Курланд Майкл : другие произведения.

Шэрлак Холмс: Амерыканскія гады

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  Змест
  
  ВОКЛАДКА
  
  Назва
  
  Аўтарскія правы
  
  ПРЫСВЯЧЭННЕ
  
  Змест
  
  ПРАДМОВА
  
  Увядзенне
  
  ВЯСЕЛЛЕ ІНГІ СИГЕРСОН
  
  МОЙ ШАЎКОВЫ ПАРАСОН: АПАВЯДАННЕ МАРКА ТВЭНА
  
  СТАРЫ СЕНАТАР
  
  АМЕРЫКАНСКАЕ ПРЫГОДА
  
  СВЯТЫ БЕЛЫ СЛОН МАНДАЛАЯ
  
  ПРАКЛЁН ЭДВІНА БУТА
  
  ВЫПАДАК З ЗАБОЙЦАМ НЕХАЦЯ
  
  РЭЗКА ДЛЯ ШЫЛЬДЫ
  
  АНГЛІЙСКАЯ СЕНЬЁР
  
  ДЭТЭКТЫЎ ДЫЛІЖАНСА: АПОВЕСЦЬ ПРА ЗОЛАТАМ ЗАХАДЗЕ
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  ШЭРЛАК ХОЛМС
  
  АМЕРЫКАНСКІЯ ГАДЫ
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
  
  ТАКСАМА МАЙКЛАМ КУРЛАНДОМ
  
  
  
  АНТАЛОГІІ ШЭРЛАКА ХОЛМСА
  
  Мой Шэрлак Холмс
  
  Шэрлак Холмс: Скрытыя гады
  
  
  
  РАМАНЫ ПРАФЕСАРА МАРЫЯРЦІ
  
  Пякельнае Прылада
  
  Смерць пры газавым святле
  
  Вялікая Гульня
  
  Імператрыца Індыі
  
  
  
  РАМАНЫ АЛЯКСАНДРА БРАССА
  
  Занадта Рана Памёр
  
  Дзяўчыны ў туфлях на высокіх абцасах
  
  
  
  МАСТАЦКАЯ ЛІТАРАТУРА
  
  Як раскрыць забойства
  
  Неабвержныя доказы
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  ШЭРЛАК
  ХОЛМС
  
  
  АМЕРЫКАНСКІЯ ГАДЫ
  
  
  
  КНІГІ ПРА МІНАТАЎРА
  НЬЮ - ЁРК
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Гэта мастацкі твор. Усе персанажы, арганізацыі і падзеі, намаляваныя ў гэтых апавяданнях, з'яўляюцца альбо прадуктам ўяўлення аўтараў, альбо выкарыстоўваюцца вымышленно.
  
  
  
  ШЭРЛАК ХОЛМС: СКРЫТЫЯ ГАДЫ. Аўтарскае права No 2010 Майкл Курланд. Аўтарскае права на прадмова No 2010 Леслі С. Клінгер. Усе правы абаронены. Надрукавана ў Злучаных Штатах Амерыкі. За інфармацыяй звяртайцеся ў St. Martin's Press, 175, Пятая авеню, Нью-Ёрк, Нью-Ёрк, 10010.
  
  
  
  "Вяселле Інгі Сигерсон" аўтарскае права No 2009 Рычарда А. Лупоффа; "Мой шаўковы парасон" аўтарскае права No 2009 Дэррила Брока; "Стары сенатар" аўтарскае права No 2009 Стыва Хокенсмита; "Амерыканскае прыгода" аўтарскае права No 2009 Гэры Ловиси; "Святы белы слон Мандалая" аўтарскае права No 2009 Майкла Мэллори; "Праклён Эдвіна Бута" аўтарскае права No 2009 Кэрал Кімсьці; "Справа забойцы нехаця" аўтарскае права No 2009 Піцера Тремейна; "Выразанне для подпісы."Copyright No 2009 Рысу Боуэна; "сеньёр Англійская" copyright No 2009 Марты Рэндалл; "Дэтэктыў дыліжанса: аповесць пра Золатам Захадзе" copyright No 2009 Лінды Робертсан.
  
  
  
  Дызайн кнігі Джонатана Беннетта
  
  
  
  Каталагізацыя дадзеных Бібліятэкі Кангрэса ў публікацыях
  
  
  
  Шэрлак Холмс : гады ў Амерыцы / Майкл Курланд, рэдактар.—1-е выд.
  
  п. гл.
  
  ISBN 978-0-312-37846-2
  
  1. Холмс, Шэрлак (выдуманы персанаж) — Мастацкая літаратура. 2. Прыватныя дэтэктывы — мастацкая літаратура. 3. Англійская—ЗША — Мастацкая літаратура. 4. Дэтэктывы і містычныя апавяданні, англійская. 5. Дэтэктыўныя і містычныя апавяданні, амерыканскія. І. Курланд, Майкл.
  
  PR1309.H55S46 2010
  823'.087208—dc22
  
  2009039821
  
  
  
  Першае выданне: люты 2010 г.
  
  
  
  10 9 8 7 6 5 4 3 2 1
  
  OceanofPDF.com
  
  Любіць разам з Ліндай
  
  OceanofPDF.com
  
  
  ПРАДМОВА Аўтар: Леслі С. Клінгер
  
  Увядзенне Аўтар: Майкл Курланд
  
  Змест
  
  
  
  ВЯСЕЛЛЕ ІНГІ СИГЕРСОН Аўтар: Рычард А. Лупофф
  
  МОЙ ШАЎКОВЫ ПАРАСОН: АПАВЯДАННЕ МАРКА ТВЭНА Аўтар: Дэрыл Брок
  
  СТАРЫ СЕНАТАР Аўтар: Стыў Хоккенсмит
  
  АМЕРЫКАНСКАЕ ПРЫГОДА Аўтар: Гэры Ловизи
  
  СВЯТЫ БЕЛЫ СЛОН МАНДАЛАЯ Аўтар: Майкл Мэллори
  
  ПРАКЛЁН ЭДВІНА БУТА Аўтар: Carole Buggé
  
  ВЫПАДАК З ЗАБОЙЦАМ НЕХАЦЯ Аўтар: Пітэр Тремейн
  
  РЭЗКА ДЛЯ ШЫЛЬДЫ Аўтар: Рыс Боуэн
  
  АНГЛІЙСКАЯ СЕНЬЁР Аўтар: Сакавіка Рэндалл
  
  ДЭТЭКТЫЎ ДЫЛІЖАНСА: АПОВЕСЦЬ ПРА ЗОЛАТАМ ЗАХАДЗЕ Аўтар: Лінда Робертсан
  
  OceanofPDF.com
  
  
  ПРАДМОВА
  
  Тыя, хто вывучае жыццё Шэрлака Холмса, хутка разумеюць, што дакладных фактаў мала. Мы прымаем звычай выкарыстоўваць імёны "Шэрлак Холмс" і "Джон Х. Ватсан" для абазначэння Вялікага Дэтэктыва і Добрага Доктара, выдатна ведаючы, што сапраўдныя асобы гэтых людзей былі схаваныя за псеўданімамі пры папушчальніцтве сэра Артура Конан Дойла. Мы можам зрабіць выснову, што годам нараджэння Холмса, хутчэй за ўсё, быў 1854 год, Ватсана - некалькімі гадамі раней. Мы з дастатковай упэўненасцю ведаем, што супрацоўніцтва гэтых дваіх пачалося ў 1881 годзе; што ў 1891 годзе Холмс знік у Рейхенбахского вадаспаду, каб вярнуцца толькі ў 1894 годзе; і што ў канцы 1903 ці 1904 года Холмс сышоў на пенсію. За дваццаць тры гады сваёй актыўнай практыкі (па яго ўласных словах) ён расследаваў больш за 500 рэзанансных спраў, хоць запісу толькі аб 56 былі апублікаваныя. Зафіксаваныя два выпадкі звальнення пасля выхаду на пенсію, адзін у 1907 ці 1908 годзе, і адзін, які пачаўся ў 1912 годзе і які скончыўся напярэдадні Вялікай вайны ў 1914 годзе.
  
  Першы ў свеце дэтэктыў-кансультант пакінуў нам мала звестак аб сваім паходжанні і юнацтва. Яго бацькі былі "вясковымі сквайрами", яго бабуля была сястрой французскага мастака Дакладна. У яго ёсць брат Майкрофт, на сем гадоў старэйшы за яго. Ён правёў два гады ў каледжы, затым зняў пакой на Мантэгю-стрыт у Лондане, дзе правёў месяцы бяздзейнасці. Ён часта наведваў Брытанскі музей, займаўся дробнымі справамі для ў асноўным незапоминающихся кліентаў (хоць "Рытуал Масгрейва", які адносіцца да гэтага перыяду, несумненна, з'яўляецца адным з найвялікшых трыўмфаў Холмса: раскрыццё знікнення / забойства і аднаўленне даўно страчанага нацыянальнага здабытку адным махам) і марыў пра веліч. Можна горача жадаць даведацца пабольш аб забойствах Тарлтона, Вэмберри, виноторговце, старой рускай жанчыны, дзіўнае здарэнне з алюмініевым мыліцай або Риколетти з клышаногай і яго агіднай жонкай, але ў аналах доктара Ватсана аб гэтых рэчах нічога не гаворыцца.
  
  Вядома, Злучаныя Штаты і амерыканцы часта згадваюцца ў запісаных апавяданнях аб жыцці і працы Холмса. Адзін навуковец налічыў пятнаццаць выпадкаў, звязаных з амерыканскімі персанажамі або сцэнамі. Амерыканскія злыдні з'яўляюцца на ангельскіх берагах у "Эцюдзе ў пунсовых тонах", "Пяць апельсінавых костачках", "Танцуючых чалавечкаў", "Чырвоным коле", "Трох гарридебах" і "Даліна страху". Холмс наняты амерыканскім кліентам у "Масце Тора" і прыходзіць на дапамогу двум амэрыканцам у "Высакароднай холостяке", да вялікага жаху свайго ангельскага кліента. "Заўсёды прыемна сустрэць амерыканца, - усклікае Холмс у гэтым выпадку, - таму што я адзін з тых, хто верыць, што вар'яцтва манарха і грубая памылка міністра ў далёкія гады не перашкодзяць нашым дзецям калі-небудзь стаць грамадзянамі адной і той жа сусветнай краіны пад сцягам, на якім будзе намаляваны зорна-паласаты сцяг Вялікабрытаніі". У "Танцуючых чалавечкаў", верагодна, у 1898 годзе, ён сцвярджае, што ў яго быў па меншай меры адзін амерыканскі сябар, Уілсан Харгрив з Нью-Ёркскага паліцэйскага кіравання, які прадугледжвае больш ранні незарэгістраваны візіт у Злучаныя Штаты. Вызначана, што Холмс наведаў Амерыку ў 1912 годзе пад выглядам амерыканца ірландскага паходжання па імені Алтамонт, пачаўшы з знаходжання ў Чыкага, затым пераехаўшы ў Бафала.
  
  Цікавасць да Злучаных Штатаў быў амаль усеагульным. У віктарыянскую эпоху Злучаныя Штаты значна пашырыліся, набыўшы Тэхас, Каліфорнію і іншыя паўночна-заходнія тэрыторыі у Мексікі, а таксама паўднёва-заходнія землі, якія сталі штатамі Айдаха, Вашынгтон і Арэгон, у Англіі. Была развіта велізарная сістэма дарог, каналаў і чыгунак, і перад Грамадзянскай вайной у краіну хлынулі нямецкія і ірландскія імігранты, а таксама кітайскія рабочыя. Затым адбылася палярызацыя краіны з-за праблемы рабства (адмененага Англіяй у 1833 годзе), і ў выніку Грамадзянская вайна забрала жудасныя страты з абодвух бакоў. Поўдзень разлічваў на падтрымку Англіі, чакаючы, што экспарт бавоўны стане вызначальным фактарам. Англія марудзіла, і хоць яна прызнала Саюз і Канфедэрацыю ваюючымі бакамі, доўгачаканага дыпламатычнага прызнання Поўдня як незалежнай дзяржавы так і не адбылося.
  
  Многія ангельскія сем'і, у якіх былі сваякі як на Поўначы, так і на Поўдні, адчувалі змешаныя сімпатыі. Пасля вайны адносіны са Злучанымі Штатамі нармалізаваліся, і па меры росту амерыканскай эканомікі Англія здабывалі выгаду з трансатлантычнай гандлю. На працягу дзесяцігоддзі пасля вайны імігранты з Усходняй і паўднёвай Еўропы пачалі прыбываць у Злучаныя Штаты ў рэкордных колькасцях. Гарады на ўсходзе працягвалі імкліва расці, але многія імігранты далучыліся да вялікай міграцыі амерыканцаў на захад. Падарожжа ў Амерыку, хоць і былі стомнымі, сталі адносна звычайнай справай. Артур Конан Дойл, напрыклад, неаднаразова здзяйсняў паездкі ў Злучаныя Штаты, каб наведаць сяброў (такіх як Рэдзьярд Кіплінг, які пасяліўся ў Вермонце), прасоўваць свае кнігі і выступаць перад амерыканскай грамадскасцю на самыя розныя тэмы. Тым не менш, для Конан Дойла гэта ўсё яшчэ лічылася дастаткова экзатычнай краінай, каб убачыць рынак для трох кніг, якія распавядаюць пра яго паездках у Амерыку, апошняя з якіх была апублікаваная ў 1924 годзе.
  
  Нягледзячы на адносіны паміж Амэрыкай і Англіяй, няправільныя ўяўленні і міфы аб Амерыцы захаваліся ў розумах ангельцаў і праніклі ў канон Шэрлака. Напрыклад, Эцюд у пунсовых тонах - гэта гісторыя пра злых мормонах, якія прымушаюць Люсі Ферье да палігаміі. Гэта адлюстроўвае сучасныя страхі перад белым рабствам, распаўсюджаныя ў папулярных сенсацыйных мемуарах У. Джармена "ЗША, Абсцэс дзядзькі Сэма", або "Пекла на Зямлі для ЗША, дзядзька Сэм" (Эксетер: надрукавана прыватным чынам, 1884) і ўяўнай цвярозай кнізе прападобнага К. П. Лайфорда "Праблема мармонаў" (Нью-Ёрк: Phillips & Hunt, 1886). Геаграфія Эцюда ў пунсовых тонах таксама скажоная: амерыканскія горы і пустыні размешчаны там, дзе іх наогул няма. "Пяць апельсінавых костачак" адлюстроўваюць неразуменне далейшага існавання Ку-клукс-клана ў Амерыцы яшчэ ў 1890-х гадах. Амерыка таксама разглядаецца як прыстанішча для злачынцаў, у тым ліку Эйба Слейни ("Танцуючыя мужчыны"), тыповага чыкагскага гангстара, предвосхитившего Аль Капоне; фальшываманетчыка "Кілера" Эванса ("Тры Гарридеба"); і мафіёзі Джузэпэ Горджиано ("Чырвонае кола"), які пераязджае ў Амерыку з Італіі.
  
  У асноватворным зборніку эсэ Вінцэнта Старрета аб Холмсе, 221B: Даследаванні Шэрлака Холмса (Нью-Ёрк: кампанія Macmillan, 1940), Крыстафер Морлі, як вядома, разважаў: “ці Быў Шэрлак Холмс амерыканцам?"Хоць вывучэнне Морлі гэтага пытання непераканаўча, ён мяркуе, што маці Холмса, магчыма, была амерыканкай. Морлі паказвае, што Холмс, магчыма, падарожнічаў па Злучаных Штатах паміж каледжам і Мантэгю-стрыт, і яго магло зацікавіць адкрыццё Універсітэта Джона Хопкінса ў Балтыморы ў 1876 годзе і Стогадовая выстава ў Філадэльфіі. Іншыя навукоўцы згодныя з ідэяй, што Холмс наведаў Амерыку, хоць "даказаная" паездка звычайна, па дзіўнаму супадзенню, здзяйсняецца ў родны горад вучонага! Больш сур'ёзна, у артыкуле, азагалоўленай "Ранні амерыканскі Холмс" (Baker Street Journal 29, № 4 [снежань 1979]), Уэйн Меландер дае захапляльны справаздачу аб сваіх здагадках адносна візіту Холмса ў Злучаныя Штаты ў 1876 годзе. Меландер сцвярджае, што паездка распасціралася на захад да Дэнвера і ўключала экскурсіі ў Балтымор, Філадэльфіі, Чыкага, Канзас, Бостан і даліну Вермисса (гл. Даліна Страху для абазначэння месцазнаходжання апошняй).
  
  Не менш, чым Франклін Дэлано Рузвельт, сцвярджаў, што Холмс быў амерыканцам. У лісце ад 18 снежня 1944 года Эдгару В. Сміту, тагачаснаму кіраўніку нерэгулярных фарміраванняў Бэйкер-стрыт, Рузвельт пісаў:
  
  Пры далейшым вывучэнні я схільны перагледзець сваю ранейшую ацэнку таго, што Холмс быў подкидышем. На самай справе ён нарадзіўся амерыканцам і выхоўваўся сваім бацькам або прыёмным бацькам у падпольным свеце, такім чынам навучаючыся ўсім прамудрасцям высокаразвітога амерыканскага крымінальнага мастацтва.
  
  У раннім узросце ён адчуў жаданне зрабіць што-то для чалавецтва. Ён быў занадта добра вядомы ў вышэйшых колах гэтай краіны і таму палічыў за лепшае дзейнічаць у Англіі. Яго рысы былі ў першую чаргу амерыканскімі, а не англійскімі. Я адчуваю, што далейшае вывучэнне гэтага прэтэндэнта прынясе добрыя вынікі ў гісторыю.
  
  19 сакавіка 1945 года Рузвельт зноў напісаў Сміту:
  
  Я рады даведацца, што мой пастулат аб крымінальным мінулым Холмса ў Амерыцы выклікаў такія гарачыя дыскусіі. Гэта толькі паказвае, што цікавасць да ўсёй вобласці Шерлокианы сталы.
  
  Хоць былі апублікаваныя новыя матэрыялы, якія праліваюць святло на многія аспекты жыцця аднаго доктара Ватсана Конан Дойла, многае застаецца схаваным у гісторыі Ватсана і Холмса, іх сем'яў і іх сувязяў у Амерыцы. Да тых часоў, пакуль не будуць выяўленыя больш пераканаўчыя доказы, якія вывучаюць "Вялікага дэтэктыва" і "Добрага доктара" павінны здавольвацца здагадкамі, падобнымі тым, што прадстаўлены ў гэтым зборніку.
  
  —ЯЭСЛИ С. ДАЗАТРЫМАЎСЯ
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Увядзенне
  
  І зноў я закліканы апраўдаць нашы бездапаможныя спробы пераймаць Настаўніку. У нейкім сэнсе апраўданне немагчыма; чатыры рамана і пяцьдзесят шэсць апавяданняў стварылі свет, які так любяць тыя з нас, хто вымушаны жыць у гэтым свеце і наведваць Шэрлака Холмса і яго ўладанні толькі на старонках кнігі ці назіраць за бледнымі падабенства гісторый, разыгрываемых для нас на сцэне або экране. Некаторыя думаюць, што распаўсюджвацца аб работах Майстра - значыць апаганьваць яго памяць.
  
  Але з іншага боку, ніякіх апраўданняў не патрабуецца. Усяго чатыры рамана? Усяго пяцьдзесят шэсць кароткіх апавяданняў? Як можна чакаць, што мы будзем існаваць на такой беднай ежы? Канон павінен быць пашыраны. Павінен быць невычэрпны запас гісторый пра Холмса, гэтак жа як павінны быць паветра і вада. І гэта павінны быць самыя выдатныя гісторыі пра Холмсе, якія мы можам стварыць. Магчыма, гэта не сапраўднае пяро Майстра, але ўсё ж пажыўнае для иссушенной і галоднай душы.
  
  Прыкладна кожны год мы абавязаны маліць лепшых аўтараў нашага часу ненадоўга пабыць у краіне Холмса, вярнуцца і паведаміць аб сваіх знаходках.
  
  На старонках гэтай кнігі сабрана і перапісана змесціва скрыначкі, бітком набітай прыгодамі. Тут сабраны ўспаміны са ўсіх неабсяжных прастораў Паўночнай Амерыкі: гарадоў, вёсак, сельскай мясцовасці, штатаў і тэрыторый; заселеных пасёлкаў, бясплодных земляў і неапрацаваных межаў. Напісаныя пяром і чарнілам на лінолеўме і якія захоўваюцца ў сховішчах Чыкагскага жывёлагадоўчых банка або старанна надрукаваныя на выпрасаванай мясніцкай паперы светлым талстога свінцовага алоўка і загорнутыя ў цырату, каб ляжаць непрачытанымі ў окованном жалезам драўляным куфры, поўным іржавых кавальскіх інструментаў, яны падобныя ў апісанні амерыканскіх подзвігаў маладога англічаніна па імені Шэрлак Холмс.
  
  У сваім родным Злучаным Каралеўстве Холмсу трэба было набыць вядомасць як паспяховаму дэтэктыву-кансультанта, які стаў піянерам многіх крыміналістычных метадаў, якія выкарыстоўваюцца да гэтага часу.
  
  Можна толькі меркаваць, калі менавіта Холмс прыехаў у Злучаныя Штаты, але гэта вызначана адбылося на працягу года або двух пасля таго, як ён пакінуў Мидлотианский універсітэт (або, магчыма, як некаторыя мяркуюць, Кембрыдж — гэта спрэчна, як і тое, ці атрымаў ён навуковую ступень або проста з'ехаў, каб пераследваць свае ўласныя інтарэсы). Дакладная дата яго вяртання ў Лондан невядомая, але гэта, безумоўна, адбылося прыкладна праз год пасля яго сустрэчы з доктарам Джонам Ватсан, які павінен быў стаць яго былым супрацоўнікам і памочнікам.
  
  Тое, што ён правёў некалькі гадоў за Атлантыкай, не выклікае сумненняў; пра гэта сведчыць яго веданне мовы, манер і звычаяў Злучаных Штатаў. Такім чынам, было разумна выказаць здагадку, што пошук у дзённіках і ўспамінах 1870-х і пачатку 1880-х гадоў можа даць некаторы прадстаўленне аб такім запамінальным чалавеку. І гэта пацвердзілася.
  
  
  Калі я дазволю сабе на імгненне адцягнуцца ад свету, які мы стварылі, і вярнуцца ў свет, які мы з удзячнасцю пакідаем ззаду:
  
  
  Стварэнне новых гісторый, дзеянне якіх разгортваецца ў свеце Шэрлака Холмса, - займальнае занятак для пісьменніка, хоць і поўнае небяспек. Цяпер я разрываюся паміж словамі "Забаўка лёгка зразумець, але небяспека?" і "Небяспека лёгка зразумець, але забаўка?" Магчыма, мне варта адступіць і разгледзець кожны з іх па асобнасці.
  
  Забаўка: Пісьменнік-фантаст - стваральнік светаў. Гэта гучыць як неабмежаваная свабода і ўлада — deus ex scrivener, так сказаць. Але ў адрозненне ад Бога — ва ўсякім выпадку, наколькі нам вядома, — у гэтага стваральніка ёсць натоўп людзей, якія зазіраюць яму праз плячо і крытыкуюць кожны ручай і луг, кожную рыбу і рыбалова, кожны сюжэтны ход і рысу характару. "Гэты біскуп Ламлі, якога вы ўяўляеце на дванаццатай старонцы," кажа пухленькая маленькая жанчына з пранізлівым позіркам і бародаўкай ў няздатным месцы. - ён не вядзе сябе так, як ні адзін біскуп, з якім я калі-небудзь быў знаёмы, а я вывучаў біскупаў“. Або, як паказвае чалавек з скрыўленай губой і ў старым скураным лётным шлеме з вялізнымі ахоўнымі ачкамі: "У вас ёсць Дзік Деннисон, пілот аўтажыры Ventrix на Паўночным полюсе у верасні 1927 года, калі ўсім вядома, што аўтажыры Ventrix быў запушчаны ў вытворчасць толькі ў красавіку 1929 года".
  
  Гэта "ўсе ведаюць" больш за ўсё раздражняе пісьменніка. Што ж, рызыкну выказаць здагадку, што, калі б я спыніў наступныя дваццаць мінакоў ля галоўнага ўваходу на Сакс-Пятую авеню, не больш дзесяці-дванаццаці ведалі б дакладную дату выпуску аўтажыры Ventrix.
  
  Але Конан Дойл выканаў за нас усю цяжкую працу па стварэння свету. У свеце Шэрлака Холмса Дойл даў нам гатовую, цалкам заземленную сельскую мясцовасць, поўную яркіх прадметаў і каларытных людзей. Як выказаўся часопіс The Economist у сваім нумары ад 4 кастрычніка 2007 года,
  
  Гісторыі пра Шэрлака Холмса па-ранейшаму валодаюць незвычайнай сілай. Сцэнар ніколі не бывае больш эфектыўным, але абстаноўка застаецца нязменнай: ўтульная, пакрытая дыванамі, асветленая камінам гасцёўня на Бэйкер-стрыт, якую дзеляць Холмс і Ватсан, парадаксальна падобны на лона свет віктарыянскага халасцяка, размешчаны над анархічным злачынным светам, поўным гвалту і амаральнасці.
  
  Мы можам чапляцца да ацэнкі часопісам напісанага, але ўсё, я думаю, пагодзяцца з незвычайнай сілай, якой яно працягвае валодаць.
  
  —МАЙКЛ КУРЛАНД
  На 112 - м годзе Магістра
  Верасень 2008 г.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  ШЭРЛАК ХОЛМС
  
  АМЕРЫКАНСКІЯ ГАДЫ
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Чаму Шэрлак Холмс ўпершыню адправіўся ў Амерыку? Містэр Лупофф кажа нам, навошта яшчэ, як не для таго, каб прысутнічаць на вяселлі? Але ўзніклі ўскладненні . . .
  
  ВЯСЕЛЛЕ ІНГІ СИГЕРСОН
  
  Аўтар:
  
  РЫЧАРД А. ЛУПОФФ
  
  Адзіны гучны стрэл. Аскепкі падаюць, сутыкаюцца, куляюцца, чырвоныя, зялёныя, фіялетавыя, жоўтыя, бліскучыя, якія адлюстроўваюць мігатлівы газавы святло, падаюць на паркет, і ўсё гэта пад гукі які грае аркестра, чатырыста галасоў выконваюць гімн ...
  
  
  Я была жанчынай за прылаўкам, абслугоўвала пакупнікоў, прымала плацяжы і заворачивала выпечку, калі ў двары пачуўся званок паштальёна. Я адмаўляюся называць сябе "мэнінгам". Такое ўжыванне пазбаўляе значэння жаночы род і мае на ўвазе, што я ў некаторым родзе ніжэй і падуладны мужчыну.
  
  
  Містэр Толливер прыставіў веласіпед да задняй дзверы і, выдаткаваўшы хвіліну на тое, каб разабрацца ў сваім мяшку з поштай, падышоў і ўручыў мне невялікую пачак лістоў. Ён усміхнуўся скрозь сівыя вусы. “ З мамай усё ў парадку, міс Холмс?
  
  "Яна аддала перавагу б працаваць," адказаў я, - але доктар настойвае, каб у гэтыя апошнія тыдні яна адпачывала. Ён кажа, што, як толькі новоприбывшая прыбудзе сюды, у яе будзе досыць працы".
  
  “Так. І тата, што ён можа сказаць?"
  
  “ Ён у змове з доктарам Миллуордом. Як і я. Мама настойвае на тым, каб рыхтаваць для ўсіх нас, але, па меншай меры, яна пагадзілася саступіць свае абавязкі ў краме.
  
  “ Паклапаціцеся аб сваёй маці, міс Элізабэт. Яна мілая лэдзі.
  
  Я працягнула містэру Толливеру бясплатную пышку, і ён узяў свой ровар і з'ехаў.
  
  У гэты дзень у краме было шматлюдна. Усё, што мог зрабіць юны Шэрлак, - гэта замешваць цеста, утрымліваць у парадку духоўкі і выстаўляць на вітрыну свежыя тавары. Тата чаргаваў сыход за мамай з дзённым сном, каб набрацца сіл і справіцца з цяжкімі абавязкамі па выпечцы на ноч. І, вядома ж, Майкрофт сядзеў у кутку, які сышоў за офіс, працуючы, як звычайна, над бухгалтэрыяй пякарні і вывучаючы формулы новых прадуктаў.
  
  Майкрофт таксама займаўся нашай перапіскай, заказваў тавары і аплачваў рахункі. Наш сямейны бізнэс быў досыць паспяховым, але самым патрабавальным ў гэтым ажыўленым раёне Лондана. Канкурэнцыя таксама была вострай.
  
  Да таго часу, калі магазін закрыўся на ўвесь дзень, на Лондан апусцілася цемра, і газавыя ліхтары адкідвалі мяккія цені перад нашым домам. Газ таксама быў усталяваны ў памяшканні, нягледзячы на незадаволенасць пажылых жыхароў, якія настойвалі на тым, што новае асвятленне было ненатуральным і непрыемным па параўнанні з традыцыйнымі алейнымі лямпамі.
  
  Бацька прачнуўся пасля дзённага сну. Мама прыгатавала наварысты суп з аранжавай гарбузы і поджарила нам па кавалку ялавічыны з бульбай і зелянінай. Вядома, была выпечка з нашага ўласнага крамы. Майкрофт, як звычайна, хутка заняў сваё месца за сямейным сталом. Здаецца, што Майкрофт праводзіць ўсю сваю жыццё ў нерухомай паставе, за выключэннем рэдкіх і невытлумачальных "экспедыцый". Праз нерэгулярныя прамежкі часу ён цяжка падымаўся, апранаў галаўны ўбор, браў у рукі кій і знікаў на гадзіну ці на дзень.
  
  Наколькі я памятаю, быў адзін выпадак, калі яго не было цэлы год. Мае бацькі лічылі яго зніклым без вестак, калі ён увайшоў у краму, фамільярна павітаў некалькіх нашых пастаянных пакупнікоў і вярнуўся на сваё звычайнае месца без усялякіх тлумачэнняў. Мой старэйшы брат такі ж мажны, як мой малодшы худы; калі б яны толькі абмяняліся некалькімі камянямі авоирдупуа, я думаю, ім абодвум было б лепш.
  
  Але гэтай ноччу мне давялося паклікаць Шэрлака, які пайшоў у свой пакой, каб папрактыкавацца ў гульні на скрыпцы.
  
  Я не ведаю, што больш засмучае: гукі царапанья і скрыгату, якія ён называе музыкай, або непрыемныя пахі ад эксперыментаў, якія ён час ад часу праводзіць. Чаму мае бацькі падарылі мне гэтага надакучлівага малодшага брата, знаходзіцца за межамі чалавечага разумення. Я спадзяваўся толькі, што наступным дадаткам да сямейства Холмсаў будзе больш прыемны суразмоўца. Па волі Лёсу, дзяўчынка!
  
  Вядома, гэтая позняя цяжарнасць і непрадбачаная. Тым не менш, маці праяўляе ўсе прыкметы задавальнення ад перспектывы з'яўлення ў доме яшчэ аднаго Холмса. Бацька турбуецца аб выдатках. Майкрофт, здаецца, нічога не заўважае.
  
  Што тычыцца брыдкага Шэрлака, я мяркую, што ён прывык да прывілеям, звязаных з тым, што ён самы малодшы член сям'і. Калі згадваецца той факт, што ён страціць гэта адрозненне, выраз яго твару нагадвае выраз чалавека, які адкусіў фрукт, думаючы, што гэта апельсін, толькі для таго, каб выявіць, што гэта лімон.
  
  Шчыра кажучы, я прызнаюся, што мой малодшы брат не зусім бязмозглы. Наколькі я памятаю, аднойчы ён папрасіў мяне дапамагчы яму ў яго так званай лабараторыі. Ён патлумачыў, што распрацоўвае метад перадачы энергіі з дапамогай гукавых хваль. Ён арганізаваў эксперымент, у ходзе якога ўсталяваў металічны прадмет у клямку, акружаную гукапаглынальным ваціну. Ён стаяў непадалёк, здабываючы агідныя гукі з сваёй скрыпкі. Ён найграваў ноты ўсё вышэй і вышэй, пакуль, да майго здзіўлення, металічны прадмет не пачаў моцна вібраваць.
  
  "Цяпер, сястра, я хачу, каб ты ўстала па іншы бок апарата і параўнала гэтую ноту са сваёй флейтай".
  
  Я падпарадкаваўся з аналагічнымі вынікамі.
  
  "А зараз," абвясціў Шэрлак, " за гарошыны супраціву. Мы станем па абодва бакі ад апарата і па маім сігнале абодва ўключым лейтматыў".
  
  Я не стаў папраўляць яго солецизм, а проста раздражнёна пакруціў галавой, згаджаючыся.
  
  Шэрлак паднёс скрыпку да падбародка, правёў смычком па струнах і удастоіў мяне ківу і падміргванні. Гротескность яго костлявого асобы, скажонага такім чынам, нашмат пераўзыходзіць мае бедныя славесныя здольнасці. Сапраўды, жах гэтага трэба хутчэй прадставіць, чым апісаць.
  
  Мы абодва ўзялі вырашальную ноту, ён - на сваёй скрыпцы, а я - на сваёй флейце. Праз некалькі секунд металічны прадмет пачаў моцна вібраваць, затым засвяціўся чырвоным жарам і, нарэшце, расплавіўся і серабрыстым дажджом ўпаў на падлогу.
  
  У гэты момант у пакой увайшла мама. "Элізабэт, Шэрлак, дарагія, хто-небудзь з вас бачыў маю каштоўную сярэбраную лыжачку з Срэбнага юбілею Яе Вялікасці?"
  
  На жаль, вось яно, бясформенная лужыца расплаўленага металу на падлозе лабараторыі Шэрлака.
  
  
  Трапеза працякала дастаткова прыемна, кожны член сям'і па чарзе апісваў свой дзень, як гэта прынята ў нас з даўніх часоў. Размова зайшла аб сусветных справах па меры таго, як яны прасочваліся ў наш дом праз размовы нашых кліентаў, калі Майкрофт абвясціў, што знайшоў сярод дзённых паступленняў пасланне, адрасаванае нашым бацькам.
  
  
  Майкрофт, безумоўна, самы бліскучы чалавек, якога я калі-небудзь сустракаў. Я не магу ўявіць, каб ён правёў сваё жыццё ў нашай сямейнай пякарні, але на дадзены момант ён аказвае неацэнную паслугу. Ён таксама можа быць самым нязносным з мужчын, пераўзыходзячы нават надакучлівага Шэрлака. Выціраючы з падбародка кроплі тлушчу, ён нешта прамармытаў і паляпаў сябе тут і там, шукаючы пасланне.
  
  Нарэшце ён знайшоў яго. Ён дастаў з унутранай кішэні і працягнуў бацьку.
  
  Гэта быў канверт, акуратна адрасаваны містэру і місіс Рэджынальд Бисли Холмс, Сямейная пякарня Холмсаў, Олд-Ромилли-стрыт, Лондан, Англія. Маркі былі незнаёмага адцення і дызайну, пазначаныя чым-то пад назвай "цэнты". Зваротны адрас у горадзе Нью-Ёрк у Злучаных Штатах Амерыкі даў разгадку таямніцы дзіўных марак.
  
  Затым рушыў услед нумар, які можна было б разыграць у якасці камічнага нумары ў мюзік-холе Чипсайда. Бацька паляпаў сябе па грудзях, увесь час міргаючы. "Я не магу знайсці свае акуляры," нарэшце абвясціў ён, працягваючы канверт маме.
  
  Мама паківала галавой. “Я павінна займацца сваімі кухоннымі справамі. Магчыма, хто-небудзь з дзяцей прачытае гэты ліст усім нам".
  
  Нейкім чынам гэтая абавязак выпала на маю долю. Якім-то чынам, здаецца, у гэтым доме так заўсёды бывае.
  
  Я ўскрыў канверт. Ён быў незвычайна шчыльным і з больш тонкай паперы, чым самая звычайная карэспандэнцыя. З канверта я атрымаў паштоўку. Рэльефнымі літарамі на ёй было напісана наступнае:
  
  MR І MRS. Дж.ОРГЕН С.ИГЕРСОН
  RРАВНЯЙТЕСЬ На ЗАДАВАЛЬНЕННЕ АД ВАШАЙ КАМПАНІІ
  На ВЯСЕЛЛІ ІХ ДАЧКІ,
  МИСС ІНГАЛІЗАБЕТ ЗАЙДЖЕРСОН
  ТАБ МР. ДжэйОНАТАН УІ ХОПКИНС
  ЯВедаю КаштоўнасцьNEW YОРКА
  АбН ЗДНЯ, ДВАЦЦАТАГА чэрвеняЧЭРВЕНЯ 1875 года
  
  Я прачытаў паштоўку ўслых. Пачуўшы гэта, мама запляскала ў ладкі. “Дачка майго дарагога брата выходзіць замуж! Здаецца, толькі ўчора яна была дзіцем".
  
  "Я так і ведаў", - усклікнуў я. "Я ведаў, што з маёй стрыечнай сястрой Інгай вось-вось адбудзецца выдатная падзея".
  
  "Сапраўды, радасная падзея, але, вядома, мы пашлем свае спачуванні", - заявіў бацька. “Да дваццатага чэрвеня ўсяго некалькі тыдняў. Мама ні за што не змагла б адправіцца ў акіянскае падарожжа, і я б, пры абставінах, якія склаліся, нават не разглядаў магчымасць паездкі ў Амерыку, пакуль яна заставалася дома ".
  
  Мама пацягнулася за канвертам, і я працягнуў яго ёй. У гэты момант з яго выпаў лісток паперы, ледзь не закрануўшы міску з гароднінай, і прызямліўся перад костлявым Шэрлакам. Ён схапіў яго і адмовіўся аддаваць, пакуль бацька не загадаў яму зрабіць гэта. Нягледзячы на гэта, мне прыйшлося пацягнуць за лісток, перш чым ён адпусціў яго.
  
  Запіска была напісана знаёмым почыркам маёй кузіны. Дарагая Элізабэт, я чытаю пра сябе, Мой Джонатан - самы выдатны мужчына. Ён дасведчаны друкар і рэдактар, і мы плануем пераехаць на Захад, як толькі пажэнімся. Калі ласка, калі ласка, дарагая кузіна, знайдзі спосаб прыехаць на маю вяселле. Маё сэрца будзе разбіта, калі ты гэтага не зробіш. Я хачу, каб ты была там у якасці маёй нявесты. Запіска была падпісана ў звычайнай манеры майго кузена карыкатурным малюнкам, маляваліся нас дваіх, фамільярна якія ўзяліся за рукі.
  
  Хоць мы ніколі не сустракаліся, я веру, што ў нас была экстрасенсорная сувязь на працягу ўсёй нашай жыцця. Мая маці і бацька Інгі былі двайнятамі. Маці засталася тут, у Англіі, у той час як яе брат эміграваў у Злучаныя Штаты, дзе ажаніўся на амерыканцы, міс Таннер. Мы, дзве стрыечныя сястры, нарадзіліся ў адзін дзень і, наколькі мы змаглі вызначыць, у адзін і той жа момант. Маю стрыечную сястру звалі Інга Элізабэт, а мяне - Элізабэт Інга.
  
  Запрашэнне на вяселле маёй дарагой кузіны стала пацвярджэннем веды, якое я выношвала ў працягу некалькіх тыдняў.
  
  Сабраўшыся з духам, я абвясціў, што, з прычыны няздольнасці маіх бацькоў зрабіць гэта, я буду прадстаўляць ангельскую галіна сям'і на вяселлі Інгі.
  
  Бацька паківаў галавой. “Аб гэтым не можа быць і гаворкі, Элізабэт. Мы падбяром падыходны падарунак для тваёй кузіны і адправім яго трансатлянтычным транспартам. Ты не паедзеш у Амерыку, ва ўсякім выпадку, не адна".
  
  Маці перабірала завязкі, ўтрымлівальныя яе фартух на месцы, у роспачы завязваючы і развязваючы іх. “Інга - адзіны дзіця майго брата, Рэджынальд. Яна адзіная стрыечная сястра Элізабэт. Было б сумна, калі б яна не змагла прысутнічаць на гэтым мерапрыемстве".
  
  "Не," настойваў бацька, "маладой жанчыне падарожнічаць адной у такіх умовах было б у вышэйшай ступені непрыстойна".
  
  “ Тады, магчыма, яе брат мог бы паехаць з ёй. Майкрофт - адказны малады чалавек. Несумненна, ён быў бы прыдатным кампаньёнам для Элізабэт, і я не сумняваюся, што мае брат і нявестка прынялі б яго ў свой дом ".
  
  Прызнаюся, што нават у гэты момант мне было пацешна думаць аб тым, як Майкрофт садзіцца на карабель і адпраўляецца ў Амерыку. Майкрофт, чые штодзённыя перамяшчэння рэдка мяняюцца маршрутам з спальні ў кабінет, з кабінета да абедзеннага стала, з абедзеннага стала ў гасціную і з гасцінай ў спальню.
  
  Майкрофт адным словам адхіліў прапанову нашай мамы, і далейшае абмеркаванне не прынесла карысці.
  
  Пасля вячэры і кава мы пайшлі ў гасціную на наш звычайны сямейны гадзіну. Часам па вечарах мама чытае ўслых папулярнае мастацкі твор. У іншых выпадках я гуляю знаёмыя мелодыі на сваёй флейце, часам суправаджаюцца агідным скрипением Шэрлака. Зрэдку Майкрофт соизволяет пацешыць нас дэкламацыяй. Ён захаваў на памяць поўнае сход Дыялогаў Платона, "Жыццяпісы" Плутарха, навуковыя працы вялікага містэра Чарльза Дарвіна і "Прыгоды Алісы ў краіне цудаў" прападобнага Доджсона, якія я больш за ўсё люблю.
  
  Але ў гэты вечар у нас была толькі адна тэма для размовы. Гэта была вяселле майго стрыечнага брата.
  
  Маці і бацька выключылі сваю прысутнасць на вяселлі, бацька забараніў мне падарожнічаць адной, а Майкрофт адмовіўся нават думаць аб гэтым падарожжы, і ў гэтай галаваломкі заставалася толькі адно магчымае рашэнне. Я праглынуў свой гонар і прапанаваў Шэрлаку суправаджаць мяне.
  
  Я напалову спадзявалася, што ён не прыме гэтую ідэю. Шчыра кажучы, я спадзявалася на гэта больш, чым напалову. Але мой дарагі малодшы брат скарыстаўся выпадкам, каб памучыць мяне, даўшы сваю згоду. Вядома, ён зрабіў гэта з дэманстрацыяй нежадання, які мяжуе з пакутніцтвам.
  
  Маці, здавалася, была гатовая дабраславіць гэты план, калі бацька падняў пытанне пра грошы. Кошт праезду для двух чалавек, якія вандруюць з Англіі ў Амерыку і назад, склала б значную суму. Магчыма, якое-то час можна было б кіраваць пякарняй без нас з Шэрлакам. Але ў касе проста не было дастаткова сродкаў, каб забяспечыць праезд для нас з Шэрлакам.
  
  Бацька падняўся з крэсла і заявіў: "Мы пашлем шчаслівай пары прыдатны падарунак, магчыма, соусник або паднос".
  
  “ Пакуль няма. "Словы Майкрофта, вымаўленыя тым жа глыбокім голасам, які ён выкарыстаў для сваіх завучаных дэкламацый, бацькі прымусілі спыніцца.
  
  “ Яшчэ няма? - Рэхам адгукнуўся бацька.
  
  “Сэр, - адказаў Майкрофт, - не варта так хутка адмаўляцца ад таго, каб наша сям'я была прадстаўлена на вяселлі. Памятай, што Інга таксама мая стрыечная сястра, і я хацеў бы ўбачыць сваю сястру і яе стрыечнага брата разам у гэты шчаслівы дзень ".
  
  Бацька пацягнуўся за ачкамі, развёў іх дужкі і надзеў сабе на твар, каб лепей разгледзець свайго старэйшага сына. "Я спадзяюся, Майкрофт, ты не плануеш абрабаваць банк ад імя Элізабэт і Шэрлака". Бацька рэдка жартуе, але я мяркую, ён думаў, што толькі што зрабіў гэта.
  
  “Калі ласка, даверся мне, бацька. Я нічога не абяцаю, але рызыкну выказаць здагадку, што Элізабэт і Шэрлак будуць на вяселлі Інгі". Ён палез у кішэню камізэлькі і дастаў рэпу. Паглядзеўшы на яго, ён паківаў галавой. "Сёння занадта позна", - сказаў ён. “Дай мне дваццаць чатыры гадзіны, бацька. Большага я не прашу".
  
  На наступную раніцу наша пякарня, як звычайна, была цалкам запоўненая прадуктамі бацькоўскага вытворчасці. Я заняў сваё месца за прылаўкам; Шэрлак - сваё месца ў зоне, адведзенай для працы з таварамі; а Майкрофт - за сваім сталом, займаючыся сваімі адміністрацыйнымі абавязкамі. Аб ўчорашнім сямейным сходзе больш нічога не гаварылася.
  
  У апоўдні Майкрофт устаў, узяў капялюш і кій і шырокімі крокамі выйшаў з крамы. Ён растварыўся ў патоку пешаходаў на Олд-Ромилли-стрыт. Больш ён не з'яўляўся да таго часу, пакуль уся сям'я не сабралася за абедзенным сталом.
  
  Мама поджарила кураня з дробнай бульбай, падала гарачую і халодную зеляніна і, вядома ж, булачкі з маслам. Яна заняла сваё месца на чале стала; бацька - у канцы; мы з Шэрлакам - тварам адзін да аднаго праз абрус і талеркі. Бацька як раз узяў у рукі апрацоўчыя прыналежнасці і пацягнуўся за птушкай у карычневай скарыначцы, калі Майкрофт увайшоў у пакой. Ён пацёр рукі, усміхнуўся кожнаму члену сям'і па чарзе і заняў сваё месца.
  
  За ежай ён шмат гаварыў, але яго адзінай тэмай было перавагу мамінай прыгатавання ежы і бацькавай выпечкі. "Мы не з'яўляемся ўладальнікамі фінансавага стану," заявіў ён, "але мы шчаслівая сям'я, у нас ёсць утульны дом, паспяховы бізнэс, кампанія адзін аднаго і лепшая кухня, па маім сціплым думку, ва ўсім свеце".
  
  Магчыма, ён перабольшыў, але ніхто за сталом не стаў з ім спрачацца. Нават Шэрлак.
  
  Пасля вячэры сям'я сабралася ў гасцінай, і ў гэты час Майкрофт хутчэй стаяў, чым сядзеў, і зрабіў сваю аб'яву.
  
  "Усё зроблена", - сказаў ён. "Я сустрэўся сёння днём з пэўнымі людзьмі, і справа зроблена".
  
  "У вас ёсць для нас квіткі?" Спытаў Шэрлак. Яго голас менш дысанансам і раздражняльны, чым яго гульня на скрыпцы, але не настолькі.
  
  “ Квіткі? Няма, Шэрлак. Квіткі табе не спатрэбяцца.
  
  "О, гэта загадка, Майкрофт?" Шэрлак гучна рыпнуў зубамі.
  
  “ Калі хочаш, юнак. Ці, калі ты аддаеш перавагу, я проста растлумачу сутнасць справы словамі, зразумелымі нават такога сціслага інтэлекту, як твой.
  
  "Калі ласка," ўмяшалася я. “ Майкрофт, не опускайся да ўзроўню дзіцяці. "Хоць, - падумаў я, - худы бинпол і так самы высокі член нашай сям'і". "Проста раскажы нам, што ты зрабіў".
  
  "Вельмі добра". Майкрофт апусціўся ў крэсла. Мама падала каву і салодкую выпечку з крамы, і Майкрофт паклаў на мову абрыкосавае ласунак. Ён з відавочным задавальненнем праглынуў і праглынуў. - Як вам, магчыма, вядома, - сказаў ён, - "Грэйт Истерн" адпраўляецца з Лондана дваццаць чацвёртага мая. Яна перасякае Атлантычны акіян за адзінаццаць дзён і прыбывае ў Нью-Ёрк чацвёртага чэрвеня. Я мяркую, у вас з стрыечнай сястрой Інгай будзе дастаткова часу, каб папрацаваць з цёткай Таннер над пасагам.
  
  “ Так, так, Майкрофт. Але як можам Шэрлак, - я здрыгануўся ад гэтай думкі, - і я падарожнічаць на Грэйт Истерн, калі ў нас няма білетаў і грошай, каб іх купіць?"
  
  “На борце "Грэйт Истерн" за вячэрай гучыць музыка і праводзяцца забаўляльныя мерапрыемствы ў выкананні аркестра містэра Клемента Зігфрыда. Ты дасведчаная флейтыстка, дарагая сястра, у той час як юнаму Шэрлаку, - Майкрофт прыкметна здрыгануўся, - часам атрымоўваецца атрымаць з свайго інструмента вядомую мелодыю. Я дамовіўся аб тым, каб вы абодва сталі ўдзельнікамі аркестра містэра Зігфрыда. Праезд і харчаванне будуць забяспечаны, а таксама будзе выплачана сціплая стыпендыя ".
  
  У пакоі запанавала маўчанне, якое, нарэшце, парушыў сам Майкрофт: "Аднак ёсць адно нязначнае меркаванне".
  
  Шэрлак ўхмыльнуўся.
  
  Я чакаў.
  
  “Для вашага карыстання будзе прадастаўлена невялікая каюта, але вам прыйдзецца дзяліць яе. У інтарэсах захавання прыстойнасцяў мяркуецца, што вы будзеце падарожнічаць як браты".
  
  Я застагнаў.
  
  Шэрлак засмяяўся.
  
  "Тады чаму не як сёстры?" - Спытала я.
  
  Майкрофт ўхмыльнуўся. У яго самая чароўная, абаяльная ўсмешка, у майго старэйшага брата. “ Цудоўная думка, Элізабэт. Вельмі пацешна. Ён зрабіў паўзу, каб отхлебнуть кавы. "На жаль, ужо вырашана, што браты Холмсы, Шэрлак і Эллери, выступяць з аркестрам Зігфрыда".
  
  Адзінаццаць дзён, падумаў я. Падарожжа зойме адзінаццаць дзён. Гэта азначала б адзінаццаць дзён на тое, каб сысці за мужчыну, і адзінаццаць начэй на тое, каб дзяліць душную карабельную каюту з непрыемным Шэрлакам. Я здрыгануўся.
  
  Так усё і было ўладжана. Я пераканаў сваю добрую сяброўку Кларысу Макдугалд, якая жыве праз дзве хаты ад нас і з якой я шмат гадоў хадзіў у школу, заняць маё месца ў краме. Яе брат заменіць Шэрлака. Бацька ўхваліў гэтую дамоўленасць. Я ганаруся сваім майстэрствам абыходжання з іголкай і нажніцамі, якому навучыўся ў маці. Мы ўдваіх перараблялі мужчынскую вопратку, каб адпавядаць маім патрэбам і хаваць мой падлогу.
  
  Дваццаць чацвёртага мая мы з Шэрлакам ўсталі задоўга да світання і адправіліся па жалезнай дарозе з Лондана ў Саўтгэмптан. Апынуўшыся ў гэтым паўднёвым горадзе, было немагчыма не пазнаць пункт нашага прызначэння.
  
  Для мяне "Грэйт Истерн" быў вялікім і знакамітым караблём, але Шэрлаку, вядома, ён падаў магчымасць прачытаць навуковую лекцыю.
  
  "Грэйт Истерн", несумненна, з'яўляецца найвялікшым дасягненнем мараплаўства з часоў Ноева каўчэга". О, гэты гугнявы голас! “Яе дызайнер, геніяльны Изамбард Кингдом Брюнель, загінуў у раннім узросце, несумненна, па меншай меры часткова з-за стрэсу, звязанага з яго прадпрыемствам. Дно карабля было разарвана невядомай дагэтуль падводнай гарой падчас аднаго з яго першых плаванняў, і толькі бліскучая канструкцыя падвойнага корпуса містэра Брунэла выратавала яго ад затаплення. Яна была разлічана на перавозку да чатырох тысяч пасажыраў, але, на жаль, ніколі не мела камерцыйнага поспеху".
  
  Дзякуй табе, дарагі брат. Я стрымаўся, каб не прыдушыць гэтага всезнайку-пустазелле.
  
  Тым не менш, нягледзячы на тое, што я бачыў шмат малюнкаў марскога пачвары, пры першым поглядзе на яго ў мяне перахапіла дыханне.
  
  Шэрлак і я былі апранутыя ў падобную вопратку. На нас былі тўідавага касцюмы, брыджы-да каленяў з эластычнай гумкай і доўгія панчохі, простыя гальштукі, шапкі на галовах і броганы на нагах. Я знаходзіла мужчынскую вопратку нязручнай і непрактычнай. Я марыла аб прыстойным сукенка і вясновай капелюшы ў кветачку, нават пра блузцы і джэмпер. Але калі гэты непрыемны касцюм быў цаной за тое, што мяне прынялі за Эллери, а не за Элізабэт, то гэта была цана, якую я была гатовая заплаціць.
  
  Хоць Шэрлак на самай справе быў маладзейшы за мяне прыкладна на пяць гадоў, на яго верхняй губе ўжо пачалі праступаць бакенбарды, у той час як маё ўласнае твар, вядома, не было заплямлена падобнымі нарастамі. Такім чынам, было вырашана, што Шэрлак Холмс сыдзе за старэйшага з братоў і сясцёр-музыкаў, у той час як Эллери Холмс будзе малодшым. Я адчуў, што гэта яшчэ адна абраза для мяне.
  
  У нас з Шэрлакам кожны нёс у заплечніку з туалетнымі прыладамі і зменай касцюмаў, а таксама па асобным футляру з нашымі музычнымі інструментамі. Нас папярэдзілі, што карабельны аркестр павінен быў з'явіцца ў належных вячэрніх касцюмах, і дзякуючы ўмеламу кіраўніцтву мамы і маім уласным доўгім гадзінам шыцця мы з Шэрлакам так обставились. Я ўпэўнены, што мы складалі жывапісную пару.
  
  Ля трапа "Грэйт Истерн" нас сустрэў карабельны афіцэр, які праводзіў нас у нашы каюты. Там мы пазнаёміліся з містэрам Клементом Зігфрыдам, нашым маэстра. Ён выглядаў выматаныя чалавекам. У яго былі даволі доўгія цёмныя валасы, што, я мяркую, не было рэдкасцю сярод членаў музычнай браціі, і раскошна абвіслыя вусы, якія здаваліся занадта цяжкімі для яго маленькага асобы і тонкай шыі.
  
  Ён усміхнуўся і паціснуў руку Шэрлаку і маю ўласную. Ён сказаў: “Холмс, старэйшы і малодшы, так, сардэчна запрашаем. Я бачу, вы захапілі з сабой свае інструменты. Добра! Вы, вядома, не знаёмыя з рэпертуарам майго аркестра. Ён зрабіў паўзу і сверился з рэпай, якую выцягнуў з парчового камізэлькі. “У нас рэпетыцыя праз дваццаць дзве і адну траціну хвіліны ў вялікім салоне. Размесціце свае рэчы ў сваёй каюце і, калі ласка, неадкладна зьявіцеся!" Ён гаварыў са своеасаблівым акцэнтам, відавочна кантынентальным.
  
  Ён павярнуўся на абцасах і пайшоў прэч.
  
  Гэта быў вельмі дзіўны маленькі чалавечак.
  
  Паколькі "Грэйт Истерн" быў такім вялізным — не даўжэй двух футбольных палёў, размешчаных ўшчыльную адзін да аднаго, — і умяшчаў такое колькасць пасажыраў, месцы былі не ў пашане. Я чакаў, што мне давядзецца жыць у цеснаце з дзесяткамі смярдзючых самцоў. Замест гэтага мы з Шэрлакам апынуліся ва ўласнай камфартабельнай каюце. У кожнага з нас, вядома, была б свая ложак. І пражыўшы дваццаць два гады ў якасці малодшай сястры Майкрофта і семнаццаць гадоў у якасці старэйшай сястры Шэрлака, я не саромелася трываць звычайнае прысутнасць мужчыны.
  
  Мы аднеслі нашы пажыткі ў каюту, знайшлі члена экіпажа на палубе, і нас накіравалі ў вялікі салон. Гэта было прасторнае памяшканне, відавочна нагадвае аб днях славы Вялікага Усходу. Сцены былі ўпрыгожаны фрызамі з выявай класічных сцэн. Сатыры і карыятыды стаялі ў класічных позах, падтрымліваючы высокі купалападобны столь салона. Гэты столь быў зроблены з вітражнага шкла - пышнага дызайну, якім ганарылася б любая архітэктурная выстава ў краіне.
  
  Музыкі сабраліся на невялікім узвышэнні. Мы з Шэрлакам, па-відаць, прыбытку апошнімі. Маэстра Зігфрыд стаяў перад намі, напалову схаваны чорным пюпітрам, з рэпай у руцэ. Гадзіннік гучна зажужжали. Маэстра выключыў іх націскам рычага і вярнуў у кішэню. Ён агледзеў прысутных музыкаў і задаволена кіўнуў.
  
  "Джэнтльмены," абвясціў ён, " у гэтым падарожжы з намі трое новых музыкаў. Я прадстаўлю іх вам". Ён падняў дырыжорскую палачку і пастукаў ёю па сваім пюпитру.
  
  "Містэр Холмс маёр".
  
  Шэрлак злёгку пакланіўся, трымаючы скрыпку на ўзроўні пляча.
  
  “ Містэр Холмс Малодшы.
  
  Я пераймаў свайму брату, паказваючы сваю флейту калегам-музыкам.
  
  “ Містэр Альберт Саксен.
  
  Мажны музыкант, які стаяў у другім шэрагу, злёгку пакланіўся, трымаючы ў паветры бліскучы карнет. Ён насіў вусы і бараду. Як ён мог манеўраваць сваім карнет скрозь гэта валасатае ўпрыгожванне, было для мяне загадкай.
  
  Гаворачы ў сваёй манеры з дзіўным акцэнтам, маэстра Зігфрыд абвясціў, што кожны з нас знойдзе перад сабой ноты. “У вас будзе шэсць хвілін і дваццаць тры секунды, каб азнаёміцца з нотамі. Потым мы рэпетуем".
  
  Якім дзіўным чалавекам ён быў! І ўсё ж варта было яго ўказанням. Мае бацькі телеграфировали на запрашэнне маёй кузіны Інгі на вяселле, выказаўшы свае шкадавання. Я таксама адправіў Інзе асабістае паведамленне, у якім паведаміў, што мы з Шэрлакам прыбудзем на Грэйт Истерн і што мы з найвялікшай радасцю чакаем яе шлюбу.
  
  І, вядома, што я была б шчаслівая, ўсхваляваная, ўсцешаная і захоплена ўдзельнічаць у якасці ганаровай нявесты. Я таксама быў упэўнены, што яе жаніх, містэр Ван Хопкінс, апынецца выдатным чалавекам, якога я быў бы рады прыняць у якасці стрыечнага брата, калі б такое становішча было прадугледжана правіламі сямейных адносін.
  
  Па сігнале "Грэйт Истерн" адышоў ад прычала і рушыў у праліў па кірунку да Портсмуту, абмінуў сушу і накіраваўся ў заходнім кірунку. Да таго часу, калі мы праязджалі Пензанс, аркестр ужо разагрэўся. Маэстра Зігфрыд быў строгім кіраўніком. Канцэртмайстра не было; ён сам трэніраваў і падштурхоўваў музыкаў, ківаючы галавой ад радасці, гневу або страсці пры кожным пасажы, пакуль яго доўгія валасы не луналі вакол галавы, як крылы раз'юшанай чорнай птушкі.
  
  Калі рэпетыцыя скончылася, маэстра паклаў дырыжорскую палачку на пюпітр і дастаў з кішэні рэпу. Ён націснуў на рычажок, і металічная вечка гадзін з гравіроўкай адкрылася. Ён вывучыў цыферблат гадзін, затым кіўнуў і абвясціў: "Джэнтльмены, вы зберацеся тут, гатовыя выступіць праз адзін гадзіну і пяцьдзесят шэсць хвілін і адзінаццаць секунд".
  
  Ён сунуў гадзіны ў кішэнь, павярнуўся на абцасах і пайшоў.
  
  Хоць я ўстала, каб мама прыгатавала мне касцюм для вячэры, я ніколі не апранала гэты дзіўны чорна-белы касцюм на працягу доўгага перыяду часу і не спрабавала выконваць у ім нават самую нязначную працу. Якім дзіўным і нязручным яно было з жорсткім каўнерыкам-крылцам, мініяцюрным чорным гальштукам, атласнымі штрыфлямі і калючымі ваўнянымі штанамі. Што, чорт вазьмі, адбываецца з прадстаўнікамі мужчынскага полу, што яны аддаюць перавагу апранацца ў такія непрактычныя ўборы!
  
  Пасажыры Great Eastern ўжо пачалі прасочвацца ў вялікі салон, калі аркестр сабраўся строга своечасова, згодна з эксцэнтрычным ўказанням нашага маэстра. Я выявіў, што сяджу побач з іншым флейтыстаў, джэнтльменам з круглымі ружовымі шчокамі. Я не мог сказаць, ці быў ён заўчасна пасівелым, дзіўна добра захаваліся, ці, магчыма, проста уладальнікам скандынаўскай крыві і светлых валасоў, такіх бледных, што нагадвалі снег.
  
  Я ўбачыў, што мой брат Шэрлак быў пагружаны ў секцыю скрыпак, альт і віяланчэлі. "Добра, - падумаў я, - іх дастаткова , каб заглушыць яго". Ці, можа быць, у яго хопіць розуму трымаць свой смычок крыху далей ад струн і наогул не вырабляць ніякага шуму!
  
  Афіцыянты разносілі пасажырам напоі і ежу. "Грэйт Истерн" настолькі велізарны, што на яго палубе трымаюць сапраўдны жывёльны двор з буйным рагатым быдлам і хатняй птушкай, забяспечваючы яго свежай правізіяй падчас плавання.
  Маэстра спланаваў праграму, у якой апошнія творы вялікіх кампазітараў Еўропы спалучаліся з папулярнымі мелодыямі, прыдатнымі для выканання ў мюзік-холах Англіі і Амерыкі. Для некаторых адбораў патрабавалася выкананне толькі партый аркестра. Маэстра запрасіў струнную секцыю для новага квартэта маладога чэшскага музычнага фалькларыста Дво
  ák. За гэтым рушыла ўслед поўнае аркестравае выкананне амерыканскай мелодыі Люкам Скулкрафтом. Гэта вясёлае твор пад назвай “Oh! Гэты кавун!" - сапраўды узрушыў мяне.
  
  
  У перапынках паміж нумарамі, калі я не быў заняты перебиранием лістоў на сваім пюпитре, я аглядаў столікі добра апранутых наведвальнікаў. Нягледзячы на тое, што "Грэйт Истерн" апынуўся камерцыйным правалам як пасажырскі лайнер, яго выкарыстоўвалі для шэрагу іншых мэтаў з значна вялікім поспехам. Тое, што яна была пераабсталяваная па свайму першапачатковаму прызначэнню, выклікала смутак. Хадзілі чуткі, што яе збіраюцца прадаць і ператварыць у нейкае падабенства камерцыйнай яхты, плавучага рэкламнага шчыта, прышвартаванага ў курортным мястэчку, магчыма, Брайтане ці Торкі. Гэта самы вялікі карабель у свеце, які некалькі разоў наведвала сама Яе Вялікасць і Яго Высокасць прынц Валійскі!
  
  Тым не менш капітан Хэлпин і яго афіцэры захоўвалі выгляд вялікіх марскіх маракоў. Іх форма была вытанчанай, такой жа акуратна скроенной і отутюженной, як у любога марскога афіцэра, зіхацелі гузікі, а ордэна выглядалі як ўзнагароды ўручаюцца пераможцам вялікіх марскіх бітваў. Сам капітан быў дородным мужчынам, барадатым і вусатым ў манеры, якая стала папулярнай пры прынц Валійскі. Час ад часу яго бачылі шпацыруюць па палубе "Грэйт Истерн" ў кампаніі сваёй жонкі, трох цудоўных дачок і іх пышнага сабаку Гаральда. Як я зайздросціла гэтым тром дзяўчынкам, іх свабодзе быць самімі сабой, а не разыгрываць з сябе хлапчукоў!
  
  Іншымі наведвальнікамі салона былі добра апранутыя і дагледжаныя лэдзі і джэнтльмены. Я выказаў здагадку, што некаторыя з іх маглі быць эмігрантамі, намеревающимися пачаць новае жыццё ў Заходнім паўшар'і. Канада і Ньюфаўндленд здаліся мне прывабнымі, асабліва першыя. Злучаныя Штаты з іх краснокожими індзейцамі, многімі тысячамі былых чарнаскурых рабоў і ірландскімі бандамі, павінна быць, небяспечная і захапляльная нацыя. Дастаткова хутка я павінен пераканацца ў гэтым сам!
  
  Адзін мужчына, якога я заўважыў, вёў асабліва ажыўленую гутарку. Ён сёк паветра рукамі ў такт музыцы і торгаў галавой уверх-уніз ў кожны момант, згаджаючыся сам з сабой. Відавочна, у яго не было спадарожніка, але ён сядзеў за столікам з некалькімі парамі, якія, мяркуючы па ўсім, адчувалі дыскамфорт ад яго папрокаў. Калі ён спыняўся, каб перавесці дух, ён расцягваў вусны, агаляючы зубы, у якіх адбівалася газавы святло салона, прымушаючы мяне задумацца, не прасвідраваў ці ён іх новым электрычным апаратам містэра Джорджа Грына і не запоўніў ці металічнай амальгамы.
  
  Маю ўвагу прыцягнула паляпванне дырыжорскай палачкі маэстра па пюпитру. Мы павінны былі выканаць сюіту Вольфганга Моцарта "Дуэты для флейты". Ружовашчокі флейтыст, які стаяў побач са мной, падбадзёрваючы ўсміхнуўся, і мы пагрузіліся ў моры найпрыгажэйшых мелодый, калі-небудзь складзеных.
  
  Мне прыемна канстатаваць, што мы пачалі і скончылі разам, выступ не было катастрофай, і большасць нашых слухачоў сапраўды апусцілі свае інструменты і приглушили свае размовы, пакуль мы гулялі. Маэстра Зігфрыд усміхнуўся і жэстам запрасіў нас ўстаць і пакланіцца ў канцы сюіты, і зала шчодра запляскаў. Мой калега-флейтыст паціснуў мне руку і назваў сваё імя, Джэнкінс. Ён, вядома, ужо вывучыў маё.
  
  Той ноччу я сядзеў на ложку і складаў ліст маме і таце. Я адпраўлю яго, калі "Грэйт Истерн" дасягне Нью-Ёрка. Мяне распірала ад шчасця. Я быў у вялікім свеце. Маё музычнае выступленне заслужыла прызнанне. Нават прысутнасць на суседняй койцы надакучлівага Шэрлака не магло сапсаваць майго вясёлага настрою.
  
  Па меры працягу падарожжа нашы дні на борце карабля не былі непрыемнымі. Нашы стравы былі цудоўнага якасці і шчодрымі па порцыях. У вольны ад рэпетыцый і выступленняў час мы, музыкі, маглі свабодна блукаць па шырокім палубам Great Eastern, браць кнігі з яго бібліятэкі і нават даследаваць гіганцкія машынныя аддзялення. Яны былі шырокімі. Судна перавозіў вялікую колькасць вугалю для топкі велізарных катлоў, якія прыводзілі ў дзеянне яго здвоеныя вяслярныя колы і вяслярны шруба. У карабля нават былі высокія мачты, але яго ветразі рэдка распускаліся.
  
  Час ад часу я сустракаўся са сваім сябрам містэрам Джэнкінс. Мы нават часам выпівалі па келіху віна, абмяркоўваючы вялікі карабель, маэстра Зігфрыда і розных удзельнікаў аркестра. У містэра Джэнкінс, здавалася, былі смачныя кавалачкі плётак, па большай частцы не непрыемных, аб кожным з нашых калегаў-музыкаў, за выключэннем корнетиста містэра Сакса. Калі я спытаў, ці ведае містэр Джэнкінс што-небудзь пра гэта джентльмене, ён хутка змяніў тэму.
  
  Наш музычны рэпертуар быў разнастайны, і кожнае вячэрні прадстаўленне ўключала як аркестравыя, так і сольныя выступы. Маэстра Зігфрыд праявіў сябе дасведчаным піяністам, інтэрпрэтаваць творы Ёзэфа Гайдна, Фрэдэрыка Шапэна і некалькіх Бахаў, у першую чаргу майго каханага, недаацэненай Карла Піліпа Эмануэля.
  
  Падчас сольных выступленняў маэстра я мог назіраць за публікай. Зноў і зноў маю ўвагу прыцягваў мужчына з металічнымі зубамі.
  
  Яго паводзіны мала змянялася кожны вечар. Ён прыходзіў у прызначаную гадзіну і займаў сваё месца, адзіны мужчына без суправаджэння, які сядзеў за сталом з трыма парамі. У пачатку трапезы яго выгляд быў рэспектабельным, але ён непазбежна ўжываў вялікую колькасць алкагольных напояў. Па меры гэтага ён станавіўся ўсё больш ажыўленым і, па-відаць, ваяўнічым. Увечары, бліжэй да канца нашага падарожжа, за два дні да таго, як мы павінны былі прыстаць да берага ў Нью-Ёрку, шасцёра яго спадарожнікаў дружна ўсталі і выйшлі з-за стала, пакінуўшы яго дыміцца сярод пустых бутэлек і брудных сурвэтак.
  
  Рана раніцай наступнага дня мы з Шэрлакам шпацыравалі па палубе "Грэйт Истерн". Правы борт быў адведзены пад суднавае жывёлагадоўчыя ранча, як я яго сабе ўяўляў. Па левым борце знаходзілася шпацырная палуба, такая доўгая і шырокая, што яе сталі называць Оксфард-стрыт.
  
  Шэрлак разважаў аб даступнасці навуковых інструментаў на дзікіх вуліцах Нью-Ёрка. Я цярпліва слухаў, ці слухаў вполуха, прыкідваючыся, што яго маналог мяне цікавіць больш, чым на самай справе. "Грэйт Истерн", павінна быць, плыў па цёплага атлантычнага плыні, магчыма, легендарнаму Гальфстрыму, таму што паветра быў цёплым і такім вільготным, што, здавалася, у ім амаль вісеў густы туман. Фігуры з'яўляліся і знікалі па меры таго, як яны набліжаліся або аддаляліся ў тым, што я ў рэшце рэшт стаў называць змешчаным лонданскім туманам.
  
  Да нас падышла добра апранутая пара. Джэнтльмен ветліва пакланіўся. “ Містэр Холмс, і містэр Холмс, ці не так?
  
  Мы з братам прызналі, што мы сапраўды Холмсы.
  
  "Аднак на самай справе вас клічуць не маёр і не Мінор?" Відавочна, гэтыя людзі былі амерыканцамі, якія вярталіся на радзіму. Калі б яны былі брытанцамі, яны былі б знаёмыя з звычайным пазначэннем старэйшага і малодшага братоў.
  
  "Мяне клічуць Шэрлак Холмс", - патлумачыў мой польскі брат. "Майго малодшага брата завуць Эллери".
  
  “ Боутрайт. Бертрам і Боні Боутрайт з Бэк-Бэй, Бостан, - прадставіўся джэнтльмен.
  
  Было шмат дотыкаў капелюшоў і поціскаў рукі. Мне давялося нагадаць сабе, што я быў адным з трох мужчын у прысутнасці ўсяго адной жанчыны. Мне б хацелася ідэнтыфікаваць сябе па свайму падлозе; я мог уявіць, як Боні Боутрайт, павінна быць, сумуе па грамадству такі ж жанчыны, але я вырашыў захаваць сваю маскіроўку.
  
  Боутрайты запрасілі Шэрлака і мяне далучыцца да іх у іх прагулцы па "Оксфард-стрыт". Абодва гэтых бостанца былі досыць ветлівыя, каб зрабіць мне вялізны камплімент з нагоды майго выканання дуэтаў Моцарта з містэрам Джэнкінс для флейты. Аб гульні Шэрлака на скрыпцы не згадвалася. Добра, падумаў я, што маэстра не вылучыў майго брата ні для аднаго сола.
  
  Нос нашага вялізнага карабля грацыёзна рассякаў ваду. Час ад часу над поручнямі карабля падымалася тонкая бруя, нагадваючы ўсім і кожнаму, што на самой справе мы знаходзімся не дома, а за шмат сотняў міль ад бліжэйшай сушы.
  
  Нарэшце наш размова, які складаўся па большай частцы з-за таго, што часам называюць свецкай гутаркай, перайшоў на суразмоўцу Боутрайтов за вячэрай.
  
  "Добра, што мы амерыканцы", - абвясціў містэр Боутрайт. "Гэты хлопец— як яго завуць, дарагая?"
  
  “Beaufort. Джон Гонта Бофарт, па меншай меры, такім ён сябе ўяўляе.
  
  “ Дзякуй табе, мая дарагая. Beaufort. ТАК. Як я ўжо казаў, добра, што мы амерыканцы, і ваша ангельская палітыка з вашымі герцагам, прынцамі і таму падобным мала што значыць для нас.
  
  "І чаму ж гэта?" - пропищал Шэрлак сваім раздражняльным голасам.
  
  “ Ну, малады чалавек, гэты нікчэмнасць Бофор, падобна, ўявіў сябе каралём Англіі.
  
  Запанавала потрясенное маўчанне.
  
  Затым мы з Шэрлакам адначасова усклікнулі: "Што?"
  
  "Так, менавіта так ён і кажа".
  
  Місіс Боутрайт кіўнула, згаджаючыся з мужам. “ Так, ён сцвярджае, што з'яўляецца законным каралём Англіі.
  
  "Вядома, ён мае на ўвазе гэта як жарт", - уставіў я.
  
  “ Думаю, што няма. Вы бачылі яго паводзіны? Ён так расхваляваўся, што перакуліў бутэльку віна і сапсаваў сукенка маёй небаракі.
  
  “ Значыць, ён кажа сур'ёзна?
  
  "Вельмі".
  
  "На чым ён засноўвае сваю заяву?"
  
  “ Ён кажа, што з'яўляецца законным спадчыннікам Плантагенетов. Што кожны манарх, пачынаючы з Генрыха Сёмага, быў узурпатарам і ашуканцам. Што пасля смерці Рычарда Трэцяга карона па праве павінна была перайсці да Маргарэт Поўл, восьмы графіні Солсберы. Што яе абезгалоўліванне ў 1541 годзе было недаравальным злачынствам і што толькі прызнанне гэтага хлопца, гэтага— як там яго клікалі, дарагая?
  
  "Джон Гонта Бофарт," паслухмяна падказала Боні Боутрайт.
  
  “ Так, гэты хлопец, Бофарт, сцвярджае, што карона належыць яму па праву, і што, як толькі яго прызнаюць законным манархам Вялікабрытаніі і яе імперыі, ён прыме імя Рычард Чацвёрты. Ён недаверліва паківаў галавой. “Працягваў мармытаць пра дамах. Ты думаеш, ён забудоўшчык?"
  
  “ Не, дарагая, - адказала Боні Боутрайт.
  
  Бертрам Боутрайт праігнараваў яе. “ Не разумею, з чаго б забудоўшчыку скардзіцца на каралёў, а, Холмсы?
  
  У гэты момант я адчуў сябе абавязаным аказаць беднай, усімі забытай місіс Боутрайт належнае павага. Паклікаўшы на дапамогу сваю прытворны мужчынскае годнасць, я перабіў: “Місіс Боутрайт, што вы хацелі сказаць з нагоды нерухомасці?
  
  Яе падзяку нават за гэта невялікае прызнанне яе каштоўнасці была відавочнай. Яна сказала: “Згадка Бофортом дамоў было накіравана супраць дынастый брытанскай манархіі. Па крайняй меры, такое было маё адукацыю, нават у Бостане. Ён нешта мармыча пра анжуйцах, Ланкастерах і Йорках. Ён катэгарычна супраць тых, хто прыйшоў пазней. За Тюдоров, Сцюартаў і Ганноверов.
  
  Бертрам Боутрайт сказаў: "Цалкам дакладна, мая дарагая, зусім дакладна". Затым паківаў галавой. "Мае манеры, мае манеры", - усклікнуў ён, паляпаў сябе па грудзях. З унутранай кішэні ён дастаў хупавы партабак з жоўтага металу і зялёнага каменя — я выказаў здагадку, што золата і нефрыту — і адкрыў яго. “ Не хочаце ці закурыць, містэр Холмс? Я сам аддаю перавагу тарпеда, але вы можаце аддаць перавагу прадукт паменш і мякчэй. Магчыма, гэта панатела."
  
  Ён працягнуў партабак Шэрлаку і мне. У ім былі самыя розныя цыгарэты. Кожны з нас дастаў з яго па цыгары.
  
  "Лепшая Гавана," абвясціў Бертрам Боутрайт. Ён дастаў з іншага кішэні пачак "люцыпара" і шоргнуў цыгарэтай, каб прыкурыць.
  
  Шэрлак адкусіў кончык сваёй панателы, нахіліўся да пылающему "люцыпару", які містэр Боутрайт трымаў для яго, і уцягнуў полымя ў цыгару.
  
  Я падумаў, што гэта будзе вышэйшым выпрабаваннем майго маскараду. Я пераймаў свайму брату і здолеў раскурить цыгару. Я чакаў, што абрынемся на палубу ў прыступе кашлю, але замест гэтага густ дыму здаўся мне не такім ужо непрыемным.
  
  Неўзабаве мы развіталіся з Боутрайтами і вярнуліся ў нашу каюту. Шэрлак сядзеў на сваім ложку, робячы незразумелыя вылічэнні ў нататніку, пакуль я пісаў чарговае пасланне нашым бацькам у Лондан.
  
  У той вечар я вырашыў крыху раней прыбыць у вялікі салон. Наша падарожжа падыходзіла да канца. Мы разлічвалі прыстаць да берага на другі дзень наступнага дня, і на караблі запанавала дзіўная атмасфера. Гэта была сумесь меланхоліі і ўзбуджэння; першае, я мяркую, было выклікана немінучым распадам маленькага воднага супольнасці, што ўтварыўся на нашым караблі; другое - калі жанчыны і мужчыны думалі аб дамах, якія іх чакалі, ці пра прыгоды, якія яны маглі перажыць у экзатычнай і неразвітымі краіне.
  
  Містэр Бофарт з'явіўся, як звычайна. Я падумаў, што напярэдадні вечарам ён напіўся амаль да страты прытомнасці, і хутчэй чакаў, што ён альбо наогул прапусціць сённяшнюю трапезу, альбо прыбудзе узрушаны і раскаивающийся. Аднак ніякіх падобных сімптомаў не было бачна.
  
  Боутрайты з Бостана і іншыя пары, якія сядзелі за іх столікам, прыбытку па чарзе. Яны абмяняліся прывітаннямі адзін з адным і нават адважыліся ветліва кіўнуць самозваному манарху, які ўшанаваў іх сваім грамадствам.
  
  Музыка, абраная маэстра для вечара, па большай частцы была стрыманай, хоць кульмінацыяй выступу стала камерная аранжыроўка Патэтычная сімфоніі Пятра Ільіча Чайкоўскага — не змрочнага творы, як мелася на ўвазе ў назве, але на самой справе натхняльнай кампазіцыі.
  
  Містэру Бофорту — я ўсё яшчэ думаў пра яго як пра "чалавека з металічнымі зубамі" — атрымалася пазбегнуць якіх-небудзь выбліскаў гневу і выдаліцца яшчэ да таго, як падалі кавы і брэндзі.
  
  Наступны дзень павінен быў стаць нашым апошнім паўнавартасным днём у моры. "Грэйт Истерн" паказаў сябе цудоўна, і я быў засмучаны думкай, што гэта, па ўсёй верагоднасці, будзе яе апошнім перасячэннем акіяна, акрамя аднаго. Гэта, вядома, было б яе зваротным шляху ў Англію. Я доўга не клаўся спаць, складаючы чарговае пасланне сваім бацькам, затым ляжаў на сваім ложку, прадстаўляючы вяселле, на якую я ехаў.
  
  Калі б я сапраўды была сяброўкай нявесты маёй кузіны, мне, вядома, спатрэбіўся б прыдатны касцюм. Ведаючы маю кузіну Інгу па шматгадовай перапісцы, я ведала, што ў нас з ёю падобныя прапорцыі. Інга магла б паслужыць натуршчыц замест мяне, і мяне чакала б цудоўнае сукенку. У гэтым я была ўпэўненая.
  
  Я перайшоў з стану няспання ў царства сну, не ўсведамляючы гэтага пераходу, і мне сніліся прыемныя сны аб маючых адбыцца мне выпрабаваннях у грамадстве выдатнай кузіны, якую я ведаў усю сваю жыццё па перапісцы, але з якой мне яшчэ трэба было сустрэцца ўласнай персонай.
  
  Раніца нашага запланаванага прыбыцця ў Нью-Ёрк выдалася гарачым, з яркім сонцам, выдатным блакітным небам і нават вялікім белым альбатросам, кружащим над нашым караблём, традыцыйным сімвалам ўдачы ва ўсіх марскіх прадпрыемствах. Я снедаў у кампаніі майго брата і некалькіх іншых удзельнікаў ансамбля маэстра Зігфрыда.
  
  Магчыма, тое, што я змагла ўзяць з сабой на вячэру толькі кубак духмянага індыйскага гарбаты і палоўку лустачкі тоста, злёгку намазанного апельсінавым джэмам, было прыкметай нервовасці з майго боку. Ці трэба апісваць колькасць яечні-болтуньи, лустачкі запечанай вяндліны, бульбы і печыва з цёплым мёдам, якія Шэрлак з'еў у суправаджэнні некалькіх кубкаў густога, дымлівага гарачага шакаладу mit Schlagsahne.
  
  Маё дарожнае рыштунак было невялікім, таму я змог досыць хутка абкласці ўсе ў заплечнік. Наступны гадзіну я правёў, шпацыруючы па Оксфард-стрыт. У якой-то момант мне не пашанцавала перасекчыся з жахлівым містэрам Бофортом. Відавочна, ён пазнаў мяне, вядома, з-за майго з'яўлення кожны вечар з аркестрам Great Eastern.
  
  Ён прыўзняў капялюш і адарыў мяне адной з сваіх металічных усмешак. У гэты момант я адчула дрыжыкі, так як спалохалася, што ён разгадаў маю маскіроўку і даведаўся ўва мне прадстаўніцу жаночага полу. Калі б гэта было так, то занадта лёгка мог бы рушыць услед самы непрыемны размову.
  
  Але ён толькі злёгку пакланіўся, калі мы праходзілі міма, і пайшоў у процілеглых кірунках. "Містэр Холмс," прашыпеў ён.
  
  "Містэр Бофарт," адказаў я.
  
  Я ішоў так хутка, як толькі мог, спадзеючыся, што ён не павернецца і не рушыць услед за мной. На шчасце, ён гэтага не зрабіў.
  
  У той дзень, здавалася, цягнуліся гадзіны, і ўсё ж я быў заспеты знянацку, калі зразумеў, што наступіла ноч і мне пара вяртацца ў сваю каюту і апранаць вячэрні ўбор.
  
  Па традыцыі, апошні вечар плавання быў адзначаны ўрачыстым вячэрай. Прысутнічалі капітан Хэлпин і яго афіцэры, кожны ў цудоўнай форме. Жонка капітана і тры іх дачкі былі апранутыя самым чароўным чынам. Пасажыры, якія запоўнілі салон, былі таксама апранутыя ў свае лепшыя ўборы.
  
  На вячэру былі пададзеныя халодны амар, смажаны кабанчык, барановыя адбіўныя са свежым мятным соусам, зялёны гарошак і тушеный бульбу. Шампанскае лілося ракой. Трапеза скончылася кава, брэндзі і порцыямі бісквітаў.
  
  Былі вымаўленыя тосты за Яе Вялікасць, містэра Дызраэлі, амерыканскага прэзідэнта містэра Гранта і віцэ-прэзідэнта Вільсана. Асаблівы тост быў узняты ў памяць аб вялікім Изамбарде Кингдом Брюнеле. Рэзалюцыя з выразам падзякі капітану Хэлпину, яго афіцэрам і экіпажу была прапанавана і прынята пасажырамі шляхам радасных воклічаў.
  
  Аркестр маэстра Зігфрыда выканаў серыю нумароў, па чарзе хвалююць і пацешных. Нашым амерыканскім пасажырам было відавочна прыемна пачуць бойкі песню Мессерса "Разделай гэтага апосума". Лукас і Херш. Гучныя воклічы віталі музыку пад вадой Георга Фрыдрыха Гендэля. Маэстра вырашыў завяршыць праграму салютам Злучаным Штатам Амерыкі і нашаму ўласным блаславенне выспе. На жаль, у амерыканцаў няма агульнапрынятай нацыянальнай песні. Многім з іх, як мне ўдалося зразумець, падабаецца выконваць вершы паэта Ф. С. Кі на матыў "Анакреонтической песні", але самі гэтыя словы лічацца антибританскими. А была інструментальнай візуалізацыі сваёй так званай "Баявы гімн Рэспублікі," Місіс Напамін Хоу ўласнай Грамадзянскай вайны.
  
  Нарэшце наступіў вялікі момант - аркестравае выкананне нашага ўласнага слаўнага гімна. З гэтай нагоды маэстра вырашыў дадаць свае пианистические таленты да талентам астатніх удзельнікаў аркестра, дирижируя, як гаворыцца, "з клавіятуры". Далей усім прысутным было прапанавана вымавіць патрыятычныя словы.
  
  На працягу ўсяго вечара я час ад часу кідаў погляды на містэра Джона Гонты Бофорта, чалавека з бліскучымі зубамі. Ён шмат выпіў, гэта было відавочна, але да гэтага моманту паводзіў сябе цалкам прымальна.
  
  Усе ўсталі.
  
  Маэстра падняў руку ў знак прывітання, і загучалі хвалюючыя першыя ноты.
  
  Я бачыў, як містэр Бофарт пакінуў сваю вечарыну і, п'яна спатыкаючыся, накіраваўся да выхаду з вялікага салона. Ён нязграбна узлез на свабодны дырыжорскі подыум і пачаў размахваць рукамі, нібы дирижируя аркестрам.
  
  Пачулася чатырыста галасоў:
  
  Божа, захоўвай нашу милостивую каралеву,
  Няхай жыве наша высакародная каралева,
  Божа, захоўвай каралеву.
  
  Містэр Бофарт сунуў руку ва ўнутраны кішэню свайго вячэрняга пінжака і выцягнуў старадаўні двуствольный пісталет. Ён накіраваў яго ўверх і стрэліў. Пачуўся адзіны гучны бавоўна. Аскепкі падаюць, сутыкаюцца, куляюцца, чырвоныя, зялёныя, фіялетавыя, жоўтыя, бліскучыя, якія адлюстроўваюць мігатлівы газавы святло, падаюць на паркет, і ўсё гэта на фоне гукаў які грае аркестра, чатырохсот галасоў, якія выконваюць гімн ...
  
  Палова аркестра перастала гуляць. Палова залы перастала спяваць. Іншая палова, магчыма, не падазраючая аб тым, што адбылося, магчыма, занадта ашаломленая раптоўнасць ўчынку Бофорта, гуляла ці спявала далей:
  
  Пайшлі ёй перамогу,
  Шчасце і славу,
  каб яна Доўга панавала над намі.
  
  Бофарт апусціў пісталет, накіраваўшы яго перад сабой. Ён крыкнуў: “Deo, regi, patriæ! Склонитесь перад вашым законным манархам, Рычардам Чацвёртым, рэксам Ангельскай!"
  
  Містэр Альберт Сакс, наш корнетист, выступіў наперад, яго масіўная грудзі выпятилась, як у надзьмутага голуба. Ён раскінуў рукі, святло салона адбіўся ад яго срэбнага карнета. “ Страляй, - скамандаваў ён, - калі трэба. Я твая мэта. Цэлься добранька!
  
  Але затрымка дала Шэрлаку час падняць сваю скрыпку і смычок, а мне - сваю флейту. Па яго недарэчным сігнале я ўдыхнуў у адтуліну для паветра ў маім інструменце, і ён правёў смычком па струнах свайго. Два гуку сышліся на містэрам Джона Гонте Бофорте. Ён закрычаў ад болю і падкінуў пісталет ў паветра. Калі яна звалілася на паркет, ён зваліўся з дирижерского памоста і пакаціўся па падлозе, у агоніі сціскаючы сківіцу, калі з рота ў яго паваліў дым.
  
  Праз некалькі імгненняў члены экіпажа схапілі яго і выпіхнулі з каюты, каб скончыць падарожжа ў кайданах, чаго ён цалкам заслугоўваў.
  
  Праз гадзіну я сядзеў на сваім ложку, дрыжучы. Я вырашыў скончыць сваю шарады на дзень раней і быў апрануты ў зручны жаночы касцюм. Шэрлак зняў свой акцёрскі нарад і апрануўся ў тўідавага пінжак.
  
  Пачуўся стук у дзверы. Шэрлак устаў і адкрыў. У дзвярах стаяў ружовашчокі містэр Джэнкінс, мой калега-флейтыст. Ён кіўнуў, усміхаючыся, і сказаў: "Містэр Холмс, і..." — Ён на імгненне завагаўся, — "ці Магу я выказаць здагадку, міс Холмс. Не будзеце ці вы так ласкавы скласці мне кампанію?"
  
  Містэр Джэнкінс нічога не патлумачыў, але ў яго паводзінах было нешта такое, што пераканала майго брата і мяне падпарадкавацца.
  
  Без лішніх слоў мы суправадзілі містэра Джэнкінс ў каюту, якая ахоўваецца двума ўзброенымі афіцэрамі карабля. На стук містэра Джэнкінс дзверы адчыніліся, і мы паўсталі перад двума барадатымі дородными джэнтльменамі. Яны былі дзіўна падобныя вонкава. Адным з іх быў капітан Роберт Хэлпин, капітан "Грэйт Истерн". Іншым быў містэр Альберт Саксен, таленавіты корнетист.
  
  Містэр Джэнкінс звярнуўся да апошняга персанажу. "Ваша вялікасць, дазвольце прадставіць містэра Шэрлака Холмса і міс Холмс".
  
  "Элізабэт, калі ласка," паправіў я.
  
  Мы з Шэрлакам знаходзіліся ў прысутнасці не каго іншага, як прынца Валійскага, відавочнага спадчынніка трона Вікторыі. У нумары знаходзіліся місіс Хэлпин і тры міс Хэлпин, а таксама жанчына, у якой я даведаўся галоўную прыгажуню лонданскай сцэны.
  
  Прынц сардэчна паціснуў руку Шэрлака, затым пацягнуўся і заключыў мяне ў свае велізарныя абдымкі. У мяне не было слоў.
  
  "Як я магу аддзячыць вас абодвух", - сказаў Яго высокасць. “Мой канюшы, якога вы ведаеце як містэра Джэнкінс, быў досыць ласкавы, каб сказаць мне, хто вы абодва. Ваша смеласць і знаходлівасць проста неверагодныя.
  
  Не з тых, хто прытрымлівае мову ў такі момант, Шэрлак спытаў: "Хто быў гэты п'яны дурань, ваша высокасць?"
  
  Прынц выдаў смяшок, затым стаў больш сур'ёзным. “ Відавочна, ён самазванец Плантагенетов.
  
  "Злачынец!" Шэрлак абурыўся.
  
  "Магчыма", - сказаў прынц. “Ці, што больш верагодна, вар'ят. Не мне судзіць. Я ўпэўнены, што з часам усё наладзіцца". Ён уздыхнуў. “Я хацеў бы належным чынам узнагародзіць вас абодвух, але ў дадзены момант я падарожнічаю інкогніта, і любая цырымонія была б непадыходнай. Але калі мы вернемся ў Ангельшчыну, будзьце ўпэўненыя, вы атрымаеце ад мяне вестку".
  
  Шэрлак пакапаўся ў сваім тўідавага пінжаку ў пошуках алоўка і паперы. “ Вось, ваша высокасць, я дам вам адрас.
  
  Прынц махнуў рукой. “ Не трэба. Не трэба, малады чалавек. Я добра ведаю твайго старэйшага брата.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Чаму Шэрлак Холмс ўпершыню адправіўся ў Амерыку? Містэр Лупофф кажа нам, навошта яшчэ, як не для таго, каб прысутнічаць на вяселлі? Але ўзніклі ўскладненні . . .
  
  МОЙ ШАЎКОВЫ ПАРАСОН
  Апавяданне Марка Твэна
  
  Аўтар:
  
  ДЭРЫЛ БРОК
  
  Лондан
  18 мая 1897 г.
  
  У мяне на радзіме ў нашы дні так шмат сабак-сышчыкаў, што ці хто-небудзь можа адкрыць дзверы без таго, каб якой-небудзь патэнцыйны пинкертоновский дурань — гэтая парода павінна быць болванкой, каб працягваць так размнажацца, — не вываліўся з подстроенного прытулку. Гэты пачатковец шпік, аднак, быў створаны па ўласным праекце, і з тых часу, як я ўпершыню сутыкнуўся з ім, у гэты самы дзень, дваццаць два гады таму, ён набыў благую славу, пыхкаў паўсюль, як цуд з танных серыялаў, хадзячая, фыркающая, сыскная легенда, калі судзіць па тым, што сцвярджаюць усе аматары пыхтения, асабліва доктар Джон Х. Ватсан, гэты нястомны пыхтящий рухавік.
  
  Гэты ўзор дэтэктыва - Холмс - тады яшчэ быў невядомы, і ў выніку нашага сутыкнення, якое я прыраўноўваю да чарадзе ныючых карэнных зубоў, я нейкім чынам стаў адным з яго першых плацяць кліентаў. Не тое каб я добраахвотна пагадзіўся на гэтую маловероятную ўзнагароду, ці заплаціў яму наўпрост, або нават ведаў пра гэта амаль да канца гэтага змрочнага эпізоду.
  
  
  
  18 Мая 1875 года . . . .
  
  Мае ўспаміны пра той дзень амаль ідэальныя. Менавіта ў вясновы аўторак, калі прырода прыбралася ў свае новыя ўборы, фартуна звяла нас разам на бейсбольным матчы ў Хартфордзе, куды я перавёз сваю сям'ю годам раней. Світанак прынёс з сабой пласт шаці, а ранішнія газеты прадказвалі ліўні — не тое каб было лёгка знайсці табліцы надвор'я сярод слупкоў, пестрящих безгустоўным выкрыццямі апошніх карупцыйных спраў Гранта, — але мая дарагая Ливи справілася з задачай і настаяла, каб я ўзяла з сабой свой прызавы парасон.
  
  У мяне не было годнага апраўдання для ўхілення ад працы, за выключэннем таго, што абяцанне сённяшняга матчу было занадта моцным. Наша родная "дзявятка", "Дарк Блюз", акрыяла ад леташняга ніжняга фінішу і якім-то чынам катапультировалась да старту ў Нацыянальнай асацыяцыі з лікам 12: 0. Ім трэба было сустрэцца з чэмпіёнамі Бостана "Чырвонымі панчохамі", якія самі атрымалі яркую перамогу з лікам 16-0. Матч быў носкологическим — і я згараў ад нецярпення ўбачыць гэта.
  
  Я рушыў па дарожках, увитым кветкамі вішні і персіка. Залатыя стрэлы пракалолі зацягнутае аблокамі неба, і я адчуў, як паветра награваецца. Дзень быў створаны для задавальнення, насычанага жыццёвымі сокамі, благоухающего салодкай страчанай любоўю. Хоць мой парасон быў лішнім, я пакруціў ім, каб надаць разыначку постаці, якую я выразала ў сваім ільняным пыльнике і новых зялёных акулярах. Я ківаў мінакам, якія віталіся са мной, часцей за ўсё называючы свой псеўданім: "Выдатнае раніцу, Марк".
  
  Цэнтр горада быў размаляваная, як у мадам у гасцінай, упрыгожаны гірляндамі з сцягоў і вымпелаў, якія абвясцілі непераможнасць Цёмна-сініх. Я далучыўся да натоўпу на Віліс-авеню, якая накіроўвалася да бейсбольнай пляцоўцы недалёка ад Датч-Пойнт. У некалькіх месцах у мяне паўстала непрыемнае адчуванне, што за мной назіраюць — гэта значыць больш, чым звычайна, — і я ўзяў на сябе праца, каб пераканацца, што мой кашалёк знаходзіцца ў звычайным кішэні. Адзін раз я павярнуўся, але не знайшоў нічога, што магло б выклікаць падазрэнні, акрамя некалькіх шумных вулічных хлапчукоў, якіх станавілася ўсё больш па-за межамі тэрыторыі. Я назіраў, як атрад лятучых паліцэйскіх спрабаваў перашкодзіць юным захопнікам пракрасціся праз дошкі высокага плота, пад імі ці паміж імі. Яны таксама пастараліся супакоіць тых, хто не купіў квіткі загадзя, і цяпер выявілі, што офіс продажаў зачынены.
  
  "Але гэта ж славутая гульня ў лапту!" Я пачула пратэстуючы голас відавочна ангельскага паходжання і, павярнуўшыся, убачыла высокага хударлявага маладога чалавека ў тўідавага гарнітуры лонданскага крою, які вёў перамовы з падазронага выгляду лоточником. "Чаму, чорт вазьмі, твая цана так высокая?"
  
  Ён дакажа, што ён Холмс.
  
  Увайшоўшы ў браму, я накіраваўся да Будкі - новай крытай трыбуне, пабудаванай спецыяльна для гэтага выпадку. Квіткі на яго, першапачаткова якія каштавалі 75 цэнтаў, прадаваліся даражэй за пяць даляраў, і самы тупы дурань мог бачыць, што гэтыя месцы былі злачынна перапрададзена. Цяпер яны былі літаральна нарасхват. Круцячыся так, што нават змяя пачырванела б, я дабраўся да адведзенага мне месца наверсе. Адтуль я мог бачыць 50-центовой "адбельваюць дошкі", якія атачалі Павільён, таксама запоўнены неўтаймаваным чалавецтвам, а за імі, за лінамі, нацягнутымі вакол аутфилдов, мужчыны стаялі плячом да пляча ў 25-центовой "загоны для жывёлы". Накіданым вокам я ацаніў колькасць тых, хто сабраўся ў дзесяць тысяч чалавек — несумненна, самае вялікае за ўсю гісторыю спартыўнага мерапрыемствы ў Новай Англіі.
  
  Хто прысвойваюць ўсе грошы гейтса?
  
  Нібы натхнёны гэтай думкай, мой сусед злева, тоўсты банкір па прозвішчы Эшкрофт, прадставіўся — ці, хутчэй, паўторна прадставіўся, заявіўшы, што мы пазнаёміліся мінулай зімой, — і прадставіў сваю жонку з тварам колеру сливового алею, якая сядзела па другі бок ад яго. Яна кінула на мяне кіслы погляд праз лорнет з слановай косці, яе агульнае паводзіны нагадвала хром-рэкламу галапіруючай дыспенсіі. Заўважыўшы, як сківіцы Эшкрофта подрагивают пры кожным вымаўленні, я сапраўды ўспомніў яго: мы з ім апынуліся зачыненыя ў клубнай пакоі, і я вельмі шкадаваў аб гэтым вопыце. З палітычнага пункту гледжання ён разглядаў высокія тарыфы як доказ Божага промыслу. Асабіста ён быў заўзятым тупы.
  
  На поле выбеглі красноногие бостоны, затым з'явіліся Хартфорды, прыбраныя ў сваёй цёмна-сіняй форме. Я задаволена адкінуўся на спінку крэсла, запаліў цыгару (усяго пятую за дзень; я пачуў радзе Ливи скараціць спажыванне) і ўдыхнуў водар тытуню, вострай гарчыцы і свежеструганной хвоі Павільёна. Трава на далёкім полі отливала смарагдава-зялёным. У маіх вушах гучалі крыкі прадаўцоў — Газаваную ваду сюды! New York ginger snaps!.
  
  Як выдатна, думаў я, высочваючы крапивников на кроквах трэба мной, як міла прагульваць урокі, як самы неачэсаны школьнік. Як мой уласны Том Соер, пра прыгоды якога я амаль скончыў пісаць — павінен быў бы зараз быць дома і працаваць над гэтым— але замест таго, каб выціскаць гісторыю Тома ў сябе ў кабінеце, тут я быў вольны, будучы Томам. Праца над юнацкім раманам закінуў мяне глыбока на тэрыторыю маёй ўласнай маладосьці. Сённяшняе спартыўнае мерапрыемства, хоць і праводзіцца высокааплатнымі прафесіяналамі, абудзіла ўспаміны аб гарадскіх гульнях з мячом у Ганібалам, у якія гулялі соннымі летнімі днямі ў тыя занадта кароткія гады, перш чым памёр мой бацька і я стаў вучнем наборщика, маё дзяцінства фактычна скончылася.
  
  "Прабач", - вымавіў нечы голас, калі мяне штурхнулі, і я адчула, як чыя-то рука на імгненне сціснула маё плячо. Я падняў вочы і ўбачыў ангельца, якога мімаходам бачыў за варотамі; павінна быць, ён дапамагаў разносчику. Втиснувшись справа ад мяне, ён выглядаў не больш задаволеным, чым я, з-за сціснутых абставінаў. “ Твой? Костлявым пальцам ён паказаў на парасон, примостившийся у задняга краю лаўкі. Я падзякавала яго і прыбрала яго ў бяспечнае месца.
  
  Ляніва гледзячы на хлапчукоў, якія спрабуюць ўзлезці па выветрившимся дошках, окаймляющим пляцоўку, я адчуў, як у мяне зарадзілася ідэя. Пабел сцэна, дзе тым аддадзены ў працягу дня, яго цётка Полі не хапала імбіра; ацкі прыручыць ён быў, і яго рамонт ужо выслізгваў ад мяне. У абмен на ўдзел толькі ў адным матчы, хіба нельга было наняць гэтых вулічных хлапчукоў пафарбаваць плот за лічаныя гадзіны? Хлопцы з радасцю аддалі б свой труд; любы нягоднік, які прапусціў мерапрыемства, памёр бы ад знявагі! Прыйшоў адказ: Плот цёткі Полі = 30 ярдам у даўжыню і 9 футам у вышыню. Канец дня= тры яркіх пласта. Усміхнуўшыся, я выцягнуў з кішэні агрызак алоўка і надрапаў на адваротным баку ліста паперы фразу, якая прыйшла мне на розум: Калі б у яго не скончылася пабел, ён разбурыў бы кожнага хлопчыка ў вёсцы. Узрадаваны, я сунуў табліцу паказчыкаў у кішэню камізэлькі і сказаў сабе часцей прыходзіць на бейсбольную пляцоўку. Тут, клянуся славай, сапраўды можна рабіць карысную працу.
  
  Робячы свае запісы, я адчуў цікаўны погляд маладога ангельца. Цяпер я скарыстаўся момантам, каб вывучыць яго. На мой погляд, ён быў прыкладна на пятнаццаць гадоў маладзейшы за мяне, гадоў дваццаці пяці-дваццаці пяці. Яго адзенне была па апошняму слову еўрапейскай моды, але некалькі дрэнна выглажена. Паблізу ён быў яшчэ танчэйшыя, чым падалося на першы погляд. Бледнасць яго рэзкіх рысаў — досыць рэзкіх, каб супернічаць з маім уласным ястрабіных абліччам, — наводзіла на думку, што ён праводзіў свае дні ў закрытым памяшканні. У яго грифельно-шэрых вачах, здавалася, чыталася томная насцярожанасць, намекавшая на востры розум, але, магчыма, на тое, што яго нялёгка распачаць.
  
  Я збіраўся прадставіцца, калі натоўп пачаў крычаць: "Гуляй У МЯЧ!"
  
  "Ёсць нейкая прычына для затрымкі?" спытаў хударлявы ангелец.
  
  Радасныя воклічы ўспыхнулі, калі першы цёмна-сіні бэтэр закінуў мяч на другую базу, але сціхлі, калі инфилдер "Бостана" памчаўся назад, каб зрабіць прызавы кідок.
  
  Эшкрофт змрочна выказаў меркаванне, што калі бостонцы будуць так так гуляць на полі, то нашы гусі ўжо напалову ў духоўцы.
  
  "Ваш гулец з бітай памыліўся", - рашуча запярэчыў ангелец. "У яго б лепш атрымаўся гарызантальны ўдар".
  
  "Гусіныя яйкі ў першым інінгу!" - прастагнаў Эшкрофт пасля таго, як наступныя два Цёмна-сініх вылецелі.
  
  - Падачы, " сказаў ангелец.
  
  Падчас гульні гасцей сутычкі паміж гульцамі з нізоў, няправільны розыгрыш скайболла і карнавал бегу з базы забяспечылі Бостану перавага ў тры прабегу.
  
  "Прадаўцы пула аддаюць ім перавагу ў суадносінах 100 да 70", - сказаў Эшкрофт з удаванай паблажлівасцю, як быццам толькі фінансісты шанавалі такія заблытаныя пытанні. "Пры такім раскладзе—"
  
  "Я павінен разумець," умяшаўся ангелец, " што заклад праводзяцца адкрыта?"
  
  Фарба заліла шыю і шчокі Эшкрофта. “ Вы знаходзіце ў гэтым недахопы, сэр?
  
  "У той меры, у якой гэта заахвочвае злачынныя класы, - адказаў ангелец, - я сапраўды гэта раблю".
  
  - Тут? - Перапытаў Эшкрофт. “ Якія злачынныя групоўкі?
  
  "Прашу вас, паглядзіце самі". Ангелец паказаў на хлопчыкаў, сноўдаюць ад Павільёна да КПЗ. Кідаючы крадком касыя погляды, яны пра што-то абмяняліся з адным з прысутных мужчын, усе зрабілі вельмі хутка, затым рушылі назад да Будкі. "Патрабуецца невялікая праніклівасць, каб выказаць здагадку, што яны кішэннікі, якія скупаюць несумленным шляхам нажытае". Яго тон казаў аб тым, што толькі прасцяк стаў бы аспрэчваць гэта. "Азартныя гульні не могуць нічога зрабіць, акрамя як павялічыць колькасць падобных злачынстваў".
  
  У Эшкрофта не было гатовага адказу. Дзёрзкасць незнаёмца зрабіла напружанымі асобы і выпрямила спіны ні ў яго, ні ў яго жонкі. Я з хвіліну назіраў за хлопчыкамі; немагчыма было сказаць, вінаватыя яны ці невінаватыя. Яны сапраўды кідалі насцярожаныя погляды па баках, але я б на іх месцы паступіў гэтак жа, калі б у мяне не было уваходнага квітка. Не жадаючы абвастрэння адносін паміж маімі суседзямі, я працягнула руку. “ Мяне клічуць Клеменс.
  
  "Холмс". Ён коратка паціснуў мне руку, затым страпянуўся, папрасіўшы ўзор попелу ад маёй цыгары. "Для маёй калекцыі", - патлумачыў ён. "Гэта дасць 102 асобных гатункі тытунёвага попелу". З гэтымі словамі ён дастаў флакон і насыпаў патрэбную колькасць, пакінуўшы мяне разважаць: Збор попелу? Мне падабалася выхваляцца, што за час маёй працы пілотам я сутыкаўся з усімі тыпамі людзей, але гэты Холмс, магчыма, новенькі ў маёй калекцыі.
  
  Змрочная чарада Цёмна-сініх рушыла ўслед па парадку, прымусіўшы Эшкрофта у прыўзнятым настроі ірваць на сабе валасы і заахвоціць Холмса сказаць: "Калі б яны паспрабавалі здзяйсняць абыходы з хованкі замест глыбокіх прамежкавых удараў, яны маглі б скарыстацца гэтымі прабеламі". Ён паказаў на правае поле. "Дарэчы, - дадаў ён, - калі мяч перелетит праз агароджу, ці будзе гульня шасцёркай?"
  
  Пакуль я разважаў над гэтымі загадкамі, Эшкрофт прамармытаў нешта наконт адпраўкі замежнікаў дадому. Прызнаюся, я таксама пачынаў трохі раздражняцца. Мяне раздражняла, што маю дзіцячую гульню выклікалі на суд і палічылі адсутнічае.
  
  "Жудасная поспех!" Эшкрофт застагнаў, калі яшчэ адзін "Бостан" шчасна трапіў у мэта.
  
  "Тут", - запярэчыў Холмс. “Поспех - прадукт стратэгіі. Ваш клуб праяўляе яе вельмі мала, як у атацы, гэтак і ў абароне".
  
  Перш чым Эшкрофт паспеў намацаў адказ, нашу ўвагу прыцягнулі галасы, якія даносіліся з поля.
  
  "У чым справа?" спытаў Холмс.
  
  "Рабарбар", - сказаў я, як быццам які-небудзь дурань мог ведаць гэта, і быў задаволены яго озадаченностью.
  
  "Гэта вызначана не крыкет", - сказаў нарэшце Холмс.
  
  Гэта было занадта для Эшкрофта, які абрынуў на мяне залп узнёслай рыторыкі, якой я ніколі б не чакаў ад яго. "Вы маеце рацыю, малады чалавек!" - раўнуў ён. “Бейсбол - гэта не крыкет. Гэта грубае і спрэчнае, дэмакратычнае баўленне часу. Так, гэта патрабуе каманднай гульні, але таксама і індывідуальнага мужнасці. Яна непокорна ў сваёй жыццёвасці. Яна не абцяжарана арнаментам і традыцыямі, як ваш крыкет, а жывая і жыццярадасная! Гэта наша гульня! Сапраўдны партрэт, сэр, нашага нацыянальнага характару!"
  
  Што ж, я палічыў гэта першакласнай аргументацыяй і ў цэлым быў схільны пагадзіцца. Але Эшкрофт памыляўся, думаючы, што прабіў з пенальці. Холмс не спяшаючыся змераў свайго суперніка сваімі шэрымі вачыма і сказаў: "Ваш "праўдзівы партрэт" быў бы значна больш захапляльным з элементамі поспеху, а не проста энергіі". Ён дадаў "сэр", не адкрыта насмешліва, але па-суседску. "І ваша нацыянальная гульня", — ён паказаў на брыльянт, дзе працягваўся спрэчка, — "была б палепшана за кошт больш дасканалага пагаднення па яе правілах".
  
  Ўзбуджэнне натоўпу перарасло ў шыпенне, стогны і цюгаканне.
  
  Холмс зрабіў жэст далонямі ўверх. Бачыце?
  
  Цёмна-сіні капітан дастаў кнігу правілаў. "Прачытайце гэта ўслых!" - крыкнуў нейкі жартаўнік; іншы дадаў: "Раздайце гэта па крузе, і мы ўсе прачытаем!" Франт з нафабренными вусамі і ў складаным цыліндры павярнуўся і паказаў на мяне. “Дай Марку прачытаць гэта! Ён што, нічога не разумее ў словах?" Гэта выклікала смех, і галовы павярнуліся ў мой бок.
  
  “ Вас добра ведаюць. "Свінцовыя вочы Холмса ўтаропіліся на мяне.
  
  "Я трохі пісака", - сціпла прызнаўся я.
  
  "Гэты чалавек паказаў на гэта", - суха сказаў ён. "Плямы на вашых пальцах і абшэўках раней таксама паказвалі мне на гэта".
  
  Я паглядзела ўніз. І сапраўды, на маёй правай манжете былі бачныя выцвілыя чорныя плямы, а на пальцах засталіся сляды чарнілаў ад запісаў у нататніку тым раніцай.
  
  "Я мог бы таксама выказаць здагадку, што вы пачыналі як наборшчык", - сказаў Холмс.
  
  Павінен прызнаць, што гэта ўзрушыла мяне. Адкуль ён даведаўся аб маім тыпе вызначэння ўзросту?
  
  "Дробязнае назіранне", - сказаў ён, заўважыўшы маё замяшанне. "Гэтыя мазалі на вашым вялікім пальцу левай рукі — старыя, моцна вышчэрбленыя — маглі паўстаць не ад чаго іншага, як ад таго, што вы сціскалі цяжкія скрынкі з кампазіцыямі".
  
  Я кіўнуў, лічачы яго подзвіг разумным, але не такім характэрным. З іншага боку, ніхто іншы ніколі гэтага не рабіў.
  
  "Дарэчы," працягваў ён, " які ў вас акцэнт? Я магу адрозніваць сорак два лонданскіх дыялекту, але, прызнаюся, многія тут, у Амерыцы, мне пакуль недаступныя, а ваш, містэр Клеменс, унікальны.
  
  Я сказаў яму, што на базе знаходзіцца Місуры, акруга Пайк, з даданнем некалькіх негрыцянскіх дыялектаў, навеяных ўражаннямі ад падарожжа. “ А вашыя, Холмс? Я таксама не лічыў сябе лайдаком, калі справа даходзіла да высвятлення радаводу мужчыны. “ Мяркую, вы самі правялі некалькі гадоў у сельскай мясцовасці — больш, чым у Лондане. Я пачакаў, пакуль ён усміхнецца з выглядам "нядрэнна", затым надзеў на яго сваю шапку. “ Ты вырас у Линкольншире, ці не так? Сярод світы збраяносцаў?
  
  "Так бо зусім побач!" - усклікнуў ён. “На самой справе, недалёка ад Еркшырскіх балотаў, недалёка ад Лінкольншыра. Цудоўная праца, Клеменс!" Ён не мог бы выглядаць больш здзіўленым, будзь я малпай, распевающей евангельскія гімны. Ён прызнаўся, што правёў дзяцінства ў сельскай мясцовасці, перш чым паступіць ва ўніверсітэт, які нядаўна кінуў. Перш чым вярнуцца і асталявацца ў Лондане, ён узяў на сябе смеласць пабачыць розныя куткі свету. “ Вы сказалі, вам спадабалася ў Англіі?
  
  Гул натоўпу стаў предвкушающим, калі гульцы зноў занялі свае пазіцыі.
  
  "У мяне былі самыя хуліганскія выхадкі". Я ўстрымаўся ад таго, каб сказаць, што ў Лондане мяне віталі як "найвялікшага сатырыка з часоў Свіфта і Вальтэра", але я распавёў, як у мяне з'явіўся мой цудоўны парасон: а менавіта, калі лонданскі рэпарцёр спытаў, чаму я нашу з сабой танную мадэль з бавоўны, я адказаў, што гэта адзіны выгляд, які англічане не сталі б красці, — і гэта было перадрукаваны пад ўсеагульны смех. Неўзабаве пасля гэтага на бяседзе мне падарылі тое, што я насіў сёння.
  
  "Мой брат даслаў мне выразку з універсітэта аб гэтым", - сказаў Холмс. "Мяркую, гэта ёсць у маіх файлах, у раздзеле "Амерыканцы".
  
  Гэта прагучала не зусім пахвальна, але я прапусціў гэта міма вушэй і прадставіў парасон для яго агляду. Пасля кароткага погляду ён вярнуў яго назад.
  
  "Ну, і што ты пра гэта думаеш?"
  
  "Цалкам здавальняюча".
  
  Спяшаюцца хлапчукі проталкивались праз цеснае прастору ззаду нас. Групы з іх насіліся туды-сюды на працягу ўсяго дня, выбіраючы новыя маршруты, каб выслізнуць ад дамагаюцца копаў. Я зразумеў, што ў мяне зноў паўстала адчуванне, што за мной назіраюць, і пераканаўся, што мой кашалёк ў бяспецы. Холмс глядзеў услед хлапчукам з відавочным захапленнем.
  
  "Здавальняюча?" Сказаў я з некаторым натхненнем. "Не чэмпіёнская мадэль?"
  
  Убачыўшы, што ўскудлаціў мае пёры, ён працягнуў костлявую руку за парасонам і агледзеў яго бліжэй. “Выраблена James Smith & Sons. Вельмі добрыя. Яны лідзіруюць у сваёй вобласці. Я знаёмы з іх Новым установай на Оксфард-стрыт - больш таго, я правёў там даследаванне. Ён узважыў парасон. “ Навес з тонкага шоўку. Не з альпаки або промасленного палатна, якія выкарыстоўваюць менш вядомыя вытворцы. Яго рука слізганула ўздоўж стрыжня і вылучыла распоркі. “Але звярніце ўвагу, Клеменс, што гэтыя сталёвыя рэбры нядаўна распрацаваны Hanway. Не кітовы вус ручной працы. Ён з грэблівым пстрычкай дакрануўся пазногцем да аднаго з бурштынавых наканечнікаў, зачыніў пашыральнікі і працягнуў ручку мне. “Дызайн пісталетны дзяржальні, самы распаўсюджаны зараз, гэта простая костка. Ніякіх разьбяных фігурак з слановай косткі або чорнага дрэва, як на лепшых мадэлях Smith & Son ".
  
  Я кіпела ад абурэння. Як нахабна, што ен назваў мой трафей другога гатунку!
  
  "Прабачце, - сказаў ён, - але вы самі спыталі". Затым, нібы для таго, каб адцягнуць мяне, ён закрануў тэму новых пішучых машынак і спытаў, ці ведаю я пра іх. Маё настрой узняўся на прыступку, я сказаў яму, што ў мяне ёсць такі, і што, рэгулярна трэніруючыся на двух пальцах, я навучыўся выбіваць "Хлопчык стаяў на падпаленай палубе" са хуткасцю васемнаццаць слоў у хвіліну. Чаму гэта яго зацікавіла?
  
  Яго густыя бровы сышліся на пераноссі. "Я бачу магчымасці ў іх выкарыстанні ў злачынных мэтах".
  
  Я паглядзеў на яго; яго твар было зусім цвярозым і засяроджаным. Ці быў гэты чалавек ахоплены вар'ятам бачаннем злачынцаў паўсюль? "Ты сказаў, што 'вывучаў" кампанію "Сміт і сыны", - нагадаў я яму. “ У напрамку якога прадпрыемства? Ты плануеш заняцца гандлем парасонамі?
  
  Гэта выклікала кароткі смяшок. “ Не зусім.
  
  "Што ж тады?"
  
  “ Дэтэктыў-кансультант.
  
  Я некалькі імгненняў перажоўваў гэта, дазваляючы яму павіснуць у паветры паміж намі, думаючы пра тое, як ён хацеў вывучыць мой родны дыялект, як яму не цярпелася стрэсці попел з маёй цыгары. "Ты разыскиваешь доказы?" Спытаў я. “У напярэдадні здзяйснення злачынстваў?"Я, вядома, чытаў Па, сее-што з яго мне нават спадабалася, і я атрымаў уяўленне аб тым, як можа працаваць дэдуктыўны розум. Не тое каб у мяне яго было. Як і, наколькі я мог зразумець, алавяныя героі ілюстраваных часопісаў, напоўненых надуманымі подзвігамі гарадскіх дэтэктываў, чыгуначных дэтэктываў, сышчыкаў прэрый - можа быць, нават вавёрчыных сышчыкаў. Бачачы, наколькі гэта багатая жылка, я зрабіў такія-сякія пошукі ўласнай дэтэктыўнай гісторыі, выклікаўшы майго старога персанажа-жабу-скакуна і назваўшы гэтую гісторыю Сайман Уілерам, дэтэктыў-аматар. Спрабаваў гэта як аповяд і п'есу, і ў кожным выпадку гэта быў аглушальны правал, што не зрабіла маё сэрца больш тым, хто любіць дэтэктывы.
  
  "Як можна распазнаць і ацаніць доказы, не маючы сістэматычных ведаў?" Холмс казаў. "Такім чынам, ды, ў тонкасцях вырабу парасонаў можа быць знойдзены ключавы элемент". Ён пагразіў паказальным пальцам, як школьны настаўнік. “ І ў прадметах больш загадкавых.
  
  Нападаючы "Бостана" адправіў мяч у цэнтр поля, і 4 знікла з сцяжка "Бостана" на зялёным тэлеграфным табло за сцяжком парушэнні правілаў на левым флангу і была заменена на 5. Пад ім сумна вісеў хартфордский 0.
  
  "Вы сапраўды верыце," сказаў я, " што злачынствы могуць быць раскрытыя галоўным чынам з дапамогай разумовых здольнасцяў?"
  
  "Я ведаю гэта", - сказаў ён з раздражняльным самазадаволенасцю. "Калі ўсе іншыя магчымасці ліквідуюцца ў працэсе старанна прымяняецца дэдукцыі, адзіная астатняя павінна быць праўдай, якой бы неверагоднай яна ні была". Гэта вырвалася ў яго з грукатам, як вершык з нядзельнай школы.
  
  "Магло быць праўдай", - паправіўся я. “Магло быць і чыстай лухтой. Паслухайце, Холмс, калі б усё было так проста, як вы сцвярджаеце, кожны подлы злодзей і грабежнік з падваротні быў бы злоўлены ў пастку ў імгненне вока — і буйныя ашуканцы таксама. Хіба пінкертоны не нанеслі ўдар па бандзе Джэймса мінулай зімой? Я таксама ткнуў пальцам, упэўнены, што загнаў яго ў кут. “ У газетах пісалі, як яны кінулі бомбу ў дом яго маці і адарвалі ёй руку, але Джэсі яны не дасталі.
  
  "Я адважыўся б нагадаць вам, што ўсё залежыць ад таго, хто выкарыстоўвае дэдукцыю", - сказаў ён. “Паліцыя можа бачыць, але, як правіла, яна не назірае. А дэдукцыя ў крымінальных справах рэдка бывае просты — на самай справе яна складаная і патрабавальная, але ў канчатковым рахунку надзейная ". Ён быў ўсхваляваны, - па меншай меры, для сябе — яго ноздры злёгку раздзьмуваліся, як у арабскага каня, якога я калі-небудзь бачыў. “Як сказаў Флабэр, "Чалавек даражэй за ўсё на свеце—творчасць даражэй за ўсё на свеце". Чалавек - нішто, праца - усё".
  
  "Так, ён напісаў гэта Жорж Санд". Я адчуў немалая радасьць, убачыўшы здзіўлены погляд Холмса. Цяпер я вырашыў перасягнуць яго перад флиндерсом, запомніўшы некаторыя фразы Флобера, перадрукаваныя ў лонданскіх газетах. - Па-мойму, гэта гучыць так: "Чалавек не САПРАЎДНЫ, які любіць цябе".
  
  Яго хмурны погляд на мой растягивающий словы французская ператварыўся ў незадаволены, калі ён ацаніў маю дакладнасць. Я зноў здзівіла яго, і на гэты раз ён не быў зачараваны. Не трэба было быць цэлай галерэяй навукоўцаў, каб зразумець, што ён не прывык, каб яго папраўлялі, і што гэта пасавала яму прыкладна як выпадак крапіўніцы.
  
  - Але, нягледзячы на тое, што ты ўсяго толькі чалавек, - дадаў я для постраху, - я так разумею, ты прэтэндуеш на гэтую выключную здольнасць назіраць і рабіць высновы?
  
  "Цяпер ты обвиняешь мяне ў нясціпласці", - парыраваў ён. “Я не лічу сціпласць цнотаю. Логік павінен бачыць рэчы такімі, якія яны ёсць. Недаацэньваць сябе - такое ж адхіленне ад ісціны, як і перабольшваць свае сілы ".
  
  "У маёй сферы дзейнасці," сказаў я яму, " ісціна часта становіцца прадметам смеху, і рэчы рэдка выстройваюцца ў нешта падобнае на прамую лагічную ланцужок. Ці пагадзіцеся вы, што жыццё пабудавана не так, як —"
  
  Як і варта было чакаць, мая логіка патанула ў выбуху крыкаў, калі Хартфорды нарэшце пачалі праяўляць свой характар. Цёмна-сіні нападаючы адбіў доўгі мяч, які адправіў двух раннер дадому. Узрушаны пітчар "Бостана" абвясціў тайм-аўт.
  
  "Бачыш?" Я паказаў на брыльянт і працягнуў прыводзіць новыя аргументы. Хто б мог прадказаць — належачы толькі на лагічную дэдукцыю — такі зрух у лёсе? Хіба чалавечы лёс не была менавіта такой? Ва ўладзе непрадбачаных, хаатычных выбліскаў божага? Як можна было б, выявіўшы "доказы", аднавіць парадак, калі не было ніякага пэўнага парадку, з якога можна было б пачаць?
  
  Ён кінуў на мяне спапяляльны позірк, як быццам мае прапановы былі занадта невуцкія, каб іх разглядаць. Я неустрашимо дадала яшчэ. Я адзначыў, што ў дэтэктыўных гісторыях ёсць акуратныя развязкі, усё прадумана да дробязяў да канца. Але гэта спартыўнае спаборніцтва, як нішто іншае, сведчыла пра глупства прымаць такі падыход сур'ёзна. Як можна было б прымяніць "логіку" для атрымання "ісціны" тут, калі большая частка base ball кідала выклік рацыянальнасці?
  
  Холмс разгублена кіўнуў, і я вырашыў, што ён паказвае белы сцяг. У яго вачах быў задуменны, адхілены погляд. Здавалася, ягоная ўвага была засяроджана не на мне і не на гульцах, а на рухах бадзяжных хлапчукоў. Ці быў яго замкнёны розум зацыклены на дзецях-злачынцаў?
  
  Некалькімі отбивающими пазней "Хартфард" адправіў мяч у яблыню прама за плотам, зраўняўшы лік - 5: 5. Як нам гэта спадабалася! "Ура!" - Крыкнуў я, падпарадкоўваючы свае інстынкты бунтара мясцовым звычаям. “ Ура! "Эшкрофт закрычаў і закалаціў па маім плячы мясістымі кулакамі. Я не мог прыгадаць такога галавакружнага настроі падчас гульні ў мяч з таго далёкага дня, калі Тым Бланкеншип, мая мадэль для "Гека Фіна", запусціў мячом у кухоннае акно ўдавы Холлидей і разбіў бутэлечку з абязбольвальным пра яе падваконнік. Стары жоўты кот ўдавы, Страшны суд, паспрабаваў гэта рэчыва і адправіўся высвятляць адносіны з кожнай сабакам у мястэчку.
  
  Калі мы зноў паселі пасля апошняга аўту, і я праверыў, ці няма парасоніка, я выявіў, што яго няма. Я зноў ускочыў, як быццам мяне наведалі раз'юшаныя шэршні, і ўтаропіўся на дашчаныя лаўку.
  
  "Што-то не так?" спытаў Эшкрофт.
  
  "Ты не мог бы ўстаць?"
  
  “ Прашу прабачэньня?
  
  Я паспрабавала зазірнуць за яго надмерна шырокія сцягна. “ Буду ўдзячная, калі ты приподнишься.
  
  Калі ён неахвотна саступіў мне месца, я з заміраннем сэрца заключыў, што парасон затрымаўся не пад ім, а, павінна быць, дзе-то ў цемры пад лаўкамі Павільёна. Як спусціцца? Я агледзеў схіл пада мной: забіты так шчыльна, што не было і намёку на праходы. Дабрацца да падножжа было б сапраўдным пеклам — і перакрэсліць усе думкі аб вяртанні.
  
  Холмс крануў мяне за локаць. "Я павінен паведаміць вам, што адзін з гэтых абадранцаў зноў уварваўся сюды як раз у той момант, калі вы былі ўцягнутыя ў... — ён зрабіў паўзу, падбіраючы слова, — у "апладысменты".
  
  "Хлопчык сцягнуў яго?"
  
  "У гэтым выпадку я б спыніў яго", - сказаў Холмс. “Я павярнуўся і ўбачыў яго пасля таго, як ён прайшоў міма. Рукі ў яго былі пустыя, але я б паставіў гинею на тое, што ён выпусціў парасон — і я б рызыкнуў выказаць здагадку, што гэта было зроблена наўмысна.
  
  Я спрабаваў разабрацца ў гэтым. Схільнасць ангельца знаходзіць злачынцаў на кожным кроку выклікала падазрэнні, але ён прапанаваў праўдападобнае тлумачэнне знікнення парасоніка. Калі гэта праўда, то ў гэты момант яго забіраў бы сам злачынец або саўдзельнік. Што рабіць?
  
  "Вось, не маглі б вы ..." Я апусціўся на калені і сагнуўся амаль удвая, спрабуючы схаваць твар пад лаўку. Эшкрофт бурчаў і супраціўляўся маім намаганням сваімі нагамі-стойкамі. Якая сядзіць ззаду яго місіс Эшкрофт, чыё клетку сукенка займала добрых тры фута лаўкі і облегало яе, як цыркавы шацёр — у ім яна не змагла б схавацца ад ветру бліжэй чым на восем балаў, — пачала выказваць свае думкі голасам, у якім чулася ўся мядовая слодыч файла "вырадак № 6". Дададзены заўвага: Надзеньце цётцы Полі сталёвыя акуляры, яе амаль падкасіў рэўматызм, і дробку яе за твар!
  
  З пакутлівага становішча лейцара я быў узнагароджаны вузкім аглядам апраметнай Павільёна. Прыжмурыўшыся, я разглядаў бутэлькі, кардонныя скрынкі, бляшаныя банкі, абгорткі і бог ведае што яшчэ, і мне здалося, што я ўбачыў ручку, якая тырчыць з кучы змоклых газет, напалову пагружаных у лужыну. Я спадзяваўся, што дажджавая вада, а не тытунёвы сок — ці чаго горай. Калі мае вочы прывыклі, я ўбачыў, што гэта ўсяго толькі адламаны пугу ад калыскі.
  
  Я схіліў галаву набок, каб лепш бачыць. Дзве цёмныя фігуры прытаіліся каля пярэдніх сядзенняў. У іх не было каўнерыкаў і падыходных галаўных убораў — на тым, што паменш ростам, была жокейская шапачка таго фасону, які выкарыстоўваецца для баллист, — і, вядома ж, у іх не было білетаў. Я мог бы захапляцца іх адвагай, калі б не той, што паменш, які сціскае пад пахай мой парасон.
  
  “ Гэй, хлопцы! - Паклікаў я.
  
  Яны павярнуліся і ўтаропіліся на маё перакошаны твар, падвешанае пад лаўкамі, як святочная лямпачка. Той, што паменш, вінавата паглядзеў на парасон, што-то хутка сказаў іншаму, нацягнуў ніжэй жокейскую шапачку, каб схаваць твар, і падрыхтаваўся да ўцёкаў.
  
  "Я не копы", - сказаў я ўпэўнена. "Ідзі сюды".
  
  Той, што пабольш, выхапіў парасон у таго, што паменш, і асцярожнымі крокамі падышоў крыху бліжэй.
  
  "Гэта маё", - сказаў я яму. "Я абавязаны табе за тое, што ты выратаваў гэта". Мы вывучалі адзін аднаго. Я мог бачыць, што гэта быў шчарбаты, веснушчатый, брудны тып. Пасля некаторага разважанні ён, здавалася, прыйшоў да нейкай высновы пра мяне і ткнуў пальцам у свой брудны нос.
  
  "Ну, натры сваю д'ябальскую шкуру!" Гэта прагучала гучней, чым я меў намер, і я пачуў, як місіс Эшкрофт узрушана ахнула. Рухам, годным Індыйскага гумовага чалавечка Барнум, я пацягнуўся назад і вывудзіў кашалек, штурхнуўшы пры гэтым Эшкрофта. “ Хлопчыкі? Маім голасам, сочащимся даверам, я сказаў: “Гэты парасон, які ты трымаеш у руках? Гэта выгаднае прапанову - прынесці яго мне".
  
  "Колькі?"
  
  Я памахаў банкнотай. “ Цэлы даляр.
  
  "Давай паглядзім на твой кошт", - сказаў хлопчык. "Кінь яго".
  
  "Гэты стары кот не стане біцца". Я чмыхнуў на яго дзёрзкасць. "Хутчэй за даставай парасон сюды, і наяўныя твае".
  
  Хлопчык параіўся са сваім малодшым таварышам, які паківаў галавой; здавалася, яны спрачаліся. "Адкуль мы можам ведаць, што ты заплаціш?" - запатрабаваў адказу той, што буйней, круцячы парасон у брудных руках. Іншы адступіў назад, яго твар азмрочыла цень.
  
  "Я казаў табе аб гэтым".
  
  "Ён сядзеў, яна сядзела", - насмешліва уздыхнуў хлопчык.
  
  "Гэта падарунак на памяць!" Я глыбока ўздыхнула, каб здушыць свой гнеў. “Гэта каштоўна - але толькі для мяне. Я квадратная, як скрынка з-пад галантарэі. Я дам табе грошы".
  
  Хлопчык схіліў галаву набок. "Аддай гэта першым".
  
  "Чорт бы пабраў тваю многосложную нахабства!" Отшатнувшись, я стукнуўся галавой аб край лаўкі і што ёсць мачы вылаяўся.
  
  "З вашага ДАЗВОЛУ!" сказаў Эшкрофт.
  
  Я ўтаропіўся на свой парасон, думках прадставіўшы каля лонданскіх банкетчиков, і з уздыхам шкадавання выпусціў даляр. Цікава, што юны нягоднік у сваіх ірваных штанах выглядаў так падобна на маіх таварышаў па Ганібалам у дзяцінстве — сапраўды, што-то ў яго хударлявым складам цела, рыжеватых валасах і хлапечым рысах асобы нагадала мне мяне самога, — але гэты хлопчык вёў свае справы як самы подлы гандляр-янкі. Банкнота ўпала ў яго сціснутую руку і знікла.
  
  Да гэтага часу іншыя нахіліліся, каб паглядзець на прычыну бязладзіцы. Рэзкія рысы асобы Холмса з'явіліся побач трэба мной. Ён пасунуўся, каб знайсці месца, ці стаяў на руках? Хлопчыкі параіліся унізе, той, што паменш, пацягнуў за парасон, перш чым зноў адступіць у цень.
  
  "У чым праблема?" Спытаў я.
  
  Выбух освистывания падняў большасць іншых асоб.
  
  "Падыміся сюды і забяры свае наяўныя!"
  
  Хлопчык падняў галаву. "Хачу яшчэ," коратка сказаў ён.
  
  “ Ах ты, абрэзаны, пякельны, вераломны— - Мае далікатныя словы былі заглушаныя новымі выбухамі незадаволенасці натоўпу. "Гэта занадта шмат для мяне, - сказаў я яму, калі шум аціх, - каб зразумець, чаму менавіта ты патрабуеш выкуп за прынца, каб вярнуць маю ўласнасць!"
  
  "З-за рызыкі", - адказаў ён. "Калі ў нас адбяруць квіткі, яны засунуць нас у каталажку". Пры гэтых словах хлопчык паменш распачаў яшчэ адну няўдалую спробу з парасонам.
  
  "Добра, два даляра". Махляр з абрэзам ўбачыць, як я ператваруся ў бекон з фасоллю. Я пацягнуўся да партманеце, але не знайшоў іншага банкноты дробнага вартасці. "Холмс!" Я сказаў, ведаючы, што лепш не прасіць гэтую жмущуюся да грошай азадак Эшкрофта: "Пазыч мне долар — я ўсё роўна выйграю гэтую гульню!" Я працягнуў да яго руку над лаўкай запасных.
  
  "Ты выкарыстоўваеш няправільны падыход", - сказаў ён, але працягнуў сярэбраную манету.
  
  Я зноў прыгнуўся як можна гучней, але з натоўпу пачулася освистывание. Хлопчык паменш ўбачыў свой шанец і на гэты раз атрымаў поспех у тым, каб забраць парасон ў пярэднюю частку Павільёна, дзе паміж азадкамі гледачоў я заўважыў мелькнувшие на хатняй пляцоўцы малінавыя шкарпэткі.
  
  "Вярніся!" Я закрычала, размахваючы рукамі.
  
  - Ты не пярэчыш? Калена Эшкрофта балюча ткнулось мне ў рэбры.
  
  "Мы б усе хацелі атрымаць асалоду ад працэсам", - крыкнула місіс Эшкрофт, яе з'едлівы тон vaelsya мне ў мозг.
  
  Я прыўзняўся ў знак пратэсту, стукнуў сябе па чэрапе ў тым жа месцы і крыкнуў: "атрымлівай Асалоду ад імі, а не той часткай мяне, якую ты бачыш лепш за ўсё!" Гэта выклікала абураныя воклічы, і мне здалося, што лязо штыка вонзилось мне ў зад. Я разгарнулася, яшчэ раз стукнуўшы сябе па сваёй беднай галаве, і ўбачыла, што яны глядзяць на мяне зверху ўніз, місіс Парасон Эшкрофт трымаў высока двума рукамі. Я здыму з іх мерку, змрочна паклялася я і, зноў паглядзеўшы ўніз, выявіла, што хлопец старэй забраў парасон.
  
  "Трымай," сказаў я яму і кінуў другі даляр.
  
  Ён ледзь зірнуў на яго, але з трывогай агледзеўся ў пошуках свайго таварыша. “ Я хачу пяць.
  
  "ЗА ШТО, У ІМЯ ГРОМУ?" Калі я адчуў зваротны ўдар парасоніка, чырвоная смуга затуманіла мой розум. Мае ногі откинулись таму і сустрэлі моцны супраціў, адначасова абдзіраючы галёнкі і абрушваючы на мяне град удараў.
  
  - З цябе даволі! " сказаў Эшкрофт і ўзяў мяне за лодыжкі.
  
  "Рукі прэч!" Я люта вырывалася, спрабуючы вызваліцца. "Я сарву скуру з вас абодвух!" Затым, бачачы, што хлопчык паварочваецца і ўцякае: "НЕ ТЫ!" Ён накіраваўся да супрацьлеглым баку павільёна з парасонам у руцэ. "ПАЧАКАЙ!" Схапіўшыся за лаўку, я ўбачыў, як ён знік звонку ў натоўпе. “ВЯРНІСЯ! СПЫНІЦЕСЯ! Я вырвалася з рук Эшкрофта, выпрасталася і кінулася ўніз па трыбуне Павільёна, а раз'юшаныя гледачы закипали у мяне за спіной. "Гідкі нягоднік!" - віскнула жанчына, чыю капялюшык з малюнкам я збіў набок.
  
  Да таго часу, як я паваліўся на зямлю, ад хлопчыкаў не засталося і следу. Паліцыя, вядома, нічога не бачыла. Пакуль гульня завяршалася познімі падачамі, я моўчкі стаяў ля падножжа Павільёна, і горкія галашэнне — Аднясіце мяне дадому паміраць і да таго падобнае — круціліся ў мяне ў галаве. Я цьмяна разумеў, што Бостан перамагае, але маё ўяўленне прыцягнуў рабарбар, які працягваў вывяргацца, дзявяткі, роящиеся на ромбе ў змяняюцца фармацыях чырвонага і сіняга. Хіба рыцарскія турніры ў старыя часы не выклікалі такога супярэчлівага відовішча? У сваіх штодзённіка я рабіў нататкі для аповеду аб сярэднявечнай Англіі, у якім сучасны янкі ўяўляе смяротнае агнястрэльную зброю і іншыя любаты дзевятнаццатага стагоддзя, правакуючы катастрафічны канфлікт. Ці павінен я папрасіць яго прынесці базавы шар да круглага стала? Падзяліце коней на супернічаюць дзявяткі? Думка аб тым, каб сцерці іх адным ударам, захапіла мяне, і я зноў дастаў аловак і табліцу паказчыкаў. Калі я перастаў рабіць нататкі і зноў падняў вочы, каманды ўжо пакінулі поле, а Павільён быў амаль пусты. Я стаяў сярод груды сапсаваных прадуктаў, абгортак ад прамасленай паперы, недакуркаў цыгар, змятых картак вынікаў і газет, і сэрца ў мяне ўпала. Але затым, паступова, пачатак выяўляцца цуд аднаўлення гледжання. Неўзабаве я быў заняты распрацоўкай плана, як вярнуць свой скрадзены прыз.
  
  Яго дызайн набыў прыемную форму, калі маю ўвагу прыцягнула рух за лаўкамі. Там хто-то быў. Зладзеяватыя отродья? З колотящимся сэрцам я абышоў будынак, каб зазірнуць пад яго, і ўбачыў Холмса, які сядзеў на кукішках каля каламутнай лужыны і вывучаў зямлю праз павелічальнае шкло. “ Выглядваў сома? - Спытаў я з некаторай рэзкасцю.
  
  Ён кінуў апошні погляд, павольна выпрастаўся і паглядзеў на мяне каменнымі вачыма; я лічыў, ён ведаў, што я страціў памяркоўнасць да яго. Справа ў тым, што да таго часу мяне больш за ўсё ў ім абурала ўсё: яго культурны склад, яго маладосць, яго рост, яго аднастайна чорныя валасы (мае ўласныя каштанавыя, з сівізной на скронях), яго пагардлівыя англійскія манеры паводзін і — гэта больш за ўсё — яго чортава самаўпэўненасць. Усё гэта было насажено на круціў і поджаривалось на павольным агні.
  
  "Вы пагарджаеце мае метады", - сказаў ён. “Прашу, дазвольце мне праверыць вашыя назірання. Exempli gratia, не маглі б вы апісаць абутак маладых людзей?
  
  Вядома, гэта павысіла маю тэмпературу яшчэ на некалькі градусаў. Іх абутак? Ніякіх вобразаў у галаву не прыходзіла. "Тут, унізе, было змрочна, - запратэставаў я, "усе гэтыя цела загароджвалі святло наверсе". Холмс холадна агледзеў мяне і пачакаў. "Мне здаецца, на іх былі звычайныя броганы".
  
  Ён са шкадаваннем паківаў галавой, як быццам я прызнаў сябе ашуканцам. "Вельмі добра, тады якога колеру былі іх кашулі?"
  
  Я паспрабавала зразумець, але ў галаве ў мяне быў безнадзейны бязладдзе. “ Ну, не крамная адзенне, у гэтым я магу паклясціся. Кашуля хлопчыка большага памеру была — ну, шэрая, мне здаецца.
  
  "Аліў," паправіў ён, выглядаючы самаздаволеным, як піражок.
  
  "І якая ваша мэта?" Спытаў я. "Павысіць сваю кваліфікацыю ў blind man' s bluff?"
  
  "Хутчэй, каб павысіць, як ты выказаўся, маю здольнасць назіраць". Рэзкасць яго тоны адпавядала майму.
  
  "Назіраць за чым?" Я паказаў на месца, якое ён аглядаў. "Нават калі табе ўдасца знайсці сляды маленькіх ублюдкаў — што тады?"
  
  "Менавіта гэтае пытанне", - адказаў ён. “Што тады? Назіраючы за тым, дзе яны стаялі, я змог зрабіць пэўныя адкрыцця".
  
  Я хмыкнуў. "Напрыклад?"
  
  Яго тонкія вусны сціснуліся, як у задаволенай рэптыліі, якая накідваецца на чарговае страва. "У цяперашні час было б несвоечасова раскрываць мае метады і вынікі". Ён быў галоўным, каб абыграць групу. "Гэта можа дрэнна адбіцца на гэтай справе".
  
  - Справа? - Горача паўтарыў я. - Тут няма ніякай справы! Ты запрог сваю клячу не ў тую павозку, калі думаеш, што я буду ўкладваць грошы ў твае дурныя выдумкі, каб вярнуць свой парасон.
  
  "Магчыма, табе будзе карысна даведацца," сказаў ён ледзяным тонам. - што я маю намер прапанаваць свае паслугі толькі тады, калі мяне папросяць.
  
  "Ну, мяне ніхто не пытаўся", - агрызнуўся я ў адказ. “І ў мяне ёсць свае метады. Вось што я вам скажу: я гатовы паспрачацца на любыя стаўкі, якія вы захочаце, што я атрымаю свой парасон назад у працягу трох дзён — і я спраўлюся з гэтым, не выходзячы з дома для ператрусу! Каму, чорт вазьмі, патрэбен які-то самазваны дэтэктыў?
  
  Гэта раззлавала яго! Мы абмяняліся лютымі поглядамі, нашы асобы былі адточаны да мяжы. Мінакі маглі б прыняць нас за пару пеўняў, якія ўступілі ў бой.
  
  "Мяркуючы, што ён у вас сапраўды ёсць," сказаў Холмс, " які ваш план?"
  
  Я падумваў не казаць яму пра гэта, але гонар заахвоціла мяне накідаць гэта ў агульных рысах.
  
  Замест таго, каб здацца перад геніяльнасцю майго плана, ён прама сказаў: "Я сумняваюся, што гэта спрацуе".
  
  "Скарыся або заткніся", - выпаліў я ў адказ.
  
  Ён пацёр свой доўгі падбародак і задумаўся. "Я думаў працягнуць сваё падарожжа," сказаў ён нарэшце, "але я згодны застацца ў вас на тры дні — і больш, калі спатрэбіцца — і дамагчыся поспеху там, дзе вы пацярпіце няўдачу".
  
  Мы абмяняліся поціскам рукі. Яго рука была больш, але чыста прыродная грубасць зрабіла мяне роўнай яму. Я спытала, што ён мае на ўвазе.
  
  "Назіранне і дэдукцыя", - адказаў ён, як бы называючы слупы сусвету. "І ужываючы метады, якія некаторыя маглі б разгледзець ..." Яго погляд прасачыў за задержавшейся купкай вулічных хлапчукоў, перелезающих праз плот. “ ... нерэгулярныя.
  
  Я ледзь стрымаўся, каб не зарагатаць. “ А стаўкі?
  
  "Калі гэта справа скончыцца", - сказаў ён. "вы будзеце ведаць іх даволі добра". Затым ён павярнуўся і рушыў прэч доўгімі, хуткімі крокамі, нахіляючыся наперад, яго хударлявы твар рассекало паветра, як нос кліпера.
  
  Па праўдзе кажучы, я не чакала зноў убачыць яго.
  
  
  
  
  УЗНАГАРОДА Ў ДЗВЕСЦЕ ПЯЦЬ ДАЛЯРАЎ - У аўторак на вялікім матчы з мячом на базе, пакуль я крычаў "ура", два хлопчыка забралі які належыць мне карычневы шаўковы ПАРАСОН англійскай вытворчасці і забыліся вярнуць яго. Я заплачу 5 даляраў за вяртанне гэтага парасона ў добрым стане ў мой дом на Фармингтон-авеню. Мне не патрэбныя хлопчыкі (у актыўным стане), але я заплачу дзвесце долараў за іх астанкі.
  
  СЭМЮЭЛ КЛЕМЕНС. Л.
  
  Першы дзень я чакаў у выдатным размяшчэнні духу. Другі - у некалькі змякчэнне настроі. Трэці - у нарастаючай ліхаманцы ўзбуджэння. Чацвёрты і пяты - у балоце адчаю. Увечары шостага дня пад маімі варотамі з'явіўся абарваны конюх, які сцвярджаў, што валодае жыццёва важнай інфармацыяй толькі для мяне.
  
  Я імгненна ацаніў яго знешнасць: тыповая капялюш з апушчанымі палямі для паганятага коней, оттеняющая густыя бровы, нос бульбай і бакенбарды тыпу "адбіўную з бараніны"; галава хітра нахіленая, пастава злёгку сутулая, адна нага падгарнуць. З вайны, падумаў я.
  
  "Я не попрошайничаю, шэф", - сказаў ён. "Проста сумленны конюх". Яго голас быў хрыплым і з прымешкай слізі, частка якой ён як раз у гэты момант выпусціў на дробны імпартны жвір маёй пад'язной дарожкі. Яго акцэнт быў злёгку бауэр, але ноткі ў ім гучалі фальшыва. "Вы гэты Клеменс?" спытаў ён і дастаў з кішэні пінжака запэцканы газетны квадрацік з маім паведамленнем.
  
  "У цябе ёсць парасон?" Запярэчыла я, падыходзячы бліжэй, каб зазірнуць яму пад поля.
  
  Ён зрабіў паўкроку назад.
  
  “ Ну што, Холмс, у вас гэта ёсць?
  
  Гэта ўдарыла падобна ўдару маланкі, збіўшы яго з ног. Ён павольна выпрастаўся і прыбраў са свайго асобы тэатральныя бровы, бакенбарды і закасаваны нос, на яго адкрытых рысах было напісана засмучэнне, як у аблудніка школьніка. Ён паказаў на сваю неахайную вопратку, і калі ён загаварыў, яго голас паступова набыў звычайную ўпэўненасць. "Сярод конюхаў пануе дух таварыства", - сказаў ён. “Станьце адным з іх, і вы зможаце даведацца многае з таго, што трэба ведаць. Будучы беспрацоўным конюхам, я выявіў менавіта тое, што шукаў ".
  
  "Тады ў цябе сапраўды ёсць парасон!" Мяне ахапіў прыліў пачуццяў. "Выдатныя навіны!"
  
  "У мяне ёсць гэта для цябе", - сказаў ён і дастаў яшчэ адну паперу, на гэты раз свежую і акуратна складзеную.
  
  ЛІСТ АБ ЗГОДЗЕ
  Ніжэйпадпісаныя рэальныя згаджаецца:
  
  • Купіце ў Лондане парасон Smith & Sons city мадэлі № 17b з ручкай у выглядзе галавы тукана з фіялкавы дрэва і сярэбраным раменьчыкам на поясе (25,50 фунтаў стэрлінгаў + ўпакоўка і дастаўка) пры першай жа магчымасці.
  
  • Пасля дастаўкі размесціце аб'яву ў Courant, паказаўшы дакладны час пэўнага дня.
  
  • У гэты дзень і ў паказаны час пакладзеце парасон ў прыдатнай ўпакоўцы пад Галоўную трыбуну Бейсбольнай пляцоўкі.
  
  • Пакіньце памяшканне і вярнуцца не раней, чым праз два гадзіны ў паказанае месца, каб знайсці там свой арыгінальны парасон і вярнуць яго назад.
  
  (Падпісана) _______________ Сёння ________________ 1875 г.
  
  Я прачытала гэта ў другі раз, затым трэці, мой захапленне загас, калі я напружыла зрок, спрабуючы атрымаць з гэтага сэнс. “Фиалковое дрэва? Галава Тукана?" Я выдыхнула. “ Дваццаць пяць фунтаў? Гэта амаль сто даляраў! 'Вярніце яго арыгінальны парасон'. . . . Я пакруціў галавой, як сабака, ачышчальная ваду. "Гэта ў тваім разуменні розыгрыш?"
  
  “Наадварот, - адказаў ён, - гэта была ваша спроба розыгрышу, якая прывяла да гэтага. Як толькі пэўныя факты апынуліся ў маім распараджэнні, стала відавочна, што ваша апублікаваная пагроза не была ўспрынятая як легкадумнасць прадстаўнікамі ніжэйшых класаў — у прыватнасці, дзяўчынай, якая паквапілася на ваш парасон. І, што больш важна, яе бацька.
  
  "Дзяўчына?" Рэхам паўтарыў я. “Якая дзяўчына! Ты што, спятил?"
  
  "Ні ў найменшай ступені", - спакойна сказаў ён. “Калі б вы прыслухаліся да мяне пасля матчу з мячом, вы б даведаліся, што я сабраў цікавыя дэталі па частковага адбіткі абутку маленькага дзіцяці. Тры дэталі, калі быць дакладным. Па-першае, я заўважыў, што падэшва ў гэтай таннай абутку тыпу McKay была ўжо, чым у большасці хлопчыкаў. Па-другое, прыкметная дуга ва ўзоры з дзірачак для пазногцяў паказвала на завостраны, а не квадратны шкарпэтку ў дзяўчыны. Па-трэцяе, крыху большая глыбіня ззаду прадугледжвала магчымасць прыпаднятага абцаса, што таксама характэрна для жаночай абутку."
  
  Холмс зрабіў паўзу, каб асэнсаваць гэтыя адкрыцьця.
  
  “ Акрамя таго, было яшчэ тое, як яна схапіла парасон. Вы, вядома, гэтага не заўважылі. Яго тон казаў аб тым, што я была ідэалам кавалера сярод тупиц. “І ўсё ж мне адразу стала відавочна, што, хоць яна і была напалохана, яна хацела чаго—то нават больш, чым ўцячы - яна хацела гэты парасон. Вось чаму яе брат — так, гэта быў той, іншы — спрабаваў паўплываць на яе, прапаноўваючы больш грошай. Але яна была непахісная. Так атрымалася, што ваш шаўковы парасон быў самым цудоўным прызам, калі—небудзь украшавшим яе вобраз, - магчыма, ён быў узяты з "Тысячы і адной ночы", — і як толькі яна ўзяла яго ў рукі, то, натуральна, захацела забраць яго сабе. У рэшце рэшт, яе брат, а пазней і бацька, патураць ёй.
  
  Холмс адарыў мяне сваёй змяінай усмешкай.
  
  “Да таго часу, калі з'явілася ваша аб'ява, я ведаў, што мне трэба ўвайсці ў свет гэтых дзяцей-разбойнікаў. Хто мог бы даць неабходную інфармацыю? Паганятыя коней, вядома, так і паступілі - у выніку гадзін і даляраў, якія я выдаткаваў ў публічных дамах, дзе яны збіраюцца. Прытрымліваючыся іх ўказанням, мне ўдалося ўцерціся ў давер, зноў жа за пэўную плату, да бандзе маладых щеголей, якія, як толькі паверылі, што я не выклічу паліцыю, далі мне зразумець, што я меў рацыю: парасон скрала пара брат-сястра. Чарговыя грашовыя траты прывялі мяне ў іх бруднае жыллё ".
  
  "Калі табе патрэбныя твае растрачаную грошы," сказаў я яму, - то цябе ніхто не прасіў—"
  
  "Я не шукаю ўзнагароджання", - умяшаўся ён. “ Я як раз збіраўся сказаць, што прыбыў туды як раз своечасова, каб адгаварыць ўгневанага бацькі — яму паведамілі аб вашым апавяшчэнні — ад яго пагроз задаць вам чосу.
  
  Мне не спадабалася, як гэта прагучала, і таму я праігнараваў гэта. "Калі не з-за грошай, - запатрабаваў я, - навошта ты працягваў ўмешвацца ў гэта?"
  
  "Сапраўдная прычына?" Ён адлюстраваў намёк на змяіную ўсмешку, але ў яго вачах было якое-то іншае выраз, якое я не магла расшыфраваць. "Каб збегчы ад руціны паўсядзённым жыцці, я мяркую", - павольна вымавіў ён. "Гэтыя маленькія праблемы дапамагаюць мне зрабіць гэта".
  
  Мой парасон - маленькая праблема! Неверагоднае пыху гэтага чалавека! "Як толькі вы даведаліся пра месцазнаходжанне злодзеяў," сказаў я з задзірлівым выглядам, " чаму вы не звярнуліся ў паліцыю?"
  
  "І выконваць за іх працу?" - спытаў ён. “Галоўная прычына ў тым, што я даў слова джэнтльмена, што не буду гэтага рабіць. Акрамя таго, існаваў пытанне аб вашым выкліку". Ён кіўнуў на паперу ў маёй руцэ. “На шчасце для вас, я змог зачытаць ex tempore з спісу мадэляў парасонаў Smith & Son і зрабіць некалькі накідаў. Дзяўчына была зачараваная, але, натуральна, не хацела аддаваць тое, што знаходзілася ў яе распараджэнні. У рэшце рэшт, мы ўзгаднілі вынік, якім вы размяшчаеце — павінен сказаць, што мадэль з галавой тукана даволі элегантная, — і дзяўчына змагла пераканаць свайго бацькі пагадзіцца на здзелку. І вось мы тут. Таямніца раскрытая. Парасон ў межах вашай дасяжнасці."
  
  Я ўтаропіўся на запіску з згодай. "Спатрэбіцца месяц, каб даставіць сюды новую з Лондана", - кісла сказаў я. "Гэтая цана - сапраўдны бандытызм!"
  
  “ Гэта ўсяго толькі палова таго, што вы прапанавалі заплаціць за астанкі злодзеяў.
  
  “Гэта было пацешна! Ніхто б не падумаў, што я кажу сур'ёзна!"
  
  "Некаторыя так і зрабілі", - адказаў ён. “І былі вельмі сур'ёзныя ў сваім абурэньні. Зладзейская гонар, калі можна так выказацца". Ён кінуў на газету шматзначны погляд.
  
  "Які пакутуе Майсей", - прамармытаў я ў сваім адчаі і папрасіў ручку, каб падпісаць яго нікчэмную запіску.
  
  "Калі здарыцца так, што вы аддасце перавагу новы парасон," сказаў ён, "вы можаце адмовіцца ад свайго абяцанні і не вырабляць абмен".
  
  Я сам пра гэта падумаў. Беспризорница ўсё роўна атрымала б свой несправядліва здабыты прыз, а ў мяне была б больш грандыёзная мадэль. Але тон Холмса казаў, што ні адзін джэнтльмен не апусціўся б так нізка. Акрамя таго, я хацеў вярнуць сваю старую мадэль. І мне ніколі асабліва не падабаліся туканы.
  
  
  
  Усе гэтыя гады праз гэты стары валацуга застаецца практычным і сентыментальным іншым. Гэта нагадвае мне пра маіх першых пераможных візіты сюды, а таксама аб тых пяшчотных гадах у Хартфордзе, калі мая сям'я была яшчэ маладая. Тут, у яго родным клімаце, ён рэгулярна падвяргаецца фізічным нагрузак, і ніхто нічога не каментуе, акрамя як хваліць яго спелы ўраджай.
  
  Некалькі разоў за апошнія тыдні, шпацыруючы каля Риджентс-парку, я заўважаў Холмса ў бакавых вокнах, якія праязджалі міма экіпажаў. Мы значна старэйшыя за з выгляду, але даведаемся адзін аднаго. Я не магу парасон ў яго бок, і ён усміхаецца той тонкай усмешкай, вяртаючы яго дадому, якую ён не забыўся.
  
  Іронія заключаецца ў тым, што толькі ў гэтым месяцы Smith & Sons прадставіла новую раскошную мадэль, які ўзначальвае лінейку мужчынскіх парасонаў. На ручцы з цікаў дрэва намаляваны хупава выразаны бюст Шэрлака Холмса. Хоць я і не з'яўляюся верагодным кандыдатам на куплю, павінен прызнацца, што думка аб тым, каб заціснуць галаву Холмса ў кулаку, мяне моцна прыцягвае. Што тычыцца самога падабенства — я ўважліва вывучыў яго праз вітрыну Smith & Sons — яно ўзбуджае, як ваенная музыка на парадзе! Ён настолькі велічны і высакародны па задуме, што посрамляет агульны клас разьбяных профіляў! Так бо па сваёй царскасці ён супернічае з Цэзарам! Толькі самы зламысны прасцяк не пагодзіцца з тым, што гэта захапляльнае цуд - і яшчэ больш галавакружнае ў сваім здзіўленні па параўнанні з арыгіналам.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  І хто ведае, у якія далейшыя прыгоды Шэрлак Холмс можа апынуцца ўцягнутым, апынуўшыся ў Хартфордзе? Стыву Хокенсмиту прыходзіць у галаву добрая ідэя.
  
  СТАРЫ СЕНАТАР
  
  Аўтар:
  
  СТЫЎ ХОККЕНСМИТ
  
  Мой дарагі Брат:
  
  Перш за ўсё, дазвольце мне хутка развеяць вашы асцярогі. Гэта пасланне не перадае навін, якіх вы, без сумневу, чакалі і баяліся. Стары сенатар ўсё яшчэ жывы. Слаба, хваравіта, часам з горыччу і, можна сказаць, амаль неахвотна, але ён жыве.
  
  Я таксама пішу не для таго, каб прасіць вас пакінуць Вашынгтон. Бацька настойвае, каб яго немач не перашкодзіла вашай падрыхтоўцы да ўступлення ў пасаду. Як бы вам ні хацелася быць побач з ім, ведайце: старому сенатару дастаўляе вялікае суцяшэнне свядомасць таго, што Малады кангрэсмен нават цяпер ідзе па яго слядах.
  
  Ён таксама знаходзіць суцяшэнне ў пастаяннай кампаніі і добрых пажаданнях сваіх шматлікіх прыхільнікаў. Містэр Хейс і містэр Грант перадалі свае найлепшыя пажаданні, як і мноства старых сяброў з Вечарынкі, а the Hookers і the Beechers (сярод іншых) з'яўляюцца пастаяннымі наведвальнікамі. І, вядома, хто—то з нас — мама, Эліза або я - заўсёды побач са Старым сенатарам.
  
  Але, на жаль, гэта, павінен вам сказаць, боль. Бацька з цяжкасцю дыхае. Ён не можа зрабіць больш двух крокаў без старонняй дапамогі. У яго няма апетыту, і тое, што ён есць, прыносіць толькі новыя пакуты і прыніжэньня. Ён заўсёды стамляецца, але не можа моцна спаць.
  
  Недастаткова сказаць, што наш бацька памірае. Я думаю, што вялікая частка яго ўжо мёртвая. Застаецца толькі, каб апошняя частка цела саступіла месца і дух пакінуў нас.
  
  І ўсё ж, пакуль гэты дух застаецца — а ён робіць гэта горача, не аслабяваючы, нават калі яго посуд раскладаецца, — Стары сенатар з намі. І ў гэтым я знайшоў дабраславеньне, як бы мне ні хацелася пакласці канец яго пакутам. Бачыце, нават у цісках сваіх апошніх пакут наш бацька пакінуў ззаду больш за старую крыўду.
  
  Гэта тое, аб чым я хачу вам расказаць, а таксама (каб спусціцца ў вобласць дробязяў) трохі шакавальных плётак, якія, без сумневу, дойдуць да вас праз Хартвеллов, або Гілбертаў, або якіх-небудзь іншых старых хартфордских прыхільнікаў. Пастаўся да іх перешептываниям са скептыцызмам, Брат, і прымі мой аповед за чыстую манету, таму што мы са Старым сенатарам былі там.
  
  Натуральна, вы маглі б чакаць, што ў апошні час бацька не будзе знаходзіцца нідзе, акрамя сваёй пасцелі. Але на мінулым тыдні ён адчуваў сябе дастаткова добра, каб двойчы ў дзень падыхаць свежым паветрам, і доктар Даллингер прыйшоў да высновы, што прагулка сапраўды можа пайсці старым сенатару на карысць.
  
  "Нічога стомнага, майце на ўвазе", - сказаў нам доктар, скончыўшы свой амаль штодзённы візіт да бацькі. “Пікнік. Гаворка. Канцэрт. Што-тое, што дазволіць яму выйсці з хаты на некалькі гадзін, не занадта стамляючы яго. Мужчыну не патрэбныя фізічныя практыкаванні. Гэта заручыны ".
  
  "Я ведаю толькі адно", - абвясціла Эліза і выбегла з пакоя.
  
  Неўзабаве яна вярнулася з ёй размову, напрыклад,"Куранты", раскрытым на артыкуле, якую я даведаўся ... таму што я з вялікай цікавасцю прачытаў яе амаль чатыры тыдні таму. Загаловак: ВЫБІТНЫ АКЦЁР ТЭАТРА І КІНО ВЫЙДЗЕ НА СЦЭНУ ХАРТФАРД.
  
  Здавалася, пасля заваявання Нью-Ёрка сваім магутным Орсино руска-англійскі акцёр Майкл Сасанофф адправіўся са сваёй пастаноўкай "Дванаццатай ночы" ў турнэ па Штатам. Другі прыпынкам павінен быў стаць Нацыянальны тэатр Хартфард. Да прадстаўлення заставалася ўсяго некалькі дзён.
  
  "Бацьку пара ісці," сказала Эліза. “ Вілі можа яго адвезці.
  
  Як вы так часта казалі, з нашай хітрай сястрыцы, несумненна, выйшаў бы лепшы палітык з усіх нас, настолькі хітрай і настойлівай яна можа быць у дасягненні мэты — такі, напрыклад, як поўнае прымірэнне паміж Старым сенатарам і яго Марнатраўным сынам.
  
  Мама прачытала аб'яву з выглядам ледзь хаваецца пагарды' якое заўсёды характарызавала стаўленне нашых бацькоў да "дошак аб'яваў".
  
  "Эліза, - сур'ёзна сказала яна, калі скончыла, і паглядзела на мяне, "я думаю, гэта цудоўная ідэя".
  
  І вось было вырашана, што менавіта я павінен запрасіць Старога сенатара на тэатральны вечар. (Я не ведаю, як хутка бацька пагадзіўся з гэтым планам, таму што маці расказала яму аб гэтым у адзіноце іх пакояў. Залішне казаць, што гэта было фактам, які адбыўся яшчэ да таго, як пра гэта загаварылі, паколькі адзіны член сям'і, які можа параўнацца па сіле перакананні з Элізай, - гэта жанчына, якая яе нарадзіла.)
  
  Не раз, у наступныя дні, я дзякаваў Бога, што гэта была "Дванаццатая ноч" і не "Лір" шаноўны спадар Sasanoff б ашчасціў нас. Камедыя, якую мы са старым сенатарам маглі б вытрымаць разам. З іншага боку, трагедыя аб няўдзячных, нязгодлівых дзецях была б сапраўднай пыткай.
  
  Мы месяцамі не казалі аб разладзе паміж намі, бацька і я. Я звольнілася са сваёй трупы, вярнулася ў Хартфард, каб быць з ім, і ад гэтага, здавалася, было дастаткова. Ці Буду я зноў займацца акторствам пры першай магчымасці — "пры першай магчымасці", зразумела, маючы на ўвазе пасля яго смерці, — ён не пытаўся. Магчыма, падумаў я, ён баяўся пачуць мой адказ. Магчыма, падумаў я, у яго не хапіла сіл спрачацца з гэтым. Магчыма, падумаў я (няправільна, цяпер я ведаю), яму проста больш не было справы.
  
  Калі б бацька спытаў пра маіх планах, мой адказ, магчыма, здзівіў бы яго, таму што ў мяне не было ніякіх планаў пакідаць Луісвілля, акрамя як быць побач з ім. Пасля таго, як я выдаткаваў гады, марна спрабуючы пераканаць нашых бацькоў, што мая будучыня - у Тэатры, Тэатр, здавалася, казаў мне, што я моцна памыляўся: адзінае "будучыня", якое ў мяне было з ім, як аказалася, было ў якасці малавядомага гульца камунальнай сектара ў акцыянерных кампаніях ў глыбінцы. Буду ці я калі-небудзь зноў гуляць, я не ведаў.
  
  Вечарам, у дзень прадстаўлення, Джэйсан адвёз нас у тэатр у рокэуэе. У вас бы сагрэлася сэрца, калі б вы ўбачылі, як Стары сенатар спускаецца па прыступках ганка, зноў апрануты ў свежевыглаженный чорны касцюм, а не ў як заўжды, пакамечаны і запэцканую начную кашулю. Яго руху былі павольнымі і скаванымі, але ўпэўненымі, а галава заставалася высока паднятай нават у тыя некалькі імгненняў, калі ён спатыкаўся. Хоць мы з Элізай былі побач з ім, яму нават удалося забрацца ў карэту без старонняй дапамогі.
  
  Як толькі я ўладкаваўся побач з ім, бацька двойчы пастукаў па даху сваёй кіем, і мы адправіліся ў шлях. Я выглянуў і ўбачыў, што Эліза усміхаецца нам— калі "рокуэй" ад'язджаў, у той час як у мамы было такое суровае выраз твару, што можна было падумаць, быццам мы з бацькам толькі што селі на паром праз раку Стыкс.
  
  Па дарозе ў тэатр мы амаль не размаўлялі. Ішлі пустыя размовы пра ўнукаў; аб Рэнд, Тернбуллах і іншых суседзях, міма дамоў якіх мы праязджалі; аб той ці іншай дробязі дня (бекон на сняданак быў жудасна салёным і г. д.). Але нічога не было сказана пра тое, куды мы ідзем. Я амаль вырашыла, што бацька зусім забыўся пра нашых планах на вечар.
  
  "Няўжо восень так хутка?" - спытаў ён у якой-то момант, гледзячы на вяне лісце на дрэвах уздоўж дарогі.
  
  "Так", - сказаў я. "Цяжка паверыць, што лета ўжо скончылася".
  
  Бацька адкінуўся на спінку крэсла, выглядаючы дзіўна ўстрывожаным, і ў глыбіні душы я задалася пытаннем: калі ён не ведае час года, то ці ведае ён наогул год?
  
  І ўсё ж чвэрць гадзіны праз з карэты выйшаў зусім іншы чалавек. Спіна бацькі была прамей, погляд ясней, хада больш бадзёры, чым за апошнія месяцы. Пакуль мы падымаліся на дванаццаць прыступак да дзвярэй тэатра, нас віталі па меншай меры два тузіны разоў, і сам губернатар Эндрус, здавалася, казаў за ўсіх, калі прагрымеў: "Чорт вазьмі, як прыемна бачыць сярод нас Старога сенатара!"
  
  Рэакцыя на мяне, вядома, была больш стрыманай, там, дзе рэакцыя наогул была прыкметная. Прывітання былі зарэзерваваны для бацькі. Мяне віталі толькі выпадковым кіўком ... або ухмылкай.
  
  Аааа, наравісты сын вяртаецца з поджатым хвастом, я мог амаль пачуць Skeffingtons і Западов і ўсіх астатніх думак. І ўсё ж ён з усіх сіл імкнецца размясціць Старога сенатара да тэатру.
  
  Вядома, адзін з самых прыязных прыёмаў, якога я мог чакаць, быў бы ад Клеменсов, і ўсё ж я адчуў палёгку, не ўбачыўшы іх там. Як вы добра ведаеце, менавіта містэр Клеменс забяспечыў мне першае прафесійнае супрацоўніцтва ў Бостане, а пазней арганізаваў маё вучнёўства ў кампаніі містэра Дебара ў Новым Арлеане. З тых часоў адносіны паміж ім і Старым сенатарам былі нацягнутымі.
  
  Больш таго, у мяне была свая эгаістычная, баязлівая прычына пазбягаць “містэра Твэна": я не хацеў прызнаваць, які невялікі поспех, здавалася, прынеслі яму грошы. Калі б не Прыгоды Тома Соера, баюся, я б разбурыў гэтага чалавека.
  
  Увогуле, мы ўздыхнулі з палёгкай, калі шчасна ўладкаваліся на сваіх месцах (натуральна, у адной з ложаў - мама па—іншаму і не хацела). У той вечар тэатр быў самым прамяністым, кожны газавы ліхтар ззяла, як зорка, авансцена ззяла абяцаннямі, і на імгненне мне ўдалося забыцца ў тым вострым хваляванні, якое дасягае свайго апагею як раз перад тым, як падымаецца заслона і адкрываецца новы свет.
  
  "Такім чынам, - сказаў бацька, - сцэны, якія вы разыгрывае на захадзе ... Яны такія ж ўражлівыя, як нашы Нацыянальныя?"
  
  "Няма", - прызнаўся я. "Не зусім".
  
  Стары сенатар нешта прабурчаў, і як раз у гэты момант — нібы спачуваючы майму настрою - святло пацьмянеў.
  
  Хацеў бы я сказаць, што п'еса падняла мне настрой. Да жаль, у ім ўвасобілася ўсё, што я знаходжу ганебным ў сваім пакліканні. "Орсино" містэра Сасаноффа ўяўляла сабой чыста свіную вяндліну, нарэзаную тоўстымі лустачкамі і пададзеную з шчодрай порцыяй рубца на гарнір. Вялікі акцёр тэатра быў не проста деспотичен, але і абуты ў цяжкія чаравікі, хадзіў узад-уперад па сцэне з такой перабольшанай развязнасцю, што таптаў не толькі маснічыны, але і любыя сляды дасціпнасці Барда. Яго трупа, як і варта было чакаць, рушыла ўслед яго прыкладу, прадставіўшы спектаклі такога маштабу, што дзіўна, як усе яны маглі змясціцца на адной сцэне.
  
  Аднак было адно паказальнае выключэнне, і менавіта тут — з з'яўленнем кіслага, злоснага Мальволио — падзеі прынялі нечаканы абарот, які працягваўся не толькі да канца спектакля, але і ўсю астатнюю ноч і далей. Што тычыцца Мальволиоса, то ён быў малады, — я б выказаў здагадку, што майго ўзросту. І ўсё ж у яго выступленні было дзіўнае спалучэнне зачаравальнай інтэнсіўнасці і па-майстэрску вытрыманай манеры, якія больш падышлі б такому дасведчанаму старому ўдзельніку кампаніі, як містэр Сасанофф. Калі б ён сыграў некалькі момантаў, залішне моцна заломваючы рукі і закочваючы вочы, я б усклаў віну на яго мэнэджара / зорку, а не на яго, таму што зусім прыніжаны ход выглядаў бы так жа недарэчна, як Эдвін Бут у шоў Панч і Джудзі.
  
  Я быў не адзіным, каго астатнія рабавання трупы не пацешылі. Бацька нават ні разу не ўсміхнуўся, і ў перапынку паміж выступленнямі я спытаў яго, што ён думае аб тым, што адбываецца.
  
  "Крыху па-дзіцячы, ці не праўда?" сказаў ён. "Я маю на ўвазе... 'Сэр Тобі Белч"?
  
  Я змрочна кіўнуў, ведаючы, што ў наступных дзеяннях будзе значна больш падобных ювенилий.
  
  "І ўсё ж мне падабаецца гэты злыдзень," працягваў бацька. “ Мальволио. І тут ён нагадаў мне, што ў нашага шаноўнага старога бацьку свой уласны пацешны гумар, які ён выяўляў занадта рэдка ў апошнія гады. “ Добрапрыстойны пуританин, як і нашы продкі.
  
  “Так. Акцёр, які гуляе яго - я думаю, што ён лепшы ў акцёрскім складзе на сённяшні дзень ".
  
  "Вядома, ты так думаеш", - сказаў бацька. "Ён тваё люстраное адлюстраванне".
  
  Каментар патрос мяне. Не таму, што я ўспрыняў гэта як удар па маім акцёрскім эгаізму — хоць, мяркую, так яно і было. Па праўдзе кажучы, я проста не заўважыў падабенства.
  
  Калі Мальволио вярнуўся на сцэну праз некалькі хвілін, я ўбачыў гэта. Ён быў вышэйшы за мяне, але больш хударлявага целаскладу, з сківіцай, якая больш нагадвала завостраную літару V, чым маю масіўную літару U. Але ва ўсім астатнім — шэрыя вочы, арліны нос, цёмныя валасы, доўгія канечнасці — мы былі тым, што штампаваныя бюракраты ў Вашынгтоне назвалі б копіяй пад капірку.
  
  У нас нават было агульнае імя: у праграме яго назвалі Уільям Эскотт. Рэшту спектакля я правёў, дзівячыся таму, што такі талент, як у яго, можа заквітнець на такім бесплодном ніве, як трупа містэра Сасаноффа, і я не змог стрымаць воклічы "Брава!", калі ён откланивался. Астатняя аўдыторыя, аднак, зберагла свае апладысменты для зоркі — Сасаноффа, якому зладзілі такую бурную авацыю, што можна было падумаць, што сам Шэкспір толькі што выйшаў на сцэну. Прызнаюся, ва мне ўскалыхнулася глыбокая горыч ад таго, што так шмат у гэтай зале тых, хто лічыў мяне дурнем за тое, што я зрабіў кар'еру ў тэатры, не змаглі ўбачыць, хоць на самай справе ў адным з іх, розніцы паміж бляскам і выхвальствам.
  
  Апладысменты старога сенатара былі, мякка кажучы, млявымі. Не таму, што ён быў так стомлены вячэрнімі (меркаванымі) забаўкамі. Калі заслона апусціўся ў апошні раз, ён адчуў сябе значна адпачылым ... праспаўшы ўвесь апошні акт. Тым не менш, я падумаў, што лепш не падвяргаць яго ўздзеянню штурхаліся ордаў, што ўварваліся да выхаду, і мы з ім засталіся на сваіх месцах, чакаючы, пакуль натоўп парадзеў.
  
  Гэта быў бы ідэальны момант, каб скарыстацца прадстаўленай Элізай магчымасцю, абмеркаваць нашу старую сварку — маю кар'еру (або яе адсутнасць) — і як-то ўладзіць гэтае пытанне. І ўсё ж у мяне не хапіла смеласці. Як можна апраўдаць жыццё на сцэне, калі на ёй толькі што разгарнулася пародыя накшталт "Дванаццатай ночы" Сасанова?
  
  Так што мы проста сядзелі там у цішыні, пакуль не пачуўся стук у дзверы, і хто б мог уварвацца, як статак буйвалаў, у вячэрніх касцюмах, як не Гарацый і Элеанора Тернбулл! І няма — яны не зайшлі ў тэатр па памылцы, думаючы, што там праходзіць баль дэбютантак, або пресвитерианское набажэнства, або спаленне ведзьмы, або якое-то іншае мерапрыемства, якое яны маглі б палічыць сацыяльна прымальным. Тыя самыя Тернбуллы, якія калі-то былі так шакаваныя, што я — заўзяты і нераскаяны выканаўцы, якім трэба было праявіць цікавасць да сваёй дачкі, цяпер знаходзіліся ўнутры тэатра, а запрэжкі дзікіх коней, якая прыцягнула іх туды, нідзе не было відаць.
  
  Хочаце верце, хочаце не, але яны былі там добраахвотна. І больш таго, яны ладзілі прыём у гонар Сасаноффа і яго акцёраў у сябе дома . . . і яны прасілі нас прыйсці!
  
  "Мы б паслалі запрашэнне," сказаў містэр Тернбулл бацьку, - але, шчыра кажучы... "
  
  Адкрытым ён, аднак, не быў гатовы — ён спыніў сябе няёмкім кашлем. Але было досыць лёгка прасачыць за ходам яго думак.
  
  Мы выказалі здагадку, што вы стаіце на парозе смерці, сенатар ... І ваш нехуцавы сын, наколькі нам вядома, з такім жа поспехам мог прайсці праз гэта даўным-даўно, наколькі нам вядома.
  
  "Мне вельмі шкада", - сказала я, выкарыстоўваючы ўсё сваё акцёрскае майстэрства, каб схаваць скрыгат зубоў. "Але час ужо такі позні, і мой бацька—"
  
  "Прымаю запрашэнне", - правуркатаў Стары сенатар. "Я б вельмі хацеў сустрэцца з гэтым Сасановым, і я ўпэўнены, што мой сын таксама хацеў бы".
  
  "Цудоўна!" - усклікнула місіс Тернбулл. "Што ж, ваша прысутнасць надасць мерапрыемству амаль рэспектабельны выгляд!"
  
  Тернбуллы засмяяліся — містэр Тернбулл, як мне здалося, даволі сарамліва, — затым паспешліва развіталіся і паспяшаліся прэч, каб пераканацца, што ўсё гатова да прыёму гасцей.
  
  "Было час," разважаў бацька, - калі такія людзі, як Гарацый і Элеанора Тернбулл, нагой не ступалі ў тэатр, не кажучы ўжо пра тое, каб запрашаць тэатралаў да сабе дадому".
  
  Я моўчкі кіўнуў, не канстатуючы відавочнага: быў час — не так даўно, — калі наша сям'я таксама была такой.
  
  Стары сенатар стомлена паківаў галавой.
  
  "Мяркую, усё мяняецца", - сказаў ён. "Людзі мяняюцца".
  
  "Бацька ..." пачаў я, не ўпэўнены, што словы, якія рушаць услед за гэтым.
  
  Не думаю, што ён мяне пачуў.
  
  "Што ж, нам нельга гультаяваць", - сказаў ён і з дрыготкім бурчаннем падняўся на ногі. "Тернбуллы залежаць ад нас у забеспячэнні ілюзіі прыстойнасці".
  
  "Разлічваю на цябе", - сказаў я.
  
  Гэта ён, несумненна, чуў — і проста палічыў за лепшае праігнараваць.
  
  Не прайшло і паўгадзіны, як мы былі ў гэтым перапоўненым музеі фарфору, крышталя і высокай якасці - маёнтак Тернбуллов. Як вы можаце сабе ўявіць, знаходзіцца там было горка-салодка: ў апошні раз, калі мяне пусцілі ўнутр, гэта была сустрэча з міс Мэры Тернбулл (наколькі я разумею, цяпер місіс Дэвід Кроуэлл з Бостана).
  
  І ўсё ж я не стаў зацыклівацца на старых крыўдах. Вядома, трэба было падумаць пра Бацьку, з яго шаркающей хадой і слязлівымі вачыма, вечна якія шукаюць бліжэйшы свабодны крэсла. І больш за тое, куды б мы ні пайшлі ў доме, хто б ні спыняў Старога сенатара, каб аддаць даніну павагі, паблізу я мог адрозніць гэты самы ап'яняльны гук: тщеславную, але мілую балбатню акцёраў, а мы разважаем аб акцёрскай гульні.
  
  У фае, сталовай і гасціных тоўпілася каля пяцідзесяці гасцей, і дзесяць членаў трупы Сасаноффа былі раўнамерна размеркаваны паміж імі. Я ўпэўнены, вы можаце прадставіць маё з'едлівае весялосць, калі я бачу, як юныя атожылкі сямействаў Адамс і Эсбери тоўпяцца вакол інжэню, якая грала на альце, або Фостеров і Милтонов, хіхікалі над якой-небудзь жартам, кінутай дородным музыкам, які незадоўга да гэтага ўвасобіў “Адрыжку".
  
  Акцёры, здавалася, ужо не былі тымі пракажонымі, якімі былі калі-то ... Пры ўмове, што ў іх англійская акцэнт і такія заступнікі, як Тернбуллы. Або, магчыма, падумаў я пра сябе, справа была не столькі ў ўзвышшы некаторых низкорожденных, колькі ў падзенні высокородных. Колькі сем'яў, прадстаўленых на прыёме, бачылі, як іх стан звярнулася ў дым разам з станам Хартфордской страхавой кампаніі ад пажару, якая забяспечвала іх некалі велізарны стан, у вялікім Чыкагскім пекле восем гадоў таму? Колькі з іх проста падтрымлівалі бачнасць пасля таго, як былі знішчаны падчас апошняй фінансавай панікі, якая засталася ўсяго на некалькі месяцаў ззаду?
  
  Наколькі я ведаў, нават самі Тернбуллы маглі быць усяго ў кроку ад прытулку. Вядома, прыёму не хапала щегольства свецкіх раўтаў мінулага. Тут не было ні ледзяных скульптур, ні імпартнай ікры або жывых амараў, ні музыкаў, якія выконваюць з густам падабраныя, сталыя камерныя творы.
  
  І ўсё ж, былыя ва ўжыванні або няма, для Сасаноффа і яго трупы была ляжыць чырвоная дарожка, і я не мог зайздросціць іх грамадскаму прызнанню. Будучы "тэатральнымі дзеячамі", яны былі, у пэўным сэнсе, маімі супляменнікамі, і якой бы дрэннай я ні знаходзіў іх пастаноўку, цяпер я радаваўся за іх, як за таварышаў.
  
  Што ў геаметрычнай прагрэсіі пагаршае іронію таго факту, што менавіта я, з усіх прысутных, прымудрыўся жорстка абразіць іх.
  
  Усё пачалося з таго, што містэр Тернбулл нязграбна падышоў да Сасанову, каб прадставіцца. Рэзка кантрастуючы са сваім друзлым гаспадаром, акцёр быў невысокім, стройным мужчынам — ростам не больш за пяць з чвэрцю футаў і хударлявым, як уиппет. Аднак, магчыма, каб кампенсаваць свой мініятурны рост, Сасанов быў завялікі ва ўсіх іншых адносінах. Ён пераступіў з нагі на нагу, узмахнуў рукой над галавой і пакланіўся так нізка, што практычна склаўся ўдвая, як складзеная небяспечная брытва.
  
  "Да вашых паслуг, сенатар", - нараспеў прамовіў Сасанофф ў дыван. "Спадзяюся, вам спадабаліся нашы сціплыя валтузні на сцэне гэтым вечарам?"
  
  Стары сенатар прыўзняў кустистую сівую брыво, гледзячы на мяне, верагодна, задаючыся пытаннем, ці з'яўляецца такое ліслівасць нормай сярод тэатральнай публікі. Мне давялося задацца пытаннем, ці было гэта сапраўднай прычынай, па якой бацька наогул прыняў запрашэнне Тернбуллов — каб ён мог сам убачыць, з якімі людзьмі я вырашыў звязаць сябе. Калі так, то ён не мог не быць расчараваны.
  
  "Гэта было прыемнае забаўка", - суха сказаў ён. На ім быў яго лепшы выгляд маўклівага янкі, выраз, якое выпраменьвае ўсю цеплыню і жыццерадаснасць мармуровай пліты.
  
  "А вы?" Сказаў Сасанофф, як заўсёды, калі акцёры шукаюць больш успрымальную аўдыторыю - у дадзеным выпадку, па мне. "Што вы думаеце аб нашай маленькай пастаноўцы?"
  
  "Ну што ж... "
  
  Я ўсміхнуўся, старанна падбіраючы словы. Стары сенатар, вядома, не карыстаецца "шчырасцю" і не паважае тых, хто яе выкарыстоўвае. Дзеля яго я павінна была быць сумленнай ... Настолькі, наколькі магла.
  
  “Гэта было вельмі энергічна. Я не мог адарваць вачэй ад сцэны".
  
  Азіраючыся назад, можна сказаць, што гэта было занадта празрыста, калі казаць пра двухсэнсоўных кампліментах. Сасанофф пакасіўся на мяне са злёгку затуманеным раздражненнем, як быццам я быў якой-то таямнічай, няспраўнай машынай: гадзінамі, якія чхаюць, калі павінны празваніць.
  
  "Сын сенатара сам песціцца акцёрскім майстэрствам", - сказаў містэр Тернбулл. "Я ўпэўнены, што ён знайшоў ваш выступ вельмі павучальным".
  
  “Так. Цалкам", - сказала я, спадзеючыся, што маё кіпенне было не так відавочна, як здавалася. Чатыры гады працы ў кампаніях па ўсёй краіне, магчыма, і не зрабілі мяне зоркай, але наўрад ці гэта праца "дылетанта"!
  
  "Ааааа", - сказаў Сасанофф такім тонам, які меў на ўвазе, што гэтая новая крупіца інтэлекту ўсё тлумачыць. "Такім чынам, скажы мне ... што ты даведаўся ад нас сёння вечарам?"
  
  "Было павучальна убачыць, як праца такога тыпу ўвасабляецца ў жыццё з такой выдатнай энергіяй".
  
  Сасанов быў гатовы да такога фінт.
  
  “Аб? Працягвайце, " сказаў ён з нейкім варожым смехам, і цяпер я пазнала ў ім самае усюдыісная — і небяспечнае — з тэатральных стварэнняў: тонкокожего Нарцыса. Калі ён адчуваў, што яму адмаўляюць у пахвалу або пагардзе, у любым з іх, ён адчуваў сябе абавязаным выкалупваць іх, як свіння труфелі. "Што, па-вашаму, зрабіла нашу 'энергію' такі 'павучальнай"?"
  
  “Ну ... Гульня акцёраў была такой моцнай на працягу ўсяго фільма. У асвячонай стагоддзямі традыцыі меладрамы. І ўсё ж "Дванаццатая ноч" - такое лёгкае ласунак ".
  
  "Ты хочаш сказаць, што мы перайгралі?" Сасанофф зароў, і галовы ў пакоі пачалі паварочвацца ў наш бок.
  
  "Я кажу, што менш ... магутны падыход мог бы лепш падысці да матэрыялу".
  
  "А калі не магутнае", - прагрымеў Сасанофф, раптам разгуляўшы сцэну, як што-то з "Рычарда III", - "тады якім яшчэ павінна быць сапраўднае ўяўленне?"
  
  "Натуральна," ціха сказаў я.
  
  - Натуральны?
  
  Сасанофф шырока развёў рукі і покачался ўзад-наперад на сцёгнах, цяпер звяртаючыся не толькі да мяне, але і да ўсіх, хто знаходзіўся ў межах чутнасці — павінна быць, ён так роў, уключаючы ўсе насельніцтва Хартфард.
  
  “Акцёрская гульня не мае нічога агульнага з тым, каб здавацца "натуральнай", хлопец! Акцёрская гульня - гэта дынамізм, жыццёвая сіла, напорыстасць, смак. Калі б ты хацеў назіраць, як людзі паводзяць сябе "натуральна", ты б не пайшоў у тэатр. Вы можаце ўстаць на куце любой вуліцы, і неўзабаве вам да смерці дадзене навакольны вас "натуралізм"! Гледачы прагнуць магіі сцэны. Шырокі жэст. Велічная пастава. Героі і злыдні, багі і багіні. Звышнатуральнае. Ці вас гэтаму не вучылі ў вялікіх тэатрах амерыканскага глухамані?"
  
  "Слухайце, слухайце!" - крыкнуў хто-тое, і я павярнуўся, каб убачыць, што большасць маіх "таварышаў" у нашай імправізаванай аўдыторыі — мае калегі—акцёры - ўтаропіліся на мяне з непрыкрытым пагардай.
  
  "Я не згодны з тым, што акцёрская гульня - гэта такая простая рэч, якую так лёгка падрабіць, як дэш", - сказаў я Сасанову, і маё навучанне, па меншай меры, прынесла свае плады: я думаю, што мне сапраўды ўдалося здавацца спакойным і удумлівым, а не злым і прыніжаным. "Я аддаю перавагу думаць, што гаворка ідзе аб праўдзе ... Аб чым-тое, што напышлівасць хутка разбурае".
  
  Сасанофф нахіліўся так блізка, што я падумала, што яго лоб можа ўперціся мне ў грудзі.
  
  "Я не збіраюся стаяць тут і выслухоўваць, як які-то нічога не ведае шчанюк называе мяне хамфатером", - тэатральна прашаптаў ён, адступіў назад, яшчэ раз пакланіўся бацьку, а затым разгарнуўся на абцасах і унесся прэч.
  
  Як бы моцна я ні ненавідзеў яго гульню, я павінен быў аддаць гэтаму чалавеку належнае: у яго сапраўды быў талент да "вялікім жэсту". У які рушыў за гэтым момант цішыні маім самым вялікім страхам было тое, што хто-небудзь сапраўды можа зааплодировать.
  
  Па крайняй меры, я быў пазбаўлены ад гэтага прыніжэньня. У рэшце рэшт, зноў падняўся нізкі гул размоў, за якім рушылі ўслед звон бакалаў, рыпенне крэслаў і тысячы іншых гукаў, якія звычайна ігнаруюцца на адным званым вечары, але якія я вітала цяпер усім сэрцам, таму што гэта азначала, што мая сцэна з Сасаноффом сапраўды скончылася.
  
  "Так рады, што вы змаглі прыйсці", - нацягнута сказаў містэр Тернбулл і накіраваўся да місіс Тернбулл, які назіраў за вечарынкай з хованкі ў чары з пуншам. Хмурны погляд, якім яна ўзнагародзіла свайго мужа, а затым накінуўся на мяне, прымусіў бы атакавалага тыгра ў жаху падціснуць хвост.
  
  "Прабач", - сказаў я бацьку. "Магчыма, нам лепш сысці".
  
  "Не извиняйся", - зароў Стары сенатар. Але сярдзіты выраз на яго твары было зарэзервавана — я з палёгкай убачыў гэта — толькі для Сасаноффа. “Ты настаяў на сваім перад дурнем. Гэта тое, чым можна ганарыцца, а не саромецца ". Ён поерзал на сваім сядзенні, як быццам раптам выявіў, што знаходзіцца на мяжы зрыву, затым паглядзеў на мяне. “ Ты сапраўды верыш у тое, што сказаў гэтаму болвану аб акцёрскай гульні?
  
  "Кожнае слова".
  
  Бацька задуменна кіўнуў, і я ўсё яшчэ чакаў, што ён скажа далей, калі хто-то шырокімі крокамі падышоў і спыніўся побач са мной.
  
  "Сэр", — пачуў я мужчынскі голас - мужчына з ангельскай акцэнтам. Без сумневу, член трупы Сасаноффа, які прагне выступіць у ролі секунданта свайго гаспадара. Я павярнуўся, напалову чакаючы ўдару пальчаткай па твары.
  
  Замест гэтага я выявіў нашага юнага Мальволио, Уільяма Эскотта ... з працягнутай да мяне правай рукой.
  
  “ Я магу паціснуць вам руку?
  
  "Я б вельмі хацеў паціснуць вашу, калі вы сапраўды гэтага хочаце", - сказаў я, асцярожна паціскаючы яго руку. "Вы лепшы акцёр у трупе Сасаноффа, містэр Эскотт".
  
  “О, няма. Не самы лепшы". Эскотт крыва ўсміхнуўся. "Проста самы невосприимчивый да ўказанням".
  
  Калі наша поціск рукі скончылася — яно было моцным, але вызначана сяброўскім, — Эскотт павярнуўся і працягнуў руку бацьку.
  
  "Сенатар," сказаў ён, калі яны паціснулі адзін аднаму рукі, "з вашага сына выйшаў бы выдатны крытык".
  
  "Магчыма, ён бы так і зрабіў", - адказаў бацька. "Толькі ён лічыць, што яго месца на сцэне".
  
  "Іду ў заклад, яму там месца значна больш, чым некаторым іншым, якіх мы маглі б назваць".
  
  "Містэр Эскотт," сказаў я, здзіўлена ківаючы галавой, - вы неверагодна ветлівыя з чалавекам, які толькі што абразіў вашага мэнэджара ... магчыма, усю вашу трупу. Ты ніколькі не пакрыўдзіўся?"
  
  Эскотт зноў усміхнуўся. “Ні ў якім выпадку! Я заінтрыгаваны, вось хто я".
  
  Ззаду яго, на другім баку гасцінай, я мог бачыць Сасаноффа, сжавшегося ў камяк са сваім Альтам, і некалькіх іншых калегаў па акцёрскаму складу, усе яны забойна хмурыліся на мяне — і на Эскотта.
  
  Я ледзь прыкметна кіўнуў у бок калег Эскотта. "Верагодна, вам не варта было б так прыязна размаўляць са мной".
  
  Эскотт грэбліва махнуў рукой у бок іншых акцёраў, выраз яго асобы з палохалай хуткасцю стала халодным, амаль пагардлівым.
  
  “Я навучыўся ўсяму, чаго мог, у такіх, як яны. У апошні час мае думкі сталі больш супадаць з вашымі, калі тое, што вы сказалі хвіліну назад, з'яўляецца якім-небудзь паказчыкам. Класічны стыль акцёрскай гульні не дае праўдзівага адлюстравання чалавечнасці. Гэта скажонае люстэрка, якое пашырае тое, што мала, скажаюць тое, што з'яўляецца своеасаблівым. У адрозненне ад Сасанова, я мог пастаяць на любым рагу вуліцы і знайсці бясконцы нагода для захаплення, незлічоныя прасвятленні ў працу чалавека. З іншага боку, гратэскныя выхадкі нашай кампаніі - гэта ўсяго толькі пантаміма. Калі б хто-небудзь выяўляў эмоцыі, размахваў рукамі і пляскаў вачамі на публіцы, як мы гэта робім на сцэне, яго б неўзабаве адправілі ў вар'ятню!"
  
  Да канца гэтага маналогу Эскотт і сам крыху расчуліўся, і яго запалыя шчокі і высокі лоб паружавелі ад ўзбуджэння. Я быў здзіўлены запалам, з якой ён гаварыў, як і Стары сенатар.
  
  "Малады чалавек," сказаў бацька, - мне здаецца, што вас больш цікавяць людзі, чым акцёрская гульня".
  
  Эскотт кіўнуў, як яму здалося, з сумным весялосцю.
  
  "Правільнае вывучэнне чалавека - гэта сам чалавек", - уздыхнуў ён. “На самой справе, гэта тое, што прыцягнула мяне на сцэну ў першую чаргу. Я зыходзіў з здагадкі, што вывучэнне акцёрскага майстэрства - гэта вывучэнне чалавека. Але цяпер у мяне з'явіліся сумневы ".
  
  "Вы былі блізкія", - сказаў я. “Проста ўсё наадварот. Вывучэнне чалавека - гэта вывучэнне акцёрскага майстэрства".
  
  Эскотт прыжмурыўся і злёгку схіліў галаву набок, нібы шукаючы новы ракурс, каб зірнуць на што-тое, што ён не мог цалкам сфакусаваць.
  
  "Не маглі б вы падрабязней расказаць пра гэта?"
  
  “Зусім няма. Толькі... " Я паглядзела на бацьку. Мне так шмат трэба было сказаць, але было ці цяпер час для гэтага? “ ... Баюся, я ўсыпіла б вас абодвух.
  
  "Я ўжо некалькі тыдняў не адчуваў сябе такім бадзёрым", - цвёрда сказаў Стары сенатар, выпростваючыся ў сваім крэсле.
  
  "Тады добра", - сказаў я, і надышла мая чарга весці маналог.
  
  Я казаў пра рэчы, якімі ніколі раней не адважваўся падзяліцца з Бацькам, баючыся, што ён палічыць гэта дурным, прысвячаючы глыбокія разважанні такой трывіяльнай рэчы, як разгульванне роляў. Я нават ніколі не казала яму, што менавіта ён абудзіў ва мне цікавасць да акцёрскаму майстэрству, з яго звычкай ўстаўляць доўгія, удумлівыя, драматычныя паўзы ў прамовы, якія, я ведала, ён ведаў на памяць. Я заўсёды думала, што ён не ўспрыме гэта як камплімент.
  
  І ўсё ж, калі я выклаў гэта і многае іншае — свае ідэі аб правдоподобии эмоцый і характару і аб важнасці ператварэння кожнай рэплікі не ў заяве, а ў новае, натуральна тое, што адбываецца адкрыцьцё, — наш бацька быў такі ж зацікаўленай аўдыторыяй, як і Эскотт. Увагу старога сенатара, яго непадробную цікавасць да маіх думак настолькі вызвалілі мяне, што я нават выявіў, што раскрываю таемныя даследаванні, якімі я займаўся, што, як я даўно меркаваў, шакавала б нашых бацькоў да такой ступені, што яны былі б пазбаўленыя спадчыны.
  
  "Вы адкрылі медычную практыку?" Эскотт здзівіўся, выглядаючы адначасова ўстрывожаным і глыбока уражаны.
  
  “ Усяго на некалькі дзён. Пакуль працую ў кампаніі ў Кліўлендзе. Хацеў даведацца, ці змагу я сысці за медыка.
  
  Я павярнулася да бацькі, які, нарэшце, нахмурыўся, як я і чакала ўвесь гэты час. Праўда, зусім ледзь-ледзь, з адценнем цікаўнасці.
  
  "Не хвалюйся, я накіроўваў ўсіх сваіх "пацыентаў" да сапраўдным лекарам", - сказаў я яму. “І пасля гэтага я працягваў рабіць з сябе больш бяскрыўднага чалавека. Я быў простым кавалём, ірландскім чыгуначнікам, сляпым жабраком...
  
  "І што ж ты даведаўся з гэтых маленькіх прыгод?" Бацька спытаў сур'ёзна ... хоць і не абавязкова няўхвальна.
  
  “Паспяховая акцёрская гульня, якая стварае веру, — гэта не спектакль. Гаворка ідзе аб правдоподобии і сумленнасці. Як толькі акцёр навучыцца засяроджвацца ў сваім выступе на тым, што рэальна, і ўстараняць тое, што такім не з'яўляецца, тое, што застанецца, будзе Праўдай ".
  
  "Зразумела", - сказаў бацька. Зрэшты, я не ведаў, маглі ці мае слова мець сэнс для каго-небудзь, акрамя іншага акцёра.
  
  Са свайго боку, Эскотт запаў у маўклівую задуменнасць, ківаючы з такім безуважлівым выглядам, што гэта сведчыла не столькі аб згодзе са мной, колькі з якім-то яго уласным меркаваннем. Калі гэта было так, то гэта павінна было застацца прыватным справай, паколькі ў Эскотта так і не было магчымасці агучыць гэта.
  
  Падымаўся заслону над вячэрняй сапраўднай драмай.
  
  "Што?" зароў хто-то з другога канца пакоя. - Вы хочаце сказаць, што нас абрабавалі?
  
  Мы ўсе павярнуліся — і пад "усімі" я маю на ўвазе ўсіх у доме — на гук. Выйшаўшы ў фае, я мог бачыць праз дзверы гасцінай, як чырванатвары, пырскаючы слінай, Гарацый Тернбулл трызніў ва ўсю глотку, а яго жонка ў жаху глядзела на гэта.
  
  “Злодзей! Злодзей у маім уласным доме! Я павінен быў здагадацца, што менавіта так будзе отплачено за наша гасціннасць!"
  
  І з гэтымі словамі містэр Тернбулл патупаў да галоўнай лесвіцы, пакінуўшы місіс Тернбулл ззаду. Яго жонка некаторы час глядзела яму ўслед, затым павольна павярнулася, шырока раскрыўшы вочы і рот, да абступалі яе гасцям.
  
  "Ммм", - сказала яна, спрабуючы адлюстраваць ўсмешку, якая так і не атрымалася. Затым яна паспяшалася за сваім мужам.
  
  Можна было падумаць, што яе аўдыторыя была проста сходам асабліва добра зробленыя топиариев, таму што ніхто не рухаўся і не прамаўляў ні слова паўхвіліны. Калі хто-то, нарэшце, пачынаў дзейнічаць, гэта быў чалавек у пакоі, найменш прыдатны для скачка ... або стаяння, калі ўжо на тое пайшло.
  
  "Дапамажы мне падняцца," сказаў Стары сенатар.
  
  Я ўзяла яго за адну руку, Эскотт ступіў наперад і ўзяў за іншую. Калі мы бацькі паставілі на ногі, ён шоргаў да дзвярэй. Мы з Эскоттом абмяняліся озадаченными поглядамі, затым паслухмяна рушылі ўслед за ім.
  
  Калі мы выйшлі ў фае і накіраваліся да лесвіцы, Стары сенатар — як гэта часта здаралася ў мінулыя гады — пачаў збіраць прыхільнікаў. Некалькі высакародных людзей з Хартфард рушылі ўслед за намі, як быццам мы ішлі маршам на ўзяцце Ерусаліма.
  
  Аднак, калі мы дабраліся да лесвіцы, бацька спыніўся і павярнуўся тварам да свайму маленькаму імправізаванага паліцу.
  
  "Дзякую вас, джэнтльмены", - сказаў ён. “Але я падазраю, што зараз патрабуецца некаторая абачлівасць. Калі ласка, пачакайце тут. Я прышлю за вамі, калі спатрэбіцца дапамога".
  
  Мужчыны кіўнулі і пробормотали у знак згоды, некаторыя выглядалі расчараванымі тым, што ім адмовілі ў ролі копьеносца, іншыя адчувалі палёгку ад таго, што іх пакінулі ў баку ад чаго-небудзь, так відавочна пахкага скандалам.
  
  Бацька сабраўся сыходзіць, але чыё-то твар у натоўпе спыніла яго напаўпаварота.
  
  "Містэр Сасанофф," сказаў ён, - магчыма, вам варта далучыцца да нас. Я ўпэўнены, вы хацелі б, каб гэтае пытанне было вырашана хутка".
  
  “ Сапраўды, я б так і зрабіў, сенатар. Дзякую вас.
  
  Сасанофф ступіў наперад з высока паднятай галавой, прамой спіной і вачыма, поўнымі горкага папроку мне і Эскотту абодвум. І ўсё ж ён не быў дастаткова добрым акцёрам, каб цалкам схаваць нервовасць, якая хавалася за маскай абурэння.
  
  Як толькі мы з Эскоттом дапамаглі бацьку доковылять да верху лесвіцы, знайсці нашых гаспадара і гаспадыню было дастаткова лёгка. Містэр Тернбулл выліўся тырадай аб подлых злодзеях і здраднікаў, і нам заставалася толькі прыслухоўвацца да гукаў яго шаленства.
  
  Тернбуллы знаходзіліся ў пакоі ў канцы калідора, і, увайшоўшы услед за імі, мы апынуліся (і тут прабачце мне нетвердость маіх рук, бо дрыжыкі страху ахапіла мяне) у будуары шлюбнай пары. Я не буду апісваць гэта, каб яно не пераследвала вас у начных кашмарах, скажу толькі адно: тут было чыста і упорядоченно, усе рэчы, здавалася, былі на сваіх месцах — за выключэннем скрыначкі для каштоўнасцяў з чырвонага дрэва на камодзе ў куце. Яна была адкрыта, усе скрыні вылучаны, і містэр Тернбулл хадзіў узад-наперад перад фільмам, воблакі абразы, як рэжысёр, лаюцца другараднага актора перад усім акцёрскім складам.
  
  Бацька прымусіў яго замаўчаць, пастукаўшы кіем па падлозе і прамовіўшы нізкае, але сталёвае "Тернбулл".
  
  Тернбуллы павярнуліся да нас, выглядаючы занадта ўсхваляванымі, каб нават раззлавацца з-за таго, што мы ўвайшлі ў іх сьвятыню без запрашэння.
  
  "Што ўсё гэта значыць?" Спытаў бацька.
  
  "Крадзеж з узломам, вось што," абурыўся містэр Тернбулл і скіраваў спапяляючы позірк на Сасаноффа. "Хто-то скраў каштоўнасці маёй жонкі".
  
  Я адчуў, што чырванею. Вядома, абвінавацяць Сасаноффа або каго-небудзь з яго кампаніі. Хто яшчэ можа быць такім ганебным, такім няўдзячным, такім пазбаўленым маралі, як сціплы акцёр?
  
  "Будзьце асцярожныя са сваімі намёкамі, сэр", - слаба блефаваў Сасанофф зрывістым голасам. Адзіны шырокі жэст, на які ён, здавалася, быў здольны цяпер, гэта выскачыць з бліжэйшага акна. "Паклёпнічае на мяне і маіх гульцоў", - тут ён прызнаў Эскотта панурым кіўком. "— не верне цацанкі вашай жонкі".
  
  “Паклёпнічае на вас? Ха!" - усміхнуўся містэр Тернбулл. "Я не думаў, што ў такіх, як вы, ёсць рэпутацыя, якую можна запляміць!"
  
  - Тернбулл, " зноў зароў бацька. “ Зачыні рот і збярыся з думкамі.
  
  Містэр Тернбулл, нахмурыўшыся, павярнуўся да старога сенатару. Містэр Тернбулл ўсвядоміў, кім ён быў — тэр'ерам, дрыготкім на льва, — і прымусіў сябе зрабіць глыбокі, заспакаяльны ўдых.
  
  "Так-то лепш," сказаў бацька. - А цяпер... раскажы мне, што здарылася.
  
  “ Тут няма чаго расказваць. Элеанора паднялася сюды і выявіла, што ўсе яе каштоўнасці зніклі.
  
  "Так?" Сказаў Эскотт, і калі я паглядзела на яго, то выявіла, што ўсе яго выраз твару змянілася. Яго вочы гарэлі запалам і мэтанакіраванасцю, на якія толькі намякала яго папярэдняя пропаведзь аб акцёрскім майстэрстве. Ён быў далёкі ад таго, каб адчуваць сябе няёмка, апынуўшыся ўцягнутым у гэтую скандальную сцэну, здавалася, ён быў ўсхваляваны гэтым — нават удзячны за гэта. Ён выглядаў для ўсяго свету нецярплівым акцёрам, якія чакаюць свайго гадзіны, ведаючы, што яго рэпліка хутка прагучыць.
  
  "Напэўна, не прапалі ўсе каштоўнасці", - сказаў ён місіс Тернбулл.
  
  "Што ты маеш на ўвазе?" - спытала яна, ачуўшыся ад жахлівай сьвядомасьць, якая ахапіла яе за апошнія некалькі хвілін.
  
  "Жамчужныя каралі, якое было на цябе сёння ўвечары," сказаў Эскотт. “ Яго таксама не маглі скрасці.
  
  Я паглядзеў на якія звісаюць вусікі на горле місіс Тернбулл, падобным на горла жабы—быка - звычайна я стараюся не глядзець на гэта любой цаной, вы разумееце — і заўважыў, што маршчыністая плоць аголена. Ніякага караляў там не было.
  
  "Жэмчуг ў бяспецы", - сказала місіс Тернбулл. “Зашпілька зламалася. Вось чаму я паднялася сюды — і знайшла сваю скрыначку для каштоўнасцяў у такім выглядзе".
  
  “ Менавіта так? - Настойваў Эскотт. “ З высунутымі скрынямі?
  
  Верхняя губа місіс Тернбулл злёгку изогнулась ў падабенстве ўсмешкі.
  
  “ Няма. Я меў на ўвазе пустую. Шкатулка з каштоўнасцямі была зачынена.
  
  "Ааааа", - уздыхнуў Эскотт, ківаючы з задавальненнем, якога больш ніхто з прысутных не падзяляў.
  
  "Шчыра кажучы, я не ведаю, навошта мы трацім наш час на ўсю гэтую балбатню". Містэр Тернбулл матнуў галавой у бок Сасаноффа з такой сілай, што яго вялікія сківіцы не пераставалі трэсціся, здавалася, цэлую хвіліну. "Мы ўсе ведаем, каго варта дзякаваць за гэта".
  
  "Сэр!" - запратэставаў Сасанов, топнув сваёй маленькай ножкай. "Вы заходзіце занадта далёка!"
  
  Мне прыйшлося пагадзіцца. Паблажлівасць да акцёраў я змог вытрымаць — у мяне было шмат практыкі. Але здагадка, што жыццё на сцэне якім-то чынам прыраўноўваецца да злачыннай жыцця, было залішне.
  
  "Вы працягваеце настойваць на тым, што вашы госці маюць да гэтага нейкае дачыненне, Тернбулл, але пры гэтым не прыводзіце ніякіх доказаў", - агрызнуўся я. “ Вы бачылі каго-небудзь з акцёраў у гэтай частцы дома? Ці хаця б на лесвіцы? Ці вашыя абвінавачванні так ж пустыя, як і ваш...
  
  У старога сенатара пачаўся раптоўны — і падазрона своечасовы — прыступ кашлю, які заглушыў мае апошнія словы (якімі, дарэчы, былі "вялікая, тоўстая галава").
  
  "Не, я не бачыў нікога з акцёраў на другім паверсе", - проскрежетал містэр Тернбулл, калі бацька скончыў біць сябе па кулаку. "Я быў занадта заняты, гуляючы ролю гаспадара".
  
  Затым выраз яго твару змянілася, ператварыўшыся з кіслага у хітрае, амаль ўрачыстая.
  
  "На самой справе, цяпер, калі я думаю пра гэта, усё на імгненне адцягнуліся", - сказаў ён мне. “Калі ў вас з містэрам Сасаноффом адбылася невялікая спрэчка. Якая зручная магчымасць для каго-небудзь праслізнуць наверх і па-хуткаму абрабаваць дом.
  
  Па мне прабегла дрыготка, як ад разраду статычнага электрычнасці або аплявухі, і я выявіў, што злосна крочу да Тэрнбулу як раз у той момант, калі Сасанофф зрабіў тое ж самае.
  
  "Абуральна!" - завыў акцёр.
  
  “ Калі вы намякаеце, што я маю да гэтага нейкае дачыненне, Тернбулл!..
  
  "Божа, тут поўна молі", - ветліва сказаў Эскотт.
  
  Гэта заява была настолькі будзённым, але ў той жа час настолькі відавочна ні да чаго не адносяцца, што спыніла нас з Сасановым на паўдарозе.
  
  "Што?" - спыталі мы як адзін.
  
  Эскотт кіўнуў на газавыя свяцільні ўздоўж сцен. Вакол кожнага з іх пырхалі па меншай меры тры маленькіх карычнева-шэрых фігуркі.
  
  "Так шмат матылькоў", - сказаў ён. Ён павярнуўся да Тернбуллам. "Яны для вас праблема?"
  
  "Часам яны пранікаюць ўнутр, як і варта было чакаць", - асцярожна адказаў містэр Тернбулл, нібы размаўляючы з бомбай, якая нейкім чынам павінна падарвацца, калі няправільныя словы зляціць з яго вуснаў. "Я б не назваў гэта праблемай".
  
  "Я разумею".
  
  Эскотт звярнуў увагу на бліжэйшы акно. Звонку яшчэ некалькі матылькоў біліся аб шкло, прыцягнутыя святлом лямпаў у пакоі.
  
  Эскотт накіраваўся да дзвярэй.
  
  “ Спадзяюся, вы прабачце мяне. У мяне ёсць... тэорыя, якую я хацеў бы праверыць.
  
  “Глядзіце! Глядзіце!" - закрычаў містэр Тернбулл. "Ён ўцякае!"
  
  Эскотт замарудзіў крок, але Стары сенатар махнуў яму рукой, каб ён ехаў далей.
  
  "'Здзяйсняе ўцёкі'? - Спытаў бацька, калі акцёр пайшоў. “ Сур'ёзна, Гарацый. Ты што, заахвоціўся да "Жахлівым пені"? А цяпер скажы мне ... Што ты прапануеш рабіць?
  
  “ Ну, вядома, вышвырните гэтых нягоднікаў з майго дома!
  
  "І якіх 'нягоднікаў' ты маеш на ўвазе?" Спытаў Сасанов, упёршы сціснутыя кулакі ў сцягна і шырока раскрыўшы вочы. У яго атрымлівалася ўсё лепш адлюстроўваць бессаромнасць, але я ўсё роўна адчуваў яго паніку. Нават намёк на скандал запляміў б увесь яго тур - магчыма, усю яго кар'еру.
  
  "Мяркуючы, што яны нягоднікі ... А я такога здагадкі не раблю", - сказаў бацька містэру Тэрнбулу, нахмурыўшы свой грозны лоб, - "Навошта вам выкідваць іх, калі ў аднаго з іх пры сабе могуць быць каштоўнасці Элеаноры?"
  
  "Гэтыя акцёры з іх сцэнічнымі трукамі ..." - прамармытаў містэр Тернбулл. "Яны, верагодна, ужо схавалі здабычу там, дзе мы яе ніколі не знойдзем".
  
  "Баюся, тут я павінен пагадзіцца з вамі", - сказаў Эскотт. "Больш чым па адным пункце".
  
  І ён вярнуўся ў пакой, несучы ў руках пухлы белы пакет.
  
  Толькі не пакет, я ўбачыла, калі ён падышоў і паклаў яго на ложак. Гэта быў начны каўпак, завязаны наглуха.
  
  Эскотт развязаў вузел, перавярнуў шапачку ... і вываліў кольцы, чокеры, бранзалеты, брошкі і іншыя разнастайныя ўпрыгажэнні.
  
  "Мае ўпрыгажэнні!" - усклікнула місіс Тернбулл (больш чым марна) і, падбегшы да Эскотт, радасна схілілася над сваімі цацанкамі. Гэта выглядала так, нібы яна хацела схапіць іх і прыціснуць да грудзей, як маці, воссоединившаяся з страчаным дзіцем. "Дзе ты іх знайшоў?"
  
  "Яны былі ўсяго ў дваццаці футах ад мяне", - сказаў ёй Эскотт. "У ружовых кустах пад адным з вокнаў спальні".
  
  Я ўтаропіўся на гэтага чалавека, разявіўшы рот, як быццам ён быў не акцёрам, а самым спрытным фокуснікам, якога я калі-небудзь бачыў, таму што мне здалося, што ён толькі што стварыў зніклыя скарбы з паветра.
  
  "Але як вы даведаліся, што іх трэба шукаць менавіта там?"
  
  "Матылькі, вядома", - сказаў Эскотт, апурыста усміхаючыся іроніі ўласнага "вядома". Для астатніх з нас не было ніякага "вядома", што стала занадта ясна пасля хвіліны ашаломленага маўчання.
  
  "Яны ўвайшлі, калі злодзей адкрыў акно?" Я, нарэшце, наважыўся.
  
  Эскотт схіліў галаву набок, як бы кажучы: "Менавіта так".
  
  "Лухта сабачая!" - зароў містэр Тернбулл. "Ён ведаў, што яны ў кустах, таму што сам кінуў іх туды!"
  
  Самодовольная ўсмешка Эскотта нават не здрыганулася.
  
  "Але чаму я - ці хто-небудзь іншы — павінен гэта рабіць?"
  
  "Каб ты мог пракрасціся назад і забраць здабычу пазней, вядома!"
  
  Эскотт паківаў галавой і прищелкнул мовай.
  
  “Няма, няма, няма. У гэтым не было б неабходнасці, наколькі ведаў наш узломшчык. Памятаеце, крадзеж выявілі толькі праз некалькі гадзін пасля таго, як прыём скончыўся і вы клаліся спаць, — калі б у вашай жонкі не ўзніклі праблемы з яе жэмчугам. Калі б вінаватай бокам быў адзін з гасцей, ён проста мог бы набіць кішэні і сысці з "здабычай', як вы так маляўніча выказаліся. Яму не было б неабходнасці ўскладняць свой план рызыкоўным вяртаннем у маёнтак пасля таго, як яго злачынства было раскрыта.
  
  "Але тады... я не разумею," сказаў я. “ Калі злодзей не быў адным з гасцей, тады хто?—
  
  Стары сенатар адкашляўся.
  
  "Вашы каштоўнасці вернутыя, гэта галоўнае", - сказаў ён місіс Тернбулл. "І нават калі б гэта было не так, я мяркую, Гарацый прыняў меры засцярогі, застрахаваны усю калекцыю".
  
  “Чаму б і няма. У рэшце рэшт ён не вытрымаў і купіў поліс ... "
  
  Вочы місіс Тернбулл пашырыліся, калі яна - і мы нарэшце зразумелі, хто на самай справе быў злачынцам.
  
  "... у мінулым месяцы, " скончыла яна шэптам.
  
  "Прыкладна ў той жа час, калі было абвешчана аб візіце містэра Сасаноффа ў Хартфард", - сказаў я. "Якая іронія".
  
  "Я не думаю, што гэта падыходнае слова", - суха сказаў Эскотт.
  
  Гэта слова, з пункту гледжання містэра Тэрнбула, вядома, было б "зручным". Здавалася, лёс падкінула яму ідэальных казлоў адпушчэння для афёры, якая падвоіла б кошт каштоўнасцяў яго жонкі — пасля таго, як былі сабраныя страхавыя грошы, а самі рэдкасці былі паволі распрададзеныя за горадам.
  
  Мы ўсе павярнуліся, каб паглядзець на містэра Тэрнбула, які не мог сустрэцца з намі поглядам, таму што глядзеў прама ўніз.
  
  "Што ж, дзякуй богу, цяпер няма неабходнасці прыцягваць страхавую кампанію - ці ўлады ", - сказаў бацька. “Не трэба скандалу. Няма, калі мы спусцімся ўніз і пасмяемся над гэтым маленькім непаразуменнем... Дакладна, Гарацый?
  
  "Цалкам дакладна, цалкам дакладна", - сказаў г-н Тернбулл, усё яшчэ звяртаючыся да половицам.
  
  “Так. Непаразуменне, вось і ўсё, што гэта было", - дадала місіс Тернбулл. І яна кінула на свайго мужа погляд, які ясна даваў зразумець, што яму не пазбегнуць самага суровага правасуддзя, здзейсненага збянтэжанай і раз'юшанай жонкай.
  
  Бацька павярнуўся да містэру Сасаноффу. “Значыць, мы ўсе пагадзіліся? Гэтае пытанне вырашана?"
  
  "Я не буду нясціплым, калі вы гэта маеце на ўвазе", - сказаў акцёр, падняў падбародак, выпнуў грудзі і прыняў высакародную, панскі выправу свайго Орсино або Генрыха V. "Таму што я чалавек гонару".
  
  Стары сенатар не папрацаваў задаць тое ж пытанне Эскотту — сведчанне, я ўпэўнены, вы зразумееце, таго, як хутка малады ангелец заваяваў яго павагу.
  
  Замест гэтага бацька, здавалася, проста замкнулася ў сабе, як саспелы плод, які зморшчваецца прама на вачах.
  
  "Выдатна", - сказаў ён, яго голас раптам ахрып і стаміўся. "Зараз, я думаю, мне пара ісці".
  
  Неўзабаве мы ўсе зноў былі ўнізе, і пасля некалькіх смешкі і падміргваннях нарадзіўся міф, які, верагодна, ужо дасягнуў вашых вушэй: што Тернбуллы, падпітыя за сваім заняткам, вырашылі, што на іх напалі цыганы ... хоць на самай справе пакаёўка проста адклала любімыя цацанкі лэдзі для паліроўкі. Гэтая гісторыя распаўсюдзілася па хаце яшчэ да таго, як мы з бацькам дабраліся да ўваходных дзвярэй.
  
  Эскотт праводзіў нас да выхаду, і пакуль мы чакалі, калі Джэйсан подогонит "рокуэй", ён застаўся з намі на краю пасыпанай гравіем дарожкі.
  
  “Малайчына, малады чалавек. Малайчына, - сказаў яму бацька. "Тваё прымяненне логікі было вельмі уражлівым".
  
  Эскотт адвесіў нам лёгкі сарамлівы паклон.
  
  "І ўсё ж я не магу адкараскацца ад думкі, сенатар, - сказаў ён, - што вы нейкім чынам даведаліся праўду яшчэ да таго, як былі знойдзеныя каштоўнасці лэдзі".
  
  “ Так, у мяне былі свае падазрэнні. Тое, як Гарацый адрэагаваў на навіну аб "крадзяжы": бушаваў, тупаў нагамі і наогул падымаў шум. Як быццам ён хацеў скандалу". Бацька зірнуў на мяне, і нават у цьмяным святле я ўбачыла, як у яго стомленых вачах успыхнулі іскрынкі. “Гэта нагадала мне сее-што, што адзін мудры чалавек аднойчы сказаў мне пра тонкім мастацтве акцёрскай гульні. Што ў добрым, праўдзівым выкананні галоўнае - праўдападабенства, а не напышлівасць ".
  
  "Такім чынам, план Тэрнбула сарваўся, таму што ён переусердствовал", - сказаў я. “Беражыцеся, містэр Эскотт. Сасанофф можа наняць яго на ролю новага Мальволио ў трупе".
  
  Гэта была слабая жарт, закліканая адцягнуць ад бляску ў маіх уласных вачах — водбліску вільгаці, якая раптам пагражала там назапасіцца.
  
  "А", - сказаў я, адварочваючыся. "А вось і наш трэнер".
  
  Бацька і Эскотт паціснулі адзін аднаму рукі, калі "рокуэй" з грукатам падкаціў да нас.
  
  “ Да пабачэння, містэр Эскотт. У мяне такое пачуццё, што аднойчы мы зноў пачуем ваша імя.
  
  “ Сумняваюся, сэр. Ва ўсякім выпадку, не 'Уільям Эскотт'. Гэта ўсяго толькі сцэнічны псеўданім, і я не думаю, што ён мне спатрэбіцца надоўга, звольніць мяне Сасанофф або няма. Ангелец працягнуў мне руку. “ Мяне клічуць Шэрлак Холмс.
  
  "Было прыемна пазнаёміцца з вамі, містэр Холмс", - сказаў я.
  
  “ Ўзаемна, сэр. Я амаль не сумняваюся, што аднойчы зноў пачую ваша імя.
  
  "Вы вельмі добрыя", - сказала я, спачатку падумаўшы, што яго словы проста ліслівасць. І ўсё ж Холмс так пільна глядзеў мне ў вочы, нават пасля таго, як нашы рукі расціснуў, што я адчуў, як быццам паміж намі захавалася нейкая шчырая сувязь - нешта такое, што Холмс павёз з сабой з Хартфард.
  
  Ён застаўся, каб дапамагчы бацьку забрацца ў карэту, і нават калі "рокуэй" крануўся з месца, ён застаўся звонку, адзін, каб паглядзець, як мы выязджаем.
  
  "Які незвычайны чалавек", - сказаў я.
  
  Бацька цяжка апусціўся на сваё месца, бясформенны і млявы, і на імгненне я падумала, што ён заснуў у тую ж секунду, як падняўся на ногі.
  
  "Некаторыя нараджаюцца вялікімі, некаторыя дасягаюць велічы, а некаторым гэта веліч навязваюць', - сказаў ён, працытаваўшы адну з рэплік Эскотта / Холмса з п'есы, паказанай у той вечар. “ Я думаю, наш юны сябар там вельмі блізкі да таго, каб дамагчыся свайго.
  
  Ён працягнуў дрыготкую руку і паклаў яе мне на плячо.
  
  "Як і іншыя".
  
  Маё горла і грудзі сціснуліся, і, нягледзячы на ўсе мае трэніроўкі, я выявіла, што не магу вымавіць ні слова. Усё, што я магла зрабіць, гэта пакласці сваю руку на яго і трымаць так да таго часу, пакуль ён не стоміцца, яго рука не апусціцца і ён не засне.
  
  На наступны дзень ён, здавалася, ачуўся ад шматгадовага сну, таму што быў бадзёры і ў добрым настроі, чым за апошнія месяцы. І ўсё ж гэта не магло працягвацца доўга. Да ночы ён выглядаў змардаванай, а на наступную раніцу наогул не ўставаў з ложка. Наступныя дні прынеслі рэзкі спад.
  
  Калі хваляванне, з якім я падвергла яго, нанесла шкоду яго далікатнай здароўю, я павінна ўзяць віну на сябе. І ўсё ж я не магу шкадаваць аб той ночы — і, я шчыра веру, бацька не захацеў бы мяне.
  
  Старога сенатара хутка адправяць на супакой, я ведаю. І больш таго, ён ведае. Тое, што апошнія рэшткі варожасці паміж намі былі ліквідаваны першымі, з'яўляецца суцяшэннем для ўсіх нас, бацькі і Маці, Элізы і мяне. Я спадзяюся, што вы таксама знойдзеце там некаторы суцяшэнне, бо, несумненна, маё наступнае паведамленне вам будзе бясконца карацей і горш.
  
  А да тых часоў ведайце: нішто, акрамя Смерці, не зможа зноў раскалоць Gillettes, і нават тады падзел будзе — як гэта даказана цяпер — толькі часовым.
  
  Твой адданы брат,
  Уільям
  27 верасня 1879 года
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Містэр Ловиси прапануе альтэрнатыўную тэорыю аб тым, як Холмс дабраўся да Злучаных Штатаў. Тут вы пазнаёміцеся з мадэллю, па вобразу і падабенству якой быў створаны Шэрлак Холмс: доктарам Джозэфам Бэлам.
  
  АМЕРЫКАНСКАЕ ПРЫГОДА
  
  Аўтар:
  
  ГЭРЫ ЛОВИЗИ
  
  : ЧАСТКА IЛондан, 1876 г.
  
  Ёнхутка будзе тут, так што, калі ласка, пастарайся вырабіць добрае ўражанне, - папярэдзіў Майкрофт Холмс свайго малодшага брата, - хоць бы дзеля мяне. Гэта выдатная магчымасць для цябе ".
  
  "Тады вельмі добра", - адказаў Шэрлак, калі іх праводзілі госця ў пакой для наведвальнікаў клуба "Дыяген".
  
  Доктар Джозэф Бэл быў хударлявым, высокім мужчынам з адчувальнымі пальцамі музыкі. Яго шэра-сталёвыя вочы валодалі дакладнай факусоўкай; яны маглі іскрыцца весялосцю і прыязнасцю або станавіцца халоднымі з-за абсалютнай праніклівасці. У Бэла былі вуглаваты нос і адпаведны яму падбародак. Ён быў з тых людзей, якія выклікаюць неадкладнае павагу.
  
  "Містэр Холмс," Бэл прадставіў Майкрофта, хоць яго погляд кінуўся да маладому чалавеку, які стаяў непадалёк, чакаючы, калі яго прадставяць.
  
  "Гэта мой брат Шэрлак", - сказаў Майкрофт, упершыню прадстаўляючы маладога чалавека доктару. Яны паціснулі адзін аднаму рукі.
  
  “ Рады пазнаёміцца з вамі, містэр Холмс. Я чуў цікавыя рэчы пра вас ад Майкрофта, " ласкава сказаў Бэл.
  
  "А я пра вас, доктар Бэл", - адказаў Холмс-малодшы.
  
  "Ну, а цяпер," умяшаўся Майкрофт, - баюся, я павінен адвітацца. Калі ласка, прабачце мяне, але не саромейцеся, каб заставацца ў пакоі, каб абмеркаваць вашыя справы.
  
  Імгненне праз двое мужчын стаялі тварам да твару сам-насам у пакоі.
  
  Доктар Бэл прачысціў горла, рыхтуючыся загаварыць, але першым загаварыў хлопец.
  
  “ Мяне прымусілі паверыць, што вы маеце патрэбу ў маіх паслугах?
  
  "Гэта дакладна", - адказаў Бэл. "Місія, аднак, зусім неафіцыйная".
  
  Тонкая, амаль непрыкметная ўсмешка кранула вусны Холмса.
  
  "Такім чынам, містэр Холмс... Шэрлак," павольна пачаў Бэл, " у мяне праблема. Хто-то вельмі дарагі для мяне трапіў у бяду ў чужой краіне, і я адзіны чалавек, на дапамогу якога яна можа разлічваць ".
  
  "Хто гэты чалавек?" - спытаў я.
  
  “Мая сястра, Дыяна Стрикленд. Яна актрыса, далёка ў Амерыцы, у Нью-Ёрку, калі быць дакладным".
  
  “ І што ж вам ад мяне трэба, доктар?
  
  "Ваша дапамога, ваша таварыства ў маім падарожжы ў Амерыку", - мякка сказаў ён. “Мне патрэбен хто—то, на каго я магу разлічваць, каму я магу давяраць - хто не пагрэбуе дзейнічаць, калі гэта неабходна. Ты ўмееш звяртацца з рэвальверам?
  
  "Я нядрэнна звяртаюся з пісталетам".
  
  Бэл павольна кіўнуў. “ А што тычыцца таго, што я выбраў цябе для гэтай справы, ты павінен ведаць, што маім першым выбарам быў твой брат Майкрофт.
  
  Холмс засмяяўся. “ Які даволі рашуча адмовіў вам!
  
  "Цалкам дакладна", - прызнаў Бэл, некалькі збянтэжаны. "Тым не менш, ён шчыра рэкамендаваў вас, і цяпер, калі я сустрэўся з вамі асабіста, я прызнаю, што не расчараваны".
  
  Холмс кіўнуў: "Добра, доктар, тады калі мы пачынаем?"
  
  "Дамоўленасці былі прынятыя, мы выязджаем заўтра з Ліверпуля ... "
  
  
  
  : ЧАСТКА IIНа борце "Океаника", 1876 год
  
  "Гэта даволі ўражлівае судна", - сказаў Холмс, шпацыруючы з доктарам Бэлам па палубе магутнага парахода.
  
  Oceanic быў прыгожым трехмачтовым акіянскіх лайнерам, які быў пабудаваны для кампаніі White Star Line, у 1870 годзе, і першым суднам, якое з раскошай і вытанчанасцю перавозіў трансатлантычных пасажыраў.
  
  Бэл і Холмс шпацыравалі па шпацырнай палубе. Штармавое мора і дождж папярэдніх двух дзён нарэшце аціхлі, падаўшы ім гэтую першую магчымасць атрымаць асалоду ад сонечнай і спакойнай палубай карабля.
  
  Шэрлак Холмс усміхнуўся і лёгенька падштурхнуў Бэла локцем. "Што ж, гэта, безумоўна, непрыемны тып, калі я калі-небудзь бачыў яго", - сказаў ён, калі яны праходзілі міма гнюснага выгляду хлопца, прихрамывающего ўздоўж поручняў карабля.
  
  "О, я ў гэта не веру, Шэрлак", - адказаў Бэл.
  
  "Што ты маеш на ўвазе?"
  
  "Ну, гэты чалавек, відавочна, салдат на пенсіі", - проста сказаў Бэл. “Мяркуючы па яго выгляду, ён быў сяржантам, ваяваў у Індыі, без сумневу, быў паранены падчас бунту і, на жаль, быў адкінуты ў бок, як занадта многія з нашых старых гераічных ветэранаў. Ён заслугоўвае нашай жалю і размяшчэння, а не пагарды. Цяпер ён шукае новае жыццё ў Амерыцы, і я, напрыклад, апладырую яго працавітасці ".
  
  Холмс спыніўся і пільна паглядзеў на доктара. “ Так вы ведаеце гэтага чалавека?
  
  “ Так бо я ніколі не бачыў яго да гэтага моманту.
  
  “ Спадзеючыся на ваша слова?
  
  "Сумленнае слова, Шэрлак," сур'ёзна адказаў Бэл.
  
  Холмс павольна пакруціў галавой. “ Тады як вы растлумачыце ўсё, што расказалі аб ім? Адкуль вы можаце ведаць, што такія рэчы верныя, зыходзячы з здагадак?
  
  "Я ніколі не мяркую!" Рэзка адказаў Бэл, відавочна абражаны.
  
  "Я не хацеў вас абразіць," хутка паправіў Холмс. “ Я проста хачу зразумець.
  
  "Ну, усё гэта даволі элементарна", - адказаў Бэл, калі яны працягнулі ісці.
  
  “Вы глядзіце на гэтага чалавека са сваімі эмоцыямі і, я мог бы дадаць, вельмі павярхоўна. Гэта дае вам ілжывае ўяўленне аб ім. Хутчэй, вы павінны адкінуць усе эмоцыі і пачуцці і назіраць толькі факты. Звяртайце ўвагу на дэталі. Толькі збіраючы факты, вы зможаце ўсталяваць ісціну. Пачуцці будуць выдаваць вас кожны раз, мой юны сябар. Я бачу, што, як і многія твайго ўзросту, ты погрязаешь ў сваіх пачуццях і эмоцыях ".
  
  "Паэты раяць нам патураць сваім эмоцыям і давяраць сваім пачуццям", - запярэчыў Холмс.
  
  “ Паэты? Ах, так, "сказаў Бэл з крывой усмешкай," але паэты памыляюцца.
  
  "Як ты можаш так казаць?"
  
  "Пачуцці здрадзяць цябе, попомни мае словы", - сказаў Бэл больш рашуча.
  
  "Што ж," мякка сказаў Холмс, - баюся, я не згодны.
  
  Бэл паблажліва засмяяўся. "Атрымліваючы асалоду ад ап'яняльным водарам ружы, ніколі не забывай аб калючых шыпах".
  
  Холмс кіўнуў, затым нецярпліва папрасіў: “Навучыце мяне вашым метадам. Раскажыце мне аб гэтым салдата".
  
  Бэл усміхнуўся, задаволены тым, што ўзяў на сябе ролю настаўніка. “На самой справе ўсё даволі проста. У яго вопратцы ёсць невялікія дэталі яго мінулай ваеннай формы, я мяркую, Сорак шостага пяхотнага палка".
  
  "Ах, так, цяпер я бачу значок у яго на поясе", - ціха сказаў Холмс. "Я не заўважыў яго раней, гэта такая дробязь".
  
  “ У тым-то і справа, Шэрлак, што ты заўсёды павінен заўважаць дробязі.
  
  Малады чалавек кіўнуў, па-новаму зірнуўшы на свайго старэйшага таварыша. “ Раскажы мне яшчэ.
  
  “Ну, калі я не памыляюся, гісторыя гэтага палка ўключае ў сябе той факт, што ён служыў падчас Індыйскага бунту ў 1857 годзе. Дзе, без сумневу, наш таварыш атрымаў сваё раненне. Заўважылі кульгавасць на правай назе? Мужчына выглядае амаль на дваццаць гадоў старэй пенсійнага ўзросту, таму лагічна выказаць здагадку, што з таго часу ён выйшаў на пенсію. Больш за таго, ён, па-відаць, адзінокі, без сям'і ".
  
  “ Адкуль ты ведаеш, што ў яго няма сям'і?
  
  “ Зразумела, нікога на борце. Паглядзіце на гэтага хлопца, на яго ірваную вопратку, на яго благія манеры. Ні адна кахаючая жонка, адважуся гэта сказаць, наогул ні адна жонка, не дапусціла б, каб яе мужа бачылі ў такім стане. Вы дзе-небудзь бачыце жонку? Не, ён самотны чалавек, даўно кінуты, " проста сказаў Бэл.
  
  Холмс гэта абдумаў. “ А як наконт таго факту, што вы сказалі, што ён быў сяржантам?
  
  Бэл засмяяўся. "На правым рукаве яго патрапанага старога пінжака ўсё яшчэ бачны цень ад нашывак, якія з яго даўно знялі".
  
  Холмс раптам падышоў да хромающему мужчыну і завязаў з ім размову. Калі ён вярнуўся, яго твар раскраснелось ад ўзбуджэння. "Вы мелі рацыю ва ўсіх выпадках!"
  
  "Такім чынам, што вы зараз думаеце пра маіх метадах?" Спытаў Бэл.
  
  Холмс ўжо збіраўся адказаць, калі іх увагу прыцягнулі мужчынскія крыкі.
  
  "Доктар Бэл!" Гэта быў Торсон, карабельны казначэй, які ўцёк да іх па драўлянай палубе, задыханы і, відавочна, звар'яцелы.
  
  "Сюды, містэр Торсон," крыкнуў Бэл. - Што гэта? - спытаў я.
  
  "Вы патрэбныя неадкладна!" - крыкнуў ён. Затым, панізіўшы голас, асцярожна дадаў: “Адбыўся жудасны няшчасны выпадак. Чалавек мёртвы!"
  
  "Паказвайце дарогу, мой дарагі," сказаў Бэл і кінуўся прэч, а Холмс хутка рушыў услед за ім.
  
  Калі яны дасягнулі верхняга ўзроўню карабля, у калідоры іх сустрэў змрочны капітан Чарльз Морроу. “Непрыемнае справа, прычым на маім ўласным караблі. Дзякую вас за тое, што прыйшлі, доктар".
  
  "Што гэта?" Спытаў Бэл.
  
  “ Вунь там, унутры. Морроу звярнуў увагу на суседнюю каюту. Дзверы была адкрыта, і ўвайшоў Бэл.
  
  “Яго клічуць Джон Марцін, янкі вяртаюцца ў Амерыку. Ён павесіўся".
  
  Бэл і Холмс ўвайшлі ў пакой і асцярожна наблізіліся да цела, свисавшему з люстры. Ні адзін з мужчын ні да чаго не дакранаўся, але кожны стаяў і пільна разглядаў цела, нібы прыкаваны да месца. Рэмень быў прымацаваны да люстры і абматаны вакол шыі мужчыны. Яго расслабленае цела мякка покачивалось ў такт руху карабля.
  
  "Джэксан знайшоў гэтага чалавека", - патлумачыў Морроу, паказваючы на сцюарда, які нервова стаяў ззаду яго.
  
  Затым капітан Морроу падаў знак скарбніку. “ Містэр Торсон, калі ласка, адключыце яго.
  
  "Не, пачакай!" Раптам выпаліў Бэл. Ён дастаў вялікую лупу і ўважліва агледзеў труп, затым падлогу і астатнюю частку пакоя, і, нарэшце, устаў на крэсла і агледзеў рэмень на шыі нябожчыка. Холмс уважліва назіраў.
  
  "На самай справе, доктар Бэл!" Морроу усклікнуў, выходзячы з сябе. "Усё гэта вельмі непрыстойна".
  
  “ Добра, капітан, зараз вы можаце засячы яго, але рабіце гэта асцярожна, і загадайце сваім людзям пакласці цела сюды, на стол. Мне трэба агледзець яго больш уважліва.
  
  Капітан Морроу аддаў загад, і цела Джона Марціна паклалі на кароткі абедзенны стол у кают-кампаніі.
  
  Цяпер Бэл прыступіў да працы, правёўшы пільны медыцынскі агляд трупа.
  
  "Шэрлак, падыдзі сюды, паглядзі на гэта", - сказаў Бэл.
  
  Калі Холмс наблізіўся, Бэл ўзяў руку маладога чалавека і паклаў яе пад галаву мерцвяка, ледзь вышэй задняй частцы шыі. Гэта месца было пакрыта доўгімі чорнымі валасамі Марціна.
  
  “ Заўважылі што-небудзь? - Спытаў Бэл.
  
  Холмс кіўнуў, яго вочы шырока раскрыліся ад здзіўлення. “ Яна ліпкая— вільготная. Кроў?
  
  "Так, але недастаткова, каб заўважыць гэта без стараннага вывучэння".
  
  Шэрлак Холмс паглядзеў на доктара, затым зноў перавёў погляд на цела, якое ляжыць на стале.
  
  Твар капітана Морроу ўспыхнула, і ён хутка загадаў сваім людзям пакінуць пакой. Калі яны сышлі, ён зачыніў дзверы і паглядзеў на Бэла. "Што ўсё гэта значыць?" - патрабавальна спытаў ён.
  
  Бэл толькі хмыкнуў, агледзеў вопратку Марціна, затым заявіў: “Гэтага чалавека ўдарылі па патыліцы. Гэта быў такі магутны ўдар, што ён забіў яго імгненна".
  
  "Гэта немагчыма!" Капітан Морроу закрычаў. “Гэты чалавек, відавочна, павесіўся. Ён самазабойца і павінен быць занесены як такой у суднавы часопіс".
  
  "Мужчына быў паранены і памёр амаль імгненна", - настойваў Бэл. "Затым яго лэры, каб гэта выглядала як самагубства".
  
  "Містэр Марцін быў відавочна забіты", - заявіў Шэрлак Холмс.
  
  "Гэта абуральна!" Морроу ў жаху раўнуў. "Кажу вам, гэта самагубства".
  
  “Што сапраўды скандальна, капітан Морроу, так гэта тое, што вы адмаўляецеся прызнаць, што сярод вашай каманды ёсць забойца, якога трэба прыцягнуць да адказнасці за гэта злачынства, перш чым ён здзейсніць новае забойства. Падумай пра гэта, " сказаў Бэл, яго высокі голас выпраменьваў упэўненасць.
  
  Холмс з цікаўнасцю паглядзеў на свайго спадарожніка. “ Чаму вы думаеце, што забойца - член экіпажа?
  
  "Калі капітан выкліча містэра Джэксана, тады я прадэманструю".
  
  Капітан Морроу кіпеў ад злосці; ён ужо прыкідваў наступствы такога скандалу для сваёй кар'еры ў "Уайт Стар".
  
  "Паклічце гэтага чалавека!" Запатрабаваў Бэл.
  
  Капітан неахвотна падышоў да дзвярэй, адчыніў яе і паклікаў сваіх людзей, каб вярнуцца ў пакой.
  
  Калі Джэксан увайшоў, Бэл паклікаў яго. "Вы кажаце, што знайшлі містэра Марціна вісіць тут, калі прыйшлі выконваць свае абавязкі дзяжурнага?"
  
  "Так", - адказаў Джэксан, падціснуўшы вусны.
  
  "І вы кажаце, што ён быў мёртвы, калі вы ўвайшлі ў пакой?" Спытаў Бэл, павольна абыходзячы мужчыну, яго праніклівыя вочы ўважліва вывучалі санітара.
  
  "Так, я прама сказаў гэта", - нервова сказаў Джэксан.
  
  - Тады адкуль, дазвольце спытаць, вы ўзялі гэта? "Бэл сунуў руку ў кішэню курткі мужчыны і дастаў што-то яркае і бліскучае.
  
  "Гэта мае гадзіны!" Сказаў Джэксан і паспрабаваў выхапіць іх назад, але Бэл быў занадта хуткі для яго і трымаў іх па-за межамі дасяжнасці.
  
  Холмс прамаўчаў, але паглядзеў на гадзіннік так, нібы яны раптам з'явіліся па чараўніцтве.
  
  Джэксан, дрыжучы ад страху, пабялеў як палатно.
  
  Бэл працягнуў капітану Морроу прыгожыя і каштоўныя гадзіны. "Я мяркую, што калі вы вывучыце гэта, то выявіце, што яны належалі забітаму мужчыну".
  
  Морроу паглядзеў на гадзіннік: "Ну так, у іх імя Марціна выгравіравана прама тут, на заднім вечку".
  
  "Няма!" Джэксан закрычаў.
  
  "Містэр Торсон, арыштуйце гэтага чалавека!" - загадаў капітан, і неўзабаве Джэксана моцна трымаў казначэй.
  
  "Як вы даведаліся?" Холмс спытаў доктара.
  
  "Як толькі я ўсталяваў, што Марцін сапраўды быў забіты, мне было сапраўды даволі лёгка экстрапаляваць забойцу, грунтуючыся на фактах", - сказаў Бэл, падміргнуўшы маладому Холмсу. “Уся справа ў доступе. Амерыканец падарожнічае адзін, ён нікога не ведае на борце, таму яго асабісты сцюард павінен быць галоўным падазраваным ".
  
  "Ён паабяцаў мне гэтыя гадзіны ў якасці аплаты!" Джэксан крыкнуў з парога, калі яго адводзілі. "Ён запаў на мяне больш чым за сотню фунтаў".
  
  “ Азартныя гульні? - Спытаў Холмс.
  
  "Цалкам дакладна", - адказаў Бэл. "Што ж, капітан, у вас ёсць свой чалавек, і забойства раскрыта".
  
  Капітан Морроу павольна кіўнуў, але выгляд у яго быў не занадта задаволены.
  
  "Ну, доктар," папрасіў Холмс, " тады адкажыце мне на адно пытанне. Як вы даведаліся аб гадзінах?"
  
  "На самой справе гэта была дробязная рэч", - адказаў Бэл. “Калі мы аглядалі цела, я не змог знайсці мужчынскія гадзіны, хоць бірулька відавочна прысутнічаў. Мне гэта падалося даволі дзіўным. Я агледзеў пакой, нават падлогу, але не змог іх знайсці. Я таксама не змог знайсці гадзіны сярод яго адзення. Такім чынам, я ведаў, што яны прапалі, таму што хто-то, павінна быць, іх забраў. Мне заставалася толькі высветліць, хто. Лагічным падазраваным быў сцюард Джэксан, і выпукласць ў кішэні яго уніформы падказала мне, што ён быў нашым чалавекам ".
  
  
  
  ЧАСТКА III: Амерыка, 1876
  Холмс ніколі раней не бачыў такога жыццярадаснага стварэння; яна выпраменьвала абсалютная ззянне і пачуццёвую энергію.
  
  "О, Джозэф", - крыкнула яна брату. “Гэта сапраўды ты? Пасля столькіх гадоў".
  
  "Так, Дыяна, мы прыехалі, як толькі змаглі", - сказаў Бэл, складаючы сястру ў абдымкі.
  
  Нарэшце яна больш уважліва прыгледзелася да спадарожніка свайго брата і цёпла ўсміхнулася. “ І хто гэты прыгожы малады джэнтльмен?
  
  "Я Шэрлак Холмс".
  
  "Шэрлак апынуўся неацэнным памочнікам і спадарожнікам у падарожжах, Дыяна", - патлумачыў Бэл. "У нас было самае дзіўнае падарожжа, аб якім я распавяду вам пазней, але зараз мы хочам пачуць аб вашых уласных праблемах і пра тое, што мы можам зрабіць, каб дапамагчы".
  
  Дыяна ў відавочным роспачы пахітала галавой, збіраючыся з думкамі. "Баюся, я апынулася ўцягнутай у катастрафічную сітуацыю, якая можа скончыцца толькі дрэнна".
  
  "Ты можаш гаварыць свабодна ў прысутнасці Шэрлака", - падказаў Бэл. "Я яму безумоўна давяраю".
  
  "Я не зусім ведаю, як вам сказаць", - пачала Дыяна. "Я ведаю, што вы і містэр Холмс будзеце жудасна думаць пра мяне і што, магчыма, я заслугоўваю усяго таго, што нарыхтавала мне жорсткая лёс".
  
  "Дазвольце нам самім судзіць аб гэтым", - мякка сказаў Бэл.
  
  "Чаму б не пачаць з самага пачатку, місіс Стрикленд," прапанаваў Холмс.
  
  Сястра Бэл кіўнула. “ Вядома, так было б лепш за ўсё, містэр Холмс. Вы толькі што назвалі мяне місіс Стрикленд, і менавіта адсюль вынікаюць усе мае праблемы. Бо, кажу табе, цёмная цень лягла на маё жыццё, калі я ўпершыню сустрэла гэтага чалавека.
  
  “ Гэты чалавек? - Спытаў Холмс. “ Ваш муж?
  
  “Так, мой муж, Руперт Стрикленд. Ці бачыце, ён вельмі багаты, з шляхетнай сям'і, і ўсе яны горача ненавідзяць мяне. Хоць Руперт любіў мяне, неўзабаве пасля нашай вяселля ён змяніўся; ён раптам запатрабаваў, каб я сышла са сцэны. Мы люта спрачаліся з-за гэтага, і з тых часоў гэта было яблыкам разладу паміж намі ".
  
  "Што ж," выказаў здагадку Холмс, " вы не можаце вінаваціць гэтага хлопца за гэта. Ён проста хоча, каб жанчына, якая носіць яго прозвішча, была добрай жонкай".
  
  "Але, містэр Холмс," строга сказала Дыяна, " Руперт шчыра ўхваляў маю кар'еру і быў маім самым вялікім прыхільнікам. Ён ніколі не прапускаў ні аднаго выступу, і адной з прычын, па якой я прыняла яго прапанову рукі і сэрца, было тое, што ён паабяцаў дазволіць мне працягнуць маю прафесію на сцэне ".
  
  "Ну, на самай справе, Дыяна!" Бэл запратэставала. “Ты не можаш гаварыць сур'ёзна. Цяпер ты замужняя жанчына і павінна прытрымлівацца жаданням свайго мужа. Вы, павінна быць, дасведчаныя аб сумніўных баках вашай прафесіі? Ды бо гэтыя 'жанчыны сцэны' часта не больш, чым звычайныя ... прастытуткі.
  
  “ Гэта тое, што ты думаеш пра мяне, Джозэф?
  
  "Вядома, няма!" Бэл пачырванеў. Увесь гэты размова прымушаў яго адчуваць сябе даволі няёмка.
  
  Холмс адкашляўся. “ Мяркую, ваш брат мае на ўвазе, што вы павінны прызнаць, што ваша прафесія мае пэўны сумнеўны аспект у вачах публікі, якая не ведае нічога лепшага.
  
  Гнеў Дыяны памякчэў. "Так, містэр Холмс, ёсць такія непрыемныя людзі, але не ўсе з нас такія, я магу вас запэўніць".
  
  "Вядома, няма," мякка сказаў Холмс.
  
  “Ну, тады, - працягнуў Бэл, - у чым жа заключаецца гэтая праблема? Ваша тэлеграма была вельмі расплывістай і не ўтрымоўвала падрабязнасцяў".
  
  "Цяпер раскажыце нам усё," сказаў Холмс. “ Нічога не утаивайте.
  
  Дыяна кіўнула. “Мая жыццё дома ніколі не была лёгкай, Джозэф пацвердзіць гэта. Наш бацька быў падвергнуты астракізму і адрокся ад мяне з-за маёй прафесіі. Пасля смерці мамы я прыехала ў Амерыку, каб пачаць усё спачатку. Тут, у Нью-Ёрку, я знайшла тое, што шукала. Я прызнаю, што на некаторых дзяўчат аказваецца ціск, каб яны забаўлялі важных мужчын, але я ніколі не паддавалася. Пакуль не сустрэла Руперта. Ён малады і прыгожы, і тое, што ён багаты, не пашкодзіла яму. І самае галоўнае, яго ніколі не турбавала мая сцэнічная праца — да нядаўняга часу ".
  
  “Ну, і што вы хочаце, каб мы з гэтым зрабілі, місіс Стрикленд? Нас цяжка назваць экспертамі ў галіне шлюбных адносін", - сказаў Холмс.
  
  "Магчыма, калі я пагавару з Рупертам?" Прапанаваў Бэл.
  
  "Цяпер усё зайшло далёка за рамкі гэтага, дарагі брат", - сумна сказала Дыяна. "Бачыш, развод - гэта не варыянт для такой сям'і, і цяпер я баюся ... Я ведаю, што Руперт спрабуе забіць мяне".
  
  У пакоі запанавала поўная цішыня. Холмс і Бэл паглядзелі адзін на аднаго, а затым зноў на Дыяну.
  
  "Гэта сур'ёзнае абвінавачванне, місіс Стрикленд," сказаў Холмс.
  
  "Дыяна, адкуль ты гэта ведаеш?" Спытаў Бэл.
  
  “Падзеі развіваліся хутка. Руперт ўжо быў арыштаваны, але з тых часоў быў вызвалены ".
  
  “ Арыштаваны? - Спытаў Бэл.
  
  “Так, месяц таму сюды ў тэатр прыходзіў мужчына. Ён з'явіўся ля выхаду на сцэну з кветкамі, як і многія прыхільнікі акторак. Падкупіўшы аднаго з рабочых сцэны, каб атрымаць допуск, ён уварваўся ў маю грымёрку і паспрабаваў задушыць мяне. Калі б не рабочы сцэны, ён бы забіў мяне. Як бы тое ні было, я пазбегла яго нападу, а мужчына быў злоўлены і перададзены паліцыі. Я чула, што пазней пасля допыту ён прызнаўся, што быў наняты маім мужам для майго забойства ".
  
  “ Пачвара! - У гневе прамармытаў Бэл.
  
  Вонкава Холмс здаваўся менш засмучаным, але ўнутры яго эмоцыі былі поўныя трывогі.
  
  "Як ідуць справы зараз?" Нарэшце спытаў Бэл.
  
  “Вядома, Руперт усё адмаўляў, і яго сям'я прыйшла яму на дапамогу. Яны спрабавалі адкупіцца ад мяне даволі нязначнай сумай, калі я здыму усе абвінавачванні", - сказала Дыяна, пераводзячы позірк са свайго брата на Холмса. “ Бачыш, мы ўсё яшчэ жанатыя. Законы гэтага штата, хоць і даволі ліберальныя, усё ж не даюць жанчыне значна больш правоў, чым проста рухомую маёмасць. А замужнія жанчыны могуць быць вельмі жорстка звязаны законам і звычаямі. Я не магу сведчыць супраць свайго мужа. Я не магу развесціся з ім. У мяне не было выбару, акрамя як зняць абвінавачванні і спадзявацца, што ён пакіне мяне ў спакоі ".
  
  "Гэта вельмі дрэнна," прабурчаў Бэл.
  
  "Але, баюся, гэта яшчэ не самае горшае, дарагі брат", - мякка сказала Дыяна. “Ці бачыце, баючыся за сваё жыццё, я была вымушаная пакінуць Руперта і зняла пакой у пансіёне. Ім кіруе місіс Шый, якая сочыць за чысцінёй у доме для прыстойных маладых лэдзі. Два тыдні таму Руперт прыйшоў да місіс Шый і запатрабаваў, каб я вярнулася дадому з ім і была паслухмянай жонкай. Я адмовілася. Тады ён пакляўся, што, калі я не вярнуся да яго, ён аддасць перавагу бачыць мяне мёртвым. Баюся, мне не да каго звярнуцца, няма каму дапамагчы мне. Паліцыя разглядае гэтую праблему як прыватная справа мужа і яго жонкі. Яны не хочуць ўвязвацца ў гэтую справу да таго часу, пакуль не будзе здзейснены сапраўднае злачынства ".
  
  "Але што наконт забойцы, якога ваш муж паслаў супраць вас?" - Спытаў Холмс.
  
  Дыяна ўсміхнулася. “Я ведала, што ты сосредоточишься на ім, Шэрлак. Магу я называць цябе Шэрлакам? Мужчына адмовіўся ад свайго прызнаньня. Гэта быў бы жудасны скандал для тэатра, таму я быў вымушаны зняць усе абвінавачванні. Яго адпусціла паліцыя, і менавіта так ідуць справы зараз ".
  
  "Гэта жахлівая несправядлівасць!" Сказаў Холмс.
  
  “І цяпер ты ведаеш, Джозэф, Шэрлак. Маё жыццё ў небяспецы з-за майго ўласнага мужа, і я нічога не магу зрабіць, каб спыніць яго. Пакуль не здзейснена сапраўднае злачынства і не знойдзены труп сапраўдны — мой уласны, — паліцыя нічога аб гэтым не пачуе. Я не хачу чакаць, пакуль гэты фатальны момант не будзе даказаны ".
  
  Пасля гэтага казаць было асабліва не аб чым. Бэл і Холмс суправадзілі Дыяну назад у яе пакой у місіс Шэй і прайшлі ў свае нумары ў гатэлі "Юніён-сквер".
  
  "Ну што, Шэрлак?" Спытаў Бэл. “Што ты думаеш? Што мы можам зрабіць, каб дапамагчы ёй?"
  
  Холмс падняў вочы. “ Я не зусім упэўнены.
  
  "Ну, я, напрыклад, збіраюся заўтра перш за ўсё наведаць яе мужа", - заявіў Бэл. "Дыяна дала мне адрас яго гатэля".
  
  Холмс кіўнуў: "І што вы думаеце пра ўсё, што яна нам распавяла?"
  
  "Гэта жудасна, Шэрлак, жудасна, што мая ўласная мілая сястра трапіла ў рукі такога монстра", - сказаў Бэл. “ Я так разумею, вы заўважылі старыя сінякі ў яе на шчацэ і плячы?
  
  Холмс кіўнуў. “ Я палічыў разумным не згадваць пра іх, паколькі яна гэтага не зрабіла.
  
  "Так, я падумала тое ж самае, хоць гэта мяне моцна зачапіла", - сказала Бэл у гневе. “Я заўважыла больш, калі мы абдымаліся — я магла адчуваць тое, што здавалася рубцамі у яе на спіне. Кажу табе, Шэрлак, гэты нягоднік жорстка абышоўся з маёй каханай сястрой, і ён заплаціць за гэта.
  
  
  Пасля візіту да Руперту Стрикленду двое мужчын прыбылі ў тэатр і разышліся: Бэл - пагаварыць з персаналам і працоўнымі, Холмс - у грымёрную Дыяны.
  
  
  Ён лёгенька пастукаў у зачыненыя дзверы.
  
  "Уваходзь, Шэрлак," паклікаў яго мяккі жаночы голас.
  
  Тонкая зайграла ўсмешка на вуснах Холмса, калі ён павольна адкрыў дзверы і ўвайшоў у грымёрную, каб убачыць такое прыгожае відовішча, што ў яго літаральна перахапіла дыханне.
  
  “ Вы чакалі мяне? - Недаверліва перапытаў Холмс.
  
  "Я рада, што ты тут без Джозэфа", - сказала Дыяна. "Я хацела пагаварыць з табой, убачыць цябе зноў, сам-насам".
  
  Вочы Холмса блукалі па твары і постаці Дыяны Стрикленд. Яна сядзела за туалетным столікам перад вялікім люстэркам ў пазалочанай раме. На ёй было белае карункавая сукенка, яна стаяла спіной да яго, расчэсваючы свае доўгія рудыя валасы. Яна рабіла гэта павольна і амаль млява, доўгімі, пачуццёвымі рухамі, якія малады чалавек знаходзіў найбольш панадлівымі.
  
  Ён быў зачараваны. Ён глыбока ўздыхнуў, калі Дыяна павольна павярнулася да яго тварам. Яна дазволіла ўсмешцы сысці з яе пухлых чырвоных вуснаў, і малады чалавек не змог утрымацца ад усмешкі, як перевозбужденный школьнік. Дыяна была ўсім, аб чым ён калі-небудзь марыў у жанчыне. Малады чалавек стаяў там у поўным глыбокай пашаны страху, забыўшыся аб прычыне, па якой ён прыйшоў да яе.
  
  "Вы з Джозэфам размаўлялі з Рупертам?" - ціха спытала яна.
  
  “ Так, менш за гадзіну таму.
  
  “ І я ўпэўнены, што ён нагаварыў табе усякай жудаснай хлусні пра мяне, Шэрлак.
  
  “На самой справе, я знайшоў яго вельмі злым чалавекам з схільнасцю да гвалту. Вы маеце рацыю, што баіцеся яго, " мякка сказаў Холмс, захапляючыся воблака скурай Дыяны, выпукласцю яе грудзях пры дыханні, яркім зачараваннем яе цёмна-сініх вачэй. Мужчына мог згубіцца ў гэтых вачах.
  
  "Ідзі сюды, Шэрлак", - сказала яна лёгкім голасам і приглашающими манерамі. "Сядзь побач са мной і скажы, што думае Джозэф".
  
  Холмс быў толькі рады выканаць яе просьбу і падзяліў з ёй канапа перад туалетным столікам. Ён адчуў, як яго сэрца забілася хутчэй, калі блізкасць іх тэл выклікала жар, які, здавалася, нарастаў паміж імі.
  
  "Ваш брат вельмі засмучаны гэтай сітуацыяй", - сказаў Холмс, не зусім ведаючы, што сказаць і чаго ад яго чакаюць. "Ён баіцца за вашу бяспеку ... як і я".
  
  "О, Шэрлак, ты такі мілы", - сказала яна. "Значыць, ён верыць маёй гісторыі?"
  
  "Вядома".
  
  Дыяна павярнулася і паглядзела на Холмса, яе вочы з тугой зазірнулі ў яго вочы. “ А ты, Шэрлак, ты мне верыш?
  
  "Для цябе гэта важна, што я раблю?"
  
  "Больш, чым ты можаш сабе ўявіць", - адказала яна.
  
  "Тады ды, Дыяна, я веру вам", - сказаў Холмс, уражаны глыбокай блакітам яе вачэй, атрымліваючы асалоду ад яе блізкасцю. Дыяна выклікала пачуцці, якія адначасова захаплялі і палохалі яго. Ён быў узрушаны тым, як лёгка яму было б адкінуць усе нормы джэнтльменскага этыкету і аддацца дзікай распушчанасці.
  
  Нібы прачытаўшы яго думкі, Дыяна раптам ўстала і адышла ад яго. “Гэта вельмі прыемна чуць, Шэрлак. Але што вы з маім братам маюць намер з усім гэтым рабіць?"
  
  Любоўны план Холмса выпарыўся, калі ён убачыў, як яна аддаляецца ад яго.
  
  “ Што з гэтым рабіць? - спытаў ён.
  
  "Каб абараніць мяне ад гэтага звера", - сказала яна.
  
  Холмс яшчэ не прадумаў усё настолькі далёка наперад і праклінаў сябе за глупства. Ён павінен быў што-то зрабіць, каб прывязаць да сябе Дзіяну, і таму абдумаў гэтае пытанне цяпер. Відавочна, Стрикленд нічога не зробіць, пакуль яны з Бэлам будуць тут. Аднак, як толькі яны пакінуць Нью-Ёрк і вернуцца ў Англію, Дыяна зноў апынецца ў небяспецы. Так што рашэнне было простым: Дыяна павінна вярнуцца з імі ў Англію. Ён сказаў ёй пра гэта цяпер.
  
  Дыяна ўспрыняла гэта не вельмі добра. "Я так не думаю, Шэрлак", - сказала яна гнеўна. “Я не збіраюся вяртацца ў Англію. Можа быць, калі-небудзь, але не цяпер".
  
  "Ну, вы не можаце заставацца ў Нью-Ёрку, гэта занадта небяспечна для вас", - сказаў Холмс. "І мы не можам заставацца тут і абараняць вас бясконца".
  
  Дыяна паглядзела на яго з усмешкай. "Дарагі Шэрлак, ты сапраўды клапоцішся пра мяне, ці не так?"
  
  Холмс выглядаў пакрыўджаным. “ Вядома, Дыяна.
  
  Дыяна падышла да яго і павольна абвіла рукамі яго шыю, наблізіўшы твар да яго вуснаў. У гэты момант адбылося ўсё, аб чым Шэрлак калі-небудзь марыў. Яны цалаваліся доўга і горача, перш чым яна раптам перапыніла сувязь.
  
  "Аб божа," хіхікнула яна, - я не ведаю, што прымусіла мяне гэта зрабіць. Мне так шкада ... "
  
  "Я не ..." хутка адказаў Холмс.
  
  “Ну, я проста... О, Шэрлак, я сапраўды адчуваю сувязь паміж намі. Хіба ты таксама гэтага не адчуваеш? Яна такая моцная, як улада трэба мной. Мы не павінны адмаўляць гэтыя пачуцці".
  
  “ Так, Дыяна, я таксама гэта адчуваю.
  
  Затым яна раптам зноў адсунулася ад яго. “ Магчыма, нам не варта ... ўступаць у адносіны? Гэта можа толькі ўскладніць сітуацыю.
  
  "Не, Дыяна, ты сама сказала, што мы не павінны адмаўляць сваіх пачуццяў", - пачуў Холмс свой голас.
  
  Дыяна ўсміхнулася. “Джозэф хутка будзе тут, і я не хачу, каб ён бачыў нас такімі. Прыходзь пазней ўвечары, пасля майго апошняга выступу. Сустрэнемся ў завулку ля службовага ўваходу".
  
  Холмс падняў вочы, не ў сілах схаваць свайго расчаравання.
  
  "Не маркоціся, Шэрлак, дарагі," сказала яна, шматспадзеўна падміргнуўшы. - сёння ўвечары ў нас будзе шмат часу разам. Памятай, сустрэнься са мной ля службовага ўваходу ў завулку і прынясі кветкі, Шэрлак. Дзяўчыне так падабаецца, калі прыгожы кавалер прыносіць ёй кветкі. А цяпер сыходзь, любімы."
  
  Холмс выйшаў з грымёрнай Дыяны ў вар'яцкай тумане. Каханне і пажада змагаліся ўнутры, і Дыяна была прызам. Забыты быў той факт, што яна замужняя жанчына і што яна сястра яго сябра і настаўніка. Забытыя былі і пытанні, якія ён хацеў ёй задаць.
  
  
  Холмс пашукаў Бэла, але яму сказалі, што той ужо сышоў з тэатра, таму малады чалавек вярнуўся ў свой гатэль адзін, у яго галаве бушаваў віхор эмоцый, якіх ён ніколі раней не адчуваў. Эмоцыі, з якімі ён яшчэ менш ведаў, як справіцца. Усё, што ён мог рабіць, гэта лічыць гадзіны да канца сённяшняга шоў Дыяны, калі ён зноў убачыць яе.
  
  Бэла не было ў яго нумары ў гатэлі, калі Холмс вярнуўся. Доктар вярнуўся праз некалькі гадзін, і двое мужчын адправіліся ў "Дельмонико" павячэраць і параўнаць запісу.
  
  Наступнае прадстаўленне было такім цудоўным, як Холмс і чакаў, і Дыяна сапраўды была багіняй на сцэне. Пасля фінальнага заслоны Холмс і Бэл развіталіся, і Холмс хутка выйшаў з тэатра і накіраваўся ў бакавую алею. У канцы сцэны дзверы была адкрыта, святло знутры асвятляў памяшканне.
  
  Тут ён выявіў невялікую групу добра апранутых мужчын, кожны, як і ён сам, трымаў у руках букет кветак. Холмс назіраў, як яны віталі маладых акторак, якія выйшлі, узбуджана размаўляючы і апранутыя для ажыўленага вечара ў горадзе. Праз імгненне Холмс застаўся адзін.
  
  “Прывітанне, Джоні. Каго ты тут чакаеш?"
  
  Холмс думаў, што быў адзін, але цяпер ўбачыў худога хлопчыка, які сядзеў на скрыні, без сумневу, служачага на сцэне.
  
  "Як вы мяне назвалі?" Рэзка спытаў Холмс, выдатна ведаючы, што ён стаў ахвярай нейкага непрыемнага амерыканскага слэнгу.
  
  "Я назваў цябе Джоні", - дзёрзка адказаў юнак з іранічным смехам. “Проста яшчэ адзін Джоні са сцэны, які прыйшоў паглядзець на дзяўчынак. Яны ўсё ўжо сышлі, і я думаю, табе не пашанцавала. Ну, каго ты чакаеш?"
  
  "Дыяна Стрикленд".
  
  "О, сама прынцэса!" - з разуменнем засмяяўся хлопчык. "Ты не заваюеш яе размяшчэнне аднымі кветкамі... "
  
  “ Дзёрзкі нягоднік!
  
  Юнак толькі засмяяўся: "Яна даўно пайшла, містэр, з'ехала са сваім сябрам-прафесарам".
  
  Холмс паглядзеў на хлопчыка. “ Яе... тут няма?
  
  “ Пайшла добрых дзесяць хвілін таму, я сам яе бачыў.
  
  "Я павінен быў сустрэцца з ёй тут, у нас была прызначаная сустрэча пасля прадстаўлення", - ціха сказаў Холмс, больш сабе, чым хлопчыку. Раптам яго твар ўспыхнула, і ён адчуў сябе дурнем. Чырвоныя ружы, якія ён так горда трымаў у руках, цяпер сталі сцягам гэтай глупства.
  
  Перш чым хлопчык паспеў вымавіць хоць слова, яму сунулі букет кветак, і Холмс знік.
  
  У тую ноч Шэрлак Холмс блукаў па вуліцах Нью-Ёрка ў адзіноце. Яго думкі сапраўды стваралі непадыходную кампанію. Яго запал была летняя, а пачуцці закранутыя. Чаму яна так з ім паступіла? Дамовілася аб сустрэчы, а потым сышла з іншым мужчынам! Аналітычная частка яго розуму была па-сапраўднаму здзіўленая колькасцю болю, якую гэта яму прычыніла. Ён хацеў бы пагаварыць аб гэтым з Майкрофтом. Вядома, яго больш спрактыкаваны ў жыцці старэйшы брат ведаў, як спраўляцца з падобнымі рэчамі.
  
  
  "Дзе ты быў мінулай ноччу?" Спытаў Бэл, калі яны сустрэліся за сняданкам на наступную раніцу. Ён ведаў, што яго малады асістэнт адсутнічаў амаль усю ноч. “Ты прымусіў мяне хвалявацца. Гэты горад можа быць даволі небяспечным пасля наступлення цемры.
  
  
  "Я гуляў," асцярожна адказаў Холмс.
  
  "Усю ноч?"
  
  "Я тут падумаў", - адказаў Холмс, і Бэл адчуў боль у голасе свайго маладога суразмоўцы, таму не стаў ціснуць на яго.
  
  "Я таксама сёе аб чым падумаў, Шэрлак", - прызнаўся Бэл, змяняючы тэму размовы. “На самой справе, я зрабіў значна больш. Я зайшоў у пакой маёй сястры ў місіс Шэй прыйшоў рана раніцай, каб пагаварыць з ёй. Ты ніколі не здагадаешся, што я там убачыў."
  
  “ Прафесар? - Выпаліў Холмс.
  
  “ Прафесар? Няма, няма, прафесар, гэта быў Стрикленд.
  
  “ Няўжо? - Спытаў Холмс, здзіўлены, нягледзячы на сваё змрочны настрой.
  
  “Для пары, чые адносіны ўскладніліся з-за абвінавачванняў у замаху на забойства, яны, здавалася, вельмі любілі адзін аднаго. Я назіраў, як Дыяна пацалавала Руперта на развітанне. Я чуў, як яна казала яму, што вельмі яго любіць.
  
  Цёмны воблака накрыла твар маладога чалавека. Ён не мог адказаць.
  
  Бэл заўважыў змрочны погляд свайго суразмоўцы. "Мае пачуцці рыхт-у-рыхт такія", - заявіў ён. "Што-то тут не так".
  
  Холмс кіўнуў. "Я думаю, нам трэба пагаварыць са Стриклендом і дамагчыся ад яго праўды".
  
  Бэл збіраўся адказаць, калі раздаўся гучны стук у дзверы. Адкрыўшы, ён убачыў у дзвярным праёме калідорнага гатэля, а за ім іншага хлопчыка ў рабочай вопратцы. Холмс адразу пазнаў другога хлопчыка з "Крытэрыі".
  
  Калідорны адышоў у бок, і іншы хлопчык загаварыў: "Прашу прабачэння, сэр, але вы доктар Бэл?"
  
  "Так, я Бэл," нецярпліва сказаў доктар.
  
  - Мяне паслаў містэр Джэйкабс з “Критерион". Ён сказаў неадкладна прывесці вас. Адбылося забойства.
  
  Бэл у роспачы паглядзеў на Холмса. Кожны баяўся выказаць тое, што займала яго думкі. - Вы ведаеце, хто гэта быў? - спытаў я.
  
  "Не, сэр", - нервова адказаў хлопчык.
  
  “ Гэта была жанчына? - Рэзка спытаў Холмс.
  
  “ Не ведаю, сэр, мяне там не было. Містэр Джэйкабс сказаў мне збегаць за вамі. Усё, што я ведаю, гэта тое, што гэта адбылося ў гардеробной місіс Стрикленд.
  
  Бэл прыглушана вылаяўся. "Божа мой, нарэшце-то ён зрабіў гэта, Шэрлак!"
  
  Холмс не вымавіў ні слова, але яго душа танула ў моры адчаю.
  
  
  Бэл і Холмс кінуліся ў "Крытэрый", дзе іх сустрэў рэжысёр Джэйкабс, які хутка правёў іх у грымёрную Дыяны.
  
  
  Яны ахнулі ад здзіўлення, калі ўбачылі Руперта Стрикленда, які ляжыць на падлозе з кулявой адтулінай у грудзях. Відавочна, ён быў мёртвы. Дыяна плакала ў свайго туалетнага століка, над ёй стаялі два дэтэктыва, засунуўшы рукі ў кішэні, з незажженными цыгарамі ў роце, з нічога не выказваюць асобамі.
  
  "Што тут адбылося?" Бэл падбег да сястры, і яны абняліся. Калі яны расставаліся, яна ўсё яшчэ ўсхліпвала. Потым яна ўбачыла Холмса і таксама хутка абняла яго. "О, Шэрлак!"
  
  “ Што здарылася, Дыяна? - Спытаў Холмс.
  
  "О, гэта было жудасна", - усклікнула яна.
  
  Адзін з дэтэктываў сказаў, што ён задаволены тлумачэннем падзей Дыянай, і паколькі ўсе сведкі пацвердзілі яе аповяд, яна была вольная.
  
  "Дзякуй вам", - прамармытала Дыяна, калі паліцыянты выйшлі з пакоя.
  
  "Раскажы мне, што тут адбылося", - настойваў Бэл.
  
  Дыяна кіўнула і глыбока ўздыхнула. “Руперт звязаўся са мной праз свайго сябра, запрошанага прафесара, які пераканаў яго, што ён павінен паспрабаваць замірыцца. Гэта быў прафесар, які прыходзіў да мяне мінулай ноччу і праводзіў мяне да Руперту. Шэрлак, я ведаю, ты быў расчараваны, але я павінна была скарыстацца гэтым апошнім шанцам, каб выратаваць свой шлюб. Прафесар прывёў мяне да Руперту, і мы сустрэліся ў нейтральным месцы — у Дельмонико.
  
  Холмс адчуў укол дзе-то глыбока ўнутры.
  
  “Вы сустрэліся з Рупертам сам-насам? Гэта было разумна?" Спытаў Бэл.
  
  “ Можа, і няма, але мы пагаварылі, і праз некаторы час мне здалося, што ўсе непрыемнасці паміж намі былі адкладзеныя ў бок і скончыліся. Нарэшце-то, Джозэф, пасля столькіх гадоў цемры ўсё стала светлым. Руперт пайшоў са мной у мой пакой. Місіс Шэй ніколі б гэтага не дапусціла, калі б ведала, але мы былі асцярожныя. У рэшце рэшт, мы жанатыя ... І ён застаўся са мной на ноч. Гэта было падобна на ... другі мядовы месяц.
  
  Бэл кіўнуў. Холмс заставаўся спакойным, вонкава стойкім, але ўсведамленне гэтага раздзірала яго на часткі ўнутры.
  
  “Я сапраўды думала, што нарэшце-то паміж намі ўсё наладзілася. Я праводзіла яго гэтай раніцай толькі з любоўю ў сэрцы", - дадала Дыяна.
  
  Бэл павярнуўся да Холмсу і злавіў яго погляд. Усе падазрэнні, якія ў яго былі, зніклі цяпер, калі ён зразумеў, што бачыў раніцай каля дома місіс Шый.
  
  Дыяна зноў загаварыла. “Але гнеў і жорсткасць Руперта немагчыма было стрымаць. Ён прыйшоў сюды, патрабуючы, каб я зноў пакінула тэатр. Я сказала яму, што мы можам пагаварыць пра гэта пазней, але ён нічога не хацеў чуць. Мы пасварыліся ... ён ударыў мяне.
  
  Бэл заўважыў новыя сінякі на руках і шыі сваёй сястры.
  
  "Ён прычыніў мне боль, Джозэф". Боль на яе твары адбілася на тварах Бэла і Холмса. “Затым ён дастаў пісталет і накіраваў яго на мяне. Ён сказаў мне, што хацеў бы бачыць мяне мёртвай, чым дзяліць мяне з іншымі мужчынамі, калі я была на сцэне. Некалькі рабочых сцэны убеглі, прыцягнутыя крыкамі, без сумневу. Яны штурхнулі Руперта ззаду, і ён выпусціў пісталет. Ён слізгануў да мяне, я падняў яго і накіраваў на яго. Я казала яму трымацца далей, ўмольвала пакінуць мяне ў спакоі, але ён проста працягваў набліжацца да мяне са звярыным выразам у вачах. Яго рукі пацягнуліся да маёй шыі. Ён збіраўся забіць мяне, задушыць прама там, я была ўпэўненая ў гэтым. Не думаю, што ён верыў, што я змагу націснуць на курок, я таксама, але калі я паглядзела ў халодную чарнату яго вачэй, я зразумела, што ў мяне не было выбару. Усё адбылося так хутка. Я націснуў на спускавы кручок і паслаў кулю, якая забіла яго, прама ў сэрца.
  
  На імгненне ўсе змоўклі.
  
  "Хто гэтыя сьведкі?" Холмс асцярожна спытаў.
  
  “Тут былі двое рабочых сцэны і прафесар. Яны ўсё бачылі і пацвярджаюць маю гісторыю", - упэўнена сказала Дыяна.
  
  Здавалася, больш не было чаго сказаць. Холмс пайшоў пагаварыць з рабочымі сцэны, і яны пацвердзілі аповяд Дыяны. Ён не змог знайсці прафесара; мужчына, па-відаць, сышоў адразу пасля размовы з паліцыяй. Аднак, паколькі ён таксама пацвердзіў аповяд Дыяны, здавалася, не было вострай неабходнасці шукаць яго.
  
  З пункту гледжання паліцыі, справа была закрытая. Бэл і Холмс рыхтаваліся да вяртання ў Англію.
  
  
  На скрыпцы гралі хутка і люта, у гучнай, апантанай імправізацыі; яна гучала з-за масіўнай дубовай дзверы з лютай, апальвае запалам. Гук спыніўся з першым яго стукам, затым яна ўпусціла яго.
  
  
  "Я ведала, што ты прыйдзеш", - проста сказала яна.
  
  "Я паняцця не меў, што ты гуляеш на скрыпцы", - пачаў ён, назіраючы, як яна адклала інструмент і падышла да яго. "Я часта думаў пра тое, каб самому заняцца гэтым".
  
  “Ты сапраўды павінен, Шэрлак. Я знаходжу, што гэта спрыяе мыслительному працэсу, і гэта можа быць вельмі расслабляльным", - сказала яна з усмешкай, беручы яго за руку. Яна падвяла яго да канапы, у кутку свайго пакоя ў доме місіс Шый.
  
  "Мы з'яжджаем заўтра раніцай, і я павінен быў ўбачыць цябе ў апошні раз", - ціха сказаў ён.
  
  Яны селі. Яна прапанавала яму гарбаты. Ён адмовіўся, махнуўшы рукой. Больш яна нічога не сказала, а проста паглядзела на яго.
  
  "Што цяпер будзе?" - спытаў ён.
  
  "Вы з Джозэфам вернецеся дадому, а я працягну сваю сцэнічную кар'еру тут, у Нью-Ёрку", - проста сказала яна.
  
  "Я не гэта меў на ўвазе", - сказаў ён. "Я маю на ўвазе паміж намі?"
  
  “Шэрлак, калі ласка, не усложняй мне жыццё яшчэ больш, чым яна ёсць. Я праз многае прайшла з Рупертам. Ты мне вельмі падабаешся. Ты разумны і прыгожы, і любая жанчына была б шчаслівая займець цябе.
  
  Гэтыя словы прычынілі яму моцную боль.
  
  Ён вырашыў паспрабаваць іншы падыход. “ Колькі каштаваў Руперт Стрикленд?
  
  “Я не ведаю напэўна. Мільёны даляраў. У яго была значная ўласнасць дома, залатыя капальні ў Паўднёвай Афрыцы".
  
  "Цяпер гэта ўсё тваё".
  
  "Так, Руперт быў адзіным спадчыннікам", - патлумачыла яна. "Як яго жонка, я атрымаю праз спадчыну ўсю маёмасць пасля яго скону".
  
  “ Скон? - З цікавасцю перапытаў Холмс. “ Дзіўны спосаб выказаць гэта. Вы забілі яго.
  
  Яна ощетинилась, але хутка паправілася: "У мяне не было выбару".
  
  "Прабачце, 'забіты' было няўдалым выбарам слоў з майго боку", - сказаў Холмс і ўбачыў, як у яе вачах прамільгнула палёгку. "Я хацеў сказаць, што вы забілі яго".
  
  Вочы Дыяны пашырыліся ад гневу, нават лютасьці, але ў іх не было страху. Затым яе твар памякчэў, і яна з сумам паглядзела на яго. “О, Шэрлак, як ты можаш быць такім жорсткім. Хіба ты не хочаш, каб я была шчаслівая пасля ўсяго, праз што мне прыйшлося прайсці?"
  
  “ Раскажы мне пра прафесара.
  
  "Тут няма чаго расказваць".
  
  "Якую ролю ён адыграў у гэтым?"
  
  Твар Дыяны запамрочылася, яна на імгненне падціснула вусны, але загаварыла не адразу. Холмс ведаў, што яна вырашае, што яму сказаць, мяркуе гэта ў розуме, спрабуе ацаніць свой адказ, вызначаючы, як шмат яму вядома. Яна лёгка і весела засмяялася. “Я пазнаёміўся з ім у мінулым годзе, калі ён прыязджаў сюды чытаць лекцыі. Цяпер ён вярнуўся, і мы аднавілі нашу дружбу".
  
  "І ты любіш яго?"
  
  Яна кіўнула, затым смела дадала: “Так, я люблю яго, і ён любіць мяне. Ты паняцця не маеш аб сіле яго розуму і асобы. Ён бліскучы чалавек".
  
  "Я мог бы стаць бліскучым спецыялістам для вас, Дыяна", - пачуў Холмс свой голас. "Калі б вы толькі дазволілі мне".
  
  Дыяна ўсміхнулася, відавочна кранутая словамі маладога чалавека. І хоць Холмс не ўбачыў у яе адказе ні намёку на насмешку, ён таксама не ўбачыў у іх любові да яго. Затым яна адвярнулася, хаваючы ад яго твар. Ён не мог сказаць, плакала яна ... ці смяялася.
  
  Шэрлак сумна схіліў галаву.
  
  "Баюся, усё скончана, Шэрлак", - працягнула яна. “Вяртайся дадому з маім братам. Вучыся ў яго. Ён па-свойму бліскучы чалавек. Я вельмі спадзяюся, што ты знойдзеш у сваім жыцці ўсё, што шукаеш і сапраўды хочаш ".
  
  "Да тых часоў, пакуль ваш брат не зразумее?" Запярэчыў Холмс.
  
  "Зразумець што?" асцярожна спытала яна.
  
  Холмс змрочна ўсміхнуўся. “ Вы ведаеце.
  
  “ Шэрлак, чаму ты сумняваешся ў маіх словах?
  
  “Мяне турбуе, што вы сцвярджаеце, што было трое мужчын, якія ўвайшлі ў вашу грымёрную, калі Руперт выцягнуў пісталет. Вы сказалі, што яны выбілі пісталет у яго з рук, але трое мужчын не змаглі ўтрымаць яго ад нападу на вас? Ну ж! Скажыце мне праўду.
  
  Дыяна проста паціснула плячыма, затым весела засмяялася: “Што ж, тады ў цябе сапраўды ёсць нюх на дэталі. Так ты хочаш ведаць праўду? Ты маеш на ўвазе праўду аб плане скрасці мільёны Стриклендов? О, не рабі такі шакаваныя выгляд, Шэрлак, я не турбуюся пра тое, што прызнаюся ў гэтым цябе. Ты нічога не значыш. Я магу расказаць табе ўсё, калі захачу. Я ведаю, ты падазраваў гэта.
  
  "Так, але я проста не мог у гэта паверыць... з твайго боку", - сумна сказаў ён.
  
  Яна пераможна ўсміхнулася. - Гэта таму, што ты не хацеў у гэта верыць, Шэрлак. І я на гэта разлічвала.
  
  Ён кіўнуў, ўнутрана пакрыўджаны, але цяпер злы на яе — і на самога сябе.
  
  “Я магу чытаць цябе, Шэрлак, я магу цябе чытаць як кнігу. Цяпер гэта не мае значэння. Я магу свабодна прызнаць гэта перад табой, і ні ты, ні хто-небудзь іншы нічога не зможа з гэтым зрабіць. Калі вы паведаміце пра гэта ўладам, я буду ўсё адмаўляць. У вас няма доказаў, у той час як у мяне ёсць сведкі. Ніхто не можа змяніць зыход. Не цяпер."
  
  “ Тады скажы мне праўду. Што адбылося ў тваёй грымёрцы?
  
  “Дурны хлопчык, баюся, я з самага пачатку гуляў небараку Руперта. Руперт думаў, што мы, нарэшце, памірымся. Мы памірыліся. Прафесар і яго людзі прывялі яго да мяне, і я застрэліў яго. Бачылі б вы здзіўленне на твары небаракі Руперта! Яна засмяялася пры гэтым успаміне.
  
  Холмс нічога не адказаў, у яго галаве віравалі супярэчлівыя эмоцыі.
  
  “О, Шэрлак, не глядзі так узрушана. Ты сапраўды быў не ў сваёй талерцы. Я гуляў цябе і свайго брата дакладна так жа, як гуляў небараку Руперта. Зараз усё скончана. Як і ты, Джозэф ніколі не паверыць нічому дурному пра мяне, дарагім чалавеку. А ты, Шэрлак? Ты думаў заваяваць маё размяшчэнне." Яна горка засмяялася, і яе рэзкая рэакцыя шкрабанула паверхню вады яго, як нажом. “У мяне ёсць мужчына значна лепш, чым ты калі-небудзь мог быць. Мужчына, які разумее мяне цалкам, да самай глыбіні маёй душы".
  
  "Калі ён у вас ёсць," сказаў Холмс.
  
  “О, горкі хлопчык! Ты такі ж, як усе мужчыны, жадаючы таго, чаго ніколі не зможаш атрымаць, і злосны, калі не можаш гэтага атрымаць!" Яна дзіка засмяялася. “Цябе выкарыстоўвалі, Шэрлак Холмс! Прызнайся, я гуляў на тваіх эмоцыях, як на той скрыпцы!"
  
  Холмс быў узрушаны маштабам яе смеласці, яе зла.
  
  “І я ведаю, што ты нікому ні слова не скажаш пра гэта, асабліва майму дарагому брату Джозэфу. Я бачыла, як ты глядзіш на яго, як ты захапляешся, нават боготворишь яго". Упэўненасць Дыяны перапоўнілася. “ Калі ты калі-небудзь раскажаш яму праўду пра мяне і пра тое, што я зрабіў, я ўпэўнены, ён цябе ніколі не паверыць.
  
  Холмс заставаўся ціхім, задуменным. Маленькая, але якая расце частка яго душы старанна аналізавала яе словы і знаходзіла ўсю сітуацыю ў цэлым вельмі павучальнай, нават нягледзячы на тое, што ён адчуваў боль, глыбіні якой ніколі раней не адчуваў.
  
  "І калі б Джозэф якім-то чынам паверыў вам, - дадала яна, - я магу запэўніць вас, што гэтая навіна забіла б яго гэтак жа ясна, як я забіла небараку Руперта".
  
  Холмс дазволіў яе слоў дайсці да яго.
  
  Яна сціпла ўсміхнулася: "Бачыш, Джозэф - добры і любіць брат, і я ведала, што ён будзе ўсім для мяне, а потым прывітае мяне, калі я вярнуся дадому, каб забраць свой стан".
  
  “ Вы плануеце вярнуцца ў Англію? - Цяпер ужо здзіўлена спытаў Холмс.
  
  "Калі-небудзь мы з прафесарам вернемся, каб узначаліць "Стрикленд холдингз", - проста сказала яна. "У яго ёсць некаторыя ідэі аб развіцці пэўнай арганізацыі, і багацце Стриклендов апынецца найбольш карысным у гэтым пачынанні".
  
  "Як ты магла, Дыяна!"
  
  Яна нястрымна засмяялася над яго словамі. “О, неспрактыкаваны юнак, ты неацэнны! А цяпер, Шэрлак, ты павінен сысці ад мяне. Паспяшайся, калі ласка! Таму што мая сапраўдная любоў хутка будзе тут, і я не хачу прымушаць яго чакаць. Шчаслівага шляху назад у Англію ".
  
  
  
  ЧАСТКА IV: Бэйкер-стрыт, кастрычнік 1911 г.
  "Ну, Холмс?" Нецярпліва выпаліў Ватсан. “Вы не можаце проста спыніцца на гэтым! Што здарылася?"
  
  “ Як ты думаеш, што адбылося, стары сябар?
  
  Ватсан з хвіліну сядзеў моўчкі, абдумваючы пачутае. “Аб Божа мой, так вы распавялі яму! Вы распавялі доктару Бэлу ўсё пра яго сястры і аб тым, як яна планавала забойства свайго мужа?"
  
  "Так", - прызнаў Холмс. “Мне прыйшлося. Мы былі кампаньёнамі, сябрамі. Я ім бязмерна захапляўся. Да гэтага часу захапляюся, Джон".
  
  Уотсан нервова адкашляўся. - Я мяркую, ён успрыняў гэта не вельмі добра.
  
  "Вы маеце рацыю", - адказаў Холмс. “Я сказаў яму пра гэта ў тую першую ноч, калі наш карабель пакінуў Нью-Ёрк. Ён не паверыў ніводнаму слову. Ён сказаў, што гэта ўсё з-за таго, што я быў без розуму ад Дыяны, злаваўся на яе за тое, што яна адпрэчыла мае заляцанні.
  
  Холмс сумна ўсміхнуўся і дастаў нешта з кішэні свайго халата.
  
  “ Паслухайце, Холмс, што ў вас там? Ліст?
  
  “ Будзь добрым хлопцам, Джон, і прачытай гэта ўслых.
  
  Холмс перадаў канверт свайму сябру, які вельмі асцярожна ўзяў яго ў рукі.
  
  “ Мне дала яго місіс Абернати, прыбіральшчыца, калі я ездзіла на поўнач на мінулым тыдні, каб закрыць дом доктара Бэл. Там я таксама паклапаціўся аб пахаванні доктара і ўсталяваў належны надмагільны камень на яго магіле", - патлумачыў Холмс. "З тых часоў я захоўваў ліст нераспечатанным".
  
  Уотсан выглядаў здзіўленым. “Але як вы маглі не прачытаць гэта адразу? Калі б гэта быў я, я б... "
  
  Холмс кіўнуў. “Я ведаю, але я баяўся таго, што мог знайсці там напісаным. Адкрыйце гэта, Ватсан. Час прыйшоў".
  
  Ватсан кіўнуў, ускрыў канверт уласным кінжалам Холмса і затым дастаў змесціва. Там быў усяго адзін ліст паштовай паперы, які ён нервова разгарнуў.
  
  "Ну, прачытайце гэта," нецярпліва падказаў Холмс.
  
  "Вядома", - адказаў Ватсан. Прачысціў горла, ён пачаў:
  
  Дарагі Шэрлак,
  
  
  
  Я вельмі злы, калі пішу гэты ліст, хоць і не на цябе, стары сябар, а на самога сябе. Мы былі ў сварцы, і мне непрыемна гаварыць пра гэта апошнія сорак гадоў, віну за што я ўскладаю прама на свае плечы. Я паступіў з вамі агідна і спадзяюся, вы зможаце дараваць мяне.
  
  Эмоцыі не толькі скажаюць меркаванні, яны могуць разбурыць дружбу. Я хачу, каб ты ведала, я ніколі не трымаў цябе удалечыні ад сваіх думак. Праўда ў тым, што я сачыў за вашай кар'ерай, за кожным справай ўсе гэтыя доўгія гады, з вялікай цікавасцю і задавальненнем. Я радаваўся кожнаму вашага поспеху, асабліва ў барацьбе з тым злыднем, які так заслужана кінуўся ў вадаспад. Маім адзіным шкадаваннем у гэтым пытанні, як я ведаю, вы згодныя, быў вынік, да якога гэта прывяло маю сястру Дзіяну.
  
  Вось, я згадаў яе імя. Яе злачынствы больш не павінны быць перашкодай паміж намі. Цяпер я кажу вам, што вы мелі рацыю адносна яе з самага пачатку. Старому шотландцу часам бывае цяжка прызнаць свае памылкі. Мы схільныя занадта доўга несці гэтыя памылкі з сабой у жыцці і нават у магілу. Я малюся, каб гэты ліст хоць у якой-то меры наладзіла адносіны паміж намі.
  
  Шэрлак, я ганаруся тым, якім чалавекам ты стаў. Я ганаруся тым, што ведаў цябе і называю адным. Я з вялікай пяшчотай успамінаю наша амерыканскае прыгода. Я сачыў за вашай жыццём і кар'ерай, хоць і здалёку, і цяпер кажу вам з усёй сумленнасцю і глыбокім павагай: выдатная праца, Шэрлак Холмс! Сапраўды, вельмі добрая праца!
  
  Ватсан ўбачыў, як твар Шэрлака Холмса стала вельмі мяккім. Адна самотная сляза, потым другая скаціліся па яго шчацэ, але, убачыўшы ўсмешку Холмса, доктар зразумеў, што гэта былі слёзы не смутку, а радасці.
  
  Ватсан выцер слязу са свайго вочы, перш чым працягнуць. "Зразумела, яно падпісана: 'Застаюся вашым самым адданым слугой, доктар Джозэф Бэл, Эдынбург".
  
  Холмс прамяніста ўсміхнуўся, выглядаючы вельмі задаволеным. "Як я баяўся таго, што можа быць сказана ў гэтым лісьце".
  
  Двое мужчын сядзелі моўчкі, кожны пагружаны ў свае думкі.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Вычарпаўшы незлічоныя любаты Хартфард, штат Канэктыкут, містэр Мэллори пераносіць Холмса ў Багдад Новай Англіі: Бриджпорт. І знаёміць нас з сапраўдным амерыканскім арыгіналам.
  
  СВЯТЫ
  БЕЛЫ СЛОН
  МАНДАЛАЯ
  
  Аўтар:
  
  МАЙКЛ МЭЛЛОРИ
  
  Калімой спадарожнік вярнуўся ў нашу маленькую і даволі пыльную пакой у нью-ёркскім пансіёне, я нічога не змог прачытаць па выразе яго твару. “ Ну, Холмс, як усё прайшло? - Спытаў я.
  
  "Мая мі-бемоль ўзляцела не так высока, як мне б хацелася, але я не зрабіў нічога, што магло б зганьбіць мяне", - адказаў ён. "Той факт, што адзін з маіх суддзяў схіляў сваю галаву такім чынам, каб паказаць, што ён быў злёгку глухаваты на правае вуха, можа згуляць мне на руку".
  
  Да таго часу я ўжо прывык да падобных выказванняў Шэрлака Холмса, які звычайна назіраў за людзьмі так, як вавілонскія астраномы назіралі за небам, а затым рабіў дзіўныя высновы на аснове ўбачанага. Хоць Холмс быў не больш чым на тры гады старэйшы за мяне, дваццаці аднаго года, ён, тым не менш, прымудраўся паводзіць сябе так, нібы хадзіў па зямлі не адно дзесяцігоддзе і ў выніку набыў векавую мудрасць.
  
  Ён прыехаў у Нью-Ёрк па запрашэнні нядаўна створанага Сімфанічнага грамадства Нью-Ёрка, якое, даведаўшыся аб яго віртуознай гульні на скрыпцы ад свайго аўстрыйскага скрыпача на радзіме (чалавека, чыё імя я не мог вымавіць), запрасіла яго на праслухоўванне. Маё прысутнасць у паездцы было дваякім: я дапамагаў Холмсу падзяліць немалыя выдаткі на акіянскае падарожжа з Англіі і ў той жа час задавальняў сваё даўняе цікаўнасць да самага вялікага гораду Амерыкі.
  
  Холмс паставіў футляр са скрыпкай на адзіны ў пакоі крэсла і адкінуўся на адзін з ложкаў, якая пратэстоўцы застагнала. "Гэта самая складаная частка з усіх, Стэмфард, нічога не рабіць, акрамя як чакаць іх вырашэння".
  
  Па вопыце нашага марскога падарожжа я ведаў, што нуда была праклёнам для майго спадарожніка, і мне не дастаўляла задавальнення думка аб тым, што я ўбачу яго падчас чакання. Я паспрабаваў прыдумаць які-небудзь спосаб адцягнуць яго падчас гэтага, але, як на злосць, ён знайшоў яго сам.
  
  Холмс выйшаў купіць мясцовую газету, пакінуўшы мяне ў пакоі (добра гэта ці дрэнна, але я ніколі не лічыў гультайства ворагам). Вярнуўшыся, ён літаральна ўварваўся ў пакой, трымаючы перад сабой разгорнутую газету. "Паслухайце гэта, Стэмфард", - сказаў ён. "Тут напісана: 'Вельмі рэдкі белы слон будзе выстаўлены на ўсеагульны агляд у Бриджпорте раніцай у чацвер, дзявятага траўня, на тэрыторыі цыркавога склада містэра П. Т. Барнум".
  
  - Той . П. Т. Барнум? - Спытаў я.
  
  "Малаверагодна, што іх там занадта шмат", - сказаў ён, затым працягнуў сваё чытанне:
  
  Містэр Барнум прадпрымае незвычайны крок - публічна дэманструе гэта істота бясплатна пакупніку паміж дзесяццю і адзінаццаццю гадзінамі. Слон, якому было прысвоена імя "Ксантиппа" у гонар жонкі Сакрата, з'яўляецца падарункам Суверэнныя Незалежнага каралеўства Верхняя Бірма, і амаль адразу пасля паказу тут ён будзе перавезены праз акіян у Мандалай. Белыя сланы, падобныя да гэтага, надзвычай рэдкія ў прыродзе, настолькі, што ў многіх краінах Усходу яны лічацца легендарнымі і нават святымі.
  
  Ну, Стэмфард, што ты пра гэта думаеш?
  
  "Гучыць як белы слон, калі хочаш ведаць маё меркаванне", - сказаў я яму.
  
  Холмс не засмяяўся. "Я думаю, што гэта, безумоўна, заслугоўвае расследавання," запярэчыў ён, - асабліва з улікам таго, што публічны паказ адбудзецца заўтра, а ў нашым свецкім календары больш нічога няма".
  
  “ Вы хочаце сказаць, што хочаце ўбачыць гэта істота? Дзе знаходзіцца Бриджвилл?
  
  “Брыджпорт. Гэта горад у Канэктыкуце, і я мяркую, да яго лёгка дабрацца на цягніку ".
  
  Я ведаў, што выгляд такой рэдкасці, як святы белы слон, - гэта як раз тое, ад чаго Холмс атрымліваў задавальненне, таму я пагадзіўся.
  
  На наступную раніцу я выявіў, што суправаджаю Шэрлака Холмса ў раннім (на мой погляд, занадта раннім) цягніку ў Брыджпарт, штат Канэктыкут. Холмс правёў усю дарогу, праглядаючы чарговыя амерыканскія газеты, у той час як я проста назіраў за проплывающим міма пейзажам. Асабліва мяне пацешыла, калі цягнік спыніўся ў мястэчку пад назвай Стэмфард, і я паддаўся жаданне саскочыць з цягніка і наняць мясцовага фатографа, каб ён сфатаграфаваў мяне, які стаяў пад вакзальным знакам, які затым я мог бы адправіць свайму бацьку ў якасці доказы таго, што я, насуперак яго горшым асцярогам, прокладываю свой шлях у гэтым свеце.
  
  Верны свайму назве, Бриджпорт быў свайго роду марскім портам, размешчаным ўздоўж праліва і рэкі, далёка не такім вялікім і шумным, як Нью-Ёрк, але ўсё ж актыўным горадам. Калі мы згарнулі з дарогі, маім самым запаветным жаданнем было знайсці ўстанову, дзе падаюць сняданак, таму што я быў смяротна галодны, але, кінуўшы хуткі погляд на гадзіны, Холмс заявіў, што ў нас недастаткова часу. Пакуль ён распытваў начальніка станцыі пра месцазнаходжанне Г. П. Аднак непадалёку я заўважыў невялікае кафэ з квазипарижской атмасферай, дзе мне ўдалося купіць багет і кавалачак сыру.
  
  Я грыз хлеб з сырам, пакуль мы ішлі па горадзе, вынікаючы ўказанням, і па дарозе заўважыў, што Холмс праяўляе незвычайны цікавасць да вітрын крам, міма якіх мы праходзілі. “ За пакупкамі? - Спытаў я.
  
  "Наўрад ці", - адказаў ён, разглядаючы вітрыну. “Выстаўленыя тавары мяне мала хвалююць, у адрозненне ад чалавека насупраць, які адлюстроўваецца ў шкле. Калі мы ідзем, ён ідзе. Калі мы спыняемся, спыняецца і ён. Відавочна, за намі сочаць. Я проста спрабую высветліць, чаму."
  
  “ За ім сачылі?
  
  "Не глядзіце на яго, Стэмфард," папярэдзіў Холмс. “ Якую б гульню ён ні задумаў, лепш, каб ён не здагадаўся, што мы яго раскусілі. Давайце працягнем шлях.
  
  Мы працягнулі наш шлях да Ўот Філд, які знаходзіўся на ўскраіне горада. Там было некалькі вялікіх будынкаў з плоскімі дахамі, якія, безумоўна, былі досыць вялікімі, каб змясціць цэлы цырк. Ужо сабралася мноства людзей, якіх да самага вялікага з будынкаў вёў шэраг груба намалеванных таблічак з надпісам "Сюды, да Святога Белага слана". Мы занялі сваё месца ў чарзе, але перш чым паспелі ўвайсці ў будынак, ззаду нас пачуўся голас: "Холмс!"
  
  Мой спадарожнік рэзка павярнуўся, і я разам з ім, і зараз мы апынуліся ў кампаніі добра апранутага мужчыны, ад якога зыходзіла натуральная ўладарнасць. Мужчына сказаў што-тое, чаго я не пачуў зусім, але скончыў яшчэ раз, звярнуўшыся да майго спадарожніка па імені.
  
  "Ён пазнаў цябе!" Я ахнула.
  
  "А я яго", - сказаў Холмс. "Гэта чалавек, які сачыў за намі".
  
  Хлопец зноў загаварыў, і цяпер я зразумеў, што ён гаворыць на іншай мове. "Запэўніваю вас, я выдатна разумею англійская", - сказаў яму Холмс.
  
  "Добра", - адказаў мужчына. "Ты пойдзеш са мной".
  
  "Мы не будзем гэтага рабіць!" Я запратэставаў.
  
  Затым мужчына адчыніў паліто і паказаў заткнутый за пояс пісталет, які ён спрытна дастаў і накіраваў у наш бок.
  
  "Падобна на тое, нам прыйдзецца адправіцца з ім", - сказаў Холмс. Пад руляй пісталета нас вывелі з будынка чакалі да найманаму таксі і загадалі забрацца ўнутр, што мы і зрабілі, паколькі паступіць інакш было б вар'яцтвам. "Калі ласка, не спрабуйце выскокваць з кабіны", - сказаў мужчына, заходзячы ўнутр разам з намі і трымаючы пісталет накіраваным у наш бок. "Вы далёка не пойдзеце".
  
  "Куды ты нас вядзеш?" Я запатрабаваў адказу.
  
  “ Уолдемир. Магчыма, там мы зможам пакласці канец гэтаму брудных справе.
  
  Як аказалася, Уолдемир знаходзіўся недалёка, і хоць гэта гучала як іншы горад, на самай справе гэта было назва фантастычнага асабняка, вяліка велізарнага збудавання з востраканцовай страхой, як ля маёнтка, але з высокай вежай у цэнтры. Ён размяшчаўся пасярод вялікай адкрытай лужка, якая выходзіць да вады, і быў перасечаны дарожкамі для экіпажаў і усеяны фантанамі. "Хто тут жыве?" - Спытаў я, разглядаючы яго праз акно таксі.
  
  "На самай справе, Стэмфард, хто яшчэ стаў бы тут жыць?" Сказаў Холмс. "Відавочна, нас запрасілі, так бы мовіць, на асабістую аўдыенцыю да містэру Г. П. Барнуму". Павярнуўшыся да чалавека з пісталетам, ён дадаў: "Паколькі мы ўжо размясцілі вас, ці магу я спытаць, хто вы?"
  
  "Мяне клічуць Веймаўт", - прадставіўся мужчына. "Я працую на містэра Барнум".
  
  Таксі пад'ехала да дома і спынілася. Веймаўт выйшаў першым і, не зводзячы з нас пісталета, загадаў выйсці з машыны. Нас правялі ўнутр ўстановы, інтэр'ер якога быў такім жа уражлівым, як і яго знешні выгляд, хоць вялікая частка галоўнага ўваходу была схаваная будаўнічымі лясамі і падвеснымі полкамі. Тут лунаў пах свежай тынкоўкі і фарбы, і можна было бачыць, сказаў ён рабочых, па меншай меры, адзін з якіх быў у капелюшы і хустцы на твары, каб абараніцца ад пылу. “ Невялікая рэканструкцыя? - Спытаў Холмс, аглядаючы працу.
  
  "Містэр Барнум ніколі не бывае задаволены гэтым месцам," адказаў Веймаўт, " не тое каб гэта вас тычылася. Мы ідзем гэтым шляхам". Ён праводзіў нас да адной канкрэтнай дзверы, але перш чым ён паспеў адкрыць яе, мы пачулі жаночы голас ззаду нас: "Чарльз, гэта ты?"
  
  "Так, місіс Барнум", - крыкнуў у адказ Веймаўт, хаваючы свой пісталет з поля зроку.
  
  Пачуўшы імя "місіс Барнум", я чакаў убачыць шаноўную жанчыну даволі сталага ўзросту. Таму я быў здзіўлены, убачыўшы, што да нас набліжаецца мілавідная цёмнавалосая жанчына, якая выглядала ледзь старэй Холмса ці мяне.
  
  "Джэнтльмены, вы прыйшлі пабачыць майго мужа?" - ветліва спытала яна нас.
  
  "Падобна на тое, мадам," сказаў Холмс.
  
  "Гэта з-за праблемы ў гасцінай?"
  
  "Няма, зусім няма", - нервова адказаў Веймаўт. "А зараз, калі вы, калі ласка, прабачце нас... "
  
  Холмс павярнуўся да маладой жанчыне. "Што здарылася ў гасцінай, мадам?" спытаў ён, і Веймаўт кінуў на яго погляд, якім можна было пратравіць шкло. Нават місіс Барнум, здавалася, заўважыла гэта, таму што адказала: "О, ну, магчыма, мне не варта казаць".
  
  Яна пайшла, а нас з Холмсам правялі праз пярэдні пакой да дзвярэй, у якую Веймаўт гучна пастукаў. "Заходзьце!" - прагрымеў голас з іншага боку. Адкрыўшы дзверы, і мы апынуліся ў вялікай, аздобленай дубовымі панэлямі бібліятэцы, якая была застаўлены кніжнымі паліцамі і ўпрыгожана шклянымі вітрынамі з пудзіламі птушак. Цэнтрам пакоя быў вялікі, цяжкі пісьмовы стол, завалены паперамі і прадметамі (адзін з якіх быў падобны на мініяцюрную галаву ў банку!). За пісьмовым сталом сядзеў мужчына гадоў шасцідзесяці, які з хвіліну вывучаў нас, перш чым ўстаць і падысці да нас. Ён быў сярэдняга росту, моцнага целаскладу, апрануты ў доўгі халат, панталоны і хатнія тэпцікі. Яго кашулю ўпрыгожвала брыльянтавая шпілька. Рысы яго асобы былі рэзкімі, амаль бульдожьими, і хоць яго алавянага колеру валасы былі даволі рэдкімі на верхавіне вялікі галавы, па баках і ззаду іх абрамляў натуральны лаўровы вянок павойных валасоў, придававший яму выгляд ажыўшага рымскага бюста. "Я Фінеас Барнум", - гучна абвясціў ён голасам, які запоўніў кожную шчыліну пакоя.
  
  "Як вашы справы, сэр?" Сказаў Холмс, паважна кіўнуў яму. "Мяне клічуць—"
  
  "Вы не кажаце па-французску," перабіў яго Барнум, " вы кажаце па-ангельску. Чарльз, чаму гэты чалавек не француз?
  
  "Я звярнуўся да яго па-французску, Фінеас, і ён адказаў", - сказаў Веймаўт. “Я назіраў за чыгуначным дэпо, як вы і прапаноўвалі, і бачыў, як яны прыбылі. Іх адзенне еўрапейская, і яны відавочна вялі сябе як чужынцы ў гэтым горадзе. Я рушыў услед за імі да лагера, і калі я загаварыў, гэты ... - ён ткнуў пальцам у мой бок, - ... прызнаў, што іншага заўважылі ".
  
  "Я быў уражаны, што вы назвалі майго спадарожніка па імя, вось і ўсё", - запратэставаў я.
  
  “ Імя? - Перапытаў Веймаўт. “ Я не назваў імя.
  
  "Я выразна пачуў, як вы сказалі 'Холмс"!
  
  Цяпер Холмс ўсміхаўся. "Я мяркую, што магу растлумачыць хоць бы гэтую частку маленькай драмы, у якую мы ўсе былі ўцягнутыя", - сказаў ён. "Хоць я не вельмі добра валодаю французскай мовай, я выразна пачуў, як містэр Веймаўт назваў "Voux hommes?', што перакладаецца як 'Вы, мужчыны'. Што ўразіла майго сябра, так гэта выкарыстанне слова hommes, якое гучыць амаль ідэнтычна маёй прозвішчы Холмс, асабліва калі яго прамаўляе чалавек, яшчэ менш абазнаны ў гэтай мове, чым я.
  
  "Такім чынам, вы Холмс", - сказаў Барнум, затым павярнуўся да мяне і запатрабаваў, каб я таксама засведчыў сваю асобу.
  
  “ Мяне клічуць Стэмфард, сэр.
  
  “ Падабаецца гарадок далей па дарозе?
  
  "Цалкам".
  
  “ І ніхто з вас ніколі не дасылаў мне лістоў?
  
  “ Запэўніваю вас, сэр, што мы гэтага не рабілі.
  
  Барнум ўважліва агледзеў нас абодвух, а затым перавёў погляд на Веймаута, які, здавалася, здрыгануўся. "Фінеас," пачаў ён, - я б паставіў грошы на тое, што адзін з іх апынецца нашым чалавекам".
  
  "Ты ж ведаеш, што кажуць пра дурні і яго грошы", - парыраваў Барнум. Затым, паківаўшы галавой, ён сказаў: “Містэр Холмс, містэр Стэмфард, падобна, я павінен папрасіць прабачэння перад вамі, як і містэр Веймаўт. У мяне няма практыкі прычыняць нязручнасці наведвальнікам да такой ступені. Баюся, я таксама некалькі заняты, таму, калі ласка, скажыце мне, як я мог бы узнагародзіць вас за тыя непрыемнасці, праз якія мы вас прымусілі прайсці, а затым адпраўляйцеся сваёй дарогай.
  
  "Ну, я, напрыклад, вельмі хацеў бы ўбачыць белага слана", - сказаў Холмс. "Не той, што выстаўлены ў тым будынку для захоўвання жывёл, якое, як я мяркую, падробка, а хутчэй сапраўдны, які вы хаваеце ў сваёй гасцінай".
  
  У П. Т. Барнум і Чарльза Веймаута адвісла сківіца. "Як, чорт вазьмі, вы даведаліся пра гэта?" - прамармытаў шоўмэн.
  
  Холмс усміхнуўся. “ Сам факт, што Стэмфард і мяне прывялі ў гэты дом пад руляй пісталета...
  
  - Пад руляй пісталета, Чарльз? - Спытаў Барнум.
  
  “ Гэта мера засцярогі, Фінеас.
  
  "Калі я магу працягнуць", - сказаў Холмс. “Мы тут таму, што вы, відавочна, чакалі, што сёння прыбудзе хто-то канкрэтны, відавочна, француз. З чаго б яму прыходзіць менавіта сёння?" Паглядзець на слана, вядома. Але сёння паглядзець на слана прыйшло шмат людзей, у тым ліку і мы. Такім чынам, узнікае пытанне, чаму вы чакалі менавіта гэтага "француза" і чаму вы былі гатовыя выкрасці яго, калі ён прыбыў? Відавочны вывад заключаецца ў тым, што ён ўяўляў якую-небудзь пагрозу для слана. На самай справе, я б сказаў, што рашэнне выставіць слана на выставе на самай справе было спробай вывесці гэтага чалавека на чыстую ваду. У такім выпадку наўрад ці можна чакаць, што вы рызыкнеце ўбачыць сапраўднага белага слана. Я мяркую, што істота, выстаўлены на ўсеагульны агляд, хутчэй за ўсё, звычайны слон, выфарбаваны па такім нагоды ў белы колер. "
  
  "Ён пакрыты тынкавай пылам, а не пафарбаваны", - сказаў Барнум, - "але ў астатнім вы палохала маеце рацыю".
  
  “Астатняе само па сабе проста. Як толькі мы ўсталюем, што сапраўдная сланіха знаходзіцца не ў палявых умовах, застаецца пытанне, дзе яна? Хваляванне, праяўленую містэрам Веймаутом, калі місіс Барнум загаварыла аб 'праблемы' у гасцінай, паказвала на тое, што там было што-тое, чаго ён не хацеў, каб мы бачылі. Улічваючы астатнія факты, відавочны вывад складаецца у тым, што так званай праблемай была сама Ксантиппа, схаваная ад старонніх вачэй у апошнім месцы, дзе хто-небудзь чакаў бы знайсці слана.
  
  "Гасподзь Усемагутны," сказаў Барнум, відавочна уражаны высновамі Холмса.
  
  “ Тады можна нам зірнуць на слана? - Спытаў Холмс.
  
  "Вельмі добра". Ён вывеў нас траіх з сваёй бібліятэкі і правёў праз галоўны вестыбюль, дзе мы увернулись ад рабочых, якія нясуць матэрыялы, да вялікім падвойным дзвярэй, у якія ён кодированно пастукаў і крыкнуў: "Гэта я, Дэйві". Як толькі дзверы былі отперты з іншага боку, нас пусцілі ўнутр.
  
  Гасцёўня Вальдемира была б цалкам дарэчная ў палацы дожаў у Венецыі. У адной сцяне размяшчаўся вялізны ачаг; у доўгай сцяне, перпендыкулярнай да яго, было чатыры вялікіх вокны, усе з якіх былі шчыльна занавешены. Багата упрыгожаная крыштальная люстра, свисавшая з цэнтра упрыгожанага столі, і астатняя мэбля, якая ўключала доўгі стол, па меншай меры тузін крэслаў і два вялікіх дывана, якія цяпер былі згорнутыя, былі прысунуць да далёкай сцяне. Усё гэта было зроблена для таго, каб вызваліць месца для гіганцкага драўлянага скрыні з некалькімі круглымі адтулінамі ў баку, які стаяў па-над вялікага тоўстага брызента. Побач з скрыняй ляжаў цюк сена, які, разам з шумам, якія зыходзілі з яго (не кажучы ўжо аб паху), ясна выдаваў яго насельніка.
  
  "Гэтыя людзі хацелі б убачыць яе", - сказаў Барнум мужчыну па імені Дэйві, які быў маленькага росту і валодаў самымі вялікімі вушамі, якія я калі-небудзь бачыў у чалавека, што надавала яму відавочна малпападобнага выгляд. Прыкметна накульгваючы, ён вярнуўся да скрыні і ўставіў вялікі ключ у замак, запиравший пярэднюю крышку. Расхінуўшы дзверцы, Дэйві на імгненне знік ўнутры скрыні, а затым з'явіўся, ведучы за сабой самае вытанчанае стварэнне, якое я калі-небудзь бачыў.
  
  Як і пакладзена сланам, Ксантиппа была невысокай, але дзіўна белай, з ружовымі ценямі вакол вачэй і рота. Яе біўні, якія на самай справе здаваліся больш цёмнымі і жоўтымі па кантрасце, былі даволі маленькімі, што паказвала на тое, што яна, павінна быць, маладая.
  
  "Васпан, які павінен прыняць яе, будзе ў захапленні," сказаў Холмс.
  
  Барнум ласкава паляпаў слана па хоботу. "Без сумневу, Ксантиппа ідзе да яго па прычынах, далёка выходзяць за рамкі задавальнення", - сказаў ён. “Добра, Дэйві, цяпер ты можаш пакласці яе назад. Мы спрабуем прывучыць яе заставацца ўнутры скрыні, які будзе неабходны для яе доўгага акіянскага падарожжа. Цяпер вы ўбачылі яе, джэнтльмены. Я павінен адвітацца.
  
  “ Калі вы не пярэчыце, містэр Барнум, - сказаў Холмс, - я хацеў бы пачуць падрабязнасці праблемы, з якой вы сутыкнуліся.
  
  "Гэта не твая справа", - адрэзаў Веймаўт.
  
  "Я не ведаю, Чарльз", - сказаў Барнум. “Магчыма, наяўнасць іншага мозгу, які працуе над гэтым, дапаможа нам, і гэты малады чалавек, безумоўна, даказаў, што ў яго ёсць мозг. Добра, давайце вернемся ў бібліятэку, і я распавяду вам больш.
  
  "Фінеас, мне трэба сёе-чым заняцца", - сказаў Веймаўт.
  
  "Займайцеся сваёй справай," кіўнуў Барнум. На зваротным шляху ў бібліятэку Холмс спытаў яго: "Што менавіта містэр Веймаўт робіць для вас?"
  
  "У абавязкі Чарльза ўваходзіць прыглядаць за ўсімі маімі ўладаннямі і нерухомасцю тут, у горадзе". Ён правёў нас назад у завалены кнігамі пакой і зачыніў дзверы. Жэстам запрасіў нас сесці, ён сеў за свой масіўны пісьмовы стол. "Такім чынам, - пачаў ён, склаўшы рукі разам," што вам дваім вядома аб цяперашняй палітычнай сітуацыі ў Бірме?"
  
  Са свайго боку, я ніколі не задумваўся аб тым, што ў Бірме склалася палітычная сітуацыя, хоць Холмс, вядома, адрэагаваў неадкладна. "Брытанская імперыя кантралюе найнізкую частка нацыі," сказаў ён, " але гэта не тая частка, аб якой ідзе гаворка, ці не так?"
  
  "Няма", - сказаў Барнум. “Мяне цікавіць верхняя частка, якая застаецца незалежнай. Кароль Миндон Мін, які шмат гадоў кіраваў незалежнай Бірмай, цяжка хворы, і ў яго няма спадчынніка прастола. Як толькі кароль назаве імя, гэты чалавек будзе забіты супернікамі. Сітуацыя можа ўвесці нацыю ў хаос ".
  
  "Гэта вельмі пралівае святло," сказаў Холмс, " але якім чынам гэта датычыцца непасрэдна вас?"
  
  “У мінулым годзе я атрымаў ліст ад прадстаўніка Каралеўскага дома Незалежнай Бірмы, які быў лаяльны каралю, фактычна молячы мяне дапамагчы ў пошуках белага слана. Мая рэпутацыя спецыяліста па пошуку незвычайных жывёл распаўсюдзілася нават на Азію, і яны былі гатовыя шчодра заплаціць за маю дапамогу ".
  
  "Навошта ім спатрэбіўся белы слон?" - Спытаў я.
  
  "Мяркую, я магу адказаць на гэтае пытанне", - сказаў Холмс. “Бірма - адно з месцаў, дзе істоты, падобныя Ксантиппе, сапраўды лічацца святымі. Раптоўнае з'яўленне каго-небудзь у прысутнасці канкрэтнага спадчынніка было б успрынята бірманскім народам як знак таго, што пераемнік быў абраны вышэйшым крыніцай. Гэта было б ухвалой, якое нават супернікі гэтага кандыдата не змаглі б адкінуць. Гэта ўсё?"
  
  "У двух словах, так", - пацвердзіў Барнум. "План складаецца ў тым, каб прызначаны каралём чалавек праехаў па вуліцах на яго спіне ў якасці свайго роду цырымоніі каранацыі, накіраванай на спыненне кровапраліцця і мецяжоў".
  
  "Як план, гэта бліскуча".
  
  “Сапраўды. Гэта таксама рызыкоўна, бо не было ніякай гарантыі, што я сапраўды змагу знайсці такое істота. Можна спрачацца пра іх священности, але нельга адмаўляць, што белыя сланы рэдкія. Аднак мае крыніцы выявілі адзін з іх у Індыі. Калі я рыхтаваўся вярнуць яе, я атрымаў ліст з французскага міністэрства па справах Усходу, падпісаны нейкім П'ерам Карраво, у якім паведамлялася, што ўрад Францыі вельмі негатыўна паставіцца да таго, што я перадам слана прадстаўнікам караля Миндона. Чаму ўрад Францыі наогул клапоціцца аб усім гэтым, вышэй майго разумення ".
  
  "Я магу рызыкнуць выказаць здагадку", - сказаў Холмс. “Калі я не памыляюся, Францыя кантралюе суседнюю краіну Лаос і, верагодна, бачыць сябе ў суперніцтве з імперыяй за кантроль над астатнімі незалежнымі землямі Бірмы. Цалкам магчыма, што ўрад наўпрост дамовілася з спадчыннікам-супернікам аб будучай лаяльнасці ў абмен на афіцыйную падтрымку ".
  
  Другі раз за сённяшні дзень. П. Т. Барнум здзіўлена ўтаропіўся на Холмса.
  
  "Вы павінны дараваць майго сябра, містэра Барнум", - сказаў я. “Ён усё ведае. Гэта даволі раздражняе".
  
  "Магчыма, мне варта выставіць вас як "Чалавечую энцыклапедыю', " сказаў шоўмэн.
  
  "Вы ліслівіць мне, містэр Барнум," сказаў Холмс, - але мы адхіліліся ад тэмы. Вы адказалі на гэты ліст?
  
  “ Толькі для таго, каб сказаць, што для мяне дзелавое пагадненне непарушна, і я быў поўны рашучасці выконваць яго. Якое-то час я думаў, што гэта вырашыла пытанне, але пасля таго, як я прыняў дастаўку Ксантиппы, прыйшло яшчэ адно пасланне, таксама ад Карраво, і гэта моцна ўстрывожыла мяне. Ён пагражаў выкрасці сланіцу і прычыніць ёй вялікі шкоду, каб перашкодзіць яе транспарціроўцы ў Бірму. Гэта было дастаткова агідна, але мужчыну ўдалося яшчэ больш закруціць гайкі. Ён заявіў, што здрадзіць агалосцы катаванні і забойствы, каб нанесці шкоду маёй рэпутацыі".
  
  "Але, вядома ж, вы не маглі быць абвінавачаныя ў віне", - сказаў я.
  
  "О, мая вінаватасць або невінаватасць рэдка мелі значэнне", - сказаў Барнум. “Ёсць абаронцы жывёл, якія з задавальненнем труцяць мяне з-за метадаў ўтрымання майго звярынца. Запэўніваю вас, я не раблю нічога, што магло б нашкодзіць маім жывёлам. Навошта мне гэта? Яны - маё сродак да існавання! Але калі б рэдкі слон памёр гвалтоўнай смерцю падчас майго ўтрымання пад вартай, была гэта мая віна ці не, гэтыя групы прымусілі б мяне бегчы з горада па жалезнай дарозе. Аднак гэта было б нішто ў параўнанні з абурэннем, якое ўзнікла на Усходзе, даведаўшыся, што быў апаганены белы слон ".
  
  "Значыць, вы верылі, што арганізацыя выставы завабіць месье Карраво ажно з Францыі?" - Спытаў Холмс.
  
  “ Гэта ліст з пагрозамі было адпраўлена з Нью-Ёрка. Карраво ўжо дзе-то тут. Вось чаму Чарльз прыдумаў гэты план, каб выбавіць яго. Замест гэтага ён злавіў вас дваіх у пастку.
  
  "Чаму б проста не перадаць гэта справа ў паліцыю?" - Спытаў я.
  
  Барнум сумна ўсміхнуўся. “Нядаўна я займаў пасаду мэра Бриджпорта. Адным з маіх грамадзянскіх паходаў было збавенне паліцэйскага ўпраўлення ад свирепствовавшей ў ім карупцыі. Грамадскасць вітала такі крок, але шмат хто ў паліцыі гэтага не зрабілі і да гэтага часу не робяць, таму я не магу разлічваць на дапамогу паліцыі. Баюся, я зусім адзінокі ў гэтым пытанні ".
  
  "Не зусім," сказаў Холмс. “ Мы будзем рады вам дапамагчы.
  
  "Мы будзем?" - Скептычна спытаў я.
  
  "Нас тут не ведаюць", - патлумачыў Холмс. "Мы маглі б сачыць за гэтым чалавекам Карраво, не будучы выяўленымі самі".
  
  "Ваш аргумент заслугоўвае ўвагі", - сказаў Барнум. “Вельмі добра, з гэтага моманту вы двое ў мяне працуеце. Дзе вы спыніліся?"
  
  "Ну, у нас ёсць пакой для састарэлых у Нью-Ёрку", - сказаў я.
  
  П. Т. Барнум нецярпліва махнуў рукой. “Недастаткова добра. Ты застанешся тут, у Уолдемире, столькі, колькі табе трэба. Гасподзь сведка, у нас дастаткова свабодных пакояў. Калі вам што-небудзь спатрэбіцца, спытаеце аб гэтым Чарльза. "Затым шоўмэн падскочыў да цыркавой афішы на сцяне ззаду яго, якую ён адсунуў ад панэлі, адкрыўшы невялікі сцянной сейф. Спрытна павярнуўшы ручку, ён адкрыў дзверы і выцягнуў тоўсты пачак амерыканскіх грошай. "Паколькі вы працуеце на мяне, вам заплацяць", - сказаў ён, отсчитав некалькі банкнот і працягнуўшы іх Холмсу. “ Гэтага будзе дастаткова? - спытаў я.
  
  "У вышэйшай ступені".
  
  “Цудоўна. Такім чынам, з чаго вы пачнеце?"
  
  "Спачатку я хацеў бы адправіць тэлеграму", - сказаў Холмс. "Не маглі б вы накіраваць мяне на тэлеграф?"
  
  Нядзіўна, што гэты офіс быў размешчаны ў цэнтры шумнага горада, недалёка ад берага ракі, да якой можна было даехаць на таксі за некалькі хвілін. Вбежав ўнутр, Холмс пачаў накідваць паведамленне, якое ён хацеў адправіць, і перадаў яго телеграфисту.
  
  "Лондан, Англія, так?" - сказаў мужчына, падобна, з цяжкасцю прачытаўшы гэта. "Што гэта там за слова?"
  
  "Дыяген", - адказаў Холмс. "Калі ласка, пераканайцеся, што атрымальнік ведае, што нам патрэбен адказ як мага хутчэй".
  
  Калі мы сыходзілі, я спытаў: "Холмс, што такога важнага было ў гэтай тэлеграме?"
  
  "Я звязваюся са сваім братам Майкрофтом у Лондане, каб атрымаць інфармацыю, якая можа мець вялікае значэнне ў гэтым пытанні", - сказаў ён. - А цяпер, паколькі містэр Барнум шчодра аплачвае наша знаходжанне тут, у Бриджпорте, што вы скажаце пра тое, каб перакусіць?
  
  Гэта была лепшая ідэя, якую я пачуў у той дзень, хоць мы прайшлі міма некалькіх падыходных устаноў, перш чым Холмс дабраўся да таго, якое выклікала яго адабрэнне, — таго самага парыжскага кафэ, дзе я купіў багет ўсяго некалькі гадзін таму! "Чаму тут?" - Спытаў я.
  
  "Чалавек, якога мы выслеживаем, - перасаджаны француз", - адказаў Холмс, калі мы ўвайшлі. "Гэта менавіта тое месца, якое магло б прыцягнуць такога чалавека".
  
  За лустачкамі цудоўнага эльзасского пірага з заварным крэмам Холмс засынаў афіцыянта, пажылога мужчыну, які гаварыў з лёгкім кантынентальным акцэнтам, пытаннямі аб тым, ці часта ў апошнія тыдні тут бываў грамадзянін Францыі.
  
  "Не, месье," адказаў мужчына, "як і многія іншыя".
  
  Я палічыў гэта дзіўным, паколькі ежа была цудоўнай, і сказаў пра гэта, але афіцыянт толькі паціснуў плячыма і прамармытаў што-то ўніжальнае аб амерыканскай палітры.
  
  Адказ на тэлеграму Холмса чакаў нас па вяртанні на тэлеграф. "Я так і падазраваў", - сказаў ён, прачытаўшы тэлеграму з разумелай усмешкай. Спытаўшы тэлеграфіста, ці атрымліваў ён якія-небудзь нядаўнія паведамленні з Парыжа ці ў яго, і атрымаўшы адмоўны адказ, мы з'ехалі.
  
  "Не пакідайце мяне ў невядомасці, Холмс", - сказаў я. "Што гаварылася ў паведамленні?"
  
  Майкрофт пацвердзіў, што наш месье Карраво не той, за каго сябе выдае. Мой брат працуе на Уайтхолл і таму мае доступ да дыпламатычнай інфармацыі. Ён не толькі ніколі не чуў аб французскай ўрадавым чыноўніка па імі П'ер Карраво, але і кажа, што такога агенцтва, як Кіраванне па справах Усходу, не існуе".
  
  “ Тады з кім жа містэр Барнум мае справу?
  
  “Ёсць толькі адзін чалавек, які можа праліць святло на гэтае пытанне. Мы павінны вярнуцца ў Уолдемир".
  
  Браць таксі, куды б я ні пажадаў паехаць, было раскошай, якую я не мог дазволіць сабе там, у Лондане, але тут я ўжо цалкам прывык да гэтага. Калі мы паскорылі рух карэты па кірунку да Уолдемиру, нам давялося лавіраваць міма фургона з прыпасамі, што вязе яшчэ больш будаўнічых матэрыялаў. Убачыўшы кіроўцы ў масцы, я пакляўся, што, чым бы я ні вырашыў заняцца ў сваім жыцці, гэта не будзе звязана з выпарэннямі фарбы, тынкоўкі або пілавіння.
  
  Містэр Барнум усё яшчэ быў у сваёй бібліятэцы — хоць як яму ўдавалася выконваць якую-небудзь працу ці нават чытаць, улічваючы шум будаўнічых работ, было загадкай.
  
  Калі мы ўвайшлі, Барнум з трывогай падняў галаву. “ Вы даведаліся што-небудзь?
  
  "Толькі тое, што ваш месье Карраво - ашуканец", - сказаў Холмс, патлумачыўшы, што французскі ўрад тут ні пры чым.
  
  "Мяркую, гэта палёгку, паколькі ў мяне няма жадання станавіцца прычынай міжнароднага інцыдэнту", - сказаў Барнум. "Але тады ў чым заключаецца гульня гэтага чалавека?"
  
  "Гэта тое, што мы павінны высветліць", - сказаў Холмс. “Давайце выкажам здагадку на хвіліну, што нацыянальнасць гэтага чалавека не з'яўляецца часткай хітрыкі, а што ён сапраўды француз. Не пазнаёміліся ці вы за апошнія гады з іншым французам, які мог бы сілкаваць да вам недоброжелательство?
  
  Ён задуменна нахмурыў бровы, а затым сказаў: “Ну, адзін - магчыма, але гэта не можа быць ён. Яго звалі Эцьен Арто. Некалькі гадоў таму ён з'явіўся ў маім амерыканскім музеі на Манхэтэне, прадставіўшыся прадстаўніком французскай арыстакратыі. Па праўдзе кажучы, ён быў не больш чым даверанай чалавекам. Ён сцвярджаў, што ў яго ёсць астанкі гэтага вадзянога каня, якія ён хацеў прадаць мне для музея.
  
  “ Марскі змей? - Спытаў я.
  
  Барнум кіўнуў. “Я прызначыў ўзнагароду за такое істота, але яшчэ не выплаціў і, шчыра кажучы, не разлічваю на гэта. Гэтая, вядома, была падробкай, але што больш дарэчы, яна была настолькі неахайна, што нават самы тупы школьнік не заплаціў бы і пені, каб яе ўбачыць. Але аказалася, што Арто мала турбавала, я куплю гэтую рэч або няма. Ён выкарыстаў сфабрыкаваная цуд толькі як сродак пракрасціся ў мой музей, каб скрасці яго, што ён і паспрабаваў зрабіць, перш чым яго злавілі. Яго адправілі назад на радзіму для суда, і апошняе, што я чуў, ён быў у турме. Вы хочаце сказаць, што ён вольны і прыйшоў сюды, каб адпомсціць?
  
  "Гэтую думку варта абдумаць", - сказаў Холмс.
  
  “Гасподзь Усемагутны. Я не буду па-сапраўднаму адчуваць сябе ў бяспецы, пакуль не даведаюся, што Ксантиппа шчасна ступіла на зямлю Мандалая. Я спадзяюся, што на працягу тыдня спецыяльны чыгуначны вагон, які даставіць яе ў Сан-Францыска, будзе цалкам падрыхтаваны ".
  
  "І адтуль яна адправіцца марскім транспартам у Бірму?" - Спытаў Холмс.
  
  “ Менавіта. Пакуль Ксантиппа не адправіцца ў шлях, яна павінна заставацца пад пастаяннай аховай. Кім бы ні апынуўся гэты нягоднік, калі ён выйдзе з хованкі, ён не зможа дабрацца да яе.
  
  Затым у бібліятэку ўвайшла місіс Барнум. “ Прабачце, што турбую вас, Фінеас, але вы ведаеце, што вам пара адпачываць.
  
  "Нэнсі, праўда, у мяне занадта шмат спраў", - запратэставаў шоўмэн.
  
  "Я нічога не хачу чуць пра гэта", - адказала яна, падыходзячы да яго і падымаючы яго з крэсла. "Ты ведаеш, што кажа доктар Шанкс".
  
  "Вельмі добра", - уздыхнуў Барнум. “Джэнтльмены, я павінен пакінуць вас на загаданы мне лекарам гадзіну адпачынку. Я б хацеў, каб ты ўстаў на варце перад дзвярыма ў гасціную і прасачыў, каб туды ніхто не ўвайшоў. Пакуль Дэйві ўнутры, а ты звонку, я буду адчуваць сябе спакайней перад сыходам. Я спынюся і дам Дэйві ведаць, што ты будзеш там на выхадзе.
  
  Я хацеў запярэчыць супраць гэтага задання, але ён ужо выйшаў з бібліятэкі. З запалым пачуццём я назіраў, як Барнум рысцой перасякае пярэдні пакой, у той час як яго жонка нецярпліва чакала. З парога бібліятэкі я бачыў, як ён латашыць у дзверы гасцінай і чакае, калі Дэйві адкрые. Затым ён зайшоў унутр і праз некалькі імгненняў з'явіўся зноў і падняўся па лесвіцы разам са сваёй жонкай. Кінуўшы погляд на мяне праз дарогу, Дэйві кіўнуў і зноў зачыніў дзверы.
  
  "Холмс, я баюся, што сітуацыя выходзіць з-пад кантролю," сказаў я, паварочваючыся да яго. “ Мы не ахоўнікі!
  
  "Містэр Барнум верыць у вас, і я таксама", - сказаў ён. "А цяпер, калі вы будзеце так ласкавы, займіце свой пост, мне трэба папрацаваць".
  
  “ Што ты маеш на ўвазе? Мяркуецца, што мы абодва стаім на варце.
  
  "Так, але цяпер, калі наш гаспадар заняты, я змагу даследаваць Уолдемир больш старанна".
  
  "Ты з розуму сышоў?" Я закрычаў, але безвынікова. Ён ужо пачаў корпацца ў паперах на стале містэра Барнум. Паколькі стаяць на варце здавалася больш пажаданым варыянтам падбухторвання да таго, каб перавярнуць уверх дном чый-то асабісты кабінет, я прайшоў у пярэднюю частку гасцінай і заняў сваё месца, займаючыся наглядам за суетящимися ўзад-наперад працоўнымі і прыслухоўваючыся да гукаў шліфоўкі і распілоўвання.
  
  Праз тры чвэрці гадзіны, на працягу якіх Холмс выходзіў з бібліятэкі толькі для таго, каб зноў знікнуць у іншай пакоі дома, нуда была нарэшце рассеяная з'яўленнем місіс Барнум.
  
  “Мой муж нястомна працуе над будаўніцтвам бальніцы у гэтым раёне, - сказала яна мне, - але я баюся, што ён стане яе першым пацыентам. Вы, я мяркую, містэр Стэмфард? Мяркую, Фінеас распавёў вам, што вы ахоўвае?
  
  “Так, мэм. Мы бачылі яе раней".
  
  “Я не пярэчу сказаць вам, што я буду святкаваць, калі гэта пачвара сыдзе і я змагу вярнуць сваю гасціную. Аднак яе прысутнасць тут важна для містэра Барнум, так што на гэтым усё. Гэтак жа, як і ўвесь гэты рамонт дома. Для яго гэта важна, таму мы церпім. Шчыра кажучы, містэр Стэмфард, я хацеў бы пераехаць у дом паменш. Мы тут адзіныя, калі не лічыць некалькіх слуг, і гэта памяшканне проста занадта вяліка для нашых патрэб. Тут ёсць пакоі, у якія я не заходзіў месяцамі."
  
  Пакуль яна працягвала гаварыць на самыя розныя тэмы, мне прыйшло ў галаву, што ў місіс Барнум, павінна быць, было не так ужо шмат людзей яе ўзросту, з якімі можна было б пагутарыць. Мне было даволі прыемна пабалбатаць з чароўнай лэдзі, і таму было крыху шкада, што Холмс абраў менавіта гэты момант, каб зноў з'явіцца, накіроўваючыся да нас з чым-то, падобным на рэкламны плакат. "Стэмфард, я знайшоў сее-тое цікавае", - сказаў ён з-за стала.
  
  "Што ёсць у гэтага чалавека?" - спытала місіс Барнум.
  
  Апусціўшы газету, Холмс паглядзеў на жонку нашага гаспадара з выразам, якое, як мне падалося, было грэблівым. “О, місіс Барнум, я не ведаў, што вы тут. Я знайшоў гэта ў пакоі ў канцы калідора.
  
  "Я ведаю, што вы госць майго мужа, але гэта не дае вам права рабаваць памяшканне".
  
  "Прыношу свае шчырыя прабачэнні, мадам, - сказаў Холмс, - але я знайшоў на гэтым плакаце сее-што, што завяло маё цікаўнасць". Ён паклаў плакат на падлогу, каб мы маглі разгледзець яго. Банэр паведамляў аб Вялікім перасоўным музеі Барнум, звярынцы, караване і іпадроме, а па баках былі намаляваныя жывёлы і артысты. Холмс паказаў, у прыватнасці, на адзін малюнак. “Гэта той, хто мяне зацікавіў. Гэты хлопец не выглядае знаёмым?"
  
  Я нахіліўся бліжэй, каб разгледзець фатаграфію, азагалоўленую “Давалос -падшыванец", і адразу ўбачыў тое, што заўважыў Холмс. Гэта была фатаграфія маленькага чалавечка з вялізнымі вушамі, які ішоў па дошцы, якую балансавалі дзве коні, скачущие галопам па рынгу, — без сумневу, Дэйві, наглядчык сланоў. "Ён артыст?" - Спытаў я.
  
  "Быў артыстам, "сказаў Холмс," і, па-відаць, зоркай. Але вы бачылі, як гэты чалавек цяпер кульгае. Можна было б выказаць здагадку, што з ім адбыўся няшчасны выпадак, які паклаў канец яго кар'еры трукавага наезніка і вымусіў яго заняцца сваёй цяперашняй працай - даглядаць за сланом ". Павярнуўшыся да місіс Барнум, ён спытаў: “Што вы ведаеце пра гэтага чалавека?
  
  "Нічога", - адказала яна. “Я не ўмешваюся ў цыркавыя справы. Вам прыйдзецца спытаць майго мужа або Чарльза".
  
  "Ці сам чалавек," сказаў Холмс, устаючы і гучна стукаючы ў дзверы гасцінай, каб паклікаць Дэйві. Адказу не было. Ён пастукаў яшчэ раз і павярнуў ручкі. Дзверы трымалася моцна. "Баюся, што-то не так", - закрычаў ён. “Мы павінны патрапіць туды! Стэмфард, дапамажы мне".
  
  На вялікі жаль місіс Барнум, мы наваліліся на дзверы ўсім сваім вагой, пакуль яны не паддаліся. Вбежав ўнутр, Холмс зноў паклікаў брамніка, але пакой апынулася пустой.
  
  "Скрыня!" Холмс кінуўся да вялізнага кантэйнера, у якім знаходзіўся Ксантипп, і зазірнуў у адно з вентыляцыйных адтулін. Затым ён падбег да вялізнага каміна ў пакоі, схапіў жалезную качаргу, панёсся назад да скрыні і ўдарыў ёю па замку. Праз некалькі секунд цяжкі замок быў узламаны. Холмс расчыніў дзверцы скрыні. Ён быў пусты. Белы слон знік.
  
  "Але ... як магло ... Холмс, як гэта магло здарыцца?" Я запнуўся. “Не прайшло і гадзіны, як я бачыў іх у гэтым пакоі! Ніхто не ўваходзіў у гэтую пакой і не выходзіў з яе. Як яны маглі знікнуць?"
  
  “ Ты сапраўды бачыў Ксантиппу?
  
  "Ну, няма, але я бачыў, як містэр Барнум увайшоў у пакой, і калі б звера там не было, я думаю, мы б пачулі".
  
  Холмс павярнуўся да місіс Барнум. “ Ці ёсць які-небудзь іншы уваход у гэты пакой або выхад з яе?
  
  "Ну, я думаю, чалавек мог бы выбрацца праз акно," адказала яна, "але наўрад ці слон".
  
  У гэты момант з-за дзвярэй гасцінай пачуўся грамавы голас: "Чаму гэтыя дзверы адчыненыя?" Нам не трэба было абарочвацца, каб даведацца гаварыў. П. Т. Барнум увайшоў у пакой і накіраваўся прама да клетцы са сланамі, і яго лаянка, выявіўшы яе пусты, прымусіла місіс Барнум пачырванець і паднесці руку да рота. “ Вы двое павінны былі ахоўваць гэтую пакой! Што вы з ёй зрабілі?
  
  "Калі ласка, сэр, мы так жа шакаваныя гэтым, як і вы", - сказаў я.
  
  “ Сумняваюся ў гэтым! Дзе Дэйві?
  
  "Падобна на тое, ён таксама знік", - сказаў Холмс.
  
  "Людзі і сланы проста так не знікаюць!" Зароў Барнум. “Іх выкралі! Вы двое ўсё-ткі ў змове супраць мяне?"
  
  "Містэр Барнум, мы не вінаватыя!" Я запратэставаў, не маючы ні найменшага падання, што такое змову.
  
  "Тады, я мяркую, Ксантиппа і Дэйві проста ператварыліся ў дым і вылецелі ў трубу, ці не так?" - праравеў шоўмэн. “ Ці, можа быць, яны зменшыліся да памераў Хлопчыка-з-пальчыка і хаваюцца за фіранкамі! Не спрабуйце пераканаць мяне ў немагчымым, Холмс, бо, калі я чаго-то і навучыўся за свае трыста сем гадоў на гэтай зямлі, так гэта таго, што немагчымае існуе толькі для таго, каб адмахнуцца ад яго. Як толькі вы гэта зробіце, застануцца толькі лагічныя тлумачэнні, якімі б неверагоднымі яны ні былі. Таму я папрашу вас яшчэ раз . . . як слон выбраўся з гэтага пакоя. Холмс? Холмс, я з вамі размаўляю!
  
  Але мой спадарожнік не слухаў, здавалася, што ён цалкам пагрузіўся ў свае думкі. "Калі вы выключаеце немагчымае," прамармытаў ён, - усё, што застаецца, якім бы неверагодным яно ні было, павінна быць праўдай ... Гэта хараство!"
  
  "Аб чым ты зараз бормочешь?" Запатрабаваў адказу Барнум.
  
  "Містэр Барнум," сказаў Холмс, " перад сыходам вы заходзілі сюды, каб пагаварыць з Дэйві, ці не так?
  
  "Так, і што з гэтага?"
  
  “ Ты сапраўды бачыў Ксантиппу?
  
  “ Не, Дэйві сказаў мне, што яна нарэшце-то адпачыла ў гэтым скрыні, і я не хацеў турбаваць яе.
  
  "Наадварот, сэр, я мяркую, што да таго моманту слон ужо сышоў", - сказаў Холмс.
  
  “ Лухта! - Усклікнуў Барнум. “ Калі б яна пайшла, Дэйві, несумненна, даведаўся б пра гэта!
  
  "Я цалкам згодны".
  
  Твар Барнум пабялеў. - Божа літасцівы, прыяцель, ты спрабуеш сказаць мне, што Дэйві і ёсць той чалавек, якога мы шукаем?
  
  “ Раней ён быў вашым выканаўцам, ці не так?
  
  “Ён паказваў трукі на конях у маім цырку, пакуль не ўпаў і яго не затапталі. Як толькі ён паправіўся, я наняў яго прыглядаць за маім звярынцам ".
  
  “ Ён калі-небудзь дэманстраваў незадаволенасць сваімі сціснутымі абставінамі?
  
  “ Ніколі! Гэта абсурдна! Нават калі Дэйві быў замяшаны, што ён зрабіў са слонихой? Вы сцвярджаеце, што яе не было, калі я ўвайшоў сюды раней, тады скажыце мне, як яна выбралася!
  
  "Адзінае тлумачэнне, якое не супярэчыць рэальнасці, містэр Барнум, заключаецца ў тым, што ў гэтым пакоі ёсць яшчэ адзін выхад," сказаў Холмс.
  
  "Чорт вазьмі, Холмс, я пабудаваў гэты дом!" Зароў Барнум. “Я ведаю тут кожны цаля! Кажу табе, у гэтую пакой вядзе адна дзверы, вунь тая. Ён звярнуў увагу на падвойныя дзверы.
  
  Пры гэтых словах Холмс змоўк. Адзінымі гукамі, якія былі чутныя ў пакоі, былі злёгку абцяжаранае дыханне. П. Т. Барнум і прыглушаны шум канструкцыі. Затым вочы Холмса загарэліся. “Так, вядома! Гэта ўсё тлумачыць! " усклікнуў ён. “ Містэр Барнум, магчыма, калі дом быў пабудаваны, у ім быў толькі адзін уваход або выхад, але я гатовы паставіць усе, што ў мяне ёсць, што быў прыбудаваны яшчэ адзін, і зусім нядаўна.
  
  "Аб чым ты кажаш?" - запатрабаваў адказу шоўмэн.
  
  “Рабочыя! Хто ведае, якія несанкцыянаваныя рамонтныя працы маглі быць зроблены пад прыкрыццём вашых будаўнічых работ?"
  
  Барнум міргнуў пры гэтай думкі. "Вы хочаце сказаць, што рабочыя пабудавалі тут дзвярны праём без майго ведама?" Ён агледзеў кожную сцяну. “Тады пакажыце гэта мне. Ствары патаемнай дзвярны праём, досыць вялікі, каб у ім мог змясціцца слон."
  
  Твар Холмса засвяціла. "Гэта ўжо тут", - сказаў ён. Кінуўшыся да агню, ён штурхялём адсунуў краты і ступіў унутр падобнага на пячору ачага. Ён біў па абкуродымленым сцен вогнішчы, нарэшце дабраўшыся да задняй сцяны, якая адгукнулася глухім стукам. "Ага!" усклікнуў ён і абедзвюма рукамі адштурхнуўся ад яе. Да поўнага здзіўлення ўсіх нас, задняя сценка вогнішчы пачала рухацца! Яшчэ адным магутным штуршком ён праштурхнуў яго да канца скрозь сцяну ў суседні пакой.
  
  "Божа літасцівы на нябёсах!" - Усклікнуў Барнум, прабягаючы па праходзе, які быў створаны шляхам дэмантажу задняй часткі каміннай ямы ў гасцінай і адтуліны ў сцяне. Місіс Барнум і я хутка рушылі ўслед за ім у суседні пакой, якая была нашмат менш і запоўненая абломкамі разбуранага цэглы, тынкоўкі і каменя. Камін у гэтым пакоі, у якога быў агульны комін з камінам у гасцінай, быў цалкам разабраны.
  
  "Сцяна", якую прабіў Холмс, была не цаглянай, а хутчэй за вялікі драўлянай панэллю, умацаванай ззаду і выфарбаванай пад цэглу. У сярэдзіне пакоя быў збудаваны драўляны пандус, які вёў да панорамному акна, з якога было вынята шкло. Вызірнуўшы ў акно, Холмс паглядзеў уніз. “Як я і падазраваў, - сказаў ён, “ сляды колаў. Павінна быць, яны пад'ехалі заднім ходам да адтуліны, пагрузілі слана і з'ехалі".
  
  Шоўмэн закрыў твар рукамі. "Я не магу паверыць, што Дэйві мог так паступіць са мной".
  
  "Ён не мог зрабіць гэта ў адзіночку", - сказаў Холмс. “Павінны былі быць задзейнічаны рабочыя. Хто за імі назірае?"
  
  "Чарльз, вядома, але... Праклён!" Затым П. Т. Барнум разгарнуўся і уварваўся ў праём паміж пакоямі. Праз некалькі секунд яго пранізлівы крык "Чарльз!" рэхам разнёсся па ўсім доме і працягваўся да тых часоў, пакуль мужчына не быў знойдзены. Гучна пратэстуючы, Чарльз Веймаўт быў літаральна протащен праз адтуліну ў сцяне сваім працадаўцам, які запатрабаваў: "Чарльз, што ты пра гэта ведаеш?"
  
  Выгляд пакоя, пандуса, адкрытага акна і адсутнасць слана пазбавілі Веймаута дару мовы. Ён дастаў насоўку і выцер ім лоб, аглядаючы пакой. "Фінеас, - нарэшце сказаў ён, - я клянуся табе, я нічога пра гэта не ведаў, роўным лікам нічога".
  
  “ Я хачу верыць табе, Чарльз.
  
  "Вы павінны!" Веймаўт паднёс сурвэтку да рота, каб схаваць выраз жаху на твары, і моўчкі пакруціў галавой. Затым з вуснаў Холмса сарваўся крык, які прымусіў усіх нас падскочыць.
  
  "Чаму я не заўважыў гэтага раней!" - заявіў ён. “Містэр Веймаўт не стаіць за выкраданнем, хоць тое, што ён толькі што паднёс насоўку да твару, наводзіць на думку аб адваротным. Тут ёсць рабочы, якога ніколі не бачаць без маскі на твары.
  
  "Мне сказалі, што ён адчувальны да пылу", - сказаў Веймаўт.
  
  "Тады навошта ўступаць у гандаль, дзе пыл з'яўляецца звычайным фактарам?" Запярэчыў Холмс.
  
  "Так, і я бачыў яго сёння раніцай, усё яшчэ ў гэтай масцы, калі ён пад'язджаў да хаты на грузавіку з прыпасамі", - дадаў я. "На кіроўчым сядзенні грузавіка няма пылу".
  
  "Што ты прапануеш?" Патрабавальна спытаў Барнум.
  
  “Маска прызначана зусім не для таго, каб абараніць яго ад пылу, - заявіў Холмс, - а для таго, каб яго не пазнаў яго працадаўца. Містэр Барнум, маглі б вы даведацца пра гэтага чалавека, Арто, у твар?"
  
  "Вядома", - сказаў Барнум. "Вы мяркуеце, што Эцьен Арто ўвесь гэты час знаходзіўся ў маім доме?"
  
  "Баюся, што так", - сказаў Холмс. “У нас ёсць перавага ў тым, што яны, верагодна, не чакалі, што мы выявім, што слана не было даволі доўгі час, але мы не можам выпускаць яго з-пад увагі. містэр Барнум, вы больш, чым хто-небудзь іншы, ведаеце, як перавозіць жывёл. Што б яны з ёй зрабілі?"
  
  "Калі б яны хацелі з'ехаць з горада, яны б адправіліся на зімовыя кватэры і пасадзілі яе ў вагон цягніка", - сказаў Барнум. "Але калі б яны хацелі прычыніць ёй шкоду, яны маглі павезці яе куды заўгодна".
  
  Раптоўна мне ў галаву прыйшла думка. "Не, сэр, нідзе", - сказаў я. “Калі мэтай з'яўляецца прычыненне вам асабістага шкоды, то якія б фізічныя доказы ні былі прадстаўлены, яны павінны адлюстроўваць месца, якое звязана з вамі. Калі яны плануюць сфатаграфаваць слана на нейкі стадыі небяспекі або бедства, ён павінен быць выстаўлены на фоне, які з'яўляецца адначасова і вашым, і лагічным месцам знаходжання слана, інакш доказы не будуць мець вялікага эфекту. Такім чынам, Ксантиппу, павінна быць, даставілі ў вашу рэзідэнцыю.
  
  “ Брава, Стэмфард! - Ускрыкнуў Холмс.
  
  "Тады мы павінны дабрацца туды як мага хутчэй!" Закрычаў Барнум. "Наперад!"
  
  У сваю чаргу, мы кінуліся праз дзірку назад у гасціную, і Холмс, Веймаўт і я рушылі ўслед за П. Г Барнумом — у дывановых тапачках і ва ўсім астатнім — з дома на раскинувшуюся лужок маёнтка. Нягледзячы на тое, што вялікі шоўмэн быў утрая старэйшы за мяне, я выявіў, што отстаю ад яго, калі мы беглі да каретному адрыны. Фаэтон, на якім ён ехаў у свой офіс у горадзе, усё яшчэ быў апрануты ў ліўрэю і гатовы да адпраўлення, хоць я ледзь паспеў паставіць у яго абедзве нагі, калі Барнум прышпорыў каня, і мы рушылі з месца. Нягледзячы на тое, што я была абсалютна ўпэўненая, што ён ведае вуліцы горада і як па ім арыентавацца, я была вымушана закрыць вочы, калі мы праязджалі некалькі паваротаў па дарозе ў Гоут-Філд. Абмінуўшы адзін з іх на небяспечна высокай хуткасці, мы абагналі паліцэйскі фургон. Афіцэр крыкнуў Барнуму, каб той прытармазіў, але ён гэтага не зрабіў.
  
  Калі мы наблізіліся да поля, на якім размяшчаўся звярынец Барнум, Холмс крыкнуў: "Глядзіце!" Фургон з прыпасамі, які мы бачылі раней у той дзень, з грузавы платформай, цяпер пакрытай брызентам, быў прыпаркаваны ля задняга будынка, ззаду таго, у якім раней размяшчалася выстава штучнага белага слана. Барнум накіраваўся прама да яго, у апошні момант зрабіўшы рэзкі паварот і з сілай нацягнуўшы павады сваёй коні, так што фаэтон сам заступіў шлях повозочной запрэжцы. Саскочыўшы ўніз, ён уварваўся ўнутр будынка, а астатнія рушылі ўслед за ім.
  
  Унутры было слабое асвятленне, але адно месца здавалася ярчэй астатніх, і гэта было тое, да якога мы пабеглі. Неўзабаве мы разглядзелі постаці двух мужчын: адзін, відавочна, быў Дэйві, у той час як іншы быў апрануты ў рабочы халат і саламяны капялюш, і на яго твары ўсё яшчэ быў той таямнічы хустку, а таксама тоўстыя пальчаткі.
  
  Паміж імі велічна ўзвышаўся Ксантипп.
  
  “ Неадкладна спыніце! - Крыкнуў Барнум, напалохаўшы абодвух мужчын.
  
  "Аб божа, гэта ён сам!" - Усклікнуў Дэйві. Кінуўшыся да шоўмэну так хутка, як толькі дазваляла яго кульгае хада, ён кінуўся на калені і закрычаў: “Сумленнае слова, містэр Барнум, гэта была не мая ідэя. Ён прымусіў мяне зрабіць гэта, а я не хацела.
  
  "Цішыня", - загадаў Барнум, адштурхоўваючы мужчыну ў бок, і, ступіўшы да постаці ў масцы, тэатральна паказаў на яго. "Гульня скончана, Арто", - абвясціў ён. "Так, я ведаю, хто ты, так што можаш зняць гэтую дурную маску".
  
  "Маскіроўка?" - спытаў мужчына з-за тканіны. "Ты думаеш, гэта маскіроўка, мой сябар?" Апошнія два словы былі вымаўленыя са злоснай гаркатой. “Ты думаеш, што пазнаеш Арто, а? Паглядзім". Рукамі ў пальчатках ён зняў капялюш, сцягнуў маску і адкрыў свой твар. Я не змагла стрымаць ўздыху.
  
  Усё аблічча мужчыны было жудасна знявечаны; яго нос, шчокі, рот і падбародак былі пакрытыя рубцамі і мелі жудасную шаравата-жоўтую бледнасць. Зняцце пальчатак паказала, што яго рукі таксама не пацярпелі ад хваробы. "Вось вырадак для вашага музея, Барнум, жывы, які казаў монстар!"
  
  "Гасподзь Усемагутны," вымавіў Барнум. “ Што з табой здарылася?
  
  "Ты, вось што здарылася са мной!"
  
  "Я ... я не зрабіў табе нічога незаслужана". Ён ступіў да жахлівай постаці. "Объяснись!"
  
  "Містэр Барнум, не падыходзьце бліжэй!" Загадаў Холмс. “Не дакранайцеся да гэтага чалавека. Ён пракажоны".
  
  "Божа літасцівы," сказаў Барнум, адступаючы назад.
  
  "Менавіта на падставе вашых паказанняў, Барнум, я быў прызнаны вінаватым і адпраўлены ў лагер для ваеннапалонных у Французскай Гвіяне, дзе я цярпеў катаванні праклятых", - сказаў Арто. “І за што? Што я ўзяў у цябе? Цацанкі... нішто! Параўнай гэта з тым, што я атрымаў! Ён закрыў рукамі знявечанае твар. “Кожны дзень, які я праводзіў на гэтым смярдзючым востраве, я будаваў планы помсты за тое, што ты зрабіў са мной. Я планаваў свой ўцёкі. Што я мог страціць? Я збег. Я ўпотай сеў на карабель, які ідзе ў Нью-Ёрк. Я прыехаў сюды. Я паступіў да вас на службу. Я нават жыў у вашым асабняку.
  
  "Ты зрабіў што?" Закрычаў Барнум.
  
  "Так шмат пустых пакояў, мяне ніхто не выявіў", - сказаў Арто. “Я быў у стане даведацца ўсё, што адбывалася. Я хацеў разбурыць тваё жыццё так жа, як ты разбурыў маю. Калі з'явіўся слон, магчымасць выкарыстоўваць адно з тваіх уласных жывёл у якасці сродку твайго знішчэння, іронія гэтага падалася занадта пікантнай, каб яе ігнараваць. Ён паказаў на съежившегося Дэйві. "Тамтэйшы п'ю крэпо сказаў мне: "як шмат ты можаш страціць, калі што-небудзь здарыцца "з белым сланом".
  
  "Ён прымусіў мяне дапамагчы яму", - заныў Дэйві. “Ён прымусіў мяне апусціць гэтыя лісты ў тваю пошту і сядзець ціха, пакуль ён разбіраў камін. Ён сказаў, што калі я не буду падыгрываць яму, ён заразіць мяне сваёй хваробай! Дастаткова таго, што я страціў кар'еру, але я не хацеў скончыць так, як ён ".
  
  Холмс загаварыў: "Я не магу ўзяць у толк, чаму вы спрабавалі ўцягнуць у гэты план сваё ўласнае ўрад".
  
  "Проста каб адплаціць за дабрыню", - з горыччу сказаў злыдзень. "Мой урад адправіла мяне ў Элл паміраць, і ўсё па слову вялікага чалавека".
  
  Ніхто не прамаўляў ні слова па меншай меры хвіліну; мы ўсе стаялі ў маўклівай нерухомасці. Нават Ксантиппе, здавалася, не хацелася рухацца. Затым Холмс парушыў цішыню. "Вы разумееце, месье Арто, што пацярпелі няўдачу", - сказаў ён. "У вас няма іншага выйсця, акрамя як здацца".
  
  "Іншага выйсця няма, так?" - сказаў мужчына. Затым, амаль як па чараўніцтве, у яго руцэ з'явіўся маленькі пісталет, прымусіўшы астатніх з нас напружыцца. "Хто-небудзь хоча падысці і вырваць гэта ў мяне з рук?" - насмешліва спытаў ён. “Няма?" Вельмі добра . . . . Ён павольна падняў пісталет і накіраваў яго ў правае вока Ксантиппе.
  
  "Няма!" Барнум закрычаў. “Арто, калі ласка, не нясе ёй шкоды. Я малю цябе".
  
  "Я не магу цябе чуць".
  
  "Я прашу цябе, Арто, я малю цябе!" Шоўмэн апусціўся на падлогу. "Я на каленях".
  
  “ Вялікі П. Т. Барнум моліць мяне, так? 'Ён прыніжаецца перада мной. Я крануты, месье. Вельмі добра, Арто не будзе 'узбройваць слана". Ён апусціў ружжо. “Гадамі я паміраў. Цяпер я памру задаволеным". Эцьен Арто жудасна усміхнуўся, і перш чым хто-небудзь паспеў што-небудзь зрабіць ці нават падумаў аб чым-небудзь, ён прыставіў пісталет да сваёй скроні і націснуў на спускавы кручок.
  
  Ксантиппа затрубила, пачуўшы раптоўны шум, у той час як яе двудушных захавальнік зваліўся ў глыбокім непрытомным стане.
  
  “ Чарльз, - сказаў Барнум, павольна паднімаючыся, - калі ласка, даруй мяне за тое, што я сумняваўся ў табе.
  
  "Я ведаю, Фінеас", - адказаў Веймаўт хрыплым голасам. "Што нам рабіць з целам?"
  
  “ Я пракансультуюся з доктарам Шанкс, як з ім паступіць. Гасподзь Усемагутны.
  
  Як толькі страціў прытомнасць Дэйві даставілі ў бальніцу, Веймаўт праінструктаваў яго дапамагчы падрыхтаваць клетку ў звярынцы для Ксантиппы, чыя бяспека ў лагеры цяпер была забяспечана да таго часу, пакуль яе не перавязуць.
  
  Холмс і я рушылі ўслед за П. Г Барнумом з будынка і вярнуліся ў фаэтон. Ніхто з нас не сказаў ні слова на зваротным шляху ў Уолдемир, і нават калі мы зноў сабраліся ў бібліятэцы Барнум, там панавала цішыня. Нарэшце шоўмэн загаварыў. “Містэр Холмс, містэр Стэмфард, я не ведаю, што сказаць. Што я магу вам прапанаваць. Назавіце гэта.
  
  "Вячэра быў бы самым прымальным", - адказаў Холмс. "Я цалкам упэўнены, што мой сябар пагадзіўся б".
  
  У той вечар мы вячэралі ў лепшым рэстаране Бриджпорта з выглядам на гавань, парослую лесам мачтаў і зацененую надыходзячай ноччу. "Як бы я ні быў рады, што Ксантипп цэлы, я не магу не адчуваць сябе дурнем", - сказаў Барнум, пацягваючы гарачы кава (мы ўжо даведаліся, што ён ніколі не дакранаўся да алкаголю, на жаль). “ Яны называюць мяне Вялікім Мистификатором ... Паглядзі, на якой розыгрыш я трапіўся.
  
  "Хто-то можа сказаць, сэр," сказаў я, "што гэта была проста ваша хвіліна нараджэння".
  
  Касой погляд, які ён кінуў на мяне, не выказваў весялосці. “Вы не надта суцяшальныя, малады чалавек. Акрамя таго, я ніколі не прамаўляў гэтую фразу аб прыроджаных простаках. Гэта прыпісаў мне іншы чалавек, але паколькі гэта здавалася добрай рэкламай, я ніколі не спрабаваў гэта адмаўляць ".
  
  "Што цяпер будзе з маленькім Дэйві?" Спытаў Холмс, эфектна мяняючы тэму.
  
  Барнум ўздыхнуў. “Яго жыццё і сродкі да існавання былі разбураныя аднойчы на маёй службе, і я не магу паступіць з ім так зноў. Ён застанецца ў кампаніі, але я праінструктаваў Чарльза паклапаціцца аб тым, каб яго нага ніколі не ступала ў Уолдемир.
  
  З іншага боку, у той вечар мы былі гасцямі ў Уолдемире, і ў нас была больш выдатная ложак, у якой я ніколі не спаў. На наступную раніцу містэр Барнум асабіста адвёз нас на вакзал і праводзіў на зваротным шляху ў Нью-Ёрк.
  
  "Гэта было, вядома, па-спартыўнаму з яго боку - дазволіць нам захаваць грошы, якія ён нам пазычыў", - сказаў я Холмсу, калі мы ад'язджалі ад платформы. Мой суразмоўца адказаў не адразу, замест гэтага утаропіўшыся куды-то ўдалячынь. "Холмс, з вамі ўсё ў парадку?" Спытаў я. “О, зразумела. Цяпер, калі наша прыгода скончылася, ты турбуешся аб сваёй спробе ў сімфанічны аркестр.
  
  "Зусім наадварот, Стэмфард", - адказаў ён. "Нават калі сімфанічны аркестр вабіць мяне, я не збіраюся ўступаць у іх шэрагі".
  
  “Што? Навошта яшчэ мы адважыліся перасекчы Атлантыку?"
  
  Ён паглядзеў на мяне з агнём у шэрых вачах. “Хіба ты не адчуў гэтага, Стэмфард, хвалявання ад таго, што разгадаў гэтую немагчымую сітуацыю і высачыў вінаватага? Што, калі б я мог займацца падобнымі рэчамі пастаянна? Я мог бы вярнуцца ў Лондан і адкрыць офіс, а затым рэкламаваць сябе як дэтэктыў-кансультант, да якога людзі маглі б звяртацца са сваімі праблемамі, якія я вырашаў бы за пэўнае ўзнагароджанне ".
  
  “ Ты б памёр з голаду.
  
  “Тады мне спатрэбіўся б хто-то надзейны, хто дапамог бы мне, збярог б мяне ад пазыковай турмы. Ты, напрыклад".
  
  "Я?"
  
  “О, перастаньце, Стэмфард, гэта было ваша здагадка, што Арто адвязе слана ва ўладанні Барнум і нідзе больш, што дазволіла нам знайсці іх у самыя кароткія тэрміны. Вы не можаце гэтага адмаўляць ".
  
  Я адкінуўся на спінку сядзення. "Чаго я сапраўды не магу адмаўляць, так гэта таго, што мой бацька, магчыма, у рэшце рэшт мае рацыю", - сказаў я. “Магчыма, мне пара пасталець і працягнуць кар'еру. Стары прапаведаваў мне медыцыну ".
  
  “Выдатна. Ты ўсё яшчэ магла б працаваць са мной падчас вучобы".
  
  Я ўздыхнуў. Як мне было адгаварыць Холмса ад ідэі працаваць разам у якасці наёмных дэтэктываў? Ведаючы аб яго настойлівасці, я проста павінен быў знайсці каго-то іншага, больш падыходнага для гэтай ролі, калі мы вернемся ў Лондан.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Міс Кэрал Кімсьці звяртаецца да Барду, паколькі Холмс выяўляе, што на зямлі, як і ў вадзе, ёсць бурбалкі, і гэта адзін з іх.
  
  ПРАКЛЁН
  ЭДВІНА БУТА
  
  Аўтар:
  
  CAROLE BUGGÉ
  
  Яў 1880 годзе ўвесь Нью-Ёрк ведаў маё імя. Я ледзь мог выйсці на вуліцу без таго, каб незнаёмыя людзі не казалі адзін аднаму: "Гэта Эдвін Бут, акцёр!", а затым не падыходзілі да мяне, каб папрасіць аўтограф, поціск рукі, пасму маіх валасоў.
  
  Вясной таго ж года я стаў зусім упэўнены, што хто-то спрабуе мяне забіць.
  
  Аднойчы ўвечары ў чацвер, калі я выходзіў з тэатра пасля, здавалася, бясконцай рэпетыцыі нашай маючай адбыцца пастаноўкі "Гамлета", на пустой вуліцы пачуўся стрэл. Я адчуў паленне на шыі, і калі я ляпнуў па гэтаму месцу рукой, яна стала вільготнай ад свежай крыві.
  
  Я сутыкаўся з многімі сітуацыямі, требовавшими захоўваць сябе ў руках, таму я не запанікаваў, а хутка адступіў праз службовую дзверы. Рана на маёй шыі была павярхоўнай, і неўзабаве я змог спыніць крывацёк. Я нікому не расказаў пра здарэнне; мая клопат пра ўласнай бяспекі была змякчана усведамленнем таго, што я быў публічнай фігурай, і негатыўная агалоска магла спустошыць маю тэатральную трупу. Калі я з'явіўся ў наступны раз, гэта было паўгадзіны праз, з двума моцнымі працоўнымі сцэны па абодва бакі ад мяне. Я сказаў ім, што адчуваю слабасць; яны ўцягнулі мяне ў чакаў экіпаж, кучар пусціў коней хуткай рыссю, і праз некалькі хвілін я быў дома.
  
  Аднак на гэты раз маім пачуццём быў цёмны жах — настолькі цёмны, што я рашыўся на крок, аб якім ніколі б не падумаў: я змясціў аб'яву ў газеце.
  
  ПАТРАБУЕЦЦА: Прафесійны дэтэктыў для прыватнай працы. Павінен быць абачлівым, годным даверу. Пераважны вопыт працы ў агенцтве Пінкертон або аналагічнай працы. Заданне, магчыма, небяспечнае; грашовае ўзнагароджанне значнае. Падаваць заяўкі павінны толькі сур'ёзныя кандыдаты. Адправіць адказ на паштовую скрыню 28, горад.
  
  Згадка Аллана Пінкертон і яго цудоўнага агенцтва было горкай іроніяй, паколькі ён прадухіліў замах на прэзідэнта Лінкольна ў 1861 годзе толькі для таго, каб разам з астатняй нацыяй бездапаможна назіраць, як мой брат Джон Уілкса застрэліў вялікага чалавека некалькі гадоў праз.
  
  Я нікому не давяраў, акрамя майго слугі негра Гектара, які быў у нашай сям'і з тых часоў, як я правёў дзяцінства ў Мэрылэндзе. Пасля смерці майго бацькі ён стаў маім пастаянным суправаджаюць і кампаньёнам; больш кампетэнтнага і ўважлівага чалавека любой расы нельга было знайсці па гэты бок Атлантыкі.
  
  Газета, у якой я змясціў аб'яву, знаходзілася ў газетных кіёсках і кніжных кіёсках ўсяго некалькі гадзін, калі пачуўся стук у парадныя дзверы Клуба Гульцоў. Я быў у грыль-бары за познім ланчам, і паколькі швейцар таксама заказваў позні ланч, я паслаў Гектара адказаць на званок.
  
  Players Club - гэта трохпавярховы каменны будынак на Грэмерси Парк Саўт. Я купіў і рэканструяваў будынак, каб яно служыла месцам сустрэч выдатных дзеячаў тэатра, а таксама іншых выбітных прафесіяналаў. Першыя два паверхі ўключалі більярдавую і невялікі тэатр, а таксама грыль-зала і бар; я займаў трэці паверх, калі быў у Нью-Ёрку.
  
  У мяне акцёрскае нюх на характар, і як тэатральны менеджэр і рэжысёр я прывык хутка ацэньваць людзей. Калі Гектар правёў нашага наведвальніка ў грыль-зала, я адразу зразумеў, што перада мной незвычайны чалавек.
  
  Яго вочы былі цёмнымі — такімі цёмнымі, што ў цьмяным святле здаваліся чорнымі, нагадваючы мне індзейцаў, якіх я ведаў у дні свайго юнацтва ў Каліфорніі. Ён быў вышэй сярэдняга; я б выказала здагадку, што нашмат вышэй шасці футаў, але, з іншага боку, многія мужчыны здаюцца мне высокімі, паколькі ўва мне ўсяго пяць футаў сем цаляў у адных шкарпэтках. Сям'я Бутаў, магчыма, і мела сваёй доляй таленту, але яна не спарадзіла гігантаў.
  
  Яго твар і постаць былі доўгімі і хударлявымі; гэта нагадала мне Кассиуса з "Юлія Цэзара" (які мы ставілі ў рэпертуары з "Гамлетам"), якога Шэкспір апісвае як "хударлявага і з галодным выглядам". (На жаль, наш цяперашні Кассіусом, Джэф Сіманс, празмерна любіў сасіскі і портер і быў якім заўгодна, толькі не хударлявым — у сваёй зялёнай тозе ён хутчэй нагадваў тлустага садовага смоўжня, загорнутага ў ліст.)
  
  У майго наведвальніка быў не галодны погляд, а хутчэй жывы цікавасць і дапытлівасць. У мяне склалася ўражанне, што ад яго глыбока пасаджаных вачэй не выслізнула нічога асаблівага; здавалася, ён з першага погляду ахопліваў усе вакол. На ім былі просты, але дарагі сурдут і камізэльку, ідэальна отглаженные штаны і бліскучыя чорныя чаравікі.
  
  "Як маецеся, містэр Бут?" - сказаў ён з відавочным брытанскім акцэнтам. "Я прыбыў па вашаму аб'яве".
  
  “ Але ў аб'яве не было паказана адрасы — толькі паштовую скрыню.
  
  Ён адмахнуўся ад маіх пярэчанняў, як ад назойлівага казуркі. "Простая фармальнасць — запэўніваю вас, было няцяжка высветліць, хто вы такі".
  
  Я ўтаропілася на яго. “ Як, чорт вазьмі, ты...
  
  "Тое, што вы былі багатыя, было відавочна з прапановы аб значным грашовым узнагародзе".
  
  У дзяцінстве я пакутаваў ад заікання, якое пераадолеў шмат гадоў таму. Да свайго здзіўлення, я адчуў, што цяпер яно пачынае вяртацца.
  
  "Так, н-але—"
  
  "Тое, што вы былі добра вядомыя, было відавочна з фразы аб добрай разумнасьці".
  
  "Але як д-ты даведаўся, што гэта быў я — у гэтым горадзе поўна добра вядомых людзей!"
  
  "Прасачыць за гэтым джэнтльменам з пошты было нескладана", - сказаў ён, паказваючы на Гектара, які толькі што прынёс мне паўтузіна лістоў на срэбным падносе. “Я паклаў вока на скрыню Дваццаць восем, і калі ён зазірнуў ўнутр у пошуках адказаў, я ведаў, што ён прывядзе мяне да вас. Мне трэба было толькі рушыць услед за ім сюды".
  
  Я адчуў, як напружанне апошніх дваццаці чатырох гадзін пачатак спадаць з маіх плячэй.
  
  “О, значыць, гэта ўсё-ткі была дэтэктыўная праца! Усё, што вам трэба было зрабіць, гэта цярпліва чакаць на пошце, пакуль ён з'явіцца, а затым ісці за ім. Так што ўсе гэтыя высновы аб тым, што я добра вядомы і багаты, былі проста...
  
  “ Аб няма, я ўжо прыйшоў да гэтых высноў да сустрэчы з вашым слугой.
  
  "Я разумею".
  
  “ Таму, калі я рушыў услед за ім сюды, я быў цалкам упэўнены, што знайшоў патрэбнага чалавека.
  
  Я агледзеў грыль-зала. Бармэн дзелавіта праціраў келіхі, а некалькі акцёраў сабраліся ў задняй частцы залы, смеючыся і размаўляючы паміж сабой. Яны не звярнулі асаблівай увагі на майго наведвальніка; аднак я падумаў, што неабходна адасобіцца, таму паклікаў Гектара, які бясшумна увайшоў у пакой.
  
  "Гектар, не мог бы ты праводзіць майго госця ў гасціную на другім паверсе?" Сказаў я. "І прынясі нам, калі ласка, бутэльку брэндзі і два куфля".
  
  Гасцёўня ўяўляла сабой невялікую пакой у ўсходняй частцы будынка, якая ў асноўным выкарыстоўвалася для гульні ў карты і наўрад ці была занятая ў сярэдзіне дня.
  
  Я расплаціўся па ліку ў грыль-бары і накіраваўся за імі наверх. Калі я ўвайшоў у гасціную, мой наведвальнік зручна ўладкаваў сваё доўгае цела ў скураным крэсле бардовага колеру.
  
  "Магчыма, я не такі, як вы чакалі", - пракаментаваў ён, калі я села ў крэсла насупраць яго.
  
  “ Павінна прызнацца, я чакала ўбачыць некалькі ... больш грубы тып мужчын.
  
  "Будзьце ўпэўненыя, я той, каго вы шукаеце", - спакойна адказаў ён. "Мяне клічуць Холмс — Шэрлак Холмс".
  
  “ Холмс, ці не так? Сапраўды, якая цікавая рэч.
  
  "Што тут цікавага?"
  
  “ Прозвішча маёй дарогай першай жонкі Мэры па мацярынскай лініі была Холмс.
  
  “ Значыць, яе маці была Холмс?
  
  "Так".
  
  "Гэта не такое ўжо рэдкае імя".
  
  “ Дакладна ... Гэта прагучыць безнадзейна забабоннае, але мы, акцёры, народ забабонны, так што прабачце мяне. Але мне здаецца , што твой прыезд сюды быў актам провіду — як быццам мая дарагая Мэры якім - то чынам сачыла за мной з магілы ...
  
  "Мне вельмі шкада чуць, што ваша жонка памерла".
  
  "Дзякую вас".
  
  "І ўсё ж ты зноў выйшла замуж", - пракаментаваў ён, паказваючы на кальцо на маёй левай руцэ.
  
  “Так ... маю цяперашнюю жонку таксама клічуць Мэры. Яна пакутуе ад мазгавых прыпадку і цяпер жыве са сваімі бацькамі. Яна наўрад ці ведае, хто я такі — ці хто наогул хто-небудзь такі, калі ўжо на тое пайшло". Я глыбока ўздыхнуў. "Але пяройдзем да справы", - сказаў я, з усіх сіл імкнучыся пазбавіцца ад свайго змрочнага настрою.
  
  "Так, вядома", - адказаў ён. "Такім чынам, што я магу для вас зрабіць?"
  
  У гэты момант я зразумеў, што ён браў інтэрв'ю ў мяне, а не наадварот, і цяпер дзейнічаў, зыходзячы з здагадкі, што гэтая праца належыць яму. Я адчула сябе крыху обескураженной гэтым і хацела запярэчыць, але што-то ўва мне прымусіла мяне замаўчаць.
  
  Замест гэтага я выпаліў: "Я баюся, што хто-то спрабуе мяне забіць".
  
  Ён кіўнуў, як быццам зусім не здзіўлены гэтым. “Зразумела. У такім выпадку, я магу быць вам чым-то карысны".
  
  “ Значыць, у вас ёсць вопыт у падобных справах, містэр Холмс?
  
  “ Я магу даць рэкамендацыі, калі яны вам спатрэбяцца.
  
  "Чаму-то я не думаю, што ў гэтым будзе неабходнасць", - адказаў я.
  
  “ Добра. А цяпер, калі ласка, раскажыце мне ўсё, імкнучыся не выпусціць ні адной дэталі.
  
  Ён быў з тых людзей, якія адразу выклікаюць давер; сам факт яго прысутнасці таямнічым чынам супакойваў.
  
  "Ну, першы інцыдэнт у той час здаваўся досыць нявінным: падчас прадстаўлення ў тэатры ўпала плоская вешалка, і я прыгнуўся — як раз своечасова, каб не быць абезгалоўленых".
  
  “ Зразумела. Прычыну аварыі калі-небудзь высветлілі?
  
  “Падобна на тое, хто-то забыўся прывязаць вяроўку, ўтрымлівае яе на месцы, або прывязаў так слаба, што яна развязалася. Ніхто не выйшаў наперад, каб прызнацца ў тым, што дрэнна прывязаў вяроўку ".
  
  Холмс сур'ёзна кіўнуў. “ А другі інцыдэнт?
  
  “Люк на сцэне паваліўся падчас рэпетыцыі. Калі я наступіў на яго, ён падаўся, і я ледзь не праваліўся з дваццаці футаў у падвал будынка ".
  
  “ І вы высветлілі прычыну гэтага дзіўнага здарэння?
  
  “Балты, ўтрымлівальныя завесы, былі знятыя, так што, калі я наступіў на іх, уся канструкцыя паддалася. На шчасце, пільны працоўны сцэны, выпадкова які апынуўся побач са мной, схапіў мяне за руку і не даў зваліцца. Я не панікёр, містэр Холмс, але гэта мяне зусім выбіла з каляіны ".
  
  Холмс адкінуўся на спінку крэсла і сашчапіў свае доўгія пальцы.
  
  "Хто яшчэ ведае пра гэта?"
  
  "Ну, усе бачылі, як адбываліся інцыдэнты, так што, я мяркую, уся мая кампанія".
  
  “ Ці магчыма было гэтаму якое-небудзь нявіннае тлумачэнне?
  
  “Проста так атрымалася, што напярэдадні некалькі рабочых усталёўвалі новыя маснічыны, таму ўсе абвінавацілі іх. Я, вядома, адчуваў сябе па-іншаму ".
  
  “ Вы распавядалі каму-небудзь яшчэ аб сваіх падазрэннях?
  
  “ Няма. Я трымаў іх пры сабе, за выключэннем ананімнага аб'явы ў газеце, на якое вы адказалі.
  
  Ён змрочна ўсміхнуўся. “Гэта добра, гэта вельмі добра. Пераканайцеся, што вы працягваеце трымаць язык за зубамі. Важна, каб мы захавалі як мага больш сакрэтнасці".
  
  "Я згодны".
  
  "Добра". Ён нахіліўся наперад, каб отхлебнуть кава, святло лямпы зайграў на яго густых чорных валасах, якія ён зачесывал таму з высокага ілба. "А трэці інцыдэнт?"
  
  — Вы цалкам маеце рацыю, містэр Холмс, быў і трэці інцыдэнт. Я замоўк і зрабіў глыток брэндзі, якое обжегло мне горла прыемнай фамильярностью. “ Некалькі дзён таму хто-то спрабаваў застрэліць мяне.
  
  Холмс прыпадняў брыво. “ Мяркую, вам не ўдалося разглядзець нападніка?
  
  Я кіўнуў. “ Баюся, я яго наогул не бачыў. Было цёмна, і...
  
  Ён нецярпліва махнуў доўгай рукой. “ Раскажы мне, што адбылося. Не апускай дэталяў, якімі б нязначнымі яны ні былі.
  
  “Я толькі што скончыў рэпетыцыю і сыходзіў з тэатра, затрымаўшыся, каб пагаварыць з рэжысёрам пра рэпетыцыі на наступны дзень. Калі я павярнуў за рог і выйшаў на вуліцу з завулка, які вядзе да службовага ўваходу, я пачуў стрэл ".
  
  “ Вы цалкам ўпэўненыя, што гэта быў агнястрэльнай стрэл?
  
  Я глыбока ўздыхнуў; мне не хацелася зацыклівацца на гуках стрэлаў у кінатэатрах. “Так, цалкам упэўнены. Я адразу ж пачуў свіст у сябе ў вуху, а затым адчуў паленне збоку ад шыі ".
  
  Я расшпіліў каўнер і паказаў яму тонкую чырвоную паласу на шыі. Холмс агледзеў яе, нахмурыўся, затым адкінуўся на спінку крэсла. “Гэта сапраўды зморшчына ад кулі. Вы выпадкова не знайшлі тую кулю, аб якой ідзе гаворка?
  
  Я пакруціў галавой. “Я быў занадта узрушаны, каб нават падумаць аб тым, каб пашукаць гэта. Позна ноччу ў тым куце вельмі цёмна. Святло перад тэатрам даўным-даўно выключылі".
  
  “Зразумела. Ці былі паблізу яшчэ якія-небудзь людзі?"
  
  “ Не, як я ўжо сказаў, было ўжо даволі позна. Вуліца выглядала пустыннай.
  
  “ Мне шкада казаць, што вашы асцярогі здаюцца цалкам апраўданымі, містэр Бут. Мала таго, што хто-то спрабуе забіць вас, але я вельмі баюся, што гэта можа быць хто—небудзь з вашых знаёмых - магчыма, нават член вашай кампаніі.
  
  Цяпер ён прыняў маю прапанову выпіць келіх брэндзі, і я наліла сабе яшчэ, мая рука трохі дрыжала, калі я ўзяла крыштальны графін. Алкаголь - мой адзіны праўдзівы загана, як і ў майго бацькі да мяне. Усё сваё жыццё я змагаўся за тое, каб кантраляваць сваё п'янства, але цяпер я адчуў, што мяне можна дараваць за тое, што я дазволіў сабе келіх брэндзі.
  
  "Што вы прапануеце мне рабіць?" Я спытаў Холмса. "Я не магу проста адмовіцца з'яўляцца на публіцы — дзеля Бога, я акцёр!"
  
  “ А як наконт таго, каб наняць дублершу? Ты, вядома, павінен...
  
  Цяпер была мая чарга нецярпліва адмахнуцца ад яго. Я ўстаў і пачаў рассеяна хадзіць па пакоі. “Калі я прызначу дублёра на сваё месца, людзі запатрабуюць свае грошы назад. Я кажу гэта з усім пакорай, містэр Холмс: людзі прыходзяць у тэатр, каб убачыць мяне ў ролі Гамлета, Брута, Яго. Яны прыходзяць не для таго, каб паглядзець на дублершу".
  
  “Я цалкам разумею. Але хіба расчараванне вашай публікі не варта таго, каб заплаціць за гэта жыццём?"
  
  “Гэта не так проста, містэр Холмс. Сродкі да існавання мноства людзей залежаць ад мяне. Я не магу адмяняць спектаклі бясконца — тэатр і яго служачыя губляюць сотні даляраў кожны вечар".
  
  Я выглянуў у акно, дзе халодныя парывы ветру хвасталі галіны дрэў ўздоўж парку Грамэрсі. Быў май, але ў апошнія некалькі дзён горад працінаў халодны вецер. Праходзяць міма людзі больш шчыльна закутывались ў плашчы, калі сухія лісце, раскіданыя парывамі ветру, кружылі вакол іх, як мініяцюрныя тарнада; вецер, здавалася, імкнуўся збіць іх з ног. Я азірнуўся на Холмса, які сядзеў нерухома, як сфінкс, яго профіль быў выразным ў цьмяным святле.
  
  Раптам мяне асяніла ідэя. “ Вы калі-небудзь гулялі ў тэатры, містэр Холмс?
  
  "На самой справе, у мяне ёсць".
  
  “Я ведаў гэта! Чалавека, які пабыў на сцэне, заўсёды можна адрозніць па тым, як ён выкарыстоўвае свой голас, як ён сябе трымае. Нядаўна я страціў свайго Гарацыя. Я збіраўся правесці праслухоўванне на гэтую ролю, але зараз мне прыйшло ў галаву ... вы калі-небудзь ставілі Шэкспіра?"
  
  “ Прызнаюся, у мяне ёсць... няшмат.
  
  "Ці Не будзеце ці вы так ласкавы ўзяць на сябе гэтую ролю?"
  
  Ён на імгненне змоўк. “Думаю, я разумею, да чаго вы хіліце. Удзел у акцёрскім складзе дало б мне беспрэцэдэнтны доступ да людзей, якія атачаюць вас у прафесійным плане".
  
  “ Вось менавіта! Ну, што скажаш? Я буду плаціць табе жалаванне ў дваццаць даляраў у тыдзень — у дадатак да твайго ганарару, вядома.
  
  Ён усміхнуўся, змякчаючы вуглаватыя рысы свайго выцягнутага асобы, як сонца, прабіваецца скрозь хмары ў пахмурны дзень.
  
  “ Чаму бы і няма? Я не бачу, што нам губляць, але мы можам многае набыць.
  
  “Цудоўна! Сёння ўвечары на рэпетыцыі я прадстаўлю цябе нашаму рэжысёру. Дзе ты спынішся ў Нью-Ёрку?"
  
  - У гатэлі "Вашынгтон".
  
  “Ты павінна застацца тут як мая госця — на трэцім паверсе ёсць свабодная спальня, прама па калідоры ад маёй уласнай. Я прасачу, каб Гектар падрыхтаваў усё неабходнае для твайго камфорту".
  
  “Дзякуй. Гэта дазволіць мне больш эфектыўна сачыць за вашай бяспекай".
  
  “ А цяпер, калі вы не пярэчыце, я, мабыць, паспрабую паспаць некалькі гадзін, паколькі вечар абяцае быць доўгім.
  
  "Вядома".
  
  Я падняўся наверх і лёг у сваю ложак, але не мог заснуць. Навошта каму-то з маёй уласнай кампаніі хацець мяне забіць? У тым ліку рабочых сцэны, акцёраў і персанал тэатра, спіс падазраваных налічваў больш за шэсцьдзесят чалавек — толькі для нашай цяперашняй пастаноўкі. У рэшце рэшт я, павінна быць, заснуў перарывістым сном, таму што мне прыснілася, што мой бацька стаіць у куце майго пакоя, яго твар сумна. Я спрабаваў загаварыць з ім, але словы не ішлі з языка. Ён працягнуў да мяне руку, як быццам хацеў поманить мяне да сабе - ці, магчыма, гэта было папярэджанне; я не магла сказаць.
  
  Затым куранты на падлогавых гадзін у холе прабілі пяць, і праз імгненне ў дзвярах з'явіўся Гектар з кубкам кавы.
  
  Хутка апрануўшыся, я спусціўся ўніз і выявіў Холмса, які чакаў мяне з паліто на руцэ. Мы хуткім крокам накіраваліся да тэатру, які знаходзіўся на Юніён-сквер, усяго ў паўмілі ад "Акцёраў".
  
  Калі мы прыбылі, я прадставіў Холмса якая сабралася кампаніі, распавёўшы аб тым, што ведаў яго з часоў маёй маладосці ў Каліфорніі. Усе, здавалася, былі вельмі задаволеныя тым, што ў нас так хутка з'явіўся новы Гарацыя — за выключэннем Джэфры Сіманса, нашага Палёнія, які нахмурыўся і патузаў сябе за бараду. Джэфры быў выдатным акцёрам, але дзіўным хлопцам. Ён быў невысокім і круглым, настолькі гладкім, што здаваўся амаль такім жа шырокім, як і высокім. Яго скура была ружовай і гладкай, як у немаўля, а маленькімі ярка-блакітнымі вочкамі і грывай сівых валасоў, ён хутчэй нагадваў херувимчика Санта-Клаўса. Ён быў панурым і замкнёным чалавекам і мала меў зносіны з астатняй кампаніяй; ніхто не мог сцвярджаць, што ведаў яго вельмі добра. Але ён быў вялікім улюбёнцам публікі; яго Палоній быў адначасова камічным нязграбным чалавекам і дзіўна кранальнай бацькоўскай фігурай для Лаэрта і Афеліі.
  
  Рэпетыцыя прайшла гладка; Холмс апынуўся нават лепшым Гарацыя, чым я сабе ўяўляў, — высакародным, рашучым і адчувальным, усімі якасцямі, якімі павінен валодаць персанаж. Ён таксама валодаў змрочнасцю, якая дзіўна кантраставала з прамым, непахісным Гарацыя. Ён быў вельмі эфектны у сваёй заключнай прамове ў канцы п'есы. Некалькі акцёраў павіншавалі яго з гэтым, але Джэф Сіманс працягваў хмурыцца і церабіць сваю бараду.
  
  Аднак наш Лаэрт, малады Нейт Карлайл, здаваўся вельмі захопленым ім. Ён з вялікай цікавасцю назіраў за Холмсам падчас сцэн і ўзяў за правіла размаўляць з ім у перапынках. Нейт быў жывым, нервовым маладым чалавекам з залацістымі кудзеркамі і выразнымі, глыбока пасаджанымі вачыма бледна-блакітнага колеру. Яго Лаэрт быў палкім і гарачым, і ён быў цудоўным фехтавальшчыкаў, аднолькава спрытным у звароце з эпиком і рапірай. Я сам нядрэнны фехтавальшчык, але фінальная сцэна дуэлі з ім была выклікам, які трымаў мяне ў напружанні. Я ніколі раней не гуляў з ім; ён прыйшоў да мяне па рэкамендацыі тэатральнага мэнэджара з Саваны.
  
  Ён нагадаў мне мяне самога ў маладосці — энергічнага, нецярплівага і спартыўнага, поўнага жадання запаліць свет у агні. Да пачатку рэпетыцый ён цалкам вывучыў свае рэплікі. Я з некаторай сумам назіраў за ім падчас рэпетыцый, ведаючы, што тыя дні засталіся ззаду.
  
  Але хоць ўзрост можа многае расказаць моладзі, занадта добра помнящей, якое гэта - быць малады, моладзь мала зацікаўленая ў тым, каб слухаць, таму што яна не верыць, што калі-небудзь састарэе. Але я ведала, што аднойчы ён азірнецца назад, як і я, і задасца пытаннем, куды ўсё гэта пайшло — абяцанне, прыгода, зачараванне толькі пачынаецца жыцці, кар'ера на парозе славы. Самы салодкі момант з усіх — гэта момант непасрэдна перад дзеяннем - ўдых, зроблены перад выкананнем доўгачаканай мары. Наступнае смакование заўсёды з адценнем суму, з горкім рэхам смаку і ніколі не бывае такім салодкім.
  
  Падчас нашай першай перамены Нейт стаяў за кулісамі, размаўляючы з Холмсам, яго твар палала ад юнацкага ўзбуджэння.
  
  "Вы выступалі ў Лондане?" - спытаў ён Холмса.
  
  "Толькі ў універсітэце, калі я вучыўся ў школе, і то не вельмі часта; мяне больш цікавілі іншыя рэчы", - адказаў Холмс.
  
  "Я б з задавальненнем з'ездзіў у Англію — я хачу паглядзець, як ангельцы выконваюць Шэкспіра!" - Усклікнуў Нейт, калі да іх нетаропка падышоў Джэф Сіманс.
  
  "Гэта моцна пераацэньваюць, мой хлопчык", - заўважыў Сіманс, не зводзячы вачэй з Холмса.
  
  "Я цалкам згодны", - адказаў Холмс, скіраваўшы спакойны погляд на Сіманса. "Ваш Палоній не горш за любога іншага, які я бачыў у Англіі".
  
  Сіманс быў вельмі ўсхваляваны гэтым, і перш чым ён паспеў адказаць, празвінеў званок аб аднаўленні рэпетыцыі.
  
  Да майго жаль, мне было цяжка засяродзіцца на п'есе. Цяпер я быў у нязручным становішчы, назіраючы за усімі вакол мяне, вывучаючы іх і задаючыся пытаннем, якую крыўду яны маглі б затаіць на мяне, якое было змест нашага апошняга абмену рэплікамі, грэбаваў я імі калі-небудзь і гэтак далей, у той час як мае думкі прокручивались ў мінулым у пошуках любога матыву, які мог быць у аднаго з іх для таго, каб пазбавіць мяне жыцця.
  
  Падчас перапынку мы з Холмсам сядзелі ў маёй грымёрцы, ціха размаўляючы, і Холмс заўважыў, што нам лепш даглядаць за Симмонсом.
  
  “ Вы ведаеце яго дзе-небудзь яшчэ?
  
  "Я ніколі раней яго не бачыў", - спакойна адказаў Холмс, закурваючы цыгару. Здавалася, ён курыў так жа шмат, як і я — мой лекар папярэджваў мяне пра гэта, але мне было яшчэ цяжэй адмовіцца ад гэтага, чым ад алкаголю.
  
  "Падобна на тое, ты яму не спадабалася", - заўважыў я.
  
  "Так, я гэта заўважыў".
  
  Я ўстаў з крэсла і пачаў мераць крокамі грымёрную. Гэта была нервовая звычка, якую я атрымаў у спадчыну ад свайго бацькі, які часта хадзіў узад і наперад, калі яму было не па сабе. Я правёў свае дзіцячыя гады, ідучы за ім, з горада ў горад, спрабуючы супакоіць яго неспакойны дух гульнёй на банджа або рассказыванием гісторый — чым заўгодна, толькі б утрымаць яго далей ад бутэлькі. Большасць людзей лічылі яго найвялікшым амерыканскім акцёрам свайго пакалення, але нават будучы маленькім хлопчыкам, я бачыў, што за геніяльны дар можна заплаціць жахлівую цану.
  
  “ Такім чынам, Холмс, ці бачылі вы каго-небудзь, каго вы падазраваеце?
  
  Ён паківаў галавой. “Яшчэ рана. Ці ёсць хто-небудзь, хто атрымаў бы грашовую выгаду ад тваёй смерці?"
  
  “Не асабліва. Жывы я стаю значна больш; як я ўжо сказаў, ёсць вельмі шмат людзей, якія залежаць ад мяне ў сваіх сродках да існавання ".
  
  Ён выпусціў колца дыму ў паветра над галавой; яно згарнуўся і рассеялася тонкім шэрым туманам. "Калі выключыць грошы ў якасці тлумачэння, то ў нас застаюцца больш асабістыя матывы".
  
  "Але хто мог ненавідзець мяне так моцна, што захацеў забіць?"
  
  "О, зусім не абавязкова, каб яны ненавідзелі вас асабіста, каб хацець забіць вас — толькі каб яны ненавідзелі каго-небудзь ці што-то".
  
  "Што ты маеш на ўвазе?"
  
  "Розум - цікавая штука", - павольна адказаў ён. “Як толькі балючая думка авалодвае чалавекам, сімптомы могуць выяўляцца па-рознаму. У гэтым дачыненні да на самай справе гэта мала чым адрозніваецца ад арганізма, у якім адна і тая ж хвароба можа выяўляцца радыкальна рознымі сімптомамі ў розных людзей ".
  
  "Гэта праўда", - сказаў я. "Калі мы з маім братам Джонам ў дзяцінстве захварэла вятранкай, усё, што ў мяне было, - гэта некалькі вугроў і лёгкая ліхаманка, у той час як Джоні ледзь не памёр ..." Я змоўк, раптам уражаны трывожнай думкай, што, магчыма, для свету было б лепш, калі б ён памёр.
  
  "Цалкам дакладна", - адказаў Холмс. “І ў медыцынскай літаратуры ёсць яшчэ больш дзіўныя выпадкі, чым гэты, вось чаму дыягностыка захворванняў — гэта значна больш мастацтва, чым навука. Аналагічным чынам, дыягностыка злачынства спалучаная са сваімі цяжкасцямі . . . У гэтым выпадку, напрыклад, мне ў галаву прыходзяць некалькі рэчаў. Па-першае, патэнцыйны забойца вельмі цярплівы. Па-другое, ён ці яна гэтак жа рашуча. Гэта, хутчэй за ўсё, выключыла б злачынства на глебе страсці — хоць і не абавязкова. Ці ёсць у вашай кампаніі дамы, якія асабліва закаханыя ў вас? "
  
  Я ўздыхнуў. "На жаль, так". (Некаторыя апісвалі мяне як прыгожага; я з імі не згодны. Гэта праўда, што ў мяне цемныя вочы майго бацькі — крытыкі любяць выкарыстоўваць для іх апісання такія словы, як "зіхатлівы" і "бліскучы", — але я думаю, што мой нос занадта выбітны, а вусны занадта тонкія, каб лічыць мяне па-сапраўднаму прыгожым. Я б збярог гэта апісанне для майго брата Джона, чый высокі лоб, моцная сківіцу і высакародны профіль зрабілі яго вялікім улюбёнцам дам.)
  
  “ У вас ёсць на прыкмеце якой-небудзь канкрэтны прыхільнік? Пацікавіўся Холмс.
  
  Я зноў уздыхнуў. “Яе клічуць Кіці, і яна зусім мілая маладая жанчына, але, баюся, актрыса з яе нікуды не вартая. Я таксама падазраю, што, шчыра кажучы, яна захапляецца не столькі маёй персонай, колькі маім становішчам.
  
  Як раз у гэты момант пачуўся хуткі, ажыўлены стук у дзверы, і, нібы адказваючы на рэпліку, у калідоры пачуўся голас Кіці.
  
  "Эдвін!" - праспявала яна сваім высокім, падобным на званочак голасам. "Ці магу я ўвайсці?"
  
  "Цяпер гэта яна," прашаптаў я Холмсу. “ Ці павінен я?—
  
  Ён кіўнуў, і я ўстаў, каб адкрыць дзверы.
  
  Кітым стаяла ў холе, апранутая як фрэйліна дацкага двара. Джэнтльменам Нью-Ёрка спадабалася, калі я вывеў на сцэну мілавідны маладых жанчын, і я не пярэчыў супраць прыцягнення большай колькасці гледачоў, нават калі яны былі там не для таго, каб захапляцца вершамі Шэкспіра.
  
  "Прывітанне!" Кітым радасна павіталася. Яе светлыя валасы тугімі валасамі абрамлялі твар, а блакітныя вочы былі вясёлымі, як вясновыя стакроткі. "Пра", - сказала яна, выглядаючы з-за майго пляча, каб убачыць Холмса. "Прабачце, я не ведала, што ў вас кампанія!"
  
  "Зусім няма", - сказаў я. "Калі ласка, заходзьце".
  
  "Добры дзень, містэр Хэлмс," сказала Кіці.
  
  "Холмс," паправіў я.
  
  “ Так, так, прашу прабачэння, містэр Холмс! Кітым паправілася, міла пачырванеўшы.
  
  "Гэта Кітым Трімбл", - прадставіў я Холмсу.
  
  "Рады пазнаёміцца з вамі," ласкава сказаў ён.
  
  У адказ яна зрабіла невялікі рэверанс; яна была родам з трушчоб Ніжняга Іст-Сайда і заўсёды старалася паводзіць сябе як лэдзі. Калі яна ўвайшла ў пакой, яе пухнаты белы тэр'ер Прынц рушыў услед за ёй, яго вострыя маленькія вочкі ледзь відаць былі з-пад калматай поўсці на галаве. Убачыўшы Холмса, ён выдаў высокі, пранізлівы брэх, віляючы обрубком хваста.
  
  “ Спыні, прынц! - Закрычала Кітым, падхапляючы яго на рукі і баюкая ў сваіх пухлых белых ручках.
  
  "Падобна на тое, я не падабаюся вашай сабаку", - пракаментаваў Холмс.
  
  "О, не, ён робіць!" Кітым запратэставала. "Ён брэша толькі на тых, хто яму падабаецца".
  
  "Цікава," сказаў Холмс. “ Ад яго было б мала карысці ў якасці вартавога сабакі.
  
  Кітым вылілася раскатамі серабрыстага смеху. “ Ён не вартавы сабака, глупышка! Ты чула гэта, Принси? Містэр Холмс думае, што ты вартавы сабака.
  
  Яна моцна прыціснула сабаку да сваёй пахкай бэзам грудзей і запляскала вейкамі, гледзячы на нас. Я падумаў, што яна была б больш прывабнай, калі б не перайгравала; што ж тычыцца Холмса, то ён, здавалася, быў неўспрымальны да яе чарам.
  
  "Што я магу для цябе зрабіць, Кіці?" - Спытала я.
  
  "Я проста падумала, не было б добрай ідэяй запрасіць на сцэну пабольш членаў суда для фінальнай сцэны", - сказала яна, ставячы сабаку назад на зямлю і накручваючы пасму залацістых валасоў паміж сваімі вытанчанымі пальчыкамі. "Гэта ўзмацніла б напружанне, калі б на сцэне было больш гледачоў".
  
  Я ўсміхнуўся. Кітым заўсёды імкнулася праводзіць больш часу на сцэне.
  
  "Магчыма, ты правы", - адказаў я, і яе і без таго ружовыя шчокі пачырванелі яшчэ больш.
  
  "Дзякуй табе за ідэю", - працягнуў я, праводзячы яе да дзвярэй.
  
  "Няма за што", - сказала яна з чароўнай усмешкай. "Да пабачэння", - крыкнула яна Холмсу. "Сардэчна запрашаем у кампанію!"
  
  "Вялікае вам дзякуй", - адказаў ён.
  
  Прошуршав спадніцамі і, узмахнуўшы жоўтымі валасамі, яна павярнулася, пакідаючы за сабой шлейф бэзавых духаў, яе маленькая сабачка паслухмяна трусила за ёй.
  
  “ Вельмі жыццярадасная маладая жанчына, - суха заўважыў Холмс, калі яна пайшла. “ І вельмі амбіцыйная.
  
  Я ўтаропілася на яго. “ Ты ж не падазраеш...
  
  Ён змрочна ўсміхнуўся. “ Мой дарагі Бут, я падазраю ўсіх.
  
  “ Але, вядома... — пачала я, чырванеючы.
  
  “ Ваша галантнасць па адносінах да прыгожага падлозе робіць вам гонар, але адна з самых чароўных жанчын, якіх я калі-небудзь ведаў, ўтапіла ўсіх траіх сваіх дзяцей у ванне.
  
  Я здрыгануўся.
  
  “ Права, Холмс, я не ўпэўнены, што мне хацелася б ведаць ваш погляд на чалавецтва.
  
  "Я цалкам магу гэта зразумець", - спакойна адказаў ён. "Аднак, калі хто-небудзь хоча займацца раскрыццём злачынстваў, ён не павінен ўхіляцца ад праўды".
  
  Я як раз збіраўся звярнуць сваю ўвагу на страва з халодным ростбіф, якое даставілі ў маю грымёрную, калі празвінеў званок аб аднаўленні рэпетыцыі. Расчараваная, я з сумам паглядзела на ялавічыну, перш чым мы паспяшаліся на сцэну.
  
  Мы набліжаліся да сцэны з могильщиками, калі я зразумеў, што пакінуў чэрап Страху ў сваёй грымёрцы. Я паспяшаўся назад, каб забраць яго, спадзеючыся перахапіць кавалак ростбіфа, перш чым вярнуцца.
  
  Дзверы былі прыадчынены, і калі я адкрыла яе, то ўбачыла, што маленькі сабачка Кітым Прынц ляжыць на падлозе ненатуральна нерухома. Я апусцілася на калені побач з ім; здавалася, ён не дыхае. Я памацаў пульс, але нічога не змог намацаць. У кутку яго рота выступіла белая пена. Я таксама ўбачыў, што ад тоўстага кавалка ростбіфа, які ляжаў на стале, быў откушен кавалак.
  
  У мяне закружылася галава, а калені раптам саслаблі. Я адразу зразумеў, што адбылося: атручанае мяса прызначалася мне. Зрабіўшы некалькі глыбокіх удыхаў у спробе супакоіць нервы, я прыхінуўся да сцяны распранальні і правёў рукой па сваім липкому лбе; я пакрыўся халодным потым.
  
  Пачуўся хуткі, лёгкі стук у дзверы. Я на імгненне завагаўся.
  
  "Хто гэта?" - спытаў я.
  
  "Холмс".
  
  Палягчэнне напоўніла мае вены, я адкрыла дзверы, каб ўпусціць яго ў пакой. Ён кінуў адзін погляд на бедную сабаку і адразу зразумеў сітуацыю.
  
  "Божа мой", - сказаў ён, нахмурыўшыся. "Гэта сапраўды вельмі дрэнна".
  
  "Што нам варта рабіць?"
  
  "Мы павінны неадкладна прыбраць адсюль сабаку - забойца не павінен ведаць, што мы выйшлі на яго след".
  
  "Бедная Кітым", - сказала я, калі мы паднялі маленькае нежывое цельца.
  
  “ Так, ёй будзе нялёгка, калі яна выявіць яго ў сваёй грымёрцы.
  
  “ Але хіба мы не павінны сказаць ёй...
  
  Холмс паківаў галавой. "Вельмі сумна, але таксама жыццёва важна, што сабака памерла натуральнай смерцю".
  
  Мы адвялі небараку па калідоры ў гардеробную, якую Кітым дзяліла з іншымі фрейлинами, і пакінулі яго побач з яе крэслам. Я адчула, як у мяне перахапіла горла, калі мы зачынілі за сабой дзверы, а лоб гарэў ад сораму за выкрут, якую мы задумалі з бедняжкой Кітым.
  
  "А цяпер?" - Спытаў я.
  
  "Цяпер мы вяртаемся да рэпетыцыі, як быццам нічога не адбылося".
  
  Так мы і зрабілі.
  
  Мы толькі пачалі другі акт, калі з боку раздзявалак данёсся страшэнны кроў лямант. Усе кінулі свае справы і ў жаху слухалі. Гэта быў жаночы голас, і ад гэтага страшэннага гуку мая скура пакрылася мурашкамі.
  
  Вядома, я занадта добра ведаў, хто гэта быў, і чаму яна плакала. Імгненне праз у пакой уварвалася іншая маладая актрыса, Кэралін Мэлон, па яе твары цяклі слёзы.
  
  "Гэта Кітым!" - галасіла яна. "Яе бедны маленькі прынц мёртвы!"
  
  Праз імгненне з'явілася Кітым, несучы нерухомае цела сваёй каханай сабакі, яе прыгожанькую тварык распух ад слёз. Прызнаюся, мае ўласныя вочы не засталіся цалкам сухімі — відовішча было настолькі вартым жалю, што я сумняваюся, што каго-небудзь з нас яно не кранула.
  
  Кітым гладзілі, абдымалі і падымалі з-за яе шмат шуму, але яна не магла суцешыцца. Ніхто не быў больш заботлив, чым юны Нейт Карлайл, які ўзяў яе за руку і дрыготкім голасам выказаў сваё шчырае шкадаванне. Калі Кітым не перастала плакаць, ён умольна паглядзеў на ўсіх нас.
  
  "Ты заўсёды можаш завесці іншую сабаку", - з надзеяй прапанаваў ён.
  
  "Я не хачу іншую сабаку!" - галасіла яна. "Я хачу майго прынца!"
  
  Бедны Нейт выглядаў няшчасным, як быццам сам вось-вось заплача, і я вырашыла выратаваць яго, паклікаўшы ўсіх назад на рэпетыцыю. Было б нядрэнна ўзяць выходны да канца дня, але мы павінны былі адкрыцца праз тыдзень.
  
  Кітым адважна змагалася падчас рэпетыцыі, але было ясна, што смерць яе каханага прынца спустошыла яе. Шок ад гора быў захаваны на яе твары — яе ніжняя губа дрыжала падчас прамовы каралевы аб смерці Афеліі, і яна праліла сапраўдныя слёзы падчас сцэны маёй смерці ў канцы п'есы. Калі б яна толькі магла пастаянна выклікаць такія сапраўдныя эмоцыі на сцэне, яна магла б быць галоўнай гераіняй, а не прыдворнай дамай.
  
  Нарэшце рэпетыцыя скончылася, і я чакаў у вестыбюлі, калі Холмс далучыцца да мяне, калі ўбачыў спяшаецца да мяне Джозэфа Джэферсана. Я ведаў Джо з часоў маёй жыцця ў Каліфорніі. Ён пагадзіўся згуляць невялікую, але ключавую ролю Першага Далакопа ў нашай пастаноўцы. Гэтую ролю ён гуляў шмат разоў раней, і ён заўсёды быў улюбёнцам публікі. Дасціпная сварка паміж Гамлетам і Першым Магільшчыкам - адна з самых дасціпных у Шэкспіра; адным з прыкмет яго геніяльнасці з'яўляецца яго здольнасць зняць нарастальную напругу трагедыі гэтай кароткай камічнай сцэнай.
  
  "Я кажу, пачакай хвілінку!" Джэферсан, цяжка дыхаючы, бег за мной на тонкіх, як у бусла, нагах. Доўгае чорнае паліто навісаў з яго хударлявай, злёгку згорбленай спіны, а сваімі жорсткімі чорнымі валасамі і цёмнымі пранізлівымі вачыма ён нагадваў мне драпежную птушку — магчыма, варону або воран-крумкач.
  
  "Эдмунд, хлопчык мой", - сказаў ён, даганяючы мяне, - "У мяне ёсць сёе-тое для цябе". Гэта была адна з яго маленькіх жартаў - называць мяне Эдмундам, так звалі злога незаконнанароджанага сына ў "Караля Ліра".
  
  Ён вывудзіў з кішэні лісток паперы і працягнуў яго мне. "Джэф Сіманс даў мне, каб я перадаў табе".
  
  "Вельмі добра, дзякуй табе, Джозэф", - адказаў я, кладучы запіску ў кішэню.
  
  “ Не варта падзякі. "Ён сабраўся сыходзіць, затым павярнуўся да мяне, нахмурыўшы чорныя бровы. “ Паслухай, дружа, усё ў парадку?
  
  "Так, цалкам дакладна — чаму ты пытаеш?"
  
  “ Аб, без прычыны, я мяркую... Проста ты выглядаеш крыху— ну, прабач мяне, але рассеянай, я мяркую. Ён нахіліўся бліжэй да мяне, і я ўбачыў жоўты бляск у яго вачах. “Я кажу, гэта не твая жонка, ці не так? Ёй стала горш, ці не так?"
  
  Менавіта Джо Джэферсан ўпершыню пазнаёміў мяне з Мэры Девлін, маёй каханай першай жонкай, і я заўсёды думаў, што ён лічыць маю цяперашнюю жонку дрэнны заменай.
  
  "Няма, няма, яна амаль не змянілася", - адказаў я.
  
  "Небарака", - кудахтал ён, яго вочы спачувальна прыжмурыліся. "У гэтай сям'і пануе вар'яцтва", - дадаў ён з заговорщицким кіўком.
  
  "Так, добра, мне пара", - сказаў я, зашпільваючы паліто.
  
  "Будзь асцярожная, добра?" - шчыра сказаў ён.
  
  "Так", - адказала я, думаючы, што яго каментар некалькі дзіўны.
  
  “ Тады добра, даўніна, пабачымся заўтра.
  
  З гэтымі словамі ён, падскакваючы, схаваўся ў ночы, яго паліто хлопало вакол лодыжак, як крылы гіганцкай чорнай птушкі.
  
  Пакуль я стаяў, назіраючы за ім, я раптам усвядоміў, што хто-то стаіць у мяне за спіной. Я павярнуўся і ўбачыў Холмса, які моўчкі стаяў, скрыжаваўшы рукі на грудзях, і глядзеў услед Джэфэрсан.
  
  “ Цікаўны чалавек, - сказаў ён, калі я павярнуўся.
  
  "Што вы маеце на ўвазе?" Мяне адначасова захапляла і раздражняла здольнасць Холмса здабываць назірання з паветра. "Што вы пра яго ведаеце?"
  
  "О, нічога асаблівага," бесклапотна адказаў ён, - акрамя таго, што ў яго ёсць спрингер-спаніэль старэчых гадоў, ён празмерна любіць каву і з'яўляецца сапраўдным садоўнікам-аматарам. Мне здаецца, ён асабліва любіць ружы.
  
  Я ўтаропіўся на яго.
  
  “ У самой справе, Холмс, якім чынам?—
  
  "Не хвалюйся, мой дарагі Бут", - адказаў ён. “Тое, што ў яго ёсць сабака, відаць па кароткай павойнай воўны, прилипшей да яго штанах. Аб тым, што гэта сабака сярэдняга памеру, сведчыць той факт, што шэрсць у яе даходзіць толькі да каленяў. Паколькі поўсць у яго і чорная, і сівая, і павойная, найбольш відавочным выбарам быў бы спаніэль, верагодна спрынгер, які цяпер з'яўляецца вельмі папулярнай пародай ".
  
  “ Але ўзрост сабакі...
  
  Ён усміхнуўся. “ Прызнаюся, у мяне былі такія здагадкі. Мужчына яго ўзросту не заводзіць маладую сабаку — на самай справе, калі ў яго наогул ёсць сабака, яна, хутчэй за ўсё, будзе такі ж старэчых гадоў, як і ён сам. Гэта і перавага сівых валасоў прывялі мяне да такой высновы ".
  
  “А астатнія вашы высновы? Аб тым, што вы пілі каву, напрыклад?"
  
  “Мой дарагі Бут, адной з першых рэчаў, на якія я звярнуў увагу, быў колер яго зубоў — а мала што, акрамя тытуню, можа афарбаваць зубы ў такі адценне шэрага. Аднак, паколькі ні на вопратцы, ні на яго твары няма ні найменшага паху дыму, я адхіліў гэтую выснову і выказаў здагадку, што ён празмерна любіць каву ".
  
  "А садоўніцтва?"
  
  “Зноў жа, простае назіранне. Ён бездакорна дагледжаны, і ўсё ж яго пазногці няроўныя і трохі брудныя. Гэта, а таксама чырвань на яго шчоках наводзяць мяне на думку, што ён праводзіць час сярод сваіх кветак, а драпіны на яго руках прыводзяць мяне да высновы, што ён асабліва любіць ружы, якія, як часта адзначалі паэты, не пазбаўленыя шыпоў. Цяпер ты задаволены?"
  
  "О, вельмі добра!" Сказаў я. Баюся, мой голас прагучаў крыху раздражнёна, чаго я не хацеў, але я нічога не мог з сабой парабіць. "Я задаволены, але ты павінен прызнаць, што гэта крыху ... ну, раздражняе".
  
  Ён усміхнуўся. “ Магчыма. Але дакладна так жа, як чалавек, жадаючы ўмацаваць сваё цела, павінен выконваць практыкаванні, так і я павінен трэніраваць свой мозг. Магу я спытаць, аб чым вы толькі што казалі?
  
  “ Ён павінен быў перадаць мне запіску ад Джэфа Сіманса.
  
  “ Аб? Магу я пацікавіцца, што ў ім было?
  
  "Я яго яшчэ не чытаў", - сказаў я, вывуджваючы яго з кішэні. Я хутка прабег вачыма — гэта было напісана на абароце адной з нашых праграм да "Гамлету". Я працягнуў лісток Холмсу, які прачытаў яго ўслых.
  
  “Мой дарагі Эдвін, не мог бы ты быць так ласкавы сустрэцца са мной заўтра пасля рэпетыцыі ў грил-руме "Акцёраў"? Магчыма, мне трэба паведаміць табе сёе-тое важнае. Джэф Сіманс ".
  
  "Што ты пра гэта думаеш?" - Спытаў я.
  
  "Гэта вельмі цікава", - прамармытаў ён, вяртаючы яго мне. "Звярніце ўвагу на фармулёўку: я магу паведаміць вам нешта важнае — гэта наводзіць на думку, што ён яшчэ не ведае, зробіць ён гэта ці не".
  
  "Так, я гэта заўважыў".
  
  "Больш таго, гэта напісана паспешліва, на адваротным баку праграмы — амаль так, як быццам ён не планаваў яе пісаць, але раптам паўстала неабходнасць, і ён схапіў усё, што было пад рукой у той момант".
  
  "Так, я разумею, што ты маеш на ўвазе".
  
  "Акрамя таго, чаму б не папрасіць аб сустрэчы з табой сёння ўвечары, а не заўтра?"
  
  "Верагодна, з-за яго прызначэння".
  
  “ Сапраўды. Усё гэта вельмі загадкава, і мне гэта не падабаецца.
  
  Мы выйшлі з тэатра, накіроўваючыся на паўночны ўсход, да "Плейерс", згарнулі на Пятую авеню, затым павярнулі на ўсход па бакавым вулачках, міма шапікаў кнігагандляроў і зеленщиков. Некаторы час мы ішлі моўчкі, удыхаючы ранні вясновы паветра; рэзкае пахаладанне на мінулым тыдні прайшло, і паветра раптам напоўніўся пахам квітнеючай вішні. Мы блукалі ў цэнтры горада па ярка упрыгожанага тэатральнаму раёне, а міма нас праносіліся экіпажы, жвава падскокваючы на хаду па Брадвеі.
  
  
  Было ўжо позна, калі мы прыехалі ў "Плейерс", і грыль-рум ўжо закрываўся. Аднак для мяне было зроблена выключэнне. Мы замовілі барановыя адбіўныя і смажаны бульба, і хоць звычайна я вельмі люблю бараніну, асаблівага апетыту у мяне не было. Я маўчала ўвесь вячэру, і толькі калі Гектар прынёс нам каву і брэндзі і мы размясціліся перад камінам, я, нарэшце, агучыла думкі, якія песціла ўсю ноч.
  
  
  “ Вы верыце ў лёс, містэр Холмс?
  
  “ Гэта залежыць ад таго, што ты разумееш пад лесам.
  
  “ У цябе ёсць брат? - спытаў я.
  
  "Так, я ведаю".
  
  "І які ж ён з сябе?"
  
  "Зусім непадобны на мяне ў некаторых адносінах, але ў іншых сапраўды вельмі падобны на мяне".
  
  "Якім чынам?"
  
  Слабая ўсмешка прамільгнула на яго тонкіх вуснах.
  
  "Мы абодва маем інтэлектуальным складам розуму ... На самай справе, яго інтэлект, верагодна, пераўзыходзіць мой".
  
  “ Праўда? Ён, павінна быць, вырабляе моцнае ўражанне. І чым ты адрозніваешся?
  
  Цёмныя вочы Холмса імгненне вывучалі мой твар, затым ён апусціў іх і паківаў галавой.
  
  “За выключэннем пэўнага ... агіды да блізкіх, нашы тэмпераменты не маглі бы быць больш выразнымі. У той час як я - увасабленне нервовай энергіі, рухомасці і турботы, мой брат - сапраўдны гультай. Магчыма, вы звярнулі ўвагу на маю даволі выяўленую худзізну.
  
  Надышла мая чарга ўсміхнуцца. "Гэта было б цяжка не заўважыць".
  
  “Ну, мой брат - мая поўная фізічная супрацьлегласць. Калі б вы ўбачылі нас дваіх разам, вы б не паверылі, што мы сваякі, за выключэннем, магчыма, пэўнага падабенства вакол вачэй. Я перакананы, што нішто не даставіла б яму большага задавальнення, чым пражыць астатак свайго жыцця, седзячы ў крэсле ў сваім клубе і рухаючыся толькі для таго, каб перелистать газету або замовіць яшчэ брэндзі ".
  
  Я кіўнуў. "Так, проста дзіўна, як далёка могуць падаць яблыкі з аднаго і таго ж дрэва".
  
  Холмс кіўнуў, але нічога не адказаў. Паміж намі павісла цішыня, абцяжараная незаданным пытаннем.
  
  “ А ваш брат, містэр Бут? - Нарэшце мякка спытаў Холмс.
  
  "Мой брат," пачаў я павольна, як быццам, адкладаючы словы, я мог нейкім чынам адагнаць думкі пра тых жудасных днях, — мой брат Джон быў вельмі падобны на мяне ў некаторых адносінах - і цалкам адрозніваўся ў іншых".
  
  “ Я чуў, ён быў адораным акцёрам.
  
  “ О, так, і да таго ж прыгожы. Усе дамы былі ў яго закаханыя.
  
  "Цяжка ўявіць, што той, каго прырода надзяліла гэтак шматлікім, можа быць даведзены да такіх адчайных крайнасцяў", - адказаў Холмс, затым яго голас памякчэў. “Гэта, павінна быць, цяжка для вас. Прыношу свае прабачэнні, калі вам здаецца, што я ўмешваюся ў справы, якія вы аддалі перавагу б не абмяркоўваць.
  
  Я пахітаў галавой і закурыў цыгару. "Дзякуй за вашу клопат, містэр Холмс, але мая сястра Эйза настойвае, што мне карысна пагаварыць пра гэта".
  
  "Магчыма," прамармытаў Холмс. “ На небе і на зямлі ёсць яшчэ сёе-тое...
  
  “Мой бедны брат насіў у сабе цемру — голад, калі хочаце, — які ніколі не быў цалкам задаволены тым, што іншыя людзі палічылі б багатым дабраславеньнем. Маладосць, талент, прыгажосць фігуры і асобы, ганаровае і вядомае сямейнае імя ... Усе гэтыя дары былі дараваны юнаму Джоні, і ўсё ж ім валодала нездаволенасць жыццём, якую астатнія з нас ніколі не маглі зразумець. Ён заўсёды атаясамліваў сябе з Поўднем, хоць усе астатнія ў нашай сям'і лічылі сябе паўночнікамі. Ніхто з нас не ўдзельнічаў у вайне, але Джоні, здавалася, быў поўны рашучасці выступаць супраць Поўначы пры любой магчымасці. Затым, калі перамога прыйшла да сілам Саюза, ён, здавалася, нейкім чынам раскалоўся. Але, клянуся душой, містэр Холмс, я да гэтага часу не магу зразумець, якая злая сіла штурхнула яго на такі адчайны і подлы ўчынак!
  
  "Не ці праўда, містэр Бут?" мякка адказаў ён. "Вы самі лічыліся выдатным акцёрам у гэтай краіне на працягу большай часткі вашай кар'еры, адзіным спадчыннікам мантыі велічы вашага бацькі".
  
  “ Магчыма, але Джоні быў...
  
  “ Твайму малодшаму брату так і не наканавана было дасягнуць тваіх вышынь - па меншай меры, ён так, павінна быць, думаў.
  
  "Але ў яго была слава і любоў жанчын, куды б ён ні пайшоў".
  
  “Але ты карыстаўся павагай і паклонамі сваіх калегаў, прэсы і ўсіх, хто сапраўды нешта значыў у яго вачах. Я мяркую, ваш брат зразумеў, што яму ніколі не стаць такім вялікім трагиком, як вы, і, дасягнуўшы паўналецця ў вашай цені, ён прагнуў увагі больш, чым дабрачыннасці або гонару.
  
  Я засмяяўся — кароткім, горкім выдыхам паветра. “ Я знаходжу іранічным, што ты гэта кажаш, таму што клянуся табе, я абмяняў бы ўсю сваю вядомасць на вяртанне да простых радасцяў сямейнага жыцця яшчэ раз. Зноў сядзець каля агню з маёй дарагі Мэры! Для мяне гэта сапраўднае шчасце — не насіцца зламаючы галаву з горада ў горад, ноч за ноччу спаць у іншым ложку, ёсць абыякавую ежу ў сумнай кампаніі. Быць акцёрам, містэр Холмс, - значыць адчуваць, што твая жыццё ніколі па-сапраўднаму не належыць табе".
  
  "Магчыма, такое чалавечае ўласцівасць — знаходзіцца ў стане пастаяннай тугі - сумаваць па тым, чаго мы не можам мець".
  
  "Магчыма".
  
  Мы прагаварылі да глыбокай ночы. Я страціў рахунак часу, пакуль не пачуў павольны, роўны перастук капытоў малочнай коні, бредущей па брукаванай каменем вуліцы, і зразумеў, што мы не спалі ўсю ноч.
  
  Я пазяхнуў, раптам адчуўшы, як моцна стаміўся. Маё змучанае цела ўсклікала аб салодкім сне; я прагнуў пагрузіцца ў шчаслівае забыццё.
  
  “ Спадзяюся, вы не пярэчыце, калі я пайду спаць, - сказаў я, - ці, хутчэй, прасплю рэшту раніцы.
  
  "Зусім няма", - адказаў Холмс. "У што бы то ні стала, вы павінны адпачыць".
  
  “ Тады, спакойнай ночы.
  
  "Спакойнай ночы".
  
  Я павярнуўся і пайшоў уверх па лесвіцы, але не змог утрымацца, каб не азірнуцца пры гэтым. Маім апошнім пробліскам было тое, як ён сядзеў, ахінуты трубочным дымам, ўзіраючыся ў паўзмрок надыходзячага світання, як быццам само ўзыходзячае сонца таило у сабе адказ на таямніцы, свае пакутлівыя нас абодвух.
  
  Я зваліўся ў сваю пасцель, але ўсё роўна не мог заснуць. Я варочаўся з боку на бок больш за гадзіну, і, нарэшце, калі сон усё-такі прыйшоў, мне то і справа сніліся цяжкія сны, у якіх мой брат Джон, здавалася, заўсёды маячыў на заднім плане.
  
  Я прачнуўся ад жахлівага раската грому. Неўзабаве пасля гэтага нябёсы адчыніліся, і дождж лінуў з рэзкім, ударным гукам, нібы ў аконныя шкла шпурлялі прыгаршчы каменьчыкаў. Я назіраў, як кроплі ўдараюцца аб шкло; пераможаныя ў сваёй атацы і знясіленыя сваёй энергіяй, яны бясшкодна скочваліся па шыбах. Калі б толькі з маім праціўнікам было так лёгка справіцца — калі б толькі я мог узвесці паміж намі нябачны бар'ер! Глыбокая меланхолія аблытала сям'ю Бутаў, як злая, паўзучая лаза, — магчыма, гэта была цана, якую нам давялося заплаціць за падараваны нам геній. Гледзячы на люты шторм, я не мог не думаць аб маім бедным браце. У ім нарастала меланхолія, нястрымная і нічым не стрымліваемая, перарослая ў вар'яцтва, якое з жахлівай паўнатой вырвалася вонкі ў тую фатальную ноч у тэатры Форда.
  
  
  Нарэшце я прымусіў сябе вылезці з ложка, прыняў ванну і апрануўся. Рэпетыцыя была прызначаная на два гадзіны дня, таму, спехам паснедаўшы, мы з Холмсам ўзялі таксі і паехалі ў тэатр.
  
  
  У той дзень у нас была прызначаная рэпетыцыя сцэны, у якой Гамлет наведвае сваю маці Гертруду ў яе спальні. Па ходзе сцэны ён прымае назойлівага Палёнія, падслухавальнай за шырмай, за свайго дзядзьку Клаўдзія, чалавека, які забіў бацькі Гамлета. Гертруда кліча на дапамогу, і ў паніцы дурны Палоній паўтарае яе крыкам. Гамлет чуе яго і наносіць удар Палонію праз шырму, думаючы, што наносіць удар кровожадному Клаўдзію. У адной з шматлікіх сумных ироний п'есы бедны Палоній ўзнагароджваецца за сваё ўмяшанне ганебнай смерцю, а Гамлет наклікае на сябе гнеў сына старога, Лаэрта, у той час як Клаўдзій застаецца на свабодзе.
  
  Мы выкарыстоўвалі бутафорскі меч са складваюцца лязом — досыць простае прыстасаванне, — так што, калі я "ўдарыў" Джэфа Сіманса, лязо пайшло само ў сябе, ствараючы ілюзію апускання ў яго плоць. Эфект быў вельмі рэалістычным, нават калі глядзець зблізку, і гледачы нязменна ахкалі, калі меч "пронзал" яго цела.
  
  Сцэна паміж Гамлетам і яго маці ішла добра. Элізабэт Світанку, актрыса-ветэран, якая грае Гертруду, была пышная — і калі надышоў момант нанясення ўдару нажом, мяне перапаўнялі эмоцыі. Я вымавіў радкі Гамлета, калі ён слухае Палёнія:
  
  Як цяпер? пацук?
  
  Мёртвы за дукат, мёртвы!
  
  Прамаўляючы гэтыя радкі, я схапіла меч з прикроватного століка Гертруды. Калі я гэта рабіла, ўнутры мяне слаба загучаў ціхі голас: Гэта няправільны меч. На Навобмацак ён не быў падобны на звычайны бутафорскі меч, які мы выкарыстоўвалі — ён быў цяжэй, і рукаяць адчувалася па-іншаму. Але момант быў мімалётным, і я быў так перапоўнены эмоцыямі, што праігнараваў гэты слабы голас і працягнуў разыгрываць сцэну.
  
  Я ніколі не дарую сабе таго, што адбылося далей.
  
  Я схапіў меч і ўсадзіў яго ў фіранку, за якой хаваўся Палоній. Але замест металічнага пстрычкі ламаў клінка пачуўся ванітны гук сталі, врезающейся ў плоць. Ашаломлены, я адхапіў руку, усё яшчэ сціскаючы ў ёй меч. Ён быў мокрым ад крыві — не сцэнічнай, а сапраўднай. Я адхіснуўся, калі Джэфры Сіманс, спатыкаючыся, выйшаў з-за шырмы, ягоны твар побелело, ён трымаўся за жывот. Са стогнам ён апусціўся на калені. Ён паглядзеў на мяне з самым вартым жалю выразам недаверу, крыўды і абвінавачванні. Я паспрабавала загаварыць, але не змагла вымавіць ні слова. Я апусцілася на калені побач з ім і падхапіла яго на рукі; я цьмяна ўсведамляла, што ззаду мяне крычыць жанчына. А потым усе пагрузілася ў цемру; як быццам хто-то насунуў мне на вочы казырок, і я страціў прытомнасць.
  
  Наступнае, што я зразумеў, - гэта тое, што я ляжу на канапе ў сваёй гардеробной, а Холмс схіліўся нада мной.
  
  Прыжмурыўшыся ў спробе сфакусаваць погляд, я паспрабавала сесці.
  
  "Цяпер лягчэй," сказаў Холмс. “ Пакуль не спрабуйце ўстаць. У вас быў шок — ва ўсіх нас быў.
  
  "Джэфры!" Я закрычала. "Ён?—"
  
  "Яго адвезлі ў бальніцу", - адказаў Холмс. "Усе лічаць, што гэта быў няшчасны выпадак".
  
  "Гэта не было выпадковасцю", - змрочна сказаў я.
  
  “Так, я ведаю. Хто-то спецыяльна паклаў туды гэты меч".
  
  "Але навошта забіваць беднага Джэфры?" Я бедаваў.
  
  “Відавочна, што ён-то ведае. Без сумневу, менавіта таму ён пакінуў запіску з просьбай пагаварыць з вамі". Ён пачаў хадзіць па пакоі, яго твар помрачнело. "Гэта сапраўды становіцца залішне — мы павінны дзейнічаць рашуча і як мага хутчэй".
  
  Мяне ўразіла, што мы апынуліся перад той жа дылемай, што і знакаміты персанаж Шэкспіра: дзейнічаць або не дзейнічаць — і калі?
  
  Акрыяўшы ад шоку, я ненадоўга з'явіўся перад астатняй трупай, каб абвясціць, што рэпетыцыя адмяняецца на нявызначаны тэрмін — па крайняй меры, да тых часоў, пакуль мы не знойдзем новага Палёнія. З бальніцы прыйшло паведамленне, што Джэф Сіманс жывы, але як доўга ён застанецца такім, сказаць не змаглі. Пасля гэтай навіны я адправіў акцёраў дадому. Я быў асцярожны, назваўшы гэта падзея "жахлівым няшчасным выпадкам", і папярэдзіў усіх, каб надалей яны старанна правяралі свой рэквізіт. Магчыма, іншыя таксама падазравалі, што гэта не было няшчасным выпадкам, але калі гэта і так, яны мне не сказалі.
  
  Холмс злавіў таксі, а я сядзеў у панурым маўчанні, пакуль яно грукатаў па вуліцах. Цяпер я быў у маральным цяжкасці і павінен быў сур'ёзна падумаць аб адмене ўсёй пастаноўкі. Да гэтага часу я думаў, што я адзіны, хто знаходзіцца ў небяспецы, але, відавочна, я памыляўся.
  
  Не паспелі мы сесці ў грыль-бары, як Гектар ўручыў мне маю пошту. У ёй быў лік ад уладальніка тэатра за нашу штомесячную арэнду, што зрабіла маё рашэнне яшчэ больш хваравітым. Калі б я не прадставіў "Гамлета", кошт застаўся б неаплачаным, і ўся мая кампанія засталася б без працы. Я глыбока ўздыхнуў і кінуў канверт на стол побач са мной.
  
  "Што гэта?" Спытаў Холмс.
  
  "Кошт ад нашага домаўладальніка", - адказаў я. “Кожны год ён пагражае прадаць будынак, і кожны год я знаходжу спосаб адгаварыць яго. Ён сцвярджае, што калі б ператварыў яго ў краму, гэта было б значна прыбытковей ".
  
  "Без сумневу, ён мае рацыю", - адказаў Холмс. "Цікава, чаму ён працягвае кіраваць ім як тэатрам".
  
  "Я не ведаю — Я падазраю, што прэстыж як-то звязаны з гэтым".
  
  "Вядома", - кіўнуў Холмс. "На вечарынках ён можа выхваляцца, што ён домаўладальнік Эдвіна Бута ... Гэта прымушае мяне задумацца".
  
  "Цікава, што?"
  
  “Ну, раней я кідаў грошы ў якасці матыву, але, магчыма, мне варта перагледзець сваё мысленне. У рэшце рэшт, у гэтай справе можа быць нябачны гулец".
  
  Я ўжо збіраўся адказаць, але ў гэты момант дзверы адчыніліся, і ўвайшоў Лоўрэнс Баррэтт.
  
  Мы з Барреттом ведалі адзін аднаго шмат гадоў, з самых першых маіх дзён у Нью-Ёрку. Ён быў энергічным і таленавітым акцёрам, але складаным і патрабавальным чалавекам. За гэтыя гады ў нас было шмат узлётаў і падзенняў — пасля адной сваркі мы не размаўлялі месяцамі. Я адмовілася ўзяць яго на ролю, для якой, на маю думку, ён не падыходзіў, і ён адмовіўся дараваць мяне. Ён быў так жа ненаедны славы, як я стаміўся ад яе. Яго Касій у "Юліі Цэзарэ" быў вядомы — ён падыходзіў на гэтую ролю, як мала хто з акцёраў, будучы сам не толькі хударлявым, але і валодаў па-сапраўднаму амбіцыйнай і "галоднай" натурай. Нягледзячы на тое, што ён быў прызнаным крытыкамі акцёрам, ён ніколі не прыцягваў такую вялікую аўдыторыю, як я, што яго жудасна раздражняла.
  
  Ён уваліўся ў грыль-бар на сваіх доўгіх нагах, апрануты ў ваўняную накідку зялёнага колеру і бліскучыя чорныя боты для верхавой язды. Ён агледзеў залу, без сумневу, спадзеючыся, што яго пазнае якой-небудзь малады акцёр, які папросіць у яго аўтограф. Аднак ніхто не звярнуў на яго ніякай увагі, і ён перакінуў свой плашч праз плячо, як котка ў раздражненні махаў хвастом. Заўважыўшы мяне, ён на нягнуткімі старэчымі нагах накіраваўся да нашага століка; пры выглядзе Холмса па яго твары прабегла хмурная грымаса.
  
  "Прывітанне, Лары", - сказаў я, усміхаючыся яму.
  
  "Добры дзень, Эдвін," адказаў ён, усё яшчэ гледзячы на Холмса.
  
  "Дазвольце мне прадставіць містэра Шэрлака Холмса", - сказаў я. “Ён наш Гарацыя ў гэтай пастаноўцы. Холмс, гэта Лоўрэнс—"
  
  "Лоўрэнс Барретт," мякка перабіў Холмс. “ Адзін з нашых найвялікшых цяпер якія жывуць акцёраў. Я меў гонар аднойчы бачыць вашага Кассиуса — я знайшоў яго ідэальнай інтэрпрэтацыяй ролі.
  
  "Вы ліслівіць мне, сэр", - адказаў Барретт, чырванеючы. У яго было шырокае ірландскае твар з вуснамі, падобнымі на банцік Купідона, ружовымі шчокамі і светлым колерам асобы, які выдаваў яго эмоцыі. (Хадзілі чуткі, што прозвішча яго бацькі была Брэнниган, але ён змяніў яе дзеля сваёй сцэнічнай кар'еры.)
  
  "Думаю, што няма," адказаў Холмс, "хоць вам ідзе ваша сціпласць".
  
  Я быў вымушаны прытрымаць мову — у Баррэтта было шмат добрых якасцяў, але мадэст не ўваходзіў у іх лік.
  
  "У любым выпадку," працягнуў Холмс, "гэта вялікі гонар для мяне".
  
  "Дзякуй, сэр", - адказаў Барретт некалькі успокоенно, але я ўсё яшчэ адчуваў няёмкасць з яго боку.
  
  "Не хочаш далучыцца да нас?" - Спытаў я.
  
  “ Не, дзякую вас, у мяне неадкладныя справы; аднак я пачуў аб вашым жудасным няшчасным выпадку і хацеў прапанаваць вам свае паслугі ў якасці Палёнія.
  
  (Барретт быў на пяць гадоў маладзейшы за мяне — і, як любілі адзначаць мае крытыкі, я даўно марыў аб ролі Гамлета, але гэтая роля працягвала прыцягваць больш гледачоў, чым любая іншая.)
  
  "Ого, якая выдатная ідэя", - адказаў я.
  
  "Так атрымалася, што я толькі што скончыў сустрэчу за горадам і ў дадзены момант цалкам вольны", - сказаў Баррэтт, усё гэта час нервова цярэбячы свой плашч. Мне прыйшло ў галаву, што, магчыма, ніякай "паездкі за горад" не было і што Лары на самай справе меў патрэбу ў працы. Але я занадта добра ведаў гэтага чалавека, каб без неабходнасці падзець яго гонар, таму сур'ёзна кіўнуў.
  
  "Як міла з вашага боку падумаць пра мяне", - сказаў я. "Вы можаце пачаць неадкладна?"
  
  "Сапраўды, я магу", - адказаў ён.
  
  “ Значыць, заўтра ў апоўдні?
  
  “Гэта будзе выдатна. А цяпер, калі вы мяне прабачце, мне трэба ўладзіць сякія-такія справы. Было прыемна пазнаёміцца з вамі", - дадаў ён, звяртаючыся да Холмсу.
  
  "З найвялікшым задавальненнем", - адказаў Холмс.
  
  "Тады да заўтра," сказаў Баррэтт, злёгку пакланіўшыся.
  
  "Так, і дзякуй табе, Лары," адказаў я.
  
  Яго губы выгнуліся ў ўсмешцы, і я зноў успомніла ката - акуратнага, насцярожанага, назіральнага. "Заўсёды прыемна дапамагчы сябру".
  
  "У яго сапраўды худы і галодны выгляд", - заўважыў Холмс, калі Барретт сышоў.
  
  "Так", - адказаў я. "Ён быў народжаны, каб гуляць Касія".
  
  “ Як доўга ён служыў у арміі?
  
  Да гэтага часу я настолькі прывык да манерам Холмса, што нават не папрацаваў паказаць сваё здзіўленне.
  
  "Каля чатырох гадоў, я мяркую, у час Паўстання", - нядбайна адказаў я.
  
  "Афіцэр, магчыма, капітан ці маёр," выказаў здагадку Холмс.
  
  "Капітан".
  
  Ён паглядзеў на мяне так, нібы чакаў звычайных пытанняў і выразаў здзіўлення, але я адмовіўся падыгрываць яму.
  
  "Такім чынам," сказала я, атрымліваючы асалоду ад лёгкім выразам расчаравання, промелькнувшим на яго твары, " што ты збіраешся замовіць на вячэру?
  
  Але мы абодва былі выматаныя, эмацыйна і фізічна, і ні адзін з нас амаль не вячэраў. Да таго часу, калі мы былі гатовыя да сну, я нястрымна пазяхаў. Я ўладкаваўся ў сваёй зручнай ложка з балдахінам і зачыніў вочы, але перш чым я пагрузіўся ў сон, мне ў галаву прыйшлі дзве непрыемныя думкі: што як кавалерыйскі афіцэр Барретт, па-відаць, быў вельмі добрым стралком, і, больш таго, магчыма, у рэшце рэшт, не ўсё было даравана.
  
  Маё настрой не палепшыўся, калі на наступны дзень я прыйшоў у сваю грымёрку і выявіў лісток паперы, прыбіты да дзвярэй. Дрыжучы, я сарвала яго і прачытала, імгненна даведаўшыся гаворка Рычарда ў ТРЭЦІМ акце з "Рычарда II":
  
  Дзеля Бога, давайце сядзем на зямлю
  І распавядзем сумныя гісторыі пра смерць каралёў;
  Як некаторыя былі звергнуты; некаторыя забітыя на вайне,
  некаторых пераследуюць прывіды, якіх яны зрынулі;
  Некаторых атруцілі іх жонкі; некаторых забілі ў сне;
  Ўсіх забілі.
  
  Я павярнуўся і ўбачыў таго, хто ідзе да мяне Холмса і моўчкі працягнуў яму цыдулку. Ён зірнуў на яе, затым паківаў галавой.
  
  "Хто-то гуляе з табой".
  
  "Можа быць, прыйшоў час прызнаць паразу і адмяніць пастаноўку", - сказаў я.
  
  "Калі вы дасце мне яшчэ адзін дзень," сказаў Холмс, " думаю, я змагу вывесці на чыстую ваду нападніка. Аднак, калі вы вырашыце здацца, я, вядома, магу зразумець...
  
  "Вельмі добра", - перапыніў я яго. "Аднак у канцы сённяшняга дня я павінен прыняць рашэнне".
  
  Празвінеў званок на рэпетыцыю, і мы накіраваліся па калідоры да сцэны. Сёння мы павінны былі адрэпеціраваць фінальную сцэну дуэлі, але я не быў упэўнены, што спраўлюся з гэтай задачай.
  
  Усе добрыя акцёры павінны навучыцца апускацца ў эмацыйную жыццё свайго персанажа, увесь час захоўваючы частку свайго мозгу адасобленай, каб яны маглі запамінаць свае рэплікі, а таксама выконваць любыя неабходныя блакавання і сцэнічныя дзеянні. Гэтая "падвойная жыццё" распаўсюджваецца і на іх стаўленне да сваім калегам-акцёрам: Атэла, напрыклад, павінен выпрабаваць усе мукі раўнівай страсці да беднай Дездемоне, у той жа час клапоцячыся аб тым, каб на самай справе не задушыць яе падчас фінальнай сцэны. Вядома, гэтыя межы былі перасечаная — мне самому не раз даводзілася стрымліваць свой парыў сапраўды прыдушыць іншага акцёра на сцэне, і не раз я аздабляўся сінякамі пасля сцэны бойкі, якая выходзіла з-пад кантролю.
  
  Нідзе спалучэнне кантролю і стрыманасці не з'яўляецца больш неабходным, чым у фінальнай сцэне "Гамлета". Пад час дуэлі паміж Лаэртом і Гамлетам на вачах ва ўсяго дацкага двара кожны мужчына абавязаны нанесці і атрымаць ўдар мячом, які, як здаецца, павінен зваліць скуру. Меч Лаэрта быў обмакнут ў смяротны яд, аб чым Гамлет і не падазрае, і калі ён атрымлівае, як яму здаецца, маленькую драпіну, на самай справе ён смяротна атручаны. Пазней пад час дуэлі, калі Гамлет хапае меч Лаэрта, усё яшчэ не падазраючы, што ён пакрыты атрутай, ён наносіць лёгкую рану свайму сябру, не ведаючы, што смяротна параніў яго.
  
  Маім жаданнем заўсёды было стварыць як мага больш рэалізму, таму я заўсёды снабжаю сябе і Лаэрта невялікім мяшочкам сцэнічнай крыві, які трымаю ў левай руцэ падчас гульні з мячом — затым, у патрэбны час, мяшочак прыкладваюць да вобласці "раны", ствараючы вельмі рэалістычны эфект для гледачоў. У гэтыя моманты я чуў ўздыхі з галерэі — гук, які з'яўляецца музыкай для вушэй любога акцёра / мэнэджэра.
  
  Улічваючы выдатнае валоданне Нейтом Карлайлам мячом, я быў напагатове, хоць мой паядынак з ім быў старанна подстроен. Калі мы падрыхтаваліся да бою, мне падалося, што я заўважыў бляск у яго вачах, якога не заўважаў раней, — ці, магчыма, гэта была гульня святла, блікі гарачых газавых лямпаў так ярка адлюстроўваліся на яго твары.
  
  Мы скрыжавалі шпагі і пачалі наш паядынак. Акцёры, якія ігралі членаў дацкага двара, былі на сцэне разам з намі, уключаючы Гертруду і Клаўдзія. З таго месца, дзе я стаяў, я мог бачыць астатнюю трупу, якая стаяла за кулісамі і наблюдавшую за намі, уключаючы Лоуренса Баррэтта, які назіраў за намі з праніклівым выразам твару. Ён прыйшоў у тэатр, хоць рэпетыцыі яго сцэн не былі запланаваны.
  
  Для іншых акцёраў не было нічога незвычайнага ў тым, што яны глядзелі сцэну дуэлі, але я адчула, як дрыжыкі прабеглі па маёй сьпіне, калі мы з Нейтом закранулі мячоў.
  
  Спачатку сцэна ішла дакладна так, як мы яе рэпетавалі, але калі надышоў момант першага "дотыку", калі Лаэрт наносіць Гамлету смяротную рану, да майго здзіўлення, Нейт, здавалася, страціў раўнавагу, і яго меч сапраўды паласнуў мяне па твары.
  
  Левую шчаку пякло, я паднесла руку да твару. З-за кулісаў пачуўся шэпт, і некалькі жанчын ахнулі.
  
  “ Даруй! Нейт цяжка дыхаў. “ Я страціў раўнавагу. З табой усё ў парадку?
  
  "Я ў парадку", - адказала я, выціраючы струменьчык крыві са сваёй шчокі.
  
  "Можа, нам спыніцца?"
  
  "Няма, няма", - сказаў я. "Давай працягнем".
  
  Я зірнуў на Холмса, які ў ролі Гарацыя стаяў збоку ад іншых дацкіх прыдворных. Мне здалося, што ён ледзь прыкметна кіўнуў, але, магчыма, я памыліўся. Я вярнуўся да дуэлі.
  
  Мне здалося, што Нейт змагаўся з яшчэ большай энергіяй, чым звычайна — ён пыхкаў, пацеў і скакаў з боку ў бок, і не раз мне даводзілася адхінацца ад надзвычай энергічных узмахаў яго мяча. У мяне быў парыў спыніцца і спытаць, што на яго знайшло, але што—то перашкодзіла мне - магчыма, жаданне не стукнуць у бруд асобай перад астатняй кампаніяй; або, магчыма, гэта быў больш цёмны, самаразбуральнай парыў.
  
  Калі надышоў момант, калі Гамлет і Лаэрт абмяняліся мячамі — такім чынам, Гамлет атрымаў атручаны меч, — ён раптам змяніў блакаванне і кінуўся на мяне. Цалкам падпарадкоўваючыся інстынкту, я адхіліўся, упаў на падлогу і перакаціўся на другі бок сцэны. Калі я падняўся, то ўбачыў, што ён усё яшчэ набліжаецца да мяне.
  
  "Нейт!" Я задыхалася. "Дзеля Бога, што ты робіш?"
  
  Але ён проста зароў ад злосці і працягваў наступаць на мяне. Я перакаціўся на другі бок, затым раптам зразумеў, што выпусціў меч і быў безабаронны. Прыціснуты да сцяны, я быў загнаны ў кут. Я ўбачыў бляск яго сталёвага ляза, накіраванага да майго твару, і зачыніў вочы, чакаючы ўдару.
  
  Але гэтага не адбылося.
  
  Калі я адкрыў вочы, то ўбачыў, што Холмс узяў мой меч і змагаецца з Нейтом.
  
  “ Холмс! - Усклікнуў я.
  
  "Трымайся далей, Эдвін!" - крыкнуў ён у адказ.
  
  У мяне не было выбару, акрамя як падпарадкавацца. Лёзы ззялі срэбрам у святле сафітаў, і наблізіцца да іх азначала рызыкаваць атрымаць сур'ёзную траўму. Хоць Холмс відавочна быў майстэрскім фехтавальшчыкаў, лютасьць Нейт ператварыла яго ў вар'ята, і ён сёк і калоў з лютасцю чалавека, які змагаецца не на жыццё, а на смерць. Гэта было ўсё, што Холмс мог зрабіць, каб адлюстраваць яго лютую атаку, парируя кожны выпад з насцярожаным адчаем. Астатняя частка кампаніі топталась за кулісамі, напалоханая лютасцю Нейт. Я схапіла тэатральную старонку і прыцягнула яго бліжэй да сабе.
  
  “ Бяжы і прывядзі паліцыю! - Прашыпела я.
  
  Хлопчык кіўнуў мне, яго вочы пашырыліся ад жаху.
  
  “ Зараз жа! - закрычаў я. - Бяжы!
  
  Ён сарваўся з месца, збег па лесвіцы і выйшаў праз заднюю дзверы. Я павярнуўся назад да сцэны, дзе, да свайго жаху, убачыў, як Нейт загнаў Холмса ў супрацьлеглы кут сцэны.
  
  “ А цяпер, - выдыхнуў ён, узнімаючы меч над галавой, “ ты таксама памрэш!
  
  Ледзь усведамляючы, што раблю, я ўскочыла на ногі і, падкінуўшы сваё цела ў паветра, з глухім стукам прызямлілася на Нейт, збіўшы яго з ног. Ён курчыўся і адбіваўся, як шалёны звер, драпаючы мяне кіпцюрамі і штурхаючы нагамі. Але Холмс выхапіў свой меч, і трое ці чацвёра іншых акцёраў, у тым ліку Лары Баррэтта, кінуліся на яго, дапамагаючы ўціхамірыць. Мы паставілі яго на ногі — ён працягваў супраціўляцца, але цяпер ён быў у меншасці, і нам удалося ўтрымаць яго.
  
  "З табой усё ў парадку, Эдвін?" Спытаў Барретт з шчырым непакоем у голасе.
  
  "Так, Лары, усё ў парадку, дзякуй," сказаў я.
  
  Нейт Карлайл вырываўся з рук сваіх выкрадальнікаў, дарэмна спрабуючы вызваліцца. “ Чорт бы цябе ўзяў, Эдвін Бут— чаму ты яшчэ не памёр? ён цяжка дыхаў. Да майго здзіўлення, яго акцэнт змяніўся — цяпер ён быў відавочна паўднёвым.
  
  "Я ўзяў на сябе смеласць забраць вашу шпагу з-за кулісаў і замяніць яе іншай", - сказаў яму Холмс.
  
  Нейт перавёў погляд на Холмса. "Чорт бы вас пабраў!" выдыхнуў ён, усё яшчэ не аддыхаўшыся.
  
  Я ў замяшанні ўтаропіўся на Холмса.
  
  "Ён атруціў яго", - сказаў мне Холмс. "Такім чынам, калі ён парэзаў вам твар, ён чакаў, што вы памраце, а калі вы гэтага не зрабілі, яго план сарваўся".
  
  Я пачуў калектыўны ўздых астатняй кампаніі.
  
  "Ён спадзяваўся, што гэта будзе выглядаць як яшчэ адзін няшчасны выпадак", - патлумачыў Холмс.
  
  Нейт ўтаропіўся на Холмса і паспрабаваў вырвацца, але яго калегі-акцёры моцна трымалі яго. — Ты... ты... ты што такі, чараўнік?
  
  "Не, проста той, хто назірае", - адказаў Холмс.
  
  "Я не разумею, Нейт", - сказала я. "Чаму ты хочаш забіць мяне?"
  
  "Мой дарагі Бут," пачаў Холмс, паклаўшы руку мне на плячо.
  
  "Няма, няма, я хачу пачуць", - сказала я, адасабляючыся ад яго і паварочваючыся тварам да Нейту. "Што я табе калі-небудзь зрабіла?"
  
  Ён вызваліў руку, сарваў з шыі медальён і кінуў яго да маіх ног. “Гэта мая сястра Дэйзі — бедная няшчасная дзяўчына, якую загубіў твой брат. У той дзень, калі яна памерла, я пакляўся, што Бут памрэ, каб адпомсціць за яе!"
  
  “ Але чаму? Якое я маю да ўсяго гэтага дачыненне?
  
  "Твой няшчасны брат кінуў яе, як і многіх іншых жанчын", - адказаў ён здушаным ад лютасці голасам. "Яна так і не акрыяла, і калі ён застрэліў Лінкольна, яна сышла з розуму ад гора".
  
  "У чым гэта мая п-віна?" Я запнулася, маё дзіцячае недамаганне зноў вярнулася.
  
  “Вы маеце хоць якое-небудзь уяўленне аб тым, якое гэта - трываць прыніжэньне Рэканструкцыі? 'Рэканструкцыя' — ха! Якая горкая жарт!" Ён выплюнуў гэтыя словы, яго вочы гарэлі лютасцю. “Лінкальн быў тыранам, але калі ваш брат забіў яго, Поўнач адпомсціў нам, прыніжэння нас — калі б ваш пракляты брат не забіў гэтага шарлатана, усё магло б пайсьці па-іншаму. І цяпер мая бедная, святая маці мёртвая — яна памерла ад гора і нягод! Яна так і не акрыяла ад вар'яцтва маёй сястры — я назіраў за яе няўхільным згасаннем, пакуль, нарэшце, яна не памерла ад разбітага сэрца ".
  
  “ Але я не мог перашкодзіць брату...
  
  “ Чаму няма? Калі б ты не была так паглынутая сваёй кар'ерай, сваёй славай, ты магла б заўважыць, што ён задумаў! Ты быў сьляпы да сваіх суродзічаў, як ламавыя конь!
  
  "Н-але я—" я зноў пачаў пакутліва заікацца.
  
  Холмс ступіў наперад і паклаў руку мне на плячо.
  
  "Больш нічому нельга навучыцца ў гэтага чалавека", - сказаў ён ціхім голасам. "У яго памутнела ў галаве".
  
  Я ведала, што ён мае рацыю, і ўсё ж не магла адвесці вачэй ад асобы Нейт, чырвонага і перекошенного ад лютасці. Я адчувала, што якім-небудзь чынам гляджу на твар майго ўласнага брата Джоні. Я адчуў далонь Холмса на сваёй руцэ, мякка адводзіць мяне ў бок, у той час як паўтузіна паліцыянтаў у форме мэтанакіравана крочылі па праходах тэатра. Сабралася кампанія стаяла і моўчкі назірала, як яны падымаліся па лесвіцы на сцэну. Мы нібы былі ашаломлена гледачамі трагічнай п'есы, пасіўна чакаюць, што будзе далей.
  
  "Гэта ваш чалавек", - сказаў Холмс дородному рыжеволосому сяржанту, паказваючы на Карлайл.
  
  Сяржант кіўнуў і павярнуўся да сваіх людзей, якія хутка і ўмела скавалі рукі Карлайл за спіной і павялі яго прэч. Ён на імгненне вызваліўся і няўпэўнена павярнуўся назад да нас.
  
  "Праклён на цябе і тваёй сям'і, Эдвін Бут!" - паспеў крыкнуць ён, перш чым паліцыянты зноў накінуліся на яго і пацягнулі прэч.
  
  Рудавалосы сяржант падышоў да мяне і далікатна кашлянуў.
  
  "Калі ў вас будзе хвілінка, мы хацелі б ўзяць у вас паказанні, містэр Бут", - пачціва сказаў ён.
  
  "Вядома", - адказала я, адчуваючы свінцовую лёгкасць, з нерэальным адчуваннем, што я плыву па плыні ў жудасным сне.
  
  Сяржант павярнуўся, каб сысці, але потым зноў павярнуўся.
  
  — Э-э, я... гэта значыць, ну, сэр, я хачу сказаць, як мне спадабаўся ваш Брут у “Юліі Цэзарэ" на мінулым тыдні. Мая жонка, яна ... Ну, я хацеў бы спытаць, сэр, не пярэчыце вы — Магчыма, зараз не час, але ... " Ён пакорпаўся ў кішэні і дастаў маленькую чорную запісную кніжку. На вокладцы залатымі літарамі было выбіта "Паліцыя Нью-Ёрка". "Калі б вы толькі маглі — гэта для маёй жонкі, вы разумееце, сэр".
  
  Твар сяржанта стала цёмна-чырвоным, і каўнер яго шчыльнай ваўнянай формы пакрыўся потам.
  
  "Вядома, сяржант", - сказаў я, кранутыя яго любоўю. Хоць абедзвюх маіх Мэры ў мяне адабралі — першую з-за смерці, другую з-за вар'яцтва, — як добра я спазнаў шчасце мець жонку, да якой можна вярнуцца дадому.
  
  Я падпісаў паперу і ўклаў яе ў вспотевшие далоні сяржанта.
  
  "Любі яе моцна", - сказаў я. "Любі яе і клапаціцца пра яе ўсім сваім сэрцам".
  
  Ён паглядзеў на мяне, празрыстыя кропелькі поту выступілі на яго шырокім лбе.
  
  "Я зраблю, сэр — з - дзякуй, сэр", - заікаючыся, прамармытаў ён, праводзячы рукой па сваёй рыжай шчацінні. Ён схапіў маю руку і энергічна патрос яе. “ Жадаю ўдачы, сэр, усяго вам найлепшага.
  
  З гэтымі словамі ён павярнуўся і паспяшаўся следам за сваімі афіцэрамі. Члены роты яшчэ некалькі імгненняў стаялі моўчкі, затым сярод іх пачаўся ціхі шум. Зразумела, што ўсе яны, здавалася, былі ў шоку, і я адмяніў рэпетыцыю да канца дня. Спачатку яны паводзілі сябе ціха, усё яшчэ ашаломленыя раптоўным гвалтам, але да таго часу, як усе надзелі паліто, іх засыпала пытаннямі і патрабаваннямі тлумачэнняў. Некаторыя з іх будавалі планы адправіцца ў "Карчму Тома", любімае месца адпачынку тэатральных дзеячаў, якім кіруе стары былы акцер па імені, што даволі неверагодна, Томас Лоўлес. Некаторыя з іх угаварылі Холмса і мяне далучыцца да іх. Як і ўсе акцёры, яны з посьпехам у драматызьме не менш, чым у гуку уласных галасоў. Цяпер, калі небяспека мінула, яны маглі атрымаць асалоду ад наступствамі хваляванні ў бясконцых дыскусіях, адступленні і аналізах — і, што лепш за ўсё, у незлічоных варыянтах таго, што Том выпадкова падаваў.
  
  Аднак нічога так моцна мне не хацелася, як сядзець і глядзець у камін на Гульцоў з келіхам брэндзі ў руцэ і вечна верным Гектором побач.
  
  Мы з Холмсам злавілі таксі і паехалі назад у клуб. Усю дарогу я амаль нічога не казаў, будучы заняты сваімі думкамі. Магчыма, адчуўшы маю патрэба ў цішыні, Холмс ўтаропіўся ў акно на магутныя вуліцы.
  
  Калі мы ўладкаваліся перад камінам, я, нарэшце, загаварыў.
  
  “ Я хачу падзякаваць вас за ўсё, што вы зрабілі, Холмс, вы не толькі выратавалі мне жыццё, але і...
  
  Ён прымусіў мяне замаўчаць узмахам рукі. "Я зусім не адчуваю, што дамогся поспеху; у рэшце рэшт, чалавек ледзь не загінуў з-за маёй няздольнасці прадбачыць падступства гэтага забойцы".
  
  У апошнім справаздачы аб небараку Джэфры гаварылася, што ён выжыве — слава Богу, — але я прыняў пункт гледжання Холмса.
  
  “ Што прымусіла вас падумаць, што Нейт атруціў свой меч?
  
  “Пасля першай няўдачы з небаракам Джэфры я вельмі ўважліва сачыў за ўсім рэквізітам, асабліва за мячамі. І я ўзяў на сябе смеласць рушыць услед за Нейтом Карлайлам учора пасля рэпетыцыі і заўважыў, што ён зайшоў у аптэку ".
  
  “ Значыць, вы думаеце, што ён купіў яд?
  
  “Потым я сам зайшоў туды пад падставай таго, што мне патрэбен корань валяр'яны, і паспеў зірнуць на чэк, калі аптэкар павярнуўся да нас спінаю. Гэта было вытворнае курарэ — вельмі рэдкае і вельмі жорсткім. Паралітычны агент, які неўзабаве пасля траплення ў крывацек выклікае параліч і смерць. Вядомага проціяддзя не існуе. Гэта быў прыклад таго, як жыццё імітуе мастацтва — вельмі смяротны прыклад ".
  
  Тонкая, халодная дрыжыкі прабеглі па маёй сьпіне, калі я ўсвядоміла праўдзівасць яго заявы, і я раптам ў поўнай меры адчула наступствы свайго цудам ўратаванага уцёкаў.
  
  “ Адкуль ты ведаў, што ён нанясе яд на меч?
  
  “Я не ведаў, напэўна, - вось чаму я павінен быў высветліць, што адбудзецца, калі я памяняю мячы месцамі. Недастаткова было таго, што ён купіў яд — само па сабе гэта не злачынства, і ён заўсёды мог заявіць, што купіў яго, каб труціць пацукоў або якіх-небудзь іншых паразітаў. Не, яго, так сказаць, трэба было злавіць з доказамі злачынства.
  
  “ Што, наогул, прымусіла вас западозрыць яго?
  
  “У пэўным сэнсе гэта быў працэс выключэння. Але адна або дзве рэчы, якія ён сказаў ці зрабіў, навялі мяне на думку, што ён быў найбольш верагодным вінаватым ".
  
  "Напрыклад?—"
  
  "Па-першае, яго відавочнае гора з-за смерці сабакі Кітым і яго спроба суцешыць яе здаліся мне незвычайнымі - калі толькі ён не быў якім-небудзь чынам адказны".
  
  "Што яшчэ?"
  
  “ Яго мінулае было цёмным. Вы сказалі, што ён прыйшоў да вас па рэкамендацыі тэатральнай трупы ў Саване.
  
  “Так. Ён уручыў мне ліст".
  
  “ Наколькі добра вы ведаеце гэты горад?
  
  “ Не вельмі добра. Аднойчы я ездзіў туды са сваім бацькам.
  
  "Ну, я адправіў тэлеграму па адрасе, паказанаму ў гэтым лісце, але такога тэатра няма".
  
  “ Божа мой, мая бедная Мэры заўсёды казала, што я занадта давяраю людзям.
  
  “Вы вельмі заняты чалавек. Саванна знаходзіцца досыць далёка, і ён выказаў здагадку, што вы наўрад ці будзеце правяраць рэкамендацыі".
  
  “Дакладна; я часта наймаю акцёраў па адзінай рэкамендацыі. Я заўсёды магу звольніць іх, калі яны не падыходзяць для выканання задачы ".
  
  “Гэта менавіта тое, на што разлічваў малады Карлайл — вось чаму ён прыйшоў з ідэальна завуча-роляй. Як вы адзначылі, ён даволі добры акцёр, так што вы наўрад ці звольнілі б яго. І, я падазраю, падробка рэкамендацый, магчыма, не з'яўляецца чым-то незвычайным у тэатральным супольнасці ".
  
  Я сумна ўздыхнуў. "Вы цалкам маеце рацыю — нават калі б я даведаўся, што ліст было фальшывым, я ўсё роўна, верагодна, спісаў б гэта на імкненне маладога акцёра знайсці працу".
  
  Холмс усміхнуўся. - І яшчэ сее-што.
  
  "Што гэта было?"
  
  "Як я толькі што заўважыў, ён адораны акцёр".
  
  “Так, гэта праўда. Але што?—"
  
  "І ён зрабіў вартую даверу працу, прыкінуўшыся северянином".
  
  “ Так, яго акцэнт быў цалкам пераканаўчым.
  
  "Я згодны - за выключэннем адной дробязі".
  
  "Што гэта?" - спытаў я.
  
  “Ён дапусціў адну маленькую памылку. На днях, калі акцёры заказвалі сняданак, ён папрасіў 'яйка'. Не "яйка", а "яйкаклетка".
  
  “ Як дзіўна. Але я не разумею, што гэта...
  
  “У пэўных частках Поўдня гэта вельмі распаўсюджанае ўжыванне. Аднак на Поўначы яно практычна невядома, што прымусіла мяне западозрыць, што ён быў не тым, за каго сябе выдаваў ".
  
  Я пакруціў галавой. “ Але гэта такая маленькая дэталь, Холмс.
  
  “Мой дарагі Бут, дэталі могуць быць нязначнымі, але часта яны зусім не нязначныя. Яны сапраўды могуць быць розніцай паміж — ну, як у дадзеным выпадку, паміж жыццём і смерцю".
  
  Холмс з'ехаў з Нью-Ёрка неўзабаве пасля закрыцця нашай пастаноўкі, і некалькі месяцаў праз я атрымаў ад яго паштоўку, адпраўленую з Чыкага. Пасля гэтага я нічога не чуў — да тых часоў, пакуль некалькі гадоў праз не пачаў сачыць за яго подзвігамі ў Лондане.
  
  Што тычыцца мяне, я вярнуўся да сваёй акцёрскай жыцця без далейшых здарэнняў. Мая роля ў далейшай жыцця і прыгоды вялікага дэтэктыва была скончана ... Астатняе - цішыня.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Цяпер мы знаходзім Холмса на Сярэднім Захадзе ў даследаванні Піцера Тремейна пра менш вядомай гісторыі ірландцаў у грамадзянскай вайне ў Амерыцы.
  
  ВЫПАДАК З
  ЗАБОЙЦАМ НЕХАЦЯ
  
  Аўтар:
  
  ПІТЭР ТРЕМЕЙН
  
  Хоу, гэта вельмі незвычайна!"
  
  Гэта ўсклік вырвалася ў майго паважанага сябра, дэтэктыва-кансультанта містэра Шэрлака Холмса, калі аднойчы ўвечары мы сядзелі, пацягваючы брэндзі, перад камінам у нашых пакоях на Бэйкер-стрыт. Холмс перабіраў стос старых газет, выразаючы выпадковыя нататкі для альбомаў для выразак, якія ён вёў. Гэтыя артыкулы звычайна былі прысвечаны таямнічым і незвычайным падзеям, якім Холмс з задавальненнем прысвячаў сябе. Ён мог гадзінамі шукаць разгадкі таямніц, якія яны часта ўтрымлівалі.
  
  Я зірнуў на пажоўклую газету, у якую ён ўглядаўся, і выявіў, што гэта стары выпуск "Нью-Ёрк таймс". Нейкі сябар ці знаёмы Холмса ў Нью-Ёрку, ведаючы аб яго схільнасці корпацца ў старых газетах у пошуках падобных матэрыялаў, нядаўна даслаў яму стос гэтай газеты.
  
  “ У адзіным ліку, Холмс? - Перапытаў я. - Скажыце, калі ласка, што менавіта вы знаходзіце ў адзіночным ліку?
  
  Холмс паклаў газету на калена і пастукаў па ёй тонкім паказальным пальцам.
  
  “Тут ёсць нататка, якая інфармуе мяне аб тым, што Холт-Сіці ў акрузе Холт, штат Небраска, пераназываецца ў о'ніл. Не тое каб гэта месца калі-небудзь было горадам у тым сэнсе, у якім мы маглі б гэта інтэрпрэтаваць. Калі я праязджаў праз яго, гэта было ўсяго толькі невялікая колькасць сядзіб. І, вядома, дзіўна, што яны вырашылі назваць яго ў гонар выбітнага ірландскага паўстанца ".
  
  Я быў збянтэжаны.
  
  "Вы кажаце, што былі там, Холмс?" Я быў уражаны, бо не ведаў, што ён калі-небудзь перасякаў Атлантыку.
  
  “Я быў у гэтым самым горадзе крыху больш за дзесяць гадоў таму. Мне пашчасціла выявіць патэнцыйнага забойцу генерала о'ніла".
  
  "Генерал о'ніл?" з'едліва спытаў я. "Мне здавалася, вы толькі што сказалі, што ён быў ірландскім паўстанцам?"
  
  Холмс адкінуўся на спінку крэсла і з цікаўнасцю ўсміхнуўся. Ён узяў са століка сваю трубку і выдаткаваў некалькі хвілін на тое, каб распаліць атрутную сумесь, якой набіў яе.
  
  "Мой дарагі Ватсан, я раскажу вам гісторыю, але я строга забараняю вам выкарыстоўваць яе ў якасці аднаго з тых жудасных справаздач, якія вы публікуеце для папулярных часопісаў ... Па крайняй меры, да тых часоў, пакуль я не пакіну гэты тленны свет".
  
  Ён памаўчаў хвіліну ці дзве, каб сабрацца з думкамі, а затым працягнуў:
  
  
  
  
  Ториш Шэрлак скончыў Каралеўскі каледж лекараў у Дубліне і з'ехаў у Амерыку. Такім чынам, ён апынуўся адным з нешматлікіх лекараў у Холт-Сіці ў тым 1877 годзе. Назва "горад" было няправільным, паколькі я знайшоў яго не больш чым вёсачкай з некалькіх драўляных дамоў, якія былі раскіданыя на даволі вялікай адлегласці на Вялікіх раўнінах Сярэдняга Захаду. Сапраўды, гэта было на шырокай тэрыторыі, якая нядаўна была названая штатам Небраска, што, як мне паведамілі, адбылося ад мясцовага слова чивере, які азначае месца "плоскай вады".
  
  Я дабраўся сюды знясільваючым спосабам - на паравозе і ў вельмі нязручнай паштовай карэце. Даволі стомлены, я як раз дабраўся да сваёй канчатковай мэты, дома майго стрыечнага брата, калі дзверы расчыніліся, і ён выйшаў са сваім медычным саквояжем і, відавочна, вельмі спяшаўся. Каля дома стаяў поні з двуколкой, а пажылы слуга трымаў галаву каня.
  
  "Холмс!" - усклікнуў ён, убачыўшы мяне, і рэзка спыніўся ў некаторым замяшанні. “Я чакаў вас са дня на дзень, але вы прыбылі ў непадыходны момант. Мяне тэрмінова выклікаюць. Справа аб падазрэнні на атручванне. Генерал, ні больш ні менш. Я не ўпэўнены, як доўга мяне не будзе.
  
  Сапраўды, на імгненне я разгубіўся ад гэтага бесцырымоннага прывітання пасля такога доўгага і стомнага падарожжа. Затым маё цікаўнасць ўзяло верх. Нават быўшы такім маладым, я ўсё яшчэ быў ахоплены захапленнем ядамі і таямніцамі, і адно згадка пра іх хвалявала маю кроў і будзілі ўсе мае пачуцці.
  
  “ Вы кажаце, быў атручаны генерал?
  
  “Я сапраўды кажу. Яго слуга толькі што паспяшаўся прыехаць верхам. Ён паскакаў, як толькі заручыўся маім словам, што я пайду за ім у гэтую хвіліну", - урачыста адказаў Тоориш. “ Ён кажа, што генерал пры смерці.
  
  “ Паліцыю ўжо праінфармавалі?
  
  “ Паліцыя? Холмс, гэта невялікае паселішча ў Небраска. З моманту прыняцця Закона аб Хоумстеде прайшло ледзь ці пятнаццаць гадоў. Людзі пасяліліся тут недастаткова надоўга, каб скарыстацца паслугамі паліцыі. Тут ёсць шэрыф, які ходзіць з вялікім пісталетам за поясам. Гэта не падобна на гарады, аб якіх вы ведаеце. Акрамя таго, няма ні слова аб тым, ці з'яўляецца гэта здарэнне няшчасным выпадкам або няма. "
  
  "Тады дазволь мне пакінуць свае сумкі тут і пайсці з табой", - прапанавала я з энтузіязмам, усе думкі аб стомленасці зніклі з маёй галавы. Сапраўды, такая мая прырода, што галаваломкі і дзівацтвы жыцця не даюць майму мозгу окостенеть. Фізічнае знясіленне, здавалася, таксама знікла. "Магчыма, я магу чым-небудзь дапамагчы?"
  
  Тоориш кінуў на мяне крывой погляд.
  
  "Сумняваюся", - сказаў ён, паколькі сумленнасць была яго моцнай бокам. “У вас няма медыцынскага адукацыі, хоць мне сказалі, што вы, акрамя ўсяго іншага, вывучаеце хімію. Акрамя таго..." Ён завагаўся.
  
  "Акрамя таго, што?" Я запатрабаваў адказу.
  
  "Агульнавядома, што ваш брат Майкрофт цяпер працуе ў Дублінскім замку".
  
  Дублінскі замак быў рэзідэнцыяй брытанскай адміністрацыі ў Ірландыі, і Майкрофт, мой старэйшы брат, паступіў на дзяржаўную службу Імперыі.
  
  "Якое дачыненне гэта мае да справы?"
  
  Тоориш зноў завагаўся.
  
  "Генерал... ну..." Ён паціснуў плячыма.
  
  "Мы губляем час", - агрызнуўся я. “Магчыма, ваш пацыент мёртвы або знаходзіцца пры смерці. Вы можаце расказаць мне, што вы маеце на ўвазе, па дарозе".
  
  Тоориш падаў знак чалавеку, які трымаў каня за галаву, і загадаў яму аднесці мае сумкі ў дом. Затым ён жэстам запрасіў мяне залезці ў двуколку. Ён кінуў сваю торбу за сядзенне і забраўся ўнутр. Я зразумеў, што дом генерала знаходзіцца на ўласнай тэрыторыі ў далёкім канцы горада. Мы хутка паехалі наперад.
  
  "А зараз," сказаў я, - раскажыце мне, як праца Майкрофта ў Дублінскім замку звязана з гэтай гісторыяй?"
  
  Тоориш змрочна зірнуў на мяне.
  
  "Генерал, якога мы збіраемся ўбачыць, - гэта Джон о'ніл".
  
  Выгляд майго безучастного выразы асобы расчараваў яго.
  
  "Вы пра яго не чулі?" - здзіўлена спытаў ён.
  
  "Мяне не цікавяць ваенныя пытанні", - заявіў я. "Ні палітычныя, калі ўжо на тое пайшло".
  
  “ Тады дазвольце мне растлумачыць. О'ніл прыехаў у гэтую краіну з Драм-Галёна у графстве Монаган. Ва ўзросце дваццаці трох гадоў ён уступіў у войска. Падчас Грамадзянскай вайны ён даслужыўся да звання палкоўніка, камандуючы Сёмым Мичиганским кавалерыйскім палком на баку Саюза. У яго была бліскучая кар'ера, і ён быў паранены падчас бітвы за Нэшвіл ў снежні тысяча восемсот шэсцьдзесят чацвёртага года.
  
  Ён трохі памаўчаў, а затым працягнуў: “Як і большасць тутэйшых ірландцаў, ён ніколі не забываў пра радзіму і барацьбу за тое, каб Германія зноў стала незалежнай нацыяй. Ён уступіў у Ірландскае рэспубліканскае брацтва, і таму, калі Грамадзянская вайна скончылася, яму даручылі камандаванне Трынаццатым палком, як ён называўся, Ірландскай арміі вызвалення".
  
  Павінна быць, я ўсміхнуўся.
  
  "Гэта была не жарт", - перасцярог Тоориш. “Ірландскія ветэраны армій Саюза і Канфедэрацыі далучыліся дзесяткамі тысяч. У чэрвені тысяча восемсот шэсцьдзесят чацвёртага года кіраўнікі IRB зразумелі, што яны не змогуць пераправіць войска з дваццаці пяці тысяч салдат-ветэранаў з Амерыкі ў Ірландыю з караблямі Каралеўскага ваенна-марскога флоту, каб блакаваць іх. Яны вырашылі, што лепшы спосаб вызваліць Ірландыю - гэта ўварвацца ў правінцыі Брытанскай Паўночнай Амерыкі. Ідэя складалася ў тым, каб адправіцца ў франкоговорящие раёны, такія як Манрэаль, дзе французы, такія як "Чырвоная партыя", таксама хацелі вызваліцца ад брытанцаў. Яны захапілі б марскія парты з салёнай вадой ўздоўж ракі Святога Лаўрэнція, а затым вялі б перамовы з Вялікабрытаніяй. Паслуга за паслугу. Пакіньце Ірландыю, і ірландцы пакінулі б брытанскую Паўночную Амерыку ".
  
  Я ўсё яшчэ ўсміхаўся. "Выдатная ідэя, але для яе патрэбныя людзі і вопытныя салдаты, а не купка ідэалістаў".
  
  Тоориш паглядзеў на мяне з жалем.
  
  “Хіба я толькі што сказаў вам, што гэта былі ветэраны адной з самых жорсткіх войнаў, якія калі-небудзь вяліся? І дваццаць пяць тысяч з іх з найноўшым зброяй, гарматамі, нават гарматы Гатлинга, і трыма ваеннымі караблямі, якія яны купілі ў лішках у ваенна-марскога флоту ЗША ".
  
  "У гэта цяжка паверыць", - сказаў я, ківаючы галавой.
  
  “Але гэта праўда. Імі камандаваў генерал-маёр "Баявой Тым' Суіні з Скарынка, які страціў руку на мексіканскай вайне, а ў Грамадзянскую вайну камандаваў дывізіяй пад камандаваннем Шэрмана. Як я ўжо сказаў, гэта была не жарт, калі гэтыя ірландскія ветэраны ў паліцах і брыгадах сабраліся ўздоўж мяжы з брытанскімі правінцыямі і распачалі трохбаковую атаку. Адно падраздзяленне павінна было адправіцца з Чыкага і Мілўокі праз возера, каб здзейсніць фінт супраць Таронта. Цэнтральнае падраздзяленне павінна было здзейсніць яшчэ адзін фінт з Бафала ўздоўж паўвострава Ніагара. Але галоўная атака павінна была пачацца з боку Сэнт - Луіса . Олбанс і Вермонт у кірунку Манрэаля з прыкладна шаснаццаццю тысячамі чалавек і брыгадай кавалерыі для захопу марскіх партоў на рацэ Святога Лаўрэнція. Пасля таго, як яны будуць захопленыя, яны стануць базай для трох ваенных караблёў паўстанцаў-ірландцаў."
  
  "І гэта быў ваш генерал, які кіраваў гэтым?"
  
  "Не, гэтай галоўнай атакай камандаваў брыгадны генерал Сэм Спірыт".
  
  "Такім чынам, як гэты генерал ўпісваецца ў агульную карціну?"
  
  “Наступіў дзень нападу, і ў Бафала усё пайшло не па плане. Не ўся дывізія, якая павінна была здзейсніць такі манеўр з Бафала, была сабрана, і нават камандзір, брыгадны генерал Уільям Лінч, не прыбыў, каб прыняць камандаванне. О'ніл апынуўся адзіным старэйшым афіцэрам на месцы сустрэчы. Ведаючы, наколькі моцна было залежаць ад фінтоў, каб адцягнуць увагу брытанцаў у іншым месцы, у той час як Спірыт пачаў сваю галоўную атаку, о'ніл вырашыў узначаліць пераправу ў Форт Эры з тымі людзьмі, якія ў яго былі. Толькі шэсцьсот чалавек, замест прызначаных пяці тысяч, пераправіліся разам з ім. Брытанскія войскі ўжо рухаліся яму насустрач. Яму ўдалося заняць пазіцыі за фортам Эры ў Риджуэе. Прыбыў асабісты полк брытанскай каралевы, які быў неадкладна адпраўлены ў ўцёкі з поля бою. Але ў о'ніла былі звесткі, што да нас набліжаюцца новыя войскі, таму ён вярнуўся ў форт Эры, дзе выйграў яшчэ адну сутычку, перш чым адклікаць сваіх людзей.
  
  Я быў здзіўлены, пачуўшы гэтую навіну, таму што, шчыра кажучы, гэта было падзея, зусім невядомае мне. Пазней я праверыў гэта ў мясцовых газетах таго часу і выявіў, што кожнае слова з таго, што сказаў Тоориш, было праўдай.
  
  "Удача спадарожнічала брытанцам", - працягваў мой стрыечны брат. “Хоць Спірыт пачаў сваю пераправу і выйграў некалькі сутычак з брытанскім авангардам, прэзідэнт Джонсан заключыў здзелку з брытанскім паслом лордам Монкам. Вялікабрытанія пагадзілася выплаціць многія мільёны фунтаў стэрлінгаў у якасці кампенсацыі за падтрымку арміі Канфедэрацыі ў час вайны. Вялікабрытанія таксама пагадзілася адмовіцца ад некаторых сваіх прэтэнзій на заходнія тэрыторыі. Затым прэзідэнт адправіў генерала Гранта перакрыць ірландскія пастаўкі і прадухіліць пераправу падмацаванняў. Ўварванне правалілася.
  
  “Брытанцы прадставілі пераход як групу п'яных ірландцаў, валакуцца праз мяжу. Гісторыя хавала рэальнасць. Фактычна, у наступным годзе правінцыі Брытанскай Паўночнай Амерыкі аб'ядналіся ў Дамініён Канада. Такім чынам, Канада павінна дзякаваць ірландскае ўварванне за сваё існаванне ".
  
  “ А што наконт гэтага генерала о'ніла, як вы яго называеце?
  
  “О'ніл, як пераможца над брытанцамі пры Риджуэе і Форт-Эры, стаў героем канфлікту. Ён не так-то лёгка адмовіўся ад гэтай ідэі і хацеў зрабіць другую спробу ўварвацца на брытанскую тэрыторыю ў пагоні за незалежнасцю Ірландыі. Ён стаў прэзідэнтам Ірландскага рэспубліканскага руху ў Злучаных Штатах і ў рэшце рэшт пасяліўся тут, у Холт-Сіці".
  
  “ І цяпер вы кажаце, што яго атруцілі?
  
  “Падобна на тое. І, як ты кажаш, мяркуючы па яго біяграфіі, гэта чалавек, які нажыў сабе магутных ворагаў ".
  
  “ І вы баіцеся, што стане вядома аб тым, што Майкрофт працуе ў Дублінскім замку, а таксама аб маім прыездзе ў гэты час, што гэта можа быць вытлумачана ўладамі Замка як спроба ліквідаваць о'ніла?
  
  Тоориш паціснуў плячыма.
  
  “Гэта не першы выпадак, калі забойства выкарыстоўваецца ў якасці палітычнага інструмента. Вакол генерала сапраўды ёсць невялікі штат супрацоўнікаў, якія вельмі клапоцяцца аб ім".
  
  “ Ты кажаш так, нібы падтрымліваеш яго.
  
  Тоориш пільна паглядзеў на мяне.
  
  “Я захапляюся гэтым чалавекам і згодны з тым, што ў Ірландыі зноў павінна быць ўласнае ўрад. Аднак я б падтрымаў містэра Батт і яго Ірландскую лігу самакіравання. Я не фенианец ".
  
  "Улічваючы тое, што вы сказалі, не робіць гэта вашу ролю лекара генерала о'ніла некалькі сумнеўнай?"
  
  “Зусім няма. Мы абодва згодныя з мэтай, якая павінна быць дасягнута, але не з метадам яе дасягнення. У нас ўзаемная павага ". Тоориш раптам крыва ўсміхнуўся: "Акрамя таго, на дадзены момант я адзіны ірландскі лекар у гэтым горадзе".
  
  Мы выехалі на некаторы адлегласць за межы асноўнай часткі сядзібаў і будынкаў. Дом генерала уяўляў сабой велічны драўляны будынак, узведзены параўнальна нядаўна. Тэрыторыя здавалася вялікі, побач працякала рака, а па яе берагах раскінуўся фруктовы сад. Двое мужчын патрулявалі вароты, вядучыя да дома. У абодвух былі карабіны, і я заўважыў, што на іх былі зялёныя курткі са знакамі адрознення, а ў аднаго на рукаве былі нашыты сержантские шаўроны. Стваралася ўражанне, што яны былі салдатамі, якія ахоўваюць гэта месца. На самай справе, гэта было менавіта тое, чым яны былі, але належалі да Ірландскай вызваленчай арміі. Яны даведаліся Тоориша, але паглядзелі на мяне з падазрэннем.
  
  "Хто ён, док?" - спытаў мужчына з шаўронамі сяржанта. Яго дублінскі акцэнт быў відавочны.
  
  "Мой стрыечны брат нядаўна прыбыў з Ірландыі", - адказаў Тоориш. Атрымаўшы гэтую вестку, нас прапусцілі праз вароты да дому.
  
  Я заўважыў, што над ганкам лунае сцяг - трыкалор з зялёнага, белага і аранжавага колераў. Я не памятаў такіх знакаў, але Тоориш сказаў мне, што гэта быў сцяг, падораны французамі руху "Маладая Ірландыя" у 1840-х гадах і зараз выкарыстоўваецца фениями.
  
  Маладая жанчына стаяла на ганку, заломваючы рукі, вочы яе пачырванелі ад слёз. Прыгожанькая, з бледнай скурай і рудымі валасамі, яна была амаль абязвечаная сваімі слязьмі. Побач з ёй стаяў малады чалавек, які, здавалася, сур'ёзна размаўляў з ёй. На ім была грубая рабочая адзенне і толькі кашуля. Пры нашым з'яўленні ён што-то хутка сказаў дзяўчыне і знік за вуглом веранды, ці таго, што ў гэтых краях называецца ганкам. Дзяўчына паднялася на верхнюю прыступку, калі Тоориш пад'ехаў.
  
  “О, доктар, дзякуй Богу, што вы прыйшлі. Мне балюча глядзець на генерала ў такім стане".
  
  "Ён усё яшчэ жывы?" спытаў Тоориш, саскокваючы ўніз і беручы сваю сумку.
  
  "Наўрад ці, сэр", - адказала яна.
  
  Тоориш увайшоў у дом у суправаджэнні маладой дзяўчыны, якая, як я зразумеў, павінна была быць адной з служанак. У калідоры стаяў яшчэ адзін мужчына ў зялёнай куртцы, з рэвальверам за поясам. Тоориш прамармытаў што-то ў бок мужчыну, што, я думаю, было спосабам апазнаць мяне, і накіраваўся прама ўверх па лесвіцы, дзяўчына ішла наперадзе. Я ішоў за імі па пятах.
  
  Генерал, прыгожы вусаты мужчына, моцна схуднелы з-за свайго слабога здароўя, ляжаў, цалкам апрануты, круцячыся на ложку. Яго шчокі ўваліліся, ён быў бледны, змакрэў і знаходзіўся ў непрытомным стане. Яго цела, здавалася, сутаргава напружыўся. Тоориш схіліўся над ім і пачаў агляд. Некалькі хвілін гэтага пацвердзілі яго здагадка аб ядзе.
  
  "Вы нічога не можаце зрабіць, Холмс", - сказаў ён мне. “Я павінен паспрабаваць прапанаваць проціяддзе ад гэтага. Тое, што ён да гэтага часу не памёр, з'яўляецца доказам моцнага целаскладу".
  
  “ Вы ідэнтыфікавалі яд? - спытаў я.
  
  “Цягліцавыя курчы з'яўляюцца прыкметай. Стрыхнін".
  
  "Але калі б ён прыняў яго ў любым колькасці, ён быў бы ўжо мёртвы", - заўважыў я, ведаючы так шмат пра хіміі.
  
  “У стрыхніну горкі густ. Магчыма, пасля першага глотка яго папярэдзілі? Спатрэбіцца дзесяць-дваццаць хвілін, каб пачаліся сутаргі. Смерць наступіць праз два-тры гадзіны, у залежнасці ад таго, колькі ён праглыне. Цяпер дазвольце мне зрабіць тое, што я магу. Калі вы хочаце быць карысным, высветліце, як генералу ўдалося праглынуць гэты яд.
  
  Ён махнуў рукой, каб мы з пакаёўкі выйшлі з пакоя.
  
  Я паглядзеў на красноглазую дзяўчыну, якая была ў стане моцнага адчаю.
  
  "Спусціўся ўніз і раскажы мне, як гэта адбылося", - прапанаваў я.
  
  Яна правяла іх уніз, да таго, што, па-відаць, было бібліятэкай генерала. У асноўным яна была запоўненая кнігамі па ірландскай і амерыканскай гісторыі і прадметамі ваеннага характару.
  
  "Для пачатку назаві мне сваё імя", - сказаў я, прыхінуўшыся да вялікім дубовым стале.
  
  “ Кіці, сэр. Кітым Маккенни.
  
  “ Я мяркую, што вы з Монагана, па вашаму акцэнту.
  
  "Сапраўды, так і ёсць".
  
  “ Як доўга вы служыце генералу? - спытаў я.
  
  “З таго часу, як я прыехаў у гэтую краіну. Мая сям'я ведала сям'ю генерала ў Монагане. Гэта было пяць гадоў таму ".
  
  “ І ў якой якасці вы тут служыце?
  
  “ Я і пакаёўка, і кухар, сэр. Па праўдзе кажучы, сэр, у генерала няма іншай хатняй прыслугі, толькі я і Кевін, які служыць яму памочнікам і камердынер. У дадзены момант місіс о'ніл і яе дзеці знаходзяцца ў Омах, у гасцях у нейкіх сваякоў.
  
  “ Тут няма іншых слуг? Мне здалося, што я бачыў тут некалькіх мужчын.
  
  “О, вядома, ты зробіш гэта. Ёсць паўтузіна салдат генерала, якія служаць у ахове і дапамагаюць па гаспадарцы".
  
  “ Навошта генералу спатрэбілася ахова?
  
  “ Значыць, вы не ірландзец, сэр.
  
  "Доктар Шэрлак - мая стрыечная сястра", - заўважыў я, але спалохаўся, што яна мела на ўвазе, што я не належу да яе ірландскаму роду.
  
  “Тады вы павінны ведаць, што генерал з'яўляецца ворагам брытанскага ўрада, і яго дзейнасць прывяла яго да канфлікту з тымі, хто кіруе справамі ў Вашынгтоне. Усяго некалькі гадоў таму ён быў арыштаваны маршалам Злучаных Штатаў на канадскай мяжы.
  
  “Я магу зразумець, што брытанцы дамагаюцца яго арышту, але чаму Вашынгтон? Хіба ён не быў героем апошняй вайны паміж штатамі?"
  
  “Ён хутчэй герой для ірландскага народа, сэр. За парушэнне пагаднення паміж Вашынгтонам і Лонданам да яго ставяцца з глыбокай нянавісцю ў многіх колах па абодва бакі Атлантыкі. Яго жыцця некалькі разоў пагражалі. Вось чаму яму патрэбен целаахоўнік."
  
  “ І вы ведаеце, як адбыўся гэты няшчасны выпадак?
  
  “ Няшчасны выпадак, сэр?
  
  “ Як генерал дакаціўся да таго, што праглынуў яд?
  
  Дзяўчына чмыхнула.
  
  “Я не ведаю. Гэта здарылася пасля паўдзённай трапезы, ледзь ці два гадзіны назад".
  
  “ Што ж, раскажыце мне пра абставіны, якія прымусілі вас паслаць за доктарам Шэрлакам.
  
  “Я наліў шклянку віскі генералу, калі ён сядзеў у гэтым самым кабінеце. У яго была звычка выпіваць шклянку пасля абеду, працуючы там за сваім сталом".
  
  “ Вы перадалі яму шклянку віскі?
  
  “ Я паклала яго на стол побач з ім. Глядзі, ён усё яшчэ там.
  
  Я зірнуў туды, куды яна паказвала, і ўбачыў на стале шкляны шклянку, напалову напоўнены віскі.
  
  "Тады што?" - Спытаў я.
  
  “Затым я выйшаў з пакоя. Праз імгненне мне здалося, што я чуў, як ён клікаў мяне. Я вярнуўся і выявіў яго, які стаяў вунь у таго шафкі, дзе захоўваюцца напоі. У руцэ ён трымаў бутэльку і разглядаў яе. "Ты хочаш яшчэ бакал?" Я спытаў у яго. Ён зірнуў на мяне і паківаў галавой. "Яно было горкім", - вось і ўсё, што ён сказаў. Я ўбачыў, што да шклянцы на яго стале амаль не дакраналіся".
  
  “ Вы налівалі віскі, знаходзячыся ў гэтым шафе? Я перабіў:
  
  "Я так і зрабіў".
  
  - З графіна? - спытаў я.
  
  “ З бутэлькі, сэр. Генералу дастаўляюць яго скрынямі з бровара Джона Паўэра ў Дубліне. Ён адмаўляецца піць што-небудзь яшчэ.
  
  "Што тады?"
  
  “Я выйшаў з пакоя і ледзь паспеў выйсці ў калідор, як пачуў глухі стук з кабінета. Я вярнуўся і выявіў генерала на падлозе ў прыпадку. Я патэлефанавала Кевіну, і нам удалося даставіць яго ў спальню. Але калі стан пагоршыўся, Кевін сеў на каня і паехаў за доктарам Шэрлакам ".
  
  “ Вы былі занепакоеныя яго станам. І ўсё ж, чаму Кевін змог паведаміць лекару, што генэрал быў атручаны?
  
  Яна нахмурылася, абдумваючы гэты пытанне.
  
  “Вакол яго рота былі кроплі сліны і канвульсіі. Я выказаў здагадку, што гэта яго насцярожыла ".
  
  “ Значыць, вы ведаеце, што такія сімптомы азначалі атручванне?
  
  Яна пахітала галавой.
  
  “ Гэта Кевін так сказаў, сэр. Вось чаму ён неадкладна з'ехаў.
  
  Я азірнуўся на шкляны шклянку з віскі, які стаяў на стале.
  
  - Да чаго-небудзь дакраналіся з тых часоў, як вы налілі віскі?
  
  "Падобна на тое, сэр".
  
  Я нахіліўся над ім, каб удыхнуць яго водар. У яго не было ніякага іншага паху, акрамя віскі. Таму я акунуў у яго паказальны палец і асцярожна паспрабаваў кончыкам мовы. У ім не было нічога незвычайнага. Гэта быў добры, просты ірландскі віскі. У ім вызначана не было нічога горкага. Я заўважыў на куфлі масляністы адбітак вялікага пальца.
  
  “ Генерал быў заняты смазыванием якога-небудзь інструмента за гэтым сталом? Магчыма, кішэнных гадзін? - Спытаў я.
  
  Дзяўчына, здавалася, лічыла мяне вар'ятам.
  
  “ Генерал, сэр? Ён пісаў нейкія лісты.
  
  “ Пакажыце мне бутэльку, з якой вы налівалі. Гэта была тая ж самая, якую аглядаў генерал, калі вы яго бачылі?
  
  “ Нядаўна была адкрыта толькі адна бутэлька, сэр. Яна ў шафцы.
  
  Я пайшоў паглядзець сам. Як яна і сказала мне, адна бутэлька віскі power's была адкрыта, і, на маю думку, з яе было наліта прыкладна паўшклянкі. Я яшчэ раз панюхаў бутэльку. А затым асцярожна паспрабаваў трохі кончыкам пальца. Горычы не было. Здавалася, што, як бы ні генерал увабраў стрыхнін, ён не быў замаскіраваны ў дыстыляцыі містэра Паўэра. Я зноў заўважыў некалькі кропель алею, прыліплых да бутэлькі.
  
  Тым не менш, і тут логіка дэдукцыі была зусім ясная, калі генерал нічога не піў ні да віскі, ні пасля, і на працягу дзесяці хвілін пасля прыёму віскі ў яго з'явіліся сімптомы, то, павінна быць, менавіта з дапамогай гэтага сродкі яд быў уведзены ў яго арганізм. Але ў пакоі не было ні іншага шклянкі, ні адкрытай бутэлькі.
  
  “ Гэты чалавек, Кевін, ужо вярнуўся ў дом? - Спытаў я.
  
  “ Так, сэр. Ён вярнуўся раней за вас. Ён адчуваў, што яго месца побач з генералам.
  
  “ А, гэта быў той малады чалавек, якога я бачыла з вамі на ганку?
  
  “ На самой справе гэта было не так, сэр. Гэта быў Білі Маккартен, адзін з мужчын ...
  
  На яе шчоках быў яркі румянец, які распавядаў цэлую гісторыю.
  
  “ Твой жаніх? - Рызыкнула спытаць я.
  
  “Мы выйшлі разам. Але ён прабыў тут нядоўга. Ён з акругі Даун".
  
  “ Значыць, ён не адзін з ветэранаў генерала?
  
  "Ён ледзь старэйшы за мяне", - заявіла дзяўчына. “Ён даглядае за садам. У яго дома былі непрыемнасці, і яму прыйшлося дабірацца сюды праездам. Ён далучыўся да рэспубліканцаў у Нью-Ёрку, а затым трапіў сюды па іх рэкамендацыі. Генерал злітаваўся над ім і даў яму працу. Ён хоча чаго-то дамагчыся і...
  
  Яна змоўкла, пачырванеўшы яшчэ больш.
  
  "Што ж, давайце працягнем", - сказаў я. “Папытаеце гэтага Кевіна зайсці сюды. Паглядзім, як ён так хутка дыягнаставалі ў яго атручэнне".
  
  Мужчына, якога Кітым правяла ў кабінет, быў тым самым мужчынам, які стаяў у калідоры, калі мы прыйшлі. Ён быў чыста паголены і, відавочна, служыў у арміі, мяркуючы па тым, як ён трымаўся і амаль выцягнуўся перада мной па стойцы "смірна". На ім была тая самая зялёная куртка, і цяпер я мог разглядзець, што ў яго на плячах былі лейтенантские знакі адрознення. Я таксама звярнуў увагу на рэвальвер, які ён насіў у кабуры на поясе, ваенны клапан якой, як я заўважыў, быў адкрыты.
  
  "Ваша імя?" - Спытаў я.
  
  “ Кевін Маллан, сэр. Лейтэнант Ірландскай арміі вызвалення. Трынаццаты полк.
  
  “ Як доўга вы працуеце на генерала? - спытаў я.
  
  “Я ваяваў на яго баку пры Риджуэе і ў перастрэлцы ў форт Эры. Я быў пад яго камандаваннем пад камандаваннем генерала Шэрмана падчас вайны паміж штатамі. Я быў яго памочнікам з тых часоў, як мы пераправіліся праз Ніягару.
  
  “ Значыць, вы заўсёды былі жаўнерам?
  
  “Я прыехаў у гэтую краіну як раз у той момант, калі пачалася вайна паміж штатамі, і адразу ж запісаўся ў кавалерыю ў Мічыгане. Генерал камандаваў падраздзяленнем. Аднак у Ірландыі я быў студэнтам, сэр".
  
  “ Дзе і што было вашым прадметам?
  
  “ Я вучыўся ў Каралеўскім каледжы ў Голуэе і вывучаў батаніку.
  
  “ Батаніка? Ад батаніка да салдата - цікаўная змена.
  
  “ Не так ужо цікава, сэр. Але вы, вядома, прыйшлі не для таго, каб марнаваць час на гісторыю майго жыцця. Я думаў, вы лекар, сваяк доктара Шэрлака.
  
  “Мой стрыечны брат папрасіў мяне, каб высветліць, як генерал стаў прымаць стрыхнін. Не хвалюйцеся, "дадаў я, - мой стрыечны брат нават цяпер змагаецца за жыццё вашага генерала".
  
  Чалавек, працягваў стаяць па стойцы смірна, здавалася, прыкметна расслабіўся, але не цалкам, таму што ў яго целе адчувалася пэўнае напружанне.
  
  "Як вы даведаліся, што генерал прыняў яд?" Раптам спытаў я. "Калі вы прыйшлі ў дом майго кузена, вы распавялі яму аб гэтым факце".
  
  “Гэта проста. Я бачыў, як у жывёл выяўляліся падобныя сімптомы пры атручванні".
  
  "Ты павінен растлумачыць гэта мне".
  
  Мужчына паказаў на акно.
  
  “Вы павінны заўважыць, сэр, што мы знаходзімся недалёка ад ракі. Калі гэта будынак толькі ўзводзілася, яго моцна турбавалі грызуны. Генерал загадаў атруціць гэтых істот, каб знізіць іх колькасць ".
  
  “ І які яд быў выкарыстаны?
  
  "Сумесь была перегнана з насення Nux vomica".
  
  Як я ўжо сказаў, нават на той ранняй стадыі я сее-што вывучыў у галіне хіміі і ядаў. Я ведаў, што стрыхнін - бескаляровы крышталічны алкалоідаў, які, згодна з кніг, якія можна выкарыстоўваць для ўціхамірвання грызуноў. Але ён не быў распаўсюджаны ні ў Еўропе, ні ў
  
  Амерыка. Яго павінны былі атрымаць з насення дрэва Nux vomica, які расце ў Ост-Індыі. Я так і сказаў.
  
  Кевін Маллан ўсміхнуўся.
  
  “ Вы добра інфармаваныя, містэр Холмс. Недалёка ад берага ракі вы знойдзеце тры ўзору Nux vomica — тых дрэў сярэдняга памеру, якія вы бачыце. Некалькі гадоў таму капітан О'браэн Баннион, які прэтэндаваў на гэтую зямлю яшчэ ў 1862 годзе, калі гэтая краіна была адкрыта для засялення, прывёз сюды некаторыя віды з Гаваяў, дзе раслі дрэвы. Раней іх было шэсць, але ўмовы прывялі да іх заняпаду ".
  
  "Ад вырошчвання дрэў Nux vomica да атрымання сульфату стрыхніну доўгі шлях", - выказаў здагадку я.
  
  "Падобна на тое, вы добра разбіраецеся ў хіміі, сэр", - паблажліва адказаў ён. “Гэта была простая працэдура. Я падрыхтаваў сумесь, і мы выкарыстоўвалі яе з добрым эфектам, каб адпудзіць грызуноў".
  
  "І ў цябе яшчэ засталося трохі гэтай сумесі?" Спытаў я.
  
  “ Сапраўды. Але не хвалюйся. Яно ў шафе ў падвале гэтага дома. Яно захоўваецца строга пад замкам.
  
  "Пакажы мне," я запатрабаваў.
  
  Мяне ахапіла хваляванне, калі я рушыў услед за ім у цёмны падвал. У куце стаяў шафа з вісячым замком. Муллану прыйшлося запаліць ліхтар, таму што тут, унізе, не было доступу да святла. Ён падышоў да дошкі, схаванай за лесвіцай, дзе было некалькі гаплікаў, з якіх звісалі ключы. Ён працягнуў руку, затым павагаўся і працягнуў яе, каб падабраць ключ. Ён што-то сцёр з яе і імгненне разглядаў, перш чым падысці да шафы.
  
  Адкрыўшы дзверцы, я выявіў на верхняй паліцы дзве бутэлькі з бясколернай вадкасцю. На бутэльках былі этыкеткі з груба намаляванымі чарапамі і скрыжаванымі косткамі і папярэджаннем "Асцярожна, яд".
  
  "Хто яшчэ ведае пра гэта?" Спытаў я. "Ці можа хто-небудзь яшчэ мець доступ, акрамя вас?"
  
  “Толькі калі б яны ведалі, якой ключ выбраць. Мы з генералам ведаем, дзе знайсці ключ, і гэты яд захоўваўся ў гэтым шафе".
  
  “ Вы ўпэўненыя? Што з міс Кітым?
  
  Ён паківаў галавой.
  
  "Я не думаю, што ёй варта было пра гэта ведаць".
  
  “ Вы не часта адкрываеце гэты шафа?
  
  “ Што прымушае цябе так думаць?
  
  “ Вы захісталіся, калі пацягнуліся за ключом, віселі на кручку, як быццам не былі ўпэўненыя, які менавіта.
  
  “Я вагаўся толькі таму, што ключа не было там, дзе я чакаў яго знайсці. Апошні, хто адчыняў шафу, павесіў ключ назад на іншы кручок ".
  
  "Апошняе істота з людзей?"
  
  “ Мяркую, гэта быў генерал. Момант непамятлівасці.
  
  Я дастала ключ з шафы і на імгненне повертела яго ў пальцах, затым працягнула яму.
  
  Вярнуўшыся ў кабінет, я адпусціў Маллана, сеў за стол генерала і ўтаропіўся на поўны шклянку віскі. Калі б у яго быў стрыхнін, справа было б прасцей простага. Мне ў галаву прыйшла ідэя, і я тузануў за вяровачку званка, выклікаючы Кітым. Яна ўбегла і тут зразумела, што гэта ўсяго толькі я. Магчыма, яна падумала, што гэта генерал прыйшоў у сябе і тэлефануе. Я не папрасіў прабачэння.
  
  "Вядзецца інвентарызацыя бутэлек віскі, набытых і выпітых у гэтым доме?" Я запатрабаваў адказу.
  
  Яна цепнула вачмі і, здавалася, была азадачана маім пытаннем.
  
  “Пытанне просты. Хто абслугоўвае гэты дом і робіць заказы?"
  
  “ Місіс о'ніл, калі яна знаходзіцца ў рэзідэнцыі, сэр. У адваротным выпадку, гэта зраблю я. Яна з выклікам вздернула падбародак.
  
  “ Тады ў вас, напэўна, ёсць адказ на гэтае пытанне?
  
  "Віскі заказваецца кожныя тры месяцы ў імпарцёра, які пражывае ў Лінкольне".
  
  Я ведаў, што гэта буйны горад штата, названы так у гонар прэзідэнта, які быў забіты.
  
  “ А ці вядзецца падлік выкарыстаных бутэлек?
  
  “Не, сэр. Не мной. Калі я заўважу, што ў нас заканчваецца, я нагадаю генералу і загадаю дадаць".
  
  Яе адказ быў, мякка кажучы, расчароўвае.
  
  З хвіліну я сядзеў, барабанячы пальцамі па стале.
  
  “ Дзе захоўваецца спіртное, перш чым аднесці яго ў той шафа? Я бачу, ты прыносіш сюды толькі па адной бутэльцы за раз.
  
  “ Ён захоўваецца ў склепе, сэр.
  
  “ Вы сказалі, што напой, які вы налілі, быў з бутэлькі, якую толькі што адкрылі?
  
  Яна нахмурылася і нервова кіўнула.
  
  “ Дык гэта была новая бутэлька, якую вы прынеслі, каб паставіць у шафу?
  
  "Так і было".
  
  Я ўстаў, зноў падышоў да шафы і адкрыў яго.
  
  “ Скажы мне, Кітым. Ты мыеш рукі перад падачай напояў?
  
  “ Сэр! Дзяўчына абурана ўтаропілася на мяне.
  
  "Я маю на ўвазе, калі вы былі занятыя нейкім заданнем — скажам, змазвалі што-то - і вас выклікалі падаваць напоі генералу, вы б вымылі рукі перад гэтым?"
  
  "Вядома". У яе голасе гучала пагарду. "Генерал і місіс о'ніл вельмі пераборлівыя".
  
  "Пойдзем," рэзка сказаў я. - Пакажы мне, дзе захоўваецца гэта віскі.
  
  Я зноў накіраваўся ў склеп. У далёкім канцы, далей ад замкненага шафы з ядамі, стаяла чарка бутэлек, раскладзеных па баках. Тут было шмат вінаў, але быў і выбар знакамітай дыстыляцыі містэра Паўэра. Яна паказала на іх, і я ўбачыў, як па яе твары прабегла хмурная грымаса.
  
  "У іх ёсць што-небудзь незвычайнае?" Я настойваў.
  
  "Гэта... нічога асаблівага," нерашуча сказала яна. “ Проста мне здалося, што я ўзяла бутэльку з канца шэрагу ... там, дзе пустое месца.
  
  “Ну і што? Ён пусты, так чаму гэта цябе хвалюе?"
  
  “Але наступны таксама пусты. Я расстаўляю бутэлькі па парадку, пачынаючы з таго месца справа ўздоўж шэрагу. Здаецца, адна бутэлька знікла без вестак".
  
  Я ўзяў адну з бутэлек, так як заўважыў пад яе вільготнае месца. Я пакратаў вільгаць пальцам і панюхаў. Гэта было віскі.
  
  "Гэтыя коркі лёгка здымаюцца", - заўважыў я. "Скажы мне, Кіці, ты здымаеш іх унізе або калі падымаешся ў кабінет?"
  
  "Я адношу бутэльку прама ў шафу, і калі напой патрэбен, я здымаю корак, наліваю напой і заўсёды стаўлю корак на месца".
  
  "Значыць, тут няма неабходнасці ў уцечцы?"
  
  Яна пахітала галавой.
  
  "У гэтым маёнтак не так шмат месцаў, дзе можна прагуляцца?" Раптам заўважыў я, мяняючы тэму.
  
  Яна рэзка павярнула галаву.
  
  "Што ты маеш на ўвазе?" - патрабавальна спытала яна.
  
  “ Ты калі-небудзь спускаешся сюды з маленькім Білі?
  
  Чырвань на яе твары паказаў мне, што мой пытанне дасягнуў мэты.
  
  "Мы не спускаемся сюды і не крадем віскі ў генерала, сэр!" - запратэставала яна.
  
  "Я і не прапаноўваў табе гэтага рабіць", - супакоіў я яе. “Але, магчыма, ты прывяла Білі сюды, каб пабыць сам-насам. Дзе спыніўся ён і іншыя мужчыны? Я мяркую, у вас і памочніка генерала ёсць пакоі ў гэтым доме, нават калі жонка генерала і яго сям'я знаходзяцца ў рэзідэнцыі?
  
  “ За домам ёсць начлежка. Там жывуць усе астатнія мужчыны.
  
  "Ці знайду я Білі ў гэтым бараку, калі пайду шукаць яго зараз?"
  
  Яна нахмурылася, а затым павольна кіўнула.
  
  “ Вельмі добра. Папрасі Кевіна далучыцца да мяне ў кабінеце генерала праз дваццаць хвілін.
  
  Праз гадзіну, калі я чакаў у калідоры, мой стрыечны брат Тоориш спусціўся па лесвіцы.
  
  "Ну?" Спытаў я. "Як пажывае ваш пацыент?"
  
  "Калі ён пражыве наступныя дваццаць чатыры гадзіны, то ў нас ёсць усе падставы спадзявацца на поўнае выздараўленне".
  
  “І ўсё ж гэта было атручванне стрыхнін, а проціяддзя ад яго няма. Як вам удалося здзейсніць гэты цуд і захаваць яму жыццё да гэтага часу?"
  
  "Было некалькі спосабаў", - прызнаўся Тоориш не без адцення ганарыстасці. Але тады, падобна, у яго былі важкія прычыны, каб быць задаволеным сабой. “Гэта была ўдача, што ён выпіў не больш пары глыткоў яду. Мне трэба было вывесці яд з стрававальнага гасцінца, і таму наступнымі крокамі былі ўліванні актыўнага драўнянага вугалю, а затым трохі дубільна кіслаты. Я трымаю пры сабе бутэльку дубільна кіслаты, атрыманай з дуба і грэцкага арэха, і гэта вельмі смачна. Затым, каб спыніць цягліцавыя курчы, я зрабіў пацыенту інгаляцыю хлараформу Гатри. Гэта лепшы спосаб выклікаць расслабленне і сон, чым эфірны прэпарат Лонга. Ен абязбольвае арганізм. Так што, калі ён паслабіцца такім чынам, як я сказаў, і будзе жывы заўтра, ён будзе на шляху да акрыяння. Тоориш паглядзеў на мяне з цікаўнасцю. “І што ты рабіў? Вы высветлілі, якім чынам ён прымаў гэта атрутнае зелле?
  
  "Не толькі гэта", - адказаў я, у роўнай ступені ганарачыся сваім дасягненнем — памятаеце, я быў яшчэ вельмі малады. "Я ведаю, хто ўжываў гэта і з якімі мэтамі".
  
  Я папрасіў Кевіна паклікаць усіх у хол і ўстаў на лесвіцы ў некалькіх прыступках ад падлогі, каб звярнуцца да іх.
  
  Там былі Кітым і яе каханы, Білі Маккартан, Кевін Маллан і прыкладна паўтузіна мужчын, якія працавалі ахоўнікамі ў невялікім маёнтку.
  
  "Была прадпрынятая спроба атруціць генерала о'ніла", - пачаў я без прадмоў. "Спроба забойства або, іншымі словамі, замах на забойства".
  
  У тых, хто вырваўся ўздых, як быццам на адным дыханні.
  
  "Забойца застаецца сярод вас", - дадаў я, калі гук верш.
  
  Гэта выклікала яшчэ большы ўздых і нягучны ўскрык жаху ў Кіці.
  
  "Ты збіраешся расказаць нам, як гэта было зроблена?" Запатрабаваў Тоориш, некалькі раздражнёны маёй тэатральнасцю.
  
  "Гэта было зроблена проста", - адказаў я. "Яд быў уведзены генералу у пасляабедзенным напой, праз яго любімы шклянку віскі".
  
  Кіці зноў ўскрыкнула. Адзін ці двое мужчын паглядзелі на яе з падазрэннем.
  
  "Дзеля бога, Холмс, працягвайце," прамармытаў Туриш.
  
  Кітым прынесла са склепа новую бутэльку віскі. Яна адкрыла яе і наліла звычайны пасляабедзенным шклянку віскі. Яго паставілі на стол генерала, калі ён працаваў. Затым яна пакінула яго ў кабінеце. Генерал зрабіў глыток-іншы, адчуў горыч на густ і выдаў вокліч агіды. Заінтрыгаваны, ён устаў з-за стала, падышоў да шафы і дастаў бутэльку, каб агледзець яе. Кітым падумала, што яго ўсклік было заклікам, і вярнулася. Яна ўбачыла яго каля буфета і падумала, што ён налівае сабе яшчэ адзін келіх. Затым яна сышла, і імгненне праз генерал страціў прытомнасць.
  
  "Яна і Кевін Маллан аднеслі яго ў спальню, і Кевін, диагностировав атручэнне, паехаў за дапамогай да доктара Шэрлаку, пакінуўшы Кітым даглядаць за генералам, наколькі яна магла, у спальні".
  
  “ Дык хто ж быў адказны за гэта? - рэзка спытаў Тоориш.
  
  "Бутэлька віскі ўжо стаяла ў склепе, калі Кітым схадзіла за ёй," адказаў я. “Хто-то спусціўся туды, выняў корак і, верагодна, праглынуў досыць віскі, каб вызваліць месца для стрыхніну. Ён праліў трохі туды, дзе былі прыхаваныя бутэлькі. Затым ён пайшоў за ключом ад шафы з ядамі, узяў бутэльку з атрутай і выліў яго ў бутэльку з-пад віскі так, каб бескаляровая вадкасць не аказала на яе прыкметнага ўздзеяння. Затым ён вярнуў корак на месца, паставіў бутэльку на месца ў якасці наступнай, якую трэба было ўзяць, замяніў яд і павесіў ключ назад на кручок ".
  
  "Але ты ж сказаў, што з віскі ў кабінеце усё ў парадку", - запратэставала заплаканая Кітым.
  
  "Ні таго, ні іншага там не было", - адказаў я. “Мы сутыкнуліся з вельмі хітрым забойцам. Ён спрабаваў зрабіць Кітым забойцам нехаця. Як толькі справа была зроблена, а генерал курчыўся ў агоніі на ложку, ён вярнуўся ў кабінет, дастаў бутэльку і шклянку і паставіў туды незагрязненную бутэльку. Ён нават наліў такую ж дозу у шклянку і пакінуў яго на стале. Затым ён аднёс атручаную бутэльку і шклянку да сябе ў спальню ".
  
  Кевін Маллан ступіў наперад з змрочным выразам твару.
  
  “ Гэта праўда, хлопцы. І дзякуючы ўказанням юнага містэра Холмса я знайшоў іх — бутэльку і шклянку.
  
  З боку тых, хто сабраўся, было яшчэ больш выразаў здзіўлення.
  
  "Куды, лейтэнант?" запатрабаваў адказу чалавек з шаўронамі сяржанта. “ Хто забойца?
  
  Раптам павярнуўшыся, Муллан ўсміхнуўся.
  
  “ Я знайшоў іх пад ложкам Білі Маккартана.
  
  Кітым ўскрыкнула яшчэ мацней, і мужчыны кінуліся наперад, каб схапіць маладога чалавека.
  
  "Пачакайце хвілінку", - крыкнуў я. "Можа быць, лейтэнант Маллан скажа нам, чаму гэтай бутэлькі не было пад ложкам Маккартена, калі я нядаўна заходзіў да яго?"
  
  Маллан павагаўся і азадачана павярнуўся да мяне. Здавалася, яго мозг працаваў хутка.
  
  “ Але ты сказаў мне, што падазраеш Білі. Ты загадаў мне пайсці і абшукаць яго ложак.
  
  “Я сапраўды гэта зрабіў. Гэта было элементарна. Я распрацаваў метад і ведаў падазраванага. Здавалася, вы былі адзіным, хто ведаў аб уласцівасцях стрыхніну і аб тым, дзе ён захоўваўся, і ў вас быў да яго доступ. Я ведаў, што вы, павінна быць, схавалі бутэльку з атручваннем і павінны былі знайсці яе. Спачатку я адправіўся на пошукі Білі, і ён з гатоўнасцю дазволіў мне абшукаць яго ложак, каб даказаць яго невінаватасць. Неўзабаве я сустрэўся з вамі і сказаў, што падазраю Білі. Я падаў вам ідэальную магчымасць выкрыць яго, падкінуўшы ваша схаванае атручанае віскі пад яго ложак. Я папрасіў вас абшукаць і нічога не чапаць, але далажыць мне, сказаўшы, што пасля гэтай сустрэчы мы ўсёй групай адправімся да ложку Білі і знойдзем гэта. Такім чынам, цяпер гэта там, куды вы яго паклалі. На самай справе, мы з Білі пачакалі, пакуль вы пабываеце ў бараку і пойдзеце. Затым мы правялі яшчэ адзін ператрус, і, пра цуд, атручаны віскі і шклянку з'явіліся як па чараўніцтве ".
  
  "Гэта хлусня!" - закрычаў Муллан. “Гэта зрабіў нехта іншы. Яны нават не павесілі ключ ад шафы з ядамі назад на правы кручок. Я табе паказваў".
  
  "Сапраўды, нядрэнны спектакль", - пагадзіўся я. “На дошцы было некалькі гаплікаў, і вы з усіх сіл стараліся паказаць мне, што ведаеце, на якой кручок іх правільна ставіць. Акрамя таго, каб заблытаць сітуацыю, вы паказалі мне, што яна не трапілася на той кручок. Але вы самі насадзілі яе не на той кручок, каб збіць мяне са следу. Ёсць яшчэ адна рэч , якая цябе выдала ...
  
  Я ўсміхнуўся і паказаў на яго рэвальвер, які вісеў у кабуры ў яго на баку.
  
  “ Вы ганарыцеся гэтым зброяй, лейтэнант, ці не так?
  
  Ён нахмурыўся.
  
  “Я заўважыў, што гэта быў адзін з новых вайсковых пісталетаў Colt Single Action. Іх пачалі выпускаць усяго тры ці чатыры гады таму. Высока шанаваўся. Вы так ганарыцеся тым, што смазываете яго вялікай колькасцю алею, каб трымаць у добрым стане. Асабіста мне не падабаецца агнястрэльную зброю, хоць я трымаю сябе ў курсе апошніх мадэляў. Не ведаю, добра гэта ці дрэнна - перашчыраваць з алеем. Адзінае, што я заўважыў, гэта масляністы адбітак вялікага пальца на зменным шклянцы віскі ў кабінеце. На рыльцы бутэлькі віскі, якая стаяла ў шафцы, віднеліся масляністыя сляды. І калі вы дасталі ключ ад шафы з ядамі, я заўважыў, што вам прыйшлося сцерці з яго алей. Я ўсё яшчэ адчувала рэшткі алею , калі даставала яго з шафкі , каб перадаць вам ...
  
  Ледзь толькі я скончыў, як Маллан адступіў назад і выхапіў рэвальвер.
  
  “ Вельмі разумна, містэр Холмс. Адыдзіце! Вы ўсе. Я збіраюся скончыць працу, але не з дапамогай яду.
  
  Ён прайшоў міма мяне і пачаў хутка падымацца па лесвіцы ў спальню генерала.
  
  Пачуўся адзіны пстрычка. Муллан выпусціў пісталет, пахіснуўся, спатыкнуўся і ўпаў спіной ўніз па лесвіцы.
  
  Юны Білі стаяў, трымаючы ў руцэ гарачы рэвальвер.
  
  Я схіліўся над Малланом.
  
  "Чаму?" Спытала я, бачачы, як святло згасае ў яго вачах.
  
  “ А... памілаванне... грошы ... Ірландыя.
  
  А потым ён быў мёртвы.
  
  Лячэнне кузена Тоориша прайшло паспяхова. Генерал перажыў дваццаць чатыры гадзіны і ачуняў, хоць я не магу сказаць, што ён цалкам ачуняў. Ён памёр у студзені наступнага года. Я падазраю, што атручванне спрыяла яго смерці; яму было ўсяго сорак чатыры гады. Я так і не пагаварыў з гэтым чалавекам, бо пакінуў Холт-Сіці некалькі дзён праз. Я не папрацаваў высветліць, як было пазбаўленае ад цела Муллана. У краіне не было закона, аб якім можна было б казаць, таму я мяркую, што яго ціха закапалі або нават пакінулі на дрэве на з'ядзенне сцярвятнікам, што, як мне сказалі, было чиверским звычаем.
  
  
  
  
  "Што ж, Холмс, з гэтага атрымліваецца добрая гісторыя, але я уважу ваша жаданне не пісаць яе".
  
  "Вы пышныя, мой дарагі сябар," сказаў ён, ляніва раскуривая трубку.
  
  “ Аднаго я не разумею.
  
  “ Толькі адзін? Холмс скептычна ўсміхнуўся.
  
  “Маллан служыў О'браэн Нілу дванаццаць гадоў або каля таго. Ваяваў разам з ім у грамадзянскай вайне ў АМЕРЫЦЫ, а затым у гэтым бессэнсоўным справе аб уварванні ".
  
  "Бессэнсоўна?" Перапытаў Холмс. “Гэта быў план, які мог бы завяршыцца поспехам. Гэта адно з тых "калі б толькі", якія маюць значэнне".
  
  “Гэта была здрада. Здрада ніколі не прыводзіць да поспеху".
  
  “ Ах, дарагі Ватсан. 'Здрада ніколі не квітнее; чаму, у чым прычына? Таму што, калі яна квітнее, ніхто не смее называць гэта здрадай".
  
  “ Паслухайце, Холмс, вы разумееце, што я маю на ўвазе. У любым выпадку, я хацеў сказаць, чаму гэты тып чакаў столькі часу, перш чым паспрабаваць забіць о'ніла?
  
  “Я мяркую, ён патлумачыў гэта ў сваіх апошніх словах. Яму прапанавалі памілаванне, грошы і вяртанне ў Ірландыю, каб атрымліваць асалоду ад пакінутай жыццём у абмен на ліквідацыю ворага дзяржавы ".
  
  "Але гэта азначала б, што Дублінскі замак наняў наёмнага забойцу?" Я запратэставаў.
  
  "Ці Лондан," весела пагадзіўся Холмс.
  
  "Гэта абуральна!" Заявіла я. "Гэта не па-британски".
  
  Холмс цынічна ўсміхнуўся.
  
  “ Бедны Ватсан. Я думаў, вы дастаткова доўга прабылі ў гэтай юдолі слёз, каб зразумець, што ўрады здольныя на ўсе ... Незалежна ад іх нацыянальнасці.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Шэрлак Холмс падарожнічае на захад па аповядзе Рысу Боуэна і трохі знаёміцца з мастацтвам вышуку ў карэннага амерыканца.
  
  РЭЗКА ДЛЯ ШЫЛЬДЫ
  
  Аўтар:
  
  РЫС БОУЭН
  
  Аа як наконт вас, малады чалавек? Вы, вядома, не з гэтых месцаў. Вы з далёкага усходу, ці не так? Говорившая была жанчынай з суровым, вуглаватым тварам і завостраным падбародкам. Яна была апранутая ад капялюшыкі да ботаў ў чорнае, вырабляючы ўражанне ведзьмы.
  
  З таго часу, як дыліжанс з грукатам ад'ехаў ад Альбукерке, яна ўзяла на сябе ролю вялікага інквізітара па адносінах да іншых пасажырам, ніколі не дазваляючы размовы зацягнуцца. Малады чалавек, да якога яна звярталася, быў высокім і стройным, з доўгімі вытанчанымі рукамі і злёгку изнеженными манерамі. У яго было дзіўнае твар з ястрабіных носам і разумнымі шэрымі вачыма. Яго адзенне выдавала ў ім гарадскога жыхара, як і яго бледны твар. На ім не было і следу аленевай скуры або десятигаллоновой капялюшы; хутчэй, ён насіў жорсткі белы каўнерык над доўгага чорнага пінжака і чорнага камізэлькі, з густам падабранай срэбнай ланцужком для гадзін. На нагах у яго былі чорныя да бляску начышчаныя чаравікі, шнуркі якіх былі схаваныя гетрами. Яго скура была даволі бледнай па кантрасце з абветранымі тварамі вакол, і ён крыху пачырванеў, апынуўшыся ў цэнтры ўвагі. “ Вы маеце рацыю наконт першай часткі, мадам. Як вы мудра заўважылі, я не з гэтых месцаў. Але і не з далёкага усходу. Я ангелец.
  
  "Я так і думала", - сказала жанчына са выбліскам трыумфу ў вачах. “Бачыш, Генры, што я табе казала? Ангелец".
  
  "Ці магу я даведацца ваша імя, сэр?" Гаварыў быў чалавекам у расе, што сядзелі насупраць.
  
  “Мяне клічуць Холмс. Шэрлак Холмс", - адказаў малады чалавек, як быццам яму было непрыемна паведамляць гэтую інфармацыю цалкам незнаёмым людзям, якія не належалі да яго класу.
  
  “ Рады пазнаёміцца з вамі, містэр Холмс. Мужчына перагнуўся праз стол і працягнуў руку. “ Я вялебны Клей-Борн Уільямс, а гэта мая добрая жонка Дораці. Мы накіроўваемся на захад, каб прынесці Госпада язычнікам".
  
  “Значыць, вы плануеце працаваць сярод індзейцаў, ці не так? Я захапляюся вашай адвагай. Наколькі я разумею, некаторыя плямёны вядомыя сваёй лютасцю", - сказаў малады містэр Холмс.
  
  "У гэтых краях поўна белых няверуючых, містэр Холмс", - рэзка адказала місіс Уільямс. “І наш абавязак у першую чаргу перад імі. Паверыце ці вы, што ў гарадах ёсць дзесяць салуноў, дома з благой рэпутацыяй і ні аднаго малітоўнага дома? Звышгоднаму Ўільямсу і мне трэба будзе выратаваць шмат душ."
  
  "Тады я жадаю вам поспеху", - сказаў Шэрлак Холмс. Ён адкрыў кнігу, якую трымаў у руцэ, спадзеючыся, што гэта дасць зразумець, што ў яго няма жадання працягваць размову. Па праўдзе кажучы, пастаянная трасяніна сцэны выклікала ў яго некаторую млоснасць, а пастаянная балбатня дасягнула такой ступені, што стала раздражняць. Ён прывык да стрыманасці ангельцаў, і нязмушаная фамільярнасць амерыканцаў выклікала ў яго непакой. Ён агледзеў вагон. Акрамя місіянераў, там быў ширококостный мужчына з абветраным скурай, апрануты ў беспамылкова уніформу выхадца з Захаду: штаны з аленевай скуры, камізэлька і велізарную капялюш з загнутымі палямі. Цяпер яго твар быў напалову схаваны, так як ён насунуў капялюш на лоб і спрабаваў заснуць, — верагодна, спрабуючы ўцячы ад болтливой місіс Уільямс, вырашыў Холмс.
  
  Насупраць яго сядзеў мужчына маладзейшы, таксама ў заходняй вопратцы. Холмс сказаў на заканчэнне, што гэта каўбой, таму што яго адзенне прахарчавалася пахам коні. На пытанні, якімі яго засынала місіс Уільямс, ён адказваў не больш чым "так, мэм" або "не, мэм", але з гэтых аднаскладовыя адказаў Холмс зразумеў, што ён працаваў на ранча за межамі Тусона, куды накіроўваўся дыліжанс, і вярнуўся ў Тэхас на пахаванне свайго бацькі. Апошняй пасажыркай была маладая жанчына, проста апранутая ў ситцевое сукенка, якая прадставілася пад імем місіс Уільямс прадставілася міс Баклі з Агаё, падарожнічае на захад, каб заняць пасаду школьнай настаўніцы ў вёсачцы пад назвай Фенікс. У яе было прыемнае, нявіннае твар, і Холмс вывучаў яе з цікавасцю. Нядрэнная маленькая лодыжкі, выглядывающая з-пад гэтых спадніц.
  
  “ І што прывяло вас у Амерыку, містэр Холмс? Рэзкі голас місіс Уільямс вывеў яго з задумення. “ І ў гэтую частку Амерыкі ў прыватнасці? Вырашыў пазбіваць стан на пошуках золата, ці не так?
  
  "Не, вядома, мадам." малады чалавек усміхнуўся. - Наколькі я разумею, я крыху спазніўся да залатой ліхаманцы ў Каліфорніі, хоць, наколькі я разумею, у гарах Невады яшчэ можна пазбіваць стан. Але я не ўяўляю сябе па пояс у ледзяной вадзе, размахивающим кіркай у надзеі знайсці некалькі грамаў золата. Па праўдзе кажучы, я тут для таго, каб пашырыць свой вопыт пазнання свету. Я нядаўна скончыў Оксфардскі універсітэт і яшчэ не вызначыўся з прафесіяй ".
  
  "Ці ёсць у вас уяўленне аб тым, у чым заключаюцца вашы таленты?" - спытаў святар.
  
  Холмс паківаў галавой. “Я вывучаў натуральныя навукі, і мяне вельмі прыцягвае хімія. Мой бацька спрабаваў падштурхнуць мяне да занятку медыцынай, але я не думаю, што ў мяне хопіць цярпення дапамагаць хворым. І, шчыра кажучы, у мяне няма ні найменшага жадання праводзіць свае дні ў бруднай даследчай лабараторыі.
  
  "Значыць, вы чалавек дзеяння?" - спытаў святар, хапаючыся за рэмень, калі карэта падскочыла на асабліва няроўным участку трасы.
  
  “Я хутчэй лічу сябе сапраўдным чалавекам эпохі Адраджэння, сэр, не жадаюць быць прывязаным да чаму-то аднаму. Шчыра кажучы, я люблю оперу не менш, чым навуку. Часам гульня на скрыпцы дастаўляе мне больш задавальнення, чым разглядванне кубкі Петры. Але я не адчуваю асаблівай любові да свецкіх фармальнасьцяў. Я гасцяваў у сяброў сям'і ў Бостане, і ў мяне было вялікае жаданне пабольш ўбачыць вашу цудоўную краіну, перш чым я вярнуся дадому, асабліва так званы Дзікі Захад ".
  
  “ Ручаюся, вы палічыце гэта дастаткова дзікім. Буйны мужчына ссунуў капялюш на патыліцу і сеў. “З гэтага моманту гэта можа быць афіцыйна часткай Злучаных Штатаў, але не разлічвайце ні на які закон або парадак. Тут кіруе ордэн зброі. Ордэн наймацнейшых. А яшчэ ёсць індзейскія плямёны. Нікому з іх нельга давяраць ні на ёту. Так што мой табе савет, малады чалавек, будзь асцярожны і купі сабе жарабя.
  
  "Дзякуй за параду", - збянтэжана сказаў Холмс. “Але мой план складаецца ў тым, каб проста праехаць праз гэтую тэрыторыю, дабрацца да Каліфорніі, а затым сесці на цягнік назад на Ўсходняе ўзбярэжжа. Я не чакаю занадта вялікага хвалявання на гэтым шляху. На самай справе, магчыма, самай вялікай праблемай будзе не прыкусіць мову, калі я спрабую гаварыць, нягледзячы на тое, што гэты пракляты вагон хістаецца. "
  
  "Гэта жудасна, ці не праўда?" - сказала маладая школьная настаўніца і сарамліва пачырванела, калі пасажыры паглядзелі на яе. "Здаецца, дыліжанс едзе жудасна хутка".
  
  "Да цемры трэба пераадолець шмат міль," сказаў здаравяка, " і ўсё гэта тэрыторыя індзейцаў. Не тое месца, дзе можна затрымлівацца".
  
  "Вы думаеце, нам пагражае напад?" спытала маладая жанчына, яе вочы былі шырока адчыненыя.
  
  “Я сумняваюся ў гэтым. Яны ведаюць, што трэнер Wells Fargo не ўяўляе для іх пагрозы ".
  
  "Дасць Бог, заўтра да вечара мы будзем у Тусоне", - сказала місіс Уільямс.
  
  Размова перарвалася. У купэ стала душна, але з-за багацця пылу немагчыма было адкрыць вокны. Маладая жанчына прыціскала да рота насавой хустку. Холмс ўтаропіўся ў акно на скалісты, невыразны пейзаж. Удалечыні час ад часу відаць былі далёкія горныя хрыбты, але паблізу усё было паныла і бязлюдна, толькі зрэдку невысокі хмызняк парушаў манатоннасць скалістай паверхні. Ніякіх прыкмет птушак або жывёл. Канца не відаць.
  
  Па дарозе яны спыняліся ля гандлёвых пастоў і выпадковых вёсачак, каб змяніць коней і дазволіць пасажырам расцерці зацёклыя канечнасці. Кожная прыпынак адкрывала пейзаж больш маркотны, чым папярэдняя, і Холмс пачаў адчуваць сур'ёзныя асцярогі з нагоды свайго рашэння выбраць гэты маршрут. Чаму ён думаў, што Захад будзе драматычным і ў некаторым родзе чароўным? Нават індзейцы, якіх ён мелькам бачыў, слонявшиеся вакол гандлёвых пастоў, былі бруднымі, маркотнымі стварэннямі, далёкімі ад таго ладу, які Холмс маляваў ва ўяўленні гордых, мускулістых ваяроў на конях.
  
  "Такім чынам, на што будзе падобны Тусон?" спытаў ён, калі яны зноў рушылі ў шлях пасля адной з такіх кароткіх прыпынкаў.
  
  "Тусон - даволі мілы маленькі аазіс," сказаў здаравяка. “ Ранча, зялёныя лугі, ручаі. Ва ўсякім выпадку, лепш, чым гэта. Вядома, цяпер гэта сталіца тэрыторыі, але не чакайце ад яго занадта шмат чаго. Усяго толькі невялікі президио і некалькі магазінаў і салуноў. Вы не знойдзеце нічога незвычайнага па гэты бок Заходняга ўзбярэжжа, і тады вам прыйдзецца прарабіць ўвесь шлях да Сан-Францыска, перш чым вы трапіце ў сапраўдны горад ".
  
  "Цяпер у Сан-Францыска цяперашні логава заганы", — сказала місіс Уільямс, глыбакадумна ківаючы мужу. “Наколькі я чула, распуста тут на кожным куце. Опіумныя прытоны, хаты з благой рэпутацыяй — шакавальныя. Яна здрыганулася, як быццам па ёй прайшоў фізічны холад.
  
  "Не хвалюйся, мая дарагая", - сказаў вялебны Уільямс. "Я не збіраюся падвяргаць цябе жахам Сан-Францыска".
  
  Пасажыры заначавалі ў маленькім гарадку пад назвай Лордсбург і на наступную раніцу зноў адправіліся ў шлях. Настрой у іх значна палепшылася, паколькі яны ведалі, што да наступу цемры будуць у Тусоне, дзе, як яны спадзяваліся, іх чакае цывілізаваны гатэль, чыстая пасцель і добрая ежа. У сярэдзіне дня вылілася пясчаная бура, якая прымусіла вазніца прытрымаць коней і ехаць павольней. Калі карэта спынілася, падарожнікі спачатку падумалі, што ўсё ў парадку. Затым яны пачулі гук стрэлу, і дзверы груба расчыніліся. Там стаяў высокі мужчына ў насунутай на вочы капелюшы, а астатнюю частку асобы прыкрывала чырвоная бандана.
  
  “Усе на выхад. Паспяшайцеся!" Ён махнуў пісталетам у іх бок. “Пайшлі. У нас не ўвесь дзень наперадзе". Яго голас быў глыбокім і рокочущим, з грубаватымі ноткамі.
  
  Адзін за адным яны нязграбна злезлі у клубящуюся пыл. Скрозь змрок яны змаглі разглядзець, што знаходзяцца ў цэнтры круга коннікаў, нацеливших ў іх бок стрэльбы. Іх асобы былі прыкрытыя такімі ж шыйных хусткамі, а капялюшы прыкрывалі вочы. Кіроўцы ўжо спусціліся і стаялі з паднятымі рукамі і занепакоеным выразам на тварах.
  
  "Кажу вам, мы не вязем нічога каштоўнага", - казаў адзін з кіроўцаў. “У нас на борце няма грошай. Толькі пошту і сякія-такія тавары, якія трэба даставіць".
  
  "Тады спускайце з іх, і давайце паглядзім", - сказаў адзін з коннікаў. "І гэта будзе сумны дзень для вас, калі вы зманілі нам".
  
  Холмс адзначыў, што яго гаворка была больш вытанчанай, чым у першага чалавека. Ён гаварыў з амаль ангельскай акцэнтам. Перапуджаныя кіроўцы падпарадкаваліся, забраўшыся на дах вагона і змагаючыся з вяроўкамі, якімі быў прывязаны багаж. Група пасажыраў збілася ў кучу, кашляючы і падымаючы рукі, каб адагнаць калючы пясок.
  
  “І вы, хлопцы. Аддайце свае каштоўнасці і грошы", - раўнуў першы мужчына.
  
  Буйны жыхар Захаду неспакойна закруціўся. “Як вы можаце бачыць, мы ўсяго толькі бедныя людзі. У нас не так ужо шмат каштоўнасцяў. У мяне ў кішэні ёсць некалькі даляраў, і ты можаш забраць іх. Ён выйшаў наперад, трымаючы ў руцэ сярэбраныя даляры. Чалавек у масцы ўзяў іх, затым схапіў за запясце выхадца з Захаду. “ І твой пісталет, дружа. Ты ж не думаеш, што мы настолькі дурныя, каб дазволіць табе пакінуць яго? Ён нахіліўся і выцягнуў пісталет з перламутравай дзяржальняй з кабуры на сцягне мужчыны, затым кінуў яго на зямлю побач з кучай тавараў, якія цяпер скідалі з даху. "І я гатовы паспрачацца, што ў тваім камізэльцы ёсць выдатныя кішэнныя гадзіны". Ён сунуў руку ўнутр і радасна закрычаў, здабываючы бліскучыя гадзіны. “Ніякіх каштоўнасцяў, так? Мы ўважліва агледзім вашыя сумкі, можаце паспрачацца на свой апошні даляр.
  
  Двое іншых мужчын ўжо сышлі са сваіх коней і ўскрывалі вузлы і скруткі лютага выгляду нажамі. Адтуль пасыпаліся паркаль і кава, кнігі і бабы, рассыпаныя жудаснай сумессю па сухой зямлі.
  
  Місіс Уільямс з крыкам кінулася наперад. “Гэта нашы Бібліі для язычнікаў. Вы не маеце права знішчаць іх. Бог, напэўна, пакарае вас, калі вы гэта зробіце".
  
  Холмс не мог не захапіцца яе адважным, хоць і неразумным учынкам.
  
  Пешы важак пагрозліва наблізіўся да яе. “ Зачыні свой рот, мэм, і трымай яго на замку, калі ведаеш, што для цябе лепш. "Ён наўмысна накіраваў пісталет ёй у твар, і яна адступіла з крыкам жаху.
  
  “Перастаньце, сэр. Вы размаўляеце з жонкай місіянера", - паспрабаваў запярэчыць яе муж.
  
  “ І ты таксама, стары балбатун. "Першы мужчына тыцнуў прападобнага Ўільямса пісталетам у яго вялікі жывот. - Проста аддай свае цацанкі, і ўсё будзе ў парадку.
  
  “Але мы бедныя місіянеры. У нас няма мірскіх выгод", - заныў вялебны Уільямс, але безвынікова. Грубыя рукі ўжо шарили па яго кішэнях. Першы мужчына перайшоў да школьнага настаўніка з Агаё. “Ну, што ў нас тут? Маленькая красуня з тонкай таліяй. Мы маглі б проста забраць яе самі, а, хлопчыкі?
  
  Яна захныкала ад страху. Холмс больш не мог гэтага выносіць. Ён ступіў наперад. “ Прыбярыце ад яе свае рукі гэтую ж хвіліну.
  
  Мужчына павярнуўся да яго і глыбокі смех, які даносіўся з-пад банданы. “І ты зробіш мяне? Дэндзі з усходняга ўзбярэжжа?"
  
  "Калі вы хочаце пазмагацца са мной шчыра, я дасведчаны ў баявых мастацтвах," сказаў Холмс, - і я б змагаўся за гонар лэдзі, як гэта зрабіў бы любы выхаваны мужчына".
  
  “ Вы б паслухалі яго? - мужчына зноў хіхікнуў, і Холмс пачуў смех іншага мужчыны, высокі гук "хі-хі". Холмс агледзеўся і ўбачыў, што з-пад шапкі мужчыны прабіваюцца рудыя валасы, а рука пакрыта такім колькасцю вяснушак, што здавалася амаль аранжавай. "Я не забуду вас так хутка", - падумаў Холмс.
  
  Верхавод падышоў да Холмсу. “Хочаш пабіцца, так? Што ж, вось як я б'юся, хлопец". І ён абрынуў прыклад свайго пісталета на галаву Холмса збоку. Холмс ўпаў на зямлю і больш нічога не памятаў.
  
  
  Ён прачнуўся ў цемры і цішыні. Яго рот быў забіты пяском, а калі ён паспрабаваў адкрыць вочы, яны таксама былі забітыя пяском. Ён сеў, і свет трывожна закружился. Хваля млоснасці захліснула яго. Дзе, чорт вазьмі, ён быў? Затым да яго дайшло — карэта, рабаванне і той удар, які абрынуўся на яго. Па крайняй меры, ён не памёр, вырашыў ён. Яны захавалі яму жыццё. Ён падняўся на ногі і агледзеўся. Поўная цемра. Адзіныя пробліскі святла зыходзілі ад зорак, якія віселі ў нябёсах, ненатуральна вялікія і яркія. Тады ён зразумеў, што пашкадаваць яго жыццё было не актам міласэрнасці, а хутчэй наадварот. Яго кінулі ў чорта на блізкім светам павольна паміраць.
  
  
  Імгненне ён змагаўся з адчаем. Затым рашучасць перамагла. Ён збіраўся выбрацца адсюль жывым. Ён збіраўся выдаць гэтых людзей правасуддзя. Было вельмі важна прайсці як мага больш шляху, пакуль яшчэ цёмна, таму што яму давялося б шукаць прытулку ў час цяжкай дзённай спёкі. Ён глядзеў у неба, пакуль не выявіў Палярную зорку. Тусон, разважаў ён, знаходзіўся строга на захадзе. Ён павярнуўся тварам да таго, што, па яго думку, было правільным кірункам, і рушыў у шлях. Ісці было нялёгка. Зямля пад нагамі ўяўляла сабой жудасную сумесь камянёў і пяску, усыпаная калючымі хмызнякамі і рэдкімі кактусамі. Ён сунуўся наперад, чартыхаючыся, калі натыкаўся на калючкі кактусаў або спатыкаўся аб камяні. Так ён працягваў ісці яшчэ некаторы час, змагаючыся з прыступамі млоснасці. У галаве ў яго д'ябальску пульсавала, і часам у цемры перад вачыма скакалі агеньчыкі.
  
  Нарэшце ён больш не мог ісці. Ён апусціўся на зямлю, маючы намер адпачыць зусім нядоўга, але замест гэтага пагрузіўся ў моцны сон. Ён прачнуўся з першымі прамянямі ранішняга сонца, светившими прама яму ў твар, яго рот быў перасохлых, а мова здаваўся чужародным прадметам. Ён з цяжкасцю падняўся на ногі, галава пронзалась болем. Пейзаж змяніўся. Ён больш не быў плоскім і безаблічным. Наперадзе ўздымаліся парэзаным фіялетавыя горныя ланцугі. Не было ніякіх прыкмет чалавечага жылля. Проста яшчэ больш скал, яшчэ больш кактусаў. Ва ўсякім выпадку, гэта выглядала больш варожа і непрыступна, чым напярэдадні. Гэтыя горы, відавочна, стаялі паміж ім і зялёнай далінай Тусона. Як бы ён знайшоў у сабе сілы ўзлезці на іх без вады?
  
  Ён пацікавіўся, які гадзіну, і пацягнуўся за кішэннымі гадзінамі. Іх там не было. Яны забралі іх, і ўсе яго грошы. Гнеў захліснуў яго, падштурхоўваючы наперад. Ён рушыў наперад, хутчэй хістаючыся, чым ідучы, фігура гратэскавая, пакрытая жоўтай пылам, які рухаўся рыўкамі, як марыянетка. Калі ўзышло сонца, пустыня азарылась аранжавым святлом. Нават выпрабоўваючы боль і адчай, Холмс на імгненне замёр, атрымліваючы асалоду ад дзікай прыгажосцю гэтага месца. Затым зноў рушыў наперад, пераадольваючы труднопроходимую мілю за падабаецца больш, чым.
  
  Калі сонца ўзышло ў небе, жар на патыліцы стаў невыносным. Тут ён зразумеў, што на ім няма шапкі. Вядома, яна ўсё яшчэ ляжала на багажнай паліцы аўтобуса. Няма сэнсу марнаваць сілы на разважанні пра гэта. Да поўдня з'явіліся міражы — вадзяныя прасціны, непраўдападобна якія вісяць на схілах гор, заўсёды па-за дасяжнасці. Пустыня мерцала ад спякоты. Нішто не рухалася, за выключэннем змеі, якая перапаўзла яму дарогу і забілася пад камень. Яму стала цікава, як можна забіць змяю і ці можна яе з'есці. Ён сунуў руку ў кішэню. Яны нават забралі яго трубку і трутницу.
  
  Вада. Ён павінен знайсці ваду або памерці. Але кожная западзіна была сухі. Ён мог бачыць месцы, дзе ручаі прабіваліся скрозь пяшчанік, спускаючыся з гор, але толькі ў сезон дажджоў, калі яны калі-небудзь былі ў гэтым праклятым месцы. Ён падумаў пра дом — туманныя дні, зялёная трава, стук крикетного мяча аб біту, дождж, барабанящий па вокнах, пасляабедзенным чай на лужку — і задаўся пытаннем, ці пабачыць ён яго калі-небудзь зноў. Нарэшце ён больш не мог працягваць. Ён апусціўся на калені і запоўз у цень калючага куста, дзе запаў у полудрему.
  
  Ён здрыгануўся і прачнуўся. Хто-то схіліўся над ім. Чыя-то рука пацягнулася, каб дакрануцца да яго. Ён падняў галаву, каб паглядзець, і ўбачыў бронзавы аголены торс, чырвона-карычневае твар, доўгія чорныя косы індзейскага храбреца. У яго галаве пранесліся чуткі пра зверствы — скальпировании ахвяр і іншых неапісальных катаваннях. Ён паспрабаваў падняцца на ногі, разумеючы, што ў яго няма зброі і ён безабаронны.
  
  Індзеец, павінна быць, заўважыў паніку ў яго вачах. “Супакойся. Я не жадаю табе зла", - сказаў ён нізкім, гартанным голасам. "Я прыйшоў дапамагчы".
  
  "Як вы мяне знайшлі?" - Спытаў Холмс.
  
  “Я бачу кружлялі сцярвятнікаў. Яны ведаюць, калі істота вось-вось памрэ".
  
  Холмс ў жаху падняў галаву.
  
  “Як белы чалавек апынуўся так далёка ад сваіх братоў? Дзе яго конь?"
  
  Холмс расказаў пра дыліжансе і рабаванні. “Я спрабаваў дайсці пешшу да паселішчы ў Тусоне. Вы ведаеце яго? Я далёка адсюль?"
  
  Індзеец паказаў кудысьці на поўнач. “ За тыя пагоркі. Два дні шляху для чалавека ў добрым здароўі.
  
  “ Так далёка? Я не разумею.
  
  “Вы знаходзіцеся на поўдзень ад дамоў белых людзей. Вы амаль перасеклі мяжу зямлі, якую яны называюць Мексікай".
  
  “Як я сюды трапіў? Я спрабаваў ісці прама на захад. Мне трэба было ісці па сцежцы".
  
  "У пустыні лёгка заблудзіцца", - сказаў індзеец. “Ты хочаш піць. Табе трэба выпіць".
  
  "У вас ёсць вада?" - Спытаў Холмс, варожачы, дзе ў яго яна магла захоўвацца, паколькі на ім было крыху больш насцегнавая павязкі.
  
  Індзеец ужо адвярнуўся і падышоў да гіганцкага кактусы. Ён агледзеў яго, затым дастаў сякерку і адсек галінку, задаволена ківае. "Сачыце за калючкамі", - папярэдзіў ён, затым прадэманстраваў, запусціўшы руку ў кактус і зачарпнуў вадкасць. Холмс прагна выпіў, затым ўмыў твар.
  
  "Я вам вельмі абавязаны", - сказаў ён. “Вы, несумненна, выратавалі мне жыццё. Маё прозвішча Холмс. Магу я даведацца вашу?"
  
  "Ты можаш называць мяне Ценявы Воўк", - сказаў мужчына.
  
  "Вашы сваякі жывуць паблізу?" - Спытаў Холмс, вывучаючы пустынны пейзаж.
  
  “ Не блізка. Цяпер яны разбілі лагер у дне шляху адсюль, па другі бок мяжы белага чалавека. Мяне паслалі ў горад гандляваць.
  
  “ Чым вы гандлюеце? Холмс зноў паглядзеў на амаль голага мужчыну.
  
  “Я прывёз каштоўныя камяні і шкуры жывёл. Я вярнуся з тытунём, тканінамі і поўсцю для вырабу коўдраў". Ён адкрыў маленькі мяшочак, які насіў прывязаным да пояса, і Холмс ўбачыў бляск неотшлифованных камянёў. “ Шкуры вунь там. Вунь каля таго куста.
  
  Ён пайшоў забраць туга загорнуты скрутак. “Ты можаш ісці? Не думаю, што ты зможаш дайсці пешшу да горада белых людзей. Я завязу цябе на бліжэйшы з іх ранча. Прыходзь."
  
  Ён жэстам запрасіў Холмса ісці за ім і рушыў міласэрна павольна.
  
  "Адкуль вы ведаеце дарогу?" Спытаў Холмс. "Я не бачу ніякай сцежкі".
  
  Цёмны Воўк ўсміхнуўся. “Я чытаю знакі. Мой народ называе гэта 'шукаць азнакі'. Для мяне пустыня падобная на гісторыю, ожидающую, каб яе прачыталі". Ён памаўчаў. "Бачыш тут?" Ён нахіліўся і звярнуў увагу на нізкі хмызняк. "Тут праходзіў трусік". Холмс заўважыў малюсенькі кавалачак белага футра, зацепившийся за пазваночнік. “І тут, дзе пясок мяккі, мы можам бачыць яго след. Сляды свежыя. Учора вецер раскідаў пясок, таму я ведаю, што ён прайшоў гэтым шляхам з учорашняга вечара. Але яго след тут не працягваецца, так што ж адбылося? Драма. Я пакажу табе. Плямы крыві на камені, вось тут. Але ніякіх слядоў іншых жывёл. Як гэта можа быць? Я раскажу табе. Прыляцела вялікая птушка і забрала яго. Можа быць, арол. Бачыш тут, дзе кончык крыла закрануў пясок?"
  
  Ён задаволена кіўнуў Холмсу. “Нават самыя нязначныя прыкметы распавядаюць мне гісторыю. Я магу сказаць вам, хто хадзіў тут і як даўно, неслі яны ношу або ішлі лёгка".
  
  "Чароўна". Холмс ўсё яшчэ глядзеў на малюсенькія плямкі крыві на камені. "Вы можаце навучыць мяне чытаць знакі?"
  
  Цёмны Воўк зноў усміхнуўся. “Для гэтага патрэбна цэлая жыццё практыкі. Можа быць, мужчына павінен нарадзіцца для гэтага. Але я магу паказаць табе, як я рэжу для знака".
  
  "І як ты знаходзіш дарогу ў гэтым невыразительном месцы?"
  
  “У гэтым месцы праблем няма. Мы павінны перасекчы гэтыя горы. Пасля дажджу вада лягчэй за ўсё спускаецца ўніз, таму мы пойдзем па плыні ракі". Ён паказаў на сухую водмель і жэстам запрасіў Холмса ісці за ім. Холмс з цяжкасцю цягнуўся за ім. Увесь дзень яны няўхільна падымаліся. Нарэшце сонца схавалася за пагоркамі, афарбаваўшы бязмежнае неба ружовымі плямамі, падобнымі на архіпелаг выспаў ў сінім акіяне.
  
  "Мы разбіваем лагер", - сказаў Цёмны Воўк. "Ты павінен паесці і адпачыць".
  
  Ён знайшоў ўчастак мяккага пяску. Холмс з удзячнасцю апусціўся на яго. У галаве ў яго больш не небяспечна пульсавала, але ногі пакрыліся пухірамі, а мову так распух, што вусны не маглі паяднацца вакол яго.
  
  "У нас ёсць якая-небудзь ежа?"
  
  "Я знайду для нас ежу". Ён сышоў. Холмс быў расчараваны, убачыўшы, што ён вяртаецца з пустымі рукамі. "Я знайшоў дарогу сумчатой пацукі", - сказаў ён. “Я расставіў пасткі. Мы пачакаем. Але да тых часоў... " Ён без намаганняў ўскараскаўся туды, дзе разгалісты куст кактуса навісаў над скалой, і зрэзаў некалькі зялёных верхавін. "Ваш народ называе гэта опунцией", - сказаў ён. "Калі я здымаю шыпы, яе можна ёсць".
  
  Сваім сякерай ён умела зняў верхні пласт і працягнуў дзельку Холмсу, які з прагнасцю ўзяўся за яе. Яна была вільготнай, амаль як фрукт. Затым індзеец пачаў разводзіць вогнішча, дастаўшы з маленькага скуранога мяшочка кавалачак крэменю і ударыўшы ім аб бок свайго сякеры. Іскры ўпалі на невялікую купку сухога моху, на якую ён асцярожна падзьмуў, і неўзабаве ў яго разгарэлася полымя. “У гэтых гарах водзяцца ваўкі, - сказаў ён, - і каёты, і нават пума. Яны не прычыняць нам шкоды, калі толькі не будуць вельмі галодныя. Але яны могуць быць вельмі галодныя. Мы павінны быць гатовыя".
  
  Яны селі па розныя бакі вогнішча. Твар краснокожего свяцілася ў святле вогнішча. Павольна над гарызонтам паднялася маладая месяц. Індзеец ўстаў. “ Паглядзім, прынеслі нам яшчэ вячэру з пастак.
  
  Холмс рушыў услед за ім, стараючыся ступаць гэтак жа бясшумна, як індзеец, але якім-то чынам прымудраючыся наступаць на сухія галінкі і штурхаць россып галькі, да свайго вялікага збянтэжанасці. Цёмны Воўк не азірнуўся на яго, але працягваў ісці роўным крокам, з цікавасцю разглядаючы нябачны след. Нарэшце ён падняў руку, заклікаючы Холмса спыніцца. Холмс ўбачыў, што паміж двума камянямі была зробленая нейкая пастка — отогнутое таму тонкае дрэўца, прынада пад ім і камень, гатовы ўпасці ў патрэбны момант.
  
  Ён яшчэ не спрацаваў. Індзеец паківаў галавой і жэстам загадаў Холмсу абыйсці пастку. Яны пайшлі далей, а затым індзеец рысцой накіраваўся да іншай пастцы. Гэтая спрацавала. Маленькае млекакормячых ляжала пад скалой, зусім мёртвае. Гэтага было ледзь дастаткова, каб пракарміць двух чалавек, але індзеец здаваўся задаволеным, калі яны вярталіся ў лагер. Ён дастаў з сумкі маленькі нож і ўмела разабраў яе маленькую тушку, перш чым кінуць яе на вогнішча. Гэта быў усяго толькі лёгкі кавалачак, але Холмс змог заснуць, адчуваючы сябе досыць задаволеным.
  
  Прывідны Воўк разбудзіў іх з першымі прамянямі сонца. Ён агледзеў астатнія свае пасткі і падрыхтаваў яшчэ адну пацука ў мяшках, а таксама дзікабраза, якога, па-відаць, забіў сваім маленькім нажом. Ён прадэманстраваў Холмсу, як выдаліць калючкі, закапаўшы жывёла ў цьмеюць вуглі вогнішча. Яны паелі і адправіліся ў шлях. Пакуль яны няўхільна ўзбіраліся, Ценявы Воўк паказваў на драбнюткія доказы, якія Холмс мог бы і не заўважыць— пчалу, якая ляціць да гнязда ў мёртвым пні паловерде, сляды каёт, які пераследвае труса. Холмс пашкадаваў, што ў яго няма з сабой запісной кніжкі, і паспрабаваў запомніць усё, што сказаў суразмоўца.
  
  Яны дабраліся да грэбня і спусціліся па іншы бок гор. Нарэшце, пасля многіх міль шляху, яны натыкнуліся на агароджу белага чалавека, затым на першы жывёлу, а да поўдня ўбачылі дом ранча, нізкі і разгалісты, складзены з саманного цэглы пад колер мясцовасці. Ценявы Воўк паказаў, што Холмсу варта працягваць.
  
  "Ты не пойдзеш са мной?" спытаў ён. "Дазволь мне, па меншай меры, накарміць цябе добрай ежай, і я хацеў бы як-небудзь узнагародзіць цябе, калі змагу".
  
  Цёмны Воўк пакруціў галавой. “Белы чалавек бачыць у краснокожем чалавеку свайго ворага. Часам гэта праўда. Часам няма. Але белы чалавек чакае горшага. У мяне няма ні найменшага жадання сустрэць кулю белага чалавека. Ён працягнуў Холмсу руку. “Ідзіце смела, мой сябар. Куды б вы ні пайшлі, жадаю вам поспеху".
  
  "І вы таксама, мой сябар", - адказаў Холмс. У яго ў горле захрас камяк, калі высокая бронзавая фігура хутка пайшла. Холмс накіраваўся да ранча. Неўзабаве ён пачуў брэх сабак, і работнікі ранча выйшлі яму насустрач. Яго прывялі ў цудоўную прахалоду ранча, і ён пачаў расказваць сваю гісторыю ўладальніка ранча і яго жонцы за кубкам кавы і лустачкай пірага.
  
  "Такім чынам, вы бачыце, я ў вашай улады, сэр", - сказаў Холмс. “У мяне адабралі ўсё маё маёмасць і грошы. Калі б вы маглі нейкім чынам дапамагчы мне дабрацца да бліжэйшага горада, тады, магчыма, я змог бы пераканаць кіраўніка мясцовым банкам, што я чалавек гонару і што сродкі з майго банка ў Лондане будуць пераведзеныя з усёй магчымай хуткасцю ".
  
  "Вы нікуды не паедзеце якое-то час, малады чалавек", - сказала місіс Такер, жонка ўладальніка ранча. “ Ты выглядаў так, нібы вось-вось испустишь дух, калі, хістаючыся, падышоў да нашай дзверы. Пажыві ў нас некалькі дзён, пакуль я згатую табе пажыўную ежу, а потым зможаш паехаць з містэрам Такер, калі ён паедзе ў Тусон за поштай у пятніцу.
  
  “ Я вам вельмі абавязаны, мэм.
  
  "А што тычыцца грошай," сказаў містэр Такер, - я бачу, што вы джэнтльмен, і мяне выхавалі ў перакананні, што слова джэнтльмена - гэта яго заклад. Я выдам вам тое, што вам трэба, каб вярнуцца да цывілізацыі.
  
  "Я шчыра ўдзячны вам, сэр", - адказаў Холмс,
  
  "Мы павінны загладзіць віну перад тымі нягоднікамі, якія абрабавалі сцэну, ці не так?" Такер усміхнуўся. “Інакш ты б не паверыў нічому добраму аб Дзікім Захадзе. Магу вас запэўніць, што тут больш працавітых і сумленных людзей, чым бандытаў.
  
  "Дакладна так жа, як, я мяркую, добрых і вартых даверу індзейцаў больш, чым варожых", - сказаў Холмс і заўважыў імгненную халоднасць.
  
  "Я б не збіралася гэтага казаць", - сказала місіс Такер. "Мы жывем у пастаянным страху тут, так далёка ад горада, і містэр Такер скажа вам, што нягоднікі заўсёды спрабуюць скрасці наш быдла".
  
  Холмс палічыў разумным не развіваць гэтую тэму. Таму ён застаўся ў сядзібе Такеров, дазволіўшы місіс Такер распесціць сябе багатымі абедамі і пастаяннай клопатам. Такер. Ён таксама праявіў значную цікавасць да кіравання ранча і маліў містэра Такера навучыць яго як мага большай колькасці заходніх навыкаў. Містэр Такер, апрануты ў вялікі палатняны фартух, большую частку раздзелкі зрабіў сам, у той час як Холмс назіраў і рабіў пазнакі.
  
  "Праклятыя мухі." містэр Такер адмахнуўся ад іх.
  
  "Я здзіўлены колькасцю мух", - сказаў Холмс. "Да гэтага часу мы ледзь ці бачылі адну або дзве".
  
  "Праклятыя пачвары чуюць кроў за мілю", - сказаў Такер. “Яны ідуць прама на гэта. Самая малая кропля крыві, і яны гэта ўбачаць, попомните мае словы".
  
  Ён вярнуўся да разделке мяса.
  
  У той вечар у гонар Холмса было прыгатавана спякотнае з быка на адкрытым паветры, а на наступную раніцу яны адправіліся ў павозцы ў Тусон. Прайшло пяць гадзін, пакуль яны трэсліся па изрытой каляінамі і камяністай дарозе, перш чым перад імі паўстаў гарадок, які раскінуўся ў зялёнай даліне з звівістымі па ёй невялікім ручаём. Яны мінулі драўляныя халупы і саманныя пабудовы, перш чым спыніцца на адзінай пыльнай галоўнай вуліцы. Фасады крам хаваліся ў глыбокай цені за высокімі верандамі. Драўляныя тратуары прыбіралі пыл і бруд з чаравік і жаночых подолов. Як і містэр Холмс Такер сышоў з падводы, з аднаго з салуноў выйшаў малады чалавек. У яго былі ярка-рудыя валасы, а перадплечча былі пакрытыя аранжавымі вяснушкамі. Выходзячы, ён павярнуўся, каб што-небудзь сказаць, затым гучна вымавіў "хі-хі-хі".
  
  Холмс замёр. "Гэты чалавек", - прашаптаў ён містэру Такеру. "Ён быў адным з тых, хто абрабаваў мяне, я ўпэўнены ў гэтым".
  
  Такер нахмурыўся. "Я думаў, ты сказаў, што яны былі ў масках".
  
  "Але я б пазнаў яго перадплечча і яго смех дзе заўгодна".
  
  "Тады на тваім месцы я б маўчаў пра гэта, калі ты ведаеш, што для цябе лепш", - адказаў Такер. “Гэтага хлопца клічуць Ўілард Дженсен. Яго бацьку належыць палова гэтага горада. Яго татачка наймае шэрыфа.
  
  Холмсу здалося, што малады чалавек на секунду затрымаў на ім позірк, калі праходзіў міма, але ён паспяшаўся далучыцца да групы мужчын, якія стаялі ля ўваходу ў турму. З групы данёсся гучны гул размоў, а затым гучна прагрымеў голас: “Я прапаную задраць яго прама цяпер. Няма сэнсу чакаць. Ён вінаваты як грэх".
  
  "Ну ж, хлопчыкі". Гаварыў быў пажылым мужчынам, дородным і добра апранутым на заходні манер. Праз яго грудзі была перакінута цяжкая залатая ланцуг, а на галаве была вялікая белая капялюш. “Усё павінна быць зроблена належным чынам, у адпаведнасці з законам. Ты гэта ведаеш. У дадзены момант у нас у горадзе знаходзіцца прадстаўнік федэральнага ўрада, і вы б не хацелі, каб ён вярнуўся дадому і паведаміў, што людзі на мяжы паводзяць сябе як дзікуны, ці не так?
  
  “Як скажаце, містэр Дженсен. Добра, спачатку мы паспрабуем яго, а потым вздернем", - сказаў хто-тое, што выклікала агульны смех.
  
  "Што адбываецца, Хэнк?" - спытаў містэр Такер крамніка, які выйшаў з сваёй крамы паназіраць.
  
  “ Ну, яны прывезлі індзейца, які забіў Рональда Флетчара. Вы ведаеце, таго ангельца, які працаваў на Тайлера Дженсен. Адукаваны хлопец.
  
  "Адкуль яны ведаюць, што яго забіў індзеец?" - Спытаў Холмс.
  
  Хэнк ацэньвальна агледзеў новапрыбыўшага. “ Вы сваяк? - спытаў ён. “ Ён казаў, як ты.
  
  Холмс паківаў галавой.
  
  “У любым выпадку, яны злавілі гэтага індзейца, фактычна схіленага над целам. У нас у горадзе ёсць хлопец з Вашынгтона, так што, падобна, будзе суд ".
  
  У гэты момант далей па вуліцы паднялася мітусьня, натоўп расступіўся, і з турмы выйшла працэсія. Узброеныя памочнікі шэрыфа ішлі наперадзе, расштурхоўваючы натоўп разявак, якія выйшлі з бліжэйшых крамаў. А пасярэдзіне, закуты ў кайданкі і груба заціснуты паміж двума дюжими ахоўнікамі, быў спадарожнік Холмса-індзеец па імені Шедоу Вульф.
  
  “Вздерните яго, нікчэмную пацука. Нам не патрэбен ніякі суд. Забіце яго". Словы рэхам пракаціліся па натоўпе.
  
  Ценявы Воўк на секунду падняў вочы, і Холмс ўбачыў выбліск пазнавання, перш чым зноў апусціў іх.
  
  "Я ведаю гэтага чалавека", - усхвалявана прашаптаў Холмс містэру Такеру. “Ён выратаваў мне жыццё. Я павінен нешта зрабіць".
  
  "На тваім месцы, сынок, я б трымаўся далей ад усяго гэтага", - сказаў Такер. “Гэта не тое правасуддзе, да якога ты прывык, і мясцовыя жыхары не вельмі любяць індзейцаў. Ты мала што можаш зрабіць.
  
  “Прабач, але я не магу стаяць у баку і нічога не рабіць. Гэта можа быць бескарысна, але я павінен паспрабаваць". Холмс ўліўся ў людскі паток, дазволіў павесьці сябе ў будынак суда і заняў сваё месца на адной з задніх лавак. Зала гудзеў ад узбуджанай чаканні. Тайлер Дженсен і высокі мужчына ў чорным занялі свае месцы наперадзе.
  
  Быў абвешчаны старшыня суддзя, жылісты невысокі мужчына з якія тырчаць сівымі валасамі. Ён са стукам апусціў свой малаток. "Суд прыступае да пасяджэння", - сказаў ён. “Перад намі індзеец, які забіў Роберта Флетчара — выдатны, сумленны чалавек, які кіраваў ранча Тайлера Дженсен. Не думаю, што гэта павінна заняць занадта шмат часу. У нас ёсць сведкі, якія заспелі яго з доказамі злачынства.
  
  Холмс глыбока ўздыхнуў і ступіў наперад. "Магу я спытаць, хто ўяўляе падсуднага?" ён спытаў.
  
  “Не патрэбен ніякі адвакат. Справа адкрыта і зачынена", - сказаў суддзя. "Індзеец у значнай ступені прызнаў сябе вінаватым".
  
  "Згодна з заканадаўствам гэтай краіны, я лічу, што кожны чалавек мае права на справядлівае судовае разбіральніцтва з удзелам прадстаўніка, хіба гэта не так?" Спытаў Холмс.
  
  Чалавек у чорным падняўся на ногі. “Я Картэр Кліўленд, і мяне паслалі агледзець нашу новую тэрыторыю. Паколькі Арызона зараз афіцыйна з'яўляецца часткай Злучаных Штатаў, неабходна выконваць законы Злучаных Штатаў. Кожны мужчына мае права на прадстаўніцтва ".
  
  "Тады я хацеў бы добраахвотна прадстаўляць гэтага чалавека", - сказаў Холмс.
  
  "Ты добрасумленны адвакат, сынок?" - спытаў суддзя.
  
  "У Англіі, адкуль я родам, мяне лічаць адукаваным чалавекам", - нацягнута сказаў Холмс. "І я падазраю, што ў вас няма іншых добраахвотнікаў прадстаўляць індзейца ў судзе".
  
  Суддзя імгненне глядзеў на яго, затым кіўнуў. “Працягвайце. Не можа прычыніць шкоды. Не прынясе ніякай карысці".
  
  "Тады я хацеў бы параіцца са сваім кліентам," сказаў Холмс.
  
  Выбух смеху, змяшаны з галёканнем, рэхам разнёсся па будынку суда.
  
  "Тады дзесяць хвілін," пагадзіўся суддзя.
  
  Холмс падышоў да индейцу. "Не марнуй дарма слоў, мой сябар," сказаў Цёмны Воўк. “ Для мяне ўжо падрыхтавалі шыбеніцу.
  
  "Але ты гэтага не рабіў".
  
  “Няма. Я не забіваў таго чалавека".
  
  "Тады, дзеля бога, скажыце мне, што адбылося," узмаліўся Холмс.
  
  Прывідны Воўк ўтаропіўся кудысьці ўдалячынь. “Мінулай ноччу я ішоў адзін у цемры. Я не падыходзіў блізка да яркім агнёў вуліц, таму што не хацеў праходзіць міма салуноў. Вядома, што п'яныя мужчыны ўпадаюць у лютасць, калі бачаць каго-небудзь з маіх людзей. Я пачуў шум — гучныя галасы, мужчынскія крыкі — у завулку перада мной. Я пачуў голас, які сказаў: “Хопіць. Гэта працягвалася дастаткова доўга". Затым яшчэ некалькі слоў. Затым крокі, якія аддаляліся і цішыня. Я працягваў свой шлях, пакуль не ўбачыў што-то, якое ляжыць у цені. Гэта быў мужчына. Я схіліўся над ім, каб паглядзець, ці жывы ён яшчэ. Раптам мяне хапаюць за рукі і цягнуць прэч. Яны крычаць, што я забойца. Я кажу ім, што я невінаваты, але яны мяне не слухаюць".
  
  “ У вас ёсць якія-небудзь здагадкі, хто былі тыя мужчыны, аб сварцы якіх вы чулі? Ці з-за чаго яны пасварыліся?
  
  Індзеец паківаў галавой. “Што тычыцца іх слоў, я чуў толькі тое, што расказаў табе. У аднаго нізкі голас, грукатлівы, як горны гром".
  
  "Яшчэ адзін з тых, хто абрабаваў мяне", - падумаў Холмс. Відавочна, у горадзе цэлая банда, і гэта магла быць сварка паміж злодзеямі. Чалавек з вытанчаным ангельскай голасам больш не хацеў гэтага, таму яны забілі яго. Але як гэта даказаць?
  
  "Дзе гэта адбылося?" - Спытаў Холмс.
  
  “За таверной ёсць стайні. За гэтымі стайнямі ёсць выхад да дарозе з горада. Я спаў у бяспекі удалечыні ад дамоў белых людзей".
  
  "Але чаму вы ўсё яшчэ тут?" Спытаў Холмс. "Несумненна, ваша справа было даўно скончана?"
  
  Індзеец паківаў галавой. “Чалавек, які хацеў купіць мае камяні, з'ехаў. Мне сказалі, што ён вернецца ўчора. Таму я чакаў. Але ён не вярнуўся".
  
  "А твае камяні?"
  
  "Надзейна схаваны".
  
  "Добра, вы параіліся", - пачуўся голас суддзі. "Давайце працягнем".
  
  - І яшчэ адно, " Холмс звярнуўся да суддзі. “ Я хацеў бы сам агледзець месца злачынства.
  
  - У гэтым няма неабходнасці. Там няма на што глядзець.
  
  "Тым не менш, будзе толькі правільна, калі я сам агледжу гэта месца", - сказаў Холмс.
  
  "Хай не прыме ваш яму рот". "Давайце скончым з гэтым". "Давайце скончым з павешаннем". Галасы рэхам аддаваліся ў цёмнай задусе залы суда.
  
  Высокі мужчына ў чорным падняўся на ногі. “Як старонні чалавек, я магу толькі параіць, але гэта не здаецца неабгрунтаванай просьбай. Адвакату абароны неабходна агледзець месца злачынства".
  
  “О, вельмі добра. Няхай будзе па-вашаму", - адрэзаў суддзя. “Суд аб'яўляе перапынак на пятнаццаць хвілін. Можа быць, калі мы паспяшаемся, у нас будзе час на кароткі візіт у карчме" каб падсілкавацца.
  
  Холмс больш не чакаў ні хвіліны. Ён выбег з залы суда, знайшоў стайні, а затым малаўжываную дарожку паміж задняй часткай стайні і плотам прыватнага дома. Ён утаропіўся ў зямлю. Думай, сказаў ён сабе. Памятай, чаго ён цябе вучыў. Зямля распавядае гісторыю. Ён паглядзеў уніз, на пяшчаную глебу. Першае, што ён заўважыў, былі мухі на чорным, пакрытым смалой участку, які, як выказаў здагадку Холмс, быў засохлай крывёю. Ён апусціўся на калені і агледзеў зямлю ў пошуках адбіткаў. Некалькі пар адбіткаў чаравік, а затым ён абраў адну пару абутку на мяккай падэшве, якія былі на индейце. Ён уважліва агледзеў зямлю. Індзеец прайшоў той дарогай, як ён і сказаў. Адбіткі не выходзілі за межы плямы з крывёю. Ён таксама адзначыў, што ў адной пары чаравік быў цікавы металічны наканечнік у форме сэрца на шкарпэтцы і пятцы. Ён прайшоў па завулку раней індзейца, паколькі адбітак апошняга быў на ім, а затым працягнуў рух. Гэта магло быць супадзеннем, ці ён мог глядзець на адбітак чаравіка аднаго з забойцаў. Па шырыні кроку і глыбіні адбітка Холмс мог заключыць, што чалавек збег.
  
  Ён неахвотна вярнуўся ў залу суда. Па які падняўся шуму ён заўважыў, што многія з наведвальнікаў сапраўды падсілкаваліся ў карчме, пакуль яго не было. Іх буянства цяпер межавала з ваяўнічасцю.
  
  Пачаўся судовы працэс. Быў выкліканы першы сведка. Ён прадставіўся як Чак Хокінс. Ён распавёў, як пачуў шум мінулай ноччу, выйшаў у завулак і ўбачыў індзейца, схіленага над целам. Цела было яшчэ цёплым. Ён і яшчэ некалькі чалавек схапілі індзейца і пацягнулі яго ў турму.
  
  "Падобна на тое, няма неабходнасці ісці далей", - сказаў суддзя. "Справа адкрыта і зачынена, як я і сказаў".
  
  "Адну хвіліну, калі ласка". Холмс падняўся на ногі пад стогны і свіст. “Спачатку я хацеў бы пагаварыць пра асобу абвінавачанага. Ён не забойца. Толькі на мінулым тыдні ён выратаваў мне жыццё, калі мяне абрабавалі і пакінулі паміраць у пустыні ". Ён абвёў позіркам залу суда. "Магчыма, сумленныя людзі сярод вас здзівяцца, даведаўшыся, што банда рабаўнікоў дыліжансаў на самай справе жыве ў гэтым горадзе і сёння знаходзіцца тут, сярод вас".
  
  Па натоўпе пракаціўся нараканьні.
  
  “Але гаворка ідзе не пра гэта. Мы гаворым аб жыцці чалавека, чалавечага істоты, незалежна ад колеру яго скуры. Як і любы іншы чалавек тут, ён невінаваты, пакуль яго віна не даказаная. Спачатку я хацеў бы патэлефанаваць лекара, які аглядаў цела. Я мяркую, што лекар сапраўды аглядаў цела."
  
  "Цалкам дакладна", - сказаў суддзя. “Гэта быў я, сынок. Ён памёр імгненна, ад удару нажом у сэрца".
  
  "Цікава," сказаў Холмс. “ Вы маеце на ўвазе ўдар нажом спераду? Я толькі што агледзеў той завулак і заўважыў, што сляды індзейца не ідуць далей таго месца, дзе чалавек упаў. Таму я магу толькі зрабіць выснову, што ён, як і сказаў, наткнуўся на цела і нахіліўся, каб агледзець яго ззаду. Зараз, калі б ён проста ўдарыў мужчыну нажом, ён бы стаяў перад ім, ці не так? Але няма ніякіх слядоў яго ног далей таго месца, дзе мужчына ўпаў. Наадварот, я мог бачыць дзве пары даволі характэрных чаравік, ўцякаюць прэч, мяркуючы па размаху іх крокаў. Боты белага чалавека, заўважце, а не індзейскія макасіны ".
  
  "Сляды нічога не даказваюць", - крыкнуў нехта наперадзе. “Гэтыя адбіткі маглі заставацца там некалькі дзён. А індзеец мог падкрасціся ззаду, разгарнуць небараку, а потым ударыць яго нажом.
  
  У адказ на гэта пачулася ворчливое згоду.
  
  Холмс глыбока ўздыхнуў. Ён разумеў, што ў іх знойдзецца адказ практычна на любыя доказы, якія ён прадставіць. Яны хацелі, каб індзеец быў вінаваты, і збіраліся пераканацца ў гэтым.
  
  "Доктар," сказаў ён. “ Вы агледзелі цела. Якога, па-вашаму, памеру была рана?
  
  Суддзя на імгненне задумаўся. “ Я б сказаў, каля двух цаляў. Агідная, заганная рана. Трапіла прама ў сэрца.
  
  “ А хто адабраў у індзейца зброю, калі яго арыштавалі?
  
  "Я гэта зрабіў", - пачуўся голас ззаду. "Яны цяпер зачыненыя, у турме".
  
  "Не маглі б вы, калі ласка, прад'явіць іх у якасці доказаў?" Запатрабаваў Холмс.
  
  Яны чакалі. Некалькі секунд праз задыханы памочнік шэрыфа паклаў сякеру і нож перад суддзёй.
  
  "Гэта дакладна", - сказаў Холмс. “У той час, калі я быў з гэтым чалавекам, у яго былі пры сабе толькі гэтыя два выгляду зброі. Сякера не мог быць выкарыстаны для нанясення удараў. Ім нельга нанесці досыць глыбокі парэз, каб забіць. Зараз давайце агледзім нож. Заўважце, гэта кідальны нож. Лёгкае, кропляпадобнай формы, прызначанае для хуткага і лёгкага палёту па паветры. Але ў самым шырокім месцы лязо ўсяго — што б вы сказалі, доктар — шырынёй у адзін цаля?
  
  Суддзя нахіліўся наперад, каб агледзець лязо. “Так. Прыкладна так."
  
  “ Значыць, гэта не магло быць тое лязо, якім забілі містэра Флетчара, ці не так?
  
  Па натоўпе зноў пракаціўся нараканьні. “І, больш таго, - працягваў Холмс, асмялеўшы, - я мяркую, што магу даказаць, якім нажом у гэтым пакоі ён быў забіты. Калі вы пройдзеце за мной на вуліцу ... " Яны падпарадкаваліся, штурхаючыся ў пошуках месца.
  
  Холмс ішоў ззаду іх, правяраючы сляды на мяккім пяску вуліцы. "Не маглі б вы выйсці наперад, сэр?" Ён абышоў іх, дакранаючыся плячэй, відавочна, наўздагад. “ І не маглі б вы пакласці свае нажы на дно гэтай калёсы?
  
  Ён заклікаў дзесяць чалавек. Дваіх з іх ён даведаўся.
  
  Нажы былі пакладзены. Холмс чакаў.
  
  “ Што ты збіраешся рабіць, магічны трук? Збіраешся прымусіць мерцвяка з'явіцца і паказаць на яго забойцу? - Запатрабаваў Тайлер Дженсен і выклікаў агульны смех, хоць і не ў мужчын, якія стаялі ў чарзе.
  
  "Пакуль мы чакаем," сказаў Холмс, - дазвольце мне ўвесці вас у курс справы, каб вы лепш зразумелі. На мінулым тыдні я быў у паштовым дыліжансе, які абрабавалі ў пустыні. Я спрабаваў абараніць маладую жанчыну і страціў прытомнасць. Мяне пакінулі паміраць. Я б, напэўна загінуў, калі б гэты індзеец не знайшоў мяне і не даставіў у бяспечнае месца. Якое ж было маё здзіўленне, калі я прыехаў у горад і ўбачыў людзей, якія мяне абрабавалі. Гэта праўда, што яны былі ў масках, але ў кожным з іх было што—тое, што выдавала іх - асабліва глыбокі, зычнай голас, напрыклад, ці ярка-аранжавыя вяснушкі на перадплечча і пранізлівы смех. У аднаго з іх быў прыемны англійская акцэнт. Я мяркую, што гэта містэр Роберт Флетчар, які цяпер ляжыць у вашым моргу. Я таксама мяркую, што паміж злодзеямі адбылася спрэчка. Было падслухана, як містэр Флетчар сказаў: 'Хопіць. Гэта працягвалася дастаткова доўга'. Я падазраю, што сумленне ўзяла над ім верх, і ён захацеў сысці. Але яму нельга было дазволіць пакінуць банду, на выпадак, калі ён здрадзіць сваіх таварышаў-бандытаў. Таму яны забілі яго. Тое, што чалавек, выпадкова наткнуўшыся на цела, быў індзейцам, было чыстай выпадковасцю. Відавочны казёл адпушчэння, вы не знаходзіце?
  
  "Поўная лухта", - сказаў адзін з мужчын, якія стаялі ў чарзе. “Давайце, суддзя. Гэта працягваецца досыць доўга. Што, на думку хлопца, ён можа даказаць? Ён проста ўсё выдумляе, каб абараніць свайго прыяцеля-індзейца. Я прапаную задраць іх абодвух ".
  
  Холмс падняў руку. “Яшчэ толькі адна хвіліна вашага часу, я абяцаю вам. Доказ прыбыло. Пакуль я гасцяваў у містэра Такера, ён шмат чаму мяне навучыў, у тым ліку таму, што мухі заўсёды злятаюцца на кроў. Забойца думаў, што чыста выцер свой нож, але недастаткова чыста. Мухі ўсё яшчэ адчувалі сляды крыві на ім. Калі вы звернеце сваю ўвагу на нажы, то зараз ўбачыце, якім нажом быў забіты Роберт Флетчар."
  
  Натоўп ахнула. На адным нажы цяпер было пяць ці шэсць мух. На іншых - няма.
  
  "Ці будуць астатнія мужчыны цяпер даставаць свае нажы?" Праінструктаваў Холмс.
  
  Ён паглядзеў на маладога рыжавалосага мужчыну. Яго твар быў попельна колеру. "Ўілард Дженсен, ці не так?" Холмс сказаў: “І калі я не памыляюся, у вашых чаравік характэрныя металічныя набойкі. Я бачыў вашыя адбіткі пальцаў, калі вы ўцякалі з месца злачынства.
  
  Калі чые-то рукі пацягнуліся, каб схапіць яго, Дженсен выхапіў пісталет. "Ён прымусіў мяне зрабіць гэта", - крыкнуў ён, размахваючы пісталетам перад буйным мужчынам у чырвонай кашулі. "Ён сказаў, што мы павінны пераканацца, што Роберт не прагаварыўся".
  
  "Што за лухту ты нясеш?" Тайлер Дженсен выступіў наперад. “Обвиняешь майго хлопчыка? Гэта вельмі дурны ўчынак, незнаёмы. Ад цябе адны непрыемнасці з тых часоў, як ты з'явіўся ў горадзе. І калі вы, мужчыны, ведаеце, што для вас добра, вы не будзеце слухаць ні слова з таго, што ён кажа.
  
  "Наадварот". Федэральны агент праціснуўся наперад натоўпу. “Я лічу, што ён выклаў сваю справу надзвычай добра. Я, напрыклад, задаволены тым, што ён дакапаўся да ісціны. Калі вы хочаце разабрацца з ім, вам прыйдзецца спачатку разабрацца са мной. І я магу запэўніць вас, што мае калегі ў Вашынгтоне ў імгненне вока перакінулі б сюды кавалерыю і ўзялі б на сябе кіраванне гэтым горадам, калі б са мной што-небудзь здарылася ".
  
  Ён падышоў і стаў побач з Холмсам. "Суддзя," сказаў ён. “ Я думаю, вам варта вызваліць гэтага індзейца.
  
  Суддзя кінуў трывожны погляд на Тайлера Дженсен. “О, вельмі добра. Выведзіце індзейца. Але вам, хлопцы, лепш як мага хутчэй вывезці яго з горада, інакш я не буду несці адказнасці за тое, што здарыцца ні з ім, ні з кім-небудзь з вас.
  
  "Так атрымалася, што я ўсё роўна планаваў з'ехаць сёння", - сказаў чалавек у чорным. “Не маглі б вы далучыцца да мяне, містэр Холмс? Я накіроўваюся ў Фінікс, а затым на Заходняе ўзбярэжжа".
  
  "Мой дарагі сэр, я быў бы рады," сказаў Холмс, "калі б мы маглі адвезці майго добрага сябра Шедоу Вульфа ў бяспечнае месца".
  
  "Мы, безумоўна, можам", - адказаў містэр Кліўленд.
  
  "Перш чым я пайду," сказаў Холмс, паварочваючыся да натоўпе. “ Я хацеў бы забраць свае кішэнныя гадзіны. Я не ведаю, што здарылася з астатнімі маімі рэчамі, але гэтыя гадзіны былі мне дарогі. "Ён падышоў да вялікага мужчыны ў чырвоным і працягнуў руку. "Я заўважыў гэта ў судзе", - сказаў ён.
  
  "Гэй, я шчыра купіў гэтыя гадзіны ў гандляра", - адрэзаў мужчына. "Ты ніяк не зможаш даказаць, што яны твае".
  
  "Я думаю, што надпіс на задняй боку вокладкі магла б пераканаць некаторых людзей у тым, што гэта маё", - сказаў Холмс. “Майму дарагому брату Шэрлаку у яго дваццаць першы дзень нараджэння. Падпісана "Майкрофт".
  
  Хендс зняў гадзіннік і адчыніў іх, і па натоўпе прабег адабральны шэпт. Гадзіны былі ўручаны Холмсу.
  
  "А цяпер забірай гэта і прэч, пакуль ты яшчэ жывы", - раўнуў містэр Дженсен.
  
  Ценявога Ваўка вывелі і пасадзілі ў павозку. Холмс і федэральны агент забраліся побач з ім.
  
  "Я баюся, што правасуддзе ў гэтым месцы не пераможа", - сказаў Холмс.
  
  "Мы зрабілі ўсё, што маглі, без падмацавання", - сказаў містэр Кліўленд. “Вы павінны радавацца, што вынік быў такім станоўчым. Калі б мяне там не было, баюся, што ў гэты момант вы абодва боўталіся б у пятлі. Я паведамлю аб гэтым выпадку свайму начальству ў Вашынгтоне, але сумняваюся, што многае можна зрабіць. Нам давядзецца пачакаць, пакуль на захад прыедзе больш жанчын. Яны заўсёды аказваюць цивилизующее ўплыў ".
  
  Фурманка кранулася з месца. Калі яны разгарнуліся, каб выехаць з горада, Тайлер Дженсен выбег наперад і выхапіў пісталет. "Атрымлівай, ты, пракляты зануда", - закрычаў ён. У чыстым паветры грымнуў стрэл.
  
  Затым на яго твары з'явілася здзіўлены выраз, і ён паваліўся на зямлю. Не менш здзіўленая ўсмешка расплылась па твары Холмса, калі ён прыбіраў гарачы пісталет у кабуру.
  
  “Адна з рэчаў, якім містэр Такер навучыў мяне падчас майго выздараўлення, заключалася ў тым, як страляць з адной з гэтых штуковін. Павінна быць, я асвоіў гэта дзіўна хутка ".
  
  Коні набіралі хуткасць па меры таго, як горад заставаўся ззаду.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Сакавіка Рэндалл піша з запалам, агнём і уласцівым ёй вытанчанасцю аб Мексіцы 150-гадовай даўніны і аб тым, што Шэрлак Холмс там знайшоў.
  
  Англійская СЕНЬЁР
  
  Аўтар:
  
  САКАВІКА РЭНДАЛЛ
  
  Я ўжо даўно страціла цярпенне да маладому чалавеку, які ехаў са мной у экіпажы. Не мела значэння, што мой зяць Теобальдо маліў мяне бяспечна вывезці яго з Мехіка, не мела значэння, што ён быў маладзейшы за майго малодшага ўнука, не мела значэння, што ён быў хворы і ледзь падыходзіў для падарожжа, і ўсё менш і менш мела значэння, што, калі яго знойдуць, яго жыцця будзе нанесены ўдар, як і жыцця Теобальдо, і, цалкам магчыма, маёй уласнай. Калі яны павесілі гэтага маладога ангельскага сеньёра на ламповом штандарце, то гэта было толькі тое, чаго ён заслугоўваў.
  
  З-за таго, што ён быў тут, з яго доўгім носам, які тырчыць з свайго гнязда з коўдраў, як дзюба асабліва надакучлівай птушкі, я прапусціў адзінае выкананне цудоўнай Дзевятай сімфоніі Людвіга ван Бетховена, кульмінацыі цыклу пад кіраваннем знакамітага вугорскага дырыжора Артура Никиша. Гэта быў трыумфальны сезон, нашы музыкі з класічнай падрыхтоўкай справіліся з выклікам уражлівага вусатага Никиша, так што паўстала трохбаковае партнёрства: дырыжор, музыкі і хор напоўнілі вялікі канцэртны зала музыкай гэтак жа ўзнёслай, як ... але я адцягнуўся ...
  
  Я пагадзілася адмовіцца ад кароннага тварэння старэйшага Бетховена толькі таму, што Теобальдо літаральна ўпаў на калені, узяў мае рукі ў свае і заплакаў над імі. Мой зяць быў вядомы сваімі мелодрамами, але як я магла адмовіць яму? Ён быў апорай сям'і ў барацьбе з палітычнымі бурамі, якія працягваюць напады на нашу бедную краіну: рэвалюцыі, дыктатары, ўварвання, ганебная акупацыя ненавіснымі французамі і манархія сімпатычнага хлопчыка Максіміліяна і яго беднай, вар'яцкай жонкі Карлота.
  
  Теобальдо змагаўся на баку Беніта Хуарэс, сапраўднага героя, і дапамог выгнаць французаў з краіны, але памяць аб уварванні ўсё яшчэ раздзірала яго. Ангельская армія высадзілася разам з французскай, і гэты факт не застаўся незаўважаным мексіканцамі, і таму перыядычна ангельцаў выганялі з краіны. Відавочна, ангельская гандлёвая дэлегацыя наступіла на далікатныя пачуцці мэра Мехіка і яго кішэннай арміі, якую ўзначальвае генералам эль-мальдито Томасам Пульгоном дэ Колифлором. Мэр пакляўся, што, калі Инглесесы не сыдуць з Мексікі на працягу тыдня, любы пакінуты член сям'і будзе застрэлены ці павешаны, а магчыма, і тое і іншае разам. Ён быў магутным чалавекам і вядомы падобнымі выбліскамі гневу, якія звычайна праходзілі на працягу года, mas o menos. На жаль, пакуль яны не аціхлі, генерал Пульгон быў рады павесіць або расстраляць, а магчыма, і тое і іншае разам, любых меркаваных злачынцаў. Гэты чалавек, які, несумненна, заслугоўваў гэтага, быў занадта хворы, каб падарожнічаць, і яго брат маліў Теобальдо выратаваць хлопчыку жыццё. Хлопчык толькі што скончыў школу, суправаджаючы свайго старэйшага брата ў пошуках прыгод, каб убачыць Новы Свет, нявінны ва ўсіх злых умыслах, проста дзіця, годны выратавання. Што яму заставалася рабіць, спытаў мяне мой зяць, орошая мае рукі сваімі слязьмі. Гэта было пытанне гонару. Гонар! І вось я сядзеў тут, пакуль гэты юны шаканапес што-то мармытаў ў свае коўдры і выціраў дзюбу маім лепшым ільняным насоўкай.
  
  Усё гэта было дастаткова дрэнна, але ён сам узмацніў маю лютасць. Чаму? Я дазволю яму расказаць вам самому, на яго скрипучем англійскай. Майце на ўвазе, калі ён сказаў усё гэта, мы ледзь выехалі з цэнтра горада, і ён паняцця не меў, што я кажу на яго мове.
  
  "Сеньёра, я бязмерна ўдзячны (шмыгает носам) за тое, што ваш найдабрэйшы сваяк (шмыгает носам) узяў на сябе смеласць (чхае) з вялікай небяспекай для сябе (чмыхае носам) выступіць наперад у гадзіну маёй патрэбы (кашаль) і арганізаваць для вас транспарціроўку мяне (кляп) у бяспечнае месца, ратуючы мяне ад лап (шмыгает носам) гэтага вялікага варвара (кашаль), які кіруе гэтай беднай, недасведчанага (чмыхае носам) і няшчаснай краінай".
  
  Бедная, пагружаная ў змрок, няшчасная краіна! Ён мог сказаць гэта толькі таму, што не думаў, што яго разумее бедная, пагружаная ў змрок, няшчасная жанчына, якая ратавала яму жыццё. Акрамя таго, ён падзякаваў Теобальдо, але падзякаваў ён мяне, Ану Магдалену Корахе дэ Мантальво Конехо? Ён гэтага не зрабіў, і ўсё ж небяспека для мяне была амаль гэтак жа вялікая, як для гэтага дзіцяці, і, верагодна, больш, чым для Теобальдо, які быў непераўзыдзеным палітыкам і мог выблытацца з любой колькасці далікатных сітуацый. Але я была ўсяго толькі ўдавой хасендадо з поўначы Халіска, уладальніцай невялікага, але багатага ранча знаходзіцца далёка ў баку ад свецкага мітусні Мехіка. Мае землі былі ўрадлівыя, мае статка сытыя і прывабныя для тых у сталіцы, хто быў бы рады любому нагоды абвясціць іх канфіскаванымі. Теобальдо выжыў бы, але я, я быў бы ў лепшым выпадку заключаны ў турму, а ў горшым - расстраляны, і не мела значэння, што салдаты паклапаціліся б пра тое, каб стрэліць мне ніжэй шыі, каб не пашкодзіць твар жанчыны.
  
  Маё раздражненне узмацніўся з-за таго, што мы адправіліся на поўнач, да маёй гасиенде, а на ўсход, да Веракрусу, па слядах ўцякаюць ангельцаў. Вы былі ў Веракрусе? Гэта напярэдадні el infierno, гарачага, ліпкага і смуроднага, а паветра настолькі кішыць надакучлівымі казуркамі, што немагчыма дыхаць, не з'еўшы іх кілаграм. Я б аддаў перавагу правесці месяц у часу-эжемпло, жаласнай вёсачцы Пеньямо, чым правесці гадзіну ў Веракрусе.
  
  Я расказаў яму ўсё гэта ярасным шэптам па-іспанску, у той час як ён кашляў, смаркацца і пільна глядзеў на мяне, таму што, калі ён не мог зразумець маіх слоў, ён, вядома, зразумеў мой тон. Карэта загрохотала па бруку. Эдуарда, мой мажордом, сядзеў верхам і кіраваў экіпажам, яго сын Хериберто ехаў побач, а Марыя, мая пакаёўка, сядзела побач са мной і, прыкрыўшы рот рукой, ціха хіхікала, калі я скончыла сваю тыраду. Усе гэтыя людзі трымалі маё жыццё і жыццё хлопчыка ў сваіх руках, але я безумоўна давярала ім. Мы былі разам доўгі, вельмі доўгі час.
  
  Хлопчык нацягнуў коўдру да вушэй, і я адвярнуўся, спрабуючы супакоіцца, успамінаючы мелодыю вялікага харала з апошняй сімфоніі старэйшага Бетховена. Мой настаўнік музыкі навучыў мяне ёй, калі я была яшчэ дзяўчынкай, і я ніколі не чула, каб яе ва ўсе горла выконваў прафесійны хор. Цяпер я ніколі не пачую. Я ў лютасьці напявала мелодыю сабе пад нос.
  
  Раптам хлопчык устрывожана сеў. "Наперадзе што-то адбываецца", - сказаў ён, душачы чых з такой лютасцю, што яго твар пачырванеў. "Наперадзе!" Ён паказваў і рабіў дзікія жэсты рукамі. Эдуарда пастукаў па даху карэты і адсунуў маленькае акенца ззаду сябе.
  
  “ Донна Ана, баюся, дарога перакрытая — наперадзе нас стаяць падводы.
  
  "Чорт!" Я сказала па-ангельску, на што вочы хлопчыка шырока раскрыліся. "Марыя, мая больса!", - сказала я. Марыя схапіла мой сакваяж. Я рыўком адчыніла яго і схапіла што ляжала ў ім вопратку. “ І будзь пракляты Теобальдо за тое, што прымусіў нас сысці так паспешліва. Я сунула хлопчыку ахапак ніжніх спадніц. "Хутка распранайся і надзень гэта".
  
  "Ты, ты гаворыш па-ангельску", - сказаў ён. Яго нос быў яшчэ больш чырвоным, чым твар.
  
  "І ты не будзеш казаць гэта зноў, калі ведаеш, што так будзе лепш", - парыраваў я. “Працягвай, у цябе няма нічога такога, чаго мы з Марыяй не бачылі раней. Яны абшукваюць фургоны наперадзе, у цябе мала часу. Я сунула вопратку яму ў рукі. “ Цяпер, калі ты не хочаш памерці!
  
  Пры гэтых словах ён моцна ажывіўся пад коўдрай. Марыя зноў хіхікнула, і я моцна паляпаў яе па плячы.
  
  "Паслухай, малады чалавек", - прашаптаў я. “Ты мая пляменніца Канделярия, і ты цяжка хворы, і я спрабую даставіць цябе дадому да таго, як ты памрэш. Я думаю, у цябе, эм, што ў цябе? Халера? Няма, ні тыф, яны абодва занадта смярдзючыя. А! У цябе пухліны ў падпахах. Ты павінен трымаць рукі вось так ". Я праілюстраваў гэта, падняўшы локці ўверх і адвядучы іх ад цела. “Maria, una мантылью. Вам варта хаваць рукі пад коўдрамі, яны выглядаюць вельмі неэлегантно, вы обкусали пазногці да костак. Я дастала з сакваяжа свае парашкі. "Заплюшчы вочы", - загадала я і припудривала яго да тых часоў, пакуль яго твар не набыла жудасны выгляд.
  
  Марыя склала яго абалонку, якую скінула вопратку і засунула яе пад падушкі. Мы селі на іх, а ён ляжаў на процілеглым сядзенне, яго недарэчна доўгія ногі былі подогнуты пад коўдрамі, сукенкай і ніжнімі спадніцамі, галава накрытая тоўстай фланэллю, а па-над ўсяго гэтага накінутая мантилья. Я сам быў перакананы, што гэта не спрацуе, і мог уявіць, як ён разгойдваецца на дрэве, з яго доўгага чырвонага носа ўсё яшчэ капае, у той час як камандантэ ласкава інструктуе сваіх людзей не страляць мне ў твар. Я пастукаў па даху карэты, і калі Я адкрыў акно, я сказаў: "Чума". Ён кіўнуў і зноў зачыніў акно, і карэта, падскочыўшы, спынілася.
  
  "І ты нямы!" Дадала я з шыпеннем. Фланель і мантилья затрэсліся, калі хлопчык кіўнуў. Імгненне праз дзверцы экіпажа адкрылася. Малады лейтэнант прасунуў галаву ўнутр і наважыў самы зарисованный паклон.
  
  "Што гэта значыць?" Запатрабавала я адказу, перш чым ён паспеў загаварыць. "У мяне няма часу гуляць у гэтыя маленькія гульні, у гэтым вагоне хворая жанчына, і я павінна неадкладна адвезці яе дадому!"
  
  Лейтэнант прыўзняў брыво. “Сеньёра, мы адшукваем небяспечнага злачынца, нейкага Инглеса, вядомага як агент свайго ўрада, мае намер раскрыць сакрэты найвышэйшага ўзроўню і выкарыстоўваць іх супраць нашай любімай краіны. Невялікая хвароба не можа стаяць на шляху нашай нацыянальнай бяспекі ".
  
  Англійская сеньёр выдаў патройны стогн і пад коўдрамі прыўзняў локці ад цела. Лейтэнант адкінуўся назад, выглядаючы здзіўленым.
  
  - Бубоны чума, " прашаптаў я. “ Не кажы ёй гэтага - яна не ведае, што памірае. Я пусціў слязу. "Такая трагедыя, яна так маладая".
  
  Але я сказаў гэта ў пустэчу. Дзверы зачыніліся, і пасля кароткай паўзы ў крыках мы зноў рушылі ў шлях. Эдуарда правёў экіпаж скрозь якія чакалі падводы. Вестка аб нашым заразном грузе, павінна быць, прыйшоў раней за нас; за акном, я ўбачыў, як возчыкі паспяшаліся прыбрацца з нашага шляху, прыціскаючыся адзін да аднаго і прыціскаючы вопратку да ротамі і носам. Малады сеньёр выпрастаўся.
  
  "Канделярия, кладзіся," сказаў я па-іспанску. “ Ты сур'ёзна хворая.
  
  "Хто-то дакрануўся да экіпажа", - сказаў ён, яго вочы былі дзікімі. "На задняй сценцы экіпажа што-то ёсць".
  
  "Зноў жар", - вырашыла я і дакранулася да яго ілба. Ён адхіснуўся, але я адчула жар на кончыках пальцаў.
  
  "Кладзіся," зноў сказаў я па-іспанску, штурхаючы яго ў плячо. “ Ты небяспечна хворы.
  
  Калі ён і не зразумеў з маіх слоў, то, па меншай меры, зразумеў мае жэсты і адкінуўся на спінку крэсла. Праз, здавалася, цэлую вечнасць, мы выехалі з горада на адкрытую дарогу. Я ўздыхнуў з палёгкай, але не дазволіў яму сесці, пакуль горад не застаўся ззаду і сельскагаспадарчыя ўгоддзі паступова не змяніліся пашамі, а затым няроўнымі схіламі гор. Да таго часу, калі я падумаў, што мы, магчыма, пазбавімся ад праблем, па меншай меры на дадзены момант, хлопчык моцна спаў, і я пакінуў яго ў такім стане.
  
  Я, як я ўжо сказала, Ана Магдалена Корахе дэ Мантальво Конехо. Я выйшла замуж, калі была вельмі маладая, як дамовіліся мае бацькі і яго. Калі Арманда Реджиберто Конехо дэ Платас-і-Занахория ўпершыню павёз мяне так далёка на поўнач, я быў перакананы, што памру ўдалечыні ад касмапалітычнай атмасферы сталіцы. Я вырас сярод дзяржаўных дзеячаў і мастакоў і наведваў школы ў Мадрыдзе і Лондане, так які ж магло прадстаўляць цікавасць для мяне ранча? І сапраўды, у першыя гады я шмат пакутавала, хаваючы гэта, як магла, ад Арманда. Гэта не быў шчаслівы шлюб. Я ўвесь час адчувала сябе не ў сваёй талерцы, па-за часу і па-за жыцця. Ён памёр незадоўга да вяселля нашай старэйшай дачкі, зваліўшыся з каня, калі пас статка удалечыні ад нашай гасиенды. Тады я не мог вярнуцца ў сталіцу, таму што ўварвалася армія Злучаных Штатаў, і мая сям'я думала, што мне і маім дзецям будзе бяспечней схавацца на поўначы.
  
  Да таго часу, калі падарожнічаць стала бяспечна, я закахаўся ў свой дом, у дзікія барранкас і далёкія віды, у яркае гарачае чыстае неба і галасы маіх індзейцаў, возделывающих зямлю. Гэтыя чыстыя, свабодныя прасторы віталі мяне, цяпер, калі я таксама быў вольны. Больш таго, я ўступіў у грандыёзны эксперымент і не мог кінуць яго, як не мог адрэзаць сабе руку.
  
  Я чытаў кнігі эль обиспо Васка дэ Кироги, біскупа Мичоакана трыста гадоў таму, які верыў у ўтопію сэра Томаса Мора і стварыў вакол возера Пацкуаро шэраг самакіравальнай вёсак, заснаваных на розных рамёствах, якія забяспечвалі гэты раён неабходнымі таварамі, а вёскі - прыбыткам. Арманда лічыў усё гэта глупствам і называў мяне маленькай дурніцай, але я хавала кнігі ў сваёй пакоі і не забывала пра іх.
  
  Пасля смерці Арманда, якому забаранілі вяртацца ў сталіцу і надакучылі доўгія спакойныя дні, я сустрэўся з вясковымі лідэрамі і пачаў прымяняць вучэнне Таты Васка на нашай гасиенде. Нам пашанцавала, што ў нас былі добрыя паклады гліны і многіх мінералаў, неабходных для глазуры; на берагах рэк у багацці раслі тулес і вярба для вырабу кошыкаў і плеценых вырабаў; першыя некалькі гадоў я аплачваў імпарт медзі з вогненнай зямлі кальенте, пакуль мая вёска, дзе працавалі меднікі, не змагла дазволіць сабе закупляць ўласнае сыравіну. Экспедыцыі ў Сьера-Мадре прывозілі драўніну, неабходную для вырабу мэблі. У кожным выпадку я сыходзіў як мага хутчэй, каб людзі самі развівалі свой бізнэс, атрымлівалі прыбытак і кіравалі сваімі пуэбло. Я утрымліваў бальніцу на тэрыторыі сваёй гасиенды, як Тата Васка утрымліваў бальніцы побач са сваім саборам у Пацкуаро. Я казаў, што безумоўна давяраю сваім таварышам-індзейцам? Гэта таму, што я, у сваю чаргу, заслужыў іх давер.
  
  Любая удава, з добрым станам - крыніца пастаяннага цікавасці, і ў мяне была свая доля прыхільнікаў і прапаноў. Я ўсім ім адмовіла. Чаму я павінна прамяняць сваю свабоду на сьпешчаную жыццё маленькай дурнічкі іншага мужчыны? Але, тым не менш, я была аб'ектам некаторага цікавасці, нават цяпер, калі я была поўнай і сівы, нават будучы прабабуляй, і таму павінна была дзейнічаць з некаторай асцярожнасцю. Сапраўды, я прыехаў у Мехіка абачліва, на сезон музыкі і святаў, але, што значна важней, каб замовіць матэрыялы для паравога млына, якую мы будавалі. Шасцярэнькі і колы былі на шляху на поўнач, што дастаўляла велізарнае задавальненне гэтаму маленькаму дурачку. Сапраўды, варты жалю і невуцкі!
  
  Англійская сеньёр што-то мармытаў і біўся, і я прыбраў фланель з яго твару. Яго лоб гарэў. Нам трэба было абкласці яго ў ложак, і хутчэй. Я пастукаў па даху.
  
  Эдуарда знайшоў пуэблито з зацененых калодзежам, дзе мы напоўнілі нашы сумкі вадой. Мы з Марыяй распранулі маладога чалавека да дробязяў, але ніжнія спадніцы і сукенкі я пакінула пры сабе — мы ледзь заехалі ў горы вакол сталічнай катлавіны, усё яшчэ занадта блізка да генералу Пульгону для майго душэўнага спакою. Эдуарда працягнуў мне пакеты з вадой, затым закрануў маёй рукі.
  
  - Свету, донна Ана, " прамармытаў ён і падняў кулак, паказваючы мне чырвоную анучу. “ Ён затрымаўся за адным з цвікоў у задняй частцы карэты.
  
  Я ўзяў яе, успомніўшы нядаўнюю паніку хлопчыка. Гэта была бандана кавалерыста, выглаженная і накрахмаленная, відавочна, ўласнасць афіцэра. Малады лейтэнант, падумала я, пазначыў наш экіпаж, каб было лягчэй ісці за ім. Я падзякавала Эдуарда і схавала бандану, злуючыся на сябе за тое, што не надала больш увагі.
  
  Мы з Марыяй абціралі хлопчыка губкай, пакуль ён мармытаў і крычаў па-ангельску, яго канечнасці тузаліся, пакуль Марыя не звязала яго ніжнімі спадніцамі. Хериберто некаторы час назіраў за тым, што адбываецца, затым з агідай фыркнуў і ўскочыў на каня. Ён быў усё яшчэ малады і, як усе маладыя людзі, не цярпеў нічога, што, на яго думку, грешило мужнасцю. Мы ішлі за ім у гару па дарогах, якія, нягледзячы на ўсё тое рух, якое яны неслі на працягу стагоддзяў, былі вартым жалю, перакапаных каляінамі пакараннем, больш прыдатным чистилищу, чым такі богобоязненной і прагрэсіўнай краіне, як Мексіка.
  
  Прайшоў гадзіну, пакуль хлопчык неспакойна спаў; прайшоў яшчэ гадзіну, але нельга было сказаць, што ён прачнуўся. У сярэдзіне дня я патэлефанаваў Эдуарда, і мы зноў пагаварылі. Мы пачакалі ў цені некалькіх соснаў, пакуль яго сын пайшоў, і вярнуліся са словам, што наперадзе ў баку ад дарогі знаходзіцца манастыр і што яны прытуліць нас дзеля дабрачыннасці. Эдуарда збочыў з дарогі на Веракрус і павёў нас па вузкай камяністай сцежцы, у той час як сонца апускалася ўсё ніжэй і ніжэй у небе ззаду нас.
  
  Мы ўжо ўступілі ў вячэрнія цені, калі завярнулі за апошні паварот і ўбачылі прама над сабой манастыр з запаленымі ліхтарамі, якія паказваюць нам шлях ўнутр. Калі мы пад'ехалі бліжэй, я ўбачыў, што толькі ў некалькіх вокнах гарэла святло; вялікая частка манастыра была пагружаная ў цемру. Манахі, не губляючы часу, паднялі маладога ангельца і беражліва аднеслі яго ў свой лазарэт, і гэтак жа беражліва накіравалі мяне ў гасцявыя пакоі, дзе я мог памыцца і прывесці сябе ў парадак перад вячэрняй трапезай.
  
  Манастыр быў старым, верагодна, пабудаваны ў часы іспанскага заваёвы. Мы знаходзіліся высока ў гарах, і холад пранікаў унутр скрозь тоўстыя сцены і падымаўся ад каменных падлог. Я плюхнула вадой на твар і рукі. Марыя дала мне чыстую шаль і мантилью, і праз хвіліну прыйшоў манах, каб праводзіць мяне да абеду.
  
  Вядома, непрыстойна, каб жанчына далучалася да манахаў, таму настаяцель дамовіўся падзяліць са мной трапезу сам-насам. Ён быў высокім, хударлявым мужчынам, маладзейшы за мяне, але, з іншага боку, большасць людзей, маладзейшых за мяне. Ён прадставіўся як бацька Бернарда дэль Кальдо. Я ўспомніў яго бацькоў, добрых людзей з эстансией недалёка ад Куэрнаваки, і сказаў яму пра гэта. Яго старэйшы брат, вядома, атрымаў у спадчыну ўсё, але Бернарда вырас бы, ведаючы гэта, і ведаючы, што яму наканавана стаць святаром. Гэта быў высакародны ўчынак для малодшага сына, і гэты чалавек добра яго перанёс.
  
  Па традыцыі вячэрняя трапеза лёгкая, але калі пробашч даведаўся, што я быў у дарозе яшчэ да ўзыходу сонца і не спыняўся на паўднёвую трапезу, ён паслаў свайго кіраўніка за халодным мясам і некалькімі сырамі. Я засунуў рукі ў рукавы і ўтаропіўся на талерку.
  
  "Мой народ," сказаў я, - таксама нічога не еў з світання".
  
  Настаяцель усміхнуўся, гэта была яго першая шырокая і адкрытая ўсмешка, якой ён адарыў мяне. “ Я ўжо распарадзіўся, каб іх накармілі, донна Ана. З вашага ласкавага дазволу.
  
  Я ўсміхнулася яму ў адказ і пацягнулася за мясам.
  
  Ежа была добрай, але просты і вельмі проста прыгатаванай, а віно - свежым і даўкім на густ. Бацька Бернарда пацікавіўся навінамі з сталіцы. Я цягнуў час, варожачы, як шмат я магу яму расказаць. З часоў выгнання езуітаў афіцыйныя адносіны Мексікі з каталіцкай царквой былі няпростымі; часта нашы розныя ўрада экспрапрыявалі царкоўныя зямлі. Тое, што забірае ўрад, любы ўрад, наўрад ці будзе вернута. Такім чынам, ці быў гэты святар за Беніта Хуарэс або супраць яго? Хуарэс не быў ворагам царквы, але ён сабраў грошы, прадаўшы хасендадос канфіскаваныя царкоўныя зямлі. Гэта ўскладніла сітуацыю як для святароў, так і для простых грамадзян.
  
  Такім чынам, мы пагаварылі аб пытаннях культуры. Размова зайшоў пра старэйшага Бетховена, які напісаў па меншай меры адну імшу, якую святар ўхваліў, хоць і сказаў, што сам аддае перавагу Баха. Наша гутарка была сардэчнай і асцярожнай з нашага боку. Я сказаў яму, што малады сеньёр - і паспрабаваў пачырванець, кажучы гэта, - незаконнанароджаны сын майго пляменніка, які прыехаў з візітам у Злучаныя Штаты, і што я абяцаў пасадзіць яго на параход да Новага Арлеана, але па дарозе ён захварэў.
  
  Настаяцель усміхнуўся мне. “ Захварэў па дарозе ў Дамаск?
  
  “ Наўрад ці, святы айцец, і Веракрус нельга назваць святым горадам.
  
  “ Калі б вы прыбылі раней, я б адправіў вас на гасиенду ў даліне пад намі. Тут значна зручней, і гасціннасць генерала Пульгона атрымала высокую ацэнку.
  
  Я прыўзняла брыво. “¿De veras? Кім?"
  
  Настаяцель усміхнуўся, гледзячы ў свой келіх з віном. "Ён вельмі шчодры з намі, і мы, у сваю чаргу, молімся за яго душу". Ён зрабіў глыток. "Генерал згадваў пра вас, донна Ана".
  
  Мае плечы напяліся. Гэта не магло быць да дабра.
  
  “ Ён распавядаў мне аб вашых вёсках на поўначы, пра дапамогу, якую вы аказваеце індзейцам. Здаецца, ён згадваў школы і бальніцу?
  
  Я кіўнула, сціснуўшы вусны.
  
  - І які-небудзь план, які мае дачыненне да эль обиспо Кироге?
  
  Імгненне мы моўчкі глядзелі адзін на аднаго. Ён нахіліўся наперад, каб напоўніць мой келіх віном. “ Даліна ўнізе, вядома, калі-то была часткай нашых уладанняў. Генерал купіў яе дзесяць гадоў таму. Яго шляху... адрозніваюцца ад нашых.
  
  У мяне былі свае прычыны пагарджаць Пульгона, але манахі, верагодна, харчаваліся толькі за кошт міласціны генерала. Мне не хацелася б гадаць, да чаго ляжыць сэрца абата, і я толькі прамармытаў, трымаючы свае думкі пры сабе, і ўзьнёс невялікую малітву Найсвяцейшай Панне.
  
  Пасля трапезы я папрасіў дазволу наведаць лазарэт, які знаходзіўся ў асобным невялікім будынку, і настаяцель сам прывёў мяне туды. У жароўні гарэў прывітальны агонь. Я паспяшаўся туды, таму што замярзаў з тых часоў, як мы ўвайшлі ў манастыр. Ля агню былі прысунуць дзве койкі. На адной, напаўлежучы, ляжаў вельмі стары манах, грызучы кавалак хлеба. Мой юны ангелец ляжаў з другога боку, ерзая на коўдрах, яго ліхаманка яшчэ не спала. Медработнік падазрона паглядзеў на мяне, калі я дакрануўся да ілба хлопчыка. Я ўзяў чару з разведзеным віном і паднёс яе да вуснаў хлопчыка. Яму ўдалося зрабіць некалькі глыткоў.
  
  Я спытаў аб травах. Неўзабаве мы з лазаретчиком паглыбіліся ў абмеркаванне суслаў, бальзамаў і гарачкапаніжальных сродкаў. У гэты цывілізаваны размову ўмяшаўся аглушальны стук у манастырскія вароты. Мы з настаяцелем у трывозе пераглянуліся: хто б гэта мог быць, так далёка за заходам? Мы пачулі, як са скрыпам адчыніліся вароты і сокат капытоў, і неўзабаве пасля гэтага ў лазарэт амаль бегам увайшоў брамнік.
  
  "Гэта генерал Томас Пульгон, ён шукае англійскай забойцу, які ўцёк са сталіцы!"
  
  Настаяцель паглядзеў на мяне. Я пакруціў галавой, але затаіў дыханне. У яго руках былі нашы жыцця: ангельца, мяне і майго народа. Ліхтар зашыпеў, і брамнік пераступіў з нагі на нагу, переплетя пальцы. Нарэшце настаяцель кіўнуў.
  
  “ Фра Пэдра, адвядзі генерала ў мой пакой і прасачы, каб у яго быў келіх брэндзі. Яго падарожжа, павінна быць, было вельмі цяжкім, і я ўпэўнены, што ён хоча піць. Размясціўшы яго людзей у старым крыле. Скажы яму, што я хутка буду ў яго.
  
  Сандалі брамніка зашлёпалі па камянях, калі ён паспяшаўся да выхаду.
  
  "Пульгон будзе шукаць," пачаў я.
  
  "І знойдзе двух хворых манахаў у лазарэце", - сказаў абат. “Фра Гортензио, я мяркую, у вас на паліцах ёсць невялікі запас арэхавага соку. Прынясіце гэта мне і пабольш коўдраў. Сеньёра, вы ведаеце, што рабіць?
  
  Я кіўнуў, ужо вызваляючы хлопчыка ад адзення. Мы распранулі яго і пафарбавалі твар, рукі і ногі сокам грэцкага арэха, нацягнулі на яго карычневую сутану і загарнулі ў коўдры. Ён прачнуўся і пачаў крычаць па-ангельску, а абат узяў анучу і заткнуў яму рот.
  
  "Ён блюзьнерыць," сур'ёзна сказаў абат. Фра Гортензио кіўнуў. Хлопчык паспрабаваў выцягнуць кляп, таму мы тужэй захуталі яго ў коўдры, пакуль ён не змог паварушыцца.
  
  Да таго часу я задыхаўся, мае валасы былі ў беспарадку, а адзенне растрепана. Так не выпадала: я не мог дазволіць генералу даведацца, што я быў дзе-то паблізу ад лазарэта. Мне было непрыемна пакідаць хлопчыка з манахам, таму я на імгненне нахмурыўся і вырашыў, што, увогуле, пагрозы, мабыць, лепш за ўсё. Настаяцель пайшоў, каб паклапаціцца пра генерала, а я адвёў лазаретчика ў бок.
  
  "Вы ведаеце, што ваш настаяцель хоча схаваць асобу гэтага маладога чалавека", - сказаў я манаху, які кіўнуў. "Вы далі зарок маўчання?" Ён паківаў галавой. “Вельмі добра, тады, я мяркую, што ваш настаяцель наклаў на вас адну з іх у якасці... у якасці епітым'і, ды. Вы разумееце?"
  
  Ён адкрыў рот. Я перасцерагальна падняла палец, і ён закрыў рот і ківаў, пакуль яго галава не пахіснулася. Бываюць моманты, калі вельмі добра быць строгай бабуляй. Я прыўзняла падол і выйшла з лазарэта.
  
  Я ўвайшла ў манастыр і захуталася ў шаль, ратуючыся ад халоднага горнага паветра. Было вельмі цёмна, калі не лічыць бледнай палоскі святла каля маіх пакояў. Наблізіўшыся, я ўбачыў сілуэт на фоне святла; постаць у шапцы і са шпагай. Я адхіснуўся ў цень. Як растлумачыць сваю прысутнасць? Туалетаў паблізу не было, таму я не мог выкарыстоўваць іх як апраўданне. Што рабіць?
  
  Я адчуў руку на сваім плячы і толькі злёгку падскочыў, затым ўбачыў у паўзмроку, што гэта быў яшчэ адзін манах. Ён пацягнуў мяне за руку, і я рушыў услед за ім праз цёмныя, пустыя пакоі. Мы ўвайшлі ў царкву, халоднае памяшканне, пропахшее ладанам. Калі мы праходзілі праз яго, зашамацела фіранка, затым манах павёў мяне па вузкім, цёмным калідоры. Здавалася, прайшла вечнасць, перш чым ён правёў мяне праз дзвярны праём у цёмную пакой і знік. Я паняцця не меў, дзе знаходжуся, пакуль не пачуў голас Марыі, бормочущей малітву ў суседнім пакоі. Перапоўнены палягчэння, я ўвайшоў і паваліўся ў крэсла.
  
  Больш за ўсё на свеце мне хацелася легчы спаць; бабуля не павінна падвяргацца такім стомным мерапрыемствам. Але гэта было яшчэ не ўсё, таму што Марыя сказала мне, што генерал паслаў чалавека адвесці мяне ў пакоі абата. Яна адцягвала яго так доўга, як толькі магла, але думала, што яшчэ праз пяць хвілін ён уварвецца ў пакой. Таму, раздражнёна уздыхнуўшы, я дапамагла ёй сцягнуць з мяне верхнюю вопратку і апрануцца ў іншую, такую ж чорную, але менш як заўжды, пакамечаны. Яна паклала мне валасы і накінула на плечы маю самую тоўстую ваўняную шаль. Затым, задаволеная тым, што я зноў выглядаю як дастойная матрона, яна адчыніла дзверы, і я выскачыла вонкі, злосна паглядзела на салдата і запатрабавала, каб ён паказваў дарогу.
  
  Калі я ўвайшоў у пакой, Пульгон падняўся з абразлівай марудлівасцю і наважыў размашысты паклон, агаліўшы ўсе свае зубы ў, відавочна, непрыязна ўсмешцы. Гады не зрабілі яго лепш: ён па-ранейшаму быў падобны на каёт.
  
  "А, донна Ана," сказаў ён. “ Якое задавальненне зноў сустрэцца з вамі пасля такога доўгага перапынку. Колькі прайшло часу, сеньёра? Пятнаццаць гадоў?
  
  Ён ведаў, як даўно гэта было, не горш за мяне: чатырнаццаць гадоў таму, калі ён быў палкоўнікам разнамаснай кансерватыўнай арміі, змагаліся ў адной з нашых шматлікіх рэвалюцый, ён стаў прычынай таго, што мая самая прадукцыйная вёска была спалена дашчэнту. Яго заяву аб тым, што мы хавалі ворагаў дзяржавы, было адкрытай хлуснёй: ён спаліў дашчэнту маю вёску, таму што я адмовілася аддаць яму сваю руку і сэрца. Да майго вялікага палягчэння, Бог прыйшоў мне на дапамогу, задаволіўшы кровапралітную бітву на поўдні, у выніку якой Пульгон галопам памчаўся ў Мічаакан, каб паглядзець, якія вымагальніцтва і пакуты ён можа там учыніць. Яго прыход да ўлады ў ліберальным ўрадзе Хуарэс, павінна быць, быў вынікам глыбокай карупцыі, у якой, на жаль, няма нічога новага ў гісторыі нашай беднай краіны.
  
  "Генерал Пульгон", - сказаў я і сціснуў вусны. Па праўдзе кажучы, ён быў нічым не лепш начальніка паліцыі, але ён кантраляваў Мехіка і, такім чынам, сэрца нашай краіны. Прусак, але вельмі моцны.
  
  Бацька Бернарда прапанаваў мне сесці далей ад акна. У гэтым пакоі, як і ва ўсіх памяшканнях манастыра, за выключэннем лазарэта і кухні, не было каміна. У рэшце рэшт, жыццё манаха прысвечана Богу, а не плоці. Седзячы, я шчыльней захуталася ў шаль, жадаючы, каб добры Бацька быў хоць трохі больш свецкім і крыху менш строгім.
  
  Пульгон, здавалася, не пярэчыў супраць холаду. Ён хадзіў узад-наперад па пакоі, заклаўшы рукі за спіну, кідаючы на мяне суровыя погляды. Я моўчкі чакаў. Нарэшце ён спыніўся і разгойдаўся ўзад-наперад, усё яшчэ трымаючы рукі за спіной.
  
  “ Вы ведаеце, сеньёра, з якой небяспекай сутыкаецца наша краіна з боку знешніх ворагаў. Нават ваш паважаны зяць ўсведамляе пагрозу замежных шпіёнаў і агентаў хаосу, накіраваных на звяржэнне нашага рэвалюцыйнага ўрада і вяртанне агідных французаў і іх ангельскіх кампаньёнаў ".
  
  Гэта была лухта, але я, вядома, нічога не сказаў. Ангельцы і французы давяралі адзін аднаму так, як давяраюць адзін аднаму каёты, калі ім патрэбен адзін і той жа ўчастак пустыні. Калі Пульгон і яго кансерватыўныя паплечнікі хацелі выкарыстоўваць французаў для дэманізацыі ангельцаў, то гэта было толькі тое, чаго я ад іх чакаў.
  
  “Я мяркую, вам спадабаліся б французы, паколькі вы і іх рэвалюцыянеры падзяляеце аднолькавыя погляды на сялянства. Сапраўды, роўнасць і братэрства. Гэта небяспечная лухта, сеньёра, як вам добра вядома. "Ён змоўк і працягнуў хадзіць па пакоі, затым павярнуўся да мяне. “ Нам вядомыя вашы дзеянні на поўначы, донна Ана. Мы не маглі дакрануцца да вас у часы ганебнай манархіі вядомага ліберала Максіміліяна, але тыя дні прайшлі. Вам не шкодзіла б падумаць пра сваю будучыню і пра будучыню вашай сям'і ".
  
  Я ўнутрана закіпеў, але захаваў свой спакойны тон, калі сказаў: "Пры ўсёй павазе, генерал, дні сапраўдных лібералаў усё яшчэ вельмі далёкія ад нас".
  
  Хто-то пастукаў у дзверы. Малады лейтэнант, той, што спыніў нас у горадзе, увайшоў і аддаў гонар. Затым ён зірнуў на мяне і ўсміхнуўся. "Ah, Doña Montalvo." Ён пакланіўся так нізка, што абразу было відавочным. “ Як пажывае ваша бедная хворая пляменніца Канделярия? Мы ведаем, што яна ўсё яшчэ з вамі, таму што ваша карэта не спынялася ні ў аднаго шляхетнага дома па шляху. І мы, вядома, ведаем, што вы спыняецеся толькі ў шляхетных дамоў. Ці манастыроў.
  
  Я нічога не сказаў. Лейтэнант ўсміхнуўся і адвярнуўся ад мяне. “Мы знайшлі яго, генерал мі. Ён маскіраваўся пад манаха ў лазарэце. Прыстрэлім мы яго?"
  
  Пульгон оскалился, як акула. “У рэшце рэшт, але, я думаю, не адразу. Я мяркую, што гэтая лэдзі прыклала руку да таго, каб прывесці яго сюды, так? Магчыма, замаскіраваўшыся пад сваю заражаную чумой пляменніцу?
  
  Я падняў падбародак. “ Вы вылучаеце небяспечныя абвінавачванні, генерал. Бэніта Хуарэс - стары сябар сям'і. Вам не спадабаецца, калі нам перашкодзяць. Ці прычыняць шкоду.
  
  Ён нецярплівым жэстам адмахнуўся ад гэтага. “Хопіць. Сям'і, больш важныя, чым ваша, апынуліся здраднікамі". Ён павярнуўся да свайго памочніка. “Вы арыштавалі яе слуг? Вельмі добра. Вы можаце расказаць мне, сеньёра, якія менавіта планы ў яго і ў вас. Ці я загадаю расстраляць вашых людзей. Аднаго за іншым.
  
  Спіна настаяцеля напружылася. “Сын мой, паклапаціцеся аб тым, каб не рабіць гвалту і нават не прапаноўваць яго ў доме Госпада. Бог чуе".
  
  "Тады, магчыма, ён чаму-небудзь навучыцца", - парыраваў Пульгон. “Ну, сеньёра? Што ж гэта будзе?"
  
  "Як я магу сказаць вам тое, чаго не існуе?" Сказаў я. “Няма ніякага шпіёна, як вы добра ведаеце. Няма ніякага шырокага англійскай змовы, як вы добра ведаеце. Я сумняваюся, што вы дзейнічаеце ад імя якога-небудзь законнага ўрада. Я нічога не скажу вам, Пульгон. Калі вы маюць намер страляць у маіх людзей, можаце пачаць з мяне." Я надарыла яго тым жа поглядам, які прымусіў маіх унукаў трапятаць; не тое каб я чакала, што ён здрыганецца, але як яшчэ мне было рэагаваць на гэтую небяспечную, дурную лухта? Лейтэнант ступіў наперад, як быццам хацеў дакрануцца да мяне. Крэсла бацькі Бернарда заскрыгатаў па каменнай падлозе. Я ўстала, накідваючы на плечы шаль.
  
  “Томас Пульгон, ты змяя, і твая маці праліла б крывавыя слёзы, убачыўшы, у што ты ператварыўся. Дзякуй Найсвяцейшую Дзеву, што яна ў бяспецы". Бацька Бернарда перахрысціўся, але Пульгон усміхнуўся. Лейтэнант пацягнуўся да маёй руцэ. Я строс яго, пакінуўшы сваю мантилью ў яго руках. Ён выпусціў яе. Настаяцель падняў яго, калі я, выпрастаўшы спіну, выходзіў з пакоя. У цэлым, падумаў я, калі людзі Пульгона атачылі мяне, я быў цалкам задаволены сабой. Я называў яго койотом, прусакамі, акулай і змяёй, хай і толькі пра сябе. Вядома, Найсвяцейшая Панна не дапусціла б, каб мне прычынілі шкоду рукі такога звярынца шкоднікаў.
  
  
  Яны змясцілі нас у закінуты вінны склеп. Хлопчык-ангелец ляжаў, прыхінуўшыся да адной з сырых сцен, яго вочы былі ледзь адкрыты. Яго ліхаманка спала, але холад і волкасць, напэўна, заб'юць яго, калі мы не зможам пакінуць гэты пакой.
  
  
  Ўцёкі здаваўся немагчымым. Вінны склеп быў выкапаны глыбока ў схіле гары, у тым, што, павінна быць, першапачаткова было пячорай. Столь ўзвышаўся над святлом двух бездапаможных свечак, якія нам дазволілі. Тры цяжкія дзверы аддзялялі нас ад астатняй часткі манастыра; я чуў, як лязгали засаўкі ў кожнай з іх, калі мяне праводзілі ў склеп, а затым ўпіхнулі ўнутр. Я павярнуўся, патрабуючы ложак і нашы паліто, але лейтэнант толькі ўхмыльнуўся мяне і зачыніў дзверы ў мяне перад носам. Яго крокі сціхлі, якія суправаджаюцца ляскам засовы ў двух іншых дзвярах.
  
  Паліцы былі зацягнутыя павуціннем, брудныя і пустыя. Здавалася, гэтай пакоем не карысталіся вельмі даўно, і я здзівіўся, адкуль генерал Пульгон даведаўся пра гэта. Я адчуў лёгкі скразняк. Эдуарда рушыў услед за ёй, прыкрываючы свечку далонню, і вярнуўся, каб паведаміць, што пячора сканчалася гладкай, нахіленай ўнутр сцяной з малюсенькім, недаступным адтулінай на самым версе, праз якое паступала струменьчык паветра. Акрамя гэтага і зачыненых дзвярэй, у пакоі не было ніякіх адтулін. Я уздыхнуў і прысеў побач з хлопчыкам-англічанінам, які прыадчыніў вочы.
  
  "Мне шкада, што я паставіў цябе ў такое жудаснае становішча," прашаптаў ён.
  
  Я паціснуў плячыма. "Шчыра кажучы, я больш шкадую аб тым, што прапусціў сімфонію старэйшага Бетховена".
  
  Ён зноў заплюшчыў вочы. “ Што з намі будзе?
  
  “О, я падазраю, што генерал Пульгон хацеў бы расстраляць нас усіх, але, відавочна, я трохі напалохаў яго, распавёўшы аб высокіх сувязях майго зяця з прэзідэнтам Хуаресом. Яму трэба будзе прыдумаць альтэрнатыўны план, але ён не вельмі разумны чалавек, так што гэта зойме ў яго некаторы час ".
  
  Хлопчык крыху памаўчаў, потым сказаў: "Але абат, ён разумны чалавек, ці не так?"
  
  Я ўздыхнуў. “Думаю, так. Хацеў бы я ведаць, да чаго ляжыць яго сэрца ва ўсім гэтым. Служкі Божыя не заўсёды паводзілі сябе добра".
  
  "Гэты манастыр быў больш", - сказаў ён. “Тут так шмат пустых пакояў. Нават лазарэт — манах сказаў мне, што мы знаходзімся ў маленькай пакоі, якая раней была сушыльнай аптэкара.
  
  "Так?"
  
  “Хто-то калі-то паменшыў манастыр. Думаю, нядаўна. У аптэцы па кутах да гэтага часу вісяць сушаныя травы".
  
  "А". Я паглядзеў на яго, рысы яго асобы былі амаль нябачныя ў цьмяным святле. "І якую выснову вы з гэтага робіце?"
  
  “ Што, магчыма, абат ўсё яшчэ злуе з-за захопу манастырскіх зямель, сеньёра. Гэта прэзідэнт Хуарэс аддаў загад аб захопе?
  
  “Я не ведаю. Адносіны паміж царквой і ўрадам былі вельмі переменчивыми на працягу многіх гадоў. Гэта мог быць хто заўгодна".
  
  “ І таму мы не можам разлічваць на прыязнасць абата. Ён злёгку здрыгануўся. Я схавала яго сваёй шалем, нягледзячы на яго пратэсты.
  
  "А твой уласны народ?" - Спытаў я.
  
  “Як яны могуць ведаць, дзе я? І калі яны сапраўды прыйдуць сюды, генерал можа проста сказаць ім, што мы прыйшлі і зноў сышлі. Хто будзе яму супярэчыць?" Ён замкнуўся ў сабе.
  
  Холад узмацніўся. Мы прыціснуліся адзін да аднаго, я, хлопчык і мая сям'я слуг, не размаўляючы. Я задула адну са свечак, каб наш святло гарэла даўжэй. Я падумаў аб тым, што сказаў маладому чалавеку: Пульгон сапраўды не стаў бы страляць у мяне, але гэта не азначала, што маё жыццё была ў бяспецы. Якую гісторыю ён распавёў бы аб смерці дарагі цешчы Теобальдо? Ёсць так шмат спосабаў памерці, асабліва тут, у высокіх, халодных гарах, дзе паветра разрэджаны, а цяпло - толькі далёкі ўспамін. Я адагнаў ад сябе гэтыя змрочныя думкі і замест гэтага успомніў доўгія гарачыя дні на маёй гасиенде, спевы цыкад пад рытмічны стук ткацкіх станкоў, то, як блішчыць медзь ў маіх руках майстэрскіх майстроў, як дзеці чытаюць ўрокі. Я не хацеў паміраць, але калі б я гэта зрабіў, то, па меншай меры, быў задаволены сваім спадчынай. Я не ўяўляў, што Пульгон мог сказаць тое ж самае. Хериберто аблізнуў вусны. Я паспачуваў: мы ўсе былі галодныя і хацелі піць, нягледзячы на ранейшае гасціннасць настаяцеля.
  
  Дзверы адчыніліся, загрымелі засаўкі і зарыпелі завесы. У пакой лінуў святло ад яркіх ліхтароў. Увайшлі два манаха, адзін трымаў два ліхтара, а другі - вялікі гарачы кацёл. Пакой напоўніў водар глінтвейну; у мяне перасохла ў роце. Манах паставіў гаршчок на падлогу і паклаў у яго апалонікам, другі манах паставіў побач з ім адзін з ліхтароў, і яны абодва адышлі, па-ранейшаму моўчкі, замкнуўшы за сабой дзверы.
  
  "Што ж," сказаў Эдуарда, "па крайняй меры, мы яшчэ крыху не памром ад холаду".
  
  Ён пацягнуўся за апалонікам як раз у той момант, калі Инглес ўскрыкнуў, ускочыў на ногі і, хістаючыся, накіраваўся да рондалі. Думаючы, што ён збіраецца ткнуцца ў гаршчок асобай або, па меншай меры, рукамі, я ўскочыў і пацягнуўся да яго, але ён адвёў адну доўгую нагу і моцна штурхнуў гаршчок. Ён перакочваўся з краю на край, опорожняясь на сухую бруд. Праз некалькі секунд у гарачым віне не засталося ні кроплі.
  
  "Ты дурны дурань", - сказаў Хериберто, падымаючы кулак, але хлопчык паваліўся.
  
  Я апусціўся на калені побач з ім, лаючыся па-ангельску. Ён закашляўся з усіх сіл і схапіў мяне за руку.
  
  “ Мазалі на нагах, - сказаў ён па-ангельску і страціў прытомнасць.
  
  Што за неверагодная лухта гэта была? Хлопчык, відавочна, сышоў з розуму, зусім сышоў з розуму, ад ліхаманкі, або ад жорсткага абыходжання, ці ад таго і іншага. Я пахітала галавой, і мы зноў паклалі яго, і я накрыла яго сваёй шалем. Па крайняй меры, ён не разбіў ліхтар. Ад яго зыходзіла невялікая колькасць цяпла, і мы працягнулі да яго рукі, прыкідваючыся, што ён цёплы. Затым Эдуарда падштурхнуў сына і кіўнуў у бок пустых паліц, і праз імгненне Хериберто ўжо ламаў каленам сухія дошкі і складваў паліва для вогнішча. Эдуарда пагаліў распалку нажом, які трымаў схаваным у скуры. Ён склаў галлё і запаліў яго ад ліхтара. Полымя заколебалось, затым занялося. Мы ўздыхнулі, ўсміхнуліся адзін аднаму і працягнулі рукі.
  
  Мазалі на нагах. Што меў на ўвазе хлопчык? Я некаторы час ламаў галаву над гэтым, затым жэстам папрасіў Марыю перадаць гаршчок мне. Я апусціў у яго твар, панюхаў і пакратаў дно, дзе заставалася кропля віна. Мой мова анямеў там, дзе я дакрануўся да яго віном. Я выцерла гэта з рота рукавом. Марыя, убачыўшы мяне, падняла бровы.
  
  "Я думаю, гэта віно было атручана", - сказаў я. “Эдуарда, ты адчуваеш якой-небудзь пах? Твой нос маладзейшы за майго".
  
  Эдуарда панюхаў гэта і падняў бровы. "Магчыма, донна Ана", - сказаў ён. "Але адкуль яму гэта ведаць?"
  
  "Ён у змове з імі", - сказаў Хериберто.
  
  Я на імгненне задумаўся і ўсміхнуўся. “Няма. Перад тым, як страціць прытомнасць, ён сказаў "хуанетес", "мазалі" па-ангельску. У каго ёсць мазалі? Людзі, якія носяць ногі ў танных чаравіках. У манахаў ёсць боты? Няма, у іх няма, і таму ў іх няма мазалёў. І паколькі гэты манах гэта зрабіў, наш юны сябар зразумеў, што на самай справе ён не манах, а адзін з жаўнераў генерала Пульгона. У Пульгона няма прычын частаваць нас віном або чым-небудзь яшчэ карысным. І такім чынам...
  
  "Віно было атручана", - сказала Марыя. Яна паглядзела на маладых Инглес з павагай. "Ён выратаваў нам жыццё".
  
  Мы ўсе задуменна глядзелі на хлопчыка.
  
  "Так што яшчэ ён ведае?" - Спытаў Эдуарда.
  
  "Абудзі яго і прымусь загаварыць", - з задавальненнем сказаў Хериберто.
  
  Я на імгненне задумаўся пра гэта. Хлопчык усё яшчэ быў хворы, але ляжанне ў гэтым месцы не зрабіла б яго лепш. Я паляпаў яго па шчацэ. Кручкаваты нос зморшчыўся, і ён адвярнуўся. Я паляпаў яго яшчэ раз, з большай сілай.
  
  "Врежьте яму добранька, донна," сказаў Хериберто.
  
  "Не кажы глупства, гэта толькі высечы яго яшчэ больш".
  
  "Ну, зрабі што-небудзь", - сказаў Эдуарда, і я ўдарыла хлопчыка па вуха. Ён прачнуўся з выццём.
  
  "Віно было атручана?" - Спытаў я яго.
  
  "Вядома", - адказаў ён і зноў заплюшчыў вочы.
  
  "Не спаць", - цвёрда сказаў я. “Паслухай, йовен, што яшчэ ты ведаеш? Мы можам збегчы? Што яшчэ ты можаш заўважыць, акрамя стану ног?" Я дапамог яму сесці бліжэй да агню. “Двойчы ты заўважаў рэчы, маленькія рэчы, якія былі вельмі важныя. З Божай ласкай, магчыма, ты зноў заўважыш яшчэ адну маленькую рэч".
  
  Праз імгненне ён кіўнуў, затым адкінуў галаву назад і зачыніў вочы. Хериберто шэптам заклікаў да гвалту, і я засіпела на яго, каб ён змоўк.
  
  Нос хлопчыка задрыжаў. Праз імгненне ён зноў задрыжаў. Мы затаілі дыханне. Ён адкрыў вочы і паглядзеў на нас, затым паказаў на Хериберто.
  
  "Скажы яму, каб падняў гэтую дошку", - сказаў ён, кіўнуўшы ў бок вогнішча. Адна з зламаных дошак тырчала з агню, іншы яе канец тлеў. “ А скажы яму, каб дапамог мне падняцца.
  
  Я перавёў. Праз імгненне ангелец быў на нагах. Яны ўтрох абышлі сцяны, трымаючыся прыкладна ў метры ад іх, і ўсе гэта час Инглес глядзеў не на сцяну, а на які цьмее дошку.
  
  "Спыніся", - рэзка сказаў ён. Ён доўга глядзеў на дошку. Я таксама, але не ўбачыў нічога цікавага. Хериберто трымаў халодны канец. Іншы канец свяціўся, у той час як струменьчыкі дыму цягнуліся да сцяны.
  
  Хлопчык апусціў вочы і жэстам паклікаў маіх людзей наперад, што-то пробормотав сабе пад нос. Хериберто азірнуўся на мяне і закаціў вочы. Хлопчык-ангелец нахіліўся наперад, абапіраючыся на рукі Эдуарда, і правёў рукой па сцяне, выціраючы пыл і павуцінне.
  
  "Сюды," сказаў ён. “ Дзверы.
  
  Мы зноў пасадзілі яго каля агню, перш чым усе разам пацерці сцяну далонямі. На камянях праступіў прастакутны контур, падобны на маленькую дзверы, але без ручкі або завес.
  
  Хериберто прамармытаў праклён, і бацька ўдарыў яго. "Гэта бескарысна", - сказаў ён. "Магчыма, табе варта стукнуць яго яшчэ раз".
  
  "Не, пачакай". Цені заскакалі па камянях, але неўзабаве мае пальцы закранулі таго, што мае вочы ледзь бачылі — малюсенькага круглага паглыблення, якое трохі прагнулася пад маімі пальцамі. Я націснуў, каменная корак нахілілася і знікла. Я пачуў, як камень стукнуўся аб камень, калі ён падаў. Я прасунуў палец у адтуліну. Яно ледзь змясцілася, але я намацаў нешта халоднае і плоскае, падобнае на зашчапку. Мой палец быў недастаткова доўгім, каб паварушыць ім.
  
  "Эдуарда, дай мне свой нож", - сказала я. Лязо было занадта шырокім, каб пралезці ў адтуліну, але я і не чакала гэтага. Я перадала нож Марыі і павярнулася да яе спіной. “ Мары, адрэж завязкі ад майго гарсэта.
  
  "Донна Ана!" усклікнула яна абурана.
  
  “Хутка! Яны не будуць чакаць занадта доўга, каб пераканацца, што іх яд падзейнічаў".
  
  Мацаванне з кітоў вуса неўзабаве было свабодна. Я прасунула яго ў адтуліну, молячыся Найсвяцейшай Панне, калі прасунула яго пад зашчапку. Калі я націснуў на блізкі канец мацавання, яно согнулось, і зашчапка саслізнула. Я глыбока ўдыхнуў і паспрабаваў зноў. На трэці раз зашчапка трохі зрушылася. Я затрымала дыханне і дазволіла ёй падымацца на цалю, і вышэй, і вышэй, перш чым яна рэзка вярнулася на месца. Я паспрабавала зноў, і на гэты раз Найсвяцейшая Дзева пачула мае малітвы. Клямка задрыжала, затым падскочыла і ад'ехала ў бок. Я адхіснуўся ў абдымкі Марыі, у мяне кружылася галава з-за таго, што я затрымаў дыханне.
  
  "Штурхай!" Я сказаў. Эдуарда і яго сын наваліліся на яе спіной, і дзверы са скрыпам адчыніліся.
  
  Мы не сталі чакаць, пакуль яна адкрыецца да канца. Мы ўзялі шампанскае і свечкі, але пакінулі ліхтар. "Гэта іх збянтэжыць", - сказаў я, і мы зачынілі за сабой дзверы. Я знайшоў каменную корак і ўставіў яе назад у адтуліну, затым Эдуарда вярнуў зашчапку на месца і для мацнейшай пераканаўчасці шчыльна заклинил яе каменем. Мы краліся па чернильному тунэлі, нашы маленькія свечкі былі амаль бескарысныя ў цемры.
  
  Я б пакляўся душой маёй святой маці, што прайшло па меншай меры дванаццаць гадзін з тых часоў, як мяне кінулі ў вінны склеп, але калі мы нарэшце выйшлі, гэта было ў халодным, бледным святле світання. Мы апынуліся ў невялікім сасновым лесе. Непадалёк былі прывязаныя тры коні, дзве нашы асвойваць коней і яшчэ адна. Іх седлавыя сумкі набухали. З аднаго звісаў абрывак чорнага карункі — мая мантилья, якую ў апошні раз бачылі ў руках абата. Я ніколі не даведаюся, адкуль абат ведаў, што можа адбыцца, і пакінуў ён коней і харчы ў надзеі на цуд, але гэта не мела ніякага значэння. Праз пяць хвілін мы былі верхам і накіраваліся ўніз з гары. Марыя ехала ззаду мяне, а Эриберто баюкал Инглеса, як быццам хлопчык быў яго уласным сынам.
  
  
  Некалькі дзён праз, дзякуючы дабрыні дона Алехандра Хормигаса дэль Санта, мы былі ў бяспецы ў яго доме ў Пуэбле, па дарозе ў Веракрус. Теобальдо паслаў папрасіць яго чакаць нас, а калі мы не прыбылі, ён сам адправіўся ў шлях, каб знайсці нас, і знайшоў. Павінна быць, мы ўяўлялі сабой цудоўнае відовішча, стомленыя і брудныя, у падранай вопратцы пасля падарожжа па цёмным тунэлі. Пазнаўшы яго, я заплакала ад захаплення. Дон Алехандра тэлеграфаваў у Веракрус, так што праз некалькі дзён пасля нашага прыезду чацвёра мужчын прыбылі ў закрытым экіпажы і былі тэрмінова дастаўлены ў дом. Здароўе майго юнага Инглеса палепшылася, але калі ён убачыў самога пухлай з мужчын, ён закрычаў: "Майкрофт!" - і зваліўся ў абдымкі гэтага чалавека.
  
  
  Ён прыйшоў у сябе як раз своечасова, каб падзяліць з намі паспешлівы вячэру, які быў перапынены нашым гаспадаром. Дон Алехандра увайшоў у сталовую, ківаючы галавой.
  
  "Гэта вялікая таямніца", - сказаў ён. “Відавочна, генерал Томас Пульгон пераследваў шпіёна да манастыра ў гарах, але генерал цалкам знік! Яго людзі кажуць, што ён і яго лейтэнант высачылі шпіёна да віннага склепа. Двое адважных рушылі ўслед за ім, але прайшоў тыдзень, і з таго часу нікога з іх не бачылі. Алехандра зрабіў паўзу. “ Донна Ана, вам што-небудзь вядома пра гэта?
  
  Я адарвала погляд ад сваёй талеркі. “ Дон Алехандра, я старая бабуля, і мяне не цікавяць гэтыя палітычныя пытанні. Мяркую, вашы госці гатовыя разыходзіцца.
  
  Алехандра яшчэ імгненне глядзеў на мяне бліскучымі вачыма, перш чым адвярнуцца.
  
  Я праводзіў маладога ангельца да экіпажа. Да гэтага я бачыў, як ён сядзеў, ляжаў або яго неслі, і да канца не разумеў, якім высокім і нескладным маладым чалавекам ён быў. Мне быў выдатна бачны яго кадык, які моцна вылучаўся на яго худой шыі.
  
  "Перш чым ты пойдзеш, ты павінен мне сее-што сказаць", - сказала я, паклаўшы руку яму на плячо, каб спыніць яго. "Як ты даведаўся, што ў вінным склепе ёсць патайная дзверы?"
  
  Ён усміхнуўся. Сапраўды, калі ў яго перастала капаць з носа, ён стаў сімпатычным маладым чалавекам. “Я глядзеў на дым. Калі б не было іншага адтуліны, дым вырываўся б з гэтай маленькай шчыліны ў сцяне, але, на шчасце, большая вентыляцыйная адтуліна на знешняй сцяне прапускае паветра ўнутр, так што дым всасывался ў маленькае адтуліну для зашчапкі, а не ад яе. Я бачыў там сляды на пыльнай падлозе. Калі быць дакладным, адбіткі сандаляў, і таму я ведаў, што настаяцель чакаў, што каму—то спатрэбіцца бегчы - магчыма, яму самому. Хлопчык выглядаў надзвычай самаздаволеным.
  
  "Вось тут ты памыляешся, мой пагардлівы юны сябар", - сказаў я. Ён падняў бровы. “Вы бачылі клопат, з якой абат ставіўся да вас, і я бачыў клопат, з якой ён ставіўся да сваіх манахам, і клопат, з якой ён дакранаўся да сцен сваіх уладанняў. Ён кінуў бы свой народ не больш, чым я кінуў бы свой.
  
  Мы падышлі да яго карэце. Я працягнуў руку, каб спыніць яго. - Засталося зрабіць яшчэ сёе-тое, джовен.
  
  Пачуўшы гэта, ён нахмурыўся. “ Я... я так не думаю, сеньёра.
  
  “Падумай яшчэ раз. Выйдзі за межы сябе, калі зможаш, і падумай яшчэ раз".
  
  Ён быў да болю збіты з панталыку, і, нарэшце, я адчуў да яго хоць кроплю жалю. "Ты яшчэ не падзякаваў мяне ці маіх людзей за выратаванне тваёй жаласнай ангельскай жыцця". Я адкінула галаву назад і, думаю, зрабіла годную працу, паглядзеўшы на яго пагардліва. “І таму я пакіну цябе з гэтым апошнім саветам, Инглес. Магчыма, у цябе ёсць дар да дэталяў, мой сябар, але ты ніколі нічога не даб'ешся, пакуль не здабудзеш аналагічны дар заўважаць дэталі чалавечага сэрца ".
  
  Ён адкрыў рот, ці то ў знак пратэсту, то каб падзякаваць мяне, але я перасцерагальна падняла да яго палец, павярнулася і панеслася ў сваю ўласную жыццё.
  
  Так, часам вельмі добра быць строгай бабуляй.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Міс Робертсан распавядае нам гісторыю бандытызму дыліжансаў і публічных дамоў, убачаную вачыма праніклівага назіральніка звычаяў і характараў старога Захаду.
  
  ДЭТЭКТЫЎ З " ДЫЛІЖАНСА "
  :
  
  Казка аб Залатым Захадзе
  Аўтар:
  
  ЛІНДА РОБЕРТСАН
  
  ... мы тут, у краіне рамізнікаў і разбойнікаў з вялікай дарогі: у гэтым сэнсе краіна падобная на Англію сто гадоў таму.
  
  Роберт Луіс Стывенсан,
  Скваттеры з Сильверадо
  
  Каралеўская сям'я Сильверадо, як я назваў нас тым летам, была самай зухаватай дынастыяй, якая калі-небудзь ганьбіла самае сумніўнае балканская княства — інвалід літаратуры (я), Фані, мая чарнявая амерыканская нявеста, і мой пасерб Сэм, тады адзінаццаць-гадовы наследны прынц.
  
  Ясным днём у канцы ліпеня мы рабілі наш штодзённы пераход ад нашага лагера на схіле гары да маленькага гатэлю на платнай дарозе, дзе спыняліся паштовыя карэты. Абмінуўшы апошні паварот на нашым шляху, мы ўбачылі, што лейкпортский дыліжанс спыніўся перад гатэлем раней звычайнага і без пасажыраў. Пыл ад праезду дыліжанса стаяла над дарогай меловым воблакам.
  
  У двары стаяла група мужчын, якія ажыўлена переговаривавшихся паміж сабой. Я ўбачыў Корвіна, гаспадара гасцініцы, асмуглага і з запалымі грудзьмі, і Макконнелл, фурмана дыліжанса, самага высокага і широкоплечего з іх, злосна смотревшего на мяне і поворачивавшего сваю вялікую бялявую галаву з боку ў бок, як мядзведзь у клетцы. Жонка гаспадара вяла пару пасажырак па верандзе да дзвярэй гатэля. “ Містэр Макконнелл, - паклікала яна, - не маглі б вы крыху пачакаць, перш чым ехаць далей? Я думаю, дамам не перашкодзіў бы невялікі адпачынак і магчымасць супакоіцца.
  
  Макконнелл павярнуўся і ўтаропіўся на яе сваім мядзведжым позіркам. "Я нікуды не пайду, місіс. К.", - пакрыўджана адказаў ён. "Трэба дачакацца шэрыфа". Ён адвярнуўся і плюнуў на зямлю. “Думаю, нам прыйдзецца правесці ноч тут. У Лейкпорте па-чартоўску дорага плацяць", - дадаў ён, ківаючы галавой.
  
  Ідучы за Сэмам, я падышоў да краю групы, каб пачуць больш, у той час як Фані далучылася да місіс Корвін ў гатэлі.
  
  "Хто паедзе ў Калистогу і раскажа шэрыфу?" - запытаўся адзін з мужчын.
  
  "Мой хлопчык Тым," сказаў Корвін. “ Я адправіў Хасэ асядлаць аднаго з нашых поні.
  
  "Нам трэба сабраць атрад — адправіцца на паляванне за ім", - сказаў другі мужчына. "Містэр Корвін, колькі ў вас коней?"
  
  "Недастаткова", - сказаў карчмар. “Акрамя таго, у хлопца яшчэ цэлы гадзіну шляху. Нам спатрэбяцца сышчык і шпегі, а яны ў Калистоге". Ён злавіў погляд Тома і паказаў праз плячо туды, дзе Хасэ, конюх, падыходзіў з оседланной канём. Тым падбег, узяў павады, лёгка ўскочыў у сядло ў праўду заходнім стылі і кінуўся галопам па платнай дарозе.
  
  "Божа Літасцівы, Томі, не забівай поні!" Корвін крыкнуў яму ўслед, калі конь і хлопчык схаваліся ў лесе. Ён агледзеў голы, пыльны двор, невялікую натоўп пасажыраў, пастаяльцаў гатэля, рабочых і гультаёў і абвясціў: “Заходзьце ўнутр і выпіце піва — гэта за кошт установы. Раніца выдалася цяжкім.
  
  Калі мы праходзілі па верандзе, я ўбачыў аднаго з жыхароў гатэля, откинувшегося на спінку крэсла-пампавалкі з газетай на каленях і полузакрыв вочы назірае за тым, што адбываецца ў двары. Ён глядзеў на нас знізу ўверх, калі мы ішлі па скрыпучым дошках.
  
  “ Ваша вялікасць. Ваша высокасць, " сказаў ён, выпростваючыся і прыўздымаючы сваю патрапаную саламяны капялюш.
  
  "Цікавае раніцу, Джо", - сказаў я. "Што там адбываецца?"
  
  “ Дыліжанс зноў абрабавалі.
  
  "Вау!" - Сказаў Сэм побач са мной.
  
  "Зноў?" - Спытаў я.
  
  “ Двойчы за апошнія два месяцы.
  
  Апошнія некалькі чалавек протопали па истертым дошках веранды да дзвярэй салуне. “ Бясплатнае піва, - сказаў я Джо, калі мы павярнуліся, каб рушыць услед за імі. І склаў газету напалам, ён нядбайна падняўся на аистоподобные ногі і паплыў за намі.
  
  У бары было халадней, чым на вуліцы. Праз пару адкрытых вокнаў у задняй частцы было трохі паветра і чулася цурчанне вады ў ручаі за гатэлем. Смурод старога віскі і нясвежага піва падымалася, як туман над балотам, ад нацерты пяском масніц і лакіраванай стойкі бара, испещренной абадкамі незлічоных шклянак. Некалькі мух ляніва пырхалі ў цёплым паветры, нібы чакаючы абеду. Корвін і Ходди, бармэн, налілі па пінце піва і паставілі іх на стойку.
  
  "Гэта дрэнны бізнэс", - сказаў Ходди. “Другі раз у гэтым годзе. Макконнелл думае, што гэты здзейсніў той жа самы хлопец, што і папярэдні. Не так лі, Макконнелл?"
  
  "Ён сапраўды выглядаў так жа".
  
  "Як ён выглядаў?"
  
  "Цяжка сказаць шмат", - умяшаўся вусаты мужчына ў новай вопратцы шахцёра. "На ім была бандана, сіняя, павязаная на твары".
  
  "Я думаў, яно чырвонае", - сказаў чырванатвары лысаваты мужчына ў пакамечаным шэрым касцюме.
  
  "І шыракаполы капялюш," дадаў першы мужчына.
  
  “ Які-то серапе па-над яго адзення.
  
  “ Мне здалося, што гэта адно з тых зялёных вайсковых коўдраў.
  
  “ Якога ён быў росту? - Спытаў Корвін.
  
  "Высокі — буйны хлопец", - сказаў поўны мужчына ў ільняным пінжаку.
  
  Макконнелл з гэтым не пагадзіўся. “Ён быў не такім ужо вялікім — мне здалося, што ён крыху худы. Хоць пад гэтай коўдрай мала што можна было разабраць".
  
  Усе яны памяталі, што ў яго быў буйнакаліберны пісталет. "Серабрыстага колеру", - сказаў поўны мужчына, і іншы пагадзіўся.
  
  "Без зброевага металу, з драўлянымі дзяржальнямі", - пераканана сказаў Макконнелл.
  
  Побач са мной загаварыў іншы мужчына са знаёмым ангельскай акцэнтам. “Ён быў прыкладна пяці футаў шэсць цаляў ростам, з цёмнымі вачыма, рудаватымі валасамі, вельмі нервовы. Карычневая шыракаполы капялюш, сіняя бандана, сіняя рабочая кашуля пад шапачкай, зробленай з армейскага коўдры, джынсавыя штаны, чорныя чаравікі. На ім былі чорныя пальчаткі для верхавой язды, а пісталет быў кавалерыйскай мадэлі Colt Firearms Manufacturing Company 45-га калібра, з сіняга металу з цёмным драўлянай дзяржальняй — выдатнае назіранне, містэр Макконнелл.
  
  Мы ўсе няўцямна ўтаропіліся на яго.
  
  "І адкуль ты ўсё гэта ведаеш?" - спытаў шахцёр з перабольшанай падазронасцю дурня. "Ты яго сябар ці што-то у гэтым родзе?"
  
  Ангелец павярнуўся і зьмерыў яго позіркам, поўным ветлівага пагарды. “ Я глядзеў.
  
  Шахцёр быў неустрашен. "Ну, шы-іт", - выпаліў ён у адказ з тым, што, як я выказаў здагадку, ён лічыў досціпам, затым павярнуўся і плюнуў на падлогу. Двое іншых мужчын няёмка заерзали. Корвін разрадзіў абстаноўку. “ Давайце ўсе, бярыце сваё піва і размяшчайцеся.
  
  Калі мужчыны накіраваліся да бару, ангелец застаўся на месцы, назіраючы за імі. Я павярнуўся да яго, прадставіўся і зрабіў некалькі заўваг аб тым, што знаходжуся далёка ад дома. Ён паціснуў маю працягнутую руку. "Шэрлак Холмс," сказаў ён. “ Я так разумею, вы з Эдынбурга?
  
  "Мяркую, гэта няцяжка сказаць", - адказаў я.
  
  Ён быў малады — я б сказаў, маладзей трыццаці, — высокі і цыбаты, як жыхар Кентукі, з тонкім тварам, доўгай вострай сківіцай, даволі вузка пасаджанымі вачыма і арліным носам з высокай пераноссем, придававшим яго твару выраз адчужанай дапытлівасці драпежнай птушкі. Яго валасы, неапісальнага каштанавага колеру, былі зачасаны назад з высокага ілба і падзеленыя з аднаго боку высокім праборам. На ім быў гарнітур з лёгкай воўны, а гальштук старанна завязаны. Ва ўсёй яго постаці было што—то неапісальна ангельская - што-то ў кроі і тканіны яго пінжака, у пасадцы плячэй і ў тым, як напышліва ён глядзеў пагардліва на натоўп мужчын у бара сваім доўгім ангельскай носам.
  
  Я спытаў у яго, што прывяло яго так далёка ад дома, і ён сказаў, што працаваў і падарожнічаў па Амерыцы. Ён зрабіў паўзу і некалькі секунд вывучаў мяне, затым сказаў: “Я мог бы спытаць тое ж самае ў вас. Я бачу, што вы шмат пішаце, але, падобна, у вас няма працы, і вам не хапае грошай. Я б выказаў здагадку, што вы літаратар, але на дадзены момант не асабліва паспяховы."
  
  Заўвага было настолькі нечаканым і дзёрзкім, якое зыходзіць ад чалавека, якому я прадставіўся ўсяго хвіліну назад, што я на імгненне застаўся без адказу. "Што прымушае вас так думаць?" - Спытаў я крыху горача.
  
  Ён слаба ўсміхнуўся мне. "Ваша правая рука і абшэўкі кашулі выпацканыя чарніламі," адказаў ён, кінуўшы погляд на абразлівы прадмет, - а абшэўка потерта ў тым месцы, дзе яна абапіралася б на пісьмовы стол. Ваша адзенне поношена, рэмень стары і занадта вялікі для вас, а куртку і штаны тыднямі не гладзілі і не чысцілі. Вашыя чаравікі сведчаць аб тым, што вы не спыняліся ў гатэлі. Ні адзін пастаялец гатэля, які мог бы пачысціць свае чаравікі, пакуль спаў, не дазволіў бы ім прыйсці ў такі стан. Ваш твар і рукі карычневыя, але вы не адрозніваецеся добрым здароўем, так што ваш колер наўрад ці выкліканы працай на сонца, што наводзіць мяне на здагадка, што вы жылі на адкрытым паветры. І, "сказаў ён нарэшце," у цябе ў валасах саламяныя пасмы".
  
  Яго крытыка маёй знешнасці і фінансаў прымусіла мяне пачырванець ад сораму і раздражнення. "Я прашу прабачэньня, калі пакрыўдзіў вас, сэр", - сказаў ён тонам, які меркаваў, што я быў не першым чалавекам, якога ён абразіў сваімі заўвагамі. "Я проста адказваў на ваш пытанне".
  
  З некаторым працай я вырашыў непрадузята паставіцца да свайму новаму знаёмаму, хоць бы таму, што ён быў маім суайчыннікам. “ Усё ў парадку, праўда, - сказаў я з большай лёгкасцю, чым адчуваў. "Мяне і раней прымалі за валацугу або разносчыка, але вы прыцягнулі мяне да жыцця беднага літаратара, які адпачывае тут, у гарах, дзеля свайго здароўя, хоць, прызнаюся, я не ведаў пра соломинке".
  
  "А," сказаў Холмс, яўна задаволены сабой. Ён памаўчаў, прыслухоўваючыся, папрасіў прабачэння і накіраваўся да бара. Корвін казаў Макконнеллу: “Чаму б нам цяпер не ўзяць пару чалавек і не з'ездзіць туды, дзе гэта адбылося? Сустрэнемся па шляху з шэрыфам і, магчыма, дапаможам высачыць хлопца. У мяне ёсць свежыя коні для нас чацвярых. - Корвін паклікаў свайго малодшага сына. “ Джэйк, ідзі, дапамажы Хасэ асядлаць Эдзі, Дзюка, Панча і Рэда.
  
  Холмс падышоў да стойцы, дзе Корвін стаяў, збіраючы піўныя шклянкі. "Ці магу я пракаціцца туды з вамі?" - спытаў ён.
  
  Корвін на секунду задумаўся. “Думаю, так - падобна на тое, вы маглі б распавесці шэрыфу значна больш, чым некаторыя з гэтых мужыкоў. Можаце ўзяць Дзюка". Холмс падзякаваў яго і знік за дзвярыма.
  
  Корвін павярнуўся да мяне. “ Не хацелі б вы прыйсці і паглядзець, як мы спраўляемся з гэтымі справамі, містэр Стывенсан?
  
  “ Але хіба ў вас не скончыліся коні?
  
  "Дакладна", - сказаў ён і задумаўся на секунду або дзве. “Ты ж не супраць пракаціцца на муле, ці не так? Гэта будзе не так хутка, але ты дабярэшся туды своечасова, каб убачыць самае цікавае. Я ўсё роўна не думаю, што ты захочаш далучыцца да атрада.
  
  "Я не думаю, што мая жонка пацярпела б гэта", - сказаў я.
  
  Корвін, кіўнуў. "Жанчыны," сказаў ён.
  
  Ходди і Корвін толькі што спустошылі апошнія піўныя гурткі з бара, калі Джэйк уварваўся ў салун, крычучы, што коні ў двары. Корвін адклаў ручнік, якім выціраў стойку, і накіраваўся да дзвярэй. Макконнелл адным вялікім глытком дапіў рэшткі піва і рушыў услед за ім. З парога Корвін крыкнуў у адказ: "Перадай Хасэ, што я папрасіў асядлаць для цябе аднаго з мулаў, і мы ўбачымся там".
  
  Мула, якога мне далі, звалі Джаспер. Ростам ён быў з каня, у гняды шкуры, але з галавой, падобнай на кавадла, і цалкам не ўласцівым коні самавалоданнем і упэўненасцю ва ўласных рашэннях. Хасэ патлумачыў, магчыма, каб супакоіць мяне, што яго трымалі ў гатэлі для перавозкі дам і інвалідаў.
  
  Я быў так жа рады пабыць адзін, як і праехацца па платнай дарозе, таму што я наўрад ці вылучаўся лихостью на сваім скакуне. Самы хуткі алюр Джаспера, падобна, быў звычайнай хадой. Калі я спрабаваў падштурхнуць яго ўдарамі абцасаў ў бакі, ён злёгку па-бацькоўску круціў галавой, адхіляючы мае маленні ўцягнуць яго ў такое вар'яцтва. Падчас нашага кароткага падарожжа дыліжанс ў Калистогу прамчаўся міма нас у хаосе пылу, грукату капытоў, грукату колаў і крыкаў. Джаспер асцярожна з'ехаў на абочыну і з дакорам паглядзеў на аддалялася карэту, перш чым працягнуць свой паслухмяны шлях.
  
  Месцам рабавання быў брод, дзе дарогу перасякала невялікі ручай. Частка схілу пагорка размыла, і экіпажу прыйшлося б зменшыць хуткасць, каб перасекчы яго. Высокія хвоі і дубы навісалі над дарогай, а вінаградныя лозы, кусты і маладыя дрэўцы раслі пад імі спутанной масай. Яго пышнасць і цень былі злавеснымі, нібы створанымі для засады — месцы, праз якія самотны падарожнік мог прайсці з пачашчаным сэрцабіццем і хуткім крокам, кінуўшы пару поглядаў праз плячо.
  
  Корвін, Макконнелл і адзін з мужчын з гатэля стаялі з коньмі на блізкай баку броду. Побач з імі ляжаў паштовую скрыню са сцэны з адкрытай вечкам. Сярод дрэў справа ад дарогі я заўважыў нейкі рух. Паглядзеўшы туды, я ўбачыў Холмса.
  
  Застаўшыся адзін на невялікай паляне, дзе ручай ўтвараў затока, перш чым працягнуць сваё працягу праз дарогу, ён павольна перасёк яе ўзад-наперад, як следапыт, які шукае знакі, якія паказваюць на праходжанне яго здабычы. Час ад часу ён апускаўся на калені і вывучаў зямлю, нібы запамінаючы яе, а затым што-то запісваў ў маленькі нататнік, які насіў з сабой. Некалькі разоў ён рабіў вымярэння з дапамогай вымяральнай стужкі і запісваў лічбы ў свой нататнік. Па шляху ён падбіраў пару дробных прадметаў і клаў іх у скураны кашалек, які даставаў з кішэні сваёй курткі, або асцярожна здымаў што-небудзь з галінкі і заварочвалі ў кавалачак паперы, перш чым пакласці ў кашалёк. Часам пытальная грымаса азмрочвалі яго худы твар, але большую частку часу яго пастава і выраз твару выказвалі сканцэнтраванае энергію чалавека, засяроджанага на аналізе асабліва цікавай і складанай праблемы. Крыху пазней ён перайшоў на бок спуску, дзе некаторы час караскаўся ўніз па беразе ручая, пакуль не схаваўся з выгляду. Ён з'явіўся зноў праз некалькі хвілін, накіроўваючыся назад да нас па платнай дарозе. Калі ён наблізіўся, я пачуў стук капытоў і грукат колаў фургона удалечыні, за якім рушыў услед сабачы брэх. Корвін падняў галаву. "Шэрыф і Соренсен з ищейками," сказаў ён.
  
  Праз хвіліну мы ўбачылі, як з-за павароту выяжджае з паўтузіна коннікаў, за якімі варта фермерскі фургон, якім кіруе каржакаваты стары ў саламянай капелюшы. Дзве чырвона-карычневыя шныпары стаялі ля поручня фургона, выгінаючыся ад ўзбуджэння і выдаючы свой асаблівы брэх, нешта сярэдняе паміж брэхам і выццём, адкуль-то з-пад сваіх апушчаных падбародкаў.
  
  Холмс падышоў да фургона і сказаў фурману, калі той спыніўся: "Вы можаце паспрабаваць выклікаць сабак-сышчыкаў, але яны, магчыма, не змогуць узяць след".
  
  Соренсен паглядзеў з сумневам. “ І з чаго б гэта?
  
  "Рабаўнік пасыпаў гэта месца кайенского перцам".
  
  Соренсен нахіліўся наперад на сядзенне свайго фургона і паглядзеў на Холмса з-пад палёў капелюша. "Вы мяне разыгрывае", - сказаў ён.
  
  “Не, я не збіраюся. Ты можаш паспрабаваць "ганчакоў", але я не маю асаблівай надзеі ".
  
  "З Мэй усё ў парадку, раз ужо мы зайшлі так далёка", - сказаў Соренсен. Ён саскочыў з сядзення, абышоў фургон ззаду і апусціў вароты. Сабакі саскочылі на зямлю і атрэсліся ў вадкім патоку злямчанаю скуры. Соренсен прывязаў да скуранога аброжка кожнай сабакі па доўгай вяроўцы. “Герой, Рэкс. Наперад, хлопцы".
  
  Холмс вывеў іх на паляну. "Рабаўнік, па-відаць, схаваўся тут загадзя, а затым паехаў па дарозе ў бок Калистоги", - сказаў ён Соренсену.
  
  "Гэта было даволі нахабна", - сказаў адзін з людзей шэрыфа.
  
  "Уся гэтая чортава задума была нахабнай", - фыркнуў Макконнелл. "Мы не былі нават у пяці мілях ад горада".
  
  Соренсен вывеў сабак на паляну і аддаў ім каманду. Яны пачалі прагна абнюхваць зямлю, але праз хвіліну або дзве спыніліся і стаялі, ківаючы галовамі і вырабляючы серыю фырканий і чиханий, ад якіх па адрузлай скуры уверх і ўніз па іх целаў прабегла рабізна. Соренсен прыцягнуў іх да сябе. "О, божа," сказаў ён. “ Ідзіце сюды, вы двое. Ён падвёў сабак, або, правільней сказаць, быў імі оттащен, на беразе ручая, дзе дастаў з кішэні штаноў насоўку і пачаў абціраць іх морды вадой, бягучай паміж камянямі. Сабакі напіліся, яшчэ трохі ўзрушылі подвздошьями і лізнулі яму рукі і твар. "Кайенского перац". Ён паківаў галавой. "Хто б мог падумаць пра такое?"
  
  "Я чуў пра гэта", - сказаў Холмс. "Тым не менш, гэта хітры трук".
  
  - Значыць, няма ніякага спосабу, каб высачыць яго? - спытаўся адзін з мужчын у атрадзе.
  
  "Па крайняй меры, не з коньмі і ганчакамі," сказаў Холмс. “ І, верагодна, не са следапытамі. Яго сляды на платнай дарозе да цяперашняга часу замяло дыліжанс з Калистоги і, на жаль, "сказаў ён, кінуўшы погляд на атрад," іншыя. Ён павярнуўся да Корвину. “ Магчыма, нам варта вярнуцца ў гатэль, каб шэрыф мог пагаварыць з пасажырамі.
  
  Джаспера, нават воодушевленного перспектывай дома і ежы, неўзабаве абагналі людзі на конях, і я застаўся разважаць пра эксцентричном Холмса. Нягледзячы на яго раздражняльную шчырасць, я адчуў сімпатыю да яго як да суайчынніку, які знаходзіцца ўдалечыні ад дома. Акрамя таго, я ніколі не бачыў нічога падобнага да таго, як ён уважліва аглядаў месца рабавання, і мне было цікава даведацца, што ён знайшоў.
  
  У гатэлі я згадаў Фані аб сустрэчы з Холмсам (апусціўшы яго намёкі на маю вопратку і беднасць). "Я падумваю запрасіць яго наведаць наш лагер", - сказаў я. "Вы не пярэчыце?"
  
  Яна кінула на мяне занепакоены погляд. “Ты ўпэўнены? Нам прыйдзецца накарміць яго падсмажаным хлебам з беконам на вячэру. Я была тут увесь дзень, замест таго каб рыхтаваць".
  
  "Я не думаю, што табе варта турбавацца", - сказаў я. "Ён не падобны на чалавека, які моцна клапоціцца пра ежу".
  
  Я знайшоў Холмса за столікам у салуне, ён гутарыў з шэрыфам і Корвином. Большасць мужчын з "дыліжанса" бавілі дзень за выпіўкай і сядзелі ў бары, бурчаў і праклінаючы шэрыфа, якога яны, здавалася, вінавацілі ў сваім цяжкім становішчы нават больш, чым рабаўніка. Я злавіў погляд Холмса, ён папрасіў прабачэння і падышоў да мяне. Кінуўшы погляд праз плячо на сцэну незадаволенасці, я сказаў: “Наш лагер знаходзіцца на ўзгорку ў старым шахцёрскім гарадку Сильверадо - ці ў тым, што ад яго засталося. Калі вы не пярэчыце прагуляцца па сцежцы, мы запрашаем вас вярнуцца з намі і паглядзець старую шахту. У мяне ёсць трохі добрага мясцовага віна, якое астуджаецца ў шахце." Холмс спытаў, ці можам мы пачакаць, пакуль ён скончыць свае справы з шэрыфам. Чвэрць гадзіны праз ён далучыўся да нас на верандзе.
  
  Ён здаваўся ў добрым настроі, калі мы падымаліся па сцежцы. Аддыхаўшыся пасля апошняга ўздыму на ўзгорак з хвостохранилищ, ён ацаніў платформу з яе ржавеюць абсталяваннем і навісае руінамі барака, з якіх складалася наша каралеўства. Горнае абсталяванне, напаўразбураныя будаўнічыя лясы і фізічны план аперацыі, здавалася, зацікавілі яго, і я падумаў, што, магчыма, ён інжынер.
  
  Мы падняліся ў шахту, дзе я напоўніў некалькі бутэлек з віном нашага імправізаванага склепа ў гора. Потым я падтрымаў агонь у разбуранай кузні, і мы ўчатырох - Холмс, Фані, Сэм і я - на пленэры з'елі наш няхітры абед, калі сонца схавалася за гарою. У густым змроку Холмс запаліў трубку, а мы з Фані - цыгарэты, і мы выпілі мясцовага Шассела, а затым бардо. Холмс, які, здавалася, нядрэнна разбіраўся ў вінах, выказаў сваё адабрэнне абодвум.
  
  Фані была незвычайна падаўленая. Я і раней бачыў яе такой сярод незнаёмых людзей; у якой-то кампаніі яна хваравіта ўспамінала наш танны лад жыцця ў нашым горным лагеры і зусім нядаўні скандал з яе разводам ў Сан-Францыска. Што тычыцца мяне, то ў парыве пачуццяў, падхарчаванае віном і цеплынёй новага знаёмства, я неўзабаве распавёў Холмсу гісторыю пра тое, як мы дабраліся да нашага дома ў гарах. "Гэта курорт для бедных," заключыў я, - дзе я правёў лета, нежась на горным паветры і спрабуючы аднавіць сваё здароўе. Мая жонка — жанчына з мяжы, з якой жарты дрэнныя, - (я краем вока зірнуў на Фані і ўбачыў, што яна пільна глядзіць на свае рукі, складзеныя на каленях), “ сустрэла Смерць праз маю бальнічны ложак — і пасля гэтага зрабіла мне гонар выйсці замуж за тое нямногае, што ад мяне засталося. Калі б не яна — Фані, любоў мая, ты ведаеш, што ўсё гэта праўда, — я быў бы пахаваны тут, у выгнанні.
  
  Фані паглядзела на мяне так, нібы сумнявалася, стаю я такіх клопатаў. Холмс, да майго аблягчэнні, павярнуўся да яе з сур'ёзным кіўком павагі, у якім я не ўбачыў ні ценю іроніі. "Ваш муж - шчаслівы чалавек", - сказаў ён.
  
  Вечар прайшоў лягчэй, чым я баяўся, у віне і размовах. Нават крануты змякчальным уздзеяннем вінаграду, Холмс заставаўся маладым чалавекам амаль рептильно стрыманым. Але тое, чаго яму не хапала ў лёгкасці і гумары, ён восполнял шырынёй сваіх ведаў і мыслення. Ён здаваўся свабодным ад сацыяльных забабонаў, гэтак распаўсюджаных сярод ангельцаў, і гаварыў з рэдкай шчырасцю назірання, сумленнай гатоўнасцю прызнаваць тое, што ён бачыў у рэчах, а не тое, што ад яго чакалі ўмоўнасці. Нават Фані неўзабаве пацяплела да яго і далучылася да размовы.
  
  Нашы дыскусіі былі самымі разнастайнымі, закранаючы еўрапейскую і амерыканскую палітыку, гісторыю, літаратуру, архітэктуру, інжынернае справа і натуральныя навукі. Апошняе асабліва зацікавіла Холмса: ён нахіліўся да нас, і яго вочы заззялі ў святле каміна, калі ён выкладаў свае ідэі аб тым, як метады і адкрыцця сучаснай навукі могуць быць адаптаваны для раскрыцця злачынстваў і грамадзянскіх спрэчак. “У нейкі момант я падумваў аб чытанні закона, - сказаў ён, - але прымяненне навуковых метадаў можа зрабіць значна больш для паляпшэння метадаў працы паліцыі і судоў. Я мяркую, што для трэніраванага розуму, які разбіраецца ў хіміі, фізіцы і навуцы аб чалавечых матывацыях, месца злачынства можа быць кнігай, у якой можна прачытаць усё, што там адбылося, і праверыць, ці самога злачынца ".
  
  Я вывучаў юрыспрудэнцыю і практыкаваў, хоць і нядоўга, у якасці адваката, і я пагадзіўся з ім у неабходнасці больш дасканалых метадаў. Паліцэйская дубінка, платныя агенты, здагадкі і капрызы прысяжных - дрэнны набор інструментаў для аддзялення невінаватых ад вінаватых. Я спытаў у яго, ці шмат у яго было магчымасцяў праверыць свае тэорыі.
  
  "Некалькі", - сказаў ён. “Я некаторы час працаваў з коронером ў Чыкага, ад якога я шмат даведаўся аб механізмах расследавання забойстваў. Знаходзячыся там, я дапамог калегу злавіць шантажыста ў пастку з дапамогай паперы і чарнілаў у яго лістах і такім чынам атрымаў спасылку на банкіра, які спрабаваў злавіць фальшываманетчыкаў. А гэта, у сваю чаргу, прывяло да іншай працы, зусім нядаўна тут, у Каліфорніі. Акрамя таго, "працягнуў ён," я навучыўся назіраць за людзьмі навукова, то ёсць метадычна і як мага больш аб'ектыўна, выводзячы факты пра іх з фізічных метак, пакінутых іх жыццём і заняткамі ".
  
  Я прызнаў, што ў той дзень ён даволі добра мяне зразумеў. Фані спытала, што я маю на ўвазе, і я распавёў ёй, што Холмс ўлавіў, ледзь зірнуўшы на мяне, падобна штукару, извлекающему шалікі з капелюша.
  
  Холмс выціснуў усмешку. "Павінен прызнацца," сказаў ён, " што я ўжо чуў ваша імя раней. Ваш акцэнт і прыкметны рукаў вашай кашулі навялі мяне на думку аб магчымасці таго, што вы маглі быць аўтарам эсэ, хоць я не мог растлумачыць, чаму вы апынуліся так далёка ад дома. Астатняе было проста высновай з вашай знешнасці.
  
  Я амаль забыўся аб сваім цікаўнасці па нагоды падарожжаў Холмса на месцы рабавання, але Сэм, які засынаў на каленях у маці, сеў і спытаў: “Што вы ўбачылі, калі агледзеліся сёння днём? Вы высветлілі, хто быў рабаўніком?
  
  "Пакуль няма".
  
  "Ты збіраешся працягваць яго шукаць?" Спытаў Сэм.
  
  "Я думаю, што так і зраблю", - сказаў Холмс.
  
  "Што ты будзеш рабіць далей?" - Спытаў я.
  
  "Верагодна, наведайце мэнэджара банка, які дасылаў грошы з заработнай платы".
  
  "Бэн Ингрэм," прадставіўся я. “ Я ведаю яго даволі добра, калі вам трэба ўяўленне.
  
  Холмс выглядаў зацікаўленым. “Дзякуй. Не маглі б вы паехаць туды са мной раніцай?"
  
  Я павярнуўся да Фані. “ Ты можаш абысціся без мяне?
  
  Яна сур'ёзна паглядзела на мяне. “ Мы справімся, але паабяцай мне, што не дазволіш сабе занадта стамляцца.
  
  "Я добра аб сабе паклапачуся", - сказаў я.
  
  Яна паглядзела з сумневам, але пратэставаць не стала. “Тады ідзі. Мы з Сэмам можам папрацаваць над упакоўкай".
  
  Я патлумачыў Холмсу, што мы згортваем наш лагер і неўзабаве вяртаемся ў Сан-Францыска, а адтуль у Эдынбург — такая сапсаванасць самотны па хаце шатландца, які з радасцю адмаўляецца ад зямнога раю дзеля халодных шэрых узгоркаў радзімы.
  
  Рана раніцай наступнага дня я зноў адправіўся ў гатэль. Збянтэжаныя каментарамі Холмса па нагоды майго ўбору, мы з Фані пачысцілі мае чаравікі і расчасаў салому з маіх валасоў, і я была апранутая, як джыл на яго вяселлі, у мой адзіны прыстойны пінжак і найменш насіць па кашулю. Холмс чакаў з двума ўжо оседланными коньмі, і мы паехалі па платнай дарозе ўніз па схіле гары да раўніне, дзе сярод серных крыніц дымілася Калистога.
  
  Пасля горнай цішыні горад здаваўся грукатам колаў калёс і гучнымі галасамі. Холмс спыніўся ў абодвух універсальных магазінаў і спытаў, ці купляў хто-небудзь у апошні час вялікая колькасць кайенского перцу, але ніхто не ўспомніў ні аб якой такой куплі. Сярод прагулачных экіпажаў і вазоў з галантерейными таварамі мы дабраліся да банка, і, апынуўшыся там, нас накіравалі ў офіс Бэна Ингрэма.
  
  Ингрэм вітаў нас, упрыгожаны усмешкай бізнэсмэна. Мужчына выглядаў так, нібы створаны для ролі банкіра — выпешчаны, ружовашчокі і свежевыбритый. Яго светла-каштанавыя валасы спадалі з гладкага ілба, а пышныя вусы былі акуратна расчесать і падстрыжаныя. Яго накрахмаленная і бліскучая манішка яшчэ не пачала выліньваць на спякоце, а штаны ўсе яшчэ захоўвалі свой выгляд. Цяжкая залатая ланцужок, тянувшаяся ад кішэні для гадзін да пятліцы шэрага пінжака, падбадзёрваючы казала аб поспеху і росквіце.
  
  Ён паціснуў мне руку. “Містэр Стывенсан, рады зноў вас бачыць. Як прасоўваюцца планы вашай паездкі ў Шатландыю?" — спытаў ён сардэчна - сяброўства з банкірамі была адным з пераваг, якія аўтару, адчуваюць цяжкасці, даваў чэк на буйную суму з хаты.
  
  “ Думаю, дастаткова добра. Праз некалькі дзён мы выязджаем у Сан-Францыска. Я буду сумаваць па горным паветры.
  
  “Я б сказаў, што вы выглядаеце лепш ад гэтага. Тут здаровы клімат", - горда сказаў Ингрэм, паварочваючыся да Холмсу. "Ён ўмацуе вас, як нідзе ў іншым месцы, якое я ведаю".
  
  Я прадставіў яму Холмса. "Містэр Холмс быў пасажырам дыліжанса, які ўчора затрымалі".
  
  Ўсмешка Ингрэма пацьмянела, і ён паглядзеў на Холмса з некаторым падазрэннем. “ Спадзяюся, вы нічога не страцілі?
  
  "Няма", - сказаў Холмс. “Джэнтльмен узяў толькі скрынку "Экспрэс". Я папрасіў містэра Стывенсана прадставіць мяне да вас, таму што мяркую, што змагу дапамагчы вам злавіць рабаўніка".
  
  Вочы Ингрэма звузіліся. “ Чаму вы кажаце са мной? Чаму не з шэрыфам?
  
  “ Таму што мне спатрэбіцца ад вас пэўная інфармацыя, каб выкарыстоўваць знойдзеныя мной доказы.
  
  "Вы ведаеце, што я не магу даць вам ніякай інфармацыі аб кліентах банка", - папярэдзіў Ингрэм.
  
  "Я ведаю; я не шукаю нічога падобнага".
  
  Ингрэм паціснуў плячыма і сказаў: “Добра. Зайдзі ў мой кабінет".
  
  Ён паказаў нам на два крэсла перад сваім сталом і зачыніў за сабой дзверы, затым высунуў свой уласны крэсла і цяжка апусціўся ў яго. Ён адкінуўся назад, склаў рукі на камізэльцы прыкладна на ўзроўні гадзінны ланцужкі і, прыжмурыўшыся, змераў Холмса ацэньваючым позіркам. “ Такім чынам, чаму вы думаеце, што зможаце нам дапамагчы?
  
  Холмс пачаў са сваёй звычайнай абыякавасцю: "Шэрыф сказаў мне, што два апошніх рабавання дыліжанса ў Лейкпорте адбыліся, калі ён перавозіў аплатную ведамасць з рудніка Цынобра-Флэтс".
  
  "Так", - адказаў Ингрэм. "Я ў курсе гэтага".
  
  "Я мяркую, вы разглядалі магчымасць таго, што гэта было тое, што паліцыя назвала б унутранай працай".
  
  Ингрэм выглядаў менш чым здзіўленым. "Другі выпадак адбыўся толькі ўчора, так што ў мяне не было шмат часу падумаць аб гэтым, але так, гэтая думка прыходзіла мне ў галаву".
  
  “ Вы каго-небудзь падазраяце?
  
  Ингрэм на імгненне задумаўся. “ Пакуль няма. Думаю, я даволі добра ведаю сваіх клеркаў.
  
  "Хто ведае, калі будзе адпраўлена плацежная ведамасць?"
  
  "Я думаю, усе мы".
  
  "Хто-небудзь нядаўна звальняўся?"
  
  “ Няма. "Ён на секунду задумаўся і дадаў. - І ўсе мы былі тут учора.
  
  "А", - сказаў Холмс. "Ці Мог хто-небудзь распавесці старонняму чалавеку аб пастаўках?"
  
  “Вы маеце на ўвазе, што хто-то тут мог быць у змове з рабаўніком? Я мяркую, гэта магчыма, але я быў бы здзіўлены. Усе мае людзі сумленныя, прамалінейныя хлопцы. Яшчэ адна паўза. “Што тычыцца выпадковага паведамленні каму—небудзь, то ўсе тут ведаюць, што мы не абмяркоўваем банкаўскія справы з староннімі - і гэта было б ўдвая лепш, калі б гаворка ішла аб чым-то накшталт выплаты заработнай платы. Але чаму вы пытаецеся ў мяне, у любым выпадку?"
  
  Холмс патлумачыў. “У мяне ёсць некаторы прафесійны вопыт расследавання злачынстваў. Гэта адбылося прама ў мяне на вачах, і— " ён на секунду змоўк, нібы падбіраючы словы, — у гэтым ёсць некаторыя падрабязнасці, якія мяне цікавяць.
  
  "Такім чынам," спытаў Ингрэм, " вы спрабуеце прымусіць мяне наняць вас?"
  
  "Не", - адказаў Холмс. “Я мяркую, што будзе прапанавана стандартнае ўзнагароджанне. Я не прашу вас плаціць мне, проста дайце мне некаторую інфармацыю".
  
  "Магчыма", - сказаў Ингрэм. "Гэта залежыць ад таго, аб чым вы просіце".
  
  "Я б хацеў пагаварыць з супрацоўнікамі банка індывідуальна, калі вы не пярэчыце".
  
  "У іх ёсць праца, якую трэба зрабіць", — пачаў было Ингрэм, але перадумаў, магчыма, вырашыўшы, што прапанова бясплатнай дапамогі ў раскрыцці рабавання каштавала таго, каб ахвяраваць некалькімі хвілінамі працоўнага часу. "Але я думаю, мы маглі б ненадоўга пакінуць іх у спакоі".
  
  Ингрэм папрасіў свайго сакратара паказаць нам маленькую пакой побач з сховішчам. "Заставайцеся тут, са мной", - сказаў мне Холмс. "Карысна мець сведкі, і, калі вы не пярэчыце, вы можаце рабіць нататкі".
  
  Мы выклікалі людзей аднаго за адным, і Холмс дапытваў іх. Усе яны здаваліся сумленнымі, настойваючы на тым, што нікому нічога не казалі аб адпраўцы заработнай платы.
  
  Апошнім банкаўскім работнікам, якога дапытвалі, быў сакратар Ингрэма Фрэнк Лейдэн. Мы пачакалі некалькі хвілін, і калі ён не з'явіўся, я пайшоў яго шукаць. "О, ён нядаўна пайшоў", - сказаў мне адзін з прадаўцоў. "Сказаў, што дрэнна сябе адчувае".
  
  Холмс падышоў да кабінету Ингрэма і пастукаў у дзверы. Ингрэм быў здзіўлены, убачыўшы нас. "Дзе Фрэнк?" - спытаў ён.
  
  "Ён сышоў да таго, як мы змаглі яго дапытаць", - адказаў Холмс. "Вы можаце сказаць нам, дзе ён жыве?" Ингрэм накіраваў нас да клерку, які знайшоў адрас Лейдена — пансіёну у горадзе - ў бухгалтарскай кнізе.
  
  Дом знаходзіўся ў некалькіх кварталах на поўдзень ад галоўнай вуліцы. Бабуля Лейдена сказала нам, што не бачыла яго з тых часоў, як ён пайшоў раніцай на працу, а яго ключ ўсё яшчэ вісеў на кручку ў пярэднім пакоі. "Калі вы не пярэчыце, мы пачакаем яго", - сказаў Холмс.
  
  Мы сядзелі ў гасцінай, Холмс адкінуўся на спінку крэсла з зачыненымі вачыма, але адкрываў іх кожны раз, калі хто-небудзь уваходзіў або сыходзіў, як кошка, якая сядзіць каля мышынай нары. Выпрабоўваючы недахоп у яго цярплівасці, я кожныя пару гадзін выходзіў пагуляць па горадзе ў пошуках Лейдена.
  
  Я знайшоў яго неўзабаве пасля заходу сонца, у паўцёмным, старым непагаддзю салуне побач з чыгуначным дэпо. Ён сядзеў у далёкім канцы бара, утаропіўшыся прама перад сабой, з пустым шклянкай з-пад віскі перад сабой. Ён здрыгануўся, калі я паклала руку яму на плячо, і павярнуўся да мяне з выразам змардаванага адчаю. Я сказаў яму, што містэр Холмс чакае яго ў пансіёне, і ён уздыхнуў і, злёгку хістаючыся, падняўся на ногі.
  
  Лейдэн быў прыкладна майго росту, неблагі мужчына, але трохі мягковат і пачынаў паўнець. Яго валасы, цёмна-каштанавыя і прамыя, былі зачасаны назад і падзеленыя праборам пасярэдзіне, але цяпер падалі наперад, на лоб; час ад часу ён амаль несвядомым жэстам адкідваў іх назад. У яго былі густыя цёмныя вусы, але барады не было; твар у яго было жаўтаватае, з чорнымі вачыма пад цяжкімі павекамі, пачуццёвым ротам і значным падвойным падбародкам. Па дарозе назад у пансіён ён хістаўся і час ад часу натыкаўся на мяне, мармычучы прабачэнні. Калі мы пераступілі парог, ён паглядзеў на Холмса і, застонав і цяжка паківаўшы галавой, узяў свой ключ і павёў нас наверх, у сваю пакой.
  
  Лейдэн прапанаваў нам адзіныя два крэсла і цяжка апусціўся на ложак, апусціўшы галаву на калені. "Аб Божа, у мяне непрыемнасці", - сказаў ён, ні да каго канкрэтна не звяртаючыся.
  
  "Чаму гэта?" - Спытаў Холмс роўным тонам, у якім не чулася абвінавачванні.
  
  Лейдэн у роспачы паглядзеў на нас. “Вы ведаеце, вось чаму вы тут. Я той, хто распавёў аб зарплаце на шахце. Я з-за гэтага страчу працу, можа быць, сяду ў турму ".
  
  "Чаму вы гэта зрабілі?" - Спытаў Холмс.
  
  Лейдэн устрывожана паглядзеў на яго. "Паслухай, я не маю ніякага дачынення да крадзяжам", - сказаў ён. “Я размаўляў з чортавай шлюхай, вось і ўсё. Гэта была чыстая глупства, я быў п'яны і распускаў язык. Павінна быць, у яе быў кавалер. Я не магу паверыць, што яна магла так паступіць са мной. "Ён нахіліўся наперад, паківаў галавой і выпусьціў доўгі, дрыготкі ўздых.
  
  “ Каму вы распавялі? - Спытаў Холмс.
  
  Секунду або дзве Лейдэн змрочна глядзеў у іншы канец пакоя, ні на што канкрэтна, затым зноў на Холмса. “ Яе клічуць руская Эні—Антонія. Яна адна з дзяўчат у доме місіс Баннерман на востраве Святой Алены. Ён нязграбна ўзняўся на ногі і накіраваўся да маленькага пісьмовага стала, дзе што-то дастаў з скрыні. Перадаўшы фатаграфію Холмсу, ён зноў плюхнуўся на ложак. “ Гэта яе фотаздымак.
  
  Гэта была кардонная фотаздымак прыгожай маладой жанчыны з падоўжанымі рамантычнымі вачыма. Яна глядзела праз плячо ў какетлівай позе і была апранута ў сукенку, якое адкрывала крыху больш белага пляча і вытанчанай маленькай лодыжкі, чым дазвалялі прыстойнасці.
  
  "Калі вы бачылі яе ў апошні раз?' - Спытаў Холмс.
  
  - У мінулую суботу ўвечары.
  
  “ Часта Вы з ім бачыцеся?
  
  “Пару разоў у месяц — прыкладна столькі, колькі я магу сабе дазволіць. Яна мне накшталт як спадабалася, і я падумаў, што яна што-то адчувае да мяне. У мяне праблемы з законам з-за гэтага?"
  
  "Не, калі вы кажаце праўду", - сказаў Холмс. "І я мяркую, мы даведаемся гэта, калі пагаворым з ёй".
  
  "Што б ні здарылася, я ў жахлівым становішчы", - з горыччу сказаў Лейдэн. “Чортава дурная дзяўчынка. Я спадзяюся, ты знойдзеш сукін сына, які гэта зрабіў. - Ён зноў нахіліўся наперад, мармычучы праклёны ў адрас сваіх чаравік.
  
  Пакінуўшы Лейдена сам-насам з яго сумленнем, мы знайшлі нумары ў гатэлі "Чизборо". Перад тым як легчы спаць, Холмс спытаў мяне, ці магу я паехаць з ім на востраў Святой Алены. Я быў занадта захоплены пагоняй, каб адмовіць яму, таму на наступную раніцу я пакінуў Фані запіску з дыліжансам ў Лейкпорте, каб паведаміць ёй, што я перажыў ноч і правяду дзень у даліне.
  
  На востраве Святой Алены мы знайшлі дом місіс Баннерман, спытаўшы бармэна ў першым жа салуне, які ўбачылі ў горадзе. "Баюся, джэнтльмены, вы будзеце расчараваныя", - сказаў ён. “Місіс Бэннерман". "Баннерманз" не працуе ў такую рань." Мы адхілілі яго ветлівую прапанову накіраваць нас да даме, гадзіны працы якой маглі б больш адпавядаць нашым, і ён пажадаў нам ўдалай палявання. "Ты проста вернешся сюды, калі яна не дасць табе тое, што ты хочаш".
  
  Дом місіс Бэннерман ўяўляў сабой рэспектабельнага выгляду асабняк з востраканцовай страхой у завулку на ўскраіне горада. Цемнаскурая пакаёўка адчыніла дзверы і правяла нас у гасціную, упрыгожаную чырвонымі аксамітнымі парцьера, тоўстым дываном ў кветачку і піяніна, цёмны дрэва якога было отполировано да бляску.
  
  Я чакаў, што лэдзі, да якой мы прыйшлі, будзе сярэдніх гадоў, але місіс Бэннерман выглядала крыху старэй трыццаці. Яе каштанавыя валасы былі старанна выкладзеныя, на ёй было жоўтае шаўковую сукенка, абліпальную фігуру, але твар было напудрено і нарумянено, а за вытанчанымі манерамі і прыемнай усмешкай хаваліся насцярожаныя і разважлівыя шэрыя вочы. Калі яна працягнула руку ў лайковой пальчатцы і сказала: "Чым я магу вам дапамагчы, джэнтльмены?" яе вочы ацэньвалі, чаго мы можам хацець і што яна можа ад нас дабіцца. Фані назвала б яе "стромкім кліентам".
  
  Холмс вёў гутарку, а я стараўся ўнесці сваю лепту, прымаючы сур'ёзны выгляд і ківаючы ў адпаведных месцах. Ён выказаў здагадку, не ўдаючыся ў падрабязнасці, што мы банкаўскія дэтэктывы, разыскивающие міс Антонію, каб задаць ёй некалькі пытанняў аб адным з яе наведвальнікаў-джэнтльменаў. Калі місіс Баннерман спытала, у чым справа, ён елейно хмыкнуў аб неабходнасці выконваць асцярожнасць і абараняць канфідэнцыяльнасць банкаўскіх кліентаў. "Вядома, місіс Баннерман, як дзелавая жанчына, вы ведаеце, якое гэта, калі вам давяраюць, э-э, канфідэнцыйную інфармацыю аб сваіх кліентах", - нараспеў прамовіў ён.
  
  Місіс Баннерман ласкава ўсміхнулася і сказала, што гатовая дапамагчы, калі зможа. “У нас тут добрае ўстанова, і я б не хацела непрыемнасцяў. Баюся, я не змагу прадставіць вас Эні. Яна раптам з'ехала два дні таму. Яна сказала, што едзе ў Сан-Францыска. Яна і яшчэ адна дзяўчына, якая раней тут працавала, Джозетт.
  
  “ Яна сказала вам, дзе спыніцца? - Спытаў Холмс.
  
  "Баюся, што няма", - адказала місіс Баннерман.
  
  “ Вы ведаеце, навошта яна туды накіроўвалася?
  
  "Яна не сказала, але я мяркую, што для Жозетт трэба знайсці лекара".
  
  “ Значыць, яе сяброўка хворая?
  
  "Так".
  
  “ Яна проста сышла, не папярэдзіўшы? Вам, павінна быць, гэта нялёгка, - спачувальна сказаў Холмс.
  
  "О, ты паняцця не маеш", - уздыхнула місіс Баннерман. “Усе гэта справа было выпрабаваннем. Эні не можа думаць ні аб чым, акрамя Джо. Яна была занадта рассеянна; мужчыны заўважылі. Яна працягвала казаць аб тым, каб адправіць Джо ў які-небудзь санаторый, доктар Джэнкінс — гэта лекар, да якога я адпраўляю сваіх дзяўчынак, — распавёў ёй пра Каларада. Яна збірала на гэта грошы; аднойчы яна папрасіла мяне пазычыць ёй астатнія, але я сказаў "не". Я небагатая жанчына, а гэтыя дзяўчыны такія шалапутны — хто ведае, вярну я іх калі-небудзь?" Яна разгарнула карункавы веер, некалькі разоў узмахнула ім і адарыла Холмса поглядам, меркавалі, што ён, вядома, зразумее. Затым выраз яе твару змянілася, як быццам ёй што-то прыйшло ў галаву, і яна спытала Холмса: "Вы думаеце, яны збеглі з чалавекам, якога вы шукаеце?"
  
  "На дадзены момант мы не ведаем", - сказаў Холмс. "Ці быў у яе — э—э... адзін-джэнтльмен?"
  
  “ Ты маеш на ўвазе моднага мужчыну? Не, не Эні. Яна ніколі ні з кім не сустракалася, наколькі я ведаю.
  
  "Вы ведаеце, як яны падарожнічалі?" - Спытаў Холмс.
  
  “У нашы дні ўсе ездзяць на цягніку. Але я чуў, што Джо пры смерці, і калі гэта так, я нават не ведаю, як яны збіраюцца, каб дабрацца да Сан-Францыска ".
  
  Мы спыталі, чым хворая Джо, і місіс Баннерман адказала: "на сухоты". На яе твары з'явілася выраз спагады. "Бедная дзяўчынка".
  
  "У самой справе," сказаў Холмс з належнай сур'ёзнасцю. “ Шкада. Ён на секунду змоўк, а затым, нібы неахвотна, вярнуўся да бягучаму справе. "Вы можаце сказаць нам, як яны выглядаюць?"
  
  "Ну," адказала місіс Бэннерман, " Эні крыху вышэй за мяне, а мой рост пяць футаў пяць цаляў. У яе каштанавыя валасы, густыя і прамыя, светлая скура, шэрыя вочы, лёгкі замежны акцэнт — некаторыя мужчыны называюць яе рускай Эні. Джо - креолка з Новага Арлеана, прыгожая, як лялечка, з хвалістымі каштанавымі валасамі і вялікімі цёмнымі вачыма. Да таго, як яна моцна захварэла, яна была такой прыгожай, што мужчыны проста любілі яе ".
  
  “ Назавіце іх поўныя імёны? - Спытаў Холмс.
  
  Місіс Баннерман нацягнута засмяялася і паглядзела на нас з-пад павек. “Я магу расказаць вам тое, што яны сказалі мне, але, ведаеце, гэтыя дзяўчаты амаль ніколі не кажуць праўду аб сваім мінулым. О, божа— Дай падумаць— Эні вядомая пад імем Антонія Грынвуд. Аднойчы яна сказала мне, як яе сапраўднае імя — нешта замежнае, я не памятаю што. Джо называла сябе Жозетт Дзювержэ.
  
  “ Ты ведаеш пра іх што-небудзь яшчэ?
  
  “Не зусім. Яны з'явіліся тут разам, о, шэсць месяцаў таму — Эні сказала, што яны працавалі ў доме ў Сакрамэнта, але прыехалі сюды з-за здароўя Джо ".
  
  "Вы сказалі, міс Дзювержэ тут не працавала?" Спытаў Холмс. "Дзе яна спынілася?"
  
  Яна кінула на яго яшчэ адзін падступны погляд. “Вы, джэнтльмены, здаецца, сапраўды зацікаўлены ў іх. Наколькі гэта важна? Прадугледжана ўзнагароджанне?"
  
  Холмс праігнараваў яе пытанне і спытаў, ці не пярэчыць яна, калі мы агледзім пакой Эні. Місіс Баннерман, відавочна спадзеючыся атрымаць пару драбкоў інфармацыі, прапанавала сама праводзіць нас наверх і павяла уверх па лесвіцы з пакрытымі дываном прыступкамі і паліраванымі парэнчамі.
  
  У пакоі была пакаёўка, яна прыбірала. Акно было адкрыта, і сонечныя прамяні, якія прабіваюцца скрозь белыя фіранкі, надавалі памяшканню пранізлівую атмасферу нявіннасці. У шафе вісела накідка з шоўку і карункаў і пара вячэрніх сукенак. На падлозе пад імі былі пакінутыя атласныя туфлікі. Ад дзяўчыны, якая іх насіла, мала што засталося, акрамя скрыначкі з пудрай і паношанага расчоскі для валасоў на туалетным століку. Холмс узяў шчотку для валасоў, агледзеў яе, зазірнуў у скрыні стала і камоды. Місіс Баннерман рушыла ўслед за ім, зазіраючы яму праз плячо. Скончыўшы, ён павярнуўся да яе і падзякаваў падкрэслена ветлівым паклонам. "Калі вы пачуеце што-небудзь ад міс Грынвуд або даведаецеся што-небудзь аб тым, дзе яна можа быць, калі ласка, у што бы то ні стала паведаміце містэру Ингрэму ў банк Калистоги".
  
  Пакуль мы спускаліся па лесвіцы, місіс Баннерман патлумачыла Холмсу, як дабрацца да пансіёну, дзе жыла Джо, і да кабінета доктара Джэнкінс. Яна сама праводзіла нас да дзвярэй і, калі мы сыходзілі, зноў сказала, што, вядома, дапамагла б, калі б магла. “Я сапраўды не хачу тут непрыемнасцяў. Я проста спадзяюся, што з імі ўсё ў парадку, " ласкава сказала яна, пільна гледзячы Холмсу ў вочы. “ Вы мне распавядзеце, праўда?
  
  "Ну, вядома", - сказаў Холмс з паклонам.
  
  Кабінет доктара Джэнкінс знаходзіўся па дарозе ў пансіён. Ён аглядаў пацыента ў сваёй аперацыйнай, але, скончыўшы, правёў нас у свой кабінет і прапанаваў келіх шэры. Гэта быў хударлявы сівы мужчына ў акулярах у сталёвай аправе з стомленым выглядам чалавека, які пабачыў дастаткова хвароб і смерцяў, каб страціць надзею знайсці ў гэтым які-небудзь чароўны план. Калі я згадаў міс Дзювержэ, ён паківаў галавой. "Безнадзейны выпадак", - сказаў ён. "Для яе больш няма чаго зрабіць".
  
  Холмс пераказаў яму словы місіс Бэннерман. "О Божа", - уздыхнуў ён і заплюшчыў вочы. “Гэтая Эні. Я зноў і зноў спрабаваў сказаць ёй, але яна не хацела — не магла — прыняць, што гэта канец. Я бачыў такіх маці з дзецьмі; яны проста не могуць перастаць змагацца ".
  
  Ён успомніў, што згадваў санаторый у гарах Каларада. “Ім кіруе мой стары сябар Харві Макінана, так што я ведаю, што гэта месца на ўздыме. Ніхто, акрамя знахароў, нічога не абяцае пры гэтай хваробы, але горны паветра, здаецца, дапамагае ў некаторых выпадках. Не Джозетт, яна зайшла занадта далёка. Але Эні не слухала; у яе павінна была быць хоць нейкая надзея, няхай нават ілжывая. Таму я даў ёй імя. Не тое каб яна магла сабе гэта дазволіць; жанчына ў жыцці не зарабляе такіх грошай. Таму я распавёў ёй аб спецыяліста, якога я ведаю ў Сан-Францыска, Зильбермане. Зрэшты, гэта было даўно. У гэты момант Джо, верагодна, не змагла б здзейсніць паездку ".
  
  Ён быў здзіўлены і засмучаны, калі Холмс сказаў яму, што дзве жанчыны пакінулі востраў Святой Алены. “Шчыра кажучы, яна была занадта хворая, каб падарожнічаць; я бачыў яе літаральна на днях. Было б літасцівей дазволіць ёй памерці ў сваёй уласнай ложку.
  
  Падзякаваўшы доктара, мы паехалі ў пансіён, дзе гаспадыня, падобная на шэрага вераб'я жанчына, усхвалявана паведаміла нам, што міс Дзювержэ і яе сяброўка з'ехалі сёння раніцай. "Яна была занадта слабая, каб ісці; ношчыка давялося несці яе да экіпажа". Яна была азадачана, калі Холмс сказаў, што мы спрабуем знайсці жанчын, і папрасіў зазірнуць у пакой міс Дзювержэ. "Я яго яшчэ не пачысціла", - перапрасіла яна.
  
  "Яшчэ лепш," сказаў Холмс.
  
  Пакой была маленькай і просты. У ёй не засталося нічога ад міс Дзювержэ, акрамя пары раманаў з загнутымі карэньчыкамі, вазы з кветкамі і пустыя бутэлечкі з-пад лекаў на століку побач з ложкам. Холмс агледзеў пакой і выцягнуў з-пад ложка невялікі кардонны куфэрак. У ім, загорнутыя ў вайсковае коўдру, былі мужчынскія штаны, сіняя кашуля, капялюш і сіняя бандана. "Павінна быць, яна забылася гэта", - сказала гаспадыня. “Але я не магу ўявіць, навошта ёй гэтая адзенне. Ні адзін мужчына ніколі не прыходзіў да яе, акрамя доктара Джэнкінс ".
  
  Холмс зачыніў багажнік і папрасіў яе патрымаць яго, пакуль ён не дашле за ім чалавека з офіса шэрыфа. Яе вочы пашырыліся ад трывогі. “Шэрыф? Што яны зрабілі? Яны здаваліся такімі ціхімі дзяўчатамі ". Паківаўшы галавой, яна сказала: “Мне варта было паслухаць сваю сястру. Яна сказала мне не падпускаць да сябе такіх жанчын".
  
  Калі мы выходзілі з хаты на вуліцу, я спытаў Холмса, ці была гэтая адзенне на рабаўнікоў. Ён кіўнуў.
  
  “Значыць, яна сапраўды перадала каму-небудзь інфармацыю аб аплатнай ведамасці. Як ты думаеш, ён усё яшчэ тут ці сустракаецца з імі ў Сан-Францыска?"
  
  "Падазраю, што ні тое, ні іншае", - сказаў Холмс, але калі я папрасіў яго растлумачыць, што ён мае на ўвазе, ён паківаў галавой. "Я яшчэ недастаткова ведаю".
  
  Я не здзівіўся, калі Холмс сказаў мне, што мае намер адправіцца ў Сан-Францыска цягніком наступнага дня. “Я б адправіўся раней, калі б гэта было магчыма. След ўжо астывае", - сказаў ён. "Калі міс Дзювержэ памрэ, знайсці міс Грынвуд будзе нашмат цяжэй; яна зможа свабодна перасоўвацца практычна куды заўгодна і будзе значна менш прыкметная без сваёй кампаньёнкі-інваліда".
  
  Я даў яму адрас, дзе мы спынімся ў Сан-Францыска, і дом маіх бацькоў у Эдынбургу. “Калі ласка, - папрасіў я яго, - дайце мне ведаць, ці знойдзеце вы рабаўніка. Я адчуваю сябе чытачом, вымушаным адкласці кнігу якраз у той момант, калі гісторыя становіцца захапляльнай ".
  
  Але наступныя дні былі так запоўненыя згортваннем нашага лагера, перавозкай нашых рэчаў у Сан-Францыска і добраўпарадкаваннем там нашага часовага жылля, што я ўспомніў аб рабаванні дыліжанса толькі між іншым, ляніва варожачы, пазнаю я калі-небудзь канец гэтай гісторыі.
  
  Мы прабылі ў Сан-Францыска за ўсё дзень або два, калі Сэм адказаў на стук у дзверы, і я пачуў знаёмы голас, які пытаецца пра мяне. Фані была на кухні, але сырой паветра разбурыў мае лёгкія, і я ўвесь дзень кашляў, седзячы ў каміна ў гасцінай. Сэм, увесь у распачынанні, прывёў Холмса ў пакой. Убачыўшы мяне, Холмс спыніўся і папрасіў прабачэння. “Містэр Стывенсан, я бачу, вы хворыя. Прабачце, калі патурбаваў вас".
  
  Я ўстаў, каб павітаць яго. “ Я не так ужо хворы, - сказаў я з большай адвагай, чым адчуваў. “ Рады зноў цябе бачыць. Праходзь, сядай.
  
  "Баюся, не цяпер," сказаў ён. " я прыйшоў па тэрміновым справе.
  
  "У самай справе!" Я адказаў, радуючыся, што мяне адцягнулі ад маіх асабістых праблем. "У чым справа?"
  
  Ён агледзеўся. “ Місіс Стывенсан тут?
  
  Трохі здзіўлены, я адказаў: "Так, яна —" Маю ўвагу прыцягнула нейкі рух, і, паглядзеўшы туды, я ўбачыў Фані ў дзвярах, разгладжваюць свой фартух. "Фані," паклікаў я яе, " гэта містэр Холмс.
  
  Фані паспяшалася увайсці. "Містэр Холмс, як прыемна вас бачыць", - цяпло сказала яна і павярнулася да мяне з суровым выглядам. "Луі, вам варта адпачыць".
  
  "Я ведаю, містэр Холмс прыйшоў пабачыцца з вамі", - сказаў я ёй.
  
  Трохі ўсхваляваная, Фані павярнулася да Холмсу, які, здавалася, не ведаў, з чаго пачаць. "Гэта з нагоды рабавання дыліжанса", - сказаў ён.
  
  Мы абодва ўтаропіліся на яго, Фані, як і мне, было цікава высветліць, якое месца яна займае ў гэтай справе.
  
  "Мы высачылі рабаўніка і блізкія да таго, каб вырабіць арышт".
  
  “У самай справе! Гэта добрыя навіны", - сказаў я. "Як вы яго знайшлі?"
  
  “Я раскажу вам. Але ў дадзены момант сітуацыя даволі складаная. Вы памятаеце, што адна з жанчын была цяжка хворая".
  
  “ Так— міс Дзювержэ.
  
  “ У вас добрая памяць. Наколькі я разумею, яна ўсё яшчэ жывая, хоць і пры смерці. Але мы збіраемся, каб арыштаваць яе кампаньёнку, міс Грынвуд.
  
  Вочы Фані пашырыліся, і яна паднесла руку да вуснаў. Я пачаў казаць, каб распытаць далей аб рабаўнікоў, але Холмс працягнуў перш, чым я паспеў вымавіць хоць слова.
  
  “ Міс Грынвуд ў адчаі з-за сваёй сяброўкі. Я думаю, усё пройдзе лягчэй, калі з намі будзе хто—небудзь — жанчына, - хто зможа паклапаціцца аб міс Дзювержэ. Ён павярнуўся да Фані. “ Я ўспомніў, што містэр Стывенсан хваліў ваша майстэрства медсёстры, хоць, баюся, нават вы мала што зможаце для яе зрабіць. Мэта вашага прысутнасці - запэўніць міс Грынвуд, што пра яе сяброўцы паклапоцяцца у яе апошнія гадзіны. Я прашу шмат чаго, але, як вы думаеце, вы маглі б дапамагчы?
  
  Фані не вагалася. “ Чаму бы і няма? Дзе яна?
  
  "Пачакай", - сказаў я з пачуццём сямейнага клопату. "Мая жонка будзе ў небяспецы?"
  
  Холмс не вагаўся. “ Няма. Тут толькі дзве жанчыны.
  
  “ Дык дзе ж рабаўнік? - спытаў я.
  
  "Цалкам бяспечна".
  
  “ Значыць, вы яго арыштавалі?
  
  "Пакуль няма, але мы хутка гэта зробім".
  
  Я не адчула асаблівага палягчэння, але Фані ўжо пайшла збіраць свае рэчы. Я зняла куртку і капялюш з вешалкі і надзела іх. Праз імгненне Фані вярнулася, у шалі і капялюшыку, з невялікай сумкай у руках. Яна паглядзела на мяне з трывогай і адкрытым неадабрэннем, і я адказаў ёй перш, чым яна паспела загаварыць. "Я не дазволю табе пайсці туды адной".
  
  Калі б мы былі адны, яна б цалкам справілася са мной, але ў прысутнасці містэра Холмса яна адчувала сябе стрыманай ад сваркі. "Луіс, ты вар'ят", - уздыхнула яна з змрочным выглядам і пахітала галавой. Яна павярнулася да Холмсу. "Я гатовая", - сказала яна.
  
  Звонку нас чакаў чатырохколавы аўтамабіль, і Холмс накіраваў яго па адрасе, які я не даведаўся. Па дарозе туды ён быў, як звычайна, маўклівы. Яго маўчанне было чапляючым, і мы з Фані амаль не абмяняліся ні словам, хоць я моцна сціскаў яе маленькую ручку ў сваёй. Пакуль таксі взбиралось на пагоркі і сворачивало з адной вуліцы на іншую, я страціў з-пад увагі яго маршрут, і калі яно нарэшце спынілася, мы апынуліся ў незнаёмай мне частцы горада, у квартале высокіх жалобных дамоў, якія стаяць ушчыльную адзін да аднаго, як чорныя кіпарысы ў ветрозащите. Пагоркі і марскі туман зачынялі любы далёкі агляд, а вуліца і хаты здаваліся замкнёнымі ў маленькім прасторы, як каменны замак у акварыуме.
  
  Пакуль Холмс расплачваўся з кіроўцам таксі, на тратуары побач з намі, здавалася, з ніадкуль, паўстаў мужчына ў тўідавага гарнітуры. Ён коратка кіўнуў у знак прывітання і ціха загаварыў з Холмсам. “ Нічога новага з тых часоў, як вы сышлі, сэр. Мне застацца тут?
  
  "Няма", - сказаў Холмс. “Праходзьце ў дом. Місіс Стывенсан тут, і я думаю, прыйшоў час пагаварыць з міс Растоў".
  
  “ Холмс! - Прашаптаў я, захоплены агульнай тэндэнцыяй казаць напаўголасу. “ Што вы маеце на ўвазе, міс Растоў? Дзе рабаўнік? - спытаў я.
  
  Холмс паглядзеў на мяне амаль з жалем. “ Міс Растоў - гэта міс Грынвуд. Запэўніваю вас, місіс Стывенсан па-за небяспекі.
  
  Фані паклала руку мне на плячо. “ Луі, супакойся. Ты думаеш, я не магу сама пра сябе паклапаціцца?
  
  “ З узброеным дарожным агентам?
  
  "Я б сказала, што вы пераўзыходзілі яго колькасцю", - адказала яна, акінуўшы позіркам нас траіх.
  
  Ані не супакоіўшыся, я ўзяў сябе ў рукі і рушыў услед за Холмсам і астатнімі ўверх па прыступках.
  
  Дзверы адкрыла служанка. “ Можна нам увайсці, Мэры, - сказаў Холмс, - і не маглі б вы, калі ласка, паклікаць місіс Пакстон?
  
  Мэры адступіла ў бок, і мы ўвайшлі ў вестыбюль, з левага боку якога на верхнія паверхі падымалася пакрытая дываном лесвіца. Холмс накіраваў нас, за выключэннем Фані, у гасціную справа ад хола. Мужчына ў тўідавага гарнітуры заняў такое месца, каб яго не было відаць з лесвіцы, і пакінуў мяне, каб сядзець на крэсле каля дзвярэй гасцінай, адкуль мне былі бачныя хол і лесвіца. "Дарэчы," сказаў ён, - я Элва Уэстон, з агенцтва Пінкертон". Я прадставіўся, і мы вярнуліся да чакання.
  
  Мэры моўчкі пайшла ў заднюю частку дома і праз хвіліну вярнулася ў суправаджэнні місіс Пакстон.
  
  Місіс Пакстон была поўнай жанчынай, проста апранутай, з каштанавымі валасамі, сабранымі ззаду ў пучок. Яна, відавочна, была замяшаная ў гэтай гісторыі, і калі яна прадставілася Фані і ціха паразмаўляла з Холмсам, яна здавалася цалкам упэўненай у сабе, нягледзячы на тое, што ведала, што палюбоўніца бандыта з дыліжанса хаваецца ў сваіх пакоях наверсе. Па яе слова Мэры паднялася па пакрытай дываном лесвіцы і знікла, бясшумна спусціўшыся некалькі хвілін праз. "Яна кажа, што зараз спусціцца, мэм", - сказала яна місіс Пакстон і падалася назад у канец калідора, каб шырока расплюшчанымі вачыма назіраць за тым, што можа адбыцца далей.
  
  Ніхто не прамаўляў ні слова, і слабыя гукі дня, здавалася, падалі, як кроплі дажджу, у возера цішыні. Я чуў ўласнае дыханне і душыў кашаль. Мне здалося, што я пачула, як наверсе, і дзверы зачыніліся, і праз імгненне на лесвіцы бязгучна з'явілася маладая жанчына. Гэта была дзяўчына з фатаграфіі, з такімі ж доўгімі цёмнымі вачыма. Яна была высокай, прамой і стройнай, і яе твар мела трохі замежны выгляд, з шырокімі, высокімі скуламі і бледнай скурай, якая здавалася святлівай ў паўзмроку лесвіцы. Яе каштанавыя валасы былі сабраныя ў пучок на шыі, а простае цёмны сукенка, якое яна насіла, свабодна вісела на ёй. Яна павольна спусцілася і спынілася на паўдарозе, убачыўшы Холмса з Фані і місіс Пакстон.
  
  "Хто вы?" - спытала яна.
  
  “ Шэрлак Холмс з банка Калистоги.
  
  "Аб". Яна не здавалася асабліва здзіўлена, але яе вочы на імгненне зачыніліся, і яна, здавалася, мацней ухапілася за парэнчы левай рукой.
  
  Уэстон перамясціўся з свайго хованкі на месца паміж лесвіцай і ўваходны дзвярамі. У яго і Холмса былі пісталеты, схаваныя па баках.
  
  Холмс зноў загаварыў спакойным голасам. "Міс Растоў, калі ласка, перадайце ваш пісталет містэру Уэстон".
  
  Яна спусцілася яшчэ на некалькі крокаў па лесвіцы да Уэстон, дастала правую руку са складак спадніцы і працягнула яму рэвальвер. "У любым выпадку, гэта не мае значэння," ціха сказала яна.
  
  Яна зноў павярнулася да Холмсу, абапіраючыся на гэты раз абедзвюма рукамі. “ Мая сяброўка наверсе. Хто-то павінен паклапаціцца пра яе; яна сапраўды хворая. Вы можаце пайсці і паглядзець самі. Гэта не выкрут, я абяцаю. Яе словы, хоць і з лёгкім замежным акцэнтам, былі вымаўленыя з нястрымнай сур'ёзнасцю юнацтва. Нягледзячы на ўвесь яе вопыт зносін з мужчынамі і іх заганамі, падумаў я, яна ўсё яшчэ ўсяго толькі дзяўчына.
  
  "Я ведаю", - сказаў Холмс. "Я прывёў сёе-каго, каб пра яе паклапаціліся", - сказаў ён, кіўнуўшы Фані. Маладая жанчына на секунду спынілася, гледзячы на іх, затым павярнулася да версе лесвіцы.
  
  З лесвічнай пляцоўкі мы рушылі ўслед за ёй па калідоры направа, дзе яна адчыніла дзверы, шырока расчыніла яе і ўвайшла ў пакой. Холмс і Уэстон рушылі ўслед за ёй, а праз імгненне да іх далучыліся Фані і я.
  
  На самай справе пакой ўяўляла сабой пару пакояў: гасціную з крэсламі, сталом, невялікай канапай пад эркерам і спальню за ім. Міс Растоў прайшла прама ў спальню і схілілася над ложкам. Фані рушыла ўслед за ёй туды, а я рушыў услед за Фані да дзвярэй.
  
  Маладая жанчына ляжала ў ложку, загарнуўшыся, як дзіця, у коўдру і крыху падпёршы галаву падушкамі. Яна была такой худзенькай, што покрыва ледзь прыкрывала тое месца, дзе пад ім ляжала яе маленькае цела. Яе твар было бясколерным, змардаванай і дакучлівым, з тонкімі абрысамі, з маленькім бледным ротам і зацененых вачыма. Яе цёмныя валасы былі нядбайна заплеценыя ў касу, але некалькі вільготных ад поту пасмаў віліся ў яе на ілбе. Пакуль я назіраў, яе вочы адкрыліся, і яна паглядзела на міс Растоў, як быццам спрабуючы разглядзець, хто яна такая. - Эні? - спытала яна голасам, падобным на ўздых.
  
  "Так, маленькая", - сказала міс Растоў, пяшчотна паклаўшы руку на лоб хворы і прыбіраючы вільготныя валасы з яе ілба. Вусны дзяўчыны завагаліся ў падабенстве ўсмешкі, і яна закрыла вочы, нібы змучаная гэтым высілкам.
  
  Міс Растоў вярнулася да нас, зачыніўшы за сабой дзверы спальні. “ Вы збіраецеся мяне арыштаваць?
  
  Фані паглядзела на яе, потым на Холмса. "Спадзяюся, што не," сказала яна. “ Мне трэба з вамі пагаварыць. "Фані придвинула да стала ў гасцінай два крэсла, села на адзін і жэстам запрасіла міс Растоў сесці на іншы.
  
  З дазволу Холмса Уэстон выйшаў з пакоя, каб пачакаць ўнізе. Холмс уладкаваўся ў крэсле ля акна некалькі ў баку ад нас. Не жадаючы сыходзіць, я сеў на крэсла з прамой спінкай, з якога мне была бачная дзверы ў калідор.
  
  Фані звярнулася да міс Растоў. "Я нават не ведаю вашых імёнаў", - пачала яна прабачлівым тонам. "Ніхто не знайшоў час паведаміць мне".
  
  Дзяўчына паглядзела на яе так, нібы спрабавала вырашыць, наколькі ёй можна давяраць. “Я Эні-Антонія Давидовна Растова. Маю сяброўку, "працягнула яна, крыху павагаўшыся перад гэтым словам," клічуць Жозетт—Жазэфіна—Лафреньер.
  
  “ Я Фані Стывенсан, а гэтыя двое мужчын — мой муж Луіс і містэр Шэрлак Холмс, з якім вы ўжо знаёмыя. А цяпер, Антонія, - мякка працягвала яна, - наколькі я разумею, Жозетту аглядаў лекар.
  
  - Так, - ціха адказала Антонія.
  
  “ А ён сказаў табе, што з ёй не так?
  
  "Я ўжо ведаў гэта — сухоты".
  
  Фані нахілілася да яе. “ А ён сказаў вам, наколькі сур'ёзна яе стан?
  
  Антонія кіўнула. "Так", - сказала яна. Яна нахілілася наперад у сваім крэсле, закрыўшы твар рукамі, і зрабіла доўгі, перарывісты ўдых. "Чорт— о, чорт!" прашаптала яна. “ Я не хачу плакаць так гучна, яна можа мяне пачуць. "Яна паглядзела на Фані, раптам адчуўшы раскаянне. "Мне вельмі шкада, мэм".
  
  "Усё ў парадку", - сказала Фані. "Нічога такога, чаго б я раней не чула".
  
  "Я так старалася, разумееш", - сказала Антонія. "Я зрабіла ўсё гэта, каб выратаваць яе - проста для таго, каб апынуцца тут". Яна зноў сутаргава ўздыхнула. Яе вочы напоўніліся слязьмі, а рукі, якія ляжалі цяпер на каленях, ўчапіліся адно ў аднаго так, што костачкі пальцаў збялелі. “ Я забіў яе, ці не так? Прывёз яе сюды. Я зрабіў ёй горш.
  
  Фані паклала руку на плячо Антоніі. "Не, ты гэтага не рабіла." цвёрда сказала яна. “ Ты спрабавала дапамагчы, але нічога не заставалася рабіць.
  
  Дзяўчына, здавалася, трохі расслабілася. "Доктар таксама так сказаў", - адказала яна, здавалася, амаль супакоеная тым, што Фані пацвердзіла яго вердыкт.
  
  Глухі кашаль з спальні прымусіў іх абодвух павярнуць галовы ў той бок. "Пойдзем," сказала Фані, і Антонія рушыла ўслед за ёй у пакой. Дзверы за імі зачыніліся.
  
  Я падышоў бліжэй да Холмсу і ціха спытаў у яго: "Дык дзе ж рабаўнік дыліжанс?"
  
  Холмс кіўнуў у бок дзвярэй спальні. “ Там.
  
  Спатрэбілася секунда, каб сэнс таго, што ён сказаў, дайшоў да мяне. “ Вы не маеце на ўвазе міс Растоў?
  
  "Так", - сказаў ён.
  
  “ Тая дзяўчына? Ты ўпэўнены?
  
  Ён зноў павярнуўся да мяне тварам. “Так. Ты чуў яе; яна амаль ва ўсім прызналася".
  
  Я ўсё яшчэ быў настроены скептычна. “Холмс, - сказаў я, - я гатовы паверыць вам, што яна і яе сябар тут адны. Але адкуль вы ведаеце, што рабаўнік проста не кінуў іх?"
  
  "Шляхам назапашвання доказаў".
  
  “ Якія доказы?
  
  “Доказы былі практычна з самага пачатку, - сказаў ён, - на месцы самага рабавання. Пучок доўгіх валасоў на кусце. Адбіткі маленькіх боцікаў ў бруду там, дзе яна вяла сваю конь да ручая напіцца. Доказы — зламаныя галінкі, шматкі воўны ад коўдры, бант з стужкі, відавочна адарваны ад сукенкі, — сведчылі аб тым, што яна пераапранулася на паляне.
  
  “ Адкуль вы ведаеце, што яна была там не толькі з рабаўніком?
  
  "Знакі паказвалі на тое, што ў гэтым месцы чакаў толькі адзін чалавек з адной канём", - адказаў Холмс. “Я не бачыў нічога, што паказвала б на прысутнасць другога чалавека, як і іншыя пасажыры дыліжанса. Тое, што сказала нам місіс Баннерман, таксама наводзіла на думку, што міс Растоў не перадавала інфармацыю мужчыну. І пад ложкам была адзенне, на якой пры аглядзе я выявіў яшчэ пару доўгіх рыжеватых валасінак. І, нарэшце, у яе быў акцэнт, які я заўважыў у той час, хоць ніхто іншы гэтага не заўважыў.
  
  “Як толькі я пераканаўся, што міс Растоў была грабительницей, я быў таксама ўпэўнены, што ў яе не было саўдзельніка мужчынскага полу. Які мужчына адправіў жанчыну адну здзейсніць рабаванне на вялікай дарозе?"
  
  "Тое, што ты кажаш, мае сэнс, але гэта здаецца малаверагодным".
  
  “Магчыма, але гэта праўда. Мы назіралі за міс Растоў на працягу некалькіх дзён. Яна не ведала, што яе пераследуюць, таму знайсці яе тут было лёгка. Яна, як і думаў доктар Джэнкінс, параілася з доктарам Зильберманом, які прыходзіў наведаць міс Дзювержэ — ці, хутчэй, Лафреньер — і сказаў нам, дзе яны спыніліся. З дапамогай Пінкертон, нанятых банкам, і місіс Пакстон мы назіралі за імі ў любы час сутак, і ні адзін мужчына, акрамя доктара, не наведваў міс Растоў.
  
  “ Я таксама папрасіў містэра Ингрэма паслаць чалавека на востраў Святой Алены, каб навесці сякія-такія даведкі. Ён даведаўся, што маладая жанчына, падобная на міс Растоў, купіла там у бакалейшчыка трохі кайенского перцу і што падобная жанчына, скрывшаяся пад густым вэлюмам, наняла конь у платнай стайні ў раніцу рабавання. Табе ад гэтага лягчэй?"
  
  Я прызнаў, што гэта так, і Холмс змоўк, падаўшы мне абдумваць тое, што ён адкрыў, і здзіўляцца адчайнай, безнадзейнай адвагі дзяўчыны ў суседнім пакоі.
  
  Прайшло некаторы час, перш чым Фані выйшла з спальні адна. Шэры дзённай святло за вокнамі пачынаў цьмянець, і халодны скразняк, прыносіцца туманам, прасочвалася праз акно і дрыжаў, як дакрананне прывіда, у цёмным пакоі. "У яе было крывацёк," сказала яна Холмсу і мне, " але крызіс пакуль мінуў. Эні таксама спіць. Яна змучана; не думаю, што яна спала некалькі дзён".
  
  Холмс, які чытаў кнігу, падняў вочы. - А які стан міс Лафреньер у астатнім?
  
  Фані панізіла голас. “ Я падазраю, што гэта ненадоўга. Я буду здзіўленая, калі яна пратрымаецца ноч. Ты не можаш дазволіць Эні застацца з ёй да канца? Здаецца такім жорсткім пакідаць гэта беднае дзіця паміраць сярод незнаёмых людзей.
  
  Холмс нічога не сказаў, але кіўком выказаў сваю згоду і вярнуўся да чытання.
  
  Час, здавалася, застыў у пакоі, як сам туман. Я рассеяна чытала жаночы раман, які ляжаў на стале. Пакаёўка прынесла кавы, сэндвічы і віно, запаліла лямпы і распаліла камін у гасцінай, і неўзабаве пасля гэтага прыбыў доктар Зильберман, каб агледзець міс Лафреньер. Ён выйшаў з спальні, які суправаджаецца Фані і Антоніяй, і выглядаў цвярозым. "Гэта канец", - сказаў ён ім. “Калі пашанцуе, яна не прачнецца, але калі яна прачнецца і адчуе боль, дайце ёй трохі настойкі опію. Блаславі вас абодвух Гасподзь, — сказаў ён і сышоў - магчыма, дадому да жонкі і дзецям ці да вячэры і добраму віну са сваімі сябрамі.
  
  Па патрабаванні Фані Антонія отхлебнула кавы і хутчэй адкусіла, чым з'ела, бутэрброд, а затым вярнулася ў сваё крэсла ў спальні. Фані засталася ў гасцінай, але досыць блізка да дзвярэй спальні, каб пачуць найменшыя змены ў дыханні Джо. Прыйшоўшы ў сябе ад мяса, пітва і цяпла ачага, я вырашыў вырвацца з ўціскальнага атмасферы пакоя хворага і, шепнув што-то Фані, сышоў чакаць ўнізе.
  
  Амаль непрыкметна вечар ператварыўся ў ноч. Місіс Пакстон ўвайшла ў гасціную, пажадала добрай ночы, паправіла лямпу і пайшла ў свой пакой у задняй частцы дома. Вуголле ў каміне датлявалі. Я стаміўся, але не мог заснуць з-за кашлю і думак аб сцэне наверсе. Я адчуваў, што калі выйду на вуліцу, то ўбачу Смерць пад нізкімі аблокамі, якая навісла над домам і окутавшую яго і ўсіх нас сваімі цёмнымі, хаваюцца крыламі.
  
  Прыкладна кожны гадзіну, не знаходзячы сабе месца, я запальваў свечку і падымаўся па лесвіцы, каб зірнуць на Фані і Холмса. Я чула хрыплае дыханне небаракі Жозетт і бачыла Антонію, якая сядзела побач з ложкам, яе склоненная галава вымалёўвалася ў святле прыложкавыя лямпы. Фані выглядала непахіснай і стомленай, а Холмс - непранікальным.
  
  Ранішнія прыцемкі пачыналі напаўняць пакоі дома цьмяным падводным святлом, калі Фані ціхенька спусцілася па лесвіцы і прашаптала, што выпрабаванне нарэшце скончылася. Мы абудзілі Уэстон, які заснуў на канапе ў гасцінай, і Фані сказала яму: "Містэр Холмс сказаў паслаць за паліцэйскай машынай".
  
  Я рушыў услед за Фані наверх, у пакоі. Праз дзверы спальні я мог бачыць цела Джозетт, нерухомае, як скульптура на магіле. На ёй было свежае сукенка нейкага светлага колеру, старанна выкладзеныя валасы. Антонія, бледная, з пачырванелымі вачыма, сядзела ў суседнім пакоі за сталом з Холмсам. "Больш нікога не было," я пачуў, як яна сказала яму, " толькі я. Нават Джо не ведала, адкуль у мяне грошы".
  
  "Дзе гэтыя грошы?" - спытаў я.
  
  “ У сакваяжы ў спальні. "Яе твар нічога не выказваў, голас быў знежывелым. “ Там усё, акрамя таго, што я выдаткавала. Цяпер гэта не мае значэння. Яна паглядзела на нас з Фані, потым зноў на Холмса і спытала: "ці Не пара ісці?"
  
  "Калі прыедзе фургон, так", - сказаў Холмс.
  
  "Мы патэлефануем у пахавальнае бюро", - сказала Фані. "Пра ўсё паклапоцяцца".
  
  Антонія кіўнула. "Дзякуй", - сказала яна. "Я магу пасядзець з ёй, пакуль нам не трэба будзе сыходзіць?"
  
  Холмс кіўнуў, і Антонія ўвайшла ў спальню, нахілілася, пацалавала Джо ў лоб і села на крэсла побач з ложкам.
  
  Прыкладна праз паўгадзіны Мэры пастукала ў дзверы і сказала Холмсу, што фургон чакае. Антонія з'явілася ў дзвярах спальні ў капелюшы і шалі. Яна выпрасталася і расправіла плечы. “ Добра, я гатовая.
  
  Яна выйшла з пакоя разам з Холмсам, і праз хвіліну ўвайшоў Уэстон і узяў сакваяж. Мы з Фані спусціліся ўніз і папрасілі місіс Пакстон паслаць за гробовщиками і таксі, а самі вярнуліся ў гасціную чакаць. Ранішняе сонца, хоць і ярка свяціла звонку, яшчэ не прагнала прахалоду з пакоя. Фані прыціснулася да мяне і злёгку дрыжала. "З табой усё ў парадку?" Я спытаўся ў яе.
  
  "Так, проста стаміўся".
  
  Я абняў яе і прытуліў да сябе, і пры гэтым зноў успомніў доўгія халодныя тыдня так далёка ад дома, калі Фані абдымала мяне, калі я кашляў крывёю, або спяшалася да маёй пасцелі, калі я прачынаўся ад ліхаманкавага сну, і яе ўстрывожаныя вочы глядзелі ў мае. Я падумаў, якой стомленай і якая была ў адчаі яна, павінна быць, адчувала сябе тады, калі мне здавалася, што я наогул не ў сілах працягваць жыць далей.
  
  Газеты хутка пранюхалі аб гэтай справе, і на працягу наступных некалькіх дзён "Званок" і "Бюлетэнь" змяшчалі на першых палосах артыкула "Руская Эні, выдатная адчайная" і "Дарожны агент Парлор Хаўс" з лапезна гравюрамі, якія паказваюць рабаванне дыліжанса і арышт Антоніі. Холмс згадваўся як прыватны дэтэктыў, чыё выпадковае прысутнасць у дыліжансе прывяло яго да расследавання і прывяло да затрымання "выдатнай бандыты".
  
  З дапамогай місіс Пакстон Фані дамовілася аб тым, каб Джо пахавалі на адным з могілак на ўскраіне горада. У дзень яе пахавання я быў занадта хворы, каб выходзіць, але Фані і місіс Пакстон ехалі ззаду катафалка і аддавалі апошнія ўшанаванні ў невялікі натоўпе разявак, калі дзяўчыну здраджвалі зямлі.
  
  Калі я досыць акрыяў, каб зноў прымаць наведвальнікаў, містэр Холмс зайшоў развітацца з намі. Фані была раздражняльнай у той раніцу, турбуючыся аб маім здароўе, вандроўкі і лёсавызначальнай сустрэчы з маімі бацькамі. Я развеяў яе боязь. Яна назвала мяне бессардэчна; мы пасварыліся; і калі Холмс прыехаў, мы перабіралі кнігі ў оскорбленном маўчанні. Зрабіўшы над сабой высілак, мы напусцілі на сябе сяброўскі выгляд, прапанавалі яму канапа, а самі селі на пару крэслаў.
  
  Ён сказаў нам, што Антонія прызнала сябе вінаватай у рабаваннях і, верагодна, будзе прысуджаная да некалькіх гадоў зняволення ў жаночай турме. "Вялікая частка скрадзеных грошай была ўлічаная," сказаў ён, - хоць, наколькі я разумею, пахаванне міс Лафреньер былі даволі элегантнымі". Ён павярнуўся да Фані, якая стойка вытрымала яго погляд.
  
  Калі ён пайшоў, я спытаў Фані, што Холмс меў на ўвазе сваім заўвагай. “ Яна дала вам грошай?
  
  Яна затрымалася над скрынкай з кнігамі, якую пакавала. “ Так. Яна заплаціла за пахаванне, за ўчастак на могільнік і надмагільны камень, каб Джо не давялося хаваць на поле ганчара.
  
  “ На грошы, атрыманыя ад рабаванняў? - Спытаў я, ведаючы, якім будзе адказ.
  
  Яна зірнула на мяне погляд, падобны на рулю пісталета. "Табе не ўсё роўна?" - спытала яна. Яе гнеў аціх так жа хутка, як і ўзнік, і цень смутку азмрочыла яе твар. Яна паглядзела на кнігу ў сваёй руцэ, нібы спрабуючы нешта ўспомніць, а затым ціха сказала: "Яны былі зусім адны, так далёка ад дома — хто-то павінен быў што-то зрабіць".
  
  OceanofPDF.com
  
  ПРА АЎТАРАЎ
  
  
  
  
  
  ("РЫС БОУЭНвыразае для шыльды")
  
  Стваральніца у вышэйшай ступені прыемных раманаў пра констебле Эвансе і Молі Мэрфі, Боуэн паставіла сваю першую п'есу "Гадзіны дзьмухаўца", пастаўленую BBC ў Лондане. З тых часоў яна з'яўляецца аўтарам адзначаных ўзнагародамі дзіцячых кніг, кніг для моладзі, гістарычных раманаў і дэтэктываў.
  
  
  
  КЭРАЛ Кімсьці ("Праклён Эдвіна Бута")
  Аўтар пяці раманаў і мноства апавяданняў, Кімсьці атрымала ўзнагароды і захопленыя водгукі за свае вершы, п'есы і мастацкую літаратуру. Яна атрымала стыпендыю для праходжання стажыроўкі ў Міжнародным цэнтры пісьменнікаў у Хоторндене, недалёка ад Эдынбурга, Шатландыя, а яе наступны раман будзе апублікаваны выдавецтвам Kensington Press пазней у гэтым годзе.
  
  
  
  ДЭРЫЛ БРОК ("Мой шаўковы парасон")
  Аўтар бэстсэлера "Калі я ніколі не вярнуся", Брок рэгулярна піша на тэмы, звязаныя з бейсболам, Маркам Твэнам і мінулым Амерыкі.
  
  
  
  СТЫЎ ХОКЕНСМИТ ("Стары сенатар")
  Хокенсмит - аўтар Холмса на прыцэле, намінаванага на прэмію Эдгара, і, пакуль, двух працягаў з удзелам "дэдуктыўны" братоў Амлингмейер. Ён рэгулярна піша для часопіса Ellery's Mystery Magazine.
  
  
  
  (ЛЕСЛІ С. КЛІНГЕРПрадмова)
  Рэдактар атрымалі прэмію Эдгара "Новы Шэрлак Холмс з каментарамі: поўны збор апавяданняў", "Новы Шэрлак Холмс з каментарамі: раманы" і "Новы Дракула з каментарамі", Клінгер з'яўляецца адным з вядучых сусветных аўтарытэтаў у галіне Шэрлака Холмса.
  
  
  
  МАЙКЛ КУРЛАНД (рэдактар)
  Курланд рэдагаваў дзве папярэднія анталогіі пра Шэрлака Холмса. Яго пяты раман з удзелам прафесара Марыярці, Які думае зло, будзе апублікаваны ў бліжэйшы час. Папярэднія кнігі серыі былі намінаваныя на прэмію Эдгара, так і на Амерыканскую кніжную прэмію.
  
  
  
  ГЭРЫ ЛОВИСИ ("Амерыканскае прыгода")
  Пародыя Ловиси на Холмса "Прыгоды зніклага дэтэктыва" была намінаваная the Mystery Writers of America як адзін з лепшых апавяданняў 2005 года. Сярод яго апошніх кніг - "Таемныя прыгоды Шэрлака Холмса" і "Шэрлак Холмс: вялікі дэтэктыў" ў мяккай вокладцы і стылізацыі.
  
  
  
  РЫЧАРД А. ЛУПОФФ ("Вяселле Інгі Сигерсон")
  Лупофф - аўтар шматлікіх навукова-фантастычных, хорар - і дэтэктыўных раманаў і апавяданняў, а таксама навукова-папулярных кніг на самыя розныя тэмы, ад Эдгара Райса Берроуза да працы чалавечага розуму. Яго апавяданне "Выпадак з безграшовы шевалье", упершыню апублікаваны ў "Маім Шэрлака Холмсе", быў абраны ў намінацыі "Лепшыя дэтэктыўныя апавяданні года".
  
  
  
  ("МАЙКЛ МЭЛЛОРИСвяты белы слон Мандалая")
  
  Мэллори з'яўляецца аўтарам серыі дэтэктываў пра Амеліі Уотсан, у тым ліку зборнік "Подзвігі другой місіс Уотсан" і раман "Забойства ў ванне", а таксама амаль 100 кароткіх апавяданняў. Яго апавяданне "Звер з піка Гуанмин" (з "Шэрлак Холмс: Скрытыя гады") быў названы выбітным дэтэктыўным апавяданнем 2004 года ў выданні 2005 года "Лепшыя амерыканскія дэтэктыўныя гісторыі".
  
  
  
  САКАВІКА РЭНДАЛЛ ("сеньёр Англійская")
  Аўтар сямі раманаў, сярод якіх "Таямніца расце святла" (у ролі Марты Конли), Рэндалл напісала мноства апавяданняў, рэдагавала арыгінальныя анталогіі і выкладае пісьменніцкае майстэрства ў розных месцах.
  
  
  
  ЛІНДА РОБЕРТСАН ("Дэтэктыў дыліжанса")
  Адвакат некамерцыйнай каліфарнійскай юрыдычнай фірмы, Робертсан друкавалася ў онлайн-часопіса Salon, а таксама публікавала як мастацкую, так і навукова-папулярную літаратуру ў газетах і часопісах. Дзве папярэднія стылізацыі Шэрлака Холмса былі апублікаваныя ў анталогіі "Мой Шэрлак Холмс" і "Шэрлак Холмс: Скрытыя гады".
  
  ("Пітэр Тремейнвыпадку здаецца")
  найбольш вядомы яго бэстсэлер сястра Фидельма таямніцы, паказваючы, як яго шпік VII стагоддзя ірландскіх манашку, Тремейн таксама апублікаваў шмат фантазіі, выкарыстоўваючы кельцкія міфы і легенды ў якасці фону. У 1981 годзе ён апублікаваў "Вяртанне Раффлза", вершык пра "джентльмене-злодзею".
  
  OceanofPDF.com
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"