Джон Эверы падняў плечы, часткова паціснуўшы плячыма. «Наколькі гэта можа быць дрэнна?»
- Гм, - буркнуў шэрыф. Светла-карычневы мундзір каржакаватага лысага мужчыны заўсёды быў бездакорна выпрасаны. Эйверы так і не зразумеў, як адзенне засталося такім. Яму было зайздросціць, наколькі можна было пагаварыць пра крухмал і прас. Эйверы быў худы — у яго не было булачак, каб камячыць кашулі, — але ён заўсёды заканчваў дзень, выглядаючы як мяшок, незалежна ад таго, колькі часу ён прасаваў сваю вопратку той раніцай. Жонка Эйверы была шчаслівая зрабіць гэта за яго, але ён добра ўмеў звяртацца з прасам: Эйверы быў у арміі. Як і большасць салдат, ён валодаў паравым прасам Black and Decker значна часцей, чым M16. Добрая навіна заключалася ў тым, што, хоць і быў намеснікам па аплаце працы, ён быў дэтэктывам па прызначэнні, што давала яму права насіць касцюм, які дапамагаў замаскіраваць недахопы.
Прычына выбачэнняў начальніка: дадатковая праца. Кабінет шэрыфа быў невялікім, як і акруга, у якой ён падтрымліваў парадак, і пераняцце на сябе абавязкаў калегі-дэтэктыва Сары Бэнэт павялічыла б абавязкі Эйверы на... . . Колькі менавіта? Ён паспрабаваў зразумець гэта. Пяцёра сышчыкаў, забярыце аднаго, колькі яшчэ працы ў астатніх? Дваццаць працэнтаў? Учора ён дапамагаў Джону-малодшаму рабіць хатняе заданне, і вынікі былі неадназначнымі. Эйверы вывучаў гісторыю і значна лепш разбіраўся са Старажытнай Грэцыяй і Амерыга Веспучы, чым з падступнымі матэматычнымі задачамі, якімі, на яго думку, не варта турбаваць школьніка. Тым больш яго бацька.
Эверы спытаў: "Як доўга Сара будзе адсутнічаць?"
«Нядоўга. Яе бацьку выпісваюць са шпіталя, і ёй трэба адправіць яго ў новы дом састарэлых. Мяркую, у пачатку наступнага тыдня». Была раніца чацвярга. «У яе на талерцы не так шмат крытычнага. Я дзялю яго. Але гэта адно, што яна кажа, што трэба рухацца далей. Распрацавана мінулай ноччу. І яна хацела, каб ты з гэтым справіўся».
«Я».
«Што яна сказала».
У свае сорак два гады Джон Эйверы не быў старэйшым намеснікам у офісе шэрыфа акругі Манро, але ён быў старэйшым дэтэктывам і, адпаведна, меў больш вопыту расследавання, чым хто-небудзь іншы. Іншыя афіцэры, як правіла, абапіраліся на яго.
«Што гэта за развіццё падзей?» — спытала Эверы.
«Тэлефануе дзяржаўная паліцыя з інфармацыяй, якую запытала Сара. Павінна быць у любы час. Файл на яе стале. Верхні, сказала яна.
«К, Фрэдзі. Я раблю гэта».
«Ты зорка. Юніёрская каманда добрая?»
«Дастаткова добра».
Эйверы пацягнуў свой чорны Starbucks і паглядзеў на свой акуратна ўпарадкаваны стол.
Ён звярнуўся да штотыднёвай справаздачы аб усіх арыштах па буйных справах — крымінальных злачынствах і правапарушэннях 1-га класа — і правёў рукой па падстрыжаных валасах. Для яго было загадкай, чаму яго вусы заставаліся зусім чорнымі, пакуль ён сівеў. Джон-малодшы сказаў - быццам логіка была неабвержнай - што гэта адбылося таму, што цёмны адценне сцякаў з яго валасоў і асядаў пад носам. Гэта была такая ж добрая тэорыя, як і любая іншая.
Яму трэба было накіраваць рэкамендацыю шэрыфа аб абвінавачванні акруговаму пракурору. Статыстычны тыдзень у офісе доўжыўся з пятніцы па пятніцу, і, хоць быў чацвер і да хаосу заставалася трыццаць шэсць гадзін, гэты сямідзённы перыяд, здавалася, стаў рэкордам па колькасці сур'ёзных правапарушэнняў.
Некаторыя злачынствы, хоць і заставаліся цяжкімі, былі адносна дробнымі, тыповымі для тых злачынстваў, якія Эйверы бачыў у Манро: напрыклад, Робін Скоупс, беспрацоўны былы аўтамеханік, арыштаваны за продаж апіоідаў. Іншыя, як справа Дзі Гібсана, былі даволі дрэннымі; яе малолетні сын атрымаў моцныя апёкі, калі порцыя метамфетаміну, які яна рыхтавала, выбухнула. Іншыя апынуліся паміж імі: Чарльз Філмар, старшакласнік, быў абвінавачаны ва ўзломе пасля таго, як узламаў дом і выкраў спіртныя напоі і тэлевізар.
Хатні. Іншыя выпадкі наркотыкаў. Oxy і яго злавесныя сваякі былі тут праблемай, як і ўсюды ў свеце. У выпадках ужывання кантраляваных рэчываў Эйверы спрабаваў мінімізаваць тэрмін зняволення і максымізаваць праграмы, калі правапарушальнікі былі гатовыя прыкласці намаганні і не было траўмаў або супраціву.
Адно злачынства ў спісе вылучалася не сваёй сур'ёзнасцю, а сваёй далёка ідучай хваляй шоку, непрапарцыйнай інцыдэнту, які прывёў да арышту: Доні Сімпсан, знакаміты прыёмнік каманды-пераможцаў мясцовага каледжа "Іглз", быў асуджаны арыштаваны за цяжкае злачынства пасля дурной махлярства з-за правоў на таксі. Заўзятары ўжо былі ў жалобе з-за яго адсутнасці на бліжэйшай суботняй гульні.
Стацыянарны тэлефон Эйверы загрукатаў. Ён адказаў. Гэта была Эма, жыццярадасная і незаменная офісная памочніца. «Мне тэлефануюць Сара Бенет. Ці можна вам перадаць?»
«Давай, Эма».
Пстрычка.
"Добры дзень?"
- Дэтэктыў Эверы?
"Правільна."
- Тая маладая лэдзі толькі што сказала, што вы замяняеце дэтэктыва Бэнэта?
«Часовы, гэта так».
«Я Хэнк Северн з аддзела па барацьбе з кампутарнымі злачынствамі паліцыі штата. Дэтэктыў Бэнэт запытаў інфармацыю. Нам пашанцавала. Я хацеў адразу пайсці з вамі, людзі.
«Цаню гэта. Што ў цябе?»
«Яна хацела ведаць, ці зможам мы знайсці, каму належыць тэлефон, які выкарыстоўваўся для загрузкі фатаграфій на вэб-сайт у Еўропе. Быў выкарыстаны даволі складаны проксі-сервер, і гэта была гарэлка, але нам удалося зрабіць некаторы прагрэс».
«Пачакай, калі ласка», — сказаў Эверы. «Дазвольце мне атрымаць матэрыялы справы ў яе кабінеце. Я зараз вярнуся».
Эверы накіраваўся ў кабінет Бэнэта, на два ніжэй за яго. Ён паглядзеў на верхні файл на яе стале.
Бэнэт пісьменна напісаў імя Роўз Тэйлар .
Ой Той выпадак.
На крэйсеры шэрыфа без апазнавальных знакаў Джон Эйверы ехаў па ціхіх ранішніх вуліцах, пакрытых клёнамі і абрамленых соснамі. Дамы, акуратна выбудаваныя ў гэтым прыбраным раёне, былі трывалымі, у асноўным драўлянымі, і афарбаванымі ў каланіяльныя карычневыя, шэрыя і цёмна-чырвоныя колеры, характэрныя для жылля, якое вы знойдзеце ў гэтай частцы Новай Англіі.
Ролінгс, цэнтр акругі Манро, быў старым горадам. Салдаты, якія ішлі на бітву або з бітвы ў Вайне за незалежнасць — ніхто не быў упэўнены, у якую — бівуакавалі на палях, якія цяпер былі жывёлагадоўчай фермай на ўскраіне. Банкір-мільянер з Ролінгса быў гатовы стаць наступным JP Morgan, калі б толькі раскошны параход, на якім ён ехаў з Саўтгемптана, Англія, у красавіку 1912 года дабраўся да гавані Нью-Ёрка. Томас Вулф пабіўся з кімсьці ў тутэйшым бары, а Джон Філіп Соуза напісаў марш у пансіёне каля вакзала. Ці частка маршу. Ці што.
Але ў асноўным гэты сціплы горад быў вядомы Прэстанскім каледжам, у кампус якога Эйверы цяпер ператварыў Ford Interceptor.
150-гадовая ўстанова з 12 000 навучэнцаў была пабудавана ў архітэктурным і ландшафтным плане па прыкладзе Оксфарда і Кембрыджа ў Англіі. Эверы ўспрыняў гэта на веру, таму што ён ніколі не быў у Вялікабрытаніі (гэта было ў спісе, але яны з Бэкі чакалі, пакуль Джон-малодшы падрасце і зможа ацаніць гэта месца больш, чым Гары Потэр). Прэстан быў сэрцам акругі Манро як у культурным, так і ў эканамічным плане, бо гэтыя студэнты спарадзілі вялікую колькасць вакансій — прафесараў, даследчыкаў, адміністратараў і службы падтрымкі. Затым былі кавярні, рэстараны, кнігарні, клубы і музычныя пляцоўкі, галерэі, крамы адзення, музычных інструментаў, сувенірныя крамы. . . усе месцы, дзе дзеці маглі патраціць свае грошы. А грошы ў іх былі, у большасці. Прэстан каштаваў неверагодна дорага, а людзі, якія адпраўлялі туды сваіх дзяцей, не мелі сціплых дастаткаў.
Прэстан таксама быў акадэмічнай Мекай. Школа выпусціла вядомых урачоў, даследчыкаў-медыкаў, палітыкаў, геніяў аналітычных цэнтраў, членаў кабінета міністраў, суддзяў апеляцыйнага суда (аднаго і Вярхоўнага суда), высокіх генеральных дырэктараў і юрыстаў, вартых тэлеканалаў.
Школа таксама была вядомая — і любімая — сваім спортам.
О, у Прэстанскім каледжы быў спорт? Нацыянальныя каманды-пераможцы па баскетболе і футболе. Гэта была школа дывізіёна I, якая прыцягвала славутых трэнераў і маладых спартсменаў з усёй краіны. Іх выступы на траве і корце сабралі легіёны фанатаў, як асабіста, так і перад тэлеэкранамі. (Такім чынам, кулачная бойка з-за таксі ў цэнтры Ролінгса на гэтым тыдні была «трагедыяй»; калі б Доні Сімпсана асудзілі за напад, як Эйверы лічыў упэўненасцю, яго чароўна ліпкія пальцы больш не будуць лавіць ніводнага разу ў гэтым сезоне — ці, магчыма, калі-небудзь зноў. )
Цяпер Эйверы прабіраўся па вуліцах з хуткасцю дваццаць міляў у гадзіну, некаторыя з якіх былі першапачатковымі брукаванымі, якія звіліся праз універсітэцкі гарадок. Абапал узвышаліся гатычныя класы і інтэрнаты. Ён думаў, што яны падобныя на мініяцюрныя саборы. Кароны будынкаў былі такімі ўражлівымі і такімі высокімі, што ён задумаўся, колькі б школа зэканоміла, калі б замест гэтага выліла грошы на шпіль у адукацыю. Наколькі дарагія былі шпілі? Магчыма, не вельмі, калі вы заказвалі іх оптам.
Роўз Тэйлар, справу якой ён вёў, была часткай акадэмічнага свету Прэстанскага каледжа. Яна была ІП, галоўным даследчыкам. Эйверы прагледзеў апісанне працы ў інтэрнэце і даведаўся, што PI - гэта ў асноўным прафесары, якім урад ці карпарацыя далі гранты на даследаванні. У яе выпадку гэта было звязана з малекулярнай біялогіяй, хіміяй і іншымі тэмамі, якія ён не мог зразумець; Мяркуецца, што Эйверы займалася медыцынскай навукай.
Справа была трывожная. Хаця сам Эйверы гэтага не рабіў, ён, як і ўсе ў офісе шэрыфа, ведаў асноўныя факты. Аднойчы ўвечары пасля працы Тэйлар быў на вечарыне за межамі кампуса са студэнтамі і іншымі маладымі спецыялістамі. Яна пайшла з сябрам, дацэнтам Прэстанскай школы прыгожых мастацтваў. Сяброўка, аднак, пайшла рана, з чалавекам, якога яна там сустрэла. Тэйлар вырашыў застацца яшчэ на адзін келіх віна. Яна балбатала з некаторымі людзьмі ў бары, але, не ведаючы нікога з іх раней, пацягнулася на задні двор і села адна на лаўку з выглядам на басейн і ландшафтныя сады. Яна дапіла віно і адчула стомленасць.
Наступнае, што яна ўспомніла, ляжала на спіне на лаўцы. Была гадзіна пазней, каля адзінаццатай. Яе блузка была растрапаная, збольшага незапраўленая. Яна ведала, што расплывістасць, якую яна адчувала, сухасць у роце, галаўны боль не маглі быць прычынай дзвюх шклянак віна, якія яна выпіла; яна была пад наркотыкамі. У жаху яна ўцякла дадому і выклікала паліцыю. Сара Бэнэт адказала і ўгаварыла яе прайсці медыцынскае абследаванне, якое пацвердзіла адсутнасць доказаў гвалту на палавых органах, але аналіз крыві выявіў наяўнасць флунітразепама, таксама вядомага як Руфі , наркотыку ад згвалтавання на спатканні. У сваёй заяве яна сказала, што, хоць яна відавочна была пад наркотыкамі, на яе, магчыма, не нападалі; яе блузка магла ненаўмысна распусціцца.
Гэтая надзея разбілася на наступны дзень, калі Тэйлар пачаў атрымліваць тэкставыя паведамленні. І электронныя лісты. І званкі. Многа іх.
Першая яе фатаграфія з'явілася на сайце для загрузкі фота і відэа Snap-Shot. На ім была намаляваная яна, якая ляжыць на лаўцы, закінуўшы галаву, са злёгку адкрытым ротам. Яе блузка была расшпіленая, а станік падцягнуты. Ён быў выдалены, як толькі яна адправіла на сайт электронную пошту, але пасля таго, як пікселі яе цела былі выпушчаныя ў лічбавы ландшафт, пікселі яе цела далучыліся да мільёнаў сенсацыйных і эксплуатацыйных файлаў JPEG, якія, як восы — вядома ж, бессмяротныя — праносіліся ў Інтэрнэце. У той час як алгарытмы і чалавечыя маніторы на больш законных серверах і пошукавых сістэмах час ад часу самастойна выдалялі малюнак, ён працягваў з'яўляцца ў электронных лістах і чатах.
Да нядаўняга часу тое, што здарылася з Роўз Тэйлар, не было адназначным злачынствам. Фатаграфаванне аголенага дзіцяці ва ўзросце да васемнаццаці гадоў відавочна супярэчыла закону. Але пракуратура была вымушана аднесці загрузку аголеных або адкрытых сэксуальных выяваў дарослых без згоды да традыцыйных злачынстваў, звязаных з падглядваннем або ўварваннем у прыватнае жыццё, статуты якіх не прадугледжвалі разгляду такіх злачынстваў. Некалькі гадоў таму, аднак, быў прыняты дзяржаўны крымінальны закон, які непасрэдна тычыўся гэтай дзейнасці - неафіцыйна званай "порна помсты". Статут у асноўным засяроджваўся на сітуацыях, калі партнёры па згодзе здымалі адзін аднаго аголенымі або займаліся сэксам; затым, пасля дрэннага разрыву, адзін з іх запампоўваў няёмкія відэа ці выявы, каб расплаціцца. Які б ні быў матыў — помста ці нешта іншае — не мела значэння; кожны, хто размяшчаў адкрытыя выявы кагосьці без яго ці яе дазволу, быў вінаватым у злачынстве 4 класа.
У выпадку Роўз Тэйлар помста, здавалася, не была ў гульні. Яна выпадкова сустракалася з іншым прафесарам з універсітэта ў Вашынгтоне, акруга Калумбія, і ў іх былі добрыя адносіны. У яе не было разрываў гадоў. Яна не магла прыгадаць ніводнага студэнта, якому б паставіла асабліва дрэнныя адзнакі, ніводнага канкурэнта-акадэміка, які хацеў бы сапсаваць яе рэпутацыю. Ніякіх сталкераў. Яе жыццё было спакойным, яна паведаміла ў сваёй заяве. У яе была невялікая група блізкіх сяброў, большасць з якіх былі звязаны з каледжам, і яна аддавала перавагу яздзе на ровары або пешых прагулках, а не вечарынкам, ціхім вячэрам у клубах і барах. Вечарына, на якой адбыўся інцыдэнт, была адной з нямногіх, на якія яна пайшла ў гэтым годзе.
Яе выснова — і дэтэктыў Сары Бэнэт — заключалася ў тым, што тое, што з ёй здарылася, было беспадстаўным, кан’юнктурным свавольствам. Тэйлар сказаў Бэнэту, што было горш за помсту.
Цяпер Эйверы прыбыла ў таунхаусы Роўз Тэйлар за межамі кампуса, новую забудову ў стылі Кейп-Код, у якой маладыя спецыялісты будуць жыць задаволенымі, пакуль не з'явіцца другое дзіця.
Ён пазваніў. Ён пачуў шоргат вакол — гук крэсла, якое слізгае па дрэве, нехта ідзе да дзвярэй. Адкрылася тады, праўда, толькі нагу. Адказала жанчына гадоў трыццаці. Была апранута ў джынсы і бардовы світшот. Красоўкі для бегу. Яе цёмныя валасы, падстрыжаныя ледзь вышэй плячэй, былі жорсткімі і касымі. Яна рассеяна пагладзіла яго, нібы разумеючы, што трэба было прычасаць пасмы на месца, перш чым адчыніць дзверы.
Яна нагадала яму яго ўласную жонку Бэкі, калі яны пажаніліся.
"Так?" - спытала Тэйлар, насупіўшы лоб. Яна насцярожылася.
"Спадарыня. Тэйлар, я дэтэктыў Эверы. Я працую з Сарай Бенет. Яе выклікалі з горада па сямейных справах, і яна папрасіла мяне прызначыць сустрэчу, якую вы двое мелі сёння. Ён паказаў свой шчыт.
«О, яна нічога не сказала». Тэйлар не рухалася з таго месца, дзе стаяла ў дзвярах.
«Гэта было тое, што ўзнікла сёння раніцай. Ці добра, калі я зайду?»
«Яна доўга будзе адсутнічаць?»
«Прынамсі, да наступнага тыдня».
«Я бачу».
Яна маўчала, разважаючы над яго словамі.
Эверы раптам зразумела. Ён быў чалавекам. Яна хацела жанчыну-паліцэйскага.
Ён працягнуў: «Дэтэктыў Бэнэт хацеў працягнуць гэтую сляду як мага хутчэй».
Карыя вочы Тэйлара апусціліся на ганак ля яго ног. Яна спрачалася. Нарэшце яе вусны сціснуліся. Яна сказала: «Добра, я мяркую. Увайдзіце."
Ён рушыў услед за ёй у бездакорны, добраўпарадкаваны таунхаус. Мэбля ўяўляла сабой дзіўнае, але зручнае спалучэнне старога і новага. Цяжкія кавалкі чырвонага дрэва побач са шклом і хромам. На некаторых сценах былі цёмна-зялёныя, чырвона-бэжавыя габелены з выявамі сярэднявечных персанажаў і пейзажаў. На адной сцяне, над пісьмовым сталом, стаялі дзесяткі грамат і дыпломаў. Іншы быў цалкам кнігамі, ад падлогі да столі.
Яна накіравала Эверы да канапы з выглядам на ландшафтную дарожку за комплексам. Пробліск святла скрозь дрэвы звонку сведчыў пра ручай. Даволі прыемна. Але не хапае двара для Джона Эйверы. Яны з Бэкі мелі дваццаць два гектары далёка ад горада. Яму падабалася ўсё, нават тыя порцыі, якія ён бачыў толькі раз на месяц, калі капрыз ці цікаўнасць скіроўвалі яго са звычайных маршрутаў на прабежку ці шпацыр з сабакам.
Тэйлар сеў у крэсла насупраць яго. На стале, дзе яна працавала, стаяла дымячая кубак кавы. Яна не прапанавала яму напою. Нямногія зрабілі гэта, і, што цікава, толькі апошнія прапановы былі ад двух падазраваных: аднаго абвінавацілі ў забойстве, другога ў выкраданні. Кожны з іх ветліва пацікавіўся, хоча ён кавы ці гарбаты.
«Як справы, місіс Тэйлар?»
Яна зноў загаварыла, звернуўшы вочы на гэты раз да акна. Рука паправіла жмут валасоў, які не меў патрэбы ў выпростванні. «Цяжка, дэтэктыў. Падыду да кафедры, а студэнты глядзяць на мяне не так, як раней. Ці не глядзі на мяне. Неяк ад гэтага мне становіцца горш, быццам мяне шкадуюць». Яна скрывілася. «Студэнты, маладзейшыя за мяне на дзесяць гадоў, а мяне шкадуюць. Я павінна была сказаць свайму хлопцу. І мая маці. Перш чым яна пачула ад кагосьці іншага. А потым хлопцы на вуліцы, правяраюць тавар». Невыразнае ўзмахванне ў бок яе тулава. «Такім чынам, ваш адказ? Я не выдатны».
«Я сапраўды прашу прабачэння за вашу непрыемнасць. Мы зробім усё магчымае, каб знайсці таго, хто гэта зрабіў».
Яна паціснула плячыма і сціснула вусны так, што сказала: « Жадаю поспехаў у гэтым» . Яна зірнула на стос паперы, які ляжаў на стале побач. Верхняя старонка была пакрыта нататкамі і разлікамі, якія Эверы не мог зразумець за тысячу гадоў. Яе почырк быў самым дробным з тых, што ён калі-небудзь бачыў.
«Аддзел па барацьбе з камп'ютэрнымі злачынствамі паліцыі штата змог адсачыць загрузку назад на тэлефон. Гэта было нялёгка. Сервер Snap-Shot знаходзіўся ў Еўропе».
Яна кпіла. «Раней даводзілася злоўжываць людзьмі асабіста. Цяпер гэта можна зрабіць праз Балгарыю».
Гэта была Сербія, але не трэба пра гэта ўзгадваць.
Працэс вышуку каштаваў офісу шэрыфа акругі Манро немалых грошай. Аддзел па барацьбе з камп'ютэрнымі злачынствамі выстаўляў рахункі акругам і гарадам за час. І часта, як у гэтым выпадку, калі загрузчык выкарыстоўваў проксі-сервер, каб схаваць свой IP-адрас, прыцягваўся знешні кансультант. Дарагі кансультант.
«Цяпер тэлефон быў гарэлкай. Гэта...»
«Я глядзеў Breaking Bad . Я ведаю, што такое гарэлка. Заплацілі наяўнымі».
«Але Кампутарныя злачынствы прасачылі продаж да крамы прыкладна ў дзесяці мілях адсюль. Была купля па крэдытнай карце непасрэдна перад пакупкай гарэлкі. Афіцэры атрымалі ахоўную стужку і ўбачылі, што тэлефон купляе той самы чалавек, што і іншыя тавары».
Яна прыжмурыла вочы. «Гэта было разумна».
«Быў, так. І яны атрымалі імідж». Ён дастаў з кішэні глянцавае фота. На здымку быў чарнавалосы малады чалавек, даўгаваты твар, смуглы колер твару, густыя чорныя валасы.
"Хто ён?"
«Амір Карэш. Студэнт Прэстана. Старэйшы. Судзімасці няма. Ён быў на вечарыне? Ці вы бачылі яго ў іншы раз?»
Яна глядзела яшчэ трохі, потым нахілілася наперад, прыжмурыўшыся, нібы адчайна спрабуючы вярнуць у памяць страчаныя той ноччу ўспаміны. Яна села назад, відавочна незадаволеная. «Не».
«Мы з ім пагаворым. Паглядзіце, што ён скажа».
Яна яшчэ раз з'едліва паціснула плячыма: «Жадаю ўдачы».
«Я разумею, што ў дэтэктыва Бэнэт былі праблемы з тым, каб прымусіць людзей даць ёй інфармацыю пра тую ноч».
Ёй удалося скласці спіс толькі з пятнаццаці чалавек, якія былі на вечарыне ў той вечар, якая адбылася ў доме заможнага інвестыцыйнага банкіра, бацькі студэнта Прэстана. Тэйлар паведаміў, што там было каля пяцідзесяці чалавек. Іншыя казалі прыкладна тое ж самае, але ніхто з іх не мог успомніць больш за некалькі імёнаў, ці так яны сцвярджалі. Бэнэт у рэшце рэшт прыдумаў пятнаццаць шляхам хвальбы, прымусу і дэдукцыі. Але ніхто з пятнаццаці не памятаў Тэйлара, не кажучы ўжо пра тых, хто рабіў фотаздымкі на тэлефон ці падсоўваў руфі ў фужэр.
На палях мізэрнага спісу Бэнэт напісаў гнеўным алоўкам: СЦЯНА МАВЧАННЯ .
«Ці спрабавалі вы звязацца з агульнымі сябрамі, людзьмі, якія маглі быць там?» - спытала Эйверы ў Тэйлара.
Яна зноў завагалася. «Некаторыя, вядома. Цяжка зрабіць, але я паспрабаваў. І я размаўляў з Джэймі — сябрам, з якім я хадзіў? Яна ведала там некалькі чалавек і назвала дэтэктыва Бэнэт імя ці два. Але яна больш нічога не можа ўспомніць. Або кажа, што не можа».
З файла Джон Эйверы даведаўся, што ў той вечар у Джэймі Каца была амнезія. Яна нават сказала Сары Бэнэт, што «насамрэч не так добра ведала Роўз».
Эйверы не падзяліўся гэтай здрадай, калі гэта было, з Тэйларам.
«У мяне цяпер больш няма пытанняў. Я пагавару з гэтым Карэшам. Паглядзіце, што ён скажа».
Калі яны падняліся, Эйверы падумаў, што ва ўсіх крымінальных справах праўда няўлоўная. Часам ён хаваецца ў маскіроўцы, часам ён тонкі і мімалётны, як пара. Ён інстынктыўна ведаў, што гэта будзе цяжка; было б зусім нялёгка даведацца, што менавіта здарылася з прафесарам Тэйларам. «Ці ёсць што-небудзь, што вы хочаце ў мяне спытаць ?»
Але ён убачыў, што яна адышла ад тэмы, і не здзівіўся яе адказу.
«Я нічога не магу прыдумаць».
Ён не чакаў, што яна тады сказала. «Ёсць збянтэжанасць, пачуццё парушэння. Вы злуецеся. Але пра што вы не думаеце? Гэта было знясільваюча. Цяжар, які не скінеш». Вочы Тэйлара на кароткі час павярнуліся ў яго бок, але не сустрэліся з ім.
Яны падышлі да ўваходных дзвярэй. Калі яна адчыніла яго, і яны выйшлі на ганак, Эверы заўважыла мужчыну гадоў дваццаці, які ішоў па дарожцы. Ён быў хударлявым і вузкім, апранутым у два світшоты, шэрыя па-над чырвоным, і джынсы з таліяй на пяць дзюймаў большай для яго. Ён зірнуў на Эйверы, спыніўся, а затым працягнуў уверх па прыступках.
«Розі». Ён абняў Тэйлара, потым павярнуўся да дэтэктыва.
«Гэта Дэвон. Мой брат. Дэтэктыў Эверы.
Яны паціснулі адзін аднаму рукі. Яна патлумачыла, што ён вучыўся на старэйшым курсе Прэстанскага каледжа і вывучаў права.
Эйверы ўспомніў яго імя з дасье дэтэктыва Сары Бэнэт: Дэвон быў прэзідэнтам яго братэрства, актыўна дзейнічаў у універсітэцкім гарадку, з тых студэнтаў, якія маглі данесціся да чутак пра інцыдэнт. Ён спрабаваў, але таксама нічому не навучыўся.
Свайму брату Тэйлар сказала: «Дэтэктыў Эйверы прыехаў наконт інцыдэнту».
Злёгку насупіўшы бровы, Дэвон спытаў: «Вы іх знайшлі?»
Правіла заключаецца ў тым, што вы, як правіла, нешматслоўны аб ходзе справы; члены сям'і, прынамсі блізкія, знаходзяцца ў спісе дазволеных.
«Не, але ў нас ёсць некаторыя падказкі». Эверы зноў выцягнуў з кішэні фатаграфію Карэша. «Амір Карэш. Вы яго ведаеце? Ён таксама студэнт Прэстана. Ён купіў тэлефон, які выкарыстоўваўся для загрузкі фота».
Дэвон нахіліўся наперад і ўважліва паглядзеў на карціну. «Не». Рот яго сціснуўся. «Сукін сын».
- Дэвон, - далікатна папракнула яго сястра.
"Мы не ведаем, ці рабіў ён фатаграфіі", - сказаў Эверы. «Толькі што гэта быў ягоны тэлефон».
Вусны Дэвона сціснуліся, а вочы звузіліся, паказваючы на раздражненне. Гэта быў погляд, які Эйверы назіраў, калі ахвяра ці блізкі чалавек лічылі, што справядлівасць была збіта з каляіны з-за тых невялікіх нязручнасцей, якія называюцца належным працэсам і вяршэнствам закона. Калі падазраваны прызнаны вінаватым, ён павінен быць вінаватым. Вядома , ён гэта зрабіў. Зачыніце яго.
Эверы выслізнула фатаграфію.
Тэйлар спытала свайго брата: «І што? Як справы? Усё ў парадку?»
«Так. Накшталт. Я толькі што сапсаваў іспыт па хіміі і вырашыў, што ты можаш забраць мяне на абед, каб я заглушыў свой смутак». Ён паглядзеў на Эверы. «Яна працавала».
«Ідзі ўнутр. Я зараз буду».
Мужчыны паціснулі адзін аднаму рукі, і Дэвон знік у гарадскім доме.
Тэйлар быў здзіўлены прысутнасцю маладога чалавека. У Эйверы было ўражанне, што наведванне было незвычайным. Яе брат прыйшоў проста паглядзець, як у яе справы, вырашыў ён.
Ён таксама паціснуў ёй руку. Яе цёмныя вочы на секунду ўтрымаліся ў яго, а потым вярнуліся да парога ля яе ног, і яна пайшла ўнутр.
Эйверы апусцілася ўніз па лесвіцы і павярнула назад. "Спадарыня. Тэйлар?»
«Ружа» ў парадку.
«Ружа. Я толькі хацеў сказаць адно».
Яна падняла брыво.
«Наколькі гэта варта, я не бачыў фота».
Эйверы здагадаўся, што яна задумаецца пра гэта, і ён хацеў супакоіць яе.
«Цаню гэта, дэтэктыў. Але факт у тым, што цяпер гэта сапраўды не мае значэння, ці не так? Таму што ва ўсіх ёсць». Яна пакорліва ўсміхнулася і ўвайшла ўнутр.
Цяпер іх было двое, якія займаліся справай.
Пакінуўшы Роўз Тэйлар, Эйверы вярнуўся ў офіс і адразу ж завербаваў Джэсі Хобса, дваццацішасцігадовага, з гладка паголенай стрыжкай, мускулісты, ідэал энтузіяста-намесніка шэрыфа. Ён быў чымсьці падобным да патрульнага афіцэра гарадскога паліцэйскага аддзела, якому даручылі ўзяць на сябе большую частку буйной працы любой праваахоўнай арганізацыі.
Хобс быў надзейным і працоўным конікам, але дэтэктыў хацеў, каб ён быў на борце ў асноўным з-за яго працы да таго, як ён прыйшоў у офіс шэрыфа: ён працаваў паліцэйскім у студэнцкім гарадку Прэстанскага каледжа. Паколькі адзін з вядучых, Амір Карэш, быў студэнтам, Эверы падумаў, што было б карысна прыцягнуць да справы чалавека з такім вопытам.
І ён быў задаволены сваім рашэннем. Гобсу спатрэбілася ўсяго два тэлефонныя званкі, каб даведацца, што Карэш знаходзіцца ў перапынку паміж заняткамі і знаходзіцца ў фудкорце будынка, перад якім цяпер паркуецца Эйверы: студэнцкага саюза Прэстана.
Вылазілі з машыны. Хобс быў намеснікам у форме, але для гэтага расследавання ён апрануўся ў цывільным, у вятроўку, кашулю пола і джынсы. Ён растлумачыў дэтэктыву: «Студэнты — смешная група. Яны бачаць пісталет або рэмень перадач і альбо зусім заткнуцца, альбо становяцца непрыемнымі».
Яны ўдваіх увайшлі ў будынак — гатычны і, вядома, увянчаны жудаснымі вапняковымі шпілямі — і знайшлі велізарны фуд-корт, напоўнены сотнямі энергічных студэнтаў. Высокія столі і цвёрдая пліткавая падлога падкрэслівалі шум. Пагаварыць за шумам здавалася немагчымым, але студэнты, безумоўна, стараліся. Пах млявых гамбургераў і цыбулі, якія грэліся на паравым стале, быў паўсюдным.
Гобс стрымана пагаварыў з паліцэйскім у універсітэцкім гарадку, які паказаў ім на Карэша, які сядзеў у глыбіні залы, уткнуўшыся ў кнігу. Эйверы і намеснік прабіраліся паміж забітымі сталамі.
Карэш падняў вочы, калі яны падышлі да яго. Эверы напалову чакаў, што ён схопіць сваю кнігу — ён мог бачыць вылічэнне — і ўцячэ. Але ён не адрэагаваў.
"Спадар. Карэш?» — спытала Эверы.
«Так».
Яны хутка паказалі свае значкі. «Я дэтэктыў Эверы. Гэта намеснік Хобс. Галовы ківалі, але рукі не паціскалі.
"ДОБРА." Малады чалавек цяпер усміхаўся. І не выказваючы ні кроплі клопату.
«Не супраць, калі мы сядзем?» — спытаў Хобс.
«Калі ласка».
Кніга перад ім была пашыраным тэкстам вылічэння. Эйверы зірнула на завіўкі і не зразумела.
Эверы сказаў яму: «Мы расследуем інцыдэнт на вечарыне ў мінулую суботу. На вуліцы Сідар-Хілз».
«Сідар-Хілз?»
Эверы быў бы багатым, калі б у яго быў даляр за кожны раз, калі сведка або падазраваны адказваў на яго пытанне пытаннем.
І даляр за кожны раз, калі ён блефаваў. «Не маглі б вы сказаць нам, калі вы прыехалі?»
Карэш прыжмурыўся, мабыць, зусім не спрабуючы ўспомніць час, а разважаючы, ці сапраўды яны ведалі, што ён быў там. Ён вырашыў быць разумным. «Восем з нечым. Пра што гэта?”
«Ваш тэлефон быў уцягнуты ў гэты інцыдэнт».
"Мой тэлефон?"
Эверы ўсміхнуўся сам сабе. «Вы не супраць, калі мы паглядзім на гэта?»
«Ці ёсць шанец, што ў вас ёсць ордэр?»
«Не. Але мы проста хацелі б гэта ўбачыць. Ветлівасць».
«Ветлівасць». Дастаў з кішэні айфон. Штурхнуў яго да Эйверы.
Метададзеныя паказалі, што здымак быў зроблены і загружаны з недарагі камеры ZTE.
«Ваш іншы тэлефон. Гарэлка».
Студэнт вагаўся. «О, той, які я страціў».
Эверы адзначыў, што ён не спрабаваў адмаўляць, што ў яго ёсць. Ён таксама не задаў больш цікавага пытання: як яны прасачылі, як ён спальваў грошы?
«Вось што здарылася? Вы згубілі?»
«Я маю на ўвазе, што яго маглі скрасці. Мне было ўсё роўна. Гэта было танна. І амаль без хвілін».
«Калі ты прапусціў гэта?»
«Здаецца, пару дзён таму».
«Не маглі б вы сказаць нам, хто яшчэ быў на вечарыне Cedar Hills?»
Твар Карэша стаў задуменным. «Божа, не. Я проста не памятаю. Пацешна, я хутка трапіў туды, і нічога не адбывалася, таму я сышоў».
божа ?
«Вы ведаеце, калі вы пайшлі?»
«Я думаю, крыху пасля дзевяці. Я пайшоў на вечарыну на Брэдфард. Там былі дзясяткі людзей, якія мяне бачылі. Яны могуць пацвердзіць, што я там быў». Нязначна нахмурыўся, што Эйверы здалося фальшывым. «Калі мне спатрэбіцца алібі, гэта значыць».
Такім чынам, ён сышоў да таго, як Роўз Тэйлар была сфатаграфавана, што, паводле метададзеных у JPEG, было 22:32. Але калі Карэш пазычыў тэлефон таму, хто зрабіў здымак, ён, магчыма, пазней сустрэўся з гэтым чалавекам і выклаў яго з ім, загрузіўшы яго каля поўначы.
«І калі вы пакінулі вечарыну на Брэдфард-авеню?»
«Магчыма, праз пару гадзін».
Эверы спытаў: «Ці не маглі б вы назваць нам некаторыя з тых імёнаў людзей, якія бачылі вас там?»
«Нічога сабе. Вельмі амерыканскі дэтэктыў ». Ён зрабіў паўзу. Потым ён запісаў некалькі імёнаў на жоўты блокнот і перадаў аркуш Гобсу.
«Нумары тэлефонаў?»
«Хм, не магу вам сказаць. У маіх кантактах іх няма».
«Яны ўсе студэнты?» — цярпліва спытаў Хобс.
«Хм. магчыма. Напэўна. Такім чынам, трэба спытаць. Што гэта за «інцыдэнт», пра які вы кажаце?»
«Гэтая гарэлка была выкарыстана ў злачынстве ў той вечар».
«Не! Гэта жахліва!»
Намёк на перабор? Эверы не магла сказаць.
«Глядзі, у мяне яго дакладна не было на вечарыне. Да таго часу гэтага ўжо не было».
«Вы ўпэўнены, што ў вас яго не было, калі вы прыбылі на Сідар-Хілз?»
Цяпер ён хутка думаў, утаропіўшыся ў падручнік матэматыкі. «Не магу сказаць, прабачце. Усё, што я ведаю, гэта тое, што я заўважыў яго знікненне праз пару дзён. Зноў жа, танна. Мне было ўсё роўна. Я не збіраюся запаўняць міліцэйскі пратакол за перадаплату».
Агульны, неабавязковы адказ, які, хутчэй за ўсё, не вернецца, каб яго ўкусіць. І Эйверы заўважыў, што ён не выкарыстаў трохі сумнаватае слова " гарэлка" .
Менавіта тады Джэсі Хобс сказаў: «Uber».
Карэш хвіліну маўчаў. Потым: «Што з гэтым?»
Малады афіцэр сказаў: «Сідар-Хілз да Брэдфард-авеню — тры мілі. Вы не хадзілі пешшу і ў вас няма машыны. Я праверыў. У Ролінгсе засталося не так шмат таксі з лічыльнікамі. Вы Ubered».
Эйверы быў уражаны; ён сам бы не падумаў пра паслугу паездкі, якой ніколі не карыстаўся.
«Я мяркую, што я зрабіў. Я маю на ўвазе, так».
Хобс сказаў: «Ці можам мы ўбачыць вашу праграму? Журнал таго, дзе вы былі?»
Яго ўсмешка не згасала, вочы не звузіліся, але пасля мілісекунднай паўзы Карэш падаў трубку.
Хобс прагартаў праграму; Эйверы мог бачыць, як ён націскаў на нешта, што адлюстроўвала загаловак «Вашы паездкі». Малады дэпутат падняў вочы. «Вы не супраць, калі мы запішам адрасы, каб пацвердзіць?» Вы можаце сказаць "не", але гэта пазбавіць вас ад клопатаў з ордэрам ".
Ён зноў зрабіў паўзу. Затым: «Так, вядома. Ідзі наперад».
Калі Гобс чытаў услых адрасы і час, Эйверы запісваў іх. Дэтэктыў падумаў, што Карэш мог выкарыстаць дадатак Uber, каб даказаць, што ён пакінуў вечарыну, дзе на Роўз Тэйлар быў здзейснены напад.
Карэш спытаў: «Гэй, што гэта было за злачынства?»
«Сэксуальны гвалт». Эйверы зрабіў неадназначнае апісанне, каб убачыць, ці зможа ён атрымаць рэакцыю.
Твар Карэша напружыўся ў глыбокую хмурынку. «О, чувак. Гэта жорстка».
Дзейнічаць ці не?
«Ну, спадзяюся, вы зловіце таго, хто гэта зрабіў».
«Не маглі б вы даць намесніку Хобсу свой нумар?»
Карэш прадыктаваў яго Хобсу, які запісаў яго ў свой тэлефон. Эйверы і Хобс падняліся разам.
Эверы нахіліўся да Карэша, які пачаў збіраць канспекты. «Проста цікава. Чаму вы купілі ZTE за наяўныя грошы, калі адначасова выкарысталі сваю крэдытную картку для іншай пакупкі?»
У Карэша бліснулі вочы. Эйверы адчуў, што на долю секунды пазнала: вось як яны яго знайшлі.
Ён выглядаў так, быццам Эйверы задаў вельмі дурное пытанне. «Вы выкарыстоўваеце сваю крэдытную карту з тэлефонам, правайдэр прадае ўсю вашу інфармацыю. Інтэлектуальны аналіз дадзеных. Можа прывесці да крадзяжу асабістых дадзеных. Гэта сапраўдная праблема ў наш час».
«Але ў вас ёсць iPhone», - сказаў Хобс. «Для гэтага трэба было выкарыстоўваць крэдытную картку».
«О, мой бацька атрымаў яго для мяне. Сямейны план, ведаеце. Зэканомілі кучу грошай».
«Такім чынам, вы часта карыстаецеся гарэлкамі?» — спытала Эверы.
"Увесь час. У кожнага павінен быць другі тэлефон. Надзвычайныя сітуацыі, ведаеце».
Эверы кінула на яго позірк. «Пакуль вы іх не страціце».
Карэш халаднавата ўсміхнуўся. «Вось што, праўда». Ён зірнуў на вялікі насценны гадзіннік. «Я павінен пайсці на заняткі. Поспехаў у вашай справе».
"Гэта было прыкладна так гладка, як я бачыў", - сказаў Джэсі Хобс, калі двое ішлі назад да крэйсера. «Але, падобна, ён ікаў, калі вы папрасілі iPhone».
«Вы таксама гэта бачылі, хм? Гэй, добры званок у Uber».
«Амаль кожны студэнт у кампусе мае ўліковы запіс. Можа, не меншыя школы тут, а Прэстан? Мама ці тата падпісваюць іх на Uber у дзень, калі яны рэгіструюцца. Хочаш, я праверу адрасы, куды ён зайшоў пасля сыходу з Сідар-Хілз. Паглядзіце, ці сказаў ён што-небудзь пра вечарыну ці місіс Тэйлар».
«Добра. Штосьці не так з гэтым дзіцем. Я хачу ведаць больш».
«Вядома, дэтэктыў».
Яны вярнуліся ў штаб. Хобс накіраваўся да сваёй кабінкі, а Эйверы працягнуў па галоўным калідоры да кабінета шэрыфа. Месца было аформлена ў тым, што яго жонка, Бэкі, назвала 1970-х гадоў без натхнення. Стыль уключаў шліфаваны алюміній, жоўклую акустычную плітку і бэжавыя сцены, апошні раз афарбаваныя два бюджэты таму.
Ён зайшоў у кабінет шэрыфа.
Мажны мужчына падняў вочы ад загрувашчанага пісьмовага стала, яго акуляры з паўлінзамі нізка апусціліся на шырокі нос, які быў трохі скрыўлены з таго часу, калі ён не выконваў абавязкі, калі ён злавіў згоншчыка, які не хацеў быць ашыйнікам (а на стаянцы Першаметадысцкай не менш).
Шэсць разоў абіраўся на гэтую пасаду, кожны з якіх апоўзні, Фрэдзі Баскам імкнуўся ні да чаго большага, ні да меншага, чым да гэтага: падтрымліваць мір у графстве, якое, як ён у глыбіні душы верыў, таго заслугоўвае.
Вялікі чалавек падняў вочы. «Вы чагосьці хочаце, я магу сказаць».
«Мне трэба патраціць яшчэ трохі вашых грошай».
«Роўз Тэйлар?»
«Так».
«У мяне кроў кіпіць ад таго, што з ёй здарылася. Што вам трэба?»
«Больш часу за кампутарам. Даведайцеся, якія вышкі сотавай сувязі пінгавалі пры загрузцы».
«Ці не быў з вечарынкі на Сідар-Хілз?»
«Магчыма, быў. Але сумняваюся. Не было загружана амаль праз тры гадзіны пасля здымкі. Вы можаце выняць гэта з майго бюджэту».
«У вас няма бюджэту. У мяне ёсць бюджэт».
"Як наконт гэтага, Фрэдзі?"
«Вядома. Усё, што трэба».
Вярнуўшыся за свой стол, Эверы запоўніў запыт на ордэр і адправіў яго па электроннай пошце магістрату, які хутка яго ўхваліў. Эйверы адправіў усе дакументы — ну, лічбавую працу — супрацоўніку аддзела па барацьбе з кампутарнымі злачынствамі, які пачаў сачыць за лічбавымі крошкамі хлеба. Эверы падумала, што Роўз Тэйлар была парушана байтамі дадзеных; злачынцу пераследвалі тыя самыя нябачныя электроны.
Чакаючы інфармацыі аб загрузцы, ён перайшоў да вырашэння некаторых уласных задач. Справаздача аб разглядзе буйной справы для акруговага пракурора акругі Манро была першачарговай задачай і павінна была адбыцца ў панядзелак. Адзін інцыдэнт можа прывесці да шэрагу абвінавачванняў (забойцу могуць абвінаваціць у забойстве, ненаўмысным забойстве або забойстве па неасцярожнасці), і, як старэйшы дэтэктыў, Джон Эйверы павінен быў разглядаць кожнае сур'ёзнае правапарушэнне і рэкамендаваць пракуратуры, якая абвінавачвае офіс шэрыфа думалі, што хутчэй за ўсё атрымаюць перакананні.
У прыватнасці, адно злачынства ў справаздачы затрымала яго. Ён не быў упэўнены, якія зборы парэкамендаваць. Філ Пібадзі, студэнт Прэстанскага каледжа, быў арыштаваны за захоўванне зброі і пабоі. Сведка сцвярджаў, што Пібадзі скрала скураную куртку з крэсла ў адкрытым рэстаране ў цэнтры горада. Пібадзі, які выпіваў, заявіў, што адзенне належыць яму, і калі сведка сказаў яму пачакаць паліцыю, ён штурхнуў маладога чалавека, які ўпаў і зламаў палец. Калі дэпутаты прыехалі, то ў кішэні курткі знайшлі пісталет. Гэта была старадаўняя зброя, незараджаная, але гэта было парушэннем законаў аб захоўванні зброі. Пібадзі змяніў мелодыю і прызнаўся, што скраў куртку, але настойваў на тым, каб вярнуць яе ўладальніку. Пракурор акругі, які, як вядома, вельмі сур'ёзна ставіцца да злачынстваў са зброяй, хацеў абвінаваціць Пібадзі ў нападзе пры абцяжарваючых абставінах.
Эйверы прачытаў файл некалькі разоў і абмеркаваў, што з іх варта выкарыстоўваць. Нарэшце ён вырашыў, што трэба прад'явіць менш сур'ёзныя абвінавачванні. Пібадзі ўсё роўна будзе прызнана вінаватай у цяжкім злачынстве, але адседзіць у турме толькі шэсць месяцаў, а не два-тры гады. Гэта было яго першае злачынства, і Эверы бачыў лісты падтрымкі ад сваёй сям'і, двух трэнераў студэнта і яго міністра.
Ён запісваў сваю рэкамендацыю, калі зазваніў тэлефон. Дэтэктыў па камп'ютэрных злачынствах на другім канцы лініі сказаў яму, што яны адшукалі звесткі мабільнага правайдэра пра гарэлку Карэша. Ён не быў уключаны з вечарыны, але яны змаглі даведацца, дзе быў тэлефон, калі фота было загружана.
Добрыя навіны, падумала Эйверы.
Эйверы выклікаў свайго даверанага памочніка, ён жа Google Earth. Ён агледзеў тэрыторыю, адмежаваную ад пастаўшчыка паслуг. Гэта быў велізарны ўчастак кампуса Прэстана, які ахопліваў дзясяткі гектараў — у тым ліку чатыры вучэбныя будынкі, інтэрнаты, стадыён і капліцу, а таксама сады і некалькі крамаў. Эксперты не змаглі больш звузіць яго.
Брат . . .
Ну, прынамсі, было адно важнае вызначэнне, якое ён мог зрабіць.
Эверы патэлефанавала Джэсі Хобс.
- Гэй, дэтэктыў, - адказаў малады намеснік. «Рада, што вы патэлефанавалі. У мяне ёсць шэсць доказаў, якія пацвярджаюць, што Карэш быў на вечарыне ў Брэдфардзе з дзевяці дваццаці да дзесяці сорак пяці. Ён казаў праўду. Яго не было на вечарыне Cedar Hills, калі быў зроблены здымак».
Эверы не чакаў нічога іншага. Ён сказаў намесніку: «Толькі што пачуў ад Computer Crimes. Не атрымалася моцна звузіць месца для загрузкі. Гэта тэрыторыя памерам з Пенсільванію».
Гобс засмяяўся.
«Але скажы мне, дзе быў Карэш апоўначы. Калі ён быў у зоне, магчыма, ён быў з тым, хто запампаваў яго, або са злачынцам, які зрабіў здымак, калі ён загрузіў яго».
Наступіла паўза, і Эверы пачула шолах паперы. Гобс сказаў: «Ён быў у Клінтане апоўначы, потым убэрэд у клуб у цэнтры горада ў дванаццаць сорак пяць. Гэта дзе-небудзь побач з сайтам загрузкі?»
"Не. Нідзе побач».
Джон Эверы цвёрда верыў у невінаватасць, пакуль віна не будзе даказаная. Але ён проста не клапаціўся пра Аміра Карэша і спадзяваўся прыцягнуць яго да злачынства.
Але яшчэ не.
Як толькі Эйверы паклаў трубку Хобсу, ён атрымаў тэкст. Гэта было ад Роўз Тэйлар, якая сказала, што ў яе ёсць важная інфармацыя. Ці можа ён сустрэць яе па адрасе на вуліцы Саліван праз пятнаццаць хвілін?
Ён адказаў, што будзе. Падняўшыся і нацягнуўшы спартовае паліто, ён зірнуў на карту на маніторы кампутара. Дзесьці ў раёне кампуса, на які ён глядзеў, злачынец стаяў, сядзеў або ляжаў у ложку і загрузіў фатаграфію Роўз Тэйлар, змяніўшы яе жыццё да горшага.