Відповідно до Закону США про авторське право 1976 року, сканування, завантаження та електронний обмін будь-якою частиною цієї книги без дозволу видавця є незаконним піратством і крадіжкою інтелектуальної власності автора. Якщо ви бажаєте використати матеріал із книги (не для рецензування), необхідно отримати попередній письмовий дозвіл, звернувшись до видавця за адресою permissions@hbgusa.com. Дякуємо за підтримку прав автора.
ПРИМІТКА АВТОРА
Я почав писати фантастику в одинадцятирічному віці. Іноді я стверджую, що першою спробою був роман, оскільки я розділив свій твір на розділи (два) і включив куртку з обкладинкою, яку намалював сам. Але є вислів, який я чув тут, у Північній Кароліні: те, що ваша кішка має сміття в кошику для білизни, не означає, що кошенята шкарпетки.
Те, що я написав тоді, п’ятдесят років тому, було коротким оповіданням, як би я його не називав.
Я завжди любив читати коротку художню прозу, і я багато чого навчився про письменницьку роботу з оповідань Едгара Аллана По, Конан Дойла та Рея Бредбері та багатьох інших. Я також дуже люблю писати короткі оповідання. Тепер я переконаний, що будь-яке оповідання має своєю найважливішою метою максимально емоційно залучити аудиторію. Я не хочу відходити від читання книги чи перегляду фільму і думати: «Ну, хіба це було не цікаво?» Я хочу подумати: боже, мені потрібно заспокоїтися, перевести подих, дозволити боці звільнитися від неконтрольованого сміху або дозволити сльозам вщухнути… Коротше кажучи, я хочу захоплюватися мистецтвом і розвагами.
У романах цей рівень інтенсивності досягається шляхом створення багатовимірних персонажів і залучення кожного до його чи її власних американських гірок, які рясніють розворотами та загостренням рівнів конфліктів, які зрештою вирішуються. (Я ненавиджу неоднозначні закінчення!) У коротких оповіданнях автор не має ні часу, ні місця, щоб дотримуватися цієї формули. Але коротка проза все одно має захоплювати, захоплювати. Що робити?
Відповідь полягає в тому, щоб піти на нутро з шокуючим поворотом, сюрпризом, несподіваним.
Приклад: моя нова версія «Лессі » мала б розповісти багатошарову історію про Тіммі, коллі, розбите домашнє життя дитини та погані корпоративні інтереси, які копають колодязі там, де їм не слід. Ми б швидко пройшли через ці кілька пересічних сюжетів до фіналу зі спітнілими долонями, де Тіммі, слава Богу, врятовано з колодязя, а Лессі знаходить докази, щоб посадити злих розробників у в’язницю.
О радісний день!
Моя коротка версія оповідання була б такою: Хлопчик спустився в колодязь. Вирізати: Лессі шалено біжить полями. Повернутися до: Тіммі ось-ось потоне. Але тут лапа простягається через край. Малюк хапає його і витягує з крижаної води. Скоротити: Лессі, за милю звідси, все ще ганяється за білкою, за якою гналася протягом десяти хвилин. Назад до: Тіммі, біля колодязя, стоїть перед великим вовком, який щойно вирвав його в безпечне місце, і який жадібно дивиться на свою основну страву.
Вибач, дитя.
Історії в цій антології є типовими для такого підходу. Я сподіваюся, що ви бачите не те, що ви думаєте, що бачите.
Шість оповідань є новими: одна Лінкольна Ріма («Випадок з підручника»), одна Кетрін Денс («Швидко»), одна Джона Пеллама («Рай») і три окремі («Гра», «Конкуренти», і «Примирення»), хоча ті, хто знайомий із моїми старими роботами, зауважать, що на «Гру» мене надихнула коротка стаття, яку я зробив для журналу Esquire багато років тому про вбивство Кеннетом і Санте Каймсом нью-йоркської світської левиці Ірен Сільверман. Подібним чином «Рай» бере свій початок у моєму оповіданні «Switchback», яке було опубліковано в чудовому журналі Ellery Queen Mystery Magazine близько п’ятнадцяти років тому. Мені було б цікаво знати, що хтось із вас думає про поворот, який зараз закінчує «Парадіс»; це один із моїх улюблених за весь час.
Я також маю сказати, що одна річ, яка мені подобається в коротких оповіданнях, це те, що вони дозволяють авторові вийти за межі жанру легше, ніж романи. Я вірю в ідентифікацію бренду — високий корпоративний спосіб сказати, що ви повинні переконатися, що ваша аудиторія знає, що вона отримує, коли купує вашу художню літературу. Моїм читачам подобаються мої трилери, тож я продовжу писати кримінальні романи, а не фентезі чи наукову фантастику.
Проте короткі оповідання передбачають більш скромну прихильність з боку читачів. Тож я можу легко ненадовго вийти за межі категорії, написавши історію чи дві, запевнивши шанувальників, що мій наступний роман буде сповнений убивств і хаосу, яких вони звикли очікувати від мене.
Дві історії цієї збірки, «Терапевт» і «Назавжди», відрізняються жанрами, що межують з окультизмом. (Або вони…?)
Ласкаво просимо до цієї, третьої збірки моєї короткої прози. Перші дві антології мали назву Twisted і More Twisted . Розбираючись щодо назви для цього тому, я вирішив відійти від цієї теми (що все-таки залишилося: Excessively Twisted ? Son of Twisted ?). Я вибрав схожу, але свіжу фразу — таку, яка чітко описує багатьох персонажів, яких ми зустрічаємо на цих сторінках, — і, як дехто припускає, також автора.
Я сприймаю це як комплімент.
JD
FAST
історія Кетрін Денс
ВОНИ ТІЛЬКИ ЗБИРАЛИСЯ ПОБАЧИТИ восьминога, коли вона отримала СМС із сповіщенням про те, що двісті людей помруть за дві години.
Кетрін Денс рідко отримувала тексти, помічені знаками оклику — правоохоронна спільнота прагнула не перемежовуватися емоціями, — тож вона прочитала їх негайно. Потім зателефонував до її офісу через номер швидкого набору номер три.
«Бос», — пролунав голос молодої людини з її iPhone.
«Деталі, TJ?»
Над їхніми головами:
«Власники квитків на виставку о тридцятій можуть увійти всередину, будь ласка».
«Мамо!» Голос маленької дівчинки був наполегливим. «Це ми».
«Почекай секундочку, люба». Потім у трубку: «Продовжуйте».
Ті Джей Скенлон сказав: «Вибачте, бос, це погано. На дроті з півночі».
«Мамо…»
«Дай мені поговорити, Меґс».
«Коротше кажучи, Аламеда стежив за цим внутрішнім сепаратистським угрупованням, плануючи напад там».
"Я знаю. Брати Свободи, базуються в Окленді, прихильники переваги білої раси, антиурядові. Осмонд Картер, їхній лідер, був заарештований минулого тижня, і вони погрожували помстою, якщо його не звільнять».
«Ти знав це?»
«Ти читаєш щоденні газети штату, Ті Джей?»
«Оманно».
«…Акваріум Монтерей-Бей радий прийняти найбільший екземпляр Enteroctopus dofleini на виставці в північній частині Каліфорнії, вагою сто двадцять один фунт! Ми знаємо, що вам сподобається спостерігати за нашим гостем у його спеціально створеному середовищі».
"Гаразд. Що за історія?» Коли вона та її діти підійшли ближче до виставкового залу, у слухавці продовжував танцювати. Вони чекали сорок п'ять хвилин. Хто б міг подумати, що восьминоги, восьминоги , будуть такою великою привабливістю?
TJ сказав: «Усі вірили, що вони збираються вдаритися кудись там, на Аламеді, Контра Коста, Сан-Фран, але, можливо, було занадто багато спеки. У поліції Окленда був розвідник у групі, і він сказав, що двоє їхніх людей прийшли сюди, щось організували. І..."
— перебила вона. «Налаштуйте щось». Що це означає?"
«Напад якийсь. Він не знає, що саме. Можливо, СВУ, можливо, хімікат. Можливо, не біографія, але може бути. Але кількість постраждалих точно, те, що я вам написав. Двісті плюс-мінус. Це підтверджено. І що б це не було, воно готове та працює; злочинці встановили це, і вони поїхали назад. Довідковий агент сказав, що це четверта година дня, коли атака вщухає».
Дві з половиною години. Трохи менше. Господи…
«Немає відомостей про жертви, місцезнаходження?»
Ті Джей Скенлон запропонував: «Ніхто».
«Але ви сказали, що вони «були» повернулися».
«Так, ми зробили перерву. Є шанс, що ми зможемо їх прибити. CI дав нам марку автомобіля — Taurus 2000 року, світло-блакитний. ТЕЦ помітив один у Марині та вирушив за ним. Водій злетів. Напевно вони. Вони програли переслідування на наземних дорогах. Всі обшукують територію. Бюро приходить з польового офісу. Тримайся, бос. Я щось отримую».
Денс випадково підвела погляд і побачила своє відображення у скляній панелі, по той бік якої з піднесеною, недбалою легкістю пливли елегантні та моторошні морські коники. Денс помітила, як її власний нерухомий погляд дивиться на неї, у вузьке обличчя Кейт Бланшетт, волосся зібране у хвіст, затягнуте чорно-зеленою гумкою для волосся, яку того ранку встановила її десятирічна донька, яка в даний момент бавиться поруч з нею. . Її син із шваброю, дванадцятирічний Вес, був відлучений від матері та сестри. Його менш заінтригували головоногі, хоч би й великі, а більше — відсторонена чотирнадцятирічна дівчина в черзі, дівчина, яка мала б бути вболівальницею, якби не була.
Денс була одягнена в джинси, блакитну шовкову блузку та світло-коричневий стьобаний жилет, у якому було комфортно тепло. На даний момент півострів Монтерей може бути досить мінливим щодо погоди. Переважно туман.
« Мамо , вони дзвонять нам», — сказала Меґі своїм хрипким голосом, високим голосом, який дуже добре передав роздратування.
«Хвилинку, це важливо».
«По-перше, це було друге. Зараз хвилина. Господи Одна тисяча, дві тисячі…»
Вес посміхався вболівальниці, але не їй.
Лінія трохи потяглася вперед, спокусливо наближаючи їх до Головоногого Століття.
TJ повернувся на лінію. «Бос, так, це вони. Taurus зареєстрований на Brothers of Liberty. ТЕЦ у погоні».
"Де?"
«Узбережжя».
Денс окинула поглядом тьмяний бетонно-скляний акваріум. Були святкові канікули — за десять днів до Різдва — і місце було переповнене. І в цьому районі були десятки подібних туристичних об’єктів, не кажучи вже про кінотеатри, церкви та офіси. Деякі школи були закриті, а інші – ні. Чи був план залишити бомбу, скажімо, у тому сміттєвому баку навпроти? Вона сказала в трубку: «Я зараз зайду». Повернувшись до дітей, вона скривилася на їхніх розчарованих обличчях. У неї була теорія — можливо, необґрунтована, — що її двоє дітей більш чутливі до розчарувань, ніж інші діти їхнього віку, тому що вони були без батька… і тому, що Білл раптово помер. Там зранку, а потім ніколи. Їй було так важко сказати те, що вона зараз мусить: «Вибачте, хлопці. Це велика проблема на роботі».
«Ой, мамо!» — буркнула Меґі. «Це останній день! Завтра він їде до Сан-Дієго». Вес теж був розчарований, хоча частина цього була не морським життям, а гарними вболівальницями.
«Вибачте, хлопці. Не можна допомогти. Я тобі це компенсую». Денс піднесла слухавку до вуха і твердо сказала Ті Джею: «І скажи всім: заборонено стріляти, якщо в цьому немає крайньої необхідності. Я не хочу, щоб жоден із них був убитий».
Це призвело до того, що розмова навколо них у черзі восьминігів повністю припинилася. Всі витріщилися.
Звертаючись до блондинки з широко розплющеними очима, Вес заспокійливо сказав: «Все гаразд. Вона так часто говорить».
* * *
М ІСЦЕ ДЛЯ ВЕЧІРКИ було хорошим. Мотель Monterey Bay Seaside знаходився біля води, на північ від міста. І що було особливо приємно в цьому місці, так це те, що на відміну від багатьох банкетних залів, у цьому були великі вікна, що виходили на ділянку пляжу.
Зараз, зазначила Керол Месснер, пляж виглядав як грудневий день: вибілений, запорошений, хоча серпанок був здебільшого в тумані з невеликою кількістю туману. Не так зосереджено, але, привіт, краєвид на пляж перевершує шосе 1 дивитися в будь-який день, якщо сонце тримається.
«Хел», — сказала вона своєму колезі. «Ви думаєте, нам потрібно більше столиків? Виглядає порожньо».
Керол, президент місцевого відділення Асоціації банкірів Центрального узбережжя Каліфорнії, була жінкою років за шістдесят, кілька разів бабусею. Незважаючи на те, що її роботодавець був одним із найбільших мережевих банків, який кілька років тому поводився неналежним чином, вона не мала жодної частини іпотечних цінних паперів; вона твердо вірила, що банки приносять користь. Вона б не була в цьому бізнесі, якби не думала так. Вона була живим доказом благодійності світу фінансів. Керол та її чоловік мали комфортні пенсійні фонди завдяки банкам, її донька та зять розширили свій графічний бізнес і зробили його успішним завдяки банкам, її онуки наступної осені поїдуть до Стенфорду та Каліфорнійського університету в Девісі завдяки студенту позики.
Земля оберталася навколо грошей, але це було добре — набагато краще, ніж зброя та бойові кораблі, — і вона була щаслива й горда бути частиною цього процесу. Маленька біловолоса жінка не працювала б у цьому бізнесі сорок шість років, якби вважала інакше.
Гел Рескін, її заступник у CCCBA, був здоровим чоловіком із нерухомим обличчям, юристом, який спеціалізувався на комерційних паперах і банківському праві. Він подивився в куток, на який вона вказала, і погодився. «Асиметрично», — сказав він. «Не можна цього».
Керол намагалася не посміхатися. Гел дуже серйозно ставився до всього, що робив, і був набагато кращим, ніж вона. «Асиметричний» був би гріхом, можливо, смертельним.
Вона підійшла до двох працівників мотелю, які організовували кімнату для різдвяної вечірки, яка триватиме сьогодні з третьої до п’ятої, і попросила їх пересунути кілька круглих десяток, щоб закрити лисину на підлозі банкетного залу. Чоловіки підняли столи й переставили їх.
Гел кивнув.
Керол сказала: «Деасиметричне».
Її віце-президент розсміявся. Серйозне ставлення до своїх завдань не означало, що йому бракує почуття гумору.
Хел зайшов до кімнати. «Мені це добре виглядає. Ще раз перевірте звукову систему. Тоді ми візьмемо прикраси».
«ПА?» вона запитала. «Я спробував це вчора. Це було добре». Але Керол, будучи найкращим банкіром, вийшла на сцену й увімкнула звукову систему.
нічого
Ще кілька клацань перемикачем «Вимкнути-Ввімкнути».
Ніби це принесе користь.
«Це може бути проблемою».
Керол пішла за шнуром, але він зник під сценою.
«Можливо, ті робітники», — сказав Гел, вдивляючись у мікрофони.
"ВООЗ?"
«Ті двоє хлопців, які були тут півгодини тому. Можливо, до того, як ти сюди потрапив?»
«Ні, я нікого не бачив. Хосе і Мігель?» — запитала вона, кивнувши на чоловіків із персоналу мотелю, які розставляли стільці.
«Ні, інші. Вони запитали, чи саме тут буде банківська зустріч. Я відповів, що так, і вони сказали, що потрібно зробити ремонт під сценою. Вони були там кілька хвилин, а потім пішли».
Вона запитала двох працівників мотелю в кутку: «Ви чули, що була проблема з звуковою системою?»
«Ні, пані. Марія, відділ обслуговування гостей, вона займається всім, що стосується мікрофонів і таке інше. Вона сказала, що сьогодні вранці все добре. Але вона зараз геть».
«Де ті інші робітники?» — спитала Керол. Отримавши порожні погляди, вона пояснила, що їй сказав Гел.
— Я не знаю, ким би вони були, пані. Ми з Хосе облаштували кімнати».
Йдучи до дверей на сцену, Хел сказав: «Я подивлюся».
«Ви знаєте електроніку?» вона запитала.
«Ви жартуєте? Я налаштував Kinect свого онука з його Xbox. Все завдяки моїй малечі самотній».
Керол не розуміла, про що він говорить, але сказав це з такою гордістю, що їй довелося посміхнутися. Вона відкрила двері доступу, коли він спустився під сцену. "Удачі."
Через три хвилини з гучним клацанням у динаміках увімкнулась система звукопідсилення.
Керол аплодувала.
З’явився Гел і витер з рук пил. «Ті хлопці раніше, вони вибили шнур, коли вони були там. Ми повинні стежити, щоб вони не повторили цього. Думаю, вони повернуться».
«Справді?»
"Може бути. Вони залишили там ящик для інструментів і кілька великих пляшок. Мабуть, чистіше».
"Гаразд. Ми будемо пильнувати». Але робітники зникли з голови Керол. Потрібно було встановити декорації, організувати їжу. Вона хотіла, щоб кімната була якомога гарнішою для двохсот членів CCCBA, які місяцями чекали вечірки.
* * *
УДАЧА …і хороша поліція .
CHP затримала злочинців Братів Свободи.
Кетрін Денс, яка висадила незадоволених дітей до своїх батьків у Кармел, стояла на зарослій бур’яном парковці торгового центру лише за шість миль від офісу Каліфорнійського бюро розслідувань у Монтереї, де вона працювала. Зараз підійшов Майкл О'Ніл. Він був схожий на персонажа з роману Джона Стейнбека, можливо, на Дока з «Консервного ряду» . Хоча уніформа MCSO була типовою для окружного шерифа кольору хакі, головний детектив О’Ніл зазвичай одягався м’яко — сьогодні у спортивному пальті, темно-коричневих штанах і блакитній сорочці без краватки. Волосся в нього було синього кольору, а карі очі під низько опущеними повіками рухалися повільно, коли він пояснював переслідування та комір. Його статура була міцною, а руки дуже сильними — хоча не завдяки заняттям у тренажерному залі (це було для нього кумедним), а завдяки тому, що він їв м’язового лосося та інші делікатеси в своєму човні в затоці Монтерей щоразу.
О’Ніл був мовчазним за своєю думкою, і на його обличчі було помітно мало емоцій, але з Денсом зазвичай можна було розраховувати на те, щоб він відкинув кривий жарт або пожартував.
Не зараз. Він весь був бізнесом.
Другий агент CBI, масивний Альберт Стемпл з голою головою, підійшов, і О’Ніл пояснив йому та Денсу, як злочинців спіймали.
Найшвидший вихід із цього району був по жвавому шосе 1 на північ, до 156, а потім до 101, що доставляло підозрюваних терористів прямо до їх гнізда в Окленді. Саме на цьому маршруті зосередилася більшість шукачів — безуспішно.
Але винахідливий молодий офіцер дорожньо-патрульної служби запитав себе, як би він покинув цю територію, якщо б знав, що його місія скомпрометована. Він вирішив, що найрозумнішим підходом буде проїхати сусідніми та односмуговими дорогами аж до шосе 5, за кілька годин їзди. Тож він зосередився на невеликих вулицях, як-от Джекс і Ойл Велл, і — це було частиною щастя — він помітив злочинців біля цього торгового центру, який був неподалік від шосе 68, шосе Монтерей-Салінас.
Солдат викликав підкріплення, а потім запалив їх.
Після двадцятихвилинної гонитви на високій швидкості зловмисники заскочили в торговий центр, помчали назад і зникли, але поліцейський вирішив, що вони намагалися зробити обман. Він не прямував у тому самому напрямку, в якому вони йшли; натомість він з писком зупинився й почекав біля операції з шинами плюс.
Після п’яти надзвичайно напружених хвилин «Брати Свободи», очевидно, вирішили, що ввели в оману переслідування, і пришвидшили шлях, яким вони увійшли, лише щоб виявити, що солдат передбачив їх. Він поставив крейсер на підлогу, оснащений балками, і розбив Taurus. Зловмисники вийшли на поруки.
Солдат схопив і прив’язав одного. Другий галопом помчав до складу за триста чи чотириста ярдів, якраз коли прибула підкріплення. Відбулася коротка перестрілка, і другий злочинець, поранений, також отримав ошийник. Кілька офіцерів CHP і колега Денса з CBI, Ті Джей Скенлон, були на місці події.
Тепер, у торговому центрі, злочинець, якого схопили, якийсь Вейн Кеплар, дивився на Денс, Стемпл і О'Ніла та все більше оточення правоохоронців.
«Гарний день для події», — сказав Кеплар. Він був худий чоловік, худий, можна сказати. Дужки зморшок оточували його рот, а темні, вузько посаджені очі ховалися під суворою прямою смугою чорного волосся. Ніс-гачок. Довгі руки, великі руки, але він не виглядав особливо сильним.
Альберт Стемпл, кожен м’яз якого здавався масивним, стояв поруч і уважно дивився на злочинця, готовий наступити на жука, якщо знадобиться. О'Ніл подзвонив по радіо. Він відійшов.
Кеплар повторив: «Подія. Подія… Знаєш, можна описати гру». Він говорив дивно високим голосом, що Денс дратувало. Ймовірно, не той тон, а радше усмішка, з якою були вимовлені слова. «Або може бути трагедією. Так само, як вони б назвали землетрус чи ядерну аварію «подією». Я маю на увазі пресу. Вони люблять такі слова».
О’Ніл показав Денсу вбік. «Це була поліція Окленда. CI повідомляє, що Кеплар є досить старшим у Братах Свободи. Другий — поранений… — Він кивнув у бік складів. «Гейб Полсон, він технічний. Принаймні має певну інженерну освіту. Якщо це бомба, то, ймовірно, він її встановив».
«Вони думають, що це таке?»
«Жодних відомостей про засоби», — пояснив О'Ніл. «На своєму веб-сайті вони говорили про те, що роблять все, щоб довести свою думку. Біологічні, хімічні, снайперські, навіть зв’язок із якоюсь групою ісламських екстремістів і створення, як кажуть, «спільного підприємства».
Денс стиснув рот. «Ми постачаємо вибухівку, ви постачаєте терориста-смертника?»
«Це майже все описує».
Її очі поглянули на Кеплара, який сидів на узбіччі, і помітила, що він був розслаблений, навіть веселий. Денс, чия позиція в CBI переважала інших правоохоронців, підійшов до нього і спокійно поглянув на худорлявого чоловіка. «Ми розуміємо, що ви плануєте якийсь напад…»
«Подія», — нагадав він їй.
«Подія, значить, через дві з половиною години. Це правда?"
«Це справа».
«Ну, зараз єдині злочини, у яких вас звинувачуватимуть, — це дорожній рух. У гіршому випадку ми можемо отримати вас за змову та замах, за різними пунктами. Якщо ця подія станеться і люди загинуть...
«Звинувачення будуть набагато серйознішими », — весело сказав він. «Дозвольте запитати вас, як вас звати?»
«Агент Денс. CBI». Вона запропонувала своє посвідчення.
Він прицмокнув губами. Так само дратує, як і його ласковий голос. «Агент Денс з CBI, дозвольте запитати вас, чи не здається вам, що в цій країні забагато законів? Господи, Мойсей дав нам десять . Тоді все, здавалося, працювало досить добре, а тепер Вашингтон і Сакраменто вказують нам, що робити, а чого не робити. Кожна дрібниця. чесно! Вони не вірять у те, що ми хороші, розумні».
"Містер. Кеплар..."
«Називайте мене Вейном, будь ласка». Він оцінююче подивився на неї. Який шматок м’яса сьогодні виглядає добре? «Я буду називати тебе Кетрін».
Вона зазначила, що він запам'ятав її ім'я, читаючи посвідчення. У той час як Денс, як приваблива жінка, часто була роздягненою в уяві підозрюваних, яких вона опитувала, погляд Кеплара натякав на те, що він жаліє її, ніби вона була вражена хворобою. У її випадку, як вона здогадалася, хвороба була пухлиною уряду та расової толерантності.
Денс помітив непроникну усмішку на його обличчі, його вигляд... чого? Так, майже тріумф. Він зовсім не стурбований тим, що його арештували.
Поглянувши на годинник: 1:37.
Денс відійшла, щоб прийняти дзвінок від Ті Джей Скенлон і повідомити їй про статус Гейба Полсона, іншого злочинця. Вона розмовляла з ним, коли О'Ніл поплескав її по плечу. Вона прослідкувала за його поглядом.
Три чорні позашляховики, запорошені й потьмяні, але значущі, в’їхали на стоянку й з писком зупинилися, блимаючи червоними й синіми вогнями. Півдюжини чоловіків у костюмах вилізли, двоє інших у тактичному спорядженні.
Найбільший із чоловіків, одягнених у костюми братів Брукс — шість двісті й двісті фунтів — відкинув своє густе сиве волосся назад і подався вперед.
«Майкл, Кетрін».
«Привіт, Стіве».
Стівен Ніколс був керівником місцевого офісу ФБР. Він працював з чоловіком Денс, Біллом Свенсоном, агентом бюро до його смерті. Вона зустрічалася з Ніколсом раз чи двічі. Він був компетентним агентом, але амбітним у місцевості, де амбіції не приносили користі. Він мав бути в Х’юстоні чи Атланті, де міг би вільним стилем пройти трохи далі.
Він сказав: «Я ніколи не отримав файл на цю справу».
Ви щодня не читаєте?
Денс сказав: «Ми теж. Усі припускали, що BOL підніметься біля Сан-Франциско, у цю бухту, а не в нашу».
Ніколс запитав: «Хто він?»
Кеплар дивився у відповідь із веселою ворожістю на Ніколса, який мав представляти найзгубнішого з ворогів — федеральний уряд.
Денс пояснив свою роль у групі та те, що вони тут робили.
«У вас є уявлення, що саме вони мають на увазі?» — запитав інший агент із Ніколсом.
«Нічого. Так далеко."
«Їх було двоє?» — запитав Ніколс.
Денс додав: «Другий — Гейб Полсон». Вона кивнула в бік складських приміщень, розташованих трохи подалі. «Він був поранений, але я щойно спілкувався зі своїм соратником. Це незначна травма. Його можна допитати».
Ніколс вагався, дивлячись на туман, що швидко насувався. «Знаєш, мені потрібно взяти їх, Кетрін». У його голосі звучало щире жалю з приводу отримання такого звання. Його погляд також кинувся на О'Ніла, хоча Монтерей був досить далеко в ієрархії правоохоронних органів, представлених тут, і ніхто — навіть сам шериф — не очікував, що округ зачепить поганих хлопців.
«Звичайно». Денс глянула на годинник. «Але ми не маємо багато часу. Скільки у вас слідчих?»
Агент вагався. «Поки тільки я. Ми привозимо когось із Сан-Франциско. Він хороший».
"Бо?"
«Правильно».
«Він хороший. Але… — Вона постукала по годиннику. «Давайте розділимо їх, Стіве. Дай мені одну з них. Принаймні на даний момент».
Ніколс знизав плечима. "Я вважаю."
Денс сказав: «Кеплар буде найскладнішим. Він старший в організації, і його нітрохи не хвилює комір». Вона кивнула в бік зловмисника, який невпинно читав повчання сусіднім офіцерам про знищення Особи урядом — він забезпечував капіталізацію. «Його буде складніше зламати. Полсон був поранений, і це зробить його більш вразливим». Вона бачила, що Ніколс обмірковує це. «Я думаю, що наші різні стилі, походження, ваше та моє, було б сенсом для мене взяти Keplar, ви візьміть Paulson».
Ніколс примружився від миттєвого блиску, коли клубок туману зник. «Хто такий Полсон?»
О'Ніл відповів: «Здається, технік. Він би знав про пристрій, якби це те, що вони підклали. Навіть якщо він не скаже вам прямо, він може видати щось, що дозволить нам зрозуміти, що відбувається». Детектив з Монтерея точно не знав, чому Денс потрібен Кеплар, а не Гейб, але він врахував її перевагу й підігравав.
Це не було повністю втрачено агентом ФБР. Ніколс мав би розглянути багато речей. Чи мала сенс ідея Денс розділити допит? Чи справді у неї та в нього були різні стилі допиту та походження? Крім того, він знав би, що О’Ніл і Денс були близькі, і вони могли якось об’єднати його, хоча він міг не зрозуміти, з якою метою. Він міг подумати, що вона блефує, сподіваючись, що він вибере Вейна Кеплара, тому що вона сама чомусь хотіла Гейба Полсона. А може, він вирішив, що все гаразд і має сенс взяти пораненого злочинця.
Які б схеми не були намальовані йому в голові, він довго міркував, а потім погодився.
Денс кивнув. «Я подзвоню своєму колезі, нехай Полсон приведе сюди».
Вона вказала на двох офіцерів CHP, що височіли над Вейном Кепларом. Його підняли на ноги й повели до Денс, О’Ніла й Ніколса. Альберт Стемпл, який зважив удвічі більше, ніж підозрюваний, узяв під варту, стиснувши сухорляву руку чоловіка.
Кеплар не міг відвести очей від агентів ФБР. «Чи знаєте ви п’ять причин, чому федеральний уряд є пародією?»
Денс хотіла, щоб він заткнувся — вона боялася, що Ніколс передумає і відтягне злочинця з себе.
«По-перше, економічно. я..."
«Що завгодно», — пробурмотів Ніколс і поплентався чекати власного в’язня.
Денс кивнув, і Стемпл відвів Кеплара до «Доджа» без маркування CBI та посадив його на заднє сидіння.
Майкл О’Ніл залишиться тут, щоб спостерігати за місцем злочину, шукати свідків і докази — можливо, предмети, викинуті з машини, які могли б дати їм більше інформації про місце нападу.
Коли вона сідала в свій особистий автомобіль, сірий Nissan Pathfinder, Денс покликала Ніколса й О'Ніла: «І запам’ятайте: у нас є дві з половиною години. Ми повинні рухатися швидко».
Вона дістала свій телефон, розповіла Т. Джей Скенлону про Полсона та Ніколса й увімкнула миготливі вогні на лобовому склі.
1:52.
Денс залишила гуму на бетоні, коли виїжджала зі стоянки.
Швидко…
* * *
ХРАМ ЛБЕРТА БУВ ПРИПАРКОВАНИЙ біля CBI, дивлячись з деякою зневагою на прес-автобуси , що валялися біля вхідних дверей. Танці припаркувалися позаду нього. Вона підійшла до доджа.
Репортер — чоловік з аурою Джуда Лоу, якщо не з точністю вигляду — підштовхнувся до барикади й просунув їм мікрофон.
«Кетрин! Катрін Денс! Ден Сіммонс, «Правдива історія», точка ком.
Вона знала його. Репортер-сенсаціоніст, який сочився до більш сухих аспектів історії, як слимаки до приреченого городу Денс.
Оператор Сіммонса, присадкуватий жаб’ячий чоловік із скуйовдженим і немитим волоссям, націлив на них дивовижну відеокамеру Sony, ніби збирався запустити реактивну гранату.
«Без коментарів, Ден». Вона та Стемпл витягли Вейна Кеплара з машини.
Журналіст проігнорував її. «Чи можете ви назвати нам своє ім’я?» Спрямований на підозрюваного.
Кеплар був дуже радий розмовляти. Він вигукнув: «Брати свободи» і почав лекцію про те, як четверта влада знаходиться в кишені корпоративних грошей і уряду.
— Не всі репортери, Вейне, — сказав Сіммонс. «Не ми. Ми з тобою, брат! Продовжуйте говорити."
Це вразило Кеплара.
— Тихо, — пробурмотів Денс, проводячи його до вхідних дверей.
«А ми ось-ось завдамо удару за свободу!»
«Що ти збираєшся робити, Вейне?» — крикнув Сіммонс.
«У нас немає коментарів», — закликав Денс.
«Ну, я знаю. Мене лише заарештували , — енергійно, з посмішкою, запропонував Вейн, не звертаючи уваги на Денс і грабуючи репортера, чий розпатланий фотограф знімав своєю шикарною цифровою відеокамерою. «Я не перебуваю під кляпом. Свобода слова! Це те, у що вірили засновники цієї країни. Навіть якщо люди, які зараз керують, ні».
«Нехай говорить, агенте!» — подзвонив репортер.
«На даний момент у мене немає коментарів».
Сіммонс відповів: «Нам не потрібні ваші коментарі, Кетрін. Ми хочемо Вейна». Потім він додав: «Ти постраждав, Вейне? Ти кульгаєш».
«Мене поранили під час арешту. Це буде частиною позову».
Раніше він не шкутильгав. Денс намагалася сховати огиду з обличчя.
«Ми чули, що є й інші підозрювані. Один поранений і перебуває під вартою ФБР. Другий на волі».
Поліцейські сканери. Денс скривився. Зламувати мобільні телефони було незаконно, але будь-хто міг придбати сканер і дізнатися про поліцейські операції все, що забажав.
«Вейне, чого ти сподіваєшся досягти тим, що робиш?»
«Повідомлення людей про владний уряд. Неповага до людей цієї великої нації і..."
Денс фактично штовхнув його крізь двері до штаб-квартири CBI Monterey, непоказної будівлі, яка нагадувала одну зі страхових агенцій чи юридичних контор у цьому бізнес-парку на схід від аеропорту на шляху до Салінаса, біля шосе 68.
Сіммонс покликав: «Кетрин! Агент Денс…
Вхідні двері CBI були на гідравлічному доводчику, але вона б зачинила їх, якби могла.
Танець обернувся до нього. «Вейне, я прочитав тобі твої права. Ви розумієте, що маєте право на адвоката. І що все, що ви скажете, може і буде використано проти вас у суді».
"Так, мем."
«Ви бажаєте відмовитися від свого права на адвоката і зберігати мовчання?»
"Так."
«Ви розумієте, що можете будь-коли перервати наше інтерв’ю».
«Зараз знаю. Дуже дякую. Інформативно».
«Ви скажете нам, де ви плануєте цю атаку? Зробіть це, і ми домовимося».
«Ви відпустите нашого засновника Осмонда Картера? Його незаконно заарештували всупереч його основним правам людини».
«Ми не можемо цього зробити».
«Тоді я думаю, що я не схильний розповідати вам, що ми маємо на думці». усмішка. «Але мені приємно поговорити. Завжди насолоджуйся гарним підборіддям із привабливою жінкою».
Денс кивнув Стемплу, який провів Кеплара через лабіринт коридорів до кімнати для допитів. Вона слідувала. Вона перевірила свою зброю та взяла досьє, яке її колега склав на підозрюваного. Три сторінки були в манільському конверті. Це все? — здивувалася вона, відкриваючи файл і читаючи скупу історію Вейна Кеплара та жалюгідної організації, заради якої він пожертвував своїм життям.
Вона лише раз зробила паузу. Поглянути на годинник і дізнатися, що у неї було всього дві години і одна хвилина, щоб зупинити напад.
* * *
МАЙКЛ О'Н - ЕЙЛ ВІВ справу на місці злочину, як завжди: прискіпливо, терпляче.
Якщо йому приходила в голову якась ідея, якщо з’являлася підказка, він йшов за цією версією, поки вона не окупалася або не перетворювалася на порох.