Ад Джэфры Дзівера, чые «лабірынтныя сюжэты ўражваюць» ( The New York Times Book Review ), выйшаў міжнародны бэстсэлер
ЦЕЛЫ, ПАКІНУЛЫЯ
«Гэта задавальненне глядзець, як Дывер раскручвае серыю гульняў у кошкі-мышкі. . . са спрытам логіка».
— Агляды Кіркуса
«Дывер такі добры лялькавод, што прымушае нас верыць ва ўсё, што ён хоча, каб мы верылі. . . не сказаўшы нам ніводнай хлусні. . . . Толькі калі мы прайшлі больш за палову кнігі, мы нават пачынаем падазраваць, што маглі зрабіць некаторыя небяспечныя памылкі. . . але да таго часу ўжо занадта позна, і мы цалкам у міласці Дывера».
— Кніжны спіс (агляд з зоркамі)
«Імчыцца з хуткасцю 100 міль у гадзіну. . . Край сядзення чытаў ад пачатку да канца».
— Sunday Express (Вялікабрытанія), 4 зоркі
«Тэмп надзвычайны, напружанне няўмольнае. . . .”
— The Guardian (Вялікабрытанія)
«Ён прымушае герояў жыць і дыхаць. . . . Прачытайце гэта, і ніводная вясковая прагулка ўжо не будзе ранейшай».
— Daily Express (Вялікабрытанія)
«Не проста зараджанае адрэналінам паляванне, але гульня ў падман і шматразовыя перакрыжаванні, якія прымушаюць чытача здагадвацца аж да апошняй старонкі».
— The Times (Лондан)
Гэта назва даступная ў Simon & Schuster Audio
Больш пахвалы за міжнародную сенсацыю "The Bodies Left Behind" Джэфры Дзівера
«Захоплівае. . . . Не пакладзеш».
—Edinburgh Evening News (Вялікабрытанія)
«Сапраўдны перагортваючы старонкі ад пачатку да канца».
— Daily Mirror (Вялікабрытанія)
Джэфры Дывер «распальвае нашу параною» ( Entertainment Weekly ) ашаламляльным бэстсэлерам аб крадзяжы асабістых дадзеных з удзелам следчага Лінкальна Райма
РАЗБІТАЕ ВАКНО
«Клёпкі. . . . Гэта адзін страшны раман. Усё ў ім здаецца такім жа праўдападобным і лёгкім, як купля кашалька на eBay».
— The Globe and Mail (Таронта)
«Ненервуючы. . . . Оруэлаўскі кашмар».
— The New York Times
«Страшна, страшна. . . . Тое, што Дывер паказвае пра інтэлектуальны аналіз дадзеных, выклікае жах».
— Навіны кампаніі San Jose Mercury
Большае прызнанне за раманы Лінкальна Рыфма Джэфэры Дзівера, «шэдэўры сучаснай крыміналогіі» ( Philadelphia Daily News )
ХАЛОДНЫ МЕСЯЦ • ДВАНАЦЦАТАЯ КАРТА
ЗНІКЛЫ ЧАЛАВЕК • КАМЕННАЯ МАЛПА
ПУСТОЕ КРЭСЛА • ТРУНА ТАНЦОЎКА
«Асляпляльна».
— The New York Times
«Па-д'ябальску заблытаны. . . . Прыемная хрумсткая рыфма заўсёды выклікае асалоду».
— Спіс кніг
«Шумны трылер».
— Chicago Sun-Times
«Падобна хіту CSI CBS , кнігі Дзівера «Лінкальн Рыфм» амаль фетышызавалі працэдуры і тэхналогіі на месцы злачынства».
— Entertainment Weekly
«Хітры і замірае сэрца».
— Грамадзянін Атавы
«Гэта як мага лепш. . . . Серыял Lincoln Rhyme проста выдатны».
Дзякуй за набыццё гэтай электроннай кнігі Simon & Schuster.
Далучайцеся да нашага спісу рассылкі і атрымлівайце навіны аб новых выпусках, прапановах, бонусным кантэнте і іншых выдатных кнігах ад Simon & Schuster.
КЛІКНІЦЕ ТУТ , КАБ ЗАРЭГІСТРАВАЦЦА
або наведайце нас у Інтэрнэце, каб зарэгістравацца на
eBookNews.SimonandSchuster.com
Змест
Раздзел I: Красавік
Раздзел II: Май
Фрагмент «Прыдарожныя крыжы».
Пра Джэфры Дывера
Для Робі Бэроўза
Самы празрысты шлях у Сусвет - праз лясную глуш.
—Дж ОН М УІР
я
КРАСАВІК
ЦІШЫНЯ.
У лясах вакол возера Мондак было ціха, наколькі гэта магло быць, свет адрозніваўся ад бурлівага, хаатычнага горада, дзе пара праводзіла буднія дні.
Цішыня, якую час ад часу парушала ў-у-ах далёкай птушкі, глухая сірэна жабы.
А цяпер: іншы гук.
Шугатанне лісця, два нецярплівыя пстрычкі галінкі або галінкі.
Сляды?
Не, гэтага не магло быць. У гэты халаднаваты красавіцкі пятнічны поўдзень іншыя дамы ля возера пуставалі.
Эма Фельдман, якой было каля трыццаці, паставіла свой марціні на кухонны стол, дзе яна сядзела насупраць мужа. Яна заправіла пасму кучаравых чорных валасоў за вуха і падышла да аднаго з запэцканых кухонных вокнаў. Яна не ўбачыла нiчога, апрача густых гронак кедра, ядлоўцу i чорных елак, якiя ўзнiмалiся на стромкiм узгорку, скалы якiя нагадвалi патрэсканыя жоўтыя косткi.
Яе муж падняў брыво. "Што гэта было?"
Яна паціснула плячыма і вярнулася ў крэсла. «Я не ведаю. Нічога не бачыў».
Звонку зноў цішыня.
Эма, худая, як любая суровая, белая бяроза за адным са шматлікіх вокнаў дачнага дому, скінула з сябе сіні пінжак. На ёй была спадніца ў тон і белая блузка. Адзенне адваката. Валасы ў пучок. Адвакат валасоў. Панчохі, але босыя.
Стывен, звярнуўшы ўвагу на бар, таксама адмовіўся ад пінжака і зморшчанага паласатага гальштука. Трыццацішасцігадовы хлопец, з пышнай капой непаслухмяных валасоў, быў у сіняй кашулі і яго жывот няўмольна выступаў над поясам марскіх штаноў. Эме было ўсё роўна; яна думала, што ён мілы і заўсёды будзе.
«І паглядзі, што я атрымаў», — сказаў ён, кіўнуўшы ў бок гасцявога пакоя наверсе і дастаючы вялікую бутэльку мякацістага арганічнага агародніннага соку. Іх сябар, які прыехаў з Чыкага ў гэтыя выходныя, апошнім часам заігрываў з вадкімі дыетамі, піў самыя агідныя рэчы.
Эма прачытала інгрэдыенты і зморшчыла нос. «Гэта ўсё яе. Буду гарэлкі”.
«Чаму я люблю цябе».
Скрыпнула хата, як гэта часта бывала. Месца было семдзесят шэсць гадоў. Ён адрозніваўся багаццем дрэва і дэфіцытам сталі і каменя. Кухня, дзе яны стаялі, была вуглаватая і ашалявана жоўтай сасной. Падлога была грудкаватай. Каланіяльны будынак быў адным з трох дамоў на гэтай прыватнай дарозе, кожны з якіх займаў дзесяць гектараў. Яго можна было назваць уласнасцю на беразе возера, але толькі таму, што возера абмывалася скалістым берагам у двухстах ярдах ад уваходных дзвярэй.
Дом паваліўся на невялікую паляну з усходняга боку значнага ўзвышша. Запаведнік Сярэдняга Захаду не дазваляў людзям называць гэтыя пагоркі «гарамі» тут, у Вісконсіне, хоць яны лёгка падняліся на семсот-восемсот футаў у паветра. У гэты момант вялікі дом купаўся ў сініх ценях позняга дня.
Эма глядзела на хвалістае возера Мондак, дастаткова далёка ад узгорка, каб можна было ўлавіць сонечныя прамяні. Цяпер, ранняй вясной, навокал было паскуддзе, нагадваючы мокрыя кудлы, якія падымаліся са спіны вартавога сабакі. Дом быў нашмат прыгажэйшым, чым яны маглі сабе дазволіць - яны купілі яго праз спагнанне - і з таго моманту, як убачыла яго, яна зразумела, што гэта ідэальны дом для адпачынку.
Цішыня . . .
Каланіял таксама меў даволі маляўнічую гісторыю.
Уладальнік буйной мясаперапрацоўчай кампаніі ў Чыкага пабудаваў гэта месца яшчэ да Другой сусветнай вайны. Шмат гадоў праз было выяўлена, што большая частка яго багацця была атрымана ад продажу мяса на чорным рынку, у абыход сістэмы нармавання, якая абмяжоўвала прадукты тут, дома, каб забяспечыць харчаванне войскаў. У 1956 г. цела мужчыны было знойдзена плаваючым у возеры; магчыма, ён стаў ахвярай ветэранаў, якія даведаліся пра яго схему і забілі яго, а потым абшукалі дом, шукаючы незаконныя грошы, якія ён тут схаваў.
Ні ў адной з версій смерці не фігуравала прывідаў, хоць Эма і Стывен не маглі ўтрымацца ад упрыгожванняў. Калі госці спыняліся тут, яны з радасцю адзначалі, хто трымаў уключаным святло ў ваннай пакоі і хто, пачуўшы казкі, вытрымаў цемру.
Яшчэ два пстрычкі знадворку. Затым трэці.
Эма нахмурылася. «Вы чуеце гэта? Зноў гэты гук. Звонку».
Стывен зірнуў у акно. Раз-пораз падымаў ветрык. Ён павярнуўся назад.
Яе вочы скінуліся на партфель.
"Злавіў гэта", - сказаў ён, папракаючы.
"Што?"
«Нават не думай адчыняць».
Яна засмяялася, хоць і без асаблівага гумару.
«Выхадныя без працы», — сказаў ён. «Мы дамовіліся».
«А што там?» - спытала яна, кіўнуўшы на заплечнік, які ён нёс замест чахла. Эма змагалася з накрыўкай слоіка з кактэйльнымі алівамі.
«Толькі дзве рэчы важныя, ваша гонар: мой раман Ле Карэ і тая бутэлька Мерла, якую я выпіў на працы. Ці варта ўвесці апошняе ў evid. . .” Згасанне голасу. Ён паглядзеў у акно, праз якое яны маглі бачыць клубок пустазелля, дрэў, галін і камянёў колеру костак дыназаўраў.
Эма таксама зірнула вонкі.
" Гэта я чуў", - сказаў ён. Ён асвяжыў марціні жонкі. Яна кінула аліўкі ў абодва напоі.
"Што гэта было?"
«Памятаеце таго мядзведзя?»
«Ён не падышоў да дому». Яны чокнуліся куфлямі і пацягвалі празрысты лікёр.
Стывен сказаў: «Вы, здаецца, заклапочаны. Што там, справа прафсаюзаў?»
Даследаванне карпаратыўнага набыцця выявіла некаторыя магчымыя махінацыі сярод рабочых на беразе возера саюза ў Мілуокі. Урад быў уцягнуты, і набыццё было часова запланавана, чаму ніхто не быў вельмі задаволены.
Але яна сказала: «Гэта нешта іншае. Адзін з нашых кліентаў вырабляе аўтамабільныя запчасткі».
«Правільна. Кеноша Аўто. Бачыце? Я слухаю».
Яна зірнула на мужа здзіўленым позіркам. «Ну, генеральны дырэктар, аказваецца, абсалютны прыдурак». Яна распавяла пра неправамерную гібель кампанентаў рухавіка гібрыднага аўтамабіля: дзіўная аварыя, паражэнне пасажыра электрычным токам. «Кіраўнік іх навукова-даследчага аддзела. . . таму ён запатрабаваў ад мяне вярнуць усе тэхнічныя файлы. Уявіце гэта».
Стывен сказаў: «Мне больш спадабаўся ваш іншы выпадак — апошняя воля і завяшчанне прадстаўніка штата. . . сэкс».
«Шшшш», — устрывожана сказала яна. «Памятайце, я ніколі не казаў пра гэта ні слова».
«Мае вусны запячатаны».
Эма праткнула аліўку і з'ела яе. «І як прайшоў дзень ?»
Стывен засмяяўся. «Калі ласка. . . Я не зарабляю дастаткова, каб размаўляць пра справы ў непрацоўны час». Фельдманы былі яркім прыкладам таго, што спатканне ўсляпую прайшло правільна, нягледзячы на ўсе шанцы. Эма, выпускніца юрыдычнай школы U of W, дачка грошай Мілуокі-Чыкага; Стывен, выпускнік гарадскога каледжа бакалаўра мастацтваў з Brewline, імкнецца дапамагаць грамадству. Іх сябры далі ім шэсць месяцаў, максімум; вяселле ў графстве Дор, на якое былі запрошаны ўсе гэтыя сябры, адбылося роўна праз восем месяцаў пасля іх першага спаткання.
Стывен выцягнуў з сумкі трохкутнік Бры. Знайшоў хлапушкі і адкрыў іх.
«Ой, добра. Толькі крыху».
Шчоўк, шчоўк . . .
Яе муж нахмурыўся. Эма сказала: «Дарагая, гэта мяне крыху палохае. Гэта былі крокі».
Тры дамы для адпачынку тут знаходзіліся ў васьмі-дзевяці мілях ад бліжэйшай крамы ці заправачнай станцыі і крыху больш чым у мілі ад акруговай шашы, да якой можна было дабрацца праз паласу бруду, якая дрэнна выглядала як дарога. Дзяржаўны парк Маркет, найбуйнейшы ў сістэме Вісконсіна, паглынуў большую частку зямлі ў гэтым раёне; Возера Мондак і гэтыя дамы складалі анклаў прыватнай уласнасці.
Вельмі прыватны.
І вельмі бязлюдна.
Стывен зайшоў у падсобнае памяшканне, адсунуў млявую бэжавую фіранку і паглядзеў міма абрэзанага крэп-мірта ў бакавы двор. «Нічога. Я думаю, што мы...
- закрычала Эма.
«Даражэнькі, мілы, мілы!» - закрычаў яе муж.
Праз задняе акно іх разглядаў твар. Галава мужчыны была пакрыта панчохай, хоць відаць былі стрыжаныя светлыя валасы, маляўнічая татуіроўка на шыі. Вочы былі напалову здзіўленыя, убачыўшы людзей так блізка. На ім была аліўкавая аднатонная куртка. Адной рукой пастукаў па шкле. У другім трымаў стрэльбу, дула ўверх. Ён жудасна ўсміхаўся.
- О, Божа, - прашаптала Эма.
Стывен дастаў свой мабільны тэлефон, разгарнуў яго і набраў нумары, сказаўшы ёй: «Я разбяруся з ім. Ідзі замкні ўваходныя дзверы».
Эма пабегла ў пад'езд, выпусціўшы шклянку. Аліўкі кружыліся сярод танцуючых асколкаў, падымаючы пыл. Ускрыкнуўшы, яна пачула, як асколак кухонных дзвярэй унутр. Яна азірнулася і ўбачыла, як зламыснік са стрэльбай вырваў тэлефон з рукі яе мужа і штурхнуў яго да сцяны. Адбітак старой пейзажнай фатаграфіі ў сэпіі з грукатам упаў на падлогу.
Уваходныя дзверы таксама адчыніліся. Другі чалавек, галава якога таксама была пакрыта сеткай, прасунуўся ўнутр. У яго былі доўгія цёмныя валасы, прыціснутыя нейлонам. Вышэйшы і шчыльнейшы за першага, ён трымаў пісталет. Чорны пісталет быў маленькі ў яго вялікай руцэ. Ён штурхнуў Эму на кухню, дзе другі мужчына кінуў яму мабільны тэлефон. Большы застыў на пляцоўцы, але схапіў трубку адной рукой. Здавалася, ён скрывіўся ад раздражнення ад кідання і ўпусціў тэлефон у кішэню.
Стывен сказаў: «Калі ласка. . . Што вы . . .?" Дрыготкі голас.
Эма хутка адвяла позірк. Чым менш яна бачыць, думала яна, тым больш у іх шанцаў выжыць.
- Калі ласка, - сказаў Стывен. «Калі ласка. Вы можаце ўзяць усё, што хочаце. Проста пакіньце нас. Калі ласка».
Эма глядзела на цёмны пісталет у руцэ больш высокага чалавека. Апрануты ў чорную скураную куртку і боты. Ягоныя былі такія ж, як у таго, што носяць салдаты.
Абодва мужчыны не звярталі ўвагі на пару. Агледзелі хату.
Муж Эмы працягваў: «Глядзі, ты можаш мець усё, што хочаш. У нас на вуліцы мэрсэдэс. Я прынясу ключы. Вы...
«Толькі не размаўляй», — сказаў вышэйшы мужчына, паказваючы пісталетам.
«У нас ёсць грошы. І крэдытныя карты. Дэбетавая карта таксама. Я дам вам PIN-код».
"Чаго ты хочаш?" — спытала Эма, плачучы.
«Шшшш».
Дзесьці, у сваім старажытным сэрцы, зноў заскрыпнула хата.
«ШТО?»
«Накшталт адбою».
«Да дзевяці-адзін-адзін?»
«Правільна. Проста хтосьці патэлефанаваў і сказаў: «Гэта…», а потым паклаў трубку».
«Што сказаў?»
«Гэта». Слова «гэта».
«ГЭТА?» — спытаў шэрыф Том Дал. Яму было пяцьдзесят тры гады, яго скура была гладкай і з вяснушкамі, як у падлетка. Валасы рудыя. На ім была смуглявая форменная кашуля, якая сядзела нашмат лепш, калі яго жонка купіла яе два гады таму.
- Так, - адказаў Тод Джэксан, пачасаючы павекі. «А потым яго павесілі».
« Павесілі ці ён павесіў? Ёсць розніца».
«Я не ведаю. О, я разумею, што вы маеце на ўвазе.
Пяць дваццаць два вечара , пятніца, 17 красавіка. Гэта было адно больш спакойных гадзін дня ў акрузе Кеннеша, штат Вісконсін. Людзі, як правіла, забівалі сябе і сваіх суграмадзян, наўмысна або выпадкова, альбо раней у той дзень, альбо пазней. Даль ведаў расклад, як быццам ён быў надрукаваны; калі вы не можаце распазнаць звычкі сваёй юрысдыкцыі пасля чатырнаццаці гадоў кіравання праваахоўным органам, вам няма справы да працы.
Восем намеснікаў дзяжурылі ў дэпартаменце шэрыфа, які знаходзіўся побач з будынкам суда і ратушы. Кафедра знаходзілася ў старым будынку, прыбудаваным да новага. Стары з 1870-х гадоў, новы роўна праз стагоддзе. Плошча будынка, дзе працавалі Даль і іншыя, была ў асноўным адкрытай планіроўкі і запоўнена кабінкамі і пісьмовымі сталамі. Гэта была новая частка. Афіцэры, якія знаходзяцца тут на дадзены момант — шасцёра мужчын і дзве жанчыны — былі апранутыя ў розныя формы — ад накрухмаленага дрэва да старой прасціны, што адлюстроўвала час пачатку тура.
«Мы правяраем», - сказаў Джэксан. Ён таксама меў дзіцячую скуру, хоць гэта было нічым не характэрным, улічваючы, што ён быў удвая меншы за шэрыфа.
«Гэта», — разважаў Даль. «Вы чулі з лабараторыі?»
«О, наконт таго Уілкінса?» Джэксан пачапіў свой жорсткі каўнер. «Не метамфетамін. Нічога не было».
Нават тут, у акрузе Кэнэша, з рэдкім насельніцтвам у 34 021 чалавек, метамфетамін быў жудаснай пошасцю. Карыстальнікі, твікеры, былі бязлітаснымі, вар'ятамі і абсалютна адчайна жадалі атрымаць прадукт; кухары адчувалі сапраўды гэтак жа наконт велізарных прыбыткаў, якія яны атрымалі. Больш забойстваў было прыпісана метадам, чым кока-коле, гераіну, марлю і алкаголю разам узятым. І было столькі ж выпадковых смерцяў ад ашпарванняў, апёкаў і перадазіровак, колькі забойстваў, звязаных з наркотык. Сям'я з чатырох чалавек толькі што загінула, калі іх прычэп згарэў пасля таго, як маці страціла прытомнасць, гатуючы ежу на сваёй кухні. Яна перадазіравала, выказаў здагадку Даль, паспрабаваўшы прадукт, толькі што з пліты.
Шэрыф сціснуў сківіцы. «Ну, блін. Проста чорт вазьмі. Ён гэта гатуе. Мы ўсе ведаем, што ён гатуе. Ён гуляе з намі, вось што ён робіць. І я хацеў бы яго арыштаваць толькі за гэта. Ну адкуль гэта ўзялося, той званок дзевяць адзін адзін? Стацыянарны?»
«Не, чыйсьці сотавы. Вось што займае некаторы час».
Сістэма E911, якой акруга Кэнэша карысталася на працягу многіх гадоў, перадавала дыспетчару месцазнаходжанне абанента ў экстранай сітуацыі. E абазначала «палепшаны», а не «экстраны» . Гэта таксама працавала з мабільнымі званкамі, хаця адсочваць іх было крыху больш складана, а ў пагорыстай мясцовасці вакол гэтай часткі Вісконсіна часам наогул не працавала.
Гэта . . .
Праз загрувашчаную прастору прагучаў жаночы голас: «Тод, камунікацыйны цэнтр для цябе».
Дэпутат накіраваўся ў сваю кабінку. Даль вярнуўся да пачкі пратаколаў аб арыштах, якія ён выпраўляў як на англійскую, так і на крымінальную працэдуру.
Джэксан вярнуўся. Ён не сеў ні ў адно з двух офісных крэслаў. Ён лунаў, чаго шмат рабіў. «Добра, шэрыф. Дзевяць-адзін-адзін званок? Гэта было аднекуль вакол возера Мондак.
Жудасна, падумаў Даль. Ніколі не падабалася там наверсе. Возера прысела пасярод дзяржаўнага парку Маркет, таксама жудаснае. Ён здзейсніў там два згвалтаванні і два забойствы, а падчас апошняга расследавання забойства знайшлі толькі нязначную частку цела ахвяры. Ён зірнуў на карта на сваёй сцяне. Бліжэйшы горад быў Клаўзен, у шасці-сямі мілях ад возера. Ён дрэнна ведаў гэты горад, але меркаваў, што ён падобны на тысячы іншых у Вісконсіне: заправачная станцыя, прадуктовы магазін, у якім піва прадаецца столькі ж, колькі малака, і рэстаран, які знайсці цяжэй, чым мясцовую метамфатанінавую пліту. «У іх там дамы?»
«Вакол возера? Думаю, так».
Даль утаропіўся на блакітную гальку возера Мондак на карце. Ён быў акружаны невялікай колькасцю прыватнай зямлі, якая, у сваю чаргу, была ахоплена велізарным паркам Маркет.
Гэта . . .
Джэксан сказаў: "А кемпінгі зачыненыя да мая".
«Чый тэлефон?»
«Гэтага мы ўсё яшчэ чакаем». У маладога дэпутата былі калючыя светлыя валасы. Усе ў модзе. Даль дзевяць дзесятых жыцця насіў круглы крой.
Шэрыф страціў цікавасць да звычайных справаздач і да піўной піўкі ў гонар дня нараджэння аднаго са старэйшых намеснікаў, мерапрыемства, якое павінна было пачацца праз гадзіну ў Іглтан-Тэпе і якога ён чакаў з нецярпеннем. Ён думаў пра мінулы год, калі нейкі хлопец — зарэгістраваны сэксуальны злачынца, прычым дурань — забраў Джоні Ралстана з пачатковай школы, і ў хлопчыка хапіла духу націснуць «АПОШНІ ЗВАНОК» на мабільным тэлефоне і сунуць яго ў кішэню, яны ездзілі, хворы пытаўся, якія фільмы ён любіць. Каб іх знайсці, спатрэбілася восем хвілін.
Цуд сучаснай электронікі. Дабраславі Бог Эдысана. Ці Марконі. Ці спрынт.
Даль пацягнуўся і памасіраваў нагу побач са скураным месцам, куды прыляцела і сышла куля, не моцна джалячы ў той час і, верагодна, стрэленая адным з яго людзей падчас адзінай у акрузе перастрэлкі з рабаваннем банка за апошні час. «Што ты думаеш, Тод? Я не думаю, што вы кажаце: "Гэта той нумар, які я хачу" чатыры-адзін-адзін. Я думаю, вы кажаце: "Гэта надзвычайная сітуацыя". Да дзевяці -адзін-адзін».
«І тады ты губляеш прытомнасць».
«Або атрымаць стрэл ці нажом. І лінія проста абарвалася?»
«І Пэгі паспрабавала ператэлефанаваць. Але гэта пайшло на галасавую пошту. Прамы. Няма пярсцёнка».
«І ў паведамленні было сказана?»
«Проста «Гэта Стывен. Я недаступны». Без прозвішча. Пэгі пакінула паведамленне, каб патэлефанаваць ёй.
«Катэр на возеры?» — выказаў здагадку Даль. «Узнікла праблема?»
«У такое надвор'е?» Красавік у Вісконсіне можа быць халодным; Тэмпература сёння вечарам, па прагнозах, апусціцца да трыццатых.
Даль паціснуў плячыма. «Мае хлопцы пайшлі ў ваду, якая адпужвала б белых мядзведзяў. А лодачнікі як гульцы ў гольф».
«Я не гуляю ў гольф».
Яшчэ адзін намеснік патэлефанаваў: «Ёсць імя, Тод».
Малады чалавек выцягнуў ручку і сшытак. Даль не мог сказаць, адкуль яны ўзяліся. "Працягваць."
«Стывен Фельдман. Адрас выстаўлення рахункаў для тэлефона: два адзін дзевяць тры Мельбурн, Мілўокі.
«Такім чынам, гэта дом адпачынку на возеры Мондак. Юрыст, лекар, а не жабрак. Бяжыце, - загадаў шэрыф. «А які нумар тэлефона?»
Даль атрымаў лічбы ад Джэксана, які потым зноў вярнуўся ў сваю кабінку, дзе шукаў інфармацыю ў федэральных і дзяржаўных базах дадзеных. Усе важныя: NCIC, VICAP, судзімасці Вісконсіна, Google.
За акном красавіцкае неба было насычана-сінім, як у дзявочай святочнай сукенцы. Далю падабалася паветра ў гэтай частцы Вісконсіна. Гумбальдт, самы вялікі горад Кенеші, меў не больш за сем тысяч транспартных сродкаў, раскіданых на шмат міль. Цэментны завод выпусціў у паветра нейкую лайно, але гэта была адзіная буйная прамысловасць у акрузе, таму ніхто не скардзіўся, акрамя некаторых супрацоўнікаў мясцовага Агенцтва па ахове навакольнага асяроддзя, і яны не скардзіліся вельмі гучна. Вы маглі бачыць за мілі.
Зараз без чвэрці шостай.
«Гэта», — разважаў Даль.
Джэксан зноў вярнуўся. «Ну, пайшлі, шэрыф. Фельдман працуе на горад. Яму трыццаць шэсць. Яго жонка Эма - адвакат. Хартыган, Рыд, Сомс і Карсан. Ёй трыццаць чатыры».
«Ха. Адвакат. Я выйграю».
«Ніякіх ордэраў або чаго-небудзь ні на аднаго з іх. Маюць дзве машыны. Мэрсэдэс і Чэрокі. Няма дзяцей. У іх там дом”.
«Дзе?»
«Я маю на ўвазе возера Мондак. Знайшоў акт, іпатэкі няма».
«Валодаць і не быць абавязаным? Добра». Даль націснуў REDIAL пяты раз. Зноў адразу на галасавую пошту. « Прывітанне, гэта Стывен. Я недаступны...»
Даль не пакінуў больш паведамлення. Ён адключыўся, дазвольце яго вялікім пальцам затрымацца на калысцы, потым зняў яго. Даведнік не меў спісу Feldman у Mondac. Ён патэлефанаваў у мясцовы аддзел юрыдычных спраў тэлефоннай кампаніі.
«Джэры. Злавіў, перш чым ты сышоў. Том Даль».
«Я іду за дзверы. Ёсць ордэр? Шукаем тэрарыстаў?»
«Ха. Толькі ці можаце вы сказаць мне, што ёсць стацыянарны тэлефон для дома на возеры Мондак?»
«Дзе?»
«Прыкладна ў дваццаці мілях на поўнач адсюль, дваццаць пяць. Дом нумар тры з выглядам на возера».
«Гэта горад? Возера Мондак?»
«Напэўна, проста неінкарпаратыўная акруга».
Праз імгненне. «Не, няма лініі. Нас ці каго заўгодна. Сёння ўсе карыстаюцца мабільнымі».
«Што сказала б мама Бэл?»
"Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?"
Пасля таго, як яны раз'ядналіся, Даль паглядзеў запіску, якую даў яму Джэксан. Ён патэлефанаваў у офіс Стывена Фельдмана, Дэпартамент сацыяльных службаў Мілўокі, але атрымаў запіс. Ён паклаў трубку. «Я паспрабую жонку. Юрыдычныя фірмы ніколі не спяць. Прынамсі, не з чатырма імёнамі».
Адказала маладая жанчына, памочніца ці сакратар, і Даль назваў сябе. Затым сказаў: «Мы спрабуем звязацца з місіс Фельдман».
Паўза, якую вы заўсёды робіце, потым: "Штосьці не так?"
«Не. Проста руціна. Мы разумеем, што яна ў сваім доме адпачынку на возеры Мондак.
"Правільна. Эма з мужам і сябрам з Чыкага ехалі туды пасля працы. Збіраліся на выходныя. Калі ласка, што-небудзь не так? Быў няшчасны выпадак?»
Голасам, якім ён перадаваў навіны аб няшчасных выпадках са смяротным зыходам і паспяховых родах, Том Дал сказаў: «Нічога дрэннага, пра што мы ведаем. Я проста хацеў бы з ёй звязацца. Ці не маглі б вы даць мне яе нумар мабільнага тэлефона?»
Паўза.
"Скажу вам, што. Ты мяне не ведаеш. Ператэлефануйце на асноўны нумар акруговага цэнтра Кенеша і папрасіце пагаварыць з шэрыфам. Калі б табе ад гэтага стала лепш».
"Гэта было б."
Ён паклаў трубку, і праз хвіліну тэлефон загудзеў.
«Не быў упэўнены, што яна патэлефануе», — сказаў ён Джэксану, падымаючы слухаўку.
Мабільны нумар Эмы Фельдман ён узяў ад памочніка. Затым ён спытаў імя і нумар сябра, які ехаў з імі.
«Гэта жанчына, з якой Эма працавала. Я не ведаю яе імя».
Даль сказаў памочніку, калі Эма патэлефануе, каб яна звязалася з дэпартаментам шэрыфа. Паклалі трубку.
Мабільны тэлефон Эмы таксама перайшоў адразу на галасавую пошту.
Даль выдыхнуў: «Гэта», як ён выпускаў дым са сваіх вуснаў сем гадоў і чатыры месяцы таму. Ён прыняў рашэнне. «Я буду лепш спаць. . . . Хто-небудзь дзяжурыць там?»
«Эрык самы блізкі. Правяраў GTA ў Хобарце, што стала памылкай. Ой, трэба было спачатку патэлефанаваць жонцы, і такое».
«Эрык, хм».
«Званяў пяць хвілін таму. Хадзілі на вячэру ў Босвіч-Фолс».
«Эрык».
«Больш нікога ў радыусе дваццаці міль. Звычайна не, там, наверсе, парк зачынены і ўсё такое, у гэты час года».