Дивер Джеффри : другие произведения.

Рука гадзіншчыка (Лінкальн Райм, №16)

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  
  РУКА ГАДЗІНШЧЫКА
  
  
  
  Джэфры Дивер
  
  
  Прысвячэнне
  
  Прысвячаецца Джэры Сассману, патрыёту, семьянину і аднаму
  
  OceanofPDF.com
  
  Эпіграф
  
  e5ccebd2f80138b22ab8c840a6c5a9277d53bcff0c66b8033525dc8f6cbfd648
  
  Кампутарны алгарытм хэш-трансляцыі:
  
  "Час - гэта ілюзія".
  
  —ALBERT EINSTEIN
  
  OceanofPDF.com
  
  Змест
  
  Вокладка
  
  Тытульны ліст
  
  Аўтарскія правы
  
  Прысвячэнне
  
  Эпіграф
  
  Я: Асоба, якая прадстаўляе цікавасць
  
  Кіраўнік 1
  
  Кіраўнік 2
  
  Кіраўнік 3
  
  Кіраўнік 4
  
  Кіраўнік 5
  
  Кіраўнік 6
  
  Кіраўнік 7
  
  Кіраўнік 8
  
  Кіраўнік 9
  
  Кіраўнік 10
  
  Кіраўнік 11
  
  Кіраўнік 12
  
  Кіраўнік 13
  
  Кіраўнік 14
  
  Кіраўнік 15
  
  Кіраўнік 16
  
  Кіраўнік 17
  
  Кіраўнік 18
  
  Кіраўнік 19
  
  Кіраўнік 20
  
  Кіраўнік 21
  
  Кіраўнік 22
  
  Кіраўнік 23
  
  Кіраўнік 24
  
  Кіраўнік 25
  
  Кіраўнік 26
  
  Кіраўнік 27
  
  Кіраўнік 28
  
  Кіраўнік 29
  
  Кіраўнік 30
  
  Кіраўнік 31
  
  II: Пясчынка
  
  Кіраўнік 32
  
  Кіраўнік 33
  
  Кіраўнік 34
  
  Кіраўнік 35
  
  Кіраўнік 36
  
  Кіраўнік 37
  
  Кіраўнік 38
  
  Кіраўнік 39
  
  Кіраўнік 40
  
  Кіраўнік 41
  
  Кіраўнік 42
  
  Кіраўнік 43
  
  Кіраўнік 44
  
  Кіраўнік 45
  
  Кіраўнік 46
  
  Кіраўнік 47
  
  Кіраўнік 48
  
  Кіраўнік 49
  
  Кіраўнік 50
  
  Кіраўнік 51
  
  Кіраўнік 52
  
  Кіраўнік 53
  
  Кіраўнік 54
  
  Кіраўнік 55
  
  Кіраўнік 56
  
  Кіраўнік 57
  
  Кіраўнік 58
  
  Кіраўнік 59
  
  Кіраўнік 60
  
  Кіраўнік 61
  
  Кіраўнік 62
  
  Кіраўнік 63
  
  Кіраўнік 64
  
  Кіраўнік 65
  
  Кіраўнік 66
  
  Кіраўнік 67
  
  Кіраўнік 68
  
  Кіраўнік 69
  
  Кіраўнік 70
  
  Кіраўнік 71
  
  Кіраўнік 72
  
  III: Некралог
  
  Кіраўнік 73
  
  Кіраўнік 74
  
  Кіраўнік 75
  
  Кіраўнік 76
  
  Кіраўнік 77
  
  Падзякі
  
  Інфармацыя пра аўтара
  
  Таксама Джэфры Дивер
  
  Пра publisher
  
  OceanofPDF.com
  
  Я
  
  
  
  ПРАДСТАЎЛЯЕ ЦІКАВАСЦЬ ТВАР
  
  
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  1.
  
  ЯГО СУЗІРАННЕ велічнай панарамы Манхэтэна, раскінулася ў 218 футах унізе, было перапынена сігналам трывогі.
  
  Ён ніколі раней не чуў, каб на працы так настойліва пульсавала электроніка.
  
  Ён быў знаёмы з гэтым гукам па трэніроўках, калі атрымліваў Сертыфікат аб абароне ад падзенняў, але ніколі - на змене. Ўзровень яго майстэрства і дасканаласць мудрагелістага прылады коштам у мільён долараў пад ім былі такія, што ніколі не было прычыны для таго, каб пранізлівы гук напаўняў кабіну, у якой ён сядзеў.
  
  Скануючы маніторы памерам дзесяць на восем цаляў перад сабой ... Так, цяпер міргаў чырвоны агеньчык.
  
  Але ў той жа час, акрамя тэрміновасці працы электронікі, Гары Хелприн ведаў, што гэта была памылка. Праблема з датчыкам.
  
  І, так, праз некалькі секунд святло знік. Гук знік.
  
  Ён націснуў на рычаг кіравання, каб падняць восемнадцатитонный груз ў паветра, і яго думкі вярнуліся туды, дзе яны былі ўсяго імгненне таму.
  
  Імя дзіцяці. Хоць яго бацька спадзяваўся на Уільяма, а маці яго жонкі - на Наталлю, ні таму, ні іншаму не наканавана было спраўдзіцца. Зусім выдатныя імёны. Але не для яго з Пэгі, не для іх сына ці дачкі. Ён прапанаваў ім трохі павесяліцца са сваімі бацькамі. Што яны, нарэшце, вырашылі: К'еркегор, калі хлопчык. Башильда, калі гэта дзяўчынка.
  
  Калі яна ўпершыню распавяла яму пра гэта, Гары сказаў: “Ты маеш на ўвазе Вірсавію. З Бібліі".
  
  “ Няма. Башильда. Мой уяўны поні, калі мне было дзесяць.
  
  К'еркегор і Башильда, сказалі б яны бацькам, а затым хутка перайшлі б да іншай тэме. Якая рэакцыя была б у іх!—
  
  Зноў завыў сігнал трывогі, замигал індыкатар. Да іх далучыўся яшчэ адзін узбуджаны сцяжок на маніторы: індыкатар моманту загрузкі. Стрэлка нахілілася налева над словамі: Імгненны дысбаланс.
  
  Немагчыма.
  
  Кампутар разлічыў вага стрэлы перад ім — у даўжыню больш, чым у Boeing 777, — і вага стрэлы ззаду. Затым ён улічыў у гульні з балансам вага грузу спераду і вага бетонных проціваг ззаду. Нарэшце, ён вымераў іх адлегласць ад цэнтра, дзе ён сядзеў у кабіне крана.
  
  “Давай, вялікі Сіні. Праўда?"
  
  Гары звычайна размаўляў з машынамі, якімі кіраваў. Некаторыя, здавалася, адказвалі. Гэты канкрэтны Baylor HT-4200 быў самым гаваркім з усіх.
  
  Аднак сёння яна маўчала, калі не лічыць папераджальнага гуку.
  
  Калі сігналізацыя раўла для яго, то яна раўла і ў трэйлеры наглядчыка.
  
  Загрымела радыё, і ён пачуў у слухаўках: "Гары, што?"
  
  Ён адказаў у мікрафон: “Павінна быць, праблема з датчыкам LMI. Калі пяць хвілін таму быў момант, то цяпер ёсць момант. Нічога не змянілася".
  
  "Вецер?"
  
  “ Ніякіх. Сэнсар, я... Ён змоўк.
  
  Адчуваю нахіл.
  
  "Чорт вазьмі", - хутка сказаў ён. “Гэта хвілінная памылка. Пярэдняя страла на цэлых дзевяць градусаў ніжэй кропкі тры. Пачакайце, зараз кропка чатыры".
  
  Не поўз лі груз да канца сіняй рашэцістай стрэлы сам па сабе? Не Отсоединилась ці каляска ад прывадных трасоў?
  
  Гары ніколі не чуў, каб такое здаралася.
  
  Ён паглядзеў наперад. Не ўбачыў нічога незвычайнага.
  
  Цяпер: –.5
  
  Нішто так не рэгулюецца і не правяраецца на будаўнічай пляцоўцы, як ўстойлівасць вежавага крана, асабліва таго, які падымаецца так высока ў неба і мае па сваім перыметры паўтузіна збудаванняў — і сотні, магчыма, тысячы чалавечых душ. Вырабляюцца дбайныя разлікі нагрузкі — у дадзеным выпадку 36 000 фунтаў фланцавых бэлек памерам шэсць на чатыры цалі - і проціваг, прастакутных цэментных блокаў, каб пераканацца, што дадзены канкрэтны кран зможа падымаць і разгойдваць груз. Як толькі ён падпісаны, інфармацыя паступае ў кампутар і падтрымліваецца чароўны баланс — злёгку перамяшчаюцца процівагу ззаду яго ўзад-наперад, каб стрэлка заставалася на нулі.
  
  Імгненне ...
  
  –.51
  
  Ён зноў паглядзеў на процівагу. Гэта было інстынктыўна; ён не ведаў, што можа ўбачыць.
  
  Нічога не было відаць.
  
  –.52
  
  Роў працягваўся.
  
  –.54
  
  Ён выключыў сігналізацыю. На суправаджальным індыкатары замигало Папярэджанне, і паведамленні аб моментном дысбаланс працягнуліся.
  
  –.55
  
  Кіраўнік сказаў: "Мы ўключылі дыягностыку і не бачым праблем з датчыкам".
  
  "Забудзьцеся аб датчыках," сказаў Гары. “ Мы нахіляецца.
  
  –.58
  
  "Я перамыкаюся на ручное кіраванне". Ён выключыў кантролер. Ён ездзіў на вежавых кранах апошнія пятнаццаць гадоў, з тых часоў як паступіў на працу ў "Мойнахан Канстракшн" пасля інжынерам службы ў арміі. Лічбавае кіраванне рабіла працу прасцей і бяспечней, але ён набіў аскому, кіруючы вежамі ўручную, выкарыстоўваючы дыяграмы і падушачкі для разлікаў, прымацаваныя да сцягна, і, вядома ж, індыкатар балансу іголак, каб выбраць патрэбны момант. Цяпер ён пацягнуў за джойсцік, каб падцягнуць грузавую каляску бліжэй да цэнтру.
  
  Затым, пераключыўшыся на кіраванне процівагай, ён адсунуў іх далей ад вежы.
  
  Яго вочы былі прыкаваныя да LMI, які ўсё яшчэ паказваў імгненны дысбаланс наперад.
  
  Ён адсунуў гіры агульнай вагой у сто тон далей таму.
  
  Гэтага трэба было дамагчыся ў патрэбны момант.
  
  Не зрабіць гэтага было немагчыма.
  
  Але гэтага не адбылося.
  
  Вяртаемся да пярэдняй страле.
  
  Ён пасунуў каляску бліжэй да сабе. Фланцы гайдануліся. Ён рухаўся хутчэй, чым планаваў.
  
  Ён глядзеў на сваю кававы кубак.
  
  Крэсла — мяккі, зручны — не быў абсталяваны заводскіх падшклянкамі. Але Гары, аматар ўсіх без выключэння гатункаў піва, павесіў адзін з іх на сцяну — далей ад электронікі, вядома.
  
  Карычневая вадкасць была роўнай, у кубку - няма.
  
  Яшчэ адзін погляд на індыкатар LMI.
  
  Спераду зніжэнне на цэлых -2 адсотка.
  
  Ён уключыў кіраванне каляскай і паднёс груз фланцаў яшчэ бліжэй.
  
  Ах, ды, гэта спрацавала.
  
  Сігнальная лямпачка згасла, калі індыкатар балансу павольна перамясціўся назад на –.5, затым на 0, затым на 1 і працягваў расці. Гэта адбылося таму, што процівагу былі занадта далёка адведзены назад. Цяпер Гары наматывал іх да тых часоў, пакуль яны не прасунуліся наперад настолькі далёка, наколькі гэта было магчыма.
  
  Гэта прывяло да таго, што стрэлка LMI дасягнула 1.2.
  
  Гэта было нармальна. Краны сканструяваныя так, каб злёгку адхіляцца назад, калі на пярэдняй страле няма грузу, які ў стане спакою павінен складаць каля аднаго градуса. Асноўная ўстойлівасць забяспечваецца масіўным бетонным падставай — гэта тое, што ўтрымлівае яго ў вертыкальным становішчы, калі няма неабходнасці балансаваць.
  
  "Зразумеў, Дэні", - перадаў ён па рацыі. “Стабільна. Але мне спатрэбіцца тэхабслугоўванне. Павінна быць, праблема з процівагай".
  
  "К. Я думаю, у Уіла перапынак".
  
  Гары адкінуўся на спінку крэсла, сербануў кавы, паставіў кубак на месца і прыслухаўся да ветру. Механік павінен быў прыбыць праз некалькі хвілін. Каб дабрацца да кабіны з зямлі, быў адзін-адзіны спосаб.
  
  Ты забраўся на мачту.
  
  Але таксі знаходзілася на вышыні дваццаці двух паверхаў над зямлёй. Што азначала па меншай меры адну, можа быць, дзве пяціхвілінныя прыпынку для адпачынку па шляху наверх.
  
  Хлопцы на будоўлі часам думалі, што калі ты кранаўшчык, то знаходзішся ў паршывай форме, праседжваючы на задніцы ўвесь дзень напралёт. Яны забыліся аб ўздыме.
  
  Не маючы грузу, які трэба было дастаўляць, і крюкового блока, які трэба было асцярожна прыціскаць да зямлі, ён мог сядзець склаўшы рукі і атрымліваць асалоду ад неапісальным відам. Калі б Гары захацеў, ён мог бы назваць тое, на што глядзеў: пяць раёнаў горада, велізарны ўчастак Нью-Джэрсі, тонкая палоска Вестчестера, яшчэ адзін раён Лонг-Айленда.
  
  Але яго не цікавіла інфармацыя GPS.
  
  Ён быў у захапленні ад карычневых, шэрых і зялёных тонаў, белых аблокаў і бясконцай сіні — усе адценні былі нашмат багацей і смялей, чым у пешаходаў, якія не маюць выхаду да мора, унізе.
  
  З юных гадоў Гары ведаў, што хоча будаваць хмарачосы. Гэта тое, што ён зрабіў са сваімі Legos. Гэта тое, што ён маліў сваіх бацькоў ўзяць яго з сабой у госці, нават калі яго маці і бацька пабялелі пры думкі аб тым, каб стаяць на назіральных пляцоўках. Яму падабаліся толькі адкрытыя пляцоўкі. “Ведаеш, - сказаў яго бацька, “ часам людзі сходзяць з розуму і кідаюцца з вышыні. Імі авалодвае страх".
  
  Няма, напэўна, няма. Вышыні баяцца не было чаго. Чым вышэй ён залазіў, тым спакайней рабіўся. Няхай гэта будзе скалалажанне, альпінізм або будаўніцтва хмарачосаў, вышыня супакойвала яго.
  
  Ён сказаў Пэгі, што быў "на нябёсах", калі знаходзіўся далёка-далёка над зямлёй.
  
  Вернемся да дзіцячых імёнаў.
  
  К'еркегор, Башильда ...
  
  Што б яны выбралі на самай справе? Ні адзін з іх не хацеў малодшага. І ім не патрэбныя былі модныя імёны, якія вы маглі лёгка знайсці ў маленькіх буклетиках на касе Gristedes.
  
  Ён пацягнуўся за сваёй кубкам кавы.
  
  Няма!
  
  Ўзровень зноў змяніўся. Пярэдняя страла зноў пачала апускацца.
  
  –.4
  
  Праз імгненне зноў загарэлася пара папераджальных знакаў, і зноў завыла сігналізацыя, якая была ўключана па змаўчанні.
  
  Індыкатар балансу падскочыў да -1,2.
  
  Ён націснуў кнопку Перадачы. “Dan. Яна зноў пераязджае. Па-буйному."
  
  “Чорт. Што адбываецца?"
  
  “ Далей намотваць груз не магу. Я скідваю яго. Ачысціце зону. Скажыце мне" калі.
  
  "Так, добра".
  
  Адсюль ён не мог чуць каманду, але яму было відно скрозь аргшкла прама паміж ног, і ён бачыў, як рабочыя хутка разбегліся, калі прараб загадаў ім прыбрацца з дарогі.
  
  Вядома, "скінуць" груз не азначала гэтага літаральна - тузануць за фіксатар і дазволіць семнаццаці тонам сталі свабодна зваліцца на зямлю. Ён прыслабіў рычаг спуску, і скрутак хутка апусціўся. Ён мог бачыць на сваіх індыкатарах і візуальна праз аргшкла, дзе менавіта яна знаходзілася пры зніжэнні. Прыкладна ў трыццаці футах над зямлёй ён затармазіў, і скрутак прызямліўся на бетон. Можа быць, які-небудзь шкоду.
  
  Вельмі шкада.
  
  Ён адрэгулявалі процівагу, націснуў на фіксатар крука і зняў груз.
  
  Але гэта не дало ніякага эфекту.
  
  Слова "немагчыма" зноў прыйшло яму на розум.
  
  Ён яшчэ раз пракруціў процівагу таму.
  
  Гэта павінна было спыніць нахіл наперад.
  
  Грузу не было, і процівагу знаходзіліся на далёкім канцы задняй стрэлы.
  
  І ўсё ж ...
  
  "Дэн," ён паведаміў па рацыі, - мы на пяць градусаў ніжэй, пярэдняя страла. Процівагу на месцы.
  
  -6.1
  
  Кран не павінен нахіляцца больш чым на пяць градусаў. Пасля гэтага складаныя каркасы з сталёвых труб, стрыжняў і пласцін пачынаюць прагінацца. Паваротная пласціна — велізарны паваротны стол, які паварочваў стралу гарызантальна, — стагнала.
  
  Ён пачуў аддалены, але гучны трэск. Затым яшчэ адзін.
  
  -7
  
  У рацыю: “Я схаджу з розуму, Дэн. Ўсякаюць сірэну".
  
  Літаральна праз некалькі імгненняў пачуўся пранізлівы аварыйны крык. Гэта не было звязана канкрэтна з аварыяй крана. Гэта проста азначала, што павінна адбыцца што-то жудаснае. Інструкцыі павінны былі паступаць з гучнагаварыцеля і па радыё.
  
  “ Гары, вылазь. Спускайся па мачце.
  
  "Праз хвіліну..."
  
  Калі Біг Блу падала, ён збіраўся паклапаціцца аб тым, каб яна прызямлілася з як мага меншай колькасцю траўмаў для тых, хто быў на зямлі.
  
  Ён агледзеў наваколле. Будынкі былі амаль паўсюль.
  
  Але ў пяцідзесяці футаў справа ад стралы быў прамежак паміж офісным будынкам перад ім і жылым комплексам. Праз прамежак ён мог бачыць вуліцу і парк. У гэты цёплы дзень на вуліцы, напэўна, былі людзі, але яны, хутчэй за ўсё, пачулі сірэну і глядзелі ў бок фільтруе крана.
  
  Легкавыя і грузавыя аўтамабілі з закасанымі вокнамі?
  
  “ Я цэлюся ў бок ад будынкаў. Папытаеце каго-небудзь расчысціць паркоўку на Восемдзесят дзевятай. І выведзіце "флагман" на вуліцу, спыніце рух.
  
  “ Гары, прэч адтуль, пакуль можаш!
  
  “Парк! Ачысціце яго!"
  
  Рыпанне, стогны ветру ...
  
  Яшчэ адзін выбухны пстрычка.
  
  Ён націснуў на рычаг кіравання паваротам, і паваротная пласціна закрычала, зачапіўшыся за падшыпнікі. Зарабіў электрарухавік. Затым страла павольна адгукнулася.
  
  "Ну жа, ну ж..."
  
  У трыццаці футах ад прорвы.
  
  З хвіліны на хвіліну. Ён адчуваў гэта. У любую хвіліну яна магла ўпасці.
  
  Машыны працягвалі праносіцца міма.
  
  Яго рашэнне было лагічным, але, тым не менш, працяла яго сэрца.
  
  З-за яго маглі загінуць людзі. Можа быць, менш, чым калі б ён не зрушыў стралу, але ўсё ж ...
  
  Лічбы праносіліся ў яго обезумевшем мозгу.
  
  Адлегласць да шчыліны: дваццаць футаў.
  
  LMI: -8,2
  
  "Давай," прашаптаў ён.
  
  "Гары..."
  
  “Ачысціць чортаў парк! Вуліцу!" Ён сарваў навушнікі, як быццам адцягваючыя перадачы яшчэ больш заклинивали механізм.
  
  У дванаццаці футаў ад прорвы, на дзевяць градусаў ніжэй.
  
  Джойсцік быў цалкам павернуты направа, і страла павінна была шалёна разгойдвацца. Але металічны каркас паваротнай пласціны замарудзіў яе рух.
  
  Запаволіўся, але не спыніўся.
  
  Раптоўны віск. Цвікі па класнай дошцы ...
  
  Ад гэтага гуку ён сціснуў зубы.
  
  Дзесяць футаў, дзесяць градусаў ўніз.
  
  У васьмі футаў ад прорвы.
  
  Калі ласка, ... Прайдзі крыху далей ...
  
  Зачыніць. Але калі Big Blue цяпер пацерпіць няўдачу, страла праніжа чатыры ці пяць паверхаў офісаў адкрытага дызайну, сотні супрацоўнікаў за сталамі і ў кабінках, у кафэ, у канферэнц-залах. Ён мог бачыць іх. Некалькі чалавек стаялі на нагах, утаропіўшыся на накренившуюся мачту. Ніхто не бег. Яны здымалі відэа. Госпадзе ...
  
  Сем футаў.
  
  Рух на імгненне спынілася, затым аднавілася, прычым віск і скрыгат сталі яшчэ гучней.
  
  Ён падштурхнуў палку налева, і яна адхілілася назад на фут ці два, затым ён штурхнуў яе направа. Пласціна аднавіла кручэнне ў тым кірунку, абмінуўшы пункт зачаплення.
  
  У шасці футаў ад прорвы, ўніз на дванаццаць градусаў ...
  
  Расколіна ...
  
  Гучны гук ззаду прымусіў яго падскочыць.
  
  Што гэта было?
  
  Ах, вядома.
  
  Выходная дзверы ў падлозе, якая вяла ўніз, да мачце, да лесвіцы, у бяспечнае месца, прагнулася. Ён ненадоўга падняўся са свайго месца і тузануў. Бескарысна.
  
  Быў толькі адзін іншы выхад — над ім. Але гэта не давала доступу да мачты.
  
  Забудзь пра гэта цяпер. Проста прайдзі яшчэ пяць футаў, і яна будзе вольная.
  
  Страла ўсё яшчэ нахілялася ўніз, але індыкатар LMI спыніўся на адзнацы -13. Інжынеры, вядома, ведалі, што рухацца далей няма сэнсу. Страла ніколі б не нахілілася так далёка наперад.
  
  У шасці футаў ад збаўчай шчыліны мачта раптам нахілілася наперад на некалькі футаў. Гары саслізнуў з сядзення і ўпаў. Ён прызямліўся тварам на аконную раму. Адсюль ён выявіў, што глядзіць прама ўніз, з вышыні дваццаці двух паверхаў, на будаўнічую пляцоўку. Ён глыбока ўдыхнуў і выдыхнуў, пакідаючы на шкле перад сабой сляды кандэнсату. Як ні дзіўна, ён быў амаль у форме сэрца.
  
  Ён падумаў аб сваёй жонцы.
  
  І аб іх дзіцяці, які хутка павінен нарадзіцца.
  
  К'еркегор або Башильда ...
  
  OceanofPDF.com
  
  2.
  
  У ЯКОЙ-ТО МОМАНТ адкрытае расследаванне пераходзіць нябачную мяжу і ператвараецца ў нераскрытае справу.
  
  Хто ведае, якія часовыя рамкі? Некаторыя копы могуць сказаць, што год, некаторыя могуць сказаць, што дзесяцігоддзе.
  
  Лінкольну Райму не спадабалася гэтая фраза. Гэта наводзіла на думку, што подкастеров і прадзюсары дакументальных тэлешоў скарысталіся гэтым злачынствам, каб прадаць папулярную гісторыю пра злодее, скрывающемся ад правасуддзя.
  
  Нераскрытыя справы, якія прыцягнулі найбольшую ўвагу, былі, вядома, забойствамі. Зніклы муж, стукач-мафіёзі, жорсткі бацька, які "паняцця не мае", куды падзеўся яго маленькі сын. Ніхто не звяртаў асаблівай увагі на нераскрытыя крадзяжы — акрамя захапляльных: крадзеж брыльянтаў, рабаванне браняванага грузавіка, скачкі з парашутам з Boeing 727 з патрабаваннем выкупу ў 200 тысяч даляраў (і дзе ты, Д. Б. Купер?).
  
  Для Райма нераскрытае справа было проста нераскрытым справай, будзь то дваццаць чатыры гадзіны ці сто гадоў, і яго абсалютна неабходна было закрыць, уключаючы крадзяжу. Менавіта гэта ў цяперашні час займала большую частку яго часу.
  
  Гэтай справе было некалькі месяцаў, і няздольнасць яго раскрыць выклікала ў Райма — а таксама ў паліцыі Нью-Ёрка і Нацыянальнай бяспекі — больш чым невялікае непакой.
  
  Чалавек, якога яны пазначылі як "Невядомы суб'ект" — Суб'ект 212 — 12 лютага (адсюль і мянушка) пракраўся ў Дэпартамент збудаванняў і інжынерыі Нью-Ёрка і запампаваў мноства дакументаў па інфраструктуры: чарцяжы, інжынерныя схемы, карты падземных пераходаў, схемы, запыты дазволаў - усе біты і байты матэрыялу, задзейнічаныя ў гіганцкім працэсе, дапамагае арганізму Нью-Ёрка расці і трансфармавацца. Магчыма, на ўсялякі выпадак суб'ект таксама прыхапіў сотні друкаваных копій тых жа і іншых дакументаў, магчыма, на выпадак, калі некаторыя лічбавыя файлы былі зашыфраваныя.
  
  Падчас крадзяжу ўсе падумалі: тэрарызм. Заўсёды добры стандартны матыў для злачынства такога роду. Будуць закладзеныя бомбы, захопленыя станцыі метро, будынка будуць абстраляныя ракетамі або самалётамі.
  
  Райма, яго жонку і прафесійнага партнёра-крыміналіста Амелію Сакс запрасілі, каб яны паспрабавалі ўсталяваць асобу злачынца з дапамогай крыміналістаў. Нягледзячы на тое, што мужчына выпадкова ўключыў сігналізацыю і збег, пакінуўшы свае інструменты для ўзлому, яны не змаглі напасці ні на якія зачэпкі. Горад некаторы час заставаўся ў стане павышанай гатоўнасці, але ніякіх тэрарыстычных нападаў не было.
  
  Такім чынам, справа аб крадзяжы суб'екта 212 заставалася адкрытым, і яго мянушка красавалася на дошцы для збору доказаў у куце гасцінай гарадскога дома Райма дзевятнаццатага стагоддзя, дзе яны з Сакс вялі справы — яна як дэтэктыў паліцыі Нью-Ёрка, а ён як эксперт-крыміналіст-кансультант. У праваахоўных органах гэтыя дошкі былі вядомыя як "дошкі забойстваў", хоць на гэтай замест гэтага былі прадстаўлены падрабязнасці крадзяжу; у выніку інцыдэнту ніхто не загінуў і не атрымаў траўмаў. Райм і Сакс часова адцягнуліся ад гэтай справы — на пару неадкладных судовых разглядаў па справах аб арганізаванай злачыннасці, але цяпер яны былі завершаны. Больш нічога не заставалася, як чакаць дачы паказанняў на судзе ў якасці сведкі—эксперта - альбо па адным, альбо па іншай справе, вядома, ніколі разам; адвакатам абароны меўся быць цэлы дзень высвятлення статусу адносін гэтых дваіх. З юрыдычнага пункту гледжання не было ніякіх прычын, па якіх яны не маглі даваць сумесныя паказанні, але крымінальныя працэсы - гэта чатыры рэчы: оптыка, аптычныя, оптыка ... і затым закон.
  
  Такім чынам, зараз мы вярнуліся да адкрытага — не "халоднага" - справе Суб'екта 212.
  
  Райм накіраваў сваё інваліднае крэсла з маторам да дошцы. Паранены на месцы злачынства шмат гадоў таму, паралізаваны, былы кіраўнік судова-медыцынскай экспертызы паліцыі Нью-Ёрка пастаянна шукаў любыя метады лячэння, якія маглі б палепшыць яго стан. Хоць пакуль не было магчымасці аднавіць адчувальнасць ніжэй шыі, складаныя працэдуры, якія ўключаюць хірургічнае ўмяшанне і пратэзаванне, аднавілі большую частку рухомасці яго правай рукі, якую ён рэгулярна выконваў. Крэслам, рэальныя "цудам рухомасці", як сцвярджалася ў літаратуры, ён таксама мог спрытна кіраваць з дапамогай безназоўнага пальца левай рукі, адзінага прыдатка, пазбег наступстваў катастрафічнай аварыі.
  
  Чалавечае цела - гэта не што іншае, як сход цудаў і выпадковасцяў.
  
  Сакс услых зачытвала справаздачу дэтэктыва па асабліва важных справах, які вядзе справу 212-га. "У гарадской аплатнай ведамасці няма асоб, якія ўяўляюць цікавасць," абвясціла яна. Далей яна патлумачыла, што афіцэр праводзіў гутарку з супрацоўнікамі DSE, мяркуючы, што гэта магла быць ўнутраная праца, паколькі крадзяжу нематэрыяльнай маёмасці часта адбываліся без удзелу хакераў. Было апублікавана відэа, на якім злодзей фізічна ўрываецца ў серверную, дзе запампоўвае файлы на жорсткі дыск. Гэта было разумна: у нашы дні ўсё абараняліся ад гэтых вострых і сумных ўсходнееўрапейскіх і кітайскіх хакераў, але фізічная абарона дадзеных на сайце адставала.
  
  Мелася таксама відэа, на якім суб'ект пакідае будынак. Яно трапіла да Райму і следчым праз гарадскую сістэму інфармавання аб прадметнай вобласці.
  
  Ён жа, па думку некаторых змагароў за грамадзянскія свабоды, Вялікі Брат.
  
  DAS Дэпартамента паліцыі Нью-Ёрка ўяўляў сабой сетку з дваццаці тысяч відэакамер відэаназірання па ўсім горадзе. Сістэма збірала і захоўвала відэа і дадзеныя з велізарнага аб'ёму інфармацыі: паказанні нумарных знакаў, позвы, запісы званкоў у службу 911, скаргі, справаздачы афіцэраў, ордэра і апавяшчэння аб арышце. Запісы вылічаліся мільярдамі.
  
  Адна з камер DAS зафіксавала суб'екта 212, які выходзіць з інжынернага корпуса, а затым знікаючага за вуглом. Павінна быць, аж завыў сігналізацыя, але ён ішоў звычайным крокам, каб не прыцягваць да сябе ўвагі.
  
  Наколькі карыснай была відэазапіс? Гэта іншае пытанне. На ёй была захаваная цёмная вопратка, капялюш. Галава апушчана, вядома.
  
  Ацэнка Райма: бескарысна, калі не лічыць прапановы мужчынскага целаскладу. Сярэдні. Факт, які, як ён разважаў, таксама быў больш-менш бескарысны.
  
  Ён завітаў у заходнюю частку гасцінай, дзе за шкляной сцяной ад падлогі да столі размяшчалася лабараторыя, абароненая ад забруджванняў. За прыборамі і працоўнымі станцыямі — прадмет зайздрасці невялікіх або нават некаторых паліцэйскіх лабараторый сярэдняга памеру — цягнуліся карычневыя паліцы з каталогизированными доказамі. Яго погляд быў прыкаваны да маленькаму чырвонаму пластыкаваму набору інструментаў, які 212-й пакінуў, калі, атрымаўшы тое, што хацеў, яму давялося бегчы.
  
  Яны агледзелі скрынку, калі вядучы дэтэктыў ўпершыню прынёс яе, і зрабілі дбайную працу. Але, да раздражненне Райма, на ёй не было выяўлена ні адбіткаў пальцаў, ні ДНК, ні іншых слядоў. Гэта таксама было сюрпрызам. Доказы, ад якіх хутка адмаўляюцца, як правіла, найбольш карысныя — напрыклад, не сціраюцца цалкам з адбіткаў пальцаў.
  
  Рукі Сакс ляглі на яе стройныя сцёгны, абцягнутыя чорнымі джынсамі, і, калі яна нахіліла галаву, яе доўгія цёмна-рудыя валасы ўпалі прама ўніз, строма. “ Што яму было трэба?
  
  Ключавой пытанне, вядома.
  
  Матыў не мае значэння ў судовым працэсе, і Райм таксама не асабліва цікавіўся гэтай тэмай падчас расследавання, аддаючы перавагу доказы ў якасці стрэлкі, якая магла б паказаць на злачынцу. Тым не менш, вечна скептычна наладжаны Райм быў вымушаны прызнаць, што ў адсутнасць надзейнай судовай экспертызы выяўленне матыву можа прывесці вас да патрэбнага месца або нават да саміх злачынцаў. Яго метафара на занятках: матыў можа падказаць вам раён, а судова-медыцынская экспертыза - гэта стук у дзверы, які можа прывесці да выяўлення скрываўленага нажа або нядаўна страляў, калі не дымлівага, пісталета.
  
  Нязграбна, але яму гэта нават падабалася.
  
  Аднак у выпадку з 212-м ніхто, які ўдзельнічаў у расследаванні, і ніхто з гарадскіх уладаў не змаглі высветліць, чаму злачынец здзейсніў гэта злачынства. Так, ён атрымаў мноства падрабязнасцяў аб інфраструктуры, тунэлях, мастах, падземных пераходах — якіх было дастаткова пад пяццю раёнамі, каб сфармаваць цэлы горад ценяў. Але як гэта дапамагло дрэнным хлопцам спланаваць атаку? Нават самыя тупыя тэрарысты маглі знайсці прыдатныя мэты ў гэтым багатым мэтамі горадзе, не звяртаючыся да картах тунэляў або інжынерных схемах.
  
  Матэрыялы таксама паказалі б, якія праходы праходзяць пад банкамі, ювелірнымі крамамі або футравымі складамі. Але капанне ў сховішча з мэтай рабавання - гэта чыста сюжэт тэлефільмаў 1970-х гадоў, паказала Амелія Сакс. А красці наяўныя было бессэнсоўна. Серыйныя нумары кожнай якая знаходзіцца ў звароце двадцатидолларовой, пятидесятидолларовой і стодоларавай банкноты змясціліся б на адзіным пятидесятигигабайтном флэш-назапашвальніку, а сканеры для выяўлення выкрадзеных банкнот выкарыстоўваліся паўсюдна.
  
  Прайшлі старыя добрыя часы.
  
  "Хм," працягнуў Райм. Гэта было што-то накшталт бурчання. Калі ён загаварыў, гэта было, больш ці менш, для самога сябе. - Відавочнай прычыны для рабавання не было. І ўсё ж дадзеныя былі скрадзеныя. І гэта было рызыкоўна. Ён пад'ехаў бліжэй да дошкі. “ З Мэтай.... І што б гэта магло быць?
  
  Расчараваны, ён перавёў погляд на бутэльку скотчу "Гленморанжи", якая стаяла на высокай паліцы непадалёк. Правая рука Райма была ў значнай ступені функцыянальнай, так, і ён мог лёгка ўзяць бутэльку, адкрыць і разліць яе.
  
  Аднак ён не мог ўстаць і сцягнуць яго з курасадні, на які яго пасадзіла квактуха. Па выпадковым супадзенні, менавіта гэты чалавек — яго апякун Тым Рестон — як раз у гэты момант увайшоў у гасціную і заўважыў пільны погляд Райма. Ён сказаў: "Ужо раніца".
  
  “ Дзякуй, што памятаеце пра час.
  
  Калі Райм не адвёў позірку ад маляўнічай этыкеткі, Том сказаў: "Няма".
  
  Мужчына быў апрануты бездакорна, як заўсёды, сёння ў карычневыя слаксы, далікатна-блакітную кашулю і гальштук ў кветачку. Ён быў стройным, але моцным, яго мускулы ў асноўным былі развіты не за кошт кавалкаў жалеза або машын, а за кошт таго, што ён сам перамяшчаў Райма. Менавіта Тым пасадзіў мужчыну ў крэсла, ложак і ванну і выцягнуў яго адтуль.
  
  Яшчэ адно бурчанне і змрочны погляд у бок лікёру.
  
  Спрэчцы няма, было рана, але канцэпцыя "гадзіны кактэйляў" заўсёды была рухаецца мішэнню для Лінкальна Райма.
  
  Ён зноў паглядзеў на белую дошку, прысвечаную крадзяжы DSE, але яго бессэнсоўныя разважанні аб крадзяжы былі перапыненыя гудзеннем дзвярнога званка.
  
  Райм падняў галаву. Гэта быў Лон Селлитто, яго былы напарнік за некалькі дзён да аварыі. Ён быў старэйшым па асабліва важных справах, які выконваў даручэнне Амеліі Сакс, і быў дэтэктывам, які часцей за ўсё падтрымліваў сувязь з Раймом, калі паліцыя Нью-Ёрка выкарыстоўвала яго ў якасці кансультанта.
  
  Ён выглядае поўным энергіі, " сказаў Райм, загадваючы адкрыць засаўку.
  
  Ўнутры буйны мужчына, лысаваты без асаблівага энтузіязму, зняў свой карычневы плашч і павесіў яго. Не тое каб Райма гэта хвалявала, але Селлитто, здавалася, купляў самую выродлівую вопратку на вешалцы. І можна было знайсці колеру, якія не былі б брудна-вярблюджае-карычневымі, ці не так? Адзенне Селлитто таксама часта мялась, як і сёння, што, як выказаў здагадку Райм, звязана з акруглым целаскладам мужчыны. Большасць вытворцаў, па-відаць, стваралі адзенне з тэкстылю, які ў гатовым выглядзе быў гладкім.
  
  З іншага боку, што Райм ведаў? Тым і Сакс куплялі яму вопратку — напрыклад, сённяшнія цёмна-шэрыя штаны, чорную кашулю пола і цёмна-зялёны кардіганы. Хто-то аднойчы заўважыў, што тое, у што ён быў апрануты, выглядаў зручным. Том кінуў на яго хуткі погляд, і запланаваны адказ Райма — "Цяпер я б дакладна не ведаў, ці не так?" - быў заменены няшчырай усмешкай.
  
  Селлитто коратка кіўнуў ўсіх у пакоі. Затым яго твар хмурылася, калі ён перавёў погляд на велізарны экран тэлевізара Sony, усталяванага ў куце. "Чаму не паказваюць навіны?"
  
  "Лон".
  
  “Гэта той самы пульт? Няма. Дзе пульт дыстанцыйнага кіравання?"
  
  Том узяў яго з паліцы і ўключыў прылада.
  
  “ Чаму б вам проста не сказаць нам, замест таго каб чакаць вядучага-бота, - прапанаваў Райм.
  
  "Сітуацыя", - сказаў Селлитто, але не стаў удавацца ў падрабязнасці. Ён узяў пульт і пераключыў на адну з нацыянальных станцый. Намаляваныя былі зводка апошніх навін, надпіс унізе, якую Райм быў занадта далёка, каб прачытаць, і відэа пашкоджанняў на будаўнічай пляцоўцы. З'явілася яшчэ адно паведамленне. У ім паведамлялася аб E. 89-я вуліца, Нью-Ёрк. Гэта было заменена на: Адзін загінуў, шасцёра атрымалі раненні ў выніку абрушэння крана.
  
  Селлитто перавёў погляд з Сакс на Райма. “ Гэта не было выпадковасцю. Хто-то зрабіў гэта наўмысна. Яны адправілі ў горад спіс патрабаванняў. І калі яны не атрымаюць тое, што хочуць, тое і зробяць гэта зноў праз дваццаць чатыры гадзіны.
  
  OceanofPDF.com
  
  3.
  
  МЭР атрымаў электронны ліст з URL-адрасам, які прывёў яго ў прыватны чат на ананімнай дошцы аб'яваў 13Chan.
  
  Райм прачытаў словы, якія Селлитто вывеў на кампутарны манітор у цэнтры гасцінай.
  
  Амаль 50 мільёнаў амерыканцаў жывуць у жыллё, якое яны не могуць сабе дазволіць. 600 000 наогул не маюць жылля , і траціна з іх - сем'і з дзецьмі. Тым не менш, Нью-Ёрк працягвае заахвочваць забудоўшчыкаў да будаўніцтва раскошных вышынных будынкаў, што ён робіць з пачатку дваццатага стагоддзя.
  
  Горад з'яўляецца найбуйнейшым землеўладальнікам у гэтым раёне. Яму належыць 370 мільёнаў квадратных футаў уласнасці, і відавочна, як мала з гэтага вылучаецца на даступнае жыллё. У горадзе ёсць вялікая колькасць невыкарыстоўваемых плошчаў і не плануюцца да забудове, аб чым мы ведаем, таму што вывучылі запісы аб нерухомасці.
  
  Наша патрабаванне такое: горад створыць некамерцыйную карпарацыю; гэтай карпарацыі горад перадасць аб'екты нерухомасці, названыя ў прыведзеным ніжэй спісе, і пераўтворыць іх у даступнае жыллё.
  
  Мы будзем сачыць за прагрэсам з дапамогай урадавых дакументаў.
  
  Нью-Ёрк будзе пакутаваць ад адной катастрофы кожныя дваццаць чатыры гадзіны, пакуль карпарацыя не будзе створана і ўласнасць не будзе перададзена.
  
  Зваротны адлік пачаўся.
  
  —Праект " Камуналка "
  
  На наступнай старонцы быў прадстаўлены спіс аб'ектаў нерухомасці ў пяці раёнах горада. Некаторыя здаваліся пустымі землямі, але большасць ўяўляла сабой забудаваныя збудаванні, як мяркуецца, закінутыя: школы, вышынны будынак дзяржаўнага жыллёвага фонду, былы док і верталётная пляцоўка ў Брукліне, якія былі набытыя ў Міністэрства абароны, даследчая лабараторыя, якая належала Нацыянальным інстытутам аховы здароўя і перададзеная Гарадскім універсітэце Нью-Ёрка, склады, якія былі арандаваны дзяржавай для захоўвання запісаў перапісу насельніцтва, былы арсенал Нацыянальнай гвардыі.
  
  “ Назва групы? - Спытала Сакс.
  
  Глыбокага капання не патрабавалася.
  
  Кароткі пошук паказаў, што слова "Камуналка" ставіцца да праграмы, якая выкарыстоўвалася калі-то даўно ў Савецкім Саюзе — шаленаму будаўніцтву камунальных кватэр пасля Другой сусветнай вайны для вырашэння праблемы недахопу жылля.
  
  Сакс бегла прагледзела артыкула. “Цікава, выканалі ці злачынцы сваю хатнюю працу. Большасць савецкіх будынкаў былі знесены і заменены — як вы ўжо здагадаліся — дарагімі буржуазнымі кватэрамі".
  
  Райм быў заінтрыгаваны. З пункту гледжання крыміналістаў, сабатаж быў не больш цікавы, чым яго цяперашняе справа аб крадзяжы інжынерных дакументаў. Аднак крайні тэрмін і рызыка новых смерцяў цяпер адсунулі Суб'екта 212 на больш нізкі прыярытэт.
  
  - Як ён гэта зрабіў? - спытаў Райм. Самаробнае выбуховае прыстасаванне?
  
  Селлитто адказаў: “Выбухоўкі ніхто не чуў. Нейкім чынам ён дабраўся да проціваг, папоркаўся з імі. Брыгадзір не ведае. Гэта змяніла баланс, і штука ўпала. О, ты збіраешся атрымаць ...
  
  Зажужжал мабільны Райма, і ён скамандаваў: "Адкажы на званок".
  
  Затым ён сказаў у апарат: "Так?"
  
  Усхваляваны жаночы голас. “ Капітан Райм?
  
  "Цалкам дакладна".
  
  "Калі ласка, пачакайце мэра Харысана".
  
  Імгненнем пазней з дынаміка пачуўся роўны мужчынскі голас. “ Капітан Райм.
  
  "Мэр".
  
  Ведаючы, што Райм не стаў бы турбаваць сябе падобнымі пратаколамі, Сакс сказала: "Вы размаўляеце па гучнай сувязі з дэтэктывамі Сакс і Селлитто".
  
  “Лон. Ты там".
  
  "Цяпер проста инструктирую Лінкольна і Амелію".
  
  “Я хацеў паведаміць вам, што мы не згодныя. Вы ведаеце нашу палітыку".
  
  Горад не заплаціў выкуп і не саступіў патрабаванням вымагальніцтва.
  
  Мужчына працягнуў: “Мы ўсё роўна не змаглі б зрабіць тое, аб чым яны просяць. Хто б ні стаяў за гэтым, ён паняцця не мае, аб чым ідзе гаворка. Нам трэба сабраць сотню дакументаў. Некамерцыйнай арганізацыі патрэбен савет з трох чалавек, прэзідэнт, віцэ-прэзідэнт, сакратар, казначэй, зарэгістраваны агент і, Божа, мільён адабрэнняў: падатковая служба штата, IRS, EPA. Чорт вазьмі, бюджэт. Неабходна фінансаванне. Мы не можам аформіць што-небудзь, пакуль усё гэта не будзе зроблена, што зойме тыдні ці месяцы ... "
  
  “ Ты можаш выйграць час? - Спытала Сакс.
  
  “Яны стварылі гэты чат на 13Chan. Ён зачынены для публікі, але мы можам публікаваць паведамленні. Я напісаў, што нам трэба больш часу ".
  
  "Яны адказалі?"
  
  “ Два словы. "Глядзі вышэй". Я пакажу табе. "Ён прадэкламаваў складаны URL, і Сакс ўвяла яго ў бліжэйшы кампутар. З'явіўся загаловак сайта, а ў акне асабістых паведамленняў з'явіўся лінейны малюнак:
  
  
  "Іншага адказу няма", - сказаў мэр.
  
  - Гэта першы выпадак вымагальніцтва грошай за даступнае жыллё ў горадзе? - спытала Сакс.
  
  “Пратэсты, мірнае дзярмо. Прыкоўваюць сябе ланцугамі да працоўных месцаў, закідваюць яйкамі. Ніколі не звяртаюцца да гвалту ".
  
  Погляд Райма быў прыкаваны да абломкаў. Здалёк машыны выглядалі далікатнымі. Але на відэа буйным планам былі бачныя трывалыя сталёвыя стрыжні і апорныя кранштэйны.
  
  З іншага боку, сапраўды ёсць за гэтым стаяў праект "Камуналка"?
  
  “ Час абрана? - спытаў ён.
  
  Паўза. - Як гэта, капітан? - спытаў я.
  
  “ Патрабаванне паступіла да падзення крана або пасля?
  
  “О, вы думаеце, што гэта быў няшчасны выпадак, і гэтая група ускочыла на падножку. Гэта было за дзесяць хвілін да крушэння".
  
  Адказваю на гэтае пытанне.
  
  “Мы глядзім навіны", - спытала Сакс. - "Нічога аб попыце".
  
  “Няма. Мы не аб'яўляем. Гэта будзе азначаць паніку. Я загадаў прыпыніць ўсё вышыннае будаўніцтва на некаторы час, і мы накіроўваем афіцэраў на кожную пляцоўку, дзе ёсць вежавы кран ".
  
  "Гэта выкліча пытанні", - адзначыла Сакс.
  
  Нядбайным тонам Харысан сказаў: “Ах, я абвінавачу федэралаў або што-то ў гэтым родзе. Пачакай".
  
  На фоне званка мэра загучалі настойлівыя галасы.
  
  “ Я павінен ісці, капітан, дэтэктывы. Калі ласка, зрабіце ўсё, што ў вашых сілах. Рэсурсы горада? Яны ў вашым распараджэнні. Падтрымлівайце сувязь з Бюро і DHS.
  
  Званок быў адключаны.
  
  Зноў гляджу на абломкі. Сінь вежы была асляпляльнай. Яе пафарбавалі так для бяспекі? Або для рэкламы? Або проста касметыка?
  
  Селлитто наліў крыху кавы з які з'явіўся графіна. Ён падышоў да кампутарнага манітора на сцяне і, прыжмурыўшыся, прачытаў запіску тэрарыстаў.
  
  "Значыць, гэта не самыя яркія лямпачкі", - сказаў ён. "Магчыма, мы зможам гэта выкарыстоўваць".
  
  "Як гэта?" Пацікавіўся Райм.
  
  "Арфаграфічныя памылкі — 'obsene'. І 'its" без апострафа.
  
  Райм прищелкнул мовай. “ Гэта было зроблена наўмысна, каб прымусіць нас думаць, што яны дурныя. Гэта не так.
  
  "Так?"
  
  “Іншыя правілы граматыкі і пунктуацыі верныя. Яны выкарыстоўваюць 'гэта' і 'які" правільна. "Гэта" абмяжоўвае значэнне папярэдняга слова: 'ўласцівасці, якія пазначаны ў прыведзеным ніжэй спісе'. 'Які' не з'яўляецца абмяжоўвалым — дае неабавязковую інфармацыю. Напрыклад: дзе яны выпадкова даведаліся аб адсутнасці ў горадзе планаў рэканструкцыі ".
  
  "Лінк—"
  
  "І яны таксама правільна выкарыстоўваюць 'з тых часоў", што азначае "з пэўнага моманту часу'. Гэта можа азначаць 'таму што', але гэта не пажадана. І бачыце, некалькімі прапановамі пазней яны выкарыстоўваюць 'таму што' ў правільным сэнсе. І апостраф перад герундием. 'Забудоўшчык будуе ...' Правільна. "
  
  “ Герундый?
  
  Райм: “Гэта дзеяслоў, які выкарыстоўваецца як назоўнік. 'Бегаць карысна для цябе'. Па крайняй меры, так мне сказалі. Герундый прымае притяжательный склон. Няўжо ніхто больш не ведае аб гэтых правілах? Дзіўна."
  
  “ Госпадзе, Лінк, калі твае студэнты дапускаюць невялікую памылку ў сваіх працах, ты робіш ім такое дзярмо?
  
  Ён нахмурыўся. "Літара "Ф", вядома". Ківок у бок паведамленні на экране. “Ананімны Чат. Але арыгінальны электронны ліст. Хто яго адправіў і як?"
  
  “ Агульнадаступны IP-адрас. Кавярня ў Брукліне без камеры назірання. Спецыялісты па кампутарных злачынствах лічаць, што злачынца наогул не было ў установе. Павінна быць, ён быў звонку і узламаў іх роутер.
  
  “Што ж, варта адзначыць адзін факт: яны разбіраюцца ў кампутарах. Ці працуюць з кім-то, хто разбіраецца". Ён дадаў: “Я думаю, мэр павінен аб'явіць. Яму прыйдзецца зрабіць гэта да заўтрашняга раніцы. Дайце людзям шанец трымацца далей ад працоўных месцаў ".
  
  Селлитто паўтарыў: “Харысан правоў — пачалася б паніка. І ён, павінна быць, турбуецца аб перайманні. Гэта што, чортаў герундый?"
  
  “Было б, калі б "пераймаць" было дзеясловам. Які я лічу нестандартным. Нават калі некаторыя людзі гэтага не робяць".
  
  Райм працягваў вывучаць відэазапіс зламанай вежы і крушэння за ўсё на яе шляху. Ён упаў наперад, а не набок, і доўгая вежа з рычагом на яе вяршыні цягнулася ад бетоннага падставы ў сярэдзіне будаўнічай пляцоўкі паміж двума высокімі будынкамі, у якія ён ледзь не ўрэзаўся, да парку праз авеню ў цэнтры горада. Отклонись ён усяго на тузін футаў направа або налева, ён сутыкнуўся б са шклянымі шматпавярхоўкамі. Колькасць загінуўшых было б нашмат вышэй.
  
  “ Колькі ў горадзе пад'ёмных кранаў? - спытаў я.
  
  Сакс дастала тэлефон і задала пытанне. Яна прыжмурылася, чытаючы. “Нью-Ёрк, усе раёны, дваццаць шэсць. Мы ў канцы спісу. У Таронта іх больш за сотню, у Лос-Анджэлесе - каля пяцідзесяці.
  
  Гэта ўсё? Дваццаць шэсць? Райм думаў, што іх будзе больш. Вядома, ён не часта выходзіў на вуліцу, але калі выходзіў, здавалася, што лунаюць вежы былі паўсюль, а папярочныя бэлькі ненадзейна балансавалі на верхавінах сцеблаў.
  
  - Я пазваню Мелу і выкліку яго сюды, - сказаў Райм. Што робіць Пуласкага? - спытаў я.
  
  - Яго выкарыстаў аддзел па расследаванні забойстваў, - сказала Сакс. Ён кіруе расследаваннем ў цэнтры горада.
  
  - Калі ён закончыць, я хачу, каб ён быў тут, - сказаў Райм.
  
  "Я патэлефаную", - сказаў Селлитто.
  
  "І давайце складзем графік".
  
  Сакс адсунула ў бок дошку з выявай суб'екта 212, але пакінула яе бліжэй да пачатку. Яны чакалі навін ад вядучага дэтэктыва, які ў цяперашні час накіроўваўся сюды.
  
  На вызваленым месцы яна пододвинула мальберт і чысты нататнік і пачала новую дошку. “ Як наконт таго, каб назваць хлопца ў гонар вуліцы. Суб'ект 89?
  
  "Выдатныя хрэсьбіны," сказаў Райм.
  
  Яна напісала гэта уверсе табліцы сваім прыгожым почыркам.
  
  Селлитто сказаў: “Думаеш, гэта руская штука? Ячэйка. Улічваючы назву. Камуна, ці што?"
  
  Райм паківаў галавой. Ён успомніў курс гісторыі, які цярпеў шмат гадоў таму. Ён нагадаў, што левым рухам у Амерыцы сярэдзіны дваццатага стагоддзя падабалася выкарыстоўваць савецкія тэрміны: агітпроп, кампрамат, інтэлігенцыя.
  
  “ Сумняваюся. Рускія, магчыма, маюць пастаянны цікавасць да дэстабілізацыі дэмакратыі, але я сумняваюся, што Радзіма будзе аказваць ціск на горад, каб той знайшоў жыллё для пралетарыяту. Дарэчы, гэта рымскае слова. Маркс скраў гэта.
  
  “Але я згодны з мэрам. Мы павінны каардынаваць дзеянні з федэралам. Можа быць, даручыць Лайлу разабрацца з гэтым ".
  
  Лайл Спенсер, нядаўна якія папоўніў шэрагі дэтэктываў паліцыі Нью-Ёрка, быў былым кіраўніком карпаратыўнай бяспекі медиаимперии. Ён быў маўклівы, але интервьюируемые былі схільныя супрацоўнічаць, калі ён задаваў ім пытанні. Мужчына быў масіўным, культурыст, і вочы ў яго былі лютыя. Райму здалося, што ён аднойчы бачыў ўсмешку Спенсера, але ён не быў упэўнены.
  
  Сакс пакінула дэтэктыву паведамленне, у якім падрабязна апісала сітуацыю і тое, што ад яго патрабавалася зрабіць.
  
  Селлитто адкрыў свой партфель і дастаў тоўсты пачак дакументаў. “ Гэта ад майстра з будаўнічай пляцоўкі на восемдзесят дзевятай вуліцы: чарцяжы, карты, SD-карты з некаторых камер назірання, яшчэ некалькі рэчаў, якія, па яго думку, могуць апынуцца карыснымі.
  
  Сакс вылучыла працоўны стол у цэнтр нестэрыльнымі часткі гасцінай, і Селлитто расклаў матэрыялы. З гэтага мора паперы яна абрала схему ўчастка і прымацавала яе на белую дошку. Выгляд зверху адлюстроўваў кран і будынак, часткай канструкцыі якога ён быў. Навакольныя будынкі былі намаляваныя на прымітыўных накідах.
  
  Яна паглядзела на экран тэлевізара, затым намалявала стрэлку на дошцы. “ Вось так ён упаў. Паміж гэтымі будынкамі ... Добра, я подключусь да сеткі. Хто ведае, можа быць, мы знойдзем чэк з таго кітайскага рэстарана ў Кўінз, дзе кожную сераду збіраюцца ўяўныя рускія рэвалюцыянеры ".
  
  Селлитто выдаў сардонический, сцвярджальны смяшок.
  
  - Ах, гэта сапраўды здараецца. Райм хмурна паглядзеў на Сакс. “ Нагадай, як яго звалі? Той серыйны забойца. Стейтен-Айлэнд. Дадлі?..
  
  “Смітам. Дадлі Смітам". Звяртаючыся да Селлитто, яна сказала: “Ён выпусціў візітную картку жанчыны, калі сыходзіў з месца забойства. На ёй былі яго адбіткі пальцаў. Мы пераехалі ў яе кватэру і проста тусаваліся. Дзесяць гадзін праз ён з'явіўся з нажом і скруткі клейкай стужкі. Выраз яго твару неацэнна. Варта было пачакаць ".
  
  OceanofPDF.com
  
  4.
  
  У Нью-ЁРКУ ні адна дзікая мясцовасць не прыцягвае арнітолагаў так, як Цэнтральны парк. У рэгіёне існуюць больш буйныя лясныя запаведнікі, але ў святлівым зялёным прамавугольніку Манхэтэна жыве больш за ўсё хатняй птушкі на квадратны акр.
  
  Трымаючы ў руках бінокль Nikon, мужчына заставаўся нерухомым, пільна гледзячы на сініцу ў чорнай шапачцы. Ён некалькі разоў бываў у Цэнтральным парку і ведаў, які шырокі інвентар могуць выкарыстоўваць арнітолагі для запаўнення сваіх спісаў калекцый.
  
  Ён быў апрануты ў модныя штаны позняй вясны (чорныя) і вятроўку (цёмна-сінюю). Падцягнуты, спартыўнага выгляду, з редеющими валасамі, напалову сівымі, але акуратна падстрыжанымі і зачасанымі на месца.
  
  Праз імгненне птушка пырхнула, і ён запісаў некаторыя назірання ў маленькі нататнік. Ён працягваў павольна сканаваць з поўдня на поўнач.
  
  "Моцна шанцуе?"
  
  Жаночы голас быў звернуты да яго. Ён павярнуўся. Яна глядзела ў бінокль у форме грушы на нататнік у руцэ мужчыны. Яе нарад быў чырвона-жоўтым, як бы падкрэсліваючы, што камуфляж не з'яўляецца неабходным кампанентам пры назіранні за птушкамі.
  
  Ён сказаў: "Бачыў птушку-жароўню".
  
  "Няма!"
  
  "Я так і зрабіў".
  
  "Ты паставіў гэта на Эберда?"
  
  Онлайн-сэрвіс, які ўключаў абвесткі аб назіраннях рэдкіх.
  
  “ Пакуль няма. Ты?
  
  Яна паціснула плячыма. “ Не вельмі. Толькі што прыехала. Я чула, што тут водзіцца лебедзь-шыпун. Пазней я праверу сажалкі і вадасховішчы. Дзе была овенберд?
  
  “ Побач з музеем.
  
  Яна павярнулася ў бок Метрапалітэн, праз парк, як быццам двухколерная чаротаўка магла ў гэты самы момант пералятаць адтуль сюды. Затым яна павярнулася і кінула на яго хуткі погляд. Ён ведаў, што яго цяжка было назваць прыгажуном. І на выгляд яму было каля пяцідзесяці. Але ён быў моцнага целаскладу і меў адзін асаблівы атрыбут, які часта прыцягваў: аголены безназоўны палец.
  
  "Я бачыла амерыканскага вожыка каля лодачная хлява," сказала яна.
  
  "А ты зрабіў гэта?"
  
  Паміж імі запанавала маўчанне. Затым, раптам, яна выпаліла: "Калі б я была птушкай, я была б менавіта такой". Яна паправіла. “Ну, які-то вадаплаўнай птушкай. Качка, лебедзь, гусь. Гэта здаецца больш мірным. Хоць і не пелікан. Яны ў некаторым родзе говнюки. Я Кэрал. "
  
  "Дэвід". Рукопожатию перашкодзіў нататнік у адной руцэ і "Нікан" ў іншы. Дастаткова было кивков.
  
  Паўза. - Мне здаецца, што я вас раней не бачыла, - сказала яна.
  
  Арнітолагі былі згуртаванай камандай. Асабліва на Манхэтэне.
  
  "Толькі што пераведзены сюды". Мужчына паглядзеў на свой тэлефон, каб даведацца час.
  
  "Адкуль?"
  
  "San Diego."
  
  “О, мне гэта падабаецца. Там так прыгожа".
  
  Ён ведаў, што яна ніколі там не была.
  
  Яшчэ адна паўза. Ён сказаў: “Я, мабыць, пайду. У мяне сустрэча".
  
  “Прыемна было з табой пагаварыць. Я збіраюся пайсці пашукаць тую жароўню. Можа быць, я ўбачу цябе тут зноў".
  
  "Я спадзяюся на гэта", - сказаў ён з усмешкай і павярнуў на захад, ідучы па тратуары да іншай параслі хмызняку, якія былі ўсюдыісны ў гэтай частцы парку. Ён вгляделся скрозь зеляніна, без бінокля, і агледзеў будынак праз дарогу, з карычневага каменя, таксама звычайнае тут.
  
  На тратуары перад ім ён заўважыў стройнага лысеющего мужчыну ў прасторным цёмным касцюме. На поясе ў яго быў залаты значок дэтэктыва паліцыі Нью-Ёрка. Падняўшыся па лесвіцы, ён націснуў на званок і паглядзеў на камеру назірання. Імгненне праз дзверы адчыніліся.
  
  А, вось і ён ...
  
  За спіной афіцэра чалавек у парку мог зазірнуць у цёмны калідор. І цяпер ён назіраў за значна больш захапляльным відовішчам— чым за любой птушкай, якая ў любым выпадку яго зусім не цікавіла, хіба што як падстава пабыць у парку з біноклем.
  
  Чалавек, якога ён убачыў перад тым, як зачыніліся дзверы, уяўляў для яго асаблівы — можна сказаць, дакучлівы— цікавасць. Яго звалі Лінкальн Райм, і менавіта ён, фальшывы арнітолаг Чарльз Веспасіана Хэйлі, таксама вядомы як Гадзіншчык, прыехаў у Нью-Ёрк, каб забіць яго.
  
  OceanofPDF.com
  
  5.
  
  ВАРУШЫСЯ. ХУТКА.
  
  Яшчэ не занадта позна, але хутка гэта будзе.
  
  Патрульны паліцыі Нью-Ёрка Рон Пуласкага падумаў, што часам можна пачуць фразу пра "першых сарака васьмі". Гэта азначае, што калі вы не атрымалі пераканаўчай зачэпкі на працягу першых двух дзён пасля забойства, раскрыць справа станавілася ўсё цяжэй. Гэта было вар'яцтва, і кожны кап ведаў, што гэта не больш чым каронная фраза з тэлевізара. Мелі значэнне першыя сорак восем хвілін. Пасля гэтага доказы і ўспаміны сведкі пачалі знікаць.
  
  Гэтая смерць даўно мінула — на самай справе, ёй было каля двух дзён ад роду, што цалкам адпавядае клішэ аб гэтым злачынстве.
  
  Вось чаму ён рухаўся так хутка.
  
  Падцягнуты, светлавалосы, старанна выгалены, з рысамі асобы, утоенымі касцюмам і маскай крыміналіста Тайвека, Пуласкага цяпер азіраў сцэну: бетонны падлогу, пакрыты плямамі, выбоінамі і расколінамі ад старажытнага прамысловага абсталявання, даўно зніклага, дызайн і прызначэнне якога немагчыма было вызначыць па характары зносу пад яго нагамі. Вада ў неглыбокіх басейнах была пакрыта пластом цёмна-сіняга і чырвонага алею. Сцены з бетонных блокаў, з якіх тырчалі стрыжні, і трубы. Іржавыя паліцы, пустыя, фарба з іх амаль сышла. Форма была галоўным элементам дызайну.
  
  Вузкія вокны ўяўлялі сабой гарызантальныя планкі ў верхняй частцы сцен, тыповыя для скляпоў, падобных гэтаму. Запырсканы і зашмальцаваныя, яны, тым не менш, прапускалі трохі святла.
  
  У адным канцы памяшкання ўзвышалася неіснуючая паветраная печ з ацынкаванай сталі.
  
  Але ці была гэтая адзіная чароўная рэч, якая прывяла да таго, што забойца ўсё яшчэ тут? Ці яна выпарылася, ці была пераварыць пацукамі, або растварылася ў мільярдзе малекул незразумелага рэчывы?
  
  Калі-то там была гэтая важная доказ. Падчас забойства. Яна, безумоўна, прысутнічала.
  
  Паводле слоў француза, які памёр у 1966 годзе.
  
  Эдмон Локар быў судовым следчым—крыміналістам — у Ліёне, дзе ён заснаваў першую ў свеце лабараторыю судовай экспертызы. Яго самая вядомая запаведзь была простая і застаецца вернай па гэты дзень: злачынец не можа дзейнічаць, не пакінуўшы слядоў сваёй прысутнасці ні на ахвяры, ні на месцы здарэння.
  
  Рон Пуласкага чуў гэтыя словы сотні разоў — ад свайго настаўніка Лінкальна Райма. Ён паверыў ім.
  
  І ён ведаў, што дзе-то тут былі ключы да пошуку чалавека, які забіў чалавека, які ляжаў ля ног Пуласкага у гэтым сырам падвале склада ва Ўсходняй частцы Манхэтэна. Магчыма, гэта ўсё яшчэ было так.
  
  Але гэта прыслоўе было важным.
  
  Магчыма ...
  
  Таму што па сканчэнні ўсяго гэтага часу — тых сумна вядомых сарака васьмі гадзін — яно магло знікнуць або ператварыцца ў што-то неузнаваемое.
  
  Ён ведаў, што жыццёва важнай доказам было не што іншае, як адбіткі пальцаў ад трэння, кроплі ўласнай крыві забойцы або карысная гільза. Гэтыя відавочныя доказы адсутнічалі.
  
  Такім чынам, усё звялося да "пылу", чароўнай слове Локара, обозначающему сляды-доказы.
  
  Пуласкі зноў зірнуў на ахвяру. Флетчар Далтон.
  
  У шэрым касцюме, белай кашулі і цёмным гальштуку ён ляжаў на спіне, утаропіўшыся мёртвымі вачыма ў чорны столь. Тридцатидвухлетний мужчына быў брокерам ў гандлёвым доме на Уол-стрыт і жыў адзін па адрасе 845 East 58th Street. Учора ён не з'явіўся на працы, і яго не засталі дома. Яго імя і фатаграфія былі размешчаны на праслухоўцы. Два гадзіны таму афіцэр патрульнай службы выпадкова заўважыў прыадчыненыя дзверы на закінутым складзе, дэманстрацыя якога была запланаваная. Ён зрабіў усяго адзін ўдых, перш чым зразумеў, і патэлефанаваў у Аддзел па расследаванні забойстваў.
  
  У той час як Пуласкага звычайна працаваў з Раймом і Амелией Сакс, яго справаздачы аб месцы злачынства і паказанні на судзе ў якасці эксперта-крыміналіста былі заўважаныя, і нядаўна яго нанялі для самастойнага агляду месцаў здарэння.
  
  Пуласкі быў рады такому шанцу. Ён некалькі гадоў быў асістэнтам Райма і Сакс, і яны абодва лічылі, што яму варта пашырыцца. Судова—медыцынская экспертыза апынулася значна больш займальнай, чым вулічная злачыннасць - сфера яго афіцыйнага прызначэння, патрульны аддзел. Яшчэ адна перавага: гэта рабіла Джэні больш шчаслівым. Шанцы на тое, што яна овдовеет, былі значна менш, калі праца яе мужа заключалася ў тым, каб збіраць валасінкі пінцэтам, а не супрацьстаяць напампаваным метамфетамином бандытам.
  
  І яшчэ адно: ён быў добры ў працы на месцы злачынства.
  
  А глазуру на торце? Яму спадабалася.
  
  Наколькі рэдка тое, што вы любіце і ў чым преуспеваете, збіралася разам?
  
  Райм казаў яму, што некаторыя людзі народжаныя для працы на месцы злачынства, у той час як іншыя проста выконваюць сваю працу.
  
  Натхнёны або функцыянальны.
  
  Мастак супраць механіка.
  
  Крыміналіст дакладна не сказаў услых, у які лагер трапіў Пуласкага, але яму сапраўды не трэба было гэтага рабіць; з Лінкальнам Раймом даводзілася рабіць шмат высноваў, і малодшы афіцэр ведаў, як яго разгадаць.
  
  Яшчэ адно сканіраванне пакоя сорак на пяцьдзесят. Характар забойства здаваўся ясным. Далтон застрэлілі на вуліцы, на тратуары, і зацягнулі ў падвал — пасля таго, як забойца штуршком расчыніў дзверы. Тут прысутнічаў толькі адзін злачынец; пыл на падлозе сведчыла аб гэтым.
  
  Было ясна, што той, хто страляў, адцягнуў цела ад дзвярэй прама да таго месца, дзе ён яго кінуў, без якіх—небудзь абыходных шляхоў - але, вядома, Пуласкага абшукаў усе прастору.
  
  Ён выкарыстаў свой уласны малюнак: спіраль, якая пачынаецца ў цэнтры злачынства і якая ідзе пастаянна пашыраюцца коламі. Затым ён павярнуўся і зрабіў тое ж самае ў зваротным парадку, рухаючыся скарочанымі завесамі. Лінкальн выступаў за сеткаваты малюнак; з яго дапамогай вы праглядаеце сцэну ўзад і наперад, як пры стрыжцы траўніка. Затым вы паварочваецеся перпендыкулярна і праглядаеце тым жа спосабам, зноў перакрываючы той жа ўчастак.
  
  Пуласкі паважаў сетку, але уласны метад яму падабаўся больш; ідэя прыйшла яму ў галаву, калі жонка папрасіла яго падаць вяндліну, нарэзаную спіраллю, на Дзень падзякі.
  
  Ён прыжмурыўся ад яркага святла паўтузіна магутных галагенавых лямпаў, устаноўленых на штатывах, стратэгічна размешчаных у пакоі.
  
  Гэта дзе-то тут ...
  
  Так і павінна быць, дакладна, містэр Локард?
  
  Але дзе?
  
  Знайдзі гэта, цвёрда сказаў ён сабе цяпер.
  
  Гадзіннік цікаюць ...
  
  Завяршыўшы пошук па спіралі, ён засяродзіўся на найбольш важных частках сцэны: шляху ад дзвярэй да цела і самай целе.
  
  І там, на лацкане пінжака Далтона, ён знайшоў гэта.
  
  Рэч, якая адносіцца да жыццёва важнай катэгорыі доказаў на месцы злачынства: адрозніваецца ад усяго астатняга.
  
  Гэта было цёмна-сіняе валакно. Сінтэтычны палімер. З-за такога складу і яго даўжыні ён быў зроблены альбо з шаліка, альбо з шапачкі-панчохі, што афіцэр ведаў, таму што правёў доўгія гадзіны, вывучаючы шалікі і капялюшыкі-панчохі (і большасць іншых тканін, калі ўжо на тое пайшло), так што, калі б ён выпадкова наткнуўся на ўзор на месцы злачынства, у яго былі б добрыя шанцы ідэнтыфікаваць яго ў палявых умовах, а не ў лабараторыі, дзе былі б дасягнутыя тыя ж вынікі, але праз значна больш часу.
  
  Варушыся. Хутка.
  
  Выйшаўшы на вуліцу, Пуласкага хутка зняў Тайвек, загадаў спецыялістам па зборы доказаў даставіць доказы ў лабараторыю ў Кўінз і перадаў цела дзяжурнаму лекару судмедэкспертызы.
  
  Затым ён прайшоў пешшу ад месца забойства да станцыі метро, з якой Далтон, у якога ў кішэні была картка MetroCard, хутчэй за ўсё, выйшаў бы па дарозе дадому ў ноч сваёй смерці, у трох з паловай кварталах адсюль (з Уол-стрыт у Верхні Іст-Сайд на аўтобусе не дабярэшся).
  
  І тут, сярод складоў і камерцыйных будынкаў, ён знайшоў тое, на што спадзяваўся.
  
  Камера Сістэмы інфармавання аб дамене, устаноўленая на ліхтарным слупе.
  
  Ён патэлефанаваў у Цэнтральнае кіраванне, і яго злучылі з адным з аператараў DAS — дзясяткі з іх сядзелі перад мноствам відэаэкранаў, пакуль яны і іх алгарытмічныя партнёры шукалі дрэнных хлопцаў і благія ўчынкі.
  
  Пуласкі прадставіўся і паведаміў месцазнаходжанне камеры, а таксама дату і час, калі Далтон, хутчэй за ўсё, праходзіў тут.
  
  "Добра", - сказаў мужчына. "Ты хочаш, каб гэта цяпер?"
  
  "Так, па гэтым нумары".
  
  Яны адключыліся. Неўзабаве яго тэлефон зажужжал, і ён выклікаў кліп. Адышоўшы ад сонца, каб лепш бачыць экран, ён прагледзеў відэа.
  
  Ах, вось яно што.
  
  З'явіўся стройны мужчына, белы, з акуратнымі вусамі. На ім былі чорныя штаны і куртка, а галаву пакрывала цёмна-сіняя шапачка-панчоха дакладна такога ж адцення, як толькі што знойдзеная Пуласкага фібра.
  
  Калі ён ішоў на ўсход, яго погляд быў скіраваны на другі бок вуліцы, магчыма, на Далтон; гэтая бок не была бачная камеры.
  
  Рука мужчыны была на баку - і адзін раз ён паляпаў сябе па кішэні. Гэта ён мог зрабіць па мноству прычын, але адна з іх заключалася ў тым, каб пераканацца, што яго пісталет на месцы, надзейна схаваны.
  
  Затым ён схаваўся з выгляду. Праз пятнаццаць хвілін ён хутка вярнуўся, і Пуласкага сфармуляваў тэорыю таго, што адбылося: дзе-то на гэтай вуліцы Далтон быў сведкам чаго-то. Гэта не магло быць вядомым злачынствам; калі б гэта было так, гандляр патэлефанаваў бы ў 911. Пуласкі праверыў: адзінымі званкамі з гэтага раёна ў той дзень былі паведамленні аб двух сардэчных прыступах і цяжкім падзенні.
  
  Якім бы ні было злачынства, Сіняя Капялюш не магла дазволіць сабе пакінуць Далтон ў жывых.
  
  Пуласкі ператэлефанаваў супрацоўнікам DAS і спытаў, ці ёсць паблізу іншыя камеры.
  
  Не, ніякіх.
  
  Затым у яго ўзнікла ідэя. Ён паспрабуе што-небудзь, што, як ён быў упэўнены, не спрацуе.
  
  Але ён усё роўна гэта зрабіў.
  
  Ён даў афіцэру DAS часовую пазнаку на плёнцы, дзе твар Сіняй Капелюшы было відаць найбольш выразна, і сказаў яму, каб зрабіць здымак экрана і адправіць яго ў іншае падраздзяленне alphabet паліцыі Нью-Ёрка.
  
  FIS у аддзяленні — аддзяленне ідэнтыфікацыі асоб — зусім не такая інвазівной аперацыя, як думаюць людзі. Яго місія складаецца ў тым, каб адпавядаць фатаграфіі магчымых падазраваных, зробленыя з камер назірання на месцах, — ці выпадковыя няўдалыя селфи - са здымкамі з газет ці плакатаў з аб'явамі аб вышуку, каб усталяваць асобы.
  
  За сваю кар'еру Пуласкага адправіў каля шасцідзесяці малюнкаў, і ні адно супадзенне не было вернута.
  
  Гэты быў зусім іншым.
  
  Афіцэр, з якім ён размаўляў, сказаў: “Ну, ведаеш што, Рон. Гэтая фатаграфія? FIS паказала супадзенне з верагоднасцю дзевяноста два адсоткі".
  
  "Гэта добра?"
  
  "Дзевяноста два - гэта даволі шмат золата". Ён засмяяўся. “І я дам табе золата яшчэ і па іншай прычыне. Ты не паверыш, хто твой падазраваны. Ты сядзіш?"
  
  • • •
  
  “Добрай раніцы, гэта самыя апошнія дзелавыя навіны ад WKDP. Інвестары сутыкнуліся з сур'ёзным хваляваннем пасля абвальвання сёння раніцай крана на будаўнічай пляцоўцы ў Верхнім Іст-Сайда на Манхэтэне. Адзін рабочы загінуў і паўтузіна атрымалі раненні. Evans Development і Moynahan Construction - кампаніі, якія ўдзельнічаюць у будаўніцтве раскошнага семидесятивосьмиэтажного хмарачоса, кошт кватэр у якім будзе пачынацца ад пяці мільёнаў даляраў. Гарадскія ўлады паведамляюць, што сертыфікаты агляду ўсіх вежавых кранаў, якія працуюць у Нью-Ёрку, сапраўдныя, але федэральныя рэгулююць органы заклікалі прыпыніць будаўніцтва на гэтых будпляцоўках да правядзення расследавання Дэпартаментам будаўніцтва і федэральным нацыянальным інстытутам стандартаў і тэхналогій. NIST расследаваў абвальвання Сусветнага гандлёвага цэнтра і атаку на Пентагон 11 верасня, а таксама абвальванне паўднёвага будынка Champlain Towers ў Маямі. Акцыі Evans Development, публічна торгуемых кампаніі, ўпалі да рэкордна нізкага ўзроўню."
  
  OceanofPDF.com
  
  6.
  
  СВЯТЛО НЕ ПАКІДАЎ ніякіх сумненняў адносна таго, дзе адбыўся інцыдэнт.
  
  Іх былі сотні, белых, сініх, чырвоных.
  
  Сакс вяла свой старажытны "Форд Тарына", выфарбаваны ў ярка-чырвоны колер, хутка рухаючыся па папярочнай вуліцы насустрач жудасным відовішчу, праносячыся праз паток машын і аб'язджаючы іх. Яна ледзь не выскачыла на тратуар, калі некалькі грузавікоў адмовіліся расступіцца і прапусціць яе. На Трэцяй авеню нецярплівы сігнал прывёў да таго, што мужчына падняў сярэдні палец, да якога тут жа далучыліся тры яго таварыша і вялікі палец у сяброўскім прывітанні — такім, якое вы б падарылі дзіцяці, — калі ён убачыў пераносную сінюю мігцелку і таблічку паліцыі Нью-Ёрка на прыборнай панэлі.
  
  Нарэшце, перапынак у руху, дзякуючы паліцыянтам, якія накіроўваюць легкавыя і грузавыя аўтамабілі ў іншае месца. Яна завяла рухавік і выехала на фінішную прамую, і спынілі на краі велізарнай будаўнічай пляцоўкі на Ўсходняй 89-й вуліцы.
  
  Відэазапісы ў навінах і блізка не падыходзілі да выявы крывавай бойні. Кран — зроблены з сініх труб, значна тоўшчы, чым здавалася здалёк, — ляжаў паміж двума будынкамі, міма якіх ён ледзь не праехаў, след тарнада з абломкаў і пашкоджанняў цягнуўся ад падставы бетоннай пліты — да парку, дзе наканечнік стралы глыбока упіўся ў зямлю. Усё, што знаходзілася пад ім, было расплющено. Паласа бедства ўяўляла сабой нагрувашчванне трубаправодаў, металічных дэталяў, папер, цэментных пліт, механізмаў, бэлек, бетоннай пылу, кавалкаў пластыка, правадоў і трасоў, пагнуць лесвіц і перакручанай лесвічных пралётаў і пляцовак. Відавочна, вы не ўзбіраліся прама на верхавіну крана, а падымаліся па лесвіцы футаў на дваццаць ці каля таго, затым паварочваліся і ўзбіраліся яшчэ раз, перакладзіны хісталіся, так што паслізнуцца і зваліцца было б небяспечна, але не смяротна.
  
  Яна паглядзела на кабіну, метал быў змяты, шкло разбіта. Пашкоджанні былі шырокімі. Аператар загінуў бы імгненна — сутыкненне, павінна быць, было на хуткасці сто міль у гадзіну, — але якія жудасныя апошнія некалькі секунд ён, павінна быць, перажыў, думаючы аб сваім лёсе і бачачы, як зямля нясецца да яго праз вялікія вокны.
  
  Падняўся дым, хоць пажару, падобна, не было.
  
  Як і ўсе жыхары Нью-Ёрка, Сакс за гады свайго знаходжання ў горадзе бачыла сотні жураўлёў, але звяртала на іх мала ўвагі. Яна чула аб некаторых аварыях, але яны былі рэдкасцю. На яе думку, тэхніка сігналізавала аб іншай праблеме: гэта былі сцягі будаўнічых пляцовак, што азначала, што паласы руху на вуліцах будуць зачыненыя, што яшчэ больш замарудзіць і без таго запаволенае рух у горадзе.
  
  Яшчэ адзін факт, які яна ведала аб кранах па сваёй працы: кіраўнікі арганізаванай злачыннасці называлі іх "надмагіллямі", таму што яны ўзвышаліся над будаўнічымі пляцоўкамі, якія былі папулярнымі месцамі для скіду пацярпелых пры заліванні бетону.
  
  Яна дастала з багажніка сваё рыштунак для агляду месца злачынства і накіравалася на месца здарэння, абмінуўшы разявак і бяздомнага ў брудным карычневым паліто даўжынёй тры чвэрці. На галаве ў яго красавалася пухнатая капялюш, цёмна-карычневая з аранжавым, у форме тых, што носяць палявыя камандзіры талібаў. Не звяртаючы ўвагі на чалавечыя ахвяры, ён ішоў уздоўж жоўтай стужкі, паказваючы сіне-белай кававай кубкам на якая расце натоўп і выпрошваючы здачу. Але без асаблівага энтузіязму. Ён выдаткаваў больш часу на агляд абломкаў. Смяцяр, верагодна, з радасцю прикарманивший кашалек мёртвага аператара або якія выпалі з яго кішэні наяўныя. Шкада.
  
  Ён мелькам зірнуў у яе бок, адзначыўшы значок і яе халодны погляд, і рушыў далей.
  
  Сакс нырнула пад стужку і, зарыентаваўшыся, знайшла падстава крана. Перш чым яна накіравалася да яго, да яе падышла буйная жанчына ў жоўтай камізэльцы з надпісам "Кіраўнік службы бяспекі" і працягнула ёй белую каску. Яна пахітала галавой, падумаўшы, што капялюш, хай і нязначна, сапсуе становішча. “ Я не...
  
  "Патрабуецца". Жанчына адышла, каб перадаць яшчэ адну капялюш каму-тое, хто мог быць кіраўніком або ўрадавых інспектарам. Яны былі ўзброеныя планшэтам і партфелем.
  
  Сакс спытала паліцэйскага ў форме, няёмка які спрабуе паправіць занадта вялікую каску: "Дзе IC?"
  
  Жанчына ў форме паказала на іншага афіцэра, сярэдніх гадоў, таксама ў жоўтай капелюшы. Яна падышла да камандзіра падраздзялення.
  
  "Капітан".
  
  “ Вы Сакс. Дэтэктыў з аддзела па расследаванні асоба важных спраў, дакладна? Вы працуеце з Лінкальнам Раймом.
  
  Ківок.
  
  "Яны дзіўныя". Ён пастукаў па пластыку на сваім чэрапе.
  
  “ Ёсць яшчэ навіны аб пацярпелых?
  
  “Нічога новага. Адзін смяротны выпадак, пяцёра ў бальніцы. Двое ў крытычным стане. Аб, і адзін сардэчны прыступ. Ён будзе жыць ".
  
  Яе тэлефон замурлыкал ад паведамленні.
  
  Лон Селлитто напісаў:
  
  Праект адправіў паведамленне на 13Chan. Сказалі, што, на іх думку, горад спрабуе захаваць гэта ў таямніцы. Нядобрасумленнасць. Таму яны публічна апублікавалі, што кран быў пашкоджаны, і будзе падаць яшчэ больш, пакуль маёмасць не будзе перададзена. Дзярмо. Да чорта паніку.
  
  Што ж, вось і ўсё, што можна сказаць аб тым, каб абвінаваціць федэралаў у закрыцці вытворчасці.
  
  Вядома, рана ці позна паніка ўсё роўна здарылася б, так што было нават добра, што пра гэта стала вядома. Навіны маглі заахвоціць сведак выступіць наперад.
  
  Яе погляд быў прыкаваны да спутанному метале і грудам абломкаў. Вежа крана мела плошчу каля пятнаццаці квадратных футаў, ніжні сегмент быў умантаваны ў бетонную пліту. Усе чатыры апоры ўсё яшчэ былі ўсталяваныя там; вежа нахілілася або зламалася прыкладна на вышыні трыццаці футаў.
  
  - Лон сказаў, што ён сапсаваў процівагу, - звярнулася яна да эксперта. Погляд на велізарныя бетонныя пліты, якія ляжаць бокам, як выкінутыя дзіцячыя кубікі. - Ёсць якія-небудзь ідэі, як гэта зрабіць? Яна агледзела механізм каляскі, да якога яны былі прымацаваныя. "Ніякіх слядоў самаробнай выбухной прылады".
  
  “Першае, аб чым я падумаў, але я таксама нічога не змог знайсці. І ніхто не чуў выбуху. Чакаю, каб пагаварыць з брыгадзірам. Ён, ці ведаеце, размаўляў па тэлефоне з сем'ямі. І карпаратыўны.
  
  "Дзе ён?" - спытаў я.
  
  Ён кіўнуў грузному мужчыну гадоў пяцідзесяці, у светла-блакітных штанах і блакітнай кашулі, кішэню якога топорщился ручкамі. Яго жоўтая каска была нядбайна ссунутая наперад і была пакрыта налепкамі вытворцаў абсталявання і прафсаюзаў.
  
  Яна спачувала таго, што яму даводзіцца рабіць цяжкія званкі членам сям'і, але ёй трэба было пачаць з самага пачатку.
  
  Яна падышла. “Выбачайце, сэр. Мне трэба з вамі пагаварыць. Цяпер жа, калі ласка". Яна паказала сваё пасведчанне. Спачатку ён паглядзеў на яе зброю, затым на дробны шрыфт.
  
  "Я табе ператэлефаную". Ён адключыўся і звярнуў да яе свае чырвоныя вочы. Ад дыму? Ад слёз? Магчыма, і тое, і іншае.
  
  “ Ты ж ведаеш, што гэта было зроблена наўмысна.
  
  С. Новак — імя, вышытае на яго сіняй кашулі, — быў напружаны ад гневу, яго зубы былі моцна сціснутыя, калі ён глядзеў на катастрофу. Ён кіўнуў. “Той афіцэр вунь там сказаў мне, ды. Я не магу паверыць, што хто-то мог зрабіць што-то падобнае ".
  
  “ Ці бачылі вы ці хто-небудзь з вашай каманды каго-небудзь, хто мог быць замешаны ў гэтай справе?
  
  Ён паківаў галавой. “ Я пытаўся ўсіх. Ніхто нічога не бачыў.
  
  Яна працягнула: "Дэтэктыў, з якім вы размаўлялі раней, дэтэктыў Селлитто?"
  
  “Так, буйны хлопец. Карычневы касцюм".
  
  “Гэта ён. Ён сказаў, што яны сапсавалі процівагу. Гэта парушыла баланс ".
  
  "Цалкам дакладна".
  
  “ У цябе ёсць якія-небудзь ідэі, як яны гэта зрабілі?
  
  Ён паківаў галавой. “ Нейкім чынам адчапіў пару з іх. Ніхто з нас не можа зразумець, як. Яны зроблены так, каб заставацца на сваіх гусеніцах, што б ні здарылася. Зваліцца немагчыма. За выключэннем ... Думаю, што няма. Яго вочы былі скіраваныя на пліты. “ Ты разбіраешся ў фізіцы?
  
  “Калі гэта дастасавальна да аўтамабільных рухавікоў, то так. У астатнім ..." Поціск плячыма.
  
  "Значыць, вы ведаеце аб крутящем моманце".
  
  “Вядома. Сіла, якая круціць прывадны вал".
  
  "А імгненне?"
  
  "Момант?" - спытала яна. "Гэта значыць своечасова?"
  
  “Няма. Гэта калі ёсць сіла, але няма руху. Краны застаюцца паднятымі - прама з-за моманту. На пярэднюю стралу — стралу, якая нясе нагрузку, дзейнічае накіраванае ўніз высілак. Процівагу ззаду павінны раўняцца сіле спераду. Гэта імгненны баланс. Падтрыманне моманту — гэта тое, што робяць аператары, ну, і кампутары, якімі яны карыстаюцца. Ён паўтарыў амаль поўна глыбокай пашаны: “Баланс. Спераду ўсталяваная каляска з гакам для грузу, а ззаду - каляска з гірамі. Мы пастаянна перамяшчаем гіры ўзад-наперад, каб ўраўнаважыць нагрузку.
  
  “Момант настолькі важны, што ніхто ніколі не памыляецца. Гэта падобна на тое, як пілоты проста не забываюць апусціць шасі. Дык вось на што яны напалі. Без проціваг не было ніякай магчымасці, каб страла не апускаўся ". Ён выцер вочы. “Што гэта я чуў? Нейкая лухта аб справядлівым жыллё або што-то ў гэтым родзе? Госпадзе Ісусе".
  
  "Даступнае жыллё".
  
  "Пякельны спосаб адстойваць сваю справу".
  
  "Ці Мог ён ўзламаць гэты кампутар?"
  
  “Не-а. Ты не можаш зламаць гэта. Сістэма не падключана. І праблема была не ў гэтым", - злосна сказаў ён. "Яны проста адключылі процівагу". Яго сківіцу зноў сціснулася, калі яго погляд спыніўся на звязку арматуры — сталёвых стрыжняў, якія ўмацоўваюць бетон. Яны, тузін стрыжняў, цягнуліся ўверх прыкладна на шэсць футаў ад бетоннай пліты, да якой былі прымацаваныя. Немагчыма было ні з чым зблытаць засохлую кроў і сурвэткі на іх, а таксама плямы на бетоне.
  
  Ісус ...
  
  Новак дыхаў глыбока, часта, амаль гипервентиляционно. "Ён зваліўся". Шэпт. “Да ўпора, галавой наперад. Стукнуўся аб арматуру. Яго цела проста ... задрыжаў. Гэта не спынялася. Ён затрымаўся там, дагары нагамі. Спатрэбілася трое пажарных, каб вызваліць яго. Госпадзе. Трое з іх. ... Я буду бачыць гэта вечна ..."
  
  Дык вось як загінуў аператар. Не ў кабіне. Ён выбраўся да таго, як машына ўпала, і паспрабаваў спусціцца.
  
  Працяты ...
  
  “ Як падазраваны мог туды забрацца?
  
  Ён стрымаў слёзы. “Клаим, як і ўсе астатнія. Але ніхто не бачыў ні яго, ні іх. Днём у нас ахова. Ноччу ахоўнік, але ён будзе ля ўваходу. Ён нічога не бачыў. Я спытаў у яго. Што тычыцца задняй часткі, то любы мог бы пералезці праз сцены, калі б захацеў. - Ён кіўнуў на драўляныя панэлі вышынёй восем футаў з адтулінамі, прарэзанымі ў некаторых з іх, каб цікаўныя маглі назіраць, як падымаецца будынак. “ Што тычыцца вежы, то яму прыйшлося б па-чартоўску цяжка караскацца, але мае хлопчыкі робяць гэта кожны дзень.
  
  “ Вы перадалі дэтэктыву Селлитто некалькі SD-карт з запісамі камер назірання. Вы знайшлі якія-небудзь іншыя?
  
  "Няма".
  
  "Можа быць, гэта была ўнутраная праца?"
  
  “Што? Ты маеш на ўвазе аднаго з маіх людзей?" Ён ускіпеў ад гэтага здагадкі.
  
  Яна не адказала. Гэта быў пытанне, які трэба было задаць.
  
  І яна ўбачыла ў яго вачах зараджаецца разуменне таго, што ідэя была разумнай і што ён абдумваў яе. Тым не менш, яго адказ быў менавіта тым, аб чым думала Сакс: “Мяркую, не выключана. Але падумайце пра гэта. Хто-то з гэтай тэрарыстычнай арганізацыі ўступае ў прафсаюз, атрымлівае сваю картку, тыднямі працуе на сайце толькі для таго, каб зрабіць што-то падобнае? І я чуў, што яны пагражалі зрабіць гэта зноў. Ну і што? У іх ёсць свае людзі на іншых будпляцоўках ў горадзе? Яго голас заціх, і ён зноў паглядзеў на пакрытыя карычневымі плямамі дубцы. Сакс нічога не магла з сабой парабіць; ёй таксама давялося паглядзець.
  
  Спатрэбілася трое пажарных, каб вызваліць яго ...
  
  Затым ёй прыйшоў час прыступіць да працы. У яе было дастаткова перадгісторыі здарэння. Яна пачала разважаць аб крыміналістыцы. Азіраючыся па баках на рабочых, натоўп ля ўваходу ў чаканні паведамленні, ці могуць яны вярнуцца да працы або разысціся па дамах. Суб'ект павінен быў быць апрануты так, як былі яны апранутыя, каб зліцца з натоўпам: каска, рабочыя чаравікі і пальчаткі. Такім чынам, схаваныя адбіткі і тыя, якія ён пакінуў, не маглі быць змяшаныя з сотнямі іншых.
  
  Што датычыцца распазнання асоб, каскі, рэспіратары і банданы рабілі гэта немагчымым - нават калі яны здымалі чысты кадр з відэа. І яна заўважыла яшчэ адну праблему з П
  
  "Шмат сонцаахоўных ачкоў".
  
  "Калі вы працуеце з бэлькай тварам на ўсход раніцай і на захад днём, вам трэба бачыць, куды менавіта вы ставіце свае чаравікі, калі знаходзіцеся на вышыні ста футаў".
  
  Сакс паглядзела на процівагу.
  
  “ А дзе тыя, што ўпалі першымі?
  
  Гэта былі б тыя самыя дыверсіі, якія здзейснілі тэрарысты.
  
  Ён паказаў на ірваную дзірку ў драўляным падлозе. “Часовае прыкрыццё першага склепа. Прайшоў скрозь яе, як праз масла".
  
  Сакс падышла да адтуліны і паглядзела ўніз. “ Там, унізе, ёсць хто-небудзь? Яна ўбачыла тое, што магло быць промнем ліхтарыка.
  
  “Я паслаў каго-небудзь паглядзець, ці не пацярпеў ці хто-небудзь. Я не чуў, так што, думаю, няма ".
  
  Такім чынам, было б якое-то забруджванне тых нешматлікіх рэчаў, да якіх, як яны ведалі, напэўна, дакранаўся падазраваны, — цэментных блокаў і механізму, прикрепляющего іх да крана. Але гэта была праца на месцы злачынства — дапамогу пацярпелым павінна была мець прыярытэт над доказамі.
  
  “ Гэй, Новак! - крыкнуў я.
  
  Яны абодва паглядзелі ў бок ўваходу на будпляцоўку. Дзве тыя, што плачуць жанчыны сярэдніх гадоў стаялі побач з іншым рабочым, мужчынам, які тэлефанаваў.
  
  “ Сям'я. Я павінен з імі пагаварыць.
  
  Ён павольна пайшоў, і Сакс далучылася да каманды з месца злачынства, троіца, якая стаяла ззаду аўтобуса, рыхтуючыся да бою. Гэта былі тэхнікі па зборы доказаў, грамадзянскія служачыя паліцыі Нью-Ёрка. У апошнія гады горад ўсё часцей выкарыстоўвае ECTs. Так шмат злачынстваў, так шмат усяго, што трэба прааналізаваць, што не мела лагістычнага сэнсу звязваць уніформу або залатыя жэтоны з цяжкай працай, якая патрабавалася на большасці месцаў злачынстваў. Іх навучанне было цяжкім, і яны старанна працавалі, многія выпускнікі спадзяваліся, што змогуць паступіць у дэпартамент у якасці афіцэраў.
  
  Пасля інструктажу яна сама апранула белы тайвек.
  
  Каска была забруджвальных рэчывам, і яна не змяшчалася пад капюшонам камбінезона. Яна адклала гэта ў бок, хоць і не без думкі, што інваліднасць Лінкальна Райма стала вынікам таго, што ён атрымаў удар у шыю упалай драўлянай бэлькай на будоўлі. Выйшаўшы з касцюма, яна пристегнула службовы пояс з кабурой і защелкнула свой "Глок" у шэрым пластыцы. Гэта таксама быў крыніца патэнцыйнага заражэння, але з ім варта было мець справу. Злачынцы вярталіся на месца злачынства часцей, чым можна было чакаць. Вы пастаянна ураўнаважвалі цэласнасць месца злачынства выжываннем.
  
  Сказаўшы сабе ў дзесяты раз перастаць глядзець на скрываўленую арматуру, яна нацягнула пальчаткі, узяла свой асабісты набор для калекцыянавання, той, што быў у яе ў багажніку, і накіравалася да адтуліны, вядучаму ў першы склеп. Для доступу на гэты ўзровень выкарыстоўвалася лесвіца, і яна спусцілася па ёй.
  
  На гэтым паверсе яна агледзела вялікае пустое прастору, цьмяна асветлены безуважлівым святлом з адтулін у столі. Яна павярнулася туды, куды ўпалі цяжару, і яе плечы паніклі. Каб дабрацца да іх, ёй давялося караскацца па цёмным вузкім тунэлі даўжынёй каля дваццаці ці трыццаці футаў, чатыры фута вышынёй і шырынёй тры фута.
  
  Вядома, з усмешкай падумала яна.
  
  Больш за ўсё Амелія Сакс баялася замкнёных прастор.
  
  Што ж, працягвайце. Месца здарэння не будзе обыскиваться само па сабе, і праект "Камуналка", верагодна, выбірае, які кран будзе спускацца наступным.
  
  Яе горла раптам абпаліла, і яна закашлялась. Пахі былі такімі, якія і варта было чакаць: вільготны бетон, пілавінне, маторнае масла і дызельныя выхлапы. Але было што-то яшчэ: нейкі хімікат. Звязальны. Моцны. Калі процівагу прызямліліся, яны, павінна быць, раздушылі бочку з якая чысціць вадкасцю. Яна надзела другую маску, і гэта дапамагло.
  
  Сакс ўвайшла ў тунэль, нязграбна прыгнуўшыся.
  
  Адзін ярд, два ...
  
  "Дай мне пагоню на высокай хуткасці ў любы дзень", - падумала яна, калі стрэлка тахометра наблізілася да чырвонай адзнакі.
  
  Уладкуйце мне перастрэлку з твикером ва Ўсходнім Нью-Ёрку, морда да мордзе.
  
  Усё, што заўгодна, толькі не гэта.
  
  Тры ярда ...
  
  Ну, чорт вазьмі, чым павольней ты ідзеш, тым даўжэй ты тут знаходзішся.
  
  Нарэшце яна выйшла і апынулася ў калідоры нармальных памераў. У канцы гэтага праходу яна ўбачыла гіры, асветленыя святлом, просачивающимся праз праведзеную імі дзірку. Вакол іх плавала пыл.
  
  Тут хімічны пах і раздражненне, щипавшее горла і вочы, былі яшчэ мацней. Нашмат горш.
  
  Пяройдзем да вагам. Існаваў шанец, што суб'ект пакінуў часцінку ДНК або адбітак пальца, калі ён сабатаваў механізм.
  
  Так жа добры, як візітная картка.
  
  Дадлі Смітам ...
  
  Яна зрабіла крок наперад і ледзь не спатыкнулася.
  
  Накіраваўшы свой прамень ўніз, Амелія Сакс, жанчына, якая рэдка ахала, ахнула цяпер.
  
  Рабочы — магчыма, той, каго брыгадзір паслаў сюды праверыць, ці няма пацярпелых, — ляжаў на жываце. Побач ляжаў ліхтарык; гэта быў той самы прамень святла, які яна бачыла.
  
  Вочы мужчыны былі адкрыты, але немигали, і было ясна, што ён мёртвы.
  
  І ўсё ж, чакаць. Здавалася, яго рукі рухаліся. Яна накіравала прамень свайго ліхтарыка на адну з іх.
  
  А цяпер яшчэ адзін хрыплы ўдых.
  
  Яго скура пузырылася і растворялась. Прыдатак асядаў, ператвараючыся ў вадкасць.
  
  З той часткай яго асобы, якая ляжала на бетоннай падлозе, адбывалася тое ж самае. Ад падбародка да шчакі плоць была разъедена, агаліліся скрываўленыя косці, лапікі цягліц і выступы дзёсен.
  
  Сакс закашлялась мацней.
  
  Яна зрабіла глыбокі ўдых , каб прачысціць лёгкія ...
  
  Памылка.
  
  Сур'ёзная памылка.
  
  Гэта проста ўцягнула яшчэ больш раздражняльнага рэчывы, які патрапіў ёй у рот, нос і грудзі, і яна пачала кашляць па-сапраўднаму.
  
  Пякучы боль агню. Ёй трэба было бегчы. Хутка.
  
  Скінуўшы рыштунак, Сакс павярнулася і, спатыкаючыся, пайшла назад у тунэль. Цяпер гэты жудасны праход быў яе выратавальным кругам.
  
  Хістаючыся, яна накіравалася да лесвіцы і паспрабавала націснуць кнопку перадачы на сваёй "Матаролу".
  
  Яна прамахнулася.
  
  У вачах у яе потрескивало, на перыферыі было чорна.
  
  Яна, хістаючыся, накіравалася да лесвіцы. Кашаль перарос у удушша.
  
  Яна зрабіла адзін крок наперад і, страціўшы яшчэ больш з поля зроку, зразумела, што падае.
  
  Калі яна прызямлілася, у яе мільганула думка: "Гэта дзіўна". Як я магу так моцна стукнуцца аб бетон і не адчуць—
  
  OceanofPDF.com
  
  7.
  
  - ДЭТЭКТЫЎ. - РОН ПУЛАСКАГА казаў у свой тэлефон. На іншым канцы провада быў Лон Селлитто, які ў пастаянна змяняецца структуры паліцыі Нью-Ёрка быў свайго роду босам Пуласкага.
  
  Але іерархія пасад у дадзены момант не мела значэння. Пуласкі патэлефанаваў Селлитто, таму што Селлитто быў старэйшым і паважаным чалавекам, а таксама таму, што навіны, якімі Пуласкага збіраўся падзяліцца, нельга было ігнараваць або згубіць у рэпартажы. Селлитто паклапаціўся б пра тое, каб гэтага не было.
  
  “ Пуласкага, - сказаў Селлитто, не чакаючы адказу патрульнага. “ Я пакінуў паведамленне. Ты спатрэбішся Лінкольну па справе Крэйна.
  
  “Добра. Але ты павінен гэта пачуць. Сцэна, якую я толькі што прагнаў?"
  
  “ Так, аддзел па расследаванні забойстваў? Іст-Сайд?
  
  Пуласкі знаходзіўся ля склада, дзе загінуў Флетчар Далтон. Стужка ўсё яшчэ была налепленая. Машыны хуткай дапамогі з'ехалі.
  
  “ У мяне ёсць верагоднае апазнанне. Гэта Эдзі Тарр.
  
  "Пачакай, ты маеш на ўвазе?—"
  
  “ Стваральнік бомбы. Ага.
  
  “Блін. Хіба ён не быў на Заходнім узбярэжжы? Той рэпартаж на праслухоўцы, аб ўрадавым будынку ў Анахайме або дзе-то яшчэ? Усе выбілі з яго дзярмо ".
  
  Пуласкі сказаў: “Зараз ён тут. Што ж, ён тут на дзевяноста два адсоткі". Ён патлумачыў працэнт верагоднасці распазнання асобы. "Але я думаю пра яго як пра сто".
  
  "Такім чынам, ахвяра, біржавы трэйдар - гэты Далтон - быў проста хлопцам, якія апынуліся не ў той час і не ў тым месцы".
  
  “Падобна на тое. Ўбачыў што-тое, чаго не павінен быў. Пераклад плацяжу, я мяркую".
  
  “ Толькі ідэнтыфікатар асобы? Гэта ўсё, што ў цябе ёсць? Больш нічога?
  
  "А можа быць, і яшчэ што-небудзь".
  
  "Што?" Селлитто прабурчаў.
  
  Пуласкі нагадаў сабе, што нельга быць мілым з такім ветэранам, як дэтэктыў. “У гэтым раёне больш не было рэпартажаў DAS. Але я знайшоў камеру назірання ў буціку адзення". Патрульнаму здалося, што гэта мілае мястэчка. У звычайнай сітуацыі ён купіў бы Джэні што—небудзь у ім, але не цяпер, калі час імкліва бегла, а адзнака ў сорак восем хвілін засталася далёка ззаду.
  
  "Я думаю, Тарр сеў у цёмна-чырвоны седан, у якога, магчыма, былі нумары Джэрсі".
  
  “Тарр " ... Я проста шукаю яго ў NCIC. Госпадзе. Ён прадае свае бомбы па ўсім свеце. Усё роўна, якія ў вас палітычныя погляды. Заплаціце яму дастаткова, і ён вырабіць вам самаробная выбухная прылада, не задаючы пытанняў. Ён іх не ўстанаўлівае. Ён іх проста вырабляе. Палестынцы купілі іх, каб падрываць ізраільцянаў, і наадварот. Такім чынам, ты казаў аб седане? Можа быць, Джэрсі?"
  
  “Я павярнуў след з таго месца, дзе былі шыны. Можа быць, гэта дасць мне зачэпку".
  
  “ Хіба гэта не было два дні таму?
  
  "Як сказаў Лінкальн, "Малаверагоднае лепш, чым нічога".
  
  - Я думаю, ён сказаў, што гэта лепш, - прамармытаў Селлитто.
  
  "Верагодна, ён так і зрабіў".
  
  Селлитто сказаў: “Я збіраюся паведаміць Деллрею ў Бюро, і я ведаю хлопца ў ATF. Яны захочуць ўхапіцца за любую зачэпку, якая вядзе да Тарру. Тут сказана, што за яго галаву прызначана ўзнагарода ў паўмільёна даляраў.
  
  "Я збіраюся прасачыць за гэтым".
  
  “ Але ўсё ж журавель, Пуласкага.
  
  “Я так і зраблю. Але я хачу гэтага хлопца".
  
  “Ён падтрымлівае тэрарыстаў. І міждзяржаўных. І міжнародных. Гэта робіць яго цалкам забяспечаным ".
  
  Пуласкі спакойна адказаў: “Не, не да канца. Ён забіў тут ахвяру. Гэта забойства. І гэта маё справа".
  
  Паўза. “ Цалкам справядліва. Паслухай, яшчэ сёе-тое. Мне трэба з табой пагаварыць. Гэта не зойме шмат часу. Можа быць, сёння паабедаем у Мэгі?
  
  “Я магу папрацаваць паўгадзіны. Зрэшты, гэта ўсё".
  
  “Добра. Прызначым на гадзіну?"
  
  "Вядома". Пуласкі рассеяна глядзеў на дзверы, якую Тарр — калі Тарр быў забойцам — расчыніў пасля таго, як стрэліў Далтону ў патыліцу.
  
  “О, пачакай, Пуласкага" ... Прыйшло паведамленне. Па нагоды твайго справы Тарр."
  
  Яго сэрца глуха тахкала.
  
  Дэтэктыў працягнуў: “Так, вось яно. Вы хочаце гэта запісаць".
  
  "Я гатовы".
  
  "У іх у Джэрсі да хрэна чырвоных машын".
  
  Пуласкі пачаў быў казаць: "Вельмі смешна", але Селлитто ўжо павесіў трубку.
  
  OceanofPDF.com
  
  8.
  
  СЯРОД МЕСЦАЎ, дзе спыняўся Чарльз Хейлі, былі Plaza Athénée ў Парыжы, Marquis Reforma у Мехіка, Connaught ў Лондане, дзіўны, але раскошны boat hotel ў Сінгапуры.
  
  Аднак ён абраў іх не за ультра-шыкоўны дэкор і бездакорнае абслугоўванне, а таму, што яны былі стратэгічна важныя для яго працы: забойства саудаўскага прынца, дыскрэдытацыі ўладальніка казіно, крадзяжу сакваяжа з чым-то досыць каштоўным, каб яму заплацілі мільён даляраў за крадзеж ... і заданняў у тым жа духу.
  
  Хэйлі прыпаркаваў свой пазадарожнік на ціхай вуліцы ў Грынвіч-Вілідж, прайшоў полквартала і павярнуў у пыльны тупік. Тут была яго часовая рэзідэнцыя ў Нью-Ёрку. Яму не хапала щегольства любога з гэтых элегантных, празмерных месцаў, але яно ідэальна падыходзіла для яго місіі тут.
  
  Гэта быў будаўнічы трэйлер WillScot, які стаяў на кукішках у канцы Гамільтан-Корт, недалёка ад ракі Гудзон. Гэта была прасторная мадэль плошчай 480 квадратных футаў. Вялікая цэнтральная зона і два кабінета паменш па абодва бакі, адзін з якіх быў яго спальняй. Ванная пакой — рабочая, хоць і маленькая. Мноства сталоў і паліц. У яго ўварваліся некалькі месяцаў таму, і некалькі вялых графіці ўпрыгожвалі сцены, але ў астатнім ніякага вандалізму не было. Цяпер, калі большую частку часу гарыць святло і камеры сачэння ўстаноўлены па перыметры, любы, хто папрацаваць праслізнуць ў тупік і зазірнуць, вырашыць, што там хто-то заняты, і сыдзе, шукаючы ў іншым месцы крадзеж або сцены, якія можна пафарбаваць з балончыка ў смелыя малюнкі.
  
  Уздоўж Гамільтан-Корта сталі часткова знесеныя будынка або тыя, якія планавалася знесці. Планаваліся новыя кватэры, але, згодна з судовым дакументах, у будаўніцтве быў перапынак як мінімум на тры месяцы.
  
  А Хейлу гэта месца было трэба ўсяго на дзень або два даўжэй.
  
  Накіроўваючыся да трэйлеры, ён спыніўся на самай брукаванай вуліцы; тратуары былі разбітыя отбойными малаткамі, але разбіты бетон не быў прыбраны. Дарожкі былі падобныя на мініяцюрныя ракі, запоўненыя вышчарбленымі бэжавымі айсберга.
  
  У трэйлеры ён адкрыў два электронных завалы на дзверы і неразъемный замак з ланцужком. Ён увайшоў ўнутр і адключыў сістэму бяспекі. Ён зняў куртку і прыбраў рыштунак для назірання за птушкамі.
  
  Інтэр'ер быў бедным. Хэйлі лічыў, што большасць упрыгожванняў адцягваюць увагу і адымаюць час. Зразумела, гэта прадузятасць не распаўсюджвалася на хранометры, якіх было паўтузіна: гадзіннік і рэпрадукцыя клепсидры — папярэдніцы пясочных гадзін. Але на самой справе гэта былі не ўпрыгажэнні, а партнёры. Сябры. Ён не ўзяў іх з сабой; дарожныя ўмовы не дазвалялі гэтага. Ён захоўваў іх на складзе ў цэнтры горада, але цяпер вычысціў адтуль. Пасля гэтай працы яны яму не спатрэбяцца.
  
  Некалькі такіх гадзін ён сканструяваў сам. Яго мянушка "Гадзіншчык" не было чыста вобразным.
  
  На ўбудаваных сталах з драўнянавалакністыя пліты і металічных паліцах захоўваліся дакументы, электронныя і механічныя інструменты, прыборы, некалькі кампутараў, маршрутызатар, кававарка, ежа і напоі. Усё гэта было раскладзена роўнымі радамі, як быццам Хэйлі расстаўляў прадметы па лінейцы. Любое зрушэнне выводзіла яго з сябе.
  
  Праца гадзін - гэта увасабленне парадку.
  
  Як і само час.
  
  Ніякія адхіленні не дапускаюцца.
  
  У цэнтры стаялі два крэслы. Ён таксама купіў тэлевізар наземнай мадэлі з антэнай, так што яму не трэба было падпісвацца на кабельнае тэлебачанне. Хоць ён не бачыў забаўляльных шоў на працягу шасці гадоў і трох месяцаў, яму трэба было, каб падраздзяленне збірала навіны аб любых расследаванні супраць яго. У ЦРУ і іншых шпіёнскіх структурах пераважная большасць сабранай імі інфармацыі не паступала ад пераапранутых аператыўнікаў або майстэрскіх хакераў, а са сродкаў масавай інфармацыі. Хэйлі збіраў інфармацыю такім жа чынам. Паліцыя, баючыся праславіцца няшчырай ў вачах грамадскасці, заўсёды выбалтывала занадта шмат.
  
  На паліцах стаяла некалькі кніг. Большасць з іх мелі дачыненне да яго праектах тут, у горадзе, а некалькі былі прысвечаны Лінкольну Райму. Некаторыя з іх тычыліся гадзіннага справы, вывучэння гадзінных механізмаў, але толькі нешматлікія тычыліся фізікі часу. Нягледзячы на апантанасць Хейла гэтай тэмай, узнёслая тэорыя яго не цікавіла — прасторава-часовай кантынуум, чорныя дзіркі, чарвяточыны, гіпотэза Стывена Хокінга аб абароне храналогіі ...
  
  Лепш за ўсё ўсё гэта было апісана ў тэлесерыяле " Доктар Хто": "Людзі мяркуюць, што час - гэта строгая паслядоўнасць ад прычыны да следства, але на самой справе з нелінейнай, несубъективной пункту гледжання, гэта больш падобна на вялікі клубок няўстойлівай матэрыі".
  
  Хэйлі мімаходам убачыў сваё адлюстраванне ў насценным люстэрку, і гэта відовішча ўзрушыла яго, нават праз усе гэтыя месяцы пасля аперацыі. У адрозненне ад любога іншага пацыента касметычнай хірургіі на зямлі, Хэйлі заплаціў, і заплаціў вельмі шмат, за тое, каб ператварыць свайго першапачатковага прыгажуна па большасці стандартаў — у пажылога мужчыну з асунутым і абвіслым тварам. Гэта было неабходна, таму што яго папярэдняя знешнасць была вядомая (яго нават сфатаграфавалі з фатаграфіі — вялікі дзякуй, Лінкальн Райм), і любы, падазравалы, што ён вырашыцца на пластычную аперацыю, прадставіць, што ён адвядзе гады, а не дадасць іх. Ён таксама адгадаваў сабе лысіну, якая з'явілася ў выніку стараннага, хваравітага выскубанне, а не яўнага галення.
  
  Ён падрыхтаваў сабе кубак моцнай кавы. Ледзь ён зрабіў першы глыток, як атрымаў тэкставае апавяшчэнне, якое суправаджаецца перарывістым чырвоным фонам на экране.
  
  Яго дадатак бяспекі — сэнсары ў закрытага ланцугом ўваходу ў тупік - засекло чые—то прысутнасць.
  
  Стройная фігура накіроўвалася да трэйлеры, трымаючыся ў цені на ўсходняй баку Гамільтана, асцярожна азіраючыся па баках. Яго рука была апушчаная, але было лёгка разглядзець, што ён сціскае пісталет. Гэты метал не адлюстроўваў сонечнае святло — ён быў абсалютна чорным, — але залаты значок дэтэктыва паліцыі Нью-Ёрка на яго поясе дакладна адлюстроўваў.
  
  Хэйлі падышоў да дзвярэй і дастаў з аддзялення, схаванага за зняволеным у рамку актам агляду, падобны пісталет "Глок", хоць на ім быў усталяваны глушыцель.
  
  Як толькі паліцэйскі падышоў да дзвярэй, Хэйлі адкрыў яе і, агледзеўшы пляцоўку, каб пераканацца, што за ім ніхто не сочыць, ўпусціў Эндзі Гиллигана. Гэта быў той самы чалавек, якога Хейлі — як арнітолаг - бачыў гадзіну назад, якія ўваходзяць у парадную дзверы Лінкальна Райма.
  
  У дэтэктыва былі добрыя сувязі ў паліцыі Нью-Ёрка, ён быў разумны і бясстрашны — і без яго дапамогі забіць крыміналіста было б бясконца складаней.
  
  OceanofPDF.com
  
  9.
  
  
  РАЙМ ЗВАНІЎ ёй двойчы, але Амелія Сакс не адказвала.
  
  Верагодна, таму, што яна была сканцэнтравана на тым, каб хадзіць па рашотцы на месцы крушэння крана.
  
  Як і Райм, Амелія была настолькі засяроджаная на пошуку адпаведных доказаў, што знешні свет знік. Гэта быў адзін з аспектаў іх жыцця, які зблізіў іх.
  
  І ўсё ж, падумаў ён, яна ўжо павінна была зарэгістравацца.
  
  Пачуўся званок у дзверы. Райм паглядзеў на манітор, націснуў Enter, і ў гасціную увайшоў дэтэктыў паліцыі Нью-Ёрка Мел Купер.
  
  Падцягнуты, з вечнай усмешкай на твары і звычкай кожныя некалькі хвілін папраўляць на носе акуляры ў тоўстай чорнай аправе, Купер быў лепшым судова-медыцынскім экспертам у горадзе. Шмат гадоў таму Райм выкарыстаў усе свае навыкі вядзення перамоваў (і бюджэтныя дубінкі), каб выкрасці яго з паліцэйскага кіравання маленькага гарадка, дзе ён кіраваў крыміналістычнай лабараторыі. Купер лёгка асвоіўся з гарадской криминалистикой, хоць часам выказваў шкадаванне з нагоды таго, што не працуе над злачынствамі, падобнымі знакамітаму ў яго родным горадзе, з удзелам таксидермированной лісы, бярвёны цукровага клёну і самаробнай ракеты — справай, якое ён так і не знайшоў час растлумачыць заинтригованному Лінкольну Райму.
  
  У Купера было дзве страсці: навука і бальныя танцы, у якіх ён і яго зачаравальная скандынаўская сяброўка атрымалі поспех у дасканаласці.
  
  Ён павітаўся з Раймом і Селлитто, якія рассеяна кіўнулі, пакуль ён размаўляў па тэлефоне.
  
  Павесіўшы куртку, тэхнік узяў чай Lipton, які Тым заварыў спецыяльна для яго (ён любіў казаць, што ў яго простыя густы), затым пачаў пераапранацца. Нахмурыўшыся, ён агледзеў гасціную.
  
  “ Я ведаю. Доказаў няма. Райм нахмурыўся. Затым: “ Ты што-небудзь чуў пра Амеліі? Яна была на сувязі на пляцоўцы з кранам і павінна была ўжо патэлефанаваць.
  
  Купер адмахнуўся ад цікаўнага пытання; у яго не было ніякіх прычын атрымліваць ад яе весткі.
  
  "Гэта што-небудзь значыць?" Цяпер ён ківаў на дакументы, якія падаў брыгадзір: карты ўчастка, схемы крана.
  
  "Проста перадгісторыя", - сказаў Селлитто, павесіўшы трубку.
  
  І Райм цвёрда сказаў: “З. Нулявы. Доказнай. Каштоўнасці".
  
  Купер зірнуў на карту, на якой Сакс нанесла траекторыю крушэння. “ Жудасна. Якой вышыні яно было?
  
  Селлитто сказаў: "Гэта самоустанавливающаяся мадэль ..."
  
  "Што?" Спытаў Купер, прыпадняўшы брыво.
  
  Дэтэктыў усміхнуўся. “Гэта проста так называецца. Вежа пашыраецца за кошт дадання іншых сегментаў. Гэты быў на максімальнай вышыні, на якую яны маглі падняцца. Каля двухсот дваццаці футаў ".
  
  І дзе, чорт вазьмі, ты, Сакс? Райм яшчэ раз паглядзеў на свой тэлефон, затым раззлаваўся на сябе за гэты дзіцячы ўчынак.
  
  Без доказаў для аналізу ў дадзены момант яму няма чаго было рабіць, акрамя задачы, якую ён па-сапраўднаму ненавідзеў: праглядаць відэазапісы з камер назірання, зробленыя на месцы здарэння.
  
  У яго ўзнікла мімалётнае жаданне шпурнуць кампутар праз увесь пакой.
  
  Што ён, хутчэй за ўсё, і зрабіў бы, калі б быў у стане. Гасподзь сведка, у яго было дастаткова выбліскаў гневу, калі ён кіраваў крыміналістам. Гора любому— уключаючы брасса, хто загрязнил месца здарэння або быў занадта лянівы, каб абшукаць яго так старанна, як варта было б.
  
  Зноў чыстка.
  
  Ні адзінага праклятага кадра чалавека, які залазіў на вежу, каб аслабіць або зрэзаць процівагу.
  
  Нічога, зусім нічога.
  
  Кепскі штука.
  
  "Што гэта было?" Спытаў Селлитто.
  
  Райм, не усведамляючы, што вымавіў гэта ўслых, паківаў галавой.
  
  Пачуўся званок у дзверы, і Райм паглядзеў на відэаманітор. Гэта была Соня Монтес, таленавіты спецыяліст па зборы доказаў. Ён ведаў яе стараннасць і кемлівасць; яна "бачыла" на месцы злачынстваў, разбіралася ў іх. Яна загаварыла з імі, і яны адказалі ёй тым жа. Магчыма, гэта было, шчыра прызнала яна, з-за таго, што яна ведала вуліцы, паколькі ў старэйшых класах бегала з дзявочай бандай, хоць, чым бы яны ні займаліся, у Монтес быў чысты паслужны спіс.
  
  У руках у яе былі два пластыкавых кантэйнера, падобных на тыя, у якіх захоўваюць пакеты з-пад малака. Яна ўдарыла локцем па кнопцы званка.
  
  Чаму яна прывезла доказы з месца злачынства, а не Сакс?
  
  Што-то было не так.
  
  Ён націснуў кнопку дзвярнога замка на сваёй клавіятуры, і жанчына ўвайшла. Монтес была ўжо не ў Тайвеке, на ёй былі ярка-зялёная блузка і чорная скураная спадніца, а яе абцасы цокали па старажытным дубовым крысам. Ён ведаў, што ў яе на шыі вісеў медальён з фотаздымкамі двух яе маленькіх дзяцей; яна з гонарам прадэманстравала іх, калі ўпершыню была тут з кучай доказаў для аналізу.
  
  “ Капітан Райм. Што ўсё гэта значыць? Яна стаяла ля рэнтгенаўскага апарата, дэтэктараў выбухоўкі і радыяцыі, а таксама ў невялікай камеры з биотоксинами ў пярэднім пакоі.
  
  “ Проста быў асцярожны.
  
  Ківок. "У наш час нельга быць занадта асцярожным," сур'ёзна сказала яна.
  
  Калі некалькі месяцаў таму Райм даведаўся, што на яго нацэліўся наёмны забойца, ён папрасіў аднаго з сваіх самых бліскучых студэнтаў-крыміналістаў пранікнуць у свядомасць нападніка і прыдумаць найбольш лагічны спосаб забіць Райма. Малады чалавек вырашыў, што злачынец скарыстаецца слабасцю, якую Райм любіў і перад якой не мог выстаяць: доказамі. Ён падкладзе бомбу або таксін ў што-небудзь з месца злачынства.
  
  Такім чынам, да тых часоў, пакуль забойца не быў ідэнтыфікаваны і пагроза ўхіленая, сканировалось усё, што паступала ў дом невядомага паходжання.
  
  Купер і Монтес павіталі адзін аднаго, і лабарант з Томам пачалі прапускаць канверты і кантэйнеры праз прылады бяспекі.
  
  Нарэшце Райму прыйшлося спытаць: “Соня. Я патэлефанаваў Амеліі. Яна не—"
  
  Жанчына перапыніла яго, нахмурыўшыся. "Вы хочаце сказаць, што не ведаеце?" Яна прайшла далей у гасціную, пакуль не апынулася побач з ім.
  
  Сэрца Райма шалёна затыхкала; улічваючы, што ён быў нячулым ніжэй шыі, ён зразумеў гэта выключна па пульсацыі ў скроні.
  
  "Што?"
  
  “Яна страціла прытомнасць на месцы здарэння" ... Яна была ў склепе будаўнічай пляцоўкі, падвергнулася ўздзеянню чаго-то. Хімікаты. Тое ж рэчыва, ад якога загінуў другі рабочы ".
  
  "І яна—?"
  
  "Я ў парадку", - пачуўся рыпучы голас з парога.
  
  Амелія Сакс ўвайшла ўнутр.
  
  Райм нахмурыўся. Яна везла восемнадцатидюймовый зялёны кіслародны балон, да якога была прымацаваная празрыстая трубка, якая сканчаецца маскай.
  
  Яна прыклала яго да твару, глыбока ўдыхнула, а затым кіўнула на вялікую шкляны слоік у адной з кардонных каробак для доказаў. Унутры быў маленькі непразрысты пластыкавы кантэйнер. “ Вось ён. Вось тут. Няхай сапраўды асцярожны. Гэта тое, што ён выкарыстаў, каб скінуць процівагу. Забіў аднаго з рабочых. Высек мяне. Медыкі дапамаглі мне ..."
  
  Яе голас сціх, і ён падумаў, ці не збіраецца яна сказаць "як раз своечасова". Але гэтая фраза была занадта драматычнай для Амеліі Сакс. І яе паўза была проста для таго, каб яна магла ўдыхнуць пабольш кіслароду.
  
  І ўсё ж яе першапачатковае заяву было не зусім дакладным. Яна не была ў парадку. "Далікатная" не было словам, якое існавала ў яе свеце, але што б ні здарылася, гэта — ён пашукаў слова — паменшыла яе.
  
  Удыхнуўшы пабольш кіслароду, яна накіравалася ў стэрыльную частка лабараторыі, дзе часта стаяла, дапамагаючы Куперу арыентавацца ў сабраных ёю доказах. Але цяпер яна пераключылася на адно з шумных — і непрывабных — плеценых крэслаў, якія былі дастаўлены разам з таунхаусов і яшчэ не былі выкінутыя. Яна цяжка апусцілася ў крэсла і перавяла дыханне.
  
  "Сакс," пачаў Райм.
  
  Яна на імгненне прыўзняла брыво, але прамаўчала.
  
  Яшчэ ў адным яны былі падобныя: звядзенне да мінімуму фізічных захворванняў. Напрыклад, у Райма, які пакутаваў паралічам ніжніх канечнасцяў, былі праблемы з крывяным ціскам — вегетатыўная дисрефлексия, — якія патрабавалі ўвагі. Лекі было простым — нитроглицериновая двухпроцентная паста або якія-небудзь іншыя лекі, — але ён, як правіла, пазбаўляўся ад сімптомаў і заставаўся засяроджаным на працы. Яна пакутавала ад артрыту і, проста ігнаруючы боль, глытала таблеткі — толькі тыя, што прадаюцца без рэцэпту, — і працягвала расследаванне.
  
  Слабое рух яе галавы падказала яму, што яна робіць гэта цяпер, адмаўляючыся прызнаваць сваё цяперашняе стан. Яе вочы казалі аб адным.
  
  Яна яшчэ раз ўдыхнула і павярнулася да Селлитто. Ціхім голасам: “Мне прыйшлося паслаць робата-сапёра, каб забраць ўзор. І што б гэта ні было за дзярмо, яно расплавило шыны і растворило аб'ектыў камеры. Яны збіраюцца выставіць рахунак па асабліва важных справах. Проста папярэджваю вас. Гэта будзе нятанна ".
  
  • • •
  
  Загружаючы зробленыя ёю фатаграфіі з месца злачынства, Сакс распавяла аб другой смерці рабочага, які спускаўся туды, дзе ўпалі процівагу, у першы склеп. Відавочна, ён быў пераможаны і наткнуўся на рэчыва, якое пачало раз'ядаць яго скуру. Ён прапоўз каля трыццаці футаў, перш чым памёр.
  
  "Гэта былі тыя пары, якія мяне дасталі".
  
  Пасля лёгкага прыступу кашлю яна дадала, што, калі яна не адказала на выклік Соні Монтес па рацыі, медтэхніка паспяшаўся на месца здарэння і знайшоў яе ля падножжа лесвіцы, якая вядзе ў склеп. Брыгада адразу ж выцягнула яе і падключыла да кіслароду. Яны хацелі адправіць яе ў аддзяленне неадкладнай дапамогі, але яна адмовілася.
  
  Монтес спатрэбілася на іншым месцы. Сакс падзякавала яе. Жанчыны абняліся, і, кіўнуўшы на развітанне астатнім, ЭСТ пакінула гарадскі дом.
  
  Сакс, здавалася, надакучыла сядзець. Яна ўстала, абгарнулі трубку вакол кіслароднага балона і збіралася адставіць яе ў бок. Але з некаторым раздражненнем яна заколебалась, развязала трубку і зрабіла яшчэ некалькі удыхаў праз маску.
  
  "Госпадзе, Амелія," сказаў Селлитто, " приляг ненадоўга.
  
  "Пазней," рассеяна адказала яна.
  
  І зноў праігнаравала занепакоены погляд Райма.
  
  Яна павярнулася да Мелу Куперу, які ўзяў сабраныя ўзоры і раскладваў іх на працоўным месцы ў стэрыльнай часткі лабараторыі.
  
  “ Вунь тая банка. "Яна зноў кіўнула на яе. “ Начальнік пажарнай аховы сказаў надзець неопреновые пальчаткі, фартух і рэспіратар.
  
  Райм заўважыў, што яе праваленыя вочы ўтаропіліся на фатаграфіі на вялікім маніторы над дошкамі для збору доказаў: выявы ахвяры ў склепе, раставаў скура, пузырысты тканіны і кроў.
  
  Затым яна адвярнулася і вярнулася да іх у лабараторыю. Цалкам вярнулася.
  
  Купер знайшоў прыдатныя СІЗ і надзеў іх па-над лабараторнай курткі і слаксов.
  
  У Сакс зноў кароткі прыступ неглыбокага кашлю, яна моршчыцца ад болю, затым: “Там проста было не так ужо шмат усяго, што можна было сабраць, Райм. Соня знайшла адбіткі чаравік у падставы вежы, дзе пачыналася лесвіца. Гэта быў адзіны шлях наверх. Але яны супадалі з адбіткамі аператара. Я папрасіў морг даслаць фатаграфію. Наш суб'ект, павінна быць, надзеў чаравікі ў крана, а затым зняў іх, калі вярнуўся на будпляцоўку, каб яго чаравікі выглядалі як і ва ўсіх астатніх.
  
  “Як ён гэта зрабіў, ён прымацаваў прылада да накіроўвалай каляскі з процівагамі. Не магу дакладна сказаць, што гэта было. Рэчыва растворило яго амаль цалкам ".
  
  Яна патлумачыла, што рэчыва, чым бы яно ні было, пачатак раствараць бетон саміх грузаў. “Яны сталі лягчэй, і кран пачаў нахіляцца наперад. Аператар зрабіў усё, што мог, але ў рэшце рэшт два грузу ўпалі свабодна, і гэта было ўсё." Яе голас гучаў хрыпла і стомлена, і яна зрабіла паўзу, каб глынуць болей кіслароду. Яна некалькі разоў моцна кашлянула і выцерла рот сурвэткай, затым неўзаметку паглядзела на рану. Райм не ўбачыў крыві, але яго погляд быў скрыты маскай; ён падумаў, ці можа яна бачыць.
  
  Яна паўтарыла тое, што казала яму раней — пра ўсіх працоўных у пальчатках і ботах. Апранаючыся як яны, суб'ект з такім жа поспехам мог быць нябачным.
  
  Забойства на будоўлі ...
  
  “Участак адправіў тузін паліцыянтаў у форме прачэсваць крамы і офісы паблізу. Паглядзі, ці не бачыў хто-небудзь, як хто-то проносил скрынку на месца здарэння".
  
  Райм паморшчыўся. Відэазапісы і сведкі, але доказаў хапіла толькі на тое, каб змясціцца ў два маленькіх скрыні з—пад малака — нават не запоўніць іх.
  
  Недарэчна.
  
  Селлитто паглядзеў на Купера, які адганяў ўзоры праз сваё абсталяванне. “ Ты ўжо высветліў, што гэта за дзярмо, Мел?
  
  Зірнуўшы на здымкі з месца злачынства, Райм коратка засмяяўся ад здзіўлення. - Ну, мы ведаем, што гэта такое. Пытанне толькі ў тым, ці зможам мы высветліць, дзе суб'ект яго расстараўся.
  
  "Ты разумееш гэта, проста зірнуўшы на фатаграфіі?" Спытаў Селлитто.
  
  “Вядома. Гэта, і сімптомы Амеліі".
  
  "Ішто?"
  
  "Выключыце з раўнання радыеактыўныя таксіны і ботулиноз, і гэта будзе самае небяспечнае рэчыва на зямлі".
  
  OceanofPDF.com
  
  10.
  
  - ПРЫВІТАННЕ, - СКАЗАЎ ЭНДЗІ ГІЛІГАН ў знак прывітання.
  
  Чарльз Хэйлі кіўнуў і праз фіранку ў дзвярным акне яшчэ раз агледзеў Гамільтан-Корт.
  
  Паліцэйскі раўнуў: “Я глядзеў. Ніхто не пераследваў. Я ведаю, што раблю. Не першы мой цырк".
  
  Хіба гэта не выраз "радэа"?
  
  Хэйлі зачыніў і замкнуў дзверы, а затым паклаў пісталет назад у адсек, не выпрабоўваючы жадання тлумачыць сваю асцярожнасць або каментаваць той факт, што сам Гіліган сціскаў у руцэ агнястрэльную зброю, калі набліжаўся да трэйлера.
  
  Яны перайшлі ў цэнтральную частку мабільнага будаўнічага штаба і селі за стол. “ Кава? - Спытаў Хейлі.
  
  "Не, са мной усё ў парадку".
  
  "Усё прайшло нармальна?"
  
  Дэтэктыў прищелкнул мовай. “Ідэальна. Ніхто з іх нічога не падазрае. Цяпер вось што, " сказаў Гіліган, як быццам збіраўся ўручыць калядны падарунак прыяцелю. Ён дастаў некалькі лісткоў з унутранай кішэні пінжака. Гэта была даволі прыемная адзенне. У дэтэктыва, як даведаўся Хейлі, было некалькі крыніц даходу — і ўсе яны не абкладаліся падаткамі - звыш таго, што плаціла яму паліцыя Нью-Ёрка. Сам Хейлі толькі ў гэтым годзе перавёў 100 тысяч даляраў на афшорны рахунак для Гиллигана.
  
  "Што гэта?" - спытаў я.
  
  “ Выцягнуў з папкі ў Райма. Гэта будзе карысна.
  
  Хэйлі разгарнуў лісты і прагледзеў спіс з васемнаццаці імёнаў. Большасць з іх былі выкраслены.
  
  "Вы захочаце пагаварыць з астатнімі, з тым, каго я не праверыў", - сказаў Гіліган. "Можа быць сведкам".
  
  - А які клімат там, у “Райме"?
  
  “Гісторыя з кранам заняла іх. Цалкам. Мая справа адсунуць на другі план ".
  
  Ён меў на ўвазе Дэпартамент будаўніцтва і інжынерных крадзяжоў. Прыналежны займеннік "мой" было сапраўдным ў двух сэнсах: гэта была справа Гиллигана, таму што ён быў вядучым дэтэктывам па ім, але таксама і таму, што ён быў злодзеем, чалавекам, які пракраўся ў будынак і выкраў дакументы і дыскі.
  
  Ён быў тым чалавекам, якога Райм і Амелія Сакс празвалі Суб'ектам 212.
  
  Скрадзеныя матэрыялы DSE былі тым, што цяпер ляжала на стале перад мужчынамі.
  
  “ Ёсць што-небудзь новае, што я павінен ведаць аб бяспецы Райма?
  
  “ Няма. Усё яшчэ толькі посылочный рэнтгенаўскі апарат. Рамка з биотоксинами. Дэтэктары бомбаў і радыяцыі.
  
  Калі дэтэктыў ўпершыню далажыў Хейлу аб існаванні дэтэктара ўрану, Гіліган засмяяўся. "Райм думае, што хто-то збіраецца скінуць на яго ядзерную бомбу?"
  
  Хэйлі не папрацаваў растлумачыць, што брудныя прылады, якія распаўсюджваюць радыеактыўныя матэрыялы, якія ўяўляюць значна больш рэальную небясьпеку, чым ядзерная рэакцыя.
  
  “ І па-ранейшаму ніякіх металадэтэктараў?
  
  "Няма".
  
  “ Відэа, якое ты зняў? Паштоўка?
  
  Гіліган, здавалася, вагаўся, працягваючы Хейлу SD-карту. “Я мала што атрымаў. Я не хацеў, ці ведаеце, быць занадта відавочным, запісваючы на плёнку".
  
  Дэтэктыў апранаў нацельную камеру з кнопкавым аб'ектывам, калі бываў у Райма. Збольшага гэта павінна было дазволіць Хейлу дакладна ўбачыць, як уладкованая абарона ў гарадскім доме.
  
  Хэйлі таксама хацеў асабіста сустрэцца з крыміналістам. Як герпетологу неабходна назіраць за сваім каханым выглядам змей у іх уласнай асяроддзі пражывання.
  
  Ён выклікаў праграму прагляду фільмаў на сваім ноўтбуку, загрузіў карту памяці і прагледзеў тое, што запісаў Гіліган.
  
  Якасць па большай частцы было добрым. Дэтэктыў стаяў нерухома і павольна здымаў. Аднак ён часта прыкрываў аб'ектыў рукавом — верагодна, з-за страху быць выяўленым.
  
  Цяпер Хэйлі замарозіў кадр, нахіліўшыся да экрана.
  
  Ён глядзеў на асабліва выразны, добра асветлены здымак.
  
  І напружана вывучаў малюнак.
  
  Лінкальн Райм - прыгожы мужчына з выбітным носам і густымі, падстрыжанымі цёмнымі валасамі. Тыя, хто прыкаваны да інвалідных крэслаў, часам набіраюць вагу або становяцца изможденными. Райм не зрабіў ні таго, ні іншага. Ён трэніруецца, гэта ясна.
  
  Яго цёмныя вочы праніклівы, а пасма валасоў падае на правую частку ілба. Яго бровы нахмураныя, калі ён глядзіць у тую частку сваёй гасцінай, якая адгароджана шкляной сцяной. Гэта стэрыльная бок памяшкання, лабараторыя. Такая герметычнасць падобная лепшым гадзінным цэхах, якія ўтрымліваюцца ў бездакорнай чысціні з асцярогі, што пыл — або, што значна горш, трохі пяску або пясчынак — могуць патрапіць у механізм і прывесці гадзіны ў непрыдатнасць.
  
  Перапыніўшы разважанні Хейла, Гіліган сказаў: "Калі хочаш, я ўсё яшчэ магу паспрабаваць звязацца з мікрафонам". Кароткая паўза. “ Вядома, мне прыйшлося б узяць з вас больш з-за рызыкі.
  
  Яны абмяркоўвалі магчымасць пранесці ўпотай ў пакой перадатчык. Без металашукальніка каля дзвярэй было б лёгка пранесці "жучка". Але Райм ці хто-то іншы, верагодна, прачасаў б гэта месца - асабліва цяпер, калі ён ведаў, што стаў мішэнню забойцы.
  
  "Няма".
  
  Хэйлі яшчэ раз націснуў на кнопку прайгравання.
  
  Цяпер Гіліган адвярнуўся ад Райма і ідзе ўздоўж шэрагу кніжных паліц. Камера слізгае па назвах. Некаторыя з іх прысвечаны закону і паліцыянтам працэдурах, але больш кніг прысвечана натуральным навуках, у прыватнасці хіміі, фізіцы, геалогіі і іншым экалагічным дысцыплінах. Адным з іх з'яўляецца аналіз і класіфікацыя глею на Ўсходнім узбярэжжы.
  
  Камера паварочваецца назад. Пасля звычайных кадраў відэа становіцца чорным.
  
  Хейлу хацелася, каб Гіліган адсканаваў дошкі з доказамі, але ён, відавочна, занадта нерваваўся, каб зрабіць гэта.
  
  Пакуль Хэйлі откидывался на спінку крэсла, разважаючы аб тым, што ён толькі што ўбачыў, і пацягваючы каву, Гіліган глядзеў на гадзіннік.
  
  Клепсидра, у прыватнасці, прыцягнула яго ўвагу. Інструмент быў каля васемнаццаці цаляў у вышыню. Рама яго была з чорнага дрэва, а на верхнім і ніжнім дысках меліся латуневыя кнопкі з выявай знакаў задыяку.
  
  "Ты сам гэта робіш?" Спытаў Гіліган.
  
  “Клепсидра? Няма. Я знайшла яго ў антыкварным краме, і мне спадабаліся лініі.
  
  - Клеп... што? - спытаў Гіліган.
  
  “Клепсидра. Папярэдніца пясочных гадзін. Той жа прынцып, які вымярае працягу часу, але з дапамогай што капае вады. Яны папярэднічаюць пясочным мадэлям на дзве тысячы гадоў. З імі былі праблемы — іх нельга было выкарыстоўваць на караблях з-за гайданкі. Праблемай таксама быў кандэнсат. Пясочныя гадзіны, падобныя гэтым, — ён паказаў на два на паліцы побач, — з'явіліся прыкладна ў васемсот годзе нашай эры. Яны былі вынайдзены царквой для вызначэння часу імшаў і службаў.
  
  "Гэта не падобна на пясок". Гіліган прыжмурыўся.
  
  “Няма, у большасці з іх не выкарыстоўваўся пясок. Толченый мармур або абпаленая яечная шкарлупіна былі больш дакладнымі. Гэты? Гэта аксід волава. Пясочныя гадзіны далі нам тэрмін 'вузлы', які абазначае хуткасць.
  
  "Так?" Спытаў Гіліган. “У мяне ёсць лодка. Добрая".
  
  "Якую я мог бы яму купіць", - падумаў Хейлі.
  
  “Маракі завязвалі вузламі вяроўку, а затым прымацоўвалі яе да бервяне. Яны выкідалі вяроўку за борт і выкарыстоўвалі пясочныя гадзіны, каб паглядзець, колькі вузлоў прапушчана скрозь іх пальцы за пэўны перыяд часу ".
  
  “Крута. Я раскажу сваім прыяцелям-лодачнікам".
  
  Хэйлі дапіў каву, вымыў кубак і выцер рукі. - Цяпер у цябе ёсць пятнаццаць хвілін? У мяне ёсць ідэя — гэта пойдзе на карысць нам абодвум — і я хачу ведаць твае меркаванні.
  
  Гіліган паглядзеў на свае лічбавыя гадзіны. Танна. Хэйлі не асуджае. Такія гадзіны могуць дрэйфаваць .5 секунд у дзень; механічная мадэль за мільён даляраў звычайна прайграе ў два разы больш. "Вядома, я думаю".
  
  Хэйлі яшчэ раз праверыў маніторы. Ачысціць. Ён перакінуў заплечнік праз плячо, і двое мужчын выйшлі вонкі. Хэйлі адкрыў замкі, і яны працягнулі свой шлях па пыльным бруку.
  
  "Могілках," прамармытаў Гіліган.
  
  "Што?"
  
  Дэтэктыў махнуў рукой, паказваючы на паўразбураныя будынка, выстроившиеся уздоўж тупіка. “ Яны падобныя на вялікія надмагіллі.
  
  Яны абышлі ланцуговай бар'ер і апынуліся на ціхай вуліцы, гэтак тыповай для гэтай часткі Грынвіч-Вілідж.
  
  “Лепш, калі мы возьмем адну машыну. Твая?"
  
  - Мне трэба быць у Гадзіну дня праз паўгадзіны, - сказаў Гіліган.
  
  “ У мяне таксама сустрэча ў прыгарадзе. Я паеду на цягніку.
  
  Яны забраліся ў прыемна пахкі "Лексус", які быў бездакорна чысты. Прабег, павінна быць, невялікі. Магчыма, Хэйлі купіў яму гэта, а не лодку. Магчыма, па порцыі кожнага.
  
  Калі Гіліган завёў рухавік, Хэйлі спытаў: "GPS адключаны, праўда?"
  
  “Так. Я пераканаўся".
  
  “Накіроўваеце на поўдзень. Затым на ўсход. Мы накіроўваемся да Уэбберу і Бленхейму".
  
  Пасля дваццаці хвілін петления па вузкіх вулачках цэнтра горада, якія станавіліся ўсё больш пустэльнымі, яны прыбылі на скрыжаванне. Пустка займаў палову квартала. У асноўным бруд, некалькі зараснікаў травы. Мёртвае дрэва. Смецце. У некалькіх месцах бачныя рэшткі даходных дамоў з карычневага каменя, тыповых для Ніжняга Іст-Сайда дзевятнаццатага стагоддзя.
  
  "Што тут?" - спытаў я.
  
  - Гэта частка маіх планаў наконт "Райма".
  
  Дэтэктыў спыніў бліскучую машыну ля абочыны — асцярожна; ён баяўся падрапаць колы. “ Ведаеш, ён сапраўды пагардлівы сукін сын.
  
  "У гэтым няма ніякіх сумневаў".
  
  Яны выбраліся з машыны і падышлі да шестифутовому сетчатому плота, окружавшему стаянку. Вароты былі расчынены, так што праслізнуць было лёгка.
  
  Хэйлі паказаў на шэраг закінутых шматкватэрных дамоў на другім баку ўчастка.
  
  - Я думаў аб Рытме, - сказаў Гіліган.
  
  "Так?"
  
  “Мой брат і я, мы палюем. У нас усё жыццё наперадзе. Мы па-чартоўску добрыя стрэлкі. Райм часам выбіраецца з гарадскога дома ".
  
  Хэйлі думаў: Райм ходзіць у Манхэттенскую школу крымінальнага правасуддзя на курсы, якія ён вядзе. Па аўторках, чацвяргах і праз выходныя. Школа знаходзілася ў двух тысячах трыста футаў ад гарадскога дома. Звычайна памочнік адвозіў яго на мікрааўтобусе для інвалідаў, але ў пагодлівыя дні ён часам ездзіў на заняткі на аўтамабілі.
  
  “ Я мог бы забрацца на адно з гэтых будынкаў. Два стрэлы. І ўсе. Трэці для яго памочніка, каб ён не спрабаваў ратаваць жыцця. Я б узяў толькі лішнія пяцьдзесят к. Што ты думаеш?
  
  Хэйлі памаўчаў. Затым: "Не, я думаю, мы будзем прытрымлівацца таго, што я запланаваў".
  
  Гіліган засмяяўся. “ Мы вядзем перамовы? Добра, трыццаць . К.
  
  "План".
  
  "Гэта як ствараць гадзіны", - сказаў Гіліган. "Вы не змяняеце дызайн на паўдарогі".
  
  "Проста так".
  
  Хэйлі замарудзіў крок, і Гіліган прайшоў на некалькі крокаў наперадзе. Калі ён павярнуўся, то выявіў, што глядзіць на руку Хейла, у якой ён трымаў пісталет з глушыцелем, накіраваны ў яго бок.
  
  У яго вачах чытаўся шок.
  
  Недавер таксама, як быццам, убачыўшы, як Хэйлі кладзе свой "Глок" назад у адсек побач з дзвярыма трэйлера, было немагчыма ўявіць, што ў каго-то сапраўды могуць быць два пісталета.
  
  OceanofPDF.com
  
  11.
  
  ЛОН СЕЛЛИТТО: "Дык што ж гэта такое, крыптону?"
  
  Адсылка да поп-культуры, выказаў здагадку Райм. Магчыма, якая-то зброю, якое выкарыстоўваецца злыднем ў фільме.
  
  “Неарганічная кіслата. Плавікавай. HF - хімічны сімвал. Тэхнічна яна класіфікуецца як слабая кіслата".
  
  Сакс ўсміхнулася, а Селлитто прабурчаў: “Слабы? Скажы яму гэта". Кіўнуўшы ў бок фатаграфій мёртвага будаўніка.
  
  “Гэта азначае, што ён толькі часткова дысацыюе ў вадзе. Гэта праблема з іёнамі. Ён можа выклікаць такую ж карозію, як і любая іншая кіслата. Але з HF карозія не з'яўляецца рэальнай праблемай. Спалучэнне элементаў робіць яго такім смяротным. Гэта адзін-два ўдару. H—вадарод—прапальвае верхні пласт скуры так хутка, што вы ледзь гэта адчуваеце ... Хоць вы вызначана робіце гэта праз гадзіну ці два. Затым, апынуўшыся ў вашым арганізме, F-фтарыд атакуе ўнутраныя клеткі. Вынікам з'яўляецца разжижающий некроз. І назва гэтага стану ў значнай ступені кажа само за сябе. Атручванне адбываецца пры кантакце або ўдыху. Удыхні гэта, і яно прожжет твае лёгкія наскрозь. Дыхавіца, цыяноз, ацёк лёгкіх."
  
  Гэта апісанне супала з тым, што Сакс зноў трапіла на кісларод.
  
  "Госпадзе," прамармытаў Селлитто. - Шмат для гэтага трэба?
  
  “Няма, некалькі кропель заб'юць цябе. Проціяддзя няма. І ты не можаш змыць гэта. Усё, што ты можаш зрабіць, гэта паспрабаваць вылечыць сімптомы. Моцная боль і інфекцыя ". - Што-небудзь яшчэ, акрамя кіслаты ва ўзоры? - звярнуўся ён да Куперу.
  
  "Фрагменты і асадак прамысловага бетону, пяску, сталі, трохі жалеза, усё ў стане, які мае на ўвазе, што яны былі раствораныя кіслатой".
  
  "Якая канцэнтрацыя?" Спытаў Райм.
  
  “ Трыццаць два працэнты.
  
  “Гэта памылка. Запусціце гэта зноў або откалибруйте абсталяванне".
  
  “Зроблена ўсё, што паказана вышэй. Трыццаць два працэнты".
  
  Самая высокая канцэнтрацыя, аб якой Райм калі-небудзь чуў, была twenty, і гэта толькі для транспарціроўкі і захоўвання - у вельмі спецыялізаваных кантэйнерах. Затым прадукт быў моцна разбаўлены для продажу канчатковым спажыўцам. На рынку яна складала, самае большае, два-чатыры адсоткі. Канцэнтрацыя, якую Сакс сабрала на месцы здарэння, хутка раз'ядае ўсе, акрамя вельмі нямногіх непранікальных для яе матэрыялаў, а газ, які вылучаецца пры кантакце з паветрам, мог забіць на працягу некалькіх хвілін.
  
  Ёй вельмі пашанцавала, што яна больш не падвяргалася ўздзеянню ў тунэлі пад будпляцоўкай.
  
  Ён зірнуў у яе бок. Яна слухала вполуха. Яна ўдыхала больш кіслароду і разглядала фатаграфіі перавернутых стрыжняў арматуры. Яны былі іржавымі, але два былі цямней. Засохлая кроў.
  
  Аператар, павінна быць, прызямліўся на іх, калі падаў з неба.
  
  Райм кіўнула на іншую фатаграфію на маніторы, изображавшую каляску з процівагай. Прылада для падачы кіслаты ўяўляла сабой дымілася бескаляровую кроплю.
  
  “ Чорт вазьмі. Ён нейкім чынам падняў яго туды. На верхавіну крана. Нам прыйдзецца з гэтым папрацаваць. Як ён быў актываваны, калі ён быў на месцы?
  
  "Дэтанатар," сказаў Купер, падымаючы іншы празрысты пластыкавы кантэйнер. Унутры знаходзілася нешта, падобнае на невялікую плату цвёрдацельнай электронікі, таксама дэфармаваную і абвугленыя кіслатой. Ён казаў у рэспіратары праз прымацаваны мікрафон.
  
  “ Невялікі зарад, верагодна, толькі што адкрылі паўтузіна буйнакаліберных патронаў для атрымання пораху.
  
  "Антэна?"
  
  "Цяжка сказаць".
  
  Райм прабурчаў: “Вядома , цяжка сказаць. Гэта адышло ў нябыт. Але калі б табе давялося адгадваць".
  
  “Не выдалена. Разлічана па часе".
  
  Як і меркаваў Райм. - Гэта ўжо з паліцы?
  
  “Няма. Хатняе".
  
  Такім чынам, адсачыць гэта немагчыма.
  
  “ Колькі кіслаты? - спытаў я.
  
  Купер паціснуў плячыма. “ Пры такой канцэнтрацыі - два літра. Можа быць, тры.
  
  Сакс кашлянула - рэзкі, балючы гук. Яна зноў асцярожна паднесла сурвэтку да рота. Хуткі погляд. З чарговым прыступам раздражнення яна засунула камяк у кішэню джынсаў. Глыток кіслароду, затым яна сказала: “Ён ведаў, што рабіў. Ён павінен быў бы разлічыць, якую вагу яму трэба зняць з проціваг, каб зрабіць кран няўстойлівым. Ёсць адна рэч, аб якой мне расказваў брыгадзір. Момант. Гэта ...
  
  Райм сказаў: “Момант роўны сіле, памножанай на адлегласць. Выяўляецца ў адзінках ньютан-метраў".
  
  Селлитто кіўнуў. “ Значыць, у яго дыплом інжынера. Занясіце ў табліцу.
  
  "Не," суха адказаў Райм. “ Запішы, што ён не спаў на ўроку прыродазнаўства ў сярэдняй школе. Усе ведаюць гэтую формулу.
  
  Лон Селлитто закаціў вочы. "Не, не ўсё" ... Але ёсць сёе-тое, што мы дакладна ведаем". -
  
  Райм і Сакс паглядзелі на дэтэктыва.
  
  “Ён у добрай форме. Ўзбіраецца на гэта".
  
  “ Тут няма ліфта?
  
  "Не," сказала Сакс. “ Лесвіцы. Яна падышла да схеме, якую брыгадзір падаў Селлитто, — выгляд крана збоку да таго, як ён упаў, — і, кажучы гэта, пастуквала па розных месцах. “Тут, наверсе, ён трапіў у паваротную пакой, дзе знаходзіцца паваротны стол. Затым па іншай лесвіцы, каб выйсці наверх, затым па іншай лесвіцы ўніз, да стралы ззаду ".
  
  Райм ўбачыў плоскую дарожку, якая вяла ў тыл. Яна сканчалася ў бар'ера вышынёй у тры фута, па другі бок якога стаяла каляска-процівагу. Да гэтага моманту былі устаноўлены поручні і тросы, за якія працоўныя маглі зачапіцца ў якасці абароны ад падзення. Але акрамя гэтага яму прыйшлося б ісці па канаце - ці паўзці — па вузкай дарожцы на вышыні двухсот футаў, каб дабрацца да проціваг.
  
  Ён сапраўды хацеў бы, каб гэты кран апусціўся, ідучы на такі рызыка і прыкладаючы такія намаганні.
  
  Райм паўтарыў свой папярэдні каментар. "Нам трэба знайсці крыніца кіслаты".
  
  “ Я звяжуся з некалькімі людзьмі з лабараторыі ў Кўінз, - сказала Сакс.
  
  “Скажыце ім, каб шукалі пастаўшчыкоў, якія прадаюць канцэнтрацыю трыццаць два працэнты або вышэй. Вы можаце разбавіць яго, але вы не можаце зрабіць яго больш канцэнтраваным, не выдаткаваўшы шмат часу і намаганняў ".
  
  Яна набрала нумар і, зрабіўшы некалькі глыбокіх удыхаў, пачала размову з афіцэрам на іншым канцы лініі. Мел Купер працягнуў вывучаць доказы, сабраныя Сакс і тэхнікамі. Купер агучыў вынікі, якія былі якія бянтэжаць. Узоры глебы з маршрутаў, па якім суб'ект, верагодна, дабіраўся да падставы вежы крана, адпавядалі грунце на ўсёй будаўнічай пляцоўцы. Што ім было трэба, бо гэта глеба, якая не супадала, што азначала, што яна, магчыма, была пакінутая суб'ектам і, калі яна унікальная і яе можна адсачыць, магла прывесці да яго дома ці схованкі.
  
  Пасля таго, як Сакс адключыла званок, яна спытала: “Відэа, якія вы праглядалі? Што-небудзь?"
  
  Райм усміхнуўся. “ Нічога. Усе чортавы камеры накіраваны ўніз, на ўзровень зямлі.
  
  Сістэма бяспекі прызначалася для злову злодзеяў, а не акрабатаў, якія падрываюць абсталяванне ў небе над будпляцоўкай.
  
  Ён зірнуў на лічбавыя насценныя гадзіны. Дваццаць два гадзіны да наступнага крана.
  
  На адной з рэкламных дошак была карта Нью-Ёрка — усе пяць раёнаў. Гарадскі аддзел выдачы дазволаў на будаўніцтва падаў спіс усіх вежавых кранаў, якія выкарыстоўваюцца ў цяперашні час. Тым дапамог, пазначыўшы іх чырвонымі Крыжыкамі.
  
  Які з іх будзе наступным?
  
  Селлитто атрымаў паведамленне. Ён паглядзеў на экран. “Чорт. Гэта мэр. Ён хоча навін".
  
  “ Ты быў тут увесь гэты час, Лон. Мы даведаліся, што суб'ект выкарыстаў кіслату, крыніца якой нам пакуль невядомы, што ён не пакінуў на месцы злачынства ні цела, ні іншых слядоў. Мы нічога не ведаем аб расе, узросце і складам цела — за выключэннем таго, што ў яго моцныя ногі і добрае пачуццё раўнавагі ".
  
  “Тады я скажу пра гэта мэру. Ім проста патрэбна костачка". Ён прачытаў іншае пасланне і сказаў: “Спадзяваўся, што аб'яву аб наўмысным нападзе можа прыцягнуць сведак. Але ніхто не выступіў".
  
  Гэта нядзіўна.
  
  "А дзе Рон?" Спытаў Райм нервовым голасам. “Ён патрэбны нам тут. Ён яшчэ не скончыў агляд месца забойства? Колькі часу гэта можа заняць?"
  
  Хоць, нават задаючы пытанне, ён ўсведамляў, што сказаў сваім студэнтам. “Шукайце да тых часоў, пакуль не застанецца нічога, што можна было б шукаць. Адзін гадзіну, дзесяць, семдзесят два".
  
  “Аказваецца, гэта яшчэ не ўсё. Хлопец атрымаў буйную перамогу. Магчыма, ён звязаў гэта з Эдзі Тарром ".
  
  Што ж, гэта было цікава. Ураджэнец Дубліна, былы прамысловы інжынер, які ўжыў свае значныя навыкі для стварэння мудрагелістых прылад, разбураў канструкцыі, якія праектавалі і будавалі не менш разумныя мужчыны і жанчыны. Адшукваецца ў дзясятках юрысдыкцый, асцярожны і нелюдзімы Тарр, па паведамленнях, жыў па-за сеткі дзе-то на Паўночна-захадзе. Ён прыехаў сюды па працы або для атрымання асабістай аплаты?
  
  "Ён будзе тут, але я ведаю, што ён хоча знайсці адну-дзве зачэпкі па Тарру".
  
  Райм і Сакс пераглянуліся. Ён бачыў, што яна таксама рада за іх пратэжэ. Пасля гэтага начальства зверне на яго ўвагу.
  
  У Райма зажужжал тэлефон. Гэта быў Лайл Спенсер, які разам з федэралам высвятляў у тэрарыстаў жыллё і вылучаныя імі патрабаваньні.
  
  "Лайл".
  
  “Лінкальн. У мяне ёсць сёе-тое па справе крэйна. Я нічога не магу знайсці аб праекце "Камуналка". Ні праз Марскую паліцыю, ні праз Міністэрства ўнутраных спраў, ні праз Бюро. Я нават праверыў у ЦРУ і АНБ інфармацыю пра трафік, уключаючы імя. Паштовы індэкс. Нават у іх офісе ў Расеі.
  
  “Але цяпер ёсць праграмнае забеспячэнне, вэб-сайты, дзе прафесара могуць праверыць, ці няма ў студэнтаў плагіяту ў працах ці ёсць сістэма штучнага інтэлекту, такая як ChatGPT, якая піша матэрыял за іх. Я размясціў іх ліст мэру ў Інтэрнэце, і некаторыя фармулёўкі, напісаныя некалькі гадоў назад, былі вернутыя. "Коммуналкас" даслоўна прайгралі гэта з паведамленняў у блогу чалавека, які выступае за даступнае жыллё. І гэты хлопец быў арыштаваны за палітычныя пратэсты і вандалізм ".
  
  Добрая думка з боку Спенсер. Цяпер не менш важнае пытанне: "ці Ёсць у нас шанец, каб знайсці яго?"
  
  "О, даволі добры". У голасе Спенсер гучала весялосць. "Гэта Стывен Кодзі".
  
  "Ні храна сабе," прамармытаў Селлитто.
  
  “ І што б гэта значыла? Райм нецярпліва спытаў.
  
  Паўза, верагодна, якая прадугледжвае пэўную ступень недаверу. "Прадстаўнік ЗША".
  
  Як і спорт, палітыка не мела дачынення да Райму, калі толькі тэма не ўсплывала ў ходзе расследавання, а гэта здаралася рэдка. "Ніколі пра яго не чуў".
  
  “ Праўда? Ён уяўляе ваш акруга, Лінкальн. Фактычна, яго офіс знаходзіцца прама за вуглом ад вас.
  
  • • •
  
  - Я Эмбер Эндрус з “паўдзённага дзелавога справаздачы". Фондавы рынак працягнуў падзенне на адмоўную тэрыторыю пасля таго, як тэрарысты ўзялі на сябе адказнасць за крушэнне будаўнічага крана ў нью-ёркскім Верхнім Іст-Сайда, у выніку якога загінулі два чалавекі і паўтузіна атрымалі раненні. Прагназуецца таксама рэзкі спад на рынку нерухомасці, паколькі камерцыйныя і жылыя забудоўшчыкі закрываюць працоўныя месцы, паколькі існуе пагроза новых нападаў. Група "Праект Камуналка" патрабуе ад горада ствараць больш даступнае жыллё і выдаваць менш дазволаў на будаўніцтва раскошных высотак, падобных да той, што была сарваная сёння на Восемдзесят Дзевятай вуліцы. Паліцыя і федэральныя ўлады праводзяць расследаванне. Жыхароў просяць пазбягаць любых будаўнічых пляцовак з кранамі ".
  
  OceanofPDF.com
  
  12.
  
  ЁН БЫЎ ЗА КУЛІСАМІ.
  
  Усе яго дзвесце сорак фунтаў.
  
  Стоячы са скрыжаванымі на масіўнай грудзей рукамі, ён пастаянна вяртаўся да пытання: ці быў чалавек, на якога ён глядзеў, забойцам?
  
  Лайл Спенсер трохі прыслухоўваўся да слоў са сцэны. Дэбаты адбываліся ў межах яго палі гледжання, на адлегласці сарака футаў, але ён назіраў за тым, што адбываецца на маніторы. Так вы маглі лепш бачыць выражениялиц. Лайлу Спенсеру падабаліся выразы, яму падабаліся куты нахілу галоў, складзеныя або якія звісаюць рукі, пэндзля, сціснутыя ў кулакі, растапыраныя пэндзля. Што тычыцца ног, то яму падабалася стаяць нерухома і пастукваць нагамі.
  
  Яму сапраўды падабалася пастукваць ножкамі.
  
  У дадзеным выпадку кинесический аналіз — мова цела — быў няпростым. Ён падазраваў, што праўда заключалася ў камуфляжы, паколькі дэбаты вяліся паміж двума палітыкамі.
  
  Спенсер нахілілася да манітора. Мужчына спрачаўся з жанчынай, якая выступала з заключным словам. Спенсер не звярнула на яе ўвагі. Ён працягваў вывучаць яе апанента, які знаходзіўся справа ад сцэны ад гледачоў. Высокі, з целаскладам былога футбаліста, якім ён і быў (Спенсер заўсёды выконвала сваю хатнюю працу). На ім былі цёмныя штаны і сіняя дзелавая кашуля з закасанымі рукавамі. Без гальштука. Густыя чорныя валасы, наўмысна ўскудлачаныя, Спенсер была ўпэўненая. Ён, здавалася, умеў ствараць вобраз.
  
  Ах, які сур'ёзны і ўдумлівы выгляд.
  
  Але ці быў ён забойцам?
  
  Малаверагодна, але наўрад ці магчыма. Калі Спенсер быў на поўначы штата, ён лавіў бабуль-забойцаў, выхавальніц дзіцячага саду і асабліва дрэннага святара. Яны былі ўвасабленнем нявіннасці. Вы ніколі па-сапраўднаму не ведалі, пакуль не пачалі капаць. І пачаў сачыць за уклончивыми поглядамі і, ды, пастукваць ножкамі.
  
  Месцам правядзення гэтага слоўнага паядынку па фехтаванні быў жнівеньскі цэнтр выканальніцкіх мастацтваў у Верхнім Іст-Сайда Манхэтэна. На сцэне былі кандыдаты на пасаду прадстаўніка ЗША ў акрузе, які ахоплівае частцы Манхэтэна і Бронкса: дзеючы прэзідэнт Стывен Кодзі — чалавек, аб якім Лінкальн Райм ніколі не чуў, — і прэтэндэнтка, манхэттенская бізнэсвумэн пяцідзесяці з лішнім гадоў, Мэры Ўітмэна Лепперт.
  
  Кодзі зрабіў пазнаку.
  
  Забойца? Не забойца?
  
  Што ж ...
  
  Гэты святар катаваў сваіх ахвяр, забіваў іх, а затым падымаўся наверх, каб пісаць пропаведзі, якія былі адначасова поэтичными і натхняць. Тэмай была пропаведзь "Палюбі блізкага свайго". Яны былі даволі добрыя.
  
  Апладысменты адзначылі заканчэнне заключных заўваг апанента. Спенсер мала што ведала аб гэтай жанчыне.
  
  Вядучая, седовласая жанчына ў чырвоным сукенка з грамадскага вяшчання, сказала: “Апошняе слова вам, прадстаўнік Кодзі. У вас адна хвіліна".
  
  “Дзякуй, Маргарэт. І дзякуй усім на Дзевяноста Другой вуліцы Y за арганізацыю гэтага мерапрыемства". Ён зрабіў паўзу. Драматичную. “Такім чынам, сёння днём павінны былі адбыцца дэбаты. Для мяне гэта азначае саступкі і ўзгадненне пазіцыі аднаго ўдзельніка з пазіцыяй іншага. Але ўсё, што я чуў, гэта атака, атака, атака. Мая апанентка хутка паказала на тое, што, па яе словах, было праблемамі з маімі прапановамі. Але казала яна аб небяспеках і несправядлівасці, якія гэтыя прапановы закліканы ліквідаваць? Няма. "
  
  Ён павярнуўся да іншай трыбуне. Буйным планам яго вочы былі поўныя энтузіязму. “Вы напалі на мае планы па змене клімату, але не прапанавалі ніякіх альтэрнатыў, хоць, як я даказаў, на думку экспертаў, палова Нью-Ёрка будзе пад вадой да канца стагоддзя. Вы—"
  
  Саперніца, відавочна, не змагла стрымацца. "Тое, як ты заплаціш за гэта, — чыстая фантазія і..."
  
  “Міс Лепперт. Гэта апошняя заява прадстаўніка Кодзі".
  
  “Вы былі рады прыняць маю прапанову аб стварэнні шляху да грамадзянства, але нічога не сказалі аб тым, як вы дапаможаце мільёнаў працавітых людзей, якія прыехалі ў гэтую краіну — як гэта зрабілі вашыя і мае продкі — пазбегнуць прыгнёту і знайсці магчымасці для сваіх сем'яў. Вы паставілі пад сумнеў мой план бясплатнага або субсідыруюцца навучання ў грамадскім або чатырохгадовым каледжы, калі студэнты згаджаюцца працаваць па праграмах пасля заканчэння вучобы, якія прыносяць карысць грамадству. Ты нічога не сказаў аб вырашэнні праблемы непрыстойнага няроўнасці ў дабрабыце, як гэта зрабіў я, з маім планам падаткаабкладання з трох пунктаў ...
  
  "Што рабуе сярэдні клас".
  
  "Калі ласка, міс Лепперт".
  
  “Мая апанентка кажа аб сваім паслужным спісе ў сферы правапарадку, аб тым, што яна правяла гады ў якасці федэральнага пракурора ў Тэхасе, саджаючы ў турму членаў картэлі. І я аддаю ёй належнае за гэта. Ды дабраславіць яе Бог за яе службу. Але гэтая праца ніколькі не падрыхтавала яе да праблем, з якімі мы сутыкаемся тут: кідаць у турму ўпершыню ўчынілі дробнае правапарушэнне, звязанае з наркотыкамі...
  
  "Час, прадстаўнік Кодзі".
  
  “— фактычна руйнуючы іх жыцця. Цяпер, на—"
  
  "Прадстаўнік?"
  
  “На маім вэб-сайце вы зможаце дакладна і ў дэталях азнаёміцца з маімі прапановамі, якія я змог абмаляваць толькі сёння днём. Яны дапамогуць усім - кіроўцам аўтобусаў, прадаўцам ў гастраномах, медсёстрам, бізнесменам і жанчынам. І калі вы зробіце мне гонар пераабраннем, я абяцаю, што буду нястомна змагацца за ўвасабленне кожнага з гэтых прапаноў у жыццё. Дзякуй вам ".
  
  Апладысменты — некалькі гучней, чым апаненту, хоць Спенсер не быў упэўнены. Ён падазраваў, што большасць гледачоў да гэтага часу ўжо думалі аб тым, куды пайсці выпіць чаю ці алкаголю.
  
  Удзельнікі дыскусіі паціснулі вядучаму руку. Лепперт першым прайшоў за кулісы, прайшоўшы міма Спенсера, ніяк не адрэагаваўшы на яго прысутнасць, і загаварыў з маладой асістэнткай, якая расхвальвала свой выступ у ліслівай манеры, якая, як заключыла Спенсер, выклікала раздражненне кандыдата. Верагодна, хутка яго заменяць.
  
  Пасля кароткага размовы з вядучым Кодзі увайшоў у цьмянае, матава-чорнае прастору за сцэнай. Ён быў прыкладна такога ж росту, як Спенсер, значна больш шасці футаў, але важыў прыкладна на сорак фунтаў менш. Цяпер, калі два палітыка вызваліліся ад абмежаванняў, звязаных з паводзінамі перад аўдыторыяй, ці пойдзе шуміха вакол іх?
  
  Але няма.
  
  "Добра мяне пачаставалі", - сказаў Лепперт, весела нахмурыўшыся. "Не замовіў мае тосты пасля вячэры на HB тры семнаццаць".
  
  “Эх. Калі б ты гэта зрабіў, я бы згарэў дашчэнту. Рызыкнуў. Як Эмілі?"
  
  “Загаілася выдатна. Дзякуй". Лепперт паморшчыўся. "Выбыў на сезон".
  
  "Гэта будзе больш балюча, чым дзікая падача".
  
  “Ужо запаўняю яе графік іншымі справамі, што азначае маё расклад. У якасці шафёра. "Лепперт адмовілася ад сцірання макіяжу ў энергічнай асістэнткі; погляд у люстэрка, відавочна, сказаў ёй, што яна захавае тую працу па афарбоўцы, якую прарабілі прафесіяналы. Яна ўзяла заплечнік Coach, зняла брыльянтавае каралі і кольца і надзела іх сабе на шыю і на палец. Яна адмовілася ад шыкоўных аксесуараў для дэбатаў і захавала зашпіленай гузік каўняра на блузцы, якую цяпер расшпіліла.
  
  У яе таксама быў такі Погляд.
  
  Размова скаціўся да безуважлівым любезностям выпадковай сустрэчы на кактэйльнай вечарыне.
  
  Дзелавая жанчына бесклапотна сказала: "Убачымся за сняданкам у аўторак".
  
  “ Стукні мяне палкай, - прамармытаў Кодзі, калі яна знікла за дзвярыма.
  
  Затым ён павярнуўся да Спенсер. Кодзі сапраўды захапіў сурвэтку для макіяжу і прыступіў да працы. “Не быў упэўнены, з кім ты тут сустракаешся. Думаю, я перамог. З кім гэта ты?"
  
  Мільгануў значок Спенсер.
  
  Прадстаўнік закатаў рукавы, надзеў пінжак. Ён кіўнуў услед Лепперт. "Вы чулі, як яна сказала "Дзякуй" у канцы?"
  
  "Я не звярнуў увагі".
  
  “Я таксама не быў. Я не думаю, што яна гэта зрабіла, але я гэта зрабіў. Падчас публічных выступленняў вы не павінны дзякаваць сваю аўдыторыю. Сваім з'яўленнем ты аказваеш паслугу публіцы. Яны павінны дзякаваць цябе. Я ўвесь час забываю. Ён паморшчыўся. "Я пачынаю злавацца".
  
  "Вы абодва падзякавалі вядучага".
  
  “Вы павінны падзякаваць мадэратара. Нават дрэнных".
  
  "Блізкая гонка?"
  
  “Я нашмат наперадзе ў апытаннях, але гэта яшчэ не канец, і гэтак далей. Мары набрала абароты. Адданыя паслядоўнікі. Яна не жабрачка, каб разбагацець. Яшчэ адзін JCPenney да багацця, і яна зарабіла яго сама, і яна сапраўды пасадзіла панкаў з картэлі. Добра. Што я магу для вас зрабіць, дэтэктыў?" З футарала ён дастаў акуляры ў ярка-чырвонай аправе, замяніўшы іх чорнымі, відавочна, мяркуючы, што дзённая аўдыторыя аддасць перавагу больш руплівага і менш стыльнага кандыдата.
  
  “ Ты вывучаеш публічныя выступы?
  
  “Не вучоба. Дыскусійны клуб. Навучальны суд".
  
  "Колькі з іх ты робіш у год?"
  
  “ Можа быць, тузін.
  
  “ Вы ведаеце пра інцыдэнт з крэйнам?
  
  “Вядома. Жудасна. Мой калега быў на месцы здарэння. Яго акруга. Яны кажуць, што гэта наўмысна. Сабатаж ".
  
  "Цалкам дакладна".
  
  “ Унутраны тэрарызм?
  
  Спенсер кіўнула.
  
  Кодзі сказаў: “Правае крыло? Неанацысты? Расісты? Такіх вакол поўна, але людзі забываюць, што левыя таксама даволі хутка здзяйсняюць дрэнныя ўчынкі. У 1920 годзе перад будынкам Дж.П. Моргана выбухнула фурманка, запрэжаная коньмі, у выніку чаго загінулі трыццаць восем чалавек. Падазраваліся анархісты."
  
  "Гаворка ідзе аб даступным жыллё".
  
  Кодзі атрымаў паведамленне, прачытаў, адправіў кароткі адказ. Ён падняў вочы. "Жыллё".
  
  Спенсер працягнула: “Гэта адна з тваіх праблем. Я ўбачыла гэта на тваім вэб-сайце".
  
  “Сур'ёзная праблема з жыллём. Хто гэтыя людзі?"
  
  "Яны называюць сябе праектам "Камуналка" у гонар дзяржаўнага плана жыллёвага будаўніцтва ў Савецкай Расіі".
  
  “ Ніколі пра іх не чуў.
  
  Спенсер назіраў за вачыма, рукамі, нагамі. Хітрасць кинесического аналізу заключаецца ў тым, каб атрымаць базавую інфармацыю — як чалавек паводзіць сябе, калі кажа вядомую праўду, — па параўнанні з паводзінамі, калі яму задаюць пытанні расследавання. Такім чынам, Спенсер пытаўся ў яго пра гісторыю яго дэбатаў, на якія ён ведаў адказы. Цяпер ён шукаў адхіленне.
  
  “Альбо яны новенькія, альбо знаходзяцца глыбока пад зямлёй. Мы не можам іх знайсці. І яны маюць зносіны толькі праз цёмную сетка ".
  
  "Які ў іх быў сэнс выкарыстоўваць кран?"
  
  “Вымагальніцтва. Яны патрабуюць, каб горад ператварыў пару дзясяткаў старых будынкаў у жылыя адзінкі".
  
  “ А калі няма? Яшчэ журавы?
  
  "Цалкам дакладна".
  
  "Захварэў". Затым ён кіўнуў. “Добра. Дэтэктыў, давайце пяройдзем да справы. Вось чаму вы тут. У мяне гісторыя жыллёвай актыўнасці. І паслужны спіс пры арышце, як вы, напэўна, ведаеце. Але гэта было не з-за жылля. Гэта было звязана з экалогіяй ".
  
  “Вы разграмілі офіс савета па планаванні і занавання і карпарацыю, абвінавачваную ў забруджванні ракі на поўначы штата. Вы прыкавалі сябе ланцугом да брамы, якая будуецца нафтабазы ў Брукліне".
  
  “Для гэтага не прыйшлося доўга шукаць. Гэта ёсць на маім вэб-сайце. І ў Канстытуцыі няма нічога, што перашкаджае злачынцу займаць пасаду ". Смяшок. “ Хто-то сказаў бы, што гэта абавязковая ўмова. Ты думаеш, я ў гэтым замяшаны. Хоць я не магу не заўважыць, што ў цябе ўсё яшчэ схаваныя кайданкі.
  
  “Я чытаў стэнаграмы вашых апошніх трох выступаў. Вы ні разу не згадалі даступнае жыллё".
  
  "Як быццам я спрабую дыстанцыявацца ад камунальнікаў".
  
  "Такое ўражанне". Ён дадаў: "У сваёй запісцы, у якой вылучалася патрабаванне аб жыллё, яны выкарыстоўвалі цытату з вас".
  
  “Ах. Вось і ўсё".
  
  “Горад з'яўляецца найбуйнейшым землеўладальнікам у гэтым раёне. Яму належыць трыста семдзесят мільёнаў квадратных футаў уласнасці, і дзіўна, як мала з гэтага траціцца на даступнае жыллё ".
  
  "'Пабожны'? Мяркую, вы не так уважліва прачыталі маю заяву.
  
  "І яны няправільна напісалі "гэта" і "непрыстойна".
  
  - Як ты яго знайшоў? - спытаў Кодзі.
  
  "Ашуканскі вэб-сайт".
  
  Ён нахмурыўся. “ Эшлі Мэдысан? Гэтыя спатканні для жанатых мужчын?
  
  Спенсер засмяялася. “Спісванне з курсавымі работамі. Прафесар загружае працу студэнта, і праграма шукае папярэднія апублікаваныя працы, каб даведацца, ці не скраў ён што-небудзь з гэтага. Ці гэта напісаў чат-бот ".
  
  Кодзі кіўнуў. “Я выкарыстаў ChatGPT, каб напісаць прамову для сябе. Гэта было нядрэнна".
  
  Буйны, змрочны мужчына ў чорным касцюме выйшаў на пляцоўку. “ Сэр. Альянс?
  
  "Я зараз спушчуся". Макіяж амаль сышоў. Кодзі агледзеў свой твар, намачыў папяровае ручнік і скончыў працу. “Дэтэктыў, павінен спытаць: выкарыстоўваць ўласную публічную цытату ў запісцы аб вымагальніцтве? Хіба гэта не здаецца даволі дурным?"
  
  Спенсер паціснула плячыма. “Вы падтрымліваеце сувязь з актывістамі за даступнае жыллё? Мяркуючы па пазіцыі вашага сайта, я б падумала, што вы павінны быць."
  
  "Ты хочаш, каб я спытаў аб гэтай групе?"
  
  "А ты б стаў?"
  
  "Я так і зраблю".
  
  Спенсер працягнуў яму візітоўку. Палітык прыбраў яе ў кішэню.
  
  - Калі ты сёння тут з'явіўся? - спытаў Кодзі.
  
  “ Дваццаць пяць хвілін таму. Трыццаць.
  
  “ Значыць, вы прапусцілі маё абяцанне прыняць федэральнае заканадаўства, якое гарантавала б даступнае жыллё сем'ям, якія зарабляюць пяцьдзесят тысяч у год ці менш.
  
  А.
  
  “Я не пазбягаю праблемы, дэтэктыў. Думаю, я б сказаў так: так шмат праблем, так мала часу".
  
  OceanofPDF.com
  
  13.
  
  “ САЧЫ ЗА ГЭТАЙ ФАЛАНГАЙ.
  
  Рон Пуласкага чакаў, злёгку нахіліўшы галаву.
  
  Лон Селлитто патлумачыў, паказваючы пальцам. Зграя або зграйка — або, па-відаць, фаланга — галубоў хутка накіроўвалася ў іх бок. Наіўны — хто-то сказаў бы, ідыёцкі — турыст кідаў семечкі на зямлю непадалёк.
  
  Яны былі на плошчы перад адным з крам, дзе сустрэліся, і накіроўваліся ў "Мэгі", нью-ёркскую закусачную ў стылі старой школы. Кармушка для копаў.
  
  "Што такое фаланга на самай справе?" спытаў афіцэр, маладзейшы, калі яны працягнулі свой шлях па тратуары.
  
  "Па-грэцку гэта азначае "куча гаўна".
  
  “Калі я калі-небудзь буду ў Jeopardy! гэта магло б дапамагчы ".
  
  “ Рэйчэл і я? Мы гуляем у віктарыны. Мы спаборнічаем. Бар. Ты?
  
  "Няма".
  
  Селлитто штурхнуў дзверы. “Падтрымлівае актыўнасць вашага мозгу. Пакуль вы не вып'еце піва. Затым ён адключаецца".
  
  Яны занялі кабінку, і Селлитто зняў свой пакамечаны карычневы плашч, агаліўшы пакамечаны карычневы касцюм.
  
  Пуласкі не мог не ўспомніць аб выдатным касцюме — отглаженном, як стальніца, — у якім памёр біржавы трэйдар Флетчар Далтон.
  
  І дзе, чорт вазьмі, быў зялёнавокі рудавалосы вытворца бомбаў, які пакончыў з сабой?
  
  Да хрэна чырвоных машын у Джэрсі ...
  
  Падышла афіцыянтка ў бэжавай уніформе.
  
  “ Лон, Рон. Гэта малодшы і старэйшы. Бачыш, я сказаў "старэй". Не стары, Лон.
  
  “ Ты проста хараство, Тэлли.
  
  Вечна ўзброеная кофейником, яна наліла дзве гурткі без іх просьбы. Калі ты не піў каву, ты не прыходзіў да Мэгі.
  
  “ Што-небудзь яшчэ?
  
  Маффин для старэйшага. Малодшы абраў сэндвіч з сырам на грылі.
  
  “Такім чынам, ты займаешся тривией. Што на самай справе азначае фаланга?"
  
  “Паняцці не маю. Такім чынам. "Селлитто падняў далонь. “Добрая праца з наводкай на Тарр. Яны на сёмым небе ад шчасця, аператыўная група. Чаго, дарэчы, я яшчэ не разумею. На сёмым небе, я маю на ўвазе."
  
  Прынеслі велізарны кукурузны маффин. Пуласкі успомніў, што Селлитто казаў, што кукурузныя маффины не так шкодныя для здароўя, таму што ў іх няма цукру, як у чарніцах. А кукуруза пажыўная. Пуласкі ведаў недастаткова, каб спрачацца ці пагаджацца. І наогул, навошта гэта рабіць? Усе любілі кукурузныя маффины.
  
  Сэндвіч таксама прызямліўся. Шмат сыру. Пуласкі адкусіў кавалачак.
  
  Селлитто спытаў: “Як ты гэта зрабіў? З Тарром? Я ніколі не чуў".
  
  Пуласкі распавёў аб сінім валакне і адзнятым матэрыяле DAS.
  
  "Чорт". Селлитто гучна засмяяўся.
  
  Малодшы афіцэр нахмурыўся. “Я працягваю правяраць зводку выведдадзеных на прадмет размоў пра СВУ або рабочых месцах у Нью-Ёрку. Ацэнка пагрозы такая ж, як і ўвесь месяц".
  
  “ Ты з выведкі? У цябе ёсць допуск?
  
  "Ага".
  
  “ Калі? Селлитто быў уражаны.
  
  "Я не ведаю", - адказаў Пуласкага, адкусіўшы яшчэ адзін кавалак ад вялікага сэндвіча. “Шэсць-восем месяцаў таму. Было шмат клопатаў. Чувак, яны правяраюць усе. Пагавары са сваімі сябрамі, сям'ёй. Праверка на дэтэктары хлусні. Думаў, яны спытаюць мяне, ці быў я фанатам "Янкіз". І праўда выплыве вонкі. Мяне б арыштавалі ".
  
  Дэтэктыў засмяяўся.
  
  Дзіўна, падумаў Пуласкага: падобна на тое, Селлитто надаваў яму пільную ўвагу. Сапраўды пільна. Накшталт як вывучаў яго. Гэта не было нязручна, але гэта было на мяжы.
  
  Афіцэр маладзейшы працягнуў: “Я праверыў сёе-каго, хто мог бы быць патэнцыяльнымі кліентамі Тарр. Там ёсць нарад міліцыі. Гэтыя прыдуркі з Вестчестера? Ім не падабаецца губернатар. Так што, магчыма, яны яго нанялі.
  
  Селлитто засяродзіўся. “ Наконт гэтага я нічога не ведаю. Як яны могуць дазволіць сабе Тарр? Я чуў, ён па-чартоўску дарагі.
  
  “Сапраўды, гэта прымушае мяне думаць, што гэта не яны. Яны з стрып-молі, а Тарр з galleria ". Поціск плячыма. "Пагаворваюць аб вайне за тэрыторыю, М-42 супраць той ямайскай каманды ў Іспанскай Гарлеме".
  
  "Не, яны страляюць, яны не выбухаюць".
  
  Пуласкі гэта абдумаў. “Думаю, так. Я размаўляў з ATF, і яны вывучаюць балбатню. Хоць, магчыма, будзе цяжка што-небудзь знайсці. На яго ўзроўні, вы ведаеце. Ён асцярожны.
  
  З улікам таго, што ў нашы дні вядзецца сачэнне за дадзенымі, разумныя дрэнныя хлопцы ўсё часцей выкарыстоўвалі рукапісныя нататкі і асабістыя сустрэчы для зносін і аплаты паслуг. Гэтая філасофія падоўжыла жыццё бен Ладэна больш чым на дзесяць гадоў. Банкаўскія пераклады, крыптавалюту і нават наяўныя было немагчыма адсачыць. Брыльянты і золата станавіліся пераважнай формай аплаты працы.
  
  "Такім чынам," сказаў Пуласкага, - я праверу ўсе сляды, якія знайшоў там, дзе стаяла тая чырвоная машына. І яшчэ раз агледжу месца здарэння.
  
  Вернемся да сэндвичу. Асаблівасць смажанага сыру ў тым, што чацвёрты кавалачак не такі смачны, як першы, і далей усё ідзе наперакасяк. Занадта шмат аднаго і таго ж.
  
  Прынеслі яшчэ кавы. Ён сапраўды быў лепшым у горадзе.
  
  Селлитто сербануў. “ Ой. Гарачы, асцярожней.
  
  Помрачнев, дэтэктыў спытаў: “Рон, ці ёсць шанец, што Тарр або хто-то яшчэ мог бы паказаць табе месца злачынства? Ну, любы з іх — месца ў склепе або вуліца, дзе ты падышоў да чырвонай машыне?"
  
  “ Магчыма. Але напад адбылося два дні таму. Навошта Тарру вяртацца сёння?
  
  Вядома, калі б Тарр сачыў за складам, не было б нічога немагчымага ў тым, каб знайсці вядучага супрацоўніка па гэтай справе.
  
  “ Ну, працягвай азірацца праз плячо. Цяпер, "сказаў ён, рухаючыся далей," наконт крана. Лінк і Амелія хочуць, каб ты гэтым заняўся.
  
  “Я буду жангляваць. Я падымуся туды адразу пасля гэтага".
  
  І гэта слова "гэта" было вымаўлена наўмысна, таму што яно азначала, што Пуласкага ведаў, што абед быў прысвечаны чаго-то іншага, акрамя абеду, і яму не цярпелася пачуць, чаго менавіта.
  
  Дэтэктыў зразумеў гэта і адсунуў ад сябе рэшткі маффина — нечаканы жэст; у свеце Ўлоння Селлитто ежа — асабліва выпечка - павінна быць доедена. Яго погляд раптам стаў унікліва.
  
  “Добра. Справа вось у чым. ... Ведаеш, часам усякае здараецца".
  
  Пуласкі кіўнуў, не столькі ў знак згоды з практычна бессэнсоўным каментаром дэтэктыва, колькі выключна для таго, каб заахвоціць яго перайсці да справы.
  
  "Нішто на самай справе не доўжыцца вечна". Гэта заява была гэтак жа ўрачыстым.
  
  І двухсэнсоўны.
  
  У чым справа? Пуласкі раптам устрывожыўся. Селлитто не збіраўся разводзіцца, таму што яны з Рэйчал не былі жанатыя. Яны маглі б разьвітацца, але дэтэктыў і ён не былі настолькі блізкія, каб казаць пра гэта.
  
  Аб чым яшчэ ён мог гаварыць? Сыходзіць на пенсію? Не мог сабе гэтага ўявіць. Селлитто працуе ахоўнікам? Рыбачыць? Гуляе ў бочэ? Ha!
  
  “ Ты ведаеш, што ў нас самая буйная аперацыя на месцы злачынства ў краіне пасля Бюро?
  
  "Вядома".
  
  “Толькі ў нас ёсць сёе-тое, што робіць яго асаблівым. Гэта Лінкальн, які адрознівае нас адзін ад аднаго. І я не проста маю на ўвазе, што ён востры. Не, справа ў тым, што ён незалежны. Ніякай палітыкі, ніякіх сварак, ніякіх гульняў. Ён вядзе справу, збірае доказы, уяўляе доказы, і нішто іншае, чорт вазьмі, не мае значэння ".
  
  Пуласкі адчуў, што яго сэрца забілася хутчэй, чым хвіліну назад.
  
  На самай справе нішто не доўжыцца вечна ...
  
  “Мы павінны захаваць гэта" ... Як бы ты гэта назваў? Тая мадэль, разумееш? Захаваць яе ў цэласці."
  
  "Дэтэктыў?"
  
  Так, трэба было злавіць вытворцы бомбаў Тарр і спыніць забойцу крейнов. Але ў асноўным Пуласкага трэба было, каб гэты чалавек выклаў тое, чаго ён баяўся, што будзе далей.
  
  Магчыма, мужчына заўважыў занепакоенасць у яго вачах. “Гэта не больш чым пытанне. Я нічога не ведаю, ясна? Але ... Калі з Лінкальнам што-небудзь здарыцца, не маглі б вы ўзяць кіраванне на сябе?"
  
  "Што ты ведаеш?"
  
  “ Нічога. Я сур'ёзна. Усё, як ты кажаш, гіпатэтычна.
  
  "Ён не хворы?"
  
  “Не—а, тое, што я сказаў - нічога з таго, што я чуў. Проста мы хочам ведаць, што зможам падтрымліваць тое, што ён задумаў. Пра гэта казалі наверсе. Мы прагледзелі ваш паслужны спіс, вашыя справаздачы, вашы перамогі ".
  
  Паўза. “ У мяне была гэтая... штука. Некалькі гадоў таму.
  
  "Мы ведаем пра гэта".
  
  Больш ён нічога не сказаў на гэтую тэму.
  
  Аб чым Рон Пуласкага думаў, па меншай меры раз у дзень.
  
  Затым Селлитто зноў перайшоў да выкладу сваёй справы.
  
  "Ты думаеш, як Лінкальн, ты дзейнічаеш, як ён". Слабы смяшок. "І ты не прыдурак".
  
  Гэта магло азначаць параўнанне яго з некаторымі супрацоўнікамі паліцыі Нью-Ёрка, але, безумоўна, азначала параўнанне яго з Лінкальнам Раймом, які, часам, такім і быў.
  
  Пуласкі: “Лінкальн - грамадзянская асоба. Я не хачу звальняцца".
  
  “Не, ты будзеш блакітны. Зарплата, дапамогі, усе. Проста ў цябе будзе, як гэта называецца? Аўтаномія. Цалкам незалежная. Як і ён. Ты захоўваеш свой ранг. "Ён нахмурыўся. “ І можаш атрымаць сваё золата. Калі ты калі-небудзь вызначыш гэты чортаў тэст.
  
  "Даўно збіраўся". Ён заўсёды хацеў стаць дэтэктывам, але падрыхтоўка да іспыту адымала час, якога ў яго рэдка хапала.
  
  "Ты захаваеш свае гады, усё астатняе".
  
  Тэлли ўварвалася з кавы. Селлитто паківаў галавой. Пуласкі зрабіў тое ж самае. І, як скакун, яна пераключылася на іншых наведвальнікаў.
  
  Праз імгненне Селлитто сказаў: “Ты думаеш, гэта адбываецца за яго спіной, Линкса? Няма. Гэта ён сам загаварыў пра гэта ".
  
  "Ён гэта зрабіў?" Амаль шэптам. "А што наконт Амеліі?"
  
  Паўза. “ Яна таксама. Мы ўсе казалі пра гэта.
  
  "Чаму б ёй не ўзяць кіраванне на сябе?"
  
  “ Не ў яе гусце. Яна выдатна спраўляецца з кіраваннем, ты гэта ведаеш. Ты б хацеў, каб яна была з табой у перастрэлцы або пагоні на высокай хуткасці. Нам патрэбен думаючы паліцэйскі. Станцыі метро, і сінія валакна, і DAS, і чырвоныя седаны. Добра, я сказаў сваё слова. Ён нахмурыўся. "Гэта p-i-e-c-e або p-e-a-c-e?"
  
  "Паняцці не маю".
  
  "Цябе гэта хвалюе?"
  
  Пуласкі паціснуў плячыма. “ Не, калі толькі які-небудзь тэрарыст не напіша гэта ў маніфесце, і гэта дапаможа прыціснуць яго азадак.
  
  Селлитто шырока ўсміхнуўся, што было для яго такой жа рэдкасцю, як пакінуць недаедзены булачку.
  
  Ён махнуў рукой, патрабуючы чэк, і расплаціўся.
  
  Мужчыны выйшлі вонкі, і Пуласкага падняў галаву. Ніякіх птушак у фалангаў або іншых пабудовах. Толькі некалькі адзінокіх галубоў і адзінокая чайка.
  
  Праз імгненне Пуласкага павярнуўся. “ Не люблю думаць аб тым, што з Лінкальнам што-то здарыцца, лейтэнант. Але калі гэта здарыцца, ці ён сыдзе ў адстаўку, або што-то яшчэ, так, я ў справе.
  
  Затым адбылося тое, чаго не здаралася за ўсе гады, што мужчыны ведалі адзін аднаго. Селлитто працягнуў сваю кароткую руку і паціснуў руку Пуласкага, і яны моцна паціснулі адзін аднаму рукі.
  
  "Чаму б нам на дадзеным этапе не зрабіць гэта 'Самотна'?"
  
  OceanofPDF.com
  
  14.
  
  ГЭТА ІСТОТА ПАРЫЛА над ёй, і яна падумала: "Што-то мне нагадвае". Што?
  
  Шмат гадоў таму. Калі я быў дзіцем.
  
  На першы погляд журавель нагадваў істота з аднаго з фільмаў пра Трансформерах. Але справа была не ў гэтым. Яна не была вялікай аматаркай кіно. Што-то яшчэ.
  
  Да крыжавіне на вышыні двухсот футаў быў прымацаваны велізарны амерыканскі сцяг, і ён шалёна лунаў, пстрыкаючы і трапечучы.
  
  Яна нахмурылася. Уся гэтая штука з бумам ківалася ўзад-наперад?
  
  ТАК.
  
  Цікава.
  
  Падобна флюгеру, ён павольна круціўся, так што масіўная папярочка была звернутая да сённяшняга ўстойліваму брыз. Здавалася, гэта адбылося аўтаматычна. Механізм, па-відаць, не працаваў. У кабіне нікога не было. Фактычна, на будаўнічай пляцоўцы нікога не было, акрамя некалькіх чалавек ля ўваходу. Ахова. Мэр загадаў зачыніць усе будаўнічыя пляцоўкі да злову тэрарыстаў.
  
  Можа быць, гэтая наступная мэта? Сымона задумалася, успомніўшы, што крайні тэрмін - дзесяць раніцы заўтрашняга дня.
  
  Гляджу ўверх яшчэ раз.
  
  І аб чым гэта нагадала ёй?
  
  Яна была блізкая, але ўспамін заставалася няўлоўным.
  
  Яна зноў звярнула ўвагу на тое, што толькі што выгрузіліся з арандаванай фургона. Паўтузіна каробак з адкрытым верхам, у якіх былі пакеты, каністры, склянкі і іншыя дробныя прыстасаванні. Запячатаныя кардонныя скрынкі. Цяжкая скрынка, на баку якой было напісана: "Хлебопечка Kitchen-Aid Deluxe". Яны стаялі на тратуары побач з фургонам.
  
  Гэта было знаёмае відовішча. Яна прыязджала ў горад нячаста, але адно з яе назіранняў тычылася мноства перасоўных скрынь, расстаўленых перад кватэрамі і таунхаус па ўсім горадзе ў чаканні аўтафургонаў Allied, Mayflower, зятьев, сясцёр з жаночага грамадства, якія дапамогуць з пераездам.
  
  Некаторыя людзі будуць рухацца ўверх. Іншыя, калі пашанцуе, ўніз. Некаторыя з пяці акругаў у цэлым. Нью-Ёрк можа цябе вытрыбушыць, выказала здагадку яна.
  
  Сымона выцягнула ручную каляску з багажніка. Яна з грукатам звалілася на бетон. Яна прасунула борцік каляскі пад вялікі прыбор і прымацавала яго ззаду брызентавай сцяжкай. Яна пачала каціць каляску да нумара 744. Гэта будынак было ідэнтычна іншым будынкам на гэтым практычна бязлюдным праспекце ў далёкім Заходнім раёне. Былы прамысловы квартал, цяпер ён быў запоўнены пустымі лофтами, неапрацаваных прасторай. Сем Сорак чатыры ўяўлялі сабой 2200 квадратных футаў прыгожых старадаўніх дубовых падлог, які працуе туалет і ракавіна, потолочный блок свяцілень і нічога больш.
  
  "Прывітанне, сусед".
  
  Яна павярнулася і выявіла, што глядзіць на мужчыну гадоў пад трыццаць, павольна спускаецца па лесвіцы суседняга дома.
  
  Ён быў прыгожы, са скульптурнымі рысамі асобы, густымі валасамі, упэўнена узнімальнымі да неба, папулярны вобраз. Джынсы і футболка, якія пра што-то казалі, але сціраліся занадта шмат разоў, каб іх можна было разабраць.
  
  "Прывітанне". Ўсмешка. Ёй сказалі, што гэта адна з яе самых чароўных рысаў. Яна паглядзела міма яго на яго кватэру. “ Брокер сказаў мне, што ні адно іншае ўстанова на гэтай вуліцы яшчэ не здадзена ў арэнду.
  
  “Ну, вось і я. Табе пашанцавала". Не зусім флірт. Ён быў мілым. Паводле яго голасе можна было выказаць здагадку, што ён вырас у Новай Англіі.
  
  Ён згінаў і разгінаў правую руку. Здавалася, ён народжаны для камандных відаў спорту. “Дзень пераезду. Крута".
  
  “Проста некалькі рэчаў, якія былі ў мяне на старым месцы. У цэнтры горада. Вялікі рывок у наступныя выходныя ".
  
  Ён уважліва агледзеў светлыя валасы, заплеценыя ў ідэальную касу, доўгія пальцы (без упрыгожванняў), падцятую фігуру — хоць сцягна былі трохі шырэй, чым ёй хацелася б у няўдалы дзень. Ён нічога не дамогся б пры сканаванні любы іншы часткі цела, да чаго, як яна адчувала, ён быў схільны; яна была зачыненая ад таліі да шыі празмерна прасторнай цёмна-сіняй толстовкой Royals. Ён спыніўся на яе твары ў форме сэрцайка. Адным з захапленняў Сымоны была паэзія, як пісьменніцкая, так і чытацкая, і ў ёй, безумоўна, было што-то такое, што наводзіла на думку аб сціплай литераторе елізавецінскага эпохі з Азёрнага краю Англіі. Мэры Шэлі, Аннабелла Байран ... Яна выхавала гэты вобраз.
  
  Нават у спартыўным касцюме яна была яркім свяцільнікам для такіх мужчын, як гэты, асабліва для тых, хто трохі маладзейшы за яе. І ён быў зусім побач, прама на мяжы таго нябачнага, але выразна акрэсленага перыметра камфорту, які акружае нас.
  
  Ён паглядзеў на будынак, перад якім яна прыпаркавалася. “ Тваё таксама сырое?
  
  "Пустая, як..." Смех. Паэту ў ёй не ўдалося падабраць параўнанне.
  
  "Як стадыён "Шы" у кастрычніку".
  
  Спорт, дакладна. Вось што яна атрымала за тое, што надзела камандную талстоўку.
  
  Ён стаў захопленым гідам. “Далей па вуліцы, за вуглом, ёсць кітайскі рэстаран. Усё ў парадку. Нічога асаблівага. Побач з ім ёсць гастраном на Блізкім Усходзе. І два індыйскіх ўстановы.
  
  У яе вачах чытаўся цікавасць. “Я люблю індыйскую кухню. Я сустракалася з адным чалавекам з Нью-Дэлі. Гэты мужчына ўмеў рыхтаваць".
  
  Арыентацыя была ўсталяваная, што бясконца радавала яго. Як і той факт, што імя "хлопец" было прымацавана да дзеяслова прошлага часу.
  
  "Як наконт спартзалы?" - спытала яна.
  
  "Ты выдатна трэніруешся", - сказаў ён. Нагода агледзець яе з галавы да ног. "Так, нядрэнны аздараўленчы клуб, я маю на ўвазе".
  
  Яна ніяк не адрэагавала на нязграбны флірт, і ён працягнуў: "Калі ты збіраешся пачаць будаўніцтва?"
  
  “ Складаю каштарыс. Ты?
  
  “ Тры-чатыры тыдні. Дазволь мне дапамагчы.
  
  “Ты не абавязаны. Сур'ёзна."
  
  Ён прыняў сур'ёзны выгляд. “ Баюся, мне давядзецца настойваць.
  
  “ Вы хто, юрыст? - спытаў я.
  
  "Брокер".
  
  Яна нахмурылася. “ Яны вельмі настойваюць?
  
  “Чым мы зарабляем на жыццё. Брокеру нельга адмовіць".
  
  “ Проста будзь асцярожны, калі ласка.
  
  Ён узяў ручную цялежку і пакаціў яе, прыступка за прыступкай, уверх па лесвіцы — ды, асцярожна. Сымона несла скрынкі за ім. Наверсе яна адчыніла дзверы і расчыніла яе. Яна рушыла ўслед за ім ўнутр.
  
  "Так ты рыхтуеш?" Ківок у бок вялікі скрынкі.
  
  "Хобі".
  
  “Прывабная суседка, якая пячэ. Джэкпот!" Ён агледзеўся, адзначаючы абшарпаныя сцены, пакрытыя сажай столі, іржавую металічную калону. "Табе трэба будзе сее-якая праца". Паказваючы на зялёнае пляма на падлозе. "Сачы за цвіллю".
  
  “Да мяне сее-хто ідзе. Першы званок, які я зрабіў".
  
  “Я магу ўявіць гэта цяпер. Табе дакладна трэба паставіць сваю ложак туды". Ён паказаў у кут.
  
  "Гэта магло б спрацаваць".
  
  Адарыў ён яе крыху сарамлівай усмешкай?
  
  Яна замкнула дзверы, і яны вярнуліся да фургона.
  
  "Ты чуў аб гэтых нападах?" спытаў ён, гледзячы на кран.
  
  І аб чым гэта нагадала ёй?
  
  “Так. Страшна. Тэрарысты або што-то ў гэтым родзе?"
  
  "Прыдуркі".
  
  Яна нахмурылася. “ Калі б ён збіраўся ўпасці, ён бы паляцеў сюды?
  
  Ён вывучыў яго. “Я так не думаю. Але, ведаеш, наступная атака павінна быць заўтра раніцай".
  
  “ Я чуў. У дзесяць гадзін.
  
  "Магчыма, у іх было запланавана яшчэ якое-то дзярмо". Гледзячы ўверх, ён вырабляў нейкія хуткія вылічэнні. “Хочаш, проста выкіну гэта. Калі хочаш, можа, мы маглі б выбрацца з горада на дзянёк. У мяне есць BMW. M8. З адкідным дахам. Гэта міла. Яго вочы загарэліся.
  
  Яна ўсміхнулася добрай спробе. “ Перанясем на іншы раз?
  
  "Дамовіліся".
  
  - Піва? - спытала Сымона.
  
  Ён міргнуў.
  
  "Вядома".
  
  Яна выказала здагадку, што ён думае пра бары, але падышла да задняй частцы фургона і забралася ўнутр. Ён рушыў услед за ёй у паўцёмным прастору. Яны абодва пригнулись. За вадзіцельскім сядзеннем быў халадзільнік, прымацаваны да яго на вяроўцы. Яна порылась ў ім і працягнула яму адзін.
  
  "Жанчына па сэрцу мне".
  
  Яны адкруцілі вечка і выпілі.
  
  Ён выпіў палову свайго адразу, і гэта было добра. Спатрэбілася ўсяго некалькі секунд, каб наркотыкі падзейнічалі на яго. Ён выпусціў бутэльку ў кузаў грузавіка, некалькі хвілін біўся ў канвульсіях, а затым заціх. Нацягнуўшы латексные пальчаткі, яна сунула яго бутэльку ў мяшок для смецця і выцерла рэшткі піва папяровымі ручнікамі. Гэта таксама адправілася ўнутр разам з яе адкрытай, але ўсё яшчэ поўнай бутэлькай.
  
  Сымона ніколі не піла на працы.
  
  Яна вылезла. Перш чым напампаваць яго наркотыкамі, яна прасканавала, каб пераканацца, што нікога няма. Гэта ўсё яшчэ было праўдай.
  
  А Яна хутка ўсміхнулася.
  
  У яе быў свой адказ.
  
  Багамолаў.
  
  Вось аб чым нагадаў ёй журавель. Аднойчы летам яна выявіла істота на парэнчах задняга ганка свайго дома. Ён быў у асноўным нерухомы, але злёгку хістаўся, калі міма праходзілі мурашкі, выкананыя сваёй мэтанакіраванай, але неспасціжнай мурашынай мэты.
  
  Затым яна закрыла дзверы фургона і, падышоўшы да кіроўнаму сядзення, забралася ўнутр. Погляд на гадзіны. Ёй трэба было пазбавіцца ад какетлівай суседкі і спаліць машыну дашчэнту. Ёй трэба было з'ехаць прама зараз, каб паспець на сустрэчу своечасова.
  
  OceanofPDF.com
  
  15.
  
  
  Выбуховыя рэчывы, бензін, яды і порах падобныя да адбітках пальцаў. Ўнікальныя. Кожны ўзор, знойдзены на месцы злачынства, валодае характарыстыкамі, якія могуць прывесці непасрэдна да месца вытворчасці або продажу, аптовага, калі не рознічнага. І ў гэтым месцы вы можаце проста знайсці партал да вашага суб'екту ...
  
  Урывак з главы кнігі Райма аб судовай экспертызе, у якой ён абмяркоўвае трасірныя рэчывы шляхам вывучэння хімічнага складу. Далей ён прывёў прыклад. Бензін.
  
  Гэта каля пяці адсоткаў алканов; тры адсотка з'яўляецца карысным рэсурсам; дваццаць пяць працэнтаў изоалканов; чатыры адсотка циклоалкенов; ад дваццаці да пяцідзесяці працэнтаў агульных араматычных злучэнняў. Затым ідуць асадкі: змяшальнікі - антыдэтанатары, антыаксіданты, дезактиваторы металаў, паглынальнікі свінцу, змазачныя матэрыялы для верхніх цыліндраў, мыйныя сродкі і фарбавальнікі - у любой канкрэтнай марцы бензіну змяшчаецца літаральна тысяча розных рэчываў.
  
  Унікальны ...
  
  Не так ішла справа з рэчывам, якое суб'ект 89 выкарыстаў для абвальвання гарадскіх кранаў.
  
  Плавікавай кіслата змяшчае вадарод і фтарыд. І, пры развядзенні, ваду. Без гарніру.
  
  Калі і было што-тое, што магло б накіраваць іх на пошук крыніцы, так гэта канцэнтрацыя.
  
  Але нават гэты адборачны турнір не прынёс вынікаў.
  
  Агітатары ў Кўінз разам з Куперам і Саксам знайшлі васемнаццаць кампаній у раёне трох штатаў, якія прадавалі хімікат ў высокай канцэнтрацыі, якую выкарыстаў іх суб'ект.
  
  Яна яшчэ раз прачысціла горла, зірнула на крыніца кіслароду, але перадумала. Райм не спускаў з яе вачэй. Высокачашчыннае ўздзеянне праз лёгкія, як ён нядаўна сказаў прысутным у гасцінай, дзейнічае больш за імгненна, чым праз скуру. Але гэта не значыць, што не было рэшткаў кіслаты, павольна продвигающейся па маленькім трубочкам бронх і яшчэ больш малюсенькім бронхиолам.
  
  “ Сакс? Яны зрабілі рэнтген?
  
  "Няма".
  
  Вядома, яны б гэтага не зрабілі, не ў палявых умовах ... Але на самой справе сэнс яго пытання быў не ў гэтым. Ён пытаўся ў яе, ці не лепш было б пайсці ў аддзяленне неадкладнай дапамогі і прайсці абследаванне ў рэнтгеналогіі.
  
  Яна зноў пераключыў сваю ўвагу на тэлефон.
  
  "Знайшлі яшчэ двух пастаўшчыкоў," крыкнуў Купер з іншага боку шкляной перагародкі. Ён назваў імёны і адрасы, і Сакс хупава запісала іх на дошцы аб'яваў.
  
  Дзевятнаццаць, дваццаць ...
  
  "Цудоўна", - падумаў Райм у сваёй самай сарданічнай манеры.
  
  І потым, падумаў ён, нават калі б яны знайшлі пастаўшчыка, злачынец прыняў бы меры засцярогі, каб схаваць сваю асобу, заплаціўшы наяўнымі.
  
  Неўзабаве кошт дасягнуў трыццаці сямі і канчаткова спыніўся.
  
  - Не ведаў, што гэта настолькі распаўсюджана, - сказаў Райм.
  
  У стэрыльнай часткі гасцінай Купер, прачытаўшы інфармацыю з аднаго з самых надзейных крыніц у праваахоўных органах — Google, — сказаў: "Гэта адзін з самых хуткарослых прамысловых прадуктаў на рынку". Далей ён растлумачыў, што попыт на HF-кіслату расце прыкладна на дзесяць працэнтаў у год і неўзабаве яе даход перавысіць мільярд даляраў. “Яе выкарыстоўваюць для большай колькасці мэтаў, чым вы думаеце. Тручэнне, ачыстка, перапрацоўка газу, выраб тефлона і флуоксетина — Прозак. Ты калі-небудзь ўпадаў у дэпрэсію, Лінкальн?"
  
  "Няма часу".
  
  “ Каб запасці ў дэпрэсію?
  
  "Няма часу на размовы вашай гандлёвай асацыяцыі аб ВЧ".
  
  Такім чынам, ізаляваць крыніца кіслаты было гэтак жа немагчыма, як знайсці на вуліцы незарэгістраваны "сміт і вессон".
  
  Ён прагледзеў табліцу. "Альберт Індастрыял Продактс" - "Зиглер Кемікалз" ...
  
  Пекла.
  
  Райму патэлефанаваў Лайл Спенсер.
  
  "Лінкальн".
  
  "Што вы даведаліся аб гэтым палітыцы такога, аб чым я павінен быў бы ведаць усё, але не ведаю?"
  
  Мужчына коратка засмяяўся. “Я перакананы, што прадстаўнік Кодзі не мае да гэтага ніякага дачынення. Праект "Камуналка" толькі што адкапаў заяву з артыкула, якую ён напісаў шмат гадоў таму. Мова яго цела? Ён сказаў мне, што напад было для яго нечаканасцю ".
  
  Райм адчуваў, што ў адрозненне ад назіранняў сведак і псіхалагічнага прафілявання, кинесический аналіз, праведзены экспертам, быў больш-менш надзейным. Калега з Каліфорніі Кэтрын Дэнс, якая працуе ў CBI, некалькі разоў даказвала яму, што надзейныя метады пры малюнку допрашиваемых годнымі даверу ці не.
  
  Такім чынам, кангрэсмен быў выключаны са спісу асоб, якія ўяўляюць цікавасць.
  
  Спенсер працягнуў: “Ён сказаў, што ніколі не чуў пра якую-небудзь гвалтоўнай баку руху за даступнае жыллё. Але ён ведае актывістаў. Ён збіраецца звязацца з імі ".
  
  "Добра," прамармытаў Райм. Яшчэ адзін тупік. Або, па меншай меры, цяжка паранены.
  
  Пасля таго, як яны разъединились, Сакс запісала высновы дэтэктыва на дошцы, затым адказала на званок. "Дэтэктыў Сакс ... Гэта дакладна ..."
  
  Райм перавёў погляд у акно. Толькі з гэтага вузкага агляду ён мог бачыць трох жураўлёў, пануючых над Іст-Сайдом, зусім нерухомых. Цішыня была жудаснай.
  
  Сакс прыбрала тэлефон і, глотнув паветра, сказала: “У цэнтры. Магчыма, сведка з месца здарэння. Я збіраюся пагаварыць з ім."Пасля чарговага глотка кіслароду яна надзела сваю чорную скураную куртку і выйшла ў хол. Паўза. Яна вярнулася і, не сказаўшы нікому ні слова і не зірнуўшы ні на каго іншага, схапіла бак і паспяшалася вонкі. Імгненне праз Райм пачуў, як зарабіў рухавік яе машыны. Грубы гук нагадаў яму яе голас з кіслотным адценнем.
  
  Гук толькі што знік, калі зазваніў тэлефон Райма. Гэта быў Селлитто.
  
  "Лон".
  
  “ Павінен табе сказаць, Лінк. Толькі што пачуў.
  
  “ Яшчэ адзін? Журавель?
  
  Крайнім тэрмінам прад'яўлення патрабаванні было заўтра, але вымагальнікі і выкрадальнікі, як вядома, умеюць імправізаваць.
  
  “Няма. Гэта Эндзі Гіліган. Ён мёртвы. Застрэлены".
  
  Райм і Мел Купер пераглянуліся.
  
  “ Падрабязнасці?
  
  “Гэта магла б быць праца прафесіянала. Падвойнае дотык, грудзі, затым твар. Пустка, Ніжні Іст-Сайд".
  
  “ Што ён там рабіў? - спытаў я.
  
  “Паняцці не маю. Начальнік таксама не ведае. Бязмозглы, і ў адказах сказалі, што яго папернік, наяўныя грошы і ключы ад машыны — ад новага Lexus — былі пры ім. Машына таксама была там ".
  
  "І якая яго нагрузка?"
  
  “Сякія-такія дробныя непаладкі з аперацыйнай сістэмай. Пара узломаў дамкратам. Некалькі зніклых транспартных кантэйнераў. Затым тое, над чым мы працуем разам: канструкцыі і інжынерыя ".
  
  “ Дзе Пуласкага? - спытаў я.
  
  "Ён прама зараз накіроўваецца да цябе".
  
  “Напішы мне адрас месца злачынства Гиллигана. Пуласкі таксама".
  
  “Ты зразумеў. Аб, і Лінк. Я пагаварыў з Ронам аб тым, аб чым мы з табой гаварылі? Ён не супраць."
  
  "Прыемна гэта ведаць".
  
  Мужчыны разъединились, і Райм загадаў свайму тэлефоне патэлефанаваць Пуласкага.
  
  Адзін званок праз: “Лінкальн. Я ўжо ў дарозе —"
  
  “Мне трэба, каб ты прагнаў адно месца злачынства. Лон дашле табе адрас па смс".
  
  “ Па справе крэйна? - спытаў я.
  
  “Няма. Гэта Эндзі Гіліган. Выглядае як прафесійны стук."
  
  Афіцэр маўчаў. "Свайго роду супадзенне..."
  
  "Што такое?"
  
  “ Крадзеж DSE - дакументы аб інфраструктуры горада. Магчыма, страляў суб'ект 89. Яму патрэбныя былі матэрыялы па нападам на кран. Гіліган атрымаў перавага, і Восемдзесят Дзевяты даў яму на чай, вывеў яго з гульні. Што вы думаеце?"
  
  “ Ёсць толькі адзін спосаб гэта высветліць.
  
  "Агледзіце месца здарэння".
  
  "Тэлефануйце з тым, што знойдзеце".
  
  OceanofPDF.com
  
  16.
  
  "ВАРУШЫСЯ ТУДЫ".
  
  Лёгкая праца.
  
  Служба ў ахове, у асноўным, але яшчэ прасцей.
  
  Ахоўваць тое, што нікому не трэба.
  
  Дэніс Чанг, дваццацівасьмігадовы патрульны з суседняга ўчастка, быў адным з паліцэйскіх, адабраных для назірання за абломкамі на будпляцоўцы на 89-й вуліцы.
  
  Апрануты па статуту ў сінюю форму і ваўняную куртку, стройны, падцягнуты афіцэр стаяў ля паліцэйскай загараджальнай стужкі на паўночным баку ўчастка. Кран зваліўся ў гэтым кірунку і знёс усе агароджу, два бульдозера, дзве платформы і кучу паддонаў з прыпасамі. Паўсюль былі тынкоўка і бетонная пыл.
  
  Так, праца Чанга была лёгкай, але ён усё роўна павінен быў быць на вышыні сваёй гульні. Тая частка, якая нікому не спатрэбілася, тычылася таго факту, што ўсе каштоўныя харчы, з якімі маглі сысці злодзеі, былі схаваныя на іншы баку ўчастка, побач з галоўным уваходам. Калі б вы захацелі выкрасці адзін-два ліста гіпсакардону, вы маглі б знайсці іх тут, але навошта рызыкаваць трапіць у пастку з-за таго, што можна купіць у Home Depot за дваццаць баксаў?
  
  "Праходзьце, калі ласка".
  
  Рэальныя рызыкай быў той, якога не існавала б дваццаць гадоў таму: сэлфі.
  
  І, відавочна, — ён не захапляўся сацыяльнымі сеткамі — было папулярна здымаць іх на месцах катастроф. І чым бліжэй да абломкаў, тым лепш. Нікога не хвалявала паліцэйская стужка. Словы "Не перасякаць", напісаныя зусім чорным шрыфтам, відавочна, перакладаюцца як "Заходзь і бяры столькі фатаграфій, колькі захочаш".
  
  Такім чынам, ён не спыняў крадзеж; ён ратаваў шкуры людзей. Большая частка кіслаты, якая выкарыстоўвалася пры нападзе, была нейтралізаваная — FDNY распылілі галоны нейкай дрэні на процівагу і заднюю стралу крана. Але там былі няўстойлівыя груды абломкаў, друзу, бэлек і іншых разлітых хімікатаў, якія гарантавалі б паездку ў аддзяленне неадкладнай дапамогі.
  
  І ўсё ж тут людзі рабілі сэлфі ...
  
  Што выклікала сее-што, аб чым Чанг пачаў турбавацца ў апошнія гады. Усе гэтыя чортавы фатаграфіі, якія рабілі людзі.
  
  Да гэтага часу, па яго разліках, ён быў у двух-трох сотнях за час дзяжурства. Некалькі чалавек папрасілі яго зняцца ў іх піктаграме. Ён, вядома, адмаўляўся, але часта ненаўмысна апыняўся на заднім плане. Патрульны рабіў вялікую працу для Аддзела па барацьбе з вулічнай злачыннасцю, які браў на сябе самыя стромкія каманды ў горадзе. Не ўсе з іх былі ідыётамі, і ён выказаў здагадку, што яны былі нядрэнна знаёмыя з кампутарамі. Магчыма, яны сканавалі б старонкі ў Facebook і акаўнты ў Twitter і праганялі фатаграфіі паліцэйскіх на заднім плане праз праграмы распазнання асоб, каб даведацца іх імёны і адрасы.
  
  Можа быць, притянутый за вушы.
  
  Але пры ўсіх сучасных тэхналогіях ... Нішто не здавалася немагчымым.
  
  "Гэй, рухайся далей".
  
  Двое хлопцаў схіліліся над стужкай, каб зрабіць некалькі здымкаў стрыжняў арматуры, на якія прызямліўся працоўны пры падзенні з верхавіны крана. На вышыні двухсот футаў. Падлеткі выглядалі прывілеяванымі. Можа быць, Вестчестер? Ці Канэктыкут? І Чанг спадзяваўся, што яны пачнуць чытаць яму лекцыю аб Першай папраўцы.
  
  У гэты момант ён затрымае іх за незаконнае пранікненне на чужую тэрыторыю.
  
  Але, на жаль, яны проста прыбралі свае тэлефоны і сышлі.
  
  Яшчэ адзін агляд тэрыторыі.
  
  Паведамленне ад яго жонкі аб тым, што яе бацькі прыйдуць на вячэру. Ён павінен быў атрымаць дэсерт пасля сваёй вахты. Гэта таксама было выдатна.
  
  Ён прыбраў тэлефон у бок.
  
  І тады ён убачыў рух за жоўтай стужкай. Добра ўнутры. Недалёка ад падставы разбітага крана, які падняўся вертыкальна прыкладна на трыццаць футаў, перш чым сагнуўся і трэснуў ад падзення.
  
  Чанг прыжмурыўся.
  
  Так, хто—то рухаўся з поўдня на поўнач - з боку галоўнага ўваходу туды, дзе рабочыя распілоўвалі які ўпаў кран паходнямі і электрапіламі з алмазным лязом.
  
  Ну, чорт вазьмі.
  
  Гэта быў хто-тое, каго ён бачыў раней.
  
  Бяздомны. Паўгадзіны таму ён прайшоў прама міма Чанга.
  
  На ім была дурная капялюш, як у французскага рэвалюцыянера або афганскага воіна. Яна была карычнева-аранжавай у палоску. Іншы яго адзеннем была падраная і бруднае карычневае паліто, якое выглядала занадта цёплым нават у такі дзень, як гэты. Мехаватыя і заляпаныя штаны. Непадыходны абутак. Яго твар было перепачкано, а пад пазногцямі віднеліся чорныя паўмесяцы, што асабліва турбавала Чанга, які меў слабасьць да чыстых рук.
  
  Як ён трапіў ўнутр?
  
  Верагодна, ён проста нетаропка зайшоў на сайт, у сілу таго факту, што быў нябачны.
  
  Усе бяздомныя такія.
  
  І Чанг падумаў, што гэты хлопец быў асабліва сумным. Гадоў пяцідзесяці пяці, бледная скура пад плямамі. Магчыма, хворы. Хутчэй за ўсё, у яго не было сям'і, ці ён аддаліўся ад сям'і.
  
  Тым не менш, ён ўварваўся на чужую тэрыторыю. Чан і не падумаў бы спасылацца на яго, не кажучы ўжо пра тое, каб прыцягнуць да адказнасці. Але яму трэба было вывесці хлопца з участка, пакуль яго не забілі. Адтуліны ў падлозе будынка, праз якія прабілі процівагу, былі проста адзначаны аранжавай папераджальнай стужкай. Вакол іх не было плота, які зрабіў бы Чанг. Адзін няправільны крок - і гэта быў бы тридцатифутовый спуск на бетон.
  
  І там таксама была арматура.
  
  "Гэй, ты!" - крыкнуў я.
  
  Мужчына знаходзіўся ў пяцідзесяці або шасцідзесяці футах ад яго, і па гуку электропил, са скрыгатам якія выконваюць сталь, афіцэр здагадаўся, што яго голас не даляцеў да вушэй хлопца.
  
  Чанг падумаў:: О, чорт. Ён нырнуў пад стужку і, погрозив пальцам пары турыстаў, якія знаходзяцца ў небяспечнай блізкасці ад няўстойлівага кавалка мачты, накіраваўся праз абломкі да таго месца, дзе брыў бяздомны.
  
  Ён паклікаў зноў, і на гэты раз яго крык пачуўся падчас паўзы ў віск піў.
  
  Мужчына паглядзеў у яго бок і замёр.
  
  Чанг махнуў у бок вуліцы, але мужчына проста стаяў там, тупа утаропіўшыся на яго. П'яны, напэўна.
  
  Калі мужчына застаўся на месцы, Чанг накіраваўся да яго. Яму давялося нырнуць пад некалькі зваліліся канструкцый крана. Яны здаваліся трывалымі, але кожная важыла тону. Малаверагодны абвал можа раздушыць вас так жа моцна, як і верагодны.
  
  Паколькі паліцэйскаму давялося прыгнуцца, ён на імгненне страціў бяздомнага з-пад увагі. Калі той вынырнуў і ўстаў, ён паглядзеў у тым напрамку, дзе бачыў яго ў апошні раз.
  
  Нічога.
  
  Няма, пачакайце. Вось і ён. Ён не выйшаў, але знаходзіўся ў той частцы пляцоўкі, дзе кабіна аператара павалілася на зямлю.
  
  Чорт пабяры.
  
  Калі я зламаю нагу, ты пойдзеш на прадлёнку, прыдурак ...
  
  Мужчына азірнуўся на яго і зноў накіраваўся на поўнач.
  
  Затым Чанг заўважыў у ім сёе-тое яшчэ. Калі ён бачыў яго раней, той трымаў у руках адну з тых сіне-белых кававых кубкаў з гастранома, выпрошваючы грошы. Ён усё яшчэ трымаў у левай руцэ, але ў правай было што-то бліскучае, металічнае. Менавіта гэтым ён і займаўся тут — не зрэзаў шлях, а прочесывал тэрыторыю ў пошуках каштоўных прадметаў. Знайшоў ён што-небудзь, якое належала мёртваму аператару? Чанг мог дадаць крадзеж да абвінавачванні ў незаконным пранікненні.
  
  Збіраў смецце з месца катастрофы. Ніжэй гэтага не апускаўся.
  
  Бяздомны ўбачыў, што Чанг накіроўваецца ў яго бок, і стаў рухацца хутчэй, на здзіўленне хутка. Праз некалькі хвілін ён ужо пралазіла праз пралом у разбураным плоце.
  
  Чанг рушыў услед за ім, але зменшыў хуткасць, баючыся мін-пастак сярод абломкаў, і калі ён нарэшце выбраўся з месца здарэння, чалавека ўжо не было відаць.
  
  Заставалася адна рэч: сіняя кубак. Павінна быць, ён выпусціў яе, пералазячы праз агароджу.
  
  Калі б гэта было сапраўднае злачынства, Чанг, вядома, узяў бы кубак пальцамі ў пальчатках, каб захаваць яе да прыбыцця на месца злачынства.
  
  Але, хоць ён і быў злы на гэтага хлопца, той ні за што не збіраўся заводзіць справу.
  
  Ён схапіў кубак і, узяўшы здачу — ён аддаў бы яе ў Дом Рональда Макдональда або якую—небудзь іншую дабрачынную арганізацыю, - выкінуў яе ў кузаў смеццявоза, запоўнены смеццем.
  
  Цікава: што такога каштоўнага знайшоў гэты хлопец, што яго не хвалявала, што было ў кубку?
  
  Чанг хутка накіраваўся назад на сваё ранейшае месца, дзе група дзяўчынак-падлеткаў парушыла жоўтую стужку. Квартэт знаходзіўся ў межах пляцоўкі, выконваючы — дзеля ўсяго Святога — скаардынаваны танец пад TikTok або што-то ў гэтым родзе перад мабільным тэлефонам, які яны ўсталявалі на тое, што, павінна быць, было зручным фота-штатывам: пераносны столік, раздушаны ў маленькі куб вагой велізарнай мачты.
  
  OceanofPDF.com
  
  17.
  
  
  РОН ПУЛАСКАГА ПАД'ЕХАЎ да навалы машын хуткай дапамогі, міргаючы белымі, сінімі і чырвонымі агнямі.
  
  Сіні, як форма патрульных.
  
  Чырвоны, як кроў.
  
  Белы, як труп.
  
  Ён загадаў сабе думаць мякчэй. Ён выбраўся з машыны, падабраў пісталет і агледзеў месца, дзе быў забіты Эндзі Гіліган.
  
  Тузін машын, дзве тузіна ратавальнікаў.
  
  Такім чынам, містэр Локард, што ў вас тут прызапашана для нас?
  
  Зарыентаваўшыся, ён выпадкова зірнуў на вуліцу, перакрытую патрульнай машынай. На другім баку, пасярод авеню, якая ідзе з поўначы на поўдзень, спыніўся седан. Шкла цёмна-чырвонага аўтамабіля былі прыцемнена, і Пуласкага не мог ясна бачыць кіроўцы. Магчыма, ён проста спыніўся, як і многія іншыя, каб ацаніць хваляванне.
  
  З іншага боку, у тую хвіліну, калі ён прыжмурыўся, засяродзіўшыся на ім, кіроўца памчаўся прэч.
  
  Сачы за сабой ...
  
  Ён прайшоў міма аўтобуса крыміналістаў, крыкнуўшы "Хвілінку" пары тэхнікаў па зборы доказаў з месца злачынства ў Кўінз.
  
  На вуліцы, побач з жоўтай стужкай, быў залаты значок, які Лон Селлитто прымацаваў да справы. Ён накіроўваў двух паліцэйскіх да вітрын крам паблізу для апытання. Пуласкі ніколі не працаваў з Элам Санчасам, але ведаў пра яго. З аднаго п. П. каржакаваты мужчына з густымі хвалістымі валасамі быў старэйшым у аддзеле забойстваў. Пуласкі выказаў здагадку, што Селлитто абраў старэйшага следчага, а не золата з мясцовага дома, з—за ахвяры -дэтэктыва паліцыі Нью-Ёрка.
  
  Далучыўшыся да яго, Пуласкага прадставіўся.
  
  Санчэс сказаў: “Так, Лон сказаў, што ты будзеш кіраваць сцэнай. Ты працуеш з гэтым Лінкальнам Раймом".
  
  "Я ведаю".
  
  “Я павінен як-небудзь сустрэцца з ім. Добра. Давай я пакажу табе, што ў нас ёсць". Яны прайшлі пад жоўтай стужкай і нырнулі ў сеткаватыя вароты. Неўзабаве яны былі ў цела. Санчэс прищелкнул мовай. “Прафесіянал". Тры раўнда. Падвойная грудзі, адно твар. Ён паціснуў плячыма. “Не ведаю, чаму ён апынуўся тут. Нават не ведаю, над чым ён працаваў.
  
  “Сякія-такія дробныя справы OC. У асноўным па справе DSE".
  
  "Што такое DSE?"
  
  “ Дэпартамент канструкцый і інжынірынгу. Злачынец скраў схемы, замалеўкі, картаграфічныя малюнка, запыты на атрыманне дазволаў на будаўніцтва, графікі інспекцый. Што-то ў гэтым родзе.
  
  "Чаму?" Ён выглядаў такім збянтэжаным, якім мог бы быць любы чалавек пры крадзяжы, не звязанай з грашыма, дыяментамі, камерцыйнымі сакрэтамі ці таму падобным.
  
  "Паняцці не маю".
  
  “ У вас ёсць суб'ект?
  
  “Пакуль няма. Але..."
  
  Гэта азначае, што смерць Гиллигана можа наблізіць іх да адзінага цэлага.
  
  Санчэс усміхнуўся. “Ты крадзеш кучу папер, затым тройчы націскаеш на залаты шчыт, які раскрыў справа? Гэта агідная сістэма".
  
  Пуласкі агледзеўся. “ Дзіўнае месца для ўдару. Не вуліца. І як грамадзянін, які страляў, дабраўся да яго?
  
  Райм навучыў яго, што адзінага месца злачынства не існуе.
  
  Цела — калі мы гаворым аб забойстве — гэта ступица колы. Суб'ект павінен быў дабрацца туды, а затым яму давялося сысці. Гэтыя спіцы гэтак жа важныя, як і месца здзяйснення злачынства.
  
  Цела знаходзілася амаль прама ў цэнтры расчищенного бульдозерам поля, побач з ямай, якая магла б быць падвалам старога шматкватэрнага дома, якіх у гэтым раёне было звышдастаткова. Пуласкі праверыў нерухомасць, і не было ніякіх планаў што-небудзь з ёй рабіць. Ніякіх запытаў на атрыманне дазволу — з 1978 года. А забудоўшчык так і не завяршыў афармленне дакументаў.
  
  Злачынца мог напасці на яго ад варот, ад паўтузіна будынкаў на іншы баку поля, ад дарожкі, якая вяла да наступнай вуліцы з усходу на захад у квартале адсюль. Ён быў перагароджаны сеткай, але пры вышыні шасці футаў гэты плот спыніў бы толькі самых заўзятых забойцаў.
  
  "Гэта яго машына?" - спытаў я.
  
  Ля абочыны стаяў белы "Лексус".
  
  "Ага".
  
  "Я?"
  
  “ Вызваліў яго. Ты малайчына.
  
  “ Агитируешь?
  
  “ На ім запісана з паўтузіна.
  
  “ Паведамленні аб стрэлах?
  
  "Няма".
  
  У гэтым няма нічога незвычайнага. Толькі невялікая частка тых, хто знаходзіўся на адлегласці чутнасці, на самай справе падалі рапарт. Навошта добраахвотна паведамляць пра чалавека, які, відавочна, быў узброены смяротным зброяй?
  
  “ Ад ШотсПоттера таксама нічога.
  
  Гэта, аднак, было дзіўна. Сістэма выяўлення агнястрэльнай зброі, якую выкарыстала паліцыя Нью-Ёрка, магла вырабляць триангуляцию па гуку стрэлу, паказваць прыблізнае месцазнаходжанне і вызначаць, рухаўся ці стрэлак, а часам нават вызначаць, у якім кірунку ён накіроўваўся. Сістэма была актыўная на Манхэтэне, хоць і не ахоплівала ўсе раёны з аднолькавай дакладнасцю.
  
  Пуласкі нагадаў сабе: Варушыся. Хутка.
  
  Ён падышоў да ECTs, малады пары, двум мужчынам, з кароткімі валасамі, якія аддаюць перавагу тэхнікі мужчынскага полу, мяркуючы, што так менш шанцаў страціць адну з сваіх пасмаў на месцы здарэння.
  
  Апошні, здавалася, быў рады працаваць над справай з Пуласкага. Яго вочы выпраменьвалі — што гэта было? Захапленне?
  
  Верагодна. І крыніцай было тое, што ён працаваў з Лінкальнам Раймом.
  
  Тут ён быў па іх справе, пратэжэ Лінкольна.
  
  А пераемнік?
  
  Пры гэтай думкі ў Пуласкі ўнутры ўсё перавярнулася.
  
  Ён адклаў гэтую тэму ў бок і кіўнуў у знак згоды. "Давайце рухацца".
  
  "Так, сэр".
  
  “ Я збіраюся агледзець машыну і труп. Вы двое ідзіце па сцежцы да плота і добранька прочесайте плот. А потым вунь тыя два будынкі. З першых паверхаў адкрываецца від на ўчастак. Гэта былі б ідэальныя месцы, адкуль можна было б высочваць Гиллигана.
  
  Рабіў тое, што рабіў ён сам.
  
  Яны ўдваіх надзелі скафандры і прыняліся за працу, у той час як Пуласкага таксама апрануўся. Ён толькі накіраваўся да трупа, калі Санчэс крыкнуў: "Ого".
  
  Дэтэктыў кіўнуў у бок бліскучага чорнага седана, які толькі што прыпаркаваўся непадалёк, пасажыр з задняга сядзення выбіраўся вонкі. Яму было пад пяцьдзесят, у добра які сядзіць касцюме цёмна-шэрага колеру. Сівавалосы. Прадаўгаваты твар суровае. Ён агледзеў месца злачынства, а затым акінуў позіркам прэсу — паўтузіна рэпарцёраў і аператараў стаялі за другой лініяй, на некаторай адлегласці ад месца злачынства.
  
  - Эверетт Бердзік, - сказаў Санчэс. Інспектар Дэпартамента паліцыі, адзін паліцэйскі. Вы яго ведаеце?
  
  "Няма".
  
  "Мы называем яго Якар Амбер".
  
  Пуласкі усміхнуўся. Аб непачцівасць копаў хадзілі легенды. Эмбер Эндрус была папулярнай вядучай навін мясцовага філіяла нацыянальнага тэлеканала. У яе перадачах заўсёды было значна больш пра яе, чым пра сюжэт. Ах, так Бердзік быў аматарам эфірнага часу — з тых, хто ладзіў непатрэбныя прэс-канферэнцыі, дэманструючы пачкі наяўных і ўпакоўкі наркотыкаў, канфіскаваных падчас рэйдаў.
  
  Санчэс дадаў: “Эга і талент, ці ведаеце. Яны не з'яўляюцца — як яны там кажуць? — ўзаемавыключальнымі. Ён нядрэнны паліцэйскі. Быў добры на вуліцы, і ён добры ў адным ПП. Ён проста павінен паказаць гэта ўсім ".
  
  Бердзік падышоў да Санчесу, не звяртаючы ўвагі на Пуласкага.
  
  Яго гэта задавальняла. Яму трэба было працаваць. Ён праслізнуў праз вароты і пачаў пыласосіць сляды на шляху да трупа, а затым прыступіў да цела, збіраючы з адзення ахвяры, соскабливая пазногці, беручы ўзор валасоў, шукаючы смаўжоў, якія, як аказалася, усё яшчэ былі ўнутры цела. Лекар, які праводзіць ускрыццё, выдаліць іх і адправіць на балістычную экспертызу ў Кўінз. Акрамя вялізнага "Дезерт Іголак" 50-га калібра або малюсенькага.17 ХМ, цяжка вызначыць калібр кулі па ране. Большасць пісталетаў калібра 9 мм, .380 або .38 - усё ў асноўным аднолькавыя. І гэтыя патроны з'явіліся прыкладна такога памеру, але існуюць тысячы відаў зброі такога калібра, так што было бессэнсоўна будаваць здагадкі аб тым, якой можа быць марка і мадэль.
  
  Адсутнасць выходных адтулін было інтрыгуючым. Дакладнасць азначала, што стралок знаходзіўся недалёка, калі націскаў на спускавы кручок. Звычайна на такой адлегласці кулі, хутчэй за ўсё, прабілі б грудную паражніну, калі не чэрап, і выйшлі б вонкі. Тое, што гэтага не адбылося, азначала, што ён, магчыма, выкарыстаў глушыцель, які рэзка зніжае не толькі гук, але і хуткасць стрэлу. Гэтая тэорыя таксама нарадзілася з-за адсутнасці званкоў у службу 911 з паведамленнямі аб стрэлах або абвестак пра вышук. Нягледзячы на тое, што вы бачыце ў фільмах, глушыцелі не так ужо і распаўсюджаны. Рабаўнікі і звычайныя злодзеі рэдка маюць доступ. Арганізаваная злачыннасць і прафесійныя спускавыя гаплікі - так.
  
  Такім чынам, як і меркаваў Санчэс, стралок, хутчэй за ўсё, быў прафесіяналам.
  
  Ніякіх стрэляных гільзаў. Пісталет мог быць рэвальверам, які не пакінуў бы ні адной — і, нягледзячы на зазор паміж патронником і ствалом, гук быў некалькі зроблены больш мяккім глушыцелем. Паўаўтамат, наадварот, выкінуў бы латунь. З іншага боку, прафесіяналы заўсёды бралі з сабой пустыя гільзы. Аднак ён выявіў, дзе, хутчэй за ўсё, павінна была апынуцца латунь — справа ад таго месца, дзе стаяў стрэлак, — і на адлегласці шасці-васьмі футаў ўзяў ўзоры бруду з таго месца, куды павінны былі зваліцца рассыпаныя гільзы.
  
  Ўласнае зброю Гиллигана, звычайны "Глок-17", вісела ў яго на сцягне. На супрацьлеглым баку цела не было запаснога крамы, што сведчыла аб тым, што Пуласкага мала працаваў у палявых умовах. Вы ніколі не выходзілі з офіса без хоць бы аднаго лішняга часопіса.
  
  Затым Пуласкага прыступіў да спіральнай вяндлінах. Яго ўсебаковы пошук.
  
  Там было з паўтузіна слядоў, але большая частка ўчастка ўяўляла сабой шчыльна ўтрамбаваную гліну, жвір і траву, ні на адным з якіх не было ніякіх адбіткаў.
  
  Ён пакінуў тое, што сабраў, у аўтобусе і накіраваўся да "Лексусу".
  
  А што ў вас будзе для нас з містэрам Локардом?
  
  Унутры было ўсё як звычайна: пустая кававая кубак, дзве бутэлькі з-пад вады, аўтаінспекцыя і страхавыя дакументы. Аўтамабілю быў усяго месяц. У дзвярах і цэнтральнай кансолі былі дакументы. У асноўным, аўтамабільны хлам. У нашы дні больш няма квітанцыі аб плаце за праезд. Гэтая інфармацыя, часта карысная, была даступная толькі па ордэры ад уладаў мастоў, тунэляў і платных дарог.
  
  Ён знайшоў некалькі рэстаранных чэкаў, некаторыя нядаўнія, але ні адзін не быў атрыманы гэтым раніцай.
  
  Ён узяў ўзоры глебы з дывана, пасажырскага сядзення і задніх сядзенняў, скрытыя дэталі з руля, экрана сэнсарнай панэлі, іншых органаў кіравання і паверхняў, а таксама дзвярных ручак з абодвух бакоў.
  
  У багажніку быў ноўтбук. Ён паклаў у сумку і гэта.
  
  Нарэшце, ператрус сядзенняў. Вядома, пад імі, але таксама і ў іх: у месцы, якое не прапаноўвалася шукаць ні ў адной кнізе па зборы доказаў - нават у кнізе Лінкальна Райма. Але Пуласкага паляпаў па мяккай скуры, як быццам абшукваў падазронага бандыта на прадмет наркотыкаў ці зброі.
  
  І вось ён знайшоў гэта, за шчылінай, прарэзанай у бакавой часткі задняга сядзення з боку кіроўцы.
  
  Што-тое, што прадставіла забойства Эндзі Гиллигана ў зусім новым святле.
  
  OceanofPDF.com
  
  18.
  
  У МНОГІХ людзей былі другія тэлефоны — правайдэры ветліва прапаноўвалі выгадныя прапановы, каб прыцягнуць вас, — але ў Гиллигана не было выбару.
  
  Адразу было відаць, што гэта фірмовы знак, але больш старая мадэль — састарэлая на тры гады, але ў добрым стане, без пацёртасцяў або сколаў. Платныя кампаніі скуплялі запасы такіх старых тэлефонаў, прадаючы іх самай рознай публіцы: людзям з абмежаванымі сродкамі, падлеткам, навучэнцам эканоміць, і ... забойцам і наркагандлярам.
  
  Кладучы яго ў пакет для доказаў, Пуласкага разважаў аб тым, што ў паліцэйскага, безумоўна, можа быць "жучок" па цалкам законным прычынах. Такім чынам, ён мог размаўляць са следчымі або падазраванымі і не паведамляць свой асабісты нумар. Магчыма, Гіліган выконваў нейкую працу пад прыкрыццём.
  
  Але навошта так старанна гэта хаваць?
  
  Калі ён баяўся, што машыну выкрадуць, то там быў багажнік або бардачок.
  
  Такім чынам, Пуласкага ўхапіўся за ідэю, што Гіліган быў замяшаны ў чым-то незаконным і тэлефон быў тым, які ён выкарыстаў для сувязі са сваім партнёрам, містэрам Ікс.
  
  Думай, сказаў ён сабе.
  
  Няўжо ён прыйшоў сюды, каб сустрэцца з тым чалавекам, які зладзіў яму засаду?
  
  Пуласкі разважаў лагічна. Гіліган памёр тварам да стрелявшему. Калі б незнаёмец напаў на яго выпадковым чынам, дэтэктыў, па меншай меры, пацягнуўся б за сваім пісталетам. Але, мяркуючы па яго паставе ў момант смерці, гэтага не адбылося.
  
  Такім чынам, выкажам здагадку, што яны былі партнёрамі і сустрэліся тут па нейкай прычыне. Думайце! Будуйце здагадкі!
  
  Смелы ...
  
  Ён выйшаў на вуліцу і агледзеў асфальт перад "Лексусам" і ззаду яго. Свежых адбіткаў шын няма. Магчыма, містэр Ікс прыпаркаваўся на некаторай адлегласці.
  
  Ён падышоў да Санчесу. “Я думаю, яны ведалі адзін аднаго. Гіліган і страляў".
  
  "Няўжо?"
  
  “ Думаю, так. Мне трэба ведаць, дзе злачынец прыпаркаваўся. Не каля "Лексуса", але давайце праверым тут. Не маглі б вы вызваліць вуліцу?
  
  “Вядома. Я прыкрываю ўсіх". Санчэс выклікаў афіцэраў на месца і аддаў загад.
  
  Адна маладая жанчына-афіцэр сказала Пуласкага: "Сэр, вы хочаце, каб я обвесила усе гэта месца стужкай?"
  
  Сэр? Яны былі аднаго ўзросту.
  
  "Так, дзякуй".
  
  Узмахнуўшы сваім светлым хвосцікам, яна павярнулася, узяла рулон жоўтай стужкі і прыступіла да працы.
  
  Два тэхніка па зборы доказаў вярнуліся да брамы.
  
  “ Знайшлі што-небудзь? - Спытаў Пуласкага.
  
  Яны адказалі, што няма.
  
  Гэта пацвярджала яго тэорыю аб тым, што мужчыны былі разам і ўвайшлі на будпляцоўку з гэтага боку ўчастка.
  
  Магчыма, гэта было заказное забойства, чыстае і немудрагелістае. Ні Гиллигану, ні стрелявшему тут не было чаго рабіць, акрамя таго, што другі забіў дэтэктыва.
  
  Ён падышоў да аўтобуса крыміналістаў і ўзяў новыя пакеты для доказаў.
  
  Ён ужо збіраўся пачаць пошук свежых слядоў шын, калі падышоў Санчэс. Яго твар было незадаволеным. "Ён не збіраецца гэтага рабіць".
  
  "Хто чаго не збіраецца рабіць?"
  
  “ Бердзік. Ён сказаў, што няма неабходнасці пашыраць месца злачынства. Што гэта тое, што робяць крыміналісты, калі не ведаюць, што шукаць.
  
  Пуласкі нахмурыўся. “ Што гэта наогул значыць?
  
  "Я проста расказваю табе".
  
  Ён зірнуў на намесніка інспектара і якія стаялі за яго спіной рэпарцёраў.
  
  Фаланга ...
  
  Светлавалосы афіцэр, які трымаў у руках жоўты скрутак, няўпэўнена паглядзеў на Пуласкага. Інспектар, відавочна, таксама сказаў ёй адысці.
  
  Падышоў Пуласкага. Ён узяў у яе рулет. “ У мяне ёсць гэта.
  
  "Прабач..."
  
  "Не, усё добра".
  
  Ён павярнуўся да Бердику і сказаў: “Я збіраюся папрасіць усіх вярнуцца на скрыжаванне. Я перекрываю вуліцу".
  
  І, узброіўшыся стужкай, ён стаў чакаць, пакуль яны перамесцяцца.
  
  Некалькі рэпарцёраў так і зрабілі, але змоўклі, калі Бердзік сказаў голасам гучней, чым было неабходна: “Афіцэр. Як я толькі што патлумачыў. У гэтым няма неабходнасці". І паглядзела на яго з напружаным выразам твару, якое было поглядам разумнага чалавека, які б размаўляў з кім-то менш разумным. Ён сказаў: “Гэта непрафесійна. З такім жа поспехам можна было б запісаць на плёнку ўвесь раён".
  
  І ў мільённы раз у Пуласкі мільганула думка: я аблажаўся. Я раблю што-то не так.
  
  Са мной здарылася тое, што здарылася ...
  
  Затым ён адкінуў гэтую думку ў бок.
  
  "Грунтуючыся на знойдзеных мною доказы, мне трэба, каб яны былі запячатаны".
  
  “ Якія доказы?
  
  Пуласкі не збіраўся адказваць. “ Увесь квартал.
  
  "Гэта проста смешна".
  
  Пуласкі выказаў здагадку, што якая б лухта ні нёс гэты чалавек аб памерах заяўленага месца здарэння, яна не мела нічога агульнага з памерамі заяўленага месца здарэння. Гаворка ішла аб з'яўленні намесніка інспектара Бердика, які адказвае за расследаванне.
  
  Эмбер Эндрус ...
  
  З такім жа поспехам ён мог бы сказаць: "Я хачу паменшыць перыметр на шэсць цаляў". Або што-небудзь гэтак жа бессэнсоўнае.
  
  - Ці магу я пагаварыць з вамі сам-насам, сэр? - спытаў Пуласкага.
  
  Адказ, па-відаць, быў адмоўным.
  
  Бердзік стаяў на сваім і загаварыў яшчэ гучней для рэпарцёраў, радасна якія назіралі за ўнутранай сваркай. “Паслухайце. Я працую следчым даўжэй, чым вы працуеце ў паліцыі. Вам не трэба яго пашыраць. "Ён агледзеўся і паказаў на закінуты шматкватэрны дом праз вуліцу, які, здавалася, выбраў наўздагад. “ І вам трэба абшукаць гэты будынак. Гэта вельмі важна. Я ведаю гэта. Інстынкт, я магу сказаць."
  
  Будынак, якое было тут забітыя месяцамі, калі не гадамі, і перад якім быў пыльны тратуар і пад'езд, на якім у апошнія дні не было ніякіх прыкмет пешаходнага руху.
  
  Пуласкі панізіў голас. “ Вы ўпэўненыя, што не хочаце пакінуць гэта сам-насам? Проста падыдзіце да фургона.
  
  Ледзяны голас Бердика: "Вы з Патруля, праўда?"
  
  "Правільна".
  
  "Ты не ў форме".
  
  “ Я часова прызначаны на Месца злачынства.
  
  "Імя?"
  
  "Пуласкага, Рон".
  
  “Ну, Пуласкі, Рон. Я намеснік інспектара. Ты не вядзеш мяне за дрывотню. Я бяру цябе".
  
  “Старшынство не мае значэння. Мне трэба, каб вуліца была расчышчана. Могуць быць доказы таго, што прама цяпер усе ідуць па ёй ".
  
  “Вам не трэба расчышчаць вуліцу. Вам трэба абшукаць гэты будынак".
  
  Ён выпадкова паказаў на будынак па суседстве з будынкам, на якое паказаў раней. Ён пераблытаў іх.
  
  “ Гэта маё месца злачынства, - цвёрда сказаў Пуласкага. Я кантралюю яго. Мне трэба, каб вы прасунуліся на сорак футаў у тым кірунку.
  
  Выраз здзіўлення на яго твары было дзіўным.
  
  Пстрычка пальцамі ператварыў яго ў лютасць. А затым з'явілася ехидная ўсмешка. "Тонкі лёд, патрульны".
  
  Ён паставіў у няёмкае становішча інспектара дэпартамента паліцыі перад прэсай.
  
  Смяротны грэх.
  
  Пуласкі прашаптаў у адказ: “У нас быў шанец захаваць гэта паміж намі. Цяпер я яшчэ раз папрашу вас адысці назад. А калі вы гэтага не зробіце, я затрымаю вас за перашкода правасуддзя. І я прымяню меры стрымання, калі спатрэбіцца ".
  
  - Дэтэктыў Санчэс! - паклікаў Бердзік. - Дэтэктыў Санчэс! - крыкнуў ён.
  
  Мужчына нетаропка падышоў. “ Сэр?
  
  “Я неадкладна отстраняю гэтага афіцэра ад пасады. Вы будзеце ахоўваць месца здарэння, пакуль не прыбудзе іншы афіцэр крыміналістаў ".
  
  Санчэс перавёў погляд з Бердика на Пуласкага і назад. “ Гэта яго месца дзеяння, намеснік інспектара. Ён прымае званкі.
  
  “Але не ў тым выпадку, калі ён некампетэнтны. І не падпарадкоўваецца. Я отстраняю яго ад камандавання ".
  
  Пуласкі нахмурыўся. Наколькі ён чуў, для гэтага не існавала працэдуры. Па твары Санчэса было відаць, што яму гэтая ідэя таксама чужая.
  
  “ Не магу гэтага зрабіць, сэр. Вы ведаеце, што ён працуе на Лінкальна Райма.
  
  “Так, так, так. Я не ўражаны".
  
  Захоўваючы на сваім няшчыра улыбающемся твары як мага больш спакою — камеры шчоўкалі, — ён чакаў, калі Санчэс пошевелится або, па меншай меры, калі Пуласкага адступіць.
  
  Як вучыла яго Сакс, Пуласкага насіў свой службовы пояс звонку Тайвека, каб яго зброю было лёгка даступна.
  
  І кайданкі таксама, за якімі ён цяпер пацягнуўся.
  
  "Ты не можаш быць сур'ёзным", - выбухнуў мужчына.
  
  Супрацьстаянне доўжылася ўсяго некалькі секунд. Затым Бердзік ледзь прыкметна кіўнуў. Ён сказаў больш гучным голасам: "О, вы хочаце сказаць, што паблізу можа быць актыўны стрэлак?"
  
  Бердзік павярнуўся да прэсе. “Гэты афіцэр паведаміў мне, што мы толькі што даведаліся, што паблізу можа знаходзіцца стрэлак. Было б бяспечней, калі б мы пераехалі ў канец квартала. Вам варта было згадаць пра гэта раней, афіцэр.
  
  Пуласкі адлюстраваў вінаваты хмурнае выраз твару. “ Выбачайце, сэр. Я памыліўся.
  
  Інспектар жэстам паклікаў рэпарцёраў таму — як быццам ён ратаваў ім жыцця, — і Пуласкага хутка абматаў стужкай ліхтарныя слупы ў далёкім канцы і тыя, што праз дарогу. Ён перадаў скрутак аднаго з паліцэйскіх, каб той скончыў працу на іншым канцы квартала.
  
  Пуласкі ступіў на бардзюр і прайшоў па ўсёй даўжыні вуліцы, апусціўшы галаву, у пошуках нядаўніх слядоў шын — слядоў таго, хто страляў, — якія, як ён ведаў, былі тут.
  
  Вось толькі там іх не было.
  
  Упс. Гэта я няправільна зразумеў.
  
  Але заключэнне было нават лепш, чым выяўленне слядоў шын стрэлка. Гэта азначала, што забойца і яго ахвяра прыехалі сюды разам.
  
  Пуласкі пацвердзіў гэта, зняўшы электрастатычныя адбіткі з вуліцы пад кіроўчай і пасажырскай бакамі Lexus. Першы здымак адпавядаў здымку Гиллигана. Другі здымак адпавядаў здымку стрэлка.
  
  Ён вярнуўся да фургона крыміналістаў і агледзеў пустка. Карткі з нумарамі, жоўтыя з чорным шрыфтам, былі прымацаваныя там, дзе былі знойдзеныя усё доказы.
  
  Ён зразумеў, што цягне час.
  
  Некалькі імгненняў таму яму прыйшло ў галаву, што ён павінен зрабіць.
  
  І ён баяўся гэтага.
  
  Ці Была альтэрнатыва?
  
  Не, не ўлічваючы яго правіла на першыя сорак восем хвілін.
  
  Яму трэба было неадкладна прасоўваць справу наперад, і быў толькі адзін спосаб, якім ён мог гэта зрабіць.
  
  Ён падышоў да купцы паліцэйскіх у форме непадалёк. “ Мне хто-небудзь дапаможа? Трэба трохі жуйкі.
  
  Адзін з патрульных кіўнуў. "Джуси Фрут".
  
  "Выдатна". На самай справе гэта было яго любімае страва. Ён узяў палачку і пачаў жаваць. Затым павярнуўся да бландынцы-афіцэру, якая пачала завязваць стужку. Ён кіўнуў на яе сумачку. “Я спадзяюся, ты не лічыш гэта абразай. Але я павінен задаць табе пытанне".
  
  OceanofPDF.com
  
  19.
  
  
  ЛІНКАЛЬН РАЙМ глядзеў у стэрыльную частка гасцінай, на кардонныя скрынкі, якія Рон Пуласкага толькі што прынёс са сцэны забойства Гиллигана.
  
  Мел Купер браў ўзоры, рэгістраваў іх і пачынаў аналіз.
  
  "У цябе быў аднаразовы тэлефон", - адзначыў Райм, гледзячы на пакет для доказаў у руцэ Пуласкага.
  
  - І што? - прабурчаў Лон Селлитто. Дзверы будзе зачынены. Яны заўсёды зачыненыя.
  
  "Гэты - не", - сказаў Пуласкага.
  
  “Так? Неасцярожна з яго боку".
  
  - Яна была зачыненая. Я адчыніў яе.
  
  "Якім чынам?"
  
  Ён падціснуў вусны. “Гэта была не самая прыемная рэч у свеце. Я змыў кроў і мазгі з ілба Гиллигана, засунуў трохі жавальнай гумкі ў адтуліну ад кулі і ўставіў некалькі аскепкаў косткі на месца. Затым я запазычыў трохі касметыкі ў аднаго з паліцэйскіх у форме. Баялася, што я абразіў яе, ведаеце, як быццам яна жанчына, вядома, у яе павінен быць макіяж. Але яна паставілася да гэтага спакойна ".
  
  Райм раўнуў нехарактэрным для сябе смехам. “ Ты падмануў блакаванне запісу на твары.
  
  Селлитто зірнуў на Райма. “ Трук з жавальнай гумкай і макіяжам. Уключы гэта ў наступнае выданне сваёй кнігі, Лінк.
  
  Малады афіцэр працягнуў: "Як толькі я ўвайшоў, я адключыў абарону паролем".
  
  “ Заўсёды думаеш, Пуласкага. Заўсёды думаеш. Што ж, давай паглядзім, што там. - паклікаў Райм. “ Том? Тым!
  
  У пакой увайшоў памочнік. “ Так?
  
  “Надзень пальчаткі і пагуляй у паліцэйскага. Дай мне ўсё, што ёсць на гэтым тэлефоне. Часопісы выклікаў, галасавыя паведамленні, тэкставыя паведамленні. Будзем спадзявацца, што мы зможам праглядаць электронныя лісты без пароля ".
  
  "Я?"
  
  "Амелія на павадку".
  
  “Хм. Я атрымаю прыбаўку да заробку?"
  
  "Не, цябе не звольняць".
  
  "Я арганізую страйк пазней". Ён нацягнуў латексные пальчаткі і ўзяў пакет для доказаў, у якім знаходзіўся тэлефон.
  
  "І не забывай..."
  
  “ Ланцужок паставак, - крыкнуў ён, знікаючы ў сталовай, каб пачаць раскопкі.
  
  Пуласкі выклаў мужчынам сваю тэорыю аб тым, што Гіліган і страляў ведалі адзін аднаго.
  
  “ Гіліган? Прадажны? Райм незадаволена агледзеў гасціную. “ Калі так, то не лепшая ідэя запрасіць яго ўвайсці.
  
  Селлитто сказаў: “Але памятай, Лінк. Мы гэтага не рабілі. Ён прыйшоў да нас".
  
  Што яшчэ больш трывожна ... Ён хацеў быць тут. Чаму?
  
  Купер працягваў пералічваць тое, што знайшоў Пуласкага: ноўтбук. Сляды ад абутку Гиллигана, ад трупа і вакол яго, ад лагічнага шляху, па якім прайшлі ахвяра і стралок, ад вуліцы пад дзвярыма, ад "Лексуса". Соскоб з пазногцяў таксама і некалькі прадметаў з машыны.
  
  "Смоўжні?"
  
  - Усё яшчэ ў ім, - сказаў Пуласкага. Я думаю, у таго, хто страляў быў глушыцель.
  
  “ Відэа? Райм глядзеў на SD-карту, якую Пуласкага ўстаўляў у кампутар.
  
  “Знайшоў квітанцыю з закусачнай, у якой учора абедаў Гіліган. Я зайшоў па дарозе сюды. Яны скапіявалі для мяне запіс з камеры назірання прыкладна ў той час, калі ён быў там. Выдатная пахлава, між іншым. Ён выклікаў праграму плэера, загрузіў запіс з камер назірання і пачаў мыцца.
  
  Пакуль ён шукаў, Райм сказаў: “Мел, след. І, Лон, не мог бы ты аказаць мне гонар?" Ківок у бок белай дошкі.
  
  “Так, маім почыркам? Сястра Мэры Элізабэт не давала мне захопленых водгукаў у пачатковай школе". Але ён узяў маркер і разгладзіў верхні ліст на мальберце рукой, як Пікаса, гатовы маляваць.
  
  Купер пачаў пералічваць высновы, да якіх прыйшла рабочая конік ўсіх крыміналістычных лабараторый: газавай храматаграфіі / мас-спектрометр, які вылучае і ідэнтыфікуе невядомыя рэчывы.
  
  Вялікая частка таго, што Пуласкага сабраў каля цела і ў полі, была глебай з пяску і суглінку. Гэта адпавядала кантрольным узорам, што азначала, што яны не мелі доказнай каштоўнасці.
  
  Але затым ён выявіў сляды, якія не супадалі. Яны паступілі з іншага крыніцы, а не з поля, дзе загінуў Гіліган.
  
  Мел Купер паведаміў: “Дыяксід крэмнія, аксід алюмінія і magnisia, жалеза, калій, натрый і кальцый. Шчолачназямельныя. Раскладаецца арганічны матэрыял. Водныя филлосиликаты алюмінія".
  
  “ Праўда? Цікава.
  
  Вочы Селлитто шырока і саркастычна абвялі столь. Райм праігнараваў гэта.
  
  Ён спытаў: "Дзе гэта было сабрана?"
  
  “На чаравіках ахвяры і сляды ног там, дзе ішлі ён і стралок. Найбольш часта сустракаюцца пад дзвярыма пасажыра і кіроўцы, а таксама на дыване пярэдняга сядзення аўтамабіля з абодвух бакоў".
  
  “Ах, цудоўна! Яны падабралі яго перад тым, як сесці ў машыну. Але дзе? Гэта тое, што мы хочам ведаць. Прытулак стрэлка? Можа быць, дом якога-небудзь кіраўніка OC? Я хачу ведаць больш. Мэл, вазьмі ўзор ў прыцэл. Аптычны."
  
  Іншы базавы інструмент ў крыміналістычных лабараторыях, складовай мікраскоп, названы так таму, што ў яго было некалькі лінзаў, не ўяўляў сабой нічога асаблівага. Яго праца была простая: прымушаць маленькія прадметы выглядаць буйней.
  
  Праз імгненне на адным з манітораў побач з Раймом з'явіліся выявы часціц, якія адлюстроўваюць тое, на што Купер глядзеў праз акуляр мікраскопа Mitutoyo, прэцызійныя прыбора, які каштаваў 10 тысяч даляраў.
  
  "Павялічыць маштаб," праінструктаваў Райм.
  
  З'явілася сетка. Больш за дробныя часціцы карычневага колеру былі памерам каля 0,002 мм або менш.
  
  Ён сказаў: “Добра. З такімі маленькімі часціцамі і такімі інгрэдыентамі? Гэта гліна".
  
  Адна з шасці асноўных катэгорый зямных глеб, разам са сланцаў, суглінкі, глеем, торфам і мелам.
  
  Купер працягнуў: "Молаты кальцый, падобны на панцыры малюскаў, вельмі стары".
  
  "Гліна і ракавінкі?" Селлитто задумаўся. “Звужае пошук амаль да берагавой лініі, праўда? Чаму такое кіслае твар, Лінк?"
  
  “Таму што, так, ты маеш рацыю. Берагавая лінія. А ў Нью-Ёрку яе больш за пяцьсот міль. Больш, чым у Бостане, Маямі, Лос-Анджэлесе і Сан-Францыска разам узятых. Што яшчэ? Я хачу што-то унікальнае".
  
  Купер працягваў: “Драўняны вугаль. Гнілыя кавалкі дрэва, пакрытыя лакам, валакна старой скуры і воўны. Медзь, жалеза. Затым изоамиловый спірт, н-прапілавага спірт, эпикатехин і ванілін. Усё старое, вельмі старое."
  
  Райм ацаніў вынікі, якія Селлитто запісаў сваім почыркам на літару "К". “Апошняе? Нейкі лікёр. Старадаўні. Хм. Добра. Дык вось, гэты след ішоў з іншага месца. Дзе...? Ён расцягнуў слова. “ Пуласкага, ты—?
  
  “У машыне Гиллигана няма GPS. Адключаны. Ты гэта збіраўся спытаць?"
  
  “ Так і было. Яго іншы тэлефон? Яго асноўнай?
  
  “ Яго там не было. Выкажам здагадку, што грамадзянін, які страляў, забраў яго.
  
  Запісаўшы гэта, Селлитто выказаў здагадку: "Чалавек з кожнай хвілінай становіцца ўсё больш вінаватым".
  
  Пуласкі атрымаў паведамленне. Ён прачытаў яго, і яго твар перакрывіўся ад лёгкага агіды.
  
  Селлитто запытальна прыпадняў брыво.
  
  "Мне прыйшлося прыбраць з дарогі інспектара dep".
  
  “Такім чынам? Гэта твая сцэна".
  
  “Так, ну, я накшталт як прыгразіў яму воспрепятствованием. На вачах у прэсы. Ледзь не надзеў на яго кайданкі і не затрымаў".
  
  Рэакцыяй Райма было весялосьць і трохі гонару. Ён рабіў тое ж самае некалькі разоў і фактычна пасадзіў капітана паліцыі Нью-Ёрка на задняе сядзенне сіне-белага на гадзіну.
  
  "Хто?" Спытаў Селлитто.
  
  "Бердзік".
  
  Селлитто сказаў: “Аб ім. Так, ну, у яго ёсць апраўданне".
  
  Пуласкі нахмурыўся. “ Што гэта?
  
  "Ён прыдурак".
  
  “ У мяне ёсць туфлі, - крыкнуў Купер. Абодва адзінаццатага памеру. Гладкая падэшва. Пасведчанні вытворцы няма.
  
  Натуральна, адзін з самых распаўсюджаных. І памер абутку мае толькі ўскоснае дачыненне да росту або целаскладу. "Характар шкарпэткі?" ён патэлефанаваў. Абцасы ці шкарпэткі, зношаныя пэўным чынам, могуць паказваць на прафесію.
  
  "Акуляры Гиллигана зношаныя больш, чым у стрэлка, але ні адзін з іх нам нічога не кажа".
  
  Купер, зноў склонившийся над мікраскопам, крыкнуў: “Яшчэ сляды з загадкавага месцы. Валакна, якія маюць ячэістую структуру конскага воласа. Як і ўсё астатняе, старыя".
  
  “ Кампутар? - Спытаў Райм. “ Ён дакладна належыць Гиллигану?
  
  Пуласкі сказаў яму: “Так. Яго імя і нумар пазначаны на этыкетцы з зваротнай боку. Калі знойдзеце, калі ласка, патэлефануйце і гэтак далей. Яго адбіткі таксама. Толькі яго. І гэта яго асабістая праблема, а не праблема паліцыі ".
  
  "Адкуль ты ведаеш?"
  
  Пуласкі сказаў: “Гэта Core i7. З відэакартай Nvidia. Занадта дарагі, каб быць праблемай для PD ".
  
  “Там павінна быць што-тое, што мы маглі б выкарыстоўваць. Калі ласка, скажы мне, што яно не зачынена".
  
  Некалькі націскаў клавіш. “Няма. Пароль".
  
  Пуласкі сказаў: "І ў яго няма ключа ад адбітка пальца, каб адамкнуць яго". Счытвальнік адбіткаў пальцаў у электроніцы не дазваляюць аптычна счытваць выступы, разоры і завіткі. Яны адчуваюць праводнасць — электрычныя зарады — у рэбрах. Аднак пасля смерці праводнасць хутка памяншаецца. Кампутар на нейкі час застанецца заблакаваным.
  
  "Я прыкмеціў яго на відэа ў гастраноме", - крыкнуў Пуласкага.
  
  Райм глядзеў на малюнак інтэр'еру закусачнай "рыбін вачэй" ў высокім дазволе. Ён не мог не быць ўражаны. Хлопец — няма, малады чалавек — пайшоў на дадатковы крок, каб з'ездзіць у рэстаран і ўзяць копію запісу. Што было характэрна ў гэтым, так гэта тое, што ён сумяшчаў працу на месцы злачынства з палявых расследаваннем. Гэта было незвычайна і, як сказалі б некаторыя, супярэчыла пратаколе. Звычайна судова-медыцынскі эксперт перадаваў вынікі дэтэктыву, які затым праводзіў расследаванне. Гэты двухэтапный працэс часта прыводзіў да затрымак. Пуласкі нічога з гэтага не разумеў. Ён хацеў, каб па слядах з месца злачынства неадкладна прасачылі. А гэта азначала, што ён павінен быў зрабіць гэта сам. Аднойчы ён распавёў Райму аб сваёй тэорыі — аб правіле сарака васьмі хвілін пры закрыцці спраў. Крыміналіст не мог не пагадзіцца.
  
  На відэа яны назіралі за Эндзі Гиллиганом, калі ён уваходзіў; асвятленне было добрым. Яго падвялі да століка ў баку, дзе ён сеў спіной да камеры. Ён замовіў ежу, кубак кавы. Ён хутка паеў і выпіў, не тэлефанаваў, не дасылаў і не атрымліваў паведамленняў.
  
  "Гэта дзіўна", - заўважыў Пуласкага. “Ніхто ў рэстаране сам па сабе не карыстаецца электронікай. Ён проста глядзіць у акно".
  
  “ Таму што ён адчувае сябе поўным дзярмом з-за таго, што зрабіў. Райм дадаў: "Ці думае аб тым, як выдаткаваць ўсё, што заплаціў яму стралок".
  
  Затым ён змоўк і прыжмурыўся. “ Там нешта ёсць...
  
  “ Што гэта, Лінк? - спытаў я.
  
  “Я хачу ўбачыць гэта зноў. З той хвіліны, як ён увойдзе. Звычайная хуткасць".
  
  Пуласкі пакруціў рычагі кіравання. “ У цябе што-то есць?
  
  Адказ быў: не зусім. Але вобразы выклікалі смутную асацыяцыю.
  
  Успамін.
  
  Гэта з-за рэстарана?
  
  Не, ён ніколі не бачыў гэтага раней.
  
  Які выгляд адкрываецца звонку?
  
  Няма, проста на любой гарадской вуліцы.
  
  Можа быць , гэта было што - то, звязанае з самім Гиллиганом ...
  
  У рэшце рэшт, гэты чалавек правёў некалькі гадзін тут, у гасцінай, расследуючы справу аб узломе DSE. Ён быў тут толькі гэтай раніцай.
  
  Але не, гэта было ў кантэксце адрозніваецца ад працы на месцы злачынства, якую яны разам праводзілі ў гарадскім доме.
  
  Адзенне?
  
  НЯМА ...
  
  Манернасць?
  
  Затым: "Так!"
  
  Усе трое мужчын у лабараторыі паглядзелі ў ягоны бок.
  
  Што было знаёма, так гэта хада гэтага чалавека.
  
  І Лінкальн Райм зразумеў, дзе ён бачыў гэта раней.
  
  “Мел! Мне патрэбна камера назірання, зафіксаваная ўзлом DSE. Выведзі яе на другі манітор".
  
  Райм пад'ехаў бліжэй да гэтага экрану. Давай, нецярпліва падумаў ён. Давай.
  
  "Я пачынаю гэта разумець".
  
  Відавочна, ён вымавіў гэта ўслых.
  
  Неўзабаве зайграла відэа з камер відэаназірання, на чорным экране з'явіліся нумар справы і дата, якія свецяцца жоўтым. Сцэна ажыла, і яны ўбачылі тое, што, як тлумачыўся падзагаловак, было заходнім калідорам на першым паверсе будынка Дэпартамента канструкцый і інжынерных збудаванняў. Суб'ект 212 аддаляўся ад камеры да выхаду, заціснуўшы скрадзеныя тэчкі з файламі пад пахай.
  
  “Паглядзіце на хаду Гиллигана ў закусачнай. Паглядзіце на хаду злодзея ў DSE".
  
  Селлитто прашаптаў: “Што за чорт? Яны аднолькавыя".
  
  Многія праваахоўныя органы выкарыстоўвалі праграмнае забеспячэнне для прафілявання хады для ідэнтыфікацыі злачынцаў і сведак. Гэта яшчэ не было прынята да разгляду ў судзе у большасці штатаў, але параўнанне таго, як вядомы чалавек хадзіў з невядомым чалавекам на падобных відэа з камер відэаназірання, магло б дапамагчы следчым папярэдне ідэнтыфікаваць злачынцу. У Райма ў лабараторыі не было праграмы для гэтага, але яна яму наўрад ці была патрэбна. Двое мужчын былі відавочна падобныя.
  
  "І яго вуха," сказаў Пуласкага.
  
  Ах, ды. На абодвух відэа ён падняў левую руку і дакучліва пацягнуў за мочку, нервовая звычка.
  
  Сумневаў не было. Эндзі Гіліган быў суб'ектам 212.
  
  Селлитто сказаў: “Што, чорт вазьмі, усё гэта значыць? Дэтэктыў, які вядзе справу аб крадзяжы ў DSE, таксама чортаў злачынец? Хто-небудзь, растлумачце мне гэта".
  
  У гэты момант з дынаміка выразна данёсся голас Мелу Купера. Звычайна спакойны, ён гучаў энергічна. “Што ж, у нас тут тое-сёе ёсць. Дзе гільзы стрэлка ўпалі ў полі, а ён іх падабраў? Адгадайце, што я знайшоў у следзе?"
  
  “ Мел! Райм шумна выдыхнуў. Ён быў не ў настроі драматызаваць сітуацыю.
  
  Спакойны тэхнік з усмешкай павярнуўся да іх. "Плавікавай кіслата".
  
  "Госпадзе," прамармытаў Селлитто. “ Значыць, грамадзянін, які страляў, быў на месцы абвальвання крана — ці ён сам суб'ект Восемдзесят Дзевяць.
  
  Райм сказаў: “Занадта шмат супадзенняў, каб ён апынуўся на месцы здарэння без усялякай прычыны. Не, ён механік, альбо з праекта "Камуналка", альбо наняты імі. І яму патрэбны быў свой чалавек ва ўрадзе горада. Ён плаціць Гиллигану, каб той склаў спіс аб'ектаў нерухомасці, якія яны хочуць ператварыць у даступнае жыллё. Вось адкуль узяўся спіс. І яму патрэбныя былі схемы будаўнічых пляцовак у горадзе, каб ён мог вызначыць, якія краны лепш за ўсё сабатаваць ".
  
  Селлитто ўзяў сабе печыва з падноса, якога Райм раней не заўважыў. Тым, таленавіты пекар, вечна пакідаў без увагі пачастункі, якія падабаліся наведвальнікам, але якія мала цікавілі яго боса.
  
  Зноў утаропіўшыся на дошку, Райм прашаптаў: "А таямнічы чалавек, механік" ... Хто, чорт вазьмі, ты такі?"
  
  Адказ на гэты самы пытанне прыйшоў літаральна праз імгненне.
  
  У гасціную увайшоў Тым Рестон. “ У тэлефоне Гиллигана амаль нічога няма. Ні дадзеных, ні загрузак. Толькі запісу званкоў. Нейкія мясцовыя - магчыма, для іншых абанентаў, — але былі і адпраўленыя па нумары ў Англіі. Я праверыў абмен. Гэта ў Манчэстэры. Калі гэта што-то значыць."
  
  Райм на імгненне змоўк, даючы шоку улегчыся.
  
  Ён сказаў: “Гэта значыць усё. Суб'ект Восемдзесят дзевяць, кранаўшчык? Гэта Гадзіншчык".
  
  OceanofPDF.com
  
  20.
  
  ЧАКАЮЧЫ мужа і жонкі, якім неўзабаве трэба было памерці, Чарльз Веспасіана Хэйлі задаваўся пытаннем, ці ёсць у іх дзеці.
  
  Ён не хацеў, каб дзеці, калі такія былі, памерлі, і не хацеў, каб яны не паміралі. Яны не мелі значэння. Усё, што мела значэнне, - гэта тое, што муж памёр з-за таго, што ён бачыў, і што яго жонка памерла з-за таго, што ён, магчыма, распавёў ёй аб тым, што бачыў.
  
  Калі гэта азначала, што дзеці выраслі сіротамі, так таму і быць.
  
  Калі толькі яны цяпер не суправаджалі сваіх бацькоў і не ўвайшлі разам з імі ў дом.
  
  У гэтым выпадку яны б наогул не пасталелі.
  
  Хэйлі вярнуўся ў лістоту невялікага парку праз дарогу ад іх сціплага бунгала ў Кўінз.
  
  Дом належаў рабочаму з будаўнічай пляцоўкі, на якую ўпаў кран. Яго імя было ў спісе, які Гіліган скраў з кватэры Райма тым раніцай. Хэйлі выклікаў рабочых, да якіх Гіліган не дабраўся, і толькі гэты чалавек апынуўся сведкам, убачыўшы што-то "дзіўна" на будпляцоўцы. Пазадарожнік, прыпаркаваны там, дзе яго не павінна было быць.
  
  Аказалася, што гэта была тая самая машына, на якой прыехаў Хэйлі, каб сапсаваць кран.
  
  Што ж, ён ужо кінуў "Шэўрале", але што турбавала, дык гэта тое, што мужчына бачыў змесціва пазадарожніка.
  
  І вось, гэты чалавек павінен быў памерці.
  
  Хэйлі не ведаў, што ў будаўнікоў Мойнахана ёсць спецыяльная стаянка. Ён прыпаркаваўся на вуліцы і пакінуў каску на прыборнай панэлі. Менавіта гэта прыцягнула ўвагу рабочага.
  
  І падпісаў сабе смяротны прысуд.
  
  Хэйлі паспяшаўся да тутэйшаму хаце гэтага чалавека і, не знайшоўшы нікога дома, праслізнуў унутр і пакінуў ім падарунак.
  
  Цяпер Хэйлі заставаўся за кустамі і пустазеллем і чакаў.
  
  Побач з паркам знаходзілася адвакацкая кантора. Адвакат мог быць таленавіты ў судзе, а мог і не быць, але ён ці яна, безумоўна, былі вопытнымі лінгвістамі. Таблічка ў акне паведамляла, што гавораць на іспанскай, грэцкай, армянскай, турэцкай і кітайскай. Хэйлі чуў, што хутка ў краіне будзе белае меншасць. Час ад часу яму тэлефанавалі патэнцыйныя кліенты, якія жадаюць наняць яго для забойства каго-небудзь, таму што яны належалі да адной з "ніжэйшых рас".
  
  Так, гэты тэрмін сапраўды выкарыстоўваўся.
  
  Ён заўсёды адхіляў падобныя прапановы, таму што, так, ён знаходзіў такую працу непрыемнай, але таксама і таму, што тыя, хто прытрымліваўся такіх поглядаў, нязменна былі дурныя — а гэта якасць у любым злачынным прадпрыемстве было бясспрэчнай перашкодай.
  
  Цяпер машына запаволіла ход і затармазіла на пад'язной дарожцы. Пара выйшла. Дзяцей няма. Гэта адказ на пытанне. Хаця, пачакайце ... Жанчына была цяжарная. Так што часткова так.
  
  Яго мэтамі, здавалася, была звычайная пара. Сярэдняе целасклад, сярэднія валасы, сярэдняя хада. Яны ішлі мудрагеліста, узяўшыся за рукі. НЯМА ... Гэта было недакладна. Ён трымаўся за яе руку, каб не ўпасці. Верагодна, ён быў адным з паўтузіна пацярпелых пры падзенні крана. Загінула ўсяго двое, што было расчараваннем. Не тое каб ён быў садыстам па натуры — наўрад ці (садызм быў неэфектыўны); няма, Хэйлі проста хацеў, каб атакі ўзмацніліся. Яму трэба было засяродзіцца на горадзе.
  
  Гэтыя двое — ім было пад трыццаць, як ён выказаў здагадку, — прайшлі праз белыя частоколообразные вароты і міма — так —звычайнай лужка і саду, якія дамінавалі над іх пярэднім дваром.
  
  Мужчына, атлетычнаму складзены і моцны, як большасць будаўнікоў, спыніўся і ўтаропіўся на куст з жоўтымі пялёсткамі. Хэйлі ведаў сёе-якія расліны, але толькі тыя, якія былі важныя ў яго працы. Тыя, якія былі атрутнымі, раздражняльнымі або наркатычнымі.
  
  Затым яны накіраваліся да ўваходных дзвярэй, выфарбаванай ў ярка-чырвоны колер. Калі я адчыніў завалу, мужчына галантным жэстам запрасіў яе ўвайсці.
  
  Яна так і зрабіла; ён рушыў услед за ёй, накульгваючы, і зачыніў дзверы ў апошні раз у іх жыцці.
  
  Пераканаўшыся, што яны знаходзяцца ў зоне паражэння, Хэйлі накіраваўся ўверх па вуліцы да свайму новаму пазадарожніку — іншага колеру і маркі, чым першы. Гэта быў чорны "Патфайндер". На хаду ён патэлефанаваў па тэлефоне са свайго мабільнага тэлефона. У доме пары прымае сетка сотавага тэлефона бязгучна прыняла выклік і пачала зваротны адлік, які павінен быў прывесці ў дзеянне невялікі пакуначак выбухоўкі пасля таго, як Хейлу далі дваццаць хвілін на тое, каб адсутнічаць паблізу. Зарад быў бы настолькі лёгкім, што яны пачулі б толькі слабы трэск.
  
  Аднак тое, што гук быў мяккім, не азначала, што наступствы таксама былі б такімі ж. Пры выбуху кантэйнер з плавікавай кіслатой разляцеўся б дашчэнту.
  
  Вадкая форма з'яўляецца адным з самых смяротных паверхневых таксінаў на зямлі, але бязводны высокачашчынны газ яшчэ горш. Якія ўтвараюцца пары— самаадвольна материализующиеся пры кантакце вадкасці з паветрам пакаёвай тэмпературы, хутка распаўсюджваліся ад крыніцы і менш чым за хвіліну распаўсюджваліся па ўсім доме, паколькі Хэйлі уключыў вентылятар сістэмы кандыцыянавання на поўную магутнасць, калі ўсталёўваў прылада.
  
  А смерці? Непрыемна, ды. Ўздзеянне HF на скуру па іроніі лёсу спачатку было не асабліва балючым. Аднак трапленне газу ў лёгкія, вочы, рот і нос імгненна выклікала неверагодную агонію. Але гэта ненадоўга, не з тым колькасцю, якім ён напоўніў прылада.
  
  Цяпер пагроза, якая зыходзіць ад дапытлівага вуайериста на пазадарожніку, была ліквідаваная. Прыйшоў час вярнуцца да таго, што было наступным у яго парадку дня.
  
  Гэта быў, бясспрэчна, самы важны аспект яго місіі.
  
  І той, які выклікаў у яго найбольшую цікаўнасць.
  
  OceanofPDF.com
  
  21.
  
  
  - НЕ ДУМАЮ, што я КАЛІ-НЕБУДЗЬ бачыў цябе такім здзіўленым, Лінк.
  
  Гэта быў яшчэ мякка кажучы.
  
  "Я чакаў Хейла," павольна вымавіў Райм. І ён нагадаў ім пра камюніке, якое не так даўно атрымаў даволі вакольным шляхам. Штаб—кватэра урадавай сувязі Вялікабрытаніі - бяскрыўднае імя для аднаго з самых эфектыўных шпіёнскіх агенцтваў у свеце — праслухоўвала трафік тэрарыстаў і выпадкова пачула, што ананімныя дзеючыя асобы, адзін з якіх знаходзіўся ў Манчэстэры, Англія, планавалі забіць Райма. Яны паведамілі пра гэта ў ФБР, што, у сваю чаргу, насцярожыла крыміналіста.
  
  Часовай базай Хейла быў Манчэстэр.
  
  “Рана ці позна ён збіраўся дабрацца сюды — забіваць мяне - не тая праца, на якую ён пагадзіўся б. Але як, чорт вазьмі, ён звязаны з крейнами?"
  
  "Ну, я мяркую, праект "Камуналка" наняў яго, ці не так?" Спытаў Селлитто.
  
  Райм перавёў погляд з дошак з доказамі на вокны. “ Магчыма. Але тое, што ён тут, адкрывае значна больш магчымасцяў. Гэта можа растлумачыць, чаму ніхто не чуў пра нашых мясцовых камуністах. Падумайце пра гэта, радыкальная падпольная група, якая дазваляе Хейлу атрымліваць ганарары? Не выключана, асабліва калі "Камуналка" з'яўляецца прыкрыццём для больш буйной аперацыі, але не абавязкова верагоднай. Можа быць, ён намышляе што-то зусім іншае.
  
  “І выдатная праца, Пуласкага. Без фокусу з рэканструкцыяй асобы мы б ніколі не даведаліся ".
  
  Але малады афіцэр, здавалася, не пачуў кампліменту. Ён утаропіўся на дошку. “Вы ведаеце, што гэта значыць, праўда? Смерць Гиллигана? Хэйлі хутка зоймецца вамі".
  
  “ Дакладна. Гіліган быў тут, каб праверыць маю сістэму бяспекі. Калі Хэйлі забіў яго, ён даведаўся пра тое, што яму трэба. Ён пачне дзейнічаць перш, чым я што-небудзь змяню.
  
  Селлитто паківаў галавой. “Такім чынам, Эндзі Гиллигана купілі. Гэта складана. Але не зусім нечакана. Ты ведаеш, што ў яго ёсць брат?"
  
  - Я гэтага не рабіў, - адказаў Райм.
  
  “Так. У Міка Гиллигана ёсць сувязі. Банда ў Брукліне. Мы, канешне, ведалі пра гэта. І яны часам бачыліся. Эндзі быў шчыры з гэтай нагоды. Ён распавёў свайму камандзіру. Усё, што ён сказаў, гэта тое, што не будзе ўдзельнічаць ні ў якой аперацыі супраць Міка. Начальства прапусціла міма вушэй. Хмурны погляд. “Эндзі быў па-чартоўску добрым копам. Ён закрываў справы. ... Але зараз? Мы павінны вярнуцца і праверыць ўсіх, каго ён прагнаў. Праглядзіце запасы канфіскаваных наркотыкаў і наяўнасці. Паглядзіце, не прапала што-небудзь."
  
  Райм думаў аб тэлефонных званках у Англію і з Англіі. "Калі быў апошні?" спытаў ён Тома.
  
  Памочнік прагледзеў лісток, на якім ён рэгістраваў званкі. "Тры дні таму".
  
  “Менавіта тады ён пакінуў Вялікабрытанію і прыехаў сюды. Але як ён трапіў у краіну? Чалавек у тузіне спісаў назірання ". Райм сказаў свайму кампутара: “Адпраў запрашэнне Zoom. Фрэд Деллрей. Назначце сустрэчу цяпер."
  
  Кампутар зрабіў, як было сказана, і праз некалькі імгненняў на экране з'явіўся агент ФБР.
  
  "Лінкальн, Лон і малады Пуласкага, які жыве па кутах". Деллрей быў у сваім кабінеце ў федэральным будынку ў цэнтры Манхэтэна. Гэта было нядбайнае ўстанова з пафарбаванымі ў колер дзяржаўны сценамі, кніжная шафа ззаду яго, запоўнены старанна упарадкаваннем тамамі. Настольны кампутар.
  
  Зазваніў іншы тэлефон, і ён падняў кашчавы палец, цёмны, як карычневая скура яго працоўнага крэсла. Ён адказаў на званок і адключыў зум.
  
  Хоць у Деллрея былі вучоныя ступені, на сценах не было ні сертыфікатаў, ні дыпломаў. Адзіным упрыгожваннем быў плакат з выявай растрепанного мужчыны ў тозе, пад якім былі словы:
  
  Поспех - гэта тое, што адбываецца, калі падрыхтоўка сустракаецца з магчымасцю.
  
  — Сенека
  
  Пад ім ляжала копія падзелу 18 Кодэкса ЗША. Федэральныя крымінальныя законы. Тырчалі стыкеры. Яны былі ружовымі, сінімі і жоўтымі.
  
  Деллрей быў апрануты ў зусім не падобны на касцюм ФБР светла-сіняга колеру, а таксама ў гэтак жа неадпаведную яму жоўтую кашулю і ружовы гальштук. Яму магло сысці з рук абразу прывіда Дж. Эдгара Гувера, таму што ён быў лепшым бягуном сярод таемных агентаў і CIS ў Бюро — і ён сам час ад часу выбіраўся на поле бою, каб згуляць ролю непрыстойна багатага ваеначальніка, гандляра зброяй або карумпаванага ўрадавага чыноўніка з праблемамі ў азартных гульнях, жадаючага атрымаць хабар ад падрадчыка.
  
  Ён адключыў званок і вярнуўся да "Зуму". “Такім чынам. Ёсць што-небудзь цікавае аб сітуацыі з кранам? Я скажу табе, усё, што мне трэба зрабіць, гэта вызірнуць за акно, і там адзін з іх маячыць. Усе нашы супрацоўнікі па барацьбе з тэрарызмам вырашылі перабрацца на другі бок будынка на выпадак, калі гэта задаволіць Шалтай-Балбачы. Гэта. А Адцягвае манеўр. Што табе трэба? "
  
  “Любыя несанкцыянаваныя ўезды ў ЗША тры дні назад або каля таго мужчыны, белага, гадоў сарака. Родам з Вялікабрытаніі, але ён мог падарожнічаць транзітам у любую кропку свету. І я адправіў фатаграфію. Фатаграфія ў гуртку."
  
  “Я зраблю некалькі званкоў тут, Лінкальн. Я вярнуся. Хто гэты архі вілліяна?"
  
  Райм паспрабаваў класіфікаваць сінтаксіс, граматыку і дыялект Деллрея. Гэта аказалася немагчымым.
  
  "Гадзіншчык".
  
  Запанавала маўчанне. Рэдкасць для Деллрея. “ Што ж...
  
  “ Так, Фрэд. Я ведаю, навошта ён тут.
  
  “Трымаеце гэтую лінію адкрытай. Я накіроўваюся на захад, дзе мае бясстрашныя калегі хаваюцца ад падальных жураўлёў. Хутка вярнуся ".
  
  Цыбаты мужчына знік.
  
  OceanofPDF.com
  
  22.
  
  ЭБІ ПАЛІВАЛА гардэніі ў падвесны кошыку на ганку, калі пачула шум.
  
  Што гэта было?
  
  Бавоўна.
  
  Гук даносіўся з суседняга дома.
  
  Сорокачетырехлетняя маці траіх дзяцей і бібліятэкар, якая працуе няпоўны працоўны дзень, паглядзела праз вузкія паласы бакавых панадворкаў на бунгала, якое было амаль ідэнтычна таго, якім валодалі яна і яе муж, — на самай справе, ідэнтычна многім з іх у гэтай частцы Кўінз. Толькі ў суседняй пары была чырвоная аздабленне, а не жоўтая.
  
  Эбі вырашыла, што ёй больш падабаецца чырвоны, але яна ніколі б не пайшла на такія выдаткі, каб фарбаваць тое, што не трэба фарбаваць. Наколькі па-дурному гэта было? Акрамя таго, гэта выглядала б так, быццам яна зрабіла гэта з-за суседзяў, і нават калі гэта было праўдай, яна не хацела, каб хто-небудзь думаў, што гэта праўда.
  
  Плясь.
  
  Яна глядзела на бунгала, дзівячыся гуку. Яна думала пра тое, праз нейкі час яны прайшлі, людзі, якія там жылі. Бедны муж, рабочы-будаўнік, які ледзь не загінуў у выніку таго жудаснага інцыдэнту з кранам у той раніца.
  
  Муж Эбі, Цім, быў механікам у Harbey's Automotive — так, не ў harvey's - і ніколі не падвяргаўся ніякай небяспекі, нават падчас пажару.
  
  А цяжарная жонка? Можа зваліцца ў любую хвіліну.
  
  Што за час ...
  
  "Адзін налі для цябе", — падумала яна, звяртаючыся да самага вялікага з вісячых раслін - употай яе каханаму.
  
  Адну порцыю для цябе.
  
  Усім добрай выпіўкі.
  
  Эбі любіла свае расліны. Яна размаўляла з імі і верыла, што дзякуючы гутарцы яны становяцца лепш.
  
  Яна яшчэ раз паглядзела на іх дом.
  
  Пачакай, што гэта было?
  
  Яна ўстрывожылася. Дым? Ці быў пажар?
  
  Схапіўшы тэлефон, яна пачала набіраць 911. Затым спынілася. Няма. Яна зразумела, што глядзіць на ванную. Там быў пар. Некалькі струек выслізнулі з приоткрытого вокны і хутка зніклі. І больш нідзе дыму не было.
  
  Вось і ўсё, што гэта было. Steam.
  
  Сама яна проста любіла гарачыя ванны.
  
  Эбі прайшла на кухню і зноў напоўніла палівачку. Яна прайшла праз дом, імкнучыся не праліць на дыван, і выйшла на ганак, дзе яе чакалі яшчэ чатыры расліны.
  
  "Наліце і вам", - сказала яна. І, павярнуўшыся да астатніх, прашаптала: “Проста набярыцеся цярпення. Амаль ваша чаргу".
  
  • • •
  
  Пакуль яны чакалі вяртання цыбатага агента ФБР, Райм звярнуў увагу на некаторыя іншыя дэталі офіса Деллрея: фатаграфіі яго жонкі і траіх дзяцей. Такім чынам, у пары нарадзілася яшчэ адно дзіця. ... З другога боку, можа быць, у яго іх было тры, калі ў апошні раз падымалася тэма яго сям'і.
  
  Криминалисту пастаянна не хапала ведаў аб асабістым жыцці сваіх калегаў.
  
  Селлитто пачаў што-то пытацца. Але Райм падняў палец, утаропіўшыся наперад — не на дошку для збору доказаў, а ў акно. Галіны, лісце, аблокі і якое-то дзіўна блакітнае неба за імі.
  
  Вярнуўся Деллрей. Ён плюхнуўся ў сваё крэсла. “Трапіўся на векі вечныя, Лінкальн. Не наткнуўся на мой стол, таму што марную свае каштоўныя гадзіны і мазгавыя клеткі, прыбіраючы якіх-то скінхэдаў-расістаў. Такім чынам, гэта самае цікавае. Інцыдэнт у аэрапорце Кенэдзі трохдзённай даўніны. Ніякай дадатковай інфармацыі, ніякай балбатні, ніякіх папярэджанняў па гарачых слядах. Няма. A. One. Мы ўсе згодныя з гэтым? "
  
  “ Я буду рады, калі ты скажаш мне, што табе ўдалося высветліць.
  
  Смяшок. “Трайная сямёрка" на міжнародным рэйсе. Паркуюся ля выхаду, усе спяшаюцца пакінуць вялікую сталёвую птушку, пасажыры, лётны экіпаж. Вось тут-то ўсё і становіцца добра.
  
  “Наступным рэйсам, некалькі гадзін праз, першы памочнік здзяйсняе абыход. Што яны павінны зрабіць. Правярае самалёт, пінае шыны, правярае, замацаваны ці крылы. І яна зазірае ў калодзеж пярэдняга колы. І адгадайце, што знаходзіць гэтая жанчына? Вы не можаце, таму я вам скажу. Кіслародны балон, якога хопіць на восем гадзін, маска і термоспальный мяшок, обогреваемый двенадцативольтовой батарэяй.
  
  На вышыні трыццаць пяць тысяч футаў тэмпература можа дасягаць -70 па Фарэнгейце, хоць вы нядоўга будзеце адчуваць сябе некамфортна. Гіпаксія — недахоп кіслароду - заб'е вас яшчэ да набору крэйсерскай вышыні.
  
  Адзін на стагоддзі ...
  
  “ Куды адбыў? У Манчэстэр?
  
  "Так, сапраўды".
  
  - Гадзіншчык, - прамармытаў Селлитто, - як раз такі парадны выхад яму б падышоў.
  
  “ Доказы? - Спытаў Райм.
  
  “ ПЕРТ сабраў яго і адвёз у Куантико.
  
  Каманда Бюро па зборы рэчыўных доказаў была добрая. А лабараторыя ў Куантико, магчыма, была лепшай у свеце.
  
  “Яны могуць зняць адбітак цяпер? Я ... Мы павінны ведаць напэўна ".
  
  “ Мяне клічуць Хейлі, праўда?
  
  “ Чарльз Веспасіана Хейлі.
  
  "Пачакай".
  
  Зялёна-жоўтая ўспышка, калі ён знік.
  
  Райм зноў адвярнуўся да акна.
  
  Журавель утыркнуўся ў неба ...
  
  У яго свядомасці усе часткі выстройваліся ў лінію.
  
  Але яму трэба было крытычнае пацверджанне ад Деллрея.
  
  Які вярнуўся праз дзве хвіліны.
  
  “Гэта твой хлопец, Лінкальн. Нічога асаблівага ў плане сюрпрызаў — Хейлі быў досыць разумны, каб надзець крамнінныя пальчаткі ў самалёце, але, павінна быць, вырашыў, што гэта будзе падазрона ўнутры тэрмінала. Яны знялі адбітак з дзвярной ручкі для багажнай брыгады. Такім чынам, Гадзіншчык - гэта кранаўшчык."
  
  “Падобна на тое. Паведаміце Нацыянальнай бяспекі. Ён таксама ў іх спісе".
  
  Яны разъединились.
  
  Гадзіншчык. Чалавек, чые сюжэты Райм некалькі разоў зрываў у Злучаных Штатах і Мексіцы. Чалавек, якога Райм сапраўды арыштаваў і пасадзіў у турму, хоць яму ўдалося збегчы з турмы, з якой было вельмі цяжка збегчы.
  
  Чалавек, які быў, калі скарыстацца залішне рамантычным і неискусным тэрмінам, разважаў Райм, яго заклятым ворагам.
  
  Цяпер ў акно пазірала Селлитто. “ Ён тут. Але дзе?
  
  Райм на імгненне задумаўся. “ Менавіта пра гэта я і думаў, і ў мяне з'явілася ідэя.
  
  OceanofPDF.com
  
  23.
  
  
  ГЭТА БЫЛА зона з хуткасцю дваццаць міль у гадзіну.
  
  Амелія Сакс ехала з хуткасцю шэсцьдзесят міль у гадзіну, і яе раздражняла, што ёй даводзілася змяншаць хуткасць на скрыжаваннях.
  
  На рашотцы радыятара ў яе былі мігалкі, але сірэны не было. Ёй прыйдзецца разабрацца з гэтым.
  
  Чорт. Ляжачы паліцэйскі. Да сарака.
  
  Глухі ўдар, бах.
  
  Ой ...
  
  Потым хутчэй.
  
  Сакс вяла свой "Тарына", рухавік роў, па акуратнай жылы вуліцы ў Кўінз, квартале невялікіх асобна стаяць дамоў на адну сям'ю. Чырвоны цэгла, белы камень, некалькі карцін у рамах, пафарбаваных у прыглушаныя колеру. Мала чым адрозны ад бруклінскага раёна, у якім яна вырасла.
  
  Адна з прычын такой хуткасці: больш ранняя затрымка. Прыступ кашлю вымусіў яе з'ехаць на абочыну, апусціць галаву і ўдыхаць салодкі кісларод праз маску, пакуль спазмы не спыніліся. Яна сапраўды заехаў на стаянку перад аддзялення неадкладнай дапамогі бальніцы.
  
  Абмяркоўваем.
  
  Але потым яна ўзяла сябе ў рукі і працягнула сустракацца са сведкам.
  
  Кароткі прыступ кашлю, наполнивший яе гневам на чалавека, які выкарыстаў гэта дзярмо ў якасці зброі.
  
  Злосць на ўласныя лёгкія за тое, што яны не супраціўляліся лепш.
  
  Забудзь пра гэта.
  
  Вядзі машыну.
  
  Апынуўшыся на скрыжаванні, яна моцна апусціла правую нагу, і машына рванулася наперад, набіраючы хуткасць яшчэ хутчэй.
  
  У яе не было гучнай сувязі з мабільным тэлефонам. Com арганізаваў падключэнне да паліцэйскай радыёчастотнага вт. Лінія была адкрыта для супрацоўнікаў, якія адказваюць па адрасе ў Кўінз, дзе пражывала сведка.
  
  “ Дэтэктыў Пяць-восем-Восем-пяць, адкажыце. К.
  
  "Працягвай".
  
  “Мы на месцы. Падобна на пажар".
  
  “Адмоўны вынік. Гэта пары кіслаты. Трымайся далей. Адзін ўдых - і ты памрэш. Я патэлефанаваў у FD. Яны прывязуць каманду па абароне."
  
  “Вас зразумеў, дэтэктыў. Гэта цяпер паўсюль, дым, або выпарэння, або што-то яшчэ".
  
  “ Проста ахоўвай яго. І не падыходзь. Я б параіў табе пашукаць злачынца, але ў нас няма дакументаў. Ён можа быць дзе-то паблізу, чакаючы, што адбудзецца.
  
  Яна зноў закашлялась і паглядзела на кіслародны балон на пасажырскім сядзенні.
  
  Няма.
  
  Няма часу спыняцца.
  
  "Вы ў парадку, дэтэктыў?" спытаў афіцэр па лініі.
  
  "Выдатна".
  
  "Што ўсё гэта значыць?" - спытаў я.
  
  “ Домаўладальнік быў сведкам абвальвання крана гэтым раніцай. Суб'ект пазнаў яго адрас. Усталяваў самаробнае выбуховае прыстасаванне — кіслату, не выбухоўку. Я сур'ёзна, не падыходзь блізка.
  
  "Вас зразумеў".
  
  Рэзкі паварот.
  
  "Я буду там праз пятнаццаць", - сказала яна і адключылася.
  
  Затым яна злёгку павярнула галаву і спытала пасажыраў на заднім сядзенні: "Як у вас там справы?"
  
  Жанчына, якая сядзела прама за ёй, сказала: “Здаецца, мяне зараз званітуе. Прабачце".
  
  "Мы амаль на месцы".
  
  "Добра".
  
  “ А вы, сэр? - спытаў я.
  
  “Я ў парадку. Мне падабаецца твая машына".
  
  У люстэрка задняга выгляду Сакс магла бачыць гэтую пару. Яна выглядала узбуджанай. Ён разглядаў салон "Форда", як быццам быў патэнцыйным пакупніком.
  
  Гэты чалавек быў рабочым, сведкам, якога суб'ект толькі што спрабаваў забіць.
  
  Званок, які Сакс атрымала ў гарадскім доме, зыходзіў ад яго. Ён прадставіўся адным з рабочых, якія працавалі на будоўлі ў той раніца. Яна вырашыла сама ўзяць у яго інтэрв'ю і паехала ў Кўінз.
  
  Яна была амаль каля дома, калі вы патэлефанавала.
  
  "Алё?" Гэта быў голас сведкі, з якім яна ішла на сустрэчу.
  
  Яна назвала сябе. “Я проста хачу пераканацца, што ты дома. Я амаль на месцы".
  
  Наступіла паўза. "Ну, хіба ён вам не тэлефанаваў?" - спытаў рабочы.
  
  "Хто?"
  
  “ Іншы дэтэктыў. Ён патэлефанаваў мне пасля вас. Я меркаваў, што ён скажа вам, што я даў яму паказанні, разумееце. Вам няма неабходнасці прыязджаць.
  
  Госпадзе! ... Сакс адчула штуршок у жываце. Не звяртаючы ўвагі на моцны пазыў да кашлю, яна уціснуў педаль газу. “ Прэч з свайго дома. Зараз жа.
  
  Вядома: званок быў ад суб'екта або яго калегі — нейкім чынам яны даведаліся імя і нумар працоўнага і, даведаўшыся, што ён бачыў што-то, мужчына павінен быў памерці. Яна ведала акцёрскі склад, які расследуе напад крэйна, і ніхто не выклікаў бы сведкі без узгаднення з Сакс.
  
  "Што ты робіш?—"
  
  Яна сказала: “Гэта быў не паліцэйскі. Гэта забойца. Ты ў небяспецы. Ён ведае, што ты сведка. Прэч зараз жа!"
  
  "О, Госпадзе".
  
  “Я амаль на месцы. Выходзь праз заднюю дзверы, ідзі праз двор дома ззаду цябе да Дваццаць чацвёртай вуліцы. Я сустрэну цябе там".
  
  Як ён мог выйсці на іх? яна задавалася пытаннем. Паняцця не маючы, таму яна патэлефанавала ў абодва падраздзялення ESU — спецназ паліцыі Нью-Ёрка - і паведаміла аб самаробнай выбуховай прыладзе ў Цэнтральны аддзел і ў сапёраў.
  
  Тады яна толькі што прыбыла па паказаным адрасе і, осматриваясь ў пошуках ворагаў, павярнула за вугал на 24-ю вуліцу. Там яны забраліся на задняе сядзенне — наколькі гэта наогул магчыма для цяжарнай жанчыны, — і Сакс пракруціла шыны, выпусціўшы клубы блакітнага дыму.
  
  Цяпер яна была на шляху ў мясцовы пастарунак, дзе пакідала іх пад аховай, а потым сама імчалася назад у бунгала, каб абыйсці там сетку.
  
  І зноў сутыкнуцца з дымам; яна мела рацыю наконт МО; Суб'ект № 89 пакінуў у доме самаробнае выбуховае прыстасаванне. Кіслотная бомба.
  
  І пры гэтай думкі ў яе лёгкіх па іроніі лёсу пачаўся чарговы прыступ кашлю.
  
  Яна зноў набрала пяцьдзесят, уравновешивая тэрміновасць станам адной з пасажырак: цяжарнасцю і млоснасцю.
  
  на стаянцы ўчастка яна спынілася каля ўваходных дзверы і павярнулася да іх.
  
  "Гэта яд?" - спытала жонка. "Кіслата?"
  
  "Цалкам дакладна".
  
  Яна пачала плакаць.
  
  "І вы ўпэўненыя, што ён паклаў яго ўнутр?" Ад мужа.
  
  “Так, ён выбухнуў. Ён па ўсім вашаму дому. Паліцыянты бачылі дым".
  
  "Госпадзе", - прамармытаў ён. "Калі б мы былі ўнутры ..." Затым ён спытаў: "Гэта ўсё таму, што я бачыў яго пазадарожнік? Гэта тое, што я сказаў яму, што бачыў".
  
  "Маглі б вы зірнуць на тое, як ён усталёўваў прылада, якое выкарыстаў для сабатажу проціваг?"
  
  “ Можа быць. Я не памятаю нічога падобнага.
  
  “ Наколькі блізка вы знаходзіліся да крана?
  
  Муж і жонка ў нерашучасці паглядзелі адзін на аднаго. Відавочна, яе пытанне здзівіў іх, як быццам яна згубіла нейкую дэталь, якую яны абодва ведалі.
  
  Мужчына сказаў: “Ну, даволі блізка. Я быў аператарам".
  
  OceanofPDF.com
  
  24.
  
  САКС СКАЗАЛА: "Я думала, аператар памёр".
  
  "Што?" На твары Гары Хелприна на імгненне адбілася замяшанне. Затым яно застыла. “Гэта быў Леон Рубидо, які памёр. Лучнік. Лепш нікога няма". Грымаса, скажоная гневам. “Ён быў у будынку, на дваццаць першым паверсе. Спрабаваў забрацца на вежу па дошцы, каб замацаваць фіксуе трос. Гэта было вар'яцтва. Гэта бы не спрацавала. Але ... Ён быў адным.
  
  “ Прабач. Малюнак вярнулася: арматура, цёмная ад крыві, усыпаная кавалачкамі плоці і мозгу. - Ты спусціўся да таго, як яна ўпала?
  
  "Ён спусціўся па вяроўцы", - сказала яго жонка Пэгі.
  
  Сакс прыўзняла брыво.
  
  “ Скалалажанне - маё хобі. Я трымаю ў кабіне трыста футаў вяроўкі. На ўсялякі выпадак. Я маю на ўвазе, што на ўсялякі выпадак я меў на ўвазе, што лесвічная клетка была пашкоджана ці адбыўся пажар. Ніколі не думаў, што мне прыйдзецца ратавацца пасля аварыі ".
  
  “ Вы можаце расказаць мне што-небудзь пра чалавека, які тэлефанаваў, сцвярджаючы, што ён дэтэктыў?
  
  “ Не вельмі. Ніякага замежнага акцэнту, або мясцовага акцэнту, накшталт паўднёвага або бостанскага. Сказаў, што яго прозвішча Адамс, здаецца. На самай справе нічога пра сябе не сказаў.
  
  “ Вызначальнік выклікае абанента?
  
  “Там было напісана "паліцыя Нью-Ёрка". Без нумары. Вось чаму я нічога аб гэтым не падумаў".
  
  “ Для гэтага лёгка наладзіць тэлефон. Такое здараецца запар і побач. І што ты яму сказаў? Тая машына, аб якой ты згадваў?
  
  Яна дастала нататнік і ручку.
  
  “Бэжавы пазадарожнік, я не ведаю, якога тыпу, з коннектикутскими нумарамі, прыпаркаваны ля краю пляцоўкі. Чаму я звярнуў на яго ўвагу, ён быў прыпаркаваны ў дзіўным месцы, не на стаянцы, адведзенай для рабочых. Але я ведаў, што гэта быў хто-небудзь з каманды, таму што на прыборнай панэлі ляжала каска. Часам мы пакідаем іх там, каб дарожныя паліцыянты ведалі, што мы працуем, і давалі нам перадышку ".
  
  "Што яшчэ ты бачыў?"
  
  “У задняй частцы была кардонная скрынка, тры квадратных фута, магчыма, васемнаццаць цаляў у вышыню. Ніякіх апазнавальных знакаў я не памятаю. Некалькі сур'ёзных чорных пальчатак даўжынёй да локцяў, пара чаго—то падобнага на дарагі бінокль - не ведаю, якой маркі - і кніга ў мяккай вокладцы. Я не вельмі добра разгледзеў вокладку, але яна была яркай: чырвонай і аранжавай. На вокладцы была бачная толькі адна літара: 'К' - апошняя літара назвы."
  
  “ У цябе добрае зрок.
  
  "Кранаўшчыкі — заўсёды напагатове".
  
  “ Ёсць якія-небудзь шкляначкі ці банкі з-пад напояў?
  
  “Няма. Або абгорткі ад ежы".
  
  “ Налепкі на бампер?
  
  "Я так не думаю".
  
  Што наконт таго, што Гары быў заўважаны, занепакоіла суб'екта настолькі, што ён спрабаваў яго забіць?
  
  Схапіўшы жонку за руку, Гары спытаў: "Калі мы зможам вярнуцца ў дом?"
  
  “ Ты не можаш вярнуцца. Я хачу, каб ты з'ехала з горада, пакуль яго не зловяць. Знікні. Я хачу, каб ён думаў, што ты мёртвы.
  
  Мужчына кіўнуў. “ Каб ён не даведаўся, што я распавёў табе пра тое, што бачыў.
  
  "Вотименно".
  
  "Проста сысці?" - прашаптала яго жонка. “Без адзення? Без грошай, нічога?"
  
  “Што б ні было ў тваім паперніку або сумачцы. Гэта ўсё".
  
  Яны паглядзелі адзін на аднаго. Яна сказала: “Бенджи можа заехаць за намі. Мы можам спыніцца ў іх А".
  
  Гары глядзеў у акно. - Ён забіў яе, - сказаў ён нізкім, злосным голасам.
  
  Сакс прыўзняла брыво.
  
  “ Біг Блу. Я так яе назвала. У гонар быка Падлогі Баньяна. Разам мы пабудавалі трыццаць чатыры будынкі.
  
  - Пойдзем, - сказала Сакс, - правядзем цябе ўнутр.
  
  У будынку ўчастка Сакс перадала пару супрацоўніку па сувязях з грамадскасцю, жанчыне гадоў пяцідзесяці з добрымі вачыма. Яна правяла іх у дзяжурную частку.
  
  Жонка моцна абняла Сакс, хоць і няёмка, з-за амаль поўнага целаскладу жанчыны.
  
  Дэтэктыў вярнулася ў машыну і вёскі, адкінуўшы галаву назад, што, здавалася, дапамагло справіцца з кашлем. Трохі кіслароду. Новае адчуванне — паколванне ў грудзях.
  
  Хуткая дапамога? Рэнтген?
  
  Няма.
  
  Яна села, завяла рухавік і адправіла Райму паведамленне.
  
  Суб'ект быў у доме сведкі. Кўінз. Ён пазнаў іх імя. Усталяваў самаробнае выбуховае прыстасаванне. Яны ў бяспецы. Опросит суседзяў, не бачыў яго хто-небудзь.
  
  Праз шэсцьдзесят секунд пасля таго, як яна адправіла паведамленне, яна атрымала адказ.
  
  Яна адчула ўдар у жывот, калі ўтаропілася на гэтыя словы.
  
  Атрымаеце паказанні, але ў нас ёсць пасведчанне асобы. Суб'ект 89 - гадзіншчык. Гіліган працаваў на яго, але цяпер мёртвы. Доказы на месцы злачынства, дзе вы знаходзіцеся? Яны нам патрэбныя. Вы згодныя на ператрус?
  
  Гадзіншчык ... Што ж, гэта ўсё змяніла.
  
  Яе адказ быў просты:
  
  ТАК.
  
  Хутка глотнув кіслароду, яна выкаціла балон на падлогу з боку пасажырскага сядзення і ўключыла перадачу першай.
  
  OceanofPDF.com
  
  25.
  
  Хоць ЁН ніколі не меў турботы, як мог бы выказацца любы іншы, любы нармальны чалавек, зараз ўнутры яго пульсавала напружаны гул нецярплівага прадчування.
  
  Увесь план Чарльза Хейла залежаў ад таго, што павінна было вось-вось адбыцца.
  
  Ён не турбаваўся аб бяспецы; супрацоўнік, з якім ён сустракаўся, праходзіў шматразовую праверку, і былі прыняты адпаведныя меры засцярогі. Проста, як і ў выпадку з гадзінамі, найменшае адхіленне ад допускаў рабіла розніцу паміж функцыянальнасцю і бесполезностью. І яму трэба, каб ролю гэтага чалавека ў яго плане спрацавала ідэальна.
  
  Напрыклад, калі ён рабіў гадзіны, яму даводзілася залежаць ад майстры па метале ў Германіі ў вырабе спружын — гэта само па сабе мастацтва.
  
  Іншы эксперт.
  
  Прама як цяпер.
  
  Рух тут, у Гарлеме, было шчыльным, і яны плавалі па вуліцах, як вушак рыб, якія былі адначасова няўпэўненымі і напорыстымі. Ён паставіў "Патфайндер" на стаянку побач з Гарадскім каледжам Нью-Ёрка і пайшоў на захад праз парк Святога Мікалая па звілістай дарожцы, бліскучай ад нядаўна посыпанного снегу. Ён адчуў пах зямлі, аўтамабільных выхлапаў, кветкавы водар ад шэрагу жоўтых кветак, якія былі несмертельны і, як ён незадоўга да гэтага падумаў, не мелі для яго практычнай карысці. Аднак на іх было прыемна глядзець. У Хейла было мала часу на эстэтыку, але, у рэшце рэшт, ён быў чалавекам, і яго можна было расчуліць, пры ўмове, што эмоцыі не адцягвалі і не разжижали.
  
  Ён выйшаў з парку і накіраваўся па 139-й вуліцы, часткі Стриверс-Роу, праекта жылой нерухомасці дзевятнаццатага стагоддзя Дэвіда Х. Кінга-малодшага, чалавека, адказнага за будаўніцтва будынка New York Times 1889 года, падставы Статуі Свабоды і другога Мэдысан-сквер-Гарден. Тутэйшыя таунхаусы з карычневага каменя, жоўтага цэглы і вапняка, многія з якіх былі аздобленыя тэракота, былі сапраўднымі жамчужынамі. Калі яны былі пабудаваныя, яны прадаваліся белым прадстаўнікам сярэдняга класа, пераважнай дэмаграфічнай групе ў Гарлеме. Праект праваліўся, і фінансісты, пазбавілі права выкупу, дазволілі аб'ектах пуставаць на працягу дваццаці гадоў, перш чым неахвотна пагадзіліся прадаць іх чорным пакупнікам.
  
  Хэйлі ведаў гэты факт аб гэтым раёне, таму што тут было яшчэ сее-што, што прыцягвала яго, і цяпер ён убачыў гэта: вулічныя гадзіны, якія выступаюць над тратуарам.
  
  Гадзіны дыяметрам шэсць футаў, пабудаваныя адразу пасля Гарлемского адраджэння 1920-30-х гадоў, былі прымацаваныя да фасада будынка Baker and Williams Building. У той час у будынку размяшчаўся вытворца музычных інструментаў, спецыялізаваўся на духавых. Гордыя сваім раёнам — і больш чым дасведчаныя аб рэкламе — уладальнікі вырашылі замовіць гадзіны.
  
  Яшчэ адзін матыў для дадання атракцыёну датаваўся тым часам, калі чарнаскураму Бейкеру без якіх-небудзь фінансавых прычын адмовіў у крэдыце віцэ-прэзідэнт Merchants Bank and Trust на Уол-стрыт, над уваходнай дзвярыма якога віселі такія ж гадзіны. Гадзіны, якія Бэйкер замовіў вырабіць і ўсталяваць у Гарлеме, былі роўна на цалю больш банкаўскіх.
  
  Кампанія даўно спыніла сваё існаванне, а будынак было пераабсталявана. У ім было кафэ на ўзроўні вуліцы з кватэрамі на пакінутых васьмі паверхах.
  
  Гадзіны былі простымі — у іх не было ніякіх складанасцяў, нават функцыі дня тыдня. Але адзінае, што ў іх было, чаго не было ў многіх іншых, - празрысты цыферблат. Можна было выдатна бачыць механізм. Калі ў яго і была праца ў Нью-Ёрку, то гэта былі адны з прыкладна паўтузіна вулічных гадзін, да якіх ён здзейсніў паломніцтва.
  
  Гэта, мабыць, было яго любімым. Як з-за канструкцыі, так і з-за гісторыі, якая была доказам таго, што час існуе цалкам незалежна ад расы, полу, нацыянальнага паходжання, арыентацыі. У яго, можна сказаць, не было "часу" для такіх чалавечых пабудоў і вынікае з іх падзелу.
  
  Цікавы філасофскі пытанне, і ён мог бы падумаць над ім далей.
  
  Хоць, вядома, не ў дадзены момант.
  
  • • •
  
  "Боррррррринг".
  
  “Хм. Мы сядзім на задницах з бутэрбродамі "Кубано" і кава. Што, ты хочаш запусціць tweakers ў працу?"
  
  "Мы назіраем, як яго вешаюць, вось што мы робім".
  
  "Што?"
  
  "Гляджу, як вешаюць шпалеры". Паўза. “Замест таго, каб фарба сохла. Я спрабаваў быць разумным. Не спрацавала?"
  
  "Хм".
  
  Малады дэтэктыў, які прыдумаў няўдалую метафару, пацягнуўся і сербануў яшчэ салодкага, моцнага напою. Ён сядзеў за рулём сантэхнічнага фургона— канфіскаванага падчас затрымання наркагандляроў і цяпер выкарыстоўваецца для сачэння. У яго быў слабы пах металу, які, верагодна, зыходзіў ад металу, але таксама мог зыходзіць і ад крыві, якую экіпаж транспартнай службы паліцыі Нью-Ёрка недастаткова старанна оттер.
  
  Приписанный да суседняга дому 32, ён і яго напарнік, разваліўся на пасажырскім сядзенні, былі аддалена падобныя адзін на аднаго. Яны абодва былі невысокага росту, спартыўнага целаскладу. Прыкметная розніца: кіроўца быў бландынам, іншы - брунетам.
  
  "Нам абавязкова гэта слухаць?" Брунет, крыху старэй, спытаў, кінуўшы непатрэбную погляд на радыё. З яго ліўся софт-рок.
  
  “Так змяні гэта. Як захочаш. Якія шанцы, што ён з'явіцца тут?"
  
  “Ты не хочаш сказаць, што на самай справе маеш на ўвазе, якія шанцы. Ты кажаш гэта так, быццам маеш на ўвазе, што гэта пустая трата часу ".
  
  Бландынка: “Былая актрыса. Не, гэта кантры. Знайдзі іншую станцыю".
  
  “Ты сказаў усё, што я хацеў. Я змяніў гэта на кантры".
  
  "Хіп-хоп".
  
  "Я мог бы займацца хіп-хопам".
  
  Няпісанае правіла паліцыі Нью-Ёрка абвяшчала, што падчас сачэння можна слухаць музыку, таму што гэта не дае табе заснуць. Спорт быў забаронены, таму што гульні адцягвалі ад тваёй місіі назіраць за дрэннымі хлопцамі, совершающими дрэнныя ўчынкі. Гэта было цяжка. Дзевяць дзесятых асабістага складу любілі спорт. Астатнія былі прыдуркамі.
  
  Культурны кампраміс быў дасягнуты, яны откинулись на спінкі крэслаў і працягнулі назіраць за вуліцай.
  
  “Хм. Адкуль гэта ўзялося?" Бруне задаў пытанне.
  
  Яго не было на брыфінгу. Бландын прыцягнуў яго да дэталяў, таму што яны даволі добра ладзілі і згаджаліся па большасці пытанняў. Важныя рэчы. Каманды і палітыка. Музыка не ў рахунак.
  
  “Ты ведаеш таго хлопца ў інвалідным крэсле? Былы паліцэйскі".
  
  “ А хто не ведае? Рыфма. Капітан. Месца злачынства.
  
  Бландын сказаў яму: “Хто-то пракраўся ў краіну. Тэрарыст ці што-то у гэтым родзе. Пранік у кабіну самалёта. З Англіі".
  
  “ Тэлефаную богусу. Ты не мог гэтага зрабіць. Немагчыма.
  
  “ Сто баксаў? Бландын палез у кішэню і выцягнуў купюры. Ён пералічыў. “ Восемдзесят сем баксаў?
  
  Брунет насцярожыўся. “ Прыбяры гэта. Але як, чорт вазьмі?
  
  “ Кіслародны балон і абагравальнік.
  
  “ Ні храна сабе. - Бруне быў адначасова ўражаны гэтым подзвігам і ўзрадаваўся, што не страціў у кошце вячэру для сябе і жонкі.
  
  "Значыць, гэты хлопец і ёсць той, хто стаяў сёння раніцай за кранам".
  
  “ І Райм вядзе гэтую справу? Як гэта працуе? Ён грамадзянскі.
  
  “ Селлитто з аддзела па расследаванні асоба важных спраў ў цэнтры горада? Ён галоўны.
  
  "О, гэты зануда".
  
  "Але Райм накшталт як усім запраўляе".
  
  Прайшло некалькі імгненняў, усё больш аглядаючы вуліцу. Бруне сказаў: “Так, ён сапраўды не можа хадзіць? Райм?"
  
  “Вядома, ён можа хадзіць. Ён таксама бегае марафоны. Ён проста сядзіць у інвалідным крэсле ўвесь дзень, таму што гэта выклікае ў яго спачуванне ".
  
  "Я проста кажу".
  
  Сербануўшы яшчэ кубінскага кава, Бландын яшчэ раз прагледзеў раздрукоўку, затым зноў агледзеў вуліцу ў пошуках чалавека, намаляванага на лістку.
  
  Чарльз Веспасіана Хейлі.
  
  Больш выглядае пасрэдна чалавека вы б не змаглі знайсці.
  
  Ключавым было адно: падазраваны, верагодна, наведае адну з легендарных вулічных гадзін горада.
  
  Селлитто сказаў, што ён сапраўды так сказаў. "Легендарныя гадзіны". Большасць з іх у гадзінны з усіх сіл стараліся не захихикать.
  
  Такіх было пяць, выбраных Раймом, і паліцыя прыставіла да іх каманды пад прыкрыццём.
  
  Брунет падаўся наперад, аглядаючы мінака. Бландын таксама агледзеўся. Пешаходам быў не ён.
  
  Бландын пастаянна вяртаўся да канца брыфінгу, праведзенага Селлитто, калі той спытаў, што павінны рабіць каманды, калі яго заўважаць. Ён адказаў: “Паведаміце пра гэта, прытрымлівайцеся. Працягвайце назіраць. Ён прымушае цябе ці ён рухаецца да каму-то, ты бярэш яго. "Затым Селлитто павагаўся і прабурчаў: "Прымяняюцца стандартныя працэдуры, але ..."
  
  Ўдакладненне, якім ён скончыў свой прысуд, было цяжкім.
  
  Ён казаў аб смяротнай сіле, хоць на самай справе не казаў пра яе.
  
  Паліцыянты могуць забіць падазраванага толькі тады, калі яго жыцця або чыёй-небудзь яшчэ знаходзіцца ў прамой небяспекі.
  
  Але ...
  
  Адным гэтым словам Селлитто намякаў, што Хейлі адносіцца да іншай катэгорыі.
  
  Гэта азначае, без удакладненняў: прыбярыце яго пры найменшым праяве пагрозы.
  
  Але да гэтага б не дайшло.
  
  Бландын вырашыў, што Селлитто памыляўся. Хэйлі, калі ён сапраўды такі разумны, ні за што не стаў бы рызыкаваць быць схопленым або застрэленым толькі дзеля таго, каб убачыць гробаны гадзіны, легендарныя або няма.
  
  Асабліва той, насупраць якога яны былі прыпаркаваныя. Шыльда з раскладам, якая выступала над кавярні ў будынку Бэйкер і Уільямс тут, у Гарлеме, была, заключыў дэтэктыў, сапраўды так сабе.
  
  OceanofPDF.com
  
  26.
  
  ЧАРЛЬЗ ХЭЙЛІ ішоў па людных вуліцах, звычайны мужчына ў Гарлеме, накіроўваючыся перакусіць, на прэзентацыю рэкламы, пабачыць кузена, які нядаўна пераехаў сюды, сустрэцца са сваёй палюбоўніцай, каб хутка паабедаць, сустрэцца са сваёй жонкай, каб па-сапраўднаму паабедаць.
  
  Не бойкі, не асцярожны.
  
  Прагулка ў рэжыме Нью-Ёрка.
  
  Мэтанакіраваны, але рассеяны.
  
  Глядзіць прама перад сабой на гадзіны "Бэйкер і Уільямс".
  
  "Прашу прабачэння".
  
  Ён павярнуўся і ўбачыў жанчыну гадоў трыццаці, з невялікім, з туга зачэсаны назад светлымі валасамі. Яна была загарэлай на свежым паветры, а не ў станка. (Подкрашивая сябе для розных работ, ён ведаў розніцу.) На ёй быў цёмна-сіні касцюм з спадніцай, белая блузка, жэмчугу. У руках яна трымала сумку для пакупак з высакакласнага буціка на 58-й вуліцы.
  
  Яна паказала свой тэлефон. "Я спрабую знайсці гэтую фрэску". На экране была фатаграфія вулічнай жывапісу, якая паказвае паэта Лэнгстона Х'юза, ураджэнца Гарлема.
  
  Ён паглядзеў на яе. Затым дастаў тэлефон і выклікаў карту. Яна паглядзела на яго экран.
  
  Зялёныя кропкі з'явіліся ў правым верхнім куце абодвух тэлефонаў, калі сканаванне сятчаткі выканала сваю задачу. Гэтая форма пасведчання асобы мела самы нізкі ўзровень памылковага прыняцця і фальшывага адхіленні з усіх біяметрычных мер бяспекі.
  
  "Вось", - сказаў ён, і яны адвярнуліся ад велізарных гадзін, прайшлі ў краму ззаду іх і селі ля вітрыны. Ён замовіў чорны кава. Для яе быў рамонкавы чай.
  
  "Ты паехала ў Хэмптонс, я нават не стаў турбаваць цягнік і таксі, я не быў упэўнены, што яе звольняць, але досыць упэўнены, і ні хвілінай раней, у выніку атрымалася катастрофа ..."
  
  Няскладны размова, без папярэдняй падрыхтоўкі, спыніўся, калі прынеслі напоі, і кожны з іх ацаніў, што сядзяць паблізу не ўяўляюць пагрозы.
  
  Звярнуўшы на яго свае цёмна-сінія вочы, яна сказала: "Брэд сказаў мне, што ты і раней даручаў яму працу".
  
  Брэд быў лідэрам каманды, у якой яна працавала вялікую частку часу. Па сутнасці, яны былі наймітамі, хоць паўтузіна дзейнічалі значна хітрэй, чым апранутыя ў камуфляж, пакрытыя чарніламі і барадатыя пяхотнікі, аб якіх можна падумаць, пачуўшы гэта апісанне працы. Калі Хэйлі звярнуўся да Брэду Гарланду са сваімі патрэбамі, мужчына адразу ж парэкамендаваў жанчыну, якая сядзела перад ім.
  
  "Гэта дакладна". Хейлу не трэба было казаць, што вынікі былі добрымі. Калі б іх не было, яе б цяпер тут не было.
  
  Яна зрабіла гарбаты і адкінулася на спінку крэсла. “ Каб ты ведаў. Хто-то бачыў мяне на месцы высадкі.
  
  Диалектолог вызначыў бы яе месцазнаходжанне дзе-небудзь паміж іржавым поясам і кукурузнымі палямі.
  
  "Так?"
  
  Далей яна патлумачыла, што агент па нерухомасці, які здаў ёй кватэру ў арэнду, схлусіў ці памыліўся. Меркавалася, што будынкі па абодва бакі ад яе хаты пустуюць, але тое, што знаходзілася на захад, было прададзена. Малады біржавы маклер убачыў яе і настаяў на тым, каб дапамагчы ёй перавезці сякія-такія рэчы на яе тэрыторыю.
  
  “Гэта было б занадта відавочна, каб адмовіцца. Але з гэтым можна справіцца". Яна дадала як ні ў чым не бывала: “Я дала яму піва з тиопенталом і мидазоламом. Мой рэцэпт. Я ведаю дазоўку. Ён прабудзе ў коме чатыры-пяць дзён. Я паехаў у Паўднёвы Бронкс, каб пазбавіцца ад грузавіка, і кінуў яго па дарозе. Раён не з ажыўленым рухам, але яго заўважылі. Хлопец з Уол-стрыт купляе наркотыкі ў дрэнным раёне, ВРВІ. Ніхто не падумае, што гэта нешта большае. "
  
  “ Ты ўпэўнены, што ён прачнецца?
  
  “ Няма. "За гэтай суровай ацэнкай не было нічога, акрамя глотка гарбаты.
  
  "Якое імя вы выкарыстоўваеце?" спытаў ён. Псеўданімы былі звычайнай з'явай у гэтай сферы дзейнасці.
  
  “З табой, мая сапраўдная. Сымона".
  
  "І Чарльз".
  
  Але яны будуць прытрымлівацца толькі імёнаў.
  
  Ён зірнуў на яе пальцы без кольцаў і заўважыў, што падушачка ўказальнага пальца правай рукі здавалася мазольнай. Такое здаралася часам, калі хто-то пастаянна трэніраваўся з пісталетамі, выпускаючы сотні патронаў за сеанс.
  
  “ Вы самі яго пабудавалі? - спытаў я.
  
  “ Сее-што. Не праграмнае забеспячэнне. Я ўмею праграмаваць, але мне патрэбен быў хто-то асаблівы. Я наняў добрага хлопца. Ён эксперт па зваротным праектаванні зыходных кодаў. Для гэтага вам трэба ведаць Асэмблер ".
  
  Што ні аб чым не казала Хейлу. Ён ніколі не абцяжарваў свой розум фактамі або навыкамі, якія не выкарыстаў у сваёй працы. Калі-то ён чытаў, што Шэрлак Холмс не ведаў коперниканской тэорыі Сусвету і меркаваў, што сонца круціцца вакол зямлі — а чаму б і не? Калі справу можна было раскрыць, ведаючы, што раніцай сонца свеціць на ўсходзе, а ўвечары - на захадзе, што ж, каму трэба было больш гэтага?
  
  У гэтым Хэйлі і Лінкальн Райм былі вельмі падобныя.
  
  Ён шмат чытаў пра свайго калегу.
  
  Ён паставіў сваю каву на стол і заўважыў, што яна вывучае яго, не хаваючы гэтага факту.
  
  Яна ведала яго ўзрост і, верагодна, бачыла фатаграфіі да аперацыі. Ён бы падумаў, што яе ўразіць і адштурхне яго старэнне і пачварнасць. Але, падобна, гэта было не так.
  
  Яе галава злёгку павярнулася налева.
  
  “ Фургон сантэхніка. Паліцыя або ФБР?
  
  "Паліцыя Нью-Ёрка". У аўтамабіля, які знаходзіўся ў засадзе ў квартале адсюль, насупраць будынка Бэйкера і Ўільямса, былі звычайныя камерцыйныя нумары, не ўрадавыя, але імі кіраваў Хейлі; ён быў зарэгістраваны ў горадзе Нью-Ёрк. Канфіскаваны.
  
  "Яны там з-за гадзін?"
  
  “ Цалкам дакладна. Гэта значыць, што Лінкальн ведае, што я ў горадзе. Гэта адна з прычын, па якой я хацеў прыйсці сюды — у "Гадзіны". Каб высветліць.
  
  Як гэта адбылося, Хэйлі не мог здагадацца. Крыміналіст ніколі не пераставаў здзіўляць яго.
  
  Яна працягнула яму сумку, якую прынесла. Унутры маглі быць шаўковыя шкарпэткі або гальштук ад Brooks Brothers. Безумоўна, там быў канверт з адрасам і ключом.
  
  Ён палез у нагрудную кішэню і працягнуў ёй канверт. Ён быў лёгкім, але утрымліваў брыльянты на чвэрць мільёна даляраў, без мікраскапічных рэгістрацыйных нумароў, якія — людзі былі б здзіўлены, даведаўшыся аб гэтым — ёсць амаль ва ўсіх каштоўных камянях, якія прадаюцца ў розніцу.
  
  Некалькі кліентаў прымалі плацяжы па афшорных банкаўскіх перакладам. Ніхто ў гэтым бізнэсе не прымаў крыптавалюту. Калі кліент прапаноўваў гэта, Хэйлі неадкладна адмаўляўся ад іх.
  
  Яна сказала: “Тыя гадзіны. Тыя, вялікія?"
  
  Ён кіўнуў.
  
  Ні адзін з іх не азірнуўся.
  
  “Вы можаце бачыць усе шасцярэнькі. Гэта цікава".
  
  "Яны не называюцца шасцярэнькі".
  
  "Няма?"
  
  "Гэта колы".
  
  "Нават з зубамі?"
  
  “ Так. Шасцярэнькі - гэта тое, што выкарыстоўваецца ў трансмісіях. У гадзінах гэта 'кола'. Механізм называецца wheelwork. Ці цягнік.
  
  "Ты цяпер што-небудзь рыхтуеш?"
  
  “ Гадзіннік? Іх тут няма.
  
  Яна схіліла галаву набок і сказала: "Над месцам скіду ёсць кран".
  
  Ён не стаў зазіраць у сумку ў пошуках адрасы. “ Дзе?
  
  “ Заходняя Трыццаць Восьмая вуліца.
  
  Хэйлі слаба і рэдка ўсміхаўся. “Не, гэта не наступная мэта. Хоць гэта было б іранічна. Нам трэба сыходзіць". Ён паклаў грошы на рахунак. “ Тая фрэска ў тваім тэлефоне. Чаму Лэнгстон Х'юз?
  
  "Паэзія - гэта інтарэс".
  
  "Так ты сапраўды хочаш, каб гэта ўбачыць?"
  
  "Так".
  
  Так што паездка ў Гарлем стала пілігрымкай для іх абодвух.
  
  Яна ўстала. Хэйлі зрабіў тое ж самае. Сцэнар патрабаваў цісканне шчок адзін да аднаго і шчырага "Дзякуй" — за запознена дастаўлены падарунак на дзень нараджэння.
  
  Ён сказаў: “Я напішу табе аб наступным кроку. Заўтра".
  
  Не зводзячы з яго вачэй, яна прапанавала: "Маё час у тваім распараджэнні". Затым яна павярнулася, непрыкметна змяшаўшыся з натоўпам мінакоў.
  
  OceanofPDF.com
  
  27.
  
  
  САКС ЎВАЙШЛА Ў гасціную, несучы ў руках тое, што нават не было скрынкай з доказамі. Усяго толькі некалькі пакетаў з прымацаванымі карткамі ланцужкі паставак.
  
  Яна праверыла ўсе праз прылады бяспекі ў вестыбюлі, затым перадала матэрыялы Мелу Куперу. Пасля падачы кіслароду яна патлумачыла Райму, Селлитто і Купера: “Кранаўшчык выжыў. Загінуў іншы рабочы".
  
  - Якога чорта? - спытаў Лон Селлитто.
  
  Яна адставіла балон ў бок і выдала слабы смяшок. “Спусціўся па вяроўцы з вяршыні як раз перад тым, як яна ўпала. Відавочна, гэты чалавек любіць вышыню. Скалалаз, альпініст ".
  
  "Госпадзе," прамармытаў Мел Купер, перабіраючы пакеты з доказамі. “ Вышыня.
  
  Яна працягнула: "Суб'ект, ну, Гадзіншчык, даведаўся, што ён быў сведкам, і ўсталяваў прылада, каб прыбраць яго і яго жонку".
  
  “ Хто-небудзь з суседзяў што-небудзь бачыў?
  
  “Няма. Адна з іх бачыла, як з акна валіў туман, але падумала, што гэта пар. Больш нічога ".
  
  “ Адкуль у Хейла такое імя? - Спытаў Райм.
  
  “ Сёння раніцай патэлефанаваў дэтэктыў і спытаў, ці не бачыў ён чаго-небудзь падазронага. Ён апытваў усіх работнікаў. У яго быў спіс. Які, я ўпэўнены, Гіліган сцягнуў, калі быў тут, і аддаў Хейлу.
  
  Райм кіўнуў, затым спытаў: "Ну, і што ж убачыў аператар, з-за чаго яго ледзь не забілі?"
  
  “ Бэжавы пазадарожнік, прыпаркаваны там, дзе яго быць не павінна. Ўнутры, каска на прыборнай панэлі. Скрынка памерам тры на тры фута на васемнаццаць цаляў ззаду. Ніякіх апазнавальных знакаў, наколькі ён мог успомніць. Пальчаткі, верагодна, з неопрена. Бінокль — добры — і кніга ў мяккай вокладцы аранжавага і жоўтага колераў. Літара 'Да' — апошняя літара на вокладцы. Іншай інфармацыі няма."
  
  - Добра, - павольна прамовіў Райм. Можа быць, ён турбуецца аб пазадарожніку, але я ўпэўнены, што цяпер яго няма. Гадзіншчык не стаў бы выкарыстоўваць адзін і той жа аўтамабіль двойчы. Кардонная скрынка, пальчаткі, капялюш? Там няма нічога такога, аб чым Хэйлі мог бы турбавацца. Бінокль або кніга маглі б што-то значыць. Чаму ён не хоча, каб мы іх бачылі? Адказу не было. - Трапіць у дом аператара? - спытаў ён Сакс.
  
  “Няма. Камандзір батальёна не стаў абнародаваць месца здарэння. Занадта шмат кіслаты і пароў. Але я паспеў зірнуць у акно. Прылада растварылася. Дакладна так жа, як на Восемдзесят Дзевятай вуліцы, на процівагу.
  
  Добра, што яна не стала настойваць. Тое, што яна падвергнулася выкрыцьцю, было дастаткова дрэнна. Яшчэ крыху — і яна апынулася б у бальніцы, а паколькі іх здабычай цяпер быў Гадзіншчык, ён не мог пакінуць яе ў баку.
  
  “ А гэта? Райм кіўнуў на скрынку, якую ўзяў Мел Купер.
  
  Надзвычай малюсенькая кардонная скрынка.
  
  “ У мяне ёсць адбіткі абутку і сляды на пярэдняй і задняй дзвярах.
  
  Імгненне праз патэлефанаваў Купер: “З верагоднасцю дзевяноста адсоткаў адбітак чаравіка супадае з тым, што Рон знайшоў на месцы забойства Гиллигана. Цяпер я гляджу на след ..." Не адрываючы вачэй ад экрана GC / MS, ён паведаміў: "Тыя ж сляды, што і раней — гліна, бактэрыі, гнілая драўніна і валакна тканіны. Лікёр. Зноў старое, старое, старое ... Але ёсць дадатак: аміяк і изоциановая кіслата.
  
  "Мачавіна," сказаў Райм.
  
  Селлитто паціснуў плячыма. “ Ён прайшоў праз тое месца, дзе хто-то памачыўся. Гэта нам ні аб чым не кажа.
  
  “Праходзіў праз тое месца, дзе хто-то памачыўся даўным-даўно. Гэта тое, што мачавіна раскладаецца".
  
  Сакс запісала гэта адкрыццё на белай дошцы.
  
  У параўнанні з гэтым, ды, крамзолі Селлитто былі жудасныя.
  
  Дэтэктыў паглядзеў на гадзіннік. “ Я вяртаюся дадому, прымаю душ і вячэраю. Калі я табе спатрэблюся, патэлефануй. Чаму людзі кажуць такія рэчы? Калі я табе спатрэблюся, ты, вядома, патэлефануеш.
  
  Ён вылецеў з гарадскога дома. Мел Купер сказаў, што ён робіць тое ж самае.
  
  Рон Пуласкага знаходзіўся ў цэнтры горада. Ён часова пераключыўся на справу Эдзі Тарр і высочваў нітачку па чырвонаму седану, на якім, як мяркуецца, ездзіў стваральнік бомбы, які забіў сведкі ў Верхнім Іст-Сайда. Аднак, па-відаць, зачэпка не спрацавала, і цяпер ён вяртаўся ў горад, каб суправаджаць Сакс у абыходзе будаўнічых пляцовак, на якіх знаходзіліся вежавыя краны, якія яны лічылі найбольш верагоднымі мэтамі. У асноўным гэта было зроблена для праверкі сістэмы бяспекі, але не выключалася, што яны маглі застаць Гадзіншчыка з доказамі злачынства.
  
  Здараліся і больш дзіўныя рэчы.
  
  Тым з'явіўся ў дзвярах і спытаў: "Вячэру?"
  
  "Мы дабяромся да гэтага," рассеяна сказаў Райм, утаропіўшыся на дошкі аб'яваў.
  
  У гэты момант на кампутары Райма з'явілася электроннае ліст з запытам на павелічэнне малюнка.
  
  Імя ў электронным лісце адпраўніка супала з імем на дошцы аб'яваў: Стывен Кодзі, прадстаўнік ЗША, у цяперашні час які ўдзельнічае ў гонцы за перавыбранне. Чалавек, у якога Лайл Спенсер браў інтэрв'ю раней у той жа дзень.
  
  Аб гэтым чалавеку Райм ніколі не чуў, нягледзячы на тое, што ён быў адвакатам крыміналіста ў Вашынгтоне, акруга Калумбія.
  
  - Сакс, давай паглядзім, што ён скажа, - сказаў ён.
  
  Яна села за кампутар, падлучаны да самага вялікага манітора ў пакоі, і надрукавала. Праз імгненне яны глядзелі на мужчыну, прыгожага бізнэсмэна, густыя валасы, трохі растрапаныя, рукавы светла-блакітны кашулі закатаны. Гальштука на ім не было, каўнер быў расстегнут. Ачкі ў цёмна-чырвонай аправе. Райм між іншым пацікавіўся, ці ўплывае колер на тое, як ён успрымае ўбачанае. Цікавая ідэя. Ён бы правёў даследаванне, каб высветліць, ці ўплывае колер аправы на вастрыню зроку. Сее-што, што варта ўлічваць пры ператрусе месца злачынства.
  
  “ Прадстаўнік Кодзі. Я дэтэктыў Сакс.
  
  “ Дэтэктыў. І, капітан Райм, для мяне гонар пазнаёміцца з вамі.
  
  Райм кіўнуў.
  
  Кодзі патлумачыў, што да таго, як прэтэндаваць на пасаду, ён быў федэральным пракурорам і даведаўся пра Райме дзякуючы гэтай працы. Ён таксама прачытаў некалькі кніг з серыі пра Райме — некаторыя з найбольш вядомых спраў, над якімі ён працаваў. Райма заўсёды здзіўляла, чаму аўтар турбуецца.
  
  “Дэтэктыў Спенсер распытвала мяне пра напад на кран, аб якіх-то актывістах за даступнае жыллё. Жыллё - адна з маіх апорных кропак. Рэальная праблема паўсюль, асабліва ў Нью-Ёрку. У іх патрабаваннях што-тое ёсць: у нас так шмат квадратных метраў, што ўрад магло б выкарыстоўваць іх з карысцю, але ёсць супраціў. Сур'ёзнае супраціў ".
  
  “ Хм. Шкада, - прамармытаў Райм, і Сакс кінула на яго погляд, у якім чыталася: "Не будзь саркастичным, ён можа нам спатрэбіцца". У адказ ён толькі прыпадняў брыво ў знак згоды.
  
  “Але я ўпэўнены, што лекцыі вас не цікавяць. Я скажу вам, што я выявіў: ні адна з арганізацый у свеце даступнага жылля нічога не ведае аб гэтым праекце "Камуналка". І ніхто ніколі не чуў аб тэрарызме ў сферы даступнага жылля. Калі задумацца, гвалт на самай справе працуе не па гэтай прычыне. Вы можаце спальваць датла забудовы гарналыжных курортаў, вы можаце секчы дрэвы ў лясных масівах, вы можаце паводзіць сябе як малпы, расчышчаючы зямлю бульдозерамі. Але яны накіраваны супраць ворага: нафтавых кампаній, распрацоўшчыкаў. Мэта "Даступнага жылля" не ў тым, каб перашкодзіць каму-небудзь што-небудзь рабіць. Гэта проста зрабіць жылыя памяшканні даступнымі для людзей, якія інакш не могуць сабе гэтага дазволіць ".
  
  "Карысна," сказаў Райм. І гэта было праўдай. Ён пра гэта не падумаў.
  
  "Аднак, калі я пачую што-небудзь яшчэ, я звяжуся з вамі".
  
  Сакс падзякавала яго, і яны скончылі сустрэчу.
  
  - Ты збіраешся галасаваць за яго? - спытала яна.
  
  “Я не ведаю. Калі выбары?"
  
  “Лістапад. Гэта заўсёды ў лістападзе".
  
  “ Вось як? Супраць каго ён балатуецца?
  
  “Яе клічуць Лепперт, яна таксама былы пракурор. Яна мела картэлі ў Паўднёвым Тэхасе. Яна мне падабаецца".
  
  "Праўда?" спытаў ён рассеяна. “Такім чынам, я думаю, гэта пацвярджае гэта. Даступнае жыллё? Гэта проста адна з яго складанасцяў".
  
  Чарльз Веспасіана Хейлі быў забойцам, ашуканцам, рабаўніком і наймітам.
  
  Але ён быў і сёе-чым іншым: ён быў ілюзіяністам. Ён зыходзіў з канцэпцыі ўскладнення гадзіннага справы: любы функцыі гадзін, акрамя ўказанні часу. Ўскладнення могуць быць схаваныя ўнутры прыбора, як механізм для ўдару ў звон; або яны могуць быць бачныя на дысплеі, напрыклад, цыферблаты, якія паказваюць фазы месяца, прылівы і адлівы, часы года. Гадзіннік з многімі падобнымі функцыямі атрымалі назву "grande complications".
  
  Гэты тэрмін таксама можна было б выкарыстоўваць для апісання сюжэтаў Хейла.
  
  Райм правёў значныя даследаванні ў галіне гадзіннага справы, каб лепш зразумець свайго праціўніка. Ён даведаўся, што гадзіннік Franck Muller Aeternitas Mega 4 адрозніваюцца найбольшай складанасцю. Трыццаць шэсць функцый і амаль паўтары тысячы дэталяў.
  
  Ён падумаў, ці былі ў Хейла такія ж. Магчыма, ён сам вырабіў гадзіны з яшчэ вялікімі цяжкасцямі, чым гэтыя.
  
  "Добра," павольна вымавіў ён, " мы часова адкладзём абмеркаванне пытання аб даступным жыллё. Тады хто яго наняў і што ён на самай справе планаваў?
  
  Сакс спытала: "Калі гэта што-нешта іншае, то якое дачыненне гэта мае да крайняга тэрміну?"
  
  Гадзіншчык абяцаў, што праз трынаццаць гадзін на зямлю абрынецца яшчэ адзін кран.
  
  “Мы мяркуем, што ён будзе працягваць. Што б ён ні задумаў, сабатаж - частка гэтага ".
  
  Пачуўся званок ўваходных дзвярэй. Райм і Сакс адначасова паглядзелі на манітор, у кожнага было выраз "у гэты час ночы?" .
  
  У камеру глядзеў несамавіты чарнаскуры мужчына сярэдніх гадоў. На ім быў цёмны касцюм, сіні або чорны, і белая кашуля з гальштукам. На поясе ў яго вісеў залаты значок.
  
  "Так?"
  
  “ Капітан Райм. Лоўрэнс Хілтан. Аддзел унутраных расследаванняў. Прабачце, што турбую вас так позна. Магу я пагаварыць з вамі? Райм вырашыў, што ў яго карыбскі акцэнт. Можа быць, з Ямайкі.
  
  Райм ўпусціў яго ўнутр, і Сакс выйшла павітаць яго і праводзіць у гасціную.
  
  Увайшоўшы ўнутр, ён акінуў позіркам ўражальную лабараторыю, а затым засяродзіўся на Райме. І зноў твар наведвальніка азарыўся лёгкім захапленнем.
  
  Выраз твару Райма запамрочылася. Не з-за прысутнасці гэтага чалавека або некалькі раздражняльнага глыбокай павагі, а з-за таго, што ён толькі што зразумеў, што паняцця не мае, чым займаецца майстар гадзіннікаў.
  
  Тым прайшоўся па пакоі, здзіўлены прысутнасцю госця. Ён спытаў пра каву ці іншым напоі — прапусціўшы або праігнараваўшы хмурны погляд Райма, ён хацеў адбіць ахвоту да ўсяго, што затрымлівала Гілтан тут на хвіліну даўжэй неабходнага.
  
  Але дэтэктыў з удзячным кіўком адмовіўся.
  
  Сакс падавіла кашаль і паказала на крэсла.
  
  Дрэнныя навіны. Ён сеў. Знаходжанне магло зацягнуцца даўжэй, чым Райм спадзяваўся.
  
  "Мы разумеем, што дэтэктыў Гіліган стаяў за крадзяжамі ў Дэпартаменце канструкцый і інжынерных збудаванняў і працаваў з чалавекам, які стаяў за нападамі на кран".
  
  "Так, менавіта так гэта і выглядае".
  
  Хілтан дастаў з ўнутранага нагруднай кішэні патрапаны нататнік і залатую ручку. Ён што-то накідаў наверсе маленькага лістка. Хутчэй за ўсё, дату і месца. У старыя часы, калі ён быў аператыўных дэтэктывам, Райм таксама так рабіў. Аднак нават тады ён выявіў, што робіць больш нататак пра доказы на месцы злачынства, чым аб тым, што кажуць сведкі. Часам ён цалкам прапускаў іх паказанні міма вушэй.
  
  "І хто гэты іншы мужчына?"
  
  Райм папярэдзіў аднаго з паліцэйскіх і мэрыю, як толькі яны даведаліся, што Хейлі ў горадзе. Ён выказаў здагадку, што Аддзел унутраных расьсьледаваньняў не інфармавалі аб справах, якія не ўваходзяць у іх кампетэнцыю, хоць, улічваючы рэпутацыю Хейла і яго досвед працы ў Нью-Ёрку, здавалася дзіўным, што Хілтан не ведаў.
  
  “Чарльз Веспасіана Хейлі. Прафесійны злачынец. На яго ёсць дасье паліцыі Нью-Ёрка і ФБР, калі хочаце прачытаць больш падрабязную інфармацыю".
  
  “ Гэта той, хто забіў дэтэктыва Гиллигана?
  
  "Мы верым у гэта".
  
  Нататкі былі набросаны, вывучаны, а затым дапоўнены. "І якая прычына гэтага?"
  
  "На дадзены момант невядома".
  
  Погляд Гілтан вярнуўся да лабараторыі. Здавалася, ён збіраўся задаць пытанне па гэтай нагоды, але затым адчуў нецярпенне Райма. Ён адлюстраваў падабенства ўсмешкі і зноў перавёў погляд на крыміналіста. “ Якія ў вас ёсць доказы супраць дэтэктыва Гиллигана?
  
  Райм кіўнуў Сакс, і яна патлумачыла, што яны выявілі.
  
  Яшчэ некалькі нататак, і Хілтан нахмурыўся. "Я маю на ўвазе, усё гэта для таго, каб зрабіць жыллё даступным для бедных?"
  
  Поціск плячыма. "Мы вырашылі, што Хейлі намышляе што-то яшчэ", - сказала Сакс. "На дадзены момант мы не ведаем, што менавіта".
  
  "Хоць мы ведаем адзін пункт у яго парадку дня," выказаў здагадку Райм. “ Забіць мяне.
  
  Залатая ручка спынілася.
  
  “Нейкая арганізацыя заключыла з табой кантракт? OC— мафія?"
  
  “Няма. Гэта асабістае. І гэта адна з прычын, па якой Хэйлі наняў Гиллигана. Пранікнуць сюды і высветліць, якая ў мяне ахова ".
  
  Хілтан паглядзеў на рэнтгенаўскі здымак і дэтэктар нітратаў. "Я задаваўся пытаннем аб гэтым". Затым ён спытаў: "У вас ёсць якія-небудзь здагадкі, дзе цяпер знаходзіцца гэты Хейлі?"
  
  "Няма".
  
  Калі б мы гэта зрабілі ...
  
  “ Дэтэктыў Гіліган даў вам якія-небудзь намёкі на саўдзельнікаў, з якімі ён мог працаваць? Па гэтай справе або якім-небудзь іншым?
  
  Райм і Сакс пераглянуліся. Яна пахітала галавой.
  
  Дэтэктыў адклаў нататнік і ручку, зашпіліў пінжак і, апошні раз агледзеўшы гасціную, накіраваўся да дзвярэй. Ён спыніўся і павярнуўся. “Такім чынам, гэты Хэйлі хоча пазначыць цябе, і Гіліган працаваў з ім. Я не ведаю, ці важна гэта ці няма, але есць сее-што, што, магчыма, табе варта ведаць. Пасля таго, як мы аформілі на яго дакументы, мы атрымалі справаздачу аб дзейнасці Гиллигана. На мінулым тыдні ён звярнуўся ў службу выратавання і праверыў шэсць выбухаў са светлашумавымі шашкамі і пяць абвінавачванняў у парушэнні правілаў С4.
  
  “Злучыце іх разам, і выбуху будзе больш чым дастаткова, каб прывесці да смяротнага зыходу. Мы абшукалі яго офіс і дом. Мы іх не знайшлі ".
  
  Хілтан зірнуў на сканер ў пярэднім пакоі. “Калі вы атрымліваеце якія-небудзь пасылкі ад людзей, якіх вы не ведаеце, што ж, пераканайцеся, што вы ўважліва іх праглядаеце. І не выпусціце іх выпадкова".
  
  OceanofPDF.com
  
  28.
  
  ЧАРЛЬЗ ХЭЙЛІ ПІЛЬНА ПАГЛЯДЗЕЎ на вежавы кран, пра які згадвала Сымона, калі яны сядзелі ў кавярні "Гарлем".
  
  Клівера адхіляўся ад ветру; паваротная пласціна была выпушчаная, каб ён мог паварочвацца і ўтрымліваць ціск ветру ад мачты. Велізарны амерыканскі сцяг шумна лунаў на вышыні двухсот футаў. Ён бы падумаў, што гэта можа паўплываць на прадукцыйнасць, але гэта было не яго клопат.
  
  Ён павярнуўся і зірнуў на будынак да захаду ад таго, якое Сымона арандавала ў якасці месца высадкі. Ён амаль чакаў з'яўлення паліцыі, якія расследуюць, як малады чалавек, які жыў там, атрымаў перадазіроўку абязбольвальным кактэйлем.
  
  Але няма. Вуліца была ў яго поўным распараджэнні.
  
  Ключом, які яна дала яму ў "падарункавым пакеце", ён адчыніў дзверы. Па супадзенні, ключ быў такім жа, якім ён карыстаўся ва ўсіх сваіх канспіратыўных кватэрах, уключаючы гэтую. Ён быў незвычайнага дызайну, з кароткай ланцужком. Замак, у які ён ўстаўляўся, быў настолькі непад'ёмным, наколькі гэта наогул магчыма.
  
  Ўнутры, трымаючы руку побач з зброяй за поясам, ён націснуў на зялёныя накладныя панэлі і падышоў да скрынцы з прыладай, якое яна вырабіла. Ён паглядзеў на друк на кардоннай баку.
  
  Хлебопечка KitchenAid класа Люкс
  
  Яго захапіў камуфляж. Ён апусціўся на калені, адкрыў вечка і зазірнуў унутр.
  
  Прылада мела даволі кампактны дызайн, нагадваючы генератар з тых, што можна купіць у краме тавараў для дома. Паліраваная металічная аснова, над якой размяшчаўся набор металічных і чорных углепластиковых каробак, трубак, прыстасаванняў і правадоў. З аднаго боку былі вялікія батарэі. Зверху ляжаў дзелавой прадмет: трубка з матавага алюмінія два фута даўжынёй і дыяметрам шэсць цаляў.
  
  Большасць сродкаў паражэння выглядаюць бессістэмна. Сапраўдныя самаробныя выбуховыя прылады - гэта проста блытаніна правадоў, друкаваных поплаткаў і кавалкаў выбухоўкі. Ніякага парадку, неакуратна і заблытана.
  
  Аднак тое, што стварыла Сымона, было стыльным, элегантным, нават пачуццёвым. На розум прыйшоў дызайн нямецкага Баухауза пачатку дваццатага стагоддзя.
  
  Ён павольна правёў рукой па верхавіне, шкадуючы аб неабходнасці выкарыстання латэксных пальчатак. Яму б хацелася адчуць іх тэкстуру на сваёй скуры.
  
  Будучы майстрам гадзіннікаў па прызванні, Хэйлі быў таленавіты ў звароце з інструментамі і мог сканструяваць любую колькасць прылад — напрыклад, сістэмы падачы кіслаты для кранаў або тую, якая забіла сведкі ў Кўінз.
  
  Але гэта было па-іншаму. Гэта было што-то асаблівае, якое выходзіць за рамкі яго навыкаў.
  
  Яшчэ адна прычына для павагі. Затым ён зноў запячатаў скрынку і закаціў грувасткую штуковіну у заднюю частку пазадарожніка. Ён зацягнуў яе ўсярэдзіну.
  
  Затым ён вярнуўся ў кватэру і знайшоў кардонную скрынку, аб якой Сымона згадвала ў запісцы, якую яна дала яму ў Гарлеме. Унутры было што-то падобнае на мяшок мукі і банку "Криско". Хэйлі высыпаў змесціва пакета — парашок металічнага адцення — на падлогу побач з тым месцам, дзе ляжала прылада Сымоны. Ён адкрыў банку і высыпаў карычневы жэлацін з яе на падлогу, пакінуўшы дарожку ад дзвярэй да парашка.
  
  Апошняе, што ён дастаў са скрынкі, быў бенгальскі агонь Чацвёртага ліпеня.
  
  У дзвярах ён павярнуўся і запаліў яе, паклаўшы на жэлацін, які тут жа запаліўся. Сумесь бензіну, нафталіну і пальмитата - напалм — адразу ж загарэлася і пачала гарэць, ператвараючыся ў парашок, які ўяўляе сабой іржу аксіду жалеза і алюмінія, таксама вядомы як тэрміт. Напалм гарэў пры тэмпературы каля 1000 градусаў па Цэльсіі, дастаткова гарачай, каб нанесці значны ўрон, але тэрміт дасягаў тэмпературы ў 4000 градусаў, гарантуючы, што не застанецца ні адной малекулы ДНК.
  
  Хэйлі вярнуўся да пазадарожніку і паехаў у Грынвіч-Вілідж. Там, недалёка ад тупіка Гамільтан-Корт, ён пакінуў аўтамабіль у гаражы, арандаваным адной з яго кампаній, і вярнуўся ў трэйлер.
  
  Яго дадатак бяспекі паведаміла яму, што ніхто не пранікаў ні ў тупік, ні на канспіратыўную кватэру, у якую ён увайшоў. Зачыніўшы дзверы, ён адключыў сістэму бяспекі, затым прайшоў у спальню, зняў верхнюю вопратку, якая была на ім, і павесіў яе ў маленькі шафу. Пінжак і штаны ад касцюма былі пашытыя спецыяльна і мелі падшэўку з неопрена. Ён заўсёды быў асцярожны, дадаючы кіслату, але, вядома, няшчасныя выпадкі здараюцца, асабліва з такім нестабільным хімічным рэчывам.
  
  У маленькай ваннай пакоі ён адкрыў дзверцы аптэчкі і дастаў слоічак з пенотанилом, прапісаным лекарам, делавшим касметычную аперацыю. Отвинтив вечка, ён растер белае рэчыва па твары ад ілба да падбародка. Надрэзы і перастаноўкі, каб перарабіць яго, былі настолькі шырокімі, што мазь была неабходная, каб зберагчы скуру ад высыхання і парэпання. Хэйлі быў чалавекам жалезнай дысцыпліны, але нават яму было цяжка ўтрымацца ад расцірання падчас прыступаў свербу.
  
  Яшчэ адзін погляд на незнаёмца ў люстэрку. Усё яшчэ страшны.
  
  Ён замяніў лекі, а затым надзеў джынсы, чорную футболку і талстоўку. Яго пісталет, "Глок" 43-й мадэлі меншага памеру, быў прыбраны ў кабуру на поясе. У гэтага зброі няма глушыцеля. У блізкім бою патрэбны шум.
  
  Увайшоўшы ў свой кампутар, ён увёў URL мясцовай навіннай станцыі. Хэйлі быў адзіным чалавекам, які не шкадаваў пра смерць друкаванай журналістыкі. О, ён прагна чытаў навіны. У яго было шаснаццаць ананімных падпісак — ад New York Times да Bulgarian State Daily, — але яму патрэбныя былі аператыўныя онлайн-выдання.
  
  УЗНАГАРОДЖАНЫ ОРДЭНАМ ДЭТЭКТЫЎ ПАЛІЦЫІ Нью-Ёрка ЗАБІТЫ Ў НІЖНІМ ІСТ-САЙДА
  
  У артыкуле паведамлялася, што Эндру Рэйманд Гіліган, шаснаццацігадовы ветэран, быў застрэлены ў гангстэрскім стылі. Цалкам верагодна, што забойца быў бандытам, які застрэліў Гиллигана, каб спыніць расследаванне арганізаванай злачыннасці, над якім ён працаваў. Аднак у паліцыі не было падазраваных на прымеце.
  
  "Ён быў добрым паліцыянтам і добрым чалавекам", - сказаў яго брат, 43-гадовы Мік Гіліган. "Ён гэтага не заслужыў".
  
  Ён працягнуў праглядаць некалькі іншых крыніц і не знайшоў нічога пра кіслотнай атацы на Гары Хелприна і яго жонку. Гэта азначала, што яны мёртвыя. Рана ці позна іх цела выявяць; зрэшты, калі пашанцуе, да таго часу яго ўжо не будзе.
  
  Хэйлі зачыніўся на сайце. Ён зварыў кубак кавы і, прагледзеўшы маніторы, сістэмы бяспекі, адкінуўся на спінку крэсла і сербануў гарачы напой.
  
  Ён разважаў над гісторыяй аб смерці Гиллигана. Гэта было проливающим святло. Тэорыя аб тым, што ён быў забіты наёмным забойцам з OC, была глупствам — падобнае забойства прынесла верхаводам банды значна больш праблем, чым прадухіліла. Няма, гісторыя была пушчана ў ход у якасці дымавой заслоны. І гэта азначала, што Лінкальн і іншыя ведалі аб сувязі паміж ім і Гиллиганом, і што страляцца быў Хейлі.
  
  Гэта было сумна, але не нечакана.
  
  Ён паспрабаваў прадбачыць, што Лінкальн зрабіў бы з гэтай сувяззю.
  
  Гэта заставалася загадкай.
  
  Але план Хейла развіваўся хутка; ён скончыць тут працу і неўзабаве з'едзе.
  
  Яшчэ кавы. П'ю павольна. Хейлу прыйшла ў галаву ідэя праграмы пахудання. Галоўнае, што трэба лічыць? Не калорыі, вугляводы або тлушчы, а час. Чым павольней вы елі, тым сытее сябе адчувалі і тым менш паглыналі. І вы даўжэй атрымлівалі асалоду ад працэсам асалоды. Яшчэ адна творчая ідэя, якую ён ніколі не ўвасобіць у жыццё. Час ад часу ён шкадаваў, што імкнуўся да поўнай ананімнасці.
  
  Яго погляд быў прыкаваны да клепсидре, якая так цікавіла нябожчыка Эндзі Гиллигана. Старажытныя рымляне большую частку свайго часу належылі на сонечныя гадзіны і абеліскі, але ў пахмурныя дні і ноччу яны выкарыстоўвалі пясочныя гадзіны, падобныя гэтым.
  
  Хэйлі калі-то чытаў гісторыю пра імператару Калигуле. Чароўны чалавек, ён быў першым у свеце фотошопером, які прымацаваў малюнак уласнай галавы да статуі Юпітэра. Ён таксама быў зусім вар'ятам, мсцівым і паранаідальны. Яму взбрело ў яго вар'яцкую галаву забіць некалькі габрэяў, якія не пакланяліся яму з дастатковай ліслівасцю. Але саветнік пераканаў яго, што клепсидра ў яго пакоях была чароўнай і што яна перанесла яго ў мінулае. Ён ужо забіў сотні членаў яўрэйскай абшчыны, так што больш не было неабходнасці забіваць.
  
  Калігула верыў гэтаму чалавеку і гадзінамі гуляў з гадзінамі, перакананы, што з іх дапамогай ён можа перамяшчацца наперад і назад у часе.
  
  Сёрбаючы каву і дапіваючы кубак, ён дазволіў сваім думкам адцягнуцца ад імперскага Рыма — і ад Лінкальна Райма.
  
  Яшчэ праз хвіліну ён падняў невыкарыстоўваны аднаразовы тэлефон.
  
  "Няма", - сказаў ён сабе і адклаў яго. На самай справе ён казаў услых.
  
  Затым ён зноў падняў апарат і набраў нумар.
  
  OceanofPDF.com
  
  29.
  
  ПРАЯЗДЖАЮЧЫ На ПОЎНАЧ Праз Трайбеку, Рон Пуласкага размаўляў па тэлефоне з інспектарам па алкаголю, тытуню, агнястрэльнай зброі і выбуховых рэчываў.
  
  "Я скажу вам, афіцэр, мы размаўлялі". Нейт Лэтроп гаварыў гучна, як ён рабіў на працягу ўсяго размовы. Такое часам здаралася з людзьмі гэтай канкрэтнай прафесіі. З-за таго, што арганізацыя займалася выбухоўкай, у шэрагу агентаў за гэтыя гады пагоршыўся слых.
  
  Пуласкі надзеў навушнікі Bluetooth і падняў тэлефон, каб паменшыць гучнасць.
  
  "Працягвай, Нейт".
  
  "Што?"
  
  - Працягвайце! - крыкнуў Пуласкага.
  
  “Мы, Бюро і Міністэрства ўнутраных спраў? Ні на адной з тэлеграм няма слядоў Тарр. Няма інфармацыі ні аб якой мэты. Мы думаем, што ён ляцеў транзітам ".
  
  "Значыць, ён не з'яўляецца прыярытэтам?"
  
  - Такім чынам, я павінен сказаць вам, што ён не мае асаблівага значэння, - крыкнуў Нейт.
  
  “ Добра, але вы ж прыгналі чырвоны седан, ці не так?
  
  “ Седан? Так. Але...
  
  “Я ведаю, што іх шмат, але я адправіў вам верагоднае час, калі ён урэзаўся альбо ў мост, альбо ў тунэль, каб вярнуцца ў Джэрсі. Я проста хачу, каб хто-небудзь прагледзеў відэа ".
  
  "Так, гэта ёсць у сістэме".
  
  Пуласкі ледзь было не дадаў: "Ўключала ваша сустрэча абмеркаванне таго, што, мэту ён ці не, ён, верагодна, каго-то забіў?" Але які ў гэтым быў сэнс?
  
  Вядома, іх бы хвалявала забойства на Манхэтэне, але не так моцна, як Пуласкага.
  
  Ён крыкам падзякаваў мужчыну і адключыўся.
  
  Па праўдзе кажучы, яму было ўсё роўна, як усё павернецца — расследаванне ў дачыненні да Тарр вёў толькі ён. Яму не трэба было даваць справаздачу перад федэралам, якія часам маглі быць уладнымі. У гэтым бізнесе было шмат юрысдыкцыйных войнаў за тэрыторыю. Тарр належаў яму і толькі яму.
  
  Добра.
  
  Ён павярнуўся і стаў пракладваць сабе шлях па лабірынце вуліц у гэтай частцы Манхэтэна — старых, спраектаваных ў тыя часы, калі сродкам перамяшчэння былі коні і падводы. Спроба не ўвянчалася поспехам. Відэакамера зафіксавала чырвоны седан на ўездзе ў тунэль Холанд, але афіцыйная камера працавала няправільна і не зафіксавала нумар. Пуласкі праверыў іншыя камеры і, нарэшце, атрымаў нумар.
  
  Ён быў зарэгістраваны на чалавека, які працаваў прадаўцом у фармацэўтычнай кампаніі. Ён выпісаўся.
  
  Цяпер пара вярнуцца да Часовщику і журавлям. Яны з Амелией збіраліся ўразіць магчымыя мэты.
  
  Ён зірнуў на гадзіннік. Позна. Ён спадзяваўся, што пошукі тут, каля тунэля Холанда, пройдуць хутчэй, і тады ён зможа ненадоўга павячэраць з Джэні і дзецьмі.
  
  Па дарозе ён разважаў аб тым, што Селлитто прапанаваў яму стаць заменай Лінкольну.
  
  Гэта ён не лічыў перамогай, таму што для таго, каб гэта адбылося, криминалисту давялося б сысці на пенсію або ... Ну, заканчваць гэтую прапанову ў яго не было жадання.
  
  Ён, вядома, раскажа Джэні. Ён раскажа свайго брата Тоні, двайняты, які быў патрульным з Дому 6 у Грынвіч-Вілідж.
  
  Ён думаў, куды пайсці выпіць піва, каб пагаварыць пра гэта. У наступны чацьвер — увечары, калі яны з Тонам пайшлі куды-небудзь выпіць і павячэраць удваіх.
  
  Зажужжал яго мабільны. Той, хто тэлефанаваў, быў з Кўінз, крыміналістычнай лабараторыі.
  
  "Алё?"
  
  “ Афіцэр Пуласкага?
  
  "Цалкам дакладна".
  
  "Гэй," вымавіў жаночы голас, " прабачце, што турбую вас так позна.
  
  “Гэта выдатна. Працягвай".
  
  “Я рэгіструецца доказы па справе аб забойстве Далтона? Якія вы праглядалі сёння раніцай?"
  
  "Добра".
  
  "Ёсць праблема з ланцужком паставак, я—"
  
  Роў клаксона напоўніў ноч, і машына Пуласкага на поўнай хуткасці ўрэзалася ў пазадарожнік, які матэрыялізаваўся перад ім. "Хендай", у які ён урэзаўся, апісаў поўны круг, у той час як "Акорд", за рулём якога быў Пуласкага, — іх асабістая машына - тузануўся ўбок і перавярнуўся на дах, заехаўшы на ліхтарны слуп, які паваліўся ўніз. Двое пешаходаў адскочылі з яго шляху.
  
  Ашаломлены, ён міргнуў, каб адагнаць шок, і пачаў ацэньваць, не зламана ці што-небудзь. Няма. Ён функцыянаваў нармальна. Намацваючы тэлефон, ён зірнуў на іншую машыну. Ён павінен быў выйсці і паглядзець, у якім яны стане.
  
  Але калі ён ірвануў рэмень і моцна стукнуўся аб столь, то адчуў моцны, даўкі пах бензіну. І са свісцячым ровам памяранцавае і сіняе полымя з'явілася, так жа хутка і шакіруюча, як і пазадарожнік.
  
  Яны танцавалі вакол яго - яркае і гуллівы відовішча, рэзка контрастировавшее з манатоннай начной вуліцай.
  
  OceanofPDF.com
  
  30.
  
  "СКЛАДАНА", - СКАЗАЎ ХЭЙЛІ.
  
  Святло ў гэтай частцы трэйлера, кабінеце, пераўтвораным у спальню, не выклікаў энтузіязму, але ён быў досыць блізка, каб разглядзець дэталі таго, на што глядзеў.
  
  "Калі ты навучыўся гэта рабіць?"
  
  Яны ляжалі бок аб бок на мяккім матрацы, пакрытым некранутымі прасцінамі і пуховай коўдрай, усё гэта ў дадзены момант было пад іх аголенымі целамі.
  
  Сымона адказала: “Маладая. Я была маладой".
  
  Ён яшчэ раз агледзеў справа яе рук, нахіліўшыся бліжэй, і пры гэтым адчуў яе пахі і свой уласны. Ўбачыла шнар, якога яна ніколькі не саромелася: ірваны парэз пад левай грудзьмі. Іншы быў крыху ніжэй грудной клеткі.
  
  У яе таксама былі нейкія татуіроўкі: круглая фігура дыяметрам 5,56 мм на адной лапатцы і кітайскія іерогліфы на іншы. Ён не ведаў значэння.
  
  “ Можна мне? "Магчыма, іранічная просьба, улічваючы, як яны правялі апошні гадзіну. Але гэта здавалася правільным.
  
  "Так".
  
  Ён прыўзняў яе рыжеватую касу і вывучыў пераплеценыя пасмы.
  
  Сіметрыя, ідэальныя інтэрвалы паміж паваротамі ... Яны чапалі Хейла на нейкім інтуітыўным узроўні і дастаўлялі яму незвычайнае задавальненне.
  
  “ Твая маці, яна цябе вучыла?
  
  "Яна не была часткай майго жыцця".
  
  "Тады як?" Можа быць, яе бацька. Думка аб тым, што толькі маці можа навучыць свайго дзіцяці заплятаць косы, прыйшла з больш старажытнай эпохі. Але калі тэма яе мацярынскай надбудовы была пад забаронай, то і бацькава таксама магла быць пад забаронай. "Калі ты не супраць", - сказаў ён.
  
  “Вядома. Гэта была мая настаўніца. Былая манашка. Яна дастаўляла еду ў Афрыку на поўдзень ад Сахары. Гульня пастаянна падвяргаўся абстрэлу з боку ваеннага дыктатара. Ён сказаў ёй замовіць удвая больш ежы, чым ёй выдзеліла дабрачынная арганізацыя, кіравальная установай, і аддаць яму. Калі яна гэтага не зробіць, ён і яго людзі забяруць дзяўчат з вёскі. У выніку ён усё роўна забраў больш за палову і некалькі дзяўчат. Яна малілася, каб яны спынілі. Калі гэта не спрацавала, яна сышла з царквы. Ваеначальнік не дажыў да іх наступнай сустрэчы. Ён быў застрэлены".
  
  “ І як жа яна стала тваёй настаўніцай?
  
  “Я таксама апынуўся ў Афрыцы. Я быў там сёе з кім". Паўза. “Абставіны змяніліся. Мне раптам спатрэбілася праца. Адзін з людзей, якім яна заплаціла, каб разабрацца з ваеначальнікамі, адвярнуўся ад яе. Я апынуўся ў стане выправіць сітуацыю ".
  
  Хэйлі таксама выкарыстаў падобныя эўфемізмы ў сваёй працы.
  
  Сродак прававой абароны ...
  
  "Здаецца, у мяне быў талент".
  
  Яна таксама не была схільная ўдавацца ў падрабязнасці гэтага аспекту сваёй біяграфіі. Ён адчуваў, што ў гэтай гісторыі не было нічога тревожащего або занадта далікатнага, каб дзяліцца. Хутчэй, апавяданне было стомным для яе, а такім чынам, і для ўсіх астатніх.
  
  Аднак іх першапачатковая тэма ажывіла яе: “У касічак ёсць гісторыя. Археолагі знайшлі фігуркі і статуэткі, якім больш за дваццаць пяць тысяч гадоў. Афрыка і Францыя. Азія таксама. Кожныя некалькі дзён я раблю што-то новае. Гэта можа быць вось гэта. "
  
  Гэта была адзіная нітка.
  
  “Ці рыбін хвост, пятижильная вяроўка, фрэнч, вадаспад. Некаторыя я прыдумляю па ходзе справы. У некаторых культах — нават сёння — жанчыны абавязаныя іх насіць. Іх мужы настойваюць. Знак падпарадкавання. Мне падабаецца іронія."
  
  "Ты таксама можаш хутка замацаваць яго, калі табе трэба будзе біцца".
  
  Выраз яе твару казала аб тым, што менавіта гэта яна і зрабіла.
  
  Пасмы заканчваліся блакітнай стужкай.
  
  Яна павярнулася да яго. Яе грудзей, пульхныя, сціснуліся ў зморшчыну. Ён паўтарыў яе позу, і яго рука пацягнулася да яе пляча, побач з чарніламі ад кулі. Мускулы былі цвёрдымі, што ён не зразумеў па гэтым дакранання, а па іх яраснаму злучэння. Ногі таксама. Ён выказаў здагадку, што яна пабегла. Ці Было гэта спробай аслабіць напружанне, неспакой, агонь ўнутры яе? Яна была спакойная, на мяжы перасыці. Ён не паверыў у гэта.
  
  Ён агледзеў яе шнары. Цяпер яна паглядзела на яго. Паказальным пальцам з мазалямі на спускавым кручку яна закранула прыпаднятай скуры над кулявым раненнем. Затым яшчэ аднаго, сапраўдней. Ён быў створаны некалькі гадоў таму, калі самаробная выбухная прылада, што прызначалася забіць яго, не спрацавала, хоць і ператварыла бляшанку з-пад кока-колы ў неверагодную, але эфектыўную шрапнэллю.
  
  Зноў дакранаюся да касе.
  
  Ён не быў з жанчынай такім чынам — не плацячы — ужо некалькі гадоў. Ён знаходзіў гэта паглынальным. А для Чарльза Хейла паглынанне было рэдкасцю. Гэта магло быць небяспечна.
  
  Здавалася, яна раптам пачула ціканне гадзін, каралеўскага бонскага фарфору, якія стаялі непадалёк на паліцы. Яе погляд спыніўся на іх, і яна павольна павярнулася да яго. “Я сачыла за табой. Калі Брэд сказаў мне, што атрымаў тваё паведамленне, я сказаў яму, што хачу гэтую працу. Я хацеў працаваць з табой."
  
  Ён паказаў на свой твар, на скуры галавы. “ Хоць я быў не зусім тым, каго вы чакалі, ці не так?
  
  Яе твар напружыўся, і яна ўсміхнулася, што азначала, што яе ніколькі не цікавіла, як ён выглядае. Ён успомніў іх першую сустрэчу ў кавярні, калі яна хутка зірнула на яго твар, з цікаўнасці да аперацыі, а затым увесь астатні час, пакуль яны былі разам, засяродзілася на яго вачах.
  
  “Я задаваўся пытаннем. Чаму гадзіны?"
  
  "Калі вы ствараеце гадзіны, нуда немагчымая".
  
  "Ах, нуда". Яе вусны ледзь прыкметна сціснуліся. Яна зразумела.
  
  Ён распавёў ёй аб тым, аб чым цяпер рэдка ўспамінаў: аб сваім дзяцінстве ў пустыні Арызоны, аб адсутнасці бацькоў. Трэба было запоўніць доўгія гадзіны. “Час цягнулася. Мяне прыцягнула тое, што азнаменавала пераход. Вывучаў гадзіны, калекцыянаваў гадзіны, рабіў гадзіны. Гэта рабіла гэтыя гадзіны памяркоўнымі.
  
  “Але тады з'явіліся гадзіны. ... Іх было недастаткова. Мне трэба было ўвасобіць тэорыю, якая стаіць за імі, у нешта большае. Такое ж складанае, такое ж элегантнае. Але больш насычанае.
  
  “Я атрымаў адказ, калі жыццё аднаго была разбурана. П'яны кіроўца. Ён апынуўся ў інвалідным крэсле".
  
  “ Як Лінкальн Райм.
  
  “Хм. Кіроўца? Ніякіх згрызот сумлення. Няма. Я вырашыў забіць яго. Але я зразумеў, што мне трэба спланаваць гэта так жа старанна, як гадзіншчык плануе свае гадзіны. Забіць каго-то не складана. Ты...
  
  “ Стукні іх трубой па галаве.
  
  Ён зрабіў паўзу. Яго ўласныя словы, за выключэннем таго, што зброяй на яго ілюстрацыі будзе цэгла.
  
  Ён сказаў: "Ніякай элегантнасці".
  
  "А потым ёсць ўцёкі".
  
  “ Гэта спрацавала. Ён памёр. Я збег. Рыса была пяройдзеная, і я ведаў, што ніколі не вярнуся назад, - сказаў Хэйлі.
  
  "Што ў цябе далей?" - спытала яна.
  
  “Пад зямлёй. Па меншай меры, на якое-той час. Пасля смерці Лінкольна за мной будуць паляваць людзі".
  
  Яна сказала: "Так заўсёды бывае з грамадскімі мэтамі".
  
  "Ты?"
  
  “Забойства. Студэнцкі гарадок. Ніхто не звязаны са школай. Інфарматар OC. Але я выкарыстоўваю факультэт як прыкрыццё. Я буду паэтам ".
  
  Хэйлі не мог зразумець, як будуць працаваць колцы і спружыны гэтага сюжэту.
  
  Сымона легла на спіну і нацягнула прасціну да падпах. Не з-за сціпласці, а таму, што ў трэйлеры гуляў скразняк. “У вас, павінна быць, сотні гадзін. Ці ёсць у вас любімая страва?"
  
  "Заўсёды наступны, над якім я працую ў дадзены момант".
  
  Яна кіўнула; яна таксама гэта разумела.
  
  “Але з тых, што я рабіў у мінулым? Гадзіны, зробленыя з метэарытнага жалеза".
  
  Яна сказала: “чалавечым жыцці і таенит. Сплавы нікеля і жалеза. Для адной працы мне давялося быць геолагам".
  
  “Адзіная натуральная металічная форма жалеза на зямлі. Метэарыты".
  
  Яна нешта абдумвала, падняўшы вочы да столі. “ Але ... спружыны? Жалеза не валодае эластычнасцю.
  
  “Ніякіх спружын. Я выкарыстаў уцяжарвальнікам. Я выразаў маленькую ланцужок з жалеза. Яшчэ адна любімая? Я яе не рабіў. Я набыў яе. Зробленая з косці. У ім ёсць трохі металу. Але я думаю, што вы маглі б зрабіць нацяжное прылада з косці, якое магло б прыводзіць яго ў дзеянне ".
  
  “ Чалавечая костка?
  
  “Я не ведаю. Я мяркую, гэта можна было б праверыць. Можа быць, там засталося трохі ДНК ".
  
  "Хто гэта зрабіў?"
  
  “Зняволены ў Расеі. Палітычны зняволены. Ён быў у рабочай групе, і яму дазволілі ўзяць інструменты. Яму спатрэбіўся год. Ён даў гэта ў якасці хабару аднаго з ахоўнікаў, каб той дазволіў яму збегчы. Яго можна было прадаць за тысячы. У далярах. У вас не хапіла б рублёў, каб купіць яго ".
  
  "Гэта спрацавала?"
  
  “Гадзіны працавалі нармальна. Яго планы не спрацавалі. Ахоўнік узяў іх і застрэліў яго ".
  
  "Адкуль ты ведаеш гэтую гісторыю?"
  
  "Свет гадзіннага справы цесны".
  
  “ Усе гадзіны, аб якіх вы кажаце, аналагавыя. Колцы, спружыны, гіркі, ланцужкі. Лічбавыя вас не цікавяць?
  
  “Я паважаю іх, але няма, не зусім. Акрамя аднаго. Атамныя гадзіны".
  
  “Я чуў пра гэта. Ён устанаўлівае сусветнае час, праўда?"
  
  Ён кіўнуў.
  
  “Нават пры ідэальнай працы механічныя, электрычныя і электронныя гадзіны схільныя ўплыву тэмпературы, сонечных выбліскаў, магнітных палёў, перападаў вышыні. Самы высокі ўзровень — амаль бездакорны — гэта тыя, якія вымяраюць час у адпаведнасці з рэзананснай частатой атамаў. У ЗША Нацыянальны інстытут стандартаў і тэхналогій выкарыстоўвае атамы цэзія, астуджаныя амаль да абсалютнага нуля."
  
  - Амаль бездакорны?
  
  "Яны губляюць або выйграюць адну секунду кожныя трыста мільёнаў гадоў".
  
  "Няўжо жыццё павінна быць такі дакладнай?"
  
  “ Дзелавыя сустрэчы, спаткання за ланчам, тэатральныя заслоны, вяселля - няма. Расклад авіякампаній, цягнікоў, тэрміны воплескаў радыяцыі пры лячэнні рака - так. Адкрыты космас? Памылка ў мільярдную долю секунды можа азначаць амаль двенадцатидюймовую памылку пазіцыянавання пры ўваходзе ў атмасферу. І ваш касмічны карабель распадаецца. Атамныя гадзіны замяняюцца аптычнымі. Яшчэ больш дакладнымі. Ты што-небудзь коллекционируешь? Вершы, я мяркую.
  
  “ І мініяцюрныя паравыя рухавікі. Яны працуюць на спірце.
  
  "Не ведаю, ці бачыў я калі-небудзь такое".
  
  “Я знаходжу іх гіпнатычнымі. Блакітнае полымя, пах вогнішча".
  
  "Што яны робяць?"
  
  “Круціце колы і рамяні, рэгулюйце кручэнне. Ёсць некалькі практычных прылад. У маім бяспечным доме, адключаным ад сеткі, можна запусціць генератар. Пар можа рабіць практычна ўсё, што могуць электроны. Чарльз Бэббидж распрацаваў праект паравога кампутара, Аналітычнай машыны, як ён яе назваў, у 1834 годзе. Ён так і не быў скончаны, але я заўсёды думаў, што хацеў бы атрымаць чарцяжы і зрабіць гэта сам. Ці існавалі калі-небудзь гадзіны з паравым прывадам?
  
  “Першы, таксама васямнаццатая сотня, Бірмінгем, Англія. Па сутнасці, гэта была рэкламная артыкул аб каштоўнасцях steam. У нашы дні сёе-дзе ёсць турыстычныя славутасці ".
  
  "Яны дакладныя?"
  
  “Дакладны, як схіл. Пар не круціць рукі. Ён падымае цяжару, якія прыводзяць у рух колы. На Сярэднім Захадзе ёсць такі. Замест таго каб адбіваць гадзіну, ён выдае свісток".
  
  “ Чаму ты хочаш, каб Райм памёр?
  
  “Калі спецыяліст па гадзіннікавай справе стварае гадзіны, у памяшканнях такая ж чысціня, як у навукоўцаў, якія ствараюць касмічны тэлескоп. Ні парушынкі, ні валасінкі, ні пясчынкі. У пакоі, якой я карыстаюся ў Еўропе, адмоўнае ціск ".
  
  "Як лабараторыя біялагічнай небяспекі".
  
  “Лінкальн - пясчынка, якая пастаянна трапляе ў мае колы. Мы гадамі ішлі па шляху сутыкнення. У мінулым годзе я хацеў атрымаць працу. Алігарх. Лондан. Высокі ўзровень бяспекі ў горадзе. Больш, чым у караля."
  
  "Дзмітрый Альшэўскі".
  
  “Гэта ён. Пяць мільёнаў". Ён зноў адчуў раздражненне. “Мяне абышлі. П'ер Леклер атрымаў працу. Пакупнік не сказаў, але я думаю, што гэта было тое, што Лінкальн зрабіў з маёй рэпутацыяй ".
  
  “І ты - яго пясчынка. Таму што ён, магчыма, і спыніў некаторыя праекты, але ты ўсё яшчэ вольная ".
  
  Дакладна. Але слабое суцяшэнне.
  
  Хэйлі выпадкова зірнуў на манітор камеры назірання. Хто—то — як ён лічыў, мужчына - стаяў ля ўваходу ў тупік, па іншы бок ланцуга, загораживающей ўваход. Калі б мужчына падышоў бліжэй, прагучаў бы сігнал трывогі.
  
  У гэтым не было нічога незвычайнага. Людзям было цікава даведацца пра месцы зносу.
  
  Гэта быў проста мінак, які заўважыў руйнуюцца будынкі?
  
  Патэнцыйны пакупнік зямлі?
  
  Патэнцыйны злодзей?
  
  Прадвеснік налёту? Калі так, то ў яго быў падрыхтаваны план уцёкаў — крадзеж Гиллиганом карт падземных пераходаў у горадзе апынулася карыснай. І любы, хто пракрадзецца ў трэйлер, не пражыве дастаткова доўга, каб знайсці якія-небудзь доказы таго, куды ён накіраваўся.
  
  Ён устаў і націснуў кнопку, якая ўключыла пражэктар, прымацаваны да будынка побач з тым месцам, дзе стаяў назіральнік.
  
  Раптоўная ўспышка святла, здавалася, зусім не хвалявала яго. Нават у струмені святла рысы яго асобы былі неадметныя, і Хэйлі мог вызначыць толькі яго расу, якая была белай і сярэдняга целаскладу. На галаве ў яго была бейсболка. Адзенне была паўсядзённым, а не дзелавой. Наведвальнік знаходзіўся за кучаю будаўнічага смецця, таму ніжэй грудзей нічога не было відаць. Ён на імгненне затрымаўся на месцы, затым павярнуўся і сышоў.
  
  Яна паглядзела на яго нерухомы твар.
  
  "Нічога".
  
  Яна ўстала і пачала апранацца.
  
  Хэйлі ацаніў сваю рэакцыю на яе маючы адбыцца ад'езд. Канчатковага вываду так і не з'явілася.
  
  - Ён нездаровы, Райм, - сказала Сымона. Я чытала.
  
  “Ён інвалід. Ёсць праблемы. Але нічога, што прымусіла б мяне думаць, што ён памрэ натуральнай смерцю ў бліжэйшы час ".
  
  Не зводзячы вачэй з тикающих гадзін, яна спрытнымі пальцамі застегивала блузку. “Можна сказаць, у яго была добрая прабежка. Думаю, для яго лепш сысці на высокай ноце".
  
  У гэтым, павінна быць, кажа яе паэтычная бок. Сентыментальнасць не была адным з аспектаў Чарльза Веспасіана Хейла. У гэтым ён таксама быў падобны на Лінкальна Райма.
  
  Тое, як ён апісаў бы хутка надыходзячы фінал, было прасцей: час ў рэшце рэшт заканчваецца для ўсіх.
  
  OceanofPDF.com
  
  31.
  
  
  У 10:15 ТАГО Ж ВЕЧАРА Амелія Сакс абвясціла: “Я хачу адправіцца на месца раскопак. Ад Рона да гэтага часу нічога не чуваць".
  
  Яна адправіла яшчэ адно паведамленне, як рабіла некалькі разоў раней. Пуласкі не адказаў. На яго гэта не падобна.
  
  Апранутая ў джынсы і чорную футболку, яна глядзела на карту горада, на якой чырвонымі крыжыкамі былі адзначаны вежавыя краны, якія працуюць у пяці раёнах. Яна ківалася ўзад-наперад у сваіх нізкіх чорных чаравіках. Сваім тэлефонам яна сфатаграфавала паўтузіна, каб запісаць адрасы. Ёй не трэба было тлумачыць свой выбар. Гэта былі самыя высокія, тыя, якія наносяць найбольшы шкоду, калі ўпадуць на зямлю заўтра раніцай, калі Гадзіншчык застанецца верны свайму абяцаньню.
  
  Райм бачыў, што яна ўстрывожаная, засмучаная. Нітачкі не прасоўвалі іх наперад, і гэта прымушала яе напружвацца. Яна працавала над обузданием тых звычак, якія выкарыстала для ліквідацыі стрэсу — пазногці ўпіваліся ў кутікула, у скуру галавы. Яна загадала сабе спыніцца. Часам каманды спрацоўвалі.
  
  “ Я абыдуся без яго. "Яна пристегнула да тулава пласціну бронекамізэлькі на ліпучцы. Праверыла сваю зброю і запасныя крамы. Гэта было зусім залішне; ён асабіста бачыў, як яна сёння двойчы правярала абсталяванне. Але гэта была яго жонка: адначасова раздражняльная і спакойная, холадна прафесійная. Гэта не ўзаемавыключальныя характарыстыкі.
  
  Яна злавіла яго на тым, што ён назірае, як яна прыфастрыгоўваць дзве крамныя кабуры да левага сцягна і кладзе яшчэ адну ў левы пярэдні кішэню штаноў.
  
  “Я натыкаюся на Хейла, і ўсё зводзіцца да гэтага? Я толькі раню яго".
  
  Райм паціснуў плячыма.
  
  Паліцыя Нью-Ёрка забараніла страляць, каб параніць. Зброю выраблялася і насілі, каб забіваць. Яно не служыла ніякай іншай мэты, калі толькі ў ветраны дзень вам не спатрэбілася прэс-пап'е.
  
  Але гэта быў майстар гадзіннікаў.
  
  Райму ён быў патрэбны жывым.
  
  Зноў надзеўшы куртку, яна дастала з паліцы ключы ад машыны. Іх было два: адзін для замка запальвання, іншы для багажніка, паколькі Torino нарадзіўся ў эпоху, якая папярэднічала цуду — ці пракляцьця — лічбавай электронікі. Кавалачкі металу зазвінелі, як малюсенькія званочкі.
  
  Райм вызначана бачыў у яе вачах жаданне знайсці забойцу. Але сёння ўвечары гэты запал быў аслаблены чым-то іншым: яе абцяжараным дыханнем, яе няўстойлівасцю.
  
  Гэты кашаль.
  
  "Сакс".
  
  Яна паглядзела на яго.
  
  “Гэта добры план. Але няма. Не ты".
  
  Яе вусны сціснуліся.
  
  “Рэнтген грудной клеткі не будзе, добра. Табе вырашаць. Але адпачні крыху".
  
  - Гэта ён, Райм. Гадзіншчык.
  
  “Сёння ўвечары ты кажаш аб дзяжурстве ў ахове. З гэтым справіцца любы. Спенсер".
  
  І дапамагае прывесці яго довад: яе дыханне збілася, і яна неахвотна зрабіла яшчэ некалькі глыткоў кіслароду. Толькі цяпер ён заўважыў, што гэта, падобна, быў новы балон. Яна не згадала аб замене першага на другога.
  
  “Калі мы не зможам высветліць, дзе будзе здзейснена наступнае напад, заўтра трэба будзе агледзець месца здарэння. Вось дзе ты нам спатрэбішся ".
  
  Раззлавалася яна на гэты намёк? Што ён быў вышэйстаячым афіцэрам. Калі выключыць адносіны з раўнання, шлюб, то тэхнічна ён быў менавіта такім, нават калі быў на пенсіі. Ён быў капітанам, яна - простым залатым шчытом.
  
  Напружаны момант мог бы перарасці ў нешта больш суровае.
  
  Але гэтага не адбылося; яе вочы казалі, што яна ведае, што ён мае рацыю.
  
  Імгненне яна не рухалася, затым яе плечы паніклі. "Добра".
  
  І Райме здалося, што яе захліснула палёгку. Яна ўпала ў крэсла патэлефанавала і Лайлу Спенсеру, распавёўшы яму аб сваім плане нанесці заўтра ўдар па некалькіх найбольш верагодным аб'ектах нападу і пераканацца, што ахова на месцы ... і пашукаць самага Гадзіншчыка, на той выпадак, калі ён рыхтуе адзін з вежавых кранаў да заўтрашняй атацы.
  
  Адключыўшыся, яна кіўнула наверх. “ Рана класціся спаць.
  
  Ён злёгку ўсміхнуўся і ўжо збіраўся адказаць, калі пачуўся гук ўваходных дзвярэй — у наведвальніка павінен быў быць код на лічбавай клавіятуры — і кароткі шум вулічнага руху, перш чым дзверы зачыніліся.
  
  У арачнымі дзвярным праёме гасцінай з'явіўся Рон Пуласкага.
  
  Бледны, з шырока расплюшчанымі вачыма, ён спыніўся і паморшчыўся, затым перавёў погляд з аднаго на іншага.
  
  "Рон, з табой усё ў парадку?" Спытала Сакс.
  
  “Адбылася аварыя. У цэнтры горада. Я збіў каго-то, іншую машыну".
  
  - Але з табой усё ў парадку?
  
  “Проста аглушаны. Іншая машына загарэлася, кіроўца - хлопец, студэнт - ён у шпіталі. Я сам паехаў туды, каб паглядзець, як ён. Яны не змаглі мне сказаць. Ці не стаў бы. Не сям'я, ты ж ведаеш."
  
  "Схадзі да лекара, Рон," сказала Сакс.
  
  “Яны агледзелі мяне на месцы здарэння, лекары хуткай дапамогі. Я ў парадку, проста скалеў ад холаду".
  
  - Кажуць, у Тарр няма мэтаў, - сказаў Райм. Гэта не так ужо тэрмінова, Рон. Дзянёк адпачынку не пашкодзіць.
  
  "Так", - сказаў ён, і ў ягоным голасе прагучала горыч. “Падобна на тое, гэта зойме больш дня. Яны правялі стандартны аналіз крыві пасля аварыі. Мой тэст даў станоўчы вынік на фентанил.
  
  Райм і Сакс пераглянуліся.
  
  "Вы выпадкова не—" спытаў крыміналіст.
  
  “Так, вядома. Спрабаваў выратаваць хлопца з гэтай банды, якую мы толькі што знішчылі. На ім не было пальчатак". Ён паморшчыўся. "Па-дурному, з фентом".
  
  Райм ведаў аб небяспецы наркотыку. Некаторыя супрацоўнікі хуткай дапамогі гублялі прытомнасць, проста дакрануўшыся да ахвяры перадозу. Некалькі чалавек ледзь не загінулі. Цяпер опіоідные антыдот "Наркан" быў пры сабе ў кожнага рэспандэнта — як для сябе, так і для ахвяр.
  
  “ Я знаходжуся ў адміністрацыйным адпачынку да заканчэння расследавання.
  
  "Гэта будзе фармальнасцю," сказала Сакс. “ Такое здаралася і раней.
  
  "Так, але я не ўпэўнены, што ўсё пройдзе добра". Ён уздыхнуў. “Я аблажаўся. Ва ўсім гэтым была мая віна. Я праехаў на чырвонае святло".
  
  - Добра, Рон, - сказала Сакс. Знайдзі сабе адваката. Прафсаюз цябе задаволіць.
  
  Ён кіўнуў, не падымаючы вачэй. “ Так.
  
  - Едзь дадому, - сказаў Райм. Адпачні крыху.
  
  - У вас ёсць колы? - спытала Сакс.
  
  “Узяў машыну ў басейна. Дырэктар злітаваўся. Давядзецца вярнуць яе заўтра. Не ведаю, я вазьму яе напракат. ... Думаю, я вазьму напракат адну ". Ён здаваўся ашаломленым. "Проста хацеў, каб ты ведала ..."
  
  “ Патэлефануй нам заўтра.
  
  “Так, вядома. Спакойнай ночы".
  
  І, апусціўшы плечы, ён павольна выйшаў з гарадскога дома.
  
  Сакс сказала: “Гэта будзе няпроста. Наркотыкі, язда на святлафоры і траўма? Ён пераможа наркамана, але оптыка дрэнная. Я ведаю, што копаў звальнялі і за меншы. І, Госпадзе, рэпарцёры ўжо праглядаюць прэс-рэліз. Яны любяць падобныя рэчы амаль гэтак жа моцна, як перастрэлку з удзелам афіцэраў ".
  
  "Мы зробім некалькі званкоў", - сказаў Райм, хоць ён думаў, што яго палітычны ўплыў у паліцыі Нью-Ёрка распасціраецца толькі настолькі далёка, паколькі яго афіцыйныя сувязі з дэпартаментам былі прыкладна такімі ж, як у супрацоўніка Rite Aid або кіроўцы Uber.
  
  "Я пайду наверх," сказала Сакс.
  
  Яны пацалаваліся на ноч, і, прыхапіўшы кіслародны балон, яна паднялася па лесвіцы, не звяртаючы увагі на свой стан настолькі, каб скарыстацца ліфтам.
  
  Райм кіўнуў, і пасля таго, як яна сышла, яго погляд спыніўся на дошцы для забойстваў. Там, дзе уверсе калі-то было напісана "Суб'ект 89", цяпер значылася проста "Хэйлі".
  
  Лінкальн Райм задумаўся:
  
  Сланы , ладдзі і пешкі ...
  
  Я бачу рух фігур у нашай шахматнай партыі, Чарльз.
  
  Як заўсёды, яны рухаюцца з вашай, так, завадны дакладнасцю, эканамічна і без ваганняў.
  
  Рухаемся па чорным і белым квадрат.
  
  Сланы , ладдзі і пешкі ...
  
  Адзін прабел за раз, два, дзесяць ...
  
  Але, Чарльз, што выслізгвае ад мяне, так гэта твая стратэгія. Як я магу супрацьстаяць таму ці іншаму хаду, не маючы паняцця аб тым, як ты збіраешся перамагчы майго караля?
  
  Да тых часоў, пакуль Райм не зразумее гэтага, яго няўдача — і ён востра гэта адчуваў — будзе мець смяротныя наступствы для жыхароў Нью-Ёрка.
  
  І, вядома, самому рыфмаваць. Ён выдатна памятаў пра запісцы, якую даслаў яму Хейлі, прэлюдыі да яго паездцы сюды, запісцы, якая не пакідала сумневаў у яго намерах.:
  
  Наступная наша сустрэча — а мы сустрэнемся зноў, я абяцаю табе — будзе апошняй. Пакуль бывай, Лінкальн. Я пакіну вас з гэтым пачуццём, над якім, я спадзяюся, вы будзеце разважаць бяссоннымі начамі: Quidam hostibus potest neglecta; aliis hostibus mori debent.
  
  З павагай, Чарльз Веспасіана Хэйлі
  
  З латыні гэта перакладаецца як "На некаторых ворагаў можна не звяртаць увагі; іншыя ворагі павінны памерці".
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  II
  
  
  
  ПЯСЧЫНКА
  
  
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  32.
  
  З РАНІШНІХ ценяў завулка насупраць сваёй наступнай мэты Чарльз Веспасіана Хэйлі аглядаў будпляцоўку.
  
  У прыватнасці, яго ўвагу прыцягнула група мужчын ля ўваходу — ва ўстанову было яшчэ два ўваходу, але яны былі заделаны лістамі фанеры памерам чатыры на восем цаляў.
  
  Мужчыны былі захопленыя ажыўленай гутаркай. Спорт? Трансляцыя тэлешоў? Жанчыны?
  
  Але, ператварыўшыся з рамеснікаў у ахоўнікаў, яны былі назіральныя, напэўна, спадзеючыся на шанец спусціць шкуру з чалавека, які памачыўся на іх святую прафесію.
  
  Апрануты ў джынсы, цёмную вятроўку, чорную бейсболку, ён вывучаў іх цяпер, гэтых каржакаваты мужчын у карычневых камбінезонах, жоўтых і аранжавых камізэльках і жоўтых касках. Рукі ў іх былі грубыя, бровы шырокія, загарэлыя асобы. За гэтую працу добра плацілі, і Хэйлі выказаў здагадку, што яны, як нябожчык Эндзі Гіліган, валодалі лодкамі для забавы на выходныя. Адзін паліў — крадком, парушаючы правіла, — пакуль іншы пацягваў каву. Трэці час ад часу падносіў да вуснаў карычневы папяровы пакет. Хэйлі даведаўся, што на здзіўленне шмат працоўных на хмарачосах п'юць, асабліва тыя, хто працуе з бэлькамі. Аб іх гібелі ў выніку падзення паведамлялася заніжана.
  
  Гэтыя трое, час ад часу аглядаліся па баках, але, будучы дылетантамі ў ахоўным бізнэсе, яны многае выпускалі.
  
  Уключаючы самога Хейла.
  
  Ён падняў вочы да неба, да парящему ў небе башенному крана Swenson-Thorburg AB, трубы якога нагадвалі скрываўленую костка фірмовага малінавага адцення кампаніі.
  
  Паваротны механізм — масіўны паваротны стол - быў разблакаваны, і, як і той, які ён бачыў учора на месцы скіду, страла злёгку паварочвалася на ветры.
  
  З гэтай нізіннай пункту гледжання журавель быў грубым істотай. Але з сваіх даследаванняў для праекта тут, у Нью-Ёрку, Хэйлі прыйшоў да высновы, што яны ўяўляюць сабой вельмі тонкія прылады. Іх развіццё фактычна ішло паралельна эвалюцыі гадзінных механізмаў.
  
  Ад shadoofs — паваротных рычагоў, на якіх трымаліся вядра для зачерпывания калодзежнай вады, — да буравых кранаў (названых у гонар Томаса Дэрыка, знакамітага ката елізавецінскага эпохі) і вежаў 1970-х гадоў, краны, падобна гадзінах, прыводзілі ў рух рухавікі прамысловасці, а такім чынам, і грамадства. У якой-то момант горада больш не маглі расці геаграфічна і заставацца гарадамі. Гарызантальная экспансія не спрацавала. Менавіта жураўлі прымусілі горада рушыць ў неба, прыцягваючы ўсё больш насельніцтва і становячыся ўсё больш магутнымі.
  
  Аднак для Хейла існавала адно няўхільнае адрозненне паміж жураўлямі і гадзінамі. Хоць ён і не мог падумаць пра знішчэнне якіх-небудзь гадзін (акрамя таймераў самаробных выбуховых прылад, вядома), ён мог без найменшага турботы паставіць адно з гэтых пачвар на калені.
  
  І гэта канкрэтнае падзенне праз некалькі гадзін было б уражлівым.
  
  Сам кран быў толькі трохі вышэй і цяжэй таго, які ён спусціў ўчора. Але розніца заключалася ў наступным: у кабіне не было аператара, які гераічна накіраваў бы стралу туды, дзе яна магла нанесці найменшы шкоду. Калі загінула кампанія Swenson-Thorburg AB, загінулі і многія іншыя. Будынак, над якім узвышалася страла, было пабудавана ў 1960-х гадах: надбудова, вядома ж, была сталёвы. Але большая частка астатняга складалася з мяккага алюмінія і шкла, якія выбухалі ад удару, як тысячы ручных гранат, зробленых з завостраных аскепкаў, і рассыпаліся самі па сабе. Пласт за пластом будаўнічага матэрыялу, костак і крыві.
  
  Ён паглядзеў на свае гадзіны.
  
  Было 7:03 раніцы.
  
  Заставаўся, вядома, пытанне аб дастаўцы кіслаты на каляску-процівагу прылады. Гэта было б крыху больш складана, чым першае, улічваючы ахову.
  
  Чые вочы старанна аглядалі вуліцу, тратуар, пешаходаў, якія праязджаюць машыны — асабліва тыя, што запавольвалі ход, калі вадзіцелі і пасажыры кідалі хуткія, нервовыя позіркі на павуковыя чырвоныя лапы крана, якія цягнуліся да зацягнутага туманам небе.
  
  Ці можа хто-небудзь з іх быць забойцам крэйна?
  
  Але пасля некалькіх хвілін назірання за імправізаванай аховай Хэйлі вырашыў, што рызыка таго, што яго выявяць за актам сабатажу, мінімальны.
  
  Так, гэтая троіца была вельмі назіральнай. Але яны глядзелі ўсюды, акрамя таго месца, дзе трэба было.
  
  OceanofPDF.com
  
  33.
  
  
  НЕ ПАШАНЦАВАЛА З вытворцамі кіслаты.
  
  Не ўдалося высветліць, хто мог наняць Гадзіншчыка і навошта, цяпер, калі жыллёвы тэрарызм здаваўся малаверагодным.
  
  Не пашанцавала ФБР з пошукам зачэпак з нумара Хейла ў пярэдняй частцы самалёта падчас пералёту ў аэрапорт Кэнэдзі.
  
  Не пашанцавала з кампраматам, які Пуласкага сабраў на стральбе па Гиллигану, дапоўненым тым, што Сакс знайшла ў доме Хелпри ў Кўінз.
  
  Затым Райма раззлавала тое, што ён наогул ужыў слова "поспех", паняцце, якому няма месца ні ў лондане, ні ў якой іншай сур'ёзнай вобласці даследаванняў — нягледзячы на плакат з Сенекой ў кабінеце агента ФБР Фрэда Деллрея.
  
  Паляўнічая экспедыцыя Лайла Спенсера мінулай ноччу пацвердзіла, што кожная пляцоўка для ўстаноўкі вежавых кранаў, на якой ён спыняўся, ахоўвалася па меншай меры трыма людзьмі, альбо працоўнымі, добраахвотна вызвавшимися на гэтую працу, альбо наёмнымі паліцэйскімі. Усе выхады небудзь былі перакрытыя, альбо ахоўваліся, і былі ўключаны пражэктары, якія асвятлялі зямлю вакол падстаў кранаў.
  
  Аднак сёння ў 7:30 раніцы яны ўсё-ткі зрабілі перапынак.
  
  Тэлефанавалі з аддзела па барацьбе з кампутарнымі злачынствамі паліцыі Нью-Ёрка. Іх апавясцілі, што неабходна ўзламаць кампутар, знойдзены на месцы злачынства. У самым аддзеле не было суперкампутараў для ўзлому пароляў, але яны выкарыстоўвалі іншую службу, якая магла гэта зрабіць. Сакс, якая сёння раніцай выглядала лепш, пагадзілася сустрэцца там з дэтэктывам па кампутарных злачынстваў з ноўтбукам Гиллигана.
  
  "Пры пэўным шанцаванні, - з'едліва падумаў Райм, - яны маглі знайсці на ім інфармацыю, якая прывяла б іх да канспіратыўнай кватэры Гадзіншчыка або раскрыла наступную мэта".
  
  Калі яна сышла з кампутарам у адной руцэ і зялёным балончыкам у іншы, Райм выпадкова зірнуў на бліжэйшы манітор. На мясцовай станцыі паказвалі навіны. Тым, да свайму раздражненню, пакінуў прылада уключаным, калі прынёс сняданак у лабараторыю. Райм пацягнуўся да пульта, каб выключыць яго. Але потым ён выпадкова засяродзіўся на бягучай гісторыі.
  
  Перакладае погляд з тэлевізара на карту горада, испещренную чырвонымі меткамі, якія пазначаюць краны.
  
  “Тым! Том!"
  
  З'явіўся памочнік, прыпадняўшы брыво. - У вас такі голас, быццам вы... ... Я не ведаю. Устрывожаныя.
  
  “ Наўрад ці. Гэта павінна гучаць настойліва. Ёсць розніца.
  
  "Добра, што так тэрмінова- то?"
  
  "Твая новая місія". Не адрываючы вачэй ад карты, ён сказаў: “Ты дапаможаш раскрыць гэтую справу - і, што яшчэ лепш, ты зробіш гэта так жа, як я. Седзячы на задніцы".
  
  • • •
  
  “Інвестары сёння раніцай сыходзяць з іпатэчнага рынку ў акцыі і карпаратыўныя аблігацыі пасля ўчорашняга нападу мясцовых тэрарыстаў на пад'ёмны кран у Верхнім Іст-Сайда Манхэтэна з пагрозамі працягу, калі не будуць задаволеныя патрабаванні да даступным жылля.
  
  “На будпляцоўцы, дзе адбылося першае напад, "Эванс Дэвелапмент" узводзіць раскошнае вышынны будынак, якое ў канчатковым выніку падыме ў паветра восемдзесят пяць паверхаў. Паколькі тры ніжніх паверхі адведзены пад рознічны гандаль, астатняя частка будынка, спраектаваная японскім архітэктарам Нисо Хамашурой, будзе складацца з 984 кааператыўных адзінак плошчай ад тысячы васемсот квадратных футаў да трынаццаці тысяч.
  
  “Забудоўшчыкі ў горадзе прыпынілі будаўніцтва, пакуль паліцыя і федэральныя ўлады палююць за тэрарыстамі. Реджо Новак, прэзідэнт Асацыяцыі забудоўшчыкаў трох штатаў, папярэдзіў, што кампаніям-членам можа пагражаць банкруцтва, калі прыпынак будзе доўжыцца больш за некалькі дзён. Акцыі сёння раніцай гандлююцца з паніжэннем."
  
  OceanofPDF.com
  
  34.
  
  
  НЕ ТАКОГА БАТАНІКА чакала Сакс.
  
  Ідучы насустрач ёй перад штаб-кватэрай Emery Digital Solutions ў цэнтры горада, на брукаванай каменем Маркіз-стрыт, Арнольд Лівайн кіўнуў. На ім былі начышчаныя чаравікі, бледна-блакітная кашуля, цёмна-сіні гальштук і цёмна-сіні касцюм. Адзіным адрозненнем ад яго стылю было тое, што залаты значок быў карычневым, а рэмень, на якім ён вісеў, - чорным. Наўрад ці гэта грэх.
  
  Хіба кампутарнікі не насілі талстоўцы і спартыўныя касцюмы?
  
  Левін быў начальнікам Аддзела па барацьбе з кампутарнымі злачынствамі паліцыі Нью-Ёрка, аднаго з вядучых ведамстваў краіны, якія змагаюцца з кибертерроризмом, эксплуатацыяй дзяцей і махлярствам.
  
  Няма, у ім наогул няма нічога занудлівага.
  
  Пакуль ён не пачаў гаварыць.
  
  З энтузіязмам паціскаючы ёй руку, ён прамармытаў: “Я лабіяваў куплю One PP суперкампутара. Я змог знайсці падыходны: HPE Cray SC магутнасцю 250 кВт NA з корпусам вадкаснага астуджэння. Выгадная здзелка — дзвесце трыццаць пяць тысяч. Яны сказалі "не". Таму нам даводзіцца размяркоўваць працу. Ківок у бок будынка. "Калі хто-то і можа гэта зрабіць, так гэта яны".
  
  Яна ўдыхнула, удыхаючы знясільваючы пах вільготнага тратуара па раніцах на Манхэтэне. Дыханне стрымлівала насоўваецца прыступ кашлю, але паленне ўсё яшчэ адчувалася. Яна падумала аб зялёным балончык у машыне, але вырашыла пакінуць яго там. Нейкім чынам гэта было прыкметай слабасці.
  
  Яны прайшлі міма машын службы бяспекі — паліцэйскага падраздзялення і седана без апазнавальных знакаў з урадавымі нумарамі ЗША, прыпаркаваных так, каб добра праглядалася будынак. Затым, усярэдзіне, іх сустрэлі яшчэ два ахоўніка, буйныя ўзброеныя мужчыны, якія ўважліва прагледзелі іх пасведчання асобы, а затым увялі ў кампутар іх імёны. Яны праходзілі праз магнітаметр, а затым з'яўляліся, збіраючы свой метал на другім баку.
  
  "Пачакайце тут," сказаў адзін з ахоўнікаў. “ Містэр Эмер зараз выйдзе.
  
  Левайн, цяпер ужо ў рэжыме поўнага батаніка, сказаў змоўніцкім шэптам: “О, гэта Крэй? Супербокс, аб якім я згадваў? Я сказаў ім, што мы можам здаваць яго ў арэнду на час, калі мы ім не карыстаемся, але гэта таксама было "няма". Яны сказалі, што гэта пытанне бяспекі. Але любы мог напісаць скрыпт для брандмаўэра. Я мог бы гэта зрабіць; ты мог бы гэта зрабіць. Тое, чаго яны не хацелі рабіць ...
  
  “ Выпісаў чэк на дзвесце трыццаць пяць. К.
  
  "Цалкам дакладна".
  
  Ён насіў заручальны пярсцёнак, і яна падумала, не завальвае ён сваю жонку безостановочными тэхнічнымі декламациями. Магчыма, яна таксама была батанікам.
  
  Ён працягваў бязладна балбатаць, яна працягвала не слухаць. Было 8:10.
  
  Набліжаўся наступны крайні тэрмін, усталяваны майстрам гадзіннікаў.
  
  Яшчэ праз хвіліну дзверы, якая вядзе ва ўнутраныя памяшканні кампаніі, адкрылася са пстрычкай электроннага замка, і адтуль выйшаў высокі хударлявы мужчына гадоў трыццаці пяці. Ён быў долговяз і апрануты ў аранжавыя джынсы, футболку колеру іржы і сінія красоўкі.
  
  “ Дэтэктывы Сакс і Лівайн? Бэн Эмер.
  
  Яны паціснулі адзін аднаму рукі.
  
  Яна не магла не заўважыць, што вочы Эмер сталі заінтрыгаваны, калі яны агледзелі яе твар, а затым задуменнымі, калі яны спыніліся на яе левай руцэ і заручальны пярсцёнак. Ён ледзь прыкметна паціснуў плячыма і жэстам запрасіў іх вярнуцца ў нетры аперацыі.
  
  Памяшканне было халодным і цьмяным і запоўнена працоўнымі станцыямі, над якімі ўзвышаліся маніторы і бледна-бэжавыя скрынкі, з якіх тырчаў мільён правадоў. Прызначэнне гэтых прылад было для яе поўнай загадкай, і яна была ўпэўненая, што нават калі б Лівайн або Эмер патлумачылі іх прызначэнне, яна б нічога не зразумела.
  
  Ён правёў іх па доўгіх калідорах, падрабязна распавядаючы пра тое, чым займаецца кожны аддзел, як быццам яны пыталіся. Левайн разуменнем ківаў час ад часу і з энтузіязмам задаваў пытанні.
  
  Неўзабаве яны дабраліся да працоўнага месца ў задняй частцы будынка, дзе працаваў буйны мужчына ў гавайскай кашулі, штаны-карго і чорных шлёпанцах. Гэта быў Стэнлі Гриер, і менавіта ён павінен быў правесці судова-медыцынскі аналіз і ўзламаць код доступу.
  
  Яна працягнула яму ордэр, які толькі што атрымала ад сусветнага суддзі начнога суда. Ён прагледзеў яго, затым нацягнуў латексные пальчаткі і забраў сумку ў Сакс, праверыўшы серыйны нумар кампутара, каб пераканацца, што дакументы ў парадку. Ён дастаў прылада, усталяваў яго прама ў цэнтры свайго бездакорна прыбранага працоўнага месца. Ён паставіў сваё імя і подпіс на картцы ланцужкі паставак.
  
  "Яго праверылі на наяўнасць выбухоўкі і радыяцыі", - сказала яна.
  
  “Ну, гэта я зразумеў. Добра. Я прыступлю да працы і пагляджу, што да чаго. Я зраблю люстэрка, але, магчыма, мне прыйдзецца адкрыць яго і выцягнуць жорсткі дыск".
  
  "Гэта выдатна", - сказала яна. "Хоць, калі справа дойдзе да суда, вам, магчыма, прыйдзецца засведчыць, што вы не скажалі ніякіх дадзеных".
  
  "Быў там, рабіў гэта", - сказаў Гры.
  
  Яе ахапіў прыступ кашлю, і ўсе трое мужчын паглядзелі ў яе бок. Здавалася, Лівайн і Эмер турбаваліся за яе, у той час як нахмуренный выгляд Гры наводзіў на думку, што выдыхаемое дыханне і сліна могуць заразіць серверы, як быццам яна распаўсюджвала лічбавыя, а не фізіялагічныя вірусы. Яна не стала тлумачыць наконт таксіну, але засяродзілася на тым, каб справіцца са спазмамі.
  
  "Вы...?" Пачаў Эмер.
  
  "Добра," сказала яна адрывіста, хоць і з ўдзячнай усмешкай. "Як ты думаеш, надоўга?" спытала яна Гры.
  
  “ Адкуль мне ведаць. Уладальнік быў добрым хлопцам ці дрэнным?
  
  "Дрэнна".
  
  "Тады ён, верагодна, увёў строгі пароль". Хмурны погляд. "Яны звычайна так робяць".
  
  Яна сказала: “Нам трэба атрымаць дадзеныя. І ЯК мага хутчэй. Ахвяра працавала з чалавекам, які сапсаваў кран на Восемдзесят дзевятай вуліцы. Там можа быць што-то аб тым, дзе будзе наступная атака ".
  
  “Ну. Чорт. Гэта ж у дзесяць, праўда?"
  
  Яна кіўнула.
  
  “ Я займуся гэтым. "Ён схапіў звязак кабеляў і пачаў падключаць іх да ноўтбука і сваёй уласнай рабочай станцыі.
  
  Эмер праводзіў іх да выхаду з будынка і, кінуўшы апошні сожалеющий погляд на недаступную Амелію Сакс, пажадаў ім добрага дня.
  
  Выйшаўшы на вуліцу, яна адказала на званок Райма і кіўнула Ливайну, які адказаў узаемнасцю, падышоў да свайго седану паліцэйскага ўчастка і з'ехаў, накіроўваючыся ў цэнтр горада.
  
  "Рыфма".
  
  "Я не чуў, значыць, ніякіх цудаў?"
  
  “Кампутар? Няма. Яны толькі пачалі ".
  
  "Ты ў парадку, каб сёе з чым справіцца?"
  
  "Так", - цвёрда сказала яна.
  
  Ён больш нічога не сказаў аб яе стане. Затым голасам, які здаўся ёй нехарактэрна загадкавым, ён дадаў: "Проста каб ты ведала: гэта крыху дзіўна".
  
  OceanofPDF.com
  
  35.
  
  НАВІНАВЫ РЭПАРТАЖ.
  
  Лінкальн Райм быў натхнёны рэпартажам па кабельным тэлебачанні, які Сакс знайшла пацешным, паколькі ён ніколі не глядзеў тэлевізар. І з дапамогай Тома ён сфармуляваў для яе "дзіўную" задачу.
  
  Цяпер яна разыгрывала гэта, павольна заязджаючы на паркоўку ў Верхнім Іст-Сайда.
  
  Падышоў варожа настроены служачы, убачыўшы бразгоча мускулкар, паколькі гараж быў вотчынай, дзе не віталіся колы-рэнегат. Убачыўшы значок і пасведчанне асобы, ён рэціраваўся, хоць выраз твару засталося хмурным. Яна падумала, ці будзе ён спаганяць з яе пры выхадзе 28,99 даляра ў гадзіну. Яна здагадвалася, што ён так і зробіць, паколькі яе дзяржаўная служба не вытрымала гэтага.
  
  Тэорыя Райма мела дачыненне да таго, хто на самай справе наняў Гадзіншчыка для дыверсіі з кранам, цяпер, калі яны лічылі, што гэта не мела ніякага дачынення да нанясення ўдару па жыллі па разумнай цане.
  
  Аднак, магчыма, тут замяшаная нерухомасць.
  
  У навінах, якія ён бачыў, гаварылася аб тым, як замарожванне будаўніцтва паўплывала на рынак. Ён патлумачыў: "Мне падабаецца ідэя Гадзіннага вытворцы, які прапануе план гульні з сістэмай".
  
  "Якім чынам?"
  
  “Хейла наняў забудоўшчык. Ён прыдумляе план, як перавярнуць краны. Рынак рэзка падае. Вядучым падабаецца гэта слова, ці не так? 'Рэзка падаць'. Я чуў гэта чатыры разы сёння раніцай. Затым яны скупляюць абясцэніліся ўласнасць. Ці купляюць долі ў чым-тое, што называецца REITs. Інвестыцыйныя фонды нерухомасці. Том даведаўся пра іх. Яны падобныя на ўзаемны фонд нерухомасці, а не акцый. І ў адной гісторыі гаварылася, што з-за прыпынення работ будаўнікі будуць адставаць ад графіка і прапусцяць кантрольныя этапы. Якія фінансуе банк можа накласці спагнанне. Затым злачынцы скупляюць нерухомасць па тандэце.
  
  Тым склаў спіс з шасці забудоўшчыкаў, чатырох на Манхэтэне, аднаго ў Кўінз і аднаго ў Брукліне. Іх кампаніі былі прыватнымі і з большай верагоднасцю парушалі закон, чым публічна торгуемые.
  
  Райм падзяліў спіс на дзве часткі: палову Сакс, палову Лайлу Спенсеру і адправіў іх на разведку.
  
  Цяпер яна заехала на машыне ў гараж, прыбудаваны да вышыннаму офісным будынку, дзе ў чалавека, які стаяў першым у яе спісе, была кампанія. Рашыд Бахрани — стан усяго ў 21 мільярд даляраў, што з'яўляецца нізкім паказчыкам у каталогу чыстых актываў.
  
  Раз'язджаючы уверх і ўніз па пандусе ў прасторным гаражы, яна шукала не мужчыну, а яго машыну.
  
  Яна запазычыла счытвальнік нумарных знакаў з хуткасцю 900 міль у гадзіну ў аддзеле дарожнага руху і прымацавала яго — пры дапамозе клейкай стужкі — да акна свайго "Тарына" з боку кіроўцы. Аб'ектыў LPR сканаваў кожны нумарны знак, калі яна праязджала міма.
  
  У Бахрани было чатыры машыны, і яна, вядома, магла б ўручную вызначыць марку і мадэль транспартных сродкаў. Але гэта было б павольна, а улічваючы крайні тэрмін, яны не маглі дазволіць сабе марнаваць час. LPR мог імгненна счытваць нумары, і таму яна магла ехаць так хутка, як дазваляла геаграфія гаража, і ўсё роўна атрымліваць пінг, калі прылада обнаруживало адну з пазнак.
  
  Рухавік гучна зароў пад нізкай столлю, калі яна рванула наперад на другой перадачы. І, як у любым гаражы на зямлі, пры кожным павароце чуўся трывожны — і, па яе думку, які выклікае прывыканне — віск.
  
  Два ўзроўню, тры, сем, дзесяць, дванаццаць ... Яна ўлавіла пах апальвае пратэктара.
  
  Яна дабралася да верхняга паверха, апісала дымны круг і пачала спускацца, прыбраўшы нагу з педаляў і дазволіўшы шестеренкам затармазіць.
  
  На дзевятым паверсе яе закранула, і яна рэзка затармазіла.
  
  Так яно і было.
  
  Bentley Mulsanne ад Бахрани. Адзін з самых раскошных аўтамабіляў у свеце.
  
  Яна не круцілася ў гэтых колах, але выказала здагадку, што цана была вышэй за чвэрць мільёна даляраў, а магутнасць рухавіка пад капотам перавышала 500 конскіх сіл. Прыйшлося задзейнічаць турбонаддув. Верагодна, існавалі спосабы ўзлому новага Bentley, але для гэтага, напэўна, спатрэбілася б кампутарная моц Emery Digital Solutions. Ўзламаць механічны замак — адносна просты спосаб узлому яе "Форда" — было немагчыма.
  
  Але, не маючы доступу ў салон (у яе ўсё роўна не было ордэра), яна здавольвалася брудам на зямлі пад чатырма дзвярамі - у тых месцах, дзе распрацоўшчык і ўсе пасажыры, у ідэале сам Гадзіншчык, стаялі, калі выходзілі з машыны.
  
  Яна пераключылася на першую, заглушила рухавік і ўключыла стояночный тормаз, утрымліваючы машыну на месцы на стромкім ўздыме. Некалькі глыткоў кіслароду. З задняга сядзення яна ўзяла заплечнік. Занепакоены тым, што, калі за сабатажам стаяў Бахрани, ён ці супрацоўнік службы бяспекі маглі сачыць менавіта за такі наглядам. Яна падышла да камеры з аб'ектывам "рыбін вачэй", якая пакрывае гэты ўзровень, і апрацавала яго газападобных азотам. Глазуру трымалася каля дзесяці хвілін, а затым оттаивала. Яна б з'ехала, і сістэма зноў зарабіла б для абароны ад рабаўнікоў і згоншчыкаў аўтамабіляў.
  
  Надзеўшы латексные пальчаткі, яна паспяшалася да машыны і выкарыстала электрастатычныя плёнкі для збору слядоў ног, а таксама партатыўны пыласос для збору слядоў. Гэтыя ўзоры былі адпраўленыя ў чатыры асобных пакета — па адным для бетону пад кожнай дзвярыма. Яна напісала марку і нумар на кожным пакеце, а таксама размяшчэнне узораў. Яна таксама ўзяла ўзоры з-пад багажніка. Усе пакеты адправіліся ў скрыню для малака, які яна трымала ў задняй часткі.
  
  Потым зноў па сцежцы.
  
  Іншых супадзенняў у гэтым гаражы не было, і праз пятнаццаць хвілін яна перайшла да двум падазраваным. Тут не пашанцавала. Якія належаць яму "Мэрсэдэсаў", "ролс-ройс" і "Ферары" не было на стаянцы, якая абслугоўвала офіс Ўіліса Тэмблина (які абыйшоўся ў прыстойныя 29 мільярдаў даляраў).
  
  Яна ўлілася ў паток машын і накіравалася ў Верхні Вест-Сайд, каб пад'ехаць да дому трэцяга падазраванага, самага багатага з групы. Здавалася недарэчным, што хто-небудзь з гэтых людзей, якімі б багатымі яны ні былі, прыдумаў падобны смяротны і разбуральны план дзеля таго, каб зарабіць яшчэ сто мільёнаў або каля таго.
  
  Але, магчыма, у злачынцы было не так шмат грошай, як паведамлялі прэса і Вікіпедыя. Паглядзіце на Берні Мэдафа.
  
  Ці, можа быць, антыкварыят уласнасці і багацця было для яго дакучлівай ідэяй. І ён, як і любы іншы наркаман, заўсёды меў патрэбу ў большым, большым, большым.
  
  Яна выпадкова зірнула на аўтамабільныя гадзіны, якія размяшчаліся справа ад індыкатара ўзроўню алею.
  
  Было 8:50.
  
  Гадзіну да наступнай атакі.
  
  І дзе ж, варажыла Сакс, гэта магло быць?
  
  OceanofPDF.com
  
  36.
  
  НА ВОСЬМЫМ ПАВЕРСЕ дома па вул. Бальніца Фрэнсіса, у палаце пасярэдзіне аддзялення S, доктар Аніта Гомес крычыць: "Амаль прыехалі", супакойваючы вспотевшую Мэры Джын Макалистер, якая сапе і рохкае ад болю. “Восем сантыметраў. Гэта ненадоўга. У цябе ўсё ў парадку". Сутычкі пачаліся рана; яе мужа няма ў горадзе, ён спяшаецца назад, і Мэры-Джын размаўляе з ім па тэлефоне. Відавочна, яго турбуюць гукі, якія выдаюцца з рота яго жонкі. Мэры-Джын кажа: “Ён хоча, каб ты дала мне якія-небудзь лекі. Занадта моцная боль ". Доктар Гомес устрымліваецца ад тлумачэння таго, што ўзровень болю, які адчувае Мэриджин, здаецца цалкам нармальным. плюсам, яе пацыентка не хацела рабіць эпидермальную або спіннамазгавую аперацыю, памылкова баючыся, што гэта можа паўплываць на дзіця і доктара. Гомес кажа ёй пра гэта. "Ён хоча..." Бурчанне. “Чорт вазьмі! ... Пагаварыць з табой". І працягвае тэлефон. Лекар бярэ яго, выключае і кідае на стол. "Няма!" - абураецца пацыентка. Але затым яна змаўкае, калі не лічыць дыхання. Абедзве жанчыны хмурыцца. Яны чуюць дзіўны шум. Нізкі, які даносіцца звонку. Што з'яўляецца гэта? Доктар Гомес задаецца пытаннем, але затым яго заглушае незямной крык маці. Яна дасягае дзевяці сантыметраў росту. "Патэлефануйце майму мужу", - бушуе яна. доктар Гомес бадзёра адказвае: "Прыгатуйцеся тужыцца".
  
  На сёмым паверсе, прама пад аддзяленнем акушэр-гінеколаг, нейрахірург Карла ДиВито рыхтуецца да аперацыі па выдаленні анеўрызмы ў галаўным мозгу Тайлера Сэнфорда ў хірургічным аддзяленні № 11. Пацыент паскардзіўся на тое, што ён апісаў як пякучы галаўны боль, "горшы з усіх, якія ён калі-небудзь адчуваў". Аналізы стану - опухание пасудзіны ў галаўным мозгу - паказалі, што ён яшчэ не разарваўся, але ўздуцце было значным. ДиВито, анестэзіёлаг, дзве медсястры і ардынатар прысутнічаюць у пакоі, якая, вядома, бездакорна чыстая і стэрыльная, але абліцаваная пліткай жоўцева-зялёнага колеру, які, па якім-то незямным прычынах, па думку дызайнераў 1960-х гадоў, аддавалі перавагу пацыенты і лекары. Сэнфард без прытомнасці, і невялікая частка яго чэрапа была выдаленая — ад пілы, як заўсёды, непрыемна пахне гарэлым. Паколькі анеўрызма вялікая, доктар ДиВито будзе выкарыстоўваць прыладу для адводу патоку, а не адсякаць посуд. "Як вам гэта падабаецца?" - пытаецца медсястра. Ён ківае ў бок рабатызаваных мікраскопа Aesculap Aeos, навісаючымі над вскрытым мозгам. "Нябёсы", - адказвае доктар. У мінулым большасць нейрахірургаў пакутавалі ад сур'ёзных эргометрических праблем — у першую чаргу ад боляў у спіне — з-за таго, што гадзінамі схіліліся над пацыентам. Мікраскоп дазваляе пацыенту заставацца ў вертыкальным становішчы і бачыць разрэз і працэдуру на вертыкальным экране 4K. Калі раней яна магла рабіць толькі адну такую працэдуру ў дзень, то цяпер яна лёгка спраўляецца з двума. Яна кідае хуткі погляд на сваю каманду. "Давайце пачнем".
  
  На шостым паверсе, прама пад нумарам 11, знаходзіцца пасляаперацыйная палата 3E. Жонка і дарослы сын Генры Московица сядзяць у ложку. "Мы можам паабедаць у павільёне", - кажа сын, Дэвід. Ён узняў тэму аб месцы правядзення вечарынкі з нагоды шестнадцатилетия сваёй дачкі, да якой засталося восем месяцаў, не таму, што гэта павінна быць запланавана цяпер, а таму, што гэта, як ён спадзяецца, адцягне яго маці ад стану яе мужа. Яна заўсёды ўдзельнічае ў планаванні вечарынак, як яму добра вядома. Яна разважае. “Павільён добры. Яны не вельмі добра траву падстрыглі для Эдны". "Няма", - згаджаецца яе сын. Яны абодва глядзяць на які ляжыць без прытомнасці мужчыну, на мноства механізмаў вакол яго. Хірург запэўніў іх, што чатырохразовае шунтаванне прайшло паспяхова, і ён хутка выйдзе з-пад наркозу. Дэвід падымае галаву, чуючы нейкія стогны звонку. Гром? Няма, дзень ясны. Але кароткі гук нагадаў яму аб месцы правядзення вечарынкі. “Мы павінны паглядзець, якога памеру ў іх палаткі. Кастрычнік можа быць дажджлівым". "Так", - кажа яго маці. "Можа быць".
  
  На кожным з гэтых трох паверхаў — і, калі ўжо на тое пайшло, на кожным паверсе ў гэтым будынку — бліжэй да сярэдзіны знаходзіцца пакой прыкладна дваццаць на дваццаць. Дзверы, на два абароту і пакрываюцца вялікія прыкметы: небяспека пажару і не паліць, апошняя з якіх, вядома, ставяцца да іншай эпосе, але заставаўся, магчыма, таму што паведамленні па-ранейшаму нясуць у сабе гістарычныя, ледзь ці не генетычным, тэрміновасці. Ўнутры гэтых памяшканняў знаходзяцца дзясяткі рэзервуараў з кіслародам, вуглякіслым газам, азотам, закісам азоту і звычайным паветрам. Некаторыя з іх захоўваюцца, некаторыя падлучаныя да шлангам, якія падводзяцца да насценныя разеткі. Таксама прысутнічаюць балоны з севофлураном, анестэтыкам. Нягледзячы на тое, што гэты газ сам па сабе негаручых, пажары і выбухі могуць адбыцца, калі ён уступае ў рэакцыю з абсорбентом, выкарыстоўваным пры анестэзавалым працэдурах, - вапнай з гідраксідам барыю, з якой тут таксама маецца некалькі ёмістасцяў. Акрамя таго, тут знаходзяцца ёмістасці з циклопропаном, дивинилэтилем, этилхлоридом і этиленом. Сярод персаналу гэтыя памяшканні вядомыя як Дынамічныя пакоя.
  
  А на вышыні васьмідзесяці футаў над гэтым нагрувашчваннем люксаў і пакояў узвышаецца страла вежавага крана Swenson-Thorburg AB. Як і ўсе астатнія ў горадзе, ён больш не эксплуатуецца, часова спынены з-за сабатажу. Паколькі адзінымі грузамі на пярэдняй стралы з'яўляюцца тросы, каляска і крук, блокі проціваг былі перамешчаныя ўшчыльную да кабіне і зафіксаваныя ў патрэбным становішчы. Яшчэ некалькі хвілін назад быў дасягнуты момант — раўнавагу. Аднак цяпер страла вельмі павольна нахіляецца наперад, у бок бальніцы. Гэта адбываецца з-за таго, што ў індустрыяльным свеце вядома як "кіслотная атака" - мастацкі тэрмін, які не мае нічога агульнага з выплескиванием раствора з'едлівага ў палітычнага суперніка або змяняе палюбоўніка. Гэта проста азначае, што ідзе хімічная рэакцыя. У дадзеным выпадку плавікавай кіслата была выпушчаная з пластыкавага кантэйнера і ў цяперашні час, па-першае, ўздзейнічае на гідраксід кальцыя ў цэменце, ператвараючы яго ў пасту з гідрату сілікаты кальцыя, і, па-другое, разрэджвае атрыманы вынік. завісь з гэтай сумесі адслойваецца ад блокаў разам з часткамі задняй каляскі і кранштэйнамі, утрымлівальнымі блокі на ёй. Гэты асадак сцякае на будаўнічую пляцоўку — месца пустыннае, — хоць ніхто з асноўнай брыгады ля ўваходу гэтага не заўважае. Некаторым з іх здалося, што яны чулі стогны. Гэта гук скручивающихся паваротных пласцін, калі мачта вежы нахіляецца наперад. Але паколькі яны ахоўваюць уваход і перакананыя, што ніхто не зможа здзейсніць сабатажіх крейн, яны спісваюць гук на шум ветру, самалёта або далёкага грузавіка і вяртаюцца да свайго спрэчцы аб нядаўнім выбары на драфце ў НФЛ.
  
  OceanofPDF.com
  
  37.
  
  
  Такім чынам, ВЯРТАЕМСЯ да гэтага.
  
  Праглядаю чортавы відэазапісы з камер назірання. Што робяць ахоўнікі, шукаючы дзяцей, якія крадуць каралі і шакаладныя батончыкі ў Walmart.
  
  Але з злачынцам, які мае бесцеремонную звычку раствараць самыя важныя рэчавыя доказы кіслатой, рабіць было няма чаго.
  
  Раздражнёны Лінкальн Райм перанёс відэа ў далёкае мінулае, а затым вярнуўся да не такога ўжо далёкага.
  
  Ён быў не адзін. Мел Купер рабіў тое ж самае за бліжэйшым кампутарам.
  
  Два судова—медыцынскіх эксперта - лепшыя ў горадзе — без якіх-небудзь доказаў для аналізу.
  
  Хоць яму і не спадабалася гэтая задача, ён прызнаў магчымасць знайсці адзін-два самародка такім чынам. Хоць гэта было праўдай, што ён не давяраў сведкам, нават самым згаворлівым, ён давяраў сваім уласным вачам — тым больш, што лічыў, што пасля таго, як няшчасны выпадак пазбавіў яго столького, іншыя ягоныя пачуцці абвастрыліся. Магчыма, гэта было яго ўяўленне, але ён прыйшоў да пераканання, што калі ён сам што-то бачыў, то гэта была праўда.
  
  Пакуль ён шукаў, ён думаў пра пытанне, які пераследваў іх з самага пачатку: як Часовщику ўдалося нанесці плавиковую кіслату на процівагу?
  
  Яны ведалі, што ён быў дзе—то побач з кранам учора раніцай, калі той упаў, таму што Гары Хелприн, аператар, бачыў яго бэжавы пазадарожнік непадалёк.
  
  І гэта азначала, што ён, верагодна, таксама прысутнічаў дзе-то на відэа, запечатленном, калі ён прабіраўся да вежы, ўзбіраўся на яе і ўсталёўваў прылада. Аператар прыступіў да працы ў 9:00 і, верагодна, убачыў бы, як зламыснік здзяйсняў ўзыходжанне, таму прылада было ўстаноўлена да гэтага. Але наколькі раней? З знаходкі ў рулявым адсеку самалёта ў аэрапорце Кенэдзі ён ведаў, што Гадзіншчык знаходзіўся ў краіне ўсяго некалькі дзён, што, па меншай меры, абмяжоўвала колькасць знятага матэрыялу для пошуку. Аднак гэта ўсё роўна азначала, што Rhyme давялося прагледзець сотні гадзін відэа з некалькіх крыніц. У яго былі запісы з сямі камер.
  
  Пяць з іх былі прыватнымі камерамі відэаназірання з даволі нізкім дазволам. Дзве з іх былі лепш, паколькі з'яўляліся новымі дапаўненнямі да сістэмы інфармавання аб дамене.
  
  "Нічога," сказаў Купер.
  
  Райм зірнуў на гадзіннік, што віселі на сцяне непадалёк.
  
  9:14.
  
  Затым погляд на карту і мімалётная думка: "Якая з іх твая мэта, Чарльз?"
  
  Ён вярнуўся да экрана і стаў сціраць хутчэй, засяродзіўшыся на папярэдняй ночы і раніцы нападу.
  
  Але адзіным чалавекам, падымаюцца на вежу крана ў любы час да інцыдэнту, быў Хелприн, незадоўга да 9 гадзін раніцы.
  
  Камеры час ад часу загароджвалі грузавікі, спыняюцца на святлафоры або якія дастаўляюць тавары на будпляцоўку або ў бліжэйшыя офісныя будынкі і кватэры. Асаблівае раздражненне выклікалі рэкламныя грузавікі - платформы з вялікімі рэкламнымі шчытамі. У асноўным гэта была рэклама цыгарэт, забароненых на тэлебачанні, і лекаў ад хвароб, прырода якіх не была ясная з ўтрымання. Таксама шэраг рэкламных кампаній. Двое, адзначыў Райм, настойвалі на тым, каб выбаршчыкі прагаласавалі за Мары Лепперт, разоблачительницу картэлі, баллотировавшуюся супраць чалавека, які быў уласным прадстаўніком Райма ў Вашынгтоне, былога актывіста (і злачынца) Стывена Кодзі.
  
  У якой-то момант вялікая чорная птушка ледзь не ўрэзалася ў камеру, напалохаўшы яго.
  
  Калі відавочных падазраваных не знайшлося, Райм пераключыў сваю ўвагу на гледачоў, разумеючы, што злачынцы сапраўды час ад часу вяртаюцца на месца злачынства. Ён звярнуў асаблівую ўвагу на тых, хто наведваў гэта месца ў двух асобных выпадках, калі яму удалося іх знайсці.
  
  Самым цікавым з іх быў маленькі згорблены бяздомны ў мудрагелістай памяранцава-карычневай капелюшы, падобнай на салдацкую дзевятнаццатага стагоддзя, і брудным карычневым паліто. Райм звярнуў на яго ўвагу з-за яго дзіўнага касцюма, так, але таксама і з-за дакучлівага цікавасці гэтага чалавека да сайту. Ён трымаў сіне-белую кававы кубак, каб сабраць рэшту, але асабліва не выпрошваў. На самай справе ён прайшоў міма бізнэсмэна, які прапаноўваў яму рахунак. Ён рухаўся па перыметры, пакуль не прыбыло падраздзяленне пажарнай аховы па барацьбе з биотоксинами, каб нейтралізаваць кіслату, і яны вывелі ўсіх.
  
  Райм ўбачыў, што ён вярнуўся праз пару гадзін. Большая частка будаўнічай брыгады разышлася па хатах, таму ён проста зайшоў на будпляцоўку.
  
  Здавалася, ён нешта шукаў. Корпаўся ў смецці ў пошуках каштоўнасцяў? Верагодна. Ён што-тое знайшоў; у яго руцэ быў бліскучы металічны прадмет. Калі б ён праводзіў там шмат часу, магчыма, Сакс змагла б з ім пагаварыць. Калі б яго можна было знайсці.
  
  Другі чалавек, які наведаў сайт двойчы, запомніўся толькі тым, што ён быў музыкам. У руках у яго быў бледна-шэра-блакітны футарал для гітары, на баку якога было надрукавана слова "Марцін". З праведзенага шмат гадоў таму расследавання Rhyme даведаўся, што гэта адзін з лепшых акустычных брэндаў у свеце. Мужчына, які трымаў яго на будпляцоўцы, быў сярэдняга целаскладу, белы і барадаты, на галаве ў яго была шчыльна насунута цёмная бейсболка без лагатыпа. На ім былі сонцаахоўныя акуляры. Ён быў апрануты ў чорную скураную куртку і сінія джынсы.
  
  Яго першы візіт адбыўся праз гадзіну пасля абвальвання, затым ён вярнуўся праз чатыры гадзіны. Райм не змог вызначыць мэта прысутнасці гэтага чалавека. У адрозненне ад бяздомнага, якога цягнула да абломкаў, музыка ўвесь час пазіраў на натоўп, як быццам планаваў з кімсьці сустрэцца.
  
  Падчас свайго другога візіту ён двойчы абышоў ўчастак. Відавочна, не знайшоўшы таго, што ці каго ён шукаў, ён павярнуўся і сышоў. Райм мог бы захаваць малюнак, але сонцаахоўныя акуляры і нізкія поля капялюшы азначалі, што распазнаванне асоб не спрацуе.
  
  Яго прысутнасць, як і прысутнасць бяздомнага, верагодна, нічога не значыла. Супадзенне.
  
  Ён працягваў чысціць тры дні таму, два, учора. Днём. Уначы. Ніхто не падыходзіў да падставы мачты, акрамя аператара.
  
  Ён разважаў: "Можна было б падумаць, што яны стварылі алгарытм, які мог бы выяўляць злачынцаў, якія робяць разнастайныя рэчы — напрыклад, взбирающихся на вежавыя краны.
  
  Алгарытмы. Кампутары, дадзеныя ...
  
  Прыйшла ў галаву думка: сёння ў свеце крыміналістаў з'явіўся новы тып "пылу" Эдмона Локара - лічбавыя біты і байты. Адзінкі і нулі, якія могуць прывесці вас да дома ці офісу вашага падазраванага гэтак жа эфектыўна, як ўзоры глебы і плямы крыві.
  
  Толькі не ў гэтым выпадку.
  
  Ён ўздыхнуў і вярнуўся да манітора, праглядаючы паведамленне аб блізкай трапленні птушкі.
  
  Але пачакайце ...
  
  Ён спыніў прайграванне і перавярнуў яго, кадр за кадрам.
  
  Чорнае нешта запоўнілі ўвесь экран.
  
  Гэта была не птушка.
  
  “Мел. Гэта тое, што я думаю?"
  
  Тэхнік паглядзеў. “Гэта. Беспілотнік". Купер лётаў на "беспілотных аўтамабілях ariel" ў якасці хобі і добра іх ведаў.
  
  Спыненае малюнак занатавала рух двух прапелераў.
  
  “Чорт вазьмі. Вось як ён гэта зрабіў".
  
  Беспілотныя лятальныя апараты па законе не маглі лётаць у горадзе, але дробныя правапарушэнні не сталі б перашкодай для Гадзіншчыка.
  
  "Ці будзе ён дастаткова вялікім, каб несці карысную нагрузку?"
  
  “ Так, камерцыйная мадэль.
  
  "За імі сочаць, ці не так?"
  
  “ Дакладна. FAA, Бюро і Нацыянальная бяспека. Але апошнія двое найбольш актыўныя.
  
  - Патэлефануй Деллрею, - скамандаваў Райм ў трубку.
  
  Агент ФБР адказаў пасля першага ж гудка.
  
  "Лінкальн".
  
  “ Фрэд. Краны. Мы думаем, што Гадзіншчык можа ўсталяваць на іх прылада з дапамогай робата са сваей нагі. Мэл кажа, што вы з DHS адсочваеце іх.
  
  “О, так. Мы, дзяўчынкі, хлопчыкі 'N' для вас. Наш Антытэрор народныя. Яны шукаюць птушкі. Інтэрнэт. Час. Я злучу цябе з прыяцелем, які, дарэчы, усё яшчэ хаваецца ў іншым канцы офіса. Я дам ім за гэта бясконцыя непрыемнасці. Трымайся мацней."
  
  Погляд Райма слізгануў па карце з жураўлямі ў горадзе. Ён успомніў раннія ранішнія гадзіны. Лайл Спенсер вярнуўся пасля наведвання вежаў, якія, як яны вырашылі, з найбольшай верагоднасцю стануць наступнай мэтай. Ён паведаміў, што ўсе базы кранаў добра ахоўваюцца.
  
  З беспілотнікам гэтыя меры засцярогі былі бескарысныя.
  
  Затым у трубцы пачуўся барытон. “Містэр Райм. Спецыяльны агент Санджая Хан, антытэрор. Чым я магу дапамагчы?"
  
  Райм патлумачыў, што, па яго думку, прылада, выкарыстанае для падрыву крана ў Верхнім Іст-Сайда, было ўстаноўлена з дапамогай беспілотніка. “ Вы сочыце за імі, праўда?
  
  “Мы робім. FAA і DHS таксама. Мы каардынуем вынікі. Радар і радыечастата. Калі дзе—небудзь ёсць БПЛА — беспілотны апарат ariel - мы атрымліваем месцазнаходжанне. GPS ад RF лепш за ўсё падыходзіць. У горадзе з радарам небяспечна."
  
  "Ці былі ў вас якія-небудзь папярэджання ў апошні час?"
  
  “Напагатове? Няма. - дадаў Хан. “ Існуе алгарытм, які кадуе адказ толькі ў тым выпадку, калі аб'ект знаходзіцца побач з важнай мэтай — аэрапортамі, урадавымі будынкамі, пасольствамі, канцэртнымі заламі, парадамі і таму падобнымі рэчамі. Калі палёт доўжыцца менш за дзесяць хвілін і гэта месца з нізкай ступенню пагрозы, мы проста рэгіструем дэталі і ні за кім не гонімся. Звычайна гэта хто-то атрымлівае падарунак на дзень нараджэння ці Каляды і пачынае гуляць з ім, не ведаючы закона ".
  
  “Калі я паведамлю вам час і месцазнаходжанне, не маглі б вы паведаміць мне, ці быў там беспілотнік? І гэта важна — рэгістраваўся ён зноў дзе-небудзь у горадзе?"
  
  “Вядома, ... Калі ён лётае ў тым жа падраздзяленні. У іх унікальныя профілі".
  
  “ Мел, раскажы яму падрабязнасці! Агент, на лініі дэтэктыў Купер.
  
  Тэхнік прагледзеў інфармацыю і прадыктаваў яе па гучнай сувязі.
  
  Не больш чым праз шэсцьдзесят секунд — паўза была запоўненая гучным стукам Хана па клавішах — агент сказаў: “У мяне ўсё тут. У часопісе ёсць справаздачу аб палёце менавіта там, дзе вы яго апісалі, на Восемдзесят Дзевятай вуліцы, ранняй раніцай, яшчэ да таго, як упаў кран. Праляцеў над участкам, завіс, а затым пагасла на Ўсходняй Восемдзесят Восьмы.
  
  Дзе быў прыпаркаваны пазадарожнік Хейла. Скрынка на заднім сядзенні, якую бачыў Хелприн, павінна была быць тым, у чым ён яе захоўваў.
  
  "Мы профилировали яго ў лінейцы Carter Max4000".
  
  “ Досыць вялікі, каб змясціць некалькі літраў вадкасці?
  
  "Лягчэй".
  
  “ Такім чынам, іншыя рэйсы тым жа рэйсам?
  
  “Так, сэр. Іх трое. Класіфікаваны як, верагодна, выпадковыя і ні на каго не дзейнічалі ".
  
  "Дзе?"
  
  “Адзін быў у квартале чатырыста на Таусон-стрыт, Бруклін. Другі - перад офісным будынкам на Манхэтэне, Хэдлі, 556, паміж Соха і даунтауном. Усходні. Апошнім быў нумар 622 па дваццаць трэцяй Усходняй. З тых часоў усё было ціха. Але цяпер ён на провадзе. Калі ён зноў выйдзе ў эфір, мы будзем за ім сачыць і задзейнічаем тактыку. Ты хочаш, каб цябе ўключылі?"
  
  "Так," рассеяна адказаў Райм. Ён глядзеў на карту. У гэтым квартале Брукліна ніякіх кранаў. Ніякіх кранаў каля Хэдлі. Але на Ўсходняй 23-й вуліцы адзін быў. Ярка-чырвоны круг.
  
  “ Мэл, што знаходзіцца па гэтым адрасе, на Дваццаць Трэцяй вуліцы?
  
  Райм зірнуў на гадзіннік. Да наступнай атакі засталося крыху больш за паўгадзіны.
  
  Тэхнік набраў што-то на бліжэйшай клавіятуры, і на экране перад Раймом з'явілася выразная карцінка. Гэта было з базы спадарожнікавых здымкаў.
  
  Пасярод U-падобнага комплексу будынкаў з жоўта-карычневага цэглы ўзвышаўся масіўны кран з жоўтай кабінай і стрэламі на вяршыні чырвонай вежы.
  
  Гэтыя будынкі складалі бальнічны цэнтр Святога Францішка.
  
  “Мел, выкліч іх ахову і мясцовы ўчастак. Эвакуируй месца. І прывядзі туды Амелію. Зараз жа".
  
  OceanofPDF.com
  
  38.
  
  АМЕЛІЯ САКС ПРЫБЫЛА ў лякарню і рэзка спынілася, убачыўшы маячивший перад ёй кран.
  
  Гэта было ў сярэдзіне будаўнічай пляцоўкі, страла навісла над галоўным будынкам разумны дом — паўночнай бокам U, у якой быў сканфігураваны комплекс. Яшчэ не было дзесяці гадзін, але прылада наклонялось, і з проціваг сыпаліся кавалкі бетону і кроплі вадкасці — высокачашчынная кіслата ўжо пачала дзейнічаць.
  
  Момант быў выпушчаны.
  
  Яе вочы былі скіраваныя ўверх. Ярка-чырвоны колер, адценне свежай крыві. Калі гэтая штука ўпадзе, яна стукнецца аб сярэдзіну верхняга паверха, прыкладна на вышыні васьмі паверхаў. Пярэдняя страла знаходзілася на восемдзесят або дзевяноста футаў вышэй даху будынка. Пры ўдары многія тоны металу паскараць пры падзенні і ўрэзаліся ў будынак з неверагоднай сілай, працяўшы па меншай меры тры ці чатыры верхніх паверха.
  
  Гэта быў кран, які Лайл Спенсер правяраў мінулай ноччу. Ён выявіў ахову ў падставы мачты і ля ўваходу на будпляцоўку. Але паведамленне Райма некалькі хвілін таму тлумачыла, чаму яго намаганні былі пустым марнаваннем часу; Хейлі выкарыстаў беспілотнік для ўстаноўкі кіслаты.
  
  Сакс паглядзела на кіслародны балон на сядзенні побач з сабой. Без маскі яна глыбока ўдыхнула.
  
  Трохі паколвала, трохі кашляе.
  
  Няўжо гэтая чортава дрэнь раз'ядае ўсё больш і больш участкаў яе лёгкага, як процівагу перад ёй?
  
  Глыток кіслароду.
  
  Аглядаючы сцэну, якая, як і першы абвал, уяўляла сабой цырк машын, агнёў і людзей у уніформе ўсіх адценняў і стыляў.
  
  Яна закрыла вочы і, апусціўшы галаву, з паўтузіна раз ўдыхнула з балона.
  
  Пакуль дастаткова добра. Сыходзь.
  
  Выбіраючыся з "Тарына", яна заўважыла начальніка аддзела па расследаванні інцыдэнтаў паліцыі Нью-Ёрка, сівога капітана ў форме гадоў пяцідзесяці. Ён быў такім жа худым і бледным, як і мужчына побач з ім, смуглы і каржакаваты, камандзір батальёна FDNY, які быў апрануты ў чорныя штаны і белую кашулю пад курткай пажарнай аховы, цёмнай у жоўтую палоску. Пажарным, вядома, не патрэбныя былі каскі, у іх былі свае ўласныя шлемы класічнай формы пажарных жоўтага колеру. Спераду ў яго быў значок у выглядзе герба, увянчаны вялікім НАЧАЛЬНІКАМ і яго нумарам ўнізе. Яго звалі Уільямс.
  
  Яна ткнула ў іх бок сваім значком на поясе. “ Сакс. Сур'ёзныя справы. Я адна з вядучых па гэтай справе.
  
  "Пра", - сказаў паліцэйскі з надпісам о'рэйлі на нагрудным знаку. "Вы з Лінкальна Райма?"
  
  Яна кіўнула - яе пераважны адказ на пытанне, на які можна было адказаць некалькімі спосабамі.
  
  Гляджу ўверх: "Яе можна павярнуць?" Калі б страла была звернутая на 90 градусаў, яна была б звернутая да вуліцы, якая была ачэплена, і падзенне прычыніла б невялікі ўрон.
  
  Камандзір батальёна сказаў: “У тую хвіліну, калі мы атрымалі званок ад капітана Райма аб тым, што гэты быў наступным? Я спытаў пра гэта старшыну. Але ён застыў на месцы. Пласціны паваротнага стала ўжо прышпіленыя.
  
  Яна зноў агледзела будынак, на якое ён быў накіраваны. Бальніца выглядала далікатнай. Яна была пабудавана ў 1960-х гадах і складалася з алюмінія, шкла і металічных панэляў сіняга колеру з іржой па краях. Там была б сталёвая надбудова, але мала што яшчэ магло б спыніць масіўны нож стрэлы.
  
  Некаторыя пацыенты, наведвальнікі і персанал выбеглі з пакоя. Але многія ішлі нетаропка, проста не ў стане рухацца хутка. Яны хромали, яны кацілі крэслы. Некаторыя кацілі побач з сабой свае кропельніцы, нібы яны былі робатамі-кампаньёнамі з навукова-фантастычнага фільма.
  
  “ Прасоўваецца эвакуацыя?
  
  О'рэйлі сказаў ёй: “Ну, мы вывезлі шмат амбулаторый, наведвальнікаў і другарадны персанал. Паверхі з першага па пяты. Праблема ў тым, што, акрамя ўсяго іншага, гэта прызначана для памяшканняў, дзе праводзяцца працэдуры. Я маю на ўвазе, што пацыенты адкрываюцца на аперацыйных сталах. Адкрытае сэрца. Аперацыя на галаўным мозгу. Роды. Вы не можаце проста вывезці іх. Яны закрываюць пацыентаў, як могуць, і прымацоўваюць тросы і сістэмы жыццезабеспячэння да ложкаў, каб перавезці іх. Некаторыя з іх прыгожыя, як бы гэта сказаць? Далікатныя."
  
  “Няўжо яны не могуць проста перацягнуць іх на ніжнія паверхі? Гэтая штука не праламаецца праз усе будынак".
  
  "Не, нам трэба, каб усе цалкам адключыліся", - сказаў Уільямс. “Гэтая штука таксама прызначана для памяшканняў з газазабеспячэннем. Сотні каністраў і насценных трубаправодаў. Кісларод і лёгкаўзгаральныя газы. Бальніцы падобныя на элеватары. Іскра, і ўсё тут".
  
  У падставы вежы пачуўся стогн, калі яна нахілілася, і страла апусцілася яшчэ на некалькі футаў.
  
  Камандзір батальёна дадаў: "Я даручыў некалькім людзям ўсталяваць тросы". Ён паказаў на тросы, прымацаваныя да мачты прыкладна пасярэдзіне вышыні і злучаныя з бэлькамі, якая будуецца прыбудовы. “Я не ведаю, ці прынясуць яны якую-небудзь карысць. Не падобна. Яны ўжо гнуць бэлькі, да якіх прымацаваныя. Магчыма, выйгралі крыху часу ".
  
  Падавіўшы прыступ кашлю, Сакс паглядзела на хісткае збудаванне. "Аператар тут?" спытала яна.
  
  "Кранаўшчык?" - спытаў IC. “У яго няма прычын для гэтага. Будпляцоўка зачынена. Чаму?"
  
  “Можа быць, ён ведае, які-небудзь спосаб, я не ведаю, зрушыць вага? Або ўмацаваць яго якім-небудзь чынам, аб якім мы не думаем?"
  
  "Ну, тут жа нікога няма".
  
  І тут мне ў галаву прыйшла думка.
  
  Яна выцягнула тэлефон з кішэні і набрала нумар. Гэта быў мабільны аператара з першага абвалу, Гары Хелприна. Яна націснула на яго.
  
  Гудзенне, гудзенне ...
  
  Падумаўшы, калі ласка, адкажыце.
  
  Калі ласка ...
  
  Але ён гэтага не зрабіў.
  
  Галасавая пошта.
  
  Пекла.
  
  Яна прачысціла горла. “Гары, гэта дэтэктыў Сакс. Спускаецца яшчэ адзін кран. Ён накіраваны на бальніцу. Нам патрэбныя любыя твае меркаванні па нагоды запаволення гэтага. Яны ўсталёўваюць страховачныя тросы, але я не думаю, што яны пратрымаюцца доўга. Патэлефануй мне ці Лінкольну Райму ".
  
  Яна назвала абодва нумары, затым павярнулася да камандуючым інцыдэнтам. “Я збіраюся дапамагчы з эвакуацыяй. Я патэлефаную вам, калі пачую адказ".
  
  Яшчэ адзін погляд на кран. Ён асеў яшчэ на два градусы.
  
  Колькі яшчэ чакаць?
  
  Няма сэнсу будаваць здагадкі. Яна схапіла кіслародны балон з "Тарына" і Моторолу з фургона сувязі, затым пабегла да ўваходу.
  
  У паўцёмным, хаатычным вестыбюлі яна ўбачыла, як адчыніліся дзверы ліфта і заміргалі лямпачкі над імі. Вядома, існавала небяспека пажару. Яны былі пераведзены ў рэжым пажарнай аховы. Яна паглядзела на лесвіцу, па якой спускаліся людзі.
  
  Лесвіца.
  
  Крутая лесвіца.
  
  Восем пралётаў.
  
  Ох, чувак.
  
  Тры глыбокіх глотка "світ Аб", і яна, перакінуўшы зялёную цацанку праз плячо, пачала падымацца.
  
  Задыхаючыся, з кожным крокам.
  
  OceanofPDF.com
  
  39.
  
  СЦЭНАР НАВЕРСЕ апынуўся горш, чым яна думала.
  
  На восьмым паверсе, самым верхнім, заставаліся трыццаць пацыентаў, наведвальнікаў і персаналу, натоўпу ля ўсходняга і заходняга выхадаў у далёкім канцы калідора. Але тады, пачакайце — ёй прыйшлося дапоўніць падлік, падвоіўшы колькасць пацыентаў; гэта былі акушэр-гінеколаг і радзільнае аддзяленне.
  
  Гэтыя вузкія пажарныя выхады былі адзінымі шляхамі, якімі можна было скарыстацца, паколькі галоўны выхад — ліфты — былі недаступныя. Адставанне было выклікана вялікай колькасцю пацыентаў, якія не знаходзіліся на амбулаторным лячэнні. Маці, якія нарадзілі за некалькі хвілін да гэтага, пацыенткі з кесаравым перасекам і яшчэ некалькі, як ёй сказала медсястра, якія былі тут не ў якасці акушэраў-гінеколагаў, а былі пераведзеныя ў пасляаперацыйныя палаты з ніжняга паверха, як мяркуецца, з-за недахопу месца. Апошнія дзве групы былі прыкаваныя да ложкаў. Некалькі чалавек усё яшчэ былі без прытомнасці.
  
  Сакс далучылася да іншых выратавальнікам, якія кацілі да выхаду крэслы і ложкі пацыентаў, якія не маглі хадзіць.
  
  З акна, які выходзіць на поўдзень, была добра бачная вежа, трубы свяціліся ў промнях ранішняга сонца. Гэта было не вельмі блізка, але само гэта збудаванне ўяўляла толькі палову рызыкі. Калі адбудзецца абвал, мачта праб'е бакавыя сцены бальніцы, а страла - верхнюю частку.
  
  Пакуль яна глядзела, ён прасунуўся наперад яшчэ на некалькі футаў.
  
  Трымаліся ці привязные рамяні?
  
  Па-відаць, не вельмі добра.
  
  Сакс, да свайго палягчэння, даведалася, што эвакуяваным не трэба было спускацца да самай вуліцы. Ім трэба было толькі дабрацца да пятай, дзе быў мост, які вядзе да ўсходняга будынка. Там працавалі ліфты.
  
  Адзін з памочнікаў крыкнуў: “Дэтэктыў, мы не можам проста расставіць усіх па месцах? Перад выхадамі?"
  
  “Няма. Выйсці з будынка. Небяспека пажару". Ківаючы на памяшканне прама за яе спіной: сховішча газу, аб якім ёй распавядаў камандзір батальёна. У небяспецы знак быў маленькі, не паліць адзін вялікі, небяспекі гаручых рэчываў, самы буйны з усіх.
  
  Яна заўважыла маладую маці і яе загорнутага дзіцяці ў крэсле-каталцы, у куце, адных. Яна плакала так жа моцна, як нованароджаны. Сакс узялася за ручкі і паспяшалася за парай па калідоры, а сама ўстала ў чаргу на атрыманне ўніз па лесвіцы. "Ты можаш ісці?" спытала яна.
  
  На ламанай англійскай яна сказала: “Я магу. Я хацела. Яны кажуць, што я не магу. Я спытала. Гэта супраць правілаў".
  
  Сакс ўсміхнулася ёй. “ Сёння ўсё па-іншаму. Сакс дапамагла ёй падняцца і павяла да выхаду, дзе перадала яе медсястры, якая толькі што паднялася па лесвіцы. Ён узяў пацыента за плечы, і яны спусціліся. “Прыступка за прыступкай. У вас усё ў парадку. Хлопчык ці дзяўчынка?"
  
  Іх галасы згубіліся, калі яны зніклі ў паўзмроку лесвіцы.
  
  Па яе рацыі каскадам лілася балбатня.
  
  “Лерой. Я на сёмым. Праверыў усе аддзялення, акрамя трох. Яны не могуць рухацца. Двое на апаратах штучнага кровазвароту, іншы на паўдарогі да перасадцы ныркі. І там нейрахірург адмаўляецца пераязджаць. Яна кажа, што гэта заб'е пацыента. Скарачэнне персаналу да мінімуму і звальненне непатрэбных работнікаў ".
  
  Работнікі шостага паверха паведамілі аб падобных праблемах. Гэта было аддзяленне пасляаперацыйнай рэабілітацыі, у якім знаходзілася некалькі пацыентаў, якія былі без прытомнасці і ў цяжкім стане пасля аперацыі.
  
  Хто-то крыкнуў па сувязі: “У мяне тут дванаццаць гребаных ложкаў памерам з двухспальны ложак. Мне патрэбныя цела ў 6-W, каб перанесці іх уніз. Неадкладна!"
  
  Сакс поторопила яшчэ адну маму з немаўляткам да выхаду і затым заўважыла нейкі рух побач з сабой — у пасляаперацыйнай палаце, аддзеленай ад калідора акном з матавым шклом. Унутры знаходзіліся трое пацыентаў, якія спалі пасля наркозу. Пажылая жанчына, пажылы мужчына і хлопчык-падлетак. Таксама паўтузіна членаў сям'і або сяброў, якія адмовіліся пакінуць тых, каго яны наведвалі.
  
  Або проста не паверылі паведамленні аб якая насоўваецца катастрофы.
  
  Як і іншыя, гэтыя ложкі былі на колцах, але яны былі злучаныя з паўтузіна інструментаў, устаноўленых на сцяне і стэлажах. Медсёстры і санітары ліхаманкава отсоединяли прылады і ўсталёўвалі іх прама побач з дремлющими пацыентамі.
  
  Звонку пачуўся стогн.
  
  Сакс выглянула ў акно.
  
  Мачта нахілілася яшчэ больш.
  
  "Вам трэба ісці зараз жа!" Сакс схапіла якой-то вялікі пластыкавы інструмент з датчыкамі, прымацаванымі да пацыента з дапамогай рознакаляровых правадоў. Яна сунула яго ў рукі аднаму з наведвальнікаў-мужчын. Ён асёл пад цяжарам. “ Ты. "Яна паказала на жанчыну гадоў трыццаці. “ Пара папрацаваць мускуламі ў трэнажорнай зале. Вазьмі гэта. Яна паказала на іншае грувасткае прылада. Здавалася, ён важыў трыццаць ці сорак фунтаў.
  
  "Я не ведаю—"
  
  "Вазьмі гэта!"
  
  Яна зрабіла гэта, і ёй гэта ўдалося.
  
  Усё абсталяванне працавала ад батарэй, таму Сакс адключыла іх ад сеткі і паказала пальцам.
  
  Тры ложкі павольна рухаліся да заходняга выхаду, таго, у якога было найменшую адставанне.
  
  Кашляючы і адплёўваючыся, Сакс пабегла па калідоры, правяраючы пакоя.
  
  Усё пуста.
  
  Пакуль яна не дабралася да S-12.
  
  Яна ўвайшла ўнутр і пачула немы гук: стогне крык, калі такое наогул магчыма. Цяжарная жанчына ляжала на спіне, падклаўшы пад галаву падушкі, яе ногі былі ўстаўленыя ў страмёны. Яе лекар — на таблічцы было напісана "Доктар А. Гомес" — нахіліўся наперад і крыкнуў: "Тужься".
  
  Жанчына вспотела, яе цёмныя валасы прыліплі да галавы, яна выдавала незямныя гукі і час ад часу адпускала нейкія пранікнёныя лаянкі.
  
  Выказаўшы здагадку, што Сакс, як жанчына, разбіраецца ва ўсіх тонкасцях акушэрства, лекар сказаў: "Яна ростам дзесяць сантыметраў".
  
  "Усё ў парадку?"
  
  “Я страціла сваю медсястру" ... Тужься!
  
  Значыць, яны сапраўды так сказалі.
  
  У Сакс пачаўся прыступ кашлю.
  
  "Вы хворыя?" - спытаў доктар.
  
  "Не, ўздзеянне кіслаты".
  
  Жанчына прыклала свой стетоскоп да грудзей Сакс. “ Дыхай.
  
  Сакс так і зрабіла.
  
  "Яшчэ раз".
  
  Яшчэ раз.
  
  "З табой усё ў парадку".
  
  "Што?"
  
  “Ты ў парадку. Я ведаю лёгкія".
  
  Проста так ...
  
  "А зараз мне патрэбна твая дапамога".
  
  “ Паслухай, табе лепш знайсці каго-небудзь іншага.
  
  "О, хто?" - спытаў доктар, шчыра заінтрыгаваны.
  
  Гэтая частка калідора была пустая.
  
  “ Цябе гэтаму вучылі ў школе паліцэйскіх?
  
  "Я прапусціў гэтую частку".
  
  “Ну, дэтэктыў, на зямлі восем мільярдаў чалавек, і ўсе яны патрапілі сюды адным і тым жа шляхам. Гэта не так ужо складана". Хуткая ўсмешка. “У вас усё атрымаецца. Чыстыя пальчаткі". Затым жанчыне: “Дыхай. Тужься!"
  
  "Госпадзе Ісусе!" прастагнала жанчына.
  
  "З ёй ... усё ў парадку?"
  
  “Ах, так. Яна добрая".
  
  Сакс сарвала сіні латекс і схапіла празрыстыя хірургічныя пальчаткі, больш тоўстыя, чым тыя, якія яна апранала на месцы злачынстваў. Нацягнуць іх на вільготныя пальцы практычна немагчыма, таму яна моцна подула, каб высушыць іх.
  
  Надзеўшы пальчаткі, яна павярнулася да лекара, які сказаў: “Мне патрэбныя паказчыкі жыццядзейнасці. Вунь той манітор. Выклічце іх. Тэмпература, пульс, дыханне, крывяны ціск. Гэта ўсё, што мне цяпер трэба.
  
  На дадзены момант? Што, чорт вазьмі, будзе далей?
  
  Відавочна, яшчэ адзін крык.
  
  Брат, у гэтай жанчыны былі лёгкія.
  
  "Я хачу трохі гребаных наркотыкаў!"
  
  “У цябе ўсё добра атрымліваецца. Тужься!"
  
  Сакс выкрыквала лічбы.
  
  Пацыент: "Я хачу—"
  
  У гэты момант звонку пачуўся выбух, гарматны снарад. Пакой, суседняя з той, у якой яны знаходзіліся, знікла ў выбуху шкляных аскепкаў, пластыка, металу і гіпсакардону.
  
  Сакс паглядзела скрозь шкляную сцяну.
  
  Гэта быў сталёвы трос, які ўтрымлівае, які камандзір батальёна загадаў ўсталяваць; гэтая штука абарвалася і ўляцела ў пакой, сарвала дзверы з завес і глыбока ўпілася ў сцяну калідора.
  
  Тыя, хто быў у калідоры, закрычалі, хоць, здавалася, ніхто не пацярпеў. У адваротным выпадку метал без працы прарэзаў б іх плоць і косткі.
  
  Мімаходам бачу скрываўленыя стрыжні арматуры ...
  
  Колькі там было яшчэ трасоў? Ёй здалося, што яна бачыла з паўтузіна.
  
  "Наркотыкі, я хачу крыху наркотыкаў!"
  
  "Тужься!" Ад доктара.
  
  Звонку данёсся яшчэ адзін металічны стогн. Вежа нахілілася бліжэй.
  
  "Я хачу крыху—!"
  
  Сакс нахілілася бліжэй да пацыента. “ Заткніся і тужься!
  
  OceanofPDF.com
  
  40.
  
  - Я ПАЙШОЎ пабачыцца з ім. Яны не пусцілі мяне наверх.
  
  Дэтэктыў, які сядзеў насупраць Рона Пуласкага, кіўнуў у адказ на словы патрульнага.
  
  “Я проста хацела пажадаць яму ўсяго найлепшага. Я прынесла цукерак. Каму патрэбныя кветкі? Але яны не дазволілі мне падняцца".
  
  “Верагодна, гэта законна. Вы былі кіроўцам машыны, якая яго збіла".
  
  “Проста мне было так дрэнна з-за гэтага. Думаю, я выглядаў даволі няшчасным. Медсястра злітавалася трэба мной і сказала, што з ім усё будзе ў парадку. Некалькі апёкаў, страсенне мозгу, але праз некалькі дзён яго выпішуць ".
  
  Допыт, на які быў выкліканы Пуласкага, праводзіўся ў кабінеце дэтэктыва ўнутраных расследаванняў Эда Гарнера, у якім Пуласкага адчуваў сябе больш-менш камфортна, паколькі там было захламлены, стол завалены папкамі з справамі, а на падлозе радамі ляжалі папкі Redweld. На сямейных фотаздымках было відаць, што ў яго і яго жонкі двое дзяцей прыкладна таго ж ўзросту, што ў Пуласкі і Джэні. Падобна, уся сям'я любіла рыбачыць.
  
  Абодва мужчыны былі апранутыя ў цёмныя касцюмы і белыя кашулі, каўнерык і манжэты Гарнера кантраставала з яго цёмнай скурай. Гальштук Пуласкага быў чырвоным, у Гарнера - цёмна-зялёным, і Пуласкага падумаў, што яны абодва маглі б выйсці з Поліс Плаза і адправіцца прама на пахаванне.
  
  Перад дэтэктывам з ОВР ляжаў адкрыты нататнік, а побач з ім стаяў лічбавы дыктафон з падпаленай чырвонай кропкай запісу.
  
  "Такім чынам, афіцэр Пуласкага—" загаварыў Гарнер.
  
  "З Ронам усё ў парадку".
  
  Яго прозвішча гучала занадта афіцыйна. Як быццам ён ужо быў асуджаны за нядбайнае кіраванне аўтамабілем у нецвярозым выглядзе і вось-вось будзе прысуджаны да турэмнага зняволення суровым суддзёй.
  
  "Добра, Рон", - сказаў ён прыязным голасам. “Добра. Давай пойдзем гэтым шляхам — я Эд. Цяпер ты моцна напалоханы. Вядома, ты напалоханы. Але мы разбярэмся з гэтым так хутка, як зможам. Вернем вас дадому. Проста некаторыя папярэднія заўвагі, якія нам трэба зрабіць. Сёння мы проста забіраем ваша заяву для ўнутранай праверкі. Гэта не крымінальная расследаванне. Адзіная мэта маіх пытанняў - высветліць, ці былі выкананыя адміністрацыйныя і працэсуальныя правілы паліцыі Нью-Ёрка пры інцыдэнце на Паркер-стрыт ".
  
  Пуласкі глядзеў на тэчку. Сваю ўласную. Яна была не талстой — чвэрць цалі. Можа, менш.
  
  “Афіцэр? Рон?"
  
  Ён не звяртаў увагі. Ён глядзеў на тэчку.
  
  “ Вы разумееце, што маеце права на адваката.
  
  “Я сёе-каму тэлефанаваў. Ніхто з тых, з кім я размаўляў, пакуль не быў даступны. І я хачу вярнуцца на вуліцу як мага хутчэй ".
  
  Эдзі Тарр і яго чырвоны седан былі дзе-то там.
  
  “ Такім чынам. "Ён падняў далоні. “ Я тут.
  
  “ Наш справаздачу паступіць у камісію па расследаванні няшчасных выпадкаў. Вы...
  
  “ Знаёма? Так.
  
  “Праўленне вызначыць, ці мела месца парушэнне працэдуры. І калі мела месца, якія дзеянні варта распачаць. Дык вось, я сказаў, што гэта не крымінальная справа, але ёсць верагоднасць, што яно можа ім стаць. Бэйджы з мясцовай палаты разышліся па ўсім месца здарэння, апытваюць. Гэта асобная тэма. Калі факты пацвердзяцца, высновы будуць перададзеныя ў офіс акруговага пракурора. Такім чынам, два расследавання. Вы сочыце?"
  
  Чаго там было не рабіць? "Так".
  
  “Такім чынам, у вас ёсць права адмовіцца ад самаабвінавачанні ў ходзе крымінальнага расследавання. Але паколькі гэта адміністрацыйная справа, мы можам прымусіць вас пагаварыць з намі. У адваротным выпадку вы будзеце прыцягнутыя да дысцыплінарнай адказнасці ў дэпартаменце. Адмова ад супрацоўніцтва."
  
  “Добра. Але тое, што я тут кажу, не можа быць выкарыстана ні ў адным крымінальным расследаванні".
  
  Гарнер з усмешкай кіўнуў. “Калі ён ёсць. Правільна".
  
  Пуласкі адзначыў, што Гарнер не спытаў яго, ці можна запісваць. Верагодна, у Даведніку патрульнага было напісана дробным шрыфтам, што, калі вы падпісваліся, вы давалі згоду на тое, каб красноглазые касмічныя монстры запісвалі вашыя паказанні.
  
  “Добра, са ўсім гэтым лайном скончана. Раскажыце мне сваімі словамі, што адбылося". Затым дэтэктыў злёгку ўсміхнуўся. "Хоць, чорт вазьмі, чые яшчэ словы, якія вы выкарыстоўвалі?"
  
  Пуласкі не засмяяўся, але каментар паліцэйскага з ОВР крыху разрадзіў напружанасць у пакоі. Ён перавёў дыханне. “Добра, я вяртаўся ў гарадскі дом Лінкальна Райма пасля таго, як праверыў нітачку да справы, якое я вяду па асабліва важных справах. І гэты пазадарожнік толькі што быў там. Проста з'явіўся. Я нават не паспеў націснуць на тормаз. Проста бах. Ён змоўк, убачыўшы машыну, пачуўшы гук.
  
  “ Ты памятаеш, з якой хуткасцю ты ехаў?
  
  “ Не зусім, можа быць, сорак.
  
  - А якое было абмежаванне хуткасці?
  
  “ Апошні знак, які я бачыў, быў трыццаць пяты.
  
  "Але вы не ўпэўненыя, што гэта было менавіта тое, што адбылося, калі адбылося сутыкненне".
  
  “ Я ... Не, я не ўпэўнены. Няма.
  
  “Вы памятаеце, дзе менавіта на перакрыжаванні адбылася аварыя? Я маю на ўвазе, іншая машына рухалася па правай ці цэнтральнай паласе павароту ў Халмонте?"
  
  "Я не ведаю".
  
  Гарнер сверился з лістом паперы.
  
  “ Вы размаўлялі па мабільным. Так запісана ў тэлефонных часопісах.
  
  “Так, я быў там. Тэлефанавалі з месца злачынства ў Кўінз. Пытанне аб месцы здарэння, якое я правяраў раней у той жа дзень ".
  
  “ Дзе менавіта вы знаходзіліся на Паркеры, калі вам патэлефанавалі?
  
  “Я сапраўды не памятаю. Я б выказаў здагадку, што ў пяцідзесяці футаў ад скрыжавання".
  
  “Цяпер вы набліжаецеся да Халмонту. Колькі пешаходаў вы бачылі на скрыжаванні?"
  
  “Я не памятаю. Я не звярнуў увагі".
  
  "А машыны?"
  
  "Зноў жа, ніякай зачэпкі".
  
  “ І калі вы набліжаліся, вы не бачылі, як святлафор стаў жоўтым, а затым чырвоным?
  
  “Я ... я думаю, што няма. Апошні раз, калі я глядзела, ён быў зялёным".
  
  "І калі гэта было?"
  
  “Я не ведаю. Як і ўсе астатнія. Ты глядзіш уверх. Ён зялёны. Ты працягваеш ісці ". Поціск плячыма. “Сігнал? Хто-небудзь правяраў, каб пераканацца, што ўсё працуе нармальна?"
  
  “О, так, дарожныя службы праверылі гэта. Гэта працавала. Ты мог глядзець па баках, засяродзіўшыся на званку?"
  
  "Я слухаў, ты ведаеш, але на самой справе не канцэнтраваўся".
  
  Гарнер прыпадняў брыво. “Ты выбраўся і пераскочыў праз агонь, каб дабрацца да пазадарожніка. Табе давялося папацець".
  
  “ Усё было не так дрэнна, як здавалася.
  
  На самай справе, гэта нават не было рашэннем. Ён выкаціўся праз адкрытае акно сваёй машыны і, убачыўшы полымя з прабітага бензабака пазадарожніка, у які ўрэзаўся, проста інстынктыўна кінуўся на дапамогу пасажырам, хоць адзіны - кіроўца — да таго часу быў без прытомнасці і ляжаў на тратуары.
  
  “Добра, добра, Рон. Цяпер станоўчы тэст на наркотыкі. Гэта выклікае трывогу, ты разумееш. Ты прымаеш наркотыкі для забавы?"
  
  “Не, ніколі. Ну, калі шчыра, я аднойчы паспрабаваў траўку. Зьненавідзеў яе. Гэта было шмат гадоў таму ".
  
  Гарнер сказаў: “Я трохі пакурыў у каледжы. Проста мяне хіліла ў сон. Заснуў на англійскай — дзе быў гэты прафесар, які ўсё роўна цябе клонил ў сон. З вамі такое здаралася?"
  
  “На самай справе не памятаю. Я думаю, што так і было".
  
  “ Але з тых часоў ніякіх наркотыкаў?
  
  "Няма".
  
  "Алкаголь?"
  
  “ Крыху віна ці піва. Два-тры разы ў тыдзень.
  
  - А цяпер апішыце, як, па вашаму думку, фентанил трапіў у ваш арганізм.
  
  “Наколькі я магу судзіць, у мяне быў аброжак дылера. Бигги з М-42 у Ўсходнім Нью-Ёрку. Калі мы расчысцілі месца, я знайшоў аднаго з яго памочнікаў, ён ляжаў тварам уніз і, ведаеце, не рэагаваў. Я перавярнуў яго, увёў наркан і пачаў кампрэсію грудной клеткі. Але яго ўжо не было.
  
  “ Вы не апранулі пальчатак?
  
  “Я ведаю, што гэта працэдура, але я хацеў дзейнічаць хутка. Я думаў, што змагу выратаваць яго". Ён паківаў галавой. “Яго каманда, яны ведалі, што ён быў там, паміраў, і яны нічога не зрабілі. Ні адзінай рэчы.
  
  "Па крайняй меры, ты пасадзіў гэтых прыдуркаў".
  
  "Так, ... бо Такое здараецца, правільна?"
  
  "Што гэта?" - спытаў я.
  
  “ Праваліў тэст на наркотыкі, таму што дакрануўся да каго-то на аблаве?
  
  “О, так. Дошка была тут раней. Як бы вы апісалі сваё фізічны стан?"
  
  "Затекшая шыя".
  
  “ О, не з-за аварыі. У агульным.
  
  "Добра".
  
  “ Ніякіх траўмаў?
  
  "Няма".
  
  “Добра, Рон, твая калонаскапія скончана. О, і яшчэ сее-што, не мог бы ты намаляваць схему таго месца, дзе ты знаходзіўся на скрыжаванні, калі адбылася аварыя?"
  
  "Маляваць?" Ён коратка засмяяўся. “Я не мастак. Мая дачка павінна зрабіць гэта за цябе".
  
  “Ha. У нашым доме гэта мой сын. Проста рабі ўсё, што ў тваіх сілах ". Ён працягнуў Пуласкага ліст паперы і ручку, а таксама тэчку, на якую можна было пакласці паперу; стол быў занадта загрувашчаны, каб пісаць.
  
  Ён паспрабаваў і вярнуў яго назад.
  
  Пуласкі маўчаў, не зводзячы вачэй з фатаграфіі Гарнера і яго сям'і. Яны заставаліся там даволі доўга.
  
  "Рон?"
  
  Відавочна, Гарнер яго аб чым-то спытаў.
  
  "Прабач, што?"
  
  "Я сказаў: 'Вось і ўсё".
  
  Ён падняўся. “ Мяркую, на нас пададуць у суд.
  
  “О, так, вялікія грошы. Але ў нас ёсць страхоўка. І добрыя юрысты. Дарэчы кажучы, што б ні рабіла камісія, табе таксама прыйдзецца наняць юрыста. Тваё імя будзе паказана ў пазове асабіста ".
  
  Пуласкі не адказаў. Ён уяўляў сябе абвінавачаным у судзе.
  
  - У нас ёсць псіхолагі па выкліку, - спачувальны тонам сказаў Гарнер. Я б парэкамендаваў пагаварыць з адным з іх.
  
  “На самой справе мне гэта не трэба. У мяне ўжо ёсць сёе-хто".
  
  “ У самай справе? Хто?
  
  "Мая жонка".
  
  OceanofPDF.com
  
  41.
  
  - Ты не збіраешся даць ёй аплявуху? - настойліва СПРОСИЛААМЕЛИЯ САКС.
  
  "Што?"
  
  Сакс кіўнула на скрываўлены, вільготнае і зморшчанае цельца, загорнутае ў сіні квадрацік тканіны ў руках доктара.
  
  “Ну, ведаеш, шлёпнуць яе па задніцы? Прымусіць яе дыхаць?"
  
  “А Мы гэтым не займаемся. Ужо шмат гадоў."
  
  Доктар Гомес отсосал трохі вадкасці з носа і рота і працёр немаўля сурвэткай. Ды, здавалася, яна нармальна дыхала і ціха плакала.
  
  Кідаю погляд на Сакс: “Трэба дастаць шнур. Мне патрэбна твая дапамога".
  
  Правільна. Трэба разрэзаць. Гэта ўсё, што яна ведала. Сакс выцягнула з задняга кішэні вытанчаны італьянскі складаны нож, які заўсёды насіў з сабой. Націснула кнопку. Ён адкрыўся.
  
  Доктар вылупіў вочы.
  
  "Мы можам яго простерилизовать," сказала Сакс.
  
  Жанчына нахмурылася. "Я проста мела на ўвазе, не маглі б вы патрымаць яе, пакуль я заціскаю?"
  
  А.
  
  Яна прыбрала нож. І асцярожна ўзяла дзіцяці.
  
  Менш чым праз хвіліну пупавіна была пережата і перарэзана, і, да палягчэння Сакс, немаўля апынуўся на руках у сваёй маці, якая плакала — магчыма, з-за страху перад чарговым ударам троса або падаючай вышкай, хоць, магчыма, з-за вопыту родаў. Верагодна, і тое, і іншае.
  
  “ Яна можа хадзіць? - Спытала Сакс.
  
  “ Крывацёк, крэсла лепш.
  
  Мама: “Крывацёк! Ты не сказаў мне, што ў мяне будзе крывацёк".
  
  Бадзёры адказ: “Так, я гэта зрабіў, мэм. З вамі ўсё будзе ў парадку".
  
  У куце стаяла інвалідная калыска. Доктар і Сакс пасадзілі ў яе маці.
  
  Сакс вылучыла крэсла ў калідор.
  
  Чорт вазьмі, абодва выхаду цяпер былі цалкам перакрытыя. Перерезанный кабель кінуў усіх у паніку, і гэта выклікала цісканіну. Некалькі чалавек спрабавалі знесці масіўныя ложка ўніз па лесвіцы, але ў іх не хапіла трываласці, і прадметы мэблі стаялі на верхавінах прыступак, загароджваючы дзвярныя праёмы.
  
  Ратавальнікі спрабавалі ўсіх супакоіць і вызваліць ложка. Гэта не спрацавала.
  
  Сакс ўспомніла сваё абяцанне Райму, што яна толькі раніць Гадзіншчыка.
  
  Цяпер яна змяніла сваё меркаванне.
  
  Яна падштурхнула маці і дзіцяці да бліжэйшага выхаду, у той час як доктар Гомес, нахмурыўшыся, заўважыла, што медсястра ў супрацьлеглага выхаду ўпала, і паспяшалася да яе.
  
  "Я хачу абязбольвальнае таблетку!" - запатрабавала новаспечаная маці.
  
  Сакс праігнаравала яе.
  
  У гэты момант яшчэ адзін кабель адарваўся і выбухнуў у акне, праз якое доктар Гомес накіроўваўся да параненага работніку бальніцы. Жанчына знікла ў воблаку пылу і аскепкаў шкла.
  
  НЯМА ...
  
  "Доктар!"
  
  Яна не магла бачыць, была збіта жанчына. Яна прыпаркавала інваліднае крэсла побач з заходнім выхадам і накіравалася туды, дзе ў апошні раз бачыла Гомес.
  
  Яна па-ранейшаму нічога не магла разглядзець з-за наступстваў ўдару; дым і пыл былі занадта шчыльнымі.
  
  Затым яна заўважыла нешта дзіўнае і спынілася.
  
  На линолеумном падлозе перад ёй з'явілася цень і пачала рухацца.
  
  Што?..
  
  Яна запаўняла падлогу, пераплятаючыся з чорнымі лініямі.
  
  Цень ад мачты.
  
  Яна павярнулася да акна як раз у той момант, калі калідор напоўнілі крыкі.
  
  "Ён падае!" - крыкнуў нехта.
  
  Сакс кінулася на падлогу і адкаціўся да сцяны, якая, па яе думку, магла забяспечыць некаторую абарону. Калі, вядома, кран проста не абрынуў увесь падлогу, пахаваўшы іх усіх пад грудай абломкаў, ад якіх перахапляла дыханне ...
  
  Клаўстрафобія ...
  
  Па крайняй меры, ёй не прыйдзецца доўга пакутаваць ад гэтага жаху; абвал запаліў б газ і лёгкаўзгаральныя растваральнікі і спаліў бы ўсіх тут жыўцом на працягу некалькіх хвілін.
  
  І яшчэ яна заўважыла: кашаль спыніўся.
  
  Чаканне катастрофы ...
  
  Які чакае ...
  
  З-за аварыі, якой не адбылося.
  
  Замест аглушальнага гуку хісткіх металу і шкла пачуўся іншы шум, які затым узмацніўся.
  
  Тук, тук, тук ...
  
  Яна ўстала і асцярожна падышла да акна. Яна павярнулася налева і ўбачыла, што доктар Гомес паднялася на ногі і ідзе да параненага працоўнага.
  
  Кран ўсё яшчэ маячыў у поле зроку. Але больш не рухаўся ў іх бок.
  
  Тук, тук ...
  
  Прыкладна ў сарака футаў над мачтай вісеў верталёт. З лябёдкі над адкрытай дзвярыма быў спушчаны крук, замацаваны на пярэдняй страле.
  
  Апарат быў вялікім, але наўрад ці прызначаўся для ўздыму цяжараў, падобных крана, і працоўны сядзеў прышпілены ў дзвярным праёме, трымаючы руку на рычагу кіравання лябёдкай. Калі б мачта ў рэшце рэшт адламалася і свабодна ўпала, яму давялося б адпусціць трос, каб ён не пацягнуў судна за сабой на зямлю.
  
  Але пакуль верталёт спраўляўся з грузам. Мачта павольна апускаўся.
  
  Ўніз, павольна ўніз ...
  
  У дваццаці футах ад даху будынка.
  
  Потым дзесяць.
  
  З гучным металічным бразгатам мачта ўперлася ў тое, што павінна было быць сталёвы бэлькай "кароны". Верталёт застаўся на месцы.
  
  Трос саслабеў, і вежа і страла сталі устойлівымі.
  
  Працоўны пацягнуў за штыфт, вызваляючы кабель. Ён падаў, мерцая ў промнях сонца, і падаў прама ўніз, калі верталёт на імгненне завіс, падобна ангельскому нимбу над коленопреклоненным жураўлём, а затым павольна падняўся ў бездакорнае неба.
  
  OceanofPDF.com
  
  42.
  
  ЯНА БЫЛА ЗВОНКУ галоўнага будынка, назіраючы, як брыгады працягваюць кабелі ад вежы і стрэлы да стрыжняў арматуры, устаноўленым у бетонным падмурку прыбудовы.
  
  Нагадваючы ёй аб тым, што ўяўляла сабой прылада забойства, якім такім жахлівым чынам быў забіты адзін аператара.
  
  Тут, па меншай меры, лепшая канцоўка.
  
  Брыгады таксама знаходзіліся на даху галоўнага будынка, дэмантуючы стрэлы і апускаючы сегменты на дах, дзе, як яна выказала здагадку, іх прыбярэ іншы верталёт.
  
  Яе тэлефон замурлыкал.
  
  "Рыфма".
  
  “Я чуў. Яго заарканили".
  
  Яна патлумачыла, што Гары Хелприн, аператар, атрымаў пакінутае ёю паведамленне, даведаўся аб якая насоўваецца катастрофы і патэлефанаваў кіраўніку сваёй кампаніі. Бос падняў у паветра іх цяжкавагавы S-64E Sikorsky, які выконваў заданне на Заходняй 55—й вуліцы і Гудзон. Пілот скінуў груз і пабег у бальніцу. Спатрэбілася ўсяго дзве спробы, каб зачапіцца за мачту, як акунь.
  
  Райм сказаў ёй: “І Служба па барацьбе з тэрарызмам у Бюро выявіла яшчэ два палёты беспілотнікаў. Але не побач з працоўнымі месцамі. Жылы квартал у Брукліне і офіснае будынак на Манхэтэне. Мы спрабуем знайсці сувязь. Прайдзіся па сетцы, Сакс. Мне патрэбныя доказы. І дастань мне ўсю відэазапіс, якую зможаш."
  
  “ Што? Слова было вымаўлена здзіўленым шэптам. - Вы хочаце відэа?
  
  “ Усё ў парадку, Сакс. Локард даў мне дазвол.
  
  Ён адключыўся.
  
  Яна памахала спецыялістам па зборы доказаў, якія апраналі скафандры па перыметры ўчастка. Яна пайшла ў іх бок, ненадоўга адцягнуўшыся, каб пагаварыць з двума паліцыянтамі ў форме, маладымі, магчыма, нядаўна пополнившими спіс патрульных. “Опроси службу бяспекі бальніцы і бліжэйшыя офісы і крамы на прадмет відэа. На SD-карты, хоць лепш, калі вы зможаце загрузіць яго. Тут ". Яна ўручыла ім адну з сваіх візітных картак, на якой былі інструкцыі па бяспечнай загрузцы відэазапісаў ў базу дадзеных паліцыі Нью-Ёрка.
  
  Зусім новы свет ...
  
  "Так, мэм", - сказалі яны адначасова ... і трохі жахліва.
  
  Яны хутка сышлі, і Сакс далучылася да троіца супрацоўнікаў паліцыі па зборы доказаў. Райму патрэбныя былі яго доказы, але іх было няшмат. Ім давялося чакаць, пакуль мачта не стане досыць устойлівай, каб на яе можна было ўзлезці, і нават тады адзіным прызам была б расплаўленая сістэма дастаўкі. І што б гэта дало?
  
  Яны ідэнтыфікавалі беспілотнік, паведаміў ёй Райм ў смс-паведамленні, але гэта была звычайная мадэль, за апошні год было прададзена больш за тысячу адзінак. О, Гадзіншчык мог быць паблізу, каб даставіць беспілотнік на месца, але, з іншага боку, ён мог сядзець у сваёй гасцінай ў мілі адсюль і накіроўваць машыну да крана.
  
  Пачуўся голас. “ Міс? Паліцэйскі? Жанчына?
  
  Яна павярнулася і ўбачыла пацыентку, дзіцяці якой толькі што дапамагла нарадзіць. Яна была ў інвалідным крэсле; санітар вкатил яе сюды.
  
  “I'm MaryJeanne. Дзве літары "н". Макалистер. Мы ніколі не сустракаліся афіцыйна. Яны паціснулі адзін аднаму рукі. Яе цёмныя валасы, раней распушчаныя, былі сабраныя ззаду ў тугі хвост.
  
  Сакс паглядзела на малюсенькага дзіцяці, спеленутого і посапывающего. На дадзеным этапе іх нельга назваць мілымі, таму яна гэтага не зрабіла. Яна спытала: "Як у вас абодвух справы?"
  
  “Яна ў парадку. Мне ўсё яшчэ балюча. Але я нічога не магу вынесці. Не з ..." Яна кіўнула ўніз. “Ты ведаеш, я буду карміць грудзьмі. Я была ... крыху шумнай. Шкадую пра гэта."
  
  “ З табой было ўсё ў парадку, праўда.
  
  "Ты бачыш гэтую штуку?" прашаптала яна, ківаючы на кран. "Я думала, усё скончана".
  
  "Я таксама," сказала Сакс. - За табой хто-небудзь прыедзе, каб адвезці цябе дадому?
  
  “Мой муж. Дзіця быў сюрпрыз. Ну, я не маю на ўвазе , што шлях. У сэнсе, яна была нашмат раней. Яго не было ў горадзе, але зараз ён вяртаецца.
  
  "Табе трэба яшчэ адно коўдру?"
  
  “Я ў парадку. Ты ведаеш, мы так і не прыдумалі імя для дзяўчынак, якое нам падабалася. У нас была тузін імёнаў для хлопчыкаў. Трой, Эрык на літару "к'. Тейт ... Але нічога для дзяўчынак ... такім чынам... як бы ты сябе адчуваў, я маю на ўвазе, нічога, калі б мы назвалі яе ў твой гонар?
  
  Сакс не змагла стрымаць усмешку ад гэтага чароўнага жэсту. “ Мяне клічуць Амелія.
  
  Мэры-Джын схіліла галаву набок, затым нахмурылася. “ Няма. Мне гэта не падабаецца. Ёсць што-небудзь яшчэ?
  
  Ўсмешка Сакс ператварылася ў здушаны смяшок. “ Маё прозвішча Сакс, і табе яна не патрэбна. Прывітанне. Як наконт чаго-небудзь крыху іншага?
  
  "Што?"
  
  “ Прозвішча майго мужа. У рыфму.
  
  "Напрыклад, тое, што робяць песні?"
  
  "Цалкам дакладна".
  
  “Так. Мне падабаецца вось гэта. Райм Макалистер. Я б выбраў гэта".
  
  Сакс ў апошні раз паглядзела на дзіця. Малюсенькае стварэнне заціхла, на дадзены момант больш не плакала і была цалкам пагружана ў наіўны сон і ў зайздросным няведаньні пра зло, якое было часткай яе з'яўлення на гэтай зямлі.
  
  OceanofPDF.com
  
  43.
  
  АМЕЛІЯ САКС назірала, як кран — перасоўны, а не вежавы — падымае на зямлю отсоединенные сегменты мачты і стрэлы, якія былі прытулены да Святому Францішку. Неўзабаве будзе даступная тая частка каляскі, якая была ў значнай ступені расплавлена HF-кіслатой.
  
  Якія шанцы сабраць карысныя доказы?
  
  Не вельмі добра, але, магчыма, яны даведаліся б фірменнае найменне друкаванай платы або выявілі б, што гэтая канцэнтрацыя кіслаты ўнікальная — і, такім чынам, яе прасцей знайсці.
  
  Зазваніў яе тэлефон.
  
  - У рыфму, " адказала яна.
  
  “ Сакс, дзе ты? - спытаў я.
  
  “Бальніца. Побач з кранам. Хутка павінны быць атрыманы ўзоры. Фатаграфіі таксама ".
  
  “ Хай тэхнікі агледзяць месца здарэння. У мяне ёсць зачэпка. Трэба дзейнічаць хутка.
  
  “ Раскажы мне.
  
  “ Ўзоры, якія вы з Лайлом ўзялі? У гаражах? У нас станоўчы вынік. Адзін з распрацоўшчыкаў, на якога мы нацэліліся, пакінуў высокачашчынны след на зямлі пад пасажырскай дзвярыма свайго лімузіна.
  
  "Якая машына?" Яна падумала, не "Бэнтлі" ці гэта.
  
  “Гэта Мэрсэдэс, які Лайл браў на спробу. Ён належыць аднаму з найбуйнейшых забудоўшчыкаў у гэтым раёне. Уіліс Тэмблин".
  
  Той самы, які яна спрабавала знайсці пасля "Бэнтлі", але не змагла.
  
  “ Запісаў няма, але Лон праверыў гарадскія часопісы. За апошні год ён быў у аддзеле будаўнічых канструкцый і інжынерных збудаванняў тузін разоў.
  
  Так што яго тэорыя мела сэнс: гэты забудоўшчык наняў Гадзіншчыка, каб той абясцэніў нерухомасць, каб ён мог набыць яе па тандэце.
  
  “Мы атрымалі гэта па правадах ЛНР, і пяць хвілін таму яны збілі "Мерс". Прыкладна ў трох кварталах ад вас ".
  
  “Такім чынам, ён тут, аглядае справа рук Хейла. І ён, верагодна, злы, што мы прадухілілі абвал. Дзе найміт?"
  
  Ён даў ёй адрас. "Я пасылаю табе фатаграфію Тэмблина з аўтаінспекцыі".
  
  Яна паглядзела на свой тэлефон. Яму было за пяцьдзесят, парадзелыя валасы, суровы твар, як быццам ўсміхацца было балюча. Ён выглядаў як ... забудоўшчык.
  
  "Я ўжо ў дарозе".
  
  Яны разъединились. Яна сарвала з сябе грувасткі белы камбінезон Tyvek і зноў нацягнула чорную спартыўную куртку. З'явілася зачэпка, сказала яна трох спецыялістам па зборы доказаў; яны павінны працягнуць агляд месца здарэння. Яна хутка вернецца.
  
  Прабежка трушком не была прыемным прапановай, улічваючы яе пашкоджаныя лёгкія і трахею.
  
  Але доктар А. Гомес абвясціў, што з ёй усё ў парадку, так што яна здзейсніла прабежку.
  
  Думаючы аб старым выразе свайго бацькі, па якім яна пражыла сваё жыццё:
  
  Калі ты рухаешся, яны не могуць цябе дастаць ...
  
  • • •
  
  
  
  Патрульная Эвелін Мэйпл, ветэрынар з дзесяцігадовым стажам працы ў паліцыі Нью-Ёрка, не падпускала да месца здарэння аматараў рабіць сэлфі.
  
  Так, кран быў стабілізаваны і дэмантаваны.
  
  Так, экіпажы выглядалі так, нібы ведалі, што робяць.
  
  Але яна, маці дваіх дзяцей, трымала сваю чортаву дыстанцыю. Таму што ніколі не ведаеш, што можа здарыцца. Чаму ўсе астатнія не рабілі так жа?
  
  "Ты, ты не можаш быць па той бок вяроўкі".
  
  "Тэхнічна, гэта касета, афіцэр". Маленькая нахальная бландынка з групы падтрымкі.
  
  Афіцэр была невысокай, прыкладна пяць футаў чатыры цалі, і мініяцюрнай, так што ў яе адсутнічаў фактар запалохвання, аб якім яна марыла.
  
  З іншага боку, у яе былі значок, пісталет і надзвычай халодны погляд, і гэта спалучэнне, як правіла, прымушала людзей рабіць тое, што яна хацела.
  
  Стужка, а не вяроўка ...
  
  Ты, рухайся далей. Гэта небяспечна. Гэта прыватная ўласнасць. Цябе расціснуць, як вавёрку ў Ларчмонте. ...
  
  Яна прыжмурылася у той бок, дзе боўталіся бетонныя процівагу вялікага ярка-чырвонага крана, паколькі кіслата, або што там гэта было, раз'ела кранштэйны, ўтрымлівальныя іх на металічнай калясцы на заднім канцы стрэлы.
  
  Там хто-небудзь быў?
  
  ТАК.
  
  Сур'ёзна?
  
  Хто-то хадзіў вакол падставы крана, масіўнай бетоннай пліты. Ён глядзеў уніз і што-то падымаў.
  
  Падальщик.
  
  Мэйпл сама нырнула пад стужку і накіравалася да яго. Ён відавочна быў бяздомным: бруднае карычневае паліто, прысадзістая памяранцава-карычневая кепка, туфлі не ў тон, шкарпэтак няма.
  
  Незаконнае пранікненне на месца злачынства.
  
  Шукаеце запасныя манеты або каштоўныя рэчы у ахвяр?
  
  Агідна.
  
  “ Сэр, прашу прабачэння.
  
  Ён здзіўлена павярнуўся.
  
  “ У вас ёсць якое-небудзь пасведчанне асобы?
  
  Ён паглядзеў на яе шалёнымі — хоць, па яе думку, і не небяспечнымі — вачыма.
  
  Ён горача сказаў: "Нью-Ёрк змяніўся".
  
  “ Дазвольце мне зірнуць на якое-небудзь пасведчанне асобы.
  
  “У мяне іх няма. Але табе не здаецца, што вуліцы сталі шырэй, чым раней? Тратуары сталі чысцей. Герані, якія звісаюць з ліхтарных слупоў, дрэвы больш прыкметныя ".
  
  Ох, чувак.
  
  Адзін з такіх.
  
  Мэйпл чула, што ўсе тэрарыстычныя атакі былі накіраваны на тое, каб забяспечыць жыллём і адвесці людзей з вуліцы. Людзям гэта падабаецца.
  
  Ён махнуў рукой. "Бачыш, яны хаваюцца па дамах, яны баяцца гэтых стварэнняў". Яго далонь апынулася нацэленай на кран. “Такім чынам, каго мы бачым на вуліцах? Статуі! Знакамітых лідэраў. І манекены з ўнівермага. Цяпер усе яны правільных адценняў. Вы заўважылі?
  
  “І як тут ціха! Ні адбойных малаткоў, ні сігнальных ражкоў, папераджальных аб выбуху дынаміту, амаль не чуваць гудкоў. Пара сірэн, але яны даволі рэдкія. Табе не патрэбна сірэна, калі няма машын, якія прыбіраліся б з твайго шляху, накіроўваючыся на стральбу або сардэчны прыступ, праўда?
  
  “ Перамяніўся. Жураўлі спускаюцца, і горад вяртаецца ў часе на сто гадоў назад. Цяпер 1900 год, за выключэннем таго, што на аўтамабілях з унутраным згарання няма клаксонаў a-ooo-ga і няма цок-сокат коней. І чорт вазьмі! Раней у Нью-Ёрку было сто тысяч коней. Яны выраблялі два мільёны фунтаў лайна ў дзень ".
  
  Хм. Ніколі не думаў пра гэта. Але цяпер яна стамілася ад яго. "Сэр, у вас ёсць прытулак, дзе вы спыніліся?"
  
  “ У цэнтры горада.
  
  “Чаму б табе проста не спусціцца туды цяпер. Гэта месца небяспечна".
  
  Ён бразнуў кубкам. “ Гэтая жанчына. Яна дала мне жменю пені. Пені! Але жарт была ў яе адрас. Ёй давялося прыкласці ўсе намаганні. І ў мяне ўсё яшчэ ёсць дваццаць чатыры цэнта. Ён схіліў галаву набок. “ Прыкладна дваццаць чатыры гадзіны ў суткі. Гэта што-то значыць. Вы верыце ў прыкметы, афіцэр?
  
  "Чаму б табе проста не адправіцца дадому прама зараз?"
  
  "Добра, добра". Ён вярнуўся на тратуар і павярнуўся ў тым кірунку, дзе Мэйпл бачыла, як дэтэктыў знік ўсяго некалькі хвілін таму, рухаючыся хутка.
  
  Амелія Сакс. Доўгія рудыя валасы.
  
  Для высокіх.
  
  Ах ...
  
  Бяздомны спыніўся і павярнуўся. "Як ты думаеш, што яны з гэтым зрабілі?"
  
  "Што гэта, сэр?" Спытала Мэйпл з стомленасцю ў голасе.
  
  “ Два мільёны фунтаў у дзень.
  
  Ён працягваў ісці па тратуары.
  
  Ён, павінна быць, зусім спятил. Бізнесмен зірнуў на яго і паспрабаваў апусціць банкноту ў яго кубак. Ён прамахнуўся, і банкнота ўпала на зямлю.
  
  Бяздомны азірнуўся — на выгляд было дзесяць або дваццаць — і проста пакінуў усё як ёсць, працягваючы спускацца па тратуары яшчэ раз, ідучы, як яму здавалася, амаль мэтанакіравана.
  
  OceanofPDF.com
  
  44.
  
  САКС ЗАТАІЛА ДЫХАННЕ, ідучы па тратуары туды, дзе сістэма распазнання нумарных знакаў зафіксавала "Мэрсэдэс", які належыць Ўілісу Тэмблину, забудоўшчыку, які, магчыма — верагодна?—наняў Гадзіншчыка, каб стварыць хаос на рынку нерухомасці Нью-Ёрка.
  
  - Райм, ты там? - паклікала яна. Я ўжо еду.
  
  "Як далёка?"
  
  “ Тры-чатыры хвіліны. Верагоднасць таго, што Тэмблин прыйшоў сюды, каб сустрэцца з майстрам гадзіннікаў?
  
  “ Не ведаю. І я думаю, " павольна дадаў Райм. - Магчыма, гэта падстроена. Магчыма, Хэйлі на крок наперадзе нас. Ці думае, што апярэджвае.
  
  "А машына - гэта пастка?"
  
  "Магчыма".
  
  “ Шашкі і светлашумавыя падрыўныя зарады, якія скраў Гіліган? Самаробная выбухная прылада ў наемнике.
  
  - Ці пабольш высокачашчыннай кіслаты, - сказаў Райм. Калі там нікога няма, адыдзіце і дачакайцеся сапёраў.
  
  "К. Я амаль на месцы".
  
  Яна адключылася і пераключылася на тактычную частату.
  
  “ Дэтэктыў Пяць-восем-восем-пяць. Служба выратавання. У дадатак да інцыдэнту з замахам на дваццаць трэцюю вуліцу. Прыём. Словы вырываліся паміж ўздыхамі. Магчыма, з ёй усё было ў парадку, але яе лёгкія не зусім верылі гэтай ацэнцы.
  
  Затым стук: “Амелія. Бо Хауманн. К."
  
  На гэты раз правядзенне аперацыі гарантаваў сам начальнік Падраздзялення экстранай службы, а не проста капітан-камандор.
  
  "Бо".
  
  "Дзе ты?" - спытаў ён.
  
  - У трох хвілінах хады. Пешшу. А ты?
  
  “ Шэсць ці сем. Голас у мужчыны быў хрыплы, і яна заўсёды дзівілася, чаму. Наколькі яна ведала, ён не курыў. Ва ўсякім выпадку, хударлявы сівы мужчына вызначана падыходзіў на ролю чалавека з такім голасам. "Які сцэнар?"
  
  “ Ёсць машына, якая належыць Ўілісу Тэмблину. Забудоўшчык. Магчыма, ён наняў Чарльза Хейла...
  
  "Гадзіншчык".
  
  “Правільна. Каб прыбраць краны".
  
  "Чаму?"
  
  "Грошы".
  
  "Адзін з матываў, які ніколі не падводзіць".
  
  “Я прыкладна на месцы, Бо. Я бачу машыну. Я гляджу. Прыём."
  
  "К."
  
  Наперадзе паказаўся доўгі, бліскучы чорны лімузін. Хуткі, элегантны, інтэлігентны. Але, як і тая раскошная машына, якую яна бачыла раней днём, "Бэнтлі", "Мэрсэдэс" кіраваўся электронікай, а не сэрцам, і ў яе ні за што на свеце не было б такога аўтамабіля.
  
  Сакс збавіла хуткасць да звычайнай хады дзелавога чалавека, пераходзячы вуліцу ў квартале, дзе быў прыпаркаваны аўтамабіль, затым перавяла дыханне. Гэта быў раён аптовых магазінаў і складоў, таму пешаходны рух было мінімальным. Гэта было добрае месца для захопу — нізкі рызыка спадарожнага шкоды, хоць у малолюдстве была і зваротная бок; яна і іншыя афіцэры, нават у вулічнай вопратцы, былі б больш прыкметныя наглядальнаму Часовщику, аб чыіх навыках выжывання хадзілі легенды.
  
  Аднак, калі гэта была пастка, яна сумнявалася, што ён зачыніць яе, калі яна будзе звонку машыны. Таго колькасці выбухоўкі, якое скраў Гіліган, было недастаткова для таго, каб вырабіць дастаткова моцны выбух, каб параніць каго-небудзь, калі толькі яны не знаходзіліся ў самым аўтамабілі.
  
  Спатрэбілася б вялікая самаробнае выбуховае прыстасаванне — кілаграмы C4 — каб стварыць такі радыус выбуху, каб забіць афіцэраў, якія знаходзяцца проста побач з машынай.
  
  І ўсё ж яна павольна падымалася.
  
  Параўняўшыся з машынай, яна выпадкова зазірнула ўнутр і адзначыла, што яна занятая. Значыць, гэта не пастка.
  
  Буйны мужчына, колер асобы якога быў амаль такім жа цёмным, як фарба аўтамабіля, сядзеў на кіроўчым сядзенне, праглядаючы паведамленні або гуляючы ў гульню на сваім тэлефоне. Ён быў у чорным гарнітуры і белай кашулі. На заднім сядзенні ляжаў карычневы чамадан, мадэль на колцах. Ён быў зачынены.
  
  Перш чым мужчына зірнуў у яе бок, яна павярнула налева і ўвайшла ў краму, дзе прадаваліся гузікі, якіх на вітрыне было выстаўлена не менш за сто тысяч.
  
  Азіятка ў просценькай сукенцы крыкнула: "Толькі оптам".
  
  Сакс, былая мадэль, прыгадала дні модных здымак, калі менеджэр па прадуктах дызайнерскага дома пасылаў вельмі нервовую маладую ассистентку спяшацца ў такой жа магазін за аксэсуарам да сукенкі, таму што ён адчуваў, што існуючы аксэсуар "не адпавядае яго бачанню".
  
  Яна паказала сваё пасведчанне. “Дзеянні паліцыі. Ідзіце на задняе сядзенне. Заставайцеся там".
  
  Жанчына з шырока расплюшчанымі вачыма цепнула вачмі, затым павярнуўся на сто восемдзесят градусаў і накіравалася да дзвярэй.
  
  "І не рабі ніякіх званкоў".
  
  Прадавачка кінула свой тэлефон на стойку, як быццам ён гарэў, і знік у бакоўцы.
  
  Яна звязалася па рацыі: “Бо. Я ў аддзеле гузікаў і прыстасаванняў Фельдштейна. Машына занятая. Чарнаскуры мужчына гадоў трыццаці. Мускулісты. Не магу сказаць аб зброі. Ён не прымушаў мяне. Чамадан на заднім сядзенні, закрыты. Я не думаю, што гэта пастка, але багаж прымушае мяне нервавацца ".
  
  Хауманн сказаў: “Сапёры і пажарныя бясшумна вылучаюцца, праз шэсць-сем хвілін. Мы будзем на месцы праз чатыры".
  
  Кіроўца пастукаў пальцам па наушнику і злёгку нахіліўся наперад. Рухавік "мерса" зарабіў.
  
  “ Бо. Кіроўца прыняў выклік і заводзіць рухавік. І ён азіраецца. Тэмблин накіроўваецца сюды. Можа быць, з майстрам гадзіннікаў. Я збіраюся выцягнуць мускулы з машыны ".
  
  “ Ты можаш дачакацца падмацавання?
  
  “ Няма часу. Яны збіраюцца з'язджаць. Я завяду кіроўцы ў краму, звязанага. Тэмблин падыходзіць, зазірае на кіроўчае сядзенне. Я падыходжу ззаду. Калі Гадзіншчык з ім, я стаўлю абодвух на калені. Чакаю цябе.
  
  Хауманн павагаўся. “Добра. Мы паскорым гэта. Выходзім".
  
  Ён не сказаў "Будзь асцярожная" ўслых, але яго тон выдаваў гэта пачуццё.
  
  Яна асцярожна выйшла вонкі.
  
  Яшчэ адзін погляд уверх і ўніз па вуліцы.
  
  Паўтузіна чалавек, але Тэмблина няма.
  
  Падыходзячы да машыны, яна заўважыла, што кіроўца чытае што-то на экране свайго тэлефона.
  
  Пасведчанне ў левай руцэ. Правая была побач з зброяй.
  
  Ці Было яго затрыманне законным? яна задумалася.
  
  Гэта можа быць сумнеўна з пункту гледжання канстытуцыі — малюсенькі след высокачашчыннай кіслаты на адбітку абутку ў камерцыйным гаражы пацвярджае верагодную прычыну? Можа быць, Тэмблин, але кіроўца? Гэта было на валасок ад смерці.
  
  Але аб законе яна патурбавацца пазней.
  
  Злаві іх спачатку.
  
  Гэта быў той самы майстар гадзіннікаў, за якіх яны палявалі.
  
  Калі яна падышла да акна, збіраючыся пастукаць у яго — і апусціць, калі неабходна, — яна зразумела, што хто-небудзь з тых, каго яна заўважыла на вуліцы, падышоў прама да яе ззаду.
  
  Яна азірнулася і ўбачыла бяздомнага мужчыну. Ён быў у заляпанном паліто і дзіўнай капелюшы, як у блізкаўсходняга военачальніка. Ён быў цьмяна знаёмы. Так, ён быў на першым месцы злачынства!
  
  Амелія Сакс дапусціла адну з фундаментальных памылак у сцэнары арышту: засяродзілася на відавочным падазраваным і адмовілася ад сваёй абароны ў карысць відавочна невінаватага.
  
  Але потым яна паглядзела міма капелюшы, паліто, ірваных чаравікаў, бруднага асобы і зразумела, што пазнала яго не па сцэне на 89-й вуліцы, а адкуль-то яшчэ.
  
  Мяркуючы па фатаграфіях, якія толькі што даслаў Лінкальн Райм.
  
  Вымыйце твар, расчашыце валасы ... І гэта быў Уіліс Тэмблин, распрацоўшчык, чалавек, які, як яны цяпер верылі, наняў Гадзіншчыка, каб той скінуў на зямлю нью-ёркскія краны.
  
  OceanofPDF.com
  
  45.
  
  ЗАЧЫНІЎШЫ І замкнуўшы на двайны замак дзверы свайго дома ў Кўінз, ён пацалаваў Джэні і павітаўся з дзецьмі, прывітанне, якое яны маглі пачуць, а маглі і не пачуць, паколькі былі наверсе са сваімі тэлефонамі і кампутарамі. Бацькі вырашылі пакінуць іх сёння дома з-за агалоскі, якую атрымаў іх бацька ў выніку аварыі і адхілення ад працы.
  
  І — хоць яны, вядома, не падзяліліся гэтым з дзецьмі — пагроза, якую магло прадстаўляць расследаванне справы Эдзі Тарр, а магло і не прадстаўляць.
  
  Сабакі, як заўсёды, з'явіліся пры яго з'яўленні, каб з энтузіязмам павітаць яго. Огги быў сабакам з падвойным грамадзянствам — міні-аўстралійскай аўчаркай, яна ж амерыканская аўчарка. Ён падбег да Рону з рэшткамі мяккай цацкі, якую нядаўна выпатрашыў.
  
  "Дзякуй", - сказаў ён, забіраючы млявую стварэньне, дракона, і кідаючы яе ў калідор, дзе сабака сабрала скуру і зноў пачала жаваць. Ён, здавалася, быў задаволены такім прызнаннем і рваў і грыз яшчэ мацней.
  
  Дэйзі была калейдаскопам генаў: папийона, шелти, аўстралійца, Джэк-Расэла і чыхуахуа. Дзеці часам нагадвалі мілага стварэння, што яе продкам быў воўк. Безвынікова.
  
  Ён заўважыў, што Джэні была апранута не ў звычайныя хатнія спартыўныя штаны, а ў расклёшаныя чорную спадніцу і чырвоную блузку. Стройная жанчына выглядала так, нібы накіроўвалася на вечар з дзяўчынкамі. "Кніжны клуб?" - спытаў ён.
  
  “Неа. Застаюся дома са сваім мужчынам".
  
  Ўсмешка, яшчэ адзін пацалунак.
  
  Яе веснушчатый твар стаў сур'ёзным. “Прыходзіў рэпарцёр. Хацеў даведацца пра маю рэакцыю на расследаванне ў дачыненні да майго мужа. Адцягнуўся за рулём у нецвярозым выглядзе ".
  
  Рон нахмурыўся. Ён меркаваў, што аб аварыі паведамяць, але як наогул усплыў той факт, што ў гэты час яму тэлефанавалі па тэлефоне?
  
  “Я адправіла яго прэч, падціснуўшы хвост. Рэпарцёрам нельга распыляць пярцовы газ, " сказала Джэні. "Я маю на гэта права?"
  
  "У іх ёсць законы, якія забараняюць гэта".
  
  "Хто-то ў Олбані павінен зняць гэта з уліку".
  
  Ён зноў пацалаваў яе, на гэты раз у лоб. Яна была на фут ніжэй, і гэтая частка яе асобы часта тычылася яго вуснаў. Яе знешнасць была амаль такой жа, якой яна была, калі яны сустрэліся шмат гадоў таму. ... Цяпер яе валасы былі коратка падстрыжаныя, што мела дзіўны эфект - змяняла форму яе твару, падкрэсліваючы розныя куты. Яму падабаліся яе кароткія валасы, падабаліся доўгія. Для яго яна была прыгожай і заўсёды была такой. І заўсёды будзе такім.
  
  Тады ён зразумеў, што няшчасны выпадак зрабіў яго сентыментальным, і выкінуў гэтыя эмоцыі за дзверы.
  
  "Абед!" крыкнула яна.
  
  Секундай пазней Марціна і Брэд спусціліся па лесвіцы, як каскадзёры. Відавочна, гэта была гонка, і Брэд старэй абышоў Марціну за нос. Падлеткавая мода дыктавала талстоўцы, абодва светла-шэрыя. І, вядома ж, мехаватыя шорты — клецістыя ў Брэда, ярка-аранжавыя ў яго сястры. Яна заўсёды была смялей ў выбары адзення і ўжо — да жаху Рона — услых пацікавілася, ці шкодзяць татуіроўкі.
  
  Двое дзяцей, абодва светлавалосыя і абсыпаныя мамінымі вяснушкамі, ведалі, што рабіць падчас прыёму ежы— наліваць ваду, содавую і малако і выносіць на сервіравальны талеркі мясную асарці, бульбяныя чыпсы, марынаваныя агуркі, салата, нарэзаны кавун. Рон сеў на свой звычайны крэсла, той, з падлакотнікамі. Ён зрабіў гэта не таму, што быў кіраўніком сям'і. А таму, што гэта быў самы нязручны крэсла з усяго абедзеннага набору. Ён мог бы купіць новы. Яшчэ адна рэч, на якую ў яго цяпер было час.
  
  Яны прыбіралі посуд, яны елі, яны размаўлялі.
  
  Як Донован? Збіраешся на "Метсо"? І ў Бостан. Гэта будзе поўны адстой ... Цалкам. Ці магу я паехаць на рэтра? ... Луіс і Харві збіраюцца ... Недалёка ад Вест-Пойнты. У іх экскурсія. Там нейкі ваенны музей. Я стаміўся ад флейты. ... У Морган ёсць гітара. Яе бацька купіў ёй Fender. ... О, куды мы ездзілі мінулым летам, на Лейк-Джордж? ... Ёсць відэа з TikTok ... Кот ... Пасля вячэры ... Тэст? Так, усё прайшло добра ...
  
  Размова цёк адусюль — за выключэннем тэмы аб тым, чаму тата нейкі час застанецца дома. Дзеці заўсёды цікаўныя і вельмі праніклівы. Большую частку іх жыцця складалі футбольныя каманды, віртуальныя светы, зносіны з сябрамі, тэкставыя паведамленні — але ў іх таксама былі навінавыя стужкі і форумы, і яны былі так жа добра дасведчаныя аб тым, што іх бацькі адхілілі ад працы, як і ўсе астатнія. Верагодна, больш за дзевяноста адсоткаў персаналу паліцыі Нью-Ёрка.
  
  І вось, калі колькасць з'едзенага вычарпалася, а талеркі былі чыстыя, Рон вырашыў, што пара.
  
  “Добра. Сямейнае сход".
  
  Канцэпцыя, якая не выкарыстоўваецца рэгулярна ў гэтым хатнім гаспадарцы. Яго ўласны бацька склікаў сходы раз або два ў год, і Рон з Тоні, яго братам-блізнюком, садзіліся на пакрыты дываном падлогу, пакуль іх маці садзілася ў крэсла-пампавалку, а тата казаў аб скарачэнні штата і аб тым, што будзе азначаць пераезд у Кўінз з Брукліна, або аб тым, што дзядуля памёр Біл, ці пра тое, што доктар што-то знайшоў і яму трэба нейкі час пабыць у шпіталі ...
  
  Так што Рон па зразумелых прычынах асацыяваў ідэю афіцыйнага сямейнага сходу з няшчасцем і ніколі яго не склікаў.
  
  Да гэтага часу.
  
  Яны перайшлі ў гасціную.
  
  Ён сеў у крэсла, каб Джэні не магла сядзець побач з ім, што, па нейкай прычыне, як ён адчуваў, павялічыла б сур'ёзнасць сітуацыі і яшчэ больш знервавала б дзяцей.
  
  “ Ты трохі ведаеш аб тым, што адбываецца. Але я збіраюся расказаць табе ўсё.
  
  Ён распавёў ім аб катастрофе, пра тое, што яго збіраюцца аштрафаваць і, магчыма, нават абвінаваціць у тым, што ён праехаў на чырвонае святло і прычыніў каму-то боль. Чалавек, якога ён збіў, павінен быў жыць. З-за правілаў паліцэйскага кіравання яму прыйшлося ўзяць невялікі адпачынак.
  
  Ён і іх маці паклапоцяцца аб тым, каб з імі ўсё было ў парадку. Гэта ўсяго толькі часовая з'ява. Іх жыцці наўрад ці наогул зменяцца.
  
  І не было ніякага спосабу схаваць або змякчыць гэта:
  
  Наркотыкі.
  
  Аб чым дзеці, на жаль, былі добра дасведчаныя, улічваючы школьную праграму па ахове здароўя.
  
  Ён распавёў пра ліпкай, сильнодействующей прыродзе фентанила. Як яны з маці ніколі не займаліся нічым для забавы, акрамя невялікага колькасці траўкі (раскажыце ім усё, толькі не занадта шмат усяго).
  
  Гэтая частка была памылкай. Гэтая частка будзе выпраўленая.
  
  Яны кіўнулі ў знак таго, што зразумелі.
  
  Але зрабілі яны гэта цалкам?
  
  І, калі ўжо на тое пайшло, наколькі пераканаўчым ён мог быць, калі не быў упэўнены, што ўсё ўладзіцца?
  
  Адзіная частка ўсяго, што не ўвайшло ў канчатковую версію: што ён можа быць арыштаваны і адправіцца ў турму.
  
  Мост, які можна будзе перасекчы пазней, калі спатрэбіцца.
  
  Ён спытаў, ці ёсць у іх якія-небудзь пытанні.
  
  - Нам прыйдзецца пераязджаць? - спытаў Брэд.
  
  “Няма. Ні ў якім выпадку".
  
  Марціна хацела нешта спытаць, але прамаўчала. Рон — як і ўсе бацькі, экстрасэнс — сказаў: “Ніхто не кажа пра тое, што я страчу працу. А калі б і сказаў, то знайшоў бы новую. Прасцей простага."
  
  Палягчэнне адбілася на твары дзяўчыны.
  
  Адчуванне, якога яе бацька зусім не адчуваў.
  
  Пры думкі аб звальненні з адзінай працы, пра якую ён калі-небудзь марыў, або аб захаванні значка, але звальненні з працы, у Рона ўнутры ўсё сціснулася, сэрца затыхкала. Ён стрымаў жаданне заплакаць. З цяжкасцю.
  
  Брэд, больш стрыманы з іх дваіх, сказаў: "Можа быць, нам варта, тыпу, застацца дома".
  
  Рон працягнуў руку і сціснуў перадплечча хлопчыка. “Не, мы працягваем жыць сваім жыццём. Мы жывем нармальна. Мы не дазваляем падобным рэчам ўплываць на нас. Мы падымаемся над гэтым. Ты калі-небудзь чуў гэты выраз?
  
  Яны кіўнулі.
  
  "Такім чынам, вас гэта задавальняе?"
  
  Яны сказалі: "Вядома" і "Добра".
  
  Але словы былі непераканаўчымі. Яны былі збянтэжаныя, узрушаныя і, магчыма, напалоханыя.
  
  Гэта разбіла сэрца Рона Пуласкага.
  
  Але ён сам стварыў дымавую заслону: “Прыбяры са стала, скончы хатняе заданне. Затым "Манаполія" з дэсертам".
  
  Іх усмешкі былі шчырымі. Іх каханай версіяй гульні была "Дог-ополи". Гэта дало б ім магчымасць аднавіць працягваецца абмеркаванне пытання аб даданні сабакі ў дом.
  
  "Хатняе заданне?" Зноў спытаў Рон.
  
  У Марціны, учившейся ў пачатковай школе, іх не было.
  
  "Мой гатовы", - сказаў Брэд.
  
  Але ён сказаў гэта так, што Рон чуў, як вулічныя гангстары казалі: "У цябе на мяне нічога няма".
  
  "Усё гэта?" Спытаў Рон.
  
  "Накшталт таго".
  
  "Тыпу таго?" Ён засмяяўся. "Альбо святло гарыць, альбо няма".
  
  Лінкальн Райм, пачуўшы фразу накшталт "самы унікальны", сказаў бы: "Альбо гэта ўнікальна, альбо няма. Як быць цяжарнай". Рон падумаў, што метафара з настольнай лямпай больш дарэчная.
  
  “Можа быць, гэтая артыкул. Але яна амаль скончана".
  
  “Ну, можа быць, ты зможаш скончыць гэта пазней. Ідзі прынясі гульню".
  
  Твар хлопчыка прасвятлела.
  
  Дзеці падрыхтавалі стол у пакоі адпачынку і прывялі з сабой сваіх званароў — Огги і Дэйзі. Рон і Джэні пайшлі на кухню, каб скончыць уборку. Выціраючы стальніцу, Джэні спытала: “Як гэта ўплывае на тое, што ты расказаў мне ўчора? Твой размова з Улоннем?"
  
  Аб тым, каб замяніць Лінкальна Райма.
  
  Калі яго звольняць, нішто не перашкодзіць яму стаць кансультантам паліцыі Нью-Ёрка, як Лінкальн. За выключэннем таго, што давер да яго як да сведкі-эксперта будзе падарвана. А гэта азначала, што яго ніколі не возьмуць на працу.
  
  Прад'яўленае абвінавачванне і асуджаны ... Што ж, гэта было што-то іншае.
  
  “ Залежыць ад вынікаў даследавання.
  
  “Яны былі б ідыётамі, калі б дазволілі табе сысці. Паглядзі, што ты нарабіў на ўчорашнім месцы злачынства. Атрымаўшы наводку на тэрарыста. Аператыўная група, павінна быць, была на сёмым небе ад шчасця ".
  
  На сёмым небе ад шчасця ...
  
  "Ёсць палітыка, ёсць оптыка".
  
  “ Як прайшло сумоўе? - пытаюся я.
  
  Поціск плячыма. “Паліцэйскі з ОВР, ён быў прыстойным. Усё прайшло і напалову не так дрэнна, як я думаў".
  
  Успамінаю паўгадзіны, праведзеныя з Скульптуры.
  
  І ўтаропіўся ў акно.
  
  Яна падышла бліжэй і абняла яго, паклаўшы галаву яму на грудзі. “ Што б ні здарылася, мы справімся з гэтым.
  
  Рон не паддаўся прыцягненне і паглядзеў на камінную паліцу над камінам.
  
  "Мы гатовыя". Голас Брэда.
  
  “Татачка, кім ты хочаш быць? Я - катом, а Брэд - паштальёнам".
  
  - Я буду пажарным гидрантом, - крыкнуў ён.
  
  "Гэта агідна".
  
  Ніхто не хацеў быць гидрантом ў Сабачым аполе, але Рон не мог прыдумаць нічога іншага.
  
  А потым ён зрабіў паўзу, зноў гледзячы ў акно.
  
  “ У чым справа? Джэні глядзела ў яго вочы засяроджаныя.
  
  Ён пацалаваў яе ў лоб. “ Я зараз прыйду. Мне трэба патэлефанаваць.
  
  Пакуль Джэні даставала з маразілкі полгаллона марожанага, Рон выйшаў на задняе ганак.
  
  Дастаўшы тэлефон, ён знайшоў кантактны нумар і набраў нумар.
  
  "Прывітанне, Рон", - сказаў Лайл Спенсер. “Як у цябе справы? Я чуў. Чувак, я шкадую аб тым, што адбылося".
  
  “Я ў парадку. Дзякуй. Паслухай, не мог бы ты ўдзяліць мне некалькі хвілін?
  
  "Для цябе, безумоўна".
  
  OceanofPDF.com
  
  46.
  
  АМЕЛІЯ САКС ВЯРНУЛА яго пасведчанне асобы.
  
  Чалавекам у вопратцы бяздомнага сапраўды быў Уіліс Тэмблин.
  
  Цяпер, калі яна магла разглядзець касцюм і перепачканное твар, стала ясна, што гэта быў той самы мужчына з фатаграфіі, дасланай Раймом.
  
  Стан Тэмблина, па яе ўспамінах, складала каля 29 мільярдаў долараў - хоць у любым выпадку гэта было згодна запыце Google, так што хто на самай справе ведаў? Усю сваю прафесійную жыццё ён быў забудоўшчыкам ў Нью-Ёрку і Нью-Джэрсі. Ён нарадзіўся ў беднасці. У прэсе аб ім часта з'яўлялася слова "самазанятасці". І адзін ці два разы вымавіў фразу "з сумленнем" такім чынам, што рэпарцёр, пішучы артыкул, здаваўся здзіўленым, уключыўшы яе ў адно прапанову з "забудоўшчыкам нерухомасці".
  
  Побач знаходзіўся Бо Хауманн і адна з тактычных груп ESU. Ацэнка пагрозы была нізкай, але нізкай не было зусім.
  
  Кіроўца Тэмблина таксама праверыўся. Ён быў былым афіцэрам паліцыі Нью-Ёрка, які утроил сваю зарплату — і, магчыма, падоўжыў тэрмін свайго жыцця — перайшоўшы на працу ў прыватную. У яго не было судзімасці, і яго зброя для схаванага нашэння было ў парадку.
  
  “ Мы знайшлі доказы, якія звязваюць вас з першым абвальваннем крана.
  
  “Ну, відавочна, так і было. Я быў там". Ён хрыпла засмяяўся. “Ты нават бачыла мяне. Але ты не памятаеш".
  
  "Не, я ведаю".
  
  Тэмблин злёгку нахіліў галаву. “ Якія менавіта доказы? Мне цікава.
  
  "Адсачыць доказы". Дайце сваім падыспытным што-небудзь, што прымусіць іх казаць, - падумала Сакс, - але ніколі нічога, што яны маглі б выкарыстоўваць.
  
  Ён нахмурыў маршчыністы твар. “Ах. Ты прыбраў пыласосам, ці што ты там робіш, бруд каля маёй машыны. Няма, усе машыны буйнога распрацоўніка. Цікава, хто яшчэ? Liebermann? Мароз? Бахрани? І выказаў здагадку, што адзін з нас наняў кілера з ножовкой, каб той пераварочваў краны дзеля забавы і прыбытку. Патрульны заўважыў гэта. - Ківок у бок "Мерсэдэса". “ І выклікаў паліцыю. Вы кажаце, 'Заяўляеце пра гэта'? Ён шырока кіўнуў. “Я ведаю. Гэта была кіслата! У навінах. Гэта след. Дрэнная штука. Я стараўся трымацца далей.
  
  Яна шкадавала, што не зрабіла гэтага, хоць лёгкія відавочна ішлі на папраўку.
  
  “ Добра, вядома, я быў пры абрушэнні на Восемдзесят Дзевятай вуліцы. І ў бальніцы. Ківок на поўнач. - І будаўнічая пляцоўка ў Бингеме, дзе ліфт праваліўся на шэсцьдзесят футаў і зламаў спіну працоўнага. Я быў у комплексе Рычарда Хендерсона на Гудзон. Вялікая шкляная вежа? Будаўнічы смецце не быў вывезены. Тону абрэзкаў драўніны панесла за борт. Ён упаў з вышыні шасцісот футаў і збіў траіх рабочых на хуткасці сто міль у гадзіну. Адзін загінуў. Іншы страціў руку."
  
  Ён кіўнуў на свой мабільны тэлефон, які яна дастала з кішэні яго паліто і паклала на капот машыны. “Я здымаю на відэа з месца здарэння, затым пішу справаздачы пра тое, як можна было прадухіліць аварыі. Міжнародны прафсаюз рабочых, Братэрства цесляроў, сантэхнікаў і мантажнікаў труб, ліставога металу, маляроў і сумежных прафесій ... Усе прафсаюзы паведамляюць мне пра здарэнні. Я гуляю ў дэтэктыва ". Ён перавёў погляд на шчыт у яе на поясе, як быццам шкадаваў, што ў яго няма.
  
  "Вы распрацоўшчык-крыжак, які ратуе жыцця працоўных".
  
  Яму спадабалася гэтая фраза.
  
  "Я рэгулярна сустракаюся з мэрам і дырэктарам па бяспецы кампаніі Structures and Engineering".
  
  Тлумачачы, чаму ён увайшоў туды.
  
  Мужчына зняў дзіўную капялюш і паліто. Яны выглядалі бруднымі, але, падобна, усё гэта было часткай тэатральнай гульні. Бруд і тлушч былі фарбай з балончыка. Хоць першапачаткова яна чакала непрыемны пах, усё, што яна ўлавіла, быў слабы водар лаванды. Магчыма, шампунь, хоць Тэмблин, падобна, аддаваў перавагу адэкалон.
  
  "Навошта такая маскіроўка?"
  
  “Я як рэстаранны аглядальнік. Кампаніі і распрацоўшчыкі ведаюць мяне. Калі б яны ўбачылі, што там небяспечныя ўмовы, яны б схавалі гэта. Ці выставілі б мяне з сайта. Часам я турыст, часам вулічны музыкант. Лепш за ўсё бяздомны. Я нябачны. Ён усміхнуўся. “Я быў прама за табой, ці не так? Калі б я быў чалавекам, якія стаялі за абвалам, ты быў бы мёртвы.
  
  Тут ужо з ім не паспрачаешся.
  
  "А калі ты вядзеш сябе як вар'ят, яны проста хочуць, каб ты сышоў". Ён сказаў ёй, што афіцэр толькі што затрымаў яго на месцы здарэння ў лякарні. Але як толькі ён пачаў балбатаць без умолку, яна даволі хутка стамілася ад яго і адправіла прэч.
  
  "Фрэдэрык", - сказаў ён, гледзячы на свайго кіроўцы. "Вада, ручнікі". Ён павярнуўся да яе, і яна ўхвальна кіўнула.
  
  Кіроўца падышоў да задняй часткі аўтамабіля і дастаў запытаныя рэчы з багажніка, які Сакс і спецслужбы ўжо ачысцілі. Ён працягнуў свайму босу бутэльку і крамнінныя ручнікі, якія выглядалі раскошна. Яна ніколі не бачыла такіх тоўстых ручнікоў.
  
  Тэмблин змыў бруд з рук. Вада пырснула і пацякла. Яму было ўсё роўна, хто або што змакрэе. Сакс адступіла назад. Скончыўшы, ён выцерся, а затым пачаў выдаляць бруд з-пад пазногцяў напільнікам ад кусачак. “Брудныя пазногці. Калі ты хочаш, каб хто-то лічыў цябе няшчаснай душой, то, калі ты калі-небудзь пойдзеш працаваць пад прыкрыццём, табе спатрэбяцца брудныя пазногці ".
  
  Яна не адказала, але вырашыла, што гэта нядрэнны савет.
  
  Ён старанна ачысьціў кожны кончык пальца, скочваючыся рэшткі ў малюсенькія шарыкі і кідаючы іх на тратуар. “ Ты мне верыш? Ах, на тваім твары напісана, што не зусім так. ... Усё ў парадку. Патэлефануй па гэтым нумары.
  
  Ён прадэкламаваў адзін, і яна набрала нумар. На лініі пачуўся кароткі гудок, і трубку знялі. "Алё?" Нецярплівы мужчынскі голас.
  
  - Хто гэта? - спытала Сакс.
  
  “Чорт вазьмі. Хто гэта і адкуль у цябе гэты нумар?"
  
  “Дэтэктыў Амелія Сакс, паліцыя Нью-Ёрка. Я з Уілісам Тэмблином. З кім я кажу?"
  
  "Тоні Харысан".
  
  Мэр Нью-Ёрка.
  
  “ З Уілісам усё ў парадку? - спытаў я.
  
  “Так. Дазвольце мне патэлефанаваць вам па лініі мэрыі", - сказала яна.
  
  "Ты што, ?—"
  
  Яна отсоединилась, набрала асноўны нумар і праз дзесяць секунд зноў размаўляла з гэтым мужчынам.
  
  Ён прабурчаў: "Вашы канспіратыўныя дадзеныя задаволеныя, і мая сапраўднасць ўстаноўлена, дэтэктыў Сакс?"
  
  "Так". Магчыма, “сэр" было б дарэчы. Яна была не ў настроі.
  
  “ Містэр Тэмблин пабываў на некалькіх месцах злачынстваў, звязаных з абвальваннем крана.
  
  “Я ведаю. Гэта тое, чым ён займаецца. Што-небудзь яшчэ?"
  
  “Няма. Я—"
  
  Лінія абарвалася.
  
  Яна сказала: “Абвалы былі наўмыснымі. Як вы можаце абараніцца ад гэтага?"
  
  Ён паціснуў плячыма. “Бывае вецер. Здараецца паломка металу. Здараюцца тэрарысты. Падрадчыкі павінны быць гатовыя да ўсяго. Паглядзіце, што мы даведаліся на восемдзесят дзевятай. У аператара ў кабіне была вяроўка. Вяроўка коштам у сто даляраў выратавала яму жыццё. Гэта ўвайшло ў мой справаздачу. А бальніца? Я збіраюся рэкамендаваць горадзе не ўхваляць асобна якія стаяць краны. Яны павінны быць прымацаваныя да структуры, якую яны будуюць ".
  
  Яна спытала: "ці Бачылі вы каго-небудзь на любым з аб'ектаў, у каго склалася ўражаньне, што яны былі датычныя да гэтай справы?"
  
  “Няма. Проста купка шакалаў, якія хацелі зрабіць сэлфі на месцы катастрофы. Цяпер я магу ісці?"
  
  Зазваніў яе тэлефон.
  
  Яна сказала Тэмблину: "Пакуль няма". Затым, звяртаючыся да тэлефона: “Райм. Ён у мяне. Толькі гэта не зусім тое, што мы думалі". Яна распавяла аб місіі Тэмблина і зацвярджэнні мэра.
  
  "Бяздомны..." сказаў Райм. “ Я бачыў сёе-каго раней, на адным з відэа. Дазвольце мне сёе-тое праверыць. ... Ах, так, гэта Тэмблин. Вось што ў яго было ў руцэ, сотавы тэлефон. Ён змоўк. “ Уключыце гучную сувязь.
  
  Яна націснула на кнопку і пасунула апарат бліжэй да Тэмблину. “ Гэта Лінкальн Райм. Ён...
  
  Распрацоўшчык сказаў: "Я ведаю, хто ён ... містэр Райм".
  
  “Містэр Тэмблин. Нам бы не перашкодзіла ваша дапамога. Дазвольце мне выказаць некалькі вашых ідэй і паглядзець, што вы думаеце".
  
  “ Мяркую. Калі гэта тэрмінова. У мяне прызначаная сустрэча. І пачаў з пазногцяў на правай руцэ.
  
  Райм сказаў: “Тэрмінова, ды. Мы толькі што праверылі гадзіны зваротнага адліку. Яны былі скінутыя. Толькі на гэты раз той, хто за гэтым стаіць, павялічыў тэрмін. Усяго праз некалькі гадзін спусціцца яшчэ адзін кран".
  
  OceanofPDF.com
  
  47.
  
  “ СЕНАТАР, у ЧАТЫРЫ ГАДЗІНЫ.
  
  Гэта не спасылка на час.
  
  Пазіцыя пагрозы.
  
  Двое мужчын знаходзіліся ў Ніжнім Манхэтэне, на ўсход ад Уол-стрыт.
  
  Погляд направа і за спіну.
  
  Ён заўважыў мужчыну гадоў сарака ў джынсах, цёмнай бейсболцы і цёмна-сіняй талстоўцы без лагатыпа. З тых, што любяць вулічныя злодзеі. Яны называліся "Лёсаванне". Ты грабишь каго-небудзь, ўцякаеш і кідаць тое, што было на табе надзета, каб падмануць тых, хто цябе шукае.
  
  "Як ты думаеш, чаму гэта пагроза?"
  
  Піцер, высокі, шыракаплечы "спецыяліст па асабістай бяспекі", адказаў: "Спыніўся, пакуль мы чакалі сігналу святлафора, зрабіў званок, які, магчыма, і не быў званком. Гэта выглядала фальшыва". Сонца ўспыхнула на голай галаве Піцера.
  
  "Ты бачыў яго раней?"
  
  "Няма".
  
  "Мы будзем трымаць вуха востра".
  
  Эдвард Талезе, сенатар ЗША ад штата Нью-Ёрк, толькі што сустрэўся з кіраўніком прэзідэнцкай кампаніі сваёй партыі. Сустрэча паміж ёй і Талезе прайшла добра, і ён сышоў са спісам донараў, з якімі можна было пагутарыць.
  
  Талезе было пяцьдзясят дзевяць гадоў, ён быў моцнага целаскладу, і яго светлыя валасы былі падстрыжаныя вожыкам, што падкрэслівала іх адсутнасць. Не тое каб яго гэта не хвалявала. Яго твар было зморшчаным, як у бульдога, хоць сківіцы выдавалі іншую пароду — ищейку. Талезе ведаў, што яго часам апісваюць сабачымі метафарамі, і гэта яго задавальняла. У яго было чатыры сабакі: ваўкадаў, малинуа, блутик і чыхуахуа. Некаторых людзей пацешыла, што з чацвёркі адзінай, каго ён сам прывёў у сям'ю, была Казялец, якая важыла шэсць фунтаў тры унцыі. І гэта толькі таму, што ў яе быў залішняя вага.
  
  Звычайна яны з Пітэрам ехалі ў лімузіне, які быў куленепрабівальным (фраза, якая па нейкай прычыне пацешыла яго, як быццам машына проста пагарджала свінцовыя снарады). Але першая сустрэча адбылася ў штаб-кватэры перадвыбарчай кампаніі ў цэнтры горада, і дабрацца да наступнай, з донарам у гатэлі на Уотэр-стрыт, было значна больш эфектыўна і хутчэй пешшу, чым пераадольваць немагчымыя коркі ў Фінансавым раёне.
  
  Цяпер ён задаваўся пытаннем, ці не было гэта выкрыццё памылкай.
  
  Ён яшчэ раз азірнуўся.
  
  Ён не мог сказаць, ці быў гэты чалавек усё яшчэ там; у абедзенны перапынак народу было шмат.
  
  Дзень быў ясны. Яркі сонечны святло падаў нахільна ўніз і адбівалася ў сотні вокнаў, адлюстраваныя прамяні былі больш цьмянымі і прахалоднымі, чым у арыгінале, але ўсё роўна яркімі.
  
  Наперадзе ён мімаходам убачыў будынак мэрыі, ўражлівае, як заўсёды. Звычайна яны зрэзалі б шлях праз плошчу Стыва Фландерса перад мудрагелістым збудаваннем, але яно было перакрыта жоўтай паліцэйскай стужкай.
  
  "Што там адбылося?" - спытаў сенатар.
  
  "Глядзі". Ён паказаў на будаўнічую пляцоўку, дзе узводзіўся адзін з тых кранаў. Пляцоўка была пустынная.
  
  “ О, гэтая банда, якая займаецца даступным жыллём, ці хто там яшчэ.
  
  Вышыня крана складала ўсяго шэсцьдзесят-семдзесят футаў. Але, выказаў здагадку Талезе, ён мог нанесці некаторы шкоду, калі б упаў. Даступнае жыллё — вось што іх турбавала. Ён спачуваў — ён абмяркоўваў гэтае пытанне з кіраўніком дэпартамента жыллёвага будаўніцтва і гарадскога развіцця, — але забіваць людзей, каб даказаць свой пункт гледжання?
  
  “ Туды. "Пітэр паказаў пальцам і расшпіліў куртку, каб паказаць сваё агнястрэльную зброю.
  
  Пасля некалькіх хвілін падарожжа па серпантын, уворачиваясь ад людзей, якія былі прыкаваныя да сваіх тэлефонах, Талезе і Піцер зноў выйшлі на сонца. Яны перасеклі ажыўленую вуліцу, накіроўваючыся да гатэлю, впечатляющему ўзвядзенню, калі вы любіце метал і шкло. Слова "утульны" тут недарэчна.
  
  "Бачыш яго?" Талезе азірнуўся.
  
  “ Ён павярнуўся. Хутчэй за ўсё, нічога.
  
  У светлым, функцыянальным вестыбюлі ён чакаў, што яго сустрэне сам спонсар кампаніі, неверагодна багаты менеджэр хедж-фонду. Не убачыўшы гэтага чалавека, ён дастаў свой тэлефон. Аднак перш чым ён набраў нумар, высокі мужчына ў цёмным касцюме і белай кашулі падышоў прама да яго. Пітэр паварушыўся.
  
  "Сенатар Тейлз".
  
  Гэта не пытанне. Любы, у каго быў тэлевізар, ведаў, хто ён такі.
  
  “Містэр Рот не зможа прысутнічаць на вашай сустрэчы. Але ёсць сёе-хто яшчэ, хто хацеў бы вас бачыць".
  
  "Мы паглядзім дакументы," сказаў Піцер.
  
  Ён дастаў яго.
  
  Заўважыўшы працадаўцы гэтага чалавека, Талезе прыпадняў брыво.
  
  Сустрэча, падобна, абяцала значна адрознівацца ад той, якую ён планаваў.
  
  OceanofPDF.com
  
  48.
  
  
  У СВАІМ ГАРАДСКІМ ДОМЕ, размаўляючы па тэлефоне з Уілісам Тэмблином, Лінкальн Райм казаў у слухаўку: “Чалавек, які на самай справе сабатуе пад'ёмныя краны, - наёмны забойца. Бярэ мільёны за падобную працу ".
  
  "Мой".
  
  Райму здалося, што Тэмблина гэта не ўразіла. Мільёны для яго, верагодна, былі ўсяго толькі бюджэтам на прыватны самалёт.
  
  “Мы хочам ведаць, хто яго наняў. Высветліўшы гэта, мы знойдзем яго. Такім чынам, нам патрэбен матыў".
  
  Яму здалося, што Сакс амаль ўсміхнулася, пачуўшы, як ён прамаўляе гэта непрыстойнае слова на літару "М".
  
  Райм працягнуў: “Па-першае, гэта было тое, што вы, магчыма, чулі ў навінах: актывісты прымушаюць горад пераабсталяваць старую дзяржаўную ўласнасць у даступнае жыллё. Але мы адкінулі гэта ".
  
  "Ну, я б так і падумаў", - сарданічнай сказаў ён. “Табе трэба было патэлефанаваць мне адразу. Я б сказаў табе. У руху за даступнае жыллё поўна говнюков, і большасць з іх дурныя. Па крайняй меры, наіўныя. Але вымагальніцтва? Не іх канёк. І яны ўсё роўна не змаглі б сабраць такі ганарар ".
  
  “ Тады мы падумвалі пра... - пачаў Райм.
  
  Тэмблин перапыніў яго. “ Амаральны забудоўшчык. Як і я.
  
  “Так. Езджу па рынку, каб падабраць нерухомасць танней".
  
  Насмешлівы выдых. “ І як менавіта гэта спрацуе?
  
  "Па-першае, Рейтс," сказаў Райм.
  
  Тэмблин, здавалася, быў збянтэжаны самай думкай. “Яны доўгатэрміновыя. І ацэнка заснаваная на сродках ад аперацый і працэнтных стаўках. Не ў загалоўках "Нью-Ёрк пост ". Наступны?"
  
  Сакс спытала: "Манипулируете фондавых рынкам?"
  
  Цяпер адкрыты смех. “Ты не можаш быць сур'ёзным. Калі вы хочаце пагуляць у гэтую гульню, вы выбіраеце адну акцыю, адкрываеце кароткую пазіцыю, вядзеце ананімны блог, публікуеце фальшывыя гісторыі аб небяспеках электрамабіляў або дерматологіческіх прэпаратаў і выводзьце грошы, калі кошт падае. Тады, дарэчы, адпраўляйся ў турму. Камісія па каштоўных паперах і біржам пабывала там. Што падалі краны? Уол-стрыт, магчыма, і икнула, але яны забыліся пра гэта падчас кактэйлю ".
  
  Райм паспрабаваў: “Затрымкі ў будаўніцтве. Праекты абанкруціліся. Забудоўшчык пераязджае —"
  
  “ І купляе іх за бясцэнак? Дзе ты гэта пачуў?
  
  "Рэпартаж з навін ..."
  
  “О, пра ... Ў навінах. Вядома, гэта павінна быць праўдай ... Ну, апошняе, чаго хочуць банкі, - гэта валодаць нерухомасцю, на якую ў іх ёсць іпатэка. Этапы будаўніцтва? Ніхто не ўспрымае іх сур'ёзна. Гэта прапрацоўваецца ".
  
  Райм разглядаў дошкі з доказамі. Ён няўцямна зірнуў у бок стэрыльнай часткі гасцінай, дзе Мел Купер аналізаваў яшчэ больш слядоў, сабраных Сакс і Пуласкага. Выраз яго твару казала аб тым, што ён не знайшоў нічога новага.
  
  - Сакс, пакажы яму спіс аб'ектаў нерухомасці, якія былі ўключаны ў спіс заявак на праект "Камуналка".
  
  Тэмблин хмыкнуў. “ У мяне сустрэча сёе з кім.
  
  - Пяць гадзін, - сказаў Райм. Да наступнага пад'ёмнага крана.
  
  - Гэта “у Люсьена". Ты ведаеш, колькі часу трэба, каб забраніраваць столік?
  
  "Я зразумела," сказала Сакс.
  
  “ Містэр Тэмблин? - Падказаў Райм.
  
  "Я чытаю, я чытаю".
  
  “Ёсць якая-небудзь стратэгічная прычына, па якой наш злачынец хацеў бы, каб гэта маёмасць было перададзена карпарацыі? Некаторыя з іх - былыя ўрадавыя аб'екты. Можа быць, там захоўваюцца запісы? Даследчыя цэнтры? Па нейкай геаграфічнай прычыне? Яны размешчаны побач з крытычнымі кропкамі? Ці, можа быць, каб не дапусціць іх продажу? "
  
  Безуважлівым голасам Тэмблин сказаў: “У вас даволі вёрткі розум. Ўражвае. Але ... няма".
  
  - Чаму? - спытаў Райм.
  
  “Дзевяноста адсоткаў з іх нікуды не падзенуцца ў бліжэйшы час. Яны замарожаныя. У спісах асоб, якія не падлягаюць пераводу".
  
  “ Без перакладу? - Спытала Сакс.
  
  “Яны таксічныя. У літаральным сэнсе. Парачка - Суперфонды. Астатнія? На ачыстку сыдуць гады. Ён павінен быў гэта ведаць. Падобна на тое, ён зачыніў вочы і выбраў нейкую ўласнасць, якая належала гораду, не думаючы пра гэта ".
  
  — Такім чынам, ваша меркаванне — ваша экспертнае меркаванне - заключаецца ў тым, што гэтыя злачынствы не маюць ніякага дачынення да нерухомасці? - спытаў Райм.
  
  “Ну, гэты хлопец - ваш забойца на мільён долараў, не мой, але мяркуючы па тым, што вы мне паведамілі, гэта дакладна. У яго на розуме зусім іншае".
  
  OceanofPDF.com
  
  49.
  
  "СПАДАР ПРЭЗІДЭНТ".
  
  "Эдвард".
  
  Сенатар Тейлз увайшоў у гасціную. Знешні выгляд і вестыбюль гатэля, магчыма, і былі безгустоўным, але гэтыя нумары былі вызначана шыкоўнымі.
  
  Але, з іншага боку, гэта быў Прэзідэнцкі нумар.
  
  Галоўнакамандуючы падняўся з канапы, акружаны морам папер, і ступіў наперад па брудна-белым дыване, каб паціснуць мужчыну руку. Прэзідэнт Уільям Бойд быў высокім, вуглаватым мужчынам, чыё змяшанае паходжанне выяўлялася ў мяккім тоне яго скуры. Ён быў вядомы сваёй лёгкай усмешкай, якой бліснуў і цяпер.
  
  Талезе быў старэйшым у апазіцыйнай партыі, і яму было цікава, што б падумаў Бойд, калі б даведаўся, што ён толькі што правёў апошнія два гадзіны, распрацоўваючы стратэгію свайго адхілення ад пасады перад выбарамі ў лістападзе. Затым вырашыў, што мужчыну будзе ўсё роўна. Усё гэта было часткай гульні. І на самай справе яны з Бойд часта працавалі разам, душачы партыйнасць, калі маглі, і выпрацоўваючы кампраміснае заканадаўства.
  
  “ Сенатар. У дзвярах стаяла высокая, царская Першая лэдзі.
  
  "Місіс Бойд".
  
  “ Як пажываюць Эмілі і дзяўчынкі? Унукі?
  
  "Усё добра, дзякуй". Талезе адзначыла, што Першая Дачка, дзесяці гадоў ад роду, таксама была ў добрай форме, энергічна стукаючы па экране свайго iPad.
  
  “ Я пакідаю вас адных. "Жанчына зачыніла за сабой двайныя дзверы.
  
  Мужчыны селі. Бойд сказаў: “Часам у гэтым бізнэсе ты не адчуваеш сябе фокуснікам? Спрыт рук, увядзенне ў зман. Ты ведаеш якія-небудзь картачныя фокусы, Эдвард?"
  
  “Так, сэр. Я гуляю ў чырвы са сваімі ўнукамі і гляджу, як знікае мая дробязь. Такім чынам, менеджэр хедж-фонду, з якім я павінен быў сустрэцца, — гэта быў акт знікнення ".
  
  “ Наўрад ці я стаў бы шукаць багатага чалавека, каб папоўніць ваенны куфар майго праціўніка, ці не так? "Заспеў вас знянацку.
  
  "Так, сэр".
  
  Мужчына пацягнуўся. Нягледзячы на сваю відавочна моцнае здароўе, ён выглядаў стомленым. Але ж Талезе працаваў з трыма прэзідэнтамі, і яны былі пастаянна стомленымі. Праца проста вымотвае цябе.
  
  "Апытанні грамадскай думкі" ... У лістападзе будзе кідок манеты ".
  
  “Блізка. Так".
  
  “Добрыя кіраўнікі не даўгавечныя — ні ў бізнэсе, ні ва ўрадзе. І я не маю на ўвазе добрых у сэнсе таленавітых і эфектыўных. Я маю на ўвазе, калі робіш дабро ". Бойд падняўся і наліў сабе кавы. Ён прыпадняў брыво. Талезе паківаў галавой. "Ты калі-небудзь глядзеў фільм "Безадмоўны", Эдвард?"
  
  “Даўным-даўно. Нашы бамбавікі па памылцы атрымалі паведамленне з просьбай скінуць ядзерную бомбу на Маскву. Нас турбуе вайна?"
  
  “Няма, няма. Я думаю аб той сцэне, дзе прэзідэнт просіць амерыканскага амбасадара ў Расеі ахвяраваць сабой, каб яны ведалі, што Масква разбурана ".
  
  “Ён застаецца на тэлефоне, пакуль той не разбурыцца пры выбуху. Расейскі амбасадар у Нью-Ёрку робіць тое ж самае".
  
  Яны абмянялі два горада, каб пазбегнуць татальнай вайны. Гэта як памяняць ферзь у шахматах.
  
  Страшэнны фільм.
  
  Талезе працягнуў: “Расталыя паслы. Гэта не вельмі спрыяльны размова, спадар прэзідэнт".
  
  “ Мой рахунак за інфраструктуру, Эдвард...
  
  "Ах". І Талезе ўбачыў, што насоўваецца, і раптоўна ўсвядоміў канцэпцыю таго, што яго жыццё праходзіць перад вачыма. У дадзеным выпадку, яго палітычнае жыццё. "Толькі крыху папулярней, чым ядзерны халакост, павінен вам сказаць".
  
  Смех.
  
  Закон Бойда прадугледжвае маштабную рэканструкцыю дарог, мастоў, тунэляў, аэрапортаў, жалезных дарог і т. п. у краіне. Павышэнне бяспекі і забеспячэнне занятасці дзясяткаў тысяч рабочых.
  
  Праціўнікі, усе яны былі заўзятымі, заяўлялі, што законапраект можа збанкрутаваць краіну.
  
  Талезе глядзеў уніз, на кававы столік з клёну з вышыні птушынага палёту.
  
  Бойд: “Вы чыталі чарнавікі. Што вы думаеце?"
  
  "Тэарэтычна, гэта магло б спрацаваць".
  
  З сарамлівымі ноткамі ў голасе прэзідэнт сказаў: “Я чуў сёе-якія водгукі. ... Не для пратаколу, вядома. Вам падабаецца ідэя".
  
  Адкуль у гэтага чалавека узяўся такі інтэлект?
  
  “ Эдвард, дапамажы мне падняць з зямлі.
  
  "Спадар Прэзідэнт..."
  
  Бойд нахіліўся наперад. “ Ваша заканадаўства аб чыстай вадзе? Я прасачу, каб гэта адбылося.
  
  Госпадзе.
  
  Гэта было б цудам ...
  
  Сенатар ўздыхнуў. “Як-то ўвечары вячэралі? Я згадаў, што рахунак за ваду павінен скласці каля двух мільярдаў. І Сэмі сказаў: "Мяркую, хто-то пакінуў кран уключаным ".
  
  Смяшок. "Нам трэба больш двенадцатилетних ў Кангрэсе".
  
  Зусім як Бойд - ведаць імёны і ўзрост ўнукаў свайго апанента.
  
  "Я галасую за гэта, гэта будзе канцом маёй кар'еры".
  
  “Ах, ты не будзеш балатавацца чатыры гады. Выбаршчыкі забудуць".
  
  “Мая партыя - няма. Пасля гэтага семестра я не змагу знайсці ніякай працы, акрамя dogcatcher ".
  
  Талезе выглянуў у акно, назіраючы, як сонца залівае сваім бязлітасным святлом цудоўны горад.
  
  Не імпульсіўны як палітык, не імпульсіўны як муж, бацька або дзядуля, сенатар Эдвард Тейлз з Нью-Ёрка і цяпер не дзейнічаў імпульсіўна. Яго хуткі розум ўпарадкаваў факты і наступствы і сказаў: “Я зраблю гэта, сэр. У вас ёсць мой голас".
  
  Лавец Сабак ...
  
  Прэзідэнт хутка ўстаў і ўзяў Талезе за руку абедзвюма рукамі.
  
  "Я думаў пра назву, калі буду пісаць сваю аўтабіяграфію", - задуменна вымавіў сенатар. “Або калі гэта зробіць мой аўтар-прывід. Цяпер я зразумеў: Гандляр з д'яблам.
  
  Прэзідэнт засмяяўся сваім знакамітым смехам.
  
  Яны ўдваіх накіраваліся да дзвярэй.
  
  Талезе сказаў: “Той фільм? Той, дзе два амбасадара трапілі пад ядзерную бомбу? Па крайняй меры, яны пазбеглі Трэцяй сусветнай вайны. Гэта было ўжо што-то ".
  
  OceanofPDF.com
  
  50.
  
  
  Ва ўваходным паштовай ящикеэлектронной ПОШТЫ ЛІНКАЛЬНА РАЙМА заблішчэлі запрашэнне Zoom далучыцца да сходу праз пяць хвілін.
  
  Вядучым быў бяздомны мільярдэр Уіліс Тэмблин.
  
  Гэта было б працягам іх папярэдняга размовы, які адбыўся паўгадзіны таму.
  
  Пасля таго, як распрацоўшчык абверг іх тэорыі аб матывах Гадзіншчыка, Райм пацікавіўся, ці не можа распрацоўшчык дапамагчы іншым спосабам.
  
  “ Шэсць месяцаў? - Прамармытаў Тэмблин.
  
  "Што?" Райм спытаў.
  
  "Колькі часу трэба, каб забраніраваць столік у Люсьена".
  
  Райм спытаў: "Як ты думаеш, праз шэсць месяцаў гэта ўсё яшчэ будзе працаваць?"
  
  Наступіла паўза. “ Жак будзе незадаволены. Што табе трэба?
  
  Райм сказаў: "Я мяркую, забудоўшчык павінен шмат ведаць аб гісторыі горада, пра яго геаграфіі".
  
  “Ты жартуеш? Хто-то аднойчы напісаў, што ніхто не ведае пра Нью-Ёрку больш, чым Уіліс Тэмблин. Я пакрыўдзіўся. Сказаўшы: "Ніхто не ведае больш'. Гэта ставіць мяне ў роўныя ўмовы з кожным Прыдуркам і Няўдачнікам з ліку забудоўшчыкаў. Правільны спосаб сказаць гэта прасцей і не прадугледжвае негатыву. Я ведаю аб гэтым горадзе больш, чым любы іншы жывы чалавек ".
  
  “Тады, можа быць, вы дапаможаце нам знайсці месца. Гэта тое месца, дзе саўдзельнікі сустрэліся падчас нападу крэйна ".
  
  "Змоўшчыкі," павольна вымавіў Тэмблин, смакуючы той ці слова, ці то саму канцэпцыю. Магчыма, і тое і іншае.
  
  "Гэта тое, што нашы афіцэры знайшлі ў зямлі". І ён даслаў фатаграфію з дошкі для забойстваў.
  
  • Эндзі Гіліган, аддзел па расследаванні забойстваў
  
  o гліністая глеба
  
  o вустрычны ракавіны, старыя
  
  o раскладаюцца рэчывы, узрост якіх, верагодна, складае некалькі сотняў гадоў:
  
  • поўсць
  
  • скура
  
  • лакаваныя дрэва
  
  • лікёр
  
  • конскі валасоў
  
  • драўняны вугаль
  
  • Гары Хелприн, аддзел замаху на забойства
  
  o гліністая глеба
  
  o вустрычны ракавіны, старыя
  
  o раскладаюцца рэчывы, узрост якіх, верагодна, складае некалькі сотняў гадоў:
  
  • поўсць
  
  • скура
  
  • лакаваныя дрэва
  
  • лікёр
  
  • конскі валасоў
  
  • драўняны вугаль
  
  • аміяк і изоциановая кіслата
  
  "Дазвольце мне разабрацца ў гэтым".
  
  Гэта тое, аб чым Тэмблин цяпер збіраўся расказаць.
  
  Райм націснуў на запрашэнне.
  
  Шырокавугольная камера тэлефона паказала твар Тэмблина. Ён сядзеў за модным абедзенным сталом.
  
  У Люсьена? Падобна, ён усё-такі пайшоў.
  
  Распрацоўшчык раптам прамармытаў мужчыну ў белым пінжаку. “Я ведаю, што размаўляю па тэлефоне. Я ведаю, што гэта супярэчыць вашым правілах. Я таксама ведаю, што мог бы тут жа выпісаць чэк на гэта ўстанова і ператварыць яго ў франшызу arby's. Метрдатэль скажа вам, хто я. А цяпер ідзіце. Містэр Райм? Такім чынам, якія доказы вы знайшлі? Лепшае, што я магу зрабіць, гэта сказаць вам, што калі каманды фонду выкопваюць што-небудзь, што можа мець гістарычнае значэнне, яны павінны паведаміць аб гэтым горадзе. І будаўніцтва спыняецца, а абяскроўленыя сэрца атрымліваюць судовыя пастановы аб захаванні ўчастка для далейшага агляду. Да чорта ўсё, калі кампанія збанкрутуецца, а працавітых мужчын і жанчын звольняць ".
  
  Ён супакоіўся. “Ну, я бачыў гэтыя прадметы, якія вы знаходзілі раней. Сувязь з вайскоўцамі. Вайна за незалежнасць. Драўніна з зброевых запасаў, конскі валасоў з, так, вы здагадаліся. Галоўнае - алкаголь. Ты ведаў, што ў тыя часы салдаты біліся п'янымі? Я бачыў шоў па кабельным. У гэтым ёсць сэнс. Ты б пайшоў у атаку супраць мушкетных куляў і штыкоў цвярозым? Сам я б гэтага не зрабіў.
  
  “Тым не менш, гэта ўсё яшчэ пакідае шмат магчымасцяў. Палі бітваў, трэніровачныя пляцоўкі, лагеры. Армія і флот заўсёды былі размешчаны тут. Гліна і вустрычны ракавіны, верагодна, азначаюць цэнтр Манхэтэна, паўднёва-заходні Бруклін, паўднёва-заходні Стейтен-Айлэнд, усходні Джэрсі аж да Ньюарка. Але я не ўпэўнены, што гэта прынясе вам шмат карысці."
  
  Больш за пяцьсот міль берагавой лініі ...
  
  Райм падняў вочы да столі, абдумваючы словы гэтага чалавека.
  
  І тут ўзнікла гэтая думка.
  
  Ваенныя аб'екты ...
  
  Аміяк і изоциановая кіслата.
  
  Мачавіна.
  
  Які з'яўляецца асноўнай крыніцай салетры—нітрату натрыю, які выкарыстоўваецца пры вырабе пораху.
  
  Вывучаў выбуховыя рэчывы, як і ўсе крыміналісты, Райм ведаў, што ў дзевятнаццатым стагоддзі порах заўсёды быў у дэфіцыце, і вытворцы, адчайна маюць патрэбу ў салетры, асноўнай крыніцай якой была мача, плацілі прапаведнікам, каб яны маглі збіраць засохлую мачу з царкоўных лавак, дзе яна збіралася пасля таго, як прыхаджане заставаліся на сваіх месцах, слухаючы шматгадзінныя пропаведзі, і дазвалялі сваім натуральным функцый проста выконвацца — замест таго, каб рызыкаваць наклікаць на сябе гнеў Божы або, што больш верагодна, стварыць бачнасць непачцівасць, вышмыгнуўшы ў прыбіральню.
  
  Райм спытаў: "ці Ёсць, па—вашаму, якое-небудзь месца, дзе ў той час у гэтым раёне выраблялі порах - і ў месцы, дзе будаўніцтва магло быць спынена?"
  
  “А, гэта проста. У бягучай працы перапынак, таму што экскаватары знайшлі стары ваенны аб'ект, дзе выраблялася агнястрэльную зброю. Канец семнаццатага стагоддзя. Унізе, у Грынвіч-Вілідж. Раней ён называўся Канонирс'Роу. Яны змянілі яго шмат гадоў таму. Цяпер ён называецца Гамільтан-корт."
  
  • • •
  
  Перад ім, паднімаючыся на дзвесце футаў ў паветра, стаяў вежавы кран Энгстрема-Абера, саморазъемная мадэль.
  
  Ярка-жоўтая з сіняй кабінай, гэтая мадэль, як ён даведаўся, быў працоўным конікам у горадзе. Хэйлі не мог не захапіцца ёю. Мачта мела памеры дванаццаць на дванаццаць футаў, а пярэдняя страла, зробленая з адзінаццаці секцый, дасягала ў агульнай складанасці дзвесце семдзесят футаў, у той час як страла процівагі была выцягнутая на шэсцьдзесят дзевяць. Ён мог важыць пяцьдзесят пяць тысяч фунтаў. Нядзіўна, што арэнда была дарагі; нешматлікія будаўнічыя кампаніі валодалі вежавымі кранамі; каб апраўдаць выдаткі, адзінка выкарыстоўвалася б штотыдзень, і не многія падрадчыкі выконвалі вышынныя работы, якія патрабавалі іх выканання. E-A каштавала 15 900 даляраў у месяц.
  
  І лічыльнік тикал. Нескарыстанае знаходжанне не апраўдвала арэнднай платы, і вар'ят мужчына, які мог яе перакуліць, не быў актам Божым у адпаведнасці з дагаворам арэнды.
  
  Цяпер ён прыпаркаваўся ў полуквартале ад будпляцоўкі. Агледзеўшыся па баках і не ўбачыўшы нікога, акрамя кіроўцаў транспартных сродкаў, не звяртаюць увагі на яго і яго пазадарожнік, ён уключыў свой планшэт і знайшоў схему, якая была сярод тых, што няшчасны Эндзі Гіліган скраў з гарадскога аддзела DSE. Ён перавёў погляд з глянцавай паверхні на зямлю вакол сябе.
  
  Так, гэта быў бетонны тунэль шырынёй у чатыры фута, які павінен быў выкарыстоўвацца для адводу дажджавой вады сцёкаў і талых ў дрэнажную сістэму пад найбліжэйшай дарагі і, у канчатковым выніку, у раку Гудзон.
  
  Усё было добра. Так, рабочыя, пераўтвораныя ў ахоўнікаў, былі руплівыя і сур'ёзна ставіліся да сваёй задачы. Іх кавы і цыгарэты не адцягвалі ад чування.
  
  Вядома, яны верылі, што небяспека, якую яны шукалі, падобна наглядчыкам за паветранымі налётамі ў Англіі часоў Другой сусветнай вайны, зыходзіць з неба.
  
  Шукаю аднаго з зараджаных кіслатой дронов.
  
  І зноў ахоўнікі-аматары шукалі паўсюль, акрамя таго месца, дзе ім трэба было шукаць.
  
  Выбраўшыся з машыны, ён надзеў каску — жоўтую, як насілі іншыя рабочыя, — і тужэй зашпіліў маланку на камбінезоне Carhartt ў шыі. Ён падышоў да задняй дзверы, падняў яе і выцягнуў цяжкі заплечнік.
  
  Ён дабраўся да тунэля і пачаў прабірацца па ім. У канцы, прыкладна ў пяцідзесяці футаў ад яго, ён узлез па сталёвым ашэстак, уманціраваным у бетон у якасці лесвіцы, і апынуўся ў падставы крана. Над ім навісаў клівера. Падняўся вецер, і чуўся слабы свіст, калі ён струменіўся па жоўтым трубах і чорным апорным правадах. Аператар адпусціў счапленне, каб забяспечыць бяспечнае кручэнне флюгера стрэлы.
  
  Ён агледзеў падстава мачты. Беспілотнік быў пахаваны з светам, але ў любым выпадку яго план гэтага не прадугледжваў. І ў ім не было задзейнічана нічога з выдатнай высокачашчыннай кіслаты.
  
  Гэты інцыдэнт з кранам быў бы іншым.
  
  Праз некалькі хвілін пасылкі былі дастаўлены, і ён вярнуўся ў тунэль і накіраваўся назад да машыны.
  
  Сяўба за руль, ён кінуў шлем на задняе сядзенне і паехаў назад у свой бяспечны дом на Гамільтан. З'яжджаючы, ён яшчэ раз агледзеў месца здарэння.
  
  Ён выказаў здагадку, што гэты канкрэтны кран, хоць і быў высокім, прыцягваў менш увагі, чым іншыя. Тэрыторыя вакол яго была цалкам ачышчана на чатырыста футаў у акружнасці. Так што, калі па нейкай прычыне тэрарыст або pyscho задаволіць сабатаж, разбураць кватэры ці офісныя будынка не прыйдзецца.
  
  Што не азначала, што ў межах дасяжнасці крана не было ніякай мэты.
  
  Фактычна, гэта быў самы важны момант ва ўсім яго праекце.
  
  OceanofPDF.com
  
  51.
  
  ДЭТЭКТЫЎ ЛАЙЛ СПЕНСЕР — на цэлы фут вышэй Рона Пуласкага — стаяў у дзвярах. На ім былі чорны касцюм і белая кашуля, без гальштука. Пуласкі падняў вочы і паціснуў мясистую руку мужчыны.
  
  Яны перайшлі ў гасціную, і Рон прадставіў дэтэктыва Джэні. Яны таксама паціснулі адзін аднаму рукі.
  
  Дзеці, якія стаялі ля дошкі з выявай сабак, паднялі вочы. - І нашы дзеці, - сказала Джэні. Марціна і Брэд. Гэта дэтэктыў Спенсер.
  
  "Ты вялікі".
  
  "Брэд!" усклікнула яна.
  
  Спенсер засмяялася. "Не бойся". Дэтэктыў абвёў позіркам зручную пакой: недарагая мэбля, карціны, сувеніры з адпачынку, спартыўная форма, сямейныя рэліквіі, якія перадаюцца з пакалення ў пакаленне. Затым аксэсуары, якія робяць жыллё домам: картрыджы для відэагульняў, часопісы, карткі з рэцэптамі, футбольнае і софтбольное рыштунак, непадыходныя красоўкі для бегу, пакеты з завітушкі і бульбянымі чыпсамі.
  
  Джэні кінула на мужа гулліва-раздражнёны погляд, і ён зразумеў, што забыўся сказаць ёй, што хутка будзе госць.
  
  "Мы будзем на заднім двары".
  
  "Гульня!" Крыкнула Марціна.
  
  "Я ненадоўга".
  
  “ Кава? Піва?
  
  Абодва адхілілі прапанову Джэні.
  
  - Дэтэктыў Спенсер? - паклікаў Брэд. - Вы былі з спецназа? - спытаў я.
  
  "Цюлені".
  
  “ Чалавек ... Шостая каманда?
  
  "Няма".
  
  "Але выконвалі ці вы сакрэтныя заданні?"
  
  “О, яшчэ б. Але я не магу пра іх казаць".
  
  "Крута!"
  
  Рон кіўнуў у бок кухні, і двое мужчын прайшлі праз яе на задняе ганак. Крыты прастакутнік, без экрана, выходзіў на ўчастак газона, акружаны градкамі, на якіх нічога не было пасаджана. Аднак на іх не было пустазелля, і яны былі запоўненыя духмянай мульчу, якую Рон і дзеці расклалі самі. Гэта было не так даўно — менш за месяц, — хоць той прыемны суботні дзень мог быць і дзесяць гадоў таму.
  
  Рон заўважыў змрочны выраз твару здоровяка, якога не было, калі ён прыйшоў.
  
  Яны паглядзелі па-над травы.
  
  Запоўніўшы цішыню, Спенсер ціха спытала: "Калі гэта адбылося?"
  
  IT ...
  
  “ Ці мы можам рухацца далей. Проста хацеў спытаць.
  
  “Няма. Усё ў парадку. Некалькі гадоў. Адкуль ты ведаеш?"
  
  "Ваша жонка сказала 'нашы дзеці'. Не 'двое нашых дзяцей'. І я сустрэў хлопчыка старэй і дзяўчынку помладше. Але на каміннай паліцы стаялі фатаграфіі Брэда і дзяўчынкі старэйшага ўзросту.
  
  У рэшце рэшт, гэты чалавек быў дэтэктывам.
  
  І, гледзячы на твар, вялікае і цвёрдае, але скажонае болем, Рон Пуласкага даведаўся яшчэ адзін факт пра Лайле Спенсере. У іх было нешта агульнае.
  
  Рон сказаў: “Рак. Усё здарылася хутка. Чувак, ты робіш усё ... і часам аказваецца недастаткова".
  
  "Мне вельмі шкада".
  
  “За гэтыя гады ў нас пабывала, напэўна, больш за сотню чалавек, Джэні і я. Напэўна, глядзелі на адну і тую ж фатаграфію. Ніхто не здзейсніў скачка. Магчыма, яны задаваліся пытаннем, але не хацелі пытацца. Але я так не думаю. Яны проста не заўважылі. А ваша сітуацыя?"
  
  Гледзячы ў двор, мужчына сказаў: “Хіба гэта не было чым-то асаблівым? У нас таксама была дачка. Тады ... Гэта была сиротская хвароба ".
  
  Рон паківаў галавой.
  
  “Тэрмін мастацтва, сказаў наш лекар. Рэдкае захворванне. У ЗША па вызначэнні ім хварэюць менш за дзвесце тысяч чалавек". Ён стрымана ўсміхнуўся. “Я сказаў Лінкольну. І ты яго ведаеш. Ён сказаў, што слова 'сірата' адбываецца ад грэцкага. І гэта не проста дзіця без бацькоў. Гэта можа азначаць аднаго з бацькоў, які страціў дзіцяці.
  
  “Часам існуюць лекі для лячэння орфанных захворванняў, але кампаніі не распрацоўваюць іх у вялікіх маштабах. Гэта нявыгадна. Адна таблетка можа каштаваць чвэрць мільёна даляраў ".
  
  "Няма!"
  
  “Гэта тое, што ёй было трэба. Я быў на поўначы штата, у маленькім офісе шэрыфа. Я сабраў трохі грошай на наркотыкі, каб заплаціць за гэта ".
  
  Рон ведаў, што ў Спенсера быў складаны шлях да таго, каб стаць дэтэктывам паліцыі Нью-Ёрка. Ён чуў аб вынясенні абвінаваўчага прысуду, але губернатар памілаваў яго і ануляваў яго паслужны спіс, што дазволіла яму паступіць на службу. Ён задаваўся пытаннем, што ж адбылося.
  
  “ Ён наогул дзейнічае, гэты наркотык?
  
  “Якое-то час. Потым гэтага не адбылося".
  
  Калі калі-небудзь і існавала апраўданае злачынства, то гэта было тое, якое здзейсніў Спенсер.
  
  Спенсер спытала: "Лінкальн і Амелія ведаюць?"
  
  "Няма". Не было ніякай бачнай прычыны не казаць ім. Ён проста не сказаў. “Ты? Ты сказаў, што Лінкальн ведае".
  
  “Ён сам гэта вылічыў. Ён пацікавіўся, чаму я збіраўся гуляць у скачкі ў вышыню са сцяны будынка, у тым Слясарнай справе, над якім мы нядаўна працавалі ".
  
  Такім чынам, дэтэктыў падумваў пра самагубства. Павінна быць, ён быў удаўцом, інакш жонка магла пайсці ад яго пасля смерці дачкі і яго арышту. Рон таксама ведаў, што шмат гадоў таму, пасля траўмы спіннога мозгу, Лінкальн знайшоў лекара, гатовага ўсталяваць ўстаноўку, каб ён мог скончыць з сабой.
  
  Пасля смерці дачкі Рон ніколі не дапускаў такіх крайнасцяў. У яго былі астатнія члены сям'і, дзеля якіх ён мог быць побач. Але гэта не азначала, што ён — і Джэні — у пэўным сэнсе не памерлі. Частка з іх назаўсёды засталася б знежывелай.
  
  Спэнсэр сказала: “Адна з самых складаных рэчаў. Баг - наша мянушку - яна ведала. Ведала ўсё, і гэта было падобна на тое, што яна проста прыняла гэта, працягвала жыць, пакуль гэта ў яе было. 'Што ў нас на вячэру?' Або: 'Тат, ну праўда? Ты зноў забыўся пароль ад Netflix?"
  
  Рон ківаў і ледзь стрымліваў слёзы. “Тое ж самае і з Клэр, ды. Я так і не зразумеў, ці было гэта мужнасцю або адмаўленнем. Або чым-то яшчэ". Глыбокі ўдых. "Ніколі гэтага не разумеў".
  
  Іх кансультант па смутку сказаў: "Вам трэба змірыцца з успамінамі, а затым зрабіць тое, чаго яна хацела б для вас дваіх: рухацца далей".
  
  Але яны з Джэні пагадзіліся, што гэта лухта сабачая. Чаго б Клэр хацела, так гэта плакаць на фільмах Дыснею, пляткарыць з іншымі дзяўчынкамі, фліртаваць з хлопчыкамі і сварыцца з мамай і татам, калі ёй споўніцца трынаццаць, выбраць каледж, сустрэць падыходнага чалавека і, магчыма, калі-небудзь завесці уласных дзяцей.
  
  Гэта тое, чаго хацела б дзяўчына.
  
  Душэўны стан яе бацькоў наогул не было — і не павінна было быць — тым, што яна прымала пад увагу.
  
  Таму яны смуткавалі тады, і яны смуткуюць цяпер. Яны заўсёды будуць смуткаваць.
  
  Джэні сказала гэта раней лепш за ўсіх: яны прайшлі праз гэта, так. Але рухацца далей? Ніколі.
  
  Нарэшце, Рон спытаў: “такім чынам. Аб чым я пытаўся?"
  
  Спенсер дастаў нататнік з кішэні спартыўнай курткі. “Трохі пакапаўся. І не хацелася б паведамляць навіны, Рон, але ў цябе па-чартоўску сур'ёзная праблема".
  
  OceanofPDF.com
  
  52.
  
  
  САМАЕ ДОБРАЕ тактычнае рашэнне, якое яна магла прыдумаць у дадзеных абставінах.
  
  На тупіковай вуліцы Гамільтан-Корт было мала хованак, уздоўж якой стаялі будынкі, якія знаходзяцца ў рознай ступені антрапагеннага разбурэння і натуральнага заняпаду. Калі-то шорт-авеню была камерцыйным раёнам, як мяркуецца, прызначаным для аптовага продажу прадуктаў харчавання — непадалёк знаходзіўся мясакамбінат. Але забудоўшчыкі ўбачылі бляск прыбытку на Манхэтэне і прыбралі да рук квартал.
  
  Затым, як патлумачыў Уіліс Тэмблин, праект пацярпеў крах з-за некалькіх прадметаў старога ўзбраення і слядоў рома.
  
  Яна стаяла ля агароджанага ланцугом ўваходу, аглядаючы дзвесце футаў бруку перад сабой.
  
  Доказы сведчылі аб тым, што Гадзіншчык і Гіліган праводзілі тут якое-то час. Пытанне, аднак, заключаўся ў тым, ці было гэта канспіратыўнай кватэрай забойцы або проста выпадковым месцам, якое яны выбралі, каб спыніцца і пагутарыць.
  
  Вось толькі Райм і Сакс не думалі, што гэта апошняе. На здымках Гамільтан-Корта з паветра быў бачны трэйлер, які выкарыстоўваецца ў якасці штаб-кватэры на будаўнічых працах. Ён быў пыльным, абшарпаным і незаўважным з цэнтральных вуліц. Добры бяспечны дом.
  
  Сакс таксама выказала здагадку: старая вуліца, будынкі старыя. Што псіхалагічна магло б спадабацца Часовщику, паколькі месца было з іншага часу.
  
  Аналізам, якім яна, вядома, не падзялілася з Лінкальнам Раймом, які прытрымліваўся негатыўнага погляду на псіхалагічны прафіляванне.
  
  Накіроўваючы тры групы па ўезду на месца, яна заўважыла яшчэ сее-што, якое паказвае на тое, што трэйлер быў яго часовым домам: відэакамеру ў пачатку тупіка, звернутую ўнутр і схаваную ў кучы цэглы. Яна магла зразумець камеры назірання на самай трэйлеры, але навошта перакрываць вуліцу, якая вядзе да яго? Лагічным адказам было: папярэдзіць аб набліжэнні паліцэйскіх.
  
  Яна і адна з груп дынамічнага пранікнення, усяго па чатыры чалавекі ў кожнай, цяпер знаходзіліся за гэтай кучай абломкаў, па-за полем зроку камеры.
  
  “ Гэта сёмая машына. Мы гатовыя. К.
  
  У навушніках гучна загрымела. Яна зменшыла гучнасць. - Вас зразумеў, сёмы.
  
  Двое дэтэктываў ў цывільным у пазадарожніку з лагатыпам кампаніі па продажы нерухомасці былі прыпаркаваныя на Гудзон, у пяцідзесяці футаў ад іх.
  
  Па камандзе Сакс яны пад'язджалі да ўезду ў Гамільтан і збочвалі ў вусце Гамільтана, загароджваючы камеру.
  
  "Пяць Восем Восем Пяць," перадала яна па рацыі. “ Групы два і тры, докладывайте. К.
  
  “Другая група. На пазіцыі ззаду 208"Хэмілтан". Чорны ход узламаны. Шлях да трэйлеры вольны".
  
  “ Зразумеў, другі. Трэці?
  
  “ Трэці, мы на другім паверсе, 216 Гамільтан. Від на мэтавае памяшканне выразны. Снайпер і карэктоўшчыкі на пазіцыі.
  
  "Васпонял".
  
  Яна зарадзіў свой М4. Зброя магло страляць цалкам аўтаматычна, чаргой або паўаўтаматычна, і яна перавяла перамыкач у становішча "Аўта".
  
  Я паспрабую захаваць яму жыццё, Райм. Але я не рызыкую ні адзінай душой у сваёй камандзе.
  
  Яе сэрца білася з частатой ледзь вышэй нармальнай, і гэта невялікае пачашчэнне было выклікана не турботай аб самой аперацыі або яе поспеху. У такія моманты яна адчувала задавальненне. Чыстая радасць, перапаўняюцца яе як раз перад тактычнай аперацыяй. Яе далоні былі сухімі, і, для разнастайнасці, яна не адчувала жадання усадзіць пазногаць ў кутікула або скуру галавы - дакучлівая звычка, якая захавалася з юнацтва. У цяперашні час яе нервы былі ў спакоі.
  
  Глыбокі ўдых. Ледзь прыкметны след навалы крыві. Ледзь прыкметны.
  
  З табой усё ў парадку ...
  
  Яна азірнулася на сваю каманду: двое мужчын і адна жанчына. Маладзейшы за яе. Іх вочы нерухомыя. Іх цела выгнуліся. Яны прыселі - і яна пазайздросціла іх маладым каленяў.
  
  Адзін з мужчын моцна сціснуў сваю зброю. Ён глядзеў у зямлю, шчыльна сціснуўшы вусны — адзіная частка яго асобы, акрамя вачэй, якая была бачная з-за капюшонаў Nomex. Ён зразумеў, што яна глядзіць у яго бок. Калі ён сустрэўся з ёй позіркам, яна кіўнула.
  
  І ён спусціўся з таго клапатлівага месца, дзе на імгненне прымасціўся. Гэта будзе яго першы выхад.
  
  "Трэці," паклікала яна. “ Што ты бачыш? К.
  
  “Шторы апушчаны. Нічога не відаць. Але ў нас ёсць цеплавая подпіс ".
  
  "Чалавек?"
  
  “ Верагодна. Падыходная тэмпература. І ў руху.
  
  Такім чынам, Гадзіншчык быў ўнутры.
  
  “К. Другая група, рухайцеся наперадзе 208-га. Паведаміце. І, дзяўчынка Зиллоу, выдвигайтесь на пазіцыю".
  
  Смех дэтэктыва з Сёмага вагона. Яна сказала: "На хаду".
  
  Пазадарожнік праехаў міма Сакс і Першай каманды, затым заехаў у тупік, заблакаваўшы камеру назірання. Каржакаватая жанчына, якую бронекамізэльку пад цветастым сукенкай рабіў яшчэ каржакавацейшыя за, вылезла з машыны і схапіла з задняга сядзення стос тэчак. Патэнцыйны пакупнік нерухомасці — таксама дэтэктыў Службы выратавання — выйшаў з пасажырскага сядзення і агледзеўся, нібы ацэньваючы, ці тое гэта месца, у якое ён хацеў бы ўкласці паўмільярда даляраў.
  
  "Трэці, ёсць якая-небудзь рэакцыя на прысутнасць?"
  
  “Адмоўна. Ён у сярэдзіне трэйлера. Больш не рухаецца. Можа быць, за столікам ".
  
  “ Пяць Восем Восем, пяць да двух. Мы заходзім першымі, ты ззаду.
  
  “Васпонял. К."
  
  “Усім камандам. Памятаеце аб брыфінгу. Асаблівыя правілы вядзення баявых дзеянняў. Адзін заклік да здачы, калі ён праігнараваны і ёсць найменшы прыкмета пагрозы, дазваляецца прымяненне сілы са смяротным зыходам ".
  
  Яны пацвердзілі.
  
  Яна зрабіла глыбокі ўдых, адчуўшы пах мокрага каменя і з'едлівых выхлапных газаў пазадарожніка. Яе зброя знята з засцерагальніка, палец па-за спускавога кручка, рулю нацэлена.
  
  "Каманда два, мы рухаемся".
  
  Погляд за яе спіну, кіўнуў каманды.
  
  Затым усе чацвёра выскачылі з хованкі і, прыгінаючыся, пабеглі да трэйлера.
  
  "Трэці, цеплавой сігнал?"
  
  “ Адышоў на фут ці два. Далей ад дзвярэй. Павольна. Не думаю, што ён цябе раскусіў.
  
  "К."
  
  У трыццаці футах ад дзвярэй.
  
  Гадзіншчык, падумала яна. ... Ці будзе гэта іх апошняе супрацьстаянне?
  
  Дваццаць ...
  
  Другая каманда, якую ўзначальвае Шарон Браўн, жанчынай, з якой яна прапрацавала шмат гадоў. Афіцэр спецназа быў складзены як Сакс, стройны і высокі, з той толькі розніцай, што Браўн праводзіў у спартзале не менш гадзіны ў дзень і мог адціснуць дзвесце фунтаў лежачы, не праліў ні кроплі поту.
  
  Сакс кіўнула, і каманда Браўна прыстроіліся ззаду яе, у шахматным парадку, для лепшага ахопу агнём — і для мінімізацыі кластэрнага страт ад стрэлка ўнутры.
  
  У дзесяці футах ад мяне.
  
  “ Трэці, мы на месцы. Подпіс?
  
  "Ён зноў прасунуўся на некалькі футаў, але па-ранейшаму не набліжаўся ні да якіх вокнаў".
  
  У яе мільганула думка: Гіліган скраў і перадаў Часовщику дакументы DSE, некаторыя з іх - карты падземных хадоў, большасць з якіх у горадзе знаходзілася тут і далей на поўдзень. Ці магчыма, што ў яго быў запланаваны шлях да адступлення праз тунэль?
  
  Магчыма, але ў іх быў элемент нечаканасці.
  
  У любым выпадку, улічваючы планіроўку і тэрміновасць, тактычныя варыяцыі былі немагчымыя.
  
  Сакс паказала на вокны, і Браўн загадаў двум сваім афіцэрам прыкрываць іх. Хэйлі не стаў бы спрабаваць збегчы такім чынам, але гэта былі ідэальныя агнявыя пазіцыі. Магчыма, ён нават усталяваў сталёвыя пласціны за жалюзі і страляў бы з маленькага ілюмінатара.
  
  Трэці далажыў: “Ссунуўся на некалькі цаляў, але не ў бок вокнаў. Ён не ведае, што ты там".
  
  Або ён трымае пісталет-кулямёт накіраваным на дзверы, чакаючы, калі ўвойдзе першы чалавек.
  
  Потым яны апынуліся ў трэйлера.
  
  Гэта было без груку. Афіцэр-парушальнік хутка падышоў і хутка устанавіў зарад С4 на пласціну замка. Двайны пыж.
  
  У кожнага з іх былі процівагазы і неопреновые халаты для абароны ад высокачашчыннай кіслаты і газу. Але яна вырашыла, што ім не варта апранаць рыштунак падчас нападу. Гэта было б небяспечна, абмяжоўваючы поле зроку і перамяшчэнне зброі. Калі б ён быў ўнутры, не было б вялікага рызыкі сутыкнуцца з гэтым рэчывам.
  
  Аднак, нават падумаўшы пра гэта, яна прадставіла будаўніка, які ляжыць у тунэлі ў першай сцэне, яго скура рассмоктваецца, кроў бурбалкі. Гэты вобраз замяніў малюнак скрываўленых стрыжняў арматуры.
  
  Яна абвеў позіркам каманду. Яны кіўнулі. Афіцэр-парушальнік падняў дэтанатар, але ўстрымаўся ад крыку "Пажар у яме!". Яны не хацелі даваць Часовщику ні найменшага намёку на сваю прысутнасць.
  
  Сакс кіўнула.
  
  Пакет выбухнуў з рэзкім трэскам, і яна рванулася наперад.
  
  OceanofPDF.com
  
  53.
  
  РОН ПУЛАСКАГА РАЗГАРНУЎ дакумент, які прад'явіў Лайл Спенсер.
  
  Спенсер сказаў: “Я выклікаў маркер і атрымаў гэта. Гэта чарнавік. Яны ўсё яшчэ працуюць над ім ".
  
  Рон апусціў погляд на лісток, які трымаў у руцэ.
  
  На працягу ўсяго інтэрв'ю здавалася, што Тэма Пуласкага—
  
  "Аб'ект?" прашаптаў ён. "Гэта тое, як яны мяне называюць?"
  
  — меў толькі смутныя ўспаміны аб аварыі, хоць яна толькі што адбылася, і прызнаў, што атрымаў толькі лёгкія траўмы. Ён часта выкарыстоўваў фразы "Я не ведаю" і "Я не памятаю". Ён прызнаўся, што не быў засяроджаны ў момант сутыкнення ...
  
  На гэтым чортавым тэлефонным званку. Гэта тое, на чым я не канцэнтраваўся.
  
  У якой-то момант інтэрв'ю ён утаропіўся ў прастору і нават не пачуў пытання інтэрв'юера.
  
  Таму што я глядзела на фотаздымак сям'і Гарнера і думала аб сваёй памерлай дачкі ...
  
  Ён прызнаўся ва ўжыванні наркотыкаў і прызнаўся, што яны выклікалі ў яго дрымотнасць.
  
  Якога чорта? Палову вушака дваццаць гадоў таму?
  
  Ён не мог з упэўненасцю сказаць, ці бачыў ён, быў зялёны сігнал святлафора, да якога ён набліжаўся.
  
  Ён уводзіў у зман адносна траўмаў. Характэрна, што ў ходзе расследавання ён атрымаў траўму галавы, якая, па-відаць, запатрабавала значнай рэабілітацыйнай працы. Траўма прывяла да страты памяці і спутанности свядомасці. У асабістым справе супрацоўнікаў паліцыі Нью-Ёрка мала што гаворыцца пра яго стане. Я прапаную знайсці арыгінал медыцынскага заключэння і прыкласці яго да любой рэкамендацыі камісіі па няшчасных выпадкаў, у якую ўцягнуты ўвесь афіцэрскі склад.
  
  Яго малюнак схемы сцэны было дзіцячым. Ён нават не мог правесці прамую лінію.
  
  Таму што ты наўмысна пасадзіў мяне за завалены паперамі стол. Пісаць было не на чым, акрамя як у мяне на каленях. Госпадзе ...
  
  Мае высновы заключаюцца ў тым, што, хоць колькасць наркотыкаў у яго арганізме было нязначным, улічваючы наяўнасць наркотыкаў і сукупнасць яго блытаных рэакцый з парушэннямі памяці, для дэпартамента было б разумна альбо звольніць суб'екта Пуласкага, альбо прызначыць яго на адміністрацыйную пасаду ў паліцыі Нью-Ёрка. Я не думаю, што дэпартамент можа дазволіць сабе рызыкаваць падначаленым Пуласкага, ствараючы яшчэ адну небяспечную для жыцця сітуацыю.
  
  Пачціва прадстаўлены,
  
  Ці Джэй Бердзік, намеснік інспектара
  
  Бердзік.
  
  Пекла.
  
  "Гэта ўсё вырвана з гребаного кантэксту", - прамармытаў ён, выкарыстоўваючы слова, якое рэдка сарвалася з яго вуснаў, і ніколі не рабіла гэтага ў доме яго сям'і. "Наколькі я ведаю, яны падрабілі плёнку, каб прымусіць мяне гучаць як зомбі".
  
  - Пра якую траўме яны кажуць? - спытала Спенсер.
  
  Не зводзячы вачэй з лужка, ён памаўчаў і сказаў: “Гэта была праца. У першай я працаваў з Лінкальнам і Амелией".
  
  Ён патлумачыў, як загарнуў за кут будынка, шукаючы невядомага, занадта блізка да сцяны, і злачынец, які пільнаваў яго, ударыў яго дубінкай па галаве.
  
  Шышка неўзабаве прайшла, але чэрапна-мазгавая траўма засталася. Ён страціў памяць, страціў здольнасць прымаць рашэнні і вырашаць простыя задачы.
  
  Яго бацькі, Джэні, яго брат - усе былі побач, каб падтрымаць яго і дапамагчы з рэабілітацыяй. Яны таксама заклікалі яго вярнуцца ў ваенную форму.
  
  Чаго ён не мог зрабіць.
  
  Ён не баяўся. Як у старой прыказцы аб тым, як зноў сесці на каня пасля падзення. Гэта азначала, што ты аднойчы параніўся і баішся, што паранішся зноў. Ён нават не мог успомніць напад, не кажучы ўжо аб якой-небудзь болю, якую адчуў.
  
  Што яго турбавала: ён баяўся падвергнуць небяспекі партнёра, іншага назіральніка.
  
  Турбаваўся з-за ваганняў, калі яму даводзілася дзейнічаць.
  
  Турбуецеся аб тым, што не змаглі належным чынам разабрацца ў сітуацыі і прыняць правільныя рашэнні.
  
  І таму ён цалкам пазбег рызыкі. Хоць адмова ад свайго каханага вулічнага патруля забіў яго, ён палічыў за лепшае схавацца. Ён сядзеў дома, гуляў, піў каву і глядзеў гульні. Ён змагаўся з тым, каб заняцца іншымі напрамкамі працы. Можа быць, праграмаваннем на кампутары ў статыстычным аддзеле паліцыі Нью-Ёрка. Гэта важна, сказаў ён сабе. Калі справа тычылася бюджэту, патрэбныя былі дакладныя лічбы.
  
  Затым з'явіўся Лінкальн Райм.
  
  І са сваім фірмовым выхвальствам і нецярпеннем ён сказаў Рону тое, да чаго ўсе астатнія хадзілі на дыбачках: упакорцеся з гэтым.
  
  “У кожнага з імі што-то не так, Пачатковец. Хм?" І не папрацаваў зірнуць на свае бескарысныя ногі.
  
  Два месяцы праз, на наступны дзень пасля свайго апошняга сеансу рэабілітацыі пасля чэрапна-мазгавой траўмы, Рон зноў надзеў форму.
  
  Цяпер, аглядаючы свой малюсенькі задні двор, Рон сказаў Лайлу Спенсеру: "Гэта выдатная праца".
  
  "Чаму?"
  
  “Бердзік загрязнял маё месца злачынства. Мы маглі б пагаварыць сам-насам, але ён выстаўляў сябе напаказ перад прэсай. Я прыгразіў яму воспрепятствованием. Ледзь не надзеў на яго кайданкі ".
  
  "Значыць, ён паслаў Гарнера за табой". Ён паківаў галавой. “Асабістая вендэта? Чувак, гэта нізка. ... І, павінен сказаць, гэта запатрабавала вялікіх намаганняў. Павінна быць, ён сапраўды мае зуб на цябе. І на твае медыцынскія запісы. З імі будуць праблемы. Чорт вазьмі, яны могуць нават змяніць іх. Прымусіць усе здавацца яшчэ горш. Можа быць, сказаць што-небудзь накшталт таго, што гэта незваротны шкоду.
  
  Медыцынскія запісы, думаў Рон Пуласкага.
  
  Медыцынскія запісы ...
  
  “ Паслухай, дзякуй, Лайл.
  
  “У любы час. У мяне няма цярпення выслухоўваць усякую лухту. Асабліва калі яна зыходзіць ад нашай каманды ".
  
  Ён праводзіў мужчыну вакол дома да яго машыне. Ён сказаў: "І, ведаеш, пра ўсё, аб чым ты захочаш пагаварыць".
  
  Спенсер кіўнула, разумеючы, што Рон казаў не пра падставу Бердика. "Тое ж самае тычыцца і цябе".
  
  Яны паціснулі адзін аднаму рукі, і Спенсер сеў у свой "Додж" без апазнавальных знакаў, накренившийся налева пад яго вагой.
  
  Стоячы на сваёй падстрыжанай лужку, за якой яму так падабалася даглядаць, Рон глядзеў уніз па вуліцы, назіраючы, як знікае машына дэтэктыва.
  
  Ён зноў падумаў пра медыцынскіх справаздачах.
  
  А потым падумаў яшчэ аб адной рэчы, якую цяпер проста не мог выкінуць з галавы.
  
  Асабістая вендэта? Чувак, гэта нізка. ... І шмат працы.
  
  OceanofPDF.com
  
  54.
  
  
  “ Я АДЧУЎ ГЭТЫ ПАХ, РАЙМ.
  
  Амелія Сакс ўвайшла ў гарадскі дом з самай дзіўнай доказам, якую ён калі-небудзь бачыў: металічнай дзвярыма, запячатанай ў цэлафанавы плёнку. Там, дзе былі завесы, не было нічога, акрамя навал кулявых адтулін.
  
  Пальчаткі, як ён таксама заўважыў, былі не з стандартнага латекса. Яны былі чорнымі. Верагодна, неопреновые, што сапраўды падказала Райм, які пах яна мела на ўвазе.
  
  “ Будаўнічы трэйлер? Пасля таго, як мы ўзламалі дзверы, я адчуў пах. Я перапыніў працу і падаўся назад. У яго была пастка— зарады на пару барабанаў КВ. Месца прапала.
  
  "Траўмы?"
  
  "Няма, каманды добрыя".
  
  Яна патлумачыла, што Хейлі ў чарговы раз падмануў іх. Цеплавой сігнал, "даказвае", што ён быў ўнутры, быў усяго толькі ліхтаром або цеплавой лямпай, усталяванай на вечку каля 98 градусаў.
  
  "Што-што?"
  
  "Пыласос, які вы можаце запраграмаваць на самастойнае перамяшчэнне".
  
  Такая рэч існавала?
  
  “Па крайняй меры, зарады былі невялікімі. Калі б там было паўтара кілаграма C4, і ён падарваў каністры, гэта зрабіла б сітуацыю няёмкай ".
  
  Амелія Сакс схілялася да преуменьшению небяспекі для сваёй асобы.
  
  "А гэта?" - спытаў ён, паказваючы на дзверы, якую яна несла.
  
  "Я хацела чаго-небудзь", - прабурчала яна. "Надзела маску, уставіла дзве абоймы ў завесы і сарвала яе як раз перад тым, як мне прыйшлося уварочвацца ад кіслаты". Яна раздражнёна дадала: “Я вельмі зла. Мне трэба будзе прайсці абследаванне ў Рузвельта. Яны не адмовяцца ад гэтага. Я праверыла ".
  
  Кожны раз, калі з зброі афіцэра стралялі, нават выпадкова, ён ці яна павінны былі запаўняць пратакол аб выкарыстанні агнястрэльнай зброі. Яны былі доўгімі. У горадзе сур'ёзна ставіліся да зброі, а да стральбе з яго - яшчэ больш.
  
  Яна працягнула тэхніку дзверы. “Мел. Вось."
  
  Купер выйшаў з стэрыльнай часткі гасцінай і па-свойму неопреново забраў у яе штучку.
  
  - Ручка, - сказаў Райм.
  
  Яна кіўнула. "Іду ў заклад, ён не насіў пальчаткі ўвесь час, і ён, верагодна, быў упэўнены, што ў выпадку ўзлому кіслата не толькі заб'е зламысніка, але і расплавіць ручку ў бруд разам з усімі слядамі, якія ён там пакінуў".
  
  Праз пятнаццаць хвілін яны атрымалі адказы. На ручцы былі адбіткі пальцаў Гадзіншчыка. Некалькі пясчынак, падобных на тыя, што былі на ўчастку, дзе загінуў Гіліган, і яшчэ некалькі слядоў, якія прывялі Тэмблина ў Гамільтан-Корт. Быў таксама кароткі валасок з прымацаванай цыбулінай, так што можна было правесці аналіз ДНК, але гэта было б фармальнасцю, паколькі адбіткі пальцаў не пакідалі сумненняў.
  
  "І сляды сілікону," дадаў Купер.
  
  Райм нахмурыў бровы. “ Цяжка знайсці крыніца. Адно з самых распаўсюджаных рэчываў на зямлі. Пастаўшчыкоў сотні. Вы ствараеце триметил, диметил і метилхлорсилан з элемента крэмнія. Зрабіце гэта, дадайце літару "е", і вы атрымаеце гнуткія, цеплатрывалыя і марозаўстойлівыя матэрыялы, якія выкарыстоўваюцца ў мільён розных рэчаў: змазачныя матэрыялы, харчовая прамысловасць і медыцына, конопатка, пракладкі, герметыкі. І хіба табе не падабаецца гэта: у яго выдатныя ўласцівасці па падзелу і адгезіі. Уяві сабе падобнае супярэчнасць ".
  
  Лінкальн Райм ніколі не забываў пра хіміі.
  
  - Такім чынам, занадта шмат магчымасцяў, каб зразумець, для чаго ён гэта выкарыстоўвае, - крыкнуў Купер па ўнутранай сувязі.
  
  "Хм," пацвердзіў Райм.
  
  - Выкарыстоўвалі што-то з сілікону для захоўвання кіслаты? - спытала Сакс.
  
  “Верагодна, няма. ВЧ сапсуе яго. І калі гэта на дзвярной ручцы, то гэта быў гель або вадкасць ".
  
  Няўжо яна дарма рызыкавала сваім жыццём? Райму стала цікава.
  
  Тым не менш, ён памятаў, што казаў сваім вучням: само па сабе наяўнасць мукі мала аб чым гаворыць. Але сляды дрожджаў, яечнага жаўтка, малака і солі могуць вывесці вас на пекара-забойцу.
  
  А тут? Што яшчэ яны выявілі, што магло б дапамагчы звузіць пошук? Ён прагледзеў дошкі. І не ўбачыў адказаў.
  
  У лабараторыі зазваніў тэлефон.
  
  Той, хто тэлефанаваў па мабільным тэлефоне быў Деллрей.
  
  "Фрэд".
  
  Адказаў голас брытанца. “Тут раскрыты цікавы факт, Лінкальн. Вельмі цікавы".
  
  Хто, чорт вазьмі, гэта быў?
  
  "Гэта ты?" - спытаў я.
  
  “Пад прыкрыццём. Я сэр Персі Томпсан, уладальнік лонданскага казіно і плэйбой. Калі ў іх яшчэ ёсць плэйбоя. Мне трэба заставацца ў вобразе. Акцэнт крыху складаны. Я маю на ўвазе "вёрткі". Я імкнуся ў "Ковент-Гарден".
  
  "Што тут такога цікавага?"
  
  Фрэд Деллрей быў не з тых, каго можна прыспешваць, але ён расказаў сёе-якую перадгісторыю і другарадны сюжэт. “Гэта звязана з вашымі дронов. Пасля бальніцы ніякіх паведамленняў. Але ёсць сёе-тое цікавае аб папярэдніх назіраннях.
  
  Райм ўспомніў. Былі зарэгістраваныя два рэйса, але яны не праходзілі паблізу будаўнічых пляцовак. “ Нагадай, дзе яны былі? - спытаў я.
  
  Агент ФБР сказаў яму: “Квартал чатырыста на Таусон-стрыт, Бруклін. Затым офіснае будынак, Хэдлі, 556, Манхэтэн. Мне было цікава, якія сямейныя адносіны звязвалі гэтыя два паверхі. Ці могуць яны быць братамі і сёстрамі? Стрыечныя браты?"
  
  Тыповы жаргон Деллрея цалкам адсутнічаў. Гэта збівала з панталыку. Сакс прымусіла яго паглядзець некалькі серый шоў пад назвай "Абацтва Даунтон" (па яго ацэнцы, нядрэннае), і Деллрей гучаў рыхт-у-рыхт як адзін з персанажаў.
  
  Ён працягнуў: “Я не знайшоў нічога відавочнага для сябе. Але я гуляў з новай цацкай, якая ў нас тут ёсць. Яна называецца ORDA, якую людзі маглі б назваць абрэвіятурай, але мы ведаем —"
  
  "Гэта ўсяго толькі абрэвіятура, калі ў ёй запісана цяперашні слова".
  
  “Цалкам. Гэта расшыфроўваецца як аналіз дадзеных аб невыразных ўзаемаадносінах ".
  
  “Знаёмы з ім. Сам ім карыстаўся".
  
  “ Ты, імператар доказаў?
  
  Першапачаткова Райм скептычна ставіўся да праграмнага забеспячэння, якое обрабатывало трыльёны біт дадзеных, узятых з двух або больш аб'ектаў — магчыма, месцаў, людзей, падзей, — якія, здавалася, не мелі нічога агульнага. Але праграмнае забеспячэнне было здольна знаходзіць самыя незямныя сувязі.
  
  “ І што? - спытаў Райм.
  
  “І электронны мозг выдаў вышэйзгаданы цікавую штуку. Пэўны чалавек жыве ў квартале, які падвергнуўся абстрэлу ў Брукліне. І яго офіс знаходзіцца ў квартале, міма якога ён праляцеў ў сіці.
  
  Райм і Сакс пераглянуліся.
  
  - І хто ж гэта? - спытаў ён.
  
  “ Здаецца, сёння самы прыдатны дзень для тваіх урокаў грамадзянскага права, Лінкальн ...
  
  OceanofPDF.com
  
  55.
  
  ГЭТА БЫЛО ВАР'ЯЦТВА, тое, што ён рабіў.
  
  Пераадоленне плота з калючага дроту, які вызначае партыйную прыналежнасць, і галасаванне за прэзідэнцкі законапраект аб інфраструктуры.
  
  Тварыць дабро ...
  
  Калі сенатар Эдвард Тейлз і Піцер, яго целаахоўнік, ішлі на інтэрв'ю для СМІ, ён разважаў аб тым, што з ім адбудзецца, калі ён агучыць вынікі галасавання ў Сенаце.
  
  Да спаткання з добрымі заданнямі камітэта.
  
  Лавец Сабак ...
  
  Яму давялося ўсміхнуцца.
  
  Думаючы аб яго прыхільнасці да Казялец, пра ўсіх яе шасці фунтах і трох унциях.
  
  Яны прайшлі яшчэ полквартала, і Талезе зразумеў, што прагаладаўся. - Мы завітаем у "гастраном Роса".
  
  “Так, сэр. Добра".
  
  Што можа быць лепш у стрэсавыя моманты, чым бутэрброд з пастрами "вышынёй у мілю", які ставяць перад вамі на прылавак панурыя прадаўцы, якія з неахвотай аддаюць лішні марынаваны агурок, як быццам вы рабаўнік банка, які патрабуе дробныя купюры?
  
  Талезе падабалася гэта месца.
  
  Некаторы час яны ішлі моўчкі, лавіруючы паміж пешаходамі і машынамі ў цэнтры горада, падобна да таго, як не так даўно яны ішлі ў процілеглым кірунку. Хоць было адно адрозненне. Зіхатлівы сонечны святло цяпер знік, схаваны пластом вялікіх аблокаў.
  
  Ён з нецярпеннем чакаў інтэрв'ю, якое, верагодна, будзе прысвечана яго заканадаўствам аб чыстай вадзе. І разам з гэтым яго ахапіў прыліў чыстага шчасця — цяпер у яго была падтрымка Бойда. Законапраект, напэўна, будзе прыняты. Вядома, ўзнімаліся і іншыя тэмы, але на дадзеным этапе яго кар'еры, калі за плячыма было столькі гадоў выбарнай пасады, столькі дзён палітычнай барацьбы, ён быў упэўнены, што зможа адказаць або ўхіліцца ад любога пытання, накіраванага ў яго адрас дапытлівых, але лёгка прадказальнымі журналістамі.
  
  “ Ніякіх прыкмет, сэр.
  
  Піцер, павінна быць, меў на ўвазе мужчыну ў аднаразовай вопратцы, якога яны бачылі раней. Верагодна, проста яшчэ аднаго грамадзяніна на вуліцах Манхэтэна. Аднаго з мільёнаў. Працоўнага, прафесара, турыста.
  
  Але потым яму прыйшло ў галаву, што калі б хто-небудзь ведаў аб яго размове з прэзідэнтам і быў схільны пераканацца, што ён не прагаласаваў за законапраект Бойда, у каго-то былі праблемы з велізарным законапраектам аб выдатках на інфраструктуру, гэты чалавек мог бы проста звярнуцца да намаганням значна больш сур'ёзным, чым лабіраванне.
  
  Калі б ён памёр, губернатар прызначыў новага сенатара да заканчэння тэрміну яго паўнамоцтваў, і гэты мужчына ці жанчына катэгарычна не падтрымалі б план прэзідэнта.
  
  Як раз у гэты момант ён выпадкова заўважыў, што хто-то на другім баку плошчы глядзіць у яго бок. Ён быў буйным і смуглявым. Падобна на тое, не змяшанай расы, а англа з аліўкавым адценнем скуры.
  
  Апусціўшы погляд на свой тэлефон, ён пакрочыў наперад па маршруце, які неўзабаве павінен быў перахапіць двух мужчын.
  
  Яго пінжак быў трохі завялікі, і сенатар задумаўся, ці быў гэты чалавек узброены.
  
  "Піцер".
  
  "Я таксама яго зрабіў, сэр".
  
  "Ён адзін?"
  
  “ Не магу сказаць. На вуліцы - так. Але хто-то яшчэ ў будынку? Не ведаю.
  
  Занадта шмат вокнаў, каб стралок мог весці агонь з іх.
  
  Быў ён калегам чалавека, які сачыў за ім раней?
  
  І калі б гэта было так, а Талезе быў іх мэтай, то ў чым заключалася б іх місія тут, на публіцы?
  
  Хоць, успамінаючы некаторыя з тых спраў, якія ён вёў у якасці пракурора, было дзіўна, колькі прафесійных забойцаў застрэлілі каго-то пасярод люднай вуліцы, і нават самыя, здавалася б, згаворлівым сведкі не ўбачылі нічога карыснага.
  
  Буйны мужчына набліжаўся, не звяртаючы ўвагі на Талезе і яго ахову — па крайняй меры, так здавалася. Яго вочы аглядалі наваколле, людзей, вокны, машыны ...
  
  Талезе адчуў, як яго сэрца забілася ў тры разы хутчэй звычайнага.
  
  Ён замарудзіў крок.
  
  І тут у яго за спіной пачуўся рэзкі голас.
  
  "Сенатар?"
  
  Талезе хутка павярнуўся.
  
  Гэта было ўсё? Куля?
  
  Пітэр таксама разгарнуўся, сунуўшы руку пад куртку.
  
  Але ў надышоў чалавека на поясе вісеў залаты шчыт.
  
  Дэтэктыў паліцыі Нью-Ёрка.
  
  Твар Талезе напружыўся у пытальным поглядзе. Ён агледзеўся, адзначыўшы, што чалавек на пересекающейся дарожцы набліжаецца.
  
  "Дэтэктыў, ёсць—" - пачаў Талезе.
  
  Але паліцэйскі перапыніў яго, сказаўшы з раздражненнем: "Ваш тэлефон выключаны".
  
  "Божа мой... В" Ён пакорпаўся ў кішэні. Ён адключыў яго, згодна з правіламі сустрэчы з прэзідэнтам, каб яго нельга было выкарыстоўваць як ні запісвае прылада, ні як маячок для навядзення ракеты "Хеллфайр".
  
  "Я Лон Селлитто".
  
  “ Я пагляджу ваша пасведчанне асобы, калі ласка, - яшчэ раз паўтарыў Піцер.
  
  Талезе чакаў, што грузны мужчына ў пакамечаным плашчы пачне бурчэць. У рэшце рэшт, у яго быў значок. Але, не вагаючыся, ён працягнуў картку.
  
  Ахоўнік агледзеў яго і адправіў паведамленне. Праз некалькі секунд тэлефон зажужжал. Ён кіўнуў свайму босу. "Законна".
  
  "Глядзі", - сказаў Тейлз, ківаючы праз плячо, "там хто—то..."
  
  Яму не трэба было заканчваць прапанову, таму што Селлитто падняў руку ў прывітанні таму самаму чалавеку, якога меў на ўвазе сенатар.
  
  Буйны змрочны мужчына далучыўся да іх і прадэманстраваў свой значок. Ён нагадваў значок шэрыфа старых часоў.
  
  “Я маршал ЗША Майкл Куэйл, сенатар. Ваш тэлефон выключаны".
  
  "Я ведаю, я ведаю". Талезе ажывіў прылада, і яно неадкладна пачатак ператэлефаноўваць тэкставымі паведамленнямі і паведамленнямі галасавой пошты.
  
  “Добра, дэтэктыў, маршал. У чым справа?"
  
  - Пасля таго, як мы пойдзем з поля бою, сенатар, - сказаў Селлитто.
  
  "Я сапраўды хачу—"
  
  “ На адкрытым месцы, - паўтарыў Куэйл тонам, што ня церпіць пярэчанняў.
  
  Чорны пазадарожнік пад'ехаў да абочыне і, взвизгнув, спыніўся. Маршал жэстам прапанаваў сенатару сесці першым, што ён і зрабіў. Гэты аўтамабіль здаваўся не проста куленепрабівальным.
  
  Калі мужчыны апынуліся ўнутры, Селлитто сказаў кіроўцу: "Федэральны будынак".
  
  "Так, сэр".
  
  Suburban паскакаў, цяжка падскокваючы на няроўных вуліцах. Рамянеў ніхто не насіў, і Талезе прыйшлося моцна ўхапіцца за поручань.
  
  "Добра". Сенатар шматзначна паглядзеў на дэтэктыва.
  
  - Вы, напэўна, знаёмыя з аварыямі з кранамі ў горадзе, - сказаў Селлитто.
  
  “Вядома. Арганізацыя ўнутранага тэрору хоча даступнае жыллё".
  
  “ Няма. Гэта было прыкрыццё. Каб адцягнуць нас ад таго, што на самой справе задумаў суб'ект.
  
  "Што менавіта?"
  
  "Ты мёртвы".
  
  Талезе павольна кіўнуў. Так што, магчыма, яго сённяшнія асцярогі былі не такімі ўжо паранаідальнымі.
  
  "Хто гэта?" - спытаў я.
  
  “Мы ведаем асобу механіка. Але не ведаем, хто яго наняў".
  
  "Мая сям'я..."
  
  “Яны ў бяспецы. У нас ёсць каманда ў вашым доме".
  
  “Ён ... Гэты чалавек? Механік? Дзе ён?"
  
  “Мы не ведаем. Мы цяпер яго шукаем".
  
  "Як ты пра гэта даведаўся?"
  
  “Краны былі збітыя з дапамогай беспілотнікаў. Міністэрства ўнутраных спраў прадаставіла нам карту іншых рэйсаў. Ён праляцеў на адным з іх над кварталам, у якім вы жывяце, у Брукліне, а таксама побач з вашым офісам тут ".
  
  "Госпадзе".
  
  “ Вам варта ведаць, дэтэктыў, - сказаў Піцер. Гадзіну назад, крыху больш, мы накіроўваліся на сустрэчу, і нам здалося, што хто-то сочыць за намі. Я злавіў яго, і ён павярнуў на іншую вуліцу.
  
  Селлитто выцягнуў нататнік, патрапаны, якімі заўсёды карыстаюцца дэтэктывы ў серыялах. "Апісанне".
  
  Талезе і Піцер аддалі яго дэтэктыву.
  
  “Ёсць якая-небудзь прычына, па якой хто-то хацеў тваёй смерці? Выкрыццё? Якія-небудзь старыя судовыя пераследу, якія маглі вярнуцца?"
  
  "Няма..."
  
  Але ён глядзеў у акно, разважаючы: ці магчыма тое, пра што ён падумаў раней? Што хто-то хацеў яго смерці з-за таго, што ён прагаласаваў за законапраект аб падатках?
  
  “Паняцці не маю. Я маю на ўвазе, ды, я пасадзіў шмат дрэнных хлопцаў. Гэта было шмат гадоў таму. Але некаторыя з іх былі сацыяпаты. Я магу адсачыць іх імёны і даведацца, вызвалялі ці каго-небудзь у апошні час ".
  
  Селлитто імгненне глядзеў у яго бок, затым прыбраў нататнік і дастаў тэлефон.
  
  - У мяне запланаваны выхад на тэлебачанне праз гадзіну, - сказаў Талезе. - Мы можам заехаць у студыю? - спытаў я.
  
  "Няма".
  
  "Але гэта Сі-Эн-Эн", - сказаў Талезе.
  
  Працягваючы пісаць, дэтэктыў сказаў: “Адказ па-ранейшаму адмоўны. І зрабі мне ласку, откинься на спінку крэсла".
  
  "Сядзець склаўшы рукі?"
  
  “Так, далей ад акна. Ты таксама ставіш мяне на лінію агню".
  
  OceanofPDF.com
  
  56.
  
  
  “ ТАЛЕЗЕ Ў ФЕДЭРАЛЬНЫМ БУДЫНКУ.
  
  З дынаміка ў гасціную даносіўся голас Ўлоння Селлитто.
  
  - Тэорыя? - спытаў Райм. Хто хоча яго смерці і чаму?
  
  “Ён кажа, што не ведае. Але ён быў на шэсцьдзесят восем адсоткаў упэўнены, што не ведае".
  
  - Ты можаш падняць дыск? - спытаў Райм.
  
  “Я магу паспрабаваць. Ён палітык. Альбо яны уклончивы, альбо хлусяць. Дайце мне бандыта ў любы дзень. Яны спяваюць, як сініцы ".
  
  "Ты спыніўся ў тэхнічным аддзеле, праўда?"
  
  "Гэта самая дзіўная рэч, якую я калі-небудзь рабіў для цябе, Лінк".
  
  "Але ты зрабіў гэта?"
  
  "Ага".
  
  "Больш падрабязна пра гэта пазней".
  
  Як толькі яны разъединились, яго тэлефон зноў зажужжал.
  
  "Вось табе і рыфма".
  
  “ Дэтэктыў, я Бэн Эмер. Кампанія "Эмер Диджитал Солюшнс"? Двое вашых афіцэраў перадалі нам кампутар для ўзлому. Я хацеў паведаміць вам апошнія навіны.
  
  Ах, добра. Райм ўсё яшчэ спадзяваўся, што электронныя лісты на ноўтбуку Гиллигана змогуць раскрыць, хто наняў Хейла, з якой мэтай і дзе могуць быць будучыя атакі. Можа быць, нават альтэрнатыўную канспіратыўную кватэру цяпер, калі яго асноўная самаліквідавалася.
  
  "У цябе што-небудзь ёсць?"
  
  “ Баюся, што ён рухаецца павольна.
  
  Хіба гэта не час суперкампутараў? Хіба падлеткі не маглі зламаць ноўтбук, адначасова пасылаючы тэкставыя паведамленні і гуляючы ў відэагульні?
  
  Эмер працягнуў: "Мы ўжываем грубае прымус, але ён выкарыстаў хэш SHA256".
  
  “ Што менавіта? Голас Райма выдаваў яго нецярпенне.
  
  "Бяспечны алгарытм хэшавання 256".
  
  Ўздых. - А "хэш' - гэта што?
  
  “Праграмнае забеспячэнне, якое пераўтворыць адну радок дадзеных у іншую. Каб абараніць што-небудзь паролем, вы ствараеце пароль, праўда? Затым вы загружаеце яго ў генератар хэшаў, і ён становіцца радком дадзеных. Дапусцім, паролем будзе ваша імя: Лінкальн Райм. Дарэчы, мне спадабалася гэтая кніга пра вас ... "
  
  "Містэр Эмер," прамармытаў Райм.
  
  “Добра. Што ж. Я толькі што адправіў цябе хэш твайго імя. Яно на тваім тэлефоне".
  
  Прыйшло паведамленне.
  
  49b14a858f2c023331d308310de984acad
  
  097cd510ed2e5cb0185fab284be511
  
  “Добра. Пароль - гэта тваё імя. Хто-то павінен ўзламаць яго. Знайсці хэш лёгка — няма прычын хаваць яго, паколькі хэшы перадаюцца толькі ў адзін бок. Вы не можаце ператварыць гэта назад у пароль. Як вы не можаце ператварыць ялавічны фарш назад у выразку. Але што вы можаце зрабіць, так гэта пачаць ўводзіць сімвалы ў генератар хэшаў. Выпадковым чынам, спадзеючыся на супадзенне. І пасля некалькіх гадзін набору слоў ты вырашаеш паспрабаваць Lincoln Rhyme ...
  
  “І бац. Вы бачыце, што гэты хэш супадае з хэшем вашага пароля. І вы ўнутры ".
  
  "Дакладна!" Ён здаваўся задаволеным, што Райм зразумеў. “Менавіта гэтым мы цяпер і займаемся. Ўводзім словы і сімвалы, спадзеючыся знайсці які супадае хэш. Не уводзячы іх, вядома. Усё гэта робіцца аўтаматычна. Мы апрацоўваем каля трыльёна хэшаў у секунду ".
  
  “ Цудоўна. Значыць, ты хутка взломаешь яго? Праз некалькі гадзін, ты казаў?
  
  Паўза. “ Ну, дэтэктыў Райм, гэта была проста ілюстрацыя. Чаму я тэлефаную ... Калі ў нас яго цяпер няма, гэта азначае, што ён, верагодна, выкарыстоўвае спалучэнне вялікіх і малых літар, лічбаў і спецыяльных сімвалаў, такіх як пытальныя знакі і знакі адсотка ".
  
  Райм нахмурыўся. “ Ты хочаш сказаць, што гэта можа заняць дзень або больш?
  
  Паўза зацягнулася. “ Хм. Калі ў яго пароль з пятнаццаці знакаў, што не з'яўляецца чым-то незвычайным, то каля двухсот мільёнаў гадоў.
  
  "Гэта што, ... Ты жартуеш?"
  
  "Хм, ну, няма, сэр", сказаў чалавек, які, як было ясна Райму, верагодна, ніколі не жартаваў наконт кампутараў.
  
  "У вас там павінен быць больш хуткі кампутар".
  
  “Не мае значэння. Нават з Фугаку, у Японіі" — ён вымавіў гэта амаль поўна глыбокай пашаны — "вы маглі б скінуць некалькі сотняў тысяч гадоў, вось і ўсё. Але, можа быць, нам павязе, і ён скарыстаецца чым-небудзь кароткім ".
  
  Ах, зноў гэта чортава слова на літару "Л".
  
  Райм дадаў яшчэ адно непатрэбнае: "Дай мне ведаць, як толькі што-небудзь знойдзеш".
  
  “Я зраблю гэта, сэр. О, усяго адзін пытанне?"
  
  "Так?"
  
  “ Гэты дэтэктыў Сакс. Проста правяраю. Яна замужам, праўда?
  
  Ён сапраўды пытаўся пра гэта?
  
  “Хм. Так".
  
  “Добра. Дзякуй".
  
  Яны разъединились.
  
  - Патэлефануй Пуласкага, - загадаў ён сваім тэлефоне.
  
  Праз імгненне: “Лінкальн. Як прасоўваецца справа?"
  
  “ Некалькі паваротаў. Гэта не нерухомасць. Краны - адцягвае манеўр. Ён прымусіў нас засяродзіцца на дронах, якія дастаўляюць кіслату, хоць на самай справе выкарыстаў іх для праверкі сваёй сапраўднай мэты. Хейла нанялі, каб прыбраць сенатара ЗША. Эдвард Тейлз."
  
  "Чаму?"
  
  “ Пакуль не ўпэўнены. І кампутар Гиллигана няспраўны. Эксперт кажа, што на яго ўзлом можа сысці дзвесце мільёнаў гадоў.
  
  "Колькі іх?"
  
  “ Дзвесце мільёнаў.
  
  “Фух. Якое палягчэнне. Я думаў, ты сказаў дзвесце мільярдаў".
  
  “ Падобна на тое, тваё пачуццё гумару не ў аплатных водпускаў. Чым ты займаешся?
  
  Паўза такая ж напружаная, як у Эмер. "На дадзены момант я не гатовы адказваць на гэтае пытанне".
  
  Райм паняцця не меў, што азначае гэта прапанова, ды і не быў схільны высвятляць.
  
  “У мяне пытанне. Які памер абутку ты носіш?"
  
  "Гэта што, падобна на сабачы свісток?"
  
  "Што-што?"
  
  "Пытанне, які на самой справе тычыцца чаго-то іншага".
  
  “Калі я задаю пытанне, Пуласкі, гэта тычыцца самага пытання. Якога памеру?"
  
  OceanofPDF.com
  
  57.
  
  ВОСЬ І ЯНА, яшчэ адна частка гісторыі.
  
  Сайману Харроу было восемдзесят восем гадоў. Яго галава была лысай, пазваночнік выгнутым. Але ў цэлым бязбольным — толькі гэтыя вільготныя дні лета і вясны. ... Лекі ад гэтай хваробы? Не выходзьце з дома ў вільготныя дні лета і вясны.
  
  Проста пасядзі ў яго на балконе і палюбуйся на цэнтр Манхэтэна.
  
  Вось яна знікае, будучы знішчанай распрацоўшчыкамі.
  
  Ён глядзеў на лапікавая коўдру будаўнічых работ побач з тунэлем Холанд, гэтай артэрыяй, якая вяла з горада пад шырокай і велічнай ракой Гудзон у прамысловае сэрца Нью-Джэрсі.
  
  На дадзены момант яго ўласная тэрыторыя была ў бяспецы ад разбуральнага мяча. У старой кватэры ў Соха кантралявалася арэндная плата, да вялікага расчаравання арэндадаўца, які час ад часу пасылаў кіраўніка комплексам з чырвонага цэглы "паглядзець, як у яго справы", маючы на ўвазе высветліць, удала ці памёр Харроу, што дазволіла гэтаму чалавеку падняць арэндную плату да нябёсаў.
  
  Харроу, аднак, быў поўны рашучасці застацца ў жывых дзеля сваіх дзяцей, унукаў і праўнукаў, свайго папугая Рэмбо ... і самага домаўладальніка.
  
  Матывам для першых катэгорый была любоў. Злосць для апошняй.
  
  З остывающим кава, са складзеным на каленях газетай "Нью-Ёрк таймс" ён аглядаў будаўнічую пляцоўку. Знос быў скончаны, і пачала з'яўляцца новая серыя будынкаў, хоць праца часова прыпынілася з-за таго, што нейкі вар'ят напаў на працоўныя месцы.
  
  Яго меркаванне аб канцы яшчэ аднаго раёна Манхэтэна — у дадзеным выпадку паўднёва-заходняй ўскраіны Соха - ні ў якім выпадку не было негатыўным. Некаторыя называлі Нью-Ёрк жывым, дыхаюць істотай, але Харроу не думаў аб гэтым месцы ў такім абмежаваным сэнсе. Ён лічыў пяць раёнаў эвалюцыйным дрэвам, у якім многія віды з'яўляюцца і прыстасоўваюцца да часу, а калі няма, то знікаюць.
  
  Натуральны адбор у гарадскім стылі.
  
  Гэта быў адзін з раёнаў, які значна змяніўся. У апошняй чвэрці дваццатага стагоддзя Паўднёвая частка Х'юстана ператварылася з закопченной прамысловай ў прафесійную, шыкоўную і вычурную.
  
  Змена ...
  
  Адным з самых значных было тое, на што ён глядзеў цяпер: Галандская тунэль, які запатрабаваў маштабнай рэканструкцыі раёна, каб вызваліць месца для вентыляцыйных вышак і пад'язных шляхоў.
  
  Яго погляд падняўся да ўваходу. Яго бацька быў хлопчыкам, калі ў канцы 1920-х гадоў адкрылі тунэль, і Харроу-старэйшы захапіўся праектам гэтак жа, як іншыя хлопчыкі тады любілі дырыжаблі, каўбояў і "Доджэрс". Мужчына частаваў свайго сына апавяданнямі аб стварэнні тунэля. Шчыты, падобныя на масіўныя кансервавыя банкі, выкапывались з зямлі пад ракой з абодвух берагоў суседніх штатаў. Тыя, хто рухаўся з Нью-Джэрсі на ўсход, былі хутчэй, так як ім даводзілася прабірацца па зямлі, якая ў асноўным складалася з бруду кансістэнцыі зубной пасты. Пяшчаным сабакам — туннельным рабочым - са боку Нью-Ёрка давялося змагацца са скальнымі пародамі. З-за асцярог з нагоды траплення вады і бруду ў тунэлі падчас будаўніцтва рабочыя зоны знаходзіліся пад высокім ціскам, і пяшчаным кабанаў даводзілася праходзіць дэкампрэсію пасля змены, як аквалангистам, каб яны не пакутавалі ад выгібаў.
  
  Хоць Харроу не турбавала канцэпцыя горада, сбрасывающего сваю старую абалонку, яму не падабалася, што адзін з будынкаў, якія ўзводзяць паблізу, закрывала яму выгляд на Палісад.
  
  З іншага боку, гэта магло быць жылое памяшканне, і думка пра тое, што ён мог бы мімаходам ўбачыць вакол плавальнага басейна, кампенсавала змяніўся выгляд прыроды.
  
  "Будзем спадзявацца, што ўсё абыдзецца", - сказаў ён, адсёрбваючы яшчэ астылага кавы.
  
  Рэмбо, які сядзеў на суседнім курасадні, не надаў значэння, паколькі быў заняты чысткай пёраў.
  
  Цяпер Харроу нахмурыўся, заўважыўшы дзве яркія ўспышкі, якія з'явіліся на будаўнічай пляцоўцы. Секундай пазней рушылі ўслед два гучных бавоўны.
  
  Што-то адбылося ля падножжа кранаў.
  
  Госпадзе, гэта была адна з атак!
  
  Велізарная махіна пачала хіліцца.
  
  Ён зняў акуляры, працёр лінзы і паставіў іх на месца.
  
  Паветра пачаў напаўняцца гукам клаксона.
  
  Ён нахіляўся ўсё далей і далей ...
  
  Затым, нібы абрэзалі ніткі ў марыянеткі, усё хутка павалілася. Яго кватэра знаходзілася прыкладна ў паўмілі адсюль, і спатрэбілася секунда ці дзве, каб гук сутыкнення дайшоў да яго.
  
  “ Чорт, - выдыхнуў Харроу, хапаючы тэлефон і набіраючы 911, хоць быў упэўнены, што ўжо былі зробленыя дзясяткі, калі не сотні званкоў.
  
  Які прагучаў паблізу голас прымусіў яго здрыгануцца. “ Чорт!
  
  Ён падняў вочы. Рэмбо глядзеў на воблака пылу удалечыні. Ён зноў віскнуў. “Чорт. Угу. Чорт".
  
  OceanofPDF.com
  
  58.
  
  ДЖЭНІ ПАЖАРТАВАЛА, калі нарадзілася Марціна.
  
  “Ты калі-небудзь заўважаў пах? Гэта туалетная вада".
  
  І Рон Пуласкага ўдыхнуў і сказаў: “Так. Яны ўсё пахнуць аднолькава. Не стварайце стартап, які прадае гэта. Я б падумаў, што рынак будзе абмежаваным".
  
  Пуласкі адчуў той жа пах і цяпер, калі ішоў, апусціўшы галаву, па калідоры агульнага адміністрацыйнага крыла.
  
  Ён знаходзіўся ў бальніцы агульнага профілю Іст-Сайда нелегальна. Па крайняй меры, там, дзе ён цяпер знаходзіўся, у самай нутре гэтай установы. Ён, вядома, мог праводзіць у зоне для наведвальнікаў столькі часу, колькі хацеў. Але праходзіць праз браніраваную дзверы з пратэрмінаваным пасведчаннем паліцыі Нью-Ёрка і сярэбраным значком - сувенірам, які Брэд купіў у сувенірным краме адной з буйных кінастудый пасля экскурсіі? Няма. Нядобра. На ім не было формы — гэта было б ужо занадта, разважыў ён, — але ён быў у цёмным касцюме і белай кашулі. Гальштук, які ён апранаў, можа быць, тры разы ў год.
  
  Такім чынам, дэтэктыў з сярэбраным значком. Верагодна, ніхто не здагадаецца, што гэта супярэчнасць.
  
  Ён распісаўся, але крамзолі былі непераборлівыя, як і надпіс у блоку "Напечатай сваё імя". Ён падумаў пра трукі дэтэктыва Эда Гарнера, заставившем яго намаляваць неакуратна схему месца здарэння, і аб плане Бердика выкарыстоўваць яго мінулы медыцынскі інцыдэнт, каб вывесці яго з гульні.
  
  Спатрэбілася імгненне, каб гнеў знік.
  
  Прыемны ківок некалькіх медсёстрам, двух кругленькім мужчынам у добрым настроі. Ён мінуў сталовую, капіравальную, некалькі канферэнц-залаў ... А затым падышоў да месца свайго другога немінучага злачынства: Запісах.
  
  Ён увайшоў у вялікі пакой — прыкладна пяцьдзесят футаў у даўжыню і дваццаць у шырыню — і ўбачыў, што ў ёй нікога няма. Ён сеў за бліжэйшую працоўную станцыю і ўключыў кампутар. Як ён даведаўся, медыцынскія файлы захоўваліся тут як у лічбавым выглядзе, так і ў арыгінальных друкаваных копіях. Каб знайсці іх, трэба спачатку ўвесці імя і дату нараджэння пацыента, а затым дату яго паступлення. Гэта выклікала лічбавы файл, а таксама ўказала месцазнаходжанне самога фізічнага файла.
  
  З'явілася рэзкае папярэджанне аб парушэнні правоў пацыентаў на недатыкальнасць прыватнай жыцця ў адпаведнасці з HIPAA. Але гэта знікла само сабой праз дзве секунды.
  
  Цяпер пяройдзем да паляванні.
  
  Ён чакаў убачыць пласты расчаравання і выкліку.
  
  Надзьмуты жывот, потеющие лоб і далоні.
  
  Нічога з гэтага.
  
  Ніякіх пароляў не патрабавалася, і менш чым за хвіліну ён знайшоў менавіта тое, што яму было трэба.
  
  Дваццаць хвілін праз ён выйшаў з лякарні, трымаючы ў правым нагруднай кішэні свайго вясельна-выпускнога-пахавальнага пінжака тузін лісткоў, складзеных у чатыры разы.
  
  Адчуваю сябе добра пасля аперацыі.
  
  Цяпер пяройдзем да іншай часткі яго місіі: паездцы на звалку ў Кўінз.
  
  Ён разважаў аб тым, як лепш за ўсё туды дабрацца, калі заўважыў, што побач з ім прытармажвае машына.
  
  Кінуў позірк направа, на патрапаны белы фургон.
  
  Яго погляд упаў на акно з боку кіроўцы, і ён рэзка спыніўся, убачыўшы дзве рэчы адначасова. Адной з іх быў кіроўца ў лыжнай масцы.
  
  Другім было рулю зброі, накіраванае ў яго бок як раз перад тым, як яно стрэліла.
  
  • • •
  
  "Ёсць праблема, спадар прэзідэнт".
  
  Агент сакрэтнай службы Глен Уілбур, высокі шыракаплечы мужчына ў бездакорным гарнітуры, зазіраў у другую спальню нумары.
  
  Уільям Бойд адарваў погляд ад багажу сваёй дачкі, які дапамагаў ёй пакаваць. Мяккіх цацак, дыснэеўскіх блузаў і пар уггов было не так ужо шмат, каб змясціцца ў адну спартыўную сумку.
  
  Ён кіўнуў у бок гасцінай і далучыўся да агенту па-за межамі чутнасці сваёй сям'і. Яго жонка размаўляла па тэлефоне, захопленая размовай, верагодна, аб планах перадвыбарчай кампаніі на маючых адбыцца выбарах. Дэ-факта яна была мэнэджэрам яго перадвыбарчай кампаніі, і па-чартоўску добрым мэнэджэрам. Калі б ён перамог у лістападзе, то ў асноўным дзякуючы ёй.
  
  "Працягвай".
  
  "Гэтыя жураўлі?"
  
  "Напады, праўда".
  
  "Толькі што спусціўся яшчэ адзін".
  
  “Госпадзе. Я складу заяву. Хто-небудзь пацярпеў?"
  
  “Чатыры чалавекі ў аўтамабілях у цяжкім стане. Ніхто не загінуў".
  
  “Вы думаеце, гэта пытанне бяспекі. Для нас?"
  
  “Мы абмяркоўвалі гэта, каманда. Ходзяць чуткі, што ваш законапраект аб інфраструктуры нажывае вам шмат ворагаў. А кран, які толькі што ўпаў? Ён сапраўды перакрыў тунэль Холанд ".
  
  “ Наш маршрут у Ньюарк?
  
  “Так, сэр. Паркоўка ля моста Джорджа Вашынгтона. Цяпер усё згортваюць да яго. Нам прыйдзецца скарыстацца планам выезду Б."
  
  "Што менавіта?"
  
  “Скрэмбл марской пяхоты нумар адзін. Побач з ААН ёсць верталётная пляцоўка, Мы будзем там праз паўгадзіны".
  
  “Мы недалёка ад Верраццано. Чаму б не перанесьці Air Force One ў аэрапорт Кэнэдзі?"
  
  “Ён таксама забіты. І нават калі кран - гэта проста супадзенне, мы павінны разглядаць аўтамагістралі, вядучыя да ўсіх аэрапортаў, як парушаныя ".
  
  Прэзідэнт усміхнуўся. "З залішняй асцярожнасці".
  
  Адно з любімых выразаў Уілбур.
  
  Агент кіўнуў. Гэта была яго версія усмешкі.
  
  “Мы паедзем наземнымі вуліцамі да верталётнай пляцоўцы. А канвой-прынада адправіцца праз Квинсборо ў Ла Гуардиа".
  
  Ён набраў нумар і паставіў тэлефон на гучную сувязь.
  
  "Агент Мэрфі," вымавіў голас.
  
  “Dan. Гэта Уілбур. Я тут з прэзідэнтам."
  
  "Добры дзень, сэр".
  
  "Dan."
  
  - Мы згортваем з выезду А Мы накіроўваемся да Б. - сказаў Уілбур.
  
  “ ААН, верталётная пляцоўка. Вас зразумеў. Якія-небудзь канкрэтныя фактары пагрозы?
  
  “Не ў дадзены момант. Перадай дадзеныя аб стане першага марскога пяхотніка. Я цяпер правяраю маршрут Сирди. Я адпраўлю паведамленне кіроўцам і астатняй камандзе ".
  
  "Цяпер гэта зусім новы свет", - падумаў Бойд. Sirdee — алгарытм вызначэння бяспечнага маршруту — размяшчаўся дзе-то ў велізарным кампутары і з маланкавай хуткасцю ўлічваў сотні фактараў, знаходзячы найбольш бяспечны маршрут для перамяшчэння урадавых чыноўнікаў з адной кропкі ў іншую. Прадстаўляючы праграму ўраду, кампанія, якая распрацавала, прывяла прыклад. Іх праграмнае забеспячэнне ўлічыла ўсе вядомыя параметры прэзідэнцкага візіту ў Далас 22 лістапада 1963 года і прыйшоў да высновы, што найменш бяспечны маршрут ад Лаў Філд да гандлёвага цэнтра Trade Mart, дзе прэзідэнт Джон Ф. Кэнэдзі павінен быў выступаць — праз Дили-Плаза і міма Тэхаскага школьнага кнігасховішча.
  
  "Я патэлефаную ў паліцыю Нью-Ёрка," сказаў Мэрфі. - Ён памаўчаў. “ Адна справа. Мы можам сачыць за наземным маршрутам, але ў нас няма часу расчышчаць падземны шлях да ААН ".
  
  Уілбур зірнуў на прэзідэнта. “ Ці мы можам застацца на месцы, пачакаць, пакуль яны расчысцяць ўваход у тунэль. Думаю, гадзін сем-восем.
  
  Бойд сказаў: “Я б выказаў здагадку, што існуе сотня магчымых маршрутаў да верталётнай пляцоўцы. Якая верагоднасць таго, што хто-то дакладна ведае, дзе размясціць прыладу? Гэтага не адбудзецца".
  
  - Давай спачыну картэж ўніз, Дэн, - сказаў Уілбур ў тэлефонную трубку.
  
  "Цяпер тэлефаную," сказаў Мэрфі і адключыўся.
  
  Уілбур падышоў да дзвярэй і выйшаў вонкі, каб распавесці агентам ў калідоры аб новым плане.
  
  "Татачка".
  
  Прэзідэнт вярнуўся да дзвярэй, дзе яго дачка трымала абедзвюма рукамі вялікага труса з блакітным ситцевым хусткай на галаве. "Элизабетта не падыдзе".
  
  Шкада, што не існавала алгарытму, які мог бы вызначыць, як лепш за ўсё спакаваць спартыўную сумку дзесяцігадовага дзіцяці.
  
  Бойд падышоў і забраў у яе цацку. “ Усё ў парадку, мілая. Я пакладу яе ў адну з сваіх.
  
  OceanofPDF.com
  
  59.
  
  "СПРАВА ЗРОБЛЕНА", - сказала яму СЫМОНА.
  
  На гэтых заключных этапах праекта яны наогул не выкарыстоўвалі ніякіх электронных сродкаў сувязі. Толькі асабістыя гутаркі.
  
  Чарльз Хейлі, седзячы за рулём свайго пазадарожніка, глядзеў у лабавое шкло. Гэтая частка горада была пустынная. Тры жураўля панавалі над раёнам, і ўсе заставаліся ўнутры. Калі ім трэба было дабрацца да прадуктовага магазіна, яны беглі трушком.
  
  Ён пачуў слабы голас дыктара па радыё і дадаў гучнасць.
  
  “... Улады мяркуюць, што спатрэбіцца восем-дзесяць гадзін, каб зноў адкрыць тунэль Холанд пасля таго, як сёння днём у выніку выбуху ўпаў кран на будаўнічай пляцоўцы на Варик-стрыт. Гэта трэці кран, які быў знішчаны за апошнія два дні ... У паліцыі па-ранейшаму няма зачэпак у расследаванні. Большасць працоўных месцаў у гэтым раёне заставаліся зачыненымі ... "
  
  Хэйлі паглядзеў на жанчыну побач з ім. На ёй былі скураныя штаны чорнага колеру, цёмна-карычневы швэдар і куртка ў тон штанах. Сёння яе валасы — цяпер ужо фарбаваныя ў брунэтку — былі заплеценыя ў падвойную касу, пасмы якой на канцы былі злучаныя малінавай стужкай.
  
  "Пытанне," павольна сказаў Хэйлі.
  
  Сымона прыўзняла брыво.
  
  "Ці ёсць тут хто-небудзь?"
  
  Ён злавіў сябе на тым, што здзіўлены сваім пытаннем.
  
  Але не здзівіўся, што яна вагалася.
  
  Хоць пытанне мог мець сотню кантэкстаў, яна ведала, што ён меў на ўвазе.
  
  Нарэшце Сымона сказала: “Я не моцная ў такіх рэчах. Гэта заканчваецца. Гэта заўсёды сканчаецца. Дзеля яго, дзеля мяне." Праз імгненне: "Думаю, тое ж самае і з табой".
  
  "Той самы".
  
  Яна сказала: “Я была замужам. Нядоўга. Мая ідэя. Я была маладая. Не самае ўдалае рашэнне".
  
  Ён думаў аб тым часе, калі яна была ў Афрыцы.
  
  Абставіны змяніліся ...
  
  Паківаўшы галавой, ён патлумачыў, што ніколі не быў жанаты.
  
  Яна сказала: “Ёсць межы, у якіх мы павінны жыць. Мы падабаемся людзям. Гэта жудасна философично, ці не так?"
  
  Ён зноў усміхнуўся. “ Але гэта праўда.
  
  Удалечыні загучала сірэна. Гук набліжаўся. Ён не быў занепакоены, і было ясна, што яна таксама. Калі б хто-небудзь прыехаў за імі, яны б не абвясцілі пра гэта.
  
  Гук паліцэйскай машыны або хуткай дапамогі перайшоў на больш нізкі, той, хто бяжыць тон і ў рэшце рэшт заціх.
  
  Ён паглядзеў на свае гадзіны.
  
  Яму трэба было пераходзіць да наступнага кроку.
  
  Час ідзе зваротным адлікам.
  
  Заўсёды, заўсёды ...
  
  - Вы ведаеце Прагу? - спытаў ён.
  
  “Мы прарабілі там працу, мая каманда. Я б хацеў застацца на некаторы час. Але нам трэба было эвакуіравацца".
  
  “На Старамесцкай плошчы ёсць сярэднявечныя астранамічныя гадзіны. Орлой. Турысты прыязджаюць паглядзець на іх. Шмат турыстаў. Вялікія натоўпу па выхадных. Назіральнікам цяжка што-небудзь разгледзець. Я буду там у наступным годзе. У першую суботу мая".
  
  Яна пацягнулася да яго руцэ. Поціск, перапляценне пальцаў было значна больш інтымным, чым пацалунак.
  
  Яму здалося, што ў люстэрку задняга выгляду, хто-то кінуў погляд на пазадарожнік, і пастава нагадала яму мужчыну, якога ён бачыў на маніторы ля ўваходу ў Гамільтан-Корт мінулай ноччу. Ён што-то нёс, па думку Хейла, чамадан.
  
  Ён павярнуўся, каб паглядзець прама ў вочы.
  
  Але фігура знікла.
  
  Цяпер, калі ён цалкам разгарнуўся, ён падняў свой заплечнік з падлогі. Ён сунуў руку ўнутр.
  
  Ён дастаў белую скрыначку памерам шэсць на шэсць на два цалі. Яна была зачынена і перахоплены гумкай. Ён працягнуў гэта ёй. Яна нахмурылася, затым адкрыла вечка.
  
  І дастаў касцяныя гадзіны, тыя самыя, пра якіх ён ёй распавядаў, якія зрабіў расейскі палітвязень.
  
  "Ах". Яна доўга вывучала яго. “Я збіралася прынесці сёе-тое для цябе. Кола, такое, якое я выкарыстоўваю ў сваіх паравых машынах. Нашы колы - сапраўдныя."
  
  "Не шасцярэнькі, притворяющиеся кім-то іншым".
  
  Адзін погляд у яго вочы.
  
  Ён паказаў ёй, як ўсталяваць час і дзе знаходзіцца перамыкач, які адключае малюсенькія гіркі. Цяпер ён перасунуў яго.
  
  Яна паднесла гадзіннік да вуха і, здавалася, знайшла ціканне прыемным. Як і ён заўсёды.
  
  Яна запакавала падарунак і сунула яго ў свой заплечнік, дзе ён убачыў дзяржальню вялікага паўаўтаматычнай пісталета. Яна выйшла з машыны і нахілілася, каб пагаварыць з ім праз адчыненую дзверку. "Ты робіш гэта цяпер?"
  
  Ён кіўнуў.
  
  Ён спадзяваўся, што калі яна і скажа што-небудзь, то не звычайнае, накшталт "Поспеху" або "беражы сябе".
  
  Гэта было не так.
  
  Тое, што яна сказала, было адзіным словам: "Прага".
  
  OceanofPDF.com
  
  60.
  
  ЭНДШПІЛЬ ...
  
  Лінкальн Райм думаў аб сваім ранейшым турбоце, аб тым, што ён не змог зразумець стратэгію Гадзіншчыка, накіраваную на перамогу ў іх смяротнай шахматнай партыі.
  
  Але што, калі гэта быў непрыдатны пытанне?
  
  Магчыма, пытанне павінен гучаць так: якая ваша рэальная мэта?
  
  Што, калі вы не зацікаўлены ў захопе караля?
  
  Можа быць, вам патрэбна каралева. Ці яе конь? Ці каралеўскі слон?
  
  Ці сціплая пешка, якая можа аднойчы падняцца да ролі матриарха дошкі, упарта і незаўважанай прабраўшыся да самага далёкага краю шахматнага свету.
  
  І нават калі табе паставяць мат, і твой кароль будзе схоплены ... Табе ўсё роўна. У рэшце рэшт, ты перамог.
  
  Лон Селлитто адказаў на званок. Яго размова быў доўгім і, па-відаць, трывожным.
  
  Ён адключыўся. “Добра, Лінк. Сее-што адбываецца. Гэта быў офіс мэра. Лічыльнік знік з таго вэб-сайта, 13Chan. І кампутарныя злачынствы, і Бюро адсочвалі чат. Ключавым словам была 'Камуналка'. CC перахапіла электронны ліст. Ананімны рахунак у Філадэльфіі на ананімны рахунак тут, на Манхэтэне. У ім гаворыцца: "Прыйшоў час. Зрабіце апошні і размесціце пасылкі там, дзе паказана, на альтэрнатыўных маршрутах. І захоўвайце бачнасць Камуналкі. Ёсць людзі, якія правяраюць, яны гэтаму не вераць. Мы не можам дазволіць ім знайсці нас. Памятаеце: "Людзі самі робяць сваю гісторыю". — Карл Маркс.'
  
  “Вось чаму мы не змаглі знайсці "Камуналку". Гэта прыкрыццё для якой-то іншы радыкальнай арганізацыі. Група X."
  
  "І 'Зрабі апошні', - сказаў Мэл Купер. Гэта азначае "пад'ёмны кран"?
  
  Селлитто: "Значыць, Гадзіншчыка наняла Група X, і ..." Яго тэлефон зажужжал, і ён адказаў на званок. Гэты размова таксама быў клапатлівым. “Ні храна сабе. Прыйшлі мне падрабязнасці. Ён адключыўся. “ Яшчэ адно, Лінк. Кран.
  
  "Дзе?"
  
  “ У цэнтры горада.
  
  Мел Купер праслухаў навіны на сваім тэлефоне. Ён патэлефанаваў: “Гэта было на будаўнічай пляцоўцы недалёка ад уваходу ў Холанд. Загінулых няма. Траўмы. Некаторыя сур'ёзныя".
  
  "У што ён урэзаўся?"
  
  Купер паглядзеў на экран. “Дзіўна. Паблізу няма будынкаў. Прызямліўся на вуліцы, вось і ўсё. Траўмы атрымалі легкавыя і грузавыя аўтамабілі ".
  
  Селлитто адабраў тэлефон ад вуха і набраў інфармацыю, якая, верагодна, не была агульнадаступнай. “Гэты быў іншым. Ён выкарыстаў C4".
  
  "Ах, вось гэта важна".
  
  "Чаму?"
  
  "Пара".
  
  "А?"
  
  "Відавочна," прамармытаў Райм. - Ён не можа дакладна ведаць, калі кіслата раз'есць процівагу кранаў. Але па нейкай прычыне яму трэба было, каб гэта ўпала ў пэўны час. Уніз. Да.... Хвіліна. Хмурна гляджу на дошку для забойстваў, карту горада. - "Галандыя" зачынена? - спытаў я.
  
  “Па крайняй меры, восем гадзін, яны кажуць, можа быць, даўжэй. Коркі—"
  
  “Так, так, так, я ўпэўнены, што гэта падыходнае клишированное прыметнік ці дзеепрыметнік для абазначэння коркаў на дарогах. Чаму менавіта ў гэты час, чаму менавіта ў гэтым месцы?"
  
  Райм спыніўся на адной канкрэтнай запісу.
  
  Сенатар Талезе паведаміў, што за ім, магчыма, сачылі да сустрэчы ў гатэлі "Уотэр-стрыт".
  
  • Аб'ект быў белым мужчынам, у джынсах, сонцаахоўных акулярах, кепцы, талстоўцы (магчыма, аднаразовай). Сярэдняга целаскладу.
  
  • Павярнуўся, калі аказалася, што Талезе і целаахоўнік маглі бачыць яго. Невядома, заняў яго месца іншы назіральнік.
  
  "Па-мойму, мы памыліліся," раззлаваўся Райм.
  
  "Як гэта?" - спытаў я.
  
  “Калі ён выкарыстаў C4 на кране, ён мог змясціць прыладу ў беспілотнік і такім чынам забіць Талезе. Няма, беспілотнік павінен быў высачыць Талезе, а не забіць яго. І калі Гадзіншчык даведаўся, што мы зрабілі беспілотнік, і ён больш не можа ім карыстацца, ён пераключыўся на назіранне за чалавекам, каб сачыць за сенатарам ... Чаму? Ён ведае, дзе жыве Талезе, ён ведае, дзе знаходзіцца яго офіс ... "
  
  Цішыня.
  
  “Але ён не мог ведаць, дзе была сустрэча сёння днём. З кім сустракаўся Талезе. Гэта ён і хацеў высветліць. Патэлефануй яму. Нам трэба ведаць зараз."
  
  Селлитто дастаў з кішэні тэлефон, пракруціў яго, затым зрабіў званок.
  
  Сенатар адказаў пасля другога гудка.
  
  "Дэтэктыў, якія навіны?" пачуўся злосны голас з дынаміка.
  
  "Сенатар, мне трэба сёе-тое ведаць," сказаў Райм.
  
  Рушыла ўслед паўза.
  
  - Ты выступаеш з Лінкальнам Раймом, - сказаў Селлитто.
  
  "Аб". Раздражненне саступіла месца стрыманаму захаплення.
  
  Гэта зноў ...
  
  “Вы ішлі сёння на сустрэчу і заўважылі, што за вамі хто-то сочыць. Аб чым была сустрэча? Хто там быў?"
  
  Ваганне скончылася асцярожнымі словамі: "Тут ёсць кампанент нацыянальнай бяспекі".
  
  “ Мне не патрэбныя дзяржаўныя сакрэты. Мне проста трэба ведаць, хто быў на гэтай чортавай сустрэчы.
  
  Выдых здзіўлення, верагодна, ад рэзкага тоны Райма. “ Я проста сказаў, містэр Райм, што не магу.
  
  “ Злачынец нацэліўся не на вас. Ён палюе за чалавекам ці людзьмі, з якімі вы збіраліся сустрэцца. Ён выкарыстаў вас, каб знайсці іх.
  
  “О, Госпадзе. Я не ведаў, што ... Я сустракаўся з прэзідэнтам".
  
  “ Я мяркую, са Злучаных Штатаў.
  
  "Цалкам дакладна".
  
  Селлитто сказаў: “Добра, усё гэта мае сэнс. У Філадэльфіі ёсць нейкая радыкальная арганізацыя, якая стварыла праект "Камуналка". Які хоча, каб горад зрабіў тое, чаго ён не можа, — перадаў гэтую ўласнасць, таму што яна таксічная.
  
  “Гэта дае ім нагода сабатаваць працу кранаў. Першыя два былі проста для выгляду. Апошняе - гэта ўсё, што сапраўды мела значэнне: блакаванне тунэля Холанд. Прэзідэнту даводзіцца выкарыстоўваць альтэрнатыўны маршрут, на расчыстку якога ў Сакрэтнай службы няма часу. І Хэйлі заклаў ўздоўж іх бомбы. Чорт вазьмі, можа быць, менавіта для гэтага Эдзі Тарр ў горадзе!"
  
  Мел Купер сказаў: “Бойд, ты ведаеш, наколькі ён непапулярны. Паступалі пагрозы. ... Што-то наконт законапраекта аб інфраструктуры, які ён спрабуе праштурхнуць праз Кангрэс. Сакрэтная служба ўжо спыніла тры ці чатыры спробы замаху на яго.
  
  Райм наўрад ці быў у курсе падзей, якія адбываюцца размоў, калі Селлитто патэлефанаваў у Сакрэтную службу, а Купер звязаўся з Аддзелам бяспекі наведвальнікаў паліцыі Нью-Ёрка, назва якога гучала як офіс па сувязях з грамадскасцю для якія вандруюць байскаўт, але на самой справе каардынавала абарону мясцовых і замежных чыноўнікаў.
  
  Трымаючы тэлефон далей ад вуха, Селлитто сказаў Райму: “Картэж-прынада накіроўваецца ў Ла Гуардию. Сапраўдны накіроўваецца да верталётнай пляцоўцы ААН, чорт вазьмі, вось чаму ён прымусіў Гиллигана скрасці схемы і карты з DSE — усе тунэлі і падмуркі. Ён збіраецца правесці пасадку пад трасай".
  
  Погляд крыміналіста быў прыкаваны да белай дошцы, на якой былі прылепленыя тыя самыя скрадзеныя дакументы, аб якіх казаў Селлитто.
  
  "Лінк, ты са мной?" Селлитто размахваў тэлефонам, як пісталетам.
  
  “ Хм. - Гляджу на карты.
  
  Дэтэктыў падняў трубку. “Лінк! Сакрэтная служба ведае, што ты разумееш Хейла. І ты ведаеш горад ... Картэж ў руху. Як ты думаеш, куды ім бяспечна накіравацца?
  
  “ Лон, калі ласка. Калі ты не пярэчыш? Не мог бы ты пасунуцца крыху налева? Я не бачу дошку.
  
  OceanofPDF.com
  
  61.
  
  ЗВАНКІ, якія ЁН праслухоўваў на паліцэйскім сканары, былі запісаныя скарочана, але ў іх значэнні сумнявацца не даводзілася.
  
  Перакладзе спрыяла настойлівасць у галасах.
  
  Прыярытэтная дастаўка ... Падарожніку нумар адзін ... Патрэбен калідор на захад ад авеню і Восьмы да спецыяльнага пункта рэгістрацыі ў Кіраванні порта. CC адпраўляе паведамленні. EOTD, для маршруту. Расчысціць перакрыжаванні, зачысціце месца здымак. Далажыце камандзірам падраздзяленняў ...
  
  EOTD ...
  
  Шыфраванне дня.
  
  Чарльз Хэйлі пацікавіўся, ці лічаць улады, што новы маршрут для прэзідэнцкага картэжа сапраўды будзе бяспечным.
  
  Або яны былі нервовымі і спатнелы, варожачы, не падманулі іх зноў двойчы?
  
  У рэшце рэшт, яны былі адказныя за жыццё самога магутнага чалавека ў свеце.
  
  Дзясяткі галасоў адгукнуліся, некаторыя пераключыліся на іншыя частоты ...
  
  Ён сядзеў на пярэднім сядзенні свайго джыпа, прыпаркаванага ў ценю змрочнага шматкватэрнага дома, вышынёй усяго ў пяць паверхаў, але з-за свайго цёмнага фасада які здаваўся нашмат вышэй.
  
  Перад ім сіне-белая паліцэйская машына, прыпаркаваная каля абочыны, трапіла ў паласу асвятлення і бясшумна знікла з-пад увагі. Таксама чорны седан без апазнавальных знакаў, з нумарамі ўрада ЗША.
  
  Калі яны з'ехалі, і ён быў упэўнены, што паблізу нікога няма, ён падаў пазадарожнік наперад і прыпаркаваўся прама за каналізацыйным люкам пасярод вуліцы. Ён уключыў жоўты пробліскавы маячок на прыборнай панэлі і выбраўся вонкі. На ім быў швэдар Дэпартамента грамадскіх работ, аранжавы камізэлька бяспекі і каска, на гэты раз бруднавата-белая.
  
  Гакам ён зняў вечка люка і выцягнуў фальшывую хлебопечку Сымоны праз заднюю частку машыны на зямлю. Ён дастаў яе з скрынкі. Ён выцягнуў кавалак троса з лябёдкі, усталяванай у задняй частцы пазадарожніка, зачапіў прылада і спусціў яго ў праход пад вуліцай. Затым ён апусціў ручную каляску і, нарэшце, свой заплечнік.
  
  Ўніз па прыступках, намёртва вцементированным ў бетонную сцяну. Яны былі слізкімі, таму ён рухаўся асцярожна. Апынуўшыся на падлозе, ён перакінуў заплечнік праз плячо, з некаторым высілкам падхапіў прылада краем каляскі і пачаў кароткае падарожжа па полутемному тунэлі, освещаемому святлодыеднай лямпай, замацаванай на яго касцы. Ён упэўнена рухаўся па маршруце, які запомніў па картах, выкрадзеных Эндзі Гиллиганом. Калі ён быў блізкі да месца прызначэння, яму спатрэбіліся больш дакладныя ўказанні, таму ён праверыў геолокационный лакатар на сваім тэлефоне і прайшоў яшчэ дзесяць футаў, пакуль не апынуўся менавіта там, дзе яму было трэба.
  
  З заплечніка Хэйлі дастаў блок і прымацаваў яго да вадаправоднай трубе над галавой. Затым ён прычапіў кавалак нейлонавай вяроўкі да прылады для "выпякання хлеба" і пацягнуў яго ўверх так высока, як толькі мог. Ён заблакаваў блок і прывязаў канец вяроўкі да трубы на ўзроўні падлогі. Ён працягнуў руку, адкрыў маленькую дзверцы ўнізе, націснуў кнопку ўключэння, і маленькая кропка святла змяніла колер з зялёнага на чырвоны.
  
  Ён зрабіў паўзу.
  
  Яму здалося, што ён адчуў вельмі немеханический водар, выходны ад падставы прылады. Быў ён кветкавым? ТАК.
  
  І з гэтым разуменнем ён зразумеў, чаму гэта было знаёма.
  
  Ён адчуў гэты пах мінулай ноччу. У ложку.
  
  Затым ён выбраўся на вуліцу і агледзеўся. Нікога. Рэха сірэн адбівалася ад паўтузіна будынкаў тут і ў іншых месцах, доносясь адразу з сотні напрамкаў у гэтым архітэктурна складаным горадзе.
  
  Дарожныя конусы ўрэзаліся ў заднюю частку пазадарожніка, і імгненне праз, калі жоўты святло згасла, ён ехаў па брукаваныя вуліцах.
  
  Заставалася зрабіць адзін прыпынак, а затым - яго апошняе заданне.
  
  OceanofPDF.com
  
  62.
  
  "ГЭТА ЧЫСТА".
  
  Лон Селлитто глядзеў на экран кампутара, падлучанага да прылады бяспекі, якое, як ён абвясціў, было дакладна такім жа, як тыя "навамодныя прылады TSA" у аэрапорце.
  
  Райм паверыў яму на слова, хоць ужо шмат гадоў не лётаў.
  
  Няма, ні выбухоўкі, ні радыяцыі.
  
  Яны глядзелі на загорнуты ў карычневую паперу пакет, адрасаваны Райму, без этыкеткі аб вяртанні. Яго даставілі некалькі хвілін таму. Курьер пакінуў яго, патэлефанаваў у званочак і пайшоў далей па вуліцы.
  
  - Рэнтген? - спытаў Райм.
  
  Селлитто вывучыў экран прылады. “Які-то прастакутны прадмет. І канверт". Яго тэлефон зажужжал, і ён зірнуў на экран. "Гэта уніформа, якую я адправіў за кур'ерам". Ён адказаў і загаварыў у апарат: “Што вы знайшлі? Вы на гучнай сувязі".
  
  “ Вядома, дэтэктыў. Ён працуе ў камерцыйнай службе дастаўкі "Ў той жа дзень". Мясцовыя навіны. Гэта законна. Я ведаю гэта. Мой швагер...
  
  “Так, добра. Што за гісторыя?"
  
  - Ён быў у “Старбаксе" на Пяцьдзесят Сёмы вуліцы. Падыходзіць гэты хлопец з пасылкай, той самай, што ў цябе, і кажа, што ён у цяжкім становішчы. Ён як раз збіраўся адвезці яго, але яму толькі што патэлефанавалі, паведамілі пра нейкі траўмы ў сям'і, і ён павінен тэрмінова прыехаць у Джэрсі ".
  
  Райм патэлефанаваў: "о'кей, ён прыдумаў гісторыю, прапанаваў хлопцу грошы, і той узяў іх — вядома, больш, чым ён вам сказаў".
  
  "Дзвесце".
  
  “ Хутчэй за ўсё, пяць. Як выглядаў той хлопец?
  
  “Белы, гадоў пяцідзесяці, сярэдняга целаскладу. Касцюм для бегу. Кепка. Сонцаахоўныя акуляры. Чыста паголены.
  
  “ У яго ёсць з сабой што-небудзь яшчэ?
  
  “ Заплечнік. Таксама чорны. Ён аддаў посыльному скрынку і грошы і сышоў. Хлопец сеў на цягнік у цэнтры горада і пакінуў іх у "Капітана Райма". О, хлопец сказаў што-то яшчэ. Проста пакіньце гэта і патэлефануйце ў званочак. Чалавек, які там жыве, не любіць незнаёмцаў ".
  
  Райм усміхнуўся.
  
  Пасля таго, як Селлитто адключыў званок, Райм сказаў яму: “Скрынка. Адкрый яе, але там". Ён паказаў на камеру для даследавання биотоксинов. “ Мяркуючы па рентгеновскому здымку, атрутных дроцікаў няма, але гэта не значыць, што там няма атруты. Памятаеце нашу тэорыю аб ботулинизме — Гадзіншчык хоча працягнуць іх унутр. Вельмі малаверагодна, але давайце засцеражэмся.
  
  Селлитто аглядаў прылада вышынёй каля двух футаў. Аргшкла, патройныя ўшчыльнення і адмоўнае ціск, падаванае ў закрытую сістэму фільтрацыі. Збоку былі ўбудаваныя тоўстыя неопреновые пальчаткі. "Я не ведаю, як гэтая чортава штука працуе".
  
  “ Наколькі яно цвёрдае, Лон? Адкрый крышку, пакладзі пакет, зачыніце крышку.
  
  "Так, так, добра".
  
  Павярнуўшыся спіной да Райму, Селлитто паклаў пакет у апарат. Райм пад'ехаў бліжэй і назіраў, як ён знімае паперу і брытвавы нажом разразае стужку. Павольна. Вельмі павольна.
  
  “ Не прымушай мяне нервавацца, Лінк.
  
  "Што я раблю?"
  
  “ Ты пільна глядзіш на мяне.
  
  "Куды яшчэ мне глядзець?"
  
  “ Нагадай, што гэта за яд? - спытаў я.
  
  "Ботулинотерапия", - бадзёра адказаў ён. “Самы смяротны таксін на зямлі. Восем унцый могуць забіць насельніцтва свету".
  
  “ Пацешна, Лінк. Пацешна. Паўза. “ Бо Ты не жартуеш, праўда?
  
  Райм ўтаропіўся ў вялікі кантэйнер, пакуль дэтэктыў даставаў адтуль змесціва.
  
  Стандартны метад вызначэння наяўнасці смяротнага ботулиноза — Лятальны аналіз на мышах, які ў значнай ступені казаў сам за сябе, — быў заменены больш гуманнымі метадамі. Але ў гэтым выпадку аналіз не быў неабходны. Прадметы, атручаныя ці не, маглі застацца ўнутры.
  
  Селлитто дастаў іх. Канверт і прастакутны прадмет: кашалек, які ён адкрыў, выцягнуўшы некалькі картак.
  
  "Ну". Шэпт.
  
  Ён паказаў іх у Рыфму.
  
  Картка зверху была вадзіцельскім пасведчаннем Рона Пуласкага.
  
  OceanofPDF.com
  
  63.
  
  ЗБІВАЕ З ПАНТАЛЫКУ.
  
  Омофон - гэта слова, якое вымаўляецца як іншае слова, але пішацца па-іншаму і мае іншае значэнне: мука і кветка.
  
  Омограф, блізкі сваяк, - гэта слова, якое пішацца гэтак жа, як іншае, але мае іншае значэнне і можа прамаўляцца па-рознаму, а можа і не прамаўляцца: бас і bass.
  
  Амап, як прапаведуе большасць падручнікаў, з'яўляецца агульным дэскрыптарам, якія ахопліваюць і тое, і іншае, хоць некаторыя пурыстаў — напрыклад, рэдактары газет і девятнадцатилетние спецыялісты па англійскай мове, захопленыя гэтым прадметам, — часам пярэчаць.
  
  Чарльз Веспасіана Хэйлі зноў быў у Цэнтральным парку, разважаючы аб гэтых граматычных новаўвядзенні і разглядаючы гарадскі дом Лінкальна Райма у бінокль для назірання за птушкамі.
  
  Ён думаў пра слова "назіраць".
  
  І вось цяпер Хейлі, эксперт па гадзінах, прыкідваецца, што назірае за птушкамі, а на самай справе назірае за жыллем чалавека, якога ён збіраўся забіць, у той час як паліцыя, чыя змена называецца "вахта", сочыць за ім.
  
  Некаторыя амонімы адбываюцца ад вельмі розных каранёў: акунь -рыба адбываецца ад протогерманского bars, што азначае "востры" з-за спіннога плаўніка гэтага істоты. Бас, музычны тэмбр і інструмент, адбываюцца ад англа-нармандскага baas, што азначае "нізкі".
  
  "Глядзець" - больш распаўсюджаная разнавіднасць, усе сучасныя значэння якой адбываюцца ад аднаго кораня: саксонскі, waecce. Назоўнік азначае "няспанне", прыметнік "назіральны" - і тое, і іншае ў кантэксце нясення каравульнай службы.
  
  Пасля таго як ён яшчэ раз памяняў машыны ў гаражы на Заходняй 46-й вуліцы, Хэйлі заплаціў тысячу даляраў дастаўшчыкоў, каб той адвёз пасылку ў "Раймз", а затым паехаў сюды. Ён паводзіў сваім цяжкім біноклем Nikon па баках, нібы ў пошуках птушкі, якая зручна ўладкавалася на бліжэйшай галінцы, але Хэйлі заўсёды вяртаў фокус да тупога карычневага будынку, дзе было разбурана так шмат яго планаў.
  
  Клянуся пясчынкай.
  
  Скрозь незатененные акна ён улавіў выпадковыя ўспышкі руху.
  
  Прычынай дзеянні можа быць пасылка.
  
  Цяпер ён азіраўся па баках у пошуках пагроз.
  
  Няма. Ён ведаў, што гарадскі дом добра ахоўваўся, несамавітымі людзьмі і вельмі прыкметнымі камерамі сачэння. Але тут, на некаторай адлегласці, ён быў у бяспекі. Якім бы важным ні быў Райм, паліцыя Нью-Ёрка не магла разгарнуць полк афіцэраў, рассредоточившихся веерам па парку, для яго аховы.
  
  Ён зноў агледзеўся і спыніўся, заўважыўшы каго-то на усходзе.
  
  Далёка на другім канцы парку стаяў мужчына і глядзеў у яго бок.
  
  І гэта быў той незнаёмы, якога, як яму здавалася, ён бачыў раней двойчы — у Гамільтан-Корт і не так даўно за пазадарожнікам, дзе ён сядзеў з Сымонай?
  
  Занадта далёка, каб сказаць напэўна.
  
  Калі так, то ў якой арганізацыі ён складаўся, калі такая наогул была?
  
  Відавочна не паліцыя Нью-Ёрка або ФБР. Яны б ўжо заехалі.
  
  Замежны аператыўнік захацеў бы вярнуць яго ў юрысдыкцыю, дзе супраць яго былі вылучаныя абвінавачванні, а іх было шмат. Але ў экстрадыцыі таксама будуць задзейнічаны мясцовыя ўлады.
  
  Больш верагодна, што гэты чалавек меў на ўвазе выдачу - выкраданне — ахвяры.
  
  Тады таксама былі ворагі, якія вяршылі правасуддзе хутка і без суда.
  
  Або, забудзься аб справядлівасці, проста назаві гэта тым, чым яно было: помстай.
  
  Але, можа быць, наогул нічога.
  
  Проста яшчэ адзін арнітолаг ...
  
  І сапраўды, калі ён паглядзеў яшчэ раз, чалавека ўжо не было.
  
  Ён адвёў бінокль ад таго месца, куды яны былі накіраваныя на маленькую нервовую птушачку з карычнева—чорным апярэннем, - і зноў паглядзеў на гарадскі дом Райма.
  
  Цяпер там панавала суматошное рух, калі Лон Селлитто паспяшаўся да дзвярэй. Ён коратка пагутарыў з парай паліцэйскіх у форме, якія кіўнулі, і кругленькі дэтэктыў хутка падышоў да машыны і памчаўся прэч.
  
  Падарунак быў адкрыты.
  
  OceanofPDF.com
  
  64.
  
  ЯГО ГАЛАЎНЫ БОЛЬ БЫЛА НЕВЫНОСНАЙ.
  
  Калі да яго вярнуўся зрок, Рон Пуласкага глыбока ўдыхнуў, як быццам гэта магло суцішыць боль.
  
  Цікава, што гэтыя намаганні трохі падзейнічалі.
  
  Ці, можа быць, галаўныя болі ад накаўту конскім транквілізатарам проста натуральным чынам зменшыліся пасля абуджэння.
  
  Ён азіраўся па баках. Падводзіў вынікі.
  
  Ён ляжаў на надзіманым матрацы ў куце пакоя без вокнаў — склепа, як ён здагадаўся.
  
  Рэзкі святло зыходзіў ад адзінай лямпачкі наверсе. Дзверы была металічнай — і, несумненна, замкнёным.
  
  Ён паспрабаваў падняцца, з-за чаго ў галаве ў яго закружылася новая хваля болю, і ў вачах зноў пацямнела. Ён лёг на спіну. Затым устаў і праверыў дзверы.
  
  Зачынены наглуха, так.
  
  Потым зноў у ложак.
  
  Успамінаючы хвіліны, якія папярэднічалі апусканню ў цемру.
  
  Лыжная маска.
  
  Дула транквілізатару для барацьбы з жывёламі, снарада, відавочна, які змяшчае дастаткова наркотыку, каб збіць з ног буйную конь.
  
  Падчас расследавання, над якім ён працаваў з Лінкальнам і Амелией некалькі гадоў таму, Пуласкага даведаўся, што разгляданы прэпарат, які ўжывала жонка да мужа, уяўляў сабой сумесь эторфина і ацепромазина. Пабочныя эфекты пасля абуджэння не былі часткай гэтага даследавання, але цяпер Пуласкага мог засведчыць адзін з іх: пасля гэтага вы адчувалі сябе сапраўды брудную.
  
  Ён павольна сеў, затым, зноў здабыўшы адносны кантроль, падняўся на ногі. Галава кружылася, але ён не спаў.
  
  І прамаходзячы.
  
  Цяпер ён азіраўся больш уважліва. На падлозе з іншага боку матраца ляжалі медыцынскія запісы, якія ён скраў з бальніцы. Яго тэлефон і кашалек, аднак, зніклі. Першае, таму што гэта было Выкраданьне 101, каб пазбавіць ахвяру сродкаў сувязі з вонкавым светам. Другое, каб яны маглі даказаць, што злавілі яго.
  
  І хто былі яны?
  
  За гэтым стаяў Хейлі, але ён, верагодна, не быў стралком у лыжнай масцы з транквілізатарам.
  
  І там быў бы яшчэ адзін гулец. Лінкальн некалькі разоў казаў яму, што Чарльз Хэйлі ніколі не працаваў толькі на сябе. У яго заўсёды быў кліент.
  
  І гэта фізічная або юрыдычная асоба?
  
  Высока наверсе, тузаюць за нітачкі. Але няма сэнсу гадаць, хто яны такія.
  
  Недастаткова фактаў.
  
  Пуласкі адзначыў, што не было ні вады ў бутэльках, ні ежы, ні туалета. Знаходжанне абяцала быць кароткім.
  
  Хутка вызваляць.
  
  Ці былі ў іх на розуме больш доўгатэрміновыя планы.
  
  Ніякіх вокнаў або іншых дзвярэй, не кажучы ўжо аб патаемных панэлях.
  
  У цэнтры камеры знаходзіўся адсек для сістэмы кандыцыянавання паветра. Але ён быў прымацаваны да паў тоўстымі вісячымі замкамі. Тым не менш, ён дабраўся да яе і, зноў адчуўшы галавакружэнне, сеў на сетку, апусціўшы галаву.
  
  Затым ён агледзеў клетку.
  
  Няма ніякай магчымасці адкрыць яго.
  
  Але пачакайце. Гэта быў зусім не кандыцыянер. Гэта было нейкае самаробнае прылада. Ён заўважыў запячатаную квартовую банку, зробленую з нейкага тоўстага пластыка. Унутры была вадкасць, доходившая амаль да верху.
  
  Пуласкі уздыхнуў і ўважліва вывучыў этыкетку на банку.
  
  HF
  Плавікавай кіслата.
  
  Пуласкі прыжмурыўся і вывучыў канструкцыю. Да банку была прымацаваная металічная скрынка памерам прыкладна два на два на тры цалі. Тырчала кароткая антэна. Пры атрыманні сігналу зарад выбуховага рэчыва ў скрынцы сдетонирует і разбурыць або расплавіць пластык, у выніку чаго з'едлівая вадкасць пацячэ ў памяшканне.
  
  Ён успомніў, як Лінкальн Райм апісваў, што кіслата і газ, якія яна ўтварае, робяць з чалавечым арганізмам.
  
  Ён падумаў, што было б разумней знайсці месца лепей, каб сесці, і вярнуўся да матрацу.
  
  Хоць ён лічыў, што адлегласць не мела значэння. Нідзе ў камеры не будзе бяспечна, калі банка выбухне.
  
  Рон Пуласкага адкінуўся на матрац і звярнуўся думкамі да сваёй сям'і: Джэні і сваім дзецям: Брэду, Марціна і, вядома ж, Клэр.
  
  OceanofPDF.com
  
  65.
  
  ЛІНКАЛЬН РАЙМ цяпер БЫЎ адзін.
  
  Селлитто сышоў.
  
  Сакс была ў цэнтры горада. І Тома таксама не было дома.
  
  Перад самым сыходам памочнік наліў у крыштальны келіх прыстойную порцыю односолодового віскі дванаццацігадовай вытрымкі. Правай рукой Райм цяпер сціскаў "Waterford". Хоць піць скотч з пластыкавага шклянкі праз саломінку не лічылася грахом у грамадстве, як яму даводзілася рабіць гадамі, у шклянцы напой здаваўся смачней. Падвойнага сляпога даследаванні для гэтага не праводзілася, але Райм быў перакананы.
  
  Ён зрабіў глыток і зноў звярнуў сваю ўвагу на ліст, якое было ў пасылцы. Селлитто зрабіў здымак праз аргшкла кантэйнера з биотоксином, і цяпер малюнак было на планшэце Райма.
  
  Мой дарагі Лінкальн.
  
  Як вы можаце заўважыць, у мяне ёсць ваш партнёр Рон Пуласкага. Знайсці яго будзе немагчыма, нават з такім чалавекам, як вы, аналізуючым доказы.
  
  Вы, павінна быць, ужо зразумелі, у чым заключаецца мой план. Я не змог бы ні пранесці самаробная выбухная прылада ў вашу кватэру, ні застрэліць вас з снайперскай вінтоўкі. Я б усё роўна гэтага не хацеў. Гэта было б неэлегантным рашэннем сітуацыі. І, калі вы што-небудзь ведаеце пра мяне, вы ведаеце, што я лічу канцэпцыю ласкі фундаментальнай.
  
  Таму я наняў памочніка, які скончыць нашу працу. І каго? Нікога іншага, акрамя вас саміх. Вы памраце ад сваёй уласнай рукі, ці малады Пуласкага памрэ ад маёй.
  
  І яго смерць будзе які заўгодна, толькі не прыемнай. Высокачашчынная кіслата, як мы даведаліся за апошнія некалькі дзён, - гэта вялікая белая акула рэчываў. Я магу выпусціць яе ў часе ў пакой, дзе трымаю яго. Смерць пакутлівая і доўгая.
  
  Выганіце ўсіх з кватэры. Прыдумайце падстава, хоць добрым было б паспрабаваць знайсці небараку Рона. Адпраўце іх, скажам, у Джэрсі.
  
  Калі вы будзеце адны, зайдзіце на вэб-сайт ніжэй. Ён проксі — гэта скажоны дзеяслоў, які вы, я ўпэўнены, не прынялі б, — і яго немагчыма адсачыць.
  
  Ўвайдзіце ў сістэму з планшэта, прымацаванага да вашага крэсла.
  
  І не губляйце часу дарма.
  
  Гадзіны, калі хочаце, ідуць.
  
  Райм увёў URL-адрас і амаль адразу ж пачуў мужчынскі голас у рэжыме рэальнага часу.
  
  "Лінкальн".
  
  Экран быў чорным.
  
  “ Гэта не працуе. Я цябе не бачу, - сказаў Райм.
  
  “Няма. Ты не будзеш. Мая камера выключана. Але я цябе бачу. Цяпер падыдзі да другога кніжнай шафе ў глыбіні гасцінай. Там старыя кнігі. Антыкварыят аб крымінальным расследаванні."
  
  Райм нахмурыўся. - Як ты даведаўся? ... Ах, Эндзі Гіліган распавёў табе пра гэта. Мой Юда. Ён пад'ехаў да дубовым стэнда. Тры ці чатыры тузіны тамоў. Адно было не такім старажытным, як іншыя. Злачыннасць у Старым Нью-Ёрку. Гэта было цэнтральнае месца ў першым справе, над якім яны з Сакс працавалі, высочваючы серыйнага выкрадальніка па мянушцы Збіральнік костак.
  
  “ І што? - спытаў Райм.
  
  “ Тут ёсць рэпрадукцыя кнігі, датаванай сярэдзінай шаснаццатага стагоддзя.
  
  Нават факсіміле было дзьвесьце гадоў.
  
  "Нядрэннае імя", - сказаў Хэйлі. "Эндзі распавёў мне".
  
  Гледзячы на гэта, Райм прадэкламаваў: "Трыўмфы Божай помсты супраць таго, хто кліча і брыдкага граху (свавольнага і наўмыснага) забойцы".
  
  Падзагаловак дадаў да вокладцы яшчэ каля дзесяці радкоў.
  
  - Гэта першая вядомая кніга аб сапраўдных злачынствах, - сказаў Райм.
  
  Забойца разважаў: “Злачынства ... Заўсёды дакучлівая ідэя — няроўнасць, жорсткасць, якую мы, людзі, навлекаем адзін на аднаго. Паглядзіце на папулярнасць тэлешоў і подкаст ".
  
  "Я не гляджу, я не слухаю".
  
  “Я ведаю, што ты не разумееш. Я выбраў гэтую кнігу, таму што было малаверагодна, што ты будзеш гартаць яе, каб адказаць на складанае пытанне сучаснай судовай медыцыны ".
  
  “Ах, але ніколі не высадзіць з рахункаў старыя метады. Часам яны могуць быць карысныя. Мы ніколі не хочам, каб тэхналогія замяняла сэнс, як, я думаю, ты ацэніш. Мінулае павінна служыць сапраўднаму ".
  
  “ Давай рухацца далей, Лінкальн. За гэтай кнігай што-то крыецца.
  
  Райм зняў тым з паліцы і нязграбна адклаў яго ў бок. Ён сунуў руку ўнутр і дастаў тое, што было схавана за ім, - рулон цёмна-сіняй тканіны. Ён паклаў яго на паднос ў крэсла і разгарнуў. Ён паглядзеў на два шпрыца.
  
  “ Што гэта за наркотык? - спытаў я.
  
  “ Фентанил. Цяпер, што за ЭКГ ў куце? Подключись да яго.
  
  Райм доўга глядзеў на іголкі. “ Няма.
  
  Рушыла ўслед паўза.
  
  Крыміналіст працягнуў. “ Спачатку я павінен сёе-тое зрабіць.
  
  “ Чым даўжэй ты будзеш чакаць...
  
  Цвёрда: “Спачатку я збіраюся сёе-тое зрабіць з птушкамі". ... Птушкі.
  
  "Той самы?.."
  
  “ Сапсан. Яны гняздуюцца на маім падаконніку. Наверсе.
  
  “ Я ніколі не думаў, што ў цябе ёсць хатнія жывёлы, Лінкальн.
  
  Глухі смех. “ Хатнія жывёлы? Наўрад ці. Яны вырашылі жыць тут. Не ведаю, чаму. Можа быць, у гэтай частцы парку больш тоўстых галубоў? Больш дурных бялок? Але тут яны пасяліліся, і мне падабалася назіраць, як яны гняздуюцца, размножваюцца і палююць. Я іду наверх."
  
  Хэйлі відавочна вагаўся. “Добра" ... Вось, што ты зробіш. У цябе на крэсле ёсць пульсоксиметр. Надзень яго на адзін з сваіх пальцаў і павярні так, каб я мог бачыць экран.
  
  Райм так і зрабіў. “ Дастаткова ясна?
  
  “ Узровень кіслароду ў цябе ў норме, Лінкальн. І пульс ніжэй, чым у большасці людзей пры такіх абставінах.
  
  “Частата пульса павялічваецца, калі адрэналін выкідваецца ў кроў з-за рэакцыі "дзярыся або ўцячы". Я не магу зрабіць ні таго, ні іншага. Так навошта раздражняцца?"
  
  “Добра, ідзі наверх, але трымай сігнал уключаным. Адзін тэлефонны званок ад мяне, і Пуласкага мёртвы".
  
  Смяшок. “Ты перамог, Чарльз. Я не ўмею выкідаць фокусы. Я проста хачу, каб у апошні раз убачыць птушак".
  
  Райм падвёў крэсла да маленькага ліфта і націснуў кнопку, поднимающую яго на другі паверх. Ён выкаціўся з клеткі і павярнуў налева, у калідор, а затым у галоўную спальню, вокны якой выходзілі на Заходні Цэнтральны парк. Шкло было куленепрабівальным, і від на зеляніна і далёкія зубчастыя сцены шыкоўных будынкаў на Ўсходнім баку быў скажоны.
  
  Ён паглядзеў уніз, на гняздо.
  
  Птушкі — пара і два птушаня — павярнулі галовы ў яго бок. Асобы па сваёй прыродзе выпраменьвалі варожую падазронасць, што б ні было на самай справе ў іх сэрцах. З усяго квартэта моладзь была нашмат агрэсіўней. Яны рыхтаваліся да спарынгу дзеля спарынгі. Іх бацькі лавілі здабычу - са хуткасцю дзвесце міль у гадзіну - не дзеля задавальнення забіваць; для іх гэты працэс быў проста купляй ежы на вячэру.
  
  Ён глядзеў на іх цэлую хвіліну, затым сказаў: “Добра. Я гатовы". Кінуўшы погляд на шпрыцы. “Два. На выпадак, калі я выпусціў адзін, я мяркую. Фентанил... Ён сарданічнай дадаў: “Такая выдатная сумесь фенэтила, пиперидинила, фенилпропанамида. Ты ведаеш, што можаш змяніць эфектыўнасць, перамясціўшы метильной групы ў трехпозиционное кольца. Я мяркую, гэта самае моцнае. Цяпер, што ты скажаш аб Роне?"
  
  "Маё слова".
  
  Райм уздыхнуў, яшчэ раз паглядзеў на птушак і ўвёў іголку ў вену на тыльным баку левай рукі. Ён павольна націснуў на поршань.
  
  Да таго часу, калі рэшткі вадкасці апынуліся ў крывяноснай пасудзіне, яго галава бязвольна матлялася.
  
  Частата сардэчных скарачэнняў на датчыку пачатку зваротны адлік.
  
  Праз дзесяць секунд на маленькім экране заблішчэлі 0.
  
  І там яно і засталося.
  
  OceanofPDF.com
  
  66.
  
  ЯК І Ў многіх чалавечых канструкцыях, прызначаных для інтэрпрэтацыі абыякавай прыроды, час не ведае натуральных інтэрвалаў. Мы выбралі гадзіны, хвіліны і секунды.
  
  Такім чынам, хоць можна было б сказаць, што Лінкальн Райм памёр у 10: 14: 53 пасля поўдня ў аўторак, 16 красавіка, найбольш дакладным спосабам выказаць гэта з'яўляецца прапісная ісціна: ён пражыў роўна столькі часу ад свайго нараджэння да сваёй смерці.
  
  Рэквіем у тэмпе, Лінкальн.
  
  Хэйлі паклаў планшэт ў заплечнік і, усё яшчэ седзячы на кукішках у кустах, дастаў тэлефон і прачытаў паведамленне, атрыманае некалькімі хвілінамі раней. Яно было ад пілота, сообщавшего, што самалёт знаходзіцца ў Тетерборо, прыватным аэрапорце ў Нью-Джэрсі, і гатовы да вылету ў любы час. Паездка туды зойме сорак хвілін.
  
  Гэтая частка яго місіі была выканана, так, але ён вырашыў, што быў недакладны, думаючы аб смерці Райма як аб фінале. Гэта была перадапошняя місія — перадапошняя.
  
  Гадзіны не моральны і не амаральныя. Яны адлічваюць секунду за секундай, адзначаючы моманты радасці і смутку, болю, задавальнення і жорсткасці, але застаюцца зусім абыякавымі да таго, што адбываецца пры кожным канкрэтным пстрычцы.
  
  Гэта быў узор і для Чарльза Веспасіана Хейла, які без усякага афекту выконваў сваю працу найбольш лагічным з магчымых спосабаў, нягледзячы на наступствы для каго б то ні было.
  
  І таму без шкадавання — ці радасці - ён набраў нумар, па якім спрацаваў зарад у банку з кіслатой ў склепе склада, дзе ўтрымліваўся Рон Пуласкага. Да гэтага часу ён захоўваў яму жыццё на выпадак, калі Райму спатрэбяцца доказы таго, што з ім усё ў парадку.
  
  Лінкальн Райм памёр, думаючы, што выратаваў жыццё маладому чалавеку. Гэта прынесла б яму некаторы заспакаенне.
  
  Але Хэйлі не мог дазволіць сабе дадаць яшчэ адну пясчынку ў працы сваёй жыцця.
  
  Пуласкі атрымаў у спадчыну майстэрства Райма і валодаў той вытрымкай, якая матывавала яго зрабіць усё магчымае, каб знайсці Хейла і альбо вярнуць яго ў Нью-Ёрк для суда, альбо — ён верыў, што афіцэр здольны на гэта — забіць яго на месцы.
  
  Ён павінен быў сысці.
  
  А Амелія Сакс?
  
  Яна ўяўляла меншую пагрозу. Справядлівасць была ў ёй, як жылка ў алмазе. Але помста - няма. Яна б не адмовілася ад сваёй працы па спыненні зла ў горадзе дзеля працяглай і, магчыма, бескарыснай місіі па пераследу забойцы свайго мужа.
  
  Хэйлі быў драматычны з Раймом, апісваючы ўздзеянне высокачашчыннага газу на Рона Пуласкага. У прыладзе не было механізму запаволення. Уся кіслата ў банку адразу заліла б пакой. Пакутлівая смерць, ды, але кароткая. Ён быў бы ўжо мёртвы.
  
  Хэйлі агледзеўся па баках і, не ўбачыўшы ніякай пагрозы, закінуў заплечнік на плячо.
  
  З мімалётнай думкай пра Сімоне ён пачаў зваротны шлях да пазадарожніку, а адтуль — да сваёй новай жыцця.
  
  OceanofPDF.com
  
  67.
  
  ЯЕ СВЕТ БУРЛІЎ.
  
  Зарешеченная сава!
  
  Рэдкасць у Цэнтральным парку, і Кэрал ні за што на свеце не прапусціла б гэта падзея. Так, была ноч, але сур'ёзныя арнітолагі адпраўляліся ў лясы і палі ў любы час сутак, асабліва ў надзеі мімаходам ўбачыць неверагоднае істота, якое было такога ж высокага росту, як вялікая рагатая сава — ад семнаццаці да дваццаці пяці цаляў, - і адрознівалася тым, што было адзінай савой на зямлі з карымі вачыма.
  
  Як і іншыя арнітолагі, якія цяпер назіраюць за птушкамі ў Цэнтральным парку, яна была цярплівая і ўпартая і з радасцю ігнаравала боль у "птушынай шыі", калі глядзела прама на дрэвы.
  
  Яна ішла хутка, камера подпрыгивала у яе на грудзях, у руцэ быў бінокль начнога бачання. Вы ніколі не насілі з сабой два аксэсуара. Грукат і ляск маглі адпудзіць аб'ект здымкі. І заўсёды ў чаравіках на гумовай падэшве, бясшумных, як рассыпаліся мука.
  
  Затым яна замарудзіла крок. Не з-за совы або якой-небудзь іншай птушкі. Яна заўважыла чалавека недалёка наперадзе, які ішоў у яе бок. Ён праходзіў праз конус верхняга святла.
  
  Гэта было ...?
  
  Так, гэта быў ён! Дэвід. Наш даўнішні калега-арнітолаг. Нежанаты мужчына, у якога ёсць праца.
  
  На ім быў карычневы камбінезон, які выдаваў яго прафесію, а праз плячо ў яго быў заплечнік.
  
  Яна некалькі разоў вярталася ў гэты раён, у надзеі ўбачыць яго зноў.
  
  Мне не цярпелася расказаць яму аб замкнёным саве — гэта было б вернай выкрутам, — і, магчыма, разам яны змаглі б высачыць яе.
  
  Тады, магчыма, яна спытае, Кавы?
  
  Жанчына ніколі не прапаноўвала алкаголь першай, але калі ён гэта рабіў ...
  
  Ах, складаная харэаграфія шлюбнай гульні.
  
  Міма прамільгнула птушка — не карычневая палоска, значыць, гаворка ішла не аб саве. Яна праігнаравала гэта і замарудзіла крок, адлюстраваўшы на твары ўсмешку, стаўшы крыху вышэй.
  
  Ён падышоў яшчэ бліжэй, апусціўшы галаву, разглядаючы тэлефон.
  
  Калі ён быў прыкладна ў дваццаці пяці-трыццаці футах ад яе, яна гучна паклікала: "Дэвід!" Варожачы, успомніць ці ён яе імя. Вядома, яна прадставілася. Яна трываць не магла, калі людзі меркавалі, што ты ведаеш, хто яны такія.
  
  Ён спыніўся.
  
  І падняў вочы. Ён нахмурыўся.
  
  Чорт, яна адчувала, што няправільна з гэтым справілася. Яна была занадта далёка, калі паклікала. Ёй трэба было пачакаць.
  
  Але потым Кэрал заўважыла, што ён глядзіць не на яе, а праз яе плячо.
  
  Яна павярнулася і ахнула.
  
  Высокая рудавалосая жанчына ў куртцы, джынсах і пуленепробиваемом камізэльцы выбегла наперад, ведучы за сабой тузін іншых афіцэраў, некаторыя ў поўным баявым рыштунку. У руках яна трымала вялікі чорны пісталет. Іншыя выслізнулі з кустоў побач з Дэвідам і ззаду яго.
  
  Які, як яна цяпер здагадалася, у рэшце рэшт, мог і не быць Дэвідам.
  
  Ён паківаў галавой і падняў рукі над галавой.
  
  Патэнцыйныя раманы Кэрал цярпелі няўдачу па цэлым шэрагу прычын.
  
  Ні адно з іх не было звязана з арыштамі.
  
  "Ты, працягвай рухацца", - строга сказала ёй рудая.
  
  "Ну, не варта крыўдзіцца", - адказала Кэрал, але хутка пакрочыла прэч.
  
  Адышоўшы на некаторы адлегласць ад паліцэйскіх, яна азірнулася і ўбачыла, як на Дэвіда апранаюць кайданкі. Яго вочы былі скіраваныя ўверх, і яна задалася пытаннем, што б ні прывяло яго ў гарачую ваду, на самай справе ён быў арнітолагам і заўважыў што-то важнае.
  
  Але не, ён глядзеў на гарадскі дом прама насупраць Заходняга Цэнтральнага парку. Ёй стала цікава, што ж так цалкам завалодала ўвагай мужчыны.
  
  Яна заўважыла гняздо сапсанов на выступе. Але гэтага не магло быць; птушкі былі ўражлівымі, але звычайнымі.
  
  Ах, а потым яна ўбачыла, што ён глядзіць па-над гнязда, дзе каля акна сядзеў чарнявы мужчына.
  
  Праз імгненне насельнік плаўна падаўся назад і знік, нібы паплыў.
  
  Але затым прывідныя мужчыны ў вокнах і злачынныя рамантычныя партнёры зніклі з яе думак, калі ў поле зроку прамільгнулі птушкі — спачатку паўтузіна, затым дзесяткі.
  
  Гэта былі самцы малиновок, якія збіраліся на галінках, каб паспаць, у той час як самкі і дзеці заставаліся на зямлі.
  
  Наўрад ці гэта рэдкае відовішча, але гэта зборышча, вусцішнае ў сваіх успамінах аб фільме Хічкока "Птушкі",варта было таго, каб яго захаваць.
  
  Асцярожна, каб не спудзіць іх, яна падняла камеру, ўключыла рэжым начнога бачання і націснула кнопку, каб дадаць нерухомае інтэрнат у сваю калекцыю.
  
  OceanofPDF.com
  
  68.
  
  РАЙМ НАЗІРАЎ ЗА майстрам гадзіннікаў, калі Сакс правяла яго ў гасціную і пасадзіла ў адно з плеценых крэслаў.
  
  Карычневы камбінезон, які быў апрануты на мужчыну, не глядзеўся на ім натуральна, але Райм ведаў, што гэта будзе касцюм для сённяшняй драмы.
  
  Ён выглядаў зусім па-іншаму з тых часоў, як яны бачыліся ў апошні раз. Пластычны хірург даў яму дзесяць гадоў, і хто—то - або, можа быць, ён сам — з лёгкасцю вырваў палову яго валасоў.
  
  Яго запясці былі скаваныя кайданкамі, а на левай руцэ віселі вялікія серабрыстыя гадзіны з тузінам маленькіх акенцаў на цёмным цыферблаце.
  
  Ўскладненні ...
  
  Сакс праверыла гадзіны з дэтэктарам нітратаў.
  
  "Чыста".
  
  Два яго тэлефона таксама былі чыстымі, але — на ўсялякі выпадак — у дадзены момант знаходзіліся ў скрыні для біялагічнай абароны.
  
  - Рон Пуласкага, - прадставіўся Хейлі.
  
  “ Ён у бяспекі. Расчараваны, што ты схлусіў, Чарльз.
  
  Ці Была ў яго вачах хоць кропля палягчэння ад таго, што малады афіцэр усё-ткі выжыў? Райм верыў у гэта.
  
  — Я збіраюся абысці сетку на складзе, - абвясціла Сакс, - як толькі Фаер скончыць здымаць КВ. Яна зірнула на Хейла. - Гэта можа прывесці нас да жанчыны Ікс.
  
  Гэта , безумоўна, выклікала рэакцыю, занепакоены хмурны погляд. На імгненне. Затым, як туман пад яркім сонцам, усё знікла.
  
  Калі яна сышла, Райм сказаў Селлитто: "Пакінь нас у спакоі, добра?"
  
  "Лінк..."
  
  "У мяне ёсць трывожная кнопка".
  
  Дэтэктыў кіўнуў. “ Добра, але патрульныя застануцца звонку.
  
  "Выдатна".
  
  Селлитто кінуў апошні погляд на Гадзіншчыка, наліў у кардонны шкляначку кавы з кафейнік Тома і выйшаў на вуліцу.
  
  Райм пад'ехаў бліжэй.
  
  Хмурнае маўчанне мужчыны задало відавочны пытанне. Як?
  
  “Мы атрымалі інфармацыю з Англіі, што яны перахапілі паведамленне аб спробе забойства майго. Хто-то ў Вялікабрытаніі мае зносіны з кім-то тут па нагоды працы.
  
  “Я папрасіў свайго вучня — сапраўды бліскучага розуму — прыкінуцца забойцам. Які быў бы найлепшы спосаб зрабіць гэта? Ён вырашыў, што забойца дабярэцца да мяне праз слабасць. Што-то жыццёва важнае для мяне. Што-тое, без чаго я не магла б жыць. І гэта зрабіла б мяне бестурботнай. Ён прывёў доказы. І ў мяне ўзнікла ідэя, што забойца падсыпаў ботулініческого прэпарат у што-тое, што Амелія сабрала на месцы злачынства.
  
  Хэйлі кіўнуў і, нягледзячы на абставіны, здаваўся уражаны. “Разумны хлопчык, твой вучань. Разумная тактыка. Але ботулиноз? Справіцца з ім - існы д'ябал. Нават горш, чым кіслата.
  
  Райм працягнуў: “І я вырашыў, што падтасоўка доказаў была занадта відавочнай. Але яго здагадка было пераканаўчым. Раскажы мне сёе-тое жыццёва важнае. У мяне рэпутацыя скупердяя, які пакутуе дыспенсіі, грубіян. Слова "Мудак' таксама часам ўжываецца. Але на самай справе я сапраўды клапачуся пра людзей. Ну, некаторыя людзі. Рон - адзін з іх. Амелія. Мел Купер. Лон. Яшчэ некалькі чалавек. Людзі, дзеля якіх я б ахвяраваў сабой.
  
  “Я меркаваў, што ты возьмеш Селлитто, Амелію або Рона, і, верагодна, Рона. Яго будзе лягчэй схапіць, чым маю жонку. Ты ведаеш, у яе ёсць складаны нож. І яна лепшы стралок ў дэпартаменце. Я папрасіў тэхнічную службу паліцыі Нью-Ёрка схаваць маячок ў іх у чаравіках. Мы дабраліся да Рона праз дзесяць хвілін пасля таго, як ён ачуўся ў тваёй камеры.
  
  “ Што тычыцца вашага візіту сюды, у парк. Райм кіўнуў у акно. “ Вы спрабавалі забіць першага кранаўшчыка з-за таго, што ён убачыў у вашым пазадарожніку. Бінокль. А гэтая кніга? У нясмачнай вокладцы? Нарэшце-то мы яе знайшлі. Птушкі Нью-Ёрка."
  
  "Як ты здагадаўся пра шпрыцы?"
  
  “Мая рука занадта трасецца для агнястрэльнай зброі. Наўрад ці я змагу павесіцца, ці не так? Яд быў бы ідэальным. Як бы ты даставіў яго мне? Ну, Эндзі Гіліган працаваў на вас. Ён мог што-небудзь схаваць ўнутры. Яго цікавілі старыя кнігі, таму мы шукалі спачатку там. Мы знайшлі іголкі. Замяніў фентанил на дыстыляваную ваду і ўсталяваў оксиметра, якім можна было кіраваць дыстанцыйна, каб ён вёў зваротны адлік да нуля.
  
  Вочы Хейла выпраменьвалі трывогу. “Сокалы". ... Вось чаму "сокалы". Я збіраўся папрасіць вас зрабіць поўную ЭКГ тут" унізе. Ён кіўнуў на скрынку. “Але ты планавала гэта. Ты паднялася наверх, так што адзіным індыкатарам жыццёва важных функцый быў пульсиметр. Tu es egregie excogitator."
  
  “ Прымаю камплімент. І ад сябе асабіста - вам. Райм з непадробным захапленнем паківаў галавой. - Усе складанасці вашага змовы — каб збіць нас з панталыку. Уражвае, Чарльз. Па-першае, попыт на даступнае жыллё. Камуналка?"
  
  “ Табе спадабалася, Лінкальн? Я прадставіў сабе групу барадатых радыкалаў, якія жывуць у каркасным доме ў Асторыі, па чарзе чытаюць адзін аднаму "Капітал" да позняй ночы ".
  
  "Калі гэта аказалася падманам, мы вырашылі, што ўсе справа ў маніпуляцыях з нерухомасцю".
  
  "Што?" Ён здаваўся збянтэжаным.
  
  “Хто-то наняў вас для сабатажу кранаў, каб абрынуць рынак нерухомасці. Вы былі на жалаванне ў барона—рабаўніка - калі яны яшчэ ёсць, — які збіраўся прыбраць да рук ўласнасць за бясцэнак ".
  
  Цяпер смех сарваўся з вуснаў мужчыны. "Ніколі нават не думаў пра гэта".
  
  "Няўжо?"
  
  - Гэта заслуга цябе, Лінкальн. Няма, я хацеў вывесці цябе прама на змова з мэтай забойства. Таямнічая вочка ў Філадэльфіі, абураная прэзідэнцкім законапраектам аб інфраструктуры. Што падалі краны, апошні блакуе Галандскі тунэль. Прэзідэнт павінен выбрацца з горада нейкім альтэрнатыўным маршрутам і - бац!"
  
  “І каб мы падумалі пра гэта, вы наўмысна кіравалі дронам перад камерай маніторынгу дамена. Дронь прывялі нас да сенатару Талезе. А Талезе прывёў нас да прэзідэнта. Я мяркую, менавіта Гіліган паведаміў вам падрабязнасці сваёй паездкі ў Нью-Ёрк і сустрэчы з сенатарам.
  
  "Эндзі быў скарбніцай інфармацыі".
  
  “Добры план. Гэта стрымлівала нас ад пошуку іншых месцаў, такіх як, скажам, Emery Digital Solutions. Каб вы маглі ўсталяваць сваё прылада там ".
  
  "Не," пачуўся устрывожаны шэпт. У астатнім Хейлі быў такім абыякавым, што не здаваўся чалавекам, здольным на такі адказ. Тое, што Райм ўбачыў, на самай справе астудзіла яго.
  
  Да гэтага моманту мужчына спадзяваўся, што яго асноўная місія ўсё яшчэ выконваецца. Цяпер ён ведаў, што планы разбураныя.
  
  Галава мужчыны апусцілася.
  
  Райм сказаў: “Я працягваў разважаць аб смерці Гиллигана. Навошта табе спатрэбілася забіваць яго? І ці было што-небудзь дзіўнае ў гэтым забойстве? Адна рэч кідалася ў вочы. Яго кампутар — ну, кампутар, які вы купілі і напісалі на ім яго імя. Мы хацелі пранікнуць ўнутр, і хто ж павінен быў з'явіцца, каб дапамагчы нам, акрамя Эла Левіна, следчага па кампутарных злачынстваў паліцыі Нью-Ёрка. Як быццам мы ці хто-небудзь з каманды звязаліся з ім. Але ніхто гэтага не зрабіў. Ён ініцыяваў гэта. Гэта значыць, ты гэта зрабіў.
  
  “Мы знайшлі сілікон — асноўны інгрэдыент для гаення ран ў пластычнай хірургіі — і валасоў, адзін з вашых, які быў выщипан. Вы зрабілі сябе старэй і аблыселі. Каб Амелія не пазнала цябе ў "Эмер Дзіджытал". Яна была табе патрэбна, таму што ты мог колькі заўгодна прыкідвацца копам, але толькі сапраўдны афіцэр мог атрымаць ордэр на пранікненне ў "Эмер".
  
  “І якая была мэта ўсяго гэтага? Пракрасціся ў кампанію і пазначыць набор сервераў, якія вас цікавілі. Затым, сёння днём, вы апрануліся як рамонтнік ". Райм кіўнуў у бок камбінезонаў. “ Спусціўся пад зямлю і ўсталяваў прылада прама пад імі.
  
  Райм нахмурыўся. “ Але гэта ўсё, што я змог высветліць. Чаго я не мог зразумець — і да гэтага часу не магу — так гэта чаму. Што ўсё гэта значыла, Чарльз?
  
  Эндшпіль ...
  
  Гадзіншчык сумна ўсміхнуўся. “ Вельмі проста, Лінкальн. Я збіраўся адправіцца ў будучыню.
  
  OceanofPDF.com
  
  69.
  
  РАЙМ СКАЗАЎ: “Я ведаю, што Эмер забяспечвае бяспеку многіх урадавых аб'ектаў, уключаючы Нацыянальны інстытут стандартаў і тэхналогій. Вы хочаце сказаць, што збіраліся змяніць атамныя гадзіны?"
  
  Хэйлі схіліў галаву набок, пачуўшы, па-відаць, цікавы каментар. “Не існуе ні аднаго атамнага будзільніка. Іх дзевятнаццаць па ўсім свеце. Калі б адзін з іх быў узламаны, астатнія імгненна перакрылі б любое адхіленне ".
  
  Мужчына акінуў позіркам дошкі з доказамі. Ён кіўнуў ім. “Калі я раблю гадзіны, я раблю тое ж самае. Вырабіце гэта на дошку. У канцы праектавання, калі я гатовы прыступіць, усё цалкам пакрыта — нататкі, дыяграмы, блок-схемы. Ён змоўк. Затым прашаптаў: "Будучыню ..." Ён зноў павярнуўся да Райму. “ Мая прафесія не так прыбытковая, як ты можаш падумаць, Лінкальн. Вялікія ганарары, але і вялікія выдаткі. Я планую пайсці на пенсію ў аддаленым месцы. ... Дзе захоўваць ананімнасць абыходзіцца дорага ".
  
  Хабару чыноўнікам могуць складвацца, выказаў здагадку Райм.
  
  "Ты ведаеш, што такое NTP?"
  
  "Няма".
  
  “Пратакол сеткавага часу. Ён адпраўляе атамная час у сеткі, якія настройваюць гадзіны ў кампутарах, тэлефонах, сістэмах GPS, навуковых прыборах, авионике. ... Усё, што залежыць ад дакладнага часу. Калі ваш кампутар, ваш тэлефон, ваш планшэт, ваша машына, тэлевізар - усё паказвае, што зараз 11:34 раніцы, вы павінны падзякаваць NTP.
  
  “Зараз выкажам здагадку, што вы хочаце ўвайсці на абаронены вэб—сайт - банк, свой брокерскіх рахунак, выбарчую камісію, войска ЗША, порнасайт. Вы націскаеце на адзіны паказальнік рэсурсаў — URL. Вашаму браўзэру неабходна праверыць сертыфікат бяспекі вэб-сайта, каб пераканацца ў яго легітымнасці. Я не буду стамляць вас параўнаннямі з HTTP і HTTPS ўзроўнямі абароненых сокетаў. Усё, што вам трэба ведаць, гэта тое, што калі сертыфікат сапраўдны, вы можаце ўвайсці ў сістэму, адпраўляць і атрымліваць усю неабходную канфідэнцыйную інфармацыю — інфармацыю аб банкаўскім рахунку, паролі, сацыяльныя сеткі, піктаграмы naughty, што заўгодна — і быць упэўненым, што гэта бяспечна.
  
  “Але ў сертыфікатаў ёсць тэрмін прыдатнасці. Пасля гэтага дадзеныя, якія адпраўляюць карыстальнікі, даступныя для выкарыстання ў незашыфраваным выглядзе. Emery забяспечвае бяспеку трафіку NTP ў сотнях сетак па ўсім свеце ".
  
  "Такім чынам, ваш вірус заражае сеткі і перакладае час наперад, за межы тэрміну дзеяння сертыфіката бяспекі".
  
  “Менавіта. Я заходжу ў сістэму, краду тое, што хачу, перакладаю гадзіны і выходжу. Праходзяць тыдні ці месяцы, перш чым хто-небудзь заўважае. Калі наогул заўважае."
  
  Райм злавіў сябе на тым, што глядзіць на тое, што зрабіў Хэйлі, з міжвольным захапленнем.
  
  “Гэта недасканала, але я прыкінуў, што змагу пракрасціся прыкладна ў пяцьдзесят з кожнай тысячы сетак, якія я атакаваў. Я б паляваў за хедж-фондамі і інвестыцыйнымі банкамі. Пераклады на мільёны даляраў на мае афшорныя рахункі ... Ці менавіта гэта і здарылася б ... Калі б не ты.
  
  "Ты не загружаў гэта?"
  
  “Няма. Я запланаваў гэта на потым, калі каналы будуць забітыя трафікам аб прэзідэнце Бойд."
  
  "Дык вось чаму гэта фальшывае забойства".
  
  “Гэта звязала сувязі і паліцыю, а таксама адцягнула ахову паліцыі Нью-Ёрка і ФБР ад Эмер. У арганізацыі замаху задзейнічаны ўсе сілы ".
  
  Райм разглядаў фатаграфіі прылады, якое Хэйлі падняў да столі ў будынку кампаніі па кібербяспецы. “ Але як яно будзе працаваць? Хіба серверы ў "Эмер Дзіджытал" не экранаваныя або што-то ў гэтым родзе?
  
  “Ад сотавай сувязі і радиовзломов, ды. Але не ад індукцыі".
  
  "Электрамагнітная сіла". Райм ведаў пра гэта з папярэдняга выпадку, калі хто-то выкарыстаў энергасістэму Нью-Ёрка ў якасці зброі. “Нікола Тэсла распрацаваў сістэму для бесправадной перадачы энергіі па сетцы. Яны так і не атрымалі шырокага распаўсюджвання, але мы зараджаем нашы тэлефоны з дапамогай гэтых планшэтаў ".
  
  Ківок. “Ну, энергія - гэта электрычнасць. Як і дадзеныя. Гэта тое, што робіць прылада. Электрамагнітная перадача вірусаў для заражэння часовых пратаколаў".
  
  Цяпер паміж мужчынамі запанавала маўчанне.
  
  Праз імгненне Райм сказаў: "Я настроены скептычна".
  
  Хэйлі адвярнуўся ад фатаграфіі, на якую глядзеў. Фатаграфія Райма і Сакс на возеры Кома, дзе яны не толькі пажаніліся, але і спынілі забойцу за тыя ж некалькі дзён. Яго бровы папаўзлі ўверх. “ Скептычна?
  
  “Гэты план — пад'ёмныя краны, жыллёвыя актывісты, замах — каб ты мог набіць кішэні? Гэта на цябе не падобна. Я не магу ўявіць цябе без кліента".
  
  "Мне пара было злезці з каруселі". Затым шэптам: “Цяпер усяму прыходзіць канец, ці не так? Хіба ты не адчуваеш таго ж самага?"
  
  “Што ты можаш расказаць мне пра жанчыну, з якой ты працаваў? Тая, што выкрала Рона?"
  
  “ Ні найменшага, Лінкальн, ні найменшага.
  
  Райм ведаў, што доказы могуць даць ім зачэпкі, але Хейлі па-ранейшаму будзе катэгарычна адмаўляцца супрацоўнічаць са сваім калегам.
  
  Хэйлі нахмурыўся, убачыўшы што-то на каміннай паліцы.
  
  "Можна мне?"
  
  Райм кіўнуў.
  
  Хэйлі падышоў да каміна і вывучыў залатыя кішэнныя гадзіны, зробленыя Бреге, знакамітым майстрам, якія жылі шмат гадоў таму. Цыферблат быў белым, лічбы - рымскімі лічбамі. Некалькі маленькіх цыферблатаў паказвалі фазы Месяца і вечны каляндар. Райм ведаў, што ўнутры ў яго таксама быў парашут - рэвалюцыйны для таго часу супрацьударны механізм.
  
  Ён быў падораны майстрам гадзіннікаў шмат гадоў таму і суправаджаўся папераджальнай запіскай.
  
  "Ты захаваў яго намотанным".
  
  “ Што добрага ў гадзінах, якія не ходзяць? Можа быць, у прадмеце прыгажосці. Райм паціснуў плячыма. “ Але прыгажосць пераацэньваюць.
  
  - У самай справе. Майстар гадзіннікаў паставіў Breguet назад на падваконнік.
  
  Райм зноў выглянуў у акно, пільна ўглядаючыся ў кропку прыкладна ў трыста ярдаў ад Цэнтральнага парку. Слабы водбліск удалечыні, які затым знік.
  
  - Вы яго бачылі? - спытаў Хейлі.
  
  “ Двойчы. Запісы з камер назірання. Каля кранаў.
  
  Кіўнуўшы, Хэйлі сказаў: “Я не ведаю, хто ён. У цябе ёсць якія-небудзь здагадкі?"
  
  “ Брат Эндзі Гиллигана.
  
  “ А, Мік. Гэта тлумачыць, адкуль ён даведаўся пра трэйлеры на Гамільтан—Корт - я бачыў яго там мінулай ноччу. Эндзі сказаў бы яму.
  
  "У яго сувязі з у арганізаванай злачыннасці". Райм дадаў: "Я бачыў яго з футлярам для гітары".
  
  "Дык вось што ў яго было з сабой". Слабая ўсмешка прабегла па твары Хейла. "І я падазраю, што ён не студэнт Сеговіі або Джэфа Бека".
  
  “ Ты бачыш яго цяпер? - Спытаў Райм.
  
  Хэйлі прыжмурыўся. “Няма. Эндзі сказаў мне, што раней яны палявалі".
  
  - Тут ёсць чорны ход, - сказаў Райм, - ён вядзе ў тупік. Яны могуць прыгнаць фургон цэнтра ўтрымання пад вартай.
  
  Пасля працяглай паўзы, на працягу якой адзінымі гукамі былі выпадковыя пстрычкі старой асядае канструкцыі і шум вулічнага руху, Хэйлі сказаў: “Нават не чытаючы Эйнштэйна, мы ведаем, як час пашыраецца і сціскаецца. Хутка, калі робіш дзяцей, павольна, калі рожаешь. Ты ведаеш, што робіць час, калі ты ў камеры дванаццаць на дванаццаць, Лінкальн? Яно дзейнічае на цябе. Твой лепшы сябар становіцца пітонам. Гэта не для мяне ".
  
  “ Я прыстасаваўся. Райм кіўнуў на сваё інваліднае крэсла.
  
  “ У нас шмат агульнага, Лінкальн. Але мяне не цікавіць адаптацыя.
  
  Райм заўважыў, што погляд Хейла слізгануў да пакета для доказаў, у якім ляжалі яго аднаразовыя тэлефоны.
  
  “ Ты хочаш патэлефанаваць? Ён думаў пра жанчыну Ікс.
  
  Хэйлі задумаўся, але ці было гэта з-за мізэрнага шанцу, што хто-то можа адсачыць, ці па нейкай іншай прычыне, ён паківаў галавой. “Няма. Я думаю, што няма". У голасе яго гучала туга.
  
  Хэйлі паглядзеў на манітор, на якім была намаляваная вуліца перад гарадскім домам. Там чакалі дзве паліцэйскія машыны, у кожнай з якіх знаходзіліся афіцэры. На тратуары нікога не было.
  
  Яго вочы сустрэліся з вачыма Райма.
  
  Крыміналіст кіўнуў.
  
  Хэйлі увайшоў у вестыбюль і знік з поля зроку Райма. Праз імгненне пачуўся пстрычка дзвярной клямкі. Пляма святла вырасла ў трапецыю на мармуры калідора, калі дзвярная пятля ціха рыпнулі. Выразная падоўжаная цень мужчыны прабегла ад дзвярэй да сканару бяспекі.
  
  Наступіла цішыня.
  
  Затым Райм заміргаў, пачуўшы два гуку з інтэрвалам у секунду.
  
  Першым быў глухі гук кулі, якая патрапіла ў грудзі Гадзіннікавага майстра. Другім быў аглушальны грукат винтовочного стрэлу з Цэнтральнага парку.
  
  Хейла адкінула назад у калідор, і ён, і падлогу былі запырсканы крывёй.
  
  Райм пачуў крыкі звонку, калі паліцэйскія выскачылі з машын і прыселі на бліжэйшай да таунхаусы баку, выглядаючы мэта, хоць Райм ведаў, што стралок адключаўся прэч.
  
  Амаль адразу ж пачуўся аддалены выццё сірэн, станавіўся ўсё бліжэй.
  
  Райм засяродзіўся на мужчыну, які ляжаў на спіне. Рухаўся павольна, спрабуючы падцягнуць ногі, хапаючы паветра доўгімі пальцамі, як быццам цягнуўся за страховачнай вяроўкай.
  
  Або для набору гадзінных інструментаў.
  
  Паверне ён галаву, каб яны маглі абмяняцца позіркам у апошні раз? Райм задумаўся.
  
  Ён гэтага не зрабіў.
  
  OceanofPDF.com
  
  70.
  
  - РАСКАЖЫЦЕ МНЕ, капітан РАЙМ. Падрабязней.
  
  Дэтэктыў Лоўрэнс Хілтан і яго голас з карыбскіх інтанацыямі зноў вярнуліся — афіцэр, які закінуў усе справы, звязаныя з ўнутранымі расследаваннямі. Было 9 раніцы, на наступную раніцу пасля смерці Хейла.
  
  “У нас з нябожчыкам ёсць агульная гісторыя. Я думаў, што змагу прымусіць яго расказаць мне аб тым, што ён тут рабіў, чаму ён стаяў за абвальваннем кранаў, змовай з мэтай забойства, сабатажам кампаніі па кібербяспецы. Хто быў яго саўдзельнікам. У нас адбылася размова. Я думаю, ён паглядзеў на манітор і падумаў, што зможа прайсці міма паліцэйскіх звонку. Ён дабраўся да хола і адкрыў дзверы, і яго застрэлілі раней, чым я паспеў націснуць кнопку трывогі ".
  
  Ён кіўнуў галавой у бок панэлі кіравання свайго крэсла.
  
  "Часам сігналы ад майго мозгу трохі позняцца". Райм рэдка разыгрываў гэтую карту. Аднак ён вырашыў, што сітуацыя, якая склалася, апраўдвае гэта, хоць яго словы ні ў найменшай ступені не былі праўдай. “ Дзе быў страляў? - спытаў я.
  
  “Мы не ўпэўненыя, але думаем, што гэта вышынны будынак на Семдзесят Другім вуліцы. Сярэдзіна парку. Дзвесце пяцьдзесят-трыста ярдаў. Мелкокалиберный. Верагодна, два дваццаць тры".
  
  Штурмавая вінтоўка. У зброі былі кароткія ствалы, але страляла яно плоска і хутка, а пры добрым прыцэле было — відавочна — дастаткова дакладным, каб забіваць на адлегласці. Яно таксама нядрэнна змяшчалася ў футарал для гітары.
  
  “ Хто яшчэ быў у гарадскім доме?
  
  Райм наўрад ці быў у настроі для якога-небудзь разбору палётаў. Але ў абставінах, якія склаліся, ён вырашыў працягваць ветліва супрацоўнічаць.
  
  “Ніхто. Я быў адзін".
  
  “ Калі сышла ваша жонка, дэтэктыў Сакс?
  
  “ Прыкладна за сорак хвілін да інцыдэнту. Дакладнае час будзе паказана на адзнацы камеры назірання. Лон Селлитто тады таксама сышоў. У Амеліі ёсць сведкі, якія пацвярджаюць алібі на месцы злачынства Рона Пуласкага. І Лон пайшоў у Адзін пункт пропуску. Калі вы мяркуеце, што стрелявшими маглі быць яны."
  
  "Я не быў". Адказ быў катэгарычны. Хілтан зазірнуў у свой нататнік. "А ваш асістэнт..."
  
  Райм выявіў, што на яго дзіўна падзейнічала тое, што толькі што адбылося. Не узрушаны, а ... спустошаны. Гэта было падыходнае слова. Ён суха паправіў: “Не мой "асістэнт". 'Сядзелка'. Або 'памочнік'. "Асістэнт" мае іншае значэнне — больш лёгкая праца, з усіх бакоў".
  
  “ Тады ваш апякун. Як здарылася, што яго тут не аказалася?
  
  - Таму што ён выпадкова адправіўся за пакупкамі.
  
  “ А. Але пакідаць цябе тут адну, ці не так? ... Ну, я маю на ўвазе, хіба гэта не рызыка?
  
  “Квадрацыклы рэдка здзяйсняюць самаспаленне. Або паміраюць ад голаду на працягу гадзіны або двух".
  
  “ Капітан, - Хілтан гаварыў з цяжкасцю, выяўляючы цярпенне.
  
  “У Тома Рестона шмат, вельмі шмат навыкаў. Снайперство не ўваходзіць у іх лік".
  
  "Ты можаш ацаніць, наколькі гэта дзіўна".
  
  “Я дапусціў памылку ў меркаваньні, даверыўшыся Хейлу. Я падумаў, што ён быў бы больш згаворлівым, калі б не быў прыкаваны да батарэі".
  
  Афіцэр шматзначна сказаў: "І проста па супадзенні якой-то чалавек пільнаваў яго, каб застрэліць".
  
  Райм палічыў за лепшае не казаць тое, што прыйшло яму ў галаву: Чалавек ляжыць у засадзе. Курыца ляжыць, незалежна ад таго, ці чакае яна чаго-небудзь ці няма.
  
  “Падазраваны быў затрыманы. Яго злавілі. Ён збіраўся правесці рэшту сваіх дзён у пакоі дванаццаць на дванаццаць. Вы сапраўды думаеце, што ёсць афіцэр паліцыі Нью-Ёрка, які здзейсніў бы другое забойства толькі для таго, каб скараціць судовы працэс?"
  
  Хілтан не адказаў. Ён зазірнуў у свае запісы ў пошуках указанняў. Яны, па-відаць, нічога не далі. “ А ты як думаеш? Калі б табе прыйшлося гадаць.
  
  “ Мне наогул не трэба гадаць. Я ведаю, хто страляў. Брат Эндзі Гиллигана.
  
  "Я пашлю каманду да яго дома".
  
  "Так, вам трэба будзе выканаць усе неабходныя дзеянні".
  
  “ Значыць, ты думаеш, ён сышоў?
  
  "Знік".
  
  Хілтан закрыў нататнік. “ Мне таксама трэба атрымаць паказанні ад патрульнага Пуласкага. Дзе ён цяпер?
  
  Райм паглядзеў на час на бліжэйшым маніторы. “ У дадзены момант заняты. Але я ўпэўнены, што ён патэлефануе табе, калі вызваліцца.
  
  OceanofPDF.com
  
  71.
  
  АДНАЎЛЕННЕ ПАСЛЯ АПЁКУ ішло нармальна.
  
  Доктар Амит Бакши зрабіў паўзу і прагледзеў электронныя запісу пацыентаў Аарона Шталь, студэнта, у чый пазадарожнік урэзаўся супрацоўнік паліцыі Нью-Ёрка, што прывяло да пажару, які, па-відаць, стаў сапраўднай сцэнай у Ніжнім Манхэтэне.
  
  Лекар хуткай дапамогі з дванаццацігадовым стажам працы ў горадзе, Бакши лячыў многіх людзей пасля аўтамабільных аварый. У Нью-Ёрку траўмы, як правіла, былі менш сур'ёзнымі, паколькі так хутка ездзіць было нельга — у адрозненне ад Нью-Касла, штат Пэнсыльванія, дзе ён пачаў займацца медыцынскай практыкай, і трасы штата 17 з такім паваротам.
  
  Зона мерцвяка.
  
  У Нью-Ёрку машыны рэдка загараюцца, але лекары хуткай дапамогі, якія прывезлі Аарона, патлумачылі, што інцыдэнт быў выпадковасцю, паколькі машына афіцэра паліцыі Нью-Ёрка проста выпадкова зачапіла пазадарожнік Аарона за нейкія будаўнічыя матэрыялы, якія-то брускі або трубкі, якія разарвалі бензабак. Сучасныя меры засцярогі аўтавытворцаў дапамаглі вам прасунуцца так далёка толькі тады, калі гаворка ішла аб зазубренном метале.
  
  "Прывітанне, доктар".
  
  "Добры дзень, сэр", - адказаў Бакши. Ён лічыў, што лёгкая афіцыяльнасць супакойвае яго пацыентаў. Нават з дзевятнаццацігадовым хлопцам.
  
  Ён кіўнуў і ўсміхнуўся старэйшай сястры Аарона, Наталлі, якая сядзела ля ложка.
  
  Жанчына, гадоў пад трыццаць, як ён здагадаўся, кіўнула ў адказ са стрыманай усмешкай і працягнула набіраць тэкст. Большая частка шыльдаў тут была прысвечана забароне выкарыстання мабільных тэлефонаў. Ні адна душа не звярнула ўвагі.
  
  Бакши спрабаваў высветліць прыроду сямейнай сітуацыі, але беспаспяхова. Ні адзін з бацькоў не прыехаў наведаць яго. Магчыма, гэтыя двое былі сіротамі.
  
  Бакши звярнуў сваю ўвагу на свайго пацыента, каб задаць асноўныя пытанні, якія неабходна было задаць, і праверыць жыццёва важныя паказчыкі - і тыя, якія не з'яўляюцца жыццёва важнымі; як і шпіянаж, медыцына ў першую чаргу звязана з выведкай.
  
  Ён агледзеў рану.
  
  Малады чалавек ішоў на папраўку.
  
  “ Выглядае нядрэнна. Заўтра можаш ісці дадому.
  
  Эрон паморшчыўся. “Боль. Чувак, усё яшчэ вельмі дрэнна".
  
  Падобныя каментары заўсёды выклікалі трывогу ў Бакши, як і ва ўсіх лекараў, якія маглі б прызначыць абязбольвальныя. Вядома, лекі існавалі па жыццёва важнай прычыне. Але мяжа паміж палёгкай і злоўжываннем часта была тонкай, як леска. Аарон адказаў у рэгістрацыйным лісце, што выпівае тры куфля віна ў тыдзень і не ўжывае рэкрэацыйныя наркотыкі.
  
  Шаблонны адказ дзесяці мільёнаў пацыентаў.
  
  Вы маглі б выразаць і ўставіць яго.
  
  “Проста, справа не толькі ў апеку. Мая шыя таксама пацярпела".
  
  Ортосканирование Аарона дало адмоўны вынік, але пэйн была істотай сама па сабе. І хітрым, і майстрам маскіроўкі. Ён з'яўляўся, ён знікаў, ён атакаваў, ён адступаў, затым заходзіў з тылу.
  
  “Я дам табе на гэта чатыры дні. Затым проверься ў свайго звычайнага тэрапеўта".
  
  “Выдатна. Дзякуй". Падзяку, здавалася, была вымаўленая з адценнем незадаволенасці.
  
  Наталля пыталася: “Заўтра? Не сёння?" Яна не падняла галавы, калі адпраўляла паведамленне, і Бакши зразумеў, што яна адказвае на яго каментар, пакінуты хвіліну таму.
  
  Яна працягнула: "Я б хацела забраць яго адсюль, як толькі—"
  
  Фраза скончылася рэзка, з уздыхам.
  
  "Нікому не рухацца," пачуўся строгі мужчынскі голас ад дзвярэй.
  
  Бакши рэзка павярнуўся.
  
  "Чорт", - казаў Аарон.
  
  "Няма!" Устрывожаны шэпт яго сястры.
  
  У палату ўвайшоў падцягнуты светлавалосы мужчына, які з надзвычай змрочным тварам пераводзіў погляд з пацыента на сястру і назад.
  
  “Гэта ён, гэты Пуласкага! Гэта ён ударыў Аарона!"
  
  "Сэр—" Бакши змоўк, убачыўшы пісталет у руцэ мужчыны.
  
  - Не маглі б вы надаць нам хвілінку? - спытаў Пуласкага.
  
  "Я... я..."
  
  Наталля сказала: “Ён не можа быць тут! Ён не павінен быць тут! Выклічце ахову!"
  
  Бакши схапіў планшэт з картай і азірнуўся на сястрынскі пост. Там было пуста.
  
  "Дапамажыце!" Закрычала Наталля.
  
  “ Ш-ш-ш, - сказаў Пуласкага, здрыгануўшыся ад яе міні-крыку.
  
  Пуласкі зірнуў на Бакши, які шэптам спытаў: "ці Магу я сысці?"
  
  "Я ж толькі што папрасіў цябе аб гэтым, ці не так?" Цяпер Пуласкага гучаў амаль насмешліва.
  
  Доктар павольна адступіў у калідор і, калі вырашыў, што гэта будзе бяспечна, бясшумна падбег да бліжэйшай станцыі і схапіў тэлефон з падстаўкі.
  
  OceanofPDF.com
  
  72.
  
  "РОН", - ПАЧУЎСЯ ГОЛАС ад дзвярэй. У пакой увайшла высокая супрацоўніца паліцыі ў форме. Яе каштанавыя валасы былі сабраны ў дзелавой пучок.
  
  "Гэй..."
  
  Афіцэр, Шери Слоун, павярнула сваё доўгае, смуглы твар да Аарона і агледзела яго з галавы да ног, затым перавяла погляд на жанчыну.
  
  - Што, чорт вазьмі, тут адбываецца? - раўнуў Аарон.
  
  Наталля сказала: “Вы адхіленыя! Ён сказаў нам ..." Яе голас заціх з перапынкам. "Мы чулі, што вас адхілілі".
  
  Пуласкі заўважыў, з чаго яна пачала прапанову.
  
  Слоан нацягнула сінія латексные пальчаткі і падышла. "Не маглі б вы ўстаць" калі ласка?
  
  "Я—"
  
  - Стаяць! - раўнуў Пуласкага.
  
  На яе твары адбіўся гнеў, жанчына зрабіла, як было сказана. Слоан старанна абшукала яе. Затым жанчына-паліцэйскі порылась ў яе сумачцы.
  
  "Чысты".
  
  Яе ролю і ролю Пуласкага памяняліся месцамі. Яна выцягнула свой пісталет, а Пуласкага прыбраў свой у кабуру. У мінулым яны працавалі разам і разабралі харэаграфію.
  
  Пуласкі нацягнуў ўласныя пальчаткі і задраў пасцельная бялізну пацыента, уважліва аглядаючы яго. Яго заплечнік таксама. Ён таксама быў бяззбройны.
  
  Жанчына здзіўлена засмяялася. “Вы спрабуеце запалохаць нас! Напалохаць, каб мы не падалі на вас у суд! Калі мы даставім вас у суд, вам будзе так хрэнова ..."
  
  Пуласкі нахмурыўся — перабольшанае выраз. “ Корт? Ты думаеш, гэта сапраўды мудры ход?
  
  "Вы не можаце так з намі размаўляць", - сказаў Аарон тонам капрызнага школьніка, хоць на самай справе ён быў студэнтам толькі ў тым сэнсе, што не скончыў сярэднюю школу.
  
  “ Ш-ш-ш. "Пуласкага памахаў далонню, нібы адганяючы дым ад вогнішча. “ А цяпер давайце скончым з тэхнічнымі пытаннямі. Наталля Баскава і Аарон Шталь, вы арыштаваныя за змову з мэтай здзяйснення махлярства, за парушэнне паліцэйскіх працэдур, перашкода правасуддзя — гэта заўсёды добра ".
  
  "Кухонная ракавіна," сказала Слоун. “ Адна з маіх любімых.
  
  "Будуць і іншыя абвінавачванні, але гэтага нам дастаткова, каб пачаць".
  
  - Гэта такая лухта сабачая, - прамармытаў Аарон.
  
  Баскава — не сястра, наогул не сваячка, а дачка верхавода бруклінскай мафіі. Аарон быў фаварытам у яе бацькі і універсальным панкам.
  
  Афіцэр паўтарыў папярэджанне Міранды, і калі яны пацвердзілі, што зразумелі яго, ён сказаў: “Вы хочаце адмовіцца ад права захоўваць маўчанне? Але перш чым вы адкажаце, дазвольце мне проста сказаць вам, што мы выявілі. Гэта можа быць карысна.
  
  Эрон зноў пачаў бушаваць. Баскаў сказаў: "Заткніся". І павярнуўся назад да Пуласкага. "Працягвай".
  
  “Па-першае, я адноўлены ў званні афіцэра. Проста каб вы зразумелі. Дык вось, я таксама быў ўпаўнаважаны акруговым пракурорам акругі Нью—Ёрк абмеркаваць вашу дапамогу нам у расследаванні ў абмен на магчымае - і я сказаў "магчыма" — дасягненне якога-небудзь пагаднення аб абвінавачванні. Мне трэба, каб ты выслухаў. Ты будзеш слухаць?"
  
  Аарон паспрабаваў: "Што за—?"
  
  Баскаў сказаў: "Мы збіраемся паслухаць".
  
  “Было некалькі рэчаў, якія зацікавілі мяне ў гэтай аварыі, і я падумаў, што варта праверыць іх. Спачатку я пайшоў у рэгістратуру гарадской бальніцы і ўзяў аналіз вашай крыві пасля аварыі ". Ён глядзеў на раптам які стаў менш выклікаюць і значна больш занепакоеным Аарона.
  
  Гэтыя паперы былі ў яго з сабой, калі асістэнтка Чарльза Хейла, Жанчына Ікс, напампавала яго транквілізатарам і пацягнула ў кіслотнае пакой. (Навіна Лайла Спенсера аб тым, што Бердзік, верагодна, планаваў выкарыстаць супраць яго медыцынскую карту калегі-паліцэйскага па нагоды старой траўмы, магла натхніць каго-то іншага пракрасціся ў бальніцу, каб скрасці і знішчыць гэтыя запісы. Чаго, вядома, Пуласкага ніколі б не зрабіў. "Запазычанне" дасье Аарона Шталь, хоць і трохі памежнае, на самай справе было ўсяго толькі часткай яго расследавання.)
  
  Ён працягнуў: “Аарон, аналіз тваёй крыві паказаў прысутнасць триамцинолона і лідокаіна. Абязбольвальныя для ін'екцый. Якія прыехалі медыцынскія тэхнікі не выдалі вам. Вы ўкалоліся імі перад аварыяй, каб было не занадта балюча. Таму што вам заплацілі за тое, каб вы праехалі перада мной і прынялі ўдар на сябе. Падазраю, вы не чакалі, што загоритесь, але, — ён паціснуў плячыма, — у кожнай працы ёсць свае недахопы, праўда? А таксама ў тваёй карце Наркан, уведзены, верагодна, два дні таму. У цябе праблемы з опиоидами, Аарон. Гэта азначае, што ў цябе ёсць дылер — і, такім чынам, доступ да фентанилу. Хто-небудзь з натоўпу, які дапамагаў мне пасля аварыі, прымудрыўся нанесці трохі на маю скуру. Вось чаму мой тэст апынуўся станоўчым. Чорт вазьмі, магчыма, вы нават заплацілі лекара хуткай дапамогі. Я не ведаю."
  
  Пуласкі задаўся пытаннем, ці не наўмысна ці Аарон прасунуў руку праз нечаканае полымя падчас аварыі, проста каб звярнуцца да лекараў за дадатковымі лекамі.
  
  Калі гэта праўда, то нічога, акрамя смутку.
  
  “І пасля гэтага я пайшоў паглядзець на твой згарэлы пазадарожнік, на сметнік, куды яны адбуксіравалі яго ў Кўінз. І адгадай, што я знайшоў ўнутры? Камяк пластыка, які раней быў "Оптыкам".
  
  "Чорт," прамармытаў Баскаў.
  
  Оптикомы - гэта пульты дыстанцыйнага кіравання, якія носяць з сабой многія службы экстранага рэагавання для пераключэння сігналаў святлафора, так, скажам, пажарная машына можа перамыкаць усе чырвоныя сігналы, да якіх набліжаецца, на зялёныя.
  
  “Ты выкарыстаў яго, каб пераключыць святло, калі я быў на скрыжаванні. Ніхто не звяртаў увагі да сутыкнення, таму ўсе бачылі, што ў мяне быў чырвоны, у цябе - зялёны. О, і яшчэ адна рэч, якая не згарэла цалкам? Аварыйны шлем, які быў на цябе. І апошняе, што ў нас ёсць. Галоўны сведка, які даў паказанні, што я уключыў святло? Тэрэза Лемеров? Яе нельга назваць аб'ектыўнай. Мой сябар-паліцэйскі ў Брукліне сачыў за ёй. Яна была ў доме твайго брата ўвесь дзень, і...
  
  "Пачакай", - раўнуў Аарон.
  
  Пуласкі прыпадняў брыво.
  
  "Мой брат?"
  
  “ Эван Шталь. Тэрэза, галоўны сведка, ведала вашу сям'ю, і гэта...
  
  “ Мой брат. Яго твар пачырванеў ад гневу. “ Твая сяброўка сказала, што правяла ў цябе ноч?
  
  "Што?"
  
  “ Тэрэза правяла ноч з маім братам?
  
  Баскаў: “О, Госпадзе, Аарон. Думай больш пра гэта".
  
  Эрон прамармытаў: “Вось сука! Яна сказала, што ніколі больш не будзе мець з ім нічога агульнага. Я падаю, ледзь не згараю жыўцом, і першае, што яна робіць, гэта бяжыць да Эвану. Аб, і гэты прыдурак...
  
  Баскаў сказаў: "Не маглі б вы проста памаўчаць?"
  
  Амін гэтаму.
  
  “Такім чынам, на чым я спыніўся? Дакладна. Я ведаў, што Бердзік падставіў мяне, але я думаў, гэта было проста для таго, каб мяне звольнілі, таму што я абразіў яго перад некалькімі рэпарцёрамі. Але гэта было нешта большае. Гэта было пра тое, як я паляваў за Эдзі Тарром ".
  
  Калі Баскаў міргнуў, яго тэорыя стала доказам.
  
  “ Тарру трэба было, каб я збіў яго са следу з—за забойства, якое я расследаваў, - проста да тых часоў, пакуль ён не скончыць працу тут. Ён заплаціў Бердику, каб прыбраць мяне са сцэны. Спачатку Бердзік паспрабаваў адхіліць мяне ад працы на месцы злачынства, а калі гэта не спрацавала, ён наняў твайго бацькі." Погляд на Баскава. “Ён падстроіў аварыю.
  
  “ Дык вось у чым справа. Мне патрэбен Бердзік. Паважная справа. Золата. У мяне ёсць ўскоснае доказ. Мне патрэбныя сведкі.
  
  "Калі б я павінен быў даць вам паказанні ..."
  
  "Гэй, я таксама сёе-тое ведаю!" Выклік Эрона перайшоў у адчай.
  
  Будучы дачкой капа, ёй хапіла ўсяго аднаго погляду, каб прымусіць яго замаўчаць. Яна дадала: "І электронныя лісты, даты і месцы".
  
  Пуласкі сказаў: "Гэта прымушае маё сэрца спяваць".
  
  Яна паціснула плячыма. “ Што я атрымаю?
  
  "Мы," выпаліў Аарон.
  
  "Акруговы пракурор можа гарантаваць, што штат не адправіцца ў адстаўку больш чым на чатыры гады, сярэдняя секунда".
  
  "Я магу атрымаць гэта ў пісьмовым выглядзе?"
  
  “Няма. І прапанова пачынае раставаць".
  
  "Добра, добра".
  
  "Я таксама!" У роспачы сказаў Эрон.
  
  Паколькі ён сапсаваў вельмі зручную машыну Пуласкага, ён сказаў: “Я не ўпэўнены, што ты нам спатрэбішся. Мне трэба падумаць пра гэта".
  
  Баскаў сказаў: “Ну, усё амаль так, як вы сказалі. У Бердика быў партнёр у дэпартаменце. Нехта па імя Гіліган. Дэтэктыў ".
  
  Ах, цікава. Ён кіўнуў, каб яна працягвала.
  
  “Але ты сёе ў чым памыліўся. Так, Бердзік прыйшоў да майго бацьку і заплаціў яму, каб ён выбавіў цябе ад азадка Тарр. Толькі грошы — і ідэя катастрофы — зыходзілі ад каго-то іншага. Яго звалі Хейлі. Здаецца, Чарльз Хейлі.
  
  Госпадзе.
  
  Такім чынам, прылада, сбившее апошні кран, было адным з самаробных выбуховых прылад Тарр.
  
  Справа Пуласкага аб забойстве, якое, здавалася б, не мела да яго ніякага дачынення, вярнула іх да Часовщику.
  
  З калідора данёсся шум; прыбылі афіцэры ў форме, каб адвезці Баскава ў Цэнтральную бальніцу, а Аарона Шталь - у следчае аддзяленне гарадской бальніцы Бельвю.
  
  Пасля таго, як палонных павезлі, Пуласкага патэлефанаваў Лону Селлитто, каб расказаць яму, як усё прайшло. Адключыўшыся, Пуласкага і Слоун пайшлі па калідоры да выхаду. - Як ты ўсё гэта сабраў разам, Рон? - спытала яна.
  
  Ён распавёў ёй аб гучнай працы з справаздачай, які Бердзік падаў у камісію па няшчасных выпадкаў з удзелам афіцэраў. І каментар Лайла Спенсера аб тым, колькі намаганняў было выдаткавана на тое, каб адхіліць Пуласкага.
  
  “Затым я падумаў аб званку, які атрымаў прама перад скрыжаваннем? Ад тэхніка з месца злачынства? Гэта была праблема, ланцужок паставак, доказы з майго месца злачынства. Я не раблю памылак, звязаных з ланцужком паставак. Ніколі. Сёння я размаўляў з клеркам. Бердзік прымусіў яе патэлефанаваць толькі для таго, каб заявіць, што я адцягнуўся."
  
  Слоун сказаў: “У вас ёсць Бердзік. Але пытанне ў тым, ці думаеце вы, што зможаце звярнуць яго? Адмовіцца ад Тарр ".
  
  Пуласкі на імгненне задумаўся. "Залежыць ад абставінаў", - адказаў ён.
  
  "Ад чаго?"
  
  “ Ад таго, наколькі ён праныра на самай справе.
  
  • • •
  
  “Добры вечар, я Эмбер Эндрус, прыйшла са тэрміновымі навінамі. Агенты ФБР і Бюро па барацьбе з алкаголем, тытунём, агнястрэльнай зброяй і выбуховымі рэчывамі сёння здзейснілі налёт на ангар невялікага аэрапорта ў акрузе Берген, штат Нью-Джэрсі, арыштаваўшы чалавека, які знаходзіцца ў спісе найбольш адшукваюцца ФБР. Сорокатри-гадовы Эдзі Кевін Тарр лічыўся адным з самых небяспечных вытворцаў бомбаў у свеце і за апошняе дзесяцігоддзе прадаў невядомае колькасць самаробных выбуховых прылад, або СВУ, тэрарыстам і арганізаванай злачыннасці. Тарр, як мяркуецца, нясе адказнасць за выбух бомбы, якая ўчора абрынула вежавы кран у Ніжнім Манхэтэне, у выніку чаго тунэль Холанд быў зачынены амаль на шаснаццаць гадзін".
  
  OceanofPDF.com
  
  III
  
  
  
  НЕКРАЛОГ
  
  
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  73.
  
  "Я ДУМАЮ, у НАС ёсць некалькі здымкаў", - сказаў Пуласкага. "Яна".
  
  Райм зразумеў: Рон меў на ўвазе памочніка Гадзіншчыка.
  
  Жанчына X.
  
  Двое мужчын і Амелія Сакс знаходзіліся ў гасцінай. Пуласкі старанна высочваў жанчыну, якая хутка звярталася з пісталетам з транквілізатарам і альбо сканструявала, альбо ўвяла ў эксплуатацыю магічнае індукцыйную прылада Хейла.
  
  “Я хачу яе. Нічога асабістага". Ён сказаў гэта нядбайна.
  
  Што, на думку Райма, рабіла гэта падзея некалькі асабістым, але гэта няважна. Відавочна, малады афіцэр дамогся некаторага поспеху.
  
  “Я праглядаў відэазапісы вакол Гамільтан-Корта і знайшоў полусекундный ролік, дзе яны разам. Хэйлі і жанчына. Я зрабіў здымак. Гэта было не вельмі выдатна, але я палепшыў яго стабільным распаўсюдам. Ты ведаеш гэта? "
  
  "Няма".
  
  “Гэта генератар малюнкаў з тэксту ў малюнак з дапамогай штучнага інтэлекту. Я загрузіў здымак і працягваў ўносіць змены, як гэта робяць мастакі witness. Затым я адправіў JPG ў Domain Awareness, каб пачаць супастаўленне. Мне толькі што патэлефанавалі ад іх. У іх было некалькі супадзенняў ". Ён сеў за клавіятуру і надрукаваў. Праз некалькі секунд яны ўжо тэлефанавалі па відэасувязі — аналагічна Zoom, але з больш высокай ступенню бяспекі — у дыспетчарскую службы павышэння дасведчанасці аб дамене.
  
  Афіцэр Бобі Хэнкок быў дородным мужчынам з барадой, якая не забаранялася, але была нехарактэрна для паліцыі Нью-Ёрка.
  
  "Рон".
  
  “Бобі. Працягвай".
  
  “ Гэта Лінкальн Райм? - спытаў я.
  
  Крыміналіст нецярпліва прамовіў без усялякіх знакаў прыпынку: "Так, гэта "працягвайце, афіцэр".
  
  “Вядома. Па малюнку, якую даў нам Рон, мы зрабілі агульнагарадскі агляд і знайшлі аб'ект. Гэтая штука са стабільнай дыфузіяй? Мы пагаварылі з кіраўніцтвам і збіраемся адкрыць аперацыю па стварэнні штучнага інтэлекту. Сапраўды разумны."
  
  Райм і Сакс пераглянуліся. Ён зноў адчуў гонар за сваю пратэжэ. Ён бачыў, што Сакс таксама.
  
  “Двойчы мы змяшчалі яе ў кампанію Хейла. І ў нас было яе сола, Вестсайд-Мидтаун. Вось яны ".
  
  Выявы з'явіліся на экране. Не ў высокім дазволе, але дастаткова выразныя. Райм выказаў здагадку, што ёй было крыху за трыццаць. Прыгожанькая, але ў сэнсе здаровай, а не мадэлі для подыума. Стройная, магчыма, спартыўная, але яе адзенне — джынсы і кашуля спартыўнай каманды — хавала гэта. Яе светлыя валасы былі заплеценыя ў складаную касу.
  
  На першых двух яна ішла па тратуары побач з Хейлом. На адным яны падазрона азіраліся па баках. На іншым яны разглядалі адзін аднаго.
  
  На трэцім здымку яна стаяла на тратуары ў частцы горада, забудаванай старымі асабнякамі, падобнымі на дом Райма.
  
  "Гэта з відэазапісаў," сказаў Райм. - Ёсць яшчэ якія-небудзь, на якія варта паглядзець?
  
  “Неа. Проста зноў тое ж самае, хада. Па адной-дзве секунды кожная".
  
  Жанчына Ікс не трымала ў руках нічога, скажам, кававы кубак, якую — дзякуючы узмоцненай працы паліцыі — яны маглі б знайсці і зняць адбіткі пальцаў.
  
  "Дзякуй, Бобі".
  
  "Вядома".
  
  - Той, дзе яна была адна, - сказаў Пуласкага. Я перачытваў фатаграфіі наваколля. Гэта можа быць квартал на Трыццатых заходніх вуліцах. Пару дзён таму адбыўся моцны пажар. Падпал. Прафесійная праца. Тэрміты і напалм. Магчыма, супадзенне. Але страхавыя аферысты не выкарыстоўваюць такія паскаральнікі. Армія выкарыстоўвае такія паскаральнікі. Я адправіў каманду на апытанне.
  
  "І будзь упэўнены—"
  
  Пуласкі скончыў прапанову. “ Што яны ведаюць пра кіслотных самаробных выбуховых прыладах.
  
  Сакс доўга вывучала адну з фатаграфій.
  
  Па яе вачах ён зразумеў, што яна нешта западозрыла.
  
  “ Што, Сакс? - спытаў я.
  
  “Яе твар. На другім здымку яна глядзіць на яго".
  
  "Хм".
  
  Пуласкі нахмурыўся. “ Што ты бачыш?
  
  Ніхто не адказаў. Яна спытала: "Як мы з гэтым справімся?"
  
  Адказ прыйшоў да яго амаль адразу. “ Тым! Тым!
  
  З'явіўся памочнік. "У мяне рондаль на пліце".
  
  “Ну, здымай яго. Нам патрэбна яшчэ дапамога".
  
  "Так?" прамармытаў ён.
  
  - Ты ўмееш звяртацца са словамі, - сказаў Райм.
  
  Мужчына паморшчыўся ад такога таго, хто кліча подмазывания.
  
  "Гэта праўда," запратэставаў Райм, убачыўшы выраз яго твару.
  
  "Што табе трэба?"
  
  “ Усё проста. Я хачу, каб ты напісаў некралог.
  
  OceanofPDF.com
  
  74.
  
  НЬЮ-Ёрк з'яўляецца домам для шэрагу раёнаў, у якіх пражываюць знакамітасці і ўплывовыя асобы.
  
  Але ні ў адным месцы іх не бывае столькі на квадратны фут, як у гэтых чатырохстах акрах.
  
  Могілкі Вудлон ў Бронксе, на поўдзень ад акругі Вестчестер, з'яўляецца домам для Майлза Дэвіса, Дзюка Элінгтана, Ота Премингера, Марка Твэна, Ф. У. Вулворта, Селіі Круз, каралевы сальсы, і мноства іншых вядомых людзей.
  
  І сумна вядомы. Тут пахаваны Эллсворт "Бампи" Джонсан, легендарная гангстарская фігура Гарлема.
  
  Як і сее-хто з не менш трывожнай гісторыяй, нядаўняе папаўненне: Чарльз Веспасіана Хейлі, чыю магілу Амелія Сакс, Рон Пуласкага і Лайл Спенсер цяпер назіралі з садовага хлява недалёка ад Норт-Бордер-авеню, якая праходзіць прыкладна паралельна Ўсходняй 233-й вуліцы.
  
  Як і вялікая частка могілак, гэтая частка хутчэй нагадвала маёнтак на Лонг-Айлендзе, чым злавесную, поўную гаргуллі дэкарацыю да рамана Стывена Кінга.
  
  Месца яго пахавання было абрана Лінкальнам Раймом, таму што яно знаходзілася побач з групай густых кустоў, якія цяпер забяспечвалі сховішча для паўтузіна афіцэраў Аварыйна-выратавальнай службы ў поўным ваенным рыштунку і камуфляжы.
  
  У адказ на яго просьбу — што межавала з патрабаваннем — начальства ясна дало зразумець, што не можа ўзяць на сябе абавязацельствы перад вялікай колькасцю афіцэраў, і яны не маглі браць на сябе абавязацельствы вельмі доўга. Але Райм і Пуласкага настойвалі на тым, што жанчына Ікс, напэўна, хутка пакіне горад, калі ўжо не з'ехала, і таму прысутнасць атрада не будзе доўжыцца даўжэй аднаго дня.
  
  І якія былі шанцы, што яна з'явіцца?
  
  Райм і Сакс лічылі, што гэта больш чым нязначна.
  
  Гэта адбылося з-за другога здымка з камер відэаназірання, на якім Хэйлі і Жанчына Ікс захаваныя з асаблівым выразам твару. Гэта было тое, як яны з Сакс часам глядзелі адзін на аднаго — і тое, як яны бачылі, што Пуласкага і яго жонка Джэні рабілі тое ж самае.
  
  Не было ніякіх сумненняў у тым, што Хейлі і гэтая жанчына былі палюбоўнікамі.
  
  Такім чынам, Райм вырашыў прывабіць яе сюды з дапамогай некралога, які Тым па-майстэрску напісаў. У ім распавядалася, што чалавек, адказны за катастрофу крана, быў прафесійным злачынцам, і прыводзіліся некаторыя факты з яго ранняй жыцця. Многае было здагадкамі, але платны некралог не абавязкова адпавядаў стандартам сапраўднай журналістыкі. На самай справе, была толькі адна дэталь, якая мела значэнне: яго пахаванне ў Вудлон.
  
  Да таго часу, як артыкул трапіла ў Інтэрнэт, гадзіну таму, Сакс і астатнія ўжо былі на месцы.
  
  Няўжо яна сапраўды прыйдзе аддаць свае апошнія ўшанаванні?
  
  Гэта быў сентыментальны жэст у адносінах да чалавека, які, бясспрэчна, быў несентиментален.
  
  І ўсё ж гэта выраз на яе твары — і тое, якое было выклікана яго поглядам, хоць і прыглушаным ачкамі, — было бясспрэчна.
  
  У любым выпадку, у іх не было іншых варыянтаў у іх паляванні за ёй. Такім чынам, троіца чакала ў душным хляве, сярод мяшкоў з угнаеннямі, якія, падумала Сакс, можа быць, і моцна воняли, але забяспечылі б добрую абарону ад куль, калі б ўспыхнула перастрэлка.
  
  Дзень быў адпаведна злавесным, цёмным, і неба, вось-вось павінна было зноў праліцца дажджом.
  
  Карысна для працы. Наведвальнікаў было няшмат.
  
  У адрозненне ад некаторых тутэйшых храмаў коштам у некалькі мільёнаў даляраў, якія былі месцам спачынку трупаў коштам у некалькі мільёнаў даляраў, магіла Хейла была простай. Плоская дошка на зямлі замест надмагіллі. Праблема была хутка гравіроўкай. Імя і дата. Тым прапанаваў пакласці гадзіны на ім. Рыфма сказала "Не".
  
  Прайшоў яшчэ гадзіну. Сакс ў трэці раз перадаў па рацыі: "Будзьце напагатове".
  
  Больш верагодная небяспека ў засадах - гэта не перастрэлка, а засынанне і дазвол вашага аб'екту выпорхнуть на свабоду.
  
  Яна сканавала яшчэ раз, калі яе напалохала серыя стрэлаў і адрывісты крык. Яны даносіліся з боку могілак. “Дапамажыце! Дапамажыце мне! Хуткая дапамога!" Мужчынскі голас.
  
  "Лухта сабачая", - сказаў Пуласкага. “Гэта яна. Адцягвае манеўр".
  
  Сакс схапіла рацыю і амаль закрычала: “Нікому не рухацца! Заставацца на пазіцыях!"
  
  Чорт. Занадта позна. Адзін з афіцэраў спецназа падняўся і выйшаў з-за кустоў. Яна хутка кінулася ў сховішча.
  
  Інстынкт — і хто мог яе вінаваціць? Але гэтая жанчына, магчыма, выдала ўсю гульню.
  
  “Рон, патэлефануй у мясцовы офіс. Магчыма, яны ўжо ў дарозе, але і пераканацца, што яны правераць гэта. І хай ратавальнікі нам патэлефануюць і паведамяць, што знойдуць ".
  
  Пакуль ён тэлефанаваў, Сакс ўзяла магутны бінокль Nikon і агледзела процілеглы бок могілак у пошуках блікаў на выпадак, калі жанчына Ікс выкарыстала сваю ўласную пару для назірання за імі.
  
  Нічога.
  
  Але, вядома, Сакс паклапацілася аб тым, каб яе бінокль быў зацень; чаму б Ікс не зрабіць тое ж самае?
  
  У рацыю: “Дэтэктыў Пяць-восем-Восем-пяць выклікае кіраўніка групы хуткай дапамогі. Вы бачыце каго-небудзь каля магілы?"
  
  "Адмоўна, дэтэктыў", - адказаў капітан па рацыі. “Там былі садоўнік і пажылая пара. Побач з магілай нікога не было. І яны ўцяклі, калі пачулі стрэлы".
  
  "К."
  
  Пуласкі сказаў: “Ні душы ў поле зроку. І гэта, верагодна, адзіная засада ў гісторыі, дзе душа мае сэнс".
  
  Яна слаба ўсміхнулася і працягнула сканаваць. - Добра, Чарльз. ... Пагавары са мной. "Шэптам. Можа, астатнія пачулі, а можа, і няма. “ Чым займаецца твая сяброўка?
  
  Званок з мясцовага ўчастка на яе мабільны. “ Так?
  
  “ Пяць Восем Восем Пяць? Мужчынскі голас з інтанацыямі Бронкса.
  
  "Працягвай".
  
  “ Толькі што паведамілі з службы рэагавання. Ён у нас, дэтэктыў. Вазьміце гэта. Хто-то, жанчына, заплаціла гэтаму бяздомнаму дзесяць тысяч, так, менавіта дзесяць, каб ён стрэліў з пісталета ў бруд за межамі могілак і паклікаў на дапамогу. Мы знайшлі яго ў пары кварталаў адсюль. Ён проста сядзеў на тратуары і піў солад. Ніякага супраціву. Выглядаў па-чартоўску шчаслівым ".
  
  “ Ён распавёў табе пра яе?
  
  “Так. Ён не хацеў, каб мы думалі, што ён выкарыстаў гэты пісталет, каб прычыніць каму-небудзь шкоду. Яму проста патрэбныя былі грошы. Аддаў зброю. Яно халоднае. На ім няма нумара ".
  
  Яна ўздыхнула. “ Валасы заплеценыя ў касічкі? Бландынка? За трыццаць?
  
  “Гэта дакладна. За выключэннем таго, што яны былі каштанавымі. Яе валасы".
  
  Такім чынам, міс Клейроль нанесла візіт.
  
  "І у што яна была апранута?"
  
  “ Што-то цёмны. Гэта ўсё, што ён памятаў.
  
  "З-за грошай?"
  
  “ Сказаў, што аддаў яго царквы.
  
  “ Так, дакладна. Мы ніколі гэтага не ўбачым. Сакс працягвала аглядаць тэрыторыю. Ніякіх прыкмет чалавечага руху.
  
  Афіцэр працягнуў: “У яго пара судзімасцяў. Наркотыкі. П'янства і парушэнне грамадскага парадку. Нават калі ён атрымае тэрмін, у чым я сумняваюся, ён адсядзіць шэсць месяцаў. Недастаткова рычагоў ўздзеяння, каб адмовіцца ад грошай ".
  
  І нават калі б яны знайшлі гэта — што малаверагодна, — што б гэта паказала? Жанчына Ікс не збіралася нічога выдаваць, датыкаючыся да купюр.
  
  Яна адключылася і ўздыхнула.
  
  Спенсер спытала: "Няўжо яна думала, што мы ўсе пабяжым на стрэлы і пакінем магілу без нагляду?"
  
  “Гаворка ніколі не ішла аб тым, каб звесці яе ў магілу. Яна мела левую афёру, проста каб праверыць, ці былі мы ў засадзе ".
  
  “ Пакінь нас у ваду.
  
  “Ага. Яна збегла ў тую хвіліну, калі афіцэр выйшаў з хованкі. Чорт. Гэта мая віна. Я павінен быў папярэдзіць усіх, што варта чакаць чаго-небудзь падобнага ".
  
  Кіўнуўшы афіцэрам, Спенсер сказаў: “Інстынкт. Я таксама ледзь не пайшоў".
  
  "Ага".
  
  Патэлефанаваў камандзір спецназа. "Яна пайшла, праўда?"
  
  "Магчыма", - падумала яна. "Магчыма", - вось што яна сказала.
  
  Паўза. Гэта была яе аперацыя. Яму трэба было яе згоду, каб сысці.
  
  "Заставайся на пазіцыі".
  
  Яшчэ адна паўза, на гэты раз больш раздражненая, калі навука можа перадаць гэтую рысу. “ Вас зразумеў, пяць Восем Восем пяць.
  
  Праз дзве гадзіны яна атрымала непазбежны званок. "Хуткая дапамога на пяць Восем Восем пяць".
  
  "Працягвай".
  
  “Дэтэктыў, мы павінны адступіць. Выбачайце, але маім людзям трэба вярнуцца на дзяжурства".
  
  "Зразумела".
  
  Жанчына, напэўна, даўно сышла. Цяпер, калі яна ведала, што аднойчы за магілай вялося назіранне, яна выказала здагадку, што за ёй заўсёды будуць сачыць, магчыма, камера, магчыма, хто-то ў цывільным.
  
  Каманда спецназа выйшла з-за дрэў і далучылася да Сакс, Спенсер і Пуласкага ля хлява. Яны абмяркоўвалі, хто напіша справаздачу, — эксперт кінуў на яе погляд, які казаў: "Твая аперацыя, ты займаешся папяровай працай". Яна пагадзілася. Яны накіраваліся назад, туды, дзе былі прыпаркаваныя іх машыны і фургон без апазнавальных знакаў, у цені вузкай вулачкі насупраць 233-й. Падпарадкоўваючыся інстынкту, Сакс рэзка спынілася. Пуласкі паглядзеў у яе бок, калі яна павярнулася назад.
  
  "Не," прашаптала яна, амаль задыхаючыся.
  
  Яна, Пуласкага і Спенсер пабеглі назад да магілы. Там, на мемарыяльнай дошцы, якая служыла надгробием Хейла, ляжаў складзены ліст паперы, прыціснуты выфарбаваным у чырвоны колер кольцам каля пяці цаляў у папярочніку.
  
  Яны огляделись па баках.
  
  "Стрэлы..." прамармытала Сакс.
  
  Пуласкі кіўнуў. - Гэта было адцягваючым увагу манеўрам.
  
  Так яно і было. Але не для таго, каб адцягнуць увагу ад магілы, пакуль Жанчына Ікс праслізнула да яе. Няма, мэтай нападу было менавіта тое, у што яны верылі: што гэта была выкрут, каб збіць іх з панталыку — высветліць, у што былі апранутыя афіцэры, якія дзяжурылі па назіранні.
  
  Каб яна магла апранацца ў падобную вопратку. У яе, павінна быць, быў гардэроб у машыне або фургоне. Гэта была проста прадбачлівасць самага Хейла.
  
  Яна ішла прама за афіцэрам, нябачная, таму што таксама была ў поўным тактычным рыштунку Службы выратавання.
  
  Які Сакс цяпер знайшла за дрэвам прыкладна ў сарака футаў ад магілы.
  
  Жанчына Ікс была сярод іх увесь гэты час, з тых часоў як перадала бяздомнаму пісталет і наяўныя.
  
  Сакс схапіла рацыю.
  
  “ Дэтэктыў Пяць-восем-Восем-Пяць выклікае Цэнтральнае кіраванне. К.
  
  “ Давай, Пяць Восем Восем Пяць. К.
  
  “Мы на аперацыі ў Вудлон, на Норт-Бордер-авеню, недалёка ад возера. Падазраваны быў тут дзесяць хвілін таму. Але сышоў. Мне патрэбна інфармацыя па ўсім горадзе пра ўцекача. Белая жанчына, за трыццаць, каштанавыя валасы, заплеценыя ў коску. Сярэдняга целаскладу. Магчыма, у цёмнай вопратцы. Верагодна, узброены. Цяпер я загружаю фатаграфію з інфармацыяй аб дамене. "Яна апусціла тэлефон і надрукавала, адпраўляючы фатаграфію на абаронены сервер Цэнтра.
  
  “ Зразумеў, дэтэктыў. Паўза. Жанчына Ікс была падобная прыкладна на сто тысяч жыхароў Нью-Ёрка. “ Далей?
  
  Ёй спатрэбяцца транспартны сродак, шнары, абутак, іншыя адметныя рысы, кірунак руху, вядомыя месцазнаходжання.
  
  Якіх у Сакс не было ні аднаго.
  
  "Адмоўны вынік".
  
  -Васпонял, Пяць Восем Восем Пяць.
  
  Яны распісаліся.
  
  Яна вярнулася да Пуласкага, які глядзеў на запіску, якую трымаў у руках у пальчатках.
  
  "Гэта верш".
  
  Сакс не змагла ўтрымацца ад кароткага смешка. Што ж, гэта было ўпершыню.
  
  Прачытаўшы гэтыя словы, яна патэлефанавала Райму.
  
  “ Я чуў, Сакс. Яна абвеў нас вакол пальца. Яго голас гучаў насмешліва, як быццам частка яго ўвесь гэты час верыла, што любы, хто быў блізкі да Хейлу, досыць разумны, каб выслізнуць з паліцэйскай пасткі на лета. “ Што яна пакінула?
  
  “ Гэта верш.
  
  “Хм. Прачытай гэта".
  
  Сакс нацягнула пальчаткі і ўзяла прасціну.
  
  Сезон
  
  Для C. V. H.
  
  Дзе-то ў сотах восеньскага яблыка
  
  Адбываецца змена:
  
  Цікаўны прыкмета сталасці.
  
  Так што каханне - гэта таксама свайго роду час года,
  
  Завяршае сэрца
  
  І набліжае нас да ажыццяўлення задуманага.
  
  Калі не ...
  
  Варона або раптоўны мароз
  
  Або пляма крыві на сцяне гасцінай
  
  Скарачае час, неабходнае для дасягнення гэтых мэтаў,
  
  І пакідае ззаду несбывшееся
  
  Паразважаць аб тым, як загладзіць сваю віну.
  
  Райм хмыкнуў. Паэзія, яшчэ менш, чым мастацкая проза, не займала месца ў яго свеце. “ І што гэта значыць, як ты думаеш?
  
  Сакс ўсміхнулася. “ Гэта любоўны верш, Райм.
  
  “Хм. Якім чынам?"
  
  “Тут гаворыцца, што каханне мяняе нас. Робіць нас суцэльнымі, як сезон паспявання садавіны. Але гэта толькі частка паслання ".
  
  "А што там яшчэ?" - спытаў я.
  
  “Пагроза. Каб загладзіць віну. Яна кажа, што прыйдзе за намі. Ах, і ёсць што-то яшчэ?"
  
  Райм сказаў: “Я адчуў гэта. 'Кроў на сцяне гасцінай'. Яна ведае, як і дзе ён памёр. Яна была ў парку, калі гэта здарылася. Назірала за намі ".
  
  Яны страцілі аднаго ворага і набылі іншага.
  
  "Почырк?"
  
  “Не, кампутар. Звычайная папера".
  
  “ Натуральна, немагчыма адсачыць. А кавалак металу?
  
  “ Кола. Яна ўзяла пафарбаваны ў цёмна-чырвоны колер металічны дыск каля пяці цаляў у папярочніку. Спіцы разыходзіліся ад ступіцах да кальца. “ Мяркую, частка гадзін.
  
  “ Пакажы мне.
  
  Сакс ўключыла відэакамеру і націснула на кнопку "Прамая трансляцыя". Яна падняла руль.
  
  “Гэта не ад гадзін. Год таму мы расследавалі справу. Бруклінскі прамысловы музей".
  
  “ Памятаю. Цьмяна.
  
  “Гэта мініяцюрнае кола ад паравой машыны. Можа быць, цацка або хобі". Пасля кароткай паўзы: "Цікава, гэта сентыментальна або практычна".
  
  - Што вы маеце на ўвазе пад словам "Ў рыфму"?
  
  Шчырыя эмоцыі не былі часткай характару Хейлі. У мяне такое пачуццё, што жанчына Ікс такая ж. Я думаю, яна пакінула руль не проста так. Каб весці нас куды-то. Ці уведи нас прэч адкуль-небудзь.
  
  "Калі гэта праўда, то яна так жа добрая ў інжынерных планах, як і ён".
  
  Яна пачула слабы смяшок на іншым канцы провада. "Колькі часу нам спатрэбілася, каб даведацца сапраўднае імя Хейла?"
  
  “ Гады. Мы ведалі яго як, колькі? Рычард Логан, Джэральд Дункан, нарэшце, Хэйлі.
  
  "Але мы заўсёды ведалі яго як Гадзіншчыка" ... Жанчыне Ікс таксама трэба мянушка".
  
  “Мяне гэта задавальняе. У дадзены момант нічога не магу прыдумаць".
  
  Пасля нядоўгага маўчання Райм сказаў: “Можа быць, вось адна. Проста думаю пра яе сюжэтах, аб усім планаванні. Як гучыць 'інжынер'?"
  
  “Мне гэта падабаецца. Але ведаеш, чаго б мне хацелася больш?"
  
  "Што менавіта?"
  
  “ Каб убачыць яе пасля ўрокаў.
  
  “ Гэты дзень надыдзе, Сакс. Гэты дзень надыдзе.
  
  Яна спадзявалася на гэта.
  
  Хоць яна не магла выкінуць з галавы апошнюю страфу верша.
  
  І пакідае ззаду несбывшееся
  
  Паразважаць аб тым, як загладзіць сваю віну.
  
  Яны разъединились.
  
  Рон Пуласкага размаўляў па тэлефоне, і цяпер ён адключыўся. “Я толькі што выклікаў аўтобус CS. Я пачну працу па спіралі".
  
  "У чым справа?"
  
  “О, цяпер я шукаю па спиралям. Не па сетках".
  
  Цікавая ідэя. Яна паназірае за ім і, магчыма, паспрабуе гэта сама ў сваёй наступнай сцэне.
  
  Падышоў кіраўнік групы ESU. Каржакаваты, коратка стрыжаны армейскі ветэран скорчил грымасу. “Прабачце, дэтэктыў. Ніякіх прыкмет яе прысутнасці на вуліцах. І я праверыў офіс могілак. Сістэма відэаназірання працавала, калі мы прыехалі сюды, але нейкім чынам яна адключылася дзесяць хвілін таму. Усе дадзеныя сцёртыя."
  
  У гэтым няма нічога дзіўнага.
  
  "Проста паняцця не маю, куды яна дзелася".
  
  Пуласкі коратка засмяяўся. “О, у нас поўна доказаў. Дзе быў бяздомны, калі яны размаўлялі, пісталет, верш. Падыходы да магілы і ад яе. Сама магіла. Кола. Запіс з камер назірання па-за межамі могілак."
  
  "Па-ранейшаму не здаецца, што гэта так ужо шмат", - сказаў чалавек са спецслужбаў.
  
  “У гэтым няма неабходнасці. Гэта проста павінна паказаць нам куды-то". Пуласкі нацягнуў пінеткі па-над чаравік і новыя латексные пальчаткі. "І мы пойдзем адтуль".
  
  OceanofPDF.com
  
  75.
  
  “ЛІНКАЛЬН. НАВІНЫ".
  
  Голас Тома даносіўся з кухні, дзе ён рыхтаваў вячэру. Райм не ведаў, што было ў меню, але смачна пахла. Звычайна ён думаў пра ежу як аб паліве — яго павага адносілася толькі да напояў, — але часам ён атрымліваў асалоду ад смачнай ежай. І яго апякун быў як раз тым чалавекам, які яе рыхтаваў.
  
  Райм крыкнуў у адказ: "Чаму?"
  
  “ Я чуў, як згадвалася яго імя.
  
  “ У горадзе восем мільёнаў чалавек, Тым. Мы можам крыху звузіць?
  
  "Проста надзень гэта".
  
  "Навіны," прамармытаў Райм, пстрыкаючы пультам дыстанцыйнага кіравання, " гэта гісторыя вучняў ... Экран ажыў. “ Гэта рэклама! Касметыка, доўгія валасы і запаволеная здымка. Бескарысна. Ні адзін шампунь не падорыць такіх валасоў тым, у каго іх не было да прымянення шампуня ".
  
  "Што ж," уздыхнуўшы, прапанаваў Тым, - альбо чакай, не скардзячыся, альбо пераключыць канал".
  
  Ён пераключыў канал.
  
  Вядучая-бландынка з максімальна сур'ёзным нафарбаваным тварам казала “... абвергла абвінавачванні. Але прыхільнікі і ахвяраванні ўжо дыстанцуюцца ад прадстаўніка".
  
  У правым ніжнім куце застаўленай экрана з'явілася фатаграфія памерам з паштовую картку - чалавека, з якім Лайл Спенсер казаў аб праекце "Камуналка".
  
  Прадстаўнік Стывен Кодзі.
  
  Абыход абвяшчаў:
  
  Электронныя лісты прадстаўніка ЗША дэманструюць сімпатыю да забойцам прэзідэнта.
  
  Яе нізкі голас паведаміў падрабязнасці:
  
  "Сярод выяўленых электронных лістоў ёсць тыя, у якіх прадстаўнік Кодзі, як сцвярджаецца, сказаў, што гэта быў, цытую, 'аблом, спроба не спрацавала. У Бойда яшчэ ёсць год, каб сапсаваць краіну '. У іншым ён нібыта напісаў, цытую: "Няўжо ніхто не бачыць, што яго план развіцця інфраструктуры прывядзе да ...' Я выдаляю слова, якое ён выкарыстаў. '... сярэдні клас?' І, цытую: 'Наколькі складана было забіць старога? Дзе Освальд, калі ён нам патрэбны?'
  
  “Освальд, вядома, адсылае да Лі Харві Освальду, чалавеку, які забіў прэзідэнта Джона Ф. Кэнэдзі ў 1963 годзе.
  
  “Пытанне аб тым, ці быў змова з мэтай забойства рэальным ці не, расследуецца федэральнымі і гарадскімі ўладамі.
  
  “Кодзі адмаўляе, што пісаў электронныя лісты, і называе іх часткай змовы з мэтай нанесці шкоду яго кампаніі. WLAN News незалежна не пацвердзіла сапраўднасць электронных лістоў, хоць памочнік, кажучы неафіцыйна, сказаў, што яны былі адпраўленыя на абаронены сервер Кодзі, доступ да якога меў толькі ён.
  
  Кодзі лічылася фаварытам у маючым адбыцца спаборніцтве супраць Мары Лепперт, манхэтанскай бізнэсвумэн і былога федэральнага пракурора, упершыню баллотирующейся на дзяржаўную пасаду.
  
  “ Пятнаццаць гадоў таму Кодзі быў асуджаны за незаконнае пранікненне на тэрыторыю і вандалізм падчас экалагічных пратэстаў у Пенсільваніі.
  
  Некалькі іншых палітыкаў падтрымалі гэта меркаванне, у тым ліку сенатар Эдвард Талезе з Нью-Ёрка.
  
  Тым ступіў у дзвярны праём. “ Як табе такі паварот?
  
  Ён працягнуў келіх віна свайму босу, які падзякаваў яго кіўком. Кабернэ. Некаторыя людзі маглі сказаць, адкуль узяўся вінаград, якая прырода зямлі, на якой выраслі лозы, у якім годзе ён быў разліты ў бутэлькі. Райм мог сказаць толькі дзве рэчы: у ім утрымліваўся алкаголь і ў яго быў прыемны густ.
  
  Яго погляд вярнуўся да тэлевізара.
  
  На экране з'явілася малюнак прадстаўніка, з апушчанай галавой пробирающегося праз мора рэпарцёраў з чорнага седана ў свой гарадскі дом на Манхэтэне. Іх галасы ўзмацняліся і бразгаталі, калі іх пытанні рыкашэтам разносіліся па пярэднім двары. Адзіны пытанне, які можна было адрозніць па тэлевізары, быў: “Прадстаўнік, вы падтрымліваеце зялёную рэформу, але вы едзеце ў машыне. Не маглі б вы пракаментаваць гэта?"
  
  Крытыка, якая здалася трохі мягковатой, улічваючы, што гэты чалавек, па-відаць, толькі што добразычліва кіўнуў у падтрымку гвалтоўнага звяржэння ўрада.
  
  Як толькі Том знік на кухні, Райм заехаў на аўтамабілі ў пярэдні пакой. Яе выкарыстоўвалі як месца злачынства, а падлога і сцены былі адмыты ад крыві Гадзіншчыка.
  
  Тут ён спыніў інваліднае крэсла прыкладна на тым месцы, куды трапіла куля. Яго погляд апусціўся на мармур.
  
  Дзесяць хвілін праз ён пачуў голас Тома. "Хто тут?"
  
  “ Як гэта? - Разгублена спытаў Райм.
  
  “ Я чуў, як ты з кімсьці размаўляў.
  
  "Наўрад ці".
  
  Райм вярнуўся ў гасціную, паставіў віно на прыстаўны столік і сказаў у тэлефон: “Камандуй. Патэлефануй Сакс".
  
  OceanofPDF.com
  
  76.
  
  РАЙМ І ЛОН СЕЛЛИТТО знаходзіліся ў яго гарадскім доме і слухалі праз гучнагаварыцель.
  
  Амелія Сакс была ў гаражы на Заходняй 46-й вуліцы, дзе два дні таму Чарльз Хэйлі змяніў адзін пазадарожнік на іншы, перш чым адправіцца ў парк, каб пагрузіць Райма ў вечны сон.
  
  Яна паведаміла: “Камер няма. Гэта цікава. Яны ёсць амаль ва ўсіх гаражах у горадзе. Хэйлі, павінна быць, доўга шукаў, каб знайсці гэтую ".
  
  Райм сказаў: “І паколькі ён планаваў з'ехаць адразу пасля таго, як забіў мяне, яму было б усё роўна, калі б яго запісалі толькі за новай машынай. Але яму было б не ўсё роўна, калі б ён сустракаўся з кім-то таемна. З кім-то, хто быў бы тут пасля яго сыходу.
  
  “ Вось менавіта, Райм. У гаражы камер няма, але ... Я знайшоў адну ў рознічным краме праз дарогу. Я склаў графік. Лімузін заехаў у гараж за пятнаццаць хвілін да прыезду Хейла і з'ехаў праз тры хвіліны пасля яго на сваім новым пазадарожніку. Я праверыў нумар лімузіна. І вы не паверыце, на каго ён зарэгістраваны."
  
  • • •
  
  "Я прызначаю адзін узровень бяспекі", - пачуўся ў слухаўцы Motorola голас афіцэра службы выратавання. У яго быў самы багаты барытон, які Сакс калі-небудзь чула, і калі б ён вырашыў сысці з паліцыі, у яго было б будучыню дыктара на радыё або апавядальніка аўдыёкніг.
  
  “ Вас зразумеў. Я паклаў вока на другога. Другая каманда спецназа?
  
  “Больш я нікога не бачу. Толькі аб'ект і ахоўнік, які узброены. Бачыў асколак на яго правым поясе. Вялікі. Можа быць, сорак пятага калібру.
  
  Сакс зноў была ў краме, на гэты раз электронікі, а не кнопак. Ён знаходзіўся ў цэнтры Манхэтэна, недалёка ад Уол-стрыт. Пад прыкрыццём вітрыны з таварамі яна назірала за двума людзьмі, якія ішлі па вуліцы. Целаахоўнік быў шасці футаў трох цаляў або каля таго і целаскладу Лайла Спенсера. Яго галава была обрита нагала, што было звычайнай з'явай сярод былых ваенных або паліцэйскіх-спецыялістаў па бяспецы.
  
  Яна звязалася па рацыі: “Пяць-восем-восем-пяць з ЭБУ Тры". Што вы бачыце?"
  
  Жанчына, Латисия Кругер, снайпер, знаходзілася на даху First Federal Bank, пяціпавярховага будынка, з даху якога адкрываўся добры від на вуліцу і было ідэальнае гняздо для стрэлка і яго наводчыка.
  
  “ Толькі двое, дэтэктыў. Аб'ект і ахоўнік.
  
  “К. эсэсавец, усім падраздзяленням. Я збіраюся патэлефанаваць".
  
  Усяго паблізу знаходзілася восем супрацоўнікаў Службы экстранай дапамогі.
  
  Ці спатрэбяцца яны?
  
  Прыйшоў час паглядзець.
  
  Яна дастала мабільны і набрала нумар хуткага набору.
  
  Пакуль яна глядзела на надыходзячую пару, ахоўнік нахмурыўся і дастаў з кішэні свой сотавы. Ён зірнуў на нумар і адказаў.
  
  Сакс пачула: “Гэй, Барні. Мы на Рэктары. Мы будзем у машыны праз—"
  
  “Гэта дэтэктыў Амелія Сакс, паліцыя Нью-Ёрка. У мяне ёсць тэлефон Барні. Ваш калега арыштаваны. Ніяк не рэагуйце на гэты званок ".
  
  "Што?—"
  
  "Я сказаў, ніякай рэакцыі".
  
  Ён змоўк.
  
  “Каманда збіраецца вылучыцца і арыштаваць вашага боса. Мы ведаем, што вы ўзброеныя. Вы акружаны полудюжиной тактычных афіцэраў, і снайпер трымае вас на прыцэле. Не, не азірайся. Проста працягвайце ісці, як быццам нічога не адбываецца. Скажы: 'Гэта дакладна", калі ты разумееш ".
  
  "Цалкам дакладна".
  
  “ Цяпер ты дастанеш зброю з кабуры, толькі вялікім і паказальным пальцамі, і кінеш яго за стояков, да якога падыходзіш. Прайдзі яшчэ дваццаць футаў. Потым ты спынішся і ляжаш тварам уніз на тратуар. Ты разумееш?"
  
  "Паслухай, я—"
  
  "Скажы 'Вядома', калі разумееш.
  
  Паўза. "Вядома".
  
  “Ваш бос узброены? І калі вы салжаце, гэта будзе перашкода правасуддзя".
  
  "Няма".
  
  “ У вас ёсць другое зброю? - спытаў я.
  
  "Няма".
  
  “ Ёсць яшчэ якія-небудзь партнёры ў гэтым раёне?
  
  "Няма".
  
  “У цябе ўсё добра. Ты выдатны акцёр. Якасць Netflix. Усё ў парадку, амаль атрымалася ".
  
  Сакс адышла ад акна, затым штурхнула дзверы. "Зараз," сказала яна ў трубку і адключылася.
  
  Ахоўнік кінуў пісталет дакладна па ўказанні і працягнуў шлях па тратуары. Здавалася, ён лічыў прыступкі. Дайшоўшы да дваццаці, ён упаў. Мацней, чым трэба. Ён паморшчыўся.
  
  Звяртаючыся да "Матаролу", Сакс сказала: "Служба выратавання, заходзьце, заходзьце, заходзьце!"
  
  Начальнік ахоўніка заўважыў, што ён адстаў, павярнуўся, убачыў яго на зямлі і ступіў наперад, устрывожаны, верагодна, баючыся, што ў яго здарыўся сардэчны прыступ.
  
  Але затым, калі прыбылі паліцэйскія, стала ясна, што адбываецца. І неспакой перарасло ў агіду.
  
  Сакс ўжо збіралася крыкнуць: "Падніміце рукі!"
  
  Але ў гэтым не было неабходнасці. Мары Лепперт, былы федэральны пракурор, зрабіла гэта па ўласнай волі.
  
  OceanofPDF.com
  
  77.
  
  ЗВЫЧАЙНА ЗНЯВОЛЕНЫ адпраўляўся ў Цэнтральную камеру захоўвання.
  
  Аднак у дадзеным выпадку, паколькі ў справе быў замешаны Лінкальн Райм, зняволены зрабіў крук.
  
  Падчас праверкі Сакс азнаёміла Мары Лепперт з яе правамі і арыштавала яе за забойства, неасцярожнае пагрозу бяспецы, тэрарызм і гэта выдатнае агульнае абвінавачванне ў "змове", спараджэнне закона аб рэкетирских і карумпаваных арганізацыях. Пры РЫКА, якога ненавідзела як мафія, так і чыноўніцкія злачынцы, Лепперт і Чарльз Веспасіана Хэйлі фактычна лічыліся арганізацыяй.
  
  Ідзі разбярыся ...
  
  Цяпер, цалкам увесь у даспехі, абароненыя Чацвёртай і пятай папраўкамі, Лепперт сядзеў насупраць Лінкальна Райма ў тым жа крэсле, у якім незадоўга да гэтага сядзеў Хейлі.
  
  Сакс і Лон Селлитто таксама прысутнічалі.
  
  Плаксівым голасам, як у абвінавачанага дзіцяці, Лепперт сказаў: "Гэта не мая віна".
  
  Райм схіліў галаву набок. “ Няма?
  
  “Я клянуся" ... Усё, што здарылася, усе дрэнныя рэчы. Гэта быў Хейлі. Не я.
  
  - Дзе вы з ім пазнаёміліся? - спытала Сакс. Гэта быў Тэхас, праўда? Яна ў значнай ступені акрыяла ад кіслотных пароў, хоць яе голас быў нізкім і грозным.
  
  - Яго мексіканскія праекты? - спытаў Райм. Шмат гадоў таму ў Хейла былі там дзелавыя справы, магчыма, ён думаў, што гэта падыходнае месца для выхаду на пенсію.
  
  Кандыдат сказаў: “Гэта дакладна. Я даследаваў картэлі і мясцовых палітыкаў на поўначы, у асноўным у Чіуауа. Некаторыя людзі, з якімі я размаўляў, распавялі мне — амаль поўна глыбокай пашаны — пра гэта амерыканцы. Ён быў чым-то накшталт кансультанта. Ён дапамагаў палітыкам абірацца ".
  
  Пакуль годны даверу. Хэйлі быў больш, чым забойца. Райм мог бачыць яго якія займаюцца апазыцыйнай палітычнай працай, хоць яго схемы, верагодна, ўключалі б значна больш, чым негатыўныя рэкламныя і піяр-кампаніі.
  
  Але яна прыкідвалася, што не ведае аб гэтай баку яго "кансультавання"?
  
  Райм не ведаў. І яго чалавечы дэтэктар хлусні, Лайл Спенсер, не прысутнічаў.
  
  Яна працягнула: “Кім ён быў? Памятаю, я задавалася гэтым пытаннем". Цяпер яе твар стаў сур'ёзным. “Я разглядала судовы пераслед толькі як прыступку. Я хацела быць ва ўладзе. Я сышла з "Джастиса" і паспрабавала балатавацца ў Х'юстане. Гэта не спрацавала, не ў такім старым дабром тэлеканале, як гэты. У дзяўчыны з Новай Англіі не было ні адзінага шанцу ". Яна кінула паблажлівы позірк на Сакс.
  
  Спагады ў адказ не было. Яго жонка была не з тых жанчын, якія дазваляюць якой—небудзь сеткі добрых ці дрэнных—дзядкоў адцягваць яе ад таго, на што яна нацэлілася. І не гуляюць ні ў якія гульні, каб дасягнуць гэтага.
  
  “Я вярнуўся дадому, прапрацаваў некалькі гадоў на Уол-стрыт і знайшоў донараў для PAC. Я вырашыў, што хачу заняць месца Кодзі. Але як толькі я ўключыўся ў перадвыбарчую кампанію, я зразумеў, што з гэтага нічога не выйдзе ".
  
  Яе тонкія вусны сталі яшчэ танчэй.
  
  Райм скончыў: “такім чынам, ты скарыстаўся паслугамі ў Тэхасе і перадаў паведамленне гэтаму ... кансультанта. Хэйлі".
  
  "Я не думаў, што калі-небудзь атрымаю ад яго вестачку, але ён адразу ж звязаўся са мной".
  
  Жанчына нахілілася наперад, і Райм улавіў пах кветкавых духаў або шампуня. Від расліннасці выслізнуў ад яго. “Усё, што я зрабіў, гэта папрасіў яго перавесці стрэлку выбарчай стрэлкі ў маю карысць. Тактыка супрацьстаяння або што-то ў гэтым родзе. Як кандыдаты робяць усё час. Ён пагадзіўся і прыступіў да працы. Ён хацеў даведацца аб мінулым Кодзі. Калі ён даведаўся, што той быў радыкальным актывістам і фактычна адседзеў у турме, ён сказаў, што скарыстаецца гэтым. І ён сышоў сам. Сабатаж крейнса, змова з мэтай забойства? Ён ніколі не казаў мне нічога з гэтага. Клянуся Богам."
  
  “ Вам не здалося трохі падазроным, што ён хацеў атрымаць аплату дыяментамі, якія немагчыма адсачыць?
  
  У заплечніку Хейла ляжаў канверт з каштоўнымі камянямі на суму, верагодна, у паўмільёна даляраў — гэта павінна было стаць мэтай сустрэчы ў гаражы незадоўга да таго, як Хэйлі адправіўся ў Цэнтральны парк паназіраць за птушкамі, каб забіць Райма.
  
  "Ну ..." Яна хутка цяміла. “Я думала, гэта з-за падаткаў. Але гэта было яго справа".
  
  - Вы збіраліся адняць гэта як дзелавыя выдаткі? - спытаў Селлитто.
  
  “Хм. ТАК. Вядома, так і было.
  
  За мінулыя гады Райм засвоіў, што некаторыя падазраваныя — часта былыя супрацоўнікі праваахоўных органаў і адвакаты — нязменна думаюць, што могуць толькі не стукайце там ад непрыемнасцяў. Няхай ён яе адвакатам, ён бы сказаў: "Заткніся". Зараз жа.
  
  - Значыць, вы нічога не ведалі аб незаконных баках яго плана? - спытаў ён.
  
  "Няма!"
  
  - Ні адзін з іх? - дадала Сакс.
  
  “Няма, няма, няма! Крейнс, гэта забойства? Узлом ахоўнай кампаніі і загрузка падробленых электронных лістоў? Гэта была яго ідэя!"
  
  І з гэтым:
  
  Трапіўся.
  
  Харэаграфія інтэрв'ю, старанна распрацаваная Раймом і Сакс загадзя, атрымала жаданы эфект. Пастка зачыніліся.
  
  Грамадскасці не было вядома, як электронныя лісты патрапілі ў рахунак Кодзі. У прэсе не было паведамленняў ні пра прыладу для ўзлому Woman X, ні пра Emery Digital.
  
  Іх погляды сустрэліся. - Мне патрэбен мой адвакат, - сказала яна.
  
  Сакс ўстала і, сунуўшы нататнік у той жа задні кішэню, дзе ляжаў яе складаны нож, сказала: “У цябе будзе такі шанец. У цэнтры горада".
  
  Лепперт зноў павярнуўся да Райму. Шэптам: “Як? Як ты даведаўся?"
  
  “ О, у мяне быў інфарматар.
  
  "Хто?" З горыччу спытаў Лепперт.
  
  Але Лінкальн Райм не адказаў.
  
  • • •
  
  Цяпер, на наступны дзень пасля арышту Лепперта, нарэшце настаў час павячэраць з Томам.
  
  Пах быў ашаламляльным.
  
  Райм выявіў нятлусты рыбу, грыбы, больш вострыя, чым звычайныя грыбы, часнык, белае сухое віно. Вермут, вырашыў ён. Свежы хлеб таксама.
  
  Сакс накрывала на стол, а Лінкальн Райм зноў быў у калідоры, дзе памёр Чарльз Хейлі.
  
  У руцэ ў яго была бутэлька старога віскі "Гленморанджи".
  
  Ён думаў аб нядаўнім размове з Томам, пасля таго як той быў у калідоры — прыпаркаваўся на тым месцы, дзе загінуў Гадзіншчык.
  
  "Хто тут?" - спытаў я.
  
  "Як гэта?" - спытаў я.
  
  “ Я чуў, як ты з кімсьці размаўляў.
  
  "Наўрад ці..."
  
  Ах, але гэта было не зусім праўдай.
  
  Цяпер ён успомніў сваё заўвагу Мары Лепперт: што да яе прывёў інфарматар.
  
  І так яно і было.
  
  Чарльз Веспасіана Хэйлі ўласнай персонай.
  
  Хоць дакладней было б сказаць: яго прывід.
  
  Вось з кім Райм размаўляў тут, у калідоры.
  
  Чарльз, калі хто-небудзь спытае, я буду катэгарычна адмаўляць, што размаўляю з чалавекам, якога больш няма на гэтай зямлі. Але я павінен сказаць, што мяне сёе-што турбуе. Вы адхілілі мой каментар пра тое, што я скептычна паставіўся да таго, што вы зрабілі гэта для сябе, заявіўшы, што няма, у вас не было кліента.
  
  Вы прывялі важкія довады ў абарону сваіх асабістых інтарэсаў — наладзілі серверы NTP і сабралі дастаткова грошай, каб забяспечыць сабе неабмежаваны банкролл на ўсё жыццё ў Венесуэле або дзе б вы ні хацелі стварыць свой уласны свет вольнага часу.
  
  Але, памеркаваўшы, я цяпер веру, што меў рацыю. Гадзіннік існуюць для пэўнай мэты: яны служаць свайму ўладальніку. Для вас тое ж самае.
  
  Ты, прабач мяне, сёе для каго дежуришь.
  
  Але для каго?
  
  Давайце пройдземся па ўсім гэтым: я схіляюся да таго факту, што змова з мэтай забойства - фальшыўка, і ўся ваша мэта - падкласці сумна вядомае прылада пад "Эмер Дзіджытал". Я стаўлю вас з гэтым перад фактам. І што вы робіце? Ну, вы, вядома, импровизируете і распавядаеце гісторыю аб узломе сеткавых часовых пратаколаў. Але, калі падумаць, хіба гэта не было жахліва вялікай працай толькі для таго, каб зарабіць трохі грошай? Хіба ў вас няма румынскіх або кітайскіх сувязяў, якія былі б рады наўпрост ўзламаць хедж-фонд або банк? Поработаешь на выходных - і раптам становішся на сто мільёнаў багацей.
  
  Так што выключыце NTP з раўнання. Відавочна, што вы парушылі Эмер з пэўнай мэтай. Што гэта было?
  
  Ці можа прылада жанчыны Ікс быць выкарыстана для ўзлому чыёй-небудзь ўліковага запісу электроннай пошты? Магчыма, хто-то, чые паведамленні ў апошні час шырока асвятляліся ў навінах - таму што яны станоўча адклікаліся аб гэтым самым жудасным з злачынстваў: забойства прэзідэнта.
  
  Прадстаўнік Стывена Кодзі?
  
  Чалавек, якога мой дасведчаны следчы Лайл Спенсер праверыў і якому ён выдаў даведку аб стане здароўя.
  
  І калі так, то хто выйграе ад падробкі?
  
  Па-першае, кандыдат, які саступаў Кодзі ў апытаннях грамадскай думкі: Мары Лепперт, былы пракурор з Тэхаса, недалёка ад Мексікі, дзе ў вас была аператыўная база.
  
  Вось да чаго ўсё ішло з самага пачатку: дыскрэдытаваць Кодзі, роўна настолькі, каб ён прайграў выбары. "Камуналка", яе таемная радыкальная вочка, забойства ... Усе ўскладненні.
  
  Ты не рэагуеш, Чарльз, так? Наўрад ці чакаў гэтага. Хоць я веру тваім вачам, тым пранізлівым блакітным вачам, якія я цяпер уяўляю, якія кажуць мне, што я трапіў у кропку.
  
  Што ж, ёсць спосаб высветліць гэта напэўна.
  
  На гэтым іх "размова" скончыўся, і Райм паехаў у гасціную, загадаўшы свайму тэлефоне: "Патэлефануй Сакс".
  
  Пакуль Райм тэлефанаваў у Emery Digital і пазнаваў, што так, Эмер сапраўды апрацоўваў уліковыя запісы электроннай пошты Стывена Кодзі .com і .gov, Амелія адправілася ў гараж, дзе Хэйлі ў апошні раз мяняў пазадарожнікі, і даведалася пра яго сустрэчы з Мары Лепперт.
  
  “Quod erat demonstrandum, Charles. Я даказаў сваю правату.
  
  Сёння вечарам, па шляху ў сталовую, Райм спыніўся. Яго погляд упаў на кішэнныя, гадзіннік на каміннай паліцы. Breguet.
  
  І ён нечакана разуменнем засмяяўся. Хейлу патрэбен быў нейкі спосаб ажыццявіць сваю фіктыўную спробу забойства, адцягваючы прэзідэнта. Але ён мог выбраць любую колькасць спосабаў — серыю бомбаў, якія скончыліся невялікі бомбай у тунэлі Холанда. Гэта зрабіла б сваю справу.
  
  Але ён вырашыў сабатаваць працу cranes.
  
  Чаму?
  
  Драма, вядома. Увага горада прыцягнуў які падае вежавы кран.
  
  Але Райм лічыў, што была і іншая прычына, і менавіта яна паслужыла прычынай яго кароткага смешка.
  
  Таму што краны нагадваюць стрэлкі гадзін.
  
  Рукі ...
  
  І было там яшчэ адно дадатковае значэнне? Я ўстрымаюся ад покерной метафары і выберу такую: казаў Хейлі, што яго складаны змова тут — як аказалася, яго апошні — быў з ўсіх яго планаў на працягу многіх гадоў яго лепшай спрытам рук?
  
  Гульня слоў для любога, хто мог бы яе зразумець, хоць Райм адчуваў, што гэта прызначалася выключна для яго.
  
  "Вячэру," паклікаў яго памочнік.
  
  Заўважыўшы, што ніхто на яго не глядзіць, Лінкальн Райм падняў свой келіх у бок гадзін і зрабіў глыток.
  
  Затым ён перайшоў з гасцінай ў сталовую, дзе Тым накрываў на стол першае страва, а Амелія Сакс запальвала свечкі.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ПАДЗЯКІ
  
  Раманы - гэта не праца аднаго чалавека. Іх стварэнне і перадача ў рукі і сэрца чытачоў - гэта камандная праца, і мне неверагодна пашанцавала, што ў мяне лепшая каманда ў свеце! Мая падзяка наступным (без вызначанага парадку, таму што я паленаваўся расставіць па алфавіце і не даверыў задачу ChatGPT): Сафі Бэйкер, Фелісіці Блант, Эмілі Шамбейрон, Берыт Бём, Дамініка Бояновска, Пенелопе Бернс, Эні Чэн, Сафі Черчер, Франчэсцы Чинелли, Ізабель Коберн, Ліз Баррелл, Талу Гарэцкі, Луізе Колличио, Джэйн Дэвіс, Эліс Гамер, Ліз Доўсан, Джулі Рыс Дивер, Марка Фиокка, Аранья Джэйн, Дженна Долан, Свету Друмева, Джодзі Фаббри, Кэці Глісан, Эліс Гамер, Лора Дэйлі, Іван Хелд, Эшлі Х'юлет, Салі Кім, Хэміш Макаскилл, Джулія Уиздом, Крысціна Марына, Эшлі Макклей, Шына Патель, Бетан Мур, Себа Пеццани, Розі Пірс, Клэр Уорд, Сафі Уэланд, Кімберлі Янг, Харриет Уільямс, Эбі Солтэрам, Раберта Сантачиара, Дэбора Шнайдэр, Сара Шы, Марк Тавани, Маделин Уорчолик, Клэр Уорд, Алексіс Уэлбі і, вядома ж, усе працавітыя супрацоўнікі вытворчага, рэдактарскага і гандлёвага аддзелаў! Ты самы лепшы!
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Інфармацыя пра аўтара
  
  Джэфры Дивер - аўтар міжнародных бэстсэлераў № 1, больш за сорак раманаў, трох зборнікаў апавяданняў і навукова-папулярнай юрыдычнай кнігі. Яго кнігі прадаюцца ў 150 краінах і перакладзеныя на дваццаць пяць моваў. Яго першы раман з удзелам Лінкальна Райма "Збіральнік костак" быў экранізаваны ў буйным фільме з Дензелом Вашынгтонам і Анджалінай Джолі ў галоўных ролях. Ён таксама быў адаптаваны ў тэлесерыял-блокбастар пад назвай "Лінкальн Райм: Паляванне на збіральніка костак" з Расэлам Хорнсби у галоўнай ролі. Джэфры Дивер атрымаў ці ўваходзіў у шорт-ліст шэрагу узнагарод па ўсім свеце. Былы журналіст, фолксингер і юрыст, ён нарадзіўся за межамі Чыкага і мае ступень бакалаўра журналістыкі ў Універсітэце Місуры і юрыдычную ступень у Універсітэце Фордхэм.
  
  Вы можаце наведаць яго вэб-сайт па адрасе www.JefferyDeaver.com.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ТАКСАМА ДЖЭФРЫ ДИВЕР
  
  Раманы
  
  Серыял " Колтер Шоў "
  
  Час Палявання
  
  Фінальны паварот
  
  Развітальны мужчына
  
  Гульня " Ніколі "
  
  Серыя " Лінкальн Райм "
  
  Паўночны Замак
  
  Рэжучая Абза
  
  Гадзіну Пахавання
  
  Сталёвы Пацалунак
  
  Калекцыянер Скуры
  
  Пакой для Забойстваў
  
  Падпалены Провад
  
  Разбітае акно
  
  Халодная Месяц
  
  Дванаццатая карта
  
  Зніклы Чалавек
  
  Каменная Малпа
  
  Пусты крэсла
  
  Танцорка ў Труне
  
  Збіральнік Костак
  
  Серыял " Кэтрын Дэнс "
  
  Ручай Адзіноты
  
  СТАРПОМ
  
  Прыдарожныя Крыжы
  
  Спячая Лялька
  
  Серыя Рун
  
  Цяжкія навіны
  
  Смерць блакітны кіназоркі
  
  Манхэтэн - Мой Рытм.
  
  Серыял пра Джона Пеллэме
  
  Пякельная кухня
  
  Крывавы Рачной Блюз
  
  Неглыбокія Магілы
  
  Аўтаномныя
  
  Кастрычніцкі спіс
  
  Карт-бланш (раман пра Джэймса Бонда)
  
  Край
  
  Цела , Пакінутыя Ззаду
  
  Сад звяроў
  
  Сіняе Нідзе
  
  Маўленне на мовах
  
  Сляза д'ябла
  
  Магіла Дзяўчыны
  
  Молячыся аб Сне
  
  Урок Яе Смерці
  
  Спадарыня правасуддзя
  
  ЗБОРНІКІ КАРОТКАМЕТРАЖНАЙ МАСТАЦКАЙ ЛІТАРАТУРЫ
  
  Праблемы ў галаве
  
  Трайная Пагроза
  
  Больш Перакручаны
  
  Скрыўлены
  
  КАРОТКАЯ МАСТАЦКАЯ ЛІТАРАТУРА , АСОБНЫЯ АПАВЯДАННІ
  
  "Смахивающие сэрцайкі", аповяд Лінкальна Райма
  
  Гадзіны крайняга тэрміну, аповяд Колтера Шоў
  
  Схема
  
  Ідэальны план, аповяд Лінкальна Райма.
  
  Прычына смерці
  
  Паваротны Момант
  
  Верона
  
  Падвядзенне вынікаў
  
  Дзевяты і Нідзе
  
  Другі закладнік, гісторыя Колтера Шоў
  
  "Зачараваны", гісторыя Колтера Шоў
  
  Клуб ахвяр
  
  Нечаканы Фінал
  
  Двайны Крыж
  
  Клятвы, аповяд Лінкальна Райма
  
  Дастаўшчыкоў, аповяд Лінкальна Райма
  
  Хрэстаматыйны выпадак
  
  АРЫГІНАЛЬНЫЯ АУДИОРАБОТЫ
  
  Праект "Старлинг", радыёпастаноўка
  
  Заставайцеся з Намі
  
  Няпрошаны Госць
  
  Вечар Спаткання
  
  РЭДАКТАР/СААЎТАР
  
  Мёртвым няма спакою (Аўтар)
  
  Спіс назірання (Стваральнік / Удзельнік)
  
  Рукапіс Шапэна (Аўтар / Сааўтар)
  
  Медны бранзалет (Стваральнік / Сааўтар)
  
  Пасля паўночы нічога добрага не адбываецца (Рэдактар / Сааўтар)
  
  Ледзяны холад (Сурэдактар / сааўтар)
  
  Гарачае і душная крымінальная ноч (Рэдактар / сааўтар)
  
  Кнігі, за якія можна памерці (Аўтар)
  
  Лепшыя амерыканскія дэтэктыўныя гісторыі 2009 года (Рэдактар)
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Пра publisher
  
  Аўстралія
  
  Выдавецтва HarperCollins Publishers, Аўстралія, Pty. LTD.
  
  Узровень 13, Элізабэт-стрыт, 201
  
  Сіднэй, Новы Паўднёвы Уэльс, 2000, Аўстралія
  
  www.harpercollins.com.au
  
  Канада
  
  HarperCollins Канада
  
  Цэнтр Заліва Адэлаіда, Усходняя Вежа
  
  Заходняя Адэлаіда-стрыт, 22, 41-й паверх
  
  Таронта, Антарыё M5H 4E3, Канада
  
  www.harpercollins.ca
  
  Індыя
  
  HarperCollins Індыя
  
  А 75, Сектар 57
  
  Нойда, Утар-Прадэш 201 301, Індыя
  
  www.harpercollins.co.in
  
  Новая Зеландыя
  
  Выдавецтва HarperCollins Publishers Новая Зеландыя
  
  Блок D1, 63 Прывада Apollo
  
  Роуздейл 0632
  
  Окленд, Новая Зеландыя
  
  www.harpercollins.co.nz
  
  Вялікабрытанія
  
  Выдавецтва HarperCollins Publishers Ltd.
  
  Лондан - Брыдж - Стрыт , 1
  
  Лондан, SE1 9GF, Вялікабрытанія
  
  www.harpercollins.co.uk
  
  ЗША
  
  HarperCollins Publishers, Inc.
  
  Брадвей , 195
  
  Нью-Ёрк, Нью-Ёрк 10007
  
  www.harpercollins.com
  
  OceanofPDF.com
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"