Розенблум Меган : другие произведения.

Цёмныя архівы

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  
  
  
  
  Прысвячаецца Кэці Карран, чыя адвага, сіла і пачуццё гумару натхнілі мяне на напісанне гэтай кнігі. Цяпер ты павінна прачытаць яе, мама.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  AУТОР'S NОТЭ
  
  Што тычыцца вынікаў навуковага тэставання праекта "Антроподермическая кніга", дадзеныя праекта ў цяперашні час не публікуюцца публічна, таму, па магчымасці, я прыводжу нашы вынікі ў тым выглядзе, у якім яны былі апублікаваныя ў агульнадаступным месцы — напрыклад, у сродках масавай інфармацыі або бібліятэчным каталогу. У выпадках, калі вынікі нашых масавых пептыдных адбіткаў пальцаў нідзе публічна не публікаваліся, любыя высновы, якімі я дзялюся ў гэтай кнізе, былі адобраны ўстановамі.
  
  Я ўключыў толькі адзін малюнак пацверджанай антроподермической кнігі: асобнік кнігі Ганса Гольбейна 1898 года выпуску "Скокі смерці" з бібліятэкі Джона Хэя Універсітэта Браўна. Я вырашыла падзяліцца гэтым малюнкам, таму што знаходжу яго самай прыгожай з кніг пра антроподермах і ў самай искусном пераплёце. У адрозненне ад "Некрономикона" або "Кнігі загавораў" з дыснэеўскага фільма 1993 года. Фокус-покус кнігі аб сапраўднай чалавечай скуры звычайна не адразу заяўляюць аб сабе агідным знешнім выглядам. Яны не моцна адрозніваюцца ад любой іншай антыкварнай кнігі, якую вы знойдзеце на паліцы. Верагодна, некаторыя з іх ціха спачываюць у бібліятэчных стэлажах, хаваючыся на ўвазе. Нават калі б вы трымалі адзін з іх у руках прама зараз, вы, верагодна, не змаглі б сказаць напэўна.
  
  
  
  
  [ПРАЛОГ]
  
  
  
  UNDER GLASS
  
  Вітрыны з латуні, дрэва і шкла надавалі галоўнага выставачнага залы музея Мюттера адчуванне цяпла і утульнасці, што было дзіўна, улічваючы, што гэта была пакой, поўная трупаў. Ішоў 2008 год, я вучыўся ў бібліятэчнай школе і працаваў у медыцынскім выдавецтве. Часта пасля змены дацэнта ў суседнім музеі Розенбаха я прагульваўся па гэтай сусветна вядомай калекцыі медыцынскіх незвычайнага. Кожны раз я заўважаў што-нешта новае або бачыў знаёмы асобнік па-іншаму. Аднойчы я, магчыма, затрымаюся перад печанню, якую дзеляць Чанг і Энг Банкер (вядомыя як арыгінальныя “Сіямскія блізняты"); у іншы раз я б захапляўся чалавечай тоўстай кішкай даўжэй, чым маёй машынай. Музей Мюттера пры Каледжы лекараў Філадэльфіі - гэта такое месца, якое заахвочвае спалучэнне гарачага захаплення і спакойнага сузірання смяротнасці.
  
  На другім паверсе стаяла непрыкметная шкляная вітрына з кнігамі ў скураных вокладках. Як вучаніцы бібліятэчнай школы, влюбившейся ў рэдкія кнігі, мне здалося дзіўным бачыць іх выстаўленымі ў шэраг з зачыненымі вокладкамі. Калі я заўважыла подпісы ўнутры вітрын, я ахнула і агледзелася па баках, як быццам хацела знайсці якога-небудзь мінака, які пацвердзіў бы тое, што я бачыла. У тэксце сцвярджалася, што гэтыя кнігі — і прилагавшийся да іх скураны кашалек — былі зробленыя з чалавечай скуры.
  
  Па меры чытання я быў яшчэ больш узрушаны, даведаўшыся, што лекары некалі рабілі гэтыя кнігі з скуры ў якасці прадметаў раскошы для сваіх прыватных калекцый рэдкіх кніг. Быў адзін лекар, Джозэф Лейдэн, у якога быў асабісты асобнік яго кнігі., Элементарны трактат па анатоміі чалавека, быў пераплецены ў скуру пацыента-салдата Грамадзянскай вайны. У лісце, суправаджальных ахвяраванне кнігі музею, нашчадак Лейдэн назваў яе "самым каштоўным здабыткам".
  
  Я мог бы прадставіць серыйнага забойцу, які чыніць прадметы з чалавечых астанкаў і хранящего іх у якасці трафеяў. Але лекар? Ці Было час, калі гэтая практыка была прымальнай, калі лекары маглі рабіць гэта з целамі сваіх пацыентаў? Большасць людзей сёння выказалі здагадку бы, што калі лекар зрабіў што-то настолькі агіднае, то гэта, павінна быць, адбылося ў часы нацызму. Але, як я пазней выявіў, вядомых кніг пра скуры чалавека таго часу не існавала. У адрозненне ад іншых чалавечых астанкаў, выстаўленых у музеі Мюттера, гэтыя кнігі з зачыненымі вокладкамі не маглі расказаць студэнтам-медыкам аб рэдкіх захворваннях або станах, з якімі яны, магчыма, ніколі не змогуць сутыкнуцца ў ложку пацыента. Скура мерцвяка стала пабочным прадуктам працэсу адкрыцця, падобна кавалку скуры жывёлы пасля забою мясніком, сабраным выключна для таго, каб зрабіць асабістыя кнігі лекара больш калекцыйнымі і каштоўнымі. Папулярная фраза для гэтай практыкі - антроподермическая библиопедия: спалучэнне грэцкіх каранёвых слоў, якія абазначаюць чалавека (антропос), скуру (дерма), кнігу (библион), і замацаваць (pegia).
  
  Наступствы ўсяго гэтага раскрыліся, калі я паспрабаваў паставіць сябе на месца рэспектабельнага доктара-бібліяфіла, які мог стварыць такое пачвара. Калекцыянеры рэдкіх кніг трымцяць ад унікальнага асобніка, як і я. Але спосабы, з дапамогай якіх многія калекцыянеры рэдкіх кніг ацэньваюць кнігу, з'яўляюцца павярхоўнымі: яе ўзрост, зношанасць, прыгажосць ілюстрацый, арнаментацыя вокладкі і, вядома ж, характар змесціва, які змяшчаецца ў яе фізічнай ўпакоўцы. Гледзячы на кнігу пра антроподермах з такой библиофильской пункту гледжання, узнікае спакуса: цяпер яна нашмат даражэй, матэрыял больш рэдкі; магчыма, ёсць пікантная гісторыя паходжання, якой я змагу падзяліцца з сябрамі за выпіўкай у кабінеце, калі я выстаўлю ім на агляд сваё незвычайнае скарб. Але менавіта ў гэты момант мой уяўны бібліяфіл губляе мяне з-пад увагі. Гэта проста не магло быць дастаткова важкай прычынай для стварэння кніг з іншых людзей.
  
  З больш гуманістычнай пункту гледжання цікавасць да гэтых дзіўным кніг не згасае, а становіцца нашмат мацней. Якія абставіны з жыцця аўтара прывялі да стварэння тэксту, які хто-то палічыў патрэбным абцягнуць чалавечай скурай? Хто былі людзі, намаляваныя на гэтых анатамічных ілюстрацыях? Хто забяспечыў іх скурай, якая выкарыстоўвалася для гэтай кнігі пра антроподермии, і як іх напаткаў такі лёс? Хто былі пераплётчыкі, якія пагадзіліся пакрыць кнігу скурай, і хто былі калекцыянеры, заказалыя антроподермические вокладкі? Праз чые рукі праходзіла гэтая кніга да таго, як яна трапіла ў сваё цяперашняе сховішча ў Каледжы лекараў Філадэльфіі, і які кантэкст прыўнёс кожны ўладальнік ў кнігу і яе гісторыю? Хто кіраўнікі ў гэтых установах, якія захоўваюць кнігу ў бяспекі для будучых навукоўцаў, і хто тыя навукоўцы, якія знаходзяць дарогу да гэтай кнізе і даследуюць яе з дапамогай сваіх спецыяльных лінзаў? Чые гісторыі я наогул прапусціў? Калі я зноўку гуманизирую гэтыя кнігі, раптам дзясяткі людзей, якіх закранула кожная кніга, збіраюцца перад маім разумовым поглядам, як супольнасць, трымаў у руках адзін маленькі прадмет. Гэта была гісторыя, якую я хацеў даведацца. Гэта была гісторыя, якую я хацеў распавесці.
  
  Я ніколі б не падумаў, што шэраг нявінна выглядаюць кніг у шкляной музейнай вітрыне завалодае маім жыццём.
  
  
  
  У ЛІСТАПАДАЎСКАЕ СОНЦА подмигнуло скрозь бруднае акно маёй машыны, калі я праязджаў міма апельсінавых гаяў, якія апраўляюць ўезд у Хантынгтон у Сан-Марына, Каліфорнія. Ішоў 2015 год, і я быў бібліятэкарам, якія адказваюць за медыцынскія калекцыі ў Універсітэце Паўднёвай Каліфорніі. Я кіўнуў жаўнеру і знайшоў сваё любімае месца для паркоўкі. Мой суботні ранішні рытуал чытання ў навуковай бібліятэцы пачынаў здавацца мне прыемна знаёмым. Большасць людзей ведаюць гэтыя ідылічныя месца як Хантынгтон-Гарденс, а не па іх поўнага назве (Бібліятэка Хантынгтана, Мастацкі музей і Батанічны сад), што цалкам вытлумачальна, улічваючы дзіўныя 120 акраў дагледжанай зеляніны ў маёнтак. Нягледзячы на тое, што гэта прама паказана ў назве, большасць наведвальнікаў, падобна на тое, што паняцця не маюць, што пасярод гэтага райскага кутка знаходзіцца бібліятэка сусветнага класа і даследчы цэнтр. Нават мае мясцовыя сябры казалі мне, што яны ніколі не былі ўнутры будынкаў Хантынгтана, у якіх выстаўлены для ўсеагульнага агляду рэдкія кнігі, артэфакты з усёй гісторыі навукі і калекцыі выяўленчага мастацтва. Яшчэ менш людзей звяртаюць увагу на велізарны даследчы цэнтр Мангера, нягледзячы на яго размяшчэнне недалёка ад галоўнага ўваходу. Кожны дзень міма будынка з калонамі праходзяць натоўпу наведвальнікаў, накіроўваючыся ў сады са сваімі вазкамі і фотаапаратамі на буксіры. Іх страта.
  
  Будынак white Munger building заўсёды здавалася мне айсбергам з яго шматлікімі паверхамі пад зямлёй, вмещающими ашаламляльныя адзінаццаць мільёнаў экспанатаў, якія ахопліваюць дзесяць стагоддзяў. Часам я безнадзейна і прыемна губляўся ў яго лабірынце адкрытых стэлажоў, не маючы нічога, акрамя нумары выкліку, напісанага алоўкам на лістку паперы. Часцей за ўсё я чакаў у ўтульнай чытальнай зале, пераводзячы погляд з бюста на бюст, на каменныя асобы інтэлектуальных свяцілаў, што стаяць уздоўж сцен, пакуль старонка не здабывала запытаны мной тым з неспасціжных глыбінь. Іншы служачы перадаваў мне кнігу, і я клаў яе на аксамітную падстаўку для кніг, якая мела яе для чытання, але ціснула на пераплёт менш, чым пры раскрыцці плазам. Хантингтонская бібліятэка - адна з найвялікшых незалежных даследчых бібліятэк у свеце, але давайце паглядзім праўдзе ў вочы: менавіта ў сады штогод сцякаюцца сотні тысяч людзей. Быць там чытачом - усё роўна што ўрывацца ў нейкае ўнутранае сьвятыню.
  
  Па раніцах, вышукваючы бібліяграфічнае золата, скажам, у альбоме якога-небудзь майстра-пераплётчыка або ў адным з аксамітных анатамічных атласаў Жака слановай Аготи, я, як медыцынскі бібліятэкар, адчуваў поўнае глыбокай пашаны трапятанне і падзяку за тое, што гэтая калекцыя знаходзіцца ў маім горадзе, і хваляванне ад таго, што я магу знайсці. Я прайшоў доўгі шлях за сем гадоў, якія прайшлі з таго часу, як я ўпершыню сутыкнуўся з кнігамі аб скуры чалавека ў Каледжы лекараў Філадэльфіі. Шкляныя вітрыны больш не аддзялялі мяне ад экспанатаў, якія казыталі маё інтэлектуальнае цікаўнасць.
  
  Калі я наблізіўся да гэтага святога месца ў гэтую канкрэтную суботу, я сутыкнуўся з новым для мяне пачуццём: страхам. У маёй сумцы ляжаў канверт з шчыльнай паперы, у якім ляжалі пальчаткі, жменю маленькіх канічных пластыкавых трубак Эпендорф і металічны скальпель з індывідуальна запечатанными лёзамі. Я пачаў пацець, адчуваючы, што мяне не павінны былі пускаць у бібліятэку з гэтай кантрабандай.
  
  Стывен Тейбор, захавальнік аддзела рэдкіх кніг у Хантингтонском музеі, чакаў мяне за стойкай аховы. Мы ўжо ведалі адзін аднаго; мы абодва з'яўляемся членамі Клуба Заморано, таварыства бібліяфілаў Паўднёвай Каліфорніі, які прадстаўляе сабой сяброўскае аб'яднанне прадаўцоў рэдкіх кніг, калекцыянераў і бібліятэкараў. Але сёння ў паветры павісла нейкая дадатковая сур'ёзнасць, таму што замест таго, каб прыйсці чытаць "Скарбы Хантынгтана", я быў там, каб выразаць іх. Я планаваў узяць малюсенькія кавалачкі двух з іх для навуковага тэставання.; Я хацеў высветліць, ці маюць разгляданыя аб'екты самыя жудасныя адрозненні - яны зроблены з чалавечай скуры. Ўзоры ўзятыя з пергаментнай запіскі і медыцынскай кнігі, азагалоўленай" Анатомія ў абагульненым выглядзе і з ілюстрацыямі"..., меркаваны прыклад антроподермической библиопедии. Гэта нязначнае разбурэнне было неабходным злом, калі мы спадзяваліся зразумець гэтыя таямнічыя прадметы калекцыі раней неверагодным спосабам.
  
  Антроподермическая библиопедия была прывідам на паліцах бібліятэк, музеяў і прыватных калекцый больш за сто гадоў. Кнігі аб чалавечай скуры, у асноўным створаныя лекарамі—библиофилами дзевятнаццатага стагоддзя, — адзіныя кнігі, якія выклікаюць спрэчкі не з-за якія змяшчаюцца ў іх ідэй, а з-за фізічнага прылады самога аб'екта. Яны адштурхваюць і зачароўваюць, а іх самая звычайная знешнасць выклікае жах, уласцівы іх твору. Кнігі па антроподермии распавядаюць складаную і непрыемную гісторыю аб развіцці клінічнай медыцыны і медычнага класа, а таксама пра горшае з таго, што можа адбыцца ў выніку сутыкнення прагнасці і адхіленага клінічнага погляду. Цяжар цяжкага спадчыны гэтых прадметаў кладзецца на ўстановы, дзе яны захоўваюцца, а таксама на бібліятэчных і музейных работнікаў, якія нясуць за іх адказнасць. Кожны ўладальнік па-свойму спраўляецца з гэтай адказнасцю.
  
  Вельмі мала вядома аб гэтых кнігах ці нават пра тое, колькі прыкладаў такой практыкі можа існаваць. Часта веды, навакольныя кнігі пра антроподермии, перадаваліся без якога-небудзь спосабу даведацца, ці сапраўды яны былі зробленыя з чалавечай скуры, і калі так, то як яны былі створаны і чыімі целамі яны калі-то былі.
  
  Усяго за год да гэтага, у 2014 годзе, пасля сотняў гадоў чутак і намёкаў на кнігі пра антроподермии, абаронцы прыроды з Гарвардскай бібліятэкі выявілі, што для канчатковага пацверджання сапраўднасці меркаванай кнігі пра скуры чалавека можна выкарыстоўваць просты навуковы тэст. Неўзабаве пасля гэтага я аб'яднаў намаганні з хімікам, якія праводзілі гарвардскі тэст, яшчэ адным хімікам і куратарам музея Мюттера ў Філадэльфіі, каб стварыць праект "Антроподермическая кніга". Наша мэта - выявіць і пратэставаць як мага больш меркаваных антроподермических кніг і развеяць даўнія міфы аб самых жудасных ў кнігах гісторыі. Часам самыя нечаканыя кандыдаты аказваюцца сапраўднымі людзьмі, а некаторыя кнігі з праўдападобнымі радаводамі аказваюцца падробкамі. На момант напісання гэтага артыкула мая каманда выявіла толькі каля пяцідзесяці меркаваных кніг пра антроподермии, якія знаходзяцца ў дзяржаўных калекцыях, і яшчэ некалькі - у прыватных руках. Пры такой невялікай вобласці даследаванні любы вынік тэсту можа цалкам змяніць наша разуменне маштабаў гэтай практыкі. Мы павінны падыходзіць да кожнага пытання аб'ектыўна і дазваляць навуцы казаць праўду.
  
  Табар прывёў мяне ў тую частку будынка Мангера, якую я ніколі не бачыў, дзе яго калегі з аддзела аховы прыроды стаялі з каменнымі асобамі вакол якіх-небудзь прадметаў з цёмнай скуры на стале. Я мог сказаць, што ім было гэтак жа некамфортна ў гэтай сітуацыі, як і мне — большасць бібліятэкараў грэбавалі б прыбіраць фрагменты старадаўніх кніг, незалежна ад іх прызначэння. Я пашкадавала, што не надзела што-то больш клінічнае, чым мой вясёленькі жоўты кардіганы; што-то накшталт белага лабараторнага халата магло б быць больш абнадзейваючым. Яны і не падазравалі, што я ўпершыню ўзяла ў рукі нож.
  
  Аб'екты, якія я тэставаў у той дзень у Huntington, былі рэпрэзентатыўныя для таго, з чым сутыкаецца праект Anthropodermic Book Project. Я правёў невялікае расследаванне і выявіў, што кніга Анатомія ўвасоблена і праілюстравана ... была надрукаваная ў 1737 годзе і прыпісваецца пісьменніку па імя "М. Н.", якім, як мяркуюць гісторыкі, быў Томас Гібсан, генэрал-лекар ангельскай арміі. Першапачаткова апублікаваная ў 1682 годзе, гэтая кніга паспрабавала абагульніць усё, што было вядома аб будове чалавечага цела, і пашырыла яшчэ больш старое кіраўніцтва, складзенае дзесяткамі анатамаў. Многія пацверджаныя кнігі пра скуру чалавека не пачыналі сваю друкаваную жыццё ў гэтым спрэчным вокладцы, але былі вернутыя калекцыянерамі, звычайна лекарамі, якія бралі самыя старыя або рэдкія тэксты са сваіх прыватных калекцый і змяшчалі іх у скуру, знятую з трупа падчас анатамічнага ўскрыцця. Калекцыянеры кніг пра лекараў атрымалі доступ да гэтага редчайшему переплетному матэрыялу, і ў выніку кнігі сталі нашмат больш рэдкімі і, такім чынам, больш каштоўнымі. Хоць да гэтага часу мне не ўдалося ўстанавіць асобу лекара, які стварыў гэтую кнігу ў пакамечаным цёмна-карычневым скураным пераплёце, раней яна належала доктару Блэйк Уотсан, былы загадчык аддзялення акушэрства ў Медыцынскім цэнтры Святога Яна ў Санта-Моніцы, Каліфорнія, які затым ахвяраваў кнігу бібліятэцы Медыцынскай асацыяцыі і акругі Лос-Анджэлес (значна менш вядомай LACMA, чым музей, які таксама носіць гэтую абрэвіятуру). Калі-то ў гэтай бібліятэцы захоўвалася мноства рэдкіх медыцынскіх кніг, і ў яе была вельмі актыўная база карыстальнікаў-лекараў-бібліяфілаў, якія таксама ўваходзілі ў бібліятэчнае таварыства Сяброў LACMA. Калі бібліятэка зачыніліся, кнігі перавандравалі ў і без таго вялікую калекцыю Huntington па гісторыі навукі, а група Сяброў LACMA ў канчатковым выніку была перайменавана ў Таварыства гісторыі медыцыны Паўднёвай Каліфорніі. Група працягвае праводзіць лекцыі ў Хантингтоне па гэты дзень, і я з'яўляюся іх прэзідэнтам. Паходжанне, якое я змог раскрыць для Анатомія ўвасоблена і праілюстравана ... характэрна, што многія меркаваныя кнігі па антроподермии праходзяць праз рукі калекцыянераў медыцынскіх кніг і трапляюць у такія шаноўныя ўстановы, як Хантынгтон.
  
  Іншым прадметам, які я спрабавала ў той дзень, быў асіметрычны кавалак пергаменту. Ён меў жаўтлява-карычневы выгляд з больш цёмнымі плямамі па ўсёй паверхні, асабліва па далікатным краях. З незнаёмымі у сучасным англійскай такім і загалоўнымі літарамі (магчыма, паказваюць на непісьменнасць) надпіс распавядала немую гісторыю:
  
  Гэта скура белага чалавека, знятая індзейцам, скальпированная і жыўцом освежеванная з выразаным жыватом. Прывязаная да ложка з Колса і запечаная ў духоўцы да смерці. Белая скура, калі яе ўзялі, з'яўляецца узнагародай племя. Індзейцы з Уліса выкарыстоўваюць Светлую скуру за грошы. Нам загадана адправіцца ў Албению. Калі мы захаваем нашу скуру. Страчана 117 храбрацоў, некаторыя хворыя. АРМІЯ Генерала Саллівана. Люк Суотленд з Ваёмінг. 13 верасня 1779 года.
  
  Калі гэта праўда, то гэтая нататка паказвала на шэраг жахлівых заяў супраць карэнных амерыканцаў у Нью-Ёрку падчас Амерыканскай рэвалюцыі. Аўтар не толькі абвінаваціў іх у тым, што яны чырвоную кнігу чалавека на вуглях і злупілі з яго скуру, каб зрабіць гэты кавалак пергаменту, але і абвінаваціў цэлае племя ў выкарыстанні Белай скуры ў якасці валюты.
  
  У тую эпоху існаваў сапраўдны Люк Суэтленд (не Суотленд) з Ваёмінг-Вэлі, штат Пэнсыльванія, які быў выкрадзены падчас веславання на каноэ па рацэ Саскуэханна 25 жніўня 1778 года. Яго гісторыя была перададзена ў 1915 годзе яго праўнукам Эдвардам Меррифилдом ў кнізе Гісторыя і выратавання з палону індзейцы Люка Суэтленда: Першы пасяленец даліны Ваёмінг і салдат Амерыканскай рэвалюцыі. Апавяданне апавядае аб вымушаным падарожжы Свитленда на тэрыторыю цяперашняга Эпплтона, штат Нью-Ёрк, дзе ён стаў "унукам" пажылы карэннай амэрыканкі і яе ўнукаў і займаўся фізічнай працай у іх доме. "Індзейцы былі дзіўна добрыя да мяне і зрабілі мне шмат падарункаў", - напісаў Суэтленд у дзённікавай запісу, прыведзенай у кнізе. "У многіх іншых адносінах яны праяўлялі да мяне вялікую павагу".
  
  Праз чатырнаццаць месяцаў пасля свайго выкрадання і пасля мноства няўдалых уцёкаў Суэтленд паспяхова збег і вярнуўся да сваёй сям'і. "Спачатку ім гэта падалося прывідам", - пісаў Меррифилд аб вяртанні свайго прадзеда. "Але ён сапраўды быў там, у плоці і крыві".
  
  Напісаў ці Свитланд гэтую адчайную запіску на якая захавалася скуры іншага палоннага? У мяне былі сумневы. Дата запіскі падалася мне занадта блізкай да даты, калі ён уз'яднаўся са сваёй сям'ёй, каб яна была напісана пад непасрэднай пагрозай катаванняў. Арфаграфія таксама выклікала ў мяне некаторыя падазрэнні. Хоць запіска была напісана прыкладна ў той час, калі амерыканскі англійская стаў стандартным, агульнапрынятым напісаннем.,* Унук Свитленда сцвярджаў, што ён заўзяты чытач. Верагодна, у яго было б стандартнае напісанне яго ўласнай прозвішчы (хоць нават у гэтым нельга быць упэўненым на 100 адсоткаў, улічваючы перыяд часу).
  
  Хоць у мяне ёсць навыкі, якія прынясуць карысць праекту кнігі пра антроподермии, спрыт рук не ўваходзіць у іх лік. Па агульным меркаванні, я недарэка і ўяўляў, як пратыкаюць сябе скальпелем і пры гэтым загрязняю ўзоры Хантынгтана. Я затаіў дыханне, спрабуючы выдаліць як мага менш скуры са старадаўняй кнігі і пергаменту, змясціў малюсенькія шматкі ў пластыкавыя прабіркі з вечкамі і пазначыў іх, затым адправіў хімікам з маёй каманды для аналізу з дапамогай пептыдную масавай дактыласкапіі (PMF), таго ж працэсу, які выкарыстала Гарвардская бібліятэка ў 2014 годзе.
  
  Працэс адбываецца наступным чынам: спачатку выдаліце малюсенькі кавалачак кніжнага вокладкі з дапамогай скальпеля або вострага пінцэта; калі кавалачак бачны чалавечаму воку, гэтага больш чым дастаткова. Ўзор расшчапляецца ферментам пад назвай трыпсін, і сумесь наносіцца на пласціну MALDI (лазерная десорбция / іянізацыя з матрыцай). Пласцінка MALDI змяшчаецца ў мас-спектрометр, дзе лазеры апрамяняюць ўзор для ідэнтыфікацыі якія змяшчаюцца ў ім пептыдаў (кароткіх ланцужкоў амінакіслот, якія з'яўляюцца будаўнічымі блокамі бялкоў) і стварэння адбітка масы пептыда (PMF). "Адбітак пальца" выглядае як лінейны графік пікаў і западзін, і кожны адбітак пальца адпавядае запісу ў бібліятэцы вядомых прыкладаў з жыцця жывёл.
  
  Кожнае сямейства жывёл мае агульны штам бялковых маркераў, якія дзейнічаюць як арыенціры, па якіх навукоўцы могуць адрозніваць адно ад іншага. Як патлумачыў мне Дэніэл Кірбі — хімік, які правёў першыя тэсты PMF на меркаваных кнігах па антроподермии, — для некаторых сямействаў жывёл (кітоў, напрыклад) існуе дастаткова кропак адліку і дастатковых эвалюцыйных варыяцый сярод відаў, якія складаюць сямейства, каб ідэнтыфікаваць жывёл аж да відавога ўзроўню. Сямейства парнакапытных жвачных Bovidae вельмі шматлікае, і ўсе яго прадстаўнікі маюць аднолькавыя бялковыя маркеры, акрамя аднаго, але гэты апошні маркер дазваляе PMF адрозніваць авечую, казіную і каровіну скуру, тры найбольш распаўсюджаных выгляду шкур жывёл, якія выкарыстоўваюцца ў переплетном справе. Калі тэст адпавядае сямейства гамінід (вядомых як чалавекападобныя малпы), ідэнтыфікацыя ўзору на ўзроўні сямейства настолькі дакладная, наколькі дазваляе PMF-тэст, таму што людзі занадта блізкія па эвалюцыйнага часу да іншым прадстаўнікам сямейства гамінід, каб мець выдатныя ад іх бялковыя маркеры. Такая недакладнасць можа здацца недахопам, але яна добра падыходзіць для тэставання кніг, пераплеценых у чалавечую скуру, таму што калі маркеры адпавядаюць сямейства Hominidae, то гэта амаль напэўна кніга ў чалавечай скуры. (Я кажу амаль вызначана, таму што я ніколі не бачыў і нават не чуў ні аб якой кнізе, пераплеценай у скуру іншы чалавекападобных малпы, але, чытач, калі ты знойдзеш такую, дай мне ведаць.)
  
  Калаген, адзін з бялкоў, якія ўваходзяць у склад скуры чалавека і жывёл, захоўваецца ў старым аб'екце значна даўжэй, чым звычайна ДНК, пры ўмове, што скура была захавана прыдатным метадам, такім як дублёнай скуры або муміфікацыі. У той жа час такія працэсы, як дублёнай скуры, часта руйнуюць большую частку тэстоўванай ДНК, якая засталася ў аб'екце. Тэставанне ДНК можа апынуцца складанай задачай, калі гаворка заходзіць пра антыкварных кнігі ў вокладках з дублёнай скуры, з якімі звяртаюцца людзі, якія могуць забрудзіць ўзор сваёй уласнай ДНК. Дасягненні ў выманні і аналізе гістарычнай і старажытнай ДНК хутка развіваюцца, у асноўным дзякуючы нядаўнім распрацовак, якія дазволілі секвенаваць адразу мноства малекул ДНК, генеруючы вялікія наборы дадзеных, якія даюць больш глыбокае ўяўленне аб ДНК, пашкоджанай часам. За пяць гадоў, якія прайшлі з моманту нашага першага PMF-тэставанні кніг пра скуры чалавека, з'явілася новая вобласць, званая биокодикологией, дзе фізічныя структуры кніг вывучаюцца з дапамогай інструментаў, якія выкарыстоўваюць вавёркі, гены, мікраарганізмы і іх гены. Гэтая захапляльная праца можа не толькі расказаць нам новыя факты аб вытворчасці кніг, але і даць уяўленне аб старых мірах, дзе ствараліся кнігі, у тым ліку старажытныя метады жывёлагадоўлі і пасведчання аб чуме (і бедны абед якога-небудзь беднага пісца) у рэестрах смерцяў 1630 года. Нават на пачатковым этапе развіцця гэтай галіне вынікі і будучыя магчымасці застаюцца прывабнымі.
  
  Большасць биокодикологических даследаванняў да гэтага часу былі сканцэнтраваны на пергаменце, які прадстаўляе сабой скуру жывёл, якая была захавана шляхам расцягу, соскабливания і сушкі, але не падвяргалася жорсткім хімічным працэсам дублёнай скуры. Такім чынам, значна большая частка ДНК на вокладках або старонках пергаментных кніг застаецца некранутай. Многія пергаментныя кнігі ставяцца да сярэднявечнай эпосе, і ўстановы, у якіх яны захоўваюцца, часта прытрымліваюцца вельмі строгіх правілаў у дачыненні да дэструктыўнага адбору пробаў, нават калі ўзор ледзь бачны няўзброеным вокам. Пачаткоўцы биокодикологи першымі распрацавалі неразбураючы метад збору ДНК з слядоў гумкі на пергаменце — метад, які наша каманда вывучыць ў будучыні, каб убачыць, ці працуе ён так жа добра ў самых незвычайных умовах дублёнай чалавечай скуры. Пры працы з гістарычнымі артэфактамі заўсёды лепш выкарыстоўваць метады, якія з'яўляюцца найменш інвазівным, але ўсё ж дазваляюць выканаць працу. На дадзены момант самыя перадавыя метады секвенирования ДНК новага пакалення таксама каштуюць даражэй, чым могуць дазволіць сабе многія ўстановы або асобныя калекцыянеры, у той час як кошт тэставання PMF нязначная для тых, у каго ёсць доступ да абсталявання, і можа быць вывучана захавальнікамі і куратарамі, якія не з'яўляюцца лабараторнымі работнікамі. Калі гэтыя будучыя шляху апынуцца устойлівымі да забруджвання ў выніку абыходжання з чалавекам, мы, магчыма, зможам даведацца больш аб людзях, якія былі намаляваныя ў гэтых кнігах, напрыклад, аб іх біялагічным поле. У той жа час, PMF-тэставанне з'яўляецца вельмі недарагім і надзейным метадам адрозненні скуры чалавека ад скуры іншых жывёл, а даследаванне паходжання асобнай кнігі - наш асноўны спосаб запоўніць гістарычныя прабелы.
  
  Знаходзіцца на пярэднім краі гэтага перасячэння гісторыі і навукі - не што іншае, як хваляванне; даведвацца пра вынікі кожнага тэсту - усё роўна што адкрываць падарунак калядным раніцай. Калі ў нас на руках былі вынікі PMF Хантынгтана, яны пацвердзілі мае здагадкі ў абодвух выпадках. Анатомія ўвасоблена і праілюстравана. ... была пераплецена ў сапраўдную чалавечую скуру ў адпаведнасці з яе медыцынскіх паходжаннем. Запіска з Сваатленда была напісана на валовай скуры.
  
  Навошта каму-то хлусіць аб тым, што што-то зроблена з чалавечай скуры? Карацей кажучы, грошы. Рэдкасць прадмета, зробленага з чалавечай скуры, і спадарожнае яму хваравітае цікаўнасць вызначаюць яго каштоўнасць. Вынік PMF ставіць пад сумнеў усё, што звязана з запіскай Swaatland: ставіцца яна наогул да восемнадцатому стагоддзю, або хто-то стварыў яе пазней, каб атрымаць выгаду з апавядання аб паланенні Swaatland? Асацыяцыя прадмета з такім апавяданнем — сапраўды амэрыканскім жанрам, у якім распавядаюцца немыя гісторыі пра выкраданні, звычайна людзьмі іншай расы, чым ахвяра, — паказвае на магчымую больш змрочную матывацыю. Навукоўцы сцвярджаюць, што апавяданне пра паланенне дапамагло дэманізаваць карэнных амерыканцаў і апраўдаць перад Захадам "Відавочнае наканаванне Лёсу". Ці з'яўляецца гэтая нататка прыкладам такога мыслення ў дзеянні?
  
  Хоць малаверагодна, што я калі—небудзь знайду неабвержны доказ - напрыклад, ліст ад вытворцы прадметаў з чалавечай скуры, у якім падрабязна апісваюцца матывы стваральніка (хацелася б), — менавіта двухсэнсоўнасць матываў, якія стаяць за махлярствам, робіць падробкі такімі ж інтрыгуючым для мяне, як і сапраўдныя здзелкі. Крыху больш за палову аб'ектаў, якія мы тэставалі на дадзены момант, былі зробленыя з сапраўднай чалавечай скуры, так што існуе вялікая колькасць падробак. Усе яны дадаюць кавалачак да загадку феномену антроподермической библиопедии і кантэксту ў гісторыі медыцыны, у якім маглі быць створаны гэтыя кнігі.
  
  Кнігі пра скуры чалавека прымушаюць нас задумацца аб тым, як мы ставімся да смерці і хвароб, і чым мы абавязаны тым, з кім абыйшліся несправядліва або выкарыстоўвалі практыкуючыя лекары. Гэта мая праца і мая прывілей — дапамагаць развіваць розныя спосабы мыслення пра нашых ўзаемаадносінах з нашым целам, асабліва ў кантэксце медыцынскай прафесіі.
  
  Я пачаў вывучаць кнігі, пераплеценыя ў чалавечую скуру, таму што нутром чуў, што іх змрочныя гісторыі могуць многае расказаць нам аб цане адхіленага клінічнага погляду. Але аб гэтых жудасных аб'ектах было вядома так мала; адзіныя згадкі пра іх у акадэмічнай літаратуры састарэлі і напоўнены хутчэй чуткамі і недамоўкамі, чым пацверджанымі фактамі. Уліковыя запісы ў Інтэрнэце былі смяхотна горш; напрыклад, калі вы выканаеце пошук у Google малюнкаў "антроподермная библиопедия", вы атрымаеце некалькі рэальных прыкладаў, але ў асноўным гэта проста сумесь дзіўна выглядаюць старых кніг і відавочнай падробкі, якую таксідэрміст, які разглядае пудзіла джекалопа, назваў бы бусаком. Некаторыя з іх, відавочна, з'яўляюцца рэквізітам або копіямі фільмаў, але іншыя прэтэндуюць на тое, каб быць сапраўднымі — нават калі на вокладцы ёсць, скажам, цень рэальнага асобы, — і многія з гэтых жудасных малюнкаў ўключаны ў анлайн-артыкула аб гэтай практыцы, як калі б яны былі сапраўднымі.*
  
  Бібліятэкары рэдкіх кніг даўно ведаюць, што кожная старадаўняя кніга падобная таямніцы, ціха якая чакае свайго дэтэктыва: карэньчыкі, ланцужкі і вадзяныя знакі на паперы, сярэднявечныя ноты, схаваныя пад вокладкамі. За кожным этапам стварэння кнігі стаяць майстры, чые імёны назаўжды закінуты ў часе. Я прыйшоў да разумення таго, чаму такія тэрміны, як библиомания былі прыдуманыя; калі дэтэктыў заінтрыгаваны асабліва тонкім справай, апантанасць падцікоўвае літаральна за вуглом. Па меры таго, як я выслеживаю гісторыі, якія з часам звязваюцца з гэтымі самымі загадкавымі кнігамі, я разглядаю іх не столькі як аб'екты, колькі як посуд для гісторый — гісторый, якія змяшчаюцца на старонках, вядома, але таксама і гісторый людзей, чыя скура можа змацоўваць вокладкі.
  
  Я выдаткаваў больш за пяць гадоў на падарожжа, каб асабіста азнаёміцца з гэтымі кнігамі. Па шляху я выявіў, што яны даюць незвычайнае ўяўленне аб складаных узаемаадносінах медыцынскай прафесіі са сваім мінулым. Я таксама пагаварыў з калегамі, каб зразумець, што гэтыя супярэчлівыя аб'екты значаць для бібліятэк сёння і якія ўрокі аб жыцці і смерці яны могуць падаць усім нам.
  
  Гэтая місія прывяла мяне ў некаторыя з самых шаноўных культурных устаноў свету і самыя маленькія грамадскія музеі. Я сустракаў захавальнікаў калекцый, якія неверагодна рады, што на іх паліцах з'явіліся гэтыя самыя незвычайныя кнігі з іх змрочнымі радаводамі. Я сустракаў іншых, адчайна жадаючых пахаваць іх — часам у пераносным, часам у літаральным сэнсе - у зямлі. Я пазнаёміўся з некаторымі захапляльнымі гістарычнымі персанажамі — переплетчиками і тымі, каго яны перапляталіся, — і яны пралілі святло на тое, як улада заможных ставіліся да целаў бяспраўных людзей з бяспечнага банальнасцю. Антроподермические кнігі патрабуюць, каб мы змагаліся са смяротнасцю і з тым, што адбываецца, калі нам навязваюць неўміручасць, і яны растлумачылі маё ўласнае маральнае бачанне як бібліятэкара і захавальніка таго, што засталося ад мінулага. Усе гэтыя ўсведамлення прыйшлі да мяне з часам. Я пачаў проста са здаровай дозы нездаровага цікаўнасці.
  
  
  [1]
  
  TЁН FПЕРШЫ PПРАМЫВАННЕ
  
  
  
  З усіх прычын, па якім хто-то можа захацець паступіць у Гарвард, хваравітае цікаўнасць сустракаецца рэдка. Яшчэ ў пачатку 2015 года, я адправіўся ў гарвардскую бібліятэку Хоўтана, каб паглядзець тое, што на той момант было адзінай навукова пацверджанай кнігай па антроподермии. Выхадзец з працоўнага класа, я быў уражаны тым, што проста таму, што я выкладаў у бібліятэцы буйнога даследчага універсітэта, я мог напісаць у іншы універсітэт і сказаць: "Я хацеў бы паглядзець вашу кнігу пра скуры чалавека, калі ласка", і яны адказалі б: "Вядома, прыходзьце". Я быў поўны рашучасці выкарыстоўваць гэтую выключную прывілей пры кожнай магчымасці. У той час як большасць людзей з апушчанай галавой прабіраюцца праз Гарвардскі двор пад парывістым вясновым ветрам, я заўсёды застаюся тым чалавекам, які затрымліваецца ў сонечных гадзін з надпісам "У гэтым імгненні залежыць вечнасць", і зіхатлівае выраз маіх вачэй выдае ва мне безнадзейнага батаніка-гісторыка, які проста ў вышэйшай ступені шчаслівы апынуцца там.
  
  Апынуўшыся ў чытальнай зале Хоўтана, я зняў рукавіцы, падзьмуў на рукі і ўзяў руку Арсена Уссэ. Des destinées de вада ame ("Лёсу душы") з калыскі. Звонку кніга была абцягнутая крапчатой скурай з буйнымі, прыкметнымі порамі. Унутры вокладка кнігі была ўпрыгожана вытанчанымі, яркімі фарбамі. Lы і Bs (як мяркуецца, ініцыялы яго былога ўладальніка, доктара Людовік Буланд), а таксама два знака, звязаныя з Францыяй і прафесіяй лекара, адпаведна — лілія і посах Асклепія (змяя, обвившаяся вакол жазла). Адкрыўшы яе старонкі, я прачытаў прысвячэнне, якое нечакана падалося мне немым для кнігі аб чалавечай скуры.
  
  Я перавёў гэта з французскага наступным чынам:
  
  Я прысвячаю гэтую кнігу,
  
  для цябе
  
  хто быў душой гэтага дома,
  
  хто заклікае да мяне ў доме Божым,
  
  хто сышоў раней за мяне
  
  , каб прымусіць мяне палюбіць шлях да смерці,
  
  ты , чыя памяць салодкая
  
  як духі з рэк шкадавання .
  
  ты, хто пасяліў дзяцей у гэтым доме,
  
  ты, хто ніколі не вернецца
  
  але заўсёды знайдзі сваё месца ў гэтым доме,
  
  вы, хто быў
  
  муза, жонка і маці
  
  з трыма прыгажунямі
  
  ласку, любоў і дабрачыннасць;
  
  для цябе
  
  каго я любіў, каго я люблю і каго я буду кахаць.
  
  Да 1880-м гадам пажылы пісьменнік Арсен Уссэ адцягнуўся ад драмы, сатыры і мастацкай крытыкі, якімі была адзначана яго пісьменніцкая кар'ера, каб падумаць аб душы і аб тым, што адбываецца з такімі людзьмі, як яго любімая жонка, калі іх душы пакідаюць гэты свет. Ахоплены горам, ён паглыбіўся ў філасофскія, навуковыя, паэтычныя і акультныя канцэпцыі душы і разважаў аб яе бессмяротнасці ў Des destinées de вада ame.
  
  Ён падарыў асобнік гэтай працы свайму сябру-библиофилу Людовіку Боуланду. Доктар Боуланд ўжо некалькі гадоў захоўваў кавалачак скуры са спіны жанчыны і вырашыў, што яго можна будзе выкарыстоўваць у якасці вокладкі для новай кнігі яго забітага горам аднаго. "Калі прыгледзецца больш уважліва, то можна лёгка адрозніць поры скуры", - захапляўся Боуланд у напісанай ад рукі нататцы на вокладцы часопіса. Des destinées de вада ame, дзе на кіслай паперы больш нізкага якасці выгарэла прывіднае адваротнае негатыўны малюнак запіскі на першай старонцы. "Кніга аб чалавечай душы заслугоўвае таго, каб яе апранулі ў чалавечую вопратку".
  
  У бібліятэцы Хоўтана я трымаў гэтую вопратку — павінен дадаць, голымі рукамі. Пытанне нумар адзін, які задаюць бібліятэкарам, якія маюць справу з рэдкімі кнігамі: "Што, без пальчатак?" Нашэнне пальчатак пры звароце з рэдкімі кнігамі на самай справе павышае верагоднасць таго, што вы вырвете старонку. Калі вы не маеце справу са старымі фотаздымкамі, на якіх можаце пакінуць пастаянны адбітак пальца, ці не датыкаецеся да прадмета, які можа нанесці вам фізічны шкоду (а ў маёй кар'еры такія выпадкі сапраўды ўзнікаюць — думаю пра вас, стаматалагічным наборы frontier-era, напоўненым ртуццю, і хто ведае, што яшчэ), лепш за ўсё проста часцей мыць і выціраць рукі пры праглядзе рэдкіх кніг. Пальчаткі прызначаныя для фатаграфій — небудзь для працы з імі, альбо для пазіравання, на якім у пальчатках вы выглядаеце як вельмі сур'ёзны даследчык.
  
  Копія дакумента Des destinées de вада ame "у маіх руках" вонкава не моцна адрозніваецца ад іншых кніг у скураных вокладках той эпохі, за выключэннем таго, што яна крыху прасцей па дызайне. Да масавага зняцця пептыдных адбіткаў пальцаў вывучэнне малюнка фалікулаў на скуры служыла найбольш распаўсюджаным метадам вызначэння таго, якую жывёлу выкарыстоўвала скуру для кнігі. Прадаўцы рэдкіх кніг да гэтага часу выкарыстоўваюць гэты метад, каб вызначыць жывёла паходжання скуры пры апісанні кніг, выстаўленых на продаж. Ідэя заключаецца ў тым, што размяшчэнне валасяных фалікулаў чалавека адрозніваецца ад размяшчэння валасяных фалікулаў каровы або свінні; некаторыя прыродаахоўныя лабараторыі выкарыстоўваюць для гэтай мэты магутныя мікраскопы. Гэты метад падыходзіць для большасці распаўсюджаных ужыванняў, але малюнак фалікулаў можа быць ненадзейным. У працэсе дублёнай скура расцягваецца і дэфармуецца непрадказальным чынам, таму адрозніць трохкутны малюнак ад ромбападобнай формы можа быць даволі суб'ектыўным. Узрост таксама можа сцерці малюнак фалікулаў. Наступствы мінімальныя, калі кнігагандляр памылкова прыме сафьяновую скуру за цялячую. Але розніца ў стаўках і кошце паміж кнігай з скуры жывёльнага паходжання і кнігай з скуры чалавека істотная.
  
  У 2014 годзе Гарвардская бібліятэка правяла PMF-тэставанне трох кніг з трох розных бібліятэк, каб высветліць, ці былі яны чалавечымі. Des destinées de вада ame было ўстаноўлена, што гэта натуральная чалавечая скура; было ўстаноўлена, што дзве іншыя меркаваныя антроподермические кнігі былі пераплецены ў овчину. Адна, публікацыя Хуана Гут'ерэс 1605 года. Practicarum quaestionum circa leges regias Hispaniae (у агульных рысах: Практычныя пытанні па законах Іспаніі), звычайна размяшчаўся ў бібліятэцы Гарвардскай школы права, але калі я наведаў яе, яна знаходзілася ў рамантуецца аддзеле кансервацыі, так што я не змог яе ўбачыць. Замест гэтага я пайшоў у медыцынскую бібліятэку, каб паглядзець на іншы падробку.
  
  Калі я прыйшоў у Медыцынскую бібліятэку Каунтуэя, якая служыць за стойкай аддзела рэдкіх кніг вымавіла чароўныя словы, якія любіць чуць кожны даследчык: "Джэк прасіў мяне перадаць вам, што падрыхтаваў для вас некалькі сюрпрызаў". Яна мела на ўвазе бібліятэкара Джэка Экерта, да якога я прыйшоў у госці. Яна вярнулася да паліцы з запытанымі матэрыяламі і прачытала ўслых змесціва канверта. "Татуіроўка на чалавечай скуры..." Яе ўсмешка ператварылася ў грымасу.
  
  Я нервова хіхікнуў. "Ты, напэўна, думаеш: 'У што гэтая лэдзі ўцягвае мяне сёння раніцай?"
  
  "Сумна не бывае", - уздыхнула яна, працягваючы мне цяжкі просты белы канверт.
  
  Людзі схільныя думаць, што бібліятэкары цэлымі днямі сядзяць за чытаннем кніг. Калі б. Пры некаторых абставінах гэтая праца можа быць на здзіўленне небяспечнай. Аднойчы я сутыкнуўся з зямлі, ахвяравала скрынкай рэдкіх медыцынскіх матэрыялаў у маёй уласнай бібліятэцы. Я памацала скамячаную карычневую паперу, якой былі абгорнутыя таямнічыя прадметы ў скрынцы, і адчула востры ўкол у палец. Калі пачаў утварацца маленькі шарык крыві, я скарыстаўся іншы рукой, каб намацаць абразлівы прадмет. Гэта была маленькая металічная скрыначка на завесах, падобная на бляшанку ад Altoids, паходны набор лекара прыкладна 1900 года выпуску. Я адкрыў яго і, да свайго жаху, выявіў вышчэрбленыя рэшткі разбітых шкляных флаконаў са страшнымі рэчывамі, такімі як стрыхнін і марфін. У ім таксама была іголка, бог ведае калі пакрытая Бог ведае чым, якая адарвалася і тырчала ў мяне. Я сядзеў у сваім панылай офісе ў склепе, назіраючы, як мая жыццё праносіцца перад вачыма. "Няўжо я сапраўды так выходжу на вуліцу?" Падумала я, мэтанакіравана дыхаючы, каб прадухіліць гипервентиляцию. Я выжыў, засвоіўшы каштоўны жыццёвы ўрок: ніколі не совай руку туды, куды цябе не відаць.
  
  Такім чынам, я быў у Каунтуэй, спрабуючы атрымаць гэты загадкавы прадмет з канверта, не капаючыся ў ім ўсляпую. У рэшце рэшт, змесціва аказалася ў мяне на далоні. Ўзор аддзяліўся ад кардоннай асновы; цяпер да маёй скуры дакранаўся загарэлы кавалачак скуры стогадовай даўніны. На ім была татуіроўка, якая паказвае Ісуса на крыжы ў асяроддзі іншых людзей. Фалікулы былі выпуклымі, і ён быў далікатным, як чэрствы крекер. На адваротным баку вокладкі віднеліся карычневыя завіткі — як быццам Вінцэнт ван Гог перажыў скатологический перыяд — верагодна, ад клею, якім калі-то яна была прылепленая да кардоннай аснове. Цяпер я атрымліваю асалоду ад сваёй прывілеем бачыць дзіўныя рэдкія прадметы, дакрануцца да гісторыі і адчуць яе пах з першых рук. Але не спакушайцеся: часам ад гэтай працы становіцца жудасна. У мяне больш высокі парог для гэтага, чым у многіх людзей, але ў мяне няма імунітэту.
  
  Я паклала татуированную скуру назад у канверт і вярнула бібліятэкару. "Ну, гэта было агідна, нават для мяне".
  
  "Хачу ці я гэта ўбачыць?" - спытала бібліятэкарцы, і мы адначасова паківалі галовамі. “Для вас выцягнулі яшчэ некалькі рэчаў" ... О, яшчэ больш чалавечай скуры!" Яна адлюстравала хваляванне і дастала тэчку з дакументамі, усярэдзіне якой быў яшчэ адзін белы канверт. Суправаджальная папера абвяшчала: “Загарэлая скура чалавека. Скура белага чалавека загарэла, а таксама скура каляровага чалавека загарэла на гарбарным заводзе Маллена ў Паўночным Кембрыджы ў 1882 годзе ". Але я бачыў толькі адзін ўзор скуры. Ён быў нашмат тоўшчы папярэдняга і меў страшную дзірачку. Пазней я зразумеў, што гэтая дзірачка, верагодна, была былым пупком. Калі я прыехала ў Кембрыдж, мне, каўбаса-місіянер змучанаму зменай гадзінных паясоў, і ў галаву не прыходзіла, што мае даследаванні могуць перашкодзіць мне паабедаць. У мяне скрутило страўнік. Хоць Экерт меў рацыю: гэта, безумоўна, былі сюрпрызы.
  
  Я сустрэўся з ім пазней, каб абмеркаваць калекцыю. У Каунтуэя быў асобнік "Авідзія" шаснаццатага стагоддзя. "Метамарфозы", на працягу стагоддзяў меркавалася, што ён быў сшыты з чалавечай скуры, пакуль навуковыя выпрабаванні не паказалі, што гэта аўчына. "Праведзеныя тут аналізы прымушаюць мяне думаць, што, верагодна, існуе значна менш прывязак да чалавечай скуры, чым меркавалася першапачаткова", - сказаў Экерт. Ён наткнуўся на антроподермическую библиопедию там жа, дзе і я; да паступлення ў Гарвард ён працаваў у Каледжы лекараў Філадэльфіі. Калі ён пачуў, што на яго новым працоўным месцы нібыта ёсць кніга "Чалавечая скура", ён быў заінтрыгаваны, але паколькі бібліятэкарам трэба кіраваць тысячамі спецыяльных выданняў у сваёй бібліятэцы, ён не надаў гэтаму пытанні асаблівага значэння. Час ад часу ён даставаў кнігу, каб паказаць цікаўным, але з часам у яго з'явілася прадчуванне, што яна, магчыма, несапраўдная. Калі цэнтр кансервацыі Гарвардскай бібліятэкі захацеў пратэставаць "Авідзія" разам з двума іншымі меркаванымі кнігамі Гарварда аб скуры чалавека, ён ухапіўся за шанец даведацца праўду. “Кніга Авідзія Метамарфозы гэта ўсё аб людзях змяняецца ў іншым, так што хто-то змяняецца ў кнігу, я думаў, гэта было б ідэальна".Аднойчы, праўда раскрылася, скапіруйце Countway ў Метамарфозы раптам кніга страціла сэнс як частка медыцынскай калекцыі; навуковыя адкрыцця змянілі абгрунтаванне месца кнігі ў бібліятэцы.
  
  Убачыўшы гэтую кнігу сваімі вачыма, я зразумеў, як можна было падумаць, што яна сапраўдная. Як і многія іншыя меркаваныя кнігі па антроподермии, гэтая была маленькай — памерам прыкладна з мой мабільны тэлефон, — а на скураной вокладцы звонку былі вельмі прыкметныя фалікулы там, дзе раней з скуры раслі валасы. Ўнутры пярэдняй вокладкі знаходзіцца экслібрыс з чырвонай скуры, упрыгожаны залатым сякерай, але без імёнаў або дэвізаў. Унізе хто-то напісаў алоўкам "пераплецена ў чалавечую скуру". Хто? вы можаце спытаць. Гэта мог быць любы, хто сутыкаўся з кнігай за сотні гадоў яе існавання — былы ўладальнік, пераплётчык, кнігагандляр, бібліятэкар. Падобнай нататкі калі-то звычайна было дастаткова, каб пераканаць людзей; паколькі праверыць яе было немагчыма, падобнае шакавальнае заяву, як правіла, прымалася за чыстую манету. Якой бы ні была матывацыя, акт напісання "пераплеценай ў чалавечую скуру" ўнутры кнігі змясціў яе ў вобласць антроподермической библиопедии і зрабіў яе асабліва незвычайным асобнікам. Мала што так павышае каштоўнасць кнігі, як яе рэдкасць.
  
  " "Метамарфозы" Па-відаць, нанеслі адзін сур'ёзны ўдар па яго патэнцыйнай сапраўднасці як кнігі з скуры чалавека: яго ўзрост. Неправераныя ўзоры з найбольш дакладнымі якія пацвярджаюць гістарычнымі сведчаннямі датуюцца канцом васемнаццатага - канцом дзевятнаццатага стагоддзяў. Гэты Авідзій 1597 года мог бы здацца занадта старым. Але да таго, як у дзевятнаццатым стагоддзі кнігі сталі праводзіцца механічным спосабам, пакупнікі небудзь куплялі тэкставы блок (складзеныя і змацаваныя па парадку старонкі, але без вокладкі) ў друкарні, а затым пераносілі ўнутраную частку ў пераплёт, альбо кнігагандляр рызыкаваў пераплёт тэкставых блокаў і прапаноўваў іх на продаж у сваім краме. Толькі ў сярэдзіне дзевятнаццатага стагоддзя кнігі пачалі паступаць ад выдаўца ў стандартызаванай, завершаным выглядзе ў цвёрдым пераплёце, які мы даведаемся сёння. Стары метад ператвараў большасць антыкварных кніг у унікальныя артэфакты.
  
  Гэтыя кнігі былі перапрададзена і перапрададзена паўторна — часам для таго, каб персаналізаванай кнігу ў адпаведнасці з эстэтычнымі густамі новага ўладальніка, часам для таго, каб аб'яднаць некалькі твораў у адзін том або разабраць іх на часткі. Пераплёт быў асабліва папулярны сярод калекцыянераў старых рэдкіх кніг дзевятнаццатага стагоддзя, таму нават вельмі старая кніга, надрукаваная да вядомай эры антроподермической библиопедии, магла б быць кнігай з чалавечай скуры, калі б яе переплели ў дзевятнаццатым стагоддзі. Гартаючы копію "Каунтуэя" Метамарфозы Я заўважыў, што некаторыя друкаваныя поля па баках старонкі былі абрэзаны, што з'яўляецца верным прыкметай таго, што яе па меншай меры адзін раз перараблялі.
  
  Пасля многіх гадоў веры ў тое, што кніга Авідзія мае гэта незвычайнае адрозненне, некаторыя супрацоўнікі Countway былі расчараваныя, даведаўшыся, што пераплёт кнігі не чалавечага паходжання. Але Экерт быў рады атрымаць адказ. Ён таксама адчуў значную палёгку, пазбегнуўшы палемікі, з якой сутыкнуліся яго калегі з Хоўтана па нагоды іх кнігі " Сапраўдная чалавечая скура ", Des destinées de вада ame. “Апошнія ўзрушэнні, якія рушылі за кнігай Хоўтана — хто-то хацеў яе пахаваць; я проста знаходжу гэта вар'яцтвам! На чым бы вы спыніліся?" Экерт прывык працаваць у медыцынскіх калекцыях, дзе захоўваліся чалавечыя парэшткі, і падзяляў маю заклапочанасць з нагоды заклікаў да знішчэння артэфакта, калі так шмат пра яго індывідуальнай гісторыі невядома.
  
  У 2014 годзе звычайна сонны блог бібліятэкі Хоўтана Гарвардскага універсітэта абвясціў аб выніках тэсту PMF іх трох меркаваных кніг пра антроподермии, выклікаўшы дзясяткі каментароў, падобных гэтым: "Гэтая кніга павінна быць пахавана ў знак павагі да беднага пацыента, чыё цела апаганіў вар'ят доктар!" і "Пераплёт - жудасны ганьба таго часу, калі чалавечае годнасць псіхічна хворых і іншых людзей з гатоўнасцю скідалася з рахункаў. У вас ёсць старадаўнія засні часоў Другой сусветнай вайны, Гарвард? Бібліятэкары, павінна быць, былі ўстрывожаныя раптоўным негатыўным увагай. Аб'яву, тады азагалоўленае "Перасцярога Лектеру", пачыналася так: "Добрыя навіны для прыхільнікаў антроподермической библиопедии, библиоманов і канібалаў ў роўнай ступені: тэсты паказалі, што копія кнігі Арсена Уссэ з бібліятэкі Хоўтана Des destinées de вада ame ... без сумневу, пераплецена ў чалавечую скуру ". Гэтым паведамленнем Гарвард ненаўмысна прыцягнуў увагу грамадскасці да забароненага ўвазе рэдкіх кніг. Кнігі, пераплеценыя ў чалавечую скуру, больш не былі жудаснымі чуткамі, узгадваемымі студэнцкімі гідамі на экскурсіях па кампусе; па меншай меры, адна з іх была пацверджана як навуковы факт.
  
  Гэтыя библиоманы і прыхільнікі антроподермической библиопедии, без сумневу, былі зачараваныя знаходкамі Гарварда. Разам з дапытлівымі прыйшлі чытачы, шакаваныя як практыкай, так і тым фактам, што Гарвард валодае такімі агіднымі рэчамі. Пол Нидхэм, бібліятэкар аддзела рэдкіх кніг Прынстанскага універсітэта, заявіў, што тон запісу ў блогу быў не толькі "шакавальным па сваёй грубасці", але і што адзінае, што можна было зрабіць з этычнай пункту гледжання, цяпер, калі было пацверджана, што пераплёт кнігі належыць чалавеку, - гэта зняць вокладку і пахаваць яе. Яму ўдалося ўгаварыць Гарвард прыбраць абразлівы загаловак і першы радок запісы ў блогу, але ніхто не здрадзіў зямлі і не кремировал пераплёт. Нидхэм, самы громогласный прыхільнік знішчэння вокладкі ў свеце рэдкіх кніг, падзяліўся сваімі думкамі на сваім вэб-сайце і ў розных спісах рассылання: “Хоць захаванне з'яўляецца абавязкам цэнтральнай бібліятэк і музеяў, яна не з'яўляецца ізаляванай ад больш шырокіх пытанняў этыкі. Бываюць моманты, калі 'карысць' захавання павінна быць супастаўлена з іншымі непераадольнымі абавязкамі ".
  
  Нидхэм сцвярджаў , што Des destinées de вада ame не мела ніякай даследчай каштоўнасці, і больш таго, матывы Людовіка Боуланда, у якога была кніга ў пераплёце, былі практычна некрофильскими: “Чытач нататак Боуланда, якія суправаджалі яго тома ў чалавечай скуры, не можа не заўважыць, што для Боуланда было важна, што ён ужыў сваю ўладу да жанчыны. Скура мужчыны не задаволіла б яго психосексуальные патрэбы такім жа чынам. Па сутнасці, ён здзейсніў акт пасмяротнага згвалтавання ".
  
  Для мяне такі ход думак гучыць як здрада цэнтральнага прынцыпу, у што мы, бібліятэкары, верым: мы з'яўляемся захавальнікамі якія знаходзяцца на нашым апецы кніг, асабліва калі гэтыя кнігі ўтрымліваюць непапулярныя ідэі, і мы павінны зрабіць усё магчымае, каб захаваць і абараніць іх. Хоць я адчуваю вялікае прафесійнае захапленне Нидхэмом як спецыялістам па вокладкі і рэдкім кнігам, я не мог пагадзіцца з тым, што, па яго сцвярджэнні, павінна стаць лёсам Des destinées de вада ame. Як і Экерт, я палічыў, што было б залішне прыпісваць Жанчыну сэксуальныя матывы без якіх-небудзь гістарычных дакументаў.
  
  Хоць Нидэм, безумоўна, меў права выказаць сваё агіду да існавання кнігі, я не разумеў, чаму гэта павінна даваць яму права патрабаваць яе дэмантажу, тым самым пазбаўляючы даследчыкаў (такіх, як я) магчымасці вывучаць яе ў будучыні. Артэфакты, якія сведчаць аб агідных дзеяннях, маюць даследчую каштоўнасць. Я хацеў пагаварыць з ім, каб пачуць яго поўныя аргументы, але спачатку я хацеў даведацца як мага больш аб гэтай кнізе, пачынаючы з чалавека, які яе тэставаў.
  
  
  
  ПАСПЯХОВЫ ХІМІК маючы за плячыма працу ў некалькіх буйных фармацэўтычных кампаніях і трыццаць гадоў працы ў IBM, Дэніэл Кірбі пачаў губляць запал да працы, якой займаўся. І вось аднойчы, у 2003 годзе, ён кінуў усё, каб пракаціцца на ровары па ўсім свеце. Ён пачаў з чатырох незнаёмцаў ў Лос-Анджэлесе, праехаўшы праз Новую Зеландыю, Кітай, Паўднёва-Усходнюю Азію, Еўропу, Паўднёвую Афрыку і, нарэшце, дабраўся да Паўднёвай Амерыкі, скачучы ў самалёты кожны раз, калі на шляху аказваліся акіяны. Пераадольваючы ў сярэднім шэсцьдзесят адну мілю у дзень на працягу года, Кірбі меў шмат часу, каб абдумаць, чаго ён хоча ад сваёй жыцця і кар'еры. Калі ён вярнуўся, яго фармацэўтычная праца збольшага страціла свой бляск. "Я сапраўды не хачу вяртацца да той аналітычнай працы, калі ты атрымліваеш адказ і кідаць яго за борт", - сказаў Кірбі. "Вы паняцця не маеце, з чым гэта звязана". Ён хацеў зноў адчуць цікавасць да навуцы і ўбачыць усе ўплыў, якое можа аказаць яго праца.
  
  Кірбі падумаў, што яго навыкі аналітычнай хіміі маглі б з карысцю прымяняцца ў музейнай кансервацыі; калі б музеі дакладна ведалі, з чаго зроблена твор мастацтва або артэфакт, яны б лепш ведалі, як яго аднавіць і абараніць. Выкарыстоўваючы добра зарэкамендавалі сябе метады з вобласці пратэёміка (вывучэнне бялкоў), Кірбі змог прааналізаваць вавёркі ў творы мастацтва, каб вызначыць, ўтрымоўвала ці яечная тэмперны фарба яечны жаўток, яечны бялок або сумесь таго і іншага, і была яна праведзена курыцай або качкай. Ён прааналізаваў прадметы карэнных жыхароў Аляскі ў Музеі археалогіі і этналогіі Пибоди ў Гарвардзе і выявіў, што каяк-юпик дзевятнаццатага стагоддзя быў сшыты разам з аленем карыбскія астравы і выраблены з скуры бязвухіх цюленя (сямейства Phocidae), а не марскога льва Стеллера (сямейства Otariidae), як лічылася раней, такім чынам, карэнныя жыхары Аляскі, якія працягваюць вырабляць гэтыя суда, атрымалі лепшую гістарычную інфармацыю аб тым, як іх продкі стваралі іх.
  
  Ён ведаў, што гэта толькі пачатак працы, якую ён мог бы выканаць. Ён і яго калега Біл Лейн пачалі ідэнтыфікаваць пергамент для абаронцы прыроды з Гарварда Алана Апуліі — тут копцкі кодэкс сёмага стагоддзя, там Каран дзясятага стагоддзя. Калі Апулія спытала, ці можна выкарыстоўваць гэты метад у трох выпадках антроподермической библиопедии ў Гарвардзе, Дэніэл Кірбі выявіў, што займаецца ідэнтыфікацыяй кніг па скуры чалавека.
  
  Я пазнаёміўся з Кірбі ў шырокай лабараторыі рэсурсаў мас-спектраметрыі і пратэёміка Гарварда, дзе іншыя даследчыкі віталі яго пад шум лабараторнага абсталявання. Ён сказаў, што яго мэтай было навучыць тых, хто працуе ў лабараторыях па захаванню музеяў і бібліятэк, праводзіць тэсты на масавую дактыласкапію з выкарыстаннем даступных настольных кампутараў. "Я ўжо навучыў гэтаму ад трыццаці да сарака чалавек", - сказаў ён. Нізкая кошт метаду Кірбі і магчымасць яго прымянення неадмыслоўцаў таксама прыцягнулі абаронцаў прыроды.
  
  Улічваючы перавагі PMF, Кірбі мог бы лёгка праверыць свой шлях па меркаваным сусветным кніг пра антроподермии, рассартаваўшы іх па стосах з пазнакамі "чалавек" і "нечеловек", ці не так? На жаль, гэта было не так проста. Адным з перашкод было вызначыць, дзе захоўваюцца гэтыя кнігі, і паспяхова пераканаць бібліятэкі і музеі ў тым, што тэсты каштавалі таго. Лёгка ўявіць, чаму бібліятэка можа праявіць некаторую стрыманасць, калі атрымае электронны ліст ад выпадковага вучонага з просьбай пратэставаць ўзоры з іх самых супярэчлівых калекцый. Я мог бы сказаць, што яго мэты былі чыстыя.; ён хацеў заняцца раней нязведаным навуковым даследаваннем і выкарыстоўваць свой вопыт, каб дапамагчы бібліятэкам і музеям даведацца больш пра іх калекцыях. І мне прыйшло ў галаву, што мой уласны вопыт мог бы спатрэбіцца: я асабіста ведаў многіх распарадчыкаў гэтых калекцый; я казаў на іх мове і разумеў іх праблемы. Я вырашыў, што хачу дапамагчы.
  
  Кірбі і я параўналі нататкі пра месцазнаходжанне меркаваных кніг пра антроподермах, атрыманыя ў выніку пошукаў літаратуры і з вуснаў у вусны. Я стварыў прыватную базу дадзеных з інфармацыяй аб кнігах, уключаючы вынікі тэстаў, пагаднення аб абмене дадзенымі з установамі і фатаграфіі. Я стварыў агульнадаступны вэб-сайт, на якім мы цяпер рэгулярна атрымліваем парады і запыты аб тэставанні, часта з нечаканых месцаў. У дадатак да гэтай функцыянальнай працы я таксама хацеў аднавіць страчаную гісторыю кніг, іх кантэкст. Мне трэба было наведаць кнігі і пакапацца ў іх паходжанні.
  
  Калі гэта магчыма, музеі прадастаўляюць шырокую інфармацыю разам з выставамі, на якіх прадстаўлены чалавечыя астанкі, напрыклад, з якога рэгіёну свету яны прыбылі і прыблізны перыяд смерці. Спадарожныя культурныя артэфакты могуць звязаць астанкі з пэўным племем або рэлігіяй. Між тым кнігі, пераплеценыя ў чалавечую скуру, пазбавілі цела іх кантэксту і фізічна і хімічна ператварылі зыходныя матэрыялы чалавека ў аб'ект. Сучасная навука не можа падаць доказаў, якія пацвярджалі б вяртанне кніг дадзенай культурнай групе або сям'і. Нават жыццяздольны аналіз ДНК не мог сказаць нам расу чалавека, які ўнёс свой уклад у індывідуальнае звязванне; нягледзячы на распаўсюджаныя ўяўленні, якія вынікаюць з набораў ДНК-продкаў, паміж росамі няма біялагічных генетычных адрозненняў, якія з'яўляюцца цалкам сацыяльнай канструкцыяй. Па словах біёлага Джозэфа Л. Грейвс, “Сучасны кансенсус біёлагаў-эвалюцыяністаў заключаецца ў тым, што наш выгляд не валодае дастатковай генетычнай зменлівасцю сярод сваіх папуляцый, каб апраўдаць альбо ідэнтыфікацыю геаграфічна абумоўленых рас, альбо эвалюцыйна розных ліній." Тэсты на ДНК-паходжанне проста ацэньваюць эвалюцыйна нядаўняе кантынентальнае паходжанне некаторых сегментаў ДНК індывіда.
  
  Каб даведацца пра людзей, чые целы прадстаўлены ў гэтых кнігах, мы павінны спадзявацца на гісторыі, якія суправаджаюць аб'екты на працягу дзесяцігоддзяў, прымаючы пад увагу гульню пакаленняў у тэлефон, якая разыгрываецца па меры таго, як гісторыі змяняюцца ў адпаведнасці з часам, у якое яны распавядаюцца, або наогул знікаюць. Немагчыма змяніць тое, як ставіліся да гэтых людзей пасля іх смерці, але я магу аднавіць некаторы павага да іх чалавечнасці, раскрыўшы іх гісторыі, аддзяліўшы міфы ад фактаў і даследуючы кантэксты, у якіх такое абыходжанне з мёртвымі магло б быць хоць бы аддалена прымальным.
  
  На ранніх этапах нашага супрацоўніцтва іншыя школы, якія чулі аб выніках Гарварда, звязваліся з Кірбі па нагоды тэставання іх меркаваных кніг па антроподермии. Каледж Юниата ў Пенсільваніі прадставіў кнігу, поўную юрыдычных трактатаў семнаццатага стагоддзя, пад назвай Bibliotheca politica, які, як было даказана PMF, з'яўляецца аўчынай. Хімік па імі Рычард Харк быў заінтрыгаваны працэсам і вынікамі. Ён вырашыў, што таксама хоча папрацаваць з Кірбі. Затым Кірбі звязаўся з куратарам Музея Мюттера пры Каледжы лекараў Філадэльфіі Ганнай Додзі, якой не цярпелася пратэставаць тыя меркаваныя аб'екты з чалавечай скуры, якія я знайшоў у шкляной вітрыне шмат гадоў таму. Вынікі PMF Кірбі пацвердзілі, што ўсе пяць кніг былі зробленыя з сапраўднай чалавечай скуры. Гэта надае Гістарычнай медыцынскай бібліятэцы Каледжа лекараў Філадэльфіі дзіўнае адрозненне (сярод многіх іншых, якімі яны, несумненна, валодаюць) у тым, што яна з'яўляецца домам для найбуйнейшай пацверджанай калекцыі кніг па антроподермии у свеце.*
  
  Па меры паступлення вынікаў тэставання праект "Антроподермическая кніга" устанавіў, што з вядомых меркаваных выпадкаў колькасць сапраўдных прыкладаў антроподермической библиопедии толькі нязначна пераўзыходзіць падробкі. Найбольш распаўсюджаная агульнасць паміж гэтымі разнастайнымі кнігамі аб чалавечай скуры заключаецца ў тым, што пры стварэнні вокладкі амаль заўсёды прысутнічаў лекар з нажом у руках. Я вырашыў, што для разумення рэальнай гісторыі гэтых кніг мне трэба пачаць з пачатку, аб якім хадзілі чуткі, і з зараджэння самой клінічнай медыцыны.
  
  
  [2]
  
  TЯГО DНАЧЫТАНЫ WОРКШОП
  
  
  
  Каліфарнійская школа рэдкіх кніг настолькі занудна, наколькі гэта гучыць, вось чаму я не мог дачакацца, калі пайду туды. Усяго праз два гады пасля пачатку маёй кар'еры бібліятэкара і задоўга да таго, як я паступіў у Гарвард, я быў ўсхваляваны, правёўшы цэлы тыдзень на курсах каталагізацыі рэдкіх кніг у Каліфарнійскім універсітэце, бібліятэцы Бэнкрофта ў Берклі, з манаскім увагай раскрываючы сакрэты старажытных кніг. Кожны дзень мне і маім адзінаццаці аднакласнікам дарылі калыскі, поўныя пераплеценых скураных інструментаў, каб я даследаваў іх, лічыў лісты паперы, якія былі складзеныя і разрэзаныя на групы, званыя подпісамі, адзначаў бязладныя або адсутныя старонкі і выяўляў крамзолі на палях, зробленыя чытачамі, памерлымі сотні гадоў таму. Старонкі — у тыя дні яны былі хутчэй з рыззя, чым з драўнянай масы, — выдавалі цудоўны гук, калі мы пераварочвалі іх, нібы ветразі лодкі, натягивающиеся супраць ветру.
  
  Мы падносілі кожную старонку да святла, каб раскрыць больш сакрэтаў: белыя выявы львоў, карон і іншых знакаў адрознення, якія былі вадзянымі знакамі вытворцаў паперы. Мы выкарыстоўвалі іх становішча на старонцы і кірунак слабых белых ліній, пакінутых ланцужкамі на рамцы для вырабу паперы, каб зрабіць выснову аб тым, ці былі старонкі складзеныя ўсяго адзін раз (фоліо), двойчы (кварта) або больш разоў, перш чым яны былі разрэзаныя і пераплеценыя ў кнігі, якія мы трымалі ў руках.
  
  Пакуль мы працавалі з гэтымі матэрыяламі, наш прафесар, кіраўнік аддзела каталагізацыі Bancroft Рэндал Брандт, патураць нашай балбатні. Мы падзяліліся соннік, якімі хацелі б валодаць нашы ўстановы (як я ўжо сказаў: занудныя). Я была там адзіным медыцынскім бібліятэкарам, таму вобразы Келмскотта Чосера, танцуючыя ў галовах маіх аднакласнікаў, якімі б выдатнымі яны ні былі, проста не ўпісваліся ў маю версію фантастычнага паходу па крамах. Мае думкі вярнуліся да тым дзіўным маленькім книжечкам ў скураным пераплёце з зачыненымі вокладкамі, з якімі я сутыкнуўся ў музеі Мюттера пры Каледжы лекараў Філадэльфіі. Улічваючы іх своеасаблівую радавод, яны маглі б стаць запамінальным рэквізітам пры навучанні студэнтаў-медыкаў гісторыі і этыцы, які ляжыць у аснове іх прафесіі. З трапятаннем і асцярогай аддаліцца ад нашай маленькай кагорты я згадаў аб гэтых кнігах. Наступіў момант цішыні, і Брандт падняў галаву ад сваёй працы і задуменна сказаў: “Хм. Я думаю, у нас ёсць адзін з такіх.
  
  Брандта можна дараваць за тое, што ён не быў упэўнены. Пяціпавярховы будынак бібліятэкі Бэнкрофта, поўнае пераважна спецыяльных калекцый, уключае офісы праекта Марка Твэна (галоўнае сховішча тысяч твораў культавага амерыканскага гумарыста і пра яго) і цэлы цэнтр, прысвечаны найбуйнейшай калекцыі папірусаў ў Злучаных Штатах. Падчас экскурсіі па ўстанове шэрагі стэлажоў з рэдкімі кнігамі здаюцца бясконцымі.
  
  З-за не зусім законнай паркоўкі і наступнай буксіроўкі я спазніўся на заняткі на наступную раніцу. Я уварваўся ў дзверы, потны і збянтэжаны; нялёгка было праслізнуць незаўважаным, калі ў ціхай пакоі знаходзілася ўсяго з дзясятак чалавек. Кнігі ляжалі на падстаўках, і іншыя студэнты ўжо працавалі. На маёй падстаўцы ляжала кніжка кішэннага фармату ў даволі сучаснай чорнай вокладцы з каменьчыкамі. Толькі лёгкі налёт паціны на прыгожых срэбных застежках выдаваў яе ўзрост.
  
  Брандт паказаў на кнігу, калі я падымаў яе. "Такім чынам, я знайшоў для цябе тую кнігу ў скураным пераплёце", - сказаў ён.
  
  "Я трымаю чалавечую скуру голымі рукамі", - падумаў я пра сябе. “Не психуй. Не психуй". Пацешна, наколькі звыкліся да гэтага я стану ў адзін выдатны дзень.
  
  Я глядзеў уніз на L'home office de l'église en François маленькі малітоўнік на латыні і французскай. Тэкставы блок выглядаў ладна патрапаным, але пераплёт - не, што азначае, што пераплёт быў надзеты праз некаторы час пасля друкавання тэксту ў 1671 годзе. Унутры кнігі былі два надпісы, алоўкам і на англійскай. Першы быў “Пераплецены ў Чалавечую скуру." Другое: “Справа ў тым, што падчас жахаў французскай рэвалюцыі ў розных частках Францыі былі адкрыты гарбарныя заводы, дзе выделывали шкуры ахвяр гільяціны, і некаторыя з іх выкарыстоўваліся для вокладкі кніг з-за дробназярністай паверхні, што выяўляецца пасля апрацоўкі кары. Гэта адна з такіх кніг ".
  
  Я быў збіты з панталыку. У той час у мяне ўсё яшчэ было ўражанне, што толькі жменька лекараў дзевятнаццатага стагоддзя вырабляла гэтыя жудасныя прадметы і што Каледж лекараў Філадэльфіі утрымліваў выключныя прыклады гэтай мудрагелістай практыкі. Тут я трымаў фатаграфію з зусім іншага перыяду часу і краіны, як мяркуецца, зробленую па палітычных матывах. Я прадставіў сабе святара ці арыстакрата, якому належала гэтая кніга, пакаранага санкюлотами. Была свяшчэнная кніга, якую я трымаў у руках, пераплецена ў чалавечую скуру, магчыма, у скуру яе былога ўладальніка, які лічыўся ворагам дзяржавы? Калі так, то гэта быў самы непрыстойны прадмет, з якім я калі-небудзь сутыкаўся. Як пачатковец бібліятэкар, зачараваны магічнай материальностью старадаўніх кніг, я трапіўся на кручок. Я прыйшоў да высновы, што кніга Берклі была далёка не адзінай кнігай эпохі Французскай рэвалюцыі, якая змяшчае гэта страшэнна абвінавачванне.
  
  
  
  РАЗАМ З НЕВЕРАГОДНАЙ але сапраўдных фактаў масавай гібелі французскай рэвалюцыі і разбурэнне, хлусня распаўсюдзілася, як пажар, уладкованы факел-які валодае мобаў на працягу вёсак Францыі. Усё, што хто-небудзь ведаў пры манархіі, падвяргалася сумневу і дэмантажы. Сацыяльныя структуры рамесных гільдый, універсітэтаў і арыстакратыі былі не толькі пазбаўленыя сваёй улады, але і іх фізічныя структуры былі разбураны і ператвораны.
  
  Размешчаны на ўзгорку, якая ўзвышаецца над Парыжам з паўднёва-паўднёва-захаду, замак Медон (калі-то цудоўны паляўнічы домік Людовіка XV і Людовіка XVI пасля яго) быў разрабаваны новым рэжымам для выкарыстання ў рэвалюцыйных мэтах. Прырода гэтых мэтаў абмяркоўвалася на працягу стагоддзяў. Па меры таго як цела пакараных запасіліся па ўсёй Францыі, распаўсюджваліся гісторыі аб рэспубліканскіх генералаў, щеголявших ў кюлотах з чалавечай скуры, калі яны адпраўляліся ў бой, і пра кладбищенском балі, на якім гасцям дарылі пераплеценыя ў чалавечую скуру копіі Правы чалавека. Калі б рэвалюцыянеры сапраўды хацелі стварыць так шмат прадметаў з чалавечай скуры, гарбары-рамеснікі не справіліся б з гэтай задачай; ім спатрэбілася б нешта больш падобнае на фабрыку, каб задаволіць іх патрабаванні. На шчасце для іх, краіна толькі пачынала індустрыялізацыю. Як мяркуецца, гэтая фабрыка размяшчалася ў замку Медон.
  
  Абата Монгайяра часта называюць крыніцай чутак пра медонской гарбарнай фабрыцы. Абат Гіём Анарэ Рок дэ Монгайяр працаваў над эпічнай шматтомнай гісторыяй Францыі аж да сваёй смерці ў 1825 годзе; яго сын Жан Габрыэль Морыс Рок, граф Монгайяр, скончыў працу і апублікаваў яе ў 1827 годзе. На старонцы, якая апісвае тэхналагічныя дасягненні ваеннага часу, the history згадвае, што быў адкрыты новы метад дублёнай, які дазваляў усяго за некалькі дзён вырабляць скуру, на падрыхтоўку якой раней сыходзілі гады. Суправаджальная зноска перакладаецца як “У Медоне людзі дубили чалавечую скуру, і з гэтай жудаснай майстэрні паступалі самыя ідэальна апрацаваныя шкуры; у герцага Орлеанского [Піліпа] Эгалитэ былі штаны з чалавечай скуры. З добрых і прыгожых трупаў закатаваных здымалі скуру, і іх скура дубилась з асаблівай дбайнасцю". Далей у заўвазе адзначаецца высокая якасць мужчынскі скуры, але жаночая скура не была такой трывалай з-за сваёй мяккасці. Невядома, ці было гэта заўвага ад абата або паведамленні яго сынам, але варта адзначыць, што граф Монгайяр падзяляў манархічная стараннасць свайго бацькі і быў сакрэтным агентам на баку раялістаў у час рэвалюцыі і пасля яе. Запіс у 1911 годзе Брытанская энцыклапедыя папярэджвае, што наступныя мемуары графа "варта чытаць з гранічнай асцярожнасцю".
  
  Некаторыя умераныя газеты адхілілі падобныя скандальныя абвінавачванні, але чуткі захаваліся. Нават сёння меркаваны гарбарны завод у Медоне сцвярджаецца як факт у большасці работ аб пераплёце кніг з чалавечай скуры і ў іншых гістарычных крыніцах. "Нешматлікія гісторыі рэвалюцыі прапускаюць спасылкі на сумна вядомую роялистскую прапаганду аб тым, што гіганцкі гарбарны завод у Медоне запаўняў усе заяўкі на скураныя вырабы, неабходныя интендантам рэвалюцыйнай арміі", - пісаў бібліятэкар Лоўрэнс С. Томпсан, дальнабачны скептык сярэдзіны дваццатага стагоддзя ў гэтым гістарычным спрэчцы.
  
  Так што ж на самай справе сапраўды адбывалася ў Медоне? Вядома, там былі тайныя махінацыі, але больш стандартнай ваеннай разнавіднасці. Мы ведаем, што пад кіраўніцтвам геніяльнага інжынера Нікаля-Жака Контэ Камітэт грамадскага аховы здароўя ператварыў шырокія сады замка ў стрэльбішча, дзе праводзіліся рознага роду балістычныя выпрабаванні. Яны таксама даследавалі магчымасць выкарыстання новай тэхналогіі паветраных шароў ў ваенных мэтах. Калі ў 1795 годзе Нацыянальны канвент быў заменены новым урадам з пяці чалавек, названым Дырэктарам, адным з апошніх дзеянняў Камітэта грамадскага аховы здароўя было выдаленне ўсіх майстэрняў з Медона, дазволіўшы толькі école d'en aérostation (раздзел, прысвечаны эксперыменты з паветранымі шарамі) застацца.
  
  У дваццатым стагоддзі найбольш вартыя даверу храністы чутак аб кнізе пра скуры той эпохі пачалі кідаць цень на больш дзіўныя заявы аб медонской гарбарнай фабрыцы, на могілках танцах і кюлотах з плоці. Многія з іх усё яшчэ сцвярджалі, што падобная практыка сапраўды мела месца падчас рэвалюцыі, паказваючы на адну кнігу як на найбольш верагодную сапраўдную артыкул: копію Канстытуцыі 1793 года. Кніга захоўваецца ў Музеі Карнавале ў Парыжы, музеі, прысвечаным рассказыванию гісторыі горада праз яго мастацтва і культурныя артэфакты пачынаючы з эпохі Адраджэння. Магчыма, падрабязнае паходжанне кнігі прымусіла тых, хто пісаў пра skin books, паверыць у яе яшчэ да таго, як яе можна было пратэставаць, але толькі тэст можа пацвердзіць або абвергнуць гэта зацвярджэнне.
  
  Я наведаў Канстытуцыю ў двух парыжскіх таунхаус эпохі Адраджэння, аб'яднаная тэрыторыя якіх цяпер служыць музеем Карнавале. Супрацоўнікі згрудзіліся разам са мной вакол невялікага драўлянага століка, каб разгледзець кнігу з паліраванага чырвонага дрэва, тонкую і менш, чым звычайныя сучасныя кнігі ў мяккай вокладцы, з некаторымі залатымі ўстаўкамі і прыгожымі, ярка афарбаванымі бурбалкамі мармуру на канцы. Канстытуцыя выглядала зусім не так, як кніга эпохі Французскай рэвалюцыі ў Берклі, але ў гэтай галіне даследаванняў знешнасць можа быць зманлівая нават больш, чым у большасці іншых.
  
  Першыя некалькі ненапечатанных старонак ўнутры былі спісаныя ад рукі, што сведчыла аб прасоўванні да ратыфікацыі новай Канстытуцыі. На адной старонцы, сярод іншай бібліяграфічнай інфармацыі, у заўвазе паведамлялася, што сама кніга была "relie en peau humaine" — "пераплецена ў чалавечую скуру"; такое заўвага, як відаць з L'home office de l'église en François а меркаваны пергамент Люка Суэтленда часта з'яўляецца адзіным указаннем на патэнцыйную антроподермическую кнігу. У рэестры музейных набыткаў згадваецца гэты "знакаміты пераплёт", які "сыдзе за чалавечую скуру, якая імітуе цялячую".
  
  The register таксама паведаміў, што кніга калі-то належала марскому афіцэру П'еру-Шарлю дэ Вильневу, які працягваў служыць на флоце падчас рэвалюцыі, нягледзячы на сваю арыстакратычную радавод, пакуль яго паходжанне не было выяўлена і ён не страціў званне капітана ў 1793 годзе. Ён быў адноўлены ў пасады ў 1795 годзе пасля змены ўлады і ў канчатковым выніку атрымаў званне віцэ-адмірала. Ён служыў пры Напалеоне. Неаднаразовыя няўдачы і заключэнне ў турму ворагам у канчатковым выніку прывялі да яго самагубства ў 1806 годзе. Пасля яго смерці кнігу купіў дыпламат Луі Фелікс Эцьен, маркіз дэ Тюрго. Калі Эцьен памёр у 1866 годзе, яна трапіла ў музей.
  
  З усіх меркаваных кніг пра антроподермах французскага рэвалюцыйнага паходжання гэтая падаецца мне найбольш верагоднай. Але гэта ўсяго толькі безгрунтоўная інтуіцыя, пакуль кніга не праверана. Тая эпоха, вядома, была неспасціжна крывавай і некіравальнай, але была яна настолькі некіравальнай, што пераплётчыкі з чалавечай скуры маглі квітнець ў хаосе?
  
  Французская рэвалюцыя выклікала спадарожныя рэвалюцыі, у тым ліку і ў бібліятэках. Каралеўская бібліятэка, ператвораная ў новую грамадскую нацыянальную бібліятэку, папоўніла свае калекцыі змесцівам бібліятэк, канфіскаваных у арыстакратаў, духавенства і заваяваных замежных краін. Старыя кнігі ўсё часцей разглядаліся як модныя прадметы, годныя калекцыянавання, з-за іх фізічных характарыстык, а не толькі з-за ўтрымання. Нацыянальная бібліятэка пачала збіраць як мага больш инкунабул (самых ранніх друкаваных кніг), выклікаючы цікавасць да калекцыі кніг выключна з-за іх ўзросту і метаду вытворчасці, а таксама незалежна ад тэматыкі тэксту. Гэты зрух у каштоўнасці фізічнай каштоўнасці кнігі будзе мець доўгатэрміновыя наступствы як для дзяржаўных, так і для прыватных бібліятэчных калекцый.
  
  Свет медыцынскай практыкі перажыў свой уласны рэвалюцыйны пераварот. У 1790 годзе хірург па імені Кант выступіў перад Нацыянальным сходам аб медыцынскім адукацыі ў Францыі, і яго перакананні акажуць сусветнае ўплыў на будучыню прафесіі: “Асуджаючы мінулае, мы хочам забыцца на яго; мы хочам рэфармаваць цяперашні і забяспечыць лепшы парадак у будучыні. Адным словам, мы хочам, каб жудаснае права на жыццё і смерць было прадастаўлена тым, хто заслужыў грамадскае давер, сдавшись абодвум бакам адначасова".
  
  Кантэн ведаў, што на гэтым незвычайным этапе гісторыі ўсё, што тычыцца структуры французскага дзяржавы, было прадметам абмеркавання. Універсітэцкія факультэты былі расфармаваныя, што выклікала пытанні не толькі аб тым, хто можа атрымаць адукацыю, але і аб тым, хто можа кіраваць ім. Ці былі наогул неабходныя вучоныя ступені? Кантэн лёгка ішоў у натоўпе рэвалюцыянераў. Кантин сцвярджаў, што скасаванне гільдый, каб кожны мог займацца сваім рамяством, было пахвальна эгалитарным, але ў медыцыне яны мелі патрэбу Яшчэ патрабавалася адукацыю і дзяржаўнае рэгуляванне, не менш. "Я прызнаю, што нашы старыя палітычныя структуры супярэчылі свабодзе; але гэты загана быў выкліканы іх уладай і арганізацыяй", - сказаў Кантин. Затым ён выклаў свой план, каб зрабіць медыцынскую дапамогу даступнай для ўсіх у краіне, пры гэтым легіёны добра навучаных і правераных урадам лекараў адгукнуцца на заклік.
  
  Пачнем з таго, што лекары і хірургі больш не належалі б да двух асобных прафесіях з асобнымі стандартамі практыкі. Да рэвалюцыі лічылася, што хірургі маюць той жа статус, што і цырульнікі, але пазней яны былі ўзведзены ў ранг практыкуючых лекараў з усімі вынікаючымі з гэтага абавязкамі. У іншых краінах гэты зрух адбыўся толькі ў пачатку дзевятнаццатага стагоддзя. Кант сцвярджаў, што шарлатанства, якое ўжо было сур'ёзнай праблемай у Францыі, калі пачалася рэвалюцыя, пагоршылася б, калі б не было дзяржаўнага нагляду за медыцынскай прафесіяй. “Калі пад падставай поўнай свабоды мы дазволім ўсім тым, хто лічыць сябе лекарамі, выконваць свае абавязкі, гэта было б раўназначна таму, каб дазволіць дзёрзкім і невуцкім людзям быць не больш чым беспакаранымі забойцамі ... Было б значна лепш наогул забараніць медыцынскую практыку. Па крайняй меры, тады можна было б пазбегнуць гэтых штодзённых масавых забойстваў, якія растуць з-за заняпаду мастацтва і павагі да тых, хто ім займаецца ". Павінен існаваць дзяржаўны савет па ліцэнзаванню практыкуючых лекараў, і будучыя лекары павінны праходзіць падрыхтоўку ў адпаведнасці са строгім і аднолькавым наборам стандартаў. Вучнёўства было недастаткова — лекара патрабавалася, па меншай меры, тры гады фармальнага навучання з базавымі ведамі па такіх прадметах, як анатомія і хімія.
  
  Багатых, верагодна, па-ранейшаму будуць лячыць, не выходзячы з дома, але дзяржаўныя бальніцы — калі-то асноўная сфера дзейнасці царкоўных дабрачынных арганізацый — будуць аказваць медыцынскую дапамогу шырокім масам, заляцаючыся за хворымі беднякамі, а якія праходзяць навучанне лекары будуць вучыцца ў ложку пацыентаў. Студэнты-медыкі таксама вучыліся ля падножжа трупа са скальпелем у руцэ не толькі вызначаць анатамічныя структуры, але і дыягнаставаць захворванне пасмяротна, даследуючы тканіны і органы, - дысцыпліна, вядомая як анатамічная паталогія. Парыжскія бальніцы, перапоўненыя жабракамі хворымі, далі лекарам для вывучэння беспрэцэдэнтнае колькасць трупаў.
  
  Некаторыя з гэтых змяненняў у медыцынскай практыцы ўжо пачаліся ў іншых еўрапейскіх краінах, але ўзрушэнні, выкліканыя рэвалюцыяй, праклалі шлях для многіх радыкальных зменаў, якія адбыліся адначасова. Гэта спалучэнне адукацыйных патрабаванняў, патолагаанатамічнага вывучэння трупаў і стацыянарнага навучання з жывымі пацыентамі стала вядома ва ўсім свеце як Парыжская школа. Спатрэбіліся б гады, каб некаторыя рэкамендацыі Кантена былі цалкам ўкаранёны, але канцэпцыя Парыжскай школы стала асновай сучаснай клінічнай медыцыны. Глыбокае і раптоўнае змяненне ў спосабах выкладання медыцыны ўсё яшчэ ляжыць у аснове заходняй сістэмы медыцынскага адукацыі сотні гадоў праз.
  
  У Нараджэнні клінікі філосаф і сацыяльны тэарэтык Мішэль Фуко апісаў, як гэта рэвалюцыйнае змяненне ў адукацыі змяніла адносіны лекара і пацыента: “Наяўнасць хваробы ў целе з яе напругай і апёкамі, маўклівы свет вантроб, уся цёмная ніжняя бок цела, пакрытая бясконцымі невідушчымі снамі, падвяргаюцца сумневу ў сваёй аб'ектыўнасці з-за редуктивного дыскурсу лекара, а таксама ўсталёўваюцца як шматлікія аб'екты, якія сустракаюць яго пазітыўны погляд. Фуко сцвярджаў, што гэты стыль медыцынскага адукацыі прынёс з сабой адхілены погляд на пацыентаў, які ён назваў клінічным позіркам.
  
  Да з'яўлення клінічнай медыцыны лекараў мала што заставалася рабіць для пастаноўкі дыягназу, акрамя скаргаў пацыента і знешніх праяў меркаванага захворвання на жывым арганізме. Працуючы ў асноўным з заможнымі людзьмі, гэтыя лекары прымалі мала пацыентаў і мелі зусім розныя ўзроўні падрыхтоўкі. Яны таксама не ўзаемадзейнічалі адзін з адным так часта, як сёння, і не было пастаяннага бесперапыннага адукацыі, якая цяпер патрабуецца. З іх пункту гледжання былі даволі абмежаванымі. Парыжская школа прыўнесла навуковую структуру ў мастацтва медыцыны і стварыла аснову для абмену медыцынскімі ведамі. Гэта таксама заахвочваў сістэматычныя спосабы вывучэння цела і хвароб, уключаючы даследаванне трупаў і выкарыстанне інструментаў, якія дазваляюць урачам назіраць за целамі пацыентаў так, як самі пацыенты не маглі. Чалавечае цела стала менш загадкавым ландшафтам, і пацыент таксама ператварыўся ў аб'ект для вывучэння, які складаецца з органаў і якія паражаюць іх хвароб.
  
  Адначасна медыцынская прафесія страціла з-пад увагі пацыента як асоба ў карысць пацыента як набору сімптомаў і праяў або бяздушнага трупа на анатамічным стале. Фуко паказаў на ўласцівую бальніцам напружанасць паміж абслугоўваннем хворых і навучаннем лекараў. Ён сцвярджаў, што на самай справе мы ўсе выйграем ад дасягненняў, якія ўзнікаюць у выніку вельмі нераўнапраўных абмену:
  
  Але глядзець, каб ведаць, паказваць, каб вучыць, хіба гэта не прыхаваная форма гвалту, тым больш абразлівы з-за свайго маўчання, над хворым целам, якое патрабуе, каб яго суцяшалі, а не выстаўлялі напаказ? Можа быць боль відовішчам? Гэта не толькі можа быць, але і павінна быць у сілу тонкага права, які складаецца ў тым факце, што ніхто не адзінокі, бедны чалавек у меншай ступені, чым іншыя, паколькі ён можа атрымаць дапамогу толькі праз пасярэдніцтва багатых. Паколькі хвароба можа быць вылечана толькі ў тым выпадку, калі іншыя людзі ўмяшаюцца са сваімі ведамі, сваімі рэсурсамі, сваёй жалем, паколькі пацыента можна вылечыць толькі ў грамадстве, справядліва, што хваробы адных павінны быць ператвораныя ў вопыт іншых.
  
  Багатыя інвестуюць у бальніцы; бедныя атрымліваюць лячэнне; веды, атрыманыя лекарамі ў выніку назірання за беднымі, могуць быць выкарыстаны для паляпшэння лячэння багатых. Клінічны погляд распаўсюдзіўся і на тое, як калектыўнае цела хворага разглядалася як тавар.
  
  Праз некалькі месяцаў пасля маёй паездкі ў Парыж, каб азнаёміцца з Канстытуцыяй, Бібліятэка Бэнкрофта ў Каліфарнійскім універсітэце ў Берклі адправіла ўзоры з богослужебника profane — таго самага, які ў першую чаргу прымусіў мяне задумацца аб кнігах па антроподермии эпохі Французскай рэвалюцыі — Дэніэлу Кірбі для тэставання PMF. Вынікі паказалі, што скураны пераплёт быў конскім. Конь! З тых часоў усе кнігі, якія мы тэставалі з меркаванай радаводу Французскай рэвалюцыі, апынуліся зроблены з нечалавечых жывёл.
  
  Мне было б спакайней заключыць, што ў той час і ў тым месцы такой практыкі не існавала, калі б была праверана Канстытуцыя 1793 года, хоць гэты дзень, магчыма, ніколі не наступіць: Музей Карнавале ўжо шмат гадоў зачынены на рамонт, і праверка іх меркаванай кнігі пра антроподермах, магчыма, не будзе іх галоўным прыярытэтам, калі яны адкрыюцца. Але надзея нараджаецца вечна. Незалежна ад таго, ці будзе калі-небудзь знойдзеная кніга пра скуры чалавека той эпохі, наша сучасная сістэма клінічнай медыцыны ўзнікла падчас крывавай Французскай рэвалюцыі адначасова з чуткамі пра антроподермической библиопедии, і з тых часоў гэтыя дзве практыкі былі пераплецены. У спалучэнні з новым уздымам калекцыі кніг, заснаванай на іх фізічных характарыстыках, была падрыхтавана глеба для асяроддзя, у якой у канчатковым выніку будзе квітнець сапраўдная антроподермическая библиопедия.
  
  
  [3]
  
  GСУПРАВАДЖАЮЧЫЯ CОЛЛЕКТОРЫ
  
  
  
  Летам 1868 года двадцативосьмилетняя ўдава-ірландка па імя Мэры Лінч была шпіталізавана ў 27-ю палату бальніцы агульнага профілю Філадэльфіі. Гэта велізарная ўстанова для бедных, якая атрымала мянушку Олд Блокли ў Заходняй Філадэльфіі, ўключала ў сябе бальніцу, сіроцкі прытулак, прытулак і прытулак для псіхічнахворых. Усяго чатыры лета назад некалькі сцен у яго Жаночым вар'яцкім доме — "падрывалі іх працоўныя" — паваліліся, забіўшы васемнаццаць жанчын і параніўшы яшчэ дваццаць. Сыход за пацыентамі ў Блокли быў далёкі ад выклікаў лекара на дом для багатых.; гэта было месца для безнадзейна хворых беднякоў, і сухоты Лінч (тады званы на сухоты) паставіў яе ў цяжкае становішча.
  
  Сям'я Лінч рабіла ўсё, што магла, каб ёй было камфортна, пакуль яна пакутавала, наведваючы яе з бутэрбродамі з вяндлінай і балонскай каўбасой на буксіры. Здавалася, ніхто не заўважыў белыя крапінкі на мясе — відавочная прыкмета заражэння круглымі глістамі. Трыхінелёз, якім яна заразілася ад гэтых сэндвічаў, паставіў пад пагрозу яе і без таго саслабленае стан.
  
  Медсёстры заляцаліся за Мэры Лінч больш за шэсць месяцаў, пакуль яе вага складаў усяго шэсцьдзесят фунтаў. У рэшце рэшт яна памерла ад двух хвароб, якія нанеслі шкоду яе далікатнай целе. Калі малады лекар Джон Стоктон Х'ю ўпершыню сутыкнуўся з Лінчам, гэта было на стале для выкрыцця ў студзені 1869 года. У артыкуле ў Амерыканскім часопісе медыцынскіх навук, "Два выпадкі трихиниоза ў бальніцы Філадэльфіі, Блокли", доктар Х'ю паведаміў, што калі ён ускрыў яе грудную паражніну, каб агледзець здзіўленыя лёгкія на сухоты, ён заўважыў, што на грудных цягліцах, якія ён разрэзаў па шляху, было некалькі незвычайных кіст ў форме цытрыны. Паглядзеўшы ў мікраскоп, ён зразумеў, што кісты кішаць Trichinae spiralis (чарвякамі) на розных стадыях развіцця.
  
  "Лічачы колькасць у адным зернышке мышцы, агульная колькасць кіст было ацэнена прыкладна ў 8 000 000", - паведаміў Х'ю, зрабіўшы выпадак Лінча першым выпадкам трыхінелёз, выяўленым у яго бальніцы і — наколькі ён змог знайсці — таксама ў Філадэльфіі. Менавіта падчас гэтага выкрыцця Х'ю выдаліў скуру з сцёгнаў Лінча. Ён змясціў яе скуру ў начны гаршчок і захоўваў яго для захаванасці, у той час як астатнія часткі цела Мэры Лінч былі скінутыя ў магілу для жабракоў у Олд-Блокли.
  
  Дзесяцігоддзі праз доктар Х'ю — да таго часу багаты і паважаны бібліяфіл — выкарыстаў скуру Лінча для вокладкі трох сваіх любімых медыцынскіх кніг аб жаночым здароўе і рэпрадукцыі, у тым ліку кнігі Луі Барлеса Les nouvelles découvertes sur toutes les parties крэдытныя de l'homme, et de la femme (1680), Recueil des secrets de Louyse Bourgeois (1650) і "Разважанні Роберта Купера" аб спосабе і праявах апладнення ў чалавечай самкі (1789). Х'ю спецыялізаваўся ў галіне жаночага здароўя, пачынаючы з яго ардынатуры ў Олд Блокли, дзе ён распрацаваў люстэрка, якое адаптуецца для вагінальнага, маткавага і анальнага выкарыстання.
  
  Доктар Джон Стоктон Х'ю, як і многія джэнтльмены-лекары свайго часу, атрымаў класічную адукацыю ў лепшых акадэміях Нью-Джэрсі, перш чым адначасова атрымаць ступені па хіміі і медыцыне ў Пенсільванскім універсітэце. Падчас сваёй ардынатуры ў бальніцы агульнага профілю Філадэльфіі ён выяўляў розныя клінічныя інтарэсы ў галіне рэпрадуктыўнай медыцыны і паразітарных захворванняў trichinae. Багацце яго сям'і і прыбытковая прыватная практыка дазвалялі яму весці сябе як джэнтльмен, і ён пачаў энергічна калекцыянаваць рэдкія кнігі, асабліва медыцынскія кнігі на світанку друкаванай эры. Ён часта падарожнічаў па Еўропе, загадзя рассылаючы антыкварным книготорговцам раздрукаваны спіс медыцынскіх инкунабул, якія ён хацеў знайсці; библиофилы называюць гэтыя спісы пажаданняў “desiderata". Яго запрасілі далучыцца да таварыствам калекцыянераў кніг, такіх як Клуб Гролье ў Нью-Ёрку, заснаваны ў 1884 годзе для "садзейнічання вывучэнню, калекцыянавання і высокай ацэнцы кніг і твораў на паперы, іх мастацтва, гісторыі, вытворчасці і камерцыі". Ён з задавальненнем дэманстраваў сваю калекцыю ў сваёй раскошнай хатняй бібліятэцы ў Юинге, штат Нью-Джэрсі, журналістам, калегам-книговедам і (толькі па нядзелях) уласным дзецям. Пры равучым агні, адбіваецца ад кніжнай паліцы, застаўленай дарагімі скуранымі вокладкамі, ён здымаў кнігу за кнігай, паказваючы на адзін "самародак", "цудоўны каштоўны камень" або "прыгажосць" за іншым.
  
  Да таго часу, калі Х'ю споўнілася пяцьдзесят, ён сабраў калекцыю, якой пазайздросцілі яго калегі-лекары-библиофилы; паводле яго ацэнак, у 1880 годзе ў яго было каля васьмі тысяч кніг. Яго копія кнігі Фабрыцыуса аб Эквапенденте De formato foetu (1627) першапачаткова быў рэдкасцю, але копія Х'ю стала унікальнай дзякуючы трыццаці расфарбаваным фаліянтах, які ілюструе развіццё плёну. У яго таксама было некалькі прыкладаў анатамічных тэкстаў канца шаснаццатага і пачала семнаццатага стагоддзяў з ілюстрацыямі анатамічных лапікаў, якія нагадваюць сучасныя дзіцячыя кніжкі, дзе лапік за лоскутом прыўздымаюцца, каб паказаць пласты структур цела, з якімі лекары сутыкнуцца пры выкрыцці трупа. Нешматлікія з гэтых кніг захаваліся да нашых дзён, улічваючы стагоддзя, калі цікаўныя пальцы складвалі іх вокладкі. Сярод гэтых каштоўнасцяў, выглядевшую амаль так жа, як любая іншая кніга на паліцы, былі схаваныя тры рэпрадукцыі ў вокладках са скуры Мэры Лінч. Х'ю памёр ва ўзросце пяцідзесяці шасці гадоў пасля таго, як взбесившаяся конь выкінула яго з экіпажа, і вялікая частка яго каштоўнай калекцыі перайшла ў альма-матэр Х'ю, Пенсільванскі універсітэт, і бібліятэку Каледжа лекараў Філадэльфіі.
  
  У той час як асобы большасці пацыентаў, выкарыстаных лекарамі для стварэння кніг па скуры чалавека, згубленыя для гісторыі, лекары, якія іх стваралі, часта карысталіся вялікай павагай у сваіх галінах, выклікалі захапленне лекараў і калекцыянераў, якія займалі высокія сацыяльныя пласты ў Злучаных Штатах дзевятнаццатага стагоддзя, якія патрабавалі легітымнасці сваіх еўрапейскіх калегаў. У адрозненне ад большасці лекараў, якія стварылі гэтыя кнігі, Х'ю даў некаторую ідэнтыфікуе інфармацыю пра крыніцы сваёй скуры ў сваіх рукапісных нататках ўнутры, спасылаючыся на "Мэры Л.___" у кожным з трох тамоў, зробленых з яе скуры. Менавіта гэты прынадны кавалачак, плюс яе веды аб знаходжанні Х'ю ў Олд Блокли, натхнілі бібліятэкара Каледжа лекараў Філадэльфіі Бэт Ландар пакапацца ў архівах бальніцы агульнага профілю Філадэльфіі ў пошуках сапраўднай асобы жанчыны, якая дала скуру для трох з пяці пацверджаных кніг па антроподермии.
  
  
  
  “ГЭТАЯ КНІГА - САМАЯ ВЯЛІКАЯ БОЛЬ ", уздыхнуў Джон Поллак, бібліятэкар аддзела рэдкіх кніг Пенсільванскага універсітэта. У сваіх падарожжах, вывучаючы антроподермную библиопедию, я хутка прывык да такой рэакцыі маіх калег-бібліятэкараў. "Навуковая бібліятэка, поўная дзіўных матэрыялаў, і людзі хочуць гэта ўбачыць", - сказаў ён, круцячы ў руках масіўную кнігу.
  
  Я спрабую трохі падстрахавацца адносна тыпаў назваў, якія, як правіла, пераплятаюцца ў чалавечую скуру, паколькі патрабуецца ўсяго адно пацверджанне пэўнага тыпу кнігі, каб цалкам змяніць наша разуменне сусвету гэтай практыкі. Людзі часта пытаюцца мяне, ці ёсць "сэксуальныя" кнігі аб чалавечай скуры, і я звычайна адказваў "не" — пакуль мы не пратэставалі выданне французскай алегарычнай паэмы пра БДСМ дзевятнаццатага стагоддзя, якое належыць таго ж клубу Grolier, да якога належаў Х'ю, і пра цуд: сапраўдная чалавечая скура. Тым не менш, я прыйшоў да высновы, што пэўныя рысы схіляюць чару ваг у карысць таго, можа ці неправераная кніга быць сапраўднай або падробкай.
  
  Такім чынам, на мой погляд, на гэтым дзвярным вушаку ў Пенсільванскім універсітэце было напісана "падробка". Гэта была копія кнігі Х'ю Catalog des sciences médicales (Каталог медыцынскіх навук) з Нацыянальнай бібліятэкі Францыі. Ён змяшчае спісы медыцынскіх прац, якія захоўваліся ў бібліятэцы той эпохі, падобна бібліятэчнай эквіваленту тэлефоннага даведніка дзевятнаццатага стагоддзя. Пераплёт на чвэрць, што азначае, што толькі адна чвэрць кнігі абцягнутая скурай вакол карэньчыка, а пярэдняя і задняя вокладкі кнігі больш падобныя на тое, што сёння мы б назвалі цвёрдым вокладкай, з паперай-над кардона. Ён настолькі вялікі, што адчыненне і зачыненне з гадамі прывяло да вялікай нагрузцы на пераплёт, у выніку чаго развілася чырвоная гнілата - незваротнае стан, пры якім пад уздзеяннем кіслот скура пачынае разбурацца. Супрацоўнікі бібліятэкі накрылі яе празрыстай майларовой тканінай, каб чырвоная гнілата не нанесла кавалачкі меркаванай чалавечай скуры на любога, хто возьме ў рукі кнігу.
  
  Кнігі аб сапраўднай чалавечай скуры, якія наша навуковая каманда правярала на працягу многіх гадоў, маюць змест, спецыяльна падабранае пад іх жудасны пераплёт. Кнігі, якія Х'ю переплетал ў скуру Мэры Лінч, былі аб жаночай медыцыне, пераплеценыя ў скуру жанчыны, чыю скуру ён захоўваў дзесяцігоддзямі, перш чым выкарыстоўваць. Дык чаму ж выкарыстанне рэдкіх звязальны матэрыял у свеце для прывязкі каталог? Поллак таксама быў настроены недаверліва: "У мяне такое пачуццё, што ён узяў са сваёй паліцы самую сумную кнігу і сказаў:'О, гэтая падыдзе"." Гэтая кніга заўсёды будзе нагадваць мне не занадта спадзявацца на свае першапачатковыя інстынкты, таму што за некалькі месяцаў да майго візіту Пенн адправіў ўзор Дэніэлу Кірбі, і вынікі тэставання пацвердзілі абавязковасць гэтай кнігі". Catalog des sciences médicales як сапраўдная чалавечая скура.
  
  Магчыма, я ніколі не даведаюся ўсю гісторыю, якая стаіць за гэтай кнігай misfit skin , але паступова я пачаў злучаць кропкі разам, каб скласці больш поўнае ўяўленне аб Х'ю як аб джентльмене-коллекционере. Х'ю быў библиографом, якому падабалася складаць спісы жаданых кніг, і ён таксама паспрабаваў скласці колькасную ацэнку самых рэдкіх медыцынскіх кніг у свеце ў спісах. Ўнутры Каталог ён напісаў: “Нацыянальная бібліятэка [так у арыгінале] у 1889 годзе было 15 000 разнастайных инкунабул, каталог якіх рыхтуецца, калі б 1 з 30 кніг былі медыцынскія, то ў XV стагоддзі было б надрукавана 500 медыцынскіх кніг."Такога роду складанне спісаў можа здацца сумным для мяне і Джона Полака, але для Х'ю гэта, павінна быць, было даволі захапляльным заняткам, паколькі ён спрабаваў вызначыць сусвет медыцынскіх инкунабул і сабраць як мага больш — мала чым адрозніваючыся ад уласнай тактыкі Нацыянальнай бібліятэкі пасля Французскай рэвалюцыі. Над гэтай запіскай была іншая, абвяшчае: "Пераплецена са скурай спіны-дублено у чэрвені 1887 года", а непасрэдна пад ёй: "пераплецена ў Студзені 1888 года". Але на той жа старонцы ёсць нататка, якая абвяшчае: “Стоктон-Хаф, Парыж, верасень 1887 года." Магчыма, ён некалькі разоў вяртаўся на гэтую старонку, каб абнавіць гэтыя нататкі.
  
  Заўвагі Каталог пакажыце, што скура была дублёнай, а кніга пераплецена ў хуткай паслядоўнасці, без прамежкавых дзесяцігоддзяў захоўвання, як у іншых кніг пра антроподермии Хафа, што наводзіць мяне на думку, што ў заўзятага бібліяфіла, нарэшце, скончыліся захаваныя скуркі для вокладкі кніг, і ён дастаў яшчэ скуркі, каб паспрабаваць свае сілы ў пераплёце кніг самому. У каталогу Каталог адсутнічаюць пазалочаныя ўпрыгажэнні і іншыя прыкметы майстэрскага вырабу, характэрныя для іншых створаных ім узораў. Усе гэтыя ўзоры, па-відаць, былі выраблены адным і тым жа майстрам. Чырвоная гнілата, якая цяпер дзівіць кнігу, магла быць пабочным эфектам некаторых новых дубільных рэчываў, якія выкарыстоўваліся ў той час, або гэта мог зрабіць хто-то з меншым вопытам. Магчыма, у Каталогу гэта было вынікам спробы Х'ю заняцца переплетным справай — магчыма, ён сапраўды, як пажартаваў Поллак, браў з паліцы любую старую кнігу і казаў: "Гэтая падыдзе".
  
  Каледжу лекараў Філадэльфіі належыць чацвёртая кніга па антроподермии, таксама прысвечаная рэпрадукцыі, з калекцыі Джона Стоктона Х'ю: Чарльза Дрелинкурта De conceptione adversaria (1686). На фарзацы ўнутры рукапісная запіска Х'ю паказвае, што яна была пераплецена ў Трентоне, штат Нью-Джэрсі, у сакавіку 1887 года з выкарыстаннем “скуры з запясці чалавека, які загінуў у [Філадэльфіі] Бальніца 1869—Дубленка Дж.З.Х. 1869. Гэты кавалачак скуры ніколі не варылі і не рыхтавалі з кары." У дадзеным выпадку каррирование азначае выраб ўжо вырабленай шкуры шляхам вымочвання, соскабливания або афарбоўвання для надання ёй пэўнага вонкавага выгляду.
  
  Я вярнуўся да артыкуле Хафа аб двух выпадках трыхінелёз. Мэры Лінч была першай. Іншы апісаны як "невоздержанный" саракадвухгадовы ірландскі рабочы, якога ён называў "Ці Маккой", які памёр у лютым 1869 года, знясілены і пакутаваў хранічнай дыярэяй (зусім як Мэры Лінч). Хаф выявіў Trichinae spiralis таксама падчас свайго выкрыцця. Ці Мог ён быць тым чалавекам, чыё запясце паслужыла вокладкай для кнігі Дрелинкурта?
  
  Пакапаўшыся ў рэестры мужчын бальніцы агульнага профілю Філадэльфіі, атрымалася выявіць Томаса Макклоски, даты паступлення і выпіскі якога супадаюць з тымі, аб якіх паведаміў Х'ю ў сваім артыкуле. Час, безумоўна, супадае, але паколькі Хаф проста апісвае яго на фарзацы кнігі як “чалавека, які загінуў у [Філадэльфіі] Бальніца 1869", я не магу правесці тут такую выразную грань, як Бэт Ландар, паміж бальнічнымі запісамі Мэры Лінч і "Мэры Л.___", напісанай почыркам Х'ю.
  
  Калі ваш разумовы вобраз лекара, переплетающего кнігі ў чалавечую скуру, - гэта вобраз вар'яцкага навукоўца-адзіночкі, працоўнага ў жудасным склепе, ствараючы мярзоты, гэта было б зразумела. Але праўду аб гэтых лекараў значна цяжэй ўзгадніць з нашымі цяперашнімі ўяўленнямі аб медыцынскай этыцы, згодзе і выкарыстанні чалавечых парэшткаў. Між тым, у той час Х'ю быў нават не адзіным у Філадэльфіі, хто ствараў кнігі аб чалавечай скуры.
  
  Калі Мэры Лінч захварэла ў Олд-Блокли ў 1868 годзе, у Філадэльфіі працаваў выбітны лекар і вучоны, які параіў бы ёй выкінуць свае чарвівыя бутэрброды, што патэнцыйна выратавала б ёй жыццё. Але адкрыццё Джозэфа Лейдэн, згодна з якім Trichinae spiralis ужыванне свініны было прычынай трыхінелёзу ў людзей, і яго папярэджання старанна рыхтаваць свініну, каб пазбегнуць заражэння хваробай, заставаліся непрызнанымі медыцынскім супольнасцю на працягу дзесяцігоддзяў. Нават калі б яго калегі прыслухаліся да яго, вестка, верагодна, ніколі б не дайшло да такіх, як сям'я Лінча. Нягледзячы на невялікую тэрыторыю Філадэльфіі, Лейдэн і Лінч жылі ў двух цалкам розных мірах. Філадэльфія Лейдэн была цэнтрам які імкнецца да поспеху сярэдняга класа з незлічонымі прафесійнымі супольнасцямі і таварыствамі па інтарэсам, поўнымі навуковых дылетантаў і джэнтльменаў-калекцыянераў. Філадэльфія для Лінча азначала перанаселены, забруджаныя трушчобы, якія перажываюць імклівую індустрыялізацыю, і калі вы падхоплівалі адну з хвароб, такіх як сухоты, свирепствовавших ў горадзе, ваша лёс быў практычна прадвызначаны.
  
  
  
  КАЛЯ ДВАЦЦАЦІ ГАДОЎ перад смерцю Мэры Лінч, Лейд быў тыкаючы ў свой сняданак вяндліна з відэльцам, калі ён заўважыў нейкія белыя ўкрапванні ў мясе. Ён хутка агледзеў сваю ежу з дапамогай мікраскопа. У 1840-х гадах мікраскоп рэдка выкарыстоўваўся ў клінічнай медыцыне, але часам выкарыстоўваўся для батанічных або заалагічных даследаванняў. Лейдэн атрымаў свой першы мікраскоп у падарунак ад маці ў дзяцінстве; яму падабалася апускацца ў свет мікробаў, і ён часта дарыў мікраскопы сваім сябрам. Ён быў сарамлівым хлопчыкам з моцным цікаўнасцю да свету прыроды і талентам маляваць тое, што ён знаходзіў у прыродзе. Але ў той час як запалам Лейдэн была навука (тады яна разглядалася ў асноўным як хобі, а не як практычная кар'ера), яго маці настаяла, каб ён прысвяціў сябе медыцынскай практыцы, каб дасягнуць камфорту вышэйшага класа, які забяспечвала гэтая прафесія.
  
  У той час, калі Лейдэн пачаў вывучаць медыцыну ў 1840-х гадах, амерыканцы толькі пачыналі пакідаць свой след у прафесіі, у якой дамінавалі еўрапейцы. Аднак у 1847 годзе першы прэзідэнт Амерыканскай медыцынскай асацыяцыі Натаниэль Чэпмен ўжо аплакваў эпоху каланіяльнай медыцыны як пераважную барацьбе за грамадскае становішча, якую ён бачыў у сваіх калег-лекараў з Філадэльфіі: “Прафесія, да якой мы належым, некалі ўшанаваная з—за яе старажытнасці - яе разнастайнай і глыбокай навукі — яе вытанчанай літаратуры - яе ветлівых дасягненняў — яе цнотаў, - стала карумпаванай і вырадзілася, страціўшы сваё сацыяльнае становішча, а разам з ім і павага, якое яна раней атрымлівала спантанна і паўсюдна. Пазней, адзін з калегаў Чепмена і Лейдэн з Пенсільванскага універсітэта дазволіў бы сабе не пагадзіцца. Уільям Ослера — яшчэ адзін энтузіяст мікраскопа, бацька сучаснай амерыканскай клінічнай медыцыны і адзін з найвялікшых калекцыянераў медыцынскіх кніг — разглядаў лекараў як прадстаўнікоў пэўнага класа джэнтльменаў, якія належаць да многіх грамадскім клубам, коллекционирующих вытанчаныя рэчы і служачых узорам для пераймання ў сваіх супольнасцях. Лекар, які не чытаў запоем, быў для Ослера неймаверны:
  
  Для лекара агульнай практыкі добра выкарыстоўваная бібліятэка - адно з нешматлікіх сродкаў барацьбы з заўчасным старэннем, якое так часта яго наганяе. Эгацэнтрычны, самавук, ён вядзе адасоблены лад жыцця, і калі яго паўсядзённы вопыт не кантралюецца уважлівым чытаннем або скарачэннем медыцынскага супольнасці, ён неўзабаве перастае мець найменшую каштоўнасць і становіцца простым нагрувашчваннем разрозненых фактаў, якія не маюць ўзаемасувязі. Дзіўна, наколькі мала начытаны лекар можа практыкаваць медыцыну, але не дзіўна, наколькі дрэнна ён можа гэта рабіць.
  
  Ослера нават пахваліў "библиоманов" - іранічны дыягназ, пастаўлены вучоным, калекцыянерам кніг, якія былі настолькі апантаныя сваімі набыткамі, што змест кнігі часта не мела такое вялікае значэнне, як прыгажосць і рэдкасць самога прадмета. "Нам трэба больш людзей іх класа", - абвясціў Ослера натоўпе калег-лекараў-бібліяфілаў на адкрыцці Бостанскі медыцынскай бібліятэкі ў 1901 годзе, "асабліва ў гэтай краіне, дзе кожны [так у арыгінале] носіць у кішэні рулетку для вымярэння карыснасці".
  
  Як раз тады, калі клінічная отстраненность ўсё больш умацоўвалася ў медыцынскай практыцы, лекары атрымлівалі сацыяльныя сігналы ад сваіх лідэраў пра важнасць набыцця аб'екта. На працягу другой паловы дзевятнаццатага стагоддзя заняткі вольным часам, такія як антыкварыят рэдкіх кніг, глыбока ўкараніліся ў тым, што значыла быць сябрам медычнага саслоўя ў Амерыцы.
  
  Са свайго боку, малады Джозэф Лейдэн, здавалася, не быў заклапочаны тым, каб напускаць на сябе джэнтльменскі выгляд. Яго калегі апісвалі яго як "пазбаўленага асабістых амбіцый" чалавека, які, здавалася, "шукаў пасады не дзеля адрознення, якое яны маглі б прынесці яму, а толькі дзеля магчымасці, якую яны маглі б даць для працягу яго навуковых даследаванняў". Яго сваякі ўспаміналі, што яго “пяшчотная, спагадная і эмацыйная натура была такая, што ён не мог быць сведкам болю ці пакут чалавека або жывёлы. Гэтыя характарыстыкі ніколі не змяншаліся, а павялічваліся з гадамі." Па словах яго біёграфа Леанарда Уоррена, "Прасцей кажучы, у шафе гэтага загадкавага чалавека не было шкілетаў".
  
  Нягледзячы на свае навуковыя таленты, Лейдэн так і не асвоіўся па-сапраўднаму як практыкуючы лекар. Падлеткам ён назіраў за роспалацямі ў Анатамічнай школе Філадэльфіі і "адчуў такую агіду да анатамічнай пакоі, - успамінаў ён, - што, правёўшы там першыя паўдня, пайшоў, і мяне не маглі прымусіць вярнуцца на працягу шасці тыдняў, і я не мог пераадолець меланхолію на працягу года". У рэшце рэшт, ён набраўся смеласці вярнуцца і неўзабаве стаў даволі спрытным у вскрытиях, впечатляя значна больш вопытных анатамаў сваёй здольнасцю вылучаць няясныя анатамічныя структуры.
  
  У той час як яго камфортнае зносіны з мёртвым целам палепшылася, жывыя пацыенты загналі Лейдэн ў тупік. Легенда абвяшчае, што калі яго першы пацыент падышоў да брамы яго хатняга офіса ў Філадэльфіі, Лейдэн запанікаваў, замкнуў дзверы і схаваўся. Лейдэн не мог не ўсведамляць, што яму не хапае манер абыходжання з пацыентамі, і ён пры першай жа магчымасці адмовіўся ад прыватнай практыкі. Замест гэтага ён праявіў сябе як лідэр у развіваецца вобласці палеанталогіі і працягваў прэпараваць мёртвых людзей, каб зарабляць на жыццё анатамічным прозектором. Ён быў запатрабаваны не толькі як анатомист, а пазней прафесар, але і працаваў у офісе каранера Філадэльфіі, ужываючы свае навыкі пры расследаванні некаторых з самых ранніх злачынстваў у горадзе, раскрытых судова-медыцынскімі метадамі. Узброіўшыся мікраскопам і скальпелем, Лейдэн працаваў з чалавечым целам з новай, драбнюткай і абстрактнай пункту гледжання.
  
  Нягледзячы на свае першыя асцярогі, Лейдэн неўзабаве адчуў сябе ў анатамічнай лабараторыі як дома. Яшчэ ў 1850-х гадах любы, хто ўваходзіў у медыцынскі корпус Пенсільванскага універсітэта на Дзевятай вуліцы, мог быць досыць удачлівы, каб прайсці міма калегі Лейдэн Фрэда Шафхирта, які прэпаруе рэптылій, папіваючы шнапс і весела спяваючы нямецкія патрыятычныя песні. Настрой, верагодна, значна змянілася, калі гэты мінак прайшоў у суседні пакой, дзе стрыманы Лейдэн праводзіў выкрыцця разам са сваім асістэнтам-непрафесіяналаў Бобам Нэшем. Лейдэн лячыла Нэша ад пералому сцягна ў бальніцы і— вырашыўшы, што яго габарыты і сіла могуць спатрэбіцца ў анатамічнай лабараторыі, пасля гэтага наняла яго. Верны вартавы парадку ў Лейдэн-гейт і сам па сабе дасведчаны диссектор, Нэш пазбягаў грубых элементаў і дапамагаў задавальняць запыты на падрыхтоўку анатамічных узораў, якія Лейдэн атрымліваў з усяго свету.
  
  На тым жа паверсе Лейдэн курыраваў анатамічны музей, які ён напоўніў сваімі лепшымі прэпаратамі, як нармальнай, так і па паталагічнай анатоміі. Лейдэн выканаў усю гэтую працу ў самым пачатку сваёй кар'еры; яму быў трыццаць адзін год, калі ён выступіў на сваім першым занятку па анатоміі ў якасці прафесара. У той першай лекцыі ён прадставіў анатомію чалавека як неад'емную частку параўнальнай анатоміі. Чалавечае цела, на думку Лейдэн, не заслугоўвала большай увагі, чым цела жывёл, што было індывідуалістычнай поглядам, але які пачаў заваёўваць прызнанне ў новую эпоху Дарвіна.
  
  Для лекараў эпохі Лейдэн труп быў каралём. Прэпараванне трупаў у анатамічнай лабараторыі адкрыла клиницисту зусім новы свет, раскрыўшы самыя патаемныя таямніцы чалавечага цела, з пабочным эфектам, заключавшимся ў тым, што лекары сталі разглядаць гэтыя цела як інэртныя аб'екты, якія падлягаюць вывучэнню, падобна ракушкам або пераў у кунсткамере. Лейдэн рашуча выступаў за важнасць чалавечых трупаў у медыцынскім адукацыі і быў менш чым ўражаны практычнасцю кніг па анатоміі, даступных для навучання яго студэнтаў разам з роспалацямі. Яго рашэннем было напісаць уласную кнігу, Элементарны трактат па анатоміі чалавека (1861). Яго 663 старонкі ўтрымлівалі амаль чатырыста анатамічных ілюстрацый, у асноўным намаляваных самім Лейдэн. Паколькі ён хацеў забяспечыць студэнтаў-анатамаў найбольш практычным анатамічным тэкстам для выкарыстання пры выкрыцці, ён праверыў гранки кнігі перад выкрыццем трупа, перш чым адправіць яе ў друк.
  
  Даступны анатамічны тэкст Лейдэн, павінна быць, быў ацэнены па вартасці падчас Грамадзянскай вайны, калі было мноства баявых страт і ампутацый. Бізнес у медыцынскай школе спыніўся, і шматлікае студэнцкае насельніцтва Поўдня Філадэльфіі масава адправілася на барацьбу. Маці Лейдэн, перакананая аболиционистка, настаяла на тым, каб яе чацвёра сыноў ўнеслі свой уклад у ваенныя дзеянні. "Калі б у мяне была тузін сыноў, яны ўсё пайшлі б", - сказала яна. Браты Лейдэн сталі ахвярамі вайны: двое загінулі ў баі, а адзін памёр ад баявых раненняў шмат гадоў праз. Са свайго боку, Джозэф выконваў навуковую працу на добраахвотных пачатках для Ваеннага міністэрства і Санітарнай камісіі, а таксама праводзіў аперацыі ў ваенным шпіталі Саттерли ў Заходняй Філадэльфіі. І, хутчэй за ўсё, менавіта ў вайсковым шпіталі ён паклаў у кішэню кавалачак скуры мёртвага салдата.
  
  
  
  TНА ПРАЦЯГУ СВАЁЙ ДОЎГАЙ КАР'ЕРЫ, Джозэф Лейд апублікаваныя сотні навуковых артыкулаў, але яго Элементарны Трактат гэты дзень быў асаблівым для яго і яго сям'і. Яго надпіс на адным экзэмпляры абвяшчала, што ён обтянул яго "чалавечай скурай салдата, які загінуў падчас вялікага паўднёвага паўстання". Калі жонка яго пляменніка падарыла копію Каледжу лекараў Філадэльфіі, яна апісала яе як адно з самых каштоўных уладанняў свайго мужа. Гэтая кніга сёння стаіць побач з чатырма кнігамі Джона Стоктона Х'ю па антроподермии, дзякуючы чаму ў бібліятэцы каледжа захоўваецца самая вялікая пацверджаная калекцыя кніг па антроподермии у свеце. Два маладых лекара, якія працуюць у адным горадзе над аднымі і тымі ж клінічнымі праблемамі, з аднолькавым дистанцированным поглядам і складам розуму калекцыянера, стварылі гэтую калекцыю кніг пра скуры чалавека.
  
  Уклад Лейдэн ў калекцыі каледжа на гэтым не скончыўся. У 1858 годзе Каледж лекараў Філадэльфіі ўбачыў неабходнасць у музеі паталагічнай анатоміі, каб гарантаваць захаванасць важных узораў і іх даступнасць для навуковага вывучэння. Лейдэн, які быў часткай сусветнай сеткі калекцыянераў артэфактаў з свету прыроды, узяў на сябе смеласць дапамагчы маладому музею Мюттера набыць ўзоры самых рэдкіх уродств і хвароб. Яго метады набыцця былі неэтычныя па сённяшніх стандартам.
  
  У 1875 годзе Лейдэн прывёў у Мюттер таямнічую Мыловарня. Калі ён пачуў аб некалькіх незвычайных целах, знойдзеных падчас будаўнічых работ у цэнтры горада, ён паспяшаўся набыць іх — адно для Mütter і адно для Інстытута Wistar, які тады размяшчаўся ў Пенсільванскім універсітэце. У беспаветранай падземнай асяроддзі тлушч трупаў ўступаў у хімічную рэакцыю з асноўным узроўнем рН глебы, захоўваючы і ператвараючы іх у адипоцер, воскообразные рэчыва, падобнае на мыла. У 1896 годзе, пасля смерці Лейдэн, доктар Уільям Хант, які выконваў абавязкі захавальніка музея Мюттера ў 1875 годзе, распавёў the Philadelphia Public Ledger аб тым, як Лейдэн быў ўсхваляваны, калі знайшоў цела, толькі для таго, каб быць встреченным на будпляцоўцы суперинтендантом, які:
  
  быў важнікам, казаў аб апаганенні магіл і гэтак далей; так што збянтэжаны доктар ўжо збіраўся пайсці. Як раз у гэты момант Супэрінтэндант шматзначна крануў яго за локаць і сказаў: "Вось што я вам скажу: я перадаю цела па распараджэнні сваякоў". Доктар зразумеў намёк, паехаў дадому, наняў фургон для перавозкі мэблі і ўручыў вадзіцелю загад наступнага зместу: "калі Ласка, дастаўце прад'яўніка цела маіх дзядулі і бабулі". Гэта прынесла жаданыя прызы, і дабрадзейны наглядчык не быў забыты.
  
  Лейдэн выставіў музею рахунак на суму 7,50 даляра, які ён адзначыў у квітанцыі як "палову сумы, выплачанай асобам, пры папушчальніцтве якіх я змог набыць два тлушчавых цяля". У рэшце рэшт, у гэтага доктара было шмат шкілетаў у шафе.
  
  Лейдэн сказаў Мюттеру, што труп, які ён ім прывёз, належаў жанчыне сярэдніх гадоў або бабулі па імя Элленбоген, што яна стала ахвярай эпідэміі жоўтай ліхаманкі ў 1792 годзе і што яе цела было знойдзена на разварушаным могілках на куце Чацвёртай і Рэйс-стрыт. З часам куратары музея Мюттера і навукоўцы з кампутарнымі томографами прыйшлі да разумення, што ні адно з яго сцвярджэнняў не магло быць праўдай. Жанчыне, якая атрымала вядомасць як Мыльная лэдзі, верагодна, было за дваццаць, калі яна памерла ў пачатку дзевятнаццатага стагоддзя, у эпоху, калі не было эпідэміі жоўтай ліхаманкі; яе звалі не Элленбоген; у гэтым месцы ніколі не існавала могілак. Цяпер яна заключана ў шкляную вітрыну на другім паверсе музея, і сучасныя даследчыкі з Mütter працягваюць прымяняць новыя навуковыя метады да старых гістарычных пытаннях, якія яна ўздымае, шмат у чым падобна да працы, якую я і мае калегі праводзім з кнігамі пра антроподермах ў калекцыі музея.
  
  Такім чынам, першапачатковая адукацыйная місія гэтага паталагічнага музея працягвае прыносіць плён. У 2016 годзе, калі падчас будаўнічых прац было знойдзена пахаванне васемнаццатага стагоддзя за ўсё ў некалькіх кварталах ад таго месца, дзе Лейдэн нібыта знайшла "Мыльную лэдзі", цяперашні куратар Ганна Дходи прыступіла да дзеянняў, але з зусім іншым мысленнем, чым у Лейдэн. Дходи і яе каманда добраахвотнікаў-крыміналістаў і археолагаў выявілі 491 цела на забытым могілках і вывезлі іх з гэтага месца. Яны будуць надзейна захоўвацца і ў канчатковым выніку прааналізаваны, каб атрымаць больш поўнае ўяўленне пра тое, якімі былі жыццё і смерць для филадельфийцев ў той час. У асаблівасці для дваццаць першага стагоддзя іх праект Arch Street Bones быў прафінансаваны краудфандингом, каб пакрыць выдаткі на гэта прадпрыемства. Праз некалькі гадоў, калі даследаванне будзе завершана, косці будуць перапахаваныя на гістарычным могілкі Маунт-Морыя. Дходи сказаў, што Мюттер “адчуваў, што ў нас ёсць маральны абавязак зрабіць усё, што ў нашых сілах." Той жа музей, падобныя абставіны, але мінулыя 141 год цалкам змянілі этыку таго, як былі здабытыя цела і што з імі будуць рабіць пасля таго, як яны будуць вывучаныя.
  
  Падчас аднаго з маіх візітаў у Мюттер Дходи паказаў мне майстэрню, запоўненую косткамі, якія яны выявілі і вывучылі. Я здзівіўся, што стаю побач з чарапамі і бедренными косткамі, якія, верагодна, былі закапаны ў зямлю яшчэ да заснавання гэтай краіны. Я на свае вочы стаў сведкам захапляльнага сутыкнення гісторыі і навукі, і менавіта так я стаўлюся да нашай працы над праектам "Антроподермическая кніга". Калі б не даўгавечнасць гэтых прадметаў, за якімі старанна даглядаюць супрацоўнікі бібліятэкі і музея, мы не змаглі б вывучаць іх з дапамогай сучасных тэхналогій і даследаваць праз нашы абноўленыя лінзы. Праз некаторы час людзі маглі засумнявацца ў тым, ці існавалі гэтыя аб'екты калі-небудзь, у рэшце рэшт адкідваючы іх як занадта неверагодныя, каб быць чым-небудзь іншым, акрамя легенды.
  
  Аб'екты, якія знаходзяцца на захоўванні ў бібліятэках і музеях, захоўваюць свой найважнейшы кантэкст, і з часам дадаюцца новыя кантэксты, пакуль аб'ектах дазволена захоўвацца. Напрыклад, новая экспазіцыя the Soap Lady падкрэслівае той факт, што Лейдэн выкарыстала неэтычныя сродкі, каб дадаць яе ў калекцыю, тым самым распавядаючы пра гісторыю вольнасцяў, якія дактары дапускалі па адносінах да такіх целаў, як у яе. Даглядаць за гэтымі незвычайнымі аб'ектамі, каб яны маглі быць вывучаны навукоўцамі ў далёкім будучыні, само па сабе складаная справа. Гэта дапамагае даведацца, як і з чаго яны былі зробленыя, але гэтую інфармацыю не заўсёды так лёгка знайсці. Мне станавілася ўсё больш і больш цікава, як Х'ю мог ператварыць Мэры Лінч ў скуру, таму я пайшоў спытаць аднаго з нямногіх людзей у краіне, які, магчыма, ведае.
  
  
  [4]
  
  SСВАЯК CПЛЫТ
  
  
  
  Мае даследчыя паездкі, як правіла, нагадваюць першыя дваццаць хвілін фільма жахаў — адзінокая жанчына, наіўна погружающаяся з галавой у нейкую таямніцу, якую ёй расследаваць не паложана, рухомая няясным цікаўнасцю і пагардай да здароваму сэнсу. На гэты раз я ехаў на ўзятай напракат машыне па вуліцы Фабрычнай, праз старыя чыгуначныя шляхі, зарослыя выдатнай зелянінай нью-йоркскай даліны ракі Гудзон у поўным колеры. Была вялікая частка гісторыі гэтых кніг, якую я ўсё яшчэ не разумеў, і я падумаў, што не перашкодзіць здзейсніць экскурсію.
  
  Джон Стоктон Х'ю адзначыў у адной з сваіх кніг, што ён загараў скуру Мэры Лінч ў начным гаршку — гэта была адна з нешматлікіх падказак, якія я знайшоў адносна таго, як на самой справе ажыццяўляўся загар скуры чалавека ў той час, — але я дрэнна ўяўляў, што яшчэ трэба было зрабіць Х'ю, каб ператварыць гэтую пацыентку ў кнігу. Некалькі переплетчиков, якія пісалі ў прафесійных часопісах аб працэсе дублёнай чалавечай скуры, паведамілі, што ён быў больш ці менш такім жа, як пры дублёнай шкур жывёл, мяркуючы, што іх сучаснікі зразумеюць, што гэта значыць. Але знайсці пакрокавую інфармацыю аб тым, як дубили скуру ў дзевятнаццатым стагоддзі, і вызначыць, што магло змяніцца пры дублёнай скуры чалавека, аказалася няпроста. Такога роду веды звычайна перадаваліся ад вопытнага рамесніка да подмастерью і рэдка запісваліся.
  
  Я выявіў, што амаль ніхто ў свеце да гэтага часу не выкарыстоўвае гістарычныя метады расліннага дублёнай скуры, якія лекар або наняты ім дубильщик ўжывалі б да скуры чалавека; пасля прамысловай рэвалюцыі большасць кажэўнікаў перайшлі на выкарыстанне раствора хрому, які значна скарачае працэс дублёнай. Антроподермическая библиопедия, як мне здалося, ставіцца да перыяду часу, калі прафесія пераходзіла да новым, больш маштабным прамысловым метадам, але некаторыя людзі ўсё яшчэ валодалі практычнымі ведамі аб старых спосабах выкарыстання для гэтай дзіўнай мэты. Сёння адно з нешматлікіх месцаў у Злучаных Штатах, дзе да гэтага часу скуру дубяць старамодным спосабам, называецца Пергамена, названае ў гонар старажытнагрэцкага горада Пергам (у сучаснай Турцыі), дзе пергамент з шкур жывёл быў распрацаваны ў якасці замены папирусу для лісты.
  
  Упершыню я пачуў пра Пергамене, размаўляючы з майстрам па вырабе скураных аксесуараў, які працаваў там у майстэрні. Ён сказаў, што ўсе прысутныя павінны былі насіць высокія гумовыя боты, і як раз у той момант, калі ён падумаў, што гэта ўжо перабор, інструктар адкрыў барабан, і адтуль хлынула хваля сцёкавых вод. Ён кляўся, што бачыў сапраўдныя казлінай яйкі, якія плаваюць у яго ног. "Гэта прагучыць дзіўна, - сказаў я, - але я думаю, што павінен пайсці і ўбачыць гэтыя казлінай яйкі сваімі вачыма". Таму ў час рабочай паездкі ў Нью-Ёрк я ўзяў напракат машыну і паехаў адзін у лес.
  
  Нясмела прасунуўшы галаву ў адчыненыя дзверы гарбарнага завода "Пергамена", я паглядзела налева і ўбачыла кучу цялячых шкур, іх мех быў пакрыты скарынкай солі і облеплен мухамі. Як былы даўні вега, я вельмі нерваваўся па нагоды таго, як отнесусь да гэтага візіту, асабліва з-за паху гарбарнага завода, які, як я чытаў, быў адным з горшых пахаў, якія толькі можна сабе ўявіць. Тады я быў здзіўлены, што гэтыя шкуры пахлі амаль як мокрая сабака. "Не так ужо дрэнна", - падумаў я, але калі я павярнуў галаву направа, у твар мне з усёй сілы ўдарыў самы агідны пах, з якім я калі-небудзь сутыкаўся.
  
  З тых часоў я дарэмна спрабаваў коратка апісаць гэты пах. Адзін, пішучы пра кулінарыі, аднойчы парэкамендаваў мне паспрабаваць сэндвіч з шрамам, прыгатаваны з lampredotto (чацвёрты страўнік каровы) падчас майго мядовага месяца ў Фларэнцыі. Мой муж Этан адважна замовіў сэндвіч, у той час як я выбрала што-небудзь больш ручное. Я ніколі не бачыла, каб мой муж не даеў ні адной порцыі, але, адкусіўшы два кавалачка, ён адмовіўся ад гэтай задумы. lampredotto. Я паспрабаваў яго, і мяне ледзь не вырвала пасля першага ж ўкусу. Некалькі гадзін пасля гэтага я не мог пазбавіцца ад гэтага прысмаку ў роце.
  
  Гэта самае блізкае, што я магу сказаць аб прыродзе паху, выходнага з чана са сцёкавымі водамі на тым гарбарным заводзе ў ліпені. Гэта быў не проста пах — адчуванне было такое, нібы мне ў рот засунулі сырыя органы жывёльнага і выцягнулі праз нос.
  
  У гэты момант Джэсі Мэер збег па лесвіцы і павітаў мяне. "Я не ведаў, што мне давядзецца гуляць гэтую частку сёння", - сказаў ён, паказваючы на некалькі масіўных металічных барабанаў. "Я б надзела свае чаравікі". Я паглядзела на свае ўласныя паношаныя боты. Я асцярожна ступаў услед за ім да барабанам, але неўзабаве зразумеў, што мне не пазбегнуць лужыны на падлозе, якая нагадвала "Маунтин Дью" з якія плаваюць у ёй кавалкамі тлушчу. Ён кінуў некалькі шкур у бочку і павёў мяне наверх, на сушу, знаёміцца са сваім бацькам і братам.
  
  
  
  PЭРГАМЕНА, ЯКОГА КАЛІСЬЦІ ЗВАЛІ Рычард Э. Meyer & Sons - сямейнае прадпрыемства з неверагодна доўгай гісторыяй — да прыезду ў Амерыку ў 1830 годзе Мейеры выделывали скуру ў Германіі з 1550 года. Прыкладна ў той жа час, калі там жылі Лейдэн, Лінч і Х'ю, у Філадэльфіі і Нью-Джэрсі нават загаралі Мейерсы. На працягу дзесяцігоддзяў бізнэс быў засяроджаны ў асноўным на пастаўках скуры для абутку для боўлінга і запчастак для піяніна Steinway. Калі гэты бізнэс пачаў скарачацца, сям'я падумала, што іх кампанія можа згалець. На рубяжы XXI стагоддзя невялікія амерыканскія гарбарныя заводы апынуліся ў бязвыхадным становішчы. Яны не змаглі б дазволіць сабе выконваць экалагічныя нормы, калі б перайшлі на моцна забруджвае навакольнае асяроддзе метад хромавага дубленая; яны не змаглі б канкураваць з прадукцыяй хромавых гарбарных заводаў, калі б прытрымліваліся больш экалагічна ўстойлівага, але больш павольнага працэсу расліннага дублёнай. У той час як буйныя новыя хромавыя гарбарныя заводы маглі перапрацоўваць 6500 скур у дзень, невялікае прадпрыемства Мейерса вырабляла каля 40 скур у тыдзень. Затым старэйшы сын, Джэсі, вярнуўся з мастацкай школы ў 1995 годзе і пачаў эксперыментаваць з вырабам пергаменту. Паступова яны пачалі пастаўляць пергамент і скуру для спецыялізаваных мэтаў высокага класа, у тым ліку для вырабу кніг і рукапісаў. Pergamena знайшла новую кліенцкую базу.
  
  У цяперашні час Джэсі Мэер праводзіць семінары, у якіх прымаюць удзел захавальнікі рэдкіх кніг і рукапісаў, якія спрабуюць выратаваць прадметы, а таксама гісторыкі, якія спрабуюць сабраць разам механіку важных вырабаў, створаных з дапамогай працэсаў, цяпер згубленых намі. "У вас ёсць кніга ў пергаментном пераплёце або часаслоў з пергаментными старонкамі таўшчынёй з тканіна, і гэта неацэнна", - сказаў Мэер. Даследчыкі на самай справе не могуць гуляць з падобнымі неацэннымі старажытнасцямі, але яны могуць эксперыментаваць з новымі матэрыяламі, вырабленымі старымі метадамі, - рэдкая магчымасць, якую дае Пергамена. "Вы можаце высветліць, якія яго абмежаванні, колькі ён можа вытрымаць, якую тэмпературу, трываласць на разрыў, адкуль бяруцца ўсе гэтыя меткі на шкуры".
  
  Мэер таксама дапамагаў у ранніх даследаваннях биокодикологии, напрыклад, падаючы экспертныя веды і пергаменты для аналізу пры распрацоўцы неинвазивного метаду выдалення ДНК з дапамогай сцірання. Гэты метад быў ужыты да ультратонкому "маточному пергаменту" XIII стагоддзя — як мяркуецца, скуры цялят плёну - і выключыў некаторыя іншыя чуткі аб паходжанні скуры жывёл, такіх як трус і бялку.
  
  "Хоць выкарыстанне гэтага маткавага пергаменту нельга скідаць з рахункаў", - напісала Сара Фиддимент ў справаздачы сваёй каманды за 2015 год Proceedings of the National Academy of Sciences артыкул “нашы вынікі паказваюць, што яго даступнасць не была вызначальным фактарам у вытворчасці сярэднявечнага пергаменту. Замест гэтага, нашы высновы, па-відаць, падкрэсліваюць залежнасць ад вузкаспецыялізаваных рамеснай тэхнікі, а не ад паставак канкрэтнага сыравіны. Больш верагодным тлумачэннем вытворчасці тонкага пергамента з'яўляецца выкарыстанне адносна маладых жывёл і прымяненне спецыяльных метадаў аздаблення, якія дазволілі здрабніць кориум да жаданай таўшчыні ". Фиддимент далей выказаў здагадку, што гэтыя новыя навуковыя даследаванні старых кніг маглі б даць археолагам каштоўнае ўяўленне аб гістарычным жывёлагадоўлі. Вопытныя рамеснікі, такія як Джэсі Мэер, дапамагаюць навукоўцам папоўніць прабелы ў нашых гістарычных ведах аб паўсядзённых рамёствах.
  
  
  
  JESSE MЭЙЕР І Я сядзелі на лаўцы ў пакоі, ад падлогі да столі уставленной рулонамі крэмавай скуры ўсіх мажлівых кветак. Там мы сабралі разам тыя нешматлікія сведчанні, якія ў мяне былі з запісаў Х'ю, каб высветліць, як ён і яму падобныя маглі ператварыць труп на анатамічным стале ў чалавечую кнігу ў скураным пераплёце. Мэер - спецыяліст па працэсам найвышэйшага ўзроўню і відавочна праводзіў такога роду гістарычнае хэшаванне з іншымі; я быў рады пакалупацца ў яго мазгах. Х'ю пісаў, што скура Лінча была "загарэлая у 'чыгуне дэ камбре' Дж. С. Х." Калі ён выкарыстаў мачу ў гэтым начным гаршку, каб захаваць скуру перад загарам, магчыма, ён дадаў соль, каб прадухіліць гніенне. Якія сустракаюцца ў прыродзе кіслата і соль у мачы павінны былі дзейнічаць як мариновательный раствор, які, па словах Мэер, быў распаўсюджанай тактыкай захавання шкур ў тую эпоху, каб зберагчы скуру ад бактэрый, грыбкоў і цвілі да тых часоў, пакуль яе не атрымаецца належным чынам загараць.
  
  Калі б Хаф або хто-тое, каго ён наняў, працягваў выкарыстоўваць традыцыйныя метады загару таго часу, ён бы вымыў скуру і, магчыма, дадаў вапна (гідраксід кальцыя), каб выдаліць валасы і іншае смецце, усё яшчэ прыліплы да яе; аміяк, які ўтвараецца пры застыванні мачы з цягам часу (часам гістарычна вядомы як лант або камерны шчолак), таксама мог бы аказваць аналагічны эфект. У тыя дні працэс вапнавання мог заняць да тыдня. З аднаго боку, з сцёгнаў Лінча, верагодна, было не так шмат валасоў, якія трэба было выдаляць па параўнанні з сцёгнамі жывёльнага, але, з іншага боку, чалавечыя фалікулы размешчаны глыбей, чым у большасці жывёл, якія выкарыстоўваюцца для вырабу скуры. Гэта магло б растлумачыць, чаму фалікулы вылучаюцца ў чатырох кнігах Хафа з Каледжа лекараў Філадэльфіі (хоць яны не заўсёды вылучаюцца ў кнігах па антроподермии). заўсёды . Затым спецыяліст па падрыхтоўцы, магчыма, выкарыстаў выцяжной нож ці якое-небудзь іншае тупое лязо, каб яшчэ раз саскрабці скурку, магчыма, паўтарыўшы працэс вапнавання і соскабливания некалькі разоў, пакуль не дасягне жаданага выгляду.
  
  Наступны этап, званы адціскам, патрабаваў стрававальных ферментаў для выдалення тлушчу і крыві і надання скуры большага памеру і лепшай драпіроўкі. Цяпер гэтыя ферменты выпускаюцца ў выглядзе парашка, але тады для гэтай працы можна было выкарыстоўваць любыя гнілыя рэчывы — звычайна гной жывёл. Пасля яшчэ адной мыцця яны, нарэшце, былі гатовыя да загару пад скуру. У некаторых іншых кнігах па антроподермии ёсць заўвагі, у якіх згадваецца, што яны былі апрацаваны сумахом; іншыя расліны з высокім утрыманнем дубільных рэчываў, такія як дуб, каштан і мімоза, таксама шырока выкарыстоўваліся для вытворчасці таго, што цяпер называецца скурай расліннага дублёнай. Мэер сказаў, што барабаны на яго гарбарным заводзе выкарыстоўваюцца для больш хуткага выканання ўсіх гэтых этапаў, таму што рух дапамагае танинам цалкам інтэгравацца ў скуру. Гістарычна склалася так, што кожны этап апрацоўкі ў адкрытых ямах мог займаць тыдні ці месяцы — даўжэй, калі скура таксама была афарбаваная.
  
  Мэер падабраў некалькі узораў гатовай, але неафарбаванай скуры расліннага дублёнай, каб паказаць мне тонкія варыяцыі, якія ствараюцца рознымі танінамі; большасць з іх надаюць толькі адценне карычневага, а часам і ружовага. Я бачыў кнігі пра антроподермах, афарбаваныя ў многія з тых жа кветак, што і кнігі пра жывёл у скураных вокладках той эпохі. Ён панюхаў адну з іх. "Гэта вельмі прыемны пах, салодкі і драўняны", - сказаў ён, падносячы яго да майго носе. “Ён заўсёды крыху нагадвае мне печаныя бабы."(Я трохі скептычна ставіўся да нюху Меера, улічваючы, што ён працаваў на гарбарным заводзе кожны дзень, але ён быў правоў.; запечаныя бабы былі нашмат лепш, чым lampredotto.)
  
  Бібліятэкар Каледжа лекараў Філадэльфіі Бэт Ландар выказала здагадку, што, магчыма, Х'ю выкарыстаў толькі мачу для загару скуры, падобна да таго, як сёння людзі змешваюць мачу з вадой для захавання рыбінай скуры. Некаторыя сучасныя мастакі-ураджэнцы Аляскі эксперыментуюць з вырабам рыбы ў спробе ўзнавіць сумкі і паліто сваіх продкаў, паколькі якія перадаюцца з пакалення ў пакаленне веды аб традыцыйных працэсах былі страчаны.
  
  Мэер сказаў, што працэс "дублёнай" рыбы на самай справе зусім не дубленыя, а іншы метад кансервавання. "Рыбін тлушч можа захоўваць эластычнасць скуры, а працэс алейнага дублёнай стагоддзямі практыкуецца, калі ў скуру дадаюцца алею, якія павольна блукаюць, утвараючы альдегидные злучэння, якія з'яўляюцца кансервантамі", - сказаў Мэер. "Аднак гэты працэс адрозніваецца ад працэсу дублёнай, звычайна выкарыстоўваецца пры вырабе скуры для кніг, дзе выкарыстоўваюцца раслінныя дубільныя рэчывы". Хоць некаторыя выкарыстоўваюць гэта слова дублёнай каб апісаць гэта, тэхнічна рыбіна скура ўсё яшчэ сырая, як пергамент, і хімічная рэакцыя, якая ператварае яе ў скуру (і, такім чынам, пастаянна непранікальную для гніення, вільгаці і цяпла), не адбылася. Гэта адрозненне тлумачыць, чаму пергаментныя старонкі або кніжныя вокладкі пашыраюцца і дэфармуюцца пры высокай вільготнасці або сціскаюцца і становяцца далікатнымі ў занадта сухі асяроддзі, у той час як кнігі ў скураной вокладцы значна больш устойлівыя пры захоўванні, хоць падтрыманне стабільнай асяроддзя лепш за ўсё падыходзіць для працяглага захавання і таго, і іншага.
  
  Пасля таго, як я паказаў яму некалькі фатаграфій кніг Х'ю, ён пацвердзіў, што яны, відавочна, былі апрацаваны больш традыцыйным спосабам расліннага дублёнай, як і іншыя віды кніжнай скуры таго часу. "Я не думаю, што яны былі зроблены толькі з выкарыстаннем мачы", - сказаў Мэер. “Я ніколі не чуў, каб гэты метад падрыхтоўкі асацыяваўся з вытворчасцю скуры або кніг, а перыяд часу, месца і манера афармлення - усё паказвае на выкарыстанне традыцыйных метадаў дублёнай таго часу. Выкарыстанне мачы для падрыхтоўкі скуры ў начным гаршку можа мець сэнс, але не само па сабе ".
  
  Здавалася верагодным, што тое, што Х'ю называў дублёнай, на самай справе было толькі першым этапам працэсу кансервавання з дапамогай мачы, і неўзабаве пасля гэтага ён адправіў гэта дубильщику, каб той скончыў працу, або, магчыма, скончыў дублёнай сам. Улічваючы схільнасць Х'ю рабіць нататкі ў сваіх кнігах аб тэрмінах іх вырабу і працэсах, якія выкарыстоўваюцца для іх вырабу, я б падумаў, што калі б ён сам дубил скуру, то згадаў бы, напрыклад, якое расліна ён выкарыстаў у якасці дубільныя рэчывы. Хоць у гісторыі былі знакамітыя пераплётчыкі — некаторыя нават падпісвалі свае працы, — імёны кожевенников запісваліся не часта. Я падазраю, што большасць лекараў, якія складалі кнігі па антроподермии, рабілі толькі першы крок, часова кансервуючы скуру — верагодна, у мачы, якая лёгка даступная ў бальніцах, дзе яны працавалі, — перш чым адправіць яе прафесіяналу для выканання ўсяго астатняга. Атрыманая ў выніку высушаная і ўстойлівая скура, хутчэй за ўсё, з'яўляецца тым, што Хаф захоўваў дзесяцігоддзямі, а не вільготнай, марынаванай скурай.
  
  Цяпер, калі ў мяне было ўяўленне пра ўсё, што патрабавалася для вырабу скуры, я быў больш чым калі-небудзь здзіўлены адцягненасцю Х'ю; наколькі адхіленым ён, павінна быць, адчуваў сябе ад пацыентаў у Блокли, як мала ён, павінна быць, думаў аб чалавечнасці Лінча, каб прывязаць яе да сваіх любімым кнігам. Нават калі ён аддаваў марынаваную лупіну каму-то іншаму для загару, гэта было надзвычай брудная справа.
  
  Тым не менш, пасля некалькіх гадзін зносін з Джэсі Мэйерам на гарбарным заводзе я выявіў, што мой узровень камфорту пры выглядзе ўсіх частак цела мёртвых жывёл рэзка ўзрос, я нават не ўсведамляў, што гэта адбываецца. Як адказны журналіст, я адчуў неабходнасць праверыць факты ў гісторыі пра якія плаваюць казіных шарыках. Мэер засмяяўся над пытаннем і пацвердзіў, што так, гэта было досыць распаўсюджаным з'явай. Ён распавёў мне, што ўсе іх шкуры ўзятыя ад жывёл, забітых для ўжывання ў ежу, і што мяснікі пераразаюць жывёлам горла, пакуль яны яшчэ жывыя, каб пераканацца, што з-за сэрцабіцця выдаляецца як мага больш крыві; занадта шмат крыві, пакінутай у целе, можа запасіцца, пашкоджваючы скуру. Ён пачаў імітаваць, як здымаюць шкуры, падкрэсліваючы важнасць зняцця шкуры з жывёльнага, калі яно толькі што памерла, да наступлення трупнага здранцвення. Часта палавыя органы жывёл застаюцца са шкурай, калі яе адпраўляюць на гарбарны завод, і Джэсі распавядаў пра тое, што натыкаўся на якія-небудзь якія выпалі яечкі або пеніс, "які на навобмацак нагадвае вялікі, тоўсты кавалак ригатони". Я не мог утрымацца ад смеху пры выглядзе агідных вобразаў. “Гэта тое, што ў мяне ёсць у тым сталёвым барабане ўнізе. Я аднаўляю гідратацыю цялячай скуры, а цяпер мне трэба пайсці памыць яе і пачаць выдаляць валасы ", - сказала Мэер, паглядзеўшы на час. "Ты можаш пабадзяцца паблізу і паглядзець, але мне трэба пайсці надзець чаравікі і паклапаціцца пра гэта".
  
  Я развіталася, выцерла красоўкі аб траву на вуліцы і заскочыў назад у машыну, радуючыся магчымасці дыхаць на поўныя грудзі. Але пах пераследваў мяне. Я праехаў некалькі кварталаў да кавярні і зразумеў, што ліпкі водар маіх красовак прамокла тоўстай дрэнню Mountain Dew і спадарожнай ёй смуродам. Я б ніколі не змог растлумачыць пракатчыкі, як я сапсаваў іх машыну гэтым бязбожным фанкам. Я зняла туфлі, выйшла з машыны і выкінула іх прама ў смеццевы бак. На шчасце, у мяне была з сабой запасная пара сандаляў.
  
  Падчас доўгай паездкі ў Філадэльфію думкі пра доктара Х'ю змешваліся з глыбокай ўдзячнасцю да матэрыяльнага працы, які быў укладзены ў стварэнне кніг ручной працы, да адмірання саматужнай прамысловасці і да незаменным ведаў, якія знікаюць разам з усім гэтым. Я таксама падумаў пра ригатони і казіных тефтелях і задаўся пытаннем: дзе быў той я, які дванаццаць гадоў быў вегетарыянцам па меркаваннях абароны правоў жывёл, у той час як цяперашні я гулякам на той гарбарнай фабрыцы? Калі я мог так хутка і лёгка страціць адчувальнасць да крыві жывёл, чаму мяне так здзівіла, што лекар, кожны дзень падвяргаецца жахам стала для выкрыцця дзевятнаццатага стагоддзя, мог выпусціць з-пад увагі чалавечнасць людзей, якія ляжаць на стале?
  
  Калі галасы ў рэкламе на радыё змяніліся знаёмым філадэльфійскім акцэнтам, з якім я вырас, я задаўся пытаннем, ці не пачнуць людзі з Каледжа лекараў Філадэльфіі стамляцца ад усіх маіх візітаў. На гэты раз я хацеў вярнуцца да творчасці жанчыны-пісьменніцы, якая памерла больш за чатырыста гадоў таму, чыю кнігу Х'ю вырашыў пераплятаць ў скуры Мэры Лінч.
  
  
  [5]
  
  SЭКРЕТЫ З SСТАГОДДЗЯ-FЭМЫ
  
  
  
  Восенню 1601 года Луіза Буржуа Бурсье апынулася ў ложку каралевы Францыі Марыі дэ Медычы, аказваючы дапамога пры нараджэнні дафіна Людовіка XIII. Пакуль каралева працавала, натоўп з двухсот чалавек запоўніла яе палату і выплюхнулася ў суседнія пакоі. Взбешенная уварваннем ў родильную палату, але імкнучыся захаваць самавалоданне, Буржуа сказала каралю, што ён павінен адпусціць гледачоў, на што той адказаў: "Цішэй, цішэй, акушэрка, ні ў якім выпадку не сярдуй, гэты дзіця належыць усім, усе павінны радавацца".
  
  Нягледзячы на суматошную сцэну, Буржуа захавала свой прафесіяналізм і паспяхова паставіла "дафін". Яна скарысталася парадай, які давала праходзяць навучанне акушэркам: "Перш за ўсё, я раю вам, што б ні здарылася, ніколі не здавацца разгубленай; бо няма нічога больш непрыемнага, чым назіраць, як усе гэтыя сем'і складаюцца з шасці-сямі чалавек". Яе падыход складаўся ў тым, каб як мага менш ўмешвацца ў роды, пазбягаць празмерных ручных абследаванняў і ніколі не разрываць плодные абалонкі; дзіця з'явіцца на святло, калі яны з маці будуць гатовыя. Выкарыстоўваючы гэта мысленне, Буржуа нарадзіла б яшчэ пецярых дзяцей каралеўскай пары.
  
  Дзякуючы яе бліскучаму паслужным спісам ў французскай каралеўскай сям'і, Буржуа і яе акушэрскія навыкі карысталіся вялікім попытам у парыжскім арыстакратычным і буржуазным грамадстве, і яна займалася ажыўленым бізнесам, рожая дзяцей эліты. Жонка асістэнта легендарнага хірурга Амбруаза Парэ, яна вывучала анатомію і заклікала іншых акушэрак рабіць тое ж самае, папярэджваючы: "Калі [акушэрка] гэтага не ведае, яна можа паспрабаваць выдаліць матку замест плацэнты".
  
  Буржуа ўмела чытаць па-латыні, і ў 1609 годзе яна апублікавала самае ранняе кіраўніцтва па акушэрстве, напісаны жанчынай, пад назвай Observations diverses sur la stérilité, perte de fruict, fécondité, accouchements et des maladies femmes. Гэта было б перакладзена на лацінскую мову, нямецкі, галандскі і англійская мовы. Па-французску акушэрка пазначаецца словам sage-femme, што літаральна перакладаецца як "мудрая жанчына". Буржуа пабудавала сваю рэпутацыю адпаведным чынам, але пры неабходнасці таксама звярталася да лекара або хірурга.
  
  Уверсе старонкі загаловак Заўвагі характарыстыкі гравюра ўсмешлівы каралеўская пара са сваімі дзецьмі. Злева ад назвы - круглатвары маці з немаўляткам на руках; справа - акушэрка з вядром і травой. Вакол гэтых малюнкаў - лацінскія фразы. Timor Dei і Dei Gratia— "Бойся Бога" і "Слава Богу". Агульнае ўражанне - падзяку і ціхамірнасць.
  
  Канкуруючая праца хірурга Жака Гиймо, азагалоўленая De l'heureux accouchement des femmes (груба кажучы: Аб шчаслівых родаў у жанчын), з'явіўся на наступны год. Выданне гэтай кнігі 1621 года, перайменаванае De la grossesse et accouchement des femmes (Аб цяжарнасці і родах у жанчын — частка пра шчасце прыкметна выдаленая) ўключала тытульны ліст, на якім былі намаляваныя два херувіма, трымаючы жахлівую мешаніну металічных заціскаў і шчыпцоў, падобных на тыя, якімі карыстаюцца хірургі, якія прымаюць роды. Сын Жака Гиймо Шарль напісаў запіску для чытача, у якой гаварылася, што мудрацы-жанчыны ён таксама мог бы павучыцца на працы свайго бацькі, і калі б яны не былі так яны любяць славу па адносінах да сваёй прафесіі, то "прызналі б у ёй шэраг недахопаў у тым, што тычыцца ўмення прымаць роды і лячэння парадзіх".
  
  Як сцвярджае гісторык Брыджыт Шэрыдан, гэтыя два тытульных ліста многае кажуць аб свеце, які змяняецца характары прафесійнага родадапамогі ў той час і аб барацьбе паміж практыкуючымі мужчынамі і жанчынамі за тое, хто лепш за ўсё зможа абслужыць маткі Францыі. Ці былі гэта традыцыйныя акушэркі, якія мелі практычны вопыт і выконвалі прыстойнасці ў радзільнай палаце як у памяшканні толькі для жанчын, але па законе былі пазбаўленыя найноўшага медыцынскага адукацыі, таму што яны былі жанчынамі? Ці былі гэта хірургі, якія авалодалі новай тэхналогіяй шчыпцоў ў сваёй прафесіі, арыентаванай на мужчын, але якія не лічыліся сапраўднымі лекарамі і не ведалі, як паводзіць роды без хірургічнага ўмяшання? Ці справа была ў лекараў, якія пачалі фармаваць спецыяльнасці, звязаныя з жаночай медыцынай, нягледзячы на сацыяльную стигматизацию, навакольнае лекараў-мужчын, пільна осматривающих жанчын? Наступствы былі не толькі фінансавымі.; яны таксама змянілі б курс аказання медыцынскай дапамогі — вызначыўшы, каго лічыць часткай якая падае надзеі прафесіі, а хто будзе адкінуты як народныя лекары.
  
  Многае змянілася паміж нараджэннем дафін ў 1601 і 1627 гадах. Пасля забойства караля Генрыха IV, калі Людовік XIII быў дзіцем, рэгентам стала Марыя дэ Медычы. Калі Людовік XIII дасягнуў падлеткавага ўзросту, ён выгнаў сваю маці з каралеўства і загадаў забіць многіх яе італьянскіх дарадцаў. Тым часам Людовік XIII стаў першым абсалютным манархам Францыі і вітаў вяртанне сваёй маці Марыі дэ Медычы з выгнання. Менавіта ў гэтых цяжкіх умовах шестидесятичетырехлетняя Луіза Буржуа працавала акушэркай у прынцэсы Марыі дэ Бурбон-Манпансье, нявесткі Людовіка. Праз некалькі дзён прынцэса памерла.
  
  Марыя дэ Медычы распарадзілася правесці выкрыццё прынцэсы Марыі, і якія паведамілі пра гэта лекары і хірургі (але не акушэркі) заявілі, што яе смерць была выкліканая невялікі часткай плацэнты, якая засталася ў чэраве прынцэсы. У тыя дні справаздачы аб выкрыцці рэдка публікаваліся, але ў дадзеным выпадку лекары распаўсюдзілі свой одностраничный справаздачу пры двары, а таксама публічна распаўсюдзілі яго па ўсім Парыжу. Буржуа адчула, што віна за смерць прынцэсы ускладаецца на яе, таму зрабіла беспрэцэдэнтны крок і выступіла з уласным адказам. Яна сказала, што ў прынцэсы выявілася гангрэна ў выніку папярэдняй інфекцыі, якую павінны былі падхапіць яе лекары (дыягназ, з якім згодныя сучасныя гісторыкі, хутчэй за ўсё, быў вострым перитонитом), і што лекары і хірургі, якія прысутнічалі пры родах, уключаючы прыдворнага хірурга Шарля Гиймо, бачылі, што плацэнта была дастаўлена непашкоджанай.
  
  "Грунтуючыся на вашым справаздачы," пісаў Буржуа, - вы паказваеце, што зусім нічога не разумееце ў плацэнце і матка жанчыны ні да, ні пасля яе родаў; не больш, чым ваш майстар Гален [на той момант бездакорны рымскі магістр медыцыны, які прапрацаваў больш за тысячу гадоў], які ніколі не быў жанаты і рэдка дапамагаў жанчынам пры родах ... аказалася, што ён ніколі не ведаў ні маткі цяжарнай жанчыны, ні яе плацэнты." Лепш для лекараў, каб паглядзець яшчэ далей назад старажытнагрэцкі лекар Гіпакрат, якога буржуазныя лічыцца досыць разумны, каб адкласці на экспертызу мудрацы-жанчыны “ каб даведацца сакрэты жаночых хвароб.
  
  Для жанчыны—хай адна акушэрка—зрабіць гэты крок быў вялікім абразай для лекараў і хірургаў суда, якія неадкладна выдаюцца іх Пратэст. Хоць ліст быў ананімным, гісторыкі прыпісваюць яго аўтарству Шарля Гиймо, які пайшоў на забойства: “Вам лепш было б правесці астатак свайго жыцця ў маўчанні, чым сцвярджаць, як вы гэта робіце ... што аб гэтай вялікай прынцэсе клапаціліся не так добра, як трэба было б ... Падумайце аб гэтых рэчах ... і трымаеце сябе ў рамках свайго абавязку — больш не ўмешвайцеся ў выпраўленне лекараў ".
  
  Хірургі і тэрапеўты разбурылі рэпутацыю самай вядомай акушэркі Францыі, і яна пайшла ад двара, дзе спакойна пачала працаваць над сваёй апошняй кнігай, Recueil des secrets (Сход сакрэтаў). Замест таго, каб засяродзіцца на нараджэнні дзяцей, гэта быў хутчэй агульны зборнік народных сродкаў, якія яна палічыла эфектыўнымі за сваю доўгую кар'еру.* Буржуа апублікаваў гэтую апошнюю кнігу ў 1635 годзе і памёр у наступным годзе.
  
  Нават у той час, калі клінічная медыцына яшчэ не зарадзілася, у лекараў у Францыі былі як эканамічныя, так і сацыяльныя матывы аддзяліцца ад лекараў без універсітэцкага адукацыі. Акушэркі былі асабліва лёгкай здабычай. Нешматлікія мелі медыцынскую адукацыю і каралеўскіх заступнікаў Луізы Буржуа. Замест таго, каб называцца мудрацамі-жанчынамі— як называлі сябе акушэркі — іх часта называлі vielles (старыя жанчыны), закадаваную спасылка на пажылых былых прастытутак і мадам у правінцыях, якія выкарыстоўвалі свой вопыт працы з жаночай анатоміі для аказання дапамогі ў родоразрешении. Некаторыя лекары, такія як Андрэ дзю Брейль з Парыжскага універсітэта, нават зайшлі так далёка, што напісалі, што большасць акушэрак былі ведзьмамі.
  
  Тым часам ўмацаванне рамесных гільдый і дзяржаўнай бюракратыі ў Францыі ранняга новага часу вытесняло жанчын з эканомікі. Калі Французская рэвалюцыя адмяніла гільдыі і заснавала клінічную медыцыну, маргіналізацыя практыкуючых жанчын была поўнай, і лекары ўзялі на сябе функцыі парадзіх і пазіцыянавалі сябе ў грамадстве як джэнтльмены. Да таго часу, калі буржуазныя Recueil des secrets які ўвайшоў у калекцыю кніг Джона Стоктона Х'ю, яго пазіцыя заходняга лекара-мужчыны, практыкуючага ў акушэрстве, была правілам, а жанчыны-акушэркі, падобныя Буржуа, былі выключэннем.
  
  Наступствы гэтага зруху выяўляюцца і па гэты дзень. Практыкуючыя лекары-жанчыны ўспрымаюцца як менш кампетэнтныя і менш упэўненыя ў сабе, чым іх калегі-мужчыны, нават калі дэманструюць такое ж невербальнае паводзіны. Калі падлогу пацыента і ўрача аднолькавы, паведамляецца аб большай задаволенасці з абодвух бакоў, але калі яны змешваюцца, узнікаюць праблемы, асабліва калі пацыентам з'яўляецца мужчына, а лекарам - жанчына. Дынаміка ўлады можа пагоршыць схаваныя сексісцкі ўстаноўкі ў пацыентаў мужчынскага полу, якія пачынаюць лічыць сваіх жанчын-клініцыстаў некампетэнтнымі і менш годнымі даверу, што зніжае верагоднасць таго, што яны будуць прытрымлівацца медыцынскіх парад сваіх лекараў. Тут мужчынскі погляд дапаўняе клінічны; гендэрныя прадузятасці як зніжаюць здольнасці жанчын-лекараў, так і ўплываюць на выкананне пацыентамі прадпісанняў гэтых лекараў. Жанчыны-лекары сутыкаюцца з сэксістам стаўленнем не толькі з боку сваіх пацыентаў, але і з боку сваіх калег. З амаль шасці тысяч жанчын-лекараў, апытаных у 2017 годзе, цэлых 77,9 працэнта паведамілі аб дыскрымінацыі па прыкмеце полу на працоўным месцы, прычым шмат у чым несправядлівае абыходжанне з імі звязана з рэакцыяй на іх ўласную ўласнага цяжарнасць. Я не магу не задацца пытаннем, што б сказала Луіза Буржуа аб усім гэтым.
  
  Што такога было ў апошняй кнізе Буржуа— у якой наказанная акушэрка адступіла ад свайго перавагі пры двары— каб скласці агульныя рэцэпты лячэння травамі, што прымусіла Джона Стоктона Х'ю адчуць, што яе лепш за ўсё пераплесці ў чалавечую скуру? Чаму ён адчуваў сябе мае права выкарыстоўваць цела пацыенткі такім чынам? Ці мела значэнне, што кніга, якую ён переплетал ў скуру Лінча, была не наватарскай працай, якая прынесла Буржуа славу, а той, якую яна напісала ў адзіноце пасля ганьбы, якая паклала канец яе кар'еры?
  
  Хоць вельмі павабна паразважаць аб матывах Х'ю, я хацеў пазбегнуць гэтага, каб не ўпасці ў мысленне, падобнае рэакцыі бібліятэкара Прынстана Падлогі Нидхэма на гарвардскую кнігу "Скура чалавека". Гэтая думка вярнула мяне да таго часу, калі я нанёс візіт Нидхэму.
  
  Бібліятэка Шейде, пакой, размешчаная ў бібліятэцы Файрстоуна Прынстанскага універсітэта, была больш падобная на тое, як я ўяўляў сабе хатнюю бібліятэку доктара Х'ю, чым на тыповую акадэмічную бібліятэку рэдкіх кніг. Са густам падабраныя персідскія дываны і вітражы на вокнах калі-то былі ў доме калекцыянера кніг Уільяма Шейда, перш чым ён ахвяраваў гэтыя прадметы разам са сваёй калекцыяй кніг коштам 300 мільёнаў даляраў, што стала найбуйнейшым кніжным падарункам у гісторыі Прынстана. У шкляных кніжных шафах захоўваецца дзіўная калекцыя, уключаючы арыгінальнае выданне Дэкларацыі незалежнасці і музычныя рукапісы Моцарта, Баха і Бетховена, напісаныя кампазітарамі ад рукі.
  
  Нидхэм пагадзіўся сустрэцца са мной, і мы ўладкаваліся ў двух скураных клубных крэслах. Я спытаў у яго, калі ён упершыню пачуў аб кнігах па антроподермии, і ён сарваўся з месца.
  
  "Мне не падабаецца тэрмін 'антроподермический', таму што я думаю, што гэта дэзінфікуе сродак", - пачаў Нидхэм. "Гэта "кнігі, пераплеценыя ў чалавечую скуру', а ўсё астатняе спрабуюць эвфемизировать і, такім чынам, адводзяць ад галоўнага факту". Нидхэм пазнаёміўся з практыкай вокладкі кніг чалавечай скурай дзякуючы творчасці доктара Боуланда, доктара, які переплел гарвардскі асобнік кнігі "Чалавечая скура". Des destinées de вада ame, якое Нидхэм апісаў як пасмяротнае згвалтаванне.
  
  Я паказаў на мноства прыкладаў кніг, пераплеценых у чалавечую скуру, у якіх не былі задзейнічаныя жанчыны, і спаслаўся на свой дыскамфорт з-за приписывания сэксуальных намераў лекара, які стварыў кнігу, без канкрэтных доказаў — такіх, як запіс у дзённіку або ліст, — пацвярджаюць гэты матыў.
  
  "Вядома, ён абраў жанчыну", - запярэчыў Нидхэм. На яго думку, таго факту, што Боуланд спецыяльна назваў падлогу людзей, якіх шылі са скуры для яго кніг, было дастаткова, каб зрабіць выснову аб матыве: "Я сапраўды лічу, што гэта напад на мёртвае жаночае цела". Наша асноўная вобласць рознагалоссяў тычылася намераў: меў намер лі Х'ю ачарніць жанчын сваім тварэннем, ці гэты бесчалавечны акт быў пабочным прадуктам яго бестурботнага пагарды да жанчыны як асобы? У рэшце рэшт мы пагадзіліся, што ўздзеянне было ў канчатковым рахунку аднолькавым, незалежна ад яго цяпер варвараў намераў.
  
  Нидхэм атрымаў ступень доктара філасофіі па гісторыі сярэднявечча ў Гарвардзе і правёў шмат гадзін за вывучэннем ў бібліятэцы Хоўтана, дзе захоўваецца першая навукова даказаная кніга пра скуры чалавека. Ён быў абражаны незацікаўленасьцю сваёй альма-матэр ў прадастаўленні яму платформы для абмеркавання этычнай сітуацыі вакол кнігі "Скура чалавека" ў іх блогу. Гэта спыніла размову, які ён спрабаваў распаліць. "Я зусім пастаянна незадаволены бібліятэкай Хоўтана", - сказаў ён.
  
  Нидхэм лічыў, што адабранне, пахаванне або крэмацыя чалавечага скуранога пераплёту нават не дасягае ўзроўню знішчэння рэдкай кнігі. Паколькі кнігі да эпохі масавага выпуску заўсёды падлягалі пераплёт, разважаў ён, у іх, у прыватнасці, не было нічога святога. Я сцвярджаў, што незвычайнасць матэрыялу кнігі робіць важным яго захаванне ў якасці пасведчання гэтай агіднай практыкі. Мы не можам вярнуцца ў мінулае і спыніць стварэнне кніг пра антроподермах, але раз ужо яны існуюць, яны могуць падаць нам важныя ўрокі — калі мы гатовыя лічыцца з іх цёмным мінулым і ўсім, што яно кажа нам пра культуру, у якой яны былі створаны. Мы пастаянна знаходзім новыя спосабы лічыцца з гэтай ісцінай. Майго даследавання ніколі б не было, калі б рэчавыя доказы былі знішчаны да таго, як быў знойдзены пептыдная масавы аналіз адбіткаў пальцаў. Хто ведае, што яшчэ мы маглі б даведацца аб гэтых кнігах, калі б пра іх працягвалі клапаціцца такія бібліятэкары, як мы?
  
  Я прывёў выпадак, які Нікалсан Бэйкер прывёў у сваёй кнізе Падвойная зморшчына: бібліятэкі і атака на паперу. Бэйкер быў засмучаны тым, што газеты ў бібліятэчных фондах звычайна дрэнна падрабляліся або оцифровывались, а арыгіналы някляеву. Акрамя відавочнай праблемы немагчымасці паўторнага сканавання выкінутых арыгіналаў з дапамогай больш дасканалых тэхналогій, калі яны былі вынайдзены, Бэйкер выявіў сведчанні некаторых незвычайных выпадкаў, калі сама папера мела гістарычнае значэнне. У сярэдзіне дзевятнаццатага стагоддзя еўрапейскія пастаўшчыкі шытая паперы не маглі угнацца за попытам з боку пастаянна пашыраецца амерыканскай газетнай індустрыі, і па меры росту коштаў на паперу такія прадпрымальнікі, як геолаг доктар Ісая Сьнежня пачаў вывучаць папяровыя альтэрнатывы — што найбольш цікава, тоны абгортак для егіпецкіх мумій, якія былі скрадзеныя з старажытных магільняў. Такую дзіўную ідэю можна было б адкінуць як вар'яцтва, якое так і не ажыццявілася, калі б не нататка ў нумары ад 31 ліпеня 1856 г. Syracuse Daily Standard: "Наша штодзённая газета цяпер друкуецца на паперы, вырабленай з рыззя, прывезенага непасрэдна з краіны фараонаў, на берагах Ніла". Бэйкер выявіў, што большасць месцаў, дзе ён чакаў знайсці асобнікі 1856 года выпуску Syracuse Daily Standard— напрыклад, Бібліятэка Сіракузскі універсітэта і Публічная бібліятэка Сіракузах — адмовіліся ад сваёй газетнай паперы пасля таго, як яны былі захаваныя на микрофишах ў 1972 годзе. Ён наведаў легендарныя газеты, надрукаваныя мумиями, у абложанай гістарычнай асацыяцыі, якая выратавала іх ад звалкі, і паведаміў, што “старонкі Daily StandardМуміі выдаюць бразготкі, калі вы перагортвайце іх."Не маглі б новыя або будучыя навуковыя метады — ці будучыя биокодикологи і гісторыкі, якія цікавяцца матэрыяльнай культурай, калі ўжо на тое пайшло, — раскрыць больш аб гэтай эзатэрычнай практыцы і культуры, у якой яна ўзнікла? Я спытаў Нидхэма, не ўваходзіла ў нашы абавязкі як бібліятэкараў захаванне гэтых прадметаў для выкарыстання даследчыкамі ў любых мэтах?
  
  "Я згодны, што бібліятэкары нясуць адказнасць за захаванасць", - адказаў Нидхэм. Але "бібліятэкі пастаянна парушаюць гэта жудаснымі спосабамі, таму крыху складана цвёрда стаяць на п'едэстале, калі вы ўжываеце гэта толькі ў выпадку аднаго вокладкі ў Гарвардзе, калі вы знішчылі або выкінулі дзясяткі тысяч прадметаў, якія прадстаўляюць гістарычны цікавасць", - запярэчыў ён. "Тут гаворка ідзе не аб знішчэнні ўсяго аб'екта; гэта не прывязка у гэтым сэнсе, гэта пакрыццё на прывязцы".
  
  Як бібліятэкары двух калекцый, мы маглі б дамовіцца аб праблемах, з якімі сутыкаемся, прымаючы рашэнне, з нашай абмежаванай пункту гледжання, што бібліятэкам варта захоўваць, а што выкідваць. Усе бібліятэкі сутыкаюцца з фінансавымі і прасторавымі праблемамі, а таксама з тым, як суаднесці гэтыя цалкам рэальныя праблемы з патэнцыяльнымі патрэбамі будучых даследчыкаў.
  
  Я знайшоў Падлогі Нидхэма эрудзіраваным і цікавым чалавекам. Калі наш размова падыходзіў да канца, ён заўважыў, што мой погляд слізгануў да стала, на якім ляжала кніга з багатым цісненнем, дапоўненая шурпатымі латуневыя накладкамі, якія выкарыстоўваюцца для падтрымкі кніг, якія надоўга застаюцца адкрытымі. Ён усміхнуўся і сказаў: "Хочаце паглядзець на майго Гутенберга?"
  
  Падчас сваіх падарожжаў я бачыў, напэўна, тузін гэтых самых ранніх друкаваных Біблій, адно з самых шанаваных твораў ва ўсім свеце рэдкіх кніг, але заўсёды пад шклом. Некаторыя надрукаваныя на шытая паперы, іншыя - на пергаменце; некаторыя простыя, а некаторыя па-майстэрску ілюстраваны ілюстрацыямі. Усе яны па-свойму асаблівыя. Я старалася не разреветься, пагладжваючы пяцісотгадовай скуру з вонкавага боку кнігі, і прыходзіла ў захапленне кожны раз, калі пры перагортванні старонкі адкрывалася адно з яе каляровых упрыгожванняў. Гэты момант быў падарункам ад аднаго гарачага бібліятэкара іншаму, і ён будзе са мной заўсёды.
  
  
  
  A НЕКАЛЬКІМІ МЕСЯЦАМІ РАНЕЙ Я быў у Лондане ў пошуках кнігі Боуланда, якую Нидхэм палічыў яшчэ больш агіднай, чым Des destinées de вада ame у Гарвардзе. Высочванне гісторыі другой кнігі прывяло мяне да яе былой уладальніцы, Аннабель Геддес, якая не хацела, каб кніга пра антроподермах з'явілася на яе кніжнай паліцы або ў даследчым установе. Яна хацела зрабіць яго зоркай іншага шоў - "Лонданскае падзямелле". Геддеса ўжо не было ў жывых, і ён не мог адказаць на пытанне аб яе матывах, таму я хацеў наведаць падзямелле, каб зразумець, што ў яе на розуме. Я ведаў, што ідэальным кампаньёнам была б гісторык медыцыны Ліндсі Фитцхаррис.
  
  Нас правялі ў фотазону, дзе яе галава была схаваная ў калодках, а мне далі сякера. "Чаму вы казните мяне ў калодках?" спытала яна, хапаючыся за камеру. Я прывык чакаць падобнага паводзінаў ад майго разумнага аднаго з доктарскай ступенню па гісторыі ў Оксфардзе.
  
  Мы з Фицхаррисом прыйшлі туды, каб трохі павесяліцца, але мы таксама выявілі, што ўжываем нашы веды аб тым, як жаночыя цела эксплуатаваліся гістарычна і працягваюць эксплуатавацца зноў і зноў для забавы. Сюжэтная лінія "Джэка Патрашыцеля" разгортвалася ў многіх пакоях, дзе акцёры папярэджвалі нас аб забойствах, якія адбываюцца ў Уайтчепеле. Адна з начных лэдзі распавяла нам аб усіх ахвярах Патрашыцеля па асобнасці, у той час як вокны з фотаздымкамі іх рэальных трупаў загараліся падчас кожнай гісторыі. Мы абодва былі ўражаны. "Уявіце, што вас так жахліва забілі," сказаў Фицхаррис, - а потым, дзесяцігоддзі праз, фатаграфія вашага мёртвага цела забаўляе турыстаў". Насцярожвала, што нас не папярэдзілі — нішто на самай справе не адлучала тэатральны вопыт, які мы атрымлівалі, ад малюнкаў рэальных знявечаных трупаў забітых жанчын. Здавалася, ніхто больш у туры і вокам не міргнуў. Сапраўды, гэта аказалася б проста яшчэ адным прыкладам сённяшняга цемнага турызму, звязанага з забойствамі ў Уайтчепеле. Неўзабаве пасля майго візіту быў адкрыты новы музей у раёне Лондана, які раней тэрарызаваў Джэк Патрашыцель. Тое, што прадавалася мясцовым жыхарам як музей, прысвечаны гісторыі жанчын у Іст-Эндзе, аказалася музеем Джэка Патрашыцеля, праслаўляюць міфы, навакольныя мужчыну, які жорстка распотрошал этнічных жанчын. Калі стала вядома аб новым цэнтры ўвагі музея, мясцовыя жыхары выліліся нецэнзурнымі крыкамі. Пасля нашага наведвання Падзямелля я цалкам зразумеў, чаму.
  
  Я пакінуў сьмярдзючую цемру Лонданскага падзямелля і перайшоў у чыстую, светлую бібліятэку рэдкіх кніг, каб распакаваць астатнія асобнікі. Аннабель Геддес, скандальная жанчына, вдохновившая гэта прыгода, заснавала the London Dungeon ў 1974 годзе, а пазней узначаліла Лонданскі савет па турызме. На аўкцыёне Bonhams Геддес купіў іншую кнігу доктара Боуланда аб скуры чалавека — тую, якая да гэтага часу не прайшла навуковых выпрабаванняў, — якая раней належала акушэра Алистеру Гану. Геддес набыў De integritatis & corruptionis virginum notis (1623), назва якога прыкладна перакладаецца як "Нататкі аб недатыкальнасці і пазбаўленні некранутасці нявінніц", як мяркуецца, загорнутыя ў жаночую скуру для магчымага паказу ў Падзямелле. У 2011 годзе было даказана, што па крайняй меры адзін з шкілетаў Падзямелля складаецца з сапраўдных чалавечых костак, так што я мяркую, што ў Геддес была незвычайная прыхільнасць сапраўднасці яе жудасных сустрэч. У карнавальным увасабленні музея я не магу ўявіць сабе самы сапраўдны жах такой кнігі, якая змагаецца за ўвагу турыстаў. Непритязательная кніга аб чалавечай скуры проста не валодае эфектнае чалавечага шкілета. Магчыма, Геддес таксама гэта разумела, і менавіта таму яна ніколі не выстаўляла яго напаказ на працягу дзесяцігоддзяў валодання ім, перш чым прадаць De integritatis & corruptionis virginum notis у вялікую медыцынскую гістарычную бібліятэку Wellcome Collection ў Лондане.
  
  У вестыбюлі мяне сустрэла Эльма Бреннер, спецыяліст Wellcome па медыцыне сярэднявечча і ранняга новага часу. Яна запэўніла мяне, што цяпер, калі кніга трапіла ў бібліятэку Wellcome, да яе ставяцца з найвялікшым увагай. Яна была зьдзіўленая, пачуўшы, што некаторыя іншыя бібліятэкары выступалі за знішчэнне такіх вокладак.
  
  “Гэта гістарычныя артэфакты. Яны з'яўляюцца доказамі. Справа ў тым, што ў большасці выпадкаў мы не ведаем, чыя гэта тканіна, таму мы нічога не можам з гэтым зрабіць, акрамя як ставіцца да іх з павагай, як да аб'ектаў. Я з вялікай павагай стаўлюся да гэтай кнізе ... Я адчуваю, што ёсць жанчына, якую эксплуатавалі пасля смерці, таму лепш, каб кніга была тут, дзе мы можам падзяліцца як мага вялікай колькасцю інфармацыі аб гэтым, і гэта не было выстаўлена на ўсеагульны агляд у вуайеристском стылі ". Wellcome абмяжоўвае доступ да тых, хто мае законныя даследчыя мэты. Яны ахоўваюць яго ад нездаровага цікаўнасці тых шукальнікаў вострых адчуванняў, якія прагнуць дакрануцца да цяперашняга артэфакце жахаў у выглядзе несамавітай старой кнігі.
  
  У 2002 годзе каманда Wellcome правяла візуальную праверку двух меркаваных антроподермических кніг у сваіх калекцыях Нацыянальным фондам месцаў, якія прадстаўляюць гістарычны цікавасць або прыродную прыгажосць, дабрачыннай арганізацыяй, якая абараняе "асаблівыя месцы" Вялікабрытаніі і культурныя аб'екты, якая па малюнках фалікулаў на скуры прыйшла да высновы, што кніга Боуланда, некалі якая належала Геддесу, была пераплецена з сапраўднай чалавечай скуры. Я спадзяюся, што аднойчы Wellcome дазволіць маёй камандзе пацвердзіць свае вынікі з дапамогай пептыдную масавай дактыласкапіі.
  
  У той час як кніга Боуланд выклікае заклапочанасць з нагоды эксплуатацыі жанчын, іншая кніга ў the Wellcome носіць расавы характар. Ён быў створаны як запісная кніжка (не ў сэнсе кашалька, а як сапраўдны нататнік кішэннага памеру) і, як мяркуецца, быў пераплецены ў скуру Крыспа Аттакса, чарнаскурага мужчыны, які быў першым чалавекам, якія загінулі падчас Амерыканскай рэвалюцыі. Нацыянальны фонд палічыў гэта падробкай.
  
  На маю вопыту, большасць кніг, у якіх падкрэсліваецца расавая прыналежнасць вокладкі, сапраўды аказваюцца падробкамі, хоць якое-то час я не быў упэўнены, чаму гэта так. Мая спроба знайсці адказ накіравала мяне па шляху, які паказаў, да якой ступені медыцынская прафесія дегуманизировала каляровых людзей на працягу ўсёй амерыканскай гісторыі. Гэта таксама прымусіла мяне глыбей ўсумніцца ў сваёй веры ў пісьмовыя гістарычныя сведчанні.
  
  
  [6]
  
  TЁН LОНГ SХАДОУ З NПАЛЁТ DОКТОРЫ
  
  
  
  Грунтуючыся на пісьмовых гістарычных сведчаннях, вялікая частка таго, што мы ведаем пра Криспусе Аттаксе, тычыцца яго жорсткага забойства брытанскімі салдатамі. Гэта была першая кроў, пралітая ў перастрэлцы 1770 года, якая стала вядомая як Бостанская разня, інцыдэнт, які часта называюць пачаткам Амерыканскай рэвалюцыі. Большасць крыніц сыходзяцца ў меркаванні, што Аттакс нарадзіўся ў рабстве ў Фрэмингеме, штат Масачусэтс, у сям'і афрыканца прынца Йонгера і карэнны амерыканкі Нэнсі Аттакс, якія абодва былі паняволеныя. Ён збег, калі яму было дваццаць сем, і працаваў китобоем пад псеўданімам Майкл Джонсан. Паведамленні адрозніваюцца адносна ўзроўню яго ўдзелу ў сутыкненні з брытанскімі салдатамі, ці было гэта спланаванай акцыяй пратэсту, якую ён узначальваў, або заблытанай вулічнай бойкай, ці чым-то сярэднім. Нават у гэтым базавым нарысе жыцця Аттакса ёсць супярэчлівыя гістарычныя сведчанні, якія ставяць пад сумнеў кожны факт, які я пералічыў тут да гэтага часу.
  
  Криспус Аттакс і чацвёра іншых мужчын, якія загінулі падчас разні, а таксама хлопчык, які загінуў некалькімі тыднямі раней, таксама ў перастрэлцы з брытанскімі войскамі, пахаваныя ў адной магіле на Бостанскім могілках Збожжасховішча, на тым жа могілках, дзе пахаваныя бацькі Бенджаміна Франкліна і шматлікія падпісанты Дэкларацыі незалежнасці. Я думаў аб малым следзе каланіяльнай жыцця, пакуль рабіў кароткую шпацыр ад надмагіллі Аттакса да помніка 1888 года на Бостан Коммон ў гонар пецярых загінулых у гэтай калатнечы. Над галавой узвышалася двадцатипятифутовая статуя жанчыны, якая ўвасабляе Дух Рэвалюцыі, з разарванымі ланцугамі, якія сімвалізуюць яе вызваленне. Трыумф гэтага ладу разышоўся для мяне, калі я апусціў погляд на бронзавую таблічку на ўзроўні вачэй, дзе было намалявана знежывелае цела Аттакса. Нават пры увекавечанні памяці Аттакса дэманструецца цялесная форма і сэнс яго смерці, а не яго жыцця.
  
  Мы ведаем значна больш пра Генры Уэллкоме, фармацэўтычным магнаце дзевятнаццатага стагоддзя, які купіў запісную кніжку з надпісам "Вокладка гэтай кнігі зроблена з дублёнай скуры негра, пакаранне якога выклікала Вайну за незалежнасць". Мы ведаем, што пасля заснавання сваёй амерыканскай фармацэўтычнай кампаніі ў 1880 годзе Вэлком зарабіў незлічонае стан на продажы "прэсаваных лекаў", якія излечивали ў больш бяспечных і стандартызаваных дозах, чым таблеткі, прыгатаваныя з дапамогай ступкі і песціка. Ён нават прыдумаў слова таблоід для апісання таблетак. Ён выкарыстаў свой стан, каб сабраць самую вялікую ў свеце прыватную музейную калекцыю, наняўшы невялікую армію агентаў, якія дапамагалі яму набываць як мага больш прадметаў з розных перыядаў часу і рэгіёнаў. Нягледзячы на свае марнатраўным выдаткі, ён прыдзірліва сачыў за ўсімі здзелкамі са сваімі артэфактамі і быў пільны ў дачыненні да падробак (хоць ён быў рады замовіць дакладную копію, калі арыгінал не прадаваўся, калі яна запаўняла бачную пралом у яго калекцыі). Нягледзячы на ўвагу Wellcome да паходжанні кожнага набытага прадмета, кніга Crispus Attucks "Скура чалавека", па-відаць, не была зарэгістраваная як патэнцыйнае махлярства.
  
  Навуковыя выпрабаванні скуры былі недаступныя ў 1929 годзе, калі Wellcome набыла кнігу за 3 фунта стэрлінгаў — сёння гэта прыкладна 170 даляраў, — што здаецца мне нізкай сумай для кнігі васемнаццатага стагоддзя, якая сцвярджае, што яна пераплецена ў скуру гістарычна важнай фігуры, хоць я мяркую, што незвычайнасць такога прадмета абцяжарыла б параўнанне ў краме. Калі б у яго агентаў былі падазрэнні адносна яе сапраўднасці, яны б выкарыстоўвалі той жа візуальны агляд малюнкаў фалікулаў, які заўсёды выкарыстоўвалі гандляры антыкварнымі кнігамі, візуальны агляд, падобны таму, які Нацыянальны фонд правёў у 2002 годзе. Тым не менш, Нацыянальны фонд вызначыў, што кніга Attucks была падробленай. Як напісаў Крыстафер Калнан, саветнік па захаванню арганічных матэрыялаў, у лісце ў Wellcome Trust па нагоды кнігі Attucks, “Структура валасянога фалікула складалася з набору з 3-4 першасных адтулін, акружаных больш дробнымі другаснымі адтулінамі. Малюнак зерня не быў плоскім, а меў ярка выяўленую выпукласць паміж валасяных фалікулаў. Пераплёт зроблены не з чалавечай скуры. Скура мае характарыстыкі вярблюджай, конскай або казлінае. Густы васковай (?) налёт, якім прасякнуты збожжа, абцяжарвае ідэнтыфікацыю ".*
  
  Мая каманда не тэставала меркаваныя кнігі Wellcome па антроподермии з дапамогай пептыдную масавай дактыласкапіі, але калі я трымаў у руках гэтую запісную кніжку з чорнай, як смоль, вокладкай і металічнымі ўпрыгожваннямі з выразамі ў форме сэрца і месяца, я быў схільны пагадзіцца з ацэнкай Калнана. Скура на нататніку вельмі нагадала мне французская малітоўнік Каліфарнійскага універсітэта ў Берклі, які, як аказалася, быў зроблены з конскай скуры, але ў мінулым мая інтуіцыя мяне падводзіла. На самай справе ёсць толькі адзін спосаб высветліць гэта, і гэта яго тэставанне.
  
  Магчыма, маёй першапачатковай скептычнай ацэнцы спрыяе тое, што гэтая кніга проста раздражняе я. Я знаходжу абсурднай ідэю аб тым, што хто-то мог захаваць скуру Криспуса Аттакса — з амерыканскага каланіяльнага перыяду, калі не было ніякіх іншых заяў аб кнізе аб чалавечай скуры, — і зрабіць з яе гэты нататнік на шэсць старонак. Мне цяжка зразумець, чаму хто-то прыпісаў кнізе гэта адрозненне, чаму такі патрабавальны калекцыянер, як Генры Уэллком, купіў яе, і — калі гэта сапраўды падробка, як мы падазраём з Калнаном, — навошта каму-то спатрэбілася падрабляць такую рэч.
  
  Думка аб тым, што хто-то паспрабуе падмануць калекцыянераў і музеі адносна праўдзівай прыроды прадмета, напаўняе мяне сумессю страху, захаплення і агіды. Фальсіфікатарамі твораў мастацтва часта рухае жаданне адпомсціць за адсутнасць поспеху ў свеце мастацтва; яны хочуць быць злоўленымі, даказаць свой талент і кемлівасць, а грошы - толькі другарадны стымул. Гэтая матывацыя ўжываецца канкрэтна да падробцы: масавага стварэнні новага творы мастацтва, якое нібыта было зроблена кім-то іншым. Не маючы трывалай сувязі з адным стваральнікам, ашуканцы з кнігамі ў чалавечай скуры могуць падманваць калекцыянераў з дапамогай шэрагу больш простых выкрутаў, якія дазваляюць усталяваць дакладнасць, уключаючы даданне падробленай нататкі ўнутры форзаца кнігі, у якой сцвярджаецца чалавечае паходжанне вокладкі, або стварэнне "пасткі паходжання", у якой гісторыя валодання кнігай з часам змяняецца, каб уключыць антроподермический паварот.
  
  На мой погляд, самы агідны выгляд пасткі з провенансом звязаны з тым, што хто-то пакідае падробленую інфармацыю аб паходжанні кнігі ў гістарычным архіве, каб даследчыкі маглі яе аднойчы знайсці. Улічваючы, як часта я натыкаюся ў архівах на фрагменты кніг па антроподермии, аб якіх раней ніхто не пісаў, ад думкі, што мая знаходка магла быць змешчана туды кім-то, хто падрабіў гістарычныя запісы проста для пацверджання сваёй фальшывай гісторыі, у мяне перагортваецца жывот. Незалежна ад таго, якім чынам ілжывае заяву аб антроподермии было прыкладзена да кнігі, матывацыя, як мне здаецца, чыста фінансавая; кнігі пра антроподермии прадаюцца ў шмат разоў даражэй той жа кнігі ў звычайным скураным пераплёце. Самы загадкавы элемент, з якім я сутыкнуўся, - гэта частата ілжывых заяў аб расавай прыналежнасці сярод гэтых махляроў.
  
  
  
  Я АДПРАВІЎСЯ Ў Універсітэт Нотр-Дам, каб паглядзець яшчэ адну кнігу, на гэты раз з сумнеўнай пазнакай, якая сцвярджае, што яна пераплецена ў скуру маўрытанскага правадыра. Калі я ўвайшоў у вароты Сабора Парыжскай Божай маці, першае, што я ўбачыў, было іх могілкі, якое прымусіла гэтага пазітыўна настроенага даследчыка смерці адчуць сябе жаданым госцем. Магчыма, гэта было успамін аб занятках па катэхізісу, але як отпавший каталік я трохі нэрваваўся з-за таго, што прыходзіў у Нотр-Дам і шнарыў паўсюль, пытаючыся аб меркаванай кнізе аб чалавечай скуры. Я баяўся, што супрацоўнікі бібліятэкі Хесбурга не ўхваляць гэтага. Мне сапраўды не варта было турбавацца. Магчыма, іх суцяшалі рэліквіі святых, але іх бібліятэкараў, здавалася, не бянтэжыла думка аб тым, што ў іх можа быць кніга пра антроподермах; адзін з іх выказаў шок ад таго, што гэтыя кнігі былі нават супярэчлівымі.
  
  Я не збіраўся прыходзіць глядзець кнігу, нібыта звязаную з Хрыстафорам Калумбам у Дзень Калумба, але мне падалося дарэчным, што ўсё атрымалася менавіта так. Я сустрэўся з супрацоўнікамі аддзела спецыяльных калекцый і аховы прыроды Хесбурга, каб пагаварыць пра Opera Joannis Pici Mirandule. Апублікаваная ў 1504 годзе опера уключаў пасмяротнае збор твораў італьянскага філосафа Джавані Піка дэла Мирандола, чыя Гаворка аб чалавечым годнасці паслужыць маніфестам гуманістычных ідэалаў эпохі Адраджэння пасля яго смерці ў 1494 годзе. Гісторыя, прыкладзеная да" Opera ", была узрушаючай.
  
  Куратар спецыяльнай калекцыі Джордж Рагг сказаў мне, што кніга належала чалавеку па імі Себасцьян Кэрролл Браганса дэ ла Карала. “Такім чынам, гэты хлопец у якой-то момант жыў у раёне Куад-Сіці, - пачаў ён, - і ён даваў інтэрв'ю прэсе, апісваючы паходжанне гэтай кнігі, а менавіта, што там быў нейкі іспанскі кардынал Хіменес. Ён забіў нейкага маўра, які быў асабліва варожа настроены па адносінах да [іспанскім каралю і каралеве] Фердынанду і Ізабеле, і кніга была пераплецена ў яго скуру, вось і ўся гісторыя. Затым ён перайшоў у рукі Калумба, а затым, пасля смерці Калумба, знайшоў свой шлях у Новы Свет ".
  
  "Гэта сапраўдная казка", - сказала Ліз Дьюб, захавальніца.
  
  "Так, для мяне гэта гучыць менавіта так — казка", - адказаў я. Я цалкам атрымліваў асалоду ад галавакружнай гісторыяй і энтузіязмам, з якім бібліятэкары распавядалі яе. Я проста не верыў, што гэта можа быць праўдай. Я маю на ўвазе, вядомая гістарычная постаць і расавыя прэтэнзіі? Гэта пачынала гучаць знаёма.
  
  Мы прагаварылі амаль гадзіну, перш чым я зразумела, што яшчэ нават не бачыла кнігу, таму папрасіла Ліз і Джорджа пакласці яе на падстаўку для мяне. Пяцьсот гадоў не былі добрыя да гэтай кнізе. На большай частцы пазваночніка была велізарная расколіна. Кніжныя чарвякі (на самай справе гэта агульная назва сотняў розных жукоў, молі і іншых насякомых, якія любяць грызці драўніну і клей антыкварных кніг) з часам зрабілі адтуліны памерам з кончык алоўка на паперы, скуры і драўляных дошках. Я прадставіла, што глухія лініі аснасткі і разеткі— выкананыя шляхам нанясення нагрэтага інструмента на вільготную скуру і пакідання паглыбленняў пустымі замест таго, каб запаўняць іх золатам, калі—то былі пышныя, але цяпер ўпрыгажэнні былі ледзь прыкметныя на фоне жоўклай і пабурэлым скуры. "У якой-то момант нейкага грызуну гэта сапраўды здалося смачным", - сказала Дубэ, паказваючы на сляды ўкусаў па баках вокладкі.
  
  Да майго жаху, прама ў цэнтры вокладкі кнігі была налепленая квадратная газетны артыкул пачатку дваццатага стагоддзя пад назвай “Сярэднявечная кніга". Чытач, стала яшчэ горш. Я адкрыла вокладку і выявіла яшчэ некалькі газетных артыкулаў, вклеенных ў кнігу, са словамі "Змрочная літаратура чалавечай скуры", напісанымі контурнымі літарамі ўверсе. Ад лютасьці кнігалюбаў у мяне ледзь галава не выбухнула. Затым я заўважыў, што ў адной з артыкулаў прапанову аб цане кнігі аб чалавечай скуры, прададзенай на аўкцыёне, было падкрэслена. На мой погляд, гэты знак быў неабвержным доказам матывацыі гэтага махляра прысвоіць антроподермический статус і без таго гістарычна цікавай і каштоўнай кнізе.
  
  Перавярнуўшы яшчэ адну старонку, я заўважыў, што нейкі абрывак пергамента з сярэднявечнымі нотамі, з характэрнымі чырвонымі лініямі і тоўстым чорным тэкстам, віднеўся з-за рассыпавшегося вокладкі. Пераплётчыкі на світанку кнігадрукавання часта паўторна выкарыстоўвалі ўрыўкі з іншых кніг, якія адкрываюцца сучасным гісторыкам толькі тады, калі кніга пачынае развальвацца. Побач з абрыўкам была напісаная ад рукі запіска: “Гэты стары том з'яўляецца часткай бібліятэчнага сходу кніг, якія калі-то належалі Царкве і былі набыты з дапамогай Правоў Рабаўнікоў, якія дае Вайна; цяпер яны вернуты Царквы з адзінай просьбай, каб ахвярадаўца і яго нябожчыца маці былі помянуты на галасаваннях і прамовах Абшчыны. Паважаны чытач, у вашай дабрачыннай арганізацыі памятаеце мяне. С. К. Браганса дэ ла Карала ". Я адразу адчуў, што гэты чалавек быў злачынцам, вырадак кнігі, выдумывающим гісторыі ў чалавечай скуры.
  
  "Не палохайцеся гэтага назвы", - напісаў бацька Поль Фоик ў 1916 годзе, калі папрасіў свайго сябра навесці даведкі ў Каралы аб куплі кнігі для Сабора Парыжскай Божай маці. Месяцамі раней семидесятичетырехлетний "шукальнік прыгод" Себасцьян Кэрролл Браганса дэ ла Карала дамовіўся ажаніцца на дачкі-падлетку літоўскага прыбіральніка ў Чыкага. Неўзабаве пасля таго, як сям'я дзяўчынкі пераехала да Каралы, бацькі загінулі ў выніку забойства-самагубства. У некаторых газетных паведамленнях сцвярджалася, што Карала быў меркаванай мішэнню для куль яго цесця. Да гэтай жудаснай сцэны Карала ўжо была вядомая мясцовым журналістам як вар'ятка, якая любіла публічна прадказваць, што моцныя землятрусу і вывяржэння вулканаў адбудуцца ў такіх нечаканых месцах, як Чыкага. Калі аднаго землятрусу не адбылося, прэса пасмейвалася: "Людзі займаліся сваімі справамі ў гэтым горадзе так, нібы містэра Каралы наогул не існавала".
  
  Гісторыя Каралы аб Opera Joannis Pici Mirandule, упрыгожаная сувяззю з Хрыстафорам Калумбам і вокладкай з скуры маўрытанскага правадыра, была непрыхаванай спробай надаць кнізе грашовую каштоўнасць. Меркаваныя доказы, нядбайна вклеенные у саму кнігу, далі лепшыя падказкі, якія я калі-небудзь бачыў, адносна матываў наўмыснага подделывателя прадметаў антроподермического паходжання. Часам хлусня спрацоўвае, таму што яна настолькі спецыфічная і ў прадмеце ёсць элементы (у дадзеным выпадку яго відавочны ўзрост), якія могуць прымусіць чалавека паверыць ва ўсе элементы гісторыі, якія да яго прыкладаюцца. Паколькі паходжанне кніг часта неадназначна або наогул адсутнічае, у параўнанні з каштоўнымі творамі выяўленчага мастацтва, існуе значна больш магчымасцяў для таго, каб хлусня была прымацаваная да гэтых кнігах і замацавалася.
  
  "Цалкам магчыма, што ў гэтых старанна прадуманых гісторыях таксама ёсць доля праўды", - сказаў Джордж Рагг, але ён таксама не паверыў сцвярджэнні аб чалавечай скуры. "Ніхто з нас не схільны думаць, што тут справа ў гэтым, таму што гэта не адпавядае ніякім традыцыям перапляценні кніг у чалавечую скуру, а гісторыя настолькі неверагодна витиевата".
  
  Ліз Дьюб зацікавілася паходжаннем скуры кнігі каля пятнаццаці гадоў таму, але выявіла, што ўзоры фалікулаў цяжка адрозныя. Калі я наведаў бібліятэку ў Хесбурге, супрацоўнікі не ведалі, ці сапраўды кніга зроблена з чалавечай скуры, але неўзабаве пасля гэтага мая каманда пратэставала кнігу і выявіла, што яе вокладка зроблена з свіны скуры. Калі адна частка міфа развеялася (і далейшыя даследаванні бібліятэкараў Хесбурга развянчалі астатнія), я ўсё яшчэ не разумеў, чаму ашуканцы накшталт Coralla так часта апісвалі расу чалавека, чыя скура, як сцвярджалася, была выраблена. Адпавядала ідэя перапляценні ў чалавечую скуру абыходжанні з меншасцямі настолькі, што ў ёй было больш сэнсу, чым у агульнай праўдзе аб медыцынскім паходжанні гэтых кніг? Няўжо махляры думалі, што пакупнік, які набыў кнігу з скуры чалавека, палічыць скуру, вырабленую з чалавека іншай расы, больш прывабнай? Наколькі мне вядома, ні ў адной кнізе па антроподермии ніколі не згадвалася Бель — магчыма, таму, што тут, як і так часта ў іншых месцах, Бель меркавалася па змаўчанні.
  
  Едучы назад міма абсыпанага лісцем могілак і праз вароты Нотр-Дама, я ў думках прагартаў нашу базу дадзеных меркаваных кніг пра антроподермии, спрабуючы ўспомніць, ці былі якія-небудзь іншыя кнігі, у якіх фігураваў расавы фактар.*
  
  Як наконт кніг каляровых аўтараў — навошта каму-то пераплятаць іх у чалавечую скуру? Мы пацвердзілі два антроподермических вокладкі тэксту, напісанага адным з першых афраамерыканскіх аўтараў Філіс Уитли.
  
  ХТО ЁСЦЬ ХТО прадстаўнікі бостанскі каланіяльнай шляхты, уключаючы губернатара, віцэ-губернатара і будучых падпісантаў Дэкларацыі незалежнасці, сабраліся ў мэрыі ў 1772 годзе, каб дапытаць падлетка Філіс Уитли. Васемнаццаць белых мужчын, у асноўным якія атрымалі адукацыю ў Гарвардзе прыхільнікі прыгнёту як інстытута, прыйшлі па просьбе яе прыгнятальніка Джона Уитли у надзеі, што да публікацыі першага зборніка вершаў афраамерыканкі яны змогуць раз і назаўжды вырашыць, ці маглі эрудзіраваныя вершы, напісаныя пад яе імем, паўстаць выключна ў галаве чарнаскурай дзяўчыны.
  
  Адзінаццацьцю гадамі раней маладую дзяўчыну купілі для працы ў доме жонкі Джона Уитли, Сюзаны. Яе скралі з яе радзімы Сенегамбии ў Заходняй Афрыцы і перавезлі на шхуне пад назвай Філіс, у гонар якой яна была пераназваная. Па патрабаванні Сюзаны яе дачка навучыла Філіс гаварыць і чытаць па-ангельску; Філіс адразу ж атрымала поспех у чытанні самых складаных урыўкаў з Бібліі, а затым стала добра разбірацца ў класіцы і паэзіі Аляксандра Поўпа. У чатырнаццаць гадоў яна пачала пісаць свае ўласныя вершы, якія чытала ўслых да здзіўлення і захаплення сям'і Уитли і іх сяброў. Нягледзячы на публікацыю яе вершаў у газетах па ўсёй калоніі, было шырока распаўсюджана нявер'е ў тое, што дзяўчына магла сама напісаць гэтыя вершы. Пра Філіс Уитли Томас Джэферсан сказаў: “Кампазіцыі, апублікаваныя пад яе імем, ніжэй годнасці крытыкі ... Параўноўваючы іх па здольнасцях памяці, розуму і ўяўлення, мне здаецца, што па памяці яны роўныя белым, а па розуму нашмат саступаюць, паколькі, я думаю, наўрад ці знойдзецца чалавек, здольны прасачыць і зразумець даследаванні Еўкліда; і што ва ўяўленні яны сумныя, бестактоўныя і аномальны ".
  
  "Па сутнасці," пісаў гісторык Генры Луіс Гейтс пра Філіс Уитли і яе судовым працэсе, "яна спрабавалася на чалавечнасць ўсяго афрыканскага народа". Па ўсіх захаваных сведчаннях, яна з узрушаючым вытанчанасцю вытрымала вусны экзамен, які праводзіцца ў пакоі, поўнай багатых белых мужчын. Нягледзячы на неверагодныя шанцы, якія склаліся супраць яе, мужчыны сышлі ў той дзень, перакананыя, што Філіс Уитли была адзіным аўтарам яе вершаў.
  
  Нават з блаславення белай каланіяльнай эліты ні адзін амерыканскі выдавец не стаў бы выпускаць вершы Уитли, таму адзін з сыноў Уитли прывёз Філіс ў Англію, дзе за яе паднялі тост літаратары і яе Вершы на розныя тэмы, рэлігійныя і маральныя без працы знайшла выдаўца. Яна таксама сустрэлася з Бэнам Франклінам ў той час. Яна была падораная выдатная Шатландская друк Джона Мільтана Страчаны Рай Брук Уотсан, які павінен быў стаць лорд-мэрам Лондана, і яна амаль дамаглася аўдыенцыі ў караля, пакуль хвароба Сюзаны не прымусіла іх вярнуцца дадому рана. Калі Уитли напісала верш, які Джорджа Вашынгтона, ён ласкава адказаў, падзякаваўшы яе за такую выдатную даніну павагі, напісаную "чалавекам, гэтак облагодетельствованным Музамі, да якога прырода была так шчодрая і благодетельна ў сваіх распараджэннях", і дамовіўся аб іх будучай сустрэчы. Калі ў 1773 годзе была апублікавана кніга Філіс Уитли, сям'я Уитли вызваліла яе.
  
  На жаль, яе слава не прывяла да лёгкага жыцця адной з нямногіх свабодных чарнаскурых у каланіяльным Бостане. На працягу многіх гадоў яна размяшчала рэкламу ў Boston Publications ў спробе апублікаваць другі том вершаў, але беспаспяхова. Яна выйшла замуж за Джона забілі хуткі мяч, вольнага чарнаскурага бакалейшчыка, які кінуў яе пасля нараджэння іх трэцяга дзіцяці. Ні адзін з дзяцей Філіс не перажыў маленства, а трэці дзіця памёр разам з ёй у прытулку. Ёй было ўсяго трыццаць гадоў. Пасля яе смерці, яе муж прадаў яе копію Страчаны Рай каб расплаціцца з пазыкамі. Гэтая копія цяпер знаходзіцца ў бібліятэцы Гарвардскага універсітэта Хоутон.
  
  Кнігі пра антроподермии досыць рэдкія, але "Вершы Уитли" Вершы - адзінае вядомае выданне з некалькімі пацверджанымі копіямі з скуры чалавека.* Абедзве кнігі Уитли аб скуры чалавека датаваныя 1773 годам — адна захоўваецца ў Універсітэце Цынцынаці, іншая - у Публічнай бібліятэцы Цынцынаці. Яны былі падораны калекцыянерам кніг Бертрамом Смітам, уладальнікам крам Acres of Books ў Цынцынаці, штат Агаё, і Лонг-Біч, Каліфорнія (апошні, на жаль, цяпер не існуе, нягледзячы на гераічныя спробы аўтара навуковай фантастыкі Рэя Брэдберы выратаваць свой любімы кніжны магазін).
  
  Да кніг Уитли пра антроподермии няма ніякіх прэтэнзій адносна расы чалавека, звязанага з вокладкамі кніг. Гэта наводзіць на думку, што прывязка да чалавечай скуры, верагодна, не задумвалася як заяву аб расе аўтара або яе шырыню статусе. Тым не менш, я павінен быў правесці ўласныя раскопкі; я хацеў атрымаць лепшае ўяўленне аб тым, чаму з'явіліся гэтыя антроподермные копіі.
  
  Унутры адной з кніг Уитли знаходзіцца экслібрыс з калекцыі матэрыялаў Чарльза Ф. Хартмана, якія адносяцца да негрыцянскай культуры. Чарльз Хартман быў белым літаратарам нямецкага паходжання, чый дом у Метучене, штат Нью-Джэрсі, стаў цэнтрам бурных літаратурных вечарын у 1920-х гадах. Ён быў рэдактарам, выдаўцом і пісьменнікам, але ў першую чаргу ён быў калекцыянерам кніг, проявлявшим вялікі інтарэс да рэдкіх твораў Амерыкі. Яго дыктатарскі характар прымусіў дачка ахарактарызаваць яго як “маленькага фюрэра"." Нягледзячы на гэта мянушка, Хартман быў лібералам, які цалкам ассимилировался ў амерыканскай жыцця і часта выступаў супраць сваёй роднай краіны, зацвердзіўшыся ў кніжным бізнэсе, у Нью-Ёрку часоў Першай сусветнай вайны.
  
  Вялікая дэпрэсія падарвала бізнес Хартмана, і ён стаў шукаць больш танныя месцы для жыцця і працы. У рэшце рэшт ён закахаўся ў Поўдзень і вырашыў, што будзе заахвочваць там больш актыўную кніжную культуру. Ён купіў ўчастак плошчай чатырыста акраў недалёка ад Хаттисберга, штат Місісіпі, і змясціў аб'явы ў газеце, молячы іншых кніжных людзей прыехаць жыць і працаваць на яго утапічнай Кніжнай ферме. Як бы выдатна гэта ні гучала, з Кніжнай фермай нічога не выйшла. Нягледзячы на ранні цікавасць з боку бібліятэкараў і іншых інтэлектуалаў, ніхто ў канчатковым выніку не стаў жыць з Хартманами на Кніжнай ферме. Магчыма, яны пранюхалі пра схільнасці Чарльза разгульваць па тэрыторыі ў аголеным выглядзе.
  
  Хартман выявіў, што ў калекцыях паўднёвых універсітэтаў не хапае кніг, асабліва па гісторыі Поўдня і работ мясцовых аўтараў. Ён пачаў шырока купляць і прадаваць кнігі, якія адносяцца да культуры Поўдня, і творы афраамерыканцаў; ён турбаваўся, што нешматлікія напісаныя чарнаскурымі амерыканцамі творы знікнуць. Ён верыў, што калі ён збярэ разам асобныя ўзоры афраамерыканскага культуры, яму будзе лягчэй прадаць іх у якасці калекцый тым установам, якім, па яго думку, яны належалі. Ён таксама ствараў і прадаваў перавыданні самых далікатных і важных прадметаў, сумесна рэдагаваў артыкулы пра Філіс Уитли і склаў бібліяграфію яе твораў разам з пісьменнікам эпохі гарлемского Адраджэння Артурам Шомбургом, які назваў Хартмана "чалавекам з вялікім сэрцам, высакародным розумам і шчодрымі парывамі" і захапляўся ім "за яго дэмакратычны дух". Ён стварыў зборнік вершаў і лістоў Уитли, у тым ліку некаторыя на японскім пергаменце, каб зрабіць іх больш калекцыйнымі.
  
  Архівы Хартмана ў бібліятэках Універсітэта Паўднёвага Місісіпі ўключаюць рахунак-фактуру 1934 года з крамы, які належыць вядомаму лонданскаму переплетчику Джозэфу Зансдорфу, выдадзены за пераплёт трох кніг Уитли "з выкарыстаннем нафты, якая пастаўляецца скуры" і вяртанне чацвёртай кнігі некранутай. Доўгі час лічылася, што трэці асобнік у пераплёце захоўваецца ў Універсітэце Ратгерса, але ў іх няма ніякіх запісаў аб тым, што ён трапіў у іх калекцыю. Як сказаў бібліятэкар Rutgers special collections Майкл Джозэф хіміку нашай каманды Рычарду Харку: "Я адчуў пэўны трапятанне, прадставіўшы, што сярод нас можа апынуцца такі вундэркінд, і, хоць я адчуваю, што наша калекцыя якім-то чынам паменшылася з-за яго неіснавання, я ўпэўнены, што з'явіцца нейкая іншая анамалія, якая нас суцешыць". Агульны кошт пераплетных паслуг Зансдорфа склала 4 фунта, 12 шылінгаў і 9 пенсаў, што прыкладна эквівалентна крыху менш за 300 далярам сёння. У спалучэнні з вынікамі нашага тэставання кніг Уитли гэты конт даказвае, што перапляценне кніг з чалавечай скуры выраблялася яшчэ ў 1934 годзе.
  
  У мяне ёсць доказы таго, што кампанія Зансдорфа переплетала іншыя кнігі ў чалавечую скуру, уключаючы тое, што я лічу самым прыгожым антроподермическим вокладкай: копію кнігі 1898 года, зробленую Універсітэтам Браўна "Танец смерці" упрыгожаны чарапамі, стрэламі і скрыжаванымі косткамі пальцаў. Хто ведае, як доўга гэтая кампанія або іншыя выкарыстоўвалі стрыманыя фразы накшталт "выкарыстанне нафты, якая пастаўляецца скуры", каб працягнуць практыку пасля таго, як калекцыянеры ведалі, што трэба быць абачлівымі, калі яны збіраюцца ствараць спрэчныя прадметы.
  
  Я не змог знайсці запісаў аб лекары, які працаваў з Хартманом над здабычай чалавечай скуры, і я не змог вызначыць, у каго была ўзятая гэтая скура. Без гэтай інфармацыі немагчыма намаляваць дакладную карціну этыкі, якая ляжыць у аснове стварэння кніг Уитли пра антроподермах. Хартман, здавалася, паважаў творчасць Уитли і яе важнае месца ў каноне амерыканскай літаратуры і аплакваў яе раннюю скон. "Літаратурная праца ў яе жыцці невялікая, занадта невялікая", - пісаў ён. "Я адчуваю, што ў душы гэтай паэткі было ўтоена шмат арыгінальнага таленту і што ў лепшым творы, на якую яна была здольная, нам было адмоўлена". Улічваючы тое, што я змог запазычыць з твораў і працы ўсяго жыцця Хартмана, уяўляецца верагодным, што кнігі Уитли былі пераплецены ў скуру, таму што ён хацеў стварыць калекцыйныя прадметы, выкарыстоўваючы рэдкія матэрыялы для вокладкі аднаго з самых важных твораў афраамерыканскай літаратуры. Падобна яго рашэнню надрукаваць некаторыя з яе вершаў на японскім пергаменце, ён прыняў рашэнне ўпрыгожыць яе працы бессэнсоўнымі, але дарагімі матэрыяламі, і ён убачыў як культурную патрэба ў захаванні, так і фінансавую магчымасць для новага рынку. Але гэта не мяняе таго факту, што ён атрымаў ад каго-то гэты пераплёт з чалавечай скуры.
  
  Калі я пачаў даследаваць паходжанне тамоў Уитли, я сабраўся з духам, чакаючы выявіць якую-небудзь ганебную фігуру, які хаваецца ў цёмным архіве, у якой былі адкрыта благія намеры ў адносінах да чарнаскурым людзям. Гэта было маё ўласнае прадузятасць у дзеянні, спароджанае рэакцыяй на перыяд часу, рэгіён і дынаміку ўлады ў гульні. Але я па-ранейшаму з асцярогай стаўлюся да гістарычнай праўдзе, якая выявілася, але так і не была запісаная.
  
  Нашы тэсты PMF на дадзены момант не паказваюць кніг пра скуры чалавека, якія былі спецыяльна зробленыя каляровымі людзьмі. Мы таксама не можам пацвердзіць матывы, якія стаяць за перапляценнем работ каляровых аўтараў у скуру; я не хачу меркаваць, што гэта была спроба праявіць уладу, як Нидхэм апісаў гульню ўлады Боуланда ў дачыненні да жанчын. Тым не менш, я не думаю, што калі-небудзь змагу з упэўненасцю сказаць, што гэтага ніколі не было. Жыцця белых калекцыянераў гэтых кніг— якія не былі знакамітыя па большасці азначэнняў, лепш задакументаваныя ў пісьмовых гістарычных крыніцах, чым нават значна больш вядомыя Криспус Аттакс і Філіс Уитли. Гэтыя белыя людзі, прадстаўнікі класа калекцыянераў, мелі найбольшы доступ да выдавецкай дзейнасці і стварылі вялікую частку пісьмовай гісторыі гэтай краіны.
  
  Адарваныя ад дамінуючай пісьмовай культуры, чарнаскурыя амерыканцы выкарыстоўвалі вусныя метады для перадачы важнай інфармацыі. Па гэтых каналах яны распавялі пра линчеваниях, падчас якіх натоўпу белых забіралі дадому часткі цела ў якасці сувеніраў — практыка захопу трафеяў, якую антраполагі назіраюць у культурах, дзе суіснуюць моцныя класавыя адрозненні, спартыўная паляванне і расізм. Некаторыя з гэтых вусных папярэджанняў былі характэрныя для медыцынскай прафесіі, напрыклад, гісторыі пра Начных Лекараў, якія кралі Чорныя трупы (ці, у некаторых версіях гісторый, нават жывых дзяцей) для медыцынскага выкрыцця. Падрабязнасці першапачатковага інцыдэнту былі б скажоныя або перабольшаныя, як гэта магло б адбыцца ў любым вусных зносінах. Тым не менш, пасланне было ясным: сцеражыцеся белых людзей, асабліва лекараў, якія дазваляюць сабе вольнасці з чорнымі целамі, жывымі ці мёртвымі.
  
  Як бліскуча паказала спецыяліст па медыцынскай этыцы Харриет Вашынгтон у сваёй кнізе Медыцынскі апартэід Часам лепшым пацвярджэннем вуснай традыцыі чарнаскурых былі каналы СМІ белых, да якім, як меркавалі белыя, чарнаскурыя ніколі не змогуць атрымаць доступу. Лекары адкрыта размяшчалі аб'явы ў газетах, імкнучыся купіць хворых і паміраючых паняволеных людзей для медыцынскіх эксперыментаў. У доктара і прыгнятальніка былі ўзаемавыгадныя адносіны, у якіх доктар зарабляў шмат грошай на лячэнні паняволеных. Прыгнятальнікаў быў фактычным пацыентам у тым сэнсе, што яго задаволенасць прадстаўленымі медыцынскімі паслугамі была тым, што мела значэнне, а паняволеных чалавек быў зьведзены да "медыцынскага нікчэмнасці". Такі погляд на чарнаскурага пацыента заклаў аснову для пастаянна напружаных адносін паміж афраамерыканцам і медыцынскай прафесіяй, якія па гэты дзень маюць негатыўныя наступствы.
  
  Акрамя таго, вышэйзгаданыя памятныя рэчы пра лінчаванні часта ўключалі фатаграфіі, якія не моцна адрозніваліся ад фатаграфій студэнтаў медыцынскай школы, якія стаяць побач са сваімі освежеванными чорнымі трупамі. "На шчасце, факты, зафіксаваныя самімі даследчыкамі і навукоўцамі ў медыцынскіх часопісах, тэкстах, прамовах і мемуарах, пацвярджаюць заявы афраамерыканцаў па некалькіх прычынах", - пісаў Вашынгтон. “Яшчэ тры ці чатыры дзесяцігоддзі таму гэтыя даследчыкі мелі зносіны толькі са сваімі аднадумцамі — іншымі белымі, звычайна мужчынамі і рэдка прадстаўнікамі ніжэйшых класаў. Яны маглі дазволіць сабе быць адкрытымі".
  
  Было б немагчыма пералічыць тут гісторыю бясконцых зневажанняў і злоўжыванняў, якім падвяргаліся чарнаскурыя людзі ад рук амерыканскіх лекараў. Даследаванне пранцаў ў Таскиги, у ходзе якога лекары казалі чарнаскурым мужчынам, што іх лечаць ад пранцаў, у той час як на самой справе ім дзесяцігоддзямі давалі плацебо, што прыводзіла да пажыццёвым захворванняў, смерці і перадачы інфекцыі жонкам і дзецям нават пасля адкрыцця простага лекі пеніцылінам, — найбольш часта цытуемы, абуральны прыклад гэтай несправядлівасці, але далёка не адзіны. Чорнае цела было празмерна прадстаўлена на стале анатама і ў медыцынскіх даследаваннях толькі зусім нядаўна. Цяжар гэтай гісторыі была разбуральнай для здароўя чарнаскурых у Амерыцы, спарадзіўшы зразумелае нежаданне звяртацца да лекара, калі толькі сітуацыя не стала жудаснай, з'ява, якое Вашынгтон называе "Чорнай ятрофобией", або страхам перад медыцынскімі работнікамі і ўстановамі.
  
  Прадузятае стаўленне лекараў да чарнаскурым пацыентам захоўваецца і сёння. Возьмем толькі адзін прыклад: даследаванне, праведзенае ў 2016 годзе, паказала, што трывожнае лік белых лекараў паведамілі, што вераць хлусні пра чорных целах (напрыклад, аб тым, што скура чарнаскурых людзей тоўшчы, чым у белых). Тыя, хто падтрымліваў ілжывыя перакананні, з большай верагоднасцю давалі менш дакладныя рэкамендацыі па лячэнні чарнаскурых пацыентаў. Медыцынскай прафесіі трэба будзе правесці вялікую працу, каб заваяваць давер у чорнаскурага супольнасці, і пачаць трэба з прызнання як мінулых, так і якія працягваюцца праблем, а таксама з навучання студэнтаў-медыкаў і практыкуючых лекараў.
  
  Ідэя аб тым, што лекар створыць кнігу ў пераплёце з чалавечай скуры, можа здацца не гэтак шакавальнай людзям, знаёмым з гэтай гісторыяй. І наадварот, сапраўднае паходжанне кніг па антроподермии, як правіла, здзіўляе тых, хто прыкметна больш давярае медыцынскай прафесіі. Як сказала мне прафесар медыцынскіх камунікацый Універсітэта Сан-Дыега Джыліян Таллис, яна была рада, што я не знайшоў ні адной кнігі, зробленай з выкарыстаннем скуры чарнаскурага чалавека, але яе ніколькі не здзівіла б, калі б такая кніга ў рэшце рэшт была выяўленая.
  
  "Існуе доўгая гісторыя белых лекараў-мужчын, якія выкарыстоўваюць жанчын і каляровых людзей у сваіх інтарэсах у імя навукі, а затым ставяць сабе ў заслугу гэты ўклад, сціраючы гісторыю людзей, якія літаральна ахвяравалі сваімі целамі", - сказала яна. “Калі вы не знаёмыя ні з чым з гэтай гісторыі, вы трапіце ў лагер тых, хто здзіўлены адкрыццямі аб лекарах і кнігамі пра скуры. Але калі вы скарыстаецеся момантам і сапраўды будзеце сумленныя з самім сабой адносна нашай гісторыі — гісторыі, якая ўключае ў сябе права ўласнасці на іншых людзей, ўспрыманне каляровых людзей як нешта меншае, чым людзі— тады права ўласнасці на кнігу аб чалавечай скуры на самай справе не з'яўляецца вельмі вялікім скокам ".
  
  Акрамя таго, у аснове кожнага запісанага аповяду ляжаць шматлікія людзі, чые гісторыі амаль ці ніколі не траплялі ў пісьмовыя крыніцы. На кожнага доктара Джозэфа Лейдэн даводзіцца Альберт Манро Уілсан, чарнаскуры "прыбіральшчык", які працаваў у Пенсільванскім універсітэце прыкладна ў той жа час, які быў усяго толькі адным з чарнаскурых работнікаў, якім было даручана непрыкметна дапамагаць гандлі трупамі ў анатамічных школах. Калі мы раскрываем гісторыі людзей, уцягнутых у практыку антроподермической библиопедии, мы павінны памятаць, што апора на тое, што даступна ў пісьмовых крыніцах, азначае, што ёсць некаторыя гісторыі, якія застануцца схаванымі ў цемры. Адлучаючы праўду ад чутак і інсінуацый, мы не можам забываць, што часам чуткі з'яўляюцца адзіным метадам распаўсюджвання, даступным для бяссільных, а інсінуацыі - гэта закадаваную гаворка, з дапамогай якой улада заможных могуць спасылацца на невымоўнае.
  
  
  [7]
  
  TЁН PЗАБОЙСТВА TРАВЕЛИНЫ З WИЛЛИАМ CПАРАДАК
  
  
  
  У прадчуваннях Эн Мартэн заўсёды фігураваў Чырвоны хлеў яе суседкі, які атрымаў сваю мянушку з-за колеру дошак, а з-за іншага святлення, якое ён выпраменьваў ў прыцемках. У мясцовых паданнях Усходняй Англіі гэтая гульня святла вылучае гэта месца як месца благога папярэджаньні, а таксама як ідэальнае месца для спатканняў. Прайшоў амаль год з таго часу, як яе падчарка Марыя Мартэн з'ехала ў свіран са сваім умілаваным Уільямам Кордером, сынам багатага фермера. У Марыі быў адзін незаконнанароджаны дзіця, і нядаўна яна нарадзіла яшчэ аднаго ад Кордера, але дзіця памёр вельмі маладым і быў пахаваны на суседнім полі. У Англіі 1820-х гадоў незамужняя сувязь і дзетародства былі падставай для арышту; Кордер сказаў Мартенам, што канстэбль прыедзе арыштаваць Марыю за пазашлюбныя нараджэнне дзяцей, і прапанаваў ёй хуценька рэціравацца з ім у Іпсвіч, каб уступіць у законны шлюб. "Калі я адпраўлюся ў турму," нагадала Марыя Ўільяму Кордеру, " ты таксама пойдзеш туды.
  
  Каб не быць заўважанай па шляху ў будынак суда, Марыя пераапранулася ў мужчынскую вопратку, але па нейкай прычыне не зняла завушніцы, зялёны насавой хустку на шыі і маленькія грабяні ў валасах. Яна завяршыла ансамбль мужчынскі капелюшом. Эн развіталася з імі, калі яны выйшлі праз дзве розныя дзверы і накіраваліся да амбару, дзе Кордер сказаў, што дамовіўся аб экіпажы, які сустрэне іх і адвязе ў Іпсвіч.
  
  Пазней малодшы брат Марыі Джордж сказаў, што ў той дзень, калі пара, як мяркуецца, з'ехала, ён бачыў, як Кордер выходзіў з хлява адзін з кіркай на плячы. Кордер запэўніў Мартенсов, што хлопец, павінна быць, памыліўся; гэта, напэўна, быў сусед, сажающий дрэвы на ўзгорку. Неўзабаве суседзі звярнулі ўвагу на адсутнасць Марыі. Місіс Стоў, якая жыла бліжэй усіх да Чырвонага Амбару і ў якой Кордер пазычыў рыдлёўку, спытала аб Марыі падчас збору ўраджаю, калі ўбачыла, што Кордер дома дапамагае сваёй маці. Ён запэўніў яе, што Марыя жыве не вельмі далёка, нягледзячы на шматлікія супярэчлівыя паведамленні аб адваротным.
  
  Місіс Стоў спытала, ці будуць у Марыі яшчэ дзеці цяпер, калі яны, як мяркуецца, пажаніліся. “Не, гэта не так, - адказаў Кордер. - У Марыі Мартэн больш не будзе дзяцей".
  
  Застигнутая знянацку, місіс Стоў адказала: “Чаму бы і няма? Яна ўсё яшчэ вельмі маладая".
  
  "Няма", - сказаў ён. "Павер мне, яна больш нічога не атрымае; у яе быў свой нумар".
  
  "Яна далёка адсюль?" - зноў спытала місіс Стоў.
  
  Ён адказаў: "Не, яна недалёка ад нас: я магу пайсці да яе, калі захачу, і я ведаю, што калі мяне няма з ёй, нікога іншага няма".
  
  Калі Марыі не стала год таму, Эн ўсё яшчэ ні разу не атрымала ад яе прамых вестак. Кордер падтрымліваў сувязь з Эн і яе мужам, Томасам Мартэнам, альбо лістамі, альбо падчас візітаў на яго сямейную ферму непадалёк. Незвычайна для дачкі беднага лаўца кратоў, Марыя ўмела чытаць і пісаць, таму яе сям'я была засмучаная тым, што яна не напісала дадому ні адзінага лісты. У якой-то момант Кордер патлумачыла, што ў яе была пухліна на руцэ, з-за якой яна не магла пісаць; у іншы раз ён пакляўся прыцягнуць паштовае аддзяленне да адказнасці за страту лісты, якое, як ён сцвярджаў, Марыя адправіла свайму бацьку.
  
  Час ішло, і жудасныя сны Эн ўзмацняліся. Яна ахвотна падзялілася сваімі асцярогамі з мужам: “Думаю, калі б я быў на тваім месцы, я б пайшла і агледзела Чырвоны свіран. Мне вельмі часта снілася Марыя, і двойчы перад Калядамі мне снілася, што Марыя была забітая і пахаваная ў Чырвоным Свіране".
  
  На пытанне, чаму яна не сказала яму раней, Эн адказала, што баялася, што ён падумае, што яна маю забабонаў. Томас Мартэн схапіў сваю лапатку для кратоў - востры металічны інструмент, якім ён забіваў стварэнняў ў зямлі, — і накіраваўся да Чырвонага Амбару. Ён пачаў капацца ў яго падлогах і неўзабаве заўважыў, што зямля стала мякчэй там, дзе нядаўна ляжаў ўраджай кукурузы. Ён расчысціў зямлю і выявіў моцна расклаўся труп сваёй дачкі, зялёная хустка ўсе яшчэ была туга павязаная вакол яе шыі. Яе грабяні і завушніцы былі раскіданыя сярод запечанай крыві і аголеных канечнасцяў шкілета.
  
  Ён патэлефанаваў уладам, якія зрабілі ўсё магчымае, каб ацаніць месца здарэння, нягледзячы на адсутнасць адпаведнага абсталявання або вялікага вопыту расследавання забойстваў у іх малюсенькай вёсачцы Полстед. Мясцовы хірург зрабіў запісы аб стане цела Марыі, пакуль яна ўсё яшчэ ляжала ў неглыбокай магіле, затым некалькі мужчын паднялі яе цела на дзверы, каб аднесці ў мясцовы паб для больш дбайнага агляду. Пры спробе зрушыць яе з месца яе загнілая рука ўпала на падлогу хлява. Яны выявілі прыкметы агнястрэльнай раненні асобы і іншыя раны, характэрныя для нанясення удараў нажом, задушвання або валачэння. Яны прыйшлі да высновы, што хто-то павінен неадкладна знайсці Уільяма Кордера.
  
  У Лондане, афіцэр паліцыі, дзе ён знаходзіцца ў бацькоўскім доме сваёй новай жонкай, якую ён знайшоў пасля размяшчэння рэкламы ў Час выказваючы шкадаванне з нагоды нядаўняй страты "кіраўніка сваёй сям'і ад рукі Провіду" і выказваючы надзею знайсці прыдатную замену. Афіцэр тройчы пытаў Кордера, ці ведае ён каго-небудзь па імені Марыя Мартэн, і кожны раз Кордер запэўніваў яго, што не ведае такога чалавека. Даволі хутка Кордер быў арыштаваны і накіроўваўся дадому, каб паўстаць перад судом за сваё злачынства.
  
  Тым часам у сонных мястэчках Полстед, дзе жыла сям'я Кордера, і Бяры-Сэнт-Эдмундс, дзе павінен быў адбыцца судовы працэс, ўспыхнула бурная дзейнасць. Рэпарцёры з'ехаліся з усіх бліжэйшых гарадоў і нават з Лондана, каб асвятліць расследаванне і судовы працэс. Жорсткі і непрыстойны характар злачынства распачаў цікаўнасць жыхароў вёскі. Каля Чырвонага Хлява прапаведнік сабраў натоўп з амаль пяці тысяч гледачоў, асудзіўшы агідныя дзеі Кордера, які ўжо атрымаў новае мянушку "Кордер забойца" у гарадскіх плётак і народных песнях. Натоўпу наведвальнікаў таксама забаўляліся камерай-обскурой і рознымі імправізаванымі пастаноўкамі, якія паказваюць злачынства ў жахлівых дэталях. Маці Уільяма Кордера давялося прыгразіць драматургам з-за выкарыстання імя яе сына, паколькі ён яшчэ не паўстаў перад судом, але тым не менш "Кордер" было ва ўсіх на вуснах.
  
  Да часу пачатку судовага працэсу 7 жніўня 1828 года людзі з усіх слаёў грамадства пазапаўнялі Бяры-Сэнт-Эдмундс ў ліхаманкавым чаканні. Дождж заліваў парасоны і капялюшыкі разявак; жанчынам, як правіла, забараняўся ўваход у суд, таму яны біліся асобамі і сукенкамі пра вокны залы суда, у выніку чаго, па паведамленнях, разбілася некалькі шклоў. Гарэзныя асобы бавілі час, крычучы: “Ён ідзе! Ён ідзе!", што выклікала новы перапалох, пакуль гледачы не разумелі, што гэта была ілжывая трывога. Калі прыбылі судовыя чыноўнікі, ім з вялікай цяжкасцю ўдалося прабіцца скрозь некіравальную натоўп; у некаторых адабралі парыкі судовых экспертаў, а адзін нават страціў мантыю. Нарэшце з'явіўся Кордер, яго моложавое веснушчатый твар вылучалася над прыгожым сюртуком ад corbeau з аксамітным каўняром, хупава сочетавшимся з шаўковымі панчохамі і туфлямі-лодачкамі.
  
  Абвінавачванне было обличительным у першы дзень суда над Кордером. Судовыя разбору перыядычна прыпыняліся з-за шумных беспарадкаў на вуліцы, і абложаныя констебли абяцалі заключыць завадатараў ў турму, калі яны будуць упарціцца. Калі суд перапыніўся на цэлы дзень, прадпрымальныя гледачы (многія з іх жанчыны — да чорта прыстойнасці) забраліся па лесвіцах на дахі бліжэйшых будынкаў, каб паспрабаваць зірнуць на зняволенага. Жанчыны ўсіх саслоўяў праявілі жывы інтарэс да зыходу судовага працэсу; адна жанчына з вышэйшага грамадства сказала рэпарцёру, што з нецярпеннем чакае магчымасці стаць сведкай павешання чалавека, які так па-людску расправіўся з іншай жанчынай. Іх вага пагражаў абрынуць дах будынка суда. У выніку забарона на прысутнасць жанчын у зале суда быў зняты. Констебли заставаліся на варце, чакаючы новых выбрыкаў з боку буйных гледачоў да канца судовага працэсу.
  
  На наступны дзень Кордер распачаў слабую абарону. Асудзіўшы несправядлівае зварот з ім прэсы, ён заявіў, што ашалелы Марыя застрэлілася пасля сваркі. Пракуроры назвалі яго тлумачэнне смехатворных, улічваючы ўсе іншыя пашкоджанні на целе Мартэна. Пасля двадцатипятиминутного абмеркавання прысяжныя вынеслі абвінаваўчы вердыкт. Кордер апусціў падбародак на грудзі.
  
  "Уільям Кордер," пачаў лорд-галоўны барон, папраўляючы парык, - цяпер маёй самай балючай, але неабходнай становіцца абавязкам абвясціць вам аб маючым адбыцца завяршэнні вашай зямной кар'еры". Кордер моцна дрыжаў на працягу ўсёй астатняй прамовы лорда-галоўнага барона, яго турэмшчыкі час ад часу падпіралі яго да перакладзіне. “ Цяпер мне нічога не застаецца, як вынесці вам жудасны прысуд закона. Гэты прысуд такі— вас даставяць назад у турму, з якой вы выйшлі, і што ў наступны панядзелак вас даставяць адтуль да месца пакарання, дзе вас будуць вешаць за шыю да тых часоў, пакуль вы не памраце; і што ваша цела пасля будзе препарировано і анатомировано; і хай Гасподзь Бог Усемагутны, па сваёй бясконцай дабрыні, памілуе вашу душу!" Лорд-галоўны барон неадкладна пакінуў залу суда і сеў у ожидавшую яго карэту, у той час як турэмшчыкі аднеслі я плакаў, Кордера назад у камеру.
  
  Хваляванне, выкліканае судовым працэсам, змянілася шуміхай вакол пакарання. Звычайнае дрэва для павешання не выпадала, так як Ўільяму Кордеру прыйшлося б занадта далёка прабірацца скрозь шчыльную натоўп ад турмы да дрэва, таму працоўныя пракапалі дзірку ў сцяне турмы, збудаваўшы пад шыбеніцай платформу, якая апусцілася б у патрэбны момант.
  
  Публічныя пакаранні смерцю заўсёды былі насычанымі падзеямі, але наша звычайнае ўяўленне аб натоўпах, якія прагнуць крыві асуджаных, з'яўляецца няпоўным. Злачынствы, звязаныя з павешаннем, моцна адрозніваліся, і ў шыбеніцы часам успыхвалі хваляванні, калі сябры і сваякі спрабавалі выратаваць сваіх блізкіх ад вяроўкі. Гэтая тэрміновасць мацнела з-за веды таго, што хірургі чакалі, каб выявіць цела самых страшных злачынцаў, што ў той час было праклёнам для большасці людзей. У рэшце рэшт сувязь паміж выкрыццем і забойцамі стала настолькі моцнай, што было вельмі цяжка пераканаць людзей добраахвотна ахвяраваць свае цела на карысць навукі. Кордер быў настолькі непапулярны, а яго злачынства настолькі агідна, што ў рэшце рэшт ніхто не стаў бы рызыкаваць сваім жыццём, каб выратаваць яго. Але пры такой колькасці гледачоў і такім шумным судовым працэсе вясковым уладам прыйшлося прыняць усе магчымыя меры засцярогі.
  
  Пакуль мужчыны, якія будавалі шыбеніцу, разбівалі цэглу звонку турмы, Кордер напісаў сваё прызнанне ў тым, што застрэліў Марыю Мартэн і пахаваў яе ў Чырвоным Гумне. Сёння панядзелак, і каля дзесяці тысяч пар вачэй былі прыкаваныя да Кордеру, калі ён ступіў на эшафот. Кордер ледзь паспеў разглядзець прыгожыя пагоркі і вечназялёныя лясы, навакольныя турму Бяры-Сэнт-Эдмундс, як яго вочы зачыніліся назаўсёды. Усяго пасля двухдзённага судовага разбору яго кароткая жыццё скончылася. Але праца над яго трупам - і праца паляўнічых за рэліквіямі — толькі пачалася.
  
  Калі труп Кордера аднеслі назад у турму, натоўп взбудоражилась; гледачы патрабавалі кавалкі вяроўкі для падвешвання - тыповы сувенір з сумна вядомых пакаранняў смерцю. Сучасныя журналісты паведамілі, што адзін супрацоўнік музея нават прыехаў з Кембрыджа ў надзеі купіць яго для сваёй калекцыі. Са свайго боку, кат хітра пацвердзіў: "Што ў мяне ёсць, то ў мяне ёсць, і гэта ўсё, што я магу сказаць, за выключэннем таго, што гэта была вельмі добрая вяроўка".
  
  Праз гадзіну пасля смерці Уільяма Кордера акруговай хірург Джордж Крид ўжо рабіў доўгі разрэз па цэнтры яго цела, здымаючы скуру, каб агаліць грудныя цягліцы, перш чым выставіць цела на ўсеагульны агляд. У той час гэта было звычайнай практыкай і часткай публічнага прыніжэньня забойцаў, ужывальнага для адпужвання будучых злачынцаў. Па крайняй меры, на целе Кордера ўсё яшчэ былі яго шаўковыя панчохі, і штаны, у той час як тысячы глядзелі на яго освежеванный труп. Да ранняга вечара, калі смага крыві публікі нарэшце утолилась, прафесіяналы накінуліся на труп Кордера. Мастакі зрабілі пасмяротныя маскі і френологические гіпсавыя злепкі з яго галавы. Прадпрымальны кат сабраў тое, што засталося ад выдатнай адзення Кордера, і аголены труп быў перададзены ў акруговую бальніцу ў Саффолке.
  
  На наступны дзень студэнты-медыкі і анатомы цалкам прэпаравалі Кордера, і паколькі любая частка цела мёртвага забойцы была даступная мясцовым лекарам, цалкам верагодна, што ў гэты момант яны выдалілі значны кавалак яго скуры, каб пераплесці кнігу аб судовым працэсе над ім. Згадка аб гэтай кнізе адсутнічае нават у самых падрабязных апавяданнях сучаснікаў пра гісторыю Кордера; магчыма, гэта таму, што доктар Крид стварыў яе для сваёй асабістай калекцыі, дзе яна заставалася да тых часоў, пакуль ён не завяшчаў яе калегу-лекара, перш чым яна, нарэшце, патрапіла ў грамадскі музей. Крид зрабіў анатамічны вільготны ўзор з сэрца Кордера і пачаў рыхтаваць яго шкілет да магчымай артыкуляцыі і дэманстрацыі ў бальніцы.
  
  "Такім чынам, я змагу паказваць наведвальнікам нашай бальніцы, - пісаў Крид, - у аддаленыя перыяды шкілет, сэрца і злепак знешніх чорт галавы і асобы гэтага жудаснага забойцы".
  
  Крид быў настолькі задаволены ярка выяўленымі гузамі на галаве — яны адпавядалі френологическим уяўленням аб патайным, прагным і деструктивном паводзінах, якое Кордер выяўляў у жыцці, — што адправіў акцёрскі склад да аднаго з вядучых спецыялістаў у свеце френологии, доктара Іагана Шпурцхайму. "Па вяртанні з Парыжа я атрымаў велізарнае задавальненне, выявіўшы злепак "забойцы Кордера", - цёпла пісаў Шпурцхайм, - які вы былі так ласкавы прыслаць для маёй калекцыі і за які я выказваю вам сваю самую шчырую падзяку." Акрамя панадлівых гузоў на галаве вялікіх геніяў, френологов больш за ўсё заінтрыгаваў тое, што іх папулярная ў той час псеўданавука магла расказаць ім аб унутранай працы самых заганных забойцаў. У дадатак да высноў Крида, Шпурцхайм адзначыў, што Кордер, павінна быць, быў чалавекам з нізкай самаацэнкай і нізкім інтэлектам, але ён быў вельмі заінтрыгаваны празмернай удивительностью Кордера або яго схільнасцю да рэлігійнасці або забабонам. “Я хацеў бы ведаць некаторыя падрабязнасці з асабістага жыцця Кордера — якія тычацца яго вялікага напеву і імітацыі; ці былі яны актыўныя самі па сабе або ў спалучэнні з влюбчивостью — ўтоенасць і прагнасцю. Вялікае развіццё гэтага цуды таксама ўзбуджае маё френологическое цікаўнасць ".
  
  Сапраўды гэтак жа, як расчленяют Кордера, расчленяют і Чырвоны Свіран. Паляўнічыя за рэліквіямі знялі сувеніры з месца злачынства і ператварылі іх у нюхательные табакеркі (для захоўвання тытуню) і іншыя прадметы. У той час, калі паліцэйская праца толькі станавілася прафесіяй, і незадоўга да росквіту фантастычнага дэтэктыва газеты і кнігі, затаіўшы дыханне, паведамлялі аб самых страшных злачынствах таго часу. Выпадкі, падобныя Corder's, спрыялі калектыўнай жаданні валодаць рэчавымі доказамі са знакамітых месцаў забойстваў, якія цяпер называюцца murderabilia.
  
  Складанае спалучэнне матывацый можа спрыяць узнікненню псіхалагічнага імкнення да калекцыянавання рэліквій забойства. З дапамогай гэтых аб'ектаў забойца ператвараецца з спажыўца целаў іншых людзей у таго, каго спажываюць (як фізічна, калі з яго робяць аб'екты, так і культурна, калі ён становіцца аб'ектам твораў поп-культуры, такіх як п'есы або балады аб забойствах). Уладальнікі рэліквій забойцы зноў адчуваюць пачуццё кантролю, што можа дапамагчы растлумачыць, чаму так шмат жанчын былі заўзятымі глядачкамі суду, пакарання і выкрыцця Кордера. "Балючы погляд", які дэманстравалі разявакі, праходзячы міма вскрытого цела Кордера, - гэта тое ж самае, што прыцягвае нас да гэтага злачынства сёння: барацьба паміж агідай і захапленнем трупам, змяшаная з смагай помсты супраць гвалту, ператварае смерць у забаўка для жывых.
  
  Па гэты дзень людзі глядзяць на труп Кордера — ці, па меншай меры, меркаваныя яго часткі — у музеі Мойз-Хол ў Бяры-Сэнт-Эдмундсе. Кніга Кордера аб скуры - усяго толькі адна з ангельскіх кніг таго перыяду, якія нібыта зроблены са шкуры забойцы жанчын. У музеі M Shed у Брыстолі меркаваны антроподермический пераплёт пакрывае стэнаграму судовага працэсу 1821 года над Джонам Хорвудом, які — пасля нарастаючай апантанасці і нападаў, уключаючы кіданне сернай кіслаты — забіў Элізу Бальзам каменем, калі яна была на прагулцы. У Дэвону меркаваная шкура крысолова і атрутніка жонак Джорджа Кадмора прыкрывае Паэтычныя творы Джона Мільтана. Што тычыцца рэліквій забойцы, то нават гіпсавая пасмяротная маска не можа супернічаць з унікальным, незвычайным прадметам - кнігай забойцы ў скураным пераплёце. Калі прадмет калі-то быў часткай самога забойцы, яго труп ператвараецца ў тавар, што выклікае псіхалагічны сверб помсты.
  
  Я адправіўся пабачыць іх усіх, здзяйсняючы гэта жудаснае падарожжа, изобилующее гісторыямі аб хатнім гвалце, пакараннях смерцю і адплаты па ўсёй Англіі. Калі я дабраўся да Бяры-Сэнт-Эдмундс, я спускаўся па тым жа спадзістым схілах, якія сустрэлі апошні погляд Уільяма Кордера на зямлі; цяпер гэтыя пагоркі бітком набітыя мілымі катэджамі і маляўнічымі цэрквамі. Сёння гарадская плошча Бяры-Сэнт-Эдмундс ўяўляе сабой чароўнае спалучэнне старадаўняга каменя і сучасных вітрын сеткавых крамаў, акружаных дзіўным будынкам дванаццатага стагоддзя.
  
  Гэта музей Мойз-Хол, і яго арка вядзе да змрочнаму на ўвазе мясцовую гісторыю. Гіганцкі вітраж, падвешаны на проволоках, адлюстроўвае ваўка, лунаюць над адсечанай галавой караля. З высокіх скляпеністых столяў таксама звісае шыбеніца. Да іх выкрыцця гэтая металічная клетка ў форме чалавека служыла дадатковым пакараннем для тых, для каго адна толькі смерць лічылася занадта добрай: яна дазваляла птушкам і іншым жывёлам пажыраць труп злачынца, пазбаўляючы яго таго, што лічылася належным хрысціянскім пахаваннем (пры якім усе цела застаецца некранутым для фізічнага ўваскрашэння ў Судны дзень). Парламенцкі акт 1752 года аб "лепшым прадухіленні жудаснага злачынства забойства" дазволіў выкрыццё замест шыбеніцы для самых страшных злачынцаў. У той час, калі смяротнае пакаранне шырока ўжывалася за такія нязначныя злачынствы, як крадзеж, пагроза шыбеніцы (а пазней і раздзялення) была спосабам, з дапамогай якога дзяржава вылучала забойства як выключна агіднае.
  
  Я неахвотна прайшоў міма экспанатаў з машыны коткамі і "ведьмиными бутэлькамі", якія мясцовыя жыхары хавалі ў сценах сваіх дамоў, каб абараніцца ад чорнай магіі. Рон Мюррелл, супрацоўнік аддзела спадчыны музея Мойз-Хол, вітаў мяне перад выставай, прысвечанай забойства ў Рэд-Барны, якая займала значную плошчу музея. Я хацеў паглядзець, як музей распавядае гісторыю маленькага гарадка сумна вядомага мясцовага забойства, у выніку якога, верагодна, з'явілася кніга з чалавечай скуры.
  
  Мюррелл паказаў мне размаляваную керамічную статуэтку "Чырвоны свіран", ліхтар, які, як кажуць, выкарыстоўваўся для пошуку цела Марыі Мартэн, "кротовую окучку" Томаса Мартэна, пару пісталетаў Кордера, пасмяротную маску Кордера і табакерку у форме чаравіка, зробленую з кавалка Чырвонага Свірна. Там былі ілюстрацыі з газет таго часу аб ключавых фігурантаў злачынства; паколькі пры жыцці Марыі не было партрэтаў, зробленых, калі яна была жывая, сястра Марыі выступіла мадэллю для газетнага партрэта Марыі. На шкляной паліцы побач з выклікаюць непакой кавалкам пацьмянелага скуры, зробленым з скальпа і вушэй Кордера, ляжала значна больш звычайная на выгляд кніга з пратаколам судовага разбору, якая, як лічылася, таксама была зроблена з яго скуры. Забойства Марыі Мартэн было адным з самых гучных падзей, калі-небудзь што здараліся ў гэтым мілым маленькім гарадку, і гэтая жудасная калекцыя рэліквій пацвердзіла яе важнасць для жыхароў Бяры-Сэнт-Эдмундса і Полстеда. "Людзі па-ранейшаму прыязджаюць сюды з усяго свету", - сказаў Мюррелл.
  
  Адзіным прадметам, якога не хапала Кордеру на выставе, быў яго шкілет. Мюррелл паказаў на фатаграфію шкілета ў натуральную велічыню і маленькую фатаграфію медсёстры, пазіруюць з ім. Пасля выкрыцця Кордером шкілет быў выстаўлены ў бальніцы Саффолк неўзабаве пасля заканчэння Другой сусветнай вайны. "Раней яны вадзілі шкілет на танцы — гэткі гумар вісельніка, які бывае ў медсясцёр", - патлумачыў Меррелл.
  
  Гэты гумар вісельніка ідзе рука аб руку з клінічным поглядам, які часта развіваецца ў людзей, якія працуюць у медыцыне. Стагоддзямі чалавечы чэрап выкарыстоўваўся ў якасці рэквізіту ў партрэтнага жывапісу, і да 1840—х гадоў - праз некалькі дзесяцігоддзяў пасля выкрыцця Кордером — партрэты лекараў і студэнтаў-медыкаў з інструментамі іх рамёствы, у тым ліку чэрапа і іншыя косткі, сталі папулярныя сярод джэнтльменскага медычнага саслоўя. Паколькі фатаграфія стала паўсюднай, яна спарадзіла яшчэ адзін спосаб прадстаўлення людзей медыцынскай прафесіі — трывожную тэндэнцыю да фатаграфіі стала для выкрыцця цела студэнтам-медыкам. На некаторых з гэтых фатаграфій былі намаляваныя студэнты з сур'ёзнымі асобамі побач з освежеванными трупамі, але часта яны набывалі мудрагелістыя тоны. Адной з папулярных тэм быў "Сон студэнта", на якім было намалявана мноства трупаў у розных станах выкрыцця, навакольных студэнта-медыка, які спаў на анатамічным стале. Клінічнае дыстанцыяванне, якое выяўляецца ў гэтых непачцівых узаемадзеяннях паміж студэнтамі і трупамі — бітва на мячах з адсечаных канечнасцямі; медсястра, танцуючая са шкілетам Кордера, — разглядалася ў прафесіі як абрад пасвячэння яшчэ ў дваццатым стагоддзі.
  
  Правёўшы больш за стагоддзя ў акруговай бальніцы, шкілет Уільяма Кордера адправіўся ў лонданскі Hunterian - анатамічны музей, які знаходзіцца ў падпарадкаванні Каралеўскага каледжа хірургаў Англіі і названы ў гонар першапачатковага ўладальніка калекцыі, анатама васемнаццатага стагоддзя Джона Хантера. У "Хантериане" шкілет Кордера быў выстаўлены як частка выставы астанкаў пакараных забойцаў.
  
  Калі ў пачатку 2000-х музей рамантавалі, тамтэйшыя чыноўнікі, уключаючы Саймана Чапліна, цяпер дырэктара па культуры і грамадству Wellcome Trust, разглядалі, што рабіць са шкілетам. Жанчына па імені Лінда Нессуорти выступіла наперад, заявіўшы, што з'яўляецца нашчадкам Кордера; яна папрасіла яго шкілет, каб належным чынам пахаваць яго. Музейныя чыноўнікі не хацелі аддаваць цэлы шкілет (і былы музейны прадмет) аднаму чалавеку, які прэтэндуе на паходжанне, асабліва калі іншыя маглі з'явіцца пазней. Такім чынам, Калегія хірургаў пагадзілася арганізаваць крэмацыю Кордера і перадаць яго прах Нессуорти як прадстаўніку сям'і. Пасля многіх гадоў лабіравання інтарэсаў музея Нессуорти стаў сведкам крэмацыі ў 2004 годзе. "Гэта было амаль так, як быццам мы аказвалі яму паслугу, якая павінна была вызваліць яго — што ён вяртаўся дадому", - сказала яна.
  
  Падбадзёраная сваім поспехам, Нессуорси звярнулася з петыцыяй у гарадскі савет Сэнт-Эдмундсбери, які кіруе музеем Мойзз-Хол, каб ёй таксама вярнулі скальп Кордер і кнігу пра скуры. Камітэт гарадскога савета аднагалосна прагаласаваў за адхіленне яе просьбы, паколькі яна была ў сваяцтве з Кордером толькі праз папярэдні шлюб, а больш блізкія сваякі ў горадзе аддалі перавагу пакінуць астанкі Кордера там, дзе яны былі.
  
  Як маглі два ўстановы, у якіх утрымліваюцца часткі цела аднаго і таго ж чалавека, прыйсці да розных высноў?
  
  Вярнуўшыся ў Лондан, мне трэба было правесці сякія-такія даследаванні ў бібліятэцы Wellcome. Па мітусні персаналу я зразумеў, што мне вельмі пашанцавала, што я змог правесці некалькі хвілін з Сайманам Чапліным. Ён кіраваў найбуйнейшымі медыцынскімі бібліятэкамі і музеямі Вялікабрытаніі і прымаў ключавыя рашэнні, калі ўзнікалі пытанні аб абыходжанні з чалавечымі парэшткамі у гэтых калекцыях.
  
  "Музеі павінны прымаць рашэнні, грунтуючыся на сваіх уласных умовах і абставінах", - сказаў Чаплін. “Ёсць якасная розніца паміж кнігай у пераплёце з чалавечай скуры і шкілетам. Кніга ніколі не выкарыстоўвалася для выкладання анатоміі — яна тут не для гэтага. Яна была створана і захоўвалася зусім па іншых прычынах. Шкілет быў набыты ў адпаведнасці з Законам аб анатоміі для выкладання і даследаванняў. Пазней ён быў выстаўлены на ўсеагульны агляд, але ў канчатковым рахунку захаванне шкілета было звязана з выкладаннем і даследаваннямі, а не з захаваннем памятных рэчаў Уільяма Кордера." Ён сказаў, што прыярытэтамі такой арганізацыі, як Каралеўскі каледж хірургаў, было б захаванне шкілета, калі б ён быў часткай арыгінальнай калекцыі Хантера, але паколькі шкілет Кордера не дае магчымасці даведацца больш пра гісторыю арганізацыі, важкіх прычын для яго захавання не было.
  
  Мне было цікава, ці рэгулярна музеі распрацоўваюць свой уласны пратакол канфіскацыі чалавечых парэшткаў з звароту і ўтылізацыі ў якасці прадметаў калекцыявання, ці ж існуюць узгодненыя перадавыя практыкі ў гэтай галіне. Чаплін растлумачыў: "так, існуюць законы і этычныя рэкамендацыі, якіх неабходна прытрымлівацца, але ў рамках іх асобных музеях даецца вялікая свабода дзеянняў у выбары таго, што яны лічаць найбольш прыдатным. “Я вельмі задаволены тым, што Каралеўскі каледж хірургаў прыняў адзінае рашэнне ў дачыненні да шкілета Уільяма Кордера і музея ў Бяры-Сэнт. Эдмундс можа прыняць зусім іншае рашэнне адносна кнігі", - сказаў ён. "Вы павінны быць адчувальныя да кантэкстаў набыцця, гісторыі і бягучых абставінах знаходжання чалавечых парэшткаў у тым месцы, дзе яны знаходзяцца, замест таго, каб казаць, што існуе набор правілаў, якім мы ідзём, які абвяшчае: "так, мы можам захаваць гэта, ці не, гэта павінна быць пахавана, крэміравана, ўтылізавана, канфіскавана з звароту, што б вы ні захацелі зрабіць ".
  
  Я выявіў, што разумею погляды практычна ўсіх, хто быў датычны да замагільнага жыцця Уільяма Кордера: маленькага супрацоўніка музея спадчыны, настолькі пагружанага ў веды, навакольныя забойства і звязаныя з ім прадметы; шаноўнай шышкі з медыцынскага музея, якой даручана прымаць вельмі цяжкія рашэнні, якія тычацца чалавечых парэшткаў у яго калекцыях; далёкай сваячкі, якая стала апантаная жаданнем пахаваць Кордера так, як яна лічыла патрэбным; гараджан, якія аддалі перавагу б захаваць свайго знакамітага забойцу ў яго гістарычным кантэксце, чым перамясціць яго да месца спачынку ахвяры.
  
  І потым, ва ўсім гэтым была мая невялікая доля, надзея на тое, што кніга Кордера не будзе знішчана да таго, як яе можна будзе вывучыць далей. Тэхнічна мы не ведаем напэўна, ці сапраўды кніга Кордера або якія-небудзь іншыя кнігі, як мяркуецца, напісаныя аб забойцах, якія я бачыў у Англіі, зробленыя з чалавечай скуры, таму што наша каманда яшчэ не выпрабоўвала іх. Я часта лаўлю сябе на тым, што змагаюся са схільнасцю спасылацца на іх на адным дыханні з іншымі, якія мы пацвердзілі навуковым аналізам, таму што паходжанне меркаваных крымінальных кніг пра антроподермии настолькі пераканаўча; у іх выразна прасочваецца лінія валодання, якой звычайна няма ў старых кнігах. Паколькі некаторыя кнігі ўяўляюць сабой пратаколы судовых пасяджэнняў, калі яны сапраўдныя, мы лепш, чым звычайна, інфармаваныя аб жыцці людзей, чыя скура фармуе іх пераплёт. Сапраўды гэтак жа, як паўсюль маглі плаваць падробленыя табакеркі Red Barn ці кавалкі вяроўкі для падвешвання Кордера, гэтак жа маглі быць нейкія падробленыя кнігі з чалавечай скуры, нібыта зробленыя з вядомага забойцы. Калі тыя, хто імкнецца крэмаваць гэтыя кнігі, даб'юцца поспеху, навуковыя і гістарычныя факты пра іх будуць незваротна страчаны.
  
  Зараз, усяго праз два стагоддзі пасля яго смерці, парэшткі Уільяма Кордера спачываюць, хоць і ў некалькіх месцах. Гісторыя Кордера незвычайная з-за велізарнай колькасці перасоўванняў і фізічных трансфармацый, якім падвергнуўся яго труп за гэтыя гады. Але яго першапачатковая лёс — быць пакараным, анатомированным і (менш распаўсюджаным, але не унікальным) перавітым ў кнігу — была адносна звычайнай для забойцы ў яго час. Усё змянілася ў той самы год, калі Кордер быў пакараны, калі двое іншых Уильямсов, Берк і Хэйр, здзейснілі забойства, якія назаўжды змянілі нормы атрымання анатамічных узораў.
  
  
  [8]
  
  EВЫБАР З TЭННЕР'S CСТРАЦІЦЬ
  
  
  
  Уільям Берк ў адзіноце стаяў на эшафоце ў Эдынбургу ў студзені 1829 года, тварам да твару з ровам дваццаці пяці тысяч шатландцаў, тых, хто заклікае да справядлівасці. "Заклеймите яго!" - крычалі яны. “ Біце яго, не давайце яму вяроўкі! Гледачы хацелі, каб Берка спасцігла тая ж доля, якой ён і яго сябар Уільям Хэйр падвергнулі свае шаснаццаць ахвяр: яны хацелі, каб яго задушылі, а яго цела прадалі анатомам для выкрыцця.
  
  Уільям Хэйр і яго жонка знялі кватэру ў шматкватэрным доме побач з гарбарнай заводамі, у завулку, вядомым як Таннерс-Клоўз. Шаснаццаць з гэтых жыхароў былі напоены, задушаныя адным з саўдзельнікаў злачынства, а затым вывезены ў багажніку на плошчу Хірургаў для продажу. Гэты метад не мог быць ідэнтыфікаваны як забойства з выкарыстаннем сучасных стандартаў судовай экспертызы, і ён дастаўляў анатомам значна больш свежыя трупы, чым рабаванне магіл. Як толькі злачынства Берка і Хэйра былі раскрытыя, грамадскасць прыйшла ў лютасць пры думкі аб тым, што гэтыя людзі — усе бедныя, некаторыя пажылыя, шмат жанчын і адзін з абмежаванымі інтэлектуальнымі магчымасцямі — не толькі былі жорстка забітыя, але і падзялілі лёс забойцы, у той час як злачынцы атрымалі салідную прыбытак за свае злачынствы. "Беркинг-манія" заразіла насельніцтва, выклікаўшы паведамленні аб спробах беркинга і пагрозах ў яго адрас.
  
  Хоць Берка павінны былі павесіць у той дзень, і ён не пацярпеў ад лупцоўкі, натоўп часткова выканала сваё жаданне. Пасля доўгай барацьбы яго знялі з шыбеніцы. Натоўп толпилась пад дажджом ля будынкаў універсітэта ў чаканні прыбыцця цела Берка, таму ўлады дачакаліся цемры, перш чым перадаць яго цела прафесару Аляксандру Манро ў Эдынбургскі універсітэт для выкрыцця.
  
  Як і цела Уільяма Кордера, цела Берка было выстаўлена на ўсеагульны агляд, а затым перад яго выкрыццем былі зробленыя пасмяротныя маскі і іншыя мастацкія выявы. Падчас выкрыцця было так шмат крыві, што, як успамінаў адзін сведка, "памяшканне класнай пакоя мела выгляд бойні мясніка з-за таго, што [кроў] сцякала ўніз і на яе наступалі". Хто—небудзь з прысутных — верагодна, студэнт - напісаў гэтую жудасную запіску, якая зараз захоўваецца ў музеі Каралеўскага каледжа хірургаў Эдынбурга ў Зале хірургаў: “Гэта напісана крывёй У. М. Берк, які быў павешаны ў Эдынбургу 28 студзеня. 1829 за забойства місіс Кэмпбэл або Догерці. Кроў была ўзятая ў яго з галавы 1 лютага 1829 года."
  
  Да гэтай запісцы і шкілету Берка ў музеі далучаецца потертая цёмна-карычневая кніга, як мяркуецца, якая адносіцца да антроподермии. На кнізе стаіць штамп КІШЭННЫ НАТАТНІК БЕРКА ў СКУРЫ. Унутры ў яго ўсё яшчэ ляжыць аловак. Той факт, што мне яшчэ не ўдалося асабіста азнаёміцца з гэтай самай вядомай з усіх меркаваных кніг аб чалавечай скуры, з'ядае мяне знутры. Калі я матаўся па Вялікабрытаніі ў пошуках кніг па скуры, музеі Залы хірургаў былі зачыненыя на рэканструкцыю коштам 4 мільёны фунтаў стэрлінгаў. Хоць мне было прыемна бачыць такую адданасць гісторыі хірургіі, я прызнаю, што я тупнуў нагой, як дзіця, калі даведаўся, што мая даследчая паездка ў Еўропу была запланавана ўсяго на некалькі месяцаў раней, чым іх паўторнае адкрыццё.
  
  У Эдынбургу Берка і Хэйра гэта быў рынак гандляроў трупамі. На шчасце для прафесара Манро, ён быў трэцім у шэрагу Аляксандраў Манро, якія былі прафесарамі анатоміі ў Эдынбургскім універсітэце, і гэтая пасада дазваляла ім першымі разбірацца з любымі целамі, вынятымі з пятлі ката. Манро, імя якога, як звычайна лічылася, звязана з яго прозвішчам, так і не абнавіў сваю вучэбную праграму і спаганяў высокую плату за тыя нешматлікія заняткі па анатоміі, якія ён знайшоў час прапанаваць у універсітэце, хоць для атрымання сертыфіката хірурга студэнтам патрабаваўся практычны вопыт анатаміравання. Паколькі Эдынбург стаў цэнтрам медыцынскай адукацыі, легальнае забеспячэнне не магло і блізка задаволіць патрэбнасць у трупах. Маладое пакаленне, якія прайшлі ваенную падрыхтоўку хірургаў, якія прапануюць прыватныя курсы, выявіла, што іх паслугі карыстаюцца вялікім попытам, як і выкрадальнікі тэл, якія нелегальна забяспечвалі хірургаў матэрыяламі для іх курсаў.
  
  Нават самыя вядомыя хірургі часоў Берка і Хэйра марали рукі ў гэтым бізнэсе. Легендарны хірург Роберт Листон ў студэнцкія гады быў заўзятым выкрадальнікам тэл. Ён прачытаў газетную артыкул пра затанулага маракі і хутка накіраваў сваю лодку ў маленькі гарадок у сельскай мясцовасці Шатландыі, дзе адбылася трагедыя. Калі сцямнела, у суправаджэнні некалькіх сакурснікаў-медыкаў ён дабраўся да могілак, дзе ўбачыў нявесту марака, рыдающую і роняющую кветкі на магілу свайго каханага. Пасля таго, як яна сышла, банда прыступіла да працы. Адзін з далакопаў Листона нават ўклаў адзін з кветак журботнае жанчыны сабе ў лацкан пінжака, калі яны эксгумавалі яе марака і схаваліся з яго трупам. Калі яны адчалілі ад берага, яны ўбачылі, як жанчына ў роспачы бяжыць назад да потревоженному месца пахавання, крычучы і размахваючы рукамі пры выглядзе якая адкрылася ёй сцэны. Але да таго часу студэнты былі ўжо ў бяспецы на сваім шляху.
  
  Для анатамаў і студэнтаў-медыкаў, якія маглі дазволіць сабе плаціць, прафесійныя рабаўнікі магіл, таксама вядомыя як воскресители, былі пераважным крыніцай трупаў. Таму, калі Берк і Хэйр выявілі, што ў іх ёсць труп, яны таксама натыкнуліся на даўно існуючы рынак збыту. Адзін з іх жыхароў, мужчына па імя Дональд, памёр натуральнай смерцю, калі спыняўся ў гатэлі "Таннерз-Клоўз". Кашалёк Хэйра хварэў ад неаплачаных рахункаў Дональда і труны, які ён быў вымушаны купіць, каб пахаваць яго.; затым яго асяніла ідэя, што ён мог бы прадаць Дональда анатомам, каб кампенсаваць розніцу. Хэйр і яго саўдзельнік зноў напоўнілі труну Дональда карой дубильщика, склалі драўляныя абломкі і адвезлі цела на плошчу Хірургаў.
  
  Берк і Хэйр першапачаткова спрабавалі прадаць свой першы труп таго ж прафесару Манро, які ў канчатковым выніку прэпараваць Бэрка, але, не здолеўшы высветліць, дзе ён жыў, замест гэтага прадалі яго суперніку доктара Робэрта Ноксу. Доктар Нокс прапанаваў ім сем фунтаў дзесяць шылінгаў за Дональда - астранамічную суму для рабочых. За больш маладыя і свежыя трупы плацілі яшчэ больш — да дзесяці фунтаў, або двухсот шылінгаў, — што раўнялася стодневной аплаце цяжкага фізічнага працы' да якога прывык Берк. Тое, што пачалося як прыступ нешанцавання, абярнулася нечаканай удачай для дуэта, і неўзабаве яны зноў апынуліся на плошчы Хірургаў.
  
  Прыйшоў Джозэф Мельнік, які быў хворы і блізкі да смерці, таму Берк і Хэйр вырашылі задушыць яго падушкай, каб яго хвароба не адпудзіла іншых жыхароў. Працягваючы серыю забойстваў, якую прэса пазней ахрысціла Забойствамі ў Вэст-Партэ, яны ўдасканальвалі сваю тэхніку. Хэйр прыкрыў рот і нос Эбігейл Сімпсан рукой, у той час як Берк наваліўся ўсім целам на яе цела. Менавіта гэты просты, ціхі метад, пры якім заставалася мала слядоў і не было прылады забойства, стаў вядомы як закапванне. Берк і Хэйр нават не выкапалі магілу. Пара прабіралася па вузкіх дарожках свайго раёна, уздоўж якіх цягнуліся напаўразбураныя шматкватэрныя дамы, складаючы начную здабычу ў вялікі скрыню для гарбаты. Мінуўшы каналізацыю і запусценне, яны ў рэшце рэшт дабраліся да больш паветраных і рэспектабельных наваколля плошчы Хірургаў - і парога дома доктара Нокс.
  
  Нокс быў членам Каралеўскага каледжа хірургаў Эдынбурга, які праводзіў прыбытковыя і карыстаюцца добрай рэпутацыяй курсы анатоміі і хірургіі на плошчы хірургаў нумар 10, абслугоўваючы больш за чатырыста студэнтаў кожную зіму. Выкліканая воспай слепата пашкодзіла яго левае вока, але не паўплывала на яго анатамічныя даследаванні або здольнасці да препарированию. Яго тэатральны стыль выкладання адпавядаў яго стылю адзення, які заўсёды быў на піку моды, з фальбонамі, карункамі і кальца з дыяментамі. Падобна амерыканцу Джозэфу Лейдэн, Нокс адчуваў сябе як дома з мёртвымі пацыентамі, а не з жывымі, і яму падабалася збіраць і артыкуляваць патологоанатомические ўзоры. Як пісала Ліза Рознер у сваёй кнізе "Анатамічныя забойства", "Калі "аб'ект" знаходзіўся ў пакоі, будзь то чалавек ці жывёла, млекакормячае, рыба або хатняя птушка, ён ні на што іншае не звяртаў увагі, і яго шматлікія прадпрыемствы стваралі небяспечную няўмольную патрэба ў свежых трупах".
  
  "Сучаснікам здавалася неверагодным, што паважаны медык мог патураць забойства, - пісаў Рознер, - але гэтак жа неверагодным здавалася і тое, што ён не падазраваў аб сапраўдным характары сваіх пакупак". З пункту гледжання міласэрнасці, мэтанакіраваная засяроджанасць Нокс на набыцці свежых трупаў перашкодзіла яму ўбачыць відавочныя прыкметы несумленнай гульні на целах, якія прынеслі яму Берк і Хэйр; напрыклад, іх, відавочна, ніколі не раскладвалі для пахавання і не хавалі. Той факт, што анатомированные ахвяры пасля былі знішчаны, азначаў, што не было ніякіх доказаў, якія можна было б выкарыстоўваць у судзе супраць Берка і Хэйра. У канчатковым рахунку Берк паўстаў перад судом толькі ў дачыненні да іх апошняй ахвяры, Мэры Догерці, а Хэйр змог наогул дамагчыся імунітэту ад судовага пераследу ў абмен на дачу паказанняў супраць Берка.
  
  Нокс, такім чынам, не толькі дастаў выгаду з злачынстваў, але і знішчыў доказы іх здзяйснення, і ўсё ж яму так і не былі прад'яўленыя абвінавачванні. Нокс нават не папрасілі даць паказанні на судзе. Яго прывілей элітнага лекара дазваляла яму захоўваць маўчанне і працягваць займацца анатоміяй як вольнаму чалавеку, але ён не пазбег гневу грамадскасці. Не маючы магчымасці звярнуцца ў суд супраць доктара, жыхары Эдынбурга стварылі пудзіла доктара Нокс, выставіўшы яго напаказ па вуліцах, перш чым павесіць на дрэве насупраць яго дома. Калі гэта не задаволіла натоўп, яны ссеклі пудзіла, паспрабавалі падпаліць яго і, нарэшце, разарвалі на шматкі.
  
  Калегам Нокс не спадабалася негатыўнае грамадскае ўвагу, якое прыцягнула да іх яго сувязь з Берк і Хэйром. Многія суседзі Нокс па плошчы Хірургаў лічылі, што ён замешаны ў злачынствах. Сэр Вальтэр Скот запярэчыў супраць чытання Ноксом дакладу ў Каралеўскім грамадстве Эдынбурга; мерапрыемства было адменена. Дэвід Патерсон, былы швейцар Knox, які звычайна браў цела, дастаўленыя на плошчу 10 хірургаў, апублікаваў ананімную брашуру, напісаную "Рэхам плошчы хірургаў", у якой сцвярджалася, што Берка і Хэйра заахвочвалі працягваць прыносіць цела Нокс на продаж, і што Нокс ігнараваў бачныя прыкметы гвалту на некаторых з гэтых тэл.
  
  Аднак якую ўзначальвае лекарамі камісія па расследаванні датычнасці доктара Нокс да забойстваў у Вэст-Партэ ў канчатковым выніку ўстанавіла, што Нокс быў бястурботны, але не злачынны у сваёй халатнасці, і што ён сапраўды верыў, што беднякі звычайна гатовыя прадаваць сваіх памерлых блізкіх анатомам. Вучні Нокс нават падарылі яму залатую вазу, выказваючы сваю радасць з нагоды яго апраўдання і спачуванне тых цяжкасцяў, якія яму давялося перажыць.
  
  Нягледзячы на непажаданае ўвагу, якое яны прыцягнулі да самым змрочным аспектах вывучэння анатоміі, забойства Берка і Хэйра дапамаглі змяніць закон у карысць анатамаў. Калі ў 1828 годзе дуэт прыступіў да сваіх забойстваў, Спецыяльны камітэт па анатоміі рыхтаваў справаздачу для Палаты абшчын. Апошняе буйное змяненне ў брытанскіх законах аб анатоміі было прынята ў 1752 годзе, калі парламенцкі акт даў суддзям магчымасць постановлять, што цела забойцы павінна быць препарировано анатомами ў якасці дадатковага пакарання, замест таго, каб быць зачыненым на шыбеніцы, падобнай той, што звісае з столі ў музеі Мойз-Хол. Препарируя забойцаў, лекары станавіліся прыладамі дзяржаўнага пакарання, а прэпараванне - публічным паказам прыніжэньня. Закон быў прама апісаны як мера, "лепш прадухіляе жудаснае злачынства забойства", паколькі выкрыццё разглядалася як доля горай шыбеніцы, і з дадатковым перавагай для анатамаў, заключающимся ў значным павелічэнні колькасці патэнцыйных аб'ектаў вывучэння з шасці трупаў у год, раней выдзеленых законам. У 1826 годзе дванаццаць лонданскіх анатамічных школ паведамілі, што яны разам прэпаравалі 592 цела для навучання сваіх 701 студэнта.
  
  Спецыяльны камітэт па анатоміі складаўся з паслядоўнікаў філосафа-утилитариста Джэрэмі Бентама, чалавека, які так горача верыў у карыснасць мёртвага чалавечага цела, што настаяў на тым, каб пасля яго ўласнай смерці анатомы прэпаравалі яго і затым захавалі. Па гэты дзень (калі ён не ў турнэ) яго які сядзіць труп вітае студэнтаў Лонданскага універсітэцкага каледжа. Адзін французскі бентамитянин горача выступаў за выкарыстанне ўсіх частак свайго цела, уключаючы загарэлую скуру, для пакрыцця крэсла старшыні Спецыяльнага камітэта Генры Уорбертона. Стэнаграмы пасяджэнняў Спецыяльнага камітэта паказваюць, што бентамиты імкнуліся замяніць абмежаваны набор трупаў забойцаў больш шырокім : целамі беднякоў у цэлым.
  
  Вынікам стаў "законапраект 1829 года аб прадухіленні незаконнага пахавання чалавечых целаў і аб рэгуляванні анатамічных школ". У ім гаварылася, што целы тых, хто памёр у богадельнях (таксама вядомых як работные дома) або якія засталіся незапатрабаванымі падыходнымі сваякамі, будуць перададзеныя анатомам. У сваім лісце ў падтрымку законапраекта Каралеўскі каледж лекараў Эдынбурга прапанаваў у якасці магчымых крыніц трупаў "цела людзей, знойдзеных мёртвымі на дарогах і вуліцах, у рэках і каналах або на марскім беразе, у богадельнях і ў іншых месцах ... а таксама цела замежнікаў, незнаёмцаў і іншых асоб, якія паміраюць у гасцініцах, пансіёнах і грамадскіх установах, у адсутнасць сяброў і без бачных сродкаў для пакрыцця выдаткаў на пахаванне". Фразы, якія адносяцца да беднякам, "пазбаўленым сяброў", часта ўсплываюць у сучасных дыскусіях вакол Закона аб анатоміі. Уявіце, наколькі адзінокімі адчулі сябе беднякі Брытаніі, калі іх заканадаўцы паспрабавалі пазбавіцца ад пасярэдніка-воскресителя і даставіць іх непогребенные трупы прама на пліце. Ці быў гэты вынік нават горш, чым даўні страх перад анатомами, раскапывающими магілы пад покрывам ночы?
  
  Некалькі лекараў заявілі аб несправядлівасці прапанаванага акту. Хірург-анатам Дж. Дж. Гатри напісаў міністру ўнутраных спраў у 1829 годзе, што было б "жахлівым актам несправядлівасці ў адносінах да бедным гэтай краіны", калі б іх цела замянілі целамі забойцаў у яго анатамічным кабінеце. Ён прызнаўся, што лічыць ідэю прэпаравання адштурхвалай, але працягнуў: "Калі медык прытрымліваецца думкі, што прырода - гэта не выклікае пярэчанняў працэс, якому людзі павінны падвяргаць мёртвыя целы сваіх сяброў дзеля навукі і выгоды жывых, я, у сваю чаргу, сцвярджаю, што яны абавязаны падаваць прыклад". У аналагічным ключы радыкальны прамоўца Генры Хант выказаў здагадку, што калі тыя, хто жыве за кошт ўрада, павінны адмовіцца ад сваіх трупаў у абмен, то члены каралеўскай сям'і таксама павінны быць падпарадкаваныя такога закону:
  
  Па-першае, я б рэкамендаваў выявіць целы ўсіх нашых каралёў, замест таго каб марнаваць або сямсот васямсот тысяч фунтаў дзяржаўных сродкаў на іх пахаванне. Далей я б прааналізаваў ўсіх нашых спадчынных заканадаўцаў. Пасля гэтага біскупаў з цэлым процьмай тых святароў і вікарыяў, якія кормяць сябе, а не сваю паству ... Калі б на гэты конт быў прыняты закон, я б ахвотна пагадзіўся, каб маё цела было аддадзена "для прасоўвання навукі".
  
  Тое, што эліта палічыла не толькі агідным, але і абсурдным аргумент аб тым, што яны павінны ахвяраваць свае ўласныя ўласнага цела для выкрыцця, паказвае дыстанцыю, якую яны культывавалі паміж сабой і беднымі.
  
  У канчатковым рахунку, некаторыя запярэчылі супраць схаванай спробы прыняць законапраект; адзін ліст у медыцынскім часопісе The Lancet назваў яго "Паўночным законапраектам" за тое, што аўтар расцаніў як спробу правесці яго праз парламент без належнага абмеркавання. Рэлігійныя лідэры, якія дзейнічаюць ад імя бедных, выклікалі дастатковую агіду ў Палаце лордаў, каб пакончыць з гэтым.
  
  Ані не збянтэжыўшыся, анатамічныя школы працягвалі плаціць за скрадзеныя трупы, як звычайна. Калі былі арыштаваныя воскрешенцы (ніколі не самі лекары), медыцынскія грамадства адкрыта адчыталі паліцыю за ўмяшанне ў іх пастаўку трупаў. У сваёй справаздачы Адмысловага камітэту аб патрабаваннях і рэаліях хірургічнага адукацыі Каралеўскі каледж хірургаў напісаў: "Гэтыя ўмяшання звычайна прыводзяць толькі да перашкоды прагрэсу медыцынскага адукацыі і залішняга абвастрэння народных пачуццяў і забабонаў, не памяншаючы зла або злачынстваў, якія яны закліканы прадухіліць ці пакараць". Калі пачала фармавацца сучасная паліцэйская сістэма, анатомы, якія думалі, што іх пакліканне ставіць іх вышэй за закон, абурыліся, што самі знаходзяцца пад наглядам паліцыі. Аднак часцей за ўсё іх выкрыцця не спыняліся.
  
  Нягледзячы на сваю датычнасьць да забойстваў Берка і Хэйра, доктар Нокс працягваў ажыўлена чытаць лекцыі па анатоміі. Эдинбургские воскресенцы забяспечвалі яго трупамі з такіх далёкіх месцаў, як Глазга, Манчэстэр і Ірландыя. Ён нават плаціў жонкам сваіх самых адданых воскресенцев, каб тыя працягвалі пастаўляць іх, калі іх мужы сядзелі ў турме. Затым, у лістападзе 1831 года, у Лондане быў зарэгістраваны яшчэ адзін выпадак беркинга, што выклікала новы цікавасць да рэфармавання метадаў атрымання трупаў анатамічнымі школамі. Генры Уорбертон ўбачыў у гэтым новую магчымасць паспрабаваць прыняць свой закон.
  
  На гэты раз Уорбертон зрабіў тон законапраекта больш прымальным для шырокай публікі, скараціўшы назва да "Законапраекта аб рэгуляванні анатамічных школ" і прыбраўшы згадка аб незаконным выкрыцці чалавечых тэл. Ён замяніў такія словы, як "выкрыццё", на "анатамічнае даследаванне" і прыбраў спецыфічную фармулёўку, якая паказвала на работные дома і бальніцы як крыніцы тэл, хоць наступствы па-ранейшаму былі ясныя. Адно з асноўных прапанаваных зменаў заключалася ў тым, што цела больш не будуць ананімнымі; новыя правілы патрабавалі, каб анатомы паведамлялі свайму акруговаму інспектару, калі і ад каго яны атрымалі цела, а таксама імя памерлага, яго пол, узрост і апошняе месца жыхарства, калі яно вядома. Калі лекар не выконваў новы Закон аб анатоміі, яму пагражаў штраф (не больш за пяцьдзесят фунтаў стэрлінгаў) або турэмнае зняволенне тэрмінам да трох месяцаў. Першая версія законапраекта прадугледжвала пакаранне за рабаванне магіл; у другой гэтага не было, даючы зразумець лекараў, што, калі закон не дазволіць атрымаць дастатковую колькасць трупаў для іх патрэб, яны могуць смела вяртацца да сваіх старых метадаў. "Законапраект аб рэгуляванні анатамічных школ" быў прыняты парламентам і стаў законам ў 1832 годзе.
  
  Рабіў гэты закон стварэнне антроподермных кніг незаконным? Наўрад ці. Мяркуючы, што кніга Каралеўскага каледжа хірургаў сапраўды ўяўляе Уільяма Берка ў плоці, абставіны, звязаныя з законнасцю вокладкі кнігі, у тэксце закона не разглядаюцца. Фактычна, закон тычыцца толькі цэлых мёртвых целаў і наогул не згадвае часткі тэл. У ім не разглядаецца законнасць вырабу чаго-небудзь з частак цела, аголеных падчас выкрыцця, будзь то сэрца, падрыхтаванае ў выглядзе вільготнага ўзору для анатамічнага даследавання, або кавалачак скуры, зняты для вокладкі кнігі.
  
  Суадносіны частак цела і цэлага можа здацца нязначнай праблемай, але ў вачах закона гэта мае вялікае значэнне. Яшчэ больш озадачивающим было тое, што юрыдычна труп быў пазбаўлены правоў, дадзеных жывому чалавеку, але таксама не лічыўся ўласнасцю. Крадзеж хатняй жывёлы магла карацца павешанне або дэпартацыяй у аддаленую выпраўленчую калонію, але крадзеж чалавечага трупа не была злачынствам, таму што гэта не было прыналежнасцю. Такім чынам, хоць многія меркаваныя кнігі аб чалавечай скуры ставяцца да эпохі, калі анатамаваць трупы забойцаў, Закон аб анатоміі 1832 года не зрабіў нічога, што прама забараняла б практыку стварэння кніг пра антроподермии з трупаў.
  
  Закон аб анатоміі ў цэлым разглядалася гісторыкамі медыцыны як пазітыўны крок да падтрымцы навуковага медыцынскага адукацыі і памяншэння жахаў выкрадання тэл. Калі бібліятэкар і даследчык Рут Рычардсан паглыбілася ў гісторыю Закона аб анатоміі, яна выявіла больш непрыемную праўду, якую яна падрабязна апісвае ў сваёй цудоўнай кнізе Смерць, ускрыццё і бяздольныя. Як патлумачыў Рычардсан, “перада мной стаяла ... цяжкая задача вылучыць астатнюю частку гісторыі з таго глыбокай пашаны героям, якое ўяўляе вялікая частка гісторыі медыцыны." Яна працягнула: "Медыцынскае евангелле, згодна з агиографам, прывяло мяне ў жах — адна доўгая чарада Вялікіх Людзей — пастаянна узыходзячая лінія эвалюцыі аж да пышнага і самаздаволенага асвечанага сучаснасці, у якім амаль няма згадкі аб пацыентах і іх вопыце".
  
  Рычардсан выявіў, што, хоць асноўнай мэтай законапраекта было павелічэнне колькасці трупаў для выкрыцця, ён таксама распачаў ўяўны супярэчлівым крок, зрабіўшы незаконным выкрыццё трупаў забойцаў. Яна расцаніла гэты крок як наўмысную спробу дыстанцыяваць прафесію лекара ад шыбеніцы, паменшыць стигматизацию, звязаную з выкрыццем, і пазбавіць анатамаў іх статусу бугименов з павучальных школьных вершыкаў. "Наўрад ці для жабрака было вялікім суцяшэннем," пісаў Рычардсан, - ведаць, што яго ці яе прэпаруюць на каменнай пліце замест гэтага пра забойцу, а не побач з адным з іх."
  
  Гэты акт прывёў да большай класавым расколу: лекары і іх багатыя пацыенты апынуліся наверсе, а бяспраўныя беднякі - унізе, побач з воскресенцами, якіх абылгалі як "самыя нізкія адкіды дэградацыі" тыя самыя лекары, якія набівалі іх кішэні.
  
  Аўтары законапраекта таксама спадзяваліся здушыць анатамічныя бунты, якія час ад часу ўспыхвалі на працягу папярэдняга стагоддзя. Але яшчэ адзін адбыўся ўсяго праз некалькі тыдняў пасля прыняцця Закона аб анатоміі.
  
  У 1831 годзе халера распаўсюджвалася па Англіі падобна ляснога пажару, і тыя, хто памёр у бальніцах, прызначаных для хворых халерай, былі галоўнымі кандыдатамі на пахаванне, аб чым добра ведалі іх сям'і. Але ўрадавыя рэкамендацыі для хворых халерай заключаліся ў тым, каб яны альбо былі ізаляваныя ў сваіх уласных пакоях дома з як мага меншай колькасцю наведвальнікаў (што часта немагчыма ў сціснутых умовах жыцця гарадской беднаты), альбо паспрабаваць шчасця ў холерной бальніцы, падобнай той, што знаходзіцца на Суон-стрыт у Манчэстэры.
  
  У верасні 1832 года распаўсюдзіліся чуткі, што трохгадовы хлопчык, які памёр у шпіталі, быў пакалечаны і, магчыма, нават абарваны. Сапраўды, калі яго дзед і якая расце натоўп адкрылі труну хлопчыка, яны выявілі, што ён быў абезгалоўлены, а яго галава заменена цэглай. Натоўп пранесла адкрыты труну па вуліцах і па шляху спаліла мэбля. Дзве тысячы чалавек ўварваліся ў вароты бальніцы, а жанчыны блукалі па палатах, спрабуючы выратаваць якія знаходзяцца ўнутры сяброў ад падобнай долі. Дванаццаць чалавек былі арыштаваныя за ўдзел у масавых беспарадках, і дэпартамент аховы здароўя запатрабаваў арышту аптэкара — сапраўднага вінаватага абезгалоўліванне хлопчыка, па словах лекара, які заляцаўся за хлопчыкам у бальніцы, — але ён збег, і больш яго ніхто не бачыў. Галава дзіцяці была знойдзена сярод кінутых рэчаў аптэкара, і яе прышылі назад да яго целе перад тым, як хлопчыка пахавалі.
  
  Інцыдэнты, падобныя да гэтага бунту, і агульная рэакцыя на Закон аб анатоміі ўмацавалі медыкаў у думкі, што рэаліі іх прафесіі занадта суровыя на смак простых людзей, і што, такім чынам, сакрэтнасць лепш за ўсё выконваць. Калі некаторыя сцвярджалі , што доктар Адмова Нокс публічна казаць аб забойствах Берка і Хэйра быў практычна прызнаннем віны, Нокс адказаў, што некаторыя выбітныя дзеячы ў яго вобласці пераканалі яго, “што раскрыццё інфармацыі аб самых нявінных працэдурах, нават у самой добра арганізаванай анатамічнай пакоі, заўсёды павінна шакаваць грамадскасць і наносіць шкоду навуцы." Лекары лічылі, што было б лепш для ўсіх, калі б яны трымалі нязручныя дэталі сваіх адукацыйных патрэбаў пры сабе; калі ўзнікалі парушэнні або этычныя праблемы, яны вырашалі б іх у прыватным парадку. Як пісаў у Рычардсан Смерць, Расчляненне і Бяздольныя, "Маюцца прыкметы таго, што на працягу дзевятнаццатага стагоддзя хірургічная і адміністрацыйная эліта Брытаніі была гатовая заплюшчваць вочы на (часам грубыя) парушэнні прыстойнасцяў і палажэнняў Закона да таго часу, пакуль грамадскасць трымалася ў няведанні і падаваліся анатамічныя сталы ".
  
  Дваццатае стагоддзе адзначыўся павольным ростам ахвяраванняў тэл ад людзей, якія — падобна Джэрэмі Бентаму — свядома зрабілі гэты выбар. Да 1960-м гадам ад 70 да 100 працэнтаў усіх органаў, якія выкарыстоўваюцца для анатамічных даследаванняў у медыцынскіх школах, былі ахвяраваныя па ўзаемнай згодзе. Тым не менш, я быў узрушаны, калі ўпершыню даведаўся аб тым, што ў апошні час стала звычайнай практыкай выкарыстоўваць ахвяраваныя трупы, а не скрадзеныя. Ідэя медыцынскага згоды настолькі важная для нас сёння, што цяжка ўявіць час, калі яна яшчэ не існавала. Але сапраўды, усе меркаваныя прыклады антроподермической библиопедии ставяцца да часу, папярэднім сярэдзіне дваццатага стагоддзя, эпохі, калі канцэпцыя медыцынскага згоды была замацаваная ў законе (хоць і ўжывалася нераўнамерна). Я быў зачараваны, выявіўшы, што прыкладна ў той жа час, калі Берк і Хэйр тэрарызавалі блізкіх Танера, адзін амерыканскі зняволены ахвяраваў самае незвычайнае цела і ўзяў лёс сваёй скуры ў свае рукі.
  
  
  [9]
  
  TЁН HРАЗБОЙНІК'S GКАЛІ
  
  
  
  Джордж Уолтон прытаіўся ў засадзе на абочыне дарогі. Ці цяпер ён быў Джонасом Пірса або Берліё Гроувом? Яму было цяжка ўсачыць за ходам падзей. Ён быў выпушчаны з турмы за ўсё за некалькі дзён да гэтага снежаньскага дня 1832 года, і ў яго былі толькі касцюм і дванаццаць даляраў на рахунку.
  
  Уолтон выдаткаваў гэтыя грошы на куплю двух пісталетаў з шестидюймовыми стваламі, трохі патронаў і паліто camblet з высокім каўняром, каб не замерзнуць, пакуль ён гадзінамі чакаў на магістралі Масачусеца. Па шляху ў Бостан ён абрабаваў некалькі чалавек, але не прыхапіў з сабой шмат грошай. Ён ускладаў вялікія надзеі на мужчыну, якога бачыў раней на рынку, кашалек якога быў набіты наяўнымі. Распытаўшы жыхароў горада, ён даведаўся, што гэты чалавек быў з "Чэлсі". Уолтон цяпер сноўдаўся без справы па дарозе ў Чэлсі, чакаючы, калі праедзе фургон гэтага чалавека, каб ён мог забраць у яго цяжкую сумачку.
  
  Ўолтана была не чужая крымінальная жыццё. Ён вырас у адчайнай беднасці ў Ланкастэра, штат Масачусэтс. Калі памерла яго маці, бацька пакінуў яго з бабуляй і дзядулем, якія таксама памерлі неўзабаве пасля гэтага, таму дзіця, каб пракарміцца, выконваў працу па хаце ў суседніх фермераў. Калі яму было чатырнаццаць, ён пераехаў у Чарльзтаун, штат Масачусэтс, каб знайсці працу. Аднойчы ён дапамог мужчыну данесці падазроны пакет і паклаў у кішэню дзесяць даляраў за сваю паслугу; яго адразу пацягнула да лёгкіх грошай, якія магло прынесці злачынства. Неўзабаве ён даведаўся, як пракласці сабе дарогу ў злачынным свеце: якія прадпрыемствы былі лепшымі аб'ектамі для рабаванняў, як выяўляць фальшывыя банкноты, якія былі шырока распаўсюджаныя ў той час, якія скрадзеныя тавары было лягчэй за ўсё перапрадаць. Упершыню яго пасадзілі на пятнаццаць гадоў за крадзеж тканіны з рыбацкай лодкі, і прысудзілі да шасці месяцаў зняволення ў мясцовай турме. “Думка аб тым, што я апынуся ў турме, вельмі хваравіта падзейнічала на мае пачуцці, - успамінаў ён. - Я шчыра веру, што калі б мяне выпісалі пасля першай тыдня заключэння, я заўсёды быў бы сумленным і ураўнаважаным. Аднак за кароткі час турэмныя сцэны і грамадства распусных людзей сталі звыклымі, і я ў значнай ступені страціў тыя далікатныя пачуцці, якія паўплывалі на мяне пры першым зняволенні. Сярод зняволеных было так шмат весялосці, што неўзабаве я стаў цалкам задаволены сваім становішчам".
  
  Кожны раз, калі Ўолтана саджалі за краты, ён звяртаўся да ўсіх мажлівым мерам, каб збегчы. На працягу многіх гадоў ён капаў тунэлі, прапякаў драўляныя рашоткі на вокнах, ўзбіраўся на сцены пад градам стрэлаў і перепиливал нажныя кайданы. "Я ніколі ў сваім жыцці не трапляў у турму, калі б у мяне не было інструментаў, схаваных у маёй вопратцы ці ў якім-небудзь іншым зусім бяспечным месцы, якіх было б дастаткова для забеспячэння ўцёкаў шляхам отпиливания дубцоў, рашотак або якім-небудзь іншым спосабам", - пісаў ён. Пасля кожнай спробы Ўолтана лавілі, каралі адзінкавым заключэннем і прымушалі спаць на халоднай падлозе камеры без коўдры, у той час як турэмныя ахоўнікі прыдумлялі новыя метады, каб прадухіліць будучыя ўцёкі. Але ён кожны раз перехитрял іх. Аднойчы, пасля таго як яго зноў злавілі за капаннем у падлозе, Ўолтана перавялі ў камеру на закінутым верхнім паверсе турмы, дзе ён быў прыкаваны ланцугом да кальца ў куце пакоя. Кожны дзень ахоўнікі правяралі, ці надзейна замацаваны яго кайданы. Але Уолтон адразу заўважыў, што металічнае кольца было занадта вялікім, і ён мог лёгка вызваліць нагу, што ён неадкладна рабіў кожны дзень пасля таго, як ахоўнікі праводзілі агляд. Ён скарыстаўся гэтымі кароткімі перыядамі свабоды, каб пазаймацца спортам у сваёй прасторнай камеры, а месяцовымі начамі атрымліваў вялікае задавальненне, седзячы ля акна сваіх асабістых апартаментаў і любуючыся цёмнай сельскай мясцовасцю.
  
  Дзіўна, але, улічваючы яго схільнасць да нейкіх уцёкаў, двадцатиоднолетний Уолтон змог скарыстацца зменай рэжыму ў турэмнай сістэме і дамагчыся памілавання ў 1830 годзе. Але яго нерашучыя спробы знайсці сумленную працу на ваенна-марской верфі або заняцца адным з рамёстваў, якім ён навучыўся ў турме, цярпелі няўдачу. Ён таксама сутыкнуўся з іншымі злачынцамі, спрабуючы стаць добрапрыстойным грамадзянінам у грамадстве. Аднойчы ён паспрабаваў прадухіліць крадзеж сумачкі швачкі, і за гэта атрымаў удар нажом у галаву ў цёмным завулку. Нож увайшоў на тры цалі ў галаву Ўолтана, і сведку прыйшлося выцягваць яго зубамі, так як у ходзе барацьбы ручка отломилась. Уолтон нейкім чынам выжыў. Не маючы грошай і магчымасцяў, ён сабраў старых таварышаў з турмы, каб тыя дапамаглі яму спланаваць крадзеж каштоўнасцяў або схему дастаўкі тытуню і паведамленняў назад у турму. "Я ні ў якім выпадку не выйшаў з турмы з пачуццямі маральнага аблічча", - патлумачыў Уолтон. "Я быў поўны рашучасці абраць любы курс, які найбольш лёгка і нязмушана набіў бы мае кішэні".
  
  Такім чынам, у той дзень 1832 года Уолтон быў адзін на абочыне дарогі, уважліва назіраючы за некалькімі проезжавшими міма фургонамі. Ён схаваў узятую напракат конь на бліжэйшай дарозе і накінуў на яе свой плашч у якасці камуфляжу. Больш чым праз дзве гадзіны фургон з чалавекам з Чэлсі, нарэшце, наблізіўся. Уолтон падбег, схапіў павады каня, якая стаяла ў фургоне, размахваў пісталетам і крычаў: "Вашы грошы ці ваша жыццё!"
  
  Звычайна яго ахвяры шарили ў сваіх кашальках і аддавалі Ўолтана усё, што ў іх было, але ў гэты дзень Джон Фенно, мужчына з Чэлсі, паднёс Ўолтана сюрпрыз. Фенно падскочыў да Ўолтана і схапіў яго за плечы. Уолтон падумаў, што той проста спрабуе ўцячы, таму адышоў у бок, каб даць яму ўцячы, толькі каб зразумець, што Фенно на самай справе напаў на яго. Уолтон паспрабаваў стрэліць з пісталета побач з вухам Фенно, каб адпудзіць яго, але пісталет стрэліў раней, чым ён спадзяваўся, і ён стрэліў Фенно ў грудзі. Уолтон кінуўся назад да свайго каня і паскакаў, азірнуўшыся, каб праверыць стан Фенно. Калі ён убачыў, што паранены мужчына падымаецца на ногі, Уолтон адчуў палёгку ад таго, што не забіў яго, а таксама быў вельмі ўражаны: "Калі ён напаў на мяне, я падумаў, што мне даводзіцца мець справу з іншым чалавекам, не падобным на любога, каго я раней сустракаў на шашы".
  
  Да 1837 годзе Уолтон зноў апынуўся за кратамі, на гэты раз у турме штата Масачусэтс. Тамтэйшы наглядчык Чарльз Лінкальн быў чалавекам руціны. Кожную раніцу ён пакідаў каюту свайго наглядчыка і патруляваў турэмны двор; пасля сняданку ён зноў выпраўляўся патруляваць. Быўшы набожным чалавекам, ён часта наведваў турэмную капліцу ў абедзенны час, каб памаліцца, затым працягваў патруляванне, уключаючы наведванне турэмных крам, дзе зняволеныя шылі абутак на продаж. У рэшце рэшт ён аддаляўся ў свой пакой, дзе скрупулёзна запісваў падзеі дня ў свой дзённік — хто з вязняў быў пакараны адзінкавым заключэннем, хто быў пераведзены ў іншыя ўстановы, а хто памёр. На працягу таго лета Уолтон атрымаў нязначнае згадка ў дзённіку начальніка турмы: "Некалькі разоў быў у Хоспісе, каб наведаць Ўолтана, які вельмі падаўлены і, відавочна, блізкі да канца". Гэтая кароткая запіска толькі прыадчыняе заслону над часам, якое яны, павінна быць, правялі разам.
  
  Уолтон не быў звычайным вязьням — не толькі з-за яго дзёрзкіх уцёкаў, але і таму, што, нягледзячы на яго скользкость, ён падабаўся як сваім таварышам па заключэнні, так і турэмнага персаналу. Цяжка ўявіць, каб сёння начальнік турмы штата знайшоў час пасядзець з адзіным паміраючым вязьнем і запісаць гісторыю яго жыцця пад дыктоўку, скапіраваўшы дастаткова рукапісных нататак для трыццаці двух друкаваных старонак. Але гэта менавіта тое, што зрабіў Лінкальн.
  
  Уолтон падхапіў грып, які лютаваў сярод зняволеных, і яго хвароба перарасла ў "чахотку", якая забрала яго жыццё 17 ліпеня 1837 года. Ён памёр за дзесяцігоддзі да таго, як лекары звязалі гэта знясільваючае рэспіраторнае захворванне з захворваннем, якім пакутавала Мэры Лінч, цяпер прызнаным захворваннем пад назвай сухоты. У цесных памяшканнях турмы інфекцыйныя захворванні, такія як грып і сухоты, распаўсюджваюцца нават больш востра, чым сярод грамадзянскага насельніцтва.
  
  Лінкальн, павінна быць, гадзінамі праседжваў у ложку Ўолтана, запісваючы яго апавяданні аб рабаванні мірных жыхароў і одурачивании ахоўнікаў. Час ад часу Лінкальн перапыняў тэкст апавядання Ўолтана, складаючы яго ў квадратныя дужкі, выпраўляючы ўспаміны Ўолтана. Напрыклад, Уолтон сказаў, што пасля спробы рабавання Джона Фенно ён на некалькі дзён залёг на дно і што ён “не ведаў, што яго падазраюць." Лінкальн ўмяшаўся, каб пераканаць чытача — калі не самога Ўолтана — у гэтым памылцы: адзін Фенно пачуў апісанне злачынца і “выказаў сваё меркаванне, што злыднем быў не хто іншы, як Джордж Уолтон, і заклікаў містэра Фенно прыняць усе неабходныя меры для забеспячэння яго арышту".; ведаючы, што ён быў адважным, адважным і неразумным хлопцам і вельмі небяспечным чалавекам для грамадства. Уолтон як раз апісваў паездку на выкрадзенай коні на сустрэчу з былым сябрам-вязням у 1835 годзе, калі наглядчык ўмяшаўся ў апошні раз. "На гэтым этапе апавядання," пісаў Лінкальн, - Ўолтана ахапіў моцны кашаль, і, адчуваючы, што ён не ў стане працягваць далей дыктаваць падзеі свайго жыцця, ён папрасіў, каб тыя, чыім аўтарытэту ён падпарадкоўваўся, скончылі яго". Лінкальн паслухмяна паспрабаваў апісаць падзеі, якія прывялі да канчатковага арышту Ўолтана і ўтрыманні яго пад вартай у турме штата Масачусэтс у лістападзе 1836 года, хоць і з значна меншым талентам, чым выкарыстаў сам Уолтон.
  
  Лінкальн прыклаў нямала намаганняў, каб засведчыць, што Уолтон на смяротным ложы таксама павярнуўся да хрысціянства, і гэтая тэма наогул не згадваецца ў астатняй частцы аповяду. Лінкальн пісаў, што розум Ўолтана ў раннім узросце быў атручаны "няверуючымі настроямі некаторых французскіх пісьменнікаў" і што "ён доўгі час прытрымліваўся змрочнага ўяўленні аб вечным знішчэнні душы пасля смерці; і толькі за некалькі дзён да яго скону больш яркія і правільныя погляды прамільгнулі ў яго угасающем позірку. Начальнік турмы сцвярджаў, што Уолтон сказаў яму, што нават з чыста эгаістычнай пункту гледжання паміраючаму чалавеку было б лепш быць хрысціянінам, чым няверуючым, што ён хацеў, каб іншыя вязьні, ведалі, што яго розум раздзірала пачуццё віны за сваю злачынную жыццё і што яго страх перад замагільным адплатай абудзіў у ім новообретенные рэлігійныя пачуцці. Мы не ведаем, праўдзівы аповяд Лінкольна аб змене поглядаў Ўолтана ці гэта проста спроба пераканаць чытачоў, што нават гэты нягоднік бачыў годнасці дабрадзейнага жыцця. Але менавіта іншыя жадання Ўолтана на смяротным ложы ў канчатковым рахунку зрабілі яго несмяротным.
  
  Нягледзячы на тое, што Уолтон рос бедным, асірацелых парабкам, ён навучыўся чытаць і стаў сапраўдным кніжным чарвяком. Калі ён не спрабаваў збегчы з турмы, ён чытаў любую кнігу, якая траплялася яму пад руку. Ён нават прачытаў шмат кніг "рэлігійнага і маральнага характару", хоць яны, падобна, не зрабілі на яго асаблівага ўражання. Цікава, ці не з чытання ці ён даведаўся аб практыцы — распаўсюджанай у асноўным у Вялікабрытаніі ў той час — перапляценні скуры пакараных злачынцаў у кнігі?
  
  Зняволеныя, якіх спасцігла такая доля ад рук сістэмы крымінальнага правасуддзя, не хацелі, каб пра іх пісалі ў кнігах, але Уолтон зрабіў гэта. Хоць у яго не было волі, Уолтон атрымаў уладу над тым, што адбывалася з яго целам пасля смерці, сапраўды гэтак жа, як ён атрымаў кантроль над сваім жыццём падчас шматлікіх уцёкаў з турмы. З майго пункту гледжання, ён ниспровергнул сімвал смяротнага пакарання, даўшы на гэта сваю згоду. Ён прымусіў сваіх турэмшчыкаў пераплятаць дзве кнігі ў яго скуру за іх кошт і па яго просьбе. Але я ніколі не даведаюся, ці бачыў ён гэта менавіта так, ці сапраўдная матывацыя, якая стаіць за яго незвычайным завяшчаннем.
  
  Неўзабаве пасля таго, як Уолтон зразумеў, што памірае, ён папрасіў аб сустрэчы з Джонам Фенно, чалавекам, чыя адвага зрабіла на яго такое ўражанне падчас іх бойкі ў дыліжансе пяць гадоў таму. Кажуць, што калі гэтыя двое сустрэліся, менавіта Фенно падштурхнуў Ўолтана расказаць начальніку турмы гісторыю свайго жыцця. Мы не ведаем, што яны абмяркоўвалі, але мне застаецца гадаць, ці паўплываў Фенно на канчатковы план Ўолтана па выдаленні які лечыць лекарам дастатковай колькасці скуры са спіны, каб зрабіць скураны пераплет для яго мемуараў.
  
  Які лечыць лекар адвёз скуру на мясцовую кожевенную фабрыку, дзе яе вырабіў так, каб яна нагадвала шэрую аленевую шкуру, перш чым адправіць переплетчику Піцеру Лоў, які, у сваю чаргу, переплел мемуары і ўпрыгожыў іх вокладку чорным скураным прастакутнікам з залатым цісненнем і надпісам "Hic liber Waltonis cute compactus est" ("Гэтая кніга Ўолтана пераплецена ў [яго] скуру"). Адна з копій кнігі "Апавяданне аб жыцці Джэймса Алена", ён жа Джордж Уолтон, ён жа Джонас Пірс, ён жа Джэймс Х. Ёрк, ён жа Берліё Гроув, разбойнік з вялікай дарогі быў падораны доктару за яго службу; іншы дастаўся Джону Фенно у знак павагі да Ўолтана. Копія доктара так і не ўсплыла. "Фенно" некаторы час захоўваўся ў доме яго сям'і, дзе, паводле сямейных паданняў, яго выкарыстоўвалі, каб отшлепать непаслухмяных дзяцей і запалохаць іх, каб яны паводзілі сябе добра.
  
  Прыкладна ў 1864 годзе дачка Фенно, місіс Х. М. Чапин, ахвяравала кнігу Бостонскому атенеуму, дзе яна знаходзіцца і па гэты дзень. Атенеум, адна з найстарэйшых незалежных бібліятэк у Злучаных Штатах, таксама з'яўляецца бібліятэкай па падпісцы, дзе даследчыкі могуць плаціць за рэгулярны доступ да ўсіх яе матэрыялах. Гэтыя матэрыялы ўражваюць: больш за сто тысяч тамоў рэдкіх кніг, такое ж колькасць прадметаў мастацтва, велізарны запас сапраўдных дакументаў часоў грамадзянскай вайны ў ЗША і вялікая частка арыгінальнай бібліятэкі Джорджа Вашынгтона ў Маунт-Верноне. На працягу многіх гадоў выбітныя члены Атенеума — ад Натаниэля Hawthorne і Ральфа Уолдо Эмерсана да Джона і Тэда Кэнэдзі — шпацыравалі па яго залах і знаёміліся з выдатнымі калекцыямі. Тым не менш, часта людзі прыходзяць сюды, каб убачыць адну кнігу: тую, што пераплецена ў чалавечую скуру. Гэта адрозненне, якім некаторыя супрацоўнікі сталі абурацца.
  
  Чытальная зала спецыяльных калекцый Бостанскага Атенеума не так ужо вялікі па параўнанні з пышнасцю астатніх пяці паверхаў будынка, але ў ім вельмі высокія столі і велічнае акно з выдатным выглядам. Уздоўж сцен выстраіліся гіганцкія кніжныя шафы з цёмнага дрэва і шкла, у якіх захоўваюцца антыкварныя кнігі, якія на самай справе выглядаюць ўжыванымі, у адрозненне ад некранутых пазалочаных вокладак кніг, прызначаных для таго, каб іх бачылі, а не чыталі.
  
  Мемуары Ўолтана чакалі мяне там, у чорнай аксамітнай калыскі, але да іх нельга было дакранацца. Звычайна даследчыкам дазваляецца трымаць рэдкія кнігі голымі рукамі, але захавальнікі Атенеума, незвычайна занепакоеныя частым зваротам з кнігамі, выканалі гэта правіла. Бібліятэка таксама оцифровала ўсё змесціва кнігі, каб забяспечыць большы доступ да твора і пры гэтым не дапусціць, каб да яго дакраналіся староннія наведвальнікі. Кніга была зробленая ў пераплёце "іл" — адпаведна страшнавата гучыць тэрмін для абазначэння замшу, або выварату скуры, — які дадае свае ўласныя праблемы захавання. Замша не так трывалая, як стандартная пераплетная скура, нават калі жывёла паходжання не з'яўляецца Homo sapiens.
  
  У 2008 годзе Стэнлі Кушынга, у той час куратар аддзела рэдкіх кніг у Атенеуме, з'явіўся ў шоў канала Travel Channel "Таямніцы музея" , каб расказаць аб кнізе. Тое, што ён лічыў аднаразовай, другараднай стратэгіяй для прасоўвання яго калекцый, у выніку гадамі транслявалася ў паўторных выпусках, а затым знайшло новую аўдыторыю на Netflix. "На самай справе ты не хочаш праславіцца які-то мудрагелістай рэччу, якой валодаеш", - сказаў мне Кашинг. “Я спадзяюся, што ў людзей ёсць больш шырокая сетка, каб расказаць аб тым, што іх інтрыгуе. Людзі прыходзяць сюды на дзень усіх Святых і хочуць, каб гэта ўбачыць. На самай справе мы не такія, калі ласка ..." Кушынга прыйшоў да высновы, што гісторыя Ўолтана мае больш агульнага з тым, хто такі Кушынга, чым ён думаў спачатку.
  
  "Ён быў вельмі прыгожым маладым чалавекам", - сказаў Стэнлі Кашинг, гледзячы на карціну алеем 1820-х гадоў, якая паказвае начальніка турмы Чарльза Лінкольна, якую ён набыў для калекцыі Атенеума. У Лінкальна было далікатнае, але вуглаватыя твар, мала чым адрознае ад асобы Кушынга, хоць Лінкальн так і не дажыў да ўзросту Кушынга. Лінкальн быў зарэзаны зняволеным па імя Абнер Роджерс, які пасля стаў першым зняволеным у Злучаных Штатах, прызнаным невінаватым па прычыне непрытомнасці. Па яго просьбе Роджерса адправілі ў Дзяржаўную бальніцу для псіхічнахворых ў Вустере, дзе праз некалькі тыдняў ён выкінуўся з акна.
  
  Праз некалькі гадоў пасля таго, як Кушынга набыў рэчы Лінкольна, уключаючы яго дзённік і кій—шпагу, зламаныя падчас яго забойства, але з тых часоў адрамантаваныя, для Атенеума, ён праводзіў ўласнае генеалагічнае даследаванне (звычайнае хобі бібліятэкараў) і выявіў, што ён і начальнік турмы Чарльз Лінкальн на самай справе далёкія сваякі.
  
  Гэта свайго роду адкрыцьцё, якое можа прыйсці ў выніку асабістага даследавання. Нават калі пачало здавацца, што паездка была марнай — мне сказалі, што я не магу нават адкрыць кнігу Ўолтана; Кушынга пачаў нашу размову з папярэджання, што яму няма чаго сказаць аб кнізе больш, чым ён напісаў у артыкуле, — асабістая гутарка з захавальнікамі гэтых калекцый можа разблытаць зусім нечаканую гісторыю. Вядома, вельмі важна азнаёміцца з дадатковымі лічбавымі матэрыяламі да і пасля наведвання, але ёсць чараўніцтва, якое адбываецца толькі тады, калі я апыняюся на месцы і гляджу, што адбываецца.
  
  Я зразумеў, што мой уласны вопыт як навуковы супрацоўнік з'яўляецца часткай вялікай зрух у свеце навуковых бібліятэк. Як забраніраваць гісторык Дэвід Пірсан паклаў яго ў Даследаванне паходжання ў гісторыі кнігі , установы, якія раней утрымоўвалі бібліятэкі, каб прадастаўляць сваім карыстальнікам доступ да тэкстаў. Паколькі майстар-копіі многіх тэкстаў сталі даступныя ў Інтэрнэце, важнасць захавання гэтых тэкстаў асобнымі бібліятэкамі была пастаўлена пад сумнеў, і ў выніку многія скарацілі свае калекцыі. (Такім чынам, нам, бібліятэкарам, пастаянна даводзіцца задаваць раздражняльны пытанне на вечарыне: "А вы не турбуецеся, што ў вас не будзе працы цяпер, калі ўсё даступна онлайн?") Аднак прыкладна ў той жа час адбыўся ўсплёск даследаванняў матэрыяльнай культуры і гісторыі кніг. Сто гадоў таму адзнакі, якія сведчаць аб былым уладальніку, звычайна выдаляліся са старых кніг; цяпер калекцыянеры лічаць, што яны павышаюць каштоўнасць пакупкі. Кнігі з пазнакамі вядомых людзей (званыя "асацыятыўнымі копіямі") больш не з'яўляюцца адзінымі жаданымі асобнікамі; кожны малюнак, экслібрыс і падкрэсліванне ў асобным экзэмпляры могуць даць каштоўную інфармацыю навукоўцам, якія шукаюць ключ да разумення таго, як чыталі нашы продкі і што яны шанавалі. У апошнія некалькі дзесяцігоддзяў даследчыкі ўсё часцей падарожнічаюць, каб азнаёміцца з асобнымі экземплярамі кніг, якія захоўваюцца ў установах, з іх унікальнай маркіроўкай і паходжаннем. Пірсан прадставіў сабе час ў не гэтак аддаленай будучыні, калі "студэнцкі падручнік дваццаць першага стагоддзя, спісаны фламастарамі і крамзолямі на палях, аднойчы можа быць ацэнены вышэй, чым чыстая копія, якую некаторыя аддаюць перавагу сёння". Вядома, для мяне няма кнігі з большай прывабнасцю для капіявання, чым кніга па антроподермии, асабліва тая, якую навучальную ўстанову згаджаецца прадставіць на тэставанне.
  
  Кушынга без усялякіх згрызот сумлення пратэставаў кнігу Ўолтана, каб пераканацца, што гэта сапраўды чалавечая скура. "Я не бачу прычын адмаўляцца," сказаў ён, - і калі гэта не атрымаецца, я не буду пярэчыць, таму што, магчыма, не так шмат людзей захочуць прыйсці і паглядзець на гэта з мудрагелістай пункту гледжання". Да няшчасця для Кушынга, наш тэст на масавую пептидную дактыласкапію паказаў, што кніга Ўолтана сапраўды з'яўляецца рэальным прыкладам антроподермической библиопедии. Парадаксальна, але, хоць легенда кнігі Ўолтана не ўзгадняецца ні з адной іншай гісторыяй паходжання антроподермов, яе незвычайнасць прымусіла мяне западозрыць, што яна рэальная. Кнігі б наогул не існавала — ні адзін друкар або выдавец не папрацаваў бы набраць і надрукаваць ўсяго два асобніка мемуараў невядомага рабаўніка з вялікай дарогі, — калі б не нейкія асаблівыя абставіны. Уолтон, здавалася, хацеў пераканацца, што яго экстраардынарная жыццё супала з экстраардынарнай замагільнага жыццём, і што і тое, і іншае застанецца ў памяці.
  
  Калі сёння ў Амерыцы зняволены пакараны або памірае натуральнай смерцю, дакладная лёс яго трупа вар'іруецца ад штата да штату. Як правіла, калі яго сям'я не прэтэндуе на яго цела, яго хаваюць за дзяржаўны кошт на турэмным могілках. Часта на гэтыя пахаванне ніхто не прыходзіць, за выключэннем таварышаў па заключэнні, якім даручаюць несці труну або капаць магілу чалавека, якога яны, магчыма, не ведалі. Фінансы часам вымушаюць сям'і перакладаць адказнасць за астанкі вязняў на дзяржаву. Як Франклін Г Уілсан, дацэнт кафедры крыміналогіі ў Універсітэце штата Індыяна, распавёў New York Times у артыкуле аб пахаваннях зняволеных у Тэхасе: “Я думаю, усе мяркуюць, што калі ты знаходзішся на турэмным могілках, то ты нейкім чынам горшы з горшых. Але, "працягнуў ён," гэта хутчэй адлюстраванне вашага сацыяльна-эканамічнага статусу. Гэта хутчэй той выпадак, калі, калі вы пахаваныя там, вы бедныя ".
  
  Па незвычайнай просьбе Ўолтана ён паклапаціўся аб тым, каб яго нідзе не пахавалі цалкам. Ён спачывае ў прыгожым італьянскім будынку Бостанскага Атенеума, і яго скура назаўжды захоўвае гісторыю яго жыцця. Чытаючы алічбаваныя мемуары Ўолтана, я не мог не быць ім зачараваны. Вопыт чытання толькі для таго, каб яго апавяданне так раптоўна скончылася і яго працягнуў назойлівы Чарльз Лінкальн, падкрэсліў важнасць страты яго голасу. Джордж Уолтон быў адзіным вядомым нам чалавекам, скура якога забяспечвае антроподермическую абарону, і які сам жадаў такога канца, і адзіным, пра каго мы чуем яго ўласнымі панадлівымі словамі — не ад тых, хто прыгаворваў яго да пакарання смерцю, як у кнізе Уільяма Кордера, і не з кароткіх апазнавальных запісак лекараў-бібліяфілаў (накшталт "Салдата Лейдэн" або "Жанчын Хафа і Боуланда"), а з жыцця Джорджа Ўолтана, расказанай Джорджам Уолтоном. Магчыма, калі б ён пражыў досыць доўга, каб прадыктаваць сваю гісторыю да канца, ён бы падзяліўся, чаму абраў менавіта гэты незвычайны канчатковы варыянт. Але, магчыма, ён пакінуў падказку ў сваім Апавяданні: "Першы закон прыроды" гэта самазахаванне, "пісаў ён, - і гэты прынцып апраўдаў бы мяне ў любых мерах, неабходных для захавання жыцця".
  
  
  [10]
  
  GГАСПАДАРЫ Ў LБІБЛІЯТЭКА
  
  
  
  10 траўня 1933 года нямецкія студэнты правага толку размахвалі паходнямі, праходзячы па грамадскім плошчах у суправаджэнні аркестраў, якія маршыруюць. Маршы былі арганізаваны не нацысцкай партыяй, а Deutsche Studentenschaft, арганізацыяй нямецкіх студэнцкіх груп, але ў студэнтаў і нацысцкай партыі была агульная мэта: падаўленне "негерманской" літаратуры. Нацысты гадамі дыктавалі ўмовы прымальнага мастацтва, нават арганізоўвалі такія трукі, як высадка штурмавікоў у чорных гальштуках, каб асвістаць Томаса Манна на цырымоніі 1930 года, прысвечанай атрымання ім Нобелеўскай прэміі.* Кульмінацыяй студэнцкага марша павінна было стаць спаленне кніг на берлінскай плошчы Опернплац.
  
  Міністр прапаганды Ёзэф Гебельс пагадзіўся выступіць з прамовай перад сарака тысячамі студэнтаў, тых, хто сабраўся на Опернплатц, трансляваць яе па радыё і здымаць для наступнага паказу ў кінатэатрах краіны. “Няма заняпаду і маральнаму раскладанню! Ды прыстойнасці і маралі ў сям'і і дзяржаве!" - зароў ён пры святле пахавальнага вогнішча. "Я аддаю агню працы Генрыха Манна, Эрнста Глязера, Эрыха Кестнера".
  
  Толькі ў той дзень гэтыя студэнты спалілі больш за дваццаць пяць тысяч кніг у сваёй "вогненнай клятве". Нешматлікія берлінскія бібліятэкі або іншыя культурныя ўстановы былі ў бяспецы. Раней на тым тыдні сотня з гэтых студэнтаў разграмілі Інстытут сэксуальных даследаванняў (Institut für Sexualwissenschaft, або ISS), які праводзіў даследаванні, якія прасоўваюць правы жанчын, геяў і трансгендэраў; неистовствуя на ISS на працягу некалькіх гадзін, яны разбуралі ўсё, што маглі, разбіваючы вокны, паліваючы фарбай дываны і крадя кнігі і архіўныя матэрыялы. Да 11:00 вечара. 10 траўня студэнты вырабілі скульптурную галаву Магнуса Хіршфельдам, лекара, які заснаваў МКС, і пранеслі яе парадам па вуліцах. Галава Хіршфельдам неўзабаве далучылася да кніг на пахавальным вогнішчы.
  
  Забарона і спаленне кніг нацысцкімі групамі захоўваецца як страшэнны вобраз і папярэджанне пра жахі, якія выбухнуць з-за гэтага рэжыму; як па-прароцку напісаў забаронены нацыстамі пісьменнік Генрых Гейне ў 1820 годзе: "Там, дзе спальваюць кнігі, у рэшце рэшт будуць паліць і людзей". Гэта таксама замацавала ўяўленне аб нацыстах як пра антиинтеллектуальных жывёлу, і ўсё гэта ў той час, калі ішло больш ціхае разрабаваньне культуры. Бунтуюць студэнты скралі некаторыя кнігі з Інстытута сэксуальных даследаванняў, але не ўсё: пазней штурмавікі канфіскавалі больш за дзесяць тысяч пакінутых кніг, як і незлічонае мноства кніг у іншых бібліятэках і ўстановах па ўсёй магчымай зоне баявых дзеянняў.
  
  Ханс Фриденталь, павінна быць, чуў аб тым, што здарылася з яго былым працоўным месцам. Атрымаўшы адукацыю лекара, Фриденталь кіраваў трыма кафедрамі эксперыментальнай біялогіі, сэксуальнай біялогіі і антрапалогіі на МКС з 1919 па 1923 год, перш чым сысці і заснаваць свой уласны Цэнтр антрапалогіі (Arbeitsstätte für Menschheitskunde) у Берлінскім універсітэце. Яго праца была сканцэнтравана на спадчыннага фізічных і паводніцкіх чорт.
  
  Разуменне таго, як гены працавалі ў эвалюцыйным працэсе і, у канчатковым рахунку, як мы маглі іх кантраляваць, было асноўным напрамкам навуковых даследаванняў у той час, і хоць гэта прывяло да важным навуковым дасягненням, гэта таксама стала асновай еўгенікі і расавай гігіены, якія падтрымліваў нацысцкі рэжым. Вывучэнне варыятыўнасці было часткай гэтага кірунку даследаванняў, і Фриденталь быў зачараваны элементамі, якія адрознівалі людзей адзін ад аднаго — напрыклад, мяккасцю валасоў на целе ў жанчын у параўнанні з мужчынамі або прычынамі, па якіх у розных рас розны адценне скуры. Яго асабліва цікавіла, наколькі адрозніваюцца па сваёй структуры і знешняга выгляду валасы і скура чалавека і нечалавечых жывёл.
  
  У 1926 годзе ён пісаў, што не існуе навуковых падстаў для разгляду габрэяў як іх уласнай расы, што відавочна супярэчыць філасофіі ўзыходзячай нацысцкай партыі. Праца калег Фриденталя была адвергнутая як "габрэйская навука", нават калі самі навукоўцы не былі габрэямі. Фриденталь сапраўды меў яўрэйскае паходжанне; яго сям'я перайшла з юдаізму сто гадоў таму падчас хвалі "габрэйскай эмансіпацыі", якая падсілкоўваецца жаданнем асімілявацца ў грамадстве і пазбегнуць сацыяльнай стыгматызацыі, выкліканай шырока распаўсюджаным антысемітызмам. Звароту яго сям'і было недастаткова, каб выратаваць яго.
  
  Калі студэнты разрабавалі МКС у 1933 годзе і нацысты афіцыйна прыйшлі да ўлады, Фриденталя выгналі з Берлінскага універсітэта. Годам раней ён прадаў лонданскаму аўкцыённым доме зусім асаблівую кнігу, том, створаны з такім намерам, што па-ранейшаму цяжка ўявіць сабе валоданне прадметам, настолькі персаналізаваным, толькі для таго, каб прадаць яго праз дваццаць гадоў пасля стварэння.
  
  Першая сусветная вайна моцна ўдарыла па фінансах сям'і Фриденталя, і, магчыма, яго рэдкая кніга зрабіла той жа шлях, што і незлічонае мноства іншых у эпоху, якая папярэднічала двух сусветных войнаў, - ад бібліятэкі некалі квітнеючай еўрапейскай сям'і да антыкварнага кнігагандляра або аўкцыённага дома. Большая частка гэтых кніг апынулася ў амерыканскіх дзяржаўных установах або ў прыватнай калекцыі барона-прамыслоўца-рабаўніка. Некаторыя з найбуйнейшых амерыканскіх бібліятэк (напрыклад, бібліятэка Хантынгтана, бібліятэка Фолджера Шэкспіра і бібліятэка Вайднера ў Гарвардзе) значна ўзбагаціліся за кошт гэтага прытоку.
  
  Магчыма, мы ніколі не даведаемся, чаму Ганс Фриденталь прадаў сваю кнігу ў 1932 годзе, але пасля гэтага справы ў яго ішлі ўсё горш і горш. Яго дарослым дзецям забаранілі працаваць у Германіі, і яны знайшлі спосабы эміграваць, нават калі гэта азначала месяцы інтэрнавання ў брытанскіх лагерах як "варожых замежнікаў". Яго сын Рычард сапраўды пражыў доўгае жыццё ў Лондане ў якасці паважанага біёграфа некаторых з самых шанаваных людзей Германіі, такіх як Марцін Лютар і Гётэ. Незразумела, спрабаваў Фриденталь дамагчыся бяспечнага праезду для сябе ці ён думаў, што зможа вытрымаць рэжым. Некаторыя мяркуюць, што семидесятидвухлетнему доктару пагражала дэпартацыя нацыстамі, калі ён пакончыў з сабой у 1942 годзе, але, як выказалася пісьменніца Рут Франклін, маючы на ўвазе іншыя яўрэйскія самагубства ў эпоху Халакоста і за яе межамі, "спекуляцыі аб матывах самагубства заўсёды маюць выгляд агіднай марнасці".
  
  Я пайшоў паглядзець кнігу Фриденталя у Цэнтры гісторыі медыцыны медыцынскай бібліятэкі Лейн Стэнфардскага універсітэта. Гартаючы яе старонкі, я зразумеў, што гэта, без сумневу, самая дзіўная кніга, якую я калі-небудзь бачыў. Афарбаваная ў чорны колер скураная вокладка ўпрыгожана сярэбраным экслібрысам repoussé, што азначае, што метал быў выкаваны з зваротнай боку для стварэння злёгку рэльефнага трохмернага малюнка. У верхняй частцы квадратнага экслібрыса напісана “ЛАДМИРАЛЬ", маючы на ўвазе галандскага мастака-анатама Яна л Адмираля, чые работы прадстаўлены ва ўсёй багатай ілюстрацыямі кнізе. Цэнтральнае малюнак ўяўляе сабой профіль асобы чарнаскурага мужчыны, часткова перакрыцце тварам шкілета, таго, хто глядзіць у тым жа кірунку. Пад ім надпіс "Ex Libris Hans Friedenthal", якая і па гэты дзень з'яўляецца агульнапрынятай фармулёўкай для экслібрысаў.
  
  Я бачыў шмат кніг мастакоў, упрыгожаных каштоўнымі камянямі вокладак і іншых незвычайных матэрыялаў, але я ніколі не бачыў вырабленых на заказ металічных вырабаў, падобных гэтаму, на вокладцы кнігі, або знака уласнасці, гэтак прыкметнага і ў такім незвычайным фармаце. Той, хто замовіў гэтую пласцінку, хацеў, каб усе, хто яе бачыў, ведалі, што гэтая кніга належыць Гансу Фриденталю.
  
  Унутраная вокладка мае металічную акантоўку, ўтрымлівальную хвалістую масу гэтага футра крата. На футры засталіся адклады ад распадаецца шаўковай паперы пурпурно-карычневага адцення. Змест кнігі ўяўляюць сабой пераплеценыя разам брашуры васемнаццатага стагоддзя, у асноўным працы анатама Бернхарда Зігфрыда Альбинуса. Адна з іх мае назву De sede et caussa coloris Aethiopum et caeterorum hominum (Аб Месцы і прычыне колеру скуры эфіёпаў і іншых народаў), што тлумачыць партрэт на вокладцы кнігі. У адной брашуры прадстаўлены культавыя, гуллівыя малюнкі Фрэдэрыка Рюйша са шкілетам плёну. Але праца Яна л Адмірала - галоўная падзея. Адмірал быў адным з першых, хто пачаў друкаваць кнігі каляровымі фарбамі, выкарыстоўваючы медныя пласціны для нанясення трох розных адбіткаў чырвонымі, сінімі і жоўтымі чарніламі. У выніку атрымліваюцца пышныя і непараўнальна аксаміцісты малюнкі, якія, магчыма, прымусілі мяне вымавіць услых: “Гэты освежеванный пеніс - гэта проста Прыгожыя."
  
  Гэтая дзіўная ўпакоўка амаль засланяе надпіс ручкай на шэрай паперы ў пачатку кнігі, якая абвяшчае: "Dieses Buch wurde von mir ў Меншенхаут-гебундене, Берлін, 1 чэрвеня 1910 года, Паўль Керсці", паказваючы, што нямецкі пераплётчык Паўль Керсці переплетал гэты том чалавечай скурай ў 1910 годзе, што з'яўляецца апошняй датай для практыкі, якую я бачыў на той час.* Паведамленне з пячаткай ўнутры вокладкі ператварае рэчы з дзіўных ў адкрыта жудасныя. Перакладаецца як "Думай, калі цябе палохаюць людзі ... аб сваёй уласнай чалавечай скуры".
  
  
  
  АБСАЛЮТНАЯ СВЕРХЪЕСТЕСТВЕННОСТЬ меркаваная кніга Фриденталя пра антроподермах — і той факт, што чым больш я спрабаваў даведацца аб гэтай кнізе і тых, хто яе напісаў, тым больш станавілася гісторыя, — зачаравала мяне так, як ні адна іншая кніга.
  
  Дру Борн, куратар гістарычнага аддзела Стэнфардскага цэнтра медыцынскай гісторыі, быў уражаны значна менш. З яго пункту гледжання, місія бібліятэкі заключалася ў падтрымцы даследаванняў у галіне гісторыі медыцыны, і вельмі нешматлікія даследчыкі ў гэтай галіне цікавіліся гісторыяй кнігі. Нават для тых, у каго такое спалучэнне інтарэсаў (кашаль, у мяне), Борн адчуваў, што бібліятэка прапануе значна больш гістарычна значныя прадметы, такія як вялікая калекцыя арабскіх медыцынскіх тэкстаў, пачынаючы з трынаццатага стагоддзя. "Гэта адна з многіх тысяч іншых рэдкіх кніг, якія ў нас ёсць, і ўсе яны валодаюць цікавымі характарыстыкамі з пункту гледжання іх вырабу", - сказаў Борн, цярпліва паказваючы мне кнігу Фриденталя. "і калі гэта пераплецена ў чалавечую скуру, то гэта не мае значэння з пункту гледжання таго, што робіць яе нашмат цікавей некаторых іншых прадметаў у нашай калекцыі".
  
  Але библиоманиакальное сэрца хоча таго, чаго яно хоча. Гэтая кніга стала маім белым кітом. Я правёў занадта шмат позніх начэй у нямецкіх базах дадзеных, выразаючы і устаўляючы ў Google Translate (і праклінаючы сваё няўменне чытаць па-нямецку), спадзеючыся разабрацца ў гісторыі Ганса Фриденталя і задаючыся пытаннем, няўжо там проста мала што можна было знайсці.
  
  У 1910 годзе Паўль Керсці паведаміў у нямецкім часопісе кнігагандлю, што за сваю кар'еру ён переплетал шэсць тамоў з чалавечай скуры і кашалек. "Я быў першым, каму было даручана пераплятаць кнігі ў чалавечую скуру," пісаў ён, - якую я атрымаў ад вядомага лекара і даследчыка ў вобласці скуры і валасоў чалавека і млекакормячых". Па-мойму, гэта сапраўды падобна на Фриденталя. Керсці працягнуў: “Гэтымі матэрыяламі я загараў сам. Такім чынам, я магу лічыцца кампетэнтным і валодаюць дакладнымі ведамі ў пытаннях, якія тычацца знешняга выгляду чалавечай скуры, яе якасцяў і апрацоўкі. Таму я таксама кампетэнтны выправіць тое, што да гэтага часу ілжыва пісалі іншыя аб чалавечай скуры ". Ён адкінуў сцвярджэнні калег аб тым, што чалавечая скура ня розьніцца ад цялячай, і сказаў, што па таўшчыні і большасці іншых характарыстык яна значна больш падобная на сафьяновую (казіную) скуру, хоць яе глыбокія фалікулы больш падобныя на свіную.
  
  Керсты, якога паважалі за яго артыстызм, працаваў з скурай ў экспрэсіянісцкай манеры, якая пазней была скапіяваная паслушнікамі. Ён быў шчыры ва ўсім, што часам прыводзіла яго ў супярэчнасць са старой гвардыяй переплетчиков і, акрамя таго, давала яму палітычныя непрыемнасці. Ён пярэчыў супраць ўплыву нацыстаў на мастацкую вольнасць і якасць пераплетнага справы; у 1931 годзе ён паскардзіўся, што яны вымусілі нямецкае грамадства прафесійных переплетчиков Якаб-Краўзэ-Бунд зачыніцца, яго эканамічныя праблемы пагоршыліся сцвярджэннем нацыстаў аб тым, што переплетным справай запраўляюць габрэі. Керсці быў жанаты з яўрэйкай і лічыў, што антысеміцкая дыскрымінацыя Гітлера прыцягвала ў першую чаргу "палітычна няспелых" немцаў. Нацысты разгарнулі паклёпніцкую кампанію, сцвярджаючы, што Падлогу Керсці таксама быў габрэем. Яго жонка скончыла з сабой у 1943 годзе, і ён памёр пазней у тым жа годзе.
  
  Цяжар змрочных гісторый, звязаных ў гэтай кнізе, стала для мяне амаль непасільнай. Аднойчы ноччу я наткнуўся на дакучлівую фатаграфію Ганса Фриденталя ў Landesarchiv Berlin. Я глядзеў на гэта вельмі доўга. Я не мог не бачыць пакуты ў яго вачах. Кожны слых, з якім я сутыкаўся, спускаў мяне па чарговы спіралі бясплённых даследаванняў. Я адначасова хацеў даведацца ўсё аб гэтай кнізе, аддаць належнае яе гісторыі і вызваліцца ад яе ўлады.
  
  Вядома, я паміраў ад жадання пратэставаць гэтую кнігу ў рамках нашага праекта "Антроподермическая кніга". Нягледзячы на мае ўсё больш адчайныя (і, па агульным прызнанні, раздражняльныя) просьбы да выдатным бібліятэкарам, якія працуюць у Стэнфардзе, яны не былі зацікаўлены ў тэставанні кнігі, і гэта цалкам у межах іх правоў. Існуе мноства важкіх прычын, па якіх ўстанова не хацела б праводзіць тэставанне, падобнае нашаму, у сваіх кнігах. У некаторых бібліятэках і музеях дзейнічаюць строгія правілы, якія забараняюць любое тэставанне, пры якім выдаляецца частка аб'екта. Тэхнічна, нават нягледзячы на тое, што памер выбаркі для масавага дактыласкапавання пептыдаў настолькі малы, што ніхто ніколі не заўважыць адсутнічае фрагмент, гэты метад з'яўляецца разбуральным. Магчыма, калі некаторыя з найноўшых неинвазивных метадаў спрацуюць для нашых мэтаў, гэта можа адкрыць для нас раней закрытыя шляху даследаванняў. Некаторыя ўстановы не хочуць увагі, якое можа прыцягнуць тэставанне і яго вынікі. Наша каманда дзеліцца вынікамі толькі з згоды ўстановы, хоць мы ўлічваем кожную кнігу з агульнадаступнай калекцыі, якую тэстуем, у нашым агульным анонимизированном падліку. Тым не менш, некаторыя арганізацыі аддалі перавагу б пакінуць гэтага джына ў бутэльцы, чым рызыкаваць патэнцыйна негатыўнай прэсай.
  
  У больш агульным сэнсе кніга належыць бібліятэцы, а не публіцы і ўжо дакладна не мне. Дру Борн хутка адказаў на мае пытанні, даўшы самы шырокі даведачны матэрыял, які я калі-небудзь атрымліваў ад бібліятэкара адносна меркаванай кнігі пра антроподермах. Але ён быў цьвёрды ў пытанні тэставання кнігі, і я цалкам паважаю гэта рашэнне. Згода павінна выконвацца ва ўсіх выпадках.
  
  У рэшце рэшт, менавіта згоду — яго гістарычная эвалюцыя, яго значэнне для медыцыны і бібліятэк, спосабы яго парушэння людзьмі, якія стаяць ва ўладзе, — у першую чаргу абудзіла маю цікавасць да гісторыі медыцыны.
  
  
  
  Я ТОЛЬКІ ПАЧАЎ працаваць у Медыцынскай бібліятэцы Норыса Універсітэта Паўднёвай Каліфорніі, калі новы выкладчык запатрабаваў прыбраць кнігу Эдуарда Пернкопфа Topographische Anatomie des Menschen (Тапаграфічная анатомія чалавека таксама вядомы на англійскай мове як Pernkopf па Атлас) з нашых калекцый, як ён рабіў у іншых установах, дзе выкладаў, з-за асацыяцый кнігі з нацысцкай медыцынай. Усе бібліятэкары знаёмыя з паняццем "выкліку", або спробы выключыць кнігу з калекцыі, што супярэчыць нашай мэты абароны свабоды чытання. Штогод аспрэчваюцца сотні кніг, большасць з іх напісана для дзяцей; серыя "Гары Потэр" застаецца адной з найбольш часта аспрэчваемых з-за меркаванай прапаганды вядзьмарства. Праблемы з кнігамі рэдка ўзнікаюць на універсітэцкім узроўні і яшчэ радзей - у акадэмічнай медыцынскай бібліятэцы, таму я ніколі не чакаў, што мне давядзецца сутыкнуцца з падобнай сітуацыяй у маёй уласнай бібліятэцы.
  
  Першае выданне "Атласа" Пернкопфа Атлас было апублікавана ў 1937 годзе ў Вене. У ім больш за васемсот анатамічных малюнкаў, на якіх намаляваныя цягліцавыя фасцыі і іншыя неверагодна рэалістычныя дэталі, якія часта адсутнічалі на ілюстрацыях да вскрытиям. Анатамічныя малюнкі, якія змяшчаюцца ў гэтай працы, былі настолькі карысныя для диссекторов, што яна друкавалася аж да канца дваццатага стагоддзя. Асобныя выявы з кнігі былі перавыдадзеныя ў многіх іншых анатамічных тэкстах, часта з некаторымі прыкметнымі подчистками: эсэсаўскую маланкі і свастыкі, якія некаторыя ілюстратары змясцілі побач са сваімі імёнамі. Гэтыя знакі не з'явіліся ў асобніку, які знаходзіцца ў звароце ў нашай бібліятэцы, што азначала, што кантэкст нацысцкай медыцыны, у якім былі створаны гэтыя выявы, быў выдалены з наступных выданняў.
  
  Даследчыкамі Pernkopf па Атлас у 1980-х і 90-х прыйшлі да высновы, што не было ніякай магчымасці калі-небудзь даведацца, ці ёсць людзі, чые целы былі выяўленыя ў кнізе, сталі ахвярамі нацысцкага рэжыму. У працэсе аспрэчвання мне стала ясна, што калі кнігі павінны быць выключаныя з медыцынскай бібліятэкі з-за таго, што намаляваныя на іх цела былі атрыманы неэтычным і няўзгодненым чынам, то на паліцы можа не застацца ні аднаго анатамічнага тэксту. Пачынаючы з зараджэння кнігадрукавання і сучаснай анатоміі ў пятнаццатым і шаснаццатым стагоддзях і працягваючы аж да канца дваццатага стагоддзя, гэты элемент нашай гісторыі медыцыны заўсёды быў з намі. Лекары і студэнты-медыкі павінны ведаць аб гэтым аспекце гісторыі сваёй прафесіі і лічыцца з ім, а гэтага лепш за ўсё дасягнуць, захаваўшы фактычныя дадзеныя і выкарыстоўваючы іх у якасці інструмента навучання. Са свайго боку, наша бібліятэка перадала нашу барацьбу за захаванне кнігі ў нашай калекцыі Акадэмічнага сэнату. У канчатковым выніку мы вырашылі, што лепшы спосаб вырашыць праблему - паставіць таблічку перад кнігай і заўвага ў электронным каталогу, якое тлумачыць этычныя праблемы, звязаныя з кнігай, і дазваляе чытачам самім вырашаць, ці выкарыстоўваць яе, ведаючы патэнцыйнае паходжанне трупаў.
  
  Нам так і не ўдалося дамагчыся згоды, але мы аднавілі найважнейшы кантэкст кнігі, а таксама адаптавалі яе ў якасці новага навучальнага дапаможніка, выкарыстоўваючы кнігу як арыенцір для дэбатаў аб этыцы сярод студэнтаў-медыкаў. Разуменне этычных наступстваў, звязаных з падборам тэл для анатамічнага навучання і публікацыі, і маёй магчымай ролі ў ператварэнні гэтых нязручных пытанняў у магчымасці навучання, аказала вялікі ўплыў на мяне ў пачатку маёй кар'еры. Уся мая праца бібліятэкара, пісьменніка і актывіста, пазітыўна адносіцца да смерці, заснаваная на ўроках, атрыманых Topographische Anatomie des Menschen навучыў мяне. Калі б гэтаму выкладчыку ўдалося выключыць кнігу, гэтыя ўрокі былі б немагчымыя.
  
  На момант напісання гэтага артыкула ні ў адным "Пернкопфе" "Атласе антроподермии" няма ні адной іншай кнігі той эпохі. І ўсё ж, калі людзі чуюць, што я вывучаю кнігі, пераплеценыя ў чалавечую скуру, першы пытанне, які я звычайна атрымліваю, гучыць так: "Гэта нацысцкая штука, праўда?" Раней я бойка адказваў: “Не, нацысты спальвалі кнігі. Яны не шанавалі і не збіралі іх так, як тыя, хто ствараў кнігі пра антроподермах ". Аднак, працягваючы даследаванні, я выявіў, што абагульняю, шмат у чым як людзі, якія задавалі мне гэтае пытанне. Няправільная частка майго здагадкі заключалася ў тым, што, паколькі нацысты спальвалі кнігі, яны не шанавалі іх як крыніцы ведаў або прадметы калекцыянавання (як яны, як вядома, рабілі з выяўленчым мастацтвам).
  
  Я груба памыляўся. Нацысты ведалі каштоўнасць кантролю над інфармацыяй і ажыццяўлялі свой кантроль многімі спосабамі. Так, яны спалілі незлічоная колькасць кніг. Яны таксама скралі дзясяткі мільёнаў кніг. Яны выкарыстоўвалі калекцыі разрабаваных бібліятэк у якасці інтэлектуальнага матэрыялу для вывучэння сваіх ворагаў: габрэяў, масонаў, каталікоў, палякаў, бальшавікоў, цыган, Сведак Іеговы, геяў. На аснове гэтых калекцый яны планавалі стварыць даследчыя інстытуты па ўсёй Рейхсландии. Самым агідным з усіх быў Institut Zurforschung der Judenfrage, або Інстытут даследаванняў габрэйскага пытання, які адкрыўся ў Франкфурце ў 1941 годзе. Хоць найбольшую ўвагу прыцягвалі калекцыі твораў мастацтва нацыстаў, калекцыянаванне кніг таксама надавала ім статус і адпавядала таталітарнага нарцысізму нацыстаў, пазіцыянуючы іх як уладальнікаў і кантралёраў каштоўных прадметаў, поўных інфармацыі з заваяваных культур.
  
  Схільнасць Генрыха Гімлера да акультным кніг была добра вядомая, і ў яго бібліятэцы былі сабраны працы па теософии, магічным заклікам, астралогіі і іншым акультным тэмах, якія часта выкрадаліся з бібліятэк масонаў. Як свастыкі выдаленая з Pernkopf па Атлас ілюстрацыі, кантэкст гэтых кніг былі сцёртыя — небудзь у выніку канфіскацыі кніг у іх першапачатковых уладальнікаў, альбо, у некаторых выпадках, у літаральным сэнсе, у выніку змовы бібліятэкараў, якія сцерлі або выразалі знакі ўласнасці і экслібрысы. Іншыя бібліятэкары гераічна вывозілі кантрабандай каштоўныя тэксты з выкрадзеных бібліятэк. Некаторыя бібліятэкары сёння, у першую чаргу Дэтлеф Бокенкамм і Себасцьян Финстервальдер з Цэнтральнай бібліятэкі Краіны, паспрабавалі знайсці першапачатковых уладальнікаў разрабаваных нацыстамі кніг, якія апынуліся ў іх бібліятэцы, стварыўшы базу дадзеных з магчымасцю пошуку, дзе людзі могуць выкарыстоўваць ідэнтыфікацыйныя знакі і экслібрысы, каб паспрабаваць знайсці законных уладальнікаў. Аднак іх праца падтрымліваецца не так добра, як намаганні па рэпатрыяцыі выкрадзеных нацыстамі твораў мастацтва, таму што кнігі менш каштоўныя і эфектныя.
  
  Я сам правёў некалькі позніх начэй, праглядаючы гэтую базу дадзеных, і знайшоў адну кнігу, якая належыць Рычарду Фриденталю, і іншую, напісаную Гансам Фриденталем і належыць Оскара Хайну, які быў забіты падчас Халакоста. Я адправіў вынікі майго элементарнага пошуку камандзе Zentral - und Landesbibliothek ў надзеі, што змагу дапамагчы даставіць гэтыя кнігі іх сваякам, але знайсці жывых нашчадкаў ўсё яшчэ можа апынуцца няпроста, і чым больш праходзіць часу, тым складаней становіцца гэтая задача. Як сказаў Финстервальдер, "Гэтыя кнігі падобныя да зданям ў бібліятэцы", рэліквіі мінулых жыццяў разбураныя, перамешчаныя, а цэлыя радаводы знішчаны.
  
  Мне варта было б ведаць лепш — тое, што я ніколі не чуў пра нацыстаў, крадущих кнігі, не азначала, што гэтага ніколі не было. Гэта сапраўды адбылося, і ў варвараў маштабах. Напластаванне зверстваў у час Халакоста настолькі шчыльнае, што такое цэласнае напад на пісьмовую культуру можна было б звесці да простай зносцы. Але што тычыцца таго, ці рабілі нацысты кнігі з чалавечай скуры, кароткі адказ заключаецца ў тым, што на момант напісання гэтага артыкула доказаў гэтай практыкі няма, але я не магу быць упэўнены, што меркаваная кніга аб чалавечай скуры ў канчатковым выніку не ўсплыве. Калі гэта так, то да кожнага сцвярджэння варта паставіцца сур'ёзна і, па магчымасці, навукова праверыць. Аднак, каб зразумець, чаму нацысты - першая асацыяцыя, якая прыходзіць на розум пры разглядзе кніг у вокладках з чалавечай скуры, мы павінны разгледзець найбуйнейшы канцэнтрацыйны лагер Германіі: Бухенвальд.
  
  Бухенвальд атрымаў сваю назву з-за навакольных лясоў, якія хавалі яго жахі ад старонніх вачэй. Гэты лес атрымаў мянушку "які Спявае лес" з-за пакутлівых стогнаў, якія рэхам аддаваліся ад зняволеных, падвешаных да яго дрэвах. Многія зняволеныя былі мастакамі і пісьменнікамі, у тым ліку будучы нобелеўскі лаўрэат Элі Візель. Асаблівы старажытны дуб у лесе быў названы ў гонар іншага пісьменніка, чыё спадчына нацысты спрабавалі падарваць ў сваіх мэтах: Іагана Вольфганга фон Гётэ, чыю жыццё Рычард Фриденталь пазней апісаў у хроніцы.
  
  16 красавіка 1945 года быў зняты фільм аб якая рухаецца машыне, громыхающей па дарозе ў гэтым лесе. Яго худыя бярозкі адкідвалі цень на дзясяткі нямецкіх грамадзянскіх асоб — многія з іх былі элегантна апранутымі жанчынамі ў жакетах, спадніцах і на абцасах, — прогуливавшихся па абочыне, некаторыя ўсміхаліся, выглядаючы так, нібы яны былі на нядзельнай прагулцы. Падарожны джып з надпісам ВАЕННАЯ ПАЛІЦЫЯ на англійскай мове гэта азначала, што пешаходы падпарадкоўваліся загаду амерыканскіх вайскоўцаў: іх этапавалі ў Бухенвальд, каб яны сталі сведкамі зверстваў, якія былі здзейсненыя ў іх асяроддзі. Некаторыя прыкрывалі асобы насавымі хусткамі, калі сутыкаліся з грузавіком, заваленым изможденными трупамі; іншыя хутка праходзілі міма іх з суровымі, избегающими поглядамі. Жанчыну, якая страціла прытомнасць, вынеслі. Нядаўна вызваленыя зняволеныя, усё яшчэ ў паласатай форме, стаялі за калючым дротам, назіраючы за імі. На іншай сцэне была намаляваная натоўп, некалькі галоў у ваенных шлемах, над імі ледзь віднеліся некалькі цаляў вялікага засні. Кадры з іншага ракурсу паказалі, што абажур быў часткай вітрыны, на якой былі прадстаўлены органы ў банках, зморшчаныя галавы і мноства кавалачкаў захавалася татуіраваныя скуры. Якія-то далікатныя, зацвярдзелы кавалачкі скуры, змацаваныя камянямі, шапацелі на ветры. Але менавіта абажур у гэтым фільме заняў незвычайнае месца ў нашай калектыўнай памяці пра зверствы Другой сусветнай вайны.
  
  Гэтая лямпа стала велізарнай эмблемай жорсткасці нацысцкага рэжыму, паколькі сцвярджалася, што яна зроблена з чалавечай скуры. Вырас міф пра жонку каменданта лагера Ільза Кох, якую называлі "Сучкой Бухенвальда" і "Лэдзі з заснямі", якая вырабляла вырабы з чалавечай скуры і адбірала для гэтай мэты зняволеных з цікавымі татуіроўкамі. Гэтыя абвінавачванні вылучаліся на судзе над ёй у 1947 годзе і на паўторным слуханні справы ў 1950 годзе, але абодва разы былі прызнаныя неабгрунтаванымі. Тым не менш, асацыяцыя захоўваецца і па гэты дзень.
  
  Як патлумачыў доктар Гары Штайн, куратар мемарыяла Бухенвальда, вартыя даверу сьведчаньні некалькіх зняволеных-лекараў, якія працуюць у патолагаанатамічнай лабараторыі Бухенвальда, паведамілі, што камендант лагера Карл-Ота Кох і лекары СС даследавалі частка загарэлай, пакрытай татуіроўкамі скуры ў лабараторыі, каб знайсці прыдатныя кавалачкі для засні з чалавечай скуры. Кох хацеў, каб ён дапаўняў падстава лямпы, зробленае з костак чалавечай ступні, прызначанае для яго ўласнага падарунка на дзень нараджэння ў жніўні 1941 года. Лямпа зрабіла вялікі фурор на вечарыне, але, верагодна, была знішчана адразу пасля таго, як Кох быў прыцягнуты да адказнасці па абвінавачванні СС ў карупцыі і незаконным выкарыстанні улады і пакараны. Лямпа магла быць выкарыстана супраць Коха як доказ яго злоўжыванняў, таму ён, верагодна, загадаў яе дэмантаваць або знішчыць.
  
  Калі ў 1943 годзе ў доме Коха зноў быў праведзены ператрус, ніякіх слядоў лямпы выяўлена не было. На лямпе, намаляванай у фільме 1945 года, не было ні татуіровак, ні касцянога падставы, і яна знікла да таго, як выстаўленыя прадметы былі правераны на сапраўднасць арміяй ЗША. Верагодна, стала ясна, што лямпа была зроблена з скуры жывёлы і не належала сапраўдным чалавечым прадметах, вырабленым у патолагаанатамічнай лабараторыі Бухенвальда — такім, як тыя зморшчаныя галавы, якія былі зробленыя выключна для праверкі магчымасці дубліравання метадаў, апісаных у этнаграфічным справаздачы аб племянной практыцы. Магчыма, дзіўны выгляд лямпы і распаўсюджваюцца ў Бухенвальдзе апавяданні пра абажуре з чалавечай скуры прывялі да таго, што гэтая іншая лямпа апынулася на стале ў мітусні, выкліканай неадкладным вызваленнем лагера. Некаторыя прадметы з чалавечай скуры, выкарыстаныя ў якасці доказаў на працэсе ў Бухенвальдзе, якія цяпер захоўваюцца ў дзяржаўных калекцыях ЗША ў Вашынгтоне, акруга Калумбія, былі разрэзаныя на трапецыі і ў іх былі прабітыя адтуліны — прыкметы магчымага выкарыстання ў якасці часткі засні.
  
  Пасля таго, як Германія была падзелена на Заходнюю і Ўсходнюю, у Ўсходнім музеі гісторыі Германіі (Museum für Deutsche Geschichte) была выстаўлена трэцяя лямпа — маленькая, простая прикроватная лямпа, якая, як сцвярджаў былы зняволены, пожертвовавший яе музею, была зроблена з чалавечай скуры, — якая заставалася ў пастаяннай экспазіцыі да 1980-х гадоў. Пасля ўз'яднання Германіі праверка інвентара, уключаючы даследаванне сапраўднасці, прызнала заяву былога зняволенага аб лямпе неабгрунтаваным. Між тым апавяданне аб нацысцкім абажуре з чалавечай скуры захоўвалася на працягу пяцідзесяці гадоў, і людзі ўзгадвалі, што бачылі фатаграфіі або музейныя экспанаты, на якіх сумнеўныя прадметы фігуруюць у якасці гэтых артэфактаў.
  
  З часам да гэтых асацыяцыям примешались іншыя культурныя гісторыі; напрыклад, абажур з чалавечай скуры і іншыя жудасныя рэліквіі, знойдзеныя ў доме амерыканскага серыйнага забойцы Эда Гейна ў 1957 годзе, а таксама кніга Марка Джейкобсона Абажур (2010) апісаў выяўленне засні з чалавечай скуры, як мяркуецца нацысцкай эпохі. Калі б чытач сёння ўзяў у рукі друкаваны асобнік кнігі Джейкобсона, ён па–ранейшаму сцвярджаў бы, што абажур, выяўлены Джейкобсоном ў Новым Арлеане пасля ўрагану "Катрына", быў даказаны ДНК-тэставаннем як зроблены з чалавечай скуры. У наступным дакументальным фільме аб гэтай кнізе лабараторыя паўторна пратэставала аб'ект і выявіла, што гэта была каровіна скура; першы ўзор быў забруджаны ДНК чалавека з-за таго, як з ім абыходзіліся.
  
  Нядзіўна, што грамадскасць ўпарта звязвае ідэю кніг аб чалавечай скуры з нацыстамі. Лягчэй паверыць, што прадметы з чалавечай скуры створаны такімі монстрамі, як нацысты і серыйныя забойцы, а не паважанымі лекарамі, падобнымі якім бацькі хочуць, каб іх дзеці калі-небудзь сталі. Часам гэтыя гісторыі, якія мы расказваем сабе, бяскрыўдныя, часам яны згубныя, але яны рэдка з'яўляюцца поўнай праўдай.
  
  "Гэта складана, таму што ў вас ёсць маленькія кавалачкі праўды, а затым ўвесь гэты міф", - кажа Патрысія Хиберер Райс, старэйшы гісторык Мемарыяльнага музея Халакосту ЗША. Па меры таго, як людзі, якія прысутнічалі падчас Другой сусветнай вайны, набліжаюцца да канца свайго жыцця, ролю гісторыка ў аддзяленні міфаў ад макулінак праўды становіцца яшчэ больш важнай.
  
  "Возьмем, да прыкладу, чалавечае мыла", - працягнуў Хиберер Райс, спасылаючыся на іншы шырока распаўсюджаны жудасны слых. “Магчыма, што хто-то дзе-то яго вырабіў. Але гэта адбываецца з чутак пра зверствы часоў Першай сусветнай вайны. Калі б нацысты рабілі гэта ў якасці палітыкі, мы б ведалі, таму што яны выкарыстоўвалі чалавечыя валасы для лямца, і гэта было добра задакументавана. Многія міфы хаваюць праўду ". Яна працягнула: “Праблема з абажурам - гэта іншая справа, таму што, падобна, там ёсць крупінкі праўды ... У дадзеным выпадку гаворка ідзе хутчэй аб спробе атрымаць усе факты з міфа, што не так, што магло быць так, каб мы ведалі, што адбылося на самай справе. Гэта самае важнае ".
  
  
  
  TЁН АНТРОПОДЕРМИЧЕСКИЙ BТАКСАМА PПраца ROJECT шакавальная па сваёй прыродзе, але нішто не магло падрыхтаваць каманду да таго, што адбылося ў 2019 годзе. Да аднаго з членаў нашай каманды звярнуўся невялікі музей Халакоста ў Злучаных Штатах з нагоды тэставання іншай меркаванай лямпы з скуры чалавека нацысцкай эпохі, якая была падораная музею дзесяцігоддзямі раней і з тых часоў схаваная ў сховішча. Не захавалася ніякай інфармацыі аб тым, хто падарыў лямпу або якая гісторыя з ёй звязана. Мы ўсе адразу пагадзіліся, што хочам дапамагчы музею даведацца больш пра іх лямпе.
  
  Калі мне даслалі электронны ліст з фотаздымкамі лямпы, я з агідай адхіснуўся. Падстава лямпы было з металу потускневшего бронзавага колеру і моцна пашкоджана; старамодны электрычны шнур быў обтрепан, агаляючы драты пад ім. Лямпа была кароткай, спарахнелай, у форме літары З, з непрапарцыйна вялікім канічным абажурам наверсе. Яна нагадала мне венерианскую мухоловку. Панэлі засні былі колеру неафарбаванай скуры і дастаткова празрыстымі, каб свет мог рэльефна адцяніць кожную драбнейшую лінію і трэшчынкі засні. У дадатак да лініях былі велізарныя, зацвярдзелы, жылістыя выпукласці, нераўнамерна оплетавшие цень павуціннем. Шэсць панэляў засні былі змацаваныя тоўстым шнуром, які я не змог ідэнтыфікаваць — можа быць, які-то ранні пластык? У любым выпадку, гэтая лямпа была абсалютна агідным. Гэта было падобна на гатовую запраўку для Маўчанне ягнятаў. Думка аб тым, што гэта можа быць сапраўдная чалавечая скура, прыводзіла ў жах.
  
  Я не думаю, што каманда праекта "Антроподермическая кніга" калі-небудзь раней аддавала перавагу аднаму выніку перад іншым. Аднак на гэты раз, я падазраю, мы ўсе спадзяваліся на падробку. Па крайняй меры, я ведаю, што спадзяваўся.
  
  З-за графіка камандзіровак членаў каманды пройдзе некалькі тыдняў, перш чым мы атрымаем вынікі. Я злёгку уздрыгваў пры кожным апавяшчэнні па электроннай пошце, пакуль мы не атрымалі адказ: гэты абажур быў не толькі зроблены не з чалавечай скуры, але нават не з жывёльнага! Гэта была раслінная цэлюлоза. Я быў не адзіным, хто адчуў палёгку ад гэтага адкрыцця. На ўмовах ананімнасці чалавек, які папрасіў правесці тэст лямпы, пагаварыў са мной. Ён сказаў мне, што ў іх былі планы адносна таго, што б яны зрабілі, калі б гэта было рэальна: яны папрасілі б рабіна правесці службу і пахаваць цела ў адпаведнасці з габрэйскімі традыцыямі, з надгробием.
  
  "Калі мы даведаліся, што гэта несапраўднае, мы былі ў захапленні", - сказаў ён. "На нашых тварах былі самыя шырокія ўсмешкі; мы гаворым аб трох людзях за шэсцьдзесят, скачуць па крузе, мы былі так шчаслівыя ". Я спытаў у яго, не разгледзяць яны магчымасць выставіць гэтую лямпу зараз у музеі і распавесці гісторыю яе тэставання і ўсё, што яны даведаліся з яе. Ён сказаў, што яны плануюць пакінуць яе на складзе, дзе яна заўсёды была.
  
  Я схільны пагадзіцца з меркаваннем Хиберера Райса аб тым, што мы ніколі не можам цалкам выключыць магчымасць таго, што дзе-то што-то адбылося падчас вайны, але на сённяшні дзень мы так і не знайшлі кнігу аб чалавечай скуры, зробленую нацыстамі. Аднак было яшчэ адно дзіўнае сцвярджэнне аб кнізе таго перыяду часу.
  
  Мы былі ў Асвенцыме— самыя раннія ўспаміны пра Халакост, апублікаваныя ў 1946 годзе, ўтрымліваюць працы трох тых, хто выжыў палякаў-негабрэяў, ідэнтыфікаваных па нумарах іх лагераў, у тым ліку аднаго, якога пазней апазналі як Тадэвуша Бароўскага. Вокладка кнігі імітавала паласатую уніформу зняволеных. Яе выдавец Анатоль Гірс, таксама перажыў лагера, вырабіў для кнігі шэраг незвычайных вокладак. Яго дачка Барбара паказала гэтыя версіі, у тым ліку адну, абцягнутую паласатай тканінай, як мяркуецца, пашытай з сапраўднай турэмнай формы Асвенцыма, і "іншую, абцягнутую чорнай скурай формы афіцэра СС і упрыгожаную калючым дротам", пісьменніцы Рут Франклін.
  
  Франклін паведамляў: “Апошні асобнік быў пераплецены у што-то падобнае на бледна-карычневую скуру. Імя Бароўскі і назва былі оттиснуты золатам, а бакавыя боку былі прыгожа ўпрыгожаны завітушкамі. Матэрыял быў здратаваны, растушоўкі няроўная; на абароце відаць быў вялікі след, падобны на сіняк. Па словах Барбары, яе бацька сказаў ёй, што кніга была пераплецена ў чалавечую скуру." Як мог адзіны вядомы прыклад меркаванай антроподермической кнігі той эпохі быць створаны не нацыстамі, а выжылымі?
  
  Далейшыя раскопкі паказалі, што кніга была копіяй не кнігі" Мы былі ў Асвенцыме" , а доўгай паэмы Бароўскага Imiona Nurtu (Назвы цяперашніх), апублікаваны Анатолем Гирсом ў канцы 1945 года. Гірс сутыкнуўся са сваім таварышам па концлагерю, читавшим вершы, і Бароўскі паабяцаў, што, калі яны абодва выжывуць, Гірс апублікуе яго працу. Калі прыйшоў час выканаць сваё абяцанне, Гирсу было цяжка нават знайсці дастатковы шрыфт, каб надрукаваць верш у разбураным бамбаваннямі Мюнхене, але ў рэшце рэшт ён змог надрукаваць тры тысячы асобнікаў друкарняй F. Bruckmann.* Копія, якую Барбара Гірс паказала Франкліну, была прысвечана Бароўскі бацьку Барбары. Анатоль Гірс часта пакідаў сабе на памяць копіі кніг, якія ён афармляў у прыгожых або мастацкіх вокладках, і гэты том у пергаментном вокладцы быў адным з іх.
  
  Барбара успамінае, што, калі яна была дзіцем, яна бачыла, як яе бацькі пасварыліся з-за кнігі. Яна ўспомніла, як яе маці, якая вырасла на ферме, казала: “Я не думаю, што гэта цялячая скура, таму што цяляты, калі вы вырошчваеце іх дзеля скуры, вы не б'яце іх і не пакідаеце сінякоў! Я думаю, гэта чалавечая скура ". Анатоль Гірс прыйшоў у жах ад гэтай ідэі, але ў іх не было магчымасці ні праверыць заяву, ні забыць яго, як толькі яно было вымаўлена. Калі я размаўляў з Барбарай Гірс пра яе кнізе, я рызыкнуў выказаць здагадку, што ўсе кнігі аб сапраўднай чалавечай скуры, аб якіх я ведаў, былі зроблены вельмі наўмысна.; калекцыянеры не трапляюць да каму-то выпадкова. Я прызнаў, што сіняк прывёў мяне ў замяшанне; я ніколі не бачыў метак, настолькі падобных на чалавечыя, на вокладцы кнігі. Мы абодва пагадзіліся, што тэставанне PMF каштавала таго. "Гэта паставіла б кропку", - сказала яна.
  
  Нашы вынікі PMF паказалі, што кніга была пераплецена ў скуру труса, што стала яшчэ адной навінкай у рамках праекта "Антроподермическая кніга".
  
  
  
  JUST ЯК NАЗИС прымушаў пісьменнікаў, прафесараў і бібліятэкараў сістэматычна і банальна выконваць іх загады, лекары ж у яшчэ большай ступені здабывалі выгаду з ідэалагічнага згоды з рэжымам. Нацысцкі акцэнт на біялогіі рана і масава прыцягнуў лекараў у Нацыянал-сацыялістычную лігу лекараў. Яшчэ да прыходу Гітлера да ўлады 6 адсоткаў усіх прафесійных работнікаў Германіі далучыліся да гэтай групе; да 1942 годзе гэта колькасць перавысіла 50 адсоткаў. У СС было ў сем разоў больш урачоў, чым прадстаўнікоў любой іншай прафесіі, і ў гады нацызму многія лекары сталі кіраўнікамі універсітэтаў і іншых элітных культурных устаноў. У той жа час лекары, якія працуюць у лагерах, і іншыя даследчыкі, якія маюць доступ да зняволеных, мелі поўную свабоду дзеянняў у дачыненні да беспрэцэдэнтна шматлікага насельніцтва, які знаходзіцца ў палоне. Жахлівыя, неэтычныя медыцынскія эксперыменты над рэакцыямі чалавечага арганізма на экстрэмальныя абставіны прывялі да пакутлівай смерці многіх зняволеных ад вышыні, холаду, хвароб, хімічных апёкаў і шмат чаго іншага.
  
  Судовы працэс над лекарамі, які пачаўся ў снежні 1946 года, быў першым з пасляваенных слуханняў пра зверствы нацыстаў, якія адбыліся ў Нюрнбергу. У сваім ўступным слове перад абвінавачваннем брыгадны генерал Телфорд Тэйлар падкрэсліў, што дваццаць тры лекара, якія праходзяць па справе, былі не "вычварэнцамі", а падрыхтаванымі медыцынскімі работнікамі, якія павінны выконваць этыку. Ён таксама хацеў пераканаць прысяжных у тым, што можна было б добраахвотна ўдзельнічаць у медыцынскіх эксперыментах ва ўмовах лагераў.
  
  "Пры тыраніі, якой была нацысцкая Германія, ніхто не мог даць такой згоды медыцынскім агентам дзяржавы; усе жылі ў страху і дзейнічалі па прымусе", - сказаў Тэйлар. "Я горача спадзяюся, што нікому з нас тут, у зале суда, не прыйдзецца моўчкі пакутаваць, пакуль гэтыя падсудныя кажуць, што няшчасныя і бездапаможныя людзі, якіх яны замарозілі, утапілі, спалілі і атруцілі, былі добраахвотнікамі".
  
  Пракуроры належылі на амерыканскіх лекараў ва ўсталяванні стандартаў медыцынскай этыкі, па якім варта судзіць падсудных. Гэта рашэнне стала праблематычным, паколькі амерыканскія лекары спасылаліся на стандарты, выдадзеныя пасля таго, як судовы працэс ужо пачаўся, такімі арганізацыямі, як Амерыканская медыцынская асацыяцыя. Іншыя ідэалы, якія яны прыводзілі, такія як Клятва Гіпакрата, былі не зусім дарэчныя ў кантэксце судовага працэсу, паколькі прысяга тычыцца лячэння хворых пацыентаў, а не нетерапевтических эксперыментаў на здаровых зняволеных. Па іроніі лёсу, самы строгі кодэкс этыкі медыцынскіх эксперыментаў зыходзіў ад саміх нацыстаў. У этычных рэкамендацыях Імперскага савета аховы здароўя падкрэслівалася інфармаваныя згоду і заклапочанасць з нагоды тэставання на уразлівых групах насельніцтва, такіх як дзеці. Нацысцкія лекары альбо не лічылі рэкамендацыі, якія маюць сілу закона, альбо проста аддалі перавагу праігнараваць іх, і не атрымлівалі ніякай кампенсацыі за гэты адмова да вынясення прысуду ў Нюрнбергу.
  
  У сваім канчатковым рашэнні суддзі паспрабавалі выправіць гэты недахоп устаноўленых міжнародных кіруючых прынцыпаў правядзення эксперыментаў на людзях, прадыктаваўшы стандарт — і тым самым уключыўшы тэкст у канон міжнароднага права, — які стаў вядомы як Нюрнбергскі кодэкс. Інфармаваныя згоду было яго першым і наймацнейшым прынцыпам: “Добраахвотнае згоду чалавека-суб'екта абсалютна неабходна." У Хельсінскіх дэкларацыях, якія з'явіліся ў наступныя дзесяцігоддзі, размежаванне паміж сыходам за пацыентамі і даследаваннямі, не прызначанымі для лячэння людзей, зменшылася, сфармаваўшы усеабдымную міжнародную этычную аснову для медыцынскіх даследаванняў і эксперыментаў. Інтарэсы лекара або прагрэсу навукі ў цэлым не маглі пераважаць над інтарэсамі аб'екта даследавання. Гэта не значыць, што гэты кодэкс не парушаўся зноў і зноў, але цяпер існаваў набор стандартаў, і яго ўплыў на медыцынскую прафесію было глабальным. Погляд доктара, накіраваны на пацыента, зноў змяніўся.
  
  "Адказам Нюрнбергскага кодэкса з'яўляецца забарона объективизации суб'екта патрабаванні шляхам добраахвотнага, кампетэнтнага, інфармаванай і разумелага згоды суб'екта", - пішуць спецыялісты па медыцынскай этыцы Джордж Аннас і Майкл Гродин. "Задача пасля Нюрнбергскага працэсу складалася ў тым, каб усвядоміць і абараніць індывідуальную чалавечнасць чалавека-аб'екта медыцынскіх даследаванняў, дазволіўшы пры гэтым медыцынскія эксперыменты і, такім чынам, прагрэс".
  
  Як і ўсе міфы, якія мы расказваем самім сабе, нашы ўяўленні аб першынстве згоды пратачыліся ў наша цяперашняе разуменне свету настолькі арганічна, што паходжанне гэтай канцэпцыі стала незразумелым. Мы дзейнічаем так, як быццам так было заўсёды, хоць на самай справе нашых законах яшчэ трэба будзе адлюстраваць гэты адносна нядаўні зрух у нашым светапоглядзе.
  
  
  [11]
  
  MY CОРПСЕ, МY CРАДАСЦЬ
  
  
  
  "Маё цела - гэта мой дзённік, мае татуіроўкі - мая гісторыя', " дэкламаваў Чарльз Хэма, прамяніста ўсміхаючыся мне праз стол у стейк-хаўс ў Кліўлендзе. Ён цытаваў Джоні Дэпа, што, як ён сказаў мне падчас нашай сустрэчы ў 2015 годзе, ён рабіў штодня.
  
  Хэма, заснавальнік Нацыянальнай асацыяцыі захавання мастацтва скуры (NAPSA) — некамерцыйнай арганізацыі, якая стаіць за SaveMyInk.com, — быў у захапленні ад увагі, якое прыцягвала яго новае прадпрыемства, і ад магчымасцяў, якія яно адкрывала для такіх энтузіястаў татуіроўкі, як ён сам. Мне было цікава пагаварыць з Хэммом аб пасмяротным захаванні татуіроўкі, таму што я выявіў, што гэта самая блізкая сучасная практыка да гістарычнай антроподермической библиопедии, і я хацеў даведацца больш аб тым, якое гэта - спрабаваць зрабіць такое прадпрыемства ў свеце, дзе пануе згода. Многія з нас мяркуюць, што да таго часу, пакуль чалавек згаджаецца на што-то ў форме завяшчання або папярэдняй дырэктывы перад смерцю, з целам пасля смерці можа здарыцца ўсё, што заўгодна, але закон не абавязкова адлюстроўвае гэты пункт гледжання.
  
  Хэма па-сапраўднаму ацаніў татуіроўку як від мастацтва, калі яму было за пяцьдзесят. Ён пачаў пакрываць сваё цела працамі лепшых мастакоў, якіх змог знайсці. Яго татуіроўкі з'яўляюцца крыніцай гонару і самавыяўлення, хоць і перашкодай для яго фінансавай кар'еры; у кансерватыўных колах фінансістаў сярэдняга Захаду ен казаў, што яго татуіроўкі каштавалі яму месца ў некаторых вышэйшых выканаўчых саветах. Аднойчы ён размаўляў з некалькімі сябрамі аб усіх грошах і болю, укладзеных у яго скін-арт, і з'едліва сказаў: “Ведаеце, мяне збіраюцца крэмаваць, і ўсе гэта дзярмо знікне." На што яго сябар адказаў: “Я адрэжу гэта ў цябе на хрэн. Хай твая жонка патэлефануе мне. Я прыеду і адрэжу гэта".
  
  Тое, што пачалося як нездаровая жарт, наштурхнула Хэмма на ідэю. Ён пачаў працаваць з некалькімі бальзамировщиками, татуировщиками і лекарам, і шляхам мноства спроб і памылак каманда распрацавала метад кансервацыі, які яны прасоўвалі на рынку праз SaveMyInk.com і падтрымлівалі праз стварэнне NAPSA. Але спачатку яны павінны былі апрабаваць тэхніку на сапраўднай чалавечай скуры, і яны не хацелі выкарыстоўваць труп донара, таму што што, калі працэс не атрымаецца?
  
  Так атрымалася, што Хэма за гэтыя гады схуднеў больш чым на сто фунтаў, таму скарыстаўся гэтай самай незвычайнай магчымасцю, каб эксперыментаваць на сабе. Ён знайшоў пластычнага хірурга, які пагадзіўся выканаць яго дзіўную просьбу. Хірург адзначыў, дзе ён збіраўся выдаліць лішкі скуры на руцэ, затым Хэма нанёс на гэтыя ўчасткі татуіроўкі (на адной - традыцыйнае сэрцайка і банэр "Мама", на іншай - ініцыялы адной з кампаній, якія ён заснаваў). Калі пластычны хірург выдаліў толькі што вытатуяваную лішнюю плоць, Хамм неадкладна захаваў скуру і адправіў яе сваёй камандзе для апрацоўкі з выкарыстаннем іх сакрэтнай тэхнікі. У выніку атрымаліся некранутыя, яркія творы мастацтва, якія Хэма хутка змантаваў і ўставіў у рамкі.
  
  Стэрыльная прыгажосць гэтых вырабаў нівеліруе любы непрыемны фактар; яны зусім не падобныя на засушаны крекер ад захавалася татуіроўкі, якая выпадкова трапіла мне ў рукі ў бібліятэцы Countway ў Гарвардзе. Яны таксама не падобныя на вільготныя ўзоры татуіровак, якія плаваюць у банках у калекцыі Wellcome Collection ў Лондане, прыклады гістарычнага метаду захавання, распаўсюджанага сярод лекараў, якія хацелі захаваць рэдкую татуіроўку, знойдзеную на трупе. Лекары збіралі гэтыя ўзоры без згоды і ў тых, хто знаходзіўся на задворках грамадства — маракоў, зняволеных, насельнікаў прытулкаў, — але тэхніка Save My Ink дазволіла татуіраваныя людзям самім паклапаціцца аб захаванні свайго малюнка на скуры для будучых пакаленняў.
  
  Многія людзі сёння могуць адпрэчыць ідэю перапляценні кнігі ў чалавечую скуру, але многія энтузіясты татуіроўкі і вокам не моргнут пры думкі аб захаванні мастацтва на скуры. Арганізацыя з Амстэрдама пад назвай the Foundation of the Art and Science of Tattooing абяцае паслугі па захаванню татуіроўкі, аналагічныя падыходу Hamm, але ў іх выпадку татуіроўка стала б ўласнасцю іх музея, даступнага для доўгатэрміновага прадастаўлення сем'ям памерлых. Супермадэль Кейт Мос публічна разважала пра каштоўнасці сваіх арыгінальных татуіровак Люсьена Фрэйда на спіне, як быццам яны былі чым-то, што можна было прадаць. Менеджэр цюрыхскага тату-салона Цім Штайнер зайшоў досыць далёка, каб заключыць здзелку: яго татуіроўка на спіне бельгійскага мастака Віма Дельвуа суправаджалася кантрактным абавязацельствам выстаўляць яго ў музеях, такіх як Луўр, і выступаць у якасці жывога палатна для працы. Як толькі Штайнер памрэ, скура з яго спіны будзе выдаленая і выстаўлена на ўсеагульны агляд — дзе менавіта, будзе залежаць ад прымхаў новага ўладальніка творы мастацтва. Дельвой назваў працу ЦІМі гэта (ён?) быў прададзены нямецкага калекцыянера твораў мастацтва Рыку Райнинку у 2008 годзе за 150 000 еўра. "Цяпер мая скура належыць Рыку Райнинку", - сказаў Штайнер. "Мая спіна - гэта палатно, я - часовая рама".
  
  Якімі б объективирующими ні здаваліся гэтыя аперацыі, з этычнай пункту гледжання яны ўяўляюць сабой значнае паляпшэнне ў параўнанні з аб'ектамі з якая захавалася скуры мінулых гадоў. Яны складзеныя па ўзаемнай згодзе і задакументаваныя, хоць у мяне ёсць пытанні аб тым, ці сапраўды некаторыя з гэтых формаў ахвяраванняў маюць абавязковую юрыдычную сілу. І зноў жа, згоду не заўсёды азначае, што дзеянне законна, і ацаніць законнасць захавання чалавечай скуры — будзь то татуіроўку або малюнак кнігі — не так проста, як вы маглі б падумаць; многае залежыць ад таго, дзе вы знаходзіцеся фізічна, калі пакідаеце гэтую тленныя абалонку.
  
  Чарльз Хэма сказаў мне, што NAPSA вывучыла законы ўсіх штатаў у Злучаных Штатах, і яго адвакат быў упэўнены, што яны дзейнічаюць у рамках закона. “Ці магу я сказаць вам, што ні адна дзяржава не кіне нам выклік? Не, я не магу вам гэтага сказаць, "сказаў Хэма," але мы гатовыя змагацца з гэтым".
  
  Я хацеў бы, каб гэтае пытанне разглядалася ў судзе, хоць бы для таго, каб атрымаць дакладную юрыдычную пераважную сілу ў пісьмовай форме. Хоць у Злучаных Штатах няма федэральнага закона, спецыяльна забараняе захоўваць татуіроўку на скуры чалавека, існуе мноства законаў штата, на якія можна спасылацца для судовага пераследу такой групы, як Charles Hamm's, або любы з мноства груп, якія прапануюць ператварыць вашыя крэмаваць астанкі ў ўпрыгажэнні, оттиснуть іх на вінілавай пласцінцы, пабудаваць з іх штучны каралавы рыф або любыя іншыя мудрагелістыя ідэі людзей аб тым, што варта рабіць з іх зямнымі парэшткамі. Галоўным каменем перапоны, калі справа даходзіць да вырабу прадметаў з мёртвых людзей, часта з'яўляецца туманная ідэя "апаганьваньня трупа". Паколькі не існуе выразнага юрыдычнага вызначэння таго, што азначае гэтая фраза, і законы некаторых штатаў належаць на стандарты супольнасці, каб правесці рысу паміж тым, што мы лічым якія выходзяць за рамкі гэтых стандартаў, апаганьванне трупаў у канчатковым рахунку знаходзіцца ў поле зроку таго, хто глядзіць.
  
  Выкрыццё трупаў і крэмацыя разглядаліся як апаганьванне на працягу першага стагоддзя або каля таго амерыканскай гісторыі, і тыя, хто здзейсніў гэтыя акты апаганення, маглі быць прыцягнутыя да адказнасці дзяржавай за крымінальныя дзеі або прызнаныя адказнымі перад сям'ёй памерлага за грамадзянскі шкоду.
  
  У 2018 годзе я прачытаў газетную артыкул аб арганізацыі пад назвай Save My Ink Forever, якая выдаліла і захавала каля 70 працэнтаў татуіраваныя скуры канадца. Я звязаўся з Кайлом Шервудом з Save My Ink Forever, ліцэнзаваных пахавальным бюро і бальзамировщиком, які працаваў з Чарльзам Хэммом. За тры гады, якія прайшлі з таго часу, як я пазнаёміўся з Хэммом, некамерцыйная арганізацыя NAPSA зачынілася. Шервуда і яго бацька працягнулі працу, выкарыстоўваючы іншую бізнес-мадэль, якая развівае адносіны з амерыканскімі пахавальнымі бюро для арганізацыі зняцця скуры і захавання яе пасля чыёй-небудзь смерці. Як дырэктар пахавальнага бюро, ён назіраў рост колькасці кліентаў, якія шукалі індывідуальны вопыт, звязаны са смерцю іх блізкіх і з іх уласнай смерцю. Усё больш і больш людзей, жывых і мёртвых, прыходзілі ў яго пахавальнае бюро з татуіроўкамі, якія ён, як сам татуіраваныя чалавек, заўважаў. Ён паўтарыў меркаванне Хэмма аб тым, што пахаванне або крэмацыя гэтых твораў мастацтва на скуры было б пустой тратай часу. “Было б крыўдна, калі б некаторыя з гэтых выдатных твораў мастацтва ніколі больш не ўбачылі. Гэта было б збавеннем ад Мона Ліза."
  
  Я разумеў, што ён адчуваў. Пакуль я размаўляў па тэлефоне з Кайлом Шервудом, мая новая татуіроўка на перадплечча ўсё яшчэ гаілася. Я вырашыў зрабіць татуіроўку з выявай, якія спалучаюць гістарычны экслібрыс, які я знайшоў у некаторых кнігах, з якімі кансультаваўся падчас сваіх шматлікіх візітаў у Каледж лекараў Філадэльфіі, і змененае малюнак лагатыпа іх Гістарычнай медыцынскай бібліятэкі. На ім намаляваны матылёк на верхавіне, чэрап на верхавіне старой кнігі і банер з цытатай Мантэнь QUE SAIS-JE? ("Што я ведаю?"). Для мяне ён ідэальна адлюстроўвае тое, што мне даражэй за ўсё на свеце: прыроду, пазітыўнае стаўленне да смерці, навучанне на працягу ўсяго жыцця, дапытлівасць і рэдкія кнігі. Я знайшла жанчыну-татуіроўшчыка, якая спецыялізуецца на ксілаграфіі, для стварэння маёй татуіроўкі і запісалася на прыём за некалькі месяцаў да гэтага. Кожны выбар быў прадыктаваны намерам, неверагодна асабістым і значным для мяне. Як толькі праца была скончаная, я адправіла фатаграфію сваёй татуіроўкі Ганне Дходи, майго калегу па праекце кнігі пра антроподермии і куратара музея Мюттера, якая адразу ж назвала яе “годнай збана" — найвышэйшы камплімент у яе вуснах.
  
  Улічваючы ўсе гэтыя размовы аб захаванні, я не мог не падумаць: а што, калі б я сапраўды захаваў гэтую татуіроўку пасля сваёй смерці і ахвяраваў яе Мюттеру? Гэта адпавядала б маёй любові да гэтага месца і маіх пачуццяў да іншых, чые цела таксама знаходзяцца там, хоць мой выбар быў бы зроблены з поўнага згоды. Ахвяраванне майго цела або яго цікавых частак музею Мюттера, безумоўна, было б законным,* але ў мяне ўсе яшчэ заставаліся пытанні аб законнасці бестэрміновага захавання чалавечых астанкаў і незвычайных метадах, якія можна было б выкарыстоўваць для захавання маёй татуіроўкі, годнай збана. "У нас атрымліваецца крыху лепш, чым у банку", - запэўніў мяне Шервуда.
  
  Што тычыцца закона, Шервуда прытрымліваецца той жа пункту гледжання, што і Хэма. "Не падабаецца гэта і тое, што гэта юрыдычная праблема, - гэта дзве зусім розныя рэчы, - сказаў Шервуда, - і на дадзены момант у нас было дастаткова інфармацыі, так або інакш, што, калі б узнікла юрыдычная праблема, хто-небудзь ужо пастукаўся ў нашу дзверы".
  
  Мая сяброўка Таня Марш, прафесар правы ў Універсітэце Уэйк Форэст, якая літаральна напісала кнігу аб законах, якія тычацца чалавечых астанкаў ў Злучаных Штатах (ўдала азагалоўленую Закон аб чалавечых рэштках), не так упэўнена.
  
  "Калі б у мяне ў офісе ў Паўночнай Караліне быў [чалавечае] чэрап, маглі б яны прыйсці за мной?" - сказаў Марш, маючы на ўвазе альбо акруговага пракурора, альбо генеральнага пракурора штата, якія валодалі б юрысдыкцыяй ў такіх пытаннях. “Яны, безумоўна, могуць прыйсці за мной. Выйграюць яны? Я не ведаю." Тэхнічна, Шервуда і Марш згодныя, што крымінальны пераслед за апаганьванне трупа заснавана на скарзе, але Шервуда мяркуе, што калі б "Выратуй мае чарніла назаўжды" былі па той бок закона, хто-то ўжо праверыў усе з іх.
  
  Чаму закон так туманна ставіцца да таго, што можна і чаго нельга рабіць з трупам? Галоўная праблема заключаецца ў тым, што з юрыдычнага пункту гледжання — дакладна гэтак жа, як у дні выкрадання тэл — труп не з'яўляецца ні асобай, ні ўласнасцю. Мёртвае цела не мае неад'емных правоў, і жывы чалавек не можа мець над ім сапраўднага права ўласнасці.
  
  Канцэпцыя трупа як не асобы і ўласнасці зыходзіць з ангельскага агульнага права і царкоўнага права, на якіх заснаваныя законы ЗША. З моманту заснавання Злучаных Штатаў і далей законы ЗША і Вялікабрытаніі ў дачыненні да чалавечых парэшткаў разыходзіліся. У Злучаных Штатах на самай справе існуе толькі адзін федэральны закон, які тычыцца чалавечых парэшткаў: Закон аб абароне магіл карэнных амерыканцаў і рэпатрыяцыі (NAGPRA), які быў прыняты ў 1990 годзе пасля актыўнага лабіравання з боку карэнных амерыканцаў з мэтай абараніць парэшткі іх продкаў ад захоўвання ў музеях і продажу ў якасці рарытэтаў. Акрамя NAGPRA, законы, якія рэгулююць чалавечыя астанкі, дзейнічаюць на дзяржаўным узроўні, дзе нават вызначэння таго, што ўяўляе сабой чалавечыя астанкі, супярэчлівыя, не кажучы ўжо пра тое, што з імі можна рабіць.
  
  Прававая сістэма ЗША выпрацавала тое, што ў кнізе Маршу называецца "абуральна идиосинкразическим" акцэнтам на перадсмяротных пажаданнях чалавека адносна сваіх астанкаў, чаго няма ў большасці іншых краін. Здавалася б, гэтая тэндэнцыя спрыяе такім прадпрыемствам, як Save My Ink Forever , або чалавеку, які рашыў зрабіць пасмяротную кнігу з сваёй скуры, але юрыдычныя рызыкі, звязаныя з раздвиганием гэтых межаў, былі б неспасьцігальныя для большасці медыцынскіх работнікаў або пахавальных бюро, якія выконваюць працу ад імя памерлага. Хто б рызыкнуў сваёй прафесійнай жыццём, каб стаць паддоследным трусам для праверкі гэтых законаў штата? Прыняцце заканадаўства, які дазваляе або забараняе такія практыкі, як захаванне татуіровак або пераплёт кніг з чалавечай скуры, здаецца малаверагодным, паколькі павінна быць вялікая колькасць выбаршчыкаў, якія патрабуюць такіх дзеянняў ад сваіх прадстаўнікоў. Як патлумачыла мне Таня Марш: “Як грамадства, мы можам альбо выбраць законы, якія адлюстроўваюць тое, што мы хочам рабіць, і прытрымлівацца гэтых законах, альбо нам можа быць на самай справе напляваць. І прама зараз мы жывем у свеце, дзе на многае з гэтага "насрать'. Яна ўздыхнула. "Гэта зусім не робіць мяне цынічным".
  
  Большасць іншых краін, якія я даследаваў у сваіх библиофильских падарожжах, маюць больш строгія законы ў дачыненні да чалавечых астанкаў, звычайна вызначаюць, як яны павінны захоўвацца ў дзяржаўных установах. Да пачатку дваццаць першага стагоддзя ў нацыянальных музеях Англіі, Паўночнай Ірландыі і Уэльса (якія для прастаты я буду называць "Вялікабрытаніяй", выключаючы Шатландыю, па прычынах, аб якіх я раскажу пазней) дзейнічалі законы, якія забараняюць ўтылізацыю любых прадметаў з іх калекцый, уключаючы чалавечыя парэшткі, што ўскладняла падачу заяў аб рэпатрыяцыі. Больш за шэсцьдзесят тысяч чалавечых астанкаў (ад шкілетаў да анатамічных вільготных узораў) у цяперашні час захоўваюцца ў музеях Вялікабрытаніі, прыкладна 75 працэнтаў з іх былі выяўленыя за апошнія некалькі дзесяцігоддзяў падчас земляных работ, таму большасць з іх не будуць падлягаць рэпатрыяцыі, паколькі гэта былі мясцовыя трупы. У Вялікабрытаніі існуе юрыдычная адрозненне паміж чалавечымі парэшткамі і прадметам, вырабленым з выкарыстаннем чалавечых парэшткаў "шляхам прымянення навыкаў", адрозненне, звычайна якое адносіцца да племянным прадметах, але гэта таксама дастасавальна да кнігі ў пераплёце з чалавечай скуры. З гэтай пункту гледжання шкілет лічыцца чалавечымі парэшткамі, але антроподермическая кніга лічылася б культурным артэфактам. Гэта вызначэнне, адсутнічае ў заканадаўстве штата і федэральным заканадаўстве ЗША, дапамагае праілюстраваць розныя разумовыя працэсы, звязаныя з рашэннем хантерианцев крэмаваць шкілет Уільяма Кордера і перадаць яго прах сваяку, а таксама з адмовай музея Мойз-Хол ў просьбе таго ж сваяка аб меркаванай кнізе Кордера ў скураным пераплёце і дубленом скальп. У дадатак да іншых прычынах, згаданых у гэтай кнізе, якая неаднолькавыя рашэнні музеяў, у вачах закона гэтыя тыпы астанкаў аднаго і таго ж чалавека разглядаюцца зусім па-рознаму.
  
  Заканадаўства Вялікабрытаніі таксама праводзіць адрозненні ў дачыненні да ўзросту чалавечых астанкаў пры прыняцці рашэння аб тым, што можна ці нельга з імі рабіць. У Злучаных Штатах дзейнічаюць розныя правілы, якія тычацца археалагічных парэшткаў і свежеупокоенных, з невялікімі указаннямі адносна прамежку часу паміж імі. Узрост большасці чалавечых астанкаў ў музеях складае ад ста да трохсот гадоў, што адпавядае гістарычнаму перыяду, на працягу якога еўрапейцы кралі і куплялі чалавечыя парэшткі. Сёння просьбы аб рэпатрыяцыі астанкаў, якія адносяцца да гэтага перыяду, з'яўляюцца найбольш паспяховымі. Прэтэнзіі плямёнаў на парэшткі узростам больш за трыста гадоў патрабуюць большага цяжару даказвання.
  
  Закон аб чалавечых тканінах (HTA) 2004 года ў Вялікабрытаніі вельмі строгі ў параўнанні з туманнымі амерыканскімі законамі; у ім выразна пералічаныя тканіны, якія падпадаюць пад дзеянне закона. Напрыклад, скура абаронена, а кроў - няма. Валасы або пазногці жывога чалавека не абароненыя, але валасы ці пазногці, выдаленыя з мёртвага чалавека, падпадаюць пад дзеянне закона. Здаецца, падведзена рыса пад тым, што можа быць адноўлена біялагічна. ЗСГ патрабуе, каб дзяржаўныя ўстановы атрымлівалі як пацвярджэнне згоды, так і часта надмерна дарагую ліцэнзію на публічнае выстаўленне целаў людзей, якія памерлі за апошнія сто гадоў. Паколькі ўсім вядомым выпадкам антроподермной библиопедии, размешчаных у Вялікабрытаніі, больш за сто гадоў (хоць я не магу не задацца пытаннем, як бы ставіліся да сям'і Уитли, калі б яны знаходзіліся па той бок сажалкі), брытанскім бібліятэкам і музеям не трэба адпавядаць гэтым патрабаванням, што для іх добра, таму што згода амаль ніколі не было фактарам пры стварэнні аб'ектаў, якія знаходзяцца ў іх распараджэнні. Узрост антроподермных аб'ектаў таксама павінен растлумачыць сітуацыю для тых, хто хоча купіць або прадаць іх на антыкварным кніжным рынку.
  
  У Шатландыі, на радзіме меркаванай кнігі Уільяма Бэрка "Скура", дзейнічаюць яшчэ больш строгія законы, чым у Вялікабрытаніі. У дадатак да абмежаванняў Вялікабрытаніі, Шатландыя абмяжоўвае даследаванні чалавечых астанкаў узростам менш за сто гадоў. Паводле шатландскіх законаў прадметы, мадыфікаваныя мастацтвам чалавека, таксама лічацца чалавечымі парэшткамі. Шатландскі закон таксама забараняе выстаўляць на ўсеагульны агляд рэшткі, атрыманыя ў выніку анатамічнага даследавання, што, як вы маглі б падумаць, паставіў бы па-за законам дэманстрацыю артэфактаў Уільяма Берка. Але Музею Каралеўскага каледжа хірургаў Эдынбурга і Анатамічнаму музею Эдынбургскі універсітэта былі прадастаўлены пастаянныя выключэнні з гэтага правіла, таму астанкі Уільяма Берка захаваліся.
  
  Тои моко маоры, якія захаваліся татуіраваныя галавы, вывезеныя з іх радзімы і дададзеныя да калекцыях многіх заходніх музеяў, з'яўляюцца добрым прыкладам таго, як музеі розных краін спраўляюцца з адным і тым жа цяжкім становішчам. У 2007 годзе Палявы музей у Чыкага добраахвотна репатриировал астанкі маоры, якія былі атрыманы новазеландскім нацыянальным музеем Тыя Тата. Закона, які абавязвае іх гэта рабіць, не існавала, але куратары вырашылі, што вяртанне галоў будзе найлепшай этычнай практыкай. Некаторыя невялікія ангельскія музеі вярнулі свае Цацкі моко, але афіцыйныя асобы Брытанскага музея сцвярджалі, што, паколькі цацкі моко былі выраблены з прымяненнем майстэрства, яны былі артэфактамі, а не парэшткамі, і таму не падыходзяць для рэпатрыяцыі.
  
  Некаторыя невялікія музеі Шатландыі таксама вярнулі свае калекцыі Той моко. Калі мэр Руана паспрабаваў адправіць Тои моко з іх музея назад у Новую Зеландыю, міністэрства культуры Францыі забараніла яму гэта рабіць, спаслаўшыся на законы, якія забараняюць адбіраць творы мастацтва з музеяў. Пазней Францыя прыняла закон, які дазваляе музеях рэпатрыяваць Таго моко, але законы аб спадчыне, якія тычацца іншых чалавечых астанкаў, якія знаходзяцца ў французскіх калекцыях, пакуль застаюцца ў сіле.
  
  Нягледзячы на нежаданне Францыі разглядаць чалавечыя парэшткі для рэпатрыяцыі, законы краіны, якія тычацца выкарыстання чалавечых целаў у іншых мэтах, з'яўляюцца самымі строгімі з усіх. Артыкул 16 Грамадзянскага кодэкса Францыі абвяшчае недатыкальнасць чалавечага цела і прама забараняе многія практыкі, звязаныя з зменай генетыкі, і нават сурагатнае мацярынства. Крымінальны кодэкс карае вінаватых у "любым замаху на цэласнасць цела любымі сродкамі" турэмным зняволеннем і буйнымі штрафамі. Для тых, хто разглядае магчымасць заняцца якімі-небудзь продажамі або інавацыйнымі паслугамі, звязанымі з трупамі, Францыя выключаецца. Чарльз Хэма убачыў вялікі патэнцыял у паслугах Save My Ink практычна па ўсім свеце, за выключэннем Францыі. Людзі, якія жадаюць купляць і прадаваць кнігі пра чарапах і скуры, адчуваюць на сабе жахлівае ўздзеянне французскіх законаў, вось чаму ў самым пачатку маіх пошукаў, я падазраваў, што меркаваных французскіх кніг пра антроподермии значна больш, чым я калі-небудзь знайду ў публічных калекцыях. Пасля многіх гадоў прыступаў я навучыўся давяраць сваім прадчуванням.
  
  
  [12]
  
  TЁН FРЕНЧ CПАДЛУЧЭННЕ
  
  
  
  Бібліятэка Рышэлье нацыянальнай бібліятэкі Францыі размешчана ў самым цэнтры Парыжа, у будынку, якое падобна кокону акружае рэшткі палаца семнаццатага стагоддзя. Чытальная зала для рукапісаў BnF ўяўляе сабой доўгі калідор з чырвонымі сценамі і такім жа плюшавым дываном, які прыглушаецца гукі ў і без таго ціхім памяшканні. Пазалочаны столь упрыгожаны роспісам на пастаральныя сцэны і паўтузіна вычварных люстраў, якія нагадваюць аб раскошным мінулым, а затым дапоўнены радамі простых драўляных сталоў і крэслаў для даследчыкаў. Прыглушаным голасам я прабраўся да трох сярэднявечным Библиям, па чутках, перавітым ў чалавечую скуру, - самым старажытным з усіх, што мне давялося ўбачыць у ходзе майго даследавання. Поўнае глыбокай пашаны трапятанне, які я адчуваю, калі трымаю ў руках рэдкую кнігу, узмацняецца па меры таго, як яна доўга дабіралася да маіх рук; гэтыя кнігі бачылі незлічоная колькасць світанкаў і ўсё яшчэ былі тут. Я разгарнуў першую кнігу ў карычневай папяровай вокладцы.
  
  Стыль почырку на адной з першых старонак гэтай Бібліі паказваў на тое, што заўвага было дададзена праз стагоддзі пасля таго, як манах перапісаў тэкст трынаццатага стагоддзя. Бібліятэкар Сарбоны васемнаццатага стагоддзя Антуан Агюстэн Ламбер Гае дэ Сансале напісаў, што пераплёт кнігі быў чалавечым: "sur peau humaine".
  
  Нататка Сансейла ўнутры наступнай кнігі перакладзена так: “Абат Рыў сцвярджаў, што гэты пергамент быў скурай жанчыны. Наадварот, я думаю, што гэта скура ірландскага мёртвае ягня ". Выключнай прыгажосці пераплёт кнігі быў цёмна-бардовага колеру, а старонкі зробленыя з самага гладкага і белага пергаменту, які я калі-небудзь бачыў. Яны былі такімі тонкімі, што здавалася, быццам яны кідаюць выклік фізіцы; які б манах ні стварыў гэтую Біблію, ён быў сапраўдным майстрам кніжнага справы.
  
  Апошняя Біблія, вядомая як décrétale, меў бліскучы малахитово-зялёны пераплёт, які паўсюль трэскаецца і расколваецца. Аднак пергамент ўнутры быў настолькі некранутай, што, нягледзячы на восемсот гадоў, якія прайшлі з моманту яго стварэння, было лёгка адрозніць гладкую бок шкуры жывёльнага ад больш грубай боку, дзе калісьці раслі валасы. Малюсенькія кавалачкі зялёнай скуры ўпалі на мой стол і вопратку, калі я асцярожна гартала Біблію. Мне прыйшла ў галаву думка, што малаверагодна, што BnF калі-небудзь адправіць гэтыя кнігі на тэставанне, і што ў цяперашні час у мяне на руках некалькі фрагментаў вокладкі, досыць вялікіх, каб адправіць іх у лабараторыю. Але крадзеж з BnF была б падобная на крадзеж з талеркі для збору ахвяраванняў. Я пераканаўся, што ўсё страціліся кавалачкі скуры нявызначанага паходжання былі вернутыя ў абгортачную паперу, адкуль яны і з'явіліся. Калі б BnF калі-небудзь пагадзілася пратэставаць гэтыя кнігі самастойна, і яны апынуліся б сапраўднай чалавечай скурай, я быў бы па-сапраўднаму здзіўлены. Гэтыя кнігі настолькі старыя, што немагчыма прасачыць іх гісторыю, калі не лічыць таго, што бібліятэкар Сарбоны Гае дэ Сансале рабіла паметкі на фарзацы. Я спадзяваўся знайсці больш іншых вядомых па чутках французскіх кніг па антроподермии і быў перакананы, што мой лепшы выбар - адправіцца да чорта.
  
  Пекла, падобна, знаходзіцца ў месцы размяшчэння нацыянальнай библотеки імя Францыі Франсуа Мітэрана, і гэта не можа быць больш выдатным ад майго рэлігійнага досведу ў іх месцы размяшчэння ў Рышэлье. Ён размешчаны на бетоннай участку, які здаецца больш за ўсё астатняга ў Парыжы, з чатырма вялікімі вежамі, якія нагадваюць адкрытыя кнігі. Увайшоўшы ў будынак, я прайшоў праз большую колькасць узроўняў бяспекі, чым у аэрапорце Шарля дэ Голя, затым блукаў па бясконцых калідорах у стылі Кафкі, пакуль, нарэшце, не знайшоў пакой Y. У нумары Y прадстаўлена калекцыя, якую называе Bnf l'home Enfer, ці Пекла. L'home Enfer гэта не проста дзёрзкае мянушку — кнігі ў гэтым пакоі пазначаныя ENFER як і іх месцазнаходжанне. У 1830-х гадах, l'home Enfer менавіта там бібліятэка аддзяляла іх самыя непрыстойныя кнігі, "якія супярэчаць нормам маралі", ад астатняй часткі сваіх калекцый. Калі б я збіраўся знайсці легендарны асобнік "Апавяданняў маркіза дэ Саду" ў пераплёце з чалавечай скуры Justine et Juliette Напрыклад, Пекла здаваўся разумным месцам для пошуку.
  
  У адрозненне ад іншых паездак, дзе я пайшоў, каб убачыць канкрэтныя аб'ёмы, на Мітэрана я хапалася за саломінку—спадзяваўся, што хаця б адзін з гэтых Сэдзі будзе у Шадэ, часта згадваны мімаходзь у кнігах аб чалавечай скуры, але без якіх—небудзь практычных зачэпак. Я запытаў чаркі шматспадзеўных кніг, вынятых з глыбінь пекла, у тым ліку "Тры саду" 1790-х гадоў, і любую кнігу з назвай, падобнай на тыя, якія я шукаў, але не знайшоў ўнутры кніг ніякіх прыкмет магчымага антроподермического вокладкі.
  
  Паколькі гадзіны працы BnF падыходзілі да канца, я пакінуў Пекла і адправіўся ў больш даступную частка бібліятэкі, дзе паспрабаваў зазірнуць у даведнік дваццатага стагоддзя аб французскай переплетном справе, не чакаючы шмат чаго. У двухтомнике 1932 года., La reliure française de 1900 à 1925 аўтар Эрнэст дэ Краузат, я знайшоў артыкул аб кнігах, пераплеценых ў чалавечую скуру, у якой перапрацаваныя некаторыя з тых жа старых чутак аб Французскай рэвалюцыі, з якімі я сутыкнуўся ў пачатку свайго даследавання. Чаго я не чакаў знайсці, так гэта прыкладна паўтузіна фатаграфій сапраўдных кніг, на вокладках якіх была татуіраваныя скура. Там была нават фотаздымак Éloge des seins (У хвалу грудям), з выявай чалавечага соску ў цэнтры вокладкі. Я быў уражаны — ніколі раней я не бачыў кніг аб чалавечай скуры, якія былі б гэтак відавочна чалавечага паходжання. Малюнкі былі адзначаны подпісамі, якія пазначаюць месцазнаходжанне кніг у прыватных калекцыях, напрыклад “Бібліятэка Р Мессими", але без дадатковых дэталяў.
  
  Менавіта тады да мяне дайшло: пекла - не лепшае месца для пошуку кніг пра скуры. Усе сапраўдныя кнігі пра антроподермах ў Францыі, верагодна, захоўваліся ў старых багатых прыватных бібліятэках, і верагоднасць таго, што якая-небудзь цікавая амерыканская бібліятэкарцы пракрадзецца ў гэты свет, каб зірнуць на гэтыя супярэчлівыя калекцыі, была нікчэмна малая. Убачыўшы гэтыя фатаграфіі, я пахіснуў свой недавер да некаторых найбольш дзіўным французскім кніжным расказах пра антроподермах. А як наконт чутак пра аббате Жаке Делиле— празваным “французскім Вяргіліем" і восхваляемом Вальтэрам перад яго раптоўнай смерцю ва ўзросце трыццаці чатырох гадоў, чыя скура была скрадзена са стала ў моргу і выкарыстана для вокладкі зборнікаў яго вершаў? Або зборнік вершаў Верлена 1897 года ", Крэсла"з вытатуированным фалас на вокладцы і прабітыя мячом сэрцам на задняй вокладцы? Краузат, у якога, відавочна, быў такі доступ да французскім калекцыянерам кніг, аб якім я мог толькі марыць, падлічыў, што яму вядома аб дваццаці сямі кнігах пра антроподермах ў французскіх калекцыях, і што там, адкуль яны паступілі, іх было нашмат больш: “Калі б у нас была ўлада, як у Дона Зомбулло ў Diable boîteux каб праходзіць скрозь сцены і дахі, таемна пранікаць у дамы бібліяфілаў і рыцца ў іх бібліятэках, мы, несумненна, знайшлі б больш прыкладаў. Але колькі? Мы, вядома, не дацягнулі б да пяцідзесяці".
  
  “Пяцьдзесят? Уяві, пяцьдзесят", - у мяне перахапіла дыханне, калі я прачытаў гэтую радок. Калі б існавала дзе-то каля пяцідзесяці французскіх кніг пра скуры чалавека, іх даданне падвоіла б бягучае вядомае колькасць нават меркаваных кніг пра антроподермии ў свеце да ста, наколькі я падлічыў. Але пасля таго, як я ўбачыў выявы ў кнізе Краузата, мне здалося праўдападобным усё, што заўгодна.
  
  Пасля маёй сумнай спробы правесці даследаванне ў BnF я змірыўся з думкай, што ніколі не атрымаю доступу да таемнаму падполлю французскіх калекцыянераў кніг пра нібыта чалавечых целах. Уявіце маё здзіўленне, калі яны прыйшлі, каб знайсці мяне.
  
  Калі, нарэшце, мы завяршылі наш
  допыт і моцнае ўзбуджэнне таго часу,
  у якой-то меры ўляглося, Легран, які ўбачыў, што я
  паміраючы ад нецярпення разгадкі гэтай самай
  незвычайнай загадкі, увайшоў ва ўсе падрабязнасці
  усіх абставінаў, звязаных з ёй.
  
  —EДГАР ALLAN PА. Э., Залаты жук
  
  
  
  WЗ НАРАСТАЮЧЫМ РЭГУЛЯРНАСЦЮ, наша каманда чуе ад прыватных калекцыянераў пытанні аб тэставанні кніг, але яны рэдка звяртаюцца да рэальных узорах. У той час як праект "Антроподермическая кніга" факусуюць на антроподермических кнігах, якія захоўваюцца ў дзяржаўных калекцыях, хімікі з маёй каманды часта праводзяць тэсты і для прыватных калекцыянераў. Мы лічым, што тэсты могуць быць карысныя для адсявання падробак на прыватным рынку, і любая правераная кніга пра скуры чалавека шмат чаго дадае да нашага разумення гісторыі гэтай практыкі. Хоць уладальнікі акультных кніг часам сцвярджаюць, што ў іх ёсць кніга пра антроподермии, нам яшчэ трэба будзе пратэставаць акультную працу, якая, як аказалася, была зроблена з чалавечай скуры. Такім чынам, калі я пачуў ад французскага прадаўца рэдкіх кніг па акультызму Себастьена Ватинеля з Les Portes Sombres, які на самай справе сабраў ўзоры з французскага гримуара пад назвай Le triple vocabulaire infernal—кіраўніцтва, прысвечанае вядзьмарству і дэманалогіі прыкладна 1840 года — я быў ўсхваляваны. У мяне проста галава закружылася, калі ён таксама ўключыў ўзоры двух Яшчэ кнігі: значна больш старая кніга аб вядзьмарстве, De l'ouest imposture des diables (1579) і французскае выданне 1892 года Le scarabée d'or (Залаты жук) Эдгара Аллана Па, абедзве кнігі належалі заўзятаму калекцыянеру акультных кніг Фрэдэрыку Коксу. Калі я спытаў Коксу, ці можа ён распавесці мне больш аб сваіх дзіўных скарбах, ён напісаў: "Я застаюся ў вашым поўным распараджэнні для атрымання любой дадатковай інфармацыі". Чароўна!
  
  Коксу за сорак, і ён кіруе сямейным вінным бізнесам у Францыі. У яго была схільнасць да акультным кніг з пятнаццаці гадоў. "Гэтыя кнігі прымушаюць мяне марыць", - напісаў ён мне. “Як неверагодна было выявіць, што такія кнігі сапраўды існуюць. Маёй мэтай было вельмі хутка стаць адным з найвялікшых калекцыянераў гэтых цудоўных твораў малавядомай гісторыі ". Пажылы калекцыянер акультызму па імені Гай Бектель узяў Коксу пад сваё крыло, параіўшы яму, што лепш купляць адну вельмі прыгожую кнігу ў год, чым дванаццаць сціплых. Прытрымліваючыся гэтай радзе, Кокс павольна сабраў калекцыю рэдкіх дзіўна акультных тэкстаў; некаторыя з яго некромантических тамоў з'явіліся на світанку кнігадрукавання. "Аб ганьбе д'яблаў". тое, што Кокс хацеў, каб мы пратэставалі, калі-то належала яго настаўніку Бехтелю, аб чым ён не ведаў, пакуль не выявіў ўнутры кнігі запісы, зробленыя рукой Бехтеля, у якіх адзначалася "цікавае, але сумніўнае" зацвярджэнне папярэдняга ўладальніка аб тым, што кніга была пераплецена ў чалавечую скуру.
  
  Кокс купіў кнігу Па у кнігагандляра ў Сан-Францыска. Хоць ён жыве ў Францыі, Кокс не турбаваўся аб законнасці сваіх кніг, калі было ўстаноўлена, што яны зроблены з чалавечай скуры, таму што кніга аб вядзьмарстве прадавалася не як кніга пра антроподермии; ён проста падазраваў, што гэта можа быць так. Другая была набыта ў Злучаных Штатах, дзе адносна нядаўні ўзрост кнігі і яе патэнцыйны статус чалавечых астанкаў азначалі, што яе продаж у некаторых краінах не была прама забароненая законам. Вядома, ён хацеў, каб яны абодва былі сапраўднымі. "Калі не, усё роўна, гэта выдатнае прыгода", - напісаў ён. "Я як маленькі хлопчык перад сваім падарункам, каля каляднай ёлкі, які чакае магчымасці адкрыць яго".
  
  Са свайго боку, Себастьен Ватинель таксама спадзяваўся на станоўчы вынік, што было нядзіўна, таму што сапраўдная кніга з скуры чалавека адразу ж каштуе ў шмат разоў даражэй, чым тая ж кніга без такога пераплёту. "Думаю, што аб кнізе па дэманалогіі, звязанай з скурай чалавека!" - пісаў Vatinel. “Гэта будзе амаль сапраўдная Некранамікон!"
  
  Хваляванне Ватинеля было выклікана не толькі жудасным відовішчам. Перш чым стаць прадаўцом рэдкіх кніг, ён абараніў доктарскую дысертацыю па клетачнай біялогіі і працаваў у протеомике, навуковай галіне вывучэння бялкоў, з якой выцякае наш тэст PMF. Ён ведаў, што нашы метады спрацуюць. Ён лічыць, што тэставанне PMF магло б дапамагчы аслабіць скептыцызм на рынку вакол гэтых экстраардынарных кніг.
  
  "Кнігі аб скуры чалавека заўсёды прыходзяць з сумневамі ў сапраўднасці", - напісаў ён мне. “Французскі эксперт кажа, што мы можам адрозніць свіную скуру ад чалавечай, падлічыўшы поры скуры ... Я стаўлюся да гэтага з вялікім падазрэннем ". Ватинель хацеў бы пераканаць іншых прадаўцоў антыкварных кніг у перавагах прымянення пептыдных тэстаў масавага зняцця адбіткаў пальцаў у такіх выпадках. Ён сказаў мне, што калі апынецца, што яго меркаваная кніга пра антроподермии зроблена з свіны скуры, ён страціць грошы. А калі гэта чалавек? “Гэта складана!" З-за французскіх законаў ён сапраўды не мог прадаць кнігу, зробленую з чалавечых астанкаў, і ён бачыў, як публічныя аўкцыёны, уключаючы такія прадметы, адмяняліся па гэтай прычыне. Чакаючы нашых вынікаў, ён вёў перамовы з патэнцыяльнымі пакупнікамі.
  
  Адной з яго патэнцыйных пакупнікоў была Мадлен Ле Депенсер. Яна лонданская коллекционерка старадаўніх кніг і прадметаў, звязаных з акультызмам, каталіцызмам, парнаграфіяй, эротизмом і сцэнічнай магіяй. Яна сказала мне, што кніга аб чалавечай скуры прыцягвае яе як "цудоўна рэдкі і прыгожы аб'ект, які выклікае дрыжыкі паміж сваёй прыгажосцю і трансгрессивными якасцямі". Яна таксама была ўсхваляваная, пачуўшы ад Ватинель канчатковы вердыкт пептидного масавага дактыласкапічнага тэсту, таму што гістарычнае паходжанне і гісторыі, навакольныя яе кнігі, могуць значыць не менш, чым іх змест. "У выпадку з антроподермической кнігай я быў бы рады даведацца, што пераплёт сапраўды чалавечага паходжання", - патлумачыў Ле Депенсер. “Аднак, калі кніга перадавалася з пакалення ў пакаленне і да яе ставіліся са страхам і глыбокай павагай, як калі б гэта сапраўды быў пераплёт з чалавечай скуры, то я быў бы гэтак жа захоплены гэтым прадметам, паколькі ён нясе ў сабе цудоўнае апавяданне і гісторыю. Магчыма, я нават не вырашуся пратэставаць такую кнігу, проста каб захаваць таямніцу ".
  
  Я знаходжу гэтых калекцыянераў і іх кніжную летуценнасць чароўнай. Акрамя гісторыкаў кніг, у гэтым свеце, усё больш арыентаваным на лічбавыя тэхналогіі, мала хто так шануе матэрыяльнасць і унікальнасць кніг як аб'ектаў. У нашы дні зносіны з людзьмі з падобнай арыентацыяй адчуваецца як устанаўленне асаблівай сувязі. Мы шануем гэтыя кнігі і захапляемся іх сакрэтамі, нават калі імкнемся іх раскрыць. Але я б не хацеў купляць сваю ўласную кнігу па антроподермии. Вядома, я калекцыяную асаблівыя і нават рэдкія кнігі на ўзроўні свайго бюджэту "смак шампанскага з півам" - я падпісваю свае кнігі, калі гэта магчыма, час ад часу бяру модныя сучасныя выданні ў стылі свецкага фаліянта і ніколі не купляю кнігі ў мяккай вокладцы. Хоць я хачу ведаць усё аб кнігах па антроподермии і думаю, што ў іх ёсць маса карыснай інфармацыі, я не збіраюся шукаць яе для сябе. Прычына не столькі ў фінансах (хоць гэта, безумоўна, было б перашкодай), колькі ў маім непераадольнай дыскамфорце з-за валодання чалавечымі парэшткамі. Некалькі маіх сяброў валодаюць чалавечымі парэшткамі і нават прадаюць іх, і мне спатрэбілася некаторы час, каб вызначыць сваю пазіцыю па гэтым пытанні. Але ў мяне ёсць перасцярога: калі б хто-то ахвяраваў кнігу па антроподермии установе, дзе я працую, я б з радасцю клапаціўся аб ёй і б разглядаў гэта як магчымасць распавесці людзям аб усіх этычных праблемах, звязаных з яе існаваннем. Я адчуваю, што справіўся б з такім аб'ектам лепш, чым хто-небудзь іншы. Як намякнуў мне Ватинель ў сваіх нататках, нашы адносіны з кнігамі пра антроподермии "складаныя".
  
  
  
  Я АДЧУЛІ СВАЯЦТВА з гэтымі калекцыянерамі, калі мы ўсе, затаіўшы дыханне, чакалі вынікаў. На шчасце, нашай маленькай кліку не прыйшлося доўга чакаць.
  
  Я быў на барбекю Чацвёртага ліпеня і танцах у хляве ў каньёне Топанга, калі пачалі паступаць лісты ад французскіх калекцыянераў. Перад групай прыхільнікаў фольку, уважліва слухаюць выкананне песні "This Land Is Your Land" на гавайскай гітары ў выкананні мілага дзіцяці, я гучна абвясціў аднаму: "Атрыманыя вынікі майго тэсту на французскі skin book!" Да іх гонару, мае сябры ўжо прывыклі да мяне.
  
  У адпаведнасці з нашымі папярэднімі высновамі адносна акультных кніг, абедзве кнігі аб вядзьмарстве былі зробленыя з свіны скуры. Як наракаў Себастьен Ватинель, "Навуковая ісціна адымае ў нас маленькі кавалачак мары, але гэта рызыкоўны шлях пазнання". Са свайго боку, Кокс быў трохі засмучаны сваім (ўсё яшчэ неверагодна каштоўным і асаблівым) сярэднявечным гримуаром, але, тым не менш, атрымліваў асалоду ад прыгодай, як ён і прадказваў.
  
  Не магу сказаць, што я быў здзіўлены вынікамі пошуку акультных кніг, хоць мне было крыху шкада калекцыянераў. Я так доўга быў паглынуты сваімі гістарычнымі даследаваннямі антроподермной библиопедии, што забыўся радасць прадчування і ўзнагароду ад атрымання вынікаў і веды аб гэтым дзіўным свеце крыху больш, чым хто-небудзь ведаў напярэдадні. Гэтыя падзеі ўмацавалі маю рашучасць пратэставаць больш замежных кніг. Ўзбуджэнне ад палявання за ведамі вярнулася, і я выявіў, што зусім ашаломлены апошнім адкрыццём.
  
  Карычневы карэньчык кнігі Эдгара Алана По Le scarabée d'or упрыгожаны мудрагелістым чэрапам на галінцы. З чэрапа звісае залаты жук на вяровачцы, строма звісае з касы і рыдлёўкі. На першы погляд гэтыя элементы могуць здацца проста жудаснымі, але ўсе яны маюць вырашальнае значэнне для сюжэту кнігі; не кожны дзень можна ўбачыць зроблены на заказ дублікат вокладкі кнігі ў якасці спойлера. Пазалочаны штамп ўнутры вокладкі абвяшчае "Relief en Peau Humaine", дакладна гэтак жа, як рукапісныя нататкі ў сярэднявечных Библиях BnF, але больш наўмысна нанесены на сам пераплет.
  
  "Залаты жук" стаў вялікім прарывам для Па, якія прынеслі яму 100 даляраў у кар'еры, перасягнучы газетны конкурс, сёння гэта больш за 3300 даляраў. Па сённяшніх мерках, гэтая гісторыя праблематычная на расавай глебе; спроба напісаць на афроамериканском галіне выкарыстання інтэрактыўных метадаў англійскай мове прымусіць большасць сучасных чытачоў спалохацца, што яны могуць здрыгануцца да смерці. Але кніга важная тым, што яна папулярызавала крыптаграфію і нават увяла ва ўжытак тэрмін крыптаграфія. Ён не такі адкрыта гатычны, як тыя, што замацоўваюць спадчына Па, але, тым не менш, у ім ёсць нейкая таямнічасць. Чарльз Эрскін Скот Вуд, арыстакрат-анархіст з памежнага штата Арэгон, які дапамог заснаваць Мастацкі музей Портленда і зрабіць бібліятэку акругі Малтнома бясплатнай для публікі, зрабіў дзіўную надпіс на тытульным лісце кнігі:
  
  Дарагі Джон— Якая даніну павагі хваравітаму, кахаючаму смерць Па - знайсці "Залатога жука" у чалавечай скуры — ці гэта спроба каламбура? Poe humani en peau humaine. C. E. S. W.
  
  Кокс лічыць, што "Джон" мог быць блізкім сябрам Вуда Джонам Стейнбеком. Ці Была ў Стэйнбэка кніга "Скура чалавека"? Магчымасці паходжання цудоўныя. Спалучэнне гэтых дэталяў стварае бясспрэчна чароўны рэдкі тым, таму зразумела, што ён прыцягнуў Коксу настолькі, што ён зрабіў стаўку на яго на аўкцыёне дылера PBA Galleries ў Сан-Францыска ў 2016 годзе.
  
  Цяпер наша каманда навукова пацвердзіла, што 850 даляраў, якія ён заплаціў за кнігу аб сапраўднай чалавечай скуры, былі сапраўднай крадзяжом. Дакладна так жа, як героі кнігі знаходзяць вялікі скарб пасля расшыфроўкі кода, нашы вынікі супаставілі адбіткі пептыдную масы з жывёламі, ад якіх яны адбыліся.
  
  Кокс не плануе прадаваць. "Мэта - стварыць адну з самых цікавых акультных бібліятэк", - патлумачыў ён. Магчыма, у канцы свайго жыцця або пасля смерці яго Па en peau, разам з іншымі кнігамі яго мары, зноў паступіць у продаж. Цікава, як будуць выглядаць кнігі "Законы, якія ўплываюць на скуру чалавека", калі прыйдзе гэты час.
  
  У кнізе Коксу Па en peau, ёсць экслібрыс з выявай чэрапа і змеі, якія ляжаць па-над адкрытай кнігі з імем Расэла ван Арсдейла Лі. Хуткі пошук прывёў да яго некрологу 1982 года ў" Нью-Ёрк Таймс". Я не быў здзіўлены, выявіўшы, што па крайняй меры адзін лекар быў уладальнікам гэтай кнігі пра антроподермии. І ён быў сапраўдным лекарам: доктар Расэл Ці дапамог зрабіць групавую практыку звычайнай рысай амерыканскага аховы здароўя і быў прыхільнікам многіх спрэчных прычын, такіх як аборты, бясплатныя лекі для наркаманаў і прадаплочаных нацыянальная медыцынская страхоўка. Вось прапанову, якое вы не ўбачыце ў многіх некрологах: “Лідэр ў галіне санітарнага асветы, доктар Лі выдаткаваў 8000 даляраў, выйграных у покер, на фінансаванне заканадаўства па барацьбе з венерычнымі захворваннямі."У яго і яго жонкі Дораці было пяцёра дзяцей, якія ўсе сталі лекарамі. Калі я дабраўся да іх імёнаў, у мяне перахапіла дыханне. “Пачакай, я ведаю гэтую сям'ю", - падумаў я. Адзін з яго сыноў, доктар Піцер Лі, быў прафесарам медыцыны на маім працоўным месцы, у Універсітэце Паўднёвай Каліфорніі. Ён быў любімым клініцыстаў і медыцынскім педагогам, які дапамог стварыць праграму Medicare. Пасля выхаду на пенсію ён стаў інструктарам курсу "Уводзіны ў клінічную медыцыну", які я часам дапамагаю выкладаць, і распрацаваў курс "Прафесіяналізм і медыцынская практыка", які я лічу важнай асновай для нашых будучых лекараў.
  
  Ён арганізаваў ганаровы прафесарскі кніжны клуб, які праводзіўся ў маёй бібліятэцы да сваёй смерці ва ўзросце дзевяноста трох гадоў, калі яго сын перадаў многія з сваіх кніг у фонд бібліятэкі. У той час я быў даволі пачаткоўцам у сваёй ролі кіраўніка калекцыямі і памятаю, як з глыбокай павагай пазіраў на паліцы з кнігамі, спрабуючы ацаніць, што мы маглі б дадаць да калекцыі і што мы маглі б прадаць, каб падтрымаць бібліятэку. Яго подпіс, з любоўю пастаўленая пад кожнай кнігай, якой ён валодаў, ўрэзалася ў маю памяць.
  
  Я так жыва памятаю момант, калі мая рука інстынктыўна пацягнулася да нічым не характэрнай кнізе Тэда Кэнэдзі аб палітыцы аховы здароўя. Я не ведаю, што гэта было, але інтуіцыя падказала мне адкрыць яго, і ўнутры апынулася надпіс Тэда Кэнэдзі доктару Ці Піцеру, з якім ён, відавочна, працаваў па палітычных пытаннях. Я задумаўся аб патэнцыйнай каштоўнасці такога роду асацыяцыі — у той мімалётны момант, пры адміністрацыі прэзідэнта Абамы, здавалася, што сапраўды ўсеагульнае ахова здароўя было зусім побач. На самай справе, доктар Сын Лі, якога таксама звалі Пітэр, быў дарадцам па ахове здароўя ў адміністрацыі Абамы і стаў выканаўчым дырэктарам Covered California. Нам давялося патэлефанаваць гэтаму Піцеру і прапанаваць яму кнігу. Вярнуць кнігу здавалася этычным учынкам, і мяне пробрала дрыжыкі пры думцы, што я быў адзіным чалавекам, які мог паўплываць на будучыню гэтай сямейнай рэліквіі. Я выратаваў кнігу ад траплення ў нашу двухдолларовую кошык для продажу кніг — або, што яшчэ горш, у смеццевы кантэйнер - і адправіў яе сям'і Лі, дзе ёй самае месца. Колькі асабіста або гістарычна каштоўных кніг кожны дзень спасцігае ранейшая доля? Гэта быў першы раз, калі я адчуў увесь цяжар сваёй адказнасці як бібліятэкара, як захавальніка кніг.
  
  Выявіць , што Па en peau Гэтая дзіўная маленькая антроподермическая кніга, якая зараз захоўваецца ў французскай акультнай бібліятэцы, мае спадчына, якое сыходзіць каранямі ў дзесяцігоддзі, і гэта пачуццё, якое я ніколі не забуду. Як выказаўся Кокс, гэтая кніга прымусіла мяне марыць. Хоць некаторыя з яго папярэдніх уладальнікаў могуць назаўжды застацца ў цені, цяпер мы ведаем, што ён прайшоў праз рукі лепшых і самых яскравых прадстаўнікоў амерыканскай медыцыны і, магчыма, літаратуры — людзей, чыя праца паўплывала на ўсю нашу жыццё. І ўсё ж заставалася гэтая кніга, зробленая з выкарыстаннем цела невядомага чалавека. Гэта наглядны ўрок гісторыі медыцыны, зняволены ў чалавечую скуру.
  
  
  [ЭПІЛОГ]
  
  HUMANE AНАТОМИЯ
  
  
  
  Бібліятэкары прывыклі адказваць на разнастайныя пытанні, але мала каго пытаюцца пра іх трупе так часта, як мяне. Яшчэ да таго, як я ўсур'ёз пачаў вывучаць кнігі па антроподермии, мой шчыры цікавасць да пазітыўнага ўспрымання смерці і гісторыі пошуку целаў для вывучэння анатоміі прымусіў многіх пытацца мяне, што я хацеў бы зрабіць са сваім будучым трупам. Тады, калі мне было за дваццаць, я яшчэ не задумваўся над гэтым пытаннем. Але прыкладна ў той час, калі я пачаў вывучаць гэтую кнігу, я таксама пачаў вывучаць магчымасць ахвяраваць сваё цела медыцынскай школе.
  
  На наступны дзень пасля Дня памяці ў 2014 годзе я ўвайшоў у аўдыторыю кампуса медыцынскіх навук Універсітэта Паўднёвай Каліфорніі, дзе нашы студэнты-медыкі першага курсу рыхтаваліся да свайго роду поминовению. Студэнты запоўнілі заднюю палову залы, боўтаючы пад дребезжащее піяніна, у той час як некалькі пажылых людзей, больш стрыманых, занялі свае месцы наперадзе. У двух паловах аўдыторыі знаходзіліся людзі з зусім рознымі адносінамі да тых, каго ўшаноўвалі. Усе яны аддавалі даніну павагі трыццаці донарам тэл, якія былі выкрытыя студэнтамі-медыкамі Амерыканскага універсітэта ў тым годзе. Я не быў ні студэнтам-медыкам, якія змагаюцца з рэаліямі раздзялення трупа дзеля свайго адукацыі, ні членам сям'і, якія страцілі блізкіх, тым, хто спадзяецца знайсці нейкае суцяшэнне, даведаўшыся пра тое дабро, якое прынёс выбар майго любімага чалавека. Мне ўдалося крадком зірнуць на тое, як можа выглядаць мой будучы мемарыял у якасці донара цела. Верагодна, тое, што я тыднямі з нецярпеннем чакаў гэтай цырымоніі, многае кажа пра мяне.
  
  Да трыбуне падышлі два вядучых. "На працягу ста пяцідзесяці гадзін і больш двух семестраў вашы блізкія былі нашымі маўклівымі настаўнікамі", - пачаў студэнт па імі Бенджамін Вінаў, перш чым павітаць доктара Мікеле Сноў, дырэктара праграмы анатоміі USC, які патлумачыў працэс, праз які праходзяць цела донараў, каб стаць жыццяздольнымі інструментамі навучання. Іх бальзамавалі, а затым захоўвалі да пачатку заняткаў. Некаторыя выкарыстоўваліся для даследаванняў, але пераважная большасць - для выкладання, калі групы студэнтаў метадычна працавалі з рознымі сістэмамі арганізма на працягу першага года навучання. Гэтыя донары былі першымі пацыентамі студэнтаў, забяспечыўшы ім на ўсё жыццё разуменне чалавечага цела і выклікаў глыбокі трапятанне, які большасць з іх ніколі не забудуць.
  
  Святло приглушили, калі студэнт сыграў на гітары і праспяваў напісаную ім песьню, у той час як іншыя прайшлі па праходах са свечкамі, па адной для кожнага дарыльшчыка, і паставілі іх на стол наперадзе. Хоць такога роду цырымонія магла сысці за банальнасць, гэтыя незнаёмцы падзялялі сапраўдныя і даволі складаныя эмоцыі. Студэнт па імя Уорэн Ямасита падзяліўся сваім вершам “Ліст з выбачэннямі." Ён пачаў з выразы сваёй ўдзячнасці дарыльніку, зрабіўшы пацешныя заўвагі, якія выклікалі выбухі смеху ў зале, такога выбуховага смеху, які вы часам чуеце на пахаванні, калі людзі адчуваюць палёгку ад таго, што ім дазволілі хвілінку легкадумнасці ў змрочнай сітуацыі. Затым верш Уоррена прыняло драматычны абарот, і ён папярхнуўся, распавядаючы аб працэсе дысацыяцыі, неабходным для выкрыцця чалавечага трупа. Ён хацеў бы, каб гэты донар быў апошнім пацыентам, ад чалавечнасці якога ён адмовіўся б дзеля выканання сваёй працы, але ён ведаў, што не можа гэтага абяцаць. Я быў крануты узроўнем сумленнасці, праяўленай студэнтамі, нават калі некаторым людзям ад гэтага было не па сабе. У рэшце рэшт, гэта былі вельмі незвычайныя абставіны, у якіх мы апынуліся. Некаторы ўзровень дыскамфорту здаваўся не толькі мэтазгодным, але і неабходным.
  
  Я быў рады, што пайшоў паглядзець, як сучасныя студэнты дзякуюць сваіх донараў цела, таму што гэта значна больш паважліва, чым я чакаў, улічваючы тое, з чым я сутыкнуўся пры вывучэнні гісторыі медыцыны. Я не мог уявіць, каб хто—небудзь з іх змагаўся з часткамі цела ці браў трафеі з трупаў, як гэта рабілі студэнты-анатомы ў мінулыя эпохі, не кажучы ўжо пра тое, каб захаваць фрагмент аднаго з іх, каб ператварыць у кнігу. Я адчуваў, што пасля таго, як я прапрацаваў з донарамі ўвесь год, многія з гэтых пачаткоўцаў лекараў, верагодна, гэтак жа цікавіліся іх жыццём, як і я. Хоць некаторыя школы цяпер адмаўляюцца ад ананімнасці донараў, трупы з Медыцынскай школы Кека Амерыканскага універсітэта засталіся ананімнымі, таму мы не збіраліся чуць аб тым, чаму яны зрабілі незвычайны выбар у якасці донара. Паколькі я (на момант напісання гэтага артыкула) усё яшчэ жывы, я з радасцю пагаджаюся распавесці гісторыю аб тым, як я прыйшоў да свайго рашэння.
  
  Галоўным імпульсам, якія заахвоцілі мяне ахвяраваць сваё цела нашай медыцынскай школе, была думка аб тым, што я марную сваё жыццё на навучанне студэнтаў-медыкаў; здавалася дарэчным, што я выкарыстоўваю сваю смерць такім жа чынам. І ўсё ж я выявіў, што рашэнне было не такім простым. Па-першае, паўстаў пытанне з той надакучлівай маленькай графой "донар органаў", якую я праверыў, калі атрымліваў свае каліфарнійскія вадзіцельскія правы. Вы не можаце ахвяраваць органы, а таксама ўсе сваё цела для навуковых даследаванняў; трупы з медыцынскай школы не могуць паступаць з адсутнымі часткамі. Патрабаванні да навуковаму донарству ўсяго цела могуць быць вельмі спецыфічнымі, але існуе значна больш нізкі парог для таго, каб быць жыццяздольным донарам органаў. Вы можаце быць вельмі маладыя, вельмі старыя, мець залішняя вага або памерці траўматычнай смерцю, і вашы органы ўсё роўна могуць выратаваць да васьмі жыццяў. Уявіце, што вы выратавалі восем чалавек з дапамогай таго, што ў адваротным выпадку проста згніў бы ў зямлі, і ўсіх жыццяў, на якія вы аказалі б станоўчае ўплыў у выніку свайго ўчынку. Ведаючы, што спіс пацыентаў, якія маюць патрэбу ў перасадцы органаў у Злучаных Штатах, вырас да больш чым ста тысяч чалавек, пры гэтым дваццаць чалавек штодня паміраюць з-за недахопу замяняюць органаў, мне здавалася няправільным захоўваць свае органы пасля смерці.
  
  У Злучаных Штатах дзейнічае сістэма добраахвотнага згоды, але калі член сям'і пярэчыць супраць вашага ахвяраванні, вашы органы не будуць канфіскаваныя. Патэнцыйныя донары павінны распавесці сваім сем'ям аб сваіх пажаданнях і проста спадзявацца, што, сутыкнуўшыся з прыняццем рашэння, іх сем'і ажыццявяць свае планы. Такім чынам, цяпер у мяне быў план А: донарства органаў, калі я магу быць карысны, з дадаткам да плану Б: ахвяраванне ўсяго майго цела медыцынскай школе. Мая смерць станавілася ўсё больш заблытанай, а я нават не пачаў афармляць дакументы!
  
  Патрабаванні да перадачы свайго цела ў медыцынскую школу вар'іруюцца ад навучальнай установы да навучальнай установы, і часта яны нашмат больш строга, чым патрабаванні да донарства органаў. У універсітэце Паўднёвай Каліфорніі вы павінны памерці ад неінфекцыйных захворвання, а не ад траўмаў, падобных тым, якія былі атрыманы ў выніку аўтамабільнай аварыі або агнястрэльнай раненні. Ты павінен памерці ў радыусе пяцідзесяці міль ад кампуса, або тваёй сям'і прыйдзецца заплаціць, каб даставіць цябе туды. Вага вашага цела на момант смерці не можа перавышаць двухсот фунтаў, так як студэнтам будзе цяжэй перамяшчаць і круціць ваш труп, што ім часта даводзіцца рабіць. Ваша цела не можа быць дастаўлена ва ўстанову, калі вы нядаўна перанеслі аперацыю перад смерцю, калі вы падвяргаліся выкрыцця або калі вы ўжо былі забальзамаванае. У вас не павінна быць прыкмет жаўтухі або раскладання, і ваша сям'я павінна паведаміць праграму донарства на працягу сарака васьмі гадзін пасля вашай смерці. Улічваючы ўсе гэтыя абмежаванні — як у смерці, так і пры жыцці, — большасць з іх не праходзяць адбор, каб паступіць у медыцынскую школу.
  
  Я вырашыў, што ўсё роўна попытаю шчасця і падам заяву. Калі я не з'яўляюся ні жыццяздольным донарам органаў, ні прыдатным донарам ўсяго цела, мой план З - гэта сумная старая крэмацыя, хоць цяпер я схіляюся да аквамации, больш экалагічнага варыянту, які дае тыя ж вынікі, што і крэмацыя, але для апрацоўкі астанкаў выкарыстоўваецца вада, а не агонь, і які цяпер легальны ў Каліфорніі. Мае крэму, або аквамаины, ці прах, або называйце як хочаце, будуць развеяныя ў сакрэтным месцы, вядомым толькі мне і майму мужу. План З, відавочна, з часам можа змяніцца; ёсць элементы зялёнага пахавання, якія я таксама знаходжу вельмі прывабнымі, таму што, калі мяне не трэба будзе захоўваць для выкарыстання студэнтамі, я б аддаў перавагу, каб ніхто не рызыкаваў сваім здароўем, бальзамируя мяне. Такія абставіны, як змена працы або пераезд з аднаго горада ў іншы, таксама маглі паўплываць на мой план смерці. Уявіце, што мая сям'я чакала б да апошняй хвіліны, каб абмеркаваць гэта, або, што яшчэ горш, наогул пазбягала б размовы, як гэта робіць большасць амерыканцаў. Пры такой колькасці варыянтаў і моцных эмоцыях, звязаных з гэтым, цалкам зразумела і цалкам непрымальна, што мы сталі грамадствам, дзе людзі пазбягаюць гэтай тэмы. Гэта напружанне першапачаткова прыцягнула мяне да зараджаецца руху пазітыўнага стаўлення да смерці, а затым да правядзення публічных мерапрыемстваў пад назвай "Салоны смерці", дзе людзі маглі адкрыта пагаварыць аб смерці і павучыцца ў экспертаў, якія дапамагаюць нам будаваць больш здаровыя, якія пашыраюць магчымасці адносіны з нашай смяротнасцю.
  
  
  
  BY 2017, даследаванне маёй кнігі паказала мне больш аб гістарычнай напружанасці паміж медыцынскім адукацыяй і трупамі, якія выкарыстоўваюцца ў гэтым адукацыі, чым я калі-небудзь мог чакаць. Я не бачыў доктара Майкла Сноў асабіста з тых часоў, як тры гады таму наведаў цырымонію ўзнагароджання донараў тэл, і мне трэба было самому даведацца, што адчувалі гэтыя студэнты ў першы дзень, калі яны сустрэліся са сваімі трупамі.
  
  Сноў павёў мяне ў свой кабінет, каб я ўзяў напракат белы халат — гэты магутны сімвал медыцынскай прафесіі і яе велізарнай адказнасці. Я надзеў прасторнае паліто з вышытым імем доктара Хабіба і распіхаў па кішэнях свой дыктафон і запісную кніжку. Мы спусціліся ў падвал і прайшлі праз некалькі дзвярэй, дзе мне ў твар ударыў невыносны пах фармальдэгіду. Гэтая пакой, поўная трупаў, не мела нічога агульнага з утульным дэкорам з дрэва і латуні дзевятнаццатага стагоддзя ў музеі Мюттера; гэта была анатамічная лабараторыя дваццаць першага стагоддзя медыцынскай школы Каліфарнійскага універсітэта з нізкай столлю, ярка асветленая, у ёй знаходзіліся ўсе трыццаць восем трупаў, якія вывучаліся ў тым семестры.
  
  Сноў дапамог мне ўладкавацца, перш чым вярнуцца да сваіх вучняў. Я вярнуўся ў галоўную пакой для трупаў адзін, фармальдэгід обжигал мне ноздры. Большасць трупаў былі акружаны невялікімі групамі студэнтаў, хутка расспрашивающих адзін аднаго, і какафонія была такой жа ўсёабдымнай, як і пах. Да мяне падышла студэнтка і задала пытанне, і я запэўніў яе, што я горшы чалавек, якога можна спытаць, нягледзячы на мой самазваны белы халат. Я быў тут са сваімі ўласнымі пытаннямі, і яна дазволіла мне непрыкметна падысці да яе групе, каб паназіраць, як яны рыхтуюцца да абследавання грудной паражніны.
  
  Студэнты па чарзе бралі ў рукі органы, такія як сэрца або лёгкае, разглядалі структуры, тыя, што засталіся пасля таго, што яны забралі, кансультаваліся з Анатамічным атласам Неттера на пюпитре побач з трупам і раіліся з сучлянёным падробленых шкілетам, спрытна перамяшчаючыся паміж усімі гэтымі рознымі навучальнымі дапаможнікамі, кансультуючыся адзін з адным. Часам студэнт пакідаў у спакоі Атлас на трупе, пакідаючы маленькія ружовыя плямы вантроб на кнізе. Я не мог не думаць пра доктара Джозефе Лейдэн і яго Элементарны трактат па анатоміі чалавека правяраў гранки сваёй кнігі побач з адкрытым трупам. Студэнты паважліва ставіліся да донару цела і, здавалася, адчувалі сябе нязмушана з яго трупам. Я заўважыў невялікія прыступы дыскамфорту на іх тварах толькі тады, калі прыйшоў час падняць і перавярнуць яго. Яны ўзялі лёгкае, якое знаходзілася ў яго на грудзях, і змясцілі яго назад ўнутр, затым сэрца, затым паклалі выразаную частка рэбры назад зверху, як кавалачак галаваломкі, вставляющийся на месца. Яны загарнулі яго ў прасціну, потым зноў у пластык, потым усе шасцёра перавярнулі яго. Абыходзячы пакой, я то тут, то там заўважаў мочку вуха, але па большай частцы асобы трупаў былі прыкрытыя некалі белымі прасцінамі, цяпер пафарбаванымі ў ружовы колер крывёю. Я адчуваў, што мае вочы вылазяць з арбіт, і мяне хістала ад перагару. У адрозненне ад майго паводзін практычна ў любой іншай сітуацыі, я маўчаў. Аднойчы гэта мог бы быць мой труп, калі б я так захацеў.
  
  Вярнуўшыся за мой столік, адна з жанчын сказала, што хоча агледзець жаночы труп, таму што яе цікавіць структура тканін малочнай залозы. Барадаты малады лекар кіўнуў нам з іншага канца пакоя, і група з энтузіязмам спыніла яго. Студэнты загарэліся ў яго прысутнасці, і адразу стала ясна, што гэты чалавек любіць сваю працу, а яго вучні любяць яго ў адказ. Ён зірнуў на мой белы халат толькі для таго, каб убачыць сваё імя, выбітае ў мяне на грудзях, але, да яго гонару, ён не надаў гэтаму вялікага значэння. Я пачырванела ад збянтэжанасці, як сапраўдны доктар. Майкл Хабіба паказаў цікаўнаму студэнту тканіна малочнай залозы з падручніка па анатоміі. Гэта быў немалы подзвіг — засяродзіць сваю ўвагу на ілюстрацыі ўнутранай працы грудзях у тую самую тыдзень, калі я адымала свайго дзіцяці ад грудзей - як быццам маё ўласнае цела ўжо не здавалася занадта прыкметным сярод гэтай кагорты трупаў.
  
  Студэнты засыпалі Хабіба пытаннямі, якія суправаджалі яго адказы захопленымі воклічамі "Так!" і "Крута!". Адзін правільна зададзены пытанне выклікаў усеагульную пяцёрку, і Хабіба з'едліва заўважыў: “Людзі заўсёды пытаюцца аб студэнтах-медыках, якія ўжываюць наркотыкі, такія як какаін. Але я такі: навошта мне прымаць наркотыкі, калі я магу проста быць правільна?" Я цалкам зразумеў, чаму яны любілі доктара Хабіба. Ён толькі што быў у навуковым падкасьце майго сябра Элі Уорд., Логііі аказалася, што яго пасаду асістэнта прафесара анатоміі ў Універсітэце Каліфорніі - гэта ўсяго толькі праца на паўстаўкі — астатні час ён праводзіць навуковым супрацоўнікам у Інстытуце дыназаўраў пры Музеі натуральнай гісторыі акругі Лос-Анджэлес. “Выпіўшы раніцай вялікую кубак кавы, ты разрушаешь чалавечае істота. Так што прыкладна ў палове выпадкаў я займаюся гэтым", - сказаў ён Ўорда. "Іншую палову часу я хаджу і гуляю з дыназаўрамі".
  
  Я не мог у гэта паверыць. Прама тут, у маім ўласным установе, жыў Джозэф Лейдэн з дваццаць першага стагоддзя — дасведчаны анатам і палеантолаг, — але з пачуццём гумару і, спадзяюся, без схільнасці выкарыстоўваць чалавечую скуру для вокладкі кніг.*
  
  Я адчуваў усё большае галавакружэнне, а студэнты па-ранейшаму ўпэўнена здавалі экзамен. Я пайшоў, адчуваючы сябе дзіўна, як быццам мяне выкінула назад у новы незнаёмы наземны свет з падземнага, дзе правілы вядзення баявых дзеянняў былі зусім іншымі. Упершыню апынуўшыся побач з вскрытым трупам і прадставіўшы, як мяне перагортваюць, а кавалачкі мяне чапаюць і перарухаюць, я прымусіла сябе па-іншаму зірнуць на сваё рашэнне аб ахвяраванні цела. Я быў далёкі ад таго, каб адпудзіць мяне, але цяпер стала ясна, наколькі карысным быў гэты вопыт для студэнтаў-медыкаў, і відавочная каштоўнасць гэтага ахвяраванні перасільвае любую рэшткавую гідлівасць з майго боку. Усяго праз некалькі тыдняў пасля пачатку першага семестра студэнты ўжо шмат у чым страцілі трапятанне перад сваімі трупамі; я не сумняваўся, што цэлы год такога ўздзеяння павінен аказаць на іх велізарнае эмацыйнае і псіхалагічнае ўздзеянне.
  
  Я сустрэўся з адной з студэнтак маёй групы, каб даведацца яе ўражанні аб гэтай трансфармацыі. Алодия Гирма сказала, што ідэя стаць лекарам выношвалася яе бацькамі-імігрантамі з Эфіопіі з тых часоў, як яна сябе памятала. Затым велізарны сыход, які яна атрымала ў семнаццаць гадоў падчас уласнай аперацыі па спондилодезу пазваночніка і акрыяння, заключыў для яе здзелку. Будучы студэнткай, яна працавала прыбіральшчыцай у аддзяленні неадкладнай дапамогі, і гэта быў першы раз у яе жыцця, калі яна ўбачыла мёртвае цела. Паступіўшы ў медыцынскую школу, яна ўсвядоміла, што большасць яе аднагодкаў да гэтага моманту наогул ніколі не бачылі мёртвага цела, нават на пахаванні. Але глядзець на цела - гэта зусім не тое ж самае, што выкрываць яго. У свой першы дзень у лабараторыі яна паўтарала сабе: "Так, гэта чалавек, але табе трэба гэта зрабіць". На другі ці трэці дзень яна адчула сябе як дома.
  
  Тым часам на сваім курсе "Прафесіяналізм у медыцынскай практыцы" (тым самым, які дапамог стварыць доктар Піцер Лі, чый бацька валодаў кнігай Па "Антроподермия") Джирма выдаткавала шмат часу на тое, каб навучыцца размаўляць з блізкія да смерці і іх сем'ямі. Студэнты працавалі з акцёрам, маляваліся які памірае пацыента, каб папрактыкавацца ў падтрыманні эмпатыя, тлумачачы варыянты паліятыўнай дапамогі і хоспіса. Гирма сказала, што гэты вопыт дапамог змяніць яе здагадка аб тым, што лекары павінны пазбягаць смерці — у тым ліку размоў пра яе — любой цаной. "Я думаю, што мы казалі пра гэта больш, чым я калі-небудзь чакаў, што мы будзем казаць пра гэта так хутка ў нашай медыцынскай кар'еры", - сказала Джирма аб сваёй падрыхтоўцы да смерці. "Але я думаю, што гэта робіць нас больш цэласнымі лекарамі, якія сапраўды больш суперажываюць нашым пацыентам ". Гэта была музыка для маіх вушэй перадсмяротнага медыцынскага бібліятэкара.
  
  Усе хочуць спагады ад сваіх лекараў, але медыкі не могуць прыйсці да адзінага меркавання аб тым, што гэта на самай справе азначае. У 2018 годзе Акадэмічная медыцына каментар клінічнага псіхолага Эн Доренвенд (Anne Dohrenwend) паспрабавала даць працоўнае вызначэнне, спачатку паказаўшы, што эмпатыя - гэта не спачуванне (лекар выказвае свае пачуцці турботы за пацыента) і не "ставіць сябе на месца іншага", што немагчыма, асабліва ўлічваючы велізарныя культурныя, класавыя і сацыяльныя адрозненні, часта існуюць паміж лекарамі і пацыентамі. Некаторыя называюць гэта "кагнітыўнай эмпатыя", калі лекар спрабуе думаць аб пачуццях пацыентаў, на самай справе не выпрабоўваючы саміх эмоцый, таму што гэта зрабіла б іх няздольнымі функцыянаваць.
  
  "Эмпатыя - гэта свядомае, напружаны разумовае высілак растлумачыць каламутнае выраз пацыентам свайго вопыту, выкарыстоўваючы мяккую інтэрпрэтацыю яе гісторыі", - пісаў Доренвенд. “Выкарыстанне эмпатического працэсу ўключае ў сябе вылучэнне ці злучэнне пачуццяў і значэнняў, якія звязаны з вопытам пацыента, пры адначасовым выяўленні, ізаляцыі і ўтойванні уласных рэакцый на гэтага пацыента і яе вопыт." Чулы лекар павінен думаць, "як быццам" ён жыве ў свеце пацыента падчас клінічнай сустрэчы, не выпускаючы з-пад увагі той факт, што яго ўласныя натуральныя рэакцыі, верагодна, будуць моцна адрознівацца ад рэакцый яе пацыента. Лекар павінен імкнуцца растлумачыць сітуацыю з пацыентам. “амаль сфармуляваны страх: "прыміце тое, дзе знаходзіцца пацыент на сваім шляху, нават калі лекар думае, што ён рухаецца ў няправільным кірунку, і знайдзіце час, каб падумаць аб гэтым напружаным узаемадзеянні. Некаторыя называюць асаблівы выгляд эмпатыя, неабходны ў адносінах паміж лекарам і пацыентам, клінічнай эмпатыя. У фізічна і эмацыйна напружанай абстаноўцы клінікі ад лекара патрабуецца вельмі шмат спагады. Але адсутнасць спагады можа нанесці непапраўную шкоду як лекара, так і пацыенту.
  
  Пацыенты, у якіх працуюць чулыя лекары, з большай верагоднасцю будуць пазітыўна ўдзельнічаць ва ўласным ахове здароўя, прадпрымаючы карысныя для здароўя дзеянні, такія як выкананне прадпісанага рэжыму прыёму лекаў. Напрыклад, дыябетыкі, у якіх ёсць чулыя лекары, больш паспяхова кантралююць ўзровень халестэрыну і цукру ў крыві. Адкрытае зносіны, якое ажыццяўляецца кваліфікаваным, чулым лекарам, павышае якасць і дэталізацыю інфармацыі, якую пацыент дае лекара, дазваляючы яму лепш дыягнаставаць і лячыць захворванні. Паляпшэнне камунікацыі таксама зніжае колькасць судовых пазоваў аб халатнасці, што з'яўляецца пажаданым вынікам для ўсіх лекараў і бальніц. Інвестыцыі ў чулых лекараў - гэта не проста добры ідэал, гэта мае фінансавы і юрыдычны сэнс для бальніцы.
  
  Залатым стандартам вымярэння эмпатыя клініцыста з'яўляецца шкала эмпатыя лекара Джэферсана (JSPE). З моманту яе распрацоўкі ў 2001 годзе яна была пераведзена на пятнаццаць моў, і вынікі аналагічныя па ўсім свеце. Анкета ўключае сцвярджэнні аб падыходах да ўзаемадзеяння з пацыентамі, а таксама пра цікавасць да літаратуры і мастацтву, заснаваныя на тэорыях, якія звязваюць гэтыя асабістыя інтарэсы з больш глыбокім разуменнем болю і пакут. Пачуццё гумару таксама паляпшае адносіны паміж лекарам і пацыентам і ўлічваецца ў JSPE. Я падазраю, што доктар Хабіба высока ацаніў гэты тэст.
  
  Версія JSPE, арыентаваная на студэнтаў, звычайна выяўляе, што студэнты-медыкі, такія як удзельнікі маёй лабараторнай групы па анатоміі, пачынаюць сваё навучанне з адносна нармальнай ці высокай ступенню эмпатыя, але іх эмпатыя рэзка падае на трэцім курсе, калі яны сапраўды пачынаюць ўзаемадзейнічаць з рэальнымі жывымі пацыентамі. Гэтая тэндэнцыя небяспечная па шэрагу прычын, не толькі таму, што гэта азначае, што пацыенты ўзаемадзейнічаюць з перегоревшими, апатычнымі студэнтамі-медыкамі, якіх яны ўспрымаюць як паўнавартасных лекараў, але і таму, што паводзіны, якое студэнты выпрацоўваюць на раннім этапе, у далейшым можа апынуцца труднопреодолимым. Чаму эмпатыя так часта губляецца ў хаатычнай мітусні бальніцы?
  
  Я мяркую, што адказ крыецца ў бесчалавечных чаканнях студэнтаў-медыкаў і лекараў. Лекары, пачаткоўцы кар'еру, паведамляюць аб самым нізкім узроўні задаволенасці сваім выбарам прафесіі, самай высокай частаце канфліктаў паміж працай і сям'ёй і самым моцным пачуцці деперсонализации. Перад тварам стрэсу і ператамлення маладыя лекары спраўляюцца, ператвараючы сваіх пацыентаў ў больш кіраваныя аб'екты. Менавіта такое мысленне магло ў канчатковым выніку прывесці лекараў у мінулым да бесчалавечным злоўжыванняў, такіх як стварэнне кніг пра антроподермии. Хоць злоўжывання деперсонализацией могуць выглядаць сёння інакш, чым тады, калі ствараліся гэтыя кнігі, згубнае ўздзеянне клінічнага погляду на пацыентаў захоўваецца.
  
  Разважаючы аб кнігах па антроподермии, мы не можам проста вінаваціць лекараў мінулага ў паводзінах, якое было маўкліва ці відавочна санкцыянавана законамі і норавамі іх часу і месца ў гісторыі; мы таксама не можам чакаць, што яны заднім чыслом будуць прытрымлівацца глыбока важных перакананняў, якія ў нас цяпер ёсць пра информированном згодзе. Гэтая практыка ніколі не была па-сапраўднаму распаўсюджанай, але незлічонае мноства людзей — іншыя лекары, калекцыянеры кніг, пераплётчыкі, сям'і калекцыянераў і газетныя рэпарцёры, і гэта толькі некаторыя з іх, — заплюшчвалі вочы на тое, што мы цяпер палічылі б абуральным абразай агульнапрынятай прыстойнасці. Што мы можам зрабіць і маем маральны абавязак зрабіць, так гэта вывучыць інстытуты, у якіх магла працягвацца гэтая несправядлівасць, атрымаць урокі з сваіх памылак і крытычна ацаніць згубныя спосабы, якімі гэтыя настроі думак могуць захоўвацца ў нашым цяперашнім грамадстве, і змагацца за іх выкараненне. Нам трэба перашкодзіць дактарам Хабибам і будучым дактарам Гирмасам усяго свету пазбавіцца свайго цікаўнасці і спагады, адправіўшы іх па пракладзеным шляху деперсонализации, які дазволіў доктару Джозэфу Лейдису з гісторыі пазбавіць чалавечнасці і сваіх пацыентаў.
  
  
  
  OФ ЎСЯГО НЕВЕРАГОДНАГА але этычна сумніўныя асобнікі, якія Лейд перадалі ў музей маці, я думаю аб адным больш за ўсё. Размешчаны паміж шкілетамі карліка і чалавека сярэдняга росту, амерыканскі гігант Мюттер узвышаецца над сваімі таварышамі па справе на сем футаў шэсць цаляў у вышыню — гэта самы высокі шкілет, выстаўлены ў Паўночнай Амерыцы. Яго пазваночнік выгнуты, грудная клетка рэзка ўздутая.
  
  Ніхто не ведае, кім быў гэты чалавек. Некаторыя кабінетныя сышчыкі спрабавалі ўсталяваць яго асобу, але гістарычныя запісы даюць крыху больш, чым гэта: яго цела з'явілася ў 1877 годзе на пліце аўкцыяніста ў Кентукі і было прададзена Лейдэн пры ўмове, што ён не будзе задаваць пытанняў аб паходжанні цела. Наколькі Лейдэн ведаў, гэтага чалавека маглі выкрасці з магілы выкрадальнікі тэл або што горай. Лейдэн ўсё роўна купіў яго.
  
  Пры жыцці гэты чалавек пакутаваў ад лішку гармону росту чалавека (HGH), выпрацоўваемага гіпофізам яго мозгу. Калі гэта захворванне развіваецца ў дзіцячым узросце, яно называецца гігантызм — успомніце Андрэ Волата. Хоць захворванне сустракаецца рэдка, візуальныя сімптомы дазваляюць даволі лёгка дыягнаставаць яго. Калі перавытворчасць гармону росту адбываецца ў дарослых — людзей, у якіх роставыя пласцінкі ўжо зрасліся, — гэта захворванне называецца акромегалией. Звычайна выклікаецца дабраякаснымі пухлінамі галаўнога мозгу, якія фармуюцца вакол гіпофізу пацыента, акромегалия выклікае сукупнасць сімптомаў, якія непрыкметныя, разнастайныя і часта няправільна інтэрпрэтуюцца. Пацыенты могуць пакутаваць гадамі, у канчатковым выніку паміраючы ад ускладненняў, выкліканых павелічэннем органаў і якая ўзнікае ў выніку дадатковай нагрузкай на сістэмы арганізма, перш чым іх лекары ўбачаць лес за дрэвамі.
  
  Кожны раз, калі я заходжу ў Mütter, я заўсёды спыняюся, каб паважліва кіўнуць амерыканскаму гіганту Mütter. Ён нагадвае мне маю маму. Калі я была маленькай, у маёй мамы пачаліся галаўныя болі. Яна пачала скардзіцца на мноства хвароб, якіх у яе ніколі раней не было: у яе балелі суставы; у яе часта кружылася галава; з-за галаўных боляў зрок затуманивалось да такой ступені, што акуляры сталі бескарысныя. Калі яна наведала свайго лекара, ён прапісаў лекі ад кожнага з яе сімптомаў, па адным за раз, і адправіў яе дадому. Па меры таго, як яна стала заходзіць усё часцей, сакратаркі пачалі закочваць вочы. "О, гэта зноў ты", - сказалі яны, уздыхаючы.
  
  Мама была засмучаная тым, што людзі лічылі яе ипохондриком. З часам яна пачала верыць, што, магчыма, яны мелі рацыю. Адбываючыся з ірландскай каталіцкай сям'і, якая належыць да працоўнага класу, яе вучылі паважаць людзей, якія займаюць кіруючыя пасады. Калі казалі паліцыянты, святары або лекары, яна павінна была сядзець там, слухаць і рабіць тое, што ёй казалі. Дык вось чым яна займалася — гадамі.
  
  Яе здароўе працягвала пагаршацца. З'явіліся новыя дзіўныя сімптомы. Яна набрала вагу і не змагла яго скінуць. Кольцы больш не налезали на яе распухлыя пальцы. Паступова форма яе асобы пачала мяняцца — выступалі бровы і лінія падбародка, сціраючы некалі тонкія рысы. Яе ногі выраслі на некалькі памераў абутку. Яна нават клялася, што дадала ў росце пару цаляў. Яна старалася трымаць свае дзіўныя скаргі на здароўе пры сабе, за выключэннем тых выпадкаў, калі яе сімптомы былі невыноснымі. Нават тады ёй было сорамна паведамляць пра іх. Прайшлі гады, перш чым мамін гінеколаг (з усіх людзей!) пайшоў на незвычайны крок і прызначыў МРТ яе галаўнога мозгу. Тэст паказаў, што ў яе акромегалия.
  
  На шчасце, маёй маці своечасова паставілі дыягназ і зрабілі аперацыю на галаўным мозгу па выдаленні пухліны. Калі б яе не лячылі даўжэй, яна магла памерці ад сур'ёзных ускладненняў. Не тое каб аперацыя была цалкам бяспечным варыянтам, і мая мама ведала гэта. Мне было трынаццаць, калі яна скарысталася магчымасцю змяніць прозвішчы сваіх дзяцей, каб яны адпавядалі прозвішчах нашага бацькі, думаючы, што гэта палегчыць нам задачу, калі яна ніколі не выпішацца з бальніцы. "Божа мой, я была так напалохана", - сказала яна мне пазней. "Я проста плакала — усю ноч, усю дарогу туды, увесь час — я проста не магла перастаць плакаць".
  
  З-за таго, што аперацыя маёй маме была праведзена так позна, яе гармоны не змаглі вярнуцца да нармальнага ўзроўню самастойна. Па гэты дзень бутэлечкі з лекамі амаль запаўняюць вялікую сумку. Яна ўводзіць сінтэтычны гармон росту, які атрымліваюць з чалавечых трупаў і адпраўляюць да яе дадому ў пакеце-халадзільніку. Пабочныя эфекты - і выдаткі — жудасныя.
  
  Калі я стаю перад амерыканскім гігантам Mütter, я думаю пра рэдкім гарманальны дысбаланс, які аб'ядноўвае яго і маю маці. Цікава, яго лекар таксама лічыў яго вар'ятам - калі ў яго наогул быў лекар. Цікава, ці была ў яго дачка, падобная на мяне, якая турбавалася аб ім. Цікава, як яго звалі, і цікава, ці задумваліся калі-небудзь пра гэтых рэчах лекары, змясцілі яго ў шкляны футляр больш за 150 гадоў таму. Разглядалі ці яны яго шкілет як астанкі чалавека ці проста як інструмент для навучання студэнтаў-медыкаў рэдкага захворвання?
  
  Кожны раз, калі я бачу яго, я адчуваю жаль і спачуванне да жыцця і смерці, якія, як я мяркую, ён перажыў, хоць я ведаю, што ўсё гэта ўсяго толькі здагадкі жанчыны дваццаць першага стагоддзя, адарванай ад яго рэальнасці. З усіх складаных пачуццяў, якія я адчуваю, стоячы перад яго шкляной вітрынай, самае моцнае - гэта падзяка за ўсё, чаму навучыла і працягвае вучыць мяне яго прысутнасць у музеі.
  
  Калі ў 2015 годзе я зладзіў Салон смерці ў музеі Мюттера, гэта было падобна на вяртанне дадому ва ўсіх адносінах. Прысутнічалі сябры з самых розных сфер маім жыцці — мая самая блізкая сяброўка з сярэдняй школы рабіла фатаграфіі з мерапрыемствы; сяброўка з сярэдняй школы рэгістравала людзей; група маіх сяброў гуляла балады аб забойствах. Калі б я не быў так упэўнены ў сваёй смяротнасці, я б пакляўся, што гэта былі мае ўласныя пахаванне.
  
  Хоць, калі я рос, мы жылі ўсяго ў некалькіх хвілінах язды ад гарадской рысы Філадэльфіі, мая маці амаль ніколі не выязджала ў горад. Для мяне вельмі шмат значыла тое, што яна набралася смеласці і ў адзіночку паехала на цягніку ў горад, каб асабіста пабываць на мерапрыемстве my Death Salon. Я паняцця не меў, як яна ўсё гэта ўспрыме. Яна даволі педантычная і маю забабонаў. У мяне былі важкія падставы асцерагацца, што яна ўпадзе ў прытомнасць, што, па словах персаналу, з'яўляецца даволі распаўсюджаным з'явай у Mütter. Але быў сее-хто, з кім я сапраўды хацела пазнаёміць сваю маму.
  
  Стоячы перад крамай Mütter American Giant, мама адважна прачытала ўсе этыкеткі і ўхвальна кіўнула. "Я думаю, што ўсё, што ў іх тут выстаўлена, пышна, таму што з гэтага можна чаму-то навучыцца або расказаць аб гэтым чалавеку", - пазней яна ўспамінала аб гэтым вопыце. Сустрэча з ім абудзіла некаторыя ўспаміны пра яе жахлівай аперацыі.
  
  "Уяві, што табе трэба будзе аперацыя на мозгу", - сказала яна мне. “Доктар добра правёў ноч мінулай ноччу? Ты мог бы даверыць сваё жыццё чалавеку, якога ты нават не ведаеш?"
  
  Мільёнам людзей даводзіцца здзяйсняць гэты скачок веры кожны дзень. Нам трэба імкнуцца да такой гуманнаму медыцынскім абслугоўванні, якое ацанілі б амерыканскі гігант Mütter, Мэры Лінч і мама.
  
  
  
  TЁН AНТРОПОДЕРМИЧЕСКИЙ BТАКСАМА PРОДЖЕКТ'S LIST OF CПАЦВЕРДЖАНЫ HUMAN SСВАЯК BОУКС ПА СТАНЕ НА MАРКА 2020
  
  
  BIBLIOTHÈQUE ROYALE DE BELGIQUE
  
  Фелікс Вік слановай Азир, Essai sur les lieux et les dangers des sépultures.
  
  
  БОСТАНСКІ АТЕНЕУМ
  
  Джордж Уолтон, Апавяданне пра жыццё Джэймса Алена, ён жа Джордж Уолтон, Ён жа Джонас Пірс, Ён жа Джэймс Х. Ёрк, Ён жа Берліё Гроув, Разбойнік з вялікай дарогі ...
  
  
  УНІВЕРСІТЭТ БРАЎНА
  
  Адольф Бел, Мадэмуазель Жыро, Мая жонка.
  
  Hans Holbein, Танец смерці (выданне 1816 года).
  
  Hans Holbein, Танец смерці (выданне 1898 года).
  
  Andreas Vesalius, Andreae Vesalii Bruxellensis ... De humani corporis fabrica ...
  
  
  ПУБЛІЧНАЯ БІБЛІЯТЭКА ЦЫНЦЫНАЦІ
  
  Філіс Уитли, Вершы на розныя тэмы, рэлігійныя і маральныя.
  
  
  КАЛЕДЖ ЛЕКАРАЎ ФІЛАДЭЛЬФІІ
  
  Луі Барлес, Le nouvelles decouvertes sur toutes les parties крэдытныя de l'homme et de la femme.
  
  Луіза Буржуа, Recueil des secrets de Louyse Bourgeois.
  
  Robert Couper, Развагі аб спосабе і праявах апладнення ў Чалавечай Самкі.
  
  Чарльз Дрелинкурт, De conceptione adversaria.
  
  Джозэф Лейдэн, Элементарны трактат па анатоміі чалавека.
  
  
  КЛУБ ГРОЛЬЕ
  
  Ананім, Le traicté de Peyne: poëme allégorique dédié à Monseigneur et à Madame de Lorraynne.
  
  
  ГАРВАРДСКІ УНІВЕРСІТЭТ
  
  Arsène Houssaye, Des destinées de вада ame.
  
  
  БІБЛІЯТЭКА ХАНТЫНГТАНА, МАСТАЦКІ МУЗЕЙ І БАТАНІЧНЫ САД
  
  М. Н. (Томас Гібсан), Анатомія ў абагульненым выглядзе і з ілюстрацыямі....
  
  
  УНІВЕРСІТЭТ ЦЫНЦЫНАЦІ
  
  Філіс Уитли, Вершы на розныя тэмы, рэлігійныя і маральныя.
  
  
  ПЕНСІЛЬВАНСКІ УНІВЕРСІТЭТ
  
  Bibliothèque nationale (de France), Catalog des sciences médicales.
  
  
  
  
  NОТЕС
  
  
  ПРАЛОГ: ПАД ШКЛОМ
  
  "самае запаветнае здабытак": Хелен Картэр Лейдэн, ліст доктару Паккарду, 2 студзеня 1933 г. Гістарычная медыцынская бібліятэка Каледжа лекараў Філадэльфіі.
  
  120 акраў дагледжанай зеляніны: Хантынгтон, "Батанічны сад Хантынгтана", дата звароту 18 лістапада 2019 года, https://www.huntington.org/gardens.
  
  адзінаццаць мільёнаў прадметаў: Хантынгтон, "Бібліятэчныя калекцыі", доступ 18 лістапада 2019 года, https://www.huntington.org/library-collections.
  
  ідэнтыфікавана толькі каля пяцідзесяці меркаваных антроподермических кніг: Праект "Антроподермическая кніга", "The Anthropodermic Book Project", дата звароту 18 лістапада 2019 г. https://anthropodermicbooks.org.
  
  believe Thomas was Gibson: The Huntington, запіс у каталогу для часопіса Анатомія ўвасоблена і праілюстравана..., дата звароту 18 лістапада 2019 г. http://catalog.huntington.org/record=b1767846.
  
  Першапачаткова апублікавана ў 1682 годзе: Віктар Карнеліюс Мядзведзь, Гісторыя эндакрыналогіі (Ланкастэр, Англія: MTP Press Limited, 1982), 140.
  
  раней належаў доктару Блэйк Уотсану: The Huntington, каталог запісаў для часопіса Анатомія ў абагульненым і ілюстраваным выглядзе....
  
  былы загадчык аддзялення акушэрства: Блэйк Х. Уотсан, "Супрацоўніцтва спецыяліста і доктара агульнай практыкі ў акушерском аддзяленні". California Medicine 75, № 4 (кастрычнік 1951 г.): 307.
  
  Гэтая бібліятэка: Роберт Дж. Моус, прадмова да Трыццаць кніг з бібліятэкі Медыцынскай асацыяцыі і акругі Лос-Анджэлес: Зборнік гісторыі медыцыны (Лос-Анджэлес: Сябры бібліятэкі LACMA, 1984), 11-12.
  
  "Гэта скура белага чалавека": Хантынгтон, запіс у каталогу "Запіска Люка Суотленда на скуры пасля 1779 года", доступ 18 лістапада 2019 года, http://catalog.huntington.org/record=b1796511.
  
  "Індзейцы былі дзіўна ласкавы": Эдвард Меррифилд, Гісторыя палону і выратавання ад індзейцаў Люка Свитленда: першага пасяленцам даліны Ваёмінг і салдата Амерыканскай рэвалюцыі (Скрэнтон, Пэнсыльванія, 1915), 51.
  
  "Для іх гэта спачатку": Меррифилд, Люк Свитленд, 11.
  
  Многія аддаюць належнае Ною Вебстеру: Фларыян Кулмас, Захавальнікі мовы: дваццаць галасоў у гісторыі (Оксфард, Вялікабрытанія: выдавецтва Оксфардскага універсітэта, 2016), 120.
  
  Працэс праходзіць наступным чынам: Дэніэл. П. Кірбі і інш., "Ідэнтыфікацыя матэрыялаў на аснове калагена ў культурнай спадчыне", Аналітык 138 (2013): 4850.
  
  Пласціна МАЛДИ: Цімаці. П. Клеланд і Алена Р. Шретер, "Параўнанне распаўсюджаных падыходаў мас-спектраметрыі для палеопротеомики", Часопіс Proteome Research 17 (2018): 938-39.
  
  Кожнае сямейства жывёл: Майкл Баклі і інш., "Ідэнтыфікацыя выгляду шляхам аналізу касцявога калагена з выкарыстаннем мас-спектраметрыі времяпролетной лазернай десорбции / іянізацыі з матрыцай", Хуткія камунікацыі ў мас-спектраметрыі 23 (2009): 3852-53.
  
  патлумачыў мне: Дэніэл Кірбі, электроннае ліст аўтару, 19 кастрычніка 2019 года.
  
  Сямейства Bovidae: Майк Баклі і інш., "Распазнаванне археалагічных костак авечак і коз з выкарыстаннем аднаго коллагенового пептыда", Часопіс археалагічных навук. 37 (2010): 13.
  
  іншыя прадстаўнікі сямейства Hominidae: Саманта Браўн і інш., "Ідэнтыфікацыя новай косткі гоминина з Дзянісавай пячоры, Сібір, з выкарыстаннем коллагеновых адбіткаў пальцаў і аналізу мітахандрыяльнай ДНК", Навуковыя справаздачы. 6 (2016): 2.
  
  Калаген ... захоўваецца значна даўжэй: Сара Фиддимент і інш., “такім чынам, вы хочаце заняцца биокодикологией? Практычнае кіраўніцтва па біялагічнай аналізу пергаменту", Навука аб спадчыне 7, № 35 (2019): 3.
  
  знішчыць большую частку тэстоўванай ДНК: Мім А. Бауэр і інш., "Патэнцыял здабывання і выкарыстання ДНК з пергаменту: агляд магчымасцяў і перашкод", Часопіс Інстытута аховы прыроды 33, № 1 (2010): 5-6.
  
  можа забрудзіць ўзор: Йоахім Бургер і інш., “Палеогенетика і культурная спадчына. Вызначэнне відаў і STR-генотипирование па старажытнай ДНК у мастацтве і артэфактах", Дзеянне Термохимии 365 (2000): 143.
  
  Дасягненні ў выманні гістарычнай і старажытнай ДНК: М. Д. Тисдейл і інш., "Гартаючы гісторыю: пергамент як сховішча старажытнай ДНК для секвенирования наступнага пакалення", Філасофскія працы Ў 370 (2015): 2.
  
  новая вобласць пад назвай биокодикология: Beasts2Craft, "Биокодикология: запісы на пергаменце і біялогія кнігі", дата звароту 18 лістапада 2019 г. https://sites.google.com/palaeome.org/ercb2c/get-involved/workshops/folger.
  
  практыка жывёлагадоўлі: Найл Дж. О'саліван і інш., "Аналіз цэлых мітахондрый скуры цірольскай ледзянога чалавека дазваляе зразумець, што адзенне меднага стагоддзя выраблялася з жывёл", Навуковыя справаздачы 6 (2016): 1-2.
  
  сведчанні чумы: Альфансіна д'амато і інш., "Аб мышах і людзях: сляды жыцця ў рэестрах смерцяў ад чумы 1630 года ў Мілане", Часопіс пратэёміка 180 (2018): 128.
  
  ДНК ў пергаменце: Бауэр і інш., "ДНК з пергаменту", 5-6.
  
  строгія правілы ў дачыненні да дэструктыўнага адбору пробаў: Фиддимент і інш., "такім чынам, вы хочаце заняцца биокодикологией?"
  
  наватарскія неразбуральныя метады: Сара Фиддимент і інш., "Жывёла паходжанне маткавага пергаменту 13 стагоддзя выяўлена з дапамогай неинвазивного пептидного дактыласкапавання", PNAS 112 (2015): 15067-68.
  
  метады, якія з'яўляюцца найменш інвазівным: Аніта Куай і Матия Стрлич, "Кіраўніцтва па этичному адбору узораў навуковай групы Icon Heritage Science Group", Інстытут аховы прыроды (ICON), студзеня 2019 г., дата звароту 18 лістапада 2019 г. https://icon.org.uk/system/files/documents/icon_hsg_ethical_sampling_guidance_-_jan_2019.pdf.
  
  метады секвенирования ДНК наступнага пакалення таксама каштуюць даражэй: Фиддимент і інш., "такім чынам, вы хочаце заняцца биокодикологией?"
  
  біялагічны сэкс: Мэцью Тисдейл і інш., "Ёркскія Евангелля: 1000-гадовы біялагічны палімпсест", Адкрытае навуковае таварыства Каралеўскага таварыства 4 (2017): 8.
  
  Анатомія, увасобленая і ілюстраваная ... была пераплецена ў сапраўдную чалавечую скуру: Хантынгтон, каталоговая запіс для Анатомія, увасобленая і ілюстраваная....
  
  Запіска Суотленда была напісана на валовай скуры: Хантынгтон, запіс па каталогу для "Люка Суотленда".
  
  праўдзіва амерыканскі жанр: Гордан М. Сэйр, "Апавяданне пра рабоў і паланенне: амерыканскія жанры", у кнізе "Кампаньён амерыканскай літаратуры і культуры", выд. Пол Лотер (Молдзена: Ўайлі-Блэквэл, 2010), 188.
  
  палова аб'ектаў, якія мы тэставалі да гэтага часу, былі зробленыя з сапраўднай чалавечай скуры: Праект "Антроподермическая кніга", "The Anthropodermic Book Project", дата звароту 18 лістапада 2019 г. https://anthropodermicbooks.org.
  
  creepypasta: Creepypasta Wiki, "Што такое Creepypasta?", дата звароту 18 лістапада 2019 г. https://creepypasta.fandom.com/wiki/Creepypasta_Wiki:What_Is_Creepypasta%3F.
  
  
  1. ПЕРШАЯ ДРУК
  
  "Я прысвячаю гэтую кнігу": “Je vous dédie ce livre, / à vous / qui avez été l'âme de la maison, / qui каб appelez dans la maison de dieu, / qui êtes partie avant moi / pour me faire aimer le chemin de la mort, / vous dont le souvenir est doux / comme le parfum des rives regrettées, / qui vous avez mis des enfants dans la maison, / vous qui ne reviendrez pas / mais qui avez toujours votre place au foyer, / qui vous avez été / la muse, la femme et la mère, / avec les trois beautés / la grâce, l'amour et la vertu; / à vous / que j'ai aimée, que j'aime et que j'ai aimerai."Пераклад выкананы аўтарам. Arsène Houssaye, Des destinées de вада ame (Парыж: Кальман Леві, 188-), Бібліятэка Гарварда, http://id.lib.harvard.edu/aleph/005786452/catalog /.
  
  "Калі ты паглядзіш": “En le regardant attentivement on distingue facilement les pores de la peau. Un livre sur вада Ame humaine méritait bien qu'on lui donnait un vêtement humain..." Пераклад выкананы аўтарам. Уссе, Destinées de вада ame.
  
  Нашэнне пальчатак: Нацыянальны фонд "Чаму нашэнне пальчатак падвяргае рызыцы кнігі", дата звароту 19 лістапада 2019 г. https://www.nationaltrust.org.uk/features/why-wearing-gloves-puts-books-at-risk.
  
  магутныя мікраскопы: Джейкоб Гордан, “Па плоці? Праверка антроподермической библиопедии і яе наступствы", RBM: часопіс рэдкіх кніг, рукапісаў і культурнай спадчыны. 17, № 2 (2016): 121.
  
  патэрны фалікулаў могуць быць ненадзейнымі: Фиддиммент і інш., "такім чынам, вы хочаце заняцца биокодикологией?"
  
  Des destinées de вада ame быў вызначаны як сапраўдны: Хізэр Коўл, "Навука пра антроподермическом злучэнні", Блог бібліятэкі Хоўтана, 4 чэрвеня 2014 г., http://blogs.law.harvard.edu/houghton/2014/06/04/caveat-lecter /.
  
  "Аналіз, праведзены тут": Джэк Экерт, электроннае ліст аўтару, красавік 2015 г.
  
  “Авідый" "Метамарфозы"": Джэк Экерт, інтэрв'ю з аўтарам, 9 красавіка 2015 года.
  
  да таго, як кнігі сталі праводзіцца механічным спосабам: Дэвід Х. Такер і інш., "Гісторыя выдавецкай справы", у Encylopædia Britannica, абноўлена 8 сакавіка 2018 г. https://www.britannica.com/topic/publishing /.
  
  Пераплёт быў асабліва папулярны: Дэвід Пірсан, Даследаванне паходжання ў гісторыі кніг: даведнік (Нью-Касл, DE: Oak Knoll Press, 2019), 172.
  
  "Апошнія ўзрушэнні": Джэк Экерт, інтэрв'ю з аўтарам, 9 красавіка 2015 г.
  
  "Гэтую кнігу варта пахаваць"Каментары да Хізэр Коўл, "Навука пра антроподермическом перапляценні", Блог бібліятэкі Хоўтана, 4 чэрвеня 2014 г., http://blogs.law.harvard.edu/houghton/2014/06/04/caveat-lecter /.
  
  "Перасцярога Лектэра": Пазней пост быў перайменаваны на менш гуллівы і больш апісальны "Навука аб антроподермическом злучэнні".
  
  "Добрыя навіны": Коўл, "Навука пра антроподермическом злучэнні".
  
  "шакіруе сваёй грубасцю": Пол Нидхэм, "Перапляценне чалавечай скуры у бібліятэцы Хоўтана: рэкамендацыя", 25 чэрвеня 2014 г., доступ 7 сакавіка 2015 г. http://www.princeton.edu /~нидхэм/Буланд.pdf.
  
  "Нягледзячы на захаванне": Нидхэм, "Перапляценне чалавечай скуры".
  
  "Чытальнік": Нидхэм, "Пераплёт з чалавечай скуры".
  
  "Я сапраўды не хачу": Дэніэл Кірбі, інтэрв'ю з аўтарам, 9 красавіка 2015 г.
  
  Выкарыстоўваючы добра зарэкамендавалі сябе метады: Дэніэл Кірбі, інтэрв'ю з аўтарам, 9 красавіка 2015 г.
  
  юпик дзевятнаццатага стагоддзя: Кірбі і інш., "Ідэнтыфікацыя матэрыялаў на аснове калагена", 4856-57.
  
  Alan Puglia: Дэніэл Кірбі, інтэрв'ю з аўтарам, 9 красавіка 2015 г.
  
  "Я вучыў": Дэніэл Кірбі, інтэрв'ю з аўтарам, 9 красавіка 2015 г.
  
  прыватная база дадзеных: Асаблівая падзяка Рэбека Майкельсон за яе дапамогу ў вызначэнні падыходнай сістэмы і запаўненні нашай базы дадзеных.
  
  "Сучасны кансенсус": Джозэф Грейвс Л., "Раса [не роўная] ДНК: калі раса - гэта сацыяльная канструкцыя, што адбываецца з тэставаннем ДНК на паходжанне?", доступ 5 лістапада 2019 г., http://www.tolerance.org/sites/default/files/general/Race%20does%20not%20equal%20DNA%20-%20TT50.pdf.
  
  Палітычная бібліятэка: Джейкоб Гордан і Рычард Харк, "Вядомы па чутках прыклад антроподермической библиопедии ў каледжы Джуниата", Праект "Антроподермическая кніга" (блог), 17 лістапада 2015 г., https://anthropodermicbooks.org/2015/11/17/rumored-example-of-anthropodermic-bibliopegy-at-juniata-college/.
  
  
  2. ГЭТАЯ ЖУДАСНАЯ МАЙСТЭРНЯ
  
  Праект Марка Твэна: Праект Марка Твэна, "Дакументы і праект Марка Твэна: кароткая гісторыя", дата звароту 13 жніўня 2018 г. http://www.marktwainproject.org/about_projecthistory.shtml.
  
  найбуйнейшая калекцыя папірусаў: Бібліятэка Бэнкрофта, "Аб калекцыі Тебтуниса", доступ 13 жніўня 2018 г. http://www.lib.berkeley.edu/libraries/bancroft-library/tebtunis-papyri/about-tebtunis-collection /.
  
  Ўнутры кнігі: L'home office de l'église en François (Парыж: Chez Pierre Le Petit, 1671), Бібліятэка Каліфарнійскага універсітэта ў Берклі, http://oskicat.berkeley.edu/record=b10357222 ~ S6.
  
  Рэспубліканскія генералы: Gaston Variot, "Remarques sur l'home autopsie et la conformation organique du supplicié Pranzini et sur le tannage de la peau humaine," Bulletins et mémoires de la société d'en anthropologie de Paris, Сёмая серыя, 10 (1929): 45-46.
  
  Абат Монгайяра: Henri Clouzeau, "Les tanneries de peaux humaines aux châteaux de Meudon durant la période révolutionnaire: pour ou contre?," Bulletin de l'ouest association «Les Amis de Meudon» 260 (2015): 19.
  
  "Загарэлыя людзі": “On tannait, à Meudon, la peau humaine, et il est sorti de cet affreux atelier des peaux parfaitement préparées; le duc d'en Orléans, Égalité, avait un pantalon de peau humaine. Les bons et beaux cadavres de suppliciés étaient écorchés, et leur peau tannée avec un soin particulier. La peau des hommes avait une consistance et un degré de bonté supérieurs à la peau des chamois; celles des femmes présentait moins de solidité, à raison de la mollesse du tissu." Translation by the author. L'abbé de Montgaillard, Histoire de France, depuis la fin du règne de Louis XVI jusqu'à l'home год 1825, tome quatrième (Парыж: Мутардье, 1827), 290, https://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k30607368.
  
  "чытайце з гранічнай асцярожнасцю": Х'ю Чисхолм, выд., "Монтгайяр, Жан Габрыэль Морыс Рок, граф дэ", Брытанская энцыклапедыя, 11-е выд. 18 (Нью-Ёрк: Выдавецтва Кембрыджскага універсітэта: 1911): 782.
  
  Некалькі ўмераных газет: Clouzeau, "Les tanneries," 23-24.
  
  "Некалькі гісторый": Лоўрэнс С. Томпсан, "Загарэлая скура чалавека", Бюлетэнь Асацыяцыі медыцынскіх бібліятэк 34, № 2 (1946): 94
  
  апошнія акты Камітэта грамадскага аховы здароўя: Clouzeau, "Les tanneries," 20-22.
  
  найбольш вартыя даверу храністы: Лоўрэнс С. Томпсан, Библиологическая камедыя: Ці Гумарыстычныя аспекты афармлення і захавання кніг (Хамден, Канэктыкут: Archon Books, 1968), 129-30; Клузо, "Les tanneries", 19.
  
  Таунхаусы эпохі Адраджэння: Музей Карнавале, "Museum Carnavalet", дата звароту 8 лістапада 2017 г. http://www.carnavalet.paris.fr/en/museum-carnavalet/hotel-carnavalet /.
  
  "relié en peau humaine": Constitution de la République Française ... (Dijon: Causse, 1793). Musée Carnavalet.
  
  Pierre-Charles de Villeneuve: Etienne Taillemite, "Villeneuve, Pierre-Charles de (1763-1806), Vice Admiral," Dictionnaire Napoléon (Парыж: Файяр, 1999), дата звароту 9 лістапада 2017 г., https://www.napoleon.org/histoire-des-2-empires/biographies/villeneuve-pierre-charles-de-1763-1806-vice-amiral/.
  
  diplomat Louis Félix Étienne: Сенат, “Тюрго Луі-Фелікс-Эцьен", 8 сакавіка 2016 г., дата звароту 4 лістапада 2017 г. https://www.senat.fr/senateur-2nd-empire/turgot_louis_felix_etienne0252e2.html.
  
  яго калекцыі папаўняюцца: Kristian Jensen, Рэвалюцыя і класічная кніга: змяненне мінулага, 1780-1815 гг. (Нью-Ёрк: выдавецтва Кембрыджскага універсітэта, 2014), 12-13.
  
  разглядаюцца як модныя аб'екты: Дэвід МакКиттрик, Вынаходства рэдкіх кніг: прыватны інтарэс і грамадская памяць, 1600-1840 гг. (Кембрыдж, Вялікабрытанія: выдавецтва Кембрыджскага універсітэта, 2018), 232-33.
  
  пачаў назапашваць як мага больш инкунабул: Jensen, Рэвалюцыя і антыкварная кніга, 5.
  
  хірург па імені Кант: М. Дусен, Histoire des vingt premières années de la Société Académique de Nantes et de la Loire-Inférieure (Нант: К. Меллине, 1875 г.), 27, https://books.google.com/books?id=HmA3AQAAMAAJ.
  
  "У асуджэнні мінулага": “En dénonçant le passé, nous voulons l'home oublier; nous désirons réformer le présent et assurer un meilleur ordre pour l'avenir. Nous voulons, en un mot, que l'home on ne confie plus le droit terrible de vie et de mort qu'à той, aura mérité la confiance publique en se livrant aux deux parties à la fois." Пераклад аўтара. М. Кантина, Projet de réforme adressé à l'home Assemblée Nationale (Paris: De l'ouest impr. Дэ Везар, 1790), 6, https://hdl.handle.net/2027/ucm.5327673641.
  
  "Я гатовы прызнаць": "Я admettrai néanmoins que nos anciens corps politiques étoient contraire à la liberté; mais ce vice tenoit à leur puissance et à leur organisation." Пераклад выкананы аўтарам. Кантин, Projet de réforme, 13-14.
  
  "Калі пад падставай": “Si, sous prétexte d'en une liberté indéfinie, on permettoit à tous ceux qui se croiroient médecins d'en faire les fonctions, ce seroit autoriser tous les impudens et tous lè les ignorans à n'roses être plus que des assassins impunis ... il vaudroit bien mieux dès ce moment interdire l'home exercice de la médecine. On éviteroit du з'яўляецца ces massacres journaliers, qui croîtroient en raison du dépérissement de l'ouest art, et de là considération de ceux qui l'home exercent." Пераклад выкананы аўтарам. Кантин, Projet de réforme, 15-16.
  
  гады для ўвядзення ў дзеянне некаторых рэкамендацый Кантена: Мішэль Фуко, Нараджэнне клінікі: археалогія медыцынскага ўспрымання (Нью-Ёрк: Кнігі Пантэона, 1973), 65.
  
  "Наяўнасць хваробы": Фуко, Нараджэнне клінікі, xi.
  
  "Але глядзець": Фуко, Нараджэнне клінікі, 84.
  
  скураны пераплёт быў конскім: L'home office de l'église en François (Paris: Chez Pierre Le Petit, 1671). Бібліятэка Каліфарнійскага універсітэта ў Берклі, http://oskicat.berkeley.edu/record=b10357222 ~ S6.
  
  
  3. ГОСПАДА КАЛЕКЦЫЯНЕРЫ
  
  двадцативосьмилетняя ірландская удава: Бэт Ландар, "Скура, у якой яна жыла: кнігі па антроподермии ў гістарычнай медыцынскай бібліятэцы", "Збеглыя лісце", 1 кастрычніка 2015 г., http://histmed.collegeofphysicians.org/skin-she-lived-in /.
  
  "падрываецца рабочымі": "Страшная катастрофа ў Філадэльфіі", "Нью-Ёрк Таймс", 21 ліпеня 1864 г., дата звароту 24 жніўня 2018 г. https://timesmachine.nytimes.com/timesmachine/1864/07/21/78727646.pdf.
  
  малады лекар: Джон Стоктон Х'ю, "Два выпадкі трихиниоза, якія назіраліся ў бальніцы Філадэльфіі, Блокли", Амерыканскі часопіс медыцынскіх навук (1827-1924) 114 (1869): 565.
  
  "Падлік колькасці": Хаф, "Два справы", 565.
  
  у начным гаршку: Ландар, "Скура, у якой яна жыла".
  
  распрацаваў люстэрка: Джон Стоктон Хаф, "Апісанне новага аўтаномнага вагінальнага, маткавага і анальнага камбінаванага люстэрка для абследаванняў і аперацый", Амерыканскі часопіс медыцынскіх навук (1827-1924) 116 (1869): 409.
  
  Доктар Джон Стоктон Х'ю, як і многія джэнтльмены-лекары: Фрэд Б. Роджерс і Томас А. Хоррокс, “Доктар Джон Стоктон Х'ю: медыцынскі бібліяфіл і бібліёграф", Працы Каледжа лекараў Філадэльфіі 11 (1989): 355-56.
  
  Ён падарожнічаў па Еўропе: Жэнеўева Мілер. "Лекцыя Філдынга Х. Гарысана': Во славу аматараў: гісторыя медыцыны ў Амерыцы да Гарысана", Веснік гісторыі медыцыны 47, № 6 (1973): 589.
  
  "стымулюе даследаванне": Grolier Club, "Кароткая гісторыя Grolier Club", доступ 19 лістапада 2019 г., https://www.grolierclub.org/Default.aspx?p=dynamicmodule&pageid=384895&ssid=322516&vnf=1.
  
  захоплены магчымасцю пакрасавацца: Роджэрс, “Доктар Джон Стоктон Х'ю", 358.
  
  ён ацаніў у 1880 годзе: "Біяграфічны нарыс Джона Стоктона Х'ю", Гістарычная медыцынская бібліятэка Каледжа лекараў Філадэльфіі.
  
  Яго асобнік "Фабрыцыуса": Роджэрс, “Доктар Джон Стоктон Х'ю", 359-60.
  
  Х'ю памёр ва ўзросце пяцідзесяці шасці гадоў: Роджэрс, “Доктар" Джон Стоктон Х'ю, 358.
  
  "Гэтая кніга - самая вялікая": Джон Поллак, інтэрв'ю з аўтарам, 29 верасня 2015 г.
  
  той самы Grolier Club: Grolier Club, Le traicté de Peyne ... (Парыж: Бібліятэка Рукета, 1867), Клуб Гролье, http://grolier.vtls.com:3272/lib/item?id=chamo:19318&theme=grolier/.
  
  чырвоная гнілата, незваротнае стан: Амерыканскі інстытут захавання твораў мастацтва і гістарычных твораў, "Чырвоная гнілата", абноўлена 20 жніўня 2014 г. http://www.conservation-wiki.com/wiki/Red_rot /.
  
  "Я адчуваю, што ён абраў": Джон Поллак, інтэрв'ю з аўтарам, 29 верасня 2015 г.
  
  “Нацыянальная бібліятэка" [так у арыгінале]": Bibliothèque Impériale, Catalog des sciences médicales (Paris: Librarie de Firmin Didot Frères, Fils, Etc., 1861). Бібліятэкі Пенсільваніі.
  
  "скура вакол запясця": Чарльз Дрелинкурт, De conceptione adversaria (Лондан: Карнэлій Бутестейн, 1686). Гістарычная медыцынская бібліятэка Каледжа лекараў Філадэльфіі.
  
  "T McC": Хаф, "Два справы", 565.
  
  Рэестр мужчын бальніцы агульнага профілю Філадэльфіі: Бальніца агульнага профілю Філадэльфіі, рэестр мужчын 1862-1868гг. Гарадскі архіў Філадэльфіі.
  
  Філадэльфія Лейдэн: Леанард Уорэн, Джозэф Лейдэн: апошні чалавек, які ведаў усё (Нью-Хейвен: выдавецтва Ельскага універсітэта, 1998), 18-19.
  
  ковыряется ў вяндлінах на сняданак: Генры Фэрфилд Осбарн, Біяграфічныя мемуары Джозэфа Лейдэн 1823-1891 гг. (Вашынгтон, Акруга Калумбія: Нацыянальная акадэмія навук, 1913), 343.
  
  У 1840-х гадах з'явіўся мікраскоп: Уорэн, Джозэф Лейдэн, 28-29.
  
  сарамлівы хлопчык: Джозэф Лейдэн-малодшы, неапублікаваныя мемуары, Гістарычная медыцынская бібліятэка Каледжа лекараў Філадэльфіі, 8.
  
  Але пакуль запал Лейдэн: Уорэн, Джозэф Лейдэн, 24-25.
  
  У той час, калі пачынаў Лейдэн: Уорэн, Джозэф Лейдэн, 125.
  
  "Прафесія": Уорэн, Джозэф Лейдэн, 117.
  
  "Для лекара агульнай практыкі": Уільям Ослера, "Кнігі і людзі", у Aequanimitas, з іншымі зваротамі да студэнтам-медыкам, медсёстрам і практыкуючым лекарам, 2-е выд. (Філадэльфія: Сын П. Блейкистона і кампанія, 1925), 221, http://www.medicalarchives.jhmi.edu/osler/booksandmen.htm.
  
  "Нам трэба больш": Ослера, "Кнігі і людзі", 223.
  
  "пазбаўлены асабістых амбіцый": Осбарн, Біяграфічныя мемуары, 348-49.
  
  "пяшчотны, спагадны": Лейдэн-малодшы, неапублікаваныя мемуары, 19.
  
  "Даволі проста": Уорэн, Джозэф Лейдэн, xi-xii.
  
  "было так брыдка": Лейдэн-малодшы, неапублікаваныя мемуары, 9.
  
  Легенда абвяшчае: Уорэн, Джозэф Лейдэн, 46.
  
  Ён праявіў сябе як лідэр: Осбарн, Біяграфічныя мемуары, 361.
  
  самыя раннія злачынствы, расчыненыя судова-медыцынскімі метадамі: Уорэн, Джозэф Лейдэн, 72.
  
  Яшчэ ў 1850-х гадах: Уорэн, Джозэф Лейдэн, 112.
  
  лячыў Нэша: Уорэн, Джозэф Лейдэн, 113.
  
  Лейдэн рашуча выступаў за гэта: Уорэн, Джозэф Лейдэн, 118-19.
  
  Таму што ён хацеў: Уорэн, Джозэф Лейдэн, 129.
  
  Бізнес у медыцынскай школе: Уорэн, Джозэф Лейдэн, 136.
  
  "Калі б я гэта зрабіў": Лейдэн-малодшы, неапублікаваныя мемуары, 5-6.
  
  Ваенны шпіталь Саттерли: Осбарн, Біяграфічныя мемуары, 350.
  
  "чалавечая скура салдата": Джозэф Лейдэн, Элементарны трактат па анатоміі чалавека (Філадэльфія: J. B. Lippincott & Co., 1861), Гістарычная медыцынская бібліятэка Каледжа лекараў Філадэльфіі.
  
  Калі жонка яго пляменніка: Хелен Картэр Лейдэн, ліст доктару Паккарду, 2 студзеня 1933 г., Гістарычная медыцынская бібліятэка Каледжа лекараў Філадэльфіі.
  
  частка сусветнай сеткі: Уорэн, Джозэф Лейдэн, 82.
  
  беспаветраная падземная асяроддзе: Ганна Н. Дходи, "Цікаўны выпадак з місіс Элленбоген: омыление і падман у Філадэльфіі 19 стагоддзя", Часопіс Expedition 58, № 2 (2016), 45, http://www.penn.museum/sites/expedition/?p=23873/.
  
  "важнічаць": Дходи, "Справа місіс Элленбоген", 46-48.
  
  Лейдэн выставіла рахунак музею: Эла Н. Уэйд, "Гісторыя куратара калекцый музея Мюттера і каледжа", Працы Каледжа лекараў Філадэльфіі 42 (1974): 147.
  
  Лейдэн сказаў the Mütter: "Лугам няма: дакументы даследуюць 'Мыльную лэдзі"", Wired, 28 верасня 2001 г., https://www.wired.com/2001/09/no-lye-docs-probe-soap-lady/.
  
  "адчувалі, што ў нас было": Элісан Майер, "Гонка за выратаваннем астанкаў могілак 18 стагоддзя", Гипералергия, 20 красавіка 2017 г., https://hyperallergic.com/373393/the-arch-street-bones-project /.
  
  
  4. ГАРБАРНАЕ РАМЯСТВО
  
  некалькі переплетчиков: Paul Kersten, "Bucheinbände in Menschenleder," in Die Heftlade: Zeitschrift für die Förderer des Jakob Krausse-Bundes, выд. Ernst Collin (Berlin: Euphorion Verlag, 1922-1924), 53-54.
  
  рэдка запісваецца: Анник Вуйссоз і інш., "Выжыванне ДНК, паддаецца ПЦР-ампліфікацыі, у каровінай скуры", Часопіс археалагічных навук. 34 (2007): 825.
  
  амаль ніхто: Джэсі Мэер, інтэрв'ю з аўтарам, 20 ліпеня 2018 г.
  
  названы ў гонар старажытнагрэцкага горада: Н. Поулакакис і інш., "Старажытная ДНК і генетычная сігнатура старажытнагрэцкіх рукапісаў", Часопіс археалагічных навук 34 (2007): 675.
  
  Адзін, пішучы пра ежу: Праз некалькі дзён пасля майго візіту на гарбарны завод гэты сябар, пішучы пра ежу, Джонатан Голд, памёр. Мне бясконца сумна, што я ніколі не змагу расказаць яму гэтую гісторыю. Я настойліва рэкамендую прачытаць яго працу, ганараваную Пулітцэраўскай прэміі.
  
  калі-то называлася Richard E. Meyer & Sons: Пергамена, "Аб нас", дата звароту 20 лістапада 2019 г. https://www.pergamena.net/about-us /.
  
  сфакусаваны на бізнэсе: Джэсі Мэер, інтэрв'ю з аўтарам, 20 ліпеня 2018 г.
  
  экалагічныя нормы: Джэсі Мэер, інтэрв'ю з аўтарам, 20 ліпеня 2018 г.
  
  "У цябе ёсць пергамент": Джэсі Мэер, інтэрв'ю з аўтарам, 20 ліпеня 2018 г.
  
  "Нягледзячы на выкарыстанне": Фиддимант і інш., "Жывёла паходжанне маткавага пергаменту 13 стагоддзя": 15070.
  
  "загарэлы ў 'хатнім гаршку'": Robert Couper, Разважанні аб спосабе і праявах апладнення ў чалавечай самкі (Эдынбург: К. Эліёт, 1789). Гістарычная медыцынская бібліятэка Каледжа лекараў Філадэльфіі.
  
  магчыма, гэта дадало солі: Джэсі Мэер, інтэрв'ю з аўтарам, 20 ліпеня 2018 г.
  
  дададзена лаймом: Джэсі Мэер, інтэрв'ю з аўтарам, 20 ліпеня 2018 г.
  
  lant: “lant, №1" у OED Online (Выдавецтва Оксфардскага універсітэта, 2019), дата звароту 3 лістапада 2019 г. https://www.oed.com/view/Entry/105653.
  
  можа заняць да тыдня: Джэсі Мэер, інтэрв'ю з аўтарам, 20 ліпеня 2018 г.
  
  чалавечыя фалікулы глыбей: Кэралін Марвін, "Цела тэксту: матэрыяльная канстанта літаратуры", Штоквартальны часопіс прамовы 80, № 2 (1994): 134.
  
  выкарыстаў складаны нож: Джэсі Мэер, інтэрв'ю з аўтарам, 20 ліпеня 2018 г.
  
  бейтинг: Джэсі Мэер, інтэрв'ю з аўтарам, 20 ліпеня 2018 года.
  
  загарэлы ў сумахе: I. Поўнач. Пинеи, De integritatis & corruptionis virginum notis (Амстэрдам: Дж. Равештейн, 1663). Бібліятэка Wellcome, http://catalogue.wellcomelibrary.org/record=b1283248~ S12.
  
  "Гэта вельмі прыемны пах": Джэсі Мэер, інтэрв'ю з аўтарам, 20 ліпеня 2018 г.
  
  бібліятэкар Бэт Ландар прапанавала: Ландар, "Скура, у якой яна жыла".
  
  сучасныя мастакі-абарыгены Аляскі: Нацыянальны музей натуральнай гісторыі Смитсоновского інстытута, "Матэрыяльныя традыцыі — шыццё ласося", відэа на YouTube, 6:21, 17 ліпеня 2013 г., https://www.youtube.com/watch?v=u38rPWITkjc.
  
  "Рыбін тлушч": Джэсі Мэер, электроннае ліст аўтару, 25 жніўня 2018 г.
  
  "Я не думаю": Джэсі Мэер, электроннае ліст аўтару, 26 жніўня 2018 г.
  
  "гэта падобна на што-нешта вялікае": Джэсі Мэер, інтэрв'ю з аўтарам, 20 ліпеня 2018 г.
  
  
  5. САКРЭТЫ МУДРАЦОЎ-ЖАНЧЫН
  
  "Цішэй, цішэй, акушэрка".: Брыджыт Шэрыдан, "Роды, акушэрства і навука: жыццё і праца французскай каралеўскай акушэркі Луізы Буржуа (1563-1636)", доктарская дысертацыя, Бостанскі каледж, 2002, 119-20.
  
  "Вышэй за ўсё": П. М. Дан, "Луіза Буржуа (1563-1636): каралеўская акушэрка Францыі", Архіў хвароб у дзіцячым узросце, выданне для плёну і нованароджанага. 85 (2004): F186.
  
  Жонка асістэнта легендарнага хірурга Амбруаза Парэ: Джэніфер С. Углоу і інш., рэд., "Буржуа, Луіза", у Біяграфічны слоўнік жанчын Пэлгрейва Макмілан, 4-е выд. (Нью-Ёрк: Пэлгрейв Макмілан, 2005).
  
  "Калі [акушэрка]": Дан, "Луіза Буржуа", F186.
  
  Уверсе тытульнага ліста: Луіза Буржуа, Observations diverses sur la stérilité, perte de fruict, foecondité ... (Парыж: Chez A. Saugrain, 1609), http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/btv1b8401326n/.
  
  Выданне 1621 года: Жак Гиймо і Шарль Гиймо, De la grossesse et accouchement des femmes ... (Парыж: А Пакар, 1621), http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k5701564n /.
  
  “пазнаю ў ім: "Les sages femmes pourront aussi jouir de pareil benefice, & sans беларуская amuser à la марнасьць de leur art, y recognoistre à bon escient plusieurs defauts en ce qui concerne la dexterité des accouchemens, & la guarison des accouchées." Пераклад выкананы аўтарам. Гиймо і Guillemeau, De la grossesse (ненумерованные старонка).
  
  Як сцвярджае гісторык Брыджыт Шэрыдан: Шэрыдан, "Роды", 70.
  
  Пасля забойства караля Генрыха IV: Поль Лагасс, "Людовік XIII, кароль Францыі", у Калумбійская энцыклапедыя, 8-е выд. (Нью-Ёрк: Выдавецтва Калумбійскага універсітэта, 2018).
  
  Марыя дэ Медычы прызначыла выкрыццё: Louise Bourgeois, "Fidelle relation de l'ouest accouchement, maladie & ouverture du corps de feu madame," (1627), https://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k5440853z/. Заўвага: Гэта онлайн-выданне з іншым назвай ідэнтычна іншай версіі, апублікаванай у 1627 годзе пад назвай “Апалогія Луізы буржуазнай, дачкі Бурсье, мудрай жанчыны з Каралеўскай сям'і дзю Руа і яе жонкі мадам". Contre le Раппортом des Medicins." Гэты дакумент звычайна называюць Апалогія.
  
  У тыя дні справаздачы аб выкрыцці: Louise Bourgeois Boursier, Recit veritable de la naissance de messeigneurs et les dames enfans de France, выд. Франсуа Руже і Калет Х. Він (Парыж: Бібліятэка Дроз, 2000), 104n24, https://books.google.com/books?id=4qRWDdYNe8YC.
  
  верагодны востры перытаніт: Boursier, Сапраўдны аповяд, 104n22.
  
  "На падставе вашага справаздачы": “Par vostre раппортом vous faictes affez cognoistre, que vous n'roses entendez rien du tout en la cognoiffance de l'ouest arrierefaix et de la matrice d'en vne femme, tant auant, qu'apres fon accouchement; non plus que vostre Maistre Galien, lequel pour n'roses auoir jamais esté marié, et auoir peu affisté en leur accouchement, беларуская estant meflé d'en enseigner vne fage-femme par vn liure, qu'il a faict exprés, il a faict parestre, qu'il n'a iamais cognu la matrice d'en vne femme enceinte, ny mefmes fon arriere-faix." Translation by the author. Буржуа, "Фидельное стаўленне", 7.
  
  "даведацца сакрэты": "Mais pour fçavoir les fecrets des maladies des femmes, il faut auoir frequenté les fages-femmes, et auoir assisté à plufieurs accouchemens, comme auoit fait vostre grand Maistre et legiflateur Hippocrate, qui au fait des maladies des femmes, confultoit les fages-femmes, s'en rapportoit à leur iugement." Пераклад аўтара. Буржуа, "Фидельное стаўленне", 17.
  
  гісторыкі прыпісваюць напісанне Шарлю Гиймо: Шэрыдан, "Роды", 143n 47.
  
  "Вам трэба было б хутчэй": “Вам варта было б правесці астатак свайго жыцця ў маўчанні, чым сцвярджаць, як вы гэта робіце ... што аб гэтай вялікай прынцэсе клапаціліся не так добра, як трэба было б ... Падумайце аб гэтых рэчах, спадар [буржуа] Бурсье [так у арыгінале] і трымаеце сябе ў рамках свайго абавязку — больш не ўмешвайцеся ў выпраўленне лекараў ". Пераклад Шэрыдана, "Роды", 143-44.
  
  "бездакорная кансервацыя": Louise Bourgeois Boursier, Recueil des secrets de Louyse Bourgeois, dite Boursier ... (Парыж: M. Mondière, 1635), 4-6, доступ атрыманы 10 кастрычніка 2018 г. праз базу дадзеных ранніх еўрапейскіх кніг Proquest.
  
  дубляваны vielles: Элісан Клэрмонт жаргон, "Эмпірыкі і шарлатаны ў Францыі ранняга Новага часу: паходжанне класіфікацыі "Іншага" ў медыцынскай практыцы", Часопіс сацыяльнай гісторыі 19 (1986): 596.
  
  André du Breil: Жаргон, "Эмпирика", 591.
  
  Практыкуючых жанчын ўспрымаюць як лекараў: Крысціна Клекнер Кронауэр і Мар'яна Шмід Маст, "Варожа настроеныя сексисты-пацыенты мужчынскага полу і жанчыны-лекары: складаная сустрэча", Пацыент 7 (2014): 38.
  
  З амаль шасці тысяч апытаных жанчын-лекараў: Элізабет Фернандэс, "Мамы-лекары часта падвяргаюцца дыскрымінацыі на працоўным месцы", Інфармацыйны цэнтр UCSF, 8 мая 2017 г., дата звароту 19 кастрычніка 2018 г. https://www.ucsf.edu/news/2017/05/406921/physician-moms-are-often-subject-workplace-discrimination /.
  
  Вытанчаны фарсі мову: Development Communications, "Шайде дорыць Принстону бібліятэку рэдкіх кніг; Калекцыя - найбуйнейшы падарунак у гісторыі ўніверсітэта", Прынстанскі універсітэт, 16 лютага 2015 г., дата звароту 11 снежня 2017 г., https://www.princeton.edu/news/2015/02/16/scheide-donates-rare-books-library-princeton-collection-largest-gift-universitys.
  
  Шкляныя кніжныя шафы: Аддзел рэдкіх кніг і спецыяльных калекцый, "Бібліятэка Шейде", Бібліятэка Прынстанскага універсітэта, доступ 11 снежня 2017 г., https://rbsc.princeton.edu/divisions/scheide-library.
  
  "Мне не падабаецца": Пол Нидэм, інтэрв'ю з аўтарам, 28 верасня 2015 г.
  
  "Вядома, ён абраў": Пол Нидхэм, інтэрв'ю з аўтарам, 28 верасня 2015 г.
  
  "Я даволі сталы": Пол Нидхэм, інтэрв'ю з аўтарам, 28 верасня 2015 г.
  
  Еўрапейскія пастаўшчыкі шытая паперы: Нікалсан Бэйкер, Падвойная зморшчына: бібліятэкі і напад на паперу (Нью-Ёрк: Старадаўнія кнігі, 2001), 61-64.
  
  "Я згодны, што бібліятэкары": Пол Нидхэм, інтэрв'ю з аўтарам, 28 верасня 2015 г.
  
  Неўзабаве пасля майго візіту: Розалин Краўн, "Джэк-патрашыцель, музей жаночай гісторыі і захапленне Лондана ўсім крывавым", Гутарка, 31 ліпеня 2015 г., https://theconversation.com/jack-the-ripper-a-womens-history-museum-and-londons-fascination-with-all-things-gory-45456/.
  
  адзін з шкілетаў падзямелля: "Шкілет лонданскага падзямелля прызнаны сапраўдным", BBC News, 5 снежня 2011 г., http://www.bbc.com/news/uk-england-london-1603750 /.
  
  "Гэта гістарычныя артэфакты": Эльма Бреннер, інтэрв'ю з аўтарам, 22 ліпеня 2015 г.
  
  
  6. ДОЎГАЯ ЦЕНЬ НАЧНЫХ ЛЕКАРАЎ
  
  Аттакс нарадзіўся ў рабстве: Музей Криспуса Аттакса, "Біяграфія Криспуса Аттакса", 12 верасня 2012 г., доступ 6 кастрычніка 2018 г. http://www.crispusattucksmuseum.org/biography /.
  
  Криспус Аттакс і чацвёра іншых мужчын: Музей Криспуса Аттакса, "Дзе пахаваны Криспус Аттакс?", 17 лютага 2013 г., дата звароту 6 кастрычніка 2018 г. http://www.crispusattucksmuseum.org/where-is-crispus-attucks-buried /.
  
  "Вокладка гэтай кнігі": Wellcome Collection, "Запісная кніжка, як мяркуецца, абцягнутая чалавечай скурай ...", доступ 1 лістапада 2018 г., https://wellcomecollection.org/works/yj2tzxt6 /.
  
  Wellcome зарабіў незлічонае стан: Музей навукі, "Генры Уэллком (1853-1936)", Увасоблены ў жыццё: вывучэнне гісторыі медыцыны, па стане на 6 кастрычніка 2018 г., http://broughttolife.sciencemuseum.org.uk/broughttolife/people/henrywellcome /.
  
  прыдумаў гэта слова таблоід: Фрэнсіс Ларсан, "Сее-што пра Генры Уэллкоме", Часопіс матэрыяльнай культуры 15, № 1 (22 сакавіка 2010 г.): 86-87.
  
  найбуйнейшая калекцыя прыватнага музея ў свеце: Ларсан, "Рэчы аб Генры", 83.
  
  пільны ў дачыненні да падробак: Ларсан, "Рэчы аб Генры", 98.
  
  набыў кнігу за 3 фунта стэрлінгаў: Кніга аб набыцці бібліятэкі Wellcome, 1930-1947, доступ 19 кастрычніка 2018 г., https://wellcomelibrary.org/item/b28477637#?c=0&m=0&s=0&cv=284&z=-0.4139%2C-0.0625%2C1.6335%2C1.1101.
  
  прыкладна 170 долараў СЁННЯ: Выкарыстоўваючы канвэртар валют (http://www.nationalarchives.gov.uk/currency-converter/#currency-result), роўны 1930, 3 фунта эквівалентныя ў 2017 годзе пакупніцкай здольнасці ў 137,36 фунтаў стэрлінгаў. Затым я выкарыстаў сярэднегадавы абменны курс IRS для Вялікабрытаніі ў 2017 годзе (0,808) і рушыў услед іх інструкцыі падзяліць суму ў замежнай валюце на дастасавальныя сярэднегадавы абменны курс для канвертацыі замежнай валюты ў долары ЗША, у выніку атрымалася 170 даляраў. Глядзі https://www.irs.gov/individuals/international-taxpayers/yearly-average-currency-exchange-rates. Самы апошні год, даступны з дапамогай гэтага інструмента, - 2017.
  
  "Валасяны фалікул": Ліст Крыстафера Калнана (Нацыянальны фонд аховы месцаў, якія прадстаўляюць гістарычны цікавасць або прыродную прыгажосць) Тоні Бишу (Wellcome Trust), 12 жніўня 2002 г., копія прадастаўлена бібліятэкай Wellcome. "(?)", уключанае ў цытату, з'яўляецца арыгінальным з дакладнасцю да літары.
  
  Подделыватели твораў мастацтва часта матываваныя: Ной Чорная, Мастацтва падробкі: розумы, матывы і метады майстроў-фальсіфікатараў (Нью-Ёрк: Phaidon Press, 2015), 14.
  
  махлярства з кнігамі аб чалавечай скуры: Чорная, Мастацтва падробкі, 17-18.
  
  пакіданне падробленай інфармацыі: Чорная, Мастацтва падробкі, 177.
  
  Giovanni Pico della Mirandola: М. В. Догерці, "Джавані Піка Дэла Мирандола", у Энцыклапедыя сярэднявечнай філасофіі: філасофія паміж 500 і 1500 гадамі, выд. Henrik Lagerlund (Dordrecht: Springer, 2011).
  
  "Такім чынам, гэты хлопец": Ліз Дьюб і Джордж Рагг, інтэрв'ю з аўтарам, 12 кастрычніка 2015 г.
  
  Кніжныя чарвякі: Андрияна Сайич, "Лепшы вораг кнігі", У звароце, 24 лютага 2016 г. https://www.metmuseum.org/blogs/in-circulation/2016/book-lovers /.
  
  "Які-то грызун": Ліз Дьюб і Джордж Рагг, інтэрв'ю з аўтарам, 12 кастрычніка 2015 г.
  
  "Гэты стары том": Giovanni Pico della Mirandola, Opera Joannis Pici Mirandule ... (Аргентынец: Ян Прюс Чуйскай Аргентынец, 1503), Бібліятэкі Універсітэта Нотр-Дам-Хесбург, https://onesearch.library.nd.edu/permalink/f/tgve9/ndu_aleph000943748.
  
  "Не палохайся": Джон Надзь, "Раскрытая праўда", Часопіс Notre Dame, доступ 28 жніўня 2018 г., https://magazine.nd.edu/news/65313 /.
  
  Меркаванай мэтай была Карала: "Рэлігія варта жыццяў, тэхасец забівае жонку і сябе ў выніку сваркі", Орегонец, 8 сакавіка 1916, 2.
  
  "Людзі разышліся": "Землятрус не матэрыялізавалася", "Далас Морнинг Ньюс"21 красавіка 1908, 12.
  
  "Цалкам магчыма": Ліз Дьюб і Джордж Рагг, інтэрв'ю з аўтарам, 12 кастрычніка 2015 г.
  
  мая каманда пратэставала кнігу: Надзь, "Раскрытая праўда".
  
  "Тытульная скура"Дэйл Карнегі, Невядомы Лінкальн (Нью-Ёрк і Лондан: The Century Co., 1932). Бібліятэкі універсітэта Темпл.
  
  "Апублікаваныя творы": Генры Луіс Гейтс-малодшы., Судовыя працэсы над Філіс Уитли: першая чарнаскурая паэтка Амерыкі і яе сустрэчы з бацькамі-заснавальнікамі (Нью-Ёрк: Basic Civitas, 2003), 42-43.
  
  "Па сутнасці": Гейтс, Выпрабаванні Филлиса, 27.
  
  няма амерыканскага выдаўца: Гейтс, Выпрабаванні Филлиса, 31.
  
  Яна была адораны: Бібліятэка Гарварда, “Страчаны рай, верш", доступ 2 лістапада 2018 г., http://id.lib.harvard.edu/alma/990029682250203941/catalog /.
  
  "гэтак абраны чалавек": Гейтс, Выпрабаванні Филлиса, 38.
  
  Калі кніга Филлиса Уитли: Гейтс, Выпрабаванні Филлиса, 34.
  
  Яна размясціла рэкламу ў Бостане: Гейтс, Судовыя працэсы над Филлисом, 66-68.
  
  яе муж прадаў: Бібліятэка Гарварда, Страчаны рай.
  
  кнігі Уитли пра скуру чалавека: "Лабараторыя кансервацыі-справаздача аб абследаванні і лячэнні", Лабараторыя кансервацыі: супрацоўніцтва Публічнай бібліятэкі Цынцынаці і акругі Гамільтан і бібліятэк Універсітэта Цынцынаці, 3 лістапада 2015 г., дата звароту 29 жніўня 2018 г., https://drc.libraries.uc.edu/bitstream/handle/2374.UC/749881/i29412262_1052_PLCH_TrtRpt_Wheatley.pdf?sequence=7/.
  
  чый Метучен: Гэры А. Дональдсон, "Кар'ера Чарльза Ф. Хартмана і традыцыя калекцыянавання американы", Дакументы Бібліяграфічнага грамадства Амерыкі 84, № 4 (1990): 384, http://www.jstor.org/stable/24303060/.
  
  "маленькі фюрэр": Дональдсон, "Кар'ера Чарльза Ф. Хартмана": 382.
  
  ўчастак у чатырыста акраў: Дональдсон, "Кар'ера Чарльза Ф. Хартмана": 389.
  
  з кніжнай фермай нічога не выйшла: Пэгі Прайс, "Кніжная ферма: ўтопія Чарльза Ф. Хартмана для інтэлектуалаў", Часопіс Fine BooksКрасавік 2010, дата звароту 2 верасня 2018, https://www.finebooksmagazine.com/issue/201004/heartman-1.phtml, 2.
  
  Хартман знайшоў калекцыі кніг: Дональдсон, "Кар'ера Чарльза Ф. Хартмана", 388-90.
  
  Ён таксама ствараў і прадаваў перавыданні: Дональдсон, "Кар'ера Чарльза Ф. Хартмана", 393.
  
  стварыў бібліяграфію: Артур А. Шомбург, Бібліяграфічны спіс амерыканскай паэзіі негрыцянскай (Нью-Ёрк: К. Ф. Хартман, 1916).
  
  "чалавек з вялікім сэрцам": Артур А. Шомбург, "Бібліяфіл", Крызіс 11 № 1 (лістапад 1915 г.): 14, https://www.marxists.org/history/usa/workers/civil-rights/crisis/1100-crisis-v11n01-w061.pdf.
  
  Красоўкі Wheatleys "з прыкладаемай скуры": Рахунак-фактура Зансдорфа, M94 Дакументы Чарльза Ф. Хартмана, M94, Устаўка 5, татка 7, Гістарычныя рукапісы, Спецыяльныя калекцыі, Бібліятэкі Універсітэта Паўднёвага Місісіпі.
  
  "Для мяне": Майкл Джозаф, Ратгерскі універсітэт, асабістая перапіска з Рычардам Харком, 15 лістапада 2015 г. Цытуецца з дазволу Майкла Джозэфа.
  
  крыху менш за 300 даляраў: Я разлічыў гэтую лічбу, выкарыстоўваючы канвэртар валют Нацыянальнага архіва: 1270-2017, www.nationalarchives.gov.uk/currency-converter /, за 1935 год (бліжэйшая даступная дата), што складае 234,95 фунтаў стэрлінгаў у 2017 годзе. Затым я выкарыстаў сярэднегадавы абменны курс IRS для Вялікабрытаніі ў 2017 годзе (0,808) і рушыў услед іх інструкцыі падзяліць суму ў замежнай валюце на дастасавальныя сярэднегадавы абменны курс для канвертацыі замежнай валюты ў долары ЗША, у выніку чаго атрымалася 290,78 даляра. Глядзі https://www.irs.gov/individuals/international-taxpayers/yearly-average-currency-exchange-rates.
  
  "Літаратурны твор": Чарльз Ф. Хартман, Філіс Уитли (Філіс Питерс); Спроба крытыкі і бібліяграфія яе твораў (Нью-Ёрк, 1915), 27, https://archive.org/details/philliswheatleyp00hear/.
  
  практыка збору трафеяў: Сайман Харысан, "Трафеі з чэрапаў вайны на Ціхім акіяне: трансгрессивные аб'екты памяці", Часопіс Каралеўскага антрапалагічнага інстытута. 12, № 4 (2006): 818-20.
  
  Начныя лекары: Харриет А Вашынгтон, Медыцынскі апартэід: цёмная гісторыя медыцынскіх эксперыментаў над чарнаскурымі амерыканцамі з каланіяльных часоў да нашых дзён (Нью-Ёрк: Anchor Books, 2006), 119.
  
  Лекары адкрыта размяшчалі рэкламу: Дайн Рейми Бэры, Цана за іх фунт мяса: значэнне паняволеных ад нутробы да магілы у пабудове нацыі (Бостан: Beacon Press, 2017), 167.
  
  "медыцынскае нікчэмнасць": Вашынгтон, Медыцынскі апартэід, 46.
  
  памятныя знакі лінчаваньне часта ўключалі фатаграфіі: Вашынгтон, Медыцынскі апартэід, 136.
  
  фатаграфіі студэнтаў медыцынскай школы: Выдатную працу аб гэтай практыцы глядзіце ў Джона Харлі Уорнера і Джэймса М. Эдмонсона, Ускрыццё: фатаграфіі абраду пасвячэння ў амерыканскай медыцыне, 1880-1930 гг. (Нью-Ёрк: Blast Books, 2009).
  
  "На шчасце, факты": Вашынгтон, Медыцынскі апартэід, 10.
  
  Даследаванне пранцаў ў Таскиджи: Цэнтры па кантролі і прафілактыцы захворванняў, "Храналогія Таскиджи", абноўлена 22 снежня 2015 г. https://www.cdc.gov/tuskegee/timeline.htm /.
  
  Чорнае цела: Вашынгтон, Медыцынскі апартэід, 138-39.
  
  Прадузятае стаўленне лекараў да чарнаскурым пацыентам: Кэлі М. Хофман і інш., "Расавая прадузятасць у ацэнцы болю і рэкамендацыях па лячэнні і ілжывыя ўяўленні аб біялагічных адрозненнях паміж чарнаскурымі і белымі", PNAS 113, № 16 (2016): 4296.
  
  "Гэта доўгая гісторыя": Джыліян Таллис, электроннае ліст аўтару, 27 кастрычніка 2018 г.
  
  Альберт Манро Уілсан: Цэнтр архіваў і дакументацыі Пенсільванскага універсітэта, "Альберт Манро Уілсан, 1841-1904", дата звароту 11 лютага 2020 г. https://archives.upenn.edu/exhibits/penn-people/biography/albert-monroe-wilson.
  
  ціхае садзейнічанне гандлі трупамі: Бэры, Фунт мяса, 190-91.
  
  
  7. ПАСМЯРОТНЫЯ ПАДАРОЖЖА УІЛЬЯМА КОРДЕРА
  
  чырвоны хлеў яе суседкі: Рон Мюррелл, інтэрв'ю з аўтарам, 15 ліпеня 2015 г.
  
  нядаўна нарадзіла яшчэ аднаго ад Кордера: Суд над Уільямам Кордером у судзе прысяжных, Бяры-Сэнт-Эдмундс, Саффолк, 7 і 8 жніўня 1828 года па абвінавачванні ў забойстве Марыі Мартэн у Чырвоным свіране ў Полстеде. ... (Лондан: Knight & Lacey, 1828), 29.
  
  Кордер распавёў Мартенсу: Суд над Уільямам Кордером, 34-35.
  
  "Калі я патраплю ў турму": Суд над Уільямам Кордером, 29.
  
  ён бачыў, як Кордер выйшаў з хлява адзін: Суд над Уільямам Кордером, 34-35.
  
  "Не, гэта не так", - адказаў Кордер.: Суд над Уільямам Кордером, 30-31.
  
  Незвычайна для дачкі: Рон Мюррелл, інтэрв'ю з аўтарам, 15 ліпеня 2015 г.
  
  Кордер патлумачыла, што яна была засмучаная: Суд над Уільямам Кордером, 34-35.
  
  "Я думаю, калі б я быў на тваім месцы": Дж. Керціс, Забойства Марыі Мартэн: гэта сапраўдная і дакладная гісторыя з поўным развіццём самых экстраардынарных абставінаў, якія прывялі да выяўлення Яе цела ў Чырвоным Гумне. ... (Нью-Ёрк: Пелегрыні і Кудахи, 1948), 54.
  
  Томас Мартэн схапіў сваю радзімку: Рон Мюррелл, інтэрв'ю з аўтарам, 15 ліпеня 2015 г.
  
  зялёны хустку ўсё яшчэ павязаны: Керціс, Забойства Марыі Мартэн, 69-70.
  
  Яе грабяні і завушніцы: Суд над Уільямам Кордером, 11-12.
  
  Мясцовы хірург рабіў запісы: Керціс, Забойства Марыі Мартэн, 113.
  
  яе рука апусцілася загнілая: Суд над Уільямам Кордером, 19.
  
  "кіраўнік сваёй сям'і": Суд над Уільямам Кордером, 7-9.
  
  Афіцэр спытаў Кордера тры разы: Суд над Уільямам Кордером, 33.
  
  Стоўпіліся рэпарцёры: Керціс, Забойства Марыі Мартэн, 65.
  
  Каля Чырвонага хлява, прапаведнік: Керціс, Забойства Марыі Мартэн, 130.
  
  амаль пяць тысяч гледачоў: Суд над Уільямам Кордером, 59.
  
  Маці Уільяма Кордера: Керціс, Забойства Марыі Мартэн, 79-80.
  
  Ліў дождж: Суд над Уільямам Кордером, 45.
  
  "Ён ідзе!": Керціс, Забойства Марыі Мартэн, 99-101.
  
  судовае разбіральніцтва прыйшлося прыпыніць: Керціс, Забойства Марыі Мартэн, 136.
  
  Калі пасяджэнне суда было адкладзена: Керціс, Забойства Марыі Мартэн, 143-45.
  
  адна жанчына з вышэйшага грамадства распавяла рэпарцёру: Керціс, Забойства Марыі Мартэн, 208.
  
  Пасля асуджэння несправядлівага звароту з ім: Суд над Уільямам Кордером, 49.
  
  Пракуроры назвалі яго тлумачэнне смехатворных: Суд над Уільямам Кордером, 55.
  
  Кордер апусціў падбародак: Керціс, Забойства Марыі Мартэн, 175.
  
  "Уільям Кордер": Керціс, Забойства Марыі Мартэн, 175-77.
  
  Звычайнае вісячыя дрэва: Керціс, Забойства Марыі Мартэн, 186.
  
  Злачынствы, звязаныя з павешаннем, моцна адрозніваліся: Рут Рычардсан, Смерць, ускрыццё і бяздольныя (Чыкага: Выдавецтва Чыкагскага універсітэта, 2000), 52-53.
  
  Кордер напісаў сваё прызнанне: Керціс, Забойства Марыі Мартэн, 197.
  
  каля дзесяці тысяч пар вачэй: Рон Мюррелл, інтэрв'ю з аўтарам, 15 ліпеня 2015 г.
  
  У Кордера ледзь хапіла часу: Керціс, Забойства Марыі Мартэн, 207.
  
  "Што ў мяне ёсць": Керціс, Забойства Марыі Мартэн, 210.
  
  Праз гадзіну пасля Уільяма: Керціс, Забойства Марыі Мартэн, 211.
  
  Доктар Крид зрабіў гэта: Рон Мюррелл, інтэрв'ю з аўтарам, 15 ліпеня 2015 г.
  
  "Такім я і буду": Керціс, Забойства Марыі Мартэн, 212.
  
  "Я атрымаў велізарнае задавальненне": Керціс, Забойства Марыі Мартэн, 214-15.
  
  Паляўнічыя за рэліквіямі распрануліся: Рон Мюррелл, інтэрв'ю з аўтарам, 15 ліпеня 2015 г.
  
  забойца мяняецца: Джэк Денхэм, "Ператварэнне трупа злачынца ў тавар: 'Выбарчая памяць' у пасмяротных паданнях злачынца", Смяротнасць 21, № 3 (2016): 240.
  
  У музеі M Shed у Брыстолі: Фэй Керціс, "Кніга Джона Хорвуда", Бясплатныя музеі і гістарычныя дома Брыстоля, 17 красавіка 2014 г., https://www.bristolmuseums.org.uk/blog/archives/john-horwood-book /.
  
  У Дэвону: Джемайма Лэйнг, "Кніга ў пераплёце з чалавечай скуры выстаўляецца ў Дэвону", BBC Devon25 лютага 2011 г., дата звароту 30 сакавіка 2018 г., http://www.bbc.com/news/uk-england-devon-12539388 /.
  
  выклікае псіхалагічны сверб: Денхэм, "Ператварэнне крымінальнага трупа ў тавар", 229-30.
  
  будынак дванаццатага стагоддзя: Музей Мойз-Хол, "Прыкладна", доступ да якога атрыманы 30 сакавіка 2018 г. https://www.moyseshall.org/about /.
  
  Шыбеніца: Мэрироуз Кускелли, Арыгінальная скура: даследаванне цудаў чалавечай скуры (Берклі, Каліфорнія: Контрапункт, 2011), 157.
  
  Акт парламента 1752 года: Рычардсан, Смерць, ускрыццё і бяздольныя, 35-36.
  
  муміфікавалі коткі і "ведьмины бутэлькі": Браян Хоггард, "Археалогія процідзеяння вядзьмарству і папулярнай магіі", у Па той бок вядзьмарскіх працэсаў: Вядзьмарства і магія ў Еўропе эпохі Асветы, выд. Оўэн Дэвіс і Уільям Дэ Блекур (Манчэстэр, Вялікабрытанія: выдавецтва Манчэстэрскага універсітэта: 2004), 167.
  
  "Людзі ўсё яшчэ прыходзяць": Рон Мюррелл, інтэрв'ю з аўтарам, 15 ліпеня 2015 г.
  
  "Яны бралі шкілет": Рон Мюррелл, інтэрв'ю з аўтарам, 15 ліпеня 2015 г.
  
  На працягу стагоддзяў чалавечы чэрап: Стэнлі Б. Бернс і Элізабэт А. Бернс, Астанкі, чарапы і шкілеты: медыцынская фатаграфія і сімвалізм (Арглен, Пэнсыльванія: Schiffer Publishing, 2014), 25.
  
  "Мара студэнта": У якасці прыкладу гл Уорнер і Эдмонсон, Прэпараванне, 144-45.
  
  бой на мячах з адсечаных канечнасцямі: Ліндсі Фицхаррис, Мастацтва раздзелкі мяса: імкненне Джозэфа Лістэрыя пераўтварыць жудасны свет віктарыянскай медыцыны (Нью-Ёрк: Фарара, Страус і Жыру, 2017), 40.
  
  Лінда Нессуорти: Лінда Нессуорти напісала кнігу ў 2001 годзе пад назвай "Забойства Марыі: жыццё і суд над Уільямам Кордером, забойцам з Чырвонага свірна" (Грэйт-Ярмут: выдавецтва Малинды, 2001).
  
  Музейныя чыноўнікі не захацелі: Сайман Чаплін, інтэрв'ю з аўтарам, 22 ліпеня 2015 г.
  
  "Гэта было амаль": "Забойца крэміраваны праз 180 гадоў", BBC News, 17 жніўня 2004 г., дата звароту 30 сакавіка 2018 г., http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/england/suffolk/3573244.stm /.
  
  Натхнёны яе поспехам: Cuskelly, Арыгінальны скін, 172-73.
  
  "Музеі павінны тварыць": Сайман Чаплін, інтэрв'ю з аўтарам, 22 ліпеня 2015 г.
  
  "Мне вельмі камфортна": Сайман Чаплін, інтэрв'ю з аўтарам, 22 ліпеня 2015 г.
  
  
  8. АДГАЛОСКІ ЗАКРЫЦЦЯ ТАННЕР
  
  дваццаць пяць тысяч шатландцаў: Джон Бакстер, "Выкрыццё забойцы", Анатамічная лабараторыя (блог), музеі Залы хірургаў, 27 студзеня 2017 г., доступ 4 красавіка 2018 г., https://surgeonshallmuseums.wordpress.com/2017/01/27/unmaking-a-murderer /.
  
  "Забіце яго!": Музеі Залы хірургаў, "Пакаранне Уільяма Берка", https://museum.rcsed.ac.uk/the-collection/key-collections/key-object-page?objID=1227&page=2 /.
  
  Блізкія Таннер: Ліза Рознер, Анатамічныя забойства: праўдзівая і захапляльная гісторыя сумна вядомых эдынбургскі Берка і Хэйра і Чалавека навукі, які падбухторваў іх да здзяйснення самых агідных злачынстваў (Філадэльфія: Выдавецтва Пенсільванскага універсітэта, 2010), 22.
  
  Метад не можа быць ідэнтыфікаваны як забойства: Рознер, Анатамічныя забойства, 55-56.
  
  "Burking Mania": Друин Берч, Откапывание мёртвых: раскрыццё жыцця і часоў выбітнага хірурга (Лондан: Vintage Books, 2008), 238.
  
  "тэрыторыя класнай пакоя": Забойства ў Вэст-Партэ; або Сапраўдны справаздачу аб зверскіх забойствах, учыненых Берк і яго саўдзельнікамі ... (Эдынбург: Томас Айрленд-малодшы, 1829), 253-54, https://archive.org/details/b20443304/.
  
  верагодна, студэнт: Тым Роўлі, "Студэнт Эдынбургскі універсітэта 'Напісаў запіску крывёю серыйнага забойцы Уільяма Бэрка"", The Telegraph, 4 мая 2015 г., дата звароту 29 кастрычніка 2018 г., https://www.telegraph.co.uk/news/uknews/crime/11581641/Edinburgh-University-student-wrote-note-with-serial-killer-William-Burkes-blood.html.
  
  у Каралеўскім каледжы хірургаў Эдынбурга: Музеі Залы хірургаў, "Запісная кніжка, зробленая са скуры Берка", доступ 27 кастрычніка 2018 г., https://museum.rcsed.ac.uk/the-collection/key-collections/key-object-page/pocketbook-made-from-burkes-skin/.
  
  музеі Залы хірургаў былі зачыненыя: Каралеўскі каледж хірургаў Эдынбурга, "Музеі залы хірургаў зноў адкрываюцца пасля значных пераўтварэнняў", 24 верасня 2015 г., дата звароту 27 кастрычніка 2018 г. https://www.rcsed.ac.uk/news-public-affairs/news/2015/september/surgeons-hall-museums-reopen-after-major-transformation/.
  
  першае знаёмства з целамі: Рознер, Анатамічныя забойства, 29.
  
  абапірайцеся на яго прозвішча: Рознер, Анатамічныя забойства, 30.
  
  патрабаваўся практычны вопыт выкрыцця: Рознер, Анатамічныя забойства, 150.
  
  Маладое пакаленне: Рознер, Анатамічныя забойства, 31.
  
  заўзяты выкрадальнік тэл: Макгрэгар, Гісторыя Берка і Хэйра і часоў ўваскрашэння, (Глазга: Томас. Д. Морисон, 1884), 28-29, https://archive.org/details/historyofburkeha1884macg.
  
  чалавек па імя Дональд: Забойства ў Вэст-Партэ, 331.
  
  зарплата за сто дзён: Рознер, Анатамічныя забойства, 69.
  
  Джозэф-Мельнік: Забойства ў Заходнім Порце, 333.
  
  больш за чатырыста студэнтаў: Рознер, Анатамічныя забойства, 150.
  
  Слепата, выкліканая воспай: Эндру С. Кары, "Роберт Нокс, анатам, навуковец і мучанік", Працы Каралеўскага медыцынскага таварыства 26, № 1 (1932): 39.
  
  фальбоны, карункі і кольцы з дыяментамі: Рознер, Анатамічныя забойства, 158.
  
  "Калі "аб'ект" знаходзіўся ў пакоі": Рознер, Анатамічныя забойства, 96.
  
  "Гэта здавалася неверагодным": Рознер, Анатамічныя забойства, 80.
  
  анатомированные ахвяры пасля былі знішчаны: Рычардсан, Смерць, ускрыццё і бяздольныя, 133.
  
  стварыў малюнак доктара Нокс: Рычардсан, Смерць, ускрыццё і бяздольныя, 138.
  
  Многія суседзі Нокс: Рознер, Анатамічныя забойства, 249.
  
  "Рэха плошчы Хірургаў": The Echo of Surgeons Square, "Пісьмо лорду адвакату, раскрывае саўдзельнікаў, сакрэты і іншыя факты, якія адносяцца да апошніх забойстваў" (Эдынбург, 1829), https://archive.org/details/b20443900 /.
  
  Камітэт пад кіраўніцтвам лекара: Рознер, Анатамічныя забойства, 254-56.
  
  спецыяльны камітэт па анатоміі: Палата абшчын, "Справаздача Спецыяльнага камітэта па анатоміі" (Лондан, 1828), https://archive.org/details/reportfromselect00grea /.
  
  У 1826 годзе "Лонданскія дванаццаць": Рычардсан, Смерць, ускрыццё і бяздольныя, 54.
  
  Адзін французскі бентамитянин: Рычардсан, Смерць, ускрыццё і бяздольныя, 168.
  
  Стэнаграмы пасяджэння Спецыяльнага камітэта: Рычардсан, Смерць, ускрыццё і бяздольныя, 107-108.
  
  "цела асоб, знойдзеных мёртвымі": Палата абшчын, "Справаздача Спецыяльнага камітэта", 124.
  
  "жахлівы ўчынак": Рычардсан, Смерць, ускрыццё і бяздольныя, 145.
  
  "Я б парэкамендаваў": Рычардсан, Смерць, ускрыццё і бяздольныя, 100.
  
  "Паўночны кошт": Р. Гібсан, "Анатамічны рахунак", The Lancet 12, № 301 (6 чэрвеня 1829 г.): 319.
  
  "Гэтыя ўмяшання": Палата абшчын, "Справаздача Спецыяльнага камітэта", 127.
  
  Доктар працягнуў Нокс: Рознер, Анатамічныя забойства, 40-41.
  
  Затым, у лістападзе 1831 г.: Рычардсан, Смерць, ускрыццё і бяздольныя, 193.
  
  Уорбертон перадаў тон: Рычардсан, Смерць, ускрыццё і бяздольныя, 198.
  
  Адно буйное прапанаванае змяненне: "Закон аб анатоміі 1832 года; Закон аб аптэках 1852 года; Закон Аб аптэках 1869 года; Закон аб анатоміі 1871 года", 905, https://archive.org/details/b21520483 /.
  
  Калі лекар не выконваў новы закон аб анатоміі: "Закон аб анатоміі 1832 года", 906.
  
  пакаранне за рабаванне магіл: Рычардсан, Смерць, ускрыццё і бяздольныя, 208.
  
  не лічыцца ўласнасцю: "Закон аб анатоміі 1832 года", 904.
  
  "У мяне была ... цяжкая задача": Рычардсан, Смерць, ускрыццё і бяздольныя, xiv.
  
  "Гэтага не магло быць": Рычардсан, Смерць, ускрыццё і бяздольныя, 207.
  
  "самыя нізкія адкіды дэградацыі": Палата абшчын, "Справаздача Спецыяльнага камітэта", 18.
  
  У верасні 1832 г.: Катрына Навицкас, Пратэст і палітыка прасторы, 1789-1848 гг. (Манчэстэр, Вялікабрытанія: выдавецтва Манчэстэрскага універсітэта, 2017), 132-34.
  
  Дзве тысячы чалавек: Рычардсан, Смерць, ускрыццё і бяздольныя, 228-29.
  
  "што выкрыцця": Рычардсан, Смерць, ускрыццё і бяздольныя, 97-98.
  
  "Такія прыкметы": Рычардсан, Смерць, ускрыццё і бяздольныя, 255.
  
  У дваццатым стагоддзі назіраўся павольны рост: Рычардсан, Смерць, ускрыццё і бяздольныя, 259-60.
  
  
  9. ПАДАРУНАК РАЗБОЙНІКА З ВЯЛІКАЙ ДАРОГІ
  
  касцюм і дванаццаць даляраў: Джордж Уолтон, Апавяданне пра жыццё Джэймса Алена, ён жа Джордж Уолтон, ён жа Джонас Пірс, ён жа Джэймс Х. Ёрк, ён жа Берліё Гроув, Разбойнік з вялікай дарогі. Гэта Яго прызнанне на смяротным ложы начальніку турмы штата Масачусэтс (Бостан: Харынгтан і Ко., 1837), 19. Бостанскі атенеум, https://cdm.bostonathenaeum.org/digital/collection/p15482coll3/id/4273.
  
  Уолтон выкарыстаў грошы: Уолтон, Апавяданне, 19.
  
  Ён вырас у адчайнай беднасці: Стывен З. Нонак, “Апавяданне аб жыцці Джэймса Алена, ён жа Джордж Уолтон, ён жа Джонас Пірс, ён жа Джэймс Х. Ёрк, ён жа Берліё Гроув, Разбойнік з вялікай дарогі". Будучы прызнаннем Яго на смяротным ложы начальніку турмы штата Масачусэтс ", у кнізе Набытыя густы: 200 гадоў калекцыянавання для Бостанскага атенеума, выд. Стэнлі Эліс Кушынга і Дэвід Б. Дирингер (Бостан: Бостанскі атенеум, 2007), 152.
  
  дапамог мужчыну данесці падазроны пакет: Уолтон, Апавяданне, 153.
  
  "Ідэя апынуцца ў турме": Уолтон, Апавяданне, 5.
  
  "Я ніколі ў жыцці": Уолтон, Апавяданне, 9.
  
  пасля таго, як яго злавілі на раскопках: Уолтон, Апавяданне, 13.
  
  дамагчыся памілавання ў 1830 годзе: Уолтон, Апавяданне, 14.
  
  удар нажом у галаву: Уолтон, Апавяданне, 27-28.
  
  "Я не выходзіў з турмы": Уолтон, Апавяданне, 19.
  
  "Вашы грошы ці ваша жыццё!": Уолтон, Апавяданне, 15.
  
  "Я падумаў, што ён напаў на мяне": Уолтон, Апавяданне, 23.
  
  “У хоспісе. некалькі разоў": Чарльз Лінкальн-малодшы., Дзённік Чарльза Лінкольна-малодшага. (Бостан, 1826-1842). Бостанскі атенеум.
  
  ён падабаўся абодвум: Уолтон, Апавяданне, 5.
  
  Ён памёр за некалькі дзесяцігоддзяў да гэтага: Каб зірнуць на доўгі шлях да нашаму сучаснаму разуменню сухотаў, сухотнага захворвання і туберкулёзу, гл Базель Х. Херцаг, "Гісторыя туберкулёзу", Дыханне 65 (1998): 5-15.
  
  "не ведаў, што яго падазраюць": Уолтон, Апавяданне, 23.
  
  "На дадзеным этапе апавядання": Уолтон, Апавяданне, 30.
  
  "пачуцці няверных": Уолтон, Апавяданне, 31.
  
  Начальнік турмы сцвярджаў, што Уолтон распавёў яму: Уолтон, Апавяданне, 32.
  
  "рэлігійнага і маральнага характару": Нонак, Уолтон, 153-54.
  
  ён папрасіў аб сустрэчы з Джонам Фенно: Нонак, Уолтон, 153.
  
  загарэлы, які нагадвае шэрую аленевую шкуру: Нонак, Уолтон, 154.
  
  "Hic liber Waltonis": Уолтон, Апавяданне пра жыццё Джэймса Алена.
  
  паводле сямейных паданняў: Стэнлі Кушынга, інтэрв'ю з аўтарам, 14 красавіка 2015 г.
  
  Каля 1864 года, дачка Фенно: Нонак, Уолтон, 154.
  
  адна з найстарэйшых незалежных бібліятэк: Бостанскі атенеум, "Місія і гісторыя", дата звароту 23 лістапада 2019 г. http://www.bostonathenaeum.org/about/mission-history /.
  
  пераплёт "іл": Джэфры Глейстер, “Скура глею", у кнізе Энцыклапедыя кнігі (Нью-Касл, DE: Oak Knoll Press, 1996), цытуецца ў Універсітэце Алабамы, "Гласарый H–O", Онлайн-вокладкі выдавецтваў, 1815-1930: Мастацтва кнігі. (2005), http://bindings.lib.ua.edu/glossary2.html.
  
  "Ты на самай справе не хочаш": Стэнлі Кушынга, інтэрв'ю з аўтарам, 14 красавіка 2015 г.
  
  "Ён быў вельмі прыгожы": Стэнлі Кушынга, інтэрв'ю з аўтарам, 14 красавіка 2015 г.
  
  прызнаны невінаватым па прычыне непрытомнасці: Джордж Тайлер Бігелоў і Джордж Бемис, Справаздача аб судовым працэсе над Эбнер Роджэрсам-малодшым: Абвінавачваецца ў забойстве Чарльза Лінкольна-малодшага, нябожчыка начальніка турмы штата Масачусэтс; Перад Вярхоўным судовым судом штата Масачусэтс, Холденом ў Бостане, у аўторак, 30 студзеня 1844 г. (Бостан: Чарльз К. Літл і Джэймс Браўн, 1844).
  
  выкінуўся з акна: Бігелоў, Суд над Эбнер Роджэрсам, 283.
  
  "дваццаць першае стагоддзе": Дэвід Пірсан, Даследаванне паходжання ў гісторыі кніг: даведнік (Нью-Касл, DE: Oak Knoll Press, 2019), 6-7.
  
  "Я не бачу прычын": Стэнлі Кушынга, інтэрв'ю з аўтарам, 14 красавіка 2015 г.
  
  Калі зняволены пакараны або памірае: Мэнни Фернандэс, "Пахаванне зняволеных у Тэхасе - гэта мяккі штрых ў карнай сістэме", "Нью-Ёрк Таймс", 4 студзеня 2012 г., www.nytimes.com/2012/01/05/us/texas-prisoner-burials-are-a-gentle-touch-in-a-punitive-system.html
  
  "Я думаю, усе мяркуюць": Фернандэс, "Тэхаскі зняволены".
  
  "Першы закон прыроды": Уолтон, Апавяданне, 8.
  
  
  10. ПРЫВІДЫ Ў БІБЛІЯТЭЦЫ
  
  10 траўня 1933 г.: Мемарыяльны музей Халакоста ЗША, "Спаленне кніг", Энцыклапедыя Халакоста, доступ 27 ліпеня 2018 г., https://www.ushmm.org/wlc/en/article.php ?ModuleID=10005852/.
  
  the Deutsche Studentenschaft: Андэрс Райделл, Кніжныя злодзеі: нацысцкі разрабаваньне бібліятэк Еўропы і гонка за вяртаннем літаратурнай спадчыны (Нью-Ёрк: Вікінг, 2017), 2.
  
  штурмавікі, пераапранутыя ў чорныя гальштукі: Райделл, Кніжныя злодзеі, 2.
  
  увёў тэрмін Трэці рэйх: Райделл, Кніжныя злодзеі, 46.
  
  "Няма декадансу": Мемарыяльны музей Халакоста ЗША, "Спаленне кніг".
  
  "клятвы агню": Мемарыяльны музей Халакоста ЗША, "Спаленне кніг".
  
  Раней на гэтым тыдні: Райделл, Кніжныя злодзеі, 6.
  
  Да 11:00 вечара 10 траўня: Райделл, Кніжныя злодзеі, 10.
  
  "Там, дзе яны гараць": Мемарыяльны музей Халакоста ЗША, "Спаленне кніг".
  
  канфіскавана больш за дзесяць тысяч кніг: Райделл, Кніжныя злодзеі, 12.
  
  Фриденталь кіраваў трыма аддзеламі: Sächsische Akademie der Wissenshaften zu Leipzig, "Friedenthal, Hans Wilhelm Carl," accessed July 6, 2018, http://drw.saw-leipzig.de/30288/.
  
  Цэнтр антрапалогіі: Гэта ангельскае назва з'яўляецца вельмі прыблізных перакладам, паколькі, падобна на тое, што Фриденталь прыдумаў тэрміны, якія выкарыстоўваюцца ў назве яго Arbeitsstätte für Menschheitskunde. Дапамога ў перакладзе ад Лідзіі Зеллс.
  
  мяккасць валасоў на целе: Magnus Hirschfeld Society, "Institut für Sexualwissenschaft (1919-1933)," accessed July 5, 2018, https://magnus-hirschfeld.de/institut/theorie-praxis/zwischenstufen-2-sonstiger-koerperlicher-eigenschaften/.
  
  наколькі чалавечае і нечалавечае: Ханс Фриденталь, Tierhaaratlas (Йена, Германія: Г. Фішэр, 1911), http://digitalcommons.ohsu.edu/primate/9/.
  
  У 1926 годзе ён напісаў: Зігмунд Файст, "ці З'яўляюцца габрэі расой?", у кнізе Габрэі і раса: працы аб ідэнтычнасці і адрозненні, 1880-1940, рэд Браян Мітчэл Харт (Уолтем, Масачусэтс: Выдавецтва Універсітэта х гадоў, 2011), 87.
  
  яго сям'я перайшла з юдаізму: Сакавіка Фриденталь Хаазе, "Уводзіны ў выданне Transaction: Рычард Фриденталь і гісторыя яго кнігі аб "Нямецкай Юпітэры"", у кнізе Рычарда Фриденталя, Гётэ: Яго жыццё і часы (Лондан: Routledge, 2017).
  
  выгнаны з Берлінскага універсітэта: Sächsische Akademie, "Friedenthal."
  
  ён быў прададзены лонданскаму аўкцыённым доме: Кэралін Марвін, "Асноўная частка тэксту: матэрыяльная канстанта пісьменнасці", The Quarterly Journal of Speech 80, № 2 (травень 1994): 134.
  
  Пачалася Першая сусветная вайна: Хаазе, "Уводзіны".
  
  з бібліятэкі некалі квітнеючай чалавека: Джордж Бодмер, "А. С. В. Розенбах: дылер і калекцыянер", Леў і аднарог 22, № 3 (1998): 277-88.
  
  яго дарослыя дзеці: Хаазе, "Уводзіны".
  
  Рычард сапраўды паехаў: "Рычард Фриденталь, аўтар і кіраўнік заходненямецкага P. E. N.", "Нью-Ёрк Таймс", 22 кастрычніка 1979 г., дата звароту 30 ліпеня 2018 г., https://www.nytimes.com/1979/10/22/archives/richard-friedenthal-an-author-and-head-of-west-german-pen.html/.
  
  яму пагражала дэпартацыя нацыстамі , калі ён пакончыў з сабой: Sächsische Akademie, "Friedenthal."
  
  "разважанні аб": Рут Франклін, Тысяча мраков: хлусня і праўда ў мастацкай літаратуры пра Халакост (Нью-Ёрк: Выдавецтва Оксфардскага універсітэта, 2011), 40-41.
  
  "Dieses Buch wurde": Медыцынская бібліятэка Стэнфорда на Медисин-лейн, "Бернард Зігфрыд Альбини ...", дата звароту 29 кастрычніка 2018 г. https://lmldb.stanford.edu/cgi-bin/Pwebrecon.cgi ?DB=local&Search_Arg=0359+L32560&Search_Code=CMD*&CNT=10&v2=1/.
  
  Унутры была надпіс з пячаткай: Медыцынская бібліятэка Лэйна, "Альбини".
  
  "Гэта ўсяго толькі адзін прадмет": Дру Борн, інтэрв'ю з аўтарам, 20 студзеня 2016 г.
  
  шэсць аб'ёмаў чалавечай скуры: Paul Kersten, "Bucheinbände in Menschenhaut," Zeitschrift für Bücherfreunde 8 (1910): 263-64.
  
  "Я быў першым": “Ich bin in Deutschland wohl der erste gewesen, der-im Jahre 1910—den Auftrag erhielt, Bücher in Menschcnhaut zu binden, die ich von einer bekannten Mediziner und Forscher auf dem Gebiete der Haut und der Haare des Menschen und der Säugetiere erhielt, und die ich selbst gerben ließ.Darf Ich wohl deshalb als kompetent betrachtet werden, Menschenleder in seinem Aussehen, in seinen Eigenschaften und in seiner Verarbeitung genau zu kennen und das, was bisher von andern über Menschenleder geschrieben wurde, richtigzustellen." Пераклад Джэймса Пастэрнака. Kersten, "Bucheinbände in Menschenhaut": 263-64.
  
  Паважаны за свой артыстызм: Эрнст Колін, Paul Kersten (Berlin: Corvinus-Antiquariat Ernst Collin G. M. B. H. Verlag, 1925), 12.
  
  Ён пярэчыў супраць ўплыву нацыстаў: Helma Schaefer, “Paul Kersten. Wiederentdeckung eines vergessenen Buchbinders," MDE-Rundbrief: Mitteilungsblatt der Meister der Einbandkunst, MDE-Studienhefte 2 (2015): 31. Пераклад Піцера Верхейена.
  
  дакучлівая фатаграфія Ганса Фриденталя: Landesarchiv Berlin, “Фриденталь, Ганс Праф. доктар медыцынскіх навук. (geb. 09.07.1870 in Schetnig bei Breslau-gest. 15.08.1942 ў Берліне); Антраполаг", дата звароту 30 ліпеня 2018 г. http://www.landesarchiv-berlin-bilddatenbank.de/hida4web-LAB/view ?docId=obj5162783.xml;query=friedenthal;brand=default;doc.style=standardview;blockId=obj%205162783d50331e2;startDoc=1/.
  
  Сотні кніг: Бюро інтэлектуальнай свабоды Амерыканскай бібліятэчнай асацыяцыі, "10 кніг, якія выклікаюць найбольшую цікавасць у 2017 годзе: рэсурсы і графіка", доступ 13 жніўня 2018 г., http://www.ala.org/advocacy/bbooks/NLW-Top10 /.
  
  серыя "Гары Потэр": Мемарыяльны музей Халакоста ЗША, "Спаленне кніг".
  
  першае выданне кнігі Пернкопфа: Сабіна Хильдебрандт, "Як спрэчка аб Пернкопфе спрыяў гістарычнага і этычнаму аналізу анатамічных навук у Аўстрыі і Германіі: рэкамендацыя па далейшаму выкарыстанню Атласа Пернкопфа", Клінічная Анатомія 19 (2006): 91.
  
  Навукоўцы, якія даследуюць Пернкопфа: Хильдебрандт, "Палеміка з Пернкопфом", 93.
  
  Я груба памыліўся: Выдатнае кіраўніцтва па рабунак нацысцкіх кніг гл. у кнізе Райделла, "Кніжныя злодзеі".
  
  дзясяткі мільёнаў кніг: Райделл, Кніжныя злодзеі, ікс.
  
  Яны перарабілі калекцыі: Райделл, Кніжныя злодзеі, 23.
  
  Яны планавалі стварыць даследчыя інстытуты: Райделл, Кніжныя злодзеі, 105.
  
  калекцыяніраванне кніг таксама атрымала статус: Райделл, Кніжныя злодзеі, 62-63.
  
  Схільнасць Генрыха Гімлера: Райделл, Кніжныя злодзеі, 67-70.
  
  сцёртыя або выразаныя знакі уласнасці: Райделл, Кніжныя злодзеі, 18.
  
  Іншыя бібліятэкары гераічна правозілі кантрабанду: Райделл, Кніжныя злодзеі, 212-13.
  
  Дэтлеф Бокенкамм і Себасцьян Финстервальдер: Райделл, Кніжныя злодзеі, 24.
  
  Іх праца не так добра падтрымліваецца: Райделл, Кніжныя злодзеі, 26.
  
  знайшоў адну кнігу, якая належыць Рычарду Фриденталю: Разрабаваныя культурныя каштоўнасці, "Провениенцхинвейс: 50/5004 (Фриденталь, Рычард), Фон Хэнд: Архіў: Allgemein; 'Сябар доктара Рычарда Фриденталя ў Берліне, снежань 1931 г., Рычард Биллингер"", дата звароту 26 ліпеня 2018 г., http://lootedculturalassets.de/index.php/Detail/Object/Show/object_id/18270 /.
  
  яшчэ адзін , напісаны Гансам Фриденталем: Разрабаваныя культурныя каштоўнасці, “Ўзор: G45 / 2224, He 39 2.Прыклад.: Menschheitskunde (1927)", дата звароту 26 ліпеня 2018 г. http://lootedculturalassets.de/index.php/Detail/Object/Show/object_id/5965 /.
  
  Оскар Хайн, які быў забіты: "Ота Сущны", Centropa, дата звароту 26 ліпеня 2018 г., http://www.centropa.org/de/biography/otto-suschny /.
  
  "Гэтыя кнігі падобныя на зданяў": Райделл, Кніжныя злодзеі, 27.
  
  "Які спявае лес": Райделл, Кніжныя злодзеі, 36.
  
  чыё спадчына нацысты: Райделл, Кніжныя злодзеі, 50.
  
  фільм: Мемарыяльны музей Халакоста ЗША, "Нямецкія мірныя жыхары наведваюць Бухенвальд", дата звароту 27 ліпеня 2018 г. https://collections.ushmm.org/search/catalog/irn1000201 /.
  
  па загадзе амерыканскіх ваенных: Патрысія Хиберер Райс, інтэрв'ю з аўтарам, 2 жніўня 2018 г.
  
  Ilse Koch: Рут Франклін, “The READ: Як мы разумеем Халакост?", The New Republic, 21 верасня 2010 г., дата звароту 11 жніўня 2018 г., https://newrepublic.com/article/77846/the-read-how-do-we-understand-the-holocaust /.
  
  Гэтыя абвінавачванні прагучалі на яе судовым працэсе: Harry Stein, "Stimmt es, dass die SS im KZ Buchenwald Lampenschirme aus Menschenhaut anfertigen ließ?," Buchenwald and Mittelbau-Dora Memorials Foundation, accessed July 24, 2018, https://www.buchenwald.de/en/1132.
  
  вартыя даверу сьведчаньні: Stein, "Buchenwald Lampenschirme."
  
  хутчэй за ўсё , быў знішчаны: Stein, "Buchenwald Lampenschirme."
  
  У 1943 годзе ў доме Коха зноў быў праведзены ператрус: Stein, "Buchenwald Lampenschirme."
  
  яно знікла: Stein, "Buchenwald Lampenschirme."
  
  ясна, што лямпа была зроблена з скуры жывёлы: Патрысія Хеберер Райс, інтэрв'ю з аўтарам, 2 жніўня 2018 г.
  
  гэтыя зморшчаныя галавы: Праект Нюрнбергскага працэсу, "Справа Поля (ЗША супраць Освальда Поля і інш., 1947)", дата звароту 15 ліпеня 2018 г. http://nuremberg.law.harvard.edu/transcripts/5-transcript-for-nmt-4-pohl-case /.
  
  Некаторыя прадметы з скуры чалавека былі выкарыстаныя ў якасці рэчыўных доказаў: Stein, "Buchenwald Lampenschirme."
  
  высветилась трэцяя лямпа: Stein, "Buchenwald Lampenschirme."
  
  Амерыканскі серыйны забойца Эд Гейн: Кускелли, Арыгінальны скін, 159.
  
  Кніга Марка Джейкобсона: Марк Джейкобсон, Абажур: дэтэктыўная гісторыя пра Халакост ад Бухенвальда да Новага Арлеана (New York: Simon & Schuster, 2010), 340.
  
  У наступным дакументальным фільме ... паўторнае тэставанне ў лабараторыі: Стывен Хоггард, Чалавечы абажур: таямніца Халакоста (National Geographic Television, 2012) на Netflix, http://www.imdb.com/title/tt2431232 /.
  
  "Гэта складана, таму што": Патрысія Хиберер Райс, інтэрв'ю з аўтарам, 2 жніўня 2018 г.
  
  "Калі мы даведаліся, што гэта несапраўднае": Ананім, інтэрв'ю з аўтарам, 14 жніўня 2019 года.
  
  Мы былі ў Асвенцыме: Рут Франклін, Тысяча мраков: хлусня і праўда ў мастацкай літаратуры пра Халакост (Нью-Ёрк: Выдавецтва Оксфардскага універсітэта, 2011), 23-26.
  
  "яшчэ адзін ў чорнай скуры": Франклін, "The READ".
  
  "Апошняя копія": Франклін, "ЧЫТАННЕ".
  
  Гірс сутыкнуўся з гэтым: Барбара Гірс, інтэрв'ю з аўтарам, 18 мая 2019 года.
  
  тры тысячы асобнікаў, надрукаваных друкарняй F. Bruckmann.: Барбара Гірс, інтэрв'ю з аўтарам, 18 мая 2019 года.
  
  "Салон Брукманн": Katrin Hillgruber, "San Bruckmann: Die Unselige Frei-tagsgesellschaft," Der Tagesspiegel, October 1, 2010, accessed November 23, 2019, https://www.tagesspiegel.de/kultur/literatur/salon-bruckmann-die-unselige-freitagsgesellschaft/1660844.html.
  
  пісьменнікі, прафесара па прымусе: Райделл, Кніжныя злодзеі, 13.
  
  Нацысцкі фокус на біялогіі: Роберт Н. Проктор, "Нацысцкія лекары, расавая медыцына і эксперыменты на людзях", у кнізе Нацысцкія лекары і Нюрнбергскі кодэкс, выд. Джордж Дж. Аннас і Майкл А. Гродин (Нью-Ёрк: выдавецтва Оксфардскага універсітэта, 1992), 19.
  
  лекары выраслі, каб стаць кіраўнікамі: Проктор, "Нацысцкія лекары", 27-28.
  
  пакутлівыя смерці: Телфорд Тэйлар, "Уступнае заяву абвінавачванні ад 9 снежня 1946 года", у кнізе Нацысцкія лекары і Нюрнбергскі кодэкс, выд. Джордж Дж. Аннас і Майкл А. Гродин (Нью-Ёрк: выдавецтва Оксфардскага універсітэта, 1992), 70.
  
  Суд над лекарамі: Джордж Дж. Аннас і Майкл А. Гродин, увядзенне ў Нацысцкія лекары і Нюрнбергскі кодэкс, выд. Джордж Дж. Аннас і Майкл А. Гродин (Нью-Ёрк: выдавецтва Оксфардскага універсітэта, 1992), 4.
  
  "перакруты": Тэйлар, "Уступнае слова", 68.
  
  "У тыраніі": Тэйлар, "Уступнае слова", 89.
  
  Амерыканскія лекары спасылаліся на стандарты: Майкл А. Гродин, "Гістарычныя вытокі Нюрнбергскага кодэкса", у кнізе Нацысцкія лекары і Нюрнбергскі кодэкс, выд. Джордж Дж. Аннас і Майкл А. Гродин (Нью-Ёрк: выдавецтва Оксфардскага універсітэта, 1992), 134.
  
  Іншыя ідэалы: Гродин, "Гістарычныя вытокі", 123-24.
  
  Па іроніі лёсу, наймацнейшы кодэкс: Шарон Перлі і інш., "Нюрнбергскі кодэкс: міжнародны агляд", у кнізе Нацысцкія лекары і Нюрнбергскі кодэкс, выд. Джордж Дж. Аннас і Майкл А. Гродин (Нью-Ёрк: выдавецтва Оксфардскага універсітэта, 1992), 150-51.
  
  дыктуючы стандарт: Гродин, "Гістарычныя вытокі", 121.
  
  "Добраахвотны": Джордж Дж. Аннас і Майкл А. Гродин, рэд. Нацысцкія лекары і Нюрнбергскі кодэкс (Нью-Ёрк: выдавецтва Оксфардскага універсітэта, 1992), 2.
  
  размежаванне паміж пацыентамі: Перлі, "Нюрнбергскі кодэкс", 159-60.
  
  "Адказ Нюрнбергскага кодэкса": Джордж Дж. Аннас і Майкл А. Гродин, "Куды нам ісці далей?", у кнізе Нацысцкія лекары і Нюрнбергскі кодэкс, выд. Джордж Дж. Аннас і Майкл А. Гродин (Нью-Ёрк: выдавецтва Оксфардскага універсітэта, 1992), 307-308.
  
  
  11. МОЙ ТРУП, МОЙ ВЫБАР
  
  "Маё цела - мой дзённік": Чарльз Хэма, інтэрв'ю з аўтарам, 13 кастрычніка 2015 г.
  
  "Ты ведаеш": Чарльз Хэма, інтэрв'ю з аўтарам, 13 кастрычніка 2015 г.
  
  Арганізацыя з Амстэрдама: Сцены і скура, "Захавай свае татуіроўкі", дата звароту 30 чэрвеня 2018 г. http://www.wallsandskin.com/preserveyourtattoos /.
  
  супермадэль Кейт Мос: "Кейт Мос і татуіроўка Люсьена Фрэйда коштам 1 мільён фунтаў стэрлінгаў", The Telegraph18 лістапада 2012 г., дата звароту 30 чэрвеня 2018 г., https://www.telegraph.co.uk/news/celebritynews/9686095/Kate-Moss-and-the-1million-Lucian-Freud-tattoo.html.
  
  "Мая скура належыць": Гары Лоў, "Чалавек, які прадаў сваю спіну арт-дылера", BBC News, 1 лютага 2017 г., дата звароту 30 чэрвеня 2018 г. https://www.bbc.com/news/magazine-38601603.
  
  "Ці магу я расказаць вам": Чарльз Хэма, інтэрв'ю з аўтарам, 13 кастрычніка 2015 г.
  
  Выкрыцця і крэмацыя: Таня Марш, электроннае ліст аўтару, 2 лістапада 2018 г.
  
  Я чытаю газетную артыкул: "Мёртваму жонкі з Саскатуна захавалі скуру ў гонар яго працы", The Globe and Mail, 14 лістапада 2018 г., https://www.theglobeandmail.com/canada/article-dead-saskatoon-tattoo-artist-gets-skin-preserved-to-honour-his-work/.
  
  некамерцыйная арганізацыя NAPSA зачыніліся: Кайл Шервуда, інтэрв'ю з аўтарам, 19 лістапада 2018 г.
  
  "Гэта было б ганьбай": Кайл Шервуда, інтэрв'ю з аўтарам, 19 лістапада 2018 г.
  
  "Мы робім пакрысе": Кайл Шервуда, інтэрв'ю з аўтарам, 19 лістапада 2018 г.
  
  The Mütter museum's FAQ: Музей Мюттера Медыцынскага каледжа Філадэльфіі, "ЧАСТА задаюць пытанні", дата звароту 23 лістапада 2019 г., http://muttermuseum.org/about/faq/
  
  Ахвяраванне 2018 года: Музей Мюттера пры Каледжы лекараў Філадэльфіі, "Навіны пра рэдкім ахвяраванні музею Мюттера", 14 мая 2018 г., дата звароту 23 лістапада 2019 г. http://muttermuseum.org/news/rare-donation-orzel-FOP /.
  
  "Мне гэта не падабаецца": Кайл Шервуда, інтэрв'ю з аўтарам, 19 лістапада 2018 года.
  
  "Калі б у мяне быў [чалавечае] чэрап": Таня Марш, інтэрв'ю з аўтарам, 8 верасня 2017 г.
  
  труп - гэта і не асоба: Таня Марш, Закон аб чалавечых рэштках (Тусон, Арызона: выдавецкая кампанія Lawyers & Judges Publishing Company, 2018), ix–x.
  
  Магілы карэнных амерыканцаў: Марш, Закон аб чалавечых рэштках, 20.
  
  "дзіўна своеасаблівы": Марш, Закон чалавечых астанкаў, 42.
  
  "Як грамадства": Таня Марш, інтэрв'ю з аўтарам, 8 верасня 2017 г.
  
  былі законы, якія забараняюць ўтылізацыю: Стывен Ф. Кларк, "Юрыдычная бібліятэка Кангрэса Злучанага Каралеўства па рэпатрыяцыі гістарычных чалавечых парэшткаў", ліпень 2009 г., доступ 20 чэрвеня 2018 г., https://www.loc.gov/law/help/repatriation-human-remains/repatriation-human-remains.pdf, 2.
  
  Больш за шэсцьдзесят тысяч чалавечых астанкаў: Хедлі Суэйн, "Зварот з мёртвымі: асабістае разгляд працягам дэбатаў аб чалавечых рэштках", у кнізе Захаванне чалавечых парэшткаў: сыход за мёртвымі ў Злучаным Каралеўстве, рэд. Майра Гизен (Саффолк, Вялікабрытанія: The Boydell Press, 2013), 25.
  
  "дзякуючы прымяненню навыкаў": Кларк, "Рэпатрыяцыя ў Злучанае Каралеўства", 3.
  
  Большасць чалавечых астанкаў ў музеях: Кларк, "Рэпатрыяцыя ў Злучанае Каралеўства", 5.
  
  Закон аб тканінах чалавека (HTA) 2004 г.: Упраўленне па тканінах чалавека, "Спіс матэрыялаў, якія лічацца "адпаведнымі матэрыяламі" У адпаведнасці з Законам аб тканінах чалавека 2004 г.", абноўлена ў траўні 2014 г., дата звароту 26 чэрвеня 2018 г., https://www.hta.gov.uk/policies/list-materials-considered-be-%E2%80%98relevant-material%E2%80%99-under-human-tissue-act-2004/.
  
  HTA патрабуе: Упраўленне па тканінах чалавека, "Публічны паказ", доступ 26 чэрвеня 2018 г., https://www.hta.gov.uk/regulated-sectors/public-display.
  
  мае яшчэ больш строгія законы, чым у Вялікабрытаніі: Джэніфер Шарп і Марк А. Хол, “Прывязка часу і прыліву? Кіраўніцтва па чалавечых парэшткаў і заканадаўства для шатландскіх музеяў", у Захоўванне чалавечых парэшткаў: сыход за мёртвымі ў Злучаным Каралеўстве, рэд. Майра Гизен (Саффолк, Вялікабрытанія: The Boydell Press, 2013), 67.
  
  Згодна заканадаўству шатландскаму: Музеі-галерэі Шатландыі. Кіраўніцтва па абыходжанні з чалавечымі парэшткамі ў калекцыях шатландскіх музеяў (Эдынбург: Музеі-галерэі Шатландыі, 2011), дата звароту 19 чэрвеня 2018 г., https://www.museumsgalleriesscotland.org.uk/media/1089/guidelines-for-the-care-of-human-remains-in-scottish-museum-collections.pdf, 5.
  
  прадастаўлены пастаянныя выключэння: Sharp, "Час прывязкі", 67.
  
  палявы музей у Чыкага: Тыя Херекиеки Херевини, "Музей Новай Зеландыі Тыя Тата Тонгарева (Te Papa) і рэпатрыяцыя Койви Тангата (астанкаў шкілетаў маоры і мориори) і Той Моко (муміфікавалі татуіраваныя галоў маоры)", Міжнародны часопіс культурных каштоўнасцяў 15 (2008): 406.
  
  Некалькі невялікіх ангельскіх музеяў г. рэпатрыяваліся: Herewini, "Te Papa," 406.
  
  Брытанскі музей: Ліз Уайт, “Ўплыў і эфектыўнасць Закона аб чалавечых тканінах 2004 года і Кіраўніцтва па догляду за чалавечымі парэшткамі ў музеях у Англіі", у Захоўванне чалавечых парэшткаў: сыход за мёртвымі ў Злучаным Каралеўстве, рэд. Майра Гизен (Саффолк, Вялікабрытанія: The Boydell Press, 2013), 50.
  
  Некалькі невялікіх музеяў у Шатландыі: Бетси Инлоу, "Культурная разнастайнасць і міжкультурная супрацоўніцтва: жыццё Гарацыя Гордана Робли", Федэрацыя музеяў Шатландыі, 12 верасня 2017 г., дата звароту 2 ліпеня 2018 г., https://scottishmuseumsfederation.wordpress.com/2017/09/12/cultural-diversity-and-inter-cultural-cooperation-the-life-of-horatio-gordon-robley/.
  
  Калі мэр Руана: Ларан Карпантье, "Французскія музеі сутыкаюцца з культурнымі зменамі з-за рэстытуцыі каланіяльных прадметаў", The Guardian, 3 лістапада 2014 г., дата звароту 26 чэрвеня 2018 г., https://www.theguardian.com/world/2014/nov/03/france-museums-restitution-colonial-objects /.
  
  Пазней у Францыі быў прыняты закон: "Restitution par la France des têtes maories," Sénat, 29 чэрвеня 2009 г., дата звароту 28 чэрвеня 2018 г., http://www.senat.fr/seances/s200906/s20090629/s20090629003.html#section293 /.
  
  Артыкул 16 Грамадзянскага кодэкса Францыі: "Артыкул 16", Codes et Lois4 лютага 2012 г., дата звароту 28 чэрвеня 2018 г. https://www.codes-et-lois.fr/code-civil/article-16 /.
  
  "любы замах на цэласнасць": "Toute atteinte à l'home intégrité du cadavre, par quelque moyen que ce soit, est punie d'un an d'en emprisonnement et de 15 euros d'en amende." Пераклад аўтара. "Артыкул 225-17", Legifrance19 снежня 2008 г., дата звароту 28 чэрвеня 2018 г., https://www.legifrance.gouv.fr/affichCodeArticle.do?idArticle=LEGIARTI000019983162&cidTexte=LEGITEXT000006070719&dateTexte=20110827.
  
  усюды па ўсім свеце, акрамя Францыі: Чарльз Хэма, інтэрв'ю з аўтарам, 13 кастрычніка 2015 г.
  
  
  12. СУВЯЗЬ З ФРАНЦЫЯЙ
  
  "sur peau humaine": BnF Archives et Manuscrits, "Latin 16268," Bibliothèque nationale de France, https://archivesetmanuscrits.bnf.fr/ark:/12148/cc76740q.
  
  "Меркаваны абат Рыў": “L'abbé Rive a prétendu que ce vélin était de peau de femme. Je pense au contraire qu'il est de peau d'en agneau d'en irlande mort-né." Translation by the author. BnF Archives et Manuscrits, "Latin 16265," Bibliothèque nationale de France, https://archivesetmanuscrits.bnf.fr/ark:/12148/cc767376.
  
  Апошняя Біблія: BnF Archives et Manuscrits, "Latin 16542," Bibliothèque nationale de France, https://archivesetmanuscrits.bnf.fr/ark:/12148/cc76973d.
  
  У 1830 - е гады, l'home Enfer: Bibliothèque nationale de France, L'home Enfer de la bibliothèque: Éros au secret (Paris: Bibliothèque nationale de France, 2007), 2, http://www.bnf.fr/documents/dp_enfer.pdf.
  
  Што наконт чутак пра аббате Жаке Делиле: Эрнэст дэ Краузат, La reliure française de 1900 à 1925 (Paris: René Kieffer, 1932), 137-39.
  
  Або кніга вершаў Верлена 1897 года: Краузат, Reliure française, 146.
  
  "Калі б у нас была ўлада": “Aurions-nous le don de traverser les murs et les toits comme don Zombullo du Diable boiteux, de nous introduire subrepticement chez les bibliophiles et de fouiller dans leur bibliothèques, que nous trouverions працягу пэўнага quelques autres spécimens. Mais combien? Nous n'roses atteindrions працягу пэўнага pas la cinquantaine." Пераклад выкананы аўтарам. Crauzat, Reliure française, 149.
  
  "Калі, нарэшце": Эдгар Алан По, Апавяданні пра таямніцы і ўяўленні (Минеола, Нью-Ёрк: Calla Editions, 2008), 310-11.
  
  "Я застаюся ва ўсім вашым распараджэнні": Фрэдэрык Кокс, электроннае ліст аўтару, 7 чэрвеня 2018 г.
  
  "Гэтыя кнігі робяць": Фрэдэрык Кокс, электроннае ліст аўтару, 11 чэрвеня 2018 г.
  
  "Калі не, усё роўна": Фрэдэрык Кокс, электроннае ліст аўтару, 11 чэрвеня 2018 г.
  
  "Падумайце аб кнізе па дэманалогіі": Себастьен Ватинель, электроннае ліст аўтару, 13 чэрвеня 2018 г.
  
  "Кнігі аб скуры чалавека": Себастьен Ватинель, электроннае ліст аўтару, 13 чэрвеня 2018 г.
  
  "цудоўна рэдкі і выдатны": Мадлен Ле Депенсер, электроннае ліст аўтару, 9 чэрвеня 2018 г.
  
  выраблены з свіны скуры: Sébastien Vatinel, "Le triple vocabulaire infernal," Les portes sombres, дата звароту 3 лістапада 2018 г., https://lesportessombres.fr/catalogue/blocquel-le-triple-vocabulaire-infernal /.
  
  "Навуковая ісціна бярэ сваё": Себастьен Ватинель, электроннае ліст аўтару, 4 ліпеня 2018 г.
  
  Залаты жук гэта быў вялікі прарыў Па: Таша Брандштэтэр, "Залаты жук: самая загадкавая гісторыя Эдгара Аллана Па, пра якую вы ніколі не чулі", Кніжны бунт, 17 лістапада 2017 г., дата звароту 5 ліпеня 2018 г. https://bookriot.com/2017/11/17/the-gold-bug-edgar-allan-poe /. Згодна з калькулятарам інфляцыі CPI (https://www.officialdata.org/1843-dollars-in-2017), сто даляраў, выйграных Па ў 1843 годзе, будуць эквівалентныя выйгрышу 3312,43 даляраў у 2017 годзе.
  
  Чарльз Эрскін Скот Вуд: Цім Барнс, "К. Э. С. Вуд (1852-1944)", у Энцыклапедыі штата Арэгон, 17 сакавіка 2018 г., доступ 6 ліпеня 2018 г., https://oregonencyclopedia.org/articles/c_e_s_wood/#.W0ALH6llBAY /.
  
  "Дарагі Джон": "Залаты жук Па, магчыма, у чалавечай скуры", Жывыя аўкцыяніста, абноўлена 11 жніўня 2016 г., дата звароту 5 ліпеня 2018 г. https://www.liveauctioneers.com/item/46790564_poe-s-gold-bug-perhaps-in-human-skin /.
  
  Кокс лічыць, што "Джон": Фрэдэрык Кокс, электроннае ліст аўтару, 9 ліпеня 2018 г.
  
  наша каманда навукова пацвердзіла: "'Pour en finir' avec les reliures en peau humaine? Эпілог". Bibliophilie9 ліпеня 2018 г., дата звароту 3 лістапада 2018 г., http://bibliophilie.com/pour-en-finir-avec-les-reliures-en-peau-humaine-epilogue /.
  
  "Мэта - тварыць": Фрэдэрык Кокс, электроннае ліст аўтару, 4 ліпеня 2018 г.
  
  "Лідэр ў галіне санітарнага асветы": Лоўрэнс К. Альтман, “Доктар Расэл Ці, 86 гадоў, лекар; Піянер групавой практыкі", "Нью-Ёрк Таймс", 29 студзеня 1982 г., дата звароту 9 ліпеня 2018 г., https://www.nytimes.com/1982/01/29/obituaries/dr-russell-lee-86-physician-a-pioneer-in-group-practice.html/.
  
  Ён быў любімым клініцыстаў: Клэр Норман, "У памяць аб Піцеры Ці, 93 года", Навіны USC11 жніўня 2016 г., па стане на 9 ліпеня 2018 г., https://news.usc.edu/105240/in-memoriam-peter-lee-93 /.
  
  дарадца па пытаннях аховы здароўя ў адміністрацыі Абамы: Асвятляў Каліфорнію, "Пітэр В. Лі, выканаўчы дырэктар", па стане на 1 лістапада 2018 г. https://hbex.coveredca.com/executive /.
  
  
  ЭПІЛОГ: АНАТОМІЯ ЧАЛАВЕКА
  
  жыццяздольны донар органаў: Міністэрства аховы здароўя і сацыяльных службаў ЗША, "Часта задаюць пытанні аб донарстве органаў", дата звароту 1 лістапада 2018 г. https://www.organdonor.gov/about/facts-terms/donation-faqs.html.
  
  пацыенты, якія маюць патрэбу ў перасадцы органаў: Па стане на ліпень 2017 года ў спісе донараў значылася больш за 117 000 чалавек. Глядзіце Міністэрства аховы здароўя і сацыяльных службаў ЗША, "Часта задаюць пытанні аб донарстве органаў".
  
  дваццаць паміраюць кожны дзень: Аб'яднаная сетку абмену органамі, "Дадзеныя", доступ 1 лістапада 2018 г. https://unos.org/data /.
  
  сістэма рэгістрацыі: Міністэрства аховы здароўя і сацыяльных службаў ЗША, "Часта задаюць пытанні аб донарстве органаў".
  
  У USC ты павінен памерці: Праграма анатамічных падарункаў Універсітэта Паўднёвай Каліфорніі, "Часта задаюць пытанні", доступ да якой атрыманы 1 лістапада 2018 г. https://agp.usc.edu/frequently-asked-questions /.
  
  рызыкуюць сваім здароўем, бальзамируя мяне: З-за ўздзеяння фармальдэгіду ў бальзаміроўшчыка павышаецца рызыка развіцця рака (гл Джудзі Уолрат і Джозэф Ф. Фраумени-малодшы, "Рак і іншыя прычыны смерці сярод бальзаміроўшчыка", Даследаванні рака 44, № 10 (1984): 4638-41) і патэнцыйна ALS (гл Мэндзі Оклендер, "Чаму супрацоўнікі пахавальных бюро могуць падвяргацца больш высокаму рызыку развіцця ALS", Time, 14 ліпеня 2015 г., http://time.com/3956241/funeral-directors-als/).
  
  рух, накіраванае супраць смерці: Больш падрабязна гл. http://www.orderofthegooddeath.com/.
  
  Салоны смерці: Больш падрабязна гл. https://deathsalon.org /.
  
  "Людзі заўсёды пытаюцца": Майкл Хабіба, інтэрв'ю з аўтарам, 17 кастрычніка 2017 г.
  
  "Вы атрымліваеце вялікую кубак кавы": Элі Уорд, "3-Палеанталогія з Майклам Хабіба", Ологии падкаст, 5 кастрычніка 2017 г., https://www.alieward.com/ologies/2017/10/5/3-paleontology-with-michael-habib /.
  
  Сказала Алодия Гирма: Алодия Гирма, інтэрв'ю з аўтарам, 14 снежня 2017 года.
  
  "Так, гэта чалавек": Алодия Гирма, інтэрв'ю з аўтарам, 14 снежня 2017 г.
  
  "Я думаю, мы пагаварылі": Алодия Гирма, інтэрв'ю з аўтарам, 14 снежня 2017 г.
  
  У 2018 годзе Акадэмічная медыцына каментар: Эн М. Доренвенд, "Вызначэнне эмпатыя для лепшага навучання, вымярэння і разумення яе ўздзеяння", Акадэмічная медыцына, 21 жніўня 2018 г. (epub перад пячаткай).
  
  "Эмпатыя - гэта усвядомленасць": Доренвенд, "Вызначэнне эмпатыя".
  
  “амаль сфармуляваны страх": Доренвенд, "Вызначэнне эмпатыя".
  
  Дыябетыкі з лекарамі абачлівымі: Махамадрэза Ходжат і інш., "Спачуванне лекараў і клінічныя вынікі ў пацыентаў з цукровым дыябетам", Акадэмічная медыцына 86, № 3 (сакавік 2011 г.): 359-64.
  
  памяншае колькасць судовых пазоваў аб халатнасці: Кей Краўс і Мірыям. Э. Кэмеран, "Судовыя пазовы аб сувязі і халатнасці", Часопіс прафесійнага сястрынскага справы. 20, № 1 (студзень–люты 2004 г.): 3.
  
  заканамернасці атрымання вынікаў падобныя ва ўсім свеце: Махамадрэза Ходжат, Эмпатыя ў сыходзе за пацыентамі: перадумовы, развіццё, вымярэнне і вынікі (Нью-Ёрк: Springer, 2007), 111.
  
  літаратура і мастацтва: Ходжат, Эмпатыя ў сыходзе за пацыентамі, 89.
  
  эмпатыя рэзка падае: Сьюзан Розенталь і інш., "Гуманізм у глыбіні душы: захаванне эмпатыя ў студэнтаў-медыкаў трэцяга курсу", Акадэмічная медыцына 86 (2011): 350-51.
  
  паведаміце аб самай нізкай задаволенасці: Лизелотт Н. Дирбай і інш., "Задаволенасць лекара і эмацыйнае выгаранне на розных этапах кар'еры", Матэрыялы клінікі Майо 88, № 12 (2013): 1360-61.
  
  маладыя лекары спраўляюцца: Крысціна Алеях і інш., "Выгаранне на працы", Штогадовы агляд псіхалогіі 52 (2001): 403.
  
  на пліце аўкцыяніста ў Кентукі: Гай Хинсдейл, "Апісанне шкілета амерыканскага волата з заўвагай аб сувязі акромегалии і гигантизма", Працы Каледжа лекараў Філадэльфіі, Трэцяя серыя, тым 20 (1898): 151, https://archive.org/details/s3transactionsstud20coll /.
  
  Звычайна выклікаецца дабраякаснымі пухлінамі галаўнога мозгу: Нацыянальная медыцынская бібліятэка ЗША, "Акромегалия", MedlinePlus, абноўлена 1 кастрычніка 2018 г. https://medlineplus.gov/ency/article/000321.htm.
  
  "Божа мой, я была так напалохана": Кэтрын Карран, інтэрв'ю з аўтарам, 13 кастрычніка 2017 г.
  
  "Я думаю аб усім": Кэтрын Карран, інтэрв'ю з аўтарам, 13 кастрычніка 2017 г.
  
  "Уявіце, што вы ўваходзіце": Кэтрын Карран, інтэрв'ю з аўтарам, 13 кастрычніка 2017 г.
  
  
  
  
  AПАЦВЕРДЖАННЯ
  
  
  
  Я бясконца ўдзячная ўсім людзям, якія дапамаглі гэтай дзіўнай маленькай кнізе з'явіцца на святло. Каралева сярод іх - мой агент Ганна Спроул-Латимер, якая верыла ў мяне, калі я была ўсяго толькі хваравітым бібліятэкарам з марай. Строгі погляд Аманды Мун мучыў мяне роўна настолькі, каб зрабіць гэтую кнігу лепшай, якой яна магла быць, а яе мілы энтузіязм заўсёды мякка утрымліваў мяне ад краю прорвы; працаваць з ёй было гонарам. Дзякуй Джуліі Рынга і ўсёй камандзе Farrar, Straus and Giroux за тое, што якім-небудзь чынам дазволілі мне далучыцца да пантэон маіх любімых пісьменнікаў у гэтым легендарным доме; Спадзяюся, вы ганарыцеся мной.
  
  Я так ўдзячны выдатным бібліятэкарам і музейным куратарам, якія дазволілі мне пабадзяцца па іх стэлажоў і паштовых скрынях. Асаблівая падзяка тым работнікам словы, якія дапамагалі мне на гэтым шляху, уключаючы Джэймса Пастарнака за яго дапамогу ў Германіі, Джэма Энджел, Роберта Джонсана, Дебору Харкнесс, Піцера Верхейена, Джэсі Меера з Pergamena і Таню Марш за тое, што яна была маім адвакатам па "трупному праве" на (неаплатным) ганарар. Мой дарагі сябар Джо Декаролис дапамог мне з архівам "Авэ Марыя", гэта было так нечакана і цудоўна. Мая найглыбокая падзяку Джыліян Таллис і Таросе Джэйкабс за іх удумлівае чытанне. Для гэтага патрэбна вёска балючых дзівакоў.
  
  Дзякуй саветам дырэктараў, якія ўбачылі мае абсурдна якія гучаць прапановы аб гранте на падарожжа па свеце ў пошуках кніг пра скуры чалавека і ўсё роўна вырашылі прафінансаваць мяне, уключаючы парады дырэктараў прэміі Zumberge Individual Fund Award ад USC, прэміі MLGSCA ў галіне прафесійнага развіцця і турыстычнага гранта Інстытута гісторыі медыцыны Вуда. Дзякуй калегам з Універсітэта Паўднёвай Каліфорніі, якія падтрымлівалі мяне на працягу ўсяго даследавання і напісання гэтай кнігі.
  
  Мая вечная каханне адрасавана выдатным людзям з руху за пазітыўнае стаўленне да смерці, у прыватнасці Кейтлин Даути, чые меркаванні і адчувальнасць не маюць сабе роўных, і без якой у мяне ніколі б не было такіх дзіўных магчымасцяў і перажыванняў. Найглыбокая падзяку ўсім членам Ордэна Добрай смерці - асабліва Сары Чавес, Луізе Ганс, Элізабэт Харпер, Лэндис Блэр, Коліну Дики і Падлозе Кудунарису, якія з'яўляюцца самай згуртаванай, дзіўнай групай мысляроў і сяброў. Асаблівая падзяка Ліндсі Фитцхаррис, маёй апантанай заўзятарцы нумар адзін, якая так шчодра абараняла гэтую кнігу і чыя дружба вельмі шмат значыць для мяне. Таксама дзякуй Эрыку Ларсану за лепшую ободряющую гаворка усіх часоў.
  
  Дзякуй праекце Anthropodermic Book Project — Ганне Додзі, Рычарду Харку і Дэніэлу Кірбі — за вашу выдатную працу; займацца навукай разам з вамі - адно задавальненне. Таксама дзякуй Рэбека Майклсон за яе дапамогу ў стварэнні базы дадзеных нашай каманды.
  
  Для таго, каб напісаць кнігу, працуючы поўны працоўны дзень і нянча дзіцяці, сапраўды патрэбна вёска, а мая была такой вялікай, што яе можна было смела лічыць горадам. Дзякуй камандзе Hazelcare у складзе Авивы і Бэна Розенблум, Мелісы Сувязі, Арадении Агилар, Надзі і Сіены Томас, а таксама дамам з MFG. Дзякуй кліку Megancare, якая складаецца з Сіндзі Шербан, Анджелы ДиБласи, Меган Кламмер, Карын Сарык, Гэй Джэй Хокінс, Джэні Тран, Корын Эликоне і Ракель Розетт. Дзякуй Лоры Снайдэр і аўтарам Splendid Mola, cheese, членам кніжнага клуба ў мінулым і сучаснасці, а таксама ўсім маім сябрам, якія натхняюць мяне сваім жыццём і мастацтвам або зазіраюць са своечасовымі словамі падтрымкі або спагады за кружечкой піва. Джонатану Голден: мяне забівае, што вы ніколі не ўбачыце гэтую кнігу, але я спадзяюся, вы ведалі, які гонарам для мяне было быць вашым сябрам.
  
  Звяртаючыся да майму мужу, Этану Розенблуму, як я магу хаця б пачаць пералічваць тыя шляхі, вялікія і малыя, якія вы зрабілі для нашай сям'і, каб гэтая кніга з'явілася на свет? Ты лепшы чалавек, якога я калі-небудзь ведаў, канец. І майму Хейзел Эрев Розенблум, майму невольному суаўтару: Цяпер я ведаю, што нараджэнне кнігі і дзіцяці адначасова было не самым мудрым выбарам, які магла зрабіць мама, але я цаню, што ты так міла паставілася да гэтага. Магчыма, кніга была б напісана нашмат хутчэй без вашага ўдзелу, але гэта было б і напалову не так весела. Этан і Хейзел, я з нецярпеннем чакаю магчымасці зноў надаць вам усе сваю ўвагу.
  
  Нарэшце, для ўсіх тых, чые гісторыі я раскрыў — і для незлічонага мноства іншых, чые гісторыі, магчыма, ніколі не будуць раскрытыя, — я спадзяюся, што ў гэтай кнізе я аддаў належнае вашым гісторыям.
  
  
  ЯNDEX
  
  
  
  Індэкс, які ўказаны ў друкаванай версіі гэтага падзелу, не адпавядае старонках вашай электроннай кнігі. Калі ласка, скарыстайцеся функцыяй пошуку на вашым прыладзе для чытання электронных кніг, каб знайсці якія цікавяць вас тэрміны. Для даведкі, пералічаныя ніжэй тэрміны, якія ўтрымліваюцца ў паказальніку для друку.
  
  навуковыя колы, глядзіце раздзел медыцынскія школы; канкрэтныя універсітэты
  
  Акадэмічная Медыцына
  
  Акры Кніг
  
  акромегалия
  
  Парламенцкі акт (1752)
  
  тлушчавыя цела
  
  Афрыка
  
  Аляска
  
  Albinus, Bernhard Siegfried, De sede et caussa coloris Aethiopum et caeterorum hominum
  
  Амерыканскі часопіс медыцынскіх навук, The
  
  Амерыканская Медыцынская асацыяцыя
  
  Амерыканская рэвалюцыя
  
  аміяк
  
  ампутацыя
  
  анатамічная паталогія
  
  анатомія; Забойства Берка і Хэйра; нормы і этыка нарыхтоўкі трупаў; Эпоха Французскай рэвалюцыі; законы; рэліквіі забойства; Пернкопфа Атлас; фатаграфія; беспарадкі; ахвяраванне ўсяго цела; глядзець таксама трупы; ускрыццё
  
  Анатамічны Акт
  
  тэсты на радавод
  
  шкуры жывёл, якія выкарыстоўваюцца для пераплетных работ; вярблюд; карова; ўзоры ў выглядзе фалікулаў; конь 46; пергамент; трус; метады дублёнай
  
  Ганна, Джордж
  
  Ананім, Le traicté de Peyne: poëme allégorique dédié à Monseigneur et à Madame de Lorraynne
  
  антроподермическая бібліяграфія, глядзіце кнігі пра скуру чалавека
  
  Праект "Антроподермическая кніга"; спіс пацверджаных кніг пра скуру чалавека
  
  кнігі па антроподермии, глядзіце кнігі па скуры чалавека
  
  антысемітызм
  
  вучнёўства
  
  Праект Arch Street Bones
  
  гільдыі рамеснікаў
  
  копіі асацыяцый
  
  зняволеныя прытулку
  
  Малайчына, Криспус
  
  Дзякуй, Нэнсі
  
  Auschwitz
  
  ускрыццё; як апаганьванне
  
  Бэйкер, Нікалсан, Падвойная зморшчына: Бібліятэкі і атака на паперу
  
  Бальзам, Эліза
  
  Бібліятэка Бэнкрофта Каліфарнійскага універсітэта ў Берклі
  
  Барлес, Луі, Les nouvelles découvertes sur toutes les parties крэдытныя de l'homme, et de la femme
  
  гукі
  
  Бехтель, Гай
  
  Бел, Адольф, Мадэмуазель Жыро, Мая жонка
  
  Бэнтам, Джэрэмі; бентамиты
  
  Berlin
  
  Біблія
  
  библиомания
  
  Bibliothèque nationale de France; Catalog des sciences médicales; Бібліятэка Рышэлье; глядзець таксама Францыя
  
  "Законапраект аб рэгуляванні дзейнасці анатамічных школ"
  
  биокодикология
  
  Чарнаскурыя; жорсткае абыходжанне з боку белых лекараў; аўтары; трупы; свабодныя; кнігі аб чалавечай скуры і; лінчаваньне; вусная традыцыя; рабы
  
  Bockenkamm, Detlef
  
  ахвяраванне цела цалкам
  
  Кніжная Ферма
  
  кніжныя чарвякі
  
  Borowski, Tadeusz; Imiona Nurtu; Мы былі ў Асвенцыме
  
  Бостан
  
  Бостанскі Атенеум
  
  Бостанская разня
  
  Бостанская медыцынская бібліятэка
  
  Буланд, Людовік
  
  Буржуа, Луіза; народныя сродкі ад n; Назірання; Recueil des secrets de Louyse Bourgeoise
  
  Борн, Дру
  
  пухліны галаўнога мозгу
  
  Брандт, Рэндал
  
  Breil, André du
  
  Brenner, Elma
  
  Брытанскі музей
  
  Універсітэт Браўна; Бібліятэка Джона Хэя
  
  Друкарская кампанія Bruckmann і n
  
  Buchenwald
  
  Бункер, Чанг і англ.
  
  Берк, Уільям
  
  Забойства ў Берке і Хэйре; глядзі таксама Забойства ў Вэст-Партэ
  
  Скураная Кішэнная кніжка Берка
  
  адрыжка
  
  Бяры-Сэнт - Эдмундс
  
  трупы; Закон аб анатоміі; Блэк; Забойства Берка і Хэйра; ананімнасць донараў; гуманнае абыходжанне; Парыжская школа і; Пернкопф Атлас; фатаграфія; нормы і этыка закупак; Мыльная лэдзі; захаванне татуіроўкі; ахвяраванне ўсяго цела; глядзі таксама анатомія; ускрыццё
  
  цялячая скура
  
  Каліфарнійская Школа Рэдкіх кніг
  
  Калнан, Крыстафер і n
  
  вярблюджая скура
  
  Кантин
  
  Карнегі Дэйл, Невядомы Лінкальн
  
  цэлюлоза
  
  камерны шчолак
  
  начны гаршчок
  
  Чапин, місіс Х. М.
  
  Чаплін, Сайман
  
  Чэпмен, Натаниэль
  
  Château de Meudon
  
  Чосера, Джэфры
  
  хімія
  
  роды
  
  халера
  
  Хрысціянства
  
  спосаб хромавага дублёнай
  
  Цынцынаці
  
  Публічная бібліятэка Цынцынаці
  
  Грамадзянская вайна ў Амерыцы; ахвяры
  
  клінічны погляд
  
  клінічная медыцына; Закон аб анатоміі; ускрыццё трупа; нормы і этыка набыцця трупа; развіццё; эмпатыя; важнасць набыцця аб'екта; сучасная сістэма; Нюрнбергскі кодэкс; Парыжская школа; донарства ўсяго цела; глядзіце таксама лекары
  
  калаген
  
  Каледж лекараў і Філадэльфіі n; глядзіце таксама Mütter Museum
  
  каланіяльная жыццё
  
  Калумб, Крыстафер
  
  Камітэт па расьсьледаваньні сувязяў доктара Нокс з забойствамі ў Вэст-Партэ
  
  канцэнтрацыйныя лагеры; медыцынскія эксперыменты
  
  згоду; трупы і; інфармаваныя; законы аб чалавечых рэштках; Нацызм і; Нюрнбергскі кодэкс; захаванне татуіроўкі
  
  захаванне кніг
  
  Conté, Nicolas-Jacques
  
  Карала, Себасцьян Кэрролл Браганса дэ ла
  
  Кордер, Уільям; крэмацыя; ускрыццё; пакаранне; кніга пра скуры чалавека; рэліквіі забойства; музейны пратакол аб чалавечых рэштках; Забойства ў Рэд-Барны; шкілет; суд над
  
  апаганьванне трупа
  
  Медыцынская бібліятэка Каунтуэя пры Гарвардскім універсітэце
  
  Couper, Robert, Развагі аб спосабе і праявах апладнення ў Чалавечай Самкі
  
  валовая скура; глядзі таксама пергамент
  
  Coxe, Frédérick
  
  Краузат, Эрнэст дэ, La reliure française de 1900 à 1925
  
  Крид, Джордж
  
  жудасныя пасты і n
  
  крэмацыя; як апаганьванне
  
  крыптаграфія
  
  Кадмор, Джордж
  
  валюта, скура ў якасці
  
  Кушынга, Стэнлі
  
  д Аготи, Жак
  
  Танец смерці, Самы
  
  Дарвін, Чарльз
  
  смерць; кнігі аб чалавечай скуры, як мяркуецца, зробленыя забойцамі; Лінчаваньне чарнаскурых; Забойства Берка і Хэйра; пры родах; згоду і; трупы забітых жанчын, якія падвергліся эксплуатацыі; освежеванные трупы; Французская рэвалюцыя; маскі; сувеніры; пакаранне; Забойства ў Чырвоным Свіране; захаванне татуіроўкі
  
  пазітыўнасць смерці
  
  Салоны Смерці
  
  Палуба, Ісая
  
  Дэкларацыя незалежнасці
  
  Хельсінскія дэкларацыі
  
  аленевая шкура
  
  Дзяліў, абат Жак
  
  Дельвой, Вім
  
  деперсонализация
  
  Deutsche Studentenschaft
  
  Дходи, Ганна
  
  цукровы дыябет
  
  стрававальныя ферменты
  
  лічбавыя матэрыялы
  
  ускрыццё; Закон аб анатоміі; чорных трупаў; Забойства Берка і Хэйра; нормы і этыка нарыхтоўкі трупаў,
  
  Уільяма Кордера; Пернкопфа Атлас; фатаграфія; ахвяраванне ўсяго цела; глядзіце таксама анатомія; трупы
  
  Аналіз ДНК
  
  Догерці, Мэры
  
  доктара-библиофилы; Боуланд, Людовік; Фриденталь, Ганс; Хаф, Джон Стоктон; Ці, Расэл ван Арсдейл; Лейдэн, Джозэф; Ослера, Уільям; Уотсан, Блэйк
  
  лекары; Закон аб анатоміі; Гвалт над чарнаскурымі пацыентамі; Забойства Берка і Хэйра; нормы і этыка нарыхтоўкі трупаў; клас; развіццё клінічнай медыцыны і; спачуванне; жанчыны; Французская рэвалюцыя; гендэрныя прадузятасці; калекцыі кніг пра скуры чалавека; важнасць набыцця прадметаў; акушэркі і; нацысты; Нюрнбергскі кодэкс; ўзаемаадносіны з пацыентамі; партрэты; глядзіце таксама клінічная медыцына; канкрэтныя лекары
  
  Dohrenwend, Anne
  
  Дональд
  
  Дрелинкурт, Чарльз, De conceptione adversaria
  
  Дубэ, Ліз
  
  Истлэк, Гары
  
  Экерт, Джэк
  
  гаспадарка, жывёлагадоўля
  
  Эдынбург
  
  Егіпецкія муміі
  
  слановая скура
  
  Éloge des seins
  
  бальзамаваньне
  
  Эмерсан, Ральф Уолдо
  
  эмпатыя; клініцыст
  
  Брытанская энцыклапедыя
  
  Англія; законы аб анатоміі; Закон аб чалавечых тканінах (HTA); законы аб чалавечых рэштках; Забойства ў Рэд-Барны
  
  Трубкі Эпендорф
  
  Étienne, Louis Félix
  
  Еўклід
  
  эвалюцыя
  
  пакараныя злачынцы, меркаваныя кнігі з чалавечай скуры, зробленыя з
  
  Fabricius ab Acquapendente, De formato foetu
  
  падробкі; Кніга Attucks; пастка паходжання; глядзі таксама падробка
  
  Жаночы вар'ят дом
  
  Фенно, Джон
  
  развіццё плёну
  
  прагрэсавальная фибродисплазия (ФОП)
  
  Цярпенне, Сара
  
  Палявы музей, Чыкага
  
  Finsterwalder, Sebastian
  
  Бібліятэка Файерстоуна Прынстанскага універсітэта
  
  дублёнай рыбы
  
  Фитцхаррис, Ліндсі
  
  освежеванные трупы
  
  Фоик, бацька Пол
  
  Бібліятэка Фолджера Шэкспіра
  
  фаліянт
  
  ўзоры фалікулаў
  
  шчыпцы
  
  падробка; глядзіце таксама падробкі
  
  фармальдэгід
  
  Фуко, Мішэль, Нараджэнне клінікі
  
  Асновы мастацтва і навукі нанясення татуіроўкі
  
  Францыя; Канстытуцыя 1793 года; кнігі пра скуры чалавека; законы аб чалавечых рэштках; Медонский гарбарны завод; акушэркі; акультныя кнігі; Парыжская школа; Кнігі пра скуры чалавека эпохі рэвалюцыі; глядзець таксама Bibliothèque nationale
  
  Франклін, Бенджамін
  
  Франклін, Рут
  
  Масоны
  
  Фрэйд, Люцыян Хвецька
  
  Фриденталь, Ганс; кнігі аб чалавечай скуры
  
  Фриденталь, Рычард
  
  пахавальныя бюро
  
  Гален
  
  гумар вісельніка
  
  гангрэна
  
  Гейтс, Генры Луіс
  
  геі і трансгендэры
  
  Геддес, Аннабель
  
  Гейн, Эд
  
  гендэр; трупы забітых жанчын, якія падвергліся эксплуатацыі; кнігі аб чалавечай скуры і; сексистское стаўленне да жанчынам-лекарам
  
  генетыка
  
  Германія; пераплётныя работы; грамадзянскія асобы; Суд над лекарам; Халакост; Нацысты; Нацысцкія лекары; пасля Другой сусветнай вайны; Трэці рэйх
  
  шыбеніца
  
  Гібсан, Томас, ён жа М. Н.; Анатомія, увасобленая і ілюстраваная...
  
  гігантызм
  
  пазалота
  
  Гирма, Алодия
  
  Гірс, Анатоль
  
  Гірс, Барбара
  
  пальчаткі для працы з рэдкімі кнігамі
  
  казліная шкура
  
  Гебельс, Ёзэф
  
  Goethe, Johann Wolfgang von
  
  Месца для пахавання Збожжасховішчы
  
  разрабаваньне магіл
  
  Грейвс, Джозэф Л.
  
  чалавекападобныя малпы
  
  Грэцыя
  
  Гродин, Майкл
  
  Клуб Гролье
  
  Guillemeau, Charles
  
  Guillemeau, Jacques; De la grossesse et accouchement des femmes
  
  гільяціна
  
  Ганн, Алістэр
  
  Біблія Гутенберга
  
  Гатри, Дж. Дж.
  
  Gutiérrez, Juan, Practicarum quaestionum circa leges regias Hispaniae
  
  Хабіба, Майкл і n
  
  Валасы
  
  Хэма, Чарльз
  
  заслоны
  
  Хэйр, Уільям
  
  Паслухай, Рычард
  
  Бібліятэка Гарвардскай школы права
  
  Гарвардская бібліятэка
  
  Хоторн, Натаниэль
  
  галавы; захаваліся татуіраваныя; зморшчаныя
  
  Хартман (Чарльз Ф.) Калекцыя матэрыялаў, якія адносяцца да негрыцянскай культуры
  
  Хартман, Чарльз
  
  Хиберер Райс, Патрысія
  
  Hein, Oskar
  
  Heine, Heinrich
  
  Генрых IV, кароль Францыі
  
  Бібліятэка Хесбурга пры Універсітэце Нотр-Дам
  
  Himmler, Heinrich
  
  Гіпакрат
  
  Клятва Гіпакрата
  
  Hirschfeld, Magnus
  
  Гітлер, Адольф
  
  Holbein, Hans, Танец смерці
  
  Халакост
  
  гарманальны дысбаланс
  
  конская скура
  
  Хорвуд, Джон
  
  Хаф, Джон Стоктон; зборнік кніг пра скуры чалавека; "Два выпадкі трихиниоза ў бальніцы Філадэльфіі, Блокли"
  
  Бібліятэка Хоўтана пры Гарвардскім універсітэце
  
  Houssaye, Arsène; Des destinées de вада ame
  
  гармон росту чалавека (HGH)
  
  кнігі пра скуры чалавека; узрост; як мяркуецца, зробленыя з пакараных злачынцаў; мяркуецца, што атрыманыя ад забойцаў; Закон аб анатоміі; Чарнаскурыя і; Кішэнная кніжка Бэрка з скуры; Кордер; деперсонализация і; Des destinées de вада ame; лекары-библиофилы; падробкі; ўзоры фалікулаў; Французская; Эпоха Французскай рэвалюцыі; Фриденталь; падлогу і; спіс пацверджаных кніг; зроблена з мёртвых салдат; грашовая кошт; нацысты і; тэсты на масавую пептидную дактыласкапію (PMF) на; лекары-калекцыянеры; раса і; загар для; тэрміналогія; Уолтон; Уитли; жаночая скура, якая выкарыстоўваецца для; глядзіце таксама канкрэтныя аўтары, кнігі, калекцыянеры і бібліятэкі
  
  Закон аб чалавечых тканінах (HTA)
  
  Хант, Генры
  
  Хант, Уільям
  
  Хантэр, Джон
  
  Хантериан, Каралеўскі каледж хірургаў Англіі.
  
  Бібліятэка Хантынгтана, Мастацкі музей і Батанічны сад; Даследчы цэнтр Мангера
  
  непісьменнасць
  
  хвароба
  
  инкунабула
  
  Універсітэт штата Індыяна
  
  індустрыялізацыя
  
  грып
  
  казуркі
  
  Institute of Sexual Studies (Institut für Sexualwissenschaft, or ISS)
  
  Institut zur Erforschung der Judenfrage
  
  integritatis & corruptionis virginum notis, De
  
  Інтэрнэт
  
  Ірландыя
  
  Джэк Патрашыцель
  
  Музей Джэка Патрашыцеля
  
  Джейкобсон, Марк, Абажур
  
  Jakob-Krause-Bund
  
  Джэферсан, Томас
  
  Шкала эмпатыя лекара Джэферсана (JSPE)
  
  Габрэі; нацысцкія пераследу; самагубства
  
  Бібліятэка Джона Хэя пры Універсітэце Браўна
  
  Джонсан, Майкл
  
  Джозэф, Майкл
  
  Джозэф - Мельнік
  
  Каледж Юниата
  
  Медыцынскі факультэт Кека Амерыканскага універсітэта
  
  Кэнэдзі, Джон Ф.
  
  Кэнэдзі, Тэд
  
  Kersten, Paul
  
  Кірбі, Дэніэл і n
  
  Нокс, Роберт
  
  Koch, Ilse
  
  Koch, Karl-Otto
  
  Каран
  
  адмірал, Студзень
  
  lampredotto
  
  абажуры з чалавечай скуры
  
  Ланцэт, Самы
  
  Ландар, Бэт
  
  Landesarchiv Berlin
  
  Лейн, Біл
  
  Медыцынская Бібліятэка Лейн
  
  доўгі
  
  законы; анатомія; апаганьванне трупаў; Закон аб чалавечых тканінах (HTA); аб чалавечых рэштках; Закон аб абароне магіл карэнных амерыканцаў і рэпатрыяцыі (NAGPRA); Нюрнбергскі кодэкс
  
  Le Despencer, Madeleine
  
  Лі, Піцер
  
  Ці, Расэл ван Арсдейл
  
  Лейдэн, Джозэф і n; Элементарны трактат па анатоміі чалавека; калекцыя кніг аб скуры чалавека; Амерыканскі гігант Мюттер і; Труп мыльнай лэдзі і
  
  бібліятэкі; аспрэчваецца кнігі; Французская мова; будучыню даследчых бібліятэк; спіс пацверджаных кніг аб чалавечай скуры ў; Нацысцкі разрабаваньне; глядзіце таксама канкрэтныя бібліятэкі, бібліятэкараў, аўтараў і кнігі
  
  працэс вапнавання
  
  l'home imposture des diables, De
  
  Лінкальн, Чарльз
  
  Листон, Роберт
  
  Лондан
  
  Лонданскае падзямелле
  
  Медыцынская Асацыяцыя акругі Лос - Анджэлес
  
  Людовік XIII, кароль Францыі
  
  Людовік XV, кароль Францыі
  
  Людовік XVI, кароль Францыі
  
  Лоу, Піцер
  
  Лютэр, Марцін
  
  Лінч, Мэры; кнігі, зробленыя з скуры
  
  Талерка MALDI
  
  судовыя пазовы аб халатнасці
  
  Манчэстэр
  
  Відавочная Лёс
  
  Ман, Томас і n
  
  Маоры Той моко
  
  Марыя дэ Бурбон-Манпансье, прынцэса
  
  Марыя дэ Медычы, каралева Францыі
  
  Праект Марка Твэна
  
  Марш, Таня; Закон чалавечых астанкаў
  
  Marten, Ann
  
  Marten, George
  
  Marten, Maria
  
  Marten, Thomas
  
  Масачусэтс; турма штата
  
  публікацыя для масавага рынку
  
  Рэсурсная лабараторыя мас -спектраметрыі і пратэёміка
  
  Макклоски, Томас
  
  медыцынскае згоду, канцэпцыя
  
  медыцынскае адукацыю; ахвяраванне цела; спачуванне; якія рэгулююць законы; праграма анатоміі USC; глядзіце таксама Парыжская школа; канкрэтныя універсітэты
  
  сярэднявечныя кнігі
  
  мемуары; Халакост; як кнігі аб чалавечай скуры
  
  Меррифилд, Эдвард, Гісторыя палону і выратавання ад індзейцаў Люка Свитленда
  
  металаканструкцыі
  
  Медонский гарбарны завод
  
  Мэер, Джэсі
  
  Мейерс (Рычард Э.) і сыны
  
  мікрафішамі
  
  мікраскоп
  
  акушэркі; глядзіце таксама мудрацы-жанчыны
  
  Мільтан, Джон: Страчаны рай; Паэтычныя творы Джона Мільтана
  
  Місісіпі
  
  Манро, Аляксандр
  
  Montaigne, Michel de
  
  Montgaillard, Abbot Guillaume Honoré de Rocques
  
  Монгайяр, граф дэ
  
  Верасовыя пусткі
  
  Могілкі Маунт - Морыя
  
  Маунт - Вернан
  
  Музей Мойзз-Хол
  
  Гарбарны завод Маллена
  
  муміфікацыі
  
  Даследчы цэнтр Мангера пры бібліятэцы Хантынгтана, Мастацкім музеі і Батанічным садзе
  
  забойства; кнігі аб чалавечай скуры, як мяркуецца, зробленыя забойцамі; Забойства Берка і Хэйра; трупы забітых жанчын, якія падвергліся эксплуатацыі; сувеніры; Забойства ў Рэд-Барны; Уайтчепел
  
  здольнасць да забойства
  
  Меррелл, Рон
  
  Musée Carnavalet
  
  Museum for German History (Museum für Deutsche Geschichte)
  
  музейны пратакол аб чалавечых рэштках
  
  Mütter American Giant
  
  Mütter Museum and n і n; глядзіце таксама Каледж лекараў Філадэльфіі
  
  Таямніцы музея (Тэлешоў)
  
  цвікі
  
  Напалеон Банапарт
  
  Нэш, Боб
  
  Нацыянальная асацыяцыя па захаванні мастацтва скуры (NAPSA)
  
  Нацыянал-сацыялістычная ліга лекараў
  
  Нацыянальны фонд аховы месцаў, якія прадстаўляюць гістарычны цікавасць або прыродную прыгажосць
  
  Закон аб абароне магіл карэнных амерыканцаў і рэпатрыяцыі (NAGPRA)
  
  Карэнныя амерыканцы; прэтэнзіі на чалавечыя парэшткі
  
  Нацысты; кнігі, спаленыя; кнігі, скрадзеныя; лекарамі; кнігі аб чалавечай скуры; абажуры з чалавечай скуры; Пернкопфа Атлас; расавая палітыка
  
  некрофилия
  
  Нидэм, Падлогу
  
  Нессуорти, Лінда
  
  Netflix
  
  Анатамічны атлас Неттера
  
  Нью - Джэрсі
  
  Новы Арлеан
  
  газетная папера
  
  НЬЮ-ЁРК
  
  "Нью-Ёрк Таймс", The
  
  Новая Зеландыя
  
  Медыцынская бібліятэка Норыса пры Універсітэце Паўднёвай Каліфорніі
  
  Нюрнберг
  
  Нюрнбергскі кодэкс
  
  Абама, Барак
  
  атлусценне
  
  набыццё аб'екта, важнасць
  
  акультныя кнігі
  
  office de l'église en François, L'
  
  Олд Блокли, паглядзець Бальніца агульнага профілю Філадэльфіі
  
  Логіі
  
  ношка "іл"; глядзі таксама замша
  
  Opera Joannis Pici Mirandule
  
  донарства органаў
  
  Арлеанскі, герцаг дэ
  
  Орзел, Кэрал
  
  Ослера, Уільям
  
  Авідый, Метамарфозы
  
  вытворчасць паперы
  
  папірус
  
  пергамент; кнігі; глядзі таксама пергамент
  
  Paré, Ambroise
  
  Парыж
  
  Парыжская школа
  
  Патэрсан, Дэвід
  
  Музей археалогіі і этналогіі Пибоди пры Гарвардскім універсітэце
  
  Пірсан, Дэвід, Даследаванне паходжання ў гісторыі кнігі
  
  масавы дактыласкапічны аналіз пептыдаў (PMF)
  
  Pergamena
  
  перытаніт
  
  Pernkopf's Атлас
  
  Питерс, Джон
  
  Філадэльфія
  
  Бальніца агульнага профілю Філадэльфіі
  
  Філадэльфія Публічная бухгалтарская кніга
  
  Філадэльфійскі школа анатоміі
  
  фатаграфія, выкрыццё
  
  фрэналогіі
  
  сухоты, гл. сухоты
  
  расол для марынавання
  
  Pico della Mirandola, Giovanni; Гаворка аб чалавечым годнасці
  
  свіная скура
  
  гіпофіз
  
  плацэнта
  
  чума
  
  гіпсавыя пасмяротныя маскі
  
  пластычная хірургія
  
  кішэнныя кніжкі
  
  По, Эдгар Алан, Залаты жук
  
  Поллак, Джон
  
  прытулку
  
  Папа Рымскі, Аляксандр
  
  свініна; Trichinae spiralis у
  
  Портлендский мастацкі музей
  
  Прынстанскі універсітэт; Бібліятэка Файрстоуна
  
  турма; меркаваныя кнігі аб чалавечай скуры, зробленыя з пакараных злачынцаў; могілкі; канцэнтрацыйныя лагеры; уцёкі; турма
  
  Працы Нацыянальнай акадэміі навук
  
  вавёркі
  
  пратэёміка
  
  пастка паходжання
  
  Апулія, Алан
  
  кнігі ў вокладках четвертушечных
  
  quarto
  
  скурка труса
  
  раса; Чарнаскурыя, над якімі здзекуюцца белыя лекары; ілжывыя заявы аб; кнігах аб чалавечай скуры і
  
  шытая папера
  
  паўторнае звязванне
  
  Забойства ў Чырвоным Свіране
  
  Імперскі савет аховы здароўя
  
  Адраджэнне, Рык
  
  паляўнічыя за рэліквіямі
  
  Адраджэнне
  
  рэпатрыяцыя чалавечых астанкаў
  
  навуковыя бібліятэкі, будучыня
  
  воскресители
  
  Рычардсан, Рут; Смерць, ускрыццё і бяздольныя
  
  Бібліятэка Рышэлье ў нацыянальнай бібліятэцы Францыі
  
  Правы чалавека, Правы
  
  трупнае адубенне
  
  грызуны
  
  Роджерс, Эбнер
  
  Рым
  
  Рознер, Ліза, Анатамічныя забойства
  
  заражэнне круглымі чарвякамі
  
  Каралеўскі каледж хірургаў Эдынбурга; Музеі Залы хірургаў
  
  Каралеўскі каледж хірургаў Англіі; Хантерианский
  
  Каралеўскае таварыства Эдынбурга
  
  Рагг, Джордж
  
  Універсітэт Ратгерса
  
  Рейш, Фрэдэрык
  
  Sade, Marquise de, Justine et Juliette
  
  мудрацы-жанчыны; глядзі таксама акушэркі
  
  матросы
  
  Сан - Францыска
  
  Санітарная Камісія
  
  Sansale, Gayet de
  
  Ваенны шпіталь Саттерли
  
  SaveMyInk.com
  
  Захавай Мае Чарніла Назаўжды
  
  Шафхирт, Фрэд
  
  Scheide, William
  
  Шомбург, Артур
  
  Шатландыя; Забойства Берка і Хэйра
  
  Скот, сэр Уолтар
  
  Спецыяльны камітэт па анатоміі
  
  пол
  
  аўчына
  
  Шэрыдан, Брыджыт
  
  Шервуда, Кайл
  
  зморшчаныя галавы
  
  "Сіямскія блізняты"
  
  подпісы переплетчиков
  
  Сімпсан, Эбігейл
  
  рабства
  
  воспа
  
  Сміт, Бяртрам
  
  Сноў, Мікель
  
  Мыльная Лэдзі
  
  Sorbonne
  
  Паўднёва - Каліфарнійскае таварыства гісторыі медыцыны
  
  Іспанія
  
  люстэрка
  
  правапіс і n
  
  Шпурцхайм, Ёган
  
  беличья скурка
  
  СС
  
  Стэнфардскі універсітэт; Стэнфардскі цэнтр гісторыі медыцыны
  
  Гарадскі савет Сэнт - Эдмундсбери
  
  Штэйн, Гары
  
  Стэйнбек, Джон
  
  Steiner, Tim
  
  Медыцынскі Цэнтр Святога Іаана, Санта-Моніка
  
  скрадзеныя кнігі, нацысцкія
  
  замша; глядзі таксама іл
  
  Музеі Залы хірургаў Каралеўскага каледжа хірургаў Эдынбурга
  
  Плошча хірургаў
  
  Суэтленд, Люк
  
  Сіракузскі Штодзённы Стандарт
  
  Публічная бібліятэка Сіракузах
  
  Бібліятэка Сіракузскі універсітэта
  
  Табар, Стывен
  
  дублёнай; скура жывёл; батирование; храмаваны метад; рыба; Эпоха Французскай рэвалюцыі; скура чалавека; працэс вапнавання; метады; пах; мача; раслінныя метады
  
  дубільныя рэчывы
  
  татуіроўкі; пасмяротнае захаванне
  
  таксідэрмія
  
  Тэйлар, Телфорд
  
  Темплский універсітэт
  
  Te Papa
  
  тэкставыя блокі
  
  Томпсан, Лоўрэнс С.
  
  Topographische Anatomie des Menschen, бачыць Pernkopf's Атлас
  
  трыхінелёз
  
  рубец
  
  патройны інфернальны слоўнік, Le
  
  трыпсін
  
  сухоты
  
  Таллис, Джыліян
  
  Даследаванне пранцаў ў Таскиги
  
  Мемарыяльны музей Халакоста Злучаных Штатаў Амерыкі
  
  Універсітэцкі каледж Лондана
  
  Берлінскі універсітэт
  
  Каліфарнійскі універсітэт у Берклі; Бібліятэка Бэнкрофта
  
  Універсітэт Цынцынаці
  
  Эдынбургскі універсітэт; Анатамічны музей
  
  Універсітэт Нотр-Дам; Бібліятэка Хесбурга
  
  Парыжскі універсітэт
  
  Пенсільванскі універсітэт
  
  Універсітэт Сан - Дыега
  
  Універсітэт Паўднёвай Каліфорніі; праграма анатоміі; Медыцынская школа Кека Амерыканскага універсітэта; Медыцынская бібліятэка Норыса
  
  Бібліятэкі Універсітэта Паўднёвага Місісіпі
  
  мача
  
  маткавы пергамент
  
  Vatinel, Sébastien
  
  метады расліннага дублёнай
  
  пергамент; японскі; матка; глядзі таксама валовая скура; пергамент
  
  Вэрлен, Поль, Крэсла
  
  Везалий, Андрэас, Andreae Vesalii Bruxellensis ... De humani corporis fabrica...
  
  Vicq-d'azyr, Félix, Essai sur les lieux et les dangers des sépulture
  
  Villeneuve, Pierre-de Charles
  
  Вальтэр
  
  Універсітэт Уэйк Форэст
  
  Уэльс
  
  Уолтон, Джордж; Апавяданне пра жыццё Джэймса Алена, ён жа Джордж Уолтон, ён жа Джонас Пірс, ён жа Джэймс Х. Ёрк, ён жа Берліё Гроув, Разбойнік з вялікай дарогі; вокладка, якая выкарыстоўваецца для кніг
  
  Уорбертон, Генры
  
  страты на вайне
  
  Уорд, Элі
  
  Уорэн, Леанард
  
  Вашынгтон, Джордж
  
  Вашынгтон, Харриет, Медыцынскі апартэід
  
  вадзяныя знакі
  
  Ватсан, Блэйк
  
  Ватсан, Брукс
  
  Вэбстэр, Ноа
  
  Сардэчна запрашаем, Генры
  
  Сардэчна Запрашаем у Калекцыю
  
  Бібліятэка Wellcome
  
  Добрае Давер
  
  Забойства ў Вэст-Партэ; глядзі таксама Забойства Берка і Хэйра
  
  кіты
  
  Уитли, Джон
  
  Уитли, Філіс; копіі з чалавечай скуры; Вершы на розныя тэмы, рэлігійныя і маральныя
  
  Уитли, Сюзанна
  
  Забойства ў Уайтчепеле
  
  Бібліятэка Вайднера пры Гарвардскім універсітэце
  
  Візель, Элі
  
  Уілсан, Альберт Манро
  
  Уілсан, Франклін Г
  
  Перамагай, Бенджамін
  
  Інстытут Вистар
  
  жанчыны; Чарнаскурыя аўтары; роды; трупы забітых эксплуатуюцца жанчын; лекары; здароўе і рэпрадукцыя; гарманальны дысбаланс; кнігі, зробленыя з чалавечай скуры; акушэркі; Забойства ў Чырвоным свіране; Мыльная лэдзі
  
  Вуд, Чарльз Скот Эрскін
  
  драўняная маса
  
  работные дома
  
  Першая сусветная вайна
  
  Другая сусветная вайна
  
  Даліна Ваёмінг, Пэнсыльванія
  
  Хіменэс, кардынал
  
  Ямасита, Уорэн, "Ліст з выбачэннямі"
  
  жоўтая ліхаманка
  
  Юнгер, прынц
  
  Зансдорф, Джозэф
  
  Клуб " Заморано "
  
  Zentral - und Landesbibliothek
  
  Zürich
  
  
  
  A NОТЭ AНАКОНТ AУТОР
  
  
  
  
  Меган Розенблум бібліятэкар, цікавіцца гісторыяй медыцыны і рэдкімі кнігамі. У мінулым медыцынскі бібліятэкар і журналіст, зараз яна працуе бібліятэкарам па стратэгіям збору дадзеных у бібліятэцы Каліфарнійскага універсітэта ў Лос-Анджэлесе. Яна таксама з'яўляецца рэдактарам некралогаў ў" Часопіс Асацыяцыі медыцынскіх бібліятэк" і прэзідэнт Таварыства гісторыі медыцыны Паўднёвай Каліфорніі. Яна з'яўляецца членам праекта Anthropodermic Book Project, шматпрофільнай каманды, якая праводзіць навуковае тэставанне меркаваных кніг пра скуры чалавека па ўсім свеце, каб пацвердзіць іх чалавечае паходжанне. Лідэр руху за пазітыўнае стаўленне да смерці, яна таксама з'яўляецца сузаснавальнікам і дырэктарам Death Salon, аддзела мерапрыемстваў Ордэна Добрай смерці. Вы можаце падпісацца на абнаўлення па электроннай пошце тут.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"