Дивер Джеффри : другие произведения.

Rhymes With Prey: Лінкольн Райм проти Лукаса Девенпорта

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  Зміст
  Римується зі здобиччю: Джеффрі Дівер проти Джона Сендфорда
  Авторське право
  Дякуємо, що завантажили цю електронну книгу Simon & Schuster.
  
  Приєднуйтеся до нашого списку розсилки та отримуйте оновлення про нові випуски, пропозиції, бонусний вміст та інші чудові книги від Simon & Schuster.
  НАТИСНІТЬ ТУТ , ЩОБ ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ​​​​​
  або відвідайте нас онлайн, щоб зареєструватися на
  eBookNews.SimonandSchuster.com
  Римується з Prey
  
  Джеффрі Дівер і Джон Сендфорд
  З антології FaceOff
  Simon & Schuster
  Нью-Йорк Лондон Торонто Сідней Нью-Делі
   ДЖЕФФІ ДІВЕР
  ПРОТИ ДЖОН СЕНДФОРД
  Поєднати Лінкольна Райма та Лукаса Девенпорта в одній пригоді здавалося непереборною проблемою. Райм, герой серіалу Джеффрі Дівера, який розпочався фільмом «Збирач кісток» (1997), хворий на параліч і, вимушено живе вдома в Нью-Йорку. Девенпорт, зірка серіалу «Здобич » Джона Сендфорда , є відомим слідчим, який живе в Міннесоті й зараз працює в Бюро затримання злочинців цього штату.
   Як вони могли зустрітися?
  На щастя, талант Девенпорта як безглуздого поліцейського, який не бере в полон, уже переніс його у Велике Яблуко. У фільмі «Тиха здобич» (1992) детектив поліції Нью-Йорка Лілі Ротенбург заручилася допомогою Девенпорта в розшуку психопатичного вбивці доктора Майкла Беккера, який тинявся вулицями Мангеттена. У Райма також є напарник, детектив Амелія Сакс, тож Джефф і Джон вирішили, що для цієї четвірки цілком природно об’єднати зусилля, щоб зайнятися справою скульптора-вбивці, для якого мистецтво та смерть нерозривно — і жахливо — переплетені.
  Поєднання цих чотирьох було особливо гармонійним, оскільки Лукас Девенпорт і Лілі Ротенбург відомі своєю вуличною поліцейською діяльністю та вправністю психологічного профілювання, тоді як Лінкольн Райм і Амелія Сакс використовують комплементарні навички криміналістики. Разом вони беруться за завдання з’ясувати, хто, що і навіщо робить із жертвами шикарної арт-сцени Нижнього Мангеттена.
  Процес написання цієї історії був безперешкодним. І Джон, і Джефф мають досвід у таких справах. Разом вони розробили план, який містив приблизно вісім сцен, а потім розділили завдання написання кожної з них. Джефф займався розслідуванням місця злочину та судово-медичною експертизою, Джон — таємними та вуличними розслідуваннями. Замість того, щоб писати по черзі — один розділ за іншим, надсилаючи готові частини один одному — дивно, вони працювали одночасно. Коли чернева історія була закінчена, вони кожен відшліфували готовий рукопис, об’єднали правки, і, вуаля, у них була історія.
  Це жахлива історія, наповнена розворотами та поворотами фірмових знаків кожного автора. Ви двічі подумаєте про те, щоб знову зайти в художню галерею.
  І нехай допоможе вам небо, якщо ви коли-небудь заведете розмову з незнайомцем у барі.
   Римується з Prey
  НІЧ БУЛА СПЕКАРНА І БЛИЗКО, і літній аромат Центрального парку Вест — запах розтопленої жувальної гумки, змішаної з викинутими сирними кренделями та гнилими бананами чи ще чимось подібним — просочився на заднє сидіння таксі, коли воно прибиралося. П'ятдесят сьома вулиця і попрямували на північ.
  Водій таксі був пакистанцем, з Карачі, як він сказав, струнким, м’яким чоловіком, який легко пахнув кмином із накладкою одеколону Drakkar Noir. Він слухав те, що могло бути пакистанським джазом, чи афганським репом, чи чимось ще більш екзотичним; пара на задньому сидінні не відчула б різниці, якби різниця була. Коли пасажир запитав, наскільки великий Карачі, водій відповів: «Більше, ніж Нью-Йорк, але менший, ніж Нью-Йорк, якщо врахувати гамбургери».
  Жінка відповіла: «Справді», з часткою скепсису.
  Пакистанець підхопив скептицизм і сказав: «Я шукаю у Wiki, і ось що каже Wiki».
   Чоловік-пасажир був із Міннесоти, і, не знаючи нічого кращого, чи тому, що він був багатим і йому було байдуже, перевищив чайові водієві, коли вони з жінкою виходили з таксі. Коли він віддалявся, він сказав їй: «Мені не завадить субургер прямо зараз. З кетчупом і картоплею фрі».
  «Ти просто не хочеш мати справу з Раймом», — сказала вона. «Він змушує вас нервувати».
  Лукас Девенпорт подивився на міський будинок Лінкольна Райма, вікторіанську купу, що виходила на парк, зі слабким, старомодним світлом над дверима. «Я переживаю це. Коли я вперше зайшов туди, мені було важко дивитися на нього. Це його розлютило. Я відчував це, і мені від цього було трохи погано».
  «Мені не було труднощів дивитися на Амелію», — сказала Лілі Ротенбург.
  «Будьте чемні», — сказав Лукас, коли вони йшли до парадних сходів. «Я щасливий у шлюбі».
  «Це не заважає вам перевірити ринок», — сказала Лілі.
  «Я не думаю, що вона на ринку», — сказав Лукас. Він зробив круговий рух вказівним пальцем. "Я маю на увазі, чи можуть вони...?"
  — Не знаю, — сказала Лілі. «Чому ти не запитуєш? Зачекайте, поки я вийду звідти».
  «Можливо, ні», — сказав Лукас. «Я подолав це, але не настільки далеко. І він не зовсім містер Тепло».
  «Хтось може сказати це й про вас», — зауважила Лілі.
  «Гей. Ніхто мені цього не казав, коли я їздив у своєму Porsche».
  Лілі засміялася і трохи почервоніла. Давно, ще до одруження, вони бавилися. Насправді Лукас розгуляв її мізки на Porsche 911, що не всі вважали можливим, особливо для людей їхнього зросту. «Давним-давно, коли ми були молодими», — сказала вона, коли вони піднімалися сходами до вхідних дверей Лінкольна. «Тоді я був стрункий, як фея».
   Лукас був високим чоловіком, важким у плечах, з яструбиним носом і блакитними очима. Його чорне волосся було трохи сріблясто на скронях, а довгий тонкий шрам тягнувся від чола через надбрівну дужку до щоки — результат нещасного випадку на риболовлі. Інший шрам на його горлі був не таким зовнішнім, хоча це сталося надворі, коли молода дівчина вистрелила в нього з 22-го калібру, і він ледь не помер.
  Лілі була темноволосою і повною фігурою, постійно сиділа на дієтах і постійно знаходила щось цікавіше. Вона ніколи не набирала достатньо, щоб бути товстою, не могла скидати настільки, щоб бути худою. Вона ніколи не була феєю. Їй платили як капітану в поліції Нью-Йорка, але вона була більше, ніж це: одна з впливових людей у цивільному, які плавали навколо верхівки департаменту, роблячи речі, які повинні бути невидимими для ЗМІ. Як хтось сказав про неї, вона була горіхорізкою, яку викликали, коли горіхи серйозно потрібно було зрізати.
  Як зараз. Вона залучила Лукаса як «консультанта» з Міннесотського бюро із затримання злочинців, бо не знала, кому можна довіряти у своєму відділі. У них може бути поліцейський-серійний вбивця на волі або ще гірше, купа копів. І якби це було правильно, поліцейські були б не безконтрольними тупими плоскостопими, а серйозними хлопцями, детективами з боротьби з наркотиками, яким набридла б безглуздість і неефективність війни з наркотиками.
  Четверо загиблих були жінками, усі нелегальні мексиканці, усіх катували й усі мали певний зв’язок із продажем наркотиків — хоча з двома з них, на думку Лукаса, зв’язок був досить слабким. І все-таки, якби вони мали справу з картелями, і якби точилася війна за територію, їх могли б убити просто як попередження. А картелі застосовували тортури, як інші люди могли грати в карти.
  З іншого боку, жінок, можливо, катували не так покарання, або для того, щоб зробити висновок, але для інформації. Комісар побоювався, що хтось вирішив вжити прямих заходів для усунення проблеми наркотиків, з наголосом на усуненні . Тіла накопичувалися: тому він покликав свого горіхоріза, а горіхоріза — Лукас. Цей дует щойно був у центрі міста, виїжджаючи та розмовляючи з фанатом, який складав знаменитий відділ боротьби з наркотиками 4. Або сумно відомий, казали дехто. Тріо щитів — двоє чоловіків і жінка — заробили найвищий відсоток засуджень за наркотики в місті, ходили чутки, не настільки кошерною тактикою. Останнім часом вони проводили операції в районі, де були вбиті жінки.
  Лілі штовхнула дверний дзвінок.
  Амелія Сакс підійшла до дверей, жуючи стебло селери, і впустила їх. Це була висока жінка, струнка й рудоволоса, колишня модель, яка натиснула кілька кнопок Лукаса. Зважаючи на все це, їхні стосунки були напруженими, можливо, через початкове ставлення Лукаса до Лінкольна та його інвалідності.
  Лінкольн сидів у своєму інвалідному візку Storm-Arrow і вдивлявся у відеоекран високої роздільної здатності. Не дивлячись на них, він сказав: «У вас нічого».
  — Не зовсім так, — сказав Лукас. «Усі троє були одягнені недбало».
  Лінкольн повернув голову й примружився на нього. «Чому це важливо?»
  Лукас знизав плечима. «На мою думку, будь-хто, хто одягається недбало, буде дивитися на це», — сказав він. На ньому був літній вовняний костюм Ralph Lauren Purple Label середнього синього кольору, біла сорочка з одним із більш приглушених краваток Hermès і туфлі на замовлення від лондонського шевця.
  Амелія зробила грубий голос, і Лукас усміхнувся до неї або принаймні показав зуби.
  — Легко, — сказала Лілі. Лінкольну: «Ти в основному правий. Ми отримали нічого. Ми були не зовсім замкнуті, ми були нікчемними. Ніби це була велика головоломка, а чому ми там опинилися?»
  «Вони діяли?» — запитав Лінкольн.
  — Важко сказати, — сказав Лукас. «Більшість детективів хороші брехуни. Але якби хтось приставив пістолет до моєї голови, я б сказав ні, вони не діяли. Вони не знали, про що ми говоримо».
  «Ммм, мені подобається ця концепція», — сказала Амелія.
  "Що?" — запитав Лукас. «Брехати?»
  "Немає. Приставив пістолет до твоєї голови».
  Лілі закотила очі. «Амелія».
  «Просто весело, Лілі», — сказала Амелія. «Ти знаєш, що я люблю Лукаса, як брата».
  «І я сподіваюся, що так і залишиться», — буркнув Лінкольн. «У будь-якому випадку. . . поки ви подорожували містом, ми досягли значного прогресу. На фотографіях розтину були деякі аномалії, які, на мою думку, варто переглянути. Звичайно, тіла були знайдені оголеними, тому бруд і пісок були повністю вбиті в шкіру жертв разом із крупинками бетону. Однак, досліджуючи фотографії, я помітив, що в деяких із цих плям ми отримували більше світла, ніж можна було очікувати від піщинок, ґрунту чи бетону. Знімки зроблені зі спалахом, звичайно, дуже інтенсивним світлом. Посилене повернення світла не було б особливо помітним під світлом столу для розтину. Я послав Амелію розслідувати».
  «Я виявив, що всі чотири жертви мали крихітні шматочки металу, вкорінені в шкіру. Розрізи були блискучими, тому Лінкольн міг побачити їх на фотографіях у високій роздільній здатності», – сказала Амелія. «Їх було небагато, але в кожному по одному. Я відновив їх...
  «І привів їх сюди», — сказав Лінкольн. «Вони були однакові за розміром і менші, ніж середня коричнева цукрова мураха. Ми перевірили їх на спектрометрі тліючого розряду GDS 400A фірми Hewlett Газовий хроматограф Packard і скануючий електронний мікроскоп JEOL SEM. Це прилади для визначення складу рідини, газу чи твердої речовини…
  «Я знаю, які вони; Я поліцейський, а не довбаний придурок», — сказав Лукас.
  Лінкольн продовжив, не погоджуючись на перерву. «І виявив, що це були шматочки бронзи».
  Лілі сказала: «Бронза. Це добре, правда? Нам потрібна бронзова майстерня».
  Амелія сказала: «У певному сенсі це добре. Справа в тому, що бронза стала майже спеціальним металом — її використовують для виготовлення дзвонів, тарілок, деяких корабельних гвинтів, олімпійських медалей, а бронзова вата замінює сталеву воту для деяких видів деревообробки. Він використовується для високоякісних захисних конструкцій для дверей».
  Лінкольн, не терплячись, сказав: «Так, так, так. Але плями — це не бронзова шерсть, вони округлі, без плоских боків, як це можна отримати від погодних роздягань і так далі. Також вони не схожі на подрібнення, яке можна отримати з пропелерами, тарілками тощо, тому що розмір зерна надто постійний».
  «А як щодо скульптури?» — запитав Лукас.
  Лінкольн на мить був збентежений, а потім сказав: «Я дійшов висновку, що, оскільки зерна були такого однакового розміру та настільки різко нарізані, вони, швидше за все, походять від процесу ручного подрібнення. Найпоширеніший процес ручного напилювання, який використовується для бронзи, включає . . . лиття скульптур».
  Лукас сказав Лілі: «Це стало для мене очевидним, щойно вони згадали про бронзу».
  «Цілком», — сказав Лінкольн.
  Лілія: «Тож ми шукаємо ливарний цех».
  «Можливо, ні», — сказав Лінкольн. «Є ще один аспект, про який варто згадати. Цих бронзових ошурків було небагато. Я припускаю що вбивства могли статися не в зоні ливарного цеху, де можна було б очікувати різноманітних результатів від процесу лиття — а ми не маємо результатів, пов’язаних з бронзою, окрім цих плям — і, ймовірно, навіть не в зоні розпилювання чи шліфування. Мені здається, що зерно було відстежено в районі, де сталися вбивства. І все-таки місце знищення знаходилося поблизу зони подачі, інакше було б ще менше зерен».
  Лукас сказав: «То що, ми шукаємо кімнату поза студією? Може, навіть житлові приміщення?»
  «Не житлові приміщення. Я думаю, що ми шукаємо якийсь лофт. Мансарда з бетонною підлогою. У всіх чотирьох постраждалих у шкірі були плями бетону, але двох із них знайшли лежачими на асфальті, а не на бетоні. І це порожня будівля. Ймовірно, покинутий склад».
  «Де ти це береш?» — запитав Лукас.
  Лінкольн смикнув плечима, що, як зрозумів Лукас, було знизанням плечима. «Жінкам не затикали рот. Хто їх убив, нехай кричить. Чи тому, що їм це не заважало, чи тому, що їм це подобалося. І вони відчували себе в безпеці, дозволивши їм кричати».
  Лукас кивнув йому: «Цікаво», — сказав він.
  Лілі поставила галочку на пальцях. «Ми шукаємо чоловіка, ймовірно, тому що вони є тими, хто робить такі речі; або скульптор, або хтось, хто працює зі скульптором, у кого є майстерня чи майстерня на порожньому складі».
  «Або це, або хтось вибрав будівлю, не знаючи про бронзові ошурки», — сказала Амелія. «Вони не мають нічого спільного з бронзою, за винятком того, що випадково вибрали місце з бронзовими ошурками на підлозі. Міг бути там вічно».
  «Я в цьому сумніваюся», — сказав Лінкольн.
  — Це цілком логічна можливість, — сказала Лілі.
  Лукас: «Я з Лінкольном у цьому».
   Лілі запитала: «Чому?»
  Лінкольн подивився на Лукаса і сказав: «Скажи їм».
  «Тому що частинки все ще настільки блискучі, що Лінкольн підібрав їх на тілах. Вони нові».
  Лілі кивнула, і Амелія сказала: «Добре».
  «І він виродок. Він садомазохіст, який знає, що робить. У нього є рекорд, — сказав Лукас. Він звернувся до Лілі. «Час запускати комп’ютери».
  І комп’ютери були запущені не Лукасом, Лілі, Амелією чи Лінкольном, а клерком у підвалі будівлі ФБР у Вашингтоні. Лілі тихо проговорила у мушлеподібне вухо начальника детективів Стена Марковіца, який розмовляв із приятелем із вищих верств ФБР, який написав записку, яка пройшла через кілька верств бюрократії та завершилася на стіл затятого гравця у військові ігри на ім’я Баррі.
  Баррі прочитав записку, ввів купу ключових слів і виявив, як не дивно, що в Сполучених Штатах є чотири бронзові скульптори, які були заарештовані за сексуальні злочини, пов’язані з певним рівнем насильства, і двоє з них мали студії в Нью-Йорк.
  Один із них був мертвий.
  Але Джеймс Роберт Верлен не був.
  
  «ДЖЕЙМС РОБЕРТ ВЕРЛЕН», — ПРОЧИТАЛА ЛІЛІ наступного ранку. Вони були в кримінальній лабораторії Лінкольна, колись була кімнатою.
  «Або, як ми його знаємо, «Джим Боб», — сказав Лукас.
  «Має прихильність до кокаїну, двічі був заарештований за зберігання невеликих кількостей, не встиг. Також був заарештований кілька років тому за зберігання ЛСД, відсидів два місяці. Чотири роки тому його звинуватили у зберіганні тридцяти порцій екстазі, але він витер пакет Ziploc, у якому вони були, і викинув його до сусіднього туалету, де він приземлився в унітазі і його не виловлювали деякий час. Давно — хтось не змивався. Прокурор відмовився від цього через неправильний ланцюжок доказів. Минулого року його заарештували в квартирі в районі розстрілу під час нападу на метамфетамін, але його звільнили, коли виявилося, що кухарем була жінка, яка знімала квартиру. Верлен казав, що він просто невинний відвідувач. Прокурор знову скинув, недостатньо доказів».
  «Переходьте до сексу», — сказав Лукас.
  «Його ніколи не заарештовували за сексуальні злочини, але його розслідували», — сказала Лілі, читаючи звіт ФБР. «Він відомий скульптурами на рабську тематику, пов’язану з кабалою, бичуванням, різними видами підкорення жінок. Жінка на ім'я Тіна Мартінес (зверніть увагу на прізвища тут) поскаржилася поліції, що він поранив її подругу на ім'я Марія Корсо, яка нібито була моделлю для однієї з цих скульптур. Корсо відмовилася переслідувати, сказавши, що з її подругою виникли непорозуміння. Слідчі кажуть, що вважають, що їй заплатили».
  — Він погана людина, — сказала Амелія.
  — Погано, — погодився Лінкольн. «Зі значним інтересом до наркотиків».
  «І, ймовірно, з тим типом гниття мозку, який ви отримуєте від метамфетаміну», — сказав Лукас.
  «У вас є план?» — запитав Лінкольн.
  «Я планую провести з ним трохи часу сьогодні. Просто спостерігаю. Амелія та Лілі можуть допомогти. Подивіться, що він робить, з ким спілкується, де гуляє».
  «Ми знаємо, де він живе?» — запитав Лінкольн.
  — Знаємо, — сказала Лілі.
  Лінкольн сказав Лукасу: «Цікаво, чи могли б жінки впоратися зі спостереженням і, звичайно, інформувати вас».
  Лукас сказав: «Немає причин, щоб вони не могли, я думаю. З нами троє легше. чому?»
   «У мене є ідея, але я хочу поговорити про це з вами приватно. Просто щоб уникнути неминучого питання змови».
  «О, чорт, — сказала Лілі.
  
  НУ, А ТУТ КРАСУНЯ.
  Смачно, цей.
  О, він міг уявити її на спині, з розкинутими руками, так, так, лежачи на чомусь грубому — бетоні чи дереві. Або метал.
  Метал - це завжди добре.
  Піт на чолі, піт на цицьках, піт скрізь. Нявкання, задихання, благання.
  На соковиту мить усі інші учасники клубу зникли зі свідомості Джеймса Роберта Верлена, коли його очі, очі його художника , випили брюнетку в чорному в кінці бару.
  смачно . .
  Вороняче волосся, що переливається від червоного до синього, до зеленого та фіолетового в світлі прожекторів. Диско декор, панк музика. Rasta ніколи не міг прийняти рішення.
  Волосся. Цей аспект людської форми захопив його. Скульптор твердих матеріалів, він міг відтворити плоть і органи, але волосся залишалося невловимим.
  Вона глянула на нього один раз, але в цьому погляді не було жодного повідомлення, але потім вдруге, що, можливо, було повідомленням саме по собі.
  Вивчаючи її тепер уважніше, овал обличчя, чуттєву фігуру, провокаційну манеру, як вона сперлася на барну стійку, ведучи розмову по мобільному телефону.
  Його дратувало те, що тепер її увага зосереджена на якомусь мудаку за милю, десять миль чи сто миль звідси. Посмішка. Але не у Верлена.
  «Мона Ліза», — подумав він. Ось кого вона йому нагадала. ні комплімент, звичайно. Дитина Да Вінчі була усміхненою стервою. І, Господь знав, картина була дуже переоцінена.
  Гей, подивися сюди, Мона.
  Але вона цього не зробила.
  Верлен відпустив бармена й замовив. Як завжди, тут чи в одному з інших клубів, де він тусувався, Верлен пив бурбон, чистий, бо дівчатам подобалося, коли чоловіки п’ють алкоголь, не зіпсований фруктовим соком. Пиво було для дітей, вино для спальні після ебання.
  Мона ще раз глянула в його бік. Але не замикав очей.
  Тепер він злився. З ким, у біса, вона розмовляла?
  Ще одне сканування. Маленькі чорні сукні були вибором боягуза — їх носили жінки, які боялися заявити про себе. Але у випадку Мони він пробачив її. Шовк занурювався і ширяв саме там, де мав бути, а тканина прилипала до її хтивої фігури, наче латексна фарба.
  І які руки! Довгі пальці з чорними нігтями.
  Волосся було важко скопіювати, але руки були найважчим викликом для скульптора. Мікеланджело був генієм у них, знаходячи ідеальні долоні, цифри та цвяхи в серці мармуру.
  І Джеймс Роберт Верлен, який знав, що він артистичний, якщо не кровний, нащадок великого майстра, створив таку ж магію, щоправда, з металом, а не з каменем.
  Що було набагато, набагато важче виконати.
  Натовп у Rasta's, Мідтаун, був типовим для цієї пори ночі: артистичні сорти, які були справжніми менеджерами рекламних агентств, ботаніки, які були справжніми художниками, хіпстери, які жалюгідно трималися своєї згасаючої молодості, як рятівний круг, гравці з Уолл-стріт. Упаковано вже. Незабаром буде більше упаковано.
  Нарешті він перехопив погляд Мони. Її погляд злетів. Може бути флірт, може бути ебать.
  Але в останньому Верлен сумнівався. Він вірив, що їй подобається те, що вона має бачив. Чому б і ні? У нього було худе, вовче обличчя, яке виглядало молодшим за свої сорок років. Його волосся, швабра, густе й чорнильний. Він наполегливо працював, щоб підтримувати до в стані контрольованої непокірності. Його очі були сфокусовані, як лазери. Тонкі стегна, обтягнуті фірмовими чорними джинсами. Його робоча сорочка була DKNY, але з відповідними плямами та потертою. Одяг був розстебнутий на два ґудзики, а м’язи було трохи видно. Верлен розкладав злитки та бруски металу навколо своєї майстерні та на звалищах, де він купував сировину. Перевіз баки з киснем, пропаном і ацетиленом.
  Ще один погляд на Мону. Він втрачав контроль, коли те знайоме відчуття прокотилося крізь нього від грудей до промежини.
  Взявши свій Basil Hayden, він відштовхнувся від бару, щоб обігнути Мону. Він намагався пройти повз групу молодих бізнесменів у костюмах. Вони його ігнорували. Верлен ненавидів таких людей. Він ненавидів їхній конформізм, їхнє самовдоволення, їхнє повне незнання культури. Вони судили б про мистецтво за ціною; Верлен побився об заклад, що міг би витерти свою дупу полотном, побризкати на неї лаком і встановити резервну ціну в сто тисяч баксів — і такі філістери боролися б, щоб перевищити самих себе на Christie's.
  L'art du merde.
  Він протиснувся крізь молодиків.
  «Гей», — пробурмотів один. «Мудак, ти розлив мій…»
  Верлен швидко обернувся, вистріливши пекучим поглядом, схожим на бризку перцевого балончика. Бізнесмен, хоч і був вищий на зріст і важчий, але не рухався. Його друзі заворушилися, але вирішили не ставати на його захист, швидко повернувшись до тихої розмови про гру.
  Коли стало зрозуміло, що містер Брукс Бразерс не збирається робити якусь дурницю і зламати палець чи обличчя, або ще гірше, Верлен поблажливо посміхнувся йому й пішов далі.
  Підійшовши до Мони, Верлен завис. Він не збирався грати в гру «давайте ігнорувати один одного». Він був занадто напружений для цього. Він прошепотів: «У мене є одна перевага перед тим, з ким ти розмовляєш». Кивок на трубку.
  Вона замовкла й повернулася до нього.
  Верлен посміхнувся. «Я можу напоїти вас, а він ні».
  Напружений. Вона б відмовилася?
  Мона подивилася на нього. Повільно. Зараз не посміхається. Вона сказала в трубку: «Потрібно йти».
  Натисніть.
  Його вказівний палець кривий для бармена.
  «Отже, я Джеймс».
  Звісно, граючи сором’язливо. Вона щось сказала. Він не чув. Музика в Rasta's була стодецибелним реміксом груп двадцятирічної давнини, найгіршим із CBGB.
  Він нахилився ближче й відчув соковитий квітковий запах, що линув від її шкіри.
  Чоловіче, він хотів її. Хотів, щоб її зв'язали. Хотів, щоб вона спітніла. Хотів, щоб вона плакала.
  "Що це?" він закликав.
  Мона крикнула: «Я сказала, що ти робиш, Джеймсе?»
  Звичайно. Це був Манхеттен. Це завжди було питання номер один.
  «Я скульптор».
  "Так?" Слабкий блиск Брукліна. Він міг це терпіти. Скептицизму в її очах — ні.
  З’явився його айфон, і, просунувши її, він погортав фотографії.
  «Ісусе, ти справді є».
  Тоді Мона глянула повз нього. Він прослідкував за її поглядом і побачив високу рудоволосу, яка всміхалася, коли вона пробиралася крізь натовп. Приголомшливий. Його очі зробили трійку поглядів: обличчя, сиськи, дупа. І йому було байдуже, що вона бачила, як він це робить.
   Смачно, як Мона.
  І жодного LBD для неї. Шкіряна міні-спідниця в сіточку, темно-синій топ з паєтками, без бретелей.
  Прибула відкинула з плечей своє гарне волосся, блискуче від поту. Вона поцілувала Мону в щоку. Потім посміхнувся, як у Верлена.
  Мона сказала: «Це Джеймс. Він справжній скульптор. Він знаменитий».
  «Круто», — сказав рудоволосий із широко розширеними та враженими очима — саме такими, якими йому подобалися красуні.
  Він потиснув їм руки.
  "І ви?" — запитав він рудого.
  «Я Амелія».
  Мона виявилася Лілі.
  Верлен подарував Амелії піно грі та доливку свого бурбону.
  Розмова блукала. Цього вимагав протокол, і Верлену довелося пограти ще трохи, перш ніж він міг підняти цю тему. Треба було бути обережним. Ви можете зіпсувати вечір, якщо будете рухатися занадто швидко. Сама дівчина? Ви достатньо її сп’яніли, і зазвичай ви можете змусити її «спробувати щось інше» у вас без зайвих зусиль.
  Але двоє разом? Це вимагало набагато більше роботи.
  Насправді він не був упевнений, що зможе це зробити. Вони здавалися, хрен, розумними, кмітливими. Вони не збиралися впадати на репліки на кшталт: «Я можу відкрити для вас цілий новий світ».
  Ні, можливо, доведеться списати цей вечір. пекло
  Але саме тоді Лілі нахилилася вперед і прошепотіла: «То що ти, Джеймсе?»
  «Ви маєте на увазі хобі?» запитав він.
  Жінки дивилися одна на одну і засміялися. «Так, хобі. У вас є якісь захоплення?»
  «Звичайно. Хто ні?»
   «Якщо ми розповімо вам про наше хобі, ви розкажете нам про своє?»
  Коли спекотна вороноволоса красуня в обтягуючій ліжці задає вам це запитання, є лише одна відповідь: «Безперечно».
  Руда полізла в свою крихітну сумочку й показала пару наручників.
  Гаразд, можливо, ніч буде легшою, ніж він думав.
  
  ДЖЕЙМС РОБЕРТ ВЕРЛЕН МАВ певний шарм, це надала йому Амелія Сакс.
  Одяг був дивним — «Опівнічний ковбой зустрічає Версаче» — і він, ймовірно, мав більше засобів для волосся, ніж вона. Але, незважаючи на це, його дотепна увага була повністю прикута до неї та Лілі.
  З Лінкольном Раймом як романтичним і професійним партнером Амелія була звільнена від божевілля світу побачень. Але до нього було незліченні вечори в ресторанах і барах з чоловіками, які були чим завгодно, але не присутніми. Їхні думки постійно поверталися до телефонів Nokia чи BlackBerry в кишенях піджаків, до ділових угод, що лежали на офісних комп’ютерах, до подруг чи дружин, про яких вони забули згадати.
  Жінка відразу розуміє, з нею чоловік чи ні.
  І Джим Боб — вона любила нік Лукаса Девенпорта для нього — безперечно був таким. Його снайперські очі впивалися в їхні, він торкався рук, запитував, жартував. Він запитав .
  Звичайно, це не була типова розмова на зустрічах у барі — про сім’ю та колишніх, про Метс, Нікс, політику та останні голлівудські новинки. Ні, темою сьогоднішнього вечора була така езотерика, як опис типу мотузки, якою він любив зв’язувати «дівчат», де взяти найкращі кляпи для рота та які батоги та тростини завдавали найбільшого болю, але залишали найменші сліди.
  Повернувшись на горище Лінкольна, четверо слідчих вирішили Шлях до психіки Верлена лежав через його муху. Його садо-сексуальна історія дасть їм доступ. Лілі спершу пішла до бару, розраховуючи, що одна лампочка може привернути моль менш підозріло. Так на цьому. Тоді Амелія — у вбранні, яке їй довелося купити годиною тому — прибула, щоб укласти угоду. І знадобилося цілих шістдесят секунд, щоб з’ясувати, що Верлен зазвичай приходив до Rasta, перш ніж відправлятися на свої улюблені синьо-чорні занурення.
  Дякую, Facebook.
  Знову з’явився телефон Верлена, і він ввів пароль. Відкрито приватний фотоальбом. І він нахилився вперед, щоб показати свої призові удари.
  Амелія намагалася стримати огиду. Вона почула, як Лілі швидко вдихнула, але старший детектив перетворив цей звук на шепіт захоплення. Верлен пропустив її розчарування.
  Перше зображення являло собою оголену жінку, одягнену лише на намисто, із зав’язаними очима, із заклеєними або зв’язаними ззаду руками. Вона стояла на колінах на бетонній плиті. «Цікаво», — подумала Амелія й перехопила погляд Лілі. Бетон, як і жертви.
  Жінка на фото плакала — її макіяж втік до підборіддя, а її груди були всіяні потворними рубцями.
  Верлен, явно збуджений, жадібно гортав інші зображення, на які Амелії було дедалі важче дивитися. Знадобилася вся її сила волі, щоб здатися збудженою образами жорстокості.
  Він навів розповідь про «партнерів». Амелія чула лише слово «жертви».
  Десять хвилин.
  П'ятнадцять.
  У цей момент Верлен сказав: «Вибачте, леді. Мені потрібно бігти до кімнати маленького хлопчика. Поводься так, поки мене немає. Чи ні!" Він засміявся. «Повернемося за секунду».
  — Почекай, — сказала Лілі.
   Верлен обернувся.
  «Завжди щось дивувався».
  Він підняв брову.
  «Що таке множина секунди?»
  · · ·
  — Цей сучий син, — сказала Лілі. Вона не посміхалася.
  «Боже, це було жахливо», — додала Амелія. "Що ти думаєш?" Вона кивнула назад у бік туалетів, де Джим Боб, можливо, спустошував свій сечовий міхур, але точно наповнював ніздрі.
  «Недбалий, мерзотник, я хочу прийняти душ у дезінфікуючому засобі для рук».
  «Згоден. Але хіба він убивця?»
  — Ці фотографії, — прошепотіла Лілі. «Я працював над сексуальними злочинами, але це найгірше, що я бачив. З огляду на деякі з цих ран, я гарантую, що він відправив одну чи двох із них у лікарню». Вона обдумала питання. «Так, я бачив, як він зробив ще один крок і вбив когось. Ви?"
  "Я думаю так."
  Лілі продовжила: «Я сподіваюся, що так. Чоловіче, справді так. Я не хочу, щоб за цим стояла команда "Наркотики-4".
  Амелія не надто дбала про детективів, які керували елітним підрозділом — Мартін Гловер, Денні Вінченцо та Кенді Престон — усі мали его, як жеребці-втікачі, — але жоден поліцейський не хоче думати, що колеги мучать і вбивають розумників лише для того, щоб збільшити їхню кількість судимостей, якою б благородною не була їхня справа.
  Амелія перевела погляд на подругу. "Так. У вас із Лукасом була справа, так?»
  «Нещодавно, так. У Міннесоті і коли він приїхав сюди. Дійсно клацнув між нами. Все ще робить. Але не так. Ми рушили далі. І ви з Лінкольном, здається, добре підходите».
   «Так само, як ти казав. Він клацає. Не можу пояснити, не думай про це».
  «У Лукаса з ним деякі проблеми. Ви знаєте, бути в кріслі».
  «Деякі трапляються». Амелія засміялася. «Звичайно, Лінкольн сильно катає людей, а потім їм набридає і кажуть: «Ти такий мудак». Або: «Ти до біса». Вони забувають, що він квадроцикл. Це ламає лід, і все добре».
  «З Лукасом, я думаю, це щось більше. Він не буде говорити про це». Лілі стишила голос. «Мушу сказати, що коли ми з Лукасом зустрілися, це було багато в чому фізичне. Мені це потрібно. Ви з Лінкольном?»
  "О так. Вірте чи ні, це добре. Різні, очевидно. Але добре. . . Ах, ось іде наш пан і пан».
  Витираючи носа пальцями, Верлен сочився крізь натовп. Амелія була впевнена, що він навмисно повернувся набік, щоб потертися об дупу чи дві.
  Одна з його «випадкових» жертв — мініатюрна рудоволоса в шкіряній спідниці та чорній блузці — швидко обернулася й, з темними розлюченими очима, вигукнула слова, які вони не могли почути. Швидко, як молоток пістолета, що падає на капсуль, він повернувся й штовхнув її обличчям.
  — Господи, — пробурмотіла Амелія, тягнучись до своєї сумочки, де лежав маленький Глок. «Він заподіє їй біль».
  «Почекай. Ми переїжджаємо, це псує всю операцію».
  Вони пильно спостерігали. Холодна посмішка розквітла на обличчі Верлена, коли жінка насторожено подивилася на нього. Вона була привабливою, і її фігура була ідеальною, хоча було видно, що в молодості у неї були прищі або якась хвороба, яка залишала шрами.
  За кілька секунд, поки він говорив з нею, все ще холодно посміхаючись, її вираз змінився з розгубленого на шокований і спустошений; Амелія знала, що він коментує її колір обличчя. Він продовжувала нахилятися вперед, знущаючись, знущаючись, поки вона не взяла свою сумочку і не втекла у ванну, ридаючи.
  Амелія сказала Лілі: «Його вираз обличчя. Як вам це здається?»
  «Ніби він щойно трахнув когось і хоче сигарету».
  Верлен пройшов крізь натовп назад до бару.
  «Привіт, дівчата. Сумуй за мною?"
  
  РІЧ ПРО КРАДІЖКУ БУЛА В ТОМУ , що обережного грабіжника рідко турбував власник будинку. Його завжди вбивав якийсь підглядаючий сусід.
  Лукас сидів на затемненій кришці навпроти будинку Верлена, просто дивився й слухав. Сусідство було важким, неподалік від Іст-Рівер і ще не облаштованим; будівлі можуть бути надто гнилими, надто непомітними, надто далеко вгору по річці. Будівля Верлена була трохи загадкою — лише два поверхи заввишки, але широка й глибока. Занадто великий для одного мешканця, подумав Лукас. Він мав неглибокий вхід над широким односхідцевим спуском із замурованими приміщеннями на нижньому поверсі, які колись були вікнами. Свого часу це місце могло бути господарським магазином із під’їздними квартирами над ним; в іншому районі, далі в центрі, він став би нічним клубом чи рестораном. Тут це була просто занедбана будівля, в якій не пробивалося жодного світла ні крізь заґратовані вікна головних дверей, ні з вікон другого поверху. Чи був там ще хтось? Лукас знав, що сам Верлен був у барі в Мідтауні.
  Нічого не рухається. І все одно Лукас чекав.
  Він трохи поспілкувався по душах з Лінкольном. Коли жінки пішли, Лінкольн сказав: «Якщо ви підійдете до чорної шафи біля вікна, у нижній частині, ліворуч, там є шухляда».
   Лукас підійшов до шафи, відчинив двері нижнього рівня, висунув шухляду й знайшов граблі з електричним замком.
  Він дістав його і натиснув на курок. Мертвий.
  «Артефакт з мого колишнього життя. Він все одно працюватиме, але вам доведеться вставити в нього батарейки подвійного типу А».
  «Ви хочете, щоб я зламав квартиру Верлена?»
  «Лілі сказала, що ви іноді використовували нетрадиційні тактики».
  Лукас сказав: «Я подивлюся на це. Навіть якщо ця річ працює, можуть виникнути інші проблеми. Можливо, поруч є інші люди, замки стали кращими».
  «Тож ти не входь», — сказав Лінкольн. «Я просто вважаю, що було б корисно, якби хтось міг провести попередній огляд. Звичайно, не можна використовувати це як доказ».
  Лукас кивнув. «Так. Коли ти дізнаєшся, все інше стає легше».
  Потім він сказав: «Слухай, я знаю, що я розлютив тебе, тому що мені було важко мати справу з твоєю інвалідністю».
  "Ти зробив. Розлюти мене, — сказав Лінкольн.
  — Так, добре, — Лукас почухав шию. «Це не має до вас нічого спільного. Це чисто через страх. Цей шрам, — він знову торкнувся своєї шиї, — маленька дівчинка вистрелила мені в горло з 22-го калібру. Пройшов через комір пальта, через трахею, потрапив до хребта, але не в нього. Дитина мала б мене вбити — вона б це зробила, але там був лікар, вона зробила трахеотомію та не давала мені дихати, поки ми не потрапили в лікарню. Але якби у дитини була якась інша зброя, або якби куля не пройшла через нашийник першою, вона б або розірвала мені хребет, і я був би мертвий на місці, або я був би як ви. Це було чверть дюйма або близько того, або будь-який інший калібр. Я дивлюся на тебе і бачу себе».
  «Цікаво», — сказав Лінкольн.
   «Після аварії ви думали про самогубство?»
  "Так. Досить значно», – сказав Лінкольн. «Іноді я не впевнений, що зробив правильний вибір, залишившись живим. Але моя цікавість тримає мене; Здається, я завжди маю роботу». Він усміхнувся. «Нехай Бог благословить усіх маленьких злочинців».
  «І тут є Амелія», — сказав Лукас.
  "Так. Потім є Амелія».
  «Ти щаслива людина, Лінкольне», — сказав Лукас.
  Лінкольн засміявся і сказав: «Мені давно ніхто не казав цього».
  · · ·
  Після години, проведеної на спуску, Лукас вирішив, що йому доведеться або рухатися по будівлі, або піти геть. Він підвівся, витер пил із сидіння своїх джинсів і побачив чоловіка, який ішов тротуаром назустріч самому. Чоловік плюнув у жолоб і пішов далі. Коли він підійшов до Лукаса, той зупинився й запитав: «У вас є ще двадцять?»
  "Немає."
  «Я насправді не питаю», — сказав чоловік.
  «Погляньте на мене уважно», — сказав Лукас.
  Чоловік уважніше придивився, потім сказав: «Хай ти!», і пішов вулицею далі. Він озирнувся один раз, потім повернув за ріг і зник. Лукас почекав ще кілька хвилин, щоб побачити, чи повернеться чоловік, потім перетнув вулицю і, використовуючи мобільний телефон як ліхтарик, подивився на замок. Старий — добрий, коли був зроблений, але тепер старий. Озирнувшись востаннє, Лукас вийняв із кишені граблі й засунув кирку в замок. Граблі на мить застукотіли, поки Лукас продовжував обертати, а потім замок пішов.
  Він увійшов усередину, зачинив двері й покликав: «Хтось вдома?»
   Він прислухався, але не отримав жодної відповіді, окрім шкрябання в стелі — щура.
  «Гей, хтось? Тут є хтось?»
  Ніхто не відповів. Дістав із кишені ліхтарик, увімкнув. Він був у широкому коридорі, праворуч від нього піднімалися сходи, а ліворуч — подвійні двері. У коридорі пахло горілим металом, наче хтось працював зварювальним пальником. Він був у потрібному місці.
  Він спробував відкрити подвійні двері й побачив, що вони відчинені, а на стіні ліворуч стояла низка вимикачів. Він зачинив за собою двері й увімкнув світло. Він був у широко відкритій майстерні з кількома двофутовими бронзовими скульптурами, які сиділи на важких дерев’яних столах, з різноманітними інструментами для обробки металу — напилками, електричними шліфувальними машинками, полірувальними машинками, ручними писачками. Повітря всередині пахло горілим металом і полірувальним складом.
  Усі скульптури були на садомазохістські теми: оголених жінок бичують, зв’язують, б’ють. Якраз те, що вам потрібно, щоб додати додаткову іскру вашій вітальні, подумав Лукас.
  На дальньому краю студії була низька дерев’яна стіна, напевно, десять футів заввишки, що на два-три фути не дотягувала до стелі. За нею Лукас знайшов двоспальне ліжко, комод, велику шафу, набиту одягом, ванну кімнату, другу шафу з пральною машиною та сушаркою розміром з квартиру, поставленими одна на одну, міні-кухню та невеликий столик для сніданку з двома стільцями. Телевізор був встановлений на поворотному кронштейні біля ніг ліжка. Він на мить понишпорив у вітальні, не знайшовши нічого особливо цікавого, і продовжив свою екскурсію студією. І знайшов позаду внутрішні двері, обшиті металом, які були вмонтовані в раму на сходинку нижче решти підлоги — двері, які, швидше за все, вели до підвалу, подумав Лукас. Глянув на замок, зрозумів, що граблі не підуть: штука, мабуть, рік, Медеко.
  Після швидкого огляду нижнього поверху він вимкнув світло, відійшов у коридор і використав ліхтарик, щоб піднятися сходами на другий поверх. Другий поверх був купою сміття: низка одномісних кімнат, які, очевидно, востаннє використовувалися як кочівля, кожна зі зруйнованими ліжечками чи заплямованим матрацом, різноманітними шматками переважно поламаних меблів. Більше щурів: він ніколи не бачив жодного, але міг їх чути.
  Для нього там нічого немає.
  Він повернувся до студії, зачинив двері, увімкнув світло, знову пішов подивитися на двері підвалу. Ніяк не відкривати: це було неможливо. Він постукав по ньому кілька разів і прислухався, нічого не почув. Те, що їм справді потрібно, подумав він, було за цими дверима, і йому не було як туди потрапити.
  Він пробув усередині п’ять чи шість хвилин, і час його зношував.
  Він дістав із кишені поліетиленовий пакет, а з нього — ще кілька пакетів типу Ziploc, у кожному з яких була біла губчаста подушечка. Інструкції Лінкольна були досить простими: притисніть блокнот до чогось, що хочете взяти, потім помістіть блокнот назад у поліетиленовий пакет і запечатайте його. Лукас працював у студії, роблячи саме це: брав бронзові ошурки з підлоги, з верстака та з зубців металевого напилка. Підійшовши до місця зварювання, він знайшов кілька зварювальних прутів і посунув по одному в кишеню, а зі сміттєвого бака — кілька використаних прутів.
  Він взяв кілька зразків плям, які, можливо, були кров’ю, але навколо місця було достатньо плям, мастила та мастила, що він сумнівався. Він брав зразок, коли побачив у невеликій ніші біля головного робочого приміщення півдюжини розп’яття на ланцюжках на шиї, а також намисто з дешевих каменів кольору води, тонку нитку перлин, перстень на ланцюжку. , і три комплекти сережок, усі прикріплені до стіни прихватками. І він подумав: Трофеї? Якщо вони були, їх було дванадцять. Більше нічого подібного до них у кімнаті не було: він зробив півдюжини фотографій на мобільний телефон.
  Час вирушати. Виходячи, він подивився на кожну з бронзових скульптур і на глиняний макет для іншої, і помітив, що кожна з зображених на скульптурах жінок носила якусь одну прикрасу, очевидно, щоб підкреслити свою наготу. Чи можливо, що колекція прикрас була не трофеєм, а була для використання моделями?
  Він думав про це, коли подзвонила Лілі. «Він рухається».
  «І я пішов», — сказав Лукас. І він подумав: « Не для моделей». Це були трофеї, а їх було дванадцять.
  · · ·
  «Ти в це віриш?» — сказав Лукас Девенпорт, заходячи в міський будинок. Він підняв пластикові пакети. «Це лайно випало з вікна, коли я проходив повз квартиру Верлена».
  Лінкольн розвернув коляску з приводом, жадібно — майже жадібно — розглядаючи докази в руці жителя Міннесоти.
  «Іноді ви ловите перерву. Щось очевидне?»
  «Ніяких куп кісток чи кривавих кайданів. Там сталеві двері ведуть кудись — я думаю, у підвал. Люблю побачити, що за цим стоїть». Він пояснив, що граблі замка не справляються з цим завданням. Їм потрібен був ордер і кувалда.
  Лінкольн звернув увагу на докази.
  Лукас впав на одне з плетених крісел біля одного з великих моніторів високої чіткості, що світився, як рекламний щит на Таймс-сквер.
  "Лукас?" У дверях стояв Том Рестон, помічник Лінкольна. Це був стрункий молодий чоловік, одягнений у сорочку кольору лаванди, темну краватку та бежеві брюки. «Спокусити вас? пиво? Будь-що інше?"
  «Дякую пізніше».
  Лінкольн сказав: «Мені віскі».
  «Ти вже випив два», — заперечив Том.
  «Мені дуже приємна ваша чудова пам’ять. Можна мені віскі? Будь ласка і дякую?"
  "Немає."
  «Візьміть мене...» Але він звертався до порожніх дверей. Він скривився. «Гаразд. Приступаємо до роботи. Мел, що там?»
  Мел Купер виглядав як гік, яким він, мабуть, і був, оскільки був містером майстром судової експертизи на Східному узбережжі, якщо не в країні. Чоловік був блідий і підтягнутий, мав рідке волосся та окуляри Гаррі Поттера, які незмінно сповзали йому на ніс.
  Одягнувши рукавички, шапочку хірурга й одноразову куртку, Купер узяв пакет і виклав вміст на блокнот для огляду — великі аркуші стерильного газетного паперу.
  «Гарна робота», — міркував він, дивлячись на ретельно запечатані пакети. «Ви раніше працювали на місці злочину?»
  — Ні, — сказав Лукас. «Але одного разу я втратив судимість за зґвалтування та вбивство, тому що якийсь новачок спіткнувся і впустив черевик злочинця в озеро Медісін. Це був єдиний доказ, який у нас був, який міг би зафіксувати укол, і я мав дуже непередбачуване журі. Укол ходив».
  «Це боляче», - сказав Лінкольн.
  «Звичайно, через місяць він пішов за іншою жертвою. Він погано вибрав. Вона тримала п’ять-п’ять Redhawk під матрацом. Просто три п'ятдесят сім, а не сорок чотири. Але це зробило свою справу».
  «Від хлопця щось залишилося?»
  «Не набагато вище шиї. Правосуддя відбулося, але було б набагато чистіше, якби хлопець із CS дотримувався доказів. Навчив мене ставитися до нього як до золота».
  Спочатку Купер і Лінкольн зробили візуалізацію осколків і завитків бронзи та інших металів.
   За допомогою оптичного мікроскопа на малій потужності Лінкольн порівняв їх з обрізками, знайденими на спинах жінок-жертв. Він дивився на форму уламків разом із поглибленнями від інструментів, якими вони були відрізані від великого шматка металу — імовірно, однієї зі скульптур. «Сліди від інструментів мені дуже близькі», — сказав Лінкольн.
  Лукас підійшов до монітора високої чіткості, підключеного до мікроскопа через кабель HDMI. «Так, я згоден».
  Далі їм довелося порівняти хімічний склад металу з місця злочину з уламками, які Лукас знайшов у студії. Купер приступив до аналізу кожного з них за допомогою спектрометра з тліючим розрядом, газового хроматографа та скануючого електронного мікроскопа.
  «Поки ми чекаємо», — сказав Лукас, показуючи на сумку. «Можливі плями крові. З підлоги біля його спальні».
  Cooper протестовано з люмінолом та альтернативними джерелами світла.
  «Так, у нас є кров».
  Тест на реагент підтвердив, що це людина, і технік набрав її. Однак вибірка не збігалася з типами жінок-жертв з попередніх сцен.
  Вони перевірили зразки бетону, зібрані Лукасом, і порівняли їх із частинками бетону, знайденими на спинах жінок. «Близько», — оцінив Купер. «Без сигари».
  «Пекло». Тоді Лінкольн глянув на двері; він почув майже непомітний звук ключа в замку. За мить до вітальні зайшли жінки-детективи.
  «Як це пройшло?» — запитала Лілі у Лукаса.
  Він знизав плечима. «Деякі докази впали з вантажівки». Він кивнув на техніку, весело розбираючи. Він глянув на вбрання Амелії. «Блін, тобі потрібно частіше ходити під прикриття».
  Ліля вдарила його по руці. «Поводьтеся».
   Потім Лукас запитав жінок: «Яким був Верлен?»
  — Небезпечно, — сказала Амелія.
  Лілі додала: «Він дивиться на тебе, ніби ти гола, і не може вирішити, що лизати першим».
  «А потім що шмагати».
  «Тож передчуття S&M виправдалося?»
  "Великий час. Він S до кінця. Хоче бути кривдником, а не потерпілим».
  Лілі пояснила про свій особистий альбом Pinterest. «Ісусе, доклав усіх сил волі, щоб не вдарити його по яйцях. Ви повинні були бачити, що він зробив з деякими з тих жінок».
  «Він тисне на вас двох прекрасних жінок, щоб ви пішли з ним додому?» — запитав Лукас.
  «Звичайно, але нам довелося відкласти наш секс утрьох. Якимось чином його склянку постійно наповнювали. Він не був у формі, щоб зв’язати когось після такої кількості бурбону. Мені кортіло дозволити мудаку похитатися додому й сподіватися, що якийсь грабіжник виб’є з нього лайно. Але Амелія була дорослішою, і ми посадили його в таксі».
  Сакс глянув на пластикові пакети. «Що говорять докази?»
  «Тільки зараз отримав», — сказав їй Лінкольн і буркнув: «Так, Мел? Здається, це триває вічність».
  Мел Купер, згорбившись над монітором комп’ютера, не відповів. Він насунув окуляри вище на ніс і сказав: «Цікаво».
  «Це не дуже зручний термін, Мел», — різко сказав Лінкольн.
  «Я приїжджаю туди. Лукас зібрав п’ять різних видів бронзи у Верлена. Одна типова сучасна формула: вісімдесят вісім відсотків міді та дванадцять відсотків олова. Потім альфа-бронза, приблизно з 4-5% олова.
  «Деякі інші зразки мають вищу концентрацію міді та цинку, а також деякі свинцю — це архітектурна бронза. Інші — це вісмутова бронза — сплав, який містить багато нікелю та сліди вісмут. Один зразок мене здивував — він мав твердість за Віккерсом двісті».
  — Це та бронза, яка використовується для мечів, — сказав Лукас.
  Усі дивилися на нього. «Для рольових ігор, які я пишу. Допомагає дізнатися про старовинну зброю. римські офіцери мали бронзові мечі; піхотинці мали залізо».
  Амелія запитала: «Ви думаєте, що він використовує бронзу як зброю?»
  Лукас похитав головою. «Ні, я думаю, це означає, що він отримує свої матеріали всюди, де тільки може їх знайти. Ймовірно, з десятків звалищ і будівельних майданчиків».
  — Я згоден, — сказав Лінкольн.
  Купер додав: «А ще є триетаноламін, фторборна кислота та фторборат кадмію».
  «Це флюс, який використовується для паяння твердим припоєм», — розсіяно сказав Лінкольн.
  «Гаразд, головне питання: якісь асоціації, Мел?» — запитав Лукас.
  Під час роботи на місці злочину дуже мало зразків доказів фактично «збігалися», тобто вони були буквально однаковими. ДНК і відбитки пальців встановили справжню особу, але мало що інше. Однак зразки доказів з двох сцен можуть бути «асоційованими», тобто вони були схожими. Якщо вони досить близькі, журі може зробити висновок, що вони походять з одного джерела. Тут команда повинна була показати, що стружки, знайдені в тілах перших жертв, можуть бути тісно пов’язані з тими, які Лукас зібрав у студії Верлена.
  Купер нарешті відштовхнувся від екрана. Він не здавався щасливим. «Як і бетон, флюс і зварювальні стрижні близькі до сліду з попередніх місць злочину».
  Обличчя Лінкольна насупилося. «Але ними користуються всі, хто паяє, зварює або працює з бронзою. Я хочу встановити тотожність із самими бронзовими клаптиками».
  «Зрозумів. Але це більше проблема». Він це пояснив чотири зразки бронзи на першому місці злочину повністю відрізнялися від будь-якого металу, зібраного Лукасом. Один зразок, зібраний Лукасом тієї ночі, мав таку ж композицію, що й кілька фрагментів у перших сценах. Інші були схожі, але мали «деякі композиційні відмінності».
  « Наскільки схожі?» — огризнувся Лінкольн.
  «Мені було б зручно свідчити, що, можливо, обрізки , закладені в жертви, походять із горища Верлена. Але я не міг зробити краще, ніж це».
  Докази припускали, але не доводили, що вбивцею був Верлен.
  «Те саме з його поведінковим профілем та історією сексуальних злочинів», — додала Лілі. «S&M. Ймовірно , він достатньо асоціальний, щоб убити. Але цього недостатньо, щоб перевернути журі».
  Ця маленька дратівлива вимога «поза розумним сумнівом».
  Лукас розповів жінкам про таємничі двері в підвал. «Бьюсь об заклад, що там є щось викривальне, але без ордера ми не потрапимо».
  Зараз Купер показує фотографії намист на телевізорі високої чіткості. «Б’юся об заклад, трофеї», — сказав Лукас.
  «Переважно хрестики», — зауважив Лінкольн. «Чорт, це означає, що там є ще сім чи вісім жертв. Тіла ще ніхто не знайшов».
  «Або, — сказав Лукас, — що це для жертв, які він збирається?»
  Лілі сердито сказала: «Ми повинні зупинити цього лоха. Я маю на увазі зараз!»
  «Трофеї, певні докази, поведінковий профіль — все це на полі», — резюмувала Амелія. «Він має бути єдиним, навіть якщо ми ще не можемо навести справу. Але хороша новина полягає в тому, що якщо він той, ніхто з відділу не залучений. Верлен просто якийсь самотній псих».
  «Не був би впевнений у цьому», — сказав Лукас. «Є ще одна можливість».
   Лінкольн зрозумів. «Можливо, Narcotics Four використовували Верлена , щоб катувати та вбивати жінок, щоб отримати сліди, якими вони могли б скористатися».
  «Точно».
  Амелія скривилася. «Звичайно. Верлен був поганим хлопцем. Можливо, хтось із відділу наркотиків вимагав у нього інформацію від жінок. Так копи збережуть руки чистими».
  Лілі зітхнула. «Я візьму на себе удар».
  Вони дивилися на неї.
  «Ми повинні повідомити Марковіцу новини: A, у нас недостатньо доказів, щоб затримати нашого улюбленого підозрюваного. І B, його всесвітньо відомі подробиці про наркотики також не зрозумілі». Вона перевела погляд на своїх товаришів по команді. «Звичайно, якщо хтось інший не захоче побалакати».
  Усі вони посміхалися в її бік.
  
  «МИ СПІЙМАЛИ ЩЕ ОДНОГО, СЕР. Жінка, років двадцяти».
  Була восьма тридцять наступного ранку, і COD Стен Марковіц потягував свою першу каву за день в одному зі старовинних контейнерів, синього кольору з грецькими спортсменами. Але почувши цю новину, він втратив смак до Яви. І для бублика, що сидить перед ним, теж.
  Йому знадобилося дуже багато, щоб скиснути вершковий сир з волоським горіхом.
  Начальник детективів різко сказав: « Їй за двадцять? Чи в двадцятих ?»
  Молодий детектив, худий італоамериканець, сказав: «Їй було двадцять дев’ять. Латина. Знайшли тіло на пустирі в Нохо». Він стояв у дверях, ні всередині, ні назовні, наче Марковіц міг вирішити жбурнути в нього степлером. Це траплялося раніше.
  «Мені не подобається ім’я NoHo. Це не справжнє місце. Я можу жити з SoHo, але навіть TriBeCa наполягає на цьому».
  Дитина не відповіла, але відповідати було не на що.
  «Місце злочину зараз», — сказав він.
  Марковіц погладив свій округлий живіт крізь смугасту білу сорочку, яку дружина поклала йому того ранку. Він згорнув бублик, що сочився, і рішуче викинув його в кошик для сміття. Він приземлився з напрочуд гучним стуком; це був перший ранковий запис.
  "TOD?"
  — Експерт каже близько півночі, — сказав детектив. «Поки немає конкретних підказок. Без розуму. Так само, як і інші: вона була юзером, кряком і смаком. Знайдено на території, відомій наркоактивністю».
  «Він псих, ось що він таке. Це не має нічого спільного з наркотиками. Не запускайте ці чутки».
  «Звичайно. Тільки..."
  «Тільки що?»
  Вагання в цьому. «Гаразд».
  Марковіц глянув на папку на своєму столі.
  ОПЕРАЦІЯ «ЧЕРВОНИЙ КРУК». СЕКРЕТНО.
  Поліція Нью-Йорка також мала надсекретні файли. Ленглі нічого не має проти нас, подумав він.
  «Ось і все», — сказав Марковіц. «Я хочу звіт про місце злочину, перш ніж чорнило висохне. Зрозумів?"
  «Звичайно». Молодий детектив залишився стояти.
  З блискучим поглядом COD змусив його поринути.
  Його стаціонарний телефон почав дзвонити. Шість кнопок, що світяться, як ялинки.
  Один репортер, два репортери, три репортери, чотири.
  Він глянув на порожній дверний отвір і надіслав смс, потім натиснув перемикач домофона.
  "Так, сер?"
   «Утримувати всі виклики».
  «Так, сер, крім…»
  «Я сказав, чекай…»
  «Комісар на двох».
  Природно.
  «Стен. Є ще один?» У чоловіка не було брога, але Марковіц часто уявляв, що комісар поліції Патрік О’Браєн звучить так, наче він щойно зійшов із човна зі старої країни.
  «Боюсь, що так, Пат».
  «Це кошмар. Мені дзвонять з Gracie Mansion. Мені дзвонять з Олбані». Його голос стишився й повідомив найжахливішу новину. «Мені дзвонять з Daily News і Times . Huffington Post, ради бога».
  Один репортер, два репортери.
  Комісар продовжив: «Жертвами є меншини, Стен. Вбивства погані для всіх».
  Особливо вони, — подумав Марковіц.
  Нарешті комісар уже не голосив, а ставив запитання. «Що в тебе є, Стен?» Серйозний тон у його голосі, потім: «Дуже важливо, щоб у вас щось було. Ти чуєш мене, Стен? Я маю на увазі, дуже важливо».
  вас щось є.
  Не ми. Не відділ. Не місто.
  Марковіц швидко сказав: «У нас є підозрюваний».
  «Чому мені ніхто не сказав?» Але в його голосі було відчуття полегшення.
  «Це сталося швидко».
  «Ви тримаєте його під вартою?»
  «Ні, але він більше, ніж цікава людина».
  Пауза свідчила, що комісар хотів почути не це. «Він злочинець чи ні?»
   "Повинен бути. Лише кілька нерозв’язаних моментів у справі, перш ніж ми зможемо його затримати».
  "Хто він?"
  «Скульптор. Живе в центрі міста. І докази є переконливими».
  «Слухай, Стен, — сказав комісар, повертаючись до скиглиння, — забагато снарядів б’є у вентилятор». Патрік О'Браєн скоріше врізає фігуру мови, ніж вимовить лайку. «Змусити це працювати».
  «Гм, що, Пат?»
  «Хіба жителі Нью-Йорка не хотіли б прочитати, що у нас є підозрюваний?»
  — Ну, Пат, у нас є підозрюваний. Просто не вистачає на ордер. Або оголошення в пресі».
  «Ви сказали, що докази вагомі. Я чув, як ви це сказали. Мешканці міста почуватимуться набагато краще, знаючи, що ми на вершині. Було б чудово, якби вони змогли прочитати це до того часу, коли Times онлайн буде оновлено в наступному циклі».
  Що було приблизно кожні півгодини.
  «І я теж почуваюся краще, Стен».
  Попри десяток років роботи COD, комісар зміг опустити його на низький рівень у державних справах за час, який знадобився для приготування в мікрохвильовці лазаньї Stouffer. «Гаразд, Пат».
  Упорядкувавши свої думки, Марковіц взяв мобільний телефон. Натисніть номер.
  «Ротенбург».
  — Я щойно почув, детективе. Інший."
  «Це вірно, Стен. Ми на місці події. Зараз ним керує Амелія. Жертву катували першою, як і інших».
  «Я хотів повідомити вам, що ви почуєте в пресі, що у нас є підозрюваний».
  Після щільної паузи Лілі сказала: «Хто?»
  — Ну, скульптор, Верлен.
   — Він наш підозрюваний, Стен. Він не є підозрюваним у пресі. Є велика різниця. На даний момент Верлен не для публічного використання».
  «Що підказує тобі інтуїція, Лілі?»
  «Він мудак, він садист. І він виконавець».
  «Який відсоток?»
  "Відсоток? Господи, я не знаю. Як звучить дев’яносто шість і три десятих відсотка?»
  COD дозволив неактуальності пройти.
  «Це заспокоїть людей, Лілі».
  Тиша, ймовірно, коли вона намагалася зрозуміти, чому їм потрібно було заспокоїти людей. «Це не входить до моєї посадової інструкції, Стен. Моя робота — ловити мудаків і саджати їх у в’язницю».
  Він підняв очі. Він помітив жінку в костюмі, яка стояла біля його офісу й чекала. Це була та, якій він написав п’ятнадцять хвилин тому.
  Марковіц сказав: «І я розглянув вашу іншу теорію».
  "Що це?" — запитала вона різким голосом.
  «Те, що ти сказав мені вчора ввечері. Що хтось, можливо, з відділу наркотиків 4 чи десь ще у відділі, використовував Верлена, щоб убити жінок. Не витрачайте час на це».
  "Чому ні?"
  Тепер його голос був твердим, як металевий напилок. «Тому що, детективе, я описував злочинців, коли вас стукали по кісточках пальців за те, що ви говорили на уроці. Верлен єдиний оператор. Його психологічний профіль так само очевидний, як і перша сторінка Post . Тепер подайте справу проти нього. STAT.»
  «Чого тобі не вистачає, Стен? Якщо ви оголосите, він спалить свою довбану квартиру, доказів не залишиться, і справа піде до лайна. Він злазить. . . і продовжує вбивати когось іншого».
  Горіхорізки іноді зрізають будь-які горіхи на своєму шляху, а не лише ті, які ви хочете.
   — Детективе, — різко сказав він. «Через півгодини ви почуєте в новинах, що у нас є підозрюваний у серійному вбивстві тих жінок. Якщо це означає, що вам потрібно налаштуватися на роботу і працювати швидше й наполегливіше, то робіть це!»
  Натисніть.
  Він подивився в зовнішній кабінет і кивнув. Кремезній жінці було років сорока, блондинка, з сухим кольором обличчя й очима, які вказували на те, що вона ніколи в житті не сміялася. Її одяг був тьмяним.
  Вона озирнулася, щоб переконатися, що вони самі. Марковіц кивнув на двері. Детектив Кенді Престон зачинила його.
  Він прошепотів: «У нас є проблеми».
  "Я чув." Жінка теж різала горіхи. Але у неї був наймелодійніший голос. Він чув, як вона читає оповідання дітям.
  «Мені потрібно, щоб ти продовжив те, про що ми говорили».
  «Зараз? Я думав, що ми рухаємося повільно».
  «Ми не можемо дозволити собі розкоші гальмувати». Начальник детективів відімкнув нижню шухляду свого столу й простягнув їй конверт. Він був товстим, але не таким товстим, як ви думаєте. П’ятдесят тисяч доларів у сотнях справді не займають багато місця.
  «Я зараз це зроблю», — сказав Престон. Вона була одним із старших співробітників четвертої частини відділу боротьби з наркотиками. Вона поклала гроші в сумочку, підвелася й пішла до дверей. Він помітив, що її ноги були такими ж ніжними, як і голос.
  Перед тим, як вона торкнулася ручки, Марковіц сказав: «О, якась порада, детективе?»
  Вона нахмурилася від того, що вона зелена. Вона скуто сказала: «Я впоралася з подібними речами в минулому, Стен. Я знаю-"
  «Це не моя порада. Моя порада: не облажайся».
  
  АМЕЛІЯ ПЕРЕМИКАЛАСЯ між WABC і WNBC і сказала, перш ніж хтось інший це зробив, «Ми облажалися».
  — Можливо, — сказав Лукас. Він звернувся до Лінкольна: «Як я розумію з моїх людей BCA, вогонь псує ДНК?»
  «Це вірно», - сказав Лінкольн. «Теоретично, якби він скинув кілька галонів газу в той підвал — якщо підвал є кімнатою вбивств — він міг би знищити найважливіші докази. Ми б не отримали ДНК, якщо б не знайшли справжнє тіло».
  Лукас сказав Лілі: «Ти знаєш, що я думаю. Якщо це трофеї, що висять у нього на стіні...
  — Вони, — сказав Лінкольн.
  «Тоді ми маємо справу з більш ніж чотирма загиблими. Навіть якщо у нас немає того, що нам потрібно для ордера на обшук, нам все одно потрібно туди зайти».
  Лілі похитала головою. «Нам потрібен ордер».
  Лукас звернувся до Лінкольна. «Допоможіть мені тут».
  Лінкольн сказав: «Ми взяли зразки із залитих бетонних сходів поза будівлею, для яких нам не потрібен був ордер на обшук, і ми виявили, що бетон збігається з плямами бетону на спинах жертв. Ми також знайшли шматки бронзи, які за хімічним складом ідентичні бронзі, знайденій на спинах жертв».
  — Але… — сказала Амелія.
  Лінкольн підняв руку. "Спокійно."
  «Цього, звичайно, достатньо для ордера», — сказала Лілі. «Принаймні, якщо я піду до правильного судді, а я це зроблю. Якщо ви напишете специфікації програми, я отримаю її за годину».
  «Я це зроблю», — сказав Лінкольн. І до Лукаса: «Якщо ти повернешся в будівлю з парою планшетів для збору зразків, принеси мені ці зразки. Поверніть їх до сьогоднішнього ранку. Бронзи може і не бути, але зараз у нас є її достатня колекція. Візьміть кілька крапок із собою. Ти знаєш. Про всяк випадок».
   Вони перезирнулися один на одного, а потім Лукас сказав: «Принаймні дюжина трофеїв».
  «Після того, як ви зробите колекцію, просто почекайте там», — сказала Лілі. «Я не буду довго від вас».
  — Я піду з Лукасом, — сказала Амелія. «Якщо нам потрібно заблокувати задню частину будівлі, або йому потрібна підтримка, поки ми там».
  «Можливо, ви захочете взяти з собою вхідну команду», — сказав Лукас Лілі.
  «Вхідна команда? Я приведу всіх. Я зроблю телефонний дзвінок у ФБР, вони захочуть мати спостерігача».
  «Я буду там», — сказав Лінкольн. «Я не хочу, щоб ваша команда знищила мої докази».
  Вони взяли автомобіль Амелії, темно-бордовий Ford Torino Cobra 1970 року випуску, спадкоємець Fairlane, потужністю 405 кінських сил із 447 фунтами крутного моменту. Двадцятихвилинну подорож вони здійснили за дванадцять хвилин. Через вісім хвилин вона подивилася на Лукаса і сказала: «Ти ні за що не тримаєшся».
  «Ви знаєте, що робите», — сказав він. «Ти майже такий же хороший, як і я».
  Вона пирхнула: «Що ти їздиш?»
  «911».
  «Я завжди чула, — вона зупинилася у своєму коментарі, щоб відрубати носа міській машині, повертаючи ліворуч, — що водії 911…»
  «У мене маленькі пеніси. Я знаю. Кожного разу, коли я зустрічаю когось, хто не може дозволити собі 911, я отримую фразу «маленький пеніс». Тому я запитую їх, яку велику вибірку вони розглянули».
  Вона посміхнулась, сказавши: «Однак я тобі скажу: за чесної роботи я з’їла б твій 911 живцем».
  «Мені не подобається слово «чесно», — відповів Лукас. «Чесно» завжди означає «на мою користь». Якщо це не на мою користь, це «несправедливо». Якщо ви, хлопці, колись потрапите в Міннеаполіс, візьміть свою машину. У мене пробіжка прямо через кордон, у Вісконсині. Вузький асфальт, сліпі пагорби, двадцять миль завдовжки, може, двісті кривих гальмування».
  «Це несправедливо», — сказала вона, але знову посміхнулася й кинула «Кобру» в провулок, стіни пронеслися повз, на два фути з кожного боку, у шести дюймах від вікна Лукаса, коли вона ухилилася від сміттєвого бака. Лукас позіхнув і сказав: «Розбуди мене, коли ми туди приїдемо».
  Він відкинувся на спинку сидіння, а потім сказав: «До речі, я один із найкращих бойовиків».
  Амелія висадила Лукаса, який був одягнений у джинси, сорочку поло та кросівки, до квартири Верлена. Він ніс рюкзак, позичений йому Амелією. На довгій брилі було четверо чоловіків, по двоє з кожного боку, кожен окремо.
  Амелія обійшла квартал, звідки могла дивитися на задню частину будівлі. Лукас сидів на верленовій подушці; він був надто ситий, щоб бути вуличним, але здалеку, зі зграєю біля ніг, він міг пройти. Перед тим, як піти, вони поклали кілька бронзових лусочок у мішки з пробовідбірниками, і тепер він діставав їх, одну за одною, намагаючись виглядати так, ніби витрушує сигарети з пачки, і притискав їх до порогу. . Коли у нього було п’ять зразків, він поклав їх у пачку й застібнув.
  Зробивши це, він підвівся й побрів кварталом, дістав свій мобільний телефон, зателефонував Лілі, Лінкольну й Амелії й сказав усім їм те саме: «Ми готові».
  Лілі сказала: «Сорок хвилин».
  «Чого так довго?»
  «Нічого. Ви щойно прийшли швидше, ніж мали. У мене є заявка, приблизно за дві хвилини я зустрінуся з суддею, і команда, що в’їжджає, готується. Так що спокійно, хлопче».
  Лукас продовжував підніматися кварталом, і далі до наступного кварталу, а потім пішов назад, і, нарешті, нічого не відбувалося на Верлена, він повернув за ріг і обійшов квартал, де побачив припарковану машину Амелії, а прямо за нею — фургон «Крайслер» Лінкольна. Амелія вилізла з боку пасажира: «Хочеш залишити рюкзак?»
  «Так». Він подивився на годинник. «Ще півгодини. Я знайду інше місце, щоб сісти».
  «Залишайтеся на зв’язку», — сказав Лінкольн зі спини.
  Помічник Лінкольна, Том, який був за кермом, сказав: «Я взяв із собою кілька бутербродів. Ці двоє можуть проводити години на місці злочину. Якщо хочеш шинки з сиром...
  «Я не тільки хочу, це дасть мені чим зайнятися, поки я дивлюся», — сказав Лукас. «Якась причина сидіти там».
  Лукас прогулявся навколо кварталу, несучи свій коричневий паперовий мішок для бутербродів, і знайшов притулку за п’ятдесят ярдів нижче за квартал від входу до студії Верлена. Він сів, дістав шинку з сиром Тома з мішка, відкусив і вголос сказав: «Це чудова шинка з сиром».
  Він думав про те, що в містах-побратимах майже неможливо купити чудову шинку з сиром, і чому це може бути, але що можна купити чудовий у Де-Мойні чи Чикаго, а потім подумав про Чикаго будучи «різником свиней у світі», коли чоловік висунув голову з дверей позаду нього і сказав: «Це схоже на довбаний кафетерій? В дорогу, мудак».
  Лукас пожував і проковтнув слину, потім витягнув мобільний телефон із кишені та набрав Лілі, показово натиснув кнопку гучного зв’язку, а коли вона відповіла, сказав: «Мене переслідує хлопець через дорогу від цілі, у 219 — Скільки часу знадобиться, щоб сюди привезти, скажімо, півдюжини будівельних інспекторів? Місце виглядає не таким міцним».
  «Я могла б отримати їх там за годину», — сказала Лілі.
   Лукас подивився на хлопця в дверях. «Година для вас?»
  «Залишайся, скільки хочеш», — сказав хлопець і зачинив двері.
  Через п'ять хвилин після цього біля будинку Верлена проїхав білий фургон, і хлопець на пасажирському сидінні уважно подивився на Лукаса, а потім кивнув йому. Лукас кивнув у відповідь. Фургон з’явився ще через п’ять хвилин, їхав у протилежному напрямку, і цього разу водій кивнув йому.
  Через десять хвилин після цього подзвонила Амелія: «У нас є блокуючий загін. Ми з Лінкольном підходимо».
  А Лілі: «Хвилинку».
  Команда прибула на двох білих фургонах без розпізнавальних знаків, за нею прямувала Лілі на автомобілі без розпізнавальних знаків, ще одна машина без розпізнавальних знаків, машина Амелії та дві патрульні машини. Позаду всіх за ріг повернув фургон Лінкольна. Лукас підтюпцем помчав вулицею до них, коли фургони зупинилися прямо перед прилавком Верлена, і двоє хлопців із в’їзним тараном підбігли до дверей; четверо поліцейських у обладунках стояли прямо за ними, і коли Лукас підійшов, барани розбили двері, і броньовані поліцейські увійшли.
  Лукас був там із Лілі, і коли вони нагромадились у під’їзді, команда раптом зупинилася, пролунав якийсь гуркіт, і лідер групи крикнув: «У нас є тіло».
  Лілі та Лукас пробралися позаду крізь натовп, а Амелія — на крок позаду, і вони повернули за ріг біля дверей, що вели в студію.
  Там був Верлен, який беззоро дивився на одну зі своїх скульптур. Його голова була в кривавому місиві, а на підлозі біля кінчиків пальців лежав напівавтоматичний пістолет.
  «Взяв трохи латуні», — сказала Амелія; вона звучала як професор вбивство, її голос холодний і аналітичний. Лукас побачив мушлю, що сиділа біля ноги Верлена. Тоді Амелія звернулася до керівника групи входу і сказала: «Ми повинні звільнити будівлю. Але лише двоє хлопців на цьому поверсі, і тримайтеся по периметру, подалі від місця вбивства».
  Керівник групи кивнув і почав обзивати.
  Лінкольн протиснувся крізь натовп на стільці, побачив тіло. Лілі сказала йому: «Це може вирішити багато проблем».
  «Так, могло б», — сказав він. «Але статистика говорить, що, швидше за все, не буде».
  "Що ви маєте на увазі?"
  «Серійні вбивці не часто кінчають життя самогубством. Їм подобається наша увага. Веселі вбивці, які переживають психотичний зрив. Вони вбиватимуть себе майже кожного разу, якщо дати їм шанс. Це або проблема, або можливість», — сказав Лінкольн.
  «Можливість?»
  «Якщо він не вбив себе, це проблема», — сказав Лінкольн. «Якби він це зробив, я міг би отримати з цього гарний папір».
  
  «НАСКІЛЬКИ ПОГАНО, САКС?»
  Дивлячись на квартиру Верлена, вона сказала: «Бачили гірше». Вона розмовляла з Лінкольном, який був на вулиці навпроти будинку. Вони були підключені через гарнітуру та мікрофон.
  Її судження не мало нічого спільного з неприємним уламком крові та шматочками кісток, які всипали підлогу скульптора біля тіла (насправді, рани на голові викликають мінімальний кровотік). Вона мала на увазі те, що це місце було відносно незабрудненим. Якби сцени залишилися незайманими після злочину, групам криміналістів було б набагато легше опрацьовувати докази. Але це траплялося рідко. Перехожі, мисливці за сувенірами, грабіжники, члени горе-сімей забруднив би місце події слідами доказів, змазав відбитки пальців і пішов би з усім, від вимовних епідермальних клітин до самого знаряддя вбивства. І деякі з найгірших порушників були тими, хто першим реагував. Зрозуміло, звичайно; порятунок життів і очищення сцени від поганих хлопців мають пріоритет. Але сліди було знищено, а підозрюваних визнали невинними, оскільки інакше вагомі докази були знищені тактичними групами та бригадами швидкої допомоги.
  Але тут, коли здавалося, що Верлен вбив сам себе, команда в’їзду відступила й дозволила Лілі й Амелії, озброєні ґлоками, звільнити місце. Вони стежили, щоб нічого не порушити.
  Потім Лілі відступила й дозволила експерту зробити свою справу. Тепер у своєму комбінезоні, ботфортах і капюшоні Амелія обережно йшла відкритим простором розміром п’ятдесят на п’ятдесят.
  «Це як звалище, Райме».
  Верстати були завалені інструментами та плитами з металу та каменю, інструментами, зварювальними масками, рукавичками та такими товстими шкіряними куртками, що вони здавалися куленепробивними. Підлога була однаково захаращена. Грубо обтесані дерев'яні ящики, що тримають злитки металу. Піддони, завантажені каменем та іншим брухтом. Газові баки заповнювали одну стіну. Ручні візки та домкрати. Електропили та дрилі. Над головою ряд рейок і доріжок пролягав по всьому простору на висоті стелі, приблизно на п’ятнадцять футів. Вони містили електричні шківи та лебідки для транспортування вантажів металу та готових скульптур по всьому простору. Бовталися іржаві ланцюги та гаки.
  Як по-домашньому, подумала Амелія.
  І скрізь: скульптури Верлена, зроблені з металевих листів, брусків і прутів, зварених, спаяних або з’єднаних болтами. Здебільшого бронза, але трохи заліза, сталі та міді. Було таке враження, ніби він не міг терпіти, щоб місце в його студії не очолювало жодну з його жінок.
  І дами в екстремісі.
  Хоча роботи були імпресіоністичними, не було жодного сумніву, що кожна з них зображала: жінку, що страждає від болю, таку ж жахливу, як описав Лукас Девенпорт. Зігнуті назад, на четвереньках, зв’язані на спині, плачуть від болю, благають. Деякі з них були пробиті відрізками арматурних стрижнів.
  Вона змусила себе подивитися повз тривожні скульптури й узялася до роботи. Лише через те, що Верлен, очевидно, покінчив із собою, Амелія не шукала її менш ретельно. Зрештою, самогубство технічно є вбивством. Те, що злочинець і жертва однакові, просто означає, що слідчим не потрібно так сильно горбитися, як у випадку вбивства. Але горбати їм ще треба.
  І в цьому випадку, звісно, на кону було багато чого навіть після смерті Верлена. Вона добре усвідомлювала, що скульптор міг би викрасти й сховати іншу жертву десь в іншому місці, закути під землю, і їй залишалося жити лише кілька днів, перш ніж вона помре від спраги чи витікає кров’ю, якби він трохи розважався з нею. .
  Амелія вишукувала всю сцену.
  Спочатку вона обробила тіло, сфотографувала та зняла на відео, потім очистила й запакувала в мішки «Глок», яким він користувався, зібрала один відпрацьований 9-міліметровий снаряд, витерла його руки на залишки пострілів і також загорнула їх у поліетиленові пакети.
  Вона поклала в сумку його ноутбук Dell разом із телефоном і iPad, зазначивши, що там не було ні друкованої, ні електронної версії передсмертних записок. Вона щойно вела справу, коли чоловік прощався перед тим, як стрибнути з мосту на П’ятдесят дев’ятій вулиці, написав у Твіттері.
  Амелія шукала, як завжди, ходячи по сітці. Це включало крок за кроком по прямій лінії від одного кінця сцени до іншого, а потім повертався, трохи рухався вбік і повертався. А потім, закінчивши з цим, вона знову покрила ту саму землю, перпендикулярно до першого пошуку.
   Протягом години вона ходила сіткою, беручи зразки слідів. Вона зібрала намиста та хрестики в ніші. Побачивши їх зблизька, Амелія зрозуміла, що деякі з них виглядають знайомими — і нарешті вона зрозуміла чому. На фотографіях, які Верлен показав їй і Лілі в барі, жінки, з якими він грав у свої ігри S&M, усі носили такі намиста. Так, Лукас мав рацію, це були трофеї. Трофеї не жертв вбивства, а його сексуальні завоювання.
  Тоді вона обернулася до сталевих дверей, про які їм розповідав Лукас, тих, що вели до підвалу. Його було розблоковано, коли увійшла команда, і вони з Лілі швидко його очистили. Тепер вона обшукувала це з точки зору судового медика. Маленька підземна камера була обкладена цеглою та мала бетонну підлогу. Були запахи мазуту, цвілі, стоячої води та поту. Можливо, останній аромат був її уявою, але вона думала, що ні.
  Вона подивилася на гачки, що стирчали зі стін, на плями на підлозі. Амелія спустилася хиткими сходами в це надзвичайно моторошне місце. Вона провела швидкий флуоресцеїновий тест на кількох темних плямах; результати підтвердили її початкову гіпотезу крові. І не було жодних сумнівів щодо шматочків темних пружних кучерів, які вона засунула в мішечки з доказами. Вона впізнала сухе м’ясо, коли побачила його.
  Її палець у рукавичці натиснув на TRANSMIT , і через мить вона почула нетерплячий голос Лінкольна. «Сакс. Де ти в біса?»
  «По той бік сталевих дверей. У підвалі Верлена».
  «І?»
  «Це майже хоумран».
  «Це як бути майже вагітною. Але цього разу я пробачу неохайну метафору. Якнайшвидше отримайте докази».
  Він відключився, не попрощавшись.
  
   ЛУКАС ЗУПИВ У «Чотири сезони» на П’ятдесят сьомій вулиці. Він лежав у ліжку, дряпаючи нігтями на ногах верхнє простирадло, і думав про те, щоб підстригти нігті, а потім піти на Медісон-авеню, щоб зробити невеличкі покупки осіннього ансамблю, коли його мобільний задзвонив.
  Амелія: «Іди сюди. Зараз."
  "Що сталося?"
  "Це не добре. І краще не говорити про це по мобільному».
  Йому потрібно було прибрати: якщо в міському будинку Лінкольна не відбувалася перестрілка, він вважав, що має стільки часу. Він вийшов із готелю через п’ятнадцять хвилин після дзвінка й знайшов таксі біля вхідних дверей, яке висадило клієнта. Лукас сів у таксі й дав водієві адресу Лінкольна, а водій сказав: «Для цього не варто вмикати лічильник».
  "Роби що хочеш; Я дам тобі двадцятку, коли ми приїдемо».
  Водій їхав з деяким ентузіазмом, і Лукас дзвонив у двері Лінкольна через двадцять хвилин після дзвінка Амелії.
  "Що сталося?" — запитав він, коли вона відчинила двері.
  «Лілію затримали співробітники МВС. Вони можуть прийти за нами наступними».
  "Що?"
  «Я дозволю Лінкольну розповісти вам».
  Лінкольн посміхнувся, коли Лукас увійшов і сказав: «Тепер усе стає цікавим».
  "Скажи мені."
  Докази, які Амелія зібрала під керівництвом Лінкольна і які Лінкольн визнав «досить хорошими, за типових обставин», були доставлені не до лабораторії Лінкольна, а до міської лабораторії.
  По-перше, вони знайшли деякі докази того, що мертвих жінок катували та вбили в невеликому складі в підвалі майстерня скульптора. Було видно небагато доказів, але дрібні речі — крихітні бризки крові, лусочки шкіри, зразки сечі — доводили, що мертві жінки були там.
  Пістолет також перевірили — і тут виникла проблема.
  «Минулого року у нас ще один псих блукав містом, але він не був особливо розумним. Він був серійним стрільцем. Хлопець на ім'я Левон Пітт. Володів звалищем тут, у місті. Саме там він кинув тіла. Лілі керувала командою, яка вистежила його. У них була спеціальна група, вони зламали його квартиру, але вдома нікого не було. Тож вони влаштувалися біля квартири чекати його, і незабаром ось він прийшов зі своїм дорослим сином. Коли до нього підійшли поліцейські, він зрозумів, що має статися, вихопив пістолет і фактично намагався взяти сина в заручники. Під час бійки він вистрілив один раз, Лілі вистрілила в нього, вистріливши тричі, і він помер дорогою до лікарні.
  «Коли чоловіка застрелили, Лілі заморозила сцену, і вони викликали групу слідчих. Серед іншого, у квартирі чоловіка вилучили сім різних пістолетів. У вбивствах він використовував чотири різні види зброї, про які знала поліція, і після перевірки вони виявили, що три пістолети, які вони вилучили, були серед чотирьох, використаних у злочині».
  Лінкольн зробив паузу у своїй розповіді, а Лукас підказав: «Ну що?»
  «Пістолет, який ми знайшли вчора рукою Верлена, був четвертим».
  "Що?" Лукас на мить розгубився. «Верлен був пов’язаний з Левоном Піттом?»
  «Це не те, що вони пропонують», — сказав Лінкольн. «З одного боку, немає очевидного зв’язку. По-іншому, на одній із гільз у пістолеті Верлена був відбиток пальця Лілі».
  Лукасу знадобилася хвилина, щоб отримати його. «Так вони кажуть, що? Що вона підняла рушницю на першому місці і зберегла її як підкидок? А потім минулої ночі вона зайшла в квартиру Верлена, вбила його і зробила це схожим на самогубство?»
  «Це те, що вони пропонують».
  «Це смішно, — сказав Лукас.
  — Міністерство внутрішніх справ так не вважає, — сказала Амелія. «Справа в тому, що вони не можуть знайти інший механізм отримання відбитка пальця Лілі на тій оболонці. Вона ніколи не торкалася пістолета у Верлена».
  «Але навіщо їй це робити? Навіщо вбивати Верлена? Коли я туди зайшов, ми знали, що він у нас».
  «Але у нас не було вагомих доказів, і це все, що відомо МВС. Про це вчора ввечері повідомила Лілі. Ми не можемо сказати їм, що у нас були вагомі докази, тому що тоді нам доведеться сказати їм, що ви незаконно проникли. Отже, їхня теорія полягає в тому, що вона знала, хто був убивцею, але не змогла дістатися до нього, тому вона вбила його. Забрав його з вулиці».
  «Ой, чувак, це не так», — сказав Лукас.
  — У цьому є ще один аспект, — сказала Амелія. «Лілі — оператор. Вона робить усе, але вона наступає на багато пальців. Це добре, коли вона має весь цей захист на вершині. Але тепер, з цим, ну, хтось майже миттєво злив лабораторні результати. Мабуть, якийсь давній бюрократичний ворог. Це на кожній телестанції в Нью-Йорку. Вони кричать за її голову».
  «Не забудьте розповісти йому про те, що ще буде в майбутньому», — сказав Лінкольн.
  "О так." Амелія дістала мобільний телефон і подивилася на час. «Агентство внутрішніх справ цікавиться, чи хтось із нас мав до цього відношення. Сюди їде пара поліцейських із відділу вбивств. Вони хочуть з нами поговорити. Я їх знаю. Вони запеклі хлопці».
  Лукас знизав плечима. «Ми не згадуємо крадіжку зі зломом, не збираємо докази минулої ночі та розповідаємо їм усе інше. І ми кажемо їм, що їх сприймають як болванів, що Лілі не могла цього зробити, і що хтось їх обманює».
  «Це їх розсердить», — сказала Амелія.
  «Це те, що ми хочемо зробити», — сказав Лукас. «Ми хочемо, щоб вони оборонялися. Ми хочемо, щоб вони були з наших спин, щоб ми могли зрозуміти, що насправді сталося. І ми їм це говоримо».
  · · ·
  «Питання, — виплюнув Лукас Девенпорт, — хто її підставив?»
  Лінкольн погодився. Це було єдине питання. Лукас, Амелія та Лінкольн не сумнівалися, що Лілі невинна.
  Яким би лайном не був Джим Боб Верлен, яким би він не був винним у садистському вбивстві — і якою б жорсткою не була Лілі Ротенбург — вона не могла його так вивести.
  Команда повернулася в міський будинок Лінкольна — усі, звісно, крім Лілі, яку все ще затримували.
  І чия відсутність була кричущо очевидною.
  — Отже, — повторив Лукас. «Хто за цим стоїть?»
  «Хтось із образою?» — запропонувала Амелія.
  «Можливо, — сказав Лукас. «У свій час вона нажила собі ворогів. А може, якийсь мудак хоче зірвати справу, яку вона веде».
  — А як щодо Верлена? — запитала Амелія. «Він убив тих жінок? Або його теж підставляли? І в чому причина цього?»
  Погляд Лінкольна, час від часу короткозорий, щодо питань, чому і хто, загалом, найкраще відповідає як і що: тобто доказами. «Навіщо витрачати час на спекуляції? Подивіться на факти ».
   «У тебе коли-небудь був гарний настрій, Лінкольне?» — запитав Лукас.
  Бурчання припустило, що відповідь може бути ні.
  Але Лукас зрозумів свою думку. «Що ми маємо, щоб довести, що самогубство було імітованим?»
  Переглядаючи фотографії тіла Амелії, Мел Купер сказав: «Порохові опіки та штамп на дулі відповідають пострілу з близького контакту».
  Лукас теж розглядав фотографії. «І тканина, кров і кістка на ствольній коробці це підтверджують. Але це був постріл у скроню. Це рідко трапляється у випадку нанесення собі ран. Зазвичай бідолаха кусає морду».
  «Це означає, що хтось міг витягнути твір, коли Верлена відвернули, підійти позаду чи поруч із ним і застрелити. Тож, можливо, він знав стрільця».
  Купер сказав: «Але на руках Верлена були сліди від пострілів».
  Стрільба з будь-якого пістолета та більшості гвинтівок призводить до того, що згорілі частинки пороху та гази забруднюють руку, яка тримає зброю.
  Але Лукас пробурмотів: «Бля, це легко. Він вистрілив двічі».
  "Так!" — захоплено сказав Лінкольн. «Добре. Верлен впускає злочинця. Він—або вона—стає біля нього й вириває йому мозок. Тоді злочинець кладе пістолет у руку Верлена і знову натискає на курок. Банг . . . Відбитки пальців Верлена на тлі, а GSR — на його руці. Перп збирає другий снаряд і залишає рушницю на підлозі».
  «А де інший слимак?» — спитав Купер.
  Лукас, явно розлючений, що його друга підставили, різко сказав: «Боже, тільки подивися на фотографії сцени! Вся проклята студія схожа на кульову пастку на полігоні — тисячі шматків металу. Половина його цитат виглядає так, ніби мавпа стукає по ній молотком. Ніхто не помітив би кулі».
  Амелія сказала: «Добре, це може спрацювати. Але головне питання: а як щодо відбитків пальців Лілі на гільзі, випущеній із знаряддя вбивства? Як, в біса, злочинець зробив це?» Вона перекинула своє довге руде волосся на плече. Лінкольна потішило, побачивши, що Лукас уважно слідкував за зачисткою. Він розмірковував: те, що ти вірний чоловік, не означає, що ти сліпий.
  Лінкольн сказав: «Міністерство внутрішніх справ стверджує, що Лілі підібрала пістолет на місці, де вона застрелила Левона Пітта, рятуючи його сина. Яке ім'я знову?»
  "Хлопець?" — запитав Мел Купер, гортаючи файл. «Енді».
  Тоді Лукас клацнув пальцями. "Зачекай. Щось тут не так. Це пістолет Левона Пітта — і, ймовірно, він був заряджений патронами Пітта. Навіщо Лілі перезаряджати журнал своїми патронами? В цьому немає сенсу. Я не кажу, що вона вивела б когось таким чином, але якби вона це зробила, вона б не була дурною».
  Амелія сказала: «Хтось вкрав один із її картриджів і кинув його в магазин».
  «Носив рукавички».
  «Або пальцем», — сказав Лукас, маючи на увазі заряджання зброї, тримаючи кулі між пальцями, не дозволяючи наконечникам торкатися міді чи кулі.
  Лукас кивнув. «Наш друг Марковіц не дуже божевільний від хлопців і дівчат з відділу наркотиків. Але це схиляється до мене».
  «Ну, IA не збирається вірити нам на слово», — зауважив Купер. «Як нам довести, що хтось дістав стріляний снаряд у Лілі?»
  Лінкольну спала на думку ідея. «Викличте балістику. Нехай вони випробують стрілянину з нижньої частини магазину пістолета по самогубцю Верлена. Я хочу, щоб тривимірні зображення цієї мушлі порівняли з тією, на якій відбитки Лілі. І я, біса, хочу їх зараз».
  "Зроблю."
   Не так швидко, але непогано. Через півгодини зображення з'явилися на великому моніторі перед ними.
  Лінкольн глянув то на Лукаса, то на Амелію. «Ви двоє любителі стріляти. Що ти думаєш?"
  Для цього знадобився лише швидкий погляд. Вони кивнули один одному. Лукас сказав: «Гільзу з відбитками Лілі було оброблено, щоб підходити до ствольної коробки пістолета Пітта. Справжній злочинець отримав один із її патронів і змінив його».
  — Так, — погодилася Амелія. «Отже, той, хто це зробив, знає зброю та металообробку. Це справжня висока якість, близькі допуски».
  «Добре, це доводить, що її підлаштували. Але це не наближає нас до того, хто підставляє Лілі», — сказав Купер.
  Порушивши тривале мовчання, Лукас сказав: «Можливо, так і є. Амелія, ти знаєш когось у кімнаті для зберігання доказів NYPD?»
  «Знаєш когось?» — запитала вона, сміючись. «Це мій дім далеко від дому».
  
  СТЕН МАРКОВІЦ СТОЯВ НА ПОДИУМІ поряд з комісаром поліції разом з деякими прислужниками з офісу мера та одним-двома офіцером зі зв’язків з громадськістю. Вони були в прес-центрі One Police Plaza.
  Мікрофони, камери та мобільні телефони у відеорежимі щетинилися, як РПГ і кулемети, цілячись у бік чиновників, хоча Марковіц, здавалося, був кращою жертвою в перехресті прицілу, судячи з щільних кадрів.
  «Мені не здається, що у вашого боса день добрий», — сказав Лінкольн Амелії. Вони сиділи поруч і дивилися на великий телевізор у кутку його вітальні.
  Лукас був деінде, готувався.
   «Не схоже. І що ви думаєте?» — міркувала вона. «Половина міста дивиться?»
  «Півкраїни » , — заперечив Лінкольн. «Останнім часом у новинах немає хороших серійних вбивць. Усі акули хочуть шматок цього».
  Здавалося, що всі ЗМІ, крім CSPAN і Telemundo, були представлені.
  «Пані та панове», — резонно почав Марковіц, але таким тоном, що вважав на них акул.
  Він був заглушений їхніми криками.
  «Який був мотив тортур?»
  «Чи важливо, що жертви були представниками меншин?»
  «Чи є зв’язок між цією справою та справою Беккера кілька років тому, у якій фігурував Лукас Девенпорт?»
  «Чи не могли б ви розповісти нам про сексуальне життя Верлена?»
  Безумство.
  Марковіц, очевидно, робив це раніше, і почав говорити дуже тихо — старий трюк. Раптом акули зрозуміли, що нічого не почують, якщо продовжуватимуть лементати, і спонтанно, як риба, замовкли.
  COD дав йому удар, а потім продовжив. «Як ви, мабуть, знаєте, ретельний аналіз доказів і поведінковий профіль привели слідчих до висновку, що мешканець Манхеттена Джеймс Роберт Верлен був винуватцем останніх вбивств жінок у місті. Пан Верлен, здається, покінчив життя самогубством у результаті зазначеного розслідування. І докази підтвердили це припущення».
  Лінкольн пробурмотів: «Ах, дуже радий бачити, що в академії досі викладають курси з використанням десяти слів, коли одне це підійде».
  Амелія засміялася й поцілувала його в шию.
  «Ви, напевно, також знаєте, що вважалося, що поліція Нью-Йорка детектив застрелив пана Верлена та намагався приховати вбивство, видавши, що смерть була самогубством.
  «Подальше розслідування встановило, що детектив Лілі Ротенбург насправді не була причетна до смерті пана Верлена. Особа або особи навмисно підкинули докази, намагаючись притягнути детектива. Цей офіцер був звільнений. Тепер виявляється також, що пан Верлен не був виконавцем убивства жінок. Детектив Ротенбург знову очолив оперативну групу з розслідування вбивств. Очікуємо, що найближчим часом підозрюваний буде взятий під варту. Наразі у мене немає додаткових коментарів».
  — Чи означає це, шефе детективів, що Верлена теж убив цей підозрюваний? . . .”
  У полі зору з’явився новий логотип мікрофона. Телемундо прибув.
  «Чи можете ви розповісти нам, над якими підказками працює детектив Ротенбург? . . . Чи можете ви запевнити жителів Нью-Йорка, що нікому більше не загрожує?”
  Марковіц якусь мить розглядав акул, і Лінкольн подумав, що справді збирається сказати: «Яким довбаним дурнем ти маєш бути, щоб не зрозуміти: «У мене більше немає коментарів»?»
  Замість цього: «Дякую». Він повернувся і пішов зі сцени.
  
  АМЕЛІЯ ЗРОБИЛА КІЛЬКА ДЗВІНКІВ на телевізійні станції, видаючи себе за розлюченого поліцейського, і повідомила, що Лілі була в міському будинку Лінкольна. «Вона винна, це вона зробила це, ви повинні дістатися до неї», — сказала вона новинам.
  За годину на тротуарі біля таун-хаусу Лінкольна було шість груп новин і п’ятдесят людей. Нарешті один із них підійшов і постукав у двері, а Амелія визирнула й запитала, чого вони хочуть.
   Вони хотіли Лілі.
  Трохи покрутившись, Лілі вийшла на прилавок, сказала їм, що зробить одну заяву для протоколу, і на цьому все.
  «Я маю дуже чіткі уявлення про те, як це могло статися», — почала вона.
  «Ти винен?» хтось крикнув.
  «Звичайно, я не винна», — сказала Лілі. «Я ні в чому не винен, окрім того, що намагався знайти вбивцю, який катувався. Але можливостей зараз досить мало: логічних можливостей. Я збиватиму їх по одному, а коли закінчу, у нас буде цей божевільний. Протягом наступних дня-двох. Я в цьому впевнений».
  Прес-конференція тривала ще дві-три хвилини, потім вона сказала, що більше про це говорити не буде, і зайшла назад. Співробітники новин розійшлися, за винятком радіорепортера. Разом з ними поїхали гумові шийки.
  Через годину Лукас висунув голову за двері. «Якщо ти чекаєш на Лілі, вона вийшла ззаду півгодини тому».
  О десятій годині вечора Лукас і Лілі вирушили до Вест-Сайду, у Тридцяті на захід від Дев’ятої авеню. За ними стежили дві інші машини, у кожній з яких було по двоє поліцейських, у тому числі Амелія.
  Лілі відповіла на дзвінок, а потім сказала Лукасу: «Він уже в дорозі. Він вийде на Пенсійній станції, а потім піде, якщо не збирається кудись ще».
  «Я хвилююся, — сказав Лукас. «Він божевільний. Якщо він кинеться на вас, я маю на увазі, що він може просто...
  «Він працює в лікарні. Навряд чи він буде носити зброю. І речі, які я ношу, стійкі до ударів».
  «Однак нічого не захищає від удару», — сказав Лукас. «Нам справді потрібно сповільнити темп».
  — Я не згодна, — сказала Лілі. «Зараз дуже жарко. Він повинен бути відчуття вулиці. Якщо у нього буде занадто багато часу, щоб подумати про це, він може почати це приховувати. Якби він справді подумав про це, він би знав, що я ніколи не підходжу до нього сам. Ми не можемо дозволити йому думати».
  Лукас подумав, що Енді Пітт жив у будівлі з темного коричневого каменю, для облаштування якого знадобилося б щонайменше п’ятдесят яппі та кілька поколінь. Вони сіли за квартал від них, і кілька людей на тротуарах або перетнули вулицю, або відійшли на дальній край тротуару, коли помітили, що в припаркованих машинах є люди. Пройшла парочка, а потім надто веселий хлопець із білим песиком.
  Лілі взяла дзвінок на трубку поліції. «Він на тротуарі. Він іде сюди».
  «Дріт — це добре», — сказав Лукас. Лілі була одягнена в дріт поверх жилетки, через що вона виглядала трохи пузатою; але з пузатим все гаразд, враховуючи альтернативу.
  Вони прийняли дзвінок від Амелії, яка разом із трьома поліцейськими ховалася на сходах у підвалі будівлі на іншому боці вулиці. «Ми готові тут».
  Через хвилину вона взяла ще один дзвінок: «Він через Дев’яту, все ще йде. У нього мішок з продуктами».
  Ще дві хвилини: «Він за два квартали».
  Лілі сказала: «Ходімо».
  Лілі підійшла до притулку, що вів у житловий будинок. Двері були замкнені, але граблі миттєво їх відчинили, і Лукас увійшов у передпокій. Всередині була слабка оголена лампочка, і він простягнув руку й відкрутив її, чверть дюйма за раз, через спеку. Коли він погас, він відкрутив його ще на чверть дюйма, потім витяг пістолет, взводив його й притулив до стіни. Лілі стояла перед ним крізь скло, на відстані п’яти дюймів, і він чув її радіо. «Він заверне за ріг через десять секунд. Дев'ять. Вісім».
   Лілі відчинила двері, вимкнула радіо й простягла його Лукасу. Вони обоє рахували. Сім. Шість. П'ять. чотири.
  Енді повернув за ріг. Лукас дивився повз голову Лілі й сказав достатньо голосно, щоб вона почула: «Він тебе бачив. Стук у двері».
  Вона грюкнула дверима.
  Лукас сказав: «Він підійде. Він за сто футів».
  Лілі відвернулася від дверей, наче здавшись, потім побачила Енді та його сумку. Енді зупинився під єдиним вуличним ліхтарем поблизу, а Лілі зійшла сходами й покликала: «Поліція. Це ти, Енді? Зачекайте там».
  Якби він утік, їм доведеться спробувати щось інше.
  Він не втік. Він сказав: «Ти поліцейський, який убив мого батька».
  "Це вірно. У мене до вас кілька запитань. Ми намагаємося з’ясувати, як шматок латуні, гільза від дев’ятиміліметрового патрона, потрапила до пістолета, з якого було скоєно інше вбивство. Можливо, ви чули про це. Коли я подумав про це, Енді, є лише один спосіб, чи не так? Ви підняли це. Ми заморозили місце злочину, але ти був прямо в центрі, зі своїм батьком. Що ти зробив, наступив на це? Стати на нього на коліна? Ти стояв навколішки біля нього».
  Лукас, спостерігаючи з вікна, побачив, як Енді щось робить лівою, вільною рукою; щось у кишені піджака. Не міг зрозуміти, що, але Лілі, здавалося, не хвилювалася; але тоді вона могла б не побачити руху. Вона штовхнула його, продовжуючи говорити. «Знайшов кімнату вбивств і знайшов ДНК, якої там не повинно було бути. Небагато, кілька лусочок шкіри, але для нас достатньо. Отже, я маю ордер. Нам потрібен ваш зразок ДНК. Це не зашкодить. У мене є набір, нам потрібно, щоб ти почистив тампоном свої ясна».
  «Я став на коліна, — сказав Енді.
  "Що?"
   «Я став на нього на коліна. Оболонка. Я не намагався цього зробити, просто випадково став на нього колінами. Коли я побачив, що це таке, я поклав його до кишені».
  «І ви перезавантажили його».
  "Звичайно. Ми з папою все перезавантажили. Коли ви багато знімаєте, ви не хочете витрачати всю цю мідь. Більше половини ми врятували, хіба більше стріляли».
  «Хто вбив жінок? Ти чи Верлен?»
  «Не Верлен». Енді засміявся й упустив свій мішок з продуктами на щиколотку. «У нас були однакові інтереси, але він ніколи не мав мужності зробити щось справжнє. Йому просто подобалося залучати туди жінок і позувати їх як рабинь і робити свої скульптури, а потім він ходив у клуби S&M і хвалився цим. Але у нього була кімната в підвалі, де він зберігав свою готову роботу — у нього були ті великі сталеві двері, тому що злодії металу візьмуть це бронзове лайно й переплавлять його — але це було ідеально. Я привів туди дівчат і робив те, що хотів. Про що він мріяв. Ти коли-небудь мав раба? Нічого подібного немає».
  «Чому ти його вбив?»
  «Через вас. Я навіть не знав, наскільки ти був близький до того, щоб його знайти, навіть з усіма тими підказками, які я тобі залишив. Усі ті латунні опилки. Але в мене була та мушля, а мушлю – це страшна річ, яку витрачати. Ти вбив мого папу. Я думав, вони посадять вас у в'язницю, щоб у вас був весь цей час, щоб подумати про це».
  «Чому ті жертви, Енді? Чому саме ці жінки?»
  Але він не відповів, лише підійшов ближче. Кулак виходить з кишені.
  Лукас ступив у двері зі своїм пістолетом і крикнув: «У нього щось у руці, Лілі, у нього щось є».
  Лілі відскочила, але Енді був поруч із нею, схопив її за комір і смикнув назад, оглядаючись. "Тримайся подалі. Тримайся подалі, — закричав він. «У мене є скальпель, я відріжу їй обличчя».
  Амелія та інші поліцейські вийшли зі сходів навпроти й розповсюдилися.
  «Відійди. Забирайся геть, або я переріжу їй горло, клянусь Богом, я переріжу їй довбане горло».
  Він смикнув Лілі назад, і Лілі покликала Лукаса: «Я не можу дістати свій пістолет. Він застряг під клятим жилетом, коли він потягнув мене назад».
  Лукас: «Ти можеш спуститися?»
  "Може бути."
  «Не намагайтеся нічого. Я просто хочу піти. Я проводжу її до кварталу, і я...
  Лілі, використовуючи обидві руки, схопила його руку з ножем і відштовхнула її від себе, лише на дюйм, і в той же час вибила ноги з-під себе і впала. Амелія та Лукас вистрілили одночасно, і голова Енді вибухнула.
  Лілі приземлилася на зад і відкотилася від падаючого тіла; скальпель дзвякнув на землю за шість футів. «Це було не оптимально», — сказала вона, підводячись на ноги й обернувшись, щоб подивитися на тіло.
  Далі це була здебільшого рутина: перевірка запису, виклики на місце злочину. Енді Пітт мав дві кульові дірки в голові: одну прямо в лобі та ззаду, а другу в одній скроні та з іншої.
  Коли сцену було знято, Лукас підійшов до Амелії та запитав: «Ти в порядку?»
  "Я в порядку. Як щодо тебе?"
  «Я в порядку», — сказав він. Він подивився на неї і сказав: «Ти знаєш, що ти посміхаєшся, коли натискаєш на курок?»
  
  ВОНИ СІДАЛИ В ДЕРЖАВНИХ МЕБЛЯХ і в інвалідному візку, навпроти начальника детективів. Його кабінет.
  Лукас, Лілі, Амелія та Лінкольн. Вони були тут, як пожартував Лінкольн, для посмертного розтину. Можливо, зі смаком, але нікого не засмутило те, що Енді Пітт зараз лежить у морзі.
  Марковіц був на дзвінку (підсвідомо кивнув, з чого Лінкольн зробив висновок, що він говорив, ну, швидше за все, слухав, до свого боса, комісаря). Лінкольн озирнувся. Він вважав офіс досить гарним. Великий, упорядкований, з гарними краєвидами, хоча Лінкольну краєвиди не були потрібні. З його міського будинку, наприклад, відкривався гарний вид на Центральний парк. Він незмінно наказував Тому закрити штори.
  Відволікаючи.
  Нарешті Марковіц поклав трубку. Його погляд об’єднав їх усіх. «Всі нагорі задоволені. Я хвилювався, вони хвилювалися, ну, це було трохи радикально, що ви хотіли зробити. Але це вийшло».
  Лінкольн знизав плечима — один із небагатьох жестів, на які він був здатний — і трохи повернув стілець обличчям до Марковіца. «План був логічним, виконання — грамотним», — сказав він. Це були його найвищі форми похвали.
  Саме Лукас спочатку придумав теорію про те, хто вбив Верлена і підставив Лілі.
  Амелія, ти знаєш когось у кімнаті доказів NYPD?
  Він мав можливе джерело гільзи з відбитком пальця Лілі: місце злочину, де вона прослухала Левона Пітта. Звісно, у журналі доказів того злочину повідомляється про три вилучених кулі, але лише про дві використані гільзи. Хтось, можливо, поклав у кишеню третю.
  «Добре, пістолет у Верлена належав Левону Пітту. Гільза у Верлена належала Лілі, з неї вистрілили, коли застрелили Пітта, — зауважив Лукас, коли вони про це дізналися. "Як холодно вони пов'язані? Лише через одну людину, яка була пов’язана з ними обома: Енді Пітта, сина Левона, хлопця, який — нібито — був заручником у свого батька».
  Але що, міркував Лукас, якби він не був заручником? Що, якби він тоді був спільником свого батька в серійних розстрілах? І він розлютився, що Лілі вбила його батька?
  Це мало сенс, Лінкольн погодився, і він зазначив, що Енді міг зустрітися з Верленом на смітнику свого батька, де, можливо, скульптор купував метал для своїх робіт.
  Вони з’ясували, де живе та працює хлопець, і встановили спостереження.
  Але жодні докази не вказували на його причетність. Їм потрібно було більше. Вони повинні були змити його, змусити його зробити рух.
  І Лінкольн придумав план. Використання Лілі як приманки. Вони довели Марковіцу, що вона невинна, і попросили його зробити першу заяву для преси про це. Потім Амелія зв’язалася з іншими журналістами. Лілі теж зробила свою заяву.
  Це фактично гарантувало, що Енді знав, що Лілі наближається. Він мав би зробити свій крок.
  «Я не можу вам достатньо подякувати», — сказав Марковіц. — Я маю на увазі, ти, Лукасе, приїхав аж із Міннеаполіса. Це було справді вище за дзвінок».
  «Радий допомогти».
  «Краще повернутися до цього». Тепер увагу Марковіца було зосереджено деінде. Він дивився на блокнот, у якому конспектував під час розмови з комісаром. Записок було багато.
  Але ніхто не піднявся. Лінкольн глянув на Лілі, яка тут була старшим юристом. Вона сказала: «Стен, ми думали лише про одну річ. Один вільний кінець, начебто».
  Все ще відволікається. «Вільний кінець?» Він ставив галочкою щось на папері перед собою.
   «Знаєте, що нам спало на думку? Пам’ятаєте, у нас була думка, що хтось використовував Верлена, щоб убити тих жінок? Ну, а якби вони використовували не Верлена, а Енді Пітта?
  «Га? Я не розумію».
  Лілі продовжила: «Звичайно, у нього був мотив поквитатися зі мною. Але це не означає, що хтось інший не змушував його чи найняв убити тих жінок і Верлена».
  Амелія сказала: «Зрештою, як, зрештою, хтось із «Наркотичних 4». Енді Пітт так і не сказав нам, чому він вибрав цих жінок. чому Можливо, жінки могли б надати хорошу інформацію про наркооперації в місті. Можливо, це був Енді, кого завербував хтось із Narc Four».
  «І ще одна річ, над якою ми думали», — сказав Лінкольн. «Хто саме робив усе можливе для захисту частини? Той, хто наполягав на тому, що вбивства були справою роботи психа, не пов’язаного з копами?»
  Лілі знову взялася. «Це був би ти, Стен».
  Якщо ці слова не привернули повної уваги Марковіца, то Глок, який Лілі намалювала й направила більш-менш у його бік, уклав угоду.
  
  НАЧАЛЬНИК ДЕТЕКТИВІВ ЗІТХНУВ. "Трясця."
  «Що за історія, Стен?» — запитала Амелія. Голос холодний. Вона відкинула волосся. Лукас все ще дивився.
  Була пауза.
  — Гаразд, — пробурмотів Марковіц. «Я все-таки потягнув за ниточки, щоб применшити розслідування щодо наркотиків».
  «Дай мені вгадати», — кинула Лілі. «Тому що жінок катували та вбивали, щоб отримати інформацію про наркоторговця в місті, щоб Narc Four міг стати яскравою зіркою відділу».
   «Вгадайте ще раз, детективе». Марковіц гортанно засміявся. «Як ви думаєте, чи могла бути якась інша причина, чому Narc Four має такий великий список судимостей, окрім того, що він найняв психопату, щоб катувати та вбивати користувачів?»
  Ніхто не відповів.
  «Як щодо того, що довбаний голова Narc Four був на знімку».
  «Марті Гловер?»
  «Так. Точно. Ми підозрювали це півроку. Звичайно, команда шукала постачальників, імпортерів і метамфетамін по всьому місту, за винятком одного місця. Велика операція з розповсюдження героїну в Ред-Гуку, Бруклін». Він постукав файлом на столі. «Гловер був на їхній платіжній відомості та використовував Narc Four, щоб перемогти їх конкурентів. Інші члени команди не брали участі в цьому. Все, що вони знали, це те, що у Гловера були хороші джерела».
  Марковіц помахав на Ліліну зброю, наче це була дратівлива оса. "Можеш ти? Ви не проти?»
  Вона поклала Глок у кобуру, але тримала руку біля рукоятки.
  COD тривав. «Але операція внутрішніх справ Red Hook проти Гловера не мала нічого спільного ні з Верленом, ні з Піттом, ні з тортурами та вбивствами. Це був просто збіг обставин, що жінки були наркоманками, жертвами. Але потім ви почали шукати зв’язки. Гловер злякався. Я думав, він збирається підхопити кролика, піде в підпілля і спалить докази. Тому я сказав тобі відступити. Ось і все, що було».
  Лукас запитав: «Що сталося з Гловером?»
  «Я не хотів рухатися так швидко, але вибору не було. Я зателефонував Кенді Престон — із Narc Four — і ми домовилися про те, щоб затримати Гловера. Я змусив її використати одного зі своїх стукачів, щоб запропонувати йому винагороду. П'ятдесят тисяч. Я не думав, що він піде на це, але він не втримався. Ми зафіксували, як він бере хабар. Це не такий праведний нашийник як ми хотіли — я теж хотів трохи покидьків з Червоного гачка. Але прокурор його відпрацює. Він відмовиться від імен, якщо ми гратимемо з вироком».
  Лінкольн поставив йому бали за достовірність. Але він залишився скептичним.
  Мабуть, і Лукас. Він сказав: «Гарна історія, Стен. Але я думаю, що ми всі хотіли б підтвердження. З ким ми можемо поговорити, хто за вас поручиться?»
  «Ну, є хтось, хто був у курсі з самого початку операції Red Hook».
  "ВООЗ?"
  "Мер."
  Лінкольн глянув на Лукаса і сказав: «Мені підходить».
  · · ·
  Надворі вони попрямували до доступного фургона, де на водійському сидінні сидів Том. Він побачив антураж і натиснув на кнопку, яка відкривала двері та опускала пандус. Тоді він виліз.
  Лінкольн під’їхав до фургона, загальмував, зупинився й розвернувся. «Хтось хоче повернутися в міський будинок на аперитиво ? Наближається час коктейлів».
  «Трохи рано», — зауважив помічник. Така матуся квочка.
  «Томе, наші гості пережили надзвичайно важкий час. Було задіяно викрадення, були задіяні ножі, була задіяна зброя. Якщо хтось і заслуговує трохи підкріпитися, то це вони».
  «Люблю», — запропонував Лукас. «Але я повертаюся до сім’ї. Отримав рейс за годину».
  «Я подбаю про те, щоб він дістався до аеропорту», — сказала Лілі. «Без проблем».
  Вони потисли один одному руки. Лінкольн під'їхав до рампи та свого помічника прикріпив стілець до нього брезентовими ременями. Криміналіст сказав: «Нам слід подумати про те, щоб зробити це ще раз, Девенпорте».
  Том підняв брову. "Прізвище. Значить ти йому подобаєшся. І він не любить багатьох людей».
  — бурчав Лінкольн. «Я не кажу, що мені хтось подобається. Звідки взявся той підтекст? Я просто кажу, що ця справа не виявилася тією катастрофою, якою могла бути».
  «Можливо, я повернуся сюди не скоро», — сказав Лукас і похитав головою. «Але ви коли-небудь потрапили до Міннесоти?»
  «Їздили досить довго».
  «Ви були?» — запитала Амелія.
  "Звичайно. Пам’ятаєте, я виріс на Середньому Заході, — нетерпляче сказав Лінкольн. «Я б порибалив мускус і щуку в Лебедине озеро та Міннетонку».
  «Ти ловив рибу ?» — запитав Том. Він ніби був здивований.
  «І я був у Гіббінгу. Паломництво Боба Ділана».
  «Місце найбільшої відкритої залізної шахти у світі», — сказав Лукас.
  Лінкольн кивнув. «Моє перше враження було, що це було б чудове місце для утилізації тіл».
  «Я сам так думав».
  — Тоді все вирішено, — пробурмотів Райм. «Ви знайдете там хороші справи — щось цікаве, щось складне, зателефонуйте мені».
  «Лілі теж була там, допомагала нам. Ми могли б знову зібрати команду». Лукас глянув на Амелію. «Ми вийдемо на полігон, ти і я. Я можу навчити вас стріляти».
  «І ми можемо потрапити на шосе, про яке ви згадували. Я дам тобі кілька порад, як керувати твоєю іграшковою машинкою».
  «Ходімо, Сакс», — покликав Лінкольн. «Нам потрібно написати протокол з місця злочину».
  ХОЧЕТЕ БІЛЬШЕ ЗАХОПЛИВИХ ІСТОРІЙ?
  Майкл Коннеллі, Денніс Ліхейн, Джеффрі Дівер, Джон Сендфорд та інші автори бестселерів зіткнуться один з одним у FACEOFF із улюбленими героями. Прочитайте зараз!
  
  Зіткнутися, зіштовхнутися, зустрітися із
  
  ЗАМОВИ СВІЙ ПРИМІРНИК СЬОГОДНІ!
  
  Сподіваємося, вам сподобалося читати цю електронну книгу Simon & Schuster.
  
  Приєднуйтеся до нашого списку розсилки та отримуйте оновлення про нові випуски, пропозиції, бонусний вміст та інші чудові книги від Simon & Schuster.
  НАТИСНІТЬ ТУТ , ЩОБ ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ​​​​​
  або відвідайте нас онлайн, щоб зареєструватися на
  eBookNews.SimonandSchuster.com
  
  Саймон і Шустер
  1230 Avenue of the Americas
  Нью-Йорк, Нью-Йорк 10020
  www.SimonandSchuster.com
  Ця книга є художнім твором. Будь-які посилання на історичні події, реальних людей або реальні місця використовуються вигадано. Інші імена, персонажі, місця та події є продуктом уяви автора, і будь-яка схожість із реальними подіями, місцями чи особами, живими чи мертвими, є цілком випадковою.
  No 2014 International Thriller Writers, Inc.
  Усі права захищено, включаючи право на відтворення цієї книги або її частин у будь-якій формі. Щоб отримати інформацію, зверніться до відділу прав допоміжних компаній Simon & Schuster, 1230 Avenue of the Americas, New York, NY 10020.
  Це видання електронної книги Simon & Schuster вересень 2014 р
  SIMON & SCHUSTER і colophon є зареєстрованими товарними знаками Simon & Schuster, Inc.
  Бюро спікерів Simon & Schuster може запросити авторів на вашу подію в прямому ефірі. Щоб отримати додаткову інформацію або забронювати подію, зверніться до Бюро спікерів Simon & Schuster за номером 1-866-248-3049 або відвідайте наш веб-сайт www.simonspeakers.com . ISBN 978-1-4767-8874-6 (електронна книга)
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"