onyń aqymaq ekenin túsindi.
  
  
  Úndilerdiń daýysynda bekershilik pen saltanat týraly tuspal bar edi. Biraq meni onyń maqtanyshynan góri terim kóbirek mazalady. Shyny esikterdiń artynda men onyń eki joldasynyń motosıklde otyrǵanyn kórdim, olardyń kózderi poshta esigine qadalǵan.
  
  
  - Siz jazyqsyz áıelder men balalarǵa zıan tıgizgińiz kelmeı me? men serigimnen suradym, ol myltyqty meniń omyrtqama qoıyp, esikti ashýdy buıyrdy. - Qanshama qan bosqa tógilgenin oıla, "sahıb"!
  
  
  - Bul seniń qanyń bolady, "sahıb", basqa bireýdiń qany emes.
  
  
  —Olaı bolsa, qorǵansyz beısharany aıańdar", — dep kúbirledim men qolymdy sozyp, ashyq alaqanymdy esikke basyp. Dál meniń aldymda semiz, artyq salmaǵy bar áıel azapty baıaýlyqpen baspaldaqpen súırep kele jatty. Men esikti basyp, ony birneshe santımetrge ashtym, sondyqtan mármár baspaldaqtardaǵy uzyn jibek "saraıdyń" sybdyryn estidim. Áıel baspaldaqtyń basyna jetkende murnyna taqqan asyl tasqa kún bir sátke shaǵylysyp turdy.
  
  
  Ol basyn kótermeı esikti asha bastady.
  
  
  - Ótinemin, - dedim men daýystap, búıirden jaltaryp. Men sıkh áıelge trıggerdi sonshalyqty jaqyn tartpaıtynyna senimdi boldym. Ol jymıyp, sál basyn ızep, eki qolymen qara qaǵazǵa oralǵan jáne berik arqanmen baılanǵan sómkeni ustady.
  
  
  —Ol názik emes dep úmittenemin", — dep kúbirledim men onyń qolynan baılamdy alyp.
  
  
  Áıeldiń aýzy tańdanǵannan sál ashyldy. Men Shıvanyń óz adamdaryna meni vıllaǵa óli nemese tirideı qaıtarý týraly buıryq bergenin bilmedim; biraq bul týraly ózime habarlaýdy maqsat etken joqpyn. Men paketti úndige laqtyrdym; trıggerdegi saýsaq shertilip, oq aýada ysqyrdy.
  
  
  Atys barlyǵynyń nazaryn aýdardy. Semiz áıel qatty aıqaılady, al atqysh úreılenip esikke qaraı júgirdi. Poshtadaǵy adamdar úndiler qashyp ketpek bolǵan kezde aıqaılap, jan-jaqqa júgire bastady. Men onyń ońaı syrǵyp ketýin qalamadym.
  
  
  Men sol aıaǵymdy qaǵyp, er adamnyń tizesiniń astyna qatty soqqy berdim. Ol teńselip qaldy da, baıqaýsyzda trıggerdi qaıtadan tartty. Shyny esiktiń ústińgi jaǵy jarylyp ketken. Myltyq daýysy men áınektiń synýy ózderin poshta bólimshesinde qamalyp otyr dep eseptegenderdiń ısterıkalyq aıqaılaryn basyp tastady.
  
  
  Edenge jáne mármár baspaldaqtarǵa áınektiń úlken synyqtary shashylyp jatty. Men ózimdi bar salmaǵymmen laqtyrdym, aıaǵymdy óte jyldam qozǵadym, bir aıaǵym túzý alǵa, tepe-teńdikti saqtaý úshin sol jaq sál búgilgen. Jáne úndistiń tizesine birinshi soqqynyń kúshinen úsh ese kóp kúshpen soqty.
  
  
  Onyń aıaǵy kenet búgilip qaldy; ol esik jaqtaýyn tartyp almaq boldy; Men týra artta qaldym. Ol aıaǵynan turýǵa tyrysqanda artyna qaramady. Men qoldarymdy artqa tarttym, sondyqtan judyryqtarym tómengi qabyrǵalaryma tireldi; sodan keıin men onyń súıekterin syndyrǵan jan túrshigerlik artqa soqqy berdim.
  
  
  Er adam alǵa qaraı syrǵyp ketpes buryn qorqynyshty aıqaıyn basa almady. Endi men qolymdy onyń ıyǵynan ustap, bar kúshimmen ıterip otyrdym. Syrtta qalǵan ekeýi motosıklderinen sekirip tústi. Qarý-jaraq esikke qaraı júgirip bara jatqanda, kún sáýlesine qorqynyshty sáýle túsirdi.
  
  
  Úsheýin birge joıǵannan góri, olardy bir-birlep óltirý maǵan yńǵaılyraq boldy. Birinshi úndi meniń qolymnan bosatýǵa tyrysyp, styrana berdi. Men onyń basy men ıyǵyn jyltyr áınek synyqtaryna qaraı tómen túsirýge bar kúshimdi salǵanymda bulshyqetterim qataıyp ketti.
  
  
  Ol jan túrshigerlik stoyldap ornynan turdy, onyń sońy qatty aıqaımen aıaqtaldy, áınektiń birinshi synyǵy onyń etin tesip ótti. Men buqanyń moınyna kirmes buryn áınektiń terisin tesip jatqanyn kórip, ony ıtere berdim.
  
  
  Taǵy bir oq ısterıkalyq aıqaılar horyn basyp qaldy, al oq meniń basymdy tyrnap jibere jazdady. Men bir qolymmen úndilikti ustasam, ekinshi qolymmen onyń myltyǵyn tartyp almaq boldym. Endi áınektiń bir bóligi bulshyq et moınyn aqyryn súıekke deıin tesip jibergende, onyń kúshi qalmady.
  
  
  Shyny onyń uıqy arterıasyna túskende, men baqsha shlangisin kesip alǵandaı boldym. Qan shashyrap, betime jáne kóılegimniń aldyna shashyrap ketti. Er adam aıqaılady, men ony jerge laqtyryp jibergenimde, áınektiń úlken synyqtaryna jaıylyp, abdyrap qalǵan gúrilge aınaldy. Saýsaqtary ashylyp, doǵal myltyq edenge qulap tústi. Úndi basyn kóterýge tyrysty, biraq moınyndaǵy tereń jara úshin qan tym kóp aǵyp ketti.
  
  
  Sosyn onyń denesi dirildep dirildeı bastady, qoldary aýada bulǵap, bireýdi tyrnap alǵysy kelgendeı boldy... qan aǵyp ketetin basy kesilgen taýyqtyń sońǵy bıi.
  
  
  Men taǵy eki er adamdy zalalsyzdandyrýym kerek edi. Olar qaıǵyly oqıǵanyń beıkúná kórermenderine asa mán bermeı, meni taǵy da atyp bastady.
  
  
  Oq jan túrshigerlik azappen edende qısaıyp jatqan adamǵa tıdi. Eger karotıd arterıasyna soǵylǵan áınek ony áli óltirmegen bolsa, oq óz jumysyn jasady. Er adam júıkeleri men bulshyqetteriniń dirildep dirildep qulap ketken.
  
  
  Men tynyssyz fıgýranyń artynda turdym, tapansha tapqansha aıaǵymmen edenge dop saldym. Men qarý alyp, qalǵan eki sıkhke oq jaýdyrdym. Bireý dabyldy qosty. Polısıa kelgen kezde men bul jerde bolǵym kelmedi, óıtkeni qamaýǵa alý Rıvamen kezdesýge barýyma kedergi bolar edi.
  
  
  Sonymen, men eki qarýly adamdy atýdyń ornyna poshta bólimshesiniń aldyna qoıylǵan motosıkldiń aldyńǵy dóńgelegin kózdedim. Oq oǵan maı sıaqty jabysyp qaldy. Syrtqa shyqqan aýanyń ysqyryǵy eki adamnyń bireýiniń ne bolyp jatqanyn kórý úshin burylýyna sebep boldy.
  
  
  Men trıggerdi qaıta bastym da, aýada oqtyń ysqyrǵanyn estidim. Men úndilikti arqasynan kózdedim, biraq omyrtqasyn tesýdiń ornyna oq onyń jambasynyń artqy jaǵyna tıdi. Jaraqat ólimge ákep soqtyrmady, biraq er adam endi júre almady. Negizi, men basqa jol izdep jan-jaǵyma qarasam, ol qaǵaz paraǵyndaı aqsap qaldy.
  
  
  Men Kobranyń úsh shabýylshysynyń sońǵysy meni qýyp jetedi dep oılamadym. Ol dosynyń denesine eńkeıip ketti, men ony aıaqtaý úshin trıggerdi tartqanymda, men sońǵy soqqyny alǵanymdy bildim. Men áli kúnge deıin Nıradtan alǵan Astra úshin oq-dárilerdi tozaqqa jibermes buryn ala almadym.
  
  
  Men qolymdy artqy qaltaǵa saldym. Men Asterdi alyp, onyń edenin laqtyryp, ornyna 45 kalıbrli tapanshany qoıdym, ol "Asterden" áldeqaıda jeńil tapanshadan jaqsy boldy. Basqasyn aıtpaǵanda, men eki tapansha alyp júrgim kelmedi. Bireýi jetkilikti boldy, ásirese meniń soqqylarym men soqqylarym Lúger Vılgelmınaǵa qaraǵanda qorǵanystyń anaǵurlym senimdi túri ekenin maqtanyshpen bildim.
  
  
  Men jan-jaǵyma qarasam, sıkhterdiń biri jaralanǵan joldasyna dóńgelekteri bútin motosıklge otyrýǵa kómektesip jatqanyn kórdim. Men vestıbúldi basyp ótip, poshta bólimshesiniń kasasynyń artyna júgirgenimde sandaldarym qatty syqyrlady.
  
  
  Poshtaǵa toly úıilgen qaptar boldy. Men sómkelerdiń arasynan syrǵyp ótip, qorqynyshtan tońyp qalǵan tańyrqaǵan poshtashylardyń murnynyń astynan jyndy adamdaı júgirdim. Poshta-telegraf qyzmetkerleri gıpnoz kúıinde turǵandaı boldy. Olar qozǵalmaı aýyzdaryn ashty, tek kózderimen maǵan erdi.
  
  
  Artqy bólme júk tıeý alańyna qaraıtyn. Dabyl qaǵyla berdi, al alystan polısıa sırenalarynyń tanys daýysy estilip turdy. Men tiri qaldyrǵan eki úndistandyq qashyp qutyla aldy ma dep oıladym. Eger olar sátti bolsa, men Úndistanda bolǵan kezde olar meni qadaǵalaıtynyna senimdi boldym. Biraq men olardy da, Rıvany da nazardan tys qaldyrǵym kelmedi... ne A. Hoýk meniń mısıamnyń mańyzdylyǵyn birden túsindi, sondyqtan men qorapty Shıva qoldanbas buryn alýym kerek boldy.
  
  
  Meni eń qatty mazalaǵan nárse jáne eki fýrgonnyń arasyna júgirý úshin júk tıeý stansıasynan sekirgenimde meniń muńaıǵan oıym ne boldy, men onyń josparlaryn buzýǵa múmkindigim bolǵansha Shıva osynda qala ma edi. Eger onyń adamdary vıllaǵa qaıtyp oralsa, bireýiniń aıaǵyna oq tıip, ekinshisiniń ólgenin habarlasa, men ol týraly Úndistan polısıasyna habarlamasam, Shıva jınalyp, joǵalyp keter edi. Bálkim, ol qazirdiń ózinde elden ketýge daıyn bolý úshin qadamdar jasaǵan bolýy múmkin.
  
  
  Eger, árıne, Rıva ony ustaı almasa. Shıvany men onyń josparlaryna tikeleı qaýip tóndirmeıtinime sendire alatyn taǵy bir nárse boldy, jáne bul meniń Pýran Dasstyń Kobranyń dızaınynda seriktes bolǵanyna kúmándanýyma negizdelgen. Eger meniń telefon qońyraýymnan keıin Dass Shıvamen sóılese bastasa (bul meniń ofıserdiń adaldyǵyna degen kúdigim tek ıntýısıaǵa emes, bultartpas faktilerge negizdelgenin bildirse), Shıva men Bombeıde ekenimdi aıtqan kezde ótirik aıtqanymdy túsiner edi. men Dassqa kúdiktendim. Sonda ol da Dasstyń Kobra sújetine qatysy bar ekenine senimdi bola otyryp, men Úndistannyń eshbir polısıa bólimine habarlasýdan saq bolatynymdy elestetetin edi... nemese kez kelgen qupıa qyzmet bólimshesimen.
  
  
  Bul jaı ǵana gıpoteza boldy, biraq men Úndistan polısıasynyń meniń mısıama aralasýyna táýekel ete almadym jáne Shıvanyń qolynda qobdıshasy bar Qytaıǵa ushyp ketýine ruqsat bere almadym. Men aqparat alyp, tapsyrmamdy qysqasha túsindirip, aǵasynyń aqylǵa qonymsyz jáne qorqynyshty josparyn asha alatyn jalǵyz adam Rıva boldy. Qyz maǵan kómektesýge ýáde berdi. Bul endi samarıalyq jest-ıshara máselesi emes, parasattylyq máselesi. Men Shıvadan aılasyn asyrǵanǵa deıin aǵasynyń qashyp ketýine jol berý onyń ákesi úshin belgili bir ólimdi bildirdi.
  
  
  Ol tipti Shıvanyń ákesin qaı jerde tutqynda ustaǵanyn da bilmedi, óıtkeni ol onymen tek telefon arqyly sóılesýge ruqsat berdi. Men muny bilýim kerek edi, biraq eger Shıva meniń mısıamdy aıaqtaýǵa múmkindigim bolmaı turyp elden joǵalyp ketse, onda ekeýmizge de tutqyndy bosatýǵa degen eń kishkentaı úmit joǵaldy. Baqytymyzǵa oraı, meni Úndistan polısıasy buǵattaǵanǵa deıin poshta bólimshesinen qashyp úlgerdim.
  
  
  Men poshta bólimshesiniń arǵy jaǵynda kóptegen dúkenderi bar aleıada turǵanymda sırenalar áli de aıqaılady. Men artyma qaraýdy toqtatqan joqpyn, biraq sol kúnálardy jasyryp turǵandaı kórinetin zattar men taýarlardyń úlken shatasýy bar shaǵyn dúkenge kirip, júre berdim.
  
  
  Iesi, ıyǵy eńkeıgen, biraq yqtımal tutynýshyny birden tanı alatyndaı aqyldy qart jigit men dúkenge kirgen boıda alǵa umtyldy. Er adam aǵylshynsha qatty brıtandyq aksentpen sóıledi, men onyń taýarlarynan maǵan ne qajet ekenin túsindirgenimde, ol meniń sózimdi bólmeı, amerıkandyq aksentim týraly qyzyq suraqtar qoımaıtyndaı aqyldy boldy.
  
  
  Meniń aksentim men úndilik kıimimniń sáıkes kelmeýine qaramastan, bul meni birtúrli eshteńe bolmaǵandaı kórsetti. Ol maǵan sıkhten alǵan 45 kalıbrli tapanshaǵa oq-dári bere almady, biraq maǵan býıvol terisinen jasalǵan úlkenin usyndy. Bylǵary, men sandal satyp alǵan kezde túsingenimdeı, Úndistanda ony tabý ońaı bolǵan joq. Biraq býıvol qamshysynyń jaǵdaıy jaqsy boldy, maqtadan jasalǵan "kýrtka" da jaqsy boldy. Ústimdegi kóılektiń bári qanǵa boıalǵan, biraq bul dúken ıesin onsha qyzyqtyrmaǵan sıaqty. Rýpıı árqashan rýpıı bolyp qala beredi jáne bul eń bastysy.
  
  
  Men dúkende kıim aýystyrdym. Men qanǵa boıalǵan "kúrtesheni" ıesine bergenimde, ol ony túıinge aınaldyryp, dúkenniń artyndaǵy aǵash ústeldiń astyna laqtyryp jiberdi. - Taǵy birdeńe alǵyń kele me, "sahıb"? — dep surady ol kózine jarqyrap, men qaltamdaǵy qoraptan birneshe banknotty alyp shyqqan kezde.
  
  
  - Sypyrǵyshyń bar ma?
  
  
  - Sypyrǵysh pa? — dep qaıtalady ol túsinbeı.
  
  
  —Bul sypyrǵysh", — dep túsindirdim men eki qolymmen sypyrý qımylyn jasadym.
  
  
  - Iá, túsinemin! — dep jaýap berdi ol jarqyrap. Ol meniń suraǵanymdy izdep jan-jaǵyna qarady.
  
  
  Bul onyń dúkenin sypyryp jatqan sypyrǵysh bolsa kerek, biraq ol maǵan, árıne, durys baǵamen berýdi kúte almady. Agranyń baǵasy boıynsha baǵa, sózsiz, aıtarlyqtaı joǵary, biraq sonymen birge maǵan kúlkili túrde tómen bolyp kórindi. Er adam sypyrǵyshyn qara qaǵazǵa orap alǵysy keldi, biraq men ony sol kúıinde alyp ketetinimdi kúlimsirep túsindirdim.
  
  
  Ol birshama abdyrap qalǵany sonsha, qabaǵyn túıip, kózin tómen túsirdi, men zatty satyp alǵannan keıin ádettegi rásimdi oryndaý múmkindigimnen aıyrylyp jatqanyma renjip, renjip qala jazdady. Ol surady. - Jetkilikti, "sahıb"?
  
  
  - Iá, meniń oıymsha, bul jaǵdaıda sypyrǵysh pen býıvol ilmegi jetkilikti. Sende oq joq, solaı ma?
  
  
  Er adam basyn birneshe ret shaıqady. Men taǵy bir jarqyraǵan jańa kýpúrany sýyryp alyp, onyń alaqanyna saldym. - Sen meni eshqashan kórmediń, túsindiń be?
  
  
  —Men eshkimdi eshqashan kórgen emespin", — dep qaıtalady dúkenshi bir sekýndqa oılanbastan, aqshany qaltasyna salyp.
  
  
  Men taǵy bir esepshotty alyp, operasıany qaıtaladym. - Maǵan oq-dárilerdi qaıdan tabýǵa bolatynyn aıta alasyz ba? Bir dosym meni qala syrtyna ań aýlaýǵa shaqyrdy...
  
  
  - Shynymdy aıtsam, "sahıb", men sizge qajet oq -dárilerdi qaıdan tabýǵa bolatynyn bilmeımin. Biz Agradaǵy beıbit adamdarmyz. Qarýdy tek bılik qana ıelenedi.
  
  
  - Maǵan qajet nárseni taba alatyn dúkender esińizde joq ekenine senimdisiz be? men talap etip, sóılep turyp, oǵan aqshany berdim.
  
  
  Ol aıtty. - Bir sát!Ol esepshotty qaltasyna salyp, dúkenniń eń shetine qaraı júrdi. Men onyń qara qaǵaz paraǵyna birdeńeni syzyp tastaǵanyn baqylap otyrdym. Ol maǵan bir paraq qaǵazdy bergende, men onda jazylǵan aty-jóni men meken-jaıyna kóz júgirttim. - Bul meniń qolymnan kelgenniń bári, - sahıb, - dep keshirim surady er adam. "Eger Bashamda sizge qajet nárse bolmasa, meniń oıymsha, siz Agrada oq-dárilerdi taba almaısyz. Bul qarapaıym qala... biz tek týrıserge arnalǵan zattardy satamyz. Siz túsinesiz, solaı emes pe?
  
  
  —Árıne", — dep sendirdim men ony.
  
  
  Sóıtip, men sypyrǵyshpen, bylǵary qamshymen jáne 45 kalıbrli tapanshamen qarýlanyp dalaǵa shyqtym, eger ol oq atsa ǵana paıdaly bolar edi. Biraq bul kezde men, árıne, shaǵymdana almadym. Qalaı bolǵanda da, men áli tiri edim. Meniń basymnan ótkenniń bárin eskere otyryp, óte qanaǵattanarlyq.
  
  
  
  
  11
  
  
  Bul men sırek kóretin qarabaıyr jáne baqylanbaıtyn fızıkalyq kúshtiń keremet kórinisi boldy. Er adam tańǵalarlyq jyldamdyqpen jáne eptilikpen qozǵalǵany sonsha, men ish bulshyqetteriniń jıyrylýyn sezip, oryndyqqa eriksiz otyrdym. Ol aspanǵa sekirip, jolbarys sıaqty tómen qaraı serpildi, onyń ólimge ákeletin erliginiń ajyramas bóligi bolǵan mysyqtyń raqymymen.
  
  
  Al jolbarys sıaqty onyń tyrnaqtaı ótkir tyrnaqtarymen qarýlanǵan taban tárizdi saýsaqtary bar edi. Kelesi sekýndta ol óziniń óltiretin qarýyn basqa adamnyń betin tyrnaý úshin qoldanyp, denesinde oıylǵan úlken qandy jaralardy qaldyrdy.
  
  
  Qan tamshylaı bastady, qyp-qyzyl aǵyndar tereń kesilgen jerlerden súıekterge aǵyp jatty. Er adam bet-álpetsiz, minez-qulqy tanylmaıtyn, terisi sypyrylǵan teri sıaqty usaq-túıekke salbyrap turǵandaı kórindi. Ol teńselip, sheginýge tyrysty, biraq qaıtadan shabýylǵa ushyrady.
  
  
  Qarsylastyń betin qandy massaǵa aınaldyrýǵa qanaǵattanbaǵan Jolbarys onyń ústinen sóıledi. Men qylyshtaı ótkir, úshkir, tistelgen tisterdi kórdim. Men jıirkenishten dirildep turdym, biraq men bul kórinisten, adam ómirine degen qatygezdik pen nemquraılylyqtan kózimdi ala almadym.
  
  
  Men sıqyrly túrde qaraı berdim. Tyrnaqtary bar fıgýra alaqanynyń shetinen soqqy berý úshin qolyn kóterdi: bul men kórgen sýn-nal chı-kıdiń eń keremet soqqysy boldy.
  
  
  Mine, men jaı ǵana elemeýge bolmaıtyn eskertý, belgili bir "pánder", atap aıtqanda karate men "kýng-fý" ádil maqsat úshin emes, zıan keltirý úshin qoldanylǵanda ne bolýy múmkin. Men mundaı jazaǵa nemese zorlyq-zombylyq úshin zorlyq-zombylyqqa eshqashan sengen emespin. Men muńaıyp basymdy shaıqadym da, saǵattyń jarqyraǵan betine qaradym.
  
  
  Men japondyq markaly saǵatty sol kúni tańerteń erte satyp aldym. Saǵat áli beske tolmaǵan edi. Mende eki saǵat qaldy, sondyqtan men fılmge, Gonkong stılindegi dramaǵa qaıta nazar aýdardym.
  
  
  Soltústik kınoteatr áıgili Táj-Mahalǵa áli barýym kerek ekenin eske salý úshin Táj jolynda ornalasqan. Biraq men mundaı tanymal jáne adam kóp jınalatyn jerde betimdi kórsetýge batylym barmady. Men, árıne, kınoteatrda bir kún ǵana kóńil kóterý úshin otyrǵan joqpyn. Men "Kobradan" kelgen adamdar áli kúnge deıin qalany aralap, meni aıaqtaý úshin meni izdep júrgenine senimdi bolǵandyqtan, men múmkindiginshe uzaq ýaqyt boıy radardyń astynda qalý úshin kınoteatrdy tańdadym.
  
  
  Men onymen qarsylasý úshin Shıvanyń saraıyna qaıta oralǵym keldi, biraq men qubyjyqtyń qyzmetinde qansha oqqaǵar bar ekenin bilmedim, tipti onyń áli de sonda ekenin bilmedim. Rıvamen kezdesý Agradan jıyrma shaqyrym jerde ornalasqan qalada jeti saǵatqa josparlanǵan bolatyn.
  
  
  Biz kezdesetin jer mármár men qumtastan jasalǵan qaraýsyz qalǵan Fatehpýr Sıkrı qalasy retinde belgili boldy. Men saǵatty satyp alǵan dúkennen satyp alǵan gıdtiń kómegimen sol jerdiń topografıalyq kartasyn óz qıalyma túsire aldym. Munda kóptegen saraılar boldy, olardyń keıbireýleri úlken baspaldaqtary men keń aýlaǵa qaraıtyn balkondary bar. Kópten beri qaraýsyz qalǵan ǵımarattar kesheni ekeýmiz úshin de tamasha baspanaǵa aınaldy, olar jaqsy daıyndalǵan Kobra agentteri ashpaı-aq tynysh sóılese alatyn orynǵa aınaldy.
  
  
  Men ol jerge jetkende kesh boldy, bul da meniń paıdama boldy. Qarańǵylyq meni motorly Shıva ekıpajynyń bógde kózderinen qorǵaıdy. Degenmen, meniń jalǵyz problemam tapanshaǵa arnalǵan oq-dárilerdi ala almaý boldy.
  
  
  Men dúken ıesiniń keńesine qulaq asyp, Basham esimdi úndige qonaqqa bardym. Onyń bazardyń janynda qurylys dúkeni, balǵalardan bastap apıynǵa deıin barlyǵyn taba alatyn shaǵyn dúkeni bar edi. Biraq tapanshaǵa arnalǵan patrondar onyń assortımentine kirmegen. Bul aqsha týraly emes, qoljetimdilik týraly boldy.
  
  
  "Maǵan kem degende bir kún kerek, "sahıb", - dedi dúken ıesi men ony ne izdep júrgenimdi túsindirý úshin bir jaqqa aparǵanymda.
  
  
  —Jıyrma tórt saǵat tym uzaq", — dedim men.
  
  
  Alaqandaryn joǵary qaratyp qoldaryn kóterdi. Bir kezderi poshta bólimshesinde qansyrap ólgen Kobradan kelgen adamǵa tıesili 45 kalıbrli tapansha bos sıaqty bos boldy. Men bir býma banknottardy sýyryp aldym, Basham onyń murnynyń aldynda bulǵap turǵan aqshama kózin almaı, ernin jalap jiberdi.
  
  
  - Men sizderge qyzmet kórsetýge qýanyshtymyn, "sahıb"... biraq meniń qoldarym baılanǵan. Menen surap otyrǵan patrondardy Úndistanda tabý ońaı emes. Olardy tabý úshin maǵan kem degende bir kún qajet...
  
  
  - Bul naǵyz uıat... ekeýmiz úshin de. Sabyr!
  
  
  "Biraq, múmkin, men saǵan taǵy bir nárse kórsete alamyn", - dedi dúkenshi jáne dúkenniń artynda joǵalyp ketti, tek bir mınýttan keıin qolynda qymbat zat nemese qurbandyq retinde ustap turǵan jarqyraǵan stıletpen shyǵyp ketti. qudaılar. Eger baýyrymen jorǵalaýshy qudaılar, nagalar bul kórinisti baqylasa, men olardyń qanaǵattanbaıtynyna senimdimin. Endi stıletto meniń bilegime óte jeńil qabyqpen bekitildi, bul Shıvanyń adamdary meni qarýsyzdandyrýǵa qol jetkizgen kezdegideı derlik.
  
  
  Sonymen, mende pyshaq, sypyrǵysh (árqaısysynyń uzyndyǵy shamamen bir fýt bolatyn eki birdeı taıaqshaǵa aınaldyrylǵan) jáne býıvol terisinen jasalǵan qamshy boldy. Munyń bári tapanshany aýystyrýǵa arnalǵan. Men múldem qarýsyz emes edim, jaraıdy, biraq men de jaıaý júretin arsenal emes edim.
  
  
  Degenmen, eger bári jospar boıynsha júrse, maǵan tipti tapanshany paıdalanýdyń qajeti bolmas edi. Men Shıvamen burynǵy ýaqyttarǵa qaraǵanda áldeqaıda jeke negizde betpe-bet kelýge daıyn bolmaıynsha, Kobra adamdarymen kezdesýge nıetim bolǵan joq.
  
  
  Sondyqtan Reevamen kezdesýdiń birqalypty ótýi mańyzdy boldy. Men qyzǵa ákesin taýyp, bosatamyn dep ýáde berdim. Óz kezeginde ol kez kelgen yqtımal aqparatty alýǵa tyrysýǵa daıyn ekenin kórsetti. Ózara úmitsizdik nysanynan týǵan jáne jasalǵan pakt. Rıva maǵan kerek edi, ol maǵan odan kem emes, odan da kóp qajet boldy.
  
  
  Sondyqtan men óz ornyma otyrdym da, sınhrondalmaǵan daýystardy tyńdaı otyryp, fılmdi kórýdi jalǵastyrdym, túster alúmını shyrshasy sıaqty jarqyn jáne keremet. Biri hındı tilinde, ekinshisi bengal tilinde jazylǵan jazýlar aǵylshyn dıalogynyń maǵynasyna óte az sáıkes kelgen shyǵar. Biraq yrǵaq, keıipkerdiń "kýng-fý" ónerindegi keremet sheberligi sanamdy eljiretip jiberdi.
  
  
  Fılm bes jarymda aıaqtaldy. Baǵdarlama fılmniń jalǵasy týraly jarıalady, sondyqtan men ornymnan turyp, áńgimelesip, pikir bildirgen kópshilikpen aralasyp, shyǵý joldarynyń birine bardym. Kóshede kele sala meni qaraýsyz qalǵan Fatehpýr Sıkrı qalasyna aparýǵa daıyn taksı tapqansha, maǵan baıqamaı qalý qıyn bolǵan joq.
  
  
  Júrgizýshi, jaqsy qyrynǵan jáne taqıasyz, baqytymyzǵa oraı (osy kezde men sıkhterdi barlyq jerde kórdim) jarty saǵattyq jol júrýim úshin menen elý rýpıı surady. Qara naryqta dollar on eki rýpııge turdy. Qolaıly baǵa; sondyqtan men oǵan aqshany aldyn ala berip, eski Sıtroenniń artqy oryndyǵyna otyrdym.
  
  
  Artymyzdan birde-bir motosıkl ketpedi, taksıler basyp ozýǵa tyryspady. Dálirek aıtsaq, Fatehpýr Sıkrıge saıahat esh qıyndyqsyz ótti. Bul men Shıvanyń saraıynan qashqannan keıin de sol jolmen júrdim. Men úıdi kósheden qorshap turǵan birneshe qorshaýlardan ótip bara jatqanda, men oryndyqqa jaıǵastym. Eshkim kórinbedi, qabyrǵalary topyraq úıilgen záýlim úı bos jáne qańyrap bos qalǵandaı boldy.
  
  
  Bul, árıne, meni qýanta almady, óıtkeni men Shıva, Qajy, tipti Qytaı shekarasyna qaraı bet alǵan Ózen týraly oıladym. Al, men qorytyndyladym, ýaqyt kórsetedi.
  
  
  Men saǵatqa qaıta qarap, demalýǵa tyrystym. Áli de kóp ýaqyt boldy, biraq men qaraýsyz qalǵan qalaǵa jaqyndaǵan saıyn qobaljyp, mazasyzdana bastadym. Men múmkindikti paıdalanyp, sypyrǵysh pen býıvol qamshysyn satyp alý arqyly bastaǵan isimdi aıaqtadym.
  
  
  Basham maǵan qol burǵysyn qaryzǵa berýge meıirimdi boldy. Men sypyrǵyshtyń sabynda taıaqtyń ár ushynda bir-birden eki tesik burǵyladym. Endi men býıvol qamshysynyń qamshysyn aldymen bir tesikke, sosyn ekinshisine baılap, búıirlerine jippen myqtap bekitip qoıdym. Osylaısha, men eki taıaqtyń arasyna sozylǵan bylǵary kópir tárizdi nárse aldym. Men túıinderdi tekserdim; taıaqshalardyń aǵashynda tesikter az boldy, teriniń qabyrshaqtaný qaýpi bolmady.
  
  
  Qurylǵyny qurastyrýdy aıaqtaǵan kezde men alystan ásem Djamı meshitiniń oıyq munaralaryn kórdim. Biraq úlken ǵımarat meshittiń ońtústik jaǵynda ornalasqan alyp qabyrǵaǵa qaraǵanda kishkentaı bolyp kórindi. Qabyrǵalar aty ańyzǵa aınalǵan Fatehpýr Sıkrı qalasynyń negizin qalaǵan Muǵal ımperatory Akbardyń jeńisterin toılaý úshin salynǵan. Qabyrǵalar aınaladaǵy eldi mekenge jáne qaraýsyz qalǵan qalanyń etegindegi aýyldy quraıtyn bir top beıshara saıatshylyqtarǵa nazar aýdarmady.
  
  
  - "Sahıb" ony osynda kútkisi kele me? - taksı júrgizýshisi jyldamdyqty báseńdete otyryp, qańyrap bos turǵan jáne únsiz qalanyń qasyndaǵy qańyrap turǵan avtoturaqtyń kireberisine toqtaýdy usyndy. -Men saǵan jaqsy baǵa beremin: seni Agraǵa qaıtarý úshin otyz rýpıı.
  
  
  "Keshirińiz, biraq meniń basqa mindettemelerim bar", — dep túsindirdim men shalbarymnyń qaltasyna býıvol terisinen jasalǵan taıaqshalardy salyp. Men esikti ashyp, kólikten tústim.
  
  
  "Bul jerde kondýktorlar joq, "sahıb", - dep jaýap berdi taksı júrgizýshisi. - Meniń saǵan túr kórsetýimdi qalamaısyń ba? Men Fatehpýr Sıkrımen tanyspyn. Men sizge birde-bir týrıs kórmegen nárselerdi kórsetemin...
  
  
  —Kúmánim joq", — dep kelistim men kúlip. "Biraq men birneshe mınýttan keıin úndilik gıdpen kezdesýim kerek. Jolyńyz bolsyn, "sahıb"!
  
  
  - Qalaýyńyzsha, - dedi júrgizýshi kóńili qalmaı. Ol qozǵaltqyshty iske qosyp, buryshqa burylyp, shań bultyn qaldyryp, ketip qaldy.
  
  
  Men joldy jaıaý jalǵastyrdym.
  
  
  Sońǵy týrısik avtobýs Agraǵa ketip úlgerdi. Meshit aınalasyndaǵy aýlada óz taýarlaryn kórmege qoıǵan saýdagerler de mármár men qumtastan turǵyzylǵan ǵımarattardy qaraýsyz qaldyryp, aýylǵa oraldy. Men ishki aýlany tez aralap shyqtym, nusqaýlyqtan julyp alǵan kartamen keńesip, "Marýamnyń úıi" dep atalatyn ǵımaratty taptym.
  
  
  Dál sol jerde Rıva maǵan bir saǵattan az ýaqyt ishinde kezdesýdi belgiledi. Men eshteńe sezbedim jáne meniń kúdigimdi qozdyratyn eshqandaı qozǵalysty kórmedim. Altyn jalatylǵan qabyrǵa sýretteri men boıalǵan tóbeleri bar ǵımarat saltanatty jáne saltanatty kórindi, bul Akbardyń baılyǵy men saıası bıliginiń kýási boldy. Men búkil úıdi aınalyp ótetin balkonǵa aparatyn tar mármár baspaldaqtyń birinshi satysyna otyrdym.
  
  
  Al kútý bastaldy. Men jaı ǵana Rıva Sıngh meni renjitpesin dep duǵaılsá.
  
  
  Jeti jasymda men qobaljı bastadym. Jetinshi mınýttyń on mınýtynda men eki ese ýaıymdadym. Biraq jetinshi toqsanda men turaqta turǵan kóliktiń dybysyn estidim. Sodan keıin aıaqtyń álsiz dybysy mármármen qaptalǵan ishki aýlada jańǵyryp, úlken shahmat taqtasynyń órnegin qalyptastyrdy.
  
  
  Shamasy, Akbar shahmat oınap, kúńderi men bıshilerin tiri peshka retinde paıdalanǵan. Men de baıaý turyp, ózimdi oıynǵa engizilgen peshka sıaqty sezindim, biraq qarsylasqa mat berýdi sheshtim. Shıva óziniń las erejelerin aıtý arqyly meniń barlyq qımyldarymdy basqara alatynyna senimdi boldy.
  
  
  Biraq eger meniń birdeńe aıtýǵa nemese isteýge múmkindigim bolsa, bul danyshpan qylmysker oınaýy kerek sońǵy oıyn bolatyny sózsiz.
  
  
  - Nık? Nık, sen sondasyń ba?
  
  
  Bul tanys daýys edi, biraq qorqynysh, úreı sezimi bar. Áli tolyq qarańǵylanǵan joq, aspan qarańǵylanyp tursa da, men Rıvanyń symbatty fıgýrasynyń aýladan jyldam ótip bara jatqanyn kórdim. Ol ashyq jaǵaly batystyq kóılek kıgen. Ol meniń esimde qalǵannan da ádemi edi, biraq qazir mundaı oılanatyn ýaqyt bolmaǵany anyq.
  
  
  Meni kórgen Rıva júgirip keldi, onyń sandaldary mármár taqtalarǵa jyldam qarqynmen soǵyldy.
  
  
  - Ótinemin, meni qattyraq usta! — dep kúbirledi ol. - Dál qazir men muny bárinen de kóbirek qalaımyn, Nık.
  
  
  Men ony qolyma alyp, janyma qystym. Ol dirildep, dirildep búkil denesin basyp ótti; ol basyn keýdeme qoıyp, maǵan súıendi.
  
  
  —Qorqýdyń qajeti joq", — dedim men aqyryn sybyrlap. - Men saǵan bári jaqsy bolady dep ýáde beremin. Sen ákeńdi qaıta kóresiń, ol úshin de jaǵdaı ózgeredi, ýaıymdama.
  
  
  Ol basyn kóterip, kúlýge tyrysty. Men onyń erninen jeńil súıdim: ol artqa sheginip, kózine túsken shashty artqa tartty. —Men saǵan senemin, Nık", — dedi ol aqyryn. - Aǵam maǵan eshkimge senbeýdi úıretti... Bul meniń basyma sińip ketkeni sonsha, men mıymmen oılaı almaımyn! Biraq men saǵan senemin, Nık. Meniń tańdaýym joq. Eger sen maǵan kómektese almasań, ákemdi qutqara almasań, onda dúnıede eshkim kómektese almaıdy. Al meniń basqa júginetin eshkimim joq, Nık! Eshkimge emes.
  
  
  Qara kózderinde muńdy jáne qorqynyshty kórinisterimen de sheshimdi kózqaras paıda boldy. —Biz bir qadam alǵa shyqtyq", — dedim men ony jubatyp. - Biz sońyna jetemiz, kóresiz. Men ony ǵımaratqa kirgizdim, ol tynyshtalýǵa tyrysyp, baspaldaqqa otyrdy.
  
  
  Bul ońaı bolǵan joq, óıtkeni ol basynan aıaǵyna deıin dirildegen shıelenis pen qorqynyshtyń azabynda boldy. "Men kezdesýge kele alamyn dep oılamadym", — dep túsindirdi ol bir sekýndtan keıin. - Men syltaý oılap tabýym kerek edi, aǵama azyq-túlik satyp alý úshin Agraǵa bara jatqanymdy aıtýym kerek edi. Ol meni óz adamdarynyń birimen jibergisi keldi, biraq men aqyry ony bul qajet emes ekenine sendire aldym.
  
  
  Men oǵan sol kúngi oqıǵalar týraly qysqasha aıtyp berdim, men ony tastap ketkennen beri bolǵannyń bárin aıtyp berdim.
  
  
  - Onyń qansha erkegi qaldy? - men áńgimemdi aıaqtaı otyryp, suradym.
  
  
  - Bes adam, artyq emes. Randjıt aýrýhanada jatyr, biraq ol aman qalady dep oılamaımyn. Onyń ókpesi ishki qan ketýden buzylady.
  
  
  - Al ekinshisinde aıaǵynda oq bar ma?
  
  
  "Olar ony vıllaǵa qaıtardy". Ol júre almaıdy, sondyqtan ol bizge qaýip tóndirmeýi kerek. - Boıjetken baılanǵan jáne aýzy jabylǵan kúıde tabylǵan kezde ne bolǵanyn aıta bastady. Qazirgi ýaqytta bul ekeýmizge senimdi bolyp kórinýi múmkin, biraq Shıva kúdikti tıp boldy. Rıvanyń kózine jas alǵanyna jáne jalynǵanyna qaramastan, ol taǵy da ákesin kórýge ruqsat berýden bas tartty. Sondaı-aq ol oǵan aǵasyn tutqynda ustaıtyn jerin ashqan joq.
  
  
  - Men ákemmen telefon arqyly sóılestim. Ol óte álsiz edi, ol birneshe sózdi ǵana kúbirleı aldy, Nık, - dep qosty Reeva alystaǵy daýyspen. -Eger sen ony qaı jerde bolsań da bosata almasań, meniń oıymsha, ol uzaq ómir súrmeıdi...
  
  
  —Ol bosatylady", — dep sendirdim men Rıvanyń ákesin qaıdan izdeý kerektigin bilmedim. Eń aldymen men Shıvany zalalsyzdandyrýym kerek edi. Men qubyjyq salǵan tuzaqtardan qutyla alsam da, oǵan jetý ońaı bolmaıtynyn jaqsy bildim. "Siz Qajynyń oılap tapqany týraly, aǵańyz qobdısha dep ataıtyn shaıtandyq qurylǵy týraly birdeńe bilesiz be?"
  
  
  - Men zerthanaǵa kirýge tyrystym, biraq aǵamnyń kúzeti meni kirgizbedi. Biraq men bir nárseni sezdim...— Ol kózin jumyp, qabaǵyn túıip, esine túsirýge tyrysty. - Múmkin bul mańyzdy emes shyǵar... - dep qosty ol bir sátte.
  
  
  - Barlyǵy mańyzdy. Bul ne týraly?
  
  
  - Al... Men Shıvanyń bireýmen telefonmen sóılesip, Bombeı týraly birdeńe aıtqanyn estidim. Sol sátte bul maǵan birtúrli bolyp kórindi, óıtkeni onyń Bombeıde bıznesi joq... nemese, kem degende, men biletin eshteńe joq.
  
  
  Meniń basymda qońyraý soǵyldy, bul jaǵymdy dybys emes edi. - Sen senimdisiń be? - men talap.. - Siz taǵy birdeńe estidińiz be, onyń kimmen sóıleskenin bildińiz be?
  
  
  Rıva basyn shaıqady. - Men onyń jańa ǵana "Bombeı" degenin estidim. Qonaqúı týraly birer sóz, mine, bári. Biraq ol telefonnan alystaǵan kezde aǵam qanaǵattanbaǵan sıaqty.
  
  
  Ol adamdary Agradan oralǵanǵa deıin nemese keıin telefonmen sóılesti me?
  
  
  - Deıin. Men buǵan senimdimin. Bul ekeýi bir saǵatta, múmkin odan da az ýaqytta keldi ", - dep jaýap berdi Reeva. - Olar kelgenge deıin ol telefonmen sóılesken.
  
  
  Sonymen, Pýran Dass Kobranyń sybaılasy boldy!
  
  
  Barlyǵy naqtylana bastady, maǵynasy arta bastady. Endi men Kobra turǵyndary Ashok ekeýmiz kezdesken kúni tańerteń trotýardaǵy kafede bolatynymdy qalaı bilgenin túsindim. Bul kezdeısoqtyq emes edi. Dass bárin anyqtady, shamasy, Shıvanyń buıryǵyn oryndady. Úndistannyń qupıa qyzmeti Kobranyń artynda kim turǵanyn anyqtaýǵa tyrysqanda qabyrǵa aldynda turǵany tańqalarlyq emes. Sońǵy alty aıda Úndistanda tártipsizdikter men tártipsizdikter bastalǵan kezde olardyń sonshalyqty tıimsiz jáne az áser etkeni tańqalarlyq emes.
  
  
  Úndistannyń qupıa qyzmetin uıymdastyrý týraly meniń bilgenim boıynsha, Dass eń joǵarǵy bılik boldy.
  
  
  Málimetter onyń kabınetinen shyqty. Hoýk IISA, qarsy barlaý qyzmetiniń ishindegi "aǵyp ketýler" týraly aıtty, biraq ol mundaı aýyr nársege eshqashan kúdiktengen emes. Baqytymyzǵa oraı, men jalǵyz áreket etýdi sheshtim. Qazirgi jaǵdaıǵa baılanysty qazirdiń ózinde dáleldi sebepke aınalǵan sheshim.
  
  
  - Kóbirek bile aldyńyz ba?
  
  
  Rıva taǵy da basyn shaıqady. - Keshirińiz, Nık. Men bar kúshimdi saldym, biraq aǵam maǵan senbeıtin sıaqty áser alamyn... qazir burynǵydan azyraq. Qajy ekeýi kúnniń kóp bóliginde sóılesti, biraq kúzetshiler zerthanadan shyqpady. Men basqa eshteńe bilýge úlgermedim.
  
  
  - Men túsinemin. Sen qolyńnan kelgenniń bárin jasadyń, eń bastysy osy", - dedim men oǵan. Sondyqtan meniń vıllaǵa oralýdan basqa amalym qalmady. Onda bolǵannan keıin men is-árekette jetekshilik etemin.
  
  
  Biraq bul úlken táýekel boldy. Eńserilmeıtin derlik.
  
  
  Eger men qobdıshany qaıtadan qoldanar aldynda alýǵa tyryspaǵanymda, eshkim Shıvany úsh Eıspen jeńdi dep aıta almas edi... tórtinshisin rezervte qaldyrsam da. Men osy ýaqytqa deıin barǵannan keıin qazir toqtamaýym kerek edi.
  
  
  "Men senimen vıllaǵa qaıtýym kerek", — dep túsindirdim Rıvaǵa. - Men saǵan onyń sandyqpen ne isteıtinin aıttym. Eger biz kúte tursaq, qalasaq ta, qalamasaq ta bári onyń josparlary boıynsha júredi. Meniń basqa amalym joq, Rıva.
  
  
  —Mende de bar", — dep sybyrlady ol. Ol meniń qolymdy alyp, saýsaqtarymdy óz qolymen ustady. - Men kólikti syrtta qaldyrdym, ol birneshe qadam jerde.
  
  
  Biz "Marýama úıiniń" qabyrǵaǵa salynǵan bólmelerin qaldyryp, kóshege shyqtyq. Aspan kúlgin-qyzyl, kún alys kókjıekte bozǵylt qyzǵylt sary tústi boldy.
  
  
  Rıva áli de meniń qolymnan ustap turdy, men taqtaıshalarmen qaptalǵan aýlada sandaldarymdy qaǵyp, aıaq dybysymyzdy tyńdadym. Sosyn qulaǵymyzda kenet syqyrlaǵan dybys estilip, adamdardyń kópshiliginiń qanyn sýytyp jiberetin gúril estildi. Biraq kóp jyldyq jattyǵýlar men tájirıbe meni tózimdi etip, júıkemdi bolat symǵa aınaldyrdy. Dese de, men qoryqpaımyn desem ótirik aıtqan bolar edim.
  
  
  Qıraǵan ǵımarattar arasynda gúril estildi. Rıva aıqaıyn basa almaı, meniń qolyma úreımen jabysyp, meni qushaqtady. Bir sekýndtan keıin meniń betime baǵyttalǵan motosıkldiń farasy meni soqyr etti.
  
  
  Úsh sıkh boldy, olardyń árqaısysy motosıklde atty ásker otrády retinde. Olar meniń aınalamda aınala bastady; olardyń mysqyl kúlkileri meni kóptegen pyshaq jaraqattary sıaqty tesip ótti. Shıva taǵy da synǵa tústi. Biraq eger men oıyndy onyń erejeleri boıynsha oınaıtyn bolsam, Nık Karter kóp uzamaı ólgen adam bolar edi. Men mindetti túrde ruqsat etpeıtin nárse.
  
  
  
  
  12
  
  
  Men eki er adamdy birden tanydym. Solardyń biri Gýrnek boldy, onyń betinde tyrtyqtary bar, biraq áli de tiri jáne saý. Ekinshisi poshtadaǵy bir adam, ol jaralanǵan joldasyn alyp úlgergen. Úshinshisi, saqaldy, basy taqıaǵa oralǵan, basqalar sıaqty maǵan beımálim edi. Biraq men onyń ne oılaıtynyn bildim, tipti biz eshqashan kezdespesek te.
  
  
  "Siz Rıva aǵaıdyń kúdigin týdyrdyńyz", — dep túsindirdi úsheýiniń biri. "Sondyqtan ol bizdi tikeleı "Sahıb" Karterge aparatynyńyzdy bilip, artyńyzdan erýdi buıyrdy ...
  
  
  Rıva ekeýmiz bir orynda turyp, tońyp qaldyq. —Bir aýyz sóz aıtpa", — dep sybyrladym qyzǵa. -Meniń aıtqanymdy dál oryndańyz, sonda bári jaqsy bolady.
  
  
  - Olar bizdi óltiredi, Nık!
  
  
  - Joq. Seniń aǵań - megalomanıalyq manák: eger kimde-kim ólýge májbúr bolsa, men ony jeke ózi óltirgisi keletinine senimdimin.
  
  
  Men kózimdi faralardyń jarqyraǵan jaryǵynan jaýyp, jan-jaǵyma qaradym. Árbir Kobra agenti 45 kalıbrli tapanshalarmen qarýlanǵan, olar sol kezde maǵan baǵyttalǵan, bireýi keýdede, bireýi basta, úshinshisi arqada. - Sonymen sen ne isteısiń, ekeýmizdi de atyp tastaısyń ba? men motosıklderdiń gúrili estilsin dep aıqaıladym.
  
  
  - Seni atyp tasta, "Sahıb" Karter ? Erkekterdiń biri mysqyldady. Bul men tanymaıtyn, uzyn boıly, salmaqty jas jigit edi, ol meni sol qalpymda kórgendi unatatyny anyq. - Tym ońaı. Joq, Shıva bizge arnaıy nusqaýlar berdi. Munyń bári óte túsinikti. Siz bizge qarsy tura almaısyz, óıtkeni eger siz muny isteýge tyryssańyz, biz qyzdy óltiremiz; sosyn seni vıllaǵa qaıtarǵanymyzda, Shıva senimen jeke aınalysady.
  
  
  "Nıradqa qalaı qaradyń", — dep qosty Gýrnek.
  
  
  Beıne meniń sanamda jarq ete qaldy. Men Nıradtyń basyn jylandar bar shuńqyrǵa qulaǵanyn kórdim, baýyrymen jorǵalaýshylardyń oǵan qaıta-qaıta shabýyl jasaǵanyn kórdim, onyń aıqaılaǵanyn estidim jáne Shıvanyń meniń sol ólim azabynan zardap shekkenimdi kórgendegi qýanyshyn túsindim.
  
  
  —Árıne, men qarsy tura almaımyn", — dedim men. -Úshke qarsy bireý sporttyq emes, myrzalar. Biraq qyzdy renjitpe; onyń buǵan esh qatysy joq.
  
  
  - Ol saǵan qashýǵa kómektesti.
  
  
  "Eger ol bolmasa, men ony óltirer edim". Onyń ákesi seniń qojaıynyńnyń tutqyny. Ol basqa eshteńege mán bermeıdi. Men ómir súrsem de, ólsem de maǵan báribir. Men Rıvaǵa buryldym da, onyń betine qaradym. - Solaı emes pe, jezókshe?
  
  
  Men qolymdy kóterip, qatty urdym. Men sybyrladym. - Júr, olarǵa qaraı júgir... Men saǵan aıtqanymdy iste! -
  
  
  Bir sekýndqa boıjetken ań-tań bolyp, shoshyp ketti. Ol meniń ne istep jatqanymdy túsinbedi, biraq aqyry tamaǵynan aıqaılap júgirdi. - Ol meni óltirmek boldy!
  
  
  Er adamdar ne bolyp jatqanyn túsinbedi.
  
  
  Gýrnek motosıklden qulap tústi, al Rıva oǵan qaraı júgirdi. Bul men kútken sát boldy. Qalǵan eki sıkh kózderin basqa jaqqa burdy, etikteriniń tabandary mármár edenge syrǵyp ketti, olar meniń aınalamda júrýdi toqtatty.
  
  
  Rıva sózbe-sóz ashýlanyp jylap, Gýrnektiń aıaǵyna qaraı júgirdi. Ol Gýrnekti qarýsyzdandyrǵandaı kórinetin shyndyqtyń kórinisin berýde tamasha ról atqardy — kem degende, stılettony qabyǵymnan alyp tastaýǵa jáne juqa júzdi qanjardy laqtyrýǵa ýaqyt berý úshin jetkilikti.
  
  
  Bir sekýndqa meniń estigenimniń bári Rıvanyń toqtaýsyz júregin syzdatqan styrsyýy boldy. Sodan keıin Gýrnek artqa shegindi, qoldary onyń betinen qurysyp qaldy. Stıletto onyń sol kózine qadalyp, pıazdy ekige bóldi. Betine qandy jelatındi massa tamshylap jatty; ol júregin syzdatqan aıqaı shyǵaryp, qanjardy sýyryp almaq boldy.
  
  
  Men ne bolyp jatqanyn qarap turǵan joqpyn.
  
  
  Olarǵa meni tirideı alyp ketýdi buıyrdy... biraq mindetti túrde zıansyz emes. Árıne, olar birinshi kezekte terisin saqtap qalýǵa tyrysady, eger men tez áreket etpesem, bárin joǵalǵan dep sanaýǵa bolady. Men júgirdim, al qalǵandary motosıklderden sekirdi. Bul Shıva Gorılalarynyń ekinshi qateligi boldy, óıtkeni men sypyrǵyshtan jasalǵan eki taıaqshany alý úshin qaltama kirip úlgerdim.
  
  
  Men bir qaraǵanda zıansyz bolyp kórinetin qarý jasadym. Biraq shyn máninde, býıvol terisinen jasalǵan qatty jáne berik qamshynyń bir bóligimen biriktirilgen eki taıaq óte qaýipti, ólimge jaqyn qaýip tóndirdi.
  
  
  Bul men jasaǵan "nýnchaký" boldy, men Vashıngtondaǵy AX shtab-páterinde karate sheberi jasaǵan qatygez demonstrasıa kezinde alǵash ret kórgen shyǵys qurylǵysy.
  
  
  Jekpe-jek ónerine tán qarý-jaraqtardyń daýsyz ámbebaptyǵy boldy, bul jaǵdaıda meniń maqsatym olarmen tájirıbe jasaý boldy.
  
  
  Bir qolymda taıaq ustap, ekinshi ushyn ol jetkilikti kúsh pen jyldamdyqqa jetkenshe aınaldyra bastadym. Oq aıaǵymdaǵy mármár taqtalarǵa qadalyp qaldy, biraq men júgire berdim, bolashaq qurbany retinde tańdaǵan sıkhten basqanyń bárin jáne meniń nysanam kim bolatynyn umytyp kettim.
  
  
  Gýrnek qarýsyzdandyrylǵan joq, biraq ol da jaqsy jaǵdaıda bolǵan joq. Men Rıvanyń úreıden aıqaılaǵanyn estidim, aýada taǵy bir oq ysqyryp, sol ıyǵymdy tyrnap aldy. Men jan túrshigerlik janý sezimin sezindim, ol maǵan otty qyzyl iz qaldyrdy. Biraq oq meniń qolyma tıgen joq. Jara meniń betimdi aýyrtty, biraq bul maǵan nýnchakany aınaldyrýdy jalǵastyrýǵa kedergi bolmady.
  
  
  - Men seni óltiremin, Karter! — dep aıqaılady er adam.
  
  
  - Shıvanyń buıryǵyna qarsy ma? - men kúlip qarsylyq bildirdim. Biraq 45 kalıbrli tapansha meniń keýdeme baǵyttaldy. Táýekelge barý bir bólek, aqymaqtyq múlde basqa. Men taıaq jyldamdyǵyn joǵaltqansha qolymdy sozdym, aqyry bilegime ilindim.
  
  
  - Myna qoqyspen birge! - dep buıyrdy úndi.
  
  
  - Sizdiń buıryǵyńyz boıynsha, ustaz, - dep kúbirledim men saýsaqtarymnan "nýnchakany" bosatyp.
  
  
  Sıkh áli de meni kózdedi; biraq men taıaqtardy jibergen boıda ol olardy alý úshin eńkeıip ketti. Bul onyń sońǵy mınýttardaǵy úshinshi qateligi boldy.
  
  
  Ol eńkeıip turǵanda men oǵan qaraı júgirdim. Men saýsaqtarymdy qolymnyń bilegine japtym, ol myltyqty qolymnan kelgen barlyq kúshpen ustady. Ol trıggerdi tartyp, meniń aıaǵyma tıip kete jazdady. Biraq bul joly men qalǵan kúnderimdi denemniń qalǵan bóligin bir bólikte ustaý úshin múgedek bolyp qozǵalýǵa bel býdym.
  
  
  Kobranyń agenti ózin bosatý úshin artqa shegindi. Meniń qolym izdegen nysanany tapty: uzartylǵan, ol súıekter men bulshyqetterdiń jarty aıyna aınaldy. Alaqannyń qatty jaǵy er adamnyń moınyna qondy; sol kezde men oń aıaǵymdy sınhrondy túrde shertip jiberdim.
  
  
  Nátıjesinde "cha-kı" onyń jilinshigin syndyra almady, biraq soqqynyń aýyrýy maǵan óte qajet birneshe sekýndty berdi. Men myltyqty ustap turǵan qoldy eki qolymmen ustadym. Sıkh úndistandyq myltyqtyń oqpany endi oǵan baǵyttalmaǵanyna senimdi bolsa da, artqa sheginýge tyrysyp, sharasyzdyqpen buryldy.
  
  
  Artymda kenet qozǵalys tur. Úshinshi óltirýshi, men osy keshke deıin kórmegen bulshyqetti, jas úndi joldasyna kómekke júgirdi. Bireýimen kúresý onsyz da qıyn bolǵanymen: tapanshamen qarýlanǵan eki er adamdy jeńý ońaı bolmaıdy.
  
  
  Sondyqtan men qarýdy birinshisiniń saýsaqtarynan julyp alyp, ony mármár plıtkalarǵa qulatyp úlgergen boıda, men aıaǵyma qulaǵan "nýnchakany" alýǵa asyqtym. Oǵan qajetti jyldamdyq pen serpin alý úshin barlyǵy bes sekýnd qajet boldy.
  
  
  Úshinshi adam abaısyzda shabýylǵa shyqty. Men artqa sekirip, onyń sybaılasynyń artyna qondym. Ol shabýyldaǵan kezde men onyń dosynyń bas súıegine taıaqpen kózdegen edim.
  
  
  "Nýnchaký" osy ýaqytqa deıin adamnyń súıekterin syndyrýǵa qajetti kúshten birneshe ese joǵary kúshke jetti.
  
  
  Ary qaraı ne boldy, men ómirimde eshqashan kórgen emespin.
  
  
  Úndiliktiń bas súıegi sózbe-sóz jaryldy. Taqıa oralǵan jerde jele tárizdi massa áli de púlsasıalanyp turdy. Súıek synyqtary, shash synyqtary men bas terisi jabysyp qalǵan synyqtar meniń betime shashyrap ketti, al birtúrli spıráldardaǵy surǵylt aq mı atqylap jatqan janartaýdaǵy lava sıaqty aýaǵa shashyrap ketti. Biraq eger "nýnchaktar" jaqsy nátıje kórsetse, mende taǵy eki qarsylas qaldy. Gýrnek bir kózimen bolsa da tiri edi. Al seriginiń ómirin saqtap qalý úshin tym kesh kelgen jas úndi tiri edi.
  
  
  Bulshyqetti sıkh toqtady, onyń betinde jıirkenish pen senimsizdik kórinisi burmalandy. Men taǵy da óltiretin taıaqtardy ushyrdym, ol qobaljyp artqa shegindi de, myltyqty meniń betime baǵyttady.
  
  
  -Meni óltir, sonda Shıva seni jylandarǵa tamaqtandyrady. Men oǵan keıbir mańyzdy aqparatty aıtýym kerek, eger ol meniń aýzymnan estimese, sen bar ekenińdi umytyp ketýiń múmkin... - men tisterimnen ysqyrdym.
  
  
  Men blef jasadym. Ol sybaılasynyń tanylmaıtyn keıpine qarady. Men sekýndtyń bir bóligin paıdalanyp, "býmerań" sıaqty aýada ushyp bara jatqan "nýnchaktardy" bir jaqqa jiberdim. Men ony buryn-sońdy bulaı paıdalanǵan emespin jáne onyń qalaı jumys isteıtinin de bilmedim.
  
  
  Baqytymyzǵa oraı, qarabaıyr qarý-jaraq meniń kóńilimdi qaldyrmady. Bir nemese eki taıaq (naqty aıta almaımyn, "nýnchaktar" adam sengisiz jyldamdyqpen ushyp bara jatqan) úndistandyq myltyqtyń oqpanyna soǵyldy. Soqqynyń kúshi onyń qolynan qarýdy qaǵyp jiberdi. Myltyq onyń artyna birneshe qadam jerde qondy. Úlken Sıkh maǵan ashýlanǵan aıý sıaqty betin ashýmen burmalap shabýyldady.
  
  
  Karate nemese joq, bul joly maǵan týra keldi.
  
  
  Men ony toqtata almaı turyp, ne bolǵanyn bilmeı turyp, Shıvanyń ekıpajy men "qabyldaý komısıasynyń" bir bóligi bolǵan adam maǵan bir tonna kirpish sıaqty qulap tústi. Aýlanyń alyp shahmat taqtasyn quraıtyn mármár taqtalarǵa basymdy soǵyp, artqa qulaǵanymda tamaǵymnan tynys shyqty.
  
  
  Meniń betime ystyq jáne byljyrly nárse tamshylap, meni bir sátke soqyr etti. Kózimdi qaıta ashýǵa tyrysqanda, kózimnen jas aǵyp jatty. Qaıta kóre salysymen men joǵary qarasam, qasymda turǵan Gýrnekti kórdim. Jaralanǵan kóz, odan az ǵana nárse qaldy, jelatındi jáne qandy zatty ashyq turǵan shúmek tárizdi ıterip jibere berdi.
  
  
  Sosyn men turýǵa tyrysqan sátte úndistiń aıaǵy búgilip qaldy. Onyń etiginiń bolat saýsaǵy basymnyń artyna tıgende, men tisimdi qaıradym. Ol úsh er adamnyń ishinde sandal kımegen jalǵyz adam bolatyn. Al endi ol motosıkl etigin keýdemdi urý úshin paıdalandy.
  
  
  Men Rıvany kóre almadym, sebebi bul aýyrsyný meniń kózqarasymdy buldyratady. Men onyń qaıda ekenin, Gýrnektiń oǵan ne istegenin de bilmedim, biraq ol maǵan kómektese almady, bul sózsiz. Meniń keýdem jarylyp, súıekterim jarylyp bara jatqandaı sezimde boldym bári bir ret Gýrnek meni taǵy urdy.
  
  
  Men shabandozdy laqtyryp jibermek bolǵan jabaıy jylqy sıaqty qatty silkindim. "Shıva qazir mańyzdy emes, Karter", — dedi Gýrnek betiniń astyńǵy jaǵyn jasyratyn tańǵyshtarǵa qaramastan, onyń túsinikti ekenin aıtty. - Men seni óltiremin, sondyqtan senimen birjola bitedi!
  
  
  Onyń daýysynyń úninen men onyń bul týraly aıtqanyn túsindim. Bir mınýt buryn meni jerge qulatyp, maǵan shabýyl jasaǵan taǵy bir úndi meniń aıaǵymnan ustamaq boldy. Ol meniń ústimnen eńkeıip qaldy, men sharasyz adamdaı tepkileı berdim, ásirese Gýrnektiń aıaǵy qaıtadan julqynyp, keýdemdi janshyp jiberdi.
  
  
  Dál osy sátte men eki qolymdy sozyp, er adamnyń aıaǵyn kúshpen búgip, tobyǵynan ustadym. Ol tepe-teńdikti joǵaltpaýǵa tyrysty. Sosyn taǵy bir sıkh qudiretti judyryǵyn meniń ishime qadady. Bul shydamsyz azap boldy. Men tynys ala almadym, biraq eger men dál qazir bas tartsam, bul ekeýi meni ózderiniń keremet kýboktar tizimine qosar edi.
  
  
  Qolymda qalǵan sońǵy kúshtiń arqasynda men Gýrnektiń tobyǵynan ustap, tez arada synǵan súıektiń syqyrlaǵanyn estigim kelip, ony aınaldyra berdim. Onyń ornyna er adam tepe-teńdigin joǵaltyp, alǵa qulap tústi. Al men aıaǵymdy basqa úndistiń qolynan bosattym. Artqa burylyp, men ornymnan turdym.
  
  
  Men Gýrnektiń úlken dosy maǵan taǵy shabýyl jasaıdy dep kúttim, biraq onyń ornyna ol qarsy baǵytta júgirdi. Men ony alysqa jibere almadym, sebebi ol qulaǵan tapanshanyń artynan júgirip kele jatty. Ol qarýyn kóterý úshin eńkeıgende men onyń artynda turdym. Men aýaǵa úlken sekiris jasap, "ushatyn" soqqyny berý úshin aıaǵymdy sozdym.
  
  
  Soqqynyń kúshi, aıaǵymdy úndistiń arqasyna tıgizip, ony jerge laqtyryp jiberdi. Ol mármár edenge birneshe ret domalap ketti, al myltyq birneshe ıard qashyqtyqta, qol jetpeıtin jerge qondy.
  
  
  Biraq sol kezde de, myltyqty alýǵa asyqpas buryn, men qobaljyp, ıyǵyma qaradym. Gýrnek ońaı bas tartatyn adam emes edi. Ol ornynan turyp, maǵan qaraı bettedi. Ol aqsap tursa da, bar salmaǵyn bir aıaǵyna kóterip, júre aldy. Biraq eń tań qaldyrǵany meniń nazarymdy aýdarǵan qorqynyshty metal jarqyraýy boldy... úndistiń ekige bólingen kózinen jelatındi zat tamshylaǵan metal.
  
  
  Gýrnektiń artynda keshki kóleńkede bulyńǵyr fıgýra tur. Rıva Sıngh aqyry sahnaǵa qaıta oraldy. Biraz ýaqyt buryn ol óz rólin tamasha oınady jáne óziniń qorqynyshty aıqaıymen jáne ushýymen maǵan qorǵanystyq áreketten shabýyldaýshy áreketke ótýge múmkindik berdi.
  
  
  Endi men onyń aýlada turǵan motosıkliniń er-turmanyna minip bara jatqanyn kórdim. Gýrnek júgire almady; men artqa shegingen kezde ol aqsap turdy, jartylaı búgilip. Biraq men ol qolynda ustaǵan stılettosyn qoldanbas buryn maǵan shabýyl jasady dep eseptep, qate eseptedim.
  
  
  Úndi qolyn artqa tartty, sosyn qolyn sozyp, pyshaqty laqtyrdy. Pyshaq aýany ysqyryp jaryp jiberdi. Jáne bul joly Gýrnek jiberip ala jazdady.
  
  
  Ustara ótkir júzi meniń jambas bulshyqetime kirip ketti. Meniń tizelerim búgilip, ózimdi álsiz sezindim. Men aıqaılaǵym keldi, biraq ernimnen shyǵyp ketkendeı bolǵan aıqaıdy basyp tastadym. Aýyrsyný meni tesip, júıkemdi aınaldyrdy. Ol maǵan ystyq ıne sıaqty tereńirek jáne tereńirek enip, búkil denem jansyzdanǵansha, qazir fızıkalyq qarsylyq sheginde boldy.
  
  
  Bulaı bolýy mindetti emes edi.
  
  
  Men judyryǵymdy túıip, tisterimdi syqyrlaǵansha qysyp, shydamsyz aýrýdy basýǵa tyrystym. Sosyn qolymdy tómen túsirip, kózimdi bir sekýndqa jumyp, aqyry pyshaqty jambasymnan sýyryp aldym. Meniń qan aǵymymdy toqtatýǵa ýaqytym bolmady. Biraq, baqytymyzǵa oraı, stıletto jambas bulshyqetteriniń qan tamyrlaryna zaqym keltirmedi.
  
  
  Qalaı bolǵanda da, men áli soıylǵan shoshqa sıaqty qansyrap jatqan edim.
  
  
  Shalbardyń matasy aıaǵyma jabysyp qaldy, ol jerde men joǵaltqan qanǵa malynǵan úlken qara daq jaıylyp ketti. Gýrnektiń essiz kúlkisi aýada jańǵyryqty. Úndi maǵan jaqyndaı bastady, men aýlany qorshap turǵan ǵımarattardyń birine jorǵalamaq boldym. Men onyń tobyǵyn qysyp úlgerdim, ol aqsap júrmeı júre almady. Biraq ol áli de qozǵala aldy. Úshinshi Kobra agenti de artymnan qozǵala bastaǵanda ol alǵa shyqty.
  
  
  Men jan-jaǵyma qarasam, er adam tapqan myltyqty kórdim. Men qanjarmen qaldym, óıtkeni "nýnchaktar" qolymnan kelmeıtin boldy. "Rıva", — dep qaıtaladym men. "Sen qaıda bardyń?"
  
  
  Bul telepatıa bolýy múmkin. Biraq qalaı bolǵanda da, ol meni "estidi".
  
  
  Motosıkldiń gúrildegen daýysy meniń azabymdy jáne fızıkalyq azaptarymdy basatyn batanyń kúshine ıe boldy. Ol qarańǵylyqtan shyǵyp, Gýrnektiń fıgýrasyn úlken maıaktyń jaryǵynda beınelep berdi, onyń sulbasy aldyńǵy kúnniń batýy kóleńkesine qarsy paıda boldy. Úndi kólikti toqtatqysy kelgendeı basyn buryp, qolyn kóterdi. Onyń serigi, bulshyqetti jas sıkh, kerisinshe, baǵdarlamasyn ózgertkisi kelmegendeı boldy. Ol maǵan jaqyndaı berdi. Men aıaǵymdy tolyǵymen jansyzdandyrǵan dirildegen aýyrsynýdy elemeýge tyrysyp, qanjardy ustadym.
  
  
  Gýrnek qańyrap bos qalǵan jáne qaraýsyz qalǵan mármár saraılardyń birine pana izdeýge tyrysty. Endi ol birden qaýip tóndirmeıtin jáne qaýip tóndirmeıtin bolǵandyqtan, Rıvanyń arqasynda men nazarymdy onyń sybaılasyna aýdara aldym. Myltyq dirildep, oqpen tynystady, biraq ymyrttyń sońǵy ottary sóngen kezde aspannan jańbyr jaýǵandaı kóringen kenet qarańǵylyq onyń muqıat kózdeýine kedergi keltirip, oq menen birneshe metr qashyqtyqta ushyp ketti.
  
  
  Men tynysymdy basyp, jaraqat alǵan aıaǵymdy artqa sozyp, bir tizeme turdym. Men qaskúnemniń aq shapanyn, tipti tapanshanyń oqpanyn kórdim. Men onyń tutynǵan oqtaryn sanaýdan adasyp qaldym, sondyqtan tapanshanyń túsirilgenin nemese áli de birneshe ret oq tıgenin sanaı almadym.
  
  
  Balǵanyń shertilgenin estigende men atýǵa daıyndaldym. Onyń ornyna úndis únsiz qarǵys aıtty. Ol qarýdy laqtyryp jiberdi de, ol mármár taqtalarǵa qatty soqqymen qulady. Aqyrynda, bári maǵan qarsy aıtylmaǵan sıaqty.
  
  
  Rıva Gýrnekti "buryshqa" ıterip jibergen bolýy múmkin. Eger dál "buryshta" bolmasa, onda úndi shette boldy. Men onyń seriktesin kesip tastaǵannan keıin ony keıinirek zalalsyzdandyra alamyn. Men Gýrnektiń qarýsyz ekenin bildim, sondyqtan Rıva jaǵdaıdy óz betimen sheshe alady.
  
  
  Endi maǵan tek Shıvanyń jeke agenti, beıtanys úndistandyq adammen qarym-qatynas jasaý ǵana qaldy. Men shıelenisip, tynysymdy ustadym. Adam qarańǵylyqtan paıda bolatyn jaı ǵana massıvtik forma boldy. Bulttar aıdy jaýyp, jarqyraǵan júzdi jaýyp tastady, Fatehpýr Sıkrı soty kóleńkege batty. Men kózimdi qysyp, qarańǵyda jaqynyraq qaraýǵa tyrystym. Qarsylasym táýekelge barǵysy kelmedi, óıtkeni men onyń qımylyn estigen joqpyn. Men pyshaqty jambasymnan sýyryp alǵanymda ol meni kórgenine, qarýlanǵanymdy bilgenine senimdi emes edim.
  
  
  Endi men "nýnchaktardy" joǵaltqannan keıin stıletto qymbat qarýǵa aınaldy. Men ózimniń karate týraly tereń bilimime sene almadym, aıaǵym únemi qansyrap turǵan jaradan isten shyqqan, men ony emdeýge úlgermedim. Qan joǵaltý meni álsiretip, álsiretip jiberdi, eger men aıaǵymdy tańbasam, kóp uzamaı mende qıyndyqtar týyndaıtyn edi.
  
  
  Men aıqaıladym. - Júr, beıbaq! Sen ne kútip tursyń? -Úndistanda adamnyń maqtanyshyna birden áser etetin kúpirlik, epıtetter men qorlyqtar bar. Bálkim, "beıbaq" solardyń biri bolmaǵan shyǵar, biraq meniń sýbkontınenttiń ádet-ǵuryptary men ádet-ǵuryptary týraly bilimim kóp nárseni qalaýsyz qaldyrdy. - Sen qorqyp kettiń be? Bul ras pa? - men aıqaılaı bastadym, kóleńkeden onyń úlken sulbasyn tabýǵa tyrystym.
  
  
  Reeva sekirgen motosıkldiń farasy meniń baǵytyma baǵyttalmaǵan. Ár sekýnd saıyn qarańǵylana berdi, men odan ári qaraı júre berdim, et pen qanda bireýdi tabamyn dep úmittendim. Sosyn maǵan úlken salmaq tústi. Meni arqama laqtyryp jiberdi, jaralanǵan aıaǵym astymda qysylyp qaldy.
  
  
  Aýyrýy shekten tys boldy, kóz aldymyzda fosforly sáýleniń birtúrli jarqyldary bılep turdy. Men basymdy shaıqap, jaryq núktelerin qýyp jiberýge tyrystym. Aıaǵymdy ekige qysyp, meni semiz jas sıkhtiń massasy jerge ıterip jiberdi. Biraq onyń judyryǵy meniń ıegime tıgen kezde men ózimdi jerden túskendeı sezindim. Men entigip, basymdy bir jaqqa qoıdym. - Las beıbaq! - men ysqyrdym, aqyry kerekti sózdi esime túsirdim.
  
  
  Shamasy, oǵan epıtet tańdaýy unamady jáne ekinshi ret judyryqpen urdy. Men betimnen er adamnyń ystyq, jaǵymsyz ıisti tynysyn sezdim. Ol haıýan, adam keıpindegi ógiz edi. Jáne ol sózsiz jaýap berdi... tek judyryqpen. Sodan keıin ol qoldaryn meniń jambasyma qysyp, jaraqattanǵan aıaǵymdy teýip úlgerdi.
  
  
  Meniń aıaǵym áli qansyrap turdy, ol burynǵydan da qatty aýyrdy. Stılettonyń júzi mármár plıtkalardyń ústinen qyrylǵan. Biraq men sıkh úndisi meniń qarýlanǵanymdy baıqady ma, joq pa, áli bilmedim. - Men seni Shıvaǵa qaıtaramyn, Karter! Ol meni edenge ıterip jibergende tynysy taryldy. - Biraq bári bir bólikte emes!
  
  
  - Qandaı qorqynyshty! "men mysqyldap kúbirledim, ol tizesin jambasyma tirep turǵanda, ernimdi aýyrtyp jiberdi. Meniń qoldarym men saýsaqtarym jansyzdana bastady, jaradan qan tamshylap, úndi meniń qolymdy ustady. Taǵy birneshe sekýnd, men endi pyshaqty ustaı almaımyn. Al eger bul oryn alsa, men úshin bári bitti.
  
  
  Men qolymdy alǵa qaraı soza bastadym, ótkir, áli kúnge deıin qanǵa boıalǵan júzdi úndistiń búıirine jaqyndatýǵa tyrystym. Men sybyrladym. - Seniń atyń kim? Óıtkeni, biz áli... ózimizdi tanystyrǵan joqpyz!
  
  
  —Úrý", — dedi ol mysqyldap. - Jeńimpaz qabyq.
  
  
  —Úrgen, jeńilgen", — dedim men ony túzetip, kenet pyshaqpen qolymdy qarsylasymnyń búıirine qaraı jyljyttym. Bul meniń qolymda qalǵan barlyq kúshterdi shegine deıin jumsady.
  
  
  Biraq ol jumys istedi. Qudaıǵa shúkir, ol jumys istedi.
  
  
  Ótkir júzdiń ushy jas sıkhtyń maqta kóılegin sary maıdaı jaryp jiberdi. Men toqtaǵan joqpyn. Men qanjardy tereńirek sýǵa batyrdym, ol qashyp ketýge tyrysyp, tizesin kóterdi. Taktıkany ózgertýge tym kesh. Endi ol endi meni toqtata almady. Men stılettony onyń eki qabyrǵasynyń arasyna tyǵyp, qasapshy buzaýdy jyrtyp jibergendeı et pen bulshyqetti kesip tastadym.
  
  
  Men pyshaqty bosatqanymda jas úndi búıirine domalap, arqasynan qatty qulap ketti. Sharasyzdyqtyń kúshimen men qansyrap jatqan aıaǵymdaǵy sol azapty aýyrsynýdy seziný úshin bir sekýndqa da toqtamaı, jumysty aıaqtaý úshin onyń ústinen óttim. Stıletto eń saby boıymen Qabyqtyń búıirine kirip ketti. Er adam tynys alýǵa tyrysyp, entigip jatty. Men pyshaqtyń sabyn sýyrmaı aınaldyrdym.
  
  
  Men qanjardy suǵyp alǵanymda onyń búıirinen qalyń, ystyq qan aǵyp jatty, júzi keýdesine jabysyp qaldy. - Shoshqa! - Úndiler tunshyǵyp qaldy. - Biraq sonymen birge... sen ólesiń... sen ólesiń, Kar...
  
  
  Bul onyń sońǵy sózderi edi.
  
  
  Men olardyń paıǵambarlyq bolyp shyqpaýyn qaladym.
  
  
  
  
  13
  
  
  Meniń qoldarym úrgen qannan taıǵaq jáne jabysqaq boldy. Men onyń ólgenine tolyq senimdi bolǵansha toqtamaı keýdesin kesip alǵanymda, ol qatty qamshylaı berdi. Tamaǵynan gúrildegen dybys shyqty; ol endi sóılemedi, biraq dirildep keýdesin kóterip, tómen túsirdi. Aqyrynda úrleý toqtady; Men onyń júregine qolymdy qoıdym. Bulshyqv shoǵyry júrek soǵýyn týdyrdy, sodan keıin eriksiz júıke dirili, diril ony basynan aıaǵyna deıin shaıqady.
  
  
  Ol taǵy bir ret qozǵaldy, sosyn qatyp qaldy.
  
  
  Men artqa syrǵyp kettim, jaralanǵan aıaǵym aldymda sozylyp ketti. Jyldam qımylmen kóılegimdi sheship, qanjarmen tilip, jarany qoldan jasalǵan tańǵyshtarmen tańa bastadym. Men tereń jaradan aǵyp jatqan qandy ketirý úshin eki jolaqty aldym.
  
  
  Biraz ýaqyttan keıin men Rıvany kózimmen izdep, aıaǵyma turýǵa tyrystym. Boıjetken óz jumysyn jaqsy atqardy, endi men oǵan Gýrnekti zalalsyzdandyrýǵa kómektesýim kerek boldy. Keıinirek... men aldymen Gýrnekti joıamyn, sodan keıin kelesi qadamǵa baramyn.
  
  
  Men tyńdadym, men birden derlik álsiz dybysty estidim... motosıkl qozǵaltqyshynyń alystan shyryldaǵan dybysy. Aıdy jasyrǵan bulttar sóngen kezde aýla jaryqta shomylyp jatty. Tabıǵat kúshteri meni qorǵaýǵa sóz bergendeı janymda bolǵany meni tań qaldyrdy. Alǵashynda qarańǵy boldy, jaryqtyń joqtyǵy meni qorǵap, Laıdy jeńýge jáne óltirýge múmkindik berdi.
  
  
  Biraq qazir jas sıkh meniń kúsh-qýatyma nemese aılakerligime tańyrqap ólgen soń, aı qaıtyp kele jatyp, qańyrap bos qalǵan qalanyń aýlasyn óziniń bozǵylt nurymen toltyrdy. Men arqamda jatqan Úrgenniń músinine qaradym, onyń aq kóılegi qanǵa boıalǵan. Erinderi mysqylmen buralyp, onyń durys aq tisterin kórsetti, al qyzyl ıekteri "paana" saǵyzynan qyzyl daqtarmen jabylǵan. Máıit mármár taqtalardyń ústinde qozǵalmaı jatyp, jan túrshigerlik azaptyń kúıinde búgilgen.
  
  
  Men ókingen joqpyn jáne jas úndistiń ólimine qarsy bolǵan joqpyn, óıtkeni bul aman qalý máselesi boldy. Nemese úredi, nemese men. Men kózimdi qatyp qalǵan, qanǵa boıalǵan deneden alystatyp, qaıtadan aıaǵyma turýǵa tyrystym. Men aıaǵymdy ustap turý úshin birneshe ret áreket etýim kerek boldy.
  
  
  Men jaralanǵan aıaǵymdy súırep apardym, ol soǵýdy jalǵastyrdy jáne áli de qan joǵaltýdan jansyzdanyp qaldy. Men "nýnchaktarymdy" qulaǵan jerine kóterý úshin jáne bir ýaqytta Laıdyń myltyǵyn alý úshin bir sátke toqtap, aýladan óttim.
  
  
  Meniń bilýimshe, Gúrnek qarýsyz bolǵan. Al mende qarabaıyr shyǵystyq qarý-jaraq pen ómirimdi saqtap qalǵan ustaradaı ótkir júzi bar asyl nemis stıletkasy boldy. Jáne onyń ústine Rıvanyń motosıkli boldy. Qyz ben Gýrnek Fatehpýr Sıkrıdiń topografıasyn menen áldeqaıda jaqsy biletini sózsiz, bul artyqshylyq ta, kemshilik te boldy. Óıtkeni, eger bul bos jáne qaraýsyz qalǵan ǵımarattar labırıntinen shyǵýdyń joly bolsa, Rıva onyń qashyp ketýine tosqaýyl qoıyp, men jetkenshe ony qaqpanǵa túsire almasa, Gýrnek bilýi kerek edi.
  
  
  Men tyńdaý úshin bir sátke kidirdim de, motosıkl qozǵaltqyshynyń álsiz dybysyn taǵy estidim. Ol aýdıtorıaǵa arnalǵan arnaıy "dıvan-e-has" zalynan shyqqan. Men satyp alǵan nusqaýlyqtan saraıdyń ılústrasıasyn kórgenim esime tústi, úlken ortalyq baǵanasy bar záýlim ǵımarattyń aq-qara fotosýreti, odan tórt birdeı dáliz tarmaqtalyp, joǵarǵy balkonnyń búıirlerine deıin sozylǵan. sharshy.
  
  
  Qyzǵa tez arada kómekke kelýge múmkindik bolmady. Úlken júk sıaqty aıaǵymdy artymnan súırep, birte-birte qozǵalýǵa týra keldi. Endi men jarany tańyp, qandy toqtatqannan keıin aýyrsyný basyldy. Biraq bul maǵan aýyr tıdi. Eń soraqysy, bul meniń qozǵalystarymdy, qalypty jyldamdyqpen qozǵalý qabiletimdi aıtarlyqtaı báseńdetý arqyly meni burynǵydan da osal etti.
  
  
  Karate soqqylaryn qoldaný endi múmkin emes edi, al qol men judyryqtyń árbir qozǵalysy problemaly jáne qıyn boldy, óıtkeni aýyrlyq pen tepe-teńdiktiń barabar ortalyǵyn saqtaý úshin kóp kúsh qajet bolady. . . . Endi burynǵydan góri men tek derlik "nýnchaktarǵa" jáne stılettoǵa senýge týra keldi.
  
  
  Men zalǵa jaqyndaǵan saıyn kóliktiń qozǵaltqyshy qulaǵyma soǵurlym qatty yzyldady. Buryn alystaǵy jáne túsiniksiz gúril bolǵan nárse kúńgirt gúrilge, kúńgirt gúrilge aınaldy. Men tańǵajaıyp pishindi jáne alyp pildiń azýyna uqsaıtyn syrtqy baǵanalardyń birine jabysyp qaldym. Men demalý jáne oılarymdy jınaqtaý úshin toqtadym. Aldymdaǵy núkteni kúshti jaryq sáýlesi tesip ótti. Sosyn aıaq astynan júgirip kele jatqan dybys.
  
  
  - Aıqaı! - Men aıqaıladym. - Ol qaıda?
  
  
  Ol maǵan jaýap bermedi, biraq biraz ýaqyttan keıin Gýrnek ǵımarattan shyǵyp, ishki aýlany aralap júgirdi. Men oǵan jete almaıtynymdy jaqsy bilsem de, onyń sońynan qýa bastadym. Ol qalypty qadammen júgirdi, sondyqtan men onyń tobyǵy endi aýyrmaıtynyn túsindim. Dál sol kezde Rıva sahnaǵa shyqty. Ol meniń qasymnan kúńkildep ótip, maǵan bir orynda turýymdy nusqady. Onyń beti shıelenisip, mańdaıy myjylǵan; bul absolútti sheshimdilikke, salqynqandylyq pen parasattylyq maskasyna opasyzdyq jasaǵan adam edi.
  
  
  Men ony maqtan tutatynymdy joqqa shyǵara almadym. Ol óz jumysyn óte jaqsy oryndady, men úrgenimnen qutylǵansha Gýrnekti aýlanǵan ań sıaqty ustady. Al endi Laı ólgen soń, jóndeýge bir ǵana Kobra agenti qaldy. Men nýnchakýdyń taıaqtaryn basyma kóterip, bireýin myqtap qysyp, ekinshisin laqtyryp jiberdim.
  
  
  Qoldyń aınalmaly qozǵalysy taıaqshany qozǵalysqa keltirdi... bul men Gýrnektiń josparlaryn túbegeıli buzady dep úmittengen edim... jáne onyń ómiriniń ózi. Rıva úndilikti sottyń arǵy jaǵynan nusqady. Maıaktan túsken sáýle sáýlesi koról saraıynyń eles arkadalary men kolonnalaryn jaryqtandyryp, olardy ekspressıonıstik kartınadaǵydaı jıektedi.
  
  
  Biraq Gýrnektiń qadamdaryn qaıtalaı otyryp, qozǵala bastaǵanynda kórkem eshteńe bolǵan joq. Ol meni kórdi, endi Rıva motosıklimen izine túsip, joǵalǵan maldy ustaýǵa tyrysqan motorly baqtashy sıaqty qýyp bara jatqanda, onyń teketiresten qutylýdyń joly bolmady. Endi úndiler qorqyp, sharasyzdyqtan soıylatyn janýarǵa aınaldy.
  
  
  Ol meni aınalyp ótpek boldy, biraq Reeva taǵy da jolyn kesip, sheberligin kórsetti. Ol ony uryp jibere jazdady. Qyz tikeleı soqtyǵyspaý úshin qoldan kelgenniń bárin jasady, men ony kinálaı almadym. Men de onyń motosıklden laqtyrylǵanyn qalamadym.
  
  
  Soǵan qaramastan, ol tipti oǵan qol tıgizbesten, onyń qashyp ketýine jol bermeı, ony jolda ustaı aldy. "Nýnchaký" meniń basymnan aınalyp ótip bara jatty, al Rıva Gýrnekti maǵan qaraı baǵyttaýǵa májbúr etip, qaıtadan alǵa jyljyp bara jatqanda, men bul ólim quralyn jiberip, onyń aýany kesip ótkenin baqylap otyrdym.
  
  
  "Óltirýshi" taıaqshalar taǵy da óte paıdaly boldy. Men bul kórinisti áli bir qadam alǵa basyp kele jatqanymda baqylap otyrdym, Gýrnek aıqaılap, búıirine eńkeıip ketti: taıaqtar onyń keýdesine tıdi. Soqqy judyryǵyn ortaǵa tıgizgendeı boldy, tynysy taryldy. Ol tepe-teńdikti saqtaı almaı, qınalyp mas kúıinde teńselip qaldy.
  
  
  Men stılettony qolymdy sozyp, múmkindiginshe jyldam qozǵala otyryp, alǵa qaraı aqsadym. Bosqa ketetin ýaqyt bolmady, óıtkeni Gýrnek joıylǵannan keıin men áli de tozaqtyq tuzaqtardan qutylǵan, biraq onyń ornyna maǵan betin kórsetpeıtin Shıvamen kezdesýge týra keldi.
  
  
  Men oǵan jetkenshe Gýrnek taǵy ornynan atyp turdy. Ol "nýnchaktardy" qolǵa túsirdi, biraq, shamasy, osy ýaqytqa deıin bul qarýdy eshqashan kórmegen nemese qoldanbaǵan. Ol oǵan qalaı qaraý kerektigin bilmedi, sondyqtan ony maǵan laqtyryp jiberdi. Taıaqtar qulap ketti, men olardy kóterý úshin eńkeıdim, dál Gýrnek meniń baǵytyma qaraı júgirgen kezde.
  
  
  Men óz ómirim úshin kúresip, arqamnan qaıta sozylyp jatqanymdy kórdim, al úndilik meni judyryqpen uryp jiberdi. Ol endi oılana almaıtyn boldy: onyń jyrtylǵan kózinen jelatındi jáne qandy zat tamshylap turdy, bul jaı ǵana jyndynyń emes, qubyjyqtyń júzi edi.
  
  
  Ol meniń shyntaǵymnyń búgilgen jerinen urdy, saýsaqtarym eriksiz ustamdy bosatty. Qanjar meniń qolymnan syrǵyp ketti. Men soqyr qolymdy sozdym, biraq úndi taǵy da alaqanymmen tamaǵyma urdy. Ol karate erejelerin bilmegen, biraq ol bizdiń aldyńǵy kezdesýlerimizde birdeńe bilgen bolýy kerek. Al endi ol meni aıaqtaý úshin óziniń salmaǵy men aqyl-oıyn paıdalandy.
  
  
  Rıvanyń motosıkli tesilgen stoyldap toqtap, bir-birimen toǵysqan denelerimizdi nurǵa bóledi. Men onyń kólikten túskenin estidim, biraq ol maǵan kómektese almaıtynyn bildim. Al Gýrnek meniń jaraqattanǵan aıaǵymdy tepkendikten, men armandaǵan jyldam ári ońaı jeńistiń izi qalmady. Er adam dúrbeleńge tústi, bul oǵan eki ese kúsh pen jiger berdi. Ol ómir úshin kúresti.
  
  
  Men de.
  
  
  Men alaqanyma turyp, ony qalpyna keltirýge tyrystym. Men búıirime domalap kettim, biraq ol maǵan qaıta qulady. Degenmen, bul arada men taıaqtardy ustaı aldym, ár qolymda bir-birden, ortasynda býıvol terisinen jasalǵan qamshy bar. Endi qarýdy qoldanýdyń basqa ádisi bolǵan joq, men áli synap kórmegen ádis. Eger men Gýrnektiń moınyndaǵy bylǵary baýdy qataıta alsam, onyń denesin paıdalanýǵa eki taıaq kómekteser edi.
  
  
  Ol meniń tizemdi búıirime qoıyp, búıregime judyryqpen urdy, bul meni aýyryp zastyrsyp jiberdi. Mármár taqtaıshalar kóz aldymyzda bılep turǵandaı kórindi, al alystaǵy baǵanalar eki eselenip, dirildep ketti. Men óz kózqarasymdy shoǵyrlandyrýǵa tyrystym, biraq bári bulyńǵyr bolyp kórindi, jaqyndady, sodan keıin joǵalyp ketti.
  
  
  Gýrnek, qazir essizdiktiń meıirimine bólenip, men túsine almaıtyn úndi dıalektisindegi sózderdi túkirip jiberdi. Biraq eger men onyń kúńkildep jatqanyn qate estimesem, onda onyń bir-birine sáıkes kelmeıtin sóz tirkesteriniń maǵynasyn túsiný maǵan qıyn bolǵan joq; bul, az degende, optımısik nemese dostyq sóz emes edi.
  
  
  Men onyń salmaǵynyń astynda búgilgen aıaǵymda shydamsyz qurysýlardy sezindim. Úndi qanjardy kóterý úshin salmaǵyn ońǵa jyljytyp, stılettoǵa qolyn sozǵan kezde men basymdy burdym. Dál osy sátte men bir tizege kóterile bastadym.
  
  
  Biraq ol jaı ǵana bas tartqysy kelmedi.
  
  
  Ol pyshaqpen shanshý úshin qanjardyń soqyr soqqylarymen alǵa umtyldy. Men qashyqtyqty saqtaýǵa tyrysyp, múmkindiginshe alystadym. Kenet ashýlanǵan úndiliktiń artynda Rıva paıda bolyp, onyń arqasy men ıyǵynan judyryqpen ura bastady. Bul oǵan zıan tıgizdi me, joq pa, báribir. Onyń aralasýy jas sıkhtiń nazaryn aýdarǵany sonsha, men qanǵa boıalǵan stılettonyń júzinen aýlaq boldym jáne onyń moınyna bylǵary baýdy orap aldym.
  
  
  Barlyǵy qalaı bastaldy: aldymen meniń qonaqúı bólmemdegi shabýyl, sodan keıin Ashok Anandty bardyń dárethanasynda tunshyqtyryp óltirdi. Al endi shymyldyq Shıvanyń qyzmetindegi qaskóıler tobynyń taǵy bir ókiline ilinetin boldy.
  
  
  Men Gýrnektiń moınyndaǵy býıvol terisinen jasalǵan baýdy qataıtyp, eki taıaqshany myqtap ustadym. Úndi bir mezgilde tańdanys pen úreıdiń aıqaıyn shyǵardy, symdy tamaǵynan ıterip jibermek bolyp, stılettosyn tastady. Eger men qysa bersem, ol aman qalmas edi.
  
  
  Men taıaqtardy aınaldyra aınaldyryp, olardy ustadym. Men Gýrnektiń betin kórgen joqpyn jáne ony kórgim de kelmedi. Ol aýany jutýǵa tyrysty, tynysy astmatıkalyq jáne ysqyryqty boldy, biraq ókpege aýa kirmedi. Úmitsizdikke boı aldyrǵan ol qalǵan kúshterimen ómiri úshin kúresti. Jáne bul jetkiliksiz boldy.
  
  
  Endi aıaǵym uıyp, sharshaǵanyma qaramastan ózimdi ustaı aldym. Men qajetti qysymdy qoldanýǵa múmkindik beretin taıaqtardyń arqasynda symdy qattyraq tarttym. Úndilikterdiń erninen taǵy bir gúril estildi, sodan keıin er adam bas tartty, endi eshqandaı qarsylyq kórsetpedi. Denesi alǵa umtylyp, betin tómen qaratyp qulady. Biraq sol kezdiń ózinde men "nýnchakany" Gýrnektiń óz qudaılarynyń, ózi qatty senetin jylan-nagalardyń qoınyna oralǵanyna tolyq senimdi bolǵanǵa deıin jibermedim.
  
  
  Aqyry men onyń jansyz ekenin, denesiniń salqyn mármár edende qozǵalmaı jatqanyn jáne jambasyndaǵy bir ǵana bulshyqettiń dirildep turǵanyn túsingende, men ony tóńkerip, moınyn ólimge ákeletin bylǵary jipten bosattym. Onyń beti kógerip, tili tistenip, tisteri ekige bólinip kete jazdady, ol qorqynyshtan qysylyp qaldy.
  
  
  —Budan da jaman bolýy múmkin edi, adam", — dep kúbirledim men. - Kedeı Nıradqa ne bolǵanyn oıla...
  
  
  Biraq ol meniń eskertýimdi estigen joq. Úlken kúsh-jigermen men Gýrnektiń fıgýrasynan kóz almaı, aqyryn kóterildim. Biraq ol ólimnen qaıta tirilmeıdi. Úndi sharasyzdyqpen kúresti, biz oǵan qurmet kórsetýimiz kerek. Biraq sońynda bári eshteńemen aıaqtalmady.
  
  
  Ol óldi.
  
  
  —Maǵan onyń kıimin sheshýge kómektes", — dedim men Rıvaǵa, maǵan mazasyz, únsiz kózqaraspen qaraǵandaı kóringen qyzdyń kózqarasynan aýlaq bolyp.
  
  
  Ol meniń kóılegimsiz, shalbarymnyń oń jaǵy qanǵa malynǵanymdy kórip, suraq qoımady. Ol eńkeıip, artyna burylyp, Gýrnektiń kóıleginiń túımelerin asha bastady. Úndistandyq "kýrtka" qanǵa boıalǵan, biraq ol báribir joqtan jaqsy.
  
  
  Rıva marqumǵa eshqashan qurmetpen nemese qarapaıymdylyqpen qaraǵan emes, biraq bul adam ádemi kórinis emes edi, men qyzdy isingen, qandy betine kógildir tilin shyǵaryp qaramaýǵa tyrysqany úshin kinálaı almadym. Aǵyp ketken kózdiń aınalasyndaǵy súıek motosıkl farasynyń jarqyraǵan sáýlesinde birtúrli jarqyrap turdy.
  
  
  Sodan keıin men Rıvanyń sol kúni sol jerde Shıvanyń saraıynda aıtqan sózderin esime túsirdim. Ol egjeı-tegjeıge toqtalmady, biraq onyń ne aıtqysy kelgenin túsiný úshin kóp ýaqyt qajet bolmady. Aǵasy ony erkekteriniń qumarlyǵyn qanaǵattandyrýǵa májbúrleıtin sadısik talǵamy úshin ony eń jıirkenishti nársege paıdalandy.
  
  
  Al endi men Gýrnekke de, aýlada óli jatqan basqa eki erkekke de ókingen joqpyn, olar meniń ashýymnyń qurbany emes, tiri qalýǵa jáne mısıany oryndaýǵa degen sheshimimniń qurbany boldy.
  
  
  Aıaǵymdy orap alǵan qandy tańǵyshtardy alyp tastaǵannan keıin men de shalbarymdy sheship, Rıvany Gýrnektiń denesiniń qasynda eńkeıip qaldyrdym. Men aýlany kesip ótip, buryn baıqaǵan jartas baseınine qaraı bet aldym. Jańbyr sýyna toly boldy. Men bir tizemdi tómen túsirip, jaranyń lastanýyn jáne aıaqtyń gangrenasyn boldyrmaý úshin jyrtylǵan kóılegime dymqyl pachtardy jaǵyp, jarany jýdym. Men tipti sýdyń lastanbaǵanyna senimdi emes edim, biraq sol kezde basqa amalym qalmady, sondyqtan múmkindikti paıdalanýdy sheshtim.
  
  
  Men Reevaǵa qaıtyp barǵanymda, qyz marqumnyń shalbary men qurtasyn sheship alǵan. Olar belde sál úlken boldy, biraq men ony marqum Gýrnektiń belbeýimen toltyrdym. Rıva maǵan kóılegimdi kıýge kómektesti, sosyn sýyq tıgendeı qoldaryn ysqylap artqa shegindi.
  
  
  Ol sybyrlady. - Endi ne isteýimiz kerek, Nık?
  
  
  "Kóligińdi alyp, vıllaǵa qaıtaıyq", — dep jaýap berdim men. Onyń júzi shıelenisti, batyp ketken, barlyq emosıalardan arylǵandaı boldy. Ol kóp nárseni bastan ótkerdi, biraq ol áli de burynǵydan da batyl boldy. Men onyń ákesi týraly oıladym, onyń qyzy sıaqty ishki kúshi bar ma eken dep oıladym. Bul jaǵdaıda ol aman qalady jáne biz ony tapqansha shydaı alady.
  
  
  - Ary qaraı ne bolady? - dep surady Rıva. - Qalaı... sen muny qalaı istemekshisiń? — dep qosty ol meniń jaralanǵan aıaǵymdy nusqap.
  
  
  Aýyrsynýdyń kóp bóligi basyldy, men burynǵyǵa qaraǵanda az kúsh jumsap júre aldym. Men "nýnchaktardy" búktep, shalbarymnyń artqy qaltasyna, al stılettony bilegime ustaǵan bylǵary qabyǵyma tyǵyp qoıdym.
  
  
  - Qalaı? - men qaıtaladym. - Ýaıymdama. Men qandaı da bir joldy tabamyn.
  
  
  "Siz árqashan birdeńe tabasyz", — dep kúlýge tyrysty ol.
  
  
  Ol maǵan aǵasynyń Ranjıt pen Agra poshta bólimshesinde aıaǵymnan jaraqattap alǵan jas sıkhten basqa bes adammen qalǵanyn aıtty. Sonymen, alda Shıva men Hakshadan basqa eki adam qaldy. Bul ońaı bolmaıdy... biraq ıá, bul mısıa basynan beri ońaı bolǵan joq.
  
  
  
  Biz únsiz júrdik. Rıva eki qolyn kishkentaı kóliktiń rúlinde ustady. Fatehpýr Sıkrı artymyzda qarańǵylyq pen shańǵa oranǵan kezde, ol basyn buryp, baqylaý taqtasynyń tartpasyn nusqady.
  
  
  —Men saǵan syılyq ákeldim", — dep túsindirdi ol. -Keshirińiz, men ony sizge erterek bermedim, biraq men sizge qajet bolatynyn bilmedim.
  
  
  Men jáshikti ashyp, qolymdy oǵan tıgizdim, myltyqtyń oqpanyna tıgenshe sezdim. Men myltyqty baqylaý taqtasynyń jaryǵynan qarap shyqtym: bul kishkentaı 22 kalıbrli "beretta", jas kelinshek úshin ádetten tys nárse.
  
  
  Biraq Rıva da barlyq jaǵynan kórnekti qyz boldy.
  
  
  "Beretta" jaqyn qashyqtyqta tıimdi qarý boldy. Men muny este ustaýym kerek edi, - dep túıindedim men myltyqty tekserip jatyp, Rıvanyń ony tıeýdi umytpaǵanyna rıza bolyp.
  
  
  "Biz vıllanyń kóz aldynda bolǵan kezde, baıaýlańyz jáne eshteńe bolmaǵandaı áreket etińiz", - dep buıyrdym men qyzǵa, men kórinbes úshin oryndyqqa sozylyp. Ásirese, aıaǵym aýyryp, meni aýyr synaq kútip turdy; biraq eger bári men oılaǵandaı bolsa, men jaqyn arada qalypqa kelemin.
  
  
  - Bireýdi kómekke shaqyrǵan durys emes pe, Nık? Bul maǵan óte qaýipti bolyp kórinedi, ekeýi de olardyń barlyǵyna qarsy... Aıtaıyn degenim, - dep qosty ol meniń kózime qobaljyp qarap, - biz qorqynyshty táýekelge baramyz.
  
  
  "Bul alǵa basýdyń jalǵyz joly", — dep jaýap berdim men oǵan Pýran Dasse týraly bilgenimniń bárin, sondaı-aq operasıany júrgizý úshin Úndistannyń qupıa qyzmetinen kómek suramaýymnyń sebepterin aıttym. Men oǵan Dasstyń keńsesinde bolǵan "aǵyp ketýler" jáne onyń Shıvamen baılanysy týraly áńgime aıtyp bolǵan kezde, biz qazirdiń ózinde úıde boldyq.
  
  
  Rıva jyldamdyǵyn báseńdetken kezde men oryndyqqa otyrdym. "Osy sátten bastap sen meniń kózimsiń", - dep sybyrladym. - Sen ne kórip tursyń?
  
  
  - Ázirge eshteńe.
  
  
  Men oǵan tez arada tómennen qaradym. Ol rúlde qatty otyrdy, arqasyn oryndyqqa tirep, kózderi týra aldyna qadaldy. Ol tas joldan qalypty jyldamdyqpen shyǵyp ketti; kóliktiń astynan qıyrshyq tastar men tastar sekirdi.
  
  
  Kenet Rıvanyń tejegishi basyldy. - Ekeýi bar! — dep aıqaılady ol. - Eki kúzetshi!
  
  
  Artynan atys dybystary estildi. Sońǵy aıaldama. Osy sátten bastap mende bir qatelik jasaý saltanaty bolmady.
  
  
  
  
  14
  
  
  Men aıqaıladym. - Tómen tús! -
  
  
  Men qolymdy sozyp, oryndyqqa tarttym. Rıva óte ońaı nysanaǵa aınaldy. Oqtar qatty ysqyryp, rıkoshet jasaıdy. Qorǵasynnan jaýǵan jańbyr aldyńǵy áınekti basyp, ústimizge úlken shyny synyqtary túsip ketti.
  
  
  —Tynysh jat, men saǵan jalǵastyrý týraly belgi bergenshe kút", — dep eskerttim Rıvaǵa. Men tutqany túsirip, esikti ashtym, shańdy jolmen júrip óttim. Esik meni jaýyp turdy, oqtar basymnan ysqyryp turdy. Jer júgirip kele jatqan aıaq dybysymen jańǵyryqty. Men "berettany" kóterip, kózdeý úshin basymdy kóterdim.
  
  
  Taqıa kıgen mergen atylǵan soldat sıaqty qulap tústi.
  
  
  Ol jerde meni bireý kútip turdy, ol jalańash emes edi, men buǵan senimdimin. Men er adamnyń keýdesine týra soqtym. Joldastarynan aıyrmashylyǵy, onyń ólimi tez jáne salystyrmaly túrde aýyrtpalyqsyz boldy. Biraq basqa kúzetshi esh jerde kórinbedi. Eger ol meni abaısyzda ustap alyp, artymnan basyp ketpek bolsa, men kózimdi jumyp, joldy jan-jaqqa qaradym.
  
  
  - Tómende qal! men Rıvaǵa kólikten túspeýi úshin kúbirledim. Ol ornynan taıyp kete bastady, biraq kenet toqtap, men buıyrǵandaı dál oryndady.
  
  
  Taǵy bir oq atyldy, bul maǵan kózge kórinbeıtin atqyshtyń jasyrynǵan jeri týraly jaqsy túsinik berdi. Dybys oń jaqta, vıllany qorshap turǵan bıik jáne qalyń qorshaý qabyrǵasynyń artynda estildi. Iý men arsha meniń qarsylasymdy tolyǵymen jasyrdy. Eger ol meniń artymnan, esik aldynda turǵan jerimnen kirse, meniń qashyp ketýge múmkindigim bolmas edi. Sondyqtan men jyldam jáne jyldam qozǵalýym kerek boldy.
  
  
  Men aleıaǵa jyldam qaradym da, qajet nárseni taptym; Men saýsaqtarymmen shańdy soqpaqtyń shetinde baıqaǵan judyryqtaı tasty ustadym. Men ony jyldam qozǵalyspen kóliktiń esiginen laqtyryp jiberdim de, aldymnan on metrdeı jerge qulap bara jatqanda kúńgirt dybysty estidim.
  
  
  Taǵy bir oq aýada ysqyrdy. Men atqan adamdy kóre almadym, biraq ol da meni kóre almady. Men tyńdadym, kóp uzamaı meniń shydamdylyǵym maǵan emes, qarama-qarsy baǵytta júgirip kele jatqan aıaq dybysymen marapattaldy. Jyndy ekeýmiz aramyzda turǵan sońǵy gorıla Shıvanyń kúzetshisi qalyń qorshaýdyń artyna tyǵylyp, júgirip ótti.
  
  
  Men taǵy bir tas laqtyrdym, bul joly birinshiden úlkenirek. Myltyq taǵy da yryldady, oq tar joldyń ortasynan usaq úgindilerdi jaryp jiberdi. Ernimnen aıqaı estildi, shydamsyz azaptyń tesilgen styrsyǵan daýysy. Teatrmen eshqashan aınalyspaǵan adam úshin jaman emes, dep oıladym men. Bul alystan estiletin uzaq aıqaı emes edi, biraq bul shynymen de salqyndaǵan aıqaı boldy jáne ol óz áserin tıgizdi.
  
  
  Tiri qorshaýlar basyn taqıaǵa orap, fıgýrany ótkizip jiberip, tarap ketti. Tym kesh ol izde ólgen adam joq ekenin túsindi. Tym kesh ol aıqaılaý ony jasyrynǵan jerinen alyp ketýdiń aılasy ekenin túsindi. Ol tipti meniń baǵytyma qaramaı ketip qaldy. Biraq qazir onyń ýaqyty qalmady... máńgilikke, men solaı úmittendim.
  
  
  22 kalıbrli tapansha oqty ıyǵyna qadap, ony qýyrshaq tárizdi qatty aınaldyrǵany sonsha, tepe-teńdikti saqtap, jasyryný úshin qorshaýǵa jabysýǵa týra keldi. Men trıggerdi qaıtadan tartyp, onyń qorqynyshty bı oryndap jatqanyn baqylap otyrdym, ekinshi oq onyń mańdaıynyń ortasyndaǵy tesikti jaryp jiberdi.
  
  
  Er adamnyń erninen dybys shyqqan joq.
  
  
  Birde faralardyń jarqyraǵan jaryǵynda ol qolyn kóterip, tapanshadan taǵy bir paıdasyz oq atty. Sosyn aldynan aıaǵyn sozyp, denesin alǵa eńkeıtip, basyn keýdesine salbyratyp, joldyń ortasyna otyrǵysy kelgendeı aqyryn syrǵyp ketti.
  
  
  Rıva basyn kóterip, ornynan turyp, baqylaý taqtasynyń shetine qarady. -- Biraq aǵaı... -- ol bastady.
  
  
  —Ol jaqynda osynda bolady, sendiremin", — dep sybyrladym. Men "Berettada" taǵy birneshe raýnd qaldy dep eseptedim, bul aýyr .45 kalıbrli sıkh tapanshasynan kóp. Sondyqtan men qarý alǵan joqpyn. Men aıaǵymnan aqyryn turdym da, oq tıgen kóliktiń esiginen shyǵyp kettim. Jolda ólgen eki adam jatty, olar ózderiniń aqymaqtyqtarynyń qurbandary, ajal qushqan Shıvanyń qudaılyǵyna degen ańǵal senimderi.
  
  
  Biraq qorap shynaıy boldy. Onyń búkil Úndistandy jaýlap alý josparlary da shynaıy jáne sheshýshi. Ol "gýmanıtarlyq" qajettilikter týraly, óz halqyn tamaqtandyrýǵa jáne kıindirýge degen umtylys týraly aıtty, biraq Shıva eń qatygez dıktatýraǵa umtylǵan tıran boldy jáne onyń bılikke jetý quraldary, eger ol bılikke ıe bolsa, onyń ádisteri adamgershilikke jatpaıtyn edi. .
  
  
  Úıdiń aınalasyndaǵy shamdar janyp turǵanda, qorshaýlardyń uzyn tizbegi kenet jarqyrap ketti, úlken synapty shamdar kózimdi jarqyraǵan jaryqtan qorǵap, artqa sheginýge májbúr etti. Meniń jolymda júzdegen jándikter, kóbelekter men alyp masalar jaryq sáýlesinde qalqyp júrgendeı boldy. Olar shań men ólimniń ıisimen aralasyp, yzyldap, aınaldy.
  
  
  Úlken shybyndar mınıatúralyq lashyndar sıaqty aınalyp, qanǵa boıalǵan eki máıittiń ústine qulap, aýada tabandy, sańyraý dybysty kóterdi. Basqa dybystardy izdep qulaǵymdy túrtkende, meni dirildetken dybys. Men shybyndardan basqa eshteńe estimedim, jaryqtandyrylǵan vıllanyń dybysy da estilmedi.
  
  
  - Ravı! Arýn! - kenet ózinen basqa eshkimge uqsamaıtyn metal daýys estildi.
  
  
  Men Rıvaǵa qaradym, ol maǵan sál oń basyn ızedi. "Shıva", - dep sybyrlady ol. - Bul ol, meniń aǵam. Saq bolyńyz, Nık, ótinemin!
  
  
  - Qarǵys atqyr jalqaýlar! Sen qaıdasyń? Ne boldy? Arýn? Ravı? - Shıva taǵy eki adamdy shaqyrdy, onyń daýysy eski jazbanyń jańǵyryǵy sıaqty maǵan qaraı júzip ketkendeı boldy.
  
  
  Týra teketirestiń, betpe-bet teketirestiń ýaqyty keldi. Men júregimdi jınadym, Rıvaǵa artymda qalýdy jestap, buljytpaı jol boıymen júrdim. Shıva taǵy aıqaılady, biraq onyń kúzetshileri jaýap bere almady. Áńgimeni shybyndar, eki úndiliktiń jansyz denelerine qonǵan ashkóz shybyndar toby jalǵastyrdy.
  
  
  - Men seni aqymaqtyǵyń úshin óltiremin! Shıva ashýlanshaqtyq pen qorqynyshty bildiretin qatty daýyspen aıqaılady.
  
  
  Alaıda ol maǵan qarsy shyǵýǵa batyly barmady. Tynyshtyq taǵy da basyldy. Aıaǵym uıyp qalmas úshin bar kúshimmen eńkeıdim. Tizeni birneshe ret qatarynan búgýden keıin qan júıeli túrde aınala bastady. Bir qolymmen qalyń butany ıterip jiberdim.
  
  
  Osy jerden men ádemi jáne jaqsy kútimdi jabyq baqshany kórdim. Taǵy bir tań qaldyrǵanym, bul baq óziniń qurǵaq jeri úshin sonshalyqty jaıqalǵan jáne qunarly, ósimdikter men gúlderge tym baı, qurǵaq jáne shańdy jazyqta ósirýge jaramsyz dıssonanttyq nota boldy. Biraq ıá, Shıvanyń qajylardy óz torlaryna tartý úshin aqshasy, rýpıasy jáne dollary boldy. Onyń qolynda sheksiz qarajat, bılikke qol jetkizýge múmkindik beretin quraldar jáne tıisti ortada kóptegen baılanystar boldy. Men Úndistannyń qaýipsizdik qyzmetiniń basshysyn eńbekaqy qorynda ustaý úshin Dassqa qansha beredi dep oıladym. Nemese Dass Shıvanyń dańq týraly armandaryna, Úndistannyń altyn ǵasyryna, qýatty Maýrı men Gýpta órkenıetine soqyr senetin taǵy bir fanat boldy.
  
  
  Bul adamnyń ýájderi qandaı bolmasyn, búkil álemge qaýip tónip turdy. Biraq Shıvanyń ózi sıaqty qaýipti jáne aramza emes. Sybdyr men syqyrlaý meniń qatysýyma opasyzdyq jasamaıdy dep úmittenip, qorshaýdyń qalyń butaqtaryna tyǵyldym.
  
  
  - Karter? Qońyraý shaldy daýys, onda sarkazmnyń qarapaıym notasynan da kóp nárse estildi. Bul dramalyq reńkterdi qabyldaǵan ózgertilgen daýys boldy. - Bul sensiń be, dosym? Sen maǵan qonaqqa keldiń be?
  
  
  Ol qaıtadan sýyq, baqylanatyn boldy. Meniń áńgime júrgizýge nemese onyń sózderine baǵynýǵa kóńil-kúıim bolmady. Men talqylaýdy qatańyraq notamen aıaqtaǵandy jón kórdim. Biraq men ony kóre almadym. Men toqtap, asyǵys shyǵyp ketken esikten kózimdi almaı, butaqtardy ıterip jiberdim... birneshe saǵat buryn emes, birneshe apta buryn bolyp kórindi.
  
  
  Ne... ne degen sumdyq!...
  
  
  Men jypylyqtadym da, bul qýlyq, optıkalyq ıllúzıa ekenine ózimdi sendirý úshin qaıta qaradym. Biraq joq, kózim meni aldamady. Bul Shıva edi, biraq ol men elestetken adamǵa múldem uqsamady, onda men elestetken eshteńe bolǵan joq. Ol meniń ómirimde kórgen birde-bir adamǵa múldem uqsamaıtyn.
  
  
  Oń qoldyń ornyna, alaqannyń basynan... nemese saýsaqtar ádette bolatyn jerde er adam tot baspaıtyn bolattan jasalǵan protez kıgen... ıyqqa deıin. Onyń oń qoly joq edi, biraq Rıvanyń shaıtandyq jáne aılaker aǵasy kádimgi protezderdi de, kádimgi zattardy da, aǵash nemese plasık qoldardy da taqpaǵan. Joq, ser.
  
  
  Iyǵyna qadalǵan bolat kobra aýada alǵa-artqa jyljydy, barlyq jaǵynan tiri baýyrymen jorǵalaýshyǵa uqsaıtyn kobra, metal tisterinen kúshti ý tamshylap turdy!
  
  
  Muny fantasıkalyq jáne nanǵysyz dep aıtý kemshilik boldy. Men jypylyqtaı berdim, biraq bul zakym da, galúsınasıa da emes edi. Bul shynaıy, qorqynyshty jáne qorqynyshty shyndyq boldy! Bolat kobrada barlyq anatomıalyq bólikter eń usaq bólshekterge deıin dál boldy: syna tárizdi, kapúshondy basy, ashylatyn jáne jabylatyn jaqtary. Tister, sózsiz, jábirlenýshiniń qanyna baýyrymen jorǵalaýshylardyń ólimge ákeletin ýyn engizýge qabiletti gıpodermıalyq shprıster boldy.
  
  
  Men Shıvanyń betine nazar aýdara otyryp, birtúrli jáne qaýip tóndiretin qurylǵydan kózimdi aldym. Baýyrymen jorǵalaýshynyń betine uqsaıtyn sýyq, buryshtyq tulǵa. Onyń tar qara kózderi, butaly butaly qastary bar edi. Ol orta boıly, aryq, aryq deneli, jyn-perilerdiń zulymdyq rýhyn týdyratyn.
  
  
  Ol kádimgi jaý emes, bir top bolyp jınalǵan meniń jaýlarymnyń kópshiligi sıaqty adam edi... Qaraq, qolǵa túspeıtin qasqyr nemese ózin "mıster Iýda" dep ataǵan tulǵalanǵan jyn sıaqty adamdar.
  
  
  Bolat kobra qorǵanys qarýy retinde jetkiliksiz bolǵan sıaqty (jáne qajet bolǵan jaǵdaıda shabýyldaýshy qarý retinde), Shıvanyń saý qolynda 45 kalıbrli tapansha, álemge áıgili amerıkandyq Kolt boldy. Shıva tapanshasyn alǵa-artqa sermep, qorshaýdaǵy meniń ornalasqan jerimdi kórsetetin kez kelgen qozǵalysty nemese dybysty kútti.
  
  
  - Dep aıqaılady ol. - Shynymdy aıtsam, Karter! - Men oq atpaımyn. Biz sóılesýimiz kerek, talqylaýymyz kerek... tipti búgin tústen keıin Dass myrzamen áńgimeńiz, aıtpaqshy. Al biz osynda bolǵan kezde aıtyńyzshy, meniń jıenim, sulý Mıss Sınghke ne istedińiz? Men bul súıkimdi qyzdy taba almaı júrmin.
  
  
  Men jaýap bergen joqpyn.
  
  
  Onyń ornyna men "berettany" kóterip, Shıvanyń keýdesin kózdep, kózdedim. Aqyryndap men qorqynyshty tús jaqyn arada bitedi dep oılap, trıggerdi tarttym. Er adam keremet kózge tústi, men odan ońaı maqsat qoıa almadym: shyn máninde, onyń artyndaǵy esikten shyqqan jaryq onyń symbatty kelbetin tolyǵymen jaryqtandyrdy.
  
  
  Biraq onyń tizerlep qulaǵanyn kórýdiń ornyna, onyń sońǵy kúńgirt aıqaıyn estýdiń nemese onyń qınalyp jatqanyn kórýdiń ornyna, keýdesinen "Beretta" oqynyń sekirgenin kórgende tań qaldym. Sodan keıin oq baqtyń ortasyndaǵy kóne tas músinge tıdi.
  
  
  - Sonymen sen sondasyń! úndi mysqyldap, meniń basymnan birneshe santımetr qashyqtyqta óltiretin oqty atyp, qulynnyń trıggerin tartty.
  
  
  Men áli kúnge deıin kózime senbeı, ınstınktıvti túrde ekige búktim. Oq onyń keýdesinen sekirdi, biraq Shıvanyń aq "kýrtasynyń" astyna oq ótkizbeıtin korset kıgenine eshteńe dálel bola almady. Shynynda da, men onyń kóıleginiń astynan jalańash keýdesin, qabyrǵa doǵasynyń sulbasyn, bulshyq etterin kórdim. Meniń senimsiz kózderime bári anyq kórinedi.
  
  
  Eger ol da bolat bolmasa, men qorytyndy jasadym. Biraq bul múmkin emes edi. Adam robot emes... álde joq pa?
  
  
  Joq, árıne, olaı bolǵan joq, biraq meniń kórgenimdi joqqa shyǵarýǵa bolmaıdy jáne Shıvanyń tabıǵattan tys kúshterge ıe bolǵanyn joqqa shyǵarýǵa bolmaıdy. Men ekinshi ret kózdep, trıggerdi tarttym. Men úndiliktiń basyn kózdedim, biraq sol sátte ol artqa shegindi de, oq esiktiń jaqtaýyna keptelip qaldy da, nysanaǵa tıip kete jazdady.
  
  
  Sondyqtan ol osal boldy, nemese, kem degende, denesiniń keıbir bólikterinde osal boldy. Mende qansha oq qalǵanyn bilmegendikten, men Shıvanyń záýlim úıden shyqqanyn kútken joqpyn. Jyldam qımylmen, aıaǵym jaraqattanǵanyna qaramastan, men qalyń qorshaýdy ıterip jiberip, baqtyń aınalasynda án shyrqadym. Men onyń myltyǵy kez kelgen sátte jarylyp ketetinin bildim. Bul men estigim kelmeıtin dybys edi, biraq men vıllanyń búıirlik qasbetine jetkenshe er adam kózden tasa bolsyn dep oısha duǵa etip, táýekelge bardym.
  
  
  - Sen bireýdi izdep júrsiń be?
  
  
  Men burylyp, trıggerdi bir ýaqytta tarttym. Biraq "Beretta" únsiz qaldy: dúken bos boldy. Bir ret basý jáne bári aıaqtaldy. Men myltyqty Shıvanyń burmalanǵan, kúlimsiregen betine laqtyrdym. Kobra tárizdi metal qol joǵary qaraı ushyp ketti. "Beretta" metal qolynan sekirip túsip, jerge qulady.
  
  
  - Qozǵalma, Karter myrza. Bir qadam da emes, - dep buıyrdy Shıva. Ol qulyndy týra keýdeme qaratyp ustady, men ózimdi denemniń osy anatomıalyq bóliginen ajyratqym kelmedi... kem degende, sonshalyqty erte emes.
  
  
  - Ne kútip tursyń, Shıva? Nege atpaısyń, endeshe munymen biteıik?
  
  
  - Aıanyshty ólimge shydamaı ólgenińdi kórý úshin, qymbatty dosym? Joq, bul meniń stılim emes dep qorqamyn. Óıtkeni, meniń sulý jylandarym jas Nıradtyń arqasynda mol tamaqqa qaramastan áli ash. Meniń oıymsha, bala daıashy retinde paıdalyraq boldy. Biraq men Kobranyń birtutas jáne yqsham uıym bolǵanyn qalaımyn. Al úlken aǵam Nırada meniń qyzmetimde bolǵandyqtan, men de balany jumysqa almaýǵa eshqandaı sebep kórmedim. Ókinishke oraı, siz mansapty aıaqtaý týraly oılaǵan joqsyz. Qubyjyq myltyqty júregime qaratyp, tilin sógip tastady.
  
  
  Artymnan bireýdiń abaılap qozǵalǵanyn estidim. Men basymdy buryp, búgin tústen keıin Agradaǵy poshta bólimshesiniń aldynda oń aıaǵyna oq atqan sıkhtyń músinin kórdim. - Ah, bul sensiń, Krıshna! Shıva qýana aıqaılady. Sosyn ol maǵan kózin qysyp qarady. - Meniń oıymsha, sizder bir-birlerińizdi bilesizder.
  
  
  —Biz búgin tústen keıin kezdesýge qýanyshtymyz", — dep kúbirledim.
  
  
  - Qazirdiń ózinde. Krıshnanyń maǵan sizdiń kezdesýińizdiń egjeı-tegjeıin aıtyp bergeni esimde. Biraq siz bir nárseni bilmedińiz, Karter myrza, atap aıtqanda Krıshna Nıradtyń úlken aǵasy. Ol dindar sıkh bolyp óskenimen, úndilik mahabbat qudaıynyń qurmetine atalǵan. Biraq munyń bári qazir mańyzdy emes — Shıva ony kesip tastady. - Krıshnanyń saǵan degen óshpendiligi bar ekenin aıtsaq ta jetkilikti, qymbatty Karter, ásirese ol aǵasynyń qaıǵyly qazasyna seniń kináli ekenińdi bilgendikten.
  
  
  "Eger men Nıradty óltirmesem, ol meni óltirer edi", — dep jaýap berdim. - Sen jaqsy bilesiń, Shıva. Bul jýnglıdiń zańy, eń myqtysy aman qalady.
  
  
  —Durys, durys", — dep kúldi úndilik. —Biraq sen, saǵan bulaı aıtqanym úshin qatty ókinemin, sen endi eń myqty emessiń, Karter myrza.
  
  
  Krıshna bir aýyz sóz aıtqan joq. Ókinishti, ol artqy qaltasynan tompaıǵan "nýnchaktardy" baıqamady. Biraq bir myltyq keýdeme, ekinshisi arqama qarasa, men qate qadam jasaýǵa batylym barmady, áıtpese ekeýi de balǵalardy basady. Sondyqtan men sol jerde turdym, jaraqattanǵan aıaǵyma kóp salmaq túsirmeýge tyrystym.
  
  
  —Sen meniń suraǵyma áli jaýap bergen joqsyń, Karter", — dep jalǵastyrdy Shıva. - Sen meniń súıkimdi jıenimmen ne bolǵanyn aıtqan joqsyń...
  
  
  - Ol óldi.
  
  
  Ol qastaryn kóterdi, onyń qorqynyshty qara kózderinen jarqyl paıda boldy. - Óldi me?
  
  
  "Óldi", - dep ótirik aıttym. - Men ony toqtata almaı turyp, Gýrnek ony óltirdi. Eger bul sizdi jubatatyn bolsa, ol birden qaıtys boldy.
  
  
  —Múlde emes", — dep jaýap berdi Shıva mysqyldap kúlip. "Ol bala kezinen bastap árqashan aldamshy, ózin-ózi aqtaıtyn jezókshe boldy. Biraq, ásirese, ol menimen birge turǵandyqtan, men ony er adamdaryma jasaǵan isteri jáne olar sonshalyqty kúlkili dep tapqany úshin saǵynatyn bolamyn...
  
  
  - Demek, ol seniń tutqynyń boldy, sen aıtasyń.
  
  
  -Qalaýyńyzsha, bul mańyzdy emes. Onyń kedeı ákesinen basqa... meniń súıikti aǵam aıaýly qyzynan aıyrylǵany úshin qatty qınalady.
  
  
  Ár sekýnd saıyn men bul adamdy jek kórýdiń qanshalyqty ońaı ekenin túsine bastadym. Ol buzyq, bolat qaqpanǵa uqsaıtyn aqyl-oıy bar qubyjyq, tamasha, biraq burmalanǵan, aqylsyz edi. Er adam ernin jalap, maǵan kúldi, bul kúlimsireý sadızm men sarkazmdy bildirýi kerek edi.
  
  
  "Men senimen óte kóńildi bolamyn, Karter", — dedi ol kúlip. - Kóresiń be, biz birge ótkizetin az ǵana ýaqyt kóńildi bolady!
  
  
  "Maǵan taǵy bir nárseni aıtshy, Shıva, jazba úshin", - dedim men onyń sózin bólip, Rıva meni estıdi degen úmitpen jáne dıalogtyń birinshi joldaryn jiberip alǵan jaǵdaıda daýysymdy kóterip. - Rıvanyń ákesi qaıda? Bul týraly maǵan bir qyz aıtty... osyny bilgińiz kele me? Men oǵan senbedim...
  
  
  Shıvanyń burmalanǵan psıhologıasy men oılaǵandaı jumys istedi.
  
  
  "Sen meniń jıenime kúmándanǵan aqymaq ediń", — dep jaýap berdi úndi. - Meniń aǵam aman-esen, bizden birneshe qadam jerde. Eger meniń esimde durys bolsa, siz sol kúni qasaphanaǵa bardyńyz. Pandemonıany qaı jerde ashqanyńyzdy qosýym kerek.
  
  
  - Al ol qaıda?
  
  
  - Ne, Karter myrza? Meniń aǵamnyń zıan keltiretin jaǵdaıy joq, boldy; dálirek aıtsaq, ol eshkimge zıan tıgize almaıdy. Ol qolyndaǵy kúsh-qýatyna qýanyp, qýanyp qaldy.
  
  
  Al men bir orynda turdym, qadam jasaı almaı, jaǵdaıdy ózgerte almadym. Men eki myltyqtyń kóz aldynda boldym, aldyńǵy jáne artqy jaǵynda, birneshe sekýnd ishinde shveısarıalyq irimshikke aınalýǵa daıynmyn. Bul meniń súıikti trúkterim úshin eń jaqsy ýaqyt emes edi, ásirese aǵasynyń ólimi úshin kek alý úshin meni atyp tastaǵysy kelgen Krıshnamen.
  
  
  Biraq kenet oq onyń kek alý týraly armandaryn úzdi. Atys Rıva jasyrynǵan qorshaýdyń artynan atyldy. Qyzdyń minsiz maqsaty boldy. Men Shıvanyń myltyǵynan qashyp, jan-jaqqa sekirdim de, kózimniń qıyǵymen Krıshnaǵa qaradym: onyń aq kóıleginiń aldyńǵy jaǵynda qyzyl daq paıda boldy. Ol oqtyń soqqysy ony vıllanyń búıir qasbetindegi ashyq esikke qaraı laqtyryp jibergendeı qulap tústi.
  
  
  Men Shıvanyń tań qaldyrǵan sátin paıdalanamyn dep úmittendim. Men myltyqty bosatyp jiberý úshin myltyqty ustap turǵan qoldy pyshaqtap alǵa sekirdim. Kobra tárizdi bolat qol meniń ıyǵyma túsip bara jatqanda, ol atyp úlgerdi.
  
  
  Ólimge ákeletin ýlanǵan tister meniń moınymnan eki dúım qashyqtyqta boldy. Men úndiliktiń keýdesinen aýlaq bolyp, onyń ıeginen urdym, óıtkeni men onyń "kýrtka" astynda ne kıetinin áli túsinbedim jáne qolymdy bolat tabaqqa syndyrǵym kelmedi.
  
  
  - Sen jeńe almaısyń, Karter! Eshqashan! - men ony alaqanymmen moıyn men ıyq arasyndaǵy qýysqa urǵanymda bir adam ysqyryp jiberdi. Soqqy jumys istedi; er adam bir sátke qolyn bosatyp, myltyq jerge qulap tústi.
  
  
  Men ony bir jaqqa laqtyryp jiberdim, myltyq qıyrshyq tas jolmen ushyp ketti. —Demek, biz kvıtamyz", — dedim men bir qadam artqa sheginip. Men qolymdy qaltama salyp, "nýnchaktardy" aldym.
  
  
  Shıva kózderin eki juqa sańylaýǵa aınalǵansha taryltady; onyń beti baýyrymen jorǵalaýshylardyń betine burynǵydan da kóbirek uqsaıtyn. Meniń oıymsha, ol "nýnchaktardyń" ne ekenin bilmedi, biraq ol olardyń jazyqsyz qarý emes ekenin túsindi. Ol Krıshnanyń máıitin basyp, esikke qaraı shegindi... sol sátte taǵy da oq atyldy. Biraq bul joly Rıva dál kózdemedi, al oq aǵasynyń aıaǵyndaǵy shań men qıyrshyq tasqa keptelip qaldy.
  
  
  — Demek, jezókshe tiri, - dep mysqyldady qubyjyq. - Biraz ýaqytqa, Karter, men sendiremin.
  
  
  - Siz jazataıym oqıǵadan saqtandyryla almaısyz! men kobranyń tisteri úshin araqashyqtyqty saqtaı otyryp, ıronıalyq túrde aıqaıladym. Metal shtangadaǵy jyltyr tister maǵan Shıvanyń erekshe essizdigin, onyń sadısik ádisterin eske túsirdi.
  
  
  - Keptelip qaldy! Atpaıdy, Nık! Rıvanyń daýysy qalyń qorshaýdyń arǵy jaǵyndaǵy dúrbeleńnen qatty estildi.
  
  
  - Onda qal; ketpeńder! - men oǵan óz kezegimde aıqaıladym.
  
  
  Qubyjyqtyń basyn jarý nemese tunshyqtyrý úshin "nýnchaktardy" qoldanýǵa týra keldi. Biraq men, eń bolmaǵanda, áli jaqyndaı almadym.
  
  
  - Siz, árıne, meniń "kobramnyń" tisteri ekenin túsindińiz... - úndiliktiń óte qara kózderi bir sátke metal qolyna buryldy, - ...olar ólimge ákeletin ıa, tórt jylannyń ýynan túzilgen qospaǵa toly. Ol jylandardyń sıpattamasyna toqtala otyryp, asyqpaýǵa tyrysty. - Men jasyl mamba ýynan, qabyrshaqty jylannan, avstralıalyq jylannan jáne meniń súıikti baýyrymen jorǵalaýshydan siz boljaǵan sebeptermen, atap aıtqanda koról kobrasynan qospa jasadym. Barlyǵy birge, Karter myrza, olar salystyrmaly túrde jas Nıradtyń ólimi meıirimdi syılyq bolyp kórinetindeı áser qaldyrady, bala múlde qınalmaǵan sıaqty. Biraq sen onyń qanshalyqty azap shekkenin bilesiń ǵoı, solaı emes pe, Karter?
  
  
  - Qorap qaıda, Shıva? men onyń qysqa sóılegen sózi men ernin qaıyrǵan shaıtandyq kúlkisin elemeı suradym. - Men sizdermen mámile, aıyrbas jasaýǵa daıynmyn. Qajylyq ónertabysy úshin sizdiń ómirińiz.
  
  
  - Mámile? — dep kúldi ol kúlip. - Sen qaljyńdap tursyń, Karter. Elestetip kórińizshi, men tipti Qajy qashyp ketýdi oılaǵan jaǵdaıda onyń barlyq jazbalary men jazbalaryn joıyp, saqtyq sharalaryn qoldandym! Joq, munda bir ǵana sandyq bar, ol meniki, Karter. Ony basqa eshkim almaıdy.
  
  
  "Demek, Beıjińdegi jaqsy jigitter saǵan kart-blansh beredi ǵoı, solaı ma?"Sen ózińdi aldap júrsiń, Shıva. Aıtpaqshy, sen meniń qymbat ýaqytymdy bosqa ótkizip jatyrsyń.
  
  
  Meniń bilýimshe, úndilik blef jasap jatqan. Bálkim, alban Qajy dál osy sátte vılladan qashyp, óziniń qymbat ónertabysyn ózimen birge alyp ketken shyǵar. Men óz mısıamnyń sátsiz aıaqtalǵanyn kórý úshin tym alysqa bardym. Sondyqtan men sheshim qabyldadym. Men metal kobra qolynyń qoly jetpeıtin jerde bolsam, men odan qutylamyn.
  
  
  Men bir qadam alǵa jyljydym, Shıva artqa shegindi. Ol denesiniń, bolmysynyń ajyramas bóligi bolyp kórinetin qorqynyshty qarýlarǵa qaramastan qoryqty. Kúlimsirep, men aıaǵymdy qıyrshyq tas tóselgen joldyń boıymen súırete berdim. Ol taǵy da artqa shegindi, biraq men bul joly artqa sheginip, esikke qaraı júgirdim, ol meniń metal qolymmen ólimge soqqy berý úshin manevr jasamaı turyp, onyń artynan júgirýge tyrystym.
  
  
  Qozǵalys sekýndtyń júzden bir bóligine deıin eseptelgen ýaqytty, qubyjyqtyń moınyna bylǵary baýdy tartýǵa ketken ýaqytty jáne teri astyndaǵy tisterden jaltaryp, tistep almaý úshin ýaqytty qajet etti. Sol sátte men bızonnyń terisin Shıvanyń tamaǵyna orap almaq bolyp alǵa sekirgenimde, bolat qol tómen qaraı serpilip, shnýrdy ekige bólip tastady. Men "nýnchaký" taıaqshamdy qarǵys atqan qurylǵynyń metal shtangasyna tiredim, biraq aǵash tegis betke syrǵyp ketti.
  
  
  Ýly tister meniń moınyma qoqan-loqqy kórsetip jaqyndady. Men Shıvany qasbetke qaraı ıterip jiberdim de, "nýnchaktarymnyń" (burynǵy sypyrǵyshtyń) qalǵanyn bosatyp, bolat kobrany eki qolymmen ustadym. Er adam entigip, aldymda jasandy qol turdy. Men onyń qalaı jumys isteıtinin bilmedim, biraq bul týraly suraýdy toqtata almadym.
  
  
  Meniń shyntaǵym er adamnyń keýdesine tıdi. Úndilikte qatty, biraq metal emes nárse boldy. Bul plasık bolsa kerek. Shıva qınalyp jatqanda da kúle berdi, meniń oıymdy oqyǵandaı: - Óte jeńil jáne oq ótkizbeıtin. Qajynyń taǵy bir keremet ónertabysy. - Ol tipti eń úmitsiz jaǵdaılarda da manák sıaqty áreket etti.
  
  
  Ol sondaı maqtanshaq, ózine senimdi boldy. Osy kezde ý túkirgen tister meniń moınyma jaqyndaı berdi. Qoldyń robot sıaqty tabıǵattan tys kúshi boldy, al úndistiń ekinshi qoly meniń fızıkalyq kúshimdi jeńe almady. Biraq jylan kúshtirek bolyp shyqty, men jyltyr metal tisterdiń moınyma jabysyp qalmaýy úshin jan aıamaı kúrestim.
  
  
  Men bir tizemdi kóterip, shabýylǵa shyqtym, ony shaptan urdym. Shıva ekige búgilgen styrsyǵan daýysty shyǵardy; sol sátte men onyń etine, jińishke, bulshyq et moınyna tis tárizdi gıpodermıalyq ınelerdi batyrdym.
  
  
  Tańdaný men tańdanýdyń alǵashqy kórinisinen keıin onyń qasıetterin burmalaǵan úreı paıda boldy.
  
  
  Men bolat qolym ekinshi ret soǵylyp qalmas úshin ózimdi tartyp aldym da, Shıvanyń tynys alýǵa tyrysyp jatqanyn kórip toqtadym. Ý tynys alý ortalyqtaryna áser ete bastady, teride birtúrli qandy daqtar paıda boldy. Teride qoıý qyzyl daqtar tez paıda boldy - ishki qan ketýler.
  
  
  - Mashına... Karter... an... oıad qarsy dári... ol prostyrsyp, vıllaǵa qaıta kirip, zerthanaǵa jetý úshin aıaǵyn qozǵaltpaq boldy. Biraq onyń aıaǵy onsyz da sal bolyp qalǵan.
  
  
  Shıva búkil denesin dúr silkindirgen qatty, dirildegen dirilmen jerge qulap tústi.
  
  
  Meniń qasymda Rıva paıda boldy.
  
  
  Biraq ol basqa jaqqa qaramady da, basyn keýdeme kómip tastady. Ol sol jerde dirildep turyp, aǵasynyń ólip jatqanyn baqylap, ólim aldynda qozǵalmaı, sýyp bara jatqan fıgýraǵa qaraýdy toqtatpady.
  
  
  Óıtkeni bul shoýdy sol jerde, jalańash jáne shańdy Úndistannyń qýań kedeıliginde orynsyz, qunarly jáne jasyl bolyp kórinetin osy baqshada jasaǵan ólim edi.
  
  
  Bul qaıǵyly ólim boldy. Biraq ıá, bul Shıva eshqashan jaqsy adam bolǵan emes.
  
  
  
  
  15
  
  
  Aqyrynda bári oıdaǵydaı aıaqtaldy dep aıta almaımyn, ıaǵnı esik aldynda saqtaýǵa arnalǵan taspamen baılanǵan qobdıshasy bar ádemi sómke. Shyndyǵynda, Shıva qaıtys bolǵannan keıin ózin "Kobra" dep ataǵan uıymnyń jelisinen bir ǵana adam (bireýi ǵana qaldy) shyǵa aldy.
  
  
  Hoýk maǵan senimdi derekkózden Qajynyń Qytaıdyń sheksiz aýmaǵynda joǵalyp ketý úshin Úndistan shekarasynan ótkenin bilgenin aıtty. Osydan keıin alban ǵalymy týraly basqa eshteńe belgisiz boldy. Biraq men sonshalyqty ańǵal emes edim, erte me, kesh pe, alys emes bolashaqta biz ony jolymyzda kezdestirmeımiz dep sendim.
  
  
  Shıva sıaqty, bastapqyda qajylyq áli kúnge deıin jumbaq, bet-álpetsiz qaýip-qater boldy, onyń ǵylymı tapqyrlyǵyn Pekındi basqarǵan adamdar paıdalanyp úlgergen shyǵar.
  
  
  Qalaı bolǵanda da, bul meniń isim emes... kem degende, ázirge.
  
  
  On kún buryn maǵan basqa nárseler jasaý kerek boldy, atap aıtqanda Shıvany óltirip, sandyqty alý. Shıva qaıtys boldy. Rıva ekeýmiz essiz adamnyń vıllasyndaǵy seıften tapqan sandyq qazirdiń ózinde bizdiń qolymyzda boldy. Osydan keıin men Rıvany ózimmen birge Nú-Delıge zattarymdy alyp ketý úshin Agradan ketip qaldym. Dál osy sátte Shıvanyń jıeni meniń qasymda Malahar jaǵalaýyndaǵy shaǵyn jaǵajaıdyń altyn qumynda úlken tósenishte jatyr. Jaıaý on mınýttyq jerde bir kezderi portýgaldyqtar basyp alǵan kórkem Panadjı qalasy boldy. Biz Goada qurmetti demalysta boldyq.
  
  
  Rıva meniń qasymda buralyp qaldy da, uıqysynda birdeńe dep kúbirledi, onyń juqa, kúnge kúıgen denesi kúnnen qorǵaıtyn kremniń hosh ıisine bólendi. Jaǵaǵa soǵylǵan tolqyndardyń jumsaq, yrǵaqty shashyraýy meni qatty uıyqtatyp, keremet sezimge bóledi. Maǵan budan bylaı qoqan-loqqy kórsetilmedi, endi júgirýdiń qajeti joq, sharasyzdyqty sezinbedim. Men endi óz ómirim úshin kúresken joqpyn, kóp jaǵdaıda maǵan qarsy bolyp kórinetin, biraq maǵan eshqashan unamaıtyn jaǵdaılarǵa tap bolǵan joqpyn.
  
  
  Biraq sol kezdiń ózinde bul jaǵdaıda meniń múmkindikterim óte az boldy. Osy ýaqyt ishinde jaǵdaıdy jasaǵan, oıyn erejesin aıtqan Shıva boldy. Aqyrynda ol jeńiliske ushyrady, meniń oıymsha, ol eshqashan múmkin emes dep oılady. Úndistan úkimetiniń jedel aralasýynyń arqasynda tipti on mıllıondyq esirtki partıasy da mejeli jerge jete almady.
  
  
  Qytaıdan geroın tasymaldaıtyn tikushaqty Úndistan áýe kúshteriniń ushaqtary shekaradan ótip, Úndistan aspanynda marshrýt boıynsha kele jatqan sátte atyp túsirdi.
  
  
  Eki kúnnen keıin mınıstr óz-ózine qol jumsady: onyń ólimi onyń "Kobra" uıymymen baılanysyn kórsetti. Al Úndistannyń barlaý qyzmetiniń burynǵy ofıseri Pýran Dassqa keletin bolsaq, Zańnyń uzyn qoly aqyry óz nátıjesin berdi.
  
  
  Dass Nú-Delıdegi túrmede sotty kútip otyrdy. Onyń sýdıalarǵa aıtary kóp bolar edi, ásirese úkimet eger ol Kobranyń operasıalary týraly biletinderiniń bárin ashýǵa kelisse, ólim jazasyn keıinge qaldyrýǵa ýáde bergendikten.
  
  
  Men ony qalaı biletinime súıene otyryp, men Dasstyń kýáger bolatynyna kúmándanbadym, yntymaqtastyqqa daıyn, memlekettik qyzmetkerlerge olar bilgisi kelgenniń bárin, múmkin odan da kóp nárseni aıtyp berdi.
  
  
  Osylaısha, qalyptasqan jaǵdaıda olqylyqtar toltyryldy. Qajydan basqa, men Hoýktyń kóńilinen shyǵyp, tapsyrmany oryndaı aldym. Men Rıvaǵa bergen ýádemdi de umytqan joqpyn. Biz onyń ákesin jasyryn jerden, mal soıý alańynan taptyq.
  
  
  Endi beıshara jigit Nú-Delıdegi eń jaqsy aýrýhananyń jeke palatasyna jatqyzyldy, onda dárigerler men medbıkeler kúndiz-túni emdelip, onyń saýyǵyp ketýine qoldan kelgenniń bárin jasady. Osylaısha men Rıva men baltaǵa bergen sózimdi oryndadym.
  
  
  "Bir aıǵa demalys alyńyz", — dedi Hoýk jomarttyqpen, endi men mısıany sátti aıaqtadym.
  
  
  Aıaǵymdaǵy jara jazyla bastady, kún ótken saıyn ózimdi jaqsy sezine bastadym. Mende bir-eki aptadan keıin jańa mısıany arqama kóterý úshin bastyǵym qaıta qońyraý shalady degen oı boldy... men odan bas tarta almadym.
  
  
  Men jaǵajaıda jatyp, kúnge qyzdyrynyp jatqanda, osy oılardyń bári basymda úıilip jatty.
  
  
  Men qolymdy sozyp, Rıvanyń ıyǵyna orap, ony ózime qaraı tarttym. Biraq bireý meniń qabyrǵamdy qaǵyp jiberdi...
  
  
  Uıqylyq joǵalyp ketti, men birden aıaǵyma sekirdim. Ekeýmiz qumnyń ústine úlken toqylǵan sebet qoıǵan saqaldy adamǵa bet burǵanymyzda Rıva kúldi. "Men az suraımyn, "sahıb", - dedi er adam úlken kúlimsirep. - Bar bolǵany jıyrma rýpıı, men saǵan jylandardyń qalaı sıqyrlanǵanyn kórsetemin... Óte ýly, "sahıb"... kobralar!
  
  
  Men oǵan úndemeı jıyrma rýpıı berdim.
  
  
  Jylan arbaýshy retinde "bolmaý" úshin jıyrma rýpıı, biraq qolǵa úıretilgen bolsa da, kobrany aldyńyzda kórmeý mártebesine ıe bolý.
  
  
  "Bilesiz be, shoý sizge unaıtyn edi", — dedi Rıva kúlip.
  
  
  —Men seni unatatyndaı emes", — dep jaýap berdim men ony qaıtadan qushaqtap.
  
  
  Joǵaryda, bultsyz aspanda shaǵalalar qalyqtady. Baqytymyzǵa oraı, olar lashyn emes, dep oıladym. Sosyn men lashyndardy da, jylandardy da umyttym, tipti Úndistandy da umyttym.
  
  
  Menimen birge Rıva boldy jáne bul meniń oıymdy bos ustaýǵa jetkilikti boldy.
  
  
  SOŃY.
  
  
  
  
  
  
  
  Karter Nık
  
  
  Ólimdi satqan adam
  
  
  
  
  Nık Karter
  
  
  Ólimdi satqan adam
  
  
  Lev Shklovskıı qaıtys bolǵan uly Antondy eske alýǵa aýdarǵan
  
  
  Túpnusqa ataýy: The Man Who Sold Death
  
  
  
  
  Alǵy sóz
  
  
  Ksán Shý Ian kútip turdy. Jalǵyz, polárlik túnde. Ol shabýylǵa daıyn aıdahar sıaqty aıly qarǵa eńkeıip ketti. Onyń tanaýlary dirildep, býdyń bulttary shyǵyp ketti. Onyń kózderi óz iziniń ústinen essiz jypylyqtady.
  
  
  Aq kamýflájdy plash onyń symdy denesin qatty jelden jáne nólden tómen temperatýradan az qorǵady. Onyń artynda, únemi ózgerip turatyn qarǵa tabandaryn jaıyp, ólgen shana ıtteri jatty. Onyń shanalary ıtterdiń ólim aýzynda jatqan azaptyń qaharynan janshyldy. Ý, endi Hsán bildi. Baıaý áser etetin ý. Mańyzdy emes, dep oılady ol. Hsán endi qashý týraly oılaǵan joq. Ol endi aman qalý týraly oılaǵan joq. Ol tek ólim týraly jáne ony óltirýi kerek jambasyndaǵy myltyq týraly oılady.
  
  
  Shyǵysqa qaraı júz mıl jerde, eles peızajda, onyń búkil ómiriniń qırandylary áli kúnge deıin janyp turdy. Onyń ishine salǵan barlyq jyldaryn jáne onyń zorlyq-zombylyqpen, kenetten joıylýyn eske alǵanda, onyń tamaǵynan haıýandyq ashýdyń qatty aıqaıy shyqty. Onyń zerthanasy. Bir sátke ol osy maqsatqa arnalǵan oıǵa kóndi. Bir sátke ol munyń qandaı kúızelis týdyratynyn elestetti.
  
  
  Ol amerıkandyq bıdaıdyń keń alqaptaryn elestetken, olardyń ósýi toqtap, aptap ystyq kúnde shirip, zerthanasyndaǵy ólimge ákeletin sańyraýqulaqtardan lastanǵan jáne ıisi shyqqan. Ol orys búrokrattarynyń asharshylyqqa ushyraǵan halyq úshin esh jerden taba almaıtyn jańa astyq qoryna zárý ekenin kórdi. Ol bilmeı jymıdy.
  
  
  Biraq sekýndtyń bir bóligi ǵana. Jel onyń erninen kúlkini julyp alyp, onyń qaıda bolǵanyn jáne taǵdyryn kim ózgertkenin eske túsirdi. Hshan Sdjo Djanǵa qurmet kórsetilmeıdi. Ol sátsizdikke ushyrady. Al onyń basshylary buǵan rıza bolmas edi.
  
  
  Biraq ol olarmen betpe-bet kezdesýge qaıtyp oralmaıdy. Hsán osy sheksiz túnde jabaıy keńistiktiń qarynda óletinin bildi. Biraq ol ólimniń dámin tatpas buryn, ol kisi óltirýge degen qushtarlyǵyn qanaǵattandyrady: bul amerıkandyqtyń ólimi.
  
  
  Ksán uzyn boıly amerıkandyqtyń jaqynda keletinine senimdi boldy, óıtkeni bul amerıkandyq tıanaqty adam bolatyn. Ol ózin-ózi óltirgen Sýn men Szándy óltirýge muqıat boldy. Al osy eki kúzetshini óltirgennen keıin ol órt sóndirý bombalaryn ornatý úshin kóp kúsh jumsady. Zerthananyń qıraýy tolyǵymen aıaqtaldy.
  
  
  Amerıkalyq Hshan uıyqtap jatqanda soqqyǵa jyǵyldy. Ol sońǵy únsiz jarylystardan oıanyp, barlyq esikter men terezelerden jalynnyń atqylap jatqanyn kórdi.
  
  
  Ol osy aptanyń basynda ońtústik eldi mekende eskımostar sybyrlap júrgen alystaǵy amerıkandyq tulǵadan qashyp, shanasy men ıtterine qaraı júgirdi.
  
  
  Itter jolda ólip bara jatqanda, Ksán amerıkandyqtyń saqtyq sharalaryn qoldanǵanyn túsindi. Ol Hsándy jibergisi kelmedi, sondyqtan amerıkandyq eshteńeni kezdeısoq qaldyratyn adam emes ekeni anyq boldy. Ol Hsánnyń ólimine kóz jetkizý úshin keledi .
  
  
  Hsán ashýdan dirildep turdy. "Ól, amerıkandyq", — dep sybyrlady ol túnde. "Aldymen ól".
  
  
  Bir saǵat, eki. Ol jekkórinishpen jylynyp, eńkeıip otyrdy. Mine, aqyry, ıtterdiń úrýi kúsheıip bara jatqan jelden álsiredi.
  
  
  Hsán oń qolyn qoı terisindegi qolǵaptan tez shyǵaryp, ony parktiń qaltasyna saldy. Saýsaqtar avtomatty tapanshanyń aınalasyna qysyldy. Qytaılyqtar ony 54 tıpti dep biledi, olardyń reseılik 7,62 mm KT M 1933 Tokarevtiń kóshirmesi. Hsán myltyqty aqyryn qaltasynan shyǵaryp, bólmege qaraǵaıdyń tabanyna enýge jetkilikti aýyr segiz Maýzer patronynyń birin alyp keldi. Sodan keıin ol qarnyn qarǵa, synǵan shanasynan qalǵan izderdiń dál arasyna túsirip, qarý-jaraǵynyń oqpanyna qarady.
  
  
  Bul aıdyń jaryǵynda qıyn atý bolmaıdy. Naqty belgilengen nysana onyń aldynan týra keledi. Ksán myltyqty qaıtadan qaltasyna salyp, aq qalpaqpen basyn tómen túsirdi de, qarda kórinbeıtin bolyp qaldy. Sosyn sanaı bastadym. Amerıkandyqtyń otyz bes jasqa deıin ómir súre alatyn jaqsy ıtteri bolar edi. Biraq sharshaýmen sanasýǵa týra keldi: saǵatyna jıyrma bes. Bir shaqyrymǵa shamamen eki jarym mınýt. Mınýtyna tórt júz metr. Sekýndyna jeti metr.
  
  
  Dybysty qaıtadan estigende, ol aıqynyraq boldy. Qulaqtaryn sergek ustaı otyryp, ol ártúrli ıtterdiń dybystaryn ajyrata bildi. Bir sátten keıin shananyń syqyrlaǵan daýysy estildi.
  
  
  Hsjan myltyqty tartyp aldy. Ol shanany ózinen júz ıard qashyqtyqta bolǵansha kórgen joq. Ol qarly borannan shyǵyp ketti: ıtter júgirip kele jatty, shananyń boıymen jabylǵan kórpelerdiń budyrly úıindisi júgirdi, sodan keıin artqy júgirýshilerden bıik, qarańǵy fıgýra shyǵyp, eles peızaj arqyly terbeldi.
  
  
  Hsán aqyryn onǵa deıin sanady, sosyn oq jaýdyrdy. Zabraldyń basyna júgirip kele jatqan ıtterdiń artynda turǵan qarańǵy fıgýrany qarap otyryp, Hsán qarǵa qulaǵanǵa deıin aı sáýlesinde bir sát temeki shegip turǵan kishkentaı túkti, múmkin bas súıegi men shashyn kórdi. Biraq qozǵalyssyz júrgizýshi men úrgen ıtter asyǵýdy jalǵastyrdy.
  
  
  Hsáng taǵy da, taǵy da oq atty. Jáne taǵy da. Itter, shanalar men adam kúrkireı berdi, onyń qalqasynan joǵary ilýli turdy. Endi ol jiberip ala almady. Hsánnyń suq saýsaǵy trıggerdi qaıtadan qysyp aldy. Myltyq gúrs etti.
  
  
  Onyń kórý órisi jabaıy ıt kózderimen, silekeıi aǵyp jatqan aýzynan tilderi salbyrap, qarly boranda qashyp bara jatqan tozaq kóliginiń porshenderindeı dirildegen tabandarmen toltyryldy. Hsjan tize búgip, qarańǵy saıabaqta ózi men fıgýranyń arasyndaǵy sańylaýǵa taǵy da oq atty. Sosyn júgirip kele jatqan shananyń jolynan shyǵyp ketti.
  
  
  Jaqynnan, shana ótip bara jatqanda, Hshan fıgýranyń beti joq ekenin kórdi. Saıabaq bos boldy. Ol óziniń baǵaly oqtaryn tulypqa jumsaǵan. Kelesi sátte ol shanadaǵy júktiń kóterilip bara jatqanyn kórdi, óıtkeni ushyp bara jatqan fıgýra jamylǵysynyń astynan jasyrynǵan jerinen ushyp shyqty.
  
  
  Jińishke júzi aı sáýlesinde jarqyrap turdy.
  
  
  Denesi ony urǵan kezde Hsán myltyqty joǵary qaraı sermedi, al ol qardyń ústinde arqasyna sozyldy. Myqty qol onyń bileginen ustap, súıekti syndyrdy.
  
  
  Álsiz Hsán myltyqty taǵy da kóterýge tyrysty.
  
  
  'Sen kimsiń?'ol aıqaılady. "Sen sonshalyqty jaqsy óltiretin kimsiń?"Stıletto tómen qaraı jarqyrady.
  
  
  Ómiriniń sońǵy, qysqa sátinde Hsán eki nárseni estidi.
  
  
  Onyń qany qarǵa tamshylaıdy.
  
  
  Al aty: "Nık Karter".
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Karter Nık
  
  
  
  Ólimdi satqan adam
  
  
  
  Túpnusqanyń ataýy: Ólimdi satqan adam
  
  
  
  
  
  
  
  
  Alǵy sóz
  
  
  
  
  
  
  Sán Shý Ian kútip turdy. Polárlik túnde jalǵyz. Ol shabýylǵa daıyn turǵan aıdahardaı aı sáýlesindegi qarǵa úıilip jatty. Onyń tanaýy dirildep, býdyń bulttary shyǵyp ketti. Onyń kózderi óz izimen essiz qarady.
  
  
  Aq kamýflájdy halat onyń symdy denesin qatty jelden jáne aıazdy temperatýradan az qorǵady. Onyń artynda, únemi ózgerip turatyn qarda tabandaryn sozyp, ólgen shana ıtteri jatty. Itterdiń voyrsyǵan ashýy onyń shanasyn basyp qaldy. Ý, endi Sán bildi. Baıaý áser etetin ý. "Mańyzdy emes", - dep oılady ol. Sán endi qashý týraly oılaǵan joq. Ol endi aman qalý týraly oılaǵan joq. Ol tek ólim týraly jáne ony óltirýi kerek jambasyndaǵy myltyq týraly oılady.
  
  
  Shyǵysqa qaraı júz mıl jerde, elesterdiń arasynan alysta, onyń ómiriniń qırandylary áli kúnge deıin janyp turdy. Oǵan jumsaǵan barlyq jyldaryn jáne osy qatygez, kenetten joıylýdy eske alǵanda, onyń kómeıinen haıýandyq ashýdyń qatty aıqaıy estildi. Onyń zerthanasy. Bir sátke ol onyń ne úshin jasalǵanyn oılap qaldy. Bir sátke ol onyń týdyrýy tıis joıylýdy elestetti.
  
  
  Ol amerıkandyq bıdaıdyń orasan zor alqaptarynyń boıynyń óspeı qalǵanyn jáne aptap ystyq kúnde shirip jatqanyn, zerthanasynan ólimge ákeletin sańyraýqulaqtarmen lastanǵanyn jáne ıisin elestetken. Ol reseılik búrokrattardyń ash halyq úshin esh jerden taba almaıtyn jańa astyq qoryna zárý ekenin kórdi. Ol beısanalyq túrde jymıdy.
  
  
  Biraq munyń bári sekýndtyń bir bóliginde ǵana joıyldy. Jel onyń ernindegi kúlkini kesip tastap, onyń qaıda ekenin jáne taǵdyryn kim ózgertkenin eske túsirdi. Sán Shý Ianǵa syıaqy bolmaıdy. Ol sátsizdikke ushyrady. Al onyń basshylary buǵan rıza bolmas edi.
  
  
  Biraq ol olarmen betpe-bet kezdespeıdi. Hsán óziniń osy jerde, jabaıy keńistiktiń qarynda, osy sheksiz túnde óletinin bildi. Biraq ol ólimniń dámin tatpas buryn, ol kisi óltirýge degen qushtarlyǵyn qanaǵattandyrady: bul amerıkandyqty óltiredi.
  
  
  Sán uzyn boıly amerıkandyqtyń jaqynda keletinine senimdi boldy, óıtkeni bul amerıkandyq uqypty adam edi. Ol ózin-ózi óltirgen Sýn men Szándy abaılap óltirdi. Al osy eki kúzetshini óltirgennen keıin ol janǵysh bombalardy qoıýǵa bar kúshin saldy. Zerthana tolyǵymen joıyldy.
  
  
  Amerıkalyq Sán uıyqtap jatqanda soqqyǵa jyǵyldy. Ony sońǵy únsiz jarylystar oıatyp, barlyq esikter men terezelerden jalynnyń atqylap jatqanyn kórdi.
  
  
  Ol osy aptanyń basynda ońtústik eldi mekende eskımostar sybyrlap júrgen alystaǵy amerıkandyq fıgýradan qashyp, shanalary men ıtterine qaraı júgirdi.
  
  
  Itter jolda ólip bara jatqanda, Sán amerıkandyqtyń saqtyq sharalaryn qoldanǵanyn bildi. Ol Sánnyń qashyp ketýine jol bergisi kelmedi, sondyqtan amerıkandyq eshteńeni kezdeısoq qaldyra almaıtyn adam emes ekeni anyq boldy. Ol Sánnyń ólimin anyqtaý úshin keledi.
  
  
  Sán ashýdan dirildep ketti. "Ól, qarǵys atqan amerıkandyq", - dep sybyrlady ol túnde. "Aldymen ól".
  
  
  Bir saǵat, eki. Ol óshpendilikke boı aldyryp, eńkeıip otyrdy. Sóıtip, aqyry, jeldiń ústinde álsiz ıtterdiń úrgeni estildi.
  
  
  Sán tez arada oń qolyn qoı terisinen jasalǵan qolǵabynan sýyryp alyp, kúrteshesiniń qaltasyna saldy. Saýsaqtar avtomatty tapanshanyń aınalasyna qysyldy. Qytaılyqtar ony 54 tıpti dep biledi, olardyń 1933 jylǵy reseılik 7,62 mm TT M Tokarevtiń kóshirmesi. Sán myltyqty qaltasynan aqyryn shyǵaryp aldy da, qaraǵaıdyń tabanyna enýge jetkilikti aýyr segiz "Maýzer" patronynyń bireýimen boltty úrledi. Sodan keıin ol synǵan shanalary qaldyrǵan izderdiń arasyna qarnyn qarǵa batyryp, qarý-jaraǵynyń nysanasynyń artyna qarady.
  
  
  Aıdyń jaryǵynda bul ońaı bolady. Naqty belgilengen nysana oǵan týra aldynan jaqyndaıdy. Ksán myltyqty qaıtadan qaltasyna salyp, aq qalpaq kıip basyn tómen túsirdi de, qarda kórinbeı qala jazdady. Sosyn sanaı bastady. Amerıkandyqtyń jyldamdyǵy saǵatyna otyz bes shaqyrymǵa jetetin jaqsy ıtteri bolady. Biraq sharshaýdy sanaýǵa týra keldi: saǵatyna jıyrma bes. Bir shaqyrymǵa shamamen eki jarym mınýt. Mınýtyna tórt júz metr. Sekýndyna jeti metr.
  
  
  Dybysty qaıtadan estigende, ol aıqynyraq boldy. Jáne ol saqtyqpen ár túrli ıtterdiń dybystaryn ajyrata bildi. Birer sátten keıin shananyń syqyrlaǵan daýysy estildi.
  
  
  Ksán myltyqty sýyryp aldy. Ol shanany júz ıard qashyqtyqta bolǵansha kórgen joq. Ol qarly tutqıyldan shyǵyp ketti: ıtter júgirip kele jatty, shananyń uzyndyǵyna sozylǵan kórpemen jabylǵan úıindi, sodan keıin shananyń artqy jaǵynan shyǵyp turǵan bıik, qarańǵy fıgýra eles peızaj arqyly terbeldi.
  
  
  Sán aqyryn onǵa deıin sanap, oq jaýdyrdy. Vızor arqyly júgirip kele jatqan ıtterdiń artyndaǵy qarańǵy fıgýranyń basyna qaraǵan Sán qarǵa súńgigenge deıin aı sáýlesinde bir sát paıda bolǵan kishkene toqashty, bálkim, basy men shashyn kórdi. Biraq qozǵalyssyz júrgizýshi men úrgen ıt jarysty jalǵastyra berdi.
  
  
  Sán qaıta-qaıta oq jaýdyrdy. Jáne taǵy da. Itter, shanalar men er adam onyń tutqıyldan asyp bara jatqanda shýlaı berdi. Endi ol jiberip ala almady. Sánnyń suq saýsaǵy trıggerdiń aınalasyna qaıta oraldy. Myltyq taǵy da kúrkiredi.
  
  
  Onyń kórý órisin ıtterdiń jabaıy kózderi, silekeıleri aǵyp jatqan tilderi, qashyp bara jatqan tozaq kóliginiń porshenderindeı úreıli qardyń ústinen dirildegen tabandary toltyrdy. Sán tizerlep turyp, qarańǵy kúrteshe kıgen fıgýra men onyń arasyndaǵy sańylaýdan taǵy da atyp jiberdi. Sodan keıin ol jyldamdyqpen kele jatqan shananyń traektorıasynan shyǵyp ketti.
  
  
  Jaqynnan, shana ushyp bara jatqanda, Sán fıgýranyń beti joq ekenin kórdi. Saıabaq bos boldy. Ol óziniń baǵaly oqtaryn tulypqa jumsaǵan. Kelesi sátte ol kórpeniń astynan jasyrynǵan jerden birdeńe shyǵyp ketkende, shanadaǵy júk qalaı kóterilgenin kórdi.
  
  
  Jińishke júzi aı sáýlesinde jarqyrap turdy.
  
  
  Hsán tapanshasyn joǵary qaraı sermedi, stıletto ony qarǵa arqasyna jiberip, soqty. Myqty qol onyń bileginen ustap, súıekti syndyrdy.
  
  
  Ksán myltyqty qaıta kótermek boldy.
  
  
  Ol aıqaılady. - 'Sen kimsiń?'"Sen kimsiń, sonshalyqty jaqsy óltiresiń?"- dep stılett jypylyqtady.
  
  
  Ómiriniń sońǵy qysqa sátinde Sán eki nárseni estidi.
  
  
  Qarǵa qan qalaı tamshylaıdy.
  
  
  Al aty: "Nık Karter".
  
  
  
  
  
  1 taraý
  
  
  
  
  — Hsánnyń ólgenine sen senimdisiń be, Nık?
  
  
  Devıd Hoýk titirkendiretin kezder bolady jáne bul sol sátterdiń biri boldy. Vashıngtondaǵy AH shtab-páterinde otyrǵanda, onyń myjylǵan tvıd kostúmi arzan sıgaralarynyń ıisin sezip turǵanda, Hoýk óziniń "Minsiz búrokrat" qoıylymynda basty róldi somdady.
  
  
  "Karter-Hsán" dep belgilengen qońyr papka onyń aldynda dıagonal boıynsha jatty, al Hoýk temeki tuqylyn tartyp, men onyń ishindegi eshnárseni kóre almaıtynyma kóz jetkizý úshin baryn saldy. Papka men sıgaradan basqa, onyń negizgi baldaǵy eski sýburqaq qalam boldy, ol men Arktıkadaǵy oqıǵalardy sıpattaǵan kezde papkaǵa jazýdy jalǵastyrdy.
  
  
  Men saǵatqa qarasam, Hoýktyń sur shashty basynyń ústinde ilýli turǵan kók tútin bultyna qaradym. "Hsán týra elý tórt saǵat jeti mınýt on alty sekýndta qaıtys boldy", — dedim men.
  
  
  Hoýktyń qalamy qaǵazdy syzyp tastaı berdi.
  
  
  "Onyń tamaǵyna eki ret stıletto qadalǵan. Birinshi jaraqat uıqy arterıasyna zaqym keltirse, ekinshisi traheıany ashty. Dene áli sol jerde. Eger siz baryp, máıitti kórgińiz kelse, men sizge onyń ishi-syrtyn aıta alamyn.
  
  
  —Al, Nık", — dedi Hoýk. — Onsha dushpandyq emes. Siz Vashıngtondaǵy bizdiń jaǵdaıymyzdyń qalaı ekenin bilesiz. Biz qaǵazbastylyqpen ómir súrip jatyrmyz. Ózimizdi taǵy qalaı aqtaı alamyz? Siz sıaqty agentter, Killmaster oıynshylary, barlyq qyzyqtardy, barlyq shytyrman oqıǵalardy, barlyq saıahattardy alady. Bizge osy birneshe aıanyshty sátterdi aıamańyz.
  
  
  Hoýk maǵan kúlimsiredi, onyń temeki tuqylynyń enindeı. —Jaraıdy, Nık", — dedi ol. 'Rahmet. Tek óz atynan emes, AH. Keıbir joǵary laýazymdy memlekettik qyzmetkerler bar, olar sizdiń sol jerde istegenińizdi baǵalaıtynyn bilýińizdi qalaıdy".
  
  
  Men soǵan sáıkes alǵys dybystaryn shyǵardym.
  
  
  "Hsán bizge óte aýyr qıyndyqtar týǵyzý úshin jumys istedi", — dedi ol. — Al endi biz oǵan uqsaıtyndardy kóbirek kóremiz be dep qorqamyn. Qymbat hobbı bolýmen qatar, soǵys óte sırek boldy. Iaǵnı, eski ádispen, áskerlermen jáne qarý-jaraqpen, ashyq dalada jappaı qyryp-joıýmen soǵys.
  
  
  Ksán soldattyń jańa túri boldy: ekonomıkalyq jaýynger. Kóshirmeler az, mı kóp. Álemdik ekonomıkanyń tamyrlary týraly hırýrgıalyq derlik bilim jáne manáktyń olardy ashýǵa degen umtylysy. Nátıjesi ózgerissiz qalady: ulttar men halyqtardyń joıylýy, ómir týdyrǵan barlyq órkenıetti júıelerdiń qulatylýy. Biraq operasıanyń quny tómen jáne maqsattardy jasyrý ońaı."
  
  
  Hoýk aýzynan temekini alyp, ústeliniń ústine eńkeıip, óte baıaý, óte anyq jáne óte ádeıi sóıledi. - Biraq qaýip odan kem emes.
  
  
  Ol kózge kórinbeıtin sumdyqty óshirgendeı qolyn betiniń aldyna bulǵady.
  
  
  "Siz munda kele jatqanda shıe gúlderin kórdińiz be?"ol surady.
  
  
  —Iá", — dedim men.
  
  
  "Vashıngton kóktemde kóp nárseni usynady", — dedi ol.
  
  
  Men oǵan kenet qaradym. Onyń mánine jetýdiń oǵash tásilin bile tura, ol maǵan qandaı da bir keńse jumysyn júkteýge tyrysady dep kúdiktený maǵan qıyn bolǵan joq. Men ony jaqsyraq bilýim kerek edi.
  
  
  "Vashıngton qanshalyqty jaqsy bolsa da, — dedi ol, — meniń oıymsha, odan da jaqsy jerler bar".
  
  
  —Sen úshin emes", — dedim men.
  
  
  Hoýk kúldi. — Demalys she, Nık?
  
  
  Meniń qastarym shash syzyǵyna qaraı ushyp ketti, biraq Hoýk óziniń kishkentaı tańdanysynan lázzat almas buryn, men olardy qaıtadan tómen túsirdim.
  
  
  Men suradym. - "Qandaı ázil?".
  
  
  'Ázil?'— dedi ol taǵy bir las temekisin tutatyp.
  
  
  —Sen meni estidiń", — dedim men.
  
  
  Hoýk kinásizdikpen oınady. Bir kúni men bireýge Oskardyń kóshirmesin jasaý úshin kóp aqsha tóleımin. — Nege maǵan kúmándanasyń, Nık? Men saǵan ótirik aıtqan kezim boldy ma?
  
  
  Ekeýmizge kúlýge týra keldi.
  
  
  —Baıypty túrde", — dedi ol. — Sapar she? Ol aınalmaly oryndyqtyń arqasyna súıendi, onyń kózderi tóbeni álem kartasy sıaqty zerttedi.
  
  
  "Arktıkalyq sýyqtan qutylýǵa bolatyn jaqsy jáne jyly jerge", — dedi ol.
  
  
  Men eshteńe aıtpaı kúttim.
  
  
  "A, mysaly, fransýz Rıverasyn alaıyq. Kóktemniń aıaǵynda týrıser aǵylar aldynda ádemi dep estidim. Nıssa sıaqty oryn. Mende jetkilikti aqparat boldy. —Tyńda", — dedim men. "Siz demalys nemese jumys týraly aıtyp otyrsyz ba?"
  
  
  Hoýktyń shynaıy jaýap berý ıdeıasy jańa suraq boldy. — Qazir Nıssada kimniń bar ekenin bilesiń be?
  
  
  —Aıtyńyzshy", — dedim men.
  
  
  "Amerıkadaǵy eń jaqsy kıno juldyzdarynyń biri ǵana".
  
  
  Men aıttym. - 'Shynymen be?'
  
  
  —Iá, shynymen", — dedi Hoýk akýlanyń kúlkisimen. —Jáne ol da jalǵyz qalǵan sıaqty. Keshe túnde ol Medıterran saraıynda rýletka oınap, utylyp jatqan jerde jalǵyz boldy, ony eshkim jubata almady. Hoýk osynyń báriniń "qaıǵysynan" basyn shaıqady. —Jaraıdy", — dedim men. 'Men bas tartamyn. Bul kim?'
  
  
  "Nıkol Kara" dep jaýap bergende onyń kózi sál qysylyp qaldy.
  
  
  "Nıkol Kara, — dedim men, — tórt jyl buryn ushaq apatynan qaza taptym."
  
  
  'Shynymen be?'— dedi Hoýk meniń ushaq bıletimdi ústeldiń ústine qoıyp.
  
  
  
  2 Taraý
  
  
  
  
  Ol naǵyz sumdyq edi.
  
  
  Men onyń jumysynan basqa eshteńeni baıqamaı, onyń shyny torynda qarap turdym. Kishkentaı qustyń basy, júıkelengen kózderi uzyn tumsyq tumsyǵyna qonǵan kózildiriktiń artynda jypylyqtaıdy. Onyń súıekti denesi júıke kerneýinen dirildep, qoryqqan kezde qashqaly turǵandaı boldy. Nıkotındik saýsaqtar onyń kúl basqan ústelindegi fotosýretterdi paraqtap jatty. Kishkentaı bólmesinde adam kóp jınalatyn zırattaǵy qulpytastardyń tańǵajaıyp qatarlary sıaqty turǵan is qaǵazdaryn júrgizýge arnalǵan shkaftaryn jaqsy qarap otyryp, ol ózin óz elementinde sezindi. Gýbert Ýıkloý, faktilerdiń jankúıeri, estelikterdi saqtaýshy, umytylǵan derekterdiń tasymaldaýshysy. Onyń ımperıasy Birtutas ulttyq aqparat agenttiginiń shań basqan muraǵaty boldy.
  
  
  Bólmeniń bıik terezeleri arqyly lastanǵan Nú-Iork aýasyn jaryp ótken jaryq sáýleleri bir ǵana jeńildik berdi. Bólmedegi shańnan aýa qozǵalmaı, aýyr bolyp salbyrap turdy.
  
  
  Bul orasan zor kesene ótkendi bálzamdady: Latyn Amerıkasynyń bir jerinde bir apta nemese bir aı bılik etken polkovnıkterdiń jýrnalısik qaldyqtary; qylmystary on tórt kún boıy jurtshylyqty dúrliktirgen kisi óltirýshiler; alaıaqtar, sportshylar, prezıdentter, premer-mınıstrler, jer aýdarylǵan patshalar, bir sátke baspasózdiń nazaryn aýdarǵan, sodan keıin is júzinde umytylyp ketý úshin odan ári syrǵyp ketken orasan zor halyqaralyq adamdar qatary. Biraq Gýbert Ýıkloý emes.
  
  
  Onyń sanasynyń alyp qoımalarynda aty-jóni, faktileri, derekteri men statısıkasy sarańnyń qazynasy sıaqty úıilip jatty. Ol jadynan birden esine túsire almaǵan nárseni on mınýttyń ishinde ótkendi qabirge uqsaıtyn jáshikterden, faıl shkaftarynan shyǵaryp alyp taba aldy.
  
  
  Mundaı jadty paıdaly ete alatyn adamdar bar, biraq Gýbert Ýıkloý emes. Ony beıtanys adamdardyń arasyna qoıyńyz, ony oryndaýǵa májbúrleńiz jáne oǵan qarapaıym faktini aıtyp, qalaı baı bolý kerektigin aıtyńyz, al onyń jińishke, dirildegen aýzynan shyqqannyń bári dármensiz kekeshtik boldy. Ol ıyǵyn qıqań etkizip, alaqandaryn joǵary qaratyp qoldaryn sozdy. Ol basyn álsiz shaıqady. Mańdaıynda ter tamshylary oınap, murnynan tómen qaraı domalap ketti.
  
  
  Gýbert Ýıkloý birtúrli jáne názik danyshpandyqqa ıe boldy. Shirkin ol úshin jaqsy sóz boldy. Dosym da.
  
  
  Men tamaǵymdy tazaladym.
  
  
  Qaltyrap, kózin kóterdi. Qol edendegi úıilgen fotosýretterge qolyn tıgizdi. Onyń beti qyzaryp ketti. Qol kúlsalǵyshta janyp turǵan temekini qaǵyp jiberdi de, jiberip aldy da, temekini ústeldiń ústinen domalatyp jiberdi.
  
  
  —Tozaq", — dedi ol. 'Qarǵys.'
  
  
  —Sabyr et", — dedim men. "Bul men ǵana."
  
  
  Ol temekisin taýyp úlgerdi, endi oryndyqtyń jartysyna eńkeıip, ústeliniń astynan fotosýretterdi muqıat izdedi.
  
  
  Onyń sózderi tútinniń arasynan aınalyp ótti. —Aldymen tártipsizdikti tazalaýǵa ruqsat etińiz. Sol jerde. Qarǵys.'Men onyń basyn tómendegi ústelge urǵanyn estidim, sodan keıin sýretterimen qaıta paıda boldy; qyzarǵan, biraq qanaǵattanǵan.
  
  
  Ol olardy aqyryn ústelge qoıdy da, ornynan turyp, qolyn sozdy. — Qalaısyń, Nık?
  
  
  —Ádettegideı", — dedim men. 'Al sende she?'
  
  
  "Men qolymnan kelgenniń bárin istep jatyrmyn", — dedi ol.
  
  
  Ol bólmesiniń buryshyndaǵy oryndyqtan fotosýretter destesin alyp, edenge qoıdy. Otyryńyz, dedi ol.
  
  
  'Otyramyn.'
  
  
  Qańqasyn aınalmaly oryndyqqa qaıta bekitip, ol temekini sóndirip, ekinshisin tutatyp, aýzynyń buryshyna qoıdy da, tez tartty. Kúl aýa arqyly ushyp, onyń kóılegine qondy. "Baspasóz jáne baılanys qyzmetteri áli de biriktirilgen be?"Bul búrkenshik at meniń jumysymnyń tyıym salynǵan taqyrybyn kórsetetin jalǵyz nárse boldy. —Shynynda da", — dedim men.
  
  
  "Al, biz búgin jýrnalıs áriptesterimiz úshin ne isteı alamyz?"— dep surady ol jymıyp.
  
  
  —Maǵan aqparat kerek", — dedim men.
  
  
  Gýbert ústel ústinde alǵa qaraı syrǵydy. —Bul týraly maǵan aıtyńyzshy", — dedi ol.
  
  
  —Nıkol Kara", — dedim men.
  
  
  "1972 jyly 3 naýryzda Frankfýrt áýejaıynda otyz alty jolaýshy men "Karaveldiń" ekıpajy qaza tapqan ushaq apatynan qaza tapty..."
  
  
  Men qolymdy kóterdim. "Hýýýýýýý ".
  
  
  "Men seni endi ol jerde joq sıaqty sezindirgim kelmedi".
  
  
  —Bul meniń oıyma da kelmedi", — dedim men. "Tolyǵyraq toqtalaıyq. Birinshiden, siz onyń ólgenine senimdisiz be?
  
  
  'Kúmán joq.'
  
  
  Men suradym. — "Siz kerisinshe eshteńe estigen joqsyz ba? "Máıitterdi anyqtaýǵa qatysty kúmán. Mundaı jaǵdaılarda siz únemi estıtin qaýesetter: múlde ólgen joq pa, jan túrshigerlik dene bitimi buzylǵan, bir jerde shıpajaıǵa qamalǵan ba?"
  
  
  —Joq", — dedi Gýbert. — Ol óldi. Eshkim, tipti fan-klýb basqasha pikir bildirgen joq".
  
  
  "Eshqashan kerisinshe nusqaý bolǵan emes pe?"
  
  
  "Joq, jáne múldem joq".
  
  
  —Jaraıdy", — dedim men. "Ekinshi jáne sońǵy suraq: men dál Nıkol Karaǵa uqsaıtyn áıeldi kezdestirdim delik, bylaısha aıtqanda, tolyq kelbetti. Onyń shynaıy nemese aldamshy ekenin qaıdan bilemin?
  
  
  —Qıyn tapsyrma", — dedi Gýbert. Ol temekisin sóndirip, qolyn basynyń artyna qoıyp, kózin jumyp artqa súıendi. —Nıkol Kara", — dep kúbirledi ol. Nıkol Qara. Siz onyń derekterin bilýińiz kerek. Salmaǵy, boıy, kóziniń túsi, shashy. Ol tabıǵatynan aqquba nemese bolǵan. Ol oılanyp sóıledi. "Eń mańyzdy derekter — bul jaı ǵana fakt. Sizge kınoda áli kórmegen erekshe nárse kerek".
  
  
  'Dál solaı ma?'
  
  
  "Kishkentaı meń sıaqty, onyń sol jaq jambasynyń ishki jaǵynda óte bıik".
  
  
  'Dál solaı ma?'
  
  
  "Jaı ǵana qaýeset emes", — dedi ol. "Men ony qaıdan oqyǵanym esimde joq, biraq men oǵan senemin. Meniń oıymsha, sen buǵan sene alasyń, Nık. Bul men sizge usyna alatyn eń jaqsysy.
  
  
  Men ornymnan turyp, onyń qolyn qystym. "Men muny qalaı istep jatqanyńdy bilmeımin, — dedim men, — biraq sen keremetsiń."
  
  
  Gýbert ózine ábden kúlip jiberdi de ornynan turdy. "Sizge bilý kerek taǵy bir nárse bar, Nık". Men oǵan suraýly kózqaraspen qaradym.
  
  
  "Siz Nıkol Karaǵa úlken qyzyǵýshylyq tanytqan ekinshi adamsyz, ol sońǵy alty aptada meniń ornyma keldi".
  
  
  —Júre ber", — dedim men.
  
  
  "Ózderińiz biletindeı, Uni-National News tek baspasózge ǵana qatysty emes. Biz sondaı-aq komersıalyq agenttikpiz. Kez kelgen adam osynda kelip, biz usynatyn nárseni satyp ala alady. Bul negizinen fotosýretter, negizinen kitaptarǵa arnalǵan. Shamamen alty apta buryn bir jigit osynda kelip, bizdiń muraǵattan Karanyń barlyq sýretteriniń kóshirmelerin satyp alǵysy keldi".
  
  
  "Sizde mundaı ótinishter burynnan bolǵan emes pe?"
  
  
  —Keıde", — dedi Gýbert. "Ádette, olar aldymen barlyq fotosýretterdi qarap shyǵý úshin osynda keledi, sodan keıin ǵana olarǵa ne qalaıtynyn aıtady. Bul jigit qaramaı satyp aldy. Bul birinshi erekshe qasıet boldy.
  
  
  — Al ekinshisi?
  
  
  "Ekinshiden, sońǵy birneshe jylda Nıkol Karaǵa onsha qyzyǵýshylyq bolǵan joq. Ol qaıtys bolǵannan keıin birneshe kitaptar jaryq kórdi. Fan-klýbtyń bir rettik esteligi jaryq kórdi. Jáne bul bári boldy. Sodan keıin biz sol jyldardaǵy tanymal tarıhty sýretteý úshin bir sýretke suranys aldyq. Sondyqtan odan qolymyzda bardyń bárin suraý onyń ekinshi ereksheligi boldy".
  
  
  — Al úshinshisi? .
  
  
  — Seniń Vılgelmına esimdi qyzyń bar. Bul suraq emes, málimdeme boldy.
  
  
  Vılgelmına — óte ólimshi qyz, dálirek aıtsaq, Lúger tıpti tapansha. Ol menen eshqashan alys emes edi. Gúgodan artyq emes, meniń stılettom jáne Per, gaz bombasy.
  
  
  —Bul jigittiń osyndaı qyzy bar edi", — dedi Gýbert. "Sol qoltyqtyń astynda".
  
  
  'Ol qandaı boldy?'
  
  
  —Úlken jigit", — dedi ol. — Keń ıyqty, deneli tıpterdiń biri. Neandertal sıaqty tulǵa. Kózder kúnnen qorǵaıtyn kózildiriktiń artyna tyǵylǵan. Sol jaq bet súıegindegi tyrtyq, uzyndyǵy shamamen eki jarym dúım.
  
  
  "Ol bul fotosýrettermen ne túsiretinin aıtty ma?""Bul onyń aıtqandarynyń barlyǵy derlik boldy. Ol jumys istegen jigittiń oǵan esi aýysqanyn aıtty.
  
  
  — Sen onyń atyn bilesiń be?
  
  
  Gýbert ústeldiń jáshigindegi túbirtekterdiń úıindisin aqtaryp shyqty. "Saǵan unaıdy, Nık", — dedi ol bireýin tańdap.
  
  
  Ol maǵan bergen qaǵazǵa qaradym. Klıenttiń qoly tómengi jaǵynda boldy. Alty jasar balanyń abyroıyn túsiretin syzbalardyń qasynda: Djon Smıt.
  
  
  "Ol syrtqy túri sıaqty keremet boldy", — dedi Gýbert. Meniń eski dosyma qaraýymda aıyptaýshy bir nárse bolsa kerek, óıtkeni onyń daýysy qorǵanys sıaqty estildi. — Júr, Nık. Men qaıdan biler edim? Kez kelgen adam osynda kelip, qalaǵanyn satyp ala alady".
  
  
  —Maǵan mán berme", — dedim men. —Aqyr sońynda, bul adam múldem kinásiz bolýy múmkin. Múmkin bul jaı ǵana kezdeısoqtyq shyǵar.
  
  
  - Árıne, - dedi Gýbert men esikke qaraı bara jatyp. 'Mundaı múmkindik te bar.'
  
  
  Men onyń qolyn taǵy qysyp, qoshtastym. Men lıftke qaraı uzyn dálizden ótip bara jatqanymda ol qarap turdy.
  
  
  "Qosh bol Nık", — dedim men onyń daýsyn. 'Ózińe qamqor bol. Saq bolyńyz.'
  
  
  
  3 taraý
  
  
  
  
  'Ózińe qamqor bol. Saq bolyńyz.'
  
  
  Bul sózderdi Atlant muhıtynan otyz myń fýt bıiktiktegi qozǵaltqyshtardyń qatty gúrili de basa almady. Munyń bári sumdyq boldy. Demalys bolmaǵan demalys. Qarǵys atqan Hoýk. Ólgen bolýy múmkin nemese ólmegen sulý qyz.
  
  
  Men tamaq salynǵan naýaǵa qaradym. Qýyrylmaǵan ettiń bir bóligin qorshap turǵan qońyr tuzdyq teńizinen sıkloptardyń kózindeı úreıli pıaz tilimi qarap turdy.
  
  
  Kóleńke meniń kózqarasymdy kesip ótti.Men stúardessanyń suraǵanyn estidim. - 'Ash emes pe?'
  
  
  Men basymdy shaıqadym.
  
  
  Onyń uzyn, jińishke qoly naýany alý úshin aldymnan ótti.
  
  
  Men bir staqan vıskıdi alyp, aldymnan shyqtym. —Maǵan bul unaıdy", — dedim men. — Múmkin bul maǵan uıyqtaýǵa kómektesetin shyǵar.
  
  
  —Iá", — dedi ol. — Bul da joldardyń biri. Men bir-eki ashyq kók kózge jáne tentek kúlkige qaradym.
  
  
  "Men basqa sýsyndar bar dep estidim".
  
  
  —Iá", — dedi ol. — Al baýyryń úshin jaqsyraq.
  
  
  Men bir temekimdi altyn mýndshtýkpen tutattym. — Al ókpe úshin de, meniń oıymsha.
  
  
  —Iá", — dedi ol. — Ókpe úshin de. Siz Parıjde toqtaısyz ba?
  
  
  'Joq. Men Orlıden biz sonda qonǵannan keıin qyryq mınýttan keıin ushatyn reısim bar.
  
  
  'Ókinishke oraı. Áıtpese, men sizge kórikti jerlerdi kórsete alar edim.
  
  
  —Iá, árıne", — dedim men. —Biraq, múmkin, basqa ýaqytta."
  
  
  'Múmkin.'
  
  
  Ol japyraqty alyp, ketýge buryldy .
  
  
  "Meniń oıymsha, sen maǵan kóbirek vıskı ákelgeniń durys", — dedim men oǵan artymnan.
  
  
  Qarǵys atqyr Hoýk, men taǵy oıladym. Tipti taspa da maǵan kómektespes edi.
  
  
  Sol kúni Parıjden reıspen Nıssa áýejaıyna qonǵanymda kóńil-kúıim áli de nashar boldy. Meni Quai des Etats-Unis kóligimen Beau Rivage qonaqúıine aparǵan taksıden bir jaǵymnan Jerorta teńiziniń kúnge malynǵan betin kórdim. Ekinshi jaǵynan, baılardyń aty ańyzǵa aınalǵan oıyn alańdarynda bir—birin erkeletken balalardaı ıterip jiberetin qonaqúılerdiń, vıllalardyń jáne kópqabatty úılerdiń úzdiksiz derlik jelisi.
  
  
  Meniń bólmem teńizge qaraıtyn boldy. Bıik fransýz esikterinen salqyn samal soǵyp turdy. Men sómkelerimdi sheship, Vılgelmına, Gúgo jáne Perdi eki oramalǵa salyp, tasty jaǵajaıǵa apardym.
  
  
  Bir saǵat boıy men jaǵadaǵy sýdyń sybyryn tyńdap, kózimdi jumyp jattym.
  
  
  Men óz bólmeme qaıtyp kelgende, ádettegi tekserýden ótýdiń qajeti joq edi. Ishinde bireýdiń bar ekenin joqqa shyǵarýǵa bolmaıdy.
  
  
  Tańǵy as ústelinde jemis-jıdek salynǵan úlken sebet boldy. Ananastyń jasyl lentaǵa japsyrylǵan aq kartasy bar edi. Qoljazba keıbir fransýz dúkenshisine tıesili bolǵan, biraq taratqyshtyń shynaıylyǵyna kúmán bolǵan joq. "Fransýz Rıverasyna qosh keldińiz", — delingen ashyqhatta. —Sizdiń demalysyńyz biz kútkenniń bári bolsyn.
  
  
  Hoýk - aqymaq! Men baseınnen qaıtyp kelgen sátten bastap ol meni mazalady, ashýlandyrdy, mazaq etti. Alǵashynda Hsán menen qashyp ketýi múmkin degen boljam jasaldy. Ol kezde bul sonshalyqty aıqyn emes demalysqa shaqyrý bolatyn. Buryn da Hoýktyń tapsyrma týraly egjeı-tegjeılerdi sarańdaǵan kezderi bolǵan. Men muny túsine alar edim. Tutqynǵa túsý qaýpin eskere otyryp, ol men biletindeı qaýipsiz emes ekenin biletin nárseler boldy. Sonymen qatar, tapsyrmany oryndaý úshin maǵan bárin bilý mindetti emes edi. Biraq shynymdy aıtsam, men Nıssada ne úshin júrgenimdi bilmedim. Hoýkqa ne boldy, Nıkol Kara tiri me, joq pa?
  
  
  Meniń qoldarym judyryqtaı túıilgen bolatyn. Al qan qulaǵyna qatty soǵyp turdy. Sabyr et, dedim ózime. Vashıngtondaǵy Dúpon sheńberindegi shuńqyrdaǵy qart adam ne istep jatqanyn biledi delik. Sodan keıin, eger siz onyń ne ekenin bilmeseńiz, bir nárseni bilýge tyrysyńyz. Tek jaǵdaıdyń bolýyna múmkindik berińiz. Dál osy nadandyq sizdi qanshama qıyndyqtarǵa dýshar etedi.
  
  
  Áreket. Bul maǵan qajet nárse boldy. Ol kezde men ózimdi árqashan jaqsy sezinetinmin. Kútý ýaqyty aıaqtaldy. Men dýshqa túsip, keshke kıindim. Pıdjaktyń ishki qaltasynda Nıkolas Andersonnyń atyna meniń jańa tólqujatym boldy. Men qaıda barsam da, tapansha, stıletto jáne gaz bombasy tań qaldyrýy múmkin, ásirese kúzetshiler men oılaǵandaı uqypty bolsa.
  
  
  Bul joly Vılgelmına, Gúgo jáne Per qalady. Olar týrıs Nıkolas Andersonnyń serikteri emes edi. Biraq Nıkolas Karter esimdi kisi óltirýshi AH degen adam jalǵyz shyqsa aqymaq bolar edi. Men jaǵanyń artyna bir kesý jıegi bar eki júzdi qoıdym . Úshinshisi arqasyndaǵy beldikte boldy. Olar jalpaq, kózge kórinbeıtin, úmitti jáne ólimge toly jatty.
  
  
  Keshki jumys bastalmaı turyp, keshki asqa áli ýaqytym bolady. Qonaqúıden shyqqannan keıin men solǵa burylyp, kelesi buryshta Quai des Etats-Unis-ti kesip óttim de, teńiz jaǵasynda portqa qaraı uzaq, buralmaly serýendi bastadym, bir jerde ashyq aýada, jalǵyz jáne sham jaryǵynda, qýyrylǵan asshaıandarmen, ratatýılmen jáne aq sharappen tamaqtandym. .
  
  
  Men asyqpadym. Endi men áreket etýge daıyn bolǵandyqtan, men bul shamadan tys yntalandyrýdy joǵalttym . Maǵan tamaq pen qorshaǵan orta unady. Aılaqtyń arǵy jaǵynda túnde ıahtalar men traýlerler shaqyryldy. Aspan qaraıyp, kókten qaraǵa aınaldy. Kóshe boıyndaǵy meıramhanalarda shamdar jypylyqtap turdy. Men sharaptyń sońǵy jutymyn iship, temekimdi sóndirdim.
  
  
  Eger meniń demalysym bolsa, ol áldeqashan bitken bolar edi. Bastaý ýaqyty keldi.
  
  
  Jalańash keýdesin jas qoldarymen kóterip, ol bıik shópter men alqyzyl gúlder teńizinen kóterildi, kilegeıli ǵımarat ishinde azǵyrýlarǵa berilýge daıyn adamdar úshin qarańǵy lázzattar men keń taralǵan lázzattardyń bozǵylt erikti habarshysy. onyń artynda. Eger músinniń aty bolsa, ony qosý eshkimniń oıyna kelmes edi. Biraq jaǵdaıdy, kazınoǵa kirýdi eskere otyryp, bul kúsh-jiger artyq bolýy múmkin. Ledı Fortýna jetkilikti bolady.
  
  
  Nıssadaǵy Promenade des Anglais-tegi Palais de la Méditerranée Kot-d'Azýrdaǵy eń jaqsy nemese eń nashar kazıno emes. Degenmen, bul kásibı, tıimdi jáne táýekelin bir túnge onnan jıyrma dollarǵa deıin shekteıtin týrıser úshin de, joǵary stavkalardy talap etetin oıynshylar úshin de birdeı qolaıly.
  
  
  Les Salons de la Mer dep atalatyn barlyq baǵytta sozylatyn ekinshi qabatqa aparatyn qos qısyq baspaldaqtyń joǵarǵy jaǵynda men Hatshylyqqa buryldym. Garderobqa kóbirek uqsaıtyn ústeldiń artynda ton kıgen, bozarǵan, myzǵymas kúmánmen qaraǵan eki adam otyrdy. Olardyń qasynda kózderi aýyr, joqtaý halatyn kıgen jas kelinshek otyrdy da, sharshaǵan kózderiniń aldynan ótip bara jatqan adamzatqa degen kúmánimen bólisti. Birneshe týrıser, shamasy, Nıssa qalalyq keńesi úzdiksiz ótkizetin kóptegen konferensıalardyń birinen dastarhan basyna jınaldy.
  
  
  Osylardy aralap júrip, men tólqujatymdy jáne bes franktyq tıynymdy kasaǵa qoıdym. Moneta bir keshke kirý bıletine jetetin. Aptasyna on bes frank, aıyna otyz, maýsymyna alpys frank. Ishinde ne isteýge ruqsat etilse de, men bul jerde úlken boljam jasadym. Men bir keshte Hoýktyń maǵan jibergenin utyp alamyn dep bás tigip, sáttilikke bás tigetinmin.
  
  
  Kúmánmen qaraǵan bir adam meniń "Nıkolas Anderson" tólqujatymdy ashyp, sýretke qarap, sodan keıin betimdi tekserdi.
  
  
  Ol meniń tólqujatymdy onyń artyndaǵy buryshtaǵy muraǵatta tekserip jatqanda, men formany toltyrdym. Qanaǵattanǵan ol meniń atymdy kazınonyń sary qaǵazyna búıirinde eki býrgýndıa jolaǵy bar syzyp tastap, maǵan qaraı jyljytty.
  
  
  Les Salons de la Mer kireberisindegi eki kúzetshi men esikke jaqyndaǵanymda maǵan basyn ızedi.
  
  
  Men sándi zalǵa aparatyn úsh mármár baspaldaqtyń basynda turdym; ártúrli deńgeıdegi bólme, fýtbol alańy sıaqty keń jáne uzyn, tolyǵymen qyzyl túspen jabylǵan. Maǵan qarama-qarsy qyzyl perdeler teńizge qaraıtyn terezelerdi jaqtady. Syrttaǵy kishkentaı balkondarda, aı sáýlesi men kóktemniń ylǵaldy samalynda, býlar sýsyndar iship, áńgimelesip, kólik qozǵalysynyń shýyn jaýyp tastady. Men jáne balkondar arasynda sol jáne oń jaqta ústelder boldy. Rýletka, súıek, bakkara, blekdjek, ekarte , trent jáne karantın . Qan-qyzyl ekrandardyń jumsaq jaryǵynyń astynda kúmis tisti dońǵalaqtar aınaldy, kartalar jasyl mata týraly sybyrlady, súıekter qaǵyldy, chıpter shyǵyndar men paıdanyń úzdiksiz aınalymynda aǵyp jatty.
  
  
  Men sýsyn ishý úshin eki bardyń birine toqtap, bólmeni tez aralap shyqtym. Maýsymnyń basynda adamdar az boldy. Birneshe ústel jabyldy. Ara-tura gýildiń ústinen "Rıen ne va plús" degen daýys kenet estildi, sol kezde men rýletkanyń búıirlerine pil súıeginen jasalǵan shardyń soǵylǵanyn estidim.
  
  
  Kórermender arasynda erekshe eshteńe bolǵan joq. Amerıkalyqtar blekdjek pen súıek ústelderiniń aınalasyna jınaldy . Bakkarat toby negizinen brıtandyqtar men qart adamdardan quraldy, al halyqaralyq sahna rýletka ústelderiniń aınalasynda boldy. Kógildir kostúm kıgen, aq kóılek kıgen, naǵyz galstýk taqqan birneshe japondyqtar, eki arab, bir ýys grekter, birneshe skandınavıalyqtar, ıspandyqtar, nemister, aǵylshyndar jáne amerıkandyqtar boldy.
  
  
  Bos oryndyqtarda otyryp, qaryndash sabaqtarymen qarýlanǵan kúızeliske ushyraǵan egde jastaǵy áıelder qaǵaz paraqtaryna eńkeıip, D'Alembert jáne Kúshin joıý sıaqty qatań júıelerdi ázirledi .
  
  
  Men sol kempirlerdiń biriniń artynda, kireberiske eń jaqyn ústelde turdym. Ol jerde meniń negizgi kireberis arqyly eshkimniń baıqamaı kirýine jol bermeıtin kórý alańym boldy.
  
  
  Men krýpelerdiń birine eki júz elý frank berdim. "Chıpterde beseý bar", — dedim men oǵan. Vekselder ústeldiń seıfinde jez shúmegi bar ashkóz sańylaý arqyly joǵalyp ketti. Túrli dárejedegi túrli-tústi jetondarǵa toly qazynadan maǵan qaraı elý sary dısk syrǵyp ketti. Men olarǵa jańbyrdyń kúrtesheniń qaltasyna aǵyp ketýine jol berdim.
  
  
  Biraz ýaqytqa men bás tigýlerdiń syńǵyry, dońǵalaqtyń syqyrlaýy, sheksiz yrǵaqqa biriktirilgen dılerlerdiń yrymdyq aıqaıy astynda uıyqtaýǵa ruqsat berdim:
  
  
  - Nef. Qarý. Buzýshylyq. Faites fox jeux. Rıen va plús emes. Kınza. qara. Buzýshylyq. Faites vous jeux. Rıen va plús emes. Buranda-átesh. Myltyq. jup. '
  
  
  Esik ashylǵan saıyn men úmitpen qaradym, biraq beker.
  
  
  Men qaltama qolymdy sozyp, bás tige bastadym. Keıde ústel meniń chıpterimdi alyp ketetin, keıde beretin. Meniń oılarym dóńgelektiń jartysy ǵana boldy. Men joǵary stavkalar boıynsha oınadym.
  
  
  Bir jarym saǵat ótti. Jalyqqannan keıin men jeke nómirlerge bás tigýge aýystym. Men Nık Karterdegi áripterdiń sanyn qosyp, ony onǵa jetkizdim — jáne joǵalttym. Men Nıkolas Andersondaǵy áripter sanyn qosyp, on altyǵa qoıdym da, qaıtadan utyldym. Men Devıd Hoktyń áripterin búktep, toǵyzǵa qoıyp, utyldym. Men Nıkol Karaǵa áripter sanyn qosyp, qaıtadan onǵa qoıdym.
  
  
  Meniń chıpim tek jasyl paraqtaǵy sanda boldy, múmkindik 37-den 1-ge deıin. Dıler bilegin qozǵady, al úlken dóńgelek saǵat tiline qarsy aınala bastady. Pil súıeginen jasalǵan dop túngi aspandaǵy meteor sıaqty qara aǵashtyń nóserine qarsy dóńgelekke saǵat tilimen laqtyryldy. 'Rien ne va plus, — dep aıqaılady dıler. Dońǵalaq baıaýlady. Dop jıektiń astynan túsip, qalqalardyń ústinen sekirip, jyldamdyǵyn báseńdetip, bir ret sekirdi, ekinshisi on nómirli qorapqa túsip ketti. Tyrma maǵan qaraı bir top sary chıpsy men bir júz frank qyzǵylt tústi ıterip jiberdi.
  
  
  Men olardy kóterip aldym da, bás tikken sary taıaqshalardy syrǵytyp jiberdim de, qalǵandaryn jınaý úshin eńkeıdim.
  
  
  Men qaıta qarasam, ol sol jerde, meniń aldymda, ústeldiń arǵy jaǵynda turdy. Ol qyzyqty boldy. Onyń kúıgen betinen julynǵan jáne bozǵylt jasyl lentamen baılanǵan baldaı aqshyl shashy ýaqyt óte kele baıqalmaıtyn sulýlyqpen tirelgen bıik bet súıekterin ashty. Tolyq keýdeleriniń tolyqtyǵyn kórsetý úshin moıyn syzyǵy tómen jińishke aq kóılek onyń baı denesinen salbyrap turdy. Men onyń qatty emizikteriniń salqyn, názik mataǵa basýyna eshteńe kedergi keltirmeıtinin kórdim.
  
  
  Ol ámıanyna qolyn sozyp, júz frank kýpúrasyn sýyryp aldy. "Bes chıp", — dedi ol dılerge.
  
  
  Ol esepshotty eptilikpen aǵash dıskige orap, toıymsyz qoımanyń mys shuńqyryna jiberdi. Ol sómkeni qoltyǵynyń astyna aldy da, eki qolymen pechene taýyn ustaǵan baladaı fıshkalardy qysty. Qımyldyń kinásiz bolǵany sonsha, men kúlýge týra keldi. Osy sátte ol basyn kóterip, maǵan ústeldiń ústinde janyp turǵan ızýmrýdtardaı jarqyraǵan kózderimen qarady. Sosyn ol taǵy da sol jaq súıekterine abdyrap kózin jumyp, ústelge qaraı berdi. Onyń júzi baısaldy, muńaıyp ketti. Otyrǵan oıynshylardyń arasyna qolyn sozyp, ol sary fıshkalarynyń birin jetige qoıdy. Ol jeńilip, on altyǵa bás tigip, jeńilip qaldy. Ol on jetige bás tigip, jeńilip qaldy. Ol on toǵyzǵa bás tigip, jeńilip qaldy. Ol jıyrma altyǵa bás tigip, jeńilip qaldy. Ol otyz úshke bás tigip, jeńilip qaldy.
  
  
  Ol qatarynan on ret bir nómirge stavka qoıdy, ústeldegi eń nashar koefısıentter jáne qatarynan on ret utyldy. Endi onyń tynysy jıilep, tolqýdyń áserinen keýdesi joǵary-tómen qozǵalyp, kóılektiń juqa matasyn bosatyp jiberdi. Onyń balqyǵan qazynasyn ustaǵan qyzǵylt laktalǵan tyrnaqtary dirildep, taǵy eki aınalymnan keıin qalǵanyn bir qolynda ustaı aldy.
  
  
  Men ony ermek úshin oınap júr dep eshqashan oılamappyn. Moıynynyń astynan juqa ter tógilip, bir kúni dóńgelegi burylǵanda ernin tistep aldy. Men onyń oń qolynyń saýsaqtary onyń sol qolynyń erigen qorynan taǵy bir jetondy julyp alǵanyn baqylap otyrdym.
  
  
  Ol oǵan qarady. Erinderinde mylqaý sózder bar. —Ótinemin", — dedi ol. 'Ótinemin.'
  
  
  Ol chıpti toǵyz sanyna qoıdy. Rásim qaıtalandy: dóńgelekti saǵat tiline qarsy, zaldy basqa jaqqa burý; dop qulaǵan sátte "Rıen ne va plús" degen aıqaı estildi jáne oıynshylar kútken tynyshtyq.
  
  
  Men sańyraý bolsam da, nátıjesin bilý úshin onyń kózine qarasam bolǵany. Qabaǵynyń astynan eki jas aǵyp, onyń betinen tómen túsý úshin tepe-teńdikti saqtady. Men onyń denesiniń tartylǵanyn kórdim. Ol áreń jutyp qoıdy, onyń kóz jasy toqtady.
  
  
  Ol óz qolyna qarady. Alty chıp qaldy. Onyń uzyn qońyr qoly solardyń birin qushaqtap, jıyrma tórtinshi nómirge qoıdy. Bul joly ol dóńgelegi burylǵan kezde kózin jumyp aldy. Nátıje budan jaqsy bolǵan joq. On mınýttan keıin de onyń eki chıpi ǵana qaldy. Onyń tolqýy azaıǵan joq, biraq qazir ol óziniń baqytsyzdyǵymen kelise jazdaǵandaı boldy. Ol qymsynbady. Ol chıpti on úshinshi nómirge qoıdy.
  
  
  —Baqytty", — dedim men ony ústeldiń arǵy betinen.
  
  
  Ol maǵan qarap kúlýge tyrysty. Biraq ol ıegi men erniniń dirildeýin toqtata almady, al kózinen jas aǵyp turdy. Ol meniń kózqarasymnan aýlaq bolyp, olardy qaıtadan jaýyp tastady.
  
  
  Men oǵan qaraı berdim. Artqy jaǵynda joǵarǵy jaǵynda esik ashyldy. Er adam ishke kirdi. Ol ol týraly derekter jınap júrgen úlken kisige uqsaıtyn.
  
  
  
  4 taraý
  
  
  
  
  Ótkir kózderi onyń izine túskenshe, ol sonda bir sekýnd qana turdy. Sodan keıin onyń óte jyltyr qara ushty týflıi qyzyl kilemge qaraı baspaldaqpen tómen qaraı qulap tústi. Men oǵan ústeldiń aınalasynda kele jatqan edim.
  
  
  Onyń dál artynda, onyń betindegi tyrtyqty kishireıtken qatygez lázzattan kúlimsirep, ol qolyn kóterip, tompaq saýsaqtaryn onyń oń qolynyń etine, shyntaǵynan sál joǵary qoıdy. Ol onyń qulaǵyna birdeńe sybyrlady.
  
  
  Ol qataıyp ketti, onyń beti qorqynyshtan qatyp qaldy. Sheshimdi, biraq saq, qıyndyq týdyrýdan qorqyp, ol onyń tabandy qolynan qutylýǵa tyrysty. Onyń kúıgen terisinde onyń qolynyń dóreki qysymynan aq daqtar kórindi.
  
  
  Men oǵan ekinshi jaǵynan jaqyndadym, barlyq meıirimdilik pen kinásizdik.
  
  
  "A, sen sondasyń", - dedim men jańǵyryp. — Men seni joǵaltyp aldym dep oılaı bastadym. Eger siz rýletkadan jalyqsańyz, qalaı ishýge bolady?
  
  
  Odan keıingi únsizdikte men dılerdiń "Birlik" degenin estidim. Ol taǵy da jeńilip qaldy.
  
  
  Arzan átirler ony kárizdegi sasyq ıis sıaqty orap, qara jibek kostúmi kazınonyń jumsaq jaryǵynda jarqyrap turǵanda, Pollard Vılloý qolyn tómen túsirip, barlyq aqyl-oı qabiletterin maǵan baǵyttady. Parfúmerıaǵa qaramastan, kostúmine qaramastan, ol árqashan ómiriniń kóp bóligin shybyndar bálishterdiń ústinen ushyp ótetin qoralarda ótkizgen adamnyń keıpine enedi.
  
  
  —Sen kimsiń? — dep sybyrlap surady. Bul jaqsy belgi boldy. Ol sahna qoıýdy kózdegen joq.
  
  
  'Múmkin myrza. Smıt pe? meniń jaýabym boldy.
  
  
  Ol aıtty. - "A?"
  
  
  Men oǵan qarap turǵan joqpyn. — Al, ishýge she? men oǵan aıttym. —Ózińdi sergitý jaqsy sıaqty kórinesiń.
  
  
  —Iá", — dedi ol. 'Iá, rahmet. Árıne, qolymnan keledi.
  
  
  —Olaı bolsa, bul keremet", — dedim men. - "Kettik pe?"
  
  
  —Bul hanymnyń basqa jerde kezdesýi bar", — dedi ol.
  
  
  —Sen aıtyp tursyń", — dedim men. —Biraq bir qyzyǵy, ol maǵan bul týraly aıtpady.
  
  
  —Tyńda, balaqaı", — dedi ol. —Meniń jaqsy keńesterimdi qabyl alyp, bul jerden ket. Saǵan qatysy joq nársege murnyńdy jappa.
  
  
  "O, biraq bul maǵan qatysty", - dedim men. — Siz jas kelinshekti estidińiz. Ol menimen birge ishkisi keledi.
  
  
  Onyń beti qyzaryp ketti. "Meni senen kóp suraýǵa májbúrleme", — dedi ol.
  
  
  Onyń qoly kúrteshesin abaısyzda laqtyryp jiberdi, ádeıi maǵan belbeýimde ne bar ekenin kórsetti, sonymen qatar onyń aqyl-oıdan góri batyldyǵy bar ekenin jáne Pale-de-la-Medıterandyqtardyń qaýipsizdigi men oılaǵandaı qaýipsiz emes ekenin kórsetti. Men bul qarýdy kórgen sekýndtyń bir bóligine qaraǵanda, ol óziniń jetegin meksıkalyq Trejo-men qýattandyrǵandaı boldy .22, Úlgi 1. Meksıka qarý-jaraq ónerkásibimen tanymal bolmaýy múmkin, biraq sol jerden shyqqan birneshe sulýlar untaq kemesindegi pıromanıa sıaqty beıbit ómir súredi. 1—model - las jáne óte erekshe qarý. Onyń dúkenniń joǵarǵy sol jaq buryshynda selektory bar. Siz ony aýdaryp, trıggerdi tartqanda, tapansha avtomatty túrde atqylaý arqyly segiz ret oq atady.
  
  
  Qyz tunshyǵyp qaldy. "Aqymaq bolma, Gıdo", — dedi ol.
  
  
  —Meniń oıymsha, sen ony qoldanbaısyń", — dedim men oǵan.
  
  
  — Men táýekelge barmas edim.
  
  
  —Men sen aıtasyń dep úmittengen edim", — dedim men.
  
  
  Men onyń qolyn aqyryn ustadym, biz birge esikke qaraı bet aldyq. Artymyzda Gıdo qarǵys dep kúbirledi.
  
  
  Onyń aqyl-oıy nemese sol neandertaldyq mańdaıdyń artynda ne jasyrylǵany, qorytyndyǵa kelý nemese bireýdiń aıtqanyn este saqtaý úshin azdaǵan kúresten ótýge týra keldi. Ol maǵan táýelsiz oılaý bóliminde danyshpanǵa aınalatyn tıp sıaqty kórinbedi.
  
  
  Sonymen qatar, biz aramyzdaǵy qashyqtyqty arttyrǵan saıyn onyń otty ashý yqtımaldyǵy ár dúımge azaıdy. Gıdo oılaýǵa emes, áreket etýge mashyqtanǵan, eger ol jaǵdaıdy oılastyrý úshin birden iske kirisse, bizde Parıjge serýendeýge kóp ýaqyt bar.
  
  
  Men qyzdyń shıelenisken denesin atys shebinen ustap turǵanymda, biz esikke qaraı júgirdik. Gıdonyń aqyl-parasatynan góri batyldyǵy joǵary, biraq ár sekýnd saıyn ol jarqyn kórinisterden aýlaq bolý úshin baǵdarlamalanǵan degen senimimdi rastady.
  
  
  Baspaldaqtyń basyna jetkenimizge sanaýly sekýndtar ǵana qaldy, biraq kýrerge rıza bolǵan tutynýshylardyń biri basyndaǵy bir nárseni untaqtap jatqanda, bul árqashan uzaǵyraq bolyp kórinedi.
  
  
  Esikten ótkennen keıin biz kireberisten baspaldaqtyń sol qanatyna óttik, ol eki arkada tómen qaraı Mediterrane saraıynyń kireberisine deıin sozyldy .
  
  
  Birneshe mınýttan keıin men basqa baspaldaqtan aýyr aıaq dybysyn estidim de, sol jaqqa qarasam, Gıdonyń bizdiń qasymyzda derlik tómen qaraı júgirip kele jatqanyn kórdim. Onyń jabyq qasynan shyqqan kózderi ashýǵa toly boldy.
  
  
  Biz salqyn túnde saraıdyń aldyńǵy esiginen shyǵyp bara jatqanda, ol eki-úsh qadam jerde edi. Lázzat izdeýshiler sany az bolsa da, áli de kele jatty. Artyma qarasam, kire beriste qara Citroen men aq Mersedes ótip bara jatty. Biz Ledı Fortýna músininiń janynan ótip bara jatqanda, men Gıdonyń qımylsyz turǵanyn kórdim, ol kazıno shamdarynyń fonynda tompaq sılýet, ol judyryǵyn kóterip, qolyn bulǵap tur.
  
  
  —Júgir", — dedim men qyzǵa.
  
  
  —Iá", — dedi ol. 'Men bilemin.'
  
  
  Biz Aǵylshyn jaǵalaýynda júgirdik. Teńizden ishke qaraı aǵyp jatqan jeńil tuman Perishte shyǵanaǵyna kire beristegi shamdar tizbegin jumsaq shúberek sıaqty jaýyp turdy. Aýyr aýada úsh tústi vympelder baǵanalardyń boıyna aqsap ilinip turdy, bul jolǵa merekelik kórinis berýi kerek edi. Qozǵalys tynyshtaldy, qozǵaltqyshtyń sırek gúrili tynyshtyqty buzdy.
  
  
  Jaǵanyń ústinde birtúrli, sumdyq aýa ilýli turdy, qarańǵylyqta dymqyl shirik sezimi, kún men keshtiń shynaıy kóńildiliginiń jarqyraýy, endi túnde ańdyp júrgen shashyrańqy.
  
  
  Tynyshtyqta biz jaryq pen kóleńke arqyly asyǵyp kettik. Vestmınster qonaq úıiniń terasasy sary shamdarǵa tolyp, syrttaǵy ústelderde sary shamdar jypylyqtap turdy, munda qart qonaqtar dymqyldan oranyp, kofe iship, jalǵyz uıyqtap jatqan qushaǵyna qarsy kúresti. Qonaq úıdiń artynda pálma aǵashtary men tozǵan japqyshtar ekranynyń artynda jansyz, tozyǵy jetken vılla Prat kórindi.
  
  
  Men artyma qaradym. Gıdonyń izi de qalǵan joq. Degenmen, meniń artymyzdan erip bara jatqandaı sezim boldy. Biz West End qonaq úıi men Massena murajaıynan óttik, onda temir qaqpanyń syrtyndaǵy pálmalar arasynda projektorlar oınap turdy. Alda "Negresko" qonaqúıiniń kúmbezi aı sáýlesine bólengen aspan aıasynda, tompaq áıeldiń keýdesindeı kórindi.
  
  
  Men toqtap, qyzdy ózime qarattym . Onyń júzi tolqýdan qyzaryp, kózderi jarqyrap ketti. Onyń denesi bir sátke meniń ústimnen syrǵyp ótti.
  
  
  —Rahmet", — dedi ol tynysy tarylyp. 'Rahmet ser...'
  
  
  —Anderson", — dedim men. "Nıkolas Anderson".
  
  
  — Al, rahmet, Anderson myrza.
  
  
  —Maǵan áli rahmet aıtpa", — dedim men. —Men seniń ormannan shyǵyp ketkenińe senimdi emespin. Meniń oıymsha, sizdiń dosyńyz Gıdo kazınoda bolǵan oqıǵaǵa rıza emes edi.
  
  
  —Joq", — dedi ol. "Árıne, joq. Qıyndyqtar kóbirek bolady. Taǵy da kóptegen máseleler.
  
  
  —Aıtyńyzshy", — dedim men. — Seniń atyń Nıkol Kara ma?
  
  
  Ol meniń kózime uzaq qarady. Kinásizdik qandaı da bir jolmen tazartylǵan qumarlyqtyń ýádesimen aralasqan ádemi tulǵa endi úmitsizdigin bildirdi.
  
  
  "Kóp adamdar buǵan senedi", — dep jaýap berdi ol. "Kem degende bir adam senimdi".
  
  
  Bul eshteńeni sheshpeıtin jaýap boldy, biraq men kóbirek aıta almas buryn, onyń júzinen úmitsizdik kórinisi joǵalyp ketti. Ol buzyq basyn laqtyryp jiberdi. —Anderson myrza", — dedi ol. — Meniń oıymsha, siz maǵan sýsyn usynǵyńyz keldi. Qazirgiden jaqsy ýaqyt bar ma?
  
  
  Bar Negresko joıylyp kete jazdady. Úlken bólme kúńgirt úńgirge uqsady, álsiz qyzǵylt jaryq kempirlerdiń solǵan terisin tegisteý úshin tańdalǵan.
  
  
  Biz jasandy barystyń terisine tirelgen mármár ústi bar dóńgelek ústeldegi kógildir oryndyqtyń janynda otyrdyq.
  
  
  Men taǵy da qyzdyń názik sulýlyǵyn, kógildir oryndyqta janymdaǵy myqty jambasynyń jylýyn, keýdesiniń qısyǵyn, klasıkalyq bet pishinin, altyn qońyr shashtyń sánin sezindim ... onyń kózindegi ızýmrýdtyq tolqý.
  
  
  Aq kúrteshe kıgen daıashy qonaqúıdiń jattandy qorlyǵymen, talǵamynyń shekten shyǵýyna beıim, bizge qaraı júzip ketti.
  
  
  'Sen ne ishkiń keledi?'— dep suradym qyzdan.
  
  
  Ol kofehanada bostandyqqa shyqqan jasóspirim sıaqty qýlyqpen kúldi.
  
  
  —O", — dedi ol. — Men bul týraly shynymen oılaǵan joqpyn. Moıyndaýym kerek, men ishimdikti jaqsy biletin adam emespin, biraq bir kúni men kokteılderdiń tolyq tizimin ishýdi armandadym.
  
  
  Aıaǵyn bulǵap, daıashy tynyshtyqpen alańdaýshylyq pen jaǵymdy áńgimege sheksiz kelispeýshilik bildirdi. Men oǵan drama mektebine stıpendıa usynýǵa azǵyryldym.
  
  
  Qyzdyń qoly kartany alý úshin záıtún men kreker salynǵan eki tabaqtyń arasyn jaryp jiberdi.
  
  
  "Men ony synap kóremin", - dedi ol.
  
  
  Kartochkada "Royal Negresco 14 F" dep jazylǵan.
  
  
  Bul kırsh, tańqýraı shárbaty, apelsın shyryny jáne Moet shampanynyń kompozısıasy boldy. Tek osyny oqyp otyryp, búlik meniń ishimdi tutandyrdy.
  
  
  "Joq, men seni sarapshy dep oılamaımyn", — dedim men oǵan.
  
  
  Men daıashyǵa: "Bir koróldik Negresko" dedim. Al muzben jabysqaq taspa. Ol taǵzym etip, zeınetke shyqty.
  
  
  Negreskonyń barynda jasyryný qıyn. Shyndyǵynda, bul óte kórinetin tamasha oryn, sondyqtan men sonda bolǵanyma qýanyshtymyn. Bul meniń kazınodan ketkennen keıin osynda kelýime de sebep boldy. Bul óz kezeginde meni qyzdyń sýsyn ishý úshin osy jerdi tańdaǵanyna erekshe qýantty. Shaıqastyń osy tusynda men podptyn áreketke barǵym kelmedi. Men qyz týraly, Gıdo týraly jáne taǵy basqalar týraly kóbirek bilgim keldi, bul úńgir adamyn Medıterran saraıyna jibergen adam týraly kóbirek bilgim keldi. Men muny bilgim keldi, sonymen birge meni eshkim izdemeıtinine kóz jetkizdim.
  
  
  Osy ýaqytqa deıin kesh berekeli boldy. Men qyz taptym. Bul oıyn jaqsy aıaqtaldy. Gıdo meni tapty. Al eger meniki durys bolsa, kózge kórinbeıtin adam bizdiń "Negreskoǵa" asyǵys ushqanymyzǵa kýá bolar edi. Sosyn kesh berekeli bolyp qana qoımaı, áreń bastaldy.
  
  
  —Hanym", — dedi daıashy. Beline eńkeıip, ol onyń sýsynyn úsh kók saqınada "Imperatorlyq N" jáne "Negresko" jáne "Nıssa" sózderi jazylǵan dóńgelek qaǵaz maılyqqa qoıdy.
  
  
  "Myrza".
  
  
  Men bir qyzǵa burylyp, staqanymdy kóterdim. —Baqytymyzǵa oraı", — dedim men.
  
  
  Ol maǵan stakannyń shetinen qarady. Onyń kózinen tentek jáne kóńildi kózqaras joǵalyp ketti. Men taǵy da kóz jasymdy kórdim.
  
  
  "Joq, men aıttym. — Meniń túsinýimshe, bul sen úshin onsha qýanyshty kesh bolǵan joq.
  
  
  —Joq", — dedi ol. "Árıne, joq". Onyń daýysy álsiz jáne sharasyz boldy.
  
  
  "Eger siz meni bul dóreki pikir úshin keshirseńiz, — dedim men, — siz rýletka týraly kóp nárseni bilesiz, sonymen qatar sizdiń oıynyńyzdy eskere otyryp, ishimdik týraly bilesiz".
  
  
  —Men bilemin", — dedi ol.
  
  
  —Adamdar muny árqashan jasaıdy", — dedim men. "Adamdardyń kópshiligi ol jerge kóńil kóterý úshin keledi, biraq siz odan da mańyzdy istermen aınalysatyn adam sıaqty áser qaldyrǵanyńyz anyq".
  
  
  Ol basyn shaıqady. Tipti kúńgirt jaryqta onyń shashy jarqyrap turdy . "Joq, Anderson myrza..."
  
  
  —Meniń oıymsha, sen meni Nık dep ataǵan durys", — dedim men. —Jaraıdy", — dedi ol. 'Laqap at.'
  
  
  —Bul jaqsyraq", — dedim men.
  
  
  "Joq, men ol kazınoda ermek úshin bolǵan joqpyn".
  
  
  "Siz toqsan bes frank joǵalttyńyz", - dedim men.
  
  
  —Sen maǵan kóp kóńil bólesiń", — dedi ol. "Al, — dedim men, — men Nıssada jalǵyzbyn, seni saǵyný qıyn boldy."
  
  
  Ol qysqasha jymıdy. 'Meniń oıymsha...'
  
  
  Ol kishkentaı ámıanyna qolyn sozdy. Men aq oramal, tólqujat, erin dalaby jáne sońǵy, sary chıpti kórdim. Ol ony shyǵaryp aldy da, mármár ústeldiń ústine jeńil shertýmen qoıdy. —Bes frank", — dep sybyrlady ol.
  
  
  "Sizde bar aqshanyń bári osy emes pe?"
  
  
  'Iá. Ony kórý sonshalyqty ońaı ma?
  
  
  "Men solaı dep qorqamyn."
  
  
  —Bul shyn máninde bes frank emes", — dedi ol. "Bul plasıktiń bir bóligi".
  
  
  Men suradym. - "Nege bul kazınoda jeńiske jetý sen úshin sonshalyqty mańyzdy?"
  
  
  Túnde ekinshi ret onyń kózderi meniń betimdi tekserdi.
  
  
  "Sen kedeı bolyp kórinbeısiń, — dedim men, — sen ash emes sıaqtysyń. Sizge kıim men baspana kerek emes sıaqty. Meniń oıymsha, siz demalysty nemese zergerlik buıymdardy utyp alýǵa tyrysyp jatqandaı áser alǵan joqpyn. Ashkózdik týraly da sóz bolýy múmkin emes edi.
  
  
  — Joq.
  
  
  "Biraq siz kóp aqsha utyp alý úshin oınadyńyz. Bul sen úshin mańyzdy boldy.
  
  
  —Iá", — dedi ol. — Minekı.
  
  
  — Nege ekenin bilgim keledi dep oılaımyn.
  
  
  Ol meniń betimdi qaıtadan osy aqyldy jasyl kózderimen zerttedi, qazir teńizdiń ózindeı sýyq jáne tereń.
  
  
  'Sen ne kórip tursyń?'
  
  
  "Qaýip", — dedi ol. "Qıyndyqtar."
  
  
  —Sen maǵan sene alasyń", — dedim men.
  
  
  —Iá", — dedi ol. — Men de solaı oılaımyn.
  
  
  "Sonymen qatar, — dedim men, - bir ǵana bes frank belgisimen sizde kóp tańdaý joq."
  
  
  Onyń dymqyl, jyly erinderi eriksiz jymıyp, tipti appaq tisterinen shyǵyp ketti. —Biraq men saǵan senbesem, keter edim", — dedi ol. "Onda men basqa bireýdi tabýǵa tyrysar edim".
  
  
  — Bul sonshalyqty mańyzdy ma?
  
  
  'Iá.'Ol staqanyn alyp, úlken jutym aldy.
  
  
  — Taǵy qalaısyń ba?
  
  
  "Men ishýge úırenbegenmin", — dedi ol. "Degenmen, men taǵy bir staqan alǵym keledi dep oılaımyn. Men umytý nemese toılaý úshin mas bolǵym keletinin bilmeımin. Iá, Nık, taǵy bir.
  
  
  Men daıashyny shaqyrdym, ol taǵy bir "Koról Negreskony" ákelgenshe únsiz kúttik.
  
  
  Ol taǵy bir jutym aldy da, bitkennen keıin bir sheshimge kelgendeı boldy. —Iá", — dedi ol. 'Men saǵan senemin. Sen kómektesetin jigitsiń dep úmittenemin. Bul men úshin emes, bir kezderi kazınoda tanysqan qyz úshin ǵana emes.
  
  
  —Men bilemin", — dedim men ony jubatyp.
  
  
  "Bul siz ben mennen áldeqaıda asyp túsedi. Iá, men tez arada kóp aqsha utyp alýym kerek. Sen muny kórdiń. Bul maǵan bireýdi jaldaý úshin kerek.
  
  
  Men aıtylmaǵan máselede qasymdy kóterdim.
  
  
  "Bireý óte erekshe", — dep jalǵastyrdy ol. "Men onyń qansha turatynyn da bilmeımin. Sen bilesiń be, Nık? Kisi óltirýshini jaldaý qansha turatynyn bilesiz be?
  
  
  Men qolymdy sozyp, ústelden sary chıpti aldym. —Bes frank", — dedim men.
  
  
  
  5 taraý
  
  
  
  
  Bir sátke onyń júzindegi kórinis tańqalarlyqtaı ózgerdi. Sosyn abdyrap qalǵan júzi maǵan qarasa, ol maǵan eńkeıdi. Men onyń kózderin kórdim, qazir ızýmrýdtyń atyshýly otymen janyp tur, erinderi sál ashylyp, menikine jaqyndady.
  
  
  Kelesi sátte ol shıelenise tústi. Onyń beti kúlge aınaldy. Onyń kózqarasy artymnan, "Negresko" barynyń búıir esigine qadaldy.
  
  
  Men buryldym. Gıdo men birinshi bolyp jymıyp turǵanyn kórdim. Sosyn men basynan aıaǵyna deıin qaraǵa oranǵan, uzyn boıly, symbatty denesin buryshty, symbatty qytaıdy kórdim. Al olardyń arasynda, onyń qyzmetshileriniń arasynda men doktor Ýaıt retinde biletin jıirkenishti jaratylys bar. Lotar Inýrıs. Men ony birinshi ret kórgen sátte, ernin meniń ernime basýǵa daıyn turǵan qyzdy kórgende, ol boıyndaǵy ashýdy basý úshin baryn saldy. Ol óziniń bet álpetin qalpyna keltirip, ony jyly shyraımen búktedi. Bul órnek onyń kıimimen jaqsy úılesedi: jaqsy tigilgen kók pıdjak, sur shalbar, Londondaǵy Djeremınstrıtke arnalǵan Turnull & Asser-tiń sońǵy týyndylarynyń biri dep málimdegen jeıde, jibek sharf jáne Gucci aıaq kıimi.
  
  
  Biraq onyń kıimine jumsalǵan barlyq qamqorlyq pen shyǵyndarǵa qaramastan, doktor Inýrıs burmalanǵan jáne kúshti tartymdylyqtyń quly bolǵan ıntellektke ıe boldy.
  
  
  Onyń kózderi, qara monshaqtary, shynaıy nıetterin jasyrýǵa beıimdiliginiń qyzmetshileri, tar mańdaıynan artqa qaıyrylǵan qalyń qara shashpen jabylǵan kishkentaı shar tárizdi basyna otyrǵyzyldy. Jińishke kúlgin erinderi jáne úlken murnynda tar tanaýlary bar bastyń ózi uzyn, keń denemen salystyrǵanda ergejeıli bolyp kórindi. Degenmen, ol kúsh-qýat týraly túsinik bermedi, tek máńgilik ózin-ózi unatýǵa negizdelgen jumsaqtyq ıdeıasyn berdi. Onyń qoldary erekshe boldy. Uzyn alaqandar, ádetten tys uzyn, úshkir saýsaqtar, qysqa tyrnaqtar. Hırýrgtyń nemese tunshyqtyrýshynyń qoldary. Tegis, saqalsyz bet jáne birtúrli, aýyratyn bozǵylt teri bezderdiń tepe-teńdigi buzylǵandaı áser qaldyrdy, aldymen deneni ydyratyp, sodan keıin aqyl-oıdy tabıǵı emes qumarlyqtarǵa qyzmet etýge májbúr etti. Ol bireýdi renjitýden jáne ony basqaratyn oǵash qylyqtarymen basqalardy baǵyndyrýdan lázzat alatyn adamǵa uqsady. Ol ashýlanyp dem shyǵardy. Men onyń oramalynyń sál bosańsyǵanyn kórdim, onyń jińishke, tikendi moınyn jaýyp turǵan súıelderdiń qos qatary, myjylǵan kózderden jasalǵan grotesk jaǵasy tárizdi.
  
  
  Ol sıaqty basqalar meniń jolymdy kesip ótti. Olardy oıǵa kelmeıtin isterdi oıdaǵydaı júzege asyrýǵa degen ózine degen senimdilik rýhy jáne ózderiniń danyshpandaryna degen senimderi bólisti, bul olardy jazalaýǵa ótpeıtin ımýnıtetke sendirdi. Ol sóılemeı turyp-aq men doktor Lotar Inýrısti tabıǵaty ótirikten basqa eshteńege jol bermeıtin adam retinde burynnan biletinmin.
  
  
  Ol jymıyp, ıilip taǵzym etti. Ol eki oıly sálemde bir ıkemdi qolyn kóterip, maǵan qaraı júrdi. Men ony qarsy alý úshin ornymnan turdym.
  
  
  — A, — dedi ol. —Bir sátke men seni joǵaltyp aldyq dep oıladym. Jáne bul óte qaıǵyly bolar edi. Biraq meni keshir. Meniń ádepsizdigimdi keshir. Men áli ózimdi tanystyrǵan joqpyn. Maǵan ruqsat etińiz. Men dárigermin. Lotar Inýrıs.
  
  
  Ol maǵan bergen qolynda kúsh bolmady. Men oǵan qolymnan kelgenniń bárin jasadym. —Tanysqanyma qýanyshtymyn, dáriger", — dep jaýap berdim men. "Men Nıkolas Andersonmyn".
  
  
  "Amerıkandyq, meniń oıymsha," dedi ol.
  
  
  —Shynynda da", — dedim men.
  
  
  "Qymbatty adamdar", — dedi ol. "Eýropa sizge kóp qaryzdar".
  
  
  "Osyny aıtqanyńyz úshin rahmet, dáriger", — dep jaýap berdim men. "Áıtpese, meniń oqyǵanym boıynsha, bizdi bul jerde árqashan qarsy ala bermeıdi".
  
  
  —Iá", — dedi ol. "Umytyp ketkender bar, biraq men olardyń qatarynda emespin. Umytatyndar úshin eń jaqsy kózqaras — tózimdilik".
  
  
  "Al, dáriger, men sizge birdeńe ishýdi usyna alamyn ba?"
  
  
  Ol ókinishpen basyn shaıqady. —Men sizdiń jomarttyǵyńyzdy baǵalaımyn, Anderson myrza, biraq men bas tartýǵa májbúrmin dep qorqamyn. Meniń munda bolýymnyń sebebi zaıyrly emes, taza kásibı".
  
  
  Men onyń jáne dastarhan basynda otyrǵan qyzdyń arasyna tústim. Ol basyn onyń jaǵyna eńkeıtip, onsyz da jumsaq, mádenıetti daýysyn odan ári báseńdete tústi.
  
  
  Bul keńesten jarylǵan daýys edi. Dál osy ekinshi daýys tyńdaýshyny tań qaldyrýǵa arnalǵan. Inýrıstiń joǵary ıntellektisi, onyń teńdesi joq qabiletteri, jaqsy nıetti shynaıylyǵy jáne eger munyń bári jetkiliksiz bolyp shyqsa, eki serigi kúsh qoldanýǵa qabiletti dep tanylýy múmkin adamdy mazaq etý qaýpi bar.
  
  
  "Eger siz Eýropamen tanys bolsańyz, Anderson myrza, — dedi ol, — ásirese Ońtústik Amerıka, siz doktor ataǵyn óte erkin qoldanatynyn bilýińiz múmkin. Biraq meniń jaǵdaıda, bul kóp jyldar boıy qajyrly jattyǵýdan keıin alynǵan jáne alynǵan ataq. Men MD, Anderson myrzamyn, hırýrgıa boıynsha mamanmyn, ol belgili bir dárejede mehanıkalyq óner bolyp tabylady. Osyny moıyndaı otyryp jáne ıntellekttiń yntalandyrylýyn elemeý nıetim bolmaǵandyqtan, men qosymsha mamandyqtar alýǵa tyrystym. Men sondaı—aq psıhıatrmyn, bul tájirıbe, — ol qyzǵa kózin ashty, - eń qıyn jaǵdaılarǵa arnalǵan.
  
  
  Men ony qýanyshtan qozǵaǵanym durys bolar dep oıladym. — Sonymen, siz shebersiz be?
  
  
  Men onyń denesinen ótip bara jatqan dirilmen marapattaldym. —Iá", — dedi ol kúlýge tyrysyp. — Meniń oıymsha, bizdi Amerıkada osylaı ataıdy. Óte qyzyqty jáne qarabaıyr termın. Biraq men alańdamaýym kerek. Men aıtqym kelgendeı, bul jas kelinshek meniń naýqastarymnyń biri bolyp shyqty.
  
  
  Men tańyrqaǵan qupıalylyqqa daýysymdy báseńdetip jiberdim. — Siz ol aýyryp jatyr deısiz be, dáriger?
  
  
  Doktor Inýrıs shydamdy bolý úshin baryn saldy, biraq men onyń shydamdylyǵyn synap jatqanymdy kórdim. — Al, bylaısha aıtqanda, bul óte jalpylama termın. Kásibı turǵydan alǵanda, bári áldeqaıda kúrdeli. Biraq dáriger men emdelýshi arasyndaǵy qarym-qatynasty buzbaı nemese tehnıkalyq sıpattamalarǵa júginbeı-aq, jas kelinshektiń aýyr emosıonaldyq kúızeliske ushyraǵanyn aıtaıyq."
  
  
  —Men túsinemin", — dedim men. — Sen meni aldaýyń múmkin edi. Al sen solaı dep úmittenesiń, dedim ózime.
  
  
  "Barlyq emosıonaldyq aýrýlar siz sıaqty qarapaıym adamdarǵa ońaı tanylatyndaı kórinbeıdi".
  
  
  —Meniń oıymsha, olaı emes", — dedim men.
  
  
  Doktor Inýrıs maǵan kúldi. "Sizdiń kózqarasyńyz keń bolǵanyna qýanyshtymyn, Anderson myrza", — dedi ol. "Gıdo maǵan sizdiń kazınodaǵy oǵan degen minez-qulqyńyz, bylaısha aıtqanda, birshama jaýyngerlik ekenin anyq aıtty."
  
  
  —Iá", — dedim men. "Biraq, ekinshi jaǵynan, sizdiń bul jentlmenińiz bul jas hanymmen dostyq qarym—qatynasta bolǵanyńyz emes. Aıtaıyn degenim, ol ony renjitti jáne ol onyń seriktestigine asa yntaly emes sıaqty.
  
  
  -"Men sizden taǵy da keshirim suraýym kerek", - dedi doktor Inýrıs maǵan ekijúzdi, jarqyraǵan kúlimsirep sóılegen kezde. "Ýaqyt óte kele Gıdo tym qulshynys tanytady. Jáne ol meniń ashýymnan qorqyp ketti dep oılaımyn. Kórdińiz be, men kádimgi emhanany basqarmaımyn. Jas kelinshek osy jerden alys emes jerde ornalasqan vıllada meniń qamqorlyǵyma senip tapsyryldy jáne ony emdeýdiń osy kezeńinde siz ben biz qalypty áleýmettik qaıtarym dep sanaıtyn nársege baǵyndyrý durys emes.
  
  
  "Ótken aptada, — dep jalǵastyrdy ol, — ol vılladan kazınoǵa ruqsatsyz barý úshin ketip qaldy. Gıdo kásibı medbıke emes, sondyqtan onyń tarapynan qatelikter kútilýi múmkin. Soǵan qaramastan, qyzdyń ýaqytsha joǵalyp ketýi meni Gıdoǵa qatty ashýlandyrdy jáne ol maǵan saltanatty túrde qyz endi onyń súıemeldeýinen qashyp ketpeıtinine ýáde berdi. Degenmen, ol búgin keshke qaıtalaı aldy.
  
  
  Sonymen, túsinikti, Gıdo, muny qalaı aıtý kerek, oǵan shydamsyz degen ras emes pe? Jáne, — dedi d. Inýrıs ashyq aıtty: "Sondaı-aq, amerıkandyq jentlmen retinde siz ony siz úshin múldem qolaısyz minez-qulyqtan qorǵaý úshin qurmetti túrde aralasqanyńyz túsinikti".
  
  
  "Al, dáriger, — dedim men, — men munyń artynda kóp nárse bar ekenin bilmedim. Men jaı ǵana sizdiń qyzmetshińiz birdeńe istep jatyr dep oıladym.
  
  
  "Syrtqy kórinister kóbinese aldamshy bolady", — dedi ol.
  
  
  "Iá, kóp," Men kelistim. "Hek, men ony eshqashan aýrý dep oılaǵan emespin".
  
  
  Doktor Inýrıs jigerlendirip meniń qolymnan sıpady. -- Al, jaqsy, - dedi ol. "Qysqasha baqylaý negizinde nárselerdi túsiný úshin sizden tym kóp nárse talap etiledi, tipti medısına ǵylymy keıde shatastyrady."
  
  
  —Túsindim", — dedim men.
  
  
  —Al endi, Anderson myrza, men sizden maǵan jáne... meniń qyzmetkerlerime qyzyńyzben keshińizdi aıaqtap, ony bizdiń vıllaǵa qaıtarýǵa ruqsat berýińizdi suraýym kerek bolǵanda túsinesiz. Siz onymen bir-birińizben qansha sóıleskenińizdi bilmeımin, biraq eger siz maǵan qandaı da bir jaqsy nıetti keńes berseńiz, onyń aýrýyna baılanysty onyń aıtqanynyń bárine qaraǵanyńyz durys. Keıde ol bir qaraǵanda aqylǵa qonymdy bolyp kórinetin nárselerdi aıtýǵa azǵyrylady, biraq, ókinishke oraı, bul onyń aýrýynan týyndaıdy, men ony emdeýge múmkindigim bar dep úmittenemin".
  
  
  Men kelisim belgisi retinde bas ızedim. — Siz ony emdeısiz dep úmittenemin, doktor. Ózi sıaqty súıkimdi qyzdyń bolǵany sondaı uıat sıaqty..."
  
  
  "Mende barlyq úmit bar", — dedi doktor Inýrıs. "Biraq emdeý uzaqtyǵy birshama uzaǵyraq bolýy múmkin."
  
  
  —Óte nashar", — dedim men.
  
  
  "Shynynda da", - dedi ol shydamsyzdyqpen. —Biraq qazir bizge shynymen baratyn ýaqyt keldi. Sizben tanysqanyma qýanyshtymyn, Anderson myrza. Shynymen súıkimdi.'Ol saýsaqtaryn qaǵyp jiberdi, al Gıdo qımyldaýǵa daıyn turdy.
  
  
  Ol qajet emes edi. Boıjetken ornynan turyp, ámıanyn qoltyǵynyń astyna tyǵyp, olarǵa qaraı júrdi. Dáriger oǵan jyly júzben kúldi.
  
  
  Basylmaıtyn jıirkenishpen ol dáriger men Gıdonyń janynan ótip, olar kirgen aınalmaly esikke qaraı júrdi. Uzyn boıly, buryshty qytaılyq onyń jolyn jaýyp tastady, biraq ol oǵan jaqyndaǵanda, ol esikti ashý úshin shetke shyǵyp, sońynan erdi. Gıdo olardyń sońynan erdi1 .
  
  
  "Mazalaǵanym úshin keshirińiz", — dedi doktor Inýrıs maǵan.
  
  
  Men basymdy shaıqadym: "Qandaı ókinishti", — dedim men. "Sondaı tátti qyz..."
  
  
  "Ony umytýǵa tyrys, qymbatty adamym", - dedi doktor Inýrıs esikke qaraı bara jatyp.
  
  
  —Men seni shyǵaryp salamyn", — dedim men.
  
  
  —Qajet emes, qymbatty dosym", — dedi ol áreń daýyspen. — O, — dedim men. — Men muny óte jaqsy kórer edim.
  
  
  Dárigerdiń beti qaraıyp ketti. - 'Qalaı qalasań da.'
  
  
  Men onyń sońynan esikke deıin bardym. Aq Mersedes jol jıeginde turdy. Men ony biz kazınodan shyǵyp bara jatqanda kórgen kólik dep tanydym. Qasynda bir qyz, Gıdo jáne qytaılyq jigit turdy.
  
  
  Dáriger alaqandaryn qaqty. Ol aıtty. - "Biz ne kútemiz?"
  
  
  Qytaılyq artqy esikti ashty, sosyn alǵa basyp, rúlge otyrdy.
  
  
  Uzyn, kórnekti aıaqtaryn jarqyratyp jibergen boıjetken artqy oryndyqqa taıyp turdy. Men onyń bıik óksheli týflı kıgenin baıqadym. Bul kúnderi áıelder olardy sırek kıedi, biraq áli kúnge deıin birde-bir aıaq kıim áıeldiń aıaǵyn sonshalyqty jaqsy bezendirmegen. Siz olardy birneshe jyl buryn Nıkol Kara tiri kezinde kórdińiz.
  
  
  Doktor Inýrıs ishke qaraı syrǵyp ketti. Gıdo esikti jaýyp, qytaılyqtyń qasyna otyrdy. Qozǵaltqysh qazirdiń ózinde jumys istep turǵan, kólik bordúrden shyǵyp ketken.
  
  
  Men olardyń ketip bara jatqanyn baqylap otyrdym, memlekettik nómirdi esime túsirdim. Mersedes burylysta tejeldi. Artqy terezeden men dárigerdiń qolyn ádemi kishkentaı betke kótergenin kórdim.
  
  
  Sosyn oıymdy ózgerttim. Úlken qol úlken órmekshi sıaqty bosańsydy. Bir sátten keıin qolynan tek bas barmaq pen suq saýsaq shyǵyp turdy.
  
  
  Eles kólik buryshqa burylǵan kezde, doktor. Inýrıs óte baıaý qolyn sozdy, abaılap jáne qatty rahattana kúlimsirep saýsaqtaryn qyzdyń keńirdegine qoıyp, ony qysa bastady.
  
  
  
  6 taraý
  
  
  
  -
  
  
  Men burylyp, barǵa qaıta bardym. Eger Dr. Inýrıs tez ólimdi meńzegen edi, ol Gıdoǵa buǵan jol berer edi. Dárigerge baıaý ólim unaǵan bolýy múmkin, men buǵan kúmándanbadym. Biraq eger ol muny istegisi kelse, ol kóliktiń artqy oryndyǵyna qaraǵanda áldeqaıda yńǵaıly oryndy tańdar edi.
  
  
  Men qaıtadan ústelge otyrdym, daıashynyń synı kózqarasymen, ol meniń kishkentaı serýenimnen doktor Inýrıspen jáne onyń qorqynyshty kishkentaı bandasymen birge kóshege oralǵanda birshama jeńildep qaldy. Daıashy meniń qaýipsizdigime nemese esepshotyma alańdasa, men renjigen joqpyn. Men onyń shynaıy qyzyǵýshylyǵy men úshin dep kúdiktendim, eger men kóptegen týrıser sıaqty esepshottyń shotqa engizilgenin bilmeıtinimdi, sondyqtan ony eki ese tóleı alatynymdy bilý úshin esepshotymdy tóleı alatyndaı saýmyn dep oıladym.
  
  
  Men aýada qımyl jasadym, ol mármár shotyn maǵan qaraı ıterý úshin kózin aqyryn tómen túsirip, ústelge qaraı júgirdi. Men onyń qolynyń qozǵalys traektorıasyn baqylaı otyryp, meniń kózqarasym qoljazbaǵa tústi. Ol qaǵaz tuǵyrda, qyz iship otyrǵan staqannyń tabanymen burmalanǵan.
  
  
  Men staqandy kóterip, qaǵazdy aldym. Al Doktor retinde. Inýrıs ekeýmiz bir-birimizge ótirik aıttyq, ol birdeńemen álek boldy.
  
  
  Ol óz habarlamasyn qasqa qaryndashpen jazdy. "Vılla Narsısa ", - dedi ol: "Ferra qaqpaǵy. Qudaı razylyǵy úshin maǵan kómektes. 'Oǵan qol qoıylmaǵan, men onyń kim ekenin áli bilmeıtinimdi túsindim.
  
  
  Biraq men onyń qandaı ekenin bildim: esi durys, doktor Inýrıs aıtqannyń bárine qaramastan. Ádemi, úmitsiz jáne qorqynyshty dárigermen qarsylyqsyz júrýge jetkilikti senimdi. Biraq ol kim bolǵany jumbaq kúıinde qaldy.
  
  
  Bul men keshke deıin sheshetin jumbaq boldy.
  
  
  Biraq men tez áreket etýim kerek. Men saǵatqa qaradym. Sekýndtyń jartysyna jýyǵy jáne doktor Inýrıstiń úlken artyqshylyǵy boldy. Men esepshotty tóledim, aqsha bermedim, daıashynyń kóńilin qaldyrdym jáne Negreskodan negizgi kireberis arqyly shyqtym. Taksıler jolaýshylardy kútip otyrdy. "Renoda" kezek aldynda turǵan júrgizýshi, semiz júzdi er adam basyn artqa eńkeıtip jatyp, rúlde qatty qoryldady. Men onyń ıyǵynan sıpaǵanymda, ol áp-sátte oıandy. Ol maǵan qarap, janýarlardyń ózin-ózi mazaq etýi men qýlyǵy, burynǵy sarbazdyń kúlkisi aralasqan kúlimsireı qarady. —Myrza", — dedi ol nazaryn aýdarǵandaı únmen.
  
  
  Men suradym. — Siz Kap Ferrany bilesiz be?
  
  
  —Árıne", — dedi ol.
  
  
  — Siz Vılla Narsısany bilesiz be ?
  
  
  "Iá ".
  
  
  — Meni sonda apara alasyń ba?
  
  
  — Qalaýyńyzsha, ser. Biraq keshirińiz, bul birtúrli jer.
  
  
  'Shynymen be?'— dedim men onyń "renosynyń" artqy esigin julqylap ashyp, otyrdym. "Nege ekenin aıtshy, ázirshe asyǵaıyq."
  
  
  Kólik taqtaısha boıymen batysqa qaraı syrǵyp, birinshi burylysta buryldy.
  
  
  "Onda eshkim turmaıdy. Bul jerde qańyrap bos qaldy", — dedi ol.
  
  
  — Sen jaqynda sonda boldyń ba?
  
  
  — Joq, men olaı aıta almaımyn. Biraq ol jerde kóp jyldan beri eshkim turǵan joq, hanym. Men muny naqty bilemin. Birneshe apta buryn, múmkin bir aı buryn túnde onyń janynan ótip bara jatqan shyǵarmyn. Vılla men joldyń arasynda tas qabyrǵa, al qaqpanyń janynda temir qaqpa bar. Men qaqpaǵa qaradym. Jaryq bolǵan joq. Siz muny úıde eshkim bolmaǵan kezde sezinesiz. Bul vılla sondaı úı bolatyn.
  
  
  — Siz onyń kimge tıesili ekenin bilesiz be?
  
  
  — Joq, ser, men bilmeımin. Bul jerde menshik quqyǵy bir menshik ıesinen ekinshisine aýysady, al keıde bógde adamnyń bolýy menshik ıesiniń óz vıllasynda turýǵa ruqsat bergenin bildiredi".
  
  
  "Reno" endi jyldamdyqty arttyra bastady. Men Beau Rivage qonaq úıiniń artymyzda joǵalyp ketkenin kórdim; sodan keıin biz teńizge qaraıtyn jartastarda oıylǵan jolmen portqa qaraı eńkeıgen joldyń qısyq syzyǵyna buryldyq.
  
  
  "Vıllalarda árqashan jańa kelbetter paıda bolady", — dedi júrgizýshi.
  
  
  "Moıen Kormıcheden ótip bara jatyrmyz ba? ", — dedim men.
  
  
  "Iá, ser."
  
  
  Endi biz kóterilip, Nıssa qalasy artta qaldy. Meniń astymda, oń jaǵymda teńiz tumannyń astynda qozǵalmaı jatty.
  
  
  "Men rızamyn, — dedim men, — eger siz meni Narsısa vıllasynyń qaqpasyna aparmasańyz, biraq bir shaqyrym buryn túsýge ruqsat etseńiz.
  
  
  —Túsindim", — dedi júrgizýshi. Ol jaqsy jaýynger bolsa kerek. Sonda da semiz jáne aqyldy. Qalǵanyn túsinip, umytyp ketse, bul oǵan ne beretinin túsiný. Eń aldymen, ózińizdi qorǵańyz jáne aman qalyńyz. Tiri qalý árqashan sarbazdyń ózi úshin jasaı alatyn eń jaqsy jarnamasy boldy.
  
  
  Ol álemdegi eń qyzyqty joldardyń biriniń qıyndyǵynan lázzat alyp, jyldam jáne birqalypty júrdi. Aldaǵy jol bos edi, ol tumannyń shymyldyǵyn ashý úshin birneshe sary shamdardy jaǵyp jiberdi. Tún tynysh bolǵanymen, jyldamdyq jaǵymdy samal soǵyp turdy.
  
  
  — Mine, — dedi ol.
  
  
  "Áýlıe Jan-Kap Ferrata ornynan turyp, janynan ótip ketti. Meniń oń jaǵymda, keıbir jerlerde shamdarmen syzylǵan Ferrattyń qaqpaǵy teńizge shyǵyp turǵan bas barmaǵyndaı jatty. Júrgizýshi Moıen Kornıshten túsýge daıyndalyp jatqanda, "reno" qozǵaltqyshyskyldap jiberdi.
  
  
  —Biz jaqyn arada sonda bolamyz", — dedi ol kóńildi únmen. — Dostaryń seni kútip otyr ma?
  
  
  Men oǵan jaýap berýge qarsy emes edim. "Joq, — dedim men, — joq dep qorqamyn.
  
  
  — Múmkin sen de sony qalaısyń ba?
  
  
  Bir qolyn rúlge qoıyp, ekinshi qolyn oryndyqtyń astynan birdeńe sezdi. Ony artqa tartqan kezde qolynda shtanga bar edi. Ol kúldi. — Múmkin siz ony paıdalana alasyz ba?
  
  
  'Múmkin. Biraq men onsyz jasaımyn. Meıirimdiligińiz úshin alǵys aıtamyn.
  
  
  —Mańyzdy emes", — dedi ol. — Bul vılla birtúrli jer. Óte eski. Óte jaǵymsyz. Bul siz ózińizdi jaıly sezinetin jáne qarsy alatyn úı emes".
  
  
  —Men ol jerde eshqashan bolǵan emespin", — dedim men. — Biraq men saǵan senemin.
  
  
  "Men jaryqty óshiremin", — dedi ol. "Bul sizdiń túngi kórýińizge kómektesedi."
  
  
  Men suradym. — Ásker?
  
  
  "Sheteldik legıon", — dep jaýap berdi ol. "Birneshe mınýtqa kózińdi jum. Ol jerge jetkende men saǵan aıtamyn.
  
  
  Biraz ýaqyttan keıin kólik toqtap qaldy. —Jaraıdy", — dedi ol.
  
  
  Men taǵy da kózimdi ashtym. Aınalamyzda qara túnek boldy. Men júrgizýshige bir top banknottardy syrǵytyp jiberdim.
  
  
  —Sáttilik", — dedi ol.
  
  
  Men kólikten tústim.
  
  
  Júrgizýshi eńkeıip qaldy. — Týra bir shaqyrym. Oń jaqta. Tas qabyrǵa. Bıiktigi úsh metr. Ústińgi jaǵyndaǵy synǵan áınek. Qaqpa jeti metr. Súıir tóbesi. Ishinde urlaýǵa turarlyq eshteńe joq. Kem degende bir aı buryn. Biraq, kem degende, sáttilik.
  
  
  Kólik jol boıymen aqyryn keri burylyp bara jatqanda, ol áli de jymıdy. Men ony estimeıinshe kúttim, sosyn bardym. Men júrip bara jatqanda ustara júzderiniń áli ornynda ekenin tekseretinmin.
  
  
  Múk kesekteri eski qabyrǵada shirigen óskin sıaqty úıilip jatty. Temir qaqpanyń tot basqan qabyǵy arshyldy. Aı sáýlesi tumannyń synyqtarynan kóterilgen bir-birine jabysyp qalǵan qylqan japyraqty aǵashtardy jaryp ótip, máıittiń saqalyndaı jerden shyǵyp turǵan taralmaǵan shóptiń ústinde oınady.
  
  
  Joldan kóp nárse kórinbedi. Qıyrshyq shóptegi oıyqtardy eskere otyryp, jańa ǵana júrip ótken mashınanyń joly ǵana. Bıik aǵashtar qyzyq kózder men vıllanyń arasynda kúzetshi bolyp turdy.
  
  
  Biraz ýaqyt men qaqpanyń syrtynda turyp tyńdadym. Tek únsizdik. Meniń qatysýymdy bildiretin ıtter joq. Patrúlderdi bildiretin altynshy sezim joq, meni talaı ret qutqarǵan sezim.
  
  
  Men kúrteshemdi sheship, qabyrǵanyń ústine laqtyrdym, qolymdy tastardyń ústinde jatqan las áınek synyqtarynan qorǵaý úshin, qyzyq qansyrap óledi dep kúttim. Men sekirdim de, senimdi tirek taptym da, kúrtesheni artymnan tartyp, bir qımylmen joǵary kóterildim.
  
  
  Qabyrǵanyń etegine eńkeıip otyryp, men toqtap tyńdadym. Tek únsizdik. Eńkeıip, aǵashtardy jamylǵy retinde paıdalanyp, soqpaqqa paralel alǵa jyljydym. Men baıaý qozǵaldym. Meniń aıaǵym dymqyl shóptiń ústimen júrdi. Aınalamda qaraǵaı ıneleri men teńiz sýynyń ıisi ańqyǵan tuman aınalyp jatty.
  
  
  Men tóbege kóterilip bara jatsam, kenet aǵashtar men tumannyń arasynan bir nurdyń nuryn kórdim. Birneshe sekýndtan keıin men ashyq alańǵa jettim.
  
  
  Men aǵashtardyń shetine toqtadym da, oń jaǵymdaǵy kólikterdiń solǵa burylyp bara jatqanyn kórdim, sodan keıin vıllanyń kireberisine qaraı ońǵa buryldym. Tumanmen búrkemelenip kete jazdaǵan aq Mersedes kireberis jolynda qarańǵy jáne únsiz turdy.
  
  
  Túngi teńiz aýasynda qalqyp turǵan salqyn tastyń salqynymen vıllanyń ózi tumannan qorqynyshty qorqynyshty tús kórgendeı kórindi. Ilýli japqyshtarmen qorshalǵan terezeniń bıiktiginde sútti aq shymyldyqtyń bir bóligi aıdyń jaryǵyn ustap, tómendegi kóriniske kózge kórinbeıtin kóz sıaqty qarady. Vıllanyń joǵarǵy eki qabaty qarańǵy boldy. Jaryq birinshi qabattaǵy úsh terezede janyp turdy.
  
  
  Aǵash syzyǵyn saqtaı otyryp, men úıdi tez aınalyp shyqtym. Artqy jaǵy, ekinshi jaǵy men aldyńǵy jaǵy qara jáne únsiz qaldy. Men qatty shóptiń ústimen jaqyndaı bastadym. Oń jaq terezeni jińishke perde ǵana jaýyp turdy. Eńkeıip otyryp, men ishke qaradym.
  
  
  Bul as úı bolatyn. Uzyn boıly qytaılyq maǵan arqasyn aǵash ústelge qoıyp, býǵa pisirilgen sháı iship otyrdy.
  
  
  Men eńkeıip, basqa terezege qaraı júrdim, aıaǵymnyń dybysyn óshirgen ylǵalǵa batamdy berdim. Aqyryn basymdy qaıta kóterdim de, tek tósek bar bólmege qarap turǵanymdy kórdim. Gıdo osy tósekte basyn qabyrǵaǵa tirep jatyp, jýrnaldy paraqtaıtyn. Men onyń kúrteshesin sheship, myltyqty belbeýinen ıyq qapshyǵyna aýystyrǵanyn kórdim.
  
  
  Jaryqtandyrylǵan úsh bólmeniń úshinshisi alǵashqy ekeýinen edáýir qashyqtyqta ornalasqan. Al men ol jaqqa bara jatqanda, tereze tósenishteriniń deńgeıinen tómen turyp, dárigerdiń daýsyn estidim.
  
  
  —Janym", — dedi ol. — Men saǵan shydamdylyq tanytýǵa tyrystym. Meniń oıymsha, shydamdylyq sizdiń tarapyńyzdan túsinistik pen rızashylyqpen marapattalmaıdy; tek opasyzdyq pen satqyndyq. Al endi, ókinishke oraı, shydamym taýsyldy.
  
  
  Endi men tereze deńgeıinde boldym. Ol ashyq boldy jáne qoqan-loqqy kórsetken dárigerdiń daýysy anyq estildi. Men tereze tósenishine qaraı júrdim. Bul jińishke aq perdeniń taǵy bir bóligi, jartylaı ǵana tartylǵan, qabirdegi órmekshi toryndaı bólmede ilýli turǵan. Terezeden qarasam, doktor Inýrıs pen qyzdy anyq kórdim. Dáriger kúrteshesin sheship, oramalyn ornyna qoıdy, biraq birneshe qos súıelder áli kúnge deıin jibek tańǵyshtyń qatparlaryna myjylǵan, qatygez kózqarastaryn tastady.
  
  
  Men qyzdyń áli de men ony kezdestirgen kezdegideı kıingenin kórdim. Onyń qoldary jaman minez-qulqy úshin jazalanatyn, basy sál eńkeıgen, jyltyr shashy áli kúnge deıin bozǵylt jasyl lentamen baılanǵan bala sıaqty arqasynan ustaldy.
  
  
  —Siz maǵan belgili bir dárejede rızashylyǵyńyzdy bildiresiz dep úmittendim", — dedi doktor. "Men seniń maǵan óz erkiń boıynsha tek áıel ǵana bere alatyn qazynamen kelesiń, saǵan artymnan tógilgen adaldyǵymdy sonshalyqty anyq jáne dáıekti túrde qaıtara bastaısyń dep úmittendim. Siz maǵan senbeýińiz múmkin, biraq bul meniń eń shynaıy úmitim boldy. Biraq men tym kóp úmittengen shyǵarmyn. Bul birinshi ret bolmaıdy. Sondyqtan men óz erkimmen berilmegen nárseni kúshpen alýǵa bolatynyn da bilemin". Qyz oǵan tike qarady. Ol baıaý jáne ádeıi sóıledi. —Sen qorqynyshtysyń", — dedi ol.
  
  
  Inýrıstiń beti ashýdan burmalandy. Ol qolyn kóterip, qaıtadan tómen túsirdi. — Búgin keshke ekinshi ret seniń meni arandatqanyń sonsha, men seniń erekshe sulý júzińe qatygezdik kórsetkim keldi. Biraq men muny istemeýim kerek, solaı ma? Men óte qorqynyshty kórinemin. Iá, men túsinemin, meniń qasıetterim sizden maquldaý taba almaıdy. Basqalar maǵan muny qazirdiń ózinde túsindirdi.
  
  
  —Meni qate túsinbeńiz, dáriger", — dedi qyz. — Men seniń syrtqy kelbetiń týraly aıtqan joqpyn. Meniń buǵan eń az quqyǵym bar.
  
  
  'Oı ma?'— dedi doktor.
  
  
  —Joq", — dedi ol.
  
  
  — Al, meniń táttim she?
  
  
  "Sen meni jek kóresiń, óıtkeni sen óte jamansyń", — dedi ol.
  
  
  Dáriger kúldi, onyń uıatsyz tamaǵynan tesilgen kúlki shyqty.
  
  
  "Jaman", — dedi ol. "Siz zulymdyq týraly qanshalyqty az bilesiz, sondyqtan ony ońaı aıta alasyz. Biraq kóp uzamaı siz bul týraly kóbirek biletin bolasyz, men ózim sizdiń jetekshińiz, ustazyńyz, seriktesińiz bolamyn".
  
  
  —Eshqashan", — dedi ol.
  
  
  - O, ıá, janym, - dedi doktor Inýrıs. — Jáne óte jaqyn arada. Mine, sizdiń bólmeńizde, tósegińizde.
  
  
  Boıjetken esikke tez qarady.
  
  
  Dáriger basyn shaıqady. —Joq", — dedi ol. — Bul saǵan kómektespeıdi.
  
  
  Boıjetken betin buryp jiberdi.
  
  
  Osy sátte men áreket etip, bólmege asyǵyp, doktor Inýrısti kórip, onyń jumsaq, shyn júrekten shyqqan daýysyn estigim keldi. Biraq men ózimdi tynyshtandyrýǵa májbúrledim. Osy ýaqytqa deıin ol sóılesýden basqa eshnárse jasaǵan joq. Qyz odan aman qalady. Kúte tura, men bul burmalanǵan adam men onyń jumbaq tutqyny týraly kóbirek bilýge múmkindigim artady, ol óziniń fantasıkalyq kelbeti men minsiz denesimen onyń qaterin oıatty.
  
  
  Qatygezdik pen kútýdiń kúlkisi onyń tisterin qaırady. "Al, meniń júregim," dedi ol. — Men saǵan sońǵy múmkindikti berip otyrmyn. Men saǵan qolymnan kelgenniń bárin berdim. Onyń ornyna maǵan qolyńnan kelgenin beresiń be, álde ol senen alynýy kerek pe?
  
  
  "Siz meni ala alasyz, dáriger, — dedi ol nyq turyp, — biraq siz meni eshqashan ıemdenbeıtindigińizdi bilesiz jáne bilemin".
  
  
  Dárigerdiń beti bozaryp, ashýlanǵannan jaqtary qysylyp qaldy. Onyń ǵıbadathanasynda bozǵylt etiniń astyna uıyǵan jylan tárizdi tamyr soǵyp turdy. Ol tynysh jáne jaıbaraqat turǵan qyzǵa jaqyndady, ol endi joq bolyp ketkendeı janynan ótip bara jatty. Onyń alyp qoly joǵary kóterilip, shashynan taspany julyp aldy, ol altyn sarqyramada ıyǵyna túsip ketti.
  
  
  Onyń betiniń jıirkenishti bóliginde ashý-yza paıda bolyp, jasyl lentany alyp, edenge laqtyrýǵa ketken birneshe sekýnd ishinde kúsheıe tústi. Ol munymen kúresý jáne oǵan salqyn qandy shabýyl jasaýǵa daıyndalý úshin bir sátke kidirdi. Boıjetken onyń janynan onyń nıeti endi shybynnyń sybdyryndaı oǵan tıispegendeı qaraı berdi.
  
  
  Dáriger taǵy da qolyn sozdy. Onyń uzyn, jińishke saýsaqtary kóıleginiń jińishke moıyn syzyǵyna jabylyp, keýdesiniń arasyndaǵy úlpildek qýysta ádeıi qatyp qalǵan.
  
  
  Ol bilegimen jyldam qımyl jasap, onyń denesinen matany tartyp aldy. Ol bir orynda turdy, ol matany ıyǵynan julyp alyp, sybdyrmen edenge qulap jiberdi.
  
  
  Ol jalańash keýdesin onyń kózindegi ashkózdikten qorǵaý úshin qozǵalǵan joq. Onyń qoldary eki jaqqa ilýli bolatyn. Ol tek aq trýsıkı men pompany kıgen.
  
  
  Dárigerdiń tynysy odan ysqyryp shyqty. "A, solaı", - dedi ol.
  
  
  Men ishimdegi jylannyń moınyn syndyrýǵa shaqyrǵan aıqaılaǵan daýysty elemeýge májbúrlegenimde, onyń qoldary jambastaryna qaraı syrǵyp ketti, al onyń trýsıkasy kúnge kúıgen jambastarynan tómen qaraı jyljı bastady.
  
  
  Gýbert Nıkol Kara týraly durys aıtty, eger ol Nıkol Kara bolsa. Ol tabıǵatynan aqquba bolatyn.
  
  
  Tósek meniń oń jaǵymda, qabyrǵa men tereze arasyndaǵy buryshta boldy. Áli qozǵalmaı turǵan qyz meniń sol jaǵymda, al dáriger Inýrıs tósek men onyń arasynda boldy.
  
  
  Tizerlep otyryp, tolqýdan jáne sharshaýdan azdap tynysy tarylyp, ol trýsısyn tobyǵyna deıin domalatyp jiberdi.
  
  
  Doktor Inýrıs ornynan turyp, onyń qolynan ustap, tósekke qaraı artqa qaraı tarta bastady.
  
  
  Men oǵan bir qadam jasaýǵa ruqsat berdim, ekinshisi tek senimdi bolý úshin. Onyń sol jaq jambasynyń ishki jaǵynda meń joq. Múlde joq. Sosyn men terezege sekirip, bólmege súńgip kettim.
  
  
  Dáriger meni kórý úshin óz osine buryldy. Boıjetken búlingen kıimderiniń oramyna qaıta syrǵyp ketti.
  
  
  Oramal dárigerdiń moınynan túsip, onyń júrek aınýyn týdyratyn súıel jaǵasyn ashty. Men aramyzdaǵy alaýyzdyqty jeńe almaı turyp, ol óziniń tańdanysyn jeńdi.
  
  
  — Gıdo! ol aıqaılady. — Gıdo!
  
  
  
  7 taraý
  
  
  
  
  Kózimniń qıyǵymen men qyzdyń jyrtylǵan kóılegin kóterip, mata qaldyqtaryn sezimtal denesine basqanyn kórdim. Doktor Inýrıs qaqpanǵa túsken órmekshi sıaqty qysylyp, ólimge ákeletin Gıdonyń kelýine ýaqyt joǵaltty.
  
  
  Ol esikke qaraı júgirýge tyryspady. Meniń oıyma ol qarańǵy dálizde óziniń kishkentaı jazalaýshysymen soqtyǵysyp qalýdan, sodan keıin Gıdonyń 22 kalıbrli tapansha oǵy túrindegi aqyl-oıy men kóńil-kúıiniń tómendigi úshin aıyppul tóleýden qorqatyn shyǵar dep oıladym. Sonymen birge mende tósekten sekirip, Trehonyń tapanshasyn qoltyq astynan sýyryp alyp, qyzdyń bólmesine qaraı júgire bastaǵan ergejeıli úńgir adamynyń oısha beınesi paıda boldy.
  
  
  Buryshtalǵan boksshy sıaqty, doktor Inýrıs bólmeniń qabyrǵasy boıymen soldan ońǵa qaraı jyljyp, alaqandary tatýlasý qımylyndaı syrtqa buryldy.
  
  
  Meniń ýaqytym kóp bolmas edi. Dáriger maqta kámpıtteri sıaqty fızıkalyq qaýip tóndirdi, biraq onyń jáne Gıdonyń arasyna túsýdiń esh máni bolmady. Ol jekpe-jekke qatysa alatyn jalǵyz jekpe-jek onyń jaǵynda bolatyn jekpe-jek boldy.
  
  
  Men oǵan ıyǵymdy jáne sol qolymdy sermep jaqyndaýǵa ruqsat berdim. Ol meniń oń qolymnan ustap meni tepti. Men soqqyny jiberip, onyń ıegine laıyqty túrde soqtym. Ol qabyrǵaǵa soǵyldy, sodan keıin tómen qaraı syrǵyp ketti, esinen tanyp, kúlgin erninen qan aǵyp ketti.
  
  
  Men kórinisti tamashalaýǵa asyqpaı, buryldym da, esikke qaraı júgirdim. Kesh. Ol ashyldy.
  
  
  Gıdo sol jerde turdy. Trejo meniń ishime baǵyttalǵan bolatyn. "Nazar aýdaryńyz", - dedi ol.
  
  
  Men qolymdy kóterdim. Men bul kezde qınalǵan qyzdardyń qorǵaýshysy Nıkolas Andersonnyń Gıdomen qarym-qatynas jasaýyna kóp sebep joq dep oıladym. Bul absolútti qajettilik emes edi.
  
  
  Myltyq qozǵalmaı qaldy. Dáriger bul dúnıeden áli alys edi. Gıdo kúldi. — Demek, álgi beıbaqty jatqyzǵan sensiń ǵoı, solaı emes pe? Mine, bári, meniń oıymsha. Biraq báribir men maquldaı almaımyn, dosym. Bul men úshin jaman degendi bildiredi. Jáne bul maǵan unamaıdy. Men saǵan aıtqanymda sen qashyp ketýiń kerek edi. Endi siz ókinýińiz múmkin.
  
  
  Gıdonyń ótkir kózderi qyzdy baıqap, keńeıe tústi. —Kıinip al", — dedi ol. — Jáne Songty shaqyr. Dárigerge kómek kerek ekenin aıt. Jáne tentek bolýǵa tyryspańyz.
  
  
  Boıjetken arqasyn bizge buryp, kereýettiń astynan chemodanyn alyp, birneshe kıimdi tańdap, kıine bastady.
  
  
  "Siz, — dedi Gıdo, — qabyrǵanyń bir bóligin tańdap, oǵan qolyńyzdy qoıyńyz.
  
  
  Men aıtqanymdy oryndadym. Gıdo maǵan qolaıly izdeý júrgizdi. Bálkim, ol qolónerdi úırený úshin mundaı ázil-qaljyńǵa jıi ushyraıtyn shyǵar. Onyń izdeýi oǵan tapansha, pyshaq jáne gaz bombasyn alyp kelgen bolýy múmkin, biraq ol úsh ustarany alýǵa shamasy jetpedi. Gıdo qıalymen erekshelenbedi. "Jaraıdy, — dedi ol, — sen tazasyń. Burylyńyz, qolyńyzdy basyńyzdyń artyna qoıyńyz, men olardy tómen túsirińiz dep aıtqansha sol jerde ustańyz".
  
  
  Esiktiń syrtynda aıaq dybysy estildi. Boıjetken oramal men sýy bar kishkene ydysqa uqsaıtyn zatyn kóterip kele jatqan qytaılyqpen birge qaıtyp keldi. Men onyń qoldaryn birinshi ret kórdim. Suq saýsaqtary men kishkentaı saýsaqtarynyń tyrnaqtary tórt dúımdik qanjardaı shyǵyp turdy.
  
  
  "Dárigerge kómektes, Song ", — dedi Gıdo.
  
  
  Qytaılyq basyn ızedi.
  
  
  — Sen, — dedi Gıdo qyzǵa, — aq rysaryńnyń qasynda tur, ázil-qaljyń joq. Men saǵan toıdym. Eger bul maǵan baılanysty bolsa, men ekeýińdi dál sol jerde atyp tastar edim. Sonda men sabyrly bolar edim.
  
  
  Qytaılyq dáriger Inýrıstiń qasynda tize búgip, betin súlgimen súrtti. Dáriger zastyrsyp jiberdi, onyń basy usqynsyz moınynan salbyrap turdy. Onyń kózi jypylyqtaı bastady. Qytaılyqtar ony uzyn tyrnaqtaryna tıgizbeýge tyrysyp, dáriger ony shetke ıterip jibergenshe súrte berdi. —Maǵan turýǵa kómektes, Chang", — dedi ol.
  
  
  Qytaılyq ony qoltyǵynan ustap, joǵary kóterdi. Ol arqasyn qabyrǵaǵa súıeı berdi. —Maǵan brendı ákelshi, Chang", — dedi ol.
  
  
  Qytaılyq bólmeden shyǵyp, biraz ýaqyttan keıin bir staqan konákpen oraldy. Dáriger shoshqa etiniń betin staqanǵa malyp, isher aldynda býlarmen dem aldy. Bos qolymen ol zaqymdalǵan ıegin sezdi. Sosyn ol sharshaǵan kúlkimen maǵan buryldy. "Naqty zıan joq, Anderson myrza", — dedi ol. 'Kem degende men úshin. Sizge keletin bolsaq... bul múldem basqa másele bolýy múmkin.
  
  
  —Tyńda", — dep bastadym men.
  
  
  Biraq Gıdo meniń sózimdi bólip: "Úndeme", — dedi ol.
  
  
  doktor Inýrıs ony uryp-soǵyp jatqan jas ıtpen aınalysatyn jattyqtyrýshy sıaqty silkip tastady. "Jetkilikti, Gıdo", — dedi ol. "Úndeme."
  
  
  Gıdo oǵan qatty qarady. Shamasy, olardyń qarym-qatynasy súıispenshilikke qurylǵan joq. Gıdo óziniń avtomatty tapanshasynyń tumsyǵyn doktor Inýrıske onyń oqtarynyń astynda qulaǵanymyzdy kórý úshin qyz ekeýmizge baǵyttaǵandaı qýanar edi.
  
  
  — Al, Anderson myrza, meniń oıymsha, siz ben biz qandaı da bir túpkilikti túsinistikke keletin kez keldi. Men sizge Negreskoda sizdiń nazaryńyzdy aýdarǵan qyzdyń shynymen qatty aýyryp jatqanyn túsindirgendeı boldym. Al sizdiń bul jerde bolýyńyz onyń aýrýyn odan saıyn asqyndyryp, asqyndyrýy múmkin. Men sizdiń adaldyǵyńyzdy sonshalyqty azapty túrde kórsetkenińiz úshin óte dramalyq jolmen ómir súrýge daıynmyn, óıtkeni eshqandaı zıan keltirilmegen sıaqty. Biraq siz meniń ǵylymnyń adamy ekenimdi túsinýińiz kerek jáne naýqas adamdy emdeýdiń óte mańyzdy máselesine kelgende eshqandaı aralasýǵa jol bermeımin".
  
  
  "Eger bul bólmede bireý aýyryp jatsa, dáriger, - dedim men, — bul sensiń.
  
  
  Men onyń ashýyn aýyzdyqtaýǵa baǵyttalǵan kúsh-jigeriniń kúshin taǵy da sezindim, bul onyń meıirimdi dárigerdiń betperdesin julyp alyp, onyń ishinde janyp turǵan burmalanǵan ashýdy seıiltemin dep qorqytty.
  
  
  Qaltyraý onyń denesinen ótip ketti. Ol taǵy bir jutym brendı aldy. Qolyndaǵy konákty aınaldyryp jatqanda, onyń kózderi káriptas suıyqtyqqa qarady. Ol meniń estigenimdi jáne kórgenimdi ol oılaǵannan da kóbirek túsine bastady. —Mıster Anderson", — dedi ol óziniń kishireıtilgen kúlkileriniń birimen. "Dáriger men emdelýshi arasynda mundaı jaǵdaılar bar, olar daıyn emes baqylaýshyǵa birtúrli bolyp kórinedi. Siz sıaqty adamdy tań qaldyratyn kórinis meniń áriptesterimniń birine birden túsinikti bolar edi.
  
  
  —Toqta, dáriger", — dedim men. "Men muny qabyldamaımyn, eger sen solaı oılasań, sen men oılaǵannan da jyndysyń, men seniń múlde esińnen tanyp, kásibińdi masqaralaısyń dep kúdiktendim".
  
  
  Dáriger tumsyǵyn konák staqanynyń shar tárizdi tostaǵanyna tyǵyp aldy da, kózin maǵan suqpastan buryn tereń dem aldy.
  
  
  —Qandaı uıat", — dedi ol muńaıyp jymıyp. — Óte ókinishti. Sen úshin. Sen aqymaqsyń, Anderson myrza. Eger siz meni tyńdasańyz ǵoı, endi Kot-d'Azýrdyń óte baı lázzattaryna súńgý perspektıvasynan lázzat alar edińiz. Biraq onyń ornyna seniń qyńyrlyǵyń seni meniń josparlaryma aralasýǵa májbúr etti. Jáne bul, ser, óte ókinishti.
  
  
  —Ókinishke oraı, siz úshin", — dedim men. "Biraq bul jerde durys emes qyz úshin, meniń oıymsha."
  
  
  "Batyrlar meni qyzyqtyrady, mıster Anderson", — dedi ol brendıdi jutyp. "Sizdiń tájirıbeńiz kóptegen otandastaryńyz sıaqty batystyqtardan bastaý alýy múmkin, biraq meniki faktilerge negizdelgen. Sondyqtan, meniń mańyzdy tájirıbeme súıene otyryp, kenetten ólimdi qorqaqtardan góri batyrlar kóbirek qarsy alatynyn aıtsam, senesiz dep úmittenemin. Jáne bul olardyń kishirek, biraq dana áriptesteri sıaqty olar úshin de qajet emes ekenine senimdimin. Biraq fılosofıalyq turǵydan oılaý jetkilikti. Aıta ketý kerek, siz ózińizge de, qyzǵa da jaqsylyq jasaǵan joqsyz. Al men úshin sen jeńil yńǵaısyzdyqtan artyq emessiń.
  
  
  —Bul áli de kórinýi kerek, dáriger", — dedim men.
  
  
  —Shynynda da", — dedi ol. "Al bul qazir paıda bolady".
  
  
  Doktor Inýrıs staqandy qoıdy. —Then, barlyq júkterińdi jınap, bárin kólikke sal. Biz múmkindiginshe tezirek ketemiz.
  
  
  Ol maǵan taǵy buryldy. — Mine, Anderson myrza, siz maǵan yńǵaısyzdyq týdyrdyńyz. Men qazir bul úıden bas tartýym kerek. Kóp uzamaı Gıdo, Chang, men jáne ál-aýqaty sizdi qatty mazalaıtyn jas kelinshek ketemiz. Biz sizdiń ornalasqan jerińizge qyzyǵýshylyq tanytqan adamdar týdyrýy múmkin kez kelgen tártipsizdikterge qarsy saqtyq sharasy retinde jańa baspana izdeımiz. Delah, — onyń jińishke erinderi jaıbaraqat kúlimsirep ashyldy, al kózderi qyzǵa qarady, — sózsiz sońyna deıin jalǵasady.
  
  
  Gıdo tapanshasyn meniń baǵytyma siltedi. — Al onymen ne bolady?
  
  
  "Ah, Gıdo. Qurmetti Gıdo, — dedi doktor Inýrıs. 'Sabyr et. Biz reseptti Anderson myrzaǵa ýaqytynda toltyramyz. Ázirshe, men ony jertóle bólmeleriniń birine aparyp, sonda myqtap baılaýdy usynamyn. Changtan sizben birge kelýin surańyz. Sodan keıin Chang bárin jınap, ekeýińiz fýrgondy tıep jatqanda, biz Anderson myrzanyń osy jas hanymnan ajyrasýyna baılanysty onyń qaıǵysyna ne isteı alatynymyzdy kóremiz.
  
  
  —Bar", — dedi Gıdo esikti nusqap.
  
  
  Chang bizge syrtta dálizde qosyldy. Shyndyǵynda, olar óte jaqsy komanda boldy. Chang dáliz boıymen aldymda eńkeıip, menen jetkilikti qashyqtyqta qaldy. Gıdo meniń artymda jetkilikti boldy, sondyqtan men qarýǵa qaraı jyldam qozǵala almadym.
  
  
  Baspaldaqtyń sońynda tómen qaraı aparatyn shaǵyn baspaldaq boldy. Baspaldaqtyń túbinde biz aǵash arqalyǵy bar oryndyq pen aq boıaýmen boıalǵan ústeldi qospaǵanda, bos turǵan shaǵyn bólmege kirdik, tóbege buralǵan jalańash almurttyń kúńgirt jaryǵynda uqypty búktelgen gazet kórindi. Ústeldiń astyna, maqsatyna saı qoıylǵandaı, uqypty oralǵan, arqannyń bólikteri jatty.
  
  
  —Otyr", — dedi Gıdo.
  
  
  Ol tıimdi jumysshy boldy. Ol meniń qolymdy oryndyqtyń arqasyna, aıaǵymdy aıaqqa baılaý úshin bar bolǵany bir mınýtty aldy.
  
  
  —Barýǵa bolady, Chang", — dedi ol.
  
  
  Qytaılyq er adam abaısyzda basyn ıip basyn tómen túsirdi, sosyn únsiz baspaldaqpen kóterildi.
  
  
  "Men ony jiberdim, — dedi Gıdo, — óıtkeni men saǵan birdeńe aıtqym keledi.
  
  
  'Oı?'
  
  
  —Dáriger seni ázilqoı dep oılaıdy, dosym. Sen ony kúldiresiń. Ol myltyqtyń oqpanyn ıegimniń astynan qaǵyp, basyn artqa tastady. —Biraq men seni ondaı kúlkili dep oılamaımyn. Sen búgin keshke maǵan kóp qıyndyq týǵyzdyń, men ony múldem unatpaımyn. Sondyqtan men sizge aıtýym kerek, dáriger sizge josparlaǵan nárse — múmkin ol sizdi tiri qaldyrýy múmkin — siz ólesiz. Biz keter aldynda men osynda túsýge tyrysamyn. Sosyn men seni óltiremin. Dáriger maǵan biraz ýaqyttan beri ashýlanýy múmkin, biraq ol maǵan áli de rıza emes. Jáne bir saǵat nemese odan da kóp ýaqyttan keıin ol bul mańyzdy emes dep sheshedi. Sonymen, sen óldiń, men óte baqyttymyn.
  
  
  Meniń oıymsha, bul maımyldy onyń aqymaqpen aınalysyp jatqanyna sendirýdiń esh zıany joq. —Meniń aqsham kóp, Gıdo", — dedim men. —Eger sen meni jiberseń, men saǵan bárin beremin.
  
  
  —Oı, jigit", — dedi ol. "Men suraǵan kezde súıemin".
  
  
  —Siz baı bola alasyz, Gıdo", — dedim men. 'Meni jiber. Ótinemin.'
  
  
  —Men saǵan bir ǵana nárseni aıtqym keledi", — dedi ol myltyqty sál qattyraq basyp. Ol daýsyn sybyrǵa deıin báseńdetti. — Sen ólesiń, dosym. Ol myltyqty alyp, esikten tez shyqty. Men onyń artyndaǵy esiktiń jabylǵanyn kórdim jáne qulyptyń shertilgenin estidim. Men beldikti izdep saýsaqtarymdy sermep bastadym. Birneshe sekýndtan keıin men pyshaqty qoımadan alyp tastadym jáne qazirdiń ózinde jiptermen jumys istep jatyrmyn. Gıdo Nıkolas Andersonmen syrlasqan bolýy múmkin, biraq Nıkolas Karter múldem basqa áńgime. Jazyqsyz týrısiń ekskýrsıasy aıaqtaldy. Arqandy qaıta kesýge otyz sekýndtan artyq ýaqyt ketpedi.
  
  
  Men gazetti ústelden aldym. Nıs-Maten trúkti burýǵa jetkilikti qalyń boldy. Men gazetti ashyp, bir ret qana búktep qoıdym. Sodan keıin men ony dıagonal boıynsha tyǵyz sılındrge aınaldyryp, eki ese búktedim. Daıyn ónimniń konýstyq tutqasy jáne tasqa qatty basy boldy. Bul arzan qarý boldy, biraq ólimge ákeldi.
  
  
  Men kesilgen arqandardy alyp, aıaǵymdy oryndyqqa erkin baılap, qolymdy arqama tyǵyp, gazetti arqamnan ustadym.
  
  
  Maǵan kóp kútýdiń qajeti joq edi. Baspaldaqtan onyń qadamdary kúrkirep, qulyp qaǵyldy. Gıdonyń beti ashyq qyzyl tústi. Ol esikti teýip jiberdi.
  
  
  —Las beıbaqtar", — dedi ol. "Ol Changtyń seni óltirgenin qalady". Meni jazalaý úshin. Al, olardyń bári men úshin aqymaq bolýy múmkin. Men aıaqtaǵan kezde sen máıit bolasyń.
  
  
  —Olaı isteme, Gıdo", — dedim men.
  
  
  "Duǵalaryńdy aıaqta, dosym", — dedi ol maǵan qarý-jaraqpen daıyn kúıinde jaqyndap.
  
  
  Men oǵan taǵy bir nárse aıtqym keledi dep oılaýy úshin aýzymdy sál ashtym. Sosyn men jarǵanatty artymnan laqtyryp jiberdim, ol onyń qolyn myltyqpen qaǵyp jiberdi. Qarý onyń ıyǵynan joǵary doǵa boıymen ushyp, artyndaǵy jerge soǵyldy.
  
  
  Gıdonyń kózi baqyraıyp ketti. Ol eńkeıip, qorǵanyp, qolynyń kógergenin sezip, aıaǵyn sermep jiberdi. Adrenalın júıesi aýyrsynýdyń kúsheıýine beıimdelgendikten, onyń tynysy dirildegen ókpelerinen shyǵyp ketti. Onyń jarqyraǵan kózderi meni eshqashan jibermedi.
  
  
  Ol artqa taıyp bara jatqanda men onyń artynan bardym. Ol jaralanǵan qolyn ysqylaýdy qoıdy. Ol myltyqty sezip, qolyn artqa sozdy.
  
  
  Kenet ol tizerlep qulap, oń qoly qarýǵa qaraı umtyldy. Men onyń qolyn tolyq sozǵansha kúttim, sosyn shyntaǵynan gazetti sherttim. Súıek synyp, onyń erninen haıýannyń aıqaıy shyqty.
  
  
  Joǵaryda bir jerde men dárigerdiń daýysyn estidim... — Gıdo ma? ol aıtty. "Gıdo! Sen qaıdasyń?'
  
  
  Gıdo osy qarańǵy jertóle bólmesinde buryshta turdy, onyń qoly jaraqatsyz qarý-jaraqqa qaraı laqtyrylǵan kezde beti aýyryp burmalandy. Men qarý-jaraǵymnyń murnyna tómennen, tanaýynan soǵýyna ruqsat bergenimde, onyń saýsaqtary tutqanyń aınalasyna jabyldy. Onyń murny janshylyp, súıek synyqtary onyń óltirýge qumar mıyna enip ketken.
  
  
  Onyń qandy júzinen tesilgen, jylap turǵan aıqaı estildi. Sosyn arqasyna qulap, julqynyp, tońyp qaldy. Men tizerlep turyp, jarǵanatty sol qolyma aýystyrdym da, myltyqty oń qolymmen ustadym.
  
  
  Joǵary qarasam, baspaldaqtyń basynda qara kıingen eles keıipti kórdim. Qoldary sozylyp, qanjar tárizdi tórt tyrnaǵynan aqyryndap qara suıyqtyq tamshylap turdy. Ol baspaldaqtyń basyna toqtady, men Changtyń sóılegenin birinshi ret estidim, onyń aıtqan eki sózi meniń tamyrlarymda qan uıyǵyshyn týdyrdy.
  
  
  '" Latrodectus Mactans ", — dedi ol monotondy túrde.
  
  
  Ostiń kúmándi lázzatynyń arqasynda aman qalýǵa úıretý Men onyń tyrnaqtarynan ne tamshylaıtynyn bildim: qara jesirdiń konsentrasıalanǵan ıa.
  
  
  
  8 taraý
  
  
  
  
  Solaı boldy. Qatelikke jol joq edi. Nemese men qutylamyn, tez jáne dál, nemese ol meni alyp, jer betindegi kez kelgen tirshilik ıesi shyǵaratyn eń zulym ıad biri arqyly etimdi jaryp jiberedi. d shaqyldaq jylanǵa qaraǵanda on bes ese kúshti. Biraq ólim, eger bul qandaı da bir jubanysh bolsa, jaqyn arada osy qytaılyqtyń árbir alyp tyrnaǵynan tamshylap turǵan myńdaǵan órmekshilerdiń ýyna teń keletin qoqystyń kesirinen bolýy múmkin.
  
  
  Ol maǵan qarýsyz júrgendeı, aza tutý sherýinde kele jatqan bireý sıaqty birtindep jaqyndady. Onyń artynda, baspaldaqtyń basynda, mysqyldaı jymıyp tómen qarap, doktor Inýrı eki ústel tenısshisimen qoshtasqandaı kezdeısoq qoshtasý qımylyn jasady da, kózden ǵaıyp boldy.
  
  
  Men bólmege odan ári sheginip, aq boıaýmen boıalǵan ústeldi men jaqyndap kele jatqan Changtyń arasyna qoıdym. Onyń júzi mánersiz, tynysy tynymsyz, qara kózderi qımylsyz qaldy.
  
  
  Men aıaǵymdy birge qoıdym. Bul atys nátıjeleriniń nashar bolatyn ýaqyty emes edi. Men Gıdonyń tapanshasy týraly durys aıttym. Bul 22 kalıbrli "Treho" modeli 1. Selektordyń tutqasy atys jyldamdyǵyna ornatyldy: men trıggerdi tartqan kezde segiz dóńgelek jarylyp ketti, men olardyń barlyǵyn Chıangtyń súıekti keýdesine tıgizgim keldi. Eger men onyń basyn kózdesem, onyń mehanızminiń keri qaıtarylýyna baılanysty oqtardyń bir bóligin jiberip alý múmkindigi bar edi.
  
  
  Chang baspaldaqtyń túbinde, bólmeniń janynda, batyp ketken betin jaýyp turǵan kóleńkede toqtady. Sosyn qara jeńdi qoldar, ólim baletiniń salqyn prelúdıasyndaı gıpnozben alǵa-artqa terbelip turǵan álgi jıirkenishti qoldar tabaldyryqtan attady.
  
  
  Men myltyqty eki qolymmen kóterdim. Baıaý, qısyq qabir qoldary salt-dástúr boıynsha alyp jylanbalyqtar sıaqty buralyp, anda-sanda qalyń ýdyń tamshysy tyrnaq boıymen jerge domalap ketetin.
  
  
  Men tapanshanyń qolymda terbelip turǵanyn sezdim, biraq oq atýǵa degen qulshynysymdy jeńdim. Men Changtyń bólmege, jaryqqa qaraı jyljyǵanyn qaladym.
  
  
  Men bulshyq etterim men sińirlerimdi kútý kerneýinen bosatý úshin qarýymdy abaılap túsirdim. Dál osy sátte Chang ústeldiń ústinen sekirdi.
  
  
  Eki qolǵa ýaqyt joq. Endi muqıat nysanaǵa alýǵa ýaqyt joq. Jambasymdy sermep, men myltyqty kóterip, trıggerdi tarttym.
  
  
  Jarylys boldy... tolyq tynyshtyq.
  
  
  Gıdonyń ǵajaıyp ólim kóligi keptelip qaldy.
  
  
  Chang ústeldiń arǵy jaǵynda saýsaqtaryn meniń kózime tıgizip turdy. Súńgip bara jatyp, men qaǵaz taıaqshamen urdym, biraq ol qolyn tartyp alǵan kezde ǵana aýamen kezdestim. Ol ústeldi tez aınalyp ótip, jan-jaqqa jyljydy, biraq ol qozǵalǵanda men de solaı istedim, aramyzda birdeı qashyqtyqty saqtadym.
  
  
  Bar bolǵany mıkrosekýnd aralyǵymen qara, maıly tyrnaqtar tórt jebe sıaqty alǵa qaraı jypylyqtap, kózimdi izdedi. Men myltyqty qaltama salyp, jarǵanatty alǵa-artqa sermep, tek aýaǵa soqtym.
  
  
  Meniń mıymdaǵy jáne kózimdegi árbir gram konsentrasıa Chıangtyń árbir yqtımal ólimge ákeletin shabýylynyń baǵyty men jyldamdyǵyn baǵalaýǵa tyrysty.
  
  
  Onyń men úshin jasaǵan gıpnozdyq órnekteri aqyrynda ólimmen aıaqtalatyn eski shabýyl josparynyń kúrdeli qurylymynyń bir bóligi ǵana boldy. Aýany tesip ótken tyrnaqtar jaqyndaı berdi, qoldar bir-birinen alystady, kózder qarańǵy, álsiz qozǵalysty ustap turý úshin barǵan saıyn shıelenise tústi. Sosyn bir sát beıqamdyq, etke qadalǵan tyrnaqtardyń ótkir azaby, sosyn azap pen ólim boldy.
  
  
  Eger ólim Chang úshin erterek bolmasa.
  
  
  Men soıyldy onyń ıegine baǵyttadym, ol basyn artqa tartqanda, men bar kúshimdi sol qolymmen ústeldi onyń asqazanyna soqtym. Ol tunshyǵyp, artqa shegindi, biraq tez tepe-teńdigin qalpyna keltirip, qaıtadan shabýyldady.
  
  
  Aldymdaǵy ústeldi syrǵytyp, men oǵan qaraı júrdim. Chang óz ornynda turdy.
  
  
  Onyń sol qoly kenet meniń kózime qaraı umtyldy. Men basymdy artqa tastadym, biraq bul fınt ekenin kesh túsindim. Onyń oń qoly tómen qaraǵan, eki ýly naıza ústeldi alǵa qaraı ıterip turǵan qolymnyń bilegindegi tamyrlar toryna baǵyttalǵan.
  
  
  Sońǵy mınýtta men ústeldi tartyp aldym, Chang óz kezegin óteýge tyrysty. Ol keshigip keldi. Onyń kishkentaı saýsaǵy nysananyń ústinen ushyp ketti, al suq saýsaǵynyń uzyn tyrnaǵynyń ushy ústeldiń ústińgi jaǵyna soǵyldy.
  
  
  Oń qolymmen onyń basynan taıaqpen urdym. Men ústeldi basqa jaqqa burǵanymda, ol odan aýlaq bolý úshin eńkeıip ketti. Men synǵysh syqyrlaýmen marapattaldym. Ysqyrǵan tynys, abyrjýmen aralasqan ashý Chıangtyń erninen ushyp ketti. Tórt dúımdik tyrnaq dirildep, ushy aǵashtyń tereńinde turdy.
  
  
  Men ústeldi taǵy da oǵan qaraı jyljyttym. Thong bul týraly endi estigisi kelmedi. Ústel onyń nıetine kedergi keltirdi. Onyń sol qoly meniń betim men kózimdi izdedi, al oń qoly ústeldi ustap, ony meniń qolymnan tartyp almaq boldy.
  
  
  Aramyzda aq boıaýmen boıalǵan aǵashta boıalǵan, synǵan shege dirildep turdy; ushy mınıatúralyq jebe tárizdi jumsaq shyrshada bir jarym mıllımetrden aspaıtyn, barlyǵy bir núkteden ekinshi jaǵyna jarylǵan ólimge ákeletin ýmen jabylǵan .
  
  
  Sol qolymmen Chıangtyń joǵary soqqylarynyń birinen jaltaryp, men onyń ústelge jabysyp turǵan oń qolyn jarǵanatpen urdym. Chang kózine tolqýdyń jarqylymen ketip qaldy.
  
  
  Men onyń kútkenin bildim: bir sát abaısyzdyq. Men soqqy berý úshin ústeldiń ústine eńkeıgenimde, onyń sol qolynyń aldynda arqam men moınym ashyq qaldy.
  
  
  Eger ol ornynda turyp, ústeldiń astyńǵy jaǵyn ustaı berse, ol meniń moınyma taza jáne sońǵy sol qolmen soǵý úshin bileginen basqa eshteńeni aýystyrmas edi. Bul men qaıtalaǵym kelmeıtin sóılem boldy, biraq Chang men qaıtalaımyn dep úmittendi.
  
  
  Men taıaǵymdy qorqytyp bulǵap, ústeldi aqyryn oǵan qaraı ıterip jiberdim. Aǵash qaıtadan qol jetetin jerge jetken sátte Chang oń qolyn sozyp, ústeldi asyǵa ustady.
  
  
  Biz ústeldiń aınalasynda arqan tartys pozısıalaryn qaıta ornattyq, men onyń tynymsyz shabýylynan jaltaryp, alǵa-artqa sekirgenimde onyń qolyn basyma qaraı sozdyq.
  
  
  Kenet men tizerlep qulap, ústeldiń astynan shyǵyp kettim.
  
  
  Chıangtyń oń qolyndaǵy ekinshi uzyn tyrnaq úzilip, únsiz edenge qulap tústi.
  
  
  Ol tańdanysynan aıyǵyp úlgermeı jatyp, men qaıta turdym. Mine, men onyń kózinen qorqynyshty birinshi ret kórdim. Onyń oń qolyndaǵy qarý-jaraq endi múldem doǵal boldy.
  
  
  Men taǵy da ústeldi ustadym. Bul Chang ólimge ákeletin qaýip-qaterge baılanysty ǵana elemeıtin qadam boldy. Sol qolyn sozyp, ol qaıtadan aǵashtyń túbinen ustady. Mine, biz sol jerde oramal kólemindegi eki dýelıst sıaqty turdyq, sanaýly ǵana qımyldar men ólim óte jaqyn.
  
  
  Men osy ólimge ákeletin qanjarlardyń astynda, ómirge qaýip tóndiretin, taıaqshanyń bir soqqysymen onyń betin jaryp jiberý úshin Changqa jaqyndaý azǵyrýymen kúrestim. Ár sekýnd saıyn múmkindikter meniń paıdama kóbirek boldy. Men aldymdaǵy arsenaldy eki ese qysqarttym. Meniń kútýge múmkindigim bar edi. Biraq Chang syndy. Ol adam naızasyndaı basyn alǵa shyǵaryp, ústeldiń ústinen júgirdi.
  
  
  Men jarǵanatty laqtyryp, bir jaqqa sekirdim de, eki qolymmen onyń bileginen ustadym. Onyń tyrnaqtary meniń etimdi qara, jyltyr azý tister sıaqty izdedi. Onyń bulshyq et denesi ústelge betin tómen qaratyp sozylǵan.
  
  
  Men bir qolymdy onyń bileginen alyp, shyntaǵymmen moınyn ústelge qoıdym, al ekinshi qolymdy artqa tarttym. Ol meniń salmaǵymmen jáne qolymmen kúresti, júıkelerim men bulshyqetterim jyrtylyp, súıegim syndy. Onyń aýzy únsiz aıqaılap ashyldy. Men qysymdy bosatqanymda onyń qoly dármensiz ústeldiń shetine qulap tústi. Then entigip jatyp qaldy. Onyń kózderi shydamsyz azap pen óshpendilikti bildirdi.
  
  
  Men artqa sheginip, oǵan qaradym.
  
  
  Ekeýmiz de bir ýaqytta kórdik: synǵan tyrnaq áli aǵashta shyǵyp turdy, men Changtyń aýyrǵanyna jáne sońǵy shabýylynda ony paıdalaný úshin paıdasyz qolyna qaramastan, ony tartyp alýdy sheshkenin bildim. Ol jaraqatsyz oń qolyna kóterilgende, men onyń janynan ótip bara jatyp, qolynyń búıirinen moınyna karate soqqysyn tıgizdim, bul onyń betin aǵashqa jaryp jiberdi.
  
  
  Onyń isheginen qorqynyshty aıqaı estildi, ol jylan tárizdi aınala bastaǵanda, ústeldiń aq qurbandyq ústeliniń ústinde alǵa-artqa terbeldi.
  
  
  Oń kózinen tyrnaǵynan synyq shyǵyp turdy. Denesi ıad kónip, ústelden taıyp, edenge kúńgirt soqqymen qonǵan kezde ol áli de aıqaılady.
  
  
  Meniń ony ólgenderdi qasterleýge de, Gıdo men Chıangtyń máıitterin osy qarańǵy arenada qaraýdy jalǵastyrýǵa da ýaqytym bolmady. Meniń doktor Inýrıske bir isim boldy, men baspaldaqpen tez kóterildim.
  
  
  Úıdiń syrtynda men "Mersedes" motorynyń gúrilin estidim. Men esik aldynan shyǵyp kettim, dál sol kezde kólik qıyrshyq tasty laqtyryp, kireberis joldan shyǵyp, úıdiń buryshyna tyǵylyp qaldy. Men aldyńǵy oryndyqta bir qyzdy jıirkenishti jyndymen kúresip jatqanyn kórdim.
  
  
  Men vıllanyń buryshyna jetkende, kólik qaqpaǵa qaraı eńistiń basynda turdy. Ol menen buryn qaqpanyń aldynda bolatyn edi, biraq qorshaýdy ashý úshin doktor Inýrıs toqtaýy kerek. Sosyn men ony qýyp jetip, bas súıegin jaryp jiberemin. Doktor Inýrıs te dál osylaı oılaǵan bolýy kerek.
  
  
  Oń jaqtaǵy esik ashylyp, qolymen buralǵan qyzdyń denesi birinshi bolyp ushyp ketti.
  
  
  Kólik qaqpaǵa qaraı umtylǵan kezde men oǵan qaraı júgirdim. Tómende tejegishter syqyrlady, Inýrıs ony kenet toqtatyp, kólikten shyǵyp ketti. Faralardyń jaryǵynda ol qaqpany ashqysy keldi.
  
  
  Meniń qazir oǵan ýaqytym bolmady.
  
  
  Men qyzdyń qasynda tizerlep otyryp, onyń basyn qolyma aldym. Onyń betine qarasam, Inýrıs qaqpadan shyǵyp bara jatqanda qozǵaltqyshtyń gúrilin taǵy estidim.
  
  
  Qyz qozǵaldy.
  
  
  Shyǵysta aspan ashyq tústi. Tuman seıilip, teńizden sergitetin samal soǵyp turdy.
  
  
  Qyz kenetten esin jıdy, qorqynyshtan kózi baqyraıyp ketti.
  
  
  —Qazir bári jaqsy", — dedim men ony qatty qushaqtap. "Ol ketip qaldy, meniń oıymsha, ol eshqashan bul jerge oralmaıdy".
  
  
  Men onyń denesindegi shıelenistiń jeńildegenin sezdim, birneshe mınýttan keıin ol maǵan qarap, kúlimsirep úlgerdi.
  
  
  Bul keremet boldy.
  
  
  
  9 taraý
  
  
  
  
  Biz otyrdyq podezd baspaldaqtary men ishinen alyp shyqqan sýsyndarmen. Inýrıstiń qolyndaǵy skochta eshnárse bolǵan joq. Boıjetken shyntaǵyndaǵy birneshe syzattardan basqa qalypty kórindi.
  
  
  Men odan kirgisi kele me dep suradym, biraq ol basyn shaıqady. Men ony kinálaı almadym. Ósip kele jatqan tańnyń atysynda vılla óte tartymdy kórinbedi. Synǵan jáne synǵan qyzǵylt sylaqtyń kesekteri isip, eski mas adamnyń murnyndaǵy kapıllárlardyń jarylýy sıaqty qara tot daqtary búkil betke tarady.
  
  
  Joq, men ony endi kirgisi kelmegeni úshin kinálaı almadym. Ol úshin bul shynymen de qorqynyshty oqıǵalar týraly estelikteri bar, tipti Gıdo men Thongtyń máıitteri qosymsha, qorqynyshty janasý retinde bolmasa da, shynymen de qorqynyshty úı boldy.
  
  
  Ol baspaldaqtyń buryshyndaǵy qabyǵy arshylǵan aǵash baǵanalardyń birine súıenip, teńizge qarady.
  
  
  Men oǵan Gıdo men Thongtyń qaıtys bolǵanyn aıttym. Ol jańalyqty ádilettilik qashanda óz baǵytyn ustanatyn, al zulymdyq jazadan qutyla almaıtyn dúnıede mundaı nárse bolmaı qoımaıtyndaı bas ızep qabyldady.
  
  
  Men onyń sóıleýin talap etken joqpyn. Ol daıyn bolǵan kezde muny jetkilikti túrde jasaıdy. Men muny bildim. Biraq aldymen ol otyryp, balǵyn samaldan, qylqan japyraqty aǵashtardyń hosh ıisinen jáne doktor Inýrıs pen onyń kishkentaı bandasynan taza ekenin sezinýden lázzat alýy kerek edi.
  
  
  Basyn artqa eńkeıtip, altyn shashy eski baǵanadaǵy jastyqqa uqsap, jańa kúnniń taza aýasynan lázzat aldy.
  
  
  Aqyry ol sóılegende, onyń daýysy oılana estildi. "Bul jerde óte súıkimdi", — dedi ol. — Oı, men dál osy jerde, osy jerde aıtqym kelmeıdi. Aıtaıyn degenim, bul jerde Rıvera boıynda aǵashtar, gúlder, teńiz, aspan jáne kún bar. Men munda basqa ýaqytta, basqa bireýmen kelgenimdi qalaımyn. Biraq tipti doktor Inýrıs sıaqty adam onyń sulýlyǵyn óshire almaıdy. Al endi ol munda joq bolǵandyqtan, men osynda qalǵym keledi. Kem degende biraz ýaqytqa. Biraq bul múmkin emes, qazir emes. Meniń áli de isterim bar. Inýrıstiń qashýy eń bolmaǵanda men úshin bastamasy ǵana boldy. Ol qaıtyp keledi dep oılamaısyń ba, Nık?
  
  
  Men basymdy shaıqadym. —Joq, ol munda qaıtyp kelmeıdi", — dedim men. —Biraq bul onyń qaıta paıda bolmaıdy degendi bildirmeıdi. Men ol sıaqty adamdardy buryn biletinmin. Olar qorlanǵandy unatpaıdy. Olar josparlarynyń buzylýyna jol bere almaıdy. Al olar jasaǵan kezde, olar ádette kek alǵysy keledi. Olar kek almaıynsha tynyshtalmaıdy, tipti bul jyldarǵa sozylsa da. doktor Inýrıs dál osyndaı adam.
  
  
  "Olardy qalaı toqtatasyń?"
  
  
  — Sen olardy óltirip jatyrsyń. Qutyrǵan ıtter sıaqty.
  
  
  Ústinde kók tústi jumys kóılegi, ústinde birneshe túımeleri ashylǵan, djınsy shalbary aǵarǵan. Tańerteń, qorqynyshty túnnen keıin jáne onyń bólmesindegi chemodanynan asyǵys alyp shyqqan kıiminde, bir durys emes qımyl Gıdony atýǵa májbúr etýi múmkin, eger ol jaqsy bolsa, jaqsy kórindi tańerteń, kazınoda, men ony alǵash kórgen sátte.
  
  
  Ol tizesin kóterip, qoldaryn olardyń aınalasyna qoıdy. Ol kózin jáne mańdaıynan basqanyń bárin jaýyp turatyn altyn shapanymen betin jabý úshin basyn ıdi. Ol maǵan tizesiniń ushynan qarady.
  
  
  "Sen osynda otyra alasyń, Nık", - dedi ol. "Sen meni doktor Inýrısten bosattyń. Bul meniń suraǵanymnyń bári.
  
  
  —Meniń esimde bes franktyq kisi óltirý týraly buıryq týraly birdeńe bar sıaqty", — dedim men.
  
  
  Ol basyn kóterip kúldi. "Men kelisimshartty oryndaldy dep sanaımyn", - dedi ol. "Men seni ermek úshin óltiretin Gıdo sıaqty adam dep sanamaımyn".
  
  
  —Alys emes", — dedim men. "Biraq keıbir adamdardy óltirý kerek. Meniń oıymsha, doktor Inýrıs sol adamdardyń biri sıaqty.
  
  
  —Sen oılaǵannan da duryssyń", — dedi ol. —Biraq bul sizdiń problemańyz bolmaýy kerek. Múmkin, qajet bolsa, basqa jerden kómek taba alamyn.
  
  
  —Meniń oıymsha, bul qazir meniń problemam", — dedim men. "Múmkin, sodan keıin doktor Inýrıs sizben qarym-qatynas jasaǵysy keletin shyǵar, men onyń maǵan da bir nársesi bar dep oıladym. Men saǵan aıttym ǵoı, ol sıaqty adamdar óz josparlaryna kedergi jasaýdy unatpaıdy. Men onyń josparlaryn sál buzǵanyma senemin. Bul meni onyń qaıda ekenin, ne istep jatqanyn bilmeı uıyqtaýyma nemese densaýlyǵyma sonshalyqty paıdaly bolmaıtyn qandaı da bir ıntrıgaǵa túsip jatyrmyn dep oılaýyma ákelýi múmkin.
  
  
  —Meniń oıymsha, seniki durys, Nık", — dedi ol. — Biraq sen ózińe qamqor bola alasyń. Maǵan jáne meniń ýaıymdaryma toqtalýdyń qajeti joq.
  
  
  Men turdym. — Sen solaı bolǵanyn qalaısyń ba?
  
  
  Ol maǵan qarap eshteńe aıtpady. Ol jaı ǵana meniń kózime qarady. Men onyń kózinen jas aǵyp jatqanyn kórdim. Ol basyn shaıqap, qatty jutyp qoıdy.
  
  
  Men onyń janyna otyrdym da, onyń ıyǵynan qushaqtadym. 'Onda bári jaqsy. Qandaı jaǵdaı bolmasyn, biz bárin birge túzetemiz. Jaraıdy ma?'
  
  
  —Jaraıdy", — dedi ol úlken kúlimsirep.
  
  
  "Aıtpaqshy, — dedim men, — meniń oıymsha, jeńimpaz kombınasıany buzý aqymaqtyq. Men bul dúnıeniń sońyn eshqashan jiberip almas edim".
  
  
  —Rahmet, Nık", — dedi ol.
  
  
  —Al endi bir nárse úshin", — dedim men.
  
  
  'Ne?'
  
  
  "Dál qazir, tez arada, basqa birdeńe bolmaı turyp, maǵan óz atyńyzdy jáne munyń bári ne ekenin aıta alasyz ba?"
  
  
  —Bul uzaq áńgime", — dedi ol. "Nege ózińe taǵy bir sýsyn quıyp, osynda, ózińe yńǵaıly bolatyn kolonnanyń janyna otyrmaısyń?".
  
  
  Men turdym. "Men munyń bárin jasaýǵa daıynmyn. Biraq men taǵy bir qadam jasamas buryn, aspan qulaǵanǵa deıin nemese podezdiń tóbesi saǵan qulaǵanǵa deıin, nemese men tabaldyryqtan súrinip, moınymdy syndyrǵanǵa deıin, men seniń kim ekenińdi jáne ne isteýge tyrysatynymyzdy bilgim keledi.
  
  
  Bul odan avtomatty kezek sıaqty ushyp ketti.
  
  
  "Meniń atym Pennı Daýn jáne biz Amerıka Qurama Shtattarynan 15 mıllıard dollardy urlaýdyń aldyn alýǵa tyrysamyz".
  
  
  
  10 taraý
  
  
  
  
  Pennı tańy. Balmuzdaqty ózime quıyp alǵan spırtpen aralastyryp jatqanda, men bul esimdi ózime birneshe ret aıttym. Bul esim oǵan jarasady. Bul onyń kóńildiligine, altyn shashyna, kúıgen terisine jáne qıyndyqtar oǵan qarsy bolǵan kezde ony qabyldaýǵa daıyn bolýyna sáıkes keldi.
  
  
  Men oǵan qarama-qarsy baǵannyń túbinde otyrdym. "Al, Pennı, maǵan osy oqıǵany aıtshy".
  
  
  Ol sharshaǵan betin kún jylytýy úshin basyn baǵanaǵa tiredi. "Pennı Daýnnyń áńgimesi, — dep bastady ol jumsaq ári oıly daýyspen, — meniń ákem Fılıpp Daýnnyń áńgimesinen bastalady..."
  
  
  Fılıpp Daýn Qytaıda amerıkandyq mısıonerdiń otbasynda dúnıege kelgen. Olar naýqastarǵa qaraıtyn, kedeılerge kómektesetin jáne Fılıpp Daýnnyń balalyq shaǵy ótken aýylda turdy. Qytaılyq ómir salty jas Fılıp biletin jalǵyz nárse boldy.
  
  
  Jas Fılıpp Donnyń kóptegen dostarynyń arasynda qart Djı Shan Djo da bolǵan. Ol aýzynyń eki jaǵyna salbyrap turǵan uzyn aq murty bar, aryq, órkeshti adam edi. Onyń terisi pergament tárizdi, biraq qoldary jas jigittikindeı ıkemdi bolatyn. Sze Shan Djo jas kezinde belgili sıqyrshy bolǵan.
  
  
  Fılıp Daýn aýyldaǵy qarttyń súıiktisi bolǵan jáne ol Fılıpke óziniń keıbir qýlyqtaryn úıretken. Djı basqatyrǵyshtar men kúrdeli zattardy jaqsy kóretin. Ol jınaǵan kúrdeli jáshikter sıaqty zattardy oıýǵa kóp saǵat jumsaı alatyn - qoraptyń ishindegi qoraptyń ishindegi qorap, olardyń kúrdeli, biraq qarapaıym kombınasıasyn biletin adam ǵana asha alatyn. Bir jerdi basý, ekinshi jerdi jeńil túrtý qoraptyń ashylýyna sebep boldy.
  
  
  Djı Shan Djo jas Fılıpke osy trúkterdiń ónerin úıretti; jáne Fılıp ata-anasyn Amerıkaǵa aparýǵa májbúr bolǵan kezde, ol buryn-sońdy bilmegen, ol olardy jasaýda óte sheber boldy. Djonyń kúrdeli basqatyrǵyshtary... . Qarıa olardyń dostyǵyn eske alý jáne qurmetteý úshin Fılıppke óziniń jáshikteriniń birin, pil súıeginen jasalǵan ádemi oıýlarmen kómkerilgen óner týyndysyn syıǵa tartty. Fılıp Daýn ata-anasy Amerıkaǵa oralǵan kezde on jasta edi. Ol qartty da, onyń sabaǵyn da umytqan emes. "Ómir sıqyrǵa toly", — dedi Sze . Shan Djo balaǵa jıi aıtatyn. "Siz onyń qandaı aıla-sharǵy jasaıtynyn nemese qandaı ǵajaıyptar jasaıtynyn eshqashan bilmeısiz. Bul barlyq ýaqyttaǵy eń keremet shoý".
  
  
  Amerıkada turǵanda Fıllıp jumbaqtar men sıqyrly amaldardy sheshýdi jalǵastyrdy. Ol qulyptardy jaqsy kóretin. Kiltti qulyptar, aralas qulyptar — osynyń bári ony tań qaldyrdy. Fılıp ýnıversıtetke túsken kezde ol ınjenerlik mamandyqty oqyp, bir kezderi bankter úshin qaýipsizdik júıelerin ázirleıtin fırmaǵa jumysqa ornalasty. Bul Fılıpp Daýn úshin tamasha jumys boldy.
  
  
  Kóp uzamaı ol óziniń mansabynda qaýipsizdik júıelerin jobalaýdaǵy sıqyrly talantynyń arqasynda belgili bir bedelge ıe bola bastady. Basqa fırmalar habarlasqanda, ol bızneske ózi kiristi. Onyń bedelin eskere otyryp, úkimettiń kóp uzamaı tapsyrma alý úshin onymen baılanysýy ǵajap emes.
  
  
  Altyn qoımasy men Fort-Noks AQSH-ta derlik sınonımge aınaldy. Biraq kóptegen adamdar qazir Manhettendegi Nassaý kóshesiniń astyndaǵy Federaldy rezervtik júıeniń qoımasynda álemniń kez kelgen jerine qaraǵanda kóbirek altyn bar ekenin bilmeıdi. Al úkimet bul qoımany jańartý týraly sheshim qabyldaǵanda, ol Fılıpp Daýnǵa júgindi.
  
  
  Pennı Daýn ornynan turyp, aıaǵyn astyna qoıdy. Men oǵan taǵy bir staqan ákeldim, ol óz tarıhyn aıtyp otyryp, bir jutym aldy.
  
  
  —Fılıp Donnyń adal adam bolǵany jaqsy", — dedim men.
  
  
  — A, — dep sybyrlady ol, — biraq bul oqıǵa ol týraly emes. O, onda ıá, — dep qosty ol asyǵys. "Bul máselede qatelespeńiz. Aqsha, altyn nemese zergerlik buıymdar nemese olar odan qorǵaýdy suraǵan kez kelgen nárse ony qyzyqtyrmady. Ol úshin Djı Shan Djony maqtan tutatyn nárseni jobalaý qıyn mindet boldy. Mine, ony qozǵaǵan nárse. Bir ýaqytta qarapaıym jáne kúrdeli qulyptardy jobalaý".
  
  
  "Sondyqtan Nassaý kóshesindegi qoımadaǵy qaýipsizdik júıesin jańartý onyń eń úlken mindeti boldy", — dedim men. — Al ol bitti me?
  
  
  Ol jumbaq kúlimsirep kúldi. 'A, ıá. Ol jasady. Bul onyń ómirindegi eń uly shedevrge aınaldy..."
  
  
  Úkimet seıfti ashý úshin qajetti kombınasıany eshkim bilmeıtinin, oǵan kirý úshin eshkimde qajetti aqparat joq ekenin aıtqandy unatady. Biraq, árıne, Fılıp Daýn ony biletin jalǵyz adam. Ol qoımany jobalaǵannan beri úkimet ony qaýipsizdik sharalarynyń sapasyn qamtamasyz etý úshin keńesshi retinde jaldady. Ol qaýipsizdik salasyndaǵy sońǵy jańalyqtarǵa nemese urlyq ádisterine sáıkes barlyq qajetti ózgeristerdi engizedi. Ol qorǵanys júıesiniń ómirlik mańyzdy bóligi bolyp tabylatyn qarýly qaraýyl retinde kimdi jumysqa alatyny týraly túpkilikti sheshimdi ózi qabyldaıdy. Fılıp Daýn uzaq jáne baqytty ómir súre alar edi. Ómir jaqsy boldy. Ol óte qurmetti jaǵdaıda boldy, ol ádemi áıelge úılendi jáne olardyń ekeýi de óte adal qyzdary boldy: Pennı.
  
  
  Biraq ómir barlyq qýlyqtarǵa toly boldy, Djı Shan Djo muny talaı ret aıtqan. Al bir kúni bul ólimge ákeletin sıqyr bárin ózgertti.
  
  
  Jazdyń aptap ystyq kúni edi, Tańnyń otbasy qalanyń aptap ystyǵynan qutylý úshin jaǵajaıǵa bardy. Olar keshke qaıtyp kelgende, sharshap-shaldyǵyp, jaqsy demalyp, Bul oqıǵa bolǵan kezde olar úıden birneshe shaqyrym jerde boldy. Basqa jaqtan kele jatqan kóliktiń júrgizýshisi rúldi basqara almaı, Daýnnyń kóligimen betpe-bet soqtyǵysqan. Fılıptiń áıeli áp-sátte óltirildi. Fılıptiń ózinde birneshe syzattar ǵana bolǵan. Biraq Pennı Daýn basyn aldyńǵy áıneginen ótkizdi. Ol jan túrshigerlik túrge ıe boldy.
  
  
  Dárigerler qyzdy múmkindiginshe tańyp tastady, biraq Fılıpke basqa eshteńe isteı almaıtyndaryn aıtty. Ol ómir boıy tyrtyqta qalady; al Fılıp Daýn balasy úshin osyndaı aýyr zardaptarǵa ákep soqtyrǵan bul jazataıym oqıǵa úshin ózin kináli sezindi. Pennı basqa balalar kórsetýi múmkin qatygezdikpen betpe-bet kelip ósti: onyń pishini buzylǵan, tyrtyqty betin mazaq etý. Bul Fılıpke tıynnan da kóp tıgen sıaqty. Ol Pennıdi onyń usqynsyzdyǵynyń ornyn toltyrý úshin barlyq jaǵynan búldirdi, bul ol úshin áýesqoılyqqa aınaldy. Ol ony ekstravaganttyq saıahattarǵa apardy, ony eń jaqsy mektepterge jiberdi, fortepıano men án muǵalimderin, bı muǵalimderin jaldady, konsertterge, baletke, teatrǵa, ol úshin bárine apardy. Jáne, árıne, ony eldegi barlyq plasıkalyq hırýrgtarǵa apardy.
  
  
  Aı saıyn basqa dáriger jáne aı saıyn birdeı jaýap bolatyn sıaqty: tyrtyq tinderi, deformasıa tym toly. Basqa eshteńe isteý múmkin emes edi. Eseıe kele, mektepke barǵannan keıin jáne oqýyn bitirgennen keıin Pennı tyrtyqtarymen ómir súrýdi úırendi. Ol jaqsy beıimdelip, ómiri aıaqtaldy dep sendi. Biraq onyń ákesi onyń narazylyǵyna qaramastan, bul sıqyrly hırýrgty izdeýde tabandylyq tanytty.
  
  
  Biraq ol bar bolyp shyqty. Jáne bir kúni ol kútpegen jerden Fılıpp Daýnnyń Manhettendegi keńsesine eskertýsiz jáne kútpegen jerden keldi. "Men túsinemin, — dedi álgi kisi, — siz qyzyńyzǵa hırýrg izdep júrsiz be?
  
  
  - Iá... biraq sen kimsiń...?
  
  
  —Men sol hırýrgpyn", — dedi er adam. 'Men ózimdi elestete alamyn ba? Doktor Lotar Inýrıs.
  
  
  
  11 taraý
  
  
  
  
  Sonymen, doktor. Inýrıs qarapaıym aıyrbastaýdy bildirdi: bir tıyn úshin jańa betke aıyrbas retinde Federaldy rezervtik júıeniń qoımasyna qol jetkizý.
  
  
  Bul kúlkili bolyp kórindi. Muny tek esi aýysqan adam ǵana usynar edi, al esi aýysqan adam ǵana qabyldaıtyn. Bul Lotar Inýrıs pen Fılıp Daýn birdeı aqylsyz boldy degendi bildirmeıdi. Eger Fılıp Daýn esinen tanyp qalsa, onda ol qyzyna degen súıispenshiliginen esinen tanyp qaldy. Barlyq ata-analar balalary úshin birdeńe jasaǵysy keledi; Fılıp tótenshe sharalarǵa bardy. Al Fılıpp Don úshin baǵa joǵary boldy. Odan qolynan keletin eń joǵary baǵany tóleýdi surady: onyń shedevrin joıý. Ol jobalaǵan qoımanyń temirbeton qabyrǵalary bar. Bul Nassaý kóshesinen jıyrma jeti metr tómen. Syrtta kúrdeli qos kilt júıesi bar qaqpa bar. Biraq qoımanyń ózine úsh metrlik toqsan tonnalyq bolat sılındr arqyly ótetin tar jol arqyly qol jetkiziledi. Sılındr júz qyryq tonnalyq ramada aınalady. Kireberis jabylǵan kezde sılındr sonshalyqty burylady, sondyqtan jaqtaý qatty bolatpen toltyrylady, sodan keıin bótelkedegi úlken tyǵyn sıaqty bir santımetrge batyrylady. Ol germetıkalyq, sý ótkizbeıtin jáne barlyq elektrondy jabdyqtardy, teledıdardy jáne basqa da kózdeý jabdyqtaryn, sondaı-aq eldegi eń iri bólimshelerdiń birinen turatyn adam qaýipsizdigi júıesin aıtpaǵanda, ýaqytsha qulyptaýly: mergender júıeli túrde jattyǵady. atys jáne avtomatty qarýmen.
  
  
  Dabyl júıesi ǵımarattan kez kelgen shyǵýdy bógeı alady. Al qoımanyń ishinde qulyptalǵan bólimder, úshtik qulyptar bar. Olardyń quramynda AQSH-tan jáne jetpiske jýyq basqa elderden quıma túrinde shamamen on tórt myń tonna altyn bar. Árbir bloktyń salmaǵy shamamen on eki fýnt. Bul qaltańyzda alyp júrýge bolatyn nárse emes jáne siz muny júk kólikteriniń búkil parkinde baıqamaı jasaı almaısyz.
  
  
  Altyndy sol jerden alý Djı Chjan Djoǵa unaıtyn jumbaq edi. Jáne ol Fılıpp Donnyń sheshimin de jaqsy kórer edi. Bul bir ýaqytta qarapaıym jáne kúrdeli boldy.
  
  
  Alǵashqy kezdesýde eki er adam óz sharttarymen betpe-bet keldi. Fılıpp Don, qyzynyń tragedıasyna áýestengen adam, óziniń qaıtalanbas sıqyryn doktor Lotar Inýrıstiń sıqyryna aıyrbastaýdy birden sheshken joq. Jalǵyz másele senimge baılanysty boldy.
  
  
  -- Biraq, qymbattym, - dedi doktor Inýrıs: "Ekeýmiz de bir-birimizge sene alamyz. Meniń oıymsha, siz bul jobany sátti aıaqtaısyz jáne qyzyńyzdyń operasıasy sátti bolatynyna senýińiz kerek. Sizde tańdaý joq.'
  
  
  —Árıne, seniki durys", — dep jaýap berdi Fılıp Daýn. —Eshkim, qaıtalap aıtamyn, meniń qolymnan kelgendi eshkim isteı almaıdy. Men eń ozyq tehnıkany jetildirdim. Kópjyldyq zertteýlerge negizdelgen meniń jeke ádisterim.... Al men qyzyńyzǵa tıgen tyrtyq tinin emdep, oǵan jańa ǵana emes, sonymen qatar ádemi kelbet syılaı alatyn álemdegi jalǵyz hırýrgpyn".
  
  
  — Al men, — dedi Fılıp Don emosıasyz, — men álemde sizdiń qalaýyńyz boıynsha talap etiletin qaýipsizdik týraly tolyq aqparatqa ıe jalǵyz adammyn.
  
  
  'Dál solaı. Demek, bir-birimizdiń senimimizge opasyzdyq jasaý eshqaısymyzǵa paıda ákelmeıdi, solaı ma? Eki adamnyń da suraǵany orasan zor kásiporyn boldy. Inýrıs erte zamannan beri óndirilgen dúnıe júzindegi altynnyń altydan bir bóligimen qashyp qutylýdy kózdep, Fılıpp Tańdy qajet bolǵansha uzaq ýaqyt boıy adal qyzmetkerlermen qamtamasyz etýge kelisti. Alaıda óz qaýipsizdigi úshin ol osy iri tonaýǵa qatysy bar basqa jetekshilerdi ataýdan bas tartty. Onyń ornyna, eger Fılıp altynǵa qol jetkizýdi qamtamasyz etý arqyly yntymaqtastyǵyn kórsetse, ol Pennı operasıasyn uıymdastyrýǵa kelisti. Uzaq merzimdi josparlaý qaıtarymsyz kezeńge jetkende, ol tıyndyq transformasıany bastaıdy. Altyndy urlaý úshin aılar, múmkin jyldar qajet. Operasıa bir aptadan az ýaqytqa sozylady.
  
  
  Alǵashqy kezdesýi aıaqtalmaı turyp-aq Fılıpp Daýn men Inýrıs baılanysta bolý úshin júıeni ázirledi. Al Fılıp dárigerge josparyn oryndaýǵa daıyn bolǵan kezde oǵan habarlaıtynyn aıtty.
  
  
  Sol kúnnen bastap Fılıpp Don qyzyna múldem basqa adam bolyp kórindi. Sońǵy jyldary alǵash ret ol baqytty jáne kóńildi bolyp kórindi. Pennı bul ózgeris týraly eshqandaı suraq qoıǵan joq. Ol onyń aqyry jaǵdaıdy qabyldaǵanyna sengisi keldi. Biraq bul baqyttyń kemshiligi boldy. Pennı ákesiniń ýaqyt óte kele qatty kúızeliske ushyraǵanyn anyqtady jáne ol óziniń alańdaýshylyǵyn bildirgende, ol muny jańa jobanyń tolqýymen baılanystyrdy. Pennı osyǵan toqtady. Ol endi ony kez-kelgen dáriger úshin búkil el boıynsha súıremeıtinine jáne onyń isine qanyqqanyna qýandy. Ol tipti onyń ózgergen túrin de baıqamady; onyń shashy jyldar ótken saıyn tabıǵı túrde aǵaryp ketti; biraq ýaqyt óte kele onyń "jańa jobasynan" ol aryqtap, maıysyp qaldy. Onyń beti myjylǵan jáne qartaıǵan. Aqyry, bir túnde ol onyń fızıkalyq ózgeristerin baıqady.
  
  
  Ol úıge erte, kóterińki kóńil-kúımen keldi de, eń jaqsy sherrıdiń eki stakanyn quıyp berdi, onyń bireýin oǵan berdi. — Tost, bir tıyn. Ómirdiń sıqyry úshin isheıik".
  
  
  Pennı ákesine kóńildi tańdana qarady. Onyń ony sondaı baqytty kórgenine jyldar ótti. — Al, ne bolyp jatyr, áke?
  
  
  Fılıp Daýn óziniń súıikti kreslosyna otyrdy. — Erteń keshke sizge hırýrg ota jasaıdy. Al siz oıanǵan kezde sizde jańa tulǵa paıda bolady. Eski tyrtyqtaryńyz ben operasıa izderińizdiń izi de qalmaıdy. Pennı oǵan senimsizdikpen qarady.
  
  
  —Bul ras", — dedi ol. Ol stakandy qoıyp, ant bergendeı qolyn kóterdi. — Men múldem baısaldymyn. Men ol kisiniń eńbegin kórdim, saǵan aıtamyn, onyń teńdesi joq".
  
  
  —Biraq, áke", — dedi Pennı. "Maǵan qazirdiń ózinde báribir". Fılıp Don basyn ızedi. —Men bilemin", — dedi ol. — Sondyqtan men senimen maqtanamyn. Biraq, Pennı, ótinemin, daýlaspaıyq. Saǵan báribir bolsa da, ótinemin, men úshin, qarıa úshin jasa. Ákeńniń oǵan baqyt pen qýanysh syılaýy úshin.
  
  
  Pennıge mundaı ótinishti qabyldaý qıyn bolǵan joq. Ol ákesine qaraı júrdi de, onyń betinen súıdi. Fılıp Daýn ony qushaqtap aldy.
  
  
  —Alla razy bolsyn", — dedi ol. Onyń betinen jas aǵyp jatty. "Jylama, áke", — dedi ol. "Tek qýanysh". Ol oılana bastady. "Aıtyńyzshy, men qandaı bolamyn?"
  
  
  —Shynymdy aıtsam, men bilmeımin", — dedi Fılıp. "Men bárin dárigerge qaldyrdym. Ol muny biledi. Biraq ol maǵan kóp nárseni aıtty, sen óte ádemi bolasyń.
  
  
  "Ol óte kórnekti adam sıaqty".
  
  
  —Iá, óte keremet", — dedi Fılıp.
  
  
  "Ol týraly aıtyp berińizshi?"
  
  
  "Bul týraly kóp aıtýǵa bolmaıdy. Biraq ádemi adam. Daýysy álsiz, oıly edi.
  
  
  — Ol qalaı? Bul kim? Ol qaıdan shyqqan?
  
  
  "Bul mańyzdy emes". Ol onyń suraqtaryna ashýlanyp kete jazdaǵandaı boldy. "Ol óz salasynyń úzdigi jáne bul jalǵyz mańyzdy másele, solaı emes pe?"Onyń úni jumsardy. - Áke, — dedi Pennı, — maǵan eshteńe aıtqyń kelmeı me?
  
  
  —Joq, joq", — dedi Fılıp jasandy kúlimsirep. — Bul múldem olaı emes. Biraq ol týraly aıtýǵa kóp nárse joq. Aıtaıyn degenim, aıyrmashylyǵy nede? Mańyzdysy nátıje".
  
  
  —Munyń bári birtúrli, áke", — dedi Pennı.
  
  
  "Al, mundaı nárse áli bolǵan emes,
  
  
  Al, ne? Al men azdap qobaljydym, mine, qazir ol óte jaqyn. Jáne sizdiń kóptegen suraqtaryńyz da ony jaqsarta almaıdy.
  
  
  — Al, men odan eshqandaı zıan kórmeımin. Bul tabıǵı nárse. Aqyrynda, bul mańyzdy. Meniń aıtaıyn degenim, siz meni qandaı da bir kúdikti dárigerge qaldyrmas edińiz.
  
  
  Fılıp Don tepkilegendeı ornynan atyp turdy.
  
  
  'Áke.'
  
  
  Ol jylaı bastady. Onyń qasynda qyzy tizerlep otyrdy. —Meniń oıymsha, siz maǵan bárin aıtqanyńyz jón", — dedi ol. Fılıp qolyn betine jaqyndatty. —Men isteı almaımyn", — dedi ol jylap arasynda. 'Men muny isteı almaımyn.'
  
  
  —Sen mindettisiń", — dedi Pennı.
  
  
  Al jylaý toqtaǵan kezde Fılıpp Don áli de betin qolymen jaýyp, qyzyna ne istegenin aıtyp berdi. Ol óziniń jáne jumbaq doktor Inýrıstiń birneshe jyl ishinde dárigerge adal jańa adamdardy qoımanyń aınalasyndaǵy barlyq negizgi qaýipsizdik beketterine qalaı ornalastyrǵanyn aıtyp berdi. Keıde Fılıpp Don buǵan qol jetkizdi, mysaly, eski gvardıa ketip, jańasyn jaldaýǵa týra kelgende. Fılıp Don jańa adamdy doktor Inýrıs ákelgen kezde ony tańdap, taǵaıyndaýdy uıymdastyrdy. Biraq bul bári emes. Er adamdar sırek ketetin. Fılıpp jınaǵan jáne jetkizgen aqparatpen Inýrıs "sıqyrly joǵalýlar" dep ataǵan nárseni uıymdastyrdy. Kúzetshi joǵalyp bara jatty, biraq bul týraly eshkim bilmedi. Óıtkeni onyń ornyn basyp, jumysyn oryndaý úshin birden doktor Inýrıs jasaǵan minsiz áriptes paıda boldy.
  
  
  Biraz ýaqyttan keıin búkil saqtaý júıesi bir nársege nazar aýdara otyryp, búkil komandanyń baqylaýynda boldy: altyn urlaý.
  
  
  Fılıpp Don tapqan sheshim qanshalyqty kúrdeli bolsa, sonshalyqty qarapaıym boldy. Eń qıyny mýjchın almastyrý boldy, biraq doktor Inýrıs muny jasady. Al qarapaıymdylyǵy Fılıpp Daýn basynan bastap ózi jasaǵan alynbaıtyn qoımaǵa kirý úshin dóreki kúsh qoldanýdyń qajeti joq ekenin biletindiginde boldy. Metalda álsiz jerler bolǵan joq. Álsiz jeri kúzetshilerde ekenin bildi.
  
  
  Endi operasıa aıtarlyqtaı jeńildedi. Altynnyń kóp bóligi AQSH-qa tıesili boldy. Quımalardyń bir bóligi basqa elderge tıesili boldy, al qaryzdy tóleý qajet bolǵan kezde "altyn jınaýshylar" ózderiniń arnaıy aıaq kıimderin kıip, gıdravlıkalyq kótergishter men taspaly konveıerlerdiń kómegimen altyndy qajetti bólikke aýystyrdy.
  
  
  Fılıpp Don belgilegen keste boıynsha kún saıyn ár kúzetshi altyn quımany jyljytyp, ornyna jalǵan quımany qoıatyn, kúzetshiniń ózinen basqa eshkim bilmeıtin jáne ol bul týraly aıtqysy kelmeıtin. Termıtter úıdi qalaı korozıaǵa ushyratady jáne. Baıaý, biraq tıimdi. Birneshe jyl ishinde myńdaǵan quımalar joǵalyp ketti. Merzimdi túrde, sharttar tolyǵymen qaýipsiz dep sanalǵan kezde, júk kóligi úlken júkterdi alyp, jetkizetin. Belgili bir ýaqyttan keıin qoımada qalǵan altyn quımalarynyń sany jalǵan altyn quımalarynyń sanynan azaıyp ketti. Mıllıardtar urlandy. Osy ýaqyt ishinde altynnyń álemdik naryqtaǵy baǵasy turaqty bolyp qaldy: bir ýnsıa úshin 35 dollar. Sodan keıin kenetten kúshterdiń qosyndysy dollardyń kúshin sora bastady. Tym kóp dollar basyp shyǵaryldy. Qaǵaz aqshalar tym kóp boldy. Dollarǵa degen senim álsireı bastady. Halyq altyndy qalaǵan.
  
  
  Resmı túrde altyn odan da qundy boldy. Resmı túrde dollardyń quny azyraq boldy jáne dollardan alys altynǵa úlken reıs bastaldy. Álemniń uly qarjy danyshpandary altynnyń erkin naryǵyn qurý týraly sheshim qabyldaǵanda, baǵa bir ýnsıa úshin júz dollardan asyp tústi.
  
  
  Barlyǵy qarjylyq soqqyǵa daıyn boldy. doktor Inýrıs jáne onyń dostary álemdegi barlyq altynnyń altydan bir bóligin basqardy. Olar naryqta naqty salmaqqa ıe boldy jáne joǵary baǵa men joǵary talaptardy qanaǵattandyra aldy.
  
  
  Sol túni Fılıpp Don Pennıge bárin túsindirdi, al ol onyń bılikke barýyn talap ete bastaǵanda, ol bas tartty.
  
  
  'Áli joq. Bul kezeńde apat bolar edi. Birdeńe syrtqa shyǵyp, Amerıka Qurama Shtattarynyń ekonomıkasy haosqa ulasady. Nátıjeniń apatty bolǵany sonsha, eshkim qol tıgizbeı qalmas edi. Ónerkásip quldyraıdy, jumyssyzdyq kúrt ósedi, qor naryǵy quldyraıdy. Biraq biz bul týraly úndemeı otyrsaq ta, AQSH-tyń óz altynyn qaıtadan tabýǵa múmkindigi áli de bar. Qazir aıta otyryp, siz búkil tarıhtaǵy bir ǵana jaqsy nárseni joıasyz: siz úshin jańa ómir. Operasıa aldynda úndemesek, bári jaqsy bolady. Úkimet óz ýaqytynda tyńdaıdy, biraq biz óz paıdamyzǵa jetkenshe bógetti buzýǵa eshqandaı sebep joq. Biz qazir yntymaqtasýymyz kerek, áıtpese meniń jumysymda tek usqynsyz qyz ben ury dep sottalǵan áke ǵana kóremin". Pennı tez túsindi. Onyń ákesi durys aıtqan. Onyń jalǵyz múmkindigi operasıa jasaý boldy, osylaısha Fılıpp Daýn men doktor Inýrıs arasyndaǵy kelisimdi joıdy. Sodan keıin ol jaǵdaıdy túzetý úshin qoldan kelgenniń bárin jasaı aldy.
  
  
  Ákesi onyń oıyn oqyǵandaı boldy. "Bul operasıa jasalǵannan keıin, — dedi ol, — doktor Inýrıs meniń aldymdaǵy qaryzyn tóleıdi jáne onymen kelisim-shartym aıaqtalady. Sonda, Pennı, sen ne isteý kerek bolsa, sony isteı alasyń.
  
  
  Sóıtip, ol kelesi túni ákesimen qoshtasty. Olardyń úıiniń aldynda kólik kútip turdy. Uzyn boıly qytaılyq ol artta otyra almaı rúlde óz ornyn aldy. Artynda, qasynda turǵan er adam kóleńkede otyrdy. Onyń daýysy jartylaı jasyryn júzinen estildi. 'Men doktor Inýrıspin, dedi ol. "Sizdiń hırýrgyńyz, Tań arýy".
  
  
  Olar onyń úıinen bir mıl qashyqtyqta bolmaı turyp, ol oǵan esirtki bergen. Al Pennı Daýn dittegen jerine jetkende esinen tanyp qalǵan.
  
  
  
  12 taraý
  
  
  
  
  Men Pennı Daýn bul oqıǵany aıtyp jatqanda onyń súıkimdi júzine qarap turǵanymdy túsindim. Ol bir sátke únsiz qalǵanda, men onyń shýaqty kúninde onyń áńgimesinen týyndaǵan kóptegen suraqtar men máselelermen kúrestim. Men ol aıaqtaıdy dep úmittengen áli de kóptegen aıaqtalmaǵan kórinister boldy. "Demek, bul meıirimdi dáriger seni Nıkol Karaǵa uqsatty", — dedim men ishimdiktiń qaldyqtaryn qolyma aınaldyryp.
  
  
  "Iá, ol putqa tabynǵan kıno juldyzynyń beınesine tánti boldy". Onyń denesi ustamdy kúlkiden dirildep ketti. — O, árıne, men rıza boldym. Men ózimdi aınadan alǵash kórgende óz kózime ózim senbedim. Jańa kelbet, ádemi kelbet. Sol kezde men sulýlyqtyń, fızıkalyq sulýlyqtyń naǵyz ǵajaıyp syılyq ekenin buryn—sońdy bilmegenimdi túsindim. Biraq syılyq, — dep jalǵastyrdy ol jaǵymsyz estelikterden shıelenisken daýyspen, — joǵary baǵany talap etedi.
  
  
  Inýrıs Pennıdiń 72 saǵattan astam ýaqyt boıy es-tússiz jatqanyn túsindirdi. Áli kúnge deıin óziniń jańa kelbetiniń ásem sulýlyǵymen, aınadan tańdanǵan kózqarasyn qaıtarǵan kemeldigimen baýrap alǵan ol ózine jaqyndap kele jatqan dárigerdi baıqamady. "Er adam mundaı áıeldi ómir boıy izdegen bolýy múmkin", — dedi ol onyń qasynda tik turyp. "Men Nıkol Karany eshqashan bilmedim. Biraq men ony bilý úshin kóp nárseni beretinimdi moıyndaımyn. Al men seni osylaı kórsem, aqyl-oıymdy joǵaltady.
  
  
  Kenet ol qolyn sozyp, ózine qaraı tartty. Qoly ony qushaqtap aldy. Onyń bos qoly juqa túngi kóılegin tartyp, keýdesin dóreki qysyp aldy. Ol onyń ernine basyp, tilin tisteriniń arasyna tyǵyp qoıdy.
  
  
  Shoshyp ketken Pennı bostandyqqa shyqty. "Maǵan tıispe!"
  
  
  "Meniń oıymsha, siz meniń nazarymdy aýdarýdy úırengenińiz jón", — dep kúldi dáriger.
  
  
  Pennı odan ketýin ótindi. Sol kezde dáriger onyń qaıda ekenin aıtty: Fransıanyń ońtústiginde, vıllada. Jáne ol túsindirgendeı, ol ákesi ekeýi mámileni aıaqtamaıynsha, oǵan ketýge ruqsat etilmeıdi. Pennıdiń tutqynda qalýdan basqa amaly qalmady. Ol Fılıpp Daýn men doktor Inýrıs arasyndaǵy kelisim týraly bilmegendeı keıip tanytty, bul onyń paıdasyna sheshildi. Ol moıynsunǵysh minez-qulyq pen nadandyq ol úshin eń jaqsy strategıa bolady dep sheshti. Oǵan eshqandaı jaǵdaıda vılladan ketýge tyıym salyndy.
  
  
  Doktor Inýrıs, shamasy, onyń oǵan degen alǵashqy dóreki kózqarasy úlken qatelik ekenin túsingennen keıin, birneshe kún boıy fızıkalyq kúsh salmady. Alaıda ol ony óziniń burmalanǵan súıkimdiliginiń "blıskrıgine" baǵyndyrdy. Al "qyzmetkerler" Gıdo men Thongtyń qyraǵylyǵy tómendep ketti.
  
  
  Inýrıs oǵan ózi týraly aıtyp berdi. Ol baqylaý jáne tyńdaý arqyly jınaǵan aqparattardyń bir bóliginen ol ózin tutqynda ustap otyrǵan burmalanǵan, pishini buzylǵan adamdy elestete aldy.
  
  
  Birinshiden, Inýrıs geroınge táýeldi boldy. Onyń shprısti jalańash qoldanýǵa degen súıispenshiligi aıqyn boldy. Ol nemis tekti, soǵys kezinde medısına fakúltetiniń stýdenti bolǵan. Osy ýaqyt ishinde ol ózi bekitilgen konslagerlerdegi tutqyndarǵa hırýrgıalyq ádisterdi qoldana jáne damyta aldy. Ol qazir maqtan tutatyn ádisterdi jetildirý úshin neshe júzdegen adamdy múgedek etti, óltirdi? Soǵystan keıin Shveısarıaǵa qashyp, shaǵyn emhana ashty. Ol egde jastaǵy áıelderdiń jańa jastarǵa degen fanatıkalyq umtylysynyń arqasynda baıydy. Onyń ósip kele jatqan baılyǵy onyń ashkózdigin qozdyrdy jáne ol tolyǵymen baılyqqa degen qushtarlyǵyn qanaǵattandyrýǵa baǵyttaldy.
  
  
  Ol óziniń barlyq estelikterinde Fılıp Daýn týraly qalaı bilgenin eshqashan aıtqan emes. Ol sondaı-aq Pennımen olardyń iskerlik qarym-qatynasy týraly sóılesken joq.
  
  
  Birneshe kún Inýrıstiń áńgimelerimen ótti, bul kezde Pennı vıllanyń baqshasynda kúnge kúıip jatty. Sodan bir kúni túnde ol Inýrıs pen onyń kúzetshileriniń onyń aıqyn yntymaqtastyǵynyń arqasynda uıyqtap ketýge jetkilikti túrde tynyshtalǵanyn sezgende, ol taıyp ketip, Nıssaǵa jetti. Ol kazınoǵa dál Gıdo ony qýyp jetken kezde keldi. Ony vıllaǵa qaıtarǵan kezde Inýrıs ashýlanyp, uıatsyz qoqan-loqqylarmen ony sol keshti qaıtalamaýdy eskertti.
  
  
  Bir aptadan keıin ol qaıtadan jasyrynyp úlgerdi. Al Gıdo ony qaıtadan tapty. Biraq bul joly Nıkolas Anderson esimdi adam boldy...
  
  
  Men ysqyrdym. "Bul oqıǵa men úshin óte qyzyqty. Biraq taǵy bir nárse bar. Nıkolas Andersonnyń shyn esimi — Nık Karter. Ol Amerıka Qurama Shtattary úkimetiniń agenti.
  
  
  Pennıdiń kózi baqyraıyp, aýzy kishkentaı, únsiz O-ǵa aınaldy.
  
  
  "Endi siz bárin sonshalyqty anyq túsindirip jatyrsyz, — dedim men, — men de solaı isteımin dep oıladym."
  
  
  "Men buǵan úırenýim kerek", — dedi Pennı. "Biraq men munyń eshteńeni ózgertkenin kórmeımin".
  
  
  —Men de", — dedim men. "Ekeýmiz de Inýrıs bizdi óltirmeıinshe ony qolǵa túsirý kerek ekenin qalaımyz. Biz ony alǵannan keıin men osy altyn týraly jáne Inýrıstiń seriktesteri kim ekendigi týraly kóbirek bilgim keledi. Ákeńniń qandaı da bir jazaǵa tartylatynyn túsinesiń ǵoı, solaı ma?
  
  
  Pennı kózin tómen túsirdi. —Iá", — dedi ol. 'Men bilemin. Biraq ol da biledi dep oılaımyn. Jáne oǵan báribir bolady. Ol meni mazalaıtyn jalǵyz nárse boldy. Al endi maǵan qamqorlyq jasalady.
  
  
  "Tozaq, eger bul durys bolmasa, Pennı Daýn", — dedim men. "Sen óte ádemi áıelsiń."
  
  
  Sol jerde, qıraǵan podezde ol qyzaryp ketti. "Men mundaı maqtaýlarǵa áli úırengen joqpyn", — dedi ol.
  
  
  —Meniń oıymsha, sen úırenip alǵanyń durys", — dedim men baspaldaqtan turyp.
  
  
  —Munyń bári birtúrli", — dedi ol. "Men buǵan bir kúni úırene alamyn ba, bilmeımin."
  
  
  Men onyń qasyna baryp, ony kóterdim. —Men sizge tyrysýǵa kómektesemin", — dedim men. "Bul jaı ǵana tájirıbe máselesi". Men onyń betin qolyma alyp, aýzyn ernime jaqyndattym. Ol meni kútip otyrdy. Onyń qoldary meniń aınalama oralyp, denesi, qatty núkteler men suıyq syzyqtar oıyny menikimen aralasyp ketti. Onyń qoldary joǵary kóterilip, meniń shashyma órildi.
  
  
  — O, — dedi ol aqyry, — o, Nık.
  
  
  Kóıleginiń uzyn V-moıynynda keýdesiniń totyqqan ushtary tompaıyp, entigip qaldy. Men qyzdyń kóziniń jasyl otqa oranǵanyn kórdim. Onyń qoldary meniń moınyma oraldy, al erinderi meniń ernime jyly jáne dymqyl tıip ketti, bul tek rızashylyqtan góri qumarlyqpen. Onyń jambastary meniń jambastaryma basylmaıtyn tilek yrǵaǵymen basyldy. Al onyń qoldary, onyń qalaýynyń qyzmetshileri, meniń jambasyma tıgizý úshin tómen qaraı jyljydy. Men onyń kóıleginiń túımelerin aǵytyp, keýdesin qolyma alyp, qatty emizikterinen súıdim. Ol kóıleginiń shydamsyzdyqpen ıyǵynan syrǵyp ketýine jol berdi. —Tezirek, Nık", — dep dem shyǵardy ol. 'Tezirek.'
  
  
  Men onyń aǵartylǵan djınsy shalbary men trýsısyn sheship alǵanymda ol toqtady. Al onyń saýsaqtary men meniń saýsaqtarym shyq basqan shópke birge batyp ketpes buryn, meniń kıimimdi sheshýge asyqty, onyń qoldary men aıaqtary meni barqyt etimen baýrap aldy. Onyń aýzy daýyldan shyqqan daýys sıaqty qulaǵyma tolqyp styldap, bizdi kóterip, taǵy da oıǵa kelmeıtin lázzattyń baseınine túsirdi. Biz kún kúrkiregen jarylyspen bitkenshe jáne jańa kúnniń shýaǵynda sabyrly, jyly jáne bir-birimizge jaqyn bolǵansha qaıta-qaıta.
  
  
  Sol jerde shópte jatyp, men oǵan óz oıymdy aıta bastadym. doktor Inýrıs júgirip bara jatqanda ony ózimen birge alyp ketkisi keldi. Eger ol sátti bolsa, eń bolmaǵanda oǵan bári jaqsy bolar edi. Sonda ol altyndy urlaý aıaqtalǵanǵa deıin bir tıyndy tutqynda ustaı alar edi. Biraq ol sátsizdikke ushyrady. Ol meni alańdatyp, qashyp ketý úshin kólikten bir tıyn laqtyrýǵa májbúr boldy. Ol tiri kezinde oǵan qaýip tónip turdy. Biraq ol vıllaǵa qaıta oralýǵa táýekel ete almady. Bul óte qaýipti boldy. Erte me, kesh pe, bireý Gıdo men Thongty jertólede óli kúıinde tabady. Osydan keıin birden bireý vıllany jalǵa alǵan adam týraly kóptegen suraqtar qoıa bastaıdy.
  
  
  joq, doktor. Inýrıs eshqashan oralmaıdy. Ol qashyp júrgen jáne alys jerde bolǵan. Kúres onyń oıyny emes edi. Ol kútip, ózi úshin sóıleıtin jazalaýshylaryna jazasyn daıyndaıdy. Altyn operasıasynda ol tehnık, jyn jasaýshy, "sıqyrly túrde" joǵalyp ketken kúzetshilerdi almastyrýshy boldy. Men munyń neni bildiretinin bildim. Bul úshin árqashan "taratý" nemese "bıznesti sózsiz toqtatý" sıaqty jaqsy sharttary bar bireý bolǵan. Bul kúzetshiler qaıtys boldy jáne olardyń ornyna keldi. Inýrıstiń altyn urlaýǵa qosqan úlesi osyndaı boldy.
  
  
  Basqa bireý osyndaı kólemdegi jáne kúrdeliliktegi operasıaǵa qajetti jumys kúshin, bulshyqetterdi jáne kóptegen mıdy qamtamasyz etti. Men naqty kim ekenin bilmedim, biraq men Gıdo men Thongtyń dárigerdiń qasynda bolýyn óte aǵartýshylyq dep taptym. Olar dárigerdiń eski dostary nemese bir-biriniń eski dostary bolyp kórinbedi. Bul Gıdo men Changty aláns músheleri dárigerge kómek retinde taǵaıyndaǵan sıaqty kórindi.
  
  
  Sondyqtan dáriger oqqaǵarlarsyz qalyp, basqa bireýdiń kózinen aýlaq ustaý kerek qyzdy joǵaltyp alǵan kezde, men ol múmkindiginshe tezirek dostaryna qorǵaný úshin barady degen qorytyndyǵa kelýim kerek edi. Eger ol jetkilikti jyldam bolsa, ol joldastaryna qaıta oralyp, ne bolǵanyn aıtyp, sheshýshi birdeńe durys bolmaıynsha, ony keshiretinine nemese kem degende jazalamaıtynyna sene alar edi.
  
  
  Al ázirshe onyń seriktesteri qyzdyń, bálkim, "Nıkolas Andersonnyń" izine túsip, eshteńe durys bolmaǵanyna kóz jetkizý úshin qoldan kelgenniń bárin jasaı aldy. Olar erinderiniń birjola mórlengenine kóz jetkizedi.
  
  
  Eger meniń boljamym durys bolsa, doktor Lotar Inýrıs Nú-Iorkke oralady.
  
  
  "Bul maǵan jaqsy estiledi", - dedi Pennı.
  
  
  Men oǵan ekinshisi týraly aıtqym kelmedi, bul doktor Inýrıstiń Nú-Iorkte bolýynyń jaqsy sebebi. Áli joq. —Jaraıdy", — dedim men. 'Kettik. Sizge úıde taǵy bir nárse kerek pe?
  
  
  Pennı basyn shaıqady. - "Maǵan tek tólqujatym kerek, ol meniń qaltamda. Kettik.'Biz Narsıstiń vıllasynyń kireberisindegi qaqpaǵa aparatyn jolmen kele jatqanda onyń qoly menikine syrǵyp ketti. Kún jarqyrap turdy, vıllanyń muńdy qırandylarymen jáne onyń ólgen turǵyndarymen qoshtasý birıloıbet boldy.
  
  
  —Biz Nıssaǵa avtostoppen baramyz", — dedim men. — Biz áli de qonaqúıimniń janynan ótýimiz kerek. Men baratyn jerde maǵan dostarym kerek sıaqty sezinemin. Olardyń esimderi Gúgo, Vılgelmına jáne Per.
  
  
  Kóp uzamaı qonaqúıden taǵy shyqtyq. Biz taksımen qalanyń shyǵysyndaǵy Nıssa áýejaıyna bardyq, áýejaı ǵımaratynyń aldyna toqtaǵan kezde Pennı jeńgemdi tartyp aldy.
  
  
  "Qarashy", — dedi ol.
  
  
  Syrtta turǵan — tastap ketken, jaqsyraq aıtsaq — aq Mersedes turdy.
  
  
  —Biz durys joldamyz", — dedim men. "Ol Air France reısimen Parıjge tańǵy saǵat 7:30-da ushqan bolýy múmkin".
  
  
  Biz Nıssadan Inter reısimen saǵat 9:30-da Parıjde jáne Nú-Iorkte toqtadyq.
  
  
  Jolǵa shyǵýǵa az ǵana ýaqyt qaldy. Men ekeýmizge kofe, birneshe krýassan jáne "International Herald Tribune" kóshirmesin ákeldim. Birinshi bettegi úlken taqyryp birden nazarymdy aýdardy. Altynnyń baǵasy sharyqtap ketti. Oǵan suranys halyqaralyq naryqtarda rekordtyq deńgeıde boldy jáne dollardyń bolashaǵy týraly alańdaýshylyq kúsheıe tústi.
  
  
  Men altyndy urlaý operasıasynyń artynda turǵandar týraly málimetterdi alǵym keldi, eger búkil apattyń aldyn alýǵa áli de múmkindik bolsa. Eger AQSH altynynyń kóp bóligi aǵyp ketse, halyqaralyq altyn daǵdarysy halyqaralyq dúrbeleńge aınalar edi. Qaǵaz dollarlar qunsyzdanǵan bolar edi. Bir bólke nannyń quny mıllıonǵa jeter edi. Birinshi dúnıejúzilik soǵystan keıin Germanıa týraly bir jerden oqyǵanym esime tústi. Birneshe jyl ishinde markanyń quny tórt markadan tórt mıllıard markaǵa deıin tómendedi. Tarıhtyń qaıtalanýy úshin bári daıyn boldy, biraq bul joly Amerıka Qurama Shtattarynda.
  
  
  Parıjge reıs esh qıyndyqsyz júkteldi. Ushaq ushyp shyqqannan keıin bıiktikke jetý úshin Perishteler shyǵanaǵynyń ústinen ushyp ketti.
  
  
  "Men munda tezirek oralǵym keledi", — dedi Pennı.
  
  
  —Munyń bári bitken kezde", — dedim men oǵan.
  
  
  "Qashan nemese "eger"?"
  
  
  Parıjde biz ushaqtarǵa aýysyp otyrdyq, al úlken "Boıng-747" Orlıden ýaqytynda ushyp ketti . Eger meniń boljamym durys bolsa, Lotar Inýrıs bizden eki saǵattan artyq emes ozyp ketti. Biz ony qýyp jetýdi kózdegen joqpyz, biraq, kem degende, men ózimizdi durys baǵytta kele jatqandaı sezindim. Atlant muhıtynyń ústinde bir tıyn meniń ıyǵymda uıyqtap jatty. Men ony kinálaǵan joqpyn. Onyń túni aýyr boldy. Bul úshin men de sharshadym, biraq uıyqtaǵym kelmedi. Maǵan bul ushaqta qamalyp otyrý unamady. Men jerde bolyp, Inýrıs pen onyń serikterin qýǵym keldi. Biraq, aqyry, qyzmetkerlerdiń biri domofon arqyly kelip, bizge beldikterdi baılaýdy aıtty. Bul habarlandyrý Pennıdi oıatty. Ol esinep, qolyn sozdy, sosyn maǵan qysylyp, kózin jumdy.
  
  
  — Eı, Soná", — dedim men. Ol bir jasyl kózin ashyp, qalyń altyn shashynyń astynan maǵan qarady. - 'Oıanatyn ýaqyt. Bizge jumysqa baratyn ýaqyt keldi.
  
  
  Ol basyn kóterip, shashyn artqa qaıyrdy. "Neǵurlym tezirek bolsa, soǵurlym jaqsy", — dedi ol. 'Sen ne istep jatyrsyń?'
  
  
  —Biz seniń ákeńe qonaqqa baramyz", — dedim men. — Bul kún tártibindegi birinshi másele. Ol Inýrıspen bizde bar eń jaqsy jetekshi. Esińizde bolsyn, onyń Inýrıspen baılanys júıesi bolǵan, men onyń ne ekenin bilgim keledi.
  
  
  Taksı Rıversaıd-Draıvtaǵy elý jyl burynǵy kópqabatty úılerdiń biriniń aldyna toqtady.
  
  
  Men júrgizýshiniń aqysyn tólegen kezde jan-jaǵyma tez qaradym. Kóshede maǵan eshnárse ádetten tys bolyp kóringen joq. Eger kimde-kim páterdi baqylap otyrsa, ol jaqsy jasyrylǵan bolatyn.
  
  
  Taksı qaıtadan ketip bara jatqanda men chemodanymdy aldym.
  
  
  'Saǵat neshede?'— dep surady Pennı.
  
  
  Men saǵatqa qaradym. '5:20.'
  
  
  — Ol bir mınýttan kelesi mınýtqa deıin úıde bolady.
  
  
  Biz segizinshi qabatqa baıaý júretin lıftpen kóterildik. Men Vılgelmınany qapshyqtan shyǵaryp, saýsaǵymdy trıggerde ustap, kúrtesheniń qaltasyna tyǵyp qoıdym. Lúgerdi kórgende Pennıdiń jaqtary qysylyp qaldy. —Muny qarapaıym saqtyq sharasy dep ataıyq", — dedim men. "Men lıftten birinshi bolyp túsemin".
  
  
  Pennı basyn ızedi. Lıft toqtaǵan kezde men turǵan chemodannyń artyna eńkeıip, esikti abaılap ashtym. Eger kimde-kim dálizde kútip tursa, esiktiń sańylaýyna kirý úshin kishkentaı, alasa nysanaǵa atýǵa májbúr bolar edi. Sonda onyń shynymen jaqsy jáne jyldam bolǵany jaqsy.
  
  
  Men esikti keń ıterip, ekinshi jaǵynan syrtqa qaradym. —Barlyǵy qaýipsiz", — dedim men.
  
  
  Pennıde kiltter jınaǵy daıyn boldy. Esikti ashqanda odan aýlaq júr, dedim men oǵan. — Al maǵan birinshi kirýge ruqsat etińiz.
  
  
  Esik ashylǵan sátte men páterde eshkim joq ekenin túsindim. Ol eskirgen aýaǵa tolyp, shań túıirshikteri terezelerge qıǵash shoqtarmen enip, jaryqta qozǵalmaı derlik ilýli turdy. Pennı artymyzdan esikti jaýyp tastady. 'Áke?'- dep aıqaılady ol.
  
  
  —Meniń oıymsha, ol úıde joq", — dedim men tapanshamdy alyp.
  
  
  —Olaı bolsa, bul uzaqqa sozylmaıdy", — dedi ol. Ol terezelerdi ashyp, maǵan Fılıpp Daýnnyń sherrıin quıyp berdi. —Bizde bar bolǵany osy", — dedi ol.
  
  
  —Bári jaqsy", — dedim men.
  
  
  — Qazir saǵat neshede?
  
  
  "Altynshydan jartysy".
  
  
  —Yńǵaıly bolyńyz", — dedi ol. "Men dýshqa túsip, kıimimdi aýystyraıyn dep jatyrmyn. Eger ol men joq kezde kelse, ózińdi tanystyrýyń kerek.
  
  
  Men ornymnan turyp, galstýgymdy bosatyp, kóılegimniń túımelerin asha bastadym.
  
  
  "Usynystarmen keliskenińizdi qalaımyn, al men ózim dýsh qabyldaǵanymdy qalaımyn", — dedim men.
  
  
  Men onyń qolynan ustadym. Ol maǵan tentek kózqaraspen qarap, meni dálizden alyp ketti.
  
  
  "Siz qaýipti ómir súrgendi unatasyz, solaı emes pe?"
  
  
  —Siz osylaı aıta alasyz ba", — dedim men.
  
  
  Ol kúldi. "Ol úıge kelgende ne bolatynyn bilmeımin, biz áli dýshta bolamyz".
  
  
  "Sálem" dep aıta alamyz", — dedim men.
  
  
  Keń vana bólmesinde dýsh boldy. Biz kıimimizdi tastap, astyna kirdik. Men onyń denesiniń sán-saltanatyna taǵy da súısindim.
  
  
  "Siz muny qalaı qalaısyz?"— dep surady ol qolyn shúmekterge qoıyp.
  
  
  —Ystyq jáne kúshti", — dedim men.
  
  
  Dýsh basynan ótkir aǵyn shyqty. Men sabyndy qolyma aldym, al Pennı keýdesin maǵan sál basyp, sarqyramanyń astynda turdy. Men sabynnyń onyń arqasynan aqyryn syrǵyp ketýine jol berer edim. Onyń qoldary sozylyp, meni ózine qaraı tartty. Ol qoldaryn meniń ıyǵyma qoıyp, men kóbik jolyn keýdesiniń boıymen jáne arasyna tartyp jatqanda, aıaǵyn sál alshaq qoıyp turdy; sodan keıin odan da tómen, onyń jalpaq ishi boıymen jáne jambastarynyń arasynda alǵa-artqa.
  
  
  "Men seniń vanaǵa arnalǵan gýbkań bolǵym keledi", — dedi ol denesin maǵan qaratyp, onyń tegis, kóbikti eti aınalamda terbelip. Men oǵan ózimdi ysqyladym. Ol maǵan jalqaýlyqpen jymıdy, kózi baqyraıyp.
  
  
  —Meni jý", — dedi ol. "Meni barlyq jerde jý".
  
  
  Onyń qoldary meniń moınyma jabyldy. Men qolymdy sozyp, aıaǵyn jambasymda bolǵansha kóterdim, sodan keıin ony arqammen vana bólmesiniń qabyrǵasyna basyp, ishke kirdim. Onyń erninen jeńil, uzyn "o" shyqty. Sodan keıin ózimizdiń jabaıy, qazirgi ǵalamymyzda biz qaharly serfıngti, sodan keıin bizdi alyp ketken jáne taza tolqýdyń quıynynda joǵalyp ketken qaıtymsyz sorý quıynyn jasadyq.
  
  
  Biz qaı jerde bolmasaq ta, bir-birimen túıisken denemizdegi sý aǵynynyń dybysyna qaıta oralatyn edik.
  
  
  —Men onyń osynda ekenine senimdi boldym", — dedi Pennı biz qonaq bólmege qaıtyp kelgende.
  
  
  Men ishimdigimdi iship, temeki tutattym. Men oǵan áli ne týraly oılaıtynymdy aıtqym kelmedi.
  
  
  Pennı oryndyqqa jaıbaraqat otyrdy. —Múmkin ol jumysta qalýdy sheshken shyǵar", — dedi ol aqyry. — Sońynda ol meniń búgin úıge keletinimdi bile almady.
  
  
  Men eshteńe aıtqan joqpyn. Ol men sıaqty kúdiktengen shyǵar, biraq áli de sengisi kelmedi. Pennı Don jyndy emes edi.
  
  
  —Men onyń keńsesine habarlasamyn", — dedi ol. Foıede telefon boldy. Men onyń bir nómirdi, sosyn basqa nómirdi tergenin estidim. —Ortalyq", — dedi ol. "Men habarlasýǵa tyrysyp jatqan nómir óshirilgen dep avtomatty túrde jaýap alamyn. Meniń oıymsha, bul qate bolýy kerek. Men onyń nómirdi aıtqanyn estidim, ol qaıta sóılemeı turyp, bir sát únsizdik ornady. — Sen tolyq senimdisiń be? Jaýabyn estigen joqpyn, biraq solaı ekenin bildim.
  
  
  Ol qonaq bólmege qaıta kirip, maǵan qarady. —Birdeńe durys emes", — dedi ol.
  
  
  Men staqanymdy aǵyzdym. - 'Men ne bolyp jatqanyn bilemin.'
  
  
  — Sen osy ýaqyt boıy bildiń ǵoı, solaı emes pe? ol aıtty.
  
  
  Men bas ızedim. — Meniń oıymsha, seniń ákeń kepilge alyndy. doktor Inýrıs ákeńniń sońǵy mınýtta altyn urlyǵynyń aldyn alý úshin eshteńe jasamaıtynyna kóz jetkizý úshin seni ustady. Ol seni joǵaltqan kezde, ol jáne onyń dostary seniń ákeńmen sóılesip, olardyń josparlaryn buzatyn eshteńe jasamaıtynyńa kóz jetkizdi.
  
  
  "Biraq onyń bilýinshe, — dedi Pennı, — men ákem ekeýmizdiń aramyzda ne bolyp jatqany týraly eshteńe bilmedim".
  
  
  "On bes mıllıard dollar qaýip tónip turǵanda, olar táýekelge barmaıdy", — dedim men. Sonymen qatar, bul qazir shamamen 45 mıllıard dollardy quraıdy. On bes mıllıard — bul úkimet altynǵa tólegen bir ýnsıa úshin otyz segiz dollardan eseptelgen resmı baǵa. Erkin naryqta baǵa úsh esege jýyq joǵary".
  
  
  Pennı ysqyryp jiberdi. - 'Endi ne isteýimiz kerek?'
  
  
  — Ákeńniń únemi dárigermen qalaı baılanysqanyn bilesiń be? Inýrıs?
  
  
  Ol basyn shaıqady. "Joq, — dedi ol, — ol maǵan aıtpady."
  
  
  "Úıdiń jaǵdaıyn eskersek, — dedim men, — ol qarsy bolmady.
  
  
  "Múmkin olar ony bul jerden alyp ketpegen shyǵar, — dedi Pennı, — múmkin keńsede."
  
  
  Men basymdy shaıqadym. "Men qatelesýim múmkin, — dedim men, — biraq keńse ǵımaratynda tym kóp nárse durys emes. Jaqyn jerde lıftiler bar. Barlyq jerde, podezderde, kóshede birdeńeni kórip, esine alatyn adamdar tym kóp. Turǵyn úıler áldeqaıda jaqsy, tynysh. Adamdar óz isterimen aınalysady. Ákeńdi óz úıinde ustaý áldeqaıda ońaı jáne áldeqaıda qaýipti bolar edi. Bul jer men Eýropa arasyndaǵy ýaqyt aıyrmashylyǵyn eskere otyryp, Inýrıstiń dostary áýejaıda dáriger shaqyrsa, bul jerge erte jetý qıyn bolǵan joq.
  
  
  — Al olar ony qaıda aparar edi?
  
  
  —Bilmeımin", — dedim men. —Biraq sen maǵan ákeń týraly aıtqannan keıin, ol bir jerde ilmek qaldyrýdan lázzat alatyn adam.
  
  
  —Durys aıtasyń", — dedi Pennı. 'Biraq qaıda?'
  
  
  —Mynany aıt", — dedim men.
  
  
  Pennıdiń kózi bólmeni sypyryp aldy. "Bári bir—birine uqsaıdy, — dedi ol, - bári óz ornynda. Eger solaı bolsa, men baıqaǵan bolar edim. Ol óte uqypty. Ol oryndyqta aıaǵyn astyna tyǵyp, muńaıyp buralyp qaldy.
  
  
  —Oılan", — dedim men.
  
  
  Pennı kózin jumyp aldy. Bólme tynysh boldy. Gýdzonǵa qaraǵan terezeler arqyly men kókjıektiń dál ústinde jarqyrap turǵan batyp bara jatqan kúnniń qyzǵylt sary sharyn kórdim. Men saǵatqa qaradym. Nú-Iork ýaqytymen alty saǵat boldy. Amerıka boıynsha bankter jabyldy. Álem kem degende erteńge deıin tynysh jáne qaýipsiz boldy. Sosyn, bálkim, bárin toqtatý úshin dúrbeleń shyǵar.
  
  
  Kenet Pennı ornynan atyp turdy. —Men túsindim", — dep aıqaılady ol.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  13 taraý
  
  
  
  
  Men óz ornymda sekirdim.
  
  
  'Sen ne aıtqyń keledi?'
  
  
  "Men onyń bul anyqtamany qaıda qaldyratynyn bilemin", — dedi ol. "Eger ol ony tastap ketse."
  
  
  'Qaıda?'
  
  
  "Djı qoraby" .
  
  
  Men oǵan suraýly túrde qaradym.
  
  
  "Kári Sze ákeme Qytaıdan ketip bara jatqanda syılaǵan pil súıeginen jasalǵan jáshik. Onda ol óziniń barlyq baǵaly qaǵazdaryn saqtaıdy. Eger ol bir jerde dálel qaldyrsa, ol sol qorapta bolýy kerek.
  
  
  "Bul qorap qaıda?"
  
  
  "Onyń bólmesinde", — dedi Pennı jáne onyń artynan dálizde júgirip kele jatty.
  
  
  Ol bir mınýttan keıin qaıtyp keldi. Bul ádemi týyndy, pil súıeginen jasalǵan tórtburyshty qorap, búıirleri men ústińgi jaǵyndaǵy árbir dúımi elestetetin kez kelgen janýardyń ádemi bederimen bezendirilgen. Pennı maǵan ony berdi.
  
  
  Men qaqpaqty ustap, tarttym. Qorap tyǵyz jabyq kúıinde qaldy. Pennı maǵan aıaýshylyqpen qarady.
  
  
  "Bul ońaı emes", — dedi ol. "Djı basqatyrǵyshtar salynǵan qoraptardy jınap kóńildi boldy, esińde me?"
  
  
  "Ol qalaı ashylady?"
  
  
  "Men bilmeımin," degen jaýap boldy.
  
  
  —Bizde tańdaýdyń eki nusqasy bar", — dedim men. "Biz ony buza alamyz, bul men jasaǵym kelmeıtin nárse, nemese biz bul qupıany ashýymyz kerek".
  
  
  "Bul buzý úshin tym qundy nárse", — dedi Pennı. "Ákem meni eshqashan keshirmes edi".
  
  
  "Qyryq bes mıllıard dollar da óte qundy", — dedim men. "Men Amerıka Qurama Shtattarynyń úkimetin tonamaq bolǵandardyń bárinen múldem jıirkenemin. Biz ne tez úırenemiz, ne Fılıptiń kóptegen qıynshylyqtardy joıýǵa qosqan úlesi — pil súıeginiń úıindisi.
  
  
  Men qorapty qolyma aınaldyryp, abaılap aldym. Men qaqpaqty, túbin jáne búıirlerin sıpadym. Men bastym. Men buryshtardy shymshyp, sezindim. Túrtý jáne túrtý kombınasıalaryn qoldanyp kórdim. Men ony shaıqadym. Eshteńe kómektespedi.
  
  
  Men bir tıynǵa qaradym. - 'Ideıalaryńyz bar ma?'
  
  
  Ol basyn shaıqady. Qandaı jaǵdaı bolmasyn, ol bir ýaqytta qarapaıym jáne kúrdeli bolady. Djıdiń joly osyndaı boldy . Sizge óte qıyn bolyp kóringen, biraq sheshim sizdiń betińizge únemi qarap turatyn máseleni berý.
  
  
  —Osy ýaqyt boıy ol seniń betińe qarap turdy", — dedim men qaıtalap. 'Jaraıdy.
  
  
  Bul "sheshim" dep esepteıik.
  
  
  Qorap meniń tizemde boldy. Men qaqpaqty qaradym. Janýarlardan basqa eshteńe joq. Arystandar, jolbarystar, maımyldar, pantera, lamalar, pilder, jylandar, aıýlar, jıraftar, borsyqtar, kıtter, úkiler, gorılalar, bókender.
  
  
  Pennı kúldi.
  
  
  'Bul ne?'— dep suradym men oǵan qarap, ol qorapty tekserý úshin eńkeıip.
  
  
  "O, men eski Djı týraly oıladym . Bálkim, bul oǵan unaıtyn shyǵar. Onyń kishkentaı balaǵa arnap jasaǵan qorabyn kórý qatty alańdatty.
  
  
  —Eger eski Djı qarapaıym trúkterdi ustansa, men áldeqaıda baqytty bolar edim", — dedim men.
  
  
  —Biraq bul qarapaıym", — dedi Pennı. 'Men senimdimin.'
  
  
  "Men sheshýge on bes mınýt ýaqyt beremin, sodan keıin men ony bólikterge bólemin", — dedim men. "Osy ýaqytta qalam men qaǵazdyń qaı jerde ekenin qarańyz."
  
  
  Pennı áp-sátte oraldy.
  
  
  Men sanaı bastadym. —Jazyńyzdar", — dedim men. "Joǵaryda elý tórt janýar. Ár jaǵynan on úshten. Túbinde eshteńe joq. Barlyǵy júz alty. Alty arystan. Segiz pil. Maımyldar, bes. Aıýlar, úsh. Jylandar, bes. Eki úki. Kıtter, tórteýi. Lamalar, bes. Úsh jıraf. Bir pantera. Gorılalar, tórteý. Býffalo, bes. Bes pavlın jáne úsh qoltyraýyn.
  
  
  Men sanaýdy jalǵastyrdym. Pennı men "bári osy" dep aıtqansha jazýdy jalǵastyrdy.
  
  
  —Birge", — dedi ol. "Bul barlyǵy júz alty."
  
  
  Men onyń tizimin alyp, ol meniń ıyǵyma qarap turǵanda qarap shyqtym. — Sen ádetten tys birdeńeni kórip tursyń ba? Men suradym.
  
  
  Pennı basyn shaıqady. "Nuhtyń kemesi keshine keletin qonaqtardyń tiziminen basqa eshteńe joq", — dedi ol.
  
  
  —Múmkin qoshtasý keshi shyǵar", — dedim men. "Kelgen kezde barlyǵy jaǵaǵa juppen shyǵýy kerek".
  
  
  Pennı áli de tizimge muqıat qarady. - Sonda qıyn bolady.
  
  
  'Sen ne aıtqyń keledi?'
  
  
  —Pantera men borsyq úshin", — dedi ol. "Olardyń bireýi ǵana bar. Siz olar birdeńe biledi dep oılaısyz ba?
  
  
  Sosyn men ony kórdim. —Durys aıtasyń, olar bir nárseni biledi. Olardy tekserińiz.'
  
  
  —Men qaraımyn", — dedi Pennı.
  
  
  — Sen olardan eshteńe baıqamaısyń ba?
  
  
  —Erekshe eshteńe joq", — dedi ol. "Tek olardyń bireýi ǵana bar, al basqalary kóp".
  
  
  Men onyń tizimin alyp tastadym. Men bir qolymda qorapty, ekinshi qolymda qaǵazdy ustadym. —Jaraıdy", — dedim men. "Úsh erekshelikti qospaǵanda, árbir janýar ekiden kóp".
  
  
  —Iá", — dedi ol. "Úki, pantera jáne borsyq juby".
  
  
  'Durys. Al úkiler degenimiz ne?
  
  
  "Danalyqtyń nyshandary", — dedi ol.
  
  
  — Taǵy da. Al myna úkiler qaıda?
  
  
  —Pantera men borsyqtyń dál ústinde", — dedi ol. 'Sonymen?'
  
  
  —Pantera men borsyq", — dep qaıtaladym men.
  
  
  Pennı qabaǵyn túıdi.
  
  
  "P jáne D", — dedim men. "Fılıpp Daýnnyń bas áripteri".
  
  
  Men panterany bastym. Eshteńe bolǵan joq.
  
  
  —O, Nık", — dedi Pennı aqyryn.
  
  
  —Bas tartpa", — dedim men. — Biz taǵy bir nárseni baıqap kóre alamyz.
  
  
  Men bir saýsaǵymdy panteraǵa, ekinshi saýsaǵymdy borsyqqa qoıdym. Men bir tıynǵa qaradym. — Mine, ol.
  
  
  Men bastym. Eki janýar da saýsaǵymnyń astynan syrǵyp ketti. Qoraptyń ishinen bir jerde áreń estiletin dybys estildi. Men qolymdy alyp tastadym, qaqpaq ashyldy. Fılıpp Donnyń keńesi biz birinshi bolyp kórdik.
  
  
  
  14 taraý
  
  
  
  
  Bul kóp emes edi, biraq jetkilikti boldy: qara blok áripteri bar aq qaǵaz paraǵy.
  
  
  Fý Kýan En akrobatıkalyq kompanıasy. Qazir Sýn Mın teatrynda.
  
  
  Bir buryshta Pennı ákesiniń qoljazbasy dep tanyǵan usaq, uqypty qoljazbanyń ýaqyty men kúni jazylǵan: tańerteńgi saǵat 8: 05-te doktor Inýrıs ýaqytty bosqa ótkizgen joq. Meniń boljaýymsha, ol Nıssa áýejaıyndaǵy áriptesine telefon soǵyp, Fılıp Daýndy tezirek alyp ketýdi buıyrǵan shyǵar. Ol túsiniktemeni Nú-Iorkke kelgenge deıin saqtaıdy.
  
  
  Demek, tańerteń erte Fılıpp Donǵa bireý qonaqqa kelgen. Bálkim, ol baıqaǵysh bolǵan shyǵar, biraq qart adamnyń pil súıeginen jasalǵan qorapqa qaǵaz salýǵa kedergi bolatyndaı baıqampaz emes; bálkim, ol kıinip jatqanda.
  
  
  —Kettik", — dedi Pennı.
  
  
  'Tez emes.'Meniń júzimnen ol meniń qasymda bolǵanyn qalamaıtynymdy túsindi.
  
  
  — Sen jalǵyz shyqpaısyń ba?
  
  
  —Maǵan týra keledi dep qorqamyn", — dedim men. "Bul jerde biz kem degende biraz ýaqytqa ajyrasamyz."
  
  
  "Men barǵym keledi, Nık", - dedi ol. — Men seni osynda súırep apardym. Jáne ol meniń ákem.
  
  
  Men basymdy shaıqadym. "Qarańǵy túse salysymen men sol teatrǵa baramyn da, sol jerde azdap qazyp alamyn.
  
  
  Men bul teatrdy bilemin. Ol Baýerı men Chınataýnnyń túıisken jerinde ornalasqan. Ol jerde sen tym kózge túser ediń.
  
  
  'Sonymen ne?'— Múmkin olarǵa bizdiń osynda ekenimizdi habarlaý kerek shyǵar. Múmkin bul olardy azǵyratyn shyǵar.
  
  
  "Jáne bul bolady delik", — dedim men. — Eger olar ekeýmizdi de ustap alsa she?
  
  
  "Olar jeńedi, al biz utylamyz", — dedi ol ıyǵyn qıqań etkizip.
  
  
  —Meniń qolymnan kelmeıdi", — dedim men. "Amerıka Qurama Shtattarynyń úkimeti de solaı. Bul "erteń" taǵy bir múmkindik alatyn oıyn emes. Eger olar jeńse, al biz utylsaq, munyń sońy tek saǵan, maǵan, ákeńe ǵana emes, basqa da kóptegen adamdarǵa tıedi. doktor Inýrıs pen onyń dostary qazir azdap qorqyp ketken bolýy kerek. Sizdiń qashyp ketýińiz jáne ákeńizdi kepilge alý qajettiligi olardyń qobaljýyn týdyrý úshin olardyń josparlaryn buzýǵa jetkilikti. Doktor Inýrıs qandaı da bir sebeptermen sizdi aınalymnan shyǵarǵanyn este saqtańyz. Bul altyn tonaý sharyqtaý shegine jaqyndap qaldy. Qazirgi ýaqytta olar bizdiń qaıda ekenimizdi bilmeıdi, biraq, kem degende, biz olarǵa qıyndyq týdyryp jatyrmyz dep kúdiktenýi kerek. Sondyqtan olardyń operasıany tezdetý múmkindigi bar. Eger biz esepteýlerde qatelessek, olar qustar sıaqty erkin bolady jáne búkil álem sıaqty AQSH-tyń basyna apat túsedi. Meniń oıymsha, bul sizdiń ar-ujdanyńyzda bolǵanyn qalamaısyz, Pennı Don.
  
  
  Ol kózin tómen túsirdi.
  
  
  — Tyńda, erteń tańǵy toǵyzǵa deıin bershi. Eger men sol ýaqytqa oralmasam, Vashıngtondaǵy Birikken baspasóz jáne baılanys qyzmetine qońyraý shalyńyz jáne Hoýk esimdi adamdy surańyz. Oǵan bilgenińniń bárin aıt. Sodan keıin qalaǵanyńyzdy jasańyz. Men sizden suraıtynymnyń bári osy. Kem degende, osylaısha siz ákeńizdi qaıta kórýge múmkindik alasyz.
  
  
  Pennı sáıkes basyn ızedi. — Al saǵan ne bolady, Nık? Ol jyly denesimen janyma tyǵyldy.
  
  
  —Ýaıymdama", — dedim men. "Men jańa ǵana meniń ómirim úshin kóp nárse bar ekenin esime túsirdim".
  
  
  Ol kúlimsireı almaı tura almady. —Onda ony este saqtaýǵa tyrys", — dedi ol.
  
  
  —Bul meni tym alańdatady", — dedim men.
  
  
  Ol menen bir qadam alystady. "Endi ketýge daıyn bol", - dedi ol.
  
  
  Men jeńil pıdjak, qara sur shalbar jáne chemodanymnan alyp shyqqan qara kók tasbaqa kıdim. Vılgelmına, Gúgo jáne Per ádettegi oryndaryna ketip qaldy, men birneshe ustarany tasbaqanyń búktemelerine tyǵyp qoıdym.
  
  
  Pennı meni shyǵaryp saldy. —Saq bol, Nık", — dedi ol.
  
  
  —Menen basqa eshkimdi kirgizbe", — dedim men.
  
  
  —Ýaıymdama", — dedi ol.
  
  
  Múmkin bul bolǵan shyǵar Song Mın teatry kóńildi toqsanynshy jyldary hıt boldy , biraq men buǵan kúmándandym. Bir nárse anyq boldy: eger ol buryn-sońdy bolǵan dep eseptesek, onyń gúldengen kezi bolsa, bul óte baıaǵyda bolǵan. Úlken, eski, tórtburyshty ǵımarat Manhetten kópiriniń kóleńkesinde, onyń ústinde arka ilýli turǵandaı kórindi. Ol jyldar boıy basyna túsken ydyraýdy kórsetý úshin dirildep turǵandaı, únemi jartylaı qarańǵylyqta boldy.
  
  
  Ol óziniń úlken sahnasynan áldeqashan aıyrylyp, jyldyń kóp bóliginde kınoteatr qyzmetin atqardy. Taǵy da, Gollıvýd qonaqtary ózderiniń premeralaryn asyǵa kútetin jaǵdaı emes. Eski batystyqtar men Gonkong kınoındýstrıasynyń arzan ımporty boldy. Jylyna bir-eki ret sahnaǵa Taıvandan kelgen akrobattar shyqty. Shamasy, bul joly qurmet Qýan Ion otrádyna buıyrdy.
  
  
  Men shań basqan jaryq shamdarynyń birine qarap, laıly tóbede eńkeıip qaldym. Astymda, sahnada men beline deıin jalańash er adam men arqasy jalańash kóılek kıgen qyzdy kórermenderge taǵzym etip jatqanyn kórdim. Tómen kiltpen qol shapalaqtaý estildi.
  
  
  Olar sahnaǵa qaıta sekirip, bir-birinen alys turdy. Bir jaǵynan qyz, ekinshi jaǵynan er adam. Jalańash aǵash ústeldiń ústinde jebeleri bar tostaǵan turdy.
  
  
  Boıjetken bireýin alyp, arqasy ózine qaraǵan adamǵa buryldy. Ol qolyn búgip, bar kúshimen arqasyna naıza laqtyrdy. Denesinde naıza dirildep, teri astynan bir tamshy qan shyǵyp turdy.
  
  
  Men taǵy biraz qaradym, sosyn abaılap shaıyrly shatyrdyń ústimen júrdim. Zertteýge bolatyn taǵy bir aspan jaryǵy boldy. Ol dóreki, biraq móldir emes edi, eski áınekten tómen qaraǵan kezde tamyr soǵýym jıilep ketti. Meniń astymdaǵy bólmede doktor Lotar Inýrıs turdy.
  
  
  Ol jalǵyz emes edi. Ol taǵy eki er adamnyń ortasynda boldy. Men buryn-sońdy ekeýin de kórmesem de, men olardy birden tanydym. Men olardyń fotosýretterin AH isterinde kórdim.
  
  
  Olardyń biri uzyn boıly jáne aryq, qara tolqyndy shashy jáne qara ádemi júzi bar edi. Men ony birden Don Marıo Prınsıp retinde tanydym. Eger mafıa fýtbol komandasy bolsa, ol bir mezgilde jyldyń úzdik bombardıri jáne fýtbolshysy bolar edi. Ol jańa mafıadan shyqqan; AQSH-ta dúnıege kelgen, bilimdi, aqyldy, tájirıbeli jáne qatal. Ol aqyl-oıyn paıdalana alatyn jerde bulshyq etterin qoldanbas edi. Ol zańdy ishteı de, syrttaı da biletin jáne kez kelgen olqylyqty paıdalanǵan. Siz odan kóp nárseden kúdiktenýińiz múmkin — tonaý, ósimqorlyq, esirtki, jezókshelik jáne qumar oıyndar — biraq ony dáleldeńiz. Ony "hanzada" dep ataıdy, tipti eski dondar da oǵan qurmet kórsetti. Olar eski trúkteri bar kári ıtter edi. Hanzada jańalaryn biletin. Ol muhıttyń arǵy jaǵyndaǵy las aqshany qalaı jylystatýdy biletin. Ol zań týraly alańdamaı, zańdy bızneske qalaı enýdi jáne ony qalaı qolǵa alý kerektigin bildi. Ol polısıanyń barlyq aıla-amaldary men tuzaqtaryn jáne olardan qutylýdyń myń bir jolyn biletin. Eger kimde-kim 45 mıllıard altynǵa ań aýlaǵan bolsa, hanzadanyń qatysýy shynymen de maǵynaly boldy.
  
  
  Bólmedegi úshinshi adam da qyzyq bolǵan joq. Tolyq aıda onyń deneli, kúshti denesi jáne jalpaq bet álpetteri boldy. Tipti formasy bolmasa da, ony taný ońaı boldy. Sın Sı Ven, dálirek aıtsaq, polkovnık Sın Se. Qytaı armıasynyń barlaý qyzmetinde jumys isteıdi, batysta ósken, Oksfordta ekonomıkalyq bilim alǵan. Áskerı jaǵynan ol tamasha strateg bolyp sanaldy. Ol 1950 jyldary Makaodan tys jerde Moonrise dep atalatyn birinshi dárejeli barlaý agenttiginiń basshysy retinde bedelge ıe boldy. Ol Soltústik Koreıa men Hanoıda áskerı barlaý operasıalaryn uıymdastyrdy. Reseılik barlaý qyzmeti ony buryn-sońdy kezdesken eń qaýipti qytaılyq agent dep sanady. Ol qandaı keremet bolsa, sondaı keremet, sondaı-aq órshil, sondaı-aq salqynqandy dep aıtyldy. Endi, kóktemniń beıbit bolyp kórinetin bul keshinde ol Manhettenniń tozyǵy jetken teatrynda boldy jáne onyń júzine qaraǵanda, qatty ashýlandy.
  
  
  Men polkovnık Sınniń bos bólmedegi aǵash ústeldiń artyndaǵy arqasy tik oryndyqta otyrǵanda ne aıtqanyn estı almadym, biraq onyń ashýlanǵan zatynda eshqandaı qatelik bolǵan joq. Onyń júzi ashýdan burmalanǵan. Onyń terisiniń astynan qara qan aǵyp jatty, ol sóılep turǵanda oń qolynyń suq saýsaǵy súıekti naızasyn Lotar Inýrıske qaraı laqtyrdy.
  
  
  Hanzada shette turyp, qoldaryn keýdesine aıqastyryp, aramza dárigerge mensinbeı kúldi.
  
  
  Inýrıs tatýlasý qımylymen polkovnıkke qolyn sozdy. Biraq qytaılyq bul týraly bilgisi kelmedi. Doktor Inýrıs sóılemek boldy, biraq jaýap retinde polkovnık Sın ornynan atyp turyp, judyryǵyn ústelge tıgizdi. Men bir aýyz sóz estigen joqpyn. Tipti polkovnık Sınniń ústel ústindegi judyryǵynyń daýysy da estilmedi.
  
  
  Biraq men ne bolyp jatqanyn boljaı aldym. Doktor Inýrıs qalaǵa oraldy jáne Rıveraǵa óziniń isten shyqqan kásipornynyń egjeı-tegjeıin aıtty. Al polkovnık Sın boljamdy túrde áreket etti. Ol perfeksıonıst retinde bedelge ıe boldy. Sóıtip ol jaryldy. Inýrıs aqymaq edi. Onyń operasıadaǵy róli óte qarapaıym boldy: qyzdy aýlaq ustaý. Endi ol jospardy buzdy. Bir emes, eki ret. Al endi ol qashyp ketti. Oǵan kómekke kelgen osy asyl amerıkandyq Nıkolas Anderson týraly aıtpaǵannyń ózinde.
  
  
  Polkovnık Sın toqtady. Sóılegen kezde onyń qoldary qıǵash qımyldar jasady. doktor Inýrıs múmkindiginshe kózge túspeýge tyrysty, bul úsh adamnan turatyn bólmede mańyzdy.
  
  
  Maǵan doktor Inýrıstiń soqqyǵa jyǵylǵanyn kórgen unady. Ol ózine laıyq nárseni jáne t.b. aldy, biraq jalǵyz baqylaý maǵan bir qadam alǵa jyljýyma kómektespes edi.
  
  
  Polkovnık tynyshtaldy. Ol óz ústeline qaıta oraldy. Ol uzyn temekini tutatyp, tútindi tereń jutyp, qalyń tanaýynan aqyryn shyǵardy. Tútin eki birdeı aǵynmen aǵyp jatty. Ol qaıtadan sóıleı bastady.
  
  
  Men qulaǵymdy jaryq shamynyń jaqtaýyna qoıdym, biraq eshteńe estimedim. Al men tepe-teńdik úshin bir qolymmen jaryq shamyna súıenip, abaılap eńkeıgenimde, terezelerdiń biri saýsaqtarymnyń astynan qozǵalyp turǵanyn sezdim. Men bólmege qarap alystap kettim. Jınalǵandardyń eshqaısysy eshteńe estimegendeı boldy. Polkovnık Sın burynǵydaı jaı ǵana jalǵastyrdy.
  
  
  Saýsaqtarym bosaǵan áınekti tekserdi. Ony ornynda ustap turǵan zamazka birneshe jyl buryn keýip qalǵan bolýy kerek. Shyny ońaı qozǵaldy. Men qolymdy qozǵadym, al stıletto Ýgo meniń qolyma syrǵydy. Men únsiz shpatlevkany kese bastadym. Sodan keıin men pyshaqtyń júzin aǵash jaqtaýdyń astyna muqıat syrǵytyp, ony qoldan jasadym. Stılettiń ushymen men áınekti kóterip, alyp shyqtym. Endi men Sınniń daýysyn estidim . "Qazirgi ýaqytta biz tek alǵa jyljýymyz kerek. Jalpy, myna aqymaq sıaqty", — dep dárigerge saýsaǵyn siltep, Inýrıs "nusqaýlaryn durys oryndady". Ol temekiniń tútinin qaıtadan soryp aldy da, ony qaıtadan tanaýynan shyǵardy. "Negizinde, biz bul qyz ben Anderson myrza joq sıaqty áreket etýimiz kerek. Olar bizdiń operasıamyzǵa qaýip tóndirýi múmkin, biraq olaı emes bolýy da múmkin."Ol Inýrıske qarady. — Siz bul qyz bizdiń operasıa týraly eshteńe bilmeıdi dep oılaısyz. Siz muny durys túsindińiz dep úmittenemin. Bul Andersonǵa keletin bolsaq, onyń qatysýy sátsiz kezdeısoqtyqtan basqa eshteńe emes sıaqty. Qalaı bolǵanda da, qazir josparlarymyzdy aıaqtaý úshin tym kesh. Barlyǵymyz úshin tym kóp qaýip tónip tur jáne biz qazir aıaqtalýǵa jaqynbyz.
  
  
  "Degenmen, meniń oıymsha, keıbir ózgerister qajet."Ol temekisin bitirip bitti. — Men muny birneshe mınýttan keıin sizdermen talqylaımyn. Biraq aldymen, — dedi ol oryndyǵynan turyp, qaltasynan bos temeki qorabyn alyp, myjyp, — maǵan temeki kerek. Ol bólmeden shyǵyp ketti.
  
  
  Men qaraı berdim. Doktor Inýrıs Don Marıoǵa qarady. Sol jıirkenishti, tesilgen, júıkesi juqarǵan kúlkilerdiń biri onyń súıel tamaǵynan shyǵyp ketti. Polkovnık Sın bólmede bolmaǵan kezde onyń júıkesi azdap shıelenisken. Don Marıo oǵan salqyn qarady.
  
  
  "Ýaıymdamańyz", — dedi doktor Inýrıs oǵan. 'Bári jaqsy bolady. Men muny anyq bilemin.
  
  
  Don Marıo jaýap bermes buryn uzaq kútti. Daýysy jıirkenishke toly boldy. "Qajet bolǵannan góri aqymaq oınama", — dedi ol. "Siz onyń súıiktisi bolýyńyz kerek dep sheshkenshe bári jaqsy boldy".
  
  
  —Bári jaqsy bolady", — dedi Inýrıs. 'Ýaıymdama.'
  
  
  "Tyńda, — dedi Don Marıo, — ýaıymdaıtyn adamdardyń ishinde sen birinshi oryndasyń. Eger birdeńe durys bolmaı qalsa, men úshin jáne polkovnık Sına úshin alańdaýǵa týra keledi, sen, beıshara beıbaq, sen osyndasyń. Al eger olaı bolmasa, onda árqashan alańdaıtyn nárse bar".
  
  
  "Kóresiń", — dedi doktor Inýrıs. 'Bári jaqsy bolady. Maǵan senińiz. Sený...'
  
  
  Qalǵanyn men estigen joqpyn. Kelesi sekýndta tamaǵyma temir shynjyr jabylǵan kezde tynysym toqtady. Men jempirimniń jaǵasyn tistep turǵan shynjyrdyń bolat qysymymen aýany jutý úshin kúresip jatqanda, meniń qolym ınstınktıvti túrde lúgerge qolyn sozdy. Tilim aýzymnan shyǵyp ketti. Meniń kózim aýyryp sekirgendeı boldy. Meniń mıymnyń bir jerinde ottegi jetispeıtindikten, artymda turǵan adam karateshiler jaqsy kóretin ólimge ákeletin nýnchaktardy qoldanatynyn bildim.
  
  
  Eki tutqanyń arasyndaǵy shynjyr meniń búkil ómirimdi syǵyp aldy. Biraq meniń qolym áli de tapanshaǵa qolyn sozdy.
  
  
  "Joq, joq, Karter, odan eshteńe shyqpaıdy", — degen daýys shyqty. Sodan keıin meniń basymnyń artqy jaǵyna qatty soqqy boldy jáne qarańǵylyq meni jutyp qoımas buryn, júrek aınýyn týdyratyn shamdar paıda boldy.
  
  
  15 taraý
  
  
  
  
  Men esin jıǵan kezde sahnanyń artyndaǵy shaǵyn bólmeniń edeninde jatqanymdy kórdim. Meniń qoldarym men aıaqtarym baılanǵan, al jelkemde bireý ony qum dorbasymen basyp jatqandaı boldy. Polkovnık Sın, Don Marıo jáne Inýrıs maǵan qarap turdy.
  
  
  "Ózińizdi sál jaqsy sezinesiz be?"— dep surady polkovnık Sın.
  
  
  Men basymdy aqyryn alǵa-artqa jyljyttym. —Eshteńe buzylmaǵan sıaqty", — dedim men.
  
  
  Polkovnık Sın uzyn temekileriniń birin tutatyp, tútinniń tanaýynan aǵyp ketýine jol berdi. "Negizi sen ólýge laıyqsyń", — dedi ol. —Eger sen óte abaısyz bolǵanyń úshin ǵana. Bizdiń jumysymyzda nemquraılylyqqa jol berilmeıdi, bilesiz be. Al seniń tarapyńnan bul terezeni jaryq jaryǵynan sýyryp alý óte abaısyzda boldy. Siz áınekti alyp tastaǵan kezde bólmedegi aýanyń tazalyǵy artady degen oı eshqashan bolǵan emes pe? Dálirek aıtqanda, óte az aýa aǵyny. Biraq murnymnan tútin bulttaryn shyǵarý úshin bir tamshy jetkilikti. Meniń tútindi baqylaýym birneshe ret ómirimdi saqtap qaldy". Ol kúldi. "Siz meni álemdegi densaýlyǵy úshin temeki shegetin sanaýly adamdardyń biri dep aıta alasyz".
  
  
  —Qolymnan kelse, seniń baqylaýyńnyń aldynda eńkeıer edim, polkovnık", — dedim men. —Biraq, meniń qazirgi jaǵdaıymda bul azdap qıyn dep qorqamyn.
  
  
  "Men bul oıdy qabyldaımyn, Karter," dedi ol. Ol doktor Inýrıske ashýly kózqaraspen qarady. — Iá, bul Karter, aqymaq. Nık Karter, keıbir Nıkolas Anderson emes. Ol agent bolyp tabylady AH.'
  
  
  doktor Inýrıs aýzyn ashty. Don Marıo tańdana qarap turdy.
  
  
  -- Mende eshqandaı túsinik bolǵan joq... -- bastady doktor Inýrıs.
  
  
  'Tynysh!'- Polkovnık Sın onyń sózin bóldi. — Árıne, sende túsinik bolǵan joq. Bul sizdiń mıyńyz saýsaqtaryńyzdyń ushynda, baltyryńyzda, múmkin basyńyzdan basqa barlyq jerde. Sonymen, siz ony jaı ǵana týrıs, qınalǵan qyzǵa kómekke kezdeısoq kelgen óte erjúrek titirkendirgish adam dep oıladyńyz ba? Sen men oılaǵannan da úlken aqymaqsyń. Bul adamnyń esimi Nık Karter. Jer betindegi árbir ózin-ózi qurmetteıtin barlaý qyzmetiniń ol týraly qujattary bar. Ol AX-ten sheber óltirýshi . Polkovnık Sın maǵan qarady. "N3, solaı emes pe?"
  
  
  Men eshteńe aıtqan joqpyn jáne otyrýǵa kóshýge tyrystym. Meniń basym jarylyp bara jatty.
  
  
  "Onyń syrtqy kelbetinen basqa, — dep jalǵastyrdy polkovnık Sın dáris oqyǵandaı, — Karter óziniń qarý-jaraq arsenalymen de tanymal. Lúger, Vılgelmına degen atpen belgili. Ol ony ústelden alyp, qolyn bulǵady. "Gúgo degen atpen belgili stıletto". Ol qoıylymdy qaıtalady. "Per dep atalatyn kishkentaı, biraq ólimge ákeletin gaz bombasy".
  
  
  Doktor Inýrıs ózine usynylǵan árbir zatqa basyn ızedi. Onyń beti qyzaryp ketti, men taǵy da onyń ǵıbadathanasynyń astynan kók qurt tárizdi tamyr soǵyp turǵanyn kórdim. Ol kóptegen qorlaýdy jutýǵa májbúr boldy jáne bul oǵan unamady. Ol ashýdan dirildep turdy.
  
  
  Kenet ol alǵa umtylyp, meniń aıaǵymdy qabyrǵaǵa teýip jiberdi. Men qulap, domalap kettim. Soqqy maǵan tıgen joq, biraq domalaý meniń basyma kóp kómektespedi. Men qınalyp qaıta otyrdym.
  
  
  Polkovnık ústelden ornynan turdy. Onyń qolynda stıletto bar edi. Bir sátke ol meniń artymnan kele jatyr dep oıladym, biraq onyń ornyna ol doktor Inýrısti basyp ketti, ol arqasy qabyrǵaǵa tirelgenshe artqa shegindi, basqa amal joq. Polkovnık Sın ıeginiń astyna pyshaq alyp keldi. Ol óte sabyrly sóıledi, bul onyń ashýyn odan saıyn kúsheıtti.
  
  
  —Muqıat tyńda", — dedi ol. — Sizder bizge qazirdiń ózinde jetkilikti qıyndyqtar týǵyzdyńyzdar. Men seni áli óltirmegenim úshin baqyttysyń.
  
  
  Tek meniń abyroıym sizge osy operasıaǵa qatysýyńyzdy qaldyrýdy buıyrady. Al eger men seniń ornynda bolsam, men bul qurmetke tym kóp senbes edim. Sondyqtan meniń keńesterimdi qabyl alyńyz jáne ony óte jaqsy baǵalańyz: sabyr saqtańyz. Eshteńege asyqpańyz; múmkin sen aman qalarsyń. Biraq eger sen meniń keńesterimdi elemeıtin bolsań, men seniń jıirkenishti tamaǵyńdy esh oılanbastan kesip tastaımyn. Karterge keletin bolsaq, men jáne men ǵana odan erterek emes, ózim qalaǵan sátte qutylamyz. Men muny anyq aıttym ba?
  
  
  Ol dárigerdiń tamaǵyndaǵy stılettonyń ushymen máseleni jeńil-jelpi basa aıtty. Inýrıstiń moınyna tyrnaý úshin jetkilikti qysym jasadym, biraq ony tesip ótpedim. Dárigerdiń kózi orbıtadan shyǵyp ketti. Ol rastaý úshin qysqasha basyn ızep úlgerdi.
  
  
  Polkovnık Sın odan alystap, ústel basynda taǵy da óz ornyn aldy. —Jaraıdy", — dedi ol. —Al endi, myrzalar", — dedi ol árqaısymyzǵa bir qarap. "Máseleniń mánine qaıta oralaıyq. Búgin keshke sol bólmeden shyqpas buryn men barlyǵynyń sońǵy jańalyqtardan habardar bolǵanyn qalaımyn. Ol maǵan kúldi. "Tipti sen, Karter."
  
  
  —Maǵan jaqsylyq jasama, polkovnık", — dedim men.
  
  
  'Qaıtarý?'- ol kúldi. 'Áreń degende. Bir nárse aıtaıyn, — dedi ol kreslosynda alǵa eńkeıip. —Sen óte baıaý jáne óte azappen ólesiń. Jáne bul azaptyń bir bóligi sizdiń oıyńyzda bolatynyn bilýińizdi qalaımyn. Olardyń keıbireýleri sizdiń deneńizben baılanysty, biraq men sizdi sendiremin, sizdiń sanańyzǵa áser etetin nárse, árıne, áldeqaıda aýyr bolady. Men bitkenshe sen menen ólýimdi ótinesiń. Siz suraı beresiz".
  
  
  —Buǵan tym senimdi bolma, polkovnık", — dedim men.
  
  
  Polkovnık Sın qolyn kóterdi. "Ótinemin, Karter, meni batyldyǵyńnan qutqar jáne meniń aıtqanymdy jalǵastyrýǵa ruqsat et. Seniń osynda otyryp, búgingi áńgimemizge qatysyp jatqanyńnyń maǵan báribir. Men sizge sátsizdikke ushyraǵanyńyzdy aıtqym keledi. Al sen tiri kezińde, dálirek aıtsam, men saǵan ómir súrýge ruqsat bergenimde, seniń sátsizdigiń týraly bilim seniń janyńda jatqan úlken tas sıaqty janshyp, ómir súrýge degen barlyq erik-jigerińdi syǵyp alǵanyn qalaımyn". Ol daýysyn báseńdetip jiberdi. "Men seniń bul týraly oılanǵanyńdy qalaımyn, Karter, ýaqyt óte kele".
  
  
  Ol sıqyrdy buzǵandaı qol shapalaqtady.
  
  
  "Endi birinshi másele — qyz".
  
  
  —Ony bul iske aralastyrma", — dedim men.
  
  
  —Úndeme, Karter", — dedi polkovnık Sın. "Eger men áriptesim doktor Inýrıstiń aqymaqtyǵyn paıdalanbasam, men eń úlken aqymaq bolar edim. Seniń rysarlyqqa degen qushtarlyǵyńnyń maǵan múldem qatysy joq. Tipti ony syrtqa shyǵarmaý aqylǵa syımaıtynyn moıyndaýǵa týra keledi.
  
  
  —Ol bul týraly bilmeıdi", — dedim men.
  
  
  "Meniń oıymsha, ol shyndyqty aıtady", — dedi doktor Inýrıs. "Ol maǵan ákesiniń menimen qarym-qatynasy týraly eshteńe bilmeıtinin aıtty".
  
  
  Nemese Lotar Inýrıs kóringennen de úlken aqymaq boldy, nemese onyń aqylsyz sanasy Nıkol Karanyń jeke qaıta tirilýimen bir jerde mahabbat uıasyn bólisý ıdeıasyn áli de jaqsy kórdi. Qalaı bolǵanda da, bul maǵan báribir boldy.
  
  
  Biraq polkovnık Sın biledi... —Men saǵan úndeme dedim", — dedi ol. Dáriger kómektesýge tyrysqany týraly birdeńe dep kúbirledi de, aýzyn jaýyp tastady, biraq polkovnık Sınniń mensinbeıtin kózqarasynyń astynda kishireıip ketti.
  
  
  — Joq, Karter, men qyzdy beıtaraptandyrýǵa týra keledi dep qorqamyn. Men sizge áriptes retinde aıtamyn. Men sizden ózińizdi meniń ornyma qoıýyńyzdy suraımyn. Siz aıtqandaı, qyz eshteńe bilmeıdi delik. Biraq men muny qabyldamaıtynymdy qosa alamyn, óıtkeni bul men sizge senetinimdi jáne eshqashan senbeıtinimdi bildiredi. Biraq qyz bala eshteńe bilmeıdi delik. Iaǵnı, onyń ákesi men doktor Inýrıs arasyndaǵy iskerlik qatynastar týraly eshteńe aıtylmaǵan. Degenmen, ol áli ashpaǵan bolsa, erte me, kesh pe ashatyn bir nárse bar. Polkovnık Sınniń kózi maǵan jypylyqtamaı qarap turdy. - "Jáne bul onyń ákesi joǵalyp ketti".
  
  
  Men bet álpetimdi emosıasyz ustaýǵa tyrystym.
  
  
  — Al eger ol bul týraly bilse, onyń qaıda ekenin biletin shyǵar; bılik organdary qatysatyn tergeýler. Al bılik onyń ákesi týraly suraı bastaǵanda, jas kelinshek ákesiniń ota jasap jatqan dáriger doktor Inýrıspen qarym-qatynasta bolǵanyn ashatyny sózsiz. Al eger ol jalǵan tulǵany qabyldasa da, onyń qolónerdegi sheberligi sonshalyq, onyń shynaıy tulǵasy kóp uzamaı paıda bolady. Biraq ol jalǵan esimdi qoldanbaǵan. Sodan keıin bılik bul doktor Inýrıstiń belgili bir ataqqa ıe bolǵanyn anyqtaıdy, eger siz bul esim birqatar elderdiń sot jazbalarynda kezdesse, belgili bolýy múmkin dep oılasańyz. Áriptesimdi qajetsiz uıatqa qaldyrǵym kelmeıdi, biraq onyń keıbir qylmystary, tipti seksýaldyq shekten shyǵýǵa ábden shydaıtyn qaýymdastyqtarda da erekshe jaǵymsyz bedelge ıe. Basqalary esirtkini teris paıdalanýmen, ásirese jeke paıdalaný úshin aınalysady nemese boljaıdy. Al basqalary tyńshylyqqa qatysy bar dep boljaıdy. Kámeletke tolmaǵandarǵa qatysty keıbir qylmystardy aıtpaǵanda, qysqasha aıtqanda, áskerı qylmystar qataryna jatqyzýǵa bolady".
  
  
  Men Inýrıske qaradym. Úsh er adam oǵan múldem jıirkenishpen qaraǵan kezde ol kózin tómen túsirdi. Biraq sonymen birge odan polkovnık Sınniń mundaı qoǵamdyq qorlaýdyń nysanasy bolýǵa degen ystyq óshpendilik paıda boldy. Men óz-ózime oıladym, eger múmkindik bolsa, doktor Inýrıs qytaılyqty tóleýge májbúrleı alatyn bolsa, ol qýana tóleıdi.
  
  
  Polkovnık Sın sózin jalǵastyrdy... Sondyqtan bılik sózsiz doktor Inýrıske jáne odan ári qaraı barar edi. Inýrıs, joǵaryda aıtqanymyzdaı, tolyǵymen óz rahatyna baılanysty. Ol qatty lázzat alǵysy keledi. Ol kez kelgen qolaısyzdyqtan qorqady. Ol elestetýge kelmeıtin qorqaqtyqpen aýyrsynýdan qorqady. Ony bıliktiń qolyna tapsyryńyz, eń az azapqa ushyratyńyz jáne onyń nátıjesi qandaı bolady? Ol óziniń jıirkenishti terisin saqtap qalamyn dep, bárin bylǵap keter edi. Jáne nege? Munyń bári qyzdy beıtaraptandyrýdy umytyp ketkendikten. Polkovnık Sın mysqyldap ókinish bildirgendeı basyn shaıqady. — Joq, men ony alyp ketýimiz kerek dep qorqamyn. Sen kelispeısiń, Karter?
  
  
  Saǵan aıtar sóziń bar.
  
  
  "Men sizdiń únsizdigińizdi kelisim úshin qabyldaýym kerek, Karter", — dedi polkovnık Sın. "Jáne bul bizdi eriksiz suraqqa ákeledi: qyz qaıda?"
  
  
  —Men bilmeımin dep qorqamyn, polkovnık", — dedim men.
  
  
  Polkovnık maǵan kúldi. — Karter, jaqynda biz sizdiń senimdiligińiz týraly aıttyq. Árıne, sizdiń belgili bedelińizge súıene otyryp. Men saǵan sol kezde aıttym, taǵy da aıtamyn: men saǵan senbeımin.
  
  
  Polkovnık Sın taǵy bir uzyn temeki tutatyp, paltosynyń qaltasyndaǵy laktalǵan qoraptan shyǵarǵan eki aǵash sirińkeniń birin jaǵyp jiberdi. Sosyn ústelden meniń stıletimdi alyp, basqa sirińkeni qaıraı bastady.
  
  
  — Ótinemin, meni renjitýge májbúrleme, Karter. Ýaqyt óte kele men seni barlyq jaǵynan renjitemin, biraq men ádettegi azaptan qutylamyn dep úmittendim. Esińde bolsyn, men seni renjitkendi jek kórmeımin, biraq meniń laıyqsyz áriptesimniń osynda bolǵanynyń rahatyn bile tura, ol basyn dárigerge qaratty. Inýrıs: "Bul meni bulaı jasamaýǵa májbúr eter edi. Ol mundaı tartymdylyqqa laıyq emes.
  
  
  —Jalǵastyr, polkovnık", — dedim men oǵan. Ol neǵurlym erte bastalsa, soǵurlym jaqsy. Azaptaýda, eger siz sanaly bolsańyz da, sizdiń aqyl-oıyńyz deneden jiberilgen aýyrsyný týraly habarlamalardy qabyldamaıtyn sát bar. Sodan keıin jan qol jetpeıtin deńgeıde erkin jáne qaýipsiz júzedi. Men ony asyǵa kúte alar edim jáne eger men osy deńgeıge jetip, tań atqansha sonda qala alsam, Pennı Doýn Hoýkty jolǵa qoıatynyn bildim.
  
  
  Polkovnık ornynan turyp, ústeldi aınalyp ótip, aldymda toqtady. Ol eńkeıip, bir-birine baılanǵan qoldarymnan ustap, sirińkeniń ushyn oń qolynyń suq saýsaǵynyń tyrnaǵynyń astyna qoıdy. Sodan keıin ol temekiniń ystyq ushymen kúkirttiń basyna qolyn tıgizdi de, ol qatty ysqyryp otqa orandy.
  
  
  Men otyrdym da, sirińkeniń janyp jatqan jalynyn baqylap otyrdym, artynda qara, buralǵan qaldyqtar qaldy. Polkovnık Sın ústelge qolyn sozyp, stılettony ustady da, onyń jyltyr ushyn meniń kózimnen bir dúım qashyqtyqta ustady.
  
  
  "Qozǵalmańyz, — dedi ol, — áıtpese sizdiń kózińiz shashlyktaǵy záıtúnge aınalýy múmkin".
  
  
  Men sirińkeniń janyp turǵanyn kórdim.
  
  
  "Qyz qaıda?"— dedi polkovnık Sın.
  
  
  Men terime jaqyndap kele jatqan jylýdy sezindim.
  
  
  —Qozǵalma, Karter", — dep eskertti polkovnık.
  
  
  Aýyrýy kúsheıip, bulshyq etterimniń eriksiz tartyla bastaǵanyn sezdim. Pyshaq meniń kóz aldymda álsiz daq boldy.
  
  
  Sosyn kenetten bári bitti. Polkovnık Sın bos qolyn sozyp, jalyndy sóndirdi. — Men tyryspaýym kerek ekenin bilýim kerek edi, Karter, biraq men isteýim kerek edi. Sen muny eshqashan bilmeısiń.'Ol Don Marıoǵa burylyp kúldi.
  
  
  "Men óte qıyn jaǵdaıdamyn", — dedi polkovnık Sın. "Men Karterge nesıe berýim kerek, ol maǵan nesıe beretinine senimdimin. Ekeýmiz de kásipqoımyz jáne óte jaqsymyz. Onyń azaptaýdyń qarapaıym túrlerine sezimtal bola alatynyn bilý úshin táýekelge barý kerek bolsa da, men onyń ózimnen artyq emes ekenin júregimmen bildim". Ol maǵan buryldy. —Negizi, siz bul ıdeıany quptaısyz, solaı emes pe, Karter?"Siz bastapqy kezeńnen bárimiz biletindeı tolyq umytý deńgeıine ótesiz dep úmittendińiz. Ol kúldi. "Men sizdiń oıyńyzdy osylaı oqı alamyn, solaı emes pe?"
  
  
  Don Marıo onyń sózin bóldi. — Jaraıdy, polkovnık. Meniń oıymsha, ázilder men oıyndardy toqtatatyn kez keldi.
  
  
  Polkovnık Sın saǵatqa qarady. "Meni keshir", — dedi ol. "Siz eshqashan ýaqytyńyzdy bosqa ótkizbeýińiz kerek. Al búgin keshke bizde kóp nárse isteý kerek.
  
  
  —Maǵan pyshaq bershi", — dedi Don Marıo.
  
  
  Polkovnık sál ıilip taǵzym etip, oǵan jyltyr stılettony tabystady.
  
  
  Don Marıo ony tańdana qolyna ólshedi. Sosyn muzdaı kók kózderimen maǵan qarady. "On bes mınýttan az ýaqyt ishinde sen maǵan bul qyzdyń qaıda ekenin aıtasyń, Karter".
  
  
  Ol bólme arqyly ótip, dárigerdiń qulaǵyna birdeńe sybyrlady. Dáriger basyn ızep, bólmeden shyǵyp ketti. Birneshe mınýttan keıin ol qaıtyp kelip, Don Marıoǵa basyn ızedi. Don Marıo qysqa, oń bas ızep jaýap berdi. Ol týraly ne aıtsań da, ol sózdi bosqa jiberetin adam emes edi. Polkovnık Sın taǵy da ústelge otyrdy. Men ne kútip turǵanymyzdy bilmedim.
  
  
  On mınýtqa da jetpeı esiktiń kenet qaǵylǵanyn estidim.
  
  
  'Onda kim bar?'— dep surady Don Marıo.
  
  
  "Vıto", — dep jaýap berdi.
  
  
  —Jaraıdy", — dedi Don Marıo.
  
  
  Esik ashylyp, bólmege dirildep kirgen kishkentaı uryp-soǵylǵan músinshe meniń aıaǵymnan qulap tústi. Onyń beti kirlenip, kóılegi jyrtylǵan. Onyń kózildiriginen bir staqan joq bolyp shyqty. Abdyrap qalǵanyma qaramastan, meniń aldymdaǵy aıanyshty jannyń Fılıpp Dýnnan basqa eshkim emes ekenin túsiný úshin bir qarap shyǵý jetkilikti boldy.
  
  
  — Onyń kim ekenin bilesiń ǵoı, solaı emes pe? — dedi Don Marıo.
  
  
  Eger bul suraq qoıýǵa arnalǵan bolsa, ol meniń jaýabymdy burynnan biletin, óıtkeni meniń betimde taný paıda boldy, múmkin bir sekýndtyń ishinde.
  
  
  "Esińizde bolsyn, — dedi polkovnık Sın, — meniń Daýn myrzaǵa qatysty josparlarym bar.
  
  
  —Ýaıymdama", — dedi Don Marıo. — Men seniń josparlaryńdy bilemin. Siz ony áli de kóp jaǵdaıda qaıtaryp alasyz.
  
  
  —Óte jaqsy", — dedi polkovnık Sın.
  
  
  — Qolyńyzda dári-dármek bar ma, dáriger? — dep surady hanzada.
  
  
  "Iá", — dedi doktor Inýrıs.
  
  
  "Olardy osynda ákel. Maǵan kompresıalyq jáne gag tańǵyshtary, múmkin, biz ony esimizge túsirgenshe azdap morfın qajet. Jáne qan ketýdi toqtatý úshin qolyńyzda bardyń bárin qabyldańyz.
  
  
  Polkovnık Sın esirtki týraly aıtqan kezde meniń kózimniń baqyraıǵanyn kórdi
  
  
  "Siz estimeýińiz kerek nárseni estidim dep oılamańyz, Karter", — dedi ol. — Jaqyn bolashaqta sen óziń esirtkige táýeldi bolasyń.
  
  
  Doktor Inýrıs bólmeden júgirip shyǵyp, qara sómkemen oraldy.
  
  
  Fılıp Daýn anda-sanda turyp edende jatty. Don Marıo onyń janyna tizerlep otyrdy da, betin joǵary qaratyp, sýdan sýyryp alǵan balyqtaı azdap tynysy tarylǵansha ony aýdaryp jiberdi.
  
  
  Don Marıonyń sol qoly alǵa umtyldy, ol qarttyń tómengi jaq súıeginen ustap, aýzyn ashýǵa májbúr etti. Sodan keıin ol stılettiń ushyn salyp, men kóz aldymda teri shyǵyp turǵanyn kórgenshe ony shekke qoıdy.
  
  
  Don Marıo maǵan qarady. "Tyńda, Karter, tez oılan. Men pyshaq jónindegi mamanmyn. Maǵan senińiz. Men de ony qoldanýǵa qarsy emespin. Men senen qyzdyń qaıda ekenin suraımyn. Men tez jáne shynaıy jaýap alǵym keledi. Ázilder joq. Jalǵan dálelder joq. Eger men jaýap almasam, men qarttyń betin kesip, taǵy suraımyn.
  
  
  Polkovnık Sın jarqyrap turdy. Marıo rýhy jaǵynan ózine jaqyn adam bolǵany anyq.
  
  
  Don Marıo sózin jalǵastyrdy. "Al eger men ózime unaıtyn jaýapty almasam, men odan da kóp nárseni isteımin. Sosyn men ekinshi betimdi alyp, senen taǵy suraımyn. Sodan keıin men qulaq pen murynǵa jumys jasaımyn. Men kózdi, saýsaqtardy kesip tastaımyn. Aıaq saýsaqtary. Búkil aıaǵym. Dáriger ony tiri qaldyrady, óıtkeni polkovnık ony tirideı qajet etedi. Biraq ol apatqa ushyraıdy, tipti dáriger ony jamaı almaıdy. Jáne bul úshin sen kinálisiń. Uly batyr Karter sıaqty aýzyńdy jaýyp tur. Siz muny qalaı qalaısyz?
  
  
  Men qarttyń bozarǵan, aryq betinen júzdi kóre jazdadym. Ol kózin jumyp jatyp, ysqyrǵan tynysy keýdesinen ysqyryp shyqty. Ol kim bolsa da, Fıllıp Daýnnyń qaraıtyn eshteńesi joq edi. Ol maǵan kóp qıyndyq týdyrdy, biraq bul eń azy boldy. Onyń istegeni mıllıondaǵan adamdarǵa apat qaýpin tóndirdi. Sondyqtan bir jaǵynan ony qutqarýǵa turarlyq emes edi. Biraq óziniń qumarlyǵynda ol sonshalyqty jaman emes edi. Meniń oıymsha, ol óziniń sanasynda qyzynyń ómirin jarqyn etý úshin birneshe adamǵa birneshe esikti ǵana ashty dep oılaımyn. Eger men Don Marıoǵa ony kesekterge kesýge ruqsat bersem, bul Tıyndy únemdeýi múmkin. Al ony qutqarý arqyly men altyndy qutqara alamyn.
  
  
  Ekinshi jaǵynan, eger men aýzymdy ashyp, tıyndy qaıdan jáne qalaı alýǵa bolatynyn aıtsam, bul qart adamǵa ol úshin ne istegeni týraly túsinik bere alady. Bálkim, ol ony bir ret kórýge múmkindik alǵan shyǵar: ádemi.
  
  
  Biraq bir kózqaras álemge qyryq bes mıllıard dollarǵa jýyq shyǵyn ákelýi ábden múmkin.
  
  
  Qatań kásibı deńgeıde men bir ǵana jaýap bere alamyn. Jáne bul tolyq tynyshtyq boldy.
  
  
  Men aýzymdy ashyp aıttym: "Siz ony ákesiniń páterinen tabasyz. Ol meni kútip otyr.'
  
  
  
  16 taraý
  
  
  
  
  Polkovnık Sın Marıonyń arqasynan urdy. —Ádemi", — dedi ol bolat azý tisterdiń jıyntyǵyn ashýǵa jetkilikti keń kúlimsirep. "Jaı ǵana ádemi."
  
  
  Don Marıo oǵan jaýap bergen joq. —Vıto", — dep aıqaılady ol. 'Kirińiz.'
  
  
  Tóbettiń tumsyǵy bar qaskóı basyn esikke kirgizdi. Don Marıo oǵan birneshe kilt laqtyrdy.
  
  
  —Qarttyń úıine qaıt", — dedi ol. — Onda sen qyz tabasyń. Ony kemege aparyńyz. Onda kezdeskenshe.'
  
  
  —Jaraıdy", — dedi parom jáne joǵalyp ketti. Pennıdiń nusqaýyna qaramastan, men kúzenniń óz komandasyn sheber oryndaıtynyna kúmánim bolǵan joq. Ol qulyptaǵy kilttiń dybysyn estıdi jáne bir—birimizge aıtqanymyzǵa qaramastan, ákesi keldi, endi ol esikti ashady dep sheshedi. Tek bul ol bolmaıdy.
  
  
  Polkovnık Sın maǵan qyzyǵa qarady.
  
  
  Árıne, moıyndaımyn, bul aqylsyz bolyp kórindi, ásirese polkovnık Sın sıaqty kásipqoıdyń kóz aldynda. Men kúle jazdadym. Ol qaqpannyń ıisin sezdi. Ol úshin qyzdyń ákesin qutqarmaq bolǵany týraly eshqandaı túsinik bolǵan joq. Oǵan múldem paıda bolǵan joq. Óıtkeni, onyń oıynsha, qarttyń da, meniń de, qyzdyń da bolashaǵy zor emes edi.
  
  
  Men ony kinálaı almadym. Onyń pozısıasynan oıyn aıaqtalýǵa jaqyn qaldy jáne ol jeńdi. Qolynda bir qyz bolsa, onyń barlyq derlik kartalary boldy: onyń qolyna kútpegen jerden túsip, AX agenti bolyp shyqqan jumbaq Anderson myrza; oǵan úlken qıyndyq týdyrýy múmkin qyz; jáne Fılıpp Daýn, ol polkovnık Sın úshin árqashan jumbaq bolǵan bolýy kerek, óıtkeni altyn urlaýdyń quny oǵan óte tómen bolyp kóringen bolýy kerek.
  
  
  Men oǵan óz ýájderim týraly habarlaǵan joqpyn. Ol báribir muny túsinbes edi. Árıne, men barlyq erejelerdi buzdym. Bul erejelerde: "Myna qarıadan bas tart. Qyzǵa Hokke jetýge ýaqyt bólińiz. Ýaqytty tartyńyz. Otyryńyz jáne Don Marıonyń Fılıp Daýndy bólshektep jatqanyn qarańyz. Qandy, qorqynyshty jáne shydamsyz azapty kórmeımin dep keıip tanytyńyz. Otyrý arqyly qol jetkizetin barlyq jaqsy nárselerdi elestetip kórińiz. Qarttyń beti men kózinen tógilgen qannyń sýretterin alyp tastańyz. Ózińizdi aıqaıdan qorǵaıtyn etip jasańyz. Nusqaýlyqta ne jazylǵany týraly oılanyńyz.
  
  
  Keıde nusqaýlardy tastaýǵa týra keledi. Meniń ishimdegi birdeńe polkovnık Sın qol soǵyp, Inýrıs erinderin jalap, qýanyshtan kózderi baqyraıyp turǵanda Don Marıo qartty bólshektep tastaıdy degen oıǵa qatty "joq" dedi. Bul joǵary sezimtaldyq emes edi. Meniń ishimdegi bir nárse maǵan Don Marıoǵa Fılıpp Daýndy azaptaýǵa jol bergen sátte men jeńilgenimdi moıyndaı bastaǵanymdy aıtty. Al men jaı ǵana bir nárse utyp alǵym kelgen joq. Men bárin jeńgim keldi.
  
  
  Men altyndy qaıtaryp, kári Fılıpp Dondy qyzyna aman-esen qaıtaryp, esep aıyrysqym keldi. Men olardy jer betinen joıǵym keldi. Bul úlken qumar oıyn boldy. Biraq sóz kelgende, Don Marıo Fılıpp Doýnnyń betine pyshaqtyń ushyn tıgizgen sátte, meniń ishimdegi bir nárse: myna qarǵys atqyr nusqaýlar kitabyn laqtyryp tasta da, óz jolyńmen oına. Polkovnık Sen eshqashan túsine almaıdy. Ol paıyzdyq oıynshy boldy. Al meniń ustanymym ólgenshe jeńiske jetýge múmkindigim bar edi. Sın tańyrqaı qarady. — Men tań qaldym, Karter. Shynymen tań qaldym. Jáne azdap kóńilim qaldy. Men seni kóbirek batyldyq tanytasyń dep oıladym.
  
  
  —Eshkim minsiz emes, polkovnık", — dedim men.
  
  
  "Múmkin emes, Karter," dedi ol. — Biraq siz oǵan óte jaqyn adam retinde bedelge ıe boldyńyz. Maǵan senińiz, meniń siz týraly esepterim óte jańa. Doktor Inýrısti bylaı qoıǵanda, meniń Arktıkadaǵy jaqsy dosym Ksánmen jaqynda kezdeskenińizdi túsiný úshin jetkilikti jaqynda. Ol qastandyq kúlimsirep Inýrıske buryldy. — Ksáng esińde me, dáriger emes pe? Meniń aıtaıyn degenim, kem degende, siz onyń sýretin kórdińiz, solaı emes pe? Lotar Inýrıs basyn ızedi.
  
  
  "Bul jaqsy jumys boldy — seniń Hsıangty aýlaýyń", — dedi polkovnık Sın maǵan. — Óte jaqsy jáne meniń tarapymnan sál ýaqtyly emes. Eger Hsáng tabysqa jete alsa, onyń kásiporny osy ispen óte jaqsy úılesetin edi, onyń sońǵy kezeńi meni sizdiń elge alyp keldi. Soǵan qaramastan, men álemdi Hsánnyń kúsh-jigerinsiz de óte qıyn bolashaq kútip turǵanyna senemin" . Men onyń maqtanyshyna jaýap bergen joqpyn. Ol maǵan kúldi. —Al seni de, Karter, óte qıyn bolashaq kútip tur. Qytaıda bolǵan kezde biz uzaq áńgimelesetin bolamyz. Al sen maǵan kóp nárseni aıtasyń. Biraq aldymen sizdi uzaq teńiz saıahaty kútip tur, biz ony birneshe saǵattan keıin bastaımyz. Solaı emes pe, Don Marıo? Don Marıo basyn ızedi. —Keme jumys istep tur", — dedi ol. - "Biz oqıǵalardy jyldamdattyq".
  
  
  "Biz tań atqansha júzemiz, — dedi polkovnık Sın, — sizdiń yntymaqtastyǵyńyzdyń arqasynda Karter. Tań myrza osynda, — dedi ol áli jalańash edende jatqan qartty nusqap, — bizge qosylady, óıtkeni siz sıaqty onyń da bizde bolǵanyn qalaıtyn daǵdylary bar. Qyzǵa keletin bolsaq... Polkovnık Sın basyn artqa eńkeıtip, tóbeni qaraı bastady. —Qyz bolsa, Lotar, múmkin men ony keıinirek qaýipsiz aılaqqa jetkende saǵan syılaıtyn shyǵarmyn. Biz teńizde júrgende, siz onymen kóńil kótere alasyz, óıtkeni biz Rıveradaǵydaı qaýipsizdikke qaýip tóndirmeımiz. Biz Qytaıǵa jetkende, sen ol jerde qyzben qalaǵansha tura alasyń. Biraq seni bile tura, Lotar, sen ol jaqqa jetkenge deıin odan sharshaısyń dep oılaımyn. Olaı bolsa, biz ony ekıpajǵa beremiz, ol onymen qalaǵanyn jasaı alady; sodan keıin biz odan qutylamyz. Munyń biz úshin praktıkalyq máni joq.
  
  
  Doktor Inýrıs rahattanyp jarqyrap turdy jáne saltanatty túrde taǵzym etti. —Jomarttyǵyńyz úshin rahmet", — dedi ol.
  
  
  "Bilesiz be, siz buǵan shynymen laıyq emessiz, — dedi polkovnık Sın, — biraq men qyz bizdiń qamqorlyǵymyzda bolǵannan keıin bári jaqsy bolatynyna senemin, sondyqtan men sizdiń Rıveradaǵy nemquraılylyǵyńyzdy keshirýge daıynmyn".
  
  
  —Rahmet, polkovnık Sın", — dedi doktor Inýrıs.
  
  
  Polkovnık Sın mobsterge buryldy. —Sizge keletin bolsaq, Don Marıo, siz oǵan ábden laıyq bolsańyz da, mende erekshe qoshtasý syılyǵy joq dep qorqamyn. Maǵan senimen qarym-qatynas jasaý unady. Siz abyroıly adamsyz jáne sizdiń senimińiz, búgin keshke kórgenimizdeı, óte keremet. Men sizge shyn júrekten qurmetimdi bildirgim keledi.
  
  
  —Men muny osynda alamyn", — dedi Marıo ústeldi nusqap. —Óte oryndy", — dedi polkovnık. "Qorqynyshty AX agenti Karterdi jas áıelge opasyzdyq jasaýǵa ıtermelegen seniń onyń arsenalynyń murageri bolǵanyń óte oryndy. Bul poetıkalyq turǵydan derlik oryndy. Óte jaqsy, Don Marıo. Siz onyń Lúgerin, onyń stılin jáne kishkentaı gaz bombasyn alasyz. Olardy óz oljalaryńyz dep esepteńiz.
  
  
  Don Marıo bombany qaltasyna, al tapansha men pyshaqty belbeýine saldy.
  
  
  Polkovnık Sın saǵatqa qarady. — Siz keliskendeı júk kóligi kelgenge deıin bizde birneshe mınýt bar. Ol maǵan: "Ol kelgende, Karter, biz saıahatymyzdy bastaımyz. Múmkindiginshe lázzat alyńyz, óıtkeni bul sizdiń sońǵy saparyńyz bolady. Siz Qytaıǵa qyryq bes mıllıard dollarlyq altynmen barasyz, bálkim, burynnan biletin shyǵarsyz. Doktor Inýrıstiń kómegimen, baqytsyz Don myrzanyń kómegimen jáne Don Marıonyń qajetti jumys kúshin qamtamasyz etýdegi baǵa jetpes kómegi arqyly biz Federaldy rezervti saýa aldyq".
  
  
  "Al erteń búkil álemde AQSH-tyń altyn qorynyń jáne onyń kóptegen adal dostarynyń altyn qorynyń kóp bóligi joǵalyp ketti degen qaýeset taraıdy. Sizdiń úkimet jigerlendiretin habarlamalar shyǵarady, biraq qaýesetter saqtalady jáne kúsheıe túsedi. Al jaqyn arada bankırler men basqa elderdiń úkimetteri kepildikterdi talap etip, aqyrynda ony dáleldeıtin bolady. Olar dáleldemelerdi usyna almaıdy. Sonda dollardyń quny bolmaıdy, óıtkeni oǵan degen senim joıylady. Dollary bar adamdar ony aıyrbastaýǵa tyrysady, biraq ne úshin? Brıtan fýnty qunsyzdanady. Nemis markalary, tipti shveısarıalyq frankter de qunsyzdanady, óıtkeni qaǵaz aqshaǵa endi eshkim senbeıdi. Dúnıede qalǵan altyn baǵa jetpes qundylyqqa aınalady. Kimde bar bolsa, ony saqtaıdy. Kimde joq bolsa, úreılenetin bolady.
  
  
  Bir bólke nany bar dúken ıesi bir bólke úshin qaǵaz aqshadan basqa birdeńe tólenbese, ony satýdan bas tartady. Dárigerge muqtaj adamnyń ol úshin tóleıtin eshteńesi bolmaıdy, tek dáriger qabyldamaıtyn paıdasyz qaǵaz aqshadan basqa. Mundaı kórinister ártúrli jerlerde birneshe ret qaıtalanatyn bolady. Al kóp uzamaı bandalar aman qalý úshin ne qajet ekenin izdep, kóshelerdi aralap, dúkenderdi tonaıtyn bolady. Zaýyttar sal bolyp qalady, óıtkeni olar shyǵaratyn kólikterdi, kir jýǵysh mashınalardy jáne teledıdarlardy eshkimniń qaltasy kótere almaıdy. Al jumysshylar jumystan bosatylady. Parsy shyǵanaǵyndaǵy arab sheıhi munaıyn jóneltpes buryn altynmen tóleýdi talap etedi. Al tóleıtin altyn bolmaıdy. Osylaısha munaı da bolmaıdy. Al jaqyn arada kólikter de, poıyzdar da, ushaqtar da bolmaıdy, zaýyttar bos turyp qana qoımaı, túkke turǵysyz bolady. Amerıka Qurama Shtattary, siz biletindeı, ekonomıkalyq shólge aınalady. Qalalar ashtyqqa toly bolady. Aýyldy azyq-túlik úshin mal soıyp, kókónis urlaǵan tonaýshy bandalar qıratady". Men basqa eshteńe estigim kelmedi. Men Don Marıoǵa qaradym. Ol buǵan mán bermegendeı boldy.
  
  
  Men aıttym. - 'Al sen?'"Bul seniń eliń. Sen osynda turasyń. Sen muny qalaısyń ba?'
  
  
  Polkovnık Sın kúldi. "Don Marıo — bul jańa mádenıettiń ónimi, Karter. Onyń sezimin basshylyqqa alady dep kútýge bolmaıdy. Onyń sebebi — janashyrlyq emes, aman qalý jáne paıda tabý. Biz bul kásiporynda seriktespiz. Biz tek bir jaǵynan, qatysýymyz úshin tólemdi tańdaýda erekshelenemiz. Altynǵa kedeı Qytaı altyndy tańdady. Don Marıonyń altynǵa degen qyzyǵýshylyǵy shamaly. O, ol keıbir nárselerdi ózine qaldyrady, biraq ol ony tym maqtanshaq jáne fılosofıalyq turǵydan qyzyqsyz dep sanaıdy. Biraq Qytaıda mol taýar bar, ony aqylmen satsa, úlken paıda tabýǵa ýáde beretin taýar bar.
  
  
  Al mynaý, Karter, kóknár jáne bul gúlden ne jasaýǵa bolady: geroın. Kórdińiz be, Karter, dollar qunsyzdanǵan kezde, adamdar basqa tólem quralyn izdeıtin ýaqyt keledi. Al Don Marıo engizýdi usynatyn aıyrbas quraly — geroın. Bul adamdardy óz problemalaryn umyttyratyn nárse dep oılamaısyz ba? Men sendiremin, olarda problemalar bolady. Sizdiń úkimetińizdegi keıbir adamdar kez kelgen jaǵdaıda tártipti qalpyna keltirýge múddeli bolady; jáne geroındi qýana aldap júrgen halyq tartymdy azǵyrýǵa aınalady. Siz olaı oılamaısyz ba, dáriger?
  
  
  Polkovnık Sın jaýap kútken joq. — Bilesiz be, dárigerdiń ózi makty qatty jaqsy kóredi, solaı emes pe, Lotar? Sonymen, siz Karterdi kóresiz, Don Marıo bizben seriktestiginiń arqasynda sarqylmas qorǵa ıe bolady. Jáne bul rezerv oǵan orasan zor kúsh beredi. Sonymen, ýaqyt óte kele, sizdiń elińizge tynyshtyq ornaǵan saıyn, Don Marıo bizge satqan altynnyń qunynan áldeqaıda kóp paıda kóredi. Onyń paıdasy qazir onyń keıbir áreketterine tyıym salatyn zańdarǵa jeńildikter turǵysynan esepteletin edi. Bul geroınmen satyp alatyn sarqylmaıtyn resýrs - jerge ıelik etý arqyly esepteletin bolady".
  
  
  Dúrbeleń basylǵan kezde jáne basqa elder sizdiń turǵyndaryńyzdyń qaldyqtaryn belgili bir dárejede óndiristik qyzmetke qaıta baǵyttaýdyń danalyǵyn kórgende, Don Marıo zaýyttardy basqarýdy óz qolyna alady. Halyqty batyr qyzǵa degen qajettilik ıtermeleıtin bolady, dál qazir adamdardy dollarǵa degen qajettilik yntalandyratyny sıaqty. Al Don Marıo bir mezgilde onyń zań shyǵarýshysy bolatynyn aıtpaǵanda, eldiń is júzinde bıleýshisi bolady. Endi adamdar ony hanzada retinde bilýi múmkin, biraq men sendiremin, Karter, kóp uzamaı adamdar oǵan patsha sıaqty bas ıedi.
  
  
  —Sen jyndysyń", — dedim men.
  
  
  Polkovnık Sın qolyn kóterdi. — Ótinemin, Karter, men senen ótinemin. Shynaıy bolý. Mende essizdikke beıimdilik joq. Keıipkerdi jańa valúta retinde qarastyrýǵa tyrysyńyz. Qandaı da bir sary metaldan nemese túrli-tústi qaǵazdan góri aq untaq paketin osylaı baǵalaý qısyndyraq pa? Joq, Karter, olaı emes. Oǵan tek senimniń basqa túrin berý kerek. Retteýdi. Al sizdiń elińiz tap bolatyn qıynshylyqtar bul túzetýdi júzege asyrý úshin qarajatty qamtamasyz etedi. Men bul túbegeıli beıimdelý ekenin moıyndaımyn, biraq Don Marıoǵa onyń ambısıasyn júzege asyrý úshin mundaı beıimdelý qajet. Kórdińiz be, altyn oǵan eshqandaı paıda ákelmeıdi. Altynǵa ıelik etý endi ony qazirgi kezdegi erejeler men oılarǵa baǵyndyrar edi. Osy erejeler boıynsha jáne osy kózqaras boıynsha Don Marıo qylmysker bolyp tabylady jáne onyń múlkin urlaýdy bildiredi. Joq, Don Marıo óziniń ambısıasy men tynysh danyshpandyǵy úshin berilgen mártebege jetpes buryn, aldymen revolúsıa bolýy kerek. Al altynnyń joǵalýy Amerıka Qurama Shtattarynda tóńkeris týdyrady.
  
  
  Altyny barlarǵa keletin bolsaq, biz álemde árqashan altynǵa qushtar adamdar bolatynyna senimdimiz. Bylaısha aıtqanda, eski senimdi saqtaıtyn. Kóknári men altyny bar Qytaı eki ese baı bolady, degenmen bizdiń kóknár daqylynyń jaqsy bóligi Don Marıoǵa aldaǵy jyldarǵa arnalǵan. Qytaı men AQSH óte jaqsy dos bolady.
  
  
  Men altynǵa senetinder men kóknárge senetinder ǵasyrlar boıy tatý-tátti ómir súretinine senimdimin".
  
  
  Minekı biz. Barlyq jospar. Bul sumdyq boldy. Men muny aqylsyz dep ataı alar edim. Biraq essizdik pen danyshpandyqtyń arasy tar, bir jaǵynan polkovnık Sın durys aıtty. AX faıldarynda onyń sanasynda birdeńe durys emes ekenin kórsetetin eshteńe bolǵan joq. Onyń kózdegeni sheber qımyldan basqa eshnárse bolǵan joq; ekonomıs mamandyǵy men soǵys júrgizý sheberligimen kózge túsken sarbazdyń salqynqandy ashkózdiginiń qıylysýynyń tabıǵı sońǵy ónimi. Jáne onyń aıtqandaryna qaraǵanda, onyń oryndalýyna sanaýly saǵattar ǵana qaldy. Ol taǵy da saǵatqa qarady. — Taǵy birneshe mınýt, myrzalar. Sosyn ol maǵan jalǵyz buryldy. — Karter, bir mınýttan keıin esik qaǵylady. Bul oryn alǵanda, bul syrtta júk kóligi kútip turǵanyn bildiredi. Bul júk kóligi bizdi Don Marıonyń tasymaldaýshylary kemege altyndy tez tıeıtin doktarǵa aparady. Siz bul kemege otyrasyz, birneshe saǵattan keıin biz júzip ketemiz.
  
  
  Dál qazir men Don Marıodan aıaǵyńdy sheshýin suraımyn. Men sizden ornyńyzdan turyp, osy bólmeden tynysh shyǵyp, júk kóligine otyrýyńyzdy suraımyn. Biz kemege jetkende, men sizdiń bortqa tynysh jáne sabyrly túrde minip, sizdi aparatyn jerge barǵanyńyzdy qalaımyn. Eger meniń suraǵanymdy oryndasań, qajetsiz azaptan qutylasyń. Biraq seniń erlikke beıimdiligińdi bile tura saqtyq sharalaryn qoldanýym kerek.
  
  
  Ol ústelden nýnchaktardy aldy. Men aǵash tutqalar men olardyń arasynda ilýli turǵan shynjyrdy kórdim. Polkovnık abaısyzda shynjyrdy meniń basyma laqtyryp jiberdi de, býyndardy meniń tamaǵymnan tistep, tynys alý tútigime kirgizetindeı etip qatty tartty.
  
  
  "Siz bortqa ózińiz kóterile alasyz, — dedi ol, — nemese es—tússiz. Shesh.'
  
  
  Don Marıo meniń aıaǵyma tize búgip, arqandardy sheshti. 'Doktor Inýrıs, — dedi polkovnık Sın Fılıp Daýndy nusqap. "Qartty kóter. Men Qytaıǵa kelgende onyń densaýlyǵy myqty bolǵanyn qalaımyn". Ol kúldi. "Bilesiń be, Karter, bizge jańa seıf kerek bolady".
  
  
  Tumanda, aı sáýlesinde jarqyrap turǵan júk kemesiniń tot basqan korpýsy sýǵa batyp bara jatqan pırstiń janyndaǵy ıakorde ilýli turdy. Tómen bıiktikke qaramastan, las kemeniń artqy jaǵy
  
  
  Biz júk kóliginiń syrtynda turǵan kezde "Sara Chemberlen-Kardıff" ústimizden kóterilip turdy. Ári qaraı, pırstiń sońynda styrsyǵan kabelderi bar úlken kran bortqa úlken konteıner qoıdy.
  
  
  "Altyn, Karter", — dedi polkovnık Sın. Pırs boıymen sozylyp jatqan eski saraıdyń shirigen shatyrynyń astynda birneshe jalańash shamdar janyp, jolǵa sary sáýlelerdi túsirdi. "Shyǵysqa qaraı kóligińizge qarańyzshy. Erekshe eshteńe joq, solaı ma?
  
  
  Ol jaýap kútken joq.
  
  
  —Biraq syrtqy túri aldamshy, Karter. Bul qorqynyshty kórinetin júk barjasy manevr jasaıdy jáne joıǵyshqa qaraǵanda jyldamyraq júzedi. Onyń elektrondy jabdyqtary ony radarlarǵa kórinbeıtin etip jasaý úshin jasalǵan. Biraq men "Sara Chemberlen" óziniń kúshine qandaı da bir dálel keltirýi kerek ekenine kúmándanamyn. Kimniń esi durys bolsa, brıtandyq týy bar kedeı eski júk kóligine nazar aýdarar edi?
  
  
  —Jaraıdy, Sın", — dedi Marıo. "Men qazir qoshtasamyn. Meniń halqym sońǵy geroındi birneshe saǵat buryn alǵanyn, al eki saǵattan keıin júkterińizdiń qalǵan bóligin bortqa jetkizetinderin aıtty. Osydan keıin siz kez kelgen ýaqytta júze alasyz". Olar qol alysyp amandasty.
  
  
  Polkovnık saǵatqa qarady. —Men saǵan senemin, Marıo", — dedi ol. "Men kúndizgi saǵat birde júzýge nusqaý beremin".
  
  
  Ýaıymdamańyz, dedi Don Marıo. "Bári jaqsy ekenine kóz jetkizý úshin siz sýǵa túskenshe men óz kabınetimde bolamyn".
  
  
  — Keremet, — dedi polkovnık Sın. - Sizdiń ádettegi beriktigińiz, Don Marıo. Bir kúni taǵy kezdesetinimizge senemin".
  
  
  —Onda qosh bol", — dedi Don Marıo. Ol Fılıp Daýndy qoldap otyrǵan doktor Inýrıske qarady . "Kúte turyńyz, Dok", - dedi ol. "Jaqsy bala sıaqty áreket etýge tyrys".
  
  
  doktor Inýrıs ony jaýapqa laıyq dep sanamady.
  
  
  "Meniń jolym boldy, Karter", — dedi ol. Ol Gúgo men Vılgelmına kúrtesheniń astyna tyǵylǵan belbeýin qaǵyp aldy. "Kádesyılar úshin rahmet". Ol esiktiń tutqasyn julyp alyp, qorada joǵalyp ketti.
  
  
  "Jaraıdy", — dedi polkovnık Sın. "Barlyǵy bortta. "Sara Chemberlenge" tań atqansha júzýge ruqsat etildi, — dep kúldi ol, — bolat júkpen.
  
  
  Polkovnık Sın nýnchaktyń tutqalaryn julyp alyp, shynjyrdy meniń atymdy aıdap bara jatqandaı moınyma tartyp jiberdi. Biz pırs boıymen júrdik jáne pandýstarmen kóterildik. Men basymdy kóterip qarasam, qytaı kapıtany bıik kópirden bizge qarap tur eken. Qytaılyq ekıpaj músheleri jan-jaqqa jınaldy, bul olardy jaqsy daıyndalǵan sarbazdar retinde sıpattady.
  
  
  Bortta qandaı mehanızmder men elektrondy jabdyqtar bolsa da, "Sara Chemberlen" túrme ǵımarattaryna qatysty HH ǵasyrdyń qysqasha sıpattamasy emes edi. Palýbanyń astynda polkovnık Sın terezesi áınegi joq temir kameranyń esigine jetkenshe meni ıterip jiberdi. Onyń aldynda pýlemetpen qarýlanǵan eki qytaılyq turdy. Polkovnık Sın meniń moınymdaǵy nýnchakýdy sheship, qaltamnan bir top kiltterdi alyp shyqty.
  
  
  Ol kameranyń esigin ashty. — Kirińiz, Karter. Tań myrza da solaı", — dedi ol doktor Inýrıske.
  
  
  Eden temirmen jabylǵan, sabanmen jabylǵan, doktor Inýrıs sabanǵa qulaǵan Fılıpp Dondy bosatty. Kúzetshiler esik aldynda turdy, qarýynyń tumsyǵy bizdi kózdep turdy.
  
  
  —Qartty sol qalpynda qaldyra alasyń ba, Lotar", — dedi polkovnık. "Karter, seniń qolyń kisen men aıaq kisen bolady dep qorqamyn".
  
  
  Men ıyǵymdy kóterdim. Qabyrǵalarǵa kisender men aıaq kisenderi bekitildi. Bir jup qolǵa, bir jup aıaqqa. Men moıynsunyp ishke kirdim. Polkovnık Sın olardy kiltterimen jaýyp tastady.
  
  
  —Men de kameranyń esigin jabamyn", — dedi ol. —Al men seniń birdeńe bilgenińdi qalaımyn, Karter. Mende bir ǵana salpynshaq bar. Sondyqtan kúzetshilerdi mazaq etý týraly oılaýǵa da bolmaıdy. Onda olar siz úshin shynymen eshteńe isteı almaıdy. Biraq olar atýdy óte jaqsy biledi. Men, árıne, bul eshqashan bolmaǵanyn qalaımyn, biraq eger ol oryn alsa, men ony túsinýge ózimdi ıtermeleımin.
  
  
  Ol kameradan bir qadam artqa shegindi. Esik jabylyp, polkovnık qulyptaǵy kiltti burdy. Ol qaıtadan ornynan turyp, maǵan temir tordyń ar jaǵynan bulǵady. —Men saǵan anda-sanda baramyn, Karter, múmkin sóılesetin shyǵarmyz. Biraq qazir men tek baqytty sapar dep aıta alamyn. Ol burylyp, kózden ǵaıyp boldy.
  
  
  Birneshe sát kúzetshiler bastaryn bir-birine jaqyndatyp, temir tor arqyly maǵan qarady. Men olarǵa mán bermedim. Kóp uzamaı olar jalyǵyp, joǵalyp ketti.
  
  
  Kameranyń syrtynan daýystardy estigenime jarty saǵat bolǵan shyǵar. Temir tordyń aldynda polkovnık Sınniń júzi qaıta paıda boldy. Ol jymıdy, onyń kilti qulypta shyryldady. Esik ashyldy, men Sındi, eki kúzetshini jáne Pennı Tańdy kórdim.
  
  
  
  17 taraý
  
  
  
  
  —Nık", — dep aıqaılady Pennı. 'Áke.'Ol kameraǵa júgirip kirip, Fılıpp Donnyń qasynda tize búkti.
  
  
  Polkovnık oǵan qaraı júrip, qolynan ustady. "Sizdiń adaldyǵyńyz tań qaldyrady, Tań hanym", — dedi ol. — Biraq keshirińiz, sizdiń bostandyǵyńyz birshama shektelýi kerek. Siz ózińizdiń dosyńyz Karter sıaqty kisendelesiz. Kem degende, biz teńizde bolǵansha emes. Sodan keıin sizge ákeńizge qamqorlyq jasaýǵa ruqsat etiledi, — dep kúldi ol, — eger doktor Inýrıs sizdi saǵynýy múmkin bolsa. Birde teńizde, men seniń ákeńniń ómirin sál jeńildete alamyz ba, kóremin. Biraq ázirge biz qaýipsizdikti barynsha saqtaýymyz kerek. Siz túsinesiz dep úmittenemin.
  
  
  Ol ony kisendep, kameradan shyǵyp ketti. Ol qulyptaǵy kiltti qaıtadan burdy.
  
  
  Biz onyń temir dálizde aıaq basqanyn estidik. Sosyn únsizdik.
  
  
  Pennı maǵan kamera arqyly qarady.
  
  
  —O, Nık", — dedi ol. "Ne bolady?"
  
  
  —Pennı Daýn", — dedim men. "Senseńiz de, senbeseńiz de, biz bul jobany buzamyz".
  
  
  Fılıp Daýn zastyrsyp, saban tósekte aryq denesin qozǵady.
  
  
  —Maǵan onyń oıanýy kerek", — dedim men Pennıge.
  
  
  —Jaraıdy", — dedi ol. Ol qońyraý shala bastady. 'Áke. Áke. Bul men. Tıyn.
  
  
  Qarıa taǵy da qımyldady.
  
  
  "Tur, áke. Sen maǵan kereksiń.'
  
  
  Onyń kózi dirildep, ózin otyrýǵa májbúr etti. — Bul sensiń be, Pennı? ol aıtty. "Bul jerde óte qarańǵy. Men óz kózildirigimdi taba almaımyn".
  
  
  "Bul seniń sol qolyńnyń qasynda, áke", — dedi ol.
  
  
  Ymyrt jabylǵan kezde ol olardy sezip, ustap alyp, murnyna qoıdy. Lınzanyń joqtyǵyna qaramastan, ol endi kóre aldy. Ony kórgende onyń júzi nurlanyp ketti. "O, Qudaıym", — dedi ol. "Bul shynymen sensiń be, Pennı?"
  
  
  — Iá, áke.
  
  
  —Sen ádemisiń", — dedi ol. 'Ádemi.'Jáne ol jylaı bastady.
  
  
  - Sh-sh-sh, áke, — dedi Pennı. "Jylaýdyń qajeti joq".
  
  
  "Men ózime kómektese almaımyn", — dedi ol.
  
  
  "Áke, munda bizben birge bireý bar. Biz sizdiń kómegińizge muqtajbyz. Qarıa Pennı ekeýi kamerada jalǵyz emes ekenin alǵash ret túsindi. Ol burylyp maǵan qarady.
  
  
  "Bul Nık Karter, áke", — dedi Pennı. — Ol bizge bul jerden ketýge kómekteskisi keledi.
  
  
  —Durys, Tań myrza", — dedim men. "Men seni jáne bir tıyndy osy jerden shyǵaryp, kemeniń sýǵa ketýine jol bermegim keledi. Biraq men muny seniń kómegińsiz jasaı almaımyn.
  
  
  'Men ne isteı alamyn?'ol aıtty.
  
  
  —Qyńqyldaýdy doǵar", — dedim men oǵan. — Jalǵyz suraq, sen muny isteısiń be?
  
  
  "Qolymnan kelse isteımin", — dedi ol. — Men Lotar Inýrıske basqa eshteńe qaryz emespin. Meniń onymen kelisim-shartym ol Pennıge operasıa jasaǵan sátte aıaqtaldy. Biraq ol jáne onyń aramza dostary meni aldady. Olar búgin tańerteń maǵan keldi. Jáne olar meni myna kemege otyrǵyzyp, myna kameraǵa laqtyryp jiberdi. Men túsinikteme suraǵanymda qytaılyqtar kúlip, meni aqymaq dep atady. Men saǵan kómektesemin, Karter. Men qart adammyn, kúresýdi bilmeımin, biraq men saǵan kómektesemin. Endi Pennıdiń jaǵdaıy jaqsy bolǵandyqtan, maǵan doktor Inýrıspen jáne onyń dostarymen nemese menimen ne bolatyny mańyzdy emes. Munyń bári qos oıyn".
  
  
  'Sen ne aıtqyń keledi?'
  
  
  "Olar meni jaı ǵana kári, aqymaq adam dep oılady. Kári aqymaq. Biraq olar men týraly bilmeıtin bir nárse boldy. Men Qytaıda dúnıege keldim. Men olardyń tilinde sóıleımin. Al búgin men qytaı tilinde qos oıyndy bildiretin birdeńeni estidim.
  
  
  —Júre ber", — dedim men.
  
  
  "Sol qabyldaýda men boldym. Meniń oıymsha, Pennı sizge bul týraly aıtty ma?
  
  
  Men bas ızedim.
  
  
  — Olaı bolsa, meniń rólimdi sen bilesiń dep oılaımyn. Men bızneske bir tıyn úshin kirdim. Biraq men onyń dostarynyń kim ekenin eshqashan bilmedim. Búginge deıin. Sodan keıin men onyń dostarynyń arasynda qytaılyqtar men mafıalyq amerıkandyqtar bar ekenin bildim. Al mámile mafıa qytaılyqtardy geroınniń ornyna altynmen qamtamasyz etetin boldy. Bul maǵan qatty unaıdy dep aıta almaımyn, biraq men bul týraly shaǵymdanýǵa quqyǵym joq dep oılaımyn. Aldymen bári maǵan burylyp, meni osynda ákelip, polkovnık Sınaǵa berdi. Biraq taǵy bir satqyndyq áli de bar. Qytaılyqtar mafıany aldap jatyr".
  
  
  Men suradym. - "Qalaı?"
  
  
  "Bul geroın, — dedi ol, — ýlanǵan".
  
  
  'Sen ne aıtqyń keledi?'
  
  
  "Dál men aıtyp otyrmyn," Fılıp Dawn dedi. "Men olardyń oǵan ne salǵanyn bilmeımin, biraq men bir nárseni bilemin: geroın eki túrli polıetılen paketterge salynǵan. Jasyl qaptardaǵy zattar tez óltiredi. Kók qapshyqtaǵy zattar baıaý jumys isteıdi. Biraq eger olardyń bireýi sizdiń deneńizge ense, siz ólesiz.
  
  
  Polkovnık Sınge shlápasyn sheshýge týra keldi. Qyryq bes mıllıard dollar altyn oǵan jetpeı qaldy. Oq atpaı-aq ol Amerıka Qurama Shtattaryn bankrotqa ushyratyp, mıllıondaǵan adamdardy óltiredi. Bul ıadrolyq soǵystan jaqsy boldy. Radıasıa da, ónerkásiptik qıraý da bolmas edi. Tek ólgen jáne turaqty túrde ólip jatqan, ózin-ózi qorǵaýǵa kúshi joq halyq.
  
  
  Men Qytaı Sınniń josparlaryn túsinetinine jáne olardy tolyq paıdalanatynyna senimdi boldym. Don Marıo shynymen patsha bolady: zırat patshasy. Bir jerde onyń qoımasynda birneshe myń fýnt naǵyz geroın bolǵan shyǵar. Ol muny tekserip, polkovnık Sın adal nıetpen áreket etedi dep sheshti. Ol jaqsyraq bilýi kerek edi. Biraq oǵan aıaýshylyq bildirýge negiz bolǵan joq. Ol qajettilikten sál ǵana ashkóz boldy. Onyń aldanyp qalǵany týraly oı meni qýanyshtan esinen shyǵardy. Tek eger ol bilse, polkovnık Sın altyn taýda otyrar edi, al kóptegen jazyqsyz adamdar Amerıka Qurama Shtattarynyń kóshelerinde ólip nemese ólip keter edi.
  
  
  Biraq eger mende bul týraly aıtatyn sózim bolsa, joq.
  
  
  —Jaraıdy, tyńda", — dedim men Fılıp Daýnǵa burylyp. — Meniń saǵan jumysym bar. Jáne muny tez arada jasaý kerek. Biraq Pennıdiń sen týraly aıtqanyn eskersek, sen aman qalasyń dep oılaımyn.
  
  
  "Men qolymnan kelgenniń bárin jasaımyn", - dedi ol. 'Bul ne?'
  
  
  "Pennı maǵan seniń qulyptardyń mamany ekenińdi jáne olar týraly bilýge bolatynnyń bárin biletinińdi aıtty".
  
  
  "Bul shyndyq bolýy múmkin", - dedi Fılıp Don.
  
  
  —Jaraıdy", — dedim men. "Meni myna buǵaýlardan bosatyp, esikti maǵan ashqanyńdy qalaımyn".
  
  
  "Bul qıyn jumys", - dedi qart. "Ásirese eshqandaı quralsyz".
  
  
  "Men sizge aıtar edim, bizde qandaı da bir quraldar bar, qarabaıyr, biraq quraldar bar".
  
  
  'Qaıda?'
  
  
  —Jaǵamnyń astynda", — dedim men oǵan. — Onda sen eki ustarany tabasyń.
  
  
  Bir qarıa jerden kóterilip, maǵan qaraı eńkeıgen aıaǵymen qazdy. Ol jaǵasyn artqa tartyp, eki júzdi sýyryp aldy. —Jaqsy bolat", — dedi ol. "Iá, meniń oıymsha, biz olardy paıdalana alamyz. Buǵaýlardaǵy qulyptar shyn máninde áli de qarabaıyr ", — dedi ol jedel tekserýden keıin. "Esik mehanızmine keletin bolsaq, bul da problema emes ekenin kóresiz."
  
  
  "Bul qansha ýaqytty alýy múmkin?"
  
  
  Onyń kózi eń jaqsy biletin qolónerde qaıtadan paıdaly bolý perspektıvasynan janyp ketti. — Bul meniń qansha ýaqyt jumys isteıtinime baılanysty. Múmkin shamamen jıyrma mınýt.
  
  
  —Asyǵyńyz", — dedim men. "Eger bireý kelse, sol pyshaqtardy sabannyń astyna jasyr".
  
  
  Qarıa qazirdiń ózinde edende tolyq boıyna sozylyp, qoldary torly terezeden tógilip turǵan tórtburyshty jaryq núktesinde turdy. Men onyń ne istep jatqanyn kórmedim, biraq qoldary dymqyl saban qabattarynyń astynda dirildep turǵanda metaldyń álsiz úıkelisin estidim.
  
  
  Men ol jumys istep turǵan kezde oıymdy tazartýǵa tyrystym. Men onyń kúshi uzaqqa sozyla ma, polkovnık Sın kenetten tutqyndarynyń jaǵdaıyn kórý úshin ishke kirýge batyly barady ma dep alańdap, kúsh-qýatymdy joǵaltpaýǵa tyrystym. Men pyshaqtyń betonǵa yrǵaqty tegisteýin shyǵarýǵatyrystym, tynys alýymdy báseńdetip, ýaqytty umytyp kettim. Biraq syrtta, men bildim, bul kran dok pen kemeniń arasynda úlken maıatnık sıaqty terbelip, onyń qoımalaryn tonna altynmen toltyrdy. Men ózimdi ýaqyt týraly oılamaýǵa májbúrleı alamyn, biraq onyń júgirýin toqtata almadym. Jáne bul kran sońǵy qadamyn jasap, polkovnık Sınniń saltanatty saıahaty bastalatyn sát keledi. Ol kezde men oılaǵanymdy oryndaýǵa kesh bolar edi.
  
  
  —Jaraıdy", — dep Fılıpp Daýnnyń daýsyn estidim.
  
  
  Ol ornynan turdy, men onyń qolynda pyshaqtardyń birin nemese odan qalǵanyn kórdim. Ol aldymen ony uzyna boıyna ekige bólip, qalǵanyn kesip tastaǵandaı boldy. Ol ebedeısiz maǵan qaraı jyljydy da, oń qolymnyń manjetindegi qulypty ustap aldy. Ol qulaqshany qulypqa jaqyn ustaı otyryp, úshkir metaldyń ishke syrǵyp ketýine múmkindik berdi. Ol qoldan jasalǵan kiltti bas barmaq pen suq saýsaqtyń arasyn sál shuqyp aldy, sosyn aqyryn aınaldyrdy.
  
  
  —Derlik", — dedi ol. "Biraq jetkiliksiz".
  
  
  Ol qaıtadan jaryq aımaǵyna shegindi, men taǵy da betonnan metaldyń tegistelgenin estidim.
  
  
  —Bul solaı bolýy kerek", — dedi ol qaıtyp kelgende.
  
  
  Ózine senimdilikke toly ol kesilgen júzdi qulypqa qaıta salyp, bilegin kúrt aınaldyrdy. Kameranyń tynysh únsizdiginde shertken dybys estildi. Qamal ashyldy. Fılıpp Daýnnyń júzi tolqyp ketti. —Qalǵany qazir qarapaıym", — dep sybyrlady ol. Birneshe sekýndtan keıin ol meniń ekinshi qolym men aıaǵymdy bosatty.
  
  
  Men aýzymdy onyń qulaǵyna jaqyndattym.
  
  
  —Jaraıdy", — dedim men. — Endi bir tıyndy bosat, óte tynysh. Sosyn kameranyń esigin shesheıik.
  
  
  Qarıa maǵan basyn ızedi. Bir mınýt ótpeı Pennıdiń qoldary men aıaqtary bos boldy.
  
  
  Men qartty qasyma shaqyryp alyp, taǵy sybyrlap: "Kameranyń esigin qalaı ashasyń?"- dedim.
  
  
  Ol qolyn sozdy. Onyń alaqanynda áli synbaǵan ekinshi júzi jatty. Ol onyń doǵal jaǵyn alyp, basqa bas barmaq pen suq saýsaqpen pyshaqty alǵa-artqa júrgizdi.
  
  
  "Men jasaıtyn nárse "loıdıng" dep atalady. Bul ádette selýloıdty jolaqpen jasalady. Onyń qulyptaý tilin artqa jyljytý úshin qattylyǵy da, ıkemdiligi de bar. Pyshaq dál osylaı jasaıdy.
  
  
  — Bul kóp shý shyǵarady ma?
  
  
  — Bilmeımin, — dedi qarıa. "Naǵyz" loiden " óte tynysh bolýy kerek. Biraq bul til qaıta qulaǵannan keıin men ne bolyp jatqanyn bilmeımin. Biz tek osy táýekelge barýymyz kerek.
  
  
  —Bizde kóp tańdaý joq", — dedim men. —Esik ashyq turǵanda esik pen qabyrǵa arasyndaǵy buryshqa bir tıyn qoıamyn. Eger birdeńe durys bolmasa, ol atys shebinen tys. Saǵan keletin bolsaq, eger bári oıdaǵydaı bolsa, qulyp bos kezde maǵan belgi beresiń, sosyn Tıynnyń qasynda turasyń. Men esikten shyqqan kezde qozǵalma. Men seni shaqyrǵansha turǵan jerińde tur. Eger men áli de qońyraý shala alatyn bolsam.
  
  
  Qarıa esik aldynda tize búgip, qamalǵa pyshaqpen kire bastady.
  
  
  Men tynys alýymdy birkelki ustaýǵa tyrystym. Men tynysymdy tolyǵymen toqtatýǵa azǵyryldym, sondyqtan tolyq tynyshtyq boldy.
  
  
  Onyń bilegi bir, eki, úsh ret qozǵaldy. Ol esik pen jaqtaý arasyndaǵy keńistikte jumys istedi. Sosyn toqtady.
  
  
  Qarıa betin maǵan buryp, basyn ızedi. Jumysqa kirisetin kez keldi. Jáne bul jumys birneshe avtomattardy qolǵa túsirýden turdy.
  
  
  
  18 taraý
  
  
  
  
  Men esikten eńkeıip, qaharly, sonymen birge jınalyp kele jatqan korrıdashyny kórgen ógizdeı júgirip shyqtym.
  
  
  Olar dálizde turdy, biri meniń sol jaǵymda, ekinshisi oń jaǵymda, oılary jetkilikti baıaý, meniń syrtqy túrimdi kórgende jaqtary salbyrap ketti. Solǵa burylyp, men pyshaqtaı qolymdy kóterdim de, kúzetshi avtomatyn ustap turǵanda onyń ıyǵyn basyp qaldym. Ol dúrsildep jerge qulap bara jatqanda, men ony aıqaılamas úshin bir qolymmen aýzyn qysyp, ekinshi qolymmen belinen ustap ustap aldym. Men ony tikeleı seriktesine ıterip jiberdim, olardyń arasyndaǵy alshaqtyqty múmkindiginshe tez jaýyp tastadym, sondyqtan ekinshi kúzetshi seriktesiniń qoltyǵynyń astyndaǵy qarýymen abdyrap qaldy. Men er adamnyń belinen ustap turǵan qolymdy kóterdim de, onyń synǵan ıyǵynan qıǵash qımylmen saý kúzetshini moınyna laqtyrdym. Bul minsiz soqqy emes edi, biraq moınyn bir jaqqa eńkeıtip jiberdi. Ol qaıtadan qolyn sozǵan kezde men onyń betinen joǵarydan pyshaq suǵyp aldym. Býyndarymnyń astynan súıekter synyp, aqsaq aýzymnan qan aǵyp ketti. Onyń basy qabyrǵaǵa qatty soǵylyp, es-tússiz jerge qulap tústi. Men onyń dosyn buryp jiberdim de, onyń aýzyn endi jappaǵanymdy paıdalanyp úlgermeı jatyp, alaqanymen adamnyń almasyn basyp qaldym.
  
  
  Men máıitterdi bir jaqqa tartyp, qarýymdy jınap, basymdy kameraǵa tyǵyp aldym. —Jaraıdy", — dedim men. "Tynys alatyn ýaqyt".
  
  
  Pennı men onyń ákesi maǵan tez qosyldy. Men oǵan avtomattardyń birin berdim. "Men bul kemeden olardy paıdalanbaı túskim keledi", — dedim men oǵan. "Biz joǵarydan ótpeımiz, sol palýba arqyly qaıtamyz. Men ne izdep júrgenimdi bilemin. Ol pırsten alys bolady. Maǵan erińiz, eger biz bireýdi kezdestirsek, olardy maǵan qaldyryńyz. Al eger maǵan birdeńe bolyp qalsa, sen bul qarýdy kez kelgen adammen qarym-qatynas jasaý úshin jáne birdeńe isteý kerek bolǵansha paıdalana alasyń. Men ony biz mingen kezde kórdim: "Sara Chemberlenniń" port jaǵyndaǵy kishkentaı esik. Biz ol jaqqa kúńgirt jaryqtandyrylǵan dáliz arqyly artqy jaǵyndaǵy burylysqa qaraı bet aldyq. Saqtyqpen qozǵaldyq, biraq eshkimdi kezdestirmedik.
  
  
  Esik bizdi kútip turdy.
  
  
  —Maǵan qarý bershi", — dedim men.
  
  
  Men tutqany tartyp, esikti abaılap ashtym. Men ózimnen bes metr tómen ornalasqan Shyǵys ózeniniń muńdy, jyljymaly sýlaryna qarap turdym.
  
  
  —Sen birinshisiń, Pennı", — dedim men. "Aldymen aıaqtar. Ózińizge shetine ilinýge ruqsat etińiz. Sosyn jaı ǵana jiberesiń. Siz qulaǵan qashyqtyq neǵurlym az bolsa, soǵurlym shý azaıady. Sosyn pırske qaraı múmkindiginshe tynysh júzip, meni sonda kút. Bul siz úshin de solaı, Don myrza. Onda siz port jaǵyndaǵy jebeniń dál artynda pırsterge aparatyn baspaldaqtardy taba alasyz.
  
  
  Qatesiz ótti. Men shetinen qulap ketpes buryn esikti múmkindiginshe japtym. "Sara Chemberlenniń" port jaǵyndaǵy jarqyraǵan jaryqqa ótip bara jatqan birde-bir adam tań qalmaıdy dep úmittený ǵana qaldy . Biraq men komandanyń bireýi jaǵada turǵanyna kúmándandym. Ushý ýaqyty tym jaqyn boldy. Ekinshi jaǵynan, bizde árqashan Don Marıonyń jigitteri alańdaıtyn.
  
  
  Polkovnık Sın maǵan kemeni kórsetýge onsha yntaly bolmaýy kerek edi. Ol maǵan pırsten sýǵa aparatyn esik pen baspaldaqty baıqaýǵa múmkindik berdi.
  
  
  Pennı men onyń ákesi meni baspaldaqtyń janynda kútip, ornynda taptap jatty.
  
  
  —Jaraıdy", — dedim men. — Men osy baspaldaqpen kóterilip, ózimmen birge qarý alyp kelemin. Meniń artymnan joǵaryǵa qaraı júrińiz. Biz shyńǵa jetkende men Don Marıoǵa baramyn. Men ekeýińniń bul jerden ketýlerińdi qalaımyn. Múmkindiginshe alys jáne jyldam júgirińiz.
  
  
  —Joq, Nık", — dedi Pennı. 'Qazir emes.'
  
  
  —Ol durys aıtady", — dedi qart. - "Sizge kómek kerek bolady".
  
  
  —Men bilemin", — dedim men. —Al men ony Don Marıodan alamyn". Kem degende, eń tikeleı kómek. Biraq men ekeýińniń qasymda bolǵanyńdy qalamaımyn. Saǵan renjitýdiń paıdasy joq.
  
  
  "Men senimen birge baramyn, Nık", — dedi Pennı.
  
  
  Men basymdy shaıqadym. —Eger sen men úshin birdeńe jasaǵyń kelse, qolyńnan keledi. Biraq bul jerde siz jasaı alatyn nárse emes.
  
  
  "Onda bizge ne qalaıtynyńyzdy aıtyńyz", - dedi qart.
  
  
  "Men seniń Devıd Hokqa qońyraý shalǵanyńdy qalaımyn. Pennı Vashıngtondaǵy Birikken baspasóz jáne baılanys qyzmeti, onymen qaıda baılanysý kerektigin biledi. Oǵan "Sara Chemberlendi" kez kelgen jaǵdaıda toqtatý kerek ekenin aıtyńyz. Aıtyńyzshy, Nık Karter sizge oǵan qońyraý shalyńyz dedi. Siz muny istegińiz kele me?
  
  
  "Eger qolymyzdan kelse, jasaımyz", — dedi ol.
  
  
  —Jaraıdy", — dedim men. 'Kettik. Ýaqyt az. Men baspaldaqpen kóterile bastadym. Joǵaryda men pırstiń shetine qaradym. Bul jaqsy kórindi. Barlyq nazar úlken kranǵa aýdarylady. Ol áli de qozǵalyp turdy, endi pırske qaıta oraldy. Men ol kem degende taǵy bir konteıner altyn qaldyrdy dep úmittenýim kerek edi, al onyń túngi jumysy áli aıaqtalǵan joq. Meniń jumysymnyń da áli aıaqtalmaǵanyn bildim.
  
  
  Men Pennı men onyń ákesiniń artymnan kóterilgenin estidim. Qarıa entigip jatty. Men olarǵa basymdy burdym. "Tómen deńgeıde bolyńyz jáne kóleńkede bolyńyz. Men seni qorǵaımyn. Dereý shyǵyńyz. Júgir!'Men mafıa men qytaılyqtardyń arasynda jalǵyz boldym, ýaqyt aıaqtalýǵa jaqyn qaldy.
  
  
  Men pırsten Don Marıo kirgen uzyn salbyraǵan shatyrǵa deıin ishimmen júretin jolmen júrip óttim. Esik jaqtaýyn qorǵaýǵa turǵannan keıin men ysyrmany tartyp aldym.
  
  
  Ol qulyptaýly emes edi. Men ol arqyly qarańǵylyqqa tez syrǵyp kettim.
  
  
  Alysta, ózen jaǵasynda men jaryqty kórdim. Men qolymda daıyn turǵan avtomatpen osy baǵytta júrdim. Men eń nasharǵa daıyn bolýym kerek edi. Eger jolym bolsa, Don Marıo meni baıqamas edi. Men jetistikke jetemin dep úmittendim.
  
  
  Eńkeıip otyryp, men keńsede terezeleri qoıma men ózenge qaraıtyn janyp turǵan shamdy kórgenshe júre berdim. Ózenniń búkil eni boıynsha keńse.
  
  
  Don Marıo "Sara Chemberlenge" qarap, ústel basyndaǵy aınalmaly oryndyqta otyrdy . Birneshe telefondar men Lloıdtyń aldermender tiziliminiń kóshirmesin qospaǵanda, ústel bos boldy.
  
  
  Ózim qorada qalyp, kemeden jasyrynyp júrip, esikti julqylap ashtym da, avtomattyń bóshkesin baǵyttadym. —Óte tynysh, Marıo", — dedim men. Ol qozǵalmady. Ol jaı ǵana terezeden kemege qarap tura berdi.
  
  
  —Bul Karter", — dedim men. "Men seniń turyp, kemege qaraıtyn terezeniń shymyldyǵyn tartqanyńdy qalaımyn. Sodan keıin qaıtadan otyryńyz. Men senimen sóıleskim keledi. Qaıta otyrǵanda qoldaryńyzdy betińizden ustańyz. Meniń sizge qytaılyq dostaryńyz týraly jańalyqtarym bar, meniń oıymsha, siz estigińiz keledi.
  
  
  "Ne aıtqyń kelse, sony estigim keledi, Karter", — dedi ol.
  
  
  —Tyńdaýyńnyń quny joq, Marıo. Biraq tyńdamasań, ólimge ákelýi múmkin", — dedim men. "Barlyq jumysyńyzdan keıin siz" patsha óldi, patsha aman bolsyn " degen jaǵdaıǵa tap bolǵyńyz kelmeıdi, solaı ma?"
  
  
  Buǵan jaýap retinde Marıo oryndyqty artqa tartyp, terezege qaraı júrdi de, shymyldyǵyn tartty. Men bólmege kirdim, ol qaıta otyrǵanda men ony kezdestirdim.
  
  
  —Tez sóıle", — dedi ol.
  
  
  —Men dál osylaı isteımin", — dedim men. "Dostaryń seni aldady".
  
  
  Marıo kúldi. — Árıne, atty ásker de kele jatyr.
  
  
  —Sen de soǵan sene bastaǵanyń durys", — dedim men. "Mámileniń sizdiń tarapyńyz oryndalmady. Sizdiń dosyńyz polkovnık Sın seni aldaǵannan keıin bostandyqqa qashyp kete ala ma degen jalǵyz suraq qalady.
  
  
  —Jaraıdy, Karter, bul jumbaqtardy jasaýdy doǵar. Qandaı alaıaqtyq?
  
  
  "Geroın".
  
  
  —Geroınmen bári jaqsy", — dedi Don Marıo. "Ony men senetin adamdar tekserdi".
  
  
  — Sen bárin tekserdiń be?
  
  
  "Árıne, joq", — dedi ol. "Biraq biz birneshe tonnadan synama aldyq".
  
  
  "Bul jaqsy nárse boldy", - dedim men. "Qalǵandary ýlanǵan".
  
  
  —Toqta, Karter", — dedi ol. "Men sorǵysh emespin. Sizdiń bul isti jaryp jiberýge mıllıonda bir múmkindigińiz bar, bul meni Sınge qarsy qoıasyz degendi bildiredi. Men muny jemeımin.
  
  
  "Men seni aldaǵany úshin seni Sınge qarsy qoıý úshin keldim. Geroın ýlanǵan . Bul shynymen qoqys. Al jasyl qaptardaǵy eń las.
  
  
  Marıo ernin qysty. — Bilesiń be, Karter. Sen meni qyzyqtyra bastadyń. Myna jasyl sómkeler týraly qaıdan bilesiń?
  
  
  —Men kók qaptar men ý týraly biletinim sıaqty. Eger sizdiń osy kemede qytaı tilin de túsinetin dosyńyz bolsa, siz muny biler edińiz. Bul qarıa Qytaıda dúnıege kelgen.
  
  
  "Biz testti qanshalyqty jaqyn arada jasaı alamyz?"— dedi Marıo. — Kemeden osy sońǵy qoqystyń bir bóligin alyńyz. Jasyl qaptar. Jasyl qaptardaǵy zattar eń jyldam óltiredi.
  
  
  Marıo telefondardyń birine jaýap berdi. —Vıto", — dedi ol. — Maǵan jasyl sómkelerdiń birin ákelshi. Dereý.'
  
  
  Ol telefondy qoıyp, maǵan qarady. —Jaraıdy, Karter, seniń múmkindigiń bar. Bir qadam artqa. Meniń ústelimniń aldynda lúk bar. Bir mınýttan keıin ol ashylady jáne Vıto joǵaryǵa kóteriledi. Qarý-jaraqpen qobaljymańyz. Vıto meniń aıtqanymdy oryndaıdy. Siz onyń eshteńe istemeıtinine senimdi bola alasyz.
  
  
  Astymnan yzyldaǵan dybys estildi, edenniń bir bóligi taıyp turdy da, bólmege qarap turǵan Vıtonyń kúzen tárizdi júzi kórindi.
  
  
  —Bári jaqsy, Vıto", — dedi Don Marıo. "Eshqandaı qıyndyq joq".
  
  
  Vıto bólmege kirip, eden taqtasy qaıtadan alystap ketti. Ol Marıonyń ústeline jasyl sómkeni qoıdy.
  
  
  "Bizge teńiz shoshqasy kerek", — dedi ol. "Men bul úshin durys adamdy bilemin dep oılaımyn". Ol telefondy aldy. Polkovnık Sınniń ", — dedi ol. 'Tez.'Ol kútti. Ol qaıta sóılegende daýysy tabandy estildi. — Polkovnık Sın? Don Marıo jazǵan. Tyńda. Jazataıym oqıǵa meniń bir ulymnyń basynan ótti. Doktor Inýrısti portfolıońyzben birge jiberińiz. Bul bizge jaqyn arada qajet bolady.
  
  
  Ol telefondy tastap, polkovnık Sınge suraqtar qoıýǵa múmkindik bermedi. Shymyldyqty bir dúımniń bir bóligine jyljytqannan keıin men kemege qaradym. Osydan keıin kóp uzamaı muńaıǵan dáriger Inýrıs baspaldaqtyń sońyna jetip, pırsten túse bastady.
  
  
  —Ol kele jatyr", — dedim men.
  
  
  —Ony ákel, Vıto", — dedi Don Marıo. Vıto bólmeden shyǵyp ketti. "Vıto týraly ýaıymdama", — dedi Don Marıo. "Vıto ózin adal ustaıdy. Sizdi tek geroın týraly alańdatý kerek. Biraq, eń bolmaǵanda, men saǵan múmkindik berip jatqanymdy moıyndaýyń kerek, Karter. Nashaqor dárigerden góri teńiz shoshqasy retinde kimdi qoldanǵan durys?
  
  
  Men aıaq dybysyn estidim de, eger olar birdeńe isteýge tyryssa, Don Marıo men Vıtony qysqa jolmen alyp ketemin dep oılaǵan jerde turdym. Esik aqyryn ashyldy da, doktor Inýrıs bólmege kirdi, Vıto sońynan erdi.
  
  
  Meniń sol jerde turǵanymdy kórgende onyń kózi tańdana qarady. "Karter!"
  
  
  — Durys, dáriger. Seniń eski dosyń. Men avtomattyń bóshkesin ıeginiń astyna ustadym.
  
  
  Ol surady. - "Bul neni bildiredi?"
  
  
  Men qarýdyń oqpanyn onyń tynys alý tútigine urdym. — Úndeme, Dok.- Úndeme, Dok.
  
  
  —Dáriger", — dedi Don Marıo. "Karter ekeýmiz azdap bás tikkimiz keledi. Bul sol geroınniń kesirinen.
  
  
  Men myltyqpen artqa shegindim.
  
  
  — Bul geroınge ne boldy? - dep surady Inýrıs. "Bul qarapaıym geroın".
  
  
  "Meniń aıtqym kelgeni osy, dáriger", — dedi Don Marıo. —Biraq Karter basqasha aıtady. Ol ýlanǵanyn aıtady.
  
  
  -"Ony tyńdama", - dedi doktor Inýrıs. — Ol bul týraly ne biledi?
  
  
  — Ol jetkilikti bilemin deıdi, dáriger.
  
  
  — Sen oǵan senesiń be? - dep surady Inýrıs. — AX agentine?
  
  
  "Osy ýaqytqa deıin ol meniń qyzyǵýshylyǵymdy týdyrdy".
  
  
  "Polkovnık Sın seni aldamas edi", — dedi doktor Inýrıs.
  
  
  "Al, men Karterge osyny aıtqym keledi," dedi Don Marıo. "Biraq ol meni keıin ókingennen góri aldymen senimdi bolǵan durys dep sendire aldy. Sondyqtan biz sizderdi osynda shaqyrdyq. Sebebi men ózime aıttym: "Marıo, — dedim men, — bul geroınniń jaqsy ma, joq pa, sony anyqtaıtyn eń jaqsy adam kim?"sosyn men ózime: "Bizdiń eski dosymyz, doktor Lotar Inýrısten basqa eshkim joq, ol keremet ǵalym jáne adal dos bolyp shyqty", - dep jaýap berdim. Sonymen, dáriger, men sizge tegin úlgini beremin.
  
  
  "Men muny qalamaımyn", — dedi doktor Inýrıs.
  
  
  — Qalamaısyń ba? — dedi Don Marıo. 'Qalamaısyń ba? Sen muny estidiń be, Vıto? Ol tegin úlgini qalamaıtynyn aıtady.
  
  
  "Ol sonshalyqty baı ma?"— dedi Vıto. "Men buryn-sońdy nashaqordyń tegin úlgiden bas tartqanyn kórgen emespin".
  
  
  "Meniń oıymsha, ol shynymen de birdeńeni qalaıdy, Vıto", - dedi Don Marıo. — Kez kelgen nashaqor sıaqty. Biraq ol tym sypaıy. Siz jaı ǵana sypaıylyqsyz, solaı emes pe, dáriger?
  
  
  Inýrıstiń jıirkenishti júzinen ter tamshylary shyǵyp turdy. —Men muny qalamaımyn", — dep aıqaılady ol.
  
  
  -- Al, dáriger, - dedi Don Marıo. —Siz bul sypaıylyqpen tym alysqa kettińiz. Ol meniń shpılkamdy belbeýinen sýyryp alyp, jasyl sómkege oıyq jasady. Biraz aq untaq tógildi.
  
  
  — Al, dáriger, biz osynda qoshtasý keshin ótkizemiz. Bizde sham joq, biraq mende sirińke bar, Vıto, dárigerdiń sómkesine qarasań shprıs pen ıne tabasyń dep oılaımyn. Al eger rezeńke shlangtyń bir bóligi jáne bizge qajet taǵy birneshe nárse bolsa, men tań qalmas edim". Vıto qolyn sozyp, dárigerdiń qolynan sómkeni alyp shyqty. Don Marıo ony ashyp, ony aralaı bastady.
  
  
  "Olarǵa buǵan jol berme, Karter", - dep ótindi doktor Inýrıs. — Nege joq, dáriger? Men aıttym. "Men munyń qandaı zıan keltirýi múmkin ekenin kórmeımin. Eger siz shyndyqty aıtsańyz, ıaǵnı.
  
  
  — Ótinemin, Karter. Ótinemin.'
  
  
  Ol maǵan qaramady. Múmkin ol maǵan qaraǵysy kelgen shyǵar. Biraq ol almady. Ol Don Marıo men Vıto otyrǵan ústelden kózin ala almady. Jáne jalynýdy jalǵastyrdy. Sózder tesilgen ishki tútikten shyqqan aýadaı tógildi.
  
  
  "Altyn, Karter. Men saǵan altyn beremin. Meniń úlesim. Siz baı bola alasyz. Sizge endi eshqashan jumys isteýdiń qajeti bolmaıdy. Kóp aqsha. Siz AX-ten kóretinnen de kóp. Sen bir jerge barýyń múmkin edi. Siz baı bola alasyz. Tek meni osy jerden qutqar. Sen muny isteı alasyń. Men seniń qolyńnan keletinin bilemin. Men muny siz úshin laıyqty etemin. Siz bul úshin ókinbeısiz.'
  
  
  Don Marıo ústelden ornynan turdy. Vıto qolyndaǵy tolyq shprıstiń janynda turdy.
  
  
  —Men kelise almaımyn, dáriger", — dedim men.
  
  
  "Seni eshkim estı almaıdy, dáriger", — dedi Marıo. "Syrtta shý tym kóp. Bul kran qorqynyshty shý shyǵarady.
  
  
  Doktor Inýrıs tize búkti. Onyń betinen ter aǵyp jatty. —Olaı isteme", — dep ótindi ol. 'Muny jasamańyz. Sizden suraımyn. Maǵan olaı isteme.
  
  
  Marıo onyń betinen urdy. —Úndeme, aqymaq ıt", — dedi ol.
  
  
  Ol Inýrıstiń oń qolynan ustap, kúrtesi men kóıleginiń jeńin shyntaǵynan joǵary tartty. Túıme kóıleginen túsip, domalap ketti. Vıto qolynda shprıspen dárigerdiń aldynda turdy.
  
  
  Doktor Inýrıs sybyrlaı bastady. Don Marıo ony taǵy urdy. "Siz sabyrly bolýyńyz kerek, dáriger", — dedi Don Marıo. 'Jarqyn jaǵyna qaraý. Birneshe mınýttan keıin siz baqytty saparǵa attanasyz... nemese ólesiń. Qalaı bolǵanda da, seniń qıyndyqtaryń artta qaldy, qymbattym.
  
  
  Dárigerdiń kózi qorqynyshtan dóńgelenip ketti.
  
  
  —Jaraıdy, Vıto", — dedi Don Marıo.
  
  
  Ol julqynyp Inýrısti aıaǵyna turǵyzyp, jalańash, tyrtyqty qolyn sozdy.
  
  
  Inýrıs burylyp ketýge tyrysty. Ol Vıtony teýip, ony sekirýge májbúr etti.
  
  
  Don Marıonyń beti kúńgirttenip ketti. —Múmkin emes", — dep kúńkildedi ol.
  
  
  Lotar Inýrıs áli de dirildep turdy. Don Marıo bir qolymen onyń moınynan ustap, ekinshi qolymen dárigerdiń qolyn sozdy. "Jaraıdy, Vıto, — dedi ol, — baıqap kóreıik.
  
  
  Vıto sońǵy soqqy úshin mınıatúralyq qylysh ustaǵan korrıdashy sıaqty búıirinen abaılap jaqyndady. Doktor Inýrıstiń kózderi orbıtalardan shyǵyp ketti. Ol "joq, joq, joq" dep aıtýǵa tyrysty, biraq aýzynan uzaq, azapty "NNNNNN" basqa eshteńe shyqpady.
  
  
  Vıto endi onyń qasynda boldy, ıneni jalańash qolyna jaqyndatty, al Don Marıo tamyrdy tabý úshin qolyn qozǵaltpaı ustap kómektesti. Ineniń ushy teri astyna túsip, Vıto porshendi tómen qaraı ıterip jiberdi. Don Marıo Inýrısti bosatty. Ol Vıto ekeýi shegindi. doktor Inýrıs ornynan turdy. Ol kóılek pen kúrtesheniń jeńin sýyryp aldy. — Men qazir ketemin, — dedi ol qysylǵan daýyspen, — sen menimen bolǵan soń.
  
  
  Men Marıonyń lúgerge qolyn sozǵanyn kórdim.
  
  
  doktor Inýrıs oǵan kúldi. —Maǵan portfelim kerek", — dedi ol. Ol ústelge qaraı qadam basty. Eki qadam.
  
  
  Men avtomatty Don Marıoǵa baǵyttadym.
  
  
  Inýrıs maǵan qarady. —Óte jaman, Karter", — dedi ol. "Sen baı bolýyń múmkin edi". Onyń kózderinde birtúrli, áınektelgen órnek paıda boldy. "Biraq sen tyńdamadyń."Keshirińiz, Karter. Biraq bul eski sóz neni bildiredi? Kim sońǵy kúledi...
  
  
  ha-ha-ha..."dep jaýap berdi.
  
  
  Sosyn onyń aýzynan qannan basqa eshteńe shyqpady. Ol aq matany bylǵap, onyń kóılegine tamshylap jatty. Ol jan túrshigerlik tasqynǵa basqa bireýdiki sıaqty qyzyǵa qarady.
  
  
  Úlken qurysý onyń denesin ustap, jerge laqtyryp jiberdi. Suıyq laǵyldan jasalǵan sharfty moınyna orap, qan áli tógilip jatty. Doktor Inýrıs eseńgirep qaldy. Onyń ókshesi edenge soǵyldy. Sosyn qozǵalmaı jatyp qaldy.
  
  
  — Iem, — dep sybyrlady Vıto.
  
  
  
  19 taraý
  
  
  
  
  —Jaraıdy, Karter", — dedi Marıo. — Siz durys aıttyńyz. Qazir kelisimge keleıik.
  
  
  —Sen ekeýmiz bitimge kelemiz", — dedim men. — Biz polkovnık Sınniń altynmen qashyp ketýine jol bermeý úshin birge jumys isteıtin bolamyz. Osydan keıin árkim qaıtadan ózi úshin.
  
  
  —Bul jetkilikti ádil estiledi", — dedi ol.
  
  
  Marıo telefondarynyń birin aldy. —Krandy jabyńyz", — dep buıyrdy ol.
  
  
  Men terezeden qaradym. Kran mashınasynyń daýysy báseńdeı bastady. Kemeniń ústinde lúktiń ústinde konteınerlerdiń biri ilýli turǵan.
  
  
  Don Marıo Vıtoǵa buryldy. —Tómenge tús", — dedi ol. "Uldardy ákel. Olarǵa jınaı alatyn barlyq otshashýlardy ákelýlerin aıt. Bul bizge qajet bolady. Jáne dınamıt pen benzındi kóbirek ákelińiz.
  
  
  Vıto lúk arqyly joǵalyp ketti.
  
  
  "Ázirge biz bir jaqtamyz, — dedim men, — men qarýymdy qaıtarǵym keledi".
  
  
  —Árıne", — dedi Marıo. Ol belbeýinen "lúger" men stıletti sýyryp aldy.
  
  
  —Qaltańdaǵy myna kishkentaı nárseni umytpa", — dedim men.
  
  
  Ol Perdi shyǵaryp saldy. - "Aqyr sońynda gaz bombasy, solaı emes pe?"
  
  
  —Munymen abaı bol", — dedim men oǵan.
  
  
  Marıo kúldi. "Biz birge jumys isteımiz, Karter". Ol maǵan berdi, men ony qaltama saldym.
  
  
  Marıonyń adamdary keńseni toltyryp, baspaldaqpen kóterile bastady. Marıo qolyn kóterip, únsizdikke shaqyrdy.
  
  
  "Bul Karter. Ol bizben birge jumys isteıdi. Sondyqtan qobaljymańyz, jaǵdaı sál durys emes kezde qatelesýdiń qajeti joq. Biz bul kemege otyramyz. Men onyń kólikteriniń jarylǵanyn qalaımyn jáne onyń tez bolǵanyn qalaımyn. Eger qandaı da bir qytaılyq sizdi toqtatqysy kelse, ony shabyńyz. Bizdi aldady. Kettik.'
  
  
  Er adamdar keńseden, uzyn saraı arqyly, pırs jolynyń kireberisine qaraı júgirdi. Marıo ekeýmizdi qosqanda barlyǵy jıyrmaǵa jýyq adam boldy. Hanzada avtomatyn aldy. "Bul nársege muqıat bolyńyz", — dep eskerttim men oǵan. "Ol sýda boldy".
  
  
  —Rahmet", — dedi Marıo. "Men ony synap kóremin, eger ol nátıje bermese, — dedi ol qoltyǵynan sıpap, — meniń qorymda biraz nárse bar".
  
  
  Prıstanda men polkovnık Sınniń qolynda megafon bar kópirdiń qorshaýynda paıda bolǵanyn jáne onyń janynda kapıtan turǵanyn kórý úshin ýaqytynda qaradym.
  
  
  — Onda ne bolyp jatyr, Marıo? ol aıqaılady. "Kran nege toqtady?"
  
  
  Marıonyń adamdarynyń birinshisi tóbeshikterge qaraı júgirdi.
  
  
  Marıo avtomatty alyp, krannyń arqanyna qysqa oq jaýdyrdy. Kók tútinniń bulty paıda boldy, sodan keıin tartylǵan kabel úzilip, úzilip qaldy. Úlken konteıner eńkeıip, "Sara Chemberlenniń" trúmine sańyraý dybyspen soǵyldy. Tynyshtyq ornady, sosyn aıqaı estidim.
  
  
  Polkovnıkke jaǵdaıdy túsindiretin bireýdiń qajeti joq edi. Kelesi sátte ol burylyp, kapıtanǵa belgi berip, ony dóńgelekter úıine qaraı júgirýge májbúr etti. Ol kópirdiń qorshaýyna eńkeıip, palýbadaǵy óz adamdaryna buıryq berdi. Qytaılar baltalaryn bulǵap, qorshaýǵa qaraı umtyldy. Men metaldyń synǵanyn kórdim, baltalar jarqyraı bastaǵanda, "Sara Chemberlendi" pırske bekitetin qalyń arqandardy kesip tastady.
  
  
  Marıo pandýsqa qaraı jarty jolda toqtady. Ol avtomatty kóterdi. Oq jaýǵan burshaq qorshaýdy basyp, metal men etti julyp aldy. Er adamdar aıqaılap, qulap jatty...
  
  
  Men "lúgerdi" kópirge aparyp, atyp jiberdim. Polkovnık Sın oq dońǵalaq úıiniń terezeleriniń astyndaǵy bolatqa qatty tıgen kezde eńkeıip qaldy. Qaıtyp kelgende qolynda tapansha bolǵan. Biz palýbada boldyq. — Vıto, — dep Marıo demin ishine tartty. —Siz jáne erlerdiń jartysy Kartermen birge júresiz. Dınamıtti alyńyz. Qalǵandary dońǵalaq úıine qaraı jol tartady.
  
  
  Kishkentaı kúzen basyn ızedi. Marıo qazirdiń ózinde ketip qaldy jáne pýlemetti palýbaǵa atyp jiberdi. Men qytaılyqtyń basyn ustap, qandy tumanǵa qulap túskenin kórdim.
  
  
  Sosyn men kemeniń ishinde boldym, al Vıto men Marıonyń qalǵan adamdary baspaldaqpen artymnan kele jatty. Tómende qytaılyq bir tizerlep otyryp, vıntovkasyn kóterdi. Janymnan oq atyldy, men atqyshtyń asqazanynan ustap, alǵa qaraı qulaǵanyn kórdim.
  
  
  Men palýbadan keıin palýbadan tómen qaraı asyǵyp bara jatqanda, kózimniń qıyǵymen Vıtonyń kúlgenin baıqadym. Artymyzda atys bolǵanyn estidim, Marıonyń adamdarynyń biri kúńgirt aıqaı shyǵaryp, kabınanyń baspaldaqtarynyń shetinen qulap tústi.
  
  
  Atys toqtady. Endi temir baspaldaqtarda tek aıaqtyń taptalýy boldy, men aldymda mashına bólmesin kórsetetin kórsetki bar belgini kórdim.
  
  
  Biz dálizde boldyq. Aldynan temir esik ashylyp, avtomattyń oqpany bizge qaraı atyla bastady. Ol tym bıik jáne alysta edi, oqtar qabyrǵalar men tóbelerdi tyrnap jatty. Men jerge súńgip kettim de, qolymda lúgermen taǵy da aıaǵyma sekirdim. Men bir ret atyp tastadym. Aıqaı estilip, qarýdyń oqpany tómen qaraı qulady. Men tabaldyryqtan qarasam, basqa baspaldaqpen tómen túsip bara jatqan máıittiń janynan ótip bara jatqanymdy kórdim. Oq meniń basymnyń ústinen ysqyryp, sý ótkizbeıtin qalqaǵa soǵyldy. Men jest Vıto men er adamdarǵa qalýdy buıyrdym. Men mashına bólmesine tómen qaradym. Keremet jyltyratylǵan alyp porshender baıaý qozǵala bastady. Men forma kıgen ınjenerdi qatty jestap, óz oryndaryna júgirip bara jatqan adamdardy kórdim.
  
  
  Meniń basymnan taǵy bir oq ysqyrdy. Qozǵaltqysh bólmesiniń ekinshi jaǵynan esik arqyly on shaqty atqysh kirip, baspaldaqqa jaıylyp, oq jaýdyrdy.
  
  
  Men esikten jorǵalap shyqtym da, oq tıgen kezde ony tars jaýyp tastadym. Men Vıtoǵa buryldym. "Olardyń myltyqpen kireberisi bar".
  
  
  'Biz ne istep jatyrmyz?'ol surady.
  
  
  "Maǵan dınamıt taıaqshasyn berińizshi".
  
  
  Ol meniń suraǵymdy aıaqtaǵanǵa deıin meniń qolymda boldy. Men fıtıldi órtep jiberdim. "Men bul úlken tuzaqty jaryp jiberýge tyrysamyn", — dedim men Vıtoǵa. "Bul nárse jarylǵanda, bári esikten júgiredi. Palýbada bolyńyz.
  
  
  Bizdiń astymyzdaǵy palýba dirildeı bastady, qozǵaltqyshtar qarqyn aldy. Eger polkovnık Sın joǵaryda qamalyp qalmasa jáne kemeni kabelderden bosatyp úlgerse, "Sara Chemberlen" qazirdiń ózinde teńizge shyǵýy kerek edi. Men Don Marıo ony toqtatady dep úmittengen edim.
  
  
  Men sý ótkizbeıtin qalqanyń qasynda turyp, fıtıldi jaǵyp jiberdim. Sosyn esikti ashyp, dınamıtti úlken bólmege laqtyrdym. Men artqa shegindim. Tarsyldaǵan dybysty estigen soń esikti qaıta ashtym. Bul ólim-jitimniń kaleıdoskopy boldy: qaqpan ortasynan jaryldy, jebeler qansyrap, ustaýǵa bolatyn nárseni ustady jáne metal bekitý núktelerinen shyqqan kezde syndy. Kórýdi jalǵastyrýǵa ýaqyt bolmady. Aıqaılar búkil oqıǵany aıtyp úlgerdi.
  
  
  Men ornymnan turyp, tabaldyryqty attadym da, baspaldaqpen tez tómen tústim. Teńizshi meniń qolymnan ustady, men onyń tumsyǵynan lúgerdiń ushymen urdym. Súıek jarylǵan.
  
  
  Mashınıst jaqyn jerde turyp, belinen tapansha sýyryp aldy. Men ony atyp tastadym, onyń kóıleginiń astynan, kók kúrtesiniń astynan qan aǵyp jatqanyn kórdim.
  
  
  Artymnan taǵy da myltyq daýysy men aıqaı estidim. Qytaılyq qabyrǵa qystyrǵyshynan baltasyn sýyryp alyp, maǵan qarady. Men Lúgerdi aýzyna aparyp, trıggerdi basqan kezde onyń basyna jyltyr júzi salbyrap turdy. Onyń basy joǵalyp, balta qulap tústi.
  
  
  Janymnan oq ysqyryp, qubyrdy jaryp jiberdi. Men ekıpaj músheleriniń biriniń vıntovkadan kózdegenin kórdim. Men bir tizeme qulap, atyp jiberdim. Ol aıqaılap artqa shegindi. Aınalamda men oqtardyń tozaq stakkatosyn, oqtardyń aıqaılap, ysqyrǵanyn estidim. Kezdeısoq aıqaılaý, balaǵat sózder aıtý, yryldaý, oqtyń soqqysynan aýdarylǵan deneni soǵý. Qasymnan kesilgen bas aınalyp ótti. Vıtonyń adamdarynyń biri, baltanyń qurbany. Sosyn atys toqtady.
  
  
  Men jan-jaǵyma qaradym. Men Vıtony kórdim. Ol qolyn búıirine qoıdy. Saýsaqtarynyń arasynan qan aǵyp ketti. Ol ekinshi qolyn kóterip, myltyqty jeńispen sermedi. Onyń beti egeýquıryqtyń kúlkisine aınaldy. —Jol ashyq", — dep aıqaılady ol.
  
  
  —Jaraıdy", — dedim men. "Dınamıtti qoı da, osy jerden kettik".
  
  
  Onyń jarylǵysh zattar jónindegi mamandary mashınalarǵa dınamıt taıaqshalaryn salyp qoıǵan.
  
  
  —Men fıtıldi órtep jiberemin", — dedim men. "Qalǵandary artqa, baspaldaqpen, esiktiń syrtyna shyǵady".
  
  
  Olar buǵan ruqsat berý úshin tym baqytty bolyp kórindi. Vıto búıirindegi jaraqatyna baılanysty sál solǵa eńkeıdi, biraq qalǵandarynyń biri ony tik ustady.
  
  
  Men sirińkelerdi saqtandyrǵyshtardyń janynda ustaı otyryp, bir paketten ekinshisine tez jyljydym. Olar Rojdestvolyq juldyzdar sıaqty ysqyra bastady.
  
  
  Joǵalyp ketetin ýaqyt keldi. Men esikke qaradym. Vıto maǵan qarady, sosyn jest maǵan asyǵýymdy aıtty. Sosyn men onyń artyndaǵy dálizde myltyq daýysy men aıqaı estidim. Vıtonyń kózi baqyraıyp ketti. Ol arqasynan ustap, sosyn ekige búgilip qaldy. Aqyry stremglav baspaldaqpen tómen túskende, ol qazirdiń ózinde ólip qala jazdady.
  
  
  Mashına bólmesindegi jaryq sónip qaldy. Metal esik tars jabyldy. Men qaqpanǵa túsip qaldym.
  
  
  Janyp turǵan shyraqtardyń sary otshashýynan ǵana buzylǵan qara túnektiń qursaýynda. Men "Sara Chemberlendi" shynymen toqtatar edim . Biraq bul men jasaǵan sońǵy nárse bolar edi.
  
  
  Birneshe sekýnd ishinde dınamıttiń osy bes paketi polkovnık Sınniń kemesiniń artqy jaǵyn jaryp jiberip, ony Nık Karterdiń ushatyn tabytyna aınaldyrady.
  
  
  
  20 taraý
  
  
  
  
  Biraq men tez áreket etken jaǵdaıda emes.
  
  
  Men baspaldaqtan asyǵyp shyǵyp, birinshi saqtandyrǵyshqa súńgip, ony julyp aldym. Bul ýaqytqa qarsy jarys boldy, men jeńdim. Sońǵy saqtandyrǵysh zalalsyzdandyrylǵan kezde, shamamen on sekýnd ótken shyǵar.
  
  
  Men sirińke jaǵyp, baspaldaqqa qaıta oraldym da, joǵaryǵa kóterildim. Erte me, kesh pe, eger polkovnık Sın óz kemesiniń júzýin qalasa, bireý osy esikten kirýge májbúr bolady. Al bul oryn alǵan kezde men daıyn boldym. Meniń qolym qaltama syrǵyp túsip, gaz bombasynyń aınalasyna jabyldy.
  
  
  Men kóp kútýdiń qajeti joq dep úmittendim. Men de olaı bolady dep oılamadym.
  
  
  Eger ony Don Marıo bos emes dep eseptesek, Sınniń ýaqyty bolmady.
  
  
  Biraq múmkindigim bolǵan soń, men jyldam bolýym kerek edi. Meniń jiberip alýyma jolym bolmady. Syrtta kim bolsa da, Vıto men onyń jaýyngerlik tobynyń qalǵan múshelerin joıǵan shaǵyn ekspedısıany basqarǵan adam shydamsyzdana bastady dep úmittendim.
  
  
  Eger ol esikti tars japqanǵa deıin janyp turǵan saqtandyrǵyshtardy kórse, ol jarylysty kútip turǵan shyǵar, endi nege ony osy ýaqytqa deıin estimedim dep oılady. Eger ol olardy kórmegen bolsa, onda ol óz adamdaryn mashına bólmesindegi barlyq tiri basqynshylardy joıýǵa daıyndap, qaıta toptasqan shyǵar.
  
  
  Qalaı bolǵanda da, ol tez áreket etýge májbúr boldy, óıtkeni polkovnık Sınge kóp ýaqyt qalmaǵanyn bildi. "Sara Chemberlen" onyń adamdary mashına bólmesin basqarmaıynsha eshqaıda ketpeıdi.
  
  
  Esik uzyn tutqalarmen ashyldy — ár jaǵynan bir-birden. Eshkim ony ishke jyljytpaı syrtqa syrǵyta almady. Bul meniń paıdama boldy. Men eshteńege tań qalmas edim. Men bir qolymnyń saýsaqtarynyń ushtaryn rychagqa qoıdym, árbir júıke qozǵalystyń eń kishkentaı belgilerine saqtyqpen jaýap berdi. Ekinshi jaǵynan, mende Per boldy.
  
  
  Sodan keıin bul kútpegen jaǵdaıǵa aınaldy, sonshalyqty tez men tutqany joǵaltyp ala jazdadym. Jaryq soqyr bolyp jandy. Alǵashqy jaryqta men Perdi dirildep ustadym. Men bombany dálizge laqtyryp jiberdim de, bar kúshimmen esikti japtym.
  
  
  Men kúńgirt jarylysty estidim, sodan keıin basqa eshteńe joq. Men qazir adamdardyń syrttaǵy dálizde tamaǵyn ustap ólip jatqanyn bildim. Bir sátte bári bitetin bolady. Eshkim qashyp qutyla almaıdy. Al bir-eki mınýttan keıin bul jerden qaýipsiz túrde shyǵýǵa bolady. Per óz jumysyn tez oryndap, iz-túzsiz joǵalyp ketti.
  
  
  Baspaldaqtyń joǵarǵy jaǵynda men esiktiń tutqasyn tómen qaraı ıterip, saǵatqa qaradym. Bir jarym mınýttan keıin men qolymdy bosatyp, qaıtadan mashına bólmesine tústim.
  
  
  Bul joly men birdeńeniń durys emes bolýyna jol bermeýge bel býdym. Men saqtandyrǵyshtardy jaǵyp, baspaldaqpen kóterilip, esikti tarsyldatyp ashtym. Máıitter dálizge úıilip tastaldy. Men artymnan esikti tars jaýyp, júrip bara jatqanda sanap, múmkindiginshe jyldam júgirdim. "Jıyrma bir... jıyrma eki..."
  
  
  Jıyrma tórtte men palýbaǵa súńgip kettim. Sańyraý jarylys estilip, búkil kemeni dúr silkindirdi. Meniń ústimde shamdar jypylyqtap, keme qaıtadan sapqa turdy. Kúsh-qýatymdy jınap, murnyma qaraı kóterile bastadym. Men Marıony ortada qaldyrdym, ol jerde ol alǵa umtyldy. Men onyń muny qalaı istegenin bilmedim, biraq murnyma jaqyndaı alsam, ekıpajdyń artynda qalar edim. Múmkin ol qyzyl maıshabaqty qoldanýy múmkin.
  
  
  Men baspaldaqpen kóterilip, uzyn dálizder arqyly júgirdim. Men azdap tynysym tarylyp bara jatqandaı boldym. Sosyn men sál joǵary kóterilip bara jatqanymdy túsindim. "Sara Chemberlenniń" korpýsy ekige bólindi. Keme sýǵa batyp bara jatty. Endi sý mashına bólmesine aǵyp jatty.
  
  
  Men qansha qashyqtyqqa júgirgenimdi bilmedim, biraq burysh birte-birte tikirek boldy. Aldymda baspaldaqtyń joǵarǵy jaǵyndaǵy lúkti kórdim. Men baspaldaqpen kóterilip, basymdy shyǵardym. Men burylyp palýbaǵa shyqtym. Meni eshkim kórgen joq.
  
  
  Munda atys áli de jalǵasyp jatty. Men lúktiń kesirinen úsh qytaılyqtyń oq jaýdyrǵanyn kórdim. Meniń saýsaqtarym "lúgerdiń" aınalasyna jabyldy. Men olardyń árqaısysyna bir ret oq attym.
  
  
  Endi palýbanyń meniń jaǵymda tynyshtyq ornady. Avtomatty ottyń jarqyldary áli de ortada kórinip turdy.
  
  
  Eńkeıip, Marıonyń adamdaryna qaraı júgirdim. Men olardyń qutqarý qaıyǵyn qalqan retinde paıdalanǵanyn baıqadym. Tek Marıo jáne taǵy ekeýi qaldy. Olardyń biri de jaraqat alǵan.
  
  
  Men olardyń janyna súńgip kettim. Men suradym. - 'Qalyńyz qalaı?'
  
  
  Marıo kópirge qaraı oq jaýdyrdy. Ol ıyǵyn kóterdi. "Men kóptegen adamdardan aıyryldym", — dedi ol. — Polkovnık kapıtanmen birge áli de bar.
  
  
  "Vıto men qalǵandary óldi", — dedim men olarǵa. "Biraq mashına bólmesi jaryldy.
  
  
  —Iá", — dedi Marıo. "Biz estidik, jarylys. Jaqsy jasalǵan. Biraq men polkovnıktiń ózimen kelispeıinshe tynyshtalmaımyn.
  
  
  —Nege muny maǵan qaldyrmaısyń, Marıo?
  
  
  —Joq", — dedi ol. — Bul jeke is. Eshkim meni jazasyz aldamaıdy".
  
  
  Oqtar qutqarý qaıyǵynyń korpýsyna soǵyldy.
  
  
  —Bul jerde turýdyń paıdasy joq", — dedi ol. —Sen eshteńege kelispeısiń. Men olardyń basyna qaraı júremin. Maǵan osy benzın qutylarynyń birin berińiz.
  
  
  'Sen nemen aınalysýdy josparlap otyrsyń?'
  
  
  "Biz shabýylǵa shyǵamyz", — dedi ol. — Biz kópirdiń astyndaǵy baspaldaqpen júremiz. Biz odan qıyn buryshta turmyz, biraq bul jerde qalýdyń maǵynasy joq.
  
  
  —Men senimen birge baramyn", — dedim men.
  
  
  —Qalaǵanyńdy iste, Karter. Endi meniń óz isim bar. Kettik, balalar.
  
  
  Olar qutqarý qaıyǵynyń eki jaǵynan sekirip tústi. Kópirden oq atyldy. Jaralanǵan adamnyń tizesi eki ese búgilip, ol palýbadan qorshaýdyń astynan syrǵyp ketti. Ol pırske qulaǵanǵa deıin bir ret aıqaılady.
  
  
  Men tyl kúzetin qurdym. Oqtar aınalamyzdaǵy palýbaǵa kirip ketti, biraq qazir úsheýmiz baspaldaqta boldyq. Marıo durys aıtty. Polkovnık Sın men kapıtannyń atys buryshy nashar boldy. Oqtar ústimizden ysqyrdy. Avtomattardyń biri tómen qaraı ushyp ketti de, dúrsildep palýbaǵa qulady. Bul olardyń oq-dárileriniń taýsylǵanyn bildirdi. Marıo benzın qutysyn ashty. Ol baspaldaqtyń basyna jetkende, Sın men kapıtan dońǵalaq úıiniń esiginen shyqty. Sońǵy oq Marıonyń serigine tıdi. Ol asqazanynan ustap, ekige búgilip qaldy. Endi kópirde polkovnık Sın men kapıtan dońǵalaq úıinde otyrǵan ekeýimiz ǵana boldyq. Biz atys shebiniń astyna súńgip bara jatqanda Marıo maǵan kúldi.
  
  
  "Sen men sıaqty kóresiń be?"
  
  
  Ol búgilgen saýsaǵyn dońǵalaq úıiniń terezelerine nusqady. Oqtar onyń sańylaýlaryn tesip ótti. Marıo bas barmaǵyn benzın qutysyna nusqady da, mysqyldady. Sosyn ony kóterip, sańylaý arqyly benzın quıa bastady.
  
  
  Esik ashyldy. Men kapıtannyń Marıoǵa muqıat qarap turǵanyn kórdim. Men esik aldynda turǵan mańdaıym men kózime oq attym. Olar qyzyl tumanda joǵalyp ketti, kapıtannyń denesi kópirge syrǵyp ketti.
  
  
  Men Marıoǵa qarasam, ol ornynan turyp, sirińkeni terezeden laqtyryp jiberdi.
  
  
  Sol kezde polkovnık Sın ony atyp óltirdi.
  
  
  Ol sál keshigip qaldy. Sirińke dońǵalaq úıine soǵyldy. Gúrildegen dybys estildi, sodan keıin búkil kabına otqa orandy.
  
  
  Marıo áli de betinde aqymaq kúlimsirep turdy.
  
  
  Ol maǵan qarap, bas barmaǵyn joǵary kóterdi. "Eı Karter, men qazir Sem aǵaımen birgemin dep oılaısyń ba?"
  
  
  Sosyn ol otyrdy da, bir jaqqa qulady. Men onyń janyna baryp, tamyr soǵysyn sezdim. Púls endi joq boldy. Synǵan terezelerden ottyń tilderi aǵyp, "Sara Chemberlenniń" betperdesiniń bir bóligi bolyp tabylatyn qabyǵy arshylǵan boıaýdyń ústinen jyljı bastady.
  
  
  Ketetin ýaqyt keldi. Men baspaldaqqa qaraı júrdim. Oq metaldan sekirdi. Men óz osimniń aınalasyna burylyp, "Lúgerdiń" trıggerin tarttym. Oq bos jerge tıdi.
  
  
  Men polkovnık Sınniń qara betine qarap turdym. Onyń terisi mýmıa tárizdi kúıdirilgen jáne myjylǵan. Onyń tisteri maǵan qatty qarady. Qolyn sál bulǵap, myltyqty kóterdi.
  
  
  Ol trıggerdi tartqan kezde men qazirdiń ózinde transta boldym. Stıletto meniń qolymda burynnan bar edi, men ony ishime tyǵyp qoıdym. Bos bólmege balǵanyń soǵylǵanyn estigende toqtaýǵa kesh boldy. Pyshaq ishke qaraı syrǵyp ketti. Polkovnık Sın tynysy taryldy.
  
  
  Men pyshaqty tartyp aldym. Ol a retinde artqa shegindi ot doby beti men shashynyń aınalasyndaǵy dońǵalaq úıinen qusyp jiberdi.
  
  
  Meniń boljaýymsha, ol qorshaýdan artqa sheginip, ústinen qulaǵan kezde áldeqashan ólgen. Mıy tómendegi palýbaǵa soǵylǵan kezde ol mindetti túrde qaıtys boldy. Syqyrlaǵan jalyn kópirdiń shetine jaıyla bastady. Men baspaldaqpen tómen tústim.
  
  
  Men ózimdi pırske laqtyrǵan kezde jansyzdanyp, fızıkalyq turǵydan sharshadym. Jaqyndap kele jatqan sırenalardyń aıqaıy meniń sanama sińip ketti, artymdaǵy sońǵy kózqaras bul jaman arman emes ekenin aıtty. Alǵashqy órt sóndirý kólikteri toqtap qaldy. Olardyń shamdary keme kópiriniń jarqyraǵan, janyp turǵan jarqylymen salystyrǵanda álsiz jaryq boldy.
  
  
  Ári qaraı, pırstiń janynan men myjylǵan tvıd kostúmin kıgen alasa boıly adamnyń temekisin jutyp jatqanyn kórdim.
  
  
  Men oǵan qaraı júrdim. Sálemdesý retinde ol qolyn kóterdi. "Al, Nıkolas", — dedi ol. "Sen? Munda? Al men seni demalysqa jiberdim dep oıladym.
  
  
  
  21 taraý
  
  
  
  
  Keńseden bári birdeı ıis shyqty: temeki tútini men eski tvıd. Devıd Hoýk ústel basynda otyrdy da, jaqtyrmaı basyn shaıqady.
  
  
  —Óte abaısyzda, Nıkolas", — dedi ol. "Óte nemquraıly".
  
  
  —Bul jaǵdaıda men jasaı alatyn eń jaqsy nárse boldy dep qorqamyn", — dedim men. "Eń bastysy polkovnık Sınniń altynmen júzip ketýine jol bermeý boldy. Ol ashyq teńizge jetkende, jaǵdaı sál kúrdelene túsýi múmkin edi. Al altynnyń joǵalǵany týraly qaýeset taraǵan bolar edi.
  
  
  Hoýk temekisin tartyp aldy. "Biz ony búrshikke batyra aldyq", — dedi ol. "Keshe uıyqtap jatqanda, úkimet aldaǵy jylǵa ekonomıkanyń jaqsaratynyn boljap, saýda balansy týraly áserli statısıkany jarıalady, sonymen qatar altynnyń resmı baǵasyn kóterýden úzildi-kesildi bas tartqanyn rastady. Nátıjesinde Súrıhte, Parıjde jáne Londonda altynnyń erkin naryqtaǵy baǵasy tómendedi; al dollardyń basqa valútalarǵa qatysty baǵamy sońǵy aılardaǵy eń jaqsy kúndi bastan keshirýde. Meniń oıymsha, polkovnık Sınniń zorlyq-zombylyqpen ólimi "Sara Chemberlenniń" sıgnalyn kútken adamdarǵa jetti. '
  
  
  — Jaqsy, — dedim men. Jaǵdaı túzelip jatqan sıaqty.
  
  
  "Áli de tazalaý kerek kóp nárse bar", — dedi Hoýk. "Men Vashıngtondaǵy bılik maǵan úlken kómek kórsetti dep qýana aıta alamyn. Órt sóndirý bólimi kemedegi órtti barynsha azaıtty. Polısıa Marıo men onyń otbasynan qutylýǵa, onyń ishinde geroın tabýǵa qýanyshty boldy. Onyń sol jerde, sol pırstiń astynda, ózen arnasynyń astynda tutas qoımasy bar edi". Hoýk sirińkeni jańa sıgaranyń janyna qoıdy. "Don Marıonyń jaǵdaıyn anyqtaǵannan keıin polısıa bizdiń kez kelgen ótinishimizdi qanaǵattandyrýǵa qýanyshty boldy. Kemeniń aınalasynda ádetten tys qatań, biraq kózge kórinbeıtin qaýipsizdik bar. Altyndy qoımaǵa qaıtarýǵa qazynashylyq qyzmetkerleri men áskerı barlaýdyń joǵary shenderi qatysady. Federaldyq rezervtik qoımamen baılanysty barlyq kúzetshiler jáne onyń qaýipsizdigine baılanysty barlyq ofıserler qamaýǵa alyndy. Barlyǵyn retke keltirý úshin bizge aptanyń kóp bóligi qajet bolýy múmkin, biraq aptanyń sońyna qaraı altyn qoımaǵa qaıta oralyp, jalǵan altyn laqtyrylady dep kútemiz. Tárkilengen geroın joıylady.
  
  
  — Siz qoımany kúzetýge qatysqandardyń barlyǵy qamaýǵa alyndy dep aıttyńyz ba? Men aıttym. Hoýk jaýap bermes buryn temekisin soryp aldy. —Jaqsy", — dedi ol. 'Onsha emes. Bir adamnan basqa.
  
  
  — Fılıp Daýn?.
  
  
  Hoýk basyn ızedi. "Men onyń qyzyn keshe kórdim", — dedi ol. "Ol keshe keshke maǵan qońyraý shalǵanda, ony qaıdan tabýǵa bolatynyn aıtty. Sóıtip, aılaqta bári tynyshtalǵan soń, men oǵan qonaqqa bardym. Biz uzaq sóılestik. Ol maǵan seniń oǵan kóp kómekteskenińdi aıtty, Nık. Al men oǵan onyń bizge kóp kómekteskenin aıttym. Óıtkeni, báribir, eger keme bortynda saǵan birdeńe bolyp, ol qońyraý shalmasa, men bul eldiń búgingi jaǵdaıy qandaı bolatynyn bilmeımin. Temekiniń kishkene kúli onyń keýdeshesine túsip ketti. Ol baıqamaı qalǵandaı boldy.
  
  
  — Al onyń ákesi she?
  
  
  Hoýk sur tútindi shyǵaryp, temekisin kúlsalǵyshqa saldy. "Fılıp Daýn qaıtys boldy", — dedi ol. — Dedi maǵan bir qyz. Olar úıge kelgennen keıin kóp uzamaı ol qaıtys boldy. Meniń oıymsha, bul kemedegi synaqtar men qıynshylyqtar ony sharshatty. Ol maǵan olardyń úıge kele jatqanyn aıtty, ol baqytty bolyp kórindi. Ol jýynyp, qonaq bólmesindegi oryndyqqa otyrdy. Ol bir staqan sherrı surap, odan basynan ótken oqıǵanyń barlyǵyn aıtyp berýin ótindi. Ol saǵan qatty áser etti, Nık. Ol kári qytaılyq bar dedi…
  
  
  —Iá", — dedim men.
  
  
  "Iá, ol osylaı ataldy", — dedi Hoýk. "Al, ol ákesi bul Djı seni tańdandyrady dep oılady dedi. Sen qandaı da bir sıqyrshy ediń. Keıbir óte sıqyrly isterde jetistikke jetken adam. Sodan keıin ol oryndyqqa súıenip, qyzyna súısindi. Ol maǵan aıtty, sosyn ol stakanyn kóterip, tost aıtty. "Ómirdiń sıqyry týraly". Sosyn bir jutym alyp, staqandy qoıdy da, kózin jumdy. Pennı onyń qaıtys bolǵanyn biletinin aıtty.
  
  
  —Keshirińiz", — dedim men. "Ol kóp qıyndyq týdyrdy, biraq júregi jaman adam emes edi. Onyń qateligi onyń qyzynan basqa eshnársege mán bermeýinde boldy.
  
  
  —Ol búgin tańerteń jerlendi", — dedi Hoýk. 'Barlyǵy qalypty. Qyz da solaı oılaıdy. Eger ol tiri bolsa, biz oǵan aıyp taǵýymyz kerek edi. Ol qalǵan ómirin temir tordyń ar jaǵynda ótkizetin edi".
  
  
  —Men buǵan bás tikpes edim", — dedim men.
  
  
  Hoýk muńaıyp kúldi. "Onyń talantyn bile tura, men de oǵan bás tikpes edim", — dedi ol. "Biraq qyzynyń ózin jaqsy sezinetinin bile tura, ol oǵan kóp qıyndyq týdyrmas edi. Sonymen qatar, ol óz qatesin túzetý úshin qoldan kelgenniń bárin jasady. Ol jańa saqtaý qaýipsizdigi júıesiniń syzbalarynyń tolyq jınaǵyn qaldyrdy. Sońynda ol tipti odan ótýdiń jolyn áli tappaǵanyn jazdy".
  
  
  —Demek, bitti", — dedim men. "Barlyq ushtar qaıtadan baılanǵan sıaqty. doktor Inýrıs, polkovnık Sın, Don Marıo, Fılıpp Don: barlyǵy óldi. Altyn seıf pen geroın tárkilendi.
  
  
  "El qaıtadan qaýipsiz", — dedi Hoýk. "Kem degende, osy sátte."Ol temekisin qatty soryp aldy. —Degenmen, Nıkolas, bul qandaı da bir túrde nemquraıly boldy. Sosyn ol mysqyldap, qolyn sozyp, menikinen ustap aldy. "Taǵy da, — dedi ol, — meniń jáne kórnekti saılanǵan laýazymdy tulǵanyń alǵysym men alǵysym".
  
  
  —Rahmet", — dedim men.
  
  
  "Biz rızamyz", — dedi Hoýk. "Al, Nık, meniń oıymsha, sen demalysqa laıyqsyń".
  
  
  —Bir sátke", — dedim men.
  
  
  Hoýk úndemeýge shaqyryp, qolyn kóterdi. — Joq, men bul joly baısaldymyn. Sen buǵan laıyqsyń. Biraz ýaqytqa. Qalaǵan jerińe bar.
  
  
  'Men buǵan senbeımin.'
  
  
  'Baıqap kór.'
  
  
  —Múmkin", — dedim men keńseden keteıin dep jatyp.
  
  
  —O,— dedi Hoýk. 'Bir sekýnd kúte turyńyz. Men bir nárseni umytyp kettim. Ol óz ústeline qolyn sozdy. "Bir qyz menen saǵan berýimdi ótindi. Ol ákesi seniń qolyńda bolǵanyn qalaıtynyn aıtty. Ol qońyr qaǵazǵa oralǵan jáne jippen baılanǵan tórtburyshty baılamdy kóterdi.
  
  
  Men qaıtadan otyrdym da, ony oraýyshtan shyǵardym. Jáshik Djı . "Qyz taǵy bir nárse aıtty. — Kóreıin, bul taǵy ne boldy? Onyń taǵy bir ázili. —Tek jadyń seni sátsizdikke ushyratady dep aıtpa. Onyń habarlamasynda: "Karter myrzaǵa aıtyńyzshy, men bes frank qoıamyn, ol bul zatty qalaı ashatyny esinde joq" dep jazylǵan.
  
  
  Men pantera men borsyqty basqanda kúldim. Qoraptyń qaqpaǵy ushyp ketti.
  
  
  Ishinde men reıs nómiri men ýaqyty kórsetilgen ushaqtardyń ushý ýaqytynyń tizimin kórdim. Men Hoýk ishinde ne bar ekenin kórmeı turyp, qaqpaqty tez jaýyp qoıdym. Men saǵatqa qarap ornymnan turdym. — Al, men barǵanym jón. Hoýk ta ornynan turyp, meniń qolymdy taǵy qysty. —O, Nıkolas", — dedi ol. "Biz sizdi taba alatyn jerde mindetti túrde habarlama qaldyryńyz."
  
  
  —Árıne", — dedim men. 'Kúsh-jigersiz. Siz meni Gonkongtan taba alasyz. "Túbek" qonaqúıin qoldanyp kórińiz.
  
  
  Men oǵan qol bulǵap, esikke qaraı júgirdim. Ol sol jerde temeki shegetin Cheshır mysyǵyndaı kúlip turdy.
  
  
  Rıveranyń ústindegi tóbelerde, joldyń sońyndaǵy shaǵyn qalada qabyrǵalarmen qorshalǵan qonaqúı tur. Ishindegiler syrttaǵynyń bárin kóre alady. Biraq syrttaǵylar ishin kóre almaıdy. Bul álemdi qorshap turǵan jer.
  
  
  Artqy qabyrǵadan alystaǵy, kózdiń jaýyn alatyn Jerorta teńizine qaraı eńkeıgen apelsın toǵaılary men júzimdikterdiń peızajy tań qaldyrady. Qabyrǵalardyń ishinde kóptegen aǵashtar men gúlder men ashyq tústi qustar beınelengen baqtar bar. Kúndiz eski tas qabyrǵalarda kún jarqyrap, baseınniń kógildir sýy deneni eliktiredi.
  
  
  Keshke shamdardyń jaryǵy syrttaǵy ústelderdi juldyzdarmen kómkerilgen salqyn aspan astynda aqyryn jarqyraǵan jaqyndyqpen orap alady.
  
  
  Sosyn kesh pen kelesi kúnniń arasynda áli ýaqyt bar...
  
  
  Bólmeni aı sáýlesi basyp, onyń beti kúmis nurǵa bólendi. Ol tósekte jatty, terisi jumsaq, dymqyl, maǵan qarsy basyldy.
  
  
  — Shampan bar ma?
  
  
  Ol kúlimsirep, basyn shaıqady. "Aýa onsyz da mas bolyp tur". Ol maǵan jaqynyraq eńkeıip: "Nık?"
  
  
  Ol basyn meniń ıyǵyma qoıdy. Men onyń shashynyń tátti ıisimen tynystadym . 'Ne?'
  
  
  'Báribir.'
  
  
  "Joq, men aıttym. 'Jalǵastyra ber. Sen ne aıtqyń keldi? Onyń qoly meniń jambasymnan syrǵyp ketti. 'Mańyzdy emes.'
  
  
  —Jaraıdy", — dedim men.
  
  
  — Tek maǵan qyzyq boldy…
  
  
  'Ne?'
  
  
  "Bul aqymaq". Onyń qoly shynymen de óte daryndy jáne sheber edi.
  
  
  —Eshteńe", — dedim men. "Bul aqymaq bolǵany mańyzdy emes".
  
  
  "Al, bul aqymaqtyq .
  
  
  "Eger bul sizdi alańdatsa, siz ony birden aıta alasyz", — dedim men.
  
  
  Ol bir sátke jaımanyń astyna súńgip ketti. Ol sondaı-aq onda ne isteý kerektigi týraly keremet ıdeıaǵa ıe boldy.
  
  
  Buzyq, bir mezgilde qabaǵyn túıip, qabaǵyn túıip, ol taǵy da jaımanyń astynan shyqty. Qol qaıtadan bos emes edi.
  
  
  —Joq", — dedi ol. "Men shynymen suramaýym kerek".
  
  
  —Ótinemin", — dedim men. 'Tek sura. Maǵan unaý úshin.
  
  
  Onyń qoly qazir óte bos emes edi. — Siz qarsy emessiz be?
  
  
  "Joq, men aıttym. — Men qarsy bolmaıtynyma senimdimin.
  
  
  'Sen senimdisiń be?'
  
  
  "Múldem, múldem senimdimin".
  
  
  — Men saǵan eki suraq qoıa alamyn ba?
  
  
  "Maǵan úsh, bes, júz suraq qoı".
  
  
  — Bul jerde ádemi, solaı ma, Nık?
  
  
  — Bul sizdiń suraqtaryńyzdyń biri me?
  
  
  —Joq", — dedi ol ernin meniń ernime basyp. — Men jaı ǵana rahmet aıtqym keldi.
  
  
  — Al bul suraqtar?
  
  
  —Jaraıdy", — dedi ol. "Birinshi suraq: siz maǵan qaryz bolǵan bes frankty maǵan qaıtarmaısyz ba?"
  
  
  Jaýap retinde men týmbochkaǵa qolymdy sozyp, ámıanymnan onyń bes franktyq kýpúrasyn aldym. Men oǵan berdim.
  
  
  — Ekinshi suraq?
  
  
  "Qazir adamdar meni óte ádemimin dep jatyr. Degenmen, adamdar árqashan sulýlyq syrttan tys emes dep aıtady. Nık, eger men sulý bolsam, meniń sulýlyǵym tek syrtta ma?
  
  
  Sóz kerek emes edi. Jaýap retinde men onyń denesine tap boldym.
  
  
  * * *
  
  
  
  Kitap týraly:
  
  
  Nık Karter Nıkol Karýdy Fransýz Rıverasyndaǵy kazınoda kórgen. Biraq... Nıkol endi joq boldy. Birneshe jyl buryn ol jol apatynan qaıtys boldy.
  
  
  Sonda ólgen qyzdyń júzi bar bul áıel kim edi? Karterdiń mindeti osyny anyqtaý boldy.
  
  
  Biraq birneshe adam onyń qorqynyshty jaǵdaıyn mıllıondaǵan dollarǵa baǵalady dep sendi. Sonymen qatar, bireý fransýz jaǵajaılarynan Nú-Iorktiń "sasyq" jaǵalaýyna deıin sozylatyn tyńshylyq qastandyq arqyly álemdegi altyn qorynyń jaqsy bóligin alyp jatyr...
  
  
  Pennı Daýn bul kúmándi iste qandaı kóterińki ról atqarady?
  
  
  
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"