Дивер Джеффри : другие произведения.

До побачення людина

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  
  
  
  Яке подорож я скоїв, які речі я бачив ... Дай мені глечик води і людське м'ясо. Дай мені повітря для дихання і сильного попутного вітру, коли я піднімуся з підземного світу.
  
  УРИВОК З ЦИГАНСЬКОГО ПОХОРОННОГО ....
  
  
  
  
  ЛЮДИНА НА КРУЧІ
  
  1.
  
  11 червня, 14 годин дня.
  
  Секунди на прийняття рішення.
  
  Звернути наліво? Згорнути праворуч?
  
  Крутий спуск в кущі? Або вузька узбіччя, яка закінчується стіною скелі?
  
  Пішов.
  
  Інстинкт.
  
  Колтер Шоу різко крутнув кермо взятого напрокат седана Kia, періодично гальмуючи — він не міг дозволити собі заносу. Автомобіль, який їхав зі швидкістю сорок миль на годину на цій ділянці високогір'я, пірнув у листя, ледь уникнувши зіткнення з валуном, який скотився з крутого схилу пагорба і викотився на середину дороги перед ним. Шоу думав, що звук двухсотфунтового шматка каменю, котиться по чагарнику і гравію, буде більш драматичним; транспортування пройшло практично безшумно.
  
  Лівий був правильним вибором.
  
  Якби він поїхав направо, машина врізалася б у гранітний виступ, прихований високою бежевою травою.
  
  Шоу, який витратив багато часу на оцінку процентної ймовірності нанесення шкоди при прийнятті професійних рішень, тим не менш, знав, що іноді вам просто потрібно кинути кістки і подивитися, що вийде.
  
  Ні подушок безпеки, ні травм. Однак він був затиснутий всередині Kia. Зліва від нього росло море махонии, інакше відомої як орегонський виноград, обидві назви були м'якими, що суперечило гострим, як голки, шипи рослини, які можуть легко проникати крізь тканину і шкіру. Не варіант для виїзду. Пасажирська сторона була трохи краще, її загороджували тільки непоказна перстач у веселому червневому кольором, жовта, і зарості форзиції.
  
  Шоу знову і знову відкривав праві дверцята, відсуваючи виноградні зарості. Роблячи це, він зазначив, що нападник вибрав вдалий момент. Якби зброю впало раніше, Шоу міг би легко загальмувати. У будь-який момент він би пройшов його і продовжував свій шлях.
  
  І це, мабуть, була зброя.
  
  Штат Вашингтон, безумовно, був домом для землетрусів і сейсмічної активності всіх видів, але останнім часом поблизу не було ніяких підземних поштовхів. А камені такого розміру зазвичай залишаються на місці, якщо тільки їх не скидають навмисно — перед машинами або на них, якими керують чоловіки, які переслідують збройного втікача злочинця.
  
  Знявши коричневу картату спортивну куртку, Шоу почав пропихатися в щілину між дверима і косяком. Він був у чудовій формі, як той, хто піднімається на гірські схили заради відпочинку. Тим не менш, отвір становив всього чотирнадцять дюймів або близько того, і він був спійманий. Він розорював двері, відступав, потім штовхав ще раз. Щілина поволі ставала ширше.
  
  Він почув шурхіт у кущах через дорогу. Чоловік, який кинув камінь на шляху Шоу, тепер дерся вниз по схилу пагорба і продирався крізь густу рослинність до Шоу, який продовжував боротися, намагаючись звільнитися. Він помітив блиск в руці чоловіка. Пістолет.
  
  Син спеціаліста по виживанню і, так би мовити, сам фахівець з виживання, Шоу знав безліч способів обдурити смерть. З іншого боку, він був скелелазом, фанатом брудних велосипедів, людиною з професією, яка протиставляла його вбивцям і втекли укладеним, які не зупиняться ні перед чим, щоб залишитися на волі. Дим смерті витав скрізь навколо нього, постійно. Але не ця остаточність турбувала його. У смерті у тебе немає розрахунку. Набагато гірше було б катастрофічне пошкодження хребта, очей, вух. Скалічити його тіло, затемнити світ або вимкнути його назавжди.
  
  В юності Шоу називали "невгамовним" серед його братів і сестер. Тепер, перетворившись в самопроголошеного Невгамовного Людини, він знав, що така нездатність була б сущим пеклом.
  
  Він продовжував стискати її.
  
  Майже вийшов.
  
  Давай, давай. . .
  
  Так!
  
  Немає.
  
  Як раз в той момент, коли він збирався вирватися на свободу, його гаманець, який лежав в лівому задньому кишені чорних джинсів, зачепився.
  
  Нападник зупинився, висунувся з кущів і підняв пістолет. Шоу почув, як він звів курок. Револьвер.
  
  І великий. Коли він вистрілив, дульна струмінь зірвала з гілок зелене листя.
  
  Куля пройшла повз, піднявши пил поруч з Шоу.
  
  Ще один клацання.
  
  Чоловік вистрілив знову.
  
  Ця куля влучила в ціль.
  2.
  
  11 червня, 8 годин ранку, шістьма годинами раніше
  
  Шоу вів свій тридцатифутовый автофургон Winnebago по звивистих вулицях Гіг-Харбор, штат Вашингтон.
  
  З населенням близько семи тисяч чоловік це місце було одночасно чарівним і обшарпаних по краях. Безумовно, це була добре захищена гавань, поєднана з Пьюджет-Саунд вузьким каналом, по якому тепер ковзали прогулянкові та риболовецькі судна. "Віннебаго" проїхав повз працюючих і давно закинутих заводів, що займаються виробництвом суден і незліченних деталей і аксесуарів, якими оснащувалися кораблі. Колтеру Шоу, який ніколи не був моряком, здавалося, що можна витратити кожну хвилину кожного дня на обслуговування, ремонт, полірування і приведення в порядок човни, навіть не виходячи в море.
  
  Вивіска сповіщала про Благословення Флоту посеред гавані, дати вказували на те, що це сталося раніше в тому ж місяці.
  
  ЛАСКАВО ПРОСИМО На ПРОГУЛЯНКОВЕ СУДНО!
  
  Можливо, індустрія зараз була менш стійкою, ніж у минулому, і організатори заходу хотіли поліпшити її імідж, дозволивши юристам, лікарям і продавцям наблизити свої каютные круїзери до кола комерційних судів — якщо така геометрія дійсно підходить для fleet blessing.
  
  Шоу, професійний шукач винагороди, був тут по роботі — це слово він використовував для опису того, що він робив. Справи розслідували правоохоронні органи і прокуратура порушувала кримінальну справу. Хоча після багатьох років переслідування будь-якої кількості злочинців Шоу міг би стати прекрасним детективом, він не хотів ніякого режиму і регламентації, які були притаманні роботі повний робочий день. Він був вільний братися за будь-яку роботу або відмовитися від неї. Він міг відмовитися від завдання в будь-який час.
  
  Свобода багато значила для Коултера Шоу.
  
  В даний час він роздумував про злочин на ґрунті ненависті, яке привело його сюди. На першій сторінці блокнота, який він присвятив розслідування, він записав деталі, надані одним з його бізнес-менеджерів:
  
  Місцезнаходження: Гіг-Гарбор, округ Пірс, штат Вашингтон.
  
  Винагорода пропонується за інформацію, що веде до арешту і засудження двох осіб:
  
  —Адам Харпер, 27 років, житель Такоми.
  
  —Ерік Янг, 20 років, житель Гіг-Харбора.
  
  Інцидент: В окрузі сталася серія злочинів на ґрунті ненависті, в тому числі графіті зі свастикою, цифрою 88 (нацистський символ) і цифрою 666 (знак диявола), намальовані на синагогах і півдюжини церков, в першу чергу тих, в яких проживають переважно чорношкірі парафіяни. 7 червня братська баптистська церква в Гіг-Харборі була сплюндрована, а у дворі перед будинком згорів хрест. Спочатку повідомлялося, що сама церква була підпалена, але це виявилося неточним. Прибиральник і мирської проповідник (Уїльям Дюбуа і Робінсон Естес) вибігли на вулицю, щоб зустрітися обличчям до обличчя з двома підозрюваними. Харпер відкрив вогонь з пістолета, поранивши обох чоловіків. Проповідника виписали з лікарні. Прибиральник залишається у відділенні інтенсивної терапії. Злочинці втекли на червоному пікапі Toyota, зареєстрованому на ім'я Адама Харпера.
  
  Правоохоронні органи ведуть справа: Управління громадської безпеки округу Пірс підтримує зв'язок з Міністерством юстиції США, яке проведе розслідування, щоб визначити, чи є інцидент федеральним злочином на ґрунті ненависті.
  
  Учасники пропозиції та розмір винагороди:
  
  —Перше винагороду: 50 000 доларів, запропоноване округом Пірс, підписану Екуменічним радою Західного Вашингтона (велика частина цієї суми пожертвувана засновником мікропідприємств NA Едом Джаспером).
  
  —Друга нагорода: 900 доларів, запропоновані батьками та родиною Еріка Янга.
  
  Слід мати на увазі: Дальтон Кроу активно домагається нагороди.
  
  Ця остання інформація була не з приємних.
  
  Кроу був неприємним чоловіком років сорока з невеликим. Колишній військовий, він відкрив охоронний бізнес на Східному узбережжі, хоча той не мав успіху, і він закрив його. Тепер він працював позаштатним консультантом з безпеки, найманцем і, час від часу, шукачем винагороди. Шляхи Шоу і Кроу перетиналися кілька разів, іноді жорстоко. Вони по-різному підходили до професії. Кроу рідко розшукував зниклих без вісті; він шукав тільки розшукуваних злочинців і втікачів. Якщо ви застрелили втікача, використовуючи законне зброю для самооборони, ви все одно отримували нагороду і зазвичай могли уникнути в'язниці. Такий був підхід Кроу, протилежний підходу Шоу.
  
  Шоу не був впевнений, що хоче братися за цю роботу. Днями, сидячи в шезлонгу в Силіконовій долині, він планував зайнятися іншою справою. Це друге завдання було особистим, і в ньому брали участь його батько і секрет з минулого — секрет, з-за якого Шоу мало не отримав кулю в лікті і колінні чашечки від найманого вбивці з незвичайним ім'ям Эббитт Друн.
  
  Ризик нанесення тілесних ушкоджень — розумний ризик - однак не відлякав Шоу, і він дійсно хотів продовжити пошуки захованих скарбів свого батька.
  
  Проте він вирішив, що арешт двох явних неонацистів, озброєних і готових убивати, має першорядне значення.
  
  Тепер GPS вів його по горбистим звивистих вуличках Гіг-Харбора, поки він не дістався до потрібної адреси - приємного одноповерхового будинку, пофарбованого у веселий жовтий колір, різко контрастує з сірими хмарами. Він глянув в дзеркало і пригладив свої короткі світле волосся, які щільно прилягали до голови. Він був взъерошен двадцятихвилинним сном - його єдиним відпочинком за весь час десятигодинний поїздки сюди з Сан-Франциско.
  
  Перекинувши сумку з комп'ютером через плече, він вибрався з фургона, підійшов до вхідних дверей і подзвонив.
  
  Ларрі і Емма Янг впустили його, і він пішов за парою у вітальню. Він оцінив їх вік приблизно в сорок п'ять. У батька Еріка були рідкісні сіро-каштанове волосся, він носив бежеві штани і бездоганно білу футболку з короткими рукавами. Він був чисто виголений. На Емі було облягаюче плаття А-силуету рожевого кольору. Шоу відчула, що для відвідувачки вона завдала свіжий макіяж. Зниклі діти завдають багато занепокоєння, а душ і особисті дрібниці часто ігноруються. Тут все не так.
  
  Дві торшерные лампи відкидали кола домашнього світла по кімнаті, стіни якої були обклеєні шпалерами в жовті і червоно-коричневі кольори, а підлоги були вкриті темно-зеленим килимом, поверх якого лежали східні килимки lowe's або Home Depot. Гарний будинок. Скромний.
  
  Коричнева формений куртка висіла на вішалці біля дверей. Вона була товстою і в плямах, а на грудях було вишито "ЛАРРІ". Шоу припустив, що чоловік був механіком.
  
  Вони також оцінювали Шоу: спортивна куртка, чорні джинси, сіра сорочка на гудзиках. Чорні сліпони. Це, або різновид, була його власна уніформа.
  
  "Сідайте, сер," сказав Ларрі.
  
  Шоу зайняв зручне м'яке крісло з яскраво-червоної шкіри, і пара сіла навпроти нього. “ Ти чула що-небудь про Еріка з тих пір, як ми поговорили?
  
  "Ні, сер", - відповіла йому Емма Янг.
  
  “ Які останні новини від поліції?
  
  - Він і той, інший чоловік, Адам, - сказав Ларрі. Вони все ще десь поблизу. Детектив, він думає, що вони нашкрібають грошей, займають їх, можливо, крадуть...
  
  "Він би не став," сказала Емма.
  
  "Те, що сказала поліція", - пояснив Ларрі. "Я просто передаю йому те, що вони сказали".
  
  Мати проковтнула. “Він ... ніколи. Я маю на увазі, я... " Вона знову почала плакати. Її очі були сухі, але червоними і опухлими, коли прийшов Шоу.
  
  Він дістав з сумки для комп'ютера блокнот, а також пір'яну ручку Delta Titanio Galassia чорну з трьома помаранчевими кільцями біля кінчика. Лист з допомогою цього інструменту не було ні облудою, ні розкішшю. Колтер Шоу робив об'ємисті нотатки під час виконання своїх завдань за винагороду; ручка менше изнашивала його друкарську руку. Крім того, користуватися нею було просто невеликим задоволенням.
  
  Тепер він написав дату і імена пари. Він підняв очі і попросив розповісти подробиці про життя їхнього сина: вчився в коледжі і працював неповний робочий день. Зараз літні канікули. Жив вдома.
  
  "Був Ерік минулого залучений в неонацистські або якісь екстремістські угруповання?"
  
  “ Боже мій, ні, - пробурмотів Ларрі, наче змучений знайомим питанням.
  
  "Все це просто безумство", - сказала Емма. “Він хороший хлопчик. О, у нього були невеликі проблеми, як і у всіх. Якісь наркотики - я маю на увазі, після, ну, після того, що сталося, це зрозуміло. Просто спробував їх, і все. Подзвонили зі школи. Ніякої поліції. Вони поставилися до цього добре."
  
  Ларрі поморщився. “ Округ Пірс? Метамфетаминовая столиця штату. Тобі варто прочитати статтю в газеті. Сорок відсотків всього метамфетаміну у Вашингтоні проводиться тут.
  
  Шоу кивнув. "Це те, що Ерік зробив?"
  
  “Ні, трохи тієї кисневої гидоти. Тільки на час. Він теж приймав антидепресанти. Досі приймає".
  
  "Ти сказав: "Після того, що сталося'. Після чого?
  
  Вони подивилися один на одного. “ Ми втратили нашого молодшого сина шістнадцять місяців тому.
  
  "Наркотики?"
  
  Рука Емми, що лежить на її стегні, стиснулася в кулак, мнучи тканина під пальцями. “Ні. Був на своєму велосипеді, в нього врізався хтось п'яний. Боже, це було важко. Так сильно. Але це особливо зачепило Еріка. Це змінило його. Вони були дуже близькі ".
  
  Брати, подумав Шоу, чудово розуміючи, які складні почуття породжують ці відносини.
  
  Ларрі сказав: “Але він не зробив нічого поганого. Ніколи нічого поганого. Він ніколи не робив. 'За винятком церкви".
  
  Його дружина відрізала: “Чого він не робив. Ти знаєш, що він цього не робив".
  
  Шоу сказав: “Свідки сказали, що стріляв Адам. Я не чув, звідки взявся пістолет. В Еріка є такою ж? У нього є доступ до нього?"
  
  "Ні".
  
  "Значить, це повинно було належати його друга".
  
  Ларрі: “Друг? Адам не був другом. Ми ніколи про нього не чули".
  
  Рум'яні пальці Емми шарпали поділ сукні. Звичка. “Це він теж зробив з хрестом, спалив його. І графіті. Всі! Адам викрав Еріка. Я впевнений, що саме це і сталося. У нього був пістолет, і він змусив Еріка поїхати з ним. Викрасти його машину, пограбувати його."
  
  “ Але вони забрали вантажівка Адама, а не Еріка.
  
  "Я думала про це", - випалила мати. "Ерік зробив сміливий вчинок і викинув свої ключі".
  
  “ У нього був власний рахунок в банку?
  
  Батько хлопчика сказав: "Так".
  
  Щоб вони не знали про зняття коштів. Поліція могла отримати цю інформацію, в яких відділеннях він побував. Можливо, вже отримав.
  
  “Ти знаєш, скільки у нього грошей? Достатньо, щоб виїхати дуже далеко?"
  
  “ Може бути, пару тисяч.
  
  Шоу оглядав кімнату, розглядаючи в основному фотографії двох хлопчиків Янгов. Ерік був гарний, з густим каштановим волоссям і невимушеною посмішкою. Шоу також бачив фотографії Адама Харпера, опубліковані як частина оголошення про нагороду. Не було ніяких особистих знімків, хоча на обох фотографіях у пресі він дивився в камеру з побоюванням. Молодий чоловік, коротко стрижений блондин з блакитними смужками, був виснаженим.
  
  "Я збираюся продовжити цю справу, спробувати знайти вашого сина".
  
  Ларрі сказав: “О, звичайно. Будь ласка. Ти зовсім не схожий на того великого хлопця".
  
  "Він мені ні крапельки не сподобався," пробурмотіла Емма.
  
  “ Дальтон Кроу?
  
  “Так його звали. Я сказав йому, щоб він ішов. Я не збирався платити йому ніякої винагороди. Він розсміявся і сказав, що я можу це зробити. Ти ж знаєш, він все одно хотів отримати щось побільше - п'ятдесят тисяч, які запропонував округ.
  
  "Коли він був тут?"
  
  “ Пару днів тому.
  
  У своєму блокноті Шоу записав: округ Колумбія, присутня в будинку офероров. 9 червня.
  
  “А тепер дозволь мені розповісти тобі, як я до цього підходжу. Тобі це нічого не буде коштувати, якщо я не знайду Еріка. Ніяких витрат. Якщо я знайду його, ти повинен будеш мені ці 900 доларів ".
  
  Ларрі гордо сказав: “Зараз це 1060 доларів. Один з моїх двоюрідних братів впорався. Хотілося б, щоб було більше, але ... "
  
  “Я знаю, ти захочеш, щоб я привів його до тебе додому. Але це не моя робота. Він утікач, і я порушив би закон, якщо б зробив це".
  
  “ Пособництво, - сказала Емма. “ Я дивлюся всі кримінальні серіали.
  
  Колтер Шоу зазвичай не посміхався, але при зустрічі з оферентами він іноді посміхався, щоб заспокоїти їх. “Я не затримую. Я займаюся інформацією, а не арештами громадян. Але якщо я зможу знайти його, я не повідомлю поліції, де він, поки не зникне ймовірність, що він або хтось ще постраждає. Тобі знадобиться адвокат. Ти знаєш такого?
  
  Вони ще раз подивилися один на одного. "Хлопець зробив наш висновок", - сказав Ларрі.
  
  “ Ні. Адвокат по кримінальних справах. Я назву вам кілька імен.
  
  "У нас немає ... Я маю на увазі, ми могли б домовитися про пайову участь у будівництві житла, я думаю".
  
  “Тобі доведеться. Йому потрібно гарне представництво".
  
  Шоу переглянув свої записи. Його почерк був дрібним, і його колись називали балетним, настільки красиво, що він був намальований. Зошит не була розлінована. Шоу не потребував в керівництві. Кожна лінія була ідеально горизонтальною.
  
  Ще двадцять хвилин Шоу задавав питання, і пара відповідала. В ході інтерв'ю він зазначив, що їх непохитну думку про невинність сина здавалося об'єктивним; вони просто не могли змиритися з тим, що син, якого вони знали, скоїв цей злочин. Ця ідея привела їх у замішання. Єдиним злочинцем повинен був бути Адам Харпер.
  
  Коли він відчув, що на даний момент у нього достатньо інформації, він відклав ручку і блокнот, встав і попрямував до дверей. Батьки погодилися повідомляти будь-яку нову інформацію, яку вони почують від поліції, друзів або родичів, до яких Ерік звертався за грошима чи іншою допомогою.
  
  "Спасибі," сказала Емма в дверях, роздумуючи, не обійняти його. Вона цього не зробила.
  
  У чоловіка перехопило подих. Він запнувся, не знаючи, що сказати, і просто стиснув руку Шоу. Ларрі повернувся назад до будинку, перш ніж з'явилися перші сльози.
  
  Прямуючи до "Віннебаго", Шоу розмірковував над єдиною темою, про яку він не згадав Еммі і Ларрі: про своїй політиці не приймати винагороду від членів сім'ї, якщо в ході пошуків з'ясується, що їх зниклий близька людина мертвий. Не було причин навіть згадувати про таку можливість, хоча Шоу здавалося більш або менш імовірним, що їх другу дитину вбили, як тільки Адам виявив, що хлопчик йому більше не потрібен.
  3.
  
  Чому я повинен з тобою розмовляти? " усміхнувся чоловік.
  
  Одягнений у вицвілу куртку з потрісканою коричневої шкіри, джинси і черевики, батько Адама Харпера, Стен, продовжував складати коробки з моторним маслом на причалі. Він був корабельним рознощиком, постачальником, і, очевидно, готував замовлення до навантаження на доставочное судно, коли воно прибуде назад до причалу.
  
  Повітря було насичене ароматами сосни, морських відходів і нафти.
  
  “Я допомагаю родині Еріка Янга знайти їх сина. Останнє, що знала поліція, це те, що вони з Адамом були разом ".
  
  "Тримаю парі, ти полюєш за цією нагородою".
  
  “Так, це так. Тепер, чи можеш ти розповісти мені що-небудь про Адама, що могло б допомогти? Куди він може піти? Друзі, родичі, у яких він зупинився?"
  
  “ Прибери це. - Він киває на блокнот і ручку в руці Шоу.
  
  Шоу сунув їх у кишеню.
  
  "Не маю ні найменшого уявлення". Харпер була міцною, як дерево, з пісочно-сірими волоссям і рожевим обличчям, ніс був трохи рум'яніша щік.
  
  Сім'я Еріка запропонувала гроші за те, щоб хто-небудь знайшов їх сина-втікача; Стен Харпер цього не зробив. Наскільки Шоу знав, він міг сподіватися, що його син успішно втік від закону. У нього не було причин говорити хоч слово. Тим не менш, він не намагався відгородитися. Не зовсім. Через три складених коробки Харпер обернувся. “Він завжди був проблемою. Настрої то одне, то інше. Сказав, що навколо нього весь час гули бджоли. Нам теж було важко, можеш повірити. Він цього не розумів. Вся справа була в ньому. Проблеми в школі, постійно телефонують психологи. Ми з ним трохи посварилися. "Погляд у бік Шоу. “Але це "батьки й сини". Трапляється з усіма. Нам стало легше, коли він кинув школу і почав працювати за фахом. В основному поденщиком. Якщо б він був в штаті, його б звільнили в два рахунки ".
  
  Шоу обережно ставив свій наступний питання. Він виявив, що фанатизм часто передається від батьків дітям, як колір волосся і проблеми з серцем. У нього не було проблем з викликом расиста, але в даний момент його місією був збір інформації. “Інцидент в церкві? Хрест, графіті. Він коли-небудь говорив про те, щоб зробити що-небудь подібне?"
  
  “Ніколи його не чув. Але я повинен сказати, ми з ним майже ні про що не говорили. Після смерті Келлі — після смерті моєї дружини - він пішов ще далі. Сильно ударив його. Я подумав: "це наближається, її смерть", і спробував підготуватися. Адам, він просто не думав, що вона коли-небудь ... Заперечувала це, розумієш?"
  
  “Чи були в нього друзі в групах прихильників переваги? Був він членом якого-небудь подібного спільноти?"
  
  "Ти що, типу мисливець за головами?"
  
  "Я заробляю на життя пошуком людей".
  
  Шоу не міг сказати, чи задовольнив його відповідь або викликав питання. Харпер без особливих зусиль підняв відразу дві великі коробки. Вони, мабуть, важили фунтів п'ятдесят.
  
  Шоу повторив питання про неонацистів.
  
  “Не те щоб я коли-небудь чув, але він був ... знаєте, вразливим. Одного разу він зустрів кількох музикантів, і протягом року це було все, що він збирався робити. Бути зіркою хеві-метала. Для нього це був цілий світ. Потім він відмовився від цього. Збирався будувати скейтборд і продавати їх. Але це ні до чого не призвело. У старших класах зв'язався з поганою компанією, займався магазинними крадіжками і наркотиками. Він робив все, що вони хотіли.
  
  “Знаєш, коли я почув від копів про церкви, я не був здивований. Не те щоб чорт здивований. Я подумав, що він зірвався. Я відчував, що наближається. З тих пір, як померла його мати.
  
  Стен підійшов до краю причалу, сплюнув і витер рот тильною стороною долоні.
  
  "Цей хлопець Ерік, тобі слід перевірити його".
  
  Шоу відповів: “Схоже, у нього немає ніякого зв'язку з прихильниками переваги. Немає історії злочинів на ґрунті ненависті ".
  
  Очі Харпер звузилися. “Знаєш, Адам ненадовго поїхав. Його не було три тижні, місяць, я не знаю. Після того, як ми втратили Келлі. Він просто зник, а коли повернувся, то був іншим. Йому стало краще, його настрій. Я запитала його, куди він пішов. Він сказав, що не може про це говорити. Може бути, тоді він і підчепив кого-небудь з цих придурків.
  
  "Де?"
  
  "Поняття не маю".
  
  “ Ви можете дати мені імена друзів, з якими я можу поговорити?
  
  Знизування плечима. “ Не можу тобі сказати. Знаєш, він не був хлопчиком. У нього була своя життя. Ми не базікали по телефону, як він робив зі своєю мамою ". Харпер отримав повідомлення і потім відповів. Подивився на тиху воду гавані. Потім повернувся до картонних коробок.
  
  "Він був натуралом?" Запитав Шоу.
  
  "Ти маєш на увазі... типу, не бути геєм?"
  
  Шоу кивнув.
  
  "Чому ти хочеш запитати про щось подібне?"
  
  "Мені потрібні всі факти, які я можу роздобути".
  
  “Бачила його тільки з жінками. Ні з однією з них надовго". Зітхання. “Ми перепробували з ним все. Терапію. Так, це був жарт. Ліки. Природно, завжди найдорожчі. І це теж було в рахунках Келлі. Лікарі і лікарні. Він кивнув у бік халупи, яка була штаб-квартирою Harper Ship Services, Inc. - Я виглядаю так, ніби можу дозволити собі медичну страховку "Кадилака"?
  
  “ В Адама нічого не виходило?
  
  “Не так вже й багато. Просто відсутній, куди б він не поїхав, ці три або чотири тижні". Картонна коробка з написом була поміщена в стопку. “Можливо, він отримав задоволення від навчання випалювання хрестів та фарбування церков з балончика. Хто, блядь, знає? Мені потрібно зайнятися паперовою роботою."
  
  Шоу дав йому візитку зі своїм номером. "Якщо він дасть про себе знати".
  
  Чоловік засунув його в задню кишеню і цинічно посміхнувся, що означало: "Допомагаю тобі здобути твої криваві гроші".
  
  “ Містер Гарпер, я хочу повернути їх обох в цілості й схоронності.
  
  Харпер повернувся, але зупинився на півдорозі до сараю.
  
  “Це було так біса неприємно. Іноді тобі просто хотілося струсити його і сказати: "Подолай себе. У кожного є нудьга. Просто живи з цим ".
  
  
  
  —
  
  Повернувшись в "Віннебаго", Шоу зварив чашку міцного гондурасу кави, налив трохи молока і сів за стіл.
  
  Наступні півгодини або близько того він витратив на дзвінки родичам Янгов. Вони поставилися з співчуттям, але не змогли повідомити нічого корисного. Потім перейшов до друзів Еріка. Ті, хто хотів поговорити, не змогли дати жодного уявлення про те, куди він міг податися, і в цілому висловили тривогу з приводу того, що він був замішаний у злочини на ґрунті ненависті. Проте один однокласник сказав, що з тих пір, як помер його брат, "він такий ... він насправді не в собі, розумієте, що я маю на увазі?"
  
  Шоу поговорив з Томом Пеппером, колишнім спеціальним агентом ФБР і другом, з яким він час від часу лазив по скелях. Пеппер, можливо, і був на пенсії, але зараз у нього були такі ж зв'язки в правоохоронних органах, як і завжди, і він мав солідний допуск до секретної діяльності. Йому подобалося брати участь у розслідуваннях, і Шоу іноді дзвонив Пепперу, щоб той допоміг. Тепер він попросив назвати ім'я кого-небудь, хто брав участь у розслідуванні, або в Управлінні громадської безпеки округу Пірс, або в місцевому відділенні ФБР.
  
  Відносини здобувача винагороди з поліцією складні. У правоохоронних органів немає проблем з інформаційними лініями, такими як Crimewatch, метою яких є збір інформації від тих, хто особисто знайомий з інцидентом. Копи, однак, неохоче надають велику допомогу такому активному слідчому, як Шоу. Відомо, що здобувачі винагороди, на відміну від інформаторів, заплутують справи, іноді навіть приводячи до втечі підозрюваного, коли поліція була близькою до арешту. Шукачі також іноді виявляються пораненими або загиблими, що нескінченно ускладнює життя поліцейського.
  
  Тим не менш, ім'я Пеппера мало певну вагу, як і його запевнення в тому, що Шоу не буде плутатися під ногами і навіть, можливо, зможе виявитися корисним. Детектив округу Пірс, який веде цю справу, Чод Джонсон витратив десять хвилин на те, щоб присвятити Шоу в деталі, які Шоу записав у свій записник. Джонсон докладно розповів про Адама Харпері, доповнивши те, що розповів батько молодої людини.
  
  Коли вони роз'єдналися, Шоу зварила ще одну чашку кави і погортала записну книжку.
  
  7 Червня. Близько 18:30 вечора Ерік Янг відправився на цвинтарі Форест-Хіллз на Мартинсвилл-роуд в Гіг-Харборі. Тут похований його брат Марк, померлий шістнадцять місяців тому. Він часто ходив на могилу.
  
  В якийсь момент, незабаром після цього, Еріка бачили в компанії Адама Харпера на кладовищі, за словами свідків. У Еріка не було очевидною попередньої зв'язку з Адамом.
  
  Близько 7:30 поліція відреагувала на повідомлення про стрілянину в Братській баптистської церкви. Жертви — мирянин—проповідник і прибиральник - повідомили, що двоє підозрюваних, пізніше упізнаних як Адам і Ерік, встановили хрест перед церквою і підпалили його. Церква також була зіпсована нацистськими свастиками і непристойностями.
  
  Коли проповідник і прибиральник вибігли на вулицю, щоб спробувати схопити і затримати підозрюваних їх для поліції, Адам вихопив пістолет і вистрілив у них, потрапивши в обох.
  
  Підозрювані зникли на десятирічному червоному пікапі "Тойота" Адама, зареєстрованому в штаті Вашингтон. Машина Еріка була знайдена припаркованій недалеко від кладовища.
  
  Ні один з постів Еріка в соціальних мережах не передбачає расистських пристрастей. У Адама немає аккаунта в FB, Twitter або Instagram.
  
  Жоден з них не гей; малоймовірно, що там був сексуальний контакт.
  
  Ніхто з інших членів сім'ї або друзів Еріка нічого про нього не чув. Немає конкретного місця, куди він міг втекти, про який знали б його батьки і друзі.
  
  Судово-медична експертиза встановила зв'язок між наклепницькими графіті на Братській баптистської церкви та аналогічними інцидентами в окрузі Пірс за останні півтора року.
  
  Вважається, що підозрювані все ще знаходяться в районі Такоми, оскільки і Адам, і Ерік за останні кілька днів спустошили ощадні рахунки, і з допомогою відеоспостереження було зафіксовано два випадки викрадення. Ймовірно, збирав гроші на втечу з цього району на великі відстані.
  
  Ерік Янг працював неповний робочий день в реабілітаційному центрі для проблемної молоді та отримав ступінь бакалавра в місцевому громадському коледжі. Він досяг успіху в математиці, історії та біології. Але після смерті брата він став примхливим, його оцінки впали, а відвідуваність роботи стала проблемою. Його дівчина розлучилася з ним через його примх. Батьки описали його як "розгубленого і вразливого".
  
  Адам Харпер страждав депресією і іншими емоційними проблемами. Волоцюга. Він відвідував заняття в місцевому коледжі, але так і не закінчив його. Більшу частину свого життя він працював за спеціальністю.
  
  Він був заарештований за звинуваченням у магазинних крадіжок і дрібному зберіганні наркотиків. У нього немає явного минулого прихильників переваги білої раси або расистських організацій, хоча батько вказав на його зникнення на 3-4 тижні з міста. Значить, зв'язався з якоюсь групою?
  
  У Адама було мало друзів, і ті, з ким зв'язалася поліція, а також пара членів сім'ї, які не знали ні про кого і нікуди, куди він був би схильний втекти.
  
  У його резиденції, невеличкій квартирі у східній частині Такоми, був проведений обшук. Не було виявлено жодних доказів якоїсь екстремістської приналежності.
  
  При стрільбі використовувався "Сміт-і-Вессон" .38-й спеціальний поліцейський, зареєстрований на ім'я батька Адама.
  
  Телефони жодного з підозрюваних не активні.
  
  У обох чоловіків є паспорта. Паспорт Еріка все ще знаходиться в будинку його батьків.
  
  На відеозаписі обміну валюти видно, як двоє чоловіків у сонцезахисних окулярах і толстовках змінюють 500 доларів США на канадську. Вони відповідали загальному статурі підозрюваних.
  
  Шоу переглянув ці нотатки, відкинувся на спинку стільця, закрив очі, переварюючи прочитане і роблячи висновки про інцидент і залучених до нього людей.
  
  Зажужжал його телефон. Це був Чед Джонсон.
  
  "Детектив?"
  
  “ Ми їх упіймали, містер Шоу.
  
  Найбільш швидка робота з винагородою за всю історію. Грошей немає. Але гарною новиною було те, що тепер він міг повернутися до своєї іншої місії: розкриття таємниці свого батька.
  
  Хребет Ехо ...
  
  “ Хто-небудь постраждав? Вони чинили опір?
  
  Пауза. “ О, ми їх ще не затримали. Я маю на увазі, ми їх виявили. Вони в пікапі Адама. Було помічено, як він прямував на північ I-5. Потім вони звернули на наземні дороги і все ще їхали на північ. Прямуючи, звичайно, в Канаду. У нас є оперативна група затримання. Десять осіб."
  
  Останнє слово вирвалося з працею. Шоу припустив, що Джонсона нещодавно навчили по можливості не вживати чоловічий рід.
  
  "Я повинен отримати їх протягом наступної години".
  
  "Добре".
  
  “ Прошу вибачення за винагороду, сер.
  
  Шоу подумав, що в його голосі не було особливого жалю. Можливо, Екуменічний рада та вундеркінд в області високих технологій Ед Джаспер внесли основний внесок, але решту доведеться виділити з його бюджету.
  
  Шоу подякував його. Він відсьорбнув ще трохи кави, потім відправив повідомлення Маку Маккензі, своєму приватному детективу з Вашингтона, запросивши три елементи інформації. Незабаром після цього вона відповіла, відповівши на всі питання з тим рівнем деталізації, яким вона була відома.
  
  Шоу уважно прочитав відповідь і, переглянувши карту, завів двигун "Віннебаго". Він виїхав зі стоянки Harper's, оглянув навколишні машини — як припарковані, так і перебувають у русі, потім виїхав на нерівну дорогу. Він виїхав з Гіг-Харбора на схід, і GPS направив його до стоянці трейлерів, де він припаркував Winnebago, а Über поїхав до агенції з прокату автомобілів, щоб забрати седан або позашляховик. Він настільки перевищив швидкість, наскільки наважився, щоб його не зупинили.
  
  Він не міг дозволити собі жодних затримок. Час було життєво важливо.
  
  Через годину Шоу вів взяту напрокат "Кіа" по гірському маршруту в п'ятдесяти милях на схід від Такоми, по мальовничій місцевості, наближення до національного парку Маунт-Рейнір. Звивисті дороги, панорамні види, зелений ліс, скельні утворення, блискучі і изрытые кісточками, як мокра кістка.
  
  Він з'їхав з крутого повороту на пряму, праворуч від нього був схил пагорба, і почав набирати швидкість.
  
  Потім його увагу привернула рухається тінь.
  
  Валун котився до дорозі прямо перед ним.
  
  Секунди на прийняття рішення.
  
  Звернути наліво? Згорнути праворуч?
  4.
  
  11 Червня, 14 годин дня за нинішнім часу
  
  
  
  Ця куля влучила в ціль ...
  
  Золотий орел, стривожений різким пострілом пістолета, прокатившимся по долині, піднявся в повітря і з величною поспіхом попрямував геть від людського шуму.
  
  Колтер Шоу подивився вниз, помітивши значну кульовий отвір у правому передньому колесі Kia. Машина накренилася.
  
  Вибравшись з машини, Шоу протиснувся крізь зарості форзиції і спостерігав, як стрілець переходить дорогу, обтрушуючи пилок і задирки з рукавів і джинсів.
  
  Повністю бородатий, Далтон Кроу був на два дюйми вище шести футів Шоу. Широкі плечі, широкі груди, обидва одягнені в чорно-червону картату сорочку лісоруба. Камуфляжний комбінезон. Його пояс був добре отутюжен і сильно поношений, блискучий і нерівномірно потемнілий. Кобура для довгоствольної револьвера була в ковбойському стилі, коричнева, глянсовий, з хромованими шипами.
  
  Кожен з чоловіків залишив іншому шрами, приблизно такої ж кількості, однакової довжини і глибини. Синці давно зійшли. Ці зіткнення не повинні були привести до летального результату, а просто зірвати успіх іншого боку в пошуку підозрюваних на винагороджуються роботах. В одному випадку Кроу хотів зупинити Шоу, щоб той міг отримати сто відсотків грошей за втікача в'язня; Шоу хотів перешкодити Кроу застрелити спійманого в пастку беззбройного людини.
  
  Кроу неквапно перейшов дорогу і подивився на шину. "Хм".
  
  "Ви стріляли в мій бік", - сказав Шоу. Його тон був виключно укоризненным; він не відчував себе у великій небезпеці. Він точно знав, що самоскидом і стрільцем був Кроу, а не підозрювані, Адам Харпер чи Ерік Янг.
  
  Для великого чоловіка, який виглядав би як вдома в наряді "Ангелів пекла", в Кроу був страхітливо високий голос. “Ні, Шоу. Нічого подібного. Я рятував тебе від змії ". Він був з Бірмінгема, штат Алабама, і у нього був акцент. "Лісоруб, і шалено великий".
  
  Шоу опустив погляд. “ Не бачу його.
  
  “О, я просто вистрілив, щоб віджахнути його. Що мені і вдалося, як ви можете бачити. Мені подобаються всі Божі створіння, включаючи гримучих. Вибачте за вашу шину ".
  
  Шоу подивився на валун, повністю перегораживающий шосе.
  
  Кроу не став обтяжувати себе розповіддю про це.
  
  “Ці хлопчики мої, Шоу. Адам і Ерік. Я збираюся знайти та затримати. Я дістався до Концертної гавані раніше за тебе. Так що збирайся з силами і вирушай додому ".
  
  "Як ти знайшов мене?" Запитав Шоу.
  
  "Я кращий, ось чому". Кроу прибрав пістолет. Шоу задумався, крутив він коли-небудь його на пальці, як це роблять стрілки у фільмах. Шоу одного разу бачив, як хтось вистрілив собі в пахву, роблячи це. Людська дурість не має меж.
  
  “ Ти чув мою статтю. От і все. Мені потрібно наздогнати жовтий "Фольксваген".
  
  Шоу насупив брови. "Звідки ти знаєш, що вони..." Його голос затих, ніби він обмовився, підтверджуючи факт, якого Кроу не знав напевно.
  
  “ Ха. Тепер полагодь свою шину, подзвони в "Тріпл А" або сам розберись з домкратом. Кроу озирнувся, подивився на валун, потім знову на Шоу. “На цих дорогах, в цій машині-хлібниці ... Ти можеш потрапити у справжню біду. Не через мене, звичайно, рятує твою дупу від гримучих зміїв. Але хтось цілиться в тебе. Я б не хотів, щоб це сталося ".
  
  Виконавши загрозу, Кроу повернувся і побрів нагору по дорозі, потім зник у кущах. Миттю пізніше його сріблястий позашляховик виїхав на дорогу по іншу сторону валуна і повернув геть від Шоу і скелі. З водійського вікна "Бронко" показалася рука. Цей жест здавався помахом руки, але міг би бути і більш грубим.
  
  Він подзвонив у службу 911, повідомивши про упав валуні в поліцію штату. Перешкода перебувало посередині прямої дороги і було видно в п'ятдесяти ярдах з будь-якого боку. Тим не менш, Колтер Шоу був запрограмований рятувати людей від катастроф, навіть якщо це були їх власні недоліки, які наражали їх на небезпеку. Хтось, мандрівний під час листування, може заслужити удар подушкою безпеки; однак його або її діти цього не зробили.
  
  Шоу витратив кілька хвилин, перевіряючи шини і виїжджаючи заднім ходом з колючих бур'янів. Довелося трохи погойдатися і прокрутити шини, але врешті-решт машина знову викотилася на дорогу.
  
  Опинившись на асфальті, він змінив колесо і оглянув отвори під колеса. Він знайшов захований Кроу GPS-трекер. Він натиснув кнопку вимикання і прибрав пристрій в рюкзак.
  
  Потім він розвернувся і помчав назад тим шляхом, яким прийшов, у прямо протилежному напрямку, в якому прямував Далтон Кроу. Шоу сверился зі своєю карткою і прикинув, що повинен перехопити Еріка Янга і Адама Харпера менш ніж через півгодини.
  5.
  
  Це вимагало певних зусиль і часу, але проблему Далтона Кроу необхідно було усунути.
  
  Оцінка цією людиною своєї майстерності — "я кращий" — була абсолютно неправильною. Кроу був функціональним, а не талановитим слідопитом, і він просто не вмів вести спостереження. Шоу знав, що Кроу переслідував його з того самого моменту, як він прибув у Гіг-Гарбор. Він зауважив сріблястий позашляховик, як тільки під'їхав до будинку Янгов, припаркований біля тротуару через кілька хат від нього, перед будинком з вивіскою "ПРОДАЖ з ВИКУПОМ" на галявині. Не обов'язково підозрілий. Він просто сховав це спостереження подалі.
  
  Їдучи, він проїхав повз позашляховика і побачив, як водій нахилився до бардачку, ніби уникаючи бути поміченим. Потім "Бронко" від'їхав від тротуару і послідував за "Віннебаго" до самого магазину отця Адама "Чендлер" на набережній.
  
  Очевидно, це був Дальтон Кроу, який повинен був стежити за Молодим чоловіком з тих пір, як прибув в портове містечко, на той випадок, якщо хлопчик, про якого відомо, що він все ще знаходиться в цьому районі, повернеться.
  
  У цей момент місія Шоу подвоїлася: позбутися Кроу, потім знайти Адама і Еріка.
  
  Шоу придумав план, як зробити і те, і інше.
  
  Управління громадської безпеки вважало, що молоді люди прямували на північ з Такоми, імовірно прямуючи до Канади, враховуючи інформацію про обмін валюти.
  
  Однак Шоу був на вісімдесят відсотків впевнений, що Адама і Еріка в червоному пікапі не було.
  
  Передбачаючи найбільш логічний план підозрюваних, Шоу відправив електронний лист Маку. Питання, які він ставив, були:
  
   1.В якому районі Такоми найвища активність банд?
  
   2.Де знаходиться головна автобусна станція в цьому районі або поблизу від нього?
  
   3.Куди найчастіше звозять машини для подрібнення в районі Сіетл-Такома?
  
  Відповідь був такий: район Маніту, автовокзал Western Express на Еванс-стріт і ще безліч місць, хоча в південній частині Сіетла було зосереджено безліч смітників і м'ясокомбінатів.
  
  Шоу вважав, що вони одягли костюми і обміняли американські долари на канадські, щоб обманути слідчих, змусивши їх думати, що вони прямують на північ. Але одного цього було недостатньо. Вони повинні були зосередити увагу закону на вантажівці Адама. Оскільки Ерік працював з проблемною молоддю, він, ймовірно, був знайомий з злочинним світом округу Пірс. Він би знав, де залишити пікап — з ключами, "захованими" під переднім сидінням або в багажнику, — де його швидко перехопили б якісь бандити і відвезли в південний Сіетл для розбирання на частини.
  
  Тим часом Адам і Ерік пройшли кілька кварталів до автобусної станції на Еванс-стріт, купили квитки і поїхали з міста.
  
  Після відходу з Harper's seaside company Шоу пригнав Winnebago в кемпінг на схід від Такоми і припаркував його там. Він заїхав найближчим агентство з прокату автомобілів і взяв Kia, на якій потім поїхав у район Маніту, а Кроу незграбно йшов за ним всю дорогу.
  
  Шоу припаркувався перед винним магазином "Херманос Альварес". Він зайшов у магазин і за двадцятидоларову хабар і кілька пакетів з продуктами, які йому не були потрібні, купив право вислизнути через задні двері.
  
  Звідти до автобусної станції, де ставка значно зросла, і йому обійшлося в п'ятсот доларів, щоб дізнатися пункт призначення квитків, куплених двома хлопцями, — маленьке містечко під назвою Хоупс-Корнер, у вісімдесяти кілометрах на південний схід від Такоми, недалеко від національного парку Маунт-Рейнір.
  
  Цей факт був хорошою новиною. Вони обидва були живі.
  
  Він повернувся до машини, вийшов через парадні двері винного магазину, покидав продукти в багажник. Коли він влився в потік машин, позашляховик Кроу був неподалік. Саме тоді, коли машина була припаркована перед магазином, Кроу включив маячок.
  
  Потім почалося найцікавіше.
  
  Шоу їхав кружним шляхом в загальному напрямку Хоупз-Корнер, хоча зупинявся приблизно кожні п'ятнадцять миль, щоб купити води, кави, закусок або ще яку-небудь непотрібну дорожню карту. І завжди ставить клеркам і клієнтам один і той же питання.
  
  “Скажіть, ви помітили жовтий "Фольксваген-жук", який проїжджав тут? Це двоє моїх приятелів. Ми збиралися порибалити на водоспаді Уикинуксв, але плани змінилися, і я не можу до них додзвонитися. Ці хлопці просто не беруть трубку ".
  
  Сенс цієї вправи полягав у тому, щоб ввести Кроу в оману щодо транспортних засобів підозрюваних та їх призначення. Тепер, використавши валун, щоб розчистити для себе полі, чоловік мчав у гонитві за несмачною, неіснуючої машиною в місто, назва якого було важко вимовити, і ще важче вимовити по буквах ... і який перебував у прямо протилежному напрямку від Хоупс-Корнер, де насправді знаходилися підозрювані.
  
  Тепер Колтер Шоу проїхав повз вивіски Hope's Corner "ЛАСКАВО ПРОСИМО В" і оглянув місто. Центр міста включав в себе закусочну, механічний гараж, універсальний магазин і дві заправні станції, одна з яких також була автобусною зупинкою; саме там підозрювані повинні були висадитися.
  
  Крихітне містечко також мало оглядовий майданчик, з якої відкривався чудовий вид на гору Рейнір, найвищу вершину штату. Йому присвоєно звання вулкана Десятиліття, одного з найбільш небезпечних у світі. Шоу знав це, тому що вони з Томом Пеппером колись подумували про сходження. Але хоча загроза виверження не була стримуючим фактором, поверхня була. В основному вони складалися з льоду і снігу, і це вимагало спеціальної техніки, яка їх не надто цікавила.
  
  Шоу направив "Кіа" до заправної станції побільше, заправився і оглянув пошкодження машини, отримані в результаті падіння з обриву. Тільки косметичні. Дорогі, звичайно. Але Шоу це не турбувало; він завжди оформляв страховку на випадок втрати або пошкодження. Закінчивши з заправкою, він загнав машину в затінене місце збоку від універсального магазину. Вибравшись назовні, він підійшов до багажника, відкрив його і, озирнувшись і не побачивши ні людей, ні камер спостереження, дістав свою зброю прихованого носіння — однозарядний Glock 42 калібру .380 в кобурі Blackhawk. Він вставив патрон у патронник і засунув кобуру за правий пояс, переконавшись, що кріпильний гачок щільно прилягає до пояса; саме швидке зброю у світі практично марно, якщо кобура додається в дорозі.
  
  Тепер треба визначити, де саме перебували підозрювані.
  
  Шоу прикинув час. Автобус повинен був прибути за розкладом тридцять хвилин тому. Вийшли вони пішки з Хоупз-Корнер? Зустріли вони поблизу яких-небудь друзів?
  
  Ні Адам, ні Ерік не здавалися неонацистами, але що, якщо вони діяли під прикриттям? Зрештою, наклепницькі та расистські графіті зберігалися в окрузі Пірс більше року, і ніхто так і не був спійманий. Тепер, коли їх впізнали і вони були на виду, можливо, вони прийшли сюди. Шоу знав, що в штаті Вашингтон була сумна історія груп ненависті і організацій прихильників переваги білої раси по декільком роботам у пошуках винагороди на Західному узбережжі. У штаті налічувалося близько двох десятків активних екстремістських угруповань, включаючи два відділення КУ-клукс-клану.
  
  З оглядового майданчика Шоу дивився на величезний простір, за яким легко могла ховатися база ополчення.
  
  Чи хлопчики просто запанікували після стрілянини і втекли так далеко, як тільки дозволили їх гроші, або в будинок одного, який прихистив їх - друга, про якого ніхто вдома не знав?
  
  Отже, сказав собі Шоу, оцінюй.
  
  Ймовірність того, що вони прибули, висадилися і вирушили пішки в дику місцевість? П'ятнадцять відсотків. Ця територія зажадала б серйозного спорядження, а також певного рівня фізичної підготовки та знань про природу, яких у молодих людей, схоже, не було.
  
  Ймовірність того, що вони планували зустрітися з кимось, хто відвезе їх в інше місце? Сорок відсотків.
  
  Проїхати автостопом по одному з перехресть, які відходять зі сходу на захід від Хоупз-Корнер? Можливо, хоча й непросто; рух на обох дорогах було невеликим. Він оцінив це на двадцять відсотків.
  
  Ховаєшся від одного? П'ятнадцять відсотків.
  
  Був і інший варіант. Були вони все ще тут, в Хоупз Корнер?
  
  Шоу надів свою коричневу спортивну куртку. Однак, щоб переконатися, що його приховане тіло залишається прихованим, він зробив додатковий крок, розстебнувши сорочку. Його дозвіл на носіння зброї було дійсним в штаті, але він не потребував уваги, яке могло б виникнути, якщо б хто-небудь помітив рукоятку його зброї.
  
  Він почав прогулюватися по місту, вишукуючи очима цю парочку.
  
  Їх не було ні на одній заправці.
  
  Наступним був універсальний магазин. Він ступив на низьке, похилені дерев'яний ганок і увійшов всередину, опустивши руку поруч з пістолетом. Ні Еріка, ні Адама.
  
  Він увійшов в туалет, яким все одно повинен був скористатися; їх там не було.
  
  Заклад являло собою суміш магазину і ресторану, де за вищербленої стійкою, вкритої лінолеумом, сиділо з півдесятка відвідувачів. Він прихопив банку "Фікс-ей-Флет", оскільки тепер у нього не було зайвих кілограмів, і видерся на стілець, щоб замовити сендвіч з індичкою і велику порцію кави на винос. Коли замовлення було виконано, він відніс пакет і банку до каси. Він простягнув чек чоловікові середніх років в бежевій сорочці з поліестеру, розшитій візерунком з ланцюжків.
  
  Шоу поклав на стіл стодоларову купюру.
  
  Чоловік скривився. "Вибачте, містер, я не можу цього змінити".
  
  "Я не хочу змін".
  
  Очі насторожилися.
  
  “Син мого друга втік. Я допомагаю його знайти. Він був з іншим хлопцем. Думаю, він міг приїхати на тому автобусі з Такоми ".
  
  Одна з причин, по якій Шоу голився перед роботою, начищав черевики і одягав спортивну куртку і випрасувана сорочка, полягала в тому, щоб справляти враження порядної людини. З тих, хто справді допоміг би одному знайти хлопця. Він обдарував чоловіка ще однієї театральної посмішкою.
  
  "Ось його фотографія". Він показав фотографію Еріка. Хлопчик був у футбольній формі.
  
  Шоу поцікавився, чи дивився клерк новини з Такоми і чув про стрілянину в церкві. Очевидно, немає. Він тільки запитав: "У що він грає?"
  
  "Він приймає", - сказав Шоу вампірові. "Може зловити пас однією рукою".
  
  "Ні".
  
  "Він може".
  
  "Чому він утік?"
  
  Шоу знизав плечима. "Бути дитиною".
  
  Рахунок зник у кишені чоловіка. “Так, вони були тут півгодини тому. Купили трохи їжі і води. Також купили одноразовий телефон. І картку передоплати для обліку хвилин".
  
  “ Ти підслухав, куди вони прямували?
  
  "Ні".
  
  "Куди вони могли дістатися звідси пішки?"
  
  Знизування плечима "Хто знає". "У передгір'ях є дюжина будиночків". Ще одне потиск плечима означало: "Удачі в пошуку".
  
  “ Є які-небудь міста, в декількох хвилинах ходьби?
  
  “Залежить від того, хто йде пішки. Це довгий шлях, але є такий, який вони могли б пройти за день. Сноквалми Геп. Раніше називався Кларкс Геп. На честь Льюїса і Кларка. Але саме по собі було змінено на Snoqualmie. Це слово, індіанське. Означає 'люте плем'я'. Деяких людей розлютило, що вони змінили його. Ти можеш зайти занадто далеко, це комп'ютерне лайно ". Він оглянув Шоу, можливо, відзначивши "кавказець" і вирішивши, що це нормально — дати коментар, не знаючи, що в Шоу насправді є щось від корінного американця. "Забавно, що в будь-якому випадку це не має ніякого значення".
  
  Шоу не зрозумів. Він похитав головою.
  
  “Льюїс і Кларк сюди так і не дісталися, і річки Сноквалми поблизу теж нема. Так що з таким же успіхом можна назвати це Нью-Йорк, Лос-Анджелесом або Подунком. Може бути, ті хлопці прямували туди ". Він на мить насупився. “Знаєш, за горами є одне містечко — ущелина Сноквалми. Деякі люди запитують дорогу".
  
  "Місце?"
  
  "Це відступ".
  
  “Сепаратистські штучки? Неонацисти?"
  
  “Не думаю. Знову якась нісенітниця нью ейдж. Хіпі. Ти занадто молодий."
  
  Шоу народився в районі затоки набагато пізніше "Дітей квітів" і "Літа любові" 1967 року. Але він знав про хіпі.
  
  Він подивився на карту на стіні. Він побачив Сноквалми Геп, маленьке містечко, приблизно в десяти милях від Хоупс Корнер. Непогана прогулянка по гористій місцевості.
  
  "Де знаходиться притулок?" - запитав я.
  
  Клерк примружився. "Приблизно там, я вважаю". Вказав на долину в горах поруч з великим озером. Шоу прикинув, що це в шести або семи милях від Сноквалми-Геп, куди можна дістатися за державної трасі, а потім по вузькій дорозі з страхітливим назвою Харбинджер-роуд.
  
  Пішки їм знадобилося б три-чотири години, щоб дістатися до Сноквалми, і ще три, щоб дістатися до притулку, якщо вони прямували саме туди.
  
  “Я не бачив великого руху по дорозі сюди. Вони їдуть в ту сторону, в Сноквалми, не могли б вони зловити попутку?"
  
  “Хто-небудь міг. Вони не змогли".
  
  "Чому це?" - запитав я.
  
  “Той хлопець з сином твоєї подруги? Я б не став брати його на суперечку. Що-то з його очима".
  
  Шоу подякував чоловіка і попрямував до дверей.
  
  "Ей, містер?"
  
  Він обернувся.
  
  Портьє насупився. "Ви забули оплатити рахунок". Він подивився на чек і сказав: "З вас одинадцять двадцять вісім".
  6.
  
  Через десять хвилин робота Колтера Шоу була закінчена.
  
  Він знайшов Адама Харпера і Еріка Янга на Олд-Мілл-роуд, приблизно в двох милях від Хоупс-Корнер, і до Сноквалми-Геп було ще далеко.
  
  Шоу зупинився на вузькій узбіччі і подивився вниз, наліво. Тут дорога складалася з поворотів з-за запаморочливо крутого підйому. Вона спускалася в долину, в якій виблискувала річка, синій з сріблом. На іншій стороні дорога знову піднімалася в пагорби.
  
  Молоді люди були на п'ятдесят футів нижче Шоу. Вони тяглися, як студенти коледжу, які вирушають у похід на вихідні. У кожного був рюкзак. Адам тримав у руках велику пляшку води багаторазового використання. Ерік вказав на крутий підйом, який їм належав, як тільки вони перейдуть міст. Адам щось сказав, і Ерік кивнув.
  
  Прогулююся, ні про що на світі не дбаючи.
  
  Шоу уважно оглянув їх; він не зміг розгледіти ні обрисів пістолета, ні виступаючої рукоятки в кишенях ні того, ні іншого.
  
  Ерік порився в кишені рюкзака і витягнув пластиковий пакет. Шоу вирішив, що це в'ялене м'ясо. Він з'їв шматочок і запропонував Адаму, який відмовився, похитавши головою. Підозрювані доїхали до кінця прямої частини повороту і пішли по дорозі, сворачивающей наліво. Шоу спостерігав, як вони виїжджали. Вони пройшли половину цієї ділянки дороги і зупинилися там, де вона здувалася широким виступом на кручі. Це був значний обрив; валуни були укладені тут, щоб служити поручнями. Вони сіли на одне з них, розміром з паркову лавку. Ерік з'їв ще в'яленого м'яса. Адам зробив телефонний дзвінок.
  
  Шоу вивчив свою карту Ренда Макнелли і виявив, що вони знаходяться в окрузі Хаммонд. Він зателефонував в офіс шерифа. Його з'єднали з самим шерифом, людиною по імені Уеллс, і він розповів про злочин в окрузі Пірс і повідомив йому, що тільки що знайшов двох підозрюваних. Шериф на мить завагався, переварюючи отриману інформацію потім запитав, де знаходиться Шоу.
  
  “ Я буду на перетині Державного траси Шістдесят чотири і Олд-Мілл-роуд.
  
  “Добре, сер. Дозвольте мені перевірити це, і ми незабаром будемо на місці".
  
  Шоу розгорнув Кіа і поїхав назад по Олд-Мілл до перехрестя, приблизно в півмилі від нього. Він вважав за краще зустрітися з співробітниками правоохоронних органів у місці, окремому від фактичного місцезнаходження Еріка і Адама. Він не знав процедур — чи стилю — тутешніх помічників шерифа і не хотів, щоб вони вирували, вили сирени, зображуючи із себе крутих поліцейських. Це могло злякати пару і змусити її стріляти ... або сховатися в кущах. Якщо б це сталося, вистежити їх було б справжньою рутиною, особливо якщо б вони розділилися. І, що не менш тривожно, це була небезпечна територія: круті скелі, небезпечні схили, бурхливі пороги. Річка внизу була прекрасна. Шоу знав, що вона буде холодною, як січневий метал, і припустив, що швидкість течії становить двадцять миль в годину.
  
  Шоу припаркувався там, де перетиналися Олд-Мілл і державна траса, і незабаром прибули три службові автомобілі та один приватний — заляпаний брудом позашляховик. Шоу і чоловіки вийшли. Їх було п'ятеро. Вони варіювалися від молодих двадцятирічних до середнього віку. Уеллсу, шерифу, було близько п'ятдесяти, він був повним. Світле волосся і — що цікаво, враховуючи відтінок пасом на голові, — очі були карими, як зістарена шкіра.
  
  Всі були одягнені в сіру форму, за винятком самого високого, худорлявого і кістлявого бородатого чоловіка в зелено-чорному камуфляжі і темно-коричневою бейсболці, зрушеної задом наперед на голові. Він випромінював войовничість, і в свої сорок з невеликим можливо, він нещодавно вийшов на пенсію. Ти відслужив двадцять і тебе випустили. Вицвілий табличка з ім'ям, пришита до його куртці, була перекошена, її вирізали з однієї уніформи і пришили до його мисливського костюма. ДОДД, Дж.. Позашляховик належав йому. Він здавався цивільним, хоча Шоу помітив синю лампочку, прикріплену до приладової панелі "Патфайндера". У той час як інші з цікавістю роздивлялися Шоу, його спортивну куртку і міські черевики, погляд Додда нічого не висловлював.
  
  Підійшов Уеллс. Чиясь лапа обняла Шоу. - Ти БІ? - запитав я.
  
  "Ні". Шоу ніколи не думав про те, щоб стати агентом щодо стягнення застав, чиї дні зазвичай були витрачені на вистежування наркоманів, які ухиляються від сплати застави, - зазвичай чоловіків, які були досить дурні, щоб ховатися в бунгало своїх батьків або подруги.
  
  Він розповів про винагороду.
  
  При цих словах одна-дві брови підвелися.
  
  Він очікував, що наступним питанням буде "Скільки?" Але цього питання не було. Замість цього один з помічників шерифа запитав: “Ви самі їх не приносите? Навіщо телефонувати нам?" Кремезний чоловік з підборіддям, Уеллс володів відповідним голосом, схожим на віддалений грім.
  
  “Я не затримую. Я тільки знаходжу місцезнаходження. Решта залежить від людини або агентства, пропонує винагороду, або місцевих органів ".
  
  Шериф сказав: "Боже, це звучить офіційно".
  
  "Скажіть, шериф, у нас є що-небудь?" - запитав один з помічників шерифа молодші.
  
  "Взагалі що?"
  
  "Із-за цієї нагороди?"
  
  “ Скажи мені, Бо, ти ж нікого не шукав, чи не так?
  
  “ Просто питаю.
  
  “ Зараз, зараз. - Ви озброєні, сер? - звернувся Уеллс до Шоу.
  
  “Так. Я покажу вам свій квиток". Він повільно дістав гаманець і показав дозвіл на приховане носіння зброї штату Юта, яке було визнано в штаті Вашингтон.
  
  “ Зроби мені ласку, сховай свій шматок подалі, гаразд?
  
  “Звичайно. Моя робота тут значною мірою виконана".
  
  Інший помічник шерифа: "Ви вистежували їх всю дорогу сюди від Гіг-Харбора?"
  
  "Я так і зробив".
  
  - Я зв'язався з начальником служби громадської безпеки округу Пірс, - сказав Уеллс. Він підтвердив, що вони ховаються від правосуддя і їм призначено винагороду. Він не знав про вас.
  
  “Я зв'язувався там з детективом, а не з шерифом. Чед Джонсон".
  
  "Він сказав мені, що ці хлопці застрелили чоловіка Божого, спалили церкву".
  
  “Частково вірно. Там був палаючий хрест, і вони зіпсували місце. Кілька графіті. Сама будівля не постраждала від пожежі. Прибиральник і мирянин-проповідник були поранені ".
  
  "Вони скінхеди, або нацисти, чи що?"
  
  “Схоже, що ні. Головний підозрюваний - Адам Харпер, під тридцять. Я не можу зібрати воєдино роль Еріка. Йому всього двадцять ".
  
  "Як би там не було," пробурмотів шериф Уеллс, відмахуючись від одного або двох комарів, " видані ордери на них обох.
  
  "Це вірно".
  
  “ У них були якісь неприємності по дорозі сюди?
  
  “ Нічого такого, що я бачив або чув про нього.
  
  "Чому вони направляються в цю сторону?"
  
  “Поняття не маю. Може бути, зустріч з друзями. І я чув, що недалеко від Сноквалми Геп є притулок. Може бути, вони прямували туди ".
  
  Уеллс обдумав це. “Так, є таке місце. Я мало що знаю про нього. Інший округ, не наш дозор. Хто-небудь?"
  
  Ніхто з офіцерів не був знайомий.
  
  Уеллс сказав: "Якщо це справа церкви, то вони, можливо, планують і його розстріляти".
  
  Помічник шерифа сказав: “Або в Томпсонвилле. Там є кілька церков. Довго йти, але вони могли б дістатися автостопом".
  
  Уеллс виглядав стурбованим. “Томпсонвилл. Так. Це напевно було б мішенню". Він клацнув язиком. “Люди, які не поважають Христа? Це в'їлося в кістки. У них на думці щось недобре, я гарантую це. Добре, з цього моменту ми візьмемо управління на себе, містер Шоу. Ви сказали, що вони озброєні.
  
  “ Треба думати, що так. Це поліцейський спеціальний 38-го калібру.
  
  "Погонич мулів", - сказав хтось.
  
  "Де ми можемо їх знайти?" - Запитав Уеллс.
  
  “Останній раз я бачив, щоб вони робили перерву. Вони прямували в долину приблизно в двох кілометрах звідси".
  
  "В долині?"
  
  Шоу зауважив, що очі шерифа зустрілися з очима Додда, який нахилив голову на частку дюйма.
  
  Шоу сказав: "У вас є карта, я можу показати її".
  
  Уеллс пробурмотів стояв поблизу помічникові шерифа, наймолодшому: "Бардачок, малюк".
  
  Коротко кивнув, офіцер поспішив до патрульної машини шерифа і зник всередині. Він повернувся з картою і передав її Уеллсу, який розгорнув лист на капоті найближчої машини, під яким цокав остигає двигун.
  
  Шанувальник і колекціонер карт, Шоу уважно вивчив цю. Хрустка, незаплямована папір пояснювала, що шериф і, ймовірно, інші помічники шерифа нечасто вибиралися сюди. Ця пересічена місцевість знаходилась в межах округу, який вони контролювали, але більша частина території була державним парком. Шоу припустив, що рейнджери були головними правоохоронцями. Тут також був національний ліс, межі якого проходили по території округу і за його межами.
  
  Подивившись на карту, він тицьнув пальцем в потрібне місце. “Вони були там, отримували трохи води і їжі. Я не знаю, як довго вони збиралися відпочивати, хоча, навіть якщо вони знову рушили в дорогу відразу після мого відходу, вони не могли бути далі ніж за півмилі на північ. Ще одне натискання. "Це внесло б їх десь тут, в самому далекому куті".
  
  Уеллс повернувся до своїх людей. “Ось що ми збираємося зробити. Вони рухаються на північ. Я хочу, щоб хто-небудь швидко обігнув Ебботт-Форд, випередив їх і повернувся на південь. ТИ Джей і Бі, ви це зробите ".
  
  "Звичайно, шериф".
  
  “ Ми з Джіммі поїдемо на північ.
  
  Один з помічників шерифа з ентузіазмом сказав: "Значить, ми візьмемо їх у кліщі".
  
  Це було не зовсім те, що описував шериф.
  
  "Вотименно".
  
  Шериф повернувся до худорлявого, невыразительному Додду. “ А ти піднімайся врозтіч. На гребінь. Займи гарну позицію. Щоб прикривати нас.
  
  "К." запитав Шоу сухорлявий, небагатослівний Додд. “ У них довгі рушниці?
  
  "Ні".
  
  Додд кивнув.
  
  Уеллс склав карту. “Ціную вашу допомогу, містер Шоу. Ви заслужили кожен пенні з цієї нагороди". Легкий смішок. "Хоча мені легко говорити; я не той, хто виписує чек". Посмішка зникла. Він оглянув помічників шерифа. “Джентльмени, тепер я серйозно. Ми повинні зупинити їх. Шеф поліції в Такомі сказав мені, що жертви у тамошній церкві були чорношкірими, це правда, але вони все одно були дітьми Божими. Тепер давайте перейдемо до справи."
  
  Шоу повернувся до Kia. Він почув шепіт "Нагорода". І кілька смішків. Сидячи за кермом, він спостерігав, як шериф і помічники шерифа у формі попрямували до своїх машин, які незабаром втекли, залишаючи за собою хмару пилу гірчичного кольору.
  
  Додд залишився. Чоловік підбіг до свого особистого позашляховику, підняв кришку багажника і дістав з чохла крупнокаліберну гвинтівку Winchester, обладнану оптичним прицілом Maven — дорогу, ймовірно, рівну зарплаті одного з помічників шерифа. Він відкрив металевий ящик з патронами і дістав пачку патронів. Великі, калібру 308. Снайперські патрони.
  
  Жилавий, непривітний чоловік почав заряджати магазин. Його очі, які досі були млявими, помітно оживали, коли він робив кожну довгу смертельну затяжку.
  7.
  
  Повертаючись з Олд-Мілл-роуд до місця, де він залишив Еріка і Адама, Шоу думав:
  
  Ніколи не варто недооцінювати силу релігії, як хорошу, так і погану.
  
  Це не входило в число правил його батька; Шоу сам придумав це за десять років пошуку винагороди. (Він значно доповнив звід правил "Ніколи" після смерті Ештона Шоу кілька років тому.)
  
  Він зрозумів, що мав на увазі Божий покровитель, шериф Дж. Уеллс. Машина шерифа і ще одна машина перекриють дорогу на південь, у той час як третя зробить те ж саме з півночі, затиснувши Адама і Еріка. Додд, перебуваючи на висоті, зрозумів би, що його вказівку "прикривати нас" насправді означало "стріляти на поразку".
  
  Може бути, Адам здивовано підніме руку при появі офіцерів.
  
  І Додд скинув би його з ніг одним з великих раундів.
  
  "Я помітив загрозу офіцерам на місцях і діяв відповідно".
  
  А Ерік?
  
  Він інстинктивно повертався до пораненого Адаму.
  
  Ще один постріл.
  
  "Я помітив, як другий підозрюваний потягнувся до зброї покійного, і я був стурбований тим, що він застосує смертельну силу проти присутніх офіцерів".
  
  І не було б ні камер спостереження, ні свідків, які могли б розповісти іншу історію.
  
  Побачивши погляд, яким обмінялися Додд і Уеллс, і зрозумівши, що у них на розумі, Шоу ткнув пальцем в точку на карті в декількох милях від узбіччя Олд-Мілл-роуд, де насправді знаходилися двоє молодих людей.
  
  Що саме він буде робити, коли знайде Еріка і Адама, він поки сказати не міг. Але він знав, що повинен тримати їх поза досяжності Уеллса і його солдатів-християн.
  
  Тепер він повів "Кіа" назад до пагорба, де припаркувався, коли вперше помітив цих двох. Шоу з'їхав з дороги в густі зарості сосен, осоки й сплутаного чагарнику. Машину важко було назвати позашляховиком, але у неї був повний привід, і якщо він утримає її на утрамбованої землі, він був упевнений, що вона не застрягне.
  
  Залишивши куртку в машині, він виліз і переставив кущі, щоб ще більше сховати машину, потім підійшов до краю дороги, дивлячись вниз по крутому, порослому травою схилу до узбіччя, де приблизно в шістдесяти футів внизу сиділи хлопці. Тепер він заправив сорочку, оголивши "Глок" на стегні, що полегшило швидке витягання.
  
  Він вивчав Еріка і Адама. Вони все ще сиділи на придорожньому валуні, дивлячись на дорогу і пагорб поруч з нею, а не на захоплюючий вид позаду них: скелясту долину і вируючу річку біля підніжжя десятиповерхового скелі. Коли Адам повернувся, Шоу побачив, що так у нього справді був пістолет; сидить злегка висунув рукоятку з кишені облягаючих джинсів. Це було добре для Шоу. У "Сміт і Вессоне" Адама був молоток, який, як відомо, ловився, коли його швидко діставали.
  
  Підозрювані розмовляли один з одним. Потім розмова урвалася при звуці стандартної мелодії дзвінка. Адам дістав мобільний, щоб відповісти на дзвінок. Він озирнувся, орієнтуючись, і помітив дорогу, яка ответвлялась від Олд-Мілл. У Шоу склалося враження, що хлопчики чекали, що хтось поїде з тієї сторони. Ренд Макнелли був у машині, але він викликав GPS-карту на своєму телефоні. Дорога вела в об'їзд Хайленд-Байпас: вузька, але добре що скорочує шлях до Сноквалми-Геп.
  
  Це додало складності. Хто повинен був зустрітися з підозрюваними? Скільки їх було? Якщо теорія Шоу про роботу під прикриттям вірна, чи можуть вони бути озброєними екстремістами?
  
  Скільки часу залишилося до їх прибуття?
  
  І коли Уеллс і його помічники вирішать, що молоді люди вислизнули з їх пастки — чи вирішать, що Шоу збрехав з тієї чи іншої причини? Максимум півгодини, прикинув він.
  
  Не можна втрачати часу. Йому потрібно дістатися до молодих людей, роззброїти Адама і зв'язати їм руки. Потім сісти в "Кіа" і забратися до чортової матері з округу Хаммонд.
  
  Я займаюся інформацією, а не арештами громадян...
  
  Не в цей раз.
  
  Обережно ступаючи, Шоу спустився з пагорба до дороги, на широкому узбіччі якої сиділи ці двоє. З-за дерева він оцінив обстановку. Щоб наблизитися до них безпосередньо, або з іншої сторони дороги, або з самого асфальту, йому довелося б прикривати незахищене поле вогню. Він буде на деякій відстані, коли покличе їх здаватися, що може спонукати Адама вихопити зброю і вистрілити. Ймовірно, він був кращим стрільцем, ніж Адам, але в цьому не можна було бути впевненим, і в будь-якому випадку останнє, чого Шоу хотів, - це перестрілки.
  
  Шанси на успіх при такому варіанті: тридцять відсотків. Недостатньо хороший.
  
  Залишатися в укритті і просто закликати їх здатися?
  
  Ні, вони будуть стріляти чи тікати, можливо, і те, і інше. Копи почують стрілянину і рушать туди зі зброєю напоготові. Додд переміститься на височину і націлюватиметься на них свого важкого зброї.
  
  Ймовірність успіху цієї тактики становила всього десять відсотків.
  
  Застати їх зненацька, ззаду?
  
  Так, це найкращий варіант.
  
  Звичайно, такий підхід ніс в собі свої складності: "позаду", по суті, був обрив в сотні футів над кам'янистим дном долини.
  
  Коли хлопчики відвернулися, Шоу, пригнувшись, побіг через дорогу і заглянув через край. Поверхня не була гладким стрімких каменем. Він консольно йшов вниз під кутом сорок п'ять-п'ятдесят градусів до скельного підлозі внизу. По дорозі зустрічалися уступи, полиці і оголення.
  
  Шоу згадав прочитану ним у дитинстві книгу про воюючих племен корінних американців. Скидання ворогів зі скель було популярним способом у племен в гірських регіонах розправлятися зі своїми жертвами. Дозвольте силі тяжіння зробити свою справу. Економить стріли і зусилля. Людське тіло може витримати удар зі швидкістю приблизно тридцять п'ять-сорок миль на годину, якщо поверхня, на яку ви приземляєтеся, має деяку поступливість. Ви досягаєте цієї швидкості приблизно за десять-дванадцять ярдів вільного падіння. Більше того, у поєднанні з приземленням на скелю, у вас це в значній мірі вийшло.
  
  Ніколи не напружуйтеся при падінні.
  
  Ештон нагадував дітям про це правило, перш ніж змушував їх стрибати з виступів висотою вісім футів на землю. Ви отримали б набагато менше пошкоджень від удару, якщо б обм'якли, як лялька. Шоу одного разу виконував завдання з нагородою, коли викрадач спробував втекти від нього, перестрибнувши з даху на дах. Він промахнувся і впав з тридцяти футів на траву. Чоловік не постраждав, за винятком зламаного мізинця. Технік Швидкої допомоги підтвердив, що ймовірною причиною цього було його повністю розслаблений стан — завдяки половині пляшки горілки.
  
  Якщо Шоу втратить рівновагу, він полетить зі скелі завдовжки в сто футів. Можливо, смертельний результат, але більш імовірно, що він передбачав, перелом кісток. Справа в тому, що він волів би смерть зламаною спині або шиї - і бути вимушеним прожити своє життя, протилежну їй, нерухомо: прикутим до стільця.
  
  Він перевалювався через борт, здійснював вільний спуск поодинці приблизно на десять футів, потім підіймався боком і піднімався позаду них. Він діяв швидко, роззброював Адама і змушував їх стягувати один одному зап'ястя.
  
  Якщо його не почули, значить, не помітили.
  
  І якщо б він не впав.
  
  У нього не було ні крейди, ні альпіністської взуття. Він знав, як лазити босоніж, але йому потрібно було надіти Екос. Якщо справа дійде до переслідування на посипаною гравієм дорозі, йому потрібен захист.
  
  За його оцінками, такий підхід забезпечує семидесятипятипроцентный успіх. Важливо, звичайно, що двадцатипятипроцентная ймовірність невдачі включала в себе щось більше, ніж просто відсутність нашийників у хлопчиків; вона включала в себе виснажливе, якщо не смертельне падіння на дно долини.
  
  Але іншого вибору немає.
  
  Так що приступайте до справи.
  
  Зараз же.
  8.
  
  Шоу подивився вниз, вивчаючи обличчя людини, з яким йому доведеться домовитися, щоб підійти до Адама і Еріку ззаду.
  
  Це було те, що любили альпіністи: скелясте і потріскане. Тепер він зробив те, що в першу чергу роблять всі хороші альпіністи: спланував свій маршрут. Він ліг на живіт і позадкував до краю, його ноги натикались на виступи, які він помітив раніше і запам'ятав. Спускатися з вершини скелі завжди було складніше, ніж підніматися; ви не можете змахнути або здути бруд, що покриває опори для рук і ніг. Без крейди на руках навіть слабкий наліт ґрунту може бути смертельно небезпечний. Шоу зазвичай спускався на землю по мотузці, а не підіймався по ній.
  
  Він почав спускатися. Далі, далі, його ноги шукали опору для своєї ваги. Його руки хапалися за камені і гілки, щоб не впасти, якщо його черевики зісковзнуть. Нарешті він забрався так далеко, щоб подивитися вниз, що було величезним полегшенням. Тепер, завдяки скелястих виступів, двох-тридюймовим тріщин і зручно розташованої - і міцною —гілці, він спустився на вісім футів до уступу.
  
  Потім він повільно рушив боком до того місця, де, за його розрахунками, повинні були знаходитися підозрювані. Виступ йшов вниз, і валун, на якому вони сиділи, знаходився в цьому місці приблизно в двадцяти футах над ним. Він подивився вгору і намітив свій підйом. Він простягнув руку і змахнув землю з поручня, потім схопився і підтягнувся. Він притискався стегном до скелі, що також наближало плече, що, в свою чергу, означало, що його тіло залишалося вертикальним — кращий спосіб дертися. Він упирався ногами і використовував щілини, в які просовував руки і растопыривал пальці і долоні. Потім він згинав коліна, знаходив точку опори і випрямляв ногу, щоб підніматися приблизно на фут за раз.
  
  Не надто швидко. Швидко - це шум. Швидко - це помилки. Швидко - це чорне дуло пістолета, що чекає тебе на гребені.
  
  Він підійшов до гладкої частини обличчя площею близько п'яти квадратних футів. При звичайному підніманні він "розмазувався" використав підошви своїх черевиків для зчеплення, утримуючи п'яту опущеною і сильно притискаючи гуму до лиця. Для цього потрібні хороші опори для рук, і хоча тут були відповідні, він не довіряв вуличного взуття для такого маневру. Він виконав бічній ривок, щоб обійти гладкий ділянку, потім піднявся по шорсткою плиті з великою кількістю опор для рук, потім зробив ще один бічний ривок в іншому напрямку, щоб повернутися на вертикальне положення.
  
  Тепер він був на три фути нижче гребеня. Він на мить зупинився і вирівняв дихання, готуючись до наступного повороту: накидці — маневру, який альпіністи використовують, щоб досягти вершини. Він ухопився за тріщину лівою рукою, підняв ліву ногу, потім дотягнувся до виступу майже на рівні ліктя. Націлившись правою рукою на виступ у вершини, він витягнув обидві ноги зігнуті пози і піднявся на край, схопившись за камінь, який шукав.
  
  Шоу повільно підняв голову. Він майже очікував побачити, що Адам цілиться в нього.
  
  Ні, підозрювані перебували в десяти футах від нас, як і раніше дивлячись в іншу сторону.
  
  Адам: “Я не знаю. Напевно, хвилин двадцять. Вони не були впевнені".
  
  "Мої батьки будуть хвилюватися".
  
  "Я продовжую говорити тобі: це того варте".
  
  "Я просто хотів би передати їм повідомлення".
  
  “ Тільки не після того лайна в церкві.
  
  Ліва рука Шоу намацала надійний дубок, і він вибрався на поверхню, важко дихаючи ... намагаючись робити це безшумно. Це було нелегко.
  
  Він присів навпочіпки і поплескав рукою по "Глока", щоб нагадати собі, де саме він знаходиться в кобурі. Потім він рушив до них, переводячи погляд з рук Адама на землю перед собою, вишукуючи найбільш тихі місця для кроку.
  
  Дев'ять футів, вісім, сім. Шоу зупинився, поки хлопці дивилися на дорогу.
  
  Наближалися чи неонацисти?
  
  Або Уеллс і його група?
  
  Не турбуйся про це зараз.
  
  Точно так само, як він планував сходження, він планував і захоплення.
  
  І виконав це.
  
  Тримаючи свій "Глок" в кобурі, він підійшов до Адама ззаду і швидким, рішучим жестом схопив короткий револьвер, спочатку натиснувши на спуск, щоб курок не зачепився, і витягнувши його.
  
  "Твою мать!" Адам підвівся і повернувся. Перш ніж він встиг відступити, щоб вдарити непроханого гостя, кулак Шоу врізався йому в живіт. Молодий чоловік щось пробурчав і впав на коліна, тримаючись за живіт.
  
  Шоу сунув коваля в кишеню і витягнув свій "Глок", цілячись у Еріка, хоча і не в нього.
  
  "Ні, чувак, будь ласка... Немає!" Його очі були широко розкриті. "Хтось"
  
  "Твою матір," повторив Адам. “ Мене зараз вирве.
  
  “ Тоді зроби це і покончи з усім цим. У нас немає часу. Ви обидва в небезпеці.
  
  "Ти мене вдарив".
  
  Ерік шепоче: “Хто ти? Що—"
  
  Шоу дістав із задньої кишені Еріка дві зав'язки на блискавці, які завжди носив із собою. - На зап'ястях, руки перед собою. Тоді зроби сам. Зараз.
  
  Широко розкривши очі, Ерік взяв брудно-білі нейлонові смужки. Він глянув на них, прикидаючи, як вони працюють.
  
  Адам пробурчав: “Ти коп, ти повинен представитися. В іншому випадку арешт незаконний".
  
  "Це неправда, і я не коп". Він сказав Еріку: "Я тут з-за твоїх батьків".
  
  "Мама, тато?"
  
  Він вказав на стяжки. “ Зараз. Я не збираюся повторювати тобі це знову. Поблизу є люди, які хочуть твоєї смерті. Я можу врятувати тебе. Зроби це.
  
  Ерік подивився на Адама, який повільно піднявся. Він нічого не сказав, але виглядав одночасно хворим і відчувають огиду.
  
  "Ти повинен"
  
  “ Зап'ястя. Зараз же!
  
  Ерік застебнув Адаму блискавку, а потім простягнув Шоу свої власні руки.
  
  "Ні, зроби це сам".
  
  Він так і зробив, і Шоу смикнув сильніше. Їх руки, зчеплені перед тулубом, було не так надійні, але для них це був більш безпечний спосіб залізти в Kia, яка перебувала в п'ятдесяти метрах над ними на крутому пагорбі.
  
  Адам сказав різким, розпачливим голосом: “будь Ласка, чувак. Відпусти нас. Ти повинен! Це все пиздець. Ти не розумієш".
  
  “Ми поговоримо пізніше. А тепер ідіть!" Шоу жестом вказав їм на дорогу. "Нам потрібно піднятися на той пагорб".
  
  Вони втрьох перейшли на біг підтюпцем, Шоу був готовий схопити будь-якого з них або підставити підніжку, якщо вони спробують втекти.
  
  - Мої батьки? - прошепотів Ерік.
  
  “ Вони запропонували винагороду за те, щоб знайти тебе.
  
  Здавалося, це збило його з пантелику.
  
  “Я не міг подзвонити їм. Поліція прослуховувала б їх телефони". Кивок у бік Адама, який, очевидно, був джерелом цього попередження.
  
  "Я припаркувався на вершині того пагорба". Шоу махнув рукою. "Ми повинні піднятися туди зараз".
  
  "Хто хоче заподіяти нам шкоди?" Запитав Ерік.
  
  “ Місцеві поліцейські. Я думав, вони заарештують тебе і будуть тримати під вартою, поки не приїдуть детективи з Такоми. Але я майже впевнений, що замість цього вони хочуть тебе вбити.
  
  "Чому?"
  
  “ Пізніше. По дорозі. Вони були майже біля того місця, звідки могли почати підйом до машини Шоу.
  
  Він сказав: “Я бачив, як ти розмовляла по телефону. Ти комусь телефонувала, щоб з тобою тут зустрілися. Кому?"
  
  "Ніхто".
  
  Молодий чоловік каже неправду — висновок, який був очевидний як з його тону, так і по його погляду на Хайленд-Байпас, дорогу, з якої, ймовірно, "ніхто" незабаром повинен був вийти назустріч хлопчикам.
  
  Шоу глянув на Еріка, який сказав тільки: "Я ... ніхто".
  
  Шоу припустив, що це не має значення, головне, щоб в найближчі кілька хвилин вони були поза межами цього району.
  
  На пологій частині пагорба, де Шоу спустився зі своєї машини, він наказав їм зупинитися. Він вказав. “Он там. Піднімайся повільно. Трава може бути слизькою".
  
  Ерік подивився вгору і почав дертися, тримаючись долонями перед собою за великі пучки трави і стебла рослин, щоб підтягнутися вперед. Він послизнувся, і Шоу піднявся на кілька ярдів, щоб допомогти йому підвестись на ноги.
  
  Шоу глянув на Адама. “ Ти. Зараз.
  
  Молодий чоловік озирався по сторонам. Шоу подумав, чи не збирається він кинутися бігти по дорозі, та напружився, приготувавшись до переслідування.
  
  "Ей, чувак!" Гукнув Адам. Ерік подивився на нього зверху вниз. “Пам'ятаєш, що я тобі сказав. Твій брат і все таке? Все буде в порядку. Я обіцяю". М'яка усмішка осяяла його обличчя. Він бурмотів якісь слова. Одне з них було "До побачення", а потім щось ще, чого Шоу не розчув.
  
  Він побіг геть, але не по дорозі. Він помчав прямо до краю обриву.
  
  “Адам! Немає!"
  
  - Ей, чувак, що ти робиш? - крикнув Ерік.
  
  Шоу побіг за ним.
  
  Адам не вагався. Він на повній швидкості досяг скелі і злетів у повітря.
  
  Важко дихаючи від бігу і потрясіння, Шоу зупинився біля самого краю і спостерігав, як молодий чоловік по спіралі наближається до своєї смерті.
  9.
  
  Машина шерифа Уеллса загальмував на узбіччі Олд-Мілл, поруч з валуном, на якому сиділи підозрювані.
  
  У сотні футів нижче обличчям вниз лежало тіло Адама, абсолютно поламане, одна нога вивернута під жахливим кутом. Кров зібралася в калюжу і яскраво блищала на сонці, переливаючись на довколишній річці.
  
  Шериф вибрався з свого седана. Пасажирська двері теж відчинилися, і звідти вийшов ще один чоловік. Це був Додд, снайпер. Його обличчя було таким же спокійним, як і раніше. Чи так і було? Помітив він хоча б натяк на розчарування через те, що у нього не було можливості стріляти ні одного єретика?
  
  Обидва чоловіки одночасно пристебнули ремені, ніби така була процедура при виході зі службового автомобіля в окрузі Хаммонд. Вони попрямували до Шоу, черевики шерифа шаркали по асфальту. На Додде були мисливські черевики на гумовій підошві; його пересування було безшумним.
  
  Зупинившись, вони теж подивилися на дно долини далеко внизу. Інші помічники шерифа були там, біля мосту через річку Спіді. Шоу подумав, що вони могли б прикрити тіло Адама. Але немає. Потім він зрозумів: навіщо турбуватися? Перехожих немає, щоб шокувати. Ковдра також завадило б робити селфи. Він відчув хвилю відрази, спостерігаючи, як вони клацають фотографіями.
  
  Що, чорт візьми, сталося? Покінчив із собою? Адам, мабуть, розумів, що його чекає справедливий суд в окрузі Пірс. Крім того, він, можливо, сподівався на шанс втекти від Шоу, враховуючи, що той був тільки в наручниках, а транспортом Шоу був не автозак, а седан Kia.
  
  Навіщо просто здаватися і так недбало зістрибувати на кам'янисту землю внизу?
  
  Шоу був злий на себе. Він знав, що Адам неврівноважений. Йому слід було тримати чоловіка ближче до себе, хоча він навряд чи очікував його блискавичного кидка до краю обриву.
  
  - Отже, - сказав Уеллс. Вважаю, вони були не там, куди ви нас послали.
  
  Коли цей чоловік запитає, чому Шоу пов'язав ув'язнених і взяв під варту, коли він спеціально сказав їм, що він тут не для затримання? Він задавався питанням, чи побачить він сам, що відбувається всередині в'язниці округу Хеммонд.
  
  - А де інший? - запитав Додд.
  
  "Після того, як Адам стрибнув, я повернувся за Еріком, але він зник". Шоу вказав на стежку, що вела в ліс. "Спустився туди".
  
  “ Ви і його застебнули? - Запитав Уеллс.
  
  "Так".
  
  Шериф дивився через плече на скелю. “ Він стрибнув, чи не так?
  
  "Абсолютно вірно".
  
  “ Ти впевнений, що це не нещасний випадок?
  
  “Ні. Ми не були близько до краю. Йому довелося бігти. Поняття не маю, чому ".
  
  "Де зброя?" - запитав я.
  
  "Коли я знайшов їх, їх на ньому не було", - збрехав Шоу.
  
  Всі троє чоловіків ще мить дивилися вниз, потім Уеллс поглянув в тому напрямі, куди вказав Шоу, на стежку, по якій, за його словами, втік Ерік. - Ви впевнені, що він пішов в ту сторону, - запитав шериф.
  
  Це означає: "Ти знову брешеш нам?"
  
  "Позитивно".
  
  Шериф, здавалося, повірив йому. "Добре". Він зняв з пояса рацію. "Джиммі?"
  
  Гуркіт. - Шериф.
  
  “Ти і хто-небудь ще, вирушайте на Морган-роуд. Другий хлопець, ймовірно, з'явиться там через півгодини або близько того. Він на лісозаготівельної стежці. Він зіпах ".
  
  "Його ноги?"
  
  “Звичайно, не його ноги. Що він робить, стрибає, як Великодній кролик?"
  
  “ Звичайно, шериф. Вас зрозумів.
  
  Уеллс повісив пристрій назад на пояс. “ Ми выследим його. Не поспішай. Навіть якщо він злякається і сховається, не думайте, що такий панк з Гіг-Харбора знає тутешні місця. Рано чи пізно він зголодніє і відправиться в дорогу. Ми доберемося до нього.
  
  Уеллс додав, знизивши голос: "Ви безумовно переграли нас, містер Шоу".
  
  Ось воно.
  
  Уеллс криво посміхнувся. “Але ви не хвилюйтеся, сер. Ми вас підтримаємо".
  
  Додд кивнув і зобразив подобу посмішки. Шоу міг сказати, що цей вислів було для нього незвичним.
  
  Уеллс простягнув руку.
  
  Спантеличений, Шоу стиснув долоню представника закону.
  
  "Я пишаюся вами, сер", - сказав Додд.
  
  "Прошу пробачення?"
  
  "О, я знаю, ти повинен грати саме так". Уеллс розуміюче посміхнувся. "Повинен сказати, спочатку я подумав, що ви намагаєтеся направити нас у хибному напрямку, щоб зловити цих хлопчиків і доставити їх до хорошого адвоката-лібералові".
  
  "Пішли вони до біса," пробурмотів Додд.
  
  Голос Уеллса тепер ще більше знизився на децибели, як ніби там ховалися шпигуни або репортери. “Я маю на увазі, ти проникливий. Спочатку подзвонив нам і повідомив про те, що ці хлопці тут, а потім відправив нас додому. Він клацнув пальцем. - З-за тебе все це здавалося неймовірним.
  
  Додд: "Був розумний".
  
  Уеллс насупився. “Звичайно, я б хотів сам надати цю честь. Але ми всі отримали бажаний результат, чи не так?" Кивок у бік краю скелі.
  
  Шоу тепер зрозумів, що він мав на увазі. Шериф і його помічники вважали, що Шоу спланував це умисно вбив хлопчика і обставив це як самогубство: скоїв особисту помсту стрілку-проповідника.
  
  Незважаючи на огиду, яке це викликало у Шоу, він самовдоволено посміхнувся. "О, я навряд чи міг сказати це зараз, чи не так?"
  
  "Губи на замку".
  
  Снайпер Додд сказав: “Сер, я повинен сказати, я дуже шкодую, що не зміг обірвати життя цього грішника. Але якщо б я був тим, хто впорався з цим завданням, він ні на мить не відчув болю ".
  
  Куля летить зі швидкістю близько трьох тисяч футів в секунду.
  
  "Але, завдяки тобі, це сумна подобу людини пережило дуже неприємні часи між тим, як ти штовхав його, і тим, як він бив".
  
  Шоу здивовано насупився. “О, ти думаєш, я штовхнув його. Я б ніколи цього не зробив. Він стрибнув".
  
  Уеллс сказав: “І це те, що буде показано в нашому звіті. Ви все ще отримаєте свою нагороду?"
  
  "Я так і зроблю".
  
  “ Благослови Боже і заслужено. Шкода, що вони обидва не змогли стрибнути. Схоже на пакт, розумієш? Ти це бачиш.
  
  Шоу сказав: “Майте на увазі, це Адам стріляв. Не Ерік".
  
  "Я так і зроблю". Уеллс похитав головою, усміхаючись. “Я говорив, що ти гострий. Ти дозволив цьому хлопчикові втекти першим, перш ніж подбав про Адама. Вірно? Свідків немає. Ні, шкура цього хлопчика в безпеці. Але запевняю вас, йому буде дуже незатишно в наших готельних апартаментах. Це я вам обіцяю. Я вас переплутав, сер. Спочатку. Одягнені так, як були ви. До нас приходять люди не звідси, які не сходяться з нами у поглядах. Деякі дивляться на нас зверхньо. "
  
  "Це ганьба", - сказав Шоу, повністю увійшовши в свою роль.
  
  “ Думав, ти з міських, навіть з цим твоїм зброєю. Він кивнув у бік пояса Шоу, де лежав його "Глок". “ Але ти один з нас.
  
  Як ми чуємо те, що хочемо почути, і бачимо те, що хочемо побачити.
  
  "Де ви молитеся?" - запитав шериф.
  
  "Перший баптист". Шоу сказав: "Ми з дружиною ходимо туди вже багато років".
  
  Він вибрав цей номінал, тому що навіть якщо б Уеллс був схильний перевіряти, їх були тисячі по всій країні.
  
  І всім хорошим чоловікам, які відвідують церкву, потрібна дружина.
  
  Уеллс кивнув Додду, потім підняв руку, коли помічник шерифа, здавалося, не зрозумів. "Ах, да". Він порився в кишені і простягнув Шоу серветку. Всередині був закривавлений краватка-блискавка, який був зрізаний з зап'ясть Адама.
  
  Уеллс сказав: “Подумав, що, можливо, буде краще, якщо те, що не було знайдено. Людина, пристебнутий блискавкою, міг зістрибнути зі скелі, але... " Його засмагле обличчя зморщилося ще більше, ніж було. “ Просто краще не задавати ніяких питань. Дізнання вестиметься тут. І це добре. Коронер - один з нас. І приятель з покеру теж. Все пройде добре. Ні про що не турбуйся."
  
  "Ціную це".
  
  Іронічно, що у звіті шерифа і судмедексперта про "приховуванні" буде представлено те, що відбулося насправді.
  
  Він стрибнув, чи не так? ..
  
  “Гаразд, ми продовжимо пошуки того, іншого хлопчика. Він, ймовірно, здасться. У цю пору року тут водяться могутні комахи. І, звичайно, змії. Це самий неприємний шлях. Просто запитайте Дж.П. Гіббонса, мого попередника. Минулий місяць виявився невдалим. Ось тільки, я думаю, зараз ви ні про що не можете його запитати ".
  
  "Був він людиною Бога?" Запитав Шоу.
  
  “ Схоже, цього недостатньо. Тепер будьте обережні, містер Шоу.
  10.
  
  Шоу спостерігав, як патрульна машина шерифа неквапливо їде по дорозі, розгойдуючись на понівеченому асфальті.
  
  Він ще раз підійшов до краю урвища і подивився вниз. Видовище залишалося важким; непокрытое тіло Адама все ще лежало там, куди впало. Помічники шерифа тинялися без діла, очікуючи коронера. Двоє грали в карти на капот патрульної машини.
  
  Шоу виліз на крутий пагорб і повернувся до Kia. Він тільки під'їхав, коли почув звук автомобіля, що наближається з боку Хайленд-Байпас — дороги, на якій Адам, мабуть, чекав гостей. Він зовсім забув про них.
  
  Збройні неонацисти?
  
  Йому доведеться зателефонувати Уеллсу. Якими б неприємними не були цей чоловік і його команда, Шоу не збирався дозволяти їм потрапити в засідку. З цього місця бойовики застрелили б індичку.
  
  Він перевірив "Сміт-і-Вессон". У циліндрі на п'ять патронів було чотири стріляних гільзи. Залишилася одна жива куля. Він сунув пістолет назад у кишеню. У "Глоке" був один патронник і шість патронів в магазині. Повернувшись до кущів для укриття, він дістав телефон і приготувався зателефонувати Уеллсу.
  
  У полі зору з'явився чорний фургон і загальмував на узбіччі, поруч з тим місцем, де сиділи Адам і Ерік. Збоку був зображений математичний символ нескінченності, якийсь логотип. Дверцята відчинилися, і з машини вийшли двоє чоловіків і дві жінки.
  
  Не нацисти.
  
  Більше схоже на ... амішів.
  
  Вони були одягнені в однакову уніформу — темні брюки або спідниці, світло-блакитні сорочки і чорні туфлі без застібок. Тільки одна відмінність в костюмі: двоє чоловіків носили бейсболки без розпізнавальних знаків, а в одного з цієї пари були помаранчеві сонцезахисні окуляри. Більшість з них, здавалося, носили намиста. Він очікував побачити розп'яття, але ні, це було щось інше, чого він не міг розгледіти з такої відстані. Шоу припустив, що вони були з притулку біля Сноквалми Геп, того самого, куди, мабуть, прямували Адам і Ерік.
  
  Водій теж вийшов з фургона. Він був невисокого зросту, але досить широкоплечий і складний як борець, хоча і не як худорлявий атлет з нульовим вмістом жиру в тілі, з яким Шоу змагався в коледжі. Він явно був головним і нетерпляче озирнувся по сторонах, потім гаркнув накази. Інші розсипалися віялом.
  
  Тихий зойк. Одна з жінок дивилася вниз зі скелі. Вона побачила тіло Адама на дорозі внизу. Вона була міцної статури, брюнетка з темними кучерявими волоссям. У неї були широкі стегна, хоча в іншому вона була стрункою. Спокусливе особа. Не як у моделі; скоріше як у вдумливої актриси арт-хауса. Очі у неї були світлі, хоча він не міг визначити точний відтінок. Рум'яний колір особи.
  
  Водій, чоловік і інша жінка приєдналися до неї і втупилися на труп. На відміну від брюнетки, вони подивилися вниз без якої-небудь реакції. Абсолютно байдуже. Водій насправді роздратовано скривився, наче поїздка сюди була марною тратою часу. Він прогнав інших назад до фургону. Брюнетка залишилася на місці, витираючи сльози. Водій підійшов до неї, грубо схопивши за руку. Він був злий і щось прошепотів, його обличчя потемніло. Вона покірно схилила голову, кивнула. Догану. Чому? За прояв емоцій з приводу смерті кого-то? Можливо, одного? Можливо, у неї з Адамом була зв'язок у минулому.
  
  Водій продовжував шепотіти. Ще більше кивків. Він глянув на фургон і, помітивши, що інші не дивляться в його бік, перемістив руку з її плеча на шию, тильною стороною пальців. Потім до горла, де, як здалося, він торкнувся ланцюжка або намиста. Потім рука рушила вниз по її грудей. Вона різко повернулася і пішла до фургону. Він спохмурнів і крикнув їй услід. Шоу вловила слова "... або недоліки".
  
  Вона помовчала з пригніченим виглядом, потім продовжила рух до машини.
  
  Ще раз озирнувшись, тупуватий чоловік тихо покликав, щоб не привертати уваги копів. Шоу вловив те, що могло бути двома іменами: можливо, "Джеремі". Безумовно "Фредерік".
  
  Неподалік почувся шурхіт і стукіт кроків - чоловік в помаранчевих окулярах спускався з пагорба. Очевидно, він відійшов, щоб пошукати Адама і Еріка, перш ніж дізнався про смерть Адама. Бачив він Шоу? Можливо. У фургона він зупинився і озирнувся. Шоу присів. Чоловік забрався всередину. Двигун завівся, водій зробив обережний розворот на три точки, і цікаве зібрання зникло тим же шляхом, яким прибуло.
  
  Шоу сів у "Кіа" і завів двигун. Він повільно поїхав назад по Олд-Мілл у тому напрямку, звідки приїхав. Він проїхав Хоупс-Корнер, а потім ще п'ять миль, поки не виїхав з округу Хаммонд.
  
  Там він з'їхав на узбіччя і вибрався назовні. Він підійшов до задньої частини машини за допомогою пульта дистанційного керування відкрив багажник. Він подивився вниз на Еріка Янга, який блимав на тлі яскраво-синього неба.
  
  Шоу сказав: "Давай витягнемо тебе звідти".
  11.
  
  Він їхав швидко, хоча всього на кілька миль перевищив ліміт. Його не потрібно було зупиняти нікому з помічників шерифа Уеллса, навіть якщо він, можна сказати, отримав явне благословення цієї людини. Він поглядав у дзеркало заднього виду; поки що ніхто його не переслідував.
  
  Його думки повернулися до брюнетку, яка, на відміну від своїх супутників, з таким потрясінням і тривогою відреагувала на смерть Адама.
  
  Хто вона була і що щодо групи, з якою вона була? Це був ретріт, про який він чув?
  
  Хіпі . . .
  
  Ерік, який сидів на пасажирському сидінні Kia, прошепотів: "Навіщо йому було вбивати себе?" Молодий чоловік дивився у вікно. Тепер його руки були стягнуті за спиною блискавкою. Шоу все ще був озброєний і не хотів ризикувати, щоб хвиля відчаю всередині хлопчика змусила його кинутися за зброєю. Або виплигнути з машини, що рухається.
  
  Порятунок Еріка Янга від помічників шерифа було ризикованою грою, хоча він навряд чи міг залишити його на те, щоб Уеллс знайшов і заарештував його.
  
  "Підемо зі мною", - крикнув шоу Еріку після того, як Адам стрибнув. "Швидко". Він допоміг приголомшеному молодій людині піднятися на пагорб до його машини і відкрив багажник. “ Сідай і сиди тихо. Ти залишишся зі мною, і я відвезу тебе назад в Гіг-Гарбор. Твої батьки. Знайду тобі адвоката.
  
  "Добре", - відповів молодий чоловік пошепки.
  
  Оскільки між ними був ще один округ, Шоу почав розслаблятися. Він перевірив навігаційну систему в машині. До округу Пірс залишалося півтори години шляху. У Шоу було достатньо бензину в машині і води для них, і їм не потрібна була їжа. Що стосується туалету, то це був би чагарник на узбіччі. Службовця заправної станції не було нічого підозрілого в тому, чому ваш супутник був пристебнутий блискавкою, коли у вас не було значка.
  
  “ Ви сказали, вони збиралися завдати нам шкоди? Поліція?
  
  “Абсолютно вірно. Вони не були зацікавлені в тому, щоб просто арештувати тебе".
  
  "Хто ти такий?" - запитав я.
  
  Шоу нагадав йому про нагороду, запропонованої його родиною, і про нагороди, запропонованої округом.
  
  “ Мама з татом хотіли, щоб ти мене зловив?
  
  “Вони хотіли, щоб тебе доставили в цілості й схоронності. Бігти з озброєним злочинцем була дурною ідеєю ".
  
  "Це просто... Я повинна була піти з ним".
  
  "Чому?"
  
  "Я тільки що це зробив". Дивлячись на проносяться повз сосни. "Він стрибнув", - повторив Ерік. "Навіщо йому це робити?"
  
  "Може бути, він не зміг би винести тюремного ув'язнення".
  
  "Але ми цього не робили".
  
  Найпопулярніша захист в світі. Шоу запитав: "Яка частина?"
  
  “Все це. Я маю на увазі, так, Адам застрелив тих хлопців. Але це була самооборона ".
  
  Це привернуло увагу Шоу. "Розкажи мені про це".
  
  “Гаразд, там є цвинтар, куди я ходжу. Відвідати ... Ну, мій брат помер у минулому році".
  
  “ Марк. Я чула. Мені шкода.
  
  "Знаєш, я начебто ходжу з ним поговорити". Хлопчик здавався збентеженим. "Звучить нерозумно, але я хочу".
  
  Образ власного брата Шоу, Рассела, сплив у його думках. "Ні, зовсім не дурний".
  
  "Я стояв біля його могили і, напевно, плакав". Він глянув на Шоу і побачив співчутливе обличчя. “Адам теж був там. Він підійшов до мене. Він був ... Я знала, що він трохи дивний. Але він, здавалося, турбувався про мене. Він запитав, чи все зі мною гаразд. Я розповіла йому про Марку. І він спочатку нічого не сказав, потім вказав на могилу. Це була його мати. Він сказав, що коли вона померла, він зовсім охрінів.
  
  “Він сказав, що була одна група. У них було місце в горах. Це йому дуже допомогло. Він сказав, що, може бути, він і я могли б поїхати туди разом. Ти витрачаєш, я не знаю, три тижні, або місяць, або щось на зразок того. Щось на зразок терапії, я думаю."
  
  Шоу згадав, як батько Адама Харпера розповідав про поліпшення стану молодої людини після того, як він провів деякий час далеко від Такоми. Можливо, саме це він мав на увазі.
  
  “Я подумав, що спробувати не завадить. Більше нічого не виходило. Він сказав, що це дорого, але я сказав, що можу дістати трохи грошей. Навчання закінчилося, і я міг взяти відгул на роботі, тому я сказав: 'Звичайно'. Потім все це лайно відбулося в церкві. Він важко дихав. "О, чорт ... "
  
  "Продовжуй, Ерік".
  
  “Ми поверталися до наших машин і обговорювали, коли зможемо вийти і поїхати в це місце, коли побачили пожежу. Ми пішли подивитися, що це було ".
  
  “ Хрест перед церквою? - запитав я.
  
  “Ага. Як в ККК, розумієш? Ці двоє чоловіків вийшли, і в одного з них — прибиральника, Вільяма, я чув — у нього був пістолет, і він почав стріляти в нас ".
  
  Шоу насупився. “ Він вистрілив першим?
  
  “Так. Я лежу на землі, а Адам кричить: "Зупинися, ми цього не робили!' Але він просто продовжує в тому ж дусі. Адам дістає свій пістолет, той, що в тебе, стріляє у відповідь, і ми втікаємо. Пізніше я дивилася новини, і там нічого не говорилося про те, що вони стріляли першими ".
  
  Якщо все сталося так, як сказав Ерік, то прибиральник скоїв кримінальний злочин; ви не можете стріляти не представляє загрози порушника кордону. Якщо ви не запобігали застосування смертоносної сили, то злочином є навіть демонстрація пістолета, не кажучи вже про те, щоб натиснути на спусковий гачок. Після того, як був убитий прибиральник, він, ймовірно, віддав свій пістолет мирянину-проповідника і сказав йому заховати його. Шоу припустив, що це незареєстровану зброю.
  
  Шоу запитав: "Що це була за група, про яку він говорив?"
  
  “Це що-то з Фонду. Десь у горах, куди ми прямували. Деякі з них повинні були приїхати, щоб забрати нас. Я ніби як збрехав, коли ти запитав. Але Адам сказав, що там нікого немає, так що я не знала, що сказати.
  
  "Ти хотів сказати, що це схоже на терапію?"
  
  “ Напевно. Це дорого, і тобі доведеться заплатити вперед. Ось чому ми не забронювали номер за містом відразу. Мені треба було роздобути трохи готівки. Спочатку я подумала, що це шахрайство, ви знаєте. Але Адам був весь такий: ні, це дійсно спрацює. Це допомогло йому пережити смерть матері, і з його батьком теж були деякі проблеми. Адам дійсно хотів, щоб мені стало краще. Для нього це було важливо."Його голос став приглушеним. Він плакав. Шоу пригальмував, поклав пістолет і кобуру в сейф в багажнику і допоміг Еріку вийти. Він застебнув ремені на зап'ястях перед собою і запропонував хлопчикові стопку серветок з їжі, яку той купив раніше.
  
  Вони відновили поїздку.
  
  Майлз проїхав повз, перш ніж Ерік сказав: “Я не знаю, чи було це безумством чи ні. Я хотів спробувати. Я просто дуже сумую за нього, по моєму брату. Кожен день. Ви коли-небудь відчували подібне, містер Шоу?
  
  Він не відповів. Він пригальмував, щоб знизити швидкість, і проїхав Evansville прямо по носі на швидкості тридцять миль в годину.
  
  Незабаром "Кіа" знову розігналася до шістдесяти п'яти.
  
  Представив брюнетку, її реакцію. І остекленевшие, схожі на овечі погляди інших, коли вони дивилися на труп далеко внизу. Шоу запитав: “Люди, яким Адам подзвонив, щоб забрати тебе? Він згадував, хто вони такі?
  
  “Я не пам'ятаю, чи говорив він. Я не звертав особливої уваги, коли він говорив по телефону". Губи Еріка стиснулися. "Я збираюся сісти у в'язницю, чи не так?" Він знову витер очі.
  
  Колтер Шоу колись подумував про юридичній практиці. Коли сім'я заради власної безпеки переїхала з району затоки Сан-Франциско в східну Каліфорнію, його батько привіз з собою сотні книг, багато з яких були юридичними томами. Хлопчиком Колтер обожнював їх. Особливо йому подобалися збірники судових рішень, багато з яких читаються короткі оповідання.
  
  Зі своїх пізнань в кримінальному праві Шоу, звичайно, знав, що Ерік потрапив у біду, навіть якщо його історія була правдою. Як мінімум: втеча, перешкоджання правосуддю, пособництво і підбурювання, але у нього були б хороші шанси на виправдання або умовний термін. На "Сміт-і-Вессоне" не було б його відбитків пальців. Поліція могла б знайти пістолет прибиральника і знайти кулі в землі поруч з тим місцем, де були Адам і Ерік. На допиті прибиральник — якщо він виживе, чи проповідник-мирянин можуть відмовитися від своїх показань і сказати правду. Можуть знайтися свідки, що підтверджують історію Еріка.
  
  Шоу сказав: "У тебе буде свій день у суді".
  
  “ Адвокати коштують дорого, чи не так?
  
  "Хороші - так".
  
  Це збентежило його. Він запитав: "чи Далеко до дому?"
  
  “ Час, трохи менше.
  
  “ Думаю, я збираюся поспати.
  
  Чи Не занадто туго натягнуті ремені безпеки?"
  
  "Ні".
  
  "Я повинен залишити їх включеними".
  
  "Звичайно". Молодий чоловік закрив очі.
  12.
  
  Шоу дістав з кишені телефон і, повагавшись лише мить, набрав номер.
  
  "Привіт".
  
  “ Це Стен Харпер? - запитав я.
  
  “Так. Допомогти тобі?"
  
  “Це Колтер Шоу. Я говорив з вами раніше про вашого сина".
  
  "Я пам'ятаю".
  
  Шоу вів подібні розмови кілька разів за свою кар'єру. Не було ніякого способу запобігти їх. "Містер Гарпер ... Мені шкода повідомляти вам, що Адам помер годину тому".
  
  Ніякої відповіді.
  
  "Він покінчив із собою".
  
  "Що?" Зітхання.
  
  "Я збирався привести його і Еріка, щоб вони здалися поліції".
  
  "Але ти сказав..." Голос затих.
  
  “Я знаю, що зробив це. Мені шкода".
  
  Я хочу повернути Адама цілим і неушкодженим ...
  
  "Він застрелився?" Можливо, думка про сина, що використовує зброю власного батька, щоб покінчити з собою, була нестерпна.
  
  "Ні, він зістрибнув зі скелі".
  
  "Стрибнув?" Голос сказав, що він не зрозумів.
  
  "Поліція зв'яжеться з вами, щоб ви могли домовитися". Коли чоловік більше нічого не сказав, Шоу продовжив: “Містер Гарпер, я розмовляв з Еріком Янгом. Цілком можливо, що вони обидва були невинні.
  
  “ Вони не спалили хрест, нікого не застрелили?
  
  "Адам вистрілив, так, але це могла бути самооборона".
  
  "Значить, він би вийшов сухим із води?"
  
  "Здається ймовірним, чи був засуджений за дрібними звинуваченнями".
  
  "Тоді чому мій син покінчив із собою?"
  
  "Я не знаю відповіді на це питання".
  
  Повисла тиша. У трубці Шоу почув заводський гудок, каркання розсердженої чайки.
  
  “ Містер Гарпер?
  
  Ще п'ять секунд тривало мовчання, потім чоловік відключився.
  
  
  
  —
  
  
  
  Ви коли - небудь відчували таке відчуття, містер Шоу ...
  
  Поки він вів машину, Шоу мовчки відповів Еріку Янгу: насправді, навіть частіше, ніж це.
  
  У Колтера Шоу і Еріка Янга було щось спільне: жалобу за своїм братам. У разі Еріка - мертвим. Що стосується Шоу, то Рассела давно не було, хоча Шоу поняття не мав, живий він чи ні.
  
  Троє дітей Ештона і Мері Доуве проявили себе абсолютно різними особистостями. Їх дочка Dorion, молодша, була найрозумнішою. Коултер був непосидючим. Рассел, самий старший, був відлюдником.
  
  Ештон Шоу помер багато років тому — за іронією долі, як і Адам Харпер, впавши зі скелі в зловісному місці, відомому як Ехо-Рідж. Однак ця смерть безумовно не була самогубством. Незабаром після похорону їх батька Рассел зник. Колтер Шоу заробляв на життя пошуком людей, і він був гарний у цій професії. І все ж з того дня Расселу вдавалося вислизати від нього. Ні Мері Доуве, ні Dorion також не спілкувалися з сином або братом всі ці роки.
  
  Втрата батька трагічна, особливо при підозрілих обставинах. Однак наприкінці свого життя Ештон ставав все більш божевільним і параноїдальним. Шоу — в ті часи підліток - згадував моменти, коли цей чоловік ставав похмурим і небезпечним. Його смерть, можливо, була передчасною, але це здавалося природним завершенням складного життя, яку він вів в останні роки свого життя.
  
  Зникнення Рассела набагато важче позначилося на Шоу. Саме відсутність було досить важким, але посилювали це горе певні питання. По-перше, був він живий чи мертвий? Траур - це окремий процес у кожному конкретному випадку.
  
  А потім виник дуже складне питання про те, що змусило Рассела піти з сім'ї.
  
  Шоу змирився з тим фактом, що його брат пішов назавжди, і робив усе, що міг, щоб впоратися з болем. Він помітив, з якою надією Ерік говорив про цю групу, Фонді і про те, як їх вид терапії може пом'якшити втрату. Однак таке звернення не було засобом правового захисту, яке мало б якусь привабливість для Колтера Шоу.
  
  Дивно, що робота за винагороду в глушині штату Вашингтон викликала спогади і емоції, що йдуть корінням із зовсім іншого життя, у зовсім іншу епоху.
  
  Ах, Рассел ... Де ти? Що ти робиш в даний момент?
  
  Якщо ти взагалі щось робиш.
  
  Тепер, коли Ерік дрімав поряд з ним в седані, Шоу вів машину з плавним ходом на захід.
  
  Сорок п'ять хвилин їзди до Такоми.
  
  Більшу частину поїздки його думки були зайняті братом і батьком.
  
  Час від часу з'являлися інші образи. Група цікавих чоловіків і жінок у синьо-чорних одягах.
  
  Зокрема, брюнетка, її сутичка з кремезним хуліганом.
  
  І, звичайно ж, Адам Харпер.
  
  Чия смерть лежала прямо біля ніг Коултера Шоу.
  13.
  
  Він подумав, що найкраще відвезти Еріка Янга прямо в Управління громадської безпеки округу Пірс, щоб той здався.
  
  Він подумував про те, щоб з'єднати його з родиною, а потім звернутися до влади, але справу вже було пов'язане із зміною сюжету і діючих осіб, Проте він заздалегідь зателефонував батькам хлопчика і сказав їм, що з Еріком все в порядку і що вони повинні зустрітися з ним в PSO.
  
  Приватний детектив Шоу, Мак, розшукав досвідченого адвоката по кримінальних справах і надіслав Шоу номер цієї людини. У них відбулася коротка розмова про характер злочину та про те, що Ерік розповів Шоу по дорозі — про свою версію інциденту в церкві, якій Шоу повірив.
  
  "Що ж, це справа для протоколу", - сказав адвокат Боб Таннер готовим до виступу в залі суду баритоном.
  
  Шоу доручив адвокату узгодити з батьками і детективом передачу дитини владі. Тепер, в орендованому автомобілі, припаркованому в декількох кварталах від Офісу служби безпеки, Шоу відчув, як у нього задзвонив телефон.
  
  "Містер Шоу?" перепитав Таннер.
  
  "Так".
  
  “Я тут, в задній частині ділянки, з батьками Еріка. Детектив, з яким ви розмовляли, Джонсон, він буде займатися розслідуванням. Я його знаю. Він хороша людина. Жодних ігор, ніяких показух, ніяких прогулянок з злочинцями. Преса як і раніше в невіданні ".
  
  "Ми будемо там через п'ять", - сказав йому Шоу і відключився. "Ерік, ти готовий?"
  
  Хлопчик дивився на старомодну закусочну. "Acme Chili" і "Sandwich Company". “Ми з Марком ходили туди, здається, пару раз. У нас були коричневі корови. Ти знаєш, що це таке?"
  
  "Ні".
  
  “Рутбир з морозивом. Як ніби ми знову були дітьми. І картопля фрі. Так, я готовий ".
  
  Незабаром вони вже під'їжджали до старої будівлі з червоної цегли — будівлі поліції початку двадцятого століття, якщо таке коли-небудь існувало. Батьки Еріка стояли поруч з двома чоловіками старшого віку, обидва великі і похмурі, у темних костюмах. Адвокат був одягнений більш вишукано, хоча в іншого на поясі висів блискучий золотий значок.
  
  Шоу вибрався і допоміг Еріку вийти з машини, детектив здивовано підняв брову, побачивши ремені безпеки. Шоу розрізав блискавки, і незабаром на хлопчика були справжні наручники, руки за спиною. Потім детектив подивився на матір Еріка і кивнув, що було умовним сигналом до дозволенного обіймам. Вона обвила його руками. Його батько ступив уперед і обійняв їх обох.
  
  “ Прости, мамо. Я... пробач. Очі хлопчика наповнилися сльозами.
  
  Теж плачу, Емма Янг погладила його по щоці.
  
  Детектив Чед Джонсон був спокійним чоловіком років сорока з невеликим. Він сказав батькам: “Ми приступимо до процесу. Йому пред'являть звинувачення, і буде слухання питання про звільнення під заставу. Найближчим часом він зможе вам зателефонувати.
  
  Шоу підійшов до задньої частини своєї машини і відкрив багажник, куди поклав паперовий пакет з "Сміт-і-Вессоном", який забрав у Адама. “ Детектив?
  
  "Так, сер?"
  
  "Вся справа в зброї".
  
  Джонсон взяв сумку.
  
  “ Вам знадобляться мої відбитки для порівняння.
  
  “ Вони у нас є, містер Шоу.
  
  Коли ви отримуєте дозвіл на приховане носіння, ваші відбитки скануються і відправляються в національний реєстр. Цікаво, що детектив вже подбав.
  
  Шоу додав: "Він не розряджався з тих пір, як опинився біля мене".
  
  “Це корисно знати. Ми також хочемо почути від вас заяву про Адама Харпері ".
  
  "У будь-який час".
  
  Джонсон і Ерік подалися геть разом з адвокатом. Ерік зупинився і обернувся. “ Містер Шоу. Спасибі. Ти, типу, врятував мені життя. Потім, не чекаючи відповіді, детектив вивів його через задні двері ділянки.
  
  Шоу повернувся до батьків. Він сказав: “Я не знаю, як все обернеться. Його історія відрізняється від того, що ми думали спочатку".
  
  “Містер Таннер сказав нам. Я перевірив його. Він хороший юрист. Дійсно хороший ".
  
  У зв'язку Маку завжди були дійсно хорошими.
  
  "Хтось інший спалив цей хрест". Особа Емми було непохитним. “Я знала це. І той бідний хлопчик, Адам. Він теж був невинний. Самооборона. Але він все одно покінчив з собою. Що, чорт візьми, це було?"
  
  Справді, що?
  
  Представила, як він пірнає з уступу, стрибок, дугу, падіння.
  
  Представляючи також посмішку на його обличчі незадовго до цього.
  
  Голос з вулиці перед PSO. “Де він? Тримаю парі, це він там!"
  
  Чоловік виявився невисоким, круглим і одягнений в темний костюм в тонку смужку. Йому було близько п'ятдесяти. З ним була жінка в рожево-жовтій сукні в квіточку і чорному бавовняному пальто, закривав тільки три чверті сукні. Вона була приблизно того ж віку, що і її супутниця.
  
  “ Містер Шоу. Ви містер Шоу? Він пройшов повз батьків Еріка.
  
  "Так і є".
  
  Чоловік і жінка обидва посміхалися. Їх очі були напруженими.
  
  "Я Лукас Сларр, виконавчий директор Екуменічного ради Західного Вашингтона". Він простягнув руку, і вони потисли долоні. "Це Кітті Макгрегор, президент WWEC". Вона теж потиснула руку, так само міцно, як Сларр, хоча і з великим ентузіазмом. Вони кивнули Янгам, явно не піклуючись про те, хто вони такі. Шоу був героєм цього художнього фільму.
  
  “ Кітті, зроби мені честь.
  
  Вона дістала конверт з своєю значною бежевою сумочки. "Містер Шоу, ми отримали підтвердження з округу Хаммонд, що ви успішно затримали Адама Харпера".
  
  "Так, я знайшов його".
  
  Сларр додав: "І тутешнє прес-бюро громадської безпеки повідомило, що Ерік Янг був затриманий".
  
  Макгрегор сказав: “Умови пропозиції винагороди не мали ніякого відношення до того факту, що один з підозрюваних в цьому жахливому злочині помер. Це була не твоя вина".
  
  "Ні, - подумав він, - це повністю моя вина".
  
  "Від імені всіх церков в західному районі Вашингтона я радий вручити вам це".
  
  Шоу взяв конверт і розкрив його. Всередині був сертифікат на пергаментним папері розміром 5 на 7 дюймів з зображенням розходиться хреста і зображенням Ісуса в центрі, виглядає серйозним, добрим і більш ніж трохи арійцем.
  
  Містеру Колтеру Шоу - за мужність у відстоюванні справи Ісуса Христа, нашого Спасителя.
  
  В доповнення до листа пергаментного паперу там був чек на суму 50 000 доларів.
  
  Згідно з договірним правом обов'язкове угода може бути укладена шляхом оферти і акцепту - тільки на словах. Фред обіцяє позичити Сему грошей, а Сем обіцяє повернути. Бах, це контракт, що підлягає виконанню обома сторонами.
  
  Але винагорода - це особливий вид контракту; воно однобічне, що означає, що воно не стає обов'язковим до тих пір, поки претендент винагороди не завершить роботу. Шоу не був зобов'язаний переслідувати молодих людей, але як тільки він домігся успіху, чарівним чином заключился контракт, і йому заборгували гроші.
  
  Те, що факти на суді, ймовірно, покажуть, що Вселенський рада призначила винагороду за піймання не тих людей, що не скасовувало права Шоу на ці гроші. Вони хотіли дістати Адама і Еріка, і ось кого вони отримали. Шоу зібрав, напевно, близько трьохсот нагород за ці роки. Він не думав, що коли-небудь отримував його за злочин, якого підозрюваний не скоював. За інших обставин, можливо, повернув би або його частину, але не сьогодні.
  
  Сларр: "Як ви думаєте, в останні хвилини свого життя Адам розкаявся у своїх гріхах?"
  
  Шоу підозрював, що немає, в основному тому, що виявилося, що він взагалі не згрішив. "Можна тільки сподіватися".
  
  "Амінь", - сказала Кітті Макгрегор. Вони знов потисли Шоу руку і пішли по алеї.
  
  Коли він повернувся назад до Янгам, то почув розкотистий голос. "Ти сучий син!"
  
  У Колтера Шоу було всього кілька секунд попередження, перш ніж долоню врізалася йому в спину, відкинувши його вперед. Не зовсім на землю, але майже.
  
  Він повернувся обличчям до розлюченому Далтону Кроу.
  14.
  
  О боже, " сказав Ларрі Янг.
  
  Здавалося, він подумував про те, щоб зустрітися з цією людиною лицем до лиця, але Далтон Кроу переважував батька Еріка на п'ятдесят фунтів. Він був уособленням залякування. Великий смаглявий чоловік кинув на нього войовничий погляд, і Ларрі залишився на місці.
  
  Шоу спокійно подивився на Кроу. Він знав, що цей чоловік не збирався робити нічого більшого, ніж спробувати трохи побити його, особливо враховуючи, що вони знаходилися на відстані крику від Управління громадської безпеки.
  
  Молоді люди тепер дещо розслабилися, зазначивши, що Шоу, здавалося, не збентежили ні ляпас, ні буйство, ні сердитий вираз обличчя.
  
  "Дальтон," люб'язно привітався Шоу.
  
  “ Ти втягнув мене в погоню за дикою гускою.
  
  Фраза, придумана в "Ромео і Джульєтті" дотепним і приреченим Меркуціо. Гонитва за дикими гусьми ... Хоча в будинку Шоу на Території Комплексу не було телевізора, діти читали, і читали, і читали. І часто розігрував п'єси, спеціалізацією Шоу був Генрі V.
  
  Кроу продовжив: “Не було ніякого жовтого паршивого Фольксвагена-жука. Це було не спортивно. Ти повинен мені ці гроші". Кивок у бік чека в руці Шоу. "Це мій".
  
  Він потягнувся за ним. Шоу нахилився вперед і подивився з граничним — і нервуючим -спокоєм прямо в очі Кроу. Чоловік відступив назад.
  
  Шоу цілком міг би почекати і пізніше: усамітнитися в готелі, або в своєму "Віннебаго", або у власній вітальні Янгов. Але оскільки Адам Харпер помер при ньому, і тому що Ерік Янг сидів зляканий, як миша, в камері попереднього ув'язнення, і тому що плече Шоу все ще боліло від любовного дотику Далтона Кроу, він вирішив, що зараз самий відповідний момент. Він витяг авторучку з кишені піджака. Він подивився на Янгов. Він запитав: "Ваш банківський рахунок спільний?"
  
  “Наш... ? "
  
  “ Ваш поточний рахунок, на ньому вказані ваші обидва імені?
  
  "О." Емма виглядала здивованою. “Ну, так. Але—"
  
  - Що це? - пробурчав Кроу.
  
  Шоу підписав чек на ім'я Янгов і вручив його Ларрі. Ось чому у нього не було наміру повертати винагороду.
  
  "Якого дідька?" Гримнув Кроу.
  
  Шоу сказав парі: "Таннер обійдеться недешево".
  
  Емма сказала: “Я знаю. Але ми візьмемо кредит у банку. Ми не можемо прийняти це".
  
  Кроу: "Вони не можуть прийняти це".
  
  "Справу зроблено", - сказав Шоу.
  
  Кроу наїжився, потім, здавалося, зрозумів, що це битва, яку йому не виграти. Він вказав пальцем на Шоу. "Я доберуся до тебе за це, мій друг". Він попрямував геть по провулку.
  
  Ларрі помахав чеком. “ Якщо щось залишилося...
  
  “Зроби Еріку допомогу. Терапія краще, ніж у нього була".
  
  "Ми зробимо це," прошепотіла Емма.
  
  Шоу хотів піти. Він попрощався з Янгамі і пішов назад до взятій напрокат машині. У своїй уяві він чув суперечку між Стэном Харпером і самим собою.
  
  Тоді чому мій син покінчив із собою?
  
  Я не знаю відповіді на це питання.
  
  Тепер він доповнив свою відповідь: Поки немає.
  15.
  
  Крізь лобове скло Шоу дивився вперед, на стіни з червоного цегли Управління громадської безпеки. Він включив роутер і комп'ютер і вийшов в Інтернет, написав електронного листа Маку.
  
  Він завів машину і виїхав з провулка.
  
  Через півгодини він повернувся у парк автофургонів Такома, після того як залишив бідну Kia в компанії з прокату, запропонувавши mea culpa, що було щирим, але не мало особливого значення, враховуючи відмову від відшкодування збитків. Нова фарбування повинна була бути на "Герці". Клерк був незворушний.
  
  Сідаючи в затишний "Віннебаго", він думав про те, що чекає його попереду. Не так давно, сидячи в зручному шезлонгу на галявині в Силіконовій долині, він розмірковував, на яку з двох місій зважитися: відправитися за нагородою для Еріка і Адама або повернутися в Табір в Сьєрра-Неваді і зайнятися розслідуванням таємниці, пов'язаної з його покійним батьком.
  
  Професор і учений—любитель — як політичний, так і природний - Ештон Шоу зробив відкриття, настільки значне і суперечливе, що його життя і життя його колег виявилися під загрозою. Він попередив своїх колег про ризики і швидко перевіз дружину і трьох дітей на велику територію в горах Сьєрра-Невада. Там він навчився навичкам виживання і навчив дітей того ж гострого мистецтва.
  
  Світу здавалося, що Ештон відмовився від вивчення свого відкриття, хоча весь цей час таємно продовжував займатися ним. Він подорожував з невідомих місцях, імовірно вивчаючи більше деталей, пов'язаних з його знахідкою, — чим би вона не була.
  
  Шоу міг би списати занепокоєння і потайливі зусилля свого батька на зростаючий розрив чоловіки з реальністю, якщо б не сталося кілька інцидентів. По-перше, передчасна смерть Ештона і смерть кількох колег. По-друге, буквально минулого тижня Шоу особисто близько зійшовся з людьми, які, на його думку, були відповідальні за ці смерті. Це були безжальна жінка по імені Брекстон і її найманий вбивця Друн, про яке Шоу думав раніше. Шоу вислизнув від цієї пари і дізнався, що знахідка його батька була захована десь на сімейній землі, недалеко від того місця, де помер Ештон, Ехо-Рідж.
  
  Шоу потрібно було розгадати секрет. Що, чорт візьми, це могло бути? Щось, що викривало корупцію в уряді? Докази інших злочинів? Винахід, можливо, ліки, яке могло б повалити велику фармацевтичну компанію? Військова таємниця?
  
  Він не намагався вгадувати.
  
  Ніколи не міркували, не маючи істотних фактів.
  
  Гарне правило, одне з правил його батька. Шоу неухильно слідував йому більшу частину часу.
  
  Так, секрет був нагальним питанням, і тепер, коли завдання по нагороді тут було виконано, його плани повернутися до завдання повинні були відправити його в шлях з першими променями сонця.
  
  Б так і зробив . . . .
  
  Із завданням доведеться почекати. Плани змінилися.
  
  З-за образу, запечатлевшегося у свідомості Колтера Шоу; лякаюче спокійний стрибок Адама Гарпера у вічність.
  
  Його телефон задзвонив, повідомляючи про вхідний електронному листі. Він прочитав гілку, яка починалася з його запиту Маку.
  
  Кому: MMack333@dcserversystem.net
  
  Від: Колтершоуруорд@gmail.com
  
  Re: Запит інформації
  
  Будь ласка, знайдіть будь-яку доступну інформацію про організацію в стилі самодопомоги під назвою "Фонд" або "the Foundation". Логотип являє собою знак нескінченності. Недалеко від Сноквалми Геп, штат Вашингтон, знаходиться установа.
  
  Кому: Колтершоуруорд@gmail.com
  
  Від: MMack333@dcserversystem.net
  
  Re: Запит інформації
  
  Ймовірно, Фонд Осіріса, каліфорнійська корпорація C (некомерційна; незвично, оскільки більшість цих організацій воліють статус 501 (c) (3), некомерційна). Посилання на домашню сторінку веб-сайту наведена нижче. Якась операція самодопомоги. Дуже мало інформації про Clearnet, нічого про темну павутині. Немає списку у Вікіпедії. Немає акаунтів в соціальних мережах — Facebook, Twitter, YouTube. Це теж незвично. Я знайшов кілька онлайн-оголошень організації, на веб-сайтах, що пропонують допомогу у зв'язку з важкою втратою, невиліковною або тяжкою хворобою, депресією і тривогою. Ймовірно, Фонд хоче контролювати свій суспільний імідж і використовує очищувачі для видалення згадок в Інтернеті.
  
  Шоу прокрутив сторінку вниз до посилання і натиснув на неї. Він був перенаправлений на домашню сторінку сайту.
  
  ∞
  
  ФОНД " ОСІРІС "
  
  Де Вчорашній день - ключ до кращого сьогодення і Ідеального завтрашнього™
  
  Ви пригнічені, скорбите через втрату коханої людини, стривожені, стурбовані, самотні, пригнічені? Вас мучать жалю і прийняті вами неправильні рішення?
  
  Фонд Осіріса може бути саме тим, що ви шукаєте. Ми навчимо вас вносити фундаментальні зміни в свій підхід до життя, щоб ви знайшли щастя, задоволеність і комфорт, яких ви заслуговуєте. Тебе більше ніколи не потривожать.
  
  Наша програма, що отримала назву the Process™, являє собою інтенсивний тритижневий курс в нашому чудовому таборі на схилі гори в штаті Вашингтон. The Process ™ об'єднує традиційне духовне вчення і сучасні медичні та психологічні методи. Це допомогло сотням людей досягти щасливою і задоволеною життя.
  
  Ознайомтеся з відгуками тих, хто успішно завершив Процес ™, натиснувши тут: Відгуки.
  
  Зв'яжіться з нами для подачі заявки, натиснувши тут: Заявки.
  
  Про нашому засновника і директора: Майстер Елі заснував фонд "Осіріс" чотири роки тому. Осиротівши в юному віці, він закінчив престижну школу і зробив успішну кар'єру в бізнесі. Але його турбували всі страждання і незадоволеність, які він бачив навколо себе: як професійні, так і особисті. Він продав свій бізнес і подорожував по світу, вивчаючи філософію, теологію, медицину і природничі науки. Виходячи з цього досвіду, він розробив Процес ™. Майстер Елі керує навчанням у таборі Фонду Osiris Foundation з травня по вересень. Восени і взимку він подорожує по Далекому Сходу, медитує і навчається у відомих духовних лідерів.
  
  Електронний лист Маку тривало:
  
  Елі, ймовірно, Девід Елліс, 41 рік. Його присутність в Інтернеті теж значною мірою стерто. Я не зміг знайти жодної згадки в Інтернеті або соціальних мережах. Але корпоративні та урядові документи пов'язують його з корпораціями з обмеженою відповідальністю, яким належить Фонд. Історія розвитку нерухомості та управління брокерськими будинками у Флориді та Каліфорнії, але ніяких записів про подання документів з моменту заснування Фонду Осіріса. Ніякого судимості.
  
  Він знову прочитав рекламний ролик і згадав команду в формі у фургоні, припаркованому на гребені пагорба, де загинув Адам. Пахло культом.
  
  Враження, що підтверджується інший посиланням, яку включив Мак: на статтю з The San Francisco Daily Times. Історія була про культи, що полюють на вразливих заради грошей або сексу, або просто тому, що лідер прагнув влади, яка виникає з лестощів і слухняності.
  
  Стаття була довгою, і автор проаналізував ряд культів. Там була згадка про Фонд Осіріса, хоча і дуже короткий.
  
  Деякі організації здаються культами, оскільки у них є харизматичні лідери, вони вимагають абсолютної лояльності, вчать духовному чи емоційному розвитку і вимагають значних фінансових вкладень. Однак вони настільки оповиті таємницею, що неможливо точно сказати, що це: хижацькі культи, які використовують у своїх інтересах вразливих і довірливих, або законні групи самоактуалізації. Серед них WayForward і Програма Томпсона, обидві з яких знаходяться в Каліфорнії, а також Фонд Осіріса в штаті Вашингтон.
  
  Шоу вирішив зателефонувати автору статті, Гері Янг, і дізнатися, чи може вона розповісти йому більше про Фонд. Але коли він перейшов до наступної сторінки електронного листа Маку, прочитав:
  
  Зазначимо, що Янг був убитий в результаті пограбування біля свого міського будинку в районі Мішн Сан-Франциско.
  
  Смерть настала через тиждень після появи статті.
  
  Ніколи не приймайте збіги за чисту монету.
  
  Шоу оцінив зв'язок між смертю репортера і статтею в сорок відсотків, що було досить високим показником, щоб, на його думку, цим варто зайнятися.
  
  Він вийшов в Інтернет і пошукав новини про злочин. Вбивцею Янга був Харві Едвардс. Він застрелив Янга після того, як зажадав його гаманець. Потім він втік. Згодом він був застрелений поліцією. На момент пограбування Едвардс був поденщиком, у нього було непросте минуле, включаючи судимості за напад, крадіжку зі зломом і зберігання наркотиків.
  
  На перший погляд, вбивство здавалося типовим невдалим пограбуванням. Шоу це не переконало. Навіщо стріляти в людину, який співпрацював і передав свої гроші? Він провів ще кілька пошуків. Він майже нічого не знайшов про Эдвардсе, тільки кілька фотографій з соціальних мереж багаторічної давності. Вбивця виявився не таким, як очікував Шоу. Ні похмурого або бігає погляду, ні проблиску підозрілості і гніву. Він був симпатичним, спортивним, з життєрадісним виразом обличчя. На знімках він був десь на пляжі, щурился на сонці, посміхався. Поруч з ним сиділа приваблива блондинка.
  
  Шоу вже збирався вийти з системи, коли завмер.
  
  На фотографії Харві Едвардс був одягнений в намисто. Це був тонкий чорний шнур, і з нього звисало прикраса: фіолетовий символ нескінченності.
  
  Логотип фонду "Осіріс".
  16.
  
  Тому."
  
  Шоу сидів на банкетці готелю Winnebago, розмовляючи зі своїм другом, колишнім агентом ФБР Томом Пеппером.
  
  Чоловік запитав: “Ми все ще піднімаємося на Дві Вовчі Морди? Якщо дозволить погода".
  
  “Погода? Ти не хвилюйся", - відповів Шоу. "Я потримаю для тебе парасольку".
  
  "Ха-ха".
  
  Трехсотфутовый скеля в ланцюзі Сьєрра-Невада вже деякий час був у списку вільних сходжень, і вони запланували його на серпень.
  
  "Мені потрібно ім'я іншого детектива," сказав Шоу.
  
  "Такома?"
  
  “Ні. Цей в Сан-Франциско".
  
  “Хм. Там багато вбивств. Багато детективів. Знаєш, Кольт, можна подумати, що при такій красі затоки, мостів, площі Гирарделли, всіх цих старих хіпі, співаючих Джеррі Гарсію, ніхто не захоче нікого чіпати ".
  
  Шоу розповів про журналістку.
  
  Пеппер хмикнула. “ Ось це мене і бісить. Вільна преса повинна залишатися вільною. І живий.
  
  "Мені потрібен ведучий детектив".
  
  “ Дай мені п'ять.
  
  Шоу зварив чашку кави. Він приготував напій, як робив завжди: старомодним способом, прокип'ятити воду через фільтр. Капсули не були його улюбленим методом; зручність завжди має свою ціну. Він додав трохи молока. Один ковток-два. Пеппер передзвонила, назвавши ім'я і номер телефону. Шоу записав його, подякував свого друга. Третій ковток, потім він набрав номер у своєму телефоні.
  
  "Детектив Етуаль". Багатий, вібруючий баритон. Шоу уявляв, що цей голос може вибити зізнання з підозрюваних всього за дюжину слів.
  
  "Це Коултер Шоу".
  
  “ О, містер Шоу. Так, тільки що дзвонив ваш колега, Тому Пеппер.
  
  Колега. Частково вірно. Шоу залишив це без уваги.
  
  “ Це з приводу вбивства Гері Янга?
  
  "Абсолютно вірно".
  
  “ Містер Пеппер сказав, що ви приватний детектив.
  
  Це теж було досить близько. Шоу нічого не сказав про свою роботу у пошуках винагороди.
  
  “ Детектив, можу я запитати, як сталося вбивство?
  
  “Все було досить просто. Безліч свідків. До жертви підійшли біля її таунхауса, пограбували і застрелили. Підозрюваний зник. Прибулі на місце поліцейські загнали його в кут в цілодобовому магазині. Він не здався. Сталася перестрілка. Він був убитий. Більше ніхто не постраждав".
  
  “ У минулому Едвардс не здійснював насильницьких злочинів?
  
  - Немає історії арештів або осуду за насильницькі злочини, " поправила Етуаль.
  
  “Я дізнався, що Янг написав статтю про культи. Однією з груп, які він згадав, був Фонд Осіріса в штаті Вашингтон. Я думаю, що Харві Едвардс був пов'язаний з цим ".
  
  Етуаль на мить замовкла. "З цього випливає, що (а) пограбування було прикриттям для вбивства і (б) до нього могли бути причетні інші".
  
  “Ви знайшли щось в розслідуванні про Фонд? Літературу? Що-небудь, на чому є знак нескінченності?"
  
  “ Подобається цифра вісім на його боці?
  
  “Абсолютно вірно. Це їх логотип".
  
  “ Нічого такого, що я пам'ятаю. Але ми не влаштовували... ми не особливо обшукували квартиру Едвардса. У цьому немає необхідності. Ви чули факти. Вбивства не стають більш відкритими та закритими, ніж це. Вам, мабуть, цікаво дізнатися, розглядали ми нові історії, над якими працював Янг, на предмет можливих мотивів."
  
  Шоу сказав: "І той факт, що ви підняли це питання, говорить мені, що ні, ви цього не робили".
  
  “Правильно. Як я вже сказав, відкрито і закрито. Що це за група, Фонд Осіріса? Як родина Менсона?"
  
  “Схоже, що ні. Говорить про самодопомоги. Щось в цьому роді".
  
  “ І що саме вас цікавить, містер Шоу?
  
  “Один з послідовників цієї організації покінчив з собою. Адам Харпер. Громадська безпека Такоми володіє подробицями. І бачив я іншу послідовницю, жінку, мені не сподобалося, як з неї зверталися ".
  
  "Як її звати?" - запитав я.
  
  "Я не знаю".
  
  Мовчання у відповідь і на це теж.
  
  "Я просто хочу переконатися, що більше ніхто, пов'язаний з цією організацією, не постраждає".
  
  “ Схоже, у вас є певний досвід роботи в правоохоронних органах, так що ви знаєте, що, як тільки справа закрита, начальство поводиться з ним, як з використаної жувальною гумкою.
  
  "Я впевнений".
  
  “ Я задам кілька питань. Дайте мені ваші контактні дані.
  
  Шоу так і зробив і подякував йому.
  
  Вони відключили дзвінок.
  
  Ще кави. Він переглянув третій веб-сайт, який надіслав Мак. Внизу сторінки був адресу електронної пошти Зв'яжіться зі мною". Шоу склав коротку записку і відправив її. Він задавався питанням, чи почує він відповідь.
  
  Через три хвилини він це зробив.
  17.
  
  Фонд "Осіріс"? Я не знайомий ні з одним з них ". Людина, який звертався до Шоу по Скайпу, був симпатичною діловою жінкою з акуратно підстриженим волоссям, в модній блузці і золотим ланцюжком на шиї. Середнього віку. "І, чесно кажучи, я знайомий з більшістю з них".
  
  Енн ДеСтефано була одним з провідних експертів з культів в країні. Доктор психології, вона консультувала правоохоронні органи з приводу таких організацій, давала свідчення в якості експерта на судових процесах і депрограммировала — "де-промивала мізки", як вона висловилася, — послідовників, які втекли з культів та інших репресивних організацій і окремих осіб.
  
  "Чим займається цей Фонд?" ДеСтефано була в своєму офісі в Лос-Анджелесі. Шоу побачила на стіні позаду неї з півдюжини сертифікатів від різних установ і шкіл.
  
  "У вас є інший комп'ютер?" Запитав Шоу.
  
  "Так, робочий стіл". Вона поглянула наліво. "Ти надсилаєш мені електронного листа?"
  
  “Ні. Є веб-сайт".
  
  "Я просто погуглю це".
  
  "Вони вичищають своє ім'я з пошукових систем і на сайтах соціальних мереж".
  
  ДеСтефано підняв брову. “Цю техніку ви бачите в деяких найбільш проблемних культах. Який URL?"
  
  Шоу продекламував це, і ДеСтефано відвернувся, друкуючи на інший клавіатурі.
  
  Скосивши очі наліво, вона прочитала домашню сторінку Фонду. “Хм. З цим важко сказати. Більшість справжніх культів хочуть тебе і твоєї вірності на все життя. Тритижневий сеанс? Більше схоже на пижонское ранчо або табір йоги. Розважся за містом, послухай лекції, посидь біля багаття і заспівай 'Кумбайю'. У гіршому разі, ти даремно витратиш час і гроші. Але є ще 'Осіріс" — єгипетська тема. Це трохи окультно. І Майстер Елі. Багато лідерів культу присвоюють собі подібні титули. Ти що-небудь знаєш про нього?"
  
  “ Не дуже. Його дані теж стерті. Кілька років тому був бізнесменом, потім кинув цю справу, щоб управляти Фондом. Я бачив кількох його послідовників. Всі вони були одягнені в однаковий одяг.
  
  “Тоді це не типовий наряд для самодопомоги. Але це не означає, що це культ".
  
  "Що саме таке культ?" Запитав Шоу.
  
  ДеСтефано усміхнувся. "Хтось одного разу сказав, що культ - це релігійна або суспільний рух, яке вам випадково не подобається".
  
  Шоу посміхнувся.
  
  "Ну, що таке культ, а що ні?" - міркувала вона. “Для мене це як той суддя Верховного суду, який сказав, що не збирається давати визначення порнографії, але він зрозумів це, коли побачив. Люди зі спільними інтересами та цілями збираються разом щодня. Можна сказати, що спортивна команда з чарівним тренером - це культ. Можна сказати, що католицька церква - це культ. Шрайнеры, Клуб Львів, масони. Я? Я визначаю культ як групу, яка представляє потенційну фізичну чи психічну небезпеку для своїх членів або тих, хто перебуває зовні.
  
  “Я запозичила свій тест з книги Маргарет Сінгер і Джаньи Лалич "Культи серед нас". Для них культ, по-перше, контролює оточення послідовників; по-друге, має систему заохочень і покарань; по-третє, створює почуття безсилля серед послідовників; по-четверте, використовує страх для контролю; по-п'яте, сприяє залежно від лідера або культу; і, по-шосте, має місію по зміні поведінки послідовників.
  
  “Є й ще один елемент: майже кожен культ очолює один контролюючий лідер. Він — зазвичай це чоловік — має всепоглинаючим его, нападає на своїх ворогів, зривається в гніві, абсолютно переконаний у своїй правоті, не прислухається до порад або критиці, параноїк і жадає поклоніння ".
  
  Погляд ДеСтефано кинувся вліво, до другого комп'ютера. Це фонд "Осіріс"? Вона знизала плечима. “ Не можу сказати, не маючи додаткової інформації. Схоже, це відноситься до категорії культу особистого вдосконалення і трансформації — найменш шкідливого. Зазвичай послідовники - це люди, яким набридла їхня робота або які не можуть знайти задовільний роман. Лідери будуть використовувати гіпноз, медитацію, вивчення сновидінь і сеанси зустрічей, щоб змінити ваш погляд на життя. Однак відсутність присутності в соціальних мережах викликає занепокоєння. Вони щось приховують? "
  
  “Ви згадали категорії культів. Що б це могло бути?"
  
  ДеСтефано відкинувся назад. “Більшість з них релігійні, спираються на традиційні секти, гібриди або складені з суцільної тканини. Потім політичні — ми можемо подякувати 8chan і Інтернет за більшість з них. Існують культи, орієнтовані на бізнес, які залучають членів для схем швидкого збагачення. Потім по-справжньому погані: расисти, такі як Ку-клукс-клан або арійські нації. Войовничі сепаратисти. Прихильники переваги білої раси. Психопатологічні культи — Чарльз Менсон, наприклад. Чорна магія. Поклоніння сатані, принесення в жертву тварин і людей. Всього цього більше, ніж ви думаєте."
  
  Депрограммист нахилився вперед і пильно подивився на Шоу. “ Чи можу я запитати, чому це вас цікавить?
  
  Він розповів ДеСтефано про вбивство журналіста Гері Янга і про ймовірність того, що вбивця був членом Фонду.
  
  Це змусило насупитися. "Янг написав про це викриття?"
  
  “Не зовсім. Це була лише одна посилання на Фонд. Але в статті передбачалося, що група може бути культом. Янг був убитий через тиждень після публікації статті кимось, хто, ймовірно, був членом ".
  
  "Таким чином, вбивця або хотів помститися за те, що написав Янг, або він боявся, що Янг, можливо, планує написати більше, можливо, розкривши якісь секрети".
  
  "Я як раз про це і думав".
  
  ДеСтефано на мить замислився. “У всіх організаціях є явище, зване ізольованим негативом. Давайте візьмемо доброзичливу групу, метою якої є допомога людям, наприклад, трансцендентальна медитація. Щось в цьому роді. Лідер або вчитель не прагне до влади, він дійсно хоче поліпшити життя людей. Тут немає зловживань, плата розумна, програми надихаючі, позитивні і ефективні. Ніякого контролю. Ви зустрічаєтеся кожен вівторок ввечері, а після йдете пити какао.
  
  “Але група існує для того, щоб допомагати людям, які в більшій чи меншій мірі потрапили в біду — інакше їх би там взагалі не було. Вірно? Це означає, що серед членів культу більш високий відсоток людей, які з більшою ймовірністю будуть діяти, іноді жорстоко. Це суперечить всій мети культу, але їм все одно. Ці люди - "ізольовані негативи'. Я бачив їх зовсім нешкідливих організаціях. З ними все в порядку ... поки вони не зриваються і не нападають, а іноді і вбивають своїх послідовників або сторонніх ".
  
  “Сталася ще одна смерть, пов'язана з членом клубу. Він покінчив з собою".
  
  Вона насупила брови, почувши цю новину. “ Ти знаєш чому?
  
  “Історія депресії. Нещодавно втратив матір. Його збиралися арештувати, хоча, я думаю, звинувачення були б зняті. Він повинен був це знати. Тим не менш, він покінчив з собою ".
  
  “Деякі культи, особливо трансформаційні, на зразок цього загону Осіріса, можуть бути жорсткими стосовно неврівноваженим. Сеанси зустрічей можуть бути прирівняні до інституціоналізованої цькуванні ".
  
  Це слово знайшло відгук. Він розповів про поводження з брюнеткою водія фургона.
  
  Жінка на мить замовкла. “Містер Шоу, я розумію ваше занепокоєння. Але, мої два центи: що відбувається, коли люди потрапляють під чиїсь чари. Джим Джонс переконав більше дев'ятисот послідовників у своєму Храмі народів вбити сотні дітей, а потім покінчити з собою отруєним фруктовим пуншем — до речі, не "Кул Ейд", іншої марки. Аж до 11 вересня це була найбільша загибель мирних американців в результаті одного неприродного події.
  
  “Чарльз Менсон наказав чотирьом своїм послідовникам вбити абсолютно незнайомих людей найжахливішим способом, на який вони були здатні, і вони, не моргнувши оком, зробили саме те, про що він просив. Девід Кореш, засновник відділення давидианцев, переконав своїх послідовників боротися з ФБР. Загинуло сімдесят п'ять осіб. Уоррен Джеффс був головою фундаменталістського мормонського культу. Вони вірили у полігамію і одруження на дітей у віці дванадцяти років. У нього було вісімдесят сім дружин. Тепер він довічно ув'язнений.
  
  “Культи промивають мізки. Є інша назва промивання мізків: ментицид. Вбивство розуму і особистості". Махає в бік комп'ютера за сценою зліва від неї. “Цей процес, про який говорить Фонд "Осіріс", можливо, підштовхнув його членів до насильства або навіть до вбивства. Навіть якщо на перший погляд він вигідний, він все одно може бути домом для небезпечних ізольованих негативів.
  
  “Я навіть не торкнувся сотень існуючих антикультовых організацій. Вони нападають на культи, культи нападають у відповідь. І культи б'ються один з одним, конкуруючі культи. Це безперервна битва, часто фізично небезпечна.
  
  "Отже, містер Шоу, ситуація сповнена ризику". ДеСтефано підняла руки. “Моя порада така: якщо у вас немає особистої зацікавленості, просто тримайтеся подалі. Я серйозно. Далеко звідси.
  
  
  ДВА:
  
  НАЙКРАЩЕ ЩЕ ПОПЕРЕДУ
  
  18.
  
  15 Червня
  
  Колтер Шоу вів пікап по гравійної доріжці повз скромною вивіски фіолетового кольору на білому тлі:
  
  ∞
  
  ФОНД " ОСІРІС "
  
  Шоу подався до головного входу через вузьку щілину в скельному освіту заввишки п'ятдесят футів. Це нагадало йому сцену з серіалу, який він читав і перечитував в дитинстві.: Володар кілець. Образ, який прийшов на розум, був забороненим входом в якесь стародавнє королівство. Шоу зазначив, що каменепад тут — з вини природи або людини - фактично перекрив би єдиний шлях в'їзду в Фундамент і виїзду з Нього на автомобілі. Він уважно вивчив карти місцевості; ніякі інші дороги, навіть старі лісовозні стежки, не обслуговували табір Фонду.
  
  Поминувши кам'яну стіну, він побачив перед собою сітчастий паркан заввишки шість футів. Він під'їхав до вартовому приміщенні поруч з моторизованими воротами. Халупа була приблизно десять на десять футів. Стирчав димар, що говорило Шоу про те, що біля воріт постійно чергував хтось, незалежно від часу доби; вечори в цій гірській долині були прохолодними навіть влітку. Він нагадав, що табір Фонду був закритий восени і взимку. Дорога Харбинджер буде непрохідною протягом більшої частини холодних місяців.
  
  Міцно збудований чоловік у чорних штанях і дивною сірій сорочці — туніці, доходила до середини стегна, - підійшов до вікна Шоу. Він носив фігурні навушники-вкладиші співробітників служби безпеки і телевізійних балакучих голів, а на стегні у неї теліпалася рація. Підкоряючись інстинкту, Шоу оглянув уніформу, якщо це була вона, але не зміг розгледіти обрисів зброї з-за вільного крою тканини. На грудях чоловіка була бірка з написом "ПІДРОЗДІЛ ДОПОМОГИ".
  
  “ Добрий день. Чоловік невимушено посміхнувся.
  
  "Привіт," сказав Шоу. “ У мене призначена зустріч.
  
  "Ім'я?"
  
  "Картер Скай".
  
  З планшетом звірилися, доторкнулися до його сенсорного екрану, і особистість Шоу, що працює під прикриттям, упізнали.
  
  “ Радий вас бачити, містере Скай. Отже, у вас є з собою або в машині яке-небудь зброя, алкоголь або наркотики?
  
  “ Ні, просто одяг, бритвений набір, все як зазвичай.
  
  Ще один дотик до клавіатури.
  
  Він чесно розповів про своє майно, якщо не про своє ім'я, і це було навіть на краще. На іншій стороні паркування двоє чоловіків у схожій формі ретельно обшукували позашляховик. Один з них тримав дзеркало на довгій ручці, оглядаючи ходову частину. Саме так сили безпеки шукали бомби, а агенти по боротьбі з наркотиками - контрольовані речовини.
  
  Охоронець підійшов до задньої частини "Сільверадо" і щось написав на конверті, ймовірно, номерний знак та марку. Якби хто перевірив - не то щоб для цього була причина — вантажівка був орендований на ім'я корпорації. Досить анонімно і навряд чи викликало підозру. Він простягнув конверт Шоу. “Припаркуйтеся в будь-якому місці, покладіть ключі всередину і пройдіть через головні ворота. Там хтось покаже вам дорогу. Обов'язково візьміть з собою бланк заяви ".
  
  "Зрозумів".
  
  Ще одне натискання на екран сенсорної панелі, і ворота відкрилися з легким скреготом.
  
  Припаркувавшись, він виліз з машини і, порившись в рюкзаку у пошуках заяви, засунув його у внутрішню кишеню своєї пошарпаної ветровки. На ньому також була пом'ята біла футболка, вицвілі сині потерті джинси і темно-коричневі черевики Nocona. Взявши багаж, він попрямував до входу в табір. Ланка ланцюга було не єдиною барикадою, захищала Фонд Осіріса. Шоу дивився на високий, оброблений тиском частокіл. Хвіртка в цьому бар'єрі була зроблена з темних металевих прутів, а над нею були виведені слова з кованого заліза:
  
  ВЧОРА, СЬОГОДНІ, ЗАВТРА
  
  Панелі воріт, кожна шириною в шість футів, були відкриті. Він пройшов через них, і чоловік, який міг би бути братом першого охоронця, посміхнувся йому, взяв конверт з ключами і його багаж і пропустив його через металошукач.
  
  На іншій стороні Шоу повернувся до нього. Охоронець вказав на стежку і сказав: “Ідіть за нею в табір. Адміністрація - третє будівля ліворуч".
  
  Він потягнувся за своїм рюкзаком і спортивною сумкою.
  
  "Ми подбаємо про це за вас, сер".
  
  "Я притримаю їх". Трохи невпевнений у собі. У Картера Ська були деякі гострі кути.
  
  "Ми подбаємо про них, сер". Ще одна посмішка. В деякому роді. Шоу ні за що на світі не отримав би сумки. Він вагався. Потім обміняв їх на чек про отримання.
  
  Охоронець постукав по своїй сенсорної панелі.
  
  Шоу пройшов стежкою близько ста футів через ліс, запашний соснами, евкаліптами і жасмином. Коли листя скінчилася, Шоу зупинився і оглянув те, що лежало перед ним.
  
  Табір Фонду "Осіріс" розташовувався в долині, порослій травою і лісом, загальною площею близько тридцяти акрів. Високі скелясті схили покривали три сторони, а зліва від Шоу - тобто на сході — стояв ліс, поцяткований стежками. За ним починався крутий обрив. Хоча звідси не було видно, по інший бік скелі знаходилося велике озеро, яке він бачив на своїх картах. Крізь дерева він міг бачити далеко захоплюючу панораму гір.
  
  Шоу нарахував десятки будівель, більшість з яких були одноповерховими. Проте одне, возвышавшееся над краєм південної табору, було більше за інших. У ньому було три поверхи, і його вінчала восьмикутна скляна альтанка. Це будівля знаходилася на південній межі комплексу. Шоу міг здогадатися, хто там жив.
  
  Всі будівлі з гостроверхими дахами, що захищали від дії ваги снігу, були виконані в стилі дерев'яних хатин, але не були побудовані на місці з тесаного вручну бруса; деталі були дуже рівними і добре припасованими. Це були збірні комплекти. Шоу знав процес. Весь табір можна було побудувати за місяць, і рахунок був би солідним.
  
  Він думав про це місце як про таборі, тому що саме так воно було описано в матеріалі, який йому прислали разом із заявою. Тільки-що закінчивши роботу в Кремнієвій долині на початку місяця, він знайшов це слово цікавим; там більшість корпоративних майданчиків називалися кампусу, як в коледжі. Табір мав інше значення. Звичайно, був літній табір, але також і навчальний. Табір для затриманих теж.
  
  І потім, похолодівши від цієї думки, Колтер Шоу усвідомив, що вигнуті кованим залізом слова над вхідними воротами нагадують про ще одному сумно відомому спорудженні минулого століття.
  
  Місце було одночасно красивим і тривожним. Енн ДеСтефано, депрограммист, попереджала його триматися подалі. Але він не міг. Він не поділився з нею тим, що у нього дійсно були особисті інтереси.
  
  Адам Харпер— який ризикував усім, щоб викорінити печаль Еріка Янга, помер за нього.
  
  І тепер він знав, що смерть не могла бути спричинена злочином в церкві, яке було виправданим актом самооборони.
  
  У кожного є нудьга. Просто живи з цим.
  
  Іронічна фраза батька Адама. Але іноді ти просто не міг з цим жити, і Шоу повинен був це знати.
  
  Його смерть була питанням, на яке необхідно було відповісти.
  
  У пам'яті залишився й інший спосіб: брюнетка, єдина серед тих, хто був так глибоко засмучений її смертю на місці загибелі Адама. І гучні слова водія фургона, звернені до неї ... Свого роду виправлення. Потім вона з огидою відсахнулася від його небажаного дотику. Була вона дуже схильна до ризику, як і Адам, з-за чого-то у Фонді?
  
  Піддавалися небезпеки і інші послідовники?
  
  Кар'єра Шоу як шукача винагороди, немає, його суттю було виживання. Порятунок життів. Знайти жертву викрадення, який втік з дому, серійного вбивцю, переслідує продавця чи студентку коледжу. І тут він зазнав невдачі. Адам був мертвий. Йому потрібно було знати чому. І йому потрібно було знати, чи був хтось ще тут в небезпеці.
  
  Шоу розглядав те, що він робив, як роботу за винагороду, як і будь-яку іншу, тільки без винагороди. Він прийшов сюди, щоб розібратися. І, якщо когось треба було рятувати, він рятував їх. Якщо б треба було викрити жорстоке поводження, то саме це він і зробив.
  
  “ Ви шукаєте адміністрацію, містер Скай? Голос ззаду. Це був інший чоловік у сірій туніці. Теж усміхнений. Теж з нерухомим, уважним поглядом. Він уважно оглянув пошарпаний наряд Шоу, хоча металошукач переконав його, що при собі у Шоу не було нічого загрозливого.
  
  І звідки він знає моє ім'я?
  
  З планшета, звичайно, який він зараз встромив в маленьку сумку через плече.
  
  Він пробурмотів: “Я бачу це. Просто оглядаю це місце. Прекрасний краєвид.
  
  "Так, сер". Чоловік залишався байдужим.
  
  Шоу зрозумів натяк — еквівалент того, як поліцейський говорить: "Рухайся далі" — і продовжив спускатися стежкою. Він минув будівля з написом "КАМЕРА ЗБЕРІГАННЯ", потім інше, побільше, "ВІДДІЛЕННЯ ДОПОМОГИ".
  
  Наступним був Адміністративний відділ. Він був більше за інших, повз які він проходив. Він увійшов у бездоганно чисте вестибюль, і його вітала брюнетка за стійкою адміністратора. Їй було трохи за тридцять. Її наряд був таким же, як у жінок у фургоні, які проїхали по Хайленд-Байпас, щоб забрати Адама і Еріка: блідо-блакитний топ і чорна спідниця.
  
  І на ній було намисто — фіолетовий знак нескінченності, зовсім як у Харві Едвардса, вбивці журналіста з Сан-Франциско. Майже напевно це відповідало на питання, чи був він пов'язаний з Фондом. Це, мабуть, намисто, яке носили послідовники у фургоні - ті, кого він не міг чітко ідентифікувати на відстані.
  
  В кінці довгого коридору Шоу помітила двері з написами "ПРИЙМАЛЬНЯ", "ДІЛОВІ ПИТАННЯ", "ПЛАНУВАННЯ", "ЗМІ". Були й інші кабінети, хоча в коридорі було темно, і звідси він не міг прочитати ці вивіски.
  
  Був перевірений ще один планшет. "Містер Скай, проходьте". Кивнувши на ВХІДНІ двері.
  
  Це була така ж незаймана кімната, приблизно сорок на сорок футів. На пофарбованих у білий колір стінах висіли неймовірні фотографії заходів і сходів. На задній стіні чорним чорнилом було завдано трафарет.:
  
  ФОНД " ОСІРІС "
  
  ДЕ ВЧОРАШНІЙ ДЕНЬ - КЛЮЧ ДО КРАЩОГО СЬОГОДЕННЯ І ІДЕАЛЬНОГО ЗАВТРАШНЬОГО™
  
  На бічній стіні був ще один:
  
  НАЙКРАЩЕ ЩЕ ПОПЕРЕДУ
  
  За столом адміністратора, недалеко від дверей, сиділа ще одна жінка, яка в цей час розмовляла по телефону. Це була білявка років під тридцять. Вона посміхнулася і підняла вгору палець, закликає почекати секундочку. Три інших столу стояли вздовж задньої стіни, і два з них також були зайняті молодими жінками, просматривавшими свої блокноти. Планшети були встановлені на підставках, щоб їх можна було розглядати як монітори. Ці жінки також носили сині і чорні вбрання, а також прикраси infinity. Єдина відмінність між ними полягала в лаку для нігтів і аксесуарах. Всі три жінки в кімнаті були привабливими, у них були променисті посмішки і спокійні очі. Вони, як і всі інші, кого Шоу бачив досі, були білими.
  
  Були присутні також кілька інших претендентів. За дальнім столом лисіючий чоловік у діловому костюмі відповідав на запитання співробітника. З жінкою за середнім столом розмовляла пара, мабуть, одружена, обидва середніх років і виглядали трохи збентеженими. Вони теж надавали інформацію, яка записувалася на планшет цього працівника. Третій стіл, крайній праворуч, був незанят. На цьому столі лежав планшет, лицьовою стороною вниз.
  
  Повісивши трубку, секретарка сказала: "Ласкаво просимо, містер Скай". Вона глянула на блокнот і трохи похитнулася. Йому здалося, що вона помітила, що йому знадобилося трохи більше часу, ніж зазвичай, щоб дійти від парковки до Адміністрації, оскільки він зупинився, щоб оцінити місце.
  
  “Вашого фахівця з прийому викликали. Він займе хвилину або дві. Зовні є лавка. Погода сьогодні не така вже й погана. Чому б вам не почекати там? Я приїду за тобою, коли вона повернеться.
  
  У нього не було особливого вибору. Ні в кімнаті, ні в вестибюлі адміністрації не було стільців.
  
  “Напевно. Скільки років цим місцем? Будинки виглядають новими".
  
  “О, я дійсно не знаю. Це займе максимум десять хвилин". Ще одна з цих посмішок.
  
  Шоу вийшов з приймальні. Коли він проходив повз першої секретарки і кивнув, вона теж посміхнулася у відповідь. Він помітив, що вона трохи відвернула свій планшет.
  
  На ганку його знову зустрів вологий аромат соснового соку, який незмінно повертав його у юність. В даному випадку спогад про те, як він зняв свій пояс, почепив його на дерево і використовував як альпіністську перев'язь, щоб врятуватися від того, що переслідувало його. Ведмеді теж лазять, але якщо вони не дуже голодні, вони можуть бути такими ж ледачими, як і всі інші. Цей звір з хвилину розмірковував, мабуть, збитий з пантелику здобиччю, яка могла і бігати, і лазити - і робити те й інше швидко. Можливо, нова порода хижаків. Можуть бути неприємності. Істота пішло.
  
  По табору рознеслися музичні звуки - добре відома вступна тема з п'ятнадцяти нот хорової частини Дев'ятої симфонії Бетховена "Ода радості". Вони були виконані на синтезаторі в низькому регістрі. Остання нота розтягувалася до тих пір, поки не змовкла. Потім заспокійливий жіночий альт прокричав через динаміки: "Час тридцять чотири вечора".
  
  Якраз коли він збирався сісти на просту лавку на ґанку, він зупинився, почувши терміновий дзвінок з-за адміністративної будівлі. Це був чоловічий дзвінок, грубий і стривожений. Спочатку він не міг розібрати слів. Потім голосніше:
  
  “Ні! Ні! Зупиніться!" За цим послідував слабкий крик: комусь було боляче.
  19.
  
  Шоу озирнувся і побачив, що поблизу нікого немає - і жодні камери стеження, принаймні, одна з видимих, не вказували в його бік.
  
  Він йшов вздовж стіни будівлі, пригинаючись, коли проходив повз вікна. Він присів за густими кущами мирта і камелії, які були в яскраво-червоному кольору.
  
  На трав'янистої смузі, що відділяла будівлі на східній стороні табору від лісу, стрункий білявий чоловік у коричневих брюках, блейзері і футболці стояв між двома іншими, великими чоловіками, обидва в сірих туніках, і обидва зі значками ПІДРОЗДІЛУ ДОПОМОГИ. Вони схопили громадянського за плечі, коли до нього наблизився третій чоловік.
  
  Це був водій фургона, який приїхав за Адамом і Еріком, що той, хто одягнув брюнетку і намагався її лапати.
  
  Також одягнений у туніку, він був приблизно п'яти-шести років, з рідким каштановим волоссям. Широкогрудий, смаглявий. Спокійний, незворушний вираз обличчя. На ньому було два значка. На додаток до ДОПОМІЖНОГО ПІДРОЗДІЛУ, там був НАГЛЯДАЧ. На відміну від інших працівників Допоміжного підрозділу, яких бачив Шоу, він носив амулет нескінченності; його амулет був срібним.
  
  Був присутній також ще одна людина: молода жінка, схожа по будові тіла, віку і зовнішності на тих, кого Шоу тільки що бачив у Адміністратора, одягнена у той самий одяг, що й вони. Може бути, третій стіл належав їй, а це повинен був бути фахівець.
  
  Однак була одна відмінність між нею і жінками всередині. Вона не посміхалася, і її очі були холодними, звуженими точками.
  
  Наглядач вийшов вперед. Він подивився на свій планшет, а потім кивнув двом охоронцям. Вони розтиснули хватку. Чоловік у звичайному одязі згорбився і потер руки. “Що все це значить? Вони тільки що напали на мене!"
  
  Наглядач оглянув бранця. “Містер Клейн, я підмайстер Х'ю. Я відповідаю за групу допомоги". Голос був спокійним, монотонним. “Отже, ви намагалися незаконно отримати доступ до Фонду. У заяві, яку ви підписали, чітко зазначено, що в'їзд під чужим ім'ям заборонений, і будь-які спроби зробити це зроблять вас винним у незаконному проникненні ".
  
  Фальшива особистість? Шоу сховав це подалі.
  
  “Тут якась помилка. Мене звуть Бріггс. Ви бачили моє посвідчення особи. Ви мене з кимось переплутали. Це ніяково. І, чесно кажучи, я розлючений. Ти не можеш так торкатися до мене. Я знаю свої права."
  
  Х'ю кивнув у бік жінки. “ Підмайстер Адель брала у вас інтерв'ю, коли сканування з розпізнаванням осіб підтвердило вашу справжню особистість.
  
  О, чорт. Не подумав про о.
  
  "Це було підтверджено подвійно," сказала Адель.
  
  “ Ви Джонатан Кляйн, журналіст-розслідувач NewsCircle, - представився Х'ю. Ми проводимо розпізнавання осіб за шістдесяти точкам. Алгоритми рідко помиляються. Однак для підтвердження ми зателефонували видавцеві вашої газети, і нам сказали, що ви виїхали у відрядження на тиждень, і коли я подзвонила вам додому...
  
  Клейн ахнув. “ У моєму будинку? Як ти...
  
  “— Я попросив вашу дружину сказати мені, що ви поїхали на тиждень в гори штату Вашингтон статті. Вона не була впевнена, куди саме".
  
  “ Ти ублюдок. Клейн нахилився вперед, його долоні стислися.
  
  Двоє кремезних чоловіків у туніках подивилися на свого боса, чекаючи вказівок. Х'ю похитав головою. “Те, що ми робимо тут, у Фонді, - це проводимо інтенсивне лікування за принципом самодопомоги для людей, які справляються з низкою проблем. Їх проблеми надзвичайно делікатні. Я прочитав вашу газету. Як і більшість ЗМІ, ви вириваєте речі з контексту, роздуваєте і перекручуєте. Ви поставили б під загрозу лікування людей, що знаходяться на нашій опікою, просто для того, щоб продати кілька оголошень в Інтернеті. Ми дуже піклуємося про те, щоб це сталося ".
  
  Клейн пирхнув на цю заяву. "Тобі це з рук не зійде".
  
  “От що буде далі, містер Клейн. Ви так і не приїхали сюди. Ви поїдете назад через Хоупс-Корнер і будете продовжувати їхати двадцять миль, потім развернетесь, поїдете в цьому напрямку і з'їдете з дороги".
  
  Клейн здивовано моргнув. "Почекай минутку".
  
  “ Зроби так, щоб це виглядало реальним. Я маю на увазі аварію. Коли ви выпишетесь з лікарні і повернетеся до роботи, ви перейдете до інших статей і переконайтеся, що ніхто з вашого новинного сайту знову не спробує висвітлити діяльність Фонду. Я не знаю, як ти це зробиш, але це в твоїх руках ".
  
  - У лікарні?
  
  Х'ю передав свій планшет Адель, потім кинувся вперед, і, перш ніж репортер встиг хоча б на дюйм підняти руку для захисту, Х'ю завдав удару відкритою долонею по носі Клейна. Репортер пролаял. Потім Х'ю вказав на рот чоловіки, глянувши на одного з бійців Групи допомоги, який підійшов до нього ззаду і затиснув губи Клейна рукою. Х'ю підійшов ближче, схопив репортера за ліве зап'ястя і повернув —Шоу, чемпіон коледжу боротьбі, знав, що за цим послідує. Він не почув звуку, коли плече вискочило з суглобової западини; вивихи - це голосно всередині, але не для всього світу. Другий крик Клейна був пронизливіше, хоча і приглушене долонею, притиснутою до його обличчя. Він осел.
  
  Х'ю махнув рукою, і його чоловік опустив руку, дістав серветку і витер кров Клейна зі своїх пальців. Х'ю змінив позу, швидко зосередився і блискавично вдарив репортера кулаком у щоку. На цей раз Шоу почув, як хруснула кістка.
  
  Клейн на хвилину вийшов. Люди з допоміжного підрозділу підтримували його у вертикальному положенні.
  
  Х'ю нахилився вперед. “ Ви мене чуєте, містер Клейн?
  
  "Ср... чому?" Він сплюнув кров. Він плакав. “Вистачить. Будь ласка, будь ласка... "
  
  "Ти мене чуєш?"
  
  Репортер почав піднімати руку і витирати кров, яка текла в нього з носа і рота, але знову закричав; він використовував руку з вывихнутым плечем.
  
  Х'ю поморщився, очевидно, роздратований цим звуком. - Ти зрозумів, що я сказав?
  
  “ Ніяких історій.
  
  “ І ніякої поліції. Крім як розповісти їм про нещасний випадок. Тому що, якщо ви скажете ще що—небудь, — він вказав на розбите обличчя Клейна, - будуть наслідки.
  
  “ Ні, ні, будь ласка. "Вона шморгає носом. - Я зроблю все, що завгодно.
  
  Х'ю кивнув іншим.
  
  Чоловіки повели шатающегося репортера в ліс за адміністративною будівлею. Шоу бачив, що вони повернули ліворуч, до парковці. Очевидно, там була стежка, що вела на північ і південь, прихована листям. Цим шляхом вони могли дістатися до стоянки і не бути поміченими ніким в таборі. Шоу позадкував через кущі і повернувся до фасаду адміністративної будівлі.
  
  Це змінило все.
  
  Х'ю і троє інших могли бути тими самими ізольованими негативами, про яких розповідав йому депрограммист. Зрештою, Х'ю, схоже, сприйняв вторгнення репортера як особисту образу, і його садистська реакція була абсурдно непропорційною. Всі інші в таборі могли бути корисними професіоналами. Тим не менш, той факт, що будь-тут міг вдатися до подібного насильства, коли вони легко могли подзвонити в поліцію, щоб повідомити про порушника кордону, Шоу сказав, що це невідповідне місце для кого-небудь уразливого і схильного до самогубства.
  
  Він оступився, коли справа дійшла до захисту Адама Харпера. Йому потрібно було з'ясувати, в якій небезпеці знаходяться інші присутні.
  
  Звичайно, була проблема.
  
  Розпізнавання облич ...
  
  Первісна заявка Фонд "Осіріс" вимагала наявності фотографії; мало сенс порівняти її із заявником, який прибув особисто. Але вони використовували програмне забезпечення для розпізнавання, яке переглядало державні — і, ймовірно, приватні бази даних, щоб відсіювати небажаних осіб і ловити зловмисників, таких як репортери і шпигуни конкурентів.
  
  Якщо поліцейській системі не вдасться його ідентифікувати, він буде дотримуватися початкового плану: сам взяти участь у процесі і подивитися, що це за місце таке — з'ясувати, чи піддавався Адам таким травлям, що вважав самогубство кращою альтернативою спілкування з поліцією.
  
  Звичайно, якщо б впізнання повернулося, назвавши його Колтером Шоу, він припустив, що міг би просто добігти до воріт, розбити табір у лісі, і звідти провести переоцінку.
  
  Забудьте про багаж. Він втратить свій комп'ютер, але він втрачав комп'ютери і раніше.
  
  Ніколи не кладіть неживі предмети перед своєю шкурою.
  
  Отже, виходьте з вантажівки, біжіть на парковку і, перестрибнувши через огорожу, йдіть в ліс. Слідуйте за Харбингер-роуд назад в Сноквалми-Геп. Зателефонуйте Маку, переведіть гроші. Потім купить те, що йому потрібно, повернеться сюди, влаштує поблизу базу і почне спостереження.
  
  Тобто, якщо б його не побили так сильно, про це не було б і мови.
  
  Вхідні двері відчинилися. Це була реєстраторка. Здавалося, вона звернула увагу на те, що він стояв, а не сидів на лавці. "Будь ласка, заходьте, містере Скай".
  
  Він дивився в бік стежки, яка повинна була привести його назад до парковці. Він побачив трьох охоронців в туніках Підрозділу допомоги, що стоять колом перед їх будинком. Скільки всього їх було? І скільки з них погодилися з жорстким підходом свого боса до забезпечення безпеки?
  
  “ З вами все гаразд, містер Скай?
  
  “Так. Прекрасно".
  
  "Будь ласка, йдіть за мною".
  
  Вона підвела його до третього столу. Він сів на стілець, який, як він припустив, що раніше займав тепер вже серйозно постраждав репортер-розслідувач. Знадобилося кілька секунд, щоб помітити камери-обскури. Той, хто записував його, був у букві "М" від "ЗАВТРА" на стіні за третьою партою.
  
  Задні двері відчинилися, і ввійшла блондинка, яку він бачив зовні.
  
  Вона сіла, поклала планшет на підставку і доторкнулась до нього, щоб він ожив. Її губи усміхнулися. Під очима залишилися зосереджені темні кола, схожі на збройові дула.
  
  “ Містер Скай, я підмайстер Адель. Давайте почнемо, добре?
  20.
  
  Передаючи анкету, яку він скачав і заповнив, Шоу зауважив трилогію плям крові збоку на блакитній блузці Адель, трохи нижче її правої пахви. Удар Х'ю по носі Клейна був сильним, бризки - значними.
  
  Подзвонили секретарці на вході. Вона сказала іншим жінкам: "Ворота будуть закриті на півгодини".
  
  “ Я знаю, - сказала Адель.
  
  Шоу навпростець запитав: “Ворота? Все в порядку?"
  
  В її погляді був натяк на обережне цікавість. З чого б йому питати? "Все в порядку". Вона зобразила посмішку і продовжила набирати текст на своєму планшеті.
  
  Що ж, вирішив він, поки грай свою роль. Поки що його суглоби і вилиці були цілі, і Адель посміхалася, навіть якщо в цій усмішці було не більше матерії, ніж у її макіяжі.
  
  Жінка розклала перед собою його заяву і почала переписувати інформацію з нього в планшет.
  
  Був початковий онлайн-процес, в ході якого Картер Скай відправив свою фотографію і коротку пам'ятку про те, чому він домагався допуску до тритижневого періоду початкового навчання у Фонді Осіріса.
  
  Він заснував життя Скай на вбивцю журналістки з Сан-Франциско Харві Эдвардсе і Адамі Харпері. Історія Скай була історією депресії і гніву. У нього були сутички з владою, злочини, пов'язані з наркотиками, випадкові бійки. Він був десь "в спектрі": ДКР, дефіцит уваги, синдром Аспергера, проблеми з гнівом. Всі його романтичні стосунки швидко закінчилися, і тепер він сумнівався, що він і жінка, з якою він зустрічався, будуть разом ще довго. (Ця частина п'єси була натхненна кимось іншим, Марго, і в основному була документальної.) Робота Скай — як і в Шоу після коледжу — полягала у роботі в лісовому бізнесі, геодезії. І Шоу, і його альтер-его подобався відокремлений характер роботи. Він був волоцюгою, виконував тимчасові завдання. У нього не складалися стосунки з начальством.
  
  На наступний день він отримав електронний лист від директора приймальної комісії, в якому повідомлялося, що якщо він хоче відвідати заняття, що починається в наступний понеділок, він повинен заповнити анкету та принести її в табір разом з неповернутими вступним внеском у розмірі 1000 доларів, а якщо він вирішить записатися на курс, повний внесок складе 7500 доларів.
  
  Адель задала кілька питань, на які він швидко відповів — він вивчив біографію Скай напам'ять вздовж і впоперек.
  
  Камера у вигляді літери M була крихітною, але для Шоу це було як снайперський приціл, спрямований в його бік. Спочатку він тримав голову опущеною, але потім відмовився від цієї підозрілої пози. Це не мало значення. Він був упевнений, що об'єктив має найвищий дозвіл і вже записав дюжину ідеальних зображень з великою кількістю пікселів. Розумне програмне забезпечення передавало їх по базах даних. Можливо, в даний час цифрова брова була піднята при вигляді цікавого двійника, якогось містера Колтера Шоу.
  
  Якщо б його зловили, чим би це закінчилося? Імовірно, вони відвезли його на галявину і зробили б те ж саме, що зробили з репортером, побили його, а потім позбулися б від нього. Шоу придумав би історію. Так, він використовував вигадане ім'я, але соромився звертатися за допомогою. Він був би пасивний. Вони послабили б свій захист. Спочатку він виведе Його з ладу. Супервайзер був талановитий у східних єдиноборствах, але батько Шоу навчав дітей грепплінгу, і бійцівські навички, отримані Шоу в коледжі, ніколи його не покидали. Він скористається несподіванкою, щоб швидко покласти людину на спину і відібрати у нього будь-яку зброю — пістолет, якщо пощастить. Потім, прикриваючи їх, він побіжить у ліс.
  
  Шоу відчув, що напружився.
  
  Потім він згадав про одне з правил свого батька "Ніколи".
  
  Ніколи не видавай того, що ти збираєшся зробити.
  
  Він розслабився і відкинувся на спинку стільця.
  
  Він бився б, якби справа дійшла до бійки, тікав, якби справа дійшла до втечі, продовжував би уявлення, якби автобот по розпізнаванню осіб дав йому добро. А тепер залишайся в ролі: проблемний хлопець років тридцяти, незадоволений життям і сподівається на швидке виправлення.
  
  Шоу зазначила, що нігті Адель були того ж відтінку, що і три плями темної крові. Якою була б реакція, якби вона помітила плями сьогодні ввечері? Стривожиться вона при спогаді про побиття або подумає, що все це було з-за звичайного робочого дня?
  
  Вона закінчила переписувати інформацію і прибрала паперове заяву в ящик столу. “Тепер, якщо ви вирішите продовжити роботу з ITP, ви обговоріть фінансові умови зі своїм інтерв'юером, але я візьму на себе вступний внесок зараз. Як ви будете платити?"
  
  Готівку — у такій кількості — автоматично викликають підозру. В світі після 11 вересня важко дістати анонімні кредитні картки; банки і Національна безпека зберігають пильність. Але чеки? Не так вже й складно. Шоу порився у своєму гаманці і простягнув один з них на суму 1000 доларів, вже перераховану в Фонд. Вона була виписана на один з його рахунків у ТОВ, але його приватний детектив Мак замовив стартові чеки і надрукував на них ім'я Скай та номер поштової скриньки.
  
  Адель теж поклала чек у ящик столу, поставила галочку в іншому полі планшета. Вона почала повертатися до нього, але в цей момент її погляд повернувся до екрана, і вона завмерла.
  
  Повернув допитливий бот повідомлення: Він дійсно Шоу, Колтер, 7832 Віста Трейл Роуд, Окачи, Флорида, професійний здобувач нагороди?
  
  Жінка ожила і ще трохи постукала по планшету, потім, що характерно, перевернула його, як вона зробила перед тим, як вийти на вулицю, щоб поспостерігати за роботою репортера. Очевидно, його співбесіду закінчилося; кандидати за двома іншими столами все ще сиділи на стільцях, де вони просиділи сорок хвилин.
  
  “ Прошу вибачення, я відійду на хвилинку.
  
  Шоу знизав плечима.
  
  Адель зникла за дверима в підсобку. Вона почала говорити з кимось по ту сторону, перш ніж панель закрилася.
  
  Шоу глянув на стійку реєстрації. Тієї секретарки там більше не було. Він помітив, що одна з регистраторш - за столом поруч з Аделл — швидко глянула на нього, потім повернула свою увагу на парі, якій все ще роздавали таблетки. Вони здавалися менш незграбними, ніж раніше. У дальньому кінці зали лисий чоловік раніше був похмурий.
  
  А його стратегія видавати за псевдонім невинні мотиви? Він вирішив переглянути її. Якби розпізнавання осіб дійсно дало позитивний результат, Х'ю, ймовірно, припустив би, що шукач нагороди схожий на солдата удачі або наймита. Можливо, працює на конкурента. Експерт Енн ДеСтефано розповіла йому про суперництво між культами. Шоу можна вважати більш небезпечною фігурою, ніж репортер.
  
  Потім відкрилася задні двері, і людина, що увійшов до неї, був не заляпаній кров'ю Адель, а самим Х'ю. Тепер, підійшовши ближче, Шоу зміг розгледіти, що негарний чоловік, його обличчя вкрите оспою, ніс зламаний і давно зрісся. Але від нього віяло куленепробивної упевненістю. Його плечі були ширші, ніж показувалося на попередньому знімку, товщі стегна, руки мясистее.
  
  "Привіт". Приємний голос, спокійний, наскільки це можливо.
  
  Шоу кивнув, встаючи.
  
  Ніколи не боріться з позиції нижче, ніж у вашого супротивника.
  
  “ Я підмайстер Х'ю.
  
  "Картер Скай".
  
  Долоня, яку знизав Шоу, була покрита мозолями. Багато майстрів бойових мистецтв проводять година за годиною, б'ючи кулаками по мисках з сухим рисом і гравієм, щоб прикрити вражаючі частини кінцівок. “ Якщо вас не утруднить, слідуйте за мною, будь ласка, містер Скай. Кивнувши в бік задньої двері, тієї самої, через яку репортер Клейн, імовірно, вийшов назустріч своїй долі.
  
  Шоу глянув на вхідні двері. В двадцяти футах від неї.
  
  Немає. Розіграй це до кінця.
  
  Він нічого не помітить до кінця, а потім скористається несподіванкою, щоб спробувати захопити Х'ю та інших. Піти в ліс. Вони будуть переслідувати. Це було чудово. Дика місцевість була його світом.
  
  У двері Шоу зупинився, його очі говорили "Тільки після вас".
  
  Ніколи не дозволяйте вашому супротивникові опинитися у вас за спиною.
  
  Х'ю не збирався надавати значення свого положення. У нього було достатньо прикриття, не кажучи вже про смертоносних руках. Чоловік увійшов у двері першим, Шоу пішов за ним.
  
  Вони минули головну приймальню адміністративної будівлі, і Шоу виявив, що йде по тьмяно освітленим коридором, який він бачив раніше і який тягнувся до задньої частини будівлі.
  
  В кінці коридору Х'ю зупинився біля дверей без розпізнавальних знаків і набрав номер на кодової панелі, почекав, поки загориться зелене. Потім він набрав іншого. Шоу ніколи раніше не бачив такого типу замків. Х'ю штовхнув двері, маючи на увазі, що Шоу має йти попереду нього, і на цей раз він так і зробив. Проходячи вперед, він зачепив праве стегно Х'ю, намагаючись намацати вогнепальну зброю. Немає. І ця людина була правшею; саме з цього боку досвідчений стрілок сховав би свій пістолет у кобуру.
  
  Ніколи не розмахуй пістолетом перехресно.
  
  Увійшовши всередину, Шоу озирнувся. Ця кімната сильно відрізнялася від адміністратора. Стіни були пофарбовані у фіолетовий колір і прикрашені барельєфами, картинами та меморіальними дошками. Єгипетський мотив. Божество — ймовірно, Осіріс — було зображено на багатьох. Шоу спробував пригадати те, що він дізнався в середній школі про єгипетської цивілізації. Йому це не вдалося.
  
  В одному кінці кімнати стояв великий дерев'яний письмовий стіл, за яким стояло крісло з високою спинкою з блискучою темно-коричневої шкіри, прикріплена до рами мідними ґудзиками. Навпроти письмового столу стояли два однакових стільця, хоча і менші, і круглий столик між ними. У правої бічної стіни стояв диван, теж в тон, перед яким стояв журнальний столик. Ніжки меблів закінчувалися кігтями, сжимавшими металеві кульки.
  
  Шоу хмикнув. “ Дивне місце.
  
  “ Сідайте, будь ласка.
  
  Шоу наполовину очікував, що Х'ю скористається своїм справжнім ім'ям.
  
  Він сів у крісло навпроти письмового столу.
  
  Тут відбувалося перше інтерв'ю репортера? Навряд чи це було підходяще місце для допитів; місце нагадувало офіс одержимого Єгиптом генерального директора, керуючого невеликий, але успішною компанією з виробництва медичних або канцелярських товарів.
  
  Двері відчинилися, і Шоу побачив перед собою пухкого чоловіка, одягненого в чоловічу форму: синю сорочку і чорні брюки. Амулет нескінченності, який він носив, був, як і у Х'ю, срібним. Його обличчя було круглим, як місяць, а рідіють волосся було зачесане назад, підкреслюючи форму голови. Він носив окуляри у формі дисків, які також надавали образу сферичність. В його товстої руці була ще одна таблетка, в яку він був занурений, поки йшов до столу, а потім за нього.
  
  Чоловік оглянув Шоу з голови до ніг. “ Нам треба про дещо поговорити, сер.
  21.
  
  Шоу встав, розставив ноги і хитнувся вперед - бойова стійка.
  
  “ Ні, ні, ні. Сідай, друже мій.
  
  Через мить Шоу зробив це, хоча і переніс свою вагу вперед, готовий до стрибка. Пухкий чоловік озирнувся. “Непогана кімната, чи не правда? Елегантна. Правда, маленька. Ти знаєш, звідки взялося слово 'клаустрофобія'?
  
  Шоу подивився на нього, але нічого не сказав.
  
  "Claustro' по-латині означає 'засуви', тобто замикання дверей на засув. А хто не знає, що таке 'фобія'? Всі ці небезпеки! питання. Ви дивитеся Jeopardy!?"
  
  "Ні".
  
  “ Звичайно, немає. Немає часу. Зайнятий, дуже зайнята людина. Тому я приношу свої вибачення за... — він розвів руками. — кімнату без вікон. Майстер Ілай стурбований безпекою. Наполягає на тому, щоб ми всі були. Ти, я, всі діти Божі. Хлопці з нашого Підрозділу допомоги шукають підслуховуючі пристрої. Чи знаєте ви, що високотехнологічні жучки можна купити не де-небудь, а на Amazon? І отримати доставку на наступний день, якщо зробити замовлення протягом чотирьох хвилин і сімнадцяти секунд."
  
  Шоу насторожено подивилася на нього, тому що саме так вчинив би людина з таким минулим, як у Скай, з підозрою ставиться до влади і перебуває в такому замкнутому просторі, як це.
  
  Чоловік здавався щиро веселим. Однак Шоу подумав: "він мене разжалобляет". Шоу зосередив частину своєї уваги на двері позаду себе. Він подумав, чи не міг би Х'ю скористатися електрошокером або задушливим прийомом, які при правильному застосуванні можуть позбавити людину свідомості за шість секунд. Смерть рідко триває довше дев'яноста.
  
  Він озирнувся, наче оглядаючи кімнату. Голова Групи допомоги мовчки віддалився.
  
  Цікаво.
  
  Товсті пальці чоловіки набрали щось на планшеті. Потім він знову подивився на Шоу. “ Я підмайстер Семюель.
  
  Шоу пошукав імпровізоване зброю. Стілець, планшет, ручку. Все підійде. Нічого хорошого.
  
  І знову "Підмайстер". Про що це було? Очевидно, це був титул, а не ім'я — але що воно означало?
  
  Продовжуйте читати на планшеті. "Є певні кандидати, яких майстер Ілай любить відзначати, містер Скай".
  
  Тому вони повірили в його фальшиву особистість.
  
  Шоу подумки подякував Маку Маккензі.
  
  Колтер Шоу в минулому мав випадок використовувати фальшиві документи; в цьому немає нічого протизаконного, якщо ви представляєтеся як хтось інший приватним особам і якщо ви оплачуєте свій шлях. Мак був експертом по підбору документації, яка перетворить вас в когось іншого: водійські права, неактивні кредитні картки, посвідчення особи роботодавця та страхування, а також карти лояльності покупців і AAA-карти.
  
  Справжня проблема, однак, не в документації. Це чортів інтернет, місце, куди все спочатку звертаються, щоб побачити, чи дійсно той, за кого себе видаєте.
  
  Шоу не очікував, що його впізнають по обличчю, але він здогадувався, що його прикриття буде перевірено, і Мак доклав чимало зусиль, щоб зміцнити його. Коли він вирішив працювати під прикриттям, вона зателефонувала одному з своїх фахівців: "масажиста", як він сам назвав рахунок. Його боти будуть бродити по Clearnet і dark web і знищувати або глибоко ховати посилання на його клієнтів. Власний веб-сайт Шоу в пошуках винагороди був тимчасово припинений, а багато новинні сюжети про нього або були вичищені, або обтяжені таким багажем автоботів, що його справжнє ім'я опустилося на дно Google, Bing і Yahoo.
  
  У той же час дослідне програмне забезпечення наповнило б Інтернет і сайти соціальних мереж фальшивої особистістю: в даному випадку справжніми і отфотошопленными фотографіями Шоу - в ролі Картер Скай - на канікулах, в новинних сюжетах (підроблені новини, звичайно, були в моді в наші дні, і їх дуже легко створювати і розміщувати), записах про зайнятість та освіті, блогах, Facebook Instagram, Snapchat. Подібно вагітним павукам, ці боти заповнили б цей ефірний світ гігабайтами даних про Картері Скае.
  
  Як і в Адама Харпера, у Ская було неспокійне минуле — дрібні злочини. І, як і у Харві Едвардса, в його минулому було кілька жорстоких злочинів, нападів, у тому числі зі смертельним зброєю.
  
  Семюель окинув його поглядом дідуся. “Такі люди, як ти, ідеально підходять для Фонду. У тебе є трохи минулого, якщо ти розумієш, що я маю на увазі".
  
  "Ти маєш на увазі закон?" Шоу насупився. “Половина з цього була сфабрикована. Копи тебе дістають. Я з цим не мирюся".
  
  “Зрозумів, зрозумів. Бачиш, деякі люди приходять сюди понарошку. Не особливо віддані справі. Ти з тих людей, які не висовуються, виконують свою роботу. Ти хочеш стати краще. Я відчуваю це. Ви зробили б нам честь. І— " він дещо знизив голос, — майстру Илаю подобаються ті в його пастві, хто, скажімо так... презентабелен. А на вас, містер Скай, зовсім неважко дивитися.
  
  У словах Семюеля чувся легкий наліт кокетства. Шоу обережно кивнув, одночасно визнаючи значення слів чоловіка і м'яко відхиливши пропозицію.
  
  Питання було залагоджено, і ніхто не постраждав.
  
  “Я радий повідомити вам, що це означає, що якщо ви захочете записатися на навчання, ви будете зараховані на нашу прискорену програму. Ми вважаємо, що ви були б цінним придбанням для Фонду ".
  
  “Ну, я ... звичайно. Чому б і ні?" Все ще насторожений.
  
  “Чудово. Тепер давайте перейдемо до справи, чи не так?" Як і всі хороші продавці, підмайстер Семюель повністю присвятив себе цій задачі. Він відклав планшет і подивився Шоу в очі. "Процес дорогий, але ви отримуєте—"
  
  "за що ти платиш".
  
  “Дійсно, дійсно, дійсно! Майстер Ілай прагне зробити Процес доступним для всіх, тому він розробив оригінальну структуру оплати. Так, за ITP, початковий період навчання, стягується велика плата. Сімдесят п'ять сотень, які ви бачили в заявці. Майстер Ілай знає, що це значна сума, але це гарантує прихильність справі. Якщо ви вкладете такі гроші в що завгодно, ви доведете справу до кінця. Подумайте про членство в оздоровчому клубі — ви змушуєте себе вставати з ліжка в п'ять ранку не тому, що хочете попрацювати над грудними м'язами, а тому, що не хочете витрачати даремно ці дві тисячі баккол. Я правий?"
  
  Він продовжив, не чекаючи відповіді Шоу. “Тепер, якщо ви задоволені Процесом, Фонд пропонує тижневі курси підвищення кваліфікації. Більшість людей повертаються принаймні два або три рази на рік".
  
  "І скільки це буде коштувати?"
  
  “Дві тисячі на тиждень. Але ми пропонуємо довічний план зарахування. Ви платите символічну плату за витрати — кілька сотень — кожен раз, коли відвідуєте, і ви погоджуєтесь залишити Фонду п'ять відсотків свого стану після вашої смерті. Для цього ви можете приходити сюди так часто, як захочете. Я б рекомендував це. Підписується кілька людей. "
  
  Шоу видав глузливий смішок. “Може бути, про це варто подумати. У мене зовсім немає грошей. Це було все, що я міг зробити, щоб нашкребти сімдесят п'ять сотень. Але заповіт? У мене навіть немає."
  
  "Ми подбаємо про це за тебе".
  
  “Ну, ви дійсно хочете п'ять відсотків від продажу 2006 року і моєї колекції компакт-дисків, будьте моїм гостем. Але ... Ну, чи є якась гарантія в цьому процесі?"
  
  Це викликало посмішку на круглому обличчі Семюеля. “Як ви побачите, гарантія насправді непрактична. Але як тільки ви пройдете через процес, ви зрозумієте, що це працює. Депресія, самотність, тривога ... Все це залишиться в минулому.
  
  “Мені не потрібні наркотики. У мене і раніше були неприємності".
  
  “ Нічого подібного. Те, що тобі потрібно для лікування своїх хвороб, вже всередині тебе. Майстер Ілай просто дає вам навички, щоб виправити себе. І це працює. О боже, це працює. Отже, містер Скай, я радий повідомити, що ви відповідаєте всім критеріям для навчання. Я дуже сподіваюся, що ви запишетесь. Однак, спочатку...
  
  Семюель витягнув з верхнього ящика столу єдиний аркуш паперу. “ Вам доведеться звикнути до правил. Майстер Елі виявив, що процес працює найкраще, коли ми знаходимося на плавучому кораблі. Або тісний корабель. В залежності від того, який із них, ви зрозуміли ідею. Семюель усміхнувся.
  
  Потім посмішка зникла, коли він став серйозним. "І я повинен сказати тобі: порушення дійсно мають наслідки". Він посунув листок паперу до Шоу.
  22.
  
  Ласкаво просимо, Товариші!
  
  Наріжний камінь вашого навчання, the Process ™, - це повне занурення в процес. Майстер Елі розробив ряд простих правил, які гарантують, що ви отримаєте від перебування тут максимум можливого. Ми просимо вас завжди слідувати їм.
  
  Правила
  
   1.Ви не можете залишати табір ні з якої причини протягом тритижневого ITP (Початкового періоду навчання). На місці працює бригада лікарів, яка може забезпечити лікування практично всіх захворювань і нещасних випадків. При необхідності у нас є доступ до відмінної місцевої медичної допомоги.
  
   2.Під час ITP ви не зможете здійснювати або приймати будь-які телефонні дзвінки або електронні листи. Ви залишите свій мобільний телефон, комп'ютер та інші електронні пристрої в Службі підтримки. Ми подбали про те, щоб надсилати вам повідомлення по-справжньому надзвичайної ситуації вдома.
  
   3.Ви завжди будете носити надану вам одяг і свій амулет.
  
  Надали одяг? Потрібні прикраси? Шоу в черговий раз замислився, у що він вплутався.
  
   4.Ви не будете вживати алкоголь або наркотики, окрім що відпускаються за рецептом ліків.
  
   5.У Фонді Осіріс ми не є "членами" або "послідовниками". Персонал, тренерів та стажерів слід називати "Компаньйонами". Ми використовуємо тільки справжні імена і вказуємо перед ними статус Компаньйона, до якого ви звертаєтеся: новачок, підмайстер чи підмайстер. Тих, хто входить у Внутрішнє коло, слід називати "Підмайстрами". Використання цих назв відповідає філософії Фонду рівності статей, сексуальної орієнтації, рас і національностей.
  
   6.Ви не будете вступати у відносини з іншими Компаньйонами або персоналом.
  
   7.Вам слід проводити години Самоаналізу, медитуючи і розмірковуючи в самоті, а не групами.
  
   8.Ви не можете залишати свій гуртожиток з 10 годин вечора до 6 годин ранку через небезпеку, яку представляють дикі тварини.
  
  У Шоу був кумедний образ голодного вовка, сердито відзначає, що зараз 9.45 вечора; йому доведеться почекати п'ятнадцять хвилин, щоб повечеряти.
  
  Він перейшов до кінця правил.
  
   13.Після завершення навчання ви можете розповідати іншим про переваги Фонду, але нічого не розповідати про самому Процесі ™ або специфіці вашого навчання. Ви не будете публікувати в Інтернеті нічого, що стосується Фонду, персоналу або вашого досвіду роботи тут.
  
   14.Ви не зробите нічого, що могло б принизити чесність Майстра Елі, персоналу, Фонду чи Процесу™.
  
  Хіба дві з Десяти Заповідей не про те, щоб не поклонятися іншим богам, і не вимовляти ім'я Господа всує?
  
  Поплескавши по листу, Шоу запитав: "Компаньйони'? Що це значить?"
  
  “Майстер Ілай вважає, що цей термін відображає дух Фонду. Він означає дух товариства і рівність".
  
  Хіба люди не називали своїх собак компаньйонами? Сестра Шоу, Dorion, так і робила. Він згадав інше вживання цього слова: одного разу він врятував дочку-підлітка повії, коли місцева поліція була мало зацікавлена в пошуках зниклої дівчинки. Описуючи можливих підозрюваних, повія назвала своїх клієнтів "компаньйонами".
  
  Шоу ще раз переглянув листа.
  
  "Ми не можемо піти?" Хмуриться.
  
  "Майстер Ілай виявив, що Процес працює найкраще, коли ви повністю зосереджені".
  
  "Немає телефону?"
  
  “Ми дозволяємо один телефонний дзвінок, щоб повідомити вашим близьким, що ви будете перебувати без зв'язку із зовнішнім світом протягом трьох тижнів. Крім того, майстер Елі любить говорити, що Фонд буде вашою сім'єю на той час, поки ви тут. Крім того, ви самотні, у вас немає дітей. Семюель знав це, навіть не заглядаючи в свою чарівну табличку. “Ну, що ви думаєте, сер? Ми були б раді бачити вас на борту ".
  
  Досвідчений продавець, Семюель більше нічого не сказав. Він знав, що не можна перепродавати. Він зняв окуляри і протер лінзи серветкою. Надівши окуляри, він схилив голову набік і пильно подивився на Шоу.
  
  Немов розмірковуючи, Шоу вивчав робочий стіл, зазначивши на потревоженном дереві зображення похилою гори Фудзі. Лоб був насуплений. Це було розумне розташування. Кандидати вже заплатили неповоротний внесок. Звичайно, вони зареєструються; хто захоче викидати тисячу доларів на вітер задля цього десятихвилинної розмови?
  
  “Добре. Я думаю. І я подумаю про це, ти знаєш, про заповіт. Для майбутніх сесій ".
  
  Семюель просяяв. “ Багато часу для цього. А гонорар? Кредитна картка або чек?
  
  Шоу дістав з гаманця другий чек, виписав його і простягнув чоловікові.
  
  Табличка повернулася до Шоу, і Семюель вказав пальцем, де йому слід поставити підпис.
  
  Він так і зробив, сподіваючись, що пристрій не було налаштоване на зняття відбитків пальців.
  
  “А тепер подзвони по телефону. І давайте почнемо!" Семюель простягнув Шоу картку. “Це служба автовідповідача. Двадцять чотири години. Дайте цей номер кому хочете. У разі надзвичайної ситуації він або вона може зателефонувати та залишити повідомлення. Хто-небудь зі Служби підтримки зв'яжеться з вами. "
  
  Шоу зателефонувала на один з одноразових телефонів Мак, на який вона ніколи не брала трубку. Автовідповідач був за замовчуванням; в ньому не було імені, тільки номер — що було корисно зараз, на випадок, якщо Х'ю або ще хтось підслуховував. Шоу залишив повідомлення для своєї "матері". Він поїде на три тижні, щоб отримати необхідну допомогу. Все це час він буде поза межами досяжності. Він дав номер служби автовідповідача Фонду. Він сказав, що любить її.
  
  Семюел простягнув руку, взяв iPhone і, вимкнувши його, поклав у конверт, який потім запечатав.
  
  “У вас є які-небудь інші пристрої? Наручний годинник - розумні чи звичайні? Планшет, комп'ютер? ... Днями вони придумають iToothpicks, " сказав Семюель з кривою усмішкою.
  
  “Тільки мій ноутбук. Він у моєму рюкзаку. Він вимкнений".
  
  "Добре". Потім Семюель додав: “Ваш багаж залишиться в камері зберігання на час вашого перебування тут. Вам нададуть все необхідне".
  
  Те, що вони збиралися одягати його, дратувало майже так само сильно, як відсутність засобів зв'язку.
  
  З'явився ще один конверт, схожий на той, в якому зник його мобільний. "Вам також потрібно буде залишити свій гаманець, кредитні картки та готівку". Він постукав по конверту з червоною смугастої печаткою. “ Тут все буде в безпеці.
  
  Тому що ніхто і ніколи раніше не крав запечатаний конверт.
  
  “Я бачу, ти стривожений, підозрілий. Деякі з наших Товаришів, як і ти, незалежні, відчувають труднощі з конформізмом і відмовою від контролю. Майстер Ілай витратив багато годин, визначаючи, що краще для всіх Товаришів. Він вирішив, що все, що нагадує нам про наше життя за межами табору, відволікає. Ми не можемо цього допустити. Отже, ми покладемо все це в ваш рюкзак або спортивну сумку ".
  
  Шоу зазначив посилання на конкретні роботи. І Семюель не просив ключ; він знав, що вони були не замкнені.
  
  “За чотири роки роботи тут у нас не було жодного випадку крадіжки. Зараз! Тримаю парі, ви вмираєте від бажання дізнатися! Дозвольте мені дати вам огляд того, що тут відбувається. ITP. Ти будеш працювати з тренером. Перший тиждень буду я ".
  
  Навчання. До речі, про собак.
  
  Що це було за частину визначення депрограммиста?
  
  Місія культу полягає в тому , щоб змінити поведінку послідовників ...
  
  “У процесі є три рівня. Ти починаєш як новачок". Він вручив Шоу амулет, тонкий символ нескінченності з синього металу на кінці чорного шкіряного шнурка. "Одягни це і носи завжди".
  
  Шоу ніколи не носив кольє. Фактично ніяких прикрас. Одного разу він був близький до цього. Це стосувалося Марго. Але в підсумку на його пальці не залишилося металу.
  
  "Правило третє". Шоу продекламував це, не заглядаючи в листок.
  
  “Ha! Ти тямущий. Що ж, ти починаєш Процес як новачок. Тренер вирішує, коли ти перейдеш на наступний рівень. Це учень. Ви отримаєте червоний амулет. Зазвичай це займає п'ять-шість днів. Іноді коротше, іноді довше. Після цього ви перейдете на останній рівень і станете підмайстром.
  
  “Більшість прискорених Компаньйонів, таких як ви, розглядають можливість підвищення кваліфікації після закінчення ITP. Ви можете перейти на наступний рівень і стати IC—Внутрішнім колом ". Він постукав по своєму власному срібному символу нескінченності.
  
  За, звичайно, ще 7500 доларів. Може бути, і більше.
  
  Семюел піднявся, Шоу теж. - І останнє. Ми тут не знизуємо один одному руки. Ми не обнімаємося.
  
  Він підніс розкриту праву руку до лівого плеча. “Це наше привітання і наше прощання. Так набагато простіше і поважніше, чи не так? Цілу цю жінку, обіймаю я цього чоловіка? Спробувати рукостискання, як у костедробилки? Тепер він повторив жест ще раз. Шоу відповів взаємністю.
  
  “Ах! Як ніби ти займався цим усе своє життя. Що ж, ласкаво просимо в Фонд "Осіріс", новачок Картер".
  
  Шоу зітхнув, як исправившийся злочинець, запідозрив, що його грабують. "Краще б це спрацювало".
  
  Задні двері відчинилися і з'явилася Адель, з того місця, де вона, очевидно, чекала.
  
  “ Підмайстер Адель проводить вас у вашу спальню.
  
  Чому вони не булижінками з Мандрів?
  
  “Ви можете переодягнутися, привести себе в порядок, розслабитися. Вечеря подається без зволікання з семи до восьми. Присутність обов'язкова".
  
  Коли він пішов за нею до виходу, Шоу зупинився і обернувся. “ Одне питання?
  
  "Так?" Запитав Семюель.
  
  “На вашому веб-сайті насправді нічого не сказано. Що саме робить цей процес?"
  
  З ноткою благоговіння в голосі, він сказав: "Не що інше, як повністю змінити своє життя ... назавжди".
  23.
  
  Шоу і Адель пройшли через табір по посипаної гравієм доріжці. Тепер це місце наводило його на думку про армійській базі, хоча і дев'ятнадцятого століття.
  
  Він зауважив дюжину чоловік на сільській території з блокнотами в руках: пара середніх років, кілька самотніх чоловіків, всім за сорок-п'ятдесят. Вони здавалися бізнесменами. Він помітив групу з трьох жінок, всім за двадцять, припустив Шоу, виглядали як чирлидерши, що повертаються з тренування, особливо в однаковій синьо-чорній формі; їх спідниці були короткими, вище коліна. Там було також кілька чоловіків у сірих туніках Загону допомоги, всі міцно складені.
  
  Шоу задумалася про світло-блакитних блузках і светрах з високим коміром відповідного відтінку. Можливо, тому, що цей колір буде легко помітний в лісах і полях, що оточують табір. Не такий очевидний, як помаранчевий, але корисний для переслідувачів, на випадок, якщо в цьому виникне необхідність. Це була б обурлива думка ... якщо б не жорстоке побиття, свідком якого він став.
  
  Він помітив ще кількох чоловіків і жінок з срібними амулетами, потім більше в туніках, на яких не було намист. Цікаво, подумав він, скільки чоловік із Загону допомоги були схожі на Х'ю і двох його головорізів? Можливо, більшість людей тут були схожі на Семюеля: розумні, з почуттям гумору і віддані справі допомоги тим, хто підписався боротися зі своїми повсякденними клопотами. Можливо, вони нічим не відрізнялися, скажімо, від деяких працівників інтернет-компаній, з якими він познайомився на недавній роботі в Кремнієвій долині.
  
  Шоу поправив себе; він думав: "Х'ю і двоє його головорізів — і ще один чоловік".
  
  У цей момент він йшов поруч з нею.
  
  Повз проїхав гольф-кар. Це було єдине механізоване засіб пересування по території. Він помітив кілька з них, керованих тими, хто був у Групі допомоги, їх туніках, або послідовниками в синьо-чорній уніформі.
  
  "Як довго ти працюєш у Фонді?" він запитав Адель.
  
  "Кілька років".
  
  Тиша.
  
  "Значить, ти ніби як працюєш повний робочий день".
  
  "Я перебуваю у штаті".
  
  "Тобі це подобається, так?"
  
  “Майстер Ілай - геній у пошуку найкращих рішень проблем, з якими ми стикаємося. Я пишаюся тим, що я є частиною цього ".
  
  Йому було цікаво дізнатися про її особисте життя. Будучи співробітницею, вона пробуде тут все літо. Всупереч шостим правилом, у працюючих повний робочий день мають бути романтичні відносини або, принаймні, випадкові зв'язки. Деякі можуть навіть бути одружені. А що щодо брюнетки на узбіччі, де Адам покінчив із собою? Була вона з ким-небудь близька?
  
  Ніколи не втрачайте можливості зібрати важливі факти. Зазвичай це кращі інструменти і зброю, ніж молотки і пістолети.
  
  “ Значить, ніхто не їде? Навіть для того, щоб потрапити в місто на кілька годин?
  
  Її відповідь: "Правила".
  
  Шоу уважно вивчав табір, виглядаючи входи і виходи, кількість людей з Допоміжного підрозділу.
  
  І ще шукав чоловіка в помаранчевих окулярах, який, можливо, бачив Шоу біля "Кіа", недалеко від того місця, де загинув Адам. Шоу тепер зрозумів, що, як він думав, у цієї людини було два імені: Джеремі Фредерік. Тепер він зрозумів, що недочув. Повинно бути, це був підмайстер Фредерік.
  
  “ Новачок Картер?
  
  "Так?"
  
  "Ти милуєшся табором?"
  
  "Це вже щось".
  
  Був він спійманий за стеженням?
  
  Можливо, ні. Її обличчя світилося гордість, коли вона сказала: “Майстер Ілай спроектував це сам. Ти знаєш, він вивчав архітектуру".
  
  “ Я цього не робив. Він знову глянув на гострі дахи. “ Значить, взимку ви закриті.
  
  “ Ні. Але навіть якщо б ми були в більш теплій місцевості, Фонд був би закритий з осені до весни. Майстру Елі потрібно це час, щоб з'їздити на Далекий Схід. Він завжди досліджує, навчається і вдосконалює Процес. Він каже, що це ніколи не буде завершено. Він так сильно допоміг мені. Він самий розумний і щедрий чоловік у світі. Я втратила своєї дитини два роки тому.
  
  Це був електричний розряд, тим більш шокуючий, що вона вимовила приголомшливі слова зі слабкою усмішкою.
  
  “Господи. Я такий, мені шкода".
  
  “О, ні, все в порядку. Майстер Елі зробив все правильно. Ось твоя спальня".
  
  Шоу, не в силах придумати, що сказати, пройшов разом з нею в корпус С. Як і всі інші житлові приміщення, це було довге, непоказна будівля з критим ганком спереду, куди можна було піднятися по двох сходинок. Як і всі інші, це була штучна рублена хата, яку він помітив раніше. Чотири крісла-гойдалки з дерева тика, постарені до сірого, стояли обличчям назовні. Шоу послідувала за Адель через незамкнені вхідні двері в коридор з чотирма дверима з кожної сторони. Ніяких прикрас на стінах, як в адміністративному коридорі. Кімната Шоу була останньою ліворуч. Вона відкрила замок — простий, легко вскрываемый, але це було відзначено лише мимохідь. Якщо хтось із персоналу захоче увійти, вони увійдуть. Що стосується кого-то ще? Що у Шоу залишилося, щоб вкрасти?
  
  Адель простягнула йому ключ. “ Ти знайдеш свій одяг всередині. Вони оцінили твій розмір, і вони завжди праві. Але якщо щось не підходить, просто дайте знати кому-небудь з адміністраторів, і вони з цим розберуться ".
  
  Вони ...
  
  "Всередині є сумка для цього одягу". Вона невизначеним жестом вказала на його торс. "Ти можеш залишити все це за дверима".
  
  "Я не можу втримати їх?" - запитав він, хоч і знав відповідь.
  
  “ Боюся, що ні. Це частина Процесу. Майстер Ілай говорить, що ми повинні залишити все в минулому. Вони будуть випрані і чекати на тебе, коли ти підеш.
  
  "Звичайно".
  
  Знову зазвучали ноти Бетховена, і Шоу подивилася в сторону вікна. З динаміків знову долинув жіночий голос. "Час - половина шостої вечора".
  
  - Вони звучать кожні чверть години з шостої ранку до десятої, - сказала Адель. Майстер Ілай вважає, що це все, що нам потрібно для визначення часу. Він каже, що корпорації і уряд занадто багато контролюють. Вони диктують все, навіть час з точністю до секунди".
  
  Інші, хоча й несхожі, вони...
  
  Він сказав: "Ці години, звичайно, можуть тебе обдурити".
  
  Адель не відповіла, але після паузи пояснила, як пройти в їдальню, і додала: "Завтрашній розклад буде всередині, на вашому столі". Потім її погляд раптово став проникливим. “Тут все по-іншому, не так, як ти звик, новачок Картер. Як би сильно ти не хотів допомоги, мінусів у твоєму житті ти опираєшся. Це природно. Однак, чим раніше ви відпустіть це, тим швидше ви приймете Процес, і все буде чудово ".
  
  Її слова були м'яким, але безпомилковим ривком за поводок. Шоу зрозумів, що, можливо, він це заслужив. Можливо, він дозволив деякого поблажливого тону прослизнути в його згадці часу. Він просто ніколи більше не зміг би вийти з образу.
  
  Він слабо видихнув — мабуть, єдине вибачення, на яке загартована вулицею Скай була здатна. “ Просто все це ... Ніколи не робив нічого подібного.
  
  Її обличчя пом'якшало. - У тебе все вийде. Майстер Ілай приймає близько до серця всі наші інтереси. Тепер це стосується і тебе. Вона кивнула на його амулет. Вона повернулася, зупинилася і озирнулася. “І прочитайте правила. Вони дійсно ставляться до них серйозно".
  
  Шоу закрив за нею двері і оглянув свою кімнату. Він ніколи не був у в'язниці — ну, не для того, щоб відбувати покарання, хоча його кілька разів брали під варту, — але ця кімната, ймовірно, була схожа на камеру мінімального режиму, житло чекодержателей і низькооплачуваних внутрішніх трейдерів.
  
  Тут стояла проста ліжко — футон на узвишші, — хиткий письмовий стіл і стілець. Кілька однакових ламп, дешевих. Ванна була маленькою, і на вузькій поличці лежали самі необхідні приналежності: мило, запечатана зубна щітка, упаковка одноразових бритв, тюбики з відповідними лосьйонами, милом і кремами. Тонкі рушники. На полиці стояла кавоварка, тацю з кавою і чаєм різних марок, а також пакетики цукру і кави Мате. Мікрохвильова піч теж. Кошик з шоколадними батончиками, печивом і горіхами. У невеликому холодильнику стояла вода у пляшках.
  
  Він вимив обличчя і руки, витерся м'якими рушниками і більш ретельно оглянув кімнату. Шоу час від часу користувався обладнанням для спостереження у сфері винагород і знав, де встановити камери і на що звертати увагу. Він був упевнений, що тут їх не буде. Відео з веб-камери, на якому хтось голяка повертається з душу? Це може надовго посадити когось за грати. Що стосується мікрофонів, то вони були можливі, хоча його пошуки нічого не виявили. Але, звичайно, вони могли бути вбудовані в стіни, невидимі і, якщо б були підключені, не виявляються сканерами, навіть якщо б у нього був один.
  
  Він просто припустив би, що все, що він сказав, було почуто.
  
  Оглянув свою уніформу, розкладену на столі. Навіть нижню білизну. Речі були в пластиковій упаковці виробника з прикріпленими бирками розміру: нові, не випрані. У нього була безглузда думка, що йому дозволять залишити їх собі, коли він піде, — сувеніри на пам'ять про мого Місяці в Культі.
  
  Шоу одяглася. Наряд був зручним і ідеально сидів по фігурі. Вони навіть підібрали правильний розмір взуття. Один аспект одягу був цікавим: на ній не було кишень. Який у цьому був сенс?
  
  Шоу не бачив ніякої практичної причини. Він припустив, що це був всього лише один з аспектів контролю, який Фонд здійснював над членами.
  
  Він сунув одяг, який носив тут, в полотняний мішок і поставив його в коридорі.
  
  На столі лежали чотири блокнот на спіралі розміром 8 на 10 дюймів: на обкладинці кожного було надруковано "Процес™". Поруч з ним лежала з півдюжини ручок. Він відкрив книгу, очікуючи побачити нескладний трактат або план уроку на три наступні тижні.
  
  Немає. Всі порожні сторінки. Він, мабуть, відвідував лекції, припустив він, або заохочував "вести щоденник" — слово, яке він просто не сприймав як дієслово.
  
  Також на столі лежали три аркуші паперу. На одному була копія правил. На іншому читалося:
  
  Розклад Першого дня для початківця Картера
  
  Сніданок в 8 ранку
  
  9 годин ранку Перша лекція майстра Ілая
  
  10 годин ранку Самоаналіз
  
  11 годин ранку, Навчальний період, Корпус 7
  
  Обід о 12 годині дня
  
  13 : 00 Самоаналіз
  
  14 : 00 Друга лекція майстра Елі
  
  15 : 00 Самоаналіз
  
  Вечеря в 7 годин вечора
  
  8 годин вечора Самоаналіз
  
  10 годин вечора Відбій і комендантську годину
  
  Останнім був невеликий листок, призначений для орієнтування новачків:
  
  Пам'ятайте, що у Фонді "Осіріс" ми - "Компаньйони".
  
  Новачок (синій амулет)
  
  Учень (червоний)
  
  Підмайстер (фіолетовий)
  
  Внутрішнє коло — "IC" (сріблястий)
  
  Ті, хто в сірій формі, є членами Підрозділу сприяння - "AUs". Вони тут для вашої допомоги і безпеки.
  
  Завжди звертайтеся до товаришів тільки за званням і по імені, ніколи "містер" "Місіс", "Міс", "Доктор" і т. д.
  
  Шоу запам'ятав це і записав, ще раз переглядаючи свій розклад на завтра. Він згадав, що години, присвячені самоаналізу, згідно з правилами, слід проводити на самоті. Він задавався питанням, чи було це зроблено для того, щоб тримати членів церкви порізно в той час, коли вони не були зібрані разом і не перебували під пильним наглядом Ілая і наглядачів.
  
  Контроль, звичайно.
  
  У будь-якому випадку, це було добре для нього. Він хотів свободи, щоб бродити по табору для свого розслідування.
  
  Це було саме те, що стояло наступним у його порядку денному.
  24.
  
  
  
  На незнайомій і потенційно ворожої території:
  
  Ніколи не залишайтеся без шляхи до відступу.
  
  Ніколи не залишайтеся без доступу до зброї.
  
  Це було одне з найбільш фундаментальних правил його батька.
  
  Незнайома частина була даністю. Ворожа? Давайте просто припустимо це, спасибі, підмайстер Х'ю.
  
  Першої завданням Шоу було розробити план втечі. Він прогулювався по території табору, невинний, як першокурсник в кампусі, оглядаючи місце. Долина не була впорядкована. порослу травою територію усеивали скупчення дерев і куль з дикою листям. Більшу частину території займало поле, трава на якому була коротко підстрижена широкої стаціонарної косаркою, що стояла під відкритим тентом біля адміністративної будівлі. Жодних квіткових клумб або декоративних насаджень.
  
  Надвечірнє небо було блакитним, і по ньому пливли щільні бавовняні хмари. Сонце сховалося за кручами на заході, і повітря було прохолодним, пахне соснами, озерної гниллю і болотним газом.
  
  Очікуючи, що наглядачі з Допоміжного підрозділу будуть пильно спостерігати за ним, Шоу зазначив, що вони не спостерігали — або, принаймні, здавалося, що не спостерігали.
  
  Він знову оглянув територію в пошуках камер спостереження, але не побачив жодної. Це здалося йому дивним в наші дні. Але потім він подумав: навіщо турбуватися про дорогий, складний в обслуговуванні обладнанні, коли ваше стадо обгороджено парканом, за багато миль від інших людей. До речі, паства, яка вірила — або повинна була прийти до віри, — що гріх проти божества, відомого як Майстер Ілай, є найтяжчим з гріхів.
  
  Правило 14 . . .
  
  Він також подумав, що була ще одна причина, по якій деякі організації не використовували камери спостереження. Вони зафіксували докази, які вбрання не хотіли передавати в цифровий запис. Х'ю волів би, щоб його сумарний вирок зловмисникам залишався в секреті.
  
  Шоу прикинув, як легко було б забрати свій рюкзак і спортивну сумку, гаманець і телефон. Камера була закрита і в ній було темно. Передня і задня двері, здавалося, не були замкнені, але йому довелося б бути обережним, якщо б він вирішив зламати їх таким чином; його міг побачити кожен, хто знаходився перед Підрозділом допомоги або поруч з ним. У багажному відділенні були вікна збоку і ззаду; логічно було б припустити, що це були точки входу.
  
  Отже, ключі від вантажівки?
  
  Він побрів назад у напрямку воріт з написом "ЗРАНКУ", "СЬОГОДНІ", "ЗАВТРА". Він зупинився біля Відділення допомоги. Всередині добре освітленого будинку, що нагадував справний поліцейське управління, він побачив сейф. Всередині були комірки для ключів. В ящику були товсті захисні двері і значний замок. Він, ймовірно, змогла б відкрити його кийком, якщо б у нього був лом або молоток. Але за столами сиділи троє головорізів з Підрозділу допомоги. Він припустив, що будівля буде зайнято весь день і всю ніч.
  
  Забудь про пікапі.
  
  Він обійшов периметр, розглядаючи будівлі, відзначаючи кожну деталь. Тут було кілька гуртожитків, схожих на нього, і інші будівлі, які, здавалося, були класними кімнатами. Більшість з них в цей час були зайняті, члени клубу — ні, компаньйони, нагадав він собі, — сиділи всередині гуртками, роблячи записи в таких же блокнотах, як у нього.
  
  Одне будівля знаходилася на південь від їдальні. Воно було більше гуртожитків, а його вікна були зафарбовані і заґратовані. Табличка на фасаді:
  
  БУДІВЛЯ 14
  ПРИВАТНЕ
  
  Двоє чоловіків у сірих туніках сиділи на ґанку перед будинком, не промовляючи ні слова і розглядаючи кожного, хто проходив повз. Вони поглянули на Шоу, ніяк не відреагувавши. Він дивився вперед і пройшов повз, не зупиняючись. Було це місце утримання під вартою? Складське приміщення, що містить конфіденційні дані? Або щось небезпечне?
  
  Зброю? Майже на кожному заставі в дикій місцевості була гвинтівка на випадок вторгнення тварин, але було там щось ще? Шоу продовжував йти по тротуару, доки не зник з виду охоронців, потім повернув назад. Як і в інших, в будівлі 14 був чорний хід, і трава, що веде до нього, була прим'ята візками для гольфу і пішоходами — імовірно, персоналом, доставляла товари. Він перевірив ручку. Замкнено, але вона не піддавалася. На ній був простий замок, який можна було зламати, але для цього знадобилося б час.
  
  Вікна були забрані міцними залізними прутами, прикріпленими до рам шурупами, головки яких були підпиляні так, що викрутки були марні для їх зняття. Фарба на склі була товстою; він нічого не міг розгледіти всередині.
  
  Будівля 14 до пори до часу повинно було залишатися загадкою.
  
  Він попрямував до південної сторони табору, де розташовувалося велике житловий будинок. Він зазначив, що більшість людей, повз які він проходив, носили червоні амулети — підмайстри, другий рівень у Процесі навчання. Деякі були блакитними для новачків.
  
  З двох десятків осіб, за якими він спостерігав, всі вони були білими. Здавалося, це не відповідало Правилом 5, але це було не дивно.
  
  Час від часу хто-небудь із Компаньйонів посилав в його бік вологу посмішку і робив цей дивний жест — стосувався правим долонею лівого плеча. Шоу не забував відповідати на привітання тим же.
  
  Продовжуючи шлях до задньої частини резиденції, він оглянув високу скелю, що підноситься на вісімдесят футів в повітря. Поверхня була покрита численними тріщинами й виступами; Шоу міг легко піднятися на неї самостійно — техніка використання мотузок для запобігання падінь, а не для допомоги при підйомі. Це також сприяло вільному самотності — лазіння взагалі без мотузок — якщо хтось був до цього схильний. Шоу таким не був. Вільний самотність було несумісне з його центральної життєвою філософією: виживанням.
  
  Отже, південь не був прийнятним шляхом відступу.
  
  Не було і уеста, який представляв собою ще один скеля: піднімається формацію "Володаря кілець", через пролом в якій він проїхав по дорозі від Харбинджер-роуд до сторожки Фонду.
  
  З півночі тягнувся частокіл і стоянка для автомобілів, захищена сіткою. Перелізти через дерев'яний паркан, навіть восьмифутовий, не так вже неможливо. Однак цей був з легкістю десятифутовым. Це було б занадто складно подолати без сходів, якої він не бачив жодної. І він знав, що біля воріт буде охорона, можливо, постійно. Норт був відсутній.
  
  Східною межею табору був ліс, що веде до високого обриву, за яким виднілося озеро. На галявині на вершині скелі на схід приблизно через кожні п'ятдесят футів стояли лавки, звідки відкривався чудовий вид на гори. Шоу знав, що приблизно в двох милях в ту сторону — до схід — пролягає траса штату, вивчаючи Google і свого Ренда Макнелли. Уздовж шосе були заправні станції приблизно через кожні десять миль, що означало достатню кількість машин. Можна було дістатися автостопом або дістатися до однієї із станцій техобслуговування та зателефонувати Маку, щоб домовитися про поїздку.
  
  Але як вийти з табору в цьому напрямку? Він йшов по краю скелі; поверхня була надто гладкої, щоб спускатися вниз. Він дивився на чистий костяно-жовтий камінь і не міг не думати про двох людей, які загинули, впавши з такого місця: Адамі Харпері з Хоупз-Корнер і батька Шоу в Луна-Рідж, смерть якого була підстроєна тими, кого він вважав Ворогами — жінкою по імені Брекстон і Эббитт Друн ... Та іншими, хто працював з ними. Це теж відображало місії Шоу. Деяких дратувало, що йому довелося призупинити пошуки вбивць свого батька. Але вибору не було. Що б не привело Адама до його смерті, це могло наразити на небезпеку інших. Пошуки таємниці, що стоїть за смертю його батька, доведеться відкласти.
  
  Повернувшись і продовжуючи рухатися на північ, до передньої частини табору, він врешті-решт підійшов до моторошним воріт і високого дерев'яного паркану і пішов вздовж них на схід. Там, де вона закінчувалася глибоко в лісі, шестифутовый сітчастий бар'єр тягнувся від паркану до крутого спуску на скелі далеко внизу.
  
  Ілай точно не хотів, щоб хто-небудь йшов.
  
  Або, розмірковував Шоу, увійти без дозволу.
  
  На ланцюжку були ворота з висячим замком. Шоу задумався. Замок заіржавів, а ворота були повиті виноградними лозами, земля навколо них не зворушена. Тут вже кілька місяців нікого не було. Він знайшов камінь і з півдюжини ударів зламав засув. Ворота вільно відкрилися.
  
  Він міг би добігти до шосе підтюпцем за двадцять хвилин.
  
  Отже, у нього був свій шлях до відступу.
  
  Зброю?
  
  Бетховен луною рознісся по табору. Потім: "шість сорок п'ять вечора, вечеря буде поданий через п'ятнадцять хвилин".
  
  Шоу повернувся в свою спальню, сів на ганок і накидав карту комплексу.
  
  На випадок, якщо записна книжка була вивчена, він додав кілька заміток про те, що Семюель розповів йому під час першого інтерв'ю, — щоб створити враження, що він сприймає все це всерйоз. Закінчивши, Шоу переглянув карту, відзначаючи розташування свого гуртожитку, центральної площі та сцени, Відділення допомоги, будівлі 14, триповерхової резиденції. І, звичайно ж, шлях до відступу на схід.
  
  Шоу збирався покласти книгу назад у свою кімнату, але потім згадав одне з правил.
  
  
  З'єднання Осіріса
  
   1.- Під'їзна дорога до Харбингер-роуд
  
   2.- Автостоянка
  
   3.- Дерев'яна барикада
  
   4.- Багажне відділення
  
   5.- Допоміжний загін
  
   6.- Адміністрування
  
   7.- Гуртожитки /класні кімнати
  
   8.- Обідній зал
  
   9.- Будівля 14
  
   10.- Центральна площа
  
   11.- Етап
  
   12.- Резиденція Елі
  
   13.- Шлях
  
   14.- Блеф/лави запасних
  
   15.- Озеро
  
  Завжди тримайте при собі блокнот і ручку . . .
  
  Він попрямував у їдальню і встав в чергу, киваючи і розмовляючи з іншими Відвідувачами. І виглядаючи Фредеріка, чоловіка у помаранчевих окулярах, який, можливо, бачив його на місці смерті Адама. Проблема була в тому, що Шоу не був упевнений, що дізнається Співрозмовника без окулярів і капелюхи.
  
  Він теж пошукав очима брюнетку.
  
  Ніяких ознак ні того, ні іншого.
  
  Невже вона пішла з Фонду?
  
  З одного боку, це було б невдачею: її реакція на самогубство Адама припускала, що між ними зв'язок. Вона могла б допомогти йому заповнити прогалини в його смерті. З іншого боку, це означало б, що вона була поза небезпекою.
  
  Ще одна можливість. Були наслідки після того, як вона відмовила Х'ю? Шоу згадала обличчя цієї людини, викривлене гнівом, а потім його єхидну посмішку і загрозу дисциплінарних стягнень, коли вона йшла від нього, і його садистський запал, коли він ламав репортеру кістки. Він був чоловіком, якому явно приносило задоволення заподіювати біль. Їй було боляче? Або гірше? Було будівля 14 моргом, і тіло брюнетки було заховано там після того, як відплата Х'ю вийшло з-під контролю?
  
  В будь-якому іншому місці і в будь який інший час ця ідея була б абсурдною. Не тут. Реальність була підвішена всередині мережі Фонду Осіріса.
  
  Таємниче будинок без вікон цілком могло бути домом мертвих. Однак Колтер Шоу раптово дізнався, що жінка не проживала тут. Опустивши голову, вона пройшла повз Шоу і встала в кінець черги в їдальню. Ні з ким не привітавшись, вона відкрила свій щільно заповнений блокнот і почала писати.
  25.
  
  Культові п'ятнадцять нот, складених майже глухим німецьким генієм, зазвучали, відлунюючи у холодному, вогкому вечорі.
  
  “Час - сім годин вечора, вечеря подано. Всім товаришам, будь ласка, зібратися в обідньому залі".
  
  Двері відкрилися, і натовп приблизно з сімдесяти осіб ввалилася в яскраво освітлене приміщення, що нагадує будь-яку з тисячі шкільних їдалень по всьому світу. Пахло смаженим м'ясом або птахом. Можна було вловити аромат Лізолу.
  
  Відразу за дверима висіла велика дошка з таблицею розсадження. Оскільки всі — всі три рівня компаньйонів: новачок, підмайстер і підмайстер — зупинилися подивитися, Шоу припустив, що Ілай розподілив відвідувачів по місцях. Була для цього стратегія? Можливо, допомога новачкам, яким могла б стати в нагоді компанія наставників.
  
  Або тримати потенційних порушників спокою подалі один від одного.
  
  Чи це просто чергове напруження м'язів з боку майстра Ілая?
  
  Більшість супутниць були чоловіками тридцяти, сорока та п'ятдесяти років, у багатьох були дружини приблизно того ж віку. Наступними за поширеністю були молоді жінки двадцяти-тридцяти років. Шоу очікував побачити більше хіпі — або хіпі 2.0. Нарешті, він помітив декількох латиноамериканців, американців азіатського і афроамериканського походження. Всього їх було п'ятеро.
  
  Шоу зауважив своє місце, столик №4, поряд з дверима в протилежному кінці залу від буфетної стійки, яка знаходилася біля дальньої стіни, поруч з кухнею. Шоу проігнорував його завдання і тримався осторонь, спостерігаючи, куди збирається сісти брюнетка.
  
  Вона пройшла до столика №7, на кілька кроків далі від нього. Вона сіла, не відриваючи погляду від блокнота. Сторінки були товстими від вологи рук, вологого повітря, чорнила. Здавалося, що вона заповнила майже кожну сторінку.
  
  Столи були розділені за рангом. Більшість відвідувачів носили червоні амулети другого рівня. Три столи були зайняті підмайстрами і два - новачками. Товариші по Внутрішньому Колі, щеголявшие срібними амулетами, не сиділи, а стояли біля стіни, розмовляючи між собою.
  
  Коли більшість людей розсілися, Шоу підійшов до столика №7 і сіл, залишивши один вільний стілець між собою і брюнеткою. Він кивнув іншим: чоловіка, ще одного високого і стрункого і двом жінкам років під тридцять - трохи за тридцять. Вони розглядали його з обережною ввічливістю, як ніби він випадково зайшов не в ту окрему їдальню в хорошому ресторані.
  
  Він повернувся до брюнетці. “ Я новачок Картер.
  
  Вона підняла голову, здивовано кліпаючи очима. Її світло-сірі очі опустилися на його блакитний амулет і розширилися від неспокою. Здавалося, вона втратила дар мови.
  
  "Як справи?" Запитав Шоу, віддаючи честь плечем. Він озирнувся. “Те, що в меню. Пахне не так вже погано. Пару днів не їв гарячої їжі, якщо не вважати Біг-маку на гаряче. Він прошепотів: “Не відмовився б від пива, але, думаю, бармен не на чергуванні. Постійно ". Він розсміявся власної слабкою жарту.
  
  “ Я ... Мені шкода, але це стіл для учнів. Вона вказала на свій червоний знак нескінченності. Її очі на мить затрималися на ньому, потім ковзнули по цераті.
  
  "А?"
  
  Вона, запинаючись, повторила. "Стіл для учнів".
  
  "О." Він опустив руку, зображуючи замішання.
  
  "Що ми тут маємо, учениця Вікторія?"
  
  Знайомий голос: голос Адель. Вона змінила блузку. Крові немає. "Послушниця Картер".
  
  “ Підмайстер Адель. Він насупився. “ Щось не так?
  
  - Мені дуже шкода, - сказала Вікторія, - він просто...
  
  Адель: "Новачок Картер, місця вже розподілені".
  
  "Так і є?"
  
  "Карта". Вона вказала.
  
  “О, привіт. Не звертав особливої уваги".
  
  "Це одне з правил" дорікнула вона.
  
  Прочитайте їх уважно. Вони дійсно сприймають їх серйозно . . .
  
  "І учениця Вікторія, ви повинні пам'ятати, що якщо хтось порушує правила, ви негайно викликаєте AU або IC".
  
  Шоу згадав свою шпаргалку: IC - це Внутрішнє коло. AU - Допоміжний загін.
  
  Адель продовжувала розмовляти з Вікторією, її голос був тьмяним, але твердим. "Якщо ти негайно не подзвониш кому-небудь з нас ... "
  
  “Це теж порушення правил. Я знаю це!" Вікторія опустила очі. “Я була захоплена зненацька. Я вела щоденник ... "
  
  “Це незначне порушення. Я не думаю, що мені потрібно викликати підмайстер Х'ю для прийняття рішення ".
  
  "О, спасибі вам, мем".
  
  Рис. Шоу зрозумів, що його маленька тактика тут ледь не призвела до дисциплінарному стягненню зі сторони того самого людини, від якого він намагався її захистити. Він вирішив бути обережнішим.
  
  Вікторія скривилася. “ І я не буду говорити "мем". Або "сер".
  
  Шоу згадав це правило.
  
  “Це було твоєю помилкою в минулому. Не сумної, але на неї варто подивитися". Голова Адель злегка схилилася набік. "І йому теж не обов'язково знати про це".
  
  Побожний акцент підказав Шоу, що Адель, ймовірно, мала на увазі Ілая.
  
  “ О, дякую тобі, підмайстер Адель.
  
  Її затаївши подих покірність дратувала Шоу, тим більше що Вікторія здавалася на кілька років старше Адель.
  
  Вікторія повернулася до свого блокноту. Її руки тремтіли.
  
  Адель проводила Шоу до таблиці розсадження. “ Ось ти де, новачок Картер. Четвертий столик.
  
  "Я ще раз гляну на ці правила".
  
  Кивнувши, вона встала і попрямувала до столу підмайстрів.
  
  Він знайшов місце і сіл. На столі, уставленому дешевої металевим посудом і паперовими серветками, стояли глечики з водою і чаєм з льодом. Як і всі інші, цей стіл був покритий темно-фіолетового скатертиною. Шоу раптово зрозумів, що кольори амулетів нижнього рівня, синій і червоний, в поєднанні утворюють фіолетовий відтінок знаків нескінченності Підмайстрів. Можливо, фіолетовий символізував щось важливе в стародавньому Єгипті — він все ще не знав, як Осіріс фігурував у схемі. Або, можливо, відтінок був частиною особистої міфології Елі.
  
  Шоу привітав інших новачків за своїм столом. Там була пара років шістдесяти, Уолтер і Саллі. Лисіючого чоловіка з приймальної комісії раніше в той день звали Генрі. Він був підтягнутий, його міцна хватка — вони потиснули один одному руки, перш ніж обопільно згадати, що це заборонено.
  
  - Ти коли-небудь робив що-небудь подібне раніше? - прошепотів Шоу.
  
  “ Ніколи. Трохи дивно. Ти звідси, з Вашингтона?
  
  “Ні. Каліфорнія. Багато подорожую. Я геодезист. Лісове господарство".
  
  "Я живу на Східному узбережжі". Генрі оглянув кімнату, і до нього повернулася його похмуре вираз, яке було раніше в той день. "Сподіваюся, це спрацює". Він замовк.
  
  За Четвертим столиком сидів Тодд, похмурий чоловік років тридцяти з невеликим, коротко підстрижений, підтягнутий. Він був списаний чорнилом, ймовірно, на рукаві, але Шоу міг бачити не більше дюйма роботи на його зап'ясті, яка зникає під уніформою. Еббі була гарненькою брюнеткою з похмурим обличчям і метушливими манерами. На вигляд їй було не більше дев'ятнадцяти-двадцяти. Засмаглий кучерявий чоловік років під тридцять сидів, згорбившись, над сервіровкою. Його звали Джон.
  
  В 7:10 товариші по Внутрішньому колі, рівна кількість чоловіків і жінок, відійшли від стіни і розсілися віялом, кожен сів за свій столик. Очевидно, вони були супроводжуючими.
  
  Або охоронці.
  
  Шоу припустив, що шпигуни - це ще один варіант.
  
  Компаньйон з Внутрішнього кола, призначений за столик 4, наблизився манірною ходою. Чоловік років тридцяти п'яти хизувався ідеально підстриженим волоссям, укладеними гелем в ділову зачіску. Він випростався і оглянув їх. Він сказав солодким, натренованим голосом: “Вітаю вас, новачки. Я підмайстер Куїнн. І я пишаюся тим, що сьогодні ввечері буду вашим господарем за столом". Окуляри на ньому були з тих, що рідко зустрінеш: в дротяною оправі з половинчатими лінзами.
  
  Він торкнувся лівого плеча правою долонею. Ігноруючи абсурдність своїх відчуттів, Шоу зробив те ж саме. Він зобразив сором'язливу усмішку, наче пишався тим, що є членом сім'ї, хай і новачком.
  
  Куїнн демонстративно підняв глечик з чаєм з льодом і воду, по одному в кожній руці, і нахилився ближче до відвідувачів. "Віддаєте перевагу напій?"
  
  Шоу вважав за краще чай. Куїнн налив усім — інші помічники робили те ж саме - і потім сів.
  
  Голос з динаміків над головою оголосив: "Давайте подякуємо бога". Більшість знало, що нас чекає, і говорило разом з нами: “За те, що ми збираємося отримати, ми дякуємо вам, майстер Елі, і за все, чого ви навчили нас, ви вчите нас і ви будете вчити нас. З вчорашнього - краще сьогодні. З сьогоднішнього - ідеальне завтра".
  
  Шоу і Генрі базікали без угаву. Він зауважив, що Куїнн спостерігає за їх зусиллями. Потім голос зверху вимовив: "Найкраще ще попереду!"
  
  Зал вибухнув оплесками, хоча і не такими, які можна почути в кінці концерту. Кілька людей з Внутрішнього Кола почали скоординовано повільно плескати в долоні, ретельно розраховуючи час, по одному удару в секунду. Це тривало дуже довгі півхвилини.
  
  - А тепер підмайстри можуть підійти до буфету.
  
  Старші Товариші так і зробили. Тільки коли вони наповнили свої тарілки і сіли, учням було дозволено. Нарешті, послушникам.
  
  Контроль . . .
  
  Їжа була такою, як Шоу і очікував: парова курка, гамбургери, вегетаріанська лазанья, салати і гарніри. Роли "Паркер Хаус", вершкове масло. Він був голодний із-за напруженої поїздки сюди і спостереження за табором швидким маршем, тому наклав на тарілку побільше.
  
  За їжею Шоу поглядав на Вікторію. Її темне волосся було заплетене в подвійні коси, спускавшиеся по спині. Кінці були перев'язані тонкими червоними стрічками, банти недбало зав'язаний. Її особа мала овальну форму. Поверх синьої форменого блузки на ній був синій жилет. Ні обручки, ні інших прикрас. Шоу оглянув кімнату; здавалося, ніхто їх не носив, наскільки він міг бачити. Напевно хтось з цих людей був одружений. Можливо, їм довелося перевіряти свої кільця, як і мобільні телефони. Позбавляючись від нагадувань про зовнішньому світі. Він не міг сказати, чи користувалася Вікторія косметикою. У її обличчя був той злегка рум'яний відтінок, який він запам'ятав з того дня. Можливо, засмага.
  
  Шоу відвів погляд в той момент, коли вона підняла голову і подивилася в його бік, як ніби відчула, що за нею спостерігають. Він зав'язав розмову зі своїми сусідами по столику. Вони з Генрі були єдиними новачками за цим столом, які почали сьогодні. Еббі була тут вже десять днів. Джон, Саллі, Уолтер і Тодд вивчали Процес цілий тиждень. Шоу зазначив, що Уолтер говорив за пару; Саллі була замкнутою і невпевненою. Еббі постійно нервувала, Тодд був підозрілим, Джон - сумним.
  
  Коли вони покінчили з основними стравами і взялися за безформний пиріг "диявольська їжа" на десерт, Куінн витер рот і відклав серветку.
  
  Він оглянув усіх своїми холодними очима ящірки. Нарешті, він сказав: "Тепер настав час поділитися".
  26.
  
  Я Уолтер, а це Саллі.
  
  Куїнн нахилив голову, поправляючи постукування.
  
  - Ах, я хотів сказати, Послушник Уолтер і Послушниця Саллі. Приношу свої вибачення.
  
  У Уолтера були тонкі сиве волосся, струнка статура і лише злегка опуклий живіт, він володів манерами і спокоєм успішного бізнесмена, який вийшов на пенсію. Тепер він пояснив це так: “Ми з Чикаго. Я володів виробничою компанією, яка виготовляла деталі, які вирушали в Детройт і зникали в автомобілях. Я б не став їх створювати, якщо б уряд не сказало, що вони повинні їздити в ваших безкінних екіпажів, тому я так і зробив, і це дозволило дітям закінчити коледж, велике вам спасибі ".
  
  Куїнн розповів їм, що "Внутрішнє коло" полягає в тому, щоб розповісти іншим, чому ви прийшли до Фонду, що ви сподіваєтеся отримати від цього досвіду. Це допомогло "полегшити процес".
  
  Уолтер продовжив: “Тепер я консультую декого, а це значить, що мені платять за те, що я балакаю без угаву. А Саллі такий хороший садівник, що у неї зелені пальці у доповнення до великих".
  
  Саллі посміхнулася при згадці свого імені. Сивоволоса, з особою у формі сердечка, жінка теж була підтягнутою, з щетинками на підборідді. Можливо, недавня втрата ваги. Шоу подумала про рак, але її шкіра набула здорову блідість.
  
  Уолтер продовжив свою розповідь, щоб переконатися, що їй не довелося втручатися. “Я б сказав, що у неї зелені пальці на ногах, але це невдалий образ, тому ми залишимо це. Ми одружені сорок два роки, і у нас троє дітей і четверо онуків.
  
  Особа Саллі нахмурилось, коли вона подивилася на свою ліву руку, що лежала на руці чоловіка. Вона дивилася на свій оголений безіменний палець, і її очі бігали по сторонах, паніка заповнила її обличчя. Вона б подумала, що предмет пропав. Уолтер цього не помітив.
  
  Шоу зрозумів, чому вони були тут.
  
  Уолтер підтвердив це наступним чином: “У нас було кілька проблем зі здоров'ям, які дещо ускладнюють життя, і ми прочитали про Фонд, коли проводили дослідження про те, як трохи поправитися. Ми чули, як люди говорили, що цей процес робить їх щасливішими. Кому не потрібно більше щастя у своєму житті? І ось ми тут ".
  
  Саллі щось прошепотіла чоловікові, піднявши ліву руку. Він посміхнувся і щось сказав їй у відповідь. Вона знову заспокоїлася, утішена тим, що її зниклі обручки були знайдені.
  
  Хвороба Альцгеймера. . .
  
  “ Спасибі, послушник Уолтер, - подякував Куїнн. А що, послушник Тодд?
  
  "Так, це я". Чоловік провів рукою по своїм коротким волоссям. Його очі карі, колір обличчя смаглявий — можливо, латиноамериканець, і виразно військовий, вирішив Шоу.
  
  “Я з Сан-Дієго. Энсинитас. Відіграв кілька турів. Все було в порядку, нічого особливого. Але я втратив кілька приятелів за кордоном. Начебто, все полетіло до біса, коли я повернувся ". Він розстебнув манжету і оголив шкіру. Це була не татуювання на рукаві, це був ніж і слова ЗАВЖДИ ВПЕРЕД. Готичний шрифт. “Зробив якусь хрень з VA. Кілька приватних документів. Нічого не допомагало. Він знизав плечима. “Чув про це у групі скорботи. Подумав, що варто спробувати ".
  
  “ Дуже добре, послушник Тодд. Але пам'ятай...
  
  “Так, так. Вибачте. Не 'річ'. Основу."
  
  "Ти навчишся".
  
  “Медицина не спрацювала, лікарі не спрацювали. Я сподіваюся, що Процес спрацює ".
  
  "Правда, новачок Тодд?" Куїнн запитав, закинувши голову і опустивши очі, пильно дивлячись на нього поверх окулярів у тонкій оправі. "Ти думаєш, це працює?"
  
  "Так, я думаю, що так".
  
  В його голосі чулася невпевненість. Якщо Шоу помітив це, то і Куїнн теж.
  
  “ Дякую тобі за це. А тепер. "Куїнн повернувся до худорлявого лисому чоловікові поруч з Шоу. “ Поділися.
  
  “Я Генрі. Новачок Генрі". Він був збентежений. "Це мій перший день".
  
  “ Ласкаво просимо, послушник Генрі.
  
  "Я дослідник фармацевтичної компанії в RTP—Research Triangle Park, недалеко від Ролі, Північна Кароліна". Глибокий вдих. “ Я ... хм, я втратив свою дружину вісім місяців тому. "Його голос тремтів. Він взяв себе в руки. На мить розгубившись, він розсміявся глухо. “Я працюю над онкологічними препаратами. Ви знаєте, хіміотерапевтичні препарати. У Карен був рак. Інший вигляд, ніж той, на якому я спеціалізуюся. Але, напевно, в цьому є якась іронія, тому я вирішив згадати про це. "Погляд у бік Куїнна.
  
  ІВ підбадьорив, обдарувавши тією посмішкою, в якій так гарні всі тутешні працівники, — почасти обнимающей, почасти відстороненою.
  
  Генрі проковтнув і сказав: “З цим досить важко впоратися. Кожен день важкий. Отже. Це те, що я сподіваюся виправити. Я пробував групи по переживання тяжкої втрати, терапію, ліки. Вони працюють не так вже добре. Може бути, сьогодні буде краще. Завтра буде краще. Так вони сказали ".
  
  “ Дуже добре, послушник Генрі. Тепер ти, послушниця Еббі.
  
  “Це я. Хм ... Це моя друга тиждень. Знаєш, все по-старому. Ти це чув". Вона здавалася спокійною, пригніченою. Вона грала зі своєю їжею. Майже нічого не з'їв.
  
  "Наші нові послушниці - ні", - спокійно відповіла Куїнн. "Будь ласка, просвіти їх своєю історією, послушниця Еббі".
  
  Опустивши очі, вона ковыряла нігтем кутикулу. "Просто, всяка всячина, ти знаєш".
  
  “Продовжуй. Пам'ятай: не ухиляйся від мінусів. Ти зможеш це зробити. Майстер Ілай каже, що ти добився хорошого прогресу ".
  
  Її очі злегка розширилися, і вона, здавалося, була зворушена тим, що керівник Фонду прокоментував її.
  
  "Продовжуй." підштовхнув Куїнн ліктем.
  
  "Гаразд, типу, я вчуся в коледжі, вивчаю комунікації". Вона ні з ким не дивилася в очі. “Отже. Справа в тому, що вдома все якось відстійно. Я намагаюся триматися подалі, наскільки можу. Я влип в цю компанію. Я маю на увазі, з ними все в порядку. Начебто нормально. Але там було якесь дію оксиду, ти знаєш. Інше лайно." Вона різко зупинилася.
  
  Куїнн натягнув на обличчя посмішку, швидку, як стрілець. “ Все в порядку. Скажи, що ти відчуваєш.
  
  “Вони втягнули мене у все це. Типу, нарешті-то я зав'язав. Це не так-то просто. І я дуже хвилююся, що зірвуся. Знаєш, повернутися назад. У мене є подруга, і її мати приїхала сюди, і це, типу, допомогло їй. Так що я ніби як відправила свою заяву, і мене взяли ". Вона знизала плечима, потім відкинулась на спинку стільця. “І це досить круто. Майстер Ілай, типу, кращий".
  
  “Спасибі, послушниця Еббі. І що, послушниця Картер?"
  
  Шоу розповів про своїх вигаданих важкі часи, про те, що не міг утриматися на роботі, про своїх емоційних проблемах. Він направив Адама Харпера і Харві Едвардса, а також деяких найзапекліших злочинців, яких він мав у своєму бізнесі в пошуках винагороди. Він обійшов стороною кримінальне минуле — в основному тому, що не написав дуже докладного сценарію цієї частини життя Скай.
  
  Шоу дотримувався версії, що у Картера в родині були випадки депресії. Наркотики, проблеми з гнівом. Він завжди починав з надією на дівчину, але потім він показав великий палець вниз — відправлявся в дорогу і більше ніколи її не бачив. “Напевно, намагався втекти від туги. Іноді я це роблю, іноді ні.
  
  "Добре," сказав Квінн. “ Дякую тобі за це.
  
  У тридцятирічного Джона не було професійних проблем. Він був успішним програмістом і розробником програмного забезпечення в Лос-Анджелесі. Йому подобалася його робота. У нього це добре виходило. Потім його голос став голосніше. “Отже, рік тому я був на шосе PCH—Pacific Coast Highway - зі своїм приятелем. Мій найкращий друг. Я ганяв на своєму "Порше". Його голос затремтів. “Ми з'їхали з дороги, врізалися в дерево. Він був убитий. Я не отримав ні подряпини ... Ні єдиної чортової подряпини. Я намагаюся забути Дейла. Це не так-то просто. Мій тренер говорить, що я можу. Майстер Ілай теж. Він каже, що зі мною все буде в порядку. В кінці кінців. Я їм вірю."
  
  "Ти повинна", - сказав Квінн. “Він подбає про тебе. З тобою все буде в порядку".
  
  Поки Куїнн розглядав їх, Шоу задавався питанням: чи може людська істота сидіти ще більш прямо?
  
  "Всім дуже добре", - сказав Квінн. “Ви можете бути впевнені, що процес принесе вам комфорт. Не хочете чи ще чого-небудь випити, новачок Картер?"
  
  Він зауважив, що чай Шоу з льодом був наполовину порожній.
  
  “Ні. Я в порядку. Спасибі тобі, підмайстер Куїнн".
  
  Розмова за столом відновився, але лише на мить. У кімнаті запанувала тиша, що переривалася перешіптуванням товаришів. Погляди були спрямовані в передню частину обіднього залу. Через вікна Шоу помітив рух на доріжці, що веде до будівлі. У сутінках було важко розгледіти що-небудь конкретне. Уздовж доріжок стояли ліхтарі на дерев'яних стовпах, але освітлення було приглушеним і жовтим. Ліхтарі створювали атмосферу дев'ятнадцятого століття.
  
  Шепіт: “Це він?" Він входить?"
  
  “ Іноді він так і робить за вечерею.
  
  "Будемо сподіватися".
  
  "Ось він іде!"
  
  Два ауса відкрили двері, і ввійшла свита на чолі з людиною в білій туніці. Він повільно увійшов у зал. Спонтанно почулися повільні, ритмічні звуки, які були раніше.
  
  Майстер Ілай зробив паузу, посміхнувся і привітав свою паству через плече.
  27.
  
  Шоу знав з дослідження Маку, що чоловікові сорок один. Він здавався молодшим. Хоча і не був високим, він був міцної спортивній формі, з ідеальними пропорціями. При ходьбі він тримався абсолютно прямо.
  
  Його широке, гарне обличчя було добре засмаглим. Очі були пронизливо блакитними, як у Шоу, хоча і більш світлими, неземними, а верхні повіки злегка опущені, надаючи йому те, що іноді називають "поглядом спальні". Густі чорні волосся було ретельно підстрижені і розділені проділом збоку. Це була стрижка політика. Він носив амулет нескінченності; його амулет був золотим.
  
  Шоу глянув на тих, хто його супроводжував. У двох австралійців, які відкрили йому двері, були насторожені очі, і Шоу припустив, що вони були охоронцями. Також там була жінка років сорока п'яти з каштановим волоссям. На ній теж була біла туніка, а її амулет був фіолетового кольору.
  
  Останнім увійшов молодий, мініатюрний лисіючий чоловік, приблизно одного зросту з Елі, в стандартній синій уніформі Фонду. Він теж носив фіолетовий амулет і товстий зошит у шкіряній палітурці, не схожу на ті, що видавали Компаньйонам. Ілай зупинився і, повернувшись до нього, прошепотів: Чоловік дістав ручку і зробив помітку у розкритій книзі. У нього були нетерплячі кролячі очі.
  
  Поки Шоу оглядав натовп, відмінності в реакції присутніх, коли вони дивилися в бік лідера, були інтригуючими. Більшості новачків було цікаво дізнатися про людину, яким вони платили 7500 доларів. Ті, у кого були фіолетові і червоні амулети, дивилися в його бік обожающими очима, а деякі, здавалося, надувалися в надії, що ця людина їх побачить. Ті, у кого були срібні намиста, Внутрішнє Коло, взагалі не дивилися на нього, а вивчали натовп, немов оцінюючи їх реакцію.
  
  Шоу оглянув охоронців. Один був широкоплечим і темноволосим, не особливо високим. Інший був незграбним і значно перевищував шість футів, у нього було суворе зморшкувате обличчя і сива коротка стрижка колишнього інструктора по стройовій підготовці. Неможливо було уявити, щоб хтось з них посміхався. Шоу назвав їх Приземкуватими і Сірими. Як і AUS, вони носили сірі туніки і без амулетів.
  
  Чому захист? Там був металошукач, безпеку зареєстрованого багажу та огляд автомобілів, розпізнавання осіб. Наскільки серйозної небезпеки може піддаватися гуру самодопомоги?
  
  Елі ходив по залу, посміхаючись і зупиняючись біля столиків, нахиляючись, щоб поговорити з різними співрозмовниками. Одного разу він від душі розсміявся. Пізніше він взяв блокнот Учениці і прочитав сторінку, поки вона червоніла.
  
  Він рушив далі. Шоу почув, як він сказав у відповідь на питання: “Я сам це придумав! Ні, правда. Це була моя власна ідея". Потім: “Ніхто інший не міг зрозуміти, як це зробити. Це було нелегко, але я зрозумів ".
  
  Коли Ілай подивився в їхній бік, багато хто з Товаришів віддали честь через плече. Іноді Ілай відповідав йому тим же, хоча зазвичай він просто кивав — так військовий вирішує відповідати на привітання рядового чи ні. У Шоу склалося враження, що обідній зал був вільним місцем від чергувань і тут було менше формальностей, ніж вдень.
  
  Жінка з каштановим волоссям, яка супроводжувала Ілая, була привабливою, з високими вилицями і ретельно доглянутими бровами. Вона користувалася фіолетовою помадою і тональним кремом. У неї була гарна постава і вивчена хода. Може бути, колишня модель.
  
  Ілай час від часу щось шепотів їй. Вона посміхалася або щось відповідала.
  
  Голос у вусі Шоу: голос Уолтера. "Це Анджа".
  
  "Його дружина?"
  
  “Не знаю про це. Тут ніхто особливо не роздає. Але ким би вона не була, вона імовірно допомогла йому знайти це місце ".
  
  "А той лисий хлопець?"
  
  “Підмайстер Стів. Особистий секретар, охоронець подробиць. Я ніколи не бачив його без цього блокнота. Всюди носить його, як мати зі своєю дитиною ".
  
  Шоу було бути обережним. Поряд з Уолтером він відчував тенденцію ставати самим собою; йому подобався цей чоловік. Він не міг дозволити собі оступитися.
  
  Коли Ілай підійшов до столика Вікторії, вона занервувала і пожвавилася. Її обличчя світилося зовсім інший вираз, обожнювання. Вона могла дивитися в його бік всього кілька секунд, не відриваючи погляду, і, здавалося, у неї перехопило подих. Її обличчя раскраснелось. У той час як Шоу відчувала, що вона неговірка по натурі, тепер вона втягнула Ілая в невпинний монолог, як ніби, якщо вона замовкне, він втече.
  
  Стів щось прошепотів Илаю, який помахом руки змусив його замовкнути і продовжив розмову з Вікторією. Вона хотіла показати йому дещо, що написала; вона простягнула йому свій блокнот. Він мовчки прочитав уривок, потім нахилився ближче і заговорив з нею. Вона просяяла і віддала честь; він зробив те ж саме. Вікторія здавалася глибоко займаної цим. Її обожнюють очі проводжали його, коли він йшов.
  
  Я віддаю перевагу інша назва для промивання мізків: ментицид ...
  
  Потім Ілай попрямував до столу Шоу.
  
  “Вітаю вас, послушники Уолтер і Саллі, Еббі, Джон Тодд. І, послушники Генрі і Картер, ласкаво просимо в перший день тут".
  
  Вражає. Він знав їх усіх.
  
  Всі вони пробурмотіли різні форми вітання. Шоу відсалютував плечем, що викликало посмішку на обличчі Ілая. "Новачок Картер, в нашій прискореною програмою".
  
  “ Абсолютно вірно, майстер Ілай. Я був здивований. Я не особливо досяг успіху в школі. Тут у мене все вийде краще. Обіцяю.
  
  “Коли я створював Процес, я вирішив, що нам потрібно прийняти особливі заходи для деяких наших Компаньйонів. Я повністю довіряю вам ".
  
  Цей коментар викликав шепіт за сусідніми столиками. Погляди звернулися до Шоу. Деякі здавалися впечатленными і задоволеними за нього. Але була і заздрість.
  
  Шоу сам був стурбований тим, що привернув до себе увагу, а цього він менше всього хотів. Він зауважив, що Вікторія дивиться в його бік.
  
  Ілай глянув на розставлені тарілки. “Я сподіваюся, що ви знаходите страви прийнятними. Пам'ятайте, виконання обіцянок Фонду носить емоційний і психологічний, а не гастрономічний характер". Викликаючи м'який сміх. “Щасти тобі в тренуваннях. Побачимося завтра. Тобі сподобається те, що я приготував для тебе".
  
  Почет рушив далі.
  
  Молода рудоволоса жінка поблизу крикнула: “Спасибі вам, майстер Ілай. За все. Я так..." Прикінцеві слова вислизнули від неї.
  
  “Це учениця Енді. Я правий?"
  
  "Так..." Рудоволоса затамувала подих. Одними губами вона вимовила: "Спасибі".
  
  "Спасибі вам за те, що ви є частиною сім'ї Фонду".
  
  Шоу прошепотів Уолтеру: "Він запам'ятав імена всіх".
  
  "Не зовсім", - сказав чоловік старшого віку. "Отримує підказки від своєї тіні". Кивок у бік Стіва.
  
  Ілай і його свита вийшли через бічні двері, і розмови в обідньому залі негайно поновилися. Багато з супутників, здавалося, аналізували те, що Ілай сказав і кому.
  
  Шоу подивилася на Вікторію. Її голова була опущена, коли вона робила позначки.
  
  Світло потьмяніло одночасно з звуками гучномовця зовні, потім пролунав мелодійний голос вартового: "Час восьмій вечора, вечеря закінчено".
  
  Компаньйони встали, склали свої тарілки в сірі сміттєві відра і неквапливо вийшли за двері. Шоу зробив те ж саме.
  
  Сонце сіло, і слабке переливчатое блакитне сяйво заповнило небо. Сяяли яскраві зірки, видимі з-за приглушеного світла ламп. Повітря, просочений запахом сосен і деревного диму, був бадьорим.
  
  Шоу зупинився прямо за дверима, озираючись по сторонах, немов намагаючись зорієнтуватися, хоча точно знав, де знаходиться і в якому напрямку знаходиться його спальня. Він шукав Вікторію. Його приводом поговорити з нею було б вибачитися за те, що він втягнув її в неприємності із-за порушення правил.
  
  Однак через кілька хвилин в холі нікого не було; залишилася тільки команда прибиральників. Вона не пройшла повз нього.
  
  Потім Шоу помітив її, піднімається по сходинках до свого гуртожитку, через центральну територію від його. Як вона туди потрапила? Це повинно було бути через бічні двері, ту, якою скористалися Ілай і ті, хто був з ним, хоча це означало більш довгу прогулянку. Це було майже так, як якщо б вона свідомо уникала Шоу.
  28.
  
  16 Червня
  
  На наступний день після сніданку Шоу прогулювався по саду, спостерігаючи, як сліпучі промені сонця заливають пейзаж.
  
  Він планував швидко поїсти, а потім підійти до Вікторії. Але він запізнився. Йому довелося повернутися в гуртожиток за блокнотом; помічниця по господарству помітила його з голими руками і нагадала йому про правило завжди тримати блокнот при собі. "Можливо, - сказав чоловік, - на тебе зійде осяяння". Це як якщо б мова йшла про пошук горщика з золотом.
  
  До того часу, як він повернувся в хол, Вікторія вже пішла. Всього десять хвилин? Може бути, вона відмовилася від страв на паровому столі — зрозуміло — і вибрала тільки сік, кава або чай.
  
  Звуки "Оди радості" наповнили табір.
  
  Ангельський голос: "Час дев'ятій ранку, всі Послушники, будь ласка, з'явитеся на Площу для Першого Виступу майстра Елі".
  
  Команди, шо помітив. Слово будь ласка, не пом'якшити.
  
  Мить: "Всі інші Товариші, охочі послухати майстра Ілая, також можуть бути присутні".
  
  Площа являла собою галявину розміром п'ятдесят на сто футів у тієї частини табору, яка знаходилася недалеко від резиденції Елі. З південної сторони перебувала широка сцена, задником якої служило пурпурове прапор з написами темно-золотими літерами: "З РАНКУ", "СЬОГОДНІ", "ЗАВТРА", таке ж, як на кованій кришці воріт. Над середнім словом-був великий символ нескінченності, теж золотий.
  
  Сцена була близько тридцяти футів в поперечнику і абсолютно порожній, за винятком трьох крісел в дальньому правому куті. Аня сиділа в одному, Стів в іншому. Крісло ближче до центру сцени було вище. Трон.
  
  Шоу пошукав поглядом Вікторію. Він не міг розгледіти її в натовпі, яка налічувала, може бути, вісімдесят чи дев'яносто чоловік. Деякі з Супутників базікали, деякі були мовчазними і серйозними, у деяких на обличчях були посмішки. В центрі були Новачки, підмайстри і Підручні. На околиці знаходилися Товариші Внутрішнього Кола, близько двох десятків людей. Вони були збудовані фактично по колу.
  
  Здавалося, тут був весь табір, хоча відвідування було обов'язковим лише для новачків.
  
  Раптово повітря наповнила синтезаторная музика: на цей раз повністю прозвучала тема "Ода радості" з дев'ятої опери Бетховена, більш запальною і, так, радісною композиції, яку неможливо знайти ніде в класичному репертуарі. Звукорежисери почали плескати в такт музиці, і Шоу зрозумів, що це були удари минулої ночі. Все, включаючи Шоу, приєдналися.
  
  Приблизно хвилину музичні ноти луною розносилися по долині, потім різко обірвалися, хоча ударів не було. ICS продовжували в тому ж дусі, заохочуючи — вимагаючи від усього зборів робити те ж саме. Нарешті майстер Ілай вийшов на сцену, піднявши руки й сяючи усмішкою. Аня і Стів теж схопилися на ноги і сплеснули, як і всі інші.
  
  Однак не всі ICS брали участь. Деякі тримали планшети і час від часу робили замітки або знімали відео з Илаем і натовпом.
  
  Голоси в залі кричали "Майстер Ілай!" Лунали схвальні вигуки і пристрасні вигуки, слів яких Шоу не міг розібрати за какофонії.
  
  Час від часу Ілай вказував на кого-небудь в залі і посміхався або віддавав честь плечем.
  
  Потім звернувся до всіх: "Вітаю вас, мої дорогі товариші!"
  
  Хтось із глядачів закричав у відповідь. Внутрішній коло почав викрикувати: "Привітання, привітання!" піднімаючи руки і плескаючи в долоні на 4/4 метра. ICS здійснювали вилазки в натовп, щоб переконатися, що інші Товариші продовжують декламацію. Це раллийное божевілля вивело Шоу з себе, але він підіграв і зберіг на обличчі безглузду посмішку, повторюючи це слово знову і знову.
  
  Зрештою оплески та скандування припинилися.
  
  “Яка ви прекрасна група! Чудові!" Ілай підійшов ближче до краю сцени, яка була близько шести футів заввишки, що було надто пишномовно; хоча він і не був високим, його легко можна було б побачити з задньої частини площі, якщо б платформа була вдвічі нижчою.
  
  “Ласкаво просимо на мою лекцію. Перша. У перший раз завжди добре, вірно? Тобі сподобається. Я гарантую тобі це. Всі ви, новачки ... вам це сподобається."Він подивився на кількох підмайстрів в передній частині сцени. "Хіба їм це не сподобається?"
  
  Чоловіки і жінки, здавалося, були раді, що їх виділили. Вони кивнули і просяяли.
  
  “Впевнений, що це так. Бачиш? Я ж тобі кажу".
  
  Оплески. У Шоу вже горіли руки. У нього виростуть мозолі, якщо так буде продовжуватися. Його очі зустрілися з очима Джона, і чоловік слабо посміхнувся і змахнув руками, як ніби його вжалили. Шоу кивнув у відповідь.
  
  Уолтер і Саллі підійшли до Шоу. Він був здивований, коли Саллі сказала: "Доброго ранку, новачок Картер". Те, що вона зберегла прізвище Шоу, явно сподобалося її чоловікові.
  
  "Що це буде?" Запитав Шоу, глянувши в бік сцени.
  
  Уолтер сказав: “Знайомство з Фондом і процесом. Познайомтеся з майстром. Це для новачків, але, якщо ви не здогадалися, Елі любить велику аудиторію. Я чув, вони приймають до відома, хто не приходить.
  
  Сумно відомі Вони.
  
  “Хоча, це непогана ідея - пройти через це знову. Процес може бути трохи ... невловимим спочатку. Якщо можна так висловитися".
  
  "Повинно бути, якщо це не так".
  
  Ілай повільно пройшовся зліва направо, всі погляди стежили за ним, потім він повернувся в центр сцени. Він не був на сонце, але його обличчя і біла туніка світилися. Очевидних сценічних вогнів не було, але, озирнувшись, Шоу побачив кілька великих галогенових ламп, наполовину прихованих деревами. Не було ні звукової, ні світловий схову; здавалося, що променями керувала комп'ютеризована система, яка автоматично слідувала за ним, куди б він не виходив на сцену.
  
  Ілай заговорив заспокійливим баритоном. “Сьогоднішній день, в якому ми живемо, так коротким. По всій схемі Всесвіту він швидкоплинний. Мить. Розумієш про що я? Він клацнув пальцями. “ Ось. О-О-о. Пропустив. Тут, потім зник. Ось чому ми не можемо гаяти ні секунди, ні єдиної секунди, на жаль, смуток, печаль, тривогу, депресію, оплакування. Жодної чортової секунди. Всі ті погані речі, які переслідують нас. Не можу витрачати час даремно.
  
  Шепіт згоди.
  
  “ Ніхто не застрахований. Вони дошкуляли мені, неприємності докучали, ось що я тобі скажу. "Він повільно повторив:" Погані речі. О, скільки історій я міг би розповісти тобі про своє минуле, про свою юність. Про все, через що я пройшов. Ніхто не переживав важче, ніж я. Я знаю, ти мене перевіряв. Я знаю, що ти шукав мене в Гуглі, вірно? Звичайно, шукав!"
  
  Що не принесло б особливої користі, оскільки ваші поплічники кислотою вимили ваша присутність прямо з мережі.
  
  Ілай вказав на натовп. “Ти розумний, ти самий розумний! Ти чудовий!"
  
  “ Ми любимо вас, майстер Ілай!
  
  Оплески і схвальні вигуки. Він заспокоїв їх посмішкою і жестом долонею вниз, як якщо б ви все ще були стрибаючою собакою.
  
  "'Погуглив'! Як тобі таке слово? У мій час ми не говорили: "Я створив для когось енциклопедію". Або "Я створив для них бібліотеку".
  
  Натовп розсміялася, і Колтер Шоу, виріс у будинку, де не було ніяких технологій, вирішив, що нарешті-то вони з Илаем хоч щось домовилися.
  
  Отже, друзі-компаньйони, для тих, хто не знає, що таке Google, я збираюся розповісти вам трохи про майстра Илае. Мої батьки померли, коли я був маленьким, і я пережив ряд прийомних сімей. Це був важкий час для мене, жахливе. Жорстоке поводження, позбавлення. Життя на вулиці. Мене били, мене пограбували".
  
  Приглушені педальні звуки співчуття долинали з землі.
  
  “Деякі з вас, можливо, не повірять, дивлячись на мене зараз, але я був у поганій формі. І — ви мої друзі, тому я поділюся з вами — у мене немає проблем ділитися. Тому я поділюся з вами, що були погані люди, які скористалися мною. Деякі дуже погані люди. Найгірші. Вони змусили мене спробувати пити, наркотики. О, я припинив це. Я знав, що це погано для мене. Я міг би це зробити, я міг би зупинитися. Це зажадало сили, але це єдине, що у мене є. О, в мене є сили, які ти не повіриш.
  
  “Я можу відрізнити сильних людей. Я можу сказати з погляду, хто сильний, а хто ні. Я бачу, що ти теж сильний, чи не так? Я бачу це. Так що я припинив все це погана поведінка. Одного разу вранці я прокинувся і сказав: "Це неправильно'. І я вигнав все погане, поганих людей. Ніхто і ніколи більше не збирався перекладати на мене провину. Я використовував свою силу волі і, бац, викинув все погане і поганих людей геть.
  
  “Я змінив своє життя. Я закінчив середню школу за три роки, виступаючи з прощальною промовою. Я був капітаном всіляких клубів і команд. Футбол. Ти любиш футбол? Я бачу там чоловіків, я дивлюся на деяких гравців, чи не так? Я можу помітити вас. І тримаю парі, ви, пані, теж любите час від часу ходити на гру, вірно? Звичайно, любиш. Це був мій вид спорту, футбол. Квотербека. Легка атлетика теж. У мене сотня трофеїв.
  
  “Я отримав ступінь по бізнесу в одному з кращих коледжів країни, закінчив кращим у своєму класі. З відзнакою. Я заснував дюжину компаній. Всі вони досягли успіху. Я заробив купу грошей, найняв купу співробітників. Успішний! Всі мої компанії. Вони були ідеальні, вони були прекрасні! Я заробляв гроші з рук у руки!"
  
  Шоу оглянула натовп. В основному особи були сповнені обожнювання. Але серед новачків було і кілька здивованих виразів. Шоу нарешті помітила Вікторію ззаду. Як і у всіх інших, її блокнот був затиснутий під пахвою, звільняючи руки для оплесків. Вона дивилася на Ілая з обожнюванням.
  
  “Але весь час, поки я вів команду на чемпіонати, дюжину чемпіонатів, дві дюжини, весь час, поки я керував своїми компаніями, самотність і депресія були завжди поруч.
  
  “Моє життя було самотністю, сумом. Сумуючи за своїм батькам, за своїм іншим прийомним братам і сестрам — я прив'язувався до них, а потім мене забирали у них. Ти знаєш, як це, чи не так? Втратити когось? Впевнений, що знаєш. Ти знаєш, що це залишається з тобою, як головний біль, який ніяк не проходить. Як та скалка в пальці, яку ти просто не можеш витягнути.
  
  “І це було боляче не тільки мені. Це було всюди: люди були незадоволені. У бізнесі, в їх шлюби. Я не знав, що з цим робити. Я спробував цю терапію. Ти коли-небудь пробував це?
  
  Хитні голови.
  
  "Не так вже здорово це працює, чи не так?"
  
  Бурмотіння згоди.
  
  “Як і всі інші, я плентався за течією. Я робив все, що міг. Я заробляв гроші. І я продовжував думати, що мені просто доведеться з цим жити. Але я відчував себе таким безпорадним, вірно? Ти знаєш це, чи не так? Звичайно, знаєш".
  
  "Але тоді ..." Ілай присунувся ближче до краю сцени. Він оглянув своїх парафіян, зловив погляд одного Товариша, зробив паузу, потім іншого. Його наступні слова були вимовлені пошепки. “Але потім щось сталося. Щось велике. Це був червневий день. Дуже схожий на сьогоднішній. Я можу уявити це зараз. Я бачу це прекрасно. Я їхав з декількома діловими партнерами на зустріч на одній з моїх фабрик у сільській місцевості. Він підняв праву руку долонею назовні. "І в мить ока... "
  
  Зі ста людей, присутніх на Площі, ні одна душа не видала жодного звуку в децибелах.
  
  “В мить ока ... Зустрічна машина перетнула центральну лінію і протаранила нас. Лоб в лоб".
  
  Зітхання. Вигуки "Ні!"
  
  "Загинули три людини". Він похитав головою. "Три людини ... І я був одним з них".
  29.
  
  Адже ти чув про навколосмертні переживання, вірно? Впевнений, що чув. Ти постійно читаєш про них. Бачиш їх по телевізору. Чи Не так?"
  
  Знову кивки, шепіт "Так".
  
  “Пізніше лікарі сказали мені, що те, що я пережив, не було передсмертним станом. Це була сама смерть. Я дійсно помер ".
  
  Це викликало приглушене гудіння в натовпі.
  
  “Вони ніколи раніше не бачили нічого подібного. Ну, природно". Широка усмішка. “Я повинен діяти по-іншому. Будь-хто може опинитися на волосок від смерті. Але я був справжнім хлопцем. Це я. Я не валяю дурня. Лікарі, вони відмовилися від мене. Що сталося потім?"
  
  Товариш, який стояв поруч з Шоу, прошепотів: "Я повернувся".
  
  Ілай: "Я повернувся".
  
  Чоловік поряд з Шоу, підмайстер, знав Мова Ілая так добре, що міг процитувати її напам'ять. Він був не один. В аудиторії було з дюжину інших виконавців на губах.
  
  “Ті лікарі, вони сказали мені пізніше, що ніколи не бачили, щоб хтось так завзято боровся за повернення до життя. Вони сказали, що я потрапив у підручники. Деякі з них писали про мене. Про мене пишуть у відомих медичних журналах. О, вони, звичайно, змінили моє ім'я, щоб на мене не напав натовп, але я там.
  
  "А ти знаєш, чому я так наполегливо боровся?"
  
  "Розкажи нам!"
  
  “ Чому майстер Ілай?
  
  Багато з цих відповідей, здавалося, виходили від Товаришів по Внутрішньому Колу. Звичайно, вони були навмисними, хоча і справляли враження спонтанності.
  
  "Чому я так люто бився?" Знову шепіт: "Чому я повернувся?" Вказуючи тепер на Товаришів у повільному русі. “Для тебе. Тому що я дечого навчився у тому жахливому досвіді. Я дізнався, як покласти край твого нещастя.
  
  "Саме тоді, вийшовши з—під наркозу, дивлячись на лампу над операційним столом", - він підняв руки високо над головою, — "я зрозумів, що повинен був зробити. Мені довелося відмовитися від гонитви за грошима і успіхом. Я б використав всі свої таланти, отримані в школі, спорті, бізнесі, і направив їх на нову життєву мету. За позбавлення від смутку, скорботи і самотності, які я бачив всюди навколо себе. І не має значення, наскільки ти успішний. У Голлівуді. На Уолл-стріт ".
  
  Ілай стрельнув посмішкою в бік Шоу.
  
  “ В лісовому бізнесі.
  
  Спритний . . .
  
  “Тому я продав свої компанії — з величезним прибутком, між іншим. Я отримав все до останнього пенні, щоб фінансувати це місце. Я подорожував по світу, щоб вивчати філософію ... "
  
  Інший голос поруч з Шоу говорив одночасно з Елі: “... Релігія, наука і медицина. Я працював день і ніч ... "
  
  “Одного разу я працював по двадцять шість годин на добу! Як я це робив? Ти можеш собі уявити, як я це робив?"
  
  Шепоче: "Часовий пояс".
  
  Ілай розсміявся. “Часовий пояс. Я виграв дві години, летячи зі сходу на захід. Я весь час навчався. Вчися, вчися, вчися. Деякі переконання я відкинув, деякі мені сподобалися. Куди б я не пішов, я шукав людей, які були щасливі, і тих, хто не був щасливий. І, нарешті ... нарешті, я дізнався секрет подолання депресії, тривоги і почуття втрати. І я створив фонд "Осіріс".
  
  Хвиля оплесків, розпочата добре налагодженим Внутрішнім Колом, настільки ж ефективно, як Рокетты в Рокфеллерівському центрі.
  
  Піднімає обидві руки, заспокоюючи аудиторію. "Ви знаєте, чому я назвав нашу групу на честь Осіріса?"
  
  "Розкажи нам!" - пролунав крик.
  
  “ Ми любимо вас, майстер Ілай!
  
  "Стародавній Єгипет, 2500 рік до н. е .. , Осіріс був богом, вбитих своїм братом, який розрізав тіло на шматки і розкидала їх по Єгипту".
  
  Шоу наполовину очікував, що глядачі почнуть освистувати злого брата Осіріса, але вони зберігали мовчання.
  
  “Тепер, візьми це. Ти готова? Дружина Осіріса і її сестра подорожували по країні, знаходили уламки і загортали їх у тканину — до речі, саме звідти пішла практика муміфікації. Отже, Осіріс ... Після того, як частини були зібрані разом, він став ще більш могутнім. Він став богом родючості та підземного світу. Він контролював народження і смерть. Який чудовий чоловік!
  
  “Ось чому я назвала нашу сім'ю Фондом Осіріса — тому що Осіріс був демонтований, а потім знову зібраний у кого-то нового. Когось більш сильного, задоволеного, щасливої. Я маю на увазі, гей, бог родючості? Він повинен бути цілком задоволений цією роботою, ти так не думаєш? Запишіть мене на це діло!"
  
  Ілай ледве стримував сміх.
  
  “Що ж, це те, що я збираюся зробити для тебе. Я придумав спосіб розібрати тебе на частини і зібрати наново в людини, яким ти повинен бути. Щасливого, задоволеного, продуктивного, люблячого і кохану. І як мені це зробити? Хто-небудь, скажіть мені. Я хочу це почути!"
  
  - Процес! - хором закричали всі присутні.
  
  Люті удари, не в такт Бетховену або будь-якого іншого музичного твору. Просто гарячкові оплески.
  
  “І що цей Процес допомагає нам робити? До чого він допомагає нам повернутися? Хтось знає відповідь! Хтось там. Цей процес допомагає нам повернутися до нашого ... "
  
  "Справжнє Ядро!"
  
  “Бачиш, я сказав, що ти кращий! Я знав це! Наша справжня суть. Деякі люди називають це твоєю душею, деякі люди називають це твоїм духом ... Але за цими словами ховається великий багаж. Давайте позбудемося цього і назвемо це вашою Справжньою Сутністю. Це те, хто ви є насправді, ким ви народилися. Ви можете дивитися на це як на прекрасний сад, який зводили роками. Тепер тут потворне бетонний будинок з брудними дощатими стінами, покрите іржавої жерстяної дахом. Графіті. На подвір'ї сміття.
  
  “Але сад все ще там, коріння живуть під землею. В процесі демонтажу вагонки, зрізання даху, відбійних молотків фундаменту все це вивозиться. Це ще раз відкриває вид на сад.
  
  "В процесі ти 'оправдываешься'. Ось як я це називаю - знести це потворне будівля і почати все спочатку. Як Осіріс ".
  
  Скандування: "Вірно, вірно, вірно!"
  
  Шепіт поруч з Шоу: "в порівнянні з вчорашнім днем, сьогодні краще... "
  
  Ілай крикнув: "З Вчорашнього - краще Сьогодні ... З Сьогоднішнього - ідеальне Завтра".
  
  "Ти наш Дороговказ Маяк!"
  
  "Ми любимо тебе!"
  
  Ілай знову підняв руки над головою, вигукуючи: “Краще ... ще попереду. Краще ... ще попереду!"
  
  ICS підігріли ажіотаж: "Кращий ..."
  
  Юрба відповіла: "... це ще попереду!"
  
  Ілай зійшов зі сцени до двох чекали його охоронцям. Потім він зник. Аня і Стів встали і пішли за ним.
  
  Закличний спів наповнило долину, і Шоу якимсь чином відчув, як слова резонують в його грудях.
  
  "Найкраще... ще попереду!"
  30.
  
  
  
  Ніколи не будь очевидним.
  
  Іншими словами: не висовуйтеся. Ось як Колтер Шоу в даний час слідував за Вікторією по табору.
  
  В кінці Бесіди він помітив, що її очі розширилися від захоплення, коли вона дивилася на Ілая. Коли він пішов зі сцени, вона повернулася і притиснула блокнот до грудей, потім попрямувала до лісу, okajmlâûŝemu східну частину табору.
  
  Шоу пішла за ним. Він спостерігав за нею у відображенні вікон. Спостерігав за нею краєм ока. Спостерігав за її тінню, коли не міг розгледіти її справжню форму.
  
  Тепер вона увійшла в ліс і почала підніматися на пагорб, з вершини якого відкривався вид на п'ятдесят миль величної панорами, оточеній високими піками. Голова Вікторії була опущена, обрамлена локонами волосся.
  
  Вона впевнено піднімалася на скелю. Крутий схил не забарився її. Шоу слідував за нею на достатній відстані, так що, якщо б він випадково наступив на одну з гілок або хрусткі листя, яких намагався уникнути, вона, ймовірно, не почула б.
  
  Тепер Шоу сам почув клацання; звук пролунав у нього за спиною. Він швидко зупинився, сів і озирнувся. Хоча листя була густою — шавлія, гостролист і чорноплідна горобина, — вона не була настільки густий, щоб затуляти блідо-блакитні топи або сірі туніки Супутників або супроводжуючих. Тим не менш, він нічого не побачив. Він почекав ще мить. Більше ні звуку, ні руху. Якщо хтось і стежив за ним, він або вона зникли ... або замовкли.
  
  Чи повинен він повернутися і подивитися? Ні, вирішив він.
  
  Він глянув на пагорб. Вікторії більше не було видно.
  
  Він продовжив шлях на схід, піднімаючись до порослого травою обриву по іншу сторону лісу. Коли він дістався до вершини, то помітив її на одній з лавок, звідки відкривався прекрасний вид. Її блокнот був відкритий, хоча вона нічого в ньому не записувала. Вона дивилася у вікно.
  
  Вирішивши не підніматися на скелю тією ж стежкою, якою скористалася вона — вона б подумала, що він слід за нею, — він повернувся на дюжину ярдів тому, знову виглядаючи, чи не стежить хто за ним. Він нікого не побачив. Він знайшов іншу стежину, що веде до обриву, і піднявся по ній, опинившись на обриві праворуч від Вікторії.
  
  Він сам підійшов ближче до краю, ще раз оглядаючи скеля. При яскравому світлі, вирішив він, він все одно не підходить для підйому, тим більше для спуску. Доведеться спускатися по мотузці. Він подумав, що поверхня була схожа на поверхню хребта Ехо, на який він ніколи не піднімався, але насправді здійснив швидкісний спуск, щоб дістатися до бази. Він ніколи не був до кінця впевнений, навіщо він це зробив. Тіло, яке лежало, роздроблене, в руслі висохлого струмка внизу, вже давно не можна було врятувати.
  
  Повернувшись, він подивився у бік Вікторії. Вона не зводила з нього очей. Її реакція була цікавою. Вона швидко заглянула в свій блокнот. У нього склалося враження, що вона відчувала себе винуватою, як ніби її застали за мріями наяву, коли вона повинна була писати в щоденнику.
  
  Шоу примружився і підійшов ближче. “ Ти... зі вчорашнього вечора.
  
  "Новачок... "
  
  “ Картер. І ти... " Хмурячись з-за його удаваною дефектної пам'яті.
  
  "Учениця Вікторія". Вони відсалютували плечем; вона неохоче. Вона не була рада його присутності.
  
  Він сказав: “Не пам'ятаю. Все це місце якесь дивне. Або, може бути, я не повинен називати це 'місцем'." Її сірі очі заворожували.
  
  "Що ти маєш на увазі?" Її голос був різким. Вона і близько не була такою боязкою, як минулої ночі, хоча Шоу і не був небезпечним Х'ю або всемогутнім Илаем.
  
  "Вчора ввечері хтось назвав Фонд чимось подібним, і його поправили".
  
  "Немає правила, що забороняє називати Фонд "місцем"." Вона повернулася до свого щоденника.
  
  Він подивився на далекі гори. “Це не збіг. Те, що я приїхав сюди".
  
  “Я знаю. Я бачив, як ти дивилася на мене під час Бесіди".
  
  “Просто хотів вибачитися. Я облажався. Втягнув тебе в неприємності".
  
  Між ними повисла тиша.
  
  Шоу нарешті сказав: “Цей комендантську годину — десять годин. Як ти думаєш, тут дійсно водяться ведмеді і вовки?"
  
  “Я не знаю. Іноді ти чуєш виття".
  
  Пройшла мить. “У будь-якому випадку. Облажався. Вибачте. Цей Х'ю — я зустрічався з ним. Він досить жорсткий.... Не хотів би опинитися з його поганої сторони. "
  
  Вона не напружилася при згадці його імені, яке Шоу опустила, щоб почати будувати союз між ними. Але її очі на мить перестали переглядати блокнот.
  
  Потім Вікторія пом'якшилася. “Ніяких серйозних наслідків не було. Я була необережне. Це була моя вина ". Вона глянула на свій відкритий блокнот, який був заповнений щільними нотатками, а також кількома начерками. Кострубатими. Почерк у неї був жахливий. “Вчора ввечері за столом у мене виникла думка про плюсі. Хороший плюс. Це здавалося важливим, і я зосередився на цьому ".
  
  - "Плюс'? А хіба ніхто не згадував і про "Мінусі"?
  
  Вона на мить розгубилася, а потім кивнула. “О, абсолютно вірно. Ти ще не зустрічалася зі своїм тренером".
  
  “Ні. Це наступний".
  
  “Ти дізнаєшся. Я нічого не можу сказати. Ми не можемо передати що-небудь з Процесу новому Компаньйонові ".
  
  Він сів. Він не був близько, але її плечі звузилися.
  
  "Все це досить дивно", - сказав він.
  
  Колтер Шоу був неговіркий по натурі, але він виявив, що балакучість є корисним інструментом в його прагненні до винагороди. Спілкування заспокоювало людей і давав йому можливість оцінити реакцію на свої слова, можливо, піддаючи випробовуваних зондування. Він продовжував незв'язно базікати. “Я, знаєте, ніколи не займався груповою терапією. І це місце здається таким ... я не знаю, як це назвати. Зосередженим, може бути. Напруженим. Я думав, що тут буде більш невимушено. Можеш вільно приходити і йти, може бути, пограти у фрісбі.
  
  “Майстер Ілай вважає, що для досягнення мети не можна відволікатися. Тебе потрібно тримати під замком, щоб Процес спрацював. Він каже, що джин отримує свою силу від лампи, в якій він укладений ".
  
  "Мені це подобається", - сказав Шоу. Він замовк і подивився на далекі вершини. Вид був схожий на той, що відкривається з хребта Ехо, хоча там гірські вершини далеко походили на гнилі зуби. Тут вони були більш пологими, їх світло-сірі вершини височіли над кромкою зеленого лісу. Він повернувся до неї.
  
  “Він щось, майстер Ілай. Зазвичай я стаю неспокійним. Не люблю просто стояти поруч. Але я міг слухати його годинами. І той досвід, який у нього був, досвід смерті ".
  
  “ О, майстер Ілай - самий розумний і великодушний людина у світі.
  
  Шоу вважав, що це були точні слова заляпаній кров'ю Адель.
  
  “Краще б це спрацювало. У мене не так багато варіантів, ти ж знаєш. Я перепробувала все. Ліки, психіатри. Насправді нічого не допомагає". Шоу підняв руку і поклав її собі на стегно. Він зітхнув.
  
  Не перегравай.
  
  Вікторія запитала: “Все твоє життя? У тебе все життя були проблеми чи щось сталося?"
  
  Він розповів їй про проблеми Картера Ська протягом усього життя — про те, що він був не на тій стороні, балувався наркотиками, бійками, був пов'язаний з бандами, коли працював поденщиком. “Сидів у в'язниці. Повинен тобі сказати.
  
  Вона ніяк на це не відреагувала.
  
  Він сказав їй, що недавнє падіння було викликано смертю його батька в результаті трагічного нещасного випадку. Якби вона запитала, він би пояснив трагедію автомобільною катастрофою, а не правдою: падінням з висоти десятого поверху. Це було б трохи схоже на правду.
  
  Вікторія не стала питати.
  
  "Я сподіваюся, це спрацює". Він уважно спостерігав за її обличчям. “Хлопець, якого я знав, розповів мені про це. Адам Харпер. Ти його знаєш?"
  
  "Ні".
  
  Шоу не міг сказати, чи говорить вона правду. Було найменше коливання перед цим словом. Якби вона насправді не знала його, це було б невдачею. Він сподівався дізнатися більше про цю молоду людину і про те, що сталося за час його перебування в таборі.
  
  Його смерть була питанням , на яке потрібно було відповісти ...
  
  Вона неуважно перегортала сторінки блокнота. У неї були рожеві нігті. “Процес допоможе. Просто треба попрацювати". Її обличчя пожвавішало. “Друга лекція майстра Елі відбудеться сьогодні вдень. Це так ... надихає. Ось побачиш. Все стане ясно ".
  
  "Чому ти тут?" Шоу припустив, що запитати було нормально. Підмайстер Куїнн переконав їх поділитися минулої ночі. Можливо, бути відвертим було частиною чесності.
  
  Вона відповіла без коливань. “Я директор приватної бібліотеки в Портленді. Я все своє життя любила книги. У мене є ступінь у галузі бібліотечної справи. Ще одна ступінь у філософії".
  
  Одне із захоплень батька Шоу, безумовно, цікаве, але — для Ештона — захоплююче. Шоу, яка зіграла Скай, запитала: "Ти ... Я маю на увазі, тобі дали за це вчений ступінь?"
  
  Вікторія продовжила, не відповідаючи: “Я була одружена відмінним хлопцем, у мене був прекрасний син. Все йшло ідеально...".
  
  Шоу вже помітив дієслова минулого часу.
  
  “У минулому році я відвідав свою матір. Їй зробили операцію. Дон і Джоуї були вдома. Вони дивилися фільм в кабінеті. Фільм про супергероїв. Тому вони вимкнули світло. Вони думають — поліція думає, — що чоловік, який вдерся, думав, що в закладі нікого немає. Вони поставили фільм на паузу, щоб перекусити. Він увійшов в будинок. Він злякався, коли зіткнувся з моїми чоловіком і сином. Він почав стріляти. Йому не потрібно було цього робити. Але він це зробив. "
  
  Її голос був таким же спокійним, як у Адель, коли вона розповіла йому про втрату своєї дитини.
  
  “Чорт візьми. Вибачте. Як ти... " Його голос затих.
  
  “Потім почалася випивка. Ще трохи знеболюючого, але в основному пляшка".
  
  І ось Шоу вчора ввечері пожартував щодо барменів.
  
  Вона сказала: “У мене бувають важкі дні. Дійсно важкі. Все це повертається до мене".
  
  Наприклад, коли вона побачила Адама, що лежить мертвим на каменях під нею. Він міг уявити її обличчя.
  
  "Але я працюю над цим". Вона постукала пальцем по блокноту.
  
  Він збирався продовжити розмову, дізнатися її краще, але втратив лік часу. Зазвучали божественні інтонації, і голос назвав час і луною озвався: "Новачки, повідомте своїм тренерам".
  
  Коли він завагався, вона виглядала трохи стривоженою. “ Ти не можеш спізнюватися. Це правило...
  
  “ Дванадцять. Я вивчив деякі з них.
  
  Він сподівався на посмішку.
  
  Шоу почекав мить, але вона знову повернулася до свого блокноту, і він перестав існувати.
  31.
  
  Спускаючись з пагорба по доріжці, поміж деревами і чагарниками, Шоу зауважив гольф-кар, який під'їхав до задньої частини будівлі 14.
  
  Що знаходилося всередині цієї споруди?
  
  Він звернув зі стежки і сів за густим самшитом, від якого йшов характерний терпкий запах. Троє чоловіків, які перебували всередині, вибралися назовні. Йому було цікаво, чому вони не носили амулети, хоча їх одяг була стандартною синьо-чорної уніформою. Це було порушенням правил.
  
  Один оглянув трав'янисту майданчик за цією будівлею та гуртожитками. Він кивнув. Інший відімкнув задні двері, в той час як третій, надівши робочі рукавички, дістав з багажника картонну коробку і поніс її всередину. Всі вони увійшли, і двері зачинилися.
  
  Йому все ще було цікаво, чи може бути всередині зброю. Ящик здавався важким, і його несли обережно; боєприпаси?
  
  Під таким кутом Шоу не зміг розгледіти нічого толком, хоча йому здалося, що він вловив блиск металу перед тим, як двері зачинилися.
  
  Він повернувся на доріжку і попрямував через площу до будівлі 7, де йому належало зустрітися зі своїм тренером Семюелем. Він увійшов в будівлю. Біла дошка на мольберті повідомляла, що його заняття проходить в аудиторії 4. Він постукав, і двері відчинилися.
  
  “Привіт, привіт, привіт! Радий знову бачити тебе, новачок Картер. Заходь, заходь!"
  
  Круглий, життєрадісний підмайстер Семюел відсалютував плечем — Шоу зробив те ж саме — і вказав йому на крісло. Семюел сів обличчям до крісла. Поруч з кожним стояли маленькі столики. В "Шоу" стояла пляшка води і коробка паперових серветок. В глибині кімнати стояв письмовий стіл. Вікон не було. Стіни — фіолетові, звичайно, були позбавлені прикрас. Простір був маленьким, тісним, повітря сперте.
  
  Джин отримує свою силу від лампи , в якій він укладений ...
  
  Семюель сіл, схрестив ноги і взяв блокнот, який поклав собі на коліна. Тут не було електронного планшета. Він узяв ручку.
  
  "Як проходить твій час тут?"
  
  “ Гаразд. Напевно. Я не знаю. Всього на кілька годин. Але те, що містер Елі — Майстер Елі — сказав сьогодні вранці? Мені це начебто сподобалося.
  
  Це те, що сказав би Картер Скай, важкий працівник лісового господарства?
  
  Так, вирішив він.
  
  “ І сьогодні вдень для тебе в запасі ще дещо.
  
  Шоу відкинувся на спинку стільця і оглянув кімнату. “Знаєш, для мене це якось дивно. У мене не дуже добре виходить приєднуватися до чого-небудь. В кінцевому підсумку я вплутуються в бійки і мене виганяють ".
  
  “Звичайно , це дивно. На даному етапі для тебе це як літній табір. Насправді не знаєш місцевості. Ти їздив?"
  
  Персонаж Шоу видав глузливий звук.
  
  Семюель широко кивнув. “Я теж ніколи цього не робив! Мама з татом не могли нашкребти грошей. Мені довелося працювати. В магазині содової. Ти?"
  
  В молоді роки молодий Коултер працював майже кожен день - на Території Комплексу. Полювати заради обіду, обробляти дичину, лагодити огорожі, рубати дрова і вчитися тому, як повалити людини вдвічі крупніше себе на землю і вивести його з ладу ударом коліна в сонячне сплетіння.
  
  "Випадкова робота", - сказав він.
  
  “Хлопчик, який не боявся забруднити руки! Нам потрібно більше такого, чи не так? Кажу вам, це покоління". З'явилося кислий вираз обличчя. “Добре. Давайте почнемо. Семюель уважно оглянув його. “Тепер запам'ятай, процес - це те, як ти розкриваєшся, розкриваєш свою Істинну Суть. Ти, певно, думаєш, що це лякає, приголомшливо. Ну, це не так, зовсім не так. В цьому геніальність майстра Ілая. Вам не потрібно вивчати санскрит, чи заучувати напам'ять Бхагавад-гіту, або декламувати уривки з Талмуда, або годинами приймати якусь химерну позу йоги. Майстер Елі зробив цей Процес доступним для всіх. Ваша робота настільки проста, наскільки це взагалі можливо ".
  
  "Та що ж це таке?" - запитав я.
  
  Семюель пильно подивився Шоу в очі. “ Все, що тобі потрібно зробити, це сказати мені правду.
  32.
  
  Я запитаю вас про ваше життя, особистої і професійної, і ми визначимо ті аспекти, в яких ви відчуваєте сильні почуття ".
  
  Семюель стиснув кулак. “Дійсно сильні думки і почуття. Пристрасний. Про людей, місця, ситуації, роботі. Про кожному твоєму взаємодії і реакції. Погані почуття — гнів, страх, печаль - і хороші — радість, любов, розраду. Ми називаємо їх — наскільки це розумно? Мінуси і Плюси."
  
  Так ось ким вони були.
  
  Семюель сказав: “Важливо, щоб ви відчували їх інтенсивно. Я ненавиджу це, я люблю те".
  
  "А потім?"
  
  Чоловік підняв руки долонями вгору. "Тоді ви медитуєте на те, що ми визначили".
  
  "І це, як би, руйнує обшитий вагонкою будинок і дозволяє рости саду нашої Істинної Суті".
  
  Зморшки в очах Семюеля. “Чоловік, який звертає увагу. Деякі люди цього не роблять. При всій моїй до них повазі, вони плутають носи - це підходяще слово? Вони обманюють і слухають неуважно або одним вухом, а не обома. Мої дотепні метафори в даний момент вислизають від мене. Але ви можете зрозуміти, до чого я хилю. Ти, новачок Картер, серйозно ставишся до тренувань, і у тебе достатньо розуму, щоб зробити це. Що більш важливо, у тебе є витримка, перевага. Мені це подобається. Майстру Илаю це подобається. Він вчинив розумно, перевівши тебе на прискорений курс.
  
  Цікаво. Його обрав сам Ілай.
  
  "Коли Плюс або Мінус підніме свою хорошу або погану голову, ми вхопимося за це і будемо копати глибше".
  
  "Значить, просто подумай про речі в моєму житті?"
  
  "Ось так просто".
  
  "І я за це плачу?" пробурмотів він.
  
  Семюель від душі розсміявся. “О, ти мені подобаєшся, послушник Картер. О, в Цьому Процесі є ще дещо. Але майстер Ілай поділиться цим сьогодні вдень у Другій лекції. Тепер давайте поглянемо на деякі мінуси, чи не так? Ми завжди починаємо з них. Зіткнення з законом — зрозумійте, таких було кілька. Проблеми з батьками. Ці контрольовані речовини, ром "старий демон".
  
  Він кивнув на коробку з паперовими серветками. Шоу запитливо подивилася на неї.
  
  “Ви трохи плачете, все в порядку. Це означає, що Процес працює".
  
  Востаннє Шоу розридався, коли його п'ята п'ястно кістки на правій руці — мізинець — незвичайним і гучним чином зігнулася під час невеликої невдачі при сходженні.
  
  Скай ображено усміхнулася. Семюеля полоскотав реакція.
  
  Семюель розгладив сторінки у відкритому блокноті. "Давай трохи дізнаємося про тебе". Він запитав про темну сторону життя Скай: самітництво, пияцтво, наркотики, депресії, занепокоєння.
  
  Потім він довго розпитував Ская про роботу в лісовому господарстві, у яких компаніях він працював, чи є у нього прагнення до власного бізнесу?
  
  "У світі щоденної рутини багато мінусів", - пояснив Семюел.
  
  Міцно тримаючись за свою легенду, Шоу намагався здаватися спокійним, поки придумував. Він сподівався, що пам'ять його не підведе. Він чув про цей Метод, коли актор театру або кіно використовує реальні події і стосунки в своєму власному житті в якості трампліну для формування персонажа, якого він грає. Але насправді життя Шоу не мала такої основи, як у Картера Ська. Тому в нього спітніли долоні, коли він розповідав історію про подаючому надії чоловікові тридцяти з чимось років, чиї емоційні збої звели його з розуму.
  
  Потім Семюель запитав про своєї романтичної життя. Він витягнув аватарку Марго і відповідав на питання, які летіли до нього.
  
  Він сьорбнув води. Витер піт.
  
  Без будь—яких годин і нездатний почути голос Богині Хронометражу, Шоу був збитий з пантелику. Пройшов годину? Він сподівався, що сеанс закінчено.
  
  Семюель переглянув свої записи, киваючи. Потім зняв окуляри і протер їх. - Пам'ятаєш, я говорив тобі, в чому полягає твоя робота?
  
  Шоу кивнув. “ Сказати по правді.
  
  "Саме". Семюель знову надів окуляри і нахилився вперед. Добрий дідусь зник. Його обличчя було холодне: “Давай припинимо нести нісенітницю. Скажи мені, що ти насправді тут робиш".
  33.
  
  Чорт візьми, як же його попало підставити підніжку?
  
  Щоб бути хорошим брехуном, потрібна хороша пам'ять. Суперечив він сам собі?
  
  Не надто витончено він звучав для колишнього шахрая і вуличного шахрая?
  
  Був безбородий Санта-Клаус надто щирим? Шоу був дуже необережний?
  
  Але нічого не залишалося, як продовжувати виставу. Він зобразив на обличчі подив. "Що ви маєте на увазі?"
  
  "О, у тебе на роботі бували безглузді моменти". Постукування по блокноту. “І тато або мама передали один-два гена смутку. І ти став надто неспокійним, на погляд твоєї дівчини. Але це всього лише комарині укуси. Люди не приходять у Фонд Осіріса, не платять такі гроші і не виконують всю цю роботу просто так. Вони приходять від відчаю. Жодне з того, що ти мені розповіла, не малює твого відчаю. Очі крізь окуляри з круглими лінзами вп'ялися в нього. “ Я хочу знати правду.
  
  Ані секунди не вагаючись, Колтер Шоу випалив: "Мій брат".
  
  І подумав: Що, чорт візьми, я тільки що накоїв?
  
  
  
  —
  
  
  
  Пізніше Шоу задавався питанням, не згадав він Рассела з-за Цього Методу.
  
  Або, може бути, це була просто імпровізована техніка виживання. Він інстинктивно розумів, що повинен зберегти своє прикриття - і уникнути побиття і, що немислимо, смерті, — тому випалив правдоподібну відповідь на це питання.
  
  Але Колтер Шоу також був змушений визнати, що, можливо, сталося ось що: тут, в тісній кімнаті, сидячи перед проникливим, розумним і співчуваючим людиною, таємна вигадка була припинена. Шоу, а не Скай, була тут, працювала Компаньйонкою у Фонді і справді переживала трагедію зниклого брата. Він дійсно проходив першу стадію Процесу в спробі виправдатися. Він дійсно дійсно хотів піднятися до рівня Учня, потім стати Підмайстром і членом Внутрішнього Кола, заробивши бажаний срібний амулет.
  
  Для нього було абсолютно природно випалити, що головною причиною, по якій він тут, був всепоглинаючий Мінус в його житті: скорботу з приводу зникнення його брата.
  
  Він з деякою гіркою іронією подумав про оповіданні Ілая про Осіріса та його брата.
  
  Семюель щось записував. Він підняв очі. “Ах, так, так. Я бачу по твоєму обличчю, новачок Картер, що ми дещо з'ясували. До нас приходить багато людей з приводу їх братів і сестер. Бачите, це три аспекти Процесу. Люди страждають від недоліків в любові на роботі й у своїх сім'ях. Батьки, звичайно. Що за це мінне поле! Мої власні батько і мати, безумовно, були зразковими батьками для погано оснащених. Зрештою, я тут влаштувався. Майстер Ілай дійсно врятував мою шкуру, коли справа стосувалася мами і тата. Але і братів з сестрами теж. Завжди був джерелом радості ... і жаху. Твій брат. Його ім'я?
  
  "Рендалл". Занадто близько до Расселу? Неважливо. Він заговорив; шляху назад не було.
  
  "Ренді?"
  
  "Ні, Рендалл".
  
  “ Його назвали на честь родича?
  
  Ештон Шоу назвав своїх дітей на честь піонерів. Рассел - на честь дослідника дев'ятнадцятого століття Осборна Рассела; Колтер - в честь горця Джона Колтера; і Дорі - в честь Марі Айо Dorion, однією з перших жінок-горців в Північній Америці.
  
  "Отже, Рендалл привів тебе сюди". Голос Семюеля був тихим, коли він додав: "Він помер?"
  
  "Ми не знаємо".
  
  "Ми?"
  
  “Сім'я. Моя мати, моя сестра".
  
  Гаразд, будь обережний. Оцінюй ситуацію з випередженням.
  
  Ще води.
  
  “ Значить, він пішов з дому і ніколи не виходив на зв'язок?
  
  "Так, саме так".
  
  “ Зрозуміло. Питання в тому, бути чи не бути. Або перейти від инфинитивного дієвідміни до теперішнього часу — є чи немає. Подивись, як твої очі звузилися, новачок Картер. Якщо б у мене був стетоскоп на твоїх грудей, я підозрюю, що почув би невелике прискорення лубдаба, лубдаба, чи не так?
  
  “Може бути. Я припускаю".
  
  Потім очі чоловіка звузилися, і посмішка зникла. “Ви розумієте, що я жартую, тому що ми вступаємо на небезпечну територію, коли починаємо виявляти великі Мінуси. Серйозні. Я хочу, щоб ви відчували себе невимушено. Те, що ми тут робимо, життєво важливо для того, щоб стати справжнім майстром, вільним від Недоліків, які заважають вам досягти саду вашої Істинної Суті. Тобі боляче, ти прийшов сюди, щоб це виправити. Майстер Ілай хоче допомогти тобі, він живе, щоб допомагати тобі. І ми можемо допомогти. Ми будемо допомагати".
  
  Семюел був правий щодо тікера.
  
  Любдаб . . .
  
  “ Розкажи мені про це.
  
  “Він був моїм старшим братом, моїм захисником. Потім він пішов. Просто пішов".
  
  “ Ти знову трохи зачекав. Перед 'моїм' захисником. У тебе є характер, Початківець Картер, характер і вулична кмітливість. І ти знаєш, як користуватися кулаками. Я дійсно не думаю, що ти потребуєш захисту в будь-якому віці. Ні, я підозрюю, що у вашій родині треба було б наглядати за ким-то ще. Можливо, за твоєю матір'ю. Немає . . . почекай. Ти теж плід сильної матері. Твоя сестра. Я близький до мети? "
  
  "Абсолютно вірно".
  
  "А як її звати?"
  
  "Доріс".
  
  До біса близько. Обережніше, суворо сказав собі Шоу, знову представивши жорстокий удар Х'ю репортера по обличчю.
  
  “ Так Рендалл захищав її від чого? Чи від кого? Твій батько? Він був ... невідповідним?
  
  "Ні, ні, нічого подібного".
  
  Тон Семюеля і набурмосений лоб були тоном уважного і доброзичливого батька — людини, сильно відрізнявся від Ештона Шоу пізніше в його житті, чиї бігаючі очі і пересохлий від нейролептиків рот змусили Шоу відвести від нього погляд. Людина, чиї слова, блискучі в молодості, до кінця ставали все більш безглуздими і похмурими.
  
  "Продовжуй".
  
  Шоу думав: "Я приходжу сюди, щоб з'ясувати, чому на моєму опікою померла людина, і допомогти абсолютно незнайомій людині, а в підсумку потрапляю на сеанс до психіатра. Колтер Шоу був людиною, яка ніколи не відвідувала психотерапевта і пручався навіть пропозицією Марго. Він згадав випадок, що стався кілька років тому, коли його кохана, відкинувши з плеча свої світло-русяві локони, дивилася на нього з-за свого столу на археологічному факультеті університету. Вона прямо запитала його, чи можуть вони сходити до психотерапевта. Він заперечив. Іноді він думав, що це була серйозна помилка, іноді ні.
  
  Неспокійний ...
  
  “Доріс була сильною, залишається сильною. Але батько зайшов занадто далеко. Він думав, що робить це для її ж блага. Він піддавав її небезпеки ".
  
  "У спорті?"
  
  Ештон намагався змусити її, коли їй було тринадцять, вночі поодинці дертися по прямовисній скелі висотою в сто футів. І це було лише одне з випробувань, які божевільний чоловік приготував своїм дітям. Щоб загартувати їх. Навчити їх виживати.
  
  “ Так. Він занадто сильно тиснув на неї. Він піддавав її фізичному ризику. І моральному теж.
  
  “ І Рендалл поклав цьому край?
  
  "Так".
  
  “Ми вже близько до чогось тут, послушник Картер. Але тільки нависаем. Неспокійний, небезпечний батько ... старший брат, що доглядає за молодшою сестрою. Ти ... Ти не згадав про свою роль в цій історії. Давай поговоримо про це."
  
  Долоні знову заблищали.
  
  “ Незабаром після останнього інциденту з Доріс помер наш батько.
  
  "Як?" Швидко запитав Семюель.
  
  Шоу зробив паузу. "Спочатку це виглядало як "нещасний випадок".
  
  "'Виглядало як'. Це багатозначна фраза. Але це було не так?
  
  “ Ні, чи неумисне вбивство.
  
  “ Боже мій... І ти подумав... ?
  
  - Я думав, його вбив мій брат, - сказав Шоу.
  
  “ Батьковбивство. Що ж.
  
  “Він цього не робив. Пізніше ми з'ясували, хто насправді це зробив. Ру—Рендалл не мав до цього ніякого відношення. Але він зник відразу після похорону. Що не мало сенсу ". Шоу підняв руки. “ І з тих пір ні слова. Пройшли роки.
  
  “ І ти думаєш, він знав, що ти підозрюєш його. І ненавидів тебе за це.
  
  Шоу кивнув.
  
  “ І в тебе так і не було можливості поговорити з ним. Вибачитися або пояснити.
  
  “Ні. Всі ці роки. Я намагався знайти її й поговорити з ним. Безуспішно".
  
  Семюель відкинувся назад. “ Що б ти назвав найбільшим недоліком щодо твого брата? Що заподіює біль найбільше?
  
  "Він був моїм другом". Шоу перевів подих. “Я був його другом. І я все зіпсував".
  
  “Що ж, новачок Картер, ми досягли значного прогресу на нашому першому занятті. Краще дати йому відпочити. Ми виправимо цей мінус. Подрібнити його, як роблять гравій з каменів. Не хвилюйся. У тебе все добре. Поки залишимо це. Іди і запиши в щоденник те, що ти мені розповів. Але не йди далеко. Ви ж не хочете запізнитися на Другу лекцію майстра Ілая. Ні, сер, ви захочете почути кожне слово.
  34.
  
  Наскільки все було погано?"
  
  Шоу обернувся.
  
  Вікторія стояла в десяти футах позаду нього.
  
  “ Я бачив, як ти виходив з сьомого корпусу. Ти неважливо виглядаєш.
  
  Шоу знизав плечима.
  
  Вона слабо розсміялася, і на її високому лобі з'явилися ледь помітні зморшки, характерні для тридцяти з невеликим. "Хто твій тренер?"
  
  “ Підмайстер Семюел.
  
  “Він хороший. Ніякої жорсткої тактики, як у деяких з них. Тим не менш, важко, коли тебе допитують про кожної деталі твого життя. Про бібліотечну бізнесі. Чим професійно займався мій покійний чоловік, як це вплинуло на мене? Що я відчуваю з приводу того, що мій батько був багатим банківським юристом? Ображаюся я на нього?"
  
  “Ось як все пройшло. Що я знаю про лісовому бізнесі і лісозаготівельних компаніях? Я геодезист. Потім були сімейні справи ".
  
  "Це може бути важко".
  
  Він знизав плечима, ніби не хотів більше говорити про сеансі. "Коли ти станеш підмайстром?"
  
  “ Сподіваюся, кілька днів. Нам ще належить попрацювати. Ще кілька кроків. Витривалість.
  
  Дивно, що вона використовувала це слово. Ештон Шоу наполіг, щоб діти пройшли тести на витривалість, одним з яких було нічне сходження Доріс, яке розділило сім'ю.
  
  Він похмуро засміявся про себе. Він використовував вигадане ім'я. Він поправив: свою сестру, Dorion.
  
  "Вітаю вас, товариші," пролунав м'який чоловічий голос у них за спиною.
  
  Шоу відразу впізнав його.
  
  Вони обидва обернулися. Наближався Ілай зі свитою: Аня і Стів, а також двоє помічників по господарству, Присадкуватий і Сірий.
  
  Всі обмінялися привітанням, крім Ані. Вона кивнула і зі слабкою усмішкою злегка відступила назад.
  
  "Послушник Картер і учениця Вікторія," представився Ілай. Він, здавалося, був радий їх бачити.
  
  “ Майстер Ілай. "Голос Вікторії здригнувся, і вона опустила голову, наче перебувала в присутності королівської особи.
  
  Шоу кивнув чоловікові. Поблизу він міг розгледіти, що блакитні очі Ілая були такими світлими, що колір, повинно бути, виходив від театральних контактних лінз.
  
  "Як пройшов твій перший сеанс сьогодні?" - запитав він Шоу.
  
  “Гаразд, я думаю. Щось на зразок копняка під дих, дивлячись на ці мінуси".
  
  “О, як добре я знаю. Але так і повинно бути. Так і повинно бути, щоб Процес працював. Я все ретельно спланував. Я витратив роки на тонку настройку машини ".
  
  "Ти виконав хорошу роботу".
  
  "Ти так думаєш?"
  
  "Я знаю", - сказав йому Шоу.
  
  Особа Ілая випромінювало самовдоволення.
  
  “Учениця Вікторія, ви пройшли довгий шлях. Звіти блискучі. Я з самого початку знав, що з вас вийде хороший спеціаліст. Я можу їх помітити. Я завжди можу ".
  
  “ Спасибі, сер. Вона скривилася. “ Вибачте. Майстер Елі.
  
  Шоу згадала, що в минулому у неї були неприємності з сером і мем.
  
  "О, нічого страшного, дорога". Він посміхнувся. “Сьогодні ввечері у мене сеанс медитації в кабінеті. Ти прийдеш?"
  
  “ Я? О, звичайно, майстер Ілай. "Її очі розширилися.
  
  “Добре. Після вечері". Чоловік переключив свою увагу на Шоу. “І, новачок Картер, оскільки ти прискорений, ми відведемо тебе в навчальну кімнату. Скоро. Може бути, завтра або післязавтра. Це імерсивні навчальні заняття в резиденції. Мій власний бренд трансцендентальної медитації. Я сам його придумав. Він запатентований ".
  
  Вікторія звернулася до Шоу: "Для мене велика честь, що мене запросили".
  
  “Так, ну, звичайно. Звучить кумедно".
  
  Ілай усміхнувся й подивився на Стіва, який посміхнувся у відповідь. Він сказав своєму помічникові: “Подивимося, як весело йому буде після всієї важкої роботи. Це може бути... Є таке слово.
  
  Стів забезпечив його одним з них. "Напружений".
  
  “Так. Напружений".
  
  "Але," швидко додав Стів, "що приносить задоволення".
  
  "Круто", сказав Шоу, пропустивши це слово мимо вух Скай.
  
  Він зауважив, що Аня дивиться в його бік. Вираз її обличчя було нейтральним. За нею ховалося підозру або щось ще?
  
  “ На пару слів з тобою, послушник Картер. Майстер Ілай сказав це заговорщическим тоном і пішов, нічого не сказавши іншим. Шоу пішов за ним. Коли вони опинилися поза межами чутності, він оглянув Шоу з ніг до голови своїми шовковистим очима. “У мене є до тебе пропозиція. Просто май на увазі дещо".
  
  “ Так, майстер Ілай? - запитав я.
  
  “Є особлива група Компаньйонів. Сама елітна".
  
  “ Внутрішній коло?
  
  “ Ні, за їх межами. Вони називаються Обраними. Вибирається тільки один відсоток компаньйонів. Я роблю це сам і навчаю їх особисто. Це може зайняти рік або більше. Але вони отримують платню під час навчання і після. Можна сказати, що вони схожі на ченців. Ви, напевно, бачили деяких в таборі. У них наша форма, але вони не носять амулетів.
  
  "Я задавався питанням про них".
  
  Похмурі робітники, яких він бачив в будівлі 14. Можливо, це було навчальний заклад для обраних.
  
  “ У них, звичайно, є наш символ. Їх голови поголені, а на скальпі зображений знак нескінченності. Потім волосся відростає знову. Ілай м'яко посміхнувся. “Я знаю, що це тільки твій перший день, але ти відповідаєш профілю. Ти неодружений, дітей немає, любиш подорожувати. Підмайстер Семюель каже, що ти не проти багато працювати ".
  
  Значить, вони вже повідомляли про нього.
  
  “Ти знаєш, як це - мати важке життя. Це важливий фактор для обраних. І вони повинні бути в формі, а не з тих, кого легко залякати. Іноді люди не зовсім розуміють наше світогляд. Були протести. Іноді навіть якісь сутички ".
  
  "Знаєш, я виявив, що якщо ти говориш правду, це виводить людей із себе".
  
  "Ти і Новачок Тодд - кращі кандидати в цю групу для Відбору".
  
  Шоу відкликав Тодда з-за обіднього столу. Колишній військовий.
  
  "Що саме я повинен був би зробити?"
  
  "Назвемо це відносинами з клієнтами".
  
  Вербування, ймовірно. Відвідування центрів опіки та піклування і похорону. Переконання людей записуватися.
  
  “Так, я ніби як готовий до цього. Дай мені подумати".
  
  “Звичайно. Ми ще поговоримо. О, і нехай це залишиться між нами. Тільки я і ще кілька людей беремо участь у програмі Select ".
  
  “ Звичайно, майстер Ілай.
  
  Вони обмінялися привітанням, Ілай приєднався до решти і пішов далі.
  
  Шоу та Вікторія продовжили прогулянку по доріжці. Вона з цікавістю подивилася на нього. "Думаю, мої тренування йдуть нормально", - сказав він.
  
  Здавалося, вона хотіла запитати щось ще, але вирішила цього не робити.
  
  - Хочеш перекусити? - запитав Шоу.
  
  Вікторія трохи повагалася, але сказала: "Я повинна закінчити вести щоденник". Вона підняла свій блокнот, ніби відкидала його запрошення.
  
  Шоу вивчав це привабливе, замислене обличчя.
  
  Актриса арт-хауса...
  
  "Значить, у вас цей Процес працює?" - запитав він.
  
  “З кожним днем тут все менше і менше поганих моментів. Коли через кілька тижнів я вийду на пенсію, - сказала вона з сяючим обличчям, - я знаю, що все буде добре".
  
  Культова мова потішила Шоу; Компаньйони не могли сказати, що вони "закінчують" навчання. Вони повинні були сказати "просунутися".
  
  Він сказав: "Побачимося на Другій Лекції".
  
  "Я буду там".
  
  Це не було визнанням того, що вони дійсно зустрінуться на Площі.
  
  Не віддаючи честь, вони розійшлися в різні боки, Шоу попрямував у їдальню, щоб з'їсти сендвіч і кави. Поки він йшов, він думав: Фонд був дивним і тривожним, в цьому немає сумнівів, регламентація, шалений політичний тон мітингу в їдальні минулої ночі і на Площі цим ранком, егоїзм Ілая і його потреба в контролі. Шоу вирішив, що було б безпечно називати фонд "Осіріс" культом.
  
  Небезпечний, правда? Важко було відмахнутися від вбивства журналіста в Сан-Франциско і побиття репортера, свідком якого був Шоу. Однак тепер ці інциденти здавалися одиничними, досконалими окремими негативними особами: Харві Едвардсом з Сан-Франциско і Х'ю, небезпечним ренегатом, головою Відділу допомоги. Минуле Едвардса говорило про те, що він був не в собі. А Х'ю? Як і найманим копам всюди, йому подобалося демонструвати свою владу і свої м'язи, застосовуючи на практиці свої маловикористовувані прийоми карате, залякуючи і пристаючи до жінок.
  
  Сам Ілай був явно нарциссичен, але майже комічно. Шоу не бачив по-справжньому темної сторони. Він явно був відданий своїй альтруїстичної місії допомагати людям, які відчувають біль.
  
  Як сказав депрограммист, Ілай, можливо, навіть не знав про напад Х'ю або вбивство журналіста Едвардсом.
  
  А сам Процес?
  
  М'яка чаша проповідей по самодопомоги та стандартної терапії. У Шоу не було доказів, щоб звинуватити Фонд у смерті Адама — причини, з якої він був тут. Молодий чоловік просто страждав від того, що його емоційна сітка збилася зі шляху.
  
  Не було ніякого особливого ризику для Вікторії, ні для кого-небудь ще, кого він міг бачити. Здавалося, вона натхнена Процесом, виходячи з того, що повинно було бути незбагненною депресією з-за своєї втрати.
  
  Ноти Бетховена рознеслися по табору. Потім жіночий голос оголосив: "Друга лекція майстра Елі ось-ось почнеться". Вона повторила, що лекція була обов'язковою для Новачків і добровільній для інших Компаньйонів.
  
  Шоу прибрав посуд з-під свого обіду і незабаром вже йшов по доріжці до Площі, а дюжина інших людей поблизу прямували в тому ж напрямку.
  
  Шоу відчував спокусу в приватному порядку розкритикувати їх всіх як лемінгів. Але це було несправедливо; ці Компаньйони були такими ж, як всі інші, — просто намагалися прокласти свій шлях у часто некерованому світі самим вірним способом, на який вони були здатні. Колтер Шоу знайшов цей маршрут мандрівного способу життя, вистежуючи злочинців і зниклих без вести, піднімаючись на прямовисні скелі, ловлячи повітря на своєму мотоциклі — відчуваючи обмеження.
  
  У кого був контроль над правильними відповідями?
  
  А кому не завадило б трохи підтягнутися?
  
  Зібрався натовп — стажери в центрі, оточені ІС, як на ранковому занятті. На іншій стороні площі він побачив Уолтера і Саллі. Він приєднався до них. Її очі сфокусувалися на ньому, і вона посміхнулася, але обережно. Чоловіки віддали честь плечем. Саллі збентежено спостерігала. "О, ви, хлопчики ... "
  
  Шоу запитав Уолтера: "Що це за друга дія?" Кивнув на сцену.
  
  Чоловік усміхнувся і сказав: "Все, що я вам скажу, це те, що це круто".
  35.
  
  Глядачі почали плескати, і більш довга версія "Оди радості" рознеслася по всій долині, точно так само, як в той ранок перед Першою промовою.
  
  За сценою і резиденцією Елі гори і дерева різко контрастували, чорні, коричневі і зелені, з приголомшливо ясним послеполуденным небом. Лінивий вітерець доносив насичений аромат суглинку і сосни з відтінком евкаліпта.
  
  Звичайні удари переросли в шалені оплески, коли Ілай вийшов на сцену. Його біла туніка знову заблискала.
  
  Він підняв руки вгору, і запанувала тиша.
  
  Це було недовгим, так як незабаром хтось вигукнув: "Ми любимо вас, майстер Ілай!"
  
  Викликавши ще більше оплесків.
  
  Нарешті, він змусив натовп замовкнути.
  
  "У вас, послушники, сьогодні були хороші заняття?" Він оглянув тих, хто носив сині амулети. Він подивився прямо на Шоу.
  
  Крики "Так!"
  
  Один чоловічий голос: "Ще б пак!"
  
  Ілай вказав. “ Він мені подобається!
  
  Чоловік просяяв.
  
  “ Ти працюєш над розкриттям свого... чого?
  
  "Мінуси!" "Плюси!" Выкрикиваемые слова зіткнулися.
  
  Він ні до кого конкретно не звертався, як ведучий вечірнього ток-шоу, робить зауваження своєму приятелеві. “Я знав, що ця група хороша. Вони зірки! Вони чудові!"
  
  Нагородою Елі стали ще більш бурхливі оплески.
  
  “Ти в мить ока знесеш цю погану конструкцію і почнеш садити Плюси в саду своєї Істинної Суті. Я знаю, що ти це зробиш. Я точно знаю, як у тебе справи. І у тебе все буде добре. Я ніколи не помиляюся.
  
  Він замовк.
  
  І натовп теж.
  
  “Цим ранком я розповідав тобі про Осіріса. Якою людиною він був! Богом. Богом підземного світу. Богом родючості".
  
  Три або чотири мікросхеми тримали планшети, знімаючи те, що відбувається.
  
  “Осіріс. Яким чудовим хлопцем він був. Чудовий! Чудовий. Знаєш, що мені в ньому подобається? Він повстав з мертвих, пам'ятаєш? Він безсмертний ". Ілай підійшов ближче до краю сцени. Це було уяву Шоу або прожектор був трохи яскравіше?
  
  Майстер вказав пальцем на море звернених до нього осіб.
  
  “ Як і всі ми. Як ... як... ти. "Він вказав. “ Безсмертний.
  
  Багато хто з новачків посміхалися. Новачки, по більшій частині, дивилися на Ілая з пильною увагою, але з різними відтінками замішання на їхніх обличчях.
  
  “Тепер я збираюся розкрити секрет процесу. Ось у чому суть. Безсмертя. Наше гасло: Вчора, сьогодні, завтра. Вчора, як у ваших минулих життях. Сьогодні, як... — він підняв руки долонями вгору, — сьогодні. І завтра, як у ваших майбутніх життях. Він дозволив цьому вирішитися. "Цей Процес навчить вас жити", — він вказав на золотий символ нескінченності на задньому плані, — "вічно".
  36.
  
  Жінка поруч з Шоу — Учениця - прошепотіла: "Смерть - це логічна помилка".
  
  Елі вигукнув: “Смерть - це помилка! Смерть - це вигадка, увічнений тими, хто перебуває біля влади, політиками, релігіями, медичним співтовариством, корпораціями, засобами масової інформації. Смерть - це брехня!
  
  “Вони переконують вас, що сьогоднішній день - ваш єдиний шанс на існування. Вони роблять це, щоб контролювати вас. Щоб продати вам свій товарний список. Купіть цей страховий поліс, прийміть це ліки, оберіть цього політика, купіть цей будинок. Заплатите сто тисяч доларів на лікування. Живіть зараз, у вас є тільки один шанс. Не втрачайте його. Віддайте нам свої гроші, і ми подбаємо про те, щоб трохи залишилося для ваших дітей. Після, звичайно, ми візьмемо трохи собі".
  
  При слові "маленький" він широко розвів руки, ніби перебільшуючи розмір спійманої ним риби.
  
  Що викликало сміх і оплески.
  
  "Вони ті, хто продає вам потворні, прогнилі з бетону і вагонки з ржавіючим дахами, щоб поховати вашу Справжню Суть".
  
  Кивки і кілька позитивних бормотаний.
  
  "Безсмертя ..." Ілай заговорив м'яким голосом, що ще більше привернуло увагу Супутників. “Пам'ятаєш, я говорив тобі сьогодні вранці, що сьогоднішній день короткий, він швидкоплинний; це мить. І це правда. Але сьогоднішній день - це лише мала частина всього життя, яким живе ваше Справжнє Ядро, яка простягається від початку часів до кінця.
  
  “О, я знаю, я знаю ... Деяким з вас важко це усвідомити. Наскільки добре я це знаю? Я був там. Я був там, де ви зараз. Я був невпевнений, я був цинічний. Так що просто послухай мене. Вислухай мене. Це все, про що я прошу. Ти выслушаешь?"
  
  "Ми будемо слухати!"
  
  "Ми любимо тебе!"
  
  Він сказав: “Безсмертя. Кожне суспільство, кожна цивілізація, кожна релігія, примітивна або розвинута, має свою власну версію цього. Ти пам'ятаєш мого старого друга Осіріса, вірно? Ми любимо його, чи не так? Хіба він не чудовий? Хіба він не чудовий?"
  
  Оплески.
  
  Шоу дивувався, до чого все це хилиться. Він глянув на Уолтера, який озирнувся і кивнув.
  
  Очманілий . . .
  
  “Єгиптяни знали, що душа безсмертна. Просто запитайте Осіріса та його дружину. Греки? Існували тисячі свідчень про воскресіння з мертвих. Душі і тіла возз'єдналися і живуть в Элизиуме. Шануй свого Платона, одного з моїх улюблених. Ти читав його? Ти повинен прочитати його. Він геній, він чудовий письменник. Він постійно пише про безсмертну душу. Він видатний філософ, якого коли-небудь бачив світ. Я читаю його кожен вечір.
  
  “ Буддисти. Хіба ти не любиш буддизм? Я люблю. Кажуть, що коли люди вмирають, вони перетворюються з фізичного тіла безсмертне тіло світла — воно називається Чорним тілом — і живуть вічно. Мені це подобається! А тобі?
  
  “Християни? Віруючі потраплять на небеса навічно. Грішники потраплять у пекло. Сам Ісус, ну, подивися на нього. Помер, воскрес, потім відправився на небеса, щоб вічно жити зі своїм батьком. Ви читали Нікейський символ віри? Ви повинні прочитати його. Там говориться, що кожен померлий людина воскресне під час Другого пришестя.
  
  “Індуїзм? У них є реінкарнація. Ти живеш хорошим життям, карма подбає про те, щоб ти повернувся на більш високому рівні. Погана життя, ого-го. Як щодо єврейського народу? Я люблю людей єврейської віри. Фарисеї вірили, що душа безсмертна, і люди будуть перевтілюватися і, я цитую, 'переходити в тіла' в майбутніх життях.
  
  “Іслам? У Корані говориться, що смерть - це те ж саме, що сон. Ти пробуджуєшся від сну. Ти пробудишься від смерті. Я міг би продовжувати й продовжувати. Мільярди і мільярди людей з самого зародження цивілізації були переконані, що ми жили до цього життя і будемо жити знову, після неї. Так як же це може не бути правдою?
  
  “Але при всій повазі до релігій, які я тільки що згадав. Вони вірять у безсмертя, звичайно. Але є проблема ".
  
  Шепіт з землі: "Якщо ти християнин..."
  
  Після драматичної паузи Ілай сказав: “Якщо ти християнин, тебе чекає християнський рай. Якщо ти єврей, то єврейський. Якщо ти індуїст, ти будеш перевоплощен. Якщо ти подивишся телевізор, то повернешся в образі Ходячого мерця ".
  
  Сміх і оплески.
  
  Хтось крикнув: "Зомбі!"
  
  Ілай усміхнувся, потім посерйознішав. “Правила безсмертя повинні бути однаковими для всіх, незалежно від релігії або без релігії. Вірно як для атеїстів, так і для папи Римського. Але кожна із згаданих мною релігій виключає інші. Це означає, що всі вони повинні бути неправильними. Вибачте за прямоту, але я такий. Я люблю говорити прямо. Адже ти вже знаєш, вірно? Я розповідаю все як є."
  
  Киває.
  
  “Я нічого не маю проти релігії. Зовсім ні. Я сподіваюся, що ви все знайдете розраду в будь-церкви, синагоги, мечеті або молитовному будинку, які ви віддаєте перевагу. Але коли справа доходить до безсмертя, всі священики і святі люди, рабини і гуру ... Вони повинні залишити цю тему комусь, хто знає істину.
  
  "Вони повинні надати це мені".
  37.
  
  Ілай обвів поглядом юрбу, більшість з них були загіпнотизовані.
  
  Після довгої паузи: “Що я, скромна людина, знаю про цей предмет? О, зовсім небагато. Я розповів вам про свій досвід смерті — не про близькості до смерті, а про реальну смерті".
  
  "Ми пам'ятаємо!"
  
  "Ми любимо тебе!"
  
  “Коли я був мертвий, я бачив різні речі. Зображення. Коли лікарі привезли мене назад, я не міг перестати думати про те, що я бачив. Це були зображення людей, місць, які були мені знайомі, але я ніколи не бачив у своєму нинішньому житті, чи в кіно, чи про які читав у книзі. Звідки взялися ці образи? Я поняття не мав. Все, що я знала, це те, що вони глибоко зворушили мене. Деякі робили мене шалено щасливою, деякі лякали, деякі обурювали. Але те, що я відчувала, коли думала про них, я відчувала дуже сильно.
  
  “Отже, я почав зосереджуватися на людей і місця в сьогоденні — людей і місцях, які давали мені таку ж інтенсивність. Я почав медитувати на них. Коли я це зробив, повернулися образи з того часу, коли я був мертвий. Вони були сто років тому, двісті, тисячу ... " Його голос понизився. “ Уяви собі це! Я був свідком своїх минулих життів!"
  
  Здивовані зітхання, радісний гомін.
  
  Так ось до чого повинен був привести цей Процес. Семюель сказав йому медитувати на сильні почуття, які він відчував у своєму житті. Згідно міфології Ілая, це відкрило б двері в його минулі життя.
  
  Ілай продовжив: “Я говорив тобі, що осиротів, коли був маленьким. Це було жахливо. Руйнівно. Я так сумував за своїм батькам. Моєму батькові Тобиасу. Моїй матері Рейчел. Як я сумував за ним. Коли я медитував, намагаючись повернути ті сильні почуття, раптово я побачив їх знову. Ми були разом у 1800-х роках. І тоді я зрозумів, що побачу їх ще раз - в майбутньому ".
  
  Товариші перешіптувалися, повертаючись один до одного. Шоу міг бачити, що більшість з них купилися на те, що він говорив.
  
  Ілай підійшов до краю сцени і подивився згори вниз на Генрі, лисіючого чоловіка, який був введений на посаду одночасно з Шоу. Він був медичним дослідником, настільки спустошеним, втративши дружину раку вісьмома місяцями раніше. Ілай звернувся безпосередньо до нього. “Ти ніколи нікого не зможеш втратити. Не назавжди. Ви знову будете разом. Завтра ти будеш з ними".
  
  Шоу відчував те ж саме, що і він, слухаючи, як п'ятидесятницькі проповідники пояснюють біблійні уривки своєї пастви. В його словах не було ніякої логіки, але було ясно, що Компаньйони, як і парафіяни, були зачаровані ним і аргументи сприйняли як євангеліє.
  
  Дивлячись повз Генрі, Шоу помітив ще одного високого чоловіка, Підмайстер, який дивився в бік Шоу. Він знову подумав про Фредерика — людині в помаранчевих окулярах, який, можливо, бачив його над урвищем, де загинув Адам. Чи був це той самий чоловік? Статура було таким же, але з-за відсутності окулярів він не міг сказати напевно.
  
  Коли Шоу знову глянув на чоловіка, той знову був зосереджений на Илае.
  
  "Якщо тисячі років релігії і духовності невірно вказують шлях до безсмертя, як я можу сказати, що я все зрозумів правильно?" Смішок. “Що кажуть мої друзі-євреї? Нахабство! Що за нахабство у мене така? Я маю на увазі, зводити до загального Богу? Це досить гучну заяву. Але я скажу вам відповідь. Чому у мене є ключ, щоб відкрити двері в безсмертя? І ні в кого іншого немає? Ти хочеш почути?"
  
  "Розкажи нам!"
  
  "Ми любимо тебе!"
  
  “ Тому що я - і тільки я знаю, що безсмертя заснована не на забобонах, не на вірі або надії. Воно засноване на... " Він обвів поглядом юрбу.
  
  "Наука", - одночасно вигукнули п'ять або шість ICs. Шоу задався питанням, як довго тривали репетиції.
  
  “ Абсолютно вірно!
  
  “Наука. Холодна, сувора наука. У своїх подорожах після смерті я спілкувався з лікарями, фізиками, інженерами і нейробіолог. Всі вони згодні з тим, що наша свідомість та самосвідомість — наша Справжня Серцевина — представляє собою унікальну комбінацію енергетичних імпульсів.
  
  “Коли ваше тіло перестає існувати, енергія, яка є вашою Справжньою серцевиною, залишається. Це відбувається з-за Першого закону термодинаміки. Я написав про це статті. Опубліковані по всьому світу. Перший закон термодинаміки. І що він каже? Що енергія не створюється і не знищується.
  
  “Отже, наша Справжня Суть - енергія, а енергія існує вічно! Безсмертний! І не має значення, добрий ти чи поганий, святий чи грішник, або представник примітивного племені ... Або політик у Вашингтоні. Він зітхнув.
  
  Заслуживши сміх, якого заслуговувало його виступ.
  
  "Після того, як ти помреш, твоя Справжня Сутність знову опиниться в іншому тілі". Похмурий погляд. “Як це відбувається? Буду чесний. Я поки не знаю. Це коли я вчився в школі. Я завжди міг отримати відповідь. Я відмінно складав тести. Кращий в своєму класі. Але я не завжди міг пояснити, чому я отримував відповідь.
  
  “Коли-небудь ми зможемо дізнатися, як ваше Справжнє Ядро переміщається і опиняється в іншому тілі. Точно так само, як політ. Ми ніколи не знали, чому тисячі років птахи могли літати, але врешті-решт ми дізналися про формою їх крил. На даний момент як це не має значення. Що дійсно важливо, так це те, що ваша Справжня Суть збережеться. Ви возз'єднатися з улюбленими людьми. О, в різних формах, але зв'язок і любов будуть тими ж. У вас не буде залежностей, горя, хвороб, які є у вас зараз ".
  
  Його погляд опустився на Уолтера і Саллі, потім на Еббі. Ще кілька людей.
  
  “Ось що робить цей Процес. Ви починаєте з медитації на сильні почуття з сьогоднішнього дня, і виконання цього підніме спогади з минулих життів - у Вчорашньому дні. Ви розпізнаєте шкідливі звички поганих людей зі своїх минулих життів і усуває їх в сьогоднішньому дні. Ви будете спілкуватися з хорошими людьми, займатися діяльністю, яка приносить вам користь. Ось чому ми говоримо ... "
  
  ICS: "Чим вчора, тим краще сьогодні!"
  
  “І цей Процес підготує вашу Справжню Суть до наступного життя. Ви уникнете Мінусів і приймете Плюси в майбутньому ".
  
  Його грецький приспів: "З Сьогоднішнього дня - прекрасне Завтра!"
  
  "Найкраще ще попереду!" Крикнув Ілай.
  
  Пішли оплески та скандування.
  
  Тепер коментар Семюеля при прийомі їжі знайшов сенс:
  
  Як ви побачите, гарантія насправді непрактична ...
  
  Ви ніколи не знали, чи спрацював цей Процес, поки не опинилися в могилі.
  
  “Тепер ти розумієш, чому я можу забрати всю нашу біль, твою депресію, тривоги, скорбота? Тому що ти завжди будеш знати, що щастя, чудове щастя чекає тебе в завтрашньому дні".
  
  Голос Ілая став голосніше і резонанснее. “Смерті немає; немає розлуки з коханими. Справжня суть кожної людини переходить з життя в життя, назавжди".
  
  Він підбадьорливо посміхнувся своєю захопленої аудиторії. "Коли прийде час покидати "Сьогодні", ми традиційно проводимо з Фондом". Він поклав обидві руки на протилежні плечі, схрестивши їх на грудях. "І ми говоримо:" До побачення, до завтра".
  
  Це те, що пробурмотів Адам перед тим, як стрибнути назустріч своїй смерті.
  
  Елі продовжив м'яким, монотонним тоном: “Завтрашній день, коли ви і ваші близькі зустрінетеся знову, коли ви почнете нове життя і знайдете щастя і комфорт, яких заслуговуєте. Скажіть це разом зі мною. До побачення ... "
  
  Колективні радісні крики: "До завтра".
  
  “Пам'ятайте, що смерті не існує. Ми ніколи не говоримо, що ми вмираємо". Ми говоримо, що ми просуваємося вперед'. Ми переходимо з цього життя в кращу ". Йдучи зі сцени, він вигукнув: "найкращий..."
  
  "... це ще попереду". Юрба вибухнула оплесками і продовжувала скандувати на повну гучність.
  
  Але Колтер Шоу не чув цих слів. Все, що було у нього в голові, - це фраза, яку Вікторія сказала йому всього годину назад.
  
  Коли я продвинусь вперед на наступному тижні, все буде добре ...
  
  Вона не мала на увазі завершення Процесу; вона мала на увазі, що, як і Адам Харпер, вона збиралася покінчити з собою.
  38.
  
  У нього були свої відповіді.
  
  Шоу приїхав сюди, щоб з'ясувати, чому Адам Харпер стрибнув зі скелі, і дізнатися, чи піддавалася ризику Вікторія або хто—небудь інший — наприклад, поранений олень, яким був Адам.
  
  Ілай — Девід Елліс, колишній забудовник і біржовий маклер з Флориди — не був простим торгашем; він вбивав людей.
  
  Фонд Осіріса був культом самогубців.
  
  Він задавався питанням, чому Адам так страхітливо спокійно посміхнувся перед тим, як кинутися назустріч смерті. Тепер він зрозумів. Молодий чоловік збирався возз'єднатися зі своєю матір'ю. Останні три секунди його життя були наповнені тугою, як припускав снайпер Додд, а радістю від того, що чекало його в Завтрашньому дні.
  
  Шоу глянув на Товаришів, що бредуть з Площі, одні збуджено розмовляли, інші були замислені. Він припустив, що більшість з них вважали б ідею безсмертя підозрілої або суто фіктивною, змирившись з тим, що витратили даремно частина навчання своїх дітей, підписавшись на цей Процес.
  
  Але було також багато істинно віруючих. Шоу бачив це по їхніх очах. Як Адам, як Вікторія, вони були переконані, що світ завтра буде краще, і вони покінчать із собою, зіткнувшись з дуже сильним болем. Або, може бути, просто з незначними невдачами.
  
  Що міг зробити Шоу?
  
  Що стосується правоохоронних органів, він не думав, що обвинувачення у шахрайстві буде мати силу, так само як ви не могли б стверджувати, що вас обдурили, зробивши пожертву церкві відроджених, обіцяє вічне життя на небесах. Він бачив, як Х'ю і кілька AU били когось, але свідків злочину було недостатньо для обвинувачення, і цілком ймовірно, що Клейн візьме близько до серця загрози Х'ю і промовчить. У будь-якому випадку, Х'ю і AUS ніколи не стали б звинувачувати Ілая, який, можливо, навіть не знав про напад на репортера.
  
  Він знав, що Харві Едвардс вбив журналіста з Сан-Франциско, але міг він зв'язати це з Елі? Детектив поліції Сан-Франциско Етуаль, можливо, займається цією справою, хоча подібні розслідування зажадали б багато часу.
  
  Якби Шоу міг роздобути запису стільникових телефонів, замітки, службові записки ... Що-небудь, що зв'язало б вбивство з лідером культу. Свідок, який підслухав, як Ілай віддавав команду, був би ідеальний, але якби такий існував, він або вона були б з Ближнього Кола; вони ніколи б не зізналися у жодних подібних наказах.
  
  Проте роздуми Шоу про стратегії падіння Ілая були відкладені на деякий час. Він почув неподалік сердиті крики.
  
  Елі, Х'ю і двоє охоронців йшли по обсадженій деревами доріжці від сцени назад до його резиденції. Вони повернулися і опинилися віч-на-віч з кучерявим Джоном, Послушником з Південної Каліфорнії, чий друг загинув в автокатастрофі. Він нахилився до Илаю і був злий. Грей і Сквот були обережні, але, здавалося, відчували, що молода людина не представляє серйозної загрози; будь-який з них міг би звалити його з ніг одним ударом. Шоу зійшов із стежки, залишаючись в кущах, і опинився в двадцяти футах від місця сутички.
  
  Кілька інших товаришів почули і повернулися, прямуючи на звук. З'явилися два АУ і повели їх геть з суворими обличчями.
  
  Джон різко сказав: “Ти відвів її в кабінет. Вона розповіла мені, що там сталося".
  
  "Послушник Джон," сказав Ілай, "це не твоя справа".
  
  “Це порушення правил. Ніяких відносин з персоналом або компаньйонами".
  
  “Правило призначений не для цього. У Навчальній кімнаті ми можемо заглибитися в певні елементи минулих життів, які можуть мати вирішальне значення для розкриття Істинної Суті ".
  
  "Розкриття", - сказав Джон, усміхнувшись над цим словом. "Дозволь мені поставити тобі питання: ти вникаєш тільки в гарненьких дівчат?"
  
  Так ось для чого призначався Кабінет, а зовсім не для медитації.
  
  Напружений . . .
  
  Х'ю: "Ти переходиш межі дозволеного, послушник Джон".
  
  “ Я зовсім не переступаю межу. Заради бога, Еббі шістнадцять.
  
  Отже, Дороговказний маяк вчинив розбещення за законом.
  
  Реакція Ілая насправді була повною відсутністю реакції. На мить його обличчя стало непроникним, потім він коротко глянув на Х'ю. Ніякої реакції від голови AUS, але Стів злегка насупився, потім стер це вираз з особи. Ілай сказав: "Я не знав про це".
  
  - У своїй заяві вона вказала, що їй вісімнадцять, - сказав Стів.
  
  “Ну, може бути, тобі варто було перевірити це, як ти думаєш? Може бути, поглянути на неї і подумати: "О, давай подивимося документи". Хм? Ти міг би знайти її шкільний щорічник. Знаєш, вони є в Інтернеті. Або ти просто подумав, що вона гаряча штучка, і вирішив не впізнавати її справжній вік?"
  
  М'яким монотонним голосом Ілай сказав: “Спасибі, що довів це до нашого відома, послушник Джон. Я сам вибачусь перед нею. І ми приймемо міри, щоб подібне ніколи не повторилося. Я поговорю з нашими співробітниками з приймальної комісії.
  
  Джон, очевидно, очікував більшого опору. Він не знав, що робити далі.
  
  Ілай сказав йому: “Чесно кажучи, після цього я не думаю, що ти дійсно підходящий кандидат для Цього Процесу. Я думаю, що для тебе буде краще піти з Фонду".
  
  “Чорт візьми, так, я звільняюся. І ця балаканина про безсмертя? Як, чорт візьми, ти можеш примусити кого-небудь на це купитися?"
  
  “ Ми повернемо вам гроші, - сказав Ілай.
  
  “ Послушник Джон прибув на одному з шатлів. У нас є машина, щоб відвезти його назад в Сноквалми Геп, - сказав Х'ю.
  
  "А що щодо Еббі?" Запитав Джон.
  
  Ілай сказав: “Їй, звичайно, теж доведеться виїхати. Ми попросимо її батьків забрати її. Мені щиро шкода, що так вийшло. Але я ціную, що ти заговорив про це ".
  
  "Вибачення насправді не вирішує проблему зараз, чи не так?"
  
  Ні! Залиш це, подумав Шоу.
  
  Проте було надто пізно. Насправді доля молодої людини була вирішена в той момент, коли він торкнувся теми візиту Еббі в Кабінет.
  
  Х'ю озирнувся і переконався, що поблизу немає товаришів. Одним із своїх спритних прийомів в бойових мистецтвах він вдарив хлопця кулаком в груди. Джон ахнув і важко впав, дихання вибило у нього з легень. Х'ю засунув руку в кишеню і дістав кілька стяжок. Він пов'язав Джону руки і ноги. Чоловік зняв з пояса рацію і заговорив в апарат. Не більше ніж через хвилину з'явився гольф-кар, яким керував робот. Він підняв молодої людини і кинув його в задню частину вози, потім накрив брезентом. Шоу ще глибше сховався в кущах, і машина в'їхала в ліс, звернувши ліворуч на потаємну стежку і прямуючи до головних воріт.
  
  Ілай ще раз кивнув Х'ю, який послідував за возом. Ілай і його охоронці повернулися в резиденцію.
  
  У Шоу був ще один відповідь: Х'ю не був одинично негативним. Ілай був так само небезпечний, як і його голова Відділу сприяння, і, безсумнівно, був відповідальний за наказ Харві Едвардсу вбити журналіста в Сан-Франциско.
  
  Шоу теж повернувся до головних воріт. Він знав, що зараз станеться.
  
  Єдине питання: чи зможе він зупинити це?
  39.
  
  Шоу слідував за гольф-каром, який повільно їхав по вибоїстій лісовій стежці. Він тримався подалі від пішохідної доріжки і використовував дерева і листя як укриття.
  
  Візок і Х'ю під'їхали до воріт УЦЕЙ ДЕНЬ, ЗАВТРА. Шоу зазначив, що товаришів не було, лише кілька чоловік з Підрозділу допомоги. Дзвінок Х'ю по рації, ймовірно, був попередженням, щоб вони тримали інших подалі.
  
  У відкритих воріт віз зупинилася. Водій вибрався назовні і, озирнувшись, відкинув брезент. Він легко витягнув Джона з кузова. Молодий чоловік ледве свідомості. Його вирвало, і він слабо протестував, хоча у нього не було сил чинити навіть незначний опір. Його протягли через стоянку і кинули на заднє сидіння старого "Форда", який працював на холостому ходу, за кермом якого сидів інший Супутник, молодий чоловік. Він був Обраним носив форму, але без амулета.
  
  Огрядний АС відніс великий рюкзак — багаж Джона, здогадався Шоу - до "Таурусу" і поклав його в багажник. Водій і Х'ю обмінялися кількома словами.
  
  Це було не схоже на журналіста, який насправді не виявив нічого компрометуючого Фонд. Для нього було б достатньо побиття. Ні, Джон міг повідомити про сексуальне насильство Ілая над неповнолітньою. Молодій людині доведеться померти. Наглядач буде давати інструкції про те, як краще вбити Джона і заховати тіло. Можливо, в одному з озер. Може бути, у глибокому яру, де тварини змусили б тіло зникнути за декілька днів.
  
  Отже, сплануйте це.
  
  Шоу не зміг дістатися до машини тут, в самому таборі. Занадто багато AU'ів.
  
  Немає телефону, щоб подзвонити в місцеву поліцію.
  
  Тому він спробував зупинити "Форд", поки той був ще недалеко від табору.
  
  Він закрив очі і уявив карту. Прямуючи вниз з гори недалеко від табору, Харбинджер кілька миль петляв по низці поворотів. Ford повинен був повільно проходити ці круті повороти, даючи Шоу шанс наздогнати його. Однак, як тільки повороти закінчилися, Harbinger перетворився на пряму, на якій автомобіль розганявся приблизно до п'ятдесяти миль в годину.
  
  Як перехопити машину?
  
  В голову прийшла тільки одна ідея.
  
  Він би втік.
  
  Коли "Форд" виїхав зі стоянки, минув сітчасті ворота і пролом у високій гранітній скелі, Шоу рвонув на схід, до стежці, яку він знайшов учора ввечері перед вечерею, - шляху своєї втечі. Однак замість того, щоб продовжувати рух у тому напрямку, він повернув на північ, вибіг на вершину скелястого хребта і подивився вниз. Він міг бачити "Форд", який їде перпендикулярно йому уздовж першого з поворотів.
  
  Шоу оглянув місцевість перед собою: п'ятнадцятиградусний схил, зарослий зеленню і деревами, і рідкісні болота. Поверхня являла собою суглинок і камінь, трохи трави.
  
  Що ж, приступайте до справи.
  
  Шоу кинувся вниз по схилу пагорба, прямуючи на північ, до гірських хребтах.
  
  Важко дихаючи і шкодуючи, що у нього не було часу розім'ятися, Шоу пробирався між густими кущами і по нерівній землі. Часу ходити самому не було. Він мчав щодуху — або, принаймні, з такою швидкістю, яку тільки міг розвинути, враховуючи поверхню і перешкоди. Іноді йому доводилося вибирати: зменшувати швидкість, щоб пірнути під навіси або похилі стовбури дерев, або зберігати швидкість, долаючи слизькі або покриті гравієм скельні утворення. І завжди стежите за колючими рослинами, чиї шипи можуть подряпати шкіру.
  
  Біг не був чимось чужим Колтеру Шоу.
  
  У Таборі Ештон навчав дітей бігу як навички виживання — бігти назустріч здобичі і геть від хижаків і стихійних лих, таких як повені та лавини.
  
  Ештон розповіла їм про знаменитих бігунах корінних американців: тараумара в Мексиці і Сьєрра-Мадрес. Їх власне ім'я - рарамури, що означає "швидкі бігуни". Вони регулярно долали великі відстані — іноді двісті миль — для спілкування та полювання.
  
  У коледжі тренер Шоу по боротьбі, який спостерігав за швидкістю хлопчика на тренуваннях— запропонував йому спробувати себе і в легкій атлетиці, але Колтера це не зацікавило. Він бігав тільки для себе. Це було втіхою, а не змаганням. На довгі дистанції або короткі у нього часто виникало відчуття польоту, екстатичний відчуття. Він єдиний з братів і сестер любив бігати. Не дивно — в кінці кінців, він був самим Неспокійним Людиною.
  
  Хоча він і робив деякі зигзаги, щоб уникнути розливів і зіткнень, в основному він дозволяв силі тяжіння і напряму схилу утримувати його на низхідному курсі — подібно до вертикальної лінії на символі долара, що розділяє навпіл S-подібні повороти Харбинджер-роуд.
  
  Шоу вибрався з лісу і перетнув перший поворот, помітивши, що седан тільки що проїжджав тут; пил все ще трималася. На іншій стороні він пірнув у ліс і знову полетів вниз.
  
  Потім ... О, чорт! За інерцією він опинився на валуні з плоскою вершиною, який, як він занадто пізно зрозумів, виступав у простір.
  
  Без зупинки.
  
  Але восьмифутовий обрив закінчився — спасибі тобі, Мати-природа — товстим шаром суглинку і хрусткими листям. Він вдарився, перекотився і випростався. Продовжив шлях.
  
  Раптове рух в кущах праворуч від нього. Олень чи вовк?
  
  Будь ласка, тільки не ведмежа. Шоу могла обігнати багато видів. Розлючений мама-чорна ведмедиця, ймовірно, не була однією з них.
  
  Одна проблема: безглузді тапочки, які видав йому культ. Якщо б у нього був час, він би повернувся в свою спальню і розірвав сорочку, щоб обв'язати ноги, як у тараумара: вони використовували хуарачес, сандалі з тонкої тканини, які допомагали їм зберігати швидкість і дистанцію. Сучасні бігуни і лікарі вивчали взуття, намагаючись з'ясувати, чому вона так сприяє бігу.
  
  Усе нижче, усе нижче.
  
  На другому повороті він знову промахнувся повз машини, але на цей раз був ближче до своєї мети. Пил стала густішою, і він мигцем побачив спалах задніх фар, коли "Селект" загальмував перед поворотом і спуском.
  
  Перед прямою був ще один поворот. Шоу глибоко вдихнув і продовжив гонку. Тут ухил був крутішим, і час від часу він втрачав рівновагу і спотикався, перш ніж утриматися на ногах. Допомогли його тренування з боротьби і грепплінгу; він не боровся з акробатикою, але використовував її для збільшення своєї швидкості.
  
  І на бігу він думав: що робити, коли він наздожене машину?
  
  Він вирішив, що скористається каменем, щоб пробити лобове скло прямо перед "Селект". Це змусило б його інстинктивно загальмувати. Потім ще один камінь потрапив у вікно з боку водія — переднє скло було міцним, бічні - набагато менше. Він розстібав ремінь безпеки "Селекта" і витягав чоловіка на дорогу, а потім сам стрибав за кермо.
  
  Шоу поїде до влади в Сноквалми-Геп. Він би вважав за краще почекати і знайти незаперечні докази причетності Ілая і Х'ю до різних злочинів, але у нього не було вибору, він повинен був врятувати життя Джона.
  
  Опинившись в поліцейській ділянці або управлінні шерифа, він пояснить копам, що бачив, розповість їм про напад Ілая на Еббі. Шоу розповів їм про зв'язок Фонду зі смертю журналіста Гері Янга. Він також розповів би про побиття іншого репортера, свідком якого він був у таборі.
  
  Злочини здавалися непрямими, а деякі з них абсурдними. Але він розкриє справу якомога краще.
  
  Тепер він був на третьому повороті, останньому. Добре. Тут він обігнав Брід. На цій частині Харбинджера не було пилу, і він міг бачити більшу частину прямої дороги. Машин не було. Він трохи відпочив, опустивши голову, важко дихаючи, не звертаючи уваги на колючий біль у боці. Він підібрав з плеча два камені, обидва розміром з грейпфрут. Розминаючи один з них в правій руці, він ковзнув під прикриття високої трави на узбіччі дороги.
  
  Чекає, готовий кинути камінь у лобове скло з боку водія.
  
  Прокручуючи в голові все маневри.
  
  Але потім — жодної машини.
  
  Минуло ще шістдесят секунд.
  
  Потім він почув з вершини пагорба звук зіткнення. Скрегіт металу, звук автомобільного гудка. На мить він заревів, потім замовк.
  
  Шоу повернувся і, зробивши ще один глибокий вдих, з трудом побрів вгору по горбу.
  
  Коли на цей раз він вибрався з лісу, то побачив перед собою "Форд", який звернув з U-подібного повороту з другого повороту на третій. Він врізався в скелю висотою в десять футів прямо біля узбіччя. Передня частина машини була прогнутий, а подушки безпеки спрацювали. Машина робила не більше сорока обертів або близько того; чому вона розбилася?
  
  Всередині машини був рух. Водій спокійно дивився на Джона, який все ще сидів на задньому сидінні. Його кидало з боку в бік, він був млявим і оглушеним — ймовірно, більше з-за попереднього удару Х'ю, ніж від зіткнення. Він повільно похитав головою.
  
  Шоу повинен був витягнути Джона, перш ніж Обраний спробує вбити його іншим способом. Він найняв би кілера Х'ю, уклав би його і зв'язав ноги. Потім він допоміг би Джону дійти пішки до міста. Довгий шлях, але їх єдиний варіант.
  
  Шоу кинувся до машини, міцно стискаючи в правій руці один з каменів.
  
  Він був все ще в п'ятдесяти метрах від нього, коли Обраний розлив бензин з каністри по всьому салону автомобіля. Обраний виглянув у вікно і випадково побачив Шоу. Якщо він і був здивований присутністю Шоу, то ніяк цього не показав. Він слабо посміхнувся, віддав прощальний салют двома руками, потім клацнув запальничкою, перетворивши салон машини в пекло.
  40.
  
  У реальному житті автомобілі зазвичай вибухають не так ефектно, як хотілося б сценаристам і режисерам.
  
  В бензобаку недостатньо повітря для вибухового горіння. Але коли пожежа починається в іншому місці, паливопроводи і прокладки плавляться, і ароматна і смертоносна рідина витікає назовні, посилюючи пожежа. Це сталося і зараз. Невелике поле помаранчевого полум'я замерехтіло в задній частині автомобіля, і незабаром було охоплено не тільки внутрішній простір, але і зовнішня частина, полум'я кипіло, чорний дим спіраллю піднімався до неба.
  
  Колтер Шоу ще раз спробував підібратися ближче. Його відкинуло назад через пекучого жару і клубящегося чорного диму. Мигцем побачивши пасажирів, він зрозумів, що побиття припинилося.
  
  Чорт візьми ...
  
  Ілай створив досконалу зброю. Обрані зовсім не були "монахами". Вони були преторіанської гвардії, захисниками до самої смерті. Вони були світської версією фундаменталіста-смертника. Переконані в тому, що попереду їх чекає краще життя, вони не дбали про втечу після вбивства, що завжди було найскладнішим аспектом злочину.
  
  Шоу тепер розумів, що Харві Едвардс був Обраним і що він організував перестрілку з копами, щоб сам померти, щоб просунутися вперед — після вбивства журналіста Гері Янга.
  
  Шоу також зрозумів, чому його самого швидко визначили на цю посаду: вигадані насильницькі злочини, які він скоїв, його різкий настрій. Ілай не хотів виліковувати його від цих демонів. Він хотів використовувати їх у своїх цілях.
  
  Шоу припустив, що будь-який, у кого шалено нарциссичный Ілай бачив загрозу, піддавався ризику: товариші-єретики всередині Фонду, лідери конкуруючих культів, поліція і прокурори. Смерті могли бути очевидними нещасними випадками або вбивствами-самогубствами - улюбленими випадками смерті слідчих з відділу вбивств. Мінімальне розслідування, трохи паперової роботи і перейдемо до інших питань.
  
  Він схилив голову набік. Через полум'я почувся шум.
  
  Сирени далеко ставали все ближче. Він підійшов до скелястого гребеня і подивився вниз з гори. Миготливі вогні. Поліція, пожежна машина, швидка допомога. На бортах машин був намальований МІСТО СНОКВАЛМИ-ГЕП.
  
  Як вони могли опинитися тут так швидко?
  
  І тут він зрозумів відповідь. Звичайно.
  
  Шоу сховався як раз вчасно. Сповільнюючи рух, під'їхав чорний фургон фонду "Осіріс" — можливо, той самий, який доставив Вікторію та інших до місця загибелі Адама.
  
  Фургон припаркувався приблизно в сотні футів від палаючих уламків. Шоу забрався вище на пагорб, звідки йому була добре видна дорога внизу і він все ще міг залишатися поза увагою.
  
  Прибули машини швидкої допомоги. Співробітники правоохоронних органів, пожежники і пожежні жінки, всього шестеро, вийшли. Ні одна жива душа не доклала жодних зусиль, щоб загасити палаючу машину, хоча вони провели лінії і намочили пензлик поблизу. Це було їх єдиною турботою: лісова пожежа. Шоу знав, що навіть якщо б рятувальники дісталися сюди до того, як полум'я вбило двох чоловіків, вони б нічого не зробили, щоб врятувати тих, хто був усередині.
  
  Це стало ясно, коли Х'ю і ще один Обраний вийшли з фургона і підійшли до шерифа і начальнику пожежної охорони, роздаючи конверти.
  
  Білі прямокутники зникли в кишенях.
  
  Шоу не сумнівався, що переважна більшість працівників правоохоронних органів штату були чесними людьми — як Чед Джонсон з Управління громадської безпеки округу Пірс. Але всього за кілька днів його шляхи перетнулися з двома групами негідників: Уеллсом і захисниками церкви округу Хеммонд, а тут, у Сноквалми Геп, з купкою копів, які просто брали гроші.
  
  Тепер ці чоловіки і жінка откинулись тому, притулившись до своїх автомобілів і розглядаючи клубящийся дим і полум'я, коли "Форд" згорів дотла. Сморід стояв нестерпний — почасти від гуми, почасти від пасажирів.
  
  Шоу почав свій похід в табір. Він не міг дозволити, щоб його спохватилися. Він озирнувся один раз і окинув поглядом сцену, так схожу на ту, де Адам покінчив з собою, в тому сенсі, що це був злочин, у запобіганні якого правоохоронні органи не були зацікавлені і про який у них не було бажання дізнаватися правду.
  
  Однак була одна відмінність. Тут тільки один поліцейський зробив селфи з палаючої машиною і тілами всередині. Решта були надто зайняті дзвінками і розповіданням анекдотів, щоб обтяжувати себе роллю папараці.
  41.
  
  Шоу подбав про заповіді свого отця про пошук шляху до відступу.
  
  Проте в даний момент у нього не було наміру тікати. Він залишиться тут стільки, скільки буде потрібно, щоб знайти докази провини Ілая.
  
  Але тепер, коли лінія фронту була ясна, він звернувся до другого фундаментального правилом свого батька:
  
  На незнайомій і потенційно ворожої території ...
  
  Ніколи не залишайтеся без шляхи до відступу.
  
  Ніколи не залишайтеся без доступу до зброї.
  
  Якщо б його викрили в пошуках компрометуючих доказів проти Ілая і Х'ю, справа дійшло б до бійки. В цьому не було ніяких сумнівів. І його не просто побили б і наказали піти. Його вистежили б і вбили.
  
  Отже, зброя.
  
  Вогнепальну зброю було б ідеальним; воно служило засобом залякування та в його умілих руках могло поранити, виводячи супротивника з ладу.
  
  Він припустив, що у Відділенні допомоги є зброя, але проникнути всередину було б практично неможливо. І будь-яку зброю, ймовірно, було б замкнено в збройовому сейфі.
  
  Хоча це здавалося малоймовірним, таємниче Будинок 14 могло містити зброю.
  
  Він міг вкрасти ніж з кухні, але холодну зброю було проблематичним. Єдиний практичний спосіб для людини, озброєного ножем, зупинити супротивника - це вбити його. Несмертельні колючі або ріжучі удари не травмували тіло в достатній мірі, щоб привести до виснаження; для цього потрібна значна крововтрата, а це зазвичай було в кількох кроках від смерті.
  
  Тільки що запозичивши щось з культури корінних народів у своєму прагненні врятувати Джона, він знову звернувся до джерела. На тренуваннях його батька за виживання діти майстрували знаряддя з дерева і каменю. Вони також виготовляли зброю.
  
  Племена воїнів північноамериканського континенту в дев'ятнадцятому столітті були майстерними стрілками і лучниками, але "зараховувати переворот" у бою було хоробрішими і престижніше: підібратися до ворога досить близько, щоб завдати йому удар рукою або церемоніальною палицею для перевороту — це було схоже на удар хлистом. Часто воїни навіть не вбивали свого ворога; вони принижували його простим, нешкідливим дотиком. Воїн все своє життя вів облік кількості своїх ударів і це вказував на різьбі та одязі.
  
  Одним з улюблених способів як зарахувати переворот, так і поранити або вбити ворога було використання бойової палиці.
  
  У битві під Літтл-Біг-Хорн загинули генерал Джордж Кастер і більше двохсот солдатів. Більшість з цих життів були віднесені кулями, за якими пішли стріли, але багато солдатів були вбиті кийками.
  
  Зброя могла бути смертельним або просто виснажливим, використовуватися в ближньому бою, а також кидатися. Воно ідеально підходило для його потреб тут.
  
  У Шоу не було інструментів, тому він шукав в землі сланець або іншу тендітну породу з гострими краями. Це було неважко; сотні кам'яних уламків усеивали лісову підстилку. Еони тому тут була льодовикова земля. Він знайшов шматок вагою близько трьох фунтів з досить хорошим краєм. Це буде не набалдашник дубини, а імпровізований сокиру для виготовлення рукоятей. Він вирішив, що зробить два види зброї. Ніколи не завадить мати підкріплення.
  
  Ручки повинні бути з свіжого, зеленого дерева, близько півтора дюймів у діаметрі. Впали гілки були спокусливі, але вони були б надто вразливими для використання, тому йому потрібно було зрізати молоде деревце. Батько вчив його, що краще всього підходить верба, але тут її не було, тож він зупинився на іншому вдалому виборі: стеблі бирючини, який часто використовується в декоративних садах. Йому знадобилося всього п'ять хвилин, щоб за допомогою сланцевого сокири обрубати підходящий стовбур і відрубати дві частини довжиною близько вісімнадцяти дюймів. Він розщепнула кінці.
  
  Для набалдашника традиційної кийки найкраще підходить гладкий річковий камінь, але вам потрібно час і міцний молоток, щоб зазубрити поверхню для надійної посадки в рукоятці. Це не спрацювало, тому він зібрав два шматки з шорстким гранями, що дозволило б надійно утримувати їх усередині бирючини.
  
  Головка традиційно кріпилася до рукоятці шкіряним шнуром. Це теж довелося імпровізувати. Він знайшов поросль шипшини, який пов'язаний з молочним деревом. Вибравши два четырехфутовых коричневих стебла, він обломив їх біля основи, а потім очистив від насіннєвих коробочок. Потім він розколов їх каменем і виніс внутрішню серцевину. Отримані волокнисті смужки були такими ж міцними, як бавовняна мотузка.
  
  Шоу вставив камені в щілини на кінцях ручок і використовував смужки шипшини, щоб скріпити дерево над і під головками. Він перевірив їх. Камені трималися міцно. Кийки приємно лежали в його руках, вага і баланс були в самий раз. Гарні для бою і гарні для метання. Наконечники для каменів важили по п'ять фунтів кожен.
  
  Але немає. Не "скеля". Його батько поправив його: "Це 'скеля' в дикій природі", - сказав Ештон. "Коли він служить людської мети — скульптурі Мікеланджело або наконечника списа, — він стає 'кам'яним'".
  
  Молодий Коултер якось спитав, яка це має значення.
  
  "Ніколи не будь неточним", - відповів йому батько.
  
  Шоу обійшов східні гуртожитку і сховав ключки в купі листя прямо за корпусом C. З своєї кімнати він міг дістатися до них через задні двері або вікно за лічені секунди. За правилами, вони повинні висохнути на землі, але їх вистачить на наступний день або близько того. Його розслідування повинно рухатись швидко. Він не допустить, щоб хтось загинув від рук культу.
  
  Гучні звуки Бетховена наповнили долину, потім: "шість сорок п'ять вечора".
  
  Якраз достатньо часу, щоб виконати ще одне доручення. Колтер Шоу знову зник у лісі.
  42.
  
  Стоячи в черзі за вечерею, Колтер Шоу ще раз озирнувся по сторонах, намагаючись розгледіти чоловіка в помаранчевих окулярах на ім'я Фредерік.
  
  Чи був це той самий Компаньйон, який дивився на неї під час бесіди про безсмертя?
  
  Він також пригадав, що, коли стежив за Вікторією, йому здавалося, що він сам був об'єктом стеження.
  
  Однак, якщо б це було так, хіба цей Фредерік не видав би Шоу?
  
  Правило 11. Якщо ви помітите якусь підозрілу поведінку, негайно повідомте кому-небудь з Найближчого Оточення або з Групи сприяння. Пам'ятайте: ми всі несемо відповідальність за безпеку і недоторканність Фонду "Осіріс".
  
  Правило стукача . . .
  
  Двері відкрилися, і худобу пройшов вперед — тепер, коли Шоу дізнався справжню природу Фонду, до нього повернувся цинізм. Було важко дивитися на присутніх у кімнаті і не задаватися питанням, скільки з них, подібно Вікторії, знаходили розраду у думці про те, щоб покінчити зі своїм життям і почати все спочатку в ідеальному завтра, не звертаючи уваги на те, що їх друзі і сім'я будуть спустошені непрощенним нарцисовим вчинком.
  
  В його свідомості виник образ Обраного, коли він наливав бензин і підпалював його. Він вирівняв дихання і відігнав спогад.
  
  Сьогодні ввечері його призначили за столик № 5. Він зазначив, що імені Джона ніде не було видно в таблиці розсадження. Про його відсутність буде зготована історія. Що б це могло бути?
  
  Еббі і Генрі теж були за його столиком, як і минулого вечора, хоча Уолтера і Саллі не було. Він помітив їх в іншому кінці залу. Здавалося, у неї був провал в пам'яті; на її обличчі відбилося замішання.
  
  Шоу сіл і зав'язав розмову з жінкою поруч з ним. Новачкові Кейт було років двадцять п'ять, екзотичного виду, з довгим волоссям кольору воронячого крила і блідим кольором обличчя. Вона намагалася підтримувати свою частину розмови, але Шоу відчувала її пригніченість. Вона дізналася про Фонд на сеансі психологічного супроводу. Там згадувалися військові. Бойова вдова, припустив Шоу.
  
  Коли цю жінку запросять в Кабінет, як Вікторію, Еббі і багатьох інших? Тепер він зрозумів, що більшість жінок без супроводу були молоді і привабливі.
  
  Він глянув на Вікторію, яка сиділа через два столики від нього і смотревшую в свій відкритий блокнот.
  
  Голос зверху оголосив, що учні можуть обслуговувати себе самі, і товариші по Внутрішньому Колу попрямували до відведеним їм столів. Підмайстер Маріон була господаркою за столом Шоу. Їй було за сорок, худорлява, з коротким сивим волоссям і тонкими рисами обличчя. Досить приємна, але небагатослівна, роздивлялася компаньйонок за своїм столиком навіть пильніше, ніж підмайстер Куїнн в перший вечір.
  
  “ Новачок Картер? Семюель підійшов до Шоу ззаду і нахилився. “ На пару слів?
  
  Шоу встав і пішов за ним. Маріон зиркнула в їх бік. У Шоу склалося враження, що приватна розмова між тренерами і товаришами був якщо не порушенням правил, то незвичайним. Вона повернулася до свого розмови з Еббі, поруч з якою сиділа.
  
  Товстун протер окуляри і повернув їх на місце. “Ми можемо обговорити це детальніше на нашому наступному сеансі, але зараз я хотів сказати одну річ. Ви можете поміркувати над цим. Ваша ситуація з вашим братом? Після всього, що ти мені розповів, у мене з'явилася одна думка.
  
  Шоу кивнув, щоб він продовжував.
  
  “Я думаю, він не хотів йти. Він відчував, що у нього не було вибору. Якщо ви будете переслідувати його зараз і знайдете, він просто продовжить тікати. Але, пройде якийсь час, і він повернеться".
  
  "Чому ти так говориш?"
  
  “ Захисник іноді захищає найкраще, залишаючи тих, хто перебуває на його піклуванні. Так птахи ведуть хижаків від своїх дитинчат. Він посміхнувся дідуся. “Ви були в значній мірі чесні, але не до кінця. Вам потрібно буде ввести мене в курс справи трохи докладніше".
  
  Шоу теж розсміявся, і тому, що цього вимагав сценарій, і тому, що це було правдою.
  
  “ Спасибі тобі, підмайстер Семюель.
  
  Вони віддали честь через плече, а потім повернулися до своїх столиків.
  
  Трапеза тривала так само відладжено, як і раніше.
  
  За одним винятком: загорілася серветка з однієї з банок "Стерні" під жарочною шафою. Шоу, повернувшись до свого столу з тарілкою їжі, розіграв героя, схопивши глечик з водою і згасивши невелике полум'я. Його вітали справжніми оплесками, а не метрономическими ударами ICs.
  
  Коли голос оголосив час у вісім годин, Шоу готувався прибрати посуд, коли з гучномовця в обідньому залі пролунало: "Товариші, будь ласка, лишайтеся на своїх місцях".
  
  Як і минулої ночі, по залу пробіг гомін, коли увійшли Ілай, Аня, Стів і двоє охоронців. ICS почали плескати, Ілай посміхнувся і підняв руки. Він віддав честь через плече.
  
  У супроводі Стіва Ілай пройшов в задню частину залу, де була встановлена низька сцена, а посередині стояв стіл висотою по пояс. Стів пірнув на кухню і повернувся з пляшкою вина і кількома келихами, які поставив на стіл.
  
  Ведучий вручив Илаю мікрофон, і ведучий вийшов на сцену. Оскільки всі інші сиділи, сцена, ймовірно, була зайвою, але Шоу знав, що Ілай замовив би її з-за свого зростання.
  
  Оплески стихли. "Я хотів би попросити учнів Тейлора, Марджері, Бена і Маркуса вийти вперед".
  
  Четвірка так і зробила, і одна з двох жінок, карколомна блондинка-фотомодель, спрямувала на нього обожнює погляд.
  
  Ілай кивнув, і Стів розлив вино і роздав келихи. Ілай підняв свій. “Ці четверо товаришів завершили другу фазу процесу. Я пишаюся важкою роботою, яку вони вклали в свої роздуми і медитації. Вони є честю для Фонду Osiris Foundation. І сьогодні увечері вони переходять на рівень підмайстрів. Будь ласка, декламируйте разом зі мною: з вчорашнього дня - найкращий на сьогодні. З сьогоднішнього - досконале завтра".
  
  Всі так робили.
  
  ICs плескали в долоні і скандували: "Мандрівний людина, що подорожує людина". Знову і знову.
  
  Шоу зрозумів, що він не ляскає — і що Підмайстер Меріон дивиться на нього. Він приєднався до натовпу, сподіваючись, що приховує випробовуване огиду.
  
  Четверо нових підмайстрів випили своє вино. Потім Стів роздав фіолетові амулети нескінченності і забрав червоні. Потім Ілай звернувся до присутніх.
  
  “Мої дорогі товариші. Ви ніколи не повинні забувати про свого обов'язку бути пильними. Пам'ятайте, що ми стикаємося з погрозами. Люди кажуть, що ми несемо нісенітниця. Вони спробують зупинити нас. Їм не подобається те, що я кажу. Їм не подобається правда.
  
  “Є релігійні люди, які мене ненавидять, тому що те, що я знаю, спростовує їх забобони. У медичному світі є ті, хто ненавидить мене за те, що я довів, що наше тіло - це не все, що є в житті. Є гуру самодопомоги, які мене ненавидять за те, що я виставляю їх шарлатанами. А є просто ті, хто ненавидить усіх, хто випереджає свій час. Як ми назвемо цих ненависників?"
  
  Кілька людей закричали: "Токсичні речовини".
  
  “Будь-хто, хто буде допитувати мене, погрожувати мені ... зраджувати мене ззовні або зсередини, є токсичним. І ми повинні постійно бути напоготові. Вони хочуть перешкодити мені допомогти тобі. Вони хочуть позбавити вас того, що може зробити мій Процес. Вони хочуть бути впевнені, що ви ніколи не побачите Завтрашнього дня ".
  
  Сердите буркотіння.
  
  Шоу оглянув кімнату. Точно так само, як під час дивною Другої речі Елі, про безсмертя, деякі Товариші прийняли повідомлення до уваги, але знову було багато стурбованих осіб, свідчать про те, що вони повірили в те, що він говорив: що де-то є ворог, який загрожує Фонду, Процесу і самому Елі. І це, отже, загрожує їм.
  
  Потім послідувало призивне спів: "Краще ... ще попереду!" Після того, як голоси стихли, вечеря закінчилася.
  
  Всі четверо зійшли зі сцени і попрямували до своїх місцях, хоча новобранка —блондинка — її звали Тейлор - затрималася, посміхаючись Илаю. Він пройшов повз неї прямо до Вікторії. Тейлор сприйняла зневага як ляпас. Очевидно, вона думала, що церемонія триватиме наодинці в кабінеті.
  
  Вона повернулася на своє місце за столом і дотримувалася пристойності, розмовляючи з усіма, хто вітав її, але її погляд часто зупинявся на розмові Вікторії і Ілая.
  
  Ілай щось прошепотів на вухо Вікторії. Вона посміхнулася і встала. Шоу подивилася повз них і помітила, що хтось спостерігає за ними. Anja. Її руки були схрещені на грудях, обличчя перетворилося на безпристрасну маску. Супроводжуючі вийшли з залу, Вікторія з ними, охоронці замикали процесію, прямуючи в Кабінет.
  
  Коли вони були майже біля дверей, Вікторія похитнулася і схопилася за стіл, щоб не впасти. Насупившись, Ілай повернувся до неї. Вона впала на коліна. Ті, хто залишився в залі — приблизно половина Супутників — щось пробурмотіли або ахнули.
  
  - Учениця Вікторія, - сказав Ілай. . . .
  
  Шоу почув, як вона сказала: “Я, щось не так. Я—" Вона здригнулася, схопившись за живіт. Потім, підтримуючи себе однією рукою, її вирвало.
  
  Дві жінки-асистентки швидко вийшли вперед і допомогли Вікторії сісти на стілець. Вона випалила: "Я в порядку".
  
  "Ти не в порядку", - сказала одна з жінок. "Ось". Вона намочила серветку і віддала її Вікторії, яка витерла їй обличчя.
  
  Її обличчя потемніло від спалаху гніву, якій Шоу не очікував. Її руки були стиснуті. "Я дійсно в порядку".
  
  Ілай повернувся до Стіву і прошепотів: "Прибери це".
  
  "Я подзвоню мейнтенану—"
  
  "Я не говорив нікому дзвонити", - бушував Ілай. "Я сказав, прибери це". Перший приклад запальності, який Шоу побачив в цій людині. Видовище було тривожним.
  
  “ Так, майстер Ілай. "Стів швидко ввійшов у кухню.
  
  Вікторія глибоко дихала. “Я не знаю, що сталося. Щось тільки що вдарило мене". Вона подивилася вниз. “Вибачте, сер ... Майстер Ілай. Я дійсно в порядку".
  
  Ілай сказав: “О, моя люба, не хвилюйся. Сьогодні ввечері ми відвеземо тебе в лазарет". Він все ще був в люті — його "навчальна сесія" на вечір було зіпсовано, — але не хотів з'являтися на очах у своєї пастви.
  
  "Завтра в кабінеті?" запитала Вікторія.
  
  "Подивимося". Ілай поклав руку їй на голову. "Ти сьогодні трохи відпочинеш".
  
  На її обличчі все ще був рум'янець збентеження. Голова її була опущена.
  
  Лікар, простягнув їй серветку, взяв її за руку і допоміг піднятися і попрямувати до бічних дверей, після того, як Вікторія, звичайно ж, схопила свій дорогоцінний записник.
  
  Увагу Ілая повернувся до їдальні. Його погляд зупинився на Тейлор, блондинці, від якої він відмовився раніше. Спочатку її обличчя було сумне, але потім воно пом'якшало, як ніби вона вибачалася перед ним.
  
  Але суперечка швидко закінчився. Його обличчя викривилося, що могло зійти за насмішку, і він відвернувся. В очах жінки заблищали сльози.
  
  Шоу зауважив, що Аня спостерігає за ним без особливих емоцій, як тоді, коли Ілай раніше вибирав собі партнерку по кабінету.
  
  Потім відновлена свита вислизнула через бічні двері, а Стів повернувся зі шваброю і відром і взявся за роботу.
  43.
  
  Вербена - квітуча рослина, що має багату історію в спіритизмі.
  
  За іронією долі, враховуючи офіційна назва Фонду Елі, у Стародавньому Єгипті рослина називалася "Сльози Ісіди" - на честь дружини Осіріса, жінки, яка в буквальному сенсі зібрала свого чоловіка воєдино.
  
  Одна різновид вербени використовувалася при нанесенні ран Ісуса після того, як його зняли з хреста, за що отримала назву Святої трави. У культурі корінних американців деякі племена використовують її для передбачення снів.
  
  Колтер Шоу знав про вербене у її світській ролі: її можна використовувати для того, щоб викликати зригування у випадку, якщо хто-то проковтне отруту в польових умовах. Настоянка вербени діє точно так само, як ипекак, і робить свою справу приємно, хоча, як завжди, неприємно.
  
  Дізнавшись, що таке "спеціальні заняття в навчальній кімнаті, Шоу вирішив: Вікторія не збирається брати участь. Очевидно, можна було б заперечити, що це не його справа. І з його боку було визначено поблажливо прийняти таке рішення. Але йому було все одно. Він не бачив, щоб ситуація сильно відрізнялася від того, як Ілай полював на Еббі. Один був неповнолітнім, інший схильним до самогубства і вразливим — і обидва перебували під злісним впливом небезпечного соціопата.
  
  Але як зупинити напад і не видати його слідчу місію?
  
  Він згадав, що бачив квіти вербени в лісі за гуртожитками, коли робив бойові палиці. Заховавши зброю, він повернувся в ліс і нарвав досить рослини, щоб приготувати потрібну дозу. У своїй кімнаті він висушив трави в мікрохвильовці, потім розтер їх між долонями, щоб вийшли маленькі пластівці. Він не думав, що їх можна буде особливо виявити; вербена злегка сладковата — не гірчить, як більшість блювотних трав, — але не має справжнього смаку. Він загорнув порошок в сторінку, вирвану з його блокнота.
  
  Потім він попрямував у їдальню. Він знав правильну концентрацію ліки. Це не могло викликати нічого гірше, ніж блювоту. За умови, звичайно, що у Вікторії не було алергії.
  
  Які шанси на це?
  
  Він не грав в процентну гру. Він не збирався допустити сексуального насильства, і, оскільки вона прямувала в клініку, лікарі розпізнали б алергічну реакцію і відреагували відповідним чином.
  
  Що стосується того, що я дав їй вербену, це було нескладно.
  
  Шоу підпалив фуршетний стіл.
  
  Коли він узяв свою тарілку, то поклав серветку поряд з банкою "Стерні". Коли він повернувся на своє місце, вона спалахнула. Поки всі дивилися на полум'я, він підійшов до столу Вікторії і— потягнувшись через нього за глеком з водою, щоб пограти в пожежника, розкрив долоню, випускаючи вербену на її тарілку з лазаньєю. Він бачив, що вона цього так і не помітила.
  
  Він знав, що ефект від такої дози не триватиме довго. Фізично вона вже відчувала себе краще. Але він був упевнений, що вона все ще була стривожена тим, що упустила шанс віддатися чоловікові, який учив її, як возз'єднатися зі своєї втраченої сім'єю.
  
  Виходячи з їдальні в прохолодний, ясний вечір, Шоу знала, що буде сподіватися на ще один шанс відвідати Ілая в Кабінеті.
  
  Але цього не сталося.
  
  Для неї чи для когось ще.
  
  Колтер Шоу подбав би про це.
  
  
  
  —
  
  
  
  "Просто дай мені один документ про офшорному банківському рахунку в Невісі або Сент-Томас", - подумав Шоу. "Може бути, відео, яке Ілай зняв про любовні зв'язки в кабінеті, розкриває сексуальне насильство". Службова записка, що натякає на ухилення від сплати податків.
  
  Найбільше Шоу сподівався на що-небудь, що зв'язує Ілая з убивством журналіста Янга в Сан-Франциско. Рахунок за телефон, електронні листи.
  
  Він також хотів отримати список інших обраних і де вони перебували. Ці люди були, звичайно, бомбами уповільненої дії.
  
  В ідеалі Шоу повинен був щось знайти, потім вийти з табору на схід, до шосе, і передати докази федеральної поліції або поліції штату, а не корумпованим копам Сноквалми Геп.
  
  Де краще всього знайти щось компрометуюче?
  
  Адміністрація, звичайно.
  
  Будівля 14? Зараз він дивився на нього. Все ще двоє помічників капітана в кріслах біля входу. Чому охорона? І яка була мета попереднього таємного візиту Обраних?
  
  І місце проживання Ілая теж. Ймовірно, це був би джерело самих неспростовних доказів, якщо б такі були. Ілай тримав би їх ближче до дому.
  
  Він почне з будівлі 14. Він прослизнув по смужці трави на східному краю табору і попрямував до задньої частини будівлі.
  
  Шоу не помітив камер спостереження. AU попереду розмовляли, що означало, що вони відволіклися. Чи вони будуть патрулювати тут? Малоймовірно в цей час ночі, але навіть якщо так, безвітряний вечір він почує їх наближення.
  
  Задня двері з цілісного шматка дерева, без вікон. Він уважно оглянув косяк — ніяких ознак сигналізації, але в наш час так багато хитромудрих систем безпеки, що легко могла бути одна. Які шанси? Йому вже сказали, що тут ніколи не було крадіжки. Навіщо витрачати гроші на сигналізацію? Він також пригадав, що, коли днями в будівлю в'їхав гольф-кар компанії Selects, їм, схоже, не довелося відключати будь-якої системи безпеки.
  
  Шоу оцінив ризик тривоги в двадцять відсотків.
  
  Досить низько, щоб ризикнути.
  
  Що стосується самого в'їзду? Це не проблема. Його батько утовкмачував дітям, що можуть бути випадки, коли їм доведеться порушувати закон — рятуватися від загроз, красти їжу і зброю, щоб вижити.
  
  "Виживання," любив повторювати він, "порушує етику".
  
  І ось Ештон навчив Дориона, Колтера і Рассела основ злому замків. Ці двері була такою ж простою, як і з'явилася. Ніякого засува. Замикаючий механізм був в ручці: важіль для ключа, лицьова пластина, ударна пластина. Професіонал проник би в замкову щілину за допомогою відмички з електроприводом. Удар, відкривається через десять секунд. Шоу не міг дозволити собі такої розкоші, хоча у нього був альтернативний інструмент: обідній ніж, який він тільки що взяв зі столу в їдальні. Він припустив, що, можливо, існує інвентаризація, але іноді потрібно просто ризикнути раз або два.
  
  Це була проста, хоча і виснажлива робота. Техніка полягала в тому, щоб вставити лезо і з його допомогою відсунути болт від отвору, в якому він був встановлений в ударній пластині. Потім ви сильно потягнули на себе двері, щоб засунути засув, який був подпружинен і не давав йому повернутися в замкнене положення. Шоу зробив це дюжину разів, кожен раз відсунувши засув на міліметр. Дві дюжини. Три.
  
  Нарешті, останнім ривком він відчинив двері. Ні світла, ні виючої сигналізації.
  
  Він оглянув стелю і стіни. Камер не було.
  
  Він увійшов всередину і тихенько причинив двері. Приміщення було тьмяним, але висвітлювалося світлом, яка просочується з-під вхідних дверей і, слабо, крізь зафарбовані вікна.
  
  Шоу озирнувся по сторонах. Якщо б він не усвідомлював, що намагається зберігати абсолютну тишу, він сердито зітхнув.
  
  Що це був за секрет, який охороняли AUS і який привезли з собою зомбі-подібні Обрані?
  
  Садові приналежності.
  
  Це було все: мішки з морквою, пшеницею, кукурудзою, насінням зеленої квасолі і добривами, контейнери з коштами від гризунів і шкідників, граблі і мотики, кілька мотоблоків з газовим двигуном.
  
  Ніякої вогнепальної зброї.
  
  Жодних картотечних шаф.
  
  Збентежений, Шоу вийшов з будівлі і тихо причинив двері. Він на мить прислухався, але не відчув ніяких змін в монотонному розмові охоронців біля входу в будівлю. Вони не чули його вторгнення.
  
  Потім він попрямував до адміністративної будівлі. Тут теж була задні двері — та сама, через яку хлопці Х'ю витягли того бідного репортера Клейна. Через вікна він міг бачити працівників, які походжають взад і вперед по коридорах. Три офісу були освітлені, і з півдюжини чоловік входили і виходили. Шоу припустив, що продаж безсмертя - процвітаючий бізнес. Йому доведеться спробувати в інший час.
  
  Саме тоді він почув тріск і шурхіт у кущах. Він опустився на коліна і повернувся до лісу, роздратований своїм безглуздим світло-блакитним костюмом, який навіть у слабкому місячному світлі виділяв його на тлі чорно-зеленої трави і листя. Він ненадовго закрив очі, щоб краще сфокусувати слух, і прислухався. ТАК. Інший, схожий звук. Не стільки кроків, скільки наближення, як якщо б шпигун пригибался так само, як і він, щоб зробити з себе мішень поменше. Він знову подумав про Фредерік.
  
  Або ще хтось стежив за ним?
  
  Обраний убивця?
  
  Він зберігав абсолютне мовчання.
  
  І нічого більше.
  
  Приступайте до виконання цього завдання.
  
  Третій джерело компрометуючих доказів — місце проживання.
  
  Він обережно підібрався до нього, залишаючись в кущах. Велика будівля, звичайно, теж було зайнято. Двоє охоронців, Присадкуватий і Сірий. Стів зараз повинен бути десь у будівлі. Рознос в їдальні мало що означав би для нього. Такі щенята не відходили далеко від своїх господарів, навіть після того, як їх смикали за поводок.
  
  Поглянувши на восьмикутник на даху будівлі, Шоу побачила, що Аня дивиться у вікно на табір, який для неї, ймовірно, був просто візерунком з жовтих вогнів. Вона неуважно розчісувала своє довге волосся. Він не бачив Ілая.
  
  П'ятнадцять нот рознеслися в прохолодному повітрі. “Зараз десять годин вечора, всім товаришам повернутися в свої спальні. Набирає чинності комендантську годину".
  
  Він не міг дозволити, щоб його впіймали. Завтра він візьме замок штурмом.
  
  Крім того, згідно з правилами, дикі тварини спускалися до табору, нетерплячі і спраглі частування.
  44.
  
  З-за відсутності годин Колтер Шоу не знав точного часу, коли за ним прийшли.
  
  Небо було темним, і йому здавалося, що він проспав усього годину; він припустив, що було близько півночі, коли його двері з гуркотом відчинилися і двоє здоровенних чоловіків схопили його за руки й витягли з ліжка.
  
  "Що це за чортівня?" - гаркнув він. Грав він роль чи ні, це саме те, що сказав би кожен.
  
  “Тихо. Ти йдеш з нами".
  
  “Ні. Я не збираюся більше—"
  
  "Заткнися".
  
  Один з AU жбурнув Шоу його форму і черевики. "Одягайся".
  
  “ Що я такого зробив? Що...
  
  “Одягайся. Або ми протащим тебе через табір у такому вигляді".
  
  Шоу одягнувся.
  
  П'ять хвилин його вже виводили через задні двері Відділення допомоги. Стискаючи його руки майже до болю, чоловіки повели його по коридору в маленьку кімнату для допитів, схожу на одну з тих, що є в поліцейських управліннях по всьому світу. У ній були тільки стіл і два функціональних металевих стільця сірого кольору. Ці стіни не були фіолетовими, і на них не було єгипетських артефактів або картин. Вони були білими. Всередині було тепло і пахло сосновим миючим засобом.
  
  Claustro по-латині означає "засув", тобто замикання дверей на засув. А хто не знає, що таке фобія?
  
  Шоу був упевнений, що один з цих свідків був присутній при побиття репортера Х'ю.
  
  Вони повернулися і зачинили за собою двері.
  
  Залишивши Шоу роздумувати над списком правопорушень, скоєних Новачком Картером. Крадіжка ножа, злом в магазині садових приладдя, приправа з вербени до обіду Вікторії, спроба спринту врятувати Джона від жахливої смерті. Йому прийшло в голову, що насправді їм не потрібні камери, оскільки Ілай перетворив своїх послідовників у стукачів, щоб позбавлятися від будь-яких Токсинів.
  
  Тепер він був упевнений, що був правий щодо стеження. Двічі: по дорозі на розмову з Вікторією і всього кілька годин тому після злому в будинку 14.
  
  Хто був шпигуном? Фредерік або хтось інший?
  
  Двері відчинилися, і Х'ю увійшов всередину в супроводі АС, який затискав журналісту рота, щоб заглушити крики, коли Х'ю вивихнув плече. Цей чоловік стояв у кутку. Х'ю сіл і погортав планшет. Поглянувши на Шоу, він вказав на інший стілець.
  
  “ І що? Зрозуміло, що Картер Скай почував себе ніяково за таких обставин. З іншого боку, як і Адам Харпер, він відсидів термін, у нього було важке дитинство, в молодості він був розбишакою. Він був у чудовій формі. П'єса, написана Шоу, не вимагала, щоб головного героя було легко залякати.
  
  "Сідай".
  
  Він так і зробив, після нотки виклику.
  
  Звичайно, завжди залишалася ймовірність, що вони дізналися, що містер Скай - вигаданий персонаж і що Колтер Шоу був тим, кого вони запросили в цю звукоізольований кімнату без вікон. Ніхто не називав його по імені, звертаючись до нього. Ким з двох альтер-его, на їхню думку, він був?
  
  Якщо б вони знали, що він шпигун, тоді дії не мали б значення. Це була б бійка. Він обмірковував можливі бойові вирішення ситуації, коли помітив, що АС в кутку тримає електрошокер.
  
  Х'ю відірвав погляд від планшета; Шоу не міг бачити, що було на екрані. Інспектор запитав хрипким голосом: "Що таке правило чотирнадцять?"
  
  "Не робіть нічого, що могло б ..." він затнувся на цьому слові, " підірвати чесність майстра Ілая, інших працівників, Фонду чи Процесу.
  
  Якщо Х'ю і був вражений навичками запам'ятовування, АС ніяк цього не показав.
  
  "Це слово 'чесність'. Знаєш, у нього має два значення.
  
  Шоу моргнув. “Я не знаю... Це означає чесність або щось в цьому роді, вірно? Що за чортівня тут діється?"
  
  Х'ю продовжив: “І це означає надійність конструкції. Як цілісність корпусу корабля".
  
  “ Правда? Він уважно подивився на Х'ю.
  
  "І те, і інше можна застосувати до вашої поведінки".
  
  Чорт візьми, назви ім'я. Дай мені знати, з ким ти розмовляєш. Картер або Колтер. Дійде до бійки? Він проти цих трьох?
  
  Х'ю погортав свій планшет. “Те, що ти зробив, є злочином проти обох типів чесності. Ти зрадив майстра Ілая і поставив під загрозу саме Підставу".
  
  “ Все ще не розумію, про що ти говориш.
  
  “У нас є докази. Свідки".
  
  "Нісенітниця собача".
  
  Х'ю моргнув.
  
  Шоу нахилився ближче і прогарчав: "Ти зрозумів, покажи мені це, придурок".
  
  "Що?" Приголомшено прошепотів Х'ю. Інший АС насторожено подивився на Шоу.
  
  “ Негайно! Докази. І свідків. Приведіть їх сюди.
  
  "Ти не смієш так з нами розмовляти, Новачок Картер".
  
  Так що, схоже, у них не було повного компромату на нього. Однак Х'ю все одно міг наказати піддати його електрошоку і побити за гріхи, вчинені Картером Скай.
  
  Правило 14 . . .
  
  “ Майстер Ілай тут добре працює. Завдяки йому сотні людей живуть краще. І ти ставиш все це під загрозу, проявляючи нелояльність? Х'ю кивнув АС, який тепер розмахував електрошокером.
  
  “Ми хочемо знати, які ваші мотиви, на кого ви працюєте? Чи ви тут самі по собі?"
  
  АС пробурмотів: “Може бути, він займається цим з-за грошей. Він тут, щоб вкрасти Процес. Таке траплялося й раніше".
  
  "Ми з'ясуємо". Х'ю глянув на електрошокер.
  
  АС натиснув на кнопку, і загорівся слабкий червоний вогник, схожий на зміїне око, що потрапила в промінь ліхтарика.
  45.
  
  Що б ти думав, що я зробив, це помилка, " Шоу сказав твердим голосом.
  
  Х'ю підняв руку. Озброєний АС зупинився.
  
  “Я прийшов сюди, тому що моє життя пішло шкереберть. Про всі проблеми я розповів підмайстрові Семюелю. І коли я побачив, що майстер Ілай зробив для Компаньйонів, коли я почув, як він може змінити наші життя назавжди, я зрозумів, що прийшов за адресою. Це ... Те, що ти говориш, нісенітниця собача. Ви мене з кимось переплутали. Я не був зрадником. Я ніколи б так не вчинив. Майстер Ілай - один з найблискучіших і щедрих людей на землі.
  
  Шоу встав і повернувся до Х'ю. “ Клянуся, я нічого не зробив. Голос звучав схвильовано, благально.
  
  Двоє викрадачів, здавалося, трохи пом'якшилися при цих словах.
  
  Саме тоді він розвернувся вправо, відбив руку людини з електрошокером в бік і простим борцівським прийомом перекинув свого супротивника і повалив його на підлогу.
  
  З горла вирвався дивний звук. Можливо, він намагався сформулювати слова. Можливо, просто намагався дихати.
  
  Шоу не звернув на це уваги. В одну мить він вирвав електрошокер з рук снидіє чоловіки і направив його на двох інших. Він спокійно оглянув їх, наче шукав оптимальну мету. Настільки ж безпристрасний, Х'ю уважно спостерігав за ним.
  
  Шоу пробурмотів: “Ваша інформація невірна. Не смійте більше ні ви, ні хто-небудь інший погрожувати мені. З цим все зрозуміло?" Він кинув електрошокер на підлогу поруч з пораненим АС.
  
  Потім за спиною Шоу пролунали оплески — заразливі, уривчасті, що відбивають такт "Оди радості". Він обернувся.
  
  Звук виходив від Ілая, який стояв у дверях, схиливши голову набік, його щедрі губи розтягнулися в легкій усмішці. Він опустив руки і Х'ю кивнув і задыхающемуся АС, який насилу піднявся на ноги, з великим трепетом дивлячись на Х'ю, ніж на людину, яка тільки що уклав його. Він забрав електрошокер. Х'ю був явно незадоволений тим, що його чоловік зазнав поразки. Але він глянув на Шоу і кивнув з неохочим повагою. Х'ю вийшов з кімнати, його поплічник поспішив за ним, тримаючись за груди.
  
  Перш ніж двері зачинилися, Шоу мигцем побачив одного з охоронців, Грея, чия зморшкувате обличчя не виражало ніяких емоцій. Потім він помітив з'явилися Скватта і Стіва, останній зі своїм незмінним блокнотом.
  
  Клацнув замок, і Елі з Шоу залишилися одні.
  
  “Добре, молодець, новачок Картер. Ти з честю склав іспит".
  
  Приблизно в середині викрадення Колтер Шоу фактично вирішив, що цей інцидент має всі ознаки перевірки. Х'ю не був конкретний, лише пославшись на "нелояльність", а не на якісь конкретні проступки. Загальні докази" і "свідки". І в його виступі відчувалася скутість. Він також вирішив, що якщо він хоче просунутися по службі в організації і отримати доступ до доказів, що він шукав, йому потрібно буде зіграти роль Обраного.
  
  “Це обряд посвячення, перевірка на вірність. Ви були б здивовані реакцією. Деякі ламаються і кажуть: "так, Так, прости мене, отче, у мене нечисті думки про підмайстер Аллегре чи підмайстер Біллі", або "так, я цитую, "запозичив" один з телефонів AU, щоб подзвонити своїй дружині, тому що у неї була дитина".
  
  “І деякі люди зізналися, що зв'язувалися з іншими організаціями, щоб повідомити подробиці про Процесі. Чи журналісти, які пробралися сюди, щоб написати викриття ".
  
  Шоу задумався, яка їхня доля. Він не став питати.
  
  Він запросив на допомогу свого друга Картера Ська. “Я б не став робити нічого, що могло б зіпсувати Процес. Після мого сеансу з підмайстром Семюелем і твого Другого виступу? Ніколи. Це було приголомшливо ".
  
  Шоу мало не сказав "Чудово", але вирішив, що це може бути сприйнято як насмішка.
  
  “О, це так, чи не так? Тобі дійсно сподобалося? Я так схвильований. Я з самого початку знав, що ти особлива. У мене хороший очей на людей. Я можу оцінювати людей, як ніхто інший. Це вміння, з яким я народився ".
  
  Шалений нарцис ...
  
  Він відкрив двері і запросив Стіва приєднатися до них. Ілай обмінявся поглядом зі своїм помічником, а потім повернувся до Шоу. Він урочисто виголосив: "Я радий підвищити тебе в званні Учня". Він кивнув Стіву, який дістав намисто, на кінці якого був червоний амулет у вигляді знака нескінченності. Ілай зняв синю сорочку Шоу зі своєї шиї і замінив її новою.
  
  - Мені подобається винагороджувати за хорошу поведінку, - сказав Ілай.
  
  Як і годиться істинним культів, згадав він.
  
  Система заохочень і покарань ...
  
  “ Я думаю, ти заслуговуєш походу в Кабінет.
  
  Шоу відразу ж побачив в цьому можливість зайнятися якою-небудь шпигунською роботою.
  
  Ілай підійшов ближче до Шоу. - У тебе є вибір. Аня або я.
  
  Шоу відповіла йому пильним поглядом. "Anja."
  
  “Ах. Звичайно". На обличчі чоловіка не було розчарування. У нього було безліч інших компаньйонів для його власних розваг.
  
  “ Стів, відведи його туди.
  
  "Так, майстер Ілай".
  
  Стів вказав на двері. “ Учениця Картер.
  
  Шоу повернувся, щоб піти за ним. Ілай підійшов ближче, поклав руку йому на плече і стиснув. "Приємною навчання".
  46.
  
  Проте можливості для стеження так і не вдалося.
  
  Шоу сподівався, що Стів проводить його до вхідних дверей резиденції і скаже що-небудь на зразок: "Вгору по сходах, другі двері ліворуч". Що дало б йому час побродити. Але ні, у підлеглого, очевидно, був наказ не відпускати Товаришів без нагляду.
  
  Поки його вели коридором, Шоу зазначив, що заклад був розкішним, стіни прикрашені прекрасними картинами, на столах стояли скульптури, меблі була з хрому, чорного і рожевого дерева і м'якої шкіри. У тутешньому декорі не було нічого єгипетського; тут панувала розкішна атмосфера Майамі-Біч. Зрештою, Девід Елліс був бізнесменом з Флориди.
  
  Шоу не побачив ні охоронців, ні камер відеоспостереження. Це було б добре для майбутніх вторгнень. Але він також не побачив ніяких явних офісів або сховищ записів.
  
  Стів вказав йому на двері без таблички на другому поверсі і постукав.
  
  "Увійдіть", - пролунав жіночий голос.
  
  Кабінет являв собою любовне гніздечко, в якому домінувала величезна кругла ліжко, здатна вмістити чотири або п'ять душ. Це була кімната, витримана в єгипетській тематики: драпірування, фрески, анкх, барельєфи Осіріса або якихось інших богів; Шоу не знав пантеону стародавнього царства. Горіли їдкі пахощі.
  
  Любовне гніздечко ...
  
  Зрештою, Осіріс був богом родючості, а також підземелля.
  
  Потім Стів повернувся і сів на лаву в коридорі. Він почав гортати записну книжку, в якій, здавалося, була більша частина життя майстра Ілая.
  
  Приз, який Шоу з задоволенням взяв би в свої руки.
  
  Увійшовши всередину, Шоу зачинив за собою двері. Одягнена у шовковий халат — фіолетовий, звичайно, — Аня кивнула, сидячи на ліжку.
  
  Він відсалютував плечем. Аня посміхнулася і, нічого не відповівши, встала й підійшла до буфету. “ Хочеш чогось випити?
  
  "Випити?"
  
  "У Навчальній кімнаті немає ніяких правил".
  
  "Я в порядку".
  
  "Ти не заперечуєш?" запитала вона, піднявши підведену олівцем брови.
  
  "Іди прямо вперед".
  
  Аня приготувала коктейль. Схоже, до горілки додавався фруктовий сік. Вона поквапилася з приготуванням і не стала морочитися з льодом.
  
  Навпроти ліжка стояв диван, і Шоу сів на нього.
  
  “ Ваше ім'я? - запитав він. “ Російська?
  
  Вона здавалася здивованій, що він запитав про неї. Протоколи "винагороди" в навчальній кімнаті, ймовірно, були досить міцними і не припускали довгих розмов. “Так. Це означає 'благодать'. Вона подивилася на його амулет. “Вже учень? Боже. Через два дні". Тихий сміх. "Ти готовий до шторму?"
  
  Він насупився.
  
  “У деяких людей на це йде тиждень або більше. Деякі будуть хмуритися".
  
  “ На мене і раніше хмурились.
  
  "Ти інший".
  
  “ Правда? Я недостатньо знаю про всіх тут, щоб зрозуміти, що нормально, а що ні.
  
  Вона зробила ковток. “Я впевнена, у тебе є свої проблеми. Але ти не потребуєш. Всі інші тут такі; ось чому вони приходять". Тепер ковток глибше. "Що ми святкуємо?"
  
  "Він хоче, щоб я був Обраним".
  
  “Ах, у цьому є сенс. Його власна команда. Ченці, Лицарі Круглого столу. Він навіть не говорить про них зі мною ... Ну, ще про одну речі, про яку він не говорить зі мною ".
  
  “ Як давно ви його знаєте? - запитав я.
  
  "Десять років".
  
  “Ви познайомилися на чому? Якомусь духовному предмет?"
  
  Пауза. "Ми зустрічалися в іншому житті".
  
  Вона мала на увазі 1800-ті роки або п'ять років тому на з'їзді біржових брокерів у Форт-Лодердейлі? Вона була тут не для цього. Аня не хотіла, щоб у неї брали інтерв'ю про неї і Илае. Їй не подобалося, коли їй пропонували в якості призу коробку з крекерами. Однак у Шоу склалося враження, що вона воліла секс питань.
  
  Вона встала і вимкнула світло, а коли знову сіла, верх її халата злегка розкрилася.
  
  "Ти пройшла через цей Процес?" запитав він, глянувши на фіолетовий амулет.
  
  "Звичайно".
  
  “ Значить, ти можеш бачити минулі життя?
  
  Коливання.
  
  "Я виконав свою роботу".
  
  "Чому лотоси?" Шоу запитав, оглядаючи кімнату і кілька рослин в горщиках. Йому здалося, що він відчуває запах поту і духів в додаток до сандалу. Це була ліжко завоювання, та сама, в якій Вікторія ледь не стала жертвою.
  
  "Це символ безсмертя".
  
  Аня взяла чорну щітку і пригладила волосся. Він згадав, як вона робила це раніше, коли стояла в альтанці.
  
  Вона сказала: “Я була гарненькою, коли була молодшою. Я була моделлю і хостес в декількох шикарних клубах. Це світ, де я зустріла ... Майстри Ілая".
  
  Невже справжнє ім'я цієї людини, Девід, ось-ось розчиниться в ароматній атмосфері навколо них?
  
  "Тепер ти гарненька". Це було правдою. "Ви двоє одружені?"
  
  “Це був ритуал. Може бути, технічно це неофіційно. Але мені подобається думати, що це так. Я ніби хотіла білу сукню. У мене все ще є сукня моєї матері ".
  
  "Може бути, завтра".
  
  "Може бути".
  
  Він не міг сказати, повірила вона в Процес Ілая. Можливо, так воно і було. Ти міг переконати себе майже у чому завгодно, якщо б захотів. Сам він вірив, що його брат, Рассел, з'явиться, і вони відновлять свої стосунки, які були багато років тому.
  
  Що, як не дивно, Семюель передбачив раніше в той вечір.
  
  Іноді захисник захищає найкраще , залишаючи тих , хто перебуває на його піклуванні ...
  
  Вона допила свій напій, поставила склянку на стіл і ще більше відчинила халат. Потім відкинулася на ліжко. Мова її тіла сигналізував: чим раніше почнеш, тим швидше закінчиш.
  
  Шоу зауважив татуювання нескінченності на верхній дузі її лівих грудей.
  
  Вона простежила за його поглядом.
  
  “Хіба мені не пощастило? Тільки Обрані і кілька інших відмічені знаком. Він позначив мене двічі. Ніхто інший ніколи не отримував більше одного."
  
  Шоу підвівся і сів на ліжку. Він потягнувся за халатом, і вона вигнула спину, закривши очі і піднявши обличчя до стелі. Він знову стягнув на неї халат. Вона подивилася на нього, насупившись, виглядаючи здивованою. І, можливо, занепокоєний тим, що хтось кинув виклик Илаю, не взявши запропонований їм подарунок.
  
  “Тебе більше цікавить Стів? Він був би доступний".
  
  “ Ні. Ти б зацікавив мене. За інших обставин.
  
  Вона затягла пояс на сукню. “ Я така дурна. У куточках її очей з'явилися сльози.
  
  Шоу іноді задавався питанням, чи не витікає дурість з любові, як тінь передує нам, коли сонце знаходиться позаду. Іноді туманно, іноді різко, але завжди присутня.
  
  І знову виникло витягнуте обличчя Марго Келлер. Вже двічі, в таборі, він думав про цю жінку приблизно його віку, гнучкої, з м'якими темно-русявим кучерявим волоссям. Тепер він подумав, що завжди думав про її особу як про особу грецької богині. Іронічно, що він був тут, у кімнаті, де переважали твори мистецтва стародавнього світу.
  
  "Вже пізно". Він встав.
  
  “ Почекай. "Вона трохи скривилася.
  
  Він підняв брову.
  
  “ Він би чекав, що ти залишишся довше. Він може подумати, що я ... я зробив недостатньо. Стів скаже йому. Він поговорив зі мною. Може, і більше. Вона взяла серветку і витерла щоку. Косметика приховала синяк. Вона хотіла, щоб Шоу побачив.
  
  “ Звичайно. Скажімо, через сорок п'ять хвилин?
  
  “Спасибі. Правда, дякую". Не знімаючи халата, вона забралася під ковдру. “Я прийняла таблетку. Я втомилася. Я могла б просто поспати".
  
  "Іди прямо вперед".
  
  Аня лягла на спину. Вона підняла руку в його бік, двозначний жест, який, можливо, означало "спасибі".
  
  Або: будь ласка, не жалій мене.
  
  Шоу вирішив, що це, ймовірно, означає і те, і інше.
  47.
  
  17 Червня
  
  На наступний ранок, відмовившись від сніданку, Шоу відновив свою місію по вторгненню в резиденцію. Однак він зупинився на ґанку свого гуртожитку. Він упізнав цей шум, спочатку дуже слабкий, потім все голосніше і наполегливіше.
  
  Пролунав глухий удар в груди.
  
  Оглянувши небо, він, нарешті, помітив витончений вертоліт, що мчить до табору з південно-заходу.
  
  Літак був великий, кабіна біла, хвостова частина темно-синя. На боці були літери CHP.
  
  Каліфорнійський дорожній патруль.
  
  Звук привернув увагу всіх присутніх на майданчику. Ті, хто йшов, зупинилися як укопані. Ті, хто сидів, підняли очі від своїх блокнотів.
  
  Птах витончено приземлилася на галявині з північної сторони табору, у напрямку до дерев'яної огорожі і воріт СЬОГОДНІШНЬОГО ДНЯ, ЗАВТРАШНЬОГО дня. Коли двигуни зупиняються, з машини вийшли двоє чоловіків, обидва в костюмах. Один був афроамериканцем, досить великим, з блискучою лисиною. Чоловік з ним був білим, струнким. В обох на поясах були золоті значки.
  
  Вони зорієнтувалися і попрямували до найближчою доріжкою, посипаною гравієм. Чоловіки підійшли до жінки років сорока, її світле волосся було зібране в пучок. Шоу не пам'ятав її імені, але він зустрічався з нею і її чоловіком, якого в даний момент не було. Чорношкірий детектив показав посвідчення особи і заговорив з нею. Вона виглядала збентеженою, озираючись по сторонах. Вона сказала кілька слів і вказала на південь, на резиденцію. Двоє поліцейських попрямували в тому напрямку, озираючись по сторонах. У Шоу склалося враження, що вони не були впевнені, що й думати про це місце.
  
  Шоу підійшов до жінки, яка, насупившись, дивилася услід офіцерам. Він кивнув і віддав честь через плече. Вона неуважно відповіла тим же.
  
  “ Учениця Картер. Нагадай, як тебе звати?
  
  "Учениця Керол". Її обличчя було стривоженим, вона не зводила очей з резиденції.
  
  “ Це була поліція Сан-Франциско?
  
  "Так".
  
  У поліції ЮФО більше не було підрозділи повітряного патрулювання; в якості повітряного транспорту вона покладалася на вертольоти Дорожнього патруля. Він зазначив, що пілот, мініатюрна жінка з чорним волоссям, була одягнена в світло-зелену формений блузку і сірі штани. Кольори CHP.
  
  “ Один з них був детективом Етуаль?
  
  Вона здавалася занурена у свої думки.
  
  “ Учениця Керол?
  
  “Я думаю, що так. Так".
  
  Шоу очікував, що вона запитає, звідки він дізнався, але вона цього не зробила. Вона була вражена - і, помітивши свого чоловіка, Керол приєдналася до нього. Вони заговорили.
  
  Вийшовши на площу, Шоу побачив, що Товариші розмовляють між собою. ICS скупчилися разом. Четверо обраних стояли мовчки, оглядаючи натовп. У трьох руки були схрещені на грудях. Їх особи були кам'яними.
  
  Шоу бачив, як за сценою Етуаль, інший детектив і Ілай зникають в резиденції.
  
  Таким чином, детектив зовсім не розглядав смерть Янга як використану жувальну гумку.
  
  Чи буде це кінцем Фонду прямо тут і зараз? Але ні, не зараз, усвідомив Шоу. Якби Етуаль зібрав достатньо доказів, щоб безпосередньо пов'язати вбивцю Янга — Харві Едвардса — з Илаем, він привернув би повний склад оперативних співробітників правоохоронних органів, включаючи патрульних штату Вашингтон. Це було всього лише інтерв'ю. Місія по збору фактів.
  
  Двадцять хвилин через два детектива покинули резиденцію і попрямували назад до вертольота. Шоу хотів би поговорити з копами, але, звичайно, це не спрацювало. Він не був Колтером Шоу, він був Картером Скаєм.
  
  Двигуни апарату заробили, і, коли шум несучого гвинта змінив висоту, знизившись за тону, вертоліт піднявся в небо і зник назад у напрямку Північної Каліфорнії.
  
  Що дізналися офіцери? І яка була реакція Ілая?
  
  Незабаром з гучномовців зазвучали ноти Бетховена, і голос вимовив: "Усім товаришам з'явитися на Площу".
  
  На цей раз ніяких "будь ласка".
  
  Команда була повторена.
  
  Незабаром, у супроводі майже всіх присутніх, Ілай і його оточення покинули резиденцію. Охоронці залишилися біля підніжжя сходів разом з Илаем. Аня і Стів зайняли свої місця в дальньому кінці сцени.
  
  "Ода радості" прозвучала двічі. Потім Ілай піднявся по сходах і пройшов до передньої частини сцени.
  
  У ICs не було шансу очолити оплески metric. Натовп просто вибухнув шаленими оплесками.
  
  Ілай підняв руки.
  
  Крики з землі: "Ми любимо тебе!" "Наш дороговказ маяк!" "Майстер Ілай!"
  
  Нарешті галас стих.
  
  “Хороші друзі та компаньйони. Мої дорогі друзі та компаньйони . . . Ви бачили це? Ви бачили, що тільки що відбулося? Якісь токсиканти поширили фальшиві повідомлення про мене. Фальшиві новини!"
  
  Залунали вигуки.
  
  "Фальшивка ... Фальшивка ..." Просте спів тривало цілих шістдесят секунд.
  
  “Сумна спроба Токсиков зламати мене. Це те, чого вони хотіли. Зламати мене. І тебе теж!"
  
  "Ні!"
  
  "Чорт з ними!"
  
  “У нас багато ворогів, у вас і у мене. Пам'ятаєте, що я сказав вам вчора ввечері: медичне співтовариство ненавидить нас. Релігія ненавидить нас. Політики ненавидять нас. Тому що я кажу правду ".
  
  Це поклало початок скандированию “True up! True up!"
  
  “І це лякає їх! Але боятися слід Токсинів! Я сказав їм. Я сказав тим офіцерам, і тепер вони розуміють. Мене переслідують за моє бачення. Я сказав їм заарештувати Токсиков, які їм подзвонили в першу чергу. Це злочин, зловживання судовим процесом. І я подаю в суд. У мене найкраща команда юристів в країні. Вони прекрасні! Нікому не зійде з рук спроба завдати вам шкоди, моя сім'я! "
  
  Потім звідкись із глибини моря Товаришів донеслося хвилювання. Крики. Шоу здалося, що хтось штовхнув іншого.
  
  Охоронці насторожилися. Стів піднявся. Ілай підійшов до краю сцени, роздратований тим, що, образно кажучи, від нього відвернулися прожектори. Він сердито крикнув: “Що це? Що відбувається?"
  
  Ще більше плутаних слів. Це було важко розчути.
  
  Потім крик із задніх рядів натовпу. “... Допитую вас! Майстер Ілай!"
  
  Ілай підняв руки, закликаючи до тиші, і вдивився в натовп.
  
  Худий учень з жовтуватим обличчям показував на жінку поруч з собою. Це була Керол, до якої детективи з Сан-Франциско підійшли відразу після приземлення. Її чоловік стояв поруч з нею, виглядаючи схвильованим.
  
  "Вона говорить, що ти збрехав нам!"
  
  Повертаю кран бурмотіння.
  
  “ Тихіше, все, - сказав Ілай.
  
  Керол, почервоніла і сердита, відсторонилася від жінки, яка тримала її за плече.
  
  - Запитав Ілай худорлявого чоловіка, який викликав Керол. “ Розкажи мені.
  
  "Вона сказала... "
  
  Керол зробила крок вперед. “ Я не казала, що ви збрехали, майстер Ілай. Я просто... Ну, ті поліцейські. Вони запитували Девіда Елліса. Вони сказали, що він також був відомий як Арті Еллінгтон. І Хайрам Лефковіц. Мені просто цікаво, хто ви насправді?"
  
  Колективний зітхання.
  
  Стів встав і щось прошепотів на вухо Илаю, потім повернувся на своє місце.
  
  Урочистим голосом Елай покликав: “Учениця Керол. Підійди сюди, стань переді мною".
  
  "Я просто... "
  
  “Приведи її сюди. Зараз же!" Він глянув на двох австралійців.
  
  Одна з них стала перед чоловіком Керол і поклала руку йому на груди, щоб утримати на місці. Інший взяв Керол за руку і повів її до місця перед сценою, прямо під холодним поглядом майстра Ілая.
  48.
  
  Схрестивши руки на грудях, Ілай подивився на жінку згори вниз з виразом одночасно здивування і презирства.
  
  “ Учениця Керол. Ти думав, що "Ілай' було моїм іменем при народженні?
  
  “ Я не знав. Це було просто... дивно. Поліція питала про різних іменах, які у вас були. Мені просто цікаво, чому.
  
  “О, правда? У мене є ще імена?" Виглядаючи глибоко здивований, він оглянув аудиторію, потім повернув свій палючий погляд до неї. "Правда?"
  
  “Це те, що сказав той чоловік. Детектив".
  
  “ Значить, ти його знаєш.
  
  “ Знаєш його? Немає. Він просто підійшов до мене і запитав, де ти, і згадав інші імена.
  
  Шоу озирнулася на Томаса, свого чоловіка, який сперечався з АС. Співробітник служби безпеки зробив знак Обраному, який расцепил руки і повільним кроком приєднався до них. Він щось прошепотів Томасу, і чоловік замовк.
  
  “ Значить, ти думаєш, що те, що він сказав, було правдою.
  
  "Я... ну ... "
  
  "Ти... ну," передражнив Ілай. “ Ми не дуже вміємо виражатися в даний момент, чи не так, Керол? Ти, ну, його не знаєш, але ти, ну, віриш, коли він говорить, що у мене інші імена ".
  
  “ Я цього не говорив. Я просто...
  
  Хтось крикнув: “Так, це вона! Вона сумнівалася в тобі".
  
  “ Вона порушила Правило Чотирнадцять!
  
  "Тобі ніколи не спадало на думку, що, можливо, Токсик викликав поліцію, стверджуючи, що у мене є інші імена?"
  
  "Я просто... "
  
  - А, ми переходимо від “я добре" до "я просто". І ти їм повірив. Тобі ніколи не спадало на думку, що якийсь Токсик дізнався, що так, моє справжнє ім'я та прізвище Девід Елліс. Це не секрет. Це загальнодоступний документ. Ти думав, я народився майстром Элаем? Адже ти не бачиш цього у свідоцтвах про народження, чи не так?
  
  "Ні, я—"
  
  Він оглянув свою піднесену аудиторію, насолоджуючись кожною миттю. “ Ви могли б бачити це в свідоцтвах про народження? Я так не думаю. Ілай нахилився. "Я загинув в автокатастрофі!"
  
  З натовпу почувся шепіт співчуття до бідоласі.
  
  “Я помер! Ти розумієш це? І коли я помер, я побачив себе в минулому і побачив, що мене звуть Ілай. І 'майстер'? Титул, звичайно. Який я заслужив, мені подобається думати. Може, ти і ні."
  
  "Як їй не соромно!"
  
  "Отруйний!"
  
  “ Ми любимо вас, майстер Ілай!
  
  "Наш Дороговказ маяк!"
  
  Чоловік у натовпі ступив уперед і штовхнув Керол. Вона швидко зойкнула і відсахнулася. Ілай ніяк не відреагував.
  
  "Залиш її в спокої", - крикнув її чоловік.
  
  Ще одне слово Обраного змусив його замовкнути.
  
  “Отже, Керол звинувачує мене у тому, чого я не вчиняв. Це справедливо? Це правильно?"
  
  Натовп ахнула. Шоу знадобилося мить, щоб зрозуміти реакцію. Елі не використовувала титул "Учениця". Піддавалася вона остракізму?
  
  "Покарай його!"
  
  “ Хіба я не казав тобі остерігатися токсинів? Остерігайся їх брехні? Але ти віриш їм, Керол, а не мені.
  
  “ Ні. "Її очі розширилися. “ Я просто...
  
  Дехто в натовпі відреагував сердитим бурмотінням. Хтось, молодий підмайстер, ляснув Керол своїм блокнотом. "Сука", - пробурмотів він.
  
  Тепер вона виглядала переляканою. “ Я тільки ... я не знала, що й думати. Три імені, різні імена. Ти можеш зрозуміти...
  
  "Що я розумію, Керол, так це те, що я починаю думати, що ти Отруйна!"
  
  “Ні. Я просто—"
  
  "Просто, просто, просто!" Його насмішка була жорстокою. “Керол, коли ти розповідала мені про те, як твій батько приходив до тебе в спальню, коли ти була підлітком, я був упевнений, що ти невинна. Але, бачачи тебе зараз, приймає Отруту від їх брехливого слова про мене, це змушує мене думати, що ти, зрештою, не була такою вже й безневинною.
  
  "Що?" Керол виглядала ображеною.
  
  "Я думаю, ти настільки токсична, що у твого хлопця була вагома причина відправити тебе в лікарню".
  
  "Це не те, що сталося". Задихаючись. “Я нічого не робив! Він був п'яний. Він вдарив мене. Він знущався наді мною!"
  
  Ілай посміхнувся. “ Але він ніколи не потрапляв у в'язницю, чи не так? Якщо б ви були невинні, а він винен, хіба його не заарештували б?
  
  Почервонівши, стримуючи ридання, вона подивилася на Томаса. Його обличчя було маскою; очевидно, Керол поділилася важкими подробицями свого минулого з Илаем, але не зі своїм чоловіком.
  
  Як юрист на перехресному допиті, Елі гаркнув: "Твій хлопець сів у в'язницю?"
  
  "Я був наляканий".
  
  “Отже, відповідь негативна. Подивися на це, Керол". Він підняв руки. “Я розмовляв з усіма нашими дорогими Товаришами, запевняючи їх, що я можу протистояти токсинів. А ти все руйнуєш. Тому що ти в мене не віриш."
  
  Вона програла і знала це. “Будь ласка, майстер Ілай ... Я була неправа. Я просто... " Вона завмерла, боячись, що над нею знову посміються. “Я не очікувала того, що вони запитали і сказали. Я не думала. Звичайно, вони були послані якимись токсинами. Вони теж були токсинами ". Її голос впав, і вона витерла сльози. “ Ти все розповіла мої секрети.
  
  Голос Ілая був підлим. “ Тому що ти порушив правила.
  
  Велика частина натовпу втупилася на неї. Крики "Отруйна!" А потім: "Зрадниця!"
  
  "Вышвырни її геть!"
  
  "Юда".
  
  Керол простягнула руки до Илаю. “ Будь ласка.
  
  Він похитав головою. “ Ніколи не думав, що мені доведеться сумніватися в твоїй відданості.
  
  “ Тобі й не треба цього робити.
  
  “ А що відбувається з токсинами, Керол?
  
  Вона процитувала те, що, ймовірно, було уроком з сеансу з тренером: “Вони не розкриваються. Їх Справжня суть залишається прихованою. Вони ніколи не зможуть побачити вчорашній день і ніколи не зможуть просунутися в завтрашній ".
  
  Десятки людей в натовпі підхопили скандування "Токсичний!" На першому складі різко сплеснули.
  
  Інший чоловік поруч з Керол сильно штовхнув її. Розлючена жінка вдарила її по обличчю. З її носа потекла кров, і вона впала на коліна, прикриваючи голову, щоб захиститись. Її били і копали ногами. Хтось кинув камінь. Він відскочив від її чола. Вона видала слабкий крик.
  
  AUS і Обрані стримували Томаса, її чоловіка. Шоу глянув на Генрі, лисого чоловіка, з яким його ввели в посаду. Ще вісім або десять товаришів теж. Вони кивнули.
  
  Пора це припинити.
  
  Але перш ніж Шоу та інші зробили крок до Керол, Ілай підняв руки. Всі принишкли. “Гаразд, друзі та компаньйони, вистачить. Вистачить!"
  
  Він зійшов зі сцени і в супроводі своїх охоронців попрямував до Керол. Натовп слухняно розступилася, але не раніше, ніж одна жінка сильно штовхнула її в живіт.
  
  Ілай оглянув поранену жінку, що лежала в пилу, згорнувшись калачиком, прикриваючи рукою закривавлене обличчя.
  
  Кілька товаришів простягнули руки і торкнулися туніки Ілая, коли він проходив повз.
  
  Він нахилився і допоміг Керол піднятися на ноги, поки охоронці не спускали з неї очей. У Шоу склалося враження, що це траплялося раніше; покараний єретик. Дві жінки-ІКИ переглянулися, обмінявшись лукавими посмішками. Вони насолоджувалися тим, що трапилося.
  
  “ Вибачте, майстер Ілай. "Керол вдавилася риданнями. “ Я була неправа.
  
  “Мій бідний друг і компаньйон. Шкода, що ти постраждав". Він подивився на збуджену юрбу. "Ми ніколи не хотіли насильства". Але було ясно, що Ілай ні на хвилину не замислювався про це. Він був близький до того, щоб посміхнутися.
  
  “Учениця Керол. Всі! Ви бачите ризик, який представляють токсини? Як вони налякані моїм процесом? Правдою? Ти уявляєш, на що вони підуть, щоб зупинити мене? Налаштувати нас один проти одного? Повалити мене? Вони знають, що я можу зробити революцію у світі. Я загроза. Вони не зупиняться ні перед чим.
  
  "Будь ласка," схлипувала Керол, " ти можеш пробачити мене?
  
  Ілай мовчки вивчав її. Потім він обвів поглядом юрбу. “ Ми повинні пробачити її?
  
  Заклики "Отруйна". "Покарай його!"
  
  Більшість, однак, побачили, що відплата Ілая підійшло до кінця. Стів почав скандувати: "Прости її, прости її!"
  
  Інша частина натовпу приєдналася. Скандування супроводжувалося різкими, як у комах, ударами.
  
  Шоу подивилася через площу на Вікторію. Яка не скандував і не плескала в долоні. Безпристрасно вона дивилася на ридаючу жінку і чоловіка, що стояв над нею, поклавши руку їй на голову.
  
  Шоу задався питанням, що могло б статися, якби крик "Убийте її" переріс у скандування. Образ розлюченої юрби, забивающей жінку камінням до смерті, зараз зовсім не здавався обурливим.
  
  Ілай обійняв Керол, кров забруднила його білу туніку. Це був чоловік, який не міг сказати "ні" у драматичний момент.
  
  “Все в порядку, учениця Керол. Все прощено". Він подивився на Аню і нетерпляче махнув рукою. Жінка спустилася зі сцени і обняла Керол. Вони попрямували до лазарету.
  
  Дороговказний маяк повернувся на сцену.
  
  Блискуче, подумав Шоу. Ілай не тільки відвернув увагу від візиту поліції, псевдонімів і минулого, яке він не хотів розголошувати; він ясно дав зрозуміти, що нелояльність буде покарана. Керол розповіла своєму тренеру про жахи і обуренні свого минулого, припускаючи, що вони залишаться конфіденційними. Однак Ілай використав їх у якості зброї. Тепер всі в таборі знали, що у Ілая що було на них. Питання про зраду був знятий зі столу.
  
  Ілай оголосив, що сьогодні відбудеться ще один виступ, незаплановане. Потім він додав: “Витратьте наступні кілька годин на самоаналіз і ведення щоденника. І ніколи не забувайте: краще ... "
  
  "... це ще попереду!"
  
  ICS підскочили і продовжували співати, посміхаючись і радісно ходячи по залу, коли Ілай і його команда пішли зі сцени. Компаньйони розійшлися.
  
  Шоу спостерігав, як чоловік Керол швидко йде до медичного центру. Потім Шоу зауважив Уолтера, що йде в його бік. Чоловік, здавалося, шукав його.
  
  "Привіт," сказав Уолтер, його обличчя спохмурніло.
  
  Шоу запитав: "Ти бачиш, що тільки що відбулося?"
  
  “ Ні, щось сталося.
  
  "Що сталося?"
  
  “Саллі пропала. Вона була в кімнаті, а я вийшов подивитися щодо вертольота. Коли я повернувся, її вже не було".
  
  “Що саме це? Хвороба Альцгеймера?"
  
  “Ага. Вона приймає ліки. Галантамін. Їй це мало допомагає".
  
  “ Я допоможу тобі пошукати.
  
  “ Ти не будеш заперечувати? Я трохи хвилююся.
  49.
  
  Ти повідомив в AUS? Запитав Шоу.
  
  “Так, сер. Але щось відбувається. Вони сказали, що я повинен розібратися з цим сам. Потім вони втекли, як нервові миші ".
  
  Шоу припустив, що після несподіваної появи детектива Етуаль розроблявся план ліквідації наслідків стихійного лиха.
  
  Особа Уолтера спотворилося від хвилювання, очі забігали направо і наліво.
  
  Шоу тепер згадав свою попередню думку про колір сорочок і блуз, які видавалися Компаньйонам. Легше знайти втікачів, хоча також легше знайти когось, хто пропав безвісти.
  
  Чоловіки почали обшукувати Площа, потім розширили свою орбіту. Жінка буде обмежена природними і рукотворними бар'єрами з трьох сторін, але до сходу буде високий стрімчак — восьмидесятифутовый обрив — і стежка, знайдена Шоу, яка в кінцевому підсумку призведе до шосе. Але якщо згорнути з маршруту на дорогу, ви опинитеся в густих лісах і лабіринт каньйонів і скельних утворень, у сотнях квадратних миль дикої природи. Падіння і вплив були великими ризиками. Існували й інші загрози: вовки і гірські леви, койоти і кабани. Гримучі змії могли бути де завгодно.
  
  "Чортів вертоліт", - пробурмотів Уолтер. “Привернув мою увагу. Наступне, що я зрозумів, це те, що вона зникла. Можливо, це налякало її. Я не знаю".
  
  Вони спробували зайти в їдальню. Всередині був стіл для вузьких кіл, які тісняться і похмурих. Розмова була приглушеним. Шоу також помітив пару середніх років в кутку сидить за чашкою кави. Вони теж були серйозні. Він впізнав у них двох із тих, хто виступив вперед, щоб врятувати Керол від натовпу. Шоу обмінявся з ними кивком.
  
  Двоє чоловіків продовжували кружляти по табору.
  
  "Її краткосрочник поранений, велику частину часу". Права рука Уолтера була стиснута в кулак. “Вона згадає, що у нас було на вечері в честь медового місяця і якої марки були тарілки. Форма ручки чайної чашки. Ім'я співака у вітальні. Сорок два роки тому. Він зітхнув і примружив очі, вдивляючись у густий ліс. “ Де ти, мила? - прошепотів він.
  
  Коли вони запитали товаришів, чи бачив хто—небудь Саллі - ніхто не бачив, — Шоу зауважив, що в таборі запанувала занепокоєння. Здавалося, серед Компаньйонів утворився розкол між істинно віруючими Елі і тими, хто був стурбований його зверненням з Керол і, безсумнівно, фальшивої філософією Процесу, а полум'я розгорілося з-за появи поліції. Він був свідком суперечок, іноді жарких.
  
  Двоє чоловіків описували розширюються кола по долині, потім звернули в ліс. “Це схоже на лісовий заповідник поруч з нашим будинком в Акроні. Ми жили там тридцять років тому. Це може здатися їй знайомим. І ще: вона теж хитається. Я подарував їй одні з тих годин, які повідомляють мені, якщо вона впаде. Але вони забрали їх, коли ми реєструвалися. Вони сказали, що майстер Ілай може творити чудеса. Вона буде в повному порядку. Так що я здався."
  
  Стежка вперлася в глухий кут у скелі. Вони обернулися. Небо затягнуло хмарами. Піднявся вітер.
  
  Тріск дерева. Шоу підняв руку, і Уолтер зупинився. Шоу роздивлявся камені і гілки, які він міг би використовувати в якості зброї на випадок, якщо вовк вирішить пополювати при денному світлі — велика рідкість — або гірський лев.
  
  Йому здалося, що він помітив рух приблизно в тридцяти ярдів позаду них, там, звідки вони щойно прийшли.
  
  “ Це Саллі? - Запитав Уолтер.
  
  “ Ні, або тварина, або хтось переслідує нас в кущах.
  
  “Ці AUS, вони не ховаються. Вони просто підходять і питають, що ти робиш".
  
  Шоу підібрав гострий камінь і зробив кілька кроків до фігури.
  
  Здавалося, воно відступило. Він кинув зброю, і чоловіки продовжили заглиблюватися в ліс, на північ, до дерев'яної стіни.
  
  “ Куди вона могла піти? - Пробурмотів Уолтер.
  
  Шоу дав вісімдесят п'ять відсотків на те, що Саллі інстинктивно дотримувалася стежки або русла струмка. Він мало що знав про захворювання пам'яті, але йому здавалося, що збій стався через даних на комп'ютерному диску. Інстинкт виживання був би подібний операційній системі, назавжди випаленої на материнській платі. Стежка означала житло, русло струмка означало більш легкий перехід і воду для пиття.
  
  Вони стали центром їх пошуку.
  
  Вони промайнули з півмилі, рухаючись по дузі компаса, центральною точкою якої була спальня Саллі і Уолтера. Шоу дотримувався курсу; він не губився в лісі з тих пір, як був маленьким хлопчиком.
  
  Десять хвилин потому Шоу почув слабкий звук і зупинився. Уолтер теж спохмурнів і озирнувся.
  
  Клацання. Клацання.
  
  Вони повернулися до джерела. Шоу підібрав ще один камінь, і чоловіки разом повільно рушили на звук, обходячи густі зарості ожини.
  
  В двадцяти футах від них на березі неглибокого струмка стояла Саллі. Вона ставала похмурою і з цікавістю прищелкивала пальцями.
  
  "Мила!"
  
  Вона глянула на чоловіка так, немов нітрохи не здивувалася, побачивши його; Шоу, однак, був незнайомцем. Він представився, і вона формально кивнула. Потім її обличчя потемніло і вона спохмурніла. Вона знову клацнула пальцями в повітрі. “ Бобо пішов. Втік.
  
  Уолтер терпляче пояснив: “Ми взяли його на абордаж, пам'ятаєш? Він у ветеринара. Так що ми могли б поїхати сюди".
  
  “Про, це вірно. Нерозумно з мого боку. Про що я тільки думав?"
  
  Безсумнівно, домашня тварина, яким вони володіли багато років тому.
  
  “Ти виглядаєш втомленою, кохана. Як щодо того, щоб піти подрімати".
  
  "Думаю, я б не заперечував проти цього".
  
  Вони втрьох повернулися в гуртожиток. Уолтер завів дружину всередину і повернувся на ганок.
  
  "Спасибі, сер". Він тепло потиснув Шоу руку.
  
  Чоловіки сіли в крісла-гойдалки з дерева тика. Шоу відкинувся назад; меблі була зручніше, ніж здавалася. Він окинув поглядом табір, повз якого поспішали кілька австралійців. Їх особи були похмурими. Також швидкий перехід вчинила Підмайстер Адель, прекрасна спеціалістка по прийому відвідувачів.
  
  Я втратила своєї дитини ...
  
  "Це був поганий хід", - сказав Уолтер, коли вона благополучно минула їх.
  
  "Подписываешься?"
  
  “Ми прийшли, тому що медицина нічого не могла для неї зробити, не зовсім. Останній засіб. Якщо цей Фонд розміщував рекламу на сайтах по боротьбі з хворобою Альцгеймера, можливо, в цьому щось було. Я думав про експериментальні препарати, можливо, про нові методи, хірургії. Уявіть, коли ми прийшли на тренінг і дізналися, що мова йде про отримання другого шансу в наступний раз — в майбутньому житті ". Він цинічно розсміявся. “Ми з Саллі зустрілися знову. Клітини її мозку не були б такими нервовими. Може бути, я був би схожий на Бреда Пітта і зміг би зняти на п'ять очок менше, ніж у Сент-Ендрюсі ".
  
  Піднявши руки, він пробурмотів: “Потім я зрозумів, що це горщик з кінським гноєм, який я повинен був помітити відразу. Плюси, мінуси, минулі життя, майбутні життя". Він оглянув Шоу з ніг до голови. "Ви могли б заявити на мене за це".
  
  “ У нас все гаразд, не хвилюйся.
  
  "Я так і думав". Вони дивилися на більшу кількість AUS, стискаючи свої планшети і прямуючи з Адміністрації в будівлю на іншій стороні площі. Уолтер продовжив: “Ми з'являємось на цій горбистій планеті, наділені певними талантами і обтяжені зламаними головними пружинами. Фокус в тому, що ми з цим робимо. Саллі і я, у нас хороші діти, двоє з них краще третього, але він не поганий. Ми з моєю нареченою добре попрацювали. Це, - він махнув рукою“ — образу по відношенню до цього. Це говорить про те, що ми зробили це неправильно ".
  
  Він витягнув з-за пояса фляжку. Він зробив ковток і простягнув її Шоу, який допив віскі і повернув фляжку. Вона була пластикової, непроникною для металошукача.
  
  “ Ти повинен забиратися звідси, Уолтер.
  
  “Ні, ми пересидимо це. Залишилося всього десять днів".
  
  “Ти не можеш чекати. Будуть неприємності".
  
  Старий пильно подивився на Шоу. “ Ти говориш це як людина, яка знає.
  
  Він розповів про вбивство одного репортера, побиття іншого і вбивство-самогубство: обраний спалив себе і Джона до смерті.
  
  Уолтер на мить втратив дар мови. “Господи. Той милий хлопець за нашим столиком? І поліція нічого не зробила?"
  
  “Ілай набиває кишені шерифу. Я працюю над отриманням доказів того, що він задумав. Вертоліт? Це поліція Сан-Франциско розслідувала вбивство. Я турбуюся про те, що станеться далі. Ти знаєш Джонстаун?"
  
  “Звичайно, цей псих Джим Джонс. Був ще один культ, вірно? Всі покінчили з собою".
  
  “Кілька журналістів і урядовців прилетіли подивитися, що відбувається. Це послужило поштовхом до самогубств і вбивств".
  
  “ Ти думаєш, Ілай задумав щось подібне?
  
  “Я не знаю, але подивися на AUS, всі вони зараз на зборах. І Елі викликали на ще один виступ. Просто таке відчуття, що скоро щось відбудеться, і це буде не до добра. Ви з Саллі зможете прогулятися пішки? Дві милі?"
  
  Уолтер розмірковував. “Ми тільки що були в якомусь густому лісі. Крутий".
  
  “Там, куди я б тебе відвіз, в основному поля і рідкі соснові ліси. Є скелі, але не дертися на що, не більше декількох футів. Я виведу тебе цілою і неушкодженою".
  
  "Куди їдемо?"
  
  “ Шосе. Я впевнений, там будуть машини, або ти зможеш дістатися до заправної станції ще в милі на північ. Може, трохи більше.
  
  “ Ти спочатку перевірив це, перш ніж прийти?
  
  “ Так, зробив якусь домашню роботу.
  
  Ніколи не втрачайте своєї орієнтації.
  
  Уолтер обернувся і пильно подивився на Шоу. "Я зрозумів, що ти не з віруючих, в ту хвилину, коли ти сів і озирнувся в пошуках вина за обіднім столом".
  
  "Пиво".
  
  “Яка ваша історія? Ви не юрист?"
  
  “ Як приватний детектив.
  
  “Виходжу? Я в грі. Але наші гроші, кредитні карти, телефони?"
  
  “ Думаю, я зможу їх дістати. Камера зберігання не настільки безпечна. Я перевірив це. Але що нам потрібно, так це пара годин, коли тебе ніхто не спохопиться. Я тут подумав: ти сказала, що Саллі любить працювати в саду. Що, якщо ти скажеш своєму тренеру, що ви обидва хотіли б провести там кілька годин."
  
  "Де?"
  
  "В саду".
  
  “У них його немає. Перше, про що я запитав, для Саллі. Але у нас сьогодні легкий день. Ми могли б поміркувати над нашими мінусами ". Він усміхнувся. “ Ніхто не буде нудьгувати по нас з одинадцяти до двох чи трьох.
  
  "Це спрацює". Шоу відкрив свій блокнот і показав Уолтеру карту. Він вказав на схід, на порослий травою круча над скелею, де він учора зустрівся з Вікторією. “ Там є кілька лавок.
  
  “Я знаю. Ми трохи посидимо там".
  
  “ Зустрінемося в одинадцять. Більше нічого не бери з собою. Вони не повинні здогадатися, що ти задумав.
  
  "Звичайно".
  
  "Але є одна річ, яку я хочу, щоб ти зробив".
  
  "Що?"
  
  “ Візьми кого-небудь з собою.
  50.
  
  Колтер Шоу не здивувався, побачивши Обраного з кам'яним обличчям, що сидить в кріслі-гойдалці перед гуртожитком, яку він шукав. Але він не думав, що це проблема. У світі Шоу вікна були створені для доступу людей, а також світла і повітря. Принаймні, спритних людей.
  
  Він продерся крізь кущі і обережно заглянув у кожну кімнату, перш ніж знайшов ту, яку шукав. Він продовжував пошуки, поки не виявив порожню кімнату, потім дістав з кишені столовий ніж і зламав вікно. Шоу підтягнувся і забрався всередину, перекотившись по підлозі. Не так тихо, як йому хотілося б; загупали підбори. Він зупинився, прислухаючись, чи немає ознак того, що його почули.
  
  Очевидно, немає. Потім Шоу виглянув у коридор і підійшов до дверей, яку шукав. Він обережно постукав. “Це друг. Ти можеш відкрити?"
  
  Тиша.
  
  "Це важливо".
  
  Шаркающий звук. Двері відчинилися.
  
  Шоу подивився вниз на мініатюрну фігурку шістнадцятирічної Еббі, яка моргнула і сказала: "Ах, це ти".
  
  
  
  —
  
  
  
  Вона сіла на ліжко, а він на стілець біля письмового столу. Він присунув ближче до дверей, щоб чути, як хтось наближається.
  
  Її очі були червоними, і вона продовжувала соватися, як він пам'ятав по їдальні. Її нігті були обкусаны до м'яса.
  
  - Що сталося, Еббі? - прошепотів він.
  
  Вона моргнула. Він не назвав її по імені. Після паузи вона сказала: "Все це такий пиздець". Вона стримала тихий плач.
  
  Він чекав.
  
  Вона кивнула. “Підмайстер Меріон збирався стати моїм тренером, але майстер Елі взяв верх. На заняттях він був чудовий. Він слухав, слухав і допоміг мені знайти свої плюси. Я розповів йому, що одного разу в дитинстві ходив в художній музей, і це була найкрутіша річ на світі. Він сказав, що в минулому житті я була художницею, тому мені слід медитувати на мистецтво, і я медитувала, і мені було так добре.
  
  “Потім він сказав мені прийти в навчальну кімнату. Всі сказали: "Вау, це велика справа ". У будь-якому випадку, він сказав, що це для спеціальних занять, але ви можете здогадатися, ніж це було насправді. Мені було все одно. Мені все одно це не дуже подобається, ні з ким, ні після того, що трапилося зі мною вдома. Так що для мене це не мало великого значення, а це зробило його щасливим. Він сказав, що любить мене. Він сказав, що я інша, що ми з ним знали один одного в минулому. Я була така щаслива.
  
  "А потім..." Вона поперхнулася і тихо заплакала. Шоу встав, знайшов рушник і простягнув їй. Вона сердито витерла обличчя. “Я розмовляв з ученицею Трояндою, і він сказав їй те ж саме. І учениці Джоан. І там було багато інших теж. Це було нормально. На зразок того. Поки він проводив зі мною час. Поки він любив мене.
  
  “Але сьогодні ... Він притягнув мене сюди і сказав, що я брехлива повія. Я збрехала про свій вік. Я ризикнула всім Фондом. Він сказав, що був неправий: що я не особлива. Що я дурна і заслуговую смерті в наркопритоні. Вона на мить заридала в рушник. “Він сказав, що, якщо я коли-небудь що-небудь скажу, підмайстер Х'ю і дехто з австралійців вб'ють мене. Я повинен був залишатися тут, доки вони не влаштують мій від'їзд. І я не міг ні з ким поговорити ".
  
  "Еббі, ти пам'ятаєш Джона?"
  
  "Так, він захворів і поїхав".
  
  “Ні. Ілай і Х'ю вбили його".
  
  "Що?" Вона ахнула.
  
  “Він був загрозою для них. Він збирався викрити їх".
  
  Немає потреби припускати, що причиною була сама Еббі.
  
  "О Боже".
  
  Шоу нахилився ближче. “Послухай, я тут не для тренування. Я як поліцейський. Я розслідую справу Ілая. Я думаю, він теж хоче заподіяти тобі біль".
  
  “ Я сказав йому, що нічого не скажу.
  
  “Йому все одно. Ти знаєш Уолтера і Саллі? За нашим столиком як-то ввечері?"
  
  “Літня пара. Так. Вони милі. Вона хвора, вірно?"
  
  “Я забираю їх сьогодні. Через півгодини. Я хочу, щоб ти пішов з ними".
  
  "Повернутися додому?" кисло пробурмотіла вона. “ Вірно.
  
  “Давай спочатку вивеземо тебе цілою і неушкодженою, а потім вже будемо турбуватися про це. Вони погодилися дозволити тобі пожити в них деякий час. Уолтер може зв'язатися з ким-небудь з твоїх родичів ".
  
  Вона зітхнула, знову і знову крутячи рушник в своїх почервонілих, пошкоджених руках.
  
  “Я продовжувала сидіти тут, думаючи, що майстер Ілай просто засмучений. Він змінить свою думку про мене. Він не мав на увазі те, що сказав. Коли ми були разом, він був щасливий. Я зробила його щасливим, і це змусило мене відчувати себе добре ".
  
  “ Еббі, нам потрібно йти прямо зараз.
  
  “Гаразд, але хлопець у двері. Той жахливий".
  
  - Ти коли-небудь раніше вилазив з вікна? - запитав Шоу.
  
  Заробивши невелику криву посмішку, яка говорила: "Ти що, знущаєшся з мене?"
  51.
  
  Потрапити в камеру зберігання виявилося приблизно так само просто, як Шоу спочатку припускав.
  
  Оскільки була середина тижня, і нові абітурієнти не прибували, а випускники не виїжджали, заклад було закрито. Йому також допомогло відсутність AUS. Вони будуть тулитися з Илаем і Х'ю.
  
  Може бути, розробляємо ендшпіль.
  
  Джим Джонс переконав більше дев'ятисот послідовників у своєму Народному храмі вбити сотні дітей , а потім покінчити з собою отруєним фруктовим пуншем ...
  
  На задніх стеклах була стандартна засувка. Ніж для установки на місце легко впорався із завданням. Сигналізації не було.
  
  Всередині були не закриваються шафки, а великі відкриті відділення для багажу. За отриманими чеками Шоу без зусиль знайшов валізи Уолтера і Саллі — чотири штуки. Вони збирали речі три тижні, не підозрюючи, що їм не знадобиться ні одна річ. Він знайшов і рюкзак Еббі. Він порився в кожному і дістав зміни одягу і взуття для всіх трьох. Ці речі він поклав у пакет для прання, який приніс із своєї кімнати у гуртожитку. Він додав гаманець літньої пари, портмоне і готівку. У Еббі теж був гаманець, який вона прикріплювала до петлі для ременя на довгому ланцюжку. У неї було мало грошей, хоча всередині лежала передплачена кредитна картка" яку неохоче дав їй її "мудак-вітчим".
  
  Шоу знайшов свій власний валізу і дістав для неї пару сотень готівкою. Він також взяв свій власний гаманець, який засунув за пояс, в черговий раз розлютившись на відсутність кишень, що, на його думку, повинно було бути одним з найбільших винаходів всіх часів.
  
  Він поставив сумки точно на те місце, де вони стояли.
  
  Одне розчарування: Шоу не зміг дістати їх мобільні телефони. Біля стіни стояв великий контейнер з великим замком. Шоу відразу впізнав це хитромудрий пристрій. Стінки були з товстого скла, покритого оксидом металу. На підлозі поруч лежали смуги рожевого стекловолоконной ізоляції, яка, як він знав, повинна бути упакована всередині, навколо телефонів Компаньйонів. Скло було одним з найбільш ефективних способів блокувати трафік стільникових телефонів. Він був упевнений, що всі телефони були вимкнені і, по можливості, витягнуті батарейки. У нових телефонах були вбудовані акумулятори, які неможливо було витягти, що означало, що пристрої залишалися полумощными, навіть коли вони були вимкнені. Цей блок повністю запобіг би будь-які вхідні та вихідні передачі.
  
  Він вислизнув з будинку і знову зачинив вікно. Через десять хвилин він був на лавці, звідки відкривався вид на гори.
  
  Шоу озирнувся. Ніяких внутрішніх кіл або AU'а. Він був упевнений, що вони все ще розробляли плани з Илаем і Х'ю щодо реакції на візит детектив з відділу вбивств і відновлення розслідування.
  
  "Сюди".
  
  З сумкою для білизни через плече Шоу повів їх на північ вздовж високої скелі, поки вони не опинилися на деякій відстані від табору. Він зупинився. “ Давай перевдягнемося тут. Він роздав одяг та інші речі, які взяв з камери зберігання.
  
  Очі Саллі чарівним чином загорілися, коли чоловік надів їй на палець обручку. "Боже мій", - сказала вона. “Я думала, що втратила їх. Я боялася сказати тобі, люба.
  
  Уолтер поцілував її в щоку.
  
  Шоу простягнув Еббі її одяг, гаманець і свої готівкові. Вона моргнула, насупившись при вигляді двохсот доларів.
  
  "Візьми це", - сказав Шоу.
  
  "Неначе... "
  
  "Візьми".
  
  Її очі говорили "дякую".
  
  Уолтер повів Саллі через густі зарості гостролиста, щоб переодягнутися.
  
  Еббі просто повернулася до Шоу спиною і роздяглася; він відвернувся.
  
  Пара повернулася. Уолтер був у коричнево-жовтій сорочці та темних брюках, Саллі - в темно-синій блузі і темній спідниці. На щастя, вона захопила туфлі на плоскій підошві.
  
  Еббі була одягнена в чорні джинси і толстовку з малюнком Дрейка.
  
  Він передав по колу мішок з білизною, і вони поклали на нього свою форму, амулети і тапочки. Шоу закопав його під купою гілля, листя та соснових голок.
  
  “Підемо. Сюди".
  
  День був жаркий, сонце жовте, як жовток, дзижчали комахи. Шоу знайшов трохи дикої лаванди і календули. Він обламав стебла і пелюстки і роздав їх. “Роздушіть його і втирайте в шкіру. Особливо в щиколотки і лікті. Ось для чого вони потрібні, комарі".
  
  Вони вчотирьох так і зробили.
  
  "Хіба ми не шикарно пахне команда?" Сказала Саллі, викликавши усмішки. Потім вона з цікавістю озирнувся навколо. Чи усвідомлювала вона небезпеку або просто думала, що її чоловік і кілька друзів, яких вона не знала, приємно проводять день у лісі за їхнім будинком на Середньому Заході?
  
  Небагата подіями похід виявився таким легким, як і очікував Шоу. Вони минули іржаву ланцюг і пройшли по стежці шириною в три фути між скелястим піднесенням і краєм скелі. Забавно, що ви не турбуєтеся про падінні з тротуару, ще більш вузького, ніж цей, але з одного боку утворюється смертельна порожнеча, і ви йдете, трохи більше затамувавши подих.
  
  Потім вони вчотирьох спускалися по пологому схилу через поля і тихі, вкриті килимом голок лісу.
  
  Уолтер, тримаючи дружину за руку, запитав Шоу: "Як нам вчинити з цим, коли ми будемо вдома?"
  
  Шоу сказав: “Ти поки не ходи додому. Вирушай в готель або мотель, де-небудь поблизу звідси. Залишайся там. Ілай знає твоя домашня адреса. Шанси, що Обраний прийде за тобою? Не високо. Але ти повинен бути обережний. Почекай, поки не переконаєшся, що це безпечно. "
  
  “ Подзвонити в поліцію?
  
  Шоу і на це сказав "ні". “Мені потрібно більше доказів. І пам'ятайте, що місцевий шериф попередить Ілая, і докази зникнуть. Він теж. І, боюся, свідки ".
  
  Незабаром вони вибралися з лісу й попрямували по пологому, порослому травою спуску до шосе.
  
  Еббі запитала: “Ну, наприклад, яке наше прикриття для водіїв, які зупиняться? Я маю на увазі, ми заблукали під час прогулянки?"
  
  Це був хороший питання, про яке він не подумав. "Давай звалимо все на моє погане водіння".
  
  Як тільки вони виїхали на трасу штату, знадобилося всього п'ять хвилин, щоб зупинити машину. Цей квартет втікачів — літня пара з сином і дочкою — представляв собою настільки низьку загрозу, наскільки це було можливо. Зупинився "Додж Караван". За кермом були молоді чоловік і дружина.
  
  Шоу пояснив, що він по дурості з'їхав з дороги, щоб ближче поглянути на водоспад, і у машини зламалася вісь. AAA був у дорозі. Він залишиться з машиною. Але він не хотів, щоб його батьки і сестра чекали тут на спеці і сонце. Не могли б подружжя, будь ласка, відвезти їх в мотель де-небудь по шляху слідування? Вони з радістю погодилися. Чоловік похитав головою з приводу осі — несправності, яку не можуть виправити навіть найталановитіші автомобільні Добрі самаритяни, ось чому Шоу вибрав саме її.
  
  Тепер ніяких привітань через плече. Шоу обійняв їх усіх на прощання.
  
  Хватка Еббі була особливо міцною. Вона прошепотіла: “Дякую, містере. Я маю на увазі, правда".
  
  Як тільки машина зникла з очей, Шоу розвернувся і швидко пробіг дві милі назад до табору.
  
  Діставшись до місця, він перевів подих і вийшов з лісу. Він вийшов на площу, прямуючи до свого гуртожитку. Група чоловіків стояла перед ним, розмовляючи між собою: Ілай, Х'ю, два охоронці — Скватт і Грей - і кілька інших солдатів. Стів теж. З ними був високий, стрункий Супутник, який стояв спиною до Шоу.
  
  Чоловік повернувся і зняв сонцезахисні окуляри в помаранчевій оправі. Це був Фредерік з місця загибелі Адама. І, так, це був той самий чоловік, який розглядав Шоу раніше під час Бесіди.
  
  Його очі звузилися, і він щось сказав Елі і Х'ю. Потім вказав довгим тонким пальцем прямо на Шоу.
  52.
  
  Шоу згадав побиття репортера. Розбите обличчя, вивихнутий плече.
  
  Один гучний, інший тихий. Обидва болісно.
  
  Він підрахував, що був у добрих двадцяти футах від свого єдиного зброї: бойових кийків, які він змайстрував раніше. І в тридцяти від укриття в лісі.
  
  Погляд на землю під ногами. Гравій. Не дуже добре ковзає, особливо у взутті, схожою на тапочки. Він ступив до чоловіків, щоб зустрітися з ними на клаптику галявини. На його обличчі зберігалося вираз м'якого цікавості. Щоб розвіяти підозри і дати собі шанс нанести несподіваний удар.
  
  Він вважав, що Х'ю не був озброєний, хоча, швидше за все, Скват і Грей були озброєні.
  
  Він йшов до Фредеріку, що було логічно, оскільки саме він вказав на Шоу. Це дозволило б Шоу минути охорону. Його план: провести рестлінг-тейкдаун з одним з них, а потім знайти і заволодіти його пістолетом. Присідання мали більш низький центр ваги, і нанести удар корпусом було б складніше. Крім того, військова виправка Грея наводила на думку, що якщо хтось і був озброєний, то це був він. Отже, метою повинен був стати Грей.
  
  Шоу повалив його на землю, сильно, а потім потягнувся за пістолетом. Оскільки зброї у нього під одягом явно не було, це був би автоматичний пістолет, більш тонкий, ніж револьвер. Шоу відвів би затвор, щоб досадити патрону, навіть якщо б це означало викидання — і втрату — однієї кулі.
  
  Він міг би прикрити Ілая та інших і піти.
  
  Якщо там була зброя.
  
  Якщо він встигне вчасно зрушити затвор.
  
  Якщо Х'ю і Сквот не були озброєні так само добре й не вихопили зброю і не вистрілили першими.
  
  А якби там не було пістолета?
  
  Він вирішив, що єдиний спосіб перемогти Х'ю в рукопашній - це раптовість, а вона була б втрачена при нападі на Грея. Він бачив досвід Х'ю в бойових мистецтвах. Він був фізично здоровий і емоційно відсторонений. У нападі на репортера днями не було жодних емоцій. Спокійний опонент має перевагу над порушеними.
  
  Що стосується техніки, Шоу не знав прийомів ближнього бою, подібних прийомів Х'ю.
  
  Ніколи не використовуйте кулаки; занадто легко зламати собі пальці або зап'ясті. Притисніться до землі, потім до ліктів і колін.
  
  Тим не менш, він робив усе, що міг, підбираючись ближче і використовуючи ще один борцівський тейкдаун. Піднімався знизу і перекидав супротивника на спину.
  
  Його шанси? Без сюрпризів, ймовірно, відсотків тридцять.
  
  До того ж: дві дюжини членів Фонду були в радіусі п'ятдесяти футів. Лоялісти кинулися б рятувати свій Дороговказ маяк. Можливо, навіть пожертвували собою, щоб врятувати свого духовного лідера від Токсичного. Якщо б вони були правдиві, смерть нічого для них не значила.
  
  Шанси на успішний втечу?
  
  Тридцять відсотків.
  
  Шоу зберіг посмішку на обличчі і недбало попрямував до Фредеріку, який відповів йому розуміючим поглядом.
  
  Коли він був приблизно в трьох футах від Грея, Ілай щось сказав Х'ю, і обидва чоловіки повернулися до Шоу, який опустив центр ваги і приготувався наступити на Грея, низько пригнутися і вибив у нього з-під ніг, впустити його. Обветренный чоловік був правшею. У нього на стегні повинна бути кобура з пістолетом.
  
  Три кроки, два ...
  
  Шоу напружився, готуючись фізично та морально — битися з п'ятьма супротивниками.
  53.
  
  Шоу був в п'яти футах від Грея, колись Ілай обернувся і подивився в його бік. Лідер культу широко посміхнувся і, отсалютовав плечем, крикнув: "Учень Картер, спасибі, спасибі!" Інакше він сказав: “Він чудовий чи як? Я ж тобі казав. Хіба я не казав, що він зірка?"
  
  Спантеличений, Шоу уповільнив крок і нахилив голову, відповідаючи на вітання.
  
  - Спасибі тобі, учень Картер, - сказав Стів.
  
  Краще всього говорити коротко і мило, поки він не зрозуміє, що відбувається. Кивок.
  
  Фредерік приєднався до них.
  
  Ілай подивився в його бік. “ Підмайстер Фредерік як раз розповідав нам, що сталося. Будь ласка. Продовжуйте.
  
  Чоловік сказав: “Учень Картер підійшов до мене і сказав, що бачив, як новачки Уолтер, Саллі і Еббі вирвалися з багажного відділення і побігли в ліс. Поблизу не було AU'ів, тому учень Картер і я вирушили за ними самі. Він подивився на Шоу. “Ми подумали, що вони можуть працювати на конкурентів, красти секрети. Вірно?"
  
  Шоу кивнув.
  
  “Ми не могли сказати, в якому напрямку вони пішли, тому розділилися. Я помітив їх в ущелині Хендерсон. Я побіг назад і розповів підмайстрові Хью ".
  
  Головний АС сказав: "Ми зібрали команду".
  
  Шоу, граючи роль у шараде, яку він не розумів, запитав Х'ю: "Ти знайшов їх?"
  
  "Ні".
  
  Обшуку не було. Він знав про яру, в який можна потрапити, якщо повернути на північ від паркану, а не на схід, до дороги. Яр вів до лабіринту каньйонів, водоспадів, про будь-яких дорогах і говорити не доводиться. Не було навіть лісовозних стежок. Ілай і Х'ю були щасливі дозволити їм померти в лісі.
  
  Свідки ...
  
  Ілай сказав: “Жахливо. Такий ганьба. Про що вони думали? І ця бідна дівчина". Він подивився на Шоу. “ Ти ж знаєш, вона лише вчиться в коледжі.
  
  Ти маєш на увазі середню школу. Шоу співчутливо похитав головою.
  
  “ Відправ кілька людей. Нехай шериф Кэлхун теж виділить кого-небудь зі своїх. Будемо сподіватися, що зможемо їх знайти.
  
  "Я так і зроблю, майстер Ілай", - сказав Х'ю.
  
  Це було сказано на користь Шоу. Пошукової групи не буде. Все склалося на краще. Єдиний інший свідок, який подав скаргу на розтління за законом, буде мертвий через день або два.
  
  Очі Ілая звернулися до Х'ю. "Яка ганьба," повторив він.
  
  Але зниклі люди і їх зручна смерть, здавалося, зникли з голови Ілая. Він рушив далі, звернувши свої магнетичні блакитні очі на Фредеріка і Шоу. "Дякую вам за ваші зусилля від імені Фонду". Привітання в стилі Шоу. Потім очі Ілая різко звузилися, і він сказав: “Ті люди? У вертольоті? Все це нагромадження брехні".
  
  Шоу насупився. “Звичайно. Люди заздрять величі".
  
  “Так! Мені це подобається! 'Заздрю величі'. Ілай глянув на Стіва, який записував у свій товстий блокнот, очевидно, вшановуючи фразу. Шоу задумався, чи не придумав він тільки що нову пісню.
  
  Ілай, Х'ю і головорізи з AU повернулися в головну резиденцію, де, імовірно, була обладнана воєнна кімната, щоб обговорити, як протистояти розслідування смерті Гері Янга.
  
  Залишивши Шоу кидати погляд на Фредеріка, чиї очі говорили: "Так, давай поговоримо".
  
  
  
  —
  
  Чоловік почекав, поки ніхто не опиниться в межах чутності. "Я бачив тебе на тому пагорбі над урвищем, з якого стрибнув підмайстер Адам".
  
  "Я думав, там хтось був", - сказав йому Шоу. "Помаранчеві сонцезахисні окуляри".
  
  Фредерік сказав: “насправді це не частина уніформи Фонду. Илаю подобається дивитися людям в очі. Але я хороший і слухняний. Він не заперечує проти деякого нешкідливого невідповідності. Так він це називає. Отже, ти дивуєшся, чому я не здав тебе Х'ю.
  
  Пішов, нічого не сказавши.
  
  “Нутром чую, я думаю. Я бачив твоє обличчя після смерті Адама. Ти був засмучений, чувак. Але я не міг зрозуміти цього, коли побачив тебе тут пару днів тому. Ти не був схожий на поліцейського. Може бути, репортер, журналіст-розслідувач, ну, знаєш, що пише про Фонд. Майстер Елі постійно попереджає нас про них. Токсичні ЗМІ. Але Адам деякий час не був пов'язаний з Фондом, так що ви, ймовірно, не знали, що він був вашим Компаньйоном.
  
  Шоу довелося додати: “Ні. Тоді я нічого не знав про Фонд".
  
  Очі Фредеріка горіли гнівом. “Місяць тому я б сказав, що його смерть не має значення. Його Справжня Сутність виявиться завтра. Але зараз? Чорт візьми, все це нісенітниця собача: все, що Ілай намагається продати. Тепер я прокинувся."Фредерік оглянув Шоу. "Що ти там робив?"
  
  “ Адама розшукували за злочин недалеко від Такоми.
  
  Чоловік був здивований. “Адам? Він був не в собі. Але він не був замішаний ні в чому кримінальному — принаймні, протягом багатьох років ".
  
  “Стрілянина. Я думаю, це була самооборона".
  
  Тепер Шоу зрозумів, що Адам був на цвинтарі, де зустрів Еріка, щоб покінчити з собою в могили своєї матері. Ось чому у Адама був пістолет. Тепер, коли Шоу дізнався про отруйному вченні Ілая, він зрозумів, що в цьому полягала місія цього людини. Він змінив свою думку — принаймні, тимчасово, — коли побачив, що може допомогти Еріку пережити втрату брата.
  
  Шоу пояснив про стрілянину і про справу, що Адам, мабуть, вийшов би сухим з води.
  
  “Цей сучий син. Ілай. Він навчає всіх, про, просто йди вперед — просто убий себе - і ти прокинешся завтра. Якась маленька невдача? Ти можеш почати все спочатку, і все буде чудово. А Адам був як раз з тих, хто вірить в цю нісенітницю. Він був пригнічений, самотній. Це ті, на кого полює Ілай ".
  
  - Чому ти залишився? - запитав Шоу.
  
  “Я йшов в кінці сезону. Він добре платить. Потрібні гроші". Фредерік знизав плечима. "Я не придбав тут особливих навичок, які можна було б застосувати зовні".
  
  "Ви були близькі з ним?" Запитав Шоу. "Адам?"
  
  Чоловік вагався. “Я хотів бути більше, ніж друзями, ти знаєш, але він не був зацікавлений. Це було прекрасно, як тільки ми це встановили. Мене це влаштовувало. Знаєш, мені подобалося з ним розмовляти. Тут важко. Стає самотньо.
  
  “Ми могли б скиглити й квилити. У мене теж були свої проблеми. Я вийшла з дому, коли мені було шістнадцять. Мій вітчим вибухнув. Він кричав і бісився, що я потраплю в пекло ". Особа Фредеріка було майже веселим. “Я ніколи по-справжньому не розумів, чому він був засмучений. Я йому ніколи не подобався, він не любить геїв. Так хіба він не був би щасливий, що я вирушаю в пекло? Фредерік подивився на Шоу. "Значить, ти не 'Картер"?
  
  “Ні. Я не такий".
  
  Прохолодний вітерець доніс до них густий аромат вологого диму.
  
  “ Ти поліцейський під прикриттям?
  
  "Приватний детектив". Він додав, що приїхав сюди, щоб дізнатися, чому помер Адам і чи може він допомогти кому-небудь ще, що знаходиться в небезпеці, наприклад Вікторії. Він розповів Фредеріку про те, як Х'ю знущався над нею і намагався помацати на кручі.
  
  “Я це бачив. Х'ю - мудак. У нього відпрацьована ціла система. Якщо ви порушите правила або тільки вам здасться, що ви їх порушуєте, він виставить вам догану. Це може відкинути ваше навчання назад. Якщо їх буде достатньо, ти можеш так і не стати підмайстром, і тобі доведеться починати все спочатку. На кручі він просторікував про Правилі 14 у Вікторії. Не можна сумувати, коли хтось помирає. Це означає, що ви не вірите в цей Процес.
  
  “Звичайно, якщо ти жінка і хочеш, ти можеш відвідати його, і він виправить недоліки. Це також може прискорити твоє навчання ". Він оглянув Шоу. "А ще є домовленість про гонорар".
  
  “ Ви маєте на увазі заповідане у заповіті довічне членство?
  
  "Ні". Фредерік цинічно розсміявся. “Ви платите фіксований гонорар, сімдесят п'ять сотень, вірно? Але немає. Пам'ятайте, ви повинні надіслати фотографію? Як ти думаєш, чому? Він цинічно посміхнувся. “Симпатичні молоді дівчата і хлопці потрапляють туди за сотню, дві. Іноді безкоштовно".
  
  “ У кімнаті для занять.
  
  Кивок.
  
  Шоу був здивований, що він сам цього не зрозумів. Майже всі жінки тут були молодше тридцяти і привабливі.
  
  “ Ти бачив, як я допомагав Уолтеру, Саллі і Еббі. Ти стежив за мною останні пару днів. Це був ти, вірно?
  
  "Ага".
  
  “Ви проробили гарну роботу. Ви військовий?"
  
  “Ні. Просто я ходив на полювання зі своїм батьком. Мій справжній батько. Ми були близькі. Втратив його кілька років тому. Ось чому я тут. Це було важче, ніж я думав, - його смерть.
  
  “ Зазвичай я помічаю хвости. Ти був хороший.
  
  Фредерік сказав: “Я був у камуфляжі. Є кілька нарядів для обраних. Отже? Уолтер, Саллі і та дівчина?"
  
  “ Їх тут і близько немає.
  
  "Навіщо ти їх дістав?"
  
  “ Еббі шістнадцять.
  
  На обличчі Фредеріка відбилося сум'яття. “Господи. Ілай відвів її в кабінет? Його посадять за розбещення за законом".
  
  “ Ти чув про пожежу в машині?
  
  "Який пожар?"
  
  “Джон - Послушник — дізнався про Еббі. Елі і Х'ю наказали Обраним вбити його, а потім його самого. Вбивство-самогубство. Елі теж збирався позбутися Еббі, я був упевнений. Я попросив Уолтера і Саллі витягнути її. Шоу вдивився в обличчя худорлявого чоловіка. “Що відбувається в таборі? Що Ілай сказав про вертольоті?"
  
  “Він сказав Внутрішньому колі, що деякі Токсичні люди сфабрикували звинувачення проти нього. Він сказав це поліції. Вони повірили йому й пішли. Це те, що він сказав ".
  
  "Це нікуди не дінеться". Шоу розповів про смерть журналіста в Сан-Франциско.
  
  “І ти турбуєшся, що тут може бути погано, якщо поліція повернеться. Ти знаєш про протистояння, таких як Рубі-Рідж, Уейко, Джонстауні?"
  
  “Я бачив обличчя персоналу та деяких Товаришів. Вони будуть битися за нього. Деякі з них помруть за нього".
  
  - Так ось чому ти не пішов разом з іншими, - запитав Фредерік.
  
  "Я збираюся привести його сюди".
  
  "Що ти плануєш?"
  
  “Мені потрібні докази, поки він їх не знищив. Записи ділових зустрічей і телефонних розмов, електронні листи, службові записки. Що-небудь, що свідчить про відмиванні грошей, здирництві, наказах вбити журналіста, інших людей, які представляють загрозу ".
  
  Пройшли два суворих офіцера. Всі четверо обмінялися привітаннями через плече. Коли охоронці пройшли, Фредерік сказав: "Його кабінет знаходиться поруч з кабінетом для занять".
  
  “Я був там. Я не бачив ніяких офісів".
  
  “ Вона захована. Якщо дивитися на ліжко — ту круглу ліжко? Вона біля правої стіни, на фресці з зображенням Осіріса.
  
  Шоу згадав цю картину.
  
  Фредерік сказав: “Одного разу я заглянув всередину. Там були папки на столі й комп'ютері. Книжкові полиці. Картотечні шафи".
  
  Комп'ютер, подумав Шоу. Контакт із зовнішнім світом.
  
  “ Двері замкнені? - запитав я.
  
  "Я так не думаю".
  
  “ Ви знаєте який-небудь бічній або чорний вхід у резиденцію?
  
  “ Один позаду, я думаю.
  
  “ Камери стеження?
  
  “Я не знаю. Але резиденція ніколи не буває порожньою. Завжди є AUS. І Близькі кола. Ілай, і Аня, і Стів. Ці два холодних охоронця ".
  
  З гучномовця пролунали музичні ноти, і Шоу з Фредеріком замовкли.
  
  "Всіх Товаришів просять зібратися на Площі".
  
  Сувора директива була повторена.
  
  Це була імпровізована Розмова.
  
  Коли двоє чоловіків вирушили до площі, Шоу запитав: “Що ви думаєте? Ілай дійсно вірить у те, що проповідує?"
  
  "Я цікавився цим питанням." Фредерік обвів рукою табір. “Іноді я думаю, що так, і він створив всю цю філософію, щоб врятувати світ від депресії і втрат. Його запальність, його потреба в контролі, його гнів, його користолюбство, його ... апетит до жінок і чоловіків - ось хто він такий. І, поглянь на це з іншого боку, якщо він дійсно вірить в це, тоді вбивство насправді не є вбивством. Ти просто вкладаєш душу в майбутнє життя ".
  
  Важкий аргумент для пред'явлення в суді.
  
  Фредерік продовжив: “Або він міг подумати, що це повна нісенітниця. Але я скажу вам одну річ: вплутався він це заради грошей або заради спасіння душ, він не здасться без бою. Ні за що."
  54.
  
  Сцена в даний момент була порожня, і багато хто з Присутніх шуміли.
  
  Але не всі. Інші стояли урочистими групами, з виразом непевності на обличчях.
  
  Шоу пошукав поглядом Вікторію. Не побачив її.
  
  "Що все це значить?" Фредерік поцікавився вголос.
  
  Шоу сказав: "Тримаю парі, це диверсія, що-небудь, що відверне наші думки від вертольота і єресі Керол".
  
  Він почув веселий голос позаду них. “ Учень Картер. Підмайстер Фредерік.
  
  Шоу обернувся й кивнув. “ Підмайстер Семюел.
  
  “Завжди це чудове почуття передчуття, в такі моменти, як цей. Навіть у Внутрішньому Колі ми не завжди знаємо, що задумав наш Дороговказ маяк".
  
  Чим більше напруга, тим краще спритність рук.
  
  І тим жорсткіший контроль.
  
  Чоловіки подивилися в бік сцени.
  
  Шоу подумав про кабінет поряд з кабінетом для занять. Що він там знайде?
  
  І там був комп'ютер. Якщо Шоу зможе вийти в Інтернет, він зв'яжеться з Маком Маккензі, який попередить Тома Пеппера. Його друг, у свою чергу, подзвонить колегам в Бюро і патрульну службу штату Вашингтон.
  
  Семюел запитав Шоу: "Як просувається твоє ведення щоденника?"
  
  “Думаю, так. Це складно".
  
  “Тепер, коли ти Учениця, ти знаєш, що ми будемо шукати Мінуси і Плюси з минулих життів. Це завжди складніше. Це справжнє спогад або фільму з Джоном Уейном, який я дивився в дитинстві? Вони більш тонкі, їх важче знайти. Але ми зробимо це. Я часто кажу, що суть Процесу полягає в тому, щоб розсіяти туман ".
  
  “ Твої метафори стають краще з кожною годиною, підмайстер Семюель.
  
  Чоловік розсміявся.
  
  Шоу запитав: "Ви були консультантом або психотерапевтом до того, як приєдналися до Фонду?"
  
  “Я? Немає. Я був учителем. Середня школа. Майстер Ілай навчив мене всьому, що я дізнався про тренуваннях і процесі".
  
  "Я чув захоплені відгуки про вас як про тренера", - сказав йому Фредерік. Його манери були природними, стриманими, голос спокійним. Природжений актор.
  
  “ Ах, ось тепер ти змушуєш червоніти товстого старого.
  
  Шоу сказав, що з нетерпінням чекає майбутніх занять, зобразивши на обличчі, на його думку, потрібна кількість радісного передчуття, що, здавалося, сподобалося тренерові.
  
  Семюель, ймовірно, нічого не знав про кровожерливої натурі Ілая. Звичайно, він був би обізнаний про сексуальні апетити лідера культу і його прямолінійному, егоїстичному поведінці, але, як тільки що припустив Фредерік, це, як правило, невід'ємна частина особистості провидця.
  
  Шоу ще раз оглянув юрбу. Раніше ніяких ознак Вікторії.
  
  Фредерік сказав: “Я просто подумав, підмайстер Семюель. Якщо достатня кількість людей пройдуть через цей Процес, після того як весь світ стане справжнім, можливо, печаль вдасться повністю усунути. Як ми вчинили з віспою.
  
  Семюель виглядав стурбованим. “ Ми можемо тільки сподіватися, підмайстер Фредерік. Хоча це, звичайно, позбавило б мене роботи. "Він підморгнув.
  
  Пролунали оплески. Шоу стояв біля динаміка і зрозумів, що на цей раз хтось помістив мікрофон поруч з блимливими в долоні; звук був особливо пронизливим.
  
  "Кращий..." Хлоп, хлоп, хлоп. "... ще попереду".
  
  "Найкращий... "
  
  "... це ще попереду".
  
  Монотонні слова і ляскання долонь стали голосніше. Тридцять секунд, хвилина. Дві.
  
  Потім ритмічні удари переросли в шалені оплески.
  
  Ілай піднявся на сцену, повернувся до глядачів і віддав честь. І знову він сяяло у променях штучного світла, що падали згори.
  
  Потім він підняв руки, посміхаючись і киваючи. Як і раніше, він вказав на певних людей в аудиторії, благословляючи їх своєю увагою.
  
  Це впевнене обличчя.
  
  Не обличчя вбивці. Але ж Колтер Шоу бачив безліч вбивць, які виглядали прямо-таки по-янгольському.
  
  “ Вітаю вас, товариші. Вітаю!
  
  Звук поволі затих.
  
  “Сьогодні я роблю важливе оголошення. У мене є дещо ... Тобі це сподобається. Тобі це сподобається. Я гарантую це!"
  
  “ Ми любимо вас, майстер Ілай!
  
  "Ми з тобою назавжди!"
  
  "Наш Дороговказ маяк!"
  
  Елі підняв руку. Тільки праву. Цей жест нагадував нацистське привітання.
  
  Товариші принишкли.
  
  "Я підвів нас до найуспішнішого році в історії, коли більшість підмайстрів закінчують навчання і переїжджають у світ, щоб жити краще та щасливіше".
  
  А тепер радісні вигуки і шалені оплески.
  
  “Я знаю, чого ти хочеш, я знаю, що тобі потрібно. І я даю тобі. Я доводжу Отруйності світу, брехливим релігій, егоїстичним політикам, згубним шарлатанам ... Ви знаєте 'згубний'? Мені подобається це слово. Означає зло. Але звучить гірше, ніж "зло", чи не так? Думаю, так.
  
  Сміх.
  
  "Процес доводить, що те, що вони намагаються вам продати, - це ... гній!"
  
  ICS трохи освистали, і юрба підхопила це.
  
  Це не супроводжувалося скандуванням, хоча Шоу не здивувався б, якби Ілай заохочував це.
  
  "Тепер я збираюся підняти нашу родину на більш високий рівень".
  
  Хіба культ Менсона не називав себе сім'єю?
  
  “Я оголошую тут про формування Кола представників Фонду "Осіріс". Це буде елітна група Компаньйонів, які будуть зустрічатися зі мною щодня і допомагати мені в плануванні нашої експансії по країні ... і, зрештою, по всьому світу ".
  
  Шоу і Фредерік перезирнулися.
  
  "І я радий повідомити, що директором Кола буде один з наших найвідданіших слуг, видатний тренер". Ілай почав аплодувати, подивившись на місце за сценою, де стояла жінка середніх років.
  
  “ Піднімися сюди, підмайстер Маріон! - крикнув я.
  
  Сяючи і червоніючи, вона так і зробила і віддала салют збожеволілої натовпу.
  
  “Підмайстер Меріон - одна з кращих. Хіба ми її не любимо? Кого навчала підмайстер Меріон? Давайте подивимося! Подивіться на всі ці руки. Подивися на них! Знаєш, я вибрав її. Я бачив її, говорив з нею три хвилини, всього три хвилини. І я знав, що вона природжений підмайстер і тренер ".
  
  Скандування розтягнуло слово "Маріон". Жінка, опьяненная щастям, помахала натовпі рукою.
  
  Потім Ілай назвав імена решти чотирьох товаришів, які складуть групу. “Піднімайтеся сюди! Приєднуйтесь до мене і підмайстрові Меріон!"
  
  Вони так і зробили, двоє чоловіків і дві жінки, всім за сорок, такі само здивовані, як і Маріон. Очевидно, захоплені зненацька, все, про що вони могли подумати, це віддати честь плечем.
  
  Подзвонив Ілай: “Пізніше сьогодні у нас буде офіційна церемонія вступу на посаду, і я попрошу кожного з вас розповісти мені своїми словами, що Фонд значить для вас. І якщо я хоч трохи допоміг вашого життя ... Я хочу знати. Він сміявся. “Вітаю, мої товариші. Пам'ятайте, найкращі ... "
  
  "... це ще попереду!"
  
  Ілай зійшов зі сцени, за ним пішли Аня і Стів. Вони приєдналися до охоронцям, і група попрямувала на південь.
  
  Коли Шоу переконався, що ніхто його не чує, він сказав Фредеріку: “Я збираюся увійти в резиденцію. Ти можеш спробувати дістати телефон з камери зберігання?"
  
  “О, ти був у лісі, ти не знаєш. Після того, як приїхала поліція, вони перенесли ящик для зберігання телефонів у відділення допомоги. Тепер він охороняється цілодобово / сім".
  
  Шоу зітхнув. “Спробуй на парковці, подивися, чи не залишив чи хто-небудь один у машині. Я знаю, що їх обшукували, але, можливо, хто-то був необережний".
  
  "Але AUs спереду".
  
  "Схоже, що багатьох з них зняли всі деталі".
  
  “Ну, машини замкнені, чи не так? І ключі теж у AUS".
  
  Шоу сказав: "У декого з тих, хто постарше, не буде сигналізації".
  
  Він насупився. Потім до нього дійшло. "О, ти маєш на увазі злом".
  
  Шоу побачив, що чоловікові сподобалася ця ідея. Він пояснив Фредеріку, як пройти по стежці до східного краю дерев'яного паркану, а потім обігнути його, щоб дістатися до паркування.
  
  Фредерік на мить замислився. “Ти знаєш. Буде важко визначити, чи є сигналізація. Що, якщо я залізу під капот і використовую щось металеве, щоб замкнути акумулятор?"
  
  “Добре. Ви були механіком до приходу у Фонд?"
  
  "Я був найманим вбивцею мафії".
  
  Репліка була виголошена з таким незворушним виглядом, що Шоу на секунду подумав, що це правда.
  
  Фредерік посміхнувся реакції Шоу. “Я керував мережею магазинів заморожених йогуртів. Йо-Гррррт". Він вимовив це по буквах, як зробив би тисячу разів. “Нашим логотипом був щасливий ведмідь. Де ми повинні зустрітися?"
  
  “ За моїм гуртожитком. Корпус C. Уложись в годину.
  
  Фредерік кивнув і зник у лісі. Шоу повернув на схід, зникнувши в лінії дерев, які тяглися паралельно краю табору. Потім на південь, з потайною стежкою, до резиденції.
  
  Однак виявилося, що йому доведеться почекати. Ілай, Стів і двоє охоронців стояли на пустельній трав'янистої майданчику зі східної сторони резиденції. Ілай диктував, а Стів палко кивав, записуючи. З того місця, де вони стояли, вони могли б побачити, як Шоу відокремився від лінії дерев, прямуючи до задньої двері, якщо б хто-небудь з них випадково глянув у той бік.
  
  У цей момент з далекої сторони резиденції, з заходу, долинув слабкий крик. Сквот і Грей миттєво обернулися. Кістлява ліва рука Грея задерла туніку, а права була готова вихопити зброю. Шоу побачив, що це був маленький "Глок". Він був правий щодо пістолета.
  
  Двоє охоронців і Стів поспішили у напрямку крику, Грей жестом велів Илаю триматися подалі. Увагу Ілая була прикута до задньої частини резиденції, і Шоу попрямував в тому напрямку. Але він зупинився. Він помітив рух в лісі недалеко від себе. Воно було крадущимся, повільним, обережним. Рух крадеться мисливця — дуже схоже на те, як сам Шоу переслідував дичину, згорбившись, роблячи невеликий профіль, оцінюючи саме тихе місце, куди можна поставити ногу, оцінюючи, яка листя буде шарудіти, а яка ні.
  
  Ніколи не будь очевидним.
  
  Шоу завмер, ледве вірячи в те, на що він дивиться.
  
  Мисливицею була Вікторія, волосся зібране в строгий пучок. Вона присунулася ближче до галявини, де в тридцяти метрах від неї стояв Ілай. Лідер стояв до неї спиною.
  
  В її руці був ніж. Схоже, вона теж вкрала такий же з кухні, але на відміну від його, це був довгий різницький ніж. За обесцвеченному і нерівному краю Шоу зрозуміла, що вона витратила досить багато часу на відточування леза об камінь, щоб надати зброї гостроту скальпеля.
  55.
  
  Вона неухильно просувалася вперед. Її поза й рухи сказали Шоу, що вона досвідчений переслідувач.
  
  В даний час Вікторія перебувала в двадцяти футах від Ілая і неухильно скорочувала відстань, зберігаючи абсолютну тишу.
  
  Чийсь голос покликав Ілая: "Просто вогонь, маленький". Це говорив Стів.
  
  “ Хто-небудь постраждав?
  
  “Ні. Просто сміття в сміттєвому відрі. Можливо, хтось потайки покурив".
  
  Шоу оцінював відстань. Скоро Вікторія вийде з укриття, кинеться вперед і знищить Дороговказний маяк.
  
  Жінка тримала ніж вістрям вгору. Це була правильна техніка рукопашного бою. Вона підходила до нього ззаду, обхоплювала долонею його лоб і відтягувала голову назад, одночасно перерізаючи йому горло від вуха до вуха. Це було просте рух, що вимагає невеликих зусиль, за умови, що ви застали зненацька, що вона, безсумнівно, зробила б, якби могла безшумно наблизитися.
  
  Ким, чорт візьми, вона була насправді? Очевидно, не тієї вразливою прохачки, якою її вважав Шоу. Проте, якими б не були її мотиви, він розумів, що її місія закінчиться її смертю, а не Елая. З того місця, де вона перебувала, вона не могла бачити, що Грей і Стів зупинилися відразу за рогом резиденції. Тепер, коли "надзвичайна ситуація" стала незначною, вони збиралися повертатися. Вони побачили б Вікторію в русі, і вона була застрелена смерть.
  
  Немає часу формулювати відсоток успіху для тієї або іншої стратегії.
  
  Шоу обійшов її ззаду, сам вибираючи безшумний шлях, і, опинившись в десяти футах від неї, кинувся в атаку. До того часу, коли вона почула, було занадто пізно повертатися і приймати оборонну позу. Він скинув її на землю за допомогою надійного захоплення. Вони впали на купу листя.
  
  Від зіткнення у неї перехопило подих, у Шоу теж — тим більше коли вона вдало вдарила його ліктем у живіт. З блискавичною швидкістю вона схопилася на ноги і спробувала збільшити дистанцію між собою і нападником - перше правило відбиття раптового нападу. Шоу, однак, схопив її за ногу, злегка вивернув, і вона впала, піддавшись тиску, а не пручаючись і ризикуючи отримати вивих.
  
  Секундою пізніше вона знову була на ногах і прийняла класичну позу для бою на ножах: ліва рука витягнута, щоб відвернути увагу і схопити ворога, а правою вона розтинала повітря між ними взад-вперед.
  
  Її обличчя напружився, вона швидко глянула на Ілая і побачила Стіва за рогом. Вона міркувала відстань між собою і своєю метою.
  
  "Ти б помер," прошепотів Шоу.
  
  "Я міг би зробити це".
  
  "Ні, ти цього не зробив".
  
  "Так, я б так і зробила," зухвало відповіла вона.
  
  Шоу прошепотів: “Він озброєний. Той, сивочолий. Може бути, і інший теж".
  
  "Я знаю," тихо прогарчала вона. “ Я бачила відбиток. Його партнер - ні.
  
  Вона тримала лезо направленим у його бік і знову подивилася на свою жертву. Здавалося, вона все ще обмірковувала напад.
  
  Потім на її обличчі з'явився вираз відрази, а плечі поникли. Вона піднялася з бойової позиції. Вона загорнула лезо в серветку і засунула її за пояс ззаду.
  
  Вона спостерігала, як чоловіки, продовжуючи свою розмову, продовжили свій шлях до резиденції. До них приєднались охоронці. Очевидно, вогонь був згашений.
  
  Шоу підійшов ближче до Вікторії.
  
  Коли вона вдарила його, здавалося, щосили, її долоня була злегка складена чашкою, і удар пролунав різким клацанням, який був таким же гучним і уривчастим, як ритмічні звуки, що супроводжували пісні Внутрішнього Кола.
  56.
  
  Тепер я розумію. Це був ти."
  
  "Я?" Запитав Шоу.
  
  “Ти, блядь, накачав мене наркотиками, щоб не пускати в кабінет. Щоб врятувати мою честь. Господи Ісусе, де ми? Тому, в 1950-е?" Її голос був лютим скрипучим.
  
  Він озирнувся. “ Не тут. Ми дуже вразливі.
  
  Вона досить заспокоїлася, щоб обміркувати його слова. Вона запитала: "Спальні?"
  
  "Може бути прослушка".
  
  "Скеля, де ти переслідував мене", - сказала вона багатозначно.
  
  Через Десять хвилин вони піднялися на пагорб до лавки, звідки відкривався вид на широку панораму і гори вдалині. Одна вершина здавалася особливо величною в прозорій, як скло, повітрі. Більше на кручі нікого не було.
  
  "Що це було?" Запитала Вікторія.
  
  “Наркотик? Вербена".
  
  “ Мені здалося, що я відчув. Чорт візьми. Я використовував ягоди гарбуза для того ж самого. У них смак краще, але ...
  
  “Вони темно-фіолетові. Це помітно".
  
  Як вона дізналася про це? Кількість людей в країні, яким необхідно було використовувати блювотні трави в польових умовах, було вкрай обмежене, припустила Шоу.
  
  "Я думаю, ми встановили, що ви не бібліотекар".
  
  Вікторія відмахнулася від його легковажного коментаря помахом руки. “Я консультую з питань безпеки. І щось підказує мені, що ти знаєш, чим займається консультант з безпеки".
  
  “ Лезо. Ти відточував його на камені, а не на точильному камені. Де ти цього навчився, в армії?
  
  "YouTube". В її голосі звучала насмішка.
  
  "І ти продовжував називати Ілая 'сер".
  
  Вона знизала плечима в знак згоди. “Вірно. Тут я облажалася".
  
  Очі Вікторії сканували навколишню обстановку в пошуках загроз, голова злегка нахилялася при звуках, ігноруючи їх як природні і не несуть загрози. Ця жінка знала свою майстерність.
  
  Шоу припустив, що здогадувався, що Вікторія не зовсім та, за кого себе видає. Після того, як її вирвало в їдальні, він помітив хвилю люті, на мить з'явилася на її обличчі. Припускаючи, що вона трохи відрізняється від тієї ніжної, покірної жінки, яку вона представляла світу.
  
  “Отже. Що ти тут робиш?" Шоу підняв долоні.
  
  Її внутрішня суперечка завершився. “Дехто, з ким я була близька, закінчила цей дурний заклад. Вона серйозно поставилася до 'прощай, до завтра".
  
  "Мені дуже шкода".
  
  Вона з усмішкою відкинула це почуття. “У неї були важкі часи. Вона впоралася з цим. Просто ще трохи роботи, ще трохи допомоги. Але вона вибрала інший. Тому я підписала контракт, купила собі синю форму й почала шукати можливість убити його." Її голос був крижаним. "Мені потрібно було застати його одного, подалі від його охорони і цього маленького хоббіта, Стіва ".
  
  “ У кімнаті для занять. Тільки ти і твій ніж.
  
  “ Тут немає ножа. Я можу користуватися руками. Просто це займе трохи більше часу. Її проникливі сірі очі повернулися в його бік. "Не обов'язково погано".
  
  “ Ти йдеш на великий ризик заради помсти.
  
  "Ви можете мінімізувати ризик, плануючи заздалегідь".
  
  З цим він був згоден.
  
  "Гаразд," сказала вона, " це моя історія. А яка у тебе?"
  
  Шоу не зміг стримати сміх. "Я прийшов сюди, щоб врятувати тебе".
  57.
  
  Шоу розповів їй, що був на кручі, коли покінчив з собою Адам Харпер.
  
  Вікторія кивнула. “ Я казала тобі, що не знала його. Це було правдою, хоча я знала про нього. Він повертався на один з сеансів омолодження. І привів новобранця. Я поїхав за ними. Це було прикриттям, щоб допомогти мені знайти шлях до відступу після того, як я вбив Ілая. Я не планувала віддавати ключі від машини і стільниковий телефон, коли реєструвалася.
  
  “Я бачив тебе і Х'ю. Знущався над тобою. І трохи розв'язав руки. Я чув про його систему заохочень ".
  
  “Він свиня. Адам помер, і він хотів, щоб я накинувся на нього, коли ми повернемося в табір, ти можеш у це повірити. Він виставив мені п'ять доган, коли я сказав "ні". Знадобилася вся моя сила волі, щоб втриматися від того, щоб не зламати йому трахею або самому не скинути його зі скелі.
  
  Потім вона спохмурніла. “Але ми бачили тільки Адама або його тіло. Що сталося з людиною, який був з ним?"
  
  “ Я відвіз його назад у Такому.
  
  "Так хто ж я для тебе?"
  
  “Хтось, хто не повинен бути замішаним у чомусь подібному. Принаймні, я так думав. Адам помер. З того, що я дізнався про культи, я подумав, що, можливо, йому промили мізки або над ним знущалися. Я не хотів, щоб хтось ще закінчив так само, як він. Потім, чим більше я дізнавався, тим більше переконувався, що Ілай повинен піти ". Він розповів про жахливе вбивство Джона.
  
  “ Господи, згорів живцем.
  
  Він також описав побиття Х'ю репортера і вбивство журналіста в Сан-Франциско. “Вертоліт? Це була поліція Сан-Франциско. Але, думаю, ви цього не бачили. Ви були зайняті ".
  
  Відточує знаряддя вбивства, готує відволікаючий вогонь.
  
  “Вони відновили розслідування вбивства репортера в Сан-Франциско. Ілай і його команда про щось радилися. Я турбуюся, що докази почнуть зникати. Свідки теж. Я хочу проникнути в резиденцію і знайти що-небудь, що я міг би передати ФБР.
  
  "Отже, ми зруйнували плани один одного". Вона холодно розсміялася. "Ти теж хочеш знищити Ілая ... Просто для довідки, мій спосіб швидше".
  
  "Твій шлях лежить через смертельну ін'єкцію".
  
  Вона хихикнула, що означало: "якщо вони тебе піймають". "Ти згадав Бюро".
  
  "У мене там є контакти".
  
  Жінка ще раз оглянула околиці, схиливши голову набік, прислухаючись до наближення загрози.
  
  Ніколи не втрачайте ситуаційної обізнаності.
  
  Він припустив, що у Вікторії був свій набір правил "Ніколи".
  
  “ Ви випадково не Картер? - запитав я.
  
  "Ні, Кольтер".
  
  Вона спохмурніла. “ Я розповім тобі про це пізніше. Ти?
  
  “Вікторія. Тобі не обов'язково знати останнім. Що ми будемо робити далі?"
  
  “ Принаймні, ще одна людина на нашій стороні.
  
  Він розповів їй про свого союзника Фредерік.
  
  Вона кивнула. “Він був з нами в фургоні при смерті Адама. Після того, як Х'ю прочитав мені акт про заворушення, він був гарний. Намагається змусити мене відчувати себе краще з-за поведінки Адама і Х'ю.
  
  "Я збираюся спробувати проникнути в резиденцію", - сказав їй Шоу. “Фредерік шукає телефон. Ти можеш йому допомогти? Він на парковці".
  
  "З чого б йому мені вірити?"
  
  “ Скажи йому, що я сказав тобі, що визволив Уолтера, Саллі і Еббі. Він зрозуміє, що ми розмовляли.
  
  “ Літня пара і та дівчина, вірно?
  
  “ Їй шістнадцять.
  
  На її обличчі відбилося огиду. “ І Ілай відвів її в кімнату для занять?
  
  Шоу кивнув. “Ось чому вони вбили Джона. Він знав про це".
  
  "Сучий син".
  
  “ Зустрічаємося за будівлею З через сорок п'ять хвилин.
  
  Очі Вікторії перейшли в режим полювання, скануючи територію, ліс навколо них. Вона потягнулася за спину, щоб переконатися, що ніж надійно закріплений.
  
  Шоу сказав: "Ти ж не збираєшся ... "
  
  "Вбити його?" Запитала Вікторія. "Не в даний момент". Вона не посміхалася, коли вимовляла ці слова.
  58.
  
  Хіба ви цього не знали? Єдина очевидна відеокамера, яку Шоу бачив у всьому таборі, перебувала прямо над єдиною дверима, через яку йому тепер потрібно було пройти. Задній вхід резиденції.
  
  Наступні кроки?
  
  Виріс у дикій місцевості, Шоу і його брати і сестри рідко дивилися фільми і практично не дивилися телешоу.
  
  Ештон і Мері Доуве не заперечували проти перегляду великих або маленьких екранів як таких; їм було просто болісно тягнутися за тридцять миль до найближчого кінотеатру, щоб подивитися пригодницький бойовик або романтичну комедію — літературне кіно в цьому конкретному кінотеатрі було недоступне.
  
  Що стосується телевізора, Ештон вважав, що пристрій, який передає інформацію в ваш дім, може також передавати інформацію та за його межі.
  
  Усвідомивши це, людина випередив свій час.
  
  Шоу згадав, що кілька років тому вони з Марго дивилися фільм про примхи. Його потішили витончені засоби, які герой використовував, щоб перемогти камеру спостереження: хлопець спорудив декорації, які виглядали так само, як задня частина будівлі поганого хлопця. Він записав порожній провулок, потім зламав електромережу, створивши десятисекундні відключення електроенергії по сусідству, під час якого встановив мініатюрний проекційний екран перед камерою відеоспостереження і почав програвати запис з порожнім "провулком".
  
  Він не міг пригадати, увінчалося пограбування успіхом, але ніколи не забував про абсолютно неймовірному плані пограбування камери.
  
  В даний момент він дивився на схожу картину позаду резиденції Елі, над задніми дверима.
  
  Наступні кроки?
  
  Що за чорт?
  
  Він схопив камінь і жбурнув ним у пристрій, відламавши його від якоря. Він вирішив, що існує десятивідсоткова ймовірність того, що хтось постійно стежить за монітором - у Х'ю просто не було такого великого штату АС. Здавалося, Ілай був законно стурбований своєю безпекою, але найбільше, за монітором стежили вночі, коли чоловік був найбільш вразливий.
  
  Звичайно, шанси є просто шанси, і тепер Шоу притулився до дерева і чекав, чи не вискочить яка-небудь озброєна охорона з замку, щоб зупинити вторгнення.
  
  П'ять хвилин нічого. Досить добре.
  
  Шоу знову вдався до недосвідченому підходу і вибив двері стусаном.
  
  Ніякої сигналізації.
  
  Він швидко увійшов і зачинив двері. Кімната, в якій він опинився, була складом, заповненим картонними коробками і стелажами із запліснявілою одягом. В одному кутку височіли фігури Білосніжки і гномів з скловолокна в натуральну величину, хоча їх було всього шість, і це був не повний комплект. Шоу не став обтяжувати себе міркуваннями про зниклої фігурі або, якщо вже на те пішло, про присутність диснеївських персонажів у підвалі будинку лідера культу-психопата.
  
  Можливо, дверима користувалися нерегулярно, хоча Шоу дізнався, що у неї дійсно була одна потенційна функція: шлях до відступу. На підлозі стояли три валізи і рюкзак, останній з яких виявився дорожньою сумкою Елі. Всередині було кілька сотень тисяч готівкою, кредитні картки на три різних імені і три паспорти на ті ж самі посвідчення особи, всі з фотографією Ілая.
  
  Ні телефону. Ні зброї. До подразнення Шоу.
  
  Він піднявся по сходах і повільно прочинив двері, відкриваючи темний довгий коридор. Він зорієнтувався і попрямував у бік кабінету, розташування якого він чітко пам'ятав з часів спілкування з Анею. Він зупинявся, прислухаючись, через кожні п'ятнадцять-двадцять футів, але нічого не чув, крім постукувань і скрипів будинки, поступово привыкающего до навколишнього оточення — дерево осідало, а стіни протестували проти тяжіння.
  
  Шоу, нарешті, виявив одна перевага потворних тапочок на своїх ногах: він йшов безшумно.
  
  Він піднявся на другий поверх і повернув наліво.
  
  Його налякав шум. Стук. Метал по металу.
  
  Потім почулися кроки в його бік.
  
  Він перевірив дві ручки, перш ніж знайшов незамкнені двері і увійшов у маленьку спальню для гостей. Він залишив двері прочиненими і виглянув назовні. Він міг бачити тільки наближається тінь. В коридорі клацнула клямка. Він почув бурчання. Двері зачинилися.
  
  Знову дзвін металу. Зброю? Хто-небудь помітив його вхід в підвал?
  
  Відчинилися і зачинилися інша двері, ближче. Бурчання було голосніше.
  
  Тінь наблизилася. Шоу озирнувся в пошуках чого-небудь, чим можна було б захиститися. Розбийте декоративну миску для води і глечик, сподіваючись отримати довгий гострий осколок. Його перевагу уникати використання ріжучого і колючої зброї повинно було б вилетіти в трубу.
  
  Сунувши миску під ковдру, Шоу швидко вдарив по ній глечиком. В результаті вийшла функціональна порцеляновий заточка довжиною близько восьми дюймів. Він змайстрував ручку з серветки на комоді і засунув залишилися уламки під ліжко.
  
  Він прочинив двері ще трохи, щоб заглянути в коридор.
  
  Це бурчання було дуже близько.
  
  Шоу схопився за заточку, глибоко вдихнув і затримав дихання.
  
  Повз, накульгуючи, проковыляла кремезна прибиральниця середніх років, несучи важкий відро, наповнене пляшками і ганчірками. Її протилежне плече опустилася під великим пилососом на шкіряній перев'язі, нагадавши йому кулемет або ракетницю. Це було джерелом дзвону. Ще вона тримала металеву швабру. Вона сильно спітніла, і вираз її обличчя було яким завгодно, тільки не щасливим.
  
  Шоу сунув заточку за пояс і відійшов від дверей. Жінка, підмайстер, прошаркала повз. Кректання і брязкання стихли.
  
  Повернувшись в коридор, Шоу попрямував до Кабінету.
  
  Він не був здивований, що камера була порожня. Прибуття вертольота і те, що, як припустила Шоу, було планерки Ілая — якими б вони не були — означали, що сьогодні у них не буде часу на близькість, якими б хтивими не були почуття чоловіка.
  
  Він знайшов двері на фресці. Вона була не замкнена, і він увійшов в кабінет Елі, в якому стояли сучасний скляний стіл і шкіряне обертове крісло-качалка, кілька відповідних крісел і столів. Ванна кімната знаходилася в стороні — двері були трохи прочинені - і пустувала.
  
  Шоу з огидою помітив відеокамеру на батарейках, спрямовану в Кабінет.
  
  Пошук не виявив телефону. Комп'ютер, звичайно, був захищений паролем.
  
  Він зауважив стопки документів, акуратними рядами розкладених на столі, і почав читати. Нічого компрометуючого. Типові службові записки, нотатки про бізнес-плани, проспекти нерухомості, замітки про нові виступах, досьє на Компаньйонів, рахунку.
  
  Шоу відкрив один з чотирьох картотечних шаф у стіни. Знадобилися б дні, щоб переглянути їх усі. Але він почав з першого, риючись в папках, швидко переглядаючи їх. Він не зміг знайти відео, де Елі в ліжку з подругами, хоча навіть якщо б і знайшов, це, ймовірно, не було б злочином, якщо тільки Елі не розмістив їх без дозволу чи, звичайно, на них не був зображений хтось неповнолітній.
  
  Що-небудь. Просто дай мені що-небудь.
  
  Він не знайшов жодних згадок про вбитого репортері Гері Янга або його вбивці Харви Эдвардсе. Або який-небудь інший явно злочинної діяльності, в якій брав участь Ілай.
  
  Продовжуйте в тому ж дусі.
  
  Шоу витягнув ще одну стопку папок і вже наполовину переглянув їх, коли усвідомив, що в кімнаті не один.
  59.
  
  Він відчув чиюсь присутність завдяки тому, що його батько описав як радар, який повідомляє нам, коли звукові хвилі відбиваються навколо нас з-за чиєїсь присутності.
  
  Потягнувшись за керамічним стилетом, він обернувся.
  
  У дверях стояла Аня.
  
  Шоу опустив руку.
  
  Вона запитала: “Це був ти, чи не так?" Вертоліт?"
  
  Кивок. “Я дізнався, що Харві Едвардс був Компаньйоном. Він убив репортера в Сан-Франциско відразу після того, як вийшла його стаття про Фонд. Едвардс був обраним, чи не так?"
  
  Анджа спохмурніла. “Думаю, так. Ви теж поліцейський?"
  
  “Ні. У мене є особисті інвестиції в це місце".
  
  “Я знав, що ти не такий, як інші. Він занадто сліпим, щоб бачити. Все для нього - дзеркало. Він дивиться на них і бачить себе".
  
  “ Етуаль— детектив. Він брав у вас інтерв'ю?
  
  "Так".
  
  "Про що він питав?"
  
  “Він дізнався, що перед тим, як Янг був убитий, хтось проник в його квартиру і вкрав файли. Його редактор сказав, що він робить продовження культової історії. Одним з них, який він досліджував, був Фонд; там були копії заміток, які він відправив своєму редактору про нас. Він поцікавився, чи зв'язувався Ілай або хто-небудь ще з Фонду з Едвардсом останнім часом."
  
  "Були вони?"
  
  “Поняття не маю. Ми всі зітхнули з полегшенням, коли той репортер помер. Це була трагедія, але ми не хотіли брати участь в якомусь поганому викриття. Клянуся, я не знав, що за цим стоїть Девід, що Ілай.
  
  “Вибрані - це м'язи, ти знаєш. Як наймані вбивці. Наймані вбивці-самогубці. Це робить їх дуже ефективними ".
  
  "Він мені нічого не каже".
  
  "Бути почутим і знати - це дві різні речі".
  
  Вона опустила очі в підлогу. “ Гаразд. Я підозрювала.
  
  "Скільки всього Обраних?"
  
  “Я не знаю. Дюжина по всій країні. Півдюжини або близько того тут".
  
  Хоча і на одного менше, ніж вчора.
  
  “Який план Ілая? Втекти куди-небудь?"
  
  “Я не знаю. Він не говорить мені, що збирається робити, поки не зробить це".
  
  "Мені потрібна твоя допомога".
  
  Її голова поникла. Вона виглядала дуже втомленою. Прошепотіла: "Він - все, що у мене є".
  
  Відповідь Шоу був таким: "Я нарахував п'ять смертей з тих пір, як дізнався про Фонд".
  
  Вона нічого не сказала.
  
  "Це повинно закінчитися". Шоу вказав на комп'ютер. "Мені потрібно розібратися з цим".
  
  Потекли сльози. "Картер... Це ж не твоє ім'я, чи не так?"
  
  "Комп'ютер".
  
  Тепер ридає. “Він - все, що у мене є! Що мені робити? Повернутися до... хостессу?"
  
  "Це краще, ніж носити помаранчеве все життя".
  
  Вона пирхнула. “ Ти не розумієш. На ньому це... закляття. Ти скоріше помреш, ніж додаш його.
  
  Шоу подивився в її бік. “ Саме це і станеться. Зараз. Який код доступу?
  
  Витерши очі рукавом свого фіолетового шовкового халата, Аня глибоко зітхнула і прошепотіла: "Це неможливо вгадати".
  
  
  
  —
  
  Шоу зустрів Вікторію і Фредеріка за своїм гуртожитком.
  
  Разом вони удвох зламали близько двадцяти легкових і вантажних автомобілів без сигналізації — охорона була мінімальною, більша частина AU'ів була відсутня на стоянці, — але вони не знайшли мобільних телефонів в бардачку, ні в бічних кишенях.
  
  "Ти що-небудь знайшов?" Запитала Вікторія, дивлячись на документи в руці Шоу.
  
  Він простягнув їм копії. Вони читали в потрясенном мовчанні.
  
  Фредерік в сум'ятті похитав головою. Він запитав: "Як ти їх дістав?"
  
  "Anja."
  
  У Навчальній кімнаті Шоу потішило те, що Аня співпрацювала, а не перешкоджала. Пароль Ілая насправді був: "Неможливо вгадати".
  
  Це дало Шоу доступ до великої кількості інформації, хоча він не зміг вийти в Інтернет; маршрутизатор був окремий код доступу, якого Аня не знала, і в Шоу не було часу відстежити його або спробувати зламати.
  
  - Наступні кроки? - запитала Вікторія.
  
  “ Ви двоє виходьте, телефонуйте за номерами, які я вам дам, і передайте це. Він простягнув Вікторії роздрукований їм комплект документів.
  
  "Не ти?" - запитала вона.
  
  "Я не можу". Він показав їм інший аркуш паперу.
  
  Вікторія і Фредерік уважно вивчали його. На її обличчі з'явилися ледь помітні, милі зморшки на рум'яної шкірі навколо очей. Вона любила бувати на природі. Нігті в неї були середньої довжини, тому вона не займалася скелелазінням. Цікаво, вона каталася на лижах або велосипеді?
  
  Фредерік підняв голову і прошепотів: "Господи".
  
  Вікторія скривилася, прочитавши ці слова. “Ти впевнена, що хочеш цього? Це може погано скінчитися".
  
  "Ти бачиш який-небудь інший вибір?"
  
  Знову переглянувши документ, вона сказала: “Ні, не знаю. Але як ти збираєшся це провернути?"
  
  - Я думав, ми знайдемо що-небудь на кухні, - сказав Шоу.
  
  Вона на мить замислилася. Її похмурий вираз зникло. "О. Це добре".
  60.
  
  Півгодини потому, після пробіжки по кухні і декількох інших доручень, Шоу, Фредерік і Вікторія знову були в лісі за гуртожитком Шоу. Він відсунув убік листя і дістав свої бойові палиці, простягнув одну Вікторії. Вона з захопленням подивилася на неї. Вона шльопнула головкою по лівій долоні.
  
  Фредерік, гуру заморожених йогуртів, просто витріщився на зброю.
  
  Шоу відкрив свій блокнот і показав їм карту, вказавши на ворота на сході. "Ви будете на шосе через сорок п'ять хвилин".
  
  "Тридцять", - сказала вона.
  
  Отже, Вікторія була бегуньей.
  
  Вона глянула на Фредеріка.
  
  Він сказав: "Я спробую". Він подивився в ліс. Він сказав: “На північний схід. Ми... Я маю на увазі, ми шукаємо мох?"
  
  "Мосс?" Запитав Шоу.
  
  “ Ну, знаєш, щоб дізнатися дорогу. Щоб ми не заблукали.
  
  Шоу та Вікторія одночасно насупилися в його бік. Вона сказала: "Сонце".
  
  "О. Ти можеш це зробити?"
  
  Теж мандрівник.
  
  Шоу сказав: “Зупиніть водія. Скажіть йому, що стався злочин — напад або щось в цьому роді - і попросіть скористатися його мобільним телефоном". Шоу записав номери телефонів Маку і Тома Пепперов на іншому аркуші з блокнота і віддав його Вікторії.
  
  - Чому не просто дев'ять-один-один? - запитав Фредерік.
  
  Вікторія сказала: “Ні. Це буде перенаправлено в найближчий аеропорт. Це Сноквалми Геп. Не можу повідомити їм; їм платять Ілай і Хью ".
  
  Шоу продовжив: “Якщо ніхто не зупиниться або не буде машин, їдьте на північ. Там є стоянка для вантажівок". Він простягнув їй кредитну картку, яку забрав зі свого багажу під час злому раніше. "А тепер, починай".
  
  "О. Одна річ". Фредерік подивився на Шоу. Він витягнув з-за пояса блокнот. “Це один із блокнотів Адама. Я подумав, що він може тобі знадобитися".
  
  Шоу з вдячністю кивнув і засунув його собі за пояс.
  
  Потім Фредерік і Вікторія побігли підтюпцем в ліс, рукоятка кийки була засунута в неї за пояс, поряд з ножем. Фредерік був не на її рівень підготовки, але зараз — принаймні, на початку — він йшов у ногу з часом.
  
  Музичні звуки лунали з гучномовців по всьому табору, за ними послідували інструкції зібратися на площі. Це буде церемонія, про яку Елі оголосив раніше.
  
  Шоу склав папери, які він отримав з кабінету Ілая, і засунув їх у свій блокнот. Він потягнувся за своєю бойовою палицею, коли почув голос з передньої частини свого гуртожитку.
  
  "Привіт, новачок Картер".
  
  Підтягнутий чоловік років тридцяти п'яти або близько того підійшов до нього з передньої частини гуртожитку, руки по швах. Шоу не міг розгледіти його звання; на ньому був синій светр. Але, віддаючи честь, він сказав: "Підмайстер Тімоті".
  
  Шоу піднявся, залишивши кийок на землі, і, повторивши жест, швидко наблизився, щоб чоловік не помітив зброю. "Тепер це учень".
  
  “Справді! Так швидко. Молодець! Вірно, тебе прискорили". Тімоті був підтягнутим, спортивним, а його світле волосся були зібрані в півнячу голову. У нього були загострені риси обличчя, зморшка на переніссі вздернутого носа. Його шкіра була вкрита оспою. Хвороба або сильні прищі в молодості.
  
  "Ми повинні перейти до Викликом, Учень Картер".
  
  "Я підійду через хвилину".
  
  Чоловік наполегливо сказав: “ні, ні, Ні! Я не хочу, щоб у тебе були неприємності. Ти знаєш Правила. Повістка, ти повинен прибути туди негайно. Вони ставлять позначки за подібні речі, і це затримує твоє навчання, якщо ти отримуєш дуже багато зауважень. Я знаю, ти захочеш стати підмайстром, як тільки зможеш."
  
  Клуб був всього в декількох кроках. Йому це було абсолютно необхідно для того, що повинно було статися далі.
  
  Але він не бачив виходу з цієї дилеми. Він зітхнув і приєднався до чоловіка.
  
  “У тебе з собою блокнот. Радий за тебе. Завжди все записуй. Це важливо ".
  
  "Правило дев'ять", - процитував Шоу.
  
  “Так, так. Я чув, ти теж непоганий картограф".
  
  Значить, хтось помітив це і повідомив про нього. Не дивно.
  
  “Не хотів заблукати на території. І я не настільки талановита".
  
  "О, скромна людина".
  
  "Ти теж малюєш?"
  
  “Я? О, брат, немає. Я щось малював, ти дивишся на це і питаєш: "Що це за чортівня?' - Здавалося, він почервонів. “Але у мене є один талант. Я можу наспівувати, як оперна співачка".
  
  "Гул?"
  
  "У мене погано виходить зі словами, але я можу наспівувати, як Паверелли".
  
  "Паваротті?"
  
  Чоловік кивнув. “У міжсезоння я збираюся спробувати себе в декількох хорах в Омасі. У міжсезоння, я маю на увазі осінь і зиму, коли табір тут закритий. Ти знаєш, що майстер Ілай подорожує по Далекому Сходу, медитує, навчається, відточує свою майстерність? Він самий розумний і щедрий чоловік у світі. Ти так не думаєш?"
  
  "Так і є".
  
  Тімоті оглянув людей, що рухаються до Площі. “ Порядок важливіше всього. Він знизив голос. “Одного разу я знав тут товариша, у якого стався нещасний випадок з брюками, тому що це було краще, ніж запізнитися на порядок. Я сам, ймовірно, зробив зупинку в голові. Але я поважаю те, що він зробив. Як просувається твоє тренування?"
  
  "Добре".
  
  Тімоті відсалютував плечем АС. “Майстер Ілай тренує мене сам. Ми знайшли багато мінусів у моїх вчорашніх діях. Я все своє життя йшов по хибному шляху. Я побудував місто Мінусів. Я розповів про це майстру Елі, і йому сподобалося. Він використовував це в Бесіді. 'Місто мінусів'. І він вказав на мене. Тімоті просяяв.
  
  Шоу і чоловік пройшли повз будівлі 14, вхідні двері якого були відчинені. Всередині було рух, три або чотири людини. Також обрані.
  
  - Я скучаю по телевізору, - задумливо промовив Тімоті.
  
  "Вибачаєшся?" Запитав Шоу.
  
  "Це буде нашим секретом, вірно?" Прошепотів Тімоті, озираючись по сторонах. У будь-якого іншого небажання визнати, що йому подобається телебачення, було б незначним або навіть зіграло б жарт.
  
  "Звичайно".
  
  “ Я б не заперечував час від часу дивитися тут телепрограму. Коли я був одружений, ми дивилися всілякі веселі шоу. Не новини, звичайно. Майстер Ілай цього не допустив. Але, може бути, ситкоми. Теорія великого вибуху. Це було круто. Новий Зоряний шлях. І Келсі Греммер. Фрейзер. О, цей чоловік змусив нас сміятися. Ми з дружиною. Коли ми були ... Ну, це було забавно ".
  
  “ Ти говорив з майстром Илаем про придбання телевізорів?
  
  “О, я не з тих, хто піднімає галас. Він каже, що нас не можна відволікати від Процесу".
  
  Вони прибули на площу. Шоу стояв на краю натовпу, стискаючи свій блокнот. Він роздумував, чи зможе непомітно вислизнути і забрати бойову палицю. Немає. Кілька Вищих та Внутрішніх Кіл заганяли всіх на Площу, як би охороняючи периметр. Публіка була в повному складі, близько сотні людей, новачки, учні і підмайстри в середині, як зазвичай. Праворуч від сцени АС встановлював камеру. Попередні Виступи були зняті на планшети ICs; це був перший раз, коли була встановлена камера на штативі з тих пір, як Шоу був тут.
  
  На сцені стояв стіл, а на ньому стояла пляшка червоного вина з нещільно заткнутою пробкою в шийці.
  
  Ілай зійшов зі сцени, розмовляючи з підмайстром Меріон. Вона насилу стримувала горду посмішку. До її блузці був приколений маленький букетик сушеної лаванди. Можливо, трава повинна була стати символом нової групи. Поруч з ними стояв Стів.
  
  Ілай кивнув, і вони з підмайстром Маріоном піднялися по сходах, за ними послідували обрані Супутники і неулыбчивая Анджа. Коли вони зайняли свої місця за столом, пролунали оплески і крики, спровоковані, звичайно, ICs. Двоє чоловіків і дві жінки — новий Круг - здавалося, відчували змішані почуття. Деякі були збентежені такою увагою, деякі гордо посміхалися. Вони сіли за стіл. Маріон зайняла своє місце в центрі. Елі встав позаду неї. Це була модифікована сцена Тайної вечері.
  
  По жесту Ілая Стів відклав свій пухкий блокнот, потім зробив крок вперед і наповнив склянки, що стояли перед кожним закладом. І для Ілая теж.
  
  Коли келихи були наповнені, Ілай виступив вперед і оглянув юрбу.
  
  “Друзі та компаньйони, для мене велика честь вітати цих людей в нашій новій групі. Коло представників. Попереду у нас буде багато роботи, оскільки ми розширюємо Фонд по всій країні. І по всьому світу. Але нас ніхто не зупинить у поширенні інформації про те, що найкращі ... "
  
  "... це ще попереду!"
  
  Бурхливі оплески.
  
  Ілай підняв свій келих. “ За Процес. За Основу ... За завтрашній день!
  
  Коло розлив вино. Коли Ілай підніс келих до губ, з трибуни долинув крик. "Стій!" Це був Х'ю, який вибіг на сцену. Він вибив келих із рук Елі. Той впав на дошки і розбився.
  
  Зітхання глядачів.
  
  “Воно отруєне! Вино! Ти помреш!"
  61.
  
  Товариші на Площі підняли крики. Призовники схопилися на ноги, опустивши келихи, на їхніх обличчях був жах. Вино випили всі, крім Ілая.
  
  "Він отримав щурячу отруту з чотирнадцятого вдома!" - Вигукнув Х'ю. “ Покличте лікаря! Приведіть його сюди зараз же!"
  
  АС зняв з стегна рацію і викликав по рації допомогу.
  
  - Що це? - крикнув Ілай. Що відбувається?
  
  Х'ю помахав аркушем паперу. “Ми знайшли це. Бізнес-план, який він склав. Він хоче зруйнувати Фонд. Почати свій власний. Він вбиває тих, кого ви обрали для нової групи, майстер Ілай! І намагається вбити вас теж.
  
  Зітхання і вигуки з натовпу. Кілька чоловік на сцені затикали собі рот, щоб викликати блювоту. Вони мали приголомшливий успіх.
  
  “ Він? Хто? Вимогливо запитав Ілай. “ Про кого ти говориш?
  
  "Він!" Сказав Х'ю, розвертаючись. Його обличчя спотворилося від гніву. Він ткнув пальцем у Стіва.
  
  Молодий чоловік випалив: "Я..." Він подивився на Ілая, потім знову на Х'ю. “Ні. Я нічого не робив. Я б не став. Ти знаєш, що я б цього не зробив.
  
  “ Двоє товаришів бачили його в сараї в саду з пляшкою вина.
  
  “ Ні, я клянуся. "Особа Стіва почервоніло. - Я ніколи... Я люблю вас, майстер Ілай.
  
  - Хтось підслухав, як він казав, що занадто довго жив у твоїй тіні, - сказав Х'ю. Ти погано з ним звертався.
  
  “ Поводься з ним добре? - Прошепотів Ілай. “ Він був мені як син.
  
  "Отруйний!" крикнув хтось.
  
  "Він Отруйний!"
  
  "Юда!"
  
  "Вижени геть його!"
  
  "Убий його!"
  
  “ Доктор? Де лікар? - запитав я.
  
  Коултер Шоу глянув на збуджену юрбу, на лють, написану на їх обличчях.
  
  Безумство і паніка теж.
  
  Краще приступати до справи.
  
  Він попрямував до сходів, що ведуть на сцену. Йому не подобалося завдавати кому-небудь біль. Однак йому треба було зрівняти шанси, враховуючи навички Х'ю в бойових мистецтвах і той факт, що він був в значній меншості. Він недбало пройшов повз двох охоронців Ілая. Оскільки увагу було повністю прикута до сцени, Грей сконцентрувався на драмі, і Шоу вдарив його кулаком у живіт. Чоловік ойкнув, паралізований. Шоу провів швидкий рестлінг-тейкдаун. Чоловік приземлився плиском на спину, стогнучи і задихаючись, повітря виривався з його легенів.
  
  "Ун, ун, ун... "
  
  Шоу знав це відчуття. Воно не було приємним.
  
  Через дві секунди пістолет чоловіка був вихоплений з кобури і покладений на стійку. Це був Glock 26, прозваний "Дитячим Глоком" за свій маленький розмір. Тим не менш, у ньому був подвійний магазин; якщо припустити, що він був повністю заряджений, у Шоу тепер залишалося десять патронів для гри. Він навів зброю на Сквата, який дивився на нього широко розкритими очима. Шоу жестом запросив його лягти на землю і поплескав по стегнах. Як сказала Вікторія, він був беззбройний. “Краватки. Зараз".
  
  Він витягнув стяжки на блискавці.
  
  “ Він, потім ти. Швидко.
  
  Сквот підкорився.
  
  Шоу обшукав його і виявив, що у нього немає зброї.
  
  Жінка, що стояла неподалік, озирнулася і ахнула. "Що ти робиш?" В її голосі звучало недовіру.
  
  - Заспокойся, - як ні в чому не бувало сказав Шоу.
  
  Жінка з фіолетовим амулетом сказала: "Ти не можеш вказувати мені, що робити".
  
  Шоу нахилився до неї і прогарчав: “Сядь. На місце. І помовч".
  
  “Добре. Так, сер. Я зроблю. Я зроблю". Вона впала на траву.
  
  Він піднявся на сцену, тримаючи пістолет на боці, подалі від натовпу. Ілай і Х'ю поглянули на нього один раз, мимохідь, потім ще раз. На цей раз вони помітили зброю. Особа Ілая стало здивованим, а потім почервоніло від гніву. Х'ю схилив голову набік, зауважив охоронців і залишився нерухомий, чекаючи.
  
  Двоє з AU, стояли на рівні землі, зрозуміли, що щось не так. Вони подивилися на Х'ю, який жестом наказав їм відійти. Він зауважив, що Шоу розбирається у зброї і, здавалося, був готовий їм скористатися.
  
  Шоу підійшов до Илаю і простягнув руку до мікрофона лавальер, приколотому до його білій туніці, і до передачі.
  
  Розлючений чоловік зірвав його і з силою ляснув по руці Шоу. В результаті пролунав оглушливий стукіт.
  
  Шоу повернувся в центр сцени, озирнувся в пошуках загроз. І не побачив жодної. Піднісши мікрофон до рота, Шоу сказав: “Послухайте мене! Там не було ніякої отрути. Це був цукор."
  
  З Майдану долинув гомін, подібний до шуму хвиль, що набігають.
  
  "Я замінив його сам". Шоу подивився на призовників, які відчайдушно дивилися на нього. "Ви в порядку". Він додав: "І це був не Стів". Він обвів поглядом аудиторію і повернувся до сцени. "Це був твій Дороговказ маяк, який намагався вбити тебе".
  62.
  
  Шоу не зміг приєднатися до Вікторії і Фредеріку з—за того, що він знайшов у комп'ютері Ілая - останній документ, який він дав їм прочитати за дверима гуртожитку. З'ясувалося, що щонайменше п'ять чоловік повинні були померти на сцені під час вступного сеансу: підмайстер Маріон і четверо Товаришів, обраних для Кола Представників.
  
  Шоу вирішив, що йому слід з великою підозрою ставитися до таємничого Будівлі 14, заповненому садовим інвентарем ... Коли там не було садів, як сказав йому Уолтер.
  
  Раніше він прийшов до висновку, що охоронці на ганку були там тільки для того, щоб стежити за Площею. Однак, що, якщо його первісна теорія була вірна? Що вони були там, щоб захищати те, що знаходилося всередині?
  
  Що б це могло бути?
  
  Кілька фунтів щурячого і мишачого отрути: триоксиду миш'яку.
  
  Ілай збирався взяти урок у Джима Джонса з Народного храму в Гайані. Лідер, звичайно ж, не збирався "просуватися" в завтрашній день. Він підставляв цапа-відбувайла. Його вигадка полягала в тому, що Стів стояв за вбивством журналіста Янга і Джона і намагався перекласти провину на Ілая, в спробі підірвати діяльність Фонду і створити свій власний культ.
  
  Шоу, Вікторія і Фредерік увірвалися в будівлю 14 і замінили отрута на цукор.
  
  Я думав, ми знайдемо що-небудь на кухні.
  
  О, це добре . . .
  
  Але Шоу не міг просто піти з Вікторією і Фредеріком після обміну. Ілай просто знайшов би інший спосіб виставити Стіва вбивцею.
  
  Шоу повинен був викрити короля і скинути його.
  
  Тепер хтось крикнув: "У нього пістолет!"
  
  Крики. Товариші почали повертатися.
  
  Шоу зателефонував: “Все в порядку. Я працюю з владою". Це було частково правдою: в тому сенсі, що він буде працювати з владою, коли вони прибудуть. Він сподівався, що скоро. Дуже біса скоро.
  
  Ілай почав повертатися, але Шоу різко сказав: “Ні. Стій там". Кивнувши на місце трохи попереду себе на сцені. Він хотів, щоб Ілай був там, де він міг його бачити.
  
  Чоловік глянув на пістолет в руці Шоу і, люто блиснувши очима, підкорився.
  
  Звернення Шоу з Дороговказним маяком викликало хвилю нарікань, протестів і зітхань, але основна маса Товаришів спостерігала за сценою, приймаючи слова Шоу до відома.
  
  “Дозволь мені розповісти тобі про майстра Елі. Його справжнє ім'я Девід Аарон Елліс. І учениця Керол була права: вигадані імена, які він використовував у минулому, - Арті Еллінгтон, Хайрам Лефковіц, Дональд Елрой. Він збанкрутілий біржовий маклер і забудовник. А тепер він шахрай. Він пограбував тебе. І ... він замовляв вбивства.
  
  Зітхання. І сердитий крик.
  
  "Він намагався вбити цих людей сьогодні ввечері на сцені і звинуватити Стіва, тому що поліція розслідує вбивство в Сан-Франциско".
  
  "Брехня!" пролунав неземної рев Ілая. “ Отруйний!
  
  “Ось для чого був потрібен поліцейський вертоліт. Це не була змова з метою дискредитації його, і це не було помилкою. Ілай наказав убити репортера, який писав про Фонд. Хто-небудь з вас знав Харві Едвардса?
  
  Товариші, більшість з яких пробули тут три тижні або менше, не знали про цю людину. Але двоє або троє з Внутрішнього Кола переглянулися, на їхніх обличчях промайнуло впізнавання. Вони щось підозрювали про своє шляхетне лідера.
  
  “Ілай сказав Едвардсу вбити репортера, а потім наступати. Він покінчив з собою, перестрелявшись з поліцією ".
  
  “ Брехня! Він один з них. Ілай клацнув пальцями і знову кинув гнівний погляд на двох АУ в туніках. Х'ю жестом звелів їм залишатися на місці.
  
  Деякі лікарі почали скандувати: "Токсин-ік, Токсин-ік!"
  
  Звук був слабким і незабаром припинився.
  
  Шоу зауважив, що Семюель дивиться в його сторону з приголомшеним виразом обличчя. Підмайстер, який супроводжував Шоу сюди, Тімоті, теж роззявив рота.
  
  "Убийте його!" крикнув хтось.
  
  "Дай йому виговоритися!"
  
  Шоу витягнув з-за пояса пачку паперів. “ Це з комп'ютера майстра Ілая.
  
  Елі з огидою подивився на Анжу, яка не могла витримати його погляду.
  
  “Ілай написав це сьогодні вранці. Після прибуття поліцейського вертольота. Але тільки що, перед церемонією".
  
  Прочитавши, він сказав: “Заяву в поліцію. Після жахливого отруєння в таборі Фонду "Осіріс" сьогодні вдень мої співробітники обшукали кімнату Стіва Риндла і виявили, що він планував убити мене і ключових членів Фонду. Хтось завадив мені випити отруєне вино. Іншим пощастило менше. Наш медичний персонал не зміг врятувати їх. З документів, які ми знайшли, було ясно, що він мав намір вкрасти мої методи самодопомоги і заснувати свою власну організацію ".
  
  Стів плакав, хитаючи головою.
  
  Ілай бушував: “Брехня! Мене підставили токсиканти! Токсикоінфекція, токсикоінфекція... "
  
  Так от, до них ніхто не приєднався.
  
  Шоу продовжив: “Ми знайшли файли, які вказують на те, що Стів планував зареєструватися в Каліфорнії. Стів також був відповідальний за те, що Харві Едвардс вбив журналіста Гері Янга в Сан-Франциско. Він збирався звинуватити мене у смерті Янга".
  
  Шоу подивився на притихшую натовп. “Розумієте? Ілай знав про отруєння заздалегідь, тому що спланував його. І тим, хто отруїв вино, був підмайстер Х'ю і кілька австралійців. Не Стів. Стів був його цапом-відбувайлом."
  
  Ілай щось пробурмотів Анье. Його гнів минув. Тепер на його обличчі читалося холодне презирство.
  
  Хтось почав скандувати. "Брехню... брехню... брехню".
  
  "Убий його!"
  
  Переважна більшість Компаньйонів зберігали мовчання.
  
  Хтось крикнув: "Вперед, учень Картер".
  
  Шоу сказав: “Його поїздки на Далекий Схід взимку? Не так вже далеко, на самому справі. 'Схід' — це Флорида, де у нього два будинки вартістю в мільйони і п'ять спортивних автомобілів - завдяки всім вам ".
  
  "Зупиніть його!" Ілай кликав двох інших AU'ів. Вони стурбовано перезирнулися і побігли до сцени. Шоу зупинив їх на півдорозі, просто злегка перемістивши пістолет вправо. Він навіть не цілився в їх бік.
  
  Один з них комічно високо підняв руки. Х'ю скорчив гримасу, і кремезний чоловік опустив руки.
  
  Однак, перш ніж Шоу зміг продовжити, дюжина Товаришів почали перешіптуватися між собою, в основному чоловіки. Їх особи були суворими, затіненими гнівом. Вони, мабуть, були лоялістами. Вони розділилися і рушили сходами на протилежних кінцях сцени, здійснюючи фланговий маневр.
  
  “ Перш ніж ти що-небудь зробиш, - крикнув Шоу, “ дай мені закінчити.
  
  Ілай закричав: “Зупиніть його! Схопіть його! Якщо токсини, над якими він працює, переможуть, все, що я зробив для вас, буде витрачено даремно! Процес затихне ".
  
  Загрози було достатньо. Не звертаючи уваги на зброю, дві групи кинулися до сцени з обох сторін. Шоу випустив одну чергу в землю — в повітря ніколи не стріляють. Це змусило кількох товаришів кинутися врозтіч, але натовп це не зупинило. Можливо, вони знали, що насправді він не збирався ні в кого з них стріляти, або, може бути, вони вирішили: я безсмертний; у чому проблема?
  
  Вони врізалися в Шоу з обох сторін.
  
  Пістолет вилетів у нього з руки, і він важко впав на сцену, придавлений півторатонній натовпом збожеволілих віруючих.
  63.
  
  Грей, накульгуючи, вийшов на сцену, за ним пішов Сквот. З них зняли наручники.
  
  Х'ю глянув на Грея. "Яка від тебе користь?" злісно прошепотів він.
  
  Грей гарячково шукав свій "Глок".
  
  Ілай звернувся до натовпу. “Він пробрався всередину, шпигун, Отруйний. Я говорив вам, що вони зроблять все, щоб зупинити мене".
  
  Його живіт і плечі боліли від навалившегося вантажу, Шоу намагався віддихатися.
  
  "Убийте його!" - крикнув хтось.
  
  Х'ю з помічником підняли Шоу на ноги. "Відведіть його у відділення допомоги," сказав Х'ю.
  
  Молодий чоловік з очима зомбі— стояв осторонь — Обраний - кивнув.
  
  Сьогодні ввечері відбудеться ще одна автомобільна аварія. Х'ю тільки що підписав смертний вирок молодій людині, але вбивця сприйняв новину так, наче слухав прогноз погоди.
  
  "Зрадник!"
  
  "Отруйний!"
  
  "Убий його!"
  
  Одна жінка з осклілими від ненависті очима плюнула Шоу в обличчя.
  
  Інші тинялися без мети, збиті з пантелику.
  
  АС і Вибрані, які тримали Шоу за руки, швидко забрали його зі сцени.
  
  Коли вони дісталися до майданчика, Шоу, задихаючись від тисняви, покликав хрипким голосом: “Об'єднане технічний розвиток". Triangle Pharmaceuticals. Talbot Manufacturing".
  
  Він і його викрадачі пройшли п'ять футів по стежці, коли чийсь голос гукнув: "Зачекайте!" Це був учень, чоловік років сорока з акуратною стрижкою, в дорогих окулярах в дротяною оправі. “Це моя компанія. UTD".
  
  Якась жінка сказала: “І Телбот. Я фінансовий директор".
  
  Шоу вигукнув назва іншої компанії, "Галіфакс Енерджі", перш ніж черговий удар АС змусив його замовкнути.
  
  "Виведіть його звідси", - бушував Ілай. "У відділення допомоги".
  
  "Triangle Pharma"? - голосно запитав чоловік. Це був Генрі, лисіючий компаньйон, який працював на прийомі у той же час, що і Шоу, чоловік, який втратив дружину.
  
  Він і дюжина інших товаришів постали перед чоловіками, уводившими Шоу. Двоє викрадачів зупинилися, озираючись на Ілая, який кричав: "Вперед, вперед!"
  
  "Ні", - сказав фінансовий директор Talbot Manufacturing. Струнка жінка з зачесаним назад сивіючим волоссям суворо подивилася на Ілая, потім на Шоу. "Дай йому закінчити".
  
  Натовп поступово затихала.
  
  Х'ю не був упевнений, як впоратися з ситуацією без початку повномасштабної битви. Він жестом попросив AU'а почекати.
  
  Шоу зателефонував: "Ви знаєте, чому тренери запитують про вашому бізнесі?"
  
  "Виведіть його звідси," крикнув Ілай.
  
  "Ні, ми хочемо знати", - сказав високий чоловік років сорока. Це був Томас, чоловік Керол — еретички, на яку раніше напали Ілай і натовп. Саме він підібрав "Глок", що вилетів з руки Шоу, і він явно знав, що робить з цією зброєю.
  
  “ Я теж хочу знати, - крикнув Генрі.
  
  "Дайте йому сказати!" - Лунає з задніх рядів натовпу. Гомін згоди.
  
  Ілай сказав: “Не слухай його брехня. Все, що він тобі каже, фальшиво. Він намагається відняти у тебе Завтрашній день. Я єдиний, хто може дати тобі те, що ти хочеш.
  
  "Заткнись, Ілай", - крикнув Генрі.
  
  Це викликало нарікання з боку ICS і лоялістів, але ніхто не рушив з місця.
  
  Томас ступив уперед, Керол пішла за ним. Він оглянув АС і Обраних, потім кивнув у бік Шоу. "Відпусти його". І направив пістолет на Обраного, який стискає Шоу.
  
  - Зроби це, - прогарчав Генрі.
  
  Х'ю кивнув.
  
  Сильні руки розтиснули хватку, і AUS і Обрані відступили назад. Кілька лоялістів зробили крок до Шоу; Генрі повернувся до них обличчям, стиснувши кулаки. Двоє інших повстанців зробили те ж саме.
  
  “ Продовжуй, - сказав Томас.
  
  Супроводжуваний Генрі, Томасом і його союзниками, Шоу повернувся на сцену і взяв мікрофон. Він повторив те, що почав говорити хвилину тому: "Ви коли-небудь замислювалися, чому ваші тренери витрачали так багато часу на розпитування про вашому бізнесі?" Цікаво, що, бачачи пильну увагу, приковане до нього, Колтер Шоу здогадався про силу, яку Ілай відчував під час своїх Виступів.
  
  “Ваші клієнти, контракти, угоди? Шукаєте всі мінуси і плюси? Тому що насправді Елі хотів отримати інсайдерську інформацію. Він записував ваші сеанси і відправляв плівки своєму діловому партнерові в Майамі. Він використовує одну з них підставних компаній для придбання акцій і нерухомості.
  
  Декілька зітхань. Супутники збентежено дивилися один на одного.
  
  Але потім пролунав голос: "Ти брешеш!"
  
  У бік Шоу полетів камінь; він легко ухилився.
  
  "Брехня, брехня, брехня!" Голос Ілая, однак, тепер був білим шумом.
  
  Шоу спокійно продовжив: “П'ять років тому він збанкрутував. Він вирішив заснувати організацію самодопомоги. Він дослідив, що було б найбільш прибутковим ". Зі сцени, куди вони впали, Шоу підняв папери, які він роздрукував з комп'ютера Ілая.
  
  "Ось". Він роздав їх натовпі. “Електронні таблиці, що відображають доходи різних типів організацій. Один розбагатів на фондовому ринку, інший розбагатів на нерухомості. Один був присвячений самоствердження, інший - сексуальному навчання. І ще один - продажу безсмертя. Прогнозована віддача від інвестицій у цей проект була в десять разів вище, ніж у будь-якого іншого. Вона також перемогла у фокус-групах, які він проводив ".
  
  Все більше лоялістів замовкли.
  
  "Ні, брехня, брехня!"
  
  Шоу повільно похитав головою, і коли заговорив далі, його слова були щирими: “Мені шкода говорити вам це. Я знаю, ви хочете, щоб Процес спрацював. Я б теж хотів, щоб це спрацювало. Але це не так. Це просто брехня, щоб отримати свої гроші. Чи є серед вас супутники життя? "
  
  Ніхто не підняв руку, але Шоу побачив, як кілька осіб перезирнулися.
  
  “Тебе коли—небудь турбувало, що тобі довелося заповідати частину свого майна Фонду в своєму заповіті - коли він заохочує тебе покінчити з собою? У його бухгалтерській книзі є запис. У минулому році Фонд отримав півтора мільйона доларів доходу від заповіту".
  
  Це викликало колективний зітхання на майданчику.
  
  Шоу не вважав за потрібне додати, що план Ілая також полягав у залученні компаньйонок в Навчальну кімнату. Він побачив на обличчях багатьох молодих жінок і деяких чоловіків сум'яття і гнів. Вони розуміли, що стали жертвами жорстокого поводження Ілая.
  
  Шоу, однак, довелося додати ще трохи інформації, яку він дізнався від Анжі. “Він не сирота і ніколи не жив у прийомних сім'ях. Його батьки живі. Вони живуть у Форт-Лодердейлі.
  
  Шоу обвів поглядом юрбу. Як і багато зароджуються бійки, битва між лоялістами і повстанцями розсіялася як пар. Деякі з Товаришів були збентежені, деякі замислені, деякі ображені, деякі божевільні. Поодинці, парами або групами вони поверталися і прямували назад до своїх гуртожитках або Адміністративній будівлі.
  
  Серце Шоу стислося, коли його погляд зупинився на підмайстер Семюеля. Літній чоловік переводив погляд з Шоу на Ілая. В його очах стояли сльози.
  64.
  
  Позаду Шоу, на сцені, Х'ю підійшов до Илаю.
  
  "Все скінчено", - прошепотів охоронець.
  
  Відкривши рот і виглядаючи як загубився дитина, Ілай нічого не сказав.
  
  “Девід. Все скінчено. Ти слухаєш?"
  
  Ілай дивився на Аню, яка спускалася з дальньої сходах, Стів йшов поруч з нею. Молодий хлопець подивився на Ілая з неприхованим презирством. Двоє зникли за сценою.
  
  Х'ю продовжив: “Зараз. Ми повинні вибиратися звідси. У нас є варіанти, є безпечні місця".
  
  "Я..." - пробурмотів Ілай. “ Вони хочуть, щоб я залишився. Мої люди хочуть, щоб я залишився. Вказуючи на площу.
  
  Тепер Шоу зрозумів, що немає, лідер культу взагалі не вірив у цей Процес. Він створив цю вигадку виключно з метою сколотити стан. Але він палко вірив у силу, яку черпав у проповіді своєї пастви. Він був залежний від цього. Він купився на власну міфологію. Він був Осірісом, богом підземного світу, богом родючості.
  
  Х'ю пробурмотів: “Вони збираються напасти на тебе. Ми повинні забрати файли, комп'ютери, жорсткі диски. І йти. Зараз же!"
  
  Ілай моргнув, на його обличчі відбилося спустошення із-за втрати імперії в лічені хвилини.
  
  Х'ю повернувся до Сквату і Грію. “ Вирушайте в резиденцію. Ви знаєте, які файли потрібно отримати. І комп'ютер в кабінеті. Відеозаписи.
  
  "Так, сер," прохрипів Грей, все ще не оговтався після любовного дотики Шоу. Вони з Сквотом розвернулися і помчали на південь.
  
  Х'ю помітив збентеження свого боса. Він торкнувся руки Ілая і тихо повторив: "Ми знайдемо що-небудь ще, Девід".
  
  "Що-небудь гарне", - розгублено пробурмотів лідер культу. Він все ще був в заціпенінні.
  
  “Так. Це буде добре. За кордоном. Де-небудь. Так само добре, як і тут".
  
  З очима, вологими від сліз, Ілай ще раз глянув на Шоу. Його здивований погляд був, мабуть, більш леденить, ніж люта ненависть хвилинами раніше.
  
  Ілай жестом підкликав Тімоті, Підмайстра, який супроводжував Шоу на Площу, і той підійшов ближче. У них відбулася коротка розмова. Чоловік кивнув. Ілай і Х'ю подалися в ліс з потайною стежкою, щоб дістатися до адміністративного будинку і зібрати всі компрометуючі докази і або знищити їх, або втекти з ними та викинути пізніше.
  
  Шоу повернувся до Томасу, все ще тримаючи пістолет. "Мені потрібно це зброя".
  
  “ Те, що тобі потрібно, для нас не має значення. "Він обійняв Керол за плечі. Він вказав на пістолет. “ Не намагайся забрати його.
  
  Шоу не намагався прийняти це.
  
  Він побіг підтюпцем в ліс і звернув на стежку слідом за Елі і Х'ю. Через кілька хвилин вони пройдуть повз будівлі З, за яким була захована його бойова палиця. Це — елемент несподіванки — дало б йому деяку перевагу.
  
  "Девід!" - озвався жіночий голос позаду нього. Шоу озирнувся. Це була Анджа. “Будь Ласка, Девід. Дозволь мені пояснити!"
  
  Ілай зупинився. Його обличчя було спокійним, коли він озирнувся і побачив Шоу і, приблизно в тридцяти метрах позаду, Анжу. Погляд Ілая метнувся по іншу сторону ряду кущів — туди, де Тімоті йшов паралельно. Він був майже на одному рівні з Анею.
  
  Саме в цей момент Шоу зауважив, що Тімоті зняв светр. На ньому не було амулета.
  
  Він був Обраним, вбивцею-самогубцем.
  
  Майстер Ілай сам навчає мене ...
  
  Чоловік кивнув своєму босові, витягнув з-під туніки ножа й кинувся в кущі.
  
  "Anja!" Шоу теж підбіг до неї.
  
  Перш ніж він наблизився, Тімоті накинувся на неї і схопив жінку за волосся.
  
  “ Ні... будь ласка, Тімоті, - видихнула вона.
  
  Не вагаючись, він провів ножем по блідій плоті її горла. Хлинула кров, і жінка впала на коліна, потім на бік, її голос був пронизливим від жаху.
  
  Тімоті глянув на Шоу. Потім людина, яка сміявся над ситкомами, любив наспівувати і, можливо, сподівався отримати місце в хорі в Омасі з приходом осені, глибоко зітхнув і віддав прощальний салют — перехрестився двома руками. Він крикнув: "Прощай... до завтра". І перерізав собі яремну вену.
  
  Кинувши недбалий погляд на жінку, яка була його давньою коханкою, Ілай повернувся і поспішив на північ у супроводі Х'ю.
  
  Шоу підбіг до Анье. Його навчали процедурі бойової травми шиї. Класична формула лікування "ABC" — дихальні шляхи, дихання, кровообіг — вилетіла в трубу. Немає сенсу прочищати дихальні шляхи, якщо кров не надходить у мозок, тому що вона випливає на тротуар. Ця процедура була HABC. Крововилив, дихальні шляхи, дихання, кровообіг. Єдиний спосіб врятувати жертву з такою раною - це тиск, сильний тиск, яке Шоу і застосував зараз, опустившись на коліна.
  
  "Будь ласка," видихнула вона.
  
  “ Ш-ш-ш, я бачив і гірше. З тобою все буде в порядку.
  
  Він цього не зробив, і вона, ймовірно, не зробила б.
  
  Під ретельно нанесеним макіяжем вона стала ще більш попелястої.
  
  Шоу глянув вгору по стежці і побачив, як Ілай і Х'ю зникли в напрямку адміністративної будівлі. Він міг тільки дивитися, як вони квапливо видаляються.
  
  Чорт візьми.
  
  Пролунав голос: “Я зроблю це. Ти йди за ним".
  
  Це був Стів.
  
  "Спускайся сюди", - наказав Шоу.
  
  Чоловік присів навпочіпки.
  
  “Ні. Тобі потрібно стати на коліна або сісти. Це може зайняти деякий час".
  
  Стрункий молодий чоловік зробив, як було велено.
  
  Шоу сказав: "Йди за моїми пальцями".
  
  Це він теж пройшов, невпевнено, коли густа червона кров заструилась по його шкірі. Потім з більшою впевненістю.
  
  "Він..." прошепотів Стів. “ Майстер Ілай. Він...
  
  “Я знаю. Це важко. Але тобі потрібно зосередитися".
  
  "Добре".
  
  "Відчуваєш клапті шкіри?"
  
  “Там? Так".
  
  Аня почала говорити, потім замовкла. Її очі закрилися.
  
  Шоу сказав Стіву: “Рана розірвана не повністю. Ми можемо зберегти їй життя. Затисни поріз. Буде слизько, але тобі доведеться це зробити. Використовуй нігті для захоплення. Як можна сильніше."
  
  "Все в порядку".
  
  "Ось так".
  
  "У мене це є".
  
  Шоу оглянув рану. “ Добре.
  
  Він піднявся, витираючи кров з рук, і побачив неподалік рух, парочку. Підмайстри. Шоу покликав їх.
  
  "Нам потрібна допомога", - сказав він.
  
  "Боже мій, що сталося?" запитав чоловік, коли вони приєдналися до нього.
  
  “ Покличте сюди кого-небудь з клініки. Негайно.
  
  "Ми зробимо", - сказала жінка. Вони повернулися і швидко побігли геть.
  
  - Іди, - сказав Стів Шоу. - Зупини його.
  65.
  
  Біжить.
  
  Шоу не міг бачити Ілая і Х'ю попереду, хоча вони не могли бути далеко. Якщо йому пощастить, він наздожене чоловіків біля гуртожитку Шоу, де все ще знаходився військовий клуб.
  
  Потім: білий спалах. Так, попереду були вони, Х'ю і Ілай, як і раніше одні, що рухаються на північ, до адміністративної будівлі. Шоу зісковзнув з стежки в ліс на сході, де він міг використовувати дерева і кущі в якості укриття, скорочуючи відстань до своїх цілей.
  
  Х'ю був прав. Фундаменту прийшов кінець. Навіть якщо деякі все ще хотіли вірити, ненадійна фантазія, яку плів Ілай, була зруйнована. Те, що у Ілая у підвалі була дорожня сумка, означало, що у нього був план втечі. Вони з Х'ю повинні були піти, залишивши залишилися AU'ів баррикадировать табір. Коли прибуде поліція, вони виграють час для свого боса, повідомивши оперативним силам і учасникам переговорів, що він все ще тут. Можливо, хтось із них прикинеться їм. Це тримало б влади пов'язаними протягом декількох годин, може бути, днів, поки лідер культу тікав би з країни. З його ресурсами у Ілая напевно був доступ до приватного літака.
  
  Шоу тримався заростей чагарника уздовж прихованої стежки. Він зрозумів, що перехопить їх як раз перед тим, як вони доберуться до Відділення допомоги. Елі і Х'ю час від часу озирався назад і, не бачачи Шоу, припускали, що він все ще з Анею, намагаючись зберегти їй життя. Ілай, ймовірно, наказав Тімоті напасти на жінку частково для того, щоб відвернути Шоу, поки вони будуть тікати.
  
  Шоу вирішив, що йому доведеться відмовитися від палиці; він не міг дозволити собі витрачати час на те, щоб схопити її. Він продовжить переслідування двох чоловіків, тихо підійде, а потім нападе. Звичайно, Х'ю повинен був впасти першим: жорсткий підкат, паралізуючий удар коліном в сонячне сплетіння, потім обшук у пошуках пістолета. Він припустив, що це не зупинить Ілая, який в одну мить кине свого друга і втече. Шоу доведеться переслідувати пішки і вивести його з ладу. У Х'ю були б стяжки на блискавці; Шоу використовував би їх, щоб зв'язати обох чоловіків і тягнути їх по лісу, поки не роздобув б телефон.
  
  Він дав планом семидесятипроцентную ймовірність спрацювати. Він поспішив крізь зарості, поки не опинився всього в тридцяти метрах від чоловіків, які, здавалося, зовсім не підозрювали про його присутність.
  
  Він був упевнений, що зможе застати їх зненацька. Доведіть результат до вісімдесяти відсотків.
  
  І ці шанси зберігалися аж до того моменту, коли на нього накинулися двоє АУ спереду і двоє ззаду.
  
  Шоу зрозумів, чому четвірка підібралася так близько непомітно для нього. Він шукав сірі туніки; ці люди були в камуфляжі, про який згадував Фредерік. Ті, хто був позаду, сильно врізалися в Шоу. Він впав долілиць, дихання вибило з легких. Перш ніж він зміг піднятися, йому зв'язали руки за спиною і поставили на ноги.
  
  “Господи. Що це за кров? Він помирає?"
  
  "Послухай мене", сказав Шоу, задихаючись. “ Все скінчено. Поліція...
  
  "Заткнися!" - крикнув я.
  
  "Якщо ти хочеш
  
  Удар в живіт був нанесений очевидним лідером групи, широкоплечим веснушчатым чоловіком з вогненно-рудим волоссям. Шоу насилу втримався від блювоти.
  
  "Що тепер?" - запитав один з них.
  
  Ред сказав йому: “Підмайстер Х'ю сказав, щоб все виглядало як нещасний випадок. Як ніби він впав і зламав ногу, а тварини розтерзали його. Грейт-Ведмежа виїмка ближче всього. Пішли. Якщо він викине тобі якесь лайно, вдар його ще раз ".
  66.
  
  Шоу зі зв'язаними руками і четверо його викрадачів були зараз приблизно в сотні ярдів від табору. Недалеко від шляху відходу до шосе штату, де, як він сподівався, Вікторія і Фредерік підключилися до телефону і в даний час передавали тактичну інформацію ФБР і поліції штату.
  
  Ред вказав. “ Туди. Я думаю, це в ту сторону.
  
  Шоу бачив, що дерева закінчуються приблизно в п'ятдесяти ярдах попереду, ліс поступається місце скелястих виступах.
  
  "Що це за Карб?" - запитав хтось.
  
  “ Це як печера, - сказав Ред. Туди ходять вовки. Гірські леви.
  
  "Чому це називається Ведмежа виїмка?" - запитав широкогрудий чоловік, лисіючий, з помітним шрамом на шиї і вусі.
  
  Ред закотив очі. “ У них там ще й гребаной ведмідь є. Задоволений?
  
  “ Просто питаю.
  
  “Дивне місце. Купа кісток. Смердить. Ми затаскиваем його туди, трахаем і залишаємо. Як ніби він упав і зламав ногу. Не зміг вибратися ".
  
  Отже, вирішив Шоу, він втече. Коли вони наблизяться до Виїмки, AU'и відмовляться, шукаючи найкраще місце, щоб завести його в яр. Як тільки вони зупинялися, він раптово зупинявся і відмежовувався від того, хто здавався слабким — стрункого блондина. Нападник реагував, оттаскивая його назад. Потім Шоу кидався у бік молодої людини, завдаючи удар головою і коліном в промежину. Потім він тікав у саму глуху частину лісу. Якийсь час вони йшли за ним, але почували себе ніяково, боячись заблукати, особливо якщо розділяться, що було б найбільш логічним способом переслідувати його.
  
  В такому лісі? Влітку? У нього було б дев'яносто п'ять відсотків шансів вижити. Йому довелося відпиляти стяжку, але, враховуючи кількість каменів поблизу, це не займе багато часу.
  
  Він цинічно посміхнувся про себе. Так, дев'яносто п'ять відсотків шансів вижити в лісі. Але був нюанс: якщо він втік від чотирьох здорових чоловіків, ймовірно озброєних ножами, як Тімоті. Можливо, електрошокер. Ще одна можливість - вогнепальну зброю. Ймовірність того, що він втече від них? Нехай буде тридцять п'ять відсотків.
  
  З іншого боку, тридцять п'ять - це все одно що сто, якщо у тебе немає інших варіантів.
  
  Ред, що йшов попереду, підняв руку, даючи їм знак зупинитися. Шоу зрозумів з цього жесту, що він колишній військовий. Несприятливий. У нього повинні бути навички рукопашного бою. Він подивився праворуч, де в п'ятдесяти метрах від Шоу виднівся край скелі. “ Думаю, он там. Це все. Бред, зі мною.
  
  Залишивши на Шоу тільки двох охоронців. Добре.
  
  Коли Ред і Бред рушили через ліс, Шоу напружився, готуючись смикнути, зробити випад, зламати своїй жертві ніс, а потім втекти.
  
  Ред, однак, озирнувся. Він примружився і повернувся. Він присів за Шоу, який зміг тільки зітхнути, відчувши, як на його щиколотках її застібка-блискавка.
  
  Прив'язаний до свині.
  
  Ніякого спринту.
  67.
  
  Бред і Ред повернулися з краю кручі до Шоу, Блондинові і Шраму.
  
  "Це там", - сказав Ред іншим. “Схоже на яму, футів глибиною десять, напевно. Смердить, як у м'ясній лавці".
  
  "У мене закрутилася голова", - сказав Бред.
  
  Шоу сказав: “Ви бачили вертоліт. Дорожній патруль Каліфорнії і детективи з Сан-Франциско. Вони розслідують вбивство Ілая. Ви співучасники ".
  
  "Заспокойся," сказав Ред.
  
  “Ви співпрацюєте, я розмовляю з прокурором. Він піде на угоду".
  
  "Ми ні хріна не робили", - сказав йому Ред. "Ми просто наймані копи, одягнені в цю дурну форму".
  
  "Ну, ти й зараз займаєшся лайном", - сказав Шоу. “Це вже викрадення. І досить скоро це стане вбивством".
  
  Ред пробурмотів: “Ти не знаєш Х'ю. Він не той, кого ти хочеш обдурити".
  
  “Добре, тоді дозволь мені сказати тобі ось що. Якщо він хоче нещасного випадку, тоді доведеться зняти застібки. Коли ФБР знайде моє тіло, вони знайдуть і зав'язки. Навіть після того, як тварини доберуться до мене.
  
  Чоловіки мовчали, Бред і Блондин подивилися на Реда.
  
  “ ФБР? - Запитав Блондин.
  
  Рудий: "Заткнись".
  
  “На них вже всюди твої відбитки пальців і ДНК. Так що їм доведеться піти. І ось що я тобі скажу: хто б не відрізав їх ... ти помреш ". Шоу не зводив очей з Блондина. Його голос був спокійний, як вітерець навколо них. "Я раздавлю тобі горло, як тільки мої руки звільняться".
  
  Шрам сказав: “Може, він знає якесь лайно, як Х'ю. Це карате".
  
  "Він нічого не знає".
  
  “ Він напевно вмів поводитися з цим пістолетом.
  
  Ред зітхнув. "Дозволь мені запитати тебе: схоже, що у нього зараз є пістолет?"
  
  Шоу перевів погляд з Шраму на Блондина. “Один з вас помре. І ви нічого не зможете зробити, щоб зупинити мене".
  
  Це навіть віддалено не відповідало дійсності. Що вони могли зробити, так це просто вдарити його по голові, перерізати зав'язки і кинути в Канаву. Однак він був приблизно на п'ятдесят відсотків впевнений, що, враховуючи терміновість ситуації, ніхто з них не подумав би про таку можливість.
  
  Ред сказав: "Ми просто заб'ємо тебе тут каменем до грьобаній смерті, переріжемо пута і потащим вниз по схилу". Він явно знизав плечима.
  
  Шоу сказав: “Залиш свої волосся, ДНК і відбитки пальців на інших доказах. Вони схоплять тебе через тиждень".
  
  "У нас немає на це часу," пробурмотів Ред. “ Тягніть його вниз. Зараз же. Зламайте йому обидві ноги.
  
  Блондин і Бред потягли його вперед.
  
  Вони пройшли десять футів, перш ніж позаду них пролунав пронизливий крик.
  
  Двоє чоловіків, які тримали Шоу, швидко обернулися.
  
  Морщачись, стоячи на колінах, з особою таким же червоним, як і волосся, Ред лівою рукою стискав праве плече - глузлива версія плечового привітання.
  
  Стоячи над ним, Вікторія ще раз змахнула бойовою палицею. Завдавши ковзний удар по голові, Ред важко звалився.
  68.
  
  Бред і Блондин відпустили Шоу, який скотився на землю.
  
  - Сука, - пробурмотів Шрам.
  
  Всі троє чоловіків витягли з кишень ножі з замикаються лезами і клацанням розкрили їх.
  
  Найближчий до неї, Бред, кинувся в атаку. Жінка легко ухилилася, присіла і просто підняла палицю. По суті, він розбила собі коліно. Висота цього крику була навіть вище, ніж у Реда.
  
  Шоу метнувся до дерева і перекотився вертикально. Блондин дзвонив по рації. "На нас напали!" В його голосі звучало недовіру. “Ми недалеко від Ведмежою виїмки. Нам потрібна допомога.
  
  Гуркітливий відповідь: "Ми посилаємо людей".
  
  Блондин рушив до Вікторії і трохи не позбувся щелепи від удару палицею, перш ніж відстрибнути назад. Він кивнув Шраму, маючи на увазі зайти їй з флангу, чого Шоу був здивований, що вони не зробили раніше.
  
  Розмахуючи кийком і не спускаючи з них очей, Вікторія підбігла до Шоу. “ Перевернися.
  
  Він так і зробив.
  
  Блондин крикнув своєму партнеру: "Ні, зупини її!"
  
  Шрам рушив вперед, але помах кийки змусив його відскочити назад.
  
  Вікторія витягла свій різницький ніж і розпиляла застібки на руках. Вона передала лезо Шоу, щоб той перерізав стяжки на щиколотках. Вона швидко підвелася і рушила вперед з палицею, стоячи низько і добре балансуючи. Вона ніколи не поверталася спиною до жодного з них більше ніж на секунду.
  
  Її очі були настільки безтурботні, наскільки це взагалі можливо.
  
  І холодний. Крижаний.
  
  Обидва чоловіки позадкували.
  
  Блондин сказав своєму партнеру: “Тобі слід було взяти її з собою. Боїшся маленької кицьки?"
  
  "Пішов ти".
  
  Шоу піднявся на ноги, міцно стискаючи ніж, готовий завдати удару.
  
  Вони зустрілися лицем до лиця, вчотирьох. Шоу бачив, що вони були схильні бігти, але, ймовірно, були в жаху від того, що Х'ю зробить з ними, якщо вони дозволять цим двом повстанцям піти.
  
  "Давай поміняємося місцями," запропонувала Вікторія.
  
  Вони обміняли кийок на ніж. Вона вміло тримала лезо, як він і припускав, і її обличчя, здавалося, світилося в передчутті доброї бійки.
  
  Шоу теж був переповнений радісним збудженням. У цих густих лісах прохолодним ясним днем. Примітивна обстановка, примітивна бійка, рівні шанси ...
  
  Чоловіки рушили вперед. АУС позадкували і виконали театральні, але абсурдні жести своїми клинками, як маленькі діти, що імітують прийоми бойових мистецтв.
  
  "Добралися до шосе нормально?" Запитав Шоу.
  
  “ Зупинив вантажівку і поїхав назад. Фредерік розмовляв по телефону, коли я йшов.
  
  Так що федерали або держава були б вже в дорозі.
  
  Блондин втрутився. Шоу кількома помахами кийки швидко відправив його в відступ. Він подумав про Х'ю і Илае, що знищують або упаковывающих докази. "Краще прискорити процес".
  
  Поки Вікторія завдавала удару по все більш невизначеного Шраму, Шоу зробив помилковий випад вперед, потім швидко відступив від Блондина, який хихикнув: "Давай, біжи, придурок".
  
  Шоу підібрався на потрібну дистанцію і завдав удар кийком нишком — таким чином, його сила була менш смертоносної. Його голова вдарила АС у центр особи, і він впав, застонав, кров текла в нього з носа, руки прикривали болісну рану.
  
  Це залишило Шрами наступати на Вікторію. До нього повернулася впевненість, тепер, коли Шоу був беззбройний. Він присунувся ще ближче до Вікторії.
  
  Вона теж здавалася нетерплячою. - Добре. - Це було сказано так недбало, як офіціантка звертається до клієнта. Взявши ніж за лезо, вона кинула його на землю приблизно в шести футах від Шраму. Він приземлився ручкою вгору на м'яку землю.
  
  Шрам обережно оглянув його, можливо, дивуючись, чому, з таким очевидним контролем над зброєю, вона промахнулася повз нього з великим відривом.
  
  Вікторія пояснила Шоу: "На всякий випадок, якщо мені це знадобиться".
  
  Вона не займала оборонної позиції, коли йшла до Шраму. Поза пряма, руки по швах. Насправді прогулювалася. Коли вона була приблизно в семи метрах від нього, він зробив випад. Вона ковзнула вліво і схопила його руку з ножем обома руками, зробила крок вперед, щоб переконатися, що він не зможе вирватися, потім неквапливо повернулася. Шоу знав, що з допомогою цього маневру можна управляти всім тілом людини з мінімальними зусиллями і змусити його стати на коліна або живіт.
  
  Або ти можеш роздрібнити зап'ясті.
  
  Вікторія обрала другий варіант.
  
  Шоу почув хлопок з відстані в двадцять футів.
  
  "А..." Шрам зблід і знепритомнів.
  
  Вікторія підібрала з землі свій ніж і сказала: “Іноді тобі просто не хочеться колоти людей. У тебе теж бувають такі дні, Коултер?"
  
  Метка, симпатична і з почуттям гумору.
  
  Він сказав: “Ми повинні йти. Зараз. Ілай і Х'ю з адміністрації. Докази зникнуть ".
  
  Вони швидко чоловікам зв'язали руки за спиною і витягли ніж Реда з кишені штанів. Шоу сунув його в носок. Інші леза вони закинули глибоко в ліс. Шоу підібрав свою закривавлену бойову палицю. Вікторія зняла рацію з пояса Блондина.
  
  Коли вони попрямували вузькою стежкою на північ, до головних воріт, Шоу вдячно кивнув.
  
  "Тобі не загрожувала велика небезпека", - сказала вона.
  
  Він глянув на четверо головорізів і за ними на Ведмежу Карб.
  
  Зламай йому обидві ноги ...
  
  “Я вирішила повернутися, як тільки ми знайдемо машину або пікап. Ти не був готовий до наступу". Вікторія посміхалася.
  
  Рація продовжувала тріщати, вимагаючи новин про напад. Це був голос Х'ю, який все більше злився з-за відсутності відповіді. Доброю новиною було те, що він, імовірно, Ілай всі ще були в таборі.
  
  Шоу підібрала свою бойову палицю і вказала на північ, де були Х'ю і Ілай. Потім вона торкнулася руки Шоу. "Вороги наближаються". Вони заглибилися в густі зарості ожини. Попереду було з півдюжини АУ, вони розсипалися віялом і рухалися в їх напрямку. Підкріплення, яке запросила Блондинка. "Зброя," прошепотіла вона, киваючи вперед.
  
  Двоє з них тримали пістолети.
  
  Шоу та Вікторія поспішили назад до чотирьом чоловікам, з якими вони тільки що билися. Шоу нахилився і прошепотів Реду: “Ти не віриш в Процес, вірно? Ти думаєш, що життя це і є вона. Шоу глянув на Вікторію, яка опустилася на коліна і приставила ніж до його горла.
  
  Задихаючись, він сказав: "Я гребаной вибивала, от і все".
  
  Вона сказала: "Як тебе звуть, і якщо ти назвеш мені фальшиве, ти небіжчик".
  
  “Нісенітниця собача. Це вбивство".
  
  "Ні, це самозахист із зворотною силою". Лезо натиснути сильніше. Очі Вікторії перетворились у темні провали.
  
  - Гаразд, гаразд, - видихнув Ред. Енді.
  
  “ Вас називають "Підмайстром" або ще яким-небудь титулом?
  
  “Ні, нічого з цього лайна. Просто Енді".
  
  Шоу включив ПЕРЕДАЧУ по радіо. “Це Енді. Картер втік. Ми простежили за ним до резиденції. Він всередині. Нам потрібно більше людей!"
  
  Відповідь: “Чорт візьми. Вас було четверо".
  
  Миттю пізніше надійшло повідомлення з наказом всім прибути в резиденцію.
  
  Група AU, наближалася до них, очевидно, теж почула передачу. Вони повернули на південь і побігли підтюпцем по стежці.
  
  Вікторія і Шоу повернулися в протилежному напрямку і поспішили до передньої частини табору. Через кілька хвилин вони вже сиділи навпочіпки за деревами, позаду адміністрації та будівлі Відділення допомоги. Шоу вказала.
  
  Всередині має бути вогнепальну зброю.
  
  Вона кивнула.
  
  Вони обидва оглянули територію, яка виглядала так, як і слід було очікувати після хаотичних подій, які щойно відбулися. Групи Товаришів стояли разом. Деякі понуро сиділи на самоті на площі чи на лавках. Жінка відкрито плакала. Між двома ICs йшов спір.
  
  Поруч з адміністрацією стояв позашляховик, набитий комп'ютерами і файлами. Грей і Сквот поспішили до нього і засунули коробки з документами. Потім вони повернули назад до резиденції.
  
  "Тобі потрібна палиця?" - запитав він.
  
  "Можливо".
  
  Шоу пішов до себе в гуртожиток і забрав другу ключку, все ще лежала в гнізді з листя позаду будівлі. Він повернувся, простягаючи її їй. Вона загорнула ніж у серветку і засунула його за пояс ззаду.
  
  Вона сказала: “У них всередині буде сейф зі зброєю. Відволікаючий маневр спереду?"
  
  Він похитав головою. - Занадто багато “А".
  
  "Добре, ми просто швидко увійдемо — через задні двері".
  
  Вона була прочинена. Шоу заглянув. Задня кімната, заповнена канцелярським приладдям і картонними коробками без розпізнавальних знаків, була порожня. І, так, в однієї стіни стояв збройовий сейф.
  
  Вони обмінялися кивками і, схопивши палиці, швидко увійшли всередину. Вона вказала на себе і двері, що вели в передню частину Відділення допомоги, маючи на увазі, що вона буде охороняти її. Він підійшов до сейфа.
  
  Рис. Замкнене міцно.
  
  Він вказав на неї і похитав головою. Вікторія спохмурніла. Він приєднався до неї, і вони заглянули через щілину в коридор, який вів до головного офісу. Вздовж коридору тяглися чотири двері, по дві з кожної сторони — в одній його допитували минулої ночі. Вони прослизнули в коридор і рушили вперед, перевіряючи ручки. Всі двері були замкнені. Коли вони підійшли ближче, Вікторія підняла руку, і вони обидві зупинились.
  
  Через прочинені двері в приймальню вони могли бачити рух.
  
  Так, Ілай і Х'ю були тут. Викликає занепокоєння. Це означало, що, швидше за все, вони закінчили знищувати і упаковувати файли і прати дані з комп'ютерів.
  
  Двоє чоловіків дивилися в бік. Чоловіки розмовляли з кимось, кого Шоу і Вікторія не могли бачити. Бесіда була доброзичливою. Пролунав сміх.
  
  Вони нічого не підозрювали.
  
  Шоу вказав на Х'ю і склав пістолет великим і вказівним пальцями, маючи на увазі, що, швидше за все, озброєний був він.
  
  Вона кивнула, розуміючи: Шоу забере Х'ю. Вона забере Ілая і іншої людини в кімнаті.
  
  Був шанс, що Ілай був озброєний, але це здавалося малоймовірним. У будь-якому випадку, він менше всіх розбирався у вогнепальній зброї, і його було простіше всього роззброїти.
  
  Шоу підняв три пальці і почав загинати їх.
  
  Коли останній палець туго стиснувся, перетворившись в кулак, він відчинив двері, і Шоу з Вікторією швидко увійшли всередину з кийками напоготові.
  
  Вони зупинилися так само швидко.
  
  Почувши, що вони ввійшли, Ілай і Х'ю злякано обернулась.
  
  Шоу та Вікторія зупинилися в дверях. Вони обидві втупилися на зап'ястя чоловіків. На них були наручники.
  
  Людина, з яким вони розмовляли, здивовано моргнув і перевів погляд з осіб Шоу і Вікторії на бойові палиці і назад.
  
  Це був шериф з Сноквалми-Геп, чоловік, який був по вуха в кишені у Ілая і який, як зрозумів Шоу, тільки що заарештував двох чоловіків з єдиною метою - допомогти їм втекти до прибуття справжніх влади.
  69.
  
  По гравійної доріжці котили дві каталки, керовані медиками з пожежної служби Сноквалми-Геп.
  
  Одне з складних жовтих пристосувань мчало вперед, техніки бігли бігом. Інше рухалося більш неквапливо.
  
  Аня була в першій. Вона була без свідомості і попелястого кольору. Її шия була обмотана оклюзійної—повітронепроникної—пов'язкою. Шоу одного разу використовувала сарановую плівку саме для цієї мети; це повинно було запобігти повітряну емболію. Висіла крапельниця. Вона повинна була містити не цільну кров, а реанімаційну рідина, наприклад фізіологічний розчин. Аня залишилася жива завдяки чоловікові, який швидко крокував поруч з нею, Стіву. Його руки й одяг були залиті кров'ю.
  
  На задній каталці лежало тіло людини, відповідального за стан Ані, людини, який просунувся вперед, Тімоті.
  
  Шоу та Вікторія стояли біля пункту надання допомоги. Вони забрали свій багаж, який лежав у них в ногах, хоча стільникові телефони та ключі від машини все ще були замкнені. За повідомленнями, мова йшла про пошук ключів від сейфів; однак Шоу був упевнений, що ключі не будуть "знайдені" до тих пір, поки лідер культу і його спільник не зникнуть надовго.
  
  Була ще одна пара — Томас і Керол. Він був тим, хто забрав "Глок", коли на Шоу напала юрба, і відмовився віддати його пізніше.
  
  Шоу зрозумів, що сталося. Томас увірвався б в адміністративну будівлю з коротким зброєю і наполіг би на стаціонарному телефоні або одному з мобільних телефонів персоналу. Він подзвонив у 911.
  
  Диспетчер слухняно передав екстрений виклик в офіс шерифа Сноквалми Геп. У табір прибули ті ж правоохоронці, яких Шоу бачив на місці загибелі Джона. Шериф — по бейджам його звали Кэлхун — знав, що його чекає купа готівки, якщо він "заарештує" Елі і Х'ю і вивезе їх з табору до того, як з'являться законні правоохоронці.
  
  Помічник шерифа підвів Х'ю і Ілая до власного позашляховика Кэлхуна, і чоловікам допомогли забратися на заднє сидіння. Їх руки були скуті наручниками перед тілами, що є процедурним порушенням у всіх правоохоронних органах світу. Х'ю кинув хтивий погляд у бік Вікторії. Вона парирувала крижаним поглядом.
  
  АС, також в наручниках, був виведений іншим помічником шерифа на парковку. Двоє чоловіків базікали, як приятелі, що прямують на полювання в перший день оленячого сезону. Арешт його і будь-якого іншого AUS був просто для вигляду. Їх відпустять, як тільки вони опиняться в управлінні шерифа Сноквалми Геп, якщо не по дорозі туди.
  
  "Дивись", - сказала Вікторія, киваючи в бік стежки, що вела сюди від резиденції Елі.
  
  Два помічника шерифа розносили багаж і дорожні сумки.
  
  "Коридорні," пробурмотів Шоу.
  
  "Тримаю парі, чайові будуть досить хорошими".
  
  Чоловіки склали речі на заднє сидіння позашляховика шерифа і повернулися в тому напрямку, звідки приїхали. "За новою порцією", - цинічно подумав Шоу. "Дороговказ маяк" повинен був подорожувати з комфортом.
  
  Шоу сказав Вікторії м'яким голосом: “Їм доведеться взяти свідчення. Розтягуй це як можна довше. Вони не знають, що за Фредеріком стежать федерали і поліція штату.
  
  - Моя займе стільки ж часу, скільки читання “Мобі Діка". Цю книжку я так і не дочитав, а ти?
  
  "Ніколи цього не починав".
  
  Шериф щось прошепотів декільком своїм помічникам, які кивнули, виконуючи інструкції. Коли він повернувся, прямуючи до своєї машини, Шоу зупинив його. "Шериф Кэлхаун".
  
  "Так?"
  
  “ Я був свідком кількох злочинів на тутешній території та я б...
  
  “ "Приміщення тут". Гей, ти говориш як юрист. Ти юрист?
  
  "Ні".
  
  "Гей, повинен сказати, ти купив собі кілька досить химерних сувенірів". Кивок у бік військових клубів. “Продай їх в універсальному магазині в центрі міста. Виручиш кругленьку суму".
  
  "Ми хотіли б зробити заяву," сказала Вікторія.
  
  Шериф оглянув закривавлену формену сорочку Шоу. “ Ви впевнені, що не поранені, сер?
  
  “ Ні, я рятував жінку, яку тільки що вивезли. Ту, яку Ілай наказав убити.
  
  Ілай, твій друг. Або, принаймні, благодійник.
  
  Не відреагувавши, шериф витягнув ключі з кишені і побіг до позашляховику. Він подзвонив по рації. "Тоні, ти забрав інші речі містера Елліса?"
  
  "Вже в дорозі, шериф".
  
  "Що Нам пора їхати". Він підійшов до дверей з боку водія.
  
  "Шериф," покликав Шоу.
  
  Чоловік підняв брову. На його обличчі відбилася нудьга.
  
  “Заяви? Ми готові їх зробити".
  
  “ Ви досить дружна пара, чи не так? Прокурор зв'яжеться з вами.
  
  “ У вас немає наших імен.
  
  "Ми розберемося з цим". Кэлхаун плюхнувся на сидіння і завів двигун.
  
  Шоу присів і відкрив свій рюкзак. Він порився всередині. За мить він щось записував на сторінці в одному зі своїх блокнотів. Він вирвав листок, підійшов до Кэлхауну і простягнув йому.
  
  “ Моє ім'я і номер телефону. Просто щоб полегшити завдання прокурора.
  
  “Спасибі вам зараз. Світу потрібно більше таких небайдужих громадян, як ви, сер".
  
  Шоу повернувся в "Вікторію", і вони спостерігали, як помічники шерифа завантажують останній багаж Ілая в кузов "4Runner". Один з них зачинив двері ліфта і двічі постукав по борту автомобіля.
  
  Кэлхаун швидко проїхав через ворота "ВЧОРА, завтра " і в'їхав на гравійну стоянку, залишаючи за собою шлейф сірої імли. Його супроводжував позашляховик, який вони бачили раніше, той, що був набитий файлами, комп'ютерами і жорсткими дисками.
  
  Вікторія поплескала Шоу по плечу і вказала. На землі поруч з тим місцем, де стояв позашляховик, був маленький білий предмет. Це був листок паперу, тепер скручений в грудку, з його ім'ям і номером телефону, який він вручив шерифу не більше двох хвилин тому.
  70.
  
  Нарешті, прибули федерали.
  
  Дзвінок Фредеріка Того Пепперу спрацював.
  
  Спеціального агента Роберта Слэя з місцевого відділення ФБР в Такомі супроводжували дві дюжини агентів по тактиці, криміналістиці і переговорів із заручниками.
  
  "Ви Шоу?" Міцно збудований, гарний чоловік, одягнений у темно-синю вітровку з написом його роботодавця на спині, простягнув руку, і вони потисли один одному. Його волосся були чорними, як смола.
  
  "Це Вікторія ..." Шоу підняла брову в її бік.
  
  Вона сказала: "Лесстон". Її погляд метнувся до Шоу; очевидно, тепер вони зверталися один до одного на прізвище.
  
  Уперши руки в боки, Слэй оглянув табір, групи людей в уніформі Фонду. Він нічого не сказав, але його погляд був прикутий до Підрозділу допомоги людям із служби безпеки в сірих туніках. Шоу зауважив, що більшість із них перебралися на вуличну одяг.
  
  Слэй відповів на дзвінок, вислухав. Вираз його обличчя було серйозним. "'К. Тримайте мене в курсі". Він відключився і знову переключив свою увагу на Шоу і Вікторію. “ Ціную ваші міркування з приводу їх розшуку, містер Шоу. Я доручив цим людям. Але, — він кивнув у бік телефону, — поки нічого.
  
  Як тільки Шоу дістав свій телефон, він подзвонив Того Пепперу, який дав йому номер Слэя. Вони розмовляли, поки агент і його команда мчали до табору. Шоу попередив, що шериф Калхун майже напевно відпустить Ілая і Х'ю. Він поділився з агентом деякими міркуваннями з приводу пошуків двох чоловіків. Досі це було безуспішно - він тільки що дізнався від Слэя.
  
  Шоу запитав: “Як Кэлхаун це зробив? Втеча?"
  
  “Просто відпусти їх. Сказав, що немає ймовірної причини. Оприлюднив також всі докази ".
  
  Вікторія усміхнулася.
  
  Шоу вказав на ліс на сході, недалеко від Грейт-Ведмежою виїмки. “Там пов'язані четверо злочинців. Їм знадобиться медична допомога".
  
  Вікторія: "О. Забула про них".
  
  “Вони можуть чинити опір, але вони не члени культу. Вони наймані працівники. Я думаю, вони звернуться, якщо ти запропонуєш їм правильну операцію ".
  
  "Звинувачення?"
  
  “Напад. Замах на вбивство".
  
  “ Хто є жертвою? - запитав я.
  
  “ Я свідок, який подає скаргу.
  
  Почувши це, Слэй насупився. “ І ти поклав чотирьох з них?
  
  "Мені допомогли," сказав Шоу.
  
  “Що, чорт візьми, це за місце? Девіда Елліса немає ні в ViCAP, ні в будь-яких наших файлах. Як і у Фонді Осіріс ".
  
  Шоу коротко пояснив.
  
  "Безсмертя", - задумливо мовив агент. Він ще раз оглянув Товаришів, більшість з яких безцільно стояли, борючись зі смертю мрії про вічне життя. І з думкою, що їх тільки що обдурили. Слэй сказав: "Я думаю, якщо ви збираєтеся робити дурниці, чому б не робити дурниці по-крупному?"
  
  Слэй дістав цифровий диктофон, ручку і блокнот. Він підняв ти готовий? брова.
  
  Шоу та Вікторія кивнули.
  
  Вони приступили до підбиття підсумків. Обидва детально розповіли про свій досвід. Хоча їхні слова були не такими довгими, як у роздутому романі дев'ятнадцятого століття, вони містили багато інформації, яка лягла в основу численних звинувачень, висунутих проти Ілая та інших Компаньйонів — секс-торгівля, сексуальне насильство над неповнолітніми, інсайдерська торгівля, можливе відмивання грошей, напад, побиття, вбивство, викрадення.
  
  "Як ти думаєш, скільки людей пройшло тут?" Запитав Слэй.
  
  "Це триває вже чотири роки", - сказав йому Шоу. “Там буде багато учасників. Елі втік з купою файлів, але в Адміністрації може бути список. Або в резиденції Ілая.
  
  “Ми перевіримо їх. Деякі з них, мабуть, бачили щось, варте звинувачення".
  
  Шоу теж розповів йому про Вибір.
  
  Почувши цю новину, Слэй зробив паузу. “Вони схожі на терористів-смертників. Нам теж доведеться їх вистежити. Після цього, — він махнув рукою, маючи на увазі руйнування Фонду, — вони можуть бути, я не знаю, запрограмовані на усунення свідків.
  
  "І у нас є". Шоу передав відеокамеру, яку вони заховали в будівлі 14, коли вони з Вікторією залізли туди, щоб обміняти отрута на цукор. Шоу стягнув його з кабінету поруч з кабінетом для занять. Він застукав Ауса за підливою вина.
  
  Одним з них був Х'ю. На записі чутно, як він гаркає колезі: “Чорт, одягни маску. Це лайно вб'є тебе".
  
  “Це отрута. Так і повинно бути".
  
  “ По-моєму, схоже на цукор.
  
  “ Спробуй трохи. Дай мені знати, наскільки воно солодке.
  
  Слэй викликав спеціаліста по збору доказів, який запакував камеру в пакет і записав ім'я Шоу в документах ланцюжка поставок.
  
  Агент прибрав свій цифровий диктофон. “Просто цікаво, якого біса ви двоє тут робите? Мені ви не здаєтеся культовим персонажем".
  
  Шоу сказав: "Просто дещо... "
  
  Вікторія закінчила фразу: "Особисте".
  
  "Ну, за цим стоїть ціла історія", - сказав Слэй таким тоном, який означав, що насправді йому не потрібно було це чути.
  
  Підійшов Стів. Він стер більшу частину крові зі своїх рук, хоча сорочка була зіпсована. Шоу зазначив, що червоний колір крові і синій колір тканини в поєднанні зробили тканина фіолетовою.
  
  "Anja?" - Запитав Шоу.
  
  "Вони не можуть сказати".
  
  Шоу представив помічника агенту. Молодий чоловік з червоними і опухлими від недавніх сліз очима пояснив свою роботу. Шоу розповів Слэю про блокнот, в якому зберігалися всі речі Ілая.
  
  “Я сховав його за будинком. Я дістану для тебе".
  
  Шоу сказав Слэю, що детектив поліції Сан-Франциско Етуаль відновив розслідування смерті Янга, яке, безсумнівно, було замовлено Илаем, тому що репортер розслідував порушення пристойності у Фонді.
  
  Агент запитав: “Ця записна книжка? Чи є в ній що-небудь про зустріч Ілая і Едвардса?"
  
  “Так, сер. Він хотів, щоб я це влаштував".
  
  - Коли? - запитав Шоу.
  
  “ Близько двох місяців тому.
  
  Шоу сказав агенту: "Приблизно в той же час, коли Едвардс вбив Янга".
  
  Стів зітхнув. "Майстер Ілай". Він дивився на табір. Здавалося, він не міг знайти слів, щоб висловити те, що відчував. “Я все робив для нього. Все, що йому було потрібно. У будь-який час. Коли-небудь." Втупившись на свої кутикули, все ще вкриті чорними плямами від крові Аньи, він облизнул куточок рота і сказав: "Я дістану для вас цей блокнот, агент Слэй". Він попрямував до резиденції.
  
  До Шоу підійшла кремезна жінка в спідниці і об'ємному светрі. Їй було, мабуть, за п'ятдесят, її сиве волосся було зібране ззаду в кінський хвіст. Як і багато Компаньйонки, вона скинула свою уніформу. Вона все ще носила свій амулет. Він був червоного кольору.
  
  "Я Сью Баскомб".
  
  Не "Учень Баскомб". Чари були зруйновані.
  
  Шоу та Вікторія представилися.
  
  "З тобою все в порядку?" - запитала вона, спохмурнівши.
  
  Кров.
  
  "Я в порядку".
  
  “Я хотів подякувати вам. Після перших кількох днів у мене були сумніви, але я не міг зрозуміти, що саме мені здалося неправильним. Хто-небудь з вас працює в правоохоронних органах?"
  
  Вони сказали їй "ні".
  
  “Ну, йому б це зійшло з рук, якби ти не втрутився. Ті люди на сцені загинули б". Баскомб похитала головою. “Я думала, що я досить кмітливість. Але коли я втратила Пітера, я трохи зійшла з розуму. Вона обвела поглядом табір. “Я сказала, просто спробуй. Подивись, на що здатне це місце. Нерозумно з мого боку. Потрібно було просто пережити горе з друзями та родиною. Коли втрачаєш когось, це нелегко виправити. У будь-якому випадку, цінуй те, що ти зробив ".
  
  Кивок. Колтер Шоу погано переносив подяку.
  
  "Я хочу вам дещо запропонувати", - сказала жінка. “Я думала написати про свій досвід, про Фонд і майстра Елі ... Я маю на увазі про Девіді Эллисе, шахрая. Якби я це зробив, міг би я взяти у вас інтерв'ю?
  
  "Неназване джерело, звичайно".
  
  Окинувши поглядом резиденцію, Баскомб сказала: "Полювати на самотніх, пригнічених ... Я думаю, світ повинен дізнатися про Илае".
  
  "Звичайно".
  
  “Спасибі. Я не хочу, щоб це сталося з кимось ще".
  
  Баскомб пішла, знявши свій амулет і викинувши його у смітник поруч з Відділенням допомоги. Шоу спостерігав, як вона зробила паузу і накидала кілька слів у своєму блокноті — використовуючи його тепер, щоб записати історію свого життя в культі, а не нісенітниця про спогади з минулого життя.
  
  Відвернувшись від Баскомба, Шоу випадково помітив іншу жінку, яка сиділа на лавці біля адміністративної будівлі.
  
  Це була підмайстер Адель, фахівець з прийому гостей. Вона зсутулилася, поклавши долоні поруч з собою. Підводка для очей потекла від сліз. Їй доведеться зіткнутися з тим, що Шоу розповів Компаньйонам. Вона не хотіла йому вірити, хоча напевно відчувала, що це правда: процес був фіктивним. Її дитина зникла. Завтра возз'єднання не буде. Було важко бачити її такою.
  
  Він повернувся до Вікторії і махнув у бік своєї уніформи Фонду. "Я теж знімаю костюм".
  71.
  
  Обидва в синіх джинсах і сорочках — його сірих, її чорних — Шоу і Вікторія сиділи на лавці, де вони зустрілися в день Виступів Ілая.
  
  Вона зберегла синю стеганую жилетку, надану Фондом. Куртка Шоу залишилася в спортивній сумці. Він не заперечував проти невеликого похолодання в різкому повітрі. На ногах у нього були екошкіра; підошви все ще боліли після бігу в спробі врятувати Джона в цих кволих тапочках, і він вирішив відмовитися від черевиків, які одягав тут. Вікторія, однак, була в чоботях, стильних, з низькими халявами, коричневих, на дводюймових дерев'яних підборах.
  
  Вони були придушені. Вид був приголомшливий, але після всього, що сталося, Шоу в даний момент не міг оцінити естетику. Вони обидва отримали свої телефони у відділенні AU, і Шоу тепер подзвонив в місцеву лікарню. Він додзвонився до лікаря у відділенні невідкладної допомоги і запитав про стан Анжі.
  
  “ Стан стабільний. Вона виживе. Ваші стосунки, сер?
  
  "Знайомий".
  
  “ В її особистих речах немає ніяких слідів найближчих родичів.
  
  "Тут я нічим не можу вам допомогти". Потім Шоу прийшла в голову думка. Він назвав доктор ім'я Стіва і сказав, що попросить його зателефонувати. "Вони працюють разом".
  
  Він передав цю новину про її стан Вікторії. Потім: "Я не знаю, наскільки юридично вона була залучена в його афери", - продовжив він. “Вона багато знала про операцію. Не повідомила про це. Це погано закінчиться для неї. Він повільно повернув голову. “Я повинен був переконатися, що вона залишилася в резиденції. Після того, як вона допомогла мені зламати комп'ютер, я повинен був здогадатися, що він ось так накинеться на неї.
  
  “Якби її не було на сцені, це могло б здатися підозрілим. Ілай міг би здогадатися, що щось відбувається ".
  
  Тим не менш, Шоу сказав: "Вона не заслужила того, що з нею сталося".
  
  Вікторія мовчала: він міг сказати, що вона не згодна. Вона була б жінкою, з якою мало що траплялося, якби вона не хотіла, щоб це сталося.
  
  Вона запитала: "Як ви думаєте ... Коли вона думала, що вмирає, як ви думаєте, вона вірила, що перейде в Завтрашній день?"
  
  "Може бути". Це було можливо. Хоча Шоу також думала: будь-яка втіха була б значно затьмарене агонією, яку вона відчувала, усвідомлюючи, що чоловік, якого вона любила, тільки що наказав убити її.
  
  “ О, дивись. "Вікторія торкнулася його руки. Її очі були спрямовані до неба.
  
  Злетів золотий орел. Швидше за все, це був той самий, якого він бачив раніше. Це були територіальні тварини; вони правили територією, яка могла тягнутися на шістдесят чи сімдесят квадратних миль, і горе будь пернатим істотам, які вторгалися туди. Беркути - друга по швидкості птах на землі, пікіруюча на видобуток зі швидкістю двісті миль в годину. Швидше тільки сапсан.
  
  Цей, однак, неквапливо летів по чистому блакитному небі.
  
  Через мить Вікторія сказала: "Це не помста".
  
  "Хмм?"
  
  Трохи відсунувшись, вона повернулася до нього. - Ти сказав, що я сильно ризикую заради помсти, прийшовши сюди, щоб убити Ілая. Це було не так. Це була державна служба.
  
  Шоу чекав.
  
  “Я служив за кордоном. Там у мене був наставник. Ти коли-небудь служив?"
  
  "Ні".
  
  “ Тоді ти не знаєш. Є два ворога. Є ворог, і є той, з ким ти працюєш — і для кого. Я не збираюся робити так, як роблять деякі жінки, і говорити, що, оскільки ти чоловік, ти цього не розумієш. Є багато причин, за якими люди не розуміють, і те, що вони чоловіки, може бути, а може і не бути однією з них. Я не знаю. Я просто скажу тобі: ми повинні битися на обидва фронти. Жінки так роблять. Гретта була моєю захисницею і іншому. Ми перемогли талібів, і ми перемогли старшого сержанта Джорджа Уотс, і головного старшину Уейна Девонна, і підполковника Бредлі Дж. Гіббонса, який впав би в істерику, якщо б ви не включили букву "Дж" в його ім'я, коли представляли його.
  
  “Це було не щодня і не по-справжньому. Ніколи не робив спроб зґвалтування. Це був флірт. Зачіпав тебе. Приниження і цькування. Це продовжувалося до тих пір, поки вони не відчули, що в тебе нарешті вистачило сміливості взятися за роботу. Забавно, так все це називали. Чоловічі геніталії. Жінки і чоловіки. Ніхто ніколи не казав, що в тебе є яєчники, здатні виконувати цю роботу ".
  
  Вона м'яко посміхнулася. Шоу теж.
  
  “Грета навчила мене вставати ... Ні, я б сказав, вона навчила мене як вставати. Коли говорити "так, сер" або "мем". Коли сказати "ні". Коли запитати чому. Коли назвати це нісенітницею. Коли знати, що ти збираєшся миритися з цією нісенітницею, тому що нісенітниця - частина роботи кожного. Все це чертовски абстрактно, чи не так?
  
  "Я розумію це".
  
  Вона уважно подивилася на нього.
  
  “Тоді, так, саморобний вибуховий пристрій. Це—"
  
  Його кивок сказав їй, що йому знайоме, на жаль, спотворена назва бомби. Саморобний вибуховий пристрій. Фактично, одним з його завдань було знайти те, яке пропало.
  
  “У чому різниця між гарматою в Першу світову війну і B-17, скинули пятисотфунтовую бомбу в Німеччині? Ймовірно, ніякої. Але саморобний вибуховий пристрій? На горизонті не чути пострілів з гармат. Немає сирен повітряної тривоги. Просто смуга асфальту, сміттєвий бак, кіоск з телефонними картками, які грають діти, кози. Ці гребаные саморобні вибухові пристрої можуть бути де завгодно. У дитячої коляски відірване колесо. Ось з-за чого загинули Грета і її команда. Троє загиблих. Вона вижила. Вона сказала, що Бог ніби вдарив її. Все прийшло в рух, весь світ прийшов в рух. Тепер я стаю нудним ".
  
  "Ні".
  
  “Гретта повернулася. Вірджинія, приватні лікарі, терапія. Лікування зробило все, що могло. Однією з речей, які вона спробувала, був Фонд. Мене виписали і переїхали туди, де вона жила.
  
  “Я вечеряв з нею місяці два тому. Вона була у відмінному настрої. Вона сказала, що все буде добре. Її пробачили б за те, що вона облажалася, або за безпечність, або за те, що, чорт візьми, на її думку, вона там накоїла. Може бути, відвела погляд, пропустила баггі, може бути, відправила повідомлення. Хто знає? Я гарантую, що тут нема за що прощати. Немає ніякого паршивого керівництва. Є тільки те, як вбивати і не бути убитим, як добувати розвіддані, як заправляти автомобілі, як кип'ятити питну воду. Але не про те, як жити таким життям.
  
  "В кінці вечері вона обняла мене і сказала: "До побачення, до завтра", - і отсалютовала ".
  
  Вікторія повільно перевела погляд з Шоу на небо. Можливо, шукала орла.
  
  “Вона пішла додому і застрелилася. Така щаслива, така задоволена в одну хвилину. Потім померла через годину. Я повинна була з'ясувати, що сталося ". Вона подивилася в його бік. "Як ти повинна була зробити з Адамом".
  
  Вона продовжила: “Я допомогла її братові прибратися в її квартирі і знайшла її записні книжки з Фонду. Всі її запису про мінуси, плюси. Жалю. Нотатки про те, що в наступному житті з нею все буде в порядку. Вона 'просунеться'. Вона буде зі своїми померлими друзями. Її мати, її племінник. І я."
  
  Вікторія на мить замовкла, вітерець шелестів у листі, клацаючи гілками. Вона щільніше запахнула жилет.
  
  “Щорічні самогубства серед цивільних жінок становлять приблизно п'ять випадків на сто тисяч. Для жінок, що перебувають на дійсній службі, або ветеранів - двадцять дев'ять. Ти мати, і ти йдеш в Whole Foods після футбольного тренування в Омасі, і газетний кіоск поруч з дверима вибухає, вбиваючи чотирьох. Ти ділова жінка, просто верзеш зі своїм приятелем, їж крабів у ресторані в Балтіморі, і твого друга вбиває снайперський постріл, якого ти навіть не чуєш, поки він не перетворюється на купу одягу на землі.
  
  “Якщо це трапиться з тобою, ти вже ніколи не будеш колишньою. Ніколи. Але ми носимо форму, і тому люди думають, що ми повинні відрізнятися, у нас повинен бути імунітет. Це не так. Для нас це так само погано. І найгірше, що хтось може тобі сказати, це: "О, забудь про це ". В наступному житті з тобою все буде в порядку. Ілая потрібно було зупинити ".
  
  Через мить вона прибрала темряву. Посміхаючись, вона сказала: "Зроби мені послугу?"
  
  "Звичайно".
  
  Вона простягнула йому свій телефон. "Сфотографуй мене тут".
  
  Вікторія вийшла на трав'яниста поле і повернулася до нього обличчям. Він підняв телефон. Він зробив кілька знімків. Освітлення було гарним, і на тлі прекрасних гір він подумав, що вона буде задоволена.
  
  Відвернувшись, Вікторія подивилася в небо. “ Ти бачиш орла? Я б теж хотіла відобразити його в кадрі.
  
  Шоу вдивлявся в небо. “ Ніякої птиці.
  
  "Подзвони його агенту", - сказала вона, сміючись. "Нехай він все влаштує".
  
  Коли Шоу знову навів об'єктив, він почув шурхіт чагарнику. Він обернувся і побачив, що хтось швидко біжить через ліс до галявини. З листя вискочив кремезний чолов'яга в уніформі Фонду, з червоним обличчям, весь в поту. Він задихався від напруги. Підйом сюди з табору був крутим.
  
  Це був підмайстер Семюел. Він перевів погляд з Шоу на Вікторію, яка стояла до нього ближче всіх. Він підбіг до неї.
  
  "Вікторія!" Крикнув Шоу. "Направо!"
  
  Вона обернулася.
  
  Було занадто пізно. У неї не було часу прийняти захисну позу. Масивність і швидкість великого чоловіка притиснули її до землі. Вона лежала, приголомшена і бездыханная.
  
  Шоу кинув телефон і кинувся бігти. “Ні, Семюель! Немає!"
  
  Чоловік схопив Вікторію за светр, підтягнув її до краю урвища й, не вагаючись ні секунди, зіштовхнув вниз. Шоу почув її пронизливий крик, коли вона падала з висоти близько ста футів.
  
  Семюель піднявся і подивився на Шоу, в його очах, повних сліз, читалися печаль і гнів. Він прошепотів: "Прощай ... до завтра", - і стрибнув слідом за нею в порожнечу.
  
  
  ТРИ:
  
  ЕХО - РІДЖ
  
  72.
  
  20 Червня
  
  На цей раз гримуча змія була справжньою, на відміну від уявної змії, яку Далтон Кроу використовував як привід, щоб зробити дірку в "Мішлен" на своїй орендованій машині тиждень тому або близько того.
  
  Колтер Шоу піднімався по вузькій стежці із каміння, бруду та гравію в віддаленому куточку власності своєї сім'ї в східній Каліфорнії. Змія, велика, рухалася прямо по його маршруту, у згорнутому стані, лінива, ймовірно, сита смачним обідом з гризунів. Тим не менш, вона була готова до захисного удару, який повинен був бути швидким і точним. Зрештою, це чисті м'язи.
  
  Шоу помітив це і зупинився в той самий момент, коли почувся наполегливий стукіт хвоста. "Дивно, як з'являються на світ істоти", - подумав він. Знадобилися б сотні тисяч років, щоб розвинути цю цікаву функцію, яка, по суті, свідчила: Зупинись, або я стрілятиму.
  
  Шоу був у своєму поході не один. Його супроводжував міцно збудований чорно-коричневий ротвейлер. Інша собака, можливо, інстинктивно кинулася б в атаку, не дізнавшись з YouTube або повторів вестернів 1960 року, що означає цей скрегіт. Чейз напружився, але команда Шоу "Стій" змусила його завмерти на місці.
  
  Проти гримучої змії не так багато засобів захисту, крім гетр—щитків для ніг. Перцевий балончик марний. Їх очі захищені непроникним екраном, і стручковий перець, який засліплює нас, для них все одно що вода. І, як можуть підтвердити багато людей, які коли-небудь намагалися вдарити змію булавою, якщо ви досить близько, щоб вдарити їх, вони, ймовірно, будуть досить близько, щоб вдарити вас.
  
  Що стосується собаки Чейза, то собача фізіологія менш сприйнятлива до зміїним токсинів, ніж людська. Але в якості додаткової міри безпеки перед цією прогулянкою Шоу ввів вакцину від укусів змій. Він згадав, як багато років тому його батько запитав молодшого з дітей Шоу: "Отже, Баттон, які шанси вакцинированной собаки пережити удар гримучої змії?"
  
  Дев'ятирічний Dorion примружився, розмірковуючи. "В залежності від розміру собаки і змії — і від того, куди вона нападає, може бути, близько вісімдесяти відсотків".
  
  “Так, добре. А шанси вакцинированной собаки вижити після мертвої гримучої змії?"
  
  "Майже сотня".
  
  "У тебе це вийшло".
  
  "Але я не хочу стріляти в змію, тато".
  
  “ Хто знає? Але іноді це питання про тебе або про них, Баттон. І відповідь завжди один: ти.
  
  Шоу носив стегнах кобуру, в якій лежав його револьвер Colt .357 Magnum (модель, за іронією долі названа на честь іншої змії, Пітона). Але він не хотів стріляти в змію. Він думав про те, що вони з Чейзом знаходяться на його задньому дворі, а не в їх власному — та, по правді кажучи, істота зовсім не вело себе погано; воно вело себе як змія.
  
  Тому він обрав інший варіант. Об'їзд.
  
  Шоу знайшов досить пряму гілку, близько чотирьох футів завдовжки, й обрізав її своїм ножем "Ка-Бар".
  
  Ніколи не заходьте в зарості змій без трекінгового палиці. Ви можете розсовувати рослини перед собою, і якщо станеться удар, змія, швидше за все, схопиться за палицю.
  
  “ П'яткою, - скомандував Шоу, і вони з Чейзом разом повернули ліворуч і рушили через густий ліс. Rotti врізався в ліве стегно Шоу, коли вони обійшли гримучу змію і продовжили свою місію, людина промацував зарості, перш ніж пройти через них.
  
  Ця місія була другою з двох, про яких він думав останні кілька тижнів, тієї, яку він відклав, щоб зайнятися Еріком і Адамом ... І, як виявилося, тієї маленької поїздкою в Фонд Осіріса.
  
  Він шукав те, що його батько багато років тому заховав тут, у цій гористій частині сімейного володіння.
  
  В якомусь архіві Каліфорнійського університету Колтер знайшов підказку, яка підказала йому, що таємниче послання знаходилося тут, в районі розміром приблизно з приміський район. Пошук був непростим для багатьох, але навіть якщо Шоу не знав точного місця розташування, він знав, як його знайти.
  
  Тепер стежка привела їх на гребінь Ехо-Рідж, де багато років тому жінка, охотившаяся за його батьком Брекстоном, послала одного з своїх наймитів стежити за Ештоном і катувати його, щоб він видав свій секрет. Ештон ошукав чоловіка і підійшов до нього ззаду. Однак у подальшій боротьбі Ештон послизнувся і розбився на смерть. Підліток Колтер виявив тіло — це було мотивацією для його божевільного і безглуздого швидкісного спуску по схилу Ехо-Ріджа до руслу струмка, де лежало тіло його батька.
  
  Шоу згадав, що раніше думав про Адама як про людину на кручі. Тепер він зрозумів, що той теж був таким - і Ештон теж.
  
  Шоу нещодавно дізналася, що Брекстон жорстоко розправився з її головорізом; цієї людини більше не було серед живих. Жінка, мабуть, погано переносила некомпетентність.
  
  Найнятий мускул, Эббитт Друн, взяв на себе його роботу.
  
  За іронією долі, Брекстон і Друн так і не здогадалися, що Ештон сховав секрет саме тут. Якби вони знали, то повернулися б на пошуки, але так і не зробили цього. Іншого доступу на Ехо-Рідж не було, окрім як через хатину і її систему безпеки, яку Мері Доуве встановила відразу після смерті свого чоловіка. Брекстон припустив би, що секрет був захований в Сан-Франциско, де були зосереджені зусилля Ештона. Для них Луна-Рідж був зручним безлюдним місцем, де можна підстерегти батька Шоу і змусити його розповісти все, що він знав.
  
  Собака напружилася і поглянула наліво, крізь високі зарості платана, чорного горіха та сірої сосни. Також використовуйте щітку: пухирчатка, креозот, люпин і сніжноягідник.
  
  Звук? Не брязкальце — хрускіт сухого листя. Може бути, олень? Ведмідь? З останнім не часто доводилося обходити стороною, і рука Шоу опустилася до кольту. Але що б це не було, воно зникло, як роблять дев'яносто дев'ять відсотків лісових мешканців, коли чують, бачать або обоняют вас. Ці двоє продовжили шлях. Він не зводив очей з стежки і перевірив свій телефон в пошуках вказівок по GPS.
  
  Шоу відчув гостре передчуття, яке приходить, коли наближаєшся до своєї здобичі. Що знайшов його батько і чому деякі люди були готові вбивати — а інші вмирати через це?
  
  Слідуючи вказівкам електронного навігатора, вони з Чейзом згорнули зі скелі і попрямували до лісу. Вони забралися на вапняковий виступ. Шоу ще раз перевірив свій телефон. Вони перебували на східній околиці мисливських угідь. Координати його батька визначали цілу квадратну милю, заповнену густим лісом, заростями чагарнику і ожини, скельними утвореннями, струмками та озерами.
  
  Тепер він оглядав простір.
  
  "Давайте перейдемо до цього".
  
  Це не було офіційної собачої командою, але Чейз вловив суть, і вони почали спускатися до лісовій підстилці.
  73.
  
  Ротвейлери відносяться до "Робочої групи Американського клубу собаківництва - категорії великих собак, що розводяться для охорони, перевезення невеликих возів і саней, а також для пошуково-рятувальних робіт. Останнє означало, що вони були досвідченими слідопитами.
  
  Шоу порився у своєму рюкзаку і дістав пластиковий пакет. Всередині був шматок того, що здавалося деревом, але насправді було переробленим пластиком.
  
  Одним з навичок виживання, якому Ештон Шоу вчив своїх дітей, було мистецтво ховати предмети, які могли бути знайдені тільки вашими союзниками. Він, звичайно, ніколи не користувався нічим електронним, але дотримувався засад. Популярний метод серед вижівальників полягає в тому, щоб загорнути предмет, який ви будете ховати, у що-небудь, що має характерний запах, який виявляють тільки собаки-шукачі. Якщо вам потрібно заховати його всього на кілька днів, собака жертв вистежить заховав за запахом. Ештон, однак, вибрала те, що затримує виділення молекул запаху набагато довше: пластик, особливо перероблений пластик, який володіє сильним характерним запахом.
  
  Існували польові нюхометры, у тому числі з чудовим назвою Nose Ranger, які могли б визначити запах. Але ніщо не вловлює запахи краще, ніж собака, і, коли обставини надавали таку можливість, він не втрачав її.
  
  Шоу знав, що що б не було заховано тут, це повинно бути усередині або поруч з чимось, що все ще, після стількох років, випромінювало свій неповторний запах. Шоу підніс його до носа Чейза, і той з ентузіазмом понюхав. Шоу причепив довгий повідець до ошийника rotti і віддав справжню команду: "Знайди".
  
  Собака не кинулася вперед, а швидко рухалася зигзагом від каменя до каменя, від дерева до куща. Шоу не відставав, поспішаючи позаду, його рука була поруч з рукояттю кольта. Обхідні шляхи тепер були неможливі, і якби справа дійшла до конфронтації, гримуча змія програла б.
  
  Rotti задер ніс, оскільки відстежував повітря. Шоу припустив, що зариті скарби повинні бути заховані десь у печері, захищеної від непогоди.
  
  Коли хвилини перетворилися на годинник, Шоу почав думати, що, можливо, це було божевіллям. Був він тут на підставі неправдивої інформації? Цілком можливо, що Ештон в один з найбільш туманних моментів подумав, що залишив посилку, але насправді це було не так.
  
  Однак виявилося, що це не так.
  
  Чейз різко загальмував. Він зробив те, що роблять всі пошукові собаки, виявивши ціль. Вони не вказують пальцем, вони не гавкають. Вони сідають.
  
  Він знаходився перед невеликий печерою. Кам'яний обвал закрив велику частину отвори, але ближче до вершини була шестидюймова щілину. Шоу дав rotti шматок в'яленої оленини і присів навпочіпки, направивши промінь свого тактичного галогенового ліхтаря в печеру. Змій немає. Тільки пил, каміння і — приблизно у восьми футах за уламками — щось схоже на білу коробку розміром приблизно 9 на 12 дюймів і товщиною в дюйм, зроблену, зрозуміло, з перероблених матеріалів. Шви були проклеєні товстим шаром клею, ймовірно, водонепроникного промислового класу.
  
  Він почав розтягувати камені, але попереду була ще одна міні-гірка; йому знадобилися б лопата, кирка і трохи дощок, щоб належним чином закріпити вхід у печеру. Він не збирався закінчувати свої пошуки таємниці свого батька тим, що буде похований живцем разом з нею на всю вічність. Він повернеться з необхідними інструментами та пиломатеріалами для зміцнення. Він зазначив точне місце розташування за допомогою орієнтирів, і вони з Чейзом вирушили в більш ніж годинної шлях назад до хатини. Вони не поспішали зі спуском — він був крутим і місцями посипаний гравієм. Крім того, ви ніколи не знали, коли натрапите на відвідувача посеред стежки, згорнувся калачиком і обережного, який просто не в настрої вислизати з вашого шляху.
  74.
  
  Ваш хлопчик виконав хорошу роботу ", - сказав Шоу парі, сидить на ганку його сімейного будиночка, притулилося в великій долині.
  
  Він погладив Чейза по голові.
  
  “Звичайно, любив. Я його дресирував". Тедді теж почухав собаку за вухом.
  
  Велма розсміялася, кивнувши у бік чоловіка. "Навчила його лежати біля твоїх ніг, поки ти готуєш велику порцію Netflix". Її голос був низьким і таким же рівним, як у її чоловіка грубим.
  
  Тедді усміхнувся. “Коли-небудь це стане в нагоді: у цієї собаки не мерзне жоден мускул, коли супергерой з гуркотом приземляється перед нею і опускається на одне коліно. Чому вони це роблять?"
  
  Шоу поняття не мав, про що говорить цей чоловік.
  
  Велма і Тедді Брюин приїхали в гості з Флориди, де вони були сусідами Шоу. Обидва їх ділянки кожен площею в кілька акрів — виходили вікнами на велике і мальовниче водоймище в північно-центральній частині штату. За повідомленнями, там не було алігаторів.
  
  Ніколи не вірте, коли хтось, що продає вам нерухомість на березі озера, говорить вам, що там немає алігаторів.
  
  Насправді Шоу ніколи не бачив жодної з рептилій, але був схильний прийняти це правило.
  
  Тедді, якому було трохи за шістдесят, був круглим і рожевощоким і — як випливало з його імен, як родинного, так і ніка, — був схожий на ведмедя, що підкреслювалося довгою бородою, з тих, що любили генерали Громадянської війни. На чоловікові була коричнева капелюх з опущеними полями — австралійська військова капелюх. Праві поля було пришпилено до тульї, щоб висить на ремені гвинтівка не зачепила її. Не так вже це і корисно, якщо ти не був на плацу, про що свідчив нерівний засмага на обличчі Тедді.
  
  Струнка Велма, приблизно того ж віку, зібрала свої світло-сиве волосся в зачіску 1960-х років, покладену напиленням у формі бджолиного вулика, що, на думку Шоу, і було справжньою назвою стилю. Як і її чоловік, вона була в похідних брюках кольору хакі.
  
  Хоча вони дійсно були сусідами Шоу, ця пара була набагато більшою. Вони вели ділову частину діяльності Шоу, переглядаючи ЗМІ в пошуках пропозицій про винагороду і контролюючи бота, який робив те ж саме онлайн. Вони також дбали про фінанси і бухгалтерії - завдання, які вкрай втомлювали Колтера Шоу і в яких він був недотепний.
  
  Він ще не сказав Велме, що віддав Екуменічного раді всі 50 000 доларів. Шоу завжди знижував винагороду, якщо ті, хто пропонував, виявлялися в скрутному положенні, або надавав їм розширені плани виплат. Велма не схвалювала його щедрість і досить голосно виступала за його фінансове благополуччя.
  
  Пара і Чейз здійснювали поїздку по пересіченій місцевості в своєму кемпері (Шоу купив свій власний Winnebago в основному з-за тест-драйву, який він здійснив на їх автомобілі). Візит в Каліфорнії, звичайно ж, означав додаткову поїздку в Табір, щоб відвідати Шоу і його мати.
  
  Шоу оглянув щось, торчащее з кишені Тедді.
  
  "Це повітряний ріжок?" Запитав Шоу.
  
  "Для ведмедів", - відповів хрипкий відповідь.
  
  Популяція чорних ведмедів в Каліфорнії коливалася близько сорока тисяч, що було дуже багато ведмедів. Напади відбувалися на протязі багатьох років, хоча, наскільки відомо Шоу, єдиним смертельним наслідком, пов'язаних з чорним ведмедем, у всьому штаті за недавню історію було вбивство ведмедем гірського лева, який напав на туриста, рятуючи людину. Неушкоджений ведмідь пішов, залишивши чоловіка з почуттям затаившего подих полегшення і більш ніж легкого жалю про те, що він забув зняти відео.
  
  Істоти, як правило, були слухняними і боязкими. І, так, вони не любили гучних звуків. Однак, якщо Шоу турбувався про ведмедів, особливо в сезон дитинчат, він носив із собою перцевий балончик.
  
  Велма дорікнула чоловіка: “Повітряний ріжок проти ведмедя. Хіба це не те ж саме, що взяти з собою ножа ... " Вона помовчала.
  
  Шоу знав цей вираз: "розпочати з ножем в перестрілку".
  
  Однак вона закінчила словами: "... до бійки, в якій в іншого хлопця ніж побільше?"
  
  Тедді і Шоу розсміялися.
  
  - Ми нікого не бачили, - сказала Велма. Ведмеді. Я сподівалася. Вона насупилася, коли у неї виникла думка. “Привіт, Кольт. Я отримав чек на тисячу шістдесят доларів — винагороду, запропоноване сім'єю Еріка Янга. Але я нічого не чув про велику суму. П'ятдесят К. Повинен я кому-небудь подзвонити з цього приводу?"
  
  Попався . . .
  
  “Ну. Щодо цього, Велма".
  
  Нічого не залишалося, як сказати їй правду.
  
  Жінка зітхнула. “Дозвольте мені прояснити ситуацію. Ви віддали винагороду в п'ятдесят тисяч доларів, а потім, ні за які гроші, провели останні кілька днів, ледь не будучи убитими Чарльзом Менсоном і його сім'єю.
  
  Він шукав підстави для спору, але не знайшов жодного. "Досить точно".
  
  “ Господи, Коултер, ти зроблений не з грошей.
  
  "Ти витягнув із ситуації плюшеву собачку Барклі". Шоу кивнув на іграшку, яку купив для неї по дорозі сюди.
  
  “ Заспокойся, серце моє. Вона хмикнула, що, враховуючи її мелодійний голос, тим не менш, було приємним тоном. “ Скажи заклинання, Кольт.
  
  “ Ти стаєш все більш глухому, Брайд. Тедді усміхнувся. "'Накласти закляття'? Ти ніколи в житті не вживала цього виразу.
  
  Вона розкрила обійми. “Озирнись навколо. Ти повинен говорити по-західному".
  
  Шоу сказав: “Мені треба залагодити деякі справи прямо зараз. Побачимося за вечерею".
  
  Шоу увійшов на кухню, де його мати різала овочі.
  
  Мері Доуве нагадувала худорляву мешканку прикордоння, її сиве волосся було заплетене в косу. Її нинішня зовнішність не сильно відрізнялася від тієї, що була багато років тому, коли вона була зоряним професором медицини, директором гранта і психіатром / лікарем загальної практики в районі затоки. Її тихе, але непохитне поведінка також в значній мірі не змінилося. Після смерті Ештон більшість членів сім'ї припускали, що вона відновить своє життя в Сан-Франциско. Однак Колтер знав, що цього не станеться. Тут вона і залишиться, займаючись загальною медициною і фізіотерапією, проводячи ретріти по таким темам, як жіноче здоров'я і психопатологія, і час від часу приймаючи пологи.
  
  “ Ну? Вона невиразно махнула рукою в бік хребта Ехо, розташованого за багато миль звідси, і не видимого з хатини.
  
  “ Знайшов. "Він сказав їй, де знаходиться посилка, і що отримає її вранці.
  
  Мері Доуве була неспроможна висловити подив, але її синові здалося, що, можливо, тільки можливо, її очі розширилися на міліметр або два.
  
  “Ми поговоримо, коли ти це зробиш. Рішення повинні бути прийняті". Голос Мері Доуве був твердим. Зрештою, те, що Шоу знайшла в Ехо-Рідж, було тією таємницею, яка призвела до смерті її чоловіка та інших людей. Вона ні в якому разі не була мстива жінка — помста, як припустила Вікторія, в кращому випадку марна трата часу, а в гіршому - призводить до нещастя. Але самозбереження та виживання сім'ї? Це було першочергово. Шоу бачив, як його мати спокійно підняла до плеча револьвер калібру .30-30 і випустила патрон, щоб укласти скаженого вовка. Дізнатися секрет Еша означало усвідомити смертельну загрозу. І як тільки ви усвідомлюєте ризик, ви можете звести його до мінімуму.
  
  Або, що ще краще, усуньте його.
  
  Мері Доуве налила дві чашки кави, додала в кожну трохи молока. Шоу взяла їх у неї, пройшла у вітальню і виглянула у вікно. Він сказав: "Завжди любив цей вид".
  
  "Красиво," сказала Вікторія Лесстон, що сиділа на дивані. Він простягнув паруючу чашку і сів поруч з нею.
  75.
  
  Коли вона впала, то впала у воду, а не на камінь.
  
  В гніві або сум'ятті Семюель не планував свого нападу; він просто вибрав мету, з якою міг досягти успіху. Він знав, що йому ніколи не перемогти Колтера Шоу. Тому він скинув Вікторію зі скелі, припускаючи, що внизу знаходиться скелястий берег. Або, можливо, взагалі нічого не припускаючи.
  
  Насправді місцем її приземлення було глибоке озеро, що простягалася до підніжжя гір під здіймаються далеко вершинами.
  
  Шоу підбігла до краю обриву. І подивилася вниз, туди, де Вікторія плавала горілиць, похитуючись.
  
  Семюель теж ширяв, але його спина була звернена до неба.
  
  Шоу набрав номер спеціального агента Слэя, назвав своє місце і сказав: “Зараз. Швидка допомога". Потім він оцінив. Вісімдесят футів. Не неможливе занурення, але траєкторія якого повинна бути ідеально спланована і відпрацьована.
  
  На це не було часу. Він зняв сорочку, черевики і шкарпетки. Потім спустився на вузький виступ приблизно в двадцяти п'яти футів нижче гребеня.
  
  Шоу подивився вниз. По відтінку води можна було припустити, що вона глибока.
  
  Немає часу на відсотки. Вікторія йшла до дна.
  
  Він стрибнув, розмахуючи руками, щоб залишатися вертикальним, що, як він дізнався, ніколи не спрацьовувало так добре, як можна було б сподіватися. Стрибнувши з такої висоти, він врізався у воду зі швидкістю двадцять п'ять миль на годину. Під час трисекундній спуску він розмірковував про те, що людина все ще може плавати з двома зламаними щиколотками.
  
  Потім різкий удар, констриктивний кістки, м'язи і внутрішні органи. Шоу зумів наповнити легені за мить до того, як ударився об поверхню. Пекучий холод, однак, мав ефект витіснення всього цього повітря.
  
  Підошви жахливо боліли, але складна архітектура щиколоток залишалася недоторканою; вода не роздробила кістки, і дно озера було далеко внизу.
  
  Він сильно вдарив Вікторію ногою і, як рятівник, витягнув її на берег.
  
  Шоу озирнувся. Можливо, Семюель був живий, коли він вдарився. Ймовірно, зараз його вже немає. У будь-якому випадку, виживання передбачає сортування, процес прийняття рішень по оцінці того, хто, швидше за все, виживе, а хто ні. Шоу викинув з голови підмайстер з Внутрішнього кола Семюеля.
  
  Незабаром пожежники і рятувальники доправили їх обох на вершину скелі. Медики оглянули Вікторію, провели свої аналізи і визначили, що нічого не зламано; її хребет і ноги в порядку. Однак вона пошкодила плече. Можливо, вивих, проблема з обертальної манжетою. Вони прикріпили її руку до тіла бинтами тілесного кольору, щоб не допустити різких рухів, і їй запропонували знеболювальне, від якого вона відмовилася.
  
  Вона також наклала вето на поїздку в місцеву лікарню.
  
  “ Бували рани і гірше. Це дурниця.
  
  Взявши її під здорову руку, Вікторія і Шоу, переодягнувшись у свіжий одяг, повернулися на плацдарм перед воротами "СЬОГОДНІ, ЗАВТРА"............ У приміщенні все ще панував хаос. 14 квітня фахівці по збору доказів з місця злочину ФБР і поліції штату займалися своєю кропіткою роботою, такою ж напруженою і ефективною, як бухгалтери. Інші слідчі перебували під наметами, які з'явилися чудесним чином, збираючи пилососом деталі, отримані від Товаришів і персоналу.
  
  Шоу зазначив, що багато співробітників правоохоронних органів користувалися планшетами, точно такими ж, які носили з собою співробітники Фонду.
  
  Вікторія відпустила його і здоровою рукою підхопила свій рюкзак.
  
  - Ти був за кермом, чи не так? - запитав Шоу.
  
  “ Мій пікап. Он той. Чорний. У нього керівництво по експлуатації, так що найближчим часом я нікуди не поїду. Я відвезу його туди, де вони нас висадять. Подзвони батькам, чи брата, чи одному.
  
  "Де твій дім?"
  
  “ Мої батьки зараз в Глендейлі.
  
  Насправді це не відповідь на питання. Він припустив, що жінка її віку, консультант з безпеки / колишній солдат, не живе з мамою і татом. Однак їй немає необхідності бути повністю відвертою. Шоу, в кінці кінців, не особливо швидко передавав їй свої власні дані, що відносяться до справи.
  
  Вікторія продовжила: “Це буде пригода. Я не зупинялася в готелі навпроти автобусної станції з тих пір, як після закінчення коледжу поїхала в Європу. Тримаю парі, на куті є навіть "Джек-по-коробочці".
  
  Шоу витягнув з кишені ключі від вантажівки. “ Дозволь мені підкинути ідею.
  
  Вона подивилася в його бік, в її очах читався насторожений прийом.
  
  Він висловив свою думку, і після деякого уявного жонглювання вона сказала: "Звичайно".
  
  Через годину вони були на шляху до Такого, де він повинен був повернути "Сільверадо" і забрати "Віннебаго".
  
  По дорозі Шоу домовився про заміну, а Вікторія взяла трубку, намагаючись довідатися подробиці переслідування Девіда Елліса і Х'ю, чиє прізвище виявилася Гарнер.
  
  Однак спеціальному агенту Слэю і поліції штату раніше не вдавалося їх вистежити.
  
  Сівши в "Віннебаго", вони вирушили в дорогу на південь. Вони добре провели час. Першу перерву на відпочинок був далеко за південною межею Орегона, в маленькому містечку Барклі-Хайтс, Каліфорнія. На вивісці burg's WELCOME TO красувалася мультяшна собачка з піднятою до неба відкритою пащею і звисаючим мовою.
  
  “Лающая собака? Не самий доброзичливий логотип", - сказав Шоу.
  
  “Чому не тюлень? Тюлені гавкають", - зазначила Вікторія.
  
  "Не уявляй, що в радіусі чотирьохсот миль є тюлень".
  
  "Логіка і міське планування," сказала вона, - не завжди йдуть рука об руку".
  
  Вони озирнулися в пошуках ресторану або бару.
  
  "Не дуже-то схожий на місто", - зауважив Шоу.
  
  “ Але тримаю парі, ти зможеш купити безліч іграшкових сувенірів і футболок для собаки Барклі.
  
  Вони припаркувалися і зайшли в єдину закусочну на головній вулиці.
  
  Вікторія виграла парі.
  76.
  
  Тепер, у Таборі, вони сиділи на старому дивані, вкритому ковдрою корінних американців. Шоу відсьорбнув кави з кухля і запитав: "Ти в порядку?"
  
  "Найгірша репліка з коли-небудь написаних в кіно", - відповіла Вікторія.
  
  "Хм?"
  
  “Фільми. Велика перестрілка. Автокатастрофа. Торнадо. Акули. Прибульці. В дії настає затишшя. Герой А — це ти — говорить Героєві Б, мені: "Ти в порядку?' Cliché. Сценарист спить біля вимикача.
  
  “Можливо. Але це правильне питання. Ти впала зі скелі".
  
  "Було кинуто".
  
  "І який же буде відповідь?"
  
  Вікторія сказала: “З кожним днем краще. Вона хороша, твоя мама. Я час від часу займалася фізкультурою, і я знаю професіонала, коли наді мною працюють".
  
  Вони стояли обличчям на схід, і призахідне сонце за їх спинами самим вражаючим чином висвітлювало гірські вершини. Навіть у цей неспекотний місяць непокірний сніг покривав непохитні вершини.
  
  Спочатку Шоу думав, вважаючи, що Вікторія важко переживає втрату чоловіка і дитини, що він міг би організувати для неї зустріч з Мері Доуве за психологічною допомогою. Цей план був анульований факти: вона була вбивцею, не самогубець. Але після нападу Семюеля Шоу прийшло в голову, що Вікторії було б корисно провести деякий час в Лікарні, де навички фізіотерапії його матері могли б надати деяку допомогу.
  
  "Який у нього план?" Запитала Вікторія. Вона мала на увазі Енн ДеСтефано, депрограммиста. Шоу докладно поговорив з жінкою про фонд "Осіріс".
  
  ДеСтефано сказав: “Багато культи говорять про безсмертя. Не багато хто з них спонукають вас перевірити правильність їх теорія. І люди, здавалося, купилися на це?"
  
  "Достатньо зробив". Шоу повідомив їй відповідні деталі.
  
  “Я збираюся зайнятися цим прямо зараз. Оскільки більшість учасників пройшли короткострокову ідеологічну обробку — всього три тижні — не повинно бути складно усунути більшу частину збитку. Тим, хто повернувся на подальші сеанси, потрібно трохи більше роботи ".
  
  Шоу сказав Вікторії, що ДеСтефано зв'яжеться з владою, опитає Компаньйонів і повідомить їм своє ім'я, а також імена психологів і депрограммистов в районах, де вони жили.
  
  Шоу також отримала звістку від Уолтера і Саллі, які благополучно повернулися додому в Чикаго. Еббі поки залишалася з ними, але незабаром її повинні були передати в службу захисту дітей в її рідному місті. Фредерік і Шоу розмовляли кілька разів. Він працював з поліцією над порушенням справи проти Елі і Х'ю.
  
  Рух ліворуч від них. Чейз ішла поруч, рухаючись цілеспрямовано. Як літак, що заходив на посадку в аеропорту, він повернувся і уповільнив хід, зупинившись між ними. Потім плюхнувся на землю, уткнувшись підборіддям у ногу Вікторії в кросівку.
  
  Вона подивилася в небо. “Гей, там. Це ... ще один золотий орел?"
  
  Шоу примружився. “ Думаю, що так.
  
  Їх талісман. Думка, яку Шоу тримав при собі.
  
  Темно-коричнева фігура, розмахуючи м'язами, поверталася до лісу і скель. “ Це самець. Зараз шлюбний сезон, і мати пробуде з яйцями близько місяця. Вони не в'ють гнізд. Вони будують платформи."
  
  "Отже, тато ходив за продуктами". Потім вона запитала: "Що нового про Путеводном маяку і його напарника?"
  
  Шоу похитав головою. “Недобре. За словами того агента, Слэя, їх помітили, коли вони в'їжджали в Канаду, але потім зникли".
  
  Влади зв'язалися з Королівською канадською кінною поліцією, яка поставилася з розумінням, але територія південної частини Британської Колумбії була величезною, і у канадців просто не було людей для проведення такого роду пошуків, необхідних для затримання Елі і Х'ю.
  
  На його телефоні зажужжал номер, який був лише злегка знаком, як у двоюрідного брата, якого ти бачив лише один раз, на весіллі кілька місяців тому.
  
  "Алло?"
  
  “ Містер Шоу, Боб Таннер.
  
  Адвокат Еріка Янга в Такомі, штат Вашингтон.
  
  “Просто хотів повідомити вам, що звинувачення зняті. Поліція розшукала пару підлітків в неонацистської комірці на схід від Такоми. Експертиза графіті на церкви підтвердила наявність у них банок з фарбою. Вони визнали себе винними. А коли детективи допитували мирянина-проповідника? Все було так, як ви сказали: прибиральник почав стріляти в Еріка і Адама, а Адам тільки відкрив вогонь у відповідь. Після того, як хлопчики втекли, він віддав пістолет проповідника і сказав йому заховати його. У нього не було ліцензії.
  
  Шоу подякував адвоката і відключився. Вікторія дещо знала про винагороду для Еріка і Адама, і він пояснив, як було вирішено справу.
  
  Шоу та Вікторія деякий час сиділи мовчки.
  
  "Просто для довідки, я більше не кровожерливий".
  
  “ Щоб моя мати могла діставати гострі ножі?
  
  Вона прищелкнула мовою. "Іноді нормальних б'ють".
  
  Як добре це знав Колтер Шоу — людина, який подорожував по країні, розбираючи по кісточках таємниці, що одні люди не змогли розгадати, а інші просто не цікавилися і, що ще більш важливо, не хотіли, щоб вони були розгадані.
  
  Шоу отримав повідомлення. Він прочитав її двічі і встав. "У мене є доручення".
  
  - Побачимося за вечерею, - сказала Вікторія.
  
  "Напевно, ні".
  77.
  
  Шоу віддавав свій Winnebago і мотоцикл для пересування. Тим не менш, він вибрав транспортний засіб у відповідності з потребами.
  
  Зараз він був на висоті чотирнадцяти тисяч футів на борту "Лирджета", старої моделі, трохи пошарпаним, але надійною. Поїздка була дорогою, як і всі рейси приватної авіації. І все ж у нього не було вибору. Час було критичним, і реклама не доставила його в місто, який він шукав, досить швидко.
  
  Поки вони летіли, він думав про скриньці, захованої в Луна-Рідж. Що в ній могло бути?
  
  Що б це не було, за це треба було вбивати. І катувати теж. Він представив особа Эббитта Друна, вирішив дістати скарб, коли той цілився з пістолета в коліно Шоу.
  
  Голос з кабіни пілотів. “ Ми заходимо на посадку, містер Шоу.
  
  Літак спікірував до злітно-посадковій смузі, літальний апарат нахилився вбік під гострим кутом — це називалося крабированием і викликало б тривогу, якщо б Шоу кілька десятків раз не стикався з посадками невеликих літаків. "Лір" виправився в останню хвилину, спалахнув і плавно торкнувся землі. Вони повернулися на стаціонарну базу польотів і заглушили двигуни.
  
  Шоу встав, потягнувся — наскільки це було можливо в приміщенні з низькою стелею — і попрямував до дверей.
  
  "Це ненадовго".
  
  "Що мені робити з планом польоту?"
  
  “Один з варіантів - я повернуся додому. Інший?" Він знизав плечима. "Я дам тобі знати, як тільки зможу".
  
  “ Звичайно, містер Шоу. Удачі.
  
  
  
  —
  
  Обстановка виявилася приблизно такою, як і очікував Шоу: безладний одноповерховий будинок з двома гаражами та прибудованої майстерні. Сарай за будинком, який міг би надихнути сценографа на Техаську різанину бензопилою. Проїжджаючи на орендованому автомобілі по грунтовій дорозі, він минув захаращений тир, в якому були встановлені десятки чорних залізних мішеней. При попаданні вони дзвеніли, як гонги. Земля була всіяна кумедними мішенями: підірваними молочними глечиками і скляними пляшками з-під газованої води, разлетевшимися вщент.
  
  Пагорби Монтани були на задньому плані, і гряди акуратних лісів оточували це місце. Однак територія тут була в основному неохайною і заросла. Мертві пні і впали гілки стирчали з густого болота гірчичного кольору. Запах був таким, якого й слід було очікувати.
  
  З іншого боку, тут були деякі приємні естетичні елементи: майстерно оформлений ставок з карликами коі був заповнений дюжиною пещених елегантних мешканців, що були пофарбовані в яскраво-чорно-білий і яскраво-оранжевий кольори. Крім усього іншого, там був мольберт, встановлений поряд з іржавіючою двигун з V-подібним блоком; полотно являв собою добре виконаний олією гірський пік і кружащую птицю. Це був орел.
  
  Він був у тридцяти метрах від ганку, коли відкрилася сітчаста двері. Перш ніж він побачив що-небудь, крім мускулистої руки, схожою на стовбур дерева, пролунав голос: "Ну, якщо це не мій старий добрий приятель".
  
  Посміхаючись, Далтон Кроу вийшов і попрямував по дошках, які прогиналися під його вагою. Здавалося, на ньому була та ж одяг, що і тоді, коли він прострілив шину взятій напрокат "Кіа" Шоу минулого тижня: камуфляжний комбінезон і сорочка лісоруба. Автоматичний пістолет 45-го калібру був у кобурі, високо висіла на його широкому стегні.
  
  “ Так мило з твого боку відвідати мене, Шоу. "Кроу оглянув його з ніг до голови. Його усмішка була не стільки привітною, скільки злорадной. Поїздка Шоу сюди була одночасно дорогий і незручною, і Кроу це знав.
  
  “ Ось. Шоу дістав гаманець, витягнув чек і простягнув його здорованю.
  
  Кроу дістав свій мобільний телефон і сфотографував чернетку. Дивно бачити байкера / горця, який користується запорукою камери телефону. Але правда полягала в тому, що любов Кроу до високих технологій була причиною, по якій Шоу опинився тут.
  
  "К." - Він простягнув Шоу листок паперу. “Це назва програми, яку ви завантажуєте. А також ім'я користувача та пароль".
  
  Його звали: TroubleMan666.
  
  Шоу сунув квитанцію в кишеню і пішов.
  
  Чоловік пробурчав: “Я роблю це як ласку, Шоу. Ти повинен мені нагороду, цілих п'ятдесят тисяч. Я б дістав цих хлопців, ти, блядь, не шахраював. Я збираюся запам'ятати".
  
  Не зупиняючись і не обертаючись, Шоу кивнув на мольберт. “ Подобається картина, Кроу.
  
  
  
  —
  
  Через годину він був у черговому прокаті, за багато миль звідси. Позашляховик Land Cruiser гойдався на неосвітленій грунтовій дорозі. Він не поспішав.
  
  Він перевірив GPS. Проїхав ще з милю і потім помітив попереду серпанок світла. Це було маленьке містечко на пагорбах. Місце називалося Муді. Неподалік знаходилося озеро, і бург, здавалося, був присвячений мистецтву рибної ловлі. Прикормку можна було купити скрізь, за винятком кафе-морозива, букіністичного магазину та магазину небрендових мобільних телефонів, судячи за вивісками на вітринах.
  
  На єдиному в місті світлофорі він повернув праворуч і попрямував до мотелю Lake View Motor Inn. Коли він був майже біля мети, він звернув на службову дорогу. Він заглушив двигун.
  
  Мотель перебував у гарному місці для того, що він мав на увазі. За домом проходила ґрунтова дорога, яка огибала місто і вела на південь, що було зручно для втечі. Він перевірив це в Google Планета Земля і на деяких кращих топографічних картах і знав, що позашляховик може впоратися з рельєфом місцевості і випередити переслідування.
  
  Шоу вислизнув з машини і закрив дверцята, залишивши машину незамкненими. Він взяв порожній пластиковий пакет з—під продуктів - товстий пакет — і сунув його в кишеню куртки. Тепер жодної спортивної куртки. Він був одягнений у чорні джинси і таку ж штурмову куртку. Рукавички теж з тонкої шкіри.
  
  Крізь кущі він пробрався до тьмяно освітленому мотелю. Він відчув запах озера і сміття, запахи, які могли бути пов'язані, а могли і не бути. Він підійшов до напівзруйнованого забору і, коли штовхнув хвіртку, вона впала на землю.
  
  Мотель складався з окремих будиночків для гостей, та Шоу тепер зорієнтувався. Тримаючись у тіні, він наблизився до номером 7. Обшита вагонкою будову було одним із самих великих, і до нього вела приватна доріжка, ведуча до причалу, який виступає в темне озеро. Він ненадовго згорнув і оглянув пірс. Крита гребний човен була єдиним судном на цій ділянці поросла водоростями безтурботного берега.
  
  Він повернувся в хатину і обережно ступив у простір між зовнішньою стіною і поруч чагарників, обережно ставлячи ноги. Біля вікна, з якого лився м'який жовтий світло, він зупинився і заглянув всередину. Квартира була люксової, і Шоу міг бачити обидві освітлені спальні.
  
  Незайнятий.
  
  На підлозі валялися валізи, рюкзаки та картонні коробки. Телевізор був включений, але мовчав. Місцеві новини.
  
  "Давай приступимо до справи", - сказав він собі.
  
  З кишені він витяг інструмент з плоским лезом. Відкривачка для віконних замків. Схожий на столовий ніж, який він використовував для злому різних будівель Фонду Осіріса, хоча цей був зроблений для цієї мети і тому був набагато ефективніше. Тонкий і викуваний з титану. Через кілька секунд замок був зламаний, і він підняв вікно. Як і в гуртожитку Еббі, Шоу зробив незграбний маневр: виліз на підвіконня, просунув голову всередину і зістрибнув на підлогу всередині. Він підвівся і озирнувся.
  
  Він припустив, що мешканці пішли вечеряти і скоро повернуться.
  
  Шоу розгорнув пакет з продуктами і пройшовся по кімнаті, наповнюючи його.
  
  П'ять хвилин потому він зупинився і прислухався. Потім підійшов до вхідних дверей, зняв ланцюжок і засув, швидко відкрив її і вийшов назовні.
  
  Він мало не зіткнувся з двома мешканцями кімнати, які, як і він, припаркував свою машину на деякій відстані від хатини і прийшли сюди пішки.
  
  Девід Елліс - майстер Елі - ойкнув і впустив сумку з ресторанними залишками, яку тримав у руках.
  
  Чоловік, який стояв поруч з Шоу, Х'ю Гарнер, не став втрачати ні хвилини. Інстинктивно він став у бойову стійку і завдав удар кісточками кулака прямо в сонячне сплетіння Шоу.
  78.
  
  Шоу не рухався, навмисно не опускаючи центр ваги в захисну позу.
  
  Результатом стало те, що твердий кулак Х'ю врізався прямо в bulletproof пластину, яка була частиною тактичної куртки Шоу. Почувши звук, чоловік здивовано моргнув і скривився від болю.
  
  Рука Х'ю невидимо швидко відвів назад для другого удару, націленого в голову, і тепер Шоу приготувався до бою. Він жбурнув наповнений пакет з продуктами у бур'яни за дверима, подалі від досяжності двох чоловіків. Він приготувався, і коли вузлуватий кулак Х'ю знову кинувся до нього, Шоу відскочив убік, і рука зісковзнула з його плеча.
  
  Удар був не дуже болючим і просто впечатав його в одвірок.
  
  За спиною Х'ю Ілай витягнув пістолет. “ Я тримаю його ... відійди.
  
  Це було прямо протилежно тому, що очікував Шоу; він думав, що Х'ю буде озброєний, і планував відібрати в нього пістолет. Ілай прицілився, і Шоу зробив єдине, що міг: він низько пригнувся і кинувся на Х'ю, його плече вперлося чоловікові в живіт і відкинула його назад. Він використовував свої тренування з боротьби і навички грэпплинга, яким Ештон навчив дітей, коли вони були маленькими. Він схопив чоловіка за ногу, нахилив, і вони впали разом.
  
  “ Ти ублюдок. Х'ю пробурчав.
  
  "Іди з дороги!" Кричав Ілай. Шоу тримався міцно, знаючи, що Ілай не вистрілить, поки двоє чоловіків переплетені.
  
  Х'ю сильно бив Шоу по спині, плеча і голови, завдаючи рубаючі удари; удари були болючими, хоча і не виснажливими. Шоу зумів завдати свій удар — вдалий удар — по вуха Х'ю, і чоловік скрикнув від болю.
  
  Шоу сподівався, що лопнула барабанна перетинка, але, швидше за все, цього не сталося.
  
  Вони покотилися в бруд, коли Ілай підійшов ближче, невпевнено тримаючи зброю. "Ворушись, йди!"
  
  "Ні, ніяких пострілів!" Прошепотів Х'ю. "Шум".
  
  Шоу скористався невпевненістю Ілая. Він вирвався, знизив свою стійку і розкинув руки, описуючи кола. Шоу прийняв якусь типову позу кунг—фу - що-те, що він бачив у кіно. Це було безглуздо. Х'ю зрозумів це і посміхнувся.
  
  “ Х'ю, дозволь мені... - почав Ілай.
  
  “ Ні. Я хочу забрати його, " пробурмотів здоровань.
  
  І це, безсумнівно, було правдою; Шоу зруйнував дуже прибуткову і приємну життя Х'ю. Але цей бій не став би для колишнього глави Підрозділу допомоги можливістю що-небудь зробити.
  
  Шоу зробив помилковий випад вправо, потім повернув у протилежний бік і швидко побіг, схопивши Ілая. Він важко впав. Вираз люті в очах чоловіка змінився на страх. Шоу зрозумів, що його попередні думки були вірні. Потойбічний колір його зіниць було викликане контактними лінзами. Тепер відтінок був звичайним синім.
  
  “ О, Господи Ісусе! Кинь пістолет. Кинь його. "Голос Х'ю був хрипким від огиди. Можливо, він був засмучений тим, що Шоу вів нечесну гру і брав участь у битві один на один не на життя, а на смерть.
  
  Ілай спробував кинути "Глок", але Шоу вирвав її у нього з рук і відкотився вбік. Він пересмикнув затвор, переконався, що патрон у патроннику, і прицілився між двома чоловіками.
  
  Х'ю підняв руки долонями вгору. “Дивися. Ми можемо дістати тобі багато грошей. Я маю на увазі, дуже багато". Він кивнув у бік пакети з продуктами. “ Просто залиште документи, докази, все, що ви вкрали. Ми можемо дати вам готівку прямо зараз. П'ятдесят тисяч. Сто.
  
  Мимоволі в голові Шоу спливли якісь образи: скорботне обличчя Семюеля, коли він кидався зі скелі.
  
  Майстер Ілай дійсно врятував мій бекон , коли справа дійшла до мами й тата ...
  
  Вираз обличчя Адель, коли вона сиділа, важко опустившись на лаву.
  
  Я втратила своєї дитини два роки тому ...
  
  І він почув голос Вікторії, коли вона розповідала йому про самогубство Гретты.
  
  Дуло "Глока" попрямувало до Илаю, який зіщулився і підняв долоню. “ Ні, будь ласка ... Немає.
  
  Шоу задумався над ще одним правилом свого батька.
  
  Ніколи не направляйте на кого-небудь вогнепальну зброю, якщо тільки ви не збираєтеся натиснути на спусковий гачок.
  
  Колтер Шоу натиснув на спусковий гачок.
  79.
  
  Їдучи по грунтовій дорозі на своєму орендованому позашляховику, Колтер Шоу дізнався один факт.
  
  У чоловіків був ще один пістолет.
  
  Коли вони переслідували Шоу на власному позашляховику, Ілай сидів за кермом темно-сірого автомобіля, Х'ю стріляв у напрямку Шоу.
  
  Це сталося через пострілу в мотелі. Незважаючи на спокусу Шоу вбити Ілая на місці, насправді він не цілився у лідера культу. Замість цього він вистрілив Х'ю ікру, викинув пістолет в озеро і, схопивши пакет з продуктами, побіг назад до своєї машини. Ілай, очевидно, пірнув у будиночок мотелю і дістав другий пістолет, і разом вони помчали за Шоу.
  
  Ще один бавовна пострілу.
  
  Вогнепальну зброю щодо неточно стріляє в кращих умовах, а поєднання грунтовій поверхні і увертливого водіння Шоу означало, що ні одна з куль, випущених в його бік, не потрапила в Land Cruiser.
  
  Їдучи по темній дорозі, Шоу відраховував милі від хатини: дві, три, чотири ... Машини розганялися до шістдесяти—сімдесяти миль на годину, і машина Х'ю і Ілая, пілотована відчайдушним лідером культу, поволі набирала швидкість.
  
  Погляд на карту GPS. Попереду, приблизно в милі, був крутий поворот дороги. Він задумався, з якою швидкістю йому слід їхати.
  
  Він пригнувся, коли, нарешті, куля потрапила в задню частину його орендованого автомобіля. Ніяких травм, ніяких пошкоджень — крім дірки, звичайно. Однак він почав відхилятися ще сильніше.
  
  Саме тоді він вийшов на пробіжку.
  
  Це було більш помітно, ніж передбачала карта Google, і з гучним тріском, наче щось ламалося всередині автомобіля, його позашляховик врізався в невисокий вал з бруду, чагарнику і піщаної мульчі. Машина врізалася в полі на дальній стороні, передні колеса застрягли в шарі піску і пухкої землі. Вибухнула подушка безпеки. Це був вражаючий досвід.
  
  Шоу почув, як машина Ілая з вереском зупинилася, і, схопивши пакет з продуктами, вискочив назовні, сховавшись під пагорбом, увінчаним кущами форзиції та падуба.
  
  "Картер ... як би тебе не звали, послухай нас". Ілай стояв на узбіччі, в той час як Х'ю притулився до капоту, спітнілий, скривившись.
  
  “ Кинь сумку. Ми тебе відпустимо. Просто кинь її тут. Це все, що тобі потрібно зробити. Все буде добре.
  
  Шоу підняв сумку за ручку і жбурнув її на галявину. Вона блиснула, коли пролетіла крізь фари позашляховика на вершині пагорба.
  
  З пістолетом у руці Ілай перебрався через насип і спустився в полі, уважно озираючись по сторонах. Виглядаючи, звичайно, свою мету. Його наміром було вбити Шоу в ту ж хвилину, як він його помітить.
  
  Шоу дістав свій телефон і відправив повідомлення.
  
  Не більше ніж через п'ять секунд все поле освітилося, як футбольний стадіон у ніч гри.
  
  Голос з гучномовця: “Девід Елліс, Х'ю Гарнер! Це ФБР. Киньте все зброю, ляжте на землю! Зробіть це зараз, або вам відкриють вогонь".
  
  Який промовляв був спеціальний агент Роберт Слэй.
  
  “ Кидайте зброю. Лягайте! Зараз, зараз! Або ми будемо стріляти.
  
  Ілай вагався лише мить і опустив пістолет. Однак він залишився стояти. “У вас тут немає юрисдикції! Це незаконно. Ти не можеш ... " Його голос затих, коли він простежив за поглядом Х'ю. Охоронець озирнувся на дорогу і зробив, як було наказано.
  
  "Ні, - прошепотів Х'ю з огидою.
  
  Ілай пробурмотів: "О, Ісус Христос ..." Шоу не міг не помітити іронії: ці слова виходили від людини, який заробляв на життя продажем воскресіння.
  
  У сотні футів позаду них виднівся невеликий кам'яний знак, що позначає канадсько-американський кордон. Ілай і Х'ю були зосереджені на затриманні Шоу, що не зупинилися перед в'їздом в Сполучені Штати.
  
  Агенти підбігли до них і наділи наручники, обережно опускаючи Х'ю на землю з-за його вогнепального поранення.
  
  Під'їхала машина швидкої допомоги, і техніки надали допомогу пораненій нозі. Обом чоловікам зачитали їхні права.
  
  Шоу вибрався на дорогу і, знявши рукавички і поклавши їх у кишеню, приєднався до Слаю. Був присутній і інший представник правопорядку: детектив Лоран Етуаль з поліцейського управління Сан-Франциско, чоловік зі звучним баритоном. Шоу був здивований, що він не віддав команди по гучномовцю; можливо, це була проблема федеральної юрисдикції проти юрисдикції штату.
  
  - Це пастка! - розлютився Елі.
  
  Слэй, той, хто робив обшук чоловічий позашляховик, підняв очі. "Що?" запитав він, відвернувшись.
  
  "Це пастка".
  
  "Ні, це не так", - пресыщенно сказав агент і продовжив свої пошуки.
  
  Елі і Х'ю в'їхали до Канади нелегально, тому не мали права на яку-небудь захист у цій країні. У будь-якому випадку, вони перетнули кордон з власної волі і знову потрапили під кримінальну юрисдикцію США.
  
  Те, що Шоу вистрілив в ногу беззбройного людини, додало проблем, але у нього не було вибору. Йому потрібно було повернути Ілая і Х'ю назад в Штати, і якщо б він просто втік з сумкою, можливо, тільки Х'ю переслідував його. Вогнепальне поранення в ногу АС гарантувало, що Илаю самому доведеться керувати машиною переслідування.
  
  Ілай пробурмотів: “Ну, ти не можеш використовувати це як доказ. Це вкрадено. Незаконно!"
  
  Шоу оглянув його з ніг до голови, думаючи про своє власне правління, яке навряд чи відповідало рівню Ештона, який, зрештою, був королем Небуття. Шоу був:
  
  Ніколи не драматизуй.
  
  Але іноді потрібно побалувати себе. Шоу влаштувала грандіозне шоу, перевернувши пакет і висипавши вміст на землю. У світлі фар Ілай роздивлявся газети, меню і рекламні листівки з кімнати мотелю: Музей Канадської тихоокеанської залізниці. Відвідайте компанію з виробництва кленового сиропу Hogworth! Нерозказана історія Муді, Британська Колумбія.
  
  Жодного листка паперу, який чоловіка відвезли з собою з табору Фонду "Осіріс" — імовірно, це було те, що залишилося від викриває доказів; інше було б викинуто. Насправді з боку Шоу крадіжка документів була б незаконною.
  
  "Нам більше нічого не треба для звинувачення", - сказав детектив Етуаль.
  
  Від Слэя: "Все, що нам було потрібно, - це повернути ваші дупи в Сполучені Штати".
  
  "О, чорт", - прогарчав Х'ю.
  
  Справа могла б пройти трохи легше, якби у них були якісь докази, але насправді у влади було достатньо підстав запроторити Х'ю і Ілая за ґрати на довгий-довгий час. Свідки начебто Анжі, відданий персонал Внутрішнього кола, люди з Групи сприяння, готові все розповісти. Записна книжка Стіва справила враження вибуху бомби.
  
  "Як ти знайшов нас?" Ілай запитав Слэя.
  
  Агент кивнув у бік Шоу. “ Він.
  
  Шоу знизав плечима, нічого не сказавши, хоча і подумав, що це дійсно була командна робота. Партнером Шоу, як це не неймовірно, був Дальтон Кроу.
  
  Пошуки Ілая почалися ще до того, як лідер культу і Х'ю покинули табір Фонду "Осіріс". Поки чоловіки чекали свій багаж в позашляховику шерифа Кэлхуна, Шоу порився в рюкзаку у пошуках блокнот, щоб записати своє ім'я та номер телефону на аркуші для шерифа. Але це було лише прикриттям. Що він насправді зробив, так це знайшов GPS-трекер, який Кроу сховав у Kia Шоу під час переслідування Еріка і Адама. Він включив його і засунув на дно дорожньої сумки Ілая, що лежала на задньому сидінні позашляховика.
  
  Він розповів про це Слэю, і агент подзвонив Кроу, щоб дізнатися інформацію про вході в систему підрозділу. Але здобувач нагороди все ще був злий із-за втрати нагород Еріка / Адама і повісив трубку. Агент намагався отримати ордер для пред'явлення компанії по стеженню, але жоден світовий суддя не побажав його видавати, оскільки Кроу не мав ніякого відношення до Илаю.
  
  Отже, Шоу сам написав Кроу, і після деяких переговорів він сказав, що здасть коди трекера в оренду за десять тисяч доларів — його повідомлення зі згодою на остаточні умови було тим, що Шоу отримав, сидячи поруч з Вікторією в Комплексі раніше.
  
  Побачимося за вечерею?
  
  Напевно , немає . . .
  
  Проте великий чоловік уклав би угоду тільки в тому випадку, якщо Шоу з'явився б з чеком особисто. (Звичайно, щоб бути впевненим, що він отримає гроші, хоча Шоу був упевнений, що у вимозі теж був присутній елемент зловтіхи, про яке Шоу міг би турбуватися менше всього.)
  
  Додаток для відстеження виявило чоловіків по той бік кордону в Муді, Британська Колумбія, де вони, безсумнівно, готувалися до більш витонченому побіжу в більш віддалене і екзотичне місце.
  
  Шоу і Слэй були стурбовані тим, що звернення за належним каналах до Королівської канадської кінної поліції зайняло б занадто багато часу, що дало б двом втікачам шанс втекти. Тому вони придумали цей план, щоб заманити людей назад через кордон, коли ті будуть переслідувати Шоу.
  
  Сам Шоу в'їхав в Канаду на законних підставах через контрольно-пропускний пункт в декількох милях звідси, і тепер до нього підійшов чоловік у формі митної та прикордонної служби США. "Колтер Шоу?"
  
  "Абсолютно вірно".
  
  “ Я поставлю штамп в твоєму паспорті. Якщо тільки ти не захочеш переночувати в готелі в Муді. Я чув, там досить мило.
  
  "Ні, я знайду десь тут". Вручаю синій буклет офіцерові CBP.
  
  Ймовірність того, що ніхто не бачив, як він стріляв у Х'ю, становила, ймовірно, дев'яносто відсотків, хоча, якщо ці десять відсотків підтвердяться, наслідки будуть неприємними, якщо не жахливими. Краще залишатися в Штатах.
  
  Що було дуже прикро.
  
  Шоу ніколи раніше не відвідував фабрику з виробництва кленового сиропу.
  80.
  
  21 Червня
  
  Після своєї імпровізованої видобутку корисних копалин в Луна-Ріджі Колтер Шоу повернувся з посилкою свого батька в хатину.
  
  Супроводжуваний тільки Чейзом, він увійшов у кімнату, яка багато років тому була його кабінетом батька.
  
  Він глянув на десятки фотографій в рамках. Особливо гарна була одна — чітко сфокусована і в яскравих кольорах — на трьох братах і сестрах, обіймають один одного. Dorion, Колтер і Рассел посміхалися.
  
  Шоу розчистив місце за столом і поставив коробку. Він на мить завагався. Що, чорт візьми, він там знайде? Люди загинули за те, що він збирався побачити. Було це справді так важливо, як припускали, що його оточують факти? Чи це була нісенітниця, породження розсіяного розуму його батька? Колекція купонів з продуктового магазину з давно минулим терміном придатності? А може, воно взагалі було порожнім?
  
  Клей на швах був густим і твердим, міцним. Він використовував свій складаний ніж, щоб розрізати кришку. Він витягнув водонепроникний мішечок, який також розрізав, більш акуратно, ніж зовнішній контейнер.
  
  Всередині лежав великий конверт. Він відкрив кришку і дістав півдюжини аркушів паперу, заповнених рукописними нотатками Ештона, роздруківками статей та картою району затоки Сан-Франциско, а також два ключі на кільці; судячи з усього, вони призначалися для якогось споруди, будинку або офісу. Зверху лежав лист, також написаний його батьком. Шоу розгладив потрісканий лист і нахилився вперед.
  
  Здравствуйте:
  
  Мене звуть Ештон Шоу, колишній професор, історик-любитель і студент-політолог. За роки роботи в академічних колах і проведення власних досліджень і написання статей я навчився не довіряти більшості великих корпорацій, установ і окремих осіб, а також багатьом політикам і лобістам - тим, хто процвітає у пеклі між законністю і беззаконням, демократією і диктатурою. Я опублікував безліч статей, організував протести і був присутній на них, викриваючи ці помилки.
  
  Звичайно, я отримував погрози від деяких організацій, яким я кидав виклик. В цілях безпеки я перевіз свою сім'ю району затоки в місце, де я міг би краще захистити їх, продовжуючи свою кампанію в підпіллі. Я знаю, це було важко для них. Але я не бачив іншого виходу.
  
  Працюючи з кількома колегами, мені подобається думати, що ми досягли певного прогресу в згладжуванні деяких гострих кутів суспільства: викриття хабарництва і корупції в уряді або корпоративному світі.
  
  А потім, кілька років тому, я натрапив на корпоративні рішення BlackBridge.
  
  Коли я проводив дослідження небезпек, що виходять від великих фармацевтичних компаній, я дізнався, що захворюваність наркоманією в деяких районах, що належать до нижчого середнього класу, де в минулому не було проблем з наркотиками, різко зросла раптово, майже відразу. У результаті злочинність різко зросла б, вартість власності різко впала б. Райони стали непридатними для життя.
  
  До свого шоку, я дізнався, що ця тенденція не була природним наслідком, зазвичай виникають в неблагополучних районах. Всі зараження наркотиками було організовано BlackBridge. Це дуже засекречена фірма корпоративного шпигунства, що базується в Лос-Анджелесі. Спочатку невелика, але тепер міжнародна, вона складається з колишніх керівників корпорацій, членів розвідувального співтовариства, військових, найманців і навіть злочинців. Його клієнтами є одні з найвпливовіших компаній по всьому світу.
  
  Кілька з цих клієнтів найняли BlackBridge для організації значного зниження вартості нерухомості в певних цільових районах, щоб їх клієнти могли переїхати і скуповувати нерухомість за викидними цінами. Блэкбридж домігся цього, створивши штучну проблему з наркотиками. Оперативники Блэкбриджа заповнювали райони наркотиками, поставляючи їх бандам практично безкоштовно. Іноді вони просто розкидали опіоїди, фентаніл та метамфетамін на вулицях, щоб їх міг приймати будь-хто, включаючи дітей. Цей план призвела до сотень смертей від наркотиків і злочинності, а тисячі мешканців залишилися без даху над головою, багато з них стали бездомними.
  
  До речі, ця схема з нерухомістю - просто один з десятків подібних брудних проектів, які BlackBridge виконує для клієнтів по всьому світу.
  
  Я вважаю, що такі фірми не рідкість, і ви можете задатися питанням, чому BlackBridge став моїм колегою і моїм— якщо дозволите, Білим Китом.
  
  Відповідь проста. Блискучий аспірант з мого класу і кількох моїх колег закінчив його і вступив на юридичний факультет, а потім був обраний членом міської ради в Сан-Франциско. Ми часто спілкувалися. Тодд став моїм другом. Саме він розповів мені про цікавий надходження наркотиків в округ, який він представляв.
  
  Він тільки почав розслідувати цю справу, коли він і його дружина були вбиті. Злочин виглядало як пограбування, але вилучено було мало, і поліція виявила докази, що зв'язують вбивцю з новими наркотиками, знайденими на вулиці.
  
  Я переконаний, що Блэкбридж вбив Тодда, щоб змусити його замовкнути. Принаймні, вони несуть відповідальність за наркотики, які вони підкинули в його округ.
  
  Майже всі співробітники BlackBridge відмовилися розмовляти з нами, злякавшись наслідків, але я знайшов кількох, які були незадоволені нашою роботою і погодилися зустрітися зі мною. Самі вони не надали мені ніяких доказів, але послалися на колишнього співробітника, Амоса Галя, який вкрав у компанії дещо які документи, які компанія відчайдушно намагалася повернути; вони вважали, що це були докази, які могли знищити BlackBridge, а тим самим і їх корумпованих клієнтів.
  
  Вони сказали мені, що Гал сховав ці документи десь в районі Сан-Франциско ... Але перш ніж він зміг зв'язатися з владою з цього приводу, він загинув в автокатастрофі, яка, мабуть, не була випадковою.
  
  Моєю нав'язливою ідеєю стало знайти те, що сховав Гал.
  
  Потім Блэкбридж виявив нас.
  
  Один за іншим, під явними або прихованими погрозами, мої колеги відмовилися від нашого хрестового походу. Двоє інших померли з очевидним природних причин, які здавалися занадто випадковими.
  
  Оперативник з Блэкбриджа, відповідальний за те, щоб нас знайти і зупинити наші пошуки доказів — або вкрасти їх у нас, якби ми це зробили, — це жінка на ім'я Ірена Брекстон. Вона може виглядати як чиясь бабуся, але вона абсолютно безжальна і без вагань віддає накази про фізичне насильство в рамках свого планування. Ми думали, що вона загинула від рук своєї колишньої помічниці, не менше, але, на жаль, це повідомлення виявилося неправдивим. Її пошуки тривають.
  
  Тепер ми перейдемо до вас.
  
  Ви явно йшли по залишених мною хлібним крихтам, які привели вас до Ехо-Рідж, і тепер знаєте всю історію цілком.
  
  Навряд чи я можу з чистою совістю просити вас взятися за цю небезпечну роботу. Ні одна розумна людина не став би. Але якщо ви схильні, я скажу, що, дізнавшись, чим закінчилися мої пошуки, ви будете боротися за забезпечення справедливості для тих, хто загинув або чиї життя були перевернуті BlackBridge і його клієнтами, і ви гарантуєте, що тисячі людей в майбутньому не спіткає подібна доля.
  
  На прикладеній тут карті вказані місця в місті, які можуть містити докази, заховані Галом, або призвести до них. Залишивши цей лист і супровідні документи, я повернуся в Сан-Франциско і сподіваюся, що знайду більше зачіпок. Їх можна знайти за адресою 618 Alvarez Street в Сан-Франциско.
  
  Нарешті, дозвольте мені сказати ось що:
  ніколи не думайте, що ви в безпеці.
  
  А. С.
  81.
  
  Виняток із звичайного правила зміни погоди в Сполучених Штатах з заходу на схід виникає, коли люті вітри Санта-Ани дмуть з Південної Каліфорнії і захоплюють північні райони, включаючи долину, в якій розташований Комплекс.
  
  Через відкрите вікно батькового кабінету Колтер Шоу відчув гарячий бриз, неквапливий вир по всій долині, де розташовувався будиночок. Сьогодні був рідкісний вітер, місяць червень; хрусткі Санта-Ани зазвичай бувають з жовтня по квітень. Але останнім часом вони з'являлися раніше, а йшли пізніше. До того ж ще спекотніше і сильніше, що може трагічно підтвердити кожен, хто втратив будинок із-за частих пожеж у штаті.
  
  Зовні Мері Доуве йшла через велике поле, яке Колтер Шоу добре знав. Саме там відбувалася поминальна служба за його батькові. Ознакою того, що розум цієї людини не зійшов з розуму остаточно навіть ближче до кінця, були його скупі похоронні інструкції:
  
  Я хочу, щоб прах Еша був розвіяний над озером Кресент.
  
  На цій ділянці площею в десять акрів родина вирощувала овочі, і його мати досі цим займалася. Саме там вони полювали, добуваючи диких індиків, фазанів і чимало оленів, тварин, у яких еволюційно-генетичні попередження про те, що це не найбільш безпечне місце в світі для вас, здавалося, не доходили до наступних поколінь.
  
  Насправді його мати в даний момент йшла по сліду сьогоднішнього вечері.
  
  Мері Доуве була кращою мисливицею в сім'ї Шоу. Він міг уявити, як вона цілиться доглянутого вінчестера в свою здобич, цілячись у потертий оптичний приціл Nikon, відкривши обидва ока. Гвинтівка повинна бути надійно закріплена на гілці, камені або стовпі паркану.
  
  Ніколи не стріляйте з довгоствольної зброї від руки, за винятком надзвичайних ситуацій.
  
  Мері Доуве не стала б натискати на спусковий гачок, поки не була абсолютно впевнена, що у неї є точний і смертельний постріл. За всі роки спільного полювання Шоу жодного разу не бачив, щоб вона промахувалася і використовувала більше однієї кулі, щоб добути дичину.
  
  Шоу задумався, що буде в сьогоднішньому меню. В інший час він міг би зробити такий висновок за типом вогнепальної зброї, яке вона носила, — дробовик для фазана або качки, рушницю для кабана або оленини. Але сьогодні вона була безоружна. Все, що у неї було в руках, - це ручка, щоб підписати водієві вантажівки квитанцію про доставку коробки з продуктами. Машина стояла поруч із поштовою скринькою в кінці під'їзної алеї.
  
  Мері Доуве дала чоловікові на чай — це було в двадцяти п'яти кілометрах їзди від Уайт-Сер-Спрінгс. Вона легко підняла велику коробку, як ніби в ній були пір'я і повітря, і вернулася в хатину.
  
  У Шоу зажужжал телефон. Дзвонила Сью Баскомб, жінка, яка думала написати книгу про свій досвід роботи у Фонді "Осіріс".
  
  Я не хочу, щоб це сталося з кимось ще ...
  
  “ Містер Шоу. "Її голос був жвавим. “ Ілая заарештували його і того жахливого людини, Х'ю. Ви знали?
  
  “ Здається, щось чув про це.
  
  “Я зараз працюю над цією книгою. У мене є імена двох десятків колишніх компаньйонів, готових поговорити зі мною. Якщо ви все ще готові до цього, я б дійсно хотів взяти у вас інтерв'ю ".
  
  Шоу відповів, що так, із застереженням, про яку він згадував: його ім'я не буде фігурувати.
  
  Її це влаштовувало. Вона пояснила, що як журналістка часто використовувала неназвані джерела. Це було абсолютно етично, поки були підтвердження, коли справа стосувалася суперечливих заяв.
  
  Вони вибрали місце для зустрічі: її будинок, за її словами, перебував у Сіетлі, і вони зійшлися на Такомі, де у Шоу були деякі додаткові справи.
  
  Шоу встав і приєднався до матері, яка распаковывала стейки, курка і мудрий пиріг.
  
  Мері Доуве підняла брову.
  
  Він показав їй вміст захованого скарбу Ештона. Вона уважно прочитала листа, потім побіжно переглянула інше. Вона поправила окуляри вище і розглянула карту Сан-Франциско. Похитавши головою, вона подивилася на свого сина.
  
  “ Блэкбридж. Ніколи не чула про це. "Вона зітхнула. “ Але я пам'ятаю, коли померли Тодд і Кеті Фостер. Це було жахливо. Еш була дуже близька з ним. Це багато що пояснює. Вона постукала пальцем по листу. “Це реально, те, про що він турбується. Це не з-за його хвороби ".
  
  Шоу погодився. Параноя його батька і розрив з реальністю призвели до появи безлічі химерних каракулей. Ці нотатки, однак, були чіткими і ґрунтувалися на реальних подіях; його занепокоєння було щирим.
  
  Крім того, кілька тижнів тому сталася сутичка самого Шоу з найманим вбивцею з Блэкбриджа Эббитом Друном, яка переконала його в тому, що ці документи були законними.
  
  Погляд Шоу був спрямований назовні, вона спостерігала, як гарячий вітерець колише иглолист і витончену рожеву муленбергию. Вітер піднімав боязкі вихрі пилу на краю галявини. Він думав про акулячих очах Друна, про те, як вміло той тримав свою зброю. Про безжалісність його місії.
  
  Мені подобається заподіювати людям біль. І я завдаю біль способами, які змінюють їх. Назавжди.
  
  “ Ештон коли-небудь згадував про будинок на Альварес?
  
  "Ні".
  
  Дізнавшись, що у чоловіка є таємне притулок, деякі жінки відразу подумали б: любовне гніздечко. Він змінює. Але не Мері Доуве; ніхто не був більш вірним своїй дружині, ніж Ештон Шоу.
  
  Піднявши телефон, Шоу показав матері повідомлення, яке він тільки що отримав від свого приватного детектива.
  
  618 Alvarez - триповерховий будинок на одну сім'ю площею 1200 квадратних футів, що належить корпорації, створеної відповідно до законодавства Каліфорнії багато років тому. DCR Holdings. Податки і зміст оплачуються за рахунок інвестицій. Достатні активи та дохід, щоб підтримувати власність в постійному користуванні. Провели короткі інтерв'ю з сусідніми підприємствами. Вони повідомляють, що останнім часом бачили чоловіка років тридцяти, час від часу заходить в будинок. Можлива послуга сидіння вдома. Додаткової інформації немає.
  
  Вона посміхнулася. "DCR Holdings".
  
  Dorion, Колтер, Рассел.
  
  Отже. У його батька був конспіративний будинок, де він зустрічався зі своїми колегами, коли вони планували ліквідацію Блэкбриджа. І будинок все ще функціонував.
  
  Він сказав матері: “Ці люди — Брекстон і Друн - ймовірно, знають про тебе і Дорі. Я подзвоню Того Пепперу. Він потягне за ниточки і найме пару спостерігачів — тут і біля "Дорі".
  
  “Я не буду заперечувати проти цього. Але ... " Мері Доуве підняла край блузки і показала рукоятку "Глока" 45-го калібру, що лежить в стегнах кобурі. “ Поки все в порядку. Вона опустила серветку і повернулася до обробній дошці, сказавши, ніби її ніщо в світі не турбувало: “Вечеря через кілька годин. Попередь команду".
  82.
  
  Колтер Шоу і Вікторія Лесстон сиділи на ґанку в дворі. Час наближався до півночі, і величний серп місяця висів високо в чернильном небі.
  
  У цей момент Санта-Ана були розслаблені, і залишковий бриз був просто теплим і заспокійливим. Звуковим супроводом був шелест стебел рослин, крики сов і далеких койотів, іноді волков.
  
  Він пив пиво, вона - келих вина. Чейз сидів біля їхніх ніг. Час від часу він навострял вуха, можливо, чуючи або обоняя потенційного порушника. Але ніщо не змушувало його вставати на ноги або вставати дибки. Шоу міг заспокоїти його м'яким "о'кей, хлопець". На його шиї був ошийник, з'єднаний з повідцем, обмотаним навколо ніжки стільця Шоу. Ніч була часом хижаків, і Шоу хотів переконатися, що rotti не відправиться захищати королівство перед лицем нездоланних труднощів.
  
  У каюті було похмурим і тихо; усі інші вже лягли спати.
  
  Вони удвох говорили і говорили, ділячись історіями.
  
  Шоу розповів про правила "Ніколи", придуманих його батьком, і про навички виживання, яким він навчив дітей, які багато в чому збігалися з військовою підготовкою Вікторії.
  
  "Яке відділення?" запитав він.
  
  - "Дельта-Форс".
  
  Підрозділ спеціального призначення армії.
  
  Вікторія пояснила, що 1-е оперативне підрозділ сил спеціального призначення "Дельта", більш відоме як "Підрозділ", протягом тридцяти років набирало жінок-солдатів для польових, а не кабінетних завдань.
  
  Вони порівняли записи про інциденти, що сталися на його нагородних завданнях її роботі по охороні. Занурення в крижану воду. Виготовлення зброї — і особливо підступного — з рожевого куща. Різні ситні, хоча і огидні, імпровізовані страви в польових умовах.
  
  Він розповів їй про те, як вони зі своєю чотирнадцятирічної сестрою спустилися по мотузці з трехсотфутовой скелі, рятуючись від зграї вовків на вершині.
  
  "Вони полюють лише вночі", - була її відповідь.
  
  "Це факт".
  
  "Добре", - була її відповідь. “Це означає, що ви спускалися в темряві. У вас є місячне світло?"
  
  Він сказав "ні" і запитав, чи не було у неї яких-небудь незвичайних спусків.
  
  “ Кілька. "Це було сказано ухильно.
  
  “Добре. Яку відстань було найдовшим?"
  
  "Я не знаю, близько чотирьохсот".
  
  "Непогано".
  
  Момент дебатів, очевидно. "Гаразд, насправді, це були ярди".
  
  Чверть милі прямо вниз.
  
  Шоу сказав: "Ти отримаєш трофей".
  
  Якийсь час вони сиділи мовчки, поки Вікторія не потягнулася і не скривилася, так як плече піддалася несподіваного напрузі.
  
  "Думаю, я втомилася", - сказала вона.
  
  Він теж був таким.
  
  Шоу проводив її в спальню, яка раніше належала Дорі. Прикрасами були в основному гравюри з зображенням корінних американців, диких тварин, собак і, з якоїсь причини, старовинних локомотивів, якими його сестра була одержима в дитинстві.
  
  Коли вони зупинилися, Вікторія повернулася обличчям до Шоу. Її маневр був певного калібру, упевнений і безпомилковий. Вона прибрала волосся з обличчя. Коултер Шоу поклав руку на її здорове плече, злегка нахилився і міцно поцілував. Вона повністю притиснулася до нього. Чейз дивився на них зі змішаним виразом розуміння і замішання, на яке здатні тільки собаки. Через занадто коротку чверть хвилини Вікторія відсунулася.
  
  "Спокійної ночі," прошепотіла вона й пішла в свою кімнату.
  83.
  
  22 Червня
  
  Погода в Гіг-Харборі значно змінилася з тих пір, як він був тут востаннє.
  
  Сонце сяяло, не було видно ні клаптика туману або хмаринки. Зелена смуга сосен сяяла, вода була синьою, як сапфір.
  
  Шоу провів "Віннебаго" через в'їзні ворота. Дві колони, що підтримують чавунні панелі, були увінчані бетонними ангелами. Бідні створення були брудними, а їхні крила розгладилися від негоди.
  
  Він загальмував і оглянув територію. Бувалий зелений пікап, який він шукав, був неподалік. Він під'їхав до нього і припаркувався позаду. Взявши з сусіднього сидіння конверт розміром 8 на 10 дюймів, він виліз з фургона і підійшов до чоловіка, що стояв над новою могилою.
  
  "Містер Гарпер".
  
  Широкоплечий чоловік, здавалося, був вражений, очевидно, не чув, як під'їхав і припаркувався фургон. Він спохмурнів, на мить замислився. "Шоу".
  
  Надгробок Адама було простим. Ім'я та дати народження і смерті. Ні ангелів, ні барельєфів, як в навчальній кімнаті в таборі Фонду.
  
  На сусідньому надгробку було написано ім'я Келлі Мей Харпер.
  
  “ Я хочу тобі дещо сказати, - сказав Шоу.
  
  Чоловік знизав широкими плечима.
  
  “ Коли Адам був відсутній ті три тижні, після смерті вашої дружини?
  
  Відповідь Стена Харпера був легким кивком голови.
  
  “ Ти сказав, що, коли він повернувся, його настрій покращився.
  
  “Було схоже на те, коли він був дитиною, коли він був щасливий. Його проблеми не жалілися, поки він не став підлітком. Що все це значить, Шоу?" Погляд на могилу біля його ніг. Обірванець: "Він пішов".
  
  “Ті три тижні, що його не було? Він був у секті".
  
  "Культ?"
  
  “ Це було в новинах. Фонд "Осіріс".
  
  Тупо втупившись у землю, Стен пробурмотів: "І?"
  
  "Культ вчив тому, що після смерті ми повертаємося".
  
  “ Щось подібне... реінкарнації?
  
  Шоу сказав: "щось в цьому роді".
  
  “ І Адам повірив у це?
  
  “Так, це так. Це принесло йому розраду. Перед смертю він був переконаний, що знову буде зі своєю сім'єю. В іншому житті. Його мати, ти ".
  
  Харпер хмикнув. Шоу не міг сказати, який насправді могла бути його реакція на цю дивну новину.
  
  “Це все нісенітниця собача. Все це. Церква теж. Рай, пекло. Те, що я відчуваю в будь-якому випадку. Після Келлі".
  
  "Це щось означало для Адама".
  
  Стен промовчав.
  
  "Ось". Шоу простягнув йому конверт. Харпер заглянув всередину і витягнув записну книжку Адама з фонду "Осіріс", яку дав йому Фредерік.
  
  Харпер глянув на обкладинку. Процес.
  
  “Це належало Адаму. Як щоденник. Він записував свої думки і спогади. Що йому подобалося в своєму житті, а що ні ".
  
  Погані почуття — гнів, страх, печаль - і хороші — радість, любов, розраду. Ми називаємо їх — наскільки це розумно? Мінуси і Плюси . . .
  
  Шоу побіжно переглянув його. Уривки були не дуже грамотними, незв'язними і разглагольствующими. Там були недоречні каракулі. Але деякі з плюсів включали спогади про час, проведений з його батьком.
  
  “Мені це не потрібно. Навіщо мені це?" Він сунув блокнот в конверт і повернув його, потім глянув на могилу. “Не знаю, навіщо я прийшов. Думав, я що-небудь відчую. Думав, я подумаю."
  
  “ До побачення, містере Гарпер.
  
  Чоловік не відповів.
  
  Шоу попрямував назад до "Віннебаго". Він був уже на півдорозі, коли почув. “ Почекай.
  
  Харпер підійшов до нього. “Може бути, я притримаю це. Просто ... Ну, може бути, я так і зроблю".
  
  Шоу простягнув йому конверт.
  
  Харпер взяв його і повернувся до свого пікапу, вишукуючи ключі з кишені.
  84.
  
  "Віннебаго" був припаркований на стоянці Walmart недалеко від Такоми.
  
  Одягнений у толстовку і джинси, Шоу сидів в закусочній, на якій лежала товста папка з документами, яку він назвав Матеріали Ештона Шоу. Карта району затоки Сан-Франциско, що лежала зверху, була пом'ятій і в плямах. Шоу переглядав вісімнадцять Іксів, більшість з них в окрузі Норт-Марін і далі в виноробну країну. Напа, Сонома.
  
  На прикладеній тут карті вказані місця в місті, які можуть містити докази, заховані Галом, або призвести до них.
  
  Він пив відмінний гондураський кави, в який було додано якраз потрібну кількість молока. Це завжди було питання: надто мало можна виправити, занадто багато - ні.
  
  Пролунав стукіт у двері.
  
  “ Містер Шоу? Це Сью Баскомб.
  
  Шоу вклала карту в папку і відкрила дверцята. Фургон трохи просів, коли вона забиралася всередину. Кремезна жінка була одягнена в темно-зелену сукню з довгими рукавами і чорний кардиган.
  
  Він запропонував їй кави, від якого вона відмовилася, і вони сіли за маленький столик. Вона задавала питання, які заздалегідь підготувала. Він відповідав в записуючий додаток на її телефоні, і вона теж робила нотатки. Шоу відмовився надати яку-небудь особисту інформацію і, звичайно ж, нічого не сказав про Вікторію.
  
  Він докладно розповів про побиття репортера Кляйна і жахливому вбивстві Джона. Він не сказав нічого конкретного про Еббі, хоча описав сексуальні посягання в цілому. Ці подробиці, здавалося, зацікавили її найбільше.
  
  Через півгодини вона сказала: "Це дуже добре, містер Шоу".
  
  ""Колтер' - це прекрасно.
  
  “Корисно. Дуже корисно". Потім вона перегорнула свої записи і, здавалося, збиралася поставити інше питання, можливо, продовження, коли вони почули крик з боку паркування.
  
  Вони обидва швидко піднялися на ноги. "Там пожежа, машина", - сказала вона, вдивляючись у тінь. Шоу схопив один з вогнегасників, які тримав поруч з сидінням водія, і вискочив назовні.
  
  Позашляховик неподалік був охоплений полум'ям, дим спіраллю піднімався до неба, як чорний торнадо. Це відразу повернуло його до жахливої смерті Джона, про яку він тільки що розповідав.
  
  Люди вибігали з магазину і своїх машин, щоб подивитися, що відбувається.
  
  “ Там всередині хтось є! Дивіться!
  
  “ Подзвони в дев'ять-один-один.
  
  “Відійдіть! Це може вибухнути!"
  
  Шоу поспішив до машини і випустив струмінь піни з вогнегасника. Особливого ефекту це не дало, хоча частина полум'я була пригнічена досить надовго, щоб стало ясно, що в позашляховику нікого немає. Те, що хтось взяв за людину, було просто стопкою посилок.
  
  Пролунало кілька гучних ударів.
  
  "Це кулі!" - закричав якийсь чоловік, і люди розбіглися.
  
  Шоу не потрудився сказати їм, що ні, це не те, на що схожі гарячі кулі. Те, що вони чули, ймовірно, було вибухом банок з-під їжі.
  
  Вдалині він почув виття сирен.
  
  Він поставив порожню каністру на трав'янисту перегородку і повернувся до фургона. Увійшовши всередину, він спустився на підлогу і зупинився. Жінка пішла.
  
  Вона була не єдиною, кого не стало.
  
  Файл з написом "Матеріали Ештона Шоу" теж зник.
  85.
  
  За межами кемпера не було ніяких ознак машини, на якій вона приїхала.
  
  Можливо, він і помітив це мигцем, але її спільник підпалив автомобіль, який стояв з підвітряного боку від "Віннебаго", так що задушливий дим закрив вид на місце втечі.
  
  Розумний.
  
  Шоу повернувся в будинок і швидко провів інвентаризацію. Спальня все ще була замкнена, і у неї не було часу розкривати складні замки. Тим не менше, йому потрібно було перевірити.
  
  Так, все було враховано. Його власний рюкзак (званий выживальщиками GTHO, як в “Забирайся до біса", або у версії з рейтингом R, GTFO). Потім зброю: для пістолетів .357 Colt Python і .40 Glock. Його улюблений довгий пістолет Lee Enfield № 4 Mk2. Британської гвинтівки з затвором було шістдесят років, вона була пошарпаної і потертою, але надійною, як залізний блок V-8, і диявольськи точною. Там також було багато боєприпасів, чистячі засоби і його кращий оптичний приціл Nikon.
  
  Знадобиться йому вогнева міць? Поняття не маю.
  
  І все ж він згадав лист свого батька.
  
  Ніколи не думай , що ти в безпеці ...
  
  На його телефоні задзижчало повідомлення. Воно було від Вікторії.
  
  Рідкісна усмішка з'явилася на його обличчі, коли він читав.
  
  Він на мить замислився, а потім відправив відповідь.
  
  А потім пора за роботу.
  
  Він написав Маку Маккензі, який був готовий і чекав у Вашингтоні, округ Колумбія.
  
  Відправка фотографії по електронній пошті.
  
  Її відповідь:
  
  K.
  
  Потім Шоу підійшов до кухонного столу і дістав цифрову камеру Sony звідти, де він сховав її за стопкою кавових пакетиків і чашок. Він витягнув SD-карту і на своєму комп'ютері знайшов гарне зображення жінки в повний зріст, що десять хвилин тому сиділа в восьми метрах від камери.
  
  Це він відправив Маку з зашифрованим електронним листом.
  
  Мить задзвонив його телефон.
  
  Зараз шукаю.
  
  Інтернет-експерт Mack's використовував розпізнавання осіб, щоб знайти збіги скрізь, де тільки можна, в Інтернеті, і почав збирати досьє на відвідувача Шоу.
  
  Яка не була Сью Баскомб, ученицею в таборі фонду "Осіріс" — це ім'я було лише прикриттям. Шоу був певен, що цією жінкою була Ірена Брекстон, оперативниця з Блэкбриджа, присвятила роки пошуку викривальних доказів, які шукали Ештон і його колеги, і усунення їх у процесі.
  
  Спочатку він не підозрював її. Коли вона підійшла до нього в таборі, пропонуючи книгу про Илае і небезпеки Фонду, він повірив, що вона законнорожденная.
  
  Але пізніше, коли вона дзвонила йому по телефону, вона згадала той факт, що вона журналістка. Це, безумовно, було б хорошим прикриттям, щоб підібратися ближче до Шоу. За винятком однієї деталі, якої вона не знала: Ілай ніколи б не пустив репортера в табір в якості компаньйонки. Вона брехала.
  
  Він також пригадав , що його батько писав про Брэкстоне:
  
  Вона може виглядати як чиясь бабуся , але вона абсолютно безжальна ...
  
  Шоу спробував з'ясувати, як вони організували крадіжку.
  
  Він припустив, що Брекстон і Друн — який, ймовірно, був ініціатором позашляховика — могли піти за Шоу в табір або перехопити його телефонні дзвінки та повідомлення і дізнатися, що він планував. Він часто міняв телефони і користувався записувальними пристроями, але, як сказав його друг з ФБР Тому Пеппер, "Якщо вони хочуть слухати тебе, вони будуть слухати".
  
  З пагорбів над табором ці двоє могли спостерігати, що являє собою Фонд. Після промови Шоу, разоблачающей Ілая, яку вони напевно чули, Брекстон побачив можливість зблизитися з ним. Коли прибули влади, вона могла б просто зайти в табір хаосу, надіти викинутий амулет на шию і підійти до Шоу з розповіддю про те, як описала свій досвід.
  
  Її метою, звичайно ж, було з'ясувати всю наявну у нього інформацію про пошуках Ештоном доказів Амоса Галя.
  
  Шоу повинна була ретельно спланувати контрзаходи. На зустрічі з нею сьогодні вдень вони могли спробувати застосувати до нього силу та тортури. Він був готовий до цього; тепер на ньому був бронежилет під тренувальними брюками, а його "Глок" калібру .380 був заткнуть за пояс ззаду. Крім того, у нього була відкрита телефонна лінія з Маком протягом усього розмови з "Баскомбом". Приватний детектив викликав би місцеву поліцію, якщо б ситуація переросла в насильство.
  
  Але чому б не уникнути бійки? Шоу спростив їм завдання: він залишив на увазі досьє А. С.
  
  Що, звичайно ж, було фальшивкою.
  
  Шоу сфотографував цей файл і завантажив матеріал в зашифрованому вигляді на свій захищений сервер і сервер Маку, а потім сховав його в потаємному відділенні половицах "Віннебаго".
  
  На карті в підробленому файлі Шоу зазначив райони регіону Сан-Франциско, які перебували в напрямку, протилежному напрямку на цій карті, тобто місця, де Амос Гал сховав докази, які могли б викрити Блэкбридж і його клієнтів.
  
  Інші матеріали у фіктивному файлі були безглуздими і вводять в оману — скачанными багато років тому, в той час, коли Ештон і його колеги активно шукали компрометуючі докази.
  
  Файл, який вкрав Брекстон, поведе їх по запаморочливим колам.
  
  Шоу завів двигун кемпера, перемкнув передачу і виїхав зі стоянки, тепер заповненої рятувальними машинами, димом і збудженими покупцями, роблять селфи з тліючим позашляховиком.
  
  Він взяв курс на південь. Через сім або вісім годин він буде в пункті призначення: Сан-Франциско, кінцевої точки своєї подорожі. Конспіративна квартира Ештона на Альварес-стріт.
  
  Ведучи зручне — і втішне— транспортний засіб з рівним шосе, Колтер Шоу думав ось про що: звичайно, була можливість, що Ештон сховав посилку в інтересах своїх колег, які вирішили відмовитися від анонімності і знову взятися за Блэкбридж.
  
  Але якщо так, навіщо ховати матеріали на Ехо-Рідж? Він легко міг вибрати місце в районі затоки.
  
  Ні, чим більше він про це думав, тим більше переконувався, що лист було адресовано не яким-небудь колегам, а одного з його дітей. Тільки вони могли знати, як працює його мозок — наприклад, відстеження по запаху, — і могли знайти документ, коли ніхто інший цього не міг.
  
  Тільки у них були кошти протистояти ризикам, що походить від Блэкбриджа. Ештон, звичайно ж, всю їх юну життя так суворо навчав їх тонкому мистецтву виживання.
  
  Але хто з братів і сестер Ештон припускав, що лист буде прочитано?
  
  У нього була підозра, що саме він, Коултер Невгамовний, був в думках його батька, коли той викладав своє прохання про допомогу в листі, зробленому таким дрібним почерком, навіть краще, ніж у Шоу.
  
  Яка ймовірність того, що це було наміром Ештона? Неможливо сказати. Може бути, дев'яносто відсотків, може бути, десять.
  
  Зрештою, це не мало значення. Колтер Шоу прийняв своє рішення. Пошуки батька тепер належали синові.
  Примітка автора
  
  Культи і організації— подібні культів, яких в даний час в Америці діють десятки тисяч, протягом багатьох років були предметом численних книг, статей і документальних фільмів. Ось підбірка назв з деяких джерел, які я вважав корисними при дослідженні The Goodbye Man, якщо вам цікаво подальше читання:
  
  Американські месії Адама Морріса;
  
  Вигнаний: Як пережити роки, проведені в баптистську церкву Вестборо автор: Лорен Дрейн;
  
  Народжений у Дітей Божих: Моє життя в релігійному сексуальному культі і моя боротьба за виживання зовні Наташа Торми;
  
  Колеса в сарі: Спогади про культ дорослішання Джаянті Тамм;
  
  Дочка святих: Виросла в полігамії Дороті Олред Соломон;
  
  Дівчина на краю світу: моя втеча від фундаменталізму в пошуках віри в майбутнє Елізабет Естер;
  
  Очищення: Саєнтологія, Голлівуд і в'язниця віри автор Лоуренс Райт;
  
  Небесні врата: американська релігія НЛО Бенджаміна Е. Зеллера;
  
  У тіні Лун: Моє життя в сім'ї преподобного Сун Мен Муна Нансук Хонг;
  
  Подорож в Уейко: Автобіографія гілки Давидианской Клайва Дойла, з Кетрін Вессинджер і Метью Д. Витмером;
  
  "Менсон: Життя і часи Чарльза Менсона" Джеффа Гуінна;
  
  Видобуток пророка: моє семирічне розслідування щодо Уоррена Джеффса і фундаменталістської церкви святих останніх днів Сема Брауера;
  
  Радикал: Моя подорож з ісламського екстремізму Мааджид Наваз;
  
  Дорога в Джонстаун: Джим Джонс і Народний храм Джеффа Гуінна;
  
  Безжальний: Саєнтологія, мій син Девід Міцкевич і я автор: Рон Міцкевич;
  
  Спокусливий отрута: Історія життя і смерті вижив в Джонстауні в Народному храмі Дебори Лейтон;
  
  Розбиті мрії: Моє життя дружини багатоженця автор Ірен Спенсер;
  
  Шерех гравію: Мемуари Рут Уорінер;
  
  Вкрадена невинність: Моя історія дорослішання в полігамній секті, перетворення в наречену-підлітка і звільнення від Уоррена Джеффса Элиссы Уолл з Лізою Пулітцер;
  
  Історії з Джонстауна Чи Фондаковски;
  
  Тисяча життів: Нерозказана історія Джонстауна Джулії Шірс;
  
  Порушник спокою: Вижив в Голлівуді і саєнтології автор: Лія Реміні;
  
  Різанина в Уейко: шокуюча правдива історія лідера культу Девіда Кореша і "Гілки Давидианцев" Кліффорда Л. Линедекера;
  
  Непохитна Міс Лавлі: Як Церква Саєнтології намагалася знищити Полетт Купер Тоні Ортега;
  
  Під прапором небес: Історія шаленої віри Джона Кракауэра;
  
  Підпілля: Газова атака в Токіо і японська психіка Харукі Муракамі;
  
  Світ у вогні: Чорношкіре дитинство в культі Судного дня прихильників переваги білих Джеральда Уокера.
  Подяки
  
  Написання роману, принаймні для мене, ніколи не є роботою однієї людини. Я хотів би подякувати наступних за їх життєво важливу допомогу в перетворенні цієї книги в те, що ви тільки що прочитали: Марка Тавані, Медлін Хопкінс, Даніель Дитерих, Джулі Рис Дівер, Джейн Девіс, Франческу Чинелли, Себу Пеццани, Дженніфер Долан і Маделін Варчолик; і, з іншого боку ставу, Джулію Уиздом, Фінна Котону, Фелісіті Блант і Енн о'брайен. І моя найглибша вдячність, як завжди, незрівнянної Деборі Шнайдер.
  Інформація про автора
  
  Джеффрі Дівер - міжнародний бестселер № 1, автор понад сорока романів, трьох збірок оповідань і науково-популярної юридичної книги, удостоєний безлічі нагород. Його книги продаються у 150 країнах і переведені на двадцять п'ять мов. Колишній журналіст, фолксингер і юрист, він народився за межами Чикаго і має ступінь бакалавра журналістики в Університеті Міссурі і юридичну ступінь в Університеті Фордхэма.
  
  
  Що далі у
  вашому списку читання?
  
  Відкрийте для себе своє наступне
  чудове читання!
  
  Отримуйте спеціальні добірки книг і останні новини про автора.
  
  Зареєструватися зараз.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"