Майкл Раян сядзіць у вяртлявым крэсьле з шэрага скуразамяняльніка у цьмяна асветленым гасцінічным нумары, прытупваючы правай нагой пад нейкую нечуваную песню дзевяностых, думаючы: "Гэта настолькі лепш сэксу, што нават не з'яўляецца на радары"; думаючы:
Гэты момант, гэты вар'яцкі момант - вось чаму ён у першую чаргу стаў паліцыянтам.
Яго пульс пачашчаецца.
"Глок-9" у кабуры пад яго левай рукой здаецца такім жа доўгім, як пісталет, і ў два разы цяжэй.
Маладая жанчына, якая сядзіць на краі ложка перад ім, - высокая, грацыёзная прыгажуня з верхняга горада з манерай апранацца, прамовай і самавалоданнем, якія заўсёды выводзілі Майка Райана з сябе, нават калі ён быў усяго толькі самаўпэўненым хлопцам з працоўнага класа з іншага боку Кайахоги. Сёння ўвечары на жанчыне бірузовае сукенка, сэксуальныя туфлі на абцасах і дыяментавыя завушніцы. Як ён ні стараўся, за апошнія два тыдні яму не ўдавалася выкінуць яе з галавы больш чым на пятнаццаць хвілін, ён бачыў яе твар у кожным фільме, у кожным часопісе, у кожным каталогу.
Яе нельга назваць класічнай прыгажуняй, але для Майкла Райана яна ідэальная: доўгія стройныя ногі, фарфоравая скура, цемнаватыя, амаль азіяцкія вочы. Спатрэбілася чатыры сустрэчы, каб сабраць яе і гэтую суму грошай у адным пакоі, і на кожнай з гэтых сустрэч яна выглядала лепш – ад спартыўных штаноў да джынсаў, ад слаксов да гэтага праклятага сукенкі.
У глыбіні душы Майклу Далорэс Алесі Раян, яго жонка з сіцылійскім тэмпераментам, з якой ён пражыў пятнаццаць гадоў, пагражае кастрацией. Гэтая жанчына пракралася яму глыбока пад скуру.
Ён хоча, каб гэта скончылася.
"Я шчаслівы", - кажа Майкл. "Ты?"
"Так", - ціха адказвае яна.
Ён толькі што ўручыў ёй канверт. Яна, у сваю чаргу, толькі што ўручыла яму чатыры пачкі наяўных. Дзесяць тысяч даляраў, дробныя купюры, моцна пацёртыя. Нябачныя. За выключэннем двадцатидолларовой банкноты, якая ляжыць па-над адной з чарак. На дваццатцы зверху была нейкая чырвоная пазнака, дзіўны маленькі малюнак лука і стрэл.
Перадаўшы яму грошы, яна схапіла тонкую пляшку з стерлингового срэбра, якая стаяла на начным століку паміж імі, усміхнулася, отвинтила вечка і паднесла яе да вуснаў. Яна перадала пляшку Майклу, і Майкл ведаў - ведаў гэтак жа дакладна, як любы ўрок, які ён засвоіў за свае сорак шэсць гадоў, - што не павінен. Але ён усё роўна зрабіў гэта. Два вялікіх глотка, каб супакоіць рукі. Гэта быў кубінскі ром, лепшага якасці. Ён сагрэў яго.
А цяпер прыйшоў час шоў.
За імгненне да таго, як Майкл паспявае зрабіць свой ход, жанчына ўстае і лезе ў сваю вялікую скураную сумку. Майкл упэўнены, што, калі яна прыбярэ руку, у ёй будзе пісталет. Гэта ўпэўненасць. Ён замірае, дыханне захрасае ў яго ў горле, мышцы напружваюцца.
Гэта не пісталет.
Гэта замест... "Монтекристо"? ТАК. Майкл на імгненне астывае, на яго шчоках з'яўляюцца ямачкі ад палёгкі. Ён адчувае пах салодкага тытуню нават з адлегласці пяці футаў. "Што гэта?" - пытаецца ён, і на яго твары з'яўляецца полуулыбка.
Жанчына не адказвае, а хутчэй пачынае моўчкі выконваць рытуал курца цыгар - нюхаць, згортваць, абрэзаць кончык, акуратна раскручваць цыгару, пакуль яе запальваюць драўлянай кухоннай запалкай. Зрабіўшы некалькі зацяжак, яна апускаецца перад ім на калені, кладзе рукі яму на калені. Яе дотык ўзбуджае яго. Майкл, выпівае па дзве пачкі ў дзень, не кашляе, яго ніколькі не турбуе дым.
Гэта проста... дзіўна, праўда?
Такая жанчына, як гэтая, паліць "Крыста"?
Затым, упершыню з тых часоў, як яны сустрэліся, скрозь серабрыстую смугу дыму, якая стала блакітны з-за прыглушанага гасцінічнага тэлевізара, скрозь раптоўны, п'янлівы водар яе духаў Майкл заўважае першародную чарнату вачэй з гэтай жанчыны, жорсткасць, якая жыве ў іх, і яму становіцца страшна.
Што-то тут не так.
Ён спрабуе ўстаць, але якой бы галюцынагенных наркотык ні быў у роме, ён захоплівае яго свет і прымушае яго хістацца перад ім. Ён цягнецца за сваім пісталетам. Нейкім чынам знік. Яго сэрца калоціцца, гатовае разарвацца, ногі здаюцца ватовымі і бескарыснымі. Ён падае назад у крэсла.
Перад надыходам цемры, у захапляльнай дух панараме перад вачыма, дэтэктыў першага класа Майкл Патрык Раян з паліцэйскага кіравання Кліўленда назірае тысячу асляпляльных бачанняў адначасова. Некаторыя настолькі жорсткія ў сваёй велічы, настолькі лучезарны, што слёзы наварочваюцца на вочы. Большасць з іх жудасна засмучаныя: Кэры, яго маленькая дачка, вечна чакае яго на ганку, яе інваліднае крэсла паблісквае ў промнях послеполуденного сонца. Далорэс, вар'яцкая, як чорт. Ці бачыце, бацька Далорэс загінуў пры выкананні службовых абавязкаў. Кожную раніцу на працягу пятнаццаці гадоў Майкл абяцаў ёй, што не памрэ пры выкананні службовых абавязкаў.
Але на самай справе гэта не абавязак, не так лі, Майк?
Майкл Раян падымае погляд на рулю свайго зброі, на хупавы белы палец на спускавым кручку, на крывава-чырвоны пазногаць. Ён у апошні раз закрывае вочы, думаючы:
Гэта ўсё было дзеля маіх дзяўчынак.
Усе гэта.
І ніхто ніколі не даведаецца.
Адзін
Алтар
1
Я ўваходжу ў белую пакой роўна ў адзінаццаць гадзін. Белыя сцены, тоўсты белы дыван, белы столь з малюнкам. Гарыць святло, і тут вельмі светла, вельмі цёпла. Калі не лічыць вадкакрысталічнага манітора з сінім экранам на стале ў куце, адзіным каляровым прадметам у пакоі з'яўляецца аксамітавае крэсла сливового колеру з падлакотнікамі, размешчанае прама па цэнтры, тварам да маленькай відэакамеры кампутара, тварам да святла.
На мне цемна-чорныя штаны ў зморшчыну і светла-блакітная кашуля з французскімі манжэтамі. На мне таксама чорныя сонцаахоўныя акуляры Ray-Ban Wayfarer. Я басанож, а кашуля расшпілена уверсе.
Я атрымала электронны ліст ад Дантэ ў палове дзевятага, і гэта дало мне як раз дастаткова часу, каб дабрацца да хімчысткі, як раз дастаткова часу, каб пафліртаваць з афіцыянткай і замовіць вячэру ў "Філіпс". Я ўсё яшчэ адчуваю смак часныку ад пиккаты з цяляціны і адчуваю, што, магчыма, падманваю гэтую жанчыну, хоць, вобразна кажучы, яна будзе за светлавыя гады ад мяне. Але я разумею, што прымушае чалавека на другім баку сеансу тэлефанаваць, дамаўляцца, плаціць. Я паважаю гэта.
Таму я дастаю сваю Бинаку і освежаю дыханне.
Я саджуся.
У адзінаццаць дзесяць дынамікі кампутара шыпяць ад перашкод, маленькае акенца ў правым верхнім куце манітора міргае раз, другі, але выявы не выдае. Я і не чакаю, што яно з'явіцца. Хоць злучэнне дазваляе ажыццяўляць двухбаковую перадачу відэа, я яшчэ не бачыў, каб хто-небудзь з'яўляўся ў гэтым кадры. Назіральнікі назіраюць.
Неўзабаве з дынамікаў даносіцца сінтэзаваны голас, рабатызаваны, але беспамылкова жаночы.
"Прывітанне", - кажа голас.
"Прывітанне," адказваю я, ведаючы, што цяпер яна мяне бачыць.
"Вы афіцэр паліцыі?" - спытаў я.
Гульня. Вечна гульня. Спачатку гульня, потым пачуццё віны. Але заўсёды, у сярэдзіне, тварам. "Так".
“ Толькі што вярнуўся дадому пасля цяжкага працоўнага дня?
"Толькі што ўвайшоў у дзверы", - кажу я. "Толькі што скінуў туфлі".
“ Застрэліў каго-небудзь сёння?
"Не сёння".
“ Арыштаваць каго-небудзь?
"Так".
"Хто?"
“ Проста дзяўчына. Вельмі злая дзяўчына.
Яна смяецца, робіць паўзу на некалькі імгненняў, затым кажа: "Налі сабе выпіць".
Я ўстаю, выходжу з кадра. У гэтым пакоі няма бара, але ёсць пісьмовы стол з некаторымі прадметамі, якія, як я чакаў, спатрэбяцца. Яна не можа бачыць гэтыя рэчы, гэты рэквізіт, які я выкарыстоўваю, каб стварыць для яе гэтую хімеру. І, вядома, яна не можа бачыць кацёл, даўно заржавелыя гакі.
Яны знаходзяцца ў чорнай пакоі.
Калі я бяру шклянку з некалькімі цалямі рома, я чую, як пачашчаецца электроннае дыханне жанчыны. Гледачам таксама падабаецца апярэджваць падзеі. Назіральнікам гэта падабаецца, нават калі яны нічога не бачаць.
Я гуляю яе некалькі імгненняў, затым зноў уваходжу ў кадр і саджуся.
"Пі," кажа яна, цяпер крыху засопшыся.
Я п'ю. Вадкасць разліваецца прыемным бурштынавым агнём у маім страўніку.
"Устань".
Моцны, аўтарытэтны загад. Я падпарадкоўваюся.
"Цяпер..." - працягвае голас, - "Я хачу, каб ты зняў кашулю. Павольна".
Я паварочваю правае запясце, зноў гляджу на свае сярэбраныя запанкі, на старажытны сімвал, выгравіраваны на гладкай матавай паверхні. Я тэатральна выцягваю запанкі, затым павольна кашулю, расшпільваю, па адной перламутравай гузіку за раз, і дазваляю ёй саслізнуць з маіх плячэй на падлогу.
"Добра", - кажа голас. “Вельмі добра. Вы вельмі прыгожы малады чалавек".
"Дзякую вас".
“ Цяпер твае штаны. Спачатку рэмень, потым гузік, потым маланку.
Я раблю, як мне кажуць. Неўзабаве я голы. Я саджуся на крэсла. Мой пеніс выглядае тоўстым і з моцнымі прожылкамі на фоне фіялетавага аксаміту.
"Ты ведаеш, хто я?" - пытаецца голас.
Я - няма. Я так кажу.
"Ты хочаш ведаць, хто я такі?"
Я працягваю маўчаць.
"Я ўсё роўна не магу табе сказаць", - кажа голас. "Але я ведаю, чаго хачу ад цябе цяпер".
"Што гэта?" - спытаў я.
“ Я хачу, каб ты падумаў пра жанчыну, якую ты бачыў сёння. У публічным доме.
"Добра".
"Ты памятаеш яе?" - спытаў я.
“Так. Я не змог забыць яе".
Голас працягвае, трохі хутчэй. “Жанчына, якую ты бачыў на верхнім паверсе. Яна табе спадабалася?"
"Так", - адказваю я, мая эрэкцыя расце. Гэта была лёгкая частка. "Вельмі".
"Цябе ўзбуджае назіраць за ёй?"
"Так". Яшчэ на некалькі градусаў. Затым яшчэ на некалькі.
“Гэта была я, ты ведаеш. Я была шлюхай".
"Я разумею".
“ Табе падабаецца глядзець, як я раблю гэта з іншымі мужчынамі?
“Так. Мне гэта падабаецца".
"Раздвинь ногі", - кажа яна, і перадача трохі перарываецца.
"Вось так?"
Яшчэ некалькі імгненняў перашкод, затым: "Сустрэнемся".
"Няма".
"Сустрэнемся сёння ўвечары".
Цяпер гэта маленне. Улада перайшла, як гэта заўсёды бывае. "Няма", - адказваю я.
"Сустрэцца са мной і трахну мяне".
Я чакаю некалькі удараў. Маё сэрца пачынае шалёна калаціцца. Яна будзе той адзінай? "Калі я скажу "так", што ты для мяне зробіш?"
"Я"... "Я заплачу табе", - кажа яна. "У мяне ёсць наяўныя".
“ Мне не патрэбныя твае грошы.
"Тады чаго ж ты хочаш?"
Я раблю паўзу. Для мацнейшага эфекту. "Падпарадкаванне".
"Паслухмянасць?"
“ Калі мы сустрэнемся, ты зробіш, як я скажу?
"Так".
“ Ты зробіш у дакладнасці, як я скажу?
"Я... ТАК... калі ласка."
"Ты цяпер адзін?"
"Так".
"Тады слухай мяне ўважліва, таму што я скажу табе гэта адзін раз".
Яна маўчыць. Я ерзаю на крэсле, працягваю.
"На паўднёва-ўсходнім куце Усходняй Саракавы і Цэнтральнай ёсць закінуты будынак," кажу я. “ На Ўсходняй Саракавы ёсць дзвярны праём. Я хачу, каб вы ўсталі там тварам да дзвярэй. Разумееш?"
"Так".
“У цябе сапраўды хопіць смеласці пайсці туды? Зрабіць гэта?"
Самы нязначны ваганне, затым: "Так".
“Ты разумееш, што я збіраюся трахнуць цябе ў гэтым дзвярным праёме? Ты разумееш, што я збіраюся падысці да цябе ззаду і трахнуць цябе ў гэтым брудным дзвярным праёме?"