Дивер Джеффри : другие произведения.

Дастаўшчык (Lincoln Rhyme, #11.5)

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  Змест
  
  Тытульны ліст
  
  Сардэчна запрашаем
  
  Я
  
  II
  
  Папярэдні прагляд фільма "Сталёвы пацалунак "
  
  Інфармацыя пра аўтара
  
  Таксама Джэфры Дивер
  
  Інфармацыйныя бюлетэні
  
  Аўтарскія правы
  
  
  
  Дастаўшчыкоў
  
  Аповяд Лінкальна Райма
  
  Джэфры Дивер
  
  
  Нью - Ерк, Бостан
  
  
  
  
  
  
  Пачынайце Чытаць
  
  Змест
  
  Папярэдні прагляд Сталёвы Пацалунак
  
  Інфармацыйныя бюлетэні
  
  Старонка аўтарскіх правоў
  
  У адпаведнасці з Законам ЗША аб аўтарскім праве 1976 гады, сканаванне, загрузка і электронны абмен любой часткай гэтай кнігі без дазволу выдаўца ўяўляюць сабой незаконнае пірацтва і крадзеж інтэлектуальнай уласнасці аўтара. Калі вы хочаце выкарыстоўваць матэрыялы з кнігі (акрамя як для рэцэнзавання), неабходна атрымаць папярэднюю пісьмовую дазвол, звязаўшыся з выдаўцом па адрасе permissions@hbgusa.com. Дзякуем вас за падтрымку аўтарскіх правоў.
  
  
  
  
  
  Я
  
  Чацвер 8:30 вечара.
  
  Штоза гісторыя, Сакс? Якой была сцэна? Складанай? Цяжкай? Немагчымай?"
  
  Лінкальн Райм разгарнуў сваё інваліднае крэсла з маторам ад кампутара, за якім ён чытаў электронны ліст, да арочному дзвярнога праёму сваёй гасцінай.
  
  Амелія Сакс ўваходзіла ў яго гасціную -cum-лабараторыю на Сентрал-Парк-Уэст. Яна паставіла на бліжэйшы стол для доказаў вялікі шэры скрыню з-пад малака, які цягнула з сабой, затым зняла сваю чорную тактычную куртку 511. Яна была апранута ў сінія джынсы і футболку — сёння беласнежную - якія былі тыповымі для таго, што яна апранала пад комбинезоном Tyvek, калі абыходзіла краты на месцы злачынства. Яе прыгожае твар, твар былой фотамадэлі, расплыўся ва ўсмешцы. “ Сцэна? Скажам так, складаная. Ты ў добрым настроі.
  
  “Так і ёсць. Гэта даволі дэзарыентуе". Гэта сказаў памочнік Райма, толькі што ўвайшоў у пакой ззаду Сакс. Тым Рестон, стройны малады чалавек, быў бездакорна апрануты ў цёмна-шэрыя італьянскія штаны і аднатонную цёмна-шэрую кашулю. Райм пакутаваў паралічам ніжніх канечнасцяў — яго хрыбетнік быў пашкоджаны на ўзроўні С4 - і ў значнай ступені паралізаваны ніжэй шыі. Адпаведна, і гэта нядзіўна, ён быў схільны перападам тэмпераменту, якія маглі быць вельмі драматычнымі. (Вядома, нават да няшчаснага выпадку, у выніку якога ён стаў інвалідам, будучы кіраўніком аперацыі на месцы злачынства паліцыі Нью-Ёрка, ён даволі часта бываў суровым, амаль невыносным, як ён сам паспяшаўся прызнаць.) Том быў у добрым становішчы, каб выказаць сваё меркаванне па гэтай нагоды; пасля многіх гадоў клопаты ён дастаткова добра разумеў эмацыйную цяжар свайго падапечнага, як адна палова даўно женатой пары інстынктыўна разумее эмацыйную цяжар іншага.
  
  “Маё настрой наўрад ці мае значэнне. З чаго б яму быць такім?" Яго погляд быў прыкаваны да скрыні з доказамі са складанага і, калі не немагчымага, той выклікае падазрэнні месцы злачынства, якое Сакс толькі што агледзела на Манхэтэне.
  
  Сакс, здавалася, пацешыла гэта нясмелае адмаўленне. Яна спытала: "Справа Бакстера?"
  
  "Калі б я быў у добрым настроі — хоць, зноў жа, гэта не мае значэння, — гэта магло б быць крыніцай".
  
  Судовы пераслед Бакстера было асабліва жорсткім, унікальным для Райма; ён не мог прыгадаць, каб за гады працы дэтэктывам паліцыі Нью-Ёрка або, зусім нядаўна, судовым кансультантам вёў яшчэ адна крымінальная справа асабліва белых каўнерыкаў. Бакстер, ураджэнец Верхняга Истсайда / Лонг-Айленда, быў абвінавачаны ў вымагальніцтве мільёнаў іншых жыхароў Верхняга Истсайда / Лонг-Айленда (праўда, ахвяры былі з усяго раёна нью-ёркскага метро, але ўсе яны былі адной радаводу). Большасць, верагодна, магло б дазволіць сабе страціць грошы, але, якія б ні былі вашыя сімпатыі да сацыялізму або няроўнасці даходаў, нельга адбіраць тое, што належыць іншым. Былы біржавы маклер і гандляр аблігацыямі прыдумляў надзвычай мудрагелістыя фінансавыя афёры, якія заставаліся незаўважанымі на працягу некалькіх гадоў. Аднак памочнік акруговага пракурора выявіла гэтыя схемы і папрасіла Райма дапамагчы з доказнай часткай справы. Яму прыйшлося задзейнічаць усе свае навыкі крыміналіста, каб ідэнтыфікаваць сляды атрымання наяўных, месца подбросов, аддаленыя месцы, адкуль здзяйсняліся званкі па таксофонам і іншым стацыянарным тэлефонам, сустрэчы ў рэстаранах, барах і парках штата, фізічнае прысутнасць на прыватных самалётах, адпаведныя дакументы і прадметы мастацтва, набытыя на скрадзеныя грошы.
  
  Райму удалося сабраць дастаткова доказаў для вынясення абвінаваўчага прысуду па справе аб махлярстве з выкарыстаннем электронных сродкаў, крадзяжы і іншых фінансавых злачынствах, але, не задаволіўшыся толькі гэтымі злачынствамі, ён працягнуў капаць ... і выявіў, што Бакстер ўяўляе большую пагрозу, чым здавалася на першы погляд. Райм знайшоў доказы таго, што ён удзельнічаў па меншай меры ў адной перастрэлцы, і выявіў незаконны пісталет, схаваны ў сховішча. Дэтэктывы і акруговай пракурор не змаглі знайсці ніякіх фізічных ахвяр; меркавалася, што ён проста запалохаў якога-небудзь небараку трапным стрэлам 45-га калібра або двума. Адсутнасць изрешеченной кулямі ахвяры, аднак, не мела значэння; валоданне пісталетам без належнай ліцэнзіі было сур'ёзным крымінальным злачынствам. Акруговы пракурор дадаў абвінавачванне, і толькі сёння прысяжныя вынеслі абвінаваўчы вердыкт па ўсіх пунктах.
  
  Лінкальн Райм жыў дзеля — добра—складанай працы крыміналіста, і як толькі яго ўклад у справу быў завершаны, ён перастаў цікавіцца. Аднак сёння акруговы пракурор толькі што адправіў Райму электронны ліст, у якім яна паведаміла аб вердыкце, дадаўшы зноску: адна з ахвяраў, падманутых Бакстером з сваіх зберажэнняў, са слязамі на вачах падзякавала пракурора і "ўсіх, хто дапамагаў у судовым працэсе". Абвінаваўчы вердыкт азначаў, што ёй будзе значна прасцей падаць у суд на Бакстера, каб вярнуць частку выкрадзеных сродкаў. У рэшце рэшт, яна зможа адправіць сваіх унукаў у каледж.
  
  Райм лічыў сентыментальнасць, магчыма, найменш карыснай з эмоцый, і ўсё ж ён быў задаволены сваім укладам у справу Людзі супраць Бакстера. Адсюль, ды, добры настрой.
  
  Але Бакстер уваходзіў у сістэму, ролю Райма скончылася, і таму прыйшоў час вяртацца да працы. Ён яшчэ раз пацікавіўся месцам злачынства, якое Сакс толькі што агледзела на Манхэтэне.
  
  Яна адказала: "Ахвярай быў трыццацівасьмігадовы Эдуарда 'Эчи' Ринальдо, які працаваў кур'ерам. У яго была ўласная кампанія, законная. Але ён таксама трохі гандляваў на вуліцы — у асноўным траўкай і какаінам — і перавозіў усё, што трэба было перавозіць брыгадам, што было крыху менш законна: крадзены тавар, наркотыкі, нават нелегальныя тавары ".
  
  "Цела?"
  
  “Гэта дакладна. Ну, жывыя". Яна паціснула плячыма. “Ён быў фрылансерам, працаваў на ўсіх, хто плаціў, але ў асноўным на лацінаамерыканскія каманды. У GT на яго амаль нічога не было".
  
  Аператыўная група Аддзела па барацьбе з арганізаванай злачыннасцю, якая дзейнічае ў штаб-кватэры паліцыі Нью-Ёрка на One Police Plaza, не мела сабе роўных па адсочванні груповак у раёне метро. Калі ў GT не было інфармацыі аб нябожчыку Эчи, то ён сапраўды быў нязначны.
  
  "Значыць, банды перайшлі на аўтсорсінг", - разважаў ён.
  
  "Навошта выплачваць дапаможнікі і пенсійныя планы, вы можаце пазбегнуць гэтага?" Яна ўсміхнулася і працягнула: “Яго зарэзалі ў завулку, і я маю на ўвазе зарэзалі. Зброі ў яго няма, але я б сказаў, што лязо вышчэрбленыя. Яремная вена, запясці. Ён паспрабаваў выпаўзці на вуліцу, але далёка не сышоў. Я кажу, мінуў крывёй праз дзве-тры хвіліны.
  
  Злачынец, павінна быць, ведаў, што рабіў. Пераважная большасць нажавых раненняў павярхоўныя, і хуткая смерць ад завостранага краю патрабуе ўвагі да важных венах і артэрыях.
  
  Райм перавяла погляд на скрыню з-пад малака, які яна прынесла. - Гэта ўсё, што ты сабрала?
  
  Пачуўся званок у дзверы, і пайшоў адчыняць. Райм заўважыў, што Сакс выдала слабы — і, як яму здалося, крывы — смяшок.
  
  Імгненне праз ён зразумеў, чаму. У лабараторыю ўвайшлі два студэнта ECT, каця ручныя каляскі, на якія былі наўючаны тузін скрынь з малаком, падобных на той, які Сакс толькі што зрабіла сама. Кожны скрыню быў запоўнены да адмовы.
  
  "Прасіце, і вы атрымаеце", - сказала Сакс.
  
  - Гэта з адной сцэны? - Спытаў Райм.
  
  “ Ты хацеў немагчымага.
  
  - Не такое немагчымае.
  
  Па яго падліках, яна сабрала каля пяцісот рэчыўных доказаў па справе аб забойстве Ринальдо. Як вядома кожнаму криминалисту, занадта шмат доказаў дастаўляе столькі ж клопатаў, колькі і недастаткова.
  
  Яна сказала: “У нас ёсць недакуркі, заціскі для лоўлі прусакоў, абгорткі ад ежы, кававыя кубкі, дзіцячыя цацкі, піўныя банкі, разбітыя бутэлькі, прэзерватывы, абрыўкі паперы, квітанцыі. Гэта быў адзін брудны завулак."
  
  "Госпадзе".
  
  Сакс павітала спецыялістаў па зборы доказаў — абедзвюх жанчын, латиноамериканку і англичанку - і загадала ім раскласці тое, што яны прынеслі, на назіральных сталах. Цемнаскурая жанчына кінула на Райма поўнае глыбокай пашаны погляд. Не многія спецыялісты па зборы доказаў — пачатковы ўзровень у крыміналістычным аддзеле — мелі ўяўленне аб легендарным криминалисте.
  
  Райм нейтральна кіўнуў галавой; у павазе ён меў патрэбу гэтак жа мала, як і ў сентыментах, магчыма, нават менш.
  
  Сакс, аднак, падзякавала іх і спаслалася на нейкую сацыяльную сустрэчу з адным ці абодвума, або з кім-то яшчэ, хто быў у працы, і яны сышлі.
  
  Зазваніў тэлефон, яна прыняла выклік і адышла ў бок, каб пагаварыць. Яе твар быў змрочным. Райм выказаў меркаванне, хоць і не быў упэўнены, што званок быў асабістым. У апошні час у яе маці былі сур'ёзныя праблемы са здароўем — насоўвалася аперацыя на сэрца, — і Сакс, яго прафесійная і рамантычная партнёрка, у апошні час была заклапочаная станам жанчыны.
  
  Яна адключылася. Ён зірнуў на яе і атрымаў у адказ уклончивое калыханне галавой. Што азначала: "Пазней". Зараз аб справе. Давайце рухацца далей.
  
  Ён спытаў яе: “Ринальдо? Падрабязнасці?"
  
  “Ён быў за рулём грузавіка для перавозкі панэляў, шестнадцатифутового. У шэсць вечара ён прыпаркаваўся каля віннага крамы на Заходняй Тры-адзін, каб купіць цыгарэты. Калі ён выйшаў, адбылася нейкая сутычка. Не ўпэўнены, што менавіта. Спрэчка. Крыкі. Сведка не пачуў слоў."
  
  "Сведка". Гэта не занадта натхніла Райма. Ён верыў у халодную навуку аб доказах і глыбока не давяраў расказах тых, хто прысутнічаў пры злачынстве, будзь то ўдзельнікі або назіральнікі.
  
  “ Яго сын. Васьмі гадоў. Ён быў у грузавіку, чакаў.
  
  "Значыць, ён бачыў, як гэта адбылося". Райм мог неахвотна пагадзіцца з тым, што сведка рэальнага інцыдэнту мог бы ўнесці пэўны ўклад у працу следчых — калі б яны заставаліся дастаткова скептичными.
  
  Але Сакс сказала: “Няма. Забойства адбылося ў завулку побач з крамай. Хлопчык так і не выйшаў з кабіны грузавіка. Ён кажа, што бачыў постаць — па яго думку, мужчына ў капелюшы, але іншых апазнавальных знакаў няма, - выбег з завулка на вуліцу, ззаду грузавіка. Ён спыніў таксі. Хлопчык сказаў, што гэта была звычайная машына, якая спынілася. Значыць, цыганка."
  
  “ Ёсць якія-небудзь зачэпкі?
  
  “ Пакуль няма. Некалькі дэтэктываў праводзяць апытанне, але я не спадзяюся на большае.
  
  Цыганскія, або неліцэнзійная, кампаніі таксі вялі мала запісаў, а ўладальнікі і вадзіцелі неахвотна дапамагалі паліцыі, паколькі дзейнічалі па-за рамкамі закона. "Але хлопчык — яго клічуць Хаўер — думае, што чуў, як злачынец сказаў кіроўцу 'Вёска'. Больш ён нічога не чуў. Затым машына з'ехала".
  
  Грынвіч-Вілідж займаў шмат кварталаў і сотні акраў. Не маючы дадатковых звестак пра мэты свайго візіту, забойца мог бы сказаць "Канэктыкут". Або "Новая Англія".
  
  “ Пацешна, аднак, - заўважыла Сакс, “ што Ринальдо працаваў дастаўшчыкоў ў брыгадах? Як злачынец быў звязаны з Вёскай?
  
  Маляўнічы і мудрагелісты раён не быў —і ніколі не быў — вядомы бандыцкай дзейнасьцю. Хоць вёска была заселеная ў асноўным італьянскімі імігрантамі, сям'і арганізаванай злачыннасці там не жылі і не працавалі; яны былі сканцэнтраваны ў Маленькай Італіі — на поўдзень ад Іст-Вілідж - а таксама ў Брукліне і, у некаторай ступені, у Бронксе. Сёння адзіная банда "злачыннага свету", якая жыве на Бликер, Грынвіч і Вэст-Фур, працавала на Уол-стрыт і ўяўляла "занадта-буйную-каб-збанкрутаваць" - якую-б-глупства-мы-ні-вытвараў - банкаў і брокерскіх дамоў.
  
  Райм зірнуў на пакеты і банкі для доказаў, якія сабрала Сакс. Прадметы ўнутры, магчыма, маглі б расказаць ім што—то аб тым, куды менавіта ў Вёсцы яны адправіліся - калі на самай справе ў яго была прафесійная або асабістая сувязь з гэтым месцам, а не проста моднае страва або фірмовы кактэйль миксолога; нават забойцы чытаюць раздзел пра ежу па серадах у New York Times.
  
  “ Гэта не крадзеж або рабаванне?
  
  “ Няма. Вісячы замак на кузаве грузавіка быў цэлы, і ключ ўсё яшчэ знаходзіўся ў кішэні Ринальдо. Яго папернік і наяўныя — некалькі сотняў — не былі кранутыя. Калі ў яго было з сабой, што-то яшчэ, навошта злачынцу забіраць гэта і пакідаць грошы?
  
  “ Што-небудзь ўнутры грузавіка? - спытаў я.
  
  “Няма, пусты. І не было ні дэкларацыі, ні графіка дастаўкі. Усё, што ён павінен быў даставіць у той дзень, было дастаўлена. Прадавец з віннага крамы — які, па яго словах, не бачыў злачынца — кажа, што быў яшчэ адзін сведка, жанчына з дома насупраць. Але я не змог яе знайсці. Яе я таксама апытваў."
  
  “ Дзе, чорт вазьмі, Мел Купер? Райм прабурчаў. Ён выклікаў спецыяліста па зборы доказаў, каб той прыехаў і дапамог з аналізам. Гэта было паўгадзіны назад, і хоць Купер сказаў, што яму спатрэбіцца каля шасцідзесяці хвілін, каб прыбыць, нецярпенне Райма расло.
  
  Сакс не папрацавала адказаць. Яна сабрала валасы наверх і заправіць іх пад хірургічную шапачку. Затым надзела латексные пальчаткі, ахоўныя акуляры і маскі для асобы. Яна загадала сабраць доказы ў адпаведнасці з інструкцыямі Райма аб месцы, дзе яны былі сабраныя на месцы здарэння.
  
  Ого, гэтага было вельмі шмат.
  
  Сартуючы рэчы, яна сказала: “Хаўер. Ён быў вельмі засмучаны".
  
  "Хто?"
  
  “ Сын, сын Ринальдо.
  
  “ Вядома. Думаю, так і было б. - разгублена спытаў Райм. “ Ён са сваёй маці?
  
  "Маці няма". Магчыма, яна ўсміхнулася — ён не мог сказаць з—за маскі, - калі яна дадала: “Я спыталася ў яго, ці ёсць у яго маці. Ён сказаў: 'У кожнага ёсць маці'. Потым ён сказаў, што яна сышла шмат гадоў таму. На сённяшні вечар я адвёз яго ў Службу па справах дзяцей і сям'і. Заўтра яго адправяць у прыёмную сям'ю. Я сказаў, што забяру яго.
  
  "Чаму?"
  
  “Таму што я хацела. Дзе-то ёсць цётка, якую ён не бачыў шмат гадоў, але памятае яе, і яна яму спадабалася. CFS шукае. Але не спяшайся. Я не хачу, каб ён меў зносіны з сваякамі, пакуль мы не даведаемся больш пра тое, чым займаўся бацька і хто яго забіў. І сам злачынец можа падумаць, што ён быў вялікім сведкам, чым на самай справе."
  
  Яна адступіла назад, побач з Раймом, і, упёршы рукі ў стройныя сцёгны, разглядала доказы.
  
  “Мне здаецца, гэта была проста выпадковасць. Не прафесійны ўдар ".
  
  Райм выказаў здагадку, што ён згодны. Але яго не занадта цікавіла лінія расследавання, якая імкнулася адказаць, чаму хто-то быў забіты. Матыў, які ляжыць у аснове злачынства, быў для яго значна менш важны, чым фізічныя наступствы, выкліканыя ім. Тое ёсць доказы.
  
  Які ён цяпер разгарнуў наперад, каб агледзець.
  
  
  
  
  
  II
  
  Пятніца, 9 гадзін раніцы.
  
  Tдастаўка была адпраўлена без праблем. Ён пазбег выяўлення Мытняй, Іміграцыйнай службай, памежным патрулём, берагавой аховай, ФБР, станцыямі ўзважвання Міждзяржаўнай гандлёвай камісіі ... Нават паліцыяй штата і мясцовымі паліцэйскімі, якія кантралююць хуткасць.
  
  Ён прыбыў у раён Манхэтэн.
  
  Але тады...
  
  Збой.
  
  І гэта было адно з найважнейшых падзей.
  
  Пасылка адсутнічала. На дастаўку, на якую ен выдаткаваў 487 000 даляраў (праблемы з абменам валюты, інакш цана пакупкі склала б роўна паўмільёна).
  
  Гэтым прахалодным вясновым раніцай Мігель Анхель Маралес сядзеў у сваім каменным асабняку на Ўсходняй 127-й вуліцы. Яму належала усе будынак — і тыя, што па абодва бакі ад яго, - у большай ступені з меркаванняў бяспекі, чым з-за даходу ад арэнды. Ну, больш для бяспекі; будучы багатым чалавекам, ён больш турбаваўся аб страце свайго жыцця ці жыцця сваёй жонкі і сыноў, чым пра сваіх грошах. Маралес кіраваў "128 лордамі", внеконфессиональной камандай колькасцю каля пяцідзесяці чалавек у іспанскай Гарлеме. Гэта была сумесь мексіканскага (у большасці), гандураскі і гватэмальскім, некаторыя былі абклееныя шпалерамі, некаторыя няма. І белыя таксама. Яны маглі б быць карысныя — напрыклад, калі вы не хочаце, каб вашага чалавека спынялі і абшуквалі падчас выканання задання, нават калі копы гэтага больш не робяць, катэгарычна няма. Грамадзянскія свабоды вышэй за ўсё. Пацешная думка.
  
  Аднак ангельцы былі настолькі далёкія, наколькі Маралес мог распростереть абдымкі, а ямайцы, кубінцы, калумбійцы, чарнаскурыя, кітайцы, в'етнамцы маглі прэтэндаваць на іншыя месцы.
  
  Прыгожы мужчына, шчыльны і моцны, сядзеў ля акна і глядзеў на цёмную вуліцу, пацягваючы каву (кубінскі — ён быў шчаслівы пазнаёміцца з ежай і культурай выспы, які, па яго думку, быў празмерна саманадзейныя, калі не з самімі жыхарамі). Варыва, ліпкае і салодкае, щекочущее месца паміж верхняй і ніжняй сківіцай, звычайна прыносіла яму суцяшэнне. Цяпер яно нічога не дало.
  
  Яго грошы на куплю зніклі. І яго кур'ер не даставіў тавар. Ён чакаў у ўмоўленым месцы сустрэчы, не зьявіўшыся. Ён патэлефанаваў у рэстаран man's burner пяць разоў — максімум, што ён дазволіў, — і калі ніхто не адказаў, выкінуў свой Nokia і хутка пакінуў рэстаран. Тое, што вы не куплялі тэлефон з дапамогай крэдытнай карты, яшчэ не азначала, што яго немагчыма адсачыць. У свае сорак пяць Маралес не быў так тэхнічна падкаваны, як некаторыя члены яго каманды - або нават яго дзесяцігадовыя блізняты, — але ён добра разбіраўся ў пингах і вышках сотавай сувязі.
  
  "Miguel Ángel?" Яго жонка, з якой ён пражыў васемнаццаць гадоў, пераступіла парог яго кабінета.
  
  Пакой, цёмная і ціхая, належала Маралесу і толькі яму. Ён кіраваў сваёй камандай з свецкага клуба ў квартале на поўнач. Гэта было яго асабістае месца. І хоць яна дапамагала кіраваць яго камандай і была магутнай і небяспечнай жанчынай сама па сабе, яна чакала, пакуль ён жэстам запросіць яе ўвайсці. Што ён зараз і зрабіў.
  
  Коні была большай англічанкай, чым ён, па крыві, у яе быў светлы колер асобы і каштанавыя валасы (у яго былі чорныя як смоль, хоць частка адцення была ўзятая з флакона). У яе была раскошная фігура, якая ніколі не пераставала прыцягваць нават пасля столькіх гадоў шлюбу. Аднак цяпер ён проста зірнуў на яе заклапочаны твар і зноў адвярнуўся да акна.
  
  "Па-ранейшаму нічога?" спытала яна.
  
  Яна ведала аб гэтай праблеме.
  
  "Ні слова". Ківок, які паказвае на ўвесь раён Нью-Ёрка. “Гэта дзе-то там. Але з такім жа поспехам гэта магло б быць і на Марсе".
  
  "Табе што-небудзь трэба?"
  
  Ён паківаў галавой. Яна вярнулася на кухню. Яна рыхтавала — працэс, які быў загадкай для Мігеля Анхеля Маралеса. Ён ніколі ў жыцці нічога не рыхтаваў. О, ён цаніў задзейнічаныя працэсы: хімію і цяпло. Але ён выкарыстаў іх крыху па-іншаму: атака кіслатой на суперніка ў мінулым годзе і спаленне жыўцом няпрошанага госця з Бронкса (ён усё яшчэ мог выклікаць непрыемны пах гарэлай скуры і валасоў).
  
  Гэтай раніцай яго жонка пякла кававыя пірожныя. Пахла апельсінам і карыцай.
  
  Маралес сербануў кавы, затым паставіў маленькую кубачак, маляванага выявамі птушак з пустымі асобамі. Кураняты, выказаў здагадку ён. Яны былі жоўтыя, з крывава-чырвонымі дзюбамі.
  
  Ён разглядаў вуліцу перад сабой — асабнякі, падобныя на яго ўласны, жанчыны, якія ідуць у крамы, якія вяртаюцца з крамаў, хлапчукі, якія граюць у футбол, хоць сёння быў школьны дзень.
  
  Яго тэлефон зажужжал. Сённяшніх званкоў хопіць яшчэ на дзесяць-дванаццаць гадзін.
  
  Той, хто тэлефанаваў, быў галоўным памочнікам Маралеса.
  
  "Так?" Калі ласка, хай будуць добрыя навіны.
  
  Чатырыста восемдзесят сем тысяч даляраў...
  
  “Я толькі што даведаўся, чаму не з'явіўся наш кур'ер. Ён мёртвы. Яго зарэзалі ў цэнтры горада".
  
  - Што? Хто гэта зрабіў?
  
  “Паняцці не маю. Ніколі не чуў, што Ринальдо быў у небяспецы".
  
  “Я таксама гэтага не рабіў. Не выкарыстаў бы яго, калі б гэта было так".
  
  Эчи Ринальдо працаваў пазаштатным супрацоўнікам у многіх камандах. У яго не было ўласнай тэрыторыі і ніякай адданасці, за выключэннем таго, што ён займаўся сваім рамяством па перадачы "складаных грузаў" (тэрмін, які жылісты мужчына выкарыстаў з некаторым гумарам) у рукі пакупнікоў або пазычальнікаў. Ён ніколі нікога не падманваў і трымаў рот на замку.
  
  "Мы ведаем," працягнуў мужчына, "што ён без якіх-небудзь праблем схаваў пасылку".
  
  “ Вы думаеце, гэты чалавек, гэты забойца, сачыў за ім і катаваў, каб даведацца, дзе яно?
  
  “ Малаверагодна. З таго, што я чуў, гэта была вулічная бойка. Ён памёр праз некалькі хвілін. І больш ці менш публічна. Вы хочаце, каб я знайшоў таго, хто гэта зрабіў" і —
  
  "На дадзены момант мяне гэта не цікавіць," спакойна сказаў Маралес, ". Знайсці дастаўку : гэта наша адзіная місія".
  
  Паўза на іншым канцы провада. "Грошы ў прадаўца".
  
  "Гэта таксама не праблема". Прадавец не стаў бы браць грошы Маралеса і красці дастаўку назад. Маралес добра ведаў працу гэтага чалавека. Такое падвойнае апусканне не прынесла б ніякай карысці. Акрамя таго, адносіны паміж імі былі партнёрскімі, і было яшчэ занадта рана, каб адзін партнёр мог падмануць іншага. “ Што яшчэ ты ведаеш?
  
  “Мы адсочваем сканеры. Ні ў каго няма шмат інфармацыі. Гэта не быў згон, і не было кантрактаў ні з кім, хто адпавядаў бы яго апісання ".
  
  “ Выкарыстоўвай каго цябе трэба — але толькі нашых людзей ці людзей, якія ў нас у кішэні, — і высветліць усё, што зможаш, прасачы за Ринальдо, ўсталяваць назіранне за кожным, хто што-небудзь ведае. І паліцыя таксама, калі спатрэбіцца.
  
  “Так, сэр. О, яшчэ сёе-тое".
  
  "Так?"
  
  “Ринальдо быў не адзін, калі гэта здарылася. З ім быў яго сын".
  
  Ах, ды. Цалкам дакладна. Маралес ўспомніў гэта. Учора было вырашана, што ён возьме хлопчыка з сабой на абыход, каб надаць сабе выгляд невінаватага, калі яго спыняць за парушэнне правілаў дарожнага руху. Ён ніколі не сустракаў гэтага хлопчыка, але лічыў, што яму каля васьмі ці дзевяці гадоў.
  
  "Што ж ён убачыў?"
  
  “Нічога, мяркуючы па тым, што мы ўлоўлівае з размоў. Але хто ведае?"
  
  “Я буду мець гэта на ўвазе. А зараз пачынай".
  
  "Так, сэр".
  
  Ён адключыўся і, сашчаміўшы зубы, агледзеў футбалістаў. Яны павінны быць у школе. Дзе былі іх бацькі?
  
  Ён падумаў над званком свайго лейтэнанта і вырашыў, што зараз не час эканоміць пяцьдзесят дзевяць даляраў. Ён выцягнуў батарэйкі са свайго тэлефона — яны ў яго былі — і разламаў прылада напалову, затым кінуў абломкі ў пакет для ўтылізацыі. З скрыні стала, ён дастаў яшчэ адзін тэлефон і вострым нажом з касцяной ручкай, якія належалі яго бацьку, пачаў асцярожна, па сантыметры за раз, разрэзаць пластыкавую ўпакоўку.
  
  
  Адключыўшы званок, каржакаваты мужчына паклаў свой Samsung у кішэню сваёй ваеннай курткі аліўкава-шэрага колеру і, пацягваючы выдатны кава diner, задумаўся, адкуль узялося імя Echi.
  
  Хіба гэта не было нейкім замежным словам? No. Ecco. Гэта яно? З старажытнага мовы? Накшталт грэцкага або рымскага? Ecco, такім чынам, я. У сваёй працы Стэн Коэльо не меў асаблівага адносіны да літаратуры старых часоў або замежным мовам, акрамя іспанскага. І часам беларуская, калі яму даводзілася выступаць супраць каманды Брайтан-Біч у Брукліне.
  
  Яму варта больш чытаць. Яму трэба больш вучыцца.
  
  Яшчэ кавалачак нятлустай яечні.
  
  Такім чынам, Экко Ринальдо быў мёртвы, а вельмі важная пасылка знікла.
  
  Што ж, гэта быў сапраўдны бардак.
  
  Взгромоздившись на рыпучы зэдлік, ён даядаў сьняданак у закусачнай у Верхнім Іст-Сайда: яечню з лёгкіх прадуктаў, тосты на гарнір і сасіскі з індычкі, у якіх, паколькі гэта была індычка, павінна было быць менш калорый і тлушчу, чым у іншым выглядзе, сучаснасці. Хоць, хутчэй за ўсё, няма. Тлушч індычкі, свіны тлушч - абодва практычна аднолькавыя.
  
  Ён адчуў, як яго абхапілі прыціснуўся да пояса, як быццам ежа ўжо павялічыла яго талію на сорак чатыры цалі. Коэльо быў упэўнены, што гэта не так, але ўяўнае ўздуцце здавалася рэальным. Хутка ён возьме вага пад кантроль.
  
  “ Гэй, мілая, налі яшчэ. Ён пастукаў па кававай кубку. “ І гэта дацкае печыва. Тое, што з сырам. І кошт.
  
  "Вядома".
  
  Ён пацягнуўся за кашальком, але асцярожна. За тугім поясам у яго быў "Глок", даволі схаваны, але не зусім, і закусачная была перапоўненая. Не месца для таго, каб хто-то крычаў: "У гэтага прыдурка ёсць пісталет!"
  
  Разважаючы аб тэлефонным званку хвіліну таму: яго місіяй было знайсці дастаўку, магчыма, знайсці таго, хто забіў Ринальдо, але на дадзены момант гэта было неабавязкова. Дастаўка была адзіным, што мела значэнне.
  
  Ён пакінуў кавалачак каўбасы, каб кампенсаваць каларыйнасць, і зжаваў палову дацкага печыва, у якога быў густ цукру. Не тое каб гэта было недахопам. Ён выліў у сябе дзве порцыі кавы і даеў рэшткі печыва. Ён выцер рот і свае ўражлівыя вусы, такія ж з сівізной, як і яго густыя валасы. Парыўшыся ў пошуках купюр, ён пакінуў пад талеркай дзесятку і пяцёрку - шчодрыя чаявыя. Затым паклаў кашалёк на месца — акуратна паклаў — і пакінуў закусачную, выйшаўшы на Трэцюю авеню, запруженную людзьмі, накіроўваўся на працу, у асноўным накіроўваўся на поўдзень, у Мидтаун. Ён жыў у Кўінз, дзе паездкі на працу былі іншымі, у асноўным вы ездзілі на аўтобусах або пешшу дабіраліся да метро або ліфтаў. Там усё яшчэ было шматлюдна, але не так, як цяпер.
  
  Манхэтэн.
  
  Тут добрыя обедающие. Больш для яго нічога асаблівага.
  
  Коэльо ўстаў побач з закусачнай і закурыў цыгарэту. Якая праходзіла міма жанчына, тащившая свайго перапоўненай дзіцяці ў школу з завышанымі цэнамі, ўтаропілася на яго. Яго зваротны погляд казаў: "Пайшоў ты, гэта ўсё яшчэ Амерыка". Ён хацеў выдыхнуць дым у яе бок, але яна хутка сышла, цяжка ступаючы ў сваіх масіўных і выродлівых чаравіках.
  
  Курыў, разважаючы аб тым, дзе можа быць дастаўка. Велізарная колькасць людзей, якія праходзяць міма, здавалася, падкрэслівала безнадзейнасць місіі.
  
  Нарэшце, яго тэлефон зажужжал, і ён паглядзеў на вызначальнік нумара выклікае абанента.
  
  "Йоу".
  
  “ Па-ранейшаму ні слова аб тым, хто забіў Ринальдо.
  
  "Мяне гэта не хвалюе", - сказаў Коэльо. “Раскажы мне што-небудзь аб дастаўцы. Гэта ўсё, што нас хвалюе на дадзены момант".
  
  Тэлефанаваў нейкі панк, які набіраў нумары і падвозіў здымачную групу. Падобна на працу нябожчыка Ринальдо. Коэльо ніколі яго не сустракаў, але за яго паручыліся. У яго быў акцэнт, які, здавалася, уяўляў сабой сумесь трох розных моў.
  
  “ Пасылка прыбыла ў горад учора ў адзінаццаць раніцы. З цягніка з Чыкага.
  
  “Я ўсё гэта ведаю. Працягвай".
  
  “Які-то кіроўца забраў яго ў Джэрсі, на складзе ў Ньюарку. Адвёз у якое-тое месца ў цэнтры горада. Сустрэўся з Ринальдо для перадачы. Потым ... ніхто не ведае, што адбылося ".
  
  "'Ў якім-то месцы" - гэта, чорт вазьмі, не асабліва карысна".
  
  “Я працую над гэтым, чувак. Гэта была заходняя бок, недалёка ад вады, дзе іх не было б відаць".
  
  Ніхто бы не ўбачыў? Мидтаун-Уэст не быў Мидтаун-сентрал, але гэта ўсё роўна было адно з самых ажыўленых месцаў на зямлі. Чорт вазьмі, рух толькі на шашы, які ідзе ўздоўж Гудзона, і назад азначала дзесяць тысяч сведак у гадзіну.
  
  Але, разважаў ён, Ринальдо, магчыма, быў досыць дурны, каб даць сябе забіць, але ён не быў дурны, калі справа тычылася яго працы, асабліва задачы, даручанай яму сумна вядомым Мігелем Анхелем.
  
  "К.", - сказаў Коэльо свайму связному. “Я зараз пайду туды. Але будзь у курсе падзей. Мне патрэбны адрас. Там будзе сёе-тое для цябе. Абяцаю ".
  
  "Дзякуй".
  
  Яны разъединились.
  
  Застегнув куртку - не столькі з-за холаду, якога на самай справе не было, але проста для таго, каб схаваны пісталет заставаўся незаўважаным, - Коэльо адправіўся пешшу ў Цэнтр горада, падлічваючы, колькі калорый спаліць паход.
  
  Ладная сума, радасна падумаў ён і купіў хот-дог і кока-колу, каб падсілкавацца ў дарозе.
  
  
  "Тут больш, чым здавалася мінулай ноччу", - з сумневам сказаў Мел Купер, ківаючы на масу доказаў з месца злачынства Эчи Ринальдо, раскладзеных на сталах для доказаў у гарадскім доме Райма.
  
  “ Гэта праўда? Райм зірнуў на мужчыну ў акулярах невысокага целаскладу. Адказ быў іранічным. Сэнс: Які сэнс канстатаваць відавочнае? Ніжэй быў падтэкст: "Калі ёсць так шмат усяго, магчыма, нам варта аналізаваць, а не абмяркоўваць".
  
  Купер быў выбітным тэхнікам судовай лабараторыі ў аддзеле крыміналістыкі паліцыі Нью-Ёрка са штаб-кватэрай у Кўінз. Ён часта працаваў з Раймом і Сакс, абслугоўваючы тут абсталяванне. Ён прыехаў мінулай ноччу, прапрацаваў да 4 раніцы, накіраваўся дадому да маці, каб крыху паспаць, і цяпер вярнуўся, апрануты ў халат і маску, як хірург.
  
  "Мы не дамагаемся ніякага прагрэсу".
  
  "Вось, гэта дакладнае назіранне".
  
  Аналіз сцёкавых вод з вуліц Мидтауна не даў ніякіх зачэпак, і таму Райм абдумаў наступныя крокі. Ён сказаў Купера: “Аднаразовы тэлефон Ринальдо ўсё яшчэ ў Шарнека з аддзела камп'ютэрных злачынстваў. У ім была нейкая функцыя ачысткі, але яны спрабуюць аднавіць дадзеныя". Райм подкатился да стала, на якім была прылепленая запіска. Яна абвяшчала: Знойдзены ў шасці футаў ад ахвяры. Там была цэлая гара адбіткаў двух дзесяткаў розных чаравік і пяцьдзесят розных узораў адбіткаў пальцаў. Тры выкарыстаных прэзерватываў. Райм паморшчыўся, але не з-за непрыемнага выгляду гэтых канкрэтных прадметаў, а таму, што, хоць верагоднасць таго, што забойцу спатрэбілася час да або пасля забойства, каб заняцца сэксам без боязі, была мінімальнай, ён сапраўды мог гэта зрабіць.
  
  І хоць Райм пагарджаў клішэ, прымаўка аб тым, што каменя на камені не застаецца, была падзаконных актам пры працы на месцы злачынства.
  
  Былі таксама кучы смецця - у літаральным сэнсе — ад таго месца, дзе пачынаўся крывавы след, да месца прыкладна ў сярэдзіне завулка, дзе памёр Ринальдо.
  
  Райм прыняў рашэнне. “Давайце засяродзімся на тым, дзе ён быў раней, і з кім кантактаваў. Ён быў дастаўшчыкоў ... Калі мы зможам ўсталяваць яго месцазнаходжанне ў месцах, дзе ён ажыццяўляў свае пастаўкі, мы маглі б знайсці каго-небудзь, з кім ён пераспаў ".
  
  “ І ў якога быў матыў забіць яго.
  
  “Магчыма. Гэта трэба высветліць Амеліі. Наша праца - проста знайсці, дзе і каго".
  
  Праглядаючы доказы, якія маглі б спатрэбіцца ў іх новым заданні, Купер спытаў: “ці Ёсць шанец, што Лон зможа ўзяцца за гэтую справу? Я размаўляў з ім на мінулым тыдні. Здавалася, яму крыху лепш".
  
  Райм паківаў галавой. Лон Селлитто, яго былы партнёр і дэтэктыў па асабліва важных справах, які афіцыйна кіраваў расследаваннямі, у якіх Райм дапамагаў у якасці кансультанта, усё яшчэ быў хворы з-за атручвання ў нядаўнім выпадку. "Я спытаў, і ён усё яшчэ не працуе".
  
  Купер ўздыхнуў. “ Нават пасля ўсіх гэтых месяцаў?
  
  Ён ледзь не памёр. Тое, што яго выратавалі, было медыцынскім цудам.
  
  Райм змяніў тэму словамі: “Давайце пяройдзем да справы. Ёсць што-небудзь на кузаве, на кузаве грузавіка або на протекторах шын, што магло б даць нам уяўленне аб тым, дзе ён быў раней у той дзень?"
  
  Было ясна, што адбылася барацьба, і Ринальдо змагаўся з тых, хто нападаў. Прынцып Локара, названы ў гонар французскага крыміналіста Эдмона Локара, абвяшчае, што заўсёды адбываецца перадача доказаў паміж злачынцам і месцам злачынства або злачынцам і ахвярай. Гэта асабліва дакладна ў выпадку фізічнай барацьбы. У ідэале, Ринальдо павінен быў пазногцем выкалупаць трохі характэрнай ДНК з скуры свайго забойцы, калі біўся з ім. Цяпер, чытаючы справаздачы судмедэкспертаў і Сакс, яны даведаліся, што Ринальдо быў у пальчатках. Сляды з пальчатак і паліто, прапушчаныя праз газавай храматаграфіі / мас-спектрометр, не выявілі хімічных рэчываў, якія маглі б прывесці іх у пэўнае месца або падказаць прафесію, якая магла быць у забойцы, або валасінкі, або іншыя доказы, багатыя ДНК.
  
  Райм ўздыхнуў. “ Шыны і чаравікі Ринальдо. Давай паглядзім, што яны сабралі.
  
  На шчасце, у грузавіка былі даволі новыя шыны, а на ахвяры былі красоўкі з пратэктарам, так што на абодвух было ладная колькасць слядоў глебы.
  
  Купер падрыхтаваў ўзор для ГХ/МС. Пакуль ён гэта рабіў, Райм прыжмурыўся і адвярнуўся ад апарата. Ён пачуў слабы гук поворачиваемого ключа ва ўваходных дзвярэй (пасля таго, як няшчасны выпадак зрабіў яго інвалідам, ён быў перакананы, што яго выжылыя пачуцці абвастрыліся). Том быў на кухні, так што гэта, павінна быць, Сакс, якая сышла раней, каб забраць сына Ринальдо з установы па догляду за дзецьмі і сям'ёй і перадаць яго ў прыёмную сям'ю ў тэрміновым парадку. Ён быў рады, што яна вярнулася; яму хацелася, каб яна разбіралася ў гэтай справе.
  
  Але затым ён пачуў што-то ў дадатак да яе крокам, што-тое, што ўстрывожыла яго.
  
  Яшчэ некалькі крокаў, больш мяккіх.
  
  Ён уздыхнуў.
  
  "Што здарылася?" Спытаў Мел Купер, заўважыўшы выраз твару.
  
  Ён не адказаў.
  
  Сакс загарнула за кут са сваім спадарожнікам. Хлопец, рослы і цемнаскуры, з коратка падстрыжанымі чорнымі валасамі, спыніўся ў дзвярах гасцінай, шырока раскрыўшы вочы, калі ўтаропіўся на абсталяванне.
  
  Сакс слаба ўсміхнулася, як выказаў здагадку Райм, таго, што павінна было азначаць выраз яго смуты. Яна сказала: "Гэта Хаўер".
  
  "Прывітанне," сказаў Мел Купер.
  
  Райм кіўнуў, прымусіўшы сябе ўсміхнуцца.
  
  Хлопчык асцярожна кіўнуў і зноў павярнуўся да механізму.
  
  Сакс памаўчала ўсяго імгненне і, ведаючы, аб чым падумае Райм, сказала: “Хаўер тут не застанецца. Прыёмная сям'я недалёка, у Вэст-Сайда. Я сказаў яму, што спынюся тут, і ён зможа сустрэцца з людзьмі, якія збіраюцца злавіць чалавека, які забіў яго бацькі.
  
  Хлопчык пагуляў з чым-то, падобным на скрынку для алоўкаў. На ёй былі намаляваныя нейкія квадратныя мульцяшныя персанажы і слова "Майнкрафт". Ён таксама трымаў у руках планшэт з паперай для малявання, і Райм змог разглядзець некалькі накідаў падобных персанажаў. Яны былі даволі добрыя для дзіцяці яго ўзросту.
  
  “ Ну, так. Райм кіўнуў яму. Нагадай, як звалі хлопчыка? Ён ужо забыўся. “ Мы робім...
  
  “ Ты ў адным з гэтых крэслаў. Чорт. Колы. І матор. Я іх бачыў. Чаму?
  
  "Я не магу хадзіць".
  
  Ён міргнуў. “ Ты не можаш хадзіць? Як ты гуляеш у футбол?
  
  "Я не магу".
  
  "Чорт".
  
  Цяпер Райм усміхнуўся шчыра. “ Так. Чорт.
  
  “ Хаўер? - спытала Сакс. Гэтыя людзі збіраюцца выкарыстоўваць усе гэта абсталяванне, як вы бачыце па тэлевізары. Яны збіраюцца знайсці гэтага чалавека.
  
  “ Так. "Вочы хлопчыка зноў засціліся. Ён не збіраўся плакаць, ацаніў Райм, і не збіраўся ўпадаць у істэрыку. Але ён, здавалася, съеживался, аддаляўся.
  
  "Я вярнуся праз паўгадзіны, Райм," сказала Сакс.
  
  Яна павярнулася. Хаўер, аднак, застаўся на месцы, утаропіўшыся на крэсла Райма. Ён паказаў на экран — той, што быў прымацаваны да газавым хроматографу / мас-спектрометру. Ён сказаў: “Ёсць такая гульня. FIFA. Відэагульня. Ты знаёмы з ФІФА?"
  
  Ён паняцця не меў. Ён сказаў: "Вядома".
  
  “У гэтую гульню ты можаш гуляць у футбол. У любую каманду, якую захочаш. "Чэлсі ". "Ліверпуль ". "Гэлаксі ". Гэта крута. Ты можаш гуляць у яе, седзячы ў крэсле. Табе не трэба бегаць. Ты можаш гуляць у яе, седзячы там ".
  
  "Дзякуй, Хаўер".
  
  “Так. Гэта добрая гульня".
  
  Затым ён павярнуўся, і яны з Сакс разам выйшлі за дзверы.
  
  "Здаецца, добры хлопец", - сказаў Купер. "Вельмі шкада, што так атрымалася".
  
  "След, Мел," нагадаў Райм. “ След. І выразна кіўнуў на GC/MS.
  
  
  Прыёмная сям'я, якая жыве ў маленькім таунхаус ў Верхнім Вест-Сайда, здавалася ідэальнай для іх задачы. Спакойная, спакойная, нязмушаная. Як раз з тых, хто здольны зняць напружанне з дзяцей, выдраных з травмирующей сямейнага жыцця.
  
  Салі Эбат была сімпатычнай брунэткай — па ацэнцы Амеліі Сакс, ёй было за трыццаць. На ёй былі джынсы і бардовы швэдар. Яе муж, на некалькі гадоў старэйшы за, невысокі, але атлетычнаму складзены, ветліва ўсміхнуўся і энергічна паціснуў Сакс руку, затым пераключыў сваю ўвагу на Хаўера. Ён адразу ж завязаў з хлопчыкам размова — усё аб ім самім, пра тое, што ён любіў рабіць і ёсць, і, вядома, аб тым, якія каманды яму падабаліся. Яны здаваліся добрымі, але сацработнік Службы па справах дзяцей і сям'і запэўніла Сакс, што некаторыя з іх мінулых падапечных былі дзецьмі з таго ж асяроддзя, што і Хаўер, — нават больш суровымі. Як бы хлопчык на іх ні адрэагаваў, пара была гатовая мець з імі справа.
  
  Увага і добры настрой, якія суправаджалі гэтыя першыя некалькі хвілін, здаваліся натуральнымі, але Сакс таксама выказала здагадку, што гэта стандартная працэдура для працэсу ўсынаўлення. У будучыні будуць моманты для сур'ёзных размоў, слёз па начах, выбліскаў гневу на лёс, або на пралітую газіроўку, або наогул ні на што, але такія людзі, як гэтая шчодрая пара, ведалі сваю справу. Цяпер было проста час для прывітання і подбадривания.
  
  Пітэр Эбат праводзіў хлопчыка ў яго пакой. Хаўер сам каціў чамадан — ён не дазволіў мужчыну ўзяць яго.
  
  Сакс была рада застацца сам-насам з місіс Эбат. “ Прычын для турботы няма, - ціха сказала яна, - але я пакіну афіцэра паліцыі звонку ў машыне без апазнавальных знакаў. Вы ўбачыце яго, пазадарожнік ". Яна патлумачыла, што яны ўсё яшчэ расследуюць забойства яго бацькі. Яна лічыла, што гэта, верагодна, выпадковае забойства. Інцыдэнт не быў звязаны з арганізаванай злачыннасцю; абставіны меркавалі выпадковае рабаванне або асабістую сварку. "Тым не менш, пакуль мы не даведаемся больш, мы проста хочам быць у бяспецы".
  
  Прыёмная маці сказала, што разумее і што гэта здаралася раней, звычайна ў кантэксце абароны дзяцей ад натуральных бацькоў, якія былі неўраўнаважаным і знаходзіліся пад забароннымі судовымі загадамі. Але яна спытала: "Мы можам пайсці ў парк, пагуляць?"
  
  “О, вядома. Афіцэр Ламонт проста пабудзе з табой. Ён будзе ў цывільным. Хаўер пазнаёміўся з ім. Яны добра ладзяць. Яны фанаты "Метсо".
  
  Яна ўсміхнулася. “ Я таксама. Пітэр хварэе за "Кабс" ... Я ведаю, я ведаю. Але я ўсё роўна люблю яго.
  
  Сакс таксама ўсміхнулася.
  
  Затым яны з місіс Эбат прайшлі ў спальню хлопчыка на другім паверсе, і Сакс была ўражаная. Там было чыста і ўтульна, поўна цацак і ўпрыгожванняў, не ўлічваюць гендэрныя асаблівасці. Настольны кампутар з таблічкай: Патэлефануйце маме Салі або таце Піцеру, перш чым выходзіць у Інтэрнэт.
  
  Яна ўхваліла гэта.
  
  Сакс не ведала пратакола аб фізічным кантакце, але калі яна развіталася з хлопчыкам, ён заключыў яе ў абдымкі. “ Вы прыйшлі праведаць мяне, міс Амелія?
  
  "Вядома, буду!" Сакс моцна абняла яго ў адказ. Яна ўручыла візітныя карткі яму і місіс Эбат. "Калі я вам спатрэблюся, калі ласка, патэлефануеце мне ў любы час".
  
  Яна глядзела, як Хаўер плюхнуўся на ложак, адкрыў сваю скрынку з Майнкрафтом і дастаў з яе некалькі каляровых алоўкаў. Ён пачаў маляваць.
  
  Выйшаўшы на вуліцу, Сакс зрабіла не больш двух крокаў да свайго "Форду Тарына", калі зазваніў яе тэлефон. Гэта быў Райм.
  
  “Прывітанне, я толькі што падвезлі яго. Ён здаецца сімпатычным —"
  
  Яго голас перапыніў яе. “ У нас ёсць зачэпка. Ты ведаеш стары зброевы склад на Вэст-Фіфці?
  
  "Вядома". Гэта было трухлявы закінуты будынак, пабудаванае ў пачатку мінулага стагоддзя. Яна чытала, што гэта месца было запланавана да зносу ... Хоць здавалася, што артыкулы аб гэтай лёсе з'яўляліся ў газетах дзесяцігоддзямі.
  
  "Як табе гэта ўдалося?"
  
  “ Сляды абутку Ринальдо і пратэктара яго грузавіка. Мы з Мел знайшлі сляды конскага гною і перапрацаванае алею. Фасад зброевай знаходзіцца на рагу Пяць-адзін і Адзінаццаць, але — Мел праверыў — ёсць чорны ход на куце Пяцьдзесят і Дзесяць, побач з канюшняй, дзе трымаюць коней з Цэнтральнага парку. А побач з гэтым знаходзіцца склад перапрацаванае алею ".
  
  "Я ўжо ў дарозе".
  
  
  Стэн Коэльо курыў, прыхінуўшыся да сцяны офіснага будынка ў далекай заходняй частцы Манхэтэна, любуючыся авіяносцам "Бясстрашны". Вялікі чортаў карабель. Ён ніколі не служыў ва ўзброеных сілах, але калі б служыў, то хацеў бы стаць мараком на такім судне.
  
  Што ж, цяпер, калі ён вывучыў яго, гэта быў новы перавозчык. На гэты раз, падобна, размяшчэнне было не зусім чатырохзоркавай.
  
  Бессэнсоўны погляд на свой тэлефон. Ён прыбраў яго.
  
  Як раз у той момант, калі нецярпенне ўзяло верх, і ён адштурхнуўся ад свайго курасадні, каб знайсці тлустую лыжку для ланчу, Samsung зажужжал. Гук абвясьціў аб паступленні паведамлення.
  
  'Як раз своечасова.
  
  О, цудоўна! Панк справіўся. Блаславі яго гасподзь. У паведамленні паведамлялася аб месцы, дзе Экко, ну, Эчи, Ринальдо забраў пасылку учора ў палове дванаццатай раніцы. Больш ніякіх падрабязнасцяў аб тым, дзе ён мог узяць яго на захоўванне. Але пункт перадачы быў добрым пачаткам. Ён адказаў, пацвердзіўшы інфармацыю.
  
  Гэта месца знаходзілася ўсяго ў трох кварталах адсюль. Коэльо павярнуўся ў паказаным кірунку і пакрочыў па ходніках, якія тут праходзілі перад аўтасалонамі і рамонтнымі майстэрнямі, студыямі графічнага дызайну, невялікімі рэкламнымі агенцтвамі, складамі, кватэрамі і тым, што ён разглядаў раней, — самай алеістай з тоўстых лыжак. Аднак усё змянялася, і, магчыма, калі—небудзь "худ" стане новым шыкам, цяпер, калі большая частка астатняга Манхэтэна — нават Гарлем - становіцца занадта круты, занадта хипстерской, каб выказаць гэта словамі.
  
  Праз дзесяць хвілін ён убачыў будынак, якое шукаў.
  
  Зброевы склад у Вэст-Сайда быў сапраўдным творам мастацтва. Двухпавярховы, які нагадвае замак з чырвонай цэглы. Адкрыта пачварны, падумаў Коэльо, хоць хто ён такі, каб казаць? Ён так і не знайшоў час выставіць ружовых фламінга, якія стаялі на адной ножцы перад яго бунгала ў Кўінз, калі ён пераехаў туды два гады таму. (І колер яго цэглы - засохлы крывава-чырвоны - быў такім жа, як у зброевай.)
  
  Агледзеўшыся па баках і пераканаўшыся, што ніхто не звяртае на яго ўвагі, ён накіраваўся да ўваходу ва ўстанову на Адзінаццатай авеню. Знявечаныя графіці дзверы былі зачыненыя і зачыненыя на ланцуг. Яны былі дзесяці футаў вышынёй і з суцэльнага дуба — у рэшце рэшт, гэта месца было збройным складам, і, як мяркуецца, калі-то там захоўвалася зброя масавага паражэння (на той час), якое Нацыянальная гвардыя або армія хацелі зберагчы ад траплення ў рукі розных дрэнных хлопцаў.
  
  З гэтай боку ўваходу няма.
  
  Ён абышоў будынак і, нарэшце, заўважыў на 50-й вуліцы маленькую дзверы, замак на якой выглядаў проста няправільна. Ён асцярожна падышоў да яе і, зноў пераканаўшыся, што за ім ніхто не назірае, праверыў ручку. Так, замок і завалу былі ўзламаныя — мяркуючы па іржы, некаторы час таму, — і ён з намаганнем расплюшчыў панэль. Яго сустрэў пах цвілі і мачы, ад якога ў яго перахапіла дыханне. Ён здушыў кашаль і млоснасць і праслізнуў унутр.
  
  Дзверы вяла ў які-то складское памяшканне, цяпер пусты, калі не лічыць доказаў, якія тлумачаць, чаму дзвярыма ўсё яшчэ карысталіся: іголак, трубак для крэка і трубак, у якіх калі-то утрымліваўся камень. Дзякуй Богу, цяпер у кабінеце было пуста, так што Коэльо не давялося праломваць галавы сваім "Глоком".
  
  Ён праслізнуў у калідор, а затым накіраваўся да таго, што здавалася аркай. Памяшканне было велізарным — калідор знікаў у цемры праз квартал. Няма, Ринальдо зусім не быў дурным. Гэта было ідэальнае месца для перадачы. Коэльо задаваўся пытаннем: ён схаваў гэта тут? Ці былі там падвалы? Патаемныя пакоі? На пошукі і знаходжанне гэтага могуць сысці дні.
  
  І калі б ён проста прыняў груз тут, у зброевай, якія зачэпкі мог бы знайсці ён ці хто-небудзь іншы, якія маглі б падказаць, дзе цяпер знаходзіцца груз?
  
  Безнадзейна. Ну, вось ён і тут. Значыць, яму прыйдзецца—
  
  Нейкі шум.
  
  Зьнерухомеўшы, Коэльо зразумеў, што ён не адзін.
  
  Гэта быў стук або пстрычка, які даносіўся знутры, але на пэўным адлегласці — з іншага боку аркі, якая, як мяркуецца, вяла на галоўную арэну зброевай. Выцягнуўшы пісталет, ён рушыў наперад, трымаючыся бліжэй да сцен і ўважліва сочачы за тым, куды ставіць ногі, каб не спатыкнуцца і не выдаць сваёй прысутнасці.
  
  Сэрца шалёна калацілася, у жываце бурлілі два хот-дога, ён пераклаў пісталет у левую руку, выцер правую далонь аб штаны і зноў узяў пісталет іншай рукой. Падышоўшы бліжэй да арцы, ён спыніўся. Затым: хуткі погляд вонкі. У далёкім канцы адкрытай пляцоўкі — яна сапраўды была велізарнай — ён убачыў постаць ярдаў за пяцьдзесят ад сябе, якая стаіць са скрыжаванымі рукамі. Мужчына азіраўся па баках. Паколькі дзвярны праём ззаду яго быў адкрыты, задні святло не дазваляў разглядзець якія-небудзь дэталі.
  
  Але затым чалавек ступіў трохі ў бок, і ён вырашыў, што гэта, верагодна, жанчына. Што-то ў позе, памеры сцёгнаў. Хоць яе валасы былі сабраныя наверх ці пад нейкі шапачкай.
  
  Відавочна, задаволеная тым, што яна рабіла, яна ўзяла, як ёй здалося, вялікі чамадан і, павярнуўшыся, накіравалася да дзвярэй.
  
  Ці Было гэта супадзеннем? Яна была будаўнічым інспектарам або забудоўшчыкам? Ці гэта было з-за Ринальдо? І дастаўкі? І, калі так, знайшла яна што-небудзь важнае?
  
  Трымаючы пісталет у руцэ, трымаючы палец побач, але не на спускавым кручку, Коэльо пабег так хутка, як толькі адважыўся, да адкрытай дзверы, за якой толькі што знікла.
  
  Але як толькі ён падышоў бліжэй, першая бок двайны дзверы, затым другая, зачыніліся. І ён пачуў, як яна замкнулася.
  
  Чорт вазьмі. Ён паспрабаваў адкрыць яе, але панэлі былі шчыльна зачыненыя.
  
  Ён ірвануўся назад, яго цела паскорыла сэрцабіцце і дыханне. "Не дай мне памерці тут", - падумаў ён. "Госпадзе, могуць спатрэбіцца месяцы, каб знайсці маё цела".
  
  І не дай мне ванітаваць.
  
  Але сёння ніякіх каранарных крывацёкаў або адрыжкі. Ён вярнуўся да ўзламанай дзверы, праз якую ўвайшоў, асцярожна выйшаў і зноў зачыніў яе. Апынуўшыся на тратуары, з пісталетам у руцэ, але схаваным пад курткай, ён хутка пайшоў па тратуары, агінаючы будынак. Загарнуўшы за кут, ён замарудзіў крок і перавёў дыханне.
  
  Зламысніца стаяла на абочыне, побач з вялікім чамаданам, які ён ужо бачыў. Гэта была высокая рудавалосая жанчына. Яна з падазрэннем агледзелася, і ён нырнуў за адну з апор зброевай, але яна не глядзела ў яго бок. Яна засяродзілася на вуліцы побач з ёй. Яе пастава наводзіла на думку, што яна ўзброена; пакуль яна вывучала мясцовасць, яе правая рука была ў сцягна, пальцы злёгку сагнутыя, як быццам яна была гатовая агаліць зброю. Коэльо ведаў гэта, таму што менавіта такую позу ён часта прымаў, калі насоўвалася перастрэлка.
  
  Хто яна, чорт вазьмі, такая? Працуе на канкуруючую банду? Працуе на грузаадпраўшчыка? Паліцэйскі?
  
  Ён павінен быў гэта высветліць.
  
  Падыдзі бліжэй, як толькі яна сядзе ў машыну, ён скокне на пасажырскае сядзенне і прыставіць пісталет да яе баку. Затым пераканайся, што яна не пристегнулась, хоць ён бы гэта зрабіў. І ён прымушаў яе ехаць у якое-небудзь бязлюднае месца. Затым атрымліваў адказы.
  
  Сціскаючы ў руцэ пісталет, які ўсё яшчэ быў схаваны, ён перасёк вуліцу і рушыў на ўсход, у яе кірунку, выкарыстоўваючы прыпаркаваныя машыны і грузавікі ў якасці прыкрыцця. Наперадзе, на скрыжаванні, быў вялікі "Макдоналдс", пад вялікім рэкламным шчытом, рекламирующим гэта месца, — прыкмета акультурвання, аб якім ён думаў раней.
  
  Быў абедзенны час, і тратуар тут быў перапоўнены. Ён згубіўся ў натоўпах людзей, якія ўваходзяць у рэстаран і якія выходзяць з яго.
  
  Наблізіўшыся, ён убачыў, што яна даволі прыгожая. Якога чорта яна задумала? Нейкая гарачая красуня на шыкоўнай машыне гойсаць па месцы, куды было пераведзена паўмільёна даляраў вельмі незаконнага лайна. Яна магла быць спадніцай, якая працуе на бандыта, які абраў яе, каб звесці да мінімуму падазрэнні, у сваіх пошуках таямнічай дастаўкі.
  
  Чорт, гэта была сэксісцкая думка. Магчыма, гэтая сучка сама была ОГ, саперніцай Маралеса. Свет мяняўся. Гэта быў толькі пытанне часу, калі жанчына зойме высокае становішча ў арганізаванай злачыннасці Нью-Ёрка і будзе каранавана як Сапраўдны гангстэр.
  
  Гангстерка? Коэльо дазволіў сабе гумарыстычную думка.
  
  Яна паставіла чамадан ў багажнік, зачыніла яго і дастала тэлефон, каб патэлефанаваць.
  
  Як толькі яна скончыць і сядзе на пярэдняе сядзенне, ён зробіць свой ход.
  
  Цяпер ён прабіўся скрозь натоўп і накіраваўся праз вуліцу да гатэлю "Тарына".
  
  Але яна рухалася хутка. Рыўком адчыніла дзверы і кінула тэлефон на пасажырскае сядзенне. Праз некалькі секунд машына завялася, і яе занесла — фактычна, яна пакінула паласу гумы, памчаліся прэч.
  
  Чорт.
  
  Што ж, па меншай меры, у яго было хоць нейкае пацверджанне таго, што "арсенал" звязаны з Ринальдо і сумна вядомай дастаўкай. Інакш навошта б цікавіцца ўзброенай жанчынай, якая так водзіць машыну?
  
  Сувязь...Што, чорт вазьмі, гэта было?
  
  Ён зірнуў на грэцкую закусачную ззаду сябе, адкуль даносіўся пах часныку і смажанай рыбы.
  
  Потым ён падумаў аб сваім бос і сказаў сабе: "Не, принимайся за працу".
  
  
  "Што гэта за адкрыццё, якому ты так радуешся?" - Спытаў Мел Купер Амелію Сакс, калі яна хутка ўвайшла ў гасціную Райма.
  
  "Пальчаткі".
  
  “ Праўда? - З энтузіязмам спытаў Купер.
  
  "Я раскажу табе ўсю гісторыю", - сказала яна. “ У дадатак да нафтаздабычы і стайні, якія падказалі вам, што Ринальдо быў у зброевай, насупраць задняга ўваходу ва ўстанову ёсць два рэстарана. "Макдональдс" і грэцкая закусачная. Я знайшоў двух сведак, якія цалкам упэўненыя, што...
  
  "Амаль упэўнены—"
  
  "У рыфму," папярэдзіла яна.
  
  Ён паціснуў плячыма. “ Прашу вас, працягвайце.
  
  “ Якія цалкам упэўненыя, што два белых грузавікі заехалі праз чорны ход учора каля паловы дванаццатай раніцы.
  
  "Як яны праніклі ўнутр?"
  
  “ Замкі былі ўзламаныя, я амаль упэўнены. Сляды драпін. Дзверы зачыніліся, і ніхто не бачыў, што адбылося потым або калі яны сышлі. Гэта месца належыць дзяржаве, і я патэлефанаваў у іх аддзел нерухомасці, і яны папрасілі службу тэхнічнага абслугоўвання ўпусціць мяне. Жудаснае месца. Калі вы калі-небудзь захочаце зняць фільм жахаў, то гэта дэкарацыі для яго. Падлогу там у асноўным земляны, таму я ўзяў ўзоры глебы. Я знайшоў пратэктары, у якіх нават без параўнання даведаўся сляды Ринальдо. Там быў іншы грузавік? Пратэктары былі даволі кепскімі. Па іх немагчыма будзе атрымаць якія-небудзь ідэнтыфікацыйныя сляды пратэктараў.
  
  “ Ты згадваў пальчаткі. Райм губляў цярпенне.
  
  Яна паказала пластыкавы пакет. "Латэкс".
  
  "Ах, гэта добрая навіна". Латексные пальчаткі, у адрозненне ад тканкавых, добра фіксуюць адбіткі пальцаў (з унутранага боку) і валодаюць адгезивными ўласцівасцямі, якія захоўваюць сляды. Разумныя злачынцы спальваюць іх, ператвараючы ў нішто, не вельмі разумныя выкідваюць, каб паліцыя знайшла іх і неўзабаве пасля гэтага зрабіла разнастайныя карысныя адкрыцця, якія дапамогуць у арышце і асуджэнні.
  
  “ Спачатку фрыкцыйныя выступы.
  
  Надзеўшы свой уласны камплект пальчатак — падобнага адцення сіняга — Мел Купер дастаў іх і пратэставаў. Іх было дзве, правая і левая. Райм спадзяваўся, што яны належалі да таго, каго Ринальдо сустрэў у зброевай, паколькі ў іх ужо была асоба Ринальдо.
  
  Як аказалася, яны гэтага не зрабілі. Ўнутры пальчатак былі толькі адбіткі пальцаў ахвяры.
  
  Райм нахмурыўся. “ Цікава. Ён пакінуў іх у зброевай пасля сходу. Ён не асабліва турбаваўся аб тым, што іх знойдуць, таму яго не асабліва турбавала, што ён пакінуў там свае адбіткі.
  
  "Але, - працягнула Сакс сваю думку, - ён быў занепакоены адбіткамі пальцаў на тым, што ён трымаў у руках, — на чым-тое, што было пры сабе альбо ў яго, альбо ў іншага кіроўцы".
  
  "Ён быў дастаўшчыкоў," заўважыў Райм. "І паколькі грузавік быў пусты, калі яго забілі, і зачынены, ён альбо перадаў што-то іншаму кіроўцу, альбо прыняў дастаўку, а затым пакінуў гэта ў іншым месцы". Ён нахмурыўся. “ Што, чорт вазьмі, гэта была за партыя?...Мел, " загадаў Райм, - высветліце, якія ёсць сляды на знешняй баку пальчатак.
  
  Ён падрыхтаваў ўзор.
  
  У гэты момант кампутар Райма выдаў гук якое ўваходзіць электроннага ліста. Ён прачытаў тэму і адпраўніка. “ А, гэта ад Радні.
  
  Радні Шарнек, іх эксперт па кампутарных злачынстваў у One Police Plaza.
  
  "Ён узламаў тэлефон Ринальдо", - сказаў Райм, прачытаўшы. "Натуральна, гэта быў аднаразовы".
  
  Прадаплочаныя мабільныя тэлефоны без прывязкі да пакупніку або яго ці яе фактычнаму адрасе значна ўскладнілі жыццё паліцэйскіх.
  
  Райм працягнуў. “Там было ўсяго чатыры паведамленні. І пяць якія ўваходзяць званкоў з таго ж нумары — таксама абанент, які немагчыма адсачыць, цяпер ён не працуе. На званкі ніхто не адказваў. Галасавая пошта не была настроена.
  
  Яна абышла яго ззаду, і ён адчуў яе руку ў пальчатцы на сваім плячы, крыху на поўнач ад дэмілітарызаванай зоны, дзе ўсе адчуванні спыніліся.
  
  Яны прачыталі паведамленні. Першае, з запісвае прылады Ринальдо, было адпраўлена ў адзінаццаць сорак.
  
  Атрымай пасылку. Схаваешся. Знайдзі добрае месца. Сустрэнемся з U @ 7, дзе і планавалася, з падрабязнасцямі. Сёння вечарам ты будзеш каралём мёртвых.
  
  І ніжэй быў просты адказ
  
  K
  
  Там у палове пятага Ринальдо адправіў паведамленне на іншы тэлефон:
  
  Усё схавана. У нас усё добра. Хвастоў няма. Здаецца, бяспечна.
  
  Зноў адказ:
  
  K
  
  Райм заўважыў, што ўсе ўваходныя званкі былі зробленыя з інтэрвалам у некалькі хвілін і пачаліся ў 19:05 вечара, як мяркуецца, яго кліент тэлефанаваў з узрастаючым хваляваннем, каб даведацца, чаму Ринальдо не было на месцы дастаўкі. Райм ўспомніў, што ён быў забіты ў 6 гадзін вечара.
  
  - Такім чынам, гэта адказвае на пытанне, - сказала Сакс. Ринальдо прыняў груз на зброевым складзе, а затым дзе-то схаваў яго, чакаючы, што той ноччу даставіць канчатковаму атрымальніку.
  
  "Кароль мёртвых", - падумаў Райм. Яму ў галаву прыйшла думка. "Мэл, у цябе ёсць вынікі даследавання слядоў на пальчатках?"
  
  "Я ведаю", - сказаў тэхнік. "Прысутныя — гэта..."
  
  “ Свінец, сурма, барый, кальцый, крэмній... І, рызыкну выказаць здагадку, каўчук, - сказаў Райм.
  
  “Ну, крэмнія няма, але так, усё астатняе. І ў значных колькасцях. Як, чорт вазьмі, ты гэта высветліла?" Ён усміхаўся.
  
  Але выраз знікла, калі ён зірнуў на змрочны твар Райма. "Кароль мёртвых," задуменна вымавіў ён. “ Хімікаты - гэта рэшткі пораху. І гума ад якога-то глушыцеля. Я сказаў 'рызыкоўна'. Ён нахмурыўся. “Але, вядома, там павінна была быць гума. З "перагародак глушыцеля". Ринальдо пратэставаў прадукт, які ён падбіраў, каб пераканацца, што ён працуе ... і ён наўрад ці мог стрэліць з пісталета ў цэнтры горада, не выкарыстоўваючы глушыцель ".
  
  - І, улічваючы колькасць рэшткаў, пра якіх вы згадалі, гэта аўтаматычнае зброю? - спытала Сакс.
  
  “Я пра гэта не падумаў. Але так, вядома. Вось наш адказ: містэр Эчи Ринальдо прымаў пастаўку аўтаматаў. І я б выказаў здагадку, што іх даволі шмат, улічваючы памер задзейнічаных грузавікоў. Добрая навіна, я мяркую, у тым, што ён не даставіў іх пакупніку ".
  
  Дрэннае, аб якім так і не было абвешчана, заключалася ў тым, што ў горадзе Нью-Ёрк свабодна знаходзілася вялікая колькасць смяротнай зброі, якое можна было перадаць таму, хто знойдзе яго першым.
  
  Мантыя Караля Мёртвых, па-відаць, была выстаўлена на ўсеагульны агляд.
  
  
  Будучы кіраўніком Палаты 128 лордаў, Мігель Анхель Маралес практычна не звяртаў увагі на палітыку.
  
  О, былі члены гарадскога савета Гарлема і выпадковыя копы, якім даводзілася падкупляць (хоць паліцыя Нью-Ёрка была значна менш ўспрымальная да хабараў, чым раней). Але на узроўнях вышэй мэрыі і розных адміністрацыйных бюро палітыка не мела вялікага значэння для такога ОГ, як Маралес.
  
  Аднак ён вывучыў адзін палітычны пытанне: НАФТА, пагадненне аб свабодным гандлі паміж Мексікай, Канадай і Злучанымі Штатамі, якое аслабляе гандлёвыя абмежаванні — і фізічнае перасоўванне - тавараў праз межы.
  
  Усе ведалі, што паліткарэктна асуджаць паток наркотыкаў, які рухаецца на поўнач, і адліў зброі, які ідзе ў процілеглым кірунку, і палітыкі і адміністратары паклапаціліся аб тым, каб аслабленне памежнага кантролю, дзякуючы НАФТА, не спрыяла гэтай жудаснай гандлі.
  
  Хто мог бы паспрачацца? Маралес, вядома, не стаў.
  
  Але год таму, слухаючы рэпартаж NPR аб гандлёвым пагадненні, яму ў галаву прыйшла ідэя. Пасля некаторага даследаванні ён даведаўся, што, хоць наркотыкі па-ранейшаму з энтузіязмам забараняліся да адпраўкі на поўнач, а зброю - на поўдзень, мытная сістэма ў рамках НАФТА стала бестурботнай, калі справа тычылася гэтых тавараў, якія ідуць у процілеглых кірунках. У рэшце рэшт, рэсурсы былі абмежаваныя.
  
  Ці можна, спытаў Маралес, зарабляць на кантрабандзе зброі на поўнач?
  
  Падчас адной з некалькіх паездак у Мексіку, якія яны здзейснілі з Коні, ён даведаўся, што вельмі цяжка пераправіць праз мяжу добрае зброю амерыканскага або еўрапейскага вытворчасці. Пятнаццаць тысяч песа за Cuernos de Chivo, "казіныя рогі", як называлі АК-47 у Мексіцы, і шэсць тысяч песа за "Глок". Нават рэалістычныя цацачныя пісталеты, якія выкарыстоўваліся ў многіх з ста узброеных (або уяўных ўзброенымі) рабаванняў у адным толькі Мехіка кожны дзень, былі дарагімі. О, вы маглі б трохі пагандлявацца, калі адпраўляліся купляць зброю ў смярдзючы, брудны раён Тепито ў Мехіка — на базар наркотыкаў і зброі, — калі б перажылі гэты вопыт (чаго не перажылі многія людзі).
  
  Каб папоўніць гэты прабел і знізіць цэны, верхаводу інавацыйнага картэлі ў Чіуауа прыйшла ў галаву ідэя. Ён купляў высакаякасныя пісталеты — H & K, Glocks, Rugers - і падвяргаў іх зваротнага праектавання, ствараў інструменты і штампы, неабходныя для іх вырабу, і займаўся бізнесам, вырабляючы якасную агнястрэльную зброю пад выглядам стварэння аўтазапчастак. Было так шмат амерыканскіх вытворцаў, перакладалі працу ў Мексіку, што ніхто не заўважыў, што яго дзейнасць на самай справе не мае дачынення да Ford, GM або Toyota.
  
  Асноўным рынкам збыту кіраўніка картэлі была Мексіка і паўднёвыя раёны. Аднак Маралес ўбачыў магчымасць і вырашыў ўступіць у партнёрства з сеньёраў Гвадэлупе. Ён аформіў заказ і аплаціў яго, а затым арганізаваў дастаўку на поўнач. Партнёры вырашылі, што грузавікі, якія трапілі пад санкцыі, НАФТА, будуць у асноўным бесперашкодна ўязджаць у Злучаныя Штаты, і калі іх спыняць, то толькі для праверкі на наркотыкі; гэтыя лабрадоры і малинуа, безумоўна, разумныя, але таксама сляпыя па паху, калі справа даходзіць да запасаў і атрымальнікаў смяротнай зброі. У рэшце рэшт, яны пахлі гэтак жа, як аўтамабільныя запчасткі.
  
  Партыя, якую Эчи Ринальдо учора забраў у зброевым краме, была першай купляй Маралеса, і яе знікненне стала сапраўднай праблемай. У яго выстраілася чарга пакупнікоў, гэта дакладна, але больш трывожнай была яго рэпутацыя. Ён хацеў быць, як ён з усёй сур'ёзнасцю сказаў Ринальдо і яго таварышам, Каралём мёртвых Нью-Ёрка, і ўсё, што прымяншае гэтую рэпутацыю, было непрымальна. У яго, безумоўна, быў тавар: гэта зброя была адным з самых дасканалых у свеце, некаторыя з лазернымі і радарнымі прыцэламі, некаторыя настолькі бясшумныя, што, як сказала яму Гвадэлупе, былі не гучней ікаўкі дзіцяці.
  
  І кулі таксама. Асаблівыя, створаныя лепшымі збройнікамі картэлі.
  
  Але наяўнасць такога цудоўнага тавару рабіла гэтую няўдачу, гэты збой яшчэ больш няёмкім.
  
  Ён яшчэ раз абдумаў пытанне аб тым, ці варта яму давяраць Ринальдо гэта заданне. Што ж, гэта быў не зусім правільны пытанне. Эчи Ринальдо выканаў за яго шмат работ, і давер не было праблемай. Дзе ён усумніўся ў яго меркаваннях, так гэта ў асцярожнасці, з якой ён падышоў да начальнік кампетэнтнасць. Маралес даручыў Ринальдо сабраць кулямёты коштам у паўмільёна даляраў выключна на выпадак, калі фэдэралаў або хто-то яшчэ пранюхалі аб адпраўцы. Ринальдо быў папярэджаны аб рызыцы і ахвотна пайшоў на яго — за самавітае ўзнагароджанне. Яны таксама пагадзіліся, што ён не будзе перадаваць тавар неадкладна. Ён цэлы дзень ездзіў па акрузе і здзяйсняў свае звычайныя пастаўкі, і, калі здавалася, што ніхто яго не перасьледуе ці калі ён не адчуваў ніякай іншай пагрозы, ён сустракаўся з Маралесам і распавядаў яму, дзе схавана зброя.
  
  У той час гэтыя меры засцярогі мелі сэнс.
  
  Але цяпер яны, магчыма, сталі яго погибелью.
  
  Мігель Анхель Маралес у гэты час прагульваўся па Цэнтральным парку, накіроўваючыся да паркавай лаўцы, дзе ён рэгулярна сустракаўся са сваімі людзьмі. Гэта было недалёка ад Авечага лугі, і таму лёгка было заўважыць любога, хто вёў назіранне.
  
  Ён атрымаў паведамленне ад свайго лейтэнанта аб тым, што гэты чалавек зрабіў сякія-такія адкрыцця і хацеў бы паведаміць пра іх як мага хутчэй.
  
  Верхавод банды працягнуў спускацца па звілістай дарожцы да лаўцы. Ён сеў і агледзеў мясцовасць у пошуках любых прыкмет таго, што за ім назіраюць.
  
  Не, гэта было ясна. Гады жыцця верхавода банды надзялілі яго вострымі пачуццямі, і ён давяраў ім.
  
  Кінуў погляд на гадзіны.
  
  Праз пятнаццаць хвілін з'явіўся яго лейтэнант, які прынёс, як Маралес маліўся, добрыя навіны.
  
  
  Амелія Сакс вярнулася ў зброевую, зноў апранутая ў свой працоўны камбінезон з месца злачынства.
  
  І, як у чарговы раз, парадавалася масцы для асобы. Гэта было зроблена для таго, каб яе ДНК не сапсавала доказы, якія яна магла б сабраць, але гэта таксама мела дадатковае перавага ў тым, што отфильтровывало невыносны пах цвілі і мачы ... і, вядома ж, абараняла яе ад спадарожных спрэчка, якія нічыім лёгкім не прынеслі б карысці.
  
  Час ад часу яна спынялася і прыслухоўвалася да яе даносіліся гукі вулічнага руху. І іншыя гукі таксама. Рыпанні і стогны.
  
  Калі вы калі-небудзь захочаце зняць фільм жахаў, то гэта як раз тое, што вам трэба...
  
  Тое, што яна выявіла, было карысным з пункту гледжання крыміналістыкі, але таксама і трывожным. Так, падобна на тое, што Эчи Ринальдо адчуваў тут аўтаматычнае зброю. Яна выковыривала смаўжоў з бруду прыкладна ў трыццаці ярдаў ад таго месца, дзе прыпаркаваўся яго грузавік. Яна магла б знайсці на іх адбіткі пальцаў, што прывяло б да прадаўцу боепрыпасаў — злачынцу па праву, нават калі ён не меў ніякага дачынення да смерці Ринальдо.
  
  І што самае непрыемнае? З грымасай яна паглядзела на кулі, якія паклала ў пакет. Гэта былі "забойцы паліцэйскіх", прычым такога стылю, якога яна ніколі не бачыла. Яны маглі прабіць бронекамізэльку, але, прайшоўшы скрозь кеўлар, пранікалі ўнутр плоці ахвяры. Адзіночны стрэл, нават у не жыццёва важныя органы, верагодна, быў бы смяротным з-за шырокага кровазліцця.
  
  Яна сабрала яшчэ куль, затым, ацаніўшы траекторыю, пашукала, але не знайшла ні адной гільзы. Ринальдо або іншы кіроўца грузавіка забралі іх з сабой. Яна сабрала доказы і прысела на кукішкі, каб пакласці пакуначкі ў пакет з-пад малака.
  
  Менавіта тады яна пачула гук з-пад аркі, якая вяла ў калідор, огибающий зброевую. І не гук саўндтрэку да пятніцы, 13-га. Крокі. Хто-то быў там, набліжаўся скрозь цені.
  
  Хутка падняўшыся, яна пацягнулася за сваёй зброяй.
  
  Затым ззаду пачуўся мужчынскі голас. “ Не турбуйся.
  
  Яна замерла і, павярнуўшыся, убачыла шчыльнага мужчыну з валасамі колеру солі з перцам і вялікімі вусамі таго ж адцення. Ён трымаў пісталет, накіраваны прыкладна ў яе бок. Гэта быў маленькі "Глок" 380-га калібра. Яна ацэньвала ракурсы. Яе уласны пісталет, пабольш, 9-міліметровы, быў прышпілены рамянём па-над камбінезона — так, існаваў рызыка заражэння, але яна ніколі не расшпільвала маланку на сваёй зброі.
  
  Але няма, разважыла яна, яна не зможа выхапіць зброю своечасова, каб перашкодзіць яму стрэліць. Аднак, калі ён стрэліць ў грудзі, камізэлька пад комбинезоном дасць ёй час ўпасці і выхапіць зброю.
  
  Двайны ўдар па яе галаве — тактычна мудры, але больш моцны ўдар — і гэта быў бы канец.
  
  Але, як аказалася, ніякай перастрэлкі не было.
  
  Мужчына зірнуў на эмблему крыміналістычнага падраздзялення паліцыі Нью-Ёрка на камбінезоне і прыбраў зброю. “ Я казаў: не звязвайся з ім. "Кіўнуўшы ў бок аркі, адкуль даносіўся гук. “Ён проста нейкі наркаман. Бясшкодны".
  
  Затым ён сунуў руку ў кішэню і дастаў ахоўны футарал. Ён паказаў значок і пасведчанне асобы.
  
  “Стэн Коэльо. ATF." Ён засмяяўся. “Ну, цяпер ATFE, паколькі яны таксама далі нам выбухоўку. Калі я ўпершыню ўбачыў цябе, я падумаў, што ты, магчыма, працуеш у якой-небудзь брыгадзе. Але цяпер— " Ён паказаў на яе ўбор. “ — выглядае як адзін з добрых хлопцаў. Ну, дзяўчынкі. Ён нахмурыўся. “ Ці мне не варта ўжываць гэта слова ў нашы дні?
  
  
  Мігель Анхель Маралес ўбачыў, як яго лейтэнант бадзёра крочыць па дарожцы да лаўцы запасных.
  
  Рафаэль Ортис сеў на лаўку, хоць і ў трох футах ад яго.
  
  "Не," сказаў Маралес, " усё чыста. Я назіраў".
  
  Худы мужчына, гадоў трыццаці-пяцідзесяці, вызначыць было немагчыма. Ён шчыльней запахнул свой безгустоўны жоўта-карычневы клятчасты пінжак. Маралес заплаціў лейтэнанту добрыя грошы. Чаму ён так апранаўся, заўсёды было загадкай.
  
  “Мы ведаем, што Ринальдо атрымаў зброю ў зброевай пакоі ў адзінаццаць трыццаць або каля таго. І мы ведаем, што па стане на чатыры гадзіны ён дзе-то схаваў зброю. І ўсё выглядала добра ".
  
  Так, яны ведалі пра гэта з паведамленняў.
  
  Ортиз працягнуў: “У прамежках ён зрабіў паўтузіна паставак па Манхэтэне — і ўсе яны былі законнымі. Пральная машына / сушылка, трохі таматнага падліўкі для пары рэстаранаў. Аўтазапчасткі ".
  
  Гэта было часткай плана - заставацца легальным. Маралес не хацеў, каб яго арыштавалі за якую-небудзь невялікую перадачу наркотыкаў і ў працэсе засеклі б дастаўку зброі.
  
  “Цяпер я аднавіў яго маршрут на вялікую частку дня. Але няма ніякіх прыкмет таго, што ён пакідаў нашу дастаўку дзе-небудзь, куды накіроўваўся сваім законным маршрутам. Але — вось у чым справа — ён прапаў без вестак на працягу гадзіны паміж двума апошнімі пастаўкамі. І паездка ад адной да іншай не заняла б так шмат часу ".
  
  Настрой Маралеса паднялося. Калі б Ортису і яго людзям не ўдавалася высачыць Ринальдо на працягу ўсяго дня, гэта было б праблемай. Але ўсяго гадзіну або каля таго перапынку? Тое, што мужчына накіраваўся да схованкі, верагодна, можна было б рэканструяваць.
  
  “Добра. Давайце працягнем. Як я і казаў раней".
  
  Ортиз кіўнуў. “ Мне трэба крыху часу, каб тое-сёе падрыхтаваць.
  
  У нашы дні пазбаўляцца ад тэл станавілася ўсё цяжэй і цяжэй. Вы павінны былі быць абсалютна ўпэўнены, што яны цалкам зніклі. І справа было не толькі ў сабаках. У іх быў спецыяльны радар, які мог выявіць цела на глыбіні дваццаці футаў пад зямлёй.
  
  "Ты будзеш гатовая да пяці?"
  
  Ортиз задумаўся. Ківок.
  
  Маралес вусна назваў адрас свайго чалавека і папрасіў яго паўтарыць. Што той і зрабіў. У чалавека-мышы была выдатная памяць.
  
  "Добра".
  
  І абодва мужчыны ўсталі. Не сказаўшы ні слова на развітанне, яны павярнуліся ў розныя бакі і сышлі.
  
  
  "Мы не адзіныя, хто працуе над гэтай справай".
  
  Сакс тлумачыла Райму і Куперу, што агент па продажы алкаголю, тытуню і агнястрэльнай зброі Стэн Коэльо сачыў за адпраўкай аўтаматычнага зброі з іншага боку, ад адпраўніка. “ Яны атрымалі наводку ад нейкага інфарматара ў Чыкага і сачылі за ёй на ўсход ад склада ў саўт-сайда.
  
  "Можна сказаць, расследаванне з боку пастаўшчыкоў". Райму спадабалася жарт.
  
  Сакс працягнула: “Прыехаў у гэты раён на цягніку. Нью-Джэрсі. Коэльо атрымаў наводку, што яго пераводзяць у зброевую палату, але гэта было сёння. Ринальдо даўно з'ехаў. У іх няма ніякіх іншых зачэпак.
  
  "Які быў крыніца?"
  
  "Ён сказаў, што яны думаюць, што гэта паступіла з Мексікі або Канады, але інфармацыя там не дапамагла".
  
  “ Гэты агент. Ён...
  
  “ Законна. Так. Сакс ў той момант была падключана да абароненай базе дадзеных і чытала. Коэльо быў на добрым рахунку. Яна паглядзела на Райма. “Яго бос, адказны рэгіянальны агент, аддаў яму загад знайсці груз. Ці паляцяць галовы". Яна засмяялася. “Гэты Коэльо, ён сапраўдны майстар сваёй справы. Прама як у кіно. Ён сказаў, што ў яго боса ўстаў з-за памераў штата Мэн, каб знайсці партыю. Коэльо сказаў: 'Чаму Мэн? Я б выбраў Тэхас'. Ён здаваўся шчыра збянтэжаным.
  
  “ Ёсць якія-небудзь меркаванні наконт таго, хто забіў Ринальдо?
  
  “Няма. Усё, аб чым клапоціцца ATF, - гэта груз".
  
  Райм падумаў, што гэта праўда, што ахвяра ў справе аб забойстве, звычайна якая з'яўляецца цэнтрам расследавання, у цяперашні час адышла на другі план.
  
  “ Значыць, у іх нічога няма больш, чым у нас?
  
  “Няма. Ён быў у кантакце з Нацыянальнай бяспекай, ФБР, ЦРУ. Ніхто не ведае пра якіх-небудзь сувязях з тэрарыстамі. ATF лічыць, што гэта камерцыйная дзейнасць. Ён сказаў, што банды БК, магчыма, шукаюць падобную агнявую моц.
  
  Райм ўздыхнуў. “ Патроны для забойства паліцэйскіх, вялікія, калібра два дваццаць тры. З поўным глушыцелем. Як раз тое, што нам трэба на вуліцы.
  
  “Я захаваў патроны, якія адкапаў, але Коэльо зрабіў некалькі здымкаў. Ён збіраецца праверыць іх базу дадзеных і паглядзець, што зможа знайсці ".
  
  Падышоў Мел Купер. “Спадзяюся, ім пашанцуе больш, чым мне. Яны самаробныя. Невядомы брэнд. Хоць выраблены з улікам высокіх допускаў. Прафесійны. Так, і ніякіх адбіткаў пальцаў. Той, хто загрузіў іх у краму, быў у пальчатках.
  
  Райм адкінуў галаву на спінку крэсла. “ І ў доказы няма ніякіх указанняў на тое, куды Ринальдо накіраваўся пасля пераводу ў арсенал. Нейкім чынам нам прыйдзецца аднавіць яго месцазнаходжанне на працягу дня.
  
  "Ты забываешься", - сказала яна.
  
  Ён паглядзеў на доказы.
  
  “ Толькі не гэта, - папракнула яна. “ Ринальдо быў не адзін, не забывай. Па крайняй меры, частка дня.
  
  "О, той хлопчык".
  
  "Javier."
  
  "Javier." Райм паморшчыўся. “ Але васьмігадовы дзіця? Які, несумненна, траўмаваны? Што ён можа ведаць?
  
  "Па крайняй меры, у яго не будзе матыву хлусіць".
  
  Ён прызнаў гэта. "Ну, спытай яго".
  
  Сакс патэлефанавала прыёмнай пары. Трубку ўзяла Салі Эбат.
  
  “Гэта Амелія Сакс. Дэтэктыў, які прывёў да цябе Хаўера".
  
  “Вядома. Так. Як у цябе справы?"
  
  “Выдатна. Ты размаўляеш па гучнай сувязі з маім напарнікам. Як справы ў Хаўера?"
  
  Райм нецярпліва прыпадняў брыво. Сакс праігнаравала яго.
  
  “ Ціха. Не хоча размаўляць. Але даволі добра прыстасоўваецца, улічваючы ўсе абставіны. Яна гаварыла ціха, і Сакс здагадалася, што Хаўер быў недалёка. "Ён малюе шторм сваімі каляровымі алоўкамі, і яны з Пітэрам паглядзелі футбол".
  
  Райм прачысціў горла.
  
  "У цябе ёсць якія-небудзь здагадкі, хто забіў яго бацькі?" Вельмі ціхі шэпт.
  
  "Не, але было б карысна, калі б ён мог расказаць нам некалькі рэчаў".
  
  “ Вядома. У трубцы пачулася шамаценне, і Райм пачуў жаночы голас: “Хаўер, у тэлефона міс Амелія. Яна хоча задаць вам некалькі пытанняў". Яна таксама націснула на кнопку гучнай сувязі, Райму было чуваць.
  
  “Прывітанне. Як справы?"
  
  “Добра, Хаўер. Як у цябе справы?"
  
  "Добра".
  
  "Я хацеў бы ведаць некалькі рэчаў".
  
  "Вядома, я думаю".
  
  “ Калі ты ўчора пазнаёмілася са сваім бацькам?
  
  “Я не ведаю. Ён заехаў у школу і забраў мяне. Можа быць, у адзінаццаць ці дванаццаць. Ён сказаў, што мне не абавязкова ісці ў школу днём".
  
  Сакс працягнула: “Вы хадзілі з ім у арсенал ў Вэст-Сайда? Адразу пасля школы".
  
  “Я не ведаю. Што гэта?"
  
  “ У старым будынку ля ракі.
  
  “Я не ведаю. Будуем?"
  
  Прыёмная маці ведала гэта. Яна сказала: “Хаўер, ты ведаеш той вялікі авіяносец на рацэ? Той музей. Ты калі-небудзь быў там?"
  
  "Так, быў". Ён ціха дадаў: "Я быў са сваім татам".
  
  Салі дадала: “Ну, тое, аб чым кажа міс Амелія, - гэта вялікае будынак накшталт як побач з караблём. Там ёсць Макдональдс ".
  
  - Учора з тваім бацькам? - спытала Сакс. Ты хадзіла туды? Вялікі будынак з чырвонай цэглы. Займае цэлы квартал.
  
  “Няма. Я ніколі такога не бачыў".
  
  Такім чынам, Ринальдо забраў зброю да таго, як забраў свайго сына.
  
  “ Такім чынам, ты раз'язджалі з ім увесь дзень.
  
  "Ага".
  
  “І ён даставіў свае тавары. Ты дапамог яму?"
  
  "Я ўсяго толькі дзіця".
  
  Сакс прыйшлося ўсміхнуцца, і яна пачула, як Салі Эбат хіхікнула.
  
  “ Ты застаўся ў грузавіку.
  
  "Ага".
  
  "Ты памятаеш, куды ён хадзіў, каб зрабіць дастаўку?"
  
  “Я не ведаю. Накшталт таго".
  
  “ Вось што я табе скажу.: Я ведаю, што ты любіш маляваць, праўда?
  
  “Так. Усё ў парадку".
  
  “Ты не магла б намаляваць у сваім планшэце некалькі малюнкаў, дзе вы былі з бацькам? Можа быць, запішаш усё, што ты таксама памятаеш. Я зайду пазней, і мы зможам паглядзець на гэта разам".
  
  "Я здагадваюся".
  
  Яна дадала: “Салі? Ты не магла б яму дапамагчы?"
  
  Жанчына пагадзілася, што яны так і зробяць, і яна патэлефануе Сакс, калі ў хлопчыка з'явяцца нейкія меркаванні.
  
  “Javier? Табе што-небудзь трэба?
  
  "Няма".
  
  Сакс развіталася, і яны разъединились. Яна паглядзела на Райма з сарамлівай усмешкай. “ Падобна на тое, ты не лічыш, што гэта плённая форма апытання.
  
  “ Васьмігадовы дзіця малюе алоўкам свае ўспаміны? Адным словам, няма.
  
  "Гэта каляровы аловак," паправіла яна.
  
  “Ну, цяпер для вас ёсць розніца. Ці можам мы вярнуцца да доказаў, калі ласка, і падзякаваць вас?"
  
  
  Вывучаю вокны, танцуючыя цені.
  
  Схаваўшыся ў падземным нішы сьцяны кватэры на другім баку абсаджанай дрэвамі вуліцы, Рафаэль Ортис разглядаў гарадскі дом у Верхнім Вест-Сайда, дом прыёмных бацькоў Піцера і Салі Эбат. Гэта быў зварот, якое не так даўно прадэкламаваў яму Мігель Анхель Маралес, калі яны сядзелі на лаўцы ў прадзьмуваемым усімі вятрамі Цэнтральным парку. Падрыхтоўкі да пахаванню цела былі завершаны, і ён быў рады бачыць, што прыбыў сюды на некалькі хвілін раней. Было 4:50 вечара. Ён меркаваў, што Мігель Анхель таксама будзе задаволены. Мужчына цаніў пунктуальнасць.
  
  Шторы ў таунхаус былі паднятыя, але карункавыя фіранкі, колышущиеся на ветры, закрывалі від знутры. Час ад часу, як ён заўважыў, з'яўлялася мігаценне святла, блакітнага, шэрага і белага, і ён ведаў, што тэлевізар уключаны. Яму стала цікава, глядзіць хлопчык Ринальдо на здымачную пляцоўку і што; цікавіўся ці малы мультфільмамі?
  
  Калі Ортис быў ва ўзросце Хаўера, ён амаль не глядзеў тэлевізар. У сям'і тэлевізар быў — як і ва ўсіх у раёне Бронкса, — але кабельнае тэлебачанне было брудную, і яго часта адключалі. Верагодна, яго скраў стары. Ён зайздросціў хлопчыкам і дзяўчынкам у школе, якія распавядалі пра эпізодах "Закона і парадку" і "Уокера, тэхаскага рэйнджара". Дзяўчатам спадабаўся Blossom і Full House.
  
  Міма праехала машына. Яшчэ некалькі. Ортис, аднак, застаўся незаўважаным. Ён быў асцярожны, назіраючы за слабой бруёй выхлапу з паліцэйскага пазадарожніка без апазнавальных знакаў. Ён не ведаў, пастаянна ці паліцэйскі ўнутры вывучаў дзвярны праём і рух на вуліцы, ці гэта было проста для застрашвання, і ён задавальняў сябе тым, што слухаў радыё або чытаў.
  
  Але ён выказаў здагадку бы, што кап пільны, як воўк.
  
  Мігель Анхель ніколі не выяўляў эмоцый, ніколі не павышаў голасу. Але ён таксама быў гадзюкай, якая, як вядома, лёгка забівала нават тых, хто яму, здавалася, спадабаўся. Успомніў, як Сантас курыў на працы на складзе ў Пякельнай кухні. Ён нядбайна выкінуў цыгарэту, і яна выклікала невялікі пажар. Спрацавала сігналізацыя, якая выклікала пажарных.
  
  Каманда страціла роўна трыццаць тысяч у выніку таго, што было б простым рабаваннем службы атрымання наяўных чэкаў на зарплату.
  
  Мігель Анхель асабіста прывязаў да пояса Сантоса груз і спіхнуў яго ў Іст-Рывер, недалёка ад ачышчальных збудаванняў у Кўінз.
  
  Трымаючы руку бліжэй да "Сміт-і-вессону" у заднім кішэні, Ортис выслізнуў з хованкі і прайшоў па вуліцы да скрыжавання, павярнуў налева і апынуўся ў завулку за комплексам таунхаусов. Трымаючыся бліжэй да далёкім сцен, ён павольна рушыў наперад па бруку, па завулку, больш чыстым, чым большасць у горадзе. Ён лічыў заднія дзверы. Абботты былі шостым будынкам злева.
  
  Ортис як раз дабраўся да трэцяга, калі справа і ззаду яго хутка з'явілася цень.
  
  Чорт...
  
  Ён ахнуў, калі масіўная пара пальцаў самкнуўся на яго ўласнай руцэ — той, што інстынктыўна пацягнулася да пісталета. Чыя-то рука схапіла яго за плечы і груба адцягнула назад, бліжэй да сцяны. Ён з усіх сіл спрабаваў вырвацца, але нападнік быў нашмат мацней.
  
  Ён адчуў кіслявы пах лосьона пасля галення, і чыя-то галава апынулася побач з яго вухам, так блізка, што ён адчуў, як шчацінне кранула яго мочкі.
  
  "Ціха," раздалася каманда гартанным голасам.
  
  Ортис кіўнуў.
  
  Ціск цалкам аслабла, і ён павярнуўся. Яго павекі на імгненне апусціліся ад палёгкі. На імгненне ён падумаў, што там быў другі паліцэйскі, той, што ў завулку, які злавіў яго. Але не, гэта быў не паліцэйскі. Хоць тэхнічна ён быў ахоўнікам закона. Стэн Коэльо, афіцыйна працуе на ATF, але зарабляе вялікую частку сваіх грошай у якасці інфарматара Мігеля Анхеля Маралеса.
  
  “Госпадзе. Я ледзь не наклаў у штаны".
  
  - Пазадарожнік наперадзе? - прашаптаў Коэльо.
  
  "Так?" Ортиз таксама перайшоў на шэпт.
  
  "Там пуста". Агент ATF паказаў у канец завулка. Ортиз змог разглядзець, ледзь распазнавальны рух у задняй службовай дзверы кватэры Эбботтов. А, гэта быў кап з засады, зразумеў Ортиз. А, нядрэнная ідэя. Вы пакідаеце пазадарожнік на хаду перад месцам, якое вы ахоўвае, — і пазадарожнік з зацемненым шклом, усярэдзіне якога дрэнна відаць. Затым кіроўца хаваецца за будынкам. Любы, хто захоча пракрасціся ўнутр, абыдзе бокам парадную дзверы і вышибалу "Джэнерал Мотарс" ... А потым будзе схоплены прыдуркам, прячущимся ззаду.
  
  Коэльо шэпча: “Давай. Сюды".
  
  Буйны мужчына праслізнуў у заднюю дзверы бліжэйшага да іх жылога дома, размешчанага ў паглыбленні на той жа баку завулка, што і дом прыёмных бацькоў. Відавочна, ён ужо пстрыкнуў тут замок і завалу і жэстам запрасіў Ортиса увайсці. Затым, кінуўшы погляд на паліцэйскага, рушыў услед за ім, зачыніўшы за сабой дзверы.
  
  Агент ATF сказаў: "Мы павінны падняцца". Падняўшы вочы да столі. “На дах. Мы праходзім над будынкам —"
  
  "Мы павінны скокнуць?" Ортис не быў фанатам вышыні.
  
  "З аднаго будынка ў іншае?" Масіўнага мужчыну, здавалася, гэта пацешыла. “Падобна на тое, што я гэтым займаюся? Няма, яны ўсе звязаныя. Мы дабіраемся да іх дома, затым ўніз. У іх ёсць усе будынак".
  
  Ортиз кіўнуў у бок будынка Эбата. “ І хлопец там? - спытаў я.
  
  Мужчына не адказаў, але яго погляд казаў: "Як ты думаеш, навошта Маралес паклікаў нас абодвух сюды, калі гэта не так".
  
  "Давайце ўжо адпраўляцца".
  
  Праз пяць хвілін яны спусціліся па лесвіцы, а затым па прыступках у асабняк Эбботтов. Верхні паверх, дзе стаялі двое мужчын з пісталетамі ў руках, складаўся з трох спальняў, усе яны — Коэльо праверыў і далажыў — пуставалі.
  
  Знізу даносіліся гукі тэлевізара і прыцішаную размову. Агент кіўнуў у паказаным кірунку. Яны пачалі спускацца па лесвіцы. Звычайна ў такія моманты яму было б не па сабе. Але ён адчуваў сябе больш-менш камфортна, задаволены тым, што Коэльо быў тут. Мігель Анхель выказаў здагадку, што павінна было адбыцца нейкае забойства, і, хоць Ортис ўхіляўся ад такой працы, агент ATF, можна сказаць, жыў дзеля гэтага.
  
  
  Ён прымусіў сябе не вскрикнуть ад шоку.
  
  Хаўер Ринальдо вярнуўся з ваннай і, выходзячы з прыбіральні, убачыў цені наверсе. Ён нырнуў у свабодную спальню і высунуўся вонкі. Ён убачыў дзве фігуры, якія спускаюцца па лесвіцы.
  
  Трымаючы ў руках зброю.
  
  Няма, няма, няма!
  
  Іду ў заклад, што адзін з іх забіў яго бацькі! Прыйшоў сюды, каб забіць і яго таксама. І гэтыя мілыя людзі, Эбботты!
  
  Хаўер паняцця не меў, як яны яго знайшлі, але яны былі тут. Адзін лацінаамерыканец і худы. Адзін белы і буйны.
  
  Што ён збіраўся рабіць?
  
  Яны былі паміж ім і яго спальняй — ён не мог дабрацца да яе незаўважаным. Ён зірнуў на акно ў гэтым пакоі. Затым на вуліцу. Ён не мог скокнуць; унізе быў бетон. Ён таксама не мог змагацца з імі. У яго не было зброі.
  
  Але ён мог папярэдзіць Эбботтов. У гэтым пакоі не было тэлефона, але ён павінен быў быць у вялікі спальні Эбботтов. Людзі з пісталетамі павольна спусціліся па лесвіцы і адвярнуліся, гледзячы ў бок яго пакоя, адкуль даносілася музыка з яго кампутарнай гульні. Калі яны засяродзіліся на гэтым, Хаўер выслізнуў і накіраваўся па ўкрытага дываном падлозе калідора ў спальню. Яго рукі і сэрца дрыжалі, на вачах выступілі слёзы.
  
  Ён хутка ступіў унутр.
  
  І спыніўся. Узрушана міргаючы. Ён быў не адзін. Місіс Эбат сядзела на ложку і званіла па тэлефоне.
  
  Яна нахмурылася. Преисполнившись палягчэння, Хаўер замкнуў дзверы і падбег да яе. "Там гэтыя людзі!" прашаптаў ён. “Яны ў канцы калідора. Яны, павінна быць, праніклі праз дах! Патэлефануй у паліцыю, ты ведаеш дзевяць адзін адзін!"
  
  Устаючы, місіс Эбат дакранулася да вуснаў. "Ш-ш-ш," сказала яна. “Silencio! No se mueven."
  
  Выплакав яшчэ больш слёз, Хаўер кіўнуў і змоўк. Ён паказаў на тэлефон. Яна нічога не сказала, але накіравалася да дзвярэй.
  
  Ён ахнуў, калі яна адкрыла дзверы. “ Няма! Яны звонку.
  
  Толькі тады ён заўважыў, што яна гаварыла з ім па-іспанску. Чаго яна раней не рабіла.
  
  Што-то тут было не так. Сапраўды не так.
  
  Дзверы расчыніліся, і ён ўскрыкнуў, убачыўшы, што двое мужчын глядзяць у іх бок. Яны павярнуліся і ўвайшлі ўнутр, прыбіраючы зброю. А за імі ішоў містэр Эбат.
  
  Толькі аказалася, што на самай справе ён не містэр Эбат. Худы лацінаамерыканец у клятчастым пінжаку звярнуўся да яго. "Што нам цяпер рабіць, містэр Маралес?"
  
  “ Адвядзі яго ўніз. Мы страцілі занадта шмат часу.
  
  
  План быў прыведзены ў дзеянне.
  
  Мігель Анхель Маралесу самому прыйшла ў галаву ідэя даручыць свайму лейтэнанту Рафаэлю Ортису весці назіранне і ўкараніцца ў Службу па справах дзяцей і сям'і, каб даведацца, у якую прыёмную сям'ю часова змесцяць сына Эчи Ринальдо. Калі б у іх было больш часу, ён бы знайшоў пару, якая выдала б сябе за Эбботтов, прыёмную сям'ю для Хаўера. Але справа развівалася занадта хутка, і адзінымі двума людзьмі, даступнымі для ўдзелу ў маскарадзе, былі Маралес і яго жонка Коні.
  
  Яны даведаліся гэты адрас і паспяшаліся сюды. Маралес сам забіў Эбботтов і прымудрыўся прыбраць адтуль усе фатаграфіі сапраўднай пары як раз перад тым, як рудавалосы кап прывёз сюды хлопчыка.
  
  Спачатку Маралес меў намер выкарыстоўваць дзіцяці ў якасці прынады ў надзеі, што той, хто забіў Ринальдо, завалодаў грузам і прыйдзе за дзіцем, каб ліквідаваць яго як сведкі. Але, як даведаўся яго выканаўца, Стэн Коэльо, — і як здагадаўся сам Маралес, — усё выглядала так, што забойства Ринальдо было выпадковым і не мела ніякага дачынення да зброі.
  
  Але потым яму прыйшла ў галаву іншая ідэя: выкарыстоўваць хлопчыка, каб высачыць, дзе дастаўшчыкоў мог схаваць груз. Яго пацешыла, калі Коні распавяла яму, што рудавалосы кап Сакс на самай справе прапанавала хлопцу зрабіць тое ж самае — намаляваць фатаграфіі таго месца, дзе яны пабывалі з бацькам.
  
  Цяпер, на першым паверсе, Коні сказала: “Хаўер, табе не трэба баяцца. Гэтыя людзі, яны не забівалі твайго бацькі. Яны былі яго сябрамі. Мы ўсе сябры".
  
  “Дакладна, малы. Мы былі прыяцелямі, я і твой тата". Коэльо усміхаўся, хоць Маралесу гэта выраз здалося некалькі злавесным. “Я хачу знайсці ублюдкаў, якія забілі яго, гэтак жа моцна, як і ты. Я знаходжу іх, яны ў задніцы".
  
  Коні нахмурылася і прищелкнула мовай.
  
  Агент ATF сказаў: "Ён ужо чуў гэтае слова раней, ці не так, маляня?"
  
  Хаўер праглынуў і перавёў погляд з аднаго твару на іншае. "Ён называе вас містэрам Маралесам". На яго маленькім твары адбілася замяшанне.
  
  “Мы проста прыкідваемся Эбботтами. Мы займаем тут іх дом ".
  
  "Дзе яны?" Ён агледзеў пакоі.
  
  У падвале, у мяшках для смецця, якія неўзабаве апынуцца на балотах Джэрсі, згодна з планамі Ортиса.
  
  “ Яны з'ехалі на некаторы час. Яны пагадзіліся дапамагчы нам. Мы павінны быць асцярожныя. Таму што людзі, забойцы твайго бацькі, вельмі небяспечныя. Мы павінны заставацца пад прыкрыццём. Ты ж знаёмы з працай пад прыкрыццём, праўда?
  
  “ Людзі, якія забілі яго? Хаўер паківаў галавой. “ Я бачыў толькі аднаго чалавека. Вось і ўсё.
  
  "Але мы думаем, што ён працаваў на іншых". Маралес выхваляўся, але яму падалося, што яго словы гучалі даволі разумна і нават крыху спалохана, і хлопчык, здавалася, купіўся на гэта. Ён кіўнуў і пагуляў са сваім планшэтам. "Чаму ты, ну, ведаеш, не звернешся ў паліцыю?"
  
  “ Мы працуем з імі, Хаўер. Гэтая дэтэктыў Амелія. Яна ведае, хто мы такія. Яна проста падтрымлівае прыкрыццё, калі называе нас Эбботтами, - сказала Коні.
  
  Маралес кіўнуў. “Памятаеш, аб чым яна цябе спытала? Дзе вы з бацькам былі ўчора? Гэта мы і спрабуем высветліць. Як у цябе справы з фотаздымкамі?"
  
  “ Я амаль нічога не змог успомніць.
  
  Маралес ужо глядзеў планшэт раней. Хлопчык зрабіў некалькі накідаў да мультфільмаў, але ні адзін з іх не меў дачынення да задання рыжавалосага паліцэйскага.
  
  Маралес сказаў: “Мой тутэйшы калега, містэр Ортис, высветліў амаль усе, куды ён хадзіў. За выключэннем гадзіны, прыкладна ў тры гадзіны дня. Вы ведаеце, якую дастаўку ён зрабіў тады? Калі мы зможам гэта высветліць, мы зможам высветліць, хто яго забіў. І злавіць яго."
  
  "Яны," сказаў хлопчык. "Ты сказаў 'мужчыны".
  
  “ Яны. "Маралес ўсміхнуўся.
  
  Але Хаўер паківаў галавой. “Я не ведаю. Я маляваў. Проста матляўся ў грузавіку, ты ведаеш".
  
  “ Успомні. Прыкладна ў два трыццаць ён зрабіў дастаўку ў...? Ён паглядзеў на Ортиса.
  
  “ Крама аўтазапчастак Тоні. Гэта на рагу Чатырнаццатай і Рывер.
  
  Маралес ўсміхнуўся. “Гэта побач з смеццевымі бакамі. Ты памятаеш гэта? Там былі чайкі. Тысячы чаек. І да таго ж там смярдзіць".
  
  Яго вочы звузіліся. “ Так. Птушкі. Усе гэтыя птушкі. Вось, так.
  
  Жонка Маралеса, Коні, адзначыла: “А ў палове чацвёртага ён што-то пакінуў у Чайнатаун. Ты ж ведаеш Чайнатаун".
  
  “Так. Я гэта разумею".
  
  “Якую дастаўку ён зрабіў у прамежку? Каля трох?"
  
  “Нічога. Нічога не пакідаў".
  
  Твар Маралеса не выказваў ніякіх эмоцый. Ён уважліва вывучаў хлопчыка. Ён задаваўся пытаннем, ці не хлусіць ці не той і не павінен Коэльо папрацаваць над ім. “Але дарога ад ракі да Чайнатаун не зойме і гадзіны. Мы ўпэўненыя, што ён даставіў тавар ".
  
  "Няма". Затым рэзка: "Ён гэтага не рабіў".
  
  Маралес ўздыхнуў. - Значыць, ён нідзе не спыняўся?
  
  “Вядома, мы спыніліся. Але ён нічога не даставіў. Вы спыталі мяне, даставіў ён што-небудзь, і ён гэтага не зрабіў ".
  
  Маралес засмяяўся. Хлопец быў правоў. Ён задаў няправільны пытанне. "Дзе ён спыніўся?"
  
  "Царква".
  
  "Царква?"
  
  “Так. Пасля месцы з усімі птушкамі мы крыху паехалі, і ён зайшоў у гэтую царкву, а потым мы выйшлі і паехалі ў Чайнатаун ".
  
  “Царква? Твой бацька быў рэлігійным?" - Спытаў Коэльо.
  
  "А?" Хлопчык нахмурыўся.
  
  “ Ён хадзіў у царкву па нядзелях, на імшу?
  
  “Няма. Вось чаму я падумаў, што гэта, ведаеш, дзіўна".
  
  "Вы можаце паказаць нам, дзе знаходзіцца царква?"
  
  “ Напэўна. Толькі, можна мне ўзяць паперу і алоўкі?
  
  "У нас зараз няма часу турбавацца аб гэтым", - адрэзаў Коэльо.
  
  "Мне іх падарыў мой тата", - абуральна заявіў хлопчык.
  
  Маралес ўсміхнуўся. "Вядома, сынок". І Коні паднялася па лесвіцы за наборам.
  
  
  Выбрацца з будынка незаўважаным было самай цяжкай часткай: падняцца на дах, абмінуць тры будынкі, затым зноў спусціцца.
  
  Маралес турбаваўся, што хлопчык спалохаецца вышыні і закрычыць ад страху, нават калі яны не будуць знаходзіцца побач з краем. Але не, з ім усё было ў парадку, хоць ён быў засмучаны, калі яму сказалі, што афіцэр Ламонт, целаахоўнік, на самай справе працаваў на людзей, якія забілі яго бацькі, і яны не маглі яму давяраць.
  
  Маралес адчуваў сябе крыху няёмка з-за таго, што яму прыйдзецца забіць хлопца, як толькі яны атрымаюць пасылку. Гэта было адзінае забойства, якое ён не нанёс бы сам. Стэн Коэльо нанёс бы. Агент ATF замарозіў б любога, любога ўзросту, любога полу. Ён падазраваў, што гэты чалавек псіх. Хоць час ад часу гэта стан дапамагала.
  
  Апынуўшыся на вуліцы, дзе паблізу не было назіралага паліцэйскага, яны ўпяцёх селі ў пазадарожнік "Аверсэв" Коні і накіраваліся ў цэнтр горада.
  
  Хаўер сказаў ім, што не можа дакладна ўспомніць, дзе знаходзіцца царква, але як толькі яны прыбылі ў наваколлі Чайнатаун і пачалі ляніва ездзіць коламі, хлопчыку спатрэбілася ўсяго дзесяць хвілін, каб сесці і крыкнуць: "Там!" Ён усхвалявана паказаў на сабор Святога Цімаці, змрочную гатычную каталіцкую царкву недалёка ад Бауэр.
  
  Ортис і Коні ўсміхнуліся, але Маралес паківаў галавой, уважліва аглядаючы ўстанова. Яно было маленькім, без задняга ўваходу або пагрузнай пляцоўкі. Там была службовая дзверы, але з пярэдняй боку; да яе можна было падысці па галоўнаму тратуары, які цяпер быў перапоўнены і быў бы такім жа, калі Ринальдо быў тут учора каля трох гадзін дня.
  
  Маралес прамармытаў: "Як ён мог пранесці дзве тоны ... прадукту праз дзверы і застацца незаўважаным?"
  
  Менавіта тады Ортиз засмяяўся. - А што, калі ён не збіраўся хаваць саму партыю?
  
  "Што ты маеш на ўвазе?"
  
  “Ты нерваваўся з-за замаху або сачэння. Магчыма, ён таксама. Ён сустракае грузавік на зброевым складзе, спрабуе адзін-два прадукту, пераконваецца, што ўсе яны на месцы. Але ён занепакоены і хоча прыдумаць які-небудзь план уцёкаў. Таму ён дамовіўся з хлопцам, які забраў груз у чыгуначным дэпо Джэрсі, каб той захаваў яго і завёз куды-небудзь, я не ведаю, на склад для самастойнага захоўвання ".
  
  Маралес кіўнуў. Разумна. Гэта быў разумны план.
  
  Коні дадала: “Ён запісвае дэталі, адрас сховішчы і камбінацыю ад замка ў царкве. Гэта тое, што ён хавае тут". Ківок у бок царквы.
  
  Маралес не змог утрымацца ад смеху. Ён паглядзеў на хлопчыка. "Твой тата ведаў, што рабіў".
  
  "Калі толькі," казаў Стэн Коэльо, "гэта не адцягвае манеўр".
  
  "Якім чынам?"
  
  "Проста спрабую збіць з панталыку тых, хто сочыць за ім".
  
  Маралес заўважыў, што погляд агента прыкаваны да скрынцы з алоўкамі хлопчыка.
  
  - Дзе ты гэта ўзяў? - спытаў Коэльо.
  
  "Гэта маё", - сказаў ён з выклікам.
  
  “ Я не аб гэтым пытаўся. Я хачу ведаць, дзе ты гэта ўзяў.
  
  “ Мне яго падарыў мой тата.
  
  "Калі?"
  
  "Учора".
  
  - Чорт, у ім ёсць інфармацыя. Месца для захоўвання. Верагодна, ключ. Ён быў у яго ўвесь гэты час. Ён пацягнуўся за ім.
  
  "Мой!" Хаўер закрычаў. "У ім няма ключа". Хлопчык адсунуўся. "У майго таты быў адзін, але ён не аддаў яго мне".
  
  Маралес махнуў рукой, і Коэльо адступіў. "Што было ў твайго таты?"
  
  "Ключ".
  
  "Дзе ён гэта ўзяў?" - спытаў я.
  
  “Калі мы спыніліся тут, ён дастаў яго з бардачка, вы ведаеце. І ён аднёс яго ў царкву".
  
  “ Ты ведаеш, куды ён яго паклаў?
  
  “Няма. Я застаўся тут і маляваў. Вярнуўся літаральна праз хвіліну, і мы паехалі ў Чайнатаун".
  
  Маралес сказаў: “Паехалі. Мы ўсе пойдзем паглядзець". Яны выбраліся з пазадарожніка і накіраваліся да царквы. Коэльо трымаў руку на плячы Хаўера. Калі ключа тут не было, Маралес загадаў агенту ісці на працу і разгаварыць хлопчыка. Ён не мог дазволіць сабе больш губляць час.
  
  Усярэдзіне цёмная царква была практычна пустая, прысутнічалі толькі некалькі вернікаў, расьсеяных па ўсім прасторы, пагружаных у малітву або сузіранне. Маралес разважаў, як знайсці ключ і не выклікаць ні ў каго падазрэнняў. Але потым ён зразумеў, што Ринальдо напэўна дадумаўся б да гэтага; ён схаваў ключ у такім месцы, куды было б лёгка дабрацца натуральным шляхам.
  
  Не купель са святой вадой. Не алтар. Нават пад лавай або коленопреклоненным было б занадта рызыкоўна; гэта мог знайсці даследуе дзіця ці вернік, уронивший кашалёк або манету.
  
  Ах, але потым ён убачыў, якім мог бы быць адказ.
  
  Падстаўка для обетных свечак.
  
  Ніякіх дзяцей без нагляду. І ніхто не падумае двойчы аб тым, што хто-то палезе на падстаўку, каб запаліць свечку Госпаду або Найсвяцейшай Панне.
  
  Ён распавёў астатнім аб сваёй тэорыі, і ён, Ортис і яго жонка падышлі да трох стэлажоў — аднаму перад статуяй Ісуса, аднаму перад Марыяй і аднаму перад простым крыжам.
  
  Коэльо застаўся з дзіцем. У Маралеса стварылася ўражанне, што ён ужо з некаторым задавальненнем прадчуваў забойства хлопчыка.
  
  Маралес нічога не знайшоў пад сваёй паліцай. Ортис таксама падышоў з пустымі рукамі. Але калі ён паглядзеў праз лавы, то заўважыў, што яго жонка ківае і ўсміхаецца. Што-то маленькае і срэбнае знікла ў яе кішэні.
  
  Ён глыбока ўздыхнуў і ў знак падзякі сам запаліў свечку. І апусціў стодолларовое ахвяраванне ў скрынку, прымацаваную ланцугом да батарэі ў дзверы.
  
  Калі світа пакідала царква, Коні прашаптала яму на вуха. “Сховішча СВС ў Кўінз. Ён нават напісаў адрас".
  
  Маралес прашаптаў: “Мы зараз дашлем туды каго-небудзь. І я хачу вярнуцца ў Эбботтс і дачакацца таго паліцэйскага, тую жанчыну, Сакс. Прыбярыце яе і целаахоўніка таксама.
  
  - У яе былі такія прыгожыя валасы, - разгублена сказала Коні. Табе не падалося?
  
  Маралес нічога не сказаў. Затым ён цьмяна зразумеў, што за імі ідуць людзі, якія, як мяркуецца, якія пайшлі парафіяне, хоць ён не бачыў, каб хто-небудзь з іх ўстаў і накіраваўся да дзвярэй.
  
  Яны як раз былі ў пазадарожніка, калі гэта здарылася.
  
  Ззаду пачуўся жаночы голас, сурова які крычаў: “Паліцыя! Рукі так, каб мы іх бачылі! Устаньце на калені! Зараз, зараз, зараз!"
  
  Тузін тактычных паліцэйскіх з'явілася з хованак паміж прыпаркаванымі машынамі перад царквой, а чатыры патрульныя машыны і тры аўтамабілі без апазнавальных знакаў рэзка затармазілі вакол іх.
  
  Коні закрычала і пляснула рукамі ў паветры. Ортис, якога арыштоўвалі некалькі разоў, ведаў, што ў рэшце рэшт апынецца на зямлі, і проста плюхнуўся на жывот, раскінуўшы рукі. Маралес уздыхнуў і падняў рукі. Ён павярнуўся і ўбачыў жанчыну, смерць якой ён толькі што планаваў, — дэтэктыва Сакс, руководившую тактычнай аперацыяй. Ён слаба засмяяўся, заўважыўшы, што ўсе паліцэйскія насілі па два куленепрабівальныя камізэлькі, і зразумеў, што, паколькі яны ведалі аб спецыяльных бранябойных пулях, яны, верагодна, ведалі ўсе.
  
  Увесь яго план, такі бліскучы, паваліўся.
  
  “ Зараз жа! - Крыкнула дэтэктыў Сакс.
  
  Маралес павярнуўся да жонкі. “Рабі, што яны кажуць. Устань на калені".
  
  "Мае панчохі, мае туфлі!"
  
  "Працягвай", - сказаў ён ласкава. “І нічога не рабі хутка. З табой усё будзе ў парадку".
  
  Затым рудавалосая закрычала: “Ты, Коэльо! Адпусьці хлопчыка. На зямлю. Зараз жа!"
  
  Маралес азірнуўся. І ўбачыў агента ATF з злоснай рашучасцю на тоўстым твары, озирающегося па баках. Раптам ён схапіў хлопчыка за грудзі і прыўзняў яго, выцягваючы пісталет і накіроўваючы яго ў бок паліцэйскіх, якія кінуліся ў сховішча. Рудавалосая засталася на месцы, але прысела, спрабуючы знайсці мэта. Але Хаўер не быў маленькім хлопчыкам і апынуўся нядрэнным жывым шчытом, нягледзячы на габарыты агента.
  
  "Коэльо", - сказала яна. “Ты ведаеш правілы гульні. Ты ніколі адсюль не выйдзеш. Апусці зброю".
  
  - Хай гэтая жанчына кіне мне ключы ад “Лексуса". Зараз жа!
  
  "Не," сказала дэтэктыў Сакс. “ Гэтага не здарыцца.
  
  "Тады я заб'ю хлопчыка". Ён пастукаў Хаўера пісталетам па галаве.
  
  Маралес сказаў: “Не, Стэн. Адпусці яго!" Па праўдзе кажучы, ён не клапаціўся аб бяспецы хлопчыка, але калі б Коэльо забіў яго, гэта было б яшчэ адным абвінавачваннем у забойстве — цяжкім злачынстве — супраць усіх прысутных, нават калі яны не былі непасрэдна датычныя да смерці Хаўера.
  
  Але агент праігнараваў яго.
  
  “ Ключы! Я не буду пытацца зноў.
  
  Жанчына-паліцэйскі: "Калі ты выстрелишь ў яго, то памрэш секундай пазней".
  
  "Ключы," прагыркаў ён.
  
  "Няма".
  
  Раптам пачуўся аглушальны грукат стрэлу, і пісталет у руцэ Коэльо падскочыў.
  
  Жонка Маралеса ўскрыкнула, і нават рудавалосы кап, яшчэ хвіліну таму такі спакойны, ахнуў ад жаху.
  
  Маралес, не насмельваючыся паварушыцца, яшчэ больш выцягнуў шыю, каб убачыць Коэльо і хлопчыка. Хаўер саслізнуў з рук буйнога мужчыны на зямлю.
  
  Пісталет выпаў з рукі Коэльо, і ён паглядзеў уніз на расцветающую чырвоным рану ў сваёй грудзей.
  
  "Я...я..."
  
  Маралес адзначыў, што стрэл быў выраблены не з "Глока" агента. Пісталет проста тузануўся, калі Коэльо адрэагаваў. Не, гэта быў Хаўер, які страляў. Ён паглядзеў на хлопчыка, які трымаў у руцэ вельмі маленькі пісталет. На зямлі ляжала яго скрынка з алоўкамі, расстегнутая. Алоўкі выпалі, фарматаўкі таксама. Як і яшчэ адзін магазін з патронамі да зброі.
  
  Падарунак ад яго бацькі...
  
  Рудавалосы афіцэр павольна падышоў да хлопчыка і прашаптаў што-тое, чаго Маралес не пачуў. Хаўер кіўнуў і працягнуў ёй пісталет, у той час як тузін іншых паліцэйскіх дабраліся да Коэльо, павалілі яго на зямлю і забралі зброю. Імгненне праз з'явіўся медык і пачаў аказваць першую дапамогу.
  
  Паліцыянты накінуліся на Коні і Маралес, апранаючы кайданкі і абшукваючы. Яны пачалі зачытваць правы Міранды. Дэтэктыў Сакс далучылася да іх праз імгненне і пачала зачытваць падрабязны спіс таго, за што іх арыштоўвалі.
  
  Літанія працягвалася некаторы час.
  
  
  Райм з шкадаваннем прызнаў, што адказ на пытанне аб раскрыцці падману Маралеса, які сцвярджае, што ён і яго жонка былі Эбботтами, быў атрыманы не столькі з старанна прааналізаваных доказаў, колькі з дэдукцыі добрага старамоднага вулічнага дэтэктыва.
  
  Райм сядзеў за сваім кампутарам, складаючы справаздачу па справе для паліцыі Нью-Ёрка, ФБР і ATFE, якія будуць весці сумеснае судовы пераслед супраць Маралеса, яго жонкі Канстанс, Рафаэля Ортиса і параненага, але цалкам жывога Стэна Коэльо, а таксама розных партнёраў з Палаты 128 лордаў.
  
  Выснова Райма быў такі: калі Сакс патэлефанавала Хаўеру, каб спытаць, ці быў ён са сваім бацькам у арсенале, калі адбылася перадача, учора раніцай, жанчына, якая прадставілася Салі Эбат, часовай прыёмнай маці, дапамагла ўдакладніць месцазнаходжанне арсенала; хлопчык не быў упэўнены, што Сакс мела на ўвазе.
  
  Але, апісваючы арсенал Хаўеру, яна згадала Mcdonald ' s, які знаходзіўся праз дарогу ад чорнага ўваходу ў арсенал, невялікага службовага партала, а не ад галоўных дзвярэй на супрацьлеглым баку будынка ў квартале ад яго. Чаму гэты ўваход быў першым у яе думках, калі яна апісвала гэта месца?
  
  Мелася на ўвазе, што яна ведала, што Эчи Ринальдо скарыстаўся гэтай дзвярыма, каб пракрасціся ўнутр.
  
  Гэта не было пераканаўчым доказам таго, што Салі Эбат ведала аб дастаўцы. Але гэта прымусіла Райма задумацца аб магчымасці таго, што ён — і, такім чынам, яго жонка — былі не тымі, за каго сябе выдавалі. Сакс атрымала фатаграфіі Эбботтов з арганізацыі па ліцэнзаванню прыёмных сем'яў і пацвердзіла, што гэта не тыя людзі, з якімі яна пакінула хлопчыка.
  
  Яны неадкладна паслалі ў гарадскі дом тактычную групу і групу назірання — як раз своечасова, каб убачыць, як пара разам з некалькімі іншымі мужчынамі і хлопчыкам уцякае па даху.
  
  Райм і Сакс разважылі, што, хутчэй за ўсё, яны ўзялі хлопчыка, каб той прывёў іх да схованкі са зброяй, і таму афіцэры назірання рушылі ўслед за імі, у той час як тактычная група ахоўвала гарадскі дом ... і зрабіла сумнае, але не нечаканае выяўленне тэл Эбботтов ў склепе.
  
  Калі яны прыбылі ў царкву — верагодна, да месца, дзе было схавана зброя, ці да якой-то зацепке, якая прывяла іх у схованку, Сакс далучылася да каманды па знішчэнні, гатовая дзейнічаць у тую хвіліну, калі хлопчыку будзе пагражаць небяспека, нават калі яны не знойдуць зброю. Але, як аказалася, Хаўер не меў патрэбу ў такой абароне, як яны думалі. (Сакс зморшчылася пры думцы, што яна прапусціла кішэнны пісталет LCP .380, які ён насіў у пенале, — хоць, гэта праўда, ён быў у кампаніі паліцыі на месцы забойства свайго бацькі, а затым з супрацоўнікамі Службы абароны дзяцей; яна выказала здагадку, што яго належным чынам абшукалі.)
  
  Цяпер у ATF было зброю — пяцьсот самых дасканалых пісталетаў-кулямётаў на зямлі. Вулічная кошт - тры чвэрці мільёна. Мексіканская паліцыя захапіла буйны завод у Чіуауа "Juarez-Trenton Exhaust Systems", які не рабіў ні аднаго прылады для кантролю выкідаў, але меў даволі складаную сістэму кіравання, ад камп'ютэрнага праектавання да строгага кантролю якасці. Некалькі службовых асоб аўтатранспартнай кампаніі таксама былі затрыманыя. Чакаліся новыя арышты.
  
  Калі Райм уносіў апошнія штрыхі ў свой справаздачу, яго перапынілі. У дзвярах з'явілася фігура. "Чорт вазьмі, ты збіраўся прыйсці паглядзець, але прапусціў гэта".
  
  - Я прапусціў гэта, - прабурчаў Райм.
  
  "Ты гэтага не бачыў?"
  
  “Не, як я ўжо сказаў. Я прапусціў гэта. Што менавіта?"
  
  “Гол! 'Яшчэ адзін. Ўдар галавой ..." Ён паказаў на Райма. “Гэй, містэр Райм, вы маглі б біць галавой! Для гэтага не патрэбныя твае ногі!"
  
  "Бясспрэчна", - падумаў Райм, гледзячы на хлопчыка.
  
  Хаўер і Тым былі ў музычнай пакоі праз хол, дзе ў дадзены момант гулялі ў футбол — ні шмат ні мала, на самым вялікім і дарагім маніторы высокай выразнасці Rhyme, які перавозілі з лабараторыі ў кабінет з мэтай сціплага забавы.
  
  "Гэта было несправядліва", - заявіў Том Рестон, які прадстаўляе Бразілію. "Мы прайграем тры-нуль". Хаўер быў з Мексікі.
  
  “ Што несумленна? Райм звярнуўся да свайго нябачнага памочніка.
  
  “Ну, ён маладзей. Ён больш спрытны".
  
  "Гэта відэагульня", - нагадаў Райм.
  
  "Вялікія пальцы таксама патрабуюць спрыту".
  
  Хаўер вярнуўся да матчу. "Ты павінен прыйсці паглядзець!"
  
  "Добра". Ён захаваў свой дакумент і пакаціў у кабінет, дзе, у якасці саступкі гледачу, Тым пачаставаў яго глытком односолодового віскі, перш чым вярнуцца да гульні.
  
  Райм пацягваў, Райм назіраў.
  
  Хлопчык застанецца тут на ноч. Служба па справах дзяцей і сям'і нарэшце-то адшукала цётку ў Чыкага. Заўтра яна прыедзе, каб забраць яго ў свой загарадны дом. Сакс паведаміла, што яна была замужам, і ў яе было двое ўласных дзяцей.
  
  Райм сапраўды падбадзёрыў хлопчыка, выклікаўшы хмурны погляд Тома.
  
  Дваццаць хвілін праз прыехала Сакс, і ён, пакінуўшы "диджитал стэдиум", далучыўся да яе ў гасцінай-лабараторыі.
  
  Яна дапытвала падазраваных па гэтай справе — Маралес і яго жонка захоўвалі маўчанне, але Ортис і Стэн Коэльо былі рады пагаварыць, хоць збольшага гатоўнасць апошняга прызнацца, магчыма, была выкліканая ужываннем наркотыкаў.
  
  “ Ніхто з іх не можа выказаць здагадку, хто мог яго забіць. "Яна кіўнула на стол з доказамі, маючы на ўвазе Ринальдо. Маралес, яго жонка і двое іншых ахоўнікаў, вядома, не былі галоўнымі падазраванымі; поспех іх схемы імпарту зброі залежаў ад жывога пастаўкі аўтамабіля хлопчыка.
  
  “ Хто-то з 128-х? Канкуруючая брыгада? Падрадчык, які выпадкова пачуў пра зброю і захацеў скрасці партыю?
  
  Яна паціснула плячыма. І нават задаючы пытанне, ён вырашыў, што такія злачынцы малаверагодныя. Няма, яго і Сакс першы выснову якім-то чынам попахивал праўдай: смерць Ринальдо была выпадковай, не звязанай са схемай продажу зброі.
  
  Не той час, не ў тым месцы.
  
  Ён ведаў, што гэта былі самыя цяжкія для раскрыцця забойства.
  
  “Ну, у нас усё яшчэ ёсць доказы. Гэта варта горы". Ён зірнуў на табліцы. "Адказ дзе-то там".
  
  "Я паклічу Мел, і мы прыступім да гэтага".
  
  У гэты момант кампутар Райма запішчала, паведамляючы аб ўваходным электронным лісце. Ён падняў вочы і прачытаў паведамленне. Яно было ад памочніка акруговага пракурора, з якім ён час ад часу працаваў, — таго самага, які, па сутнасці, вёў справу Бакстера, якое ўсяго некалькі дзён таму завяршылася абвінаваўчым прысудам супраць махляра, што стала першай спробай Райма разабрацца ў злачынствах белых каўнерыкаў.
  
  Імгненне праз прыйшло другое электронны ліст. З офіса начальніка крымінальнага аддзела.
  
  Цікава.
  
  Ён заўважыў, што Сакс глядзіць у яго бок, схіліўшы галаву набок.
  
  "Што-то не так?"
  
  “ Акруговы пракурор і сее-хто з начальства паліцыі Нью-Ёрка. Яны хочуць сустрэцца са мной. Сёння. Што-то звязанае з справай Бакстера.
  
  "Як ты думаеш, аб чым гэта, Лінкальн?" - спытала яна.
  
  Затым яе голас абарваўся. Ён паглядзеў у яе бок. Яна толькі што парушыла іх сакрэтнае, але няўхільнае правіла. Што звяртацца адзін да аднаго па імені - найгоршая прыкмета. Райму забабоны былі патрэбныя не больш, чым пачуцці і павага, але гэта быў непрыемны момант.
  
  Тым не менш, ён усміхнуўся. “Паняцця не маю, у чым справа. Можа быць, я атрымаю прэмію "Добры грамадзянін"". Ён павярнуўся, каб паклікаць Тома, каб той падагнаў фургон для інвалідаў, але пачуў смех юнага Хаўера Ринальдо і журботны голас Тома: "Ні за што, толькі не зноў!"
  
  Райм павярнуўся да кабінету.
  
  Мэрыя магла пачакаць.
  
  
  
  
  Надзвычайная сітуацыя ў ажыўленым універмагу пакідае ахвяру з жудаснымі траўмамі.
  Гэта быў недарэчны няшчасны выпадак - ці справа рук нябачнага злачынца?
  
  Калі ласка, перавярніце старонку, каб азнаёміцца з
  Сталёвы Пацалунак
  
  Даступна ў сакавіку 2016 года
  
  
  
  
  
  Аўторак
  
  Я
  Тупая сіла
  
  
  
  
  
  
  Кіраўнік Першая
  
  часам табе ўдаецца зрабіць перапынак.
  
  Ну, а як наконт гэтага?
  
  Амелія Сакс вяла свой ярка-чырвоны Ford Torino па камерцыйным участку бруклінскай Генры-стрыт, больш ці менш сочачы за пешаходамі і дарожным рухам, калі заўважыла падазраванага.
  
  Якія шанцы?
  
  Ёй дапамагаў той факт, што суб'ект Сарака гадоў меў незвычайную знешнасць. Высокі і даволі хударлявы; ён вылучаўся ў натоўпе. Тым не менш, само па сабе гэта наўрад ці прыцягнула б да вас увагу ў тутэйшай натоўпе. Але ў ноч, калі ён забіў сваю ахвяру да смерці, два тыдні таму, сведка паведаміў, што на ім былі спартыўная куртка ў бледна-зялёную клетку і бейсбольная кепка Braves. Сакс распачала неабходную — хоць і безнадзейную — публікацыю гэтых фактаў па тэлеграфе і перайшла да іншых аспектах расследавання.
  
  Але гадзіну назад патрульны з 84-й паліцыі, шпацыруючы непадалёк ад набярэжнай Бруклін-Хайтс, заўважыў магчымы выбух і патэлефанаваў Саксу — на корпусе быў залаты значок. Забойства адбылося позна ўначы, на закінутай будпляцоўцы, і злачынец, відавочна, не ведаў, што яго бачылі ў гэтым уборы, так што, павінна быць, ён адчуваў сябе ў бяспецы, зноў надзеўшы гэты ўбор. Патрульны страціў яго ў натоўпе, але яна ўсё роўна пайшла сюды, выклікаўшы падмогу, нават калі гэтая частка горада была разрастаннем, населеных дзесяццю тысячамі іншых душ. Якія шанцы, што яна знойдзе містэра Сарока, суха сказала яна сабе, у лепшым выпадку не існуе.
  
  Але, чорт вазьмі, вось і ён, ідзе размашистым крокам. Высокі, хударлявы, у зялёнай куртцы, кепцы і ўсім такім, хоць са спіны яна не магла сказаць, за якую каманду перажывае.
  
  Яна спыніла мускулкар 60-х гадоў выпуску на аўтобусным прыпынку, кінула афіцыйны дзелавой плакат паліцыі Нью-Ёрка на прыборную панэль і выйшла з машыны, не звяртаючы ўвагі на веласіпедыста-самазабойцу, які апынуўся ў некалькіх цалях ад кантакту. Ён азірнуўся, але не з дакорам, а, як яна выказала здагадку, каб лепей разглядзець высокую рудавалосую былую фотамадэль з засяроджаным поглядам і зброяй на сцягне, абцягнутым чорнымі джынсамі.
  
  На тратуар, ідучы за забойцам.
  
  Гэта быў яе першы погляд на здабычу. Цыбаты мужчына рухаўся шырокімі крокамі, ступні доўгія, але вузкія (у красоўках, адзначыла яна; лепш для бегу па вільготным красавіцкага бетону - значна лепш, чым у яе чаравіках на скураной падэшве). Частка яе жадала, каб ён быў больш асцярожным — тады ён бы агледзеўся, і яна змагла б мімаходам ўбачыць яго твар. Гэта ўсё яшчэ было невядома. Але няма, ён проста брыў сваёй дзіўнай хадой, выцягнуўшы доўгія рукі па швах, з заплечнікам, перакінутымі праз адну лямку праз спусцістае плячо.
  
  Ёй стала цікава, ці было ўнутры прылада забойства: малаток з закругленым канцом, прызначаны для згладжвання металічных краёў і заклёпванняў. Менавіта гэты бок ён выкарыстаў для забойства, а не супрацьлеглы канец. Выснову аб тым, што проломило чэрап Тодда Уільяма, быў зроблены на аснове базы дадзеных, якую Лінкальн Райм стварыў для паліцыі Нью-Ёрка і Офіса судмедэкспертызы, канкрэтнага файла: Ўздзеянне зброі на чалавечыя цела. Раздзел трэці: Прымяненне тупога прадмета.
  
  Ёй давялося самой праводзіць аналіз. Без рыфмы.
  
  Ад гэтай думкі ў яе ёкнула ў жываце. Прымусіў сябе забыцца пра гэта.
  
  Зноў уяўляю сабе раны. Жудасна тое, што перажыў тридцатипятилетний жыхар Манхэтэна, збіты да смерці і абрабаваны, калі ён падышоў да закрытаму клубу пад назвай "so very meta", 40º Паўночнай шыраты - як даведалася Сакс, гэта адсылка да шыраце Іст-Вілідж, дзе ён знаходзіўся.
  
  Цяпер суб'ект Сарака пераходзіў вуліцу на светлафоры. Якое дзіўнае целасклад. Вышэй шасці футаў, але важыў не больш за сто пяцьдзесят.
  
  Сакс ўбачыла пункт прызначэння і папярэдзіла падмацаванне, што падазраваны цяпер уваходзіць у пяціпавярховы гандлёвы цэнтр на Генры. Яна кінулася за ім.
  
  Сарока падняўся на другі паверх, у "Старбакс".
  
  Сакс стаілася за калонай побач з эскалатараў, прыкладна ў дваццаці футах ад адкрытага ўваходу ва франчайзінгавай кавярню. Імкнучыся заставацца па-за поля гледжання. Ёй трэба было пераканацца, што ён не западозрыць, што за ім назіраюць. Ён не рабіў уражання чалавека з зброяй у руках — людзі звычайна ходзяць так, калі ў іх у кішэні пісталет, як ведае любы вулічны кап, насцярожана, больш цвёрдай хадой, — але гэта наўрад ці азначала, што ў яго не было пісталета. А калі б ён папярэдзіў яе і пачаў страляць? Разня.
  
  Хутка зазірнуўшы ўнутр крамы, яна ўбачыла, як ён пацягнуўся да прадуктовага аддзелу і ўзяў два сэндвіча, затым, відавочна, замовіў напоі. Ён расплаціўся і схаваўся з выгляду, чакаючы свой капучына або мокко. Што-небудзь незвычайнае. Кава з фільтрам прынеслі б адразу.
  
  Паесьць ці ён дома або сыдзе?
  
  Сакс задумалася. Куды яго лепш за ўсё адвезці? Было б лепш на вуліцы, ці ў краме, ці ў самім гандлёвым цэнтры? Так, у цэнтры і Starbucks было шматлюдна. Але вуліца - тым больш. Ні тое, ні іншае не было выдатным.
  
  Менавіта тады яна ўбачыла, як міма праязджае кур'ер з некалькімі кардоннымі скрынкамі з лагатыпам Starbucks - русалачка.
  
  Што азначала, што чорнага ходу ў краму не было. Сорак апынулася зачыненай у тупіку. Так, ўнутры былі людзі, патэнцыйныя сведкі, але менш, чым у гандлёвым цэнтры або на вуліцы.
  
  Яна выклікала падмацаванне. "Я хачу забраць яго сюды".
  
  “ Ўнутр, Амелія? Вядома. Так будзе лепш?
  
  Ён нікуды не дзенецца, падумала Сакс. “Так. Падымайся сюды, хутка".
  
  "Мы пераязджаем".
  
  Хуткі погляд ўнутр, затым зноў на вокладку. Яна па-ранейшаму не магла разглядзець яго. Павінна быць, ён сядзіць у глыбіні ўстановы. Яна павярнула направа, а затым наблізілася да адкрытай арцы кафэ. Калі яна не магла бачыць яго, то і ён не мог бачыць яе.
  
  Яна і яе каманда будуць абыходзіць з флангу—
  
  Раптам Сакс скурчылася ад рэзкага, пранізлівага крыку зусім побач з ёй. Жудасны лямант чалавека ад болю. Такі рэзкі, такі высокі, што яна не магла разабраць, мужчына гэта ці жанчына.
  
  Гук даносіўся з боку ўзнімальнага эскалатара.
  
  О, Госпадзе...
  
  Верхняя панэль прылады, тая, на якую пасажыры сышлі з якая рухаецца лесвіцы, расчыніліся, і пасажыр зваліўся ўнутр машыны.
  
  “Дапамажыце мне! Няма!" Мужчынскі голас. Затым слова зноў зліліся ў крык.
  
  Кліенты і супрацоўнікі ахнулі і закрычалі. Тыя, хто знаходзіўся на прыступках няспраўнага агрэгата, якія ўсё яшчэ рухаліся, саскочылі з іх. Пасажыры на суседнім эскалатары, спускаючыся ўніз, таксама падскочылі, магчыма, думаючы, што ён вось-вось паглыне і іх.
  
  Сакс кінула позірк у бок кавярні.
  
  Ніякіх прыкмет сарака. Бачыў ён яе значок або зброю, калі, як і ўсе астатнія, павярнуўся паглядзець на аварыю?
  
  Яна выклікала падмацаванне і загадала ім перакрыць выхады. Затым пабегла да эскалатары, заўважыўшы, што хто-то націснуў на аварыйную кнопку. Рух па лесвіцы замарудзілася, а затым спынілася.
  
  "Спыні гэта, спыні гэта!" Яшчэ больш крыкаў ад чалавека ўнутры.
  
  Сакс ступіла на верхнюю частку платформы і зазірнула ў разяўленую дзірку. Мужчына сярэдніх гадоў затрымаўся ў шэсцярнях рухавіка, усталяванага на падлозе прыкладна ў васьмі футаў ніжэй алюмініевай панэлі, якая расчыніліся. Матор працягваў круціцца, нягледзячы на тое, што хто-то націснуў на АВАРЫЙНУЮ кнопку, і яна выказала здагадку, што гэта проста адключыла счапленне з якая рухаецца лесвіцай. Небараку схапілі за талію. Ён ляжаў на баку, молотя рукамі па машыне. Шасцярэнькі глыбока ўпіліся ў яго цела, а кроў прахарчавала яго вопратку і сцякала на падлогу эскалаторной ямы. Яму было каля сарака пяці, і ён быў апрануты ў белую кашулю з бэйджыкі з імем супрацоўніка аднаго з магазінаў.
  
  Гляджу на натоўп. Тут былі супрацоўнікі, некалькі ахоўнікаў, але ніхто нічога не рабіў, каб дапамагчы. Здзіўленыя асобы. Тыя, хто рэагаваў, здымалі відэа на мабільныя тэлефоны.
  
  Яна крыкнула яму ўніз: “Ратавальнікі ўжо ў шляху. Я спускаюся туды".
  
  "Божа, як балюча!" Зноў крык. Яна адчула вібрацыю ў грудзях.
  
  Крывацёк трэба было спыніць. Цяпер. Проста ідзі.
  
  Яна высілкам адкрыла адкідную панэль — відавочна, гэтым шляхам рабочыя карысталіся для доступу да механікам. Ўдых. І якая пакутуе клаўстрафобіяй Амелія Сакс накіравалася ў вузкую яму, у дзесяці футаў ад падлогі да верху панэлі. Там была лесвіца, якой маглі карыстацца рабочыя, але яна складалася з вузкіх металічных дубцоў, слізкіх ад крыві мужчыны; відавочна, ён таксама быў парэзаны, калі лесвіца прыціснула яго да вострага краю панэлі. Яна моцна ўхапілася за апоры для рук і ног; калі б яна ўпала, то прызямлілася б прама на мужчыну. І яна сама, магчыма, заблыталася ў адным наборы шасцяронак, якія ўсё яшчэ круціліся. Аднойчы яе ногі падкасіліся, а мышцы рук звяло курчай. Яе нага ў боце зачапіла шасцярню, якая зачапіла яе за абшэўку. Яна адхінула яе.
  
  Затым ўніз, на падлогу ...Трымайся, трымайся. Кажучы ці думаючы гэта і яму, і сабе.
  
  Крыкі небаракі не сціхалі.
  
  "Калі ласка, о Божа, о, Божа..."
  
  Яе ногі закранулі бетоннай падлогі, і яна ледзь не паслізнулася на крыві. Яна ледзь не ўрэзалася асобай у другую перадачу. Своечасова спахапілася.
  
  "Я афіцэр паліцыі", - сказала яна яму. "Медыкі будуць тут з хвіліны на хвіліну".
  
  “Гэта дрэнна, гэта дрэнна. Гэта так балюча. О, так моцна".
  
  Падняўшы галаву, яна крыкнула: “Хто-небудзь з тэхнічнага абслугоўвання, хто-небудзь з кіраўніцтва! Выключыце гэтую чортаву штуку! Не лесвіцу, матор!"
  
  Дзе, чорт вазьмі, пажарная каманда? Яна паняцця не мела, што рабіць. Яна зняла куртку і прыціснула яе да разарванай плоці на яго жываце і ў пахвіне. Гэта мала дапамагло спыніць крывацёк.
  
  "Ах, ах, ах," захныкаў ён.
  
  Шукала драты, якія можна было б перарэзаць — яна насіла свой вельмі востры і вельмі незаконны складаны нож у заднім кішэні, — але там нічога не было відаць. Як, чорт вазьмі, можна зрабіць такую машыну і не мець выключальніка? Госпадзе. У лютасьці ад некампетэнтнасці.
  
  "Мая жонка," прашаптаў мужчына.
  
  “ Ш-ш-ш, - супакойвала Сакс. “ Усё будзе добра. Хоць яна ведала, што ўсё будзе не ў парадку. Яго цела ператварылася ў крывавае месіва. Нават калі ён выжыве, ён ужо ніколі не будзе ранейшым.
  
  “Мая жонка. Яна ... схадзі да яе. Мой сын. Скажы ім, што я любіў іх".
  
  "Ты збіраешся сказаць ім гэта сам".
  
  “ Ты паліцэйскі. - Выдыхаю я.
  
  “ Цалкам дакладна. І тут будуць медыкі...
  
  "Дай мне свой пісталет".
  
  "Даць табе—"
  
  Зноў крыкі. Па яго твары цякуць слёзы.
  
  “Калі ласка, дай мне свой пісталет! Як мне з яго страляць? Скажы мне!"
  
  “ Я не магу гэтага зрабіць, сэр. Яна паклала руку яму на плячо. Іншы далонню выцерла пот.
  
  “Гэта так балюча"... Я не магу гэтага вынесці. Крык гучней за астатніх.
  
  Яна ніколі не бачыла такога безнадзейнага выразы ні ў каго ў вачах.
  
  “ Калі ласка, дзеля ўсяго Святога, ваш пісталет!
  
  Амелія Сакс хутка нахілілася і выцягнула з-за пояса свой "Глок".
  
  
  "Адказ знаходзіцца там".
  
  Паўза, пакуль словы рэхам адлюстроўваліся ад глянцавых, пацёртых сцен акадэмічнага зялёнага колеру.
  
  “ Адказ. Ён можа быць відавочны, як акрываўлены нож з адбіткамі пальцаў, ДНК і ініцыяламі злачынца. Або, у меншай ступені, як тры лиганда — а што такое лиганд?"
  
  “ Нюхальныя малекулы, сэр. "Дрыготкі мужчынскі голас.
  
  Лінкальн Райм працягнуў: “Я казаў пра менш відавочным. Адказ можа заключацца ў трох нюхальных малекулах. Але ён ёсць. Сувязь паміж забойцам і Кіллі, якая можа прывесці нас да яго дзверы і заахвоціць прысяжных перавесці яго ў новы дом на дваццаць-трыццаць гадоў. Хто-небудзь, назавіце мне прынцып Локара."
  
  Жанчына ў першым шэрагу выкрыкнула: “Пры кожным злачынстве адбываецца перасоўванне матэрыялу паміж месцам здарэння і ахвярай. Локар выкарыстаў слова "пыл", але слова "матэрыял" з'яўляецца агульнапрынятым. Іншымі словамі, доказы. Адбіткі пальцаў таксама. Адбіткі ног. Ён ведаў, што яе клічуць Джульета Арчер. Яму былі вядомыя імёны яшчэ некалькіх студэнтаў. Яе імя ён даведаўся першым.
  
  Лінкальн Райм не даў адказу. Правільныя адказы маглі прызнавацца, але ніколі не хваліцца, што было зарэзервавана для разумення, які выходзіць за рамкі базавага ўзроўню. Тым не менш, ён быў уражаны, паколькі яму яшчэ не прызначылі ні аднаго матэрыялу для чытання, прысвечанага вялікаму французскаму криминалисту; гэта было ўключана ў праграму на два тыдні наперад. Ён вгляделся ў асобы, нібы збіты з панталыку. “Вы ўсё гэта запісалі? Падобна на тое, некаторыя з вас гэтага не запісвалі".
  
  Зарыпелі ручкі, заляскалі клавіятуры наўтбукаў.
  
  Гэта было ўсяго толькі другі занятак па ўвядзенні ў аналіз месца злачынства, і пратаколы не былі складзеныя. Успаміны студэнтаў будуць гнуткімі і ў добрай форме, але не безошибочными. Акрамя таго, запісваць - значыць валодаць, а не проста разумець.
  
  "Адказ тут", - паўтарыў ён тонам прафесара. “У крыміналістыцы — судовай медыцыне — няма ні аднаго злачынства, якое нельга было б раскрыць. Адзінае пытанне - гэта рэсурсы, вынаходлівасць і намаганні. Як далёка вы гатовыя зайсці, каб ідэнтыфікаваць злачынца?"
  
  "Капітан Райм?" Ад маладога чалавека ў задняй частцы класа, у якім знаходзілася каля трыццаці чалавек ва ўзросце ад дваццаці да сарака гадоў, з ухілам у бок малодшых. Нягледзячы на стыльную, калючы хипстерскую прычоску, у гэтым мужчыну адчуваўся паліцэйскі. У той час як біяграфічны даведнік каледжа — не кажучы ўжо пра дзесяткі тысяч спасылак у Google — паказваў афіцыйнае званне Райма на момант выхаду на пенсію. Было малаверагодна, што хто-то, не звязаны з паліцыяй Нью-Ёрка, скарыстаецца ім.
  
  Вытанчаным рухам правай рукі прафесар разгарнуў сваё інваліднае крэсла тварам да студэнту. Райм пакутаваў паралічам ніжніх канечнасцяў, у значнай ступені паралізаваным ніжэй шыі; яго безназоўны палец левай рукі і, цяпер, пасля нейкі аперацыі, правая рука былі адзінымі дзейнымі канечнасцямі паўднёўца.
  
  "Так?"
  
  “ Я тут падумаў. Локар казаў аб 'матэрыяле' або 'пылу'? Погляд у бок Джульеты ў першым шэрагу, у цэнтры. Прывабная жанчына з доўгімі прамымі валасамі колеру паліраванага чырвонага дрэва.
  
  "Правільна".
  
  "А ці ня можа быць і псіхалагічны перанос?"
  
  "Што ты маеш на ўвазе?"
  
  “Дапусцім, злачынец пагражае катаваць ахвяру, перш чым забіць яе. На твары ахвяры напісаны жах. Мы можам зрабіць выснову, што злачынца быў садыстам. Дадайце гэта да псіхалагічнага партрэта. Магчыма, сузите кола падазраваных. "
  
  Правільнае выкарыстанне выводзіць, адзначыў Райм. Часта блытаюць з пераходным мець на ўвазе. Ён сказаў: “Пытанне. Табе спадабалася гэтая серыя кніг? Гары Потэр? Фільмы таксама, праўда?" Як правіла, культурныя з'явы не надта цікавілі яго — калі толькі яны не маглі дапамагчы раскрыць злачынства, чаго, больш ці менш, ніколі не здаралася. Але Потэр, у рэшце рэшт, быў Потэрам.
  
  Малады чалавек прыжмурыў свае цёмныя вочы. "Так, вядома".
  
  “Ты ведаеш, што гэта была выдумка, праўда? Што Хогвортса не існуе?"
  
  “ Хогвартс. І я выдатна дасведчаны пра гэта, так.
  
  “ І вы згодныя з тым, што выкарыстанне загавораў — такіх, як вуду, прывіды, тэлекінез і ваша тэорыя аб перадачы псіхалагічных элементаў на месцы злачынства...
  
  - Ты хочаш сказаць, што свіннімыюцца?
  
  Маляваны смех.
  
  Бровы Райма папаўзлі ўверх, але не з-за таго, што яго перапынілі; яму падабалася дзёрзкасць (і на самай справе каламбур быў даволі дасціпным). Гэта была істотная скарга. “Зусім няма. Я збіраўся сказаць, што ўсе гэтыя тэорыі яшчэ трэба будзе даказаць эмпірычнаму. Вы ўяўляеце мне аб'ектыўныя даследаванні, шматкроць дублюючыя выпадкі вашага меркаванага псіхалагічнага пераносу, уключаючы сапраўдны памер выбаркі і кантрольныя элементы, і я разгледжу гэтае пытанне. Сам я б гэтым не скарыстаўся. Засяроджванне ўвагі на больш суб'ектыўных аспектах расследавання адцягвае ад выканання важнай задачы. Які менавіта? "
  
  "Доказы". Зноў Джульета Арчер.
  
  “Месцы злачынстваў мяняюцца, як дзьмухавец ад раптоўнага подыху. Усяго хвіліну таму гэтыя тры лиганда пачыналіся як мільён. Кропля дажджу можа змыць часцінку ДНК забойцы, якая выпадкова ёсць у базе дадзеных CODIS, ідэнтыфікавалай яго па адрасе, нумары тэлефона, сацыяльнаму становішчу і памеру кашулі ". Агляд пакоя. "Памер кашулі быў жартам". Людзі былі схільныя верыць усяму, што казаў Лінкальн Райм.
  
  Паліцэйскі-хіпстар няўпэўнена кіўнуў. Райм быў уражаны. Яму стала цікава, вывучыць ці студэнт гэты прадмет на самай справе. Магчыма, у гэтым сапраўды што-то ёсць.
  
  “Мы больш падрабязна пагаворым аб пылу месье Локара, то ёсць аб дробных доказы, праз некалькі тыдняў. Сёння наша тэма - пераканацца, што ў нас ёсць пыл для аналізу. Ахова месца злачынства. У вас ніколі не будзе цнатліва месца злачынства. Такога не існуе. Ваша праца будзе заключацца ў тым, каб пераканацца, што вашыя месцы злачынства найменш забруджаныя. Такім чынам, што з'яўляецца забруджвальнікам нумар адзін? "Не чакаючы адказу, ён сказаў: "Так, калегі-копы, часта начальства. Як мы гэта кантралюем ... і пры гэтым захоўваем сваю працу?"
  
  Смех верш, і Райм пачаў сваю лекцыю.
  
  Праз гадзіну ён засек час і адпусціў клас. Ён падкаціў да пандусе, які вёў з нізкай сцэны (школа цалкам адпавядала Закону аб амерыканцах з абмежаванымі магчымасцямі і некаторых іншых).
  
  Усе студэнты выйшлі, акрамя аднаго.
  
  Джульета Арчер, якой, па яго ацэнках, было за трыццаць, прыкладна на дзесяць гадоў маладзейшы за яго, ўсё яшчэ сядзела ў першым шэрагу. Райм адзначыў, што ў яе зусім выдатныя вочы, калі ўпершыню ўбачыў яе на ўроку на мінулым тыдні. У вясёлкавай абалонцы вочы чалавека або вадзяністай вільгаці няма сініх пігментаў; гэты адценне абумоўлены колькасцю меланіну ў пигментном эпітэліі вясёлкі ў спалучэнні з эфектам рэлеевского рассейвання. У Арчэра былі насычана-блакітныя.
  
  Ён падкаціў да яе. “Локард. Ты сее-што прачытала дадаткова. Мая кніга. Ты перефразировала гэты мову ". Ён не даў класу свой уласны падручнік.
  
  “ На днях мне спатрэбілася сёе-тое для чытання да майго віну і вячэры.
  
  "Ах".
  
  - Ну? - спытала яна.
  
  Больш нічога тлумачыць не патрабавалася.
  
  Яна не зводзіла з яго вачэй. “ Я проста не ўпэўнена, што гэта была б такая ўжо добрая ідэя.
  
  "Не вельмі добрая ідэя?"
  
  “Не карысна, я маю на ўвазе. Для цябе".
  
  "Я не згодны".
  
  Яна, вядома, не хмыкнула. Арчер дазволіў цішыні разрадзіцца. Гэта быў спосаб, якім Райм сам перамагаў у спрэчках. Затым яна ўсміхнулася усмешкай без памады. "Ты праверыў мяне, ці не так?"
  
  "Я так і зрабіў".
  
  “Ты думаў, я шпіён? Спрабую ўцерціся ў тваё размяшчэнне, сакрэты steel case або што-то ў гэтым родзе?"
  
  Гэта прыйшло яму ў галаву.
  
  Поціск плячыма - жэст, на які ён быў здольны. “ Я зрабіў невялікую хатнюю працу. "Райм сапраўды сёе-тое даведаўся аб Джульеце Арчер. Яна была былым медыцынскім даследчыкам. Яна жыла ў Верхнім Іст-Сайда. У яе была ступень бакалаўра ў Нью-Ёркскім універсітэце, дзе яна аддавала перавагу заняткі натуральнымі навукамі. І яна атрымала ступень магістра арганічнай хіміі, не менш. Няпростая тэма, як ён добра ведаў. Яе сын ад папярэдняга шлюбу быў зорным футбалістам. Сама яна атрымала некалькі радасных водгукаў за свае выступы ў галіне сучаснага танца на Манхэтэне і Вестчестер. Да разводу яна жыла ў Бедфорде, штат Нью-Ёрк. Было і яшчэ сёе-тое.
  
  Ні адзін з іх не меў дачынення да прыняцця рашэння аб тым, як адказаць на яе просьбу.
  
  Не, гэтымі фактарамі былі яе разумовыя здольнасці.
  
  І яе дзёрзкае ўпартасць.
  
  Яна працягвала глядзець яму ў вочы. Брыво прыўзнялася.
  
  Падпарадкоўваючыся імпульсу — надзвычай рэдкага для яго — ён сказаў: "Добра".
  
  “Дзякуй. Я магу пачаць сёння?"
  
  "Заўтра".
  
  Арчер здавалася здзіўлена. Як быццам яна магла б лёгка дамовіцца аб больш раннім часу і выйграць, але проста аддала перавагу гэтага не рабіць.
  
  "Я буду там".
  
  "Табе патрэбны адрас?"
  
  "У мяне гэта ёсць", - адказаў Арчер.
  
  Замест поціску рукі яны абодва кіўнулі, змацоўваючы пагадненне. Арчер ўсміхнулася, а затым яе паказальны палец правай рукі перамясціўся на сэнсарную панэль яе ўласнага інваліднага крэсла, silver Storm Arrow, той жа мадэлі, што была ў Райм яшчэ некалькі гадоў таму. Яна павярнула прылада, прайшла па праходзе і выйшла за дзверы.
  
  
  
  
  Інфармацыя пра аўтара
  
  Былы журналіст, фолксингер і юрыст, Джэфры Дивер - аўтар міжнародных бэстсэлераў нумар адзін. Яго раманы з'яўляліся ў спісах бэстсэлераў па ўсім свеце, у тым ліку "Нью-Ёрк Таймс", "Таймс оф Лондан", італьянскую "Коррьере дэла Сера", "Сіднэй Морнинг Геральд" і "Лос-Анджэлес таймс". Яго кнігі прадаюцца ў 150 краінах і перакладзеныя на дваццаць пяць моваў.
  
  Аўтар трыццаці сямі раманаў, трох зборнікаў апавяданняў і навукова-папулярнай юрыдычнай кнігі, а таксама аўтар тэкстаў для альбома ў стылі кантры-вестэрн, ён атрымаў ці ўваходзіў у шорт-ліст дзясяткаў узнагарод. Яго "Цела, пакінутыя ззаду" былі названыя раманам года Міжнароднай асацыяцыяй аўтараў трылераў, а яго трылер Лінкальна Райма "Разбітае акно" і асобны фільм "Край" таксама былі намінаваныя на гэтую прэмію. Ён быў узнагароджаны "Сталёвым кінжалам" і расповедам "Кінжал' Брытанскай асацыяцыі крымінальных пісьменнікаў і прэміяй "Неро", а таксама з'яўляецца трохразовым лаўрэатам прэміі Эллер Куін Ридерз за лепшы аповяд года і лаўрэатам Брытанскай прэміі Thumping Good Read Award. "Халодная месяц" нядаўна была названая кнігай году японскімі пісьменнікамі-детективщиками, а таксама часопісам Kono Mystery ga Sugoi. Акрамя таго, Японская асацыяцыя прыгодніцкай фантастыкі прысудзіла "Халоднай месяцы" і Карт-бланшу штогадовую прэмію Гран-пры. Яго кніга " Пакой забойстваў "быў прызнаны палітычным трылерам года па версіі часопіса Killer Nashville. І яго зборнік апавяданняў "Trouble in Mind" таксама быў намінаваны гэтай арганізацыяй на лепшую анталогію.
  
  Дивер быў ганараваны прэміі Lifetime Achievement Award Сусветнай містычнай канферэнцыі ў Бушерконе і прэміі Raymond Chandler Lifetime Achievement Award ў Італіі.
  
  Ён унёс свой уклад у анталогію "Кнігі, за якія варта памерці", якая атрымала прэміі "Агата" і "Энтані".
  
  Яго апошнія раманы - "Ручай адзіноты", раман Кэтрын Дэнс; "Кастрычніцкі спіс", трылер, расказаны наадварот; "Збіральнік шкур" і "Пакой забойстваў", раманы Лінкальна Райма. Для свайго танцавальнага рамана XO Дивер напісаў альбом песень у стылі кантры-вестэрн, даступны на iTunes і на кампакт-дыску; а да гэтага, Carte Blanche, працяг рамана пра Джэймса Бонда, які стаў міжнародным бэстсэлерам нумар адзін.
  
  Дивер быў намінаваны на сем прэмій Эдгара ад амерыканскіх пісьменнікаў-детективщиков, Энтані, Шеймуса і Ліпучкі. Нядаўна ён быў уключаны ў шорт-ліст прэміі ITV3 за крымінальны трылер як лепшы міжнародны аўтар. "Прыдарожныя крыжы" быў у шорт-лісце Prix International Polar 2013.
  
  Яго кніга дзявочай магіле быў пастаўлены на HBO фільм У галоўных ролях Джэймс Гарнер і Марлі Матлин, і яго раман косткі калекцыянера было асаблівасцю вызвалення ад фатаграфіі, У галоўных ролях Дензел Вашынгтон і Анджэліна Джолі. "Лайфтайм" выпусціў у эфір адаптацыю яго "Слёзы д'ябла". І так, чуткі верныя; ён сапраўды з'явіўся ў ролі продажнага рэпарцёра ў сваёй каханай мыльнай оперы "Як круціцца свет". Ён нарадзіўся за межамі Чыкага і мае ступень бакалаўра журналістыкі ў Універсітэце Місуры і ступень юрыста ў Універсітэце Фордхэм.
  
  Чытачы могуць наведаць яго вэб-сайт па адрасе www.jefferydeaver.com.
  
  
  
  
  Таксама Джэфры Дивер
  
  Ручай Адзіноты**
  
  Калектар скуры*
  
  Праект "Старлинг", арыгінальная радыёпастаноўка
  
  Непрыемнасці ў галаве, Зборнік апавяданняў, Том трэці.
  
  Ледзяны холад, Гісторыі халоднай вайны (Рэдактар)
  
  Кнігі, за якія можна памерці (Аўтар)
  
  Кастрычніцкі спіс, Трылер наадварот
  
  Пакой Забойстваў*
  
  СТАРПОМ**/*
  
  XO: Альбом (Музычны кампакт-дыск з арыгінальнымі песнямі)
  
  Карт-бланш, раман пра Джэймса Бонда
  
  Край
  
  Падпаленая Дрот*
  
  Лепшыя амерыканскія дэтэктыўныя гісторыі 2009 года (Рэдактар)
  
  Спіс назірання (Медны бранзалет і Рукапіс Шапэна) (Аўтар)
  
  Прыдарожныя крыжы**
  
  Цела , Пакінутыя Ззаду
  
  Разбітае акно*
  
  Спячая лялька**
  
  Больш скрыўленняў: Зборнік апавяданняў, тым другі
  
  Халодная Месяц*/**
  
  Дванаццатая карта*
  
  Сад звяроў
  
  Twisted: Зборнік апавяданняў
  
  Зніклы чалавек*
  
  Каменная малпа*
  
  Сіняе Нідзе
  
  Пусты крэсла*
  
  Маўленне на мовах
  
  Сляза д'ябла
  
  Танцор у Труне*
  
  Збіральнік костак*
  
  Магіла Дзяўчыны
  
  Молячыся аб Сне
  
  Урок Яе Смерці
  
  Спадарыня правасуддзя
  
  Цяжкія навіны
  
  Смерць блакітны кіназоркі
  
  Манхэтэн - Мой Рытм.
  
  Пякельная кухня
  
  Крывавы Рачной Блюз
  
  Неглыбокія Магілы
  
  Стагоддзе вялікіх саспенсных гісторый (Рэдактар)
  
  Гарачае і душная крымінальная ноч (Рэдактар)
  
  Франкенштэйн Мэры Шэлі (Ўвядзенне)
  
  * З удзелам Лінкальна Райма і Амеліі Сакс
  
  ** З удзелам Кэтрын Дэнс
  
  
  
  
  Дзякуем вас за куплю гэтай электроннай кнігі, выдадзенай кампаніяй Hachette Digital.
  
  Каб атрымліваць спецыяльныя прапановы, бонусны кантэнт і навіны пра нашых апошніх электронных кнігах і прыкладаннях, падпішыцеся на нашу рассылку навін.
  
  Рэгістрацыя
  
  Або наведайце нас па адрасе hachettebookgroup.com/newsletters
  
  
  Змест
  
  Вокладка
  
  Тытульны ліст
  
  Сардэчна запрашаем
  
  Я
  
  II
  
  Папярэдні прагляд Сталёвы Пацалунак
  
  Інфармацыя пра аўтара
  
  Таксама Джэфры Дивер
  
  Інфармацыйныя бюлетэні
  
  Аўтарскія правы
  
  
  
  
  
  Гэтая кніга - мастацкі твор. Імёны, персанажы, месцы і здарэнні з'яўляюцца прадуктам ўяўлення аўтара або выкарыстоўваюцца вымышленно. Любое падабенства з рэальнымі падзеямі, месцамі дзеянні або людзьмі, жывымі або памерлымі, з'яўляецца выпадковым.
  
  Аўтарскае права No 2016 Gunner Publications, LLC.
  Урывак з The Steel Kiss аўтарскае права No 2016 Gunner Publications, LLC.
  
  Дызайн вокладкі: Элізабэт Конар.
  Фота для вокладкі: Ивика Маркота / EyeEm / Getty Images.
  Аўтарскія правы на вокладку No 2016 Hachette Book Group, Inc.
  
  Усе правы абаронены. У адпаведнасці з Законам ЗША аб аўтарскім праве 1976 гады, сканаванне, загрузка і электронны абмен любой часткай гэтай кнігі без дазволу выдаўца ўяўляюць сабой незаконнае пірацтва і крадзеж інтэлектуальнай уласнасці аўтара. Калі вы хочаце выкарыстоўваць матэрыялы з кнігі (акрамя як для рэцэнзавання), неабходна атрымаць папярэднюю пісьмовую дазвол, звязаўшыся з выдаўцом па адрасе permissions@hbgusa.com. Дзякуем вас за падтрымку аўтарскіх правоў.
  
  Выдавецтва Гранд-Сентрал Паблішынг
  Кніжная Група Hachette
  Амерыканскі праспект , 1290
  Нью-Ёрк, Нью-Ёрк 10104
  grandcentralpublishing.com
  twitter.com/grandcentralpub
  
  Першае выданне: люты 2016 г.
  
  Grand Central Publishing з'яўляецца падраздзяленнем Hachette Book Group, Inc.
  Назва і лагатып Grand Central Publishing з'яўляюцца гандлёвай маркай Hachette Book Group, Inc.
  
  Выдавец не нясе адказнасці за вэб-сайты (або іх змесціва), якія не належаць выдаўцу.
  
  Бюро спікераў Hachette прапануе шырокі выбар аўтараў для выступаў на мерапрыемствах. Каб даведацца больш, перайдзіце па спасылцы www.hachettespeakersbureau.com або патэлефануеце па тэлефоне (866) 376-6591.
  
  ISBN: 978-1-4555-6801-7 (электронная кніга)
  
  E3
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"