Стасисбрынза : другие произведения.

Дыета і Кукуха

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  Annotation
  Не, не хлусня, а ў вока намёк. Усім дыетыкам УРОК.
  
   • Стасісбрынза
   ◦
  
  Стасісбрынза
  
  Дыета і Кукуха
  
  
  
  
  
  ДЫЕТА І КУКУХА
  
  
  Псіхіятраў баяцца крыху менш, чым зубных лекараў, але ўсё роўна... Добраахвотна да псіхіятра ходзяць толькі на пачатковай стадыі "зруху па фазе". Прасунуты ж псіх псіхам сябе не лічыць.
  Які худне пацыент нясмела мяўся, не адважваючыся нават сесці на крэсла, хоць усе першасныя працэдуры ўваходу-прывітання і азнаямленні былі выкананы. Нарэшце ён рашыўся:
  - У мяне зязюля ў галаве... Ку-ку, ку-ку...
  Доктар, не адрываючыся ад дакументаў, ветліва пацікавіўся:
  - Якога колеру?
  - Хто?
  - Зязюля.
  - Гэта мае сэнс?
  - У псіхіятрыі ўсё мае значэнне: нават тое, як вы ўвайшлі, як кранаеце мочку вуха падчас размовы, паціраеце нос, стукаеце пальцамі па стале, хаваеце погляд і гэтак далей.
  - Я яе не бачу, я яе чую.
  - Калі яна з'явілася ў вас у галаве?
  - Прыход эсэмэскі ў маім смартфоне пазначаўся гукам "ку-ку", мне падабалася, а потым гэта перабралася ў галаву ўжо без эсэмэскі і жыве самастойным жыццём.
  - А што-небудзь папярэднічала дадзенай з'яве? Якія-небудзь падзеі, стрэсы, скандалы, сваркі, перажыванні? Ці ёсць у вас жонка, дзеці, з кім жывяце, дзе працуеце?
  - Не. У мяне ўсё ціха, спакойна і добра. Жыву з мамай. Жонкі і дзяцей няма. Працую інжынерам на авіяцыйным прадпрыемстве, працай і заробкам задаволены.
  - Вас хвалююць палітычныя падзеі, вы хвалюецеся?
  - Палітыкай не захапляюся, прэзідэнта кахаю і ўхваляю. Не ўступаю ў спрэчкі.
  - Ці ёсць у вас нейкае захапленне, якое паглынае і займае ваша жыццё?
  - Гуляю з сабакам.
  - А яшчэ?
  - Захапляюся здаровым ладам жыцця.
  - Аааааа, вось яно!
  - Што яно?..
  - Нічога, усё нармальна. Вы сядзіце на пастаяннай дыеце, так?
  - Так?
  - Даўно?
  - Гады два ўжо як.
  - Апішыце вашу дыету, калі ласка.
  - Яна низкоуглеводная. Ім я адзін раз у дзень толькі тлустыя і бялковыя прадукты, ніякіх круп, бульбы, цукроў. Схуднеў на дваццаць кілаграмаў.
  Псіхіятр ацэньваюча абвёў позіркам худое змардаванае цела пацыента, зірнуў у запалыя бязрадасныя вочы:
  - Яно і відаць!
  - Што бачна, доктар?
  - Нічога, поўны парадак. Усё проста выдатна. Вы для мяне - знаходка. Я пішу дысертацыю на вельмі рэдкую тэму "Ізурэнне галаўнога мозгу рознымі дыетамі". Па родзе сваёй працы я прыйшоў да зняволення, што да ўсіх, хто морыць сябе дыетамі, абавязкова ў тым ці іншым выглядзе прылятае "зязюля". Выбачыце за слэнг, але гэта вельмі прыемна...
  Лекар да таго разышоўся ў сваёй радасці, што міжвольна паціраў рукі ад задавальнення станам пацыента. Ён устаў з крэсла, нервова заходзіў па кабінеце, прыгаворваючы:
  - Вы - адно іх найвялікшых пацверджанняў маіх адкрыццяў. Мала таго: да вас прыляцела сапраўдная "кукуха", зразумелая і простая для ўсіх, без дзіўных палітычных вывертаў, канспіралагічных тэорый і паранаідальнай містыкі. Проста "ку-ку" і ўсё. Гэта выдатна.
  - Доктар, я не бачу ў гэтым нічога смешнага, радаснага, прыемнага.
  - Згодзен і салідарны з вамі. Гэта сур'ёзна, як усё геніяльнае. Вы дашлі менавіта туды, куды трэба, дзе вам змогуць дапамагчы. Але перад тым, як вылавіць зязюлю, вы абавязаны паслужыць навуцы.
  Пацыент недаверліва паглядзеў на які свяціўся шчасцем лекара.
  - Вы хочаце зрабіць з мяне паддоследнага пацука?
  - Чаму пацука, калі ў вашым целе пасялілася "кукуха"? Мы накормім яе тым, чаго ёй нельга есці па законах вашай дыеты. Яна кукуе, бо галодная. У яе ўтвараецца недахоп тых рэчываў, якімі вы яе абдзялілі. Папоўніўшы дэфіцыт у арганізме вашай птушкі, мы дамо ёй сілы для палёту. Цяпер у яе гняздо ў вашай галаве. Яна выкінула з яго птушанят з іншымі думкамі, а сама не можа паляцець з-за недахопу вітамінаў. Гэта я вобразна, калі вы разумееце, аб чым я кажу, і не ўсё яшчэ выкінута "кукухай".
  - Але я прымаў вітаміны.
  - Вы - прымалі, а ваша "кукуха", з-за вас, між іншым, вядзе "здаровы лад жыцця", сілкуючыся толькі "карыснай" ежай. Яна ўпэўнена, што штучныя таблеткі, якія вы падкладаеце ёй у ежу, шкодзяць арганізму. Я растлумачу гэта звычайным прыкладам: у маёй бабулі Олі, сабака Вавёрка, праглынуўшы аматарскую каўбасу з устаўленай на месца тлушчу таблеткай, выплёўвала таблетку, калі бабуля адварочвалася. Для акрыяння сабакі неабходзен быў прыём вызначанага медыцынскага прэпарата, але звер, выхаваны на інстынктах, не жадаў яго прымаць. Разумееце? Ваша "кукуха" - такі ж звер з інстынктамі - спыніў атрымліваць патрэбныя рэчывы з ежай, а таблеткі выплёўвае...
  - Эўрыка, доктар! Гэта вы пра мой арганізм расказваеце?
  Псіхіятр прыкметна пасумнеў, насцярожыўся.
  - Нечакана, паважаны, нечакана... Вы адразу зразумелі тое, што немагчыма зразумець чалавеку са "зрушанай фазай". Мяркую, што ў вас сядзіць вельмі хітрая "кукуха", якая прыкінулася разумнай і адэкватнай. Вы павінны былі вонкава змяніцца, знервавацца, шукаць абсурдныя аргументы, настырна спрачацца, анлайн гугліць, адмаўляць, упірацца, злавацца. Такая птушка, як у вас, адразу не здаецца. Яна ўпэўнена, што прыйшоўшы дадому і зручна ўладкаваўшыся ў гняздзе, закуе па поўнай праграме. Птаха хоча адкараскацца ад эксперыментаў, змыцца з кабінета і выпарыцца ў гарадской мітусні, каб працягваць кукаваць. Ёсць у яе такі намер?
  Цяпер ужо пахмурнеў пацыент.
  - Здаецца, ёсць...
  Спахмурнелы доктар сеў у крэсла і, утаропіўшыся ў паперы, стомленым голасам загаварыў:
  - Прымушаць я вас не магу, а гэта значыць, што дысертацыя мая пакуль не прасунецца ні на крок. Вы і ваша "кукуха" - выдатныя хлопцы для развіцця навукі. Паслухайце, калi ласка, мяне вельмi ўважлiва. Як я зразумеў па вашым вонкавым выглядзе, паводзінам і гутарцы, у вас у галаве пакуль толькі "зязюля". Не такі ўжо і бяскрыўдны, але маленькі. Ён расце. Калі вырасце, яму дадуць імя, заснаванае на грэчаскіх каранях: шызік, параноік, дэпрэссушнік і іншыя. Гэта здарыцца абавязкова, калі вы не спыніце дыету. Заўважце, які мае ў галаве дарослую "зязюлю", ужо ніколі не зверне на яе ўвага, паколькі або страціць адэкватны слых, або будзе лічыць кукаванне нормай. У выпадку шызафрэніі яго ідэі стануць маляўнічымі і дзіўнымі; параноя ж пакіне адну думку галоўнай, а ўсё жыццё падпарадкуе дамінуючай мона ідэі; дэпрэсія ўвядзе ў бязрадасны падземны свет царства Аіда. Па маіх шматгадовых назіраннях я прыйшоў да высновы, што любая сталая дыета абавязкова правакуе засмучэнне псіхікі, альбо выклікае прыдуркаватасць. Зразумеўшы гэта, я кінуўся ў сусветную павуціну, але не знайшоў у ёй нічога пацвярджаючага. Нават вядомыя на ўвесь свет ангельскія навукоўцы замоўчвалі дадзеную з'яву. Мне б паддацца канспіралогіі і супакоіцца на думкі аб сусветнай змове і ўплыве загадкавых хімтрэйлаў, ад якіх ратуе грыб "чага" і настойка з лісця брустнікі, але я падумаў, што такім чынам увайду ў эгрэгар маіх пацыентаў, а адтуль выйсце толькі ў чэхаўскага персанажа" Палаты? 6". Увогуле, я працягнуў даследаванні. Больш за сто маіх пацыентаў прыйшлі ў "куку-ляля" з дапамогай розных пастаянных дыет. Мокраеды, сухаеды, караеды, сыраеды, мясаеды, тлушча-белколапы, вуглявода-адмоўнікі, кето, детокс, дыета пярэваратня, дыета драпежніка, дыета палеаліту, дыета Дракулы, бананавая дыета, яйка-вінная дыета і іншыя шматлікія скрыўленні, наадварот - вітаюцца для разнастайнасці. Калі яны часовыя, то акрамя карысці для розуму і фантазіі, карысці для псіхікі і адцягнення ад руціны, яны не прынясуць. Але як толькі дыета стала сталай, трэба чакаць "кукуху", тую самую, якая прыляцела да вас і адклала яйка.
  Паслядоўніку дыеты стала горача. Нешта ён разумеў, але з-за дэфіцыту некаторых рэчываў у арганізме, у яго галаве ўтварыліся тупікі і заторы. Псіхіятр заўважыў гэта і вырашыў змяніць тактыку:
  - Я разумею, што вам цяжка ўспрымаць якую-небудзь працяглую і цяжказасваяльную інфармацыю. На гэта і разлічваюць кіруючыя эліты. Для гэтага створаны і заахвочваюцца розныя пастаянныя дыеты. На думку распрацоўшчыкаў, вы павінны рэагаваць толькі на тупую ўбогую прапаганду. Вы хочаце быць зомбі?
  - Не.
  - Тады я і паўтару вам усё раней сказанае коратка і даступна, згодны?
  - Так, - нясмела прамармытаў хворы, хоць больш за ўсё яму хацелася згубіцца і схавацца ад рэчаіснасці, якую яму настойліва навязваў псіхіятр.
  - "Кукуха" - убогая дурная птушка, - вырашыў звярнуцца да вобразнай навочнасці лекар. - Чалавечы арганізм развіваўся і прыбудоўваўся да навакольнага асяроддзя сотнямі тысячагоддзяў, а тут нейкая тупая птаха прылятае і пераконвае яго ў тым, што ён павінен змяніць парадак атрымання ім пажыўных рэчываў для ўсяго цела і для галавы, у прыватнасці. Парадаксальна тое, што чалавек прымае аргументы недаразвітай птушкі. У вас - пачатковы этап - птушаня, якое вучыцца пераконваць у сваім "ку-ку". Вы - знаходка для навукі. Для мяне вельмі важна, шляхам эксперыментаў, высветліць, што першасна, "кукуха" ці дыета? Гэта значыць: дыета выклікае прылёт "кукухі", ці прылёт "кукухі" выклікае дыету? Пакуль я лічу прыдуркаватасць другасным, але магчыма і зваротнае. Неабходныя эксперыменты. Вам зразумела? - Доктар утаропіўся на пацыента, спрабуючы вызначыць ступень засваяльнасці ім сказанага.
  - Часткова, блытана вельмі. Ну, а са мной што? - нясмела прамовіў падыспытны.
  - Пад маім крылом з вамі ўсё будзе ў парадку.
  - Дык вы - таксама "кукуха"?
  - Чаму вы так вырашылі?
  - Ну, крыло...
  - Гэта ж я для вобразнасці...
  - Я так і зразумеў...
  - Эх...
  Псіхіятр у сэрцах выпусціў ручку, якой увесь час нешта крэмзаў на лістку. Гарката ў ягоным голасе засмуціла хворага, але да яго дайшло сказанае лекарам:
  - Дыеты хутка будуць перадавацца як самыя магутныя інфекцыі. "Кукуха" - птушка заразная, акрамя таго яна ўмее лётаць. Чулі, нябось, аб бія-лабараторыях з пералётнымі птушкамі?
  - Па ўсіх радыё і тэлеканалах...
  - Гэта пра "кукух". Адзін уперты дыетолаг сказаў і панеслася, паляцела ва ўсе канцы. Пералётныя "кукухі" пераносяць любую хрень на любыя адлегласці. Надзвычай наглядальныя птушкі. Зверху заўважаюць параненыя душы і запалёныя галовы хворых на дыету, апускаюцца і адкладаюць яйкі. Мае суседзі да дыеты былі нармальнымі дружалюбнымі людзьмі. Два гады ўжо як: у яе - дэпрэсія, у яго - параноя. Яна - злуецца, калі не маньячыць (маніякальна-дэпрэсіўны сіндром), ён - фатаграфуе сляды ад самалётаў у небе і мармыча аб хімтрэйлах і сусветнай змове масонаў англа-саксонскага свету. Дзіўна тое, што дыета ў іх адна, а зрухі розныя... У вас жа, мой дарагі пацыент, усяго толькі - ку-ку, простае і ўсім зразумелае, даступнае. Памятайце, як спяваў Буба Кастарскі:
  
  
  Даўно ўжо ходзяць чуткі,
  Чуў я ад старой.
  Што рана раніцай,
  То тут, то там - ку-ку,
  Ку-ку, ку-ку, кукарэку.
  
  
  Напрыклад: нядаўні выпадак. Я сядзеў у пакоі адпачынку фітнес клуба, калі прыйшла мая сястра з сауны і распавяла мне, што толькі што разгаварылася з жанчынай, якая гадамі прытрымліваецца сыраедства. Калі гэты выдатны асобнік дыетазалежнасці вярнуўся і разваліўся ў крэсле, я прыступіў да яго вывучэння. Перада мной сядзела энергічная жанчына з палаючымі вачыма. Гадоў шасцідзесяці. Падцягнутая, мускулістая, маршчыністая, са старой скурай і зусім непрывабнай фігурай пажылой асобіны. Трэба аддаць ёй належнае: для сваіх гадоў яна была спартовая. У размове з ёй я спрабаваў знайсці прыкметы "куку-ляля". І не знаходзіў. Адэкватная, рэалістычна якая глядзіць на свет жанчына, без якія-небудзь разумовых адхіленняў. Дадзены асобнік начыста перакрэсліваў цэлы раздзел маёй дысертацыі. Гутарка падыходзіла да канца. Яна ўжо не клеілася з-за майго расчаравання. У давяршэнні пажылая жанчына пахвалілася, што яна стала есці сырыя яйкі, каб рабіць уражанне на мужчын Лыткарынскіх кар'ераў, бо "лета на носе і патрэбен драйв". Спартыўная бабулька хацела зачароўваць сабой мужчын пляжа. Я заззяў: яшчэ адзін цудоўны, цудоўны экзэмпляр "кукухі". Уявіце: мускулістыя загарэлыя мачо-гайданкі ганяюцца за бабуляй-сыраедкай па гарачым пяску кар'ера.
  Уявілі?
  - У агульным...
  - Цяпер вы зразумелі, да чаго прыводзіць дыетычная "кукуха"? Гатовыя да супрацоўніцтва?
  - Што я павінен рабіць, доктар?
  - Вы павінны пачаць харчавацца без скрыўленняў і дуру. Я буду сачыць за лячэннем ад прыдуркаватасці і іншых зрухаў па фазе, пісаць дысертацыю. Мая задача - зрабіць адкрыццё і надалей - атрымаць прафесарскае званне.
  - А мая? - нясмела вымавіў пацыент.
  - Вылечыцца ад дуру. Выдатная і цалкам дасягальная задача, з якой мы зладзімся. Заходзьце да мяне паслязаўтра, і мы пачнем. Сёння час прыёму скончыўся, у калідоры чарга. А пакуль - піце вось гэтыя таблеткі. Як закуе, так і піце... Так, вазьміце маю візітоўку. Тэлефануйце.
  Псіхіятр адрэзаў нажніцамі ад пачка некалькі таблетак і падаў іх разам з візітоўкай.
  Пасля кароткага развітання і выхаду з будынка псіхіятрычнага аддзялення, збянтэжаны, але поўны рашучасці пацыент нечакана выявіў, што за ўвесь час знаходжання ў псіхіятра "кукуха" не выдала ні гуку.
  "Спалохалася!" - задаволена падумаў ён: "Можа, і так абыдзецца..."
  - Ку-ку, ку-ку, ку-ку. Няўжо ты, такі разумны і прыгожы, Коля, паверыў гэтаму дурному славалюбнаму доктарку? - ясна і выразна прагучала ў яго ў галаве.
  - Ты ... ты ... - у дрыготкім голасе паслядоўніка дыет прагучала поўная разгубленасць. - Ты навучылася гаварыць?
  - Навучышся тут, калі нейкі прыдурак хоча жыцця пазбавіць. - дакорліва прамовіла "кукуха". - Нічога ў яго, Коля, не атрымаецца. Я застаюся з табой назаўжды. У нас столькі ўсяго наперадзе, такія грандыёзныя планы: мы навучымся абараняцца ад вышак 5-джы, сур'ёзна перахварэем ковідам з цяжкімі ўскладненнямі да поўнай страты нюха і агульнага расстройствы псіхікі, затое атрымаем охрененный імунітэт да наступнага штаму. Мы ж антываксеры і ганарымся гэтым ганаровым званнем, дык так, Коля?
  - Я...
  - Ты не даслухаў: наперадзе нас чакаюць бліскучыя адкрыцці: плоская зямля, вайна-не вайна, сусветная змова англа-саксонскіх масонаў і бліскучая перамога нашых, ваяўнічыя пералётныя гусі-лебедзі з гіганцкімі лятучымі мышамі і папераджальны ўдар, чарговы канец святла, прыбыццё і лячэнне народа цудадзейным пахам, гарбуз з бручкай - універсальны сродак абароны ад усюдыісных хімтрэйлаў, планавы і пазапланавы візіт анчыхрыста, зграі лятучых малпаў...
  - Якіх яшчэ малпаў? - у сэрцах усклікнуў збянтэжаны Коля.
  - Лятучых, пералётных, як гусі-лебедзі і мышы. А як, па-твойму, яны будуць заразу пераносіць? - па-дзелавому спытала "кукуха". - Англа-саксонскія лятучыя малпы - што можа быць прасцей? "Ёрыкі-морыкі-борыкі-скарыкі" - так іх выклікаюць замежныя агенты. Заўваж, у нашай мове падобных слоў ты не знойдзеш ні ў адным слоўніку.
  - Лятучыя малпы, англа-саксоны, ёрыкі... Ты зусім ахранела, "кукуха"?
  - Гэта ты ахранеў, Коля. Твой доктар - ён... ён... ён... лібераст... Такія людзі разносяць заразу лібералізму і развальваюць грамадства. Вось што ты ведаеш аб спадзяваннях народа? Нічога! А народ прагне крымінальнага карупцыйнага царызму з самымі багатымі і прагнымі феадаламі на чале. Вось чаго хочуць людзі насамрэч? І чаму? Ды таму што народ спрадвеку любіў, верыў і паважаў уркаганскіх аўтарытэтаў, злодзеяў у законе; складаў аб іх песні сказы, паэмы, а так як тыя станавіліся элітай грамадства і найбагацейшымі феадаламі, то і каханне перадавалася па інстанцыі. Мы з табой яшчэ нават блізка не закранулі найцікавую тэму хімтрэйлаў. Вось адкажы мне на пытанне, Мікалай, навошта яны лётаюць над намі і распыляюць розную хрень? Ты пра гэта задумваўся?
  Коля задумаўся. "Кукуха" яму ў гэтым не замінала.
  І тут яго раптам як громам уразіла нечаканае прасвятленне.
  - Хімтрэйлы, кажаш? - задаў ён правакацыйнае пытанне "кукусе".
  - Так, так, яны заразу-то нясуць, яны, каму ж яшчэ?..
  - А якую заразу?
  - Усю, любую: ковід, шызу, малпу чуму... - узрадавалася птушка.
  Прасвятленне Мікалая ў патрэбным напрамку ўваходзіла ў яе планы.
  - Да гэтага часу скідаюць? - ветліва пацікавіўся Коля
  - А ты не бачыш? Усе бачаць, а ты - не бачыш? Паглядзі ўверх, калі неба блакітнае, адразу ўбачыш хімтрэйлы - зноў узрадавалася цікавай ёй тэме "кукуха".
  - Разумееш, птаха, я ў войску служыў на радарах, а цяпер працую ў авіяцыі па той жа тэме. Дык я табе з упэўненасцю заяўляю, што зараз ніводны варожы лятаючы аб'ект не зойдзе не адсочаным нават на кіламетр нашай тэрыторыі. Дык хто ж скідае так хімтрэйлы, якія так цікавяць цябе, на галовы нашых грамадзян?
  - Ворагі.
  - Якія? Хто яны? І адкуль у мяне з'явілася ты, "кукуха"? Ты ж птушка не пералётная... Ці не ты і ёсць той самы варожы дэсантнік? Хто цябе прапусціў праз мяжу? На каго ты працуеш, сволач? Якім чынам прыляцела? Што за канспіралогію ты мне падсоўваеш і па чыім заданні? Калісь, гадзіна!
  Птушка раптам выскачыла з галавы Мікалая і апынулася проста перад ім. Ён убачыў яе злыя насцярожаныя вочы, якія былі, чамусьці, у акулярах, а пёрысты касматы лоб "кукухі" пакрыўся потам. Яна ўсімі сіламі спрабавала знайсці ўдаравальны адказ на гэтае нялёгкае пытанне і не знаходзіла. Вось тады-то стварэнне і вырашыла паступіць як усе пачвары. Яна перайшла ў атаку.
  - Ты проста гаўнюк, Коля! Ты пакрыўдзіў падазрэннямі выдатную птушку шчасця заўтрашняга дня, завошта і паплацішся. Калі неадкладна не папросіш прабачэння і не запросіш мяне назад, да цябе прыляціць мой каханы дзяцел, а калі ён будзе дзяўбці ў галаве і днём і ноччу, то ты яшчэ пашкадуеш аб ласкавых "ку-ку".
  Пакуль "кукуха" жахліва круціла і гіпнатызавала павялічанымі праз акуляры злымі вачыма, спалоханы Мікалай набраў нумар псіхіятра.
  - Доктар, доктар, гэта Коля, ваш пацыент і ўдзельнік эксперыменту! Дапамажыце, дапамажыце, яна зусім абарзела! Палохае нейкім даўбадзятлам...
  - Дзятлам палохае? Гэта дрэнна... Каб скінуць прыступ, зайдзіце неадкладна ў найблізкі самы шкодны фаст-фуд і спазнаеце любой заморскай гадасці па поўнай праграме. Ваш арганізм мае патрэбу ў канцэрагена. Вы пазбавілі яго неабходнай складнікам нашага жыцця. У вашым выпадку яд у невялікай дозе - гэта лячэнне. "Кукуха" - прыдуркаватасць, дзяцел - працяг. Вы прынялі мае таблеткі?
  - Не.
  - Іх п'юць толькі пасля ежы. Неадкладна ежце фаст-фуд і піце таблетку, інакш птушкі ад вас не адстануць. Запомніце, вам патрэбны хуткія вугляводы! Неадкладна! Выканайце і дакладзяце.
  Коля пабег у супрацьлеглы ад "кукухі" бок, спрабуючы позіркам адшукаць шыльду шкоднай установы. Над сабой ён чуў лясканне крылаў і настойлівае гучнае "ку-ку". Адзін раз птушка прымудрылася дзюбнуць яго ў галаву, пасля чаго перайшла на карканне.
  - Не ясі карртошку, сахаррр, крарахмал, крупы і іншыя канцэрагены - будзеш нормальным здаровым чалавекам з непашкоджаным розумам.
  Нечакана для сябе птушка падказвала Мікалаю. Убачыўшы шыльду "Дробка-бульба", ён тут жа купіў у найблізкім шапіку бутэльку піва, замовіў крухмальных канцэрагенаў і з'еў іх з невымоўным задавальненнем даўно забытага пачуцця, запіваючы гэтак жа хвалюючым смачным і пеністым алкагольным напоем.
  "Якога ж кайфу я быў пазбаўлены з-за гэтай дурной дыеты!?" - падумаў ён, запіваючы таблетку півам і набіраючы нумар псіхіятра.
  - Доктар, падкажыце, што лепш: быць худым, прыдуркаватым, убогім, сумным шызікам-параноікам з знясіленымі мазгамі, або тоўсценькім весялуном, якія пакутуюць рознымі спадарожнымі захворваннямі?
  - І тое і іншае - не айс. Але вы на правільным шляху. Савет: заўсёды выбірайце залатую сярэдзіну. Не турыцеся за дасягненнямі. Чэмпіёнам быць ганарова, але багата...
  Працягваючы размову з лекарам, Коля мімаволі перавёў погляд на бліжэйшае дрэва. Вялізны чорны дзяцел сядзеў на галінцы і пільна глядзеў у яго бок.
  - А, гэта ты, дзяўбацел, мімаволі вырвалася з яго вуснаў. - Ішоў прэч, прыдурак убогі!
  - Вы - мне!? - збянтэжыўся псіхіятр.
  - Не, не вам, - спалохана апраўдаўся Мікалай. - Долбадзяцел прыляцеў...
  - А... гэта нармальна, - упэўнена рэзюмаваў доктар. - Долбадзяцел - апошні вырашальны аргумент, які ляціць "кукухі". І запомніце: дзяўбач - гэта не толькі птушка ў галаве ў ідыёта, але і пакліканне чалавека, які яго туды ўпусціў і корміць. Але вы яго заўважылі і гэта цудоўна. Віншую: вы ў ліку тых нямногіх, хто ўбачыў дзяўбадзятла і шугануў яго. "Кукуха", бывае, як прыляціць, так і паляціць, а даўбадзяцел - гэта надоўга, калі не назаўжды.
  
  
  
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"