Дивер Джеффри : другие произведения.

Мисливець за болем (Зламана лялька, книга 1)

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

   Мисливець за болем (Зламана лялька, книга 1)
  
  Зміст
  
  ТИТУЛЬНИЙ АРКУШ
  
  СТОРІНКА АВТОРСЬКИХ ПРАВ
  
  ПРИМІТКА АВТОРА
  
  МИСЛИВЕЦЬ ЗА БОЛЕМ
  
  ІНФОРМАЦІЯ ПРО АВТОРА
  
  
  
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  Це художній твір. Імена, персонажі, організації, місця, події та інциденти є продуктом уяви автора або використовуються вымышленно. В іншому випадку будь-яке подібність з реальними людьми, живими чи мертвими, є суто випадковим.
  
  Авторські права на текст No 2022 by Gunner Publications, LLC
  
  Всі права захищені.
  
  Ніяка частина цієї книги не може бути відтворена або збережена в пошуковій системі, або передана в будь-якій формі чи будь-якими засобами-електронними, механічними, копіювальними, записом чи іншими, без явно вираженого письмового дозволу видавця.
  
  Опубліковано Amazon Original Stories, Сієтл
  
  www.apub.com
  
  Amazon, логотип Amazon і Amazon Original Stories є товарними знаками компанії Amazon.com, Inc. або її філій.
  
  ISBN-13: 9781662509773 (цифровий)
  
  Дизайн обкладинки: Шасти о'лірі Судант
  
  Зображення на обкладинці: No Лорен Мідглі / Arcangel
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  ПРИМІТКА АВТОРА
  
  Зламана лялька - це збірка з чотирьох коротких оповідань, які розповідають про кількох болісних тижнів з життя півдюжини персонажів у сільській місцевості Середнього Заходу. Історію можна читати окремо — у кожної є початок, середина і кінець, — але вони також взаємопов'язані; деякі сюжетні лінії перескакують з однієї історії в іншу, як і деякі персонажі (в тій мірі, в якій вони виживають, звичайно!). Оскільки розповідь рухається вперед і назад в часі, я подумав, що було б корисно показати на початку кожної історії, яке місце вона займає в календарі, і її тривалість.
  
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  Четвер, 20 квітня, 18:52 вечора.
  
  "Знайдіть найближчу лікарню", - крикнув доктор Стюарт Коллиер. “Зараз же. Якщо ви цього не зробите, він помре".
  
  Водій фургона, років тридцяти п'яти, з копицею неймовірно густих чорних волосся, глянув на встановлений на ніжці GPS. Чоловік на пасажирському сидінні, більш стрункий, з акуратно підстриженими світлим волоссям, ввів пошук.
  
  За мить з'явився вибір. Водій глянув на екран. "Сім хвилин".
  
  "Іди", - була відповідь Кольера.
  
  Водій натиснув на акселератор, і громіздка машина набрала швидкість. Він схилився над кермом. У поспіху виїхати на дорогу він не пристебнув ремінь. Фургон належав до більш ранньої епохи, і хоча світлофор висвітлював порушення, не було чутно комариного свербіння від повторюваного звукового сигналу.
  
  Різні волосся, різне статура, чоловіки носили схожий одяг. Водій був у джинсах і вицвілій сірій футболці. Пасажир, який був пристебнутий, був одягнений у синю робочу сорочку та сірі робочі штани в плямах. Можливо, мастило, припустив Кольєр; його грубі руки з виступаючими кісточками створювали враження, що він міг бути автомеханіком. Обидва чоловіки, що сиділи попереду, були в чорних куртках.
  
  Доктор поглянув на навігаційну систему вторинного ринку. П'ять хвилин.
  
  У кузові, де лежала дюжина рюкзаків і спортивних сумок, перебували Кольєр і поранений чоловік. Сидінь не було — фургон був кур'єрською моделі, — і стоїть на колінах лікар однією рукою тримався за кріпильну планку і притискав імпровізовану пов'язку з грудочки паперових рушників на півдорозі між пахом і коліном. Джгут на стегні чоловіка також уповільнював виділення слизу.
  
  На одному з крутих поворотів Кольєр ледве не впав назад, хоча йому вдалося втриматися на ногах. Потім вони виїхали на звивисту і погано доглянуту сільську дорогу південного Вісконсіна, перевищивши в два рази допустиму швидкість.
  
  Доктор медицини був одягнений після роботи в повсякденний одяг — темно-коричневі слакси і коричневу сорочку поло під темно-синім вітровкою.
  
  Пацієнт, сорокап'ятирічний чоловік на ім'я Пол Оффенбах, витер піт з чола рукавом сорочки. Він був красивий, з добре складеним особою, зараз більш блідим, ніж вдень. Густа борода, теж темна, підкреслювала попелястий відтінок. Він скинув свою куртку, а Кольєр зняв з чоловіка черевики, шкарпетки і штани.
  
  Його голова відкинулася назад, і гримаса болю спотворила його обличчя. Глибокий вдих. Потім він знову подивився на Колльера.
  
  "А це?" Оффенбах вказав на свою щоку, де був глибокий нерівний поріз. Якщо б він повернув голову всього на кілька дюймів вправо в момент одержання травми, він був би сліпий на цей очей.
  
  "Поки ми не будемо турбуватися про це". Відповідь Колльера був упевненим.
  
  Слідуючи монотонного вказівкою GPS-навігатора, водій звернув на ще більш нерівну дорогу. Машину підкинуло. Оффенбах застогнав і заплющив очі.
  
  Горб широкого сонця танув на горизонті, запалюючи низькі хмари, помаранчеві над фургоном. Вони ходили по машині на струмує вітерці. Листя падали і танцювали в кільватері і на вітрі.
  
  Лікар зняв джгут. Він ніколи не використовував цей пристрій в своїй практиці. Але, як і багато лікарі, покликані долею лікувати несподіваного пацієнта, він міг скористатися досвідом з далекого минулого. Він згадав, що напруга доводилося час від часу послаблювати, щоб дозволити крові текти, незважаючи на рану, і підтримувати життєздатність кінцівки.
  
  Ринула кров викликала ще більшу біль у нозі чоловіка. Оффенбах зойкнув і знову відкинув голову назад, безуспішно ухиляючись від агонії.
  
  Тепер, вперше за весь час, Кольєр помітив дві інші травми. Мізинець і безіменний пальці лівої руки пацієнта були зв'язані скотчем і розпухли. А на щелепи був темний синець. Ні того, ні іншого не сталося під час сьогоднішнього інциденту.
  
  Чоловік був у хорошій формі. Це зіграло йому на руку. Підтягнуті, спортивні люди, згадував Кольєр, як професор медичної школи розповідав класу, що їх легше лікувати, у них більше шансів вижити і вони швидше видужують.
  
  Сам Кольєр теж був струнким. Його зростання шість футів три дюйми межував з долговязостью. У нього було довгасте обличчя на голові, увінчаною прямими волоссям пісочного кольору, кома яких спускалася до правому оці. Він теж був у хорошій формі; щодня після роботи він проїжджав на велосипеді п'ять миль додому, а по вихідних міг проїхати двадцять миль по сільській місцевості.
  
  "Що у тебе..." щелепа Оффенбаха стиснулася. Глибокий вдих. Він спробував знову: “ Чим ти займаєшся, твоя спеціальність?
  
  "Відділення невідкладної допомоги".
  
  Оффенбах нічого не сказав, не усвідомлюючи, наскільки йому пощастило, що в подібній ситуації присутній лікар швидкої допомоги. Його темні спокійні очі оглянули несподіваного лікаря.
  
  "Ми на місці", - сказав водій, в той же час жінка-навігатор сказала, по суті, те ж саме, хоча і голосом другої особи. Він під'їхав до входу в лікарню, яка перебувала глибоко на околиці округу Харбинджер.
  
  Вони в'їхали на задню стоянку, де стояли п'ять автомобілів — "Мерседес" і чотири недорогих седана — поруч з двома машинами швидкої допомоги. Тут у приміщенні протягом трьох поверхів не було вікон; над ними починалися палати для пацієнтів.
  
  Двигун заглох. Оффенбах спробував сісти. Він задихався від зусиль і болю і витирав піт. З бурчанням він витягнув свій великий чорний пістолет з-під себе, куди сховав його після того, як вони сіли в фургон.
  
  Він прицілився в груди Колльера.
  
  “ Там, в Аппер-Фоллс? Ти бачив, що я зробив з тією жінкою.
  
  Кивок.
  
  "Що я такого зробив?"
  
  Кольєр проковтнув і глибоко вдихнув. Він взяв себе в руки. “ Ти вистрілив їй у шию. Ти вбив її.
  
  Ця сцена прокрутилась в голові доктора в десятий раз з тих пір, як вона розвернулася.
  
  Він бачив, як куля, випущена з пістолета Оффенбаха, з цього самого пістолета, розпорює яремну вену, розбризкуючи кров у повітря, подібно бірюзової води, що б'є в небо з фонтану в парку Мейпл-стріт, де багато сімей проводять недільний день.
  
  Бачу кров на довгих світлих пасмах волосся, м'яким диском рассыпавшихся по тротуару.
  
  Почувши крик, пронизливо гучний, хоча він виходив з горла молодої дівчини.
  
  "Значить, ти розумієш, які ставки для тебе зроблені".
  
  Погляд Колльера висловлював визнання.
  
  Оффенбаху вдалося перевести дух. “Їдьте. Він", — він вказав на худорлявого, похмурого пасажира попереду, — "буде поруч з вами на кожному кроці шляху".
  
  
  Пощастило.
  
  Заступник шерифа округу Харбинджер Пітер Джейкобсон працював у професії, де було багато забобонів. Нічого незвичайного, якщо врахувати, що в будь-який конкретний день тебе можуть збити з дороги, вдарити кулаком, зарізати ножем, застрелити.
  
  І ось цей міцний чоловік вагою 210 фунтів і шість футів два дюйми вірив, що існують певні сили — Бог, хто б то ні було, — які доглядають за вами.
  
  Можливо, це просто одна з таких ситуацій.
  
  Пощастило . . .
  
  Він був на заправці на шосе Сікамор-Веллі, сидів у підсобці і переглядав відеозапис з камер відеоспостереження, зняту за останні півгодини. В маленькій кімнаті пахло сигаретним димом, незважаючи на великий знак заборони над комп'ютером.
  
  “ Що завгодно, помічник шерифа?
  
  “ Може ... бути. "Він розтягнув слово, зосередившись. Він розмовляв з Дереком, керуючим ділянкою. Його уніформа давала достатньо доказів того, хто був порушником правил тютюнопалінням.
  
  Джейкобсона зацікавив один конкретний двухсекундный ролик. Він почистив ще раз, туди-сюди.
  
  Весь округ був наелектризоване після кошмару, що стався в Аппер-Фоллс всього тридцять хвилин тому, зухвалого втечі з в'язниці, який вилився в розпал вуличної ярмарки, що призвело до кривавій перестрілці зі смертельним результатом і викрадення людей. Випущені десятки куль.
  
  "Карнаж" повідомив про повзанні у випуску екстрених новин WRTD.
  
  Тепер всі — від міської поліції до офісу шерифа і поліції штату Вісконсін — шукали фургон, на якому зникли вбивці. Ніхто не просувався вперед. Однією з причин було коло сотні квадратних миль, в межах якого вони могли перебувати, причому коло розширювалася експоненціально з кожною хвилиною. І в цій частині штату — і в прилеглому Іллінойсі — було незліченну кількість невеликих доріг, багато з яких були ґрунтовими, якими Google Планета Земля не перейнявся.
  
  Але Джейкобсон, який регулярно патрулював цей південно-східний сектор округу Харбинджер, практикував техніку, яку він придумав багато років тому. Його територію перетинали чотири основні дороги, і на кожній з них можна було знайти принаймні одну станцію техобслуговування, обладнану камерою відеоспостереження. Він поговорив з власниками і запитав, чи не могли б вони трохи скорегувати приціл, щоб фіксувати не тільки насоси, але й частину дороги за їх межами.
  
  Якщо надходив дзвінок "будь напоготові", перше, що робив Джейкобсон, це заходив на кожну станцію і переглядав відеозаписи за цей час. Сидіти на дупі, потягуючи каву і переглядаючи знімки, було простіше, ніж кидатися туди-сюди в надії наткнутися на злочинця. Тільки в цьому році він спіймав двох викрадачів автомобілів, водія, що скоїв наїзд, і втік чоловіка-насильника.
  
  Після того, як поширилася звіт про інцидент в Аппер-Фоллс, він помчав на найближчу до нього заправну станцію і швидко переглянув систему безпеки в пошуках чорного фургона доставки.
  
  Такого транспортного засобу немає.
  
  Те ж саме і з другої станцією техобслуговування, тієї, що на Естер-Хіллз-роуд.
  
  Але тут ...
  
  Пощастило . . .
  
  Його серце шалено забилося, коли він побачив темний фургон, наближається до камери, а потім зникає. Розчарування прийшло миттю пізніше, коли він помітив, що назва компанії і логотип на боці не збігалися з назвою тієї, що брала участь у перестрілці.
  
  Але тримайся, сказав він собі і тепер серйозно вивчав відеозапис.
  
  Туди - сюди ...
  
  Так! Джейкобсону здалося, що назва і логотип могли бути нанесені не на сам вантажівка, а на пластиковий лист, який був приклеєний до автомобіля. Камуфляж. Блиск чорного фону знака був лише трохи яскравіше, ніж фарби на вантажівці.
  
  Людиною, що опинилися в центрі жахливого інциденту, був відомий професійний злочинець з Чикаго Підлогу Оффенбах, який спеціалізувався на крадіжках високого класу, наркотики, торгівлі зброєю і людьми. Повідомлялося, що протягом усієї своєї кар'єри він уникав упіймання з—за своїх навичок винюхувати поліцейських, політиків і копів, яких можна було підкупити, а також з—за своєї блискучої стратегії - він закінчив коледж, граючи в шахи (і доповнюючи цей дохід тим, що виконував завдання для різних босів чиказької мафії - так от, там для вас була комбінація підробітків після уроків). Розклеювання фальшивих вивісок було як раз таким трюком для такої людини, як він.
  
  Джейкобсон нічого не міг розгледіти про людей всередині — занадто багато яскравого світла. І камера була недостатньо високотехнологічної, щоб вловити номер на бирці. Номерний знак, однак, був міннесотський — такий же, як на те, який використовувався в серії булітів.
  
  Які шанси, що він правий?
  
  Не на 100 відсотків, але досить добре. Він не збирався витрачати час на спроби четвертої станції.
  
  Іноді доводиться ризикувати. І Джейкобсон поморщився, коли це ненавмисне слово спливло у нього в голові; воно нагадало йому про інцидент, який він волів би скоріше забути.
  
  Він встав, подякував Дерека і вибіг на вулицю до своєї патрульній машині, його поліцейські приналежності підстрибували і позвякивали.
  
  Півгодини фори.
  
  Але, звичайно, вони не хотіли ризикувати з-за зупинки руху, тому їм доводилося дотримуватися обмеження швидкості. Він цього не зробив.
  
  Джейкобсон відкрив багажник і дістав свій короткий чорний М4А1 і три магазину на двадцять патронів. Ця надійна робоча конячка зброї могла вести вогонь з автоматичної кулемета — або трехзарядной чергою, або одиночним пострілом.
  
  Він перевів бічній перемикач в режим "повний авто". Оффенбах і двоє його піхотинців були озброєні, і після Аппер-Фолз стало ясно, що вони спробують піти від зіткнення з допомогою стрільби. Він вставив патрон у патронник і поставив на запобіжник. Забравшись за кермо, він поклав пістолет з боку пасажира, вставивши приклад в гніздо, а магазини - на сидінні.
  
  Завівши двигун, він виїхав на Платановую долину, розкидаючи гравій і піднімаючи жовтувате пил.
  
  Дванадцятирічний ветеран HCSO інстинктивно зробив всю процедуру в такий момент: повідомити відповідні правоохоронні органи про спостереженні, повідомити ймовірний напрямок руху, йти на безпечному, ненаблюдаемом відстані.
  
  І не намагайтеся затримувати кого-небудь в поодинці.
  
  Тепер, однак, все це вилетіло в трубу. Пітер Джейкобсон поодинці битиметься з Оффенбах і двома його людьми і врятує заручника.
  
  Це було нерозумно, якщо не сказати самовбивчо.
  
  Зрештою, однак, особливих суперечок не було.
  
  У помічника шерифа не було іншого вибору. Крім того, удача була на його боці сьогодні ввечері.
  
  
  Чоловік на пасажирському сидінні повернувся і підняв з підлоги фургона спортивну сумку.
  
  Коли він це зробив, Кольєр помітив татуювання у вигляді гримучої змії збоку в нього на шиї. Це була не єдина його татуювання; раніше цим ввечері Кольєр помітив жирну нацистську свастику, виконану синім і чорним, на його лівому передпліччі.
  
  Снейк — таке ж відповідне прізвисько, як і будь-яке інше — відкрив сумку і дістав маленький шкіряний футляр. Його він сунув у ліву кишеню піджака. З правого дістав сріблястий пістолет, перевірив його і поклав назад.
  
  - Блейд? - запитав його Оффенбах.
  
  “ Візьми це. "Снейк поплескав себе по кишені штанів.
  
  - Ніхто не постраждає, - суворо сказав Кольєр. Зрозумів мене?
  
  Оффенбах на мить перевів погляд своїх плоских очниць на доктора, як ніби помітив муху на кришці столу. Він був би класичним соціопатом. Згідно з повідомленнями в новинах, під час злочину в Іллінойсі кілька тижнів тому, за що його заарештували, мафіозі катував свою жертву протягом десяти або п'ятнадцяти хвилин, перш ніж убити її. Ймовірно, за словами говорить голови, він хотів продовжити тортури довше, але був стурбований тим, що поліція, можливо, вже на шляху до місця події.
  
  Снейк вибрався назовні, підійшов до задніх подвійним дверей фургона і відчинив їх.
  
  Пригнувшись, Кольєр підійшов до задніх дверей і вийшов, і двоє чоловіків рушили по мокрому, вкритому піском асфальту. У зеленуватому світлі ламп над головою Снейк здавався виснаженим, і це враження підсилювали виступаючі сухожилля, що йдуть від його шиї. Голова рептилії підвелася, наче істота збиралися нанести удар.
  
  Вони вийшли на доріжку і попрямували до найближчої двері.
  
  Снейк вказав на ділянку бетону в декількох футах від себе. “ На коліна.
  
  "Що?"
  
  "Коліна".
  
  Про, значить, я не нападаю на нього.
  
  Кольєр зробив, як було сказано, мимоволі згадавши схожий ділянка дороги, по якій він пробирався всього півгодини тому: закривавлені волосся, мертве тіло, пронизливий крик, дитячий голос.
  
  При цьому спогаді у нього скрутило живіт, і його охопив гнів і сум'яття.
  
  Зосередься, сказав він собі. Щоб вижити, йому потрібно було зосередитися.
  
  Снейк відкрив шкіряний футляр. Він дістав кілька металевих інструментів. Інструменти для зламу замків. Кольєр бачив їх у множині телешоу.
  
  Чоловік озирнувся, потім вставив один тонкий інструмент замок. За ним послідував другий. Приблизно через хвилину він закінчив. Він відклав інструменти і взявся за клямку. Він похитнувся, ймовірно, розмірковуючи про сигналізаціях, потім відкрив двері.
  
  Тиша, якщо не рахувати слабкого скрипу петель.
  
  Кольєр встав, і чоловіки увійшли у велику комору. Доктор включив світло і озирнувся. Він знайшов пластикове відро розміром три на два на два фути, вивалив звідти упаковки туалетного паперу і почав заповнювати його предметами з полиць: марлею, різними медичними інструментами і пристосуваннями, милом, бинтами, латексними рукавичками, ковдрами, підносом для хірургічного набору і синіми тканинними чохлами для нього, дезінфікуючими засобами.
  
  Очевидно, це була кімната, яку медпрацівники використовували для зберігання приладдя для машин швидкої допомоги. Біля зовнішньої стіни стояли червоні аптечки швидкої допомоги, схожі на ящики з інструментами для робітників. Кольєр відкрив один і помітив стетоскоп, оксиметром, термометр, голки і трубки для внутрішньовенного вливання, сфігмоманометр. Він закрив його. "Ми візьмемо один з них".
  
  Він поставив аптечку поруч з відром для сміття разом з трьома одногаллоновыми глечиками дистильованої води і ношами на тридюймових ніжках з гумовими наконечниками.
  
  "Все, що мені ще потрібно, знаходиться всередині". Залишивши кошик та інші приналежності біля виходу, Кольєр попрямував до внутрішньої двері, що вели в саму лікарню.
  
  Клацання . . .
  
  Снейк відкрив ніж з закривається лезом. Він встромив його вістрям вниз в ліву кишеню брюк.
  
  Кольєр повернувся до нього. “ Ніхто не постраждає. Ти що, не чув мене?
  
  Чоловік кинув на нього безживний погляд, схожий на погляд Оффенбаха.
  
  Невже він ось-ось отримає ляпаса?
  
  Але ні, Снейк просто кивнув, і Кольєр повільно відкрив двері, потім подивився наліво і направо. Нікого.
  
  Він пішов на запах нагрітої тканини і звичайного миючого засобу, якими користуються в лікарнях. Через кілька хвилин вони були в пральні. Дві жінки стояли у кінці великого шумного приміщення, складаючи простирадла. Захоплені розмовою, вони не помітили, як Кольєр зняв дві білі куртки з вішалки у двері.
  
  Чоловіки одягли їх; вони сиділи досить добре.
  
  Коли Снейк одягав своє, Кольєр помітив, що у нього на пальці обручку. Чомусь концепції кримінального насильства і романтичних відносин здавалися несумісними. Але потім він вирішив, що така точка зору наївна. Бонні і Клайд. Адольф і Єва.
  
  “ Може бути... твій комір? Підніми його. Вище.
  
  "Що?" Снейк насупився, почувши наказ.
  
  “Якщо у лікарів і є татуювання, то їх не видно. І це не отруйні змії".
  
  Кинувши на нього ображений погляд, він пішов пропозицією Колльера.
  
  Маківка голови рептилії було видно, але ледь-ледь.
  
  Він переклав пістолет з чорного піджака в праву кишеню білого халата.
  
  Особа Колльера напружився, але він нічого не сказав.
  
  Похід за покупками продовжився в автоклавному кімнаті, де стерилізувалися і зберігалися хірургічні інструменти. Двері були не замкнені. Це було типово; крадіжки інструментів відбувалися рідко. Навіщо ризикувати в'язницею, крадучи те, що можна купити в магазині медикаментів за кілька доларів? У Amazon теж були хороші продажі.
  
  Всередині він оглянув стелажі. Рукоятки скальпелів зазвичай використовувалися повторно і після стерилізації упаковувалися в пластикові пакети. Прикріплені до них леза призначалися для одноразового використання і продавалися в маленьких пластикових коробочках. Він взяв по три штуки кожного, а також затискачі, кровоспинні засоби, пінцет, голки і нитки для накладання швів. Дещо з цього повинно було бути в боксі швидкої допомоги, але йому потрібно було переконатися, що їх імпровізований хірургічний кабінет добре обладнаний.
  
  "Це все?" Запитав Снейк. "Ти сказав швидко".
  
  “ Майже. І ще дещо.
  
  Двоє чоловіків знову рушили по коридору, Кольєр заглядав у віконця в дверях і перевіряв ручки тих, у які вони не могли заглянути. Кімната, яку він шукав, повинна була бути замкнені. Люди, можливо, і не крадуть скальпелі та плазму, але вони з задоволенням пригощалися б оксиконтином, пропофолом, кетаміном і іншими фармацевтичними делікатесами, які сколихнули світ.
  
  "Дивись," прошепотів Снейк.
  
  Їм назустріч ішов кремезний чоловік років п'ятдесяти в темно-сірій уніформі. Озброєний він був тільки рацією "Моторола". Не поліцейський. Приватний охоронець.
  
  Він, здавалося, не підозрював про них, але все ще перебував на деякій відстані і ще не помітив, що ні в кого з них не було посвідчення особи.
  
  Кольєр підійшов до стаціонарного телефону, вмонтованому в стіну. Він підняв трубку і підніс її до вуха, але не став набирати номер.
  
  Права рука Снейка пірнула в кишеню за ножем.
  
  Доктор прошепотів: “Якщо він підозрює нас, пригрозіть йому, зв'яжіть його, заткніть йому рота кляпом або що завгодно ще. Але якщо ви вб'єте його, ваш бос зможе сам оперувати його чортову ногу".
  
  Снейк кинув у його бік ще один кам'яний погляд, глянув на охоронця і повернувся до нього спиною, в той час як Кольєр робив вигляд, що веде бесіду.
  
  Коли охоронець наблизився, Кольєр підняв голову, посміхаючись у розсіяному вітанні. Охоронець кивнув у відповідь.
  
  Потім він повернувся до чоловіків. "Вибачте мене, доктора".
  
  Кольєр відчув, як його почастішало серцебиття.
  
  Що б він зробив, якби на охоронця напали?
  
  Пішов нестерпно напружений момент.
  
  Потім людина у формі пояснив: "Мені потрібно потрапити туди". Він вказав на білий ящик, який відправляв повідомлення службі безпеки, повідомляючи, що він заїхав на цю станцію під час свого нічного обходу. Він доторкнувся до нього RFID-картою.
  
  "Бережіть себе", - сказав він їм обом і неквапливо попростував далі.
  
  Кольєр виявив, що у нього тремтять руки.
  
  Вони продовжили пошуки і, нарешті, натрапили на склад з наркотиками. Двері були замкнені на два замки. Через вікно Кольєр міг бачити полки, до країв заставлені коробками і пляшками, а в кутку — велику клітину з такими ж. Всередині повинні були знаходитися ліки зі списку II і III, серйозні препарати.
  
  "Тут".
  
  Оглянувши коридор, Снейк дістав свої інструменти для злому. Ці замки були складніше першого. Знадобилося кілька хвилин, щоб зламати їх обидва. Нарешті вони увійшли всередину.
  
  "Це теж?" запитав він, вказуючи на замкнені двері клітки, в якій зберігалися препарати, включені до списку IV.
  
  “ Ні. "З незачиненого холодильника Кольєр дістав флакон лідокаїну, а з полиці - флакон Тайленола з кодеїном.
  
  Вони підійшли до дверей, щоб повернутися в коридор. Снейк протиснувся першим, але перш ніж Кольєр встиг вийти, він здригнувся, почувши голос позаду себе.
  
  “ Добрий вечір, доктор.
  
  Він обернувся.
  
  На протилежному боці палати була двері, що ведуть в інший коридор. Тільки що увійшов невисокий лисіючий чоловік. На ньому був світло-блакитний халат медсестри.
  
  Здригнувшись, Снейк обернувся, і двері, що відділяла його від полонянки, вислизнула з його рук і з клацанням закрилася.
  
  “ Добрий вечір, - сказав Кольєр медсестрі, яка взяла коробку з полиці і вийшла через двері, через яку він увійшов.
  
  Кольєр обернувся і побачив Снейка, уставившегося на нього через дверне віконце. Чоловік потягнувся до дверної ручки і спробував її, але вона була заблокована при закритті.
  
  Холодний фасад чоловіки поступився місце заклопотаності. Кольєр міг бути за протилежної дверима і дзвонити 911 задовго до того, як Снейк знову зламає замки.
  
  Або лікар міг просто втекти в безпечне місце. Лікарня була маленькою. Такий велосипедист, як Кольєр, з добре накачаними стегнами і литками, міг просто вискочити через передню або бічні двері і в одну мить зникнути у навколишніх хащах.
  
  Кольєр озирнувся на Снейка, губи якого стиснулися ще сильніше. Здавалося, він зітхнув. Цікаво, чи накаже Оффенбах водієві вбити його за помилку?
  
  Стюарт Коллиер повернув ручку і відчинив двері.
  
  Снейк, ймовірно, був не з тих, кого можна здивувати, але здивування на його обличчі було значним.
  
  Здавалося, він збирався щось сказати, але Кольєр обірвав його словами: “Це все, що нам потрібно. Ми не можемо більше чекати. Давайте рухатися".
  
  Настав час докторові подбати про пацієнта.
  
  
  Двоє чоловіків занесли свою здобич у фургон.
  
  Залишивши Колльера забиратися на заднє сидіння і закривати дверцята, Снейк обійшов машину з боку пасажирського сидіння, очевидно, думаючи, що якщо лікар не втік у лікарні, коли у нього була така можливість, то і зараз він не збирається тікати.
  
  Згорбившись, Кольєр пройшов вперед і поставив носилки поруч з Оффенбах.
  
  Снейк зняв свою білу куртку і кинув її на підлогу фургона. Кольєр надів свою поверх куртки.
  
  Оффенбах, тримаючи в руці пістолет, перекотився на носилки. Вбивця махнув рукою, коли Кольєр спробував допомогти йому — мабуть, зі страху, що доктор схопиться за пістолет, хоча він поняття не мав, як працює зброю, особливо таке, як це, ощетинившееся важелями і кнопками.
  
  Вбивця сунув пістолет туди, де він лежав раніше, — під себе, на поперек.
  
  "Тобі це не потрібно".
  
  Оффенбах кинув у його бік ще один холодний, безпристрасний погляд.
  
  Що ж, якщо він хотів, щоб шматок металу тиснув йому на хребет, це було його справу.
  
  Як тільки вбивця влаштувався зручніше і згорнув свій піджак замість подушки, він гаркнув: "Шевелимся".
  
  Водій включив передачу, і вони поїхали тим же шляхом, яким приїхали. Снейк ввів початковий пункт призначення GPS, і їх направили назад на головну дорогу і за маршрутом на схід.
  
  Кольєр, знову опустившись на коліна, поспішно розстелив ковдру і вивалив на нього вміст сміттєвого відра і своїх кишень. Він прибрав упаковку з двадцяти чотирьох пластикових пляшок з водою з дороги в задню частину фургона, витягнув дві і повернувся до Оффенбаху, якому простягнув одну.
  
  Піднявши пляшку, він сказав: "Знеболююче".
  
  Вбивця сказав: "Етикетка".
  
  Кольєр підняв його, не додавши: “насправді отруювати вас було б не в моїх інтересах, чи не так? Не з вашими двома озброєними головорізами на борту".
  
  Кивок. Оффенбах перевірив складу ліки і проковтнув дві таблетки, які простягнув йому Кольєр.
  
  Кольєр підсунув до себе червону коробку передач і відкрив її, потім перевернув пластиковий контейнер і використовував його як стілець.
  
  Він швидко зміряв життєві показники чоловіки: температуру, пульс, рівень кисню і кров'яний тиск, а Оффенбах байдуже спостерігав за подіями.
  
  "І що?"
  
  “Не страшно. Температура піднялася. Значить, вже є якась інфекція. Ось. Він дав йому ще дві таблетки.
  
  "Це що таке?"
  
  Кольєр показав пляшку.
  
  Оффенбах сказав: “Суфікс -cin. Антибіотик".
  
  "Правильно".
  
  Оффенбах проковтнув їх.
  
  “ Це. - Вбивця вказав на стопку синіх полотняних чохлів для підносів. Кольєр простягнув йому одне, і чоловік витер ним особа. Потім він витер глибоку рану під оком оглянув тканина, ймовірно, на наявність крові. Крові не було. Згортання. Тіло - справжнє диво зцілення.
  
  Подивившись вперед, Оффенбах сказав водієві: "Всього на п'ять перевищений ліміт".
  
  "Я буду впевнений".
  
  Кольєр зняв джгут і через хвилину знову затягнув його. “Мені потрібно починати. Ми повинні зупинитися".
  
  "Ні".
  
  "Це не варіант".
  
  “ Ще двадцять миль.
  
  Доктор знову ризикнув проявити жорсткість. Його слова були різкими: “Ви хочете, щоб я врятував вас? Дозвольте мені робити мою роботу".
  
  - Скільки ще? - крикнув Оффенбах.
  
  Поглянувши на навігатор, Снейк сказав: “У нас є час. Він не буде там до одинадцяти".
  
  Було вже близько половини восьмого.
  
  "Знайди якесь місце", - наказав вбивця.
  
  "Добре", - сказав водій.
  
  “ Що там сталося? Кольєр кивнув на два склеєних пальця на лівій руці. “ А синець?
  
  Вона була на лівої щелепи, виглядаючи з-під бороди.
  
  Оффенбах подивився на цифри. "Бійка".
  
  "Дай подумати," сказав Кольєр.
  
  Він підняв його. Пальці були зламані, а не вывихнуты. “Зіткнувся з немезидою. Mano a mano."
  
  Колльеру був знайомий цей перелом п'ясткової кістки; ви часто бачили його, коли жорстокі чоловіки (зазвичай тієї ж статі, що і пара) били своїх дружин або дітей.
  
  Кольєр також зазначив невеликі порізи і колоті ранки на долоні і внутрішній стороні пальців. Синяк на його обличчі був баклажанно-жовтого кольору, що означало серйозний удар. У чому був сенс бійки?
  
  Убив він людини, який посмів замахнутися на нього?
  
  "Там", - сказав Змій, вказуючи назовні.
  
  Взвизгнув гальмами, автомобіль уповільнив хід, а потім повернув направо. Він рухався поповзом; під'їзна дорога, якою вони їхали, була порита вибоїнами і покрита гілками.
  
  Зупинившись, водій вимкнув фари.
  
  Оффенбах сказав: "Залиште двигун включеним".
  
  Кольєр налив дистильованої води в сталеву миску і вимив руки, ополоснул і висушив їх, а потім натягнув рукавички.
  
  Він підійшов до задній частині фургона, відкрив дверцята і вилив воду. Він повернувся до носилок, знову наповнив миску і, піднявши паперовий рушник, служило імпровізованої пов'язкою, змив кров навколо кульового отвору.
  
  Він протер місця навколо рани спиртом і приготував дві ін'єкції.
  
  "Це лідокаїн". Він показав пухирець. “Якщо ви були у дантиста, то він у вас був. Мені потрібно знеболити це місце".
  
  Оффенбах кивнув.
  
  Кольєр послабив палять, і кров потекла з отвору швидше. Він знову закрутив його.
  
  “ Прогноз? Це слово було вимовлене пошепки.
  
  “ Кровотеча сильніше, ніж я думав.
  
  "Зроби так, щоб було не так страшно". Гарчання.
  
  Кольєр надів збільшувальні окуляри з підсвічуванням. Він сильно вщипнув шкіру біля ран. “ Відчуваєш що-небудь?
  
  "Ні".
  
  “Я завжди пояснюю своїм пацієнтам, що я збираюся робити. Жодних сюрпризів. Я зітру трохи струпів тканини навколо отвору. Насипте трохи порошку антибіотика. Це сповільнить поширення інфекції. Потім я збираюся припекти судини, запечатати їх. Ось цим."
  
  Він підняв припікаючу пристрій, який нагадував велику друкарську ручку, закінчується тонкою дротяною петлею з загостреними кінцями. Воно працювало від батарейки.
  
  "Стало досить жарко, щоб що-небудь зробити?" Його темні очі були сповнені скепсису.
  
  “ Дві тисячі двісті градусів.
  
  Оффенбах втупився на нього так, немов запам'ятовував назва бренду пристрою. Кольєр відчув озноб, подумавши, не подумує про покупку такого ж сам.
  
  Тортури ...
  
  Кольєр взяв скальпель і обережно подряпав їм навколо рани.
  
  “ Відчуваєш що-небудь?
  
  "Ні".
  
  Він зробив це ще мить, потім відклав інструмент, розірвав маленький пакетик і насипав білий порошок в отвір і навколо нього. Потім він узяв прижигатель. "Це буде погано пахнути".
  
  - А як щодо кулі? - запитав Оффенбах.
  
  "Зрештою, це доведеться видалити, але цю операцію я не можу провести тут, не без медсестри". Він подивився на чоловіка темним, глузливим поглядом. “У вас, люди, є лікарі, до яких ви звертаєтеся, чи не так? Які ні про що не повідомляють?"
  
  Цього він теж навчився по телевізору.
  
  Оффенбах усміхнувся. "Ми, люди". Як ніби його образили.
  
  “ Не дивися, - сказав Кольєр.
  
  "Що ти маєш на увазі?"
  
  “Ми не хочемо, щоб пацієнти спостерігали за процедурами. Навіть якщо вони нічого не відчувають, що вони, як правило, здригаються ".
  
  "Я не здригаюся".
  
  “Це відбувається автоматично. Просто ляжте на спину і закрийте очі".
  
  Оффенбах так і зробив. Він ще раз витер обличчя і бороду.
  
  Кольєр залив рану солодко пахне помаранчевим бетадином. Він включив прижигающую ручку. Коли вона нагрілася, він доторкнувся дротом до тканини прямо всередині отвори. Почулося слабке шипіння. Піднявся дим.
  
  Водій усміхнувся. “Погано пахне? Мене може знудити".
  
  "Тоді вийди на вулицю". Оголошення Оффенбаха про квартирі.
  
  Чоловік вибрався з фургона, який, звільнившись від його ваги, похитнувся. Вітер посилився і різко засвистів, коли він відкрив двері.
  
  Оффенбах сказав Снейку: "Ти залишаєшся".
  
  Незворушний чоловік кивнув. Здавалося, його не турбував запах палаючої плоті. Він продовжував спостереження на предмет загроз і час від часу позирав на екран свого телефону.
  
  Оффенбах сказав йому: “Твоя дружина. Вона не може запізнюватися. В одинадцять ми їдемо".
  
  "Я сказав їй".
  
  Вгору зметнулися цівки диму.
  
  Сморід була нестерпною. Як і Снейк, Оффенбах, здавалося, не заперечував. Чи можливо, що він насолоджувався запахом?
  
  Ще один дотик ручки. “Добре. У мене найбільший посудину. Ми можемо втратити це". Кольєр розв'язав джгут і відклав його у сторону. "Але нам належить пройти довгий шлях".
  
  І знову взявся за свою справу.
  
  Через кілька хвилин Оффенбах знову витер піт і запитав: "Як тебе звуть?"
  
  “ Кольєр. Стюарт. Стю.
  
  “ Я якось дивився фільм, Стю, кримінальний фільм. Його голос був нерівним. Знеболюючі подіяли. “ У грабіжника банку заручник. В банку тільки вони двоє. Вони жартують — як у фільмах, хоча насправді люди так не розмовляють. Це відволікає грабіжника, і заручник забирає пістолет. І він стріляє у шахрая. Але навмисно, з-за того, як він цілиться, це його не вбиває. Дзвонить поліція і хоче знати, що відбувається, і заручник каже, що пістолет вистрілив випадково. Грабіжник все ще утримує його.
  
  Кольєр сказав: "Він сказав їм це, щоб мати можливість сидіти склавши руки і дивитися, як помирає людина, який його викрав".
  
  Оффенбах сказав: "Повільно".
  
  "Це з-за того, що ти думаєш, що я якимось чином планую убити тебе?"
  
  Злочинець мовчав.
  
  Кольєр усміхнувся. “ Навіщо мені це робити? Я повернувся, щоб врятувати тобі життя.
  
  Синя ганчірка, якою він витирав обличчя, зупинилася на півдорозі. Оффенбах відклав її.
  
  “У мене був шанс втекти. В лікарні. Я цього не зробив".
  
  Оффенбах подивився на Снейка, який сказав: "Вірно".
  
  “ Ти не втік ... навіть після того, як побачив, що я зробив у Аппер-Фоллс?
  
  Ще раз повтор у високому дозволі.
  
  Бачу, як Оффенбах стріляє з срібного пістолета.
  
  Бачу, як куля влучає в бліду шию.
  
  Побачивши довгі світлі волосся, укладене ореолом на тротуарі, волосся, вкриті кров'ю і тканинами.
  
  Волосся дружини Стюарта Кольера, Елеонори.
  
  Побачивши поруч з собою кричущу дівчинку, теж залиту кров'ю.
  
  Їх десятирічна дочка Хлоя.
  
  Він сказав Підлозі Оффенбаху: “Так. Навіть тоді".
  
  
  Помічник шерифа Піт Джейкобсон йшов по сліду вбивці вже двадцять миль, прослизаючи на поворотах так сильно натискаючи на акселератор, що двигун гарчав, а стрілка тахометра наближалася до червоного.
  
  Де ти, чорт візьми, ти, Оффенбах?
  
  Він сумнівався, що вони звернули на один з перехресть вздовж шосе; це були маленькі артерії, які нікуди не вели, крім житлових будинків — халуп, що належать маргіналів, і розкішних будинків лікарів і адвокатів, іноді розташованих на суміжних землях.
  
  Ні, фургон поїде далі на схід. Можливо, в кінцевому підсумку зверне на південь, до Чикаго, де у Оффенбаха була його основна оперативна база. Хоча за свої гроші Джейкобсон вважав, що чоловіки уникнуть цього занадто очевидного вибору і попрямують до причалу на озері Мічиган або в невеликий аеропорт, звідки вони могли б втекти до Канади.
  
  Їдучи крізь ніч, крутячи кермо, Піт Джейкобсон раптом знову почув розмову двотижневої давності, слова, які вкарбувалися в його пам'ять, як тавро для худоби.
  
  "Піт, ти потрібен мені завтра в Фоллс", - говорить шериф Луї Бреддок.
  
  Джейкобсон стоїть у дворі перед будинком і розмовляє по мобільному телефону. Через мить: “Справа в тому, шериф ... Я збирався подзвонити. Мені потрібно взяти вихідний". У нього всередині все перевертається. Він думає, що ось-ось почнеться головний біль. Справа не в тому, що він ненавидить себе за брехню; просто він вважає, що у нього це не дуже добре виходить і його викличуть. Гаразд, може бути, і дещо з першого теж.
  
  Тиша. Мовчання шерифа Бреддока могло бути гучним.
  
  Потім: "Все в порядку?"
  
  “Сподіваюся, що так і буде. Не знаю, чи відомо тобі про мою матір, але у неї були деякі проблеми. Можливо, я ніколи не згадував про це. Її сканування виявилося не надто хорошим, а в Ганновері є фахівець, до якого я збирався відвезти її.
  
  "Мені шкода це чути, Піт". Один-два удари серця. "Джилл зайнята, я вважаю".
  
  "У неї щось відбувається, і я не думаю, що вона зможе виплутатися".
  
  Ця брехня поранила сильніше, ніж перша.
  
  “Добре. Удачі їй".
  
  “ Спасибі, шериф, я передам їй.
  
  Відключившись, він опускає телефон. Він дивиться на свій дворівневий світло-зелений автомобіль з білою обробкою. Повітря пахне бузком.
  
  Чорт візьми. Чому з усіх днів саме завтра?
  
  Єдиний день у цьому місяці, коли він повинен виїхати.
  
  Це турнір Top Gun poker в the Spinning Wheel. Для нього все зійшлося. У ньому візьмуть участь десять гравців і призовий фонд складе 5000 доларів. Графік виплат хороший. Якщо він буде першим, в чому він впевнений, то приз складе 25 тисяч доларів за вирахуванням рейка. Це дозволить йому погасити кредит в розмірі 5 тисяч доларів і дасть йому більшу частину того, що їм потрібно, щоб закінчити прибудову для дитини.
  
  Він ненавидить брехати, але іншого виходу немає.
  
  Тепер його думки звертаються до самозбереження.
  
  Чи є якісь прогалини в його оповіданні?
  
  Джейкобсон так не думає. Шериф навіть не знає його мати, і він ні за що не став би розмовляти з Джилл. Він жодного разу не подзвонив їй за всі роки роботи Джейкобсона в офісі шерифа.
  
  Йому це зійде з рук.
  
  Пора вечеряти. Джилл приготувала смаженого курчати. Він проганяє почуття провини і направляється в будинок.
  
  Він проведе вечір, вдосконалюючись у своїй грі.
  
  Добре.
  
  Все буде добре.
  
  За винятком того, що це було зовсім не добре.
  
  Джейкобсон був чудовим гравцем, але у той день просто удача була не на його боці.
  
  Але перемога в меншій кількості матчів, ніж він сподівався, не була катастрофою.
  
  Вийшовши з "Прядки" і включивши свій мобільний телефон, він побачив чотирнадцять повідомлень, останні чотири від шерифа, який, схоже, все-таки зателефонував Джилл. У Фоллс стався жахливий злочин — перестрілка, майже така ж страшна, як сьогоднішній втечу з в'язниці, — і всі його помічники повинні були прийти. Шериф зателефонував дружині Джейкобсона, щоб дізнатися, чи може Джилл замінити свого чоловіка разом з його матір'ю і доктором.
  
  Що відбулося в результаті аварії поїзда нікого не здивувало.
  
  І найгірше — ну, майже найгірше було те, що шериф Бреддок, великий чоловік, не кричав і не виглядав розлюченим. Він був розчарований, майже збентежений помилкою свого заступника. Технічно, він взяв вихідний, так що не був винен в азартних іграх на чергуванні — правопорушення, яке загрожує звільненням. І Бреддок в жодному разі не хотів, щоб він йшов. З-за проблем з метамфетаміном та торгівлею людьми в окрузі Харбинджер він мав потребу в персоналі і не міг дозволити собі нікого втрачати.
  
  Отже, Джейкобсон зберіг свою роботу. Але ставлення до нього в офісі змінилося. Ставлення шерифа та іншого начальства, звичайно, але також заступників та секретарів.
  
  Ця незворушність була чимось таким, з чим він з усіх сил намагався жити.
  
  Пекуче почуття провини теж — з огляду на жахливі наслідки того, що він прогулював. Особливе почуття провини, набагато більш сильне, ніж те, що він відчув, коли перша брехня злетіла з його губ.
  
  Але все це повинно було змінитися.
  
  Іноді у тебе з'являється другий шанс.
  
  Ви не можете спокутувати свої гріхи з народження і до цих пір; у кого є час і сила духу? Ні, ми націлюємося на декілька обраних порушень і зводимо їх до мінімуму, навіть якщо не можемо змусити їх повністю зникнути.
  
  Він не міг виправити весь той шкоду, яку заподіяв в той день. Але він міг почати з упіймання або вбивства Поля Оффенбаха і його головорізів і порятунку заручниці.
  
  Це було б своєрідним спасінням.
  
  Але для цього потрібно ще трохи вигадки. Зараз він відрепетирував кілька реплік.
  
  “Я знаю, що повинен був повідомити про це в ту ж хвилину, як побачив їх, шериф. Але я заглянув всередину, і у мене виникло відчуття, що заручника ось-ось уб'ють. Я повинен був діяти. Негайно ... Часу на підмогу не було".
  
  Тепер, їдучи на схід в гонитві за жахливим Полем Оффенбаха і його головорізами, він помітив, як у світлі фар спалахнув знак. Він прибрав ногу з педалі газу.
  
  ЛІКАРНЯ
  
  1 МИЛЯ
  
  
  Повідомлялося, що Оффенбах був поранений в перестрілці. Але вони на цьому не зупинилися. За законом про вогнепальних пораненнях повинні були повідомляти, а їх не було.
  
  Він знову розігнався до вісімдесяти.
  
  Джейкобсон проїхав ще десять миль і зменшив швидкість, коли побачив попереду миготливий жовтий вогник вже в темному небі.
  
  Шосе 99, по якому він зараз їхав, тривало просто на схід, аж до озера Мічиган. На світлофорі Саутерн-Лейк-роуд повертала направо. Це призвело б Оффенбаха і інших приблизно в ті ж місця, що і 99-й, але в значно більш повільному темпі, враховуючи знижені обмеження швидкості.
  
  Продовжували вони йти прямо або повернули на південний схід по Південному озера?
  
  Розумний. Цей чоловік був розумний.
  
  Майстер швидких шахів... Так сказали тележурналісти.
  
  Оффенбах, вирішив він, вибрав би дорогу поменше - тому що логічно було вибрати іншу, більш швидку.
  
  Джейкобсон звернув праворуч, на Саутерн-Лейк, і ще раз натиснув на газ.
  
  Всього через кілька миль він загальмував свою патрульну машину і вимкнув фари.
  
  Він знайшов чорний фургон.
  
  Він стояв праворуч від дороги. В парі сотень ярдів. Передні і задні ліхтарі були вимкнені, хоча попереду виднівся слабкий світло - через лобове скло, яке було звернено на схід, у бік від Джейкобсона.
  
  Він вимкнув звук радіоприймача "Моторола" і виліз назовні, не закриваючи двері, щоб було тихіше. З такої відстані було б неможливо почути, як зачинилися двері, якби Оффенбах і його хлопці перебували всередині фургона, але, можливо, одного або декількох з них там не було.
  
  Він дістав з багажника бронежилет і пристебнув його ременями, потім дістав рушницю і магазини з переднього сидіння.
  
  Він дозволив очам звикнути до ночі і, як справжній мисливець, яким він був, вивчив місцевість між собою і фургоном, плануючи маршрут, який гарантував би, що він зможе наблизитися непоміченим.
  
  Завдяки Бога або когось ще за цю удачу.
  
  
  "Навіть тоді", - повторив доктор Стюарт Коллиер.
  
  Він продовжив: “Те, що я бачу, як ти когось вбив, має зробити мене ангелом помсти? Я візьму закон в свої руки? Переріжу тобі стегнову артерію?" Він зняв окуляри — вони оберталися — і витер обличчя, випив трохи води. Повітря в фургоні був спертим і гарячим, з ароматом поту, металевої крові і обпаленої шкіри.
  
  Колльера знову охопила лють, і частина його дійсно хотіла зробити саме це. Перерізати артерію, вихопити пістолет, стискати горло чоловіка до тих пір, поки мозок не перестане працювати.
  
  Потім, немов торкнувшись його душі крижаним анестетиком, він знайшов контроль. Так само, як він заспокоїв себе при вигляді свого першого трупа в медичній школі.
  
  Зосередься . . .
  
  Тому що він повинен був.
  
  - По-перше, не завдавай шкоди, - спокійно сказав Кольєр.
  
  На обличчі Оффенбаха відбилося щось знайоме. "Клятва Гіппократа".
  
  “ Частина цього. Все це займає цілу сторінку. Цитата "Не нашкодь". Без герметизації цих судин, так, ти б помер. Я не міг дозволити цьому статися. Якою б не була справедливість у вашому майбутньому — а я молюся, щоб вона була, — це не моя проблема ".
  
  Оффенбах сприйняв це. "Як ти можеш примиритися зі спасінням когось на зразок мене?"
  
  “Дозвольте мені висловити це так: я бачу різницю між розумом і тілом. Ваш розум заслуговує осуду. Ваше тіло невинно. Як у вашому фільмі "Пограбування банку"? Ваше тіло - заручник ".
  
  "Не зашкодь". Оффенбах шепотів. Вперше в його очах промайнули емоції.
  
  Знову одягнувши захисні окуляри, Кольєр знову взявся за ручку.
  
  Оффенбах сказав: “Питання. Припустимо, ви лікар у в'язниці".
  
  "Що ти маєш на увазі?"
  
  “Я даю вам гіпотетичний відповідь. Добре? Лікар з тюремного персоналу. Ви коли-небудь робили це?"
  
  "Ні".
  
  “Є в'язень, якого збираються стратити опівночі. Зараз десять годин вечора, у нього серцевий напад. Ви б врятували його?"
  
  "Звичайно".
  
  “ Навіть незважаючи на те, що він все одно помре?
  
  "Те, що станеться через дві години, або через два роки, або через п'ятдесят, не має значення".
  
  "Припустимо, цей ув'язнений заподіяв шкоду комусь із ваших близьких".
  
  Кольєр завагався, потім доторкнувся гарячими спіралями до своєї мети.
  
  Оффенбах додав: "Він убив твого брата".
  
  "Я б не став лікарем вбивці мого брата".
  
  “ Гіпотетично.
  
  “ Те ж саме. Я б врятував його.
  
  Вбивця обдумав це, здавалося, обмірковував відповідь з ніг до голови. Потім: “Ви на полі бою. Двоє поранених. Ворожий солдат — таліб - і один з наших. Таліби тільки що кинули гранату в казарму і вбили дюжину наших солдатів. Вони обидва помруть, якщо їм не нададуть допомогу. Ти єдиний лікар. Ти можеш врятувати одного або іншого. Ти врятував американця?"
  
  "Звичайно".
  
  “Але тоді ти завдаєш шкоди. Ворогові".
  
  "Я нікому не завдаю активного шкоди".
  
  “Але ти дозволяєш йому померти. Ти заподіяв шкоду".
  
  “Є різниця. Якщо я здійснюю вчинок, який завдає біль чи смерть, це порушення клятви. Якщо я не дію, коли можу, і це призводить до болю і смерті, я порушую клятву. Згідно вашої гіпотезі, я вважав за краще лікувати одного пацієнта до іншого. Це просто сортування. Ми робимо це постійно. "
  
  Очі Оффенбаха звузилися. Здавалося, його це скептично потішило. "А, ось і ще один".
  
  Кольєр підняв голову.
  
  Оффенбах ще раз витер піт. “ У Ілінойсі є прокурор. Його звуть Квилл. Еван Квилл.
  
  Снейк підслухав. "Він засранець".
  
  "Хоче запроторити мене назавжди". Крижаний смішок. "Не можу уявити, чому ... "
  
  Серце Колльера прискорено забилося, коли він згадав з новин, що Оффенбах зробив з тієї бідної молодою жінкою. Він скористався бритвеним ножем і ліхтариком або запальничкою. Їй знадобилося деякий час, щоб померти. Жахливо, що він записав її смерть. У якийсь момент вона благала його вбити її. Щелепа Колльера стиснулася від огиди й жаху.
  
  Зосередься . . .
  
  “Ви були експертом-свідком обвинувачення на судових процесах? Я знаю, що лікарі це роблять".
  
  "Іноді".
  
  "Скажімо, цей Квилл..." Кивок у бік Снейка. - Придурок Квилл викликає тебе для дачі свідчень, тому що ти знаєш дещо, що допоможе засудити мене.
  
  "Як я міг"
  
  “ Хі-на-віч-і-кел. "Його голос звучав як у вчителя, незадоволеного неуважністю учня. “ Що-небудь, що засудить мене. Ти встанеш і даси свідчення. Хіба це не завдає мені шкоди?"
  
  “Мене б там не було лікаря. Я був би свідком".
  
  Ще один нетерплячий погляд.
  
  Тепер Кольєр люто подивився на нього відповідь. “Ні. Це важлива відмінність. Бачиш, ти не був би пацієнтом. У цій справі пацієнт - це судова система, це саме правосуддя. Якщо б я не свідчив проти вас, я б заподіяв шкоду цього пацієнтові ".
  
  Оффенбах витріщився на нього. "Так ти хочеш сказати, що я як інфекція?" Його голос перетворився на м'який гарчання.
  
  Через мить Кольєр відповів непевним голосом. "Ну, я ... я думаю, що так".
  
  Лютий погляд вбивці тривав ще мить. Потім він засміявся. “Мені це подобається! Я ... люблю ... це! Тобі слід було піти в юридичну школу, а не в медицину!"
  
  Доктор теж посміхнувся, з сумнівом. Він знову повернувся до рани. "Біль, як вона?"
  
  “ Майже нічого. Цей лідокаїн. Він хороший.
  
  “Це також з-за того, де я працюю. Там біль іншого роду".
  
  "По-іншому?"
  
  “Я працюю всередині твого тіла. Там менше больових рецепторів. Біль від поверхневих травм більш сильна".
  
  “ Розкажи мені ще.
  
  "Більшість моїх пацієнтів не хочуть говорити про болі в такий момент".
  
  "Я не такий, як більшість пацієнтів".
  
  "Не буду сперечатися", - сказав він, на мить затримавши погляд на оффенбаху її. “Добре. Біль зовні вашого тіла, травма, називається соматичною. Опік". Кольєр кивком вказав на свою розсічену щоку. “Поріз. Садно. Біль всередині твого тіла називається вісцеральною. Від ушкодження нерва ".
  
  "Два типи болю". Його увага сфокусувалася. "Я не знав про це".
  
  “ Взагалі-то, три. Є ще психогенна біль.
  
  "Ніби ти це собі уявляєш?"
  
  “Ні, біль справжня. Вона просто не виникає через пошкодження тканин або нервів. Вона викликана депресією, гнівом, страхом. Зазвичай це проявляється у вигляді головного болю, болю в спині і животі. І якщо ви відчуваєте біль з-за реальної травми, то депресія або страх можуть підсилити і продовжити її ".
  
  Це зацікавило його. "Комусь боляче, і він боїться, що ти завдаси йому ще більше болю, від цього біль стає ще сильніше?"
  
  "Я вважаю, що могло". Кольєр ще кілька разів доторкнувся ручкою до рани. “Є інші способи класифікувати біль. Хронічна або гостра. Ноцицептивный або невропатический." Він підняв очі. “Якщо б я сказав це деяким людям, їх очі скляні. Ви ... у вас є яка-небудь медичну освіту?"
  
  “ Я? Немає. Я всього лише забудовник.
  
  “ Нерухомість? Кольєр ризикнув посміхнутися в стилі "дай мені перепочити". З тих же новинних репортажів про жахливі тортури / вбивствах він знав, що Оффенбах був закоренілим злочинцем, наркоторговцем, торговцем людьми і безжальним вбивцею. Однак бути соціопатом не було несумісне з інтелектом. Він явно не був портовим головорізом з фільму про мафію.
  
  Доктор змив кров з рани. “Біль - моя спеціальність. В лікарні у мене є прізвисько. Мисливець за болем".
  
  "Невже?" Оффенбах насупив брови.
  
  “Біль - найпоширеніша причина, по якій люди потрапляють у відділення невідкладної допомоги. Переломи кісток, опіки, вогнепальні поранення, тупі травми". Він відкинувся на спинку стільця, випив ще води. Оффенбах теж випив. Доктор продовжив: “Біль - це захоплююче явище. Вона існує, щоб бути вісником — повідомляти нам, що щось не так, що потрібно виправити. Але чому це не відключається в ту хвилину, коли ми робимо ремонт? І чому при деякій внутрішнього болю це заподіює біль, коли нічого виправляти? Це просто є, руйнуючи твоє життя. Ця біль у спині, яка не проходить. Ця мігрень, така сильна, що у тебе виникають галюцинації. Ось питання, на які я намагаюся відповісти ".
  
  "Мисливець за болем". Оффенбах прошепотів це. “Хто перемагає? Ти або біль?"
  
  "Поки що це в значній мірі нічия".
  
  “ Значить, у тебе теж є заклятий ворог.
  
  "Думаю, що так". Кольєр повернувся до своєї роботи. “Дещо, чим я займався останнім часом. Є частина мозку, яка називається базолатеральным комплексом. Він обробляє емоційні реакції, в основному негативні ".
  
  “ Наприклад, гнів, страх?
  
  “ Саме. Він вирішує, чи є загроза безпосередній, і змушує вас діяти автоматично, наприклад, тікати від грабіжника. Або це потенційна загроза, яку треба проаналізувати. Собака на вулиці, яка дивно себе веде. Можливо, вона скажена. Можливо, це не так. Отже, ви обговорюєте, варто вибрати інший маршрут.
  
  “Базолатеральная область також обробляє біль. Я працював з генетиками над способом модифікувати його таким чином, щоб у нас як і раніше зберігалася миттєва реакція на небезпечний подразник — ручку гарячої сковороди, — але після того, як він зникне відчуття болю відразу ж зменшиться ".
  
  "Базолатеральный". Оффенбах, здавалося, запам'ятав це слово. Ніби для того, щоб прочитати про нього пізніше.
  
  “Якщо пацієнт відчуває дійсно сильну біль — більше десяти балів за тією шкалою, яку ви бачили? Я сподіваюся знайти спосіб зменшити її. Не заглушити, а змусити мозок сам повернути її назад. Одного разу у нього був пацієнт з опіками, автокатастрофа. Третя ступінь, шістдесят відсотків тіла. Знеболюючі просто не діяли. Якщо б я зміг вправити його базолатеральную частина, я міг би стабілізувати його стан.
  
  "Що сталося".
  
  Пауза. "Він помер".
  
  Кілька затуманені очі Оффенбаха уважно подивилися на доктора. "Як ви зайнялися роботою з болем?"
  
  Кольєр знову приклав прижигающий інструмент до рани. Він пошкодував, що йому не намазали під ніздрі трохи Vicks VapoRub; сильний запах камфори заглушав такі огидні тілесні запахи, як гангрена і розкладання. Він не збирався хворіти, але у нього не було такого імунітету до смороду, як у Снейка і Оффенбаха.
  
  Вбивця, здавалося, розумів, що Кольєр не відповідає. Він повторив запитання. “ Чому діє знеболювальне?
  
  Через мить: "Мій батько".
  
  “ Ідеш по його стопах?
  
  Тепер Кольєр розсміявся, досить грубо. "Ні, слідувати за Семом-Генрі - це останнє, що я хотів би робити".
  
  "Це був твій батько?"
  
  Кивок. “Він написав своє ім'я через дефіс. Юридично воно не змінено. Він просто назвав себе так. І змусив всіх інших робити те ж саме ".
  
  “ Ніколи про таке не чув.
  
  - А хто чув? Він думав, що це надає йому вид важливої персони.
  
  “ Так це був він?
  
  Кольєр взяв синю серветку і витер собі лоба. “Ні. Мій батько займався двома речами. Керував компанією з продажу запчастин для легкових і вантажних автомобілів. А його друга? Він бив мою матір. Він не був хороший в першому, але він був дійсно вправний у другому ".
  
  "Тебе теж ударили?"
  
  “Поки я не зіткнувся з ним лицем до лиця — шість футів. У п'ятнадцять років".
  
  "Так, я рано навчився: щоб зупинити лайно, ти повертаєш його назад".
  
  “Він боявся мене. Але моя мати ... Якщо мене не було вдома, він чіплявся до неї. Одного разу вночі він штовхнув її, вона впала і пошкодила спину. Біль так і не пройшла. Приймала наркотики все життя. Яка була недовгою. Печінка. У них з татом було принаймні одне загальне. Так що біль стала моєю спеціальністю ".
  
  Оффенбах запитав: “А твій батько? Він все ще живий?"
  
  “Загинула в результаті нещасного випадку на човні через рік після того, як її не стало. А твоя? Тобі доводиться жити з всяким лайном, поки ти ростеш?"
  
  Голова чоловіка відкинулася назад. Через мить він сказав: “Він не бив. Те, що він зробив з нами, з моєю матір'ю, братом і зі мною, було психологічним. Ми були пригнічені. Ми ніколи не були досить гарні. Сарказм, образи. Хуліган. Він кивнув на знак підтвердження попереднього натяку Колльера. “П'яний хуліган. Коли мені виповнилося вісімнадцять, я більше не міг цього терпіти. Ось що сталося. Бачиш, у нього були зв'язки ".
  
  "Клан Сопрано".
  
  Оффенбах усміхнувся. “Ах, шоу і близько не підійшов. Я теж працював у знімальній групі. Одного разу я був у Цицероне, роздавав виграші numbers і побачив його. Увійти в мотель з жінкою. Ми знали, що він зраджує. Але це була дружина Хенка Дойла. Оффенбах розсіяно торкнувся порізи на обличчі. “Він був капо в одній з бригад Саут-Сайда. Божевільний хлопець. Мертвий псих".
  
  "Що сталося?"
  
  “Це було до того, як з'явилися телефони, які робили знімки, але я купив фотоапарат в аптеці і чекав, поки вони підуть. Якщо б я показала знімки Дойла, мій батько був би на дні озера Мічиган через годину після цього. Папа думав, що це було зроблено для того, щоб залякати його і змусити бути вірним. Зовсім ні. Нісенітниця собача. Я хотів дечого.
  
  “ Ти шантажувала його.
  
  "Справді". Особа Оффенбаха раптом освітилося гордістю.
  
  Соціопат . . .
  
  “ Двадцять п'ять тисяч. На ті часи це було багато. Йому довелося зайняти їх, щоб розплатитися зі мною. Не пощастило тобі, тату. На ці гроші я заснував свою імперію.
  
  "Нерухомість".
  
  Ще один маніакальний, різкий сміх.
  
  - І що з ним сталося? - запитав Кольєр.
  
  "Переїхав на захід, знайшов Ісуса і знову одружився". Він трохи посунувся, вираз його обличчя змінився. Було ясно, що він раптово втомився від розмов про сім'ю. "Дозволь мені поставити тобі ще одне питання".
  
  Кивок.
  
  “ Ви коли-небудь вбивали пацієнта?
  
  
  Помічник шерифа Пітер Джейкобсон стояв в двадцяти футах від чорного фургона.
  
  Час від часу він чув тріск гілки, шелест листя. Сьогодні ввечері вітер був сильним, грайливим і наполегливим. Пахло Хеллоуїном, гниючими листям, прохолодою, незважаючи на весняний сезон.
  
  Озирнувшись по сторонах, помічник шерифа нікого поблизу не побачив; темрява була така густа, як підлісок.
  
  Єдиними вікнами були передні двері і лобове скло - задні були зафарбовані. Коли він підійшов ближче, зсередини почулися голоси. Він здивувався, чому Оффенбах хотів зупинитися. Може бути, залягти на дно, поки пошуки не сповільняться.
  
  Може бути, зустріч тут кого-небудь.
  
  Придивившись до борту фургона ... Так, вивіска була пластикової. Він підняв кут. Вона була не приклеєна, а магнитилась. Дуже оригінальна ідея. Під фальшивою вивіскою був логотип, який помітили під час перестрілки в Фоллс. Квітковий магазин. Логотип, який шукав кожен другий поліцейський у Вісконсині.
  
  Джейкобсон дістав телефон і через Safari відшукав місцеву новинну станцію. Знадобилося всього кілька секунд, щоб знайти фотографію доктора Стюарта Коллиера, людини, якого викрав Оффенбах. Він запам'ятав риси обличчя.
  
  Він подивився на штурмову гвинтівку, розуміючи, що ніколи не стріляв з неї при виконанні службових обов'язків. І він був на стрільбищі всього кілька разів, але пам'ятав віддачу, прагнення дула піднятися, оглушливі вибухи.
  
  Все в порядку.
  
  Прийшов час.
  
  Патрон у патроннику і двадцять дев'ятий прямо за ним. Він двічі перевірив, що пістолет повністю автоматичний, потім зняв його з запобіжника.
  
  Тримаючи пістолет за пістолетну рукоятку в правій руці, він підійшов до задній частині фургона, нахилився і підняв камінь розміром приблизно з апельсин.
  
  Вдих, видих...
  
  Ти готовий?
  
  Особа доктора.
  
  Offenbach's face.
  
  Лівою рукою він перекинув камінь через фургон на землю. Він з глухим стуком приземлився в десяти футах перед машиною.
  
  Ніякої реакції зсередини.
  
  Він спробував знову, кинувши другий камінь, поменше. Він потрапив в дах фургона прямо над водійським сидінням.
  
  Зсередини почувся переляканий голос. І хтось зробив те, на що він сподівався — відімкнув двері, вийшов і подивився, що це за шум.
  
  Пітер Джейкобсон лівою рукою відчинив одну із задніх дверей, правою піднімаючи пістолет.
  
  Але коли його рука стиснула руків'я пістолета, щоб підняти важку зброю, одна з пальців, яка стиснулася, була його вказівним пальцем, який був стиснутий на спусковому гачку.
  
  З оглушливим ревом бензопили дюжина куль влучила всередину, перш ніж він завмер від жаху і відпустив її.
  
  “О, Господи. Немає!"
  
  Він в шоці витріщився на неї. Що ... що це було?
  
  Ніякого доктора Колльера.
  
  Ніякого Поля Оффенбаха.
  
  Це була сім'я.
  
  Чоловік і дружина, двоє дітей-підлітків, хлопчик і дівчинка. Всі чорняві, вони були латиноамериканцями по зовнішності і носили повсякденний одяг.
  
  Він міг тільки дивитися на дружину і сина, які нерухомо лежали на підлозі. Двоє інших сиділи, зіщулившись, з високо піднятими руками. Вони кричали. Наполовину оглушений, він не міг розібрати слів.
  
  Як нерозумно!
  
  На мить він замислився.: Брехня про покерному турнірі, азартних іграх, залежності, а тепер це... Просто пусти кулю в свою чортову голову.
  
  Потім він побачив, як двоє на підлозі заворушилися.
  
  Будь ласка, я зроблю все, що ти попросиш мене, Господи...
  
  Він знову поставив М4 на запобіжник.
  
  Мати і її худенький хлопчик-підліток теж встали і підняли руки. Вираз страху на обличчі батька змінилося розгубленістю. Гнів не змусив себе довго чекати.
  
  Навіть перебуваючи в шоці, Джейкобсон сказав собі: "Ні в чому не признавайся. Не вибачайся.
  
  І не думайте, що вони невинні, як здаються.
  
  Він швидко озирнувся. На полі більше нікого не було.
  
  Повертаємося до сім'ї.
  
  "Хто-небудь постраждав?"
  
  Нікого не було.
  
  "Виходьте". Вони вибралися на землю, матір обіймала дітей. Вони стояли позаду батька, пригорнувшись один до одного. На сорочці хлопчика були червоні плями.
  
  Господи ...
  
  Потім помічник шерифа побачив, що це було.
  
  Кетчуп.
  
  Вони вечеряли. Бургер Кінг.
  
  Кулі пролетіли високо, в основному в дах. Деякі пробили лобове скло. Хто знає, де вони опинилися. Були в межах досяжності будинки, магазини, ресторани?
  
  “ Посвідчення особистості. Посвідчення особи. Він поклав гвинтівку до своїх ніг. При необхідності він міг скористатися своїм пістолетом. Хоча ймовірність того, що ці люди були зовсім невинні, стрімко зростала.
  
  Батько передав свої права. “Навіщо ви це робите? Чому ви стріляєте в нас?"
  
  Не кажи, що це був нещасний випадок. Нічого не говори.
  
  Джейкобсон ще раз озирнувся, переконуючись, що вони одні, що Підлогу Оффенбах і його головорізи не підкрадаються непомітно і це не якась дивна пастка - думка настільки безглузда, що він повністю забув про неї три секунди.
  
  Втупившись на права, які чоловік тримав у тремтячих руках, він зрозумів, що сталося. Оффенбах і його люди пересіли в другу машину, ймовірно, через п'ятнадцять хвилин після того, як поїхали з місця перестрілки у Водоспаді.
  
  Оффенбах біса розумний в цьому трюку. Він подбав про те, щоб у фургона, використаного в перестрілці, був характерний логотип — великий букет квітів. Це був автомобіль, який шукала поліція. Не цей, прикрашений зображенням мультяшною мордочки на гайковому ключі і обіцянкою найнижчих цін окрузі заНАШ ДУЖЕ ВАЖКА ПРАЦЯ. FROM DРОЗРИВАЄ НаЛУДИ.
  
  І він вступив подвійно розумно, переконавшись, що колір фарби і плаката трохи відрізняються. Тому вдумливий поліцейський, такий як Піт Джейкобсон, міг би подумати: "Гарна спроба, але я тебе розкусив".
  
  І пішов за ними.
  
  Даючи вбивцю, який перебував у зовсім іншому автомобілі і направлявшемуся в іншому напрямку, незаперечну зачіпку.
  
  Гаразд, він облажався, але змусив себе знову мислити як охоронець закону. “ Цей фургон сьогодні був замішаний у злочині.
  
  "Ми нічого не робили!"
  
  Дружина насупила чоло і скажено жестикулировала руками. “Чому ви стріляєте в нас? Діти мої! Ви могли б убити їх! Чому ви стріляєте?"
  
  І тепер, коли сум'яття пішло, всередині них спалахнуло полум'я. І чоловік, і дружина. У своїй роботі він знав, що гнів батьків зростає в геометричній прогресії, коли їх діти наражаються на небезпеку.
  
  Але тепер виникли питання, на які йому потрібні були відповіді. Він повторив: “Це було пов'язано зі злочином. Як воно потрапило до вас?"
  
  “Я займаюся пейзажем і картингом. Я був у Эддлстоне, копав траншеї, і до мене підійшов цей чоловік".
  
  “ Як же його звали? - запитав я.
  
  “ Без імені. Він сказав, що йому потрібен фургон для поїздки в Марсден. Він заплатить мені. Я повинен був залишити його в гаражі для того, хто його купував. Він сказав мені, де це і де він залишив ключі. Я забрав його і вирішив, що ми всі підемо туди, проведемо ніч. Там є аквапарк. Для дітей. Повертайся на автобусі.
  
  “ Опишіть цієї людини.
  
  “ Англо. Невисокий, щільний. Темне волосся.
  
  Точно такий же, як у одного з людей Оффенбаха; лижна маска не закривала його голову повністю.
  
  "На чому він був за кермом?"
  
  "Мотоцикл".
  
  "Ти бачиш номерний знак?"
  
  “Вони такі маленькі. Немає. І взагалі, хто дивиться?"
  
  Ось чому злочинці часто використовували цикли.
  
  “ Скільки він тобі заплатив?
  
  Знизування плечима. Це багато значило.
  
  “ Тобі не здалося забавним те, про що він питав?
  
  Ще одне знизування плечима. Отже, дуже багато.
  
  “ Він говорив що-небудь про те, куди прямує?
  
  "Ні".
  
  Звичайно, немає. Навіщо йому це?
  
  Марсден перебував на сході. Оффенбах знав, що хто-небудь зрештою добереться до фургона і дізнається, що водій прямував в тому напрямку.
  
  А це означало, що вбивця безумовно не збирався йти цим шляхом.
  
  Його руки тремтіли трохи менше, він зняв мікрофон з плечового кріплення, додав гучність і повідомив по радіо ім'я чоловіка і номер водійських прав.
  
  Незабаром прийшла відповідь: Чистий. Ніяких записів. І він був громадянином.
  
  "У мене є цей фургон, який брав участь у перестрілці в Аппер-Фоллс сьогодні вдень".
  
  Пауза. “ Вас зрозумів, один два чотири. Підозрюваний затриманий?
  
  Скривившись, він відповів: “Негативно. Він змінив машину. Мені тут знадобиться команда криміналістів. За милю на південь від будинку 99 на Південному озері ".
  
  -Вас зрозумів, один два чотири.
  
  “І наглядач. Був постріл з вогнепальної зброї".
  
  Ще одна з цих біса довгих пауз. “ Зрозумів. Тобі потрібен автобус?
  
  “Негативно. Постраждалих немає. І скажіть оперативній групі, що я не думаю, що Оффенбах прямує на схід ".
  
  "К."
  
  Вони закінчили розмову. Пітер Джейкобсон обережно підняв коротку чорну штурмову гвинтівку і викинув магазин, потім витягнув патрон з патронника. Він нахилився і підібрав її. Він поклав зброю і патрони в багажник і закрив його.
  
  Сім'я збилася в купу. Лунали дзвінки по мобільному телефону, поки всі четверо похмуро дивилися на нього.
  
  Джейкобсон притулився до фургона і закурив заборонену на чергуванні сигарету, на що знадобилося кілька спроб, враховуючи вітер і його тремтячі руки.
  
  Удачі, чорт візьми.
  
  
  "Вбив пацієнта?" Кольєр запитав Оффенбаха, його обличчя спотворила гримаса. "Звичайно, ні".
  
  І знову суворий учитель, чоловік сказав: “Стью, обман - це не просто брехня. Це також може бути упущення".
  
  "Про що ти говориш?"
  
  “ Мене допитували одні з найкращих копів у своїй справі. Я знаю, що вони шукають. Мова тіла. Очі, поза, голос. Ти не сказав мені всієї правди.
  
  Кольєр відкинувся на спинку стільця і підняв окуляри.
  
  Оффенбах продовжив: “Той пацієнт з опіками? Ви сказали мені, що він помер. Ця частина була правдою. Отже, що вбиває вас при сильних опіках?"
  
  Кольєр подивився на рану. Повільно: "Шок, сепсис, втрата крові".
  
  “ Як же його звали? - запитав я.
  
  "Карл".
  
  "Скільки йому років?"
  
  “ Двадцять.
  
  “ Ти сказав, аварія. Що сталося?
  
  “Гідроплан. Врізався в опору моста. Розірвав паливопровід. Він опинився в пастці. Їм знадобилося деякий час, щоб витягти його. Доводилося використовувати різноманітні інструменти: пили, домкрати, "Щелепи життя". Там були...
  
  "'Гідроплан' підійшло б, Стью. Ти даєш мені список білизни для прання. Так роблять люди, коли хочуть уникнути теми.
  
  Між чоловіками запанувало мовчання.
  
  “ Що вбиває пацієнтів при опіках? Неголосно повторив Кольєр. “ Шок, сепсис, втрата крові ... і передозування пропофолу.
  
  Він допив пляшку води. “ Клятва Гіппократа? "Не зашкодь" - це тільки частина її.
  
  - Звуковий фрагмент, - запропонував Оффенбах.
  
  “Інші розділи? Один з них "твори добро". У Карла не було б життя, про яку варто було б говорити. Сліпий. Ніколи не міг ходити. Він втратив ліву руку. І біль."
  
  "Соматичний".
  
  “Іноді потрібно подумати про більшу шкоду. Сепсис і шок могли врешті-решт вбити його. Але я не хотів, щоб він прокинувся і побачив те, чого йому довелося би з нетерпінням чекати. Жах. Агонія. Я зазначив в його карті: 'Морфін неефективний. Додаю пропофол '. І все. У мене все було добре ".
  
  - Це було не в перший раз, чи не так? - прошепотів вбивця.
  
  Кольєр поворухнувся. У нього почали боліти ноги від довгого перебування в одному положенні. Він витягнув перед собою. Полегшення настало миттєво, і він зрозумів, наскільки йому було незручно.
  
  Біль . . .
  
  “Ти повинен зрозуміти, Стать, іноді ти бачиш пацієнта ... Ближче до кінця. Їх тіла зникли, їх гідність, їх розум".
  
  "Скільки їх?"
  
  Ще одне коливання. “ Тринадцять.
  
  “ Ви знаєте точне число.
  
  Кольєр гірко усміхнувся. “ Звичайно, знаю. Хіба ти не знаєш, скількох людей ти вбив?
  
  “ Ні. Але це приблизно те ж саме. Оффенбах задумався. “ Ти коли-небудь кому-небудь розповідав, Стю? У тебе є дружина. Він глянув на ліву руку Колльера, на кільце.
  
  Те ж саме зробив і доктор, який, втупившись на золоте кільце, сказав пошепки: “Я так і зробив. Вона померла".
  
  "І ти ніколи не говорив їй".
  
  "Ні".
  
  "Хто-небудь?"
  
  - Ви знаєте, що це вбивство. Кольєр оглянув рану, потім зовсім зняв окуляри. Він вимкнув прижигатель і відклав його у сторону. Він налив дистильовану воду в каструлю, промив рану милом і промив це місце.
  
  "Що ви відчули?" Запитав Оффенбах.
  
  “ Відчуваєш? Я знав, що це неправильно — інтелектуально, я маю на увазі. Але я також відчував, що це правильний вчинок. У мене не було сумнівів.
  
  Вбивця кивнув. “ Те, що треба, звісно. Я того ж думки.
  
  “ Ти? Голова Колльера відкинулася назад, вираз його обличчя свідчило про те, що він намагався зрозуміти, що тільки що сказав цей чоловік. - Відібрати життя - це правильно?
  
  “ Звичайно. Я герой в моєму світі, Стю. Я віднімаю життя, тому що для мене це правильний вчинок. Те, що правильно для мене, може бути протилежно тому, що правильно для тебе, але це не означає, що вони обидва недійсні. Він насупився. “ Але я кажу не про це. "Його очі впилися в очі Колльера. - Що ти відчув? Нутром?
  
  "Почуваєш?" Доктор схопив синю матерчату кришку від лотка і витер лоб. "Відчув полегшення". Він прочистив горло. “Що мені більше не доведеться турбуватися про них. Це було егоїстично. Але я все одно це відчув ".
  
  І знову те, що могло бути посмішкою, з'явилося на безпристрасному особі. - А більше нічого не було, Стю?
  
  Кольєр глибоко вдихнув, тепер несприйнятливий до запаху горілої плоті. "Я відчував себе сильним". Він говорив так тихо, що Оффенбах не почув. Він спохмурнів і похитав головою.
  
  Доктор повторив: "Я відчував себе сильним".
  
  Широка усмішка розцвіла на особу вбивці. “Нічого подібного, чи не так? Мисливці відчувають це. Солдати відчувають це. Ти і я відчуваємо це. У всіх нас різні причини покінчити з життям. Але кінцевий результат один і той же. Хтось помер за нас. І ми відчуваємо себе трохи більш живими ". Оффенбах відпив зі своєї пляшки з водою.
  
  “Я б сказав собі, що більше не буду цього робити. Але це ... "
  
  Коли лікар не закінчив, Оффенбах сказав: "Викликає звикання".
  
  Кольєр подивився в ці точки очей, потім відвів погляд, не кажучи ні слова. Він наклав пов'язку на рану і закріпив її пластиром.
  
  “ Я хочу тебе запитати ще про дещо, Стью.
  
  Кивок.
  
  "Твій батько".
  
  "Так?"
  
  “ Той нещасний випадок на човні. Що сталося?
  
  “Ми рибалили в Міннесоті. Наша човен зачепилася за затонуле дерево. Він намагався звільнити нас і впав у воду. Він вдарився головою. Потонув перш, ніж я зміг дістатися до нього ".
  
  "Тільки ви двоє?"
  
  "Тільки ми".
  
  "Зрозуміло". Оффенбах довго дивився на доктора. Потім перевів погляд на рану. "Ми закінчили?"
  
  “Кілька хвилин. Просто потрібно перевірити, чи немає інфекції".
  
  “ Більше ніяких порізів або опіків?
  
  "Ні".
  
  Чоловік крикнув Снейку: “Принеси його сюди. Ми повинні рухатися".
  
  Снейк натиснув на клаксон, і за мить водій сів у фургон і завів двигун. Він сморщил ніс і опустив скло.
  
  Незабаром вони повернулися на шосе 99, знову набираючи швидкість на схід, орієнтуючись по GPS до початкового пункту призначення.
  
  "Як довго?" Оффенбах запитав водія.
  
  “ Годину, одинадцять хвилин.
  
  Нерішуча - та моторошна — посмішка з'явилася знову. Оффенбах сказав Колльеру: “Раніше ви говорили, що ми будемо там приблизно через годину. Тепер все конкретно. Цифровий світ. Чіпи скорочують твоє життя до секунди ... Більш напруженою, тобі не здається?"
  
  Доктор сказав: “Ми підвищили точність. І що ми отримали за це? Ще більше занепокоєння".
  
  “ Так, сер, так, сер.
  
  Ніби за звичкою, Кольєр наказав розкласти інструменти та ліки на ковдрі поруч з ношами. Він поклав на місце те, що взяв з боксу швидкої допомоги. Він зняв лабораторний халат, склав його і поклав на тацю.
  
  Між чоловіками запанувало мовчання.
  
  Фургон уповільнив хід, піднімаючись на пагорб. Двигун натужно заревів.
  
  Кольєр встав і, нагнувшись, попрямував до пляшок з водою. Він відкрив ще одну. Він зробив кілька ковтків. "Я не виберуся звідси живим, чи не так?"
  
  Оффенбах вивчав пов'язку на своїй нозі. Потім підняв очі і підняв руки долонями вгору. “ Я такий, який є, Стью. Ти не можеш заподіяти шкоду. Я не можу утриматися від цього. Ти думав, що, рятуючи моє життя, я передумаю?"
  
  “Ні, все, про що я думав, було механікою: припікання, інфекція, знеболення. Не більше того. Я дійсно вірю в клятву ".
  
  “Що я скажу, так це те, що це буде швидко. Не схоже на те, що я зазвичай роблю".
  
  "Тоді ніякого болю".
  
  "Ніякого болю".
  
  Поглянувши на карту GPS, Снейк сказав: “У півмилі вгору по дорозі є озеро. Велике".
  
  Який був план? Застрелити його, а потім набити кишені камінням? Звичайно, вони робили це раніше і повинні були дотримуватися рутинної процедури. Прямо як хірургічні процедури.
  
  Оффенбах засунув руку під себе і витяг пістолет.
  
  Кожен чоловік дивився іншому в очі.
  
  Вбивця підняв пістолет. Коли дуло було на півдорозі до мети, його губи стиснулися, і він зупинився.
  
  Саме тоді Стюарт Коллиер відчинив задні дверцята і, поки Оффенбах цілився і натискав на спусковий гачок, вистрибнув у темний, продувається вітром вечір.
  
  
  Фургон занесло на узбіччя.
  
  До того часу, як він припинився, Кольєр вже був на ногах і швидко шкутильгає в поле з високою травою, застібаючи блискавку на своїй темно-синій вітрівки, щоб бути менш помітним.
  
  Він чув різкі тріск пострілів, але через листя і тільки півмісяця для освітлення у стрільця не було б цілі. Він не чув свисту куль поблизу — якщо кулі дійсно свистіли, пролітаючи повз.
  
  Кольєр, спотикаючись, пройшов так далеко, як тільки міг, перш ніж біль в щиколотці взяла верх і змусила його зупинитися. Він опустився у високу бежеву траву і оглянувся назад, туди, звідки прийшов.
  
  Один з чоловіків тримав ліхтарик — Змійку, як він вважав, — променем якого він поводив по землі, а потім направив на безкраї поля і ліси, тянувшиеся по цю сторону шосе. Колльеру довелося пригнутися тільки один раз, щоб уникнути удару променя.
  
  Так, у Снейка був ліхтарик. Він направив його на те місце, де доктор вийшов на поле бою.
  
  Вони рушили за ним по сліду з прим'ятої трави, який він тільки що залишив.
  
  Через три хвилини вони будуть поруч з ним.
  
  Кольєр витягнув з кишені куртки трикутний керамічний уламок завдовжки близько чотирьох дюймів, закінчується вістрям. Краї були гострими, як ножі. Він був двоколірним: глянцево-чорним і тілесного кольору.
  
  Тепер він глибоко вдихнув і одним з зламаних країв перерізав відня на тильній стороні лівої руки. Так довго, як тільки міг, він дозволяв червоної цівки стікати на землю і струшував її на траву навколо себе. Потім він затиснув руку до правої пахви і стиснув, щоб зупинити виділення слизу і не залишити кривавого сліду. Пригинаючись, він попрямував до лісу позаду себе. Він увійшов і сховався за заростями плюща, якого душила паразитична ліана.
  
  Водій і Снейк пройшли стежкою до галявини, яку Кольєр тільки що прикрасив своєю кров'ю. Похмурий чоловік посвітив ліхтариком на землю. Було ясно, що вони бачили кров і будуть гадати, не завдав Оффенбах смертельне поранення своїм пострілом.
  
  Вони озирнулися навколо.
  
  Вони повинні продовжувати переслідувати його чи, припускаючи, що він скоро помре, повернутися на дорогу?
  
  Вони вирішили продовжити полювання.
  
  Кольєр зітхнув.
  
  Зі зброєю в руках вони рушили вперед. Крові не було, і земля тут складалася в основному з листя і чагарнику — ніякої прим'ятої трави, яка видала б його маршрут.
  
  Але вони були все ближче. Він стиснув осколок, як ніж.
  
  В тридцяти метрах від нього.
  
  Двадцять ...
  
  Потім вони обидва завмерли.
  
  Кольєр теж почув цей звук.
  
  Це був слабкий виття сирени, що долинав із сходу. Секундою пізніше на гребені пагорба, на який насилу підіймався фургон, засяяла спалах червоних та синіх вогнів.
  
  Чоловіки розвернулися і побігли назад до дороги. Грюкнули дверцята. Машина від'їхала від узбіччя, швидко набираючи швидкість. Поліцейська машина зникла за пагорбом як раз в той момент, коли фургон зник у протилежному напрямку.
  
  Патрульна машина продовжувала їхати.
  
  Очевидно, його місія не включала в себе постріли Снейка.
  
  На перехресті, приблизно за двісті ярдів на захід, патрульну машину занесло вліво, і вона продовжила свій терміновий перехід. Кольєр примружився, дивлячись удалину. Були ще мигалки від інших машин швидкої допомоги, припаркованих приблизно за милю звідси. Вони, мабуть, їхали по Саутерн-Лейк-роуд, шосе, що веде в Марсден.
  
  Можливо, нещасний випадок. Зупинка через ДТП?
  
  Що б це не було, цей інцидент тільки що врятував йому життя.
  
  Він оцінив свої травми: пошкоджена обертальна манжета. Розтягнення безіменного пальця лівої п'ясткової кістки, за іронією долі, одного з двох, яких Оффенбах пошкодив у сутичці зі своїм заклятим ворогом. На лобі і долонях були сильні садна від опіків асфальту. Кілька уламків і осколків скла під шкірою. Ризик зараження є, але він досить скоро їх почистить. Вивихнута кісточка. Розтягнення зв'язок, не перелом. Плече було єдиним пошкодженням, яке, ймовірно, вимагало б операції. Стероїдів, ймовірно, було б недостатньо.
  
  І біль всюди.
  
  Соматичний і вісцеральний ...
  
  Але це невелика ціна за втечу.
  
  З тієї хвилини, як його викрали, Стюарт Коллиер почав розробляти план власного порятунку, використовуючи було в його розпорядженні зброю.
  
  Не пістолети і ножі.
  
  Слова.
  
  Основні інструменти його медичної практики.
  
  Стюарт Коллиер дійсно був лікарем, опублікованими і визнаним у своїй області. Але він не був лікарем швидкої допомоги або фахівцем з болю. Він не оглядав пацієнтів і не лікував травму вже двадцять років, і це було під час його чергування в якості інтерна.
  
  Кольєр був психіатром.
  
  Ніяка інша спеціальність його не цікавила, і його велика практика в Аппер-Фоллс була присвячена лікуванню депресії і тривоги - хвороб, які він вважав такими ж руйнівними для людини, як рак і хвороби серця (і які могли призвести до психогенної болю, про яку Оффенбах, здавалося, з таким задоволенням дізнався).
  
  Розмірковуючи про те, як врятуватися від Оффенбаха, він подумав про психіатричну техніці, з якою був добре знайомий: перенесення. (Спасибі тобі, Зигмунд Фрейд.)
  
  При цій формі лікування пацієнт перенаправляє емоції — хороші і погані — від минулих і справжніх травм реальному житті терапевта, який потім власні очі бачить причину проблем пацієнта і те, як він чи вона з ними справляється. Аналогічний процес відбувається в іншому напрямку — контрпереносе, — коли терапевт спрямовує свої емоції на пацієнта.
  
  Між ними утворюється зв'язок, і з цієї зв'язку виходить зцілення.
  
  Зв'язок, яка може, просто може означати, що Підлогу Оффенбах відпустить свого лікуючого лікаря на свободу.
  
  Кольєр не міг створити справжній перенесення — це був тривалий процес, — але, як він думав, його скорочена версія була б можлива. Щоб це спрацювало, йому знадобиться принаймні годину або близько того.
  
  Як виграти цей час?
  
  Йому прийшло в голову просте рішення: він збрехав.
  
  Він зробив жахливий прогноз — що Оффенбах незабаром помре від вогнепального поранення, — якщо Кольєр не вилікує його. Для цього були необхідні певні ліки та інструменти.
  
  Реальність? Кульове поранення було незначним. Воно пошкодило деякі м'язи і розірвало кілька дрібних судин. Саме лікування зайняло всього шістдесят секунд: в рану був засипаний білий порошок, який був не антибіотиком, як він сказав Оффенбаху, а Целоксом, високоефективним коагулянтом.
  
  Коли крововтрата припинялася, біль вщухала, Кольєр проводив годину або близько того, виконуючи безглузде припікання - застарілу техніку, яка використовується в основному для лікування носових кровотеч.
  
  Він виграв час. Отже, як викликати перенесення?
  
  Це вимагало взаємного зв'язку між ними. Що він знав про Поле оффенбаху її?
  
  Що ж, очевидно, цій людині подобалося завдавати біль; Кольєр згадав репортаж в новинах про те, як він місяць тому катував і вбив поліцейського в північному Іллінойсі.
  
  Отже, доктор Стюарт Коллиер, доктор медичних наук, ABPN, став Мисливцем за Болем, що миттєво привернула інтерес цієї людини. Він ще більше спокусив його своїм описом базолатерального комплексу — центру болю в тілі. Все, що він сказав Оффенбаху, було правдою, хоча він не міг сказати йому набагато більше, оскільки його єдине знайомство з предметом було взято з статті в науково- популярному журналі, яку він прочитав під час сімейного відпустки у Флориді.
  
  Біль виник як зв'язок між ними.
  
  Що ще він міг використати, щоб зміцнити зв'язок? Кольєр обрав тему, яка була основою психічного здоров'я: сім'я.
  
  Зокрема, батьки.
  
  Кольєр значно удосконалив розповідь про жахливе дитинство, в якому домінував п'яний, жорстокий батько (його власний був цілком живий, відомий нейрохірург і люблячий сім'янин).
  
  Біль і проблеми з батьком зміцнили їх зв'язок.
  
  Але Колльеру потрібен був останній фундаментальний інтерес, щоб закріпити зв'язок між лікарем і пацієнтом.
  
  А що може бути краще, ніж тема смерті?
  
  Кольєр створив вигаданого Карла, водія, сильно обгорілу в автокатастрофі, і залишив кілька натяків на те, що він, можливо, врятував людину від страждань. Оффенбах попався на вудку, і йому не знадобилося багато часу, щоб витягнути з доктора визнання про кількість трупів, рівному дюжині убитих. І ще одне визнання — за вдумливої підказці Оффенбаха — що доктор відчував якусь психічну силу, забираючи ці життя. Думка така ж безглузда, як і жахлива.
  
  Потім невелика примітка: Кольєр дозволив затриматися думки про те, що він, можливо, насправді вбив свого власного батька, злочин, скоєний не для того, щоб позбавити кого-то від болю, а просто для задоволення власного темного бажання доктора помститися жорстокому людині.
  
  Було цього микропереноса достатньо, щоб Оффенбах відпустив його?
  
  Кольєр вирішив, що це не так. Що він дізнався, так це те, що Оффенбах був нарцисовим соціопатом, для якого вбивство було просто "правильним вчинком".
  
  Але, можливо, ця зв'язок могла б змусити Оффенбаха поспішати секунду або близько того, перш ніж натиснути на курок. Що дало б докторові шанс вистрибнути з фургона, коли він сповільнить хід на повороті або на пагорбі.
  
  Він відійшов у підсобку за пляшкою води. І став чекати свого шансу.
  
  Нарешті це сталося. Він зловив погляд Оффенбаха, і великий чорний пістолет уповільнив рух, коли чоловік почав прицілюватися.
  
  Справа кількох секунд.
  
  Але цього досить.
  
  Він впав на асфальт як раз в той момент, коли куля просвистіла у нього над головою.
  
  Тепер Стюарт Коллиер перевірив свою ногу.
  
  Не дуже, але могло бути набагато гірше. Він знайшов гілку довжиною близько шести футів. Вона могла б послужити імпровізованим милицею. Він зашкутильгав до шосе.
  
  Нарешті він дістався до узбіччя шосе 99.
  
  Він ніяк не міг повернутися до останнього скупченню цивілізації, що вони минули, або до скупчення миготливих вогнів аварійної машини. Йому доведеться почекати Доброго самаритянина.
  
  І той, що наближався з заходу — в напрямі, протилежному тому, куди прямувала трійця. Кольєр сумнівався, що Оффенбах і інші повернуться. Поліцейська патрульна машина злякала б їх, і вони були б задоволені тим, що він стікає кров'ю; чоловіки продовжили шлях на схід, в безпечне місце. Але він не став би ризикувати.
  
  Ніч була покрита майже повною темрявою, місяць приховував величезний серп хмар. Вітер колихав траву і шелестів в гілках без листя. У величезному куполі навколо нього не було ніякої штучної ілюмінації, крім святково пульсуючих поліцейських вогнів на Саутерн-Лейк-роуд.
  
  Раптово Стюарт Коллиер впустив гілку, впав на коліна і заридав, її дихання почастішало, коли він великими ковтками вдихав вологий, пахне травою повітря. Нарешті, огидний жах у його душі, який він так наполегливо намагався приховати за фасадом спокою — зосередься, зосередься!— вирвався назовні і охопив його душу. Ніколи в його житті нічого не було таким важким.
  
  Через кілька хвилин він взяв себе в руки, витер сльози і піднявся.
  
  Зараз він думав про них, про Елеонорі і Хлое.
  
  І поцікавився, як у них справи.
  
  Він знав, що вони пережили інцидент; в новинах про втечу, які чоловіки слухали у фургоні, повідомлялося тільки про одного загиблого — жінці-поліцейському з Іллінойсу.
  
  Хоча це був би психічний збиток. Він знову уявив собі тротуар, в десятий раз за вечір: кров з розірваної шиї офіцера, стікає на світле волосся Елеонори, які розкидалося навколо її обличчя, коли вона лежала приголомшена. Чув, як Хлоя кричала на чоловіка, який викрадав її батька. Історія про те, що він не зашкодить Оффенбаху, безумовно, була правдою; як і всі лікарі, Кольєр прийняв клятву. Але чого вбивця, звичайно, не знав, так це того, що він мав намір не заподіювати шкоди Оффенбаху, а своєї сім'ї. Він не залишив би свою дружину вдовою, а дочка без батька.
  
  Його єдиною місією в цей вечір було повернутися до них.
  
  Він знову подумав про бідного поліцейського, який загинув, коли помітив вогні наближення машини, яка прямувала з боку Водоспаду на захід.
  
  Знову стиснувши свій посох Мойсея, він рушив до шосе.
  
  Якщо водій не відвезе його за допомогою, принаймні, Кольєр міг би позичити стільниковий телефон. Йому довелося б повідомити про місцезнаходження Оффенбаха.
  
  Наближається машина уповільнила хід. Жінка за кермом, видима тільки силуетом, коли він примружився від променів, здивовано нахилила голову, що цілком зрозуміло, враховуючи його стан.
  
  Доктор Стюарт Коллиер зітхнув, очікуючи, що вона поїде швидше.
  
  Хто вплутався в цю справу в наші дні?
  
  Але вона цього не зробила. Вона різко загальмувала.
  
  Вікно опустилося.
  
  Він повільно похромал вперед.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  ІНФОРМАЦІЯ ПРО АВТОРА
  
  
  Фото No 2019 Gunner Publications LLC
  
  Джеффрі Дівер - автор бестселера "Нью-Йорк Таймс", сорока п'яти романів і вісімдесяти оповідань. Його книги продаються в 150 країнах, перекладені на двадцять п'ять мов і були номіновані на десятки премій, включаючи "Едгар", "Ентоні" і "Шеймус".
  
  
  
  OceanofPDF.com
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"