Дивер Джеффри : другие произведения.

Падвядзенне вынікаў

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  Змест
  Тытульны ліст
  Старонка аўтарскага права
  адзін
  Два
  Тры
  чатыры
  Пяць
  Шэсць
  Сем
  Восем
  Дзевяць
  дзесяць
  Адзінаццаць
  Дванаццаць
  Трынаццаць
  Пра аўтара
  
  Гэта мастацкі твор. Імёны, персанажы, арганізацыі, месцы, падзеі і здарэнні з'яўляюцца альбо прадуктам фантазіі аўтара, альбо выкарыстоўваюцца выдумана. Любое падабенства з рэальнымі асобамі, жывымі або мёртвымі, або рэальнымі падзеямі з'яўляецца выключна выпадковым.
  Аўтарскія правы на тэкст No 2020, Джэфры Дывер
  Усе правы ахоўваюцца.
  Ніякая частка гэтай кнігі не можа быць прайграна або захавана ў пошукавай сістэме або перададзена ў любой форме або любымі сродкамі, электроннымі, механічнымі, фотакапіраваннем, запісам або іншым спосабам, без пісьмовага дазволу выдаўца.
  Апублікавана Amazon Original Stories, Сіэтл
  www.apub.com
  Amazon, лагатып Amazon і Amazon Original Stories з'яўляюцца гандлёвымі маркамі Amazon.com , Inc. або яе філіялаў.
  eISBN: 9781542016087
  Дызайн вокладкі Адыл Дара
  адзін
  Рунінг.
  Паветра, якое падымалася з пустыні, лёгка дасягала 120 градусаў. Яго цела крычала пра ваду, але вады трэба было пачакаць.
  Бег.
  Як толькі прагрымеў стрэл, у пяцідзесяці ярдах перад ім Тоні Райт упаў. Смешна. Калі ён пачуў гук, значыць, куля прайшла далёка міма яго. Гэта была праўда; вы ніколі не чулі стрэлу, які вас забіў. Такая была гісторыя. У яго не было аб'ектыўных доказаў.
  Ён знаходзіўся за сцяной ці ўзгоркам — здавалася, што і тое, і другое пачыналася як першае і скончылася праз сотні гадоў другім. Ён апынуўся тварам да твару з T helocactus bicolor . Ён ведаў гэтае імя, таму што Люсі вырошчвала іх на сваім двары.
  Прыгожы. Зіхатліва-ружовыя кветкі на верхавіне калючых сцяблінак. Нішто ў пустыні не павінна быць ружовым, можна сабе ўявіць, але многае было. Гэта быў першы раз, калі ў яго ўзнікла такая думка, хаця ён усё жыццё пражыў у пустыні і вакол яе.
  Яшчэ кулі, разбіваючыся аб скалы, капаючы за ім магілы ў пяску. Гэтыя хлопцы былі кепскія стрэлы.
  Хударлявы, гладка паголены Тоні ў кепцы, джынсах і чорнай майцы абліваў потам душу.
  Яго бронекамізэлька спрыяла смажанню, але кеўлар застаўся.
  У трыццаці футах ад сябе ён убачыў аднаго з людзей, якіх шукаў. Каржакаваты, з шырокімі плячыма. Пад камуфляжнай бейсболкай была гладкая, як яйка, галава.
  - Гэта я... Тоне, - крыкнуў ён. «Я падыходжу». Робячы ўдыхі. Напружанне. Потым Тоні зноў заварушыўся. Ён хутка пераадолеў пакінутую дыстанцыю і плюхнуўся на зямлю побач з Бойдам, які з шырока расплюшчанымі вачыма развярнуўся і падняў свой «глок».
  «Не, не, не, гэта я !» Тоні прыжмурыўся, каб не патрапіць у дула куль — бессэнсоўная, калі не сказаць дурная рэакцыя — і інстынктыўна падняў рукі. «Я толькі што сказаў!»
  Бойд закрычаў: «На чорта ты тут робіш?» Том гэта растлумачыў. Джоні Бойд быў напалову глухі ад стральбы з пісталета. «Вы не ўдзельнічаеце ў гэтай аперацыі».
  «Я таксама рады цябе бачыць», - паклікаў Тоні. «Думаў, што пайду за тваімі азадкамі. У выпадку, калі вам спатрэбіцца дапамога. Што вы выглядаеце, як вы ".
  Успышка з акна фабрыкі ў пяцідзесяці ярдах перад імі, куля праляцела міма з пстрычкай пальцаў. Гэта зрабілі кулі. Пераадолеўшы гукавы бар'ер, ён пачуў.
  Бойд кіўнуў у бок нізкіх, ахутаных пылам будынкаў у пяцідзесяці ярдах. «Адкусілі больш, чым мы чакалі, ці не так, Эль-Паса? Або куплялі больш, чым мы маглі жаваць». Легендарны добры настрой Бойда вярнуўся.
  Тоні трынаццаць гадоў працаваў у паліцыі Эль-Паса ў аддзеле вулічнай злачыннасці, потым у аддзеле наркотыкаў. Ён быў у тузіне перастрэлак. Ніхто ніколі не жартаваў. І большасць агентаў DEA зусім не жартавалі, асабліва наглядчыкі. Яму падабалася працаваць з Джоні Бойдам.
  Тоні спытаў: «У цябе ёсць вада?»
  «Проста маргарыты. Я забыўся соль». Ён стрэліў.
  «Дзе ўсе?» Тоні таксама крычаў.
  «Мае хлопец і дзяўчына там». Ён паказаў на ўзвышша справа, дзе два яго агенты DEA сядзелі на карчах за іншай старажытнай сцяной-пагоркам.
  «А Мэт?»
  Бойд сказаў: «Вось чаму мы ўсё яшчэ тут, а не сышлі».
  Пырскі куль гарбілі зямлю перад імі.
  Мужчыны паглыбіліся ў пясок. Міма нетаропка прайшоўся скарпіён, вялікі. «Ён правяраў гэтае месца». Паказваючы. Наперадзе і злева быў невысокі будынак, можа, склад. Кароткі, перакошаны, выбелены сонцам бэжавы глінабітны сайдынг. Ён быў акальцаваны пустазеллем. «Потым мы пачалі весці агонь. Ён у пастцы».
  «Ён у парадку?»
  «Так, толькі што замацаваны». Затым Бойд крычаў у свой мікрафон, прымацаваны да навушніка: «Пацвердзіць прыбыццё? . . . Ну, як толькі зможаш. У іх ёсць АК і М-чацвёркі. . . Вядома, яны цалкам аўтаматычныя. Якая розніца? Атрымаць сюды як. . . хутка . . . як . . . ты . . . чорт вазьмі!»
  Звяртаючыся да Тоні. «Дваццаць пяць хвілін, сказалі».
  «Гэта канкрэтна».
  Бойд засмяяўся. «Хіба мы не прадалі мексіканцам паўмільёна верталётаў? Няўжо яны не могуць прыслаць каго-небудзь? Я раззлаваны і пішу свайму кангрэсмену. І-ха. Давай індыка страляць!» Ён падняўся і выпусціў некалькі патронаў са свайго «глока».
  Тоні закрычаў: «Што-небудзь ударыў?»
  Бойд патэлефанаваў: «Пляваць. Я проста спрабую трымаць іх сціплымі».
  «Кардазістас?»
  «Хто яшчэ тут?»
  Тоні хутка падняўся і агледзеў будынак стралкоў. Ён заўважыў тузін чорных вокнаў, два дзясяткі ценяў у прамежках паміж канструкцыямі. Сотні месцаў для прыкрыццяў, ад машын да шын і паддонаў да скрынкі туалетнай паперы, якая выглядала больш-менш новай.
  Ён не заўважыў мішэняў і адступіў. «Трэба было застрэліць скарпіёна».
  «Не. Мне падабаюцца скарпіёны. Сукін сын. Я злы».
  Тоні паклікаў: «Колькі ворагаў?»
  «Васемсот сорак два».
  «Адкуль вы атрымалі гэты нумар? Палічыць футы і падзяліць на два?»
  «Я думаў, што я тут самы смешны чалавек, Эль-Паса».
  «Чаму, чорт вазьмі, ён увайшоў адзін?»
  Твар Бойда напружыўся. «Мы ўсе ведаем Мэта».
  Праўда.
  Тоні патэлефанаваў: «Я бяру яго. Прыкрый мяне».
  «Не, не!» Бойд быў люты. «Чакаем падмацавання».
  «Яны маглі пераадолець яго, падысці да гэтага аройа збоку. Мы не маглі запаліць іх адсюль».
  «Не сыходзьце, афіцэр». Зараз ні грама гумару.
  Але Тоні Райт не працаваў у DEA.
  Ён пачаў бегчы.
  «Чорт!» — крыкнуў Бойд. «Ты жартуеш?»
  Скарабаючы па камяністай і пясчанай мясцовасці, Тоні не звяртаў увагі на сверб і пяршэнне ад спякоты.
  Шквал стрэлаў карцела. Але стральцы, відаць, не бачылі яго; яны ўсё яшчэ цэліліся ў бок Бойда і двух іншых агентаў DEA.
  Натхнёны сваёй нябачнасцю, Тоні пераадолеў больш месца ў спрынце, згорбіўшыся, затым кінуўся ў арой, праз які ён прабраўся бліжэй да будынка, у якім апынуўся Мэт. падняў вочы. Ён бачыў Мэта ў будынку памерам пяцьдзесят на пяцьдзесят футаў, які прысеў каля акна са стрэльбай у руцэ.
  Мэт выглядаў як герой ваеннага фільма з яго падстрыжанымі светлымі валасамі, плячыма футбольнага абаронцы і ростам больш за шэсць футаў. Ён быў партрэтам спакою.
  Чалавек нахіліў галаву, дакрануўшыся да навушніка, каб прыслухацца. Ён нахмурыўся. Бойд раскажа яму пра прысутнасць Тоні. Вызірнуўшы, ён прыжмурыўся ад жаху, калі іх вочы сустрэліся. Потым скрывіўся. Яго левая рука рабіла шырокія размашыстыя жэсты, якія азначалі: адыходзь назад. Здавалася, што ён прамовіў ці нават пракрычаў гэтыя самыя словы.
  Тоні перакаціўся праз пыльны хрыбет і пабег, прыгнуўшыся да паловы росту. Потым ён выкаціўся праз дзвярны праём на пакошаны драўляны насціл старажытнага будынка.
  Мэт закрычаў: «Ісус Хрыстос. Гэта не ваша аперацыя. Чаго ты тут робіш? Хто табе сказаў прыйсці?»
  Пацісканне плячыма. «Ніхто не казаў мне гэтага не рабіць».
  «Хто вас упаўнаважыў ?»
  Тоні лютаваў у адказ: «Чорт гэта значыць? Вы едзеце ў Cartelville, толькі вы з EPPD, і ніхто мне не кажа? Ты мне не кажаш?»
  Тоні агледзеў цьмянае месца, пацёртыя сцены, полчышчы пылінак, якія луналі на сонцы. Шэраг нядаўніх крокаў у пыле падказаў яму, што фабрыка, верагодна, была прамежкавай станцыяй для картэля Кардоза, падзеннем наркотыкаў.
  Мэт адышоў ад гневу. Ён быў прафесіяналам, і прафесіянал вярнуўся. Ён азірнуўся вонкі, трымаючы зброю напагатове. Па-ранейшаму ніякіх патронаў з завода да іх не ішло. Стральцам карцела не ведаць, што яны тут. Ківаючы ў бок галоўных будынкаў, ён сказаў: «Месца павінна было быць незанятым. Даведка была справядлівай. Я прыйшоў сюды, каб пасадзіць вочы». Ён кіўнуў на невялікую камеру назірання і Wi-Fi на падлозе. «Потым частка, якая павінна была быць пустой, пайшла к чорту».
  «Вас чацвёра, і вы прыйшлі сюды самі?» Жэстыкулюючы вакол будынка, у якім яны знаходзіліся.
  «Т, мне зараз не патрэбны допыт».
  «Не, трэба, каб у вас быў сэнс. Мы павінны выйсці. Яны маглі падысці з поўдня, той аройа».
  Мэт хутка зірнуў у акно. Яра, відаць, не бачыў. На яго твары была цікаўнасць — расчараванне. У Тоні была ідэя: адступленне азначала, што ў яго не будзе магчымасці знішчыць некаторых дрэнных хлопцаў. Гэта быў Мэт, ва ўсім. «Гаўно. Добра. Вы першы, я прыкрыю. Тады вы і Федзі ляжаце, прыкрываючы мяне агнём.
  «Да чорта гэта, М. Ты ідзі першым».
  "Прабачце мяне. Хто лепш страляе?»
  Тоні саступіў, кіўнуўшы.
  «Дык ідзі!»
  Тоні ўздыхнуў, плюнуў пылам і рушыў да дзвярэй, а Мэт падняў свой глок і павярнуўся да акна, якое выходзіць на фабрыку.
  Тады ў пакой уляцелі два цёмныя прадметы памерам з яблык.
  «М! Гранаты!»
  Але перш чым абодва паспелі паварушыцца, адзін выбухнуў з вялізным трэскам і яркай успышкай, падобнай да маланкі, якая ўдарыла ў футах. Праз некалькі секунд прагрымеў яшчэ адзін выбух.
  Тоні цяжка апусціўся на бетонную падлогу, глухі і сляпы. Але ён адчуваў пах, і ён удыхаў дым і пары. Гранаты не забілі іх адразу, але падпалілі будынак.
  Устань, - бушаваў ён сам з сабою. Знайдзіце Мэта. Вылазь!
  Ён паспрабаваў падняцца, але не змог.
  «М! Мэт!» Яго голас крычаў ці шаптаў? «Вон! зараз! Ёсць . . . агонь». Задыхаючыся ад дыму, задыхаючыся. Усё цямнее. Ён спрачаўся: свежае паветра на вуліцы. Варта выйсці на вуліцу. . . Але гэта было столькі намаганняў. Ён апусціў галаву на падлогу. Адпачну хвілінку. Гэта ўсе. Хвілінку.
  Якая ў гэтым можа быць шкода?
  Два
  Ту яго баліць галава. Сухасць у горле, пяршэнне.
  Ён збіраўся ванітаваць?
  няма
  так.
  Медперсанал, відаць, палічыў, што гэта верагоднасць, і пакінуў побач з ім у ложку некалькі пластыкавых кантэйнераў, накшталт таго, што хатнія гаспадыні куплялі б у трох экзэмплярах на вечарынах Tupperware, якія ладзіла маці Тоні.
  Ён схапіў шэры пластык, нахіліўся наперад і адцягнуўся, пакуль яго кішачнік не завішчаў. Ён паставіў кантэйнер на металічны паднос, прымацаваны да колаў каля ложка, потым адсунуў агідную рэч як мага далей. Тоні паваліўся на спіну, задыхаючыся.
  Белы пакой. Бальнічная палата, напоўненая бальнічнымі рэчамі, усімі тымі прыстасаваннямі, электроннымі панэлямі і разеткамі, і машынамі, у якіх прарастаюць драты і арматура — аксэсуарамі, якія здолелі напоўніць вас жахам, нават калі вы ведалі, што гэта інструменты лячэння. Знакі таксама, з дзіўнымі вялікімі літарамі.
  КАЛІ ЛАСКА, УСТРЫМЛІВАЙЦЕСЯ АД ВЫКАРЫСТАННЯ СОТАВАГА ТЭЛЕФОНА.
  КУРЭННЕ ЗАБАРОНЕНА.
  КАЛІ ЛАСКА, СКАЖЭЦЕ СВАЁМУ МЕДЫЦЫНЕ, КАЛІ ВЫ ПРЫМАЕЦЕ МЕДЫЦЫЮ.
  Брыдка і трывожна, але, дзякуй Богу, крута.
  Ён падняў вочы. Ён быў напалову акружаны бэжавай фіранкай, якая звісала з U-вобразнай штангі, прымацаванай да столі.
  І Мэт. Дзе быў Мэт?
  Ён быў жывы?
  Ой, каб ён быў жывы. Калі ласка.
  Тоні не заўважыў ніякіх упрыгожванняў на сцяне. Гэта было функцыянальнае месца, па сутнасці, мінімальнае. Неўзабаве ён зразумеў чаму. Праз запячатанае акно ён бачыў армейскі Хамві, афарбаваны ў пустынны камуфляж. Толькі што міма віселі два сцягі на дрэўках: амерыканскі і з абазначэннем вайсковай часткі. Значыць, ваенны шпіталь, а не цывільны. Растлумачыў зорны пакой; дзяржаўныя грошы не будуць марнавацца на дэкор.
  Ён моцна закашляўся.
  Што вярнула ўспаміны пра здарэнне.
  Гранаты.
  Тоні размінаў розныя часткі цела, у парадку змяншэння важнасці, вядома, абмацваючы аскепкавыя раненні. Ён з палёгкай не знайшоў нічога. Бінт на далоні. Калі ён зазірнуў, гэта была толькі драпіна, Бетадзін стаў карычневым. Самы моцны боль адчуваўся ў яго лодыжцы, магчыма, расцяжэнне звязкаў, вывернутае, калі ён упаў тварам на падлогу склада. Але акрамя гэтых нязначных траўмаў, боль быў мінімальны. Ён быў на наркотыках?
  Потым ён з жахам зразумеў, што Мэт, напэўна, прыняў на сябе ўвесь цяжар выбуху. М быў з тых, хто будзе ўзнагароджаны медалём Пашаны — пасмяротна — пасля таго, як кінуўся на гранаце, каб выратаваць сваіх аднапалчан. Ён уявіў разбітае цела Мэта.
  Ці ён сапраўды гэта бачыў?
  Не не . . .
  Потым падумаў: я зноў ванітую.
  Я не буду.
  Ён зрабіў.
  Нарэшце ён утаймаваў ваніты і паставіў на тумбачку другі посуд. Ён думаў: «Дзе, чорт вазьмі, медсястра, каб пазбавіцца ад гэтых рэчаў», калі пачуў голас: «Ты, чорт вазьмі, не мог бы спыніць гэта? У мяне хочацца ванітаваць».
  Голас Мэта.
  Тоні засмяяўся. «О, чалавеча, Ісус. Вось ты». Ад смеху пачаўся прыступ кашлю.
  З грукатам і шоргатам Мэт адхінуў фіранку. Двое мужчын знаходзіліся на адлегласці шасці футаў адзін ад аднаго.
  Мэт агледзеў яго. "Як ты?" Ён таксама закашляўся.
  «Божа, я думаў, што цябе ўзарвалі». Яшчэ больш спазмаў у лёгкіх. «Чортаў дым. Ты ў парадку?»
  Мэт, паціскаючы плячыма. Яго бінты былі мінімальнымі. Запясце і нашыўка на лбе. «Моцна стукнуўся аб падлогу. Гэта ўсе. Вы?»
  «Гыкалайка».
  Позіркі мужчын павярнуліся да дзвярэй, калі ўнутр увайшла круглая лацінаамерыканка ў сініх шортах, упрыгожаных малюнкамі маленькіх панд. «Вы націснулі кнопку выкліку?» Яна выглядала злёгку раздражнёнай.
  «Я хацеў ведаць, дзе ён ». Жэст у бок Тоні. Часта рэзкі і нецярплівы, Мэт цяпер быў ветлівы. У бальніцах пацыенты знаходзяцца ў ніжняй частцы харчовага ланцуга. Лепш быць добрым з тымі, хто вышэй. Нават ніжэй, вышэй. Можа, асабліва.
  Яна глядзела, не ведаючы, што адказаць. «Хтосьці будзе, да хуткай сустрэчы».
  Тоні спытаў: «Ці не маглі б вы... . .” Ён паказаў на кантэйнеры Tupperware. Без рэакцыі яна сабрала іх і пайшла.
  Мэт сказаў: «Я не пакідаю чаявых». Потым: «Дзе мы?»
  Тоні кіўнуў на акно побач з ім. Мэт пайшоў наперад і ўбачыў Humvee. «Гендрыкс. Напэўна». Ваенная база, бліжэйшая да Эль-Паса.
  Мэт зрабіў зандзіраванне, потым таксама моцна закашляўся. Калі паядынак скончыўся, ён сказаў: «Ніякіх аскепкаў. Вы?»
  «Не, толькі аблажаная шчыкалатка».
  «Што гэта былі за гранаты? Паліць?»
  Іншы голас, з дзвярэй: «Запальна. Яны хацелі спаліць гэтае месца».
  Чалавек быў вялікі. Лысы, шэсць чатыры ці каля таго, каржакаваты, але мускулісты, а не тлушчавы. На ім быў касцюм, які ён купіў бы па цане, а не па памеры. Такі, які быў у шафе Тоні. На яго шыі быў шнурок з ланцужком, які трымаў значок DEA.
  «Афіцэры. . . Я Біл Холмс, рэгіянальны акруговы супервайзер з Даласа.
  Такім чынам, топ-ган.
  Ён прыжмурыўся на Тоні. «Здаецца, я сустракаў вас аднойчы. Пакуль таму. Аперацыя Рыа-Грандэ».
  «Магчыма быць».
  "Як твае справы?" - спытаў Холмс.
  «Астатнія ў камандзе?» — прама спытаў Мэт.
  Тоні было сорамна, што ён не падумаў задаць гэтае пытанне, ён быў такі шчаслівы, што застаўся жывы. Мэт меў больш фаталістычны погляд на жыццё. Быццам бы ён меркаваў, што смерць была за кожным вуглом, і не марнаваў намаганняў, каб апісаць, як ён сябе адчувае, ці як яму паводзіць сябе. І як жыў Мэт, смерць цалкам магла чакаць.
  Мы ўсе ведаем Мэта . . .
  Твар Холмса зацямніўся.
  «Хто гэта быў?» – спытаў Тоні з тахкаючым сэрцам.
  «Джоні».
  - Божа, - прамармытаў Тоні. Ён на імгненне заплюшчыў вочы, калі ў яго ўвайшлі гнеў і трывога.
  Мэт спытаў: "Што здарылася?"
  «Снайпер дастаў яго».
  Тоні змагаўся з чарговым жаданнем ванітаваць. Ён схапіў накрытую шклянку з вадой і смактаў з саломінкі. Ён адзначыў, што ў яго засталася толькі адна пластыкавая рондаль.
  Мэт змрочна сказаў: «Хто-небудзь ідэнтыфікаваў стралка?»
  «Пакуль няма пасведчання. Мы даем слова. Але вы ведаеце Кардоза. Мы ніколі не атрымаем імя».
  Самаму гаваркому карцела замаўчаць.
  - Джоні, - прамармытаў Тоні.
  Я думаў, што я тут самы смешны чалавек, Эль-Паса . . .
  «Якія-небудзь іншыя траўмы?»
  «Не. Як толькі Джоні ўпаў, яны кінулі гранаты і ўцяклі».
  Тоні сказаў: «Так. Навошта запальныя бомбы?»
  Холмс кіўнуў. «Унутры быў нейкі запас. Оксі і фент. Яны не хацелі, каб гэта трапіла ў чые-небудзь рукі. Вось што здарылася з вамі двума. Дым, ведаеце. Іншыя агенты на месцы дасталі вас якраз своечасова».
  фентаніл . . . Гэта тлумачыла дэзарыентацыю. . . і галавакружэнне.
  А таксама растлумачыў, наколькі блізкі ён быў да смерці. Грам за грам, фент - самы небяспечны наркотык на планеце.
  З нерухомым тварам, Мэт гнеўна сказаў: «Звестак было, што яна не занятая».
  І рэзкі, смелы, вясёлы чалавек быў мёртвы ў выніку гэтай памылкі.
  - Я ведаю, - сказаў Холмс.
  Мэт працягнуў: «Мы не проста хадзілі ўсляпую. Стаялі на чатырыста метраў, потым на сто. Без прыкмет жыцця. Сканіравана для перадач. Усё негатыўнае. Нешта тут не так. . .”
  Холмс не адказаў, але зірнуў у калідор. «А, вось і пайшлі». У пакой увайшла жанчына гадоў трыццаці пяці, суровая прывабнасць, з задраным хвосцікам, з сумкай для кампутара на плячы. У яе таксама быў шчыт Міністэрства юстыцыі, але яна гуляла з іншай камандай. ФБР.
  Шы Тэлбат працаваў з замежнай аператыўнай групай па барацьбе з наркотыкамі ў Даласе.
  Ён жа "Разбуральнікі картэляў".
  "Як ты сябе адчуваеш?" Яна зірнула на іх абодвух.
  Тоні сказаў: «Не моцна балюча. Але ўсё роўна дрымотны».
  Мэт нічога не сказаў, магчыма, пераварваючы смерць Бойда.
  Тальбот расшпіліў свой цёмна-сіні пінжак, адкрыўшы тоўстую накрухмаленую белую блузку. Яе спадніца была шэрая. «Вам пашанцавала. Для гэтага не патрабуецца шмат фентанілу. . .” Яе вочы правялі па іх тварах і падняла руку. «Вядома. Прабачце. Вы гэтым зарабляеце на жыццё». Так, прыгожая і з чароўнымі вачыма, але ў яе былі грубыя бакі. Жанчыны ў гэтым бізнэсе часам траплялі менавіта так. . . таму што яны павінны былі. Тоні ведаў, што яна не будзе шмат усміхацца. На шкале гумару Тальбот быў на адным канцы, Бойд - на другім.
  Тоні быў жанаты на сваёй школьнай каханай дзевятнаццаць гадоў. Люсі шмат усміхалася. Ён павінен быў патэлефанаваць ёй. Ці ведала яна, што ён у бальніцы?
  Потым яго думкі пра сям'ю зніклі, і з грукатам у жываце ён падумаў: ФБР? Гэта азначае толькі адно. Ён падумаў пра словы Мэта.
  Нешта тут не так . . .
  Тоні скрывіўся. «Каманда сабралася».
  - Чорт вазьмі, - прашаптаў Мэт. «Вядома».
  Талбат зірнуў на Холмса, які прама перадаў дрэнную навіну: «Здаецца, нехта сказаў Кардоза, што вы едзеце, і што Джоні Бойд быў галоўным».
  Тоні працягваў: «Такім чынам, яны планавалі забіць яго. Таму снайпер».
  Тальбот кіўнуў. «Стрэл Бойда на вуліцах Эль-Паса — тэрыторыі ЗША — ніяк. Гэта пайшло б аж да Вашынгтона. Але наглядчык DEA загінуў у выніку падзення наркотыкаў на мексіканскую зямлю? Яшчэ адна смерць у наркавойне».
  - "Проста яшчэ адна смерць", - выплюнуў Мэт, хаця Тоні ведаў, што горыч была накіравана не на яе. Ён павярнуў свае напружаныя вочы ў яе бок. «За гэтым стаяў Ла П'едра?»
  Холмс сказаў: «Магчыма».
  Галоўны ахоўнік картэля Кардоза. Яго мянушка азначала «Камень». Мануэль Сантас быў сацыяпатычным забойцам, вядомым сваёй абсалютнай бязэмацыянальнасцю. Ён ніколі не злаваўся, не павышаў голас. Таксама ніколі не смяяўся, ніколі не быў радасны. Яны дакладна ведалі, што ён забіў больш за тры дзясяткі чалавек, часта пакідаючы іх галовы ў грамадскіх месцах як напамін аб тым, дзе павінна ляжаць вернасць.
  Ла П'едра таксама быў прывідам. Ніхто ні ў мексіканскіх, ні ў амерыканскіх праваахоўных органах не ведаў, дзе ён спаў — і з кім ён спаў, ці дзяліў з кім-небудзь ложак. Ла П'едра заставаўся нябачным, нават калі амерыканцы выставілі за яго галаву 10 мільёнаў долараў, а мексіканскія Злучаныя Штаты - больш сціплую, але ўсё ж значную суму. Але кожны мужчына, жанчына і дзіця ў гэтай збітай краіне ведалі, што ніхто ніколі не будзе прэтэндаваць на нябесную суму; калі б яны гэта зрабілі, яны б не пражылі дастаткова доўга, каб выдаткаваць ніводнага песа.
  Тоні ведаў, што Мэт асабліва ненавідзеў Сантаса. Чалавек забіў аднаго з першых партнёраў Мэта ў тайнай сцэне, якая пайшла дрэнна. Паліцэйскі быў забіты толькі дзеля зручнасці — забіць яго і ўцячы па завулку было менш цяжка, чым прайсці некалькі кварталаў вакол.
  «Такім чынам, - сказаў Тэлбат, - гэта падвядзенне вынікаў пра спробу знайсці, хто стварыў каманду. Ці былі яны з паліцыяй Эль-Паса, з DEA ці з кімсьці іншым?»
  Тоні не мог не ўсміхнуцца з цікаўнасці. «Ну . . .” Ён падняў рукі.
  Яна нахмурылася. «Прашу прабачэння?»
  Мэт сказаў: «Ён пытаецца, адкуль ты ўпэўнены, што Тоні ці я не распрадалі каманду?»
  Пранікліва адкрыўшы сумку з камп’ютарам і дастаўшы нататнік і лічбавы дыктафон, Тэлбат сказала: «О, мы ў гэтым зусім не ўпэўненыя. Таму я тут».
  Тры
  ТІнтэрв'ю праводзіліся ў розных пакоях.
  Тоні гэта не турбавала, і ён быў упэўнены, што Мэта таксама. Кожны паліцэйскі, які праводзіў допыты, ведаў, што размаўляць з двума падазраванымі або сведкамі ў адным пакоі — пустая трата часу. Яны падыгрывалі адзін аднаму, падганяючы свае словы пад тое, што казаў іншы. Тым не менш, што больш важна, следчы павінен быў засяродзіць поўную ўвагу на словах і мове цела суб'екта; хто-небудзь яшчэ ў пакоі адцягваў увагу.
  «Занадта шмат булёнаў сапсуе кухара», — сказаў Тоні. Выраз, які ён сам прыдумаў. Нешматлікія калегі-афіцэры, здаецца, зразумелі гэта, але Тоні палічыў гэта разумным.
  Мэт быў больш рухомы, чым Тоні, які меў вывіх шчыкалаткі, і таму Талбат вывеў яго з іх пакоя ў калідор; яна вернецца і паразмаўляе з Тоні, калі скончыць. Холмс спытаў Тоні, хоча ён кавы ці газаванай вады.
  «Не. Я ў парадку». Якім ён не быў; ён проста хацеў трымаць свой кішачнік пустым і не падліваць масла ў агонь Tupperware.
  Холмс сышоў, а Тоні зноў лёг у складаны зручны ложак. Хаця цяпер ён зразумеў, што ніякія металічныя аскепкі яму не трапілі, ён яшчэ раз агледзеў сваё цела пальцамі.
  Зонд тут, там.
  У адным месцы — у трэці раз.
  Не, усё добра.
  Пашанцавала.
  Ён хацеў патэлефанаваць Люсі, але яго тэлефон ляжаў у пінжаку, вісеў на задняй частцы дзвярэй, і ён не хацеў мучыць сваю шчыкалатку. Стацыянарнага тэлефона не было.
  Чарговы агляд пакоя. Мяккі часопіс — «Час» — ляжаў на стале побач з накладным посудам. Ён мог дасягнуць гэтага, але не цікавіўся навінамі шасцімесячнай даўнасці.
  Звонку ішлі два салдаты, жартуючы адзін з аднаго. Поўнае абмундзіраванне, нягледзячы на спякоту. Чалавек, гэта адстой. У EPPD такія дэтэктывы, як Тоні і Мэт, маглі насіць лёгкія курткі і футболкі, калі хацелі, калі тэмпература падымалася да жорсткай.
  Салдаты зніклі з поля зроку ў напрамку, на які паказваў знак:
  ← ПРЫБІРАЛЬНІ
  ← СТАЛОВАЯ
  Ён быў забаўлены, цікавячыся, наколькі далёка адзін ад аднаго знаходзяцца два аб'екты. Мэт, які служыў у арміі, сказаў яму, што планаванне ўзброеных сіл не абавязкова самае разумнае.
  Тоні падняў позірк і ўбачыў ястраба ў небе. Ён успомніў радок з п'есы, ястраб. . . лянівыя кругі . . . Якая гэта была п'еса? Ён павінен быў бы. . .
  Тоні раптоўна прачнуўся ад дзіўнага і трывожнага сну. Сэрца калоціцца, дэзарыентаваны. Яго цела было вільготным.
  Дзе я?
  Праз імгненне ён успомніў.
  І стала горка ад думкі пра смерць Джоні Бойда.
  Ла-П'едра. . .
  Тоні і Мэт будуць размаўляць са сваім капітанам, калі той вернецца на станцыю. Збярыце аператыўную групу, DEA і Бюро. Можа, і армія. Выкручвайце рукі мексіканцам, каб выкашляць інфармацыю пра верагоднае месцазнаходжанне сілавіка, яго вядомых паплечнікаў.
  І палявалі б на лоба.
  Ён зноў закружыўся, вярнулася сухасць у роце. Праклятыя наркотыкі. Людзі прынялі гэта дзярмо дзеля забавы? Ён намацаў ваду, знайшоў яе і адпіў чатыры глыткі.
  Стук у дзверы.
  "Увайдзіце."
  Унутр увайшоў агент Шы Тэлбат. Яна паглядзела на яго, злёгку прыжмурыўшы вочы.
  Ён зразумеў, што выглядае ачмурэлым. "Міжвольна задрамаў", - сказаў ён. Ён збянтэжыўся. Быццам бы яго злавілі на тым, што ён не павінен рабіць.
  «Зразумела. Вы адчуваеце сябе дастаткова добра, каб пагаварыць?»
  «Чорт вазьмі, так».
  Агент ФБР сеў, і Тоні пачуў шоргат. Яму было цікава, ці насіла яна плашч. Няўжо жанчыны ўсё яшчэ так рабілі?
  Яна сказала роўным голасам: «Цяпер, афіцэр Райт, вы разумееце, што вы не арыштаваныя. Вы не абавязаны са мной размаўляць. Вы можаце завяршыць інтэрв'ю ў любы момант. Але..."
  «Хлусіць табе — злачынства».
  Хлусіць яму, афіцэру муніцыпальнай міліцыі, не было незаконна. Але калі вы не сказалі праўду агенту ФБР - нават калі вы не былі пад прысягай - гэта можа азначаць турэмнае зняволенне.
  Тоні паказаў жэстам. «Спытайце».
  Жанчына села і падсунула да яго крэсла. «Ці магу я запісаць гэта?»
  «Вядома, так».
  Яна паставіла дыктафон побач з ім на ложак. Гэта было каля пустога Tupperware. Яна прагледзела свой нататнік і пачала прасіць яго апісаць гэты выпадак сваімі словамі.
  Чые яшчэ словы я выкарыстаў бы? — падумаў ён. Але досціп, вядома, захаваў пры сабе.
  «Афіцыйна ў аперацыі я не ўдзельнічаў. Я пачуў, як наш капітан Ханіган Піт Ханіган згадаў, што Мэт разам з некаторымі супрацоўнікамі DEA накіраваў вочы і вушы на закінутую фабрыку ў Чыхуахуа. Я спытаў яго пра гэта. Ён сказаў мне, што нехта зрабіў ананімны званок у EPPD, што Кардоза збіраюцца выкарыстоўваць яго ў якасці прыбіральні».
  «Ананім. Але вы думаеце, хто зрабіў гэты званок?»
  «Я здагадаўся, што гэта канкуруючы картэль, чорт вазьмі. . .” Тоні зірнуў на дыктафон. «Парушэньне канкурэнцыі. Але . . . мяркую, што гэта павінны быць самі Кардоза, ці не так? Вывезці Джоні з краіны ў зону забойстваў».
  Яна сказала: «Калі ім патрэбны агент DEA, навошта тэлефанаваць у паліцыю Эль-Паса?»
  Тоні на імгненне задумаўся. «Можа, каб гэта выглядала менш падазрона. У іх добрая інфармацыя. Яны б ведалі, наколькі цесна мы супрацоўнічаем з DEA, і што Джоні пайшоў бы разам з Мэтам ці кім заўгодна, каб праверыць гэтае месца».
  «І ты пайшоў за імі. Чаму?»
  Пацісканне плячыма. «Усяго чатыры афіцэры на тэрыторыі Кардоза? Думаў, што ім можа спатрэбіцца падмацаванне».
  Яна прагледзела свае нататкі. «Паведамленне пра фабрыку прыйшло з гарэлкі тэлефона?»
  «Я так думаю. Зноў жа, пазней уключыўся».
  «Такім чынам, людзі, якія ведалі пра аперацыю, былі ваш капітан Ханіган, вы, Мэт, Джоні Бойд і двое яго супрацоўнікаў DEA».
  «І наша дэпеша. І іх, DEA, я маю на ўвазе.»
  Яна занатавала.
  Тоні зноў зірнуў на дыктафон, на гэты раз каб пераканацца, што ён працуе. Стараюся быць карысным.
  «Ці ведалі хто-небудзь з сям'і ці сяброў пра місію?»
  Прапрацаваўшы больш за дзясятак гадоў такой працы, Тоні ведаў, што ніхто ў бізнэсе ніколі не размаўляў з жонкамі ці мужамі пра тое, што яны робяць. Не канкрэтыка.
  «Не магу сабе ўявіць. У любым выпадку, наколькі я чуў, Мэт і Джоні з'ехалі адразу пасля таго, як атрымалі падказку.
  «Ці ўдзельнічаюць прыватныя ахоўныя падрадчыкі?»
  «Ніякага, што мы выкарыстоўвалі ў EPPD».
  Тоні адзначыў, што яна тонка разглядае яго рукі, ногі, галаву, як ён адказаў.
  Кінэзіка. Аналіз мовы цела. Тоні Райт ведаў, што такая практыка часам дапамагае выкараняць падман. Ён не быў фанатам. Апытваючы падазраваных, ён кіраваўся інтуіцыяй.
  Тэлбат сказаў: «Мэт распавёў мне пра разведку, якой ён кіруе. Алена Веласкес. Днём яна вулічная мастачка: ведаеш, робіць партрэты турыстаў у Серранціна. Ноччу яна прастытутка. Яна працуе побач са штаб-кватэрай Кардоза і мае доступ да некаторых высокапастаўленых людзей картэля.
  «Нічога пра яе не ведаю. Мэт і я не партнёры. Што з ёй? Няўжо ён думае, што яна каманду зацямніла?» Гэта была праблема з канфідэнцыйнымі інфарматарамі. Калі яны здрадзілі банду або картэль, яны маглі б з такой жа лёгкасцю здрадзіць і вам.
  «Мы разглядаем гэта». Больш нататак. «Вы ведаеце каго-небудзь, у каго могуць быць праблемы з Джоні Бойдам?»
  «Асабіста? Вы думаеце, што яго мог падставіць нехта іншы, а не картэль?»
  Яна падняла брыво. Значэнне: калі ласка, адкажыце на пытанне.
  Тоні зірнуў у акно. «Я не вельмі добра ведаў Джоні. Ніколі не меў зносін з ім. Мэт можа ведаць лепш.
  «Не, - сказала яна, - ён толькі ўчора сустрэў Бойда, ён сказаў мне. Мне цікава, ці чулі вы чуткі, што ён быў уцягнуты ў што-небудзь незаконнае? Карупцыя тут, у Тэхасе, адкаты?»
  «Джоні? Прабачце, я не магу вам дапамагчы. Я не ведаю нікога, хто хацеў бы яго вывесці».
  Яшчэ некалькі заўваг. Здавалася, у Талбат скончыліся пытанні, але яна працягвала браць інтэрв'ю ў Тоні яшчэ дзесяць хвілін. Прытрымліваючыся даўняй практыкі допытаў, яна перафразавала тыя ж пытанні, зададзеныя раней, сцвярджаючы, што не была ўпэўненая, што зразумела, або каб папрасіць тлумачэння. Фактычна сэнс гэтай методыкі заключаўся ў тым, каб даведацца, ці будуць адказы такімі ж, як раней.
  «Што ж, афіцэр, я думаю, што гэтага дастаткова. Дзякуем за супрацоўніцтва».
  «А як наконт DEA?» - спытаў Тоні. «Двое іншых агентаў на месцы? Ці нехта іншы ў іх офісе».
  «Мае калегі разглядаюць такую магчымасць».
  ФБР кажа: «Я не адказваю на гэта».
  Яна падзякавала яму і выйшла ў калідор, пакінуўшы Тоні аднаго, каб яшчэ раз глядзець у акно на дымна-блакітнае неба, цяпер вольнае ад ястрабаў і любых птушак.
  Дзверы зноў адчыніліся, і Мэт увайшоў у пакой, несучы дзве бляшанкі пацеючай колы. Ён кінуў адну Тоні і ўскочыў на ложак. Ён распушыў падушкі, трэснуў бляшанкай і доўга піў. Тоні паклаў свой на тумбачку, нераскрыты.
  Мэт задаволена ўздыхнуў ад напою. «Тальбот добры. Не падумай, таксама горача. Я маю на ўвазе, у нейкім халодным выглядзе «. Ён засмяяўся з уласнага мізэрнага жарту. Потым ён паглядзеў на яго. «Што здарылася, Т?»
  «Нічога».
  "Ты ўпэўнены?"
  «Проста аблажаўся, што здарылася з Джоні. Узнікаюць праблемы з адпусканнем гэтага».
  «Так».
  У дзвярны праём выйшла медсястра і спытала: «Афіцэр Райт?»
  Мэт і Тоні адначасова адказалі: "Так?"
  Яна міргнула, а потым пазнавальна кіўнула. «Ха, гэта так. Я забыўся, што вы двое сваякі». Спачатку яна звярнулася да Мэта, каб спытаць, ці хоча ён паабедаць.
  Ён зрабіў, але Тоні адмовіўся. У яго не было апетыту.
  Што не так . . . ?
  Толькі адно: цяпер здавалася магчымым, а можа нават імаверным, што менавіта яго малодшы брат Мэт прадаў Джоні Бойда картэлі Кардоза.
  чатыры
  Спраўда, ты нічога не хочаш?» Рот Мэта быў напалову поўны. Ён з'еў тое, што выглядала як салата тако, прыгатаваны толькі з карысным для сэрца тофу. «Для бальніцы нядрэнна».
  «Не». Тоні паглядзеў на Тапервар.
  На гэты раз млоснасць была не ад лекаў. Ці смерць Бойда. Або ежу.
  Гэта была магчымасць здрады Мэта.
  Яго брат схлусіў Талбату. Ён сказаў ёй, што ўчора ўпершыню сустрэў Бойда.
  Але Тоні бачыў двух мужчын, якія абедалі ў кавярні на П'едрасе, у квартале ад EPPD прыкладна тыдзень таму.
  Тоні ляжаў на спіне з заплюшчанымі вачыма і цэлых тры хвіліны казаў сабе, што трэба пакончыць з гэтым. Але ён не мог прыдумаць важкай прычыны, па якой Мэт хлусіў бы ёй. Пачаў падлічваць віну брата.
  Па-першае, хлусня Тальботу.
  Па-другое, Мэт не сказаў Тоні аб назіранні. І ён быў зусім раззлаваны, калі з'явіўся Тоні.
  Па-трэцяе, як толькі яны дабраліся да фабрыкі, Мэт аддзяліўся ад асноўнай каманды, што дало б яму магчымасць даць сігнал Кардозам — у прыватнасці, снайперу — і ў той жа час трымацца па-за лініяй агонь. Мэт, здаецца, затрымаўся на складзе, прыціснуты, утрымаў бы Бойда ў мэтавай зоне.
  Чатыры, Алена Веласкес, канфідэнцыйны інфарматар. Мэт трымаў яе пры сабе, што было дзіўна. Дэтэктывы заўсёды дзяліліся сваімі даведкамі і інфармацыяй з калегамі-афіцэрамі. Адна з прычын трымаць яе па-за кадрам? Ён наладжваў яе як ідэальную восеньскую жанчыну, якую вінавацяць у здрадзе Бойду.
  Па-пятае, гранаты па праву павінны былі забіць двух афіцэраў, але не забілі. Няўжо кардазіста адкінуў іх ад Мэта, каб пераканацца, што ён не пацярпеў?
  Добра. Гэта былі ўскосныя довады Мэтавай здрады. Але яны не былі асабліва асуджальныя, без адказу на тое, чаму - пытанне нумар адзін, якое задаецца паліцыянтам, калі яны разглядаюць загадку злачынства.
  Ці было чаму? Ці быў у Мэта матыў здрадзіць камандзе?
  І Тоні пачуў у сваім розуме яшчэ адно пытанне агента Шы Тэлбата.
  Ці ведаеце вы каго-небудзь, у каго могуць быць праблемы з Джоні Бойдам?
  Прабачце, я не магу вам дапамагчы. Я не ведаю нікога, хто хацеў бы забраць Джоні.
  Так, хлусіць федэральнаму агенту было злачынствам.
  Але ў Тоні была хлусня.
  Таму што ён сапраўды ведаў кагосьці, у каго магла быць прычына забраць агента DEA. Яго родны брат.
  жнівень. Два гады таму.
  EPPD займаўся дэманстрацыяй наркотыкаў у пустым гандлёвым цэнтры на ўсход ад горада, Мэт быў адным з афіцэраў. Не картэлі; нейкі худы крэкер рыхтаваў порцыі метамфетаміну, быццам збіраўся пачаць распаўсюджваць праз Walmart. Ён прадаваў матку тоўстаму барадатаму байкеру. Бюст прайшоў нармальна. . . пакуль не з'явіўся вагон прыяцеляў твікера, узброеных, нецярплівых і дурных.
  Усё к чорту.
  Перастрэлка працягвалася дваццаць хвілін, перш чым усе злачынцы апынуліся ў метале.
  Гэта быў добры дзень: больш за дваццаць два фунты метамфетаміну - дастаткова для амаль сарака тысяч наведванняў - і 600 000 долараў наяўнымі. Шэсць мудакоў з вуліцы і адзіны паранены адзін з сяброў узломшчыка, якому стрэліў мезенец.
  Тады нехта ў DEA задумаўся. Бягучая цана на метамфетамін складала 80 і больш долараў за грам. Гэта азначала, што схованка каштавала амаль 800 тысяч долараў. Чаму неадпаведнасць? Скралі 200 тысяч долараў?
  Тоні не быў на аперацыі, але ён быў на прэс-канферэнцыі, з усімі наркотыкамі і грашыма, назапашанымі перад камерамі, у тыповым шоу сабак і поні. Тоні выпадкова ўбачыў картку ланцуга захавання на загорнутых мяшках з наяўнымі: М. Райт быў першым у спісе. На месцы здарэння грошы пакаваў яго брат. Вядома, калі б быў крадзеж, ён мог бы адбыцца дзе заўгодна, адтуль да пакоя доказаў, але заўсёды прасцей скрасці з месца здарэння, чым са сховішча ў пакоі доказаў.
  У паліцэйскай прафесіі гэта называецца «ўсаджванне». Гэта здараецца часам, але рэдка, на суму 200 тысяч долараў.
  Тоні чуў, што на Бойда ціснулі, каб высветліць, ці сапраўды грошы былі скрадзеныя. Такім чынам, ён апытваў усіх, хто быў на месцы здарэння. Верагодна, гэта было прадметам сустрэчы паміж Бойдам і яго братам, сведкам якой быў Тоні тыдзень таму.
  Сустрэча, пра якую Мэт схлусіў агенту ФБР.
  Ці яго брат зладзіў смерць Бойда, таму што агент DEA набліжаўся да праўды?
  Смешна, вядома.
  Немагчыма . . .
  За выключэннем фактару Дугласа.
  Пяць
  ТГоні Бакс кажа, што ты не скачаш».
  «Скакаць?»
  «З даху. Я кажу, што не. Я кажу, што ты чортавы баязлівец».
  Тоні мармыча свайму трынаццацігадоваму брату: «М, забудзь».
  Старшакласнік уключаецца ў Тоні. «Я ведаю, што ты баязлівец». Дзіця азіраецца на Мэта, які схіляе галаву і глядзіць на дах.
  Усе трое знаходзяцца на асфальтавай пляцоўцы Акадэміі Санта-Марыя ў Эль-Паса, якую наведваюць хлопчыкі Райт і гэты мудак Дуглас. Заняткі скончыліся, і Тоні валяўся ў надзеі павітацца з Шэры Грэнэр. Няма такой удачы. Усё, што яны з М злавілі, гэта гэты хлопец, які падышоў, каб даць ім дзярмо. Дуглас - дэмібулі. (У школе Тоні толькі што даведаўся пра напаўбагоў. Яму вельмі падабаецца гэтае слова. Дэмі. Дэмі. Дэмі.) Дуглас, вядома, захапляецца футболам. Дзеці, якія гуляюць у баскетбол і футбол, рэдка здзекуюцца. У яго шырокія плечы і кучаравыя чорныя валасы і масіўныя рукі, у якіх больш веснушчак, чым на твары. Ён снасть, і ён снасці вельмі добра.
  Тоні хоча ўсё абясшкодзіць. Дуглас небяспечны.
  Таксама гравітацыя. Школа чатырохпавярховая.
  Мэт: «Давайце паглядзім вашы грошы».
  «Давайце паглядзім ваш».
  З'яўляюцца рахункі, і яны аддаюць іх іншаму дзіцяці, каб ён трымаўся за яго, Рэндзі, худы навуковец. «Гэта заклад», — кажа яму Мэт. «Калі я скочу з даху, гэта маё. Калі я не зраблю, гэта яго».
  "Дах?" Яго вочы падымаюцца. « Той дах? Ты ўпэўнены?"
  «Вазьмі», — кажуць Мэт і Дуглас.
  Ён робіць. Хуткі. Тоні бачыць, як далонь Рэндзі блішчыць ад поту.
  Тоні мітуслівы. «Давай, чувак. Не».
  «Хм». Мэт разглядае задачу: скокнуць з даху ў высокую сасну і зваліцца на зямлю. Тоні памятае, што гэта было зроблена тры разы. Стэн Фрэдэрыкс назаўсёды застанецца ў інвалідным вазку.
  Мэт усміхаецца Тоні, ігнаруе яго ўмольныя вочы і караскаецца па пажарнай лесвіцы. Ён падымаецца на вяршыню, а потым бярэцца па лесвіцы на дах. Ён падыходзіць да краю і глядзіць на краявід. Эль-Паса ў канцы вясны.
  Паўпустыня, думае Тоні.
  Твар Мэта здаецца шчаслівым, быццам ён бачыць тое, чаго ніхто раней не бачыў.
  Тоні думае, як часта бывае: ці сапраўды мы роднасныя?
  Ён падыходзіць да губы і, чорт вазьмі, без хвіліны паўзы робіць лебядзіны кідок да дрэва. Не тое, што зрабіў бы Тоні - гэта быў бы скачок нагамі ўніз, галавой уверх, застаючыся вертыкальна і прыціскаючы галіны да грудзей, пакуль не прабраўся да ствала і павольна спусціўся ўніз.
  Не Мэт. Гэта як ён сыходзіць з дошкі ў муніцыпальным пуле. Ён знікае ў масе сукоў і галін. Усё, што Тоні можа бачыць, гэта постаць у чорным - Мэт цалкам гот - куляючыся і катаючыся ўніз, уніз, уніз, хапаючыся за галіны, каб запаволіць і адхіліць сябе ад канечнасцяў салдата. Нарэшце, у шасці футах над хваёвай зямлёй, ён спыняецца і вісіць, боўтаючыся. Затым падае ў кучу і ляжыць нерухома.
  Тоні бяжыць да яго. «Эй, М? ты ў парадку Скажы што-небудзь, чувак!»
  Ісус. Няўжо ён зламаў сабе шыю?
  Інвалідная каляска . . .
  Але потым ён павольна падымаецца і паляпвае сябе ўверх і ўніз, выдзірае іголкі са сваіх густых, цяпер неахайных валасоў. «Выдатна».
  «Цябе балюча?»
  «Балюча? Я проста саскочыў з даху . Вядома, мне балюча. Але якое дачыненне гэта мае?»
  Натхненне і шалёны адрэналін прыглушылі боль. Мэт падыходзіць да Рэндзі і працягвае яму руку. Калі хлопчык прапанаваў купюры, другая рука выхоплівае іх. Дугласа. Канешне.
  Мэт падымае вочы, не хмурачыся, не кідаючыся злосна. Проста глядзеў на хлопчыка, які пераважаў яго на пяцьдзесят фунтаў, у асноўным мускулы. "Што?"
  «Гэта была несумленная стаўка. Мы ад гэтага не вагаліся».
  «Дай мне мае грошы», — кажа Мэт.
  «Прэч з майго шляху».
  Мэт не робіць.
  Няма ніводнага намёку на тое, што будзе далей. Мэт проста кідаецца ў старэйшага хлопчыка, вар'яцка круцячы кулакамі, б'ючы локцямі ў жывот футбаліста і пахвіну, а калі Дуглас сагнуўся ўдвая, у яго твар. Яны хапаюцца, тузаюцца, падаюць на зямлю і губляюць скуру на асфальце. Але Мэт працягвае вырывацца, ухіляючыся ад моцных кулакоў і камічных спробаў удару нагамі, і калі бачыць магчымасць, ён трапляе ў адзін смоўж, потым яшчэ і яшчэ.
  Цяжкае відовішча. Тоні ўваходзіць - што рабіць, ён паняцця не мае. Мэт зыркае. Тоні спыняецца. Мэт зноў рухаецца да Дугласа, шалёны.
  Натоўп ужо сабраўся. Дуглас - дзярмо і хуліган, дэмі ці іншы, але ніхто не хварэе за Мэта. Тоні бачыць, як гледачы пачынаюць трывожыцца. Дуглас спатыкаецца назад і спатыкаецца аб бардзюр. Ён моцна апускаецца на спіну і моршчыцца, калі яго хвасцец стукнецца аб асфальт. «Чорт вазьмі».
  Потым усё скончылася.
  Скрываўлены і заплаканы, Дуглас лезе ў джынсы і дастае сорак даляраў. Без успышкі эмоцый, Мэт працягвае руку і хапае яе.
  Калі браты сыходзяць, Дуглас крычыць: «Вар'яцкі прыдурак».
  Хлопчыкі праходзяць міма гаражоў іншамарак, Burger King, манікюрных салонаў, масажных салонаў — вось чаму хлопцы не павінны ісці дадому гэтым шляхам і таму яны заўсёды ідуць. Мініяцюрная сэксуальная в'етнамка ля дзвярэй панура глядзіць на іх.
  Калі яны наблізіліся да дому, Мэт, здаецца, разумее, што яго брат глядзіць на яго.
  «Так?»
  Тоні хісткім голасам пытаецца: «Што гэта было? Здавалася, вы збіраецеся яго забіць».
  Голас Мэта - гэта слоўнае пацісканне плячыма. «Гэта была стаўка. Я перамог. Ён прайграў. Канец гісторыі».
  
  Цяпер, лежачы на ложку ў армейскім шпіталі, паказваючы сплячага чалавека на ўзроўні Оскара, Тоні працягваў прайграваць інцыдэнт з Дугласам.
  Што вызначала яго брата. Што дакладна высветліла, кім быў Мэт Райт.
  Штурхаць, штурхаць, штурхаць . . . наркаман рызыкі. На працы. У сваіх адносінах.
  І . . . з азартнымі гульнямі.
  Ноч за ноччу Мэт знаходзіў у казіно або за прыватнымі покернымі сталамі. Часам буйныя выйгрышы, часам прайграючы столькі ж, колькі месячны заробак.
  Ці было чаму? Ці быў у Мэта матыў здрадзіць камандзе?
  Будучы паліцэйскім, Тоні стаў знаўцам чалавечай прыроды. І ён ведаў, што няма нічога падобнага на шкодны кактэйль з прагнасці, залежнасці і адчаю, каб ператварыць добрае ў дрэннае, настолькі дрэннае, што ты нават прадаеш сваю душу чалавеку, які забіў твайго партнёра.
  Шэсць
  МУ ануэля Сантаса былі самыя чорныя вочы, самая гладкая скура і самыя спакойныя манеры з усіх мужчын, якіх толькі можна сустрэць.
  У любым выпадку, ён не выглядаў добра і не быў высокім, але гэтыя ўмовы не турбавалі яго. Фізічныя недахопы былі істотнымі толькі для тых, хто меў эга.
  А ў Сантаса, больш вядомага пад мянушкай La Piedra, Камень, не было.
  Эга само па сабе было недахопам, і ён не цярпеў недахопаў ні ў кім, у тым ліку і ў сабе.
  Сантас ішоў па тратуары ад муніцыпальнага гаража, дзе ён пакінуў свой пазадарожнік. На ім былі вузкія чорныя джынсы і жоўтая кашуля з блакітнымі кантамі і ўзорам на грудзях з выявамі матроскіх вузлоў. Ён набыў кашулю выключна дзеля шыкоўных вузлоў, хаця на лодцы ён быў усяго два разы ў жыцці, і адзіныя вузлы, якія ён калі-небудзь завязваў, гэта імправізаваныя катавыя петлі і акуратныя пераплёты вакол запясцяў і шчыкалатак.
  Яго верхняй вопраткай быў белы шаўковы пінжак, гэты з шэрымі кантамі і шырокімі лацканамі. Ён быў стылёвы, але Сантасу ён спадабаўся, таму што тканіна не перагравала яго і эфектыўна хавала яго зброю; Sig Sauer быў схаваны ў кабуры за яго заднім поясам. Ягоныя чаравікі былі цудоўным інструментам і срэбнай інкрустацыяй, і былі дастаткова вострыя, каб пракалоць скуру моцным ударам. Ён заўсёды хацеў паспрабаваць гэта, але так і не паспрабаваў.
  Калі абставіны не патрабавалі іншага, Сантас меў звычку хадзіць павольна, як сёння. Ён бы не спяшаўся. Ён ніколі не спяшаўся маляваў свае фрэскі ў стылі Дыега Рыверы — гэта было хобі з дзяцінства — ці смажыў біфштэкс для сябе, Рафаэля і іх ката Бопа, ці мучыў да смерці мужчыну, жанчыну ці дзіця. Калі вы спяшаліся, вы рабілі памылкі.
  Спакойны, павольны.
  Не той чалавек, які ідзе побач з ім. Гарсія быў зусім не спакойны. Высокі і шырокі, з рыскаватым тварам, ён увесь час азіраўся, нібы з нервовым цікам. Ён хадзіў, круціў пальцам па вялікім, скрыгатаў зубамі. Гэтыя звычкі раздражнялі б Сантаса, калі б Гарсія не так добра спраўляўся са сваёй працай.
  Гарсія таксама надзеў пінжак. Гэты танны і бэжавы, што было шкада, таму што пот ужо цямнеў на тканіне ў месцах. Адзенне было даўжэйшае за адзенне Сантаса, таму што яго праца складалася ў тым, каб схаваць пісталет-кулямёт і тры доўгія цяжкія магазіны з патронамі. Кулі важылі вельмі шмат. Свінец і медзь, вядома. Людзі часта пра гэта забываліся.
  Ах, спякота. Сантас падняў вочы. Яго дымчатыя сонцаахоўныя акуляры-авіятары былі тоўстымі, і, прыжмурыўшыся, ён сапраўды мог глядзець на сонца хаця б некалькі секунд.
  Гарсія, заўсёды ведаючы пра свайго боса, таксама падняў вочы, мабыць, падумаўшы: гулец.
  Але не, Сантас проста глядзеў на сонца.
  Затым ён спакойна працягнуў свой шлях, і Гарсія, паторгваючыся, таксама.
  Яны зайшлі ў іншы гараж, кіўнулі аднаму з экіпажа Сантаса і залезлі ў аўтамабіль, прыпаркаваны ўнутры. Гарсія з грукатам зачыніў дзверы, і дзве панэлі, злучаныя, склалі слова на адваротным баку: Ambulancia .
  Яны выйшлі з гаража і пачалі пяцімільны шлях да месца прызначэння.
  Працадаўца Сантаса, картэль Cardozo, наўрад ці быў матэрыялам Netflix Originals. Гэта было мала. Акрамя таго, браты, якія кіруюць ёю, — Альфонса і Хуан Карлас — адмаўляліся ад шыкоўнага, раскошнага ладу жыцця, які здаваўся прывабным, але з-за якога так шмат арганізаваных злачынцаў (A) траплялі ў поле зроку, а затым або (B) трапілі ў турму, або (B½) загінулі. Гэта былі працоўныя людзі, больш-менш добрыя мужы (толькі па адной каханцы ў кожнага) і выдатныя бацькі; яны дапамагалі сваім дзецям з хатнімі заданнямі і заставаліся да канца нават самых аднабокіх футбольных гульняў. Яны падтрымлівалі мастацтва — у той ступені, у якой існавала культура ў Серранціна, прыгожым, хоць і трохі сумным горадзе на захадзе Чыхуахуа.
  Адным словам, трымалі галаву. Яны куплялі прадукцыю з Кітая, Гандураса і Венесуэлы. Яны ўпарта працавалі, прыдумляючы разумныя спосабы даставіць пастаўкі ў Злучаныя Штаты, страціўшы толькі два-тры працэнты.
  Малы час азначаў доўгі час.
  Што не азначала, што сілавікі картэлі — цвёрдая, смуглая каманда, з якой Сантас спрачаўся, — будуць вагацца вытрыбушыць, абезгаловіць або спаліць любога, хто пагражае іх кавалку пірага.
  Што і было яго місіяй на дадзены момант.
  Калі машына хуткай дапамогі ехала па гладкім бетоне, Сантас паглядзеў у маленькае акно і заўважыў размаляваны камуфляж «Хамві», прыпаркаваны каля задняга ўваходу ў бальніцу, з якога адкрываўся від на пустыню. Побач быў знак:
  ← ПРЫБІРАЛЬНІ
  ← СТАЛОВАЯ
  Сантас згорбіўся і падняў вочы, каб убачыць два сцягі, якія цяпер кульгалі ў гнятлівым паўдзённым зацішшы: амерыканскі з зоркамі і палосамі і другі, які абазначае нейкую вайсковую частку. Ён здзіўляўся, чаму ў дывізіёнаў, узводаў і любых іншых атрадаў яшчэ ёсць сцягі. Не так, быццам яны збіраліся несці іх у бой.
  Машына хуткай дапамогі павярнула ў падземны ўваход у бальніцу, і Сантас з Гарсіяй вылезлі, аглядаючыся, правяраючы зброю. Яны пайшлі ў прахалоднае ціхае месца і падняліся па лесвіцы.
  Сантас зарыентаваўся і паказаў. Яны прайшлі крыху далей, а затым праштурхнуліся праз падвойныя дзверы ў невялікую сталовую для персаналу, дзе за двума столікамі сядзелі чатыры чалавекі. На адным была пара: высокі лысы мужчына з ідэнтыфікацыйным бэйджам DEA і бландынка, на грудзях якой вісеў бэйдж з лагатыпам ФБР. Ён таксама адзначыў даволі шырокія грудзі, хоць і не адрэагаваў; калі б ён быў схільны да валтузні, што было рэдкасцю, ён бы аддаў перавагу Рафаэлю. Сантас быў чалавекам, якога запал у значнай ступені абмінуў.
  Двое іншых былі мужчынамі ў форме арміі ЗША.
  Ніхто з іх не бачыў, як Сантас і Гарсія ўваходзілі ўнутр.
  Сантас кіўнуў, каб Гарсія размясціўся каля дзвярэй. Ён так і зрабіў, яго рука знікла ў бок яго зброі. Ён выглянуў вонкі і кіўнуў.
  Затым Сантас падышоў да пары. «Hola . »
  Павярнуліся, здзіўлена заміргалі вачыма.
  Потым усе вакол усміхнуліся, і Эдзі Кляйн — лысы, які выдаваў сябе за агента DEA Холмса — падняўся і паціснуў Сантасу руку. Ціфані Брэнт — псеўдаагент ФБР Тэлбат — моцна пацалавала яго ў шчаку; У Сантаса склалася ўражанне, што яна раздавала пацалункі, як дзецям цукеркі. Магчыма, яна была расчараваная, што ён не схапіў яе і не прыцягнуў бліжэй. Сантас павярнуўся да людзей у форме арміі ЗША за суседнім сталом і кіўнуў у адказ на іх усмешку.
  «Я атрымаў тваё паведамленне», - сказаў Сантас Эдзі. Ён размаўляў па-ангельску, якой добра валодаў. Эдзі і Ціфані былі рызыкоўнымі з іспанскай. «Вы былі паспяховыя».
  - кпіла Ціфані. «Я павінен сказаць табе, Сантас, гэта было сумна. Для дурных дэтэктываў яны паняцця не мелі».
  Сем
  ТШпіталь сапраўды быў шпіталем, але не ваенным аб'ектам, і знаходзіўся ён не ў Злучаных Штатах, а ў невялікім мястэчку Сан-Бернарда, штат Чыхуахуа, за шмат кіламетраў ад мяжы.
  Адно крыло было пераўтворана ў віртуальную здымачную пляцоўку, у камплекце з рэквізітам, такім як сцягі і Humvee, які належаў самому Сантасу. Ён быў размаляваны ў сапраўдны камуфляж амерыканскіх вайскоўцаў, дзякуючы YouTube - лёгкая задача. У пастаноўцы Сантаса нават былі масоўкі: двое з яго здымачнай групы гралі армейскіх салдат.
  Хэдлайнерамі акцёрскага складу былі Эдзі і Ціфані, пара з мафіёзнымі сувязямі з - адпаведна - Лос-Анджэлеса. (Калі яны сустрэліся некалькі тыдняў таму, Ціфані сказала яму, што з яе джакузі выходзіць знакаміты галівудскі знак.)
  Сэнс гэтай складанай выдумкі быў даволі просты: прымусіць Мэта Райта выдаць інфармацыю, жыццёва важную для будучыні картэля.
  Некалькі месяцаў таму Хуан Карлас Кардоса звярнуўся да свайго начальніка з праблемай.
  Карлас быў спагадлівым чалавекам з добрымі вачыма, лацінаамерыканцам, містэрам Роджэрсам. Ён патлумачыў Сантасу, што даведаўся, што Мэт Райт кіруе канфідэнцыйным інфарматарам, які шпіёніць за картэлем.
  Сантас павінен быў выправіць сітуацыю.
  Сантас неадкладна прыступіў да працы са сваім тыповым метадычным падыходам. Відавочнае — выкраданне і катаванні Райта дзеля імя — не спрацавала б. Ён ведаў, што выманне інфармацыі можа заняць час, і як толькі Мэт Райт знік без вестак, начальства Райта папярэдзіць інфарматара, які ўцячэ; У такім выпадку Сантас ніколі не даведаўся б аб маштабах здрады — і, што гэтак жа расчаравана, не меў бы галавы, каб пакінуць на гарадской плошчы Серранціна паведамленне.
  Сантас вырашыў стаць фокуснікам, ілюзіяністам. Ён спрытна прымусіў Райта адмовіцца ад імя добраахвотна.
  Як, як. . .
  Седзячы ў сваім садзе і пацягваючы шклянку казінага малака, з Бопа варкатаў ля яго ног, Сантас павольна распрацоўваў план.
  Ён перадаваў у паліцыю Эль-Паса інфармацыю аб фабрыцы ў Чыхуахуа, якую картэль планаваў абсталяваць у якасці прамежкавай станцыі наркотыкаў. Паліцыя зробіць тое ж, што рабіла заўсёды: адправіць брыгаду, каб праверыць гэта і ўсталяваць сродкі назірання. Гэта была тэрыторыя Мэта Райта; ён быў асабіста зацікаўлены ў знішчэнні картэлі (Сантас забіў свайго партнёра) і настойваў на тым, каб быць у авангардзе.
  Калі Райт і іншыя члены каманды прыбылі на фабрыку, людзі Сантаса адкрылі агонь — не спрабуючы ўдарыць па іх, а каб разлучыць іх і ізаляваць Райта. Як толькі ён заставаўся адзін, адзін з людзей Сантаса кідаў святлошумавыя гранаты, прымацаваныя да каністраў з рэміфентанілам. Гэты газ — улюбёны ў расейскай арміі — накаўтаваў бы паліцая. Яго б адвезлі ў фальшывы вайсковы шпіталь. Эдзі і Ціфані - фальшывыя агенты - сустрэнуцца з Райтам на яго бальнічным ложку і скажуць яму, што Бойд мёртвы, ахвяра замаху. Яны выказалі здагадку, што сам Райт быў падазраваным у здрадзе ўласнай каманды. Гэта падштурхнула б яго адмовіцца ад імя любога, хто мог бы іх прадаць.
  Мэт, натуральна, згадаў бы разведчыка, якім ён кіраваў, як магчымага падазраванага. А ў Сантаса і Кардоса было б імя.
  Затым, час для брытвы. . .
  Сантас не разлічваў злавіць другую рыбу падчас аперацыі: брата Райта, Тоні. Але, як бы там ні было, гэта не паўплывала на вынік. Эдзі і Ціфані атрымалі адказ: даведчыкам была Алена Веласкес, вулічная мастачка і прастытутка, якая працавала ля рэстарана каля штаб-кватэры Кардоза ў цэнтры Серранціна. Сантас быў уражаны; гэта была разумная ідэя. Алена магла даведацца любую добрую інфармацыю пра карцела, улічваючы такую прафесію.
  Цяпер Сантас дастаў са сваёй кішэні чатыры канверты з наяўнымі і раздаў грошы акцёрам.
  - Дзякуй, - сказаў Эдзі.
  Ціфані яшчэ раз какетліва ўсміхнулася яму, сунуўшы грошы ў свой партфель.
  «Ты застанешся тут, пакуль у нас не будзе Алена. Магчыма, нам спатрэбіцца яшчэ інфармацыя ад Райта».
  «Мы хацелі выйсці сёння ўвечары», - сказаў Эдзі.
  «О, гэта будзе нядоўга. Зараз мы яе наведаем».
  
  Горад Серранціна знаходзіўся прыкладна ў гадзіне язды ад Сан-Бернарда, і Сантас і Гарсія з двума стралкамі на заднім сядзенні былі амаль там. Іх суправаджаў другі пазадарожнік і яшчэ трое членаў экіпажа.
  Яны ўехалі ў горад, маляўнічае месца, якому дзвесце гадоў, і паехалі проста да рэстарана, дзе, па словах Райта, працавала Алена Веласкес.
  Сантас спыніўся на бардзюры і паглядзеў наперад. Так, вось яна была!
  Алене было гадоў трыццаці, прывабная ў суровым вобразе — выгляд уны пута . Яна сядзела ля рэстарана і прапаноўвала накідаць партрэты турыстаў і закаханых, якія шпацыравалі пад руку з вачыма лані. Абавязкова падсоўвала адзінокім мужчынам яе нумар тэлефона на картцы.
  Мэт Райт і яго брат больш не былі патрэбныя. Цяпер Сантас мог аддаць загад, каб яго людзі маглі забіваць паліцэйскіх і скідваць іх целы ў Сіналоа, абвінаваціўшы картэль у гібелі людзей. Ён адправіў зашыфраванае паведамленне аднаму са сваіх лейтэнантаў у Сан-Бернарда з просьбай зрабіць гэта і яшчэ адно Эдзі і Ціфані, яшчэ раз падзякаваўшы ім і сказаўшы, што яны могуць сысці.
  Потым ён даручыў сваім людзям праверыць навакольныя вуліцы і сядзеў, накручваючы глушыцель з матавай сталі на свой Sig Sauer, пакуль абмяркоўваў найбольш эфектыўны спосаб прымусіць Алену Веласкес сказаць тое, што яна ведае. Спачатку ён думаў пра брытвы, але адразу прыйшло ў галаву некалькі іншых метадаў. Яшчэ больш балюча. Ён быў проста ў адным з такіх настрояў.
  Восем
  ТОні так выразна ўяўляў той вясновы дзень.
  Я перамог. Ён прайграў. Канец гісторыі . . .
  Дзень вызначыў іх абодвух, і тое вызначэнне: яны былі розныя па родзе.
  З гэтага дня кожны пасяліўся ў сваім свеце. Тоні вучыўся ў каледжы, займаўся крыміналогіяй (яму падабаліся паліцэйскія шоу, дык чаму б і не?), а потым далучыўся да службы. Мэт пайшоў у армію — у спецслужбы, вядома. Іх жыццё збліжалася - Мэт супраціўляўся сустрэчам сям'і, але ніколі не прапускаў пахаванняў, што здавалася ваеннай справай. Потым, калі таты не стала, мама захварэла, і Тоні і Люсі прынялі яе да сябе. Дэменцыя цяжкая для ўсіх; гэта вялікая пабочная хвароба. Адбілася гэта.
  Тоні быў здзіўлены, калі Мэт вярнуўся ў Эль-Паса, мяркуючы, што прыехаў, часткова, каб дапамагчы з Дораці. Ён наносіў візіты, так, не тое каб яна пазнавала яго ў большасць дзён, але гэта было прыкладна ўсё, што рабіў яго брат. Тоні цынічна задаўся пытаннем, ці матывавалася вяртанне Мэта дадому галоўным чынам адкрыццём вялікага бліскучага казіно недалёка ад горада.
  Напэўна, гэта было часткай гэтага. Другая прычына: Мэту патрэбна была праца, і Тоні здзівіў, падумаўшы аб паліцыі. Ці мог бы Тоні сказаць яму добрае слова ў EPPD?
  Што, насуперак свайму меркаванню, ён і зрабіў. Яго зачэрпнулі, узнагароджанага салдата. Спачатку ён быў у спецназе, у каўбойскім аддзеле, але потым — ішлі гады — займаўся звычайнай дэтэктыўнай працай.
  Але яны ніколі не працавалі разам.
  Мы з Мэтам не з'яўляемся партнёрамі . . .
  І рэдка мелі зносіны разам. Тоні спрабаваў, але Мэт быў мала зацікаўлены. Яго натоўп быў у покеры, байках і барах уздоўж П'едраса і Файв-Пойнт-Іст.
  Цяпер, на бальнічным ложку, Тоні адмовіўся ад фальшывага сну. Ён расплюшчыў вочы і ўбачыў, што глядзіць на медыцынскі манітор жыццёва важных функцый. Такія, як вы бачыце ў фільмах, дзе ёсць момант, а потым яго няма, і знікае гук, папярэджанне аб адсутнасці жыццёвай функцыі, і мы напружваемся, думаючы, што герой знік. Як вытворца абсталявання вырашыў, наколькі гучна зрабіць гэты гук, тон? Хто выбраў тон, які азначае смерць?
  Цяпер Тоні прыйшло ў галаву, што ён двойчы схлусіў агенту Шы Тэлбату.
  І ты пайшоў за імі. чаму?
  Усяго чатыры афіцэры на тэрыторыі Кардоза? Падумалі, што ім можа спатрэбіцца падмацаванне.
  Калі праўда была, вядома, у тым, што Тоні, як бы ні быў раз'юшаны сваім малодшым братам, які скакаў па даху і быў залежным ад адрэналіну, проста не мог адмовіцца ад яго. Якімі б бясплоднымі ні сталі адносіны, яны былі кроўнымі, і, хаця ён ведаў, што М не думае пра Т гэтак жа, Тоні проста трэба было надзець бронекамізэльку, сесці ў свой асабісты аўтамабіль і праехаць гадзіну ў Картэльвіль, каб паглядзець для яго.
  Што за дурань. Які ж я дурань. Тоні здушыўся ад крыку. Ніколі не павінен быў ісці. Лепш нават не падазраваць, што мог зрабіць Мэт.
  Але ён пайшоў і не мог жыць з пытаннем, якое вісела над ім да канца жыцця. Ён павінен быў ведаць.
  Ён развучыў словы: М, ты распрадаў каманду? Вы вінаватыя ў смерці Джоні Бойда?
  Тупы. Аголеныя косткі пальцаў.
  Інцыдэнт з Дугласам.
  «М?»
  «Так?»
  «Я павінен вас сёе-тое спытаць».
  Мэт азірнуўся. «Тут ёсць выпіўка?»
  "Што?"
  Мэт паўтарыў: «Выпіўка?»
  «Я не ведаю. Гэта бальніца. Канешне не. Проста маўчы і слухай».
  Мэт паглядзеў на брата.
  «Мне трэба нешта ведаць. Мне трэба-"
  Але далей пытанне не пайшло. Тоні ненадоўга адвёў позірк, зірнуўшы ў акно кружляючага ястраба. Ён ахнуў. Трое, не чатыры чалавекі ў камуфляжах і лыжных масках трымалі ў руках аўтаматы з глушыцелямі. Іх гарматы былі паднятыя, і яны круціліся справа налева, няўхільна рухаючыся да ўваходу ў бальніцу.
  Дзевяць
  Этак, Алена Веласкес, Мануэль Сантас атрымаў званок. Лейтэнант расказваў яму, што закінуты склад за горадам гатовы. Інструменты, кіслата.
  Раён, у якім знаходзіўся будынак, быў у значнай ступені бязлюдны, але памочнік, тым не менш, выбраў месца з тоўстымі сценамі. Было дзіўна, наколькі гучным можа быць чалавечы голас падчас крыку. Сантас насіў затычкі для стральбы.
  Мужчына дадаў, што там ёсць яма, якая будзе зручнай магілай. Прывезлі мяшкі хуткасохлага бетону. Яе цела ніколі не будзе знойдзена.
  "Дзякуй", - сказаў яму Сантас. Нягледзячы на тое, што яго манатонны голас мог бы перашкодзіць пахвале каго-небудзь іншага, атрымаць якую-небудзь падзяку ад Мануэля Сантаса, Ла П'едра, было сапраўды пераваротам. Мужчына падзякаваў яму за падзяку, і яны адключыліся.
  Перад кавярняй нахілілася наперад, разглядаючы сваё палатно, пышная Алена Веласкес.
  Жанчына, якая была такой пагрозай для картэля Кардоза, была апранута як цыганка, у чорнай карункавай блузцы з даволі нізкім выразам і ў эфектнай чырвона-чорнай спадніцы ў кветачкі. Сантасу адразу прыйшло ў галаву фламенка. На ёй быў шыракаполы цёмна-зялёны капелюш, у якім расло вычварнае пяро. Яе каўбойскія боты былі з пацёртай карычневай скуры. Яе аправа акуляраў была фіялетавай.
  Твар у Алены быў матавы і месцамі з плямамі, але па структуры ён быў мадэльным. Сантас амаль мог уявіць, як займаецца з ёй каханнем.
  Ён і двое мужчын на заднім сядзенні вылезлі з яго пазадарожніка. Сантас агледзеў вуліцу. Усё зразумела. Ён кіўнуў Гарсіі, які застаўся за рулём, матор працаваў на халастым ходу. Мужчына выклікаў іншую машыну, і трое з тых пасажыраў выйшлі, двое з узброенымі зброяй і адзін са шпрыцам, напоўненым прапафолам. Іголка была тоўстай, што прывяло да вельмі балючай ін'екцыі, але яна была ідэальнай для ахвяр, якія змагаюцца; зламаная іголка будзе нязручнай.
  Праз некалькі секунд Алена апынулася без прытомнасці, прывязаная да свіней і ў задняй частцы аўтамабіля. Потым на склад. Мужчыны выцягнулі саломінку, каб даведацца, каму пашанцуе давезці яе да пазадарожніка — вядома, навобмацак.
  Мужчыны павольна ішлі наперад, а Алена сядзела і выбірала пэндзаль. Яна прыжмурылася, потым нахілілася да палатна — пейзажу — і пачала мазаць. Якая яна была дбайная. У яго бесстрасным свеце, голад да мастацтва быў, магчыма, больш за ўсё бянтэжыць яго. Узяць пігменты, расцерці іх алеем або пластыкам і раскласці на кавалку палатна.
  У чым быў сэнс? Прынамсі, фатаграфія была двухмернай версіяй праўды. Але жывапіс? Усё гэта была хлусня. Нудная хлусня.
  Ён вывучаў сцэну. Пешаходы, выгульшчык сабак, мыйшчык вокнаў, шэсць, не сем абедаў у Маргарэт, рэстаране, перад якім сядзела Алена. Таксама Сантас адзначыў дзве закаханыя пары, не звяртаючы ўвагі на навакольны свет. Былі старэйшыя муж і жонка з маладзейшай жанчынай — на ўсіх тварах было напружанне. Сантас, які ніколі не быў жанаты, задаваўся пытаннем, ці не разводзіцца пара, таму што ён знайшоў кагосьці маладзейшага, і яны паведамляюць гэтую навіну дачцэ.
  Мужчыны падзяліліся на дзве групы і пайшлі наперад. Сантас спыніўся, генерал, застыўшы, як статуя, назіраў за яго аперацыяй.
  Ла-П'едра . . .
  Сантас думаў пра тое, што чакае Алену наперадзе. Спачатку ён пачаў з пальцаў, з брытвы і кіслаты. Боль быў ашаламляльны (ён паспрабаваў гэта на сабе, проста каб убачыць). Аднак у яе выпадку ідэя знішчыць пальцы, якія дазвалялі ёй задаволіць запал, была б больш эфектыўнай, каб прымусіць яе адмовіцца ад імёнаў тых, хто з картэлі ахвотна ці выпадкова падзяліўся з ёй інфармацыяй (яны памруць таксама, вядома).
  Ён уявіў зрэзы, апёкі. . . і быў задаволены тым, што ў сваім сэрцы, сваёй душы і, магчыма, сваім члене, ён адчуў лёгкае варушэнне ад вобразу яе крыкаў ад болю. Мануэль Сантас заўсёды спадзяваўся, што ён не пракляты назаўжды.
  дзесяць
  М!» Тоні стаяў на нагах, ачмурэлы, крычачы па шчыкалатцы. «Мужчыны, на вуліцу. Яны ідуць! Кардоза».
  Яго малодшы брат зірнуў вонкі на людзей у камуфляжах з галовамі ў балаклавах. Цяпер іх налічвалася шэсць.
  Ён здаваўся дзіўна спакойным.
  Вядома, з жахам падумаў Тоні, чаму ён павінен хвалявацца? Яны прыходзілі не па яго . Яны шукалі Тоні. Мэт распрадаўся ім; яны былі яго сябрамі.
  Тоні кінуўся да дзвярэй. Ён прыклаў усю сваю вагу да хворай шчыкалаткі і моцна ўпаў.
  «Ісус!» Мэт паклікаў, таксама падняўшыся.
  Недалёка з калідора — чарга з аўтаматаў. Крыкі.
  "Не не!" — закрычаў Тоні, калі ў пакой уварваліся тры постаці ў масках з аўтаматамі напагатове.
  Тоні павярнуўся да брата і збіраўся крыкнуць: «Спадзяюся, ты шчаслівы, Юда» ці нешта ў гэтым родзе.
  Калі адзін з трох баевікоў сцягнуў з сябе балаклаву.
  Тоні гучна ахнуў. Чалавек, на якога ён глядзеў, быў Раналда Суарэс, кіраўнік спецназа паліцыі Эль-Паса.
  " Га ля " , сказаў Мэт.
  "Гэй", - адказаў Суарэс. Ён і яшчэ адзін з гэтай тройкі дапамаглі Тоні падняцца. «Вы можаце хадзіць?»
  Тоні анямеў.
  Суарэс зноў: «Афіцэр? Я пытаюся. Вы можаце хадзіць? У нас няшмат часу».
  «Так. Патрэбна рука. Але..."
  Кіраўнік спецназа загадаў аднаму са сваіх людзей дапамагчы. Яшчэ адзін, каб сабраць вопратку і рэчы Мэта і Тоні. «Вы можаце апрануцца ў транспартным сродку. Трэба рухацца. Цяпер!»
  Калі яны выйшлі ў калідор, Суарэс спытаў: «У яго ёсць шчыліна?»
  "Што?"
  «Гэты халат? Што ты носіш? Ці ёсць у яго разрэз на спіне?»
  «Я . . . Так, я мяркую ".
  «Тады ідзі за мной . За некаторыя рэчы мне не плацяць».
  Адзінаццаць
  ТДва пазадарожнікі рушылі ў бок рэстарана, а шпрыцавік ступіў па тратуары, падышоўшы да Алены ззаду.
  Два адказныя за яе транспарціроўку выцягнулі яе на тратуар. Ударце яе моцным кулаком у сонечнае спляценне, знясільваючы ўдар. Яна была б адышла ў нябыт.
  Затым у пазадарожнік, і час брытвы, час кіслаты.
  Бліжэй . . .
  Гатовы . . .
  Тады Сантас заўважыў нешта дзіўнае. Пакуль Алена сапраўды дакраналася пэндзлем да палатна, на кончыку шчаціння не было фарбы. На самай справе, дыскі фарбы на палітры былі проста сухімі плямамі, а не мазкамі сапраўднай фарбы.
  не! Божа мой, не!
  Яго разуменне суправаджалася параксізмам руху па рэстаране. Выгульшчык сабак, мыйшчык вокнаў, пара — і іх фальшывая дачка! — усе даставалі зброю пад курткамі, з кашалькоў і з-пад сталоў.
  Алена сама выцягнула каржакаваты чорны пісталет-кулямёт Heckler & Koch з гнуткай фіялетавай аксамітнай сумачкі.
  Не, не, не!
  Патрабаванні адначасова на англійскай і іспанскай мовах прагучалі з боку афіцэраў на вуліцы, а таксама з боку афіцэраў на вышыні — снайперы па навакольных будынках. «Кідай зброю, кідай зброю, кладзіся тварам уніз, рукі працягні, кідай зброю, інакш цябе абстраляюць!»
  Пане, усюды былі мянты! ЗША і Мексікі.
  Галовы яго людзей круціліся, а вочы роспачна бліснулі. Некаторыя ўцяклі, страляючы, а афіцэры пераследвалі іх, адстрэльваючыся. Большасць засталася на месцы і кінула стрэльбы, якія гучна ляскалі па брукаванцы, і кінулася наперад. Амерыканскія афіцэры і федэралы хадзілі на працу з зашпількамі.
  Затым Сантас адзначыў, што адзін з яго экіпажа не падпарадкаваўся. Фэліпэ, дзевятнаццаці гадоў або каля таго, выпусціў зброю, але заставаўся ў вертыкальным становішчы, застыўшы. Не з выкліку, а з жаху.
  Сантас таксама заставаўся нерухомым. Яго далоні ўверх.
  Крыкі, крыкі і ціхія каманды працягваліся. Некалькі разоў яго называлі па імені. Ён павінен быў неадкладна спусціцца.
  Гэтая думка ўзнікла ў яго ў галаве: тэарэтычна турма магла быць проста на яго шляху - гэта самае бясстраснае месца, каб дажыць сваё жыццё.
  Капітуляцыя была лагічнай. Гэта мела бясконцы сэнс.
  Але здавацца ён не стаў. Ён ступіў адразу за Фэліпэ. Адчуўшы, што хлопчык збіраецца кінуцца, ён абхапіў яго за шыю, выцягнуў Sig Sauer і стрэліў у паліцыю, якая набліжалася. Яны адказалі стрэлам, некалькі разоў патрапіўшы ў Фэліпэ. Стрэл у лоб быў брудным і смяротным.
  Выкарыстоўваючы абмяккае цела як шчыт, ён накіраваў зброю ў бок крамы за ім, фларыста. Двума кулямі ён разнёс шклопакет. З-за глушыцеля каскаднае шкло выдавала гук значна мацнейшы за стрэлы. Сантас ускочыў у краму і пабег да задніх дзвярэй, стрэліў у люстэркі, разбіўшы іх на аскепкі, каб раскідаць наведвальнікаў і прыказчыкаў. Пах бяздымнага пораху змяшаўся з пахам лілей.
  Сантас думаў: сагнаць машыну, уцячы, выклікаць больш людзей з картэлі, змагацца з ворагам. За пяць хвілін у яго можа быць свой тузін чалавек.
  Яны хацелі бітвы, бітвы яны б мелі.
  Ён выглянуў за чорны ход. Ні федэралаў, ні амерыканскіх копаў.
  Рухайцеся зараз, хутчэй!
  Ах, добра. Няма неабходнасці ў згоне. Гарсія сядзеў у куленепрабівальным пазадарожніку і мчаўся яму на дапамогу.
  Сантас развярнуўся і высыпаў свой часопіс — тузін стрэлаў — у фларыстычную краму, каб яго праследавацелі схаваліся ў прыкрыцці. Затым ён перазарадзіўся і пабег да аўтамабіля, які набліжаўся.
  Ён збіраўся ўцячы.
  Мануэль Сантас ведаў гэта дакладна. Ён быў непарушны, ён быў Каменем.
  Дванаццаць
  Вз паўтузінамі тактычных афіцэраў у поўным баявым адзенні, якія абаранялі іх, адзін брат бег, а другі дакульгаў да чакаючага Хамві, размаляванага ў камуфляж, як і другі, прыпаркаванага пад двума сцягамі.
  Тоні паняцця не меў, што адбываецца, але ўжо не было вялізным здзіўленнем, што яны не былі на ваеннай базе Хендрыкса за межамі Эль-Паса. Аднак ён атрымаў моцны штуршок, убачыўшы шыльду на будынку, у якім яны былі.
  ШПІТАЛЬ ДЭ САН-БЕРНАРДА
  Глыбока ў самым цэнтры Чыхуахуа, тэрыторыя Кардоза.
  Тым не менш, пакуль яму прыйшлося жыць са сваёй разгубленасцю, таму што Суарэс і іншыя тактычныя афіцэры не былі ў стане адказваць на пытанні. Яны тэрмінова запіхвалі двух братоў у сярэдні шэраг бронемашыны і, ацэньваючы пагрозы, круцілі зброяй з боку ў бок.
  Што, чорт вазьмі, было -
  Тоні ахнуў. Ён зазірнуў на задняе сядзенне і ўбачыў наглядчыка DEA Джоні Бойда, зусім жывога. Ён усміхаўся.
  «Твой выраз, Эль-Паса. Нанясіце гэта на аксамітную карціну блазна, і вы атрымаеце бэстсэлер QVC».
  Пры іншых абставінах Тоні сказаў бы: «Да хрэн цябе». Цяпер ён толькі разяўляў вочы.
  Ляпнулі дзверы, зароў вялізны рухавік і, рыўком, машына з жорсткай падвескай памчалася прэч, іншыя Хамві наперадзе і ззаду.
  Бойд нахіліўся наперад і перакрычаў шум рухавіка і няроўнай дарогі: «Ёсць варожыя?»
  «Не, сэр. Пакуль усё зразумела».
  Тоні падскокваў уверх і ўніз на сядзенні. Зноў адчуў млоснасць. Рамяні бяспекі рэгуляваліся. Ён іх зацягнуў. Гэта не дапамагло. Дарога сапраўды была жахлівая. Не дапамагала і семдзесят міль у гадзіну. На гэты раз, калі ён ванітаваў, то на падлогу. Яму было ўсё роўна.
  Ён сказаў: «Слухай, мне трэба патэлефанаваць Люсі».
  «Вашай жонцы паведамілі, што з вамі ўсё ў парадку. Нам давядзецца абмежаваць сувязь толькі з аперацыяй».
  Тоні збіраўся спрачацца, але тэлефон Бойда загудзеў. Прыняў званок, паслухаў. Ён кіўнуў і адключыўся. «Некаторыя ў мяшках, некаторыя завязаныя. Але ўсё яшчэ ідзе перастрэлка».
  "Сантас?"
  «Ні слова».
  Мэт выдзьмуў паветра са шчок. Ягоны твар быў заклапочаны, вельмі незвычайны выраз для скакуна па дрэве.
  Тоні спытаў: «Перастрэлка? дзе? Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?"
  «Серанціна. Сантас і яго людзі супраць каманды па ліквідацыі, якую мы размясцілі».
  Тоні павярнуўся на задняе сядзенне і зарычаў. "Добра. Адказы."
  Бойд спытаў: «Вы хочаце, каб гэта было як Final Jeopardy ! ? Ці тэст місіс Уільямс па граматыцы ў трэцім класе? Складана ці проста?»
  Тоні падняў брыво. Ён быў упэўнены, што калі-небудзь зноў пажартуе з Бойдам. Не цяпер.
  Супрацоўнік DEA падняў руку. «Добра, добра. Вось такая гісторыя». Ён адкінуўся і працягнуў ваду Тоні, які адкрыў яе і выпіў палову пінты.
  Бойд сказаў: «Вы ведаеце, як моцна мы хацелі Сантаса. EPPD, DEA, ФБР. Усе”. Ён падняў далоні. «Ваш брат вельмі хацеў яго».
  Тоні кіўнуў. Думаючы пра забітага партнёра Мэта.
  Ні з якой іншай прычыны, акрамя зручнасці . . .
  Бойд працягваў: «Але ён быў нябачны. Ніхто не мог знайсці яго. Лепшая інфармацыя і назіранне, якія ў нас ёсць? Zip. Трэба было выцягнуць яго на публіку. Такім чынам, Мэт узяў мяне на абед і пару тыдняў таму прапанаваў мне ідэю. Рызыкоўна, але мне спадабалася».
  Гэта тое, чым яны займаліся, калі іх убачыў Тоні — сустрэча, пра якую Мэт хлусіў Талбату: не пра зніклыя грошы ад выкрыцця наркотыкаў, а пра стварэнне сумеснай аперацыі.
  «Ідэя Мэта заключалася ў тым, каб даць Кардазістам інфармацыю пра тое, што ён кіруе шпіёнам унутры картэлі, і даць яму цалкам праведную інфармацыю. Дзярмо сапраўды шкоднае для іх. Як тое, што адбываецца са мной, калі я змешваю серана, халапеньо і бабы. . . Добра, прабач, Эль-Паса. Я буду прытрымлівацца прама. Сантас, вядома, сабраў уласную аперацыю, каб даведацца, хто гэта быў ".
  «Такім чынам, Алена Веласкес была выдуманай».
  «Цалкам. Мы атрымалі гарачага агента DEA з Браўнсвіля, каб сыграць яе. Я ведаю, што не варта гэтага казаць. Але яна ёсць. Яна таксама па-чартоўску ўдалая. Потым у EPPD паступіў ананімны званок аб фабрыцы. Мы вырашылі, што гэта, верагодна, Сантас, спадзеючыся завабіць Мэта туды і выкрасці яго».
  "Пачакай. Вы добраахвотна пайшлі на тое, каб вас злавілі і катавалі?» - прашаптаў Тоні.
  Той паціснуў плячыма: «Вядома, чаму б і не?»
  Тоні ўспомніў свайго брата на дзіцячай пляцоўцы, вельмі шмат гадоў таму, пасля таго, як ён скокнуў у космас, зрабіўшы стаўку ў дваццаць долараў. Старэйшы брат патрабуе ад малодшага ведаць, ці пацярпеў ён. А потым адказаў Мэт забаўлены выгляд.
  Балюча? Я проста саскочыў з даху. Вядома , мне балюча. Але якое дачыненне гэта мае да чаго-небудзь?
  Трынаццаць
  ТОні заўважыў знак, міма якога яны праехалі.
  ESTADOS UNIDOS 60
  Гэта былі б кіламетры. Яны вернуцца менш чым праз гадзіну.
  Ён думаў пра Люсі. Але потым зноў засяродзіўся на Мэце.
  «Такім чынам, мы прывялі ў дзеянне наш план. Насамрэч нас было трое. План першы -"
  Бойд нахмурыўся. «Не, не, не. У вас няма плана адзін. У вас ёсць план А. Плана адзін не існуе».
  Я тут самы смешны чалавек, Эль-Паса . . .
  « Першы выпадак : Сантас на фабрыцы, каб вырваць, і мы яго атрымліваем. Па-другое, яго людзі спраўляюцца з выкраданнем і вязуць мяне ў ахоўны дом, і там з'яўляецца Сантас, і мы яго дастаем. Затым План. . . C: Сантас прымушае кагосьці яшчэ мучыць мяне, і я адмаўляюся ад фальшывай Алены Веласкес і яе месцазнаходжання. . . Сантас ідзе, каб вырваць і катаваць яе. І мы яго атрымліваем».
  Тоні разгубіўся. «Але як, чорт вазьмі,» — кіўнуў у бок Бойда, — «ведаць, што гэта А, Б ці С?» Ведаеш, калі пераязджаць?» Ён на кароткі час заплюшчыў вочы, паківаў галавой. «Добра, зразумела. Вас падключылі».
  Мэт пастукаў за вухам, дзе Тоні бачыў невялікі шнар. «Падскурны перадатчык».
  Бойд сказаў: «Дрон наверсе ўвесь час. Мы прыслухоўваліся да кожнага вашага слова». Позірк у бок Тоні. «Божа, Эль-Паса, ты вельмі гучна ванітуеш. Уявіце сабе, што ўзмоцнена. Такім чынам, так, у нас былі каманды на фабрыцы, у Сан-Бернарда і ў Серранціна. У любым выпадку мы будзем гатовыя».
  Мэт падключыўся. «Але чамусьці Сантас вырашыў не катаваць мяне. Ён накаўтаваў мяне і прымусіў думаць, што я ў ваенным шпіталі. Потым ён падманам прымусіў мяне адмовіцца ад імя Алена».
  Тоні: «Гранаты. Яны не былі запальнымі».
  Бойд растлумачыў, што гэта рэміфентаніл, газ-анестэтык, які выкарыстоўваецца расейцамі.
  «І вось чаму яны былі такімі няшчаснымі стрэламі на заводзе. Яны проста стрымлівалі нас, каб дабрацца да Мэта. . . А Холмс і Тальбот? Фальшывыя агенты?»
  «Сілавікі з Лос-Анджэлеса. Яны з'яўляюцца часткай каманды, з якой Кардоза вядзе бізнес».
  Мэт сказаў: «Сантас сапраўды прадумаў гэта. Гэта быў добры план: прымусіць нас падумаць, што мы падазраваныя ў смерці Джоні, каб мы адмовіліся ад імя любога , хто мог здрадзіць каманду, майго даведніка.
  План C . . .
  Тоні паківаў галавой. Усё гэта было фальшыва. Ісус. Яны разыгрывалі нас. І мы ў іх гулялі.
  Мэт зірнуў на Бойда, які чытаў тэкст. «Яшчэ што-небудзь ад Серранціна? Сантас?»
  «Разгортваецца. Даволі хаатычна».
  У Тоні была думка. «Добра, мы прачынаемся ў шпіталі, які выглядае для ўсяго свету як ваенная база. Адкуль вы даведаліся, што гэта падстаўка? Пачакай, я зразумеў!»
  Мэт падняў брыво.
  «Шыльда за акном. Ён даў указанні да цытаты «Тачыльня» і да «Сталовай». Але ў войску іх называюць «прыбіральня» і «кафеля». Калі я прыехаў да вас у Форт-Маер, я памятаю гэта.
  Мэт нахмурыўся. «Сантас паставіць шыльды? Я іх нават не бачыў».
  Тоні спытаў: «Тады як вы даведаліся, што гэта афёра?»
  «Таму што, калі б яны былі сапраўднымі супрацоўнікамі DEA і FBI, яны б ведалі пра аперацыю і пра тое, што Алены не існуе».
  А, дакладна.
  Відавочна.
  Тоні адрэзаў: «Чаму ты не сказаў мне пра аперацыю ў бальнічным пакоі?»
  Бойд сказаў: «Яны б падключылі».
  Відавочна, працяг.
  Тоні сядзеў назад на жорсткім сядзенні аўтамабіля, разважаючы пра тое, наколькі блізкі ён быў да таго, каб сутыкнуцца з братам наконт відавочнай здрады.
  М, ты распрадаў каманду? Вы вінаватыя ў смерці Джоні Бойда?
  Гэта падарвала б іх далікатныя адносіны, а кавалкі ніколі не былі б сабраны.
  Бойду патэлефанавалі. Ён слухаў, кажучы толькі: «Вядома. . . Запішыце гэта. Я буду ў офісе праз гадзіну. К?»
  Браты павярнуліся да яго.
  «Падобна на тое, што Сантас прабраўся ў краму побач з месцам ліквідацыі — у фларыст. Выбраўся праз чорны ход».
  «Чорт».
  «Не, гэта было крута. У нас на даху былі людзі. Снайперы захапілі цэль, а федэральны запатрабаваў капітуляцыі».
  Тоні падняў брыво. і?
  «А потым самага таленавітага забойцу Кардоза, Ла Фук Пьедра, збіў на яго азадак пазадарожнік».
  " Што? ” Ад Мэта.
  «Адзін з яго людзей, Гарсія. Падобна на тое, што падчас ліквідацыі Сантас выкарыстаў дзіця ў сваёй камандзе ў якасці шчыта. Хлопчык памёр. Ён быў пляменнікам Гарсіі».
  «Ну, дзярмо».
  Тоні спытаў: «Ён выжыў? Сантас?»
  - Мёртвы, як браняносец у Амарыла, - радасна сказаў Бойд. «Экстрадыцыя ў любым выпадку будзе пакутай».
  Тоні спытаў: «А як наконт двух з Лос-Анджэлеса? Тыя, што граюць Холмса і Тэлбата?»
  «Ой, вы не чулі стрэлаў у шпіталі? Яны прынялі неразумнае рашэнне ўдзельнічаць. Заўтра яны вернуцца ў Штаты — у грузавым адсеку».
  Тоня выцягнуўся, заплюшчыў вочы. Ісус, які час. Ён паляпаў па кішэнях. Няма тэлефона. Вядома, узялі б. Не мог рызыкаваць Мэт або Тоні зрабіць зваротны званок на базу або дадому. Ён бы пазычыў адзін. Патэлефануйце Люсі, скажыце ёй. . .
  І наступнае, што ён заўважыў, быў стук, калі Humvee пераскочыў праз паліцэйскі ляжачы на мяжы, і машыны паскорылі ўезд у Злучаныя Штаты.
  Аўтамабіль высадзіў людзей у паліцыі Эль-Паса на Норт-Рэйнар. Мужчыны паціснулі адзін аднаму рукі, і Бойд рушыў па тратуары да сваёй машыны. Тоні пакульгаў за ім. «Трымайся, Джоні. У мяне ёсць пытанне».
  Па-за межамі чутнасці Мэта Тоні спытаў: «Той хіт метамфетаміну нядаўна за горадам? Той, дзе не хапіла двухсот тысяч?»
  «О, гэта? Так, памятаю. Толькі недабору не было. Аказалася, што наладчыкі былі проста кепскімі ўдзельнікамі перамоў. Усе наяўныя былі ўлічаныя».
  «Ах».
  «Чаму ты спытаў?»
  «Проста цікава, ці трэба нам адкрываць файл з нашага боку».
  «Не, гэта так жа закрыта, як маё любоўнае жыццё». Бойд падміргнуў і працягнуў свой шлях.
  Тоні вярнуўся да Мэта.
  «Пра што гэта было?»
  «На самай справе нічога. Было пытанне па іншай справе».
  Браты кіўнулі адзін аднаму, іх стандартнае прывітанне і развітанне; яны гадамі не паціскалі адзін аднаму рукі. А абняць? ніколі. Яны стаялі, прыжмурыўшыся ад нізкага сонца. Тут можа быць жорстка. У Эль-Паса было больш аўтамабільных аварый ад блікаў сонца, чым ад алкаголю.
  Час разыходзіцца.
  Мэт сказаў: «Адна рэч, Т. У шпіталі, непасрэдна перад выдаленнем, ты нешта пачаў казаць. Вы выглядалі сур'ёзна. Пра што гэта было?»
  М, ты распрадаў каманду?
  Тоні нахмурыўся. «Смешна. Гэты газ, накаўтуючы газ? Сапсаваў мне памяць. Я паняцця не маю».
  Мэт уважліва агледзеў яго. "Добра. Вядома».
  Тоні сказаў: "Да сустрэчы".
  «Так, да сустрэчы».
  Мэт рушыў да ўчастка, дзе будзе стаяць яго Camaro. Тоні накіраваўся да задніх дзвярэй вакзала, дзе ён хацеў праверыць машыну, пакуль не прывязуць сваю машыну. Яго б адбуксіравалі назад сюды пасля перастрэлкі на заводзе.
  Тоні падняўся на дзесяць футаў, перш чым нешта стукнула яго ў спіну, лёгкі стук. Ён пачуў, як грукнуў каменьчык на тратуар. Другі адскочыў ад яго пляча. Ён павярнуўся. Мэт зачэрпнуў жменю дробных каменьчыкаў з ландшафтнай градкі. Ён кінуў яшчэ адну, ад якой Тоні ўхіліўся.
  «На чорт?»
  «Я куплю цябе піва».
  «Я павінен вярнуцца дадому. Люсі».
  На шляху Тоні трапіў яшчэ адзін каменьчык. Ударыў яго сцягно. «Мудак».
  «Адно піва».
  «Я павінен атрымаць...»
  Мэт кінуў яшчэ адзін.
  Тоні нахіліўся і ўзяў уласны запас патронаў. Ён запусціў шлях Мэта.
  Адзін адскочыў ад ілба брату. «Ой, чорт вазьмі».
  «Вы пачалі».
  «Адно піва».
  Тоні выпусціў камяні, якія рэзка заляскалі, калі яны разышліся. «Дзе ты думаў?»
  «Я не ведаю». Мэт азірнуўся і паціснуў плячыма. «Мы знойдзем месца».
  АБ АЎТАРЫ
  
  Фота No Gunner Publications
  Джэфры Дзівер - былы журналіст, фолк-спявак і адвакат, чые раманы з'яўляліся ў спісах бестселераў па ўсім свеце, у тым ліку ў New York Times , Times of London, італьянскай Corriere della Sera , Sydney Morning Herald і Los Angeles Times . Яго кнігі прадаюцца ў 150 краінах свету і перакладзены на дваццаць пяць моў.
  Аўтар сарака раманаў, трох зборнікаў апавяданняў і публіцыстычнай юрыдычнай кнігі, а таксама аўтар тэкстаў для альбома кантры-вестэрнаў, ён атрымаў або трапіў у шорт-ліст дзясяткаў узнагарод.
  кнігу Дзівера « Цэлы, якія засталіся ззаду» лепшым раманам года. Яго трылер пра Лінкальна Рыфму «Разбітае акно» і асобны раман «Край» таксама былі намінаваны на гэтую прэмію, як і яго апавяданне « Дзевяты і нідзе» . Ён быў узнагароджаны сталёвым кінжалам Яна Флемінга і кінжалам кароткіх апавяданняў Брытанскай асацыяцыі пісьменнікаў-крыміналістаў, а таксама з'яўляецца лаўрэатам брытанскай прэміі Thumping Good Read Award і прэміі Nero Wolfe. «Халодны месяц» быў названы кнігай года японскімі пісьменнікамі-загадкамі. Акрамя таго, Японская асацыяцыя прыгодніцкай фантастыкі прысудзіла « Халодны месяц» і «Карт-бланш» штогадовы Гран-пры. Кніга Дзівера «Пакой забойстваў» атрымала прэмію «Палітычны трылер года» выдавецтва «Кілер Нэшвіл». А яго зборнік апавяданняў « Бяда ў галаве » таксама быў намінаваны гэтай арганізацыяй на лепшую анталогію.
  Дывер быў узнагароджаны прэміяй за жыццёвыя дасягненні Сусветнай таямнічай канвенцыі Bouchercon і прэміяй Рэйманда Чандлера за жыццёвыя дасягненні ў Італіі. Часопіс Strand таксама ўручыў яму ўзнагароду за жыццёвыя дасягненні.
  Дывер быў намінаваны на восем прэмій Эдгара ад Амерыканскіх пісьменнікаў-загадак, а таксама на Энтані, Шэймус і Гумшу. Ён два тэрміны быў прэзідэнтам Таямнічых пісьменнікаў Амерыкі.
  Яго аўдыякніга The Starling Project з Альфрэдам Малінай у галоўнай ролі і падрыхтаваная Audible атрымала прэмію Audie Award за лепшую арыгінальную аўдыякнігу года ў 2016 годзе. Дывер удзельнічаў у анталогіях In the Company of Sherlock Holmes і Books to Die For , якія атрымалі прэмію Энтані. Кнігі, за якія трэба памерці, таксама нядаўна выйгралі Агату.
  Апошнія раманы Дзівера: «Ніколі не гульня» , першая кніга ў яго серыі «Колтэр Шоў»; раманы Лінкальна Рымма «Рэдкае» , «Гадзіна пахавання» і «Сталёвы пацалунак» ; Солитьюд-Крык , трылер Кэтрын Дэнс; і Кастрычніцкі спіс , трылер, расказаны ў адваротным кірунку. Для танцавальнага рамана XO Дывер напісаў альбом песень кантры-вестэрн, даступных на iTunes і ў выглядзе кампакт-дыска; да гэтага ён напісаў «Карт-бланш» , раман-працяг пра Джэймса Бонда і міжнародны бэстсэлер нумар адзін. Апошняя кароткаметражная літаратура Дзівера ўключае «Верону» , «Палонны» , у якой былі прадстаўлены «Колтэр Шоў», «Дзявяты і нідзе» , «Клуб ахвяр» і «Нечаканы канец» .
  Па кнізе Дзівера «Дзявочая магіла» быў зняты фільм HBO з Джэймсам Гарнерам і Марлі Мэтлін у галоўных ролях, а яго раман « Збіральнік костак» быў выпушчаны студыяй Universal Pictures з Дэнзелам Вашынгтонам і Анджэлінай Джолі ў галоўных ролях. Раманы Дывера "Лінкальн Рыфм" / Амеліі Сакс распрацоўваюцца як серыял NBC " Лінкальн" . Lifetime паказаў экранізацыю яго кнігі The Devil's Teardrop . І так, чуткі праўдзівыя: ён сапраўды з'яўляўся карумпаваным рэпарцёрам у сваёй любімай мыльнай оперы " Як свет круціцца" . Ён нарадзіўся за межамі Чыкага і мае ступень бакалаўра журналістыкі ва Універсітэце Місуры і ступень юрыста ва Універсітэце Фордхэма. Чытачы могуць наведаць яго сайт www.jefferydeaver.com .
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"