Курланд Майкл : другие произведения.

Шэрлак Холмс: Скрытыя гады

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  
  Змест
  
  Тытульны ліст
  
  Апавяшчэнне аб аўтарскіх правах
  
  Змест
  
  Шэрлак Холмс: Скрытыя гады
  
  Звер з піка Гуагмин
  
  Вада з Месяца
  
  Містэр Сигерсон
  
  Таямніца доктара Торвальда Сигерсона
  
  Выпадак са Журботным Слугой
  
  Выхадка з Вар'ята дома
  
  1
  
  2
  
  3
  
  4
  
  5
  
  6
  
  7
  
  8
  
  9
  
  10
  
  11
  
  12
  
  13
  
  14
  
  15
  
  Reichenbach
  
  Дзіўны выпадак са жрыцай вуду
  
  Прыгода зніклага дэтэктыва
  
  Залаты крыж
  
  Бог голага аднарога
  
  Я
  
  II
  
  III
  
  IV
  
  Таксама Майклам Курландом
  
  Пра аўтараў
  
  Заўвагі
  
  Старонка аўтарскіх правоў
  
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Аўтар і выдавец падалі вам гэтую электронную кнігу толькі для асабістага выкарыстання. Вы не маеце права якім-небудзь чынам рабіць гэтую электронную кнігу агульнадаступнай. Парушэнне аўтарскіх правоў супярэчыць закону. Калі вы лічыце, што копія гэтай электроннай кнігі, якую вы чытаеце, парушае аўтарскія правы аўтара, калі ласка, паведаміце выдаўцу па адрасе: us.macmillanusa.com/piracy.
  
  OceanofPDF.com
  
  Змест
  
  Тытульны ліст
  Апавяшчэнне аб аўтарскіх правах
  Шэрлак Холмс: Скрытыя гады
  Звер з піка Гуагмин
  Вада з Месяца
  Містэр Сигерсон
  Таямніца доктара Торвальда Сигерсона
  Гэты Выпадак з змрочны Слуга
  Выхадка з Вар'ята дома
  
  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  11
  12
  13
  14
  15
  
  Reichenbach
  Дзіўны выпадак са жрыцай вуду
  Прыгода зніклага дэтэктыва
  Залаты крыж
  Бог голага аднарога
  
  Я
  II
  III
  IV
  
  Таксама Майклам Курландом
  Пра аўтараў
  Заўвагі
  Старонка аўтарскіх правоў
  
  OceanofPDF.com
  
  Шэрлак Холмс: Скрытыя гады
  
  Увядзенне
  
  Майкл Курланд
  
  Я не хачу адрываць вас ад чытання гэтых выдатных гісторый даўжэй, чым неабходна, праўда, не хачу. Такім чынам, усяго некалькі кароткіх слоў, каб расказаць вам, пра што гэтая кніга.
  
  Гэтая кніга цалкам прысвечана сусветна знакамітаму дэтэктыву-кансультанта Шэрлаку Холмсу. У ёй вачыма самых розных людзей расказваецца аб серыі прыгод вялікага шпіка, якія раней не былі прадстаўлены шырокай публіцы. Сапраўды, аб некаторых з іх доктар Джон Ватсан нічога не ведаў аб сваіх памочніках. Холмсу так падабалася захоўваць свае маленькія сакрэты.
  
  За мінулае стагоддзе было шмат спекуляцый з боку тых, хто разважае аб такіх рэчах, як тое, што рабіў Шэрлак Холмс на працягу трох гадоў, не апісаных Ватсан; так званыя зніклыя або схаваныя гады. Або, як іх называюць заўзятыя шерлокианцы, "Вялікая паўза". Для тых з вас, хто не так добра знаёмы з жыццём знакамітага дэтэктыва-кансультанта, як варта было б, — а на занятках на наступным тыдні будзе тэст, — дазвольце мне растлумачыць.
  
  У сваіх мемуарах пад назвай "Апошняя праблема", напісаных дзе-то ў 1893 годзе, доктар Ватсан піша:
  
  
  З цяжкім сэрцам я бяру ў рукі пяро, каб напісаць гэтыя апошнія словы, у якіх я калі-небудзь адзначу незвычайныя здольнасці, якімі вылучаўся мой сябар, містэр Шэрлак Холмс.
  
  
  Далей ён распавядае нам, як прыкладна двума гадамі раней у Холмса адбылася сустрэча са сваім заклятым ворагам прафесарам Джэймсам Марыярці на Рейхенбахском вадаспадзе ў Швейцарыі, у выніку якой загінулі і Марыярці, і Холмс, якога Ватсан апісвае як "лепшага і наймудрэйшага чалавека, якога я калі-небудзь ведаў".
  
  Але аказалася, што ўсхваленне было трохі заўчасным, як гэта было паказана ў "Прыгоды ў пустым доме", дзе Холмс вяртаецца пасля трохгадовага адсутнасці, прымушаючы Ватсана ўпершыню ў жыцці зваліцца ў прытомнасць, калі ён абарочваецца і бачыць, які стаяў там Холмса. Апраўданне Холмса за тое, што Ватсан тры гады насіў жалобу, з'яўляецца неадэкватным, як і яго аповед пра тое, што ён перажыў падчас сваёй адсутнасці:
  
  
  Таму я два гады падарожнічаў па Тыбету і забаўляючы сябе наведваннем Лхасы і правядзеннем некалькіх дзён з галоўным Ламай. Магчыма, вы чыталі пра выдатных даследаваннях нарвежца па імя Сигерсон, але я ўпэўнены, што вам ніколі не прыходзіла ў галаву, што вы атрымліваеце весткі аб сваім сябру. Затым я праехаў праз Персію, зазірнуў у Меку і нанёс кароткі, але цікавы візіт халіфу ў Хартуме, аб выніках якога я паведаміў Міністэрства замежных спраў. Вярнуўшыся ў Францыю, я выдаткаваў некалькі месяцаў на даследаванне вытворных каменнавугальнай смалы, якое праводзіў у лабараторыі ў Манпелье, на поўдні Францыі.
  
  
  Давайце разгледзім некалькі праблем. Па-першае, у "Апошняй праблеме" Холмс апісвае Марыярці як "Напалеона злачыннасці". І ўсё ж Ватсан ніколі раней пра яго не чуў. Холмс гатовы аддаць сваё жыццё, каб пазбавіць свет ад гэтай пагрозы, пра якую ён ніколі не удосуживался згадаць свайму лепшаму сябру і биографу. Вядома. Гісторыя пачынаецца з таго, што Холмс ідзе да Ватсону, каб сказаць яму, што яму (Холмсу) пагражае непасрэдная смерць ад стрэлу з пнеўматычнай зброі. Што Марыярці і ўся яго банда будуць схоплены праз некалькі дзён, але пакуль гэта не будзе зроблена, Марыярці палюе за ім. Так што нічога не застаецца, як Холмсу бегчы з краіны і падарожнічаць па Еўропе.
  
  Цяпер я пытаюся ў вас, калі б хто-то спрабаваў забіць вас, і вы ведалі, што ён павінен быць арыштаваны брытанскай паліцыяй праз некалькі дзён, з'ехалі б вы ў Еўропу, ведаючы, што ваш вораг рушыць услед за вамі, і, такім чынам, выйшлі б за рамкі ордэраў Скотленд-Ярда на арышт? Не маглі б вы, магчыма, правесці пару дзён на канапе Лестрейда ў яго офісе ў Скотленд-Ярдзе, пакуль не будзе праведзены арышт?
  
  І тады Холмс апранае адну з сваіх мудрагелістых маскировок, каб сустрэцца з Ватсана ў Кантынентальным экспрэсе. Ватсан, вядома, не переодет, на самай справе, не змог бы паспяхова маскіравацца, нават калі б ад гэтага залежала яго жыццё. Ці павінны мы паверыць, што Марыярці або яго паслугачам ніколі б не прыйшло ў галаву рушыць услед за Ватсан, калі б яны страцілі след Холмса?
  
  Ёсць і іншыя праблемы з гісторыяй, якую Ватсан распавядае ў "Апошняй праблеме", але мы павінны выказаць здагадку, што Ватсан верыў у тое, што яму казалі, і што любая хітрасць была чыста Холмсовской. Я падаю вам самім знайсці лагічныя неадпаведнасці з запіскай, клюшкай і самім боем. Цяпер я злёгку перайду да "Прыгоды ў пустым доме", і мы разгледзім прабелы ў тлумачэнні Холмса аб тым, дзе ён быў гэтыя тры гады.
  
  
  Таму я два гады падарожнічаў па Тыбету і забаўляючы сябе наведваннем Лхасы і правядзеннем некалькіх дзён з галоўным Ламай.
  
  
  Гэта быў добры трук, паколькі бліжэйшыя ламы, з галавой ці без яе, знаходзіліся прыкладна ў 3000 мілях адсюль, у Паўднёвай Амерыцы. Бо, як заўважыў Огден Нэш: "Лама з двума Я" - гэта звер". Холмс, калі ён увогуле там быў, меў зносіны з ламай з адным Я, або святарскай версіяй роду Лама.
  
  Існуе таксама той факт, што, калі ў 1903 годзе брытанская экспедыцыя, якую ўзначальвае падпалкоўнікам Янгхасбендом, ўварвалася ў Лхасу, не было ніякіх згадак пра норвежце па імя Сигерсон або якім-небудзь іншым еўрапейцаў, якія калі-небудзь раней бывалі ў святым горадзе.
  
  
  Магчыма, вы чыталі пра выдатных даследаваннях нарвежца па імя Сигерсон, але я ўпэўнены, што вам ніколі не прыходзіла ў галаву, што вы атрымліваеце весткі аб сваім сябру.
  
  
  І чаму гэта павінна было здарыцца? Нідзе ў "Хроніках прыгод Холмса", за выключэннем гэтага адзінага праклятага месца, няма ніякіх указанняў на тое, што Холмс гаварыў па-нарвежску.
  
  
  
  Затым я праехаў праз Персію, зазірнуў у Меку і нанёс кароткі, але цікавы візіт халіфу ў Хартуме, аб выніках якога я паведаміў Міністэрства замежных спраў.
  
  
  Павінна быць, гэта быў сапраўды цікавы візыт, бо Хартум быў захоплены і разбураны махдистами (рэлігійнай сектай, якая верыла, што іх лідэр, нехта Мухамад Ахмад, быў Махдзі [Месіяй], але не мела пачуцця гумару па гэтай нагоды) яшчэ ў 1885 годзе. Праз шэсць месяцаў пасля рабавання Хартума Махдзі памёр ад тыфу, і пасля кароткай барацьбы паміж рознымі групамі інтарэсаў Абдаллахи ібн Мухамад, званы халіфай (пераемнікам), узяў пад свой кантроль махдистов, кіроўных з горада Омдурман. 2 верасня 1898 года Герберт (пазней лорд) Кітчэнера зрынуў халіфу ў жорсткім бітве пры Омдурмане, а Халіфа быў забіты ў адным бітве пры Умм-Дивайкарате у лістападзе 1899 года.
  
  
  Вярнуўшыся ў Францыю, я выдаткаваў некалькі месяцаў на даследаванне вытворных каменнавугальнай смалы, якое праводзіў у лабараторыі ў Манпелье, на поўдні Францыі.
  
  
  Манпелье - сталіца штата Вермонт. Манпелье - горад на поўдні Францыі.
  
  
  
  
  
  "Гэта мая старая максіма: калі вы выключаеце немагчымае, усё, што застаецца, якім бы неверагодным яно ні было, павінна быць праўдай", - кажа Холмс у "Берилловой кароне". І зноў, у "Таямніцы даліны Боскомб", ён кажа Ватсону: "Вы ведаеце мой метад. Ён заснаваны на захаванні дробязяў".
  
  Такім чынам, што мы можам атрымаць з гэтых, па агульным прызнанні, нязначных памылак у апавяданні Ватсана або Холмса? Проста Холмс расказаў Ватсону фантастычную гісторыю, закліканую задаволіць цікаўнасць Ватсана, але якая мае мала дачынення да праўды.
  
  "Што такое ісціна?" - спытаў Понцій Пілат. Мы пастараемся не ўпадаць тут у метафізіку. Праўда аб тым, дзе Холмс правёў гэтыя зніклыя гады, можа хавацца ў гэтай кнізе; або, магчыма, гэта проста зборнік вясёлых добрых гісторый, не больш і не менш праўдзівых, чым гісторыя, якую Холмс расказаў Ватсону.
  
  
  
  Эйнштэйн паказаў нам1, што тое, што мы ўспрымаем як працягу часу, вызначаецца нашай сістэмай адліку. Так што калі здаецца, што некаторыя з гэтых гісторый адбыліся як да, так і пасля адзін аднаго, то гэта проста таму, што ў кожнага аўтара была розная сістэма адліку. Апавяданні апавядаюць пра Холмса ў Гімалаях, Тайландзе, герцагстве Борниц, Нью-Ёрку, Сан-Францыска і Новым Арлеане, за Палярным кругам і ў некаторых яшчэ менш верагодных месцах. Яны з'яўляюцца годным дадаткам да сусвету Холмса, і я з гонарам ўяўляю вам тут.
  
  Чытайце і атрымлівайце асалоду ад!
  
  Майкл Курланд
  
  Дзе - то недалека ад Рейхенбахского вадаспаду,
  
  Студзень 2004 года
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  Я прысвячаю гэтую кнігу яе аўтарам
  і дзякую іх за ўяўленне,
  досціп і працавітасць.
  
  OceanofPDF.com
  
  Звер з піка Гуагмин
  
  Майкл Мэллори
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  "Прачынайцеся, палкоўнік Маккей, пара вячэраць", - сказала медсястра, асцярожна падтрасаючы пажылога мужчыну, прыкаванага да інваліднага крэсла, і абуджаючы яго ад сну похрапывающего.........."Прачынайцеся, палкоўнік Маккей, пара вячэраць". Запалыя вочы мужчыны адкрыліся, і ён паглядзеў на яе. Сапраўдная мілка, была першая думка, промелькнувшая ў яго ў галаве, амаль анёл — і ў дадатак я ёй падабаюся. У думках Колін Маккей лічыў, што яму каля трыццаці васьмі. Аднак фізічна яму было семдзесят сем гадоў, і ён адчуваў кожны пражыты дзень. Па крайняй меры, у мяне ўсё яшчэ ёсць мае мары, падумаў ён. Нават інваліднае крэсла не магло перашкодзіць яго марам. Ён усміхнуўся ёй, агаліўшы дзесяць пакінутых зубоў, і яна ўсміхнулася яму ў адказ з ямачкамі на шчоках. "Што я прапусціў, Сінція?" - спытаў ён.
  
  “ Нічога, палкоўнік, але прыйшоў час вячэраць, хоць, баюся, сёння ў нас няма мяса.
  
  "Усё роўна", - прамармытаў Маккей, выпростваючыся ў інвалідным крэсле і моршчачыся ад болю ў правым сцягне, якое ён зламаў два гады таму. "Я праходзіў праз горшае".
  
  Сінція абыйшла крэсла ззаду і запхнула яго ў сталовую дома састарэлых, дзе стол ужо быў накрыты. Там сядзелі яшчэ дзевяць ваенных пенсіянераў, усе з розных войнаў, хоць ні адзін з іх не прайшоў такі доўгі шлях, як англа-бурскі канфлікт, калі Маккей упершыню паспрабаваў порах. Як звычайна, некаторыя мужчыны абураліся з нагоды недахопаў меню.
  
  
  
  "Праклятая вайна скончылася сем гадоў таму, а мяса па-ранейшаму няма", - сказаў Глендауэр, вайсковец, які ўвесь час на што-то скардзіўся. "Я проста спадзяюся, што пражыву дастаткова доўга, каб убачыць канец гэтага дэфіцыту".
  
  Руні, у мінулым які служыў у Каралеўскіх ваенна-паветраных сілах, сказаў: "Ах, перад вамі можа ляжаць цэлая тушонка, і вы ўсё роўна будзеце марнаваць столькі часу на скаргі, што зусім яе прапусціце!"
  
  Хто-небудзь з мужчын засмяяўся, адзін прамармытаў: "Слухаю, слухаю", а Глендауэр проста фыркнуў і адвярнуўся. Але жарты за сталом спыніліся, калі Маккей сеў на чале стала. "Добры вечар, палкоўнік", - сказаў кожны з іх, прызнаючы той факт, што ён быў самым высокапастаўленым чалавекам сярод іх.
  
  "Добры вечар, хлопцы," адказаў Маккей, і вячэру пачаўся.
  
  Калі з ежаю было скончана, Маккей, як заўсёды, першым адышоў ад стала. Сінція падштурхнула яго назад у гасціную, бліжэй да потрескивающему каміна. Быў снежань, і персанал дома пачаў развешваць калядныя ўпрыгажэнні.
  
  Сьнежня 1951 года, разважаў стары ... Кароль Георг VI, праўнук гаспадарыні, якая правілы на працягу першых дваццаці васьмі гадоў кіравання Маккей і якая дала сваё імя цэлай эпохі, і ад імя якой Маккей упершыню ўзяла ў рукі вінтоўку і штык, цяпер сядзеў на троне. Яе праўнук. Маккей з цяжкасцю мог у гэта паверыць. Ён прайшоў праз тры розныя вайны і пазбег большай колькасці куль, чым любы чалавек калі-небудзь меў права. За сваё жыццё ён пабываў у большай колькасці непрыемнасцяў, чым большасць людзей палічылі б магчымым, і ўсё ж яму ўдалося пратрымацца да пачатку другой паловы дваццатага стагоддзя. Вядома, гэта было непрыемна - страціць здольнасць хадзіць, але той факт, што ён наогул быў тут, калі загінула так шмат яго суайчыннікаў, быў амаль дзіўны.
  
  “ Хочаце газету, палкоўнік? - Спытала Сінція, працягваючы яму лонданскі нумар "Таймз" за той дзень. Маккей заўсёды першым зазіраў у газету, што не было дасканалай ласкавасцю, паколькі толькі двое ці трое іншых пенсіянераў знайшлі час яе прачытаць. Стары дастаў з кішэні швэдры акуляры і прагартаў старонкі, выявіўшы, што яму цяжка праявіць цікавасць да таго, што Банк Англіі прагназаваў на новы год у эканамічным плане, або да таго, што Ўінстан Чэрчыль сказаў пра шанцы на перамовы аб спыненні агню ў Карэі. Ён ужо збіраўся скласці раздзел, калі раптам яго ўвагу прыцягнула фатаграфія на дванаццатай старонцы. Прачытаўшы тэкст пад ёй, ён прамармытаў: “Божа."
  
  “ Вы што-то хацелі, палкоўнік? - Спытала Сінція.
  
  "Мая дарагая, не маглі б вы падвесці мяне бліжэй да святла, калі ласка?" - папрасіў ён, і маладая медсястра падпарадкавалася, подкатив яго бліжэй да стала і лямпе, што дазволіла яму лепш разглядзець фатаграфію.
  
  Фатаграфія была зроблена Эрыкам Шиптоном, які здзяйсняў ўзыходжанне па Гімалаях разам з хлопцам па імі Майкл Уорд. На ім быў намаляваны велізарны адбітак ногі, аддалена які нагадвае чалавечы па форме, але з даўжынёй наканечнік сякеры, адзін з якіх быў змешчаны побач з адбіткам на фатаграфіі для параўнання. Што, аднак, уразіла Макея ў адбітку, так гэта не памер, а той факт, што ў яго, здавалася, было ўсяго чатыры пальца. "Божа літасцівы", - прамармытаў ён.
  
  Ён перачытаў суправаджальную артыкул, на гэты раз павольней, яго розум ледзь мог змясціць прапанаваныя навіны: адбітак ногі, па думку Times, быў самым пераканаўчым доказам існавання міркі, метоха, кан-мі, еці, або, як яго сталі называць у заходнім свеце, Брыдкага Снежнага чалавека.
  
  Пакуль ён працягваў глядзець на фатаграфію, у пакоі стала халаднавата. Калядныя ўпрыгажэнні зніклі з-пад увагі, а драўляныя крысы сталі белымі і порошкообразных. Яго лёгкія пачалі балець, і яму, здавалася, даводзілася змагацца за кожны ўдых. Ён зноў быў маладым чалавекам, за ўсё дзевятнаццаці гадоў ад роду, падцягнутым, як бык, з поўным ротам моцных белых зубоў. Ён ішоў па пронизывающему холаду магутнымі нагамі спартсмена.
  
  Ён зноў быў на гары. На гары. Зноў тварам да твару з небяспекай ...
  
  
  
  
  
  Колін Маккей больш не адчуваў сваіх ног, што было нядобрым знакам. Усё яшчэ быўшы адносным пачаткоўцам ў скалалажанні, ён, тым не менш, бачыў, як некалькі чалавек памерлі ад раптоўнага абмаражэння, і пакляўся, што з ім гэтага не здарыцца. Ён не збіраўся развітвацца з каштоўнай канечнасцю да свайго дваццацігоддзя. Але ён не мог адмаўляць здранцвення ... Не, гэта было нават не здранцвенне, гэта было поўнае адсутнасць пачуццяў, пустата адчуванняў, гэтак жа відавочная, як і поўная адсутнасць колеру, якое распасціралася, наколькі ён мог бачыць, ва ўсіх напрамках. Белы ... Нічога, акрамя белага. Працягвай рухацца, загадаў ён сабе, свядома прымушаючы свае лёгкія вымяраць кожны халодны, пякучы ўдых і захоўваючы пільнасць, пракручваючы ў галаве песні Гілберта і Саллівана наперад і назад. Калі наступіць момант, калі ён больш не зможа засяродзіцца на тым, што менавіта мелася на ўвазе пад камісарыятам, Маккей зразумее, што гара перамагла.
  
  Але ён так лёгка не здасца, па меншай меры, пакуль у яго галаве ёсць хоць абрывак думкі або кубічны цаля кіслароду ў яго целе.
  
  Як, чорт вазьмі, ён прымудрыўся страціць ўсялякі кантакт з астатнімі? Як доўга ён цягнуўся скрозь снег і вецер без компаса, адчайна спадзеючыся знайсці які-небудзь знак, які падказаў бы яму, што ён знаходзіцца паблізу ад астатняй часткі экспедыцыі? Як далёка знаходзіўся лагер?
  
  "Досыць далёка, каб твае ногі перасталі адчуваць", - змрочна падумаў ён.
  
  "Няма", - сказаў ён, выпускаючы каштоўны ўздых. Павінен быў быць шлях назад. Ён быў не больш чым у дзесяці хвілінах язды ад лагера, калі раптам наляцеў парыў ветру, які збіў яго з ног, затуманивший зрок і замевший усе сляды, якія ён пакінуў, занесеным снегам. З гэтага моманту Маккей быў фактычна страчаны. Чаму менавіта яму было загадана адправіцца на пошукі крыніцы таямнічага крык, які яны чулі, выцця настолькі жудаснага і злавеснага, што ён не мог паверыць думку Фосса аб тым, што ён зыходзіў ад аброслай ездавы сабакі? Чаму Фосса не адправілі туды? У рэшце рэшт, ён быў больш дасведчаным альпіністам. Але гэта быў ён, Маккей, якога паслаў капітан, і капітан быў галоўным.
  
  Ён працягваў ісці, хоць яго крокі станавіліся ўсё больш цяжкімі. Нарэшце ён апусціўся на калені і утрамбовал снег вакол ног, молячыся, каб гэта нейкім чынам дазволіла пачуццю вярнуцца. Ён чуў, як іншыя альпіністы казалі аб тым, каб загарнуць обмороженную канечнасць ў лёд, і не мог сабе ўявіць, як гэта будзе працаваць, але гэта было лепш, чым нічога не рабіць.
  
  Пакуль ён сядзеў там, цытуючы гістарычныя бітвы ад Марафона да Ватэрлоо ў катэгарычным парадку, у Коліна Маккея раптам паўстала жудаснае пачуццё, што ён сышоў з розуму. Як яшчэ можна было растлумачыць тонкую струменьчык чорнага дыму, якая з'явілася з ніадкуль удалечыні? Спачатку ён падумаў, што гэта, павінна быць, яго ўяўленне ці, што яшчэ горш, галюцынацыя, возвещающая аб пачатку прыпадку, выкліканага высотнай хваробы. Але пакуль ён глядзеў, немагчыма было памыліцца ў выгіне струменьчыкі дыму. Хто-то дзе-то наперадзе што-то падпальваў!
  
  
  
  Маккей пабег да паласе дыму, не выпускаючы яе з-пад увагі, зноў адмаўляючыся паддавацца белай імгле, удыхаючы кожны ўдых і затрымліваючы яго як мага даўжэй, каб не задыхацца і не марнаваць марна кісларод. Ён па-ранейшаму не адчуваў ног, але яны працягвалі рухацца па яго камандзе. Ён дабярэцца да месца, дзе быў дым, або памрэ, спрабуючы гэта зрабіць, падумаў ён, а ў Коліна Макея не было ні найменшага жадання паміраць, спрабуючы.
  
  Цяпер ён быў досыць блізка, каб адчуць пах дыму — хоць, магчыма, гэта была нюхальная галюцынацыя. Няма ... няма, гэта павінна было быць рэальна. І цяпер там быў іншы пах. ... Божа літасцівы, гэта быў кава! Ён засяродзіў усе сваю істота на гэтым кава, прадстаўляючы густ, неверагодную горыч, цяпло ў жываце. Ён прадставіў, як вылівае кубак гэтага напою сабе на ногі, калі гэта тое, што трэба, каб аднавіць адчуванне.
  
  Падышоўшы бліжэй, ён убачыў, што дым выходзіць з чаго-то, падобнага на пячору. Шерпа? ён задумаўся. Ён мала што ведаў пра плямёны, якія засялялі горныя раёны Непала і Тыбету, але ён заўсёды чуў, што яны былі вясковымі жыхарамі, а не пячорнымі. Калі ён быў досыць блізка да адтуліны, Маккей крыкнуў: "Хеллооооо!" - і стаў чакаць. Працягваючы бегчы, ён збіраўся паклікаць зноў, калі ўбачыў постаць, якая з'явілася з пячоры.
  
  "Прывітанне," адазваўся незнаёмы. Голас брытанца; суайчыннік. Маккей кінуўся бегчы прама зараз, насустрач дыму, кава, постаці высокага, хударлявага барадатага мужчыны, апранутага ў што-то накшталт паркі са скуры і футра. І калі чалавек і адтуліну ў пячоры апынуліся досыць блізка, каб дакрануцца, ён упаў, і ўсё пагрузілася ў цемру.
  
  Наступным адчуваннем Коліна Макея было цёпла — цёпла і мільён іголачак у нагах, паколвала яго, як быццам ён пагрузіў ніжнюю палову свайго цела ў пчаліны вулей. Адкрыўшы вочы, ён зразумеў, што ляжыць дзе-то ўнутры, у месцах, далёкіх ад холаду і ветру, побач з вогнішчам, пад грудай коўдраў і мяхоў. Ускочыўшы, ён пачаў выконваць дзіўны танец, напераменку то радуючыся, то пагарджаючы шпількавыя ўколы ў сваіх нагах.
  
  "Ты быў амаль обморожен", - сказаў чыйсьці голас, і Колін, павярнуўшыся, убачыў барадатага мужчыну. Ён зразумеў, што знаходзіцца ўнутры пячоры. Цені ад вогнішчы скакалі па няроўным сцен вакол яго.
  
  "І я расплачваюся за гэта цяпер", - сказаў Маккей, працягваючы свой танец. "Божа, як балюча!"
  
  “ Паколванне хутка пройдзе, містэр Маккей.
  
  "Адкуль ты ведаеш маё імя?"
  
  
  
  “ Гэта быў цалкам відавочны выснова. Калі мы прывялі вас сюды, я зняў з вас паліто і ўбачыў ўнутры бірку, на якой было вышыта ваша імя. Менш відавочнымі, але ўсё ж прыкметнымі былі факты аб тым, што вы ляўшун і што ваш бацька нядаўна памёр. Калі ласка, прыміце мае спачуванні".
  
  "Мой бацька" ... адкуль ты ўвогуле можаш ведаць?"
  
  “Калі вы здымалі паліто, у вас выпалі гадзіны. Гэта добрыя гадзіны, але даволі старыя і паношаныя. Больш таго, на ім выгравіраваны ініцыялы '. П. МАК", якія дастаткова моцна адрозніваюцца ад назвы на вашым паліто — 'с. МАККЕЙ' — што азначае сваяка, хутчэй за ўсё, бацькі. І той просты факт, што гадзіннік знаходзяцца ў вас, паказвае на тое, што яны былі часткай спадчыны, калі толькі вы не злодзей, - магчымасць, якую я адразу ж выключыў, паколькі злодзей з значна большай верагоднасцю прадасць або закладзе скрадзены прадмет, а не панясе яго на схіл гары.
  
  Ногі Маккея цяпер адчувалі сябе больш-менш нармальна, хаця галава ў яго ішла кругам. "Добра, але як вы даведаліся, што мой бацька нядаўна памёр?"
  
  "Па той жа прычыне, па якой ты не злодзей", - сказаў мужчына. “Ніхто не бярэ з сабой у экспедыцыю ў Гімалаі такі сувенір на памяць, як гэты, калі толькі асабістая прыхільнасць да яго як да артэфакце не перавышае верагоднасці таго, што ён, хутчэй за ўсё, будзе зламаны або страчаны ў снезе, асабліва калі насіць яго свабодна ў кішэні. Такога роду пачуцці, праяўленыя гэтым даволі нелагічным учынкам, маюць на ўвазе, што вы ўсё яшчэ оплакиваете свайго бацькі і хацелі б заўсёды мець пры сабе што-то ад яго, што мае на ўвазе, што яго скон, павінна быць, адбылася зусім нядаўна, і яшчэ раз прыміце мае спачуванні ".
  
  "Дзякуй," прамармытаў Маккей. - Гэта здарылася тры месяцы таму. Затым: "Секунду: хвіліну таму ты сказаў 'мы" — 'мы прывялі цябе сюды', — але я больш нікога не бачу ў пячоры. Хто з табой?"
  
  “Мой гід, Чатанг. Ён шерп з вёскі недалёка ад Ронгбука. Я папрасіў яго вызірнуць вонкі, каб паглядзець, ці зможа ён знайсці дзённік, які вы вялі, якога не было пры вас, але які, магчыма, расказаў бы нам больш пра вас і аб тым, адкуль вы родам.
  
  "Гэта там, у лагеры ... Чакай, адкуль ты ўвогуле можаш ведаць, што я вяду дзённік?"
  
  Лёгкая задаволеная ўсмешка прабілася скрозь густую бараду мужчыны, якая была дзіўнага чырванавата-каштанавага адцення, кантрастуе з яго чорнымі валасамі. “Калі я зняў з вас пальчаткі, я заўважыў след графіту на кончыку сярэдняга пальца вашай левай рукі, прыкмета таго, што вы пісалі алоўкам — цалкам разумны, паколькі чарніла тут маглі змерзнуць. Адзнака дастаткова выказана, каб паказаць на тое, што вы пісалі даволі шмат, дакладна больш, чым проста ліст, больш падобна на штодзённыя запісы ў дзённіку. Паколькі пляма было ў вас на левай руцэ, я зразумеў, што вы, павінна быць, ляўшун.
  
  “ Божа мой, - прамармытаў Маккей. “ Хто вы такі?
  
  "Мяне клічуць Грейсон", - сказаў мужчына, працягваючы руку, якая выглядала тонкай і вытанчанай, але выявіла дзіўную сілу, калі Маккей паціснуў яе. "Не хочаце ці кава?"
  
  "Сама думка аб гэтым - вось што прывяло мяне сюды".
  
  Калі Грейсон ўзяў з вогнішчы пачарнелую рондаль, напоўненую моцнай гарачай вадкасцю, шерпа Чатанг вярнуўся ў пячору. Грейсон загаварыў з ім на мове, які, як Маккей мог толькі выказаць здагадку, быў тыбецкім, і тубылец проста кіўнуў і сеў ля агню. Затым, павярнуўшыся да Маккею, Грейсон патлумачыў: "Я папрасіў у яго прабачэння за тое, што без неабходнасці адправіў яго на холад, паколькі дзённік, аб якім ідзе гаворка, вярнуўся ў ваш лагер".
  
  "Вы папрасілі прабачэння перад слугой?" Азадачана спытаў Маккей.
  
  “ Я сказаў, што Чатанг быў маім правадніком, а не слугой. Грейсон наліў дымілася духмяную чорную вадкасць з памятага кафейнік у валавяную кружку і працягнуў яе Маккею, які абхапіў яе абедзвюма рукамі і з вялікім задавальненнем сербануў.
  
  "Як кава?" Спытаў Грейсан.
  
  "Абсалютна жудасна," адказаў Маккей, "і неапісальна цудоўна".
  
  У дрыготкім святле вогнішча Маккей змог разгледзець чалавека, які стаў яго выратавальнікам у барацьбе з суровай, няўмольнай гарой. Верагодна, Грейсону было не больш за сорак, ён быў худым, амаль як шкілет, і на яго твары быў прыкметны глыбокі загар, на самай справе не нашмат святлей, чым у шерпа, што азначала, што ён прабыў у гарах некаторы час, не баючыся яркага сонечнага святла, отражавшегося ад паверхні белага снегу. Дзіўна ясныя шэрыя вочы ззялі так, нібы былі падсвечаны ззаду.
  
  "Ты з групай?" Спытаў Маккей.
  
  Грейсон падкінуў у агонь палку і з яе дапамогай паліў гліняную люльку з доўгім тронкам. "Мы выконваем місію па пошуку сёе-каго," сказаў ён, - іншага шерпа, які, па словах яго сям'і, дапамагае кіраваць экспедыцыяй нейкага сэра Джорджа Ленакса".
  
  “ Божа мой! - усклікнуў Маккей. “ Капітан Ленакс! Гэта мая экспедыцыя!
  
  
  
  Грейсон паглядзеў на маладога чалавека. “У самай справе? Тады мы бліжэй, чым я думаў". Павярнуўшыся да Чатангу, ён сказаў што-то на роднай мове, затым зноў павярнуўся да Маккею. “ Тады вы павінны ведаць чалавека, якога мы шукаем. Яго клічуць Ниму.
  
  "О, Божа літасцівы", - сказаў Макей. "Так, я ведаў Ниму".
  
  “ Ведала яго?
  
  "Так, я баюся, што ён мёртвы".
  
  Грейсон нахмурыўся, кінуў погляд на свайго спадарожніка-шерпа і што-то ціха сказаў яму. Чатанг напружыўся, затым схіліў галаву, і Грейсон паклаў руку на плячо Шерпа. "Якія падрабязнасці яго смерці?" - спытаў ён Маккея.
  
  Малады чалавек кашлянуў і памарудзіў, перш чым адказаць. "Ну, сэр, падобна на тое, што яго забіў еці".
  
  Пры гуку гэтага слова вочы Чатанга пашырыліся, і ён з трывогай павярнуўся да Грейсону.
  
  "Вы сказалі, еці?" Спытаў Грейсан.
  
  “ Так сказаў капітан. Каля чатырох дзён таму капітан Ленакс і Ниму самастойна адправіліся на пік Бэй, пакінуўшы нас з Фоссом ў лагеры. Фосс - яшчэ адзін член нашай партыі. Капітан сказаў нам, што калі яны дабяруцца да вяршыні, ён вернецца і павядзе наверх астатніх з нас, але пакуль ён не будзе ўпэўнены, што вяршыня можа быць дасягнута, ён палічыў занадта небяспечным браць з сабой усю групу. Яны дабраліся да вяршыні піка, усё ў парадку, але на зваротным шляху ўніз капітан сказаў, што яны чулі бязбожны выццё, а затым з'явілася гэта істота. Капітан апісаў яго як істота ростам каля сямі футаў і цалкам пакрытае жаўтлявай поўсцю. Паколькі ў іх не было з сабой зброі, усё, што яны маглі зрабіць, гэта паспрабаваць уцячы ад яго, але стварэньне злавіла Ниму і ... увогуле, ён пацягнуў небараку прэч, а капітан бездапаможна назіраў. Усё, што ён змог вярнуць, - гэта адзін з чаравік Ниму. Капітан быў моцна ўзрушаны, магу вам сказаць, а каб патрэсці сэра Джорджа Ленакса, патрабуецца нямала намаганняў. На самай справе, менавіта па гэтай прычыне ён адаслаў мяне мінулай ноччу пасля таго жудаснага крыку. Ён баяўся, што гэта вяртаецца еці. Я заблукаў, шукаючы яго ".
  
  “ Пачуўшы, што здарылася з Ниму, я падумаў, якое шчасце, што ты яе не знайшоў.
  
  "Дакладна". Затым Маккей ўсвядоміў увесь падтэкст таго, што сказаў пажылы горац, і дадаў: "Божа, я ніколі пра гэта не думаў".
  
  
  
  "Я павінен расказаць Чатангу аб гэтым інцыдэнце". Павярнуўшыся да шерпу, Грейсон пачаў размаўляць на незнаёмай мове. Маккей змог разабраць словы "Ленакс", "Ниму", "Бі" і, вядома, "еці". Што б ні гаварыў ангелец, Маккею здалося, што гэта знервавала мясцовага гіда настолькі, што ён пачаў пярэчыць, здавалася, нават спрачацца. Маккей ніколі раней не бачыў, каб шерп спрачаўся з белым чалавекам, але Грейсон працягваў казаць, цяпер ужо больш заспакаяльна, і ў рэшце рэшт яму ўдалося супакоіць тубыльца. Чатанг кінуў змрочны погляд на Маккея, затым устаў і адышоў у дальні кут пячоры.
  
  "Што ўсё гэта значыла?" Спытаў Маккей.
  
  "Натуральна, ён засмучаны", - адказаў Грейсан. "Ниму быў яго братам".
  
  “ Яго брат? О, прабачце. Навошта вы ўвогуле яго шукалі?
  
  "Сямейныя справы ў вёсцы". Затым Грейсон падняў галаву, заплюшчыў вочы і склаў пальцы хаткай, дэманструючы ўсе прыкметы таго, што збіраецца заснуць седзячы.
  
  "Эм, тады спакойнай ночы", - сказаў Маккей, затым дапіў сваю каву і слізгануў назад да імправізаванай ложка, якую збудаваў для яго Грейсон, і слізгануў паміж коўдрамі і футравымі шкурамі, змучаны падзеямі дня.
  
  Калі Маккей прачнуўся на наступную раніцу, ён адчуваў сябе на здзіўленне адпачылым. Грейсон і Чатанг ўжо ўсталі і, здавалася, рыхтаваліся адправіцца на гару. Маккей быў уражаны тым, як мала ў іх было рыштунку. Выбраўшыся з-пад коўдраў, ён падышоў да ўваходу ў пячору і ўбачыў яркае сонца і ніякіх слядоў шторму, з-за якога ён заблудзіўся.
  
  "У нейкім сэнсе гэта быў благі вецер, які занёс вас да нас, містэр Маккей," сказаў Грейсон, выбіваючы муштук з сваёй трубкі, " але ў іншым сэнсе гэта была наша вялікая ўдача. Калі вы будзеце гатовыя, мы адправімся на пошукі вашай групы ".
  
  "Добра", - сказаў Маккей, отваживаясь выйсці на холад роўна настолькі, каб набраць жменю снегу і растер ім твар, праганяючы рэшткі сну, якія яшчэ заставаліся ў яго. Кінуўшыся назад за сваім паліто, ён убачыў, што Грейсон што-то піша мелам на сцяне пячоры. "С. Грейсон-Римпоче Чатанг, май 1892 года", - абвяшчала надпіс. Маккей вывучыў імя, і тут яго асяніла. "Божа, я толькі што зразумеў, хто вы!" - усклікнуў ён.
  
  Мужчына старэй павярнуўся да яго. “ У самай справе?
  
  
  
  Падышоўшы да сцяны пячоры, Маккей ўзяў мел. "Павінна быць, начны сон прасвятліў маю галаву", - сказаў ён. "Глядзі: калі ты перастаючы літары S. Грейсон, то атрымаеш вось гэта". Ён напісаў "Сигерсон" на каменнай сцяне. “Ты Сигерсон! Ты той, пра каго ўсе кажуць. Кажуць, вы выратавалі групу з шасці чалавек пасля таго, як яны патрапілі ў пастку пад лавінай.
  
  "Калі б яны паслухалі мяне загадзя і выбралі іншы маршрут, яны б наогул ніколі не патрапілі ў пастку", - адказаў Грейсан.
  
  “Гэй, ты ж быццам бы нарвежац. Як атрымалася, што ты кажаш без акцэнту?"
  
  “Мой дарагі Маккей, - адказаў Грейсан з лёгкай усмешкай, - калі я кажу з Чатангом, я таксама раблю гэта без акцэнту. Пры належным увазе і вывучэнні можна авалодаць любым мовай без акцэнту. Што тычыцца майго імя, то зараз, калі вы даведаліся, я спадзяюся, што вы захаваеце яго пры сабе. Як вы заўважылі, усе кажуць пра Сигерсоне, і гэты факт бясконца ўскладняе непрыкметнае праходжанне праз лагера ". Рукавом свайго паліто Грейсон сцёр са сцяны пячоры напісанае крэйдай слова "Сигерсон".
  
  "Вы рэдкі чалавек, калі дазволіце мне так выказацца", - сказаў Макей. “Кожны другі альпініст тут, таму што мы хочам зрабіць што-то, што прымусіць астатняй свет казаць пра нас. Ты кажаш так, нібы спрабуеш пазбегнуць гэтага.
  
  “Мой дарагі Маккей, я не столькі спрабую пазбегнуць гэтага, колькі ігнарую. Ці магу я прапанаваць вам наведаць адзін з некалькіх манастыроў у гэтым рэгіёне. Яны цалкам адкрыты для наведвальнікаў з Захаду. На самай справе, я лічу, што ўсе мужчыны, якія жадаюць заваяваць Гімалаі, павінны гэта зрабіць. Гэта творыць цуды з светапоглядам. Такім чынам, ты ідзеш з намі ці не?"
  
  "Іду, іду," сказаў Маккей, зашпільваючы паліто і выходзячы ўслед за імі на холад.
  
  Выгляд з вусця пячоры быў бясконца белым. Грейсон дастаў з кішэні складаны падзорную трубу і агледзеў шырокі гарызонт. "Як доўга вы ішлі, перш чым натыкнуліся на пячору?" - спытаў ён. “ Гадзіну? Больш за гадзіну?
  
  "Каля гадзіны," адказаў Маккей, прыкрываючы вочы ад сляпучага сонца, "хоць цяжка было сказаць".
  
  “Шкада, што вы не скарысталіся кішэннымі гадзінамі. Падчас паходу вам не здавалася, што вы ідзяце ў гару або пад гару?"
  
  
  
  "Усё было даволі прамым і роўным, па меншай меры, пакуль я не наблізіўся да пячоры".
  
  "Прамы і роўны", - прамармытаў ён, аглядаючы акіян снегу і беласці. “Ах! У той бок, калі я не памыляюся". Чатанг узяў ініцыятыву на сябе, калі яны ўтрох накіраваліся да таго, што Маккею здавалася бясконцай белізной.
  
  Аднак праз гадзіну паказаліся палаткі. "Будзь я пракляты, - сказаў Маккей," гэта дакладна лагер!"
  
  Калі яны падышлі на адлегласць оклика, да іх падышоў правадыр-шерп з лагера, і калі ён убачыў Макея, то пабег у самую вялікую з палатак, адкуль праз некалькі імгненняў выйшаў з буйным мужчынам з густой капой цёмна-русых валасоў, якія падалі на яго обветренный лоб, і непаслухмянай барадой, якая пачынала сівець. "Ёй-богу, Маккей", - голас Джорджа Ленакса рэхам разнёсся па ледавік. “Мы думалі, што ты прапаў! Ідзі сюды!"
  
  Яны накіраваліся да палаткі, дзе Ленакс вітаў Маккея як строгі бацька. "Што, чорт вазьмі, з табой здарылася, хлопчык?" - патрабавальна спытаў ён. "Я павінен быў паслаць Фосса, у яго лепшае пачуццё напрамкі".
  
  Маленькі, моцны, падобны на бульдога мужчына выйшаў з іншай палаткі, і калі ён заўважыў Макея, то шырока усміхнуўся і усклікнуў: "Ну што, блудны сын вярнуўся!" Ён падбег, каб павітаць яго, хоць і не так экспансіўная.
  
  Паглядзеўшы на Грейсан, Ленакс спытаў: "Я мяркую, вы той, хто знайшоў яго?"
  
  “ Наогул-то, містэр Маккей знайшоў нас. Мяне завуць Грейсан.
  
  "Сэр Джордж Ленакс, містэр Грейсон, а гэта Патрык Фосс", - сказаў ён, паказваючы на горца паменш ростам. Затым ён зірнуў на Чатанга, які стаяў ззаду. “ Я бачу, ты прывёў свайго ўласнага вьючного мула.
  
  “ Я мяркую, вы кажаце аб маім попутчике?
  
  “Называйце іх як хочаце, але яны па-ранейшаму лепшыя клуначныя мулы, якіх толькі можна знайсці. Чортавы штукі, здаецца, выпрацоўваюць уласны кісларод знутры"
  
  "Дарэчы, аб памяшканні, не маглі б мы скарыстацца палаткай?" Спытаў Грейсан.
  
  “ Вядома, заходзь і выпі чаго-небудзь. Фосс, ты ўжо праверыў запасы?
  
  "Пакуль няма, капітан," адказаў Фосс. “ Я як раз збіраўся гэта зрабіць.
  
  
  
  “ Тады прыступім. Грейсан, твой шерп можа дапамагчы маім мулам.
  
  "Як пажадаеце", - сказаў Грейсан. Затым, павярнуўшыся да Чатангу, ён вымавіў некалькі слоў па-тыбецку і назіраў, як мужчына адышоў да іншых гідам, якія ў цяперашні час аглядалі вяроўкі для лазанія. Ленакс тым часам адкрыў цяжкі брызентавы клапан палаткі і ўпусціў Грейсан і Маккея ўнутр. У цэнтры палаткі стаяў складаны стол, завалены картамі і паперамі, якія ўтрымліваліся на месцы адрэзанай і захавалася лапай чырвонага мядзведзя. "Сядай," сказаў Ленакс, паказваючы на тры складаных зэдліка, расстаўленых вакол стала. Ён узяў з кута невялікую торбу і дастаў з яе бутэльку брэндзі і барановы рог, поўны цыгарэт. Знайшоўшы тры маленькія слоічкі, ён разліў напоі і прапанаваў двум цыгарэт. "Мне не трываецца пачуць аб прыгодзе Макея, які заблукаў у гарах".
  
  Маккей распавёў як мага больш з гэтай гісторыі, патлумачыўшы, як ён выкарыстаў песні Гілберта і Саллівана, каб засяродзіцца. Калі ён скончыў, Грейсон падрабязна распавёў пра тое, як яны з Чатангом зацягнулі які страціў свядомасць маладога чалавека ў пячору.
  
  "Клянуся Богам, - сказаў Ленакс з шчырым смехам, - гэта, верагодна, адзіны раз, калі "Піраты Пензанс" каго-небудзь выратавалі. Я павінен памятаць аб гэтым і ўважліва сачыць за партытурамі. У юнацтве я ніколі асабліва не захапляўся тэатрам, тым больш опереттами, хаця, калі-то трохі гуляў на горне. Хоць я не думаю, што гэта мае вялікае значэнне. Ён зноў напоўніў банкі Грейсан і Маккея і наліў сабе трэцюю, затым падняў яе ў тосце. "Вып'ем за цябе, хлопец, за таго, хто змагаўся з абмарожаннем разам з Гілберт і крывавым Салливаном".
  
  “Цяпер, калі мы пачулі гісторыю хлопчыка, - сказаў Грейсон, “ я б вельмі хацеў пачуць яе ад вас, сэр Джордж. Я разумею, што вы страцілі чалавека ў гарах".
  
  Ленакс залпам дапіў каньяк. “ Ну, не зусім чалавек, проста адзін з чортавых шэрпаў. Але так, я страціў яго з-за еці. Цяпер вы можаце сказаць, што еці - гэта не што іншае, як легенда, але Джордж Ленакс паправіць вас, таму што я бачыў гэта сваімі ўласнымі вачыма. Госпадзе, я ніколі не забуду яго крык ... Гук настолькі жудасны, што вы не можаце сабе ўявіць, што істота з плоці і крыві магло выдаваць яго. Як быццам гэта было зусім не жывёліна, а нейкі вылюдак Пекла. Запэўніваю цябе, Грейсон, ты ніколі не чуў нічога падобнага гэтаму крыку ".
  
  “ Наогул-то, магчыма, калі-то і бачыў. Гэта апынулася вельмі вялікая ганчак.
  
  “Гэта была не сабака. Гэта быў звер. Я бачыў нянавісць у яго жоўтых вачах. Я бачыў, што ён зрабіў з шерпом. Мяркую, тутэйшы хлопчык сказаў вам, што я адаслаў яго, калі мінулай ноччу зноў пачуў гэты гук.
  
  "Ён так і зрабіў", - сказаў Грейсон, пацягваючы брэндзі. "І гэта быў той жа крык?"
  
  "Той жа крык", - адказаў Ленакс. "Спадзяюся, вы не збіраецеся пераконваць мяне, што гэта была адна з маіх ездавых сабак, як спрабаваў зрабіць Фосс".
  
  “Зусім няма. Я разумею, што інцыдэнт адбыўся на піку Бэй".
  
  Ленакс кіўнуў і наліў сабе яшчэ. “ Спускаюся з вяршыні.
  
  “ На паўночнай баку? Я мяркую, вы выбралі паўночны маршрут?
  
  “Вядома. І так, напад адбылося на паўночнай баку".
  
  "Адсюль да піка Бі даволі далёка", - разважаў Грейсан. "Ці магло істота сапраўды прарабіць ўвесь гэты шлях?"
  
  “ Чорт вазьмі, калі гэтая пачвара перасьледуе нас, - сказаў Маккей, - можа быць, нам варта сабраць рэчы і пераехаць куды-небудзь яшчэ?
  
  "Не, мы застанемся тут, па меншай меры, на некаторы час", - сказаў Ленакс. “Мы проста будзем уважліва сачыць. Акрамя таго, паколькі вы былі блізкія да абмаражэнню, вам, верагодна, варта крыху адпачыць перад наступным доўгім пераходам. Дайце вашым ног магчымасць цалкам аднавіцца. "
  
  “Дзякуй, сэр. Я некаторы час вельмі турбаваўся, калі мае ногі зусім страцілі адчувальнасць".
  
  "Я ведаю, як гэта бывае", - адказаў Ленакс і пачаў расшнуроўвае чаравік. На вачах у двух гасцей ён зняў чаравік і цяжкі ваўнянай шкарпэтку і падняў босую левую нагу, каб яны ўбачылі. Другога пальца, бліжэйшага да вялікага, не было.
  
  "Гэта здарылася пяць гадоў таму, калі я быў за палярным кругам", - сказаў ім Ленакс. “Я злёг з абмарожаннем і нават не ведаў пра гэта. Гэта не падобна на тое, што вы звычайна ўсведамляеце свой высокі палец на назе, таму, калі адчуванне праходзіць, вы нават не заўважаеце гэтага. Але затым адчуванне ва ўсёй маёй ступні пачатак праходзіць ". Джордж Ленакс паварушыў астатнімі чатырма пальцамі на нагах і змоўніцку ўсміхнуўся. - А цяпер я пакажу табе тое, што рэдка каму паказваў. Ён апусціў нагу, сунуў руку ў кішэню пінжака і што-то выцягнуў адтуль, паклаўшы на стол.
  
  “ Божа мой, - прамармытаў Маккей.
  
  “ Талісман на поспех? - Спытаў Грейсан.
  
  "Хутчэй напамін", - сказаў Ленакс, падымаючы чорны, высушаны чалавечы палец і вывучаючы яго. "Гэта напамін аб тым, што я павінен ведаць свае межы і ніколі не рабіць глупстваў, знаходзячыся ў гарах". Затым ён узяў са стала прэс-пап'е ў выглядзе мядзведжай лапы. "Па крайняй меры, мне пашанцавала больш, чым гэтаму хлопцу", - сказаў ён, смеючыся. "Я застрэліў ўладальніка гэтага некалькі гадоў таму і захаваў яго лапу ў якасці яшчэ аднаго напамінку".
  
  "Аб чым?" Спытаў Грейсан.
  
  "Трымацца трывала і захоўваць мужнасць".
  
  Раптам зноў падняўся вецер, б'ючы па сценак палаткі, калі Ленакс зноў апранаў шкарпэтку і чаравік. Чатанг з'явіўся ў дзвярах і жэстам паклікаў Грейсан, які ўстаў і некаторы час ціха гутарыў з ім, затым вярнуўся да стала, паколькі Шерп знік так жа хутка, як і з'явіўся.
  
  "Улічваючы вецер, не будзе занадта цяжка, калі мы застанемся тут на вечар?" Спытаў Грейсан. "Чатанг сказаў мне, што ў намёце шерпа ёсць вольнае месца, і я ўпэўнены, што мог бы дзе-небудзь уладкавацца".
  
  "У што бы то ні стала, заставайся тут", - сказаў Ленакс. “Мне б не хацелася прагнаць чалавека падчас шторму і ніколі больш яго не ўбачыць. Магчыма, вы маглі б пераначаваць у намёце Маккея, раз ужо вы цяпер старыя сябры.
  
  "Цудоўна," сказаў Грейсан.
  
  Маккей дапіў свой келіх і сказаў: "Небарака Чатанг, ва ўсякім выпадку, здаецца, добра ўспрыняў вестку аб смерці свайго брата".
  
  Ленакс раздушыў недакурак цыгарэты. “ Яго брат? Вы хочаце сказаць, што ваш шерпа - брат Ниму?
  
  "Баюся, што так", - сказаў Грейсан. "Свет цесны, ці не так?"
  
  “Хм. Яны былі блізкія?"
  
  “Яны былі братамі. Паміж братамі заўсёды існуе сувязь, якімі б адчужаныя яны ні здаваліся навакольным. Прычына, па якой мы апынуліся тут, на гары, заключалася ў тым, каб высачыць Ниму і вярнуць яго ў вёску.
  
  “ Чаму? Што ён зрабіў?
  
  "Ён нічога не зрабіў", - сказаў Грейсан. “Але я баюся, што яго маці памерла. З-за гэтага мы з Чатанг і прыехалі за ім".
  
  "Божа", - сказаў Макей. “Я ведаю, якое гэта - страціць аднаго з бацькоў. Але страціць маці і брата проста так..."
  
  "Гэта трагедыя", - пагадзіўся Грейсан.
  
  "Як ты наогул даведаўся, дзе шукаць Ниму?" Спытаў Ленакс.
  
  “О, гэта не было праблемай. Мы ўжо ведалі, што Ниму далучыўся да вашай экспедыцыі. Ён сказаў пра гэта свайму брату перад ад'ездам. Затым паўстала пытанне аб тым, каб высветліць ваша месцазнаходжанне на гары. Нягледзячы на тое, што мы былі недалёка, Маккей выпадкова наткнуўся на пячору, якую мы выкарыстоўвалі ў якасці хованкі ".
  
  Ленакс запаліў яшчэ адну цыгарэту і уцягнуў у сябе столькі дыму, колькі маглі змясціць яго лёгкія на вялікай вышыні. “ Ниму яшчэ што-небудзь расказваў свайму брату пра мяне?
  
  "Паняцці не маю", - адказаў Грейсан. "Што ён павінен быў яму сказаць?"
  
  “О, можа быць, таму, што я плачу за правадыроў больш, чым хто-небудзь іншы на гары. Я прапаную пяць рупій у дзень, што ўдвая больш, чым гэтыя тыбецкія сабакі атрымліваюць ад каго-небудзь яшчэ. Я б не хацеў, каб гэта стала агульнавядомым сярод клуначных мулаў, таму што тады яны акружылі б мяне, выпрошваючы працу правадыра, незалежна ад іх майстэрства ў ўзыходжанні ".
  
  “ Вы, здаецца, невысокага меркавання пра тутэйшых туземцах, сэр Джордж.
  
  "Яны такія, якія яны ёсць", - адказаў ён. “У іх ёсць пэўны аб'ём ведаў аб скалалажанні, і ў іх ёсць нейкая дзіўная мутацыя, якая дазваляе ім выжываць пры недахопе кіслароду, але ў іх няма ні схільнасці, ні інтэлекту аддаваць загады іншым. Вы не бачыце шерпа, вядучага экспедыцыю, ці не так? Няма, таму што яны не могуць. Яны паслядоўнікі. Клуначныя мулы. Але я дам вам вось што: калі я змагу знайсці прыдатнага чалавека, які падтрымае мяне, Джордж Ленакс ўвойдзе ў гісторыю як першы чалавек, які падняўся на вяршыню Эверэста ".
  
  Вецер узмацняўся, і Ленакс ўстаў. “ Я лепш прасачу, каб сабак змясцілі ў належны вальер, - сказаў ён. “ Я спадзяюся, што мой лагер апынецца для вас зручным, Грейсан. Гэта не Букінгемскі палац, але гэта лепш, чым замерзнуць да смерці.
  
  "Я ўпэўнены, што гэтага будзе больш чым дастаткова".
  
  "Мне трэба працаваць", - сказаў Ленакс. “Калі хочаш, можаш застацца тут на некаторы час, але пакінь крыху брэндзі. О, і тут ёсць яшчэ адно правіла, і яно заключаецца ў тым, што гэта мой лагер і мая экспедыцыя, а ў маіх экспедыцыях шерпа не заходзяць у палаткі мужчын. Я буду ўдзячны вам за тое, што вы прытрымліваецеся гэтага, Грейсан.
  
  "Я буду памятаць".
  
  "Добра," сказаў сэр Джордж Ленакс і, нацягнуўшы на галаву падбіты мехам капюшон, выслізнуў за дзвярную створку.
  
  "Толькі уяві, Эверэст!" Казаў Маккей. "Я б хацеў быць на гэтай вечарыне".
  
  
  
  "Я думаю, што вельмі малаверагодна, што які-небудзь чалавек падымаецца на вяршыню найвышэйшага піка свету, "сказаў Грейсон, - па меншай меры, не пры маім жыцці".
  
  “О, я б паставіў свае грошы на тое, што капітан зробіць гэта. Яны сказалі, што пік Гуанмин таксама нельга скарыць, але ён зрабіў гэта, толькі ў мінулым годзе. Каралева была настолькі ўражаная, што прысвяціла яго за гэта ў рыцары.
  
  “Але Гуанмин - гэта не Эверэст. Акрамя таго, ёсць горныя багі, з якімі трэба змагацца. Адважуся выказаць здагадку, што яны не хацелі б, каб іх турбавалі".
  
  "Цяпер ты здзекуешся нада мной, таму што я ўсяго толькі пачатковец альпініст," Маккей заявіў, " але мяне нялёгка напалохаць. І я не веру ў мясцовыя забабоны".
  
  "Мой дарагі юны сябар, перафразуючы драматурга, яшчэ больш праніклівага, чым Гілберт і Саліван, скажу, што на небе і зямлі ёсць больш рэчаў, чым можа прысніцца ў вашай філасофіі".
  
  "Што ж, на дадзены момант я буду прытрымлівацца сваёй філасофіі".
  
  "Як пажадаеце", - сказаў Грейсон, устаючы з-за стала. "Раз ужо мы тут, давайце паглядзім, ці можам мы як-небудзь дапамагчы ў лагеры".
  
  На працягу дня яны ўдваіх дапамагалі рыхтаваць лагер да магчымага чарговага моцнага шторму, і некалькі разоў Маккей бачыў, як Грейсон проскальзывал туды, дзе знаходзіўся Чатанг, і заводзіў з ім кароткія гутаркі. Незадоўга да вячэрняй трапезы Грейсон пагаварыў з усімі трыма шерпами. Маккей тады нічога не сказаў, але пазней, у іх палатцы, пасля заходу сонца, адцягнуўшыся ад алоўкам у сваім дзённіку, ён закрануў гэтую тэму ў размове з Грейсаном. "Ты ж нічога не плануеш, ці не так?" - спытаў ён.
  
  Унутраная частка палаткі была асветлена толькі чырвоным агеньчыкам цыгарэты Грейсан. “ Што вы маеце на ўвазе? - спытаў я.
  
  “Ты правёў большую частку дня, размаўляючы з шерпами. Я не адзіны, хто заўважыў. Я бачыў, як капітан назіраў за табой, як драпежная птушка. Ты ж не плануеш ... Я не ведаю ... Падбухторванне да бунту або што-то ў гэтым родзе, ці не так?
  
  “Шерпа не рэвалюцыянеры па натуры, мой сябар. Нават калі б я захацеў, сумняваюся, што змог бы справакаваць нешта гэтак драматычнае".
  
  "Тады што ты робіш?"
  
  “ Я проста папрасіў іх паназіраць.
  
  “ Прыглядаць за чым?
  
  “ З-за паўторнага з'яўлення еці, вядома.
  
  "Спадзяюся, што мне ніколі не прыйдзецца сутыкнуцца з чым-то падобным", - заявіў Макей. "Чуць гэта было дастаткова дрэнна".
  
  
  
  Грейсон раптам сеў на сваёй койцы. “ Раз ужо вы загаварылі пра гэта, як бы вы апісалі гук, які чулі мінулай ноччу, перад тым як выйсці ў шторм? - спытаў я.
  
  "Гэта было менавіта так, як апісаў капітан: жудасна, амаль неземно".
  
  "Гэта было што-то накшталт гэтага?" Заціснуўшы рот рукой, Грейсон пачаў выдаваць пранізлівы крык, які рэхам разнёсся па палатцы, прымусіўшы Маккея ускочыць са сваёй койкі, як быццам яго ўдарыла токам. “Вось менавіта! Вось менавіта! Ты таксама гэта чуў!"
  
  “Я чуў гэта, усё дакладна, але гэта не еці. Я імітаваў снежнага барса. Пры пэўных абставінах іх выццё сапраўды можа гучаць неземно".
  
  "Значыць, мы чулі не што іншае, як снежнага барса?"
  
  “Няма прычын здавацца расчараваным, Маккей. Снежны барс па-ранейшаму ўяўляе сур'ёзную пагрозу".
  
  “ Справа не ў гэтым, проста...
  
  Яго словы былі раптоўна перапыненыя лямантам, донесшимся аднекуль звонку. Маккей пачаў што-то казаць, але Грейсон прымусіў яго замаўчаць. Гук пачуўся зноў, страшэнны, жаласны выццё звера дзе-то недалека ад лагера. Затым ноч разарваў іншы гук: калектыўныя панічныя крыкі паўтузіна мужчын. За гэтым рушыў услед крык.
  
  Грейсон і Маккей неадкладна ўскочылі, надзелі курткі і чаравікі і выбеглі на вуліцу. Фосс быў ужо там, запальваючы факел, хоць было занадта холадна, каб разводзіць агонь. Затым з'явіўся Джордж Ленакс з крыкам: "Што здарылася?"
  
  "Мы пакуль не ведаем", - сказаў Фосс.
  
  "Праверце палатку шэрпаў", - крыкнуў Грейсон, і мужчыны пабеглі туды, але толькі для таго, каб выявіць вялікую няроўную дзірку ў брызентавай сцяне.
  
  "Вось гэта ды!"
  
  "Зірніце на гэта, капітан!" Фосс апусціў факел на снег, выявіўшы крывавы след. Ідучы па ім, яны хутка натыкнуліся на аднаго з шэрпаў, які ляжыць тварам уніз ў снезе. "Не чапайце яго, ён можа быць яшчэ жывы!" Сказаў Ленакс, апускаючыся на калені, каб агледзець распростертое цела. Аднак праз некалькі імгненняў ён паглядзеў на астатніх і паківаў галавой. Затым ён перавярнуў цела. Выгляд асобы шерпа, здавалася, патрос Джорджа Ленакса. "Божа літасцівы, гэта Энг!"
  
  "Так, і паглядзі на яго", - сказаў Фосс, зморшчыўся.
  
  
  
  Твар Шерпа было парэзана, як быццам кіпцюрамі вялізнага жывёльнага.
  
  "Хто-небудзь яшчэ прапаў?" Спытаў Грейсан.
  
  Фосс хутка агледзеў групу і сказаў: "Тут два іншых шерпа".
  
  "Але я нідзе не бачу Чатанга", - сказаў Макей.
  
  "Можа быць, гэтая праклятая штука зачапіла і яго таксама", - выказаў меркаванне Фосс.
  
  "Тут ёсць яшчэ паходні?" Спытаў Грейсан.
  
  "Так, вунь там". Фосс падвёў астатніх да скрыні з харчамі, выцягнуў і запаліў яшчэ два паходні.
  
  “ Значыць, мы павінны шукаць Чатанга? - Спытаў Маккей.
  
  "Так, але таксама шукайце сляды", - сказаў Грейсан.
  
  “ Якога роду сляды? - спытаў я.
  
  “ Усё, што зможаце знайсці. Маккей, Фосс, праверце вунь там. Я пагляджу ў гэтым кірунку.
  
  Яны ўтраіх адправіліся ў розныя бакі ад лагера, іх пакідалі паходні светлавыя адтуліны ў цёмнай халоднай ночы. Ленакс тым часам інструктаваў двух пакінутых шэрпаў выцягнуць цела Энга з лагера. Але яны адмовіліся дакранацца да яго, што раззлавала кіраўніка экспедыцыі.
  
  "Энг не прычыніць табе шкоды!" Раўнуў Ленакс. "Прыбяры яго адсюль да чортавай маці, інакш гэтая пачвара вернецца ў лагер, каб забраць яго, а можа быць, і цябе таксама!" Яны па-ранейшаму адмаўляліся дакранацца да яго. “Я ведаю, што вы, сабакі, дастаткова добра гаворыце па-ангельску каралевы, каб разумець, аб чым я кажу, так што з вамі не так? Рухайцеся! Варушыся цяпер жа, ці я ..." Ленакс падняў руку, каб ударыць бліжэйшага, але ў гэты момант Грейсон з'явіўся ў яго за спіной і схапіў яго за руку, утрымліваючы яе. Ленакс зароў: “Якога чорта ты робіш? Адпусці мяне!"
  
  "Ўдар па ім не прынясе карысці", - сказаў Грейсан.
  
  "Я не дазволю, каб мой аўтарытэт аспрэчваецца ў гэтай экспедыцыі, ні імі, ні вамі!"
  
  "Прычына, па якой яны не падпарадкоўваюцца вам, заключаецца ў тым, што яны хочуць вымавіць мані над целам, перш чым перамясціць яго".
  
  "Што-што?"
  
  Грейсон адпусціў руку Ленакса. "Малітва".
  
  "Малітва," паўтарыў Ленакс, " як быццам у іх ёсць душа? Ha! Гэта двухногія які, не больш таго.
  
  “ Калі вы хочаце, каб цела перавезлі, баюся, вам прыйдзецца дазволіць ім паступіць па-свойму.
  
  
  
  Пераводзячы халодны погляд з Грейсан на гідаў і назад, Ленакс выплюнуў: "Тады паспяшайся з гэтым".
  
  Двое шэрпаў кіўнулі Грейсону і пачалі што-то напяваць над парэшткамі свайго сябра.
  
  "А што з гэтым тваім кулі?" Ленакс спытаў Грейсан. "Яго ўжо знайшлі?"
  
  “ Пакуль няма, хоць я ўпэўнены, што мы ўбачым яго зноў.
  
  “ Не, калі снегавік дабярэцца да яго першым.
  
  "Я лічу, што спрабаваць стварыць снегавіка было б па-дурному".
  
  "Што, чорт вазьмі, гэта павінна азначаць?"
  
  У гэты момант падбег Маккей, цяжка дыхаючы і высока трымаючы свой палаючы факел. "Ніякіх слядоў," выдыхнуў ён.
  
  "Ніколі не бегай на такой вышыні, хлопец", - сказаў Ленакс. "Няўжо ты нічому не навучыўся?"
  
  Фосс з'явіўся імгненнем пазней з тым жа дакладам. Нідзе вакол лагера не было выяўлена свежых слядоў, акрамя тых, што пакінулі альпіністы.
  
  "Гэта вельмі цікава", - сказаў Грейсон, падносячы рукі ў пальчатках да рота.
  
  "І наогул, да чаго ўвесь гэты смецце з адбіткамі пальцаў?" Спытаў Ленакс.
  
  “ Мы ўсе чулі крык еці, ці не так? І мы бачылі, як яго прысутнасць падзейнічала на беднага Энга?
  
  "Мы рабілі і маем", - сказаў Ленакс. "Да чаго ты клонишь?"
  
  "Тады як дзіўна, што тут няма слядоў", - сказаў Грейсан. “Павінна быць ланцужок даволі значных слядоў, якая ідзе з нейкага напрамкі ў лагер, і ўсё ж, падобна, іх няма. Сапраўды гэтак жа няма слядоў, якія пакідаюць лагер. Вядома, ён не заляталі, не забіваў сваю ахвяру, а затым зноў ляцеў."
  
  "Божа, ён мае рацыю!" Маккей усклікнуў.
  
  "Дык гэта значыць..." пачаў Фосс.
  
  “Гэта азначае, што забойца Энга ніколі не прыязджаў у лагер і ніколі не пакідаў яго. Ён ёсць і заўсёды быў тут".
  
  У дрыготкім святле паходняў мужчыны пераводзілі позірк з аднаго на іншага.
  
  "Ты спрабуеш сказаць, што еці наогул не існуе?" Спытаў Ленакс. "Што адзін з нас забіў Энга?"
  
  "Гэта здаецца найбольш верагодным высновай", - адказаў Грейсан.
  
  "Лухта сабачая!" Ленакс закрычаў. “Я бачыў гэтую штуку, чувак! Мы ўсе гэта чулі! Чаго ты яшчэ хочаш?"
  
  Выраз твару Фосса было як у чалавека, які спрабуе вырашыць галаваломку ў розуме. "Мы ўсё яшчэ не знайшлі шерпа, якога вы прывялі з сабой, Грейсон", - сказаў ён. “ Можа быць, ён забіў Энга, а потым збег.
  
  "Тады яму таксама прыйшлося б бегчы, паколькі няма ніякіх слядоў, якія вядуць прэч ад лагера", - сказаў Грейсан.
  
  "Цьфу!" - выплюнуў Ленакс. “Я ўзяў столькі, колькі збіраўся. У мяне памёр яшчэ адзін правадыр, а ты турбуешся аб слядах. Грейсан, я гатовы спісаць вашыя недарэчныя сцвярджэнні на прыдуркаватасць, выкліканае недахопам кіслароду ў мозгу, і пакінуць усё як ёсць. Як толькі ўзыдзе сонца, я ўпэўнены, вы зможаце знайсці ўсе сляды, якія вам спадабаюцца. Але калі вы хочаце працягваць шукаць іх у цемры, узброіўшыся толькі паходнямі, ідзіце прама наперад. Я збіраюся пайсці ў сваю палатку. Спакойнай ночы."
  
  "Прыемных сноў, сэр Джордж," сказаў Грейсон, калі мужчына накіраваўся да сваёй палаткі. “О, дарэчы, я б не занадта турбаваўся з нагоды знікнення Чатанга, я ўпэўнены, што ён аб'явіцца. Хутчэй за ўсё, ён аплаквае смерць свайго брата ў адзіноце. Аказваецца, яны з Ниму былі даволі блізкія. На самай справе, ён сказаў мне, што Ниму часта давяраў яму і расказваў усё аб розных экспедыцыях, якімі ён кіраваў, уключаючы вашу апошнюю."
  
  Ленакс спыніўся і павярнуўся. “ Ён паведаміў якія-небудзь падрабязнасці?
  
  “ Так, некаторыя з іх маюць дачыненне да справы, але гэта ні да чаго. Я згадваю пра гэта толькі для таго, каб прадэманстраваць, наколькі блізкія былі браты. Вы пыталіся мяне аб гэтым раней, калі памятаеце.
  
  "Я памятаю". Затым Ленакс зноў павярнуўся і паплёўся да сваёй палаткі.
  
  Як толькі Ленакс апынуўся ўнутры палаткі, Маккей сказаў: “Ты бачыў выраз асобы капітана, калі ён убачыў, што гэта Энг? Я думаў, ён быў узрушаны смерцю Ниму, але гэта падзея сапраўды ўзрушыла яго ".
  
  "Ага," сказаў Фосс, на твары якога адбілася неспакой. “ Нам таксама пара класціся.
  
  "Я згодны", - сказаў Грейсан. Затым незвычайна гучным голасам ён дадаў: “Я прапаную вам дваім сёння пераначаваць у адной палатцы. Фосс, чаму б табе не перабрацца ў палатку, якую я дзяліў з Маккеем. Я вазьму гэтую."
  
  Фосс збіраўся запярэчыць, але Грейсон ўжо тушыў свой факел звонку палаткі, аб якой ішла гаворка. Падняўшы полаг, ён знік ўнутры.
  
  "Гэта дзіўная качка, якую ты прывёз з сабой", - сказаў Фосс маладому чалавеку. "Дарэчы, хто ён такі?"
  
  
  
  "Я не ведаю, ці павінен я казаць вам гэта," сказаў Маккей, " але вы чулі пра Сигерсоне, праўда?"
  
  “ Сигерсон? Ты хочаш сказаць, што ён Сигерсон?
  
  “Па нейкай прычыне ён не хоча, каб людзі ведалі. Божа, у мяне гараць лёгкія. Мне трэба, каб патрапіць унутр ".
  
  Калі Маккей і Фосс адышлі ў сваю палатку на вечар, праваднікі-шерпа скончылі выносіць цела Энга за край лагера, досыць далёка, каб, калі б жывёла — ці стварэньне - вярнулася за ім, яно не рызыкнула б пранікнуць у раён палаткі. Затым яны вярнуліся ў сваю палатку.
  
  Праз гадзіну ўсё пагрузілася ў цемру і цішыню, адзінымі гукамі былі бесперапынны выццё ветру і час ад часу дзяўканне адной з ездавых сабак, якія ціснуліся адзін да аднаго ад холаду ў будане. Адзіны святло зыходзіў ад месяца, якая кідала халодныя блакітныя прамяні на заснежанае горнае плато. Ніхто не бачыў, як цень прайшла па лагеры. Ніхто нічога не чуў, нават павольнага трэска брызента палаткі.
  
  Ён прайшоў скрозь адкрытую сценку палаткі і вобмацкам дабраўся да ложка ўнутры. Затым ён пачаў наносіць ўдары па постаці на ложку, наносячы ўдары зноў і зноў.
  
  Гэта быў крык, які разбудзіў Фосса і Маккея, жудасны енк, падобны на крык баншы, які, здавалася, існаваў толькі для таго, каб абвяшчаць аб смерці. Ускочыўшы, яны ўдваіх нацягнулі курткі і чаравікі і выбеглі з палаткі. Ленакс і праваднікі-шерпа былі ўжо там. "Вы чулі гэта?" Ленакс закрычаў.
  
  "Так", - адказаў Фосс. Затым: "Дзе Грейсон?"
  
  "Божа, ты ж не думаеш, што гэта закранула яго, ці не так?"
  
  І тут, нібы ў адказ, крык пачуўся зноў, напалохаўшы Ленакса настолькі, што ён ледзь не страціў раўнавагу і не ўпаў. “ Што, дзеля ўсяго Святога— - закрычаў ён.
  
  "Гэта данеслася адтуль", - сказаў Фосс.
  
  "Гэта даносіцца з вашай палаткі, капітан!" - сказаў Макей.
  
  Пакуль яны ўтрох назіралі, з палаткі прабіўся цьмяны святло, і яны змаглі разглядзець сілуэты двух фігур ўнутры. Маккей і Фосс накіраваліся да яго, але Ленакс сказаў: “Не, хлопцы, не хадзіце туды. Не трэба!"
  
  Полаг палаткі адкрыўся, і Грейсон выйшаў адтуль з запаленай свечкай у руцэ.
  
  “ Няма! Ленакс закрычаў. “ Як ты мог...
  
  
  
  "Заходзьце, пакуль не змерзлі, джэнтльмены," сказаў Грейсан.
  
  "Хто там з табой?" Паклікаў Фосс.
  
  "Толькі мой сябар Рампоче Чатанг". У праёме палаткі з'явіўся раней адсутнічаў шерпа.
  
  "Рампоче?" Перапытаў Фосс. "Хіба гэта не тытул для ламы?"
  
  "Для Вярхоўнага ламы", - адказаў Грейсан.
  
  "Вось гэта так".
  
  Фосс і Маккей ўвайшлі ў палатку, але сэр Джордж Ленакс застаўся на месцы.
  
  “ Сэр Джордж, тут таксама патрабуецца ваша прысутнасць, калі вы не пярэчыце.
  
  "Я, чорт вазьмі, пярэчу", - заявіў даследчык. "Прыбярыце гэтую чортаву сабаку-шерпа з маёй палаткі!"
  
  Грейсон ўздыхнуў. “Я спадзяваўся, што ў гэтым не будзе неабходнасці. Сангва, Пассанг..." У адно імгненне двое шэрпаў з экспедыцыі схапілі Ленакса за рукі і, моцна трымаючы, ўпіхнулі ў перапоўненую палатку. "Адпусціце мяне, вы, горныя нігер!" - закрычаў ён, але не змог вызваліцца ад іх.
  
  "Што, чорт вазьмі, тут адбываецца, Сигерсон?" запатрабаваў адказу Фосс.
  
  “ Сигерсон? - Паўтарыў Ленакс, злосна гледзячы на мужчыну.
  
  "Я бачу, Маккей раскрыў гэты канкрэтны сакрэт", - сказаў Грейсан. "Цяпер гэта не мае значэння: тое, што адбываецца, мой дарагі Фосс, з'яўляецца самым свядомым забойствам — у прыватнасці, забойствам Энга і Ниму, дасканалым рукой сэра Джорджа Ленакса".
  
  "Вось гэта ды!"
  
  Ленакс слаба ўсміхнуўся. "Ты вар'ят", - сказаў ён.
  
  "Няма ніякіх сумневаў у тым, што вы забілі іх, сэр Джордж", - сказаў Грейсан. “І не спрабуйце вырвацца. Пассанг і Сангва цяпер падпарадкоўваюцца Римпоче Чатангу, а не вам".
  
  "Гэта па-чартоўску сур'ёзнае абвінавачванне, чувак", - сказаў Фосс. "Я не думаю, што ў цябе ёсць якія-небудзь доказы, ці не так?"
  
  “ Мяркую, ў кішэні паліто Ленакса вы знойдзеце адарваную мядзведжую лапу.
  
  “ Прэс-пап'е капітана? - Спытаў Маккей.
  
  Ленакс распачаў яшчэ адну спробу вызваліцца ад шэрпаў, але гэта было немагчыма. Ён вылаяўся і плюнуў, калі Фосс падышоў да яго і сунуў рукі ў кішэні яго паліто, выцягваючы муштук з барановага рога і, у рэшце рэшт, мядзведжую лапу. "Будзь я пракляты," прамармытаў Фосс.
  
  
  
  Узяўшы ў яго лапу, Грейсон паднёс да яе свечку і агледзеў кіпцюры. “Бачыш? Усё яшчэ відаць трохі крыві Энга".
  
  “ Значыць, гэтай лапай забілі Энга? - Спытаў Фосс.
  
  “О, я сумняваюся ў гэтым. Калі б цела Энга было старанна агледжана, я ўпэўнены, што выявілася б нажавое раненне. Але няма ніякіх сумненняў у тым, што гэтая лапа выкарыстоўвалася для імітацыі нападу дзікага звера, якога, як спадзяваўся сэр Джордж, прымуць за еці. Я ніколькі не сумняваюся, што кіпцюры ідэальна падыдуць да парэзах на яго твары.
  
  "Божа усемагутны," прамармытаў Фосс. “ Вы што, нейкі дэтэктыў, містэр Грейсон, або Сигерсон, ці як там вас завуць?
  
  Погляд Грейсан па-ранейшаму быў прыкаваны да напружанай постаці сэра Джорджа Ленакса. “Яшчэ два тыдні таму я быў не больш чым падарожнікам ў гэтай краіне, як і вы, атрымліваючы асалоду ад гасціннасцю манастыра Ронгбук, як я рабіў гэта некалькі разоў раней. З дапамогай Ламы я амаль перамог сваю жахлівую нецярпімасць да нудзе, а таксама некалькі іншых асабістых праблем ... Але ў цяперашні час гэта неістотна. Праз некаторы час ціхамірнасць гэтага месца была парушаная весткай аб тым, што Лхаму, маці Ниму і Чатанг, раптоўна памерла. сям'я, ведаючы, што Ниму паехаў у экспедыцыю, хацела паведаміць яму аб смерці і, калі магчыма, вярнуць яго ў вёску. Сам Чатанг вырашыў паехаць, паколькі да атрымання статусу римпоче Ён шмат падарожнічаў па горах і даволі добра ведаў мясцовасць. Аднак ён папрасіў мяне суправаджаць яго, мяркуючы, што я, будучы суайчыннікам-еўрапейцам, даб'юся большага поспеху, пераканаўшы сэра Джорджа дазволіць Ниму пакінуць экспедыцыю. У той час я думаў, што ў гэтым няма неабходнасці, улічваючы становішча Римпоче Чатанга. Аднак, асабіста пераканаўшыся ў крайнім фанабэрства і маніі перавагі гэтага чалавека, я цяпер разумею яго неспакой ".
  
  “ Пайшоў ты да д'ябла! Ленакс плюнуў, усё яшчэ утрымоўваны шерпами.
  
  "Чаго я не разумею, так гэта чаму?" Сказаў Маккей. "Навошта каму-то накшталт капітана стрымана забіваць гэтых шэрпаў?"
  
  "Каб захаваць сваю таямніцу," адказаў Грейсон, кладучы лапу і свечку на стол. “ Ці бачыце, джэнтльмены, знакаміты сэр Джордж Ленакс не толькі забойца, але і махляр і ашуканец. Ён зрабіў паўзу, каб даць гэтаму осмыслиться, затым загаварыў зноў: “Яго леташняя экспедыцыя на пік Гуанмин прынесла яму рыцарскае званне, ці не так? Гэта таксама стварыла яму рэпутацыю выбітнага брытанскага альпініста сучаснасці і, без сумневу, дапамагло забяспечыць фінансаванне не толькі гэтай экспедыцыі, але і будучых. Як было б сумна, калі б свет даведаўся, што гэта заснавана на хлусні - нага Джорджа Ленакса ніколі не ступала на пік Гуанмин. Ён ніколі не падыходзіў блізка ".
  
  "Хлус!" Ленакс закрычаў.
  
  "Адкуль ты ведаеш?" Спытаў Фосс.
  
  “Менавіта таго, чаго баяўся Ленакс, я і ведаў: Ниму, які суправаджаў Ленакса падчас узыходжання і які на самай справе сапраўды дасягнуў вяршыні, распавёў праўду аб сітуацыі свайму брату Римпоче Чатангу, які, у сваю чаргу, распавёў мне. Сэр Джордж сапраўды саслабеў і стаў недзеяздольным з-за вышыні і быў вымушаны спыніць ўзыходжанне, у той час як Ниму, працягваючы ісці наперад, дасягнуў вяршыні. Для чалавека, гэтак перакананага ва ўласнай перавазе, як сэр Джордж Ленакс, той факт, што мясцовы жыхар дасягнуў вяршыні, выканаўшы тое, што ён сам апынуўся няздольным зрабіць, быў невыносны. Таму ён выцягнуў з Ниму усю інфармацыю пра ўзыходжанні, нават распытаў яго аб выглядзе, які адкрываецца з вяршыні, і пачаў распаўсюджваць хлусня аб тым, што ён на самай справе пакарыў гару. Ён атрымаў рыцарскае званне і незаслужаную рэпутацыю, і ніхто не стаў мудрэй — ніхто, акрамя, вядома, Ниму. Усё гэта я ведаў яшчэ да таго, як мая нага ступіла ў гэты лагер, але ў той час гэта не мела асаблівага адносіны да прычыне майго знаходжання тут, якая заключалася ў тым, каб знайсці Ниму і вярнуць яго ў вёску. Маральныя хібы сэра Джорджа мяне не хвалявалі.
  
  Ленакс перастаў супраціўляцца і цяпер вар'яцка ўтаропіўся на Грейсан, яго твар сапраўды было мокрым ад поту, нягледзячы на рэзкую тэмпературу.
  
  "Аднак усё змянілася, калі я даведаўся аб смерці Ниму і звязаных з ёй абставінах", - працягнуў Грейсан. "Я задаваў сэру Джорджу пытанні аб маршруце, якім ён дабіраўся да піка Бі, і яго адказы толькі пацвердзілі падазрэнні, якія зараджаліся ў маёй свядомасці".
  
  "Я памятаю гэта", - сказаў Макей. "Вы спыталі, абраў ён паўночны маршрут, і ён сказаў "так"".
  
  “ Цалкам дакладна. Гэта, аднак, даказала мне, што ён наогул ніколі не быў на піку Бэй, таму што да яго няма паўночнага шляху. З гэтага кірунку ён зусім недаступны. Я сам узлез на вяршыню, таму правяраў яго на веданне горы, і ён з трэскам праваліўся. Аднак на гэты раз яго хлусня была выкліканая не жаданнем захаваць сваю рэпутацыю, а хутчэй жаданнем прыкрыць сваю сапраўдную дзейнасць. Бачыце, спачатку сэр Джордж лічыў, што яму няма чаго баяцца Ниму, адзінага чалавека на зямлі, які мог абвергнуць яго заяву. Але пасля атрымання рыцарскага звання і спадарожнай яму благі славы ён зразумеў, што стаўкі ў гульні значна ўзраслі. Калі веды, якія насіў Ниму, калі-небудзь выйдуць вонкі, гэта пазбавіць яго рыцарскага звання і знішчыць яго. Таму ён павінен быў пазбавіцца ад Ниму. Сэр Джордж адмыслова адшукаў яго для гэтай экспедыцыі, усё гэта час замышляя яго смерць. Ён узяў Ниму з сабой на меркаванае узыходжанне на пік Бэй, спаслаўшыся на тое, што ісці туды было занадта небяспечна для ўсёй групы. Ён адышоў досыць далёка, каб яго не заўважылі, забіў Ниму, схаваў цела, затым вярнуўся ў лагер з гісторыяй аб тым, што выжыў пры сустрэчы з еці. І на гэтым, як ён думаў, усё скончылася. Але потым ён даведаўся, што ў Ниму ёсць брат, і пачаў асцерагацца — як аказалася, справядліва, — што Ниму даверыў свайму брату таямніцу экспедыцыі ў Гуанмин.
  
  “ Тады навошта забіваць Анга? Перабіў яго Фосс. “ Чаму б не забіць ламу?
  
  Твар Грейсан пацямнела. “Гэта была трагічная памылка. У спешцы — паколькі ў яго было ўсяго некалькі імгненняў, каб здзейсніць сваю атаку, — ён забіў не таго чалавека. Гэта трагедыя, у якой я павінен панесці долю віны, і я нясу яе ў значнай ступені. Я папярэдзіў Римпоче Чатанга аб сваіх падазронах і падрыхтаваў яго да таго, што можа адбыцца, але я належным чынам не праінфармаваў гідаў экспедыцыі. Калі б я гэта зрабіў, Энг мог бы быць сёння жывы. Аднак, калі Ленакс ўсвядоміў сваю памылку, ён прыйшоў у моцнае хваляванне, як вы, Маккей, згадалі ў той час. Я загадаў Чатангу схавацца, і яму ўдалося адасобіцца з ездавымі сабакамі. Цалкам усвядоміўшы, наколькі небяспечны сэр Джордж Ленакс, я зразумеў, што павінен быць тым, хто спыніць яго, перш чым загіне яшчэ адзін нявінны чалавек — і, чуеш мяне, Ленакс, я сказаў, чалавек, не як, не сабака, не мул. Я намякнуў сэру Джорджу, што мне таксама вядомая таямніца, дзеля абароны якой ён быў гатовы забіць. Вы памятаеце, раней гэтым вечарам я спецыяльна прапанаваў вам дваім падзяліць палатку, у той час як я вазьму адну з сваіх? Я зрабіў гэта досыць гучна, каб сэр Джордж таксама мог мяне пачуць. Гэта быў мой спосаб паведаміць яму, дзе я буду спаць, каб ён мог прыйсці і напасці на мяне, калі б яму было так хочацца, як я яму і меркаваў. І ён сапраўды напаў на мяне — па крайняй меры, так ён думаў.
  
  Маккей паківаў галавой. “ Ці ён так думаў?
  
  “Калі вы агледзіце палатку, якую я выбраў, то выявіце, што адна сцяна прарэзаная, а на ложку ляжыць скрутак коўдраў і шкур, разарваных ў шматкі. Я разьмясьціў гэтыя коўдры такім чынам, каб атрымлівалася дакладнае малюнак спячага чалавека ў цемры. Думаючы, што гэта я, моцна спячы, сэр Джордж атакаваў іх мядзведжай лапай, а затым выбег назад, перш чым у яго быў шанец усвядоміць падман. Я мяркую, што яго шакаваная рэакцыя, калі ён убачыў, як я выходжу з яго палаткі, цэлая, і некалькі імгненняў праз, казала сама за сябе ".
  
  "А што наконт таго крыку, які мы чулі?" Спытаў Фосс.
  
  "Дай мне гэты барановы рог," сказаў Грейсан. "Вядома, я не такі дасведчаны гарніст, якім сцвярджае сэр Джордж, аднак ..." Грейсон паднёс да вуснаў ражок і выдзьмуў пераканаўчую імітацыю крыку, які мужчыны чулі раней той ноччу.
  
  Цяпер Маккей выглядаў збянтэжаным. "Але што наконт таго апошняга крыку, які мы пачулі?" ён запратэставаў. “У той раз з намі быў капітан, і я ніколі не бачыў, каб ён даставаў рог і трубіў у яго. Так як жа ты гэта растлумачыш?"
  
  Грейсон злёгку ўсміхнуўся і працягнуў свечку і ражок Маккею. “На самай справе, мой хлопчык, якая ў цябе кароткая памяць. Хіба ты не памятаеш наш размова аб снежным барсе?" Затым ён склаў далоні рупарам каля рота, выдаўшы высокі, пранізлівы крык, дзіўна падобны на гук барановага рога. "Гэта самае блізкае, што я мог прыдумаць, але яно паслужыла мэты".
  
  "Так, гэта было дастаткова блізка, каб падмануць мяне", - прызнаў Фосс. "І што цяпер будзе з капітанам?"
  
  "Гэта залежыць не ад мяне", - сказаў Грейсан. Затым ён павярнуўся да Чатангу і пачаў гаварыць па-тыбецку, пасля чаго апусціўся на ложак.
  
  Гледзячы на римпоче, сэр Джордж Ленакс зарагатаў. "Пасля таго колькасці мячоў, якое мне толькі што давялося вынесці, вы цяпер збіраецеся перадаць мяне Шерпу?" - сказаў ён. “Вы маглі б з такім жа поспехам адпусціць мяне прама цяпер, таму што гэтыя сабакі нічога мне не зробяць. Гэта супраць іх прыроды".
  
  Чатанг узмахнуў рукамі, і двое шэрпаў, якія трымалі Ленакса, расціснулі хватку. Горац патрос рукамі, затым абтрос рукавы паліто, як быццам спрабуючы выдаліць усе з іх непрыемнае пляма. Выпрастаўшыся ва ўвесь свой немалы рост, ён змераў Грейсан спапяляючым позіркам. "Ты нічога не можаш мне зрабіць", - сказаў ён ледзяным тонам. “Ніхто нічога не можа мне зрабіць. І ты нічога не зможаш даказаць. Ты мог бы выкрасці лапу гэтага мядзведзя і падрапаць яе сам, Грейсон, а потым папрасіць адну з гэтых сабак падсунуць яе мне ў кішэню, калі яны заганялі мяне сюды. Ты або твой сябар, Крывавы Вярхоўны Лама. Ты ўжо даказаў, што можаш выць, як еці, дык чаму ты не мог зрабіць усё астатняе, а? Так што будзьце вы праклятыя! Ён павярнуўся да Чатангу з нянавісцю ў вачах. “ Асабліва ты.
  
  Римпоче Чатанг азірнуўся, яго погляд быў цьвёрды, але на твары не было гневу. Замест гэтага, гэта быў погляд жалю. Ён вымавіў адно слова па-тыбецку, затым адвярнуўся.
  
  "Што ён сказаў?" Спытаў Ленакс.
  
  Грейсон ўстаў. "Ён сказаў: 'сыходзіце'. Гэта ваша рашэнне".
  
  “ Сысці? І гэта ўсё?
  
  "Гэта ўсё".
  
  Сэр Джордж Ленакс нахабна ўсміхнуўся. "Скажы гэтаму краснокожему ублюдку, каб отваливал", - сказаў ён. "Гэта мая чортава экспедыцыя, і я пакіну яе толькі тады, калі буду гатовы пакінуць яе".
  
  "Вы маглі б, вядома, не падпарадкавацца яго рашэнню і застацца," сказаў Грейсон, "але калі вы гэта зробіце, я без згрызот сумлення звяжу вас вяроўкай і пакіну ў такім стане да таго часу, пакуль не змагу даставіць вас назад з гары ў брытанскае консульства, чыноўнікам якога я раскажу ўсю гісторыю".
  
  Ленакс пераводзіў позірк з аднаго чалавека на іншага і, здавалася, упершыню ўсвядоміў, што ў яго больш няма аднаго ў лагеры. "Бегчы ці здацца, а?" - сказаў ён. “Добра, я пайду, але спачатку зайду ў консульства і распавяду ім сваю версію таго, што здарылася. Як ты думаеш, каму яны хутчэй павераць?"
  
  Римпоче Чатанг загаварыў зноў, ціха, і Грейсон перавёў: "Ён сказаў: 'Ты ніколі не збяжыш з гор".
  
  “ Гэта праўда? Маккей, дапамажы мне сабраць рэчы. Я еду прама зараз і буду праз два дні.
  
  Маккей застаўся стаяць на месцы.
  
  “ Маккей, давай за справу, хлопец! Дапамажы мне з маім заплечнікам.
  
  "Няма", - сказаў Макей.
  
  Ленакс падышоў да Маккею, і на імгненне здалося, што ён ударыць маладога чалавека, але Маккей не завагаўся. - Такім чынам, - усміхнуўся Ленакс, - мяркую, цяпер ты адчуваеш сябе мужчынам, а, хлопчык? Кідаеш выклік свайму капітану? Бунтуешь? Гэта тое, што, па-твойму, трэба, каб абкласці валасы ніжэй?"
  
  Маккей адказаў Ленноксу пільным позіркам. "Я адчуваю сябе лепшым чалавекам, чым вы, сэр Джордж".
  
  
  
  "Ага," сказаў Фосс, " і да мяне гэта таксама ставіцца. Збяры сваю ўласную чортаву зграю".
  
  "Добра, я так і зраблю", - сказаў Ленакс. “Я паеду адсюль, вярнуся да цывілізацыі і ўбачу, як усіх вас выкрыюць як заўзятых хлусам. Але вось у чым пытанне, хлопцы, хто-небудзь з вас наогул вернецца да цывілізацыі?
  
  “ Гэта пагроза, сэр Джордж? - Напружана спытаўся Грейсан.
  
  “Пагроза? Няма. Гэта канстатацыя факту. Ты сапраўды думаеш, што зможаш спусціцца з гары без майго кіраўніцтва? Падумайце пра гэта, і як толькі вы гэта зробіце, правальвайце, смярдзючыя вы ўсе!" Сэр Джордж Ленакс выскачыў з палаткі і правёў наступныя чвэрць гадзіны, рыская па лагеры, збіраючы правізію, якая яму спатрэбіцца для спуску, у тым ліку зняў адну з намётаў і згарнуў яе для пераноскі, а таксама ўзяў кірку, каб выкарыстоўваць яе як кій для хады. Затым, кінуўшы выклік цемры і пронизывающему холаду, ён пачаў спускацца з гары.
  
  Унутры палаткі ніхто не вымавіў ні слова. Затым Маккей парушыў маўчанне. "Ты ведаеш, што ён памрэ там".
  
  "Так", - сказаў Фосс. "Калі мы дазволім яму сутыкнуцца з гарой ноччу, мы заб'ем яго так жа дакладна, як ён забіў Энга і Ниму".
  
  "Няма", - сказаў Римпоче Чатанг па-ангельску, здзівіўшы альпіністаў. “Не памру. Ніколі не памру. Багі гор атрымаюць, атрымаюць..." Апошняе слова ён вымавіў па-тыбецку, падаўшы Грейсону перакладаць яго як помста. Затым Чатанг і іншыя шерпа ўрачыста выйшлі з палаткі.
  
  Пасля таго, як сышоў апошні, Маккей спытаў: "Што ён меў на ўвазе пад "помстай"?"
  
  "Гэта азначае, што гара абвесціць яго сваёй чарговай ахвярай", - сказаў Фосс.
  
  Грейсон сеў на зэдлік. "Адважуся выказаць здагадку, што вы маеце рацыю, хоць, магчыма, не ў тым сэнсе, у якім вы думаеце", - сказаў ён. "Вы калі-небудзь чулі легенду пра еці?"
  
  Фосс і Маккей паківалі галовамі.
  
  “Паводле легенды, калі-то ў гэтым рэгіёне жыў прынц, які лічыў сябе кіраўніком усяго Гімалайскага хрыбта. Ён быў ганарлівы і заносчив, і ён кінуў выклік багам, якія, як лічыцца, засяляюць гэтыя горы. Раззлаваныя яго фанабэрыстасцю, гэтыя багі праклялі яго вечна бадзяцца па гарах, не як чалавека, а, хутчэй, як найніжэйшае жывёла, якога баяліся і ненавідзелі ўсе, хто сутыкаўся з ім. У выніку чалавек ... які цяпер стаў еці ... схаваўся ад вачэй іншых людзей, пражываючы сваё вечнае існаванне ў галечы і адзіноце. Ну, ва ўсякім выпадку, такая гісторыя. Маккей, твае гадзіны ўсё яшчэ працуюць?
  
  Выцягнуўшы з кішэні патрапаныя гадзіны, ён адкрыў крышку і абвясціў: "Ужо палова на адзінаццатую".
  
  “ Сонца ўзыдзе раней, чым ты паспееш азірнуцца. Раніцай мы з Чатанг адпраўляемся ў манастыр. Нам усім варта паспрабаваць крыху паспаць. І дзеля нашай бяспекі, джэнтльмены, я прапаную нам застацца разам, у адной палатцы.
  
  "Ага," сказаў Фосс.
  
  "Дакладна," прамармытаў Маккей, прыбіраючы гадзіны назад у кішэню і выцягваючы замест іх свой патрапаны дзённік і агрызак алоўка.
  
  
  
  
  
  “ Вось гэта так, - прамармытаў Маккей, вытрасаючы сябе з успамінаў. Так даўно ... цэлае жыццё назад ... няўжо гэта адбылося на самай справе?
  
  “ З вамі ўсё ў парадку, палкоўнік? - Спытала Сінція, медсястра.
  
  “Хммм? О, так, цалкам."
  
  "На імгненне ты выглядаў трохі... ... Я не ведаю... страчаным".
  
  "Цяпер я ў парадку", - сказаў ён, нацягваючы ўсмешку. Затым зноў утаропіўся на газетную фатаграфію.
  
  Калі сэр Джордж Ленакс пакінуў лагер той ноччу ў маі 1892 года, гэта быў апошні раз, калі хто-небудзь бачыў яго. Яго знікненне было расцэнена як смерць на гары, і яго віталі як героя. Маккей, Фосс, чалавек, які называў сябе Грейсаном, і шерпа, вядома, вярнуліся ў вёску без здарэнняў, і ў наступныя гады Маккей ніколі не спрабаваў абвергнуць гераічную легенду, навакольнае сэра Джорджа Ленакса, і адчуваў, што ніхто б яму не паверыў, калі б ён паспрабаваў. Як і, наколькі яму вядома, Фосс, з якім ён падтрымліваў кантакт да тых часоў, пакуль падобны на бульдога альпініст не загінуў падчас іншай экспедыцыі, неўзабаве пасля пачатку стагоддзя.
  
  Акрамя шэрпаў, якіх Маккей больш ніколі не бачыў, толькі адзін чалавек ведаў праўду.
  
  Праз некаторы час пасля экспедыцыі ён даведаўся сапраўдную асобу чалавека, падарожнічаць пад імёнамі Сигерсон і Грейсан. Падчас іх сустрэчы, вядома, ён, як і ўвесь астатні свет, меркаваў, што Шэрлак Холмс мёртвы. Толькі пасля Першай сусветнай вайны ён набраўся смеласці напісаць яму ліст, адрасаваўшы яго проста "С. Холмс, Сасэкс." У лісце ён зноў прадставіўся і выпадкова згадаў, што, хоць ён так і не даслужыўся да звання генерал-маёра, ён, па меншай меры, можа адрозніць вінтоўку Маўзера ад дроціка.
  
  Прайшоў амаль год, перш чым прыйшоў адказ - кароткая запіска наступнага зместу:
  
  
  Мой дарагі Маккей:
  
  
  
  Я рады чуць, што з вамі ўсё ў парадку. І цяпер, калі гэта больш не пытанне жыцця і смерці, дазвольце мне прызнацца, што я заўсёды ненавідзеў Гілберта і Саллівана.
  
  Гадоў
  Ш
  
  
  Маккей усё яшчэ захоўваў дзе-то запіску разам са сваім старым дзённікам. Але цяпер усе яго ўвага была прыкавана да газетнай фатаграфіі. Ці магло гэта быць праўдай? Ці магло гэта сапраўды быць праўдай?
  
  Вядома, няма, гэта абсурд, сказаў яго рацыянальны розум, яго ваенны розум. Усё яшчэ ...
  
  Дрыжачымі старэчымі пальцамі Колін Маккей загарнуў у газету вакол фатаграфіі і асцярожна разарваў па згібам, пакуль не прыбраў фатаграфію са старонкі. Ён захавае гэтую фатаграфію. Упершыню за даволі доўгі час ён сапраўды з нецярпеннем чакаў, калі прачнецца на наступны дзень, толькі для таго, каб правесці дзень, разважаючы пра загадку фатаграфіі, гэтай нібыта зробленай Шиптоном фатаграфіі еці, на якой быў намаляваны жахлівы адбітак левай ногі без другога пальца ...
  
  Сапраўды гэтак жа, як нага сэра Джорджа Ленакса.
  
  OceanofPDF.com
  
  Вада з Месяца
  
  Кэралін Уит
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Быць ці не быць —Сигерсон. Вось у чым пытанне. Высокі ангелец з ястрабіных носам разважаў пра асобу, пакуль яго скакун нязграбна прабіраўся па густым лясах паўночнага Сіяма, разгойдваючы хауду на спіне з боку ў бок з рытмічнай рэгулярнасцю, ад якой страўнікі большасці брытанцаў заклікалі аб літасці.
  
  Ён атрымаў тэлеграму ў Катманду: НЕАДКЛАДНА АДПРАЎЛЯЙСЯ Ў ЧИАНГМАЙ, СПЫНІ КАНТАКТЫ З АГЕНТАМ КАМПАНІІ "БАРНЭА", СПЫНІ "ПОЛЛУКС".
  
  Поллуксом быў, вядома, яго брат Майкрофт. Ён павінен быў знайсці агента кампаніі "Барнэа" і ўвесці ў размову слова "кастор". Узамен ён атрымліваў разведданыя для адпраўкі па некалькіх бяспечным адрасах назад у Уайтхолл. Так пачалася Вялікая гульня на Ўсходзе; нарвежскі даследчык выпадкова пазнаёміўся з брытанскім валлахом з цікаў дрэва, які перадаў інфармацыю, атрыманую ад сіямскага наследнага прынца, качыньскага кантрабандыста опіуму, карэнскіх дрэсіроўшчыка сланоў і кітайскага гандляра. Такім чынам, Уайтхолл працягнуў свае шчупальцы ў самыя далёкія куткі сваёй імперыі і за яе межы.
  
  Ці бачыў хто-небудзь, як ён атрымліваў тэлеграму? Падазраваў ці хто-небудзь, што чалавек, які стаў сенсацыяй, пракраўшыся ў таемную сталіцу Тыбету Лхасу і сустрэўшыся з вярхоўным ламай, цяпер прыбывае ў Сіям з місіяй брытанскага ўрада?
  
  
  
  Калі хто-то на зямлі западозрыць нядобрае, то ён не павінен насіць прозвішча Сигерсон.
  
  Ён не мог аднавіць сваё ўласнае імя, таму што гэта імя належала мёртваму чалавеку.
  
  Ён і не падазраваў, што паміраць будзе так нязручна.
  
  Паганяты прабурчаў загад, і слон спыніў сваё дзіўна хуткае прасоўванне скрозь густую лістоту. "Хутчэй за падыходзіце да лодцы, мисса Сигсон", - сказаў карычневы чалавек. Куткі рота ангельца кранула ўсмешка. Чаму такое трехсложное імя, як Сигерсон, здавалася прамаўляльнымі народу, караля якога звалі Чулалонгкорн?
  
  Стрэл напалохаў слана, які падняў сваю вялікую галаву і зайграў пра сваё гора. Павольная, нязграбная хада змянілася галопам, які мог бы кінуць выклік пераможцу дэрбі. Холмс ўчапіўся ў хауду абедзвюма рукамі, затым зразумеў, што нічога не даб'ецца, застаючыся са зверам. Ён выслізнуў з скрыні, ухапіўся адной рукой за вяроўку слана і саскочыў на зямлю. Ён на хуткасці ўрэзаўся ў папараць, удар сцягно і вывіхнуў шчыкалатку, у той час як слон зароў і пабег, у паніцы збіваючы маленькія дрэўцы. Холмс перакаціўся і схаваўся ў густым падлеску, калі трое ўзброеных стрэльбамі мужчын прамчаліся міма яго, пераследуючы звера.
  
  Паганяты быў мёртвы. Холмс знайшоў яго цела недалёка ад таго месца, дзе пачуў першы стрэл. Холмс прыкрыў цела некалькімі галінкамі, але толькі пасля таго, як забраў харчы забітага. Яму трэба было падтрымліваць свае сілы — і яму трэба было скінуць сваю апошнюю асобу. Было ясна, што Сигерсон больш не быў надзейным імем, пад якім можна падарожнічаць.
  
  
  
  
  
  Луіс Леоновенс хваляваўся. Ён чакаў Кастару амаль тры тыдні. Ён сядзеў у сваім офісе кампаніі "Барнэа" у Чиангмае і глядзеў на знаёмае відовішча: сланы цягнуць цікаў бервяна да ракі, адкуль ім трэба было плыць у бок Бангкока. Нават пасля столькіх гадоў, праведзеных у Сіяме, звяры працягвалі зачароўваць яго. Хоць яны валодалі дастатковай сілай, каб спустошыць усю плантацыю, яны дазвалялі малюсенькім погонщикам і іх добра пастаўленым крючьям падганяць сябе.
  
  
  
  Гаплікі выглядалі больш небяспечнымі, чым былі на самай справе. Доўгія палкі з металічным кручком на канцы выкарыстоўваліся для таго, каб тыкаць сланоў ў ногі ці казытаць адчувальнае месца за хлопающими вушамі. Як патлумачыў адзін паганяты, штурхялі не былі балючымі, дзякуючы тоўстай шкуры таўстаскурага, ўразіўшай, але служылі напамінам звера, што яго дрэсіроўшчык побач і чакае паслушэнства. Статкавыя жывёлы, сланы павінны былі падпарадкоўвацца важаку, і праца паганятага заключалася ў тым, каб быць важаком свайго падапечнага. Абодва трэніраваліся разам з юных гадоў, і паганяты і яго слон былі такімі ж жанатымі — у некаторых выпадках значна больш жанатымі, — чым той жа паганяты і яго жонка. Сапраўды, у сиамцев была прымаўка, што шлюб падобны да слана: муж - гэта пярэднія ногі, якія выбіраюць кірунак, а жонка - заднія ногі, якія забяспечваюць сілу.
  
  Мужчына прыйдзе, нагадаў сабе Луіс. Мужчына прыходзіў заўсёды. Ён атрымліваў таямнічае паведамленне, у якім гаварылася, што яму варта чакаць каго-небудзь, хто скажа пэўнае слова, і калі ён чуў гэтае слова, ён павінен быў перадаць дэпешы. Такім чынам, карона была ў курсе пастаянна змяняецца сітуацыі ў шанских штатах на поўначы, дзе больш ваяўнічыя горныя плямёны змагаліся з брытанскім праўленнем ў Бірме. Карона трымала руку на пульсе, а сіямскі кароль, кампанія Барнэа і Луі Леоновенс - усё захоўвалі бачнасць нейтралітэту.
  
  Калі мужчына не прыйдзе— Але Луіс не хацеў засяроджвацца на такой магчымасці.
  
  
  
  
  
  Змардаваны, ахоплены ліхаманкай полукостюм, які, спатыкаючыся, выбраўся з джунгляў на паляну, меў толькі аддаленае падабенства са здаровым ангельцам з ястрабіных носам, якія пазбеглі нападу трыма тыднямі раней. Накульгваючы на пашкоджаную нагу, напераменку сястры і дрыжучы ад ліхаманкі, змучаны інфекцыяй, якая аслабіла яго, і востра маючы патрэбу ў ежы і пітво, гэты нікчэмны абломак ляжаў, дергаясь і стогнам, на паляне, пакуль добры рисовод не закінуў яго на запрэжаную валамі калёсы і не адвёз да місіянерам ў бальніцу Маккормика.
  
  Большую частку тыдня ён праляжаў у ложку, метаясь і стагнала ў прыступах ліхаманкі, амаль не дамагаючыся прагрэсу, нягледзячы на вялікія дозы хініну.
  
  
  
  "Слон нічога не рабіў ноччу", - прамармытаў у трызненні ангелец. "Гэта быў цікавы інцыдэнт". Ён варочаўся на прасякнутых потым прасцінах, перабіраючы выпадковыя ўспаміны ў сваім запаленым малярыяй мозгу.
  
  Медсястра Сакавіка Стаббинс не звярнула на яго ўвагі. Хто ведаў, што скажуць людзі, калі іх ахопіць ліхаманка? У шпіталі індыйскай арміі, дзе яна праходзіла падрыхтоўку, ёй даводзілася чуць значна горшае. Яна жэстам загадала Люсі падсунуць пад стонущее істота судна, на ўсялякі выпадак.
  
  Яе памочніца, Люсі Прытчард, была дачкой амерыканскага місіянера, цвёрда які рашыў асвоіць прафесію медсёстры, нягледзячы на сваю маладосць і навізну ў краіне. Яна была валявой дзяўчынай, якая імкнецца вучыцца, але ўсё яшчэ адчувала поўнае глыбокай пашаны трапятанне, замяшанне, а часам і адкрыты жах ад чужасці навакольнага. Цяпер яна падскочыла, калі ў палату ўвайшоў пакрыты татуіроўкамі Шан і спытаў аб сваім суайчыннікі з палаты тубыльцаў.
  
  "Хто гэта быў?" Спытала Люсі, калі мажны мужчына накіраваўся ў паказаным Мартай кірунку. “Ён выглядае такім лютым. Ён не сиамец, ці не так?"
  
  Сакавіка хмыкнула. З аднаго боку, яна не ўхваляла, што выхаваныя юныя лэдзі гуляюць у лэдзі Баунтифул ў яе бальніцы; з другога, яна неахвотна прызнавала, што да гэтага часу Люсі рабіла ўсё, аб чым яе прасілі, без скаргаў. Не яе віна, што яна была родам з далёкага месцы пад назвай Канзас і ніколі раней не бачыла прадстаўнікоў племя шан.
  
  “Ён слуга палкоўніка Працёр. Ён родам з штатаў Шан на поўначы", - патлумачыла Сакавіка. “Гэта частка Сіяма, якая таксама распасціраецца ў Бірму. Гэта было стрэмкай ў баку імперыі з тых часоў, як упаў Мандалай. Мужчыны робяць сабе шнары і афарбоўваюць іх сіняй фарбай. Гэта спосаб адганяць зло. Часам, "працягнула яна, пераходзячы да сваёй тэме," у парэзы ўстаўляюць каштоўныя камяні. Мяркуецца, што гэта робіць іх неўспрымальныя да кулявых раненняў ".
  
  Твар Люсі азарыўся усмешкай, обнажившей яе няроўныя зубы і лагоднасць. “У Амерыцы ёсць такія індзейцы, Танцоры-Прывіды. Яны думаюць, што, танцуючы пэўным чынам і носячы пэўную вопратку, яны таксама не памруць. Вядома, - сказала яна, і яе ўсмешка пацьмянела, - небаракі памыляюцца, і іх адразу ж заб'юць, калі яны сустрэнуць кавалерыю.
  
  
  
  "Апельсіны, прынясіце мне апельсіны", - умольвала пацыентка кранальна тонкім голасам. “Пяць апельсінавых костачак, усе рудыя. Усе рудыя, і ўсё ў лізе". Змардаваны мужчына рэзка сеў на ложку, вылупіўшы вочы, на твары застыў непадробны жах. "Беражыцеся Рудавалосай Лігі!" - закрычаў ён жахлівым голасам.
  
  "Цяпер, зараз", - сказала Марта сваім самым заспакаяльным тонам, схапіўшы мужчыну за кастлявыя плечы, спрабуючы паваліць яго на ложак. "Тут няма рыжавалосых мужчын".
  
  Нягледзячы на сваю слабасць, невядомы пацыент быў занадта моцны для Марты і Люсі разам узятых. - Ідзі прывядзі Кхун Сена, - сказала Сакавіка паміж ўздыхамі, пераносячы ўвесь свой вага на ногі мужчыны.
  
  "Хто?" Спытала Люсі.
  
  "Мужчына з сінімі шнарамі," патлумачыла Сакавіка. “ Ён у аддзяленні для тубыльцаў.
  
  Калі Кхун Верасня прыбыў, ён адразу ж узяў сітуацыю пад кантроль. Гады службы ў палкоўніка Працёр ў Бірме навучылі яго армейскай дысцыпліне і армейскай дыспетчарызацыі. Ён абхапіў пацыента за грудкі, падняў яго з ложка, як быццам ён быў не больш чым шытая лялькай, і пачакаў, пакуль Люсі памяняе прасякнутыя потым прасціны. Сакавіка Стаббинс сунула мужчыну ў рот лыжку настойкі опію, і Кхун Сенг з дзіўнай пяшчотай паклаў пацыента на ложак.
  
  Апускаючыся ў наркатычны сон, мужчына прамармытаў: “Сіні карбункул. У мяне павінен быць сіні карбункул".
  
  "Дзіўныя прадстаўлення бываюць у гэтых ліхаманкавых пацыентаў", - сказала Сакавіка. Яна не заўважыла, што Кхун Сен пільна паглядзеў на мужчыну ў ложку, як быццам упершыню ясна ўбачыў яго.
  
  
  
  
  
  На наступную раніцу ліхаманка спала, і хворы зноў здабыў розум. Ён больш не мармытаў па начах аб рыжавалосых сланах і не клікаў да сябе доктара Ватсана. Ён быў слабы, як кацяня, і ледзь мог праглынуць вадкую рысавую кашу, якую яму далі, але ён, нарэшце, прачнуўся і прыйшоў у прытомнасць. Ён ведаў сваё імя.
  
  "Сигерсон," сказаў ён скрыпучым голасам. “ Арнэ Сигерсон.
  
  Як толькі Луіс Леоновенс даведаўся, што Сигерсон, знакаміты даследчык, ляжыць у місіянерскай бальніцы Маккормика, выздоравливая ад ліхаманкі, ён уздыхнуў з палёгкай. Хоць Чиангмай прыцягваў мноства наведвальнікаў, у большасці з іх былі афіцыйныя справы, занадта відавочна звязаныя з тиковыми плантацыямі, каб кваліфікаваць іх як шпіёнаў Міністэрства замежных спраў. Але Сигерсон, чалавек, які вандруе па небританскому пашпарце, чалавек, відавочна які адправіўся ў кругасветнае падарожжа, быў ідэальным шпіёнам. Такім чынам, Сигерсон павінен быў быць яго чаканым госцем.
  
  З лёгкім сэрцам ён адправіўся ў бальніцу. Неўзабаве ён дамогся вызвалення мужчыны, паабяцаўшы даглядаць за ім у яго ўласным доме.
  
  Ён амаль чакаў, што яго госць вымавіць слова "кастор", як толькі яны пакінуць бальніцу, але Сигерсон нічога падобнага не зрабіў. Калі яны павольнай хадой хворых накіроўваліся да шэрагу самлоров за межамі бальніцы — рыкшаў з роварамі, якія прыводзяць у рух трохколавыя каляскі, - нарвежац схапіў Луіса за руку і ціха сказаў: "Ніколі не сядай на першым самлор".
  
  Луіс сур'ёзна кіўнуў; ён ведаў, што дэпешы паведамлялі аб апошняй успышцы вайны сярод саубва, дробных правадыроў плямёнаў шан у Брытанскай Бірме, але ён не меркаваў, што прама тут, у Чиангмае, можа адбыцца здрада.
  
  Апынуўшыся ў экіпажы, Сигерсон сеў, накінуўшы на плечы коўдру, і ўтаропіўся на Стары горад Чиангмай з яго мудрагелістымі асабнякамі з цікаў дрэва, пагада з белымі купаламі і адкрытымі рынкавымі плошчамі. Луі, якому не цярпелася хутчэй завяршыць сваю частку справы, ухваліў асцярожнасць гэтага чалавека. Дома ў яго будзе дастаткова часу, каб абмеркаваць іх сур'ёзныя справы.
  
  Ён быў раззлаваны, выявіўшы, што яму не наканавана застацца сам-насам са сваім госцем. Палкоўнік Працёр, у мінулым які служыў у брытанскай арміі, сядзеў на адкрытай верандзе з цікаў дрэва з куфлем джына з тонікам ў руцэ.
  
  "Леоновенс," сказаў ён сваім гулкім, як на пляцы, голасам, - я ўзяў на сябе смеласць зайсці, каб пазнаёміцца з вашым паважаным госцем. Я ўпэўнены, вы ведаеце, што Сигерсон - гэта чалавек, які пранік у таямніцы Тыбету ".
  
  Луіс дазволіў прадставіць сябе свайму госцю, даўшы сабе толькі імгненне на тое, каб задацца пытаннем, адкуль палкоўнік ведаў, што Сигерсон будзе там. Палкоўнік, як ён ведаў на свой страх і рызыка, умеў ўсё даведацца і заўсёды быў у курсе падзей у Чиангмае. Палкоўнік таксама ўмеў прымаць камандаванне незалежна ад таго, дзе ён знаходзіўся і ў чыім доме знаходзіўся. Луіс даволі шматзначна выказаў здагадку, што даследніку патрэбен адпачынак, але Сигерсон сказаў, што яму хочацца пасядзець на верандзе і выпіць фруктовага соку, таму Луіс патэлефанаваў слузе.
  
  
  
  "Такім чынам, Леоновенс," прагрымеў палкоўнік, - наша маленькая вёска і ваш дом будуць ганарыцца двума знакамітымі людзьмі, пакуль Сигерсон тут". Ён падмацаваў свае словы брэхам, у якім Луіс даведаўся асабліва невясёлы смех.
  
  Даследчык прыпадняў брыво. Было ясна, што ён паняцця не меў, чаму Луі можа прэтэндаваць на славу. Луі уздыхнуў і пачаў свой аповяд.
  
  "У палкоўніка будзе свая маленькая жарт", - ветліва сказаў Луі, хоць у глыбіні душы яму хацелася, каб гумар палкоўніка быў не такім грубаватым. “Уласна кажучы, гэта не мая слава, а маёй маці. Шмат гадоў назад яна напісала кнігу, у якой распавяла гісторыю нашага прыезду ў Сіям.
  
  "Ах, вядома", - адказаў хударлявы нарвежац. “Ваша маці была каралеўскім настаўнікам. Цяпер я ўспамінаю. Яна напісала самы захапляльны справаздачу аб сваім вопыце зносін з бацькам цяперашняга караля".
  
  “На мой густ, аповяд маёй маці быў занадта маляўнічым. Тыя, хто падштурхнуў яе да напісання гэтай гісторыі, былі зачараваныя аповядамі аб усходнім варварстве, і, баюся, яна аказала ім занадта вялікую паслугу ". Ён усміхнуўся, але ва ўсмешцы быў намёк на боль. "Не заўсёды можна аддзяліць факт ад выдумкі, калі Босвелл публікуе тваю жыццё".
  
  Згадка пра Босуэлле абудзіла што-то ў падсвядомасці даследчыка. Босуэлл, які дадаў занадта шмат рамантыкі ў тое, што павінна было быць гісторыямі аб навуцы, — але што гэта значыла? Якое дачыненне ён меў да навукі? Ён адкінуў гэтую думку; несумненна, яна прыйшла з туману хваробы.
  
  
  
  
  
  Праз Два дні, калі Сигерсон пачаў праяўляць прыкметы нарастаючым сілы, палкоўнік зладзіў званы абед у яго гонар. Да таго часу Луіс пачаў задавацца пытаннем, ці быў Сигерсон на самай справе Кастором. Расчараваны стрыманасцю свайго госця, ён сам увёў у размову тэму касторовых бабоў, якія выгадоўваліся ў гэтым раёне, але без бачных вынікаў. Увесь размова гэтага чалавека быў безжыццёвы, нават калі яны былі сам-насам.
  
  Ці магло быць так, што Сигерсон не быў Кастором, і што яго сапраўдны кантакт ўсё яшчэ быў на волі?
  
  Што ж тады ён будзе рабіць з сабранай ім інфармацыяй — інфармацыяй, якая павінна была трапіць у рукі Уайтхолл пры першай жа магчымасці? Ён не адважваўся выкарыстоўваць больш адкрытыя каналы; кароль Сіяма, адзін яго дзяцінства, захаваў незалежнасць сваёй краіны толькі таму, што навучыўся хадзіць па тонкай грані. Луі не хацеў быць тым, хто размывае гэтую грань і стварае праблемы свайму былому школьнаму таварышу. Луі так засяроджана разважаў над пытаннем, што ледзь прыслухоўваўся да ветлівым размоў, тым, што адбываецца вакол яго.
  
  Палкоўнік сядзеў на чале свайго вытанчана сервированного стала, яго жонка - у нагах. "Звычайна мы падаем ангельскую кухню," сказала яна сваім высокім, трэснутым голасам, " але ў гонар нашага выбітнага госця я падумала, што было б пацешна прыгатаваць стравы сіямскі кухні. Мае кухары рыхтавалі гэта пачастунак на працягу двух дзён.
  
  Маленькія, тонкія смуглявыя жанчыны ў доўгіх квяцістых спадніцах на дыбачках увайшлі ў сталовую бунгала, несучы падносы са мноствам маленькіх талерачак. Іх яны паставілі ў цэнтры стала, а не на месца, дзе звычайна вячэраюць асобна. Відавочна, хто-то ўзяў ўзоры кожнага стравы і прыправы дадаў у выглядзе здробненай зялёнай зеляніны, вострага на выгляд аранжавага перцу чылі і іншых, менш вядомых рэчываў буянства кветак, варьирующихся ад шафраново-жоўтага да цёмна-фіялетавага і пылающе-чырвонага.
  
  "Кажуць," заўважыў Сигерсон сваім лёгкім, іранічным тонам, "што сіямскія кары джаліць, як змяя, ўзбуджае, як стрыхнін, і такое ж тонкае і пачуццёвае, як кітайская куртызанка".
  
  Палкоўніку атрымалася ад душы засмяяцца, у той жа час выказаўшы незадавальненне "не пры дамах".
  
  "Што тычыцца апошняй хвалы," ветліва працягнуў даследчык, - то я не магу судзіць".
  
  Потрясенное, але употай задаволены выраз твару жонкі палкоўніка было неацэнным. Для чалавека, які любіць тэатр, выкананне ролі дастаўляла масу задавальненняў. На жаль, гэты канкрэтны акцёр забыўся, што ён адыгрывае пэўную ролю.
  
  Гэта быў Сигерсон, які цьмяна прыпамінаў, што чуў імя Шэрлака Холмса, але не мог дакладна ўспомніць яго.
  
  Пасля вячэры дамы пайшлі, а палкоўнік разліў брэндзі па куфлях і раздаў іх па крузе, прапанаваўшы таксама содавую. Да гэтага часу Сигерсон быў ужо дастаткова здаровы, каб прыняць прыстойны напой.
  
  "Для мясцовай трапезы патрэбен мясцовы дым", - сказаў палкоўнік Працёр, падміргнуўшы. У пакой увайшла самая прыгожая з служанак, несучы вялікую срэбную чару. З чары тырчалі доўгія трубачкі белыя, абгорнутыя чырвонымі палоскамі фальгі; дзяўчына абрала адну і працягнула Сигерсону.
  
  
  
  "Вы калі-небудзь спрабавалі сапраўдную цыгару?" Палкоўнік ухвальна ўсміхнуўся, калі даследчык уважліва агледзеў цыгару. “Гэта лепшыя цыгары ў Бірме, прывезены з уласных каралеўскіх запасаў у Мандалае. Я сам забраў іх з палаца ў якасці маленькага сувеніра.
  
  “ Палкоўнік, - Луіс адчуў сябе змушаным паказаць, - прысутнічаў, калі кароль Тібо быў сасланы ў Індыю ў 1885 годзе.
  
  Гнуткая смуглокожая служанка дастала пачак запалак і доследнай рукой запаліла кожнаму мужчыну па цыгары, затым пайшла, пакінуўшы чару на стале.
  
  Сигерсон некалькі разоў зацягнуўся, яго твар засяроджана выцягнуўся. Ён выпусціў колца дыму, падняў вочы да па-майстэрску выразаным столі з цікаў дрэва і сказаў: “Лісце Таната, сушаныя, з прысмакам драўніны, запраўленай тамариндом, здробненыя тытунёвыя лісце, загорнутыя ў пальмавую галіну з арэхам бетэль. Цудоўна. Досыць мяккі для лэдзі — а мне казалі, што бірманскі дамы любяць свае цыгары не менш, чым любы мужчына ".
  
  "Што яны робяць, сэр, што яны робяць". Палкоўнік шырока ўсміхнуўся; ён быў чалавекам, які любіў пакрасавацца, і яшчэ больш яму падабалася, калі яго жэсты належным чынам ацэньваліся.
  
  "Я напісаў манаграфію," працягваў даследчык, - пра 140 разнавіднасцях ясеня, з якімі я сутыкнуўся ў сваіх даследаваннях. Я мяркую, што ў індыйскай лункі быў нумар 135, а ў бірманскай черуты - 136. Вядома, "працягваў ён," гэта, як вы кажаце, вышэйшая форма мастацтва; сяляне паляць мярзотнае зялёную траўку.
  
  "Навошта," услых здзівіўся палкоўнік, " каму-то спатрэбілася пісаць манаграфію аб эше?
  
  Хоць забі, Арнэ Сигерсон не ведаў адказу на гэтае пытанне. Ён паняцця не меў, чаму гэтыя словы сарваліся з яго вуснаў.
  
  Луіс Леоновенс пачынаў верыць не толькі ў тое, што яго наведвальнік не быў доўгачаканым Кастором, але і ў тое, што ён быў зусім вар'ятам.
  
  Вячэрні забаўка не скончылася выкуриванием черут. Палкоўнік арганізаваў для свайго высокага госця яшчэ адно мясцовае пачастунак — выставу сіямскіх байцовых рыбак.
  
  - Бэці спленденс, - сказаў ён, паказваючы на дзве маленькія міскі на стале з цікаў дрэва.
  
  "Сапраўды, цудоўна", - заўважыў даследчык. Рыбы былі пышныя: адна цёмна-сіняга колеру, а іншая - ярка-аранжавага. У кожнага былі доўгія перыстыя плаўнікі і хвасты, і кожны плаваў з вытанчанасцю.
  
  Палкоўнік зачэрпнуў рукой рыбу колеру індыга і кінуў яе ў міску, занятую аранжавай беттой. Гэтыя двое кінуліся адзін на аднаго, змагаючыся ў вадзе, як змагары, колеру ўспыхвалі, вада пенілася.
  
  Праз некалькі секунд усё было скончана. Вада стала ружовай ад крыві, а вогненнага колеру рыба ляжала зверху мёртвай, у той час як яе пераможны блакітны супернік плаваў хуткімі ўсхваляванымі коламі вакол чары.
  
  Назіраючы за двума істотамі, сцепившимися ў смяротнай сутычцы, Сигерсон адчуў дзіўнае адчуванне. Яму здалося, што ён падае. Ён пачуў гук нясецца вады, хуткі і смяротны, і адчуў, што кідаецца насустрач сваёй гібелі, абхапіўшы рукамі цела іншага чалавека. Як і ў выпадку з рыбай, адзін павінен памерці, іншы павінен жыць.
  
  Але кім жа ён быў?
  
  Ён схапіўся за край стала, але гэтага было недастаткова. Ён споўз на падлогу ў глыбокім непрытомным стане.
  
  Калі ён прачнуўся, з яго вуснаў сарвалася адно-адзінае слова. "Ватсан," слаба прамовіў ён. “ Прывядзіце доктара Ватсана.
  
  "Тут няма нікога з такім імем", - няўпэўнена сказаў Луіс. Мужчына быў альбо вар'ятам, альбо ў яго пачаўся рэцыдыў ліхаманкі. Паколькі ён клікаў лекара, апошні здавалася больш верагодным. Але калі лекар, які лячыў Сигерсона ў бальніцы Маккормика, прыйшоў наведаць яго, ён абвясціў, што ліхаманкі ў даследчыка няма, і сказаў, што ён ідзе на папраўку.
  
  Луіс быў не адзіным чалавекам у пакоі, сомневавшимся ў здравомыслии даследчыка. Сам Сигерсон, спакойна седзячы ў сэмлоре на зваротным шляху да дома свайго гаспадара, прыйшоў да аналагічнага высновы. Палкоўнік вельмі цікавіўся яго падарожжам у Лхасу, і на гэтыя пытанні ён адказваў з лёгкасцю, але калі размова зайшла аб яго жыцці да Тыбету, ён стаў маўклівым і няёмкім.
  
  Ён успомніў Тыбет. Ён нічога не памятаў да Тыбету.
  
  З такім жа поспехам ён мог нарадзіцца ў храме, дзе сядзеў ля ног галоўнага ламы.
  
  І навошта каму-то пісаць манаграфію аб попеле?
  
  На наступны дзень Луі прапанаваў свайму госцю экскурсію па Чиангмаю, і запрашэнне было з удзячнасцю прынята. Праходзячы міма Замежнага могілак, на якім ўзвышалася статуя каралевы Вікторыі ў натуральную велічыню, яны заўважылі, што адна з магіл была адкрыта і двое сиамцев падымалі труну з месца пахавання.
  
  "Без сумневу, вязуць яго дадому для належных пахавання", - заўважыў Луіс. “Некаторым сем'ям не падабаецца думка пра тое, што іх сваякі пахаваныя так далёка.
  
  
  
  У гэты момант рука аднаго з рабочых саслізнула з вяроўкі, і труну пакаціўся па смарагдава-зялёнай лужку. Яна расхінулася, і адтуль вывалілася не забальзамаванае цела, загорнутае ў прасціну, а куча пакрытыя карычневымі плямамі костак, якія больш былі падобныя на сухія дровы, чым на рэшткі чаго-небудзь чалавечага.
  
  Тубылец закрычаў і ўцёк. Яго таварыш затрымаўся ўсяго на секунду даўжэй, але сышоў з яшчэ большай хуткасцю.
  
  "Дрэнная прыкмета", - патлумачыў Луіс. “Без сумневу, яны думаюць, што тут замяшаныя злыя духі. Яны зробяць паднашэнне ў доме духаў, каб ўласкавіць дэманаў".
  
  Сигерсон хутка ступіў да адкрытага труне. Ён апусціўся на калені на роўную палянку і агледзеў косткі, паварочваючы іх у руцэ і ўглядаючыся ў іх так, нібы спрабаваў прачытаць пасланне ў іх расколінах. Ён павярнуў галаву і паглядзеў на Луіса з сур'ёзным выразам на худым твары. "Калі ў гэтым горадзе ёсць такое паняцце, як паліцэйскі, "сказаў ён, - нам лепш выклікаць яго".
  
  "Чаму?" Спытаў Луіс. "Я бачу, што цела не было належным чынам падрыхтавана да пахаваньня, але, вядома, гэта не злачынства".
  
  "Гэта цела," адказаў даследчык, " належыць не еўрапейцу. Больш таго, - працягнуў ён, - гэта была жанчына. У рэшце рэшт, яно было забіта".
  
  
  
  
  
  Паліцэйскі ўчастак у Лампанге ўяўляў сабой доўгае будынак на палях з пакоямі па абодвух канцоў і адкрытым прасторай у цэнтры на сіямскі манер. Ён быў выфарбаваны ў белы колер зверху і чорны знізу, а яго садовы ўчастак тануў у яркіх колерах. Сяржант Тэд Чутима уздыхнуў за сваім сталом з цікаў дрэва, перачытваючы справаздачы шасці сваіх афіцэраў. Некалькі п'яных пагонцаў пагналі сваіх сланоў па рысавым палях фермера, у кітайскага гандляра скралі тры свежевыловленных рыбіны, а адзін сампаны, як паведамлялася, быў скрадзены толькі для таго, каб выявіцца ў рацэ каля дома швагер ўладальніка.
  
  Тэд часам задаваўся пытаннем, чаму ён стаў паліцыянтам. Ён вывучыў ангельскую і трохі французская ў місіянераў і любіў чытаць крымінальныя апавяданні на гэтых мовах. Ён захапляўся Видоком і лічыў К. Агюста Дюпена найвялікшым дэтэктывам ў свеце — пакуль не знайшоў стары нумар "Часопіса "Стрэнд" у кніжным кіёску Бангкока. Там ён з завороженным цікавасцю прачытаў гісторыю дэтэктыва, значна больш бліскучага, чым усе астатнія, - Шэрлака Холмса.
  
  
  
  Але злачынства, расчыненыя вялікім Холмсам у лонданскім сіці, былі сапраўднымі злачынствамі, дасканалымі сапраўднымі злачынцамі, а не паўсядзённымі дробнымі разборкамі вясковых жыхароў, якія занадта шмат выпілі або бралі рэчы ў пазыку без дазволу. Ён прагнуў забойства, таямніцы, расследавання.
  
  Косткі на Замежнай могілках у Чиангмае абяцаюць многае, сказаў ён сабе, сядаючы на паравой катэр, які даставіць яго ўверх па рацэ. Па крайняй меры, гэта была б перадышка ад штодзённасці, шанец адправіцца на месца здарэння і дапытаць сведак. Ён задаволена ўсміхнуўся, атрымліваючы асалоду ад знаёмым вострым густам бетэля на мове і назіраючы за барж з рысам, павольна плылі ўніз па рацэ ў бок Бангкока.
  
  Сведкамі, ожидавшими яго на месцы пахавання, былі трое фаранг: адзін высокі і хударлявы ястрабіных з носам, які прадставіўся Сигерсоном; іншы вусаты і лысаваты, які прадставіўся Луісам Леоновенсом з кампаніі па вытворчасці ціка на Барнэа; і трэці, сівы, прамы, як шомпал, мужчына з чырвоным тварам, які запатрабаваў растлумачыць сэнс гэтага бязладдзя.
  
  "Палкоўнік Працёр", - сказаў Тэд з нацягнутай усмешкай. "Як міла з вашага боку прыйсці і ўзяць на сябе адказнасць за гэтую прискорбную сітуацыю". Ветлівасць была неад'емнай часткай сіямскага ладу жыцця; Тэду ніколі б не прыйшло ў галаву паслаць старога канюка прэч і дазволіць яму спакойна разабрацца, хоць кожнай клетачкай сваёй істоты ён горача жадаў зрабіць менавіта гэта. Былы армейскі афіцэр, здавалася, быў няздольны ўсвядоміць, што Сіям не быў брытанскай калоніяй.
  
  “Труна і надмагільны камень належаць ветэрану брытанскай арміі. Вядома, я павінен узяць на сябе адказнасць. Гэта меншае, што я магу зрабіць для сям'і беднага хлопчыка ".
  
  "Дзе б ні быў ваш "бедны хлопчык", "мякка заўважыў Сигерсон," яго няма ў адведзенай яму магіле.
  
  "Чаму вы так упэўненыя?" спытаў палкоўнік. “Усё, што ў нас тут ёсць, - гэта косці. Хто можа сказаць, мужчынскія або жаночыя, еўрапейскія або азіяцкія?"
  
  "Што тычыцца полу," спакойна адказаў даследчык, " паглядзіце на таз. Па відавочным прычынах ён шырэй мужчынскага. Вымераўшы берцовую костка, мы бачым, што яе рост быў усяго пяць футаў. Дадайце да гэтага той факт, што яе скулы больш выдатныя, чым у еўрапейка, і ў яе ёсць паглыбленне ў форме рыдлёўкі за пярэднімі верхнімі зубамі, і я скажу, што яна азіяцкага паходжання. І паглядзі на яе берцовую костка, вось тут.
  
  
  
  "Што наконт гэтага?" Палкоўнік ніколі не адрозніваўся цярпеннем, і Тэду было цікава ўбачыць, што ён ставіўся да сваіх субратам-еўрапейцам з тым жа грэбаваннем да пачуццяў, што і да тых, каго называў "тубыльцамі".
  
  "Бачыш гэтыя шышкі на канцы косткі, бліжэйшай да лодыжцы?" Тэд прасачыў за пальцам даследчыка, указывавшим на доўгую костка ногі. У імгненне вока ён зразумеў, што азначае фаранг, і яго вочы загарэліся пазнаваннем і захапленнем. Ён павінен быў убачыць гэта сам.
  
  “ І што з гэтага? Ты хочаш сказаць, што яна была страхоццем?
  
  "Паглядзіце на гэтага чалавека, які сядзіць на кукішках побач з прылаўкам з ежай", - скамандаваў Сигерсон, паказваючы костлявым пальцам. Шыракатвары жабрак прысеў на кукішкі, жуючы бетэль і з задаволеным выразам твару разглядаючы мінакоў. “Бачыце, як ён прысядае з паднятымі каленамі і ягадзіцамі на пятках? Гэта прысяданне стварае грані косткі на ніжняй частцы большеберцовой косткі. Вы калі-небудзь бачылі еўрапейца, які мог бы так прысядаць? - з выклікам спытаў ён палкоўніка.
  
  Тэд здушыў ўсмешку. Бачанне палкоўніка або любога іншага краснолицего фаранга, калі ўжо на тое пайшло, які сядзіць на кукішках і скручивающего ліст бетэля, было занадта каштоўным, каб ім не атрымаць асалоду ад.
  
  "Добра," злосна пагадзіўся палкоўнік, " яна мясцовая. Але што яна робіць на магіле Робінсана і чаму вы кажаце, што яе забілі?
  
  Тэд мог бы адказаць на гэтае пытанне сам, але ён навучыўся трымацца ў цені, наколькі гэта магчыма, калі мае справу з еўрапейскім супольнасцю. Ён возьме справу ў свае рукі, калі яны стомяцца ад сваёй гульні. Як толькі навізна пройдзе, ён ведаў, што іх мала зацікавіць забойства мясцовай жанчыны.
  
  У гэтым ён быў няправы. Леоновенс, валлах з цікаў дрэва, спаслаўся на неадкладныя справы і вярнуўся ў свой кабінет, але высокі хударлявы мужчына і палкоўнік засталіся на месцы. Shan слуга палкоўніка, Кхун Сенг, прынёс кошыкі і сіта, шчоткі і невялікія металічныя інструменты. Тэд ўзяў на сябе ролю асістэнта, дапамагаючы Сигерсону раскладваць косткі ў належным парадку: спачатку буйныя, затым дробныя па меры іх здабывання, выкарыстоўваючы сіта для прасейвання бруду і збору нават самых маленькіх пальцаў рук і ног. Сигерсон і Тэд выкарыстоўвалі шчоткі і інструменты, каб прыбраць бруд пасля таго, як косткі былі вынятыя з кошыка. За ўсе гады службы ў паліцыі Тэд ніколі не бачыў, каб з целам звярталіся так спрытна і з такой навуковай дакладнасцю. Ён не быў упэўнены, што нават вялікі Холмс праявіў бы такую асцярожнасць.
  
  
  
  У якой-то момант Сигерсон пагрузіў пінцэт у бруд і што-то выцягнуў. “Сяржант, - паклікаў ён, - падыдзіце, паглядзіце на гэта, калі будзеце так ласкавы. Я не ведаю дакладна, што гэта такое, але гэта можа быць важна ".
  
  Тэд паспяшаўся да месца пахавання. Ён узяў пінцэт выраблены з рук еўрапейца і даследаваў яго змесціва.
  
  "Валасы з хваста слана", - сказаў ён. “Скручаныя ў кольца. Гэта звычай некаторых горных плямёнаў". З раптоўнай усмешкай, осветившей яго арэхава-карычневае твар, ён крыкнуў: "Кхун Сенг, ты раней бачыў падобнае кальцо?"
  
  "Як вы можаце звяртацца да майму слузе без майго дазволу", - сказаў палкоўнік. "Я не пацярплю непадпарадкавання ад мясцовага жыхара".
  
  Але ён спазніўся. Кхун Сенг стаяў над мініяцюрным Тэдом, яго вочы былі прыкаваныя да плетеному кольцы, і ў іх цёмнай глыбіні чытаўся жах. Яго твар колеру какава пабялеў, з-за чаго сінія татуіроўкі-шнары вылучаліся, як лініі на карце.
  
  "Гэтыя кольцы даволі распаўсюджаныя ў штатах Шан", - сказаў палкоўнік, вымаючы іх пінцэтам і кідаючы на зямлю. “ Гэта проста амулет на ўдачу, вось і ўсё.
  
  "У гэтага небаракі было мала гэтага", - заўважыў Сигерсон. “Паглядзіце на шнары на гэтых костках. Яе забілі да смерці".
  
  Кхун Сенг выдаў жывёльны лямант і пабег з могілак, як быццам за ім гналіся ўсе дэманы пекла.
  
  "Забабонны," фыркнуў палкоўнік, " як і ўсе гэтыя азіяты.
  
  
  
  
  
  Праз Два дні Кхун Сенг з'явіўся ў бунгала Леоновенов, каб абвясціць, што палкоўнік захварэў і не зможа прысутнічаць на сённяшніх скачках у клубе Turf Club. На пакрытым татуіроўкамі твары шанцаў гуляла прыязная ўсмешка, калі ён паўтарыў самодіагностікі палкоўніка: "Працёр такин кажа, што гэта ліхаманка денге, праклён тропікаў".
  
  "Тады праз дзень ці два, з ім усе будзе ў парадку", - адказаў Луіс. Ён патлумачыў свайму госцю: "Палкоўнік за час службы ў арміі падхапіў разнастайныя замежныя заразы; ён прымае іх сам і праз некалькі дзён выходзіць як з вядра".
  
  Але на наступны дзень палкоўнік Працёр быў мёртвы.
  
  Сіям - гэта не Англія, а Чиангмай - не Бангкок, не кажучы ўжо пра Лондане. Не было інспектара Лестрейда, які стаў бы над целам і абвясціў смерць натуральнай, адважыўшыся першага ў свеце дэтэктыва-кансультанта заявіць адваротнае. Чалавек па імені Сигерсон суправаджаў свайго гаспадара ў дом палкоўніка, каб засведчыць пашану ўдаве, не думаючы ні аб чым, акрамя таго, што ваенны, павінна быць, памёр ад сваёй трапічнай хваробы.
  
  Наведвальнікаў сустрэў ля дзвярэй не Кхун Сенг, а сяржант Чутима. "Калі ласка, ўваходзіце, джэнтльмены", - з паклонам прамовіў невысокі смуглы чалавек. “ Я праводжу расследаванне абставінаў смерці палкоўніка і быў бы вельмі рады вашай дапамогі.
  
  "Расследаванне?" Луіс быў відавочна шакаваны. "Што тут расследаваць?"
  
  “Што тычыцца гэтага, спадары абодва, я яшчэ не ўпэўнены. Мяне сюды выклікала гаспадыня дома. Яна цвёрда ўпэўнена, што яе муж памёр не сваёй смерцю".
  
  “ Якія былі сімптомы ў палкоўніка? - Спытаў Сигерсон, усім сваім выглядам дэманструючы жывую цікавасць. Тэд адказаў, што ў палкоўніка былі ўсе прыкметы вострага страўнікавага прыступу, разам з ліхаманкай і потлівасць - карацей кажучы, яго сімптомы адпавядалі сімптомаў малярыі і ліхаманкі денге, а таксама некалькіх ядаў. Нядзіўна, што дамачадцы не западозрылі, што смерць была ненатуральнай.
  
  "Што прымусіла гаспадыню дома змяніць сваё рашэнне?" Пацікавіўся Сигерсон. Ён сядзеў на канапе з, здавалася, празмерна томнай натуральнасцю, але яго глыбока пасаджаныя шэрыя вочы іскрыліся цікавасцю.
  
  "Адно-адзінае слова, містэр Сигерсон," адказаў сиамец. “ Адно-адзінае слова на бірманскім мове. Слова падамья.
  
  "Што гэта значыць?" Леоновенс ўскрыкнула. "Гэта азначае помста ці забойства?"
  
  "Рубін", - адказаў Тэд. “Гэта азначае рубін. Лалы даліны Могок ў Бірме добра вядомыя сваёй прыгажосцю. Я не ведаю, чаму палкоўнік пакінуў такое перадсмяротны пасланне або што яно азначае, але я дакладна ведаю, што ў былога караля Бірмы было стан у рубинах ў яго палацы ў Мандалае ".
  
  "Палац, які, па прызнанні палкоўніка, ён разрабаваў падчас заваёвы сталіцы," нагадаў Сигерсон Луісу.
  
  "Я пытаюся, ці не занадта далёка зайшло слова "разрабавана'? Мужчына прызнаўся, што ўзяў некалькі цыгар з каралеўскага палаца, вось і ўсё".
  
  "Чалавек у форме, які хоча скрасці цыгары, цалкам можа скрасці і каштоўныя камяні, калі прадставіцца такая магчымасць", - адказаў Сигерсон. “Каштоўныя камяні велізарнай каштоўнасці - любімая прынада д'ябла; яны з'яўляюцца ядром і цэнтрам злачыннасці ва ўсім свеце. Калі-то я ведаў, што блакітны карбункул з'яўляецца ў самых нечаканых месцах, напрыклад, у страўніку каляднага гусака.
  
  На твары Луіса Леоновенса застыў выраз ветлівага недаверу, але яно пабялеў па параўнанні з выразам твару Сигерсона. Таму што валасы ў яго на патыліцы ўсталі дыбам, калі ён успомніў, так жыва, як быццам гэта было ўчора, взволнованного мужчыну, які прынёс гэтага гусака, набытага ў гасцініцы "Альфа Інаў", у свае пакоі на Бэйкер-стрыт.
  
  Той, хто пачаў падазраваць, што ён не Сигерсон, нарэшце-то даведаўся сваю сапраўдную асобу. Ён быў Шэрлакам Холмсам, ён павінен быў быць мёртвы, ён знаходзіўся на іншым канцы святла ад свайго дома і зноў глядзеў у твар збітым з панталыку паліцэйскаму, які меў патрэбу ў яго дапамогі.
  
  “ Па майму вопыту, - пачаў ён, але тут жа паправіўся. - Я чуў, што некаторыя следчыя па крымінальных справах вядуць ўлік незвычайных злачынстваў і звяртаюцца да гэтых запісах, калі адбываецца што-то падобнае. Ці ведалі вы калі-небудзь, - звярнуўся ён да Тэду, - аб смерці з падобнымі сімптомамі, якая не была выкліканая хваробай?"
  
  Натхнёны вялікім Холмсам і яго банальнай кнігай, Тэд вёў такія запісы, зробленыя яго акуратным почыркам на выдатным плыўным сіямскім мове. Запісы былі ў асноўным аб рабаваннях, рэдка аб забойствах, але яму ўдалося раскрыць злачынства, у ходзе якога ўсе члены сям'і былі адурманеныя атрутным коранем, кінутым у камін, у той час як іх дом быў разрабаваны бандытамі, дзякуючы артыкуле, выразанай з "Іравадзі газетт". Менавіта гэта бліскучае рашэнне галаваломкі, якая лічылася невырашальнай, прынесла яму павышэнне да сяржанта.
  
  Ён перабраў у думках некалькі забойстваў, якія былі ў яго ў дасье. Нішто і блізка не падыходзіла да гэтага; ён бачыў мала выпадкаў атручвання. Большасць яго забойстваў былі здзейсненыя ў запале п'янага гневу членамі сям'і.
  
  Смерць ад таго, што здавалася хваробай, але аказалася атрутай - раптам яго вочы загарэліся, і ён закрычаў: "Бенджа".
  
  "Што гэта значыць?" Спытаў Луіс.
  
  "Ён быў хлопчыкам, пятым дзіцем у сям'і, вось чаму яго назвалі Бенджа", - патлумачыў Тэд. “Ён памёр ад чаго-то падобнага на ліхаманку, як і палкоўнік. Але калі я пайшоў у свой пакой, я знайшоў бабы лахунга. Хлопчык з'еў іх і памёр ".
  
  З дзіўным выразам на твары Леоновенс патлумачыў: “Касторовые бабы. Ведаеце, яны даволі атрутныя".
  
  
  
  Кастар — гэта азначала што-то іншае. Што-тое, што ён павінен быў зрабіць для чалавека па імя Поллукс. Кастор і Поллукс. Ён павінен быў звязацца з агентам кампаніі з Барнэа.
  
  Але Леоновенс быў агентам кампаніі "Барнэа". Ён глядзеў на гаспадара з пытаннем у вачах, пытаннем, які ён не адважваўся задаць і спадзяваўся, што яго зразумеюць.
  
  Луіс, убачыўшы хуткую выбліск інтэлекту, уздыхнуў з палёгкай. Ён коратка кіўнуў і працягнуў: "У пяцьсот разоў мацней яду кобры".
  
  "Мы ведаем як", - сказаў Холмс цвёрдым голасам. “Атручэнне рицином. Цяпер пытанне ў тым, хто гэта зрабіў".
  
  "Ты думаеш, гэтая смерць звязаная з косткамі на могілках?" - Спытаў Луіс.
  
  Холмс адкрыў рот, каб адказаць, затым павярнуўся да сиамскому паліцэйскаму. “ Што вы пра гэта думаеце, сяржант?
  
  Спачатку Тэду было цяжка адказаць. Ён прывык саступаць еўрапейцам, і гэта быў не сіямскі спосаб, каб прасоўвацца наперад. Супярэчыць іншаму чалавеку было верхам нявыхаванасці, а занадта дакладнае і пераканаўчае выказванне ўласнага меркавання магло прывесці да адкрытага нязгоды, з-за якога ўсё страцілі б твар. Але гэты фаранг адрозніваўся ад усіх астатніх, каго ён сустракаў; у адрозненне ад палкоўніка, ён, здавалася, не лічыў сябе вышэй за ўсіх, хто не быў англічанінам. Здавалася, ён шчыра цікавіўся меркаваннем Тэда.
  
  "Палкоўнік, здавалася, вельмі настойваў на тым, што кольца з слановай воўны мала што значыць", - павольна пачаў Тэд. “Ён кінуў яго, як быццам гэта нічога не значыла, але Кхун Сенг падумаў, што гэта што-то асаблівае. Памятаеш, як ён павёў сябе, калі ўбачыў гэта кальцо?
  
  "Забабоны", - грэбліва сказаў Леоновенс. "Зусім як тыя людзі, якія ўцяклі, калі ўпершыню ўбачылі косткі".
  
  Пад пільным, якою была поглядам фаранга з ястрабіных тварам Тэд здзейсніў неймавернае. Ён паглядзеў ангельцу прама ў вочы і прама не пагадзіўся з ім. “Але Кхун Сенг не ўцёк, калі ўпершыню ўбачыў косткі. Калі ён баяўся злых духаў, чаму ён не ўцёк, калі прыйшоў сюды ў першы раз? Не, "працягнуў ён," менавіта кольца прымусіла яго бегчы. Ён ведаў гэта кольца. Ён ведаў гэтую жанчыну.
  
  "Цудоўна," абвясціў Холмс, паціраючы рукі. “ У вас задаткі прыгожага дэтэктыва, сяржант. Той факт, што ў вас няма начальства, таго, хто гаворыць вам, што думаць - гэта паводзіны, непрыстойныя паліцэйскаму, дазволіў вам выдатна развіць свае здольнасці ".
  
  
  
  Да канца сваіх дзён сяржант, а пасля капітан Каралеўскай паліцыі Сіяма Тэд Чутима сцвярджаў, што, хоць Шэрлак Холмс меў рэпутацыю найвялікшага дэтэктыва ў свеце, яго зацямніў малавядомы нарвежац па імя Сигерсон, з якім ён калі-небудзь меў гонар працаваць.
  
  "Мы павінны пагаварыць з Кхун Сенам", - сказаў Тэд, прымушаючы сябе не пачырванець ад хвалы еўрапейца. "Мы павінны распытаць яго аб гэтай жанчыне".
  
  Калі Леоновенс патэлефанавала, выклікаючы слугу, дзяўчына, подававшая черуты на адным званым абедзе, паведаміла ім, што Кхун Сенг знаходзіцца ў сваёй маленькай хаціне за домам. Яго не бачылі ўсю раніцу, і меркавалася, што ён аплакваў свайго гаспадара.
  
  Звонку хаціны, якую займаў шан, стаяў моцны пах пахошчаў. Пахошчы змешваліся з чым-то яшчэ, з чым-то больш элементарным. Кроў.
  
  Кхун Сен быў жывы, але ледзь жывы. Сінія шнары, якія перасякалі яго цела, былі разрэзаныя, і кроў сачылася з свежых ран. Ён выразаў сваё ўласнае цела, знявечыў сябе дэкаратыўным криссом, які ляжаў на маленькім століку з цікаў дрэва побач з таннай статуэткай Буды.
  
  У чары на тым жа стале ляжалі чатырнаццаць бліскучых каштоўных камянёў, такіх жа чырвоных, як кроў, запятнавшая прасціны.
  
  Трое замежнікаў моўчкі глядзелі на мужчыну ў ложку. Нанясенне калецтваў было свайго роду прызнаннем — але прызнаннем у чым? Чаму ён прычыніў сабе шкоду і што ён ведаў аб мёртвай жанчыне на могілках?
  
  Тэд пачаў допыт. Ён ведаў, як яму варта паступіць: ён павінен быў закрычаць Кхун Сену, што ўсё вядома і што яму лепш прызнацца, інакш яго чакае такое збіццё, якога ён ніколі ў жыцці не цярпеў. Менавіта так яго вучылі паводзіць сябе з чалавекам, якога ён падазраваў у забойстве.
  
  Але ён паглядзеў на якія гнояцца раны на целе Шана і боль на яго твары, і замест гэтага мякка сказаў: “Ты любіў яе, ці не так? Ты зрабіў кольца для яе".
  
  “Яе звалі Кьи Нанда, што на мове нашага народа азначае Чыстая рака. Яна была прыгожая, і я яе вельмі любіў". Вочы Кхун Сена засціліся, і ён паківаў галавой, нібы спрабуючы стрэсці павуцінне успамінаў. “ Дзіцем яе прывезлі ў Каралеўскі палац у Мандалае і навучылі быць служанкай каралевы Супаялат.
  
  
  
  "Каралева ніколі б не дазволіла ёй выйсці замуж за чалавека вашага становішча", - заўважыў Людовік. Ён бачыў падобную сітуацыю ў каралеўскім палацы Сіяма, калі быў дзіцем; дзяўчына-рабыня, прывезеная з глыбінкі, якая хацела толькі кахаць і быць каханай маладым чалавекам са сваёй вёскі, была збітая амаль да смерці за тое, што таемна сустракалася са сваім каханым.
  
  "Вось чаму я пагадзіўся з планам Працёр такина", - адказаў Кхун Сенг, відавочна жадаючы, каб яго зразумелі. “Гэта быў адзіны спосаб, якім мы з Кі Нандой маглі быць разам. Салдаты дазволілі каралеўскім слугам увайсці ў палац і забраць некаторыя каштоўныя рэчы. Кьи Нанда адкрыў каралеўскія скрыні і дастаў лалы, але не для каралевы, а для нас. Для нашай будучыні. Палкоўнік павінен быў узяць трохі і пакінуць нам, каб мы маглі пачаць новае жыццё ".
  
  "Але палкоўнік забраў усё гэта, пакінуўшы цябе без сродкаў да існавання," выказаў здагадку Луіс.
  
  "Горш, чым гэта," паправіў Холмс, ківаючы галавой.
  
  "Гэта было горш, Сигерсон такин", - пагадзіўся шан, аказваючы свайму допрашивающему гонар бірманскім эквівалентам сахиба. “ Палкоўнік сказаў мне, што Кьи Нанда забрала сваю порцыю рубінаў і збегла з англічанінам, вайсковым сяржантам. Я ведаў гэтага сяржанта. Я ведала, што ён паклаў на яе вачэй, і я ведала, што яму падабаюцца мясцовыя жанчыны. Я паверыла палкоўніку і пакінула Бірму, каб прыехаць сюды з ім, таму што маё сэрца было разбіта. Мне было ўсё роўна, куды я пайду, як толькі я страціў Кі Нанда ".
  
  "Але калі вы ўбачылі кольца з косткамі на еўрапейскім могілках, вы зразумелі, што Кі Нанда шукаў вас", - сказаў Холмс, яго ўласны голас быў такім жа пяшчотным, як у Тэда. “ Вы падазравалі, што палкоўнік схлусіў вам пра яе дэзерцірства. Вы зразумелі, што палкоўнік Працёр забіў яе, каб не рызыкаваць выкрыццём.
  
  "Так", - сказаў Кхун Сенг, яго вочы гарэлі чым заўгодна, толькі не шкадаваннем і раскаяннем. “Я ведаў, што маё шчасце было разбурана не жанчынай, якую я любіў, а прагным фаранг з такой моцнай запалам да рубінамі, што ён быў гатовы скрасці нават у бедняка. Ён забіў яе; я забіў яго. Я кажу гэта з гонарам, бо які чалавек, варты гэтага імя, не зрабіў бы таго ж?"
  
  "Я мяркую, што вольны доступ палкоўніка на Замежнае могілках дазволіў яму лёгка арганізаваць пахаванне неіснуючага салдата і пакласці цела жанчыны ў труну", - заўважыў Луіс.
  
  "Ён нават не зладзіў ёй належных пахавання", - сказаў Кхун Сенг сонным голасам. “Ён не спаліў яе, як мы, будысты, спальваем сваіх мерцвякоў. Нават пасля смерці ён выкарыстаў яе так жа, як выкарыстаў усіх сваіх слуг.
  
  
  
  "Гэта скрадзеныя каштоўныя камяні?" Луіс звярнуўся да Сигерсону за тлумачэннямі. Чаму чалавек, вядомы як даследчык і альпініст, павінен быць у стане адказаць на яго пытанне, ён не ведаў, але тое, што ён мог адказаць на яго, не выклікала сумневаў. “Як Кхун Сенг дастаў іх? Хіба палкоўнік не схаваў бы іх у надзейным месцы?
  
  Холмс працягнуў руку і схапіў Кхун Сена за татуированную руку. Луіс адразу зразумеў праўду. Кхун Сен кіўком галавы пацвердзіў гэта. "Мой народ лічыць лалы самымі удачлівымі з каштоўных камянёў", - сказаў ён. “Мы татуируем сябе святымі рунамі, каб адганяць дэманаў, і часам устаўляемы лалы або сапфіры ў парэзы ад нажа, каб абараніць сябе ад шкоды. Чалавек з рубінам пад скурай не можа быць забіты нажом або дзідай, гэта ведаюць усе ў штатах Шан.
  
  “ Колькі рубінаў было ў тваёй плоці? Луі здрыгануўся, гледзячы на знявечаныя рукі і ногі мужчыны, усвядоміўшы, што ён насіў здабычу свайго гаспадара пад самай скурай - насіў прычыну смерці свайго каханага.
  
  “ У мяне іх было чатырнаццаць. У маіх калег-слуг-шанов было столькі ж. Палкоўнік ведаў аб нашых традыцыях, і ён таксама ведаў, што яго могуць западозрыць у крадзяжы каштоўных камянёў з палаца. Калі яму спатрэбіліся грошы, ён зарэзаў аднаго з нас і адвёз рубін ў Бангкок для продажу. Яго не западозраць, калі ён прадасць па адным рубину розных дылерам ".
  
  "Табе прыйдзецца адправіцца са мной у турму ў Лампанге", - сказаў Тэд, паківаўшы галавой. У глыбіні душы ён думаў, што ў Кхун Сена былі важкія прычыны, каб забіць палкоўніка, але ў яго быў свой абавязак, і ён яго выканае.
  
  "Ён не дажыве да гэтага падарожжа", - сказаў Холмс.
  
  “ Яго раны зажывуць. "Тэд казаў коратка, каб схаваць жаль у сваіх вачах.
  
  “Яго раны не заб'юць яго. Гэта зробіць рыцын".
  
  Тэд кіўнуў. Гэта была свайго роду справядлівасць.
  
  "Ён хацеў вады з Месяца", - сумна сказаў ён. “Гэта тое, што мы, сиамцы, гаворым, калі мужчына хоча таго, чаго не можа мець. Вады з Месяца".
  
  Усе, хто чытаў аб гэтай падзеі ў Bangkok Times, меркавалі, што ордэнам Белага слана быў узнагароджаны нарвежац Арнэ Сигерсон за яго бліскучыя прыгоды ў Тыбеце. Тэд ведаў адваротнае; несумненна, вялікі гонар была аказана Сигерсону за тое, што ён раскрыў забойства палкоўніка Працёр, але не раскрыў праўду аб крадзяжы палкоўніка. Ён ведаў дастаткова аб брытанцах, каб разумець, што крадзеж у зрынутага азіяцкага караля мала што значыла б для іх, але як толькі палац стаў уласнасцю імперыі, палкоўніка палічылі б чалавекам, які абакраў сваю ўласную каралеву. Менавіта па гэтай прычыне ён схаваў сваю крадзеж, забіўшы Кі Нанда.
  
  Лалы былі ціха канфіскаваныя ў іншых слуг Шаня і адпраўленыя ў Брытанскі музей у Лондане, а палкоўнік быў пахаваны на Замежнай могілках з усімі ўшанаваннямі. Толькі Луіс Леоновенс ведаў поўную праўду: ордэн Белага слана быў таксама ўручаны за выратаванне Сіяма ад крывавага сутыкнення з войскамі брытанскай арміі ў Бірме, сутыкнення, справакаванага шанскими лідэрамі, якія ў чарговы раз спрабавалі аддзяліцца ад Бірмы.
  
  
  
  
  
  Холмс нязмушана сядзеў на верандзе гатэля "Ориентал", лепшай гасцініцы Бангкока. Ён мог бы напісаць ліст ўнутры, за пісьмовым сталом, але яму падабалася назіраць за бесперапынным рухам на рацэ, а вечар быў душным. На адкрытым паветры было значна камфортней, чым у душнай пакоі для лісты.
  
  Прахладны вячэрні ветрык данёс да яго носа мускусный водар Чао Прайя. Ён чуў крыкі лодачнікаў і бачыў мігатлівыя ліхтары на насах іх маленькіх сампанов. Гатэль "Ориентал" мог пахваліцца электрычнасцю, але вакол яго раскінуўся горад, мігатлівы газавым святлом, вогнішчамі для падрыхтоўкі ежы і алейнымі лямпамі. Усяго на імгненне яго мітусня і рачныя пахі нагадалі яму Лондан дваццаціпяцігадовай даўніны, калі ён быў хлопчыкам, толькі што скончылі універсітэт, каб пазбіваць стан у сталіцы.
  
  Думкі аб Лондане няўмольна вялі да думак аб яго мінулым жыцці. Ён сербануў брэндзі, узяў пяро, абмакнуў яе ў туш і пачаў пісаць на ціснення пергаментнай паперы гатэля.
  
  
  Мой дарагі доктар Ватсан,
  
  
  
  Я хачу, каб вы ведалі з самай глыбіні маёй душы, як моцна я шкадую аб тым, што быў вымушаны падмануць вас. Мой брат Майкрофт пераканаў мяне, што ўрад Яе Вялікасці патрабуе, каб я заставаўся ў стане "смерці", а гэта азначае, што гэты ліст ніколі не будзе адпраўлена. Я буду выконваць даручэнні Міністэрства замежных спраў у тых месцах, дзе будучыня імперыі няпэўна, і я буду гуляць ролю, да якой мяне доўга рыхтавалі, - ролю аб'ектыўнага назіральніка ісціны, там, дзе яе зусім не чакаюць і не паважаюць.
  
  Магчыма, калі-небудзь ты прачытаеш гэтую неотправленную карэспандэнцыю і зразумееш, як шмат значыць для мяне тваё адсутнасць. Я магу раскрыць адно-два злачынствы, разгадаць пастаўленую перада мной галаваломку, але я толькі напалову той чалавек, якім быў у Англіі, паколькі ў мяне няма сябра, чый розум я выкарыстоўваю як тачыльны камень для свайго ўласнага.
  
  Я ніколі не адпраўлю гэты ліст. Мой брат Майкрофт і яго банда галаварэзаў з Уайтхолл паклапаціліся пра гэта. Я звязаны сотняй клятваў захоўваць таямніцу, заблытанай павуціннем абавязацельстваў, якія ў сукупнасці мала што значаць для мяне, але повязі крыві перавешваюць повязі жадання. Акрамя таго, я цалкам упэўнены, што нават калі б я адправіў адно з гэтых пасланняў, яно было б эфектыўна перахоплена і знішчана да таго, як дасягнула сіямскі мяжы.
  
  Я сумую па твайму добраму брытанскаму здароваму сэнсу, мой сябар, гэтак жа моцна, як па абеду з добрай брытанскай ялавічыны ў "Савое", канцэрта ў "Ковент-Гардэне" і келіху брэндзі перад палаючым камінам на Бэйкер-стрыт. Могуць прайсці гады, перш чым мы сустрэнемся тварам да твару ...
  
  
  Холмс адклаў ручку і пацёр стомленыя вочы. Які сэнс заканчваць ліст, якое ніколі не будзе прачытана? Калі падумаць, які сэнс было думаць пра Бэйкер-стрыт і пакоях, якія чакалі яго вяртання?
  
  З такім жа поспехам ён мог бы папрасіць вады каля месяца.
  
  OceanofPDF.com
  
  Містэр Сигерсон
  
  Пітэр Бигл
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Мянецябе клічуць Флореш Такести. Я канцэртмайстар муніцыпальнага аркестра Вялікага Борница у горадзе Святой Радамір, у герцагстве Борниц, у краіне Сельмира. Я заяўляю гэта толькі таму, што, па-першае, існуе шматвяковы спрэчка паміж нашай княжацкім сям'ёй і суседнім княствам Граджа па нагоды межаў, подкупленных каморнікам і таго, кім менавіта некаторыя людзі іх лічаць; і, па-другое, таму што Борниц, большы або меншы, даволі маленькае валоданне, і ў ёй вельмі мала таго, што можна шчыра назваць яго ўласным. Наш нацыянальны мова - гэта што-то накшталт неахайна ніжненямецкай, яшчэ больш яна ішла румынскімі няправільнымі дзеясловамі; наша гісторыя, па-відаць, у значнай ступені выпадковая, а наша літаратура складаецца ў асноўным з застольных песень (некаторыя з іх даволі энергічныя). Нашы фермеры вырошчваюць ячмень і рэпу, а асабліва непрыемную зялёную штуку, аб якой мы гаворым незнаёмым людзям, - гэта капуста. Наша валюта - усё, што не крышыцца пры кусании; наша ежа гнятліва славацкая, а наша мясцовая адзенне, калі шчыра, цьмяна нагадвае швейцарскіх званароў у касцюмах радасных маніякальных турак. Аднак наша народная музыка, як я магу засведчыць лепш, чым большасць іншых, з'яўляецца цалкам мясцовай, паколькі ні адзін іншы народ ніколі не стаў бы прэтэндаваць на яе. Мы з'яўляемся ўласнасцю Аўстра-Венгерскай імперыі, ці ж мы належым османам; меркаванні разыходзяцца, і нікога ні з той, ні з другога боку, падобна, гэта па-сапраўднаму не цікавіць. Як я ўжо сказаў, я расказваю вам усё гэта для таго, каб у вас не ўзнікла магчымых памылак адносна нашага значэння ў гэтай вялікай турбулентнасці Еўропы. У нас яго няма.
  
  Нават маё ўласнае становішча канцэртмайстра тут ставіць своеасаблівы, але законны пытанне. Традыцыйна, як і ўсюды, першы скрыпач аркестра называецца канцэртмайстрам і служыць дырыжору памочнікам і кансультантам, а пры неабходнасці і свайго роду пасярэднікам паміж ім і іншымі музыкамі. Калі-то, шмат гадоў таму, у нас сапраўды быў кандуктар, але ён сышоў ад нас пасля асабліва непрыемнага інцыдэнту з удзелам паліцэйскага і козы, і з тых часоў Гарадскі савет так і не змог знайсці прыдатную замену. Такім чынам, добра гэта ці дрэнна, але я быў дырыжорам дэ-факта вось ужо некалькі дзясяткаў гадоў, і наш аркестр, здаецца, ад гэтага ані не горш. Вядома, нам заўсёды не хапала належнай — ці павінен я сказаць выразнасці? — аддачы належнае кампазітараў эпохі барока, і мы, як правіла, ведаем, што лепш увогуле не брацца за Бетховена; але я сцвярджаю, што мы цалкам ніштавата выконваем Лизста, Сен-Санса і трохі Мендэльсона, не кажучы ўжо пра больш лёгкіх творах розных Штраусов і нават Расіні. І наша заключнае папуры Гілберта і Саллівана амаль заўсёды выклікае авацыі стоячы, калі наша публіка дастаткова трезва, каб ўстаць. Магчыма, мы не венскія Schausspielthaus, але мы робім усё магчымае. У нас ёсць наша гонар.
  
  Вясновым вечарам 1894 года ён з'явіўся ў маёй дзверы: высокі, раздражняльны мужчына, якога мы ведалі як нарвежца гер Сигерсона. Вы зараз кажаце мне, што ў яго былі іншыя імёны, чаго я цалкам магу паверыць — я, у сваю чаргу, магу сказаць вам, што заўсёды падазраваў, што ён дакладна не нарвежац. У нарвежцаў ёсць манеры, калі ў іх няма кухні; ні адзін нарвежац, якога я калі-небудзь ведаў, не быў нават аддалена такім напышлівым, няяўна праўзыходным і наогул немагчымым, як гэты "Сигерсон". І няма, перш чым вы спытаеце, для мяне было б амаль немагчыма растлумачыць, што менавіта зрабіла яго такім невыносным. Яго голас? яго пастава? на яго думку, гэты спосаб вывучаць чалавека, як калі б ён быў каналам на Марсе ці бактэрыяй, дагэтуль невядомай чалавецтву? Якая б ні была непасрэдная прычына, ён мне не спадабаўся з першага погляду; і калі б я даведаўся ад вас сёння, што на самой справе ён быў прынцам вашай Англіі, гэта ні на волас не змяніла б майго меркавання. На самай справе, я павінен думаць, узмацніць яго.
  
  Тым не менш. Тым не менш, ён быў, па-за усялякіх спрэчак або прыдзірак, лепшым скрыпачом, чым я. Яго тон быў багацей, яго атака адначасова плыўней і ў той жа час ярчэй; яго фразіроўка была значна больш авантурнай, чым я калі—небудзь адважыўся б - ці змог бы дамагчыся, калі б адважыўся. Я магу быць такім жа раўнівым і нават злосным, як любы іншы мужчына, але я не дурань. Ён заслужыў сядзець у крэсле першай скрыпкі - маім крэсле ў працягу дзевятнаццаці гадоў. Гэта была проста справядлівасць, не больш таго.
  
  Калі ён упершыню прыйшоў да мяне дадому — наколькі я памятаю, ён літаральна толькі што сышоў з паштовага вагона, які часам забірае аднаго-двух пасажыраў з штотыднёвага цягніка ў Бухарэст, — ён спытаў маё імя, прадставіўся сам і ўручыў мне рэкамендацыйны ліст, напісаны маім былым школьным таварышам, даўно якія пайшлі ў свет іншай. У лісце паведамлялася, што предъявителем быў “першакласны музыка, добра навучаны і дасведчаны, які па асабістых прычынах вырашыў ўладкавацца ў невялікі правінцыйны аркестр, пажадана размешчаны як мага далей ад звычайных гандлёвых і турыстычных маршрутаў. Натуральна, стары сябар, я падумаў пра цябе ...
  
  Натуральна. Сигерсон — тады ён не назваў іншага імя — моўчкі назіраў з-пад цёмных, злёгку выгнутых броваў, пакуль я перачытваў ліст. Як я ўжо казаў, гэта быў высокі мужчына, на выгляд яму было недзе крыху за сорак, з дзёрзкім носам з высокай пераноссем - нос тэнара — на хударлявым твары. Я выразна памятаю тонкі шнар, на выгляд даволі свежы, рэзка перасякае яго выступае левую скулу. Рот быў амаль блізнюком гэтага шнара, такі ж напружаны і бледны, і ў ім не было больш гумару, наколькі я мог разгледзець. Яго вочы былі плоскага шэрага колеру, без найменшага намёку на блакіт, як гэта часцей за ўсё бывае ў такіх вачэй, і ў яго была звычка закрываць іх і прыціскаць адзін да аднаго кончыкі пальцаў правай і левай рукі, калі ён быў максімальна уважлівы. Мяне гэта асабліва раздражняла, як і яго голас, які быў трохі высокім і трохі рэзкім, па меншай меры, для майго вуха. Іншы мог бы гэтага і не заўважыць.
  
  Я павінен быць сумленны і прызнацца вам, што калі непрыязнасць пры нашай першай сустрэчы ўзнікла адразу, то яна таксама была цалкам на маім баку. Я не думаю, што гер Сигерсон хоць у найменшай ступені клапаціўся аб маім добрым меркаванні і што ён нават на імгненне пакрыўдзіўся з-за таго, што ў яго не было. Ён прыняў абразлівую плату, якую мог прапанаваць яму Святы Радамір, так жа абыякава, як і маё глыбокая павага — так, таксама прызнаў, — калі на праслухоўванні ён выканаў за маім кухонным сталом "Жудасна цяжкі эцюд ля мажор" шевалье Сен-Жоржа, а ўслед за ім што-то належнае страшнейшы"Паганіні. Я сказаў яму, што ў ўдавы Риднак ёсць свабодная пакой на гарышчы практычна за бесцань, на што ён досыць ветліва падзякаваў мяне і падняўся, каб сысці, не сказаўшы больш ні слова, павярнуўшыся толькі ў дзвярах, калі я вымавіў яго імя.
  
  
  
  “Гер Сигерсон? Як вы думаеце, ці зможаце вы аднойчы раскрыць мне свае асабістыя прычыны, па якіх вы закапалі свае значныя дары у гэтым канкрэтным кутку нідзе? Я пытаюся не з вульгарнага цікаўнасці, а проста як адзін музыкант іншага".
  
  Тады ён усміхнуўся — я магу цалкам дакладна злічыць, колькі разоў я бачыў, як ён рабіў што-то падобнае. Гэта было вельмі дзіўнае істота, гэтая яго ўсмешка: не без весялосці (у гэтым чалавеку былі досціп і іронія, калі не тое, што я б назваў гумарам), але прама пад павольнай усмешкай яго вуснаў я хутчэй адчуў, чым убачыў, лёгкую презрительную грымасу, амаль презрительную грымасу. Ваш гер Сигерсон на самай справе не вельмі любіць людзей, ці не так? Музыка, ды.
  
  "Спадар Такести," адказаў ён досыць ласкава, - калі ласка, зразумейце, што тыя прычыны, якія могуць быць у мяне для майго прысутнасці тут, ніякім чынам не павінны турбаваць святога Радамір. У мяне няма ніякай місіі, ніякай шкоднай мэты — наогул ніякай мэты, на самай справе, а толькі глыбокае імкненне да спакою разам з даволі сентыментальным цікаўнасцю адносна сапраўдных крыніц музыкі, якія знаходзяцца не ў Вене ці Парыжы, а як раз у такіх захолустьях і ў такіх малаадукаваных аркестрах, як ваш ". Я як раз вырашаў, ці варта з абурэннем ўстаць на абарону свайго горада, нават нягледзячы на тое, што яго з'едлівая ацэнка была абсалютна дакладнай, калі ён працягнуў, яго ўсмешка стала крыху цяплей: "І, калі вы дазволіце мне так выказацца, хоць я, магчыма, і зрушыў першую скрыпку —" паколькі я ўжо паведаміў яму аб гэтым; навошта адкладаць відавочна непазбежнае?— "правадыр палічыць мяне лаяльным і добрасумленным, пакуль я застаюся ў Санкт-Радомире". Пасля чаго ён пайшоў, а я стаяў у дзвярах свайго дома і глядзеў, як яго высокая фігура адкідвае наперадзе сябе изможденную цень, пакуль ён спускаўся па сцежцы да грунтавай дарозе, якая вядзе да ферме ўдавы Риднак. У адной руцэ ён трымаў чамадан, у другой - футляр для скрыпкі, і насвистывал мелодыю, падобную на Сарасате. Так, я думаю, гэта была Сарасате.
  
  У той вечар я згадваў пра рэпетыцыі, але не прасіў і не чакаў, што ён прыйдзе, за ўсё ў некалькіх гадзінах язды ад цягніка. Я нават не памятаю, як сказаў яму, як знайсці мясцовую піўную, дзе мы заўсёды рэпетавалі; і ўсё ж ён быў там, абыякава ветлівы, як заўсёды, наладжваючы астатнія струны. Я вымавіў кароткую, нязграбную гаворка, прадставіўшы аркестру нашу новую першую скрыпку (па маёй падказцы ён назваў відавочна фальшывае хрысціянскае імя Оскар) і дадаўшы, што, мяркуючы па тым, што я пачуў за сваім кухонным сталом, мы маглі толькі выйграць ад таго, што ён заняў маё былое крэсла. Большасць з іх былі відавочна незадаволеныя гэтым аб'явай — флейта і трамбон нават ненадоўга заплакалі, што, павінен прызнацца, мне падалося, было прыемна. Але я запэўніў іх, што цвёрда мае намер працягваць быць іх адданым настаўнікам і лідэрам, і яны, падобна, сапраўды чэрпалі хоць нейкае суцяшэнне ў гэта абяцанне. Ні адзін аркестр ніколі не быў адной вялікай, шчаслівай сям'ёй, але ўсе мы былі старымі таварышамі, што вызначана лепш для музыкі. Яны хутка адаптаваліся да якая змянілася сітуацыі.
  
  На самай справе, яны адаптаваліся, магчыма, трохі занадта хутка для поўнага майго камфорту. На працягу гадзіны яны захапляліся тонам Сигерсона і яго пачуццём рытму, ўсхвалялі яго дынаміку, якой у іх ніколі не было ў мяне — не, гэта не зайздрасць, проста факт — і ўжо пачалі балбатаць пра магчымасці пашырэння нашага ўсё больш састарэлага рэпертуару, аб тым, што адзін-адзіны свежы і наватарскі голас зменіць увесь характар аркестра. Сигерсон быў сціплы пад іх захапленнем, нават сарамлівы, адмахваючыся ад усіх апладысментаў; што тычыцца мяне, то я наогул нічога не казаў, хіба што пры неабходнасці прыводзіў рэпетыцыю ў парадак. Мы разышліся, поўныя мрояў — ва ўсякім выпадку, так яно і было. Я памятаю, што пара драўляных духавых інструментаў прапаноўвалі Скрыпічны канцэрт Моцарта, што было, па меншай меры, мажліва; і той жа самы трамбон нават прашаптаў:Фантастычная сімфонія,", што было проста па-дурному. Ці бачыце, ён прымусіў іх думаць падобным чынам на адной рэпетыцыі, нават не спрабуючы.
  
  І мы ўнеслі змены. Вядома, мы гэта зрабілі. Вы выкарыстоўваеце існуючы ў вас талент, і прысутнасць Сигерсона дазволіла мне падумаць аб тым, каб паспрабаваць сачыненні, якія патрабуюць значна больш намаганняў, чым аркестр Вялікага Борница выконваў за ўсю сваю кар'еру. Няма, я павінен быў сказаць "існаванне". У іншых аркестраў ёсць кар'еры. Мы проста шчаслівыя заставацца тут.
  
  Берліёза, няма. Яны не могуць граць тое, што ён напісаў у Парыжы, Лондане, Вене — як жа тады ў Святым Радомире? Бетховен, няма, нават з цэлай струннай секцыяй Сигерсона. Але Гендэль ... Haydn ... Моцарт ... Телеман ... Так, так, чым больш я думаў пра гэта, тым больш разумеў, што ніколі не было ніякай рэальнай прычыны, па якой мы не маглі б прыстойна справіцца з такімі работамі; гэта ніколі не было нічым іншым, як з маім дурным непакоем — і, калі быць справядлівым да самому сабе, нашым нацыянальным комплексам непаўнавартаснасці, калі мы наогул нацыя. Хто мы такія ў мрачнейшей Сельмире, аперэтачнай Сельмире, жартаўлівай Сельмире, камічна адсталай Сельмире, Сельмире, пасмешышча паныла адсталай Усходняй Еўропы — ці такімі б мы былі, калі б хто—небудзь дакладна ведаў, дзе мы знаходзімся, - каб думаць, што мы хоць аддалена здольныя ствараць сапраўдную музыку? Што ж, клянуся Богам, мы збіраліся гэта ўявіць, і калі мы выставім сябе дурнямі ў спробе, што ў гэтым новага? Па крайняй меры, мы будзем зусім іншымі дурнямі, чым былі раней. Святы Радамір, Борниц, Сельмира ... Яны ніколі б не ўбачылі такіх дурняў.
  
  Вось які эфект ён аказаў на нас, ваш містэр Сигерсон, і што б я аб ім ні думаў, за гэта я заўсёды буду ўдзячны. Верны свайму слову, ён не прадпрымаў абсалютна ніякіх намаганняў, каб падмяніць маё музычнае меркаваньне сваім уласным або якім-небудзь чынам падарваць маё лідэрства. Вядома, былі тыя, хто звяртаўся да яго за саветам па ўсіх пытаннях, ад вуснага перакладу да аплікатуры і сучаснай тэхнікі смычка, але па ўсіх пытаннях, акрамя самых тэхнічных, ён заўсёды адсылаў іх да мяне. Я думаю, што гэта, магчыма, было звязана не столькі з лаяльнасцю, колькі з поўнай адсутнасцю цікавасці да якога—небудзь аўтарытэту або ўплыву - паколькі я ведаў гэтага чалавека, гэтага у ім проста не было. Здавалася, што ў першую чаргу ён хацеў займацца музыкай і каб яго пакінулі ў спакоі. І якое жаданне было прыярытэтным, я не змог бы сказаць вам ні тады, ні цяпер.
  
  Вельмі добра. Вы пыталіся мяне пра інцыдэнт, які, у сілу майго, несумненна, скажонага гумару, я аддаю перавагу запамінаць як Справа аб Праславутай виолончелистке. Мы з Сигерсоном былі саюзнікамі — падыходзілі адзін аднаму, несумненна, але, тым не менш, саюзнікамі - у гэтым неверагодным справе, і калі б мы імі не былі, хто ведае, чым бы ўсё скончылася? З іншага боку, калі б мы пакінулі ўсё як ёсць... Што ж, мяркуйце самі. Судзіце самі.
  
  Муніцыпальны аркестр Вялікага Борница па якой—то прычыне, заўсёды быў слабы ў гульні на ніжніх струнах - у нас гэта амаль традыцыя. Характэрна, што ў тым годзе мы маглі пахваліцца чатырма виолончелистками, дзве з якіх былі даволі далікатнымі маладымі жанчынамі, якія з неспакоем і няўпэўненасцю выглядалі з-за сваіх інструментаў. Трэцім, аднак, быў мажны руска-балгарын па імя Валодзя Андричев: блакітнавокі, з сінім падбародкам, растрапанымі валасамі, памерам прыкладна з царкоўную дзверы (тут я маю на ўвазе праваслаўную царкву), апантаны — або дзякуючы — атацы, якая па праве павінна была прывесці да яго перамогі. Ён харчаваўся музыкай, калі вы мяне разумееце; ён ставіўся да ўсяго складання як да спажывання, ад Ліста і Расіні, з якімі ён быў цудоўны, да Шумана, ад якога ён нязменна сыходзіў у ўрыўках, як бы я ні спрабаваў звесці да мінімуму яго прысутнасць або цалкам схаваць яго. Тым не менш я паважаў яго запал і жвавасць; і, акрамя таго, гэты чалавек мне падабаўся. У ім было сопящее, нязграбнае зачараванне чорных мядзведзяў, якія ўсё яшчэ блукаюць па нашым дуброве, як быццам не зусім ўпэўнены, што яны там робяць, але, тым не менш, дастаткова задаволеныя. Я вельмі сумую па ім, колькі б часу гэта ні было.
  
  Яго жонка, Людміла Плашчак, была адной з нашых лепшых драўляных духавых, але пайшла на пенсію ў дзень іх вяселля, што ў тыя часы лічылася адзіна правільным паводзінамі для замужняй жанчыны. Я мяркую, яна была багемнага паходжання: маленькая кругленькая бландынка, відавочна якая адказвае вызначаным гусце. Я памятаю, як яна спявала (альт) са сваім царкоўным хорам, зачыніўшы вочы і склаўшы рукі на грудзях — боская карціна нявіннага захаплення. І ўсё ж час ад часу, у сярэдзіне кантаты Баха або якой-небудзь Памінальнай імшы, я бачыў, як гэтыя шырока расчыненыя блакітныя вочы вельмі ненадоўга приоткрывались, разглядаючы теноровую секцыю з лёгкім паганскім бляскам у кутках. Басы таксама, але асабліва тэнары. Дзіўна, з якой дэталізацыяй ўспамінаюцца гэтыя рэчы.
  
  Ён любіў яе, гэтую вялікую, нязграбную, панурую Андричеву, нават больш, чым сваю цудоўную віяланчэль Фабрэгаса, і шмат у чым у той жа манеры, паколькі, відавочна, адчуваў, што яны абодва былі занадта добрыя для яго. Абсалютная любоў — я не часта сутыкаўся з такім у сваім жыцці, не цяперашні, сэрца, ніколі не прызначанае для паказухі, якое не можа не праявіць сябе. Гэта было кранальнае відовішча, але часам і раздражняльнае: падчас рэпетыцыі або нават выступу я заўсёды магла сказаць, калі яго думкі адляталі дадому, да яго пухнатай залаты багіні. Магу вам сказаць, што кожны раз ён гуляў д'ябла сваім вібрата.
  
  
  
  
  
  Трэба аддаць ёй справядлівасць — вельмі неахвотна, — у яе хапіла прыстойнасці або проста здаровага сэнсу пазбягаць кантактаў з кім-небудзь з калегаў яе мужа. Як я ўжо меў на ўвазе, яна ў любым выпадку аддавала перавагу калегаў-спевакоў инструменталистам; і паколькі Андричев цярпець не мог ніякіх вакальных выступаў ("Лепш кошкі на заднім плоце", - звычайна рыкаў ён, "лепш поле, поўнае аслоў ў спякоту"), яе схільнасці рэдка ўступалі ў прамой канфлікт з яго ўласнымі. Такім чынам, калі б нам давялося выступаць, скажам, у Красногоре, адлегласць да якога патрабуе начоўкі, у той час як яна весялілася дома з Уладам, клоунским басам, або, магчыма, з Руськой, гугнявым, фальшивящим лірычным тэнарам (там было вібрата, якім можна было кіраваць на дрожках) ... Што ж, што б астатнія з нас ні ведалі, або думалі, мы трымалі рот на замку. Мы гулялі нашу Смятану і папуры Гілберта і Саллівана і трымалі рот на замку.
  
  
  
  Я не ведаю, калі і як Андричев даведаўся пра гэта. Я нават не магу сказаць, як мы ўсе раптам зразумелі, што ён ведае, таму што яго сарамлівыя, ворчливые, але, па сутнасці, добрыя манеры, здавалася, ніколькі не змяніліся з гэтым адкрыццём. Я думаю, музыка падказала нам — яна стала яшчэ мацней, страстнее — карацей кажучы, злей, нават падчас таго, што павінна было быць выкананнем пасажаў legato. Я нават цяпер адмаўляюся верыць, што хто-небудзь з аркестра Вялікага Борница паведаміў б яму пра гэта. Мы ўсе любілі яго, па-рознаму; і ў гэтай частцы свету мы схільныя разглядаць ісціну не як абсалютная, лімітавае карысць, а як нешта, што лепш за ўсё вымяраць разумна кантраляваным чынам. Гэта цалкам мог быць хто-небудзь з сяброў яго жонкі, хто аддаў яе — нават адзін з яе сяброў па гульнях, які занадта шмат выпіў. Я не думаю, што зараз гэта мае значэнне. Я не ўпэўнены, што хацеў бы ведаць гэта зараз.
  
  У любым выпадку, у гэтай частцы свету на такі выпадак прапануюцца пэўныя традыцыйныя варыянты. Ашуканы муж мае неаспрэчнае права — боскае права, калі хочаце, — збіць сваю няслушную жонку так жорстка, як таго патрабуе яго гонар, але ён не можа адрэзаць ёй нос або вушы, за выключэннем, магчыма, адной варварскай паўднёвай правінцыі, дзе мы амаль ніколі не выступаем. Ён можа адправіць яе назад да сям'і, якая, як правіла, зусім не будзе рада яе бачыць, або, як гэта зрабіў адзін мой знаёмы альтыст, дазволіць ёй застацца ў яго доме, але на такіх умовах ... Адпусьці гэта. Мы можам гуляць іх музыку, але мы не зусім заходні народ.
  
  Але Андричев не зрабіў нічога з гэтага. Я сур'ёзна сумняваюся, што ён калі-небудзь абвінавачваў Людмілу ў яе няслушнасці, і я ведаю, што ён ніколі не шукаў нікога з яе палюбоўнікаў, кожнага з якіх ён мог бы біць да таго часу, пакуль не паляціць пыл, як дываны на бялізнавай вяроўцы. Усё больш і больш замкнёны, выпівае, як ніколі раней, ён праводзіў вялікую частку свайго часу на рэпетыцыях, відавочна знаходзячы прыстанішча ў Брамсе, Чайковском і Григе і ўсё з большай неахвотай вяртаючыся дадому. Часта сканчалася тым, што ён заставаўся на ноч у нейкага Рыгора Прогорного — нашага чацвёртага віяланчэліста, дастаткова кампетэнтнага тэхніка і бліжэйшага да яго блізкага чалавека — ці ў мяне, ці нават расцягнуўся на трох крэслах у той халоднай пусты піўной, заўсёды люта прыціскаючы да сябе віяланчэль, як ён, павінна быць, прывык прыціскаць да сябе сваю жонку. Ніхто з нас ніколі не выказваў ні найменшага спагады да яго пакутам. Яму б гэта не спадабалася.
  
  Сигерсон быў выдатна дасведчаны аб сітуацыі — нягледзячы на ўвесь яго выгляд, быццам ён заклапочаны выключна тонам, тэмпам і дакладнасцю фармулёвак, я зразумеў, што ён выпускаў вельмі мала з таго, што адбывалася вакол яго, — але ён ніколі не каментаваў гэта; толькі пасля выступу ў суседнім горадзе Ильяги. Наш паступова пашыраецца рэпертуар выклікаў у нас як авацыі, так і новыя заказы, але ўсё роўна я быў занепакоены. Гульня Андричева ў той вечар была, несумненна, энергічнай, але зусім не адпавядала патрабаванням Шуберта і Скрабіна, і нават найменш крытычныя з нас не маглі гэтага не заўважыць. Па дарозе дадому, калі мы ехалі, падскокваючы на выбоінах і лясных сцяжынках, у двух фургонах, у якіх мы ўсё яшчэ падарожнічаем, Сигерсон ціха сказаў: "Я думаю, вам, магчыма, прыйдзецца пагаварыць з містэрам Андричевым".
  
  Большасць астатніх спалі, і мне трэба было даверыцца каму-небудзь, нават халоднага герру Сигерсону. Я сказаў: “Ён пакутуе. У яго няма выйсця сваім пакутам, акрамя музыкі. Я не ведаю, што рабіць ці што яму сказаць. І я не звольню яго".
  
  Дзіўна, але Сигерсон усміхнуўся мне ў амаль поўнай цемры фургона. Гэта была цьмяная, нацягнутая ўсмешка, але тым не менш гэта была ўсмешка. “Я ніколі не думаў, што вы гэта зробіце, гер Такести. Я кажу толькі, — і тут ён на імгненне завагаўся, — я кажу, што, калі вы не пагаворыце з ім, цалкам верагодна, адбудзецца што-то трагічнае. Тое, што вы можаце сказаць, далёка не так важна, як той факт, што ён ведае, што вы турбуецеся за яго. Вы даволі замкнёны чалавек, канцэртмайстар."
  
  "Я?" - патрабавальна спытала я. Я была зусім агаломшана. “Я забараняю? У гэтым аркестры няма нікога, нікога, хто не мог бы падысці да мяне — хто не падыходзіў да мяне - ні пры якіх абставінах, каб абмеркаваць што—небудзь наогул і ў любы час. Вы і самі гэта ведаеце, гер Сигерсон. О, як добра я памятаю, у якой лютасьці я быў. Сапраўды, запретно — гэта ад яго!
  
  Ўсмешка стала шырэй; яна нават крыху пацяплела. “Гер Такести, гэта чыстая праўда, і я б ніколі не стаў гэтага адмаўляць. Любы можа прыйсці да вас і павітаць - але вы самі да іх не выходзіце. Вы разумееце розніцу?" Пасля яшчэ адной кароткай паўзы, пакуль я ўсё яшчэ асэнсоўваў сказанае, ён дадаў: "Мы больш падобныя, чым вы можаце падумаць, гер Такести".
  
  Жахлівая думка аб тым, што ў тым, што ён сказаў, можа быць доля праўды, прымусіла мяне некаторы час маўчаць. Нарэшце, я прамармытаў: “Я пагавару з ім. Але гэта не дапаможа. Павер мне, я ведаю.
  
  
  
  “ Я табе веру. "Голас Сигерсона быў амаль пяшчотным — зусім ненатуральным для яго бурклівага хрипа. “Я ведаў такіх людзей, як Андричев, у іншых месцах, і я баюся, што музыка не заўсёды будзе дастатковай аддушынай для таго, што з ім адбываецца. Гэта ўсё, што я магу сказаць ".
  
  Так яно і было. Ён пачаў нешта ціха напяваць сабе пад нос, што было яшчэ адной яго раздражняльнай звычкай, і да таго часу, калі нашы коні спыніліся перад стайняй, ён ужо хроп, як і ўсе астатнія. Усе разышліся, сонна бурчаў, акрамя Андричева, які настаяў на тым, каб спаць у павозцы, і быў вельмі ўсхваляваны гэтым. Вядома, ён бы замёрз да смерці, чаго, як я цяпер думаю, ён і дамагаўся, і, магчыма, праявіў міласэрнасць, але я не мог гэтага дапусціць. У рэшце рэшт Прогорный ўгаварыў яго пайсці з ім дадому, дзе ён моўчкі піў рэшту ночы і ўвесь наступны дзень праспаў на падлозе. Але ў той вечар ён чакаў мяне на рэпетыцыі.
  
  Чаго вы чакаеце? Я павінен спытаць вас аб гэтым на дадзеным этапе. Вы чакаеце, што бедны гер Андричев заб'е сваю жонку — зарэжа, застрэліць ці задушыць не менш нікчэмную Людмілу Пласку — або што адзін з яе палюбоўнікаў дасць яму па галаве і збяжыць з гэтым бедным дурнем у Прагу або Сафію? Прыношу свае выбачэнні, але нічога з гэтага не адбылося. Гэта тое, што адбылося.
  
  Усё пачынаецца з віяланчэлі: "Фабрэгас" Андричева, зробленай у Лісабоне ў 1802 годзе не старым Жоао, а яго другім сынам Антоніа, які быў лепш. Хто-небудзь думае аб Фабрегасе як аб скрыпцы або на гітары, але яны зрабілі і некалькі віяланчэляў, і нідзе няма нічога лепш, і мала хто так добры; багатае, ганарлівае, далікатнае гучанне, несумненна, ні з чым не зблытаеш ў гэтым свеце. І што, у імя ўсяго Святога, Валодзя Андричев рабіў з сапраўдным Фабрэгасам, я па гэты дзень не маю больш ўяўлення, чым вы. Таксама я не магу сказаць, чаму я ніколі не пытаўся ў яго, як у яго гэта атрымалася, — магчыма, я баяўся, што ён можа мне расказаць. У любым выпадку, яна належала яму, і, як я ўжо казаў, ён любіў яе другі пасля Людмілы Плашчакі. І гэтая віяланчэль, па меншай меры, сапраўды адказвала на яго любоў. Вы павінны былі б чуць яго, проста разучивающего гамы ў сваім маленькім доміку зімовым раніцай, каб зразумець.
  
  Такім чынам, затым - віяланчэль. Цяпер наступнае — у пачатку восені Людміла захварэла. Раптам, што немалаважна, адчайна захварэў, па словах Прогорного; сам Андричев амаль нічога не сказаў пра гэта астатнім з нас, за выключэннем таго, што гэта было якое-то рэспіраторнае захворванне. Альбо гэта, альбо калечащее, пакутлівае засмучэнне кішачніка; на дадзеным этапе такія падрабязнасці цяжка ўзгадаць, хоць я ўпэўнены, што змог бы паведаміць іх, калі б Людміла падабалася мне больш. Як бы тое ні было, я адчуваў толькі неспакой — прабачце старому непрыемную шчырасць — за турботы Андричева аб ёй, якое, здавалася, магло разбурыць яго кар'еру. Ён не мог засяродзіцца на рэпетыцыі; інстыктыўнае пачуццё рытму, пульсу, якое было яго найвялікшай сілай, пахіснулася; яго смычок выйшаў з ладу, а фразіроўка — заўсёды імпульсіўная, як у пятнаццацігадовага падлетка ў чэрвені — стала зусім бязладнай, і, паверце мне, гэта самае добрае слова, якое я магу прыдумаць. У дадатак да ўсяго, ён неадкладна кідаў рэпетыцыю — ці, аднойчы, у імя ўсяго Святога, прадстаўленне!— таму што да яго даходзілі чуткі, што хвароба Людмілы прыняла нейкі жудасны абарот. Я мог бы без зазренія сумлення зарэзаць яго і пасля гэтага моцна спаць; так што вы цалкам можаце сабе ўявіць, што я думаў пра Людмілу Плашчацы. Забойныя фантазіі ці не, але я, вядома, спрыяла да яго. Не таму, што ён пакутаваў больш, чым яна — хто ведае? — а таму, што ён быў адным з нас. Вось так — як мы. У рэшце рэшт, усё зводзіцца да гэтага.
  
  Ён прадаў віяланчэль. Свайму сябру Прогорному. Ніякай мітусні, ніякага сентыментальнага патураньня сваім жаданням - яго жонцы патрабавалася шырокая (і дарагая) медыцынская дапамога, і на гэтым усё скончылася. Любы з нас паступіў бы гэтак жа; да чаго ўсё гэта было? Па крайняй меры, Фабрегасы заставаліся ў сям'і, злева ад яго, кожны вечар, у той час як сам ён весела абыходзіўся ўжываных "ДеЛукой", знойдзеным у ламбардзе ў Град-хэнд. Ёсць віяланчэлі горай, чым Делюка. Я не кажу, што іх няма.
  
  Але гэтая чортава штука цалкам вывела з раўнавагі струны. Як мне растлумачыць гэта цябе, заявляющему, што ты не музыкант? Мы заўсёды былі слабыя ў ніжніх рэгістрах, як я ўжо прызнаваў: Андричев і гэты яго інструмент сталі, у пэўным сэнсе, нашымі выратавальнікамі, даўшы нам глыбіню, самавітасць, стрыжневы корань, месца, куды можна вярнуцца дадому. Дырыжор і канцэртмайстар, я магу сказаць вам, што ніхто з Муніцыпальнага аркестра Вялікага Борница — і ў гэты лік, я ўключаю самага гер Сигерсона — на самай справе не адбіраў у мяне свайго часу. О, яны глядзелі на мяне досыць паслухмяна, але куткі іх вачэй ўвесь час былі сканцэнтраваны на секцыі віяланчэлі. Так і павінна было быць. Рытм ніколі не быў маёй моцнай бокам, і я не дурань - я ўжо казаў вам пра гэта.
  
  Але ёсць віяланчэлі і віяланчэлі, і адсутнасць Фабрэгаса мела для нас вялікае значэнне ў свеце. Гэты бедны ламбард "ДеЛука" меў на ўвазе як лепш, і ён вытрымаў сваю падачу і сыграў па нотах, якія ад яго патрабавалі, так добра, як ніхто іншы мог бы папрасіць. Любы, хто не прывык — не, настроены — да мяккаму грому Фабрэгаса, паколькі ўвесь наш аркестр быў настроены на яго. Гэта было несправядлівае меркаваньне, але як яно магло быць? Гук быў не той; і, нарэшце, гук - гэта ўсё. Усе. З усім астатнім — балансам, тэмпам, інтэрпрэтацыяй — вы можаце што-то зрабіць, калі захочаце; але гук ёсць ці яго няма, але гэты чортаў старажытны Фабрэгас быў нашым гукам і нашай душой. Так, я ведаю, гэта павінна здацца вам абсурдным. Я спадзяюся на гэта.
  
  Прогорный выклаўся на ўсе сто - у гэтым ніхто ніколі не сумняваўся. Гэта было кранальна, у якім-то сэнсе пранізліва: здавалася, ён так шчыра верыў, што простае валоданне гэтым непараўнальным інструментам зробіць яго — ужо зрабіла яго — музыкам, годным такой адказнасці. Сапраўды, на мой слых, яго тэмбр прыкметна палепшыўся, рытм стаў некалькі цвярдзей, меладычная лінія адначасова больш стройнай і асэнсаванай. Але што з гэтага? Як бы ўважліва ні прыслухоўваліся, гэта быў не той гук. Віяланчэль не адчувала да яго таго, што яна адчувала да Андричеву, і ўсе гэта ведалі, вось і ўсё. У музычных інструментаў няма ні жалю, ні якога-небудзь паняцця аб справядлівасці, наколькі я ведаю. Асабліва ў струнных.
  
  Колькі б Прогорный ні заплаціў яму за віяланчэль, гэта не магло быць і блізка да яе рэальнай кошту. А Людміле станавілася ўсё горш. Не тое каб я калі-небудзь наведваў яе ў ложку хворы, вы разумееце, але вы можаце паверыць, што я штодня — штогадзіны — атрымліваў дэпешы і бюлетэні ад Андричева. Маё сварливое, цынічнае старое сэрца ледзь не разбілася, калі я ўбачыў яго такім звар'яцелым, такім адчайна дезорганизованным, пастаянна мечущимся туды-сюды паміж рэпетыцыйным залай, кабінетам лекара і ўласным домам, робячы усё магчымае, каб адначасова клапаціцца аб дабрабыце сваёй жонкі і аб сваёй музыцы. Для мастака гэта, вядома, немагчыма. Праца ці блізкія, захапленні або адказнасць ... калі справа даходзіць да гэтага, як гэта заўсёды бывае, хто-то перагібае палку. Правільна, няправільна, так ідуць справы. Мы такія, якія ёсць.
  
  Так, вядома, я выдатна ведаю, што з майго боку было недаглядам не пайсці да Людміле пры першай вестцы аб яе хваробы. Але, па-першае, нам амаль адразу сказалі, што яе лекар - румын па імя Нэстасе — змясціў яе ў каранцін; і калі гэта слова мае нейкі рэзананс для вашых адукаваных вушэй, паспрабуйце ўявіць, як яно павінна было адбіцца ў суседняй вёсачцы на самым аддаленым краі Усходняй Еўропы, дзе людзі ўсё яшчэ шчыра вераць, што дзіця можа нарадзіцца з благім вокам. Нават у хоры у яе было мала сяброў у Сэнт-Луісе. Радамір, і з таго часу, як яна выйшла замуж, яе бачылі там усё радзей і радзей. Цяпер кухарка з тупым тварам (відавочна, найманая доктарам Нэстасе; Андричев ніколі не змог бы дазволіць сабе прыслугу любога гатунку) адвезла сваю двуколку ў горад, зрабіла пакупкі ў мінімальнай колькасці неабходных слоў і з'ехала з такім жа маўчаннем, як і прыехала. Так што, верагодна, было больш размоў і здагадак аб Людміле Плашчацы, чым калі-небудзь раней, але ніякіх рэальных ведаў — і ўжо дакладна ніякіх свецкіх званкоў.
  
  Па—другое, ці бачыце, мне не спадабалася гэтая жанчына - якім кіслым старикашкой я, павінна быць, здаюся вам, раз так лёгка і зьненавідзеў яе, і вашага героя містэра Сигерсона, — і ў тыя дні я не быў настолькі крывадушны, каб зазірнуць у гэтыя прастадушныя блакітныя вочы і сказаць, што малюся аб тым, каб святло здароўя хутчэй вярнуўся да іх зноў. Так, я хацеў, каб яна ачуняла, амаль гэтак жа моцна, як я хацеў, каб яна пакінула свайго мужа ў спакоі і дазволіла яму рабіць тое, што ён павінен быў рабіць — вельмі добра, тое, што мне было ад яго трэба. Хай у яе будуць палюбоўнікі, у што бы то ні стала; хай яна спявае дуэтам з усімі імі, пакуль не лопне яе галубіная грудка; але хай у мяне мой лепшы віяланчэліст зноў у цэнтры маёй струннай секцыі — і хай ён зноў трымае свайго прыгожага Фабрэгаса ў сваіх тоўстых, брудных, сялянскіх руках. Там, дзе яму і месца.
  
  Майце на ўвазе, я паняцця не меў, як я змагу выкупіць яго назад і пакрыць Прогорному (сумнага ўзурпатару, наставившему рогі сваім уласным інструментам) грошы, якія так хутка перайшлі да доктара Нэстасе. І, па-відаць, працягвала хадзіць да яго, таму што стан Людмілы, здавалася, чаму-то так і не палепшылася. Неўзабаве Андричев пачаў прадаваць або закладваць іншыя рэчы — ад кніг да пасцельных прыналежнасцяў, ад старой адзення да старых кветкавых гаршкоў, ад пакручаных бузук без аборкі, ад патрэсканай посуду — усё, за што хто-небудзь даў бы яму яшчэ некалькі манет для догляду за жонкай. Многія з нас куплялі ў яго нічога не якія стаяць вырабы з жалю, якія незадоўга да гэтага ён бы адразу адкінуў. Цікава, ці захавалася ў Сигерсона тая трохі скураная дарожная сумка са зламаным замком — думаю, пабітая моллю футравая накідка дзе-то ў мяне на гарышчы. Я думаю, што так.
  
  Такім чынам, хоць ніхто з нас наогул ніколі не бачыў Людмілу Пласку, мы прачыталі на твары Андричева яе пагаршаецца стан і поўную бескарыснасць кожнага новага лячэння. Ён съеживался на нашых вачах, гэты мядзведзь, гэты бык, называйце, як хочаце; ён опустошался і зьнерухомеў да тых часоў, пакуль, здавалася, у ім не засталося нічога большага, чым можна было знайсці ўнутры яго віяланчэлі. Менш, таму што Фабрэгас і нават ДеЛука стваралі музыку з сваёй пустэчы, а гук Андричева — вось ён зноў, заўсёды той самы гук — станавіўся танчэй, сушы, аддаляцца, як крык адзінокага цвыркуна ў пустыні. Я да гэтага часу курчыўся ад горкага сораму, успамінаючы, як цяжка мне было глядзець на яго, як быццам яго адчай нейкім чынам было маіх рук справай. Маё адзінае апраўданне складаецца ў тым, што мы ўсе былі такімі з ім тады, усё, акрамя яго таварыша Прогорного. І Сигерсон, адхілены і ўтойлівы, як заўсёды, які, тым не менш, рабіў кампліменты яго гульні пасля кожнага выступу. Я павінен быў гэта зрабіць, да чорта сумленнасць - я ведаю, што павінен быў. Магчыма, менавіта таму ўспамін пра гэтага чалавека да гэтага часу раздражняе мяне, нават цяпер.
  
  Пра— сам доктар Нэстасе? Так, вядома, у яго былі і іншыя пацыенты, але, мяркуючы па ўсім, ён не давяраў ім і вельмі паступова адпускаў іх аднаго за іншым, альбо запэўніваючы, што яны цалкам ачунялі, альбо ветліва перадаючы іх іншым лекарам, відавочна, для таго, каб цалкам сканцэнтраваць свае навыкі на крытычным стане фраў Андричевы. Усе яны сышлі да вечара позняга лета, калі каментар Сигерсона: "Мы падобныя больш, чым вы можаце падумаць, гер Такести", працягваў даймаць мяне, я вырашыў сам нанесці візіт Людміле Плашко. Я нават прынёс кветкі, не з спагады, а таму, што кветкі (асабліва вільготныя, злёгку завялыя) звычайна прапускаюць паўсюль. Павінен сказаць, мне падабаецца не хлусіць вам.
  
  Дом Андричева, выглядаў амаль гэтак жа, як у старыя добрыя часы, — пастарэлы, але дужы, — знаходзіўся ў асноўным у кірунку фермы ўдавы Риднак, але прыкладна ў васьмі мілях назад, сярод ячных палёў, дзе цёмныя пагоркі навісаюць над усім, як навальнічныя хмары, гатовыя праліцца дажджом. Я прыбыў як раз своечасова, каб убачыць, як доктар Нэстасе — маладжавы, моцна складзены мужчына, трохі дэндзі, з прыкметным варненским акцэнтам — выводзіць абарванага, дрэнна пахкага жабрака з тэрыторыі гатэля, энергічна заяўляючы: “Дружа, я ўжо казаў табе раней, у нас тут такіх, як ты, не будзе. Хутка переодевайся, ці я спущу на цябе сабак! Дзіўная пагроза, памятаецца, падумаў я тады, паколькі ўсе сабачае пагалоўе гэтага месца складалася толькі з тоўстага вушамі спаніэля Людмілы, якога з цяжкасцю можна было ўгаварыць прыставаць да котцы, не кажучы ўжо пра великоватом попрошайке. Мужчына мармытаў невыразныя пагрозы, але доктар быў няўмольны, упіхнуў яго ў брамку, замкнуўшы яе на засаўку і папярэдзіўшы: “Больш гэтага не будзе, сэр, вы мяне зразумелі? Пакажыся тут яшчэ раз, і ты выявіш, што паліцыя праяўляе цікавасць да тваім звычкам. Вы разумееце? Жабрак паказаў, што разумее, і пабрыў прэч, невыразна лаючыся, калі доктар Нэстасе павярнуўся да мяне, расплываясь ў ветлай усмешцы.
  
  “Гер Такести, павінна быць? Я так шчаслівы і задаволены знаёмствам з вамі, што ледзь знаходжу словы. Фраў Людміла так добра адклікаецца пра вас, а што тычыцца гер Андричева ... І тут ён літаральна пацалаваў кончыкі сваіх пальцаў, хай мяне ў гэтую хвіліну ўразіць маланка, калі я маню. Апошнім, каго я бачыў за падобным заняткам, быў баснійская шэф-кухар, расхвальвалі ўласныя цялячыя катлеты.
  
  "Я прыйшоў наведаць фраў Людмілу", - пачаў я, але доктар апярэдзіў мяне, адрэзаўшы, як хворы апендыкс. - На жаль, маэстра, у цяперашні час я не магу дазволіць наведванне пакоя хворага. Вы павінны зразумець, што яе хвароба такога роду, што вельмі, вельмі лёгка можа перарасці ў... — тут ён далікатна паціснуў плячыма, — ... самы нязначны неспакой, найменшы намёк на беспарадак. Пры захворваннях такога роду лекар праводзіць тонкую грань — як музыкант, калі вы дазволіце мне, — паміж асцярожнасцю і нядбайнасцю, празмернай апекай і проста бестурботнай нядбайнасцю. Я аддаю перавагу памыліцца ў бок пільнасці, як, я ўпэўнены, вы можаце ацаніць ".
  
  Было яшчэ шмат чаго ў гэтым духу. У рэшце рэшт я сам перапыніў яго, сказаўшы: “Іншымі словамі, фраў Людміла не павінна прымаць наведвальнікаў, акрамя свайго мужа. А можа быць, нават не ён?" Доктар Нэстасе пачырванеў — зусім злёгку, але ў яго была такая гладкая скура, якая робіць усе эмоцыі выразнымі, — і я ведала тое, што ведала. Гэтак жа, я не сумняваўся, паступіў і Валодзя Андричев, і яго бізнэс, як заўсёды, быў яго бізнесам. Я ўручыла кветкі, пакінула шчырае пасланьне, а затым сышла сама, пасьпяшаўшыся праз палі, каб дагнаць таго жабрака. Было нешта такое ў яго каламутных жаўтлявых вачах. ...
  
  Аб, але ён быў проста ў лютасьці! Гэта быў адзіны раз, калі я бачыў яго ахопленым якімі-небудзь моцнымі эмоцыямі, асабліва гневам. "Як ты даведаўся?" - працягваў ён патрабаваць. “Я павінен настойваць, каб ты сказаў мне — гэта важней, чым ты можаш сабе ўявіць. Як ты пазнаў мяне?"
  
  Я адгаворваў яго, як мог. “Цяжка сказаць, гер Сигерсон. На самай справе гэта проста здагадка — называйце гэта фантазіяй старога, калі хочаце. З такім жа поспехам я мог памыліцца.
  
  Ён нецярпліва паківаў галавой. “ Няма, няма, так зусім не падыходзіць. Спадар Такести, па цэлым шэрагу прычын, якія нас не павінны дакранацца, я выдаткаваў шмат часу на ўдасканаленне мастацтва маскіроўкі. Камуфляж крыецца не столькі ў касцюмах, касметыцы — напрыклад, у кроплях на маіх вачах, з—за якіх яны здаюцца слязлівымі і дэгенератыўнымі, - колькі ў драбнюткіх асаблівасцях паставы, паставы, рухаў, у тым, як чалавек кажа ці трымае сябе. Я магу крочыць, як беларуская прынц, калі спатрэбіцца, або клыпаць гэтак жа пакорліва, як яго конюх—" І ён тут жа прадэманстраваў мне абодва хады там, на брудных ячных палях. “ Ці скуголіць, як п'яны стары жабрак, каб гэты нягоднік доктар ніколі не прымаў мяне ні за што, акрамя таго, што ён бачыў. І ўсё ж вы..." і тут ён проста паківаў галавой, што зусім ясна сказала мне яго меркаванне аб маёй праніклівасці. "Я павінен ведаць, гер Такести".
  
  "Ну", - сказаў я. Я не спяшаўся з гэтым. “Незалежна ад таго, якую сумесь вы можаце наліць у свае вочы, няма ніякага спосабу, каб схаваць іх пыху, іх выгляд — няма, іх веданне — таго, што яны ведаюць больш, чым іншыя людзі. Добра, што ты, вядома, ніколі не набліжаўся да Людміле Плашчацы ў такім выглядзе. Гэты доктар, можа, і дурань, але яна ніякая. Гэта было жорстка з майго боку, але я не змагла ўтрымацца, каб не дадаць: “І нават духавы інструмент звярнуў бы ўвагу на гэтыя пазногці. Па—сапраўднаму брудныя, ды - але такой ідэальнай формы? Магчыма, няма. Гэта было вызначана жорстка, і мне гэта вельмі спадабалася.
  
  На гэты раз поціск рукі было некалькі іншым. "Вы мяне прыніжаеце, гер Такести", чаму я не паверыў ні на хвіліну. Затым галава паднялася з відавочным трыумфам. “Але я сапраўды бачыў нашу инвалидку Людмілу Плашчак. Гэта ўсё, што я магу сцвярджаць".
  
  Надышла мая чарга разинуть рот ад засмучэння. - Ты зрабіў? Яна бачыла цябе? Ён шчыра засмяяўся, як і варта было: кароткім покашливанием. “Яна засмяялася, але толькі на імгненне — недастаткова доўга, каб мой пагардлівы погляд выдаў мяне. Як вы, павінна быць, ведаеце, тут ёсць кухар, спецыяльна наняты доктарам Нэстасе для падрыхтоўкі пажыўных страў для яго згасанне пацыента. Добрая жанчына, чым можна было меркаваць па яе некалькі мрачноватому ўвазе, яна ўпусціла мяне на кухню і прыгатавала невялікае, але гарачае страва — відавочна нездаровае, блаславі гасподзь яе тоўстыя чырвоныя рукі. Калі яе ўвага была адцягнута чымсьці іншым, я скарыстаўся магчымасцю агледзець гэтую частку дома і зрабіў шэраг цікавых адкрыццяў, калі па калідоры бадзёра пакрочыла Людміла Плашчак — заўважце, не ў начной кашулі і не ва ўтульнай пасцельнай кофце з падшэўкай, а апранутая як любая прыстойная вясковая хатняя гаспадыня, якія накіроўваюцца перакусіць паміж прыёмамі ежы. Яна зусім справядліва ўскрыкнула, калі заўважыла мяне, і я даволі паспешліва выдаляўся з памяшкання, калі сутыкнуўся з добрым доктарам ". Ён зноў выдаў гук смеху. "Астатняе, відавочна, ты ведаеш".
  
  
  
  У момант сутыкнення я ўсё яшчэ быў ззаду. “ Спатыкаешся? Ярка?
  
  "Фраў Плашчак," ціха сказаў Сигерсон, - хворая не больш, чым вы ці я. "Ён зрабіў паўзу, наўмысна тэатральную, атрымліваючы асалоду ад маім здзіўленнем, і працягнуў:" Цалкам відавочна, што разам са сваім палюбоўнікам, доктарам Настасся, яна распрацавала план выцягнуць з Валодзі Андричева усё да апошняга пені, што ў яго ёсць, каб вылечыць яе ад неіснуючага хваробы. Магчыма, яна пераканае яго прадаць дом, калі ён прадаў сваю віяланчэль дзеля яе, магчыма ўсё. Ты зразумееш гэта лепш за мяне.
  
  Апошняе было падачкай майго ўласным марнае славы, але я не звярнуў на гэта ўвагі. “ Я не магу паверыць, што яна ... што хто-то мог зрабіць такое. Я ў гэта не паверу.
  
  Сигерсон уздыхнуў, і, як ні дзіўна, у гэтым уздыху не было ні найменшага пагарды. “Я зайздрошчу вам, гер Такести. Я шчыра зайздрошчу ўсім тым, хто можа абмежаваць свае назіранні, хто можа выбіраць, у што яны будуць верыць. Для мяне гэта немагчыма. У мяне няма выбару, акрамя як убачыць тое, што перада мной. У мяне няма выбару. Ён таксама меў на ўвазе менавіта гэта - я ніколі ў гэтым не сумняваўся - і ўсё ж я таксама ніколі не сумняваўся, што ён калі-небудзь зрабіў бы іншы выбар.
  
  "Але чаму?" Я адчуваў сябе жудасна па-дурному, проста задаючы гэтае пытанне. Я дастаткова добра ведаў, чаму, і ўсё ж я павінен быў гэта сказаць. “Андричев - самы адданы муж, якога я калі-небудзь бачыла ў сваім жыцці. Людміла Плашчак ніколі не знойдзе нікога, хто любіў бы яе так, як ён. Няўжо яна гэтага не бачыць?"
  
  Сигерсон не адказаў, а толькі пільна паглядзеў на мяне. Я думаю, што на самой справе гэта быў камплімент. Я павольна вымавіў: “Так. Я ведаю. Некаторым людзям невыносна, калі іх так любяць. Я ведаю гэта, гер Сигерсон.
  
  У той момант мы сталі саюзнікамі; самымі блізкімі сябрамі, якімі мы калі-небудзь маглі стаць. Сигерсон па-ранейшаму нічога не казаў, назіраючы за мной. Я сказаў: “Гэта несправядліва. Гэта горш, чым злачынства. Іх трэба спыніць, і яны павінны быць пакараныя. Што нам рабіць?"
  
  "Пачакайце", - сказаў Сигерсон проста і спакойна. “Мы чакаем абставінаў і належных доказаў. Калі мы двое — і, магчыма, адзін ці два эфіру — настроімся пастаянна прыглядаць за гэтай каштоўнай парай, то мала шанцаў, што яны распачнуць найменшы крок без нашага ведама. Крыху цярпення, гер Такести, цярпення і пільнасці. Ён злёгку дакрануўся да майго пляча кончыкамі пальцаў, упершыню на маёй памяці з яго боку быў нават такі нязначны жэст інтымнасці. “Яны ў нас будуць. Сумны трыумф, я згодны з вамі, але яны ў нас яшчэ будуць. Цярпенне, цярпенне, канцэртмайстар".
  
  
  
  І вось мы чакалі да глыбокай восені, і мы непазбежна завабілі іх у пастку: не як Афрадыту і Арэса, ў залатую сетку, прыдуманую нябесным рогоносцем, а ў зблытаныя, пропотевшие прасціны іх уласнай дурасці. Людміла Плашчак і яе лекар ні разу не падазравалі, што знаходзяцца пад пастаянным наглядам, калі не Сигерсона і мяне, якія маглі надаць час музыцы, то стайкі чумазых падшыванцаў, дзяцей мясцовых прыезджых. Сигерсон сказаў, што ён часта выкарыстоўваў такіх распоясавшихся, сквернословящих беспрытульнікаў у аналагічным якасці ў іншых сітуацыях. Я ніколі ў ім не сумняваўся. Яны аказаліся не толькі пунктуальныя і лаяльнымі, але і маленькімі помешанными на дэталях. Пераважны гадзіну, у які доктар Нэстасе наведваў сваю палюбоўніцу (сам жанаты, яго рухомасць была некалькі абмежаваная); рэгулярны распарадак фраў Андричева перад сном, які ўключаў бельгійскі лікёр і талерачку марцыпаны; нават звычайны графік заняткаў Валодзі і заўвагі, якія ён бурчаў сабе пад нос, наладжваючы сваю віяланчэль, — у іх было ўсё, не толькі жэсты і словы, але і выраз, з якім яны прамаўляліся. Яны маглі б сабраць доказы для Запісвае Анёла, гэтыя агідныя отродья.
  
  "Я высветліў час і пункт прызначэння іх палёту", - сказаў мне Сигерсон аднойчы раніцай, калі я змяніў яго на пасадзе вартаўніка — дакладней, шпіёна; я не люблю эўфемізмаў. З моманту заснавання ён некалькі раз пранікаў у дом, да таго часу ўжо настолькі добра ведаючы звычкі жыхароў, што больш ніколі не здзіўляўся. “Яны цікавыя змоўшчыкі — я досыць лёгка выявіў скрыні і сакваяжы, якія захоўваліся ў апусцелым паўразбураным флігелі, але мне спатрэбілася больш часу, чым я чакаў, каб знайсці два чыгуначных квітка першага класа ад Бухарэста да Неапаля і ваўчары на параход да Нью-Ёрка. Вы ведаеце, дзе яны былі схаваныя? Я няўцямна пакруціў галавой. “На самым дне дрывотні, даволі акуратна загорнутыя ў цырату. Відавочна, што нашы сябры з'едуць на працягу наступных двух-трох тыдняў, перш чым ночы стануць дастаткова халоднымі, каб паўстала неабходнасць у развядзенні вогнішча ".
  
  "Ўражлівая логіка", - сказаў я. Сигерсон дазволіў сабе адну са сваіх адхіленых усмешак. Я спытаў: “А як наконт грошай, якія яны падманам выцягнулі з беднага Андричева? Яны, напэўна, схавалі іх на якім—небудзь банкаўскім рахунку - магчыма, у Італіі, Швейцарыі ці нават Амерыцы. Як мы калі-небудзь вернем іх яму?
  
  Калі б толькі Сигерсон мог бачыць на свае ўласныя вочы ў той момант, ён, магчыма, зразумеў бы, што я меў на ўвазе пад немагчымасцю схаваць іх натуральнае ўзвышанае выраз. "Я думаю, нам не аб чым турбавацца на гэты конт", - адказаў ён. “Гэтыя двое наўрад ці з тых, хто давярае такія ліквідныя актывы банку, і я б рызыкнуў выказаць здагадку, што Людміла Плашчак занадта добра ведае мужчын, каб выпускаць з-пад увагі сваю здабычу. Няма, грошы будуць там, дзе яна зможа хутка накласці на іх рукі ў любы момант. Я чакаў бы знайсці іх у яе спальні, хутчэй за ўсё, у маленькім скураным дарожным футарале пад далёкім акном. Хоць, калі быць шчырым, — тут ён задуменна пацёр пераноссе, — ёсць адно або два іншых магчымых месцазнаходжання, на жаль, за межамі майго поля зроку. Хутка мы даведаемся праўду.
  
  Мы даведаліся пра гэта крыху раней, чым хто-небудзь з нас чакаў; не ад нашых нямытых гадзінных, а ад уладальніка платнай стайні, у якой мы заўсёды наймалі нашы перасоўныя фургоны. Мы з ім даволі прыязна гандляваліся аб кошту корму для нашага звычайнага восеньскага тура па правінцыях, калі ён згадаў, што яго добры настрой паўстала з-за нядаўняй дамоўленасці асабіста даставіць двух пасажыраў на чыгуначны вакзал Бухарэста ў яго калясцы, ззаду яго лепшай запрэжкі. Спатрэбілася дзіўна мала сербскіх дынараў, каб выкупіць у яго імёны яго новых кліентаў разам з часам — адзінаццаць гадзін заўтрашняга вечара!— і яшчэ трохі, каб прымусіць яго пагадзіцца ўзяць нас з сабой, калі ён адправіцца за імі. Баюся, здрада - нацыянальны від спорту селмири. Для гэтага патрабуецца менш людзей, чым для футбола, і наогул ніякай формы.
  
  На гэтым этапе я хацеў перадаць усе справа ў паліцыю, але Сигерсон запэўніў мяне, што ў гэтым не будзе неабходнасці. "Мяркуючы па тым, што я бачыў у паліцыі Святога Радамір, яны яшчэ больш тупоголовые, чым тыя, хто..."Няўжо ён на імгненне запнуўся? — “жандары Осла, што я ніколі не лічыў магчымым. Паверце мне, цяпер наша здабыча не выслізне ад сеткі". Тады ён сапраўды злёгку прыхарошваецца. “Калі доктар Нэстасе акажа фізычны супраціў, я, так ужо здарылася, практыкую старажытнае мастацтва барицу, і вы павінны быць у стане справіцца з любой сутычкай з фраў Андричевой."Я шчыра думаю, што гэта не было задумана як ласку, хоць у выпадку з Сигерсоном гэта было цяжка сказаць. Месяц назірання даў зразумець нам абодвум, што Людміла Плашчак, калі не знаходзілася на смяротным ложы, безумоўна, была энергічнай жанчынай.
  
  Поўная рэпетыцыя была запланавана на наступны вечар; я вырашыў цалкам адмяніць яе, а не скарачаць, паколькі музыкі лёгка ўпадалі ў дэпрэсію з-за перапынкаў у руціне. Было некалькі пытанняў, некаторы бурчанне, але нічога такога, ад чаго я не змог бы абысціся частковымі тлумачэннямі. Мы з Сигерсоном былі ў стайні да дзесяці гадзін, і было яшчэ без некалькіх хвілін адзінаццаць, калі брычка пад'ехала да дома Андричевых і фурман зайграў у клаксон, абвяшчаючы аб нашым прыбыцці.
  
  Багаж ўжо стаяў на парозе, як і нецярплівая Людміла Плашчак, апранутая ў практычную шэрую дарожную спадніцу і блузку, умела выбраўшы замест капелюша грубую сялянскую шаль, каб схаваць валасы і зацень рысы асобы. Аднак яна не змагла ўтрымацца і надзела тое, што, павінна быць, было яе лепшым дарожным плашчом, досыць багата отороченным мехам для сібірскай зімы; павінна быць, гэта каштавала Валодзю Андричеву шасцімесячнага жалавання. Яна выглядала ўсхваляванай, як дзіця, які спяшаецца на вечарыну з нагоды дня нараджэння, але я сапраўды адчуў, як маё сэрца ачарсьцьвела, назіраючы за ёй.
  
  Я выйшаў з каляскі з блізкай боку, Сигерсон - з другога, калі ў дзверы ўвайшоў доктар Настасся. Ён быў апрануты яшчэ больш элегантна, чым звычайна, пачынаючы ад чаравік, у якіх нават я мог распазнаць лонданскае вытворчасць, і заканчваючы капелюшом з авечай воўны ў рускім стылі. Калі ён убачыў нас — і фурмана на козлах, наклонившегося наперад, нібы чакае, як любы театрал, ўзняцця заслоны, — ён прыўзняў бровы, але толькі мякка сказаў: "Я так зразумеў, што гэта павінен быў быць прыватны экіпаж".
  
  "І гэта сапраўды так", - адказаў яму Сигерсон, яго ўласны голас гучаў лёгка і насмешліва. "Але пункт прызначэння можа быць не зусім па вашаму густу, доктар". Ён абышоў карэту, рухаючыся вельмі асцярожна, нібы стараючыся не вспугнуть дзікая жывёла. Ён працягнуў: "Мне паведамілі, што кухня турмы Святога Радамір лічыцца, — ён зрабіў паўзу, каб абдумаць mot juste, — "сумнеўнай".
  
  Доктар Настасся міргнуў, гледзячы на яго, не выказваючы ні віны, ні страху, а толькі зараджаецца раздражненне. “ Я вас не разумею. "Людміла Плашчак досыць мякка, але даволі цвёрда адхіліла яго ад сябе і, падышоўшы бліжэй, запатрабавала: - А што вам тут трэба? У нас няма на вас часу. "Звяртаючыся да фурмана, яна рэзка дадала: - Цана, пра якую мы дамовіліся, не ўключае іншых пасажыраў. Вазьміце наш багаж і дазвольце ім ісці дадому пешшу.
  
  Кучар плюнуў тытунёвы дым і застаўся на месцы. Сигерсон сказаў, падкрэслена звяртаючыся да яе і ігнаруючы доктара: “Мадам, вы ведаеце, чаму мы тут. Хоспіс зачынены, маскарад скончаны. Мы б параілі вам мірна прайсці з намі ў паліцэйскі ўчастак ".
  
  
  
  Я ведаў людзей, чыя сумленне была амаль ненатуральна чыстая, яны выглядалі больш вінаватымі, чым яны самі. Людміла Плашчак, запінаючыся, спытала: “Паліцэйскі ўчастак? Вы з паліцыі? Але што мы зрабілі?"
  
  Мая ўпэўненасць некалькі поколебалась пры гэтых словах — яна магла быць школьніцай, несправядліва абвінавачанай у тым, што перапісала адказы на экзамене, — але Сигерсон заставалася зусім упэўненай у сабе. “Вы абвінавачваюцца ў тым, што падманам пазбавілі свайго мужа буйной сумы грошай, сімулюючы хранічную, невылечную хваробу, і ў далейшых спробах збегчы з краіны з вашымі несправядліва нажытымі грашыма і вашым палюбоўнікам. усё, што ў вас ёсць сказаць па гэтым абвінавачванні, вы можаце сказаць уладам ". І ён ступіў наперад, каб узяць яе за руку, як быццам ён сам быў аўтарытэтам.
  
  Тады доктар Настасся прыйшоў у сябе, абурана адштурхнуўшы руку Сигерсона перш, чым яна паспела паяднацца на локці Людмілы Плашчакі. "Вы не тронете яе!" - раўнуў ён. "Гэта праўда, што мы даўно планавалі збегчы, пачаць нашу новую сумесную жыццё ў больш цёплай, больш адкрытай краіне" - у гэты момант локаць закрануў яго рэбраў, але ён працягваў настойваць. — “але мы ніколі не разглядалі магчымасць падмануць Валодзю Андричева ні на адзін дынар, злоты, рубель або любую іншую манету. Мы выязджаем сёння ўвечары ні з чым, акрамя таго, што ёсць у маёй сумачцы на дадзены момант, і не абапіраючыся ні на што, акрамя маіх медыцынскіх талентаў, якімі б яны ні былі, і вакальных дадзеных фраў Андричевы. Дзякуючы ім, мы выжывем і здабудзем наша шчасце".
  
  Так, так, я ведаю — ён быў не толькі пралюбадзеям і здраднікам, але і вельмі дрэнным аратарам. І ўсё ж я не мог не захапляцца ім, па меншай меры ў той час. Нават дрэнныя прамоўцы могуць быць шчырымі, і я не мог пазбавіцца ад трывожнага адчуванні, што гэты чалавек меў на ўвазе тое, што казаў. Гэта, здавалася, не занепакоіла Сигерсона, які холадна адказаў: “Я не буду вам пярэчыць, доктар Нэстасе. Я проста папрашу вас адкрыць маленькі дарожны чамаданчык побач з саквояжем Людмілы Плашчакі — вунь той, ды. Калі дазволіце? Дзякуй."
  
  Я магу быць адштурхвалай асобай, а магу і не быць; ён, безумоўна, мог бы, калі захацеў, быць значна больш уладным, чым я калі-небудзь сабе ўяўляў. Доктар Нэстасе за ўсё вагаўся імгненне, перш чым моўчкі папрасіць ключ у Людмілы Плашчакі і павярнуў яго ў вытанчаным срэбным замочке дарожнага чамадана. Я памятаю, што тады ён адступіў назад, каб дазволіць ёй самой адкрыць вечка. Каханне надзяляе некаторых мужчын добрымі манерамі, і я па-ранейшаму аддаю перавагу верыць, што доктар Нэстасе любіў жонку Валодзі Андричева, справядліва гэта ці не.
  
  У дарожным сакваяжы не было грошай. Я паглядзеў, я быў там. Нічога, акрамя велізарнай колькасці крэмаў, ласьёнаў, мазяў, адвары ... у рэшце рэшт, мой слабое мозг прыйшоў да высновы, што устрывожаная Джульета, на некалькі гадоў старэйшыя за свайго Рамэа, можа звярнуцца да ўцёкаў, каб захаваць незаконную магію адносін. Мне досыць было зірнуць на пристыженное твар Людмілы Плашчакі, каб пераканацца ў праўдзівасці гэтага.
  
  Трэба аддаць належнае Сигерсону, яго рашучасць не слабела ні на імгненне. Ён проста сказаў: "З вашага дазволу", - і пачаў корпацца ў рэчах доктара Нэстасе і Людмілы Плашчакі так, як быццам меў на гэта законнае права. Яны моўчкі стаялі, назіраючы за ім, нейкім чынам якія сталі патрапанымі і адзінокімі, прыціскаючыся адзін да аднаго, не датыкаючыся і не гледзячы адзін на аднаго. І я назіраў за імі усімі гэтак жа адхілена, як кучар: напалову спадзеючыся, што Сигерсон знойдзе доказы таго, што Валодзя Андричев быў жорстка падмануць чалавекам, якога ён любіў больш за ўсё на сьвеце; у той жа час у глыбіні душы спадзеючыся ... Я не ведаю. Я не ведаю, на што я ў рэшце рэшт спадзяваўся.
  
  Ён знайшоў грошы. Пачак банкнот памерам з цагліна; маленькі, але туга набіты мяшочак з манетамі; і тое, і іншае акуратна схавана ў фальшывай вечку потертого параходнага валізкі, як і квіткі, якія ён выявіў раней. Няправільная жонка і падступны доктар разьзявілі рты ў такім тэатральна-недоверчивом шоку, што гэта, здавалася, рабіла іх віну больш відавочнай. Яны не аказалі ніякага супраціву, калі Сигерсон досыць мякка ўзяў іх за рукі і загадаў фурману адвезці нас назад у горад.
  
  У паліцэйскім участку яны афіцыйна заявілі аб сваёй невінаватасці, настойваючы на тым, што ніколі не бачылі грошай і ніколі не патрабавалі іх у Валодзі Андричева; але яны здаваліся настолькі ашаломлена нявер'ем, што я мог бачыць, як дзяжурныя констебли ўспрынялі гэта як віну і сорам. Іх змясцілі ў камеру — разам, так, як вы думаеце, колькі камер у нас у Святым Радомире? — і заключылі пад варту да суда ў чаканні прыбыцця выязнога суддзі, які павінен быў прыбыць з дня на дзень. Доктар са скаванымі лодыжкі зачыкільгаў прэч разам са сваім наглядчыкаў, не азірнуўшыся; але Людміла Плашчак — сама вызваленая — павярнулася, каб кінуць на нас з Сигерсоном погляд, адначасова горды і жаласлівы. Яна сказала ўслых: “Вы ведаеце, што мы зрабілі і чаго не рабілі. Вы не можаце ухіліцца ад свайго веды". І яна пайшла ад нас услед за доктарам Настасся.
  
  Мы з Сигерсоном адправіліся дадому. На развітанне перад маім домам, я сказаў: “вартае Жалю справа. Я смуткую пра ўсіх, хто ў ім замешаны. Уключаючы нас саміх". Сигерсон кіўнуў, не адказваючы. Я стаяў і глядзеў яму ўслед, калі ён накіраваўся да дома ўдавы Риднак. Яго рукі былі счэплены за спіной, высокія худыя плечы апушчаныя, і ён пільна глядзеў у зямлю.
  
  Наш тур пачаўся на наступны дзень — мы добра выступілі ў Град-Ні, вельмі добра ў Плинте, прыстойна ў Шрикельде, Джинджи, Гаврике і Бачачни і, як заўсёды, жудасна ў Босквиле. Я не магу сказаць вам, чаму я ўсё яшчэ настойваю на тым, каб кожны год прызначаць нашы выступленні ў Босквиле, ведаючы пра гэта нашмат лепш, але гэта павінна распавесці вам хоць бы што-то пра мяне.
  
  Але нават у фоле ў Босквиле Валодзя Андричев гуляў лепш, чым я калі-небудзь чуў ад яго. Я ненавіджу людзей, якія вечна балбочуць аб мастацтве з пункту гледжання чалавечых эмоцый, але, безумоўна, у яго музыцы, а значыць, і ва ўсіх нашых, было што—то новае — не сіла, не зусім цеплыня, але што-то накшталт глыбокага, велічнага сэрцабіцця, калі хочаце. Ён нікому нічога не сказаў аб арышце сваёй жонкі разам з яе каханкам, і ніхто, уключаючы Сигерсона і яго сябра Прогорного, не задаваў яму ніякіх пытанняў і наогул не размаўляў з ім, хіба што хваліў. Мы не бачылі св. Радамір зноў затрымаўся на паўтары тыдні, і ў той момант, калі мы прыехалі, Андричев паспрабаваў пакончыць з сабой.
  
  Няма, няма, не ў той дакладны момант, вядома, няма, і гэта адбылося не адразу, як фургоны выехалі за межы горада. І ніхто не зразумеў, што гэта было за дзеянне, акрамя Сигерсона. Як быццам ён чакаў менавіта гэтага, ён хутка нахіліўся наперад амаль да таго, як Андричев пераваліўся праз борт у выніку падзення, якое прывяло б яго прама пад капыты нашай каманды і акутыя жалезам колы нашай падводы. Ўдар адной рукой, адно-адзінае бурчанне, і Андричев расцягнуўся ля нашых ног перш, чым астатняя частка кампаніі набрала ў грудзі паветра, каб закрычаць. Сигерсон паглядзеў на яго зверху ўніз і спакойна заўважыў: "Перастаньце, гер Андричев, мы не так ужо дрэнна гулялі ў Босквиле". Зараджаюцца крыкі змяніліся смехам, хутка растворившим любыя намёкі на што-небудзь больш злавеснае, чым няшчасны выпадак. У стайні, перш чым сысці, Андричев грубавата падзякаваў Сигерсона, некалькі раз папрасіўшы прабачэння за сваю нязграбнасць. Быў ранні вечар, і я памятаю, што пачатак падаць некалькі сняжынак, зусім трохі, на імгненне замерцавших ў яго вусах.
  
  
  
  Гэтай ноччу, па якой-то невыказнаю прычыне, я прайшоў міма ўласнага дома і моўчкі ішоў з Сигерсоном ўсю дарогу да фермы Риднак. Удава і яе сыны ўжо спалі. Сигерсон запрасіў мяне на заднюю кухню, наліў кожнаму з нас па шклянцы хатняга квасу, і мы паднялі тост адзін за аднаго за кухонным сталом, не кажучы ні слова. Нарэшце Сигерсон сказаў: “Сапраўды, сумнае справа, гер Такести. Я мог бы пажадаць нам ўдалага выхаду з яго".
  
  “Але, вядома ж, мы скончылі, - адказаў я яму, - і, па меншай меры, нейкая справядлівасць перамагла. Сусветнай суддзя ўжо вынес прысуд — тры гады турэмнага зняволення для жанчыны, пяць для мужчыны, як натуральнага завадатая змовы, — і грошы будуць вернутыя Валодзю Андричеву на працягу некалькіх дзён. Без сумневу, непрыемнае справа, але, вядома, не без праведнага завяршэння.
  
  Сигерсон паківаў галавой, як мне здалося, дзіўна неахвотна. “Нішто не даставіла б мне большага задавальнення, чым пагадзіцца з вамі, канцэртмайстар. І ўсе ж што-то ў гэтай справе ўсё яшчэ турбуе мяне, і я не магу выцягнуць гэта з глыбіні свайго свядомасці на святло божы. Доказы амаль абсурдна неабвержныя — вінаватыя відавочна вінаватыя — усе належным чынам ўвязана ... І ўсё ж, і ўсё ж, што-тое... Ён зноў змоўк, і мы выпілі наш квас, і я назіраў за ім, пакуль ён сядзеў з зачыненымі вачыма, моцна прыціснуўшы адзін да аднаго кончыкі пальцаў. Упершыню за некаторы час — бо няма нічога, да чаго нельга было б прывыкнуць, — я ўспомніў, што мяне раздражняла гэтая ягоная звычка і ўсё тое самотнае ганарлівасць, якое яна мела на ўвазе. І ўсё ж я разумеў таксама, што гэты дзіўны чалавек быў пасланы на зямлю не толькі для таго, каб азадачваць і правакаваць мяне; што ў яго была душа і ён змагаўся, як і ўсе мы. Магчыма, вам гэта не будзе адкрыццём, але для мяне гэта было адкрыццём, і так працягваецца да гэтага часу.
  
  Немагчыма сказаць, як доўга мы маглі б заставацца на той фермерскай кухні, нерухомыя, безмолвствующие, не дзелячы нічога, акрамя гэтага гідкага брэндзі з ванны. Чары рассеяліся, калі Сигерсон без папярэджання раптам ускочыў на ногі і тым жа рухам адкаціўся ў бок, прыціскаючыся спіной да бліжэйшай сцяны. Я адкрыла рот, але Сигерсон прымусіў мяне замаўчаць адным шалёным жэстам. Рухаючыся так жа павольна, як яшчарка, крадущаяся за матылькоў, ён нячутна краўся ўздоўж сцяны, пакуль не апынуўся досыць блізка да задняй дзверы, каб адной рукой адчыніць яе, а іншы схапіць грувасткую постаць на парозе за каўнер і ўцягнуць унутр, пратэстуючы, але на самой справе не супраціўляючыся. Сигерсон сарваў з мужчыны патрапаную фуражку і адступіў назад, ні даць ні ўзяць мастак, які адкрывае свой апошні партрэт. Гэта быў Валодзя Андричев.
  
  "Так", - сказаў Сигерсон. "Я падумаў, што, магчыма, гэта маглі быць вы". Імгненне Андричев стаяў, цяжка дыхаючы, яго блакітныя вочы сталі амаль чорнымі на бледным, отчаявшемся твары. Затым з драматычнай рэзкасцю ён працягнуў рукі да Сигерсону, скрыжаваў іх у запясцях і прашаптаў: “Арыштуйце мяне. Вы павінны арыштаваць мяне цяпер".
  
  "На жаль, усе мае кайданкі старыя і саржавелі", - мякка адказаў Сигерсон. “Аднак тут ёсць нейкі напой, які, безумоўна, павінен служыць той жа мэты. Сядайце з намі, гер Андричев.
  
  Ўладны чалавек, як я ўжо сказаў, але той, хто, здавалася, не камандаваў. Андричев ўпаў на кухонны крэсла гэтак жа бязвольна, як выкаціўся з фургона ўсяго гадзіну ці два таму. З яго буйнымі кроплямі ліў пот, і ён выглядаў як вар'ят, але вочы ў яго былі ясныя. Ён сказаў: “Яны не павінны быць у турме. Я той самы. Вы павінны арыштаваць мяне. Я здзейсніў жудасную, страшную рэч".
  
  Я цвёрда сказаў: “Андричев, супакойся гэтую ж хвіліну. Я ведаю цябе даўно. Я не веру, што ты здольны на якое-небудзь зло. П'янства, так, і часам вульгарныя нападкі, калі мы гуляем Шуберта. Злосць, помслівасць, жорсткасць — ніколі ".
  
  "Не, ніхто ніколі не паверыць у гэта пра мяне", - разгублена усклікнуў ён. “Я ведаю, якім мяне бачаць: стары добры Валодзя — магчыма, трохі бесцырымонным, крыху грубаваты, але выдатны хлопец, калі пазнаеш яго па-сапраўднаму бліжэй. Залатое сэрца і д'ябальскі віяланчэліст, але ўсё, аб чым ён калі-небудзь думае, - гэта музыка, музыка і гарэлка. Гэты чалавек не мог спланаваць пікнік, не кажучы ўжо пра помсты ".
  
  У Сигерсона хапіла прысутнасці духу укласці яму ў руку келіх, у той час як я сядзеў з адвіслай сківіцай, як у саміх Людмілы Плашчакі і доктара Нэстасе пры выглядзе грошай, у махлярстве з якімі іх абвінавацілі, атрыманых ад адурманенага мужа Людмілы. Андричев глядзеў на нас з-за шкла дзіўным, сарамлівым позіркам, цяпер у яго вачах свяцілася хітрая гонар, якой я ніколі раней у іх не бачыў.
  
  “ Так, помста, - паўтарыў ён, відавочна атрымліваючы асалоду ад густам, пахам і тэкстурай гэтага слова. “Помста, але не за ўсіх мужчын, не за ўсе падманы, не за ўсе дурныя маленькія хітрыкі, не за дзіцячую хлусня — гэта проста тое, што яна ёсць. З такім жа поспехам можна выракаць матылька харчавацца ёгуртам, як і яе вечна дзяліць з ёй адну ложак. Яе лекар даведаецца пра гэта дастаткова хутка. І ён усміхнуўся, спрабуючы гэтую думку на густ.
  
  Словы, развагі, гук — усё гэта было настолькі далёкім ад Валодзі Андричева, што я быў упэўнены, што ведаю, што да гэтага часу не магу закрыць рот. Сигерсон здаваўся значна стрымана, нецярпліва ківаючы, пакуль Андричев казаў, як быццам ён атрымліваў пацверджанне поспеху якой-небудзь буйной авантуры, замест таго каб атрымаць неабвержныя доказы таго, што яго і мяне грунтоўна надзьмулі. Ён сказаў: "Доктар зрабіў гэта па-іншаму".
  
  Затым твар Андричева ашаламляльна змянілася, усё рэзкія рысы, здавалася, зблізіліся, нават лоб апусціўся. Ён паўтарыў слова "іншы", як вымавіў слова "помста", але ў роце ў яго з'явіўся непрыемны прысмак. “Гэты дурань, гэты злы, амаральны дурань! Ён думае, што любіць яе, і ён прымусіў яе саму так думаць. Дзеля гэтага яна б кінула мяне, сышла назаўжды. Я павінен быў спыніць яе ". Але цяпер яго голас гучаў так, нібы ён пераконваў самога сябе ў тым, што ў яго не было выбару.
  
  "Грошы," мякка падказаў яму Сигерсон. - Гэта сапраўды былі вашы грошы, якія я знайшоў у багажніку парахода?
  
  Самазадаволеная выраз вярнулася на твар Андричева, і ён зрабіў вялікі глыток свайго напою. “О, так, усё да кроплі. Усё, што я мог сабраць, незалежна ад таго, што мне даводзілася прадаваць, закладваць або выпрошваць, незалежна ад таго, як мне даводзілася жыць. Віяланчэль — гэта было цяжка для мяне, але не так цяжка, як вы думалі. Можна атрымаць іншую віяланчэль, але іншую Людмілу..." Ён на імгненне змоўк, гледзячы ў падлогу, затым з выклікам падняў на нас вочы. “Не ў гэтым жыцці. Не ў маім жыцці. Гэта павінна было быць зроблена".
  
  І іншага такога віяланчэліста мы не знойдзем, падумаў я горка і эгаістычна. Сигерсон сказаў: “Гэта вы адзін распаўсюдзілі гісторыю пра хранічнай смяротнай хваробы фраў Андричева. Ні яна, ні доктар Нэстасе нічога не ведалі".
  
  "Не, сам доктар аказаў там вялікую дапамогу", - сказаў Андричев з дзіўным з'едлівым гумарам. “Ён змясціў яе ў карантын, каб трымаць пры сабе і даць ім час, каб спланаваць ўцёкі. Мы проста распаўсюдзілі гэтую гісторыю больш шырока, Прогорный і я, і некалькі больш падрабязна. Справіцца з ёй было досыць лёгка; цяжкасць заключалася ў тым, каб яна не дасягнула вушэй Людмілы або Нэстасе. Прогорный - сапраўдны сябар, - ён упершыню паглядзеў прама на мяне, — хоць ён ніколі не стане сапраўдным віяланчэлістам. Але я шчаслівы, што ў яго ёсць Фабрэгас ".
  
  Я зразумеў, што з таго часу, як ён пачаў гаварыць, я ўвесь час круціў галавой, не ў сілах па-сапраўднаму ўбачыць гэтага новага Валодзю Андричева; спрабуючы, калі хочаце, сфакусаваць свой розум. - Значыць, Прогорный паклаў грошы ў вечка багажніка? - спытаў я нязграбна і недарэчна.
  
  
  
  Андричев насмешліва фыркнуў. “Не— калі ў яго была б для гэтага магчымасць? Квіткі пад мінулі дроў - гэта было Рызыкоўна, але ўсё астатняе было маёй ідэяй. Паліцыя была гатовая спыніць іх на дарозе, — тут яго голас задрыжаў, а вусны раптам сморщились, як быццам ён збіраўся заплакаць, - як раз тады, калі яны думалі, што знаходзяцца ў бяспецы і ... і вольныя. Ён зрабіў яшчэ адзін глыбокі глыток. “ Але вы двое зрабілі гэта непатрэбным. Я не разлічваў на вашае ўмяшанне, але гэта быў апошні штрых да майго плану. Наяўнасць двух такіх паважаных сведкаў іх злачынствы і спробы ўцёкаў — і нават тое, што адзін з іх знайшоў грошы, — гэта зачыніла за імі дзверы. Гэта закрыла і замкнулі дзверы ".
  
  "Так," ціха сказаў Сигерсон. “ А потым, калі твой план атрымаўся, твая помста адбылася, твая няверная жонка і яе палюбоўнік апынуліся ў турме, ты паспрабаваў пакончыць з сабой. У яго голасе не было ні пытання, ні абвінавачванні. З такім выглядам, нібы ён чытаў уголас газету.
  
  "Пра", - сказаў Андричев. "Гэта". Некаторы час ён больш нічога не гаварыў, як і Сигерсон. На кухні было так ціха, што я магла чуць ціхі скрежещущий гук мышы, скребущейся аб дзверы каморы. Андричев, нарэшце, устаў, асцярожна пагойдваючыся, як чалавек, які спрабуе вырашыць, ці сапраўды ён п'яны. Ён больш не пацеў так жудасна, але яго твар быў белым і нацягнутым, як ветразь, які спрабуе стрымаць шторм. Ён сказаў: “Я не хачу жыць без яе. Я магу, але не хачу. Помста ... гэта было не з-за яе, а з-за мяне. За тое, што я так любіў яе. За тое, што любіў яе больш, чым музыку. Гэта была помста ". Ён зноў працягнуў рукі да Сигерсону за нябачнымі кайданкамі. "Выведзіце яе з гэтага месца", - сказаў ён. “Яго таксама. Выцягні іх і упусці мяне. Цяпер. Цяпер."
  
  
  
  
  
  Людміла Плашчак і доктар Нэстасе былі вызваленыя з турмы, як толькі ўдалося знайсці сусветнага суддзю, які вынес ім прысуд. Гэта выдатная гісторыя сама па сабе ... але я бачу, што вам гэта было б нецікава. Людміла Плашчак прыстрашыла падаць у суд на свайго мужа, суд, горад і герцагства Вялікі Борниц на сапраўды ашаламляльную суму грошай. Аднак доктару Настасся, павінна быць, удалося атрымаць верх, паколькі яна не наняла адваката, не падала ніякіх пазоваў і неўзабаве пасля гэтага знікла з ім у кірунку Новага Паўднёвага Уэльса. Я мяркую, што яе стрыечны брат з Граджи атрымаў паштовую паштоўку.
  
  
  
  Валодзя Андричев быў афіцыйна абвінавачаны ў мностве бясспрэчных правін і парушэнняў, ні адзін з якіх нашы два юрыста з Святога Радамір не ведалі, як пераследваць у судовым парадку — ці абараняць, калі ўжо на тое пайшло, — таму было вялікае агульнае палёгку, калі ён таксама знік з поля зроку людзей, не пакінуўшы ні адрасы для перасылкі, ні якіх-небудзь інструкцый адносна таго, што рабіць са сваім мірскім маёмасцю. Адзін з юрыстаў паспрабаваў завалодаць яго домам у якасці аплаты неаплачаных судовых выдаткаў; але паколькі ніхто не мог нават выказаць здагадку, у што яны могуць выліцца, дом у рэшце рэшт перайшоў ва ўласнасць муніцыпальнага аркестра Вялікага Борница. Ён спецыяльна прызначаны для размяшчэння прыезджых артыстаў, але пакуль, калі быць зусім шчырым ... Няма, вас гэта таксама не цікавіць, ці не так? Вам патрэбна толькі інфармацыя аб гер Сигерсоне.
  
  Што ж, мне шкада вас расчароўваць, але яго таксама больш няма. О, ужо некаторы час — магчыма, месяцы праз два пасля знікнення Валодзі Андричева. Так атрымалася, што я праводзіў яго да паштовай карэты, на якой ён прыбыў у Святой Радамір. Наколькі я памятаю, я нават нёс яго футарал для скрыпкі. Ніколі не былыя сябрамі, калегамі па збегу абставінаў, мы мала што маглі сказаць адзін аднаму, але і не мелі патрэбы ў гэтым. Тое, што мы зразумелі адзін аднаго, мы зразумелі; астатняе заставалася такой жа загадкай, як і ў той самы першы вечар, і мы былі задаволеныя, што так яно і засталося.
  
  Большую частку чакання яго цягніка мы маўчалі, пакуль ён раптам не сказаў: "Я хацеў бы, каб вы ведалі, гер Такести, што я буду ўспамінаць праведзены тут час з любоўю і весялосцю, але таксама і з некаторым збянтэжанасцю". Калі я выказаў сваё здзіўленне, ён працягнуў: “З-за справы Андричева. Таму што мяне падманулі".
  
  "Я таксама", - адказаў я. "Як і ўвесь аркестр - як і ўсе, хто хоць крыху разбіраўся ў гэтай справе". Але Сигерсон паківаў галавой, сказаўшы: “Не, канцэртмайстар, для мяне ўсё па-іншаму. Гэта проста па-іншаму".
  
  "І менавіта таму я пазнаў цябе ў тваім абліччы жабрака", - адказаў я з некаторым жарам. “Для вас гэта заўсёды як-то па-іншаму, і гэтая так званая розніца заўсёды будзе бачная ў вашых вачах і ва ўсім, што вы робіце. Як вы маглі здагадацца пра таямніцы помсты Валодзі Андричева сваёй жонцы і яе каханка? Чаго вы чакаеце ад сябе, гер Оскар Сигерсон? Чым — , кім— ты павінен быць у гэтым свеце?"
  
  
  
  Мы пачулі свісток цягніка, але такі далёкі, што не маглі разглядзець дым, які ўздымаецца на павароце за фермай Риднак. Сигерсон на імгненне лёгенька паклаў руку мне на плячо; гэта быў другі і апошні раз, калі ён дакранаўся да мяне. Ён сказаў: “Вы крыху ведаеце аб маіх думках, гер Такести. Я заўсёды лічыў, што калі выключыць немагчымае, тое, што застаецца, якім бы неверагодным яно ні было, павінна быць праўдай, адзіным рашэннем праблемы. Аднак у дадзеным выпадку ўсё выйшла наадварот. Я яшчэ доўга буду разглядаць справу Андричева".
  
  Цягнік пад'ехаў, мы пакланіліся адзін аднаму, Сигерсон ускочыў на борт, і гэта было апошняе, што я калі-небудзь бачыў. Паштовы дыліжанс курсіруе ў Бухарэст і назад; акрамя таго, я паняцця не маю, куды ён накіроўваўся. Я не ўпэўнены, што сказаў бы вам, калі б ведаў. Ты задаеш занадта шмат пытанняў, і з тваім акцэнтам што-то не так. Сигерсон заўважыў такія рэчы.
  
  OceanofPDF.com
  
  Таямніца доктара Торвальда Сигерсона
  
  Лінда Робертсан
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Мыс Стывенсан,
  тэрыторыя Аляскі
  , 30 верасня 1894 года
  
  Рэдактар
  Ілюстраваныя Штотыднёвыя Навіны
  Маркет-стрыт, 755
  Сан-Францыска, Каліфорнія
  
  
  
  
  
  Рэдактару:
  
  
  
  Нядаўна я атрымаў некалькі нумароў вашай публікацыі за мінулае лета і быў здзіўлены і засмучаны, даведаўшыся з іх аб таямнічым знікненні даследчыка Торвальда Сигерсона. Я таксама быў засмучаны, прачытаўшы, што былі выяўленыя сумневы адносна сапраўднасці запісных кніжак прафесара Сигерсона, праўдзівасці аповяду містэра Генры Мэйса, вашага рэпарцёра, аб іх падарожжах па палярным льдах і, больш таго, самога існавання прафесара Сигерсона.
  
  Мы на мысе Стывенсан можам паручыцца за існаванне прафесара Сигерсона. Некаторыя з нас сапраўды правялі нямала часу з ім і з Генры Мэйсом. У мяне таксама ёсць доказы таго, што часопісы і запісныя кніжкі, якія знаходзяцца ў валоданні містэра Мэйса, з'яўляюцца сапраўднымі дакументамі экспедыцыі прафесара ў палярныя льды, у тым ліку копіі, якія я асабіста зрабіў з арыгіналаў прафесара. І той жа карабель, які прывёз мне апошнія нумары " Званка з Сан -Францыска " і " Ілюстраваныя штотыднёвыя навіны, якія змяшчаюць паведамленні аб знікненні прафесара Сигерсона, таксама прынеслі мне ліст ад самога прафесара. Ліст кароткі і мала што кажа пра яго абставінах, за выключэннем таго, што ён накіроўваўся ў Францыю, каб працягнуць там сякія-такія даследаванні. Ён напісаў, што яму стала вядома аб абвінавачваннях, высунутых супраць містэра Мэйса, яго спадарожніка ў арктычным падарожжы, і папрасіў мяне дапамагчы, наколькі гэта было ў маіх сілах, пацвердзіць аповяд містэра Мэйса аб экспедыцыі і яе дасягненнях. У далейшым аповедзе я паспрабую гэта зрабіць.
  
  Мяне клічуць Джон Осбарн, і я ўладальнік гандлёвай станцыі на мысе Стывенсан, недалёка ад Пойнт-Бароў. Гісторыя пра тое, як я тут апынуўся, доўгая і наўрад ці зацікавіць вас. Дастаткова сказаць, што я быў наравістым, непрактычныя юнакоў, і мая сям'я думала, што гэта "выправіць мяне", калі адправіць у моры. Але мае фізічныя сілы былі не ў стане вытрымаць нягоды жыцця марака, і, знаходзячыся ў Арктыцы, я смяротна захварэў, і мяне пакінулі тут на апецы пары місіянераў, з усім чаканнем, што я хутка памру. Гэтым я абавязаная клопату і дабрыні прападобнага і місіс Стронг, а таксама Люсі Элисаок, асірацелай эскімоска дзяўчынкі, якая працуе ў іх, якая дапамагала місіс Стронг даглядаць за мной. Пасля доўгага выздараўлення я цалкам ачуняў, калі не лічыць невялікай слабасці ў лёгкіх, і знайшоў працу клерка і бухгалтара ў містэра Гуткинда, які кіраваў факторией, прадаючы тавары першай неабходнасці эскімосы і трапперам ў абмен на футра. Да таго часу мы з Люсі палюбілі адзін аднаго, і як толькі я ўстаў на ногі і пачаў працаваць, вялебны Стронг абвянчаў нас. Калі містэр Гуткинд вырашыў паспрабаваць шчасця ў пошуках золата на тэрыторыі Юкон. Праз Год я стаў уладальнікам крамы. Гэта было тры гады таму. За гэты час я сёе-тое даведаўся аб гэтай зямлі і мясцовых туземцах, крыху авалодаў эскимосским мовай і стаў думаць пра мысе Стывенсан, нягледзячы на ўсю яго суровую аддаленасць, як аб сваім доме, аб стронгах - як пра маіх маці і бацьку, а аб Люсі і яе жыхарах вёскі - як аб маёй сям'і і сяброў.
  
  Прафесар Сигерсон прыбыў на мыс Стывенсан ў жніўні мінулага года на параходзе Уільям Сьцюарда, які таксама прывёз харчы на зіму для місіі, майго крамы і метэаралагічнай даследчай станцыі ў Пойнт-Бароў. З ім быў містэр Мэйс, а таксама нарвежац па імя Эйлиф Бергссон, які, па-відаць, быў памочнікам або слугой прафесара. Іх прыбыцці папярэднічалі рэкамендацыйныя лісты для ўсіх іх лейтэнанту Эджуотеру на метэастанцыю, і нам было цікава пазнаёміцца з імі і даведацца больш аб іх меркаванай экспедыцыі.
  
  Натоўп людзей была на беразе, калі прыбыў катэр з "Уільяма Сьцюарда". Лейтэнант Эджуотер адплыў з Пойнт-Бароў на шлюпцы метэастанцыі, калі ўбачыў на даляглядзе дым ад карабля, і быў на прыстані, каб павітаць сваіх гасцей. Сигерсону было каля сарака, высокі і хударлявы, з арліным тварам і глыбока пасаджанымі вачыма. Мэйса, вядома, вы ведаеце. Бергссон быў самым буйным і рослым з траіх; светлавалосы, з квадратным падбародкам, ён выпраменьваў спакой і сілу. Лейтэнант цёпла паціснуў ім рукі. “Прафесар, містэр Мэйс, прыемна пазнаёміцца з вамі. Спадзяюся, у вас было лёгкае падарожжа".
  
  "Вядома, настолькі добра, наколькі можна было чакаць", - адказаў прафесар Сигерсон. "За апошнія некалькі дзён мы сутыкнуліся з бурнай надвор'ем за Кацэбу і невялікім колькасцю лёду, але капітан Феллоуз прарабіў выдатную працу, правёўшы карабель праз гэта". Ён гаварыў, як адукаваны ангелец, без найменшага следу нарвежскага акцэнту.
  
  “Рады чуць, што ўсё прайшло добра. Але тут пачынае ісці снег; баюся, вы прапусцілі тое, што тут прынята называць летам. Давайце адвядзем вас усіх у дом. Мы мала што можам прапанаваць наведвальнікам у плане выгод, але ў прападобнага і місіс Стронг ёсць пакой у іх доме, пакуль мы не зможам задаволіць вас у бярвеністай доме, які мы выкарыстоўваем тут, калі прыязджаем з метэастанцыі. Ён павярнуўся да мяне і звышгоднаму Стронгу. "Гэта Джон Осбарн, кіраўнік нашым універсальным крамай, і вялебны Стронг, наш настаўнік і місіянер сярод мясцовых жыхароў".
  
  "А, містэр Осбарн, вялебны Стронг", - сказаў прафесар Сигерсон. “ Разам з лейтэнантам вы - тыя людзі, якіх мне загадалі паклікаць сюды, каб дапамагчы мне пагаварыць з эскімосамі і заручыцца іх дапамогай у маім прадпрыемстве.
  
  Стронг адказаў: “Мы будзем рады дапамагчы ўсім, чым зможам.
  
  "Як і мы з жонкай", - пагадзіўся я.
  
  На працягу наступных некалькіх дзён я быў заняты кожны гадзіну няспання, загружаючы футра на карабель і назіраючы за разгрузкай і захоўваннем маіх тавараў і харчоў, таму ў мяне не адразу знайшлося час пазнаёміцца з нашымі наведвальнікамі, за выключэннем Бергссона. Ён адправіўся на карабель у умиаках, скураных лодках эскімосаў, нанятых для перавозкі грузаў з карабля, і сам выгрузіў з іх многія скрыні экспедыцыі, амаль без намаганняў пагрузіўшы іх на сані, якія мы выкарыстоўвалі, каб цягнуць іх у вёску. Некаторыя ён нёс на плячах ўсю дарогу да бярвеністага дома, дзе павінна была спыніцца кампанія.
  
  Калі я скончыў распакоўваць і инвентаризировать нашы тавары, мы з Люсі запрасілі нашых гасцей на вячэру разам з лейтэнантам і Стронгами. За стейк з цюленя і пірагом з сушанымі яблыкамі Сигерсон распавёў аб сваёй запланаванай экспедыцыі, а мы слухалі і давалі парады, якія, па нашаму думку, маглі апынуцца карыснымі.
  
  "Я маю намер прайсці па лёдзе так далёка на поўнач, як толькі змагу", - сказаў Сигерсон, праводзячы пальцам лінію па карце паўночнага краю тэрыторыі Аляска і ледзянога поля над ёй. “Мая мэта - даследаваць магчымасць таго, што сістэма выспаў, падобная Чоуз над Канадай, схаваная ў лёдзе над Пойнт-Бароў. Адначасна я правяду вымярэння, якія, як я спадзяюся, дапамогуць вызначыць рух паўночнага магнітнага полюса. Каб пераадолець як мага большую адлегласць, мы плануем выкарыстоўваць сабачыя запрэжкі, і наша група будзе невялікі: я, містэр Бергссон, містэр Мэйс і эскімоскіх правадыр.
  
  "Тутэйшыя эскімосы не заходзяць далёка на ледзяное поле," умяшаўся я. “ Кажуць, там няма дзічыны.
  
  "Калі там няма выспаў і мала участкаў адкрытай вады, гэта цалкам можа быць праўдай", - дадаў лейтэнант Эджуотер. “Вам спатрэбяцца харчы па меншай меры на тры месяцы, каб быць у бяспецы. Калі ты думаў пачаць?"
  
  “ Думаю, у лютым, калі зноў пачне світаць. Гэта дасць нам час прасунуцца даволі далёка на поўнач і вярнуцца да таго, як крануцца паковые льды. Я прывёз, спадзяюся, дастаткова харчоў для ўдзельнікаў экспедыцыі. Аднак мне спатрэбяцца нарты і сабакі, а таксама сушеная рыба, каб накарміць іх. І адзенне з аленевых шкур, палаткі і спальныя мяшкі. Усё гэта, я спадзяюся, я змагу набыць тут на працягу наступных некалькіх месяцаў ".
  
  Я сказаў, што мы з Люсі маглі б знайсці добрыя шкуры і мясцовых жанчын, якія маглі б пашыць тое, што ім трэба. "Я ведаю пару чалавек, з якіх маглі б атрымацца добрыя праваднікі," сказаў я, "але мужчыну будзе цяжка пакінуць сваю сям'ю на такі доўгі тэрмін без каго-то, хто мог бы паляваць за імі".
  
  
  
  "Дайце ім ведаць, што я заплачу вельмі добра", - адказаў Сигерсон.
  
  На працягу наступных некалькіх тыдняў мы некалькі разоў сустракаліся за вячэрай і доўга абмяркоўвалі планы Сигерсона і навіны з навакольнага свету. Сигерсон падарожнічаў па горах Індыі і Тыбету, і вялебны Стронг быў зачараваны яго апісаннямі старажытных манастыроў, якія прыляпіліся да голым скалах гор у двух з паловай мілях над узроўнем мора, і дзіўных і аскетычны практык манахаў, якія засялялі іх. Мы абмяркоўвалі справу Ліззі Борден, даказваючы яе вінаватасць або невінаватасць на аснове фактаў, запазычаных з старых газет, якія патрапілі да нас з "Уільямам Сьюардом". Прафесар Сигерсон, здавалася, праявіў цікавасць да гэтай справы. Ён прывёў пераканаўчыя аргументы ў карысць яе віны, абапіраючыся на дэталі, у якіх мы не пабачылі ніякага значэння, і на тое, што ён назваў "навукай дэдукцыі", каб паказаць, як ёй удалося схаваць доказы свайго злачынства ад паліцыі. "Справа было разгледжана вельмі дрэнна", - сказаў ён. “ Улічваючы, што ўвесь дзень забойстваў у доме гаспадарылі суседзі, а паліцыя Фол-Рывер дзейнічала з лепшых падахвочванняў, міс Борден магла схаваць або знішчыць тузін скрываўленых сукенак, і ніхто пра гэта не здагадаўся.
  
  Місіс Стронг настойвала на невінаватасці міс Борден, сказаўшы нарэшце: "Прафесар, нягледзячы на вашыя доказы, мне цяжка паверыць, што добрага выхавання жанчына была здольная на такое жорсткае злачынства".
  
  "Я не сумняваюся, што прысяжныя адчувалі тое ж, што і вы", - адказаў Сигерсон. “Здаецца, гэта адно з дзіўных уяўленняў сучаснага цывілізаванага свету аб тым, што жанчыны сярэдняга і вышэйшага класаў валодаюць некаторым перавагай духу, якое не падахвочвае іх прычыняць шкоду іншаму сутнасці. Праўда, значна больш жанчын забіваюць ўпотай, чым сілай, але я мяркую, што гэта больш звязана з іх нізкай сілай і уменнем, чым з якім-небудзь агідай да забойства ".
  
  Я быў трохі здзіўлены відавочным цынізмам прафесара. Місіс Стронг, аднак, адказала ў сваёй мяккай, але цвёрдай манеры. “Я думаю, вы аказваеце нам, жанчынам, мядзведжую паслугу, прафесар. Гатоўнасць забіваць у нас не выхавана, і большасць з нас не вучаць гэтаму, гэтак жа як і дзяцей. Калі міс Борден сапраўды забіла сваіх бацькоў, я падазраю, што гэта было вынікам нейкіх жудасных пакут або вар'яцтва.
  
  "Але гэтага няма ніякіх доказаў", - умяшаўся лейтэнант Эджуотер. "Па агульным меркаванні, Бордены былі прыстойнай сям'ёй".
  
  
  
  Прафесар адказаў: “Ах, але такія сем'і часта хаваюць жудасныя сакрэты за безмятежными асобамі, якія яны ўяўляюць свеце. Я бачыў іх, і містэр Мэйс, і вялебны Стронг, я мяркую, таксама павінны былі бачыць вас у вашай працы.
  
  "На жаль, так", - адказаў мой сябар, і яго жонка кіўнула ў знак згоды.
  
  "О, вызначана", - дадала Мэйс і працягнула распавядаць гісторыю пра вытанчанай і чароўнай жанчыне з Сан-Францыска, якая выйшла замуж і забіла трох багатых мужоў, а затым збегла са сваімі несправядліва нажытымі грашыма ў Паўднёвую Амерыку, калі закон пачаў набліжацца да яе.
  
  Восень і халодная надвор'е да таго часу, безумоўна, дагналі нас. Штармы пранесліся над мысам, забелив карычневыя пагоркі снегам і замарозіўшы заліў ўсё далей ад берага. Эскімосы, вярнуўшыся з летняй палявання і гандлю, адрамантавалі свае зімовыя хаціны з дзёрну і кітоў вуса і напоўнілі свае схованкі маржамі, цюленямі, карыбскія астравы і сушанай рыбай на доўгую будучую зіму. Некалькі разоў наша маленькае паселішча наведвалі кітабойнай суда, спяшаліся на поўдзень, апярэджваючы крыгаход. Яны прыносілі прыбытак у мой краму і эскімосаў, якія прадавалі ім свежае мяса, але яны таксама прыносілі загана і хваробы. Нягледзячы на закон, які забараняе прадаваць алкаголь эскімосам, китобойные суда часта прадаюць яго ім, і мужчыны напіваюцца, б'юцца, а часам і страляюць адзін у аднаго. Па нашых мерках, норавы эскімосаў таксама асабліва распущенны, і маладыя жанчыны і дзяўчаты сцякаюцца на караблі, каб мець зносіны з маракамі, да пастаяннага жаль прападобнага і місіс Стронг.
  
  Люсі, калі не дапамагала місіс Стронг у місіянерскай школе, была занятая купляй адзення і гіда для экспедыцыі прафесара Сигерсона. Яна пагаварыла з жанчынай з вёскі, якая, па яе словах, лепш за ўсіх шыла паркі, і з другога, якая шыла лепшыя боты з аленевай скуры — камики, як называюць іх эскімосы. Калі разнёсся слых, што белыя людзі шукаюць карыбы шкуры і ласося, у краму сталі прыходзіць людзі з вёсак па ўсім узбярэжжы, іх сабачыя запрэжкі былі нагружаныя цюкамі мяхоў і вяленай рыбы. Жанчыны-шитейщицы прыходзілі ў краму і разглядалі скуркі, выбіраючы то тут, то там па адной. Аднойчы Люсі падышла да мяне і сказала: "Джоні, я думаю, Тунгверук, магчыма, захоча стаць гідам для містэра Сигерсона, але табе трэба пагаварыць з ім".
  
  "Вядома, дарагая," сказаў я, " але чаму?"
  
  "Конок і Онгуалук сказалі яму, што ён павінен папрасіць мяне стаць яго жонкай, і цяпер я надта збянтэжана, каб гаварыць аб ім з кім-небудзь у вёсцы".
  
  Я не быў здзіўлены. Жанчыны ў вёсцы заўсёды жартавалі над Люсі, кажучы ёй, што яна павінна пайсці з мужчынам, які ўмее паляваць. "Ты не можаш шыць футравую вопратку ці рабіць шмат чаго карыснага", - казалі яны ёй. "Калі гэты белы мужчына сыдзе, ты не атрымаеш добрага мужа, а толькі лянівага, які не зможа прымусіць жыць з ім ні адну іншую жанчыну".
  
  Пакуль Люсі назірала за крамай, Сигерсон, Бергссон і я адправіліся ў вёску, каб знайсці Тунгверука, будучага гіда. Я ведаў яго, таму што ён часам заходзіў у краму, каб абмяняць шкуры і мяса на свінец для куль, чай, муку і тавары для дома. Мы знайшлі яго ў вялікім доме яго кітабойным каманды, і ён прывёў нас у сваю хаціну. Відавочна, у яго ўжо была жонка, таму што звонку маладая жанчына чысціла шкуру карыбскія астравы. Яна рушыла ўслед за намі ў хаціну і слухала, як мы размаўляем, час ад часу робячы заўвагі тунгверукам на іх мове. Яны былі прыгожай парай, з шырокімі, прывабнымі асобамі і густымі чорнымі валасамі. Іх адзенне з аленевых шкур быў прыгожа аздобленая трусам, лісой і гарнастаем, а іх хаціна была ахайнай і добра забяспечаная прыладамі, кухоннымі прыладамі і шкурамі для пасцельных прыналежнасцяў.
  
  Жонка Тунгверука заварыла чай, кінуўшы жменю лісця ў кацёл з вадой, нагревающейся над лямпай з цюлені тлушчам. Пакуль мы пілі, мы абмяркоўвалі, калі і як доўга Сигерсон меў намер падарожнічаць па ледзяным полі. Тунгверук таксама спытаў, чым ён збіраецца харчавацца, сказаўшы: "Там няма дзічыны: ні цюленяў, ні мядзведзяў, толькі лёд". Пакуль я перакладаў для іх, яны абмяркоўвалі набыццё сабак і харчоў, колькасць сабак і санак, якія спатрэбяцца, і тое, як Тунгверуку будуць плаціць за яго працу. У Тунгверука быў добры сезон кітабойнай здабычы і палявання на карыбы, і ён назапасіўся добрым запасам мяса на зіму, але ён хацеў, каб яго жонка назапасілі правізіяй на час яго адсутнасці, у неўраджайным часы ранняй вясны. Яны з Сигерсоном лёгка прыйшлі да пагаднення, і ў канцы мы адсвяткавалі іх здзелку карабельнымі сухарамі і палоскамі сушеного кітоў тлушчу.
  
  З дапамогай Тунгверука Сигерсон неўзабаве набыў пару саней і тузін сабак, каб яны маглі пачаць вучыцца кіраваць імі. Яны дамовіліся аб пабудове чатырох новых саней для перавозкі мужчын і іх харчоў і пачалі купляць сабак, каб цягнуць іх. Затым Сигерсон, Мэйс і Бергссон пакінулі мыс Стывенсан, каб застацца з лейтэнантам і яго людзьмі на метэастанцыі. Тунгверук са сваёй жонкай таксама пераехалі ў метэаралагічную абсерваторыю, каб навучыць траіх мужчын кіраваць сабачымі упряжками.
  
  Восенню я час ад часу бачыў Сигерсона і яго спадарожнікаў, звычайна ў ясныя дні, калі адзін ці двое з іх прыязджалі сюды на санках, каб забраць сёе-тое з харчоў, якія Сигерсон захоўваў на маім складзе. Містэр Мэйс, здавалася, быў самым энергічным госцем. З самага пачатку ён заахвоціўся катацца побач з сабачай запрэжкай на пары незвычайных снегоступов, падобных на палазы для саней. "Гэта нарвежскае вынаходніцтва," сказаў ён, калі я спытаў, " называецца лыжы. Нансен выкарыстаў іх, калі перасякаў Грэнландыю, і Сигерсон таксама хоча імі карыстацца, а Бергссон вучыць нас. Гэта значна хутчэй, чым бегчы на санках — глядзі! І, адштурхнуўшыся кіем, ён панёсся ўніз па невялікім схіле.
  
  Сигерсон вывучаў звычаі і мову мясцовых жыхароў. Ён праводзіў дні за днямі ў вёсцы, назіраючы за мужчынамі і жанчынамі за іх паўсядзённымі справамі і распытваючы пра іх стронгов, Люсі і мяне. Яны з Бергссоном адправіліся з Тунгверуком паляваць на цюленяў і карыбы. І ён працаваў над вывучэннем мясцовага мовы, уразіўшы ўсіх нас тым, як хутка авалодаў яго тонкасцямі.
  
  У сярэдзіне лістапада сонца апусцілася за гарызонт, каб вярнуцца толькі ў лютым. Як толькі я набраў дастаткова плаўніка для печы, і ўмацаваў лаву і наш дом ад зімовых штармоў, у мяне амаль не засталося спраў, і ўсё роўна зімовая цемра наводзіць на мяне тугу. Я шмат спаў, выразаў талеркі і кубкі з плаўніка і наведваў эскімосаў з вёскі, якія прыходзілі гандляваць ці проста прабавіць час у нашай гасцінай, а таксама чытаў кнігі і абменьваўся з імі вялебным Стронгом. Люсі дапамагла місіс Стронг выкладала ў місіянерскай школе, вязала шкарпэткі і шапкі, а таксама рабіла маленькія падарункі да Свята нараджэння хрыстовага і вялікім зімовага фестывалю, які жыхары вёскі называюць Кивик.
  
  Той зімой наша маленькае паселішча таксама папоўнілася насельнікамі "Майры", паравога кітабойнай судна, якое занадта позна пакінула кітабойнай ўгоддзі над Канадай і, паколькі яго шлях на поўдзень быў заблякаваны льдамі, было вымушана вярнуцца і перазімаваць на мысе Стывенсан. Яна была асабліва сумным прыкладам гэтага прадпрыемства: карабель заржавел і знаходзіўся ў дрэнным стане, яе капітан быў слабым і раздражняльным чалавекам, а каманда ў асноўным хуліганамі. Нават эскімоскія жанчыны неўзабаве стаміліся ад іх неотесанности і па большай частцы пакінулі карабель у адзіноце.
  
  Бацька адной дзяўчынкі, Некпук, аднак, абмяняў яе на першага памочніка капітана ў абмен на тытунь і ром. Памочнік капітана, Сандэрс, быў грубіянаў і п'яніцам. Калі ён быў п'яны, што здаралася часта, ён біў Накпук і абзываў яе самым мярзотным з імёнаў. Бедная дзяўчына, якая раней была вясёлай, просты маладой жанчынай, цяпер ледзь падымала галаву і рэдка ўсміхалася. Вялебны Стронг, які часта наведваў карабель, каб пагаварыць з матросамі, не раз казаў Сандэрсу і капітану Белчеру аб звароце Сандэрса з Некпуком, але безвынікова.
  
  Многія члены каманды сталі прыходзіць у царкву па нядзелях пад уплывам добрага і жыццярадаснага прысутнасці вялебнага ці проста ў пошуках чаго-небудзь, чым можна было б запоўніць свой час доўгай зімовай ноччу. Адным з іх быў сын Сандэрса Тым, шаснаццацігадовы юнак, гэтак жа зычлівы, шчодры і працавіты, калі Сандэрс быў заганны і подл. Сандэрса, здавалася, абурала лагоднасць свайго сына і яго папулярнасць сярод таварышаў па караблю, і ён не выпускаў магчымасці абрынуцца на яго з абразамі, з'едлівымі заўвагамі і тумаками. Аднойчы я быў побач і пачуў, як ён нешта мармыча, калі ўбачыў Тома каля царквы. “Хлопчык з нядзельнай школы, прама як твая маці. Табе што, зусім няма чым заняцца? Любіш сядзець без справы, зусім як яна, і проста чакаць, калі я прынясу дадому грошы, а?" Том нічога не сказаў, але я ўбачыў, як сціснулася яго сківіцу, калі ён адвярнуў галаву.
  
  Карабельны цясляр, грубаваты мужчына па імя Эверс, здавалася, выяўляў бацькоўскі цікавасць да юнаму Таму і не адчуваў асаблівай карысці ад Сандэрса, якога ён называў "старым балбатуном" і нават горш. "Не дазваляй яму дабрацца да цябе, малыш", - казаў ён Таму, пляскаючы загрубевшей рукой па плячы хлопчыка.
  
  У самую змрочную частку зімы, дажджлівай ноччу, неўзабаве пасля заканчэння калядных вакацый, Сандэрс знік. Ён гуляў у карты з некалькімі таварышамі па караблі і моцна прайграўся. Ён устаў з-за стала, праклінаючы іншых гульцоў і пасылаючы іх да Д'ябла, і выйшаў з пакоя. У яго каюце хто—то з матросаў чуў, як ён лаяўся, а Некпук плакала і ўмольвала яго - "як звычайна", - цынічна сказаў адзін з іх. Адзін ці двое пачулі крокі, як быццам яна выбегла на палубу, а ён гнаўся за ёй.
  
  На наступны дзень Сандэрса не было за сняданкам, і калі капітан зазірнуў у яго каюту, яна была пустая. Ператрус на караблі не выявіў ніякіх прыкмет ні яго, ні Накпука, але шторм і цемра зрабілі немагчымымі больш шырокія пошукі. Прайшло яшчэ два дні, перш чым надвор'е супакоілася настолькі, каб дазволіць камандзе карабля і некаторым з нас з паселішча з ліхтарамі і паходнямі шукаць па лёдзе ў пошуках цела Сандэрса, паколькі меркавалася, што ён не мог перажыць шторм. Некпук цудоўным чынам апынуўся ў вёсцы жывым і цэлым. Калі яе спыталі аб знікненні Сандэрса, яна пахітала галавой, сказаўшы: "Я не ведаю, я збегла".
  
  "Подлы маленькі дзікун," зароў капітан. "Яна ведае больш, чым кажа; вы гэта бачыце". Іншыя выказалі здагадку, што Сандэрс, п'яны бродивший ў цемры, верагодна, праваліўся ў яму, выкапаную эскимосом, охотившимся на рыбу або цюленя.
  
  Таямніца знікнення Сандэрса неўзабаве адышла на другі план у параўнанні з хваляваннем, выкліканым з'яўленнем сонца над гарызонтам у лютым, а неўзабаве пасля гэтага - ад'ездам Сигерсона ў яго ледзяную экспедыцыю на поўнач. Закупіўшы сабак, сані, сушаную рыбу, адзенне і іншыя харчы, Сигерсон стаў добра вядомым дабрачынцаў эскімосаў у вёсцы. Яны смяяліся над глупствам белых людзей, якія прыкладалі столькі намаганняў, падарожнічаючы там, дзе не было дзічыны, якую можна было б злавіць, але многія з іх ішлі пешшу або каталіся на санках да метэастанцыі, каб праводзіць атрад. Некалькі жыхароў вёскі некаторы час ехалі за падарожнікамі на сваіх санях. Астатнія назіралі, як іх постаці з доўгімі ценямі памяншаліся з адлегласцю, пакуль не ператварыліся ў кропкі, ледзь адрозныя ў сгущающейся цемры.
  
  Пасля іх ад'езду жыццё ў селішчы хутка вярнулася ў сваё звычайнае рэчышча. Гэта было самае галодны час года, калі дзічыны было мала, а мяса і рыба, назапашаныя мінулым летам, падыходзілі да канца. Жонка Тунгверука, маленькая дробка, кутающаяся ў капюшон сваёй паркі, пару разоў прыходзіла ў краму, каб атрымаць ад мужа карабельнае печыва, вяленага ласося і чай. Мужчыны ў вёсцы палявалі на цюленяў, з бясконцым цярпеннем чакаючы ля палонак у лёдзе, а жанчыны і дзеці праводзілі доўгія гадзіны на падлёднай рыбалцы. Люсі часам хадзіла з імі, каб мы маглі паесці свежай рыбы, але рыбы было няшмат, і мы з Люсі харчаваліся ў асноўным кансервамі, вяленым ласосем і праснакамі, а часам куплялі кавалачак цюленя, калі ў каго-то было досыць на абмен. Тым не менш, нам пашанцавала, што нам не прыйшлося галадаць, і наш настрой паднялося па меры таго, як дні станавіліся даўжэй і святлей.
  
  Некалькі чалавек з карабля часам хадзілі з намі на рыбалку ці праводзілі вольныя гадзіны, седзячы ля пліты ў краме, чытаючы старыя часопісы, абменьваючыся гісторыямі і бурчаў аб тым, што пара прыбірацца з "гэтага богам забытага месцы" і вяртацца да лоўлі кітоў. Час ад часу мы абмяркоўвалі, як справы ў Сигерсона і яго каманды, асабліва калі надвор'е сапсавалася. "Я думаю, нам лепш заставацца ў гэтай пацуковай нары, чым ім прама цяпер", - прабурчаў цясляр Эверс аднойчы снежным днём, калі бушаваў вецер і бразгаталі вокны ў доме.
  
  “ А што, калі яны ў рэшце рэшт з'ядуць адзін аднаго, як тыя небаракі з Кейп-Сабіна? Будзе вялікае расследаванне, мы ўсе паедзем у Вашынгтон даваць паказанні ", - дадаў Гест, трэці памочнік капітана, з нейкім змрочным прадчуваннем. Час ад часу хто-небудзь згадваў Сандэрса, і з таго, што казалі мужчыны, было ясна, што яны не сумавалі па ім, і ім, здавалася, было нецікава разважаць пра яго лёс.
  
  Насуперак жахлівым прадказанням Геста, Сигерсон і яго каманда вярнуліся, абарваныя і змучаныя, але здаровыя, у канцы красавіка. Яны дабраліся да восемдзесят другой паралелі, праводзячы назірання па шляху, прарабіўшы падарожжа працягласцю каля шаснаццаці сотняў міль, у ходзе якога не выявілі ні зямлі, ні чаго-небудзь яшчэ, акрамя вялізнага прасторы пакавага лёду. "Падобна на тое," сказаў нам Сигерсон за вячэрай праз некалькі дзён пасля іх вяртання, " што на поўнач ад Пойнт-Бароў, магчыма, няма выспаў, падобных тым, што ёсць над Канадай. Замест гэтага, па-відаць, існуе пастаянны, круглагодны пакавых ільдах, які, магчыма, распасціраецца да самага полюса ".
  
  У мяне быў добры, разборлівы почырк, і ў той час мне амаль няма чым было заняцца, таму Сигерсон наняў мяне, каб я зрабіў дакладную копію яго суднавых часопісаў за час экспедыцыі. У наступныя тыдні Мэйс частаваў нас драматычнымі апавяданнямі аб смеласці і беды — пра тое, як адны з саней соскользнули ў расколіну ў лёдзе і былі б страчаныя разам з усімі сваімі сабакамі, калі б Бергссон з велізарнай сілай не ўтрымаў іх, пакуль не ўдалося адцягнуць у бяспечнае месца; пра тое, як яны ледзь уратаваліся, калі іх палаткі былі пахаваныя пад снегам і лёдам пасля шторму; і як вядучая сабака Сигерсона, Хеда, выратавала іх ад белага мядзведзя, утрымліваючы яго на адлегласці да тых часоў, пакуль Бергссон не змог зваліць яго трапным стрэлам. Сигерсон і Бергссон ўсміхнуліся яго энтузіязму, але амаль нічога не сказалі. Дзённікі Сигерсона пацвярджалі апавяданні Мэйса, але ў самай празаічнай манеры, як быццам падобныя прыгоды былі ўсяго толькі невялікімі перашкодамі, преодолеваемыми інтэлектам і дбайным обдумыванием.
  
  Аднойчы вясновым вечарам, вярнуўшыся з палявання на гусей, я даведаўся аб жудасным адкрыцці. Цела мужчыны было знойдзена ў павалілася снежным доме на замёрзлым беразе заліва, паміж Майрай і вёскай. Я адразу ж накіраваўся туды, дзе невялікая натоўп матросаў з карабля і некалькі эскімосаў сабраліся каля кучы бруднага снегу, якая раней была снежным домам. Мой погляд упаў на Тома Сандэрса, які стаяў крыху наводдаль з Эверсом. Па яго бледным, здзіўленаму твару адразу стала ясна, чыё гэта цела. Некалькі чалавек павіталі мяне і прапусцілі ў цэнтр круга. Там, да майго здзіўлення, я ўбачыў Сигерсона, які стаяў над трупам, які быў выкапаны з заснежанай магілы і пакладзены на дошку прама на снег. Я мала што мог разгледзець, акрамя яго цёмнай адзежы і мокрых зблытаных валасоў. Калі я наблізіўся, Сигерсон павярнуў галаву і нецярпліва памахаў мне, каб я вяртаўся. “Колькі разоў я павінен паўтараць вам, што гэта месца злачынства. Не знішчайце доказы, топчучы іх, як лонданская банда — а, гэта вы, містэр Осбарн. Калі ласка, адыдзіце, дзякуй." Ён зноў паглядзеў на труп, затым на мяне. “Гэта зніклы містэр Сандэрс, " сказаў ён, - забіты гэтым. Ён узяў нейкі прадмет са стала побач з целам. Я пазнаў у ім вышчэрблены наканечнік гарпуна з слановай косці, з узростам стаў амаль карычневым, як чырвонае дрэва.
  
  “Гэта эскімоскія прадмет. Даволі прыгожы артэфакт". Ён паказаў на нейкія знакі на яго баку, і я ўпершыню заўважыў, якія доўгія і тонкія ў яго рукі. “Звярніце ўвагу на разьбярства; гэта даволі характэрны артэфакт. Капітан адправіўся з атрадам людзей у вёску, каб арыштаваць Накпука. Я спрабавала сказаць яму, што ён памыляўся, думаючы, што яна забойца, але ён нічога гэтага не хацеў чуць.
  
  З хвіліну я проста стаяў у замяшанні, пераводзячы позірк з яго на цела Сандэрса і назад. Затым Сигерсон спытаў у сваёй звычайнай, рэзкай манеры: "ці Магу я скарыстацца вашым сховішчам для парэшткаў містэра Сандэрса, пакуль не дараблю абследаванне?"
  
  Я кіўнуў у знак згоды.
  
  “ Добра. Я папрашу каго-небудзь з каманды, каб дапамагчы мне несці яго.
  
  Я павярнуўся і накіраваўся назад да пасёлка, каб адамкнуць дзверы склада. Сыходзячы, я спыніўся побач з Томам Сандэрсам. "Мне вельмі шкада", - сказаў я.
  
  Ён паглядзеў на мяне з чым-то накшталт адчаю. "Яны абвінавачваюць дзяўчыну," сказаў ён. “ Гэта...
  
  "Ну вось, давайце не будзем абмяркоўваць гэта, пакуль не даведаемся больш", - умяшаўся Эверс. "Ён не ў сабе, сэр, - сказаў ён мне, "з-за перажытага шоку і ўсяго астатняга".
  
  На складзе я дапамог збудаваць імправізаваны стол з дошак і казёл для пілы, на якім магло ляжаць цела Сандэрса. Затым, пакінуўшы Сигерсона з ключом, я накіраваўся да дома прападобнага Стронг. Я не мог адкараскацца ад надзеі, што хто-то своечасова папярэдзіў Никпук, каб яна дазволіла ёй ўцячы ці схавацца; але група капітана знайшла яе каля яе хаціны і прывяла да звышгоднаму Стронгу, настойваючы, каб яе дзе-небудзь замкнулі, пакуль не выклічуць лейтэнанта Эджуотера для правядзення свайго роду расследавання.
  
  
  
  Дом быў акружаны цікаўнасцю эскімосамі і мужчынамі з Свету. Вялебны Стронг павітаў мяне, калі я ўвайшоў у яго перапоўненую гасціную. “Осбарн, прывітанне. Люсі ў спальні з Кэтрын і Накпуком, а я спрабую захаваць тут мір ". Ён стаяў з двума мужчынамі, у якіх я даведалася старэйшын з вёскі. Яшчэ з паўтузіна жыхароў вёскі сядзелі на крэслах і на падлозе. У адным канцы пакоя, хмурачыся, сядзеў капітан з парай мужчын з свайго атрада. Тым Сандэрс стаяў ля сцяны, ссутулив плечы, і глядзеў на свае складзеныя рукі.
  
  "Добра, што большасць маладых людзей зараз адправіліся паляваць на маржоў," сказаў мне Стронг, ківаючы галавой, - інакш, я падазраю, было б кровапраліцце. Мы і так у пэўным тупіку. Старэйшыны лічаць, што гэтым павінны займацца яны, а капітан Белчер і чуць пра гэта не хоча. Ён хоча, каб ён і Эджуотер судзілі дзяўчыну і пакаралі так, як яны таго пажадаюць.
  
  “ Сигерсон кажа мне, што яна не забівала Сандэрса.
  
  "Я не разумею, як ён можа гэта сказаць, але я спадзяюся, што ён зможа гэта даказаць".
  
  Мы праседзелі гадзіну ці больш, Стронг і я вялі свецкую гутарку, у той час як капітан і двое, што суправаджалі яго мужчын сядзелі ў няёмкім маўчанні у адным канцы пакоя, а двое старэйшын з абыякавымі тварамі стаялі ў адным. Лейтэнант Эджуотер прыбыў разам з Мэйсом і Бергссоном, якія адправіліся за ім з метэастанцыі. Сакавіка, дзяўчына-эскимоска, помогавшая місіс Стронг па хаце, прыгатавала ўсім чай, і мы сабраліся за абедзенным сталом, каб абмеркаваць, як варта весці справу аб забойстве Сандэрса.
  
  Ледзь мы ўладкаваліся, як дзверы адчыніліся, і ў пакой нясмела ўвайшоў хлопчык з вёскі і што-то прамармытаў звышгоднаму Стронгу. Стронг устаў і накіраваўся праз перапоўнены зала да капітана. "Прафесар Сигерсон папрасіў вас і містэра Осбарна зайсці да яго на склад, дзе знаходзіцца цела". Мы падняліся на ногі, нацягнулі курткі і чаравікі і накіраваліся на склад. Сигерсон павітаў нас у дзверы і з некаторым драматызмам жэстам запрасіў ўнутр, да імправізаванага стала, на якім у святле ліхтара, падвешанага да потолочной бэльцы, ляжаў труп Сандэрса. Адзенне была знятая з цела, а ніжняя палова пакрыта кавалкам палатна. Доўгі разрэз у форме літары Y пачынаўся ў грудзях і знікаў пад палатном на станы. Крыху лявей я разгледзеў няроўныя краю раны, з якой тырчаў тонкі драўляны загваздка.
  
  
  
  Сигерсон падышоў да цела і пачаў свае тлумачэнні. “Як вы можаце бачыць, я паспрабаваў правесці прыблізнае пасмяротнае абследаванне пашкоджанняў. Хоць я не лекар, я вывучаў анатомію і бачыў некалькі выкрыццяў трупаў, а таксама за гэтыя гады сее-чаму навучыўся ў старога сябра, які быў ваенным хірургам. Я хацеў, каб вы, капітан Белчер, сваімі вачыма ўбачылі траўму, якая стала прычынай смерці містэра Сандэрса. Як вы бачыце, цела знаходзіцца ў выдатнай захаванасці, паколькі яно было замарожана і пазначана пад снегам і лёдам на працягу некалькіх месяцаў.
  
  “На жываце містэра Сандэрса вы можаце бачыць след ад адзінай колатай раны. Калі было знойдзена цела, гэта, — ён узяў са стала наканечнік гарпуна з слановай косці, — тырчала з раны.
  
  "Гэта належала Сандэрсу", - усклікнуў капітан. “Я памятаю, як ён выйграў яго ў косткі ў матроса з выспы Гершэль. Вы хочаце сказаць, што яна забіла яго гэтым?"
  
  "Гэта зброя, з якога ён быў забіты", - адказаў Сигерсон.
  
  “Ну, гэта вызначана паказвае на яе як на забойцу, ці не так? Яна была ў яго пакоі і магла дастаць гэта — што б гэта ні было — схаваць і чакаць свайго шанцу".
  
  Сигерсон нацягнуў брызентавую прасціну, пакуль яна цалкам не накрыла цела. "Давайце вернемся ў дом прападобнага", - сказаў ён.
  
  Калі мы вярнуліся з Сигерсоном ў перапоўненую пакой, я ўбачыў, што Накпук стаіць у дзвярах спальні, трымаючы місіс Стронг за руку. На яе твары я ўбачыў пакора, з якім эскімосы, здаецца, прымаюць жудасныя рукі, якія Лёс так часта наносіць ім, і гэта пранізала маё сэрца, калі я ўбачыў гэта ў такой юнай дзяўчыне. Тым не рушыў з месца, але назіраў за намі, калі мы ўвайшлі, вывучаючы кожную з нашых асоб.
  
  Пасля таго як мы селі за стол, першым загаварыў капітан Белчер. "Ну, я бачыў цела Сандэрса і чуў, што кажа прысутны тут прафесар, і гэта настолькі ясна, наколькі гэта магчыма, што дзяўчына забіла яго — я мяркую, чакала свайго шанцу, пакуль ён не пакінуў карабель той ноччу, і закалола яго там, на лёдзе, яго ўласным нажом ".
  
  У пакоі падняўся гул галасоў, паколькі прысутныя адрэагавалі на абвінавачванне капітана і перавялі яго сваім суседзям. Люсі ціха звярнулася да старэйшынам, якія паківалі галовамі і выглядалі сур'ёзнымі.
  
  На фоне галасоў хто-то падняўся з глыбіні пакоя. Тым протолкался наперад, да стала. Яго твар быў бледным і змучаным, але выказваў рашучасць. “Не, калі ласка, няма. Гэта была не Нэці, гэта быў я. Я— я забіў яго.
  
  Капітан Белчер адказаў яму лаянкай. “Аб чым ты кажаш, Том? Гэтая дзяўчынка проста дзічка-забойца, хлопчык, пакінь яе ў спакоі".
  
  Том павярнуўся тварам да капітана і адказаў больш цвёрдым голасам: “Няма. Не, гэта няправільна".
  
  "Чорт вазьмі, Тым," пачаў капітан, але быў перапынены Сигерсоном, які сказаў: "Хай хлопчык раскажа сваю гісторыю".
  
  "Так, раскажыце нам, што адбылося", - дадаў Мэйс.
  
  Вялебны Стронг прапанаваў Таму свой крэсла, але Том пакруціў галавой. Трымаючыся адной рукой за спінку крэсла, каб не ўпасці, ён вагаўся секунду або дзве. Затым ён падняў галаву і пачаў. “Ён - мой бацька — збіваў яе - ты ведаеш, якім ён быў. Ён зноў быў п'яны — хто-небудзь з мужчын падрыхтаваў хатні самагон — і ён гуляў у карты і прайграваў. Калі ён устаў і пайшоў у каюту, я рушыў услед за ім. Я ведаў Нэці — так мы яе называлі, таму што мой бацька не мог вымавіць яе імя, — я ведаў, што яна была там у тую ноч, і я ведаў, што ён адыграецца на ёй. Так было ўсю нашу жыццё, калі ён быў дома, калі ён напіваўся і спаганяў гэта на маёй маме. Я падумала, што паспрабую — часам у мяне атрымліваецца — спыніць яго, пагаварыўшы з ім, ці замест гэтага раззлавала яго на мяне. Мне было так шкада яе. Яна ўсяго толькі малая, не старэйшыя за маёй малодшай сястры.
  
  “Але ён дабраўся туды і паводзіў сябе як дзікі мужчына. Ён схапіў яе, як толькі ўбачыў, назваў ілжывай, зладзеявата шлюхай і пачаў біць кулакамі. Я забег і паспрабаваў адцягнуць яго, але ён накінуўся на мяне. Ён абвінаваціў мяне ў тым, што я быў закаханы ў яе і ... ну, ты разумееш... за яго спіной і ўсё такое, а потым сказаў, што заб'е нас абодвух, і выцягнуў з кішэні лязо гарпуна.
  
  Нэці выбегла з хаты і взбежала па лесвіцы на тэрасу, а ён пабег за ёй. Яна сышла з карабля і пабегла па снезе, уцякаючы ад яго, але было ветрана і цёмна, і яна спатыкнулася і ўпала, і ён дагнаў яе. Я крыкнула яму, каб ён спыніўся, і ён павярнуўся і схапіў мяне. Я паспрабавала вырвацца, але не змагла. Ён быў як вар'ят. Я схапіў яго за руку з нажом і з усіх сіл спрабаваў утрымаць яго ад удару нажом у мяне. Я штурхнуў яго, і ён выпусціў гарпун, і я адабраў яго ў яго. Але потым ён пераехаў мяне і проста ўпаў на наканечнік гарпуна ў маёй руцэ. Павінна быць, нож трапіў яму ў жыццёва важнае месца, таму што ён пахіснуўся, адпусціў мяне і сеў, обмякнув, прама там, на снезе. Я ўпаў разам з ім.
  
  “Я спрабаваў прывесці яго ў пачуццё, але ён памёр там праз некалькі імгненняў. Потым я сядзеў там, і ўсё, аб чым я мог думаць, гэта аб тым, што я толькі што забіў свайго бацьку ". Тым на імгненне спыніўся, уражаны, затым узяў сябе ў рукі і пайшоў далей. “Я не думаў, што змагу аднесці яго назад на карабель, таму я шукаў месца, дзе я мог бы пакінуць яго цела, пакуль хто-небудзь не дапаможа вярнуць яго назад. І вецер выў, і снег валіў з такой сілай, што я не мог ясна думаць. Непадалёк быў маленькі снежны домік, які хто-то пабудаваў, я думаю, для падледнай рыбалкі. Я проста ўбачыў гэта і падумаў, што, можа быць, мне ўдасца ўтрымаць яго там. Таму я зацягнуў яго туды. І пакуль я быў там, лёд пада мной ссунуўся, і снежны дом пачаў разбурацца. Я ўскочыў і ледзь выбраўся адтуль. Я памятаю, як клікаў Нэці, таму што пачынаўся сапраўдны шторм, і я баяўся, што яна там заблудзіцца, але яна не прыйшла. Я мог бачыць толькі агні карабля, і мне ледзь удалося дабрацца туды, напалову замёрзлым, і забрацца ў сваю ложак.
  
  “Прайшло некалькі дзён, перш чым бура сціхла, і калі гэта адбылося, уся кроў або сляды, якія мы маглі пакінуць, зніклі, а снежны дом быў настолькі разбураны і пахаваны пад снегам і лёдам, што я нічога не мог зрабіць з яго целам. У мяне быў час падумаць пра тое, што я зрабіў і што можа здарыцца, калі яны мне не павераць, і я баяўся што-небудзь сказаць. З тых часоў я проста чакаў, не ведаючы, што рабіць. Я падумаў, што калі карабель паляціць да таго, як будзе знойдзена яго цела, я пакіну якую-небудзь запіску звышгоднаму Стронгу, каб Нэці не абвінавачвалі.
  
  Капітан усё яшчэ не верыў сваім вушам. "Але, Том," сказаў ён, ківаючы галавой, " Джон Сандэрс, твой уласны бацька...
  
  "Я ніколі не хацеў прычыніць яму боль, сэр", - адказаў Том. "Але вы, як ніхто іншы, ведаеце, якім ён быў". Калі ён сказаў гэта, яго голас задрыжаў, і ён расплакаўся.
  
  "Падыдзі, сядзь," мякка сказаў Стронг, устаючы і абдымаючы Тома за плечы.
  
  "Я думаў пра маёй беднай маці", - сказаў Тым, абхапіўшы галаву рукамі. "Што яна цяпер будзе рабіць?"
  
  Лейтэнант Эджуотер, які сядзеў побач са мной, сказаў сабе пад нос: "Падобна на тое, яна добра пазбавілася ад яго". Звяртаючыся да астатнім за сталом, ён сказаў: "Я думаю, грунтуючыся на тым, што нам распавёў Тым, што мы павінны вызваліць дзяўчыну".
  
  
  
  Капітан Белчер быў непахісны. "Усё, што ў нас ёсць, - гэта яго слова", - сказаў ён. "Іншых доказаў няма".
  
  "Я магу сёе-што даць", - умяшаўся Сигерсон.
  
  Мы ўсе павярнуліся да яго. "Добра," сказаў капітан, - раскажыце нам, што ў вас ёсць".
  
  “ Вы бачылі цела Сандэрса, капітан.
  
  "Так".
  
  “ Вы гэтага не бачылі, але калі цела было знойдзена, яно ляжала на спіне. Ён быў апрануты ў боты, дзве пары панчоха, доўгае ніжняе бялізну, кашулю, швэдар, ваўняную куртку, але без пальчатак або капелюшы. Іншымі словамі, адзенне, у якой мужчына мог бы сядзець у халоднай пакоі, але ён не быў апрануты для выхаду на вуліцу. Былі выяўленыя сляды крыві на лёдзе пад целам і трохі крыві пад самім целам. Гэта наводзіла на думку, што цела перанеслі пасля смяротнага ранення, але толькі на невялікую адлегласць. З гэтага я зрабіў выснову , што містэр Сандэрс сустрэў свой канец не на караблі, а звонку, недалёка ад таго месца, дзе было знойдзена яго цела.
  
  “Як вы бачылі, адзіная рана стала відавочнай, калі з цела знялі вопратку. Я зрабіў разрэз ў грудной паражніны, каб вызначыць, якія органы былі пашкоджаныя. У грудной паражніны было шмат крыві і вады, але я змог вызначыць, што лязо ўвайшло крыху ніжэй грудной клеткі і пранізала аорту. Для забойцы гэта быў ўдалы або, як апісаў гэта Тым, няўдалы ўдар, які прывёў да смерці ў лічаныя хвіліны.
  
  “ З дапамогай загваздкі, які вы бачылі ў ране, я прасачыў шлях дзіды праз цела. Куля ўвайшла трохі правей яго грудзіны і пайшла налева, практычна паралельна зямлі, не моцна уверх ці ўніз. Гэта ўзгадняецца з расповедам Тома аб тым, што Сандэрс наткнуўся на дзіду, калі Том трымаў яго ў левай руцэ.
  
  “Нарэшце, узнікае пытанне аб адносным росце містэра Сандэрса і таго, хто нанёс яму ўдар нажом. Рост містэра Сандэрса быў каля пяці футаў дзесяці цаляў. Містэр і місіс Осбарн, магу я скарыстацца вамі на хвілінку для дэманстрацыі?
  
  Люсі збянтэжана паглядзела на мяне і далучылася да мяне побач з крэслам Сигерсона.
  
  "Містэр Осбарн, як вы думаеце, якога вы росту?" Спытаў Сигерсон.
  
  “ Крыху менш шасці футаў.
  
  “ Місіс Осбарн, вы не моцна адрозніваецеся ростам ад Некпука, гэта праўда?
  
  
  
  "Мне здаецца, я трохі вышэй", - адказала Люсі.
  
  "Цудоўна", - адказаў Сигерсон. "Містэр Осбарн, не маглі б вы аказаць мне паслугу і зняць сваю парку?" Я падпарадкаваўся, і ён працягнуў Люсі наканечнік гарпуна. “ Прыцісніце яго да пояса і падыдзіце да містэру Осбарн. Вось так — ідэальна. Цяпер уторкніце лязо — асцярожна, яно ўсё яшчэ вострае — у жывот вашага мужа, як быццам вы збіраецеся нанесці яму ўдар. Спыніся, калі вастрыё зброі закране яго цела — ах, вось тут, сапраўды! Паглядзі, наколькі ніжэй яго рэбраў ўпіраецца лязо. Гэта было праўдай: лязо гарпуна ўперлася мне ніжэй пояса.
  
  "Зараз, місіс Осбарн, - працягнуў Сигерсон, - калі ласка, падніміце руку, як быццам вы збіраецеся усадзіць лязо у містэра Осбарна ў тым месцы, дзе быў нанесены ўдар містэру Сандэрсу".
  
  Люсі зрабіла, як ён прасіў, і Сигерсон паказаў доўгім пальцам на становішча яе рукі. "Звярніце ўвагу, якая ў яе ненатуральная рука", - сказаў ён. "Вы павінны разумець, што гэта не той спосаб, якім хто-небудзь можа нанесці ўдар іншаму чалавеку, і не той, пры якім у нападніка была б якая-небудзь сіла, якая стаіць за ударам".
  
  Загаварыў лейтэнант Эджуотер. “Дзякуй, прафесар. Мне здаецца, што ваша выкрыццё фактычна выключае Никпука як забойцу містэра Сандэрса ". Ён павярнуўся тварам да капітана. "Капітан Белчер, я шчыра лічу, што мы павінны назваць інцыдэнт самаабаронай і больш не займацца ім".
  
  Капітан Белчер, бачачы па нашых асобам, што важкасць нашага агульнага меркавання на баку лейтэнанта, саступіў і сказаў з некаторай неахвотай: "Я мяркую, вы даказалі сваю правату".
  
  Люсі і місіс Стронг паведамілі Некпук навіна аб тым, што яна зноў вольная. Бедная дзяўчына, здавалася, ледзь ці разумела, што адбылося, але калі ёй стала ясна, што белыя людзі больш не вераць, што яна забіла Сандэрса, і яна можа ісці, яна толькі на імгненне затрымалася каля дзвярэй, перш чым пабегчы да двух дзяўчатам з ліку людзей, якія чакалі звонку дома. Ажыўлена размаўляючы, яны ўтрох накіраваліся ў бок вёскі.
  
  Мы пахавалі Сандэрса на наступны дзень пад грудай камянёў на маленькім хрысціянскім могілках недалёка ад паселішча. Я зрабіла крыж для яго магілы і выкрасила яго ў белы колер у рускім стылі, а місіс Стронг намалявала эскіз магілы, каб Том перадаў яе сваёй маці. Сигерсон выказаў зацікаўленасць у куплі ў Тома наканечніка гарпуна з слановай косці, але Тым настаяў на тым, каб аддаць яго яму. "Гэта было не маё," сказаў ён, "і я не мог ўзяць за гэта грошы пасля таго, што я нарабіў".
  
  
  
  Надвор'е працягвала потепляться, і ў лёдзе пачалі з'яўляцца ўчасткі адкрытай вады. "Майра" пайшла, як толькі капітан змог вызваліць яе ад лёду ў заліве. Ледзь я скончыў капіяваць запісныя кніжкі і часопісы прафесара Сигерсона, як Мядзведзь прыбыў з зімовай поштай і навінамі. Сигерсон, Мэйс і Бергссон павінны былі адплыць на "Мядзведзя" у Анкорыджы, і перад ад'ездам Сигерсон папрасіў мяне захаваць копію яго запісаў. Ён даў мне імя і адрас свайго сябра ў Лондане. "Адпраў яму копію, - сказаў ён мне, - калі да лета наступнага года ад мяне не будзе вестак".
  
  У той дзень, калі Мядзведзь сышоў, многія з нас сабраліся, каб развітацца. Там былі містэр і місіс Стронг са сваімі двума старэйшымі дзецьмі, а таксама лейтэнант Эджуотер і містэр Харыс з метэастанцыі і Некпука. Тунгверук і яго жонка таксама былі ў натоўпе добразычліўцаў. Жонка Тунгверука была апранута па-над паркі ў новае сукенка з паркалю у блакітную кветачку — лепшае з нашага невялікага запасу дваровых тавараў, а дзіця, спаў у яе башлыку, быў буйней. Назіраючы, як тавары апошніх нашых наведвальнікаў грузяць на карабель, я адчуў больш чым лёгкую сум, бачачы, як яны сыходзяць.
  
  Але я адцягнуўся. Я хацеў сказаць вам, што не толькі тузін або больш чалавек, у тым ліку лейтэнанта Эджуотера, містэра і місіс Стронг, Тунгверука і Некпука, Люсі і мяне, могуць пацвердзіць, што прафесар Сигерсон быў тут, на мысе Стывенсан, і што ён адправіўся адсюль у сваю экспедыцыю, але ў мяне ўсё яшчэ ёсць копія запісных кніжак і часопісаў Сигерсона. Я напісаў ліст сябру прафесара Сигерсона ў Лондан, каб адправіцца з ім на "Мядзведзя", просячы яго дазволу даслаць вам маю копію запісаў экспедыцыі прафесара. Калі я атрымаю ад яго дазвол, я адпраўлю іх. Аднак малаверагодна, што яго адказ дойдзе да мяне раней наступнай вясны. Тым часам, я спадзяюся, што вы паверыце мне на слова адносна існавання прафесара і сапраўднасці яго дасягненняў. Калі ласка, перадайце мае найлепшыя пажаданні містэру Мэйсу.
  
  З павагай,
  Джон Осбарн. Л.
  
  OceanofPDF.com
  
  Гэты Выпадак з змрочны Слуга
  
  Гісторыя пра Шэрлака Холмсе
  
  
  
  Рыс Боуэн
  
  
  
  
  
  
  
  Гадзіну напружанай хады па лясной сцежцы прывядзе вас да прыемнай маленькай гасцініцы пад назвай White Horse Inn (Gasthaus Zum Weissen Rossli). Гасцініца пышна размешчана на стромкім беразе, з якога адкрываецца выдатны від на горад Интерлакен і азёры Бриенце і Тун. Ежа простая, але багатая, ложка чыстыя і застелены раскошнымі пуховыми коўдрамі, гаспадары прыязныя, а выгляд захоплівае дух. У цэлым, гэта выдатнае прытулак ад мірскіх клопатаў.
  
  Даведнік для кожнага чалавека па Швейцарыі, Выдавецтва Кассельс, Лондан, 1890 г.
  
  
  
  
  
  
  
  Мужчына, які сядзеў за вясковым столікам на адкрытым паветры, атрымліваючы асалоду ад выглядам, открывавшимся ўнізе. Даліна была напалову схаваная ружовай восеньскай смугой, праз якую ў промнях ранішняга сонца паблісквалі возера-блізняты. Сасновы лес, што акружаў гасцініцу, быў усеяны ярка-жоўтымі плямамі рэдкіх букаў або бяроз. Сонца грэла яго твар. Ён выцягнуў ногі і задаволена ўздыхнуў. Ён быў стройным, цёмнавалосы, з акуратнай бародкай і сур'ёзным выразам твару. Яго нарад быў залішне змрочным і гарадскім для гэтага выпадку, хоць адзінай саступкай, якую ён зрабіў свайму атачэнню, была щегольская цірольскія капялюш.
  
  “ Выдатны дзень, вы не згодныя, гер доктар?
  
  Мужчына адарваў погляд ад гэтага відовішча, калі да яго падышла гаспадыня гасцініцы, несучы паднос, застаўлены свежымі булачкамі, жоўтым маслам, стравай з клубнічны джэмам і вялікім кофейником кавы.
  
  "Гэта сапраўды так, фраў Мюлер," адказаў мужчына, не зводзячы вачэй з пастаўленай перад ім ежы. "і паветра тут такі падбадзёрлівы, што выклікае цудоўны апетыт".
  
  Гаспадыня ласкава ўсміхнулася, наліваючы яму кавы і назіраючы, як ён накідваецца на першую булачку. "Вы, павінна быць, рады апынуцца удалечыні ад гэтага прокуренного, шумнага горада", - сказала яна. “Я быў на Люцэрне ўсяго адзін раз у жыцці, але для мяне гэтага было дастаткова. Недастаткова месца, каб вольна дыхаць, калі вы разумееце, што я маю на ўвазе".
  
  Мужчына грэбліва змахнуў крошкі з барады, затым прамакнуў куткі рота сурвэткай. “ Вы маеце рацыю, фраў Мюлер. Калі б у мяне быў выбар, я б не жыла ў такім вялікім горадзе, як Вена. На жаль, абраная мною прафесія патрабуе, каб я жыла недалёка ад аднаго з найбуйнейшых цэнтраў медыцынскіх даследаванняў ".
  
  "Значыць, вы ўсё яшчэ вучыцеся?" - спытала жанчына, рыхтуючыся да добрай паклёпу. "Вы яшчэ не цалкам кваліфікаваны лекар?"
  
  “Я прадбачу, што буду вучыцца ўсё астатняе жыццё, - сказаў ён, - бо мне яшчэ шмат чаму трэба навучыцца. Аднак я ўжо некаторы час з'яўляюся практыкуючым лекарам, а таксама збіраюся стаць прафесарам у універсітэце ".
  
  "Такія высокія дасягненні для такога маладога чалавека", - сказала яна.
  
  Ён усміхнуўся, і гэтая ўсмешка сапраўды надала яму маладжавы выгляд. “Мне бліжэй да сарака, чым да трыццаці, - сказаў ён, - але вы маеце рацыю. Мае калегі часта лічылі мяне занадта маладым, каб ўспрымаць сур'ёзна. Некаторыя з маіх работ былі высмеяць ".
  
  “ Дакументы? Ты маеш на ўвазе, як газеты?
  
  "У мяне ёсць апублікаваныя артыкулы ў маёй вобласці спецыялізацыі, якая заключаецца ў хваробах розуму".
  
  "Ці можа быць хворы розум гэтак жа, як і цела?" - спытала яна.
  
  Доктар усміхнуўся. “Не ўсе хваробы маюць фізічнае паходжанне. Хваробы розуму могуць уплываць на наша паводзіны і фізічнае дабрабыт да такой ступені, што вы не паверыце. Я лячыў пацыентаў, якія не маглі хадзіць, але без якіх-небудзь фізічных прычын. Іх розум быў паралізаваны. Мой калега, доктар Брейер і я лячылі маладую дзяўчыну, з-за істэрыі якой яна не магла гаварыць на сваёй роднай нямецкай, але магла мець зносіны на французскай і англійскай. Што ты аб гэтым думаеш, а?"
  
  “Дзіўна. У гэта цяжка паверыць". Яна пахітала галавой. "І ці можна тады вылечыць гэтыя хваробы розуму з дапамогай лекаў?"
  
  
  
  "Гэта тое, чаго я спадзяюся дасягнуць у сваім жыцці, фраў Мюлер", - сказаў доктар. “Мы з Брейером спрабавалі гіпноз з умераным поспехам, але я прытрымліваюся думкі, што лекі заключаецца ў разуменні мінулага пацыента. У цяперашні час я праводжу эксперыменты па тлумачэнню сноў. Я веру, што мы осмеливаемся выказваць у снах тыя рэчы, якія занадта турбуюць, каб пускаць іх у наша прытомнасць ".
  
  "Уявіце сабе,." фраў Мюлер паспрабавала адлюстраваць зацікаўленасць, але было відавочна, што гэта выходзіла ў яе з-пад кантролю.
  
  Яна падняла вочы, калі адчыніліся дзверы і высокі хударлявы мужчына перасёк двор, несучы кошык з дровамі.
  
  "Калі б вы не былі ў адпачынку, гер доктар, я б сказала, што ў нас тут ёсць для вас справа", - сказала яна, праводзячы поглядам высокага хударлявага хлопца. “Наша Фрици вунь там - беднае змучанае стварэнне, калі я калі-небудзь бачыў такое.
  
  "Слуга, які ўчора ўвечары ўнёс мае рэчы?" спытаў доктар.
  
  Яна кіўнула. “ Бедны, просты прыдуркаваты, калі я калі-небудзь бачыў яго.
  
  Доктар усміхнуўся. “Баюся, медыцынская навука нічога не можа зрабіць, каб палепшыць інтэлект прыдуркаватых. На жаль, яны нараджаюцца без мазгавых здольнасцяў астатніх з нас".
  
  "Але ў гэтага цікавая гісторыя", - працягнула яна, цяпер досыць смелая, каб прымасціўся сваё буйное цела на краі лаўкі насупраць. “Ён прыйшоў да нас усяго паўгода таму па просьбе маёй сястры. Менавіта яе муж знайшоў гэтага хлопца распростертым на камені пасярод імклівага патоку. Спачатку мой швагер падумаў, што гэты чалавек мёртвы, і сапраўды, ён быў хутчэй мёртвы, чым жывы. Павінна быць, яго моцна ўдарылі па галаве, таму што, калі ён расплюшчыў вочы, ён страціў дар прамовы і разуменне. Ён глядзеў, як спустошаная душа. Ён не памятаў, хто ён такі і як зваліўся ў раку. На самай справе ён быў настолькі дрэнны, што яны ўсе былі гатовыя адправіць яго ў псіхіятрычную лякарню. Але мая сястра злітавалася над ім, ведаючы, што ў гэтым жудасным месцы яму прыйдзе канец. Яна прыйшла да мяне і спытала, ці не можам мы наняць дадатковага слугу, каб дапамагаць майму мужу па гаспадарцы. Яна ўмольвала мяне даць яму шанец, што мы і зрабілі.
  
  Доктар цяпер уважліва слухаў. “ Вы кажаце, ён страціў памяць пасля ўдару па галаве і ледзь не патануў?
  
  “ Мы так лічым, гер доктар, хоць, вядома, гэты хлопец мог нарадзіцца прасцяком і ў яго ніколі не хапала мазгоў даведацца пра сваё імя або становішча.
  
  “ І па сканчэнні некалькіх месяцаў да яго так і не вярнулася памяць аб яго мінулым жыцці?
  
  Гаспадыня паківала галавой. “Зусім ніякіх. Але яго гаворка сапраўды паляпшаецца, павольна, але дакладна. Спачатку здавалася, што ён з цяжкасцю разумее ні слова з таго, што мы гаворым. Я падумаў, паміж намі кажучы, не паўплываў ўдар па галаве на яго слых. Цяпер ён разумее нас, але на ўзроўні дзіцяці. З ім трэба казаць павольна і мякка. Але горш за ўсё жудасная меланхолія — тое, як ён сядзіць і глядзіць сваімі пустымі вачыма. Гэта проста разбівае сэрца, гер доктар. Калі б ты мог што-небудзь для яго зрабіць, хоць што-небудзь ...
  
  Доктар праводзіў позіркам слугу, які вяртаўся з дроўнай хлеў з поўнай кошыкам паленаў. “Я пакляўся, што знаходжуся ў адпачынку і не притронусь ні да адной кнізе або газеце, але яго выпадак мяне заінтрыгаваў. Я пагавару з гэтым хлопцам, калі хочаце. Вядома, я нічога не магу абяцаць.
  
  "Я вельмі ўдзячная, гер доктар". Гаспадыня паднялася з лавы і прысела ў полупоклоне.
  
  У гэты момант гук паляўнічага рога рэхам разнёсся ў свежым ранішнім паветры. Твар фраў Мюлер азарыўся. "Гэта яны!" - усклікнула яна. “Яны набліжаюцца. Ханс, Фрици, неадкладна выходзьце сюды!"
  
  “ У гасцініцу прыбудзе яшчэ адна кампанія? Твар маладога доктара выцягнуўся. Яму не хацелася шумнай кампаніі.
  
  “Не ў гасцініцу — не такія знакамітыя людзі, як гэтыя, - сказала яна ў жаху, - але ім даводзіцца праязджаць міма па шляху да паляўнічай хаткі барона, і яны звычайна робяць перапынак у шляху, каб даць адпачынак коням пасля ўздыму. Вы, павінна быць, чулі пра баронаў Вискелети?
  
  “ З венгерскай банкірскага сям'і? Вядома, я чуў аб ім. Казачна багаты і мае сувязі па ўсяму цывілізаванаму свету.
  
  Фраў Мюлер кіўнула, нібы нейкім чынам ставячы гэта сабе ў заслугу. “У яго ёсць замак на Жэнеўскім возеры, як вы, верагодна, ведаеце, але менш вядома, што яго паляўнічы домік знаходзіцца ў лесе, у пяці мілях адсюль. Час ад часу ён прыязджае на выхадныя з гасцямі, якія хочуць пабыць удалечыні ад цікаўных вачэй. Іду ў заклад, што ўсе каранаваныя асобы Еўропы бывалі тут у той ці іншы час. Ды бо я нават падаваў піва кайзеру — наша лепшае піва, натуральна.
  
  Пакуль яны размаўлялі, з дарогі пачулася пабразгванне збруі, і неўзабаве ў поле зроку паказаліся першыя з атрада — двое верхавых, апранутых у паляўнічыя зялёныя ліўрэі. Ззаду іх з'явіўся першы з трох выдатных закрытых экіпажаў і спыніўся прама ў гасцініцы. Лёкай саскочыў на зямлю і адкрыў дзверцы экіпажа, паставіўшы перад ёй падножку. Першым выскачыў малады чалавек ваеннай выпраўкі, павярнуўшыся, каб дапамагчы дородному барадатаму джэнтльмену ў тўідавага пінжаку, затым элегантнай седовласой жанчыне ў цудоўнай, аблямаванай мехам накідцы і, нарэшце, седовласому мужчыну з тонкімі славянскімі рысамі асобы і высакароднай выправай, які стаяў, глыбока дыхаючы і задаволена азіраючыся па баках.
  
  Ззаду іх з другога экіпажа выехала бледная і поўная пара сярэдніх гадоў, якія абодва выглядалі так, нібы ў іх пад носам пастаянна пахла чым-то, затым ўзрушаюча прыгожая маладая жанчына, апранутая ў яркія шоўку па апошняй модзе. Апошнім у дзвярах другога вагона з'явіўся буйны чырванатвары мужчына, гузікі камізэлькі якога, здавалася, вось-вось лопнуць на яго шырокім жываце.
  
  "Чаму мы спыняемся тут?" спытаў той на ламанай нямецкай. "Што-то не так з коньмі?"
  
  “ Запэўніваю вас, граф, з маімі коньмі або рыштункам заўсёды ўсё ў парадку. Сівавалосы мужчына накіраваўся да вясковых столікаў на адкрытым паветры. “ У нас стала традыцыяй перарываць наша падарожжа тут, каб даць коней перавесці дух, а нам атрымаць асалоду ад адкрываным выглядам і напоўніць страўнікі пінту добрага швейцарскага піва, калі фраў Мюлер будзе ветлівая.
  
  Гаспадыня прысела ў глыбокім рэверанс. “ З найвялікшым задавальненнем, гер барон. Я скажу мужу, каб ён заняўся разліўкі. А для дам? Можа быць, трохі віна з рэзкімі затаўкамі, каб прагнаць ранішнюю прахалоду?
  
  “ Выдатная ідэя. Барон усміхнуўся.
  
  "Мне толькі каву", - сказала прыгожая маладая жанчына па-нямецку з моцным амерыканскім акцэнтам. "Мяне выхоўвалі не для таго, каб піць віно па раніцах".
  
  Доктар падняўся на ногі, калі прыбыла кампанія. Ён стаяў, назіраючы, як яны перасоўваюцца, любуючыся выглядам. Барон заўважыў, што ён стаіць, і падышоў да яго.
  
  “ Калі ласка, не дазвольце нам перашкодзіць вашага сняданку, малады чалавек. Барон жэстам запрасіў яго заняць сваё месца. “ Некалькі хвілін, і мы зноў адправімся ў шлях. Вы спыніліся тут?
  
  Доктар пстрыкнуў абцасамі. “ Яволь, гер барон. Доктар Зігмунд Фрэйд, да вашых паслуг. Прыехаў з Вены.
  
  
  
  “ Барон Вискелети, як, я ўпэўнены, вам распавяла наша ахвотна фраў Мюлер. І, калі я не памыляюся, доктар Фрэйд, я чуў пра вас. Не вы-той малады чалавек, які напісаў тыя цікавыя артыкулы аб псіхічных захворваннях? Я чытаў пра вашай працы з маладой дзяўчынай, з-за істэрыі якой яна забылася родную мову і нават тое, як глынаць. Гэта быў ты, ці не так?"
  
  “ Так яно і было, гер барон. І, можа быць, вы чыталі артыкул, апублікаваны ў "Вінер цайтунг" мінулай вясной, аб схаваных сьведчаньні нашых сноў.
  
  “Я мяркую, што мая жонка прачытала гэта. Нашы сны раскрываюць нашы схаваныя думкі? Чароўна ".
  
  Доктар Фрэйд сціпла схіліў галаву. "Я толькі пачынаю прыадчыняць таямніцы розуму, гер барон".
  
  “Вы павінны нанесці нам візіт, пакуль мы тут. Мая жонка была б вельмі заінтрыгавана размовай з вамі. Яна заўсёды спрабавала вытлумачыць свае сны — з пераменным поспехам, павінен дадаць. "Ён хітра ўсміхнуўся. “ Прыходзь заўтра папаляваць з намі, а потым застанься на ланч.
  
  "Баюся, я не вельмі добры стралок, гер барон", - сказаў доктар. "За доўгія гады вучобы ў мяне было мала магчымасцяў для прагулак на свежым паветры".
  
  "Тады мы павінны гэта выправіць".
  
  Фрэйд ўсміхнуўся. “Я павінен прызнацца, што ніколі не трымаў у руках зброі. Калі б я зрабіў гэта цяпер, баюся, я мог бы прадстаўляць больш небяспекі, чым карысці для здымачнай групы, але я б вельмі хацеў прыняць ваша запрашэнне наведаць вас у зручны для вас час.
  
  “ Тады ўсё роўна прыходзьце заўтра. Чаму б і не? Я ўпэўнены, фраў Мюлер можа арганізаваць транспарт, калі вы не хочаце ісці пешшу па лесе. Ты можаш пацешыць маю жонку, пакуль я буду на здымках, і, можа быць, яна не заўважыць, як доўга мы адсутнічалі. Потым мы ўсе выдатна поболтаем за ланчам ". Ён лагодна ўсміхнуўся, і доктар схіліў галаву.
  
  "Вельмі ласкава з вашага боку, гер барон", - сказаў ён. "Я скарыстаюся гэтым".
  
  З'явіўся гаспадар з падносам, абстаўленым піўнымі кружкамі, у той час як яго жонка ўвайшла следам за ім з парай келіхамі глінтвейну для дам і адной кубкам кавы. Куфаль піва перадалі спачатку барадатаму дородному джэнтльмену, затым астатнім удзельнікам вечарыны. Келіхі былі паднятыя ў тосце. Мажны джэнтльмен і тыповы ваенны разам падышлі да парэнчаў, каб палюбавацца выглядам.
  
  
  
  “Слухай, Вискелети, мы можам рухацца? Мая жонка адчувае холад, ты ведаеш", - раздражнёна сказаў буйны чырванатвары мужчына.
  
  Астатнія члены групы павярнуліся і ўтаропіліся на яго з выразам жаху на тварах, якое доктар Фрэйд не мог растлумачыць. Ён пачуў, як паважаная пара прамармытала нешта пра "не прынята" і "пратаколе", перш чым мажны мужчына вярнуўся да групы і лагодна ўсміхнуўся юнай прыгажуні. “Так, вядома. Нельга дазволіць маленькай лэдзі замерзнуць. Ён узяў яе за руку, каб дапамагчы сесці ў экіпаж.
  
  “Гэта так доўга ў Паўднёвай Амерыцы. Гэта разрэджвае кроў", - сказаў малады ваенны па-ангельску.
  
  Звон б'ецца шкла прымусіў іх падняць вочы. Фрици, тракцірнымі слуга, стаяў, утаропіўшыся на іх, ля яго ног стаяў паднос з разбітымі шклянкамі. Ён, хістаючыся, накіраваўся да іх, але карчмар ўтрымаў яго. "Ідзі ў дом, Фрици, і не перашкаджай джентри," спакойна сказаў ён. “ Вы павінны мне прабачыць яго, ваша гонар. Не зусім у парадку з галавой, але досыць бясшкодны.
  
  Слуга працягваў тарашчыцца. "Я ведаю вас", - крыкнуў ён дородному джэнтльмену, якому дапамагалі сесці ў экіпаж. “Я ведаю вас. Вы ведаеце мяне?"
  
  Пачуўся выбух смеху, калі дзверцы карэты зачыніліся, і кампанія рушыла ў шлях.
  
  “Гэты хлопец ведае мяне. Хіба гэта не неацэнна?" - сказаў мажны мужчына па-ангельску, усё яшчэ пасмейваючыся.
  
  "Магчыма, ён бачыў фатаграфію вашага высокасьці ў газетах", - адказаў малады чалавек.
  
  "Так, але ён чакае, што я яго ведаю!"
  
  Пасажыры карэты засмяяліся.
  
  “Ну, не стой проста так, Фрици. Подмети тут усё", - сказала фраў Мюлер, пакуль слуга глядзеў услед удаляющимся коней.
  
  
  
  
  
  Рассвет наступнага дня выдаўся ясным, з лёгкім марозцам ў паветры. Пах драўнянага дыму змешваўся са свежым водарам соснаў, калі доктар Фрэйд рыхтаваўся адправіцца ў паляўнічы домік барона.
  
  "Я павінен пачаць крыху раней, калі гэта пятимильная прагулка", - сказаў ён фраў Мюлер.
  
  Гаспадыня ў жаху пахітала галавой. “ Вы ж не пройдзеце такое адлегласць пешшу, такі гарадскі чалавек, як вы.
  
  “ Запэўніваю вас, дарагая лэдзі, гэта не праблема.
  
  
  
  Але фраў Мюлер пахітала галавой яшчэ больш люта. “Гэта няправільна, што я не павінна лепш клапаціцца аб сваіх гасцях. І гэта няправільна, што ты прыбываеш да такім высокородным людзям пешшу. Фрици зловіць цябе ў пастку. Мы можам пакінуць яго на адзін дзень, і гэта дасць вам магчымасць дапытаць яго на вольным часе.
  
  Фруэд ветліва пакланіўся. “ Вельмі ласкава з вашага боку, фраў Мюлер. Я прымаю вашу прапанову і з нецярпеннем чакаю магчымасці пагаварыць з вашым слугой.
  
  З'явіўся Фрици, відавочна, принаряженный гаспадыняй па такім нагоды, яго чорныя валасы былі расчесать на прамы прабор і прилизаны, а куртка была яму вялікая на два памеру.
  
  "Ты разумееш, куды ідзеш, Фрици", - цярпліва сказала фраў Мюлер. “Памятай сваё месца. Ніякіх размоваў з дваранамі. Ты подождешь побач з пасткай, пакуль гер доктар не будзе гатовы вярнуцца дадому.
  
  Мужчына кіўнуў і залез на кіроўчае сядзенне. Доктар Фрэйд сеў побач з ім.
  
  "Глядзі, вяртайся да цемры", - сказала яна. "У фургоне няма ліхтароў, а ўначы няма нічога цямней хваёвага лесу".
  
  За гасцініцай бесперапынна распасціраўся сасновы лес, пакуль не змыкаўся з высакагорнымі лугамі і снягамі першае альпійскіх вяршыняў. Менавіта гэты лес паглынуў іх цяпер, ідучы па цёмнай і змрочнай вузкай сцежцы паміж высокімі дрэвамі. Дыван хваёвых іголак приглушал стук капытоў моцнага поні, які ахвотна сунуўся наперад.
  
  “ Мне сказалі, што ў цябе няма памяці, Фрици, - пачаў доктар, калі гасцініца засталася ззаду. “ Ніякіх успамінаў пра дом, сям'і, сябрах?
  
  Слуга паківаў галавой. “ Зусім ніякіх. Нічога. Часам мне здаецца, што я, павінна быць, заўсёды быў вар'ятам.
  
  "Напрыклад, што прыходзіць табе ў галаву, калі ты чуеш слова 'маці'?
  
  Мужчына памаўчаў, затым паківаў галавой. "Нічога, я не магу ўявіць сваю маці".
  
  Фруэд кіўнуў. “Тваё свядомасць блакуе тваё мінулае з-за траўмы. Скажы мне, табе сняцца сны?"
  
  На секунду твар мужчыны на момант прасвятлеў. “Мары? Так, у мяне ёсць адна мара, зноў і зноў".
  
  “ Раскажы мне пра гэта.
  
  “Я знаходжуся ў вёсцы — спрэс прыгожыя дома, дыхтоўна пабудаваныя, зручныя. Унутры іх гарыць святло, але я не магу патрапіць ні ў адзін з іх. Ніякія дзверы мне не адкрыюцца, і я разумею, што ў іх вельмі сучасная сістэма замкаў для кожнага дома. У мяне ў руцэ ключ, але ён не спрацуе ні з адной з іх. Я адзін. Звонку."
  
  "Вельмі цікава," сказаў доктар, " і лёгка інтэрпрэтаваць ў дадзеных абставінах. Паколькі вы страцілі ўсе сувязі са сваім мінулым, вы адчуваеце сябе ізаляваным ад нармальнага грамадства. Ты хочаш знайсці дарогу дадому, але не можаш. Ты не ведаеш, які з гэтых дамоў твой дом, праўда? Пакуль я тут, я зраблю ўсё, што змагу, каб дапамагчы табе."
  
  “Дзякуй, гер доктар. Я вельмі ўдзячны".
  
  "Цікава, можа быць, какаін аблегчыць тваё неспакой", - сказаў ён амаль пра сябе.
  
  Слуга адрэагаваў. "Какаін?" спытаў ён высокім і напружаным голасам.
  
  Фрэйд паглядзеў на яго з цікавасцю. “Гэта слова вам знаёма? Вы чулі аб гэтым рэчыве?"
  
  "Ja", - сказала Фрици.
  
  “Цікава, цікава, якім чынам? Скажы мне, што гэта?"
  
  "Уайт," хутка сказаў Фрици, затым на яго твары зноў з'явілася абыякавы выраз. “ Прабач. Больш я нічога не магу табе сказаць. Гэта было ўсяго толькі мімалётнае ўражанне, а цяпер яно знікла ".
  
  "Але гэта сапраўды абнадзейлівы знак, Фрици", - сказаў доктар Фрэйд. “Гэта кажа мне аб тым, што тваё мінулае існуе і чакае, калі яго адкрыюць. Усё, што нам трэба зрабіць, гэта знайсці ключ. Шкадую, што не захапіў з сабой какаіну. Магчыма, мне ўдасца пераканаць фраў Мюлер, каб вы суправаджалі мяне ў маю клініку ў Вене ".
  
  "Ты маеш на ўвазе, пакінуць гэта месца?" слуга дзіка агледзеўся. “ Я не ведаю.
  
  “ Аб табе б добра паклапаціліся, запэўніваю цябе. І калі б твае пакуты можна было палегчыць, як ты магла б адмовіцца?
  
  "Ты права," сказаў ён нарэшце. - Я б зрабіў усё, што заўгодна, толькі б палегчыць свае пакуты.
  
  Слуга глядзеў прама перад сабой, яго вочы былі сканцэнтраваны на дарозе, і ў іх зноў з'явілася выраз змрочнай безнадзейнасці.
  
  Нарэшце яны дабраліся да высокіх кованых жалезных варот, преградивших ім шлях. Перш чым доктар паспеў вырашыць, што з гэтым рабіць, пачуўшы іх набліжэнне, з хаты выскачыў слуга ў зялёнай ліўрэі.
  
  "Доктар Фрэйд?" спытаў ён. “Мой гаспадар чакае вас. Калі ласка, працягвайце". Вароты адкрыліся, і яны прайшлі. Скрозь дрэвы здаўся паляўнічы домік, зусім не сціплых памераў, але пабудаваны ў вясковай манеры з сасновага дрэва, з разьбянымі гаўбцамі і хісткай драўлянай дахам. Кампанія ўжо сабралася на добра дагледжанай лужку, мужчыны ў паляўнічай форме стаялі разам і балбаталі, у той час як жанчыны сядзелі ў плеценых крэслах вакол пакрытага белым абрусам стала, сабакі і збраяносца цярпліва чакалі ў белых варот.
  
  Перш чым Фрици паспела спешыцца, каб дапамагчы доктару Фрэйду, слуга заўважыў іх і падбег, каб дапамагчы доктару.
  
  "Сюды, калі ласка, гер доктар", - сказаў ён і праводзіў доктара да групы, якая сабралася на лужку.
  
  "А, вось і вы, доктар Фрэйд". Барон перапыніў свае размовы і выйшаў яму насустрач. “Ваша прыбыццё вельмі своечасовае. Мы як раз збіраліся адпраўляцца, так як маім гасцям не трываецца хутчэй прыступіць да працы. Я рады магчымасці павітаць вас асабіста і прадставіць, перш чым мы паедзем. Ты ўпэўнены, што не думаеш і не паспрабуеш свае сілы з зброяй?
  
  “ Сардэчна дзякую вас, барон, але, думаю, я вымушаны адмовіцца. У мяне больш шанцаў збіць з ног аднаго з маіх таварышаў-паляўнічых, чым здабычу.
  
  Барон Вискли засмяяўся і жэстам запрасіў жонку далучыцца да яго.
  
  Седовласая гаспадыня дома паклала руку ў пальчатцы на плячо свайго мужа. “Тое, што ты любіш паляванне, не азначае, што астатні цывілізаваны свет падзяляе тваю страсць, Рудзі. Ясна, што доктара Фрэйда мала цікавіць ваш варварскі спорт. Ён застанецца са мной і раскажа мне пра маіх снах", - сказала яна. “ У вас будзе магчымасць пабалбатаць з ім, калі вы вернецеся са сваімі трафеямі. Я баранэса Вискелети, гер доктар, і я чытала аб вашай працы. Хадзем, дазвольце мне прадставіць вас маім гасцям, - Яна ўзяла доктара пад руку і падвяла яго да кампаніі, якая сабралася вакол стала на адкрытым паветры, на якім на грубай дошцы былі раскладзеныя разнастайныя сыры, а таксама мясцовая чорная барада, кава і шнапс.
  
  “ Ваша каралеўскае высокасць. Яна падышла да дородному мужчыну ў тўідавага гарнітуры. “ Дазвольце прадставіць доктара Зігмунда Фрэйда з Вены. Доктар заваёўвае рэпутацыю спецыяліста па псіхічным захворванням. Доктар Фрэйд, Яго Каралеўскае высокасць прынц Валійскі."
  
  Доктару ўдалося перамагчы здзіўленне, калі ён пакланіўся. "Пошту за гонар, сэр", - прамармытаў ён.
  
  “ Дазвольце мне таксама прадставіць доктара Фрэйда іх высочествам прынцу Рупрехту фон Саксен-Кобургскому і прынцэсе Гизеле.
  
  “ Ваш пакорны слуга, вашы Высокасці. Доктар зноў пакланіўся напышлівай пары сярэдніх гадоў, якая адказала лёгкім кіўком.
  
  
  
  “ А таксама граф і графіня фон Штрецль.
  
  Буйны чырванатвары мужчына хмурна паглядзеў на яго. “Я сам не маю зносіны з лекарамі. Ні дня ў жыцці не хварэў. Нават калі ўсе захварэлі жоўтай ліхаманкай".
  
  "Граф і графіня жылі ў Бразіліі, дзе, як мне сказалі, у графа ёсць каўчукавая плантацыя памерам са Швейцарыю", - працягнула баранэса Вискелети.
  
  "Невялікае перабольшанне," сказаў граф, "але мы знаходзімся ў тыдні язды на каноэ ад нашых бліжэйшых суседзяў".
  
  "Чароўна", - прамармытаў доктар Фрэйд, разглядаючы маўклівую прыгажуню, якая глядзела на яго не самым прыязным чынам.
  
  “ А завяршае нашу вечарыну маёр Джоні Уотлинг-Смайт, канюшы Яго Каралеўскага высокасці. Баранэса паклала руку на плячо прыгожага маладога афіцэра. “ Мяркую, вы таксама калі-то былі ў Паўднёвай Амерыцы, не так, маёр?
  
  "Я быў удзельнікам Каралеўскай геаграфічнай экспедыцыі на Амазонку два гады таму". Ён бегла гаварыў па-нямецку, але з відавочнымі англійскімі галоснымі. "Гэта было вельмі цікава".
  
  "І вы пазнаёміліся з графам і графіняй, пакуль былі там?" спытала пагардлівая прынцэса Гізела.
  
  "Яны былі досыць ветлівыя, каб запрасіць нашу экспедыцыю пагасцяваць у іх, пакуль некаторыя з нас здаравеюць ад ліхаманкі".
  
  "Жывучы так далёка ад цывілізацыі, чалавек вітае любых гасцей з вонкавага свету", - сказала амерыканская графіня, на імгненне адарваўшы погляд ад габелена, які яна вышывала.
  
  "А ты ведаў, што вам наканавана сустрэцца зноў менавіта тут, з усіх месцаў?" прынцэса працягнула.
  
  "Гэта было поўнай нечаканасцю для абодвух бакоў", - сказаў маёр.
  
  "Які гэта маленькі свет", - сказала баранэса Вискелети. “Рудзі запрасіў графа Стрезля, таму што ведаў, што графу не трываецца паўдзельнічаць у стральбе, пакуль ён будзе удалечыні ад Бразіліі, а нядаўна стаў маёр конюшим Яго каралеўскага высокасці. Толькі не кажаце мне, што ў вас ёсць невядомыя сувязі з нашай партыяй, доктар Фрэйд?
  
  “ Баюся, я не вращаюсь ў гэтак высокіх колах, баранэса. Я праводжу час сярод беднякоў і псіхічнахворых.
  
  Прынц Валійскі усміхнуўся. "Ён, верагодна, зацікавіўся б маёй сям'ёй, улічваючы нашу гісторыю".
  
  "О, ваша высокасць, я ўпэўненая..." - пачала баранэса, але прынц перабіў яе.
  
  
  
  “Гэта праўда. Мой прадзед, бедны даўніна Джордж Трэці. Вар'ят, як капялюшніка. Калі б я даў добраму доктару шанец агледзець мяне, ён, верагодна, сказаў бы мне, што я таксама цалкам поддаюсь сертыфікацыі. Тое, што мы называем ў Англіі "лятучыя мышы на званіцы". Ён вымавіў гэтыя словы па-ангельску, усё яшчэ пасмейваючыся. “ Хіба не так, Джоні?
  
  “ Лятучыя мышы на званіцы? Не вы, сэр, " сказаў канюшы па-ангельску. "Востры, як цвік".
  
  Кампанія ветліва засмяялася. Незаўважаны слуга адпусціў аброць каня і падышоў бліжэй да групы з выразам глыбокай засяроджанасці на змучаным твары. Калі доктару прапанавалі кава і шнапс, а мужчыны падрыхтаваліся адпраўляцца на паляванне, ён бясшумна абышоў край лужка і накіраваўся да маёру, які стаяў у адзіноце, гледзячы ў лес.
  
  "Прабачце мяне, сэр," пачаў ён няўпэўнена па-ангельску, - але мне здаецца, я калі-то казаў на гэтай мове".
  
  "Вы сапраўды кажаце на ім, і вельмі добра", - сказаў маёр, з цікавасцю разглядаючы яго. "У вас, павінна быць, быў выдатны настаўнік або тонкі слых да моў".
  
  “Не, я меў на ўвазе, што гэта, магчыма, калі-то быў мой родны мову. Я думаў, што гэта проста мова маіх начных кашмараў, які больш ніхто не разумее. Што гэта можа быць за мова?"
  
  “ Ну, англійская, мой дарагі. Самы выдатны мова ў свеце, толькі хай французы не чуюць, як я гэта кажу. Яны ўсё яшчэ думаюць, што толькі на іх мове варта казаць.
  
  “ Ангелец. Слуга смакаваў гэта слова. “ Значыць, я, магчыма, калі-то жыў у ... Англіі?
  
  "Вы хочаце сказаць, што не памятаеце?" - спытаў маёр.
  
  “Усё маё мінулае для мяне загадка. Пакуль я не пачуў, як ты гаворыш на гэтай мове, я думаў, што сышоў з розуму".
  
  “Вам варта абмеркаваць гэта з доктарам. Я разумею, што ён эксперт у такіх рэчах". Маёр Уотлинг-Смайт паклаў руку на плячо слузе. “Вельмі цікава, даўніна. Але я бачу, што яго высочеству не трываецца адправіцца ў шлях. Мы ж не можам выпусціць здабычу, ці не так? Ён паспяшаўся да прынца, калі атрад накіраваўся ў лес у суправаджэнні збраяносцаў і сабак. Слуга пайшоў за ім, затым застаўся ля плота, азадачана хмурачыся, гледзячы ўслед удаляющимся паляўнічым.
  
  "Англійская," прамармытаў ён сабе пад нос. - Я размаўляю па-ангельску.
  
  
  
  Баранэса паляпала па пустым плетеному крэсла побач з сабой. "Праходзьце, сядзьце побач са мной, доктар Фрэйд, і давайце абмяркуем вашу займальную прафесію". Доктар Фрэйд сеў, яго погляд з задавальненнем слізгаў па гладкай зялёнай траве і апошнім ружам сезону, усё яшчэ квітнеючым на дагледжаных клумбах. Гэта сапраўды было маленькае прытулак цывілізацыі пасярод дзікай прыроды.
  
  "Я чытала пра вас, гер доктар," сказала баранэса, - але, можа быць, вам варта растлумачыць прынцэсе і графіні, чым вы займаецеся".
  
  "Я вывучаю хваробы розуму, вашы Высокасці", - сказаў доктар Фрэйд. “Мы ўсё яшчэ знаходзімся на стадыі вывучэння таго, як працуе розум і як ён кантралюе цела. Чым больш я пазнаю, тым больш дзіўлюся ".
  
  "Я мяркую, вы працавалі з тлумачэннем сноў", - сказала баранэса. "Гэта тое, што мяне сапраўды зачароўвае".
  
  "Я толькі пачынаю сур'ёзна вывучаць гэта, але я спадзяюся, што сны сапраўды апынуцца дзвярыма ў падсвядомасць".
  
  "Такім чынам, скажыце мне, доктар Фрэйд," спытала прынцэса Гізела, " ці праўда, што калі мне прысніцца, што я еду на цёмнай коніку, я атрымаю трохі грошай?"
  
  "Больш верагодна, што гэта азначае, што вашы падаўленыя сэксуальныя жадання выходзяць на першы план", - сур'ёзна сказаў Фрэйд.
  
  Прынцэса ахнула і схапілася за горла. “Дарагі мой, пра такія рэчы не прынята казаць у прыстойным грамадстве. Жанчынам майго ўзросту і становішча не дазваляецца душыць сэксуальныя жаданні. Я ніколі не чуў падобнай глупства.
  
  Амерыканская графіня адвяла погляд і ўпершыню за ўвесь час ўсміхнулася.
  
  "І пра што ж вы марыце, графіня?" Фрэйд спытаў маладую жанчыну.
  
  Яна глядзела кудысьці міма яго. "Лячу", - сказала яна. “Я матылёк, які спрабуе выбрацца з закрытай пакоя. Я ўзлятаюць да столі, да вокнаў, шукаю выхад".
  
  "Цікава", - сказаў Фрэйд, але нічога не патлумачыў. "А вы, дарагая баранэса?"
  
  Баранэса Вискелети ўсміхнулася. “Пасля вашага адказу прынцэсе я не магу сказаць. Але я запэўніваю вас, што большасць маіх сноў банальныя: страціць каштоўнасці, забыцца ўзяць прыдатныя бальныя сукенкі - усё тыя трывіяльныя рэчы, якія займаюць розумы жанчын ".
  
  "Я ўпэўнены, што ў вашых думках няма нічога трывіяльнага, баранэса", - ласкава сказаў доктар Фрэйд.
  
  
  
  "Такім чынам, раскажыце мне, як Вена гэтай восенню?" - спытала яго баранэса. “Ці ёсць якія-небудзь новыя захапляльныя оперы, якія я прапусціла?" Мы былі ў Лондане і Нью-Ёрку і цалкам адарваліся ад еўрапейскага грамадства".
  
  “ Нью-Ёрк? Прыгажуня па-амерыканску задуменна падняла вочы, затым вярнулася да свайго габелену.
  
  "Баюся, я мала што магу расказаць вам аб грамадстве або операх", - сказаў Фрэйд. “Калі я ў Вене, мая праца - гэта маё жыццё. Вось чаму я прымусіў сябе зрабіць перапынак і падыхаць добрым горным паветрам".
  
  “Таксама дакладна. Уся праца і адсутнасць забаў робяць Джэка сумным хлопчыкам, ці не так?" - сказала баранэса. Фрэйд заўважыў, што прынцэса не вымавіла ні слова з тых часоў, як ён вытлумачыў яе сон. Цяпер яна оглядывала сад. "Хто гэты дзіўны хлопец, які стаіць вунь там?" спытала яна. “ Ужо, вядома, не адзін з слуг Рудзі ў гэтым дрэнна які сядзіць уборы?
  
  "Ён слуга ў гасцініцы, дзе я спыніўся, прынцэса", - сказаў Фрэйд. "Ён прывёз мяне сюды сёння ў двуколке і чакае мяне".
  
  “ Тады скажы яму, каб ішоў і чакаў дзе-небудзь у іншым месцы. Ён прымушае мяне нервавацца сваім такім поглядам.
  
  “ Гэты хлопец не прычыняе шкоды, Гізела. Я ўпэўнены, што ён нічога не можа зрабіць са сваім змрочным выглядам. Давай я пашлю за свежым кавы і, можа быць, за мядовым пірагом?
  
  Прынеслі каву і пірожнае, і прынцэса з энтузіязмам прыняўся за ежу. Юная прыгажуня-амерыканка нічога не ела, але была занятая сваім габеленам і казала толькі тады, калі да яе звярталіся.
  
  Праз некаторы час яна паднялася на ногі. “ Прашу прабачэння, мне трэба ўзяць свой плашч. Я адчуваю, што тут жудасна холадна.
  
  “ Сядай, мая дарагая. Хто-небудзь з слуг прынясе табе, " адказала баранэса.
  
  “Аб няма, у гэтым няма неабходнасці. Акрамя таго, мне таксама трэба падабраць пражу для майго габелена. Ні адзін слуга не зможа зрабіць гэта за мяне. Яны заўсёды прымудраюцца памыліцца. Калі ласка, прабачце мяне, баранэса. Яна сунула габелен ў сваю вялікую сумку для рукадзелля і паспяшалася ў хату.
  
  "Нядзіўна, што яна такая халодная," прамармытала прынцэса. “ Гэтыя яркія шоўку зусім не падыходзяць для паляўнічай хаткі.
  
  "Я мяркую, у яе мала шанцаў надзець свой парыжскі нарад дома", - сказала баранэса, гледзячы ўслед бяжыць дзяўчыне.
  
  Дзве жанчыны паглядзелі адзін на аднаго. Прынцэса ўздыхнула. “Небарака. Яна як рыба, выцягнутых з вады, не ці так? Яе нямецкі проста недастаткова добры для размовы. Цікава, як яна мае зносіны з графам дома, у Бразіліі?
  
  “Я б выказала здагадку, што яны не размаўляюць. Ён загадвае, яна падпарадкоўваецца", - адказала баранэса з усмешкай.
  
  “ Як ты думаеш, з якой нагоды яна выйшла за яго замуж? Прынцэса Гізела нахілілася бліжэй, хоць у межах чутнасці не было слуг, за выключэннем слугі, непрыкметна стаяў ля агароджы.
  
  “ Тытул, вядома. Уяўляла сябе графіняй. Занадта позна выявіла, што тытулы ў Еўропе стаяць дзесяць цэнтаў за пені. Ён ажаніўся на ёй з-за яе славутага амерыканскага стану, а потым выявіў, што яго не існуе, так што, магчыма, яны заслугоўваюць адзін аднаго.
  
  “ Але, як я зразумеў, ён вельмі багаты?
  
  "Цяпер гэта так". Баранэса азірнулася на дом на выпадак, калі маладая жанчына вяртаецца. “Ён пазбіваў стан на сваіх каўчукавых плантацыях, але якой цаной? Каму захочацца жыць у нетрах Бразіліі? У небаракі ледзь ці ёсць шанец выдаткаваць гэтыя мільёны ў Еўропе, перш чым яе зноў затащат ў джунглі ".
  
  “ Цікава, навошта ваш муж запрасіў іх сюды? Наўрад ці для іх дасціпнай гутаркі.
  
  "Мая дарагая, гэта ж відавочна, ці не так?" Баранэса зноў агледзелася па баках з гарэзлівай усмешкай на вуснах. “Рудзі папрасілі запрасіць іх. Прынц Валійскі пакідае сваю жонку дома ... ён адпраўляецца на новае заваёва."
  
  “Ах так. Ненаедны апетыт Берці па адносінах да жанчынам. Будзе пацешна назіраць, калі яна саступіць ".
  
  Жанчыны абмяняліся ўсмешкамі. У гэты момант у лесе пачуліся стрэлы.
  
  "Ах, добра, яны што-то знайшлі", - сказала баранэса. “Цяпер Рудзі будзе ў добрым настроі да канца дня. Ён заўсёды вінаваціць сябе, калі няшчасныя жывёлы не дазваляюць сябе забіць.
  
  Прынцэса паднялася на ногі. “ На самай справе становіцца даволі халаднавата. Можа, нам лепш пайсці ў дом, да агню?
  
  Баранэса таксама ўстала і жэстам папрасіла доктара ўзяць яе пад руку. Затым яны перасеклі роўны дыван травы. З лесу пачуліся новыя стрэлы, рэхам отразившиеся ад горных схілаў за імі.
  
  "Альбо яны прамахнуліся ў першы раз, альбо сёння ім выключна пашанцавала", - пракаментавала баранэса. "Давайце памолімся за апошні, тады джэнтльмены будуць у добрым настроі да канца свайго знаходжання".
  
  
  
  "Які цудоўны сад вам атрымоўваецца ўтрымліваць тут, у глушы", - усклікнуў доктар Фрэйд.
  
  "Мне падабаецца быць акружанай прыгажосцю, нават тут, у глушы", - сказала баранэса. “Калі мой муж знікае, каб што-то паздымаць, я настойваю на спакойным месцы для прыёму маіх гасцей — і, вядома, мой муж ні ў чым мне не адмаўляе. Хочаце, я пакажу вам мае ружы, перш чым мы ўвойдзем ўнутр?"
  
  "Для мяне было б гонарам", - сказаў доктар.
  
  Баранэса накіравалася да бліжэйшай клумбе. "У гэтым годзе яны былі пышныя, цвілі так позна восенню", - сказала яна. “Мне больш падабаецца гэты чырвоны, а вам? У яго цудоўны водар.
  
  "Цікава, ці дазволена графіні стварыць для сябе выдатную турму ў сваіх джунглях?" - ціха, амаль пра сябе, сказаў доктар Фрэйд.
  
  “Так, сапраўды шкада небараку. Калі б толькі ў яе былі лепшыя манеры і яна больш прывыкла да парадкаў грамадства", - адказала баранэса. “Мінулай ноччу яна замкнулася ў сваім пакоі і выдаткавала ацкі шмат часу, каб падабраць нітку для вышывання. Можа быць, нам варта пайсці і выцягнуць яе адтуль".
  
  Яны як раз падышлі да прыступках старожкі, калі пачуўся крык, і з лесу, хістаючыся, выйшаў чалавек. Гэта быў адзін з збраяносцаў, па яго твары струменіўся пот.
  
  “Хутчэй! Паклічце лекара — адбыўся жудасны няшчасны выпадак", - выдыхнуў ён.
  
  “ Няшчасны выпадак? З кім-небудзь з гасцей? Баранэса збялела.
  
  “ Так, ваша высокасць. Джэнтльмен з Бразіліі. У графа стралялі.
  
  Доктар Фрэйд адпусціў руку баранэсы. "Я атрымаў адукацыю доктара медыцыны", - сказаў ён. “У апошні час у мяне мала вопыту ў аказанні першай дапамогі, але я зраблю ўсё, што змагу. Мне спатрэбіцца спірт, бінты, востры нож. Давайце паглядзім, што мы зможам знайсці на вашай кухні, з вашага дазволу, баранэса.
  
  “ Усё, што вам заўгодна, доктар Фрэйд. Гарэлка, шнапс? Як вы думаеце, што будзе лепш? І, вядома, у нас ёсць лепшы каньяк. Спытаеце слуг...
  
  Доктар Фрэйд зірнуў на плот і заўважыў, што слуга падышоў да дому ззаду іх і цяпер стаяў пасярод лужка. “Пойдзем, Фрици. Ты панясеш мае харчы, " сказаў ён.
  
  
  
  Фрици падбег да доктара з выразам взволнованного чакання на змрочным твары. Па шляху ў дом яны сутыкнуліся з маладой амерыканкай, якая стаяла ля падножжа лесвіцы, цяпер закутанной ў доўгую цёмна-зялёную ваўняную накідку. Яе твар раскраснелось, а вочы пашырыліся ад страху: "Што здарылася?" - запатрабавала яна адказу. “ Я спускалася з свайго пакоя, калі мне здалося, што я пачула крыкі.
  
  Баранэса ўзяла яе пад руку. “ Праходзь і сядай, мая дарагая. Яна шчоўкнула пальцамі чакалі лакею. “ Брэндзі для графіні, Ганс.
  
  “Здарылася што-то дрэннае. Скажы мне. Мне трэба ведаць", - галасіла амерыканка, калі баранэса вяла яе ў гасціную.
  
  Слуга з цікавасцю назіраў за імі. У гасцінай быў падлогу з паліраванага дрэва. Ён утаропіўся на гэты падлогу, затым зноў на лужок.
  
  "Ну жа, Фрици, вазьмі гэта". Доктар сунуў яму ў рукі пакет і выбег праз парадную дзверы. Фрици рушыла ўслед за ім. Збраяносец вёў іх праз лес, пакуль яны не выйшлі на край паляны. Першае, што яны заўважылі, быў цудоўны алень, які ляжыць мёртвым на далёкай баку паляны, а вакол яго стаялі на варце сабакі і збраяносца. Але паляўнічы атрад стаяў не вакол жывёлы. Яны адышлі ў бок ад вузкай сцяжынкі, сгрудившись вакол цела, які ляжыць у лесе сярод дрэў. Група расступілася, калі доктар і слуга наблізіліся, і яны ўбачылі чалавека, які ляжыць на спіне на лясной падсцілцы. Яго зялёная паляўнічая куртка была адчынены, а на белай кашулі віднелася непрыгожая чырвоная рана.
  
  “ Баюся, вы спазніліся, гер доктар. Барон ступіў наперад, каб павітаць яго. “ Баюся, небарака ўжо выпусьціў дух.
  
  Доктар Фрэйд апусціўся на калені, памацаў пульс, затым разарваў кашулю. З маленькай круглай дзірачкі на левай баку грудзей ўсё яшчэ сачылася кроў. Доктар зноў устаў, сумна ківаючы галавой. “Ён сапраўды мёртвы. Як здарылася, што ў яго стралялі? Ён выпадкова не трапіў на лінію вашага агню?"
  
  "Я не бачу, як", - сказаў барон. “На самой справе я перакананы, што ніхто з нас не мог яго забіць. Калі наш следапыт паведаміў нам, што наперадзе з'явіўся цудоўны алень, мы разышліся і рушылі наперад у лінію — маёр на крайнім левым флангу, затым граф фон Стрези, затым яго Каралеўскае высокасць прынц Рупрэхт, а я заняў правы фланг. Мы заўважылі аленя, і, натуральна, яго Каралеўскае высокасць атрымаў права стрэліць першым.
  
  
  
  "І я стрэліў з абодвух ствалоў у жывёліна, трапіў у яго, але не здолеў збіць з ног", - сказаў прынц Валійскі.
  
  “Ён пачаў уцякаць. Астатнія з нас рушылі ўслед за ім, адкрылі агонь і паспяхова збілі яго", - сказаў маёр Уотлинг-Смайт. “Мы пабеглі наперад, каб агледзець жывёла, і ўбачылі, што гэта сапраўды цудоўны четырехпалый. Мы пагаварылі аб тым, каб усталяваць галаву, і барон выказаў здагадку, што, магчыма, граф фон Штрецль захоча забраць яе з сабой у Бразілію. Менавіта тады мы заўважылі, што графа з намі няма. Мы паклікалі яго па імені; слугі шукалі яго і знайшлі які ляжыць тут.
  
  "Так што не магло быць, каб хто-небудзь з нас стрэліў у яго па памылцы", - сказаў прынц Рупрэхт. "Мы падышлі да аленя бок аб бок, на ўвазе адзін у аднаго".
  
  Фрици апусціўся на калені побач з целам. "Вы маеце рацыю", - сказаў ён. “У вас вялікія паляўнічыя стрэльбы. Гэта раненне было нанесена дробнакалібернай куляй, выпушчанай з блізкай адлегласці".
  
  Члены групы здзіўлена ўтаропіліся на яго.
  
  "Для прасцяка ён, здаецца, ведае, за што бярэцца," прамармытаў прынц Рупрэхт.
  
  "Значыць, усё так, як я і баяўся", - усклікнуў маёр. “За справу ўзяліся анархісты. Перад тым, як мы прыехалі сюды, нас папярэдзілі, што ў іх ёсць віды на прынца; на самай справе, яе Вялікасць была супраць яго прыезду ў Еўропу ў гэты час.
  
  "Гэта не першы раз, калі яны спрабуюць забіць мяне", - сказаў прынц. Ён не выглядаў занадта занепакоеным.
  
  "Мярзотнікі," прамармытаў барон Вискелети. “ Як ім атрымалася пракрасціся ў мой маёнтак — вось што я хацеў бы ведаць?
  
  "Я б выказаў здагадку, што было б дастаткова лёгка падкапацца пад плотам або знайсці дрэва з навісае галінамі, гер барон", - сказаў маёр. “ Гэтыя хлопцы вельмі дасведчаныя і знаходлівыя. Яны стралялі ў прынца, калі ён быў на сваёй яхце ў мінулым годзе, ці не так, сэр?
  
  "Значыць, ты думаеш, што гэтая куля прызначалася мне, Джоні?" - спытаў прынц.
  
  Уотлинг-Смайт кіўнуў. “ Гэта відавочна, сэр. І ўсё гэта было вельмі добра спланаванае. Яны, павінна быць, выявілі наша сакрэтнае месцазнаходжанне і асобу нашага знакамітага госця. Яны чакалі нас і стралялі, калі мы стралялі, так што іх стрэлу не было чуваць. Граф ішоў побач з вамі, ці не так, сэр? Вы носіце падобныя курткі і шапкі і падобныя ростам. Я быў пасланы абараняць цябе і не справіўся са сваёй задачай.
  
  
  
  Барон дакрануўся да яго рукі. “ Вы не павінны вінаваціць сябе, маёр. Хто мог чакаць такога дзёрзкага нападу сярод белага дня? Мы павінны выклікаць паліцыю, хоць я баюся, што нашы забойцы да гэтага часу будуць ужо далёка, а мясцовая паліцыя апынецца безнадзейна няўмелай.
  
  "Мы не павінны таптаць тэрыторыю больш, чым неабходна". Слуга Фрици што-то прамармытаў маёру па-ангельску.
  
  “ Што? Няма, вядома, няма. Хоць я баюся, што ён ужо добра затоптан намі і нашымі слугамі. І вы наўрад ці знойдзеце характэрныя сляды на гэтым тоўстым дыване з іголак. Баюся, што любыя пошукі ў гэтым раёне апынуцца безвыніковымі. Гер барон, я павінен неадкладна суправадзіць Яго Каралеўскае Высокасць назад у паляўнічы домік. Я ўпэўнены, што гэта вельмі знервавала яго, тым больш што, мяркуючы па ўсім, ён быў вызначанай мэтай ".
  
  "Не нянчитесь са мной, Уотлинг-Смайт," сказаў прынц. “ Са мной усё ў поўным парадку. Гэта барону не перашкодзіў бы дужы скотч. Яго твар белы, як прасціна.
  
  Маёр Уотлинг-Смайт узяў барона за руку. “ Хадзем, барон. Няхай вашы людзі прынясуць насілкі, каб перанесці графа назад у вартоўню. Мы тут не зможам зрабіць нічога карыснага. Больш няма сэнсу чакаць. Доктар будзе ахоўваць цела ".
  
  Каралеўская світа рушыла па сцяжынцы, гук іх крокаў неўзабаве растварыўся ў цішыні лесу. доктар Фрэйд застаўся на каленях, промывая выродлівую рану на грудзях графа. Фрици ўтаропілася на труп, затым прайшлася па наваколлі.
  
  "Доктар," сказаў ён нарэшце. “ Вы кажаце па-ангельску?
  
  "Нядрэнна", - адказаў лекар. "Чаму вы пытаецеся?"
  
  "Таму што я падумала, што вам, магчыма, будзе цікава даведацца, што гэта мой родны мова", - сказала Фрици па-ангельску.
  
  “Майн Готт, гэта сюрпрыз. Ты не згадваў пра гэта, калі мы размаўлялі раней".
  
  “Я выявіў гэты факт толькі тады, калі пачуў, як маёр размаўляе з прынцам. Да гэтага я думаў, што гэта мова маіх начных кашмараў, паколькі ніхто іншы, здавалася, яго не разумеў ".
  
  "Вельмі цікава", - сказаў Фрэйд. "Ці азначае гэта, што да вам цяпер вярнулася памяць?"
  
  “На жаль, няма. Пэўныя словы або фразы выклікалі кароткія пробліскі памяці, як бывае, калі чалавек прачынаецца і спрабуе ўспомніць сон, але я адчуваю, што мой мозг распагоджваецца з кожнай хвілінай ".
  
  "Мой дарагі чалавек, я вельмі рады за вас", - сказаў доктар.
  
  
  
  “Я рады за сябе. Я амаль паверыў, што я ідыёт, якім не на што больш спадзявацца, акрамя як цягаць дровы і мыць посуд. Несумненна, мой мозг быў пашкоджаны ў выніку нейкага няшчаснага выпадку. Можа быць, я зваліўся ў раку, дзе мяне знайшлі. Можа быць, мяне скінулі тыя, хто нападаў. Я не ведаю. Усё, што я ведаю, гэта тое, што, калі мяне знайшлі, у мяне не было памяці, і я не мог зразумець ні слова з таго, што хто-небудзь казаў ".
  
  “Гэта таму, што гэтыя людзі гавораць на швейцарскім нямецкай, які нават я з цяжкасцю разумею. Зусім незразумелы для таго, як сяляне кажуць на ім у гарах", - сказаў Фрэйд са смехам.
  
  “Я паняцця не меў, дзе я і хто я. Нядзіўна, што яны класіфікавалі мяне, як на вар'ята ".
  
  Фрэйд падняўся на ногі. "Я больш нічога не магу зрабіць для гэтага небаракі", - сказаў ён. “Вы аглядалі наваколле. Знайшлі што-небудзь цікавае?"
  
  "Некалькі белых пёраў," адказаў слуга.
  
  "Можа быць, у мінулы раз паляўнічы атрад паляваў на качак?"
  
  "Малаверагодна сустрэць качак пасярод лесу", - сказала Фрици. "Каб пастраляць качак, ходзяць на возера, ці не так?"
  
  “ Тады як ты растлумачыш з'яўленне пёраў?
  
  "Я пакуль не ўпэўненая", - сказала Фрици. “Ёсць некалькі аспектаў гэтага справы, якія я знаходжу загадкавымі. Напрыклад, становішча раны. Ці можаце вы сказаць, зыходзячы з вашага медыцынскага вопыту, што адзіная куля, якая трапіла ў грудзі ў такім становішчы, забіла б чалавека наповал?
  
  Фрэйд вывучыў труп, затым зірнуў на Фрици. “Вы маеце рацыю. Рана занадта высокая. Яна павінна была не закрануць сэрца і лёгкія, а прайсці праз плячо. Колькасць крывацёку паказвае на тое, што куля не зачапіла ні адзін важны орган або артэрыю. Магчыма, небарака памёр ад шоку."
  
  “ Можа, і не, - сказала Фрици. “ А гэтая маленькая кропелька крыві ў яго на шыі?
  
  “У акрузе поўна ажыны. Калі ён меў намер пераследваць аленя, ён мог лёгка заблытацца ў іх. Бачыш, у яго таксама драпіна на руцэ". Ён пільна паглядзеў на слугу. “ На што менавіта вы намякаеце? Вы не верыце, што анархісты чакалі ў лесе? У вас ёсць іншае тлумачэнне?
  
  Фрици павярнулася і паглядзела назад, на сцежку, якая вядзе да паляўнічай хаткі.
  
  “Mein Gott. Ты думаеш, гэта зрабіў хтосьці з групы? Але гэта немагчыма, чувак. Яны стаялі ў шарэнзе. Той, хто страляў у графа, стаяў тварам да яго — прама. Калі б хто-небудзь з членаў партыі быў у стане застрэліць яго, за ім назіралі б усе".
  
  "І ўсё ж граф быў забіты стрэлам у грудзі з блізкай адлегласці", - сказаў слуга. "Я думаю, што яшчэ адзін ператрус у гэтым раёне можа пацвердзіць маю тэорыю". Ён перасунуў цела і просеял сасновыя іголкі, затым паківаў галавой. “Не, забойца знайшоў гэта і забраў. Вядома. Гэта было вельмі добра спланаванае".
  
  “ Вы хочаце сказаць, што ў графа стралялі наўмысна? Яго не прынялі за прынца Валійскага?
  
  “Менавіта гэта я і маю на ўвазе. Я пайду яшчэ далей, доктар. Я думаю, што графа прывезлі сюды, каб забіць".
  
  “ Божа Літасцівы, чувак. Кім? Ты можаш гэта даказаць?
  
  "Верагодна, няма, але я паспрабую".
  
  Доктар Фрэйд ўтаропіўся на яго. “Гэта самая дзіўная трансфармацыя, сведкам якой я калі-небудзь быў. Вы, відавочна, чалавек з выдатнымі інтэлектуальнымі здольнасцямі, прыгнечаны і аглушаны ўдарам па галаве і адсутнасцю моўных навыкаў. Я хацеў бы правесці над вамі далейшыя тэсты, калі мы вернемся ў гасцініцу. Тады, з вашага дазволу, я напішу артыкул на гэтую тэму, калі вярнуся ў Вену".
  
  "Будзем спадзявацца, што гэтыя далейшыя тэсты змогуць раскрыць таямніцу маёй асобы", - сказаў Фрици. “Па крайняй меры, цяпер я магу вярнуцца ў Англію. Хто-то там, магчыма, шукае мяне, заявіў, што я прапаў".
  
  "Дадому, у лона жонкі і сям'і, так?" Фрэйд падняў брыво.
  
  “Я чаму-то не ўяўляю сябе з жонкай і сям'ёй, але ёсць адно імя, якое рэхам аддаецца ў мяне ў галаве. Як звалі маёра?"
  
  "Уотлинг-Смайт".
  
  “Гэта той самы. Што-то ў гэтым імя мне знаёма. Але мы павінны адкласці мой сумны выпадак на потым, пакуль не разгадалі гэтую таямніцу. Вось ідуць насільшчыкі з насілкамі. Я пакіну вас прыглядаць за іх працай, а сам паспяшаюся ў вартоўню, каб затрымаць забойцу.
  
  "Паслухай, будзь асцярожны, добра?" - крыкнуў Фрэйд яму ўслед. "Ты ледзь пазбег смерці адзін раз у сваім жыцці".
  
  "Я буду асцярожны". Ён накіраваўся па сцежцы шырокімі, плаўнымі крокамі. "Падазраю, што я ўжо не раз сутыкаўся з небяспекай".
  
  Калі ён дабраўся да хаткі, то выявіў, што кампанія сабралася ў гасцінай, яны сядзелі вакол палаючага каміна, пацягваючы гарачы пунш. Яны сядзелі моўчкі, здавалася, знаходзячыся ў стане шоку. Яны не заўважылі яго, калі ён стаяў у дзвярах, і хуткі агляд групы паказаў, што графіні сярод іх не было. Ён адышоў ад дзвярэй і падняўся па лесвіцы. Спалоханая пакаёўка ахнула, убачыўшы яго набліжэнне.
  
  "Што ты тут робіш?" - патрабавальна спытала яна.
  
  “ Графіня— якая ў яе пакой? - патрабавальна спытаў ён.
  
  "Тая, што справа ад лесвіцы, але яна ў шоку і адпачывае", - сказала пакаёўка. "Гаспадыня сказала, каб яе не турбавалі".
  
  "Я павінен перадаць важнае паведамленне, якое яна захоча пачуць", - сказаў Фрици, праціскаючыся паперадзе міма пакаёўкі. Ён ціхенька пастукаў у дзверы, затым увайшоў сам. Графіня стаяла ля акна, учапіўшыся рукамі ў цяжкія аксамітныя парцьеры. Яна рэзка павярнулася, пачуўшы, як адкрываецца дзверы.
  
  "Якога д'ябла ты врываешься сюды без запрашэння?" спытала яна па-нямецку.
  
  "Вы можаце гаварыць са мной па-ангельску, паколькі гэты мову вам бліжэй", - сказала Фрици. Ён асцярожна прыкрыў за сабой дзверы і падышоў да жанчыны ля акна. “Я прыйшоў пахваліць вас за ваш маленькі план. Ён быў вельмі добра прадуманы і прыведзены ў выкананне. На самай справе, ён атрымаўся б, не будзь мяне тут".
  
  Вочы графіні пашырыліся, але твар заставаўся абыякавым. “ Аб чым ты кажаш? А цяпер выбірайся з майго пакоя, пакуль я не паклікала на дапамогу. Яна пранеслася міма яго, нібы збіраючыся адкрыць дзверы.
  
  "Вы сапраўды хацелі б, каб астатнія пачулі тое, што я збіраюся вам сказаць?" - ціха спытаў ён. "Вы б хацелі, каб яны даведаліся, як вы забілі свайго мужа?"
  
  Графіня рэзка павярнулася. “ Забіў майго мужа? Ты з розуму сышоў? Я была тут, у доме, усё гэта час.
  
  Слуга паківаў галавой. “ Не ўсе час, графіня. Калі вы з'явіліся ў плашчы, вашыя шчокі палалі. Звычайна ад страху шчокі бляднеюць. І калі баранэса вяла вас у гасціную, вы пакінулі плямкі бруду на паліраваным падлозе. На туфлях баранэсы не было бруду ад таго, што яна перасякала лужок. Твае шчокі пачырванелі, таму што ты толькі што прабегла па дарожцы і праслізнула ў дом праз чорны ход.
  
  "Што за лухту ты нясеш", - сказала яна. “ Вы намякаеце на тое, што я змагла прабегчы па лесе незаўважанай перад паляўнічым атрадам, а затым застрэліць свайго мужа, калі ён наблізіўся? Даволі неверагодная тэорыя, табе не здаецца?
  
  
  
  "Цалкам немагчыма", - адказаў слуга, "але ж гэта было зроблена не так, ці не так? Ваш план патрабаваў вялікага супрацоўніцтва і ідэальнага выбару часу. Я б выказаў здагадку, што маёр брытанскай арміі павінен даволі шмат ведаць аб баявой стратэгіі.
  
  Упершыню выраз напышлівага выкліку знікла, і яна насцярожылася. “ Вы спрабуеце сказаць, што маёр Уотлинг-Смайт быў датычны да забойства майго мужа? Як ён мог? Барон сказаў мне, што ніхто з нас не мог быць вінаваты ў смерці майго мужа. Ён сказаў, што яны стаялі ў шарэнзе, прасоўваючыся бок аб бок, на вачах у іншых паляўнічых і насільшчыкаў. І адзіныя стрэлы былі зроблены ў аленя, калі ён спрабаваў уцячы.
  
  Яна ўсё яшчэ глядзела на яго з выклікалай упэўненасцю.
  
  “Як я ўжо сказаў, час было выбрана ідэальна. Я б, магчыма, не здагадаўся пра гэта, калі б не заўважыў невялікую колотую рану на шыі вашага мужа. Мне было цікава даведацца пра гэта. Драпіна ад ажыны? Але там не было ажыны, якая расце так высока. Потым я ўспомніў, што вы пазнаёміліся з маёрам, калі абодва былі ў Бразіліі. Ці бачыце, я страціў памяць, але гэтая сустрэча тое-сёе патлумачыла для мяне. Твар маёра было мне знаёма. Я пазнаў яго, калі ўпершыню ўбачыў у гасцініцы. Калі ён згадаў Бразілію, я ўспомніў пра гэта ў імгненне вока - я быў на лекцыі ў Каралеўскім геаграфічным таварыстве ў Лондане. Маёр распавёў аб сваёй экспедыцыі. Ён патлумачыў, як мясцовыя жыхары выкарыстоўвалі атручаныя дроцікі, каб забіць буйных жывёл. Ён прадэманстраваў выкарыстанне духавы трубкі. Яна бясшумная і смяротна дакладная. Павінен сказаць, ён быў вельмі спрытны. Курарэ, ці не так называецца гэты яд? Ён імгненна паралізуе нервовую сістэму. У графа не было б часу нават вскрикнуть.
  
  Графіня адвярнулася і зноў ўтаропілася ў акно.
  
  "Маёр пачакаў, пакуль алень не будзе заўважаны", - працягнуў Фрици. “Ён ведаў, што ўсе погляды будуць прыкаваныя да жывёлы. Спатрэбілася ўсяго секунда, каб паднесці духавую трубку да яго вуснаў, і ён пусціў фатальны дзіда як раз у той момант, калі прынц зрабіў першы стрэл, каб гук падзення вашага мужа на зямлю быў замаскіраваны гукамі стрэлаў і кіданнем параненага жывёлы. Я пашукаў дзіда на зямлі, але ён, вядома, дабраўся да цела першым і падабраў яго. Калі атрад стрэліў з стрэльбаў і кінуўся да параненаму жывёле, граф ужо ўпаў на зямлю незаўважаным. А хто чакаў у лесе, добра накрыты доўгім зялёным плашчом, як не вы, графіня?
  
  “ Вы выйшлі, дасталі падушку з сваёй сумкі для рукадзелля і стрэлілі праз яе ў грудзі вашага мужа як раз у той момант, калі прагучалі апошнія стрэлы па аленю. Вы, верагодна, не заўважылі, што некалькі пёраў з падушкі былі раскіданыя па ўсім месца. Я падазраю, што ў ране таксама маглі быць пёры, але ваш маёр Джоні дабраўся туды першым і выдаліў іх. Вельмі эфектыўна, графіня. Добра спланавана. Вышэйшыя ацэнкі."
  
  Графіня павярнулася і холадна паглядзела на яго. “ Усё гэта вельмі цікава, але ў вас няма доказаў, ці не так? Ні доказаў, ні сведак, нічога.
  
  “ Я магу папрасіць паліцыю агледзець падушку, праз якую быў зроблены стрэл, і сам пісталет.
  
  "Калі яны ўсё яшчэ будуць знойдзеныя да таго часу, калі прыбудзе паліцыя", - сказала яна, на гэты раз з усмешкай.
  
  "І я сапраўды знайшоў гэта". Ён паказаў шматок зялёнай тканіны. “Ад вашага плашча, мадам, зачапіўся за ажыну побач з целам. У той час я задаваўся пытаннем, чаму вы выбралі такую немодную, непахвальныя вопратку, калі ўся ваша астатняя вопратка на піку моды. Гэта было зроблена для таго, каб зрабіць цябе нябачным, калі ты будзеш перасоўвацца па лесе, ці не так?
  
  "Учора я шпацыравала па лесе", - сказала яна. “Тады мой плашч, павінна быць, зачапіўся за ажыну. Хопіць пра гэта. Я стамілася".
  
  “ Тады, можа быць, мне паклікаць іх і паўтарыць сваю гісторыю перад усёй кампаніяй?
  
  "І хто цябе паслухае?" - запатрабавала яна. “Ты ўсяго толькі слуга, прытым слуга-ідыёт. Мы отмахнемся ад твайго трызнення і адправім цябе ў вар'ят дом. Ты нават не ведаеш свайго ўласнага імя.
  
  "Дзесяць хвілін назад гэта было праўдай, графіня," сказаў слуга, " але, працуючы над гэтай справай, я зразумеў, што ў падобнай сітуацыі я ўжо шмат разоў трапляў раней. Цяпер я ведаю, што па прафесіі я дэтэктыў - не проста дэтэктыў, мадам, але, магчыма, найвялікшы з калі-небудзь якія жылі. Зірніце на свайго заклятага ворага, мадам. Вы глядзіце не на каго іншага, як на Шэрлака Холмса.
  
  Жанчына ахнула і пабегла за сваёй торбай для рукадзелля. Холмс кінуўся на яе як раз у той момант, калі яна выхапіла рэвальвер. Ён схапіў яе за запясце, і куля адляцела ў драўляны столь. Пачуліся крыкі і тупат бягучых ног па лесвіцы. Барон і яго спадарожнікі ўварваліся ў пакой.
  
  “Ён вар'ят. Ён спрабаваў напасці на мяне. Хай яго арыштуюць", - закрычала графіня.
  
  
  
  Холмс ступіў наперад і ўладна падняў руку, спыняючы іх набліжэнне.
  
  “ Дзякую вас, мадам. Цяпер вы далі мне доказы, якіх мне не хапала, " спакойна сказаў Холмс. “ Калі вы дастанеце кулю з столі, гер барон, вы выявіце, што яна супадае з куляй у грудзях графа фон Штрецля. Яны былі выпушчаныя з аднаго і таго ж рэвальвера. І калі мы прааналізуем кроў небаракі, у ёй выявіцца курарэ — мясцовы яд, які сустракаецца толькі ў Бразіліі. Я не мае рацыю, маёр?
  
  Маёр Уотлинг-Смайт паглядзеў на графіню. "Паспрабаваць варта, ці не так?" - сказаў ён. “Мы закахаліся ў яе доме ў Бразіліі. Калі я ўбачыў, як яна была няшчасная, замкнутая ў джунглях з гэтым эгаістычным быдлам, я б зрабіў усё, каб вызваліць яе.
  
  “ Гэта б таксама спрацавала, - віскнула графіня, - калі б вы не сунулі свой нос у гэта справа. Будзь вы праклятыя, Шэрлак Холмс.
  
  "Як ты яго назваў?" патрабавальна спытаў барон.
  
  "Я рады паведаміць вам, што да мяне вярнулася памяць", - адказаў Шэрлак Холмс. “І менавіта вы паставілі мяне на шлях выздараўлення, маёр. Я пачуў, як вы кажаце па-ангельску, і ваша імя чаму-то здалося мне знаёмым. Гэта прымусіла мой мозг злучыцца з маім старым сябрам Ватсана. Затым, калі ты сказаў тыя словы аб тым, што дазволіў здабычы сысці, з майго свядомасці нібы спала заслона. Да таго часу, як я разабраўся ў хітраспляценнях гэтай справы, я нарэшце зразумеў, хто я такі.
  
  "Вы сапраўды Шэрлак Холмс?" спытаў маёр. "Але ўсё ў Англіі вераць, што вы памерлі".
  
  “Я ледзь пазбег смерці. І пры ўсёй павазе да доктару Фрэйду і яго аналізу, я ўвесь час ведаў сваё імя, па меншай меры, у сваіх снах. Яно глядзела мне прама ў твар. Аб чым я марыў, як не пра зачыненых хатах? Не толькі пра зачыненых хатах, але і аб тым, што яны былі зачыненыя на самы сучасны бяспечны замак. Яго назва можна было б выразна прачытаць, калі б я папрацаваў яго прачытаць. Надзейныя замкі. "
  
  Ён адарыў кампанію пераможнай усмешкай і выйшаў з пакоя.
  
  OceanofPDF.com
  
  Выхадка з Вар'ята дома
  
  Біл Пронзини
  
  
  
  1
  
  Дом на заходняй ускраіне Рускай пагорка уяўляў сабой двухпавярховы будынак з мансардай і вежкай і прыкладна тузінам пакояў, з круглым ганкам і ладнай доляй имбирной аздаблення. Ён знаходзіўся на значнай выдаленні ад вуліцы і на значным выдаленні ад сваіх суседзяў, што забяспечвала адзінота дзякуючы цяністым дрэвам, квітнеючым хмызняках і мармуровым скульптурам. Цудоўны дом, як і належыць Элмеру Трусдейлу, старэйшаму віцэ-прэзідэнту Марскога банка Сан-Францыска. Дом, напоўнены усімі цацкамі багатых.
  
  Дом, пабудаваны для таго, каб яго абрабавалі.
  
  У трыццаці футах ад галоўных варот Квинкэннон заняў пазіцыю ў густы цені куста бэзу. З гэтай выгаднай пазіцыі яму былі добра бачныя дом, двор з паўднёвага боку і вуліца. Ён амаль не мог бачыць заднюю частку ўчастка, дзе вымалёўвалася грамада каретного хлява, а закрыты плот даваў доступ да праезнай часткі, падзяляў квартал напалову, але гэта не мела значэння. Яго ахвяра цалкам магла пракрасціся на тэрыторыю з гэтага боку, але задняга ўваходу ў дом не было, і пераважным спосабам пранікнення была дзверы, а не вокны першага або другога паверха; гэта азначала, што яму прыйдзецца абыйсці дом з бакавой або параднай боку, абодва з якіх былі ў межах бачнасці.
  
  Нідзе на тэрыторыі не гарэла святло. Банкір Трусдейл і яго жонка, апранутыя ў пух і прах, з'ехалі двума гадзінамі раней у асабістым экіпажы, і ў іх не было прыслугі. Адзіны святло ў непасрэднай блізкасці зыходзіў ад вулічнага ліхтара, які стаяў прыкладна ў пяцідзесяці ярдаў ад нас, мігатлівы святло, які не дасягаў двара Трусдейла. Высокія пёрыста-слаістай аблокі прочерчивали тонкія паласы па небе, дакранаючыся, але не засланяючы раннюю месяц. Нябеснае цела не было ні сярпом, ні тым, што йегги называлі месяцам-падсадной качкай, але амаль паловай, якая рассеивала цемру дастаткова бледным ззяннем, каб можна было бачыць.
  
  Ноч, створаная для рабаўнікоў і налётчыкаў. І дэтэктываў, якія ідуць па следзе.
  
  Спалучэнне уласнасці і ўмоў было адной з прычын, па якой Квинканнон атабарыўся тут. Іншым быў спіс імёнаў у кішэні яго "Чэстэрфілдзе", прадстаўлены Джэксанам Поллардом з страхавой кампаніі "Грэйт Вестэрн" - спіс, які таксама знаходзіўся ў кішэні ўзломшчыка, атрыманы ад нядобрасумленнага служачага або іншымі гнюснымі спосабамі. Якія б ні былі выдаткі рабаўніка, гэта сто разоў вознаградило яго за два папярэдніх рабавання. Сёння вечарам, калі ўсё пойдзе па плане, менавіта Карпэнтэр і Квинкэннон, Прафесійныя дэтэктывы, атрымаюць апошнюю ўзнагароду ў спісе.
  
  Так, і чым хутчэй, тым лепш. Падняўся сырой вецер пачатку траўня, напоены пахам солі з заліва, і яго холад пранікаў скрозь паліто, чевиот, пальчаткі, шыйны хустку і кепку, якія былі на Квинкэнноне. Ён бясшумна прытупваў нагамі і разьмінаў пальцы, каб падтрымліваць кровазварот. У яго ўяўленні паўстаў вобраз дымных кубкаў з кавай і супам. Аб гарачым і потрескивающем каміне ў яго пакоях на Ливенворт-стрыт. Аб цяпле вуснаў Сабіны ў тыя гнятліва рэдкія моманты, калі ён спрабаваў іх на смак, і пра занадта кароткім прыцісканні яе пышнага цела да яго целе, і аб спякоце яго страсці да яе—
  
  Ах, няма. Цяпер нічога гэтага няма. Увага да бягучаму справе, дэтэктыўным бізнэсу ў першую чаргу. Навошта зацыклівацца на яго адзінай прыкрай няўдачы, калі іншы з яго прафесійных трыўмфаў быў непазбежны? Лягчэй злавіць махляра, чым зламаць супраціў упартай жанчыны: Закон Квинканнона.
  
  
  
  Грукат і цоканне па брукаванай каменем вуліцы прыцягнулі яго ўвагу. Імгненне праз міма, не збаўляючы хуткасці, праехаў экіпаж, бакавыя ліхтары якога адкідвалі вузкія палосы святла. Калі гук заціх, яго месца заняў іншы гук — музыка, слабая і меладычная. Хто-то гуляў на скрыпцы, і даволі добра. Квинкэннон некаторы час прыслухоўваўся, вырашыўшы, што гучаць урыўкі з "Lieder" Мендэльсона. Яго наўрад ці можна было назваць экспертам у класічнай музыцы ці нават вялікім прыхільнікам, але ён дазволіў Сабіне запрасіць яго на дастатковую колькасць канцэртаў, каб вызначыць асобныя творы. Сярод яго моцных бакоў як дэтэктыва былі фатаграфічная памяць і добра развіты слых.
  
  Паўзком прайшло яшчэ трохі часу. Вецер крыху сціх, але да таго часу ён так грунтоўна прамок, што ледзь заўважыў. Нягледзячы на цяжкія пальчаткі і пастаяннае згінанне, яго пальцы здранцвелі; яшчэ трохі часу тут, на холадзе, і ў яго цалкам маглі ўзнікнуць цяжкасці з атрыманнем свайго цёмна-сіняга кольта, калі ў гэтым узнікне неабходнасць.
  
  Чорт бы пабраў гэтага праклятага ўзломшчыка, кім бы ён ні быў! Сёння ноччу ён павінен быў прыйсці за здабычай; Квинканнон быў упэўнены ў гэтым, а інстынкты рэдка падводзілі яго. Дык чаго ж чакаў гэты неахайны? Цяпер, павінна быць, ужо больш за дзевяці. Куды б банкір Трусдейл і яго жонка ні адправіліся на вечар, былі шанцы, што яны вернуцца да адзінаццаці. Паколькі сёння чацвер, прысутнасць Трусдейла напэўна спатрэбіцца заўтра раніцай у яго банку.
  
  Квинканнон яшчэ раз задумаўся пра асобу сваёй ахвяры. У Сан-Францыска і яго ваколіцах былі дзясяткі кватэрных узломшчыкаў, але прадуманасць метаду і ўменне пранікнуць у гэта справа звузілі кола падазраваных да некалькіх прафесіяналаў. З тых, каго ён ведаў, найбольш верагоднымі кандыдатамі былі Ханжа Кід і Доджэр Браўн. Было вядома, што абодва ў цяперашні час знаходзяцца ў раёне заліва, але ні адзін з іх не зрабіў нічога іншага, каб прыцягнуць да сябе ўвагу, напрыклад, неадкладна забраў скрадзеныя каштоўнасці і іншыя каштоўнасці. І калі адказны за гэта чалавек быў пачаткоўцам, то ён належаў да таго ж прафесійнага разраду. У любым выпадку, здабыча, несумненна, была падкінутая для аднаразовага выкарыстання, каб пазбавіцца ад яе пасля таго, як злодзей перабярэцца большасць ці ўсе пяць імёнаў з спісу мэтаў.
  
  Па крайняй меры, так паверыў бы йегг. Квинканнону падабалася перспектыва пераканаць яго ў зваротным, амаль гэтак жа моцна, як яму падабалася думка аб атрыманні самавітага ганарару ад Great Western Insurance.
  
  Скрыпічная музыка змоўкла; ноч зноў пагрузілася ў цішыню. Ён выгибался, прытупваў, круціўся і дрыжаў, яго настрой мрачнело з кожнай хвілінай. Калі рабаўнік даставіць якія-небудзь непрыемнасці, ён пашкадуе аб сваіх намаганнях. Квинканнон ганарыўся сабой як чалавекам хітрым і вострым, як брытва, розумам, але ён таксама быў мускулістым мужчынам з пенсильванских шатландцаў і не прэч быў трохі пакалаціць і працягнуць па галаве, калі таго патрабавала сітуацыя.
  
  Яшчэ адзін аўтамабіль, на гэты раз маленькая калыска, прогрохотал міма. На тратуары з'явілася постаць, і Квинкэннон напружыўся ў чаканні — але гэта быў усяго толькі грамадзянін, выгуливающий сваю сабаку, і неўзабаве ён знік. Пекла і праклён! Калі па нейкай шчаслівай выпадковасці ён памыліўся наконт месца і часу наступнай крадзяжу з узломам, і яму прыйдзецца правесці яшчэ адзін вечар, змагаючыся з пнеўманіяй ці чаго горай, ён запатрабуе ад Джэксана Поларда прэмію. І калі ён гэтага не атрымае, то, чорт вазьмі, папоўніць рахунак выдаткаў, незалежна ад таго, ўхваліць Сабіна гэта ці няма.
  
  Але ён не памыліўся. Гэта стала відавочна ў наступныя некалькі секунд, калі ён перавёў позірк з вуліцы на ўнутраны двор і дом.
  
  Хто-то рухаўся там, менш чым у пяцідзесяці ярдаў ад таго месца, дзе хаваўся Квинканнон.
  
  Усе яго пачуцці адразу абвастрыліся; ён стаяў нерухома, узіраючыся скрозь галіны бэзу. Рух паўтарылася, цень плыла сярод нерухомых ценяў пад вуглом ад задняй частцы дома да бакавога ганка. Як толькі фігура дасягнула прыступак і пачала падымацца, на імгненне з'явіўся сілуэт — мужчына ў цёмнай вопратцы і нізка насунутай кепцы. Затым ён зліўся з больш густой чарнатой ганка. Прайшло некалькі секунд. Затым рушыла ўслед кароткая ўспышка святла — прамень ад патаемнага ліхтара, такога ж, як той, што быў у кішэні Квинкэннона, — за якой рушылі ўслед ледзь слышные скребущие гукі, калі няпрошаны госць працаваў сваімі інструментамі.
  
  Зноў запанавала цішыня. Цяпер ён быў ўнутры. Квинкэннон застаўся там, дзе быў, адзначаючы час. За цёмнымі вокнамі не было відаць святла. Прафесійны баглар дзейнічаў у асноўным на навобмацак і інстынктыўна, эканомна выкарыстоўваючы свой ліхтар і прыкрываючы прамень.
  
  Калі Квинканнон вырашыў, што прайшло дзесяць хвілін, ён пакінуў сваё сховішча і прабраўся скрозь цені, пакуль не апынуўся паралельна прыступках бакавога ганка. Ён спыніўся, прыслухоўваючыся, але з хаты нічога не пачулася, і ён хутка перасек вуліцу, нізка прыгнуўшыся, да высокага рододендрону, посаженному ўздоўж прыступак. Там ён прысеў на адно калена і стаў чакаць.
  
  Чаканне можа заняць яшчэ дзесяць хвілін, а можа і на паўгадзіны ці больш. Няважна. Цяпер, калі злачынства было здзейснена, ён больш не звяртаў увагі на халодную ноч, на сырую зямлю там, дзе ён стаяў на каленях. Нават калі б там быў зачынены сейф, ні адзін рабаўнік не пакінуў бы такое памяшканне без якой-небудзь здабычы. Прадметы мастацтва, сталовае срэбра, усё каштоўнае, што можна было панесці і пасля прадаць ліхвярам або адным з шматлікіх скупшчыкаў крадзенага, якія дзейнічалі ў горадзе. З чым бы ні з'явіўся гэты хлопец, Квинкэннону гэтага будзе дастаткова, каб адолець яго. Перадасць ён свайго чалавека гарадской паліцыі неадкладна ці не, залежала ад гатоўнасці гэтага неахайны раскрыць месцазнаходжанне здабычы з яго папярэдніх месцаў працы. Вымагаць у зняволенага інфармацыю было неэтычна, калі не незаконна; але Квинканнон справядліва лічыў, што ў імкненні да справядлівасці, не кажучы ўжо пра самавітым ганарар, мэта апраўдвае сродкі.
  
  Яго чаканне доўжылася менш трыццаці хвілін. Пры скрипе маснічыны ён навастрыў вушы, у предвкушающей ўсмешцы зморшчыў бараду флибустьера. Яшчэ адзін рыпанне, ледзь чутны рыпанне дзвярных завес, крокі на ганку. Цяпер, спускаючыся па прыступках, я ўбачыў Квинкэннона — невысокага, стройнага, але павярнуцца ў профіль, так што яго твар было ўтоена. Ён спыніўся на ніжняй прыступцы, і ў гэты момант Квинкэннон падцягнуўся і перахапіў яго.
  
  Ён быў значна буйней мяне, і з уловам не павінна было ўзнікнуць ніякіх праблем. Але як раз перад тым, як яго рукі стуліліся вакол жилистого цела, егг пачуў ці адчуў небяспеку і не адрэагаваў спробай уцячы або разгарнуцца для барацьбы, а раптоўным прысяданнем. Рукі Квинканнона слізганулі уверх і ўніз, як быццам змазаныя тлушчам, што вывела яго з раўнавагі. Карак выпрастаўся, разгарнуўся, абдаўшы Квинканнона кіслым пахам віна ў твар, адначасова нанёсшы яму колючы ўдар нагой у галёнка. Квинканнон завыў, пахіснуўся і ледзь не ўпаў. Да таго часу, як ён прыйшоў у сябе, яго ахвяра была ўжо ў бегах.
  
  Ён пагнаўся за сляпым, вынаходліва і люта лаючыся, кульгаючы першыя некалькі крокаў, пакуль боль ад удару не сціхла. Да таго часу рабаўнік быў ужо ў дваццаць ярдаў ад яго, рухаючыся зігзагамі да тисовым дрэвах, окаймлявшим дом, а затым адыходзячы ад іх у напрамку каретного хлява. У месячным святле ён уяўляў сабой выдатную мішэнь, але Квинкэннон не стаў выцягваць свой цёмна-сіні кольт. З тых самых часоў, як даўным-даўно адбыўся эпізод у Вірджынія-Сіці, штат Невада, калі адна з яго шальных куль, выпушчаных падчас бітвы з фальшываманетчыкамі, забрала жыццё нявіннай жанчыны і прывяла яго да двухгадоваму пачуцця віны перад Demon Rum, ён пакляўся выкарыстоўваць сваю зброю толькі ў тым выпадку, калі яго жыццё будзе пагражаць смяротная небяспека. Ён ніколі не парушаў гэтую клятву. І не дакрануўся ні да кроплі спіртнога з тых часоў, як стаў партнёрам Сабіны.
  
  Не даязджаючы да хлява, яго чалавек згарнуў пад іншым вуглом і прарваўся праз вароты на праезную частку за імі. Квинканнон на некалькі секунд страціў яго з-пад увагі; зноў заўважыў, калі ён дасягнуў варот і пранёсся праз іх. Гонка па завулку? Няма. Карак быў спрытным і слізкім; ён кінуў погляд праз плячо, убачыў, што Квинкэннон перасьледуе яго, раптам павярнуў убок, пераскочыў праз шестифутовый дашчаны плот у адзін з суседніх двароў.
  
  У шэсць доўгіх крокаў Квинкэннон апынуўся ля плота. Ён ухапіўся за верхнія дошкі і падцягнуўся на ўзровень падбародка. Прыкладна ў пяцідзесяці ярдаў ад іх віднелася задняя частка велічнага дома з двума вокнамі і парай французскіх дзвярэй, асветленых электрычным святлом; у спалучэнні з бледным месяцовым святлом яны акрэслівае зарослы джунглямі сад, сцяжынка, вядучая скрозь багацце раслін і дрэў да альтанцы злева. Ён мімаходам убачыў цёмную постаць, нырнувшую ў хмызняк побач з альтанкай.
  
  Квинканнон ўскараскаўся па грубых дошках і перекатил сваё цела праз верхавіну. І меў няшчасце няёмка прызямліцца на сваю хворую нагу, якая падкасіліся, і ён упаў, паслізнуўшыся на каленях па вільготнай траве. Ён зароў сабе пад нос лаянка, нязграбна ўзняўся на ногі і застыў, прыслухоўваючыся. Зашамацелі лісце і хруснулі галінкі — яны выдаляліся ад альтанкі, накіроўваючыся да дома.
  
  Сцяжынка была выкладзеная здробненай шкарлупінай, якая поблескивала слабым, прывідным ззяннем; ён плыў паралельна ёй, прытрымліваючыся травы, каб змякчыць гук крокаў. Скрыўлены кіпарыс і высокія калючыя кусты пираканты часткова хавалі дом, цені пад імі і вакол былі чорнымі, як туш. Ён спыніўся, каб зноў прыслухацца. Больш ніякіх гукаў руху. Ён рушыў наперад і асцярожна абмінуў адзін з кіпарысаў.
  
  Чалавек, які падышоў да яго ззаду, зрабіў гэта з такой бясшумнай ўтоенасць, што ён і не падазраваў аб прысутнасці іншага, пакуль у яго пазваночнік не ткнулся цвёрды прадмет і не напружыўся, і ўладны голас не прамовіў: “Стой цверда, калі табе дарога твая жыццё. Гэта добры хлопец".
  
  Квинканнон устаў як укапаны.
  
  
  
  2
  
  Той, хто напаў на яго, быў не тым чалавекам, якога ён пераследваў. Спакойны, культурны голас з брытанскім акцэнтам і амаль нядбайны падбор слоў сказалі яму пра гэта. - Я не валацуга, - сказаў ён, душачы свой гнеў і расчараванне.
  
  "Тады хто ж ты такі?"
  
  “ Дэтэктыў, які ідзе па следзе злодзея. Я загнаў яго ў гэты двор.
  
  "У самай справе?" Яго выкрадальнік здаваўся зацікаўленым, калі не перакананым. "Што за злодзей?"
  
  “ Пракляты узломшчык. Ён уварваўся ў дом Трусдейлов.
  
  “ Так, гэта быў ён, містэр Трусдейл, банкір?
  
  “Цалкам дакладна. Твой сусед праз дарогу".
  
  “ Памылковае меркаванне. Гэта не мой дом, і я толькі сёння ўвечары пазнаёмілася з містэрам Трусдейлом.
  
  "Тады хто ты такі?"
  
  “ Усяму свой час. Наўрад ці гэта падыходнае месца для знаёмства.
  
  "Да рысу прадстаўлення," прагыркаў Квинканнон. “ Пакуль мы стаім тут і гутарым, злодзей ўцякае.
  
  “Я павінен думаць, што ён ужо ўцёк. Магчыма".
  
  "Магчыма?"
  
  "Калі ты той, за каго сябе выдаеш, і сам не злодзей". Цвёрды прадмет ткнуў яго ў хрыбетнік. "Рухай да дому, і мы хутка ўсё ўладзіць".
  
  "Ба," сказаў Квинкэннон, але пайшоў далей.
  
  У задняй частцы дома была выкладзеная плитняком тэраса, і калі яны падышлі да яе, ён убачыў людзей у вячэрніх касцюмах, расхаживающих па добра асветленай гасцінай. Выкрадальнік падвёў яго да французскіх дзвярэй і загадаў увайсці. Калі яны ўвайшлі, актыўнасць у пакоі спынілася. Шэсьць пар вачэй, тры мужчынскіх і тры жаночых, утаропіліся на яго і мужчыну ззаду яго. Адной з пар, поўных і сярэдніх гадоў, былі Сэмюэл Трусдейл і яго жонка. Астатнія былі незнаёмцамі.
  
  Гасцёўня была вялікай, прыгожа абстаўленай, у ёй дамінаваў масіўны раяль. На лаўцы побач з піяніна ляжалі патрыманая скрыпка і смык — крыніца ўрыўкаў з Мендэльсона, якія ён, без сумневу, чуў раней. У каміне палаў агонь. Спалучэнне спякота ад агню і пара рабіла пакой занадта цёплай і душнай. Онемевшие шчокі Квинканнона амаль адразу ж пачатак паколвала.
  
  Першым, хто парушыў застылую карціну, быў круглатвары джэнтльмен з линкольновскими бакенбардамі і вушамі памерам з ручкі банкі з-пад марынаваных агуркоў. Ён ступіў наперад і спытаў ангельца: “Адкуль узяўся гэты чалавек? Хто ён?"
  
  “ Шпацыруючы па садзе, я заўважыў, як ён пералазіў праз плот, і затрымаў яго. Ён сцвярджае, што з'яўляецца дэтэктывам, якія ідуць па следзе прыбіральніка. Гэта значыць ўзломшчыка.
  
  - Я не называю сябе дэтэктывам, - сказаў кісла Квинкэннон. - Я і ёсць дэтэктыў. Мяне завуць Квинкэннон, Джон Квинкэннон.
  
  "Доктар Калеб Аксминстер," прадставіўся джэнтльмен з бакенбардамі. “ Што там наконт ўзломшчыка?
  
  Гэты абмен рэплікамі зблізіў астатніх у маленькую цесную групу. Гэта таксама вывела ўладальніка культурнага брытанскага галасы туды, дзе Квинкэннон мог убачыць яго ўпершыню. Ён быў не такім ужо і выбітным. Высокі, празмерна хударлявы, з тонкім ястрабіных носам і выступоўцам падбародкам. У адной руцэ ён трымаў терновую кій, пасярэдзіне тронка. Квинканнон нахмурыўся. Павінна быць, менавіта палка, а не пісталет прапарола яму пазваночнік і дазволіла рабаўніку збегчы.
  
  "Я папрашу вас яшчэ раз", - сказаў доктар Аксминстер. "Што там наконт ўзломшчыка?"
  
  “ Я загнаў яго сюды з участка суседа. Квинкэннон перавёў погляд на пухлай банкіра. Ён быў не з тых, хто саромеецца ў выразах, нават у лепшыя часы. І гэта былі не лепшыя часы. "Ваш дом, містэр Трусдейл," сказаў ён прама.
  
  Місіс Трусдейл і іншыя жанчыны ахнулі. Твар яе мужа страціла здаровы колер. “ Маё? Божа Літасцівы, стары, ты хочаш сказаць, што нас абрабавалі?
  
  “ На жаль, так. Вы захоўваеце свае каштоўнасці ў сейфе?
  
  “ Так, каштоўнасці маёй жонкі і некалькі сертыфікатаў на акцыі.
  
  "Наяўнымі?"
  
  “У маім стале" ... сотня даляраў або каля таго ў зялёных паперках... Трусдейл паківаў галавой; ён здаваўся ашаломленым. "Вы былі там?"
  
  “Я быў. Чакаў звонку".
  
  “ Чакаеш? Я не разумею.
  
  “ Каб злавіць рабаўніка з доказамі злачынства.
  
  "Але як ты даведаўся..."
  
  
  
  “ Дастаткова сказаць, што дэтэктыўная праца.
  
  Пяты мужчына ў пакоі да гэтага моманту захоўваў маўчанне. Ён быў некалькі маладзейшы за астатніх, гадоў сарака або каля таго, цемнавокая, чыста выгалены; самай прыкметнай рысай яго асобы быў пачварны грудок скуры з чырвонымі пражылкамі, падобны на напалову сдувшийся паветраны шар, які, здавалася, вісеў у яго паміж вачыма і тонкогубым ротам. Ён нацэліў келіх з брэндзі на Квинкэннона і з выклікам спытаў: “Калі цябе паставілі лавіць ўзломшчыка, чаму ты гэтага не зрабіў? Што здарылася?"
  
  “ Неспадзяваны выпадак. Квинкэннон скоса зірнуў на свайго змардаванага выкрадальніка. “ Я б пагнаўся за ім, калі б гэты чалавек не звярнуўся да мяне.
  
  “ Да вас прыставалі? Ангелец брыво выгнуў. “Божа мой, наўрад ці гэта так. Я ніяк не мог ведаць, што вы не рабаўнік".
  
  Місіс Трусдейл тузала мужа за руку. “ Элмер, ці не лепш нам вярнуцца дадому і высветліць, што было выкрадзена?
  
  “Так, так. Неадкладна".
  
  "Маргарэт," звярнуўся Аксминстер да адной з іншых жанчын, стройнай пасівелай брунетцы з арыстакратычнымі рысамі асобы, " знайдзі Джэймса і папрасі яго адвезці Трусдейлов.
  
  Жанчына кіўнула і выйшла з гасцінай разам з банкірам і яго жонкай.
  
  Доктар сказаў тады: "Гэта вельмі сумна", але ў яго голасе не было засмучэння. Ён здаваўся усхваляваным, як быццам знаходзіў гэтую сітуацыю стымулюючай. Ён дастаў з кішэні папяровы пакуначак, адправіў у рот лядзяш "Хорехаунд". “ Але гэта як раз па вашай частцы, а, містэр Холмс?
  
  Ангелец пакланіўся.
  
  “ І твой, Эндру. А? Закон і ўсё такое.
  
  "Наўрад ці," сказаў цемнавокая мужчына. - Ты ж ведаеш, я вяду грамадзянскія, а не крымінальныя справы. Чаму б табе не пазнаёміць нас, Калеб? Калі толькі Квинкэннон таксама не ведае, хто я такі.
  
  Квинкэннон вырашыў, што гэты хлопец яму не асабліва падабаецца. Ці эксминистр, калі ўжо на тое пайшло. Ці пракляты ангелец. На самай справе, сёння ўвечары яму ніхто не падабаўся, нават ён сам.
  
  "Вядома," сказаў доктар. “ Гэта Эндру Костейн, містэр Квинкэннон, і яго жонка Пенелопа. І гэты самы выбітны джэнтльмен...
  
  “ Костейн? Перабіў Квинкэннон. “ Офіс на Гіры-стрыт, рэзідэнцыя побач з Паўднёвым паркам?
  
  
  
  “Клянуся Богам, - сказаў Костейн, - ён сапраўды ведае мяне. Але калі мы і сустракаліся, я не памятаю ні часу, ні месца. У судзе, ці не так?"
  
  “ Мы нідзе не сустракаліся. Так атрымалася, што тваё імя ёсць у спісе.
  
  “ Спіс? - Спытала Пенелопа Костейн. Гэта была стройная шэравокая жанчына з каштанавымі кудзеркамі, на некалькі гадоў маладзейшы за свайго мужа, досыць прывабная, хоць, на густ Квинканнона, здавалася занадта адчужанай і карысталася надта вялікай колькасцю румяны і пудры. "Нейкі спіс?"
  
  "Аб патэнцыйных ахвяраў крадзяжоў з узломам, ва ўсіх з якіх ёсць каштоўнасці, застрахаваныя страхавой кампаніяй "Грэйт Вестэрн".
  
  "Дык вось яно што", - сказаў Костейн. “Мяркую, імя Трусдейла таксама ёсць у гэтым спісе. Гэта тое, што прывяло вас да яго дадому сёння ўвечары".
  
  "Сярод іншага", - прызнаў Квинканнон.
  
  Эксминистр пасмактаў лядзяш horehound, задуменна наморщив лоб. “Квинкэннон, Джон Квинкэннон ... ну, вядома! Я ведаў, што чуў гэтае імя раней. Карпэнтэр і Квинканнон, прафесійныя дэтэктыўныя паслугі. Так, і ваш партнёр - жанчына. Сабіна Карпэнтэр."
  
  "Жанчына", - сказаў ангелец. "Як цікава".
  
  Квинкэннон працяў яго вострым позіркам. “ Што ў гэтым цікавага? І яна, і яе нябожчык муж былі каштоўнымі аператыўнікамі, прымацаванымі да денверскому офісу Агенцтва Пінкертон.
  
  “ Клянуся душой. Ведаеце, у Англіі для жанчыны было б незвычайна абраць прафесію дэтэктыва-кансультанта, тым больш стаць партнёрам у прыватным дэтэктыўным агенцтве.
  
  "Яна не была 'ашукана', як ты выказаўся. Наша партнёрства было па ўзаемнай дамоўленасці.
  
  "Ах".
  
  “ Што вы ведаеце аб прыватных дэтэктывах у Англіі ці дзе-небудзь яшчэ?
  
  "На самой справе, ён шмат чаго ведае", - з задавальненнем сказаў эксминистр. Ён спытаў ангельца: "Вы не пярэчыце, калі я адкрыю вашу асобу калегу?"
  
  “ Ніякіх, паколькі вы ўжо распавялі пра гэта сваім гасцям.
  
  Доктар празьзяў. Ён сказаў так, нібы прадстаўляў члена брытанскай каралеўскай сям'і: "Мой ганаровы госць, ласкава прадстаўлены агульным знаёмым з поўдня Францыі, не хто іншы, як містэр Шэрлак Холмс з Бэйкер-стрыт, 221Б, Лондан".
  
  Ангелец пакланіўся. “ Да вашых паслуг.
  
  
  
  "Я ўжо паспрабаваў вашыя паслугі," пакрыўджана сказаў Квинканнон. “ Я аддаю перавагу свае ўласныя.
  
  "Nous verrons."
  
  “ Холмс, ці не так? Мне знаёма гэта імя.
  
  "Вядома, вы гэта чулі", - сказаў эксминистр. "Містэр Холмс не толькі раскрыў мноства заблытаных спраў у Англіі і Еўропе, але і аб яго відавочнай смерці ад рук свайго заклятага ворага, прафесара Марыярці, шырока паведамлялася тры гады таму".
  
  “ Я рэдка чытаю сенсацыйныя навіны.
  
  "Афіцыйна," сказаў Холмс, " я ўсё яшчэ мёртвы, паколькі быў адпраўлены на Рейхенбахский вадаспад у Швейцарыі. Па асабістых прычынах я вырашыў пакінуць гэта зман ў сіле, да нядаўняга часу не давяраючы нікому, акрамя майго брата Майкрофта. Нават мой добры сябар доктар Ватсон не ведае, што я ўсё яшчэ жывы."
  
  “ Калі ён такі добры сябар, чаму ты яму не сказала?
  
  Холмс адлюстраваў загадкавую ўсмешку і нічога не адказаў.
  
  Аксминстер сказаў: “Доктар Джон Х. Ватсан - біёграф містэра Холмса, а таксама яго сябар. Доктар вёў хроніку многіх яго выпадкаў.
  
  "Так?"
  
  - "Эцюд у пунсовых тонах", "Ліга рудых", "Знак чатырох", "Жах у Баскервіль-холе", "Прыгода шасці апельсінавых костачак" ...
  
  "Пяць," сказаў Холмс.
  
  “ А? Ах ды, пяць апельсінавых костачак.
  
  - Я ніколі ні пра каго з іх не чуў, - сказаў Квинканнон. - У душнай, напаленай пакоі ён змакрэў. Ён зняў пальчаткі, расшпіліў свой "чэстэрфілдзе" і адкінуў фалды таму. У той жа час ён паспрабаваў бліжэй прыгледзецца да ангельцу, што прымусіла яго некалькі перагледзець сваю ранейшую ацэнку. Гэты хлопец мог быць змардаванай, амаль падобным на труп у сваім вячэрнім гарнітуры, але яго падбародак і арліны нос сведчылі аб сіле духу і рашучасці, а вочы былі вострымі, пранізлівымі, поўнымі вострага інтэлекту. Было б памылкай занадта легкадумна адмахвацца ад яго.
  
  “ Адважуся выказаць здагадку, што ў вас была свая доля поспехаў, Квинкэннон, - сказаў Холмс з пробліскам цікавасці.
  
  “ Больш, чым я магу разлічваць.
  
  "О, так, містэр Квинкэннон добра вядомы ў акрузе", - сказаў доктар. “Некалькі яго расследаванняў, звязаных з, здавалася б, немагчымымі злачынствамі, набылі дурную славу. Калі я правільна памятаю, там быў "Стваральнік дажджу", застрэлены ў замкнёным пакоі, дзіўнае знікненне на борце "Дезерт Лімітэд", даволі дзіўнае забойства фальшывага медыума ...
  
  Холмс нахіліўся наперад. “ Мне было б вельмі цікава даведацца, якія метады ўжываеце вы і ваш партнёр.
  
  "Метады?"
  
  “ У раскрыцці вашых спраў. Акрамя выкарыстання зброі, кулачных баёў і такіх метадаў назірання, якія вы ўжылі сёння ўвечары.
  
  "У тым, што адбылося сёння ноччу, няма маёй віны," раздражнёна сказаў Квинканнон. “ Што тычыцца нашых метадаў — тых, што вы згадалі, плюс хітрасць, досціп, увага да дэталяў і дэдукцыя.
  
  “Цудоўна! Мае метады таксама заснаваныя на назіранні, у асаблівасці на прыкмеце дробязяў, і на дедуктивном развазе — пабудове серыі высноў, кожны з якіх залежыць ад папярэдняга. Дакладнае веданне ўсіх аспектаў злачыннасці і яе гісторыі таксама неацэнна, як вы, я ўпэўнены, ведаеце.
  
  Самаўпэўнены джэнтльмен! Квинкэннону не ўдалося ўсміхнуцца.
  
  "Напрыклад, - сказаў Холмс, усміхаючыся, - я б сказаў, што вы не жанатыя, паліце добра вытрыманы шыпшыннік, аддаеце перавагу тытунь cable twist Virginia, правялі частку сённяшняга дня ў гасцінай для прыняцця пострыгу, а іншую частку - за гульнёй у більярд, павячэралі курынымі крокетами, перш чым адправіцца ва ўладанні Трусдейлов, чакалі свайго рабаўніка ў кустах сірынга персікавая, і ... о так, пад вашай даволі грубай знешнасцю я бачу, што вы начитанны, даволі адчувальныя і сентыментальныя".
  
  Квинкэннон ўтаропіўся на яго. “ Адкуль, чорт вазьмі, ты ўсё гэта ведаеш?
  
  “На вашым камізэльцы адарвалася гузік і адвалілася нітка, а каўнер вашай кашулі злёгку пацёрты — відавочныя прыкметы нашага агульнага халасцяцкага стану. Калі я стаяў побач з вамі ў садзе, я адчуў пах вашага тытуню; а апынуўшыся тут, я заўважыў невялікае плямка попелу на рукаве вашага паліто, што пацвярджала наяўнасць сумесі і той факт, што яе палілі з добра вытрыманага шыпшынніка. Ці бачыце, так здарылася, што аднойчы я напісаў невялікую манаграфію пра попеле 140 розных відаў цыгарнага, люлькі і цыгарэтнага тытуню і лічуся аўтарытэтам у гэтым пытаньні. Ваша барада была нядаўна акуратна падстрыжаная, як і вашы валасы, якія захавалі слабы водар лаўровага ліста — адсюль і ваш візіт у прыёмную для прыняцця пострыгу. Пад пазногцем вялікага пальца вашай левай рукі пыл ад мелу, які звычайна выкарыстоўваецца на кончыках більярдных кі, і хоць у Амерыцы часта гуляюць у більярд, у стрыт-пула больш прыхільнікаў, і мне здаецца, што ён больш па гусце. На насавым хустцы, якім вы хвіліну таму выціралі лоб, засталося невялікае свежае пляма, па колеры і тэкстуры якога спрактыкаванае вока вызначыць, што яно з'явілася на талерцы з курынымі крокетами. Іншы пах, які слаба адчуваецца на вашым паліто, - гэта пах Syringa persica, або персідскай бэзу, які паказвае на тое, што вы нядаўна праводзілі час у непасрэднай блізкасці ад такога квітнеючага хмызняку; і паколькі ў садзе доктара Аксминстера кустоў бэзу няма, відавочным высновай з'яўляецца ўласнасць містэра Трусдейла. Я бачу, што вы добра начитанны, мяркуючы па тонкім томику вершаў, засунутому ў кішэню вашага сюртука, і што вы адчувальныя і сентыментальныя, мяркуючы па асобы аўтара гэтага тома. Наколькі мне далі зразумець, вершы Эмілі Дзікінсан славяцца менавіта гэтымі якасцямі".
  
  На імгненне запанавала маўчанне. Квинкэннон, упершыню ў жыцці, не знаходзіў слоў.
  
  Эксминистр запляскаў у ладкі і захоплена усклікнуў: "Цудоўна!"
  
  "Элементарна," сказаў Холмс.
  
  Пенелопа Костейн пазяхнула. “Містэр Холмс ўвесь вечар частаваў нас сваёй назіральнасцю і дедукцией. Шчыра кажучы, яго майстэрства гульні на скрыпцы мяне пацешыла больш".
  
  Яе муж таксама не быў уражаны. Ён зноў напоўніў свой келіх з бліжэйшага буфета і цяпер асушыў яе адным глытком; твар яго раскраснелось, вочы злёгку остекленели. “Разумовая гімнастыка - гэта ўсё добра, - сказаў ён з некаторай рэзкасцю, “ але тут мы моцна адхіліліся ад тэмы. А менавіта, што маё імя, Пенелопа і маё ўласнае, ёсць у спісе патэнцыйных ахвяр рабавання Квинкэннона.
  
  "Я б не турбаваўся, Эндру", - сказаў Аксминстер. "Пасля сённяшняй выхадкі гэты хлопец не асмеліўся б зрабіць яшчэ адну спробу рабавання".
  
  - Цалкам дакладна, - пагадзіўся Квинкэннон. Асабліва калі ён падазрае, што я ведаю, хто ён такі.
  
  “ Вы пазналі яго? - спытаў я.
  
  "У пэўным сэнсе".
  
  "Тады чаму б табе не пайсці і не арыштаваць яго?" Запатрабаваў Костейн.
  
  “Усяму свой час. Я гарантую, што гэтай ноччу ён больш не зробіць ніякіх узломаў ".
  
  
  
  - Вы таксама гарантавалі, што зловіце яго з доказамі злачынства ў доме Трусдейлов? - спытала місіс Костейн.
  
  Квинкэннон быў сыты па горла гэтай кампаніяй; яшчэ трохі, і ён цалкам мог бы сказаць што-небудзь, аб чым нават сам бы пашкадаваў. Ён зладзіў невялікае шоў, параіўшыся са сваім "стемвиндером". "Калі вы мяне прабачце," сказаў ён потым, - я, мабыць, пайду.
  
  “ Звярнуцца за дапамогай у паліцыю?
  
  “ Каб вызначыць маштабы страт Трусдейлов.
  
  Доктар Аксминстер праводзіў яго да ўваходных дзвярэй. Костейны засталіся ў гасцінай, але Шэрлак Холмс рушыў услед за імі. Ля ўваходных дзвярэй ангелец сказаў: “Я павінен сказаць, Квинкэннон, я шкадую аб сваім ўмяшанні ў сад, якім бы добрым намерам яно ні было, але я павінен сказаць, што знайшоў гэтую интерлюдию стымулюючай. Не часта я маю задавальненне сустрэцца з паважаным калегам падчас гульні ".
  
  Квинкэннон неахвотна прыняў працягнутую ангельцам руку, гэтак жа коратка паціснуў руку доктара і пайшоў. Па шляху ён песціў змрочную думка аб гульні з удзелам яго ногі, у якую ён з задавальненнем пагуляў бы з містэрам Шэрлакам Холмсам.
  
  
  
  3
  
  Сабіна ўжо сядзела за сваім сталом, калі на наступную раніцу Квинкэннон прыбыў у офіс "Карпэнтэр энд Квинкэннон, Прафесійныя дэтэктыўныя паслугі" на Маркет-стрыт. Вывучаць іх фінансавую кнігу і банкаўскія запісу — задачу, якую ён з радасцю даў ёй, паколькі не разбіраўся ў лічбах. Акрамя яе, гэта было.
  
  Яна не была прыгожай жанчынай, але ў трыццаць адзін год валодала здаровай і сталай прывабнасцю, якая растапіла яго суровае шатландскае сэрца. У яе твар з высокімі скуламі была сіла, у вачах колеру цёмна-сіняга аксаміту - розум. Яе чорныя валасы, выкладзеныя ў высокую прычоску і змацаваныя грэбнем з каштоўнымі камянямі, адлівалі блакітнаватымі блікамі ў бледным сонечным святле, коса променем праз вокны, вокны, і за яе спіной. І яе постаць ... ах, яе постаць. Вытанчаная, стройная, з вытанчанымі округлостями, у белай карункавай блузцы і спадніцы Balmoral. Несумненна, многія мужчыны знаходзілі яе прывабнай, а як маладую ўдаву - годнай здабычай. Калі каму-то і дазвалялася заходзіць у яе кватэру на Рускай Ўзгорку, ён пра гэта не ведаў; яна строга ахоўвала сваю асабістую жыццё. Ён ведаў, што ён ёй падабаўся, але яна пастаянна адхіляла яго заляцанні. Гэта не толькі хвалявала яго, але і пакідала ў стане пастаяннага турботы. Сама думка аб тым, што яна можа прыняць прапанову флірту або выйсці замуж ад каго заўгодна, акрамя Джона Квинкэннона, зводзіла з розуму.
  
  У яе быў востры вачэй на яго настрой. Першае, што яна сказала, было: "Ну, Джон, мяркуючы па тваім выглядзе, у доме Трусдейлов ўсё пайшло не так, як планавалася".
  
  “ Справядлівая ацэнка. Квинкэннон зняў "Чэстэрфілдзе" і "дэрбі", павесіў іх на вешалку для адзення і вярнуўся да свайго стала. Ён зарадзіў свой "бриар" скручанай дротам з кисета, падпаліў тытунь "люцыпара". Калі ён зацягнуўся, скура ў яго на лбе наморщилась. "Унікальны водар", - прамармытаў ён. “Манаграфія аб 140 розных відах тытунёвай попелу. Фу!"
  
  "Аб чым гэта ты час бурчыць?"
  
  “ Джэнтльмен, з якім я сутыкнуўся мінулай ноччу, будзь яна праклята. Чортаў ангелец, які прыводзіць у шаленства. Мала таго, што ён каштаваў мне злову ўзломшчыка, ён яшчэ і зрабіў усё, што мог, каб выставіць мяне дурнем з дапамогай набору салонных фокусаў.
  
  Сабіна падняла брыво. “ Як гэта адбылося? Што менавіта адбылося мінулай ноччу, Джон?
  
  Ён распавёў ёй сякія-такія падрабязнасці, па большай частцы дакладныя да агіднасці. Калі ён скончыў, яна сказала: “Так гэты ангелец таксама дэтэктыў. Вы сказалі, яго завуць Холмс?"
  
  “ Шэрлак Холмс. Квинкэннон люта зацягнуўся шыпшынай. “ Шэрлак! Што гэта за імя такое?
  
  “ Мяркую, самы дарагі з іх.
  
  "А?"
  
  "Я чула згадкі пра подзвігі містэра Шэрлака Холмса," сказала Сабіна. “ У яго бездакорная рэпутацыя. Па агульным меркаванні, чароўны чалавек.
  
  “ Не маім. "Чароўны" - гэта не тое слова, якое я б выкарыстоўвала, каб апісаць яго.
  
  “ Што ж, вы пазнаёміліся з ім не пры лепшых абставінах.
  
  “Не мела б значэння, дзе я з ім пазнаёміўся. Калі б ён уручыў мне мяшок, поўны залатых соверенов, я б усё роўна палічыў яго напышлівым выхвалякі".
  
  “ Ведаеш, пыху - адметная рыса паспяховага дэтэктыва.
  
  “Так? Я дабраславіў тое нямногае, што было ўва мне".
  
  Сабіна засмяялася. “ Перастань, Джон. Ты хочаш сказаць, што назіральнасць і дэдукцыя Холмса цябе ні кропелькі не ўразілі? Або яго паслужны спіс поспехаў у Англіі і Еўропе?
  
  "Ні гроша не варта," схлусіў Квинкэннон. “ Можа, ён і дасведчаны лятун у сваім уласным акрузе, але яго геніяльнасць выклікае падазрэнні. Менталист у вар'етэ "Каўнер і локці" ў "Бэла Юніён" мог бы выконваць тыя ж трукі. Найвялікшы дэтэктыў у свеце? Бах!"
  
  “ Бедны Джон. У цябе быў даволі цяжкі вечар, ці не так?
  
  "Цяжка, так, але не зусім непрадуктыўна".
  
  “ Вы перакананыя, што Доджэр Браўн - той чалавек, за якім мы палюем?
  
  “ Разумна. Калі ён выслізнуў і развярнуўся, каб ударыць мяне ...
  
  “ Штурхнуць цябе? Ты, здаецца, сказаў, што паслізнуўся на мокрай траве.
  
  "Так, так," зноў схлусіў Квинкэннон, - але як ён збег, не мае значэння. Важны той факт, што ён быў падыходнага росту і ад яго патыхала танным віном. Слабасць Доджера Браўна - 'сок для ног".
  
  "Так, я памятаю".
  
  Ён пакорпаўся ў паперах на сваім стале. “ Дзе гэта дасье на Доджера?
  
  “ Твая левая рука спачывае на ім.
  
  Так яно і было. Ён схапіў газету, прагледзеў яе, каб асвяжыць у памяці. Фінт Браўн, пры хрышчэнні названы Езекией Гэбрыэлам Браўнам, нарадзіўся ў Стоктоне дваццаць дзевяць гадоў таму. Асірацеў ў раннім узросце, збег у трынаццаць, звязаўся з бандай якія ехалі па чыгунцы йеггов і з тых часоў быў пагружаны ў злачынную дзейнасць, у апошнія гады займаючыся выключна кватэрнымі крадзяжамі з узломам. Неаднаразова арыштоўваўся і "лічыўся пад падпіскай аб нявыездзе" — як падазроны персанаж — паліцыяй Сан-Францыска, Окленд і іншых гарадоў. Адседзеў два тэрміну ў турме, апошні - у Фолсоме за крадзеж пачкі зеляніны з тлушчам у скупога палітыка з Іст-Бэй. Вядомыя рысы характару: негаманлівы, гатовы трываць любыя абразы, але не адмаўляцца ад здабычы або знаёмстваў. Вядомыя давераныя асобы: адсутнічаюць. Вядомыя звычкі: заўсёднік ўсходніх салонаў, ігральных залаў з танным джэкам і вінных крам ўзбярэжжа Барбара, у прыватнасці "У Джэка Фойлза на Керн". Бягучы месцазнаходжанне: невядома. Па-чартоўску мала інфармацыі, але, магчыма, цалкам дастаткова.
  
  Калі ён апусціў дасье, Сабіна сказала: "Калі ён даведаўся цябе мінулай ноччу, магчыма, ён ужо схаваў сваю здабычу і адправіўся на ламмас".
  
  
  
  “ Я так не думаю. Было занадта цёмна, каб ён мог разгледзець маё твар лепш, чым я яго. Наколькі ён ведае, я магла быць Трусдейлом, які вярнуўся дадому крыху раней, або суседкай, якая заўважыла, як ён крадзецца. Такі прагны хлопец, як Доджэр, наўрад ці стане зрывацца з месца і ўцякаць, калі ў яго поўна грошай, і ён наткнуўся на шэраг прыбытковых адзнак.
  
  "Пасля такога цудам ацалелага, ці хопіць у яго смеласці паспрабаваць абрабаваць іншы дом з спісу страхавой кампаніі?"
  
  “ Магчыма. Ён не занадта разумны, дурны і па-свойму пыху, як гэты Холмс. Два гады таму ён трапіў у турму Фолс з-за дурдома. Іду ў заклад, ён не вышэй за іншага.
  
  “ Што ты будзеш рабіць, калі знойдзеш яго?
  
  “У тым, каб арыштоўваць яго, мала карысці. Я знайду месца, дзе ён хаваецца, обыщу яго пакоі ў пошуках доказаў або слоў аб тым, да якога фехтовальщику ён звяртаўся ".
  
  “ Я мяркую, вы маюць намер спачатку не дакладваць Джэксану Полларду?
  
  Квинкэннон змрочна кіўнуў. З дома Трусдейлов былі скрадзеныя не толькі наяўныя, але і каштоўнае каралі, якое жонка банкіра забылася замкнуць у іх сейф. Учорашнія заклікі банкіра пачакаць, перш чым падаваць страхавое заяву, засталіся без увагі; Трусдейл меў намер зрабіць гэта неадкладна. Полларду не спадабалася б ні заява, ні словы аб тым, што Квинкэннон не змог затрымаць злодзея.
  
  "Калі Поллард завітае сюды, - сказаў ён," скажыце яму, што містэр Шэрлак Холмс вінаваты ў начным фіяска, і я заняты тым, што спрабую загладзіць яго памылку".
  
  “ Наўрад ці гэта тактоўна, Джон.
  
  “ Да рысу тактоўнасць. Факт ёсць факт.
  
  Ён як раз апранаў паліто, калі пачуўся стук ва ўваходныя дзверы і ўвайшоў юнак з лягушачьим тварам у кепцы і цельпукаваты штанах. На кепцы красавалася прышыта налепка, якая абвяшчае, што яго працадаўцам з'яўляецца Агульнагарадскі кур'ерская служба. Юнак пацвердзіў гэта скрыпучым голасам і заявіў, што ў яго ёсць паведамленне для містэра Джона Квинканнона, эсквайра.
  
  "Я вазьму гэта," Квинкэннон ўзяў канверт, распісаўся за яго, выявіў. Юнак, поўны надзеі, застаўся стаяць на месцы. “ Ну што? Ты выканаў свой абавязак, хлопец. Пайшоў вон! Загад, які суправаджаецца лютым хмурным поглядам і крокам наперад, адправіў пасыльнага хуценька схавацца за дзвярыма.
  
  
  
  - Ты мог бы даць яму на чай манетку, Джон, - сказала Сабіна.
  
  “ Я зрабіў яму паслугу, не даўшы чаявых. Ён бы выдаткаваў іх толькі на марнатраўным задавальнення.
  
  Ён скончыў распячатваць канверт, дастаў ліст паперы для паручыцельства з фірмовым бланкам і подпісам Эндру Костейна, адваката. Кароткае пасланне, напісанае даволі мудрагелістым почыркам, абвяшчала:
  
  
  Я хацеў бы абмеркаваць з вамі дзелавой пытанне. Калі вы зойдзеце да мяне сёння ў мой офіс у зручны для вас час, я ўпэўнены, што гэта прынясе вам прафесійную і фінансавую выгаду.
  
  
  Ён прачытаў паведамленне ўслых Сабіне. Яна спытала: "Вы мяркуеце, гэта тычыцца крадзяжоў з узломам?"
  
  “ Верагодна. Ён з тых, хто турбуецца.
  
  “ Тады ты, вядома, навестишь яго.
  
  Квинкэннон зноў зірнуў на паперу, на сладкозвучную фразу ""Фінансавая выгада""". ✓ "Вядома", - сказаў ён. - "Фінансавая выгада". "Фінансавая выгада". "Вядома", - сказаў ён.
  
  
  
  4
  
  "У Джэка Фойлза" была крыху менш сумнеўная рэпутацыя, чым у большасці вінных лавак, хоць бы таму, што там быў невялікі абедзенны прылавак, дзе яго заўсёднікі маглі дапоўніць свае вадкія стравы чэрствым хлебам і талеркай тушанай мяса, прыгатаванага з выкінутых гародніны, абрэзкаў мяса, костак і кавалкаў тлушчу. У астатнім яго мала што адрознівала ад яго субратаў. Бочачкі з "сокам для ног" і "чырвонымі чарніламі" за доўгай стойкай, шэрагі хісткіх столікаў у трох асобных пакоях, за якімі размясціліся мужчыны і некалькі жанчын усіх тыпаў, узростаў і паходжання, вялікая пляцоўка пад адкрытым небам для размяшчэння тых, хто напіўся да одури. Насільшчыкі, якія самі былі алькашамі, разносілі танны і смяротны напой у посудзе, якая пастаўляецца старьевщиками, — піўных куфлях, гуртках з-пад піва, алавяных гуртках, трэснутых супавыя місках, кансервавых банках. Было шмат гучных размоў, але ніколі не чуваць смеху. Кліенты Фойлза даўно страцілі здольнасць да весялосці.
  
  Ніхто не звяртаў на Квинканнона ні найменшага увагі, пакуль ён павольна ішоў па перапоўненым залах. Невыразныя галасы, нібы прыбой, даносіліся да яго вушэй, опознавая у якія гаварылі юрыстаў, маракоў, паэтаў, вазакоў, гультаёў, навукоўцаў, фабрычных рабочых, дробных злачынцаў. Там не было ні класавых адрозненняў, ні рэдка якіх-небудзь непрыемнасцяў; усіх іх аб'ядноўвалі няўдачы, горыч, расчараванне, старасць, хваробы і неспатольная смага вінаграду. Калі і можна было сказаць што-тое станоўчае аб вінных звалках, так гэта тое, што яны былі сховішчамі дэмакратыі. Большасць кліентаў прыходзілі туды кожны дзень або так часта, як толькі маглі, попрошайничая або крадя дастаткова грошай, каб заплаціць за сваю долю павольнай смерці, але некаторыя, яшчэ не сышлі далёка, былі меней частымі наведвальнікамі — запойными п'яніцамі і жыхарамі трушчоб, якім атмасфера і кампанія прыйшліся па душы. Многія з іх былі ашуканцамі таго ці іншага кшталту, у тым ліку і Доджэр Браўн.
  
  Але Фінта нідзе не было відаць. Квинкэннон распытаў двух насільшчыкаў; адзін ведаў яго і паведаміў, што не быў у Фойлза больш тыдня. Ведаў ці парцье, дзе можна знайсці Фінта Браўна? Парцье не ведаў.
  
  Квинкэннон пакінуў "Фойлс" і накіраваўся ў самае сэрца Берберийского ўзбярэжжа. У дзённы час "гульнявая пляцоўка д'ябла" здавалася ціхай, амаль ручной — падман, калі такі наогул існаваў. Па перакапаных язвамі вуліцах блукаў менш траціны таго колькасці драпежнікаў і іх здабычы, якое можна было знайсці там пасля заходу сонца; большасць гульцоў, кішэннікаў, махляроў, шанхайцаў, разбойнікаў і бадзяжных прастытутак былі спараджэннямі ночы, і менавіта ў цёмныя гадзіны пераважная частка іх здабычы паддавалася яркаму спакусе граху і заганнасці. Некаторыя з найбольш вядомых гульнявых прытонаў і салуноў былі адкрыты для бізнесу, як і больш неахайныя прытоны і тупікі, але ў гэты ранні гадзіну яны былі малолюдны. І па большай частцы адсутнічаў начны гул піяніна, катрынкі, п'яны смех, крыкі зазывал і заклікаў зазывал, а таксама крыкі ахвяр. Квинканнон быў кім заўгодна, толькі не ханжой, ён ладна попотчевался падчас п'янства, але Узбярэжжы ніколі не прыцягвала яго. Ён аддаваў перавагу задавальняць свае заганы ў адзіноце.
  
  Побач з Брадвеем размяшчаўся раён заняпалых гасцініц і пансіёнаў. Ён зайшоў у адзін з апошніх і перакінуўся парай слоў з парцье, невысокім хлопцам па імі Голуэй — адным з некалькіх прадстаўнікоў ніжэйшага класа Ўзбярэжжа, якія былі гатовыя прадаць інфармацыю за наяўныя або паслугі. Голуэй прызнаўся, што бачыў Доджера Браўна "раз ці два" за апошнія тыдні і падумаў, што ён, магчыма, пражывае ў "Фогхорн Эні", адным з пансіёнаў для маракоў на набярэжнай.
  
  
  
  Квинкэннон знайшоў падмену ў Мантгомеры — ён заўсёды ездзіў у экіпажы, калі кліент аплачваў выдаткі, — і неўзабаве яго даставілі ў Эмбаркадеро. Паездка апынулася выдаткаваныя марна часам. Было вядома, што скрэффы час ад часу шукалі прытулку сярод маракоў, выдаючы сябе за былых маракоў або доплачивая за ахоўную афарбоўку. Доджэр Браўн быў вядомы ў "Фогхорн Эні", але ў цяперашні час не пражываў там. Наведвання двух іншых дамоў у гэтым раёне не далі ні Доджера, ні падказкі да яго месцы знаходжання.
  
  Голад загнаў Квинкэннона ў прыбярэжную забягалаўку, дзе ён хутка ўправіўся з паўтузіна вустрыц у палоўках ракавін і талеркай тушанай рыбы. Яшчэ адна авантура вярнула яго на Берберийское ўзбярэжжа. Ён абследаваў яшчэ дзве вінныя крамы, паўтузіна ігральных залаў і два ўстановы, якія спецыялізуюцца на “азіяцкіх далікатэсах", нават не намякнуўшы аб сваёй здабычы. Махляр, магчыма, і быў дурным дурнем, але ён таксама быў дастаткова хітры, каб утаймаваць свае нізінныя апетыты і на якое-то час пазбягаць сваіх звычайных месцаў пражывання.
  
  "Хопіць бадзяцца па ўзбярэжжы", - вырашыў Квинканнон. Прыйшоў час зноў наведаць Эзру Блуфилда. Ён ужо звяртаўся да гэтага чалавека адзін раз на тым тыдні, усяго два дні таму, у пошуках інфармацыі аб кватэрных крадзяжах і магчымым перапродажы нарабаванага, і Блуфилд ускіпеў, калі яго папрасілі аб занадта многіх одолжениях. Але калі і быў хоць адзін хлопец на гульнявой пляцоўцы д'ябла, які мог даведацца, дзе хаваецца Доджэр Браўн, то гэта быў Блуфилд.
  
  Квинкэннон дайшоў да Узрушаючай вуліцы, як называлася Пасифик-авеню, збочыў у завулак і ўвайшоў у прысадзістая будынак у сярэдзіне квартала. Шыльда крывава-чырвонымі літарамі над уваходам аб'яўляла ўстанова салуном "Пунсовая лэдзі". Таблічка паменш пад ёй абвяшчала: "ЭЗРА БЛУФИЛД, РЭКВІЗІТ".
  
  Калі-то "Пунсовая лэдзі" была сумна вядомым абціскны установай, дзе маракоў паілі напоямі з даданнем настойкі опію і хлоралгидрата, а затым шанхайцы везлі іх і прадавалі нядобрасумленным судоводителям, якія жывуць у нястачы ў камандзе. Саюз маракоў Ціхага акіяна спыніў гэтую практыку і вымусіў салун зачыніцца, але толькі да таго часу, пакуль Блуфилд не паабяцаў спыніць сваё супрацоўніцтва з шанхайцами і не падмацаваў абяцанне шчодрымі хабарамі гарадскім уладам. "Пунсовая лэдзі" цяпер была "сумленным" установай, у якім працэнтныя стаўкі, хітрыкі бандытаў і сфальсіфікаваныя азартныя гульні выкарыстоўваліся для таго, каб пазбавіць маракоў і іншых наведвальнікаў іх грошай.
  
  
  
  Як звычайна, Блуфилд знаходзіўся ў сваім кабінеце ў задняй частцы будынка. Ён быў былым шахцёрам, які насыціўся суровай жыццём на розных заходніх залатых капальнях і пакляўся адмовіцца ад сваіх буяных звычак, калі пераедзе ў Сан-Францыска і адкрые "Пунсовую лэдзі". Ён не прымаў актыўнага ўдзелу ў крымінальнай дзейнасці і, як было вядома, заставаўся за зачыненымі дзвярыма свайго офіса, калі ўспыхвалі бойкі, што здаралася часта; камандзе выбівалаў, якіх ён наняў, было даручана спыняць беспарадкі і падтрымліваць тое, што лічылася светам. Гэта было яго заяўлены намер аднойчы стаць уладальнікам салуне лепшага класа ў лепшым раёне, і ў выніку ён заваяваў грамадства і добразычлівасць рэспектабельных грамадзян. Квинканнон быў адным з іх, у асноўным таму, што аднойчы перашкодзіў які канкурыруе ўладальніку салуне праткнуць шкуру Блюфилда куляй.
  
  Блуфилд піў піва і падлічваў прыбытак - два яго любімых заняткаў - і, здавалася, не пярэчыў, што яго зноў наведалі так хутка. "У мяне пакуль нічога для цябе не, Джон, дружа", - сказаў ён. “ Ты ж ведаеш, я прышлю вестачку, калі даведаюся.
  
  "Гэта ў мяне сёння навіны", - сказаў Квинкэннон. "Узломшчык, за якім я палюю, - Доджэр Браўн".
  
  “Доджэр, ці не так? Што ж, я не здзіўлены. Як ты ўпаў?"
  
  “ Мінулай ноччу я быў на валасок ад таго, каб схапіць яго на месцы злачынства. Ён збег не па маёй віне.
  
  “ Значыць, ён ведае, што ты за ім сочыш?
  
  "Я не веру, што ён гэта робіць, як бы цёмна гэта ні было".
  
  "Значыць, ты думаеш, ён усё яшчэ дзе-то паблізу", - сказаў Блуфилд. Ён падняў куфаль з лагером тоўстым пальцам, адпіў, слизнул пену з вусатай верхняй губы. Вусы ўяўлялі сабой ўражлівы руль вугальна-чорнага колеру, іх канцы былі навощены да вострага рапіры, чым ён надзвычай ганарыўся. “ І, можа быць, даўніны Эзре атрымаецца высветліць, дзе ён вешае сваю капялюш.
  
  “ Ты зробіш мяне шчаслівым чалавекам, калі гэта ўдасца зрабіць хутка.
  
  “Я перадам слова. Паслуга наўзамен, Джон?"
  
  "Назаві гэта".
  
  “ У верхнім раёне Тендерлойна толькі што выстаўлены на продаж салун і рэстаран. "Адкупленне" на Эліс-стрыт.
  
  “Я ведаю гэта. Паважанае ўстанова".
  
  “ Я хачу яго купіць. Мне даўно пара выставіць гэтую чортаву дзірку на продаж і назаўсёды пакінуць Ўзбярэжжа. Ніколі не будзе месца, больш падыходнага або названага так, як я, для таго, каб памерці добрапрыстойным грамадзянінам. У мяне ёсць грошы, я рабіў прапановы, але ўладальнікі не ўпэўненыя, што мае высакародныя намеры. Яны баяцца, што ў мяне ёсць планы ператварыць "Адкупленне" у мудрагелістую копію "Пунсовай лэдзі".
  
  “ І ў цябе няма такіх планаў.
  
  “ Ніякіх, хлопец, клянуся табе.
  
  “ Значыць, вам трэба рэкамендацыйны ліст?
  
  “Так. Тваё імя мае вагу ў гэтым горадзе".
  
  “ Вы атрымаеце яго заўтра з пасланцам.
  
  Блуфилд нязграбна ўзняўся на ногі і ляпнуў Квинкэннона па спіне мясістай лапай. “ Ты не пашкадуеш аб гэтым, Джон. Ты і твая партнёрка ніколі не заплаціце за вячэру ў "Адкупленні Эзры Блуфилда".
  
  Квинкэннон ніколі ў жыцці не адмаўляўся ад бясплатнай ежы і ніколі не адмовіцца. "Я пагаджуся на інфармацыю пра месцазнаходжанне Фінта Браўна", - схлусіў ён.
  
  "На працягу дваццаці чатырох гадзін," сказаў Блуфилд, - і гэта, чорт вазьмі, абяцанне. Нават калі для гэтага прыйдзецца наняць банду людзей, каб яны прачасалі ўсё пацучыныя пасткі адсюль да Чайна-Бейсин.
  
  
  
  5
  
  Офіс Эндру Костейна знаходзіўся ў цагляным будынку на Гіры-стрыт, дзе працавала тузін адвакатаў і ўдвая менш за іншых прафесіяналаў. У прыёмнай стаяў секретарский стол, але сакратаркі не было; пусты працоўны стол і пыльныя картотечные шафы за ім наводзілі на думку, што тут яе даўно не было. Пара акуратна напісаных і некалькі супярэчлівых таблічак былі прымацаваны да адной з двух закрытых дзвярэй ва ўнутранай сцяне. Верхняя абвяшчала "ЗАКРЫТА", ніжняя запрашала ПАСТУКАЦЬ Для ЎВАХОДУ.
  
  Квинкэннон пастукаў. Барытон Костейна з віскі запрасіў яго ўвайсці. Юрыст сядзеў за заваленым паперамі сталом, якія стаялі перад сцяной, заваленай юрыдычнымі кнігамі, сярод якіх, падобна, быў поўны камплект Blackstone. Яшчэ больш кніг і папер было раскідана па пыльнай мэблі. На іншай сцяне, побач з дыпломам юрыста ў рамцы, вісела літаграфія Джона Л. Саллівана ў баявой паставе.
  
  Сам Костейн выглядаў больш ахайна, чым у сваім кабінеце; на ім быў дарагі тўідавага касцюм і модны паласаты камізэлька, а калі ён ўстаў, на канцы цяжкай залаты ланцужкі ад гадзін бліснуў ласіны зуб. Ўдалы вобраз, аднак, быў сапсаваны яго пах ромам носам і слабым водарам сорокапроцентного віскі, які можна было ўлавіць за дзесяць крокаў. Калі б Квинкэннон быў патэнцыйным кліентам, ён б двойчы падумаў, перш чым даверыць свой юрыдычны бізнес містэру Эндру Костейну.
  
  “ Што ж, Квинкэннон, я чакаў цябе значна раней.
  
  "У зручны для мяне час", - гаварылася ў вашым паведамленні.
  
  "Гэта таксама дало вам фінансавае перавага".
  
  “ Так яно і было. За нейкую паслугу, містэр Костейн?
  
  “ Гэта даволі відавочна, не так лі, пасля ўчорашняга вечара? Присаживайся, Квинкэннон. Цыгару? Выпіўку?
  
  “ Ні тое, ні іншае. Ён прыбраў цяжкі тым Блэкстоуна з адзінага кліенцкага крэсла і паставіў яго на сваё месца.
  
  - Вы ўжо злавілі гэтага нягодніка? - спытаў Костейн.
  
  “ Калі ты маеш на ўвазе ўзломшчыка, то няма, пакуль няма.
  
  “ Пазналі яго?
  
  “Так. Гэта толькі пытанне часу, калі яго пасадзяць у гарадскую турму".
  
  "Колькі часу?"
  
  “ Дзень або два.
  
  “Як ты плануеш злавіць яго? З доказамі злачынства?"
  
  "Магчыма".
  
  “Не будзь двухсэнсоўным, чувак. Я маю права ведаць, што ты задумаў".
  
  "Мой кліент - страхавая кампанія "Грэйт Вестэрн", - сказаў Квинкэннон. “ Мне трэба адказваць толькі перад імі.
  
  “ Маё імя ёсць у спісе патэнцыйных ахвяр: вы сказалі гэта мінулай ноччу. Натуральна, я занепакоены. Выкажам здагадку, яго не адпудзіла блізкасць злову ў Трусдейлов? Выкажам здагадку, у яго хопіць смеласці паспрабаваць ўламіцца ў мой дом у наступны раз, нават гэтай ноччу? Я не магу дазволіць, каб мой дом абшуквалі і кралі каштоўнасці. Гэтыя праклятыя страхавальнікі ніколі не расплачваюцца па поўнай кошту. "
  
  "Законны страх".
  
  “Я хачу, каб вы прадухілілі гэта. Наняць вас, каб прадухіліць гэта. Сачыце за маім домам кожную ноч, пакуль злодзей не будзе арыштаваны, пачынаючы з сённяшняга вечара ".
  
  - Ведаеце, ёсць іншыя альтэрнатывы, - неахвотна сказаў Квинканнон, - якія вам нічога не будуць каштаваць.
  
  
  
  “Так, так, я ведаю. Перанясіце нашы каштоўнасці ў бяспечнае месца і проста заставайцеся дома па начах, пакуль пагроза не спыніцца. Але ў нас занадта шмат рэчаў, якія мы воляй-няволяй павінны павезці, і занадта мала часу для гэтага. Нават калі б мы забралі ўсё каштоўнае, рабаўнік усё роўна мог бы пракрасціся ўнутр і ўчыніць пагром, калі б не знайшоў нічога, што варта было б скрасці. Вядома, што такое здаралася, ці не так?"
  
  "Гэта здаралася, хоць і не вельмі часта".
  
  “Мне ў любым выпадку не падабаецца думка пра тое, што ў мой дом ўварваліся. І гэта па-чартоўску магчыма. У нас з жонкай прызначаныя асобныя сустрэчы сёння ўвечары і сумесная сустрэча заўтра ўвечары, якую мы не хочам адмяняць. Дом будзе пусты, і з сямі да паўночы або пазней у абедзве ночы будзе сапраўдная гульня ".
  
  “ У вас няма слуг? - спытаў я.
  
  "Ні адзін з тых, хто жыве в. І было б бескарысна звяртацца за дапамогай у гарадскую паліцыю, не ведаючы, напэўна, аб рыхтаваным злачынстве ".
  
  "Так яно і было б".
  
  “ Ну? У рэшце рэшт, тут няма ніякага канфлікту інтарэсаў.
  
  Дастаткова дакладна. Калі Костейн хацеў заплаціць яму за выкананне адной і той жа працы, за якую яму плаціла Great Western Insurance, не было ні канфлікту, ні разумных аргументаў супраць гэтага. Думка аб тым, каб яшчэ адну-другую ноч хавацца ў кустах і рызыкаваць падхапіць пнеўманію, не прыцягвала, але дробныя цяжкасці былі неад'емнай часткай дэтэктыўнай гульні. Акрамя таго, нішто так не сагравала яго шатландскую кроў, як павелічэнне банкаўскага рахунку агенцтва.
  
  “ Значыць, вы згодны на гэтую працу?
  
  "Я зраблю гэта," ветліва сказаў Квинкэннон, - пры ўмове, што вы гатовыя заплаціць дадатковую плату.
  
  “Што гэта? За што?"
  
  "Назіранне за вашым домам - гэта праца для дваіх мужчын".
  
  “ Чаму? Ты была адна ў Трусдейлах.
  
  - У доме Трусдейлов ёсць пярэдні і бакавы ўваходы, за якімі можа назіраць толькі адзін чалавек. У вашым доме ёсць пярэдні і задні ўваходы, таму патрабуецца другі аператыўнік.
  
  “ Адкуль ты ведаеш мой дом? - спытаў я.
  
  "Я ўнёс яго ў спіс разам з іншымі ў той дзень, калі мяне нанялі".
  
  "Ўнесла ў яго ўкладку?"
  
  “ На жаргоне ашуканцаў. Нанёс візіты і старанна агледзеў маёмасць, гэтак жа, як зрабіў бы узломшчык, каб ацаніць абстаноўку.
  
  
  
  Костейн высунуў скрыню стала, дастаў пляшку і шклянку з паметкай ад пальца, наліў шклянку напалову і, нахмурыўшыся, сядзеў, сёрбаючы. Нарэшце хмурны погляд разгладился, і ён залпам дапіў рэшту віскі. "Вельмі добра", - сказаў ён. "У колькі мне гэта будзе каштаваць?"
  
  Квинкэннон назваў суму сутачных, толькі трохі перавышае яго звычайную для аперацыі з двух чалавек. Ён мала клапаціўся аб Костейне, але непрыязнасці было недастаткова, каб апраўдаць празмернае збіццё чалавека.
  
  Сума заахвоціла адваката наліць сабе яшчэ. "Гэта па-чартоўску блізка да вымагальніцтва", - прамармытаў ён.
  
  “ Наўрад ці. Мае стандартныя ганарары.
  
  “ І не падлягае абмеркаванню, я мяркую.
  
  "Пры любых абставінах," схлусіў Квинканнон.
  
  “ Тады вельмі добра. Колькі задатку?
  
  “ Плата за адзін дзень у поўным аб'ёме.
  
  “ Яшчэ За не аказаныя паслугі? Не, клянуся Богам! Палову, і ні пені больш.
  
  Квинкэннон паціснуў плячыма. Палова авансу была больш, чым ён звычайна запытваў у сваіх кліентаў.
  
  "Табе лепш не падводзіць мяне, Квинкэннон", - сказаў Костейн, выпісваючы банкаўскі чэк. “ Калі твая памылка ў Трусдейлах паўторыцца, ты пашкадуеш пра гэта — гэта я табе абяцаю.
  
  “ Я не аблажаўся ў Трусдейлах. Тое, што адбылося мінулай ноччу...
  
  “ гэта была не твая віна. Так, я ведаю. І калі здарыцца што-то падобнае, то, без сумневу, гэта зноў будзе не твая віна".
  
  - Ты атрымаеш па заслугах, - сказаў Квинкэннон, сунуў чэк у кішэню камізэлькі і пакінуў Костейна варыцца ў сваім алкагольным соку.
  
  Адрас на Гіры-стрыт знаходзіўся недалёка ад яго ўласнага офіса; ён пераадолеў гэтую адлегласць пешшу ў хуткім тэмпе. Сан-Францыска быў выдатным горадам, тым больш у такія пагодлівыя дні, як гэты. Свежы салёны пах з заліва, грукат і ляск лінных дарог на Маркет-стрыт, гулкі гудок аднаго з хуткіх прыбярэжных параходаў, якія прыбываюць у Эмбаркадеро або якія адыходзяць ад яго, велічны будынак Пэры удалечыні ... Усё гэта яшчэ не паспела яму надакучыць. Гэта быў знамянальны дзень, калі яго перавялі ў Сан-Францыска падчас працы ў Сакрэтнай службе Злучаных Штатаў. Сталіца краіны ўжо не была для яго ранейшай пасля таго, як яго бацька, Томас Л. Квинкэннон, сам бясстрашны супернік Аллана Пінкертон, упаў ахвярай кулі наёмнага забойцы ў доках Балтымора; ён быў гатовы да пераменаў. Яго новы дом падыходзіў яму гэтак жа, як Вашынгтон, акруга Калумбія, падыходзіў яго бацьку. Тое ж самае можна было сказаць і аб бізнэсе прыватнага вышуку.
  
  Калі ён пад'ехаў да будынка, дзе размяшчаліся Прафесійныя дэтэктыўныя службы Карпентера і Квинканнона, ён быў у прыўзнятым настроі. Меладычна насвістваючы сабе пад нос, ён падняўся па лесвіцы на другі паверх і падышоў да дзвярэй свайго кабінета. Але ён спыніўся, калі ўбачыў, што дзверы прыадчынены на некалькі цаляў, і пачуў голас, які даносіўся знутры.
  
  "Я лічу, што мозг чалавека першапачаткова падобны да маленькага пустым гарышчы," дэкламаваў голас, - і вы павінны абставіць яго такі мэбляй, якую вы вылучыце самі. Дурань збірае ўвесь хлам любога роду, які яму трапляецца на вочы, так што веды, якія маглі б быць яму карысныя, выцясняюцца або, у лепшым выпадку, змешваюцца з мноствам іншых рэчаў, так што яму цяжка займець іх у свае рукі. Цяпер умелы працоўны сапраўды вельмі асцярожны ў дачыненні да таго, што ён бярэ на гарышча свайго мозгу. У яго не будзе нічога, акрамя інструментаў, якія могуць дапамагчы яму ў выкананні яго працы; але іх у яго вялікі асартымент, і ўсё ў самым ідэальным парадку. Памылкова думаць, што ў гэтай маленькай пакоі эластычныя сцены і яна можа пашырацца да любой ступені. Надыходзіць час, калі з кожным новым веданнем вы забываеце што-тое, што ведалі раней. Таму вельмі важна, каб бескарысныя факты не выцяснялі карысныя ".
  
  Жыццярадасная ўсмешка Квинкэннона пацьмянела, калі ён локцямі праціснуўся ўнутр. Голас належаў Шэрлаку Холмсу.
  
  
  
  6
  
  Ангелец зручна ўладкаваўся ў крэсле для кліентаў перад сталом Сабіны, на яго вузкія плечы быў накінуты шэры плашч, а вушы хавала дзіўнага выгляду крамнінная кепка. Кабінет быў сінім ад дыму з доўгай чорнай глінянай трубкі, якую ён паліў. Ноздры Квинкэннона набрыньвалі; тытунь, які выкарыстаў Холмс, мог быць падрыхтаваны з подметальные ануч.
  
  Мяркуючы па выразе асобы Сабіны, Холмс быў захопленым слухачом яго балбатні аб гарышчах мозгу. Гэта яшчэ больш раззлавала Квинкэннона. Ён не быў ні ветлівы, зачыніўшы за сабой дзверы, ні ласкавы ў сваім ўступным слове.
  
  "Здаецца, я прыйшоў на лекцыю", - сказаў ён Сабіне.
  
  Яе востры погляд папярэдзіў яго, што трэба быць ветлівым. “Містэр Холмс не чытаў лекцыю, ён проста адказваў на пытанне. Ён сапраўды валодае дзіўнай назіральнасцю і дедукцией ".
  
  Калі можна было пакланіцца седзячы, ангельцу гэта ўдалося. "Вы вельмі добрыя, мая дарагая місіс Карпэнтэр".
  
  Квинканнон прамармытаў што-то нядобрае сабе пад нос.
  
  "Ну, - сказала Сабіна, - яго не было тут і за хвіліну да таго, як ён даведаўся пра Адама".
  
  “Адам? Хто, чорт вазьмі, такі Адам?"
  
  “ Мая новая суседка па пакоі.
  
  "Твой ... што?"
  
  “О, табе не трэба выглядаць такім спалоханым. Адам - кот".
  
  "Кацяня, па праўдзе кажучы," сказаў Холмс. “ Трохмесячны.
  
  “ Кот? Ты ніколі не казаў мне, што ў цябе ёсць кот.
  
  "Ну, ён у мяне ўсяго два дні", - сказала Сабіна. "Такі мілы малы, што я не змагла прымусіць сябе адвярнуцца, калі сусед прывёў яго".
  
  "Даволі цікавая сумесь абісінкі і даўгашэрсны сиамки," абвясціў Холмс.
  
  “Ён змог вызначыць гэта па некалькіх надзелаў футра на падоле маёй спадніцы. А таксама па прыблізнага ўзросту Адама. Хіба гэта не выдатна?"
  
  "Ашаламляльна," сказаў Квинкэннон. “ Вы напісалі манаграфію пра пароды котак, а таксама аб тытунёвым попеле, Холмс?
  
  “ Не, але, магчыма, калі-небудзь я гэта зраблю.
  
  “ Што, несумненна, прынясе вам мантыю прызнанага аўтарытэту. Што прывяло вас сюды, ці магу я спытаць?
  
  “ Містэр Холмс цікавіцца ўнутранай працай амерыканскага дэтэктыўнага агенцтва, - сказала Сабіна. І ходам нашага расследавання крадзяжоў з узломам.
  
  “ Цяпер гэта так. Чаму?
  
  "Цяпер, калі я скончыў свае даследаванні тут," сказаў Холмс, " я баюся, мне надакучылі звычайныя турыстычныя заняткі. Сан-Францыска, безумоўна, касмапалітычным горад, але яго геаграфічныя, культурныя і гістарычныя славутасці маюць відавочна абмежаваную прывабнасць ".
  
  “ Якія даследаванні? - спытаў я.
  
  
  
  Холмс загадкава ўсміхнуўся. "Яны носяць эзатэрычны характар і не ўяўляюць цікавасці для звычайнага чалавека".
  
  Яшчэ адно высокопарное заяву. Квинкэннон адклаў свой "чэстэрфілдзе", падышоў да акна ззаду свайго стала. Ад моцнага, з'едлівага тытуню ў ангельца закружылася галава.
  
  "Час майго добраахвотнага выгнання амаль скончылася", - казаў Холмс Сабіне. “Хутка я вярнуся ў Лондан да сваёй ранейшай жыцця. Злачынства і крымінальны склад розуму кідаюць выклік майму інтэлекту, надаюць разыначку маім жыцці. Я занадта доўга быў па-за гульні ".
  
  "Я наогул не магу ўявіць, як гэта можна пакінуць", - сказаў Квинканнон.
  
  “ Адважуся выказаць здагадку, што былі змякчальныя абставіны.
  
  "Ні па якой прычыне, без уліку змякчальных абставінаў".
  
  Іх погляды сустрэліся, высеклі пару іскраў. Сабіна хутка сказала: “Цябе не было большую частку дня, Джон. Якія навіны?"
  
  "Так," сказаў Холмс, " вам удалося знайсці вашага кладаўшчыка?
  
  Квинкэннон праігнараваў ангельца, смерив свайго партнёра няўхвальна позіркам. - Я бачу, ты прысвяціў яго ў некаторыя нашы справы.
  
  “ Я мала што распавёў, акрамя імя Фінта Браўна. Вы самі раскрылі большасць дэталяў справы мінулай ноччу.
  
  “ Калі я і зрабіў гэта, то па неабходнасці.
  
  - Ты знайшоў "Доджера"?
  
  "Пакуль няма, але гэта толькі пытанне часу".
  
  Холмс выпусціў вялікае воблака дыму і сказаў скрозь яго, яго вочы заблішчэлі: “Доктар Неўзабаве пасля майго прыбыцця Эксминистер правёў кароткую экскурсію па Берберийскому ўзбярэжжа, але яна была павярхоўнай і наўрад ці павучальнай. Я б хацеў зірнуць на гэта так, як я бачыў Лаймхаус ў Лондане, з пункту гледжання дэтэктыва-кансультанта. Брудныя выхадкі, брудныя справы! У мяне кроў стыне ў жылах ад гэтай перспектывы ".
  
  Чортаў гремучник, падумаў Квинкэннон. Гэты чалавек дурны, як царкоўная мыш.
  
  “ Вы дазволіце мне далучыцца да вас падчас вашага наступнага візіту? Познакомишь мяне са ўтоенымі інтрыгамі акругі, некаторымі з яго найбольш яркіх насельнікаў — каралевай танцавальнага залы, вядомай як "карова Скача", імператарам Нортанам, дзіваком, які дазваляе збіваць сябе за грошы?
  
  “ Імператар Нортан мёртвы, і Офти Гуфі хутка памрэ, калі дазволіць яшчэ раз стукнуць сябе бейсбольнай бітай па чэрапе. Акрамя таго, я дэтэктыў, а не экскурсавод.
  
  “Tut, tut. Мяне цікавяць веды, а не сенсацыі. Наўзамен, магчыма, я змагу дапамагчы ў пайманні Доджера Браўна і выкрадзенай здабычы.
  
  “ Мне не патрэбна дапамога, ні твая, ні чыя-небудзь яшчэ. Я не збіраюся— " Квинкэннон змоўк, таму што яму ў галаву прыйшла прыемная злавесная думка. Ён песціў і лашчыў яго некалькі імгненняў. Затым сказаў Сабіне: "Па дарозе сюды я зайшоў у юрыдычную кантору Эндру Костейна".
  
  “ Так? Чаго менавіта ён хацеў?
  
  “ Каб за яго домам ўсталявалі назіранне да тых часоў, пакуль Доджэр Браўн не будзе злоўлены.
  
  "Ты не прыняў запрашэнне?"
  
  “Я так і зрабіў, а чаму б і не? Як адзначыў сам Костейн, няма канфлікту інтарэсаў у атрыманні аплаты ад больш чым аднаго кліента за выкананне адной і той жа задачы ".
  
  “ І ўсё ж гэта здаецца не зусім этычным...
  
  “ Да рысу этыку. Ганарар - гэта плата за аказаныя паслугі, і гэта ўключае ў сябе забеспячэнне душэўнага спакою нервничающих грамадзян. А, Холмс?
  
  "Несумненна".
  
  "Мы пачынаем сёння ўвечары", - сказаў Квинканнон Сабіне. “Дом Костейна знаходзіцца недалёка ад Паўднёвага парку, не такі вялікі, як у банкіра Трусдейла, але, тым не менш, салідны, і з парадным і заднім уваходам. Я патлумачыў Костейну, што для належнага назірання спатрэбяцца два аператыўніка, і ён пагадзіўся на дадатковую плату.
  
  "Джон," сказала яна, " ты ж не збіраешся прапаноўваць...
  
  Не звяртаючы на яе ўвагі, ён звярнуўся да ангельцу: "Ёсць некалькі аператыўнікаў, да якіх я мог бы звярнуцца; але я хацеў бы ведаць, улічваючы ваш інтарэс да гэтай справы і ваша імкненне вярнуцца да гульні, не маглі б вы далучыцца да мяне ў гэтым заданні?"
  
  З трубкі Холмса вырвалася яшчэ адно атрутнае воблачка. “ Выдатнае прапанова! Пошту за гонар. Што тычыцца аплаты маіх паслуг, я прашу толькі, каб вы пазнаёмілі мяне з Берберийским узбярэжжам так, як вы яго ведаеце.
  
  Калі б Холмс не прапанаваў гэтага, Квинкэннон прапанаваў бы. Цяпер дадатковы ганарар цалкам папоўніць казну агенцтва. Ён сказаў: “Згодны. Вы ўбачыце Узбярэжжы так, як мала каму ўдавалася ". Ці захацелі б убачыць.
  
  Холмс усміхнуўся.
  
  Квинканнон ўсміхнуўся.
  
  Сабіна ўздыхнула і перавяла погляд з аднаго на іншага, як быццам лічыла іх абодвух дурнымі, як царкоўныя мышы.
  
  
  
  
  
  7
  
  Падчас двухгадовай спробы Квинкэннона ўтапіць сваё сумленне ў роме "Дэман" салун Хулихана на Сэканд-стрыт быў яго любімым месцам для піцця. Яго кліентура складалася ў асноўным з дробных гандляроў, офісных работнікаў, мяшчан, барабаншчыкаў і некалькі больш грубых элементаў з набярэжнай. Ніхто з гарадскіх кіраўнікоў не заходзіў туды ў час сваіх начных абходаў, як гэта было ў бары гатэля Palace, кафэ Pop sullivan's Hoffman Cafe і іншых першакласных салонах, размешчаных уздоўж гарадскога кактэйльных маршруту; ні суддзяў, ні палітыкаў, ні банкіраў — Сэмюэл Трусдейл, хутчэй за ўсё, ніколі не пераступаў парога яго верцяцца дзвярэй, — ні вясёлых маладых людзей у паласатых штанах, вытанчаных гальштуках і парчовыя камізэльках. У рэстаране Hoolihan's не было крыштальных люстраў, мудрагелістых люстэркаў, дарагіх карцін алеем, бармэнаў ў белых халатах або вытанчаных бясплатных абедаў. Па параўнанні з гэтым ўстанова было цёмным і голым, пол быў густа абсыпаны пілавіннем, і адзіным бляскам, якія зыходзілі ад старамодных газавых лямпаў, былі шэрагі бутэлек і куфляў ўздоўж задняй стойкі бара. Яго заўсёднікі не елі крабавыя ножкі і вустрыцы ў палоўках панцыраў, а саланіна, моцны сыр, жытні хлеб і банкі з салёнымі агуркамі.
  
  Квинканнона пацягнула туды, таму што "Хулихэн" знаходзіўся ў некалькіх хвілінах язды на ліннай дарозе ад яго нумароў на Ливенворт, а таксама таму, што персанал і кліенты паважалі імкненне самотнага аматара выпіць да адзіноты. Нават прыняўшы зарок, ён працягваў заступацца яму, таму што гэта было сумленнае месца, створанае для тых, хто не шукаў ні напышлівасці, ні непрыемнасцяў. Ён падазраваў, што ў "Хулихане" было сказана значна менш хлусні, чым у разрэджанай атмасферы бара "Палас", і задумвалася значна менш цёмных справунак.
  
  Ён дамовіўся сустрэцца там з Шэрлакам Холмсам ў сем гадзін. Ён прыбыў на некалькі хвілін раней і заняў месца ў бары ля ўваходу. Бэн Джойс, галоўны бармэн, павітаў яго ў сваёй злёгку непрыстойнай манеры. “ Што будзеш сёння, чортаў шатландзец? Кава або сок з малюскаў?
  
  “ Сок з малюскаў, і на гэты раз без мыш'яку.
  
  “Ха. Як быццам я стаў бы марнаваць добры пацучыны аканіт на такіх, як ты".
  
  Бэн прынёс яму дымілася кубак фірмовага булёна Хулихана. Квинканнон піў, курыў і прыслухоўваўся да прылівам і адліву размоў вакол. Мужчыны заходзілі паасобку і парамі; мужчыны разыходзіліся. Стрэлкі на масіўных гадзінах Сэта Томаса над задняй стойкай бара перамясціліся на сем гадзін. І сем нуль пяць. І сем-дзесяць ...
  
  Квинкэннона ахапіла раздражненне. Дзе, чорт вазьмі, ён быў? Ён лічыў сябе хітрай лісой, раз прыцягнуў да працы Холмса, але, магчыма, перахітрыў самога сябе. Калі б гэты хлопец быў ненадзейны ...
  
  Хто-то ўстаў побач з ім, штурхнуўшы яго за руку. Грубы голас кокнуць вымавіў: "Ты стаіш у мяне на шляху, прыяцель".
  
  Квинкэннон павярнуўся і ўтаропіўся на ўладальніка голасу. Высокі, худы абадранец, апрануты ў залатанные штаны і паношаны бушлат, нізка надвинутую на лоб кепку. Ён адкрыў рот, каб рэзка запярэчыць, затым зноў зачыніў яго і прыгледзеўся да мужчыны больш уважліва. Яго ўжо мала што здзіўляла, але ён быў крыху збянтэжаны тым, што ўбачыў.
  
  “ Холмс? - спытаў ён.
  
  “ Да тваіх паслуг, прыяцель.
  
  "Якая мэта гэтага ўбору?"
  
  "Гэта здалося прыдатным для начной місіі", - сказаў Холмс сваім звычайным голасам. Яго вочы, якія глядзелі з-пад палёў кепкі, былі гарэзнымі. Маскіроўка добра служыла мне на працягу ўсёй маёй кар'еры, і ў апошні час такая магчымасць не ўяўлялася. Павінен сказаць, мне падабаецца гуляць. Казалі, і, магчыма, гэта праўда, што сцэна страціла неперасягненага акцёра, калі я вырашыў стаць дэтэктывам ".
  
  Квинкэннон з высілкам ўтрымаўся ад каментара. Ён хутка вывеў Холмса на вуліцу і пасадзіў у экіпаж, які чакаў непадалёк. Ангельцу больш не было чаго сказаць па нагоды пераапранання, але пакуль экіпаж грымеў па бруку да Мішні і далей па кірунку да Ринкон-Хіл, ён задаў мноства пытанняў аб начным прыгодзе, гісторыі і звычках Фінта Браўна, а таксама аб розных метадах, якія выкарыстоўваюцца взломщиками ў Злучаных Штатах. Гэты чалавек быў апантаны дэталямі і дробязямі па ўсіх мажлівым прадметах. Квинкэннон спачатку адказваў, як мог, затым перайшоў на аднаскладовыя рэплікі ў надзеі, што Холмс супакоіцца. Гэтаму не наканавана было спраўдзіцца. Ангелец падтрымліваў размову на самыя розныя эзатэрычныя тэмы, ад выдатных даследаванняў нарвежца па імя Сигерсон да апошніх дасягненняў хіміі і іншых навук, ад унутранага прылады і магчымых удасканаленняў без коняў экіпажаў. Ён нават ведаў (хоць Квинкэннон ні за што на свеце не змог бы зразумець, адкуль, а Холмс адмовіўся ўдавацца ў падрабязнасці), што былы узломшчык, які жыве ў Варшаве, штат Ілінойс, вырабляў прылады для ўзлому, рэкламаваў іх як навінкі ў Паліцэйскай газеце і прадаваў па дзесяць даляраў за набор.
  
  На шчасце, яго маналог спыніўся, калі яны ад'ехалі ад таксі ў двух кварталах ад дома Эндру Костейна. Гэта была яшчэ адна ноч, створаная для таго, каб вандроўныя, няўрымслівыя шматкі аблокаў гулялі ў хованкі з зоркамі і месяцам-лязом косы. Гэты раён, першы з фешэнэбельных жылых раёнаў Сан-Францыска, трапіў у няласку ў 69-м, калі Другая вуліца была пракладзена праз заходні край Ринкон-Хіл, каб злучыць цэнтр горада з паўднёвай набярэжнай. Цяпер гэта было на абшарпанай баку, хоць і далёка ад "новых трушчоб, месца адасобленых старажытных дамоў вуліц і тупікоў", як іх несправядліва ахрысціў гэты пагардлівы пісьменнік Р. Л. Стывенсан.
  
  У многіх дамах, міма якіх яны праязджалі, гарэла святло, але ў доме Костейнов, недалёка ад Паўднёвага парку, было цёмна, калі не лічыць глобуса на ганку. Ён быў не такім вялікім, як Трусдейл-ворс, але яго пярэдні і задні двары былі прасторнымі і ўтрымлівалі амаль столькі ж раслін, дрэў і цяністых хованак.
  
  Холмс пільна ўзіраўся праз шэраг жалезных агароджаў на двор, калі яны праходзілі міма. "Хто з нас будзе стаяць тут?" ён спытаў.
  
  - Так і будзе. Я выбраў месца ззаду.
  
  “ Пышна. Магчыма, мукронулатум. Або... ах так, яшчэ лепш. Juniperus chinensis Corymbosa Variegata, я мяркую.
  
  "Аб чым ты кажаш?" - спытаў я.
  
  "Хмызняк".
  
  "А?"
  
  “Mucronulatum - гэта від, больш вядомы як рададэндран. Даволі здаровы асобнік вунь там, на садовай лаўцы".
  
  “ А што, скажыце на ласку, такое трамбозу Юпітэра чинчина?
  
  - Ядловец кітайскі щитковидный стракаты," павучальна паправіў Холмс. “ Адна з самых прыгожых і моцных разнавіднасцяў ядлаўцовым хмызняку. Кветкі ў яго пярэстыя, крэмава-жоўтыя, рост рэгулярны, без скрыўленых галін і звычайна не больш за дзесяць футаў у вышыню. Спачатку я падумаў, што гэта можа быць ченисис щитковидный, блізкі сваяк, але кітайскі щитковидный вырастае на вялікую вышыню, часта вышэй пятнаццаці футаў.
  
  Квинканнону няма чаго было на гэта сказаць.
  
  "Я вырашыў, што corymbosa variegata забяспечыць найлепшую маскіроўку", - сказаў Холмс. “Не абцяжарваюць агляд, вядома. Але я хацеў бы таксама агледзець заднюю частку ўчастка, калі ў вас няма пярэчанняў. Каб я мог атрымаць больш поўнае ўяўленне аб ... э-э... мясцовасці. Гэта амерыканскі тэрмін?
  
  "Так і ёсць".
  
  "Я знаходжу вашу ідыёмы чароўнай", - сказаў Холмс. "Калі-небудзь я займуся вывучэннем амерыканскага слэнгу".
  
  “ І, без сумневу, напішу пра гэта манаграфію.
  
  “ Ці артыкул для аднаго з папулярных лонданскіх часопісаў.
  
  Яны дайшлі да канца квартала і згарнулі на пустынную праезную частку. Калі яны падышлі да задняй частцы уладанняў Костейнов, Холмс вгляделся ўнутр гэтак жа пільна, як і спераду, затым спытаў, дзе размесціцца Квинкэннон. "Вунь тое дрэва злева ад вас," схлусіў Квинканнон. “ Я выпадкова не ведаю яго лацінскага або англійскай назвы, але я мяркую, што вы ведаеце.
  
  - Taxus brevifolia, "хутка адказаў Холмс," ціхаакіянскі ціс.
  
  Квинканнон сціснуў зубы. Перспектыва правесці яшчэ дзве-тры ночы ў грамадстве ангельца, не кажучы ўжо аб аднадзённай паездкі ў прытоны Берберийского ўзбярэжжа, была прыкладна такой жа прывабнай, як выдаленне зубоў без прымянення закісу азоту. Ён бязлітасна вырашыў, што біёграф Холмса і меркаваны добры сябар, доктар Ватсан, павінна быць, альбо святы, альбо шматпакутны прыдурак, хто шануе героям.
  
  Ён сказаў: "Калі вы ўбачылі дастаткова, то цяпер мы зоймем свае пазіцыі".
  
  “ Цалкам дастаткова. Доўгі нягучны свіст, калі з'явіцца наш чалавек, і тады мы аб'яднаем намаганні ля фантана ў бакавым дворыку. Так?
  
  “ Твая памяць такая ж вострая, як і твой размова.
  
  "У самой справе," сказаў Холмс і паспяшаўся сваёй дарогай.
  
  Квинканнон вярнуўся да брамы, якія вялі да валадарстваў Костейнов. Ён пераканаўся, што па-ранейшаму адзін і за ім ніхто не назірае, затым ступіў у цень побач з невялікім адрынай для перавозкі карэт. Месцам назірання, якое ён выбраў падчас сваёй папярэдняй праверкі, быў хлеў, размешчаны пад вуглом на паўдарогі паміж домам і адрынай. Адсюль адкрываўся не толькі від на задні двор, вароты і частка бакавога двара, але і некаторы сховішча ад ветру і начной прахалоды. Думка пра Шэрлака Холмсе, дрожащем сярод якія стаяць наперадзе ченизи, сагрэла б яго яшчэ больш.
  
  Ён прабраўся скрозь густы цень да адрыны, адчыніў дзверы і пракраўся ўнутр. Унутры было цесна ад штабялёў дроў і бязладна разбросанного садовага інвентара. Асцярожна ощупав яго рукамі, ён выявіў, што бліжэйшая да дзвярэй палка была дастаткова нізкай і трывалай, каб на ёй можна было сядзець, калі ён будзе асцярожны і не будзе занадта шмат рухацца. Ён апусціўся на дрэва. Нават пры шырока расчыненых дзвярэй ён знаходзіўся ў такой цемры, што звонку яго было не разглядзець. І ўсё ж яго зроку ў асноўным нічога не перашкаджала, чаму спрыялі ззянне зорак і плямісты месячнае святло.
  
  Ён прыкінуў, што было ўжо далёка за сем. Эндру Костейн сказаў яму, што яго жонка павінна быць дома не пазней паловы адзінаццатай, а сам ён вернецца да паўночы. Шанцы на яшчэ адно ўварванне услед за няшчасным выпадкам у Трусдейле былі невялікія. І тры з паловай гадзіны былі дастатковым дыскамфортам і смуткам у абмен на двайны ганарар, які Карпэнтэр і Квинканнон, Прафесійныя дэтэктывы, збіралі за начны справа.
  
  Як аказалася, ён памыляўся па абодвух пунктах.
  
  Яго чаканне доўжылася менш двух гадзін. Ён быў на нагах, размінаючы канечнасці, каб аблегчыць іх ад холаду і курчаў, калі, да свайго здзіўлення, заўважыў няпрошанага госця. Цень сярод ценяў, якая рухалася крыж—накрыж злева ад яго - тое самае бясшумнае, лунаючага набліжэнне, якое ён назіраў на тэрыторыі банкіра мінулай ноччу. Фінт Браўн, відавочна, быў смялей, жаднее і дурней, чым вучыў яго вопыт. Хуліган! Чым хутчэй ён схопіць яго за шкірку, тым хутчэй Карпэнтэр і Квинканнон атрымаюць кампенсацыю ад Great Western Insurance. І тым хутчэй ён пазбавіцца ад містэра Шэрлака Холмса.
  
  Квинканнон пацёр рукі ў пальчатках, назіраючы, як цень прасоўваецца да задняй частцы дома. Паўза, дрэйф, зноў паўза ў блізкага канца ганка. Там, наверсе, над парэнчамі, мільгануў сілуэт: тая ж маленькая фігурка, апранутая ў цёмную кепку і вопратку. Насупраць, да дзвярэй, працуе там ўсяго некалькі секунд. Дзверы адчыніліся і зноў зачыніліся за няпрошаным госцем.
  
  Ён выдаткаваў некалькі секунд на тое, каб падрыхтаваць свой патаемны ліхтар, на ўсялякі выпадак. Калі адно з гнаных ветрам аблокаў закрыла месяц, ён выйшаў з хлява і накіраваўся ў бок ствала дрэва, размешчанага ў тузіне дубцоў ад дома. Ён ужо збіраўся даць сігнальны свісток, калі са двара перад домам пачуўся нізкі выццё. Якога д'ябла? Ён адказаў тым жа, памаўчаў і зноў свіснуў. Праз некалькі імгненняў ён заўважыў набліжанае рух. Холмс, здавалася, валодаў звышнатуральным пачуццём напрамкі ў цемры; ён беспамылкова накіроўваўся прама да таго месца, дзе стаяў Квинкэннон.
  
  “ Навошта ты свіснуў, хлопец? Квинканнон патрабавальна прашаптаў. “ Ты не мог бачыць...
  
  
  
  “ Тут Эндру Костейн.
  
  "Што?"
  
  “ Прыбыў менш трох хвілін таму, адзін у пастцы.
  
  “ Пракляты дурань! Ён не мог выбраць горшага часу. Ты не перашкодзіў яму ўвайсці ўнутр?
  
  “Здавалася, ён вельмі спяшаўся, і я не бачыў сэнсу раскрывацца. Фінт Браўн таксама тут, я мяркую?"
  
  "Ужо ўнутры праз заднюю дзверы, не прайшло і чатырох хвілін таму".
  
  “ Квинкэннон, ты таксама з намі ўнутры! Настойліва сказаў Холмс. “ Нельга губляць ні хвіліны!
  
  Але было ўжо занадта позна. У гэты момант з дома пачуўся гук удару, прыглушаны, але беспамылковы.
  
  “ Пісталетны стрэл, - адказаў Холмс.
  
  - Чорт вазьмі! - усклікнуў Квинкэннон.
  
  Абодва мужчыны кінуліся бегчы. Квинкэннону не было неабходнасці загадваць ангельцу прыкрываць ўваходныя дзверы; Холмс неадкладна павярнуў у тым кірунку. Цёмна-сіні кольт і яго патаемны ліхтар былі напагатове, калі ён дасягнуў задняга ганка. Дзе-то ўнутры грукнулі яшчэ адна дзверы. Ён узбег па прыступках да дзвярэй, адчыніў вялікім пальцам лінзу ліхтара і праціснуўся ўнутр.
  
  Тонкі прамень асвятліў ганак, вядучае ў прасторную кухню. Яго нага дакранулася што-то, калі ён рушыў наперад; пры святле аказалася, што гэта драўляны клін, з тых, што выкарыстоўваюцца для подпирания адчыненых дзвярэй. Квинкэннон зачыніў дзверы і шчыльна засунуў наском чаравіка клін пад падваконнік — абарона ад хуткага ўцекаў, які заняў усяго некалькі секунд.
  
  Два ці тры дадатковых гуку дасягнулі яго вушэй, калі ён кінуўся наперад, але ні аднаго адрознага ці блізкага. Прамень высвяціў электрычны выключальнік на сцяне кухні; ён павярнуў яго, каб затапіць пакой святлом. Пуста. Тое ж самае адбылося і ў суседняй сталовай. Яго подергивающийся нос адчуў з'едлівы пах згарэлага пораху, які прывёў яго ў цэнтральны калідор. Ён заліў хол яшчэ вялікай колькасцю электрычнага святла, прайшоў міма двух закрытых дзвярэй у трэцюю ў канцы, дзе іншы калідор перасякаўся з гэтым. Пах пораху тут быў мацней за ўсё.
  
  Ён спыніўся, прыслухоўваючыся. Цяжкая, потрескивающая цішыня. Ён рушыў наперад, туды, адкуль мог бачыць пересекающийся хол, выявіў, што там нікога няма, і падышоў да трэцяй дзверы, каб паспрабаваць зашчапку. Зачынена знутры: з яго боку ключа не было.
  
  Ён рэзка пастукаў па панэлі і паклікаў: “Костейн? Джон Квинкэннон. Цяпер ты можаш выходзіць у бяспекі".
  
  
  
  Адказу не было. Але з пярэдняй частцы дома пачуліся іншыя гукі — цяжкае валачэнне, як быццам перасоўвалі мэблю.
  
  “ Костейн? На гэты раз гучней.
  
  Цішыня за дзвярыма.
  
  Краем вока ён адчуў нейкі рух, якое прымусіла яго павярнуць і накіраваць флот у пересекающийся калідор. Шэрлак Холмс быў зусім недалёка, набліжаючыся бясшумна, як кошка, выслеживающая здабычу. Квинкэннон апусціў зброю і спытаў, калі Холмс паспяшаўся да яго: "Ёсць прыкметы каго-небудзь з іх?"
  
  "Ні аднаго".
  
  “Адзін або абодва павінны быць па іншы бок гэтай дзверы. Зачыненыя знутры".
  
  "Калі зламыснік знаходзіцца ў іншым месцы і паспрабуе сысці праз парадную дзверы, яму спачатку прыйдзецца адсунуць цяжкі дубовы крэсла, і мы яго пачуем".
  
  “ Я заклинил заднюю дзверы па той жа прычыне.
  
  Квинкэннон прыбраў "Флотскі" у кабуру, затым адступіў на два крокі і наваліўся ўсім вагой на дзвярную панэль. Гэта неабдуманае дзеянне прывяло толькі да з'яўлення сінякоў на скуры, ламаньні костак і зубоў. На шчасце для Шэрлака Холмса, ён нічога не сказаў; ён стаяў, схіліўшы галаву набок, і прыслухоўваўся. Бурчаў, Квинканнон сабраўся з духам і ўдарыў нагой па дрэве прама над клямкаю. Спатрэбілася яшчэ два ўдары нагой, каб раскалоць дрэва, адарваць запорный механізм і адправіць дзверы, хістаючыся, ўнутр.
  
  Аднак прасунуўся ўсяго на некалькі цаляў ўнутр, перш чым упёрся ў нешта цяжкае і інертнае на падлозе.
  
  Квинкэннон з усіх сіл націснуў на панэль, пакуль не змог пашырыць адтуліну настолькі, каб праціснуцца ўнутр. У пакоі было цёмна, калі не лічыць слабых плям, обозначавших незавешаныя вокны ў далёкім канцы. Ён правёў рукой па сцяне, знайшоў выключальнік, павярнуў яго. Паток электрычнага святла высвяціў тое, што ён чакаў знайсці на засланым дываном падлозе адразу за дзвярыма.
  
  Гэта было цела Эндру Костейна, распростертое тварам уніз, абедзве рукі раскінуць, адзіны бачны вачэй шырока адкрыты. Мёртвы, памылкі быць не магло. Кроў вымазала яго куртку колеру шевиот ззаду, рукаў левага перадплечча. Падпаліны пачарнелі і на рукаве.
  
  Пакой, відавочна, кабінет Костейна, у астатнім была пустая. Два скрыні пісьмовага стала з высоўны вечкам былі адкрыты, яшчэ адзін быў вылучаны і перавернуць на стале. Паперы валяліся на паверхні, на падлозе вакол стала. Таксама на падлозе, паміж трупам і пісьмовым сталом, ляжалі яшчэ два прадмета: новенькі на выгляд рэвальвер і футляр для каштоўных рэчаў у латунном пераплёце, які, па-відаць, хто-то выявіў і цяпер быў яўна пусты.
  
  Холмс праціснуўся ўнутр. Абодва мужчыны акінуў пакой праніклівым позіркам, пасля чаго Квинкэннон падышоў да вокнаў. Абодва былі створкавыя тыпу, з трывала замацаванымі крючковыми зашчапкамі; Фінт Браўн не выбраўся гэтым шляхам. Усё яшчэ хаваўся дзе-то ў хаце ці, магчыма, да таго часу ўжо выбраўся праз іншае акно.
  
  Калі Квинкэннон павярнуўся, ён убачыў Шэрлака Холмса, які стаяў на адным калене, схіленага над трупам, як дзіўная худая птушка, і які разглядае праз вялікае павелічальнае шкло рану на спіне Костейна. Яго худы, ястрабіныя твар раскраснелось, бровы сышліся ў дзве жорсткія чорныя лініі. Калі ён падняў галаву, на яго твары з'явілася лёгкая ўсмешка. У яго вачах бліснуў сталёвы бляск.
  
  "Цікава," сказаў ён. “ Цалкам.
  
  "Што такое?"
  
  "Эндру Костейн быў зарэзаны".
  
  “ Зарэзаны? Не застрэлены?
  
  “ Таксама стралялі. Дзве асобныя і выразныя раны. Павярхоўная рана ў перадплечча была нанесеная куляй. Смяротная рана была нанесеная інструментам даўжынёй не менш васьмі цаляў і даволі вострым. Штылет, я б сказаў. Удар быў нанесены правшой ростам прыкладна пяць з паловай футаў, пад вуглом уверх, магчыма, пятнаццаць градусаў.
  
  Чортаў всезнайка!
  
  Квинкэннон знайшоў свінцовую кулю, якая прайшла скрозь руку Костейна, у падушцы крэсла побач са сталом, затым ўзяў рэвальвер. Гэта быў пісталет "Форхенд энд Уодсворт" 38-га калібра, на нікеляванай паверхні не было ніякіх метак. Ён панюхаў ствол, каб пераканацца, што з яго нядаўна стралялі, адкрыў затвор і зазірнуў унутр. Усе патронники былі пустыя. Ён ужо збіраўся пакласці зброю назад на дыван, калі Холмс падышоў, узяў яго ў яго з рук і пачаў разглядаць у падзорную трубу.
  
  Злосна нахмурыўшыся, Квинкэннон выйшаў з кабінета, каб абшукаць памяшканне. Неўзабаве Холмс зрабіў тое ж самае. Вынікі былі даволі ашаламляльнымі. Яны не выявілі ніякіх прыкмет Фінта Браўна, і ўсё ж усе вокны, як наверсе, так і ўнізе, былі шчыльна зачыненыя на засаўкі. Больш таго, клін, які Квинкеннон убіў пад заднюю дзверы, усё яшчэ быў на месцы, як і цяжкае крэсла, якое Холмс подтащил, каб заблакаваць ўваходныя дзверы. Гэта былі адзіныя дзве дзверы, якія забяспечвалі выхад з хаты.
  
  "Як, чорт вазьмі, ён мог выбрацца?" Сказаў Квинканнон. “Нават дзверы ў склеп на кухні моцна зачынены. І я сумняваюся, што ў яго было дастаткова часу, каб выслізнуць да таго, як мы ўвайшлі.
  
  “ Божа мой, няма. Ты ці я б яго ўбачылі.
  
  "Ну, яму гэта як-то атрымалася".
  
  “ Падобна на тое. Фактычна, цудоўнае падвойнае выратаванне.
  
  “ Двайны ўцёкі?
  
  "З зачыненай пакоя, затым з опечатанного дома". Холмс усміхнуўся адной з сваіх загадкавых усмешак. “Па словах доктара Эксминистера, вы майстэрскія ў раскрыцці, здавалася б, немагчымых злачынстваў. Як жа тады Фінт Браўну ўдалося здзейсніць адзіночны ці двайны ўцёкі? Чаму Эндру Костейн быў не толькі паранены нажом, але і застрэлены? Чаму пісталет пакінулі ў замкнёнай кабінеце, а скрываўлены штылет забралі? І чаму дзверы кабінета наогул была зачыненая? Прыгожая галаваломка, а, Квинкэннон? Здольная кінуць выклік дэдуктыўным мыслення.
  
  Квинкэннон прамармытаў пяць кароткіх, маляўнічых слоў, ні адно з якіх і аддалена не мела дэдуктыўны характару.
  
  
  
  8
  
  Як бы моцна Квинкэннон не любіў гарадскую паліцыю і не давяраў ей, абставіны былі такія, што паведаміць іх было непазбежна. Ён патэлефанаваў у Залу правасуддзя па тэлефоне, які знаходзіўся ў кабінеце Костейна. Пасля гэтага ён хадзіў узад-наперад і разважаў, не прыйшоўшы ні да якога разумнага высновы. Холмс зноў агледзеў труп, дыван у кабінеце і калідоры (поўзаючы на карачках) і мноства іншых прадметаў праз падзорную трубу. Час ад часу ён услых мармытаў сабе пад нос: “Больш дадзеных! Я не магу рабіць цэглу без гліны" і "Прывітанне! Вось гэта ўжо больш падобна на праўду!" і "Ах, ясна як божы дзень!" Ні аднаму з іх больш няма чаго было сказаць іншаму. Гэта было падобна на тое, як калі б была кінута рашучая рэпліка, быў кінуты маўклівы выклік — што на самай справе і мела месца. Яны былі двума ищейками, якія ідуць па следзе, якія працуюць больш не ў пары, а як канкурэнты ў необъявленном спаборніцтве жаданняў.
  
  
  
  Паліцыя прыбыла менш чым праз паўгадзіны, што для іх было хуткай адпраўкай. Іх было з паўтузіна, разам з жменькай рэпарцёраў, якія прадстаўляюць Daily Alta, the Call і іншыя газеты Сан-Францыска, якіх прымусілі чакаць звонку — удвая менш прадстаўнікоў абедзвюх парод, чым было б, калі б забойства вядомага адваката адбылося на Ноб-Хіл або Рашэн-Хіл. Адказным інспектарам быў мускулісты чырванатвары прусакі па імя Кляйнхоффер, якога Квинканнон трохі ведаў і якому ні ў найменшай ступені не патураў. Кляйнхоффер быў адначасова дурны і карумпаваны, смяротна небяспечная камбінацыя, і да таго ж палітычны падхалім. Яго меркаванне аб мухоножках супадала з меркаваннем Квинкэннона аб ім самім.
  
  Яго першым каментаром было: “Замешаны яшчэ ў адным забойстве, а, Квинкэннон? Якое ў цябе апраўданне на гэты раз?"
  
  Квинканнон сцісла патлумачыў прычыну, па якой ён тут апынуўся. Ён апусціў згадка імя Доджера Браўна, выкарыстаўшы замест яго тэрмін "невядомы узломшчык" і злавіўшы погляд Шэрлака Холмса, калі той казаў, каб ангелец не сказаў нічога, што магло б яму запярэчыць. Ён не зьбіраўся рызыкаваць стратай ганарару — якім бы нязначным ні быў гэты шанец, паколькі паліцыя, як правіла, была няўмелым зборышчам, — падаўшы інфармацыю, якая магла дазволіць ім натрапіць на Доджера наперадзе яго.
  
  Кляйнхоффер усміхнуўся: “Якая-небудзь модная мухоловка. Ты ўпэўнены, што яго яшчэ няма дзе-небудзь у доме?"
  
  "Дастаткова ўпэўнены".
  
  “ Гэта мы яшчэ паглядзім. "Ён махнуў сяржанту ў форме, і той выступіў наперад. “ Махоні, ты і твае людзі трэба пашукаць у памяшканне зверху данізу.
  
  "Так, сэр".
  
  Пільны погляд Кляйнхоффера спыніўся на Холмса, прабегся па яго твары і "маскіроўцы". Ён патрабавальна спытаў: "Хто вы?"
  
  “С. Холмс з Лондана, Англія. Часовы супрацоўнік агенцтва Карпентера і Квинканнона".
  
  “ Лайми, так? Кляйнхоффер павярнуўся да Квинкэннону. - У гэтыя дні ты падбіраеш сваіх аператыўнікаў у доках, ці не так?
  
  “ Калі і так, то гэта не твая клопат.
  
  “ Гэта не твая балбатня. Дзе труп?
  
  "У кабінеце".
  
  Кляйнхоффер бегла агледзеў рэшткі Эндру Костейна. "Абодвух застрэлілі і закалолі нажом", - сказаў ён. “Вы мне гэтага не казалі. Што, чорт вазьмі, тут адбылося сёння вечарам?"
  
  
  
  Справаздача Квинкэннона, прыведзены з нарочитыми падрабязнасцямі, узмацніў апаплексічнай румянец інспектара, яго вочы ператварыліся ў шчылінкі. Любое злачынства, больш складанае, чым рабаванне на ўзбярэжжы Берберийских выспаў, нязменна прыводзіла яго ў замяшанне, а відавочныя факты гэтай справы пагражалі назаўжды завязаць вузел ў яго мозгу.
  
  Ён пакруціў галавой, нібы спрабуючы стрэсці з сябе павуцінне, і раўнуў: "Ва ўсім гэтым няма ні кроплі чортава логікі".
  
  "Гэта разумна ці не, але менавіта гэта і мела месца".
  
  “Ты там, Лайми. Ён што-небудзь прапусціў?"
  
  "Так, так", - сказаў Холмс. "Я ангелец, сэр, брытанскі падданы, а не лайми".
  
  “Мне ўсё роўна, будзь ты прэзідэнтам Англіі. Квинкэннон што-небудзь прапусціў ці не?"
  
  “Ён гэтага не зрабіў. Яго аднаўленне падзей было дакладным да драбнюткіх дэталяў".
  
  “Гэта ты так кажаш. Я кажу, што гэтага не магло здарыцца так, як ты расказваеш".
  
  “Тым не менш, гэта адбылося, хоць тое, што, па-відаць, адбылося, не абавязкова з'яўляецца тым, што адбылося на самай справе. Тут мы маем справу з ілюзіяй і запутыванием ".
  
  Кляйнхоффер абгарнуў непрыстойнае назоўнік у абалонку агіды. Пасля чаго нахіліўся, каб падняць рэвальвер Forehand & Wadsworth. Ён панюхаў ствол і праверыў патронники, як гэта рабіў Квинкэннон, затым апусціў зброю ў кішэню паліто. Ён аглядаў пусты футляр для каштоўнасцяў, калі ў пакой увайшоў сяржант Махоні.
  
  "Ніякіх прыкмет яго прысутнасці ў доме", - далажыў ён.
  
  “ Задняя дзверы ўсё яшчэ зачынена?
  
  "Так, сэр".
  
  "Тады яму, павінна быць, удалося выслізнуць праз парадную дзверы, пакуль гэтыя два мухоловка не глядзелі".
  
  "Дазволю сабе не пагадзіцца," сказаў Холмс. Ён згадаў цяжкае крэсла. “ Да вашага прыходу, інспектар, мы з Квинкэнноном яго не перасоўвалі. Нават калі б гэта было так, я б, напэўна, пачуў гукі. У мяне звышнатуральна востры слых."
  
  Кляйнхоффер зноў вымавіў грубае слова.
  
  “ Місіс Костейн тут, - сказаў Махоні.
  
  "Што гэта?" - спытаў я.
  
  “Жонка ахвяры. Місіс Костейн. Яна толькі што вярнулася дадому".
  
  “ Якога д'ябла ты адразу не сказаў? Прывядзі яе сюды.
  
  Сяржант зрабіў, як было загадана. Пенелопа Костейн была стыльна апранутая ў карункавы блузку, спадніцу з валанамі і отороченный мехам плашч, яе каштанавыя кучары былі запраўлены пад капялюш, упрыгожаную страусиным пяром. Яна кінула адзін погляд на рэшткі свайго мужа, і яе твар побелело да адцення пяра; яна моцна задрыжала, пачала разгойдвацца. Махоні падхапіў яе пад руку, каб падтрымаць. Квинканнон узяўся за другую руку, і яны дапамаглі ёй сесці на адзін з крэслаў.
  
  Яна зрабіла некалькі глыбокіх удыхаў, махаючы на сябе адной рукой. "Я" ... "Са мной усё ў парадку", - сказала яна затым. Яе погляд зноў закрануў цела, потым адвёў. “Бедны Эндру. Ён быў адважным чалавекам ... Павінна быць, ён адчайна змагаўся за сваё жыццё".
  
  "Мы зловім чалавека, які гэта зрабіў", - па-дурному паабяцаў Кляйнхоффер.
  
  Яна кіўнула. “ Ты не можаш... прыкрыць яго чым-небудзь?
  
  “ Махоні. Знайдзі анучу.
  
  "Так, сэр".
  
  Місіс Костейн грызла зламаны пазногаць, узіраючыся ў твары, склонившиеся над ёй. “ Гэта вы, містэр Холмс? Што вы тут робіце ў такой вопратцы?
  
  "Ён працаваў са мной", - сказаў Квинканнон.
  
  “ З вамі? Два дэтэктыва ў тандэме не змаглі прадухіліць гэта... гэта бязладдзе?
  
  "Нішто з таго, што адбылося, не было нашай віной".
  
  Яна з горыччу сказала: “Гэта тое ж самае заяву, якое ты зрабіў два дні таму. Відавочна, што ты ні ў чым, ні ў якой трагедыі, не вінаваты".
  
  Кляйнхоффер ўсё яшчэ трымаў пусты футляр для каштоўных рэчаў. Ён працягнуў яго ўдаве са словамі: "Гэта было на падлозе, місіс Костейн".
  
  “Так. Мой муж захоўваў гэта ў сваім стале".
  
  “ Што ў ім было? - спытаў я.
  
  "Двадцатидолларовые залатыя манеты," адказала яна, " тузін ці каля таго. І самыя каштоўныя з маіх упрыгожванняў — дыяментавая брошка, пара брыльянтавыя завушніцы, жамчужныя каралі, некалькі іншых упрыгожванняў".
  
  “ Як вы думаеце, колькі гэта каштуе?
  
  “ Я не ведаю... Некалькі тысяч даляраў.
  
  Яна зноў паглядзела на Квинкэннона, на гэты раз з адкрытай варожасцю. Кляйнхоффер зрабіў тое ж самае. Ён сказаў: “Вы з Холмсам былі тут увесь гэты час, і ўсё ж вы дазволілі гэтаму йеггу забіць містэра Костейна, а затым схавацца з усімі гэтымі каштоўнасцямі — прама ў вас пад носам. Што вы можаце сказаць у сваё апраўданне?
  
  Квинкэннону няма чаго было сказаць. Шэрлак Холмс таксама.
  
  
  
  
  
  9
  
  Было далёка за поўнач, калі Квинканнон нарэшце стомлена паплёўся ўверх па лесвіцы ў свае пакоі. Пасля таго як Кляйнхоффер нарэшце пакончыў з ім, газетчыкі накінуліся на яго, але не на Холмса, якому ўдалося выслізнуць. Куинканнон быў рады дапамагчы ангельцу пазбегнуць агалоскі; у сваіх каментарах рэпарцёрам ён назваў яго "наёмным агентам" і, са смакам, "падначаленым".
  
  Ён надзеў начную кашулю і залез у ложак, але бязладныя падзеі ночы раздзіралі яго розум і не давалі заснуць. Нарэшце ён запаліў прикроватную лямпу і ўзяў том "Марскога дрэйфу" Уолта Ўітмэна. Чытанне, здавалася, заўсёды вызваляла яго мозг ад бязладзіцы, дазваляла прывесці ў парадак думкі. Звычайна Ўітмэна, або Эмілі Дзікінсан, або Джэймс Лоуэлл спраўляліся з гэтай задачай, але не сёння. Ён пераключыўся на чытанне "П'яніцы і нягоднікі: праўда пра демонском роме". Аднойчы Праўдзіва хрысціянскае таварыства цвярозасці наняло яго злавіць растратчика, і гэта прывяло яго да другога чытання і назапашвання цікавасці: трактатам аб цвярозасці. Не таму, што ён сам быў непітушчым, а таму, што знаходзіў іх вельмі подстрекательскую рыторыку адначасова пацешнай і заспакаяльнае.
  
  П'яніцы і падонкі зрабілі сваю справу. Да канца двух напышлівых кіраўнікоў яго разумовыя працэсы былі ў належным стане для разважанняў. Вынік гэтай разумовай працы яшчэ праз гадзіну падняў яму настрой і дазволіў адпачыць занадта нядоўга.
  
  Ён прачнуўся неўзабаве пасля сямі, дазволіў сабе спехам паснедаць і праз гадзіну быў у офісе агенцтва. На гэты раз ён прыйшоў першым. Не паспеў ён адчыніць дзверы і пайсці ўнутр, як зазваніў тэлефон. Калі ён адказаў, грубы і незнаёмы голас вымавіў: "Антыкварная лаўка Дафі", - паўтарыў назва і адразу адключыўся.
  
  Ваўчыная ўсмешка змяніла рот Квинканнона; яшчэ адно неспакой, якім бы нязначным яно ні было, цяпер ператварылася ў дробязь, і зацягнутае туманам раніца стала значна святлей. Ён паклаў слухаўку на месца і пайшоў адводзіць пар ад радыятара; у такія раніцы, як гэта, у офісе было сыра і холадна, як у пячоры. Пакуль ён быў заняты гэтым, прыехала Сабіна.
  
  "Устаў сёння рана, Джон," сказала яна. Затым, здымаючы саламяны капялюш-канотье, яна прыгледзелася да яго больш уважліва. “ Але, як я бачу, не з пухнатым хвастом. Яшчэ адна бяссонная ноч?
  
  "Па большай частцы".
  
  “ Не з-за насычанай ночы ў доме Костейнов?
  
  “На жаль, так. Насычаны падзеямі, як і ўсе выходныя".
  
  “ Яшчэ адна спроба рабавання так хутка?
  
  "Не зроблена — паспяхова".
  
  Сабіну было нялёгка здзівіць; высока узнятыя бровы, калі ён распавёў гісторыю, былі самым вялікім здзіўленнем, якое яна калі-небудзь дэманстравала. Яе адзіным каментаром было: "Усё гэта здаецца фантастычным".
  
  "Гэта падводзіць вынік ў двух словах".
  
  “ А што думае містэр Холмс?
  
  “ Холмс? Чаму вас павінна хваляваць, што ён думае?
  
  "Я быў толькі—"
  
  “Чаму вы не пытаецеся ў мяне, што я думаю? Я адказваю за гэтую справу, а не Шэрлак Холмс. Гэта мая юрысдыкцыя, а не яго. Ці ты сапраўды верыш гэтаму болвану, што ён найвялікшы дэтэктыў у свеце?
  
  “ Супакойся, Джон. Я не сцвярджала, што ён лепшы шпік або што ў яго больш шанцаў, чым у цябе, дакапацца да сутнасці таямніцы. Яна смерила яго адным з сваіх аналітычных поглядаў. "Гэта гучыць так, як быццам гэты чалавек пагражае табе".
  
  “ Пагражалі? Такія, як гэты газавы мяшок?
  
  “ У цябе няма для гэтага прычын.
  
  “Менавіта. Наогул без прычыны".
  
  “ Я проста хацеў даведацца, ці не гаварылі вы з ім, не ці дзяліліся думкамі і ідэямі.
  
  "Мне не патрэбныя яго думкі і ўяўленні, каб разгадаць гэтую галаваломку".
  
  “ Ці значыць гэта, што ў цябе ёсць тэорыя?
  
  “У мяне ёсць. Добры, моцны". На самай справе, ён усё яшчэ быў трохі аморфным, але ёй не трэба гэтага ведаць.
  
  "Ну і што?"
  
  “Мне трэба яшчэ некалькі фактаў, перш чым я буду гатовы абмеркаваць гэта, фактаў, якія вы можаце здабыць для мяне. Дадзеныя аб Эндру Костейне, напрыклад, з акцэнтам на яго фінансавае становішча. І, па-другое, купляў ён пісталет у працягу апошніх двух-трох дзён, у прыватнасці, рэвальвер Forehand & Wadsworth 38—га калібра. Калі так, то, хутчэй за ўсё, гэта было ў зброевым краме непадалёк ад яго юрыдычнай канторы.
  
  "І што ты будзеш рабіць?"
  
  “Палюем на Фінта Браўна. Цяпер у нас ёсць зачэпка, ласкава прадастаўленая Эзрой Блуфилдом праз аднаго з яго паслугачоў". Ён распавёў ёй аб тэлефонным зносінах.
  
  "А," сказала яна, "наш стары сябар Лютар Даф".
  
  “Адно з самых лёгкіх яек, якія можна разбіць ў горадзе. Фінт Браўн не змог бы выбраць лепшага фехтавальшчыка для нашых мэтаў".
  
  “ Пры ўмове, што Даф ведае яго месцазнаходжанне. Прытулак павінна быць глыбокім, інакш кантакты Блуфилда таксама даведаліся б пра гэта. Час цяпер працуе супраць нас, Джон. Калі Спрытняга пачаў забіраць здабычу, атрыманую ў выніку сваіх крадзяжоў з узломам, гэта павінна азначаць, што ён рыхтуецца адправіцца на ламмас.
  
  - Адзінае месца, куды адправіцца йегг, - змрочна сказаў Квинканнон, - гэта камера гарадской турмы.
  
  “ Тады адпраўляйся. Калі пашанцуе, у цябе будзе Доджэр Браўн, а ў мяне будуць дадзеныя Костейна да закрыцця бізнесу.
  
  Ён кіўнуў і пацягнуўся за кацялком. Калі пашанцуе, у яго таксама будзе разгадка забойствы і знікненні да канца дня. Так, клянуся Годфры, і атрымліваю велізарнае задавальненне ад таго, што выкарыстоўваю яго, каб плюнуць у вачэй містэру Шэрлаку Холмсу.
  
  
  
  10
  
  Антыкварны магазін Лютэра Дафі быў перапоўнены сярод аналагічных устаноў у другім квартале Макалистер-стрыт на захад ад Ван-Неса. У ім, па словах яго ўладальніка, былі "цацанкі і дзівоцтва ўсіх тыпаў і апісанняў, якія належаць да кожнай культуры і кожнай нацыі — новыя, старыя, сціплыя, экзатычныя". Карацей кажучы, ён быў поўны хламу. Гэта быў чацвёрты візіт Квинкэннона у гэта ўстанова, усё па прафесійных справах, і ён яшчэ не бачыў ні аднаго кліента. Магчыма, Даф час ад часу прадаваў што-небудзь з сваёй ежы, але калі так, то гэта было выпадкова і практычна без намаганняў з яго боку. Дзе ён знайшоў свой інвентар, заставалася загадкай; усё, што хто-небудзь ведаў напэўна, так гэта тое, што ён быў у яго і рэдка, калі наогул калі-небудзь дадаваў новыя прадметы да пыльному, заплесневелому інвентару.
  
  Асноўнай прафесіяй Дафі быў зборшчык крадзенага. Узломшчыкі, каробачнікі, кішэннікі і іншыя нягоднікі паўсюль пракладалі сабе шлях да яго дзверы. Як і іншыя фехтавальшчыкі, ён заяўляў, што прапануе сваім калегам-злодзеям сумленную здзелку: палову таго, што ён чакаў атрымаць ад перапродажу любога канкрэтнага прадмета. На самай справе, яго ўяўленне аб суадносінах пяцьдзесят на пяцьдзесят было падобна таму, каб пакласці свінцовы даляр на бубен Арміі Выратавання і папрасіць пяцьдзесят цэнтаў рэшты. Ён атрымліваў 75-працэнтную долю ад большай часткі здабычы, яшчэ большы працэнт ад найбольш даверлівых і якіх у роспачы яго пастаўшчыкоў. Крадзенае зброю ўсіх тыпаў было яго спецыяльнасцю — досыць часта з прыбыткам у 80-90 працэнтаў. Магазін мясной нарэзкі мог прапанаваць злодзею больш наяўных грошай, але ўладальнікі крамаў наносілі на пісталеты свае пазнакі, якія, як было вядома, выводзілі паліцыю прама на крыніцу. Такім чынам, уладальнікі лавак лічыліся прыслужнікамі ката, і ашуканцы пазбягалі іх, аддаючы перавагу атрымліваць меншую, але больш бяспечную прыбытак ад такіх людзей, як Лютэр Даф.
  
  Нягледзячы на тое, што Даф быў добра вядомы ў сваёй прафесіі, яму нейкім чынам удалося пазбегнуць судовага пераследу. Гэты факт быў адначасова моцнай рэкламай і яго ахілесавай пятай. Ён адчуваў жах перад арыштам і турэмным зняволеннем і ў выніку падвяргаўся запалохванню. Квинканнон прытрымліваўся думкі, што Даф хутчэй прадаў бы сваю маці, калі б яна ў яго была, і ўсю сваю радню, чым правёў бы адну ноч ва ўладзе гарадскога турэмнага наглядчыка.
  
  Званочак над дзвярыма немузыкально бразнуў, калі Квинкэннон увайшоў у краму. У той жа міг змешаныя пахі пылу, цвілі і павольнага раскладання защекотали яго ноздры. Ён павольна прасоўваўся па цьмяна асветленым памяшканні, абыходзячы дзіўную мешаніну мэблі, якая ўключала кітайскі гардэроб, упрыгожаны агнядышнага драконамі, куфар з цірольскай хвоі, іспанскі трапезнай стол, окованный меддзю куфар "пірацкія скарбы" ад Madgascar. Ён мінуў паліцы з раз'едзенымі чарвякамі кнігамі, груду трупаў, якія калі-то былі гадзінамі, пудзіла лінялага ласкі, артылерыйскі горн, карабельны секстант і пабітую мармуровую надмагільную пліту з высечанай на ёй імем ХОРС-ШАЙ ХАЛЛОРАН.
  
  Калі ён наблізіўся да доўгага прылаўка ў глыбіні залы, зацвілыя парцьеры з дамаста рассунуліся, і з'явіўся ухмыляющийся Лютар Даф. Ён быў невысокі, кругленькі, лысаваты, гадоў пяцідзесяці з невялікім і прыкладна такі ж апетытны, як пратухлае вустрыца. Ён насіў хітрасць і прадажнасць гэтак жа адкрыта, як падвязкі на рукавах і казырок ліхвяра на лбе. Ўсмешка і раптоўнасць яго з'яўлення прымусілі Квинканнона, як заўсёды, падумаць аб тролле, выскакивающем перад неасцярожным путником.
  
  "Прывітанне, прывітанне, прывітанне", - сказаў троль. "Што я магу зрабіць для ... awk!"
  
  Гук, падобны на сдавленную курыцу, быў вынікам таго, што ён даведаўся Квинканнона. Ўхмылка знікла, змяніўшыся нервовым страхам. Ён апурыста стаяў і кідаў погляды куды заўгодна, толькі не ў вочы Квинканнону праз прылавак.
  
  
  
  “ Як пажываеш, Лютэр? - Ветліва спытаў Квинканнон.
  
  "Ах... Ну і добра, ну і добра".
  
  “ Спадзяюся, праблем са здароўем няма?
  
  "Няма, няма, ніякіх, у выдатнай форме".
  
  “ Здаровае цела, чыстае сэрца?
  
  "Ах, ну, ах..."
  
  “ Але мы жывем у суровым і ненадзейным свеце, а, Лютэр? Хвароба можа нагнаць ў любы момант. Няшчасныя выпадкі таксама бываюць.
  
  “ Няшчасныя выпадкі?
  
  “Жудасныя, калечаць няшчасныя выпадкі. Патрабуецца доўгі знаходжанне ў бальніцы".
  
  У краме было холадна, але твар Дафі ўжо было вільготным. Ён дастаў насоўку з цёмнымі крапінкамі і нервова пачаў выціраць лоб.
  
  “Вядома, ёсць рэчы і горай, чым хваробы і няшчасныя выпадкі. Гэта значыць горш для некаторых. Напрыклад, для тых, хто пакутуе клаўстрафобіяй".
  
  "Claustro ... што?"
  
  “Жудасны страх апынуцца зачыненым ў маленькіх замкнёных прасторах. Напрыклад, у турэмнай камеры".
  
  "Ого", - сказаў троль. Дрыжыкі прайшла па яго целе.
  
  “Такі чалавек моцна пацярпеў бы пры такіх абставінах. Мне б не хацелася, каб гэта адбылося, тым больш што гэтага можна было лёгка пазбегнуць ".
  
  "Ах..."
  
  Квинкэннон адлюстраваў паблажлівую ўсмешку. “Ну, хопіць пра гэта, добра? Пяройдзем да прычыне майго ранішняга званка. Мне патрэбна невялікая інфармацыя, якую, я мяркую, вы можаце даць".
  
  "Ах..."
  
  “ Так атрымалася, што ў мяне тэрміновая справа да хлопцу па імя Доджэр Браўн. Аднак, падобна, ён знік з выгляду.
  
  “ Доджэр Браўн?
  
  “ Той самы. Заўсёднік вінных крам, гулец і рабаўнік па прафесіі. Наколькі я разумею, вы нядаўна мелі з ім справу.
  
  “Нядаўнія здзелкі? Не, вы памыляецеся..."
  
  “Зараз, зараз, Лютар. Турэмныя камеры халодныя і непрыемныя, памятай. І вельмі, вельмі маленькія".
  
  Даф закруціўся. “ Якое, э-э, якое ў цябе да яго справа?
  
  
  
  “ Мой і ні адзін з вашых. Усё, што вам трэба зрабіць, гэта сказаць мне, дзе я магу яго знайсці.
  
  "Ах..."
  
  “ Вы павінны мець нейкае ўяўленне пра яго месцазнаходжанне. Усмешка знікла з твару Квинканнона, яго голас стаў больш жорсткім. “ Вам не варта было б адчуваць маё цярпенне.
  
  "О, ах, я б не стаў, я не буду". Даф аблізаў тонкія вусны. “Магчыма, гэта ідэя. Магчымасць. Вы не скажаце, дзе вы пачулі?"
  
  “ Ніхто, акрамя нас, не павінен ведаць аб нашым маленькім размове.
  
  “ Ну, э-э ... У яго ёсць стрыечны брат, рыбак па імя Солти Джым.
  
  - А цяпер ведае? Для Квинкэннона гэта было навіной; у дасье Фінта Браўна нічога не гаварылася аб жывым сваяку.
  
  - Вядома, што Доджэр час ад часу спаў з ім, - сказаў Даф. Так, а, так я чуў па радыё.
  
  “ Дзе гэты Салёны Джым вешае сваю кепку? Рыбацкая прыстань?
  
  “ Няма. Праз заліў ... на гарадской прыстані Окленда. Ён, ах, ён займаецца гандлем вустрыцамі.
  
  - Назва яго лодкі? - спытаў я.
  
  “ Што-небудзь з вустрыцамі. Гэта ўсё, што я магу вам сказаць.
  
  "Дастаткова добра," сказаў Квинкэннон. “ Цяпер пяройдзем да іншых пытаннях. Вы нядаўна прадалі "Доджеру" рэвальвер, новы ці стары?
  
  “ Рэвальвер? Няма. Ні ў якім выпадку.
  
  "Лепш б гэта не было хлуснёй".
  
  “ Гэта не так! Клянуся, я не прадаваў яму ніякага зброі.
  
  “ Значыць, ён браў толькі наяўныя за ўсе тавары, якія прывозіў вам.
  
  “Я не... э-э... разумею, аб чым вы. Так, ён прыходзіў да мяне, але толькі для таго, каб абмеркаваць продаж пэўнай уласнасці ..."
  
  Квинканнон зноў усміхнуўся, выцягнуў свой цёмна-сіні кольт і паклаў зброю на стальніцу паміж імі. “ Ты што-то казаў?
  
  "Авк".
  
  “Не, справа не ў гэтым. Вы збіраліся ідэнтыфікаваць прадметы, якія набылі ў Доджера Браўна. Фактычна, у духу супрацоўніцтва і сяброўскіх адносін паміж намі, вы збіраліся паказаць мне гэтыя прадметы ".
  
  Троль праглынуў, дзіўна нагадваючы карову, проглатывающую сваю жуйку. Ён тузануўся, паглядзеў на пісталет, прыкусіў ніжнюю губу, як пацук, грызущая сыр.
  
  
  
  Квинкэннон ўзяў "Кольт ВМС" і нядбайна трымаў яго ў руцэ, накіраваўшы рулю ў напрамку правага вочы Дафі. "Маё час дорага, Лютар," сказаў ён. "А твой хутка заканчваецца".
  
  Троль рэзка павярнуўся і ступіў за парцьеру. Квинкэннон пераскочыў праз прылавак і рушыў услед за ім у неверагодна загрувашчаны кабінет, асветлены алейнай лямпай. Мноства прадметаў покрыва паверхню бачыла віды пісьмовага стала на колцах; скрынкі і абгорткі валяліся на падлозе; груды незвычайнага ненадзейна пагойдваліся на пары сталоў на кіпцюрыстыя лапах. У адным куце стаяў вялікі і даволі новы сейф Мослера. Даф азірнуўся на Квинкэннона, заўважыў выраз яго твару і неахвотна прыступіў да адкрыцця сейфа. Ён паспрабаваў захіліць вантробы сваім целам, але Квинканнон маячыў ззаду, назіраючы за рукамі троля, перебиравшими змесціва.
  
  "Калі я даведаюся, што ты адмовіўся хаця б адтэрміноўкі ад арышту," папярэдзіў яго Квинканнон, - я нанясу цябе візіт у адказ, які і напалову не будзе такім прыемным, як гэты.
  
  Даф уздыхнуў і дастаў замшавы мяшочак, які аддаў з яшчэ большай неахвотай. Квинкэннон прыбраў кольт у кабуру і вытрас змесціва мяшочка на далонь. Адна брошка, абсыпаная рубінамі, дзве пары завушніц з рубінамі і дыяментавая брошка.
  
  “Гэта толькі малая частка даходаў "Доджера", здабытых несумленным шляхам. Дзе астатняе?"
  
  “Я не ведаю. Клянуся, гэта ўсё, што ён мне прынёс!"
  
  "Калі ён быў тут?"
  
  “ Учора раніцай. Ён сказаў, што ў яго ёсць яшчэ, што ён прывязе іх праз дзень ці два, але з тых часоў я яго не бачыў.
  
  “ Колькі вы заплацілі за прывілей набыць гэтыя цацанкі?
  
  “ Дзвесце даляраў. Ён, э-э, падобна, думаў, што яны стаяць больш, але ўзяў наяўныя. Ён, падобна, спяшаўся.
  
  “ Так? Ён быў напалоханы, ці не так?
  
  “Няма. Нецярплівы, ўсхваляваны чым-то. Увесь у пене".
  
  “ Ён даў вам прадстаўленне аб тым, што выклікала павышэнне яго крывянага ціску?
  
  “ Ніякіх. Ён схапіў наяўныя і выбег.
  
  Квинканнон кіўнуў. Ён вярнуў каштоўнасці ў мяшочак, а мяшочак сунуў у кішэню паліто.
  
  "Сюды, зараз жа!" - закрычаў троль. "Вы не можаце ... Гэта мая ўласнасць!"
  
  
  
  “ Не, гэта не ён. Не ваш і не Фінта Браўна. Гэтыя бенгальскія агні належаць суддзі Адаму Уинтропу, першай ахвяры рабавання Фінта. Не хвалюйцеся, я паклапачуся аб тым, каб яны былі вернутыя суддзі ў цэласці і захаванасці разам з вашымі віншаваннямі.
  
  Даф выглядаў так, нібы вось-вось разрыдается.
  
  "Ого," сказаў ён.
  
  
  
  11
  
  Трамвай даставіў Квинканнона да будынка паромнай пераправы ля падножжа Маркет-стрыт. Паромы ў Іст-Бэй адпраўляліся кожныя дваццаць-трыццаць хвілін, і ён прыбыў як раз своечасова, каб паспець на адзін з параходаў "Саутерн Пасифик". Промозглым паўгадзіны пазней ён сышоў на бераг разам з іншымі пасажырамі і накіраваўся ўверх па вусця ракі да гарадской прыстані Окленда.
  
  Гэта месца ўяўляла сабой сумесь маляўнічага і ўбогага: арктычныя китобои, кітайскія джонкі, грэцкія рыбацкія лодкі, ветразнікі янкі, грузавыя суда з сумнеўнай рэпутацыяй, шаланды, шлюпы, креветочным промыслы, вустрычны лодкі, плывучыя хаты; доўгія шэрагі складоў, загрувашчаны тут і там лачугами, пабудаванымі з абломкаў або з разабраных караблёў; і доўгія бясплодныя пясчаныя водмелі. Ён па чарзе падышоў да тром мужчынам, каб спытаць, дзе гандляр вустрыцамі па імя Солти Джым, уладальнік лодкі пад назвай "Нешта вустрычнага". Першыя двое альбо не ведалі, альбо не захацелі гаварыць, але трэці, сварлівы стары марак у "Тэм о'браэн Шантере", нацягнутым на вушы, які сядзеў, прыхінуўшыся да жалезнай перакладзіне, з напалову починенной рыбалоўнай сеткай на каленях, ведаў Салёнага Джыма дастаткова добра. І ён, відавочна, яму не падабаўся. Ён скрывіў твар і плюнуў за борт.
  
  "Салёны Джым О'браэн Бэннон, - сказаў ён, - ніякай не аматар вустрыц".
  
  “ Няма? Хто ён такі?
  
  “ Чортаў вустрычнага пірат, вось хто.
  
  "Сапраўды, замешаны ў гандлі вустрыцамі", - сарданічнай падумаў Квинканнон. Аднойчы ў яго была сутычка з вустрычны піратамі, і ён не адчуваў задавальнення ад паўторнага прадстаўлення. Яны былі цынга, адкідамі прыбярэжных вод — значна горш, чым кітайскія налётчыкі на крэветак або грэцкія браканьеры на ласося. Падчас першага чэрвеньскага паводкі цэлая флатылія з іх накіроўвалася ўніз па заліва да выспы Аспарагус, каб зладзіць рэйдавыя групы на градках. І вялікая частка ўраджаю была б скрадзеная, нягледзячы на намаганні Рыбнай патруля і прыватных агентаў, такіх як Квинканнон. Адзінае, што стрымлівала піратаў ад ўсталявання поўнага кантролю над водамі заліва, - гэта іх ўласная зласлівасць. Рэгулярнае ўжыванне алкаголю і опіуму ў спалучэнні з подласцю прывяло да многіх парэзах і мноства трупаў у пяшчаных кар'ерах.
  
  "Чаму ты шукаеш такіх, як Солти Джым О'браэн Бэннон?" - спытаў стары. "Ты не збіраешся далучыцца да яго, ці не так?"
  
  “ На гэта няма ніякіх шанцаў. Я не палюю за ім.
  
  “ Тады хто ж?
  
  “ Яго стрыечны брат, Фінт Браўн. Ведаеце гэтага хлопца?
  
  “ Не магу сказаць, што люблю. І не хачу, калі ў яго такое ж чорнае сэрца, як у Салёнага Джыма.
  
  "Магчыма, так яно і ёсць".
  
  “ У чым яго выкрут? Ён бо не чарговы пірат, ці не так?
  
  "Узломшчык".
  
  “А ты хто такі? У цябе погляд і пытанні хапугі".
  
  “ Паліцэйскі? Квинкэннон быў трошкі абражаны. “ Паляўнічы на людзей, той, хто ідзе па следзе, больш падобна на гэта. Дзе Салёны Джым трымае сваю лодку? Дзе-то паблізу?
  
  “ Чорт вазьмі. Ён бы не асмеліўся. Ён кідае якар у прыстані Дэвіса. Не швартуйся з-за страху, што хто-небудзь ноччу пракрадзецца на борт і заб'е яго ў сне.
  
  "Як яе клічуць?" - спытаў я.
  
  “Лавец вустрыц. Ну хіба гэта не смешна?"
  
  "Ён жыве за яе кошт, ці не так?"
  
  “Ён ведае. Магчыма, ты знойдзеш яго там цяпер, але калі ты гэта зробіш, цябе лепш насіць з сабой пісталет і не саромецца ім карыстацца ".
  
  Квинкэннон накіраваўся да прыстані Дэвіса. У суседнім заліве стаяла на якары некалькі шлюпов і шхун, іх было так шмат, што ён, не губляючы часу, спрабаваў знайсці Лаўца вустрыц. Юнак у лахманах, які лавіў рыбу ручной вудай ля прычала, апазнаў яго; юнак таксама пагадзіўся арандаваць Квинканнону яго ўласную залатанную лодку, выкінутую на бераг у приливном глеі ў пяцідзесяці удилищах ад яго. У адрозненне ад старога рыбака, хлопчык, здавалася, быў уражаны тым, што Квинканнон накіроўваўся пагаварыць з Салёным Джымам, вустрычнага піратам; у яго вачах свяцілася пакланенне перад героем. Квинкэннон здушыў жаданне убіць у яго трохі здаровага сэнсу. Нельга спадзявацца прымусіць усіх ісці прамым шляхам. Акрамя таго, новае пакаленне ашуканцаў азначала далейшае росквіт Карпентера і Квинкэннона, Прафесійных дэтэктыўных службаў, аж да яго і Сабіны старэчай прыдуркаватасці.
  
  Ён паклаў сваю сумку ў лодку і паплыў да Ловцу вустрыц. Гэта быў прыстойных памераў шлюп з невялікай каютой пасярэдзіне, грот-быў згорнуты ветразь, корпус меў патрэбу ў афарбоўцы, але ў астатнім знаходзіўся ў добрым стане. На палубе нікога не было, але з каюты даносілася нестройное дрынканне банджа. Ён налягаў на вёслы да тых часоў, пакуль не змог прычаліць да сумнеўнай вяслярны лодцы, прывязанай да трапа Джэйкаба па левым борце. Ён прывязаў маляра ялика да іншай перакладзіне, выхапіў свой цёмна-сіні кольт і хутка узлез на борт.
  
  Гулец на банджа пачуў ці адчуў яго прысутнасць; інструмент зазвінеў і змоўк, а праз імгненне дзверы кабіны расчыніліся, і адтуль выйшаў чалавек, падобны на мядзведзя, аголены па пояс, з страховачным штыром, заціснутым у руцэ. Квинкэннон раўнуў: "Стаяць смірна!" - і ўскінуў пісталет. Хлопец рэзка спыніўся, міргаючы і хмурачыся. Яму было за трыццаць, у яго была клочковатая барада і валасы, свисавшие зблытанымі вяроўкамі. Халодны вецер з заліва садзьмуў з яго пахі доктара Хола і цела такой моцнай хваляй, што ноздры Квинкэннона зашчыпаць ў мэтах самаабароны.
  
  “ Хто ты, у імя туманнага пекла, такі?
  
  “ Маё імя для цябе не мае значэння. Кінь зброю.
  
  "А?"
  
  “ Страховачны загваздка. Кінь яго, Джым.
  
  Салёны Джым ўтаропіўся на яго, паціраючы свабоднай рукой сваю клочковатую бараду, яго рот быў адкрыты па меншай меры, на два цалі — ладная падабенства пускающего сліны ідыёта. “Што за ідэя прыплыла на маёй лодцы? Ты ж не гробаны Рыбны патруль".
  
  “ Мне патрэбен твой стрыечны брат, а не ты.
  
  "Стрыечны брат?"
  
  “ Фінт Браўн. Калі ён тут, выкліч яго. Калі няма, скажы, дзе я магу яго знайсці.
  
  “ Я табе нічога не збіраюся расказваць.
  
  “ Ты зробіш гэта, ці знойдзеш свінцовую дробинку, захраслі ў цябе ў шкуры.
  
  Маленькія зласлівыя вочкі вустрычнага пірата звузіліся да щелочек. Ён зрабіў крок наперад і сказаў з п'янай ваяўнічасцю: "Клянуся гаром, ніхто не збіраецца страляць у мяне на маёй уласнай лодцы".
  
  “ Я папярэджваю цябе, Джым. Кінь зброю і не варушыся, ці...
  
  Салёны Джым быў занадта бязмозглым і занадта моцна п'яным, каб спалохацца. Ён глуха зароў, падняў страховачны загваздка і кінуўся ў нязграбную атаку.
  
  У Квинканнона не было ні найменшага жадання прычыняць шкоду, калі гэтага можна было пазбегнуць. Ён зрабіў два хуткіх кроку наперад і моцна ткнуў марское рулю кольта прама ў грудзі пірата. Салёны Джым сказаў: "Уфф!" - і скончыў пасярэдзіне, як лук лучніка. Ўдар пазбавіў сілы яго опущенную руку; страховачны загваздка больш ці менш бясшкодна аддзяліўся ад мясістай часткі пляча Квинкэннона. Яшчэ адзін удар кольтом, за якім рушыў услед хуткі зваротны ўзмах зброі - трука, якім ён навучыўся ў свайго бацькі, - і моцны ўдар рукаяццю па верхавіне пустога чэрапа пірата. Пачулася яшчэ адно задаволены "Уфф!", пасля чаго Салёны Джым расцягнуўся на пакрытай луской палубе, каб задрамаць. Даволі дзіўна, што ён нават пачаў выдаваць храпящие гукі.
  
  Квинкэннон пхнуў яго наском чаравіка; дрымота і храп не слабелі. Ён прыбраў кольт у кабуру і пачаў абшукваць ніколі не стиранные штаны і кашулю мужчыны. Гэта не прынесла яму нічога, акрамя мяшка "Бул Дарем", нейкіх папер і зашмальцаванай французскай паштоўкі, якая не мае ніякіх мастацкіх вартасцяў.
  
  Ён падабраў страховачны загваздка і выкінуў яго за борт. Пацёрты рэмень, які падтрымліваў штаны пірата, служыў для таго, каб звязаць яму рукі за спіной. Затым Квинканнон пераступіў праз які ляжыць без свядомасці мужчыну і увайшоў у каюту.
  
  
  
  
  
  Ён бываў у джунглях валацугаў і ў опіумныя прытонах, дзе было больш ахайна і не так пахла. Дыхаючы ротам, ён агледзеў наваколле. З самага пачатку было відавочна, што тут нядаўна жылі двое мужчын. На кожнай з двух ложкаў былі скамечана смярдзючыя коўдры, а таксама стаялі пустыя бутэлькі з-пад таннага і моцнага віскі "Доктар Хол", відавочна, "Салёны напой Джыма", і пустыя бутэлькі з-пад соку для ног, які так любіў Фінт Браўн. Аднак на камбузном стале стаялі рэшткі адзінага стравы - тушеные вустрыцы і хлеб на заквасцы, адна бляшаная кававая гуртка, адзін брудны шклянку і адна бутэлька "Доктара Хола".
  
  Пад адной з ложкаў стаяў кардонны чамадан. Квинкэннон выцягнуў яго, паклаў на коўдры, пстрыкнуў танным замкам лязом свайго кішэннага нажа і прагледзеў змесціва. Танная адзенне Джона, занадта маленькага памеру, каб падысці Салёным Джыму. Цыратовы сумка, у якой ляжаў набор адмычак і іншых інструментаў для ўзлому. Стары рэвальвер "Сміт і Вессон", загорнуты ў тканіну, незаряженный, без бачных слядоў патронаў. І крамнінны мяшок пабольш, падбіты лямцом, які абуральна бразнуў, калі ён яго выцягнуў. Калі ён перавярнуў мяшок на коўдру, адтуль пасыпаліся разнастайныя ўпрыгажэнні, гадзіны, маленькія сярэбраныя і залатыя цацанкі. Заробак! Хуткі падлік паказаў яму, што ўсё скрадзенае ў выніку першых трох рабаванняў знаходзіцца ў яго.
  
  У чамадане быў яшчэ адзін цікавы прадмет, які ён прапусціў пры першым поглядзе. Ён ляжаў на дне, асабовым бокам уніз, зачапіўшыся за адарваны куток. Ён вывудзіў яго, перавярнуў. Візітная картка, памятыя, з паметкай ад вялікага пальца, але не такая, якую насіў ён сам. Ён і раней бачыў такія стрыманыя рэкламныя аб'явы; яны сталі больш-менш звычайнай з'явай у закусачных на ўскраіне горада, якія раздавалі найбольш прадпрымальныя дзелавыя жанчыны ў акрузе. На гэтай было напісана:
  
  
  СКРЫПКА , ДЗІ - ДЗІ - ДЗІ
  
  
  
  Міс Лэтаў Кэрью Ўяўляе Багатых Прыгажунь з Экзатычных краін
  
  
  
  MAISON DE JOIE 244 O'bil FARRELL STREET
  
  
  Так, так, падумаў Квинкэннон. Дык вось чаму ты ўчора так прагнуў наяўных, юны нягоднік? І чаму ты не правёў мінулую ноч у гэтай бруднай ванне?
  
  Ён задумаўся. Ці павінен ён чакаць там вяртання Фінта? Або яму варта спадзявацца, што яго здабыча не толькі падвысіла яго густ да публічных дамах, але і працягвае павышаць? Яго інстынкты паказвалі на апошняе. Яго давер да іх і агіду да перспектыве доўгага чування — магчыма, вельмі доўгага — у кампаніі Салёнага Джыма О'браэн Бэннона хутка прынялі рашэнне.
  
  Ён зноў сабраў рэчы і, сунуўшы ў кішэню, выйшаў на палубу з рэвальверам Доджера у руцэ. Салёны Джым ўсё яшчэ быў не ў сабе, але пачаў патроху прыходзіць у сябе. Квинканнон пакінуў яго звязаным, кінуў рэвальвер у заліў і яшчэ больш павялічыў сваю стаўку, адвязаўшы і пусціўшы лодку па плыні. Затым, насвістваючы "Вялікія коні півавара мяне не пераедуць", адну з сваіх любімых песень аб цвярозасці, ён залез у арандаванае судна і пачаў хутка веславаць назад да прыстані.
  
  
  
  
  
  12
  
  Раён, вядомы як Аптаун Тендерлойн, быў агменем граху, больш высакародным і абачлівым, чым Берберийское ўзбярэжжа, і абслугоўваў больш за гуллівых рэспектабельных гараджан горада. Ён размяшчаўся на вуліцах Тарцы, Эдзі, Эліс, О'браэн Фарэл, якія па дыяганалі адыходзілі ад Рынку. Тут квітнелі некаторыя з лепшых рэстаранаў, салуноў і вар'етэ Сан-Францыска - частка кактэйльных маршруту, які па вечарах прыцягваў арыстакратыю ў мантыях і шаўковых капелюшах. Прыгожа апранутыя маладыя жанчыны дэфілявалі па рынку ў вячэрнія гадзіны, многія з іх былі апранутыя ў фіялкі, прышпіленыя да жакетам, і яркія баа з пёраў на шыі, якія выдавалі ў дасведчаных людзей іх як спартыўных лэдзі. Мужчыны ўсіх узростаў весела перад тытунёвымі крамамі і салуне, аддаючыся занятку, якому пры выпадку ішоў і сам Квинканнон, вядомаму як "складанне пюрэ": глазению і флірту з выстаўлялі сябе напаказ дамамі як лёгкай, так і добра ахоўнай цноты.
  
  Там таксама квітнелі жылыя дамы, прычым настолькі адкрыта, што рэфармісцкія элементы пачалі праводзіць сур'ёзную кампанію па ачыстцы тэрыторыі. Самай вядомай была тая, якой кіравала міс Бэс Хол, "Каралева О'браэн Фарэл-стрыт", усе дзяўчаты якой, як казалі, былі бландынкамі і валодалі рэдкімі талентамі ў сваёй прафесіі. Лэтаў Кэрью і яе скрыпачка ды Ды былі ў другім шэрагу саперніц Бэс, якія спецыялізаваліся на дамах іншых культур і розных адценняў скуры.
  
  Вячэрні парад яшчэ не пачаўся, калі Квинкэннон выйшаў з трамвая на Маркет-стрыт на О'браэн Фарэл-стрыт, у кішэнях у яго ўжо не было нарабаванага; ён заехаў у "Карпэнтэр і Квинкэннон, Прафесійныя дэтэктыўныя службы" і замкнуў усё гэта ў офісны сейф. Над ім, калі ён шпацыраваў па драўляным тратуары, да тэлефонных правадах чаплялася ніжняе бялізну з фальбонамі - яшчэ адзін від рэкламы, якая распаўсюджваецца насельнікамі дамоў з зачыненымі аканіцамі ўздоўж маршруту. Гэта таксама шакавала і справакавала рэфарматараў. На паўдарогі да трэцяга кварталу ён спыніўся перад будынкам з простымі аканіцамі, на ўваходных дзвярах якога красаваліся лічбы 244. Маленькая неброская таблічка на сцяне вестыбюля пазалочанымі літарамі абвяшчала: "ФИДДЛ ДЗІ ДЗІ".
  
  Ўсмешлівая каляровая жанчына адчыніла дзверы ў адказ на яго званок і праводзіла яго ў багата абстаўлены гасціную, дзе ён адхіліў прапанову перакусіць і папрасіў аўдыенцыі ў міс Лэтаў Кэрью. Застаўшыся адзін, ён сеў у чырвонае плюшавае крэсла, ўцягнуў ноздрамі змяшаны водар ладану і пачулі і з прафесійным цікавасцю агледзеў пакой. Карункавыя фіранкі з малюнкам і чырвоныя аксамітныя парцьеры на зашторенных вокнах. Некалькі чырвоных плюшавых крэслаў і канапцы, столікі ў стылі ракако, лямпы з лалавымі заснямі, люстэркі ў пазалочаных рамах, карціны алеем з выявай экзатычна пачуццёвай аголенай натуры. Там жа было некалькі дэвізаў у рамках, адзін з якіх Квинкэннон мог прачытаць са свайго месца: "Калі б кожны мужчына быў гэтак жа верны сваёй краіне, як ён верны сваёй жонцы — Божа, дапамажы Злучаным Штатам" У цэлым, гасцёўня была падобная на гасціную Бэс Хол, несумненна, па дызайне, хоць і не была такой раскошнай або стыльнай. Ніхто не мог параўнацца з "жанчынай, якая лізнула Джона Л. Саллівана", калі справа даходзіла да экстравагантнасці.
  
  Праз пяць хвілін у пакой уварвалася Лэтаў Кэрью. Квинкэннон міргнуў і з цяжкасцю ўтрымаўся ад таго, каб у яго адвісла сківіца; яму не раз апісвалі міс Лэтаў, але гэта быў яго першы погляд на яе ў плоці. І там было вельмі шмат плоці. Яна больш за ўсё нагадвала гіганцкага херувіма, ружовага, надзьмутага і накрашенного, апранутага ў бела-ружовае шоўк, з спадальнымі баа з ружовых пёраў і воблакам салодкіх духоў, якія пагражалі выцесніць кісларод, які застаўся некранутым пачулі і ладанам.
  
  “ Сардэчна запрашаем, сэр, сардэчна запрашаем у Фиддл-Ды-Ды, дом многіх абаяльных прыгажунь з экзатычных краін. Я ўладальніца, міс Лэтаў Кэрью.
  
  Квинкэннон зноў міргнуў. Голас мадам быў ціхім і пранізлівым, не нашмат гучней мышынага піску. Той факт, што ён зыходзіў ад такой гарыстай жанчыны, рабіў яго яшчэ больш дзіўным.
  
  “Што я магу для вас зрабіць, сэр? Не саромейцеся — прасіце, і вы атрымаеце. Задавальненне кожнага джэнтльмена - для мяне закон".
  
  “ Колькі тут кітайскіх дзяўчат? - спытаў я.
  
  “Ах, у вас ёсць густ да таямнічаму Ўсход. Толькі адна —Мін Той, з далёкага Шанхая, і яна самая папулярная, сэр, самая папулярная. Да жаль, у цяперашні час яна заручана".
  
  “ Як даўно яна заручана?
  
  "Прашу прабачэньня?"
  
  “ Магчыма, з учорашняга дня? Адзін і той жа мужчына — малады, хударлявы, чарнявы, які аддае перавагу чырвонае віно?
  
  - Адкуль вы гэта ведаеце? - падазрона спытала Лэтаў Кэрью.
  
  
  
  "Ён і цяпер усё яшчэ тут?"
  
  “ Выкажам здагадку, што так. Які ў цябе да яго інтарэс?
  
  Значыць, ён меў рацыю: фінт ўсё яшчэ ўздымалася. Яму ўдалося не ўсміхнуцца. “ Прафесіянал, - сказаў ён. “ Хлопец - злачынец, якога шукае паліцыя.
  
  Ліслівая пастава мадам выпарылася. "Аб Божа, толькі не кажы мне, што ты паліцэйскі".
  
  Ён гэтага не зрабіў; ён дазволіў ёй паверыць у гэта па свайму суроваму выразе асобы.
  
  "Чорт вазьмі!" - сказала яна. “Вы не можаце пачакаць, пакуль ён сыдзе, перш чым арыштоўваць яго? У мяне наверсе ёсць іншыя кліенты. І я заплаціла за хабар на гэтым тыдні, як заўсёды ..."
  
  “ У якім пакоі жыве Мін Той?
  
  "Там жа не будзе стральбы, ці не так?"
  
  “ Не, калі гэтага можна пазбегнуць.
  
  “Калі будзе нанесены якой-небудзь шкоду, горад заплаціць за гэта, ці я падам у суд. Гэта ўключае плямы крыві на дыване, пасцельнай бялізне і мэблі ".
  
  “ У якой пакоі, Лэтаў?
  
  Яна пранізала яго доўгім затуманеным позіркам, перш чым піскнула: "Дзевяць", - і выпырхнуў з гасцінай.
  
  У калідоры доўгая, пакрытая дываном лесвіца вяла на другі паверх. Квинкэннон падняўся па ёй, трымаючы руку на цёмна-сінім кольте пад паліто. Пакоі з няцотнымі нумарамі знаходзіліся злева ад лесвіцы; перад дзвярыма з пазалочанай лічбай "9" ён спыніўся, прыслухоўваючыся. Знутры не даносілася ніякіх адрозных гукаў. Ён выцягнуў рэвальвер, націснуў на клямку і ўвайшоў у пакой, аформленую ў вычурном стылі кітайскіх драконаў, цьмяна асветленую ліхтарамі з рысавай паперы і прасякнутую водарам пахошчаў, запраўленыя віннымі парамі.
  
  Ён з задавальненнем адзначыў, што ў неадкладнай сутычцы не было неабходнасці. Доджэр Браўн лёг дагары на бліжэйшай баку ложка з балдахінам, апрануты ў запэцканы касцюм прафсаюза, з яго адкрытага рота даносіліся гучныя храпящие гукі. Дзяўчыне, якая сядзела побач з ім, было не больш дваццаці, з тонкімі рысамі асобы, яе прывабнасць псавалі цёмныя вочы, ужо такія ж старыя, як у Кейн. Яна саскочыла з ложка, нацягваючы свабодную шаўковую накідку на сваё худое цела, і паспяшалася туды, дзе стаяў Квинканнон. Калі яна і заўважыла яго аголенае зброю, гэта не зрабіла на яе бачнага ўражанні.
  
  "Занятая," сказала яна нараспеў, " занятая, занятая.
  
  “ Больш няма. Мне патрэбен ён, а не ты.
  
  "І што?" Маладыя-старыя вочы міргнулі некалькі разоў. "Скончылі?"
  
  "Скончана", - пагадзіўся ён. "Я вязу яго ў турму".
  
  
  
  Яна зразумела слова, і яно, здавалася, спадабалася ёй. Яна паглядзела на захропшага Фінта. "Віно," сказала яна з агідай.
  
  “ Я сам непітушчы.
  
  Мін Той сморщила нос. "Фу", - сказала яна і знікла хутка і бясшумна, як прывід.
  
  Квинканнон падышоў да ложка. Чатыры грубых штуршка, і Фінт Браўн перастаў храпці, а яго вочы расчыніліся. Некалькі секунд ён ляжаў нерухома, няўцямна ўзіраючыся ў твар, аселае над ім. Пазнаванне прыйшоў за імгненне да таго, як ён адным сутаргавым рухам падняўся з ложка і кінуўся да дзвярэй.
  
  Аднак на гэты раз Квинканнон быў гатовы да яго і яго хітрым выкрутаў. Ён схапіў прафсаюзнага дзеяча за гарлавіну і свабоднай рукой разгарнуў маленькага рабаўніка, спрытна пазбегнуць ўдару нагой у галёнка, шпурнуў яго спіной на скамечаную пасцель, апусціўся побач з ім на калені і ткнуў ствалом цёмна-сіняга кольта прама паміж яго налітых крывёю вочных яблыкаў. "Супакойся, хлопец," сказаў ён. - На гэты раз цябе абдурылі, і ты гэта ведаеш.
  
  Махляр, скасавурыўшы вочы на Жарабя, ведаў гэта напэўна. Уся барацьба і пясок імгненна пакінулі яго; ён ляжаў нерухомай лужынай, выраз хваравітага самаабвінавачанні сказіла яго лісіныя рысы.
  
  "Гэта я сам вінаваты", - сказаў ён сумным тонам, калі Квинканнон апранаў на яго кайданкі. “ Пасля таго, як ты ледзь не злавіў мяне мінулай ноччу, я зразумеў, што мне трэба было адразу ж сесці на гремучку ў Окленд-ярдс. З'ехаў на "ламмасе", замест таго каб прыйсці сюды.
  
  “ Так, і хай гэта паслужыць табе урокам, Фінт. Квинкэннон ўхмыльнуўся і глыбакадумна дадаў: "Самыя прадуманыя планы не заўсёды аказваюцца самымі прадуманымі".
  
  
  
  13
  
  Гарадская турма, размешчаная ў склепе Залы правасуддзя, была ажыўленым месцам, што сведчыла аб маштабах злачыннасці ў Сан-Францыска. І дасведчанаму воку Квинкэннона падалося, што звонку смярдзючых камер было столькі ж ашуканцаў, колькі і ўнутры. Карумпаваныя паліцэйскія, бедныя адвакаты, якія гандлююць за сталом аб вызваленні зняволеных, сквапныя наладчыкі, хлуслівыя паручыцелі ... На самай справе іх больш, чым сумленных афіцэраў і мужчын, якія абвінавачваюцца ў цяжкіх злачынствах, бродяжничестве, п'янства ў грамадскіх месцах і іншых правінах.
  
  Квинкэннон даставіў туды панурага і нетаварыскай Доджера Браўна і правёў большую частку непрыемнага гадзіны, размаўляючы са знаёмым афіцэрам і незнаёмым сяржантам на стойцы рэгістрацыі. Ён падпісаў скаргу ад імя страхавой кампаніі Great Western Insurance Company і перад сыходам паклапаціўся аб тым, каб Доджэр заставаўся зачыненым ў адной з камер да тых часоў, пакуль Джэксан Поллард і Great Western Insurance афіцыйна не аформяць абвінавачванне. Ён ведаў, што лепш не аддаваць нічога з скрадзенага; ён нават не згадаў, што яны былі ў яго распараджэнні. Каштоўныя рэчы дзіўным чынам знікалі з паліцэйскага сховішчы за ноч.
  
  Да таго часу, калі ён вярнуўся ў кантору Карпентера і Квинканнона, Прафесійных дэтэктыўных службаў, было ўжо далёка за поўдзень. Ён распавёў Сабіне аб падзеях дня, трохі падфарбаваць свае кароткія сутычкі з Салёным Джымам і Доджером Браўнам.
  
  "Ты занадта шмат чым рызыкуеш, Джон", - увещевала яна яго. “Аднойчы ты дорага заплаціш за такое неразважлівасць. Гэтак жа, як гэта зрабілі твой бацька і мой муж".
  
  Ён адмахнуўся ад гэтага. "Я маю намер памерці ў ложку ва ўзросце дзевяноста гадоў", - сказаў ён. "І не ў адзіноце".
  
  "Я не здзіўлюся, калі любая з гэтых хвал апынецца праўдай". Куткі яе рота злёгку выгнуліся. “ Я ўпэўнены, што вам не склала працы зарыентавацца ў гульні на Скрыпцы ды Ды.
  
  “ Што гэта значыць, мая дарагая?
  
  “ Толькі не кажы мне, што ты ніколі раней не бывала ў гасціных.
  
  "Толькі пры выкананні майго прафесійнага доўгу", - схлусіў ён.
  
  “ Калі гэта так, то пры ўсёй тваёй юрлівасці мне шкада выдатных паннаў Сан-Францыска.
  
  “ Я не прэтэндую на дабрачыннасць юных нявінніц. Толькі на добразычлівасць адной маладой і прыгожай удавы.
  
  “ Значыць, табе наканавана пражыць свае гады ў цэлібаце, як манаху. Фінт Браўн прызнаўся ў сваіх злачынствах?
  
  Квинканнон ўздыхнуў. Неўзаемнае запал, асабліва калі яна была такой чыстай, як у яго да Сабіне, была сумнай і годнай шкадавання рэччу. “Ён мала што мог сказаць пасля таго, як мы сышлі з "Скрыпкі ды Ды". Хлопец негаманлівы, Доджэр. Але здабыча, атрыманая ў выніку яго крадзяжоў з узломам, асудзіць яго ".
  
  “ Каштоўнасцяў Костейна не было сярод тых, што вы знайшлі?
  
  "Няма", - сказаў ён. "Але я знайду іх дастаткова хутка".
  
  
  
  "Яшчэ ёсць час адвезці партыю ў Грэйт Вестэрн і перадаць містэру Полларду," сказала Сабіна. “ Мне патэлефанаваць яму?
  
  “ Не, лепш пачакаць да заўтра.
  
  “Чаму? Поллард заходзіў раней, увесь у хваляванні. Яшчэ два пазову давялі яго цярпенне да мяжы ".
  
  “ Яшчэ двое?
  
  "Абодва пададзеныя сёння Пенелопой Костейн".
  
  “Адзін за колькасць яе зніклых каштоўнасцяў. Іншы?"
  
  “ У Костейнов таксама ёсць сумесны поліс страхавання жыцця з "Грэйт Вестэрн". На суму дваццаць пяць тысяч даляраў. Сабіна крыва ўсміхнулася. “ Удава не губляў часу дарма.
  
  "Што яна і зрабіла".
  
  “ Мне ўдалося супакоіць Поларда, але чым хутчэй ён даведаецца, што Фінт Браўн арыштаваны, а вернута нарабаванае, тым лепш для нас. Вы разлічваеце знайсці каштоўнасці Костейна сёння вечарам? Дык вось чаму ты хочаш пачакаць?
  
  "Гэта адна з прычын", - сказаў Квинкэннон, хоць гэта было не так.
  
  “ Іншы не стаў бы дакранацца Шэрлака Холмса, ці не так?
  
  "Што прымушае цябе так думаць?"
  
  “ Я ведаю цябе, Джон, значна лепш, чым ты думаеш.
  
  "Лухта", - сказаў ён і змяніў тэму. "Што вы даведаліся ў ходзе свайго сённяшняга расследавання?"
  
  Да таго часу, як Сабіна скончыла сваю справаздачу, барада яго флибустьера расцягнулася ў крывой усмешцы. “ Хуліган! Як я і падазраваў.
  
  "Ці азначае гэта, што ты разгадаў загадку?"
  
  “Гэта так. Усё, чаго мне цяпер не хапае, - гэта некалькіх нязначных дэталяў".
  
  “ Ну? Як быў забіты Эндру Костейн? Як Доджеру Браўну ўдалося збегчы з хаты?
  
  “ Не раней заўтрашняга раніцы, мілэдзі. Сустрэнемся ў дзевяць трыццаць у офісе Поларда. Тады вы пачуеце поўнае тлумачэнне.
  
  “ Ты зноў выводзіць мяне з сябе, Джон Квинкэннон. Чаму ты не можаш проста выкласці мне сутнасць цяпер?
  
  "Роўна ў дзевяць трыццаць," сказаў ён, яшчэ больш поддразнив яе д'ябальскім падміргваннем, і пайшоў.
  
  На Маркет-стрыт ён злавіў таксі. Ён нічога не еў з самага сняданку і быў па-зверску галодны, але спачатку трэба было выканаць важнае справа. Ён даў кіроўцу наёмнага таксі адрас доктара Калеб Аксминстера на Рускай ўзгорку.
  
  Прыкладна праз трыццаць хвілін ахмістрыня з совиными вачыма адкрыла парадную дзверы Аксминстеров і паведаміла яму, што доктар яшчэ не вярнуўся з аперацыі. Ззаду яе, дзе-то ў глыбіні дома, Квинкэннон чуў вясёлае, некалькі фантастычнае перабіранне скрыпічных струн — такі мелодыі ён ніколі раней не чуў. Ён сказаў: "Я прыйшоў пабачыцца з містэрам Шэрлакам Холмсам", - і працягнуў эканомцы адну з сваіх візітных картак. Яна забрала яе з сабой. Неўзабаве скрыпка змоўкла, і неўзабаве пасля гэтага вярнулася ахмістрыня, каб праводзіць яго ў гасціную побач з галоўнай гасцінай.
  
  Холмс зручна разваліўся ў крэсле, скрыпка стаяла на століку побач з ім. На каленях у яго была маленькая бутэлечка з празрыстай вадкасцю і сафьяновый футляр. Ён павітаўся з Квинкэнноном і папрасіў хвілінку пачакаць. Доўгімі, нервовымі пальцамі ён дастаў з футарала шпрыц для падскурных ін'екцый, напоўніў яго з флакона, адрэгулявалі іголку і закатаў левую абшэўку кашулі. На жилистом перадплечча і запясце Квинкэннон заўважыў незлічоныя сляды ўколаў. На яго вачах Холмс ўваткнуў іголку сабе ў руку, націснуў на поршань і адкінуўся на спінку крэсла з глыбокім уздыхам задавальнення.
  
  “ Што ў бутэльцы, Холмс? - спытаў я.
  
  Ангелец ўсміхнуўся. "Сяміадсоткавы раствор, - сказаў ён, - ласкава прадастаўлены доктарам Аксминстером".
  
  Квинканнону не трэба было пытацца аб дакладнай прыродзе сяміадсоткавага раствора. Ён паціснуў плячыма і пакінуў гэтае пытанне ў спакоі. У кожнага свой загана.
  
  "Што ж, мой паважаны калега," сказаў Холмс, - павінен сказаць, я рады, што вы прыйшлі. Я зьбіраюся адведаць вас раней, але ў мяне быў даволі напружаны дзень. Вы пазбавілі мяне ад неабходнасці зноў выходзіць куды-небудзь сёння ўвечары.
  
  “У мяне самога быў напружаны дзень. І вельмі прадуктыўны".
  
  “ Вы знайшлі Доджера Браўна? - спытаў я.
  
  “ Знайшлі і арыштавалі яго. І вярнулі нарабаванае з узломам.
  
  “ Мой дарагі Квинканнон, ты перасягнуў самога сябе!
  
  "Гэтыя навіны - не адзіная прычына майго візіту," лісліва сказаў Квинканнон. “ Я таксама прывёз вам запрашэнне.
  
  "Запрашэнне?"
  
  “На сустрэчу ў офісе Джэксана Поларда, кіраўніка аддзела прэтэнзій страхавой кампаніі "Грэйт Вестэрн", заўтра ў дзевяць трыццаць раніцы. Калі вы пагадзіцеся прысутнічаць, я гарантую, што вы палічыце гэта павучальным ".
  
  "У якім сэнсе?"
  
  
  
  "Я маю намер растлумачыць таямніцу, навакольнае смерць Эндру Костейна".
  
  “Ах! Значыць, твой вышук прынёс дадатковыя плён, ці не так?"
  
  "Так і ёсць".
  
  "А зараз адбудзецца публічнае адкрыццё," сказаў Холмс. “ Пышна. Мы з вамі падобныя больш, чым хто-небудзь з нас можа захацець прызнаць, Квинкэннон. Досыць часта ўва мне прачынаецца артыстычная жылка, якая настойліва патрабуе добра пастаўленага спектакля ".
  
  "Значыць, ты будзеш там?"
  
  "О, вядома". Вочы Холмса ззялі; здавалася, ён ніколькі не збянтэжаны тым, што яго перасягнулі. “Мне будзе вельмі цікава пачуць вашы высновы. Сапраўды, вельмі цікава!"
  
  
  
  14
  
  Офісы Great Western Insurance ў Сан-Францыска размяшчаліся ў квартале Мантгомеры, самым вялікім з гарадскіх будынкаў на скрыжаванні вуліц Мантгомеры і адзін студэнт з берклі-стрыт. Было ўсяго палова дзясятага чарговага халоднага, змрочнага раніцы, калі Квинкэннон увайшоў у прыёмную. Ён выявіў, што Сабіна і Шэрлак Холмс ўжо прысутнічалі, а таксама двух іншых кіраўнікоў, якіх ён не чакаў убачыць, — Пенелопу Костейн і доктара Калеб Аксминстера. Аказалася, Холмс запрасіў іх абодвух, таму што місіс Костейн быў кроўна зацікаўлены ў разглядзе, а быў Аксминстер "зацікаўленым бокам". У Квинканнона не было пярэчанняў ні ў тым, ні ў іншым выпадку. Калі б ён не быў так захоплены сваім спаборніцтвам з Холмсам, ён бы сам да гэтага дадумаўся.
  
  У поўным складзе іх правялі ў асабістае сьвятыню Джэксана Поларда. Спецыяліст па прэтэнзійна працы быў мітусьлівым маленькім чалавечкам у акулярах з рэдкімі валасамі і бакенбардамі пясочнага колеру, падобнымі на мініяцюрнае перакаці-поле. Нахмурыўшыся, ён запатрабаваў адказу: “Што ўсё гэта значыць, Квинкэннон? Чаму ўсе гэтыя людзі тут?"
  
  “ Можна сказаць, у якасці сведак.
  
  “ Сведкі чаго?
  
  “Гэта хутка стане відавочным. Вы загадаеце прынесці крэслы, каб усім было зручна?"
  
  Гэта было зроблена, і ўсе селі, акрамя Квинкэннона. Холмс паліў сваю зашмальцаваную гліняную трубку і сеў у паслабленай позе, лёгкая ўсмешка гуляла ў кутках яго рота. Сабіна ціха сядзела, склаўшы рукі на каленях; цярпенне было адной з яе шматлікіх цнотаў. Пенелопа Костейн адчувала сябе не ў сваёй талерцы, ерзая на крэсле, пагульваючы пальцамі з медальёнам з тыгровых вокам і агат на шыі. Аксминстер пасмоктваў лядзяшы horehound, і ў яго быў ясноглазый, выжидающий погляд маленькага хлопчыка калядным раніцай.
  
  - Ну што, Квинкэннон? - спытаў Поллард. Працягвай. У яго зусім не хапала цярпення. - І лепш бы тое, што ты хочаш сказаць, давялося мне па гусце.
  
  “ Так і будзе. Перш за ўсё, Фінт Браўн знаходзіцца пад вартай у чаканні прад'яўлення афіцыйных абвінавачанняў. Я высачыў яго і арыштаваў ўчора.
  
  “ Учора? Чаму вы не паведамілі мне адразу?
  
  “ У мяне былі на тое свае прычыны.
  
  “Так? Што наконт усіх выкрадзеных ім рэчаў? Вы іх вярнулі?"
  
  "Я так і зрабіў".
  
  Па шляху туды Квинкэннон зайшоў у офіс агенцтва; ён выцягнуў сумку з каштоўнасцямі і размашистым жэстам паклаў яго на пісьмовы стол Поларда. Вочы маленькага чалавечка прыемна заблішчалі, калі ён расклаў перад сабой змесціва, але ззянне трохі памеркла, як толькі ён просеял усё змесціва. "Усё ў наяўнасці і ўлічана па першых трох крадзяжоў з узломам," сказаў ён. “ Але тут няма нічога з згубу місіс Костейн.
  
  "Я яшчэ не аднавіў гэтыя прадметы".
  
  “ Але ў вас ёсць уяўленне аб тым, што Браўн з імі зрабіў?
  
  “Ён нічога з імі не рабіў. У яго іх ніколі не было".
  
  “ Вы кажаце, у вас іх ніколі не было?
  
  "Фінт Браўн не рабаваў дом Костейнов," сказаў Квинкэннон. “ І ён не забойца Эндру Костейна.
  
  Поллард па-совиному міргнуў за шклом ачкоў. “ Тады хто ж усё-такі абрабаваў яго?
  
  "Ніхто".
  
  “ Ну жа, ну ж, хлопец, кажы прама, скажы, што ты маеш на ўвазе.
  
  “Менавіта Эндру Костейн спланаваў крадзеж з дапамогай саўдзельніка. І менавіта саўдзельнік праткнуў яго і схаваўся з змесцівам валізкі з каштоўнасцямі".
  
  Гэта заява выклікала "Ах!" у доктара Аксминстера. Сабіна выгнула адну з сваіх выдатных броваў. Нават Шэрлак Холмс выпрастаўся ў сваім крэсле з напружаным выразам твару.
  
  Пенелопа Костейн ледзяным тонам вымавіла: “Гэта недарэчнае абвінавачванне. З якой нагоды майму мужу ўступаць у змову з мэтай рабавання ўласнага дома?"
  
  
  
  “ Каб падмануць страхавую кампанію "Грэйт Вестэрн". Каб выплаціць свае значныя картачныя даўгі. Вы, вядома, ведаеце, што ён быў заўзятым гульцом, місіс Костейн. І што яго фінансы былі моцна знясіленыя, а яго юрыдычная практыка пацярпела няўдачу з-за яго залежнасці ".
  
  “ Я нічога такога не ведаў.
  
  "Калі гэта праўда, - сказала Поллард, - то як вы гэта даведаліся?"
  
  "Я з падазрэннем ставіўся да яго з таго моманту, як ён папрасіў мяне нагледзець за яго ўласнасцю". Гэта было не зусім праўдай, але што дрэннага ў невялікім приукрашивании? “Два дні таму ў доктара Аксминстера ён, здавалася, палічыў мяне чым-то накшталт некампетэнтнага блазна за тое, што я дазволіў Доджеру Браўну збегчы з хаты Трусдейлов. Чаму ж тады ён абраў мяне з усіх людзей для абароны сваёй уласнасці? Адказ заключаецца ў тым, што ён хацеў, каб дэтэктыў, якога ён лічыў непадыходзячым, стаў сведкам па-майстэрску инсценированного ўзлому. Недаацэнка мяне была яго першай памылкай.
  
  “ Гэта было адзінае, што выклікала ў вас падазрэнні?
  
  Костейн прызнаў, што малаверагодна, каб прафесійны узломшчык, які апынуўся на валасок ад гібелі мінулай ноччу, рызыкнуў здзейсніць новае злачынства так хутка, але ён прымусіў мяне паверыць, што яго страх быў настолькі вялікі, што ён быў гатовы дорага заплаціць за двух аператыўнікаў, якія будуць весці назіранне ў наступныя ночы. Трата сродкаў, якую ён з цяжкасцю мог сабе дазволіць, паколькі па яго звычцы да выпіўкі і стане яго офіса было ясна, што для яго наступілі цяжкія часы. Ён таксама зрабіў сумніўнае заяву аб тым, што ў яго не было часу выносіць каштоўнасці з свайго дома і хаваць іх у іншым месцы, пакуль не будзе затрыманы Доджэр Браўн, і што ў яго няма жадання адмяняць "важныя сустрэчы", каб самому ахоўваць сваё памяшканне ".
  
  - Значыць, вы пагадзіліся на гэтую працу, каб высветліць, чым ён займаўся? - спытаў Аксминстер.
  
  “ Так. Яшчэ адно ўпрыгожванне. Ён пагадзіўся на гэта з—за грошай - Джон Квинкэннон не дурань. “ Наступнае расследаванне, праведзенае місіс Карпэнтэр, — ён пакланіўся Сабіне, — выявіла прыхільнасць Костейна да азартных гульняў і шэраг даўгоў даўжынёй з бялізнавую вяроўку аўдавелай маці. Ён быў адчайны чалавекам.
  
  “ Значыць, вы падазравалі махлярства са страхоўкай, - сказаў Холмс, - калі папрасілі мяне далучыцца да вас у назіранні.
  
  "Я так і зрабіў," схлусіў Квинканнон.
  
  “ Вы таксама падазравалі, якім чынам будзе здзейснена махлярства?
  
  
  
  “Выкарыстанне супольніка, апранутага ў такую ж цёмную вопратку, якую насіў Доджэр Браўн? Прыбыцце Костейна не больш чым праз хвіліну пасля таго, як зламыснік пранік у дом праз заднюю дзверы? Толькі пазней. Гэта быў мудрагелісты план, які ні адзін дэтэктыў не змог бы прадбачыць ва ўсёй паўнаце да здзяйснення факту. Па праўдзе кажучы, дурдом ад пачатку да канца.
  
  “ Выхадка з Вар'ята дома?
  
  “Вар'яцкі план. Гульня ў дурня".
  
  “ А Ашуканскія арго, так? Яшчэ адна твая цудоўная амерыканская ідыёмы.
  
  - Значыць, саўдзельнік пайшоў на падман, - сказаў Поллард, - ці не так? Ён хацеў забраць усю здабычу сабе?
  
  "Менавіта так," пагадзіўся Квинкэннон.
  
  "Назаві яго".
  
  “ Пакуль няма. Спачатку патрэбныя іншыя тлумачэнні.
  
  “Напрыклад, як Костейн быў забіты ў замкнёным пакоі? І чаму яго застрэлілі, а таксама зарэзалі? Вы можаце адказаць на гэтыя пытанні?"
  
  "Я магу", - сказаў Квинкэннон, звяртаючыся не да Полларду, а да Шэрлаку Холмсу. Меркаваны найвялікшы дэтэктыў свету вось-вось павінен быў саступіць сваю мантыю больш годнага суперніка, і Квинкэннон меў намер атрымаць асалоду ад кожным імгненнем свайго трыумфу.
  
  "Ну, а потым?"
  
  Квинканнон дастаў сваю трубку і капшук з тытунём, дазваляючы напрузе нарастаць, пакуль ён напаўняў чару. Холмс захоплена назіраў за ім, яго рукі былі занятыя наматыванием кішэннага "Петраркі", выраз твару было нейтральным, за выключэннем ледзь прыкметнай усмешкай. Астатнія, уключаючы Сабіну, сядзелі на краешках сваіх крэслаў.
  
  Раскурыўшы трубку і добранька затянувшись, ён сказаў: “Адказ на ваш першы пытанне, містэр Поллард, - звярнуўся ён да Холмсу, - заключаецца ў тым, што Эндру Костейн не быў забіты ў замкнёным пакоі. Акрамя таго, ён не быў зарэзаны і застрэлены сваім саўдзельнікам.
  
  “ Загадкі, Квинкэннон? - Раздражнёна спытала Поллард.
  
  “ Зусім няма. Пачнем з таго, што Эндру Костейн застрэліўся. Квинкэннон зрабіў паўзу для драматычнага эфекту, перш чым працягнуць. “Справаздачу быў складзены для таго, каб прывабіць мяне ў дом, павярхоўная рана пацвярджала тое, што магло б быць яго сцвярджэннем аб барацьбе з злодзеем. "Каб лепш абдурыць мяне, - разважаў ён, - і каб быць упэўненым, што "Грэйт Вестэрн" выплаціць свае правы хутка, без пытанняў і падазрэнняў".
  
  “ Як вы здагадаліся, што гэта падман?
  
  
  
  “Было вядома, што Доджэр Браўн насіў пісталет у сваёй прафесійнай дзейнасці, але толькі ў мэтах запалохвання — ён не быў датычны да гвалту. Іду ў заклад, што ён насіў сваю зброю незараджаны, таму што яно было пустым, калі я знайшоў яго ўчора ў яго прытулак, і сярод яго рэчаў не было патронаў. Рэвальвер, з якога было нанесена раненне, быў набыты новым у той жа дзень у зброевай майстэрні побач з юрыдычнай канторай Костейна самім Костейном. Расследаванне місіс Карпэнтэр выявіла гэтую інфармацыю, а таксама інфармацыю, што датычыцца яго фінансавых праблем.
  
  "Але чаму ўсё гэта справа з замкнёным пакоем?" Спытала Сабіна. "Далейшае заблытванне?"
  
  “Няма. На самай справе, ніякай хітрыкі з замкнёным пакоем не было".
  
  “ Чорт вазьмі, Квинкэннон! — прагыркаў Поллард"
  
  “Гэтая частка ліхтугі была сумессю ілюзіі і выпадковасці, вынікам абставінаў, а не наўмысна. У нас не было намеры пазалаціць лілею такой тэатральнасцю. Нават калі б так і было, пасля стрэлу з пісталета проста не было дастаткова часу для таго, каб здзейсніць які-небудзь трук з замкнёным пакоем ".
  
  "Тады што ж адбылося?"
  
  “Костейн знаходзіўся ў калідоры перад адкрытай дзвярыма ў свой кабінет, а не ўнутры пакоя, калі стрэліў сабе ў перадплечча. Вось чаму ў холе гарэў электрычны святло; вось чаму там стаяў моцны пах гарэлага пораху, але ўнутры пакоя яго практычна не было. Куля прабіла крэсла, таму што пісталет быў накіраваны ў тым кірунку, калі з яго стралялі, праз адчыненыя дзверы ў кабінет ".
  
  "Чаму Костейн проста не стрэліў туды?"
  
  “Я падазраю, што ён сустрэў свайго саўдзельніка ў калідоры, магчыма, каб перадаць каштоўнасці з шафы з каштоўнасцямі. Вось чаму ў холе гарэў святло. Пусты футляр быў яшчэ адной зачэпкай, якая навяла мяне на думку. Зноў жа, фактар часу — у прывіднага рабаўніка было занадта мала часу, каб прабрацца ў кабінет, знайсці чамадан і абшукаць яго да таго, як прыбыў Костейн і злавіў яго на месцы злачынства.
  
  “ А забойства, Джон? - Спытала Сабіна.
  
  “Праз некалькі імгненняў пасля стрэлу саўдзельнік нанёс удар. Костейн стаяў у адкрытым дзвярным праёме, спіной да калідоры. Сіла адзінага ўдару доўгім вузкім лязом, пошатнувшись, шпурнула яго наперад, у кабінет. Аднак удар не быў смяротным адразу. Ён пражыў досыць доўга, каб павярнуцца, сустрэцца тварам да твару з тых, хто нападаў, заўважыць скрываўлены зброю ўсё яшчэ ў паднятай руцэ — і ў парадку самаабароны зачыніць дзверы і павярнуць ключ, ужо устаўлены ў клямку. Потым ён страціў прытомнасць і памёр.
  
  "Чаму ён замест гэтага не застрэліў саўдзельніка?" Сказаў Аксминстер. "Гэта тое, што я б зрабіў".
  
  “Магчыма, ён больш не трымаў пісталет. Альбо раптоўнасць нападу прымусіла яго выпусціў яго, альбо ён выпусціў яго, каб замкнуць дзверы ад свайго здрадніка. На маю думку, Эндру Костейн быў не толькі злодзеем, але і баязліўцам. Я думаю, што, калі б на яго націснулі, яго жонка пагадзілася б, нягледзячы на яе заяву гарадской паліцыі аб тым, што ён быў адважным чалавекам ".
  
  Твар Пенелопы Костейн было колеру яечнага бялку. “ Я не згодная ні з чым з таго, што вы сказалі. Ні з чым!
  
  Шэрлак Холмс паварушыўся ў крэсле. Стрыманае захапленне ў яго вачах прымусіла Квинкэннона пацяплець. Аднак яго злараднасць не наканавана было працягнуцца доўга.
  
  "Цудоўна, Квинкэннон!" Сказаў Холмс. Ён ускочыў на ногі і схапіў Квинкэннона за руку. “Я віншую вас з тым, як вы спраўляецеся. Вы прарабілі пахвальную працу па інтэрпрэтацыі высноваў ".
  
  "Res што?" Спытала Поллард.
  
  “ Факты па справе. Высновы майго калегі вучонага амаль у дакладнасці супадаюць з маімі.
  
  Квинкэннон напружыўся. “ Што гэта? Твае высновы?
  
  “О, так, вядома. Я прыйшоў да ідэнтычным высноў ўчора днём".
  
  "Лухта сабачая!"
  
  “ Мой дарагі сябар, вы сумняваецеся ў маіх словах?
  
  “ Так, калі толькі вы не назавеце саўдзельніка і не растлумачце астатнюю частку таго, што адбылося.
  
  “Я магу. Натуральна".
  
  Будзь праклятыя яго вочы! “ Ну? Хто ўдарыў Костейна нажом?
  
  “ Яго жонка, вядома. Пенелопа Костейн.
  
  З боку Поллард пачуўся спалоханы вокліч. Адзінай рэакцыяй місіс Костейн было прыбраць яшчэ адзін адценне і абурана выпрастацца. "Я?" перапытала яна з халодным абурэннем. "Як ты смееш!"
  
  - Фінт Браўн - невысокі чалавек, - хутка сказаў Квинкэннон. Вам было дастаткова лёгка сысці за яго ў цемры, які быў апрануты ў цёмную мужчынскую вопратку, з крамніннай шапачкай, прыкрывае вашы валасы.
  
  
  
  "Цалкам дакладна," пагадзіўся Холмс. Ён зноў распаліў люльку, перш чым працягнуць. — Удзельнічаючы ў плане свайго мужа, яна распрацавала ўласны контрплан — сваю падвойную гульню, як вы, амерыканцы, гэта называеце, - па двух прычынах. Па-першае, паспрабаваць падмануць страхавую кампанію "Грэйт Вестэрн" не адзін, а двойчы, прад'явіўшы прэтэнзіі як па нібыта скрадзенай каштоўнасцямі, так і па полісе страхавання жыцця яе мужа на дваццаць пяць тысяч даляраў, адзіным бенефіцыярам якога яна з'яўляецца. Яна прыходзіла ў гэты офіс ўчора, каб аформіць гэтыя заявы, ці не так, містэр Поллард?
  
  "Яна так і зрабіла".
  
  "Яе другім матывам," працягваў Холмс, "была нянавісць, лютая і усёпаглынальная нянавісць да мужчыну, за якім яна была замужам".
  
  "Ты не можаш гэтага ведаць напэўна", - запярэчыў Квинкэннон. "Ты мяркуеш".
  
  “ Я не будую здагадак. Нянавісць місіс Костейн да свайму мужу стала відавочнай для мяне на адным званым абедзе ў доктара Аксминстера. Мае вочы былі прывучаны разглядаць асобы, а не іх знешнасць — іх, так бы мовіць, "публічную маскіроўку". Што тычыцца доказаў яе сапраўдных пачуццяў і яе віны, я выявіў першую зачэпку неўзабаве пасля таго, як мы знайшлі труп Эндру Костейна.
  
  "Нейкая падказка?"
  
  “ Пудра для асобы, - сказаў Холмс.
  
  “ Пудра для асобы?
  
  - Калі я аглядаў рану на спіне Эндру Костейна ў падзорную трубу, я выявіў малюсенькае плямка рэчывы на тканіны яго “шевиота" таго ж тыпу і адцення, што і ў місіс Костейн.
  
  “Як гэта можа даказаць яе віну? Яны былі жанатыя. ... яе пудра магла трапіць на яго паліто ў любы час, дзясяткам розных спосабаў".
  
  “ Дазволю сабе не пагадзіцца. Гэта было блізка і справа ад раны, што паказвала на тое, што рэшту, павінна быць, застаўся на рабры рукі забойцы, калі быў нанесены смяротны ўдар. Ён таксама спёкся і глыбока vaelsya ў валакна тканіны. Гэты факт у спалучэнні з глыбінёй самай раны дадаткова паказваў на тое, што лязо вонзилось ў плоць Костейна з велізарнай сілай і лютасцю. Акт, спароджаны нянавісцю, а таксама прагнасцю. Глыбіня і памер раны служылі дадатковым доказам. Ён быў зроблены стилетом, наўрад ці такім зброяй стаў бы карыстацца прафесійны кладаўшчык, такі як Доджэр Браўн. Больш таго, штылет, як паказалі мае даследаванні злачыннасці, у значна большай ступені жаночае зброю, чым мужчынскае.
  
  Квинканнон шукаў спосаб абвергнуць гэтую логіку і не знайшоў. Ён нахмурыўся і прытрымаў мову.
  
  Пенелопа Костейн ў чарговы раз заявіла аб сваёй абражанага нявіннасці. Ніхто не звярнуў на яе ніякай увагі, і менш за ўсё Квинкэннон і Холмс.
  
  "Такім чынам," працягнуў Холмс, " у нас ёсць таямніца дзеянняў місіс Костейн пасля нанясення смяротнага ўдару. Яе, відавочна, цудоўны ўцёкі з дому толькі для таго, каб пазней з'явіцца зноў у вячэрнім касцюме. Ты, вядома, ведаеш, Квинкэннон, як была зробленая гэтая заварушка.
  
  Квинкэннон вагаўся. Чорт вазьмі! Гэта быў адзіны пункт, у якім ён не быў абсалютна ўпэўнены.
  
  "Вядома", - сказаў ён.
  
  “ Прашу вас, падрабязней.
  
  Ён уздыхнуў і рашуча рушыў наперад. “ У тым, што яна зрабіла, мала загадкавага. Яна проста хавалася, пакуль мы з табой не апынуліся ў кабінеце, а затым выслізнула. Без сумневу, праз адно з вокнаў. Яна лёгка магла б падрыхтаваць адну з іх загадзя, каб яна слізгала бясшумна уверх-уніз, а таксама аслабіць зашчапку роўна настолькі, каб дазволіць ёй ўпасці назад у шчыліну замка пасля таго, як яна пралезла ўнутр і апусціла створку. Тады акно выглядала б цэлым і цэлым".
  
  "Вынаходліва".
  
  "Магчыма, яна так і думала".
  
  "Я меў на ўвазе вашу інтэрпрэтацыю", - сказаў Холмс. “Аднак, на жаль, вы памыляецеся. Гэта не тое, што яна зрабіла".
  
  “ Што за дьявольщину ты нясеш!
  
  “ Цалкам няправільна па ўсіх пунктах, за выключэннем таго, што яна сапраўды хавалася ў працягу доўгага часу. Яна не магла прадбачыць, што абедзве пярэднія і заднія дзверы будуць заблакаваныя, каб абцяжарыць выхад; калі б планам быў просты ўцёкі, яна магла б разумна чакаць, што выскользнет праз адну або іншую дзверы, тым самым пазбегнуўшы выкарыстання вокны. Яна таксама не магла быць загадзя ўпэўненая, што саслабленая аконная клямка ўстане назад у сваю шчыліну і, такім чынам, застанецца незаўважанай. Яна таксама не магла быць упэўненая, што мы не пачуем, як яна падымае і апускае раму, і не схватим яе перш, чым яна паспее збегчы.
  
  - Мяркую, у вас ёсць тэорыя лепей? - спытаў Квинканнон.
  
  
  
  “ Не тэорыя, а чыстая праўда. Яе прытулак было тым жа самым, якое яны з мужам выбралі ў рамках першапачатковага плана. Я пераканаўся ў гэтым учора днём, калі вярнуўся ў дом Костейн, пакуль місіс Костейн была тут з містэрам Поллардом, і правёў два гадзіны ў дбайным ператрус памяшкання.
  
  "Вы незаконна праніклі ў мой дом?" На гэты раз абурэнне Пенелопы Костейн не было найграным. "Я даб'юся, каб вас арыштавалі за незаконнае пранікненне на чужую тэрыторыю!"
  
  “ Думаю, што няма. Пры абставінах, якія склаліся, я ўпэўнены, нават паліцыя палічыла б мае дзеянні цалкам апраўданымі. Доктар Эксминистер суправаджаў мяне, між іншым, па маёй просьбе. Ён пацвердзіць усё, што я збіраюся расказаць".
  
  "Вядома, я так і зраблю", - сказаў доктар.
  
  - Тады як ёй удалося ўцячы з праклятага дома? - раздражнёна спытаў Квинканнон.
  
  “ Яна гэтага не рабіла. Яна ніколі не пакідала яго. Холмс зрабіў паўзу, як Квинкэннон раней, для драматычнага эфекту. "Калі вы устраняете немагчымае," сказаў ён, " усё, што застаецца, воляй-няволяй павінна быць праўдай. У дачыненні да гэтай справы я, як і вы, прыйшоў да высновы, што забойца Эндру Костейна не мог здзейсніць забойства ў замкнёнай кабінеце, а затым збегчы з яго; такім чынам, Костейн не мог быць забіты ўнутры кабінета, і кабінет не мог быць зачынены, калі штылет быў вонзен ў яго цела. Далей я прыйшоў да высновы, што для забойцы было немагчыма збегчы з замкнёнага дома пасля здзяйснення злачынства; такім чынам, яна не ўцякала з яго. Пенелопа Костейн ўвесь гэты час хавалася ў памяшканні. "
  
  “ Дзе? Мы абшукалі дом зверху данізу.
  
  “ Сапраўды. Але падумайце вось пра што: двое незнаёмцаў не могуць ведаць кожны куток у доме, у якім іх нага ніколі раней не бывала. Уладальнікі, з іншага боку, цалкам дасведчаныя аб кожнай дэталі памяшкання ".
  
  Румянец пачаў распаўзацца па цяпер ужо даволі цеснага каўнерыку Квинкэннона. Святло ведаў пачало ў зацішных кутках яго ўвішнага мозгу. Ён праклінаў сябе за тое, што не здолеў убачыць тое, што гэты чортаў ангелец ўбачыў значна раней.
  
  "Падчас маіх пошукаў сёння днём," працягваў Холмс, " я выявіў невялікую прыбудову да кухоннай каморы - маленечкую пакойчык, дзе захоўваюцца кансервы і да таго падобнае. Уваход у гэты пакой скрыты за паліцай у каморы. Тыя, хто ведаў пра гэта, маглі быць цалкам упэўненыя, што староннія не заўважаць ўваходу. Сама пакой плошчай каля чатырох квадратных футаў, і хоць у ёй няма вентыляцыі, прыадчынены дзверы дазваляе нармальна дыхаць. Місіс Костейн без працы заставалася схаванай там больш за гадзіну — дастаткова часу для яе, каб пераапрануцца з цёмнага адзення мужчыны ў вячэрні касцюм, які яна схавала там раней. Пасля прыбыцця гарадской паліцыі, калі нікога з афіцэраў паблізу не было, яна выслізнула праз кухню і сталовую ў пярэдні пакой і прыкінулася, што толькі што вярнулася дадому. У першага чалавека, сабакі не бываюць яе, сяржанта Махоні, не было прычынаў сумнявацца ў гэтым.
  
  "Але ты гэта зрабіў, я мяркую".
  
  “ О, цалкам. Калі яна ўпершыню ўвайшла ў кабінет, я заўважыў рэшткі павуціння і сляды пылу на падоле яе спадніцы, футравай накідцы і нават страусином плюмаже на капелюшы. У кладоўцы ёсць павуціна, пыл і бруд таго ж тыпу. Я таксама заўважыў, што кавалачак быў адарваны ад аднаго з яе пазногцяў, пакінуўшы маленькую ранку ў кутікула. Раней, вывучаючы дыван у пярэднім пакоі, я выявіла такі ж малюсенькі кавалачак, запэцканы плямкай свежай крыві — отколотый, вядома, калі яна ўдарыла нажом свайго мужа. Quod erat demonstrandum."
  
  - Вы нічога з гэтага не зможаце даказаць, - сказала Пенелопа Костейн.
  
  "Ах, але я магу", - сказаў Холмс. “Учора, пакінуўшы ваш дом, я наведаў гарадское паліцэйскае кіраванне і пагаварыў з сяржантам Махоні і адным з афіцэраў, якія дзяжурылі каля вашага дома ў тую фатальную ноч. Абодва далі клятву, што ніякі транспарт не прыязджаў і ніхто не ўваходзіў у дом ні праз парадную, ні праз заднюю дзверы. Напрошваецца непазбежны выснову, што вы ўвесь гэты час хаваліся ўнутры. Што тычыцца зніклых каштоўнасцяў і манет, а таксама прылады забойства ... Ён дастаў з кішэні паліто анучу, якую разгарнуў на стале Поларда. Унутры быў акрываўлены штылет і "скрадзеныя" каштоўнасці. “ Як бачыце, місіс Костейн, іх больш няма там, дзе вы іх схавалі, у каморы.
  
  Яе ледзяное спакой і буянства разам зьніклі; яна панікла ў крэсле, апусціўшы галаву на рукі.
  
  Астатнія, за выключэннем Квинкэннона, глядзелі на Холмса з непрыхаваным захапленнем. Нават Сабіна, здавалася, была больш ўражаная яго гульнёй, чым гульнёй свайго кахаючага партнёра. Холмс прыклаў руку да сэрца і пакланіўся, нібы адказваючы на апладысменты — чартоўску тэатральны жэст, калі такі наогул бывае. Затым ён зноў павярнуўся да Квинкэннону, паблажліва ўсміхаючыся.
  
  "У цябе ёсць яшчэ якія-небудзь пытанні, мой дарагі сябар?" - спытаў ён.
  
  Пытанні? На самай справе ў Квинкэннона іх было некалькі. Першы: Як хутка вы пакідаеце Сан-Францыска? Другі: ці змагу я ўтрымацца ад таго, каб не задушыць, не збіць дубінкай, не нанесці ўдар нажом або не застрэліць вас да таго, як вы гэта зробіце?
  
  
  
  15
  
  "Гэты чалавек прыводзіць у шаленства!" Квинкэннон размаўляць. "Невыносны, абразлівы, які выводзіць з сябе!"
  
  “ Джон, дзеля ўсяго святога...
  
  “ Думае, што ён чортаў аракул. Усё бачыць, усё ведае. Ён эксперт па ўсіх тайным прадметах пад сонцам. Ён поўны...
  
  "Джон".
  
  “—гарачы паветра. Дастаткова, каб напоўніць паветраны шар і забраць яго адсюль на Сандвічавы астравы. Гремучник! Хвалько! Самаздаволены папугай!"
  
  "Гавары цішэй," перасцерагальна сказала Сабіна. “ Іншыя наведвальнікі пачынаюць глядзіць на нас.
  
  Квинканнон супакоіўся. Яна была права. "Павуцінневы палац", эксцэнтрычная забягалаўка Эйба Уорнера на Мейггс-Ўорфа ў Норт-Біч, была шумным месцам для вечарынак у абедзенны перапынак, і, каб прыцягнуць да сябе ўвагу, патрабавалася ладная колькасць пампезнасці. У той вечар трухлявы будынак было забіта да адмовы — наведвальнікі атрымлівалі асалоду ад лепшымі стравамі з морапрадуктаў у горадзе, а таксама звычайным наборам малпаў, бадзяжных катоў і сабак і такімі экзатычнымі птушкамі, як папугай, які быў здольны вывяргаць праклёны на чатырох мовах. Уорнер карміў благожелательную запал да ўсіх істотам, вялікім і маленькім, уключаючы павукоў; яго калекцыя рэдкіх сувеніраў, ад эскімоскіх артэфактаў да поўнага набору зубных пратэзаў, якія калі-то належалі кашалоту, і грубых карцін з аголенымі жанчынамі, была завешаны ад падлогі да столі некранутай мазаікай з павуціння.
  
  Нарэшце Сабіна адважылася сказаць: “Я не разумею, чаму вы так разважаеце пра містэрам Холмса. Магчыма, ён трохі самодовольен, але нельга адмаўляць той факт, што ў яго бліскучы розум. Шчыра кажучы, я знаходжу яго чароўным ".
  
  
  
  “ Чароўна! Ты і блізка не праводзіла з ім столькі часу, колькі я. Сённяшняя прагулка па Берберийскому ўзбярэжжа і Чайнатауну была бясконцай. Ён настаяў на тым, каб агледзець кожны ўбогі куток і шчыліну. Опіумныя прытоны, ігральныя ўстановы, вінныя прытоны, палова прытонаў ад Дзюпон-стрыт да набярэжнай ... Так, і гатэль "Німфаманія", і "Бель Кара", і іншыя салоны. Ён нават спыніў паўтузіна вулічных прастытутак, каб даведацца цэны на іх паслугі, не толькі для параўнання, але і з вулічнымі прастытуткамі ў лонданскім Лаймхаўзе. Фу! Я ўжо падумваў падкупіць Эзру Блуфилда, каб ён накарміў яго міксам і перадаў шанхайцам...
  
  “ Цішэй, зараз жа! Хопіць.
  
  Квинканнон зноў змоўк. Ён засяродзіўся на сваім вячэры з марскіх вушак, з падвоенай сілай накінуўся на сакавітых малюскаў. Аднак ні атака, ні яго маўчанне не падоўжыліся доўга. Адкусіўшы з паўтузіна кавалачкаў, ён адклаў відэлец. Ад жоўці ў яго паменшылася апетыт; страўнік гарэў ад дыспенсіі. І цяпер подкрадывалось роспач, прытупленыя вастрыню яго абурэння.
  
  Ён сказаў: "Гэты доктар, сябар Холмса ў Англіі, як там яго завуць, той, хто робіць сенсацыямі усе яго прыгоды ..."
  
  “ Ватсан. І я б не быў занадта ўпэўнены, што ён аматар сенсацый.
  
  “ Ба. Мяркую, ён таксама напіша аб гэтай гісторыі з вар'ятам домам. І аддасьць Холмсу усе ўшанаванні за яе раскрыццё. Цалкам апусціце маё імя.
  
  "Я ў гэтым сумняваюся", - сказала Сабіна. “Холмс не захоча, каб шырока стала вядома, што ён займаўся вышукам ў Сан-Францыска або дзе-небудзь яшчэ на працягу апошніх трох гадоў. Памятаеце, доктара Ватсана і ўвесь свет прымусілі паверыць, што ён мёртвы.
  
  "Шкада, што яны не маюць рацыю," прамармытаў Квинканнон.
  
  “ На самай справе, Джон. Не разумею, чаму ты так раўнуеш да гэтага мужчыну.
  
  “ Раўнуеш? Таму што яму ўдалося раскрыць частка справы Костейна? Вялікую частку я раскрыў сам, знайшоў і арыштаваў Доджера Браўна і вярнуў здабычу, атрыманую ад яго крадзяжоў з узломам, у прыдачу. Я ва ўсім роўны Холмсу, калі не лепш за яго.
  
  “ Як скажаш. Сабіна зрабіла са свайго куфля французскага віна. “ Ведаеш, не выключана, што калі-небудзь у цябе самога з'явіцца біёграф.
  
  Квинкэннон абдумаў гэтую заяву. "Я павінен выпіць цяпер", - сказаў ён. “Клянуся Годфры, я павінен! Цікава, зацікавіцца лі джэнтльмен, які піша гэтую вострую калонку для "Экзаменатара"?
  
  “ Вы маеце на ўвазе Эмброуза Бірс?
  
  
  
  “Гэта той хлопец. Можа быць, я падыду да яго па гэтай нагоды".
  
  "Ну, яго калонка называецца 'Балбатня".
  
  Квинкэннон праігнараваў гэта. Яго змрочнасць пачала рассейвацца. “ Вы цалкам маеце рацыю, мілэдзі, у мяне няма важкіх прычын дазваляць гэтаму ангельскай самозванцу турбаваць мяне. Шэрлак Холмс — ха! Магчыма, ён і дамогся невялікі вядомасці, але слава нясталая і мімалётная. Праз некалькі гадоў яго подзвігі будуць забытыя. Але імя і выкрыцця Джона Квинкэннона ... О, яны павінны быць ўпісаны ў аналы злачыннасці шырока і незгладжальна!
  
  Сабіна закаціла вочы і красамоўна прамаўчала.
  
  OceanofPDF.com
  
  Reichenbach
  
  Гісторыя прафесара Марыярці
  
  
  
  Майкл Курланд
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Вы, я мяркую, памятаеце газетныя паведамленні аб выпадковых смерці дэтэктыва-кансультанта Шэрлака Холмса і выбітнага матэматыка прафесара Джэймса Марыярці ў вадаспаду Кесела на рацэ Райхенбах ў Швейцарыі. Або, магчыма, вы чыталі справаздачу доктара Ватсана аб супрацьстаянні ў, як ён гэта назваў, "Рейхенбахского вадаспаду" паміж Холмсам і "галоўным злачынцам" Марыярці. Падобна на тое, што ўсё ў англамоўным свеце чыталі ці, па меншай меры, чулі пра гэты інцыдэнт. А затым, як вы памятаеце, прыкладна тры гады праз Холмс зноў з'явіўся ў Ватсана і даволі падрабязна патлумачыў сваю адсутнасць і меркаваную смерць. Што ж, я тут, каб сказаць вам, што амаль кожнае слова ў гэтых справаздачах, уключаючы адрачэнне Холмса, з'яўляецца хлуснёй, і я павінен гэта ведаць. Я прафесар Джэймс Марыярці.
  
  У гэтым няма віны ні газет, якія публікавалі свае публікацыі з звычайным грэбаваннем да фактаў, ні доктара Ватсана, які верыў усяму, што распавядаў яму яго сябар і кампаньён Шэрлак Холмс. Не можа быць лепшага сябра, чым той, хто верыць усяму, што яму кажуць, незалежна ад таго, наколькі моцна гэта абвяргаецца доказамі зваротнага. Хіба гэта, у рэшце рэшт, не аснова большасці рэлігій?
  
  Такім чынам, гэта справаздачу аб падзеях, якія прывялі да знікнення, і пра тое, што адбылося неўзабаве пасля гэтага. Я збіраўся сказаць "праўдзівае апісанне", але ўстрымаўся, таму што памяць мяне падводзіць, і былі некаторыя факты, у якія я не быў прысвечаны, якія маглі паўплываць на праўдзівасць таго, што адбылося. Такім чынам, гэта справаздачу пра падзеі ў тым выглядзе, у якім яны падаваліся мне ў той час.
  
  Увечары ў сераду, дваццаць другога красавіка 1891 года, містэр Моуз, мой дварэцкі, правёў чалавека па прозвішчы Типпинс ў мой кабінет. Высокі, хударлявы, цыбаты мужчына, апрануты ў чорны сурдут з чырвонымі манжэтамі і кішэнямі і вялікімі меднымі гузікамі, стаяў з капелюшом-цыліндрам у руцэ перад маім сталом і глядзеў на мяне скрозь велізарныя залатыя акуляры. Яго нос, хоць і недастаткова вялікі, каб выглядаць па-сапраўднаму гратэскава, быў самым прыкметным прадметам на яго твары, магчыма, з-за сеткі чырвоных вен пад ружавата скурай. Шчотачка вусоў прама пад носам надавала твару характар, але гэта быў не той персанаж, пазнаёміцца з якім я б пастараўся з усіх сіл. "Я прыйшоў да вас ад містэра Холмса", - пачаў ён. “ Яму патрэбна ваша дапамога, і ён папрасіў мяне накіраваць вас у сакрэтнае месца, дзе ён вас чакае.
  
  Мяне нялёгка здзівіць. На самай справе, я марную нямала часу і сіл на тое, каб не здзіўляцца. Але, прызнаюся, на секунду я быў уражаны. “ Холмс хоча мяне бачыць? Гэта нейкі трук? - Спытаў я.
  
  Ён падумаў. "Не, я б так не падумаў", - сказаў ён нарэшце. "Я думаю, ён занадта тоўсты, каб займацца падобнымі глупствамі".
  
  "А!" Сказаў я. “Тоўсты, ці не так? Значыць, містэру Майкрофту Холмсу патрэбна мая дапамога".
  
  "Сапраўды," пагадзіўся Типпинс. “ Хіба я не сказаў, што гэта?
  
  “ Я падумаў, што, магчыма, яго брат ...
  
  Типпинс фыркнуў. “ Дэтэктыў-кансультант? Якое дачыненне ён мае да знешняй палітыцы?
  
  “ Знешняя палітыка? - Пацікавіўся я.
  
  "Магчыма, вам лепш проста пайсці і высветліць гэта самім", - прапанаваў Типпинс.
  
  “ У Міністэрства замежных спраў?
  
  “ Не, містэр Холмс не хоча, каб стала вядома, што ён сустракаецца з вамі, таму ён скарыстаўся маімі паслугамі, каб даставіць вас у яго, так сказаць, сакрэтнае месца.
  
  "Паслугі?" Я спытаў. "Якога роду паслугі?"
  
  Ён пастукаў сябе па грудзях. "Я памагаты", - сказаў ён.
  
  "Цікава", - пагадзіўся я. "Вы будуеце планы і інтрыгі для ўрада Яе Вялікасці?"
  
  "Я даю людзям магчымасць рабіць неабходныя рэчы незвычайнымі спосабамі, калі больш звыклыя спосабы недаступныя". Ён усміхнуўся. “ Час ад часу я аказваю паслугі містэру Холмсу, але мала хто яшчэ ва ўрадзе Яе Вялікасці карыстаўся маімі паслугамі.
  
  "І якую неабходную паслугу вы маглі б аказаць мне ў вашай неортодоксальной манеры?" Я спытаў у яго.
  
  "За вашым домам сочаць", - сказаў Типпинс.
  
  Я кіўнуў. Я ведаў аб пастаянным назіранні за маім домам на працягу апошніх некалькіх тыдняў. "Без сумневу, тым самым дэтэктывам-кансультантам, пра які вы згадвалі", - сказаў я.
  
  "Містэр Холмс не хацеў, каб стала вядома, што ён збіраўся пагаварыць з вамі, - патлумачыў Типпинс, - таму ён паслаў мяне".
  
  "Зразумела", - сказаў я. "Як ты збіраешся даставіць мяне туды незаўважаным?"
  
  "Звонку мяне чакае экіпаж," сказаў Типпинс, расшпільваючы сурдут. “ Кучар ведае, куды ехаць. Ты выйдзеш адсюль пад маім імем. Я пачакаю вашага вяртання тут, калі вы не пярэчыце. Я прынёс кнігу. "Ён зняў сурдут і працягнуў яго мне. “ Надзень гэта.
  
  "Гэта характэрна", - сказаў я, разглядаючы чырвоныя кішэні. "Але я не ўпэўнены, што мы досыць падобныя, э-э, вонкава, каб маскарад спрацаваў".
  
  “Ах! Вось мы і дабраліся да сутнасці справы", - сказаў ён мне. Ён пацягнуўся да залатой аправе сваіх ачкоў і асцярожна зняў іх з твару. Разам з імі з'явіліся чырвоны нос і вусы шчотачкай. Твар пад імі было зусім звычайным, а нос, калі ўжо на тое пайшло, даволі маленькім.
  
  "Блаславі мяне бог!" - Сказаў я, або, магчыма, гэта было трохі больш моцнае выраз.
  
  Ён усміхнуўся. "Проста, але эфектыўна", - сказаў ён. "Назіральнікі ўбачаць тое, што яны чакаюць убачыць".
  
  Я надзеў акуляры з прилагающимися да іх носам і вусамі і нацягнуў паліто.
  
  "Трымай", - сказаў Типпинс, працягваючы мне свой цыліндр. "Гэта дапоўніць ілюзію".
  
  І гэта сапраўды адбылося. Загарнуўшыся ў сурдут Типпинса і надзеўшы большую частку таго, што калі-то было яго тварам, я сунуў дзённік, які чытаў, у кішэню паліто і выйшаў з хаты. Я забраўся ў сцярог мяне экіпаж, моцную, але нічым не характэрную воз, фурман што-то сказаў коні, і мы рушылі ў шлях. Я пачакаў каля дзесяці хвілін, перш чым зняць асабовую частку маскі. Магчыма, мне не трэба было здымаць яго так хутка, але я адчувала сябе досыць па-дурному ў рознакаляровай паліто, не надзеўшы гэтага носа ні на імгненне даўжэй, чым было неабходна. Я ўважліва сачыў за заднім шклом, але, наколькі я мог меркаваць, ніхто не сачыў за намі і не выяўляў празмернага цікавасці да нашага праезду.
  
  Пасля некалькіх паваротаў, разлічаных на тое, каб прымусіць любога, хто варта за намі, з'явіцца ў поле зроку, "джарви" паехаў даволі прамым курсам на Риджентс-Парк-роўд, павярнуў на бакавую вуліцу і спыніўся пасярод шматкватэрнага дома. Ён саскочыў са свайго курасадні і адкрыў для мяне дзверцы экіпажа. "Вунь тая дзверы", - сказаў ён, паказваючы на карычневую дзверы, вельмі падобную на ўсе астатнія карычневыя дзверы ўздоўж вуліцы. "Цябе чакаюць".
  
  Мне прыйшло ў галаву, што гэта можа быць пасткай. У Лондане ёсць людзі, якія аддалі перавагу б бачыць мяне мёртвым, чым скрасці мільён фунтаў, і адзін з іх мог апынуцца за той дзвярыма замест тоўстага містэра Холмса. Але ў мяне ёсць нюх на такія рэчы, і гэта было адначасова занадта мудрагеліста і занадта банальна, каб быць чым-то іншым, чым здавалася. Таму я падняў каўнер запазычанага паліто, абараняючыся ад халоднага ветру, перасёк дарожку і таргануў за шнурок званка ў названай дзверы.
  
  Не больш чым праз тры секунды дзверы адчыніліся, і невысокая жанчына неабсяжных габарытаў, апранутая як пакаеўка, жэстам запрасіла мяне ўвайсці. Ці Была яна на самай справе пакаёўкі або які-то замаскіраванай супрацоўніцай Дыпламатычнай службы, я не магу сказаць. "Сюды, прафесар Марыярці, сэр", - сказала яна. "Вас чакаюць".
  
  Яна правяла мяне ў пакой, якая магла б быць пакоем чакання ў прыёмнай якога-небудзь лекара або, калі ўжо на тое пайшло, прыёмнай агента па браніраванню квіткоў у мюзік-хол. Там стаялі шырокі, ладна пацёртая канапа з чорнай скуры, некалькі вялікіх і моцных крэслаў, цяжкі стол з нейкага цёмнага дрэва, слаба асветлены трыма насценнымі бра з прыглушаным газам, і акно з цяжкімі светла-зялёнымі муслиновыми фіранкамі, якія былі зашморгнены. У пакой слаба данёсся глыбокі пульсавалы гук; я не мог адрозніць ні месцазнаходжання, ні функцыі яго крыніцы. Нейкі механізм? У правай сцяне, якая вядзе ў заднюю частку дома, былі зачыненыя двайныя дзверы. "Калі ласка, пачакайце", - сказала яна. "Ён хутка падыдзе". Тэмбр яе голасу змяніўся, калі яна вымавіла "Ён", дадатковы рэзананс надаў слову важнасць, як быццам я чакаў убачыць самога Арыстоцеля або Чарльза Дарвіна. "Калі ласка, не адкрывайце шторы", - дадала яна, выходзячы з пакоя.
  
  Я дадаў газу ў адным з насценных бра і ўладкаваўся ў крэсле пад ім, дастаўшы з кішэні часопіс, які я захапіў з сабой, "Das Astrophysische Journal der Universität Erlangen", і пагрузіўшыся ў яго старонкі. Аўстрыйцы Іофе і Шастак вылучылі тэорыю аб тым, што імглістасці, назіраныя у вялікія тэлескопы, ўяўляюць сабой не які-то міжзоркавы газ, а на самай справе велізарныя аблокі зорак, вельмі падобныя на нашу ўласную галактыку Млечны Шлях, бачныя на велізарных адлегласцях. Калі так - але я адцягнуўся.
  
  Праз некаторы час я пачуў, як адчыніліся і зачыніліся дзверы, падняў вочы і ўбачыў Шэрлака Холмса, які стаяў у дзвярным праёме. "Такім чынам!" зароў ён, гледзячы на мяне па-над свайго тонкага, крючковатого носа. "У рэшце рэшт, гэта быў адзін з тваіх трукаў!" Ён выставіў сваю кій перад сабой, як дзіця, які грае ў дуэль. "Папярэджваю цябе, што я гатовы да любых нечаканасцяў".
  
  "Як міла з твайго боку", - сказаў я, складаючы свой дзённік і прыбіраючы яго назад у кішэню.
  
  "Містэр Холмс," сказала шыракаплечы пакаёўка ў яго за спіной. “ Калі ласка, сядайце. Ваш брат зараз спусціцца.
  
  Холмс прайшоў да крэсла ў далёкім канцы пакоя і лёгка апусціўся на яго. "Паглядзім", - сказаў ён, не зводзячы з мяне вачэй. Ён сагнуў сваю кій, апісваючы ў паветры перад сабой серыю фігур, затым паклаў яе на калені.
  
  Дзверы зноў адчыніліся, і ў пакоі паўстала буйная фігура Майкрофта Холмса. "Шэрлак," сказаў ён, - прафесар Марыярці. Добра, што вы прыйшлі. Далучайцеся да мяне ў суседнім пакоі, там мы зможам пагаварыць.
  
  "Ты запрасіла яго?" спытаў Шэрлак, паказваючы дрыготкай кіем у мой бок. "Аб чым ты думаў?"
  
  "Усяму свой час," сказаў Майкрофт. “ Выконвайце за мной. "Ён протопал праз прыёмную і расчыніў двайныя дзверы. Пакой, якая адкрылася такім чынам, калі-то была сталовай дома, але цяпер ператварылася ў канферэнц-залу з вялізным паліраваным сталом чырвонага дрэва ў цэнтры, акружаным цяжкімі крэсламі з таго ж цёмнага дрэва, аббітыя зялёнай скурай. Па перыметры стаяў шэраг картотечные шаф і пара невялікіх пісьмовых сталоў. У далёкай сцяны стаяў вялікі картаграфічны шафа. Астатнія сцены былі завешаныя пришпиленными картамі, схемамі, графікамі і дакументамі ўсіх відаў і памераў, а таксама адной карцінай алеем у рамцы, якая перадавала паляванне на ліс, якая была пакрыта цёмным налётам бруду і занядбанасці. На вокнах былі цяжкія шторы, якія былі зашморгнены. Пакой была ярка асветленая трыма свяцільнямі, свисавшими з столі. Я заўважыў, што гэта электрычныя лямпы з вялікімі металічнымі ніткамі ў вакуумированных колбах. Гэта тлумачыла гудзеў гук, які я чуў: у гэтым доме была ўласная электрастанцыя.
  
  
  
  Калі мы ўвайшлі, ў пакоі чакалі трое мужчын: двое сядзелі за сталом з суровым выглядам, а трэці хадзіў па пакоі, заклаўшы рукі за спіну. У адным з тых, што сядзяць мужчын, стройным, бездакорна одетом седеющем мужчыну з бакенбардамі "адбіўную з бараніны", я адразу пазнаў лорда Истхоупа, які займае пасаду міністра замежных справаў у цяперашнім урадзе Торы Яе Вялікасці.
  
  "Праходзьце, сядайце," запрасіў Майкрофт Холмс. "А вось і яны, спадары," дадаў ён, звяртаючыся да трох мужчын у пакоі. “ Мой брат Шэрлак і прафесар Джэймс Марыярці.
  
  Хадзіў уздоўж мужчына спыніўся. “ Яны дамовіліся? - спытаў ён.
  
  “ Не, ваша светласць. Я яшчэ не растлумачыў ім сітуацыю.
  
  Трэці мужчына ўтаропіўся на нас па-над сваіх ачкоў у чарапахавай аправе. "Значыць, гэта і ёсць цуд-людзі", - сказаў ён.
  
  "Перастаньце, сэр," запратэставаў Майкрофт Холмс. - Я ніколі не сцвярджаў, што яны былі цудатворцамі.
  
  "Лепш бы так і было", - сказаў мужчына.
  
  Я заняў месца з правага боку стала. Холмс перайшоў на левы бок і сеў так, каб трымаць мяне ў поле зроку, размаўляючы з нашымі гаспадарамі.
  
  Майкрофт сашчапіў рукі за спіной і нахіліўся наперад. "Джэнтльмены", сказаў ён, звяртаючыся да мяне і Холмсу, "дазвольце прадставіць вам іх светласці лорда Истхоупа і лорда Фамма". (Менавіта так вымаўляецца гэтае імя. Пазней я даведаўся, што яго светласць Эван Фотерингем, граф Стомшир.) “ І Яго правасхадзіцельства барон ван Дурм.
  
  Лорд Фотерингем, джэнтльмен, расхаживавший па пакоі, быў высокім мужчынам з арыстакратычным носам і редеющими валасамі. Барон ван Дурм быў велізарным мужчынам, падобным на мядзведзя, з густымі чорнымі бакенбардамі і сярдзітым цёмнымі вачыма. Ён быў бездакорна апрануты ў жамчужна-шэры ранішні касцюм з дыяментавай шпількай памерам з яйка малінаўкі, скрепляющей яго белы шаўковы гальштук.
  
  "Я бачу, вы даведаліся лорда Истхоупа", - сказаў Майкрофт Холмс і мне, прачытаўшы па нашым злёгку расширившимся вачам больш, чым большасць людзей змаглі б прачытаць на дваццаці васьмі старонках вячэрняй газеты. “ Лорд Фотерингем - старшыня Каралеўскага камітэта па абароне Каралеўства, а барон ван Дурм - генеральны дырэктар амстэрдамскага аддзялення Дома ван Дурмов.
  
  Хоць гэта назва не атрымала шырокага прызнання за межамі ўрада або фінансавых колаў, Дом ван Дурм з'яўляецца адным з самых багатых, магутных і паспяховых прыватных банкаўскіх дамоў у свеце. Маючы філіялы ва ўсіх месцах, якія вы толькі можаце сабе ўявіць, і многія з якіх вам і ў галаву не прыйдуць, ван Дурмы падтрымлівалі якія маюць патрэбу ўрада і прыводзілі да краху ўрада, палітыка якіх абражала іх.
  
  Ван Дурм злёгку кіўнуў сваёй масіўнай галавой у наш бок. Лорд Фотерингем перастаў хадзіць па пакоі дастаткова надоўга, каб злосна зірнуць на Шэрлака Холмса, лорд Истхоуп выдаў ціхі аднаскладовыя рык.
  
  “Яны ведаюць, хто вы, “ сказаў нам Майкрофт, - і нам усім разам трэба сёе-што, э-э, абмеркаваць з вамі, што мае першарадную важнасць, далікатнасць і сакрэтнасць. Перш чым мы працягнем, я павінен атрымаць ад вас слова, што нішто з таго, што мы тут скажам, не будзе паўторана па-за межамі гэтага пакоя.
  
  Я падняў брыво. Шэрлак выглядаў здзіўленым. “ Даю табе слова, - сказаў я.
  
  "Вы б паверылі гэтаму —" - пачаў Холмс, паказваючы на мяне дрыготкім пальцам. Затым ён змоўк, паколькі Майкрофт злосна паглядзеў на яго, апусціў палец і глыбока ўздыхнуў. "О, вельмі добра", - сказаў ён. "Я таксама даю табе слова".
  
  Майкрофт сеў. Лорд Фотерингем перастаў хадзіць па пакоі і стаў тварам да нас, заклаўшы рукі за спіну. "Сітуацыя такая, джэнтльмены", - сказаў яго светласць. “Ворагі Брытаніі выношваюць д'ябальскі змова, і небяспека для бяспекі гэтага каралеўства — магчыма, і ўсяго свету — тоіцца ў кожным кутку Еўропы. Прасцей кажучы, над Брытанскай імперыяй навісла цень".
  
  "Што гэта за д'ябальскі змова?" - Спытаў я.
  
  Лорд Истхоуп сфакусаваў на мне свае мяккія блакітныя вочы. "У гэтым сутнасць праблемы," сказаў ён, ухвальна ківаючы, як быццам я сказала што-небудзь разумнае. “ Мы не ведаем.
  
  “ Цень? Вочы Холмса звузіліся. Трое дваран маглі падумаць, што ён засяродзіў сваю ўвагу на гэтай расце цені, але я — і, верагодна, яго брат - ведалі, што ён абдумвае, ці варта сілай затрымаць лорда Фотерингема. У мяне ў самога было нешта падобнае.
  
  Холмс адкінуўся на спінку крэсла, сашчапіўшы пальцы на камізэльцы і амаль зачыніўшы вочы. “ Вы не ведаеце?
  
  "Магчыма, мне варта растлумачыць," сказаў барон ван Дурм. “Па ўсёй Еўропе ёсць прыкметы, ледзь улоўныя, але выразныя прыкметы таго, што хутка адбудзецца нешта вельмі важнае, што гэта датычыцца Вялікабрытаніі і што гэта не прадвяшчае нічога добрага. Узяты сам па сабе, кожны з гэтых інцыдэнтаў — гэтых знакаў — мог бы быць выпадковым падзеяй, нічога не значным, але калі глядзіш на іх усё разам, вымалёўваецца заканамернасць ".
  
  “ У нас у Ваенным міністэрстве ёсць прымаўка, - умяшаўся лорд Фотерингем. "'Адзін раз - выпадковасць, два - супадзенне, тры разы - дзеянні праціўніка".
  
  Шэрлак Холмс нахіліўся наперад і сашчапіў рукі пад падбародкам, паставіўшы локці на стол. "Якога роду здарэння?" ён спытаў.
  
  Лорд Истхоуп пачаў: "У розных цэнтрах сацыялістычнай і анархісцкай думкі па ўсёй Еўропе - Парыжы, Вене, Празе — прамоўцы пачалі перасцерагаць супраць брытанскага імперыялізму і "таемных планаў" Вялікабрытаніі па сусветнага панавання".
  
  "Зразумела," сказаў я. "'Сакрэтныя пратаколы старэйшын з Даўнінг-стрыт', так? Я згодны з вамі, што існуе філасофская школа, якая лічыць, што ангельцы - адно з Страчаных каленяў Ізраіля ".
  
  "Само па сабе гэта было б пацешна і наўрад ці злавесна", - сказаў Истхоуп. "Але калі вы лічыце, што гэтыя прамоўцы з'яўляюцца часткай плана, накіраванага на тое, каб пракласці шлях да чаму—то, тады яны заслугоўваюць больш сур'ёзнага стаўлення".
  
  "Нават так," пагадзіўся лорд Фотерингем. "Большасць з тых, хто зараз слухае гэтую лухту, нават сярод эмігранцкіх сацыялістычных супольнасцяў, павінны разумець, што гэта лухта, улічваючы, што Вялікабрытанія - адна з нямногіх краін, якая дазваляе гэтым групам свабоду перамяшчэння і асацыяцый, не турбуючыся аб паліцэйскіх шпіёнаў ў іх асяроддзі".
  
  "Калі, вядома, яны не ірландцы", - прама сказаў Майкрофт Холмс, падаўшыся наперад у сваім крэсле. Гэта было сустрэта поўным маўчаннем, і ён не стаў развіваць гэтую думку.
  
  "Што яшчэ?" спытаў Холмс.
  
  "Газеты," сказаў лорд Фотерингем.
  
  "На старонках газет розных еўрапейскіх краін — Францыі, Германіі, Аўстрыі, Швейцарыі — час ад часу з'яўляюцца непрыстойныя перадавіцы, якія абвінавачваюць урад Яе Вялікасці ў сакрэтным плане агрэсіі супраць кантынентальных дзяржаў", - патлумачыў Майкрофт.
  
  "Як дзіўна," сказаў Шэрлак.
  
  "Мы ведаем аб трох розных людзей у ўрадах трох розных краін, якія рыхтуюць антибританское заканадаўства таго ці іншага роду", - сказаў лорд Истхоуп. “Рыхтуюцца, вы заўважыце, але не падпарадкоўваюцца. Яны чакаюць падыходнага моманту. Мы павінны выказаць здагадку, што яны вераць, што хутка наступіць падыходны момант. Калі мы ведаем пра трох, як мяркуецца, іх больш ".
  
  "Гэтыя трое мужчын ведаюць адзін аднаго?" - Спытаў Холмс.
  
  "Відавочна, няма", - адказаў яму брат.
  
  "Тады мы таксама павінны выказаць здагадку, што дзе-то есць рука, дергающая за нітачкі".
  
  "Мы сапраўды так мяркуем", - сказаў Майкрофт.
  
  "Гэта ўсё?" - Спытаў Холмс.
  
  "Хіба гэтага недастаткова?" - спытаў Истхоуп.
  
  "На самой справе," сказаў барон ван Дурм, " ёсць яшчэ сёе-тое. Дом ван Дурмов, як вы маглі здагадацца, мае агентаў, стратэгічна размешчаных па ўсёй Еўропе. Большасць з іх ажыццяўляюць банкаўскую дзейнасць. Некаторыя проста збіраюць інфармацыю. Поспех міжнароднага банка залежыць ад якасці збіранай ім інфармацыі. Адзін з гэтых агентаў займае высокае становішча ў ўрадзе, скажам, замежнай дзяржавы, якая не заўсёды была ў лепшых адносінах з Вялікабрытаніяй. У ходзе сваёй працы на нас ён наткнуўся на дакумент, які мог бы праліць некаторы святло на гэтыя падзеі. Яно было адрасавана не яму.
  
  "А!" усклікнуў Шэрлак Холмс.
  
  "Гэта копія, перакладзеная на ангельскую", - сказаў ван Дурм, вымаючы ліст паперы з папкі, якая ляжыць перад ім на стале, і перадаючы яго Холмсу, які двойчы ўважліва прачытаў яго, перш чым перадаць мне:
  
  
  Трынаццаць—
  
  Ваш кароткі, і насычаны інфармацыяй справаздачу быў вельмі жаданым. Мы павінны працягваць і нарошчваць нашы намаганні па дыскрэдытацыі Англіі і англійскай. Прасцей ссекчы дрэва, калі вы атруцілі карані.
  
  Шаснаццаты падвёў нас. Горш таго, ён, магчыма, аддаў нас. Яго бачылі якія ўваходзяць у амбасаду на Прынц Рупертштрассе. Ён прабыў там гадзіну. Ён больш так не паступіць.
  
  Набліжаецца дзень. Разгортваюцца падзеі. Праца і стараннасць прыносяць вялікія ўзнагароды. Фларыда цяпер наша. Паведаміце братам, што кірунак абрана і вяршыня ужо ў поле зроку. Калі мы даможамся поспеху, мы даможамся поспеху разам. Тыя, хто пацерпіць няўдачу, пацерпяць няўдачу ў адзіночку. Настаў час для розуму і дзёрзкасці. Гісторыі трэба распавядаць. Інцыдэнты трэба арганізоўваць.
  
  
  
  Леў мірна спіць. За Холмсам і Марыярці назіраюць, як і за Лампье ў Парыжы і Эттином ў Берліне. Яны не напагатове.
  
  Адпраўляйцеся ў Линдау 16чысла. Кампанія збіраецца. Першае месца. Тры белыя прышчэпкі. Спаліце гэта.
  
  Адзін
  
  
  "Што вы пра гэта думаеце?" - спытаў ван Дурм.
  
  "Першапачаткова гэта было на нямецкай?" - Спытаў я.
  
  "Гэта так", - сказаў ван Дурм.
  
  “ У пасольстве на Прынц-Руперт-штрасэ?
  
  "Брытанскае пасольства ў Вене знаходзіцца на Прынц-Рупертштрассе," сказаў лорд Истхоуп.
  
  Холмс адкінуўся на спінку крэсла. “ Линдау - нямецкае назва? - спытаў ён.
  
  "Горад на Бодензее, на нямецкім баку аўстрыйскай мяжы", - адказаў яму Истхоуп.
  
  "Даволі далёка ад Фларыды," заўважыў Холмс.
  
  "Гэта так", - пагадзіўся Истхоуп. “Мы не змаглі прыдумаць праўдападобна тлумачэння гэтай рэпліцы. Нават, калі ўжо на тое пайшло, фантастычнага".
  
  "Ва ўсім пасланні ёсць што-то мудрагелістае", - сказаў я. "Адрасавана 'Трынаццаці" з "Аднаго". У ім есць што-то ад Люіса Кэрала".
  
  "Чаму яго не спалілі?" спытаў Холмс.
  
  "Так і было", - сказаў яму ван Дурм. “Па крайняй меры, спроба была распачатая. Арыгінал быў знойдзены ў каміннай рашотцы, абвугленыя і апалены. Але яно было складзена некалькі разоў, так што пацярпелі толькі краю, і ўсё пасланне было вынята некранутым ".
  
  Я ўсміхнуўся, уявіўшы сабе вобраз высокапастаўленага ўрадавага чыноўніка, што поўзае па каміна.
  
  Холмс ўтаропіўся на мяне. "Я адчуваю вашу руку ў гэтай справе", - сказаў ён.
  
  Мне было не да смеху, і, баюся, я дазволіў необдуманному лаянкі зляцець з маіх вуснаў.
  
  "Цалкам дакладна," сказаў лорд Истхоуп.
  
  "Яго імя пазначана ў дакуменце," настойваў Холмс. “ Хіба вы не бачыце...
  
  "Хопіць!" - крыкнуў Майкрофт зманліва ціхім голасам. “Ваша імя таксама пазначана ў дакуменце. Павер мне на слова, Шэрлак, што, у чым бы яшчэ ні быў замяшаны Марыярці, ён не мае дачынення да гэтых падзеяў.
  
  Шэрлак Холмс адарыў брата доўгім позіркам, затым прыняў позу панурага згоды з глыбінь свайго крэсла.
  
  Барон ван Дурм перакладаў погляд з аднаго на іншага. "Я думаў, ты сказаў, што яны маглі б працаваць разам", - сказаў ён Майкрофту.
  
  "Яны могуць", - запэўніў яго Майкрофт. "Ім проста трэба трохі часу, каб акрыяць ад іх узаемнай сваркі".
  
  Мяне гэта абурыла. Я не зрабіў нічога, што магло б заахвоціць Холмса ў яго ідыёцкіх абвінавачаньнях. Але я прытрымаў мову.
  
  "Калі мы ўбачылі згадкі пра вас, мы, натуральна, праверылі," сказаў лорд Истхоуп, " і пераканаліся, што за вамі сапраўды назіралі. Вы заўважылі?
  
  "Я выказаў здагадку, што гэта было зроблена па ўказанні маладога містэра Холмса", - сказаў я.
  
  "Я думаў, Марыярці зноў распачынае сваю звычайную чертовщину", - прагыркаў Холмс.
  
  "Ну вось, бачыце, вы абодва памыліліся", - сказаў Истхоуп. Ён павярнуўся да Майкрофту. "Вы ўпэўненыя, што гэта тыя людзі, якія нам патрэбныя?"
  
  "Так," сказаў Майкрофт.
  
  “ А што з Лампье і Эттином? - Спытаў Холмс.
  
  "А!" - сказаў ван Дурм.
  
  "Гэта, напэўна, Альфонс Лампье, вядомы французскі крыміналіст?" - Спытаў я.
  
  "Так, так і было б", - пацвердзіў ван Дурм.
  
  "Як вы можаце быць упэўнены, што гэта той самы Лампьер, аб якім ідзе гаворка?" - Спытаў Холмс.
  
  “ Таму што ўчора яго забілі.
  
  "Супадзенне," сказаў Холмс.
  
  "Яго знайшлі ў руінах спаленага катэджа за межамі вёскі Линдау", - сказаў лорд Истхоуп. “Тое, што яго знайшлі, чыстая выпадковасць. Ён — яго цела — магло заставацца там месяцамі. Ён быў амаль голы, і яго рукі былі звязаныя. Ён быў ужо мёртвы, калі дом быў падпалены, але секцыя ўнутранай сцяны абрынулася і выратавала яго цела ад агню ".
  
  Холмс адкрыў рот, каб нешта сказаць, але лорд Истхоуп працягнуў: “Перад смерцю ён надрапаў шпількай некалькі слоў на ўнутраным боку сцягна. Ils se réunissent. Азначае 'яны сустракаюцца', або 'яны збіраюцца', або 'яны збіраюцца', у залежнасці ад абставін.
  
  
  
  "Я вымушаны зрабіць папраўку", - сказаў Холмс. “Супадзенне можа зайсці занадта далёка. Хто-небудзь дакладна ведае, над чым ён працаваў, калі быў забіты?"
  
  "Нашы агенты ў Парыжы спрабуюць высветліць гэта нават цяпер", - сказаў ван Дурм.
  
  "Што ты хочаш, каб мы зрабілі?" - Спытаў я.
  
  “ Паколькі яны — хто б "яны" ні былі — назіраюць за вамі, - сказаў лорд Истхоуп, - мы заключаем, што ў іх ёсць прычыны баяцца вас. Магчыма, з-за вашых вядомых здольнасцяў, кожнага з вас у сваёй сферы, або, магчыма, таму, што вы валодаеце нейкай інфармацыяй, пра якую, магчыма, нават не падазраяце, гэта было б каштоўна ".
  
  Мы з Холмсам абдумвалі гэта з хвіліну. Як раз у той момант, калі я збіраўся не пагадзіцца з гэтай ацэнкай, Холмс апярэдзіў мяне. "Думаю, што няма", - сказаў ён.
  
  Барон ван Дурм выглядаў здзіўленым. "Чаму няма?" ён спытаў.
  
  "На вугальных шахтах Уэльса шахцёры бяруць з сабой у шахту канарэйку", - сказаў Холмс. “Гэта робіцца для таго, каб як мага раней папярэдзіць іх аб дрэнным паветры, паколькі канарэйкі больш успрымальныя, чым шахцёры. Мы - канарэйкі гэтых людзей".
  
  "Я не бачу аналогіі," сказаў лорд Истхоуп.
  
  “Нашы, э-э, праціўнікі назіраюць за намі, таму што яны вераць, што, калі ўраду Яе Вялікасці стане вядома аб іх махінацыях, яно пашле аднаго з нас для расследавання. Альбо я, па відавочным прычынах, альбо прафесар Марыярці, — ён на хвіліну змоўк, злосна гледзячы на мяне, а затым працягнуў, — з-за яго вядомых сувязяў з злачынным светам Еўропы. Гэта, несумненна, так. Але яны баяцца нас не больш, чым шахцёр баіцца канарэйкі. Холмс перапыняў сваю прамову неспакойнымі рухамі сваіх тонкіх рук. "Калі яны павераць, што нам вядома аб іх дзеяннях, яны неадкладна і бязлітасна ліквідуюць нас".
  
  "Адкуль ты гэта ведаеш, калі нічога пра іх не ведаеш?" Спытаў лорд Фотерингем.
  
  "Альфонс Лампье распавёў мне", - адказаў Холмс.
  
  “ Што? Як ты мог... О, я разумею.
  
  "Магчыма, мне варта было б сказаць "спроба ліквідаваць нас", "працягнуў Холмс, - паколькі іншыя спрабавалі, і ні адзін з іх пакуль не атрымаў поспех".
  
  Мяне пацешыла, што Холмс згадаў мяне ў сваіх паказаннях, паколькі ён так часта абвінавачваў мяне ў спробах ліквідаваць яго. Але я нічога не сказаў.
  
  
  
  "Так што ж нам рабіць?" - спытаў барон ван Дурм.
  
  "З мноства магчымасцяў," сказаў Майкрофт, - ёсць тры, якія прыцягваюць больш за астатніх".
  
  "І гэта так і ёсць?" спытаў лорд Истхоуп.
  
  “ Адзін з іх заключаецца ў тым, каб трымаць майго брата і прафесара Марыярці на ўвазе ва ўсіх, супакойваць нашых праціўнікаў, адначасова выкарыстоўваючы іншых для зрыву іх планаў.
  
  "Хто?" спытаў лорд Истхоуп.
  
  "Якія іншыя?" рэхам адгукнуўся барон ван Дурм.
  
  "Паняцці не маю", - прызнаўся Майкрофт Холмс. "Другая магчымасць - адвесці Холмса і Марыярці, не паставіўшы ў вядомасць назіральнікаў".
  
  "Якім чынам?" спытаў лорд Фотерингем.
  
  "Магчыма, з дапамогай васковых манекенаў гэтых дваіх, выстаўленых у іх вітрынах і перамяшчаюцца па ім, каб дамагчыся праўдападабенства жыцця".
  
  "Смешна!" усклікнуў барон ван Дурм.
  
  "Трэцяя магчымасць," сказаў Майкрофт, - складаецца ў тым, каб яны сышлі адкрыта, але такім чынам, каб тыя, хто назірае за імі, прыйшлі да высновы, што іх інтарэсы знаходзяцца ў іншым месцы".
  
  Шэрлак паглядзеў на брата. "Цудоўна, Майкрофт", - сказаў ён. "І як жа нам гэтага дамагчыся?"
  
  Магчымасці сітуацыі прыцягнулі мяне. "Я б параіў вам, Холмс, гнацца за мной хоць на край свету, як вы так часта пагражалі зрабіць", - сказаў я, усміхаючыся.
  
  Холмс ўтаропіўся на мяне.
  
  "Магчыма," сказаў Майкрофт, "з невялікімі зменамі, гэта сапраўды тое, што нам варта зрабіць". Ён пацёр паказальным пальцам правай рукі кончык носа. “Калі б вы двое забілі адзін аднаго, ніхто з тых, хто вас ведаў, не здзівіўся б. І я думаю, можна з упэўненасцю выказаць здагадку, што назіральнікі спынілі б назіранне ў гэтым выпадку ".
  
  “ Забіць адзін аднаго? - Недаверліва перапытаў Холмс.
  
  "Як вы прапануеце ім гэта зрабіць?" - спытаў барон ван Дурм.
  
  Майкрофт паціснуў плячыма. "Якім-небудзь чынам і ў такім месцы, дзе не ўзнікне ніякіх здагадак, што гэта было прытворства", - сказаў ён. “Сумеснага скачка з даху высокага будынка было б дастаткова. Магчыма, Эйфелева вежа.
  
  Цяпер гэта зайшло занадта далёка. "І як ты прапануеш нам перажыць падзенне?" Я спытаў.
  
  Майкрофт ўздыхнуў. "Я мяркую, гэта павінна быць дзе-небудзь ў менш людным месцы, - сказаў ён, - каб табе не давялося перагінаць палку". У яго голасе гучала шчырае шкадаванне. Цікава, каго з нас ён уяўляў скакаць з абрыву, падумаў я.
  
  Барон ван Дурм пстрыкнуў пальцамі. "Я як раз ведаю гэта месца!" - сказаў ён. "Недалёка ад горада Мейринген у Швейцарыі ёсць вялікі вадаспад на рацэ Райхенбах".
  
  "Райхенбах?" перапытаў Холмс.
  
  "Прыток Аара", - патлумачыў ван Дурм. “Да гэтага месца вядзе ўсяго адна сцежка, і калі б сказалі, што вы ўпалі, ніхто б не чакаў знайсці вашыя астанкі. Рака ў гэтым месцы хуткая, глыбокая і, э-э, карная.
  
  "Чаму так далёка ад дома?" спытаў лорд Фотерингем.
  
  "У гэтага ёсць некалькі пераваг," задуменна прамовіў Холмс. "Наша паездка туды дасць нашым супернікам час убачыць, што мы ставім сабе адзін аднаго, а не палюем за імі, і гэта пакіне нас у Швейцарыі, нашмат бліжэй да Германіі і вёсцы Линдау".
  
  "Нават так," пагадзіўся Майкрофт.
  
  “ А тваё знаходжанне ў Швейцарыі не выкліча ў іх падазрэнняў? - Спытаў лорд Истхоуп.
  
  Я адважыўся адказаць. "Яны нічога не ведаюць аб нашых інтарэсах у Линдау, і калі яны павераць, што мы мёртвыя, гэта ўсё роўна не будзе мець значэння".
  
  "Гэта так", - пагадзіўся Истхоуп.
  
  "Такім чынам," сказаў лорд Фотерингем. - Ці верыце вы, джэнтльмены, што зможаце забыцца аб асабістай варожасці дастаткова надоўга, каб служыць сваёй каралевы?
  
  Я ўжо збіраўся адказаць ветлівым рогатам ці, магчыма, нават лёгкім хіхіканнем, калі, да майго здзіўлення, Холмс ўстаў і расправіў плечы. "За каралеву і краіну", - сказаў ён.
  
  У гэты момант усе погляды былі скіраваныя на мяне. Я паціснуў плячыма. "На бліжэйшыя некалькі тыдняў, у мяне нічога няма", - сказаў я.
  
  
  
  
  
  З невялікім змяненнем у першапачатковым плане гонка па Еўропе павінна была быць праведзена з правдоподобием, закліканым пераканаць Ўотсана, а таксама любых гледачоў, у тым, што яна была сапраўднай. Змена заключалася ў тым, што я павінен быў пераследваць Холмса, а не наадварот. Майкрофт вырашыў, што так будзе больш пераканаўча.
  
  Праз Два дні пачалася вялікая пагоня. Холмс патэлефанаваў Ватсону, каб сказаць яму, што я спрабаваў забіць яго (Холмса), і ён павінен бегчы ў Еўропу. Гісторыя заключалася ў тым, што мая "банда" вось-вось будзе схоплены паліцыяй, але пакуль гэта не было зроблена, Холмс знаходзіўся ў вялікай небяспецы. Ватсан пагадзіўся суправаджаць яго ў палёце і на наступны дзень далучыўся да Холмсу ва "другім вагоне першага класа з пярэдняй боку" Кантынентальнага экспрэса на вакзале Вікторыя. Холмс быў замаскіраваны пад сціплага пажылога прэлата, але Ватсан не маскіраваўся, і таму ў назіральнікаў не было праблем з назіраннем. Яны бачылі, як Холмс і Ватсан беглі ў Экспрэсе, і бачылі, як я наняў Спецыяльны цягнік, каб пераследваць іх. Холмс і Ватсан, здавалася, выслізнулі ад мяне, кінуўшы свой багаж і сышоўшы з экспрэса ў Кентэрберы. Яны адправіліся праз усю краіну ў Ньюхейвен, адтуль на колавым параходзе "Брэтань" у Дьепп.
  
  Трасучы кулаком і мармычучы "Праклёны, зноў сарвалася!", я адправіўся наўпрост у Парыж і некалькі дзён пратырчаў у іх багажу, відавочна, чакаючы, што яны прыйдуць і забяруць яго. Калі яны не з'явіліся, я пусціў слых сярод еўрапейскага злачыннага свету, што заплачу значнае ўзнагароджанне за інфармацыю пра месцазнаходжанне двух ангельцаў, якія выглядалі так-то і так-то. У рэшце рэшт да мяне дайшла вестка, і я правёў некалькі дзён, пераследуючы іх па Еўропе, а за мной, у сваю чаргу, ішлі некалькі джэнтльменаў, якія з усіх сіл стараліся трымацца далей ад старонніх вачэй.
  
  Як і планавалася, я сустрэўся з Холмсам і Ватсан ў вёсцы Мейринген ў Швейцарыі 6 траўня. Пасля абеду яны адправіліся паглядзець на вадаспад, размешчаны прыкладна ў двух гадзінах хады ад гасцініцы, і я паслаў хлопчыка з запіскай Ватсону, каб прывабіць яго назад у гасцініцу даглядаць за міфічнай хворай жанчынай. Затым Холмс павінен быў напісаць ліст Ватсону, пакласці яго і які-небудзь прадмет адзення на выступ і знікнуць, падаўшы ўсім меркаваць, што мы з ім перайшлі мяжу ў магутнай бітве дабра і зла. Хммм! Затым я знікну са сцэны і сустрэнуся з Холмсам у Линдау праз чатыры дні.
  
  Але гэтаму не наканавана было спраўдзіцца. Калі хлопец паспяшаўся аднесці запіску Ватсону, я быў вымушаны змяніць план. Я рушыў услед за ім і схаваўся за валуном, калі ўбачыў, што хлопец і Ватсан спяшаюцца назад. Затым я кінуўся наперад, да выступу, дзе Холмс ўжо паклаў запіску ў сваю сярэбраную портсигарку, паклаў яе побач з альпенштоком на краі скалы і ў апошні раз выкурыў трубку з таго брыдкага тытуню, які ён паліць, перш чым знікнуць.
  
  "Ага!" - сказаў ён, заўважыўшы маё набліжэнне. “Я ведаў, што гэта было занадта добра, каб быць праўдай! Значыць, гэта будзе татальная бітва не на жыццё, а на смерць, ці не так, прафесар?" Ён ускочыў на ногі і схапіўся за альпеншток.
  
  
  
  "Не кажыце глупстваў, Холмс," зароў я. “ Адзін з пераследвалі нас людзей дабраўся да гатэля як раз у той момант, калі я адаслаў хлопца з запіскай. Калі б я не прыйшоў за табой, пакуль ён назіраў, ён наўрад ці пераканаўся б, што мы абодва ўпалі са скалы.
  
  "Такім чынам!" - сказаў Холмс. "Падобна на тое, нам усё-такі прыйдзецца змагацца або, па меншай меры, пакінуць пераканаўчыя сляды бойкі і, магчыма, некалькі клочьев изодранной адзення".
  
  “І тады мы павінны знайсці які-небудзь спосаб пакінуць гэты выступ, не вяртаючыся тым шляхам, якім прыйшлі. Дзве пары слядоў, якія вяртаюцца на сцежку, выдалі б гульню ". Я падышоў да краю і паглядзеў уніз. Шлях быў стромым і стромкім, і ў некаторых месцах скала здавалася высечанай, так што спусціцца ўніз было б немагчыма без крукаў, вяровак і мноства іншых альпінісцкіх прыладаў, якія мы забыліся ўзяць з сабой. "Мы не можам спусціцца ўніз", - сказаў я.
  
  "Што ж, тады," хутка сказаў Холмс, " нам пара наверх.
  
  Я агледзеў скалу ззаду нас. "Магчыма", - сказаў на заканчэнне я. "Цяжка, але магчыма".
  
  "Але спачатку мы павінны пераканаўча порыскать зямлю ля краю скалы", - сказаў Холмс.
  
  "Давайце прабяжымся па трэцяму і чацвёртаму ката барицу", - прапанаваў я. Я зняў свой "інвернес", паклаў яго, а таксама сваю кій з савінай галоўкай і капялюш на бліжэйшы выступ і прыняў першую абарончую пазіцыю ў барицу, або "выжидающий краб".
  
  Холмс ў адказ зняў капялюш і паліто. "Мы павінны быць асцярожныя, каб выпадкова не пазабіваць адзін аднаго", - сказаў ён. "Мне б не хацелася выпадкова забіць вас".
  
  "І я, і ты", - запэўніла я яго.
  
  Мы выконвалі баявыя практыкаванні каля чвэрці гадзіны, за гэты час ладна паляпаўшы сябе і зямлю. "Досыць!" Нарэшце сказаў Холмс.
  
  "Згодны", - сказаў я. "Апошні штрых". Я ўзяў сваю палку са скалы і павярнуў ручку на чвэрць абароту, вызваляючы схаванае ўнутры восьмидюймовое лязо. "Мне непрыемна гэта рабіць," сказаў я, " але ў інтарэсах праўдападабенства..."
  
  Холмс насцярожана назірае за мной, пакуль я закочваюць правы рукаў і асцярожна пратыкаюць руку вастрыём ляза. Я багата вышмараваў апошнія некалькі цаляў ляза ўласнай крывёю, затым адкінуў зброю ў бок, як быццам яно было страчана ў баі. Дзяржальна палкі я пакінуў каля каменя. "За каралеву і краіну," сказала я, обматывая парэз насоўкай і закочваючы рукавы.
  
  "Вы ляўшун, ці не так?" Спытаў Холмс. "Я павінен быў здагадацца".
  
  Мы сабралі астатнюю вопратку і пачалі караскацца па амаль отвесному схіле скалы над намі. Гэта была павольная, стомная праца, якая рабілася яшчэ больш небяспечнай з-за таго, што было ўжо далёка за поўдзень, а доўгія цені, слепнучы на прорву, перашкаджалі ясна бачыць.
  
  Прыкладна праз дваццаць хвілін Холмс, які, нягледзячы на пастаянны паток невыразных скаргаў, з велізарнай энергіяй караскаўся ўверх па схіле скалы і быў прыкладна на два корпуса вышэй мяне, усклікнуў: “Ага! Вось палка, досыць вялікая, каб змясціць нас! Магчыма, нам варта адпачыць тут."
  
  Я ўскараскаўся побач з ім, і мы ўдваіх ляглі на пакрыты мохам каменны выступ, так што над краем былі відаць толькі нашы галовы, калі мы ўзіраліся ў сгущающиеся змярканне ўнізе. Па маіх ацэнках, мы знаходзіліся прыкладна ў двухстах футах над уступам, які пакінулі.
  
  Я не ўпэўнены, колькі мы так праляжалі, таму што было занадта цёмна, каб разглядзець цыферблат маіх кішэнных гадзін, а мы не адважваліся запаліць святло. Але праз некаторы час мы змаглі разглядзець, што хто-то ідзе па ўступы, які мы нядаўна пакінулі. У яго быў маленькі ліхтар, пры святле якога ён пачаў уважліва вывучаць зямлю, навакольныя скалы і схіл скалы як над, так і пад выступам, хоць ён накіраваў прамень недастаткова высока, каб убачыць нас з таго месца, дзе мы глядзелі на яго зверху ўніз. Праз хвіліну ён знайшоў скрынку з-пад цыгарэт, якую Холмс пакінуў Ватсону, асцярожна адкрыў яе, прачытаў запіску ўнутры, затым зноў зачыніў і паклаў назад на камень. Яшчэ хвіліна пошукаў прывяла яго да акрываўленага лязе, якое ён уважліва агледзеў, паспрабаваў пальцам, затым схаваў пад куртку. Затым ён павольна пайшоў назад тым жа шляхам, якім прыйшоў, уважліва вывучаючы па шляху сляды на сцежцы.
  
  Прыкладна праз дзесяць хвілін мы пачулі галасы ўнізе, і да краю абрыву падышлі чацвёра мужчын: двое швейцарцаў з гасцініцы ў зялёных ледерхозенах з вялікімі яркімі ліхтарамі ў руках; доктар Ватсан і мужчына, які нядаўна сышоў. "Не," сказаў мужчына, калі яны з'явіліся ў поле зроку, " я нікога не бачыў на сцежцы. Я не ведаю, што здарылася з вашым сябрам.
  
  
  
  Ватсан блукаў па скалы, гледзячы туды і сюды, сам толкам не разумеючы, на што ён глядзіць. "Холмс!" - усклікнуў ён. "Божа мой, Холмс, дзе вы?"
  
  Холмс заварушыўся побач са мной і, здавалася, хацеў што-небудзь сказаць, але ўстрымаўся.
  
  Адзін з швейцарцаў заўважыў сярэбраны скрынку для цыгарэт. "Гэта належыць вашаму сябру?" спытаў ён, паказваючы на яе.
  
  Ватсан кінуўся да яго. "Так!" - сказаў ён. "Гэта Холмса". Ён пакруціў яго ў руках. "Але чаму—" Адкрыўшы скрынку, ён выцягнуў ліст, разарваўшы яго напалову. "Марыярці!" - сказаў ён, прачытаўшы ліст пры святле аднаго з ліхтароў. “Значыць, гэта здарылася. Гэта тое, чаго я баяўся". Ён склаў ліст, паклаў яго ў кішэню і падышоў да краю скалы, каб зазірнуць ўніз, у чернильную цемру ўнізе. "Бывай, мой сябар", - сказаў ён здушаным ад хвалявання голасам. "Самы лепшы чалавек, якога я калі-небудзь ведаў". Затым ён павярнуўся да астатніх. "Пойдзем," сказаў ён, "мы тут нічога добрага зрабіць не зможам".
  
  
  
  
  
  Паколькі мы не маглі бяспечна спусціцца ўніз у цемры, мы з Холмсам правялі ноч на гэтым скальным выступе, накінуўшы шынялі, наколькі гэта было магчыма, для абароны ад халоднага ветру. Незадоўга да світання пайшоў халодны дождж, і мы прамоклі наскрозь яшчэ да світання, калі, нарэшце, змаглі спусціцца назад на выступ унізе. Наступныя два дні мы падарожнічалі па сушы пешшу, часам праязджаючы на запрэжанай валамі павозцы прыязнага фермера, пакуль не дабраліся да Вюрстхайма, дзе пасяліліся ў гатэлі Wurstheimer Hof, прынялі ванну, праспалі дванаццаць гадзін, купілі прыдатную адзенне і змянілі свой знешні выгляд. На наступную раніцу я спусціўся ў канцылярскі краму і купіў сёе-якія чарцёжныя прыналежнасці, затым правёў некалькі гадзін у сваім пакоі, ствараючы некалькі карысных дакументаў. Позна ўвечары таго ж дня Вурстхайм пакінулі французскі артылерыйскі афіцэр у цывільным — Холмс бегла гаворыць па-французску, бо ў маладосці правёў некалькі гадоў у Монпелье і стаў даволі бравым артылерыйскім афіцэрам — і нямецкі старшы інспектар каналаў і гідратэхнічных збудаванняў. Я паняцця не маю, ці існуе такая пазіцыя, на самай справе, але дакументы, якія я склаў, выглядалі цалкам дакладна. Я таксама падрыхтаваў яшчэ адзін дакумент, які, на маю думку, мог бы апынуцца карысным.
  
  
  
  "Свет страціў майстры фальсіфікацыі, калі вы вырашылі стаць, э-э, прафесарам матэматыкі, Марыярці", - сказаў мне Холмс, крытычна праглядаючы падрыхтаваныя мной дакументы. "Вадзяныя знакі выдалі б, калі б хто-то быў досыць проницателен, каб вывучыць іх, але вы прарабілі вельмі пахвальную працу".
  
  "Пахвала ад майстра - гэта сапраўды пахвала", - сказаў я яму.
  
  Ён падазрона паглядзеў на мяне, але затым склаў пропуск, які я зрабіў для яго, і сунуў яго ва ўнутраны кішэню.
  
  Неўзабаве пасля поўдня чатырнаццатага мая мы прыбылі ў Кройцинген, маленькі гарадок на ўсходнім беразе Бодэнскага возера, або, як яго называюць немцы, Бодензее — вялікі разліў ракі Рэйн, каля сарака міль у даўжыню і месцамі да дзесяці міль у шырыню. Гэта месца, дзе сустракаюцца Швейцарыя, Германія і Аўстрыя, або сустрэліся б, калі б на шляху не было возера. Мы селі на колавы параход Koenig Friedrich для чатырохгадзіннага падарожжа ў Линдау, ціхі курортны гарадок на нямецкім беразе возера. Холмс ў ролі Ле каменданта Мартэна Дакладна з УСогрѕ d'en Artillerie, валасы былі падзеленыя праборам пасярэдзіне і старанна зачасаны ўніз з абодвух бакоў, а таксама меліся цалкам годныя ўвагі вусы шчотачкай. На ім быў строгага крою шэры касцюм з мініяцюрнай стужачкай кавалера Ганаровага Легіёна ў пятліцы, і ён злёгку накульгваў. Ён дэманстраваў поўнае няведанне ні нямецкай, ні англійскай, і, такім чынам, меў добрыя шанцы падслухаць тое, што не павінен быў падслухоўваць.
  
  Я стаў Гер інспектар Ота Stuhl на оф дэ Direktors дэр Kanäle УНД дэ Wasserversorgung, і такім чынам можна чакаць, праявіць цікавасць да вадзе, і ўсё мокрыя, які даў мне ясны нагода пакапацца ў тых месцах, дзе ў мяне не калупацца.
  
  Падчас падарожжа мы забаўляліся, пазнаючы прафесіі нашых спадарожнікаў. Швейцарцы, як і немцы, спрашчаюць задачу, апранаючыся строга ў адпаведнасці са сваім класам, статусам і заняткам. Мы разышліся ў меркаваннях з нагоды пары джэнтльменаў ў кашулях з фальбонамі і падвойнымі радамі медных гузікаў на празмерна упрыгожаных ботфортах. Я выказаў здагадку, што яны былі кім-то накшталт вулічных музыкаў, у той час як Холмс прыняў іх за гідаў па гатэлям. Падслухаўшы іх размову, мы вызначылі, што яны былі падмайстраў сантэхнікаў. Холмс ўтаропіўся на мяне так, нібы гэта была мая віна.
  
  Мы знялі нумары ў гатэлі Athenes, старанна не ведаючы адзін аднаго пры засяленні. Было б некаторы перавага ў тым, каб здымаць нумары ў розных гатэлях, але цяжкасць абмену інфармацыяй незаўважанай была б занадта вялікая. Холмс, ці, хутчэй, вэрна, там, павінен быў абысці гасцініцы і спа-салоны ў гэтым раёне і высветліць, у якіх з іх ёсць грамадскія памяшканні, дзе можа збірацца група, або, што больш верагодна, вялікія прыватныя пакоя, здаюцца ў арэнду, і паслухаць размову гасцей. Штул гутарыў з рознымі гарадскімі чыноўнікамі на вельмі важную тэму вады і прымаў удзел у любых плётках, якія яны маглі прапанаваць. Гарадскія чыноўнікі любяць дзяліцца важнымі плёткамі з праходзячымі міма урадавымі чыноўнікамі; гэта пацвярджае іх аўтарытэт.
  
  “ Тры белыя прышчэпкі для бялізны, - задуменна сказаў Холмс, гледзячы ў акно на адну з велізарных заснежаных гор, змрочна взиравших на горад. Было раніцу пятнаццатага, і мы толькі што паснедалі па асобнасці і сабраліся ў маім нумары на трэцім паверсе гатэля. Пакой Холмса знаходзілася далей па калідоры, праз дарогу, і з яе адкрываўся від на гарадскую плошчу, паліцэйскі ўчастак і возера за ім. З майго акна былі бачныя толькі горы.
  
  "Апошняя радок таго ліста", - успомніў я. “Адпраўляйся ў Линдау шаснаццатага. Кампанія збіраецца. Першае месца. Тры белыя прышчэпкі. Спалі гэта'. Вельмі лаканічна.
  
  "Першае месца мае на ўвазе, што было і другое месца", - разважаў Холмс. "Падобна на тое, яны сустракаліся тут раней".
  
  "Больш таго, - выказаў здагадку я, - адзін з іх лідэраў, верагодна, жыве дзе-то тут".
  
  "Магчыма", - пагадзіўся Холмс. “Падумайце: калі кампанія "збіраецца", то яны збіраюцца для таго, каб зрабіць тое, што яны рыхтуюцца зрабіць. Калі б яны проста збіраліся разам, каб абмеркаваць пытанні або атрымаць інструкцыі, тады яны сустракаліся б, а не збіраліся разам. Вывучэнне мовы і яго канатацыі мае вялікае значэнне для сур'ёзнага даследчыка ".
  
  "Нават так", - пагадзіўся я.
  
  Холмс— Дакладна — у той дзень выйшаў з хаты і пераходзіў з гасцініцы ў кафэ, а затым у карчму, піў чарнасліў, кава і еў пірожныя. Чалавек валодае дзіўнай здольнасцю ёсць, не набіраючы вагі, і, наадварот, абыходзіцца без ежы цэлымі днямі ў той час, калі ідзе па следзе нягодніка. Я правёў раніцу, вывучаючы карту горада, каб атрымаць уяўленне аб тым, дзе што знаходзіцца. Пасля абеду я адправіўся ў ратушу, каб пабачыцца з герром бурмістрам Пиндлем, буйным мужчынам з пышнымі вусамі і шырокай усмешкай, якая асвятляла яго твар і выпраменьвала добры настрой. Мы сядзелі ў яго кабінеце, ён наліў кожнаму з нас па маленькаму шкляначцы шнапса, і мы абмяркоўвалі пытанні водазабеспячэння і грамадскага аховы здароўя. Здавалася, ён быў вельмі задаволены тым, што вялікая бюракратыя далёкага Берліна наогул ведае аб існаванні маленькага Линдау.
  
  Калі вы хочаце зрабіць уражанне на мужчыну сваёй праніклівасцю, скажыце яму, што вы адчуваеце, што ён турбуецца аб адносінах, аб сваіх фінансах або пра сваё здароўе. Лепш скажыце яму, што ён справядліва асцерагаецца, што яго часта няправільна разумеюць і што яго працу не цэняць. Калі вы хочаце вырабіць ўражанне на грамадзянскай чыноўніка, скажыце яму, што падзяляеце яго заклапочанасць з нагоды гарадскога водазабеспячэння, каналізацыі або смецця. На працягу першых дзесяці хвілін нашай размовы мы з герром Пиндлем былі сябрамі на працягу многіх гадоў. Але усмешлівы гігант быў не так просты, як здаваўся. "Скажыце мне," сказаў ён, хупава трымаючы келіх са шнапсам двума пульхнымі пальцамі, " што на самай справе хоча ведаць міністэрства? Вы тут не толькі для таго, каб паглядзець, ці цячэ вада з кранаў ".
  
  Я ўсміхнулася яму, як прафесар свайму лепшаму вучню. "Вы вельмі праніклівы," сказала я, нахіляючыся да яго. “ І вы выглядаеце як чалавек, які ўмее захоўваць сакрэты...
  
  "О, гэта так", - запэўніў ён мяне, яго нос тузануўся, як у моцнай паляўнічай сабакі, почуявшей пах сасісак "блутвурст".
  
  Дастаўшы з унутранай кішэні свой асаблівы дакумент, я разгарнуў яго перад ім. Перапоўнены афіцыйнымі пячаткамі і імперскімі арламі, дакумент ідэнтыфікаваў Ота Штуля як афіцэра Nachrichtendienst, Службы ваеннай выведкі кайзера, у званні оберста, і далей заяўляў::
  
  
  Яго Імператарская Вялікасць кайзер Вільгельм II просіць усіх вернападданых Германіі аказваць прад'яўніку гэтага дакумента любую дапамогу, у якой ён мае патрэбу, у любы час.
  
  
  "А!" сказаў бурмістр Пиндль, цяжка ківаючы. “ Я чуў аб такіх рэчах.
  
  Слава Богу, падумаў я, што ты ніколі не бачыў яго раней, паколькі я паняцця не маю, як выглядае сапраўдны.
  
  "Такім чынам, гер оберст Штуль," спытаў Пиндл, " што можа зрабіць для вас бургамістр Линдау?"
  
  Я зрабіў глыток шнапса. У яго быў моцны, востры густ. “Паступілі весткі, - сказаў я, - аб некаторых незвычайных дзеяннях у гэтым раёне. Мяне паслалі правесці расследаванне".
  
  “ Незвычайны?
  
  Я кіўнуў. "Незвычайна".
  
  У яго вачах мільганула паніка. “ Запэўніваю вас, гер палкоўнік, мы нічога не зрабілі...
  
  "Няма, няма", - запэўніў я яго, варожачы, які незаконнай дзейнасцю займаліся ён і яго Камераден. У іншы раз было б цікава даведацца. "Нас, Nachrichtendienst, не хвалююць дробныя правапарушэнні, якім могуць патураць мясцовыя чыноўнікі, за выключэннем дзяржаўнай здрады". Я ўсміхнуўся. “ Вы ж не потворствуете дзяржаўнай здрадзе, ці не так?
  
  Мы разам пасмяяліся над гэтым, хоць занепакоены выраз не знікла цалкам з яго вачэй.
  
  "Не, мяне цікавяць незнаёмцы", - сказаў я яму. "Староннія".
  
  "Староннія".
  
  “Менавіта так. Мы атрымалі справаздачы ад нашых агентаў аб тым, што ў гэтым раёне адбываюцца падазроныя дзеянні".
  
  “ Якога роду падазроныя дзеянні?
  
  "А!" Я пагразіла яму пальцам. "Гэта тое, што я спадзявалася, ты мне скажаш".
  
  Ён устаў і падышоў да акна. "Гэта, павінна быць, тыя самыя вердаммерские ангельцы", - сказаў ён, пляснуўшы сябе вялікі рукой па яшчэ большай сцягне.
  
  “ Ангелец? - Спытаў я. “ У вас, напэўна, поўна ангельцаў?
  
  "Да нас прыязджаюць людзі з усяго свету", - сказаў ён мне. “Мы курорт. Мы знаходзімся на Бодензее. Але нядаўна нашу ўвагу прыцягнула група ангельцаў".
  
  "Якім чынам?"
  
  “ Імкнучыся не прыцягваць нашай увагі, калі вы разумееце, што я маю на ўвазе. Спачатку яны прыходзяць па асобнасці і прыкідваюцца, што не ведаюць адзін аднаго. Але іх бачылі разговаривающими — шепчущимися — па двое або па трое.
  
  "А!" Сказаў я. “Шэптам. Гэта вельмі цікава".
  
  "А потым яны ўсе катаюцца на лодцы", - сказаў бурмістр.
  
  “ Катацца на лодцы?
  
  “Так. Па асобнасці, па адным або па двое, яны арандуюць ці пазычаюць лодкі і выходзяць на Бодензее на вёслах або пад ветразем. Часам яны вяртаюцца дадому ўвечары, часам няма".
  
  "Куды яны накіроўваюцца?" - спытаў я.
  
  "Я не ведаю", - сказаў Пиндл. "Мы не сачылі за імі".
  
  
  
  "Як доўга гэта працягваецца?" - Спытаў я.
  
  "Час ад часу, прыкладна на год", - сказаў ён. “Яны сыходзяць на некаторы час, затым вяртаюцца. Гэта яшчэ адна прычына, па якой мы іх заўважылі. Адна і тая ж кампанія ангельцаў, якія не ведаюць адзін аднаго і з'яўляюцца ў адно і тое ж час кожныя некалькі месяцаў. Сапраўды! "
  
  "Як ты думаеш, колькі іх было?" - Спытаў я.
  
  "Магчыма, дзве тузіна", - сказаў ён. "Магчыма, больш".
  
  Я з хвіліну абдумваў гэта. “ Ты можаш расказаць мне пра іх што-небудзь яшчэ? - Спытаў я.
  
  Ён паціснуў плячыма. "Усіх узростаў, усіх памераў", - сказаў ён. “Усе мужчыны, наколькі я ведаю. Некаторыя з іх выдатна гавораць па-нямецку. Некаторыя, як мне сказалі, бегла гавораць па-французску. Яны ўсе гавораць па-ангельску.
  
  Я ўстаў. "Дзякуй", - сказаў я. "Nachrichtertdienst не забудзе той дапамогі, якую вы аказалі".
  
  Я павячэраў у маленькім рэстаранчыку на набярэжнай і назіраў, як на возеры згушчаюцца цені па меры таго, як сонца апускаецца за горы. Пасля вячэры я вярнуўся ў свой пакой, дзе прыкладна праз гадзіну да мяне далучыўся Холмс.
  
  Я распавёў пра свае ўражанні за дзень, і ён задуменна кіўнуў і двойчы вымавіў “хммм". "Ангельцы," - сказаў ён. “Цікава. Я думаю, гульня ўжо пачалася ".
  
  “ За якой дзічынай мы палюем, Холмс? - Спытаў я.
  
  "Я бачыў сёе-каго з вашых "ангельцаў", " сказаў ён мне. “У гатэлі "Людвіг Хоф" неўзабаве пасля абеду. Я атрымліваў асалоду ад чорнай парэчкай і размаўляў па-французску, калі ўвайшлі трое мужчын і селі побач са мной. Яны паспрабавалі ўцягнуць мяне ў размова на англійскай і нямецкай, а калі я зрабіў выгляд, што не разумею, на дрэнным французскай. Мы абмяняліся некалькімі ласкамі, і яны прыпаднялі капялюшы і загаварылі паміж сабой па-ангельску, які, дарэчы, не так добры, як іх нямецкі".
  
  "А!" - Сказаў я.
  
  "Яны некалькі разоў абразілі мяне па-ангельску, без асаблівага ўяўлення каментуючы маю знешнасць і маё верагоднае паходжанне, а калі я не адказаў, яны пераканаліся, што я не разумею, і пасля гэтага казалі свабодна".
  
  "Кажаш?"
  
  "Ну, адна рэч, якая вас зацікавіць, гэта тое, што Холмс і Марыярці мёртвыя".
  
  “ У самай справе? І як яны памерлі?
  
  
  
  “У Рейхенбахского вадаспаду была вялікая бітва, і яны абодва кінуліся ў ваду. Іх карэспандэнт сам бачыў, як гэта адбылося. Памылкі быць не магло ".
  
  Я ўтаропіўся ў вакно на снег, які пакрывае далёкую горную вяршыню. "Оскар Уайльд кажа, што людзі, пра якіх кажуць, што яны памерлі, часта пазней выяўляюцца ў Сан-Францыска", - сказаў я. “ Я ніколі не быў у Сан-Францыска.
  
  Холмс пільна паглядзеў на мяне па-над свайго доўгага носа. "Я не ведаю, што пра вас думаць", - сказаў ён. "Я ніколі не ведаў".
  
  "Такім чынам, зараз, калі мы афіцыйна мёртвыя," сказаў я, " што нам рабіць далей?"
  
  "Калі фальшывыя ангельцы выйшлі з пакоя," працягваў Холмс, " я рушыў услед за імі. Яны накіраваліся да набярэжнай".
  
  "Спадзяюся, вас ніхто не бачыў," сказаў я.
  
  Холмс скіраваў спапяляючы позірк на карціну з выявай альпійскага лугу на далёкай сцяне. "Калі я не хачу, каб мяне бачылі, - заявіў ён, - мяне не бачаць".
  
  "Па-дурному з майго боку", - сказаў я. "Што ты заўважыў?"
  
  “ Яны ўвайшлі ў вялікі склад побач з пірса, якія выступаюць у возера. Прымацаваны да кароткай вяроўцы ў дзверы склада...
  
  "Тры прышчэпкі," я рызыкнула.
  
  - Тры белыя прышчэпкі, " паправіў ён.
  
  "Што ж", - сказаў я. "Цяпер мы ведаем, дзе".
  
  "Не зусім", - сказаў Холмс. “На працягу наступнага гадзіны я назіраў, як яшчэ некалькі чалавек уваходзілі на склад. А затым з боку вады ў будынку адчыніліся дзверы, і мужчыны падняліся на борт паравога катэры пад назвай "Ізольда", які быў прывязаны да пірса побач з будынкам. Затым ён плюхнуў ў возера і паляцеў прэч. Я правёў расследаванне і выявіў, што на складзе застаўся толькі адзін чалавек, стары наглядчык."
  
  "А!" - Сказаў я.
  
  “Лодка вярнулася каля гадзіны таму. Некалькі чалавек сышлі. Некаторыя з іх былі тымі ж людзьмі, якія падняліся на борт раней, але не ўсе ". Ён пастукаў доўгім, тонкім паказальным пальцам па стале. “Яны што-то робяць дзе-то там, на возеры. Але гэта вялікае возера".
  
  "Гэта ўяўляе цікавую праблему", - сказаў я. "Як мы будзем прытрымлівацца за імі па адкрытай вадзе?"
  
  Холмс ўтаропіўся ў акно. "Праблема з двума трубкамі," сказаў ён, выцягваючы сваю старую шиповниковую трубку і набіваючы яе тытунём. - Можа быць, з трыма.
  
  
  
  Адчуўшы пах агіднай сумесі, якую ён аддае перавагу паліць, я папрасіў прабачэння і спусціўся ўніз, дзе выпіў kaffee mit schlag. Mit, як аказалася, лішні запас. Прыкладна праз гадзіну Холмс спусціўся ўніз, злёгку кіўнуў у мой бок і выйшаў праз парадную дзверы. Праз некаторы час я рушыў услед за ім. Наступіла ноч, і вулічныя ліхтары былі рэдкімі і цьмянымі. З возера дзьмуў халодны вецер.
  
  Холмс стаяў у цені старой стайні ў квартале ад нас. Я адчуў агідны тытунёвы пах, выходны ад яго адзення, яшчэ да таго, як убачыў яго.
  
  "Камендант вэрна, там," прадставіўся я.
  
  "Herr Stuhl."
  
  “ Вашы тры трубкі паказалі дарогу?
  
  "Калі б у нас быў час, мы маглі б пабудаваць вялікі назіральны шар і назіраць за імі з вялікай вышыні", - сказаў Холмс. “Але ў нас няма часу. Я думаю, аднаму з нас прыйдзецца схавацца на гэтым паравым катэры і паглядзець, куды ён накіруецца ".
  
  "Калі мяне вылучаць, я не буду балатавацца," цвёрда сказаў я яму, "а калі абяруць, я не буду балатавацца".
  
  "Што гэта?" - спытаў я.
  
  “ Амерыканскі генерал Шэрман. Я прытрымліваюся яго выдатнаму радзе.
  
  Холмс паглядзеў на мяне з агідай. "Пры ўсіх недахопах," сказаў ён, - я не ўяўляў вас баязліўцам".
  
  "І я таксама не безрассуден", - сказаў я яму. “Няма асаблівага сэнсу патураць загадзя асуджанаму вобразу дзеянняў, калі гэта нічога не дасць і прывядзе толькі да гібелі чалавека. Успомні Альфонса Лампье.
  
  Холмс змрочна ўтаропіўся ў цемру. “ Мне няма чаго прапанаваць, - сказаў ён. "Наколькі я разумею, у вялікіх частках акіяна караблі пакідаюць за сабой фасфарасцыраваны след, які доўжыцца некаторы час, але не ў азёрах, якімі б вялікімі яны ні былі".
  
  "Якая цудоўная ідэя!" Сказаў я.
  
  “ Фасфарасцыраваны след?
  
  “ Нейкі след. Карабель адправіцца туды, куды яму трэба, і мы рушым услед за ім.
  
  "Якім чынам?"
  
  "Хвілінку", - сказаў я, утаропіўшыся ў прастору. “Чаму не алей? Падыдзе лёгкае алей, афарбаванае ў чырвоны колер".
  
  
  
  "Бліскуча!" - сказаў Холмс. "І каго ж нам папрасіць распырсквае гэта алей па вадзе па меры прасоўвання лодкі?"
  
  "Мы, мой хто сумняваецца Шэрлак, сконструируем механізм для выканання гэтай задачы", - сказаў я.
  
  Так мы і зрабілі. На наступную раніцу я знайшоў пятигаллоновую бочку рыбінага тлушчу, якая падалася мне прыдатнай, і аднёс яе на пустынны прычал, які Холмс заўважыў учора падчас сваіх блуканняў. Затым я вярнуўся на галоўную вуліцу і вярнуўся з парай жалезных гантэлей для практыкаванняў, набытых у краме старызніка. Холмс далучыўся да мяне неўзабаве пасля гэтага, прынёсшы скрутак марскі лёскі таўшчынёй у чвэрць цалі і маленькую бутэлечку чырвонага фарбавальніка; здаецца, нейкага кандытарскага фарбавальніка, які мы дадавалі ў алей. Здавалася, сумесь атрымалася здавальняючай, таму мы заняліся тым, што прымацавалі некалькі ручак да барабану металічнымі шрубамі. Адтуліны для шруб трохі подтекали, але гэта не мела значэння.
  
  Мы пераапрануліся ў нядаўна набытыя купальныя касцюмы і ўзялі напракат двухмесную вяслярную лодку, загарнуўшы нашу вопратку і іншыя прадметы, якія маглі нам спатрэбіцца, у цырату і абклаўшы іх на дно невялікага суденышка. Прыкладна праз дваццаць хвілін веславання ўздоўж берага мы ўбачылі згаданы пірс. Паравой катэр "Ізольда" быў прышвартаваўся ў борта.
  
  На катэры, падобна, нікога не было на вахце, таму мы як мага цішэй падышлі да супрацьлеглым баку пірса і прывязалі нашу лодку да зручнаму крука. Саслізнуўшы ў халодную ваду, мы адбуксіравалі бочку з маслам пад пірс да правага борце "Ізольда". Набліжаючыся да лодцы, мы чулі глыбокае пыхценне паравой машыны, што сведчыла аб тым, што неўзабаве нам трэба будзе яшчэ адно падарожжа.
  
  Я ввинтил два четырехдюймовых шрубы ў корпус бліжэй да кармы і прымацаваў да іх адзін канец двенадцатифутовой марскі вяроўкі. Іншы канец Холмс прымацаваў да бочцы з-пад алею. Мае разлікі паказалі, што для ўтрымання барабана пад вадой спатрэбіцца вага абодвух жалезных гантэлей, таму абодва яны былі трывала прывязаныя да баках барабана. Усё, што заставалася, - гэта ўторкнуць шрубу ў корак, якая зачыняе адтуліну ў барабане, і прымацаваць яе кароткай вяроўкай да пірса. Такім чынам, калі паравой катэр адыдзе ад пірса, корак будзе выдраная, і з барабана пачне выцякаць афарбаванае алей.
  
  Калі мы выконвалі гэта апошняе заданне, мы пачулі крокі над намі на пірсе і галасы псеўда-ангельцаў, якія пачалі падымацца на борт кацера. Усе яны гаварылі па-ангельску, тыя, хто казаў, і іх акцэнт быў лёгкім. І ўсё ж з усіх мириадов дамарослых акцэнтаў, якімі працятыя Брытанскія выспы і якія дазваляюць аднаму чалавеку пагарджаць іншага, які вырас у дваццаці мілях на поўнач ад яго, гэтага не было ні ў адным.
  
  Прыкладна праз дзесяць хвілін пасадка была завершана, пыхценне паравой машыны стала гучней і глыбей, і "Ізольда" адчаліла ад пірса. Пачуўся лёгкі, але прыемны бавоўна, калі корак выцягнулі з бочкі з маслам, і яна пачала сваё падарожжа, уцёк з-пад увагі за паравым катэрам, расплескивая на хаду чырвонае алей.
  
  "Нам лепш вылезці з вады," сказаў Холмс. - Я губляю адчувальнасць у руках і нагах.
  
  "Халодныя ванны моцна пераацэньваюць", - пагадзіўся я, нястрымна дрыжучы, калі кінуўся назад у лодку. Я прытрымаў яго, пакуль Холмс залазіў на борт, затым мы абодва некаторы час вытирались ручніком і зноў апраналі адзенне.
  
  "Давайце адпраўляцца", - сказаў Холмс праз некалькі хвілін. "З кожным імгненнем яны сыходзяць усё далей наперад, і, акрамя таго, практыкаванні ў веславанні разогреют нас".
  
  Я ўзяўся за адну пару вёслаў, Холмс - за іншую, і мы вывелі наша невялікае суденышко на возера. Сонца стаяла проста над галавой, і невялікае, але выразна бачны чырвонае пляма павольна пашыралася, накіроўваючыся ў бок удаляющегося паравога катэры, які быў ужо досыць далёка, каб я мог зачыніць яго малюнак вялікім пальцам выцягнутай рукі.
  
  Мы энергічна веславання услед за "Ізольда", лёгка рассякаючы далікатныя хвалі, пакінутыя яе кильватерным следам. Калі яна была ледзь бачная нам, то, несумненна, наша невялікае суденышко было не больш чым плямкай для любога з яе кампаніі, хто выпадкова зірнуў бы ў бок берага. Неўзабаве яна зусім знікла з-пад увагі, і мы рушылі ўслед за ёй, не зводзячы вачэй з невялікага чырвонага плямы, бачнага пад яркім сонцам.
  
  Прыкладна паўгадзіны праз, калі слабы водянисто-чырвоны след вывеў нас у поле зроку паравога катэры. Яна накіроўвалася назад да нас, адыходзячы ад вялікай чорнай баржы, якая мела дзіўную надбудову і, здавалася, была абсталявана нейкім рухавіком ззаду. Ва ўсякім выпадку, баржа павольна рухалася сваім ходам, нават калі "Ізольда" адчаліла. Палуба "Ізольда" была перапоўненая мужчынамі, і, паколькі здавалася верагодным, што ў каюце было яшчэ больш мужчын, усё выглядала так, як быццам каманда чорнай баржы вярталася дадому на ноч.
  
  
  
  Мы крыху змянілі наш курс, каб стварыць бачнасць, што накіроўваемся да процілеглага берага, і паспрабавалі выглядаць як два джэнтльмена сярэдніх гадоў, якія былі захопленыя веславаннем, магчыма, вяртаючы сабе маладосць. Калі "Ізольда" наблізілася да нас, мы прыязна, але бескарысліва памахалі рукой, і двое матросаў на палубе адказалі такімі ж прывітаннямі. Цікава, хто каго дурыць? Я спадзяваўся, што гэта мы, яны, ці ў нашай гісторыі можа быць зусім іншы канец, чым мы меркавалі.
  
  "Што цяпер?" - Спытаў мяне Холмс, калі стала ясна, што паравой катэр не збіраецца разгортвацца і даследаваць нас больш уважліва.
  
  "Чорная баржа," сказаў я.
  
  "Вядома", - сказаў мне Холмс. "Я паўтараю, што цяпер?"
  
  "Паколькі ён усё яшчэ працуе, хоць і прасоўваецца нязначна, на борце ўсё яшчэ ёсць людзі", - сказаў я. "Так што проста падцягвацца да борце і караскацца на палубу, верагодна, не самы разумны варыянт".
  
  Холмс выцягнуў вёслы з вады і павярнуўся, каб злосна зірнуць на мяне. "Праніклівае назіранне", - сказаў ён. "Я паўтараю, што цяпер?"
  
  “Мы маглі б даплысці да яго пад вадой, калі б вада не была такой халоднай; калі б мы маглі заплыў так далёка пад вадой. Мы маглі б падысці да борце і боўтацца, заяўляючы, што церпім бедства, і паглядзець, ці вырашаць тыя, хто на борце, выратаваць нас.
  
  "Або проста пристрелите нас і выкіньце за борт", - пракаментаваў Холмс.
  
  "Так, такая магчымасць заўсёды існуе", - пагадзіўся я.
  
  Холмс глыбока ўздыхнуў. "Тады, мяркую, нічога не зробіш", - сказаў ён, прыбіраючы вёслы і адкідваючыся на спінку сядзення, каб паглядзець на зацягнутае хмарамі неба. "Мы плаваем тут да цемры і праводзім час, молячыся, каб не было дажджу".
  
  Што мы і зрабілі. Нашы малітвы былі амаль пачутыя: некаторы час церусіў лёгкі, але надзвычай халодны дожджык, але затым ён знік, змяніўшыся халодным ветрам.
  
  Адзінае, што я павінен сказаць пра Холмса, гэта тое, што, калі не лічыць яго перыядычнай зацыкленасці на мне як на крыніцы ўсяго існага зла, ён добры таварыш: надзейны і ўстойлівы ў нягодах, разумны і хутка соображающий у цяжкіх сітуацыях; верны саюзнік і, як я меў магчымасць пераканацца ў мінулым, грозны вораг. Пакуль мы чакалі, я злавіў сябе на тым, што думаю пра Холмса і нашым мінулым. Аб чым думаў Холмс, я не магу сказаць.
  
  У той вечар сцямнела з дзіўнай хуткасцю. Да дзесяці хвілін дзевятага я ўжо не мог паглядзець на свае кішэнныя гадзіны, не шоргнуўшы запалкай — святло, вядома, быў добра схаваны ад старонніх вачэй. З чорнай баржы таксама не было відаць агнёў. Калі ў каютах гарэлі лямпы, то вокны і ілюмінатары павінны былі быць добра зашторанае. Мы пачакалі яшчэ некаторы час — колькі менавіта, я не магу сказаць, так як мне не хацелася запальваць яшчэ адну запалку, — затым, як мага цішэй налягаючы на вёслы, накіраваліся ў бок баржы. Месяц ўяўляла сабой тонкі серп, святла было мала, і знайсці баржу аказалася так жа цяжка, як вы маглі б сабе ўявіць чорную баржу ў амаль бязмесячную ноч. Некаторы час мы маглі чуць пакутліва павольны гул матора баржы, але немагчыма было сказаць, з якой менавіта боку ён даносіўся. І гук так добра разносіўся над вадой, што, здавалася, ён не узмацняўся і не занепадаў, у якім бы напрамку мы ні веславання. А потым ён спыніўся. Толькі калі на палубу выйшаў чалавек з ліхтаром, які накіроўваўся з кармавой рубкі ў насавую, мы змаглі дакладна вызначыць кірунак нашага руху. Яшчэ праз пяць хвілін мы былі пад кармавым навесам баржы, дзе прывязалі лодку да левага борце і спыніліся, каб падумаць.
  
  "Паўстанце на палубу, знайдзіце адзін-два тупых прадмета, якія можна выкарыстоўваць у якасці зброі, і спускайцеся ўніз або, па меншай меры, унутр, як мага хутчэй", - сказаў Холмс.
  
  "Наперад або назад?" - Спытаў я.
  
  "Мы на карме," сказаў Холмс, " так што давайце не будзем губляць часу і пойдзем наперад.
  
  Я пагадзіўся. Мы падцягнулі лодку да борце баржы так далёка, як маглі, не отвязывая яе, і я намацаў зачэпку. “ Добра! - прашаптаў я. - Добра! "Пабожнасьць і добрыя справы сапраўды ўзнагароджваюцца ў гэтым жыцці".
  
  “ Што? - Прамармытаў Холмс.
  
  "Тут збоку прымацаваная лесвіца", - сказаў я яму. Я ўзяўся за яе абедзвюма рукамі і пачаў падымацца, Холмс рушыў услед за мной. Апынуўшыся на палубе, мы накіраваліся да задняй каюце, намацваючы шлях уздоўж поручняў. Я дабраўся да нейкага перашкоды; вялікага металічнага прадмета, накрытага брызентам і гуттаперчевым казырком ад непагадзі, і спыніўся, каб на навобмацак абыйсці яго і вызначыць, што гэта такое, — падобна сляпому, які спрабуе апісаць слана. Але пасля некалькіх імгненняў хапання і абмацванні абрысы слана сталі выразнымі.
  
  "Добра, я буду!" Я сказаў, або, магчыма, гэта было што-то мацней.
  
  "У чым справа?" спытаў Холмс, які стаяў прама ў мяне за спіной.
  
  
  
  “Гэта трехдюймовое марское прылада, верагодна, "Хоскинс энд Рыд". Яно страляе девятифунтовым снарадам з дакладнасцю больш за трох міль. Гэта найноўшая распрацоўка артылерыі. Эсмінцы Каралеўскага ваенна-марскога флоту абсталёўваюцца імі нават цяпер ".
  
  "Я не ведаў, што вы так добра знаёмыя з ваенна-марскі баллистикой", - сказаў Холмс. У яго голасе гучалі смутныя вінавацяць ноткі, але так часта бывае, калі ён кажа са мной.
  
  "Я добра знаёмы з шырокім спектрам рэчаў", - сказаў я яму.
  
  Мы працягнулі наша прасоўванне да кармавой рубцы. Я спадзяваўся натрапіць на страховачны загваздка, або адрэзак жалезнай трубы, або што-небудзь яшчэ, што можна было б адкруціць і выкарыстоўваць у якасці зброі, але нічога не трапілася пад руку.
  
  Мы падышлі да дзвярэй рубкі, і Холмс расчыніў яе. Унутры было гэтак жа цёмна, як і звонку. Мы ўвайшлі. Бясшумна прокрадываясь наперад і абмацваючы сцяну, мы змаглі пераканацца, што знаходзімся ў калідоры невядомай даўжыні з дзвярыма па абодва бакі.
  
  Раптам у калідор лінуў святло, калі адчыніліся дзверы далей па калідоры. У дзвярах стаяў мужчына, размаўляючы з кім-то ўнутры пакоя, але праз секунду ён, напэўна, выйшаў у калідор. Я пацягнуў Холмса за рукаў і паказаў на тое, што толькі што выявіў святло: лесвіцу, або, як на караблі называюць усё, што мае прыступкі, трап, які вядзе наверх. Хутка паднімаючыся, мы маглі застацца незаўважанымі. Мы так і зрабілі. Наверсе лесвіцы была дзверы, якую я адкрыў, і мы ўвайшлі. Дзверы гучна грукнулі націсніце на закрыццё, і мы зрабілі паўзу, чакаючы, папярэдзіць ці гук тых, хто ўнізе. Холмс прыняў позу барицу "якая стаіць саранча" злева ад дзвярэй, гатовы душой і целам сустрэць любога, хто мог бы ўвайсці ў сістэму. Я схапіў гаечны ключ з бліжэйшай паліцы і ўстаў, падрыхтаваўшыся, з правага боку.
  
  Не было чуваць ні паспешлівых крокаў па лесвіцы, ні шепчущих галасоў знізу, так што праз некалькі імгненняў мы расслабіліся і огляделись. Алейная лямпа на падвесках, умантаваная ў столь, адкідала цьмяны святло на пакой. Здавалася, гэта рулявая рубка вялікага судна з пярэднімі вокнамі, зачыненымі цяжкімі парцьеры. У цэнтры знаходзіўся велізарны карабельны штурвал з сігнальнымі трубамі і карабельным тэлеграфам, у задняй частцы - картаграфічны шафа і штурманскай стол, а таксама рознае марское абсталяванне, раскіданае тут і там па ўсім памяшканні. Капитанское крэсла было привинчено да палубе злева, прашу прабачэння, па левым борце, а побач на кукішках прымасціўся карабельны компас. Па другі бок крэсла стаяў окованный металам скураны куфар, досыць вялікі, каб змясціць согнувшегося напалову прыстойнага мужчыну росту.
  
  "Рулявая рубка баржы," прашаптаў Холмс. “ Як дзіўна.
  
  "У яго сапраўды ёсць рухавік", - сказаў я.
  
  “Так, але я сумняваюся, што ён зможа развіваць хуткасць больш трох-чатырох вузлоў. Здавалася б, румпеля было б дастаткова". Ён зняў алейную лямпу з мацавання і пачаў павольны агляд пакоя, нахіляючыся, прынюхваючыся, узіраючыся і абмацваючы сцены, падлогу і раскіданыя паўсюль абломкі прыбораў. Куфар быў надзейна зачынены, і, здавалася, больш у пакоі не было нічога цікавага. Праз некалькі хвілін ён выпрастаўся і паставіў ліхтар на штурманскай стол. "Гэта вельмі дзіўна", - сказаў ён.
  
  "Сапраўды", - пагадзіўся я. "Гэта не рулявая рубка шаланды — гэта камандны масток ваеннага карабля".
  
  "Скажам, хутчэй яго мадэль у натуральную велічыню", - сказаў Холмс. "У штурманском шафе няма карт, а карта, прымацаваная да гэтага стала, - карта Неапалітанскага заліва Каралеўскага ваенна-марскога флоту".
  
  "Магчыма, - выказаў здагадку я," мы знайшлі легендарны швейцарскі ваенна-марскі флот".
  
  "Думаю, што няма", - сказаў Холмс. "Я знайшоў гэта". Ён працягнуў мне сінюю кепку, каб я яе разгледзеў. Гэта была фуражка марака брытанскага ваенна-марскога флоту, а збоку залатой ніткай былі вышытыя словы "Каралеўскае Высокасць ЭДГАР".
  
  “Ройял Эдгар" - эсмінец, - сказаў я Холмсу. - Класа “Ройял Генры". Чатыры трубы. Шэсць тарпедных апаратаў. Два четырехдюймовых і восем двухдюймовых гармат. Максімальная хуткасць крыху менш трыццаці вузлоў."
  
  "Адкуль вам гэта вядома?" - Спытаў Холмс, і ў яго голасе пачулася прыхаваная падазронасць.
  
  "Нядаўна я выконваў сёе-якую працу для Адміралцейства", - патлумачыў я. "Я, вядома, узяў за правіла вывучаць назвы і рэйтынгі ўсіх караблёў Яе Вялікасці, якія знаходзяцца ў цяперашні час у страі".
  
  Ён патрос кепкай у мяне перад носам. "Ты хочаш сказаць, што яны давяраюць табе—" Ён зрабіў паўзу і глыбока ўздыхнуў. "Усё роўна," скончыў ён. Ён паказаў у іншы канец пакоя. "У гэтым куфры можа захоўвацца што-то важнае, але астатняя частка пакоя не ўяўляе цікавасці".
  
  "За выключэннем капялюшы", - сказаў я.
  
  "Так", - пагадзіўся ён. "Гэта вельмі цікава".
  
  "Я не захапіў з сабой адмычак, - сказаў я, - і калі мы взломаем куфар, то аб'явім аб сваёй прысутнасці".
  
  "Цікавая галаваломка," пагадзіўся Холмс.
  
  
  
  У нас так і не было магчымасці разабрацца з гэтым. Знізу даносіліся грукат, глухі ўдар, віск і гукі галасоў. Няма — з палубы звонку. Холмс зачыніў ліхтар, і мы адсунулі адну з запавес, каб паглядзець, што адбываецца.
  
  Паравой катэр вярнуўся і пришвартовывался ля борта. Калі людзі, якія выходзяць з яго, убачаць нашу вяслярную лодку, прывязаную да карме, жыццё ў бліжэйшыя некалькі хвілін стане цікавей. Але вяслярная лодка ўжо павярнула назад і знікла з-пад увагі, і было б няшчасным выпадкам, калі б яны яе ўбачылі.
  
  Пачуліся адрывістыя загады — як я заўважыў, на нямецкай, — і восем ці дзесяць чалавек, якія падняліся на борт, замітусіліся, каб зрабіць тое, дзеля чаго яны падняліся на борт. Трое з іх накіраваліся да дзвярэй у кармавой рубцы пад намі, і двое мужчын ўнутры адкрылі дзверы, каб павітаць іх.
  
  "Калі яны паднімуцца сюды..." Сказаў Холмс.
  
  "Так", - сказаў я, успамінаючы планіроўку цёмным пакоі. "Тут няма дзе схавацца".
  
  "За гэтымі фіранкамі знаходзіцца адзіная магчымасць", - прашаптаў Холмс. "І гэта не вельмі добрая версія".
  
  "Што ж," сказаў я, пачуўшы тупат ботаў па лесвіцы, "прыйдзецца абыйсціся гэтым".
  
  Мы адышлі да далёкай баку штор і зашморгнула іх за лічаныя секунды да таго, як я пачула, як адчыніліся дзверы і дзве — не, тры — пары крокаў ўвайшлі ў пакой.
  
  "Лямпа, павінна быць, згасла", - сказаў адзін з іх па-нямецку. "Я запалю яе".
  
  "У гэтым няма неабходнасці", - адказаў іншы на тым жа мове, і ў яго голасе прагучала ўладарнасць. “Усё, што нам трэба адсюль, - гэта куфар. Посветите туды—сюды. Так, вось ён. Вы двое, падніміце яго.
  
  "Так, ваша светласць".
  
  "Здыміце гэта неадкладна і пагрузіце на катэр", - загадаў ўладны голас. "Гэта павінна суправаджаць нас у цягніку да Трыеста".
  
  "У гэтую хвіліну, ваша светласць". І пад нягучную какафонію удараў і стогнаў куфар паднялі і вынеслі за дзверы. Праз некалькі секунд стала ясна, што яго светласць сышоў з куфрам, і мы зноў засталіся адны ў пакоі.
  
  "Што ж," сказаў я, выходзячы з-за фіранкі. “ Трыест. Калі б мы толькі ведалі...
  
  Холмс падняў руку, заклікаючы мяне да маўчання. Ён з засяроджанай лютасцю глядзеў у акно на нашых нядаўніх гасцей, калі яны выходзілі на палубу праз дзверы ніжняга паверха.
  
  "Што гэта?" - Спытаў я.
  
  "Хвілінку," сказаў ён.
  
  На секунду "яго светласць" павярнуў галаву, і яго профіль асвятліў ліхтар, які нёс адзін з матросаў. Холмс адхіснуўся і ляпнуў сябе рукой па лбе. "Я не памыліўся!" - сказаў ён. "Я ведаў, што пазнаў гэты голас!"
  
  “ Хто, яго светласць? - Спытаў я.
  
  "Ён!" - сказаў ён. "Гэта ён!"
  
  "Хто?"
  
  "Яго клічуць Вільгельм Готтсрайх Жыгімонт фон Ормштейн", - сказаў мне Холмс. "Вялікі герцаг Кассель-Фельштейнский і спадчынны кароль Багеміі".
  
  "Гэта на самай справе ён?" Спытаў я. "А адкуль вы ведаеце яго светласць?"
  
  "Аднойчы ён наняў мяне", - сказаў Холмс. "Я не буду больш гаварыць пра гэта".
  
  “ Гэта справа ніяк не звязана з нашай цяперашняй, э-э, праблемай? - Спытаў я.
  
  "Нічога", - запэўніў ён мяне.
  
  "Тады я таксама не буду больш гаварыць пра гэта". Што б гэта ні было, гэта, павінна быць, моцна падзейнічала на Холмса, але цяпер было не час верадзіць старыя раны. "Я так разумею, ён мала выкарыстоўвае англійская?" - Спытаў я.
  
  "Ён мала паважае ўсё брытанскае", - пацвердзіў Холмс. "І я мяркую, што ён не адчувае пяшчоты ні да каго, акрамя самога сябе і, магчыма, членаў сваёй бліжэйшай сям'і".
  
  "Сапраўдны прынц", - сказаў я.
  
  Апошнія з нашых наведвальнікаў падняліся на борт паравога катэры, і ён адчаліў ад баржы. "Цікава, што заахвоціла нас нанесці паўночны візіт", - сказаў я.
  
  "Нічога добрага", - выказаў сваё меркаванне Холмс.
  
  Пачуўся хлюпае гук, падобны на аддаленую адрыжку пад вадой, затым яшчэ адзін, і баржа з гучным бразгатам і серыяй пстрычак нахілілася на правы борт.
  
  "Вось вам і адказ", - сказаў Холмс, калі мы абодва ўхапіліся за бліжэйшую апору, каб утрымацца на нагах. “Гэта былі выбухі. Яны топяць гэты карабель. Яна будзе пад вадой праз дзесяць хвілін, калі толькі не разваліцца на часткі раней. Тады гэта будзе хутчэй. Нашмат хутчэй. "
  
  "Магчыма, нам варта сысці", - прапанаваў я.
  
  
  
  "Магчыма", - пагадзіўся ён.
  
  Мы паспяшаліся ўніз па трапу на палубу.
  
  “Hilfe! Hilfen sie mir, bitte!"
  
  Слабы крык аб дапамозе даляцеў аднекуль наперадзе. “ Мы ідзем! - Крыкнуў я ў цемру. “Wir kommen! Wo sind Sie?"
  
  “Ich weiss nicht. У эймена данклен Раум, - рушыў услед адказ.
  
  ""У цёмным месцы' не дапамагае, " прабурчаў Холмс. - Там не магло быць цямней, чым тут.
  
  Баржа абрала гэты момант, каб накрениться і яшчэ больш заваліцца на правы борт.
  
  "Hilfe!"
  
  Мы з цяжкасцю прабіліся ў пярэднюю рубку. Крык аб дапамозе даносіўся аднекуль злева ад дзвярэй. Я вобмацкам прабіраўся ўздоўж сцены, пакуль не дабраўся да ілюмінатара. "Прывітанне!" Я паклікаў ўнутр, пастукаўшы у шыбу.
  
  "О, дзякуй Богу", - усклікнуў мужчына па-нямецку. “Вы знайшлі мяне! Вы павінны, дзеля ўсяго Святога, развязаць мяне, перш чым гэта няшчаснае судна пойдзе на дно".
  
  Мы з Холмсам ўвайшлі ў дзверы і прайшлі па кароткім калідоры, пакуль не дайшлі да павароту налева.
  
  "Ой!" усклікнуў Холмс.
  
  "Што?"
  
  Я пачуў скребущий гук. "Пачакайце секунду", - сказаў Холмс. "Я толькі што стукнуўся галавой".
  
  "Прабач", - сказаў я.
  
  "Не трэба", - сказаў ён мне. “Я толькі што стукнуўся галавой аб ліхтар, які звісае з столі. Дай мне секунду, і я запалю яго".
  
  Ён дастаў з кішэні маленькі воданепранікальны футляр з васковымі запалкамі, і праз некалькі секунд ужо гарэў ліхтар. "Наперад!" сказаў ён.
  
  Адкрыўшы трэцюю дзверы па калідоры, я ўбачыў невысокага дзябёлага мужчыну ў белай кашулі, цёмных штанах у палоску і камізэльцы, прывязанага да вялікага драўлянага крэсла. З-за намаганняў, прыкладзеных пры спробе да ўцёкаў, яго твар пакрылася палосамі поту, а большая частка кашулі выпала з-за пояса, але тонкі чорны гальштук ўсё яшчэ быў завязаны належным чынам. "Святло!" - сказаў мужчына. "О, благаслаўляю вас, сябры мае, хто б вы ні былі".
  
  Мы стараліся адвязаць яго як мага хутчэй, паколькі баржа пад намі зрабіла серыю трывожных рыўкоў і штуршкоў і нахілілася яшчэ больш рэзка. Цяпер, у дадатак да яго нахіле на правы борт, назіраўся рашучы нахіл у кармавую частка.
  
  
  
  "Дзякуй, дзякуй", - сказаў таўстун, калі вяроўка саслізнула з яго ног. “Яны пакінулі мяне тут паміраць. І дзеля чаго?"
  
  "У самай справе, для чаго?" Адказаў я.
  
  "Усё гэта пачалося..."
  
  "Давайце пачакаем, пакуль не пакінем гэта судна," умяшаўся Холмс, "ці праз некалькі хвілін мы будзем размаўляць пад вадой".
  
  Мы дапамаглі нашаму пухлому таварышу падняцца, хоць нашы ногі былі ненашмат цвярдзей яго, і, моцна поскальзываясь, мы рушылі па палубе. Трывожная дрыжыкі прабегла па судну, калі мы дабраліся да кармы, і мы хутка апусцілі нашага новага сябра ў лодку і рушылі ўслед за ім ўніз. Мы з Холмсам ўзяліся за вёслы і энергічна адштурхнуліся ад тонучай баржы, але не паспелі мы праплысці і пятнаццаці-дваццаці ярдаў, як судна з моцным булькатаннем сышло пад ваду, стварыўшы хвалю, якая зацягнула нас назад у цэнтр вялізнага віру, а затым падкінула ў паветра, як трэсачку ў вадаспадзе. У імгненне вока мы прамоклі наскрозь, і наша хлипкое суденышко наліўся вадой, але якім-то цудам мы ўсё яшчэ былі ў лодцы, і яна ўсё яшчэ была на плаву. Холмс пачаў вычэрпваць ваду сваёй кепкай, а наш госць - сваім правым чаравіком, у той час як я працягваў прыкладаць намаганні, каб адвесці нас далей ад гэтага месца.
  
  Я зарыентаваўся па нязменнай Палярнай зорцы і накіраваўся на паўднёва-ўсход. Праз некаторы час Холмс далучыў свае намаганні да маіх, і мы ўжо веславання па цёмным водам з разумнай хуткасцю, нягледзячы на тое, што наша судна ўсё яшчэ было напалову запоўнена вадой. Наш пухлы таварыш па караблю працягваў вычэрпваць ваду, пакуль не выбіўся з сіл, затым некалькі хвілін цяжка дыхаў і зноў пачаў вычэрпваць ваду.
  
  Прайшло, напэўна, паўгадзіны, перш чым мы заўважылі удалечыні агні, якія паказваюць на тое, што бераг быў дзе-то наперадзе нас. Яшчэ паўгадзіны, і мы уткнуліся носам у пляж. Невялікі, круты, камяністы пляж, але, тым не менш, трохі сухой зямлі, і мы былі ўдзячныя. Мы ўтрох выбраліся з лодкі і як адзін ўпалі на грубы пясок, дзе і ляжалі, змучаныя і нерухомыя. Павінна быць, я спаў, але паняцця не маю, як доўга. Калі я ў наступны раз адкрыў вочы, ужо ўзышоў світанак, а Холмс ўжо ўстаў і рабіў зарадку ў абзы вады.
  
  "Ну жа, ўстань, мой сябар", - сказаў ён, — павінна быць, ён быў п'яны ад фізічных практыкаванняў, раз звярнуўся да мяне такім чынам. — "Мы павінны зрабіць падрыхтоўкі і адправіцца ў шлях".
  
  
  
  Я сеў. “ Куды мы накіроўваемся? - Спытаў я.
  
  "Вядома, гэта павінна быць відавочна", - адказаў Холмс.
  
  "Зрабі мне прыемнае," сказаў я.
  
  "Трыест," сказаў Холмс. “ Куды б ні адправіўся Вільгельм Готтсрайх Жыгімонт фон Ормштейн, туды мы выправімся і мы. Што б ні адбывалася, ён лідэр ці адзін з лідэраў.
  
  "Гэта кажа аб тваёй непрыязнасці да яго?" Спытаў я. "Таму што ты часта казаў тое ж самае пра мяне, і рэдка гэта было так".
  
  "Ах, але пры выпадку..." Сказаў Холмс. “Але ў дадзеным выпадку гэта мае веды аб гэтым чалавеку. Ён не быў бы членам якой-небудзь арганізацыі, якая не дазваляла б яму быць яе лідэрам або, па меншай меры, верыць, што ён лідэр, таму што ён пыхлівы і сам лёгка паддаўся б кіраўніцтву ".
  
  Наш пухлы сябар выпрастаўся. "Гэта вы кажаце па-ангельску?" - спытаў ён па-нямецку.
  
  "Ja", сказаў я, пераходзячы на гэты мову. "Гэта не мае значэння".
  
  "Гэта тое, што казалі тыя свінні, якія выкралі мяне, калі не хацелі, каб я разумеў", - сказаў ён, з цяжкасцю паднімаючыся на калені, затым на ногі. "Але яны працягвалі забываць, а я многае разумеў".
  
  "Добра!" Сказаў я. "Мы ўсе знойдзем сухую вопратку для сябе, і ты нам усё раскажаш".
  
  Ён устаў і працягнуў мне руку. "Я гер Паўлюс Гензель, і я дзякую вас і вашага спадарожніка за выратаванне майго жыцця".
  
  "Ад імя містэра Шэрлака Холмса і ад сябе асабіста, прафесара Джэймса Марыярці, я прымаю вашу падзяку", - сказаў я яму, беручы працягнутую руку і моцна паціскаючы яе.
  
  "У мяне ёсць адзенне ў маім — пра— я не адважуся вярнуцца ў свой гатэль". Рукі нашага сябра ўзляцелі да рота. "Выкажам здагадку, яны там чакаюць мяне?"
  
  "Ну жа," сказаў Холмс. - Яны лічаць, што вы мёртвыя.
  
  "Я б не стаў пераконваць іх у гэтым", - сказаў ён.
  
  Мы прайшлі пешшу каля трох міль назад у наш гатэль, знялі нумар для гер Гензеля і прыступілі да абмыванне і змене адзення. Мы даручылі кансьержу забяспечыць нашага пухлай аднаго прыдатнай адзеннем, і ён паставіўся да гэтага так, нібы пастаяльцы гатэля Athenes вярталіся прамоклым і перапэцканы кожны дзень у годзе. Магчыма, так яно і было.
  
  Было крыху больш за васьмі, калі мы сустрэліся ў рэстаране гатэля за сняданкам. "Такім чынам," сказаў Холмс, нашмароўваючы круасан апельсінавым джэмам і паварочваючыся да герру Гензелю, " я дастаткова доўга стрымліваў сваё цікаўнасць, і цалкам магчыма, што вы размяшчаеце карыснай для нас інфармацыяй. Пачні з таго, што ты рабіў на той баржы, калі не пярэчыш.
  
  Гер Гензель дапіў сваю велізарную кубак гарачага шакаладу, паставіў яе на стол з задаволеным уздыхам і выцер вусы. "Гэта проста", - сказаў ён, зноў напаўняючы кубак з вялікага збана на стале. “Я рыхтаваўся памерці. І калі б вас, джэнтльмены, не было на борце, я, несумненна, так бы і зрабіў.
  
  "Што прымусіла вашых таварышаў ставіцца да вас гэтак непрыязна?" - Спытаў я.
  
  "Яны не былі маімі кампаньёнамі", - адказаў ён. "Я ўладальнік касцюмернай кампаніі "Гензель і Гензель". Ён пастукаў сябе па грудзях. “Я другі Гензель, як вы разумееце. Першы Гензель, мой бацька, пайшоў з бізнесу некалькі гадоў таму і прысвяціў сябе пчалярстве".
  
  "У самай справе?" спытаў Холмс. “ Я б хацеў зь ім пазнаёміцца.
  
  "Вядома", - пагадзіўся Гензель. "Я ўпэўнены, што ён хацеў бы падзякаваць чалавека, які выратаваў жыццё яго сына".
  
  "Так, гэта так", - пагадзіўся Холмс. "Працягвайце свой аповяд".
  
  “ Так. Учора я даставіў вялікі заказ касцюмаў нейкаму графу фон Крамму ў "Адлерхоф".
  
  "Ха!" Ўмяшаўся Холмс. Мы паглядзелі на яго, але ён проста адкінуўся на спінку крэсла, скрыжаваў рукі на грудзях і прамармытаў: "Працягвайце!"
  
  "Так", - сказаў Гензель. “Ну, гэта былі ваенна-марскія касцюмы. Форма афіцэраў і простых маракоў. Ад абутку да фуражак, са знакамі адрознення, стужкамі і ўсім іншым".
  
  "Чароўна", - сказаў я. "Форма каралеўскага ваенна-марскога флоту Вялікабрытаніі, без сумневу".
  
  "Ну так", - пагадзіўся Гензель. "І іх цалкам дастаткова, каб прыбраць ўвесь акцёрскі склад для шоў Гілберта і Саллівана "Сарафаніку".
  
  "І назва карабля, якое вы вышили на фуражках," уставіў Холмс. - Ці магло гэта быць "Каралеўскі Эдгар"?
  
  "Сапраўды, так і было", - сказаў Гензель, выглядаючы здзіўленых. "Як ты..."
  
  "Вельмі падобна на гэта?" - Спытаў Холмс, выцягваючы з кішэні знойдзеную намі кепку і кладучы яе на стол.
  
  Гензель падняў яго, уважліва агледзеў, памяў анучку ў руках і панюхаў. "Ну так, - пагадзіўся ён, "гэта адзін з нашых".
  
  "Працягвай", - сказаў я. "Як ты апынуўся звязаных ў той хаціне?"
  
  "Гэта было, калі я спытаў аб ніжнім бялізну", - сказаў Гензель. "Граф фон Крам, здавалася, пакрыўдзіўся".
  
  “ Ніжняе бялізну?
  
  Гензель кіўнуў і адкусіў вялікі кавалак каўбасы. "Нас папрасілі даць цяперашні ніжняе бялізну, і я прыклаў нямала намаганняў, каб выканаць яго просьбу".
  
  "Для чаго?" спытаў Холмс.
  
  Гензель шырока і выразна паціснуў плячыма. "Я не пытаўся", - сказаў ён. “Я выказаў здагадку, што гэта для нейкай пастаноўкі, якую ён планаваў паставіць. Я набыў патрабаванае ніжняе бялізну на Ваенна-марскіх складах у Портсмуце, так што іх сапраўднасць была гарантаваная ".
  
  "Ты думаў, гэта для п'есы?" Спытаў я. "Хіба гэта не гучыць як празмерны рэалізм?"
  
  Яшчэ адно поціск плячыма. "Я чуў, што калі Унтермейер ставіць спектакль у тэатры Кениглихе, ён кладзе дробязь па кутах мяккіх канап і крэслаў, і ўсе дзверы і вокны на здымачнай пляцоўцы павінны адкрывацца і закрывацца, нават калі імі нельга карыстацца падчас прадстаўлення".
  
  "Хто мы такія, каб сумнявацца ў тэатральным геніі?" Холмс пагадзіўся. "Калі тэатральныя матросы графа Крамма павінны насіць марское ніжняе бялізну, чаму ж тады так таму і быць".
  
  "На самай справе", - сказаў Гензель. "Але чаму толькі пяць камплектаў?"
  
  Холмс асцярожна паставіў кубак з кавы. “ Усяго пяць камплектаў?
  
  "Цалкам дакладна".
  
  “ І колькі камплектаў, э-э, верхняй адзення?
  
  “ Трыццаць пяць поўных мундзіраў. Дванаццаць афіцэраў, астатнія простыя матросы.
  
  "Як дзіўна", - сказаў я.
  
  Гензель кіўнуў. “Менавіта гэта я і сказаў. Вось чаму я аказаўся прывязаным да гэтага крэсла, па меншай меры, я так мяркую".
  
  Холмс паглядзеў на мяне. "Граф фон Крам," сказаў ён, - ці, як я яго лепш ведаю, Вільгельм Готтсрайх Жыгімонт фон Ормштейн, вялікі герцаг Кассель-Фельштейнский і спадчынны кароль Багеміі, не любіць, калі яго дапытваюць".
  
  "Зразумела", - сказаў я.
  
  
  
  “ Фон Крам - адзін з яго любімых псеўданімаў.
  
  "Гэты чалавек - кароль?" - Спытаў Гензель з ноткай трывогі ў голасе. "Няма месца, дзе можна схавацца ад караля".
  
  "Не палохайцеся", - сказаў яму Холмс. "Да цяперашняга часу ён ужо забыўся аб вашым існаванні".
  
  "Ах, так", - сказаў Гензель. "Гэта пра каралёў".
  
  Холмс ўстаў. "Я думаю, мы павінны адправіцца ў Трыест", - сказаў ён. "Тут робіцца д'ябальская праца".
  
  "Так", - пагадзіўся я. “Мне трэба адправіць тэлеграму. Я адпраўлю адказ у Трыест".
  
  "Мне, я думаю, пара дадому", - сказаў Гензель.
  
  "Так, вядома", - пагадзіўся Холмс. Ён узяў Гензеля за руку. “ Вы заслужылі падзяку яшчэ адной каралеўскай асобы, і я паклапачуся, каб з часам вы былі належным чынам ўзнагароджаныя.
  
  "Вы п - збіраецеся п-п-узнагародзіць мяне?" Гензель запнуўся. “Але, ваша светласць, ваша каралеўскае высокасць, я паняцця не меў. Я маю на ўвазе..."
  
  Холмс адрывіста засмяяўся. "Не, мой дарагі", - сказаў ён. “Не я. Высакародная лэдзі, на плячах якой ляжыць цяжар найвялікшай імперыі ў свеце".
  
  "Пра", - сказаў Гензель. "Яна".
  
  
  
  
  
  Горад Трыест размешчаны на беразе Триестского заліва, які з'яўляецца паўночнай оконечностью Адрыятычнага мора, і акружаны гарамі, дзе ён не выходзіць да вады. Горад ўзыходзіць да рымскім часах, і яго архітэктура ўяўляе сабой папуры з усіх перыядаў з тых часоў па цяперашні час. Хоць ён, як мяркуецца, з'яўляецца часткай Аўстрыйскай імперыі, яго грамадзяне ў асноўным гавораць па-італьянску і больш заклапочаныя падзеямі ў Рыме і Венецыі, чым у Вене і Будапешце.
  
  Падарожжа заняло ў нас два дні па самым прамым маршруце, які мы змаглі знайсці. Але мы зьмірыліся з думкай, што фон Ормштейн і яго банда псевдоанглийских маракоў не маглі прыбыць нашмат раней за нас.
  
  Падчас падарожжа мы абмеркавалі тое, што нам удалося высветліць, і выпрацавалі план дзеянняў. Гэта непазбежна было расплывістым, паколькі, хоць цяпер у нас было даволі добрае ўяўленне пра тое, што планаваў фон Ормштейн, мы не ведалі, якія рэсурсы апынуцца ў нашым распараджэнні, каб перашкодзіць яму ажыццявіць свой подлы план.
  
  
  
  Перад ад'ездам з Линдау мы з Холмсам паслалі Майкрофту тэлеграму:
  
  
  ДАШЛІЦЕ НАЗВЫ І МЕСЦАЗНАХОДЖАННЯ УСІХ ЭСМІНЦАЎ КЛАСА "РОЙЯЛ ГЕНРЫ" АДКАЗАЦЬ ГЕНЕРАЛУ ПА ТРИЕСТУ ШЭРЛАКУ
  
  
  Калі мы прыбылі, нас чакаў адказ. Мы адасобіліся ў бліжэйшай кавярні і ўважліва вывучылі яго за дымлівых эспрэса:
  
  
  ВОСЕМ КАРАБЛЁЎ КЛАСА ROYAL HENRY ROYAL ELIZABETH І ROYAL ROBERT З АТЛАНТЫЧНЫМ ФЛОТАМ У ПОРТСМУЦЕ ROYAL STEPHEN У ПЕРААБСТАЛЯВАНЫМ СУХІМ ДОКУ ROYAL WILLIAM У БЭНГАЛЬСКАЙ ЗАЛІВЕ ROYAL EDWARD І ROYAL EDGAR НА ШЛЯХУ Ў АЎСТРАЛІЮ ROYAL MARY СПІСАНЫ ПРАДАДЗЕНЫ УРУГВАЮ, ЯК МЯРКУЕЦЦА, ПЕРАСЯКАЕ АТЛАНТЫКУ Ў МОНТАВІДЭА ЯКІЯ НАВІНЫ МАЙКРОФТ
  
  
  Я ляпнуў рукой па кававы столік. “ Уругвай!
  
  Холмс паглядзеў на мяне.
  
  "Уругвай падзелены на дзевятнаццаць дэпартаментаў", - сказаў я яму.
  
  "Гэта тыя дробязі, якімі я адмаўляюся абцяжарваць свой розум", - сказаў ён. "Вывучэнне злачыннасці і злачынцаў дае дастаткова інтэлектуальных ..."
  
  "З якіх адна," перабіў я, "Фларыда".
  
  Ён спыніўся з адкрытым ротам. “ Фларыда?
  
  "Менавіта так".
  
  "Ліст ... 'Фларыда цяпер наша".
  
  "Гэта звычайная практыка - называць ваенныя караблі ў гонар акругаў, штатаў, дэпартаментаў або іншых падраздзяленняў краіны", - сказаў я. "У брытанскага ваенна-марскога флоту ёсць Эсэкс, Сасэкс, Кент, і некалькі іншых, я мяркую".
  
  Холмс гэта абдумаў. "Непазбежны выснову", - сказаў ён. "Фларыда..."
  
  "І ніжняе бялізну," сказаў я.
  
  Холмс кіўнуў. "Калі вы выключаеце немагчымае," сказаў ён, - усё, што застаецца, якім бы неверагодным яно ні было, мае добрыя шанцы апынуцца праўдай".
  
  Я пакруціў галавой. "І вы назвалі мяне Напалеонам злачыннасці," сказаў я. “ У параўнанні з гэтым...
  
  "А!" - сказаў Холмс. “Але гэта не злачынства, гэта палітыка. Міжнародная інтрыга. Значна больш грубая гульня. У палітыкаў няма гонару".
  
  Мы хуценька накіраваліся да брытанскага консульства на авеню Сан-Лючыя і прадставіліся консулу, седовласому, бездакорна апранутага дзяржаўнаму дзеячу па імя Обры, папрасіўшы яго адправіць зашыфраванае паведамленне ў Уайтхолл.
  
  Ён запытальна паглядзеў на нас па-над ачкоў у металічнай аправе. "Вядома, джэнтльмены", - сказаў ён. "Да чаго гэта прывяло?"
  
  "Мы збіраемся папрасіць урад Яе Вялікасці даць нам лінкор", - сказаў Холмс і зрабіў паўзу, чакаючы рэакцыі.
  
  Гэта было не тое, чаго можна было чакаць. "Цяпер у порт не заходзяць брытанскія лінкоры", - сказаў Обры, скрыжаваўшы рукі на сваім вялікім жываце і адкінуўшыся на спінку крэсла. "Падыдзе ці крэйсер?"
  
  Холмс схіліўся над сталом. "Мы кажам сур'ёзна," сказаў ён, яго праніклівыя вочы зіхацелі над тонкім аскетічным носам, " і гэта не жарт. Наадварот, гэта мае першараднае значэнне і тэрміновасць".
  
  "Я не сумняваюся", - адказаў Обры, мякка падняўшы вочы. “Мая прапанова было шчырым. Калі вам хопіць крэйсера, я гатовы даць яго ў ваша распараджэнне. Гэта ўсё, што ў нас ёсць. Ёсць каля чатырох ці пяці тарпедных кананерскіх лодак Каралеўскага ваенна-марскога флоту, якія працуюць сумесна з італьянскім ваенна-марскім флотам, якія займаюцца спыненнем кантрабандыстаў і піратаў ў Міжземным моры, але я не магу прадказаць, калі адна з іх прыйдзе ў порт ".
  
  “ Але вы гатовыя даць крэйсер у, э-э, наша распараджэнне? - Спытаў я.
  
  "Так", - сказаў Обры, ківаючы. “То бок, у мяне няма прамых паўнамоцтваў на гэта, але паўнамоцтвы былі перададзеныя мне з Уайтхолл. Сёння раніцай я атрымаў тэлеграму, якая прадпісвала мне зрабіць усё магчымае, каб дапамагчы вам, калі вы з'явіцеся. Павінен сказаць, што за васямнаццаць гадоў работы на дыпламатычнай службе мне ніколі не давалі падобных інструкцый. Ад самога прэм'ер-міністра, хіба ты не ведаеш. Разам з даведкай з Адміралцейства.
  
  Холмс выпрастаўся. "Майкрофт!" паклікаў ён.
  
  "Несумненна", - пагадзіўся я.
  
  "Карабель яе Вялікасці "Агамемнон" знаходзіцца ў порце, - сказаў Обры, - і я перадаў капітану Прейснеру просьбу Адміралцейства падтрымліваць абароты і чакаць далейшых інструкцый. А зараз, калі б вы маглі сказаць мне, у чым усё гэта справа, магчыма, я змог бы аказаць вам дадатковую дапамогу.
  
  
  
  "Давайце неадкладна адправімся ў докі", - сказаў Холмс. "Мы ўсе разгадаем па дарозе".
  
  Обры пацягнуўся да кнопкі званка за сваім сталом. "Выклічце мой экіпаж", - сказаў ён мужчыну, які з'явіўся на яго кліч. “ І прынясі маю шынель, у паветры халаднавата.
  
  Консул Обры даў указанні, і неўзабаве мы ўжо імчаліся па вуліцах Трыеста, накіроўваючыся да муніцыпальным докам, дзе нас павінен быў чакаць катэр, які даставіць нас на Агамемнона. "На выпадак, калі што-то пойдзе не так, - сказаў Холмс консулу, - а ёсць усе шанцы, што так і будзе, вам прыйдзецца падрыхтавацца".
  
  "Падрыхтавацца да чаго?" Спытаў Обры. "Якім чынам?"
  
  Мы з Холмсам па чарзе расказалі яму аб тым, што нам было вядома, і пра нашых здагадках. "Магчыма, мы няправільна перадалі ўсе дэталі," сказаў я, "але калі падзеі будуць развівацца не зусім так, як мы апісалі, я буду вельмі здзіўлены".
  
  "Але гэта неверагодна!" Сказала Обры. "Як ты да ўсяго гэтага дадумаўся?"
  
  "Зараз няма часу," заявіў Холмс, калі экіпаж спыніўся. “ Нам трэба спяшацца.
  
  "Поспехі", - пажадаў Обры. "Я вярнуся ў консульства і буду рыхтавацца да вашага поспеху або няўдачы, у залежнасці ад таго, да чаго прывядзе гэта вар'яцтва".
  
  "Гэта, павінна быць, гучыць вар'яцка", - пагадзіўся я. "Але гэта не наша вар'яцтва, а вар'яцтва нашага суперніка".
  
  "Хадзем," сказаў Холмс. “ Давайце паднімемся на борт кацера.
  
  Мы ўскочылі на борт паравога катэры. Боцман адсалютаваў нам, калі мы прабягалі міма яго па трапе, затым двойчы дзьмухнуў у свісток, і мы адчалілі. Гавань была забітая судамі, і мы лавіравалі паміж судамі ўсіх відаў і памераў, прабіраючыся да велізарнай, які навісае грамады трохпавярховага крэйсера сучаснай канструкцыі, які быў нашым пунктам прызначэння.
  
  Калі мы дабраліся да "Агамемнона", з палубы крэйсера спусцілі трап, каб сустрэць нас. Мора ў гавані было спакойным, але пераход з хісткай палубы паравога катэры на хісткай трап ля борта крэйсера, нават пры такіх спадзістых хвалях, патрабаваў больш намаганняў, чым дастаўляла задавальненне ступенню, не схільнага да прыгод чалавека маіх гадоў.
  
  Флагманскі афіцэр капітана Прейснера сустрэў нас, калі мы ступілі на палубу, і павёў на масток "Агамемнона", дзе Прейснер, хударлявы мужчына з костлявым тварам і кароткай завостранай сівой бародкай, насцярожана вітаў нас. Холмс, "сказаў ён, нацягнута кіўнуўшы галавой," прафесар Марыярці. Сардэчна запрашаем, я думаю, у "Агамемнон".
  
  "Капітан", - прызнаў я.
  
  Прейснер памахаў перад намі лістом жоўтай паперы. “Адміралцейства просіць мяне аказаць вам любую дапамогу, у якой вы маеце патрэбу, не задаючы пытанняў. Або, па меншай меры, не патрабуючы адказаў. І гэта, павінен сказаць, самыя дзіўныя інструкцыі, якія я калі-небудзь атрымліваў.
  
  "Магчыма, гэта самая дзіўная місія, у якой вы калі-небудзь ўдзельнічалі", - сказаў яму Холмс.
  
  Капітан Прейснер ўздыхнуў. "І чаму-то ў мяне такое пачуццё, што гэта не прынясе ушанаванняў мне ці маёй камандзе", - сказаў ён.
  
  "Верагодна, вас папросяць не згадваць пра гэта ў вашым афіцыйным справаздачы", - сказаў я яму. "На вашым месцы я б не заносіў падрабязнасці ў свой часопіс, пакуль у мяне не будзе часу добранька падумаць".
  
  "Так было заўсёды", - сказаў Прейснер. "Што мне рабіць?"
  
  Я паказаў на поўдзень. “Дзе-то там, не занадта далёка, знаходзіцца эсмінец з сцягам "Юніён Джэк" ці, магчыма, з Чырвоным сцягам Энсина. Мы павінны спыніць яго і ўзяць на абардаж. Або, калі гэта апынецца немагчымым, патопу яго.
  
  Прейснер ўтаропіўся на мяне, страціўшы дар прамовы. А потым перавёў погляд на Холмса, які кіўнуў. "Патапіць брытанскі ваенны карабель?" - недаверліва перапытаў ён.
  
  "А," сказаў Холмс, " але гэта не так. І калі нам не ўдасца спыніць гэта, у гавані Трыеста або якога-небудзь найблізкага прыбярэжнага горада будзе здзейснена якое-небудзь буйное правапарушэнне, і віну за гэта пакладуць на брытанскі ваенна-марскі флот ".
  
  "Ваенная хітрасць?" Спытаў Прейснер. "Але мы не на вайне, наколькі я ведаю".
  
  "Тады нам лепш разглядаць гэта як 'выкрут ў імя міру', " сказаў Холмс. "Хоць канчатковай мэтай вучэнняў цалкам можа быць стварэнне стану вайны паміж Вялікабрытаніяй і некалькімі кантынентальнымі дзяржавамі".
  
  "Эсмінец Каралеўскага флота," задуменна вымавіў Прейснер, "гэта не эсмінец Каралеўскага флота".
  
  "Імя на яе баку пакажа, што яна - Каралеўскі Эдгар", - сказаў я яму. “На самой справе гэта спісаны "Royal Mary", які быў прададзены Уругваю. Мы лічым, што ўрад Уругвая переименовало яе ў "Фларыду".
  
  "Мы збіраемся ваяваць з Уругваем?"
  
  “Цяпер яна знаходзіцца ў руках групы еўрапейскіх ашуканцаў, э-э, джэнтльменаў, якія плануюць выкарыстоўваць яе, каб справакаваць варожасць і, магчыма, актыўныя баявыя дзеянні супраць Вялікабрытаніі. Якім чынам ўругвайскі ўлады перадалі грошы змоўшчыках, яшчэ трэба будзе высветліць. Цалкам магчыма, што урад Уругвая нічога не ведае аб меркаванай продажы ".
  
  “Божа мой! Як ты — Не звяртай на гэта ўвагі!" Прейснер разгарнуўся і пролаял серыю загадаў, якія прывялі велізарны карабель у рух.
  
  Пакуль "Агамемнон" выходзіў з Триестского заліва і накіроўваўся ўніз па Адрыятычнага мора, капітан Прейснер займаўся кіраваннем сваім караблём, але як толькі мы апынуліся ў адкрытай вадзе, ён перадаў штурвал лейтэнанту Виллитсу, свайму неразговорчивому першаму памочніку з бульдожьей сківіцай, і паклікаў нас да сябе. "Цяпер раскажы мне, што ты ведаеш, - сказаў ён, - і аб чым ты здагадваешся, каб мы маглі спланаваць далейшыя дзеянні".
  
  Як мага хутчэй, але не выпускаючы нічога важнага, мы распавялі яму пра нашу гісторыю. Холмс узяў ініцыятыву ў свае рукі і сваім гугнявым, высокім голасам выклаў тое, што нам было вядома, і як мы гэта даведаліся.
  
  Прейснер абапёрся локцямі аб выступ, які ідзе па пярэдняй частцы мастка, прама пад вялікімі шклянымі ветравым шклом, і ўтаропіўся на неспакойны сіне-зялёнае мора. “ І на падставе гэтых бедных фактаў вы рэквізавалі адзін з лінейных крэйсераў Яе Вялікасці і адправіліся на пошукі эсмінца, які можа існаваць, а можа і не існаваць, і які, калі ён існуе, можа ці не можа планаваць якой-небудзь шкоду брытанскім інтарэсам? І лорды Адміралцейства пагадзіліся з гэтым, э-э, малаверагоднай інтэрпрэтацыяй? ён паківаў галавой. “Я подчинюсь загадам, нават калі гэта азначае падпарадкаванне вашы загады і гонкі уверх і ўніз па Адрыятыцы, але, шчыра кажучы, я гэтага не бачу.
  
  "Вы не згодныя з тым, што цалкам верагодна, што гэтая кліку завалодала "Каралеўскай Марыяй" і мае намер нанесці шкоду Вялікабрытаніі?" Спытаў Холмс.
  
  "Якую магчымую выгаду для іх магло б прынесці такое дзеянне?" Спытаў Прейснер. “Я згаджаюся з вашым высновай аб тым, што гэтыя людзі навучалі экіпаж кіраваць брытанскім ваенным караблём, і "Ройял Мэры" цалкам магла быць ім. І калі яны планавалі прыехаць у Трыест, то, верагодна, забіралі карабель дзе-то тут. Але не больш ці верагодна, што, займеўшы карабель, яны накіруюць яго ў які-небудзь аддалены порт, каб здзейсніць сваё злачынства, калі яно сапраўды плануецца?"
  
  
  
  "Ёсць некалькі прычын меркаваць, што, якога б роду атаку яны ні планавалі, яна будзе паблізу і ў бліжэйшы час", - сказаў я.
  
  "Па-першае, - сказаў Холмс," іх людзі не могуць быць настолькі добра навучаны кіраванні сучасным эсмінцам".
  
  "Па-другое," дадаў я, - кожны дадатковы гадзіну, які яны выдаткуюць, павялічыць верагоднасць таго, што іх перахопіць які-небудзь карабель Міжземнаморскага флоту Яе Вялікасці. І адна спроба абмяняцца сігналамі заклеймит яе як самазванку.
  
  "Для дасягнення максімальнага эфекту," сказаў Холмс, - акцыю пратэсту варта праводзіць паблізу вялікага горада, каб за ёй назірала як мага больш людзей".
  
  "У гэтым ёсць сэнс", - пагадзіўся Прейснер.
  
  "А яшчэ ёсць ніжняе бялізну", - сказаў я.
  
  "Так", - пагадзіўся Холмс. "Гэта выдае ўсю гульню".
  
  Капітан Прейснер перакладаў погляд з аднаго на іншага. "Гэта так?" ён спытаў.
  
  Падышоў сцюард з сталовай з парай кубкамі гарбаты для тых, хто быў на бриджике, і прадбачліва падрыхтаваў дзве для Холмса і мяне.
  
  Я з удзячнасцю ўзяў чай і сербануў. Ні Холмс, ні я не былі апранутыя для халоднага ветра, які ўрываўся ў адкрытыя дзверы мастка. “Людзі ў форме Каралеўскага ваенна-марскога флоту павінны быць бачныя на палубе падчас мерапрыемства, - сказаў я капітану Прейснеру, - каб назіральнікі на беразе паверылі ў маскарад. Але чаму ніжняе бялізну?"
  
  "І чаму толькі пяць?" Дадаў Холмс.
  
  Прейснер задумаўся. "Добры пытанне", - сказаў ён.
  
  "Адзіны разумны адказ заключаецца ў тым, што гэтыя пяцёра мужчын павінны прайсці пільны дагляд пры аглядзе іх тэл".
  
  "Іх цела?"
  
  "Падумайце", - сказаў Холмс. "Ніжняе бялізну мае сэнс толькі ў тым выпадку, калі чакаецца, што мужчыны будуць агледжаныя".
  
  "Так, я разумею гэта", - пагадзіўся Прейснер.
  
  "Але калі яны апынуцца жывымі, калі іх агледзяць, любыя разыходжанні хутка стануць відавочнымі", - сказаў Холмс.
  
  "Як, напрыклад, тое, што яны не гавораць свабодна па-ангельску", - дадаў я.
  
  "Дык вы думаеце, яны апранаюць трупы ў брытанскую ваенна-марскую форму?" Спытаў Прейснер.
  
  Холмс адвёў погляд. "Магчыма," сказаў ён.
  
  "Гэй, ветразі ў порт!" - матрос за межамі мастка перадаў сігнал впередсмотрящего на топ-мачты. Мы азірнуліся, каб паглядзець, але гэта сапраўды быў ветразь, верхні ветразь трехмачтового барка, а не чатыры трубы брытанскага эсмінца, якія павольна падаліся ў поле зроку па левым борце.
  
  Рэшту таго дня мы бачылі мноства караблёў, але ўжо насталі прыцемкі, перш чым мы знайшлі карабель, які шукалі. Удалечыні, у некалькіх кропках па правым борце, здаўся четырехмачтовый эсмінец. Лейтэнант Уиллитс схапіў схему апазнавальных сілуэтаў і правёў пальцам па краі, уважліва ўзіраючыся ў ілюстрацыі. "Я не веру, што ў гэтым раёне можа быць якой-небудзь іншай четырехмачтовый эсмінец, - сказаў ён, - але не варта дапускаць памылку".
  
  Капітан Прейснер агледзеў далёкі карабель у бінокль і, яшчэ да таго, як Виллитс пацвердзіў яго апазнанне, павярнуўся да дзяжурнага матросу і ціха сказаў: "Перадайце сігнал усім баявым пастам".
  
  Матрос свіснуў у трубку сувязі і перадаў каманду, і амаль адразу ж на лодцы зацараваў спарадкаваны хаос, калі члены экіпажа кінуліся да прызначаных месцаў.
  
  "На ім няма ні сцягоў, ні вымпелаў", - абвясціў Уиллитс, які назіраў за надыходзячым караблём у свой уласны бінокль. “Але ён не робіць спробаў ухіліцца ад нас. Здаецца, ззаду ў яе нейкі маленькі чорны карабель.
  
  "Было б падазрона, калі б яна павярнула ў бок", - сказаў Прейснер. “Яна не ведае, што мы ставім сабе яе. Падніміце наш уласны сцяг і сцяг з кодам распазнання на сёння. І паглядзіце, ці зможаце вы апазнаць карабель ззаду.
  
  - Ёсць, ёсць, сэр. - Уиллитс перадаў каманду, і праз некалькі секунд на верхняй частцы пярэдняй мачты "Агамемнона" лунала некалькі сцягоў.
  
  "Адказу няма", - сказаў Уиллитс праз хвіліну. “Пачакайце, ён паварочвае налева, спрабуючы выслізнуць ад нас. Калі ён завершыць паварот, то зможа паказаць нам свае пяткі. У яго, павінна быць, хуткасць на тры-чатыры вузла больш.
  
  "Верагодна, менш з непадрыхтаванай машыннай камандай", - пракаментаваў Прейснер. "Але тым не менш—"
  
  "Цяпер я магу разабраць яе імя", - сказаў Уиллитс, узіраючыся ў бінокль. “Яна каралеўскі Эдгар, цалкам дакладна. Або сцвярджае, што гэта так. Іншы карабель трымаецца з далёкай боку ад яе, але, падобна, гэта нейкая вялікая яхта, выфарбаваныя ў чорны колер.
  
  "Без сумневу, кантрабандыст", - сказаў Прейснер.
  
  "Я думаю, вы маеце рацыю, сэр".
  
  
  
  "Зрабіце папераджальны стрэл па носе і падайце сігнал 'Цалкам спыніцца", - распарадзіўся капітан. "Рулявы, павярніце на дваццаць градусаў направа".
  
  Адно з четырехдюймовых гармат "Агамемнона" рявкнуло адзін раз, і на носе "Каралеўскага Эдгара" шугануў фантан вады.
  
  Эсмінец працягваў паварочваць, ігнаруючы папярэджанне. "Агамемнон" зрабіў яшчэ адзін стрэл, які зваліўся ў ваду дастаткова блізка, каб замачыць любога, хто стаяў на носе "Каралеўскага Эдгара". Некалькі секунд праз адно з двухдюймовых гармат "Ройял Эдгар" выплюнула слуп полымя, і дзе-то ў насавой частцы крэйсера пачуўся выбух. Некалькі секунд праз пачуўся яшчэ адзін выбух, і ў сярэдняй частцы карабля пачуўся гук, падобны на стук сотні вялікіх жалезных гаршкоў.
  
  "Яны страляюць у нас!" - закрычаў лейтэнант Уиллитс.
  
  "Яны яшчэ большыя дурні", - змрочна сказаў капітан Прейснер і аддаў загад адкрыць агонь у адказ.
  
  Сусвет напоўнілася жахлівымі равучымі гукамі, калі восьмидюймовые прылады Агамемнона выпусцілі ў паветра свае 120-фунтовыя разрыўныя снарады. Праз дзве хвіліны стральба з "Роял Эдгара спынілася, і капітан Прейснер аддаў загад нашаму ўласным караблю спыніць агонь. У агульнай складанасці з буйнакаліберных гармат крэйсера было выпушчана не больш за тузін снарадаў, але шкоду, нанесеную эсминцу, усяляў веру ў моц сучаснай навукі. Судна як нежывы ляжала ў вадзе і ўжо пачало хіліцца на адзін борт. З сярэдзіны судна падымаліся клубы дыму, а да носе набліжаўся мову полымя.
  
  Чорная яхта причалила да "Ройял Эдгар", і людзі перасаджваліся на яе. Іншыя спрабавалі спусціць выратавальную шлюпку за мастком.
  
  "Мы павінны ўзяць яе на абардаж, капітан," сказаў Холмс.
  
  "Чаму?" - спытаў Прейснер.
  
  “ Там могуць быць дакументы.
  
  "Там могуць быць параненыя", - дадаў лейтэнант Уиллитс.
  
  "Я загадаю спусціць шлюпку і папрашу добраахвотнікаў перавезці вас", - сказаў нам Прейснер. “Але я не падвяду "Агамемнон" да гэтага судну. І я папярэджваю вас, што яна або выбухне, альбо пойдзе да дна даволі хутка і раптоўна.
  
  Былі знойдзеныя добраахвотнікі — чалавечая раса ніколі не перастае мяне здзіўляць, — і капітанскую гичку панізілі. Мы ўзброіліся рэвальверамі і нажамі з скрыні на мастку, і неўзабаве нас перавезлі на вёслах да "Каралеўскага Эдгару", які ані не апусціўся ў ваду, хоць агонь усё яшчэ гарэў. Калі мы наблізіліся, чорная яхта з ровам пранеслася міма нас, накіроўваючыся на поўдзень. Мажны мужчына ў форме афіцэра Каралеўскага ваенна-марскога флоту, нерухома стаяў у задняй частцы яхты, пагразіў нам кулаком, калі праходзіў міма.
  
  "Гэта быў бы кароль?" Я спытаў Холмса.
  
  "Я веру, што гэта так", - сказаў мне Холмс. "Так, я веру, што гэта так".
  
  Мы загадалі нашым веслярам заставацца ў гичке і хутка веславаць прэч пры першых прыкметах таго, што вось-вось адбудзецца нешта непрыемнае.
  
  "А як наконт вас саміх, губернатар?" - спытаў баец, які адказвае за вяслярную каманду.
  
  "Мы нырнем з карабля і хутка паедзем да "Агамемнана", - сказаў я яму.
  
  "Мы, верагодна, будзем там раней за вас", - дадаў Холмс.
  
  "Вельмі добра, сэр", - адказаў баец, але гэта яго не пераканала.
  
  З борта эсмінцы звісала пара вяровак, я ўхапіўся за адну з іх і падцягнуўся. Холмс пачакаў, пакуль я апынуся на палубе, каб рушыць услед за мной па вяроўцы. На палубе было відаць вельмі мала пашкоджанняў. Калі б не дым ззаду нас і агонь наперадзе, здавалася б, што нічога страшнага няма.
  
  “ Як вы думаеце, чаму яны збеглі, - спытаў Холмс, - замест таго каб паспрабаваць патушыць пажар?
  
  "Магчыма, яны не былі навучаны гэтаму", - адказаў я. "Магчыма, у іх не было неабходнага абсталявання".
  
  "Магчыма," пагадзіўся Холмс.
  
  Мы селі ў сярэдзіну карабля. Па якім-то невысказанному пагаднення мы абодва павярнуліся і пайшлі наперад. “ Калі там ёсць нейкія карысныя дакументы, - сказаў я, - яны, верагодна, на мастку.
  
  "Калі яны і былі, - адказаў Холмс, - то Вільгельм Готтсрайх, несумненна, забраў іх з сабой".
  
  "Магчыма", - сказаў я.
  
  Мы падышлі да трапа, вядучаму на масток, і Холмс падняўся наперадзе мяне. Ён спыніўся, як укапаны, у дзвярах, і я не змог прайсці міма. "У чым справа, Холмс?" спытаўся я, спрабуючы зазірнуць яму праз плячо.
  
  "Як я і баяўся, - сказаў ён, - але не мог прымусіць сябе паверыць..." Ён увайшоў у пакой, і я ўвайшоў следам за ім.
  
  Там, выстраіўшыся ў шэраг ля задняй сцяны, стаялі чацвёра мужчын у форме звычайных маракоў Каралеўскага ваенна-марскога флоту. Іх рукі і ногі былі звязаны, а раты залепленыя пластырам. Адзін з іх, здавалася, быў у непрытомным стане; ён ляжаў дагары, утрымоўваны толькі вяроўкай вакол грудзей, якая была прымацаваная да металічнага крука ў сцяне. Астатнія трое былі ў свядомасці: адзін нястрымна дрыжаў, іншы нерухома глядзеў у ветравое шкло, яго твар застыў ад шоку, а трэці змагаўся, як загнаны звер, са сваімі кайданы; яго запясці былі абадраныя, а з ілба цякла кроў.
  
  Пяты мужчына з усё яшчэ звязанымі за спіной рукамі ляжаў ніцма на падлозе, пагрузіўшы твар у вялікую рондаль з вадой. Ён не рухаўся. Холмс падбег да яго, прыўзняў яго галаву і перавярнуў. Праз некалькі секунд ён падняўся з нерухомага цела. "Занадта позна", - сказаў ён.
  
  Мы скарысталіся нашымі нажамі, каб вызваліць іншых мужчын, і, захапіўшы ўсе паперы, якія змаглі знайсці, не турбуючы сябе іх праглядам, павялі мужчын назад ўніз па лесвіцы і ў кабрыялет. Дваццаць хвілін праз мы былі на борце "Агамемнона", а "Каралеўскі Эдгар" усё яшчэ гарэў, але апусканне ў ваду не зменшылася, і яго нахіл, здавалася, не павялічыўся.
  
  "Мы не можам пакінуць яе ў такім стане, - сказаў капітан Прейснер, - і я не магу адбуксіраваць яе назад; будзе зададзена занадта шмат пытанняў".
  
  "Вам прыйдзецца патапіць яе", - сказаў Холмс.
  
  Капітан Прейснер кіўнуў. "Загадайце галоўным батарэяў выпусціць па эсминцу па дзесяць снарадаў кожная, кантраляваным агнём", - сказаў ён дзяжурнаму афіцэру на мастку.
  
  Прыкладна праз дзесяць хвілін пасля таго, як быў зроблены апошні стрэл, эсмінец выдаў аглушальную адрыжку і пагрузіўся ў моры носам наперад. Увесь экіпаж "Агамемнона", атрымаўшы інфармацыю аб тым, што гэта быў карабель-пабрацім, які яны былі вымушаныя патапіць, моўчкі стаяў па стойцы смірна, назіраючы, як ён ідзе да дна. Капітан Preisner адбыўся салют да былой каралеўскай Мэры знікла пад хвалямі, як і ўсе афіцэры на мастку.
  
  Капітан Прейснер уздыхнуў і расслабіўся. "Спадзяюся, мне больш ніколі не прыйдзецца рабіць нічога падобнага", - сказаў ён.
  
  Пазней тым жа вечарам капітан Прейснер паклікаў нас у сваю каюту. "У мяне ёсць для вас койка", - сказаў ён. "Мы вернемся ў порт толькі заўтра позна ўвечары".
  
  "Усё ў парадку, капітан", - сказаў я. "Нам усё яшчэ трэба скласці справаздачу для адпраўкі назад у Уайтхолл".
  
  Прейснер паглядзеў на нас. “ Тыя людзі, якіх вы прывялі на борт, — вы гаварылі з імі?
  
  
  
  "Мы так і зрабілі".
  
  "Ішто?"
  
  "Пяць камплектаў ніжняй бялізны," сказаў Холмс.
  
  “ Але вы ўзялі з сабой толькі чатырох чалавек.
  
  "Дакладна", - сказаў Холмс. “Наш праціўнік пачаў рыхтавацца да нападу. Адзін з мужчын ужо патануў. Астатнія неўзабаве далучыліся б да яго, калі б мы своечасова не натыкнуліся на карабель. План складаўся ў тым, каб пераследваць чорную яхту ў гавані Трыеста, падабраўшыся як мага бліжэй да горада. Затым вырабіць некалькі стрэлаў па убегающему судну, якое прамахнецца і патрапіць наўздагад па горадзе. Затым эсмінец сам сыходзіў назад у мора. Невялікі выбух, як мяркуецца, выкліканы агнём у адказ яхты, прывёў бы да таго, што пяцёра тапельцаў былі б скінутыя ў ваду, і мясцовыя жыхары знайшлі б іх у форме Каралеўскага ваенна-марскога флоту ".
  
  Капітан Прейснер доўга глядзеў на яго, страціўшы дар прамовы. "І ўсё гэта, - сказаў ён нарэшце, - каб дыскрэдытаваць Англію?" ён спытаў. "Якая ад гэтага карысць?"
  
  "Буйныя пажары пачынаюцца ад маленькіх іскраў", - сказаў Холмс. "Хто можа сказаць, да чаго гэта магло прывесці?"
  
  Прейснер паківаў галавой. "Вар'яты", - сказаў ён.
  
  "Нават калі і так," пагадзіўся Холмс. “ Іх тут звышдастаткова.
  
  Пазней, у нашай каюце, Холмс павярнуўся да мяне і спытаў: "Што вы плануеце рабіць пасля таго, як мы адправім наш справаздачу?"
  
  Я паціснуў плячыма. "Свет думае, што я мёртвы", - сказаў я. "Магчыма, я скарыстаюся гэтым і застануся далей ад грамадскай увагі".
  
  "Я таксама падумваў аб чым-то падобным", - сказаў мне Холмс. "Я заўсёды хацеў паехаць у Тыбет, магчыма, пагаварыць з Далай-ламай".
  
  "Вельмі цікавы мужчына", - сказаў я яму. "Я ўпэўнены, што вы палічылі б такі размова плённым".
  
  Холмс доўга глядзеў на мяне, потым сказаў: "Спакойнай ночы, прафесар", - і выключыў святло.
  
  "Спакойнай ночы, Холмс," адказаў я.
  
  OceanofPDF.com
  
  Дзіўны выпадак са жрыцай вуду
  
  Кэрал Багі
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Утой момант, калі я саджуся пісаць гэты справаздачу, гром раздзірае неба над Новым арлеане, а маланка прочерчивает няроўныя паласы на пацямнелым гарызонце, усеянае падаючымі кроплямі дажджу. Гэты раптоўны ўсплёск буянства Прыроды цалкам адпавядае гісторыі, якую я збіраюся расказаць.
  
  Мяне зваць Люсьен Брассо, і я капітан восьмага акругі горада Новы Арлеан. Гэты раён ўключае ў сябе Французскі квартал і яго наваколлі — карацей кажучы, самы жорсткі і крымінальны раён горада, які заўсёды прыцягваў людзей з экстрэмальных паводзінамі. Тут пануе п'янлівая багемнае атмасфера, магчыма, прычыненая вятры, якія дзьмуць з саланчакі байю, — але, якая б ні была прычына, людзі адчуваюць у гэтым горадзе свабоду, якую, здаецца, больш нідзе не адчуваюць. Гэты скрыню Пандоры з чалавечымі апетытамі і імпульсамі стварыў выдатную музыку, вострую ежу і маляўнічую, святочную атмасферу зносін. Але Кресент-Сіці, як яго называюць, можа быць крыважэрным, беззаконным месцам і часам самыя страшныя правапарушэння здзяйсняюцца нашымі нібыта добрапрыстойнымі грамадзянамі, якія плацілі падаткі.
  
  Ёсць тыя, хто сцвярджае, што ў Новым Арлеане ёсць адгалоскі Парыжа, і яны цалкам могуць быць маюць рацыю; іншыя бачаць у яго фрэсках сумесь культур, падобную з іншымі еўрапейскімі гарадамі, такімі як Каны або нават Барселона; яго непрывабная бок, магчыма, нагадвае некаторыя раёны Нью-Ёрка або ўскраіны Чыкага, а крэольскага ўплыў можа нагадаць Кінгстан або Порт-о—Прэнс - але, перш за ўсё, Новы Арлеан унікальны ў сваім родзе. Яна належыць самой сабе.
  
  Новы Арлеан - рэлігійны горад, але яшчэ больш забабонны. Сумесь хрысціянства і афрыканскага вуду сутыкаецца і змешваецца шмат у чым падобна водах ракі Місісіпі, якая ўпадае ў заліў, — вспенивающиеся і сустрэчныя плыні, якія ствараюць здрадлівыя прылівы, калі вясновыя дажджы разліваюць вялікую раку ў яе нізкіх, илисто-гліністых берагах. Але, падобна змешванню культур у гэтым разрослыя маленькім гарадку, сутыкненне стыляў, прамовы і паданняў у канчатковым выніку змешваецца, і даволі хутка вы ўжо не можаце сказаць, дзе заканчваецца рака і пачынаецца заліў.
  
  Мая сям'я такая ж. Мая маці была англічанкай, а мой бацька быў каджуном, што па-нашаму азначае "акадиец", нашчадкамі французаў, якія былі выгнаныя з Новай Шатландыі падчас Вялікага выгнання 1755 года і беглі аж да Луізіяны, няўхільна прасоўваючыся на поўдзень, як быццам кантынент быў занадта слізкім, каб утрымаць іх, — пакуль у іх не скончылася суша, і ў рэшце рэшт яны засялілі пратокі ў Біг-Ізі і вакол яго. Чаму яны гэта так называюць, я ніколі не зразумею, але гэта так. Так што я вырас, кажучы па-французску, па-ангельску і на той дзіўнай сумесі таго і іншага, якую мы, каджуны, называем "пату", а ўсе астатнія называюць піджыны-інгліш. Мае бацькі адправілі мяне ў лепшыя школы, і хоць я ганаруся сваім спадчынай, мне падабаецца думаць, што мой англійская не горш, чым у любога англиканца.
  
  З немалым хваляваннем я назіраў, як мадам Селеста падымала сваё велізарнае цела па прыступках будынка паліцэйскага ўчастка на Ройял-стрыт адным цёплым і ветраным лютаўскім днём у пятніцу. У паветры ўжо лунала прадчуванне: карнавал ішоў пятую тыдзень, і Мардзі Гра быў не за гарамі. Пах лаванды і сандалавага дрэва папярэднічаў з'яўленню мадам Селеста ў паліцэйскім участку — яна сама змешвае ўсе свае духі і зёлкі, і звычайна яе пах адчуваецца за полквартала.
  
  Ніхто так не сімвалізуе саюз рэлігіі і забабонаў, як мадам Селеста. Креолка-квадрун таямнічага паходжання, яна, па агульным думку, самая вядомая і магутная каралева вуду ў свеце. Пабожная каталічка, яе паважае і баіцца, як кажуць, сам папа рымскі. Днём яна тчэ тканіны і шые прыгожыя сукенкі і шалікі, якія прадае на Французскай рынку, але па начах яна, як мяркуецца, праводзіць паўночныя рытуалы вуду за саборам Святога Людовіка. Ніхто не ведае, колькі ёй гадоў, і ніхто не можа ўспомніць, каб яна калі-небудзь была маладой. Кажуць, што яна жыла тут вечна і што яна нашчадак цыганкі, якая прадала сваю душу (і цела) д'яблу — і што Селеста была прадуктам гэтага бязбожнага саюза. Кажуць, што яна можа выклікаць духаў глыбокай ноччу, каб тыя выканалі яе загад, і што быць у яе прысутнасці ў напярэдадні Дня Ўсіх Святых - значыць мець магчымасць зазірнуць скрозь тонкую мембрану, якая адлучае жывых ад тых, хто перайшоў у іншы свет. У горадзе зданяў мадам Селеста займае сваё ўласнае месца; некаторыя нават сцвярджаюць, што яна сама прывід і што яна ніколі не спіць, а сядзіць у асяроддзі сваіх свечак і зелляў, бізуном свае загаворы глыбокай ноччу.
  
  Пакуль я назіраў з акна, яна падымалася па лесвіцы адну за іншы, падымаючы адно слановае калена, каб абаперціся пра іншае, перш чым зрабіць наступную прыступку, усё гэта час цяжка дыхаючы. Якім бы ні было яе паходжанне, прывіднае або няма, мадам Селеста ўяўляе сабой вельмі трывалую матэрыяльную абалонку. Яна, павінна быць, важыць каля трохсот фунтаў, і ў яе голас, які наводзіць на думку аб спалучэнні сірэны і сваебойной машыны. Яе апетыт гэтак жа велізарны, як і яе рост — аднойчы ў вустрычнага бары Lou's Cajun яна з'ела чатыры тузін вустрыц, а затым тры тузіны ракаў, яшчэ нават не прыступіўшы да асноўнай стравы.
  
  Яе велізарная грудзі ўздымалася і апускалася, пакуль яна выконвала цяжкую задачу ўздыму па лесвіцы, а пот выступіў у яе на лбе, як пацеркі, выскокваюць з караляў. Мой сяржант, малады Фрэнк Пірс, выглянуў у акно і накіраваўся да задняй дзверы, заявіўшы, што яму раптам захацелася пакурыць. Мадам Селеста выклікае павагу ў адных людзей і непадробны жах у іншых. Пірс быў добрым каталіком і хадзіў на імшу кожную нядзелю, але ў яго быў дастаткова здаровы страх перад д'яблам, каб думка аб сустрэчы з адным з яго атожылкаў прымусіла яго, як дзіцяці, выбегчы праз заднюю дзверы, пакінуўшы толькі што адкрытую пачак цыгарэт на самым бачным месцы на стале.
  
  Мая ўласная спроба выказаць пагарду да яго баязлівасці была зведзена на няма прыступам хуткага сглатывания, якія ахапілі мяне, калі я пачуў, як званочак на дзверы пачаў звінець, абвяшчаючы аб прыбыцці нашага найсвятлейшага госця. Дзверы расчыніліся перш, чым я паспеў да яе дацягнуцца, і ў пакой ўвайшла мадам Селеста.
  
  Яе велізарная фігура была ўбрана ў пласты рознакаляровай тканіны — бірузова-блакітны камізэлька па-над льнянога сукенкі колеру марской хвалі, увянчанага мноствам бардовых і залатых шалікаў, пераплеценых вакол яе выпуклай шыі. Завяршала ансамбль высокая шапка з паўлінавымі пёрамі, нядбайна сдвинутая набок — ці, магчыма, яна некалькі збілася падчас ўздыму па лесвіцы. Яе ўпрыгажэнні былі гэтак жа безудержны; на кожным пальцу яна насіла па кольцы, а на шыі пабразгваў каляровыя пацеры на срэбнай ніткі. Завушніцы, свисавшие з мочкі вуха, пераліваліся пяшчотным серабрыстым адценнем.
  
  Яна доковыляла да бліжэйшага крэсла і цяжка апусцілася, як быццам напружанне, з якім яна толькі што была, было непасільнай для любога чалавека, і выцерла вспененный лоб вытанчаным маленькім насоўкай. Яе рукі былі дзіўна далікатнымі, гладкімі і мяккімі на выгляд, з вытанчанымі пальцамі і ямачкамі на костках. Яе скура была даволі светлай, таго адцення, які часта называюць кава з малаком. Як ураджэнка квадруна, яе продкі, верагодна, былі сумессю африканки і францужанкі, а таксама іспанкі або, магчыма, амерыканскіх індзейцаў - як і ў выпадку з многімі нашымі чарнаскурымі креолками, многія з якіх прыбылі сюды праз Гаіці.
  
  Я сеў за свой стол насупраць яе і прыняў свой лепшы прафесійны выгляд.
  
  “ Чым я магу быць вам карысны, мадам Селеста?
  
  Яна кінула на мяне востры погляд і яшчэ раз правяла насоўкай па лбе, перш чым адказаць. У ноздры стукнуў водар сандалавага дрэва, і мне прыйшлося зажмурыцца, каб ня чхнуць.
  
  "Tiens, c'est trop chaud", сказала яна глыбокім, як вады магутнай Місісіпі, голасам. Яе акцэнт быў штучным, і яна гаварыла не на звычайным креольской мове, а на больш адукаваным французскай. Нахіліўшыся наперад, яна паглядзела мне ў вочы. — Месье, je voudrais, я хачу паведаміць аб забойстве.
  
  Я нахіліўся ўперад, абапёршыся на стол. “ Забойства? Калі гэта адбылося?
  
  Яна нецярпліва пахітала галавой. “Не, се не так даўно ... Гэтага яшчэ не адбылося. Але гэта адбудзецца, нягледзячы ні на што".
  
  Я адкінуўся на спінку крэсла так раптоўна, нібы мяне штурхнулі. Я не ведаў, што сказаць; за ўсе гады маёй працы ў паліцыі мне ніколі не рабілі падобнага прапановы. Калі б гэта зыходзіла ад каго-то іншага, а не ад мадам Селеста, я б пасмяяўся над гэтым, як над дурной жартам, але, забабонны ты ці не, да яе слоў нельга ставіцца легкадумна. Калі некалькі гадоў таму яна прадказала разліў Місісіпі, некаторыя людзі пасмяяліся над гэтым — пасля трох засушлівых летніх сезонаў запар ніхто не думаў, што гэта магчыма. Але сапраўды, у тым жніўні нябёсы адчыніліся і дзень за днём обрушивали патоп, пакуль, нарэшце, вялікая рака не вздулась і не выкатилась з берагоў, як тоўстая старая, звалілася з ложка. Дома былі разбураны, быдла загінуў, ураджай пахаваны пад лавінай вады. А мадам Селеста сядзела і шыла свае тканіны, і ткала сваё палатно, і проста ківала сама сабе. Пасля гэтага ўсе слухалі, калі ёй было што сказаць.
  
  Я ўзяў сябе ў рукі і паглядзеў ёй у вочы, каб зразумець, ці не адчувае яна мяне якім-небудзь чынам, але ўбачыў толькі шчырасць і клопат. Яе цёмна-карыя вочы былі вялікімі і амаль ідэальна круглымі, а не міндалепадобнымі формы, якую часам можна ўбачыць у креолок. Яе пульхныя вусны былі нахмураныя, а лоб нахмурен; было ясна, што яна шчыра устрывожаная тым, што распавядала мне.
  
  “ Каму, на вашую думку, ці пагражае смерць? - Спытаў я нарэшце.
  
  Яна нецярпліва пахітала галавой. “На жаль, тут няма ніякай веры, месье; тут толькі факт! Я кажу вам, што ён памрэ, несумненна,, пакуль я сяджу тут перад вамі!"
  
  "Тады вельмі добра", - адказаў я так спакойна, як толькі мог. "Хто памрэ?"
  
  Калі я быў не гатовы да яе першаму заявы, то ад другога ў мяне закружылася галава.
  
  "Charles Latille."
  
  Я адчуў, як кроў ударыла мне ў галаву, і пакой закружылася ў мяне перад вачыма. На імгненне ўсё пацямнела. Затым я праглынуў, глыбока ўздыхнуў і выцер лоб.
  
  "Vous connais, масье?"
  
  "Так, я ведаю яго", - нарэшце адказаў я. Не ў сілах сабрацца з думкамі, я рассеяна пацягнуўся за кубкам кавы, але, падобна, паставіў яе не на тое месца.
  
  Шарль Латиль быў маім лепшым сябрам. Усе мае самыя раннія дзіцячыя ўспаміны ўключалі Чарльза; я не мог успомніць час, калі яго не было побач. Мы разам былі хлапчукамі і выраслі, гуляючы ў залівах Луізіяны і вакол іх. Да таго часу, калі мы сталі юнакамі, мы сталі неразлучныя.
  
  А менш чым за месяц да гэтага я быў заручаны з яго сястрой Эванджелиной.
  
  “ Вы цалкам упэўненыя, што ён памрэ?
  
  Яна кіўнула, а затым паціснула плячыма. "Без сумневаў ... Jordi pou mwen, demen pou vou."
  
  
  
  Я даведаўся французская крэольскага дыялект; у перакладзе гэта азначае "Сёння для мяне, заўтра для цябе".
  
  "Ці магу я спытаць вас, як вы прыйшлі да гэтага ведаў?"
  
  Яна сур'ёзна паглядзела на мяне. “ У мяне было бачанне.
  
  Гэтыя словы, вымаўленыя большасцю людзей, здаліся б любому здароваму чалавеку недарэчнымі. Але мадам Селеста не была большасцю людзей.
  
  "І ў гэтым бачанні?—"
  
  “ Я прадбачыў яго смерць.
  
  “ Вы выпадкова не бачылі, як яго забілі? Або хто быў забойца?
  
  Яна пахітала галавой. “Je regrette a dit, mais non. Бачання часам бываюць туманнымі, калі яны прыходзяць... Гэта першае, вельмі дрэннае прадчуванне, але не так шмат інфармацыі. Пра гэта я шкадую ".
  
  "Што вы прапануеце мне рабіць з гэтай інфармацыяй?"
  
  Яна пахітала галавой. — Я не ведаю, месье, але мой абавязак паведаміць вам пра гэта, ці не так?
  
  Наступіла кароткае маўчанне, затым яна падабрала тканіна спадніцы і цяжка паднялася на ногі, злёгку пыхкаючы і папраўляючы капялюш, якая яшчэ больш з'ехала набок.
  
  "Што ж, дзякуй, што прыйшлі, мадам", - сказаў я, праводзячы яе да дзвярэй. "Я зраблю ўсё, што змагу".
  
  Яна павярнулася да мяне. “Прашу ўвагі, месье — сачыце за сваім сябрам і будзьце асцярожныя. Баюся, вы таксама ў небяспецы. Sa ki jwé vek chyen yè trape depise yè."
  
  Я таксама даведаўся гэтую прыказку; у вольным перакладзе з французскай крэольскага яна азначае "Той, хто гуляе з сабакамі, ловіць блох".
  
  Яна паклала далонь з ямачкамі на маёй руцэ, і я адчуў жар яе цела скрозь сваю форменную куртку. "Будзь асцярожны", - паўтарыла яна і пайшла, слабы звон яе упрыгожванняў даносіўся за ёй, калі яна спускалася па прыступках.
  
  Ашаломлены, я вярнуўся да свайго стала і сеў, ледзь усведамляючы, што адбываецца вакол. Мне трэба было сабрацца з думкамі, зрабіць усё магчымае з тревожащего савета гэтай незвычайнай жанчыны. Што я мог зрабіць, каб абараніць свайго сябра — ці сябе, калі ўжо на тое пайшло — ад невядомых нападнікаў? Мне здавалася, што ў мяне было дастаткова інфармацыі, каб быць глыбока ўстрывожаным, але недастаткова, каб быць карысным.
  
  Пакуль я сядзеў, разважаючы, сяржант Пірс скарыстаўся магчымасцю, каб здацца, ціха прокрадываясь назад у пакой.
  
  
  
  "Забыўся што-небудзь?" Спытаў я, паказваючы на пачак цыгарэт, усё яшчэ што ляжала на яго стале. Ён зірнуў на іх і пачырванеў ад каўняра да лініі валасоў. Ён быў светлавалосы, веснушчатый, з меднымі валасамі колеру новенькага пені і лёгка чырванеў. Я з самаздаволеным задавальненнем назіраў, як ён нервова кашлянуў, сеў за свой стол і прыкінуўся занятым.
  
  Не паспеў Пірс сесці, як дзверы зноў адчыніліся, і ў паліцэйскі ўчастак ўвайшоў чалавек, якога я ніколі раней не бачыла. Ён быў высокім і хударлявым, значна вышэй шасці футаў, з чорнымі валасамі і прадаўгаватым рэзкім тварам. Яго вочы былі настолькі глыбока пасаджаныя, што спачатку я не магла разабраць іх колер, хоць яны здаваліся шэрымі або карымі. Рысы яго асобы былі хударлявымі і, як мне здалося, даволі арыстакратычным, хоць на яго змардаваных шчоках быў нездаровы румянец, які прымусіў мяне задумацца, ці не пакутуе ён адной з тых ліхаманак, якія час ад часу дзівяць гэты забалочаны гарадок. Ён быў апрануты як джэнтльмен, і пакрый яго камізэлькі быў відавочна еўрапейскім — я спачатку выказаў здагадку, што брытанскім. У яго выправе таксама былі прыкметы замежніка. Людзі ў гэтым клімаце паводзяць сябе так, нібы эканомяць кожную часцінку энергіі, якая ў іх ёсць, каб супрацьстаяць спякоце; але ў гэтага чалавека былі хуткія, энергічныя руху сабакі, почуявшей птушку.
  
  “ Чым магу быць карысны, сэр? - Спытаў я, устаючы з-за стала.
  
  Мой наведвальнік бегла агледзеў кабінет, перш чым адказаць. Было што-то ў яго манерах і ў обводке глыбока пасаджаных вачэй, што падказала мне, што ён выпусціў вельмі нямногае. Глядзець было асабліва не на што — акрамя майго стала і таго, які займаў сяржант Пірс, уздоўж сцяны стаялі некалькі картотечные шаф, дошка аб'яваў з састарэлымі аб'явамі, карта горада на далёкай сцяне і, вядома, непазбежны потолочный вентылятар. Я зірнуў на свайго сяржанта, які корпаўся ў скрынях свайго стала, нешта шукаючы, і не змог здушыць ўздыху. Калі не лічыць яго страху перад мадам Селестай, Пірс быў дужым хлопцам, адданым і імкнуцца дагадзіць; але ён быў трохі нязграбным. Па нейкай прычыне я злавіў сябе на тым, што турбуюся аб уражанні, якое ён вырабляе на нашага наведвальніка.
  
  "Чаму б табе не пайсці на ўвесь дзень, Пірс?" - Спытала я.
  
  "У самой справе, сэр?" Сказаў Пірс.
  
  "Так, так, працягвайце", - нецярпліва адказала я, жадаючы як мага хутчэй застацца сам-насам з гэтым таямнічым чалавекам.
  
  "Што ж, з-дзякуй, сэр," прамармытаў Пірс і паспешліва выйшаў, на гэты раз не забыўшыся прыхапіць з сабой цыгарэты.
  
  
  
  Я звярнуўся да высокага незнаёмца ў другі раз. "Такім чынам, сэр, чым я магу вам дапамагчы?"
  
  Відавочна, скончыўшы агляд нашага маленькага офіса, ён пераключыў сваю ўвагу на мяне. Калі гэтыя вочы былі скіраваныя на мяне, я адчуў сябе лабараторнай пацуком пад мікраскопам — у яго поглядзе была такая напружанасць і сіла асобы, з якімі я рэдка сутыкаўся.
  
  "Вы капітан Брассо?" спытаў ён, здымаючы капялюш, пашытую дорага, але даволі насіць па.
  
  "Так," адказаў я. “ А ты?—
  
  “ Мяне клічуць Алтамон. Жан-Поль Алтамон.
  
  “ Чым я магу вам дапамагчы, містэр Алтамонт?
  
  “Я шукаю сваю цётку, у мяне ёсць падставы меркаваць, што яна нездаровая. Я мяркую, яна жыве ў Французскім квартале, але я не знаёмы з гэтым горадам і падумаў, што вы маглі б дапамагчы мне знайсці яе. Яго акцэнт быў відавочна ангельскай, выразным і акуратным, як пакрый яго адзення.
  
  “ Я разумею, што вы ангелец, сэр, і ўсё ж ваша імя, па вашых словах, французскае.
  
  Мой наведвальнік імгненне пільна глядзеў на мяне, затым усміхнуўся. "Я французскага паходжання, але мая сям'я некалькі пакаленняў жыла ў Англіі".
  
  "Зразумела". Я кіўнуў. Што-то ў гэтым загадкавым чалавеку не гучала праўдзіва; у мяне было адчуванне, што ён што-то хавае ад мяне.
  
  “ Значыць, твая сям'я з Акадии? - Спытала я, выдатна ведаючы адказ.
  
  Ён імгненне глядзеў на мяне, затым кіўнуў.
  
  "Так, гэта дакладна".
  
  Я павярнуўся да свайго спадарожніка і глыбока ўздыхнуў.
  
  “ Вы, відавочна, не той, за каго сябе выдаеце, сэр. Не маглі б вы распавесці мне пра прычыну вашага падману?
  
  Імгненне ён змрочна глядзеў на мяне, затым, да майго здзіўлення, усміхнуўся.
  
  “Што ж, я сапраўды павінен павіншаваць вас, капітан. Што ж мяне выдала?"
  
  "Я сам напалову акадиец," адказаў я, " і Алтамонт - не адна з нашых прозвішчаў. Магчыма, французская, але не акадийская. Існуе абмежаваную колькасць прозвішчаў продкаў сем'яў, уцекачоў з Новай Шатландыі ў мінулым стагоддзі, і вашай сярод іх няма.
  
  
  
  "Я разумею", - спакойна адказаў ён, кінуўшы на мяне пільны які вывучае погляд. “Калі я скажу табе, хто я, ты не павінен нікому раскрываць маю асобу — ні каму, ты разумееш? Ты можаш мне гэта паабяцаць?"
  
  "Я думаю, што магу пагадзіцца з гэтым, пры ўмове, вядома, што вы не здзейснілі ніякага злачынства".
  
  Кароткі, рэзкі смяшок сарваўся з яго вуснаў. “ Магу запэўніць вас, што я не злачынца, хоць, магчыма, я правёў занадта шмат часу ў грамадстве людзей такога гатунку.
  
  "Тады вельмі добра", - адказаў я, з кожным імгненнем праяўляючы ўсё большую цікаўнасць. "Хто ж ты тады?"
  
  Адказ, калі ён прыйшоў, уразіў мяне як удар грому.
  
  “ Мяне клічуць Шэрлак Холмс.
  
  Я ўтаропіўся на яго на імгненне, затым даволі цяжка апусціўся на бліжэйшы крэсла.
  
  Ён усміхнуўся. “ Я бачу, вы чулі пра мяне.
  
  “ Але— але я думаў, вы памерлі. ... Я маю на ўвазе, доктар Ватсан...
  
  Я змоўк, не ў сілах працягваць. Гэта другое ўзрушэнне за дзень зусім выбіла мяне з каляіны.
  
  Ён уздыхнуў. “ Так, бедны Ватсан. Я дазволіў яму паверыць, што я мёртвы, таму што хацеў, каб пэўныя элементы, скажам так, таксама ў гэта паверылі. Калі б яны западозрылі, што я ўсё яшчэ жывы, я быў бы ў значнай небяспекі.
  
  Я міргнуў, не ў сілах паверыць, што перада мной сапраўды варта сам вялікі дэтэктыў, пра подзвігі якога я так прагна чытаў, спрабуючы прытрымлівацца яго метадам, калі я быў дэтэктывам, да таго, як мяне павысілі да акруговага капітана.
  
  “ Што прывяло цябе ў Новы Арлеан? - Спытала я, калі, нарэшце, да мяне трохі вярнулася самавалоданне.
  
  “ Справа міжнароднай важнасці. Я дзейнічаю як эмісар майго брата Майкрофта. Большага я сказаць не магу.
  
  "Чаму вы прыйшлі да мяне з гісторыяй аб вашай цётцы?" - Спытала я, зноў азіраючыся ў пошуках сваёй страчанай кававай кубкі.
  
  “О, усё гэта цалкам дакладна. У мяне сапраўды дзе-то тут ёсць цётка; мой брат параіў мне наведаць яе".
  
  "Чаму вы не пайшлі ў кантору мясцовага клерка замест таго, каб прыйсці сюды?"
  
  "Баюся, гэтага я таксама не магу раскрыць", - адказаў ён, запальваючы цыгарэту. Ён прапанаваў мне цыгарэту, але я пакруціў галавой. Я заўсёды шкадаваў аб гэтай звычцы, якая разбурае зубы і скуру — і, што яшчэ горш, разбурае смакавыя рэцэптары.
  
  
  
  "Што ж, містэр Холмс," сказаў я, " для мяне больш чым гонар пазнаёміцца з вамі — на самай справе, я цалкам узрушаны. Я сумняваюся, што ў гэтым горадзе — ці ў гэтай краіне — знойдзецца хоць адзін прадстаўнік закона, - які не хацеў бы сустрэцца з вамі і паціснуць вам руку.
  
  "Што ж, такая слава", - адказаў ён, паціскаючы плячыма. "Але я дзякую вас", - шчыра дадаў ён. "Спадзяюся, я буду годным вашага даверу".
  
  “Але ты ўжо гэта зрабіў! Я шмат разоў перачытаў усе справы доктара Ватсана. Адным з маіх любімых заўсёды было справа аб Лізе Рудых. Я ніколі не мог зразумець, як у цябе атрымалася —"
  
  "Мой дарагі капітан," перапыніў ён, " у доктара Ватсана ёсць звычка рамантызаваць рэчаіснасьць. З шкадаваннем вымушаны гэта сказаць, але вы павінны паставіцца да яго аповяду аб нашых маленькіх прыгоды з доляй скептыцызму.
  
  “ Але інцыдэнт на Рейхенбахском вадаспадзе! Вядома, гэта не...
  
  Ён здрыгануўся, нягледзячы на спякоту. "Не, гэта праўда; я сапраўды сустракаўся з Марыярці і змагаўся з ім у абрыву".
  
  “ Але ты выжыў! Як, чорт вазьмі, ты...
  
  Ён прымусіў мяне змоўкнуць, прыклаўшы палец да вуснаў. "Чаму б нам не пакінуць гэта доктару Ватсону, каб ён распавёў як-небудзь?"
  
  Я кіўнула, жадаючы задаць яму так шмат пытанняў, але разумела, што гэта было б непажадана.
  
  "А зараз," сказаў ён, - я бачу, што ў вас ёсць свае праблемы. Магчыма, вы хацелі б распавесці мне, чаму візіт гэтай незвычайнай жанчыны так засмуціў вас?"
  
  "Адкуль ты ведаеш, што я..." пачала я, але мой голас уздрыгнуў.
  
  “ Мяркуючы па стане вашага стала, я лічу вас надзвычай акуратным чалавекам, і ўсё ж вы не звярнулі ніякай увагі на развязанай шнурок, які матляўся на вашым левым чаравіку з тых часоў, як я прыйшоў. Акрамя таго, вы двойчы отставляли кубак кавы і забывалі, куды яе паставілі. Вы робіце ўражаньне чалавека, якога вельмі моцна адцягваюць непрыемныя навіны. Я б не здзівіўся, калі б гэта было наўпрост звязана з жанчынай, якая пайшла адразу пасля майго прыходу.
  
  Мае плечы паніклі, і я апусцілася на крэсла. Звонку церусіў дробны дождж. Я чуў стук колаў карэты і сокат конскіх капытоў па Ройял-стрыт, яны злёгку поскальзывается на мокрых булыжниках, калі яны паварочвалі за кут на Конці-стрыт. Рух набірала абароты, чуліся галасы гандляроў, якія прадавалі свае тавары на рагах вуліц, перш чым адправіцца на вячэрні Французскі рынак. Я зірнуў на насценны гадзіннік; было амаль шэсць, у гэты час павінны былі змяніцца дзяжурныя. Мая ўласная змена падыходзіла да канца, і хутка павінен быў прыбыць лейтэнант Догерці, каб заступіць на вячэрнюю вахту.
  
  Я падняў вочы на свайго наведвальніка, які стаяў, прыхінуўшыся да драўляных парэнчаў, якая аддзяляе мой стол ад стала сяржанта. Нават стоячы там нядбайна, ён валодаў уладным выглядам, які вырабляў ўражанне асабістай сілы і велізарнай сілы волі. Я паспрабаваў уявіць, што за злачынец асмеліўся пярэчыць яму, і тады я таксама здрыгануўся, узрадаваны тым, што прафесар Марыярці сапраўды знаходзіцца ля падножжа Рейхенбахского вадаспаду.
  
  - Можа быць, вы не адмовіцеся выпіць са мной кава ў кафэ “Дзю Монд"? - Спытаў я.
  
  "У што бы то ні стала", - адказаў ён.
  
  Лейтэнант Догерці прыбыў у пастарунак, як звычайна, пунктуальна, і, хоць ён кінуў на Холмса цікаўны погляд, я не стаў нічога тлумачыць або прадстаўляць, а проста даў яму спіс дзяжурных на ноч. Калі не лічыць візіту мадам Селеста, дзень выдаўся спакойным, і было крыху больш за шэсць гадзін, калі мы з Холмсам выслізнулі ў сырыя лютаўскія змярканне, і ў мяне закружылася галава ад галавакружнага адчування, што я знаходжуся ў грамадстве вялікага шпіка. Мы хутка загарнулі за кут на Конці-стрыт і накіраваліся на поўдзень, да Французскага рынку.
  
  Рака Місісіпі выгінаецца праз горад Новы Арлеан падобна спячай змяі, нібы не жадаючы аддаваць свае воды мора, павольна прасочваючыся ў залівы паўднёвай Луізіяны, пакуль, нарэшце, не прыбудзе ў канчатковы пункт прызначэння, непазбежна ўліваючыся ў акіян, сапраўды гэтак жа, як усе мы павінны ў рэшце рэшт вярнуцца туды, адкуль прыйшлі. Французская квартал размешчаны ўздоўж той часткі ракі, дзе яна выгінаецца і збіраецца вакол кавалка сушы, узнімаючы, як спіна гарбатага кіта.
  
  У далёкім канцы шэрагу кіёскаў і крамаў, на Декейтер-стрыт, уздоўж шырокіх плоскіх берагоў Місісіпі, знаходзіцца Cafe du Monde, жамчужына ў кароне Французскага рынку. Тут беньеты заўсёды свежыя і гарачыя, кава насычаны і гаркаваты з густам цыкорыя, а панарама магутнай ракі служыць фонам для ўсіх формаў чалавечага грамадства, якія штодня сцякаюцца ў шумны порт Новага Арлеана.
  
  У жыцці, поўнай нявызначанасці, Cafe du Monde ўвасабляе пэўную сталасць: адкрыты дваццаць чатыры гадзіны ў суткі з моманту свайго пабудовы ў 1862 годзе, яно з'яўляецца цэнтральным месцам сустрэч у нашым горадзе. Жабракі і прынцы, валацугі і графы — незалежна ад сацыяльнага становішча, кожны ў рэшце рэшт знаходзіць свой шлях на шырокі рынак пад адкрытым небам, доўгі і нізкі, як верф, размешчаны на беразе панурай каламутнай ракі, якая дапамагла зрабіць гэты горад такім, які ён ёсць. І рана ці позна ўсё аказваюцца ў Cafe du Monde.
  
  Калі мы з Холмсам набліжаліся па цьмяна асветленых вуліцах, я не мог стрымаць ўздыху захаплення. Колькі б разоў я ні сузіраў гэта відовішча, яно нязменна хвалявала маё сэрца. Вяслярныя і пакетботы слізгалі па мутным водах ракі, калі на горад апусціліся прыцемкі і на прылаўках гандляроў запаліліся ліхтары. Гэта быў адзін з тых вечароў, калі колер ракі ў дакладнасці адпавядаў колеры неба ў прыцемках; абодва былі трывожна-шэрага адцення, зярністы і густыя, як кава з густам цыкорыя, якім славіцца наш горад. Гоман пакупнікоў і прадаўцоў на рынку змешваўся з больш ажыўленай балбатнёй і выпадковымі выбухамі смеху наведвальнікаў, якія сядзелі на беразе ракі за столікамі кафэ на адкрытым паветры. Парачкі шпацыравалі па Месяцовай дарожцы - грунтавай дарожцы, якая ідзе ўздоўж ракі, абгінаючай Французская квартал.
  
  На французскай рынку можна было знайсці практычна ўсё, што заўгодна. Тут былі гандляры рыбай і садавінай, пекары і мяснікі, краўчыха і тытуннікі. Гандляры ў накрухмаленых белых фартухах схіліліся над сваімі таварамі, пакуль патэнцыйныя пакупнікі аглядалі шэраг прылаўкаў, схіляючыся над сталамі і паліцамі з рознымі таварамі. Нягледзячы на сгущающиеся лютаўскія змярканне, у паветры лунала святочны настрой. Да Мардзі Гра заставалася ўсяго некалькі тыдняў, і сярод наведвальнікаў кафэ адчувалася нарастальную прадчуванне.
  
  Аднак я быў не ў асабліва святочным настроі; як і мой спадарожнік, наколькі я мог судзіць. Ён назіраў за тым, што адбываецца перад намі зласлівым позіркам, яго твар не выяўляў ніякіх эмоцый. З набліжэннем заходу вецер сціх, і ледзь адчувалася лёгкае подых ветрыка, калі мы селі за столік у абзы вады. З'явіўся устрывожаны афіцыянт, каб прыняць наш заказ; я папрасіў кавы і пончыкі, у той час як Холмс замовіў толькі кава. Пасля таго, як афіцыянт паспешліва пайшоў, я скарыстаўся момантам, каб больш уважліва паназіраць за вялікім дэтэктывам. Румянец, які я заўважыў раней на яго шчоках, стаў больш прыкметным, а на ілбе выступіў пот, калі ён зняў капялюш. Я не думаў, што гэта добры знак; такі хударлявы чалавек, як ён, не павінен адчуваць празмернага напружання ад нашай кароткай прагулкі, і я баяўся, што ён сапраўды хворы. Наш клімат не асабліва спрыяльны для здароўя — гарачае, вільготнае надвор'е значна павялічвае захворванне ліхаманкай і іншымі інфекцыямі.
  
  “ Містэр Холмс, вы добра сябе адчуваеце? - Спытаў я.
  
  Альбо ён не пачуў майго пытання, альбо палічыў за лепшае праігнараваць яго. Замест гэтага ён павярнуўся і паглядзеў на мужчыну, які сядзіць за суседнім столікам.
  
  "Аб людзях так шмат можна сказаць па іх абутку", - заўважыў ён амаль пра сябе. “Напрыклад, вунь той мужчына перажыў перыяд дэпрэсіі пасля таго, як ад яго сышла жонка, але сёння ўвечары, падобна, у яго ўсё наладжваецца. Ён пачаў шкадаваць, што прыехаў сюды з Ірландыі, дзе быў больш заможным, але, магчыма, прыхільнасць яго новай жонкі зменіць гэта.
  
  Я прыклаў усе намаганні, каб лепей вывучыць гэтага чалавека, але, мяркуючы па тым, што я змог разглядзець, ні ў яго, ні ў яго абутку не было нічога незвычайнага. Ён быў сярэдняга росту, з шырокім ірландскім тварам і капой рудавата—каштанавых валасоў - зусім звычайны чалавек, якіх можна ўбачыць якія працуюць у доках.
  
  "Вы здзіўляеце мяне, містэр Холмс", - сказаў я. "Акрамя таго факту, што ён ірландзец, што вы ясна бачыце па яго твары, я паняцця не маю, як вы прыйшлі да сваіх высноў".
  
  Холмс паціснуў плячыма. "Вы маеце рацыю наконт яго асобы, хоць я заключыў, што ён ірландзец, па пакрыю яго чаравік — дублінскага вытворчасці, мяркуючы па іх ўвазе".
  
  "Цалкам справядліва," адказаў я, " але яго жонка пайшла ад яго — як, чорт вазьмі, вы прыйшлі да такой высновы?"
  
  “Калі вы паглядзіце на яго чаравікі, то заўважыце, што яны даўно не чищены. І ўсё ж нядаўна — магчыма, нават сёння - была прадпрынятая спроба навесці парадак, і па верхавінах нядбайна нанеслі трохі лаку — паспешная праца, але абнадзейлівая. Туфлі прыйшлі ў непрыдатнасць, таму што ўтрымліваць іх у чысціні было абавязкам яго жонкі; але як толькі яна сышла, ён упаў духам і дазволіў сваім чаравікам прыйсці ў непрыдатнасць — вы можаце заўважыць, што шнуркі таксама парваным, — таму што ён быў падаўлены стратай яе. Туфлі добра пашытыя, з дарагой скуры, так што, як я разумею, ён быў больш заможным ў Ірландыі, калі змог дазволіць сабе такую пару абутку.
  
  Я пакруціў галавой. “ Сапраўды дзіўна, містэр Холмс. А новая сяброўка?
  
  Холмс дазволіў сабе злёгку ўсміхнуцца. “Што ж, новы пласт лаку ўсяляе надзею, а таксама трохі ганарыстасці, але я павінен прызнаць, што трохі лукавлю на гэты конт. Наш сябар, відавочна, з кім-то сустракаецца, таму што кожныя некалькі імгненняў ён з трывогаю азіраецца па баках, каб паглядзець, ці не прыехала яна. Чалавек не глядзіць па баках з такім нецярпеннем ў пошуках выпадковай сустрэчы з адным; такім чынам, я раблю выснову, што ён сустрэў каго-то, хто яму спадабаўся ".
  
  Не паспеў Холмс загаварыць, як яго рацыя была даказаная. Вельмі прывабная маладая лэдзі ўвайшла ў кафэ з боку прадаўцоў кіёскаў, і як толькі наш мужчына ўбачыў яе, ён амаль ускочыў з крэсла, каб павітаць яе. Я павярнуўся да Холмсу і паківаў галавой.
  
  “ Я віншую вас, містэр Холмс, — усё, што я чуў пра вас, праўда.
  
  "Я рады апраўдаць вашыя чакання, капітан", - адказаў ён, калі устрывожаны афіцыянт прынёс наш кавы і маю талерку з бигнеями, якія заўсёды падаваліся па тры за раз.
  
  Я адкусіла кавалачак, атрымліваючы асалоду ад хрумсткай скарыначкай і мяккай, гарачай ўнутранай часткай, толькі што з фрыцюрніцы. Бенье — гэта на самай справе проста квадратныя пончыкі з абсмалены цеста, пасыпаныя цукровай пудрай, але ёсць што-нешта такое ў тым, каб есць іх у кафэ пад адкрытым небам на беразе ракі, што ніколі не расчароўвае.
  
  Холмс зрабіў глыток кавы. "Гэта самы незвычайны кава — у яго якой-то абсмажаную прысмак, калі дазволіце так выказацца".
  
  Я ўсміхнуўся. “ Ведаеце, гэта пацешна, містэр Холмс, — мае продкі-каджуны дадавалі абсмажаную корань эндивия, які яны называлі цыкорыем, у свой кавы, калі былі цяжкія часы і кава было мала, разумееце, каб ён даўжэй захоўваўся? І зараз кава з цыкорыем - адна з тых рэчаў, дзеля якіх людзі прыязджаюць у Новы Арлеан. Іранічна, табе не здаецца? "
  
  “Сапраўды, капітан. На самай справе, я заўважыў, што цэлыя жыцця могуць перавярнуцца з-за адной-адзінай іроніі, падобнай гэтай". Ён адкінуўся на спінку крэсла і скіраваў на мяне праніклівы погляд цёмных вачэй. - А зараз, капітан, чаму б вам не расказаць мне, што вас так знервавала?
  
  Я глыбока ўздыхнуў і пераказаў Холмсу усё, што адбылося ў пастарунку непасрэдна перад яго прыездам.
  
  "Я ведаю, ты, павінна быць, лічыш мяне дурнем, таму што я паддаўся ўплыву слоў так званай жрыцы вуду—"
  
  “ Я нічога падобнага не думаю, капітан, магу вас запэўніць.
  
  “ Ці бачыце, Шарль Латиль - мой самы блізкі сябар, і ў дадатак да ўсяго я заручаны з яго сястрой Эванджелиной.
  
  "Эванджелина," задуменна вымавіў ён. “ Хіба не так звалі гераіню ў вельмі рамантычнай казцы пра тваіх акадийских продкаў?
  
  
  
  “ Так— Лангфела напісаў пра гэта верш. Гэта гісторыя пра вернай дзяўчыне з Акадии, якая варта за сваім умілаваным нават пасля таго, як ён быў выгнаны.
  
  "Так, так, здаецца, я ўзгадваю, што ў якой-то момант натыкаўся на гэта".
  
  “О, містэр Холмс, мая Эванджелина ў дакладнасці падобная на тую, што адлюстравана ў легендзе! Больш прыгожы стварэнне ніколі не ступало нагой на зямлю Луізіяны!" Я ведаў, што гэта па-дурному з майго боку, але нічога не мог з сабой парабіць. Ад прыгажосці ночы, рэкі і радаснага ўзбуджэння ў прысутнасці вялікага дэтэктыва ў мяне было прыўзняты настрой. “ У яе анёльскае тварык і адпаведны тэмперамент. І яе вочы — яны цёмна-карыя, містэр Холмс, такія цёмныя, што пры цьмяным асвятленні здаюцца чорнымі. У іх таксама такая глыбіня — у гэтых вачах можна згубіцца".
  
  “ Што ж, будзьце ўпэўненыя, што вы гэтага не зробіце, капітан; вашаму сябру можа спатрэбіцца ваша дапамога.
  
  Я посерьезнела, пасаромеўшыся таго, што ў сваім запале забылася, у якой небяспекі знаходзіўся Чарльз.
  
  “ Што вы думаеце, містэр Холмс? Хто мог стаяць за гэтым? Хто хацеў нанесці шкоду Чарльзу?
  
  “ Менавіта гэта я і збіраўся спытаць у вас, капітан. Сапраўды, хто?
  
  Я зрабіў глыток кавы і ўтаропіўся на пары хадзіць рука аб руку па беразе ракі. Змярканне ператварыліся ў змярканне, і да таго часу ўсе газавыя ліхтары ўздоўж Месячнай дарожкі былі запаленыя, іх адлюстраванае святло мякка адбівалася на вадзе.
  
  “Ну, у суднаходным бізнэсе існуе жорсткая канкурэнцыя ... На самай справе, Чарльз літаральна на днях прызнаўся мне, што ў яго зусім не ўсё добра з фінансамі. І, шчыра кажучы, не ўсе яго канкурэнты з'яўляюцца — ну, законнымі грамадзянамі.
  
  “ Вы, вядома, маеце на ўвазе так званую італьянскую мафію.
  
  "Ты ведаеш пра гэта?"
  
  Ён кіўнуў. “За сваю кар'еру я сутыкаўся з членамі розных злачынных арганізацый, як тут, так і за мяжой. Ваша італьянская мафія даволі нядаўна завезены ў гэтую краіну, калі я не памыляюся?"
  
  “ Так, хоць на Сіцыліі гэта ўзыходзіць да дванаццатага стагоддзя, калі французы кантралявалі і прыгняталі жыхароў гэтага вострава. На самай справе, я чуў, што гэта слова паходзіць ад першых ініцыялаў фразы, "Morte all Francia Italia anelia", што па-італьянску азначае 'Смерць французам - крык Італіі".
  
  Ён схіліў галаву набок. “ У самай справе? Падобна на тое, вы даволі шмат ведаеце аб арганізацыі.
  
  
  
  “ І на тое ёсць важкія прычыны. Магчыма, вы чулі аб падзеях мінулага кастрычніка?
  
  Ён кіўнуў. “ Так. Ваш супэрінтэндант паліцыі. Хеннесси трапіў у засаду і быў забіты ў выніку перастрэлкі — здаецца, у ноч на пятнаццатае кастрычніка?
  
  “Так. Ён некаторы час займаўся дзейнасцю італьянскай мафіі ў доках. Шырока распаўсюджана меркаванне, што яны забілі яго ".
  
  “ І ўсё ж дзевятнаццаць чалавек, абвінавачаных у змове, наколькі я памятаю, так і не былі асуджаныя.
  
  Я фыркнуў ад агіды. “Ганебна паганая работа з нашага боку. Замест таго, каб пераследваць толькі вінаватых, яны акружылі некалькіх бедных працоўных — некаторыя толькі што сышлі з карабля і іх нават не было ў Новым Арлеане, калі быў забіты Хеннесси!"
  
  "Хадзілі таксама чуткі аб умяшанні прысяжных".
  
  Я паціснуў плячыма. “Несумненна. Але да таго часу якое гэта мела значэнне? Усё ў горадзе былі ахоплены антиитальянским запалам. І якія рушылі за гэтым падзеі былі ганебнымі, містэр Холмс, — ганебнымі!
  
  "Вы маеце на ўвазе забойства падсудных?"
  
  Я здрыгануўся. “Раз'юшаны натоўп з шасці тысяч грамадзян выцягнула іх з турэмных камер. Яны былі стрымана забітыя, містэр Холмс! Мне ніколі не было так сорамна за свой горад".
  
  “ Мяркую, дзевяць чалавек былі застрэленыя, а двое павешаны?
  
  “Так, і нікому так і не было прад'яўленае абвінавачванне ў іх смерці. Сістэма правасуддзя, якая закрывае вочы на такую пародыю, сапраўды дрэнная. Я ўсё яшчэ узрушаны такім непрыкрытым праявай забабонаў і помслівасці. Ці ведаеце вы, што італьянскае ўрад было настолькі абураныя, што разарвала дыпламатычныя адносіны з гэтай краінай?"
  
  Холмс правёў доўгім пальцам па краі сваёй кававай кубкі. “ Здаецца, я што-то чуў на гэты конт.
  
  “ Па-мойму, цалкам дакладна, містэр Холмс. Аднак павінен сказаць вам, што гэтая кропка гледжання не карыстаецца папулярнасцю, па меншай меры, сярод неитальянского насельніцтва гэтага горада. З тых часоў усе былі больш чым трохі на ўзводзе, і падазрэнні паміж рознымі культурнымі групамі сталі больш выяўленымі, межы паміж імі больш выразнымі ".
  
  Холмс паківаў галавой. “Гэта сумна. Але вы мяркуеце, што хто-небудзь з гэтых найбольш бязлітасных персанажаў можа спрабаваць запалохаць вашага сябра?"
  
  
  
  “Гэта магчыма. Чаго я не разумею, так гэта чаму яны не пагражалі яму наўпрост".
  
  “ Магчыма, так яно і ёсць, але ён яшчэ не сказаў табе.
  
  “Гэта было б не падобна на Чарльза. Мы разам вучыліся ў школе — у нас няма сакрэтаў адзін ад аднаго".
  
  Холмс падняў брыво і паставіў кубак з кавы. Рукі ў яго былі доўгія і тонкія, але, як мне здалося, валодалі вялікай сілай.
  
  "Мой дарагі капітан Брассо, часта людзі, ад якіх мы менш за ўсё чакаем наяўнасці сакрэтаў, здзіўляюць нас тым, што хаваюць ад нас самыя цёмныя рэчы".
  
  Холмс агледзеў кафэ, нібы баючыся, што хто-то можа падслухоўваць наш размова. Затым ён павярнуўся да мяне і панізіў голас:
  
  “ А што наконт гэтай жрыцы вуду, мадам Селеста — што вы пра яе ведаеце? Ці былі ў яе якія-небудзь прычыны жадаць вашаму сябру зла?
  
  “Наколькі я ведаю, няма. Усе ведаюць, хто яна, але я паняцця не меў, што яна была знаёмая з Чарльзам ".
  
  “Магчыма, гэта яе праца - ведаць усё. У любым выпадку, я думаю, што візіт да мадам Селесте паказаны".
  
  Мы хутка дапілі каву і накіраваліся да цэнтру Французскага квартала. Знайсці рэзідэнцыю мадам Селеста было няцяжка; здавалася, усё ў акрузе ведалі, дзе яна жыве. Гэта было недалёка ад рэстарана Antoine's, каханага як мясцовымі жыхарамі, так і расце патокам турыстаў і адпачывальнікаў, якія залівалі наш горад у гэты час года. Хоць іх прысутнасць было карысна для нашай эканомікі, яно ўскладняла маю працу; ахоўваць іх ад кішэннікаў, рабаўнікоў і удавленников было ўсё роўна што спрабаваць абараніць вялікая, ціхамірнае статак авечак ад зграі галодных ваўкоў. Вы заўсёды маглі заўважыць турыстаў з іх флегматичными, пасіўнымі асобамі, часта цягнучы за сабой вывадак нязграбных дзяцей з такімі ж сумнымі асобамі, разглядывающих мудрагелістыя кованые балконы Французскага квартала. Іх выгляд прымусіў мяне паморшчыцца, таму што яны лёгкая здабыча для усюдыісных крымінальных элементаў нашага горада — з такім жа поспехам у іх маглі б вісець на шыі шыльды з надпісам "калі ЛАСКА, ОГРАБЬТЕ МЯНЕ" або "НЕ ГЛЯДЗІЦЕ ДАЛЕЙ — ЛЁГКАЯ ЗДАБЫЧА". Аднак, нейкім чынам наш які расце ўзровень злачыннасці не адпуджвае іх, і яны працягваюць прыбываць, выскокваючы з сваіх аўтобусаў і чыгуначных вагончыкаў, як лемінгі, зрываюцца са скал ў моры ўнізе.
  
  Мы з Холмсам ціснуліся скрозь густеющую натоўп разявак, пакуль не дабраліся да будынка мадам Селеста. Яе кватэра знаходзілася ў даволі элегантных мэбляваных пакоях на Роял—стрыт - натуральна, на другім паверсе, улічваючы яе агіду да пад'ездаў.
  
  Неўзабаве мы выявілі, што мадам Селеста не прызначала сустрэч і не выконвала графік працы. Гучна пастукаўшы, мы паспрабавалі адкрыць дзверы, але яна была надзейна зачынены, і ўнутры не было ніякіх прыкмет жыцця. Мы абыйшлі дом і падышлі да чорнага ходу, дзе да дзвярэй была прылепленая запіска: "Часова вяртаемся на час", - досыць цьмянае абяцанне, каб мы астудзілі запал ў вустрычнага бары праз дарогу, утешив сябе некалькімі тузінамі ачкоў blue points. Нарэшце, пасля гадзіны чакання, я пакінуў запіску, у якой паведамляў, што хацеў бы ўбачыцца з ёй пры першай жа магчымасці. Калі Холмс прапанаваў нанесці візіт Чарльзу і Эванджелине, я неадкладна пагадзіўся, і мы селі ў трамвай на Сэнт-Чарльз-авеню.
  
  Чарльз і Эванджелина Латиль жылі ў адным з велічных дамоў на Сэнт-Чарльз-стрыт у той частцы горада, якая вядомая як Гарден-Дыстрыкту. Латильи былі не акадийцами, як сям'я майго бацькі, а чыстакроўнымі французскімі креолами, і іх радавод сыходзіла каранямі ў глыб стагоддзяў да правансальскай шляхты; адна з галін сям'і абгрунтавалася ў Новым Арлеане ў сярэдзіне 1700-х гадоў. Латильи, якія пасяліліся ў Новым Святле, былі практычнымі людзьмі і заснавалі суднаходны бізнес, які больш ці менш не занепадаў аж да Чарльза, які ўзяў на сябе кіраванне фірмай пасля смерці свайго бацькі некалькі гадоў таму. Хоць, магчыма, яму не хапала вострага дзелавога нюху сваіх продкаў, Чарльз рабіў усё магчымае, каб працягваць у тым жа духу і пракарміць сябе і сваю сястру.
  
  Калі мы з Холмсам падымаліся па лесвіцы да галоўнага ўваходу ў дом, я павярнуўся, каб паглядзець на яго. Хоць ён спрабаваў схаваць гэта, ён відавочна задыхаўся і абапёрся аб парэнчы ганка, каб не ўпасці. Я патэлефанаваў.
  
  “ Вы ўпэўненыя, што з вамі ўсё ў парадку, містэр Холмс? - Спытаў я.
  
  "Усё ў парадку, дзякуй", - адказаў ён, беспаспяхова душачы кашаль. Ён, відавочна, хлусіў, але ў гэты момант дзверы адчыніліся, і ў мяне больш не было магчымасці распытваць яго далей.
  
  Мы ўвайшлі ў дом, впущенные Эстме, старажытным октороном, які служыў у Латильев, колькі я сябе памятаў, і чыя сям'я служыла ім на працягу трох пакаленняў. Яе твар было пакрыта тонкай сеткай маршчын, як тонкі карункавай насавой хустку, які шмат разоў складалі. Аднак вочы ў яе былі ясныя, а спіна прамая і моцная, як маладое дрэўца, хоць пры хадзе яна злёгку приволакивала адну нагу. Яе валасы толькі-толькі з чорных сталі сівымі, і некалькі пасмаў выбіліся з-пад зялёнай банданы, якую яна насіла зімой і летам.
  
  "Да пабачэння, міс Люсьен," сказаў Эстме, з сумневам зірнуўшы на Холмса. Эстме нялёгка дарыла сваю добразычлівасць, і нават пасля столькіх гадоў нашага зносін я не быў цалкам упэўнены, ўхваляе ці яна мяне. Мая радавод дакладна не адпавядала радаводу Латилье - і час ад часу на працягу многіх гадоў Эстме зусім ясна давала зразумець, што ведае пра гэта. Сацыяльны статус мае значэнне ў Новым Арлеане; паходжанне і радавод важныя, і для слуг вялікіх сем'яў не было рэдкасцю глядзець пагардліва на любога, хто не адпавядаў сацыяльнаму становішчу іх гаспадароў.
  
  "Прывітанне, Эстме", - адказаў я, працягваючы ёй сваю капялюш. "Як твой люмбага ў апошні час?"
  
  “О, не магу сказаць, што я магу скардзіцца. Гэта жудасна турбавала мяне ў мінулым месяцы, але па якой-то прычыне ў апошнія тыдні гэта не вярталася".
  
  "Магчыма, гэта з-за той новай мазі, якую доктар даў вам, каб вы ўціраць у яе", - выказаў меркаванне Холмс.
  
  Эстме ўтаропілася на яго, яе доўгая сківіцу адвісла ад здзіўлення, але як раз у гэты момант Эванджелина вылецела ў калідор, і я спрэс забыўся пра Эстме і яе простреле. Мая каханая, была апранутая ў простае цытрынава-жоўтае сукенка, без фальбонаў і цацанкі, але маё сэрца ледзь не спыніўся пры выглядзе яе. Яе сінявата-чорныя валасы, звычайна сабраныя ў ідэальны шыньены, былі растрапаныя і звісалі на шыю вільготнымі валасамі.
  
  "Люсьен, дарагі, дзякуй богу, ты прыйшоў!" - Усклікнула Эванджелина, абхапіўшы мяне сваімі духмянымі белымі рукамі, і я адчуў слабасць ад опьяняющей сумесі любові і жадання. Яна, відавочна, плакала. Яе добранькі раток дрыжаў, а цёмныя вейкі ацяжэлі ад слёз.
  
  “ У чым справа, Эві, дарагая?
  
  “ Гэта— гэта Чарльз. Яму нядобра. Слава богу, вы прыйшлі!
  
  "У чым справа?" - Спытала я, страх пранізваў мяне да касцей.
  
  "Хадзем паглядзім самі", - адказала яна, затым, кінуўшы хуткі погляд на Холмса, апусціла вочы. "Прашу прабачэння, сэр, дзе мае манеры?"
  
  "Зусім не, мадам, я ясна бачу, што вы засмучаныя," мякка адказаў ён. “ Магчыма, я нават змагу чым-небудзь дапамагчы.
  
  “ Дазволь мне прадставіць табе маю нявесту, Эванджэлін Латиль. Эві, гэта містэр— - Я замер. У запале падзей я забыўся псеўданім Холмса.
  
  "Алтамонт, Жан-Поль Алтамонт," роўна сказаў Холмс, ледзь збіўшыся з рытму. Я выпусьціў, як я спадзяваўся, ціхі ўздых палёгкі.
  
  "Рада пазнаёміцца з вамі, містэр Алтамонт," сказала Эванджелина. “ Спадзяюся, вы прабачце размовы дурной жанчыны, але я вельмі турбуюся аб сваім браце.
  
  "Я ўпэўнены, што гэта цалкам вытлумачальна", - адказаў Холмс. "Дзе ён?"
  
  "Сюды", - сказала яна, ведучы нас уверх па шырокай цэнтральнай лесвіцы з вестыбюля. Не было ніякіх прыкмет грознага Эстме, які разважліва пайшоў. Я вырас у доме Латилье гэтак жа, як і ў сваім уласным, і ведаў кожную драпіну на тоўстых дубовых парэнчах, кожную шчарбіну на кляновай ашалёўцы, кожны сучок на масьніцах. Я пакінуў часцінку сваёй душы ў галінах вялізнага вяза, на які мы звычайна ўзбіраліся на заднім двары, і хлопчык ва мне затрымаўся пад вялізнымі магноліі, окаймлявшими кветнік, шукаючы цень ад іх шырокіх лісця, удыхаючы іх мяккі водар. Я была не больш за чужы ў гэтым доме, чым у сваім уласным, і ўсё ж, калі я рушыла ўслед за Эванджелиной па калідоры ў спальню Чарльза, мяне зноў дапек дрыжыкі. Гэта было хутка і рэзка, коратка, як палёт ластаўкі, але гэта ўзрушыла мяне. Я павярнуўся, каб паглядзець на Холмса, адчуў ён што-небудзь, але яго вусны былі сціснутыя, погляд востры, як быццам ён вывучаў ўсё вакол. Мне не спадабалася яго бледнасць; яго шчокі ненатуральна пачырванелі, і на твары выступіў пот, хоць вечар быў даволі прахалодны.
  
  Аднак, калі мы дабраліся да пакоя Чарльза, я была яшчэ больш ўзрушаная, убачыўшы свайго сябра. Ён ляжаў, уцягнуўшы галаву ў плечы, на сваёй ложка, нацягнуўшы коўдру да падбародка, учапіўшыся ў яго пабялелымі косткамі пальцаў. Калі мы ўвайшлі ў прыцемненыя пакой, я пачуў, як ён ціха застагнаў — здавалася, ён толькі цьмяна ўсведамляў наша прысутнасць. Я павярнуўся да Эванджелине.
  
  “ І даўно ён у такім стане? - спытаў я.
  
  “З сённяшняга дня. Яму стала дрэнна пасля абеду".
  
  "Чаму ты не паклікала ўрача?" Нецярпліва спытала я. Як толькі гэтыя словы зляцелі з маіх вуснаў, я пашкадавала пра іх. Бедная Эванджелина залілася слязьмі і не змагла мне адказаць. Я проклинала сябе за непатрэбную рэзкасць ў сваім голасе, але гэта быў цяжкі дзень, і мае нервы былі на мяжы. У давяршэнне за ўсё, я не мог не задацца пытаннем, ці не звязана жаласны стан маёй сяброўкі якім-небудзь чынам са страшным папярэджаннем мадам Селеста. Я не хацеў капітуляваць перад забабонамі, але калі вырастаеш ў паўднёвай Луізіяне, цяжка пазбавіцца ад падобных думак. Якім бы недарэчным ні быў мой лагічны розум, думка стукнула мне ў галаву, як патака ў кукурузны хлеб: Шарль Латиль стаў ахвярай праклёны вуду.
  
  Містэр Холмс, аднак, здавалася, не меў падобных прыхільнасцяў; ён быў увасабленнем рацыянальнасці і дзеянні. Ён схіліўся над Чарльзам і праверыў яго пульс, а затым паклаў руку яму на лоб. Чарльз падняў на яго вочы.
  
  "Вы — доктар?" Яго голас быў тонкім і хрыплым.
  
  Холмс паківаў галавой. “ Не, містэр Латиль, хоць я, можна сказаць, валодаю некаторымі медыцынскімі ведамі. Прабачце маю шчырасць, але вы выглядаеце так, нібы вам не перашкодзіла б медыцынская дапамога. Твой сябар і твая сястра вельмі турбуюцца пра цябе.
  
  "Са мной усё будзе ў парадку", - слаба прамармытаў Чарльз. "Верагодна, проста невялікае харчовае атручэнне". Ён паглядзеў на мяне, нібы просячы позіркам. "Верагодна, я з'еў занадта шмат вустрыц за абедам".
  
  Гэта было так падобна на Чарльза - саромецца таго, што ён лічыў слабасцю. Нягледзячы на рост больш за шэсць футаў, ён быў далікатнага целаскладу, як і яго сястра. Цыбаты і веретенообразный, як переувлажненное пакаёвая расліна, ён ніколі не быў асабліва моцным у дзяцінстве і быў аб'ектам цкавання ў школе. На самай справе, наша сяброўства ўмацавалася вельмі рана, калі я выратаваў яго з лап вялікага напалову каджуна, напалову чокто па імя Афаліны Джо. Джо, чыё мянушка паходзіць ад яго незвычайна вялізнага хоботка, напалову задушыў Чарльза, напалову напалохаў да смерці, калі я з'явіўся і прапанаваў яму выбраць каго-небудзь, хто больш здольны абараніць сябе. Я не асабліва высокі, але ўсе мужчыны Брассо складзеныя як быкі — мой бацька паходзіў з доўгай чарады задзір ў барах. Ён навучыў мяне, як супрацьстаяць любому суперніку, і я змог даць Афалине Джо ежу для разважанняў на некаторы час. Больш ён ніколі не набліжаўся да Чарльзу.
  
  Гэтая звычка ратаваць майго сябра з калатнеч захоўвалася на працягу ўсяго нашага дзяцінства — у ім было нешта такое, магчыма, мяккасць, што прыцягвала да яго хуліганаў. Якая б ні была прычына, ён быў мне бліжэй за ўсё да брата, і я ўзяла на сябе клопат аб яго бяспекі, пакуль мы раслі. Я ніколі не шкадавала пра гэта — ён быў разумны і добры, і за ім заўсёды палявалі прыгожанькія дзяўчыны, так што я, так сказаць, абрала тое, што ў яго засталося.
  
  У Чарльза былі такія ж цёмныя валасы і бледны колер асобы, як у яго сястры, але ў той момант яго твар было зорна-белым, як рыбье жывот, а са шчок сышоў ўвесь румянец. Я паспрабаваў усміхнуцца, зрабіць выгляд, што мяне гэта не турбуе. Слёзы Эванджелины высахлі, але на яе твары была маска заклапочанасці. Яна стаяла ў нагах яго ложка, заломваючы рукі.
  
  "Якія ў вас сімптомы, калі не пярэчыце, я спытаю?" сказаў Холмс.
  
  "Ваніты, болі ў жываце, потлівасць, курчы — вельмі падобна на харчовае атручэнне", - адказаў ён.
  
  “Зразумела. А дзе вы абедалі?"
  
  Ён выціснуў слабую ўсмешку. “ Там жа, дзе і заўсёды, — у Антуана.
  
  "Ах так," заўважыў Холмс. “ Мяркуючы па тым, што я чуў, цалкам рэспектабельнае ўстанова.
  
  "Самы лепшы," сказаў Чарльз. “ Значыць, ты не мясцовы?
  
  Холмс праігнараваў пытанне. “ Што ж, вы маеце рацыю ў сваім здагадцы, што свежыя морапрадукты не заўсёды паводзяць сябе прыстойна, незалежна ад кваліфікацыі шэф-кухары. Ва ўсякім выпадку, непасрэдная небяспека вам, здаецца, не пагражае. Ён павярнуўся да мяне. “ Я прапаную даць твайму сябру крыху адпачыць.
  
  "Вельмі добра", - сказаў я.
  
  Перш чым мы сышлі, Эванджелина падушкі ўзбіла свайго брата і пяшчотна пацалавала яго ў шчаку. Мы пакінулі дзверы за сабой прачыненых і на дыбачках прайшлі па калідоры, ціха спусціўшыся па галоўнай лесвіцы. Калі мы ўвайшлі ў пярэдні пакой, Эстме ішла з боку кухні, несучы ў руцэ міску з малаком.
  
  "Гэты чортаў кот збег!" - прамармытала яна, накіроўваючыся да задняй дзверы, якая вядзе ў сад.
  
  "Прабачце, я на хвілінку," сказаў Холмс. “ Вы сказалі, што страцілі сваю котку?
  
  Эстме спыніўся і павярнуўся да нас тварам. “Ведаеце, месье, гэта самая дзіўная рэч. Ніколі не бачыў, каб кот раней часу адмаўляўся ад міскі з малаком".
  
  "Як даўно яна знікла?" Пацікавіўся Холмс.
  
  Эстме паціснула плячыма. “Я тут увесь дзень. І звычайна яна складае мне кампанію, пакуль я наразаюць гародніна, так што..."
  
  Холмс кіўнуў. “ Зразумела. Не будзеце ці вы так ласкавы паведаміць мне, калі кот з'явіцца зноў?
  
  Эстме міргнуў. “ Гэта Джес кот, сэр.
  
  Менавіта такой была мая рэакцыя, і я распавёў Холмсу аб усім, калі мы накіроўваліся да тралейбуса на Сэнт-Чарльз-авеню. У мяне ёсць домік на беразе Байю, прама насупраць Ніжняга Дзевятага акругі, і я пераканаў містэра Холмса спыніцца ў мяне, а не браніраваць гатэль у горадзе. Павінен прызнацца, мае матывы былі збольшага эгаістычнымі: думка аб тым, што я буду прымаць у сябе найвялікшага дэтэктыва ў свеце, прыводзіла мяне ў захапленне. Магчыма, у мяне будзе час паразважаць над некаторымі з яго самых складаных спраў і, магчыма, нават спытаць яго аб некалькіх маіх нераскрытых. Хоць я даслужыўся да капітана ўчастка, у душы я заўсёды быў дэтэктывам гарадской паліцыі; мае самыя шчаслівыя дні былі, калі я збіраў доказы і злачынцаў пераследваў па нашым брудным, засыпаных пяском вуліцах. І я зноў заняўся тым жа справай, але на гэты раз з дапамогай непараўнальнага Шэрлака Холмса.
  
  "Чаму цябе так зацікавіў кот Эстме?" - Спытала я, калі загрукатаў трамвай па рэйках. Было позна, і вагон быў практычна пусты, кандуктар з соннымі вачыма сядзеў за рулём, нізка насунуўшы кепку на твар. "Вядома, знікненне кошкі - існая дробязь".
  
  "Мой дарагі капітан Брассо," адказаў ён, "часам уся справа вырашаецца з-за існага дробязі, як вы гэта называеце".
  
  Некаторы час я маўчаў, затым павярнуўся да яго. "Містэр Холмс, гэта можа здацца дурным пытаннем, але ... вы верыце ў праклёны?"
  
  “ Верыце ў іх? Ну, я мяркую, вы маглі б сказаць, што я веру ў сілу выклікання — у тое, што калі чалавек лічыць сябе праклятым, яго жыццё цалкам можа абярнуцца дрэнна.
  
  "Але ты думаеш, што адзін чалавек здольны накласці заклён на іншага?"
  
  "Ёсць шмат відаў чар, капітан", - задуменна адказаў ён. “І многія рэчы паміж нараджэннем і смерцю мы не разумеем. Таму, мяркую, я павінен быў бы сказаць, што я сапраўды веру, што чалавек можа падпасьці пад чужыя чары ".
  
  Тады я не мог ведаць, як яго словы будуць пераследваць мяне ў наступныя дні.
  
  У той вечар я прыгатаваў вячэру для нас дваіх - ракаў з "брудным рысам", фірмовая страва каджунцев, і Холмсу, здавалася, ежа спадабалася. Я пераканала яго легчы на канапу, пакуль я буду мыць посуд; скончыўшы мыць посуд, я вярнулася ў гасціную і выявіла, што ён моцна спіць. Я накрыла яго коўдрай, выключыла святло і на дыбачках адправілася ў сваю пасцель, расчараваная, што не будзе начнога абмеркавання мінулых спраў, але і зведаўшы некаторы палягчэнне. Я была измотана. Я адразу ж заснуў, і ноч была напоўненая трывожнымі снамі, у якіх невядомы ў масцы пераследваў мяне па балотах і пратокі.
  
  Дзе-то ў ночы гухнула сава.
  
  Рана раніцай наступнага дня Холмс адправіўся са мной на станцыю. Хоць аб'яўляць пераклічку было абавязкам сяржанта Пірса, да палове дзевятага ён усё яшчэ не з'явіўся, таму я зрабіў гэта сам, а затым адпусціў сваіх людзей на іх звычайныя дзяжурствы. Апошнія некалькі дзён былі даволі ціхімі, але калі Карнавал у самым разгары, заўсёды здараюцца крадзяжы сумак, кішэннікі і бойкі ў барах - звычайныя дробныя злачынствы перад Мардзі Гра. У нас таксама было некалькі агентаў пад прыкрыццем, якім было даручана прыкрываць расце прысутнасць мафіі ў доках.
  
  Да майго вялікага здзіўлення, неўзабаве пасля таго, як сышоў апошні мужчына, на вуліцы з'явілася мадам Селеста. Яе сустрэча з ганкам была паўторам той жа гераічнай барацьбы, што і раней, і, увайшоўшы ў офіс, яна шырокім жэстам выцерла лоб, як быццам толькі што ў адзіночку праклала рэйкі для транскантынентальнай жалезнай дарогі.
  
  "Выбачайце, месье, гэта непрыемна!" прабурчала яна, калі я жэстам запрасіў яе сесці.
  
  "Вялікае вам дзякуй, што вярнуліся пабачыцца з намі", - сказаў я.
  
  Холмс стаяў ля стала майго сяржанта; Пірс яшчэ не з'яўляўся.
  
  “ Мадам Селеста, я хацеў бы пазнаёміць вас з маім калегам містэрам Алтамонтом.
  
  "Жан-Поль Алтамон да вашых паслуг, мадам," сказаў Холмс, выходзячы наперад.
  
  Мадам Селеста крытычна агледзела яго з ног да галавы. Аднак, відавочна, ён выклікаў яе адабрэнне, і яна адарыла яго шырокай усмешкай. Зубы ў яе былі карычневыя і роўныя, як чыгуначныя шпалы.
  
  - Alors, enchanté, месье, - сказала яна, працягваючы яму пухлую руку. Да майго здзіўлення, ён узяў яго і пацалаваў вялікае кольца з зялёным сапфірам на яе сярэднім пальцы.
  
  “ Гэта гонар для мяне. Ваша слава апярэджвае вас, мадам, " галантна адказаў ён.
  
  "Vraiment, месье?" - спытала яна, хіхікаючы, як дзіця.
  
  “О так, цалкам дакладна. Нават там, адкуль я родам, пра вас чулі".
  
  
  
  "О, а дзе гэта, месье?" спытала яна з какетлівай усмешкай.
  
  "Я з поўначы," няпэўна адказаў Холмс, сядаючы насупраць яе.
  
  Відавочна, захопленая яго ліслівасцю, яна не стала настойваць на тым, каб ён быў больш пэўны.
  
  “ Такім чынам, месье, што прывяло вас сюды?
  
  “ Сее-якія сямейныя справы і магчымасць наведаць майго тутэйшага калегу.
  
  Яго словы сагрэлі мяне, і я пачырванела пры думкі аб тым, што вялікі дэтэктыў назаве мяне "калегам".
  
  "Мадам Селеста", - пачаў я, падбадзёраны тым фактам, што яна, відавочна, была так захоплена Холмсам. "Я хацеў бы ведаць, ці можам мы распытаць вас больш падрабязную інфармацыю аб вашым ўчорашнім візіт?"
  
  Яна паглядзела на мяне, потым на Холмса, і яе твар пацямнела.
  
  "Гэта дрэнны бізнес ... ва!" - дадала яна, што ў дадзеным кантэксце азначала што-то накшталт "Кыш!" або "Прэч!"
  
  “Так, сапраўды. Я не магу не пагадзіцца з вамі", - адказаў Холмс. "Але, баюся, вы распавялі капітану Брассо не ўсю гісторыю".
  
  Мадам Селеста цепнула вачмі і шырока раскрыла вочы.
  
  "Mais certainement, се не так-се напраўду", сказала яна, кажучы вельмі хутка і выключна па-французску. "C'est un couchemare, vraiment."
  
  Холмс кіўнуў. “ Так, сапраўды кашмарны сон, асабліва калі забойства, якога вы, падобна, асцерагаецеся, сапраўды адбылося. Але гэтая інфармацыя прыйшла да вас у бачанні, як вы сцвярджаеце. "Ён нахіліўся да яе. "Каго ты спрабуеш абараніць?"
  
  “ Гэта ніякая не абарона, месье, - адказала яна, абурана выпростваючыся і обмахивая твар насоўкай, пахне бэзам. "Вы павінны зразумець, калі да мяне прыходзяць людзі, э-э, гэта тая ж упэўненасць, што і на споведзі — я ніколі не змагу парушыць сваю святую клятву!"
  
  “ Але вы прыйшлі папярэдзіць капітана Брассо, што яго сябар у небяспекі.
  
  "Так, так", - нецярпліва адказала яна. “Але большага я сказаць не магу! Гэта забаронена". Яна павярнулася да мяне з умольным позіркам. — Калі ласка, зразумейце мяне правільна, мой капітан, я не жадаю вашаму сябру зла, але ў мяне ёсць клятва, якую я павінен стрымаць, свяшчэнная клятва вудуна.
  
  "Яна мае на ўвазе вуду," патлумачыў я Холмсу. “ Вудун - гэта іншае назва.
  
  “Гэты чалавек, я дапамагаў яму раней, так? Магчыма, я спрабую вылечваць хваробы або пляту трохі тканіны ... Але часам яны просяць мяне накласці гри-гри—загавор — і я кажу, што не буду гэтага рабіць — я не раблю ле Петра!"
  
  "Петра - гэта чорная магія", - сказаў я Холмс, і ён кіўнуў, калі яна павярнулася да мяне.
  
  “ Такім чынам, хай яны сыходзяць, а я прыйшоў папярэдзіць вас, месье — вы можаце выратаваць жыццё свайму сябру. Вы і месье Алтамон павінны прыглядаць за ім, ці не так?
  
  Бедная жанчына была зусім ўсхваляваная і перакладала погляд з мяне на Холмса з жаласным выразам твару. Ён пяшчотна папляскаў яе па руцэ.
  
  “ Я разумею, мадам, вы не можаце сказаць нам, хто прыходзіў прасіць вас аб паслугах, таму што ваша свяшчэнная клятва забараняе гэта.
  
  "Exactement, monsieur—c'est ça!" Яна выглядала якая выпрабавала велізарнае палягчэнне.
  
  "Вялікае вам дзякуй за удзеленую час, мадам, я вам вельмі ўдзячны," сказаў Холмс, праводзячы яе да дзвярэй. “ Вы былі вельмі карысныя.
  
  "Vraiment, масье?"
  
  “Так, вельмі. Калі ласка, будзьце ўпэўненыя, што капітан Брассо і я зробім усе магчымае, каб засцерагчы яго аднаго".
  
  “Так, так, ты павінен. Merci, monsieur, merci."
  
  "Вы таксама павінны быць асцярожныя", - адказаў Холмс. "Калі ласка, дазвольце мне наведаць вас заўтра".
  
  — Вялікі дзякуй, - адказала яна і, узмахнуўшы напарфумленае насоўкай, выйшла.
  
  Холмс назіраў, як яна спускалася па лесвіцы, што заняло ў яе амаль столькі ж часу, колькі і ўздым. "Выдатная жанчына", - разважаў ён. "Яна была вельмі мужна, прыйшоўшы сюды ... Але я баюся, што яна таксама зараз у небяспецы".
  
  Я задавалася пытаннем, які злы чалавек або людзі маглі падвергнуць небяспекі не толькі Чарльза, але і знакамітую мадам Селесту.
  
  "Тут вуду лічыцца рэлігіяй, амаль такі ж, як каталіцызм або любая іншая рэлігія", - сказаў я Холмсу.
  
  “Я так разумею. Відавочна, яна вельмі сур'ёзна ставіцца да сваіх абавязкаў".
  
  "Асабіста я не бачу такога ўжо вялікага адрозненні", - заўважыў я. "Часам я думаю, што ўся рэлігія - гэта проста падстава для патураюць сацыяльна прымальным забабонам".
  
  “ Магчыма, і так. У любым выпадку, мы маем справу з вельмі хітрым і рознабаковым праціўнікам ", - заўважыў Холмс, калі сяржант Пірс, спатыкаючыся, увайшоў у участак з такім выглядам, нібы мінулай ноччу ён перажыў вельмі моцны прыступ з бутэлькай віскі.
  
  "Добрай раніцы", - сказаў Пірс, зірнуўшы на холмса; затым ён прамармытаў што-то аб тым, што сёння карнавал, і сеў за свой стол.
  
  "Як вы даведаліся, што яна што-то хавае ад мяне?" - Спытаў я, але Холмс ўжо апранаў паліто.
  
  “Я вельмі шкадую, але ў мяне ёсць іншыя справы, якімі трэба заняцца. Магчыма, мы маглі б сустрэцца каля поўдня ў доме вашага сябра? Я мяркую, мы абодва хацелі б паглядзець, як у яго ідуць справы".
  
  Мы дамовіліся сустрэцца за ланчам ў Латильев, і Холмс сышоў. Рэшту раніцы я прысвяціў разбору даўно забытых папер; затым, незадоўга да паўдня, я звярнуўся да свайго сяржанту.
  
  “ Пірс, подмени мяне, добра? Я отлучусь ненадоўга.
  
  "Так, сэр". Ён прачысціў горла і нахіліўся наперад над сваім сталом.
  
  “ Сэр, наконт таго джэнтльмена...
  
  "Так, Пірс?"
  
  Ён вывучаў свае пазногці. “ Ну, сэр, я хацеў спытаць...
  
  “ Яго клічуць Алтамонт, Пірс. Ён з поўначы.
  
  “А. Зразумела. Значыць, ён—"
  
  "Ён дапамагае мне ў адным або двух невялікіх справах".
  
  “ Разумею, сэр. Вельмі добра, сэр.
  
  “ Убачымся пазней, Пірс.
  
  "Так, сэр".
  
  Хоць Холмс, здавалася, лічыў, што Чарльзу не пагражае непасрэдная небяспека, я турбаваўся пра свайго сябра і імкнуўся ўбачыць яго. Калі я ішоў па Ройял-стрыт, з акна аднаго з старых дамоў у Квартале данесліся гукі гітары, і я на імгненне спыніўся, каб прыслухацца. Ходзяць чуткі, што ў сям'і Брассо ёсьць цыганская кроў, і я ў гэта веру. Калі я чую гукі гітары, усё астатняе не мае значэння. Стук кірхі па кетгуту ўводзіць мяне ў транс, амаль гэтак жа, як алігатар заціхае, калі вы погладите яго па галаве, прама паміж вачэй. Мой бацька граў на гітары, як і яго бацька, і, наколькі я сябе памятаю, Брассо заўсёды гуляў на гітары.
  
  Калі я прыехаў, Эванджелина сустрэла мяне ў дзвярах.
  
  "О, Люсьен, слава богу, ты прыйшоў!" усклікнула яна, кідаючыся ў мае абдымкі.
  
  “ У чым справа, Эві? - Спытала я, пагладжваючы яе чорныя кучары.
  
  
  
  "Я так напалохана!"
  
  “ Гэта Чарльз? З ім усё ў парадку?
  
  "Так, я ў парадку, дзякуй".
  
  Я павярнулася і ўбачыла свайго сябра, які стаяў у калідоры і выглядае нашмат лепш, чым напярэдадні.
  
  "Я рады бачыць цябе на нагах!" Сказала я, беручы яго за плечы і вывучаючы яго твар. Ён быў крыху бледны, але да яго крыху вярнуўся ранейшы колер асобы, і яго голас загучаў нашмат мацней.
  
  "Тады ў чым справа?" Спытаў я, паварочваючыся да Эванджелине. "Што здарылася?"
  
  "Ідзі сюды, і я пакажу табе", - адказаў Чарльз, накіроўваючыся ў гасціную. Як раз у гэты момант пачуўся званок у парадную дзверы, і мы ўсе азірнуліся.
  
  "О, гэта, павінна быць, містэр Х. Алтамонт", - сказала я, паспешліва выпраўляючы сваю памылку.
  
  Эві пайшла адчыняць дзверы, і сапраўды, гэта быў Холмс, выглядаў трохі запыхавшимся, як быццам у яго было напружанае раніцу.
  
  "Добры дзень, міс Латиль," сказаў ён, прыпадымаючы капялюш пры ўваходзе.
  
  "Добры дзень, містэр Алтамонт," сарамліва сказала яна, апускаючы вочы.
  
  "Прыемна бачыць, што вы выглядаеце нашмат лепш", - сказаў Холмс Чарльзу.
  
  "Дзякуй вам — і дзякуй вам за вашу клопат", - некалькі разгублена адказаў Чарльз.
  
  Холмс паглядзеў на яго, затым зноў на мяне. “ У чым справа?
  
  "Што-небудзь здарылася," сказаў я, - але я пакуль не ведаю, што".
  
  "Баюся, мінулай ноччу ў нас быў невялікі акт вандалізму", - сказаў нам Чарльз. "На самой справе нічога асаблівага, магчыма, проста розыгрыш, але Эві даволі напалохана".
  
  "Што здарылася?" - Спытаў я.
  
  "Хто-то кінуў камень у акно нашай гасцінай!" Эві закрычала.
  
  "Напэўна, гэта проста розыгрыш на Мардзі Гра", - заўважыў Чарльз.
  
  "У самой справе," сказаў Холмс. - А тут гэта звычайная справа?
  
  Чарльз паціснуў плячыма. “ У гэты час года можа здарыцца ўсё, што заўгодна.
  
  Эві пацягнула яго за рукаў. “ Раскажы ім пра запісцы!
  
  "Якая запіска?" - Спытаў я.
  
  Чарльз уздыхнуў і, дастаўшы з кішэні лісток паперы, працягнуў яго мне. “Гэта было прымацавана да каменя вяровачкай. Я ўпэўнены, што гэта проста дурны розыгрыш".
  
  Я глянуў на лісток — звычайны кавалак белай паперы, але на ім быў груба прадрапана чорны почырк. Я пабляднеў і працягнуў лісток Холмсу. Чорная Рука быў сімвалам жорсткай галіны італьянскай мафіі.
  
  "Цікава", - сказаў ён, вывучаючы яго. "Ты ведаеш, што азначае гэты сімвал?"
  
  “ Гэтыя праклятыя даго! - закрычала Эві. “ Гэта папярэджанне — яны хочуць схапіць Чарльза!
  
  Я прывык чуць грубыя заўвагі ў паліцэйскім участку, але я быў ашаломлены, пачуўшы, як мая Эві выкарыстоўвае такія выразы.
  
  "Хм," задуменна прамовіў Холмс. “ Магчыма. Магу я зірнуць на месца, куды ўпаў камень?
  
  "Вядома," сказаў Чарльз, зірнуўшы на мяне.
  
  "О, містэр Алтамонт - дэтэктыў з поўначы...", - паспешліва сказала я.
  
  “А, зразумела. Ну, гэта прама тут", - сказаў Чарльз, ведучы нас у гасціную. “Баюся, акно даволі моцна разбілася. Эві хацела, каб Эстме прыбрала яго, але я падумала, што ты, магчыма, захочаш зірнуць. Я таксама пакінула камень там.
  
  Ля падножжа аднаго з французскіх вокнаў у гасцінай была раскідана куча шкла. Холмс падышоў да акна і адсунуў фіранку, вывучаючы тканіна. "Гэта акно выходзіць на вуліцу, так што любы мог прайсці міма, кінуць камень і ўцячы".
  
  "Так", - сказаў Чарльз. “Я нават не чуў гэтага — я спаў, - але Эві чула. Гэта абудзіла яе, і яна прыйшла за мной".
  
  "Я так спужалася!" - сказала Эванджелина. "Я падумала, што хто-то уварваўся".
  
  Холмс больш нічога не сказаў, але апусціўся на калені, каб уважліва вывучыць шклянку, які стаяў на падлозе, пад павелічальным шклом, якое ён дастаў з кішэні. Я вывучаў тую ж самую фіранку, якая, здавалася, так зацікавіла яго, але не ўбачыў у ёй нічога незвычайнага.
  
  "Вельмі добра," нарэшце сказаў Холмс. - Я бачу, тут замяшаныя цёмныя сілы.
  
  "Дык ты думаеш, гэта Чорная Рука?" Сказаў Чарльз. Ён спрабаваў здавацца бесклапотным, але я магла сказаць, што ён быў напалоханы.
  
  "У цяперашні час я не магу сказаць," адказаў Холмс, " хоць я даведаўся некалькі вельмі цікавых фактаў на месцы злачынства. Дзякуй вам за тое, што вы так добра захавалі гэта".
  
  "Гэта ўплыў Люсьена", - адказаў Чарльз. "Ты ведаеш, што ён быў дэтэктывам, пакуль яго не павысілі да капітана?"
  
  
  
  "Э—э, так, мы з Жан-Полем даўно знаёмыя", - сказала я.
  
  "Пацешна," сказала Эві. - Я ніколі не чула, каб ты аб ім казаў.
  
  "Што ж," сказаў Холмс, " мне трэба тэрмінова патэлефанаваць у іншае месца, і я спадзяюся, вы прабачце мяне. Я раю вам не высоўвацца", - сказаў ён Чарльзу. "Не хадзі заўтра ў свой офіс, калі зможаш гэтага пазбегнуць".
  
  "Вельмі добра", - сказаў Чарльз. “Справы ў любым выпадку ідуць не вельмі добра — сумняваюся, што хто-то будзе моцна сумаваць па мне. А заўтра ўвечары баль у Комуса, так што я проста адпачну перад ім. Мяркую, ісці на баль не ўяўляе ніякай небяспекі?
  
  "Не, усё будзе ў парадку", - сказаў Холмс, паварочваючыся да мяне. "Вы можаце суправаджаць мяне да наступнага пункта прызначэння?"
  
  Я паглядзела на Чарльза, які кіўнуў. “ У нас усё будзе ў парадку— праўда.
  
  "Добра", - сказаў я. "Пашліце за мной, калі што-небудзь здарыцца".
  
  "Мы так і зробім", - сказаў ён і рушыў услед за намі да дзвярэй.
  
  "Дзе гэты ваш доблесную слуга?" Пацікавіўся Холмс, азіраючыся па баках.
  
  "О, Эстме ў садзе хавае бедную котку", - адказаў Чарльз.
  
  "Божа мой," сказаў Холмс. - Той самы кот, які зьнік учора?
  
  “ Баюся, што так. Небарака толькі што памерла — зусім нечакана. Наколькі я ведаю, яна нават не хварэла.
  
  "Хм", - сказаў Холмс. "Яна была старой коткай?"
  
  "Не, ціхая дзяўчынка, на самай справе — На самай справе, я аддаў яе Эві усяго год назад".
  
  "Бедная Тыковка!" Сказала Эві і зноў заплакала. "Не будзем пра гэта гаварыць — гэта занадта сумна!"
  
  "Што ж, мне шкада гэта чуць", - сказаў я. Я ведаў гэтага ката — пухлай рудога паласатага, вельмі ласкавага і адданага Эванджелине.
  
  "Я таксама", - сказаў Холмс. "Смерць хатняй жывёлы можа быць такім засмучэннем".
  
  "З табой усё будзе ў парадку, дарагая?" - Спытала я Эві, якая кіўнула скрозь слёзы.
  
  “ Ты прыедзеш за намі заўтра, каб суправадзіць на баль?
  
  "Я б не прапусціў гэта", - адказаў я. "Я думаю, нам усім трэба трохі павесяліцца ў разгар гэтых трывожных падзей".
  
  Мы з Холмсам выйшлі на вуліцу і пайшлі па праспекце да трамвайнага прыпынку. Калі мы былі досыць далёка ад дома, ён павярнуўся да мяне.
  
  
  
  “ Вы праводзіце мяне да мадам Селесте?
  
  "Так, але—"
  
  “Мы павінны дзейнічаць хутка і рашуча — баюся, ваш сябар у вялікай небяспекі. Я таксама баюся за бяспеку мадам Селеста".
  
  Я ўтаропілася на яго, пакуль мы забіраліся ў каляску. “ Але ты толькі што сказаў...
  
  "Усё роўна, што я сказаў!" нецярпліва перабіў ён. - У мяне былі на тое прычыны. Але смерць ката, акрамя ўсяго іншага, пераканала мяне, што ён ў небяспецы.
  
  - А якое дачыненне да гэтага мае котка?
  
  "Мой дарагі капітан Брассо," адказаў ён, " хіба вы не разумееце? Котка была атручаная".
  
  "Атручаны!"
  
  “Я ўпэўнены ў гэтым — як і ваш сябар. Яму вельмі пашанцавала, што ён збег ... Я мяркую, што атрутнік, хутчэй за ўсё, выкарыстаў аксід мыш'яку. Забойца эксперыментаваў на котцы, але смяротная доза для кошкі не зусім такая, як для чалавека — да шчасця для вашага сябра.
  
  "Але — што перашкодзіць ім паспрабаваць зноў?" - Спытаў я.
  
  "Камень у акне паказвае на тое, што яны ўжо спрабуюць іншую тактыку", - адказаў ён. "Атручванне, якое не спрацавала адзін раз, можа выглядаць як харчовае атручванне, але паўторны інцыдэнт ... што ж, гэта выглядала б падазрона".
  
  “А як жа тады камень? Што ты такога цікавага знайшоў у заслоне?"
  
  "Мяне цікавіць тое, што я не знайшоў", - сказаў ён. "Але вось мы і тут — я толькі спадзяюся, што мы не занадта спазніліся!"
  
  Я рушыў услед за ім ад тралейбуса ўніз, у самае сэрца Французскага квартала, з усіх сіл імкнучыся паспяваць за шырокімі крокамі. Я не мог не думаць аб маім англійскай калегу, доктара Ватсана, калі ішоў за Холмсам па шматлюдных вуліцах Квартала. Я адчуваў да яго сваяцтва, і мне выпаў гонар пабыць, так бы мовіць, на яго месцы, хай і ненадоўга.
  
  Калі мы дабраліся да хаты Селеста, усе вокны першага паверха былі цёмнымі. Аднак Холмс падышоў да ўваходных дзвярэй і гучна пастукаў. Не атрымаўшы адказу, ён паспрабаваў адкрыць дзверы, але яна была зачыненая.
  
  "Спадзяюся, мы не занадта спазніліся", - сказаў ён, спяшаючыся да чорнага ходу. Мы выявілі, што вонкавая дзверы прыадчынены, і дрыжыкі прабегла ў мяне па спіне, калі Холмс лёгенька штурхнуў дзверы і ўвайшоў. Мы апынуліся на кухні, дзе было цёмна і ціха. Са столі звісалі пучкі сушаных траў, а водар шалвеі і размарына змешваўся з пахам андуйской каўбасы, якія зыходзілі з рондаля з тушаным мясам, астываючай на пліце. Я рушыў услед за Холмсам па вузкім калідоры, у бакавую гасцёўню.
  
  Там, на бардовы ўсходнім дыване, з перарэзаным горлам, ляжала мадам Селеста. Кроў на яе шыі засохла і запеклася — відавочна, яна прабыла там некаторы час. Некалькі тлустых мух ляніва кружылі вакол раны. Яе адкрытыя вочы глядзелі на павольна верціцца потолочный вентылятар. На ёй быў яе звычайны пласт рознакаляровай тканіны, бірузовы над ярка-жоўтага. Мяккі шэры шалік ляжаў побач з ёй — ён не змог абараніць яе горла ад нажа, які акуратна перарэзаў яремную вену.
  
  "О, няма", - ціха сказаў я і нахіліўся, каб закрыць яе невідушчыя вочы.
  
  Холмс некаторы час моўчкі глядзеў на яе, затым рэзка стукнуў сябе кулаком па лобе і вылаяўся сабе пад нос. Ён рэзка павярнуўся і выйшаў з пакоя.
  
  Я ў замяшанні рушыў услед за ім. “ Хіба вы не збіраецеся агледзець месца злачынства?
  
  "У гэтым няма неабходнасці", - адрэзаў ён. "Я выдатна ведаю, хто яе забіў".
  
  
  
  
  
  Як я ні стараўся, мне не ўдавалася прымусіць Холмса распавесці мне тое, што ён ведаў.
  
  "Але чаму ты не хочаш мне сказаць?" Я ўмольвала, пакуль мы ішлі да будынка ўчастка.
  
  “ У мяне ёсць свае прычыны, капітан. І я маю намер прыцягнуць гэтага злыдня да адказнасці, але я павінен папрасіць вас даверыцца мне. "Ён на імгненне спыніўся і паглядзеў на мяне, яго рэзка акрэсленыя рысы былі сур'ёзнымі. “Я ведаю, гэта цяжка для цябе, але, калі ласка, павер мне, калі я кажу, што ў мяне ёсць план і што мне трэба тваё супрацоўніцтва. Я абяцаю, што ты нядоўга будзеш у недасведчанасці".
  
  Мае вочы сустрэліся з яго, і я адчула ўсю сілу яго асобы ў гэтых шэрых вачах — глыбока пасаджаных і праніклівы, як у ястраба. Я не быў чалавекам, якія звыкліся атрымліваць загады ад іншых, і мне не падабалася, калі мяне трымалі ў недасведчанасці, але, у рэшце рэшт, гэта быў вялікі Шэрлак Холмс — як я мог адмовіць яму?
  
  "Вельмі добра", - сказаў я. "Скажы мне, што ты хочаш, каб я зрабіў".
  
  
  
  “ Цяпер, што тычыцца заўтрашняга балю ... Як вы думаеце, вы маглі б здабыць для мяне запрашэнне?
  
  Я ўздыхнуў. "Гэта можа апынуцца цяжкім".
  
  Ён прыпадняў брыво. “ Праўда? Магчыма, табе варта растлумачыць.
  
  Пакуль мы ішлі, я распавяла яму аб the krewes з Новага Арлеана — прыватных клубах, кожны з якіх спансуе свае ўласныя атракцыёны на Мардзі Гра. У кожнага клуба таксама быў свой баль, і кожны год яны імкнуліся перасягнуць адзін аднаго ў элегантнасці і стылі. Латильи былі членамі—заснавальнікамі Comus - найстарэйшага і самага прэстыжнага з усіх клубаў, — і Чарльзу заўсёды ўдавалася здабыць для мяне запрашэнне, але атрымаць іх было вельмі цяжка.
  
  "Але я неадкладна пагавару аб гэтым з Чарльзам", - сказала я.
  
  “ Добра, гэта жыццёва важна. Зараз у вас павінен быць напагатове рэзервовы атрад паліцэйскіх, але яны не павінны даваць аб сабе ведаць ніякім чынам і павінны дзейнічаць толькі па вашым сігнале. Гэта стварае якія-небудзь праблемы?"
  
  “Няма. Я магу расставіць іх звонку, вакол дома; будзе цёмна, і ніхто іх не ўбачыць".
  
  “Добра, добра. Нам трэба расставіць пастку, але відавочнае прысутнасць паліцыі адпудзіць нашу здабычу".
  
  “ Значыць, вы адчуваеце, што на балу што—то адбудзецца - што забойца раскрые свае карты?
  
  "Так, я думаю, што магу з упэўненасцю гарантаваць гэта".
  
  “ А Чарльзу або Эванджелине будзе пагражаць якая-небудзь небяспека?
  
  “Я б схлусіў, калі б сказаў "не", капітан. Але я таксама думаю, што мы павінны нанесці ўдар, і гэта наш лепшы шанец".
  
  Я ўздыхнуў. “ Вельмі добра.
  
  Рэшту дня я правёў, вынікаючы інструкцыям Холмса. Мне ўдалося пераканаць Чарльза, што здабыць запрашэнне для "містэра Алтамонт" быў неабходны - і, у рэшце рэшт, мы знайшлі яго і для сяржанта Пірса. Я адправіў паўтузіна людзей з падмацавання размясціцца звонку дома, дзе павінен быў праходзіць баль. Гэта было ў адным з шматлікіх велічных дамоў на Сэнт-Чарльз-авеню, на рагу Напалеон-стрыт.
  
  Да такога позняга тэрміну было даступна не так ужо шмат касцюмаў, але, нарэшце, я змог купіць што-небудзь і для Холмса, і для Пірса, хоць мне давялося за іх шчодра заплаціць. Для Холмса я знайшоў чорны касцюм прэлата, які мог бы насіць французскі каталіцкі святар. Я ўспомніў, што ў адным з апавяданняў доктара Ватсана Холмсу давялося пераапрануцца святаром, таму я падумаў, што гэта прыдатны выбар.
  
  У той вечар мы з Холмсам прыехалі да Латильям, каб суправадзіць Чарльза і Эванджэлін на баль. Калі я ўбачыў Эві, якая ідзе па калідоры ў сваім касцюме, я зразумеў, што ўсё, што я калі-небудзь адчуваў да іншых жанчынам, было ўсяго толькі генеральнай рэпетыцыяй таго, што я адчуваў цяпер - поўнага ап'янення. Яна была апранутая як герцагіня, у атласнай сукенка з белай футравай аблямоўкай, і калі яна ўвайшла ў фае і гэтыя цёмныя вочы сустрэліся з маімі, я адчуў усю сілу гэтага ап'янення, нібы магутны наркотык, разливающийся па ўсім маім целе. Чарльз быў апрануты ў касцюм тарэадора і выглядаў вельмі эфектна ў сваім чырвоным поясе, кашулі з фальбонамі і чорных чаравіках. Я быў апрануты як трефовый валет і старанна схаваў рэвальвер у сваіх свабодных штанах у стылі панталон.
  
  Мы ўсе прайшлі пешшу некалькі кварталаў да месца правядзення вечарынкі і, увайшоўшы ў вялікі хол, выявілі, што ўрачыстасць у самым разгары. Людзі ў мудрагелістых касцюмах і масках кружыліся па танцполу, афіцыянты разносілі стравы з ежай. Напоі ліліся ракой, як заўсёды ў гэтым горадзе. Я наліў Эванджелине пуншу з бліскучай срэбнай чары для пуншу і праводзіў яе ў бальная зала, дзе гуляў невялікі аркестр.
  
  Вынікаючы радзе Холмса, я не планаваў выпускаць Чарльза і Эванджэлін з-пад увагі ўвесь вечар. Адзінае канкрэтнае ўказанне, якое ён мне даў, - быць на возеры ў поўнач. У глыбіні ўчастка быў невялікі сажалка для катання на лодках, і ён, здавалася, думаў, што ўсё, што павінна было адбыцца, адбудзецца менавіта там. Я бачыў, як ён размаўляў сам-насам з Чарльзам, але паняцця не маю, што яны сказалі адзін аднаму.
  
  Пакуль я назірала, як Эві ходзіць па пакоі, вітаючы людзей, да мяне падышоў сяржант Пірс. Ён выглядаў няшчасным у сваім касцюме. Ён быў апрануты як асёл — гэта было лепшае, што мы змаглі зрабіць у апошні момант. Яго левае вуха сумна навісаў набок, а шчыльная шэрая тканіна касцюма здавалася нязручнай і гарачай. Доўгі, упрыгожаны пэндзлікамі хвост валачыўся за ім.
  
  "Добры дзень, сэр".
  
  "Прывітанне, Пірс".
  
  “ Усё ідзе па плане, сэр?
  
  “ Я спадзяюся на гэта, Пірс, я спадзяюся на гэта.
  
  
  
  Вечар падыходзіў да канца, але не было ніякіх прыкмет якой-небудзь падазронай актыўнасці, і я пачаў задавацца пытаннем, ці не памыліўся Холмс на гэты раз. Калі наблізілася поўнач, я апынулася на другім баку бальнага залы ад Чарльза і Эві, назіраючы за імі на адлегласці.
  
  Заўсёднікі вечарынак стоўпіліся вакол мяне ва ўсе сжимающемся кальцы вар'яцтва, маскі на іх тварах застылі ў гратэскавых пародиях на чалавечыя эмоцыі. У гэтым годзе ў Карнавале было нешта вар'яцкае - здавалася, калі б мы елі, пілі і танцавалі дастаткова старанна, мы маглі б якім-небудзь чынам сцерці плямы нашага граху і змыць кроў тых адзінаццаці забітых італьянцаў з нашай калектыўнай сумлення.
  
  Я быў недалёка ад французскіх дзвярэй, якія вядуць на тэрасу, і мог бачыць Холмса ў іншым канцы залы, па іншы бок аркестра, недалёка ад таго месца, дзе стаяў Чарльз, размаўляючы з некалькімі сябрамі. Пірс стаяў ля ўваходных дзвярэй, адчуваючы сябе няёмка ў сваім касцюме, яго доўгі хвост быў апушчаны, левае вуха навісаў набок.
  
  У іншым канцы пакоя Эванджелина сядзела з некалькімі іншымі жанчынамі на крэслах у шэраг уздоўж сцяны, у сваіх упрыгожаных пер'ем рэгаліях, аздобленых мехам і атласам. Нягледзячы на мае асцярогі з нагоды маючага адбыцца вечара, я не мог не захапіцца белізной яе шыі, вытанчанасцю запясці, калі яна обмахивала веерам перад сваім закрытым маскай тварам. У гэты момант я зразумеў, што любіў яе з таго часу, як сябе памятаю, і маё сэрца да гэтага часу трымцела пры выглядзе яе. Яна пацягнулася, каб расправіць зморшчыны карункавых спадніц на лодыжках, і мне здалося, што я чую шолах шоўку нават скрозь грукат музыкі і смеху і ўдыхаю слабы водар яе духаў, цёмны, з прысмакам завялых руж, выходны ад яе опушенное шыі.
  
  Я агледзеўся ў пошуках Холмса. Яму ўдавалася зліцца з натоўпам, не прыцягваючы да сябе занадта шмат увагі, нягледзячы на насцярожаную позу сваёй доўгай, долговязой фігуры. Я падумаў, што яго касцюм яму ідзе: чорны, як яго зачэсаны назад валасы, чорны, як душа дэманаў, якія палявалі за маім сябрам. Холмс злавіў мой погляд і кіўнуў, паказваючы, што пакуль усё ідзе па плане. Я паглядзеў на гадзіннік — было без дзесяці дванаццаць. У глыбіні майго жывата пачало прарастаць халоднае насеньне страху, і мой рот страціў усю сваю вільгаць.
  
  Я спрабаваў захаваць свой пост, у той час як натоўп теснила мяне ўсё больш і больш — мне станавілася ўсё цяжэй трымаць у поле зроку Чарльза і Эванджэлін. Пухлы, вясёлы чалавечак, апрануты лепреконом, танцаваў перада мной, вар'яцка ухмыляючыся, калі яго тоўстае, мініяцюрнае цела круцілася, а кароткія ногі былі апрануты ў штаны зялёнага колеру. Яго ногі забягалі ў такт музыцы, якая, здавалася, станавілася ўсё гучней. У мяне закружылася галава, калі я глядзела, як ён круціцца, пэндзлік на яго зялёнай востраканцовай капелюшы падскоквае ўверх-уніз, як прынада, боўтаецца перад стронгай. Ён весела падміргнуў мне, пераступаючы з нагі на нагу, як быццам мы былі ў нейкім сумесным змове, і яму падабалася дзяліцца нашым маленькім сакрэтам. Я ніколі ў жыцці не бачыў гэтага чалавека раней, але, не ведаючы, што яшчэ зрабіць, я падміргнуў яму ў адказ, спадзеючыся, што ён ускачет мучыць якую-небудзь іншую бедную душу.
  
  Але, да майго жаху, ён застаўся прама перада мной, прытупваючы шкарпэткамі, радасна размахваючы рукамі, таньчыў сваю маленькую джыга, як быццам ён сапраўды быў адным з Маленькіх Людзей, якія выйшлі з лесу, каб накласці на мяне заклён. Фальшывая барада, прыліплы да яго падбародка, пачала абвісала і адвальвацца шматкамі, калі пот пацёк з-пад маскі па твары, размыкая клей. Ён усё яшчэ танчыў і ўсё яшчэ падморгваў; і я адчувала сябе так, нібы трапіла ў нейкі пякельны сізіфаву кашмар, асуджаны вечна сутыкацца з гэтым дэманічным карлікам. Калі я рухаўся налева, ён рухаўся налева; калі я паварочваў направа, ён ішоў за мной. Я ўжо пачаў сумнявацца, ці быў гэты чалавек сур'ёзна неўраўнаважаны.
  
  Аркестр зайграў "калі Калі-небудзь я перастану любіць цябе", песню, якая каля двух дзесяцігоддзяў таму стала афіцыйным гімнам Мардзі Гра. Музыка была такой жа запамінальнай, як і тэксты песень, але калі натоўп пачула першыя гукі музыкі, усе заапладзіравалі яму і пачалі падпяваць.
  
  
  Калі калі-небудзь я перастану любіць
  калі Калі-небудзь я перастану любіць
  Хай месяц ператворыцца ў зялёны сметанковы сыр
  калі Калі-небудзь я перастану любіць
  
  
  Я зусім страціў Холмса і Чарльза з-пад увагі. Натоўп стала такой шчыльнай, што цісканіна тэл моцна перашкаджала рухацца. Высокая, хударлявая жанчына, цалкам апранутая ў белыя страусовые перы, слізганула перада мной. Недарэчны плюмаж капялюшы быў нахлобучен ў яе на галаву, загароджваючы мне агляд. З-за яе і вар'яцкага лепрыкон я не магла бачыць Чарльза і яго сястру. Раптам запаниковав, падпарадкоўваючыся імпульсу і адчаю, я пачала танчыць. Я круцілася так жа вар'яцка, як і мой апрануты ў зялёнае кат, разгойдваючыся з боку ў бок, нібы апантаная, з прыплюшчанымі вачыма. Нейкім чынам мне ўдалося даволі нязграбна скінуць струсіную капялюшык на падлогу, спадзеючыся, што гэта будзе выглядаць выпадкова, і такім чынам я зноў траплю ў поле зроку. Раздражнёная і бачачы, што я не раблю ніякіх спробаў падняць яго, яна нахілілася, каб падняць яго, у той час як я рабіў жэсты раскаяння. Да таго часу, шум у пакоі стаў настолькі гучным, што аб размове не магло быць і гаворкі.
  
  Я выглянуў з-за сутулой спіны лэдзі—страўса, калі яна нахілілася, каб падняць свой капялюш, - але Эванджелины нідзе не было відаць! Паніка захліснула мяне, як электрычны разрад, і я сабраўся з сіламі, каб праціснуцца скрозь натоўп, якой бы моцнай яна ні была, але раптам яна з'явілася зноў, ківаючы галавой і усміхаючыся, усё яшчэ хупава трымаючы ў пальцах веер. Але цяпер веер быў паміж мной і яе тварам, і я выцягнуў шыю, каб паглядзець, як яна нахілілася, каб што-небудзь сказаць праходзіць міма гуляку, мужчыну, апранутага як кавалер васемнаццатага стагоддзя.
  
  
  Хай месяц ператворыцца ў зялёны сметанковы сыр
  Калі я калі-небудзь перастану любіць
  
  
  Натоўп усё яшчэ спявала, а лепрекон усё яшчэ падскокваў, штурхаўся і джигировал. Ён цяжка дыхаў, і да таго часу я быў перакананы, што мужчына сур'ёзна не ў сабе. Яго вочы выпучились з—пад маскі, як перавараныя яйкі, - шалёны, апантаны погляд вар'ята.
  
  Як раз у гэты момант вялікія медныя гадзіны ў фае прабілі поўнач, прывёўшы гулякаў ў яшчэ большае шаленства. Поўнач — мне трэба было патрапіць у сад! Мне нейкім чынам атрымалася праціснуцца локцем па іншы бок ад птушынай лэдзі, распіхваючы людзей па абодва бакі ад мяне. Я праціснулася праз натоўп, абліваючыся потым і напружваючыся, каб вырвацца з жудасных ціскоў чалавецтва. Глыбока ўздыхнуўшы, я выслізнула праз французскія дзверы на тэрасу. Музыка і спевы ў доме падняліся да хрыплага крэшчэнда, і гукі п'яных галасоў рушылі ўслед за мной ва ўнутраны дворык.
  
  
  Калі калі-небудзь я перастану любіць
  калі Калі-небудзь я перастану любіць
  
  
  Я зачыніла за сабой дзверы, робячы усё магчымае, каб заглушыць гук. Я зрабіла глыток свежага паветра і выйшла ў ноч.
  
  
  
  Вечар быў мяккім і насычаным, поўным абяцанняў, але у жываце ў мяне было пуста ад страху і прадчування, калі я паляпаў па револьверу, висевшему у мяне на баку, радуючыся таму, што ён выклікае давер у кішэні майго касцюма. Сад быў глыбокім, з абодвух бакоў окаймленным жывой загараддзю, і некалькі звілістых дарожак перасякаліся ва ўсіх напрамках, у рэшце рэшт прыводзячы да спусцістай лужку, на дне якой знаходзілася возера. Паветра быў прасякнуты водарам бугенвиллий, а пяшчотны шчокат цвыркуноў змешваўся з кваканьем жаб-піскуноў. На некаторых сцяжынках гарэлі паходні, але іншыя былі пагружаныя ў цемру, і іх кірунак заставалася загадкай. Я пайшоў па адной з асветленых дарожак, ступаючы асцярожна, каб не падвярнуць шчыкалатку або што-небудзь у гэтым родзе. Накіроўваючыся да сажалцы, па меншай меры, мне так здалося, я павярнуў на цьмяна асветленую сцежку; палова паходняў ўжо дагарэла. Я падумаў пра тое, каб павярнуць назад, але мне здалося, што гэта шлях да возера, таму я накіраваўся наперад.
  
  Я прыжмурыўся і напружыў зрок, спрабуючы разглядзець далей наперад, але мой кругагляд быў моцна абмежаваны. Я вырашыў вярнуцца, але як раз у гэты момант падышоў да скрыжавання з трыма шляхамі і не быў упэўнены, які зваротны шлях. Я пайшоў па тым, што, як мне здавалася, было маім першапачатковым шляхам, але ноч раптоўна, здавалася, самкнуўся вакол мяне. Я прабіраўся вобмацкам і спатыкаўся некалькі ярдаў, спрабуючы разглядзець, маё сэрца калацілася недзе ў горле. Рыпанне глазков, здавалася, станавіўся ўсё гучней - потым я загарнуў за кут і раптам апынуўся тварам да сажалкі. Так жа раптоўна месяц выйшла з-за воблака, кінуўшы свой бледна-блакітны святло на возера, пакрытае лісцем гарлачыкаў, іх белыя кветкі былі слабымі і прывіднымі ў месячным святле. Я мог бачыць цёмныя абрысы іў, які навісае над вадой, іх лісце ледзь дакраналіся да берага. Усяго ў некалькіх ярдаў ад мяне сярод іў прымасціўся невялікі элінгі, яго выфарбаваныя ў белы колер дошкі цьмяна паблісквалі ў адлюстраваным святле месяца. Сцэна выглядала нерэальнай — у ёй было што-нешта казачнае, як ва ўяўным пейзажы. Усё гэта было занадта ідэальна, як на карціне — ніцыя вярбы, лодкавы хлеў, нерухомасць вады пад прахалодным святлом поўнага месяца.
  
  Мае мышцы балелі ад напругі, а ў горле была пустыня, у якой не засталося ні кроплі сліны. У кустах, што раслі побач збоку ад элінгі, пачуўся шоргат. Я зрабіў некалькі крокаў у той бок.
  
  - Хто там? - спытала я. Люта прашаптала я.
  
  Зноў шоргат, затым некалькі сдавленных стогнаў.
  
  там?" - Хто гэта - зноў прашаптаў я, на гэты раз гучней.
  
  
  
  З глыбіні кустоў пачуўся голас. - Гэта вы, сэр? - спытаў я.
  
  Я ўздыхнула. “Так. Выходзь, Пірс".
  
  "Іду, сэр ... Проста гэта—" Зноў бурчанне, за якім варта стогн.
  
  - Што такое, Пірс? Я зрабіла яшчэ некалькі крокаў у бок кустоў.
  
  "Ну, сэр, я... ... Я трохі затрымаўся, сэр".
  
  "Як, чорт вазьмі, табе гэта ўдалося?"
  
  “ Калі б я ведаў, сэр, я мог бы адклеіўся ... Але, баюся, сэр, мне патрэбна некаторая дапамогу.
  
  "Дзеля Бога, Пірс, гавары цішэй, або ты ўсё сапсуеш!" Сказала я, нахіляючыся, каб дапамагчы яму. Якім-то чынам хвост яго касцюма абвіўся вакол тисового куста.
  
  "Выбачайце, сэр".
  
  Я паспрабавала разматаць хвост, але матэрыял страпаны і прыліп да липкому соку галін.
  
  “ Баюся, табе прыйдзецца яго зняць, Пірс.
  
  “ Прашу прабачэння, сэр?
  
  "Касцюм — здымі яго".
  
  “ Але, сэр...
  
  "Здымі гэта!" - крыкнуў я.
  
  “ Але тады я буду голым, сэр.
  
  "Хіба на цябе нічога няма пад адзеннем?"
  
  "Ну, так, сэр, мой прафсаюзны касцюм, але гэта наўрад ці—"
  
  "ЦЫЦ!" - І тут мне здалося, што я пачула крокі на сцежцы, з якой прыйшла. Я нырнула ў кусты побач з Пірса.
  
  "Не кажы ні слова," прашаптаў я, дастаючы пісталет з унутранай кішэні.
  
  Поўня схавалася за воблакам, і на возера зноў апусціліся цені. Я ўстаў і прыжмурыўся, узіраючыся па-над кустоў. Краем вока злавіў рух справа ад сябе. У гэты момант воблака рассеялася, і возера зноў узнялося месяцовым святлом. На далёкім беразе возера, як на далоні, стаяў Чарльз. Чырвоны пояс вакол яго таліі рабіў яго ідэальнай мішэнню, і я зрабіла крок да яго, але ён працягнуў да мяне руку, спыняючы мяне. Я пачаў клікаць яго, але завагаўся — што, чорт вазьмі, ён тут рабіў?
  
  Ля ўваходу на адну з дарожак пачуліся лёгкія крокі, і я паглядзеў у тым напрамку. Там, на краі дарожкі, стаяла Эванджелина. Яе аблямаваныя мехам абшэўкі і каўнер адлівалі белізной косткі ў бледным святле месяца, а пунсовае атласнай сукенка мела выгляд чорных плям засохлай крыві. Я паспрабаваў загаварыць, каб папярэдзіць яе, але не змог вымавіць ні слова — толькі хрыплае карканне; у горле ў мяне было так жа цяжка, як у жаб-быкаў на беразе. Я выбраўся з кустоў і накіраваўся да яе, але яна мяне не заўважыла; яе ўвага была прыкавана да Чарльзу. Яна працягнула да яго правую руку — магчыма, каб папярэдзіць яго. Я набраў у грудзі паболей паветра і адкашляўся, каб загаварыць, але ў гэты момант раздаўся стрэл.
  
  Я здабыў дар прамовы ў той жа самы момант, але гукі стрэлаў заглушылі мае словы.
  
  “ Эві! Чарльз! Беражыся!
  
  Але было занадта позна, і я назіраў, як мой сябар паваліўся на зямлю. Эванджелина павольна павярнулася да мяне, і менавіта тады я ўбачыў цвёрды, халодны бляск металу ў месячным святле.
  
  У гэты момант майго свеце прыйшоў канец.
  
  Мая каханая, мая дарагая Эванджелина трымала пісталет, з якога стралялі ў Чарльза, і цяпер ён быў накіраваны на мяне. І ўсё ж мой мозг адмаўляўся ўспрымаць тое, што казалі мне вочы, як праўду. Надышла жахлівая цішыня, калі жабы, цвыркуны і ўсе начныя стварэння, здавалася, затаілі дыханне.
  
  "Эві— няма!" Я закрычала, але ў цішыні ночы прагрымеў другі стрэл. Інстынкт узяў верх над маім целам, і я прыгнуўся адначасова з кідком на яе, нейкім чынам прымудрыліся схапіць руку, якая трымала пісталет.
  
  "Пірс!" Я закрычаў, вырываючы ў яе пісталет. Сяржант Пірс з'явіўся з кустоў, апрануты толькі ў свой чырвоны касцюм прафсаюза, і, падскакваючы, накіраваўся да нас. Эві шыпела і выгіналася, як апантаная, але ўдваіх мы ўціхамірылі яе.
  
  "Трымай яе!" Я крыкнула Пірса, калі кінулася ўздоўж берага туды, дзе без прытомнасці ляжаў Чарльз. Нахіліўшыся, каб агледзець яго, я асцярожна зняла з яго маску. Да майго здзіўлення, пад чорнай маскай хаваўся зусім не мой сябар, а Шэрлак Холмс! Куля трапіла яму ў левае плячо — усяго на некалькі цаляў ніжэй, і яна пранізала б яго сэрца. Ён ляжаў, задыхаючыся, заціскаючы рану, з якой багата цякла кроў.
  
  Ён быў апрануты ў той жа касцюм тарэадора, які я бачыла на Чарльза, дапоўнены чырвоным поясам і скуранымі ботамі. Я магла бачыць, што на адлегласці і ў цемры яго лёгка можна было прыняць за Чарльза. Абодва былі высокімі, черноволосыми і аднолькава хударлявага целаскладу, і хоць Холмс быў жилистым і мускулистее, пры святле месяца і на адлегласці ста ярдаў або больш такіх адрозненняў было не разглядзець. Ён памяняўся месцамі з Чарльзам, і мы з Эванджелиной былі ашуканы гэтым.
  
  Холмс глыбока, перарывіста ўздыхнуў і паспрабаваў загаварыць.
  
  "Шшш", - сказаў я. “Побереги сілы. Я павярнуўся да свайго сяржанту, які моцна трымаў якая выгінаецца Эванджэлін, заламаўшы ёй рукі за спіну. “ Пірс, хлопец, дуй у свісток!
  
  Пірс выглядаў прыгнечаным. “ Гэта— гэта ў кішэні майго касцюма, сэр.
  
  "О, дзеля Бога", - прамармытала я. Але гэта было няважна — на гукі стральбы да нас на дапамогу прыбег мой рэзервовы атрад у форме. Некалькі заўсёднікаў вечарынкі таксама брылі па сцежцы да возера, знаходзячыся ў рознай ступені ап'янення.
  
  "Дапамажыце!" Я закрычаў. “Сюды! Хто-небудзь, дапамажыце мне адвезці яго ў бальніцу". Хоць я спрабаваў спыніць крывацёк, накласці паляць было немагчыма, і кроў прасочвалася на зямлю вакол нас. Холмс распачаў яшчэ адну адважную спробу загаварыць.
  
  “ Чарльз... ён у бяспекі?
  
  "Я ў парадку, дзякуй".
  
  Я павярнуўся і ўбачыў Чарльза, які стаяў побач з намі, цяпер апранутага ў касцюм Холмса.
  
  “ І я павінен падзякаваць за гэта цябе.
  
  "Не—зусім—разлічваў..." прамармытаў Холмс; і затым ён страціў прытомнасць.
  
  Сяржант Пірс і двое паліцыянтаў у форме асцярожна паднялі яго і панеслі да дому. Я бачыў, што яго траўма, пры належным лячэнні, не павінна быць небяспечнай для жыцця, і я быў удзячны за гэта.
  
  Я звярнуў сваю ўвагу на Эванджэлін, якую трымалі ў кайданках двое мужчын у форме. Я ледзь мог глядзець на яе. Я быў у здзіўленні, не разумеючы, як яна — з усіх людзей — магла так паступіць.
  
  “ Чаму, Эві? - Спытаў я. Я не чакаў адказу, але павінен быў спытаць.
  
  Яе чорныя вочы, якія я так любіў, цяпер былі цвёрдымі, як кавалкі вугалю.
  
  Яна з нянавісцю паглядзела на свайго брата. "Усё сваё жыццё я пражыла ў яго цені", - прашыпела яна, яе цела напружыўся ад лютасці. “Чарльз ходзіць у лепшую школу, Чарльз спадчыну бізнэс, Чарльз атрымлівае дом. І чаму? Таму што я другі дзіця і жанчына! Усё сваё жыццё я адчуваў сябе грамадзянінам другога гатунку, закінутым чалавекам, якія жывуць з ласкі іншых людзей! А потым я павінен сядзець і глядзець, як ён дазваляе спадчыне выцякаць скрозь пальцы, таму што ён нікуды не варты такой бізнэсмэн! Гэта было апошняй кропляй — я больш не мог гэтага выносіць!"
  
  “ Але — я збіраўся ажаніцца на табе! Я б падтрымаў цябе.
  
  "На зарплату паліцэйскага!" Яна практычна выплевывала гэтыя словы, яе голас цадзілася пагардай. “У доміку на беразе Байю. Што б гэта была за жыццё? Сама рыхтую і прыбіраюся — не, дзякуй! Я была прызначана для лепшага!"
  
  Мой голас дрыжаў, калі я задала пытанне, які, як я ўжо тады ведала, быў недарэчным.
  
  “ Значыць, ты ніколі не любіў мяне?
  
  Яна паглядзела на мяне так, нібы ацэньвала конь, перш чым вырашыць, купляць яе ці не.
  
  “ Каджун-паўкроўка, чые продкі блукалі па зямлі, як многія цыганы, — ледзь лепш жабракоў! Я Латиль — я паходжу са старажытнага, высакароднага роду! Як я мог калі-небудзь палюбіць каго-то накшталт цябе?"
  
  "Бярыце яе," прамармытала я, адварочваючыся, " і зачыніце яе. Чарльз паклаў руку мне на плячо, але суцешыць мяне было немагчыма — маё сэрца было перапоўнена горыччу і здрадай. Я павольна цягнуўся да хаты ў тумане, ледзь усведамляючы, што мяне акружае.
  
  Я дрэнна памятаю, як прайшлі наступныя некалькі гадзін. Я памятаю, што Чарльз быў там, і я памятаю, як сядзела на тэрасе і піла тое, што ён мне даў — нейкі бурбон, я мяркую. Калі да мяне трохі вярнулася самавалоданне, я адправіўся ў бальніцу, каб даведацца, як справы ў Холмса.
  
  Я знайшоў яго, як ён сядзеў на сваім ложку з белай павязкай на плячы.
  
  "Добры дзень, капітан", - сказаў ён, калі я ўвайшоў у яго пакой. Яго голас быў слабым, але ён, здавалася, быў напагатове.
  
  "Як ты сябе адчуваеш?" Спытала я, сядаючы побач з яго ложкам.
  
  "Я чакаў чаго-то лепшага, чым вы ёсць", - суха заўважыў ён. "Я вельмі шкадую, што гэта, павінна быць, стала для вас шокам".
  
  Я пакруціў галавой. “ На самой справе гэта не ваша віна, містэр Холмс. Я быў уведзены ў зман, але не вамі. Але аднаго я не разумею: замест таго, каб пакінуць мяне ў няведаньні, чаму ты раней не распавёў мне, што адбываецца?
  
  “ Мой дарагі капітан Брассо, як вы думаеце, ці паверылі б вы мне, калі б я сказаў вам, што ваша нявеста, жанчына, якую вы любілі больш за ўсё на святле, была неадступнага забойцам?
  
  
  
  Я вагаўся, калі мяне ўразіла поўнае ўсведамленне яе злачынстваў.
  
  "Няма", - сказаў я нарэшце. "На самой справе, я, верагодна, выклікаў бы цябе на дуэль, каб абараніць яе гонар".
  
  “ І хіба вы не папярэдзілі б яе таксама аб тым, што я падазраю яе, і не распавялі б ёй аб сваіх непачцівых абвінавачваннях?
  
  "Вядома".
  
  “ Тады вы разумееце, у якім цяжкім становішчы я апынуўся. Як гэта ні сумна, было важна трымаць вас у няведаньні як мага даўжэй.
  
  Я павінен быў прызнаць, што ён меў рацыю. Толькі прамое, неабвержны доказ пераканала б мяне ў тым, што Эванджелина — мой каштоўны анёл — магла жадаць зла каму заўгодна, не кажучы ўжо аб уласным браце. Нават тады гэта было падобна на дурны сон, кашмарны сон, ад якога я неўзабаве прачнуся з палёгкай, выявіўшы, што ўсё гэта быў усяго толькі сон.
  
  “ Калі вы ўпершыню пачалі падазраваць яе? - Спытаў я.
  
  “Дзіўнае знікненне хатняй коткі, тое, што адбылося як раз у той час, калі захварэў ваш сябар, паказвала на пэўную верагоднасць атручвання. У Англіі мы лічым яд традыцыйна жаночым спосабам збавення ад людзей ".
  
  Я кіўнуў. “Так, тут усё так жа. Я проста не мог уявіць Эванджэлін..."
  
  “Затым, калі котка аказалася мёртвай, я быў цалкам упэўнены, што гэта быў яд, а таксама што гэта быў хто—небудзь з дамачадцаў. Я падумаў пра Эстме, старой служанкі, але матыў для яе здаваўся малаверагодным. Чаму, напрыклад, яна забіла Чарльза, а не яго сястру?
  
  Я ўздыхнуў. “ Цяпер усё гэта здаецца такім лагічным, але тады я не змог бы...
  
  Холмс паклаў руку мне на плячо. "Вядома, вы не маглі; хто б на вашым месцы зрабіў гэта?"
  
  “ Значыць, гэта Эванджелина пайшла да мадам Селесте, каб паспрабаваць прымусіць яе накласці праклён на Чарльза?
  
  “ І, у адваротным выпадку, купіць у яе трохі яду— Але бедная мадам Селеста была прынцыповай жанчынай, і яна не пацярпела нічога падобнага.
  
  “ Таму яна прыйшла папярэдзіць мяне.
  
  “ Так, і тым самым яна вырашыла свой лёс. Якім-то чынам твая нявеста даведалася, што Селеста прыходзіла да цябе, і вырашыла прымусіць яе замаўчаць, пакуль уся гісторыя не выплыла вонкі.
  
  Я пакруціў галавой. “ Бедная Селеста. Я адчуваю сябе адказным за яе смерць. Калі б толькі я мог...
  
  
  
  “Мой дарагі капітан, калі ласка, не вінаваціце сябе. Мінулае раструшчыць вас, калі вы працягнеце зацыклівацца на ім".
  
  Я паглядзела на яго сур'ёзнае, праніклівае твар і кіўнула. “Вельмі добра. Я паспрабую зрабіць, як ты кажаш, але гэта можа заняць некаторы час..."
  
  "У рэшце рэшт," працягнуў ён, " я і тут вінаваты. Я не мог прадбачыць, на што здольная міс Латиль. Я ніколі не думаў, што яна так бязьлітасна заб'е бедную мадам Селесту ... Мяркую, мы ніколі не даведаемся, як ёй удалося здабыць яд, " задуменна дадаў ён.
  
  Я чмыхнула. “ Упэўненая, гэта было няцяжка — у рэшце рэшт, гэта Новы Арлеан. Тут можна купіць усё, што захочаш. Калі ты дакладна даведаўся, што гэта была Эві?
  
  “ Калі я ўбачыў пабітае акно.
  
  “Так, я памятаю, ты вывучаў фіранку. Што ты там убачыў, што цябе так зацікавіла?"
  
  "Як я ўжо згадваў у той час, гэта было тое, чаго я не бачыў".
  
  "І што ж гэта было?"
  
  “Шкло. Камень, кінуты з вуліцы, трапіў бы ў акно з такой сілай, што шкло разляцелася б дашчэнту, і некалькі аскепкаў непазбежна затрымаліся б у парцьера. Але ў фіранкі наогул не было ніякіх аскепкаў — толькі некалькі былі раскіданыя па падлозе, як быццам іх туды паклалі. Я думаю, што яна разбіла акно знутры, а затым раскідаў трохі шкла па падлозе, каб стварыць ўражанне, што яно было разбіта звонку. У кустах каля дома было некалькі аскепкаў, што таксама пацвердзіла маю тэорыю — калі б камень сапраўды быў кінуты, колькасць шкла ўнутры дома было б нашмат больш. У той момант я зразумеў, што ўвесь інцыдэнт быў инсценирован — і, хутчэй за ўсё, чалавекам, які яго "выявіў".
  
  “ Значыць, Эванджелина падкінула камень і запіску, каб збіць нас з панталыку, пусціць падазрэнне на Мафію — Чорную Руку?
  
  Ён кіўнуў. “ Выкрут магла б нават спрацаваць, будзь яна асцярожней. Таму я прыдумаў гэтую маленькую шарады на вечарыне, каб прывабіць яе ў пастку — так бы мовіць, прымусіць дзейнічаць.
  
  "Я не ведаю, што сказаць, містэр Холмс", - сказаў я нарэшце. "Я адчуваю сябе ... прысаромлены, я мяркую, што я мог быць настолькі аслеплены каханнем..."
  
  "Вы не першы мужчына, на якога так моцна паўплывалі так званыя прадстаўніцы слабага полу", - суха адказаў ён. "Ці ведаеце вы, напрыклад, аб шлюбных звычках багамола?"
  
  
  
  Я павінен быў прызнацца, што гэтая частка таямніцы да гэтага часу не належала ад мяне.
  
  “Самка ініцыюе сэкс, адрываючы самцу галаву. Фактычна, самец багамола не можа спарвацца, пакуль яго галава прымацаваная да цела. Гэта заўсёды дзівіла мяне як важная паралель з чалавечым вопытам ".
  
  Я маўчаў, пакуль ён закуривал цыгарэту, пстрычкай даслаўшы запалку ў смеццевы кошык. Якая праходзіла міма, медсястра — невысокая, каржакаватая бландынка з выпуклай папкоў — шырокімі крокамі падышла да Холмсу і выхапіла ў яго цыгарэту.
  
  "Тут забаронена паліць, сэр!" - усклікнула яна. "Асабліва не для чалавека ў стане вашым!" - дадала яна, кінуўшы змрочны погляд на яго медыцынскую карту.
  
  “ Што яна мела на ўвазе? - Спытаў я, калі яна пайшла.
  
  Холмс паціснуў плячыма. “О, здаецца, у мяне што—то накшталт ліхаманкі - па-відаць, суправаджаецца сухім кашлем. Без сумневу, гэта таму, што я так нязвыклы да вашага клімату. Усё роўна, яны даюць мне хінін або што-то ў гэтым родзе, але ... Ну, ты ж ведаеш прафесію лекара. Ён уздыхнуў. “ Хоць, па-мойму, гэта сапраўды занадта цяжка - не мець права паліць.
  
  Я адчуў палёгку ад таго, што мне паставілі дыягназ па сімптомах, якія я назіраў раней, хоць я і не сказаў яму пра гэта; ён здаваўся досыць раздражнёны з-за таго, што яму адмовілі ў яго каштоўнай тытуні. Аднак яго паводзіны, безумоўна, узмацніла намёкі доктара Ватсана на поўнае абыякавасць Холмса да ўласнага здароўя.
  
  "Я павінен аддаць належнае тваёй былой нявесце", - працягнуў ён. “Яна небяспечны праціўнік - і рознабаковы, які выкарыстоўвае любыя сродкі для дасягнення сваіх мэтаў — яд, панажоўшчыну, стральбу. Яна звярталася да апошняга, толькі калі па-сапраўднаму ў роспачы. Думаю, яна ведала, што я раскусіў яе. Ён паківаў галавой. "Пры ўсім маім пакоры, я павінен прызнаць, што не чакаў, што яна звернецца да перастрэлцы, і ўжо дакладна не быў гатовы да таго, што яна апынецца такім добрым стралком!"
  
  “ Але чаму яна была на возеры роўна ў поўнач? - Спытаў я.
  
  "О, гэта было вельмі проста ўладкована", - адказаў ён, працягваючы мне скамячаную запіску.
  
  
  
  Сустрэнемся ля возера ў поўнач. Я ведаю твой сакрэт.
  
  
  
  “ Я паклала ў сумачку, якую яна ўзяла з сабой на баль, ведаючы, што рана ці позна яна выдаліцца прыпудрыцца носік. Калі б яна была не вінаватая, яна б паказала гэта вам — той факт, што яна схавала гэта, даў мне зразумець, што я меў рацыю. Пасля гэтага было нескладана памяняцца касцюмамі са сваёй сяброўкай і з'явіцца на возеры, каб яна прыняла мяне за свайго брата, і, я спадзяваўся, паказаць ёй сваю руку, што яна і зрабіла ".
  
  “ Значыць, яна думала, што запіску напісаў Чарльз?
  
  “Я не думаю, што яна ведала, хто напісаў запіску, але яна павінна была гэта высветліць. Калі яна ўбачыла мяне, думаючы, што я Чарльз, яна моцна пралічылася і паспрабавала ліквідаваць яго раз і назаўсёды — верагодна, спадзеючыся падставіць таго, хто напісаў гэтую запіску. Вельмі знаходлівая жанчына. Шкада, што ў яе спрэс адсутнічае маральнае пачуццё.
  
  Я паглядзеў на яго, злёгку ашаломлены яго шчырасцю. “ Вы дакладна не саромеецеся ў выразах, містэр Холмс.
  
  Ён прыпадняў брыво. “Ці ёсць для гэтага якая-небудзь прычына? Ці Не лепш табе ведаць, чаго ты так цудам пазбег?"
  
  Я ўздыхнула. "Не ведаю, гэта памяншае боль прама цяпер, але, мяркую, калі-небудзь я буду ўдзячная".
  
  "Я наўрад ці чакаю, што ты адчуеш падзяку", - адказаў ён, моршчачыся і змяняючы становішча ў ложку.
  
  “ Можа быць, зрабіць ін'екцыю морфія— - выказаў здагадку я, але ён паківаў галавой.
  
  “У мяне ўсё яшчэ ёсць праца, якую трэба зрабіць. Я не магу дазволіць сабе ўпадаць у ступар любога роду — мне трэба, каб мае разумовыя здольнасці цалкам функцыянавалі ".
  
  
  
  
  
  Пасля падзей той ночы я вырашыў ўзяць невялікі адпачынак. Мяне мучыў адзіны пытанне: як я мог не ўбачыць Эванджэлін такой, якой яна была на самай справе? Гэта было пытанне, які я буду задаваць сабе зноў і зноў у бліжэйшыя месяцы. Маска, якую яна насіла, ляскат мяне разам з яе прыгажосцю, і я быў яе асуджаным рабом, яе пешкай — пакуль не разгарнуліся падзеі той жудаснай ночы, які разьбіў майго залатога ідала дашчэнту, пакінуўшы мяне збітым з панталыку і спустошаным.
  
  Чарльзу таксама патрабавалася змена абстаноўкі, і ён адправіўся ў Францыю, каб пабадзяцца па землях сваіх продкаў у Правансе. Суд над Эванджелиной прыйшоў і скончыўся; мы з Холмсам абодва давалі паказанні, як і сяржант Пірс, але ў выніку быў адменены выснову. Я нават не прысутнічаў у судзе на абвяшчэнні прысуду, але на наступны дзень прачытаў пра гэта ў газетах. Холмс застаўся ў Новым Арлеане, каб заняцца справай, па якім прыехаў сюды, хоць я яго амаль не бачыў. У асноўным я сядзеў у сваёй хаціне, граў на гітары і глядзеў на пратоку.
  
  Некалькі тыдняў праз я прачытаў у газетах, што прэзідэнт Харысан прызначыў грашовую кампенсацыю ўсім сем'ям забітых зняволеных падчас самасуду натоўпу ў турме, які рушыў за працэсам па справе аб забойстве Хеннесси. Праз некалькі дзён пасля гэтага я атрымаў тэлеграму.
  
  
  БІЗНЕС ПАСПЯХОВА ЗАВЕРШАНЫ — ВЯРТАЮСЯ Ў ЛОНДАН. З ПАВАГАЙ ДА ВАС І МІСТЭРУ ЛАТИЛЛЕ.
  
  
  Яно было падпісана Дж. П. Алтамонтом.
  
  Я не сумняваўся, што "грамадскім дзеячам", на якога працаваў Холмс, быў не хто іншы, як сам прэзідэнт Харысан, і што яго праца заключалася ў расследаванні выпадкаў лінчаваньне. Я не вініл прэзідэнта — аб'ектыўнае, бесстаронняе расследаванне з боку Паліцэйскага кіравання Новага Арлеана было б немагчыма — на самай справе, я ўяўляў, што ні адна амерыканская паліцыя не змагла б выканаць гэтую працу. Магчыма, людзі Пінкертон маглі б гэта зрабіць, але навошта прыцягваць іх, калі да вашых паслуг Шэрлак Холмс?
  
  Я акуратна паклала тэлеграму на камода, каб не забыцца паказаць яе Чарльзу, калі ён вернецца, і выйшла на ганак, адкуль адкрываўся від на пратоку. Гэта быў мяккі, ласкавы дзень: цвыркуны перадавалі адзін аднаму свае таямнічыя паслання, жабы-пискуны пікнулі, жабы-быкі зарычали і сглотнули, а мірыяды іншых насельнікаў пратокі пачалі сваю вячэрнюю серэнаду.
  
  Эванджелина. Імя ўсплыло ў мяне ў галаве. Дзе—то была іншая Эванджелина, добрая і праўдзівая — гераічная дзяўчына з легенды, - але гэта была не мая Эванджелина. Не, мая была істотай ганарлівым і гарачым, але не з-за любові, а з-за багацця, становішча і ўсяго таго, чаго, на яе думку, яна заслугоўвала. І мэтанакіравана пераследуючы гэтыя мэты, яна ледзь не знішчыла ўсіх, хто быў ёй бліжэй за ўсё.
  
  Але поспех і сацыяльны статус - гэта блукаючыя агеньчыкі, тонкія і испаряющиеся, як балотны газ, які падымаецца і раствараецца летнім вечарам, калі над пратокай апускаюцца змярканне. У рэшце рэшт, усё гэта знікае, як ранішні туман над ракой, згарэлы ад дзённага спёкі. Вечная толькі каханне. Толькі яна здольная супрацьстаяць негатыўным, разбуральным сілам, якія абвальваюцца на ўсіх нас — хвароб, нягод, старасці і смерці. Толькі любоў можа падняцца над цягам часу і вызваліць наш дух з гэтай часовай турмы.
  
  Хацеў бы я сказаць гэта Эванджелине, але гэта не тое, што адзін чалавек можа перадаць іншаму. Па-сапраўднаму важныя ўрокі жыцця засвойваюцца толькі адным спосабам — у адзіночку і з асабістымі пакутамі. Яны ніколі не даюцца лёгка, але аднойчы засвоеныя, яны становяцца тваімі назаўжды. Эванджелина была за межамі разумення гэтых рэчаў — яна была складзена ў турму ўласнага дызайну. Хоць гэта азначала пакінуць частку сябе ззаду, я павінен быў адпусціць яе, адпусціць, каб яна калі-небудзь стала не больш чым успамінам, як напаўзабытая мелодыя, якая ў адзін выдатны дзень гучыць у цябе ў галаве, а на наступны знікае, каб ніколі не вярнуцца.
  
  Я сядзеў, назіраючы, як дзень павольна пераходзіць у змярканне, затым у змярканне. Паветра ўсё яшчэ вісеў над пратокай, ноч была насычана дажджом, які, верагодна, хутка пральецца, паколькі паветра стаў занадта цяжкім, каб утрымліваць дажджавыя кроплі, і, нарэшце, выпусціў іх, каб яны мякка апусціліся над горадам, змываючы дзённую сажу і курава. Пойдуць дажджы, добрыя ачышчальныя дажджы, выносячы з сабой густ граху і смутку, нянавісці і прыніжэння, страху і вар'яцтва. І з прыходам ранішняга святла ўсё пачнецца спачатку, новае пачатак для нашага клапатлівага, але адважнага горада. Я уладкаваўся ў сваім крэсле ў чаканні надыходзячага світання.
  
  OceanofPDF.com
  
  Прыгода зніклага дэтэктыва
  
  Гэры Ловизи
  
  Вось дзіўная гісторыя для цябе, шаноўны чытач, якая, магчыма, з'яўляецца самым фантастычным прыгодай за ўсю кар'еру Шэрлака Холмса. Я пакінуў яго для нашчадкаў, схаваў разам з маімі асаблівымі паперамі ў Cox & Co., каб выявіць у будучыні і паступіць з ім так, як палічаць патрэбным мае нашчадкі. Вось абставіны гэтай гісторыі ў тым выглядзе, у якім я пачуў іх з вуснаў самога Холмса ...
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Aвы ведаеце, Ватсан, маё вяртанне ў Лондан пасля падзей у Рейхенбахского вадаспаду адбылося не ў 1894 годзе, як вы напісалі ў сваім пацешным справаздачы аб справе Марана для папулярнай прэсы. Цяпер я распавяду вам рэальную гісторыю аб тым, што адбылося ў тыя зніклыя гады, калі вы і ўвесь свет лічылі мяне мёртвым.
  
  Гэта было падчас падзей у Райхенбахе. Марыярці быў мёртвы, знішчаны лютай моцай Рейхенбахского вадаспаду. Я бачыў, як яго цела разбілася аб зазубраныя скалы ўнізе. Я бачыў, як яго галава была разбіта пра тыя ж самыя камяні. Затым я невытлумачальным чынам страціў раўнавагу, падхоплены, без сумневу, нейкім дзіўным раптоўным парывам ветру, які прымусіў мяне абрынуцца ў таямнічы вір кружащегося туману ўнізе. Я трапіў у халодную і напружаную атмасферу, зусім непадобны ні на што, што я калі-небудзь адчуваў раней. Маё падзенне, здавалася, адбывалася паэтапна, павольна, хістка, нават млява. Я наогул не мог гэтага зразумець. Гэта было ў вышэйшай ступені ненатуральнае справа, і яно зусім не было падобна на тое, як Прафесар сустрэў сваю своечасовую скон усяго некалькі хвілін таму. Маё падзенне насіла некалькі трансцэндэнтны характар. Магчыма, яно было нават цудоўным, паколькі было вельмі незвычайным і, здавалася, супярэчыла таму, што я ведаю пра нашых законах фізікі і гравітацыі.
  
  Тая апошняя сустрэча з Марыярці і атрыманая ў выніку траўма прывялі да доўгага акрыяння. Калі б не добрая дапамога ізаляванай пары горцаў, я, напэўна, перайшоў бы з каматознага стану ў смяротнае. Як бы тое ні было, я правёў шмат часу ў стане перадсмяротнага сну, згубіўшыся ў миазмах думак, мой розум гуляў са мной злыя жарты, мучылі кашмары мой мозг, нават калі маё цела ляжала нерухома і моўчкі, ведучы, па-відаць, поўнае расліннае існаванне.
  
  Праз некаторы час я выйшаў з комы і, паступова прыходзячы ў сябе, у рэшце рэшт адчуў сябе дастаткова добра, каб дапытаць сваіх швейцарскіх ратавальнікаў. Як вы можаце сабе ўявіць, у мяне было шмат пытанняў. Ганс і Герда былі просты фермерскай парай, у якіх быў невялікі ўчастак зямлі ніжэй Интерлакена. Яны распавялі мне пра тое, як Ганс знайшоў мяне на дне самотнага рова, па-відаць, адной. Спачатку ён падумаў, што я проста сплю, але неўзабаве выявіў, што я знаходжуся ва ўладзе нейкага задуменнага стану, і пасля таго, як ён паклікаў Герду, муж і жонка адвялі мяне ў сваю маленькую каюту, каб паклапаціцца пра мяне.
  
  Прыйшоўшы ў прытомнасць, я выявіў, што моцна схуднеў і быў надзвычай слабы. Трохі прыйшоўшы ў сябе, я з вялікай цікавасцю выслухаў гісторыю Ганса і Герды. Я не стаў распавядаць ім ні пра Марыярці, ні аб маёй мітусні на ўступе каля Грэйт-Фоллс. Гэта, здавалася б, з недарэчным тым фактам, што некалькі нязначных удараў, якія я атрымаў, былі занадта нязначнымі для таго, хто перажыў такое моцнае падзенне. Гэта не мела сэнсу, і гэта было ўсяго толькі пачаткам серыі інцыдэнтаў і дзеянняў, якія ў той час мелі для мяне мала сэнсу. Але да канца гэтага дзіўнага апавядання ўсё будзе растлумачана.
  
  На самай справе, даволі рана я пачаў верыць, што тут можа хавацца больш значная таямніца, чым здаецца на першы погляд. Бачыце, сапраўды гэтак жа, як Марыярці сустрэў сваю смерць, скокнуўшы з вадаспаду — і я ўласнымі вачыма бачыў, як ён сустрэў сваю гібель, перш чым я сам кінуўся ўніз, — я таксама павінен быў загінуць ад свайго ўласнага неверагоднага падзення. Аднак было што-то ў гэтым тумане, у ветры, магчыма, у розных паветраных плынях і ўзыходзячых патоках? Я не ведаю напэўна, але што-то выратавала мяне і, па-відаць, з вялікай пяшчотай апусціла на сакавітую зялёную лужок на дне рова, дзе пазней мяне знайшоў Ганс.
  
  У мяне наогул няма гэтаму тлумачэння. Я не магу растлумачыць адсутнасць траўмаў або сваё каматозны стан. Я не чалавек навукі, за выключэннем таго, што тычыцца крымінальных элементаў. Магчыма, мой сябар, паважаны прафесар Чэленджэр, зрабіў бы з гэтага нешта большае. Дастаткова сказаць, што я быў задаволены вынікамі сітуацыі, якая склалася. Марыярці быў мёртвы, а я быў жывы.
  
  Перш чым я пакінуў раён ніжэй Интерлакена, я спытаў сваіх добрых гаспадароў, не памятаюць яны ці тыя, хто жыве ў суседняй вёсцы, каго хто-небудзь шукаў. Я таксама спытаўся ў іх, не прапаў без вестак які-небудзь турыст або паступалі паведамленні аб тым, што хто-то загінуў у выніку няшчаснага выпадку ў вадаспаду. Ганс і Герда сказалі мне, што ім нічога падобнага невядома, але калі я сказаў Гансу папытаць у вёсцы, ён вярнуўся з сапраўды цікавымі навінамі. Хоць па мне, па-відаць, наогул не сумавалі, падобна на тое, што ангелец, магчыма, які знаходзіўся ў той час у адпачынку, на самай справе загінуў, спускаючыся з вадаспаду ў той самы дзень, калі я спускаўся сам. Мне сказалі, што цела было забрана і пахавана на мясцовых могілках прыезджым з Лондана.
  
  Я ўздыхнуў з палёгкай. Без сумневу, Марыярці. Мне толькі здалося дзіўным, што вы, добры Ватсан, ці мой брат Майкрофт, да гэтага часу не знайшлі мяне.
  
  Некалькі месяцаў праз, развітваючыся з Гансам і Гердай, я вырашыў забраніраваць на некалькі дзён невялікую пакой у гатэлі ў ніжняй вёсцы. Гэта было надзейнае маленькае мястэчка, адна з тых ажыўленых альпійскіх прадышак, і я пачаў адчуваць сябе больш сугучным свеце, ад якога я так доўга быў адчужаны пасля сваёй траўмы. Ганс і Герда, ўвасабленне прыстойнасці і шчодрасці, вялі адасобленае жыццё ў адасобленым месцы. Цяпер я вярнуўся ў вёску, сярод людзей і дзейнасці, і пачаў вяртацца да сябе ранейшаму. Ды бо мне нават удалося знайсці ангельскую газету, каб быць у курсе падзей у свеце і вяртацца дадому. Гэта быў нумар лонданскай "Таймс", і я пачаў нядбайна яго праглядаць.
  
  Было прыемна зноў адчуць у руках "Таймс", адчуць пах газетнай паперы, ўбачыць добра запамінальныя буйныя літары загалоўкаў і мноства вузкіх калонак дробнага і шчыльна набітага тэксту для розных навін з усяго свету.
  
  Тым не менш, адна нататка пад вокладкай прыцягнула маю ўвагу, як ніякая іншая ў маім жыцці. Я прачытаў яе з узрушэннем і трывогай. Жах, які я адчуў, трывога і замяшанне былі такімі, якіх я ніколі раней не адчуваў. У мяне закружылася галава, падкошваліся калені, сэрца шалёна калацілася. Я прачытаў гэта яшчэ раз, вельмі ўважліва. Паведамленне было даволі простым і будзённым:
  
  
  Брытанскі манарх, кароль Альберт Крысціян Эдвард Віктар, былы герцаг Кларенс і Эйвондейл і унук памерлай каралевы Вікторыі, завітае гонар пасвячэння ў рыцары містэру Джэймсу Марыярці. Добра вядомы і паважаны прафесар матэматыкі, які раней працаваў у адным з нашых самых прэстыжных універсітэтаў, з'яўляецца аўтарам розных вядомых навуковых прац, у тым ліку "Дынаміка астэроіда", якая была добра прынята ў акадэмічных колах. Яго ўшаноўваюць за неацэнную службу кароне. Цырымонія адбудзецца 24-й красавіцкі дзень 1892 года ад Раства Хрыстова, у Букінгемскім палацы.
  
  
  Я падумаў, што гэта, павінна быць, нейкая дзіўная жарт ці нават памылка друку, або, магчыма, я раптам сышоў з розуму з-за траўмы. Вікторыя мёртвая? Эдзі, новы кароль! Чаму, хіба ў цёмных колах не хадзілі чуткі, што ён знаходзіцца пад падазрэннем у забойствах Патрашыцеля? Але тым больш, Марыярці, жывы! Гэта было жахліва! Я бачыў, як ён паміраў! Яго цела было пахавана. Цяпер, калі верыць гэтай навіны, ён быў не толькі жывы, але і атрымаў рыцарскае званне! Гэта было недарэчна, абуральна, і навіна зрынула мяне ў поўнае здзіўленне, збянтэжанасць і разгубленасць. Тым не менш, гэта дало мне шмат ежы для разважанняў, і гэта была ежа, якая не заставалася без увагі.
  
  Я адразу ж ўважліва прачытаў гэтую газету ад пачатку да канца. Гэта быў страшэнны вопыт. Здавалася, што галоўная праблема заключалася ў тым, што ўвесь свет, які я ведаў усю сваю жыццё, незваротна і неспасціжна сышоў з розуму. Усё было перавернута з ног на галаву і няправільна!
  
  Такім чынам, вось сёе-тое з таго, што я запазычыў са свайго прачытання гэтага адзінага выпуску. Наша Милостивое Вялікасць каралева Вікторыя, фактычна, была мёртвая, як і яе сын Эдуард. Я знайшоў артыкул, у якой гаварылася аб Следчым судзе, які нядаўна прызнаў іх смерць у выніку дарожнай аварыі ад любых прычын, акрамя натуральных, хоць, па-відаць, хадзіла мноства чутак і пытанняў аб тым, што гэта зусім не было няшчасным выпадкам! Ускрыццё каралеўскіх асоб не праводзілася. Трывожны паварот падзей пры абставінах, якія склаліся. У іншых галінах на мяне абрынуліся навіны, і яны былі самымі несообразными з фактамі, якія я ведаў. Адным з самых дзіўных было тое, што ваенная дыктатура ўзяла пад свой кантроль Злучаныя Штаты і што паўстала пагроза выхаду пяці заходніх штатаў са складу Саюза. Здавалася, што гэта зноў грамадзянская вайна. Расея была ў роспачы, урад Францыі апала, а аб'яднаная Германія раптам паўстала з попелу Прусіі Бісмарка і, здавалася, рыхтавалася да сусветнай вайне.
  
  Было і яшчэ сёе-тое, але я не буду стамляць вас падрабязнасцямі многіх, здавалася б, трывіяльных рэчаў, якія самі па сабе здаваліся нязначнымі, але для майго наметанного вочы і гістарычных ведаў былі не менш трывожнымі і фантастычнымі самім сваім існаваннем.
  
  Што-то вельмі вялікая і далёкае адбывалася па ўсім свеце. Усё было вельмі няправільна. Я не мог гэтага зразумець, але калі б я не ведаў лепш, то быў бы вымушаны прызнаць, што гэта мог быць нейкі злавесны змова, прыведзены ў дзеянне Марыярці. Фантастычная думка, несумненна, і зусім неабгрунтаваная, паколькі ён быў мёртвы. Тым не менш, хоць логіка падказвала мне, што гэта праўда, мая інтуіцыя казала мне іншае. Вы ведаеце, я рэдка прыслухоўваюся да эмоцыям; пры маёй працы ім нельга давяраць. Тым не менш, адзін пытанне не даваў мне спакою. У той газеце гаварылася, што Марыярці жывы. Як гэта магло быць? Як Марыярці мог быць жывы — і быў прысвечаны ў рыцары, — калі я ведаў, што ён мёртвы?
  
  Раптам мяне пранізала халоднае думка — ці мог гэта быць хто-то зусім іншы, хто ўпаў з вадаспаду? Хто-то, замаскіраваны пад Марыярці? Нават абдумваючы гэтую думку, я разумеў, што гэта проста немагчыма, тым не менш нейкае расследаванне здавалася апраўданым.
  
  Цяпер я ведаў, што павінен знайсці гэтую магілу тут, у вёсцы, і вызначыць, што знаходзіцца ўнутры.
  
  
  
  
  
  Наступная ноч была хмарнай і бязмесячнай - альпійская версія тых вечароў, якія вы, магчыма, памятаеце, шмат гадоў таму ахутвалі верасовыя пусткі вакол Баскервіль-Холу змрочным цемрай. Гэта быў ідэальны вечар для таго цёмнага справы, якое ў мяне было ў тую ноч з маім заклятым ворагам, які зараз, падобна, пераследваў мяне да смерці, як пераследваў пры жыцці.
  
  Я заручыўся дапамогай добрага Ганса у маім начным расследаванні, распавёўшы яму роўна столькі, каб ён зразумеў, як важна для мяне было ўбачыць цела ў гэтым труне. Ён быў некалькі занепакоены падобнай дзейнасцю, але пагадзіўся дапамагчы, калі я ясна даў зразумець, што гэта важна для мяне.
  
  Цяпер я павінен быў быць упэўнены, што ў труне Марыярці знаходзіцца яго цела!
  
  
  
  
  
  Было ўжо за поўнач, і вёска была шчыльна зацягнутая на вечар, калі мы з Гансам выслізнулі праз заднюю дзверы маёй маленькай гасцініцы, і ён павёў мяне на маленькае могілках на ўскраіне вёскі.
  
  Мы ціха прайшлі праз разьбу драўляную арку і апынуліся на невялікі агароджанай тэрыторыі з пахаваннямі, увянчанымі помнікамі і статуямі з каменя і дрэва. У рэшце рэшт Ганс прывёў мяне да адной такой адзінокай магіле ў адасобленым месцы. Знак уяўляў сабой просты драўляны крыж, надпіс на якім Ганс пераклаў для мяне.
  
  "Тут напісана: 'Ангелец, памёр у траўні 1891 года", " прашаптаў ён, Ганс.
  
  Я кіўнуў. Я ўважліва агледзеўся вакол. Нікога не было. Усё было ціха і залагоджана. Мы з Гансам пачалі капаць.
  
  Я не магу выказаць вам хваляванне, якое ахапіла мяне, калі мая рыдлёўка тырчала ў цвёрдую, халодную зямлю і нарэшце натыкнулася на вечка хваёвага скрыні, у якім знаходзілася тое, што я шукаў.
  
  Наступіў момант ісціны. Мы з Гансам хутка прыбралі рэшткі бруду, каб адкрыць вечка простага драўлянага труны. Ганс паглядзеў на мяне, і я кіўнуў, затым ён пачаў адкрываць труну ломам.
  
  З гучным скрыгатам іржавых цвікоў вечка нарэшце адвалілася, і мы ўбачылі, што перад намі ляжыць высокая мужчынскае цела, загорнутае ў саваны. Я жэстам адаслаў Ганса. Я хутка апусціўся на калені перад трупам. Спрытна зняў саван, пакуль не змог цалкам разгледзець твар.
  
  На скуры асобы назіралася некаторы раскладанне і натуральная актыўнасць паразітаў, але халодны клімат гарантаваў, што іх засталося больш чым дастаткова, каб я мог зрабіць цалкам пэўны выснову. Я застыў ад здзіўлення і некаторага страху, кроў застыла ў мяне ў жылах, таму што асоба, на якое я цяпер глядзеў, было зусім не тварам прафесара Джэймса Марыярці. Гэта было твар Шэрлака Холмса! Гэта было маё ўласнае твар!
  
  Ганс спытаў мяне, ці ўсё ў парадку. Ён сказаў, што я ўсё роўна выглядаю. Ганс не стаў пільна разглядаць твар трупа, у той час як я не мог адвесці ад яго вачэй. Можаце сабе ўявіць маю рэакцыю. Я наогул не ведаў, што з усім гэтым рабіць. Спачатку я падумаў, што гэта нейкі розыгрыш. У рэшце рэшт, я быў тут і жывы, ці не так?
  
  Вы ведаеце мае метады, а я ніколі не будую тэорый, пакуль не атрымаю ўсе факты. Я казаў гэта зноў і зноў, што раскрыццё спраў — гэта пытанне ліквідацыі немагчымага, і тады ўсё, што застаецца, якім бы неверагодным яно ні было, павінна быць праўдай. Я адчуваў, што тое, што я назіраў, стварала наступствы, якія неўзабаве правераць гэтую максіму да самай мяжы. Бачыце, гэты труп перада мной быў маўклівым сведкам праўды аб гэтым дзіўным падзеі, і я пакляўся, што ён раскажа мне ўсё, што ведае, перш чым скончыцца гэтая цёмная ноч.
  
  "Ганс," загадаў я. “ Паднясі ліхтар бліжэй, я павінен агледзець цела.
  
  Затым я пачаў тое, што можна апісаць толькі як вельмі метадычны і дэталёвы ператрус трупа, каб выключыць усе здагадкі да тых часоў, пакуль я не дабяруся да праўды ў гэтым пытанні.
  
  Тое, што я выявіў, было яшчэ больш дзіўным і шакавальным, чым усё, што вы маглі б калі-небудзь выкласці ў сваіх невялікіх справаздачах аб маіх справах для папулярнай прэсы. Перш за ўсё, труп належаў сапраўднаму чалавеку, а не якой-небудзь статуі або манекену. Мяркуючы па ўсім, мужчына сустрэў сваю смерць дзе-то на працягу мінулага года. У выніку падзення ў яго былі моцныя ўдары і некалькі зламаных костак, на якія я адразу звярнуў увагу. Аднак у вышэйшай ступені мяне зацікавілі яго фізічныя характарыстыкі. Труп быў майго ўзросту, майго росту, майго вагі, насіў маю вопратку і меў дакладную знешнасць па ўсіх параметрах. Я быў узрушаны і устрывожаны. Залішне казаць, што агляд цела быў настолькі дэталёвым, наколькі гэта было магчыма, пры святле ліхтара, які так настойліва трымаў мой верны Ганс. І чым больш я глядзеў, тым больш прыходзіў да адной высновы. Гэта быў я! Сумневаў не было. Я нават агледзеў падэшву правай ногі трупа. Там я знайшоў шнар, дакладная копія якога была на маёй правай назе. Я набыў яго яшчэ маленькім хлопчыкам. Ніхто, акрамя Майкрофта і мяне, не ведаў пра гэта. Кажу вам, гэта было звышнатуральна. Труп быў не проста кім-то, хто быў падобны на мяне ці быў загримирован пад мяне. Гэта была не нейкая копія, а арыгінал. Я глядзеў на мёртвае цела Шэрлака Холмса!
  
  Гэта было адкрыццё, якое перавярнула мой свет у многіх адносінах. Яно дазволіла, нават запатрабавала, каб у маіх думках цяпер паўстала мноства пытанняў, якія я да гэтага часу ігнараваў. Несумненна, што-то таямнічае напаткала мяне ў Рейхенбахе. Гэты туман, маё падзенне, кома - цяпер гэта пачало набываць нейкі сэнс. Але што, уласна, гэта прадвяшчала? Што-то дзіўнае, без сумневу, магчыма, звышнатуральнае. Сама думка пра гэта мяне моцна здзівіла.
  
  Хоць я быў збянтэжаны гэтым адкрыццём і паднятымі ім пытаннямі, мне прыйшлося адкласці іх у бок. Усё, што я цяпер ведаў, напэўна, было такое: паколькі Марыярці, па-відаць, жывы, я павінен неадкладна вярнуцца дадому, у Лондан.
  
  Бо я быў упэўнены, што ўсе, каго я там ведаў, былі ў вялікай небяспецы. Свет, які я ведаў, больш не існаваў, і нейкім чынам я апынуўся ў новым свеце, або іншым, магчыма альтэрнатыўным. Тут, у Рейхенбахе, я памёр, у той час як Марыярці нейкім чынам выжыў і быў вольны будаваць свае планы.
  
  Цяпер я баялася за Майкрофта.
  
  Я баяўся за вас, Ватсан.
  
  Я баяўся за Англію, імперыю, увесь свет.
  
  
  
  
  
  Цягнік-катэр даставіў мяне на вакзал Вікторыя ў цэнтры Лондана, як заўсёды, па раскладзе. Я заўважыла знаёмае будынак, але цяпер яно было задрапировано чорнымі паясамі і сцягамі ў знак жалобы і ў памяць аб нашай дарагой памерлай каралевы. Гэта было змрочнае вяртанне дадому.
  
  Я быў переодет ў старога марака. Я ведаў, што лепш за ўсё будзе, так бы мовіць, атрымаць уяўленне аб мясцовасці, а затым вызначыцца з планам дзеянняў, перш чым я абвяшчу аб сваім прысутнасці.
  
  Шчыра кажучы, у той момант я не быў упэўнены, што рабіць. Упершыню ў жыцці я быў не ў сабе, але я ведаў, што ў маім свеце або мірах ёсць адзін надзейны якар, і гэта былі вы, добры Ватсан, і нашы пакоі ў доме 221B. Такім чынам, я накіраваўся на Бэйкер-стрыт, відавочна, пажылы марак на пенсіі, трохі нападпітку і перажываў цяжкія часы. Апошняя частка маёй маскіроўкі была праўдзівей, чым я хацеў бы прызнаць.
  
  У поле зроку з'явілася Бэйкер-стрыт, якая здавалася такой жа, як заўсёды, але калі я наблізіўся да будынка, у якім размяшчаўся 221B, маё сэрца ўпала, і мяне ахапіла роспач. Будынак было зачынена і тут забітыя дошкамі. Аказалася, што моцны пажар знішчыў усе будынак шмат месяцаў таму.
  
  Я падбег да нашага дому і з недаверам паглядзеў на заколоченное будынак, затым на людзей, якія праходзяць міма па вуліцы, адчайна шукаючы прыязнае або пазнавальная асоба. Місіс Хадсон, Білі, Уиггинс, хто заўгодна!
  
  "Добры чалавек!" Я крыкнуў суседу. "Ці можаце вы распавесці мне, што здарылася з гэтым домам і людзьмі, якія тут жылі?"
  
  "Так, тата", - адказаў ён, сумна ківаючы галавой. "Няма чаго сказаць, вялікі пажар у мінулым годзе, сапраўдны ганьба".
  
  “ А што з доктарам? - Выпаліў я.
  
  “О, доктар? Доктар з'ехаў, ніхто не ведае куды. Лэдзі, якой належаў дом, як я чуў, жыве з сястрой у Кенте ".
  
  Я ўздыхнуў з палёгкай. Па крайняй меры, вы і місіс Хадсон былі жывыя. Але дзе?
  
  “ А што наконт містэра Шэрлака Холмса? - Спытаў я з вялікім хваляваннем, чым меркаваў.
  
  “ Так, дэтэктыў? Памёр у мінулым годзе. Кажу вам, гэта разбіла беднаму доктару сэрца.
  
  Я кіўнула, адчуваючы сябе так, нібы знаходжуся ў сне. Або ў кашмарным сне. Гэтага проста не магло быць. Я кінула апошні позірк на пакоі, якія мы так доўга дзялілі ў больш шчаслівыя дні, і працягнула свой шлях.
  
  Баюся, што ў клубе "Дыяген" я атрымаў яшчэ горшыя навіны. Пасля Бэйкер-стрыт, я адразу ж злавіў кеб і накіраваўся на Пэл-Мэлл. Там я ўвайшоў у гэты шаноўнае ўстанова, куды дапускаўся толькі ў Пакой для наведвальнікаў, дзе ливрейный дварэцкі паведаміў мне, што містэр Майкрофт Холмс больш не з'яўляецца членам клуба "Дыяген".
  
  "Чаму гэта?" Спытаў я, усё яшчэ пераапрануты старым адстаўным мараком.
  
  Дварэцкі зірнуў на мяне з відавочным раздражненнем з-за таго, што яго папрасілі растлумачыць падобныя рэчы аднаго з ніжэйшых класаў, але затым паціснуў плячыма і дадаў: "Я чуў, што ён быў забіты ў траўні мінулага года, неўзабаве пасля таго, як яго знакаміты брат памёр на адпачынку ў Швейцарыі".
  
  "Забіты," прашаптала я. “ О, Майкрофт, цяпер я разумею...
  
  "Сэр?" пацікавіўся дварэцкі.
  
  "Нічога", - адказаў я. "Я зараз пайду".
  
  
  
  
  
  На вуліцы перад клубам "Дыяген" я застыў, ашаломлены, здавалася, што ўсё страчана. Майкрофт, мой брат, мёртвы? Забіты? Забіты, без сумневу, паслугачамі Марыярці неўзабаве пасля таго, як прафесар вярнуўся ў Лондан з Рейхенбаха. Свет ў роспачы, у той час як Марыярці з тых часоў атрымаў рыцарскае званне і цяпер быў сэрам Джэймсам! Я запрацівіўся нахабства усяго гэтага.
  
  Цяпер я ведаў, Ватсан, што я павінен знайсці вас, і, магчыма, разам мы змаглі б што-то зрабіць з гэтым самым дзіўным і катастрафічных паваротам падзей. Я спрабаваў знайсці вас у звычайных месцах, у бальніцы Сэнт-Бартс, у вашым офісе на вуліцы Святой Ганны, нават на вашай старой палкавы базе. Вас ніхто не бачыў некалькі месяцаў. Хтосьці расказаў мне сумную гісторыю пра тое, як у цябе былі цяжкія часы, што ты цяжка ўспрыняў вестку аб маёй смерці, што ты пачаў піць. Я быў узрушаны. На самай справе, уражаны. Гэта было зусім не падобна на цябе, стары, - наогул злоўжываць спіртным. Дазволіць сабе настолькі прывязацца да выпіўкі, як мне казалі, было для мяне зусім неспасціжна. Спачатку я наогул у гэта не паверыў. Аднак чуткі, якія я чуў у час сваіх падарожжаў, распавядалі мне пра некалі ганарлівай доктара медыцыны, які глыбока пагрузіўся ў сумніўны камфорт, забяспечваны бутэлькай.
  
  І таму спатрэбілася змяніць тактыку, і я пачаў шукаць вас у тых самых ўбогіх установах, якія наведваюць жыхары нашага вялікага горада, якія імкнуцца ўтапіць мінулае і сваё ўласнае месца ў ім у выпіўкі.
  
  Кажу вам, апрануты як няўдалае старая соль сямі мораў, я змог даволі добра ўпісацца ў кампанію тых, хто часта наведваў падобныя ўстановы, і даведацца шмат цікавых прынадных кавалачкаў, пакуль высочваў вас. Самым трывожным з якіх з'яўляецца тое, што простыя людзі вераць, што добрая каралева Вікторыя была забітая, а злачынства ўтоена. Людзі ненавідзяць караля Эдзі, яны клапатлівыя і напалоханыя. Многія лічаць, што ён імкнецца аднавіць манархію ў яе поўным магутнасьці і што неўзабаве ён распусціць парламент і запатрабуе адстаўкі і скасавання пасады прэм'ер-міністра. Гэта, вядома, неверагодна, і я адношу гэтыя чуткі да забабонам простага народа і малаадукаваных класаў. І ўсё ж яны цвёрда вераць у гэта, я магу вам сказаць. Цёмная заслона, здаецца, апусцілася на наш горад — цёмная заслона, я б трымаў заклад, пад назвай Мориатрия.
  
  Але спачатку пра галоўнае. Я павінен быў знайсці вас, Ватсан, і ў гэтай самай эфектыўнай маскіроўцы ўсяго толькі днём пазней я наткнуўся на "Пеўня і варону", заняпалы Іст-эндский паб. Там я ўбачыў відовішча, якога, як я думаў, ніколі ў жыцці не ўбачу. Там я ўбачыў знаёмую постаць, якая сядзела за адзінокім столікам, ссутулившуюся і, відавочна, страцілую свядомасць ад занадта вялікай колькасці выпітага.
  
  Я асцярожна падышоў і штурхнуў цябе локцем, каб абудзіць.
  
  
  
  Ты падняў раздражнёны погляд, твае вочы пачырванелі ад выпіўкі, і раўнуў: “Рухайся далей! Рухайся далей! Хіба ты не бачыш, што я хачу, каб мяне пакінулі ў спакоі ў маім няшчасце!"
  
  Маё сэрца разрывалася, калі я бачыў цябе такім, стары сябар, грубым і растрепанным, з затуманенымі вачыма і няшчасным. Усяго толькі безнадзейны п'яніца. Вам наўрад ці давялося б горш, калі б вы докурили трубку з опіюмам.
  
  Я сеў насупраць цябе і агледзеў цябе. Ты моцна змянілася за час маёй адсутнасці, прычым у горшы бок. Ты выглядала жудасна, але я спадзяваўся, што ванна, галенне і добрая ежа нічога не зменяць.
  
  “Бармэн! Бармэн!" Я замовіў. "Прынясіце нам кафейнік вашага крепчайшего кавы!"
  
  "Так, прыяцель, зараз падымуся", - адказаў бармэн.
  
  Затым твая галава адарвалася ад стальніцы, і ты распачала гераічную спробу сфакусаваць погляд праз маленькі столік, каб убачыць, хто я такі.
  
  Вядома, я быў переодет, і вы мяне не пазналі.
  
  “Прэч! Пакінь мяне ў спакоі!" - раўнуў ты. Затым твая галава ўпала назад на стол, ледзь прыходзячы ў прытомнасць.
  
  Бармэн прынёс кафейнік з дымлівых кавы. Я наліў вялікую кубак і паставіў яе перад табой.
  
  "Пі," загадаў я.
  
  Ты зноў паглядзела на мяне, вылаялася і пацягнуўся, каб схапіць гэтую бутэльку віскі, што стаяла на стале, якую я тут жа разбіў на падлогу на тузін аскепкаў.
  
  “Гэй! Што за...?"
  
  “ Піце каву, Ватсан! - Цвёрда сказаў я. “ Вы патрэбныя мне цвярозым і ў здаровым розуме.
  
  Што ж, гэта прыцягнула вашу ўвагу. Ваша галава адарвалася ад рук, і вы яшчэ раз зірнулі на старую соль перад сабой. Твая галава ківалася ад занадта вялікай колькасці выпітага, але ты утрымліваў свой погляд дастаткова доўга, каб разглядзець мяне наскрозь.
  
  "Холмс?" - прашапталі вы ціхім спалоханым уздыхам. “ Ці можа гэта быць?
  
  "Так, добры Ватсан, гэта я, але сочыце за маёй маскіроўкай, я пакуль не хачу, каб мяне знайшлі", - сказаў я.
  
  "Але ... але ты мёртвы?" ты запнуўся.
  
  "Яшчэ не зусім", - паспрабаваў я цябе супакоіць.
  
  "Тады ты, павінна быць, нейкая галюцынацыя?"
  
  “ Ватсан, у самай справе! - Рэзка адказаў я.
  
  Затым твае вочы пашырыліся, як сподкі, і слабая ўсмешка з'явілася на тваіх патрэсканых вуснах. З тваіх вачэй пацяклі слёзы.
  
  "Холмс," прашапталі вы, "Холмс".
  
  "Тсссссс!" Я папярэдзіў.
  
  "Так, я разумею".
  
  Я знайшоў вас, мой добры Ватсан, мой якар у гэтым свеце!
  
  
  
  
  
  Пасля паўтузіна кубкаў моцнага, але брутальнага напою бармэна ваша паводзіны і душэўны стан паступова вярнуліся да таго, што я ведаю і люблю.
  
  “ Холмс! Я не магу ў гэта паверыць!
  
  “ Гавары цішэй, мой сябар. Нам абодвум выгадна, што некаторыя людзі працягваюць лічыць мяне мёртвым. Кліч мяне ... Сигерсон.
  
  Вы кіўнулі, паспрабавалі растлумачыць свой розум і, нарэшце, спыталі: “Але ты жывы. Такім чынам, скажы мне, што адбылося?"
  
  Я ўсміхнуўся: "Гэта тое, што я спадзяваўся, што ты зможаш мне сказаць?"
  
  Ты доўга маўчаў, задумаўшыся. Затым сказаў: “Так, шмат што адбылося з тых часоў, як ты з'ехаў. Але як гэта можа быць? Ты мёртвы! Што адбылося ў Швейцарыі?"
  
  “Відавочна, я цалкам жывы, Ватсан. Тым не менш, гэта прыгода я раскажу вам цалкам як-небудзь у іншы раз. Прама зараз вы павінны адказаць мне на адно пытанне".
  
  "Што заўгодна".
  
  “Ватсан, па некаторых стандартам мяне не было доўга, але, вядома, недастаткова доўга, каб у свеце адбыліся такія фантастычныя падзеі. У Лондане ".
  
  "Я так разумею, вы бывалі ў 221Б?" - сарамліва спытала ты.
  
  “ Сапраўды, тое, што ад яго засталося.
  
  "Значыць, ты бачыў..."
  
  “ Я бачыў наступствы пажару. Я таксама ведаю аб забойстве Майкрофта.
  
  "Мне вельмі шкада".
  
  Некаторы час мы маўчалі.
  
  - А цяпер, Ватсан, "папрасіў я," скажыце мне праўду. Што тут адбывалася, пакуль мяне не было?
  
  Ты супакоіла руку, калі зрабіла яшчэ адзін заспакаяльны глыток гарачай кавы. “Гэта жудасна. Каралева мёртвая, новы кароль, Эдзі, юрлівы распуста. Вы б чулі, якія пра яго ходзяць чуткі; калі хаця б палова з іх праўдзівая, то ён пачвара.
  
  Я кіўнуў.
  
  
  
  Затым ты асцярожна агледзеўся і прашаптаў мне: “Будзь асцярожны. У караля паўсюль агенты. Агенты тайнай паліцыі".
  
  "Праўда?" Гэта была навіна. Гэта вызначана нацягвала Марыярці.
  
  Затым вы спалохана прашапталі: "Англія, увесь свет, мы, здаецца, знаходзімся ва ўладзе нейкай жудаснай дылемы, і я баюся, да чаго ўсё гэта можа прывесці".
  
  "Марыярці - крыніца гэтай канкрэтнай дылемы", - сказаў я ціхім голасам. “З маім адсутнасцю і меркаванай смерцю ніхто не мог супрацьстаяць яму або яго планам. Пасля забойства Майкрофта наш вораг быў прадстаўлены сваім самым адважным і выдасканаленым планах. Відавочна, у яго гэта нядрэнна атрымлівалася, прычым у сусветным маштабе ".
  
  “ Што ты хочаш, каб я зрабіў? ... Сигерсон?
  
  “ Ваш рэвальвер ўсё яшчэ пры вас, Ватсан?
  
  "Вядома", - адказалі вы, приободрившись ад перспектывы актыўных дзеянняў.
  
  "Дзе ты цяпер жывеш?" - Спытаў я.
  
  - У мяне ёсць маленькая пакойчык у "Свисте і стук", у чатырох кварталах адсюль.
  
  “Добра, ідзі да сябе ў пакой і адпачні. Сустрэнемся там заўтра", - сказаў я. "І, Ватсан, заставайся цвярозым".
  
  "Табе не трэба турбавацца пра мяне цяпер, бачыць цябе тут і жывым - адзінае сапраўднае лекі для майго хворага і змучанага духу".
  
  “ Стары добры Ватсан, разам мы разгадалі гэтую галаваломку.
  
  
  
  
  
  Сустрэча з табой зноў, стары сябар, шмат у чым ажывіла мой ўпаў дух, але тое, што я ўбачыў, да якога стану ты запаў ад выпіўкі, не толькі засмуціла мяне, але і здзівіла. Гэта таксама прымусіла мяне задумацца. Гэта сапраўды было зусім не падобна на цябе.
  
  На самай справе, цяпер мне здавалася, што было шмат падзей, нават улічваючы неабмежаваную дзейнасць Марыярці, якія не сыходзіліся. Майкрофт мёртвы? Забіты? Як толькі я адышоў ад шоку, чым больш я думаў пра гэта, тым больш гэта здавалася цалкам немагчымым. Нашы пакоі ў 221B згарэлі і былі забітыя? Што ж, гэта быў шок, але гэта заўсёды было рэальнай магчымасцю. Чаго не было магчымым, так гэта таго, што я, відавочна, быў адначасова жывы і мёртвы. Затым была смерць каралевы, гэта было забойства? Прысвячэнне Марыярці ў рыцары, беспарадкі ў Амерыцы і іншых месцах. Маё цела ў труне Марыярці! Усе самыя недарэчныя падзеі, наколькі я ведаў, адбываліся ў маім свеце.
  
  Гэта проста не сыходзілася. Усё тое, аб чым я згадаў, ніколі не магло адбыцца ў тым свеце, які я ведаў. Што-то было не так, і я баюся, што вы таксама ўдзельнічаеце ў гэтым, Ватсан, яшчэ адзін доказ тэзісу, які я неахвотна вынес на абмеркаванне ў якасці магчымага тлумачэння гэтых дзіўных падзей. Да гэтага моманту я не хацеў сур'ёзна згадваць свой тэзіс у гэтым апавяданні. Бачыце, я вас ведаю. Я ведаю, што чалавек, якога я ведаю, ні за што не стаў бы безнадзейным п'яніцам. Не ў маім свеце. Такім чынам, вы не той чалавек, якога я ведаю. Можа, вы і Ватсан, але вы не мой Ватсан. Вы ... іншы Ватсан. І такім чынам, з доказамі ў выглядзе майго цела ў магіле і жывога Марыярці, я павінен быць іншым Холмсам!
  
  Вынікаючы гэтым развагам, я зразумеў, што Марыярці таксама не быў маім Марыярці. Я таксама ведаў, што павінен праяўляць крайнюю асцярожнасць. Мне было пра што падумаць. Гэта, безумоўна, станавілася сапраўднай трехтрубной праблемай.
  
  Калі мы з табой сустрэліся на наступную раніцу ў тваёй пакоі, ты выглядаў нашмат лепш, і я патлумачыў цябе вялікую частку гэтага. Я выклаў табе сваю тэорыю. Я дадаў: “Цяпер я веру, што маё падзенне скрозь туман у Райхенбахе якім-то чынам перанесла мяне ў іншы свет. Ваш свет. Свет, які амаль ідэнтычны таму, які я ведаю, але з рэзкімі адрозненнямі ".
  
  Спачатку ваш адказ быў цалкам чаканым. “Гэта здаецца абсурдным, Холмс, і зусім неверагодна неверагодным. Я ўпэўнены, што пахаваў менавіта ваша цела".
  
  - Не маё цела, а іншае. Кажу вам, нейкім чынам я трапіў у ваш свет, які аддзелены ад майго ўласнага. Калі вы не верыце ў гэта, Ватсан, па меншай меры, паверце, што такое магчыма. Бо як вы растлумачыце, што я тут, перад вамі?
  
  Ты абдумаў гэта, ведаючы, што я стаўлюся да гэтага сур'ёзна. Я мог бачыць, што нават калі ты не зусім паверыў у маю фантастычную гісторыю, ты хацеў у яе паверыць.
  
  "Тым не менш, стары сябар, калі ты исключаешь немагчымае, усё, што застаецца, якім бы неверагодным яно ні было, павінна быць праўдай", - сказаў я. “Я тлумачу вам, што паколькі ваш і мой светы знаходзяцца ў адным і тым жа месцы, гэта немагчыма. Гэтага не можа быць. Такім чынам, гэтыя светы існуюць асобна".
  
  “Я не ведаю, Холмс. Па праўдзе кажучы, я бачыў і чуў шмат дзіўных рэчаў падчас маёй службы ў медыцынскай сферы і падчас маёй вайсковай службы ў Афганістане і на Далёкім Усходзе. Гэта, аднак, проста неверагодна ".
  
  “Так, гэта так, але простая неверагоднасць не адмяняе сутнасці справы. У Райхенбахе адбылося нешта дзіўнае. Мы з Марыярці пабіліся. У тваім свеце і маім. У маім ён упаў і памёр. У тваім, я ўпаў і памёр. У той жа час у маім свеце, я праваліўся ў туман, але не памёр, замест гэтага я нейкім чынам быў перанесены сюды, у ваш свет. У паралельным свеце або альтэрнатыўным Чэленджэр, несумненна, змог бы растлумачыць гэта лепш, чым 1. Павінна быць, таму, калі я эксгумировал цела ангельца, які загінуў у Райхенбахе, гэта быў не Марыярці, якім гэта павінна было быць — такім, якім яно было павінна быць, калі б я быў у сваім уласным свеце. Гэта быў я сам! Кажу вам, я быў шакаваны ў той час, але я ведаў, што гэта быў вельмі важны факт. Гэта было маё цела ў труне! Па ўсіх разліках і логіцы рэчаў, яно павінна было належаць Марыярці! Гэта быў ключ, які накіраваў мяне на гэты шлях і выклікаў мноства дзіўных пытанняў. Наступныя падзеі толькі прымусілі мяне больш сур'ёзна паставіцца да гэтага тэзіса", - сказаў на заканчэнне я.
  
  “ Я нават не ведаю, што сказаць.
  
  "Тады нічога не кажы, але падумай пра гэта", - я працягнуў. “Якім бы ні быў фантастычным мой тэзіс, ён павінен быць праўдзівым. Як бы неверагодна гэта ні гучала, гэта адзінае, што адпавядае ўсім фактах. Глазурай на торце была сустрэча з табой, даўніна. Убачыўшы, да якой глыбіні ты ўпаў пасля маёй 'смерць', я ўсвядоміў адзін просты, але неабвержны факт. Хоць вы, несумненна, мой добры сябар, Джон Х. Уотсан, вы не можаце быць тым Джонам Х. Уотсанам, якога я ведаў столькі гадоў. Адсюль вынікае, што гэты свет таксама не той свет, які я ведаў столькі гадоў. Такім чынам, я тут чужынец, які заблудзіўся, захраснуў у твой свет".
  
  “ Холмс, але калі тое, што вы кажаце, праўда, тады...
  
  “Так, Шэрлак Холмс сапраўды памёр у Рейхенбахе. Гэта было яго цела, якое я бачыў, гэта было яго цела, якое вы бачылі — і дазвольце мне сказаць вам, памылкі быць не можа - гэта быў труп Шэрлака Холмса. Ваш Шэрлак Холмс".
  
  Наступіла доўгае маўчанне.
  
  Ты кіўнула ў знак канчатковага згоды, і я заўважыў, як глыбокая смутак зноў пракралася ў твае рысы. Нарэшце, ты рашуча паглядзела на мяне і нават выціснула слабую ўсмешку.
  
  “Вы двайнік майго ўласнага Ватсана, ці я вашага Холмса, калі хочаце. Цяпер гэта не мае вялікага значэння, пакуль мы разумеем гэта і што гэта значыць. Взбодрись, яшчэ не ўсё страчана. На самай справе, зусім наадварот. Напрыклад, я лічу, што тваё захапленне п'янствам, магчыма, сапраўды пайшло нам на карысць, паколькі гэта, безумоўна, выратавала табе жыццё.
  
  "Якім чынам?" вы спыталі.
  
  
  
  “ Прасцей кажучы, Марыярці устрымаўся ад сваёй помсты вам, паколькі я ўпэўнены, што ён атрымліваў асалоду ад вашым самаразбурэннем. Гэта адпавядала б яго перакручанага эга і пачуцця справядлівасці, і гэта выратавала цябе ад яго паслугачоў. І вось цяпер мы тут, абодва жывыя, і ані не патрапаныя.
  
  "Што ж, Холмс, прыемна бачыць вас зноў, адкуль бы вы ні былі", - сказалі вы, адлюстраваўшы лагодную ўсмешку.
  
  “Добры чалавек, Ватсан. Падобна на тое, гульня зноў у разгары. І назва гэтай канкрэтнай гульні - Марыярці. Цяпер я прымаю той факт, што гэта не мой свет, і мне тут не месца. Больш за ўсё на свеце я хачу знайсці спосаб, каб вярнуцца ў свой уласны свет. Але, па-першае, я не магу з чыстым сумленнем пакінуць гэты свет на волю лёсу з выпушчаным на волю Марыярці, не зрабіўшы нічога, каб утаймаваць або спыніць яго. Ты са мной?"
  
  “ Вы ж ведаеце, што гэта так, Холмс.
  
  “Такім чынам, зараз мы павінны вызначыць, у чым заключаецца гульня Марыярці. Гэта тое, што мы павінны спытаць сябе, бо толькі тады мы зможам перашкодзіць гэтым планам і прыцягнуць яго да адказнасці", - сказаў я.
  
  "Яшчэ адно злачынства?" вы выказалі здагадку.
  
  “ Не проста злачынства. Цяпер гэта ўжо за гранню, калі сачыць за тым, што пішуць у папулярнай прэсе. Я кожны дзень вывучаю газеты. Гэта даволі дзіўна. Сусветная мітусня, а на гарызонце маячыць нешта горшае, паказвае на нейкі велізарны які кантралюе фактар. Гэта можа быць толькі Марыярці. Я сапраўды павінен сказаць, што Марыярці вашага свету нашмат зацямніў Марыярці майго ўласнага па сваёй смеласці і сваім дасягненням.
  
  “ Ну, я ўжо дакладна ніколі не чакаў, што вы зробіце яму камплімент, Холмс.
  
  “А чаму б і не? Ён шмат чаго дамогся за кароткі час. Баюся, што ў нас і так шмат працы".
  
  "Гэта, безумоўна, гучыць менавіта так". Затым ты кінуў на мяне рашучы погляд і сказаў: "Я гатовы дапамагчы табе ўсім, чым змагу".
  
  "Брава!" Затым я дадаў: “Але тут мы павінны быць асцярожныя. Мы з Марыярці, падобна, звязаны якім-небудзь чынам, які я пакуль не магу зразумець, але гэта звязана з тым, як я сюды трапіў. Я павінен быць упэўнены, што ўсё, што я зраблю, каб спыніць яго, не перашкодзіць мне вярнуцца ў свой уласны свет.
  
  “ Я не разумею, Холмс.
  
  "Дастаткова проста", - адказаў я. “Мы з Марыярці звязаныя, простае забойства можа перашкодзіць яго планам, але я баюся, што гэта можа навекі пакінуць мяне тут. Так не пойдзе. Баюся, калі я заб'ю яго, то вельмі спецыфічным спосабам. Магчыма, я павінен якім-небудзь чынам выцягнуць яго на апошнюю сустрэчу.
  
  "Тады што ж нам рабіць?"
  
  "Спачатку ў мяне ёсць для цябе невялікае даручэнне", - сказаў я.
  
  Неўзабаве пасля гэтага вы адправіліся ў Скотленд-Ярд, а я сеў і напісаў ліст таямнічага госця з Далёкага Усходу, які, як мне паведамілі ў газетах, нядаўна прыбыў у Лондан.
  
  
  
  
  
  З жудаснай трывогай я выслухаў навіны аб вашым вяртанні з Скотленд-Ярда праз дзве гадзіны. Вы выглядалі змрочным і неахвотна размаўлялі, і мне давялося крыху нецярпліва падказаць вам.
  
  “Ну, выкладвай! А што з Лестрейдом і Грегсон?" Сказаў я. Мы сядзелі ў тваёй маленькай пакоі ў Іст-Эндзе. Гэта была бледная замена нашым раскошным апартаментам ў 22IB, але сыдзе і так. "Вы бачылі іх і папрасілі прыехаць сюды?"
  
  Што ж, вы, відавочна, былі вельмі засмучаныя тым, што даведаліся. У мяне было дрэннае прадчуванне з нагоды ўсяго гэтага справы, мяркуючы па вашаму ўвазе.
  
  "Ватсан?" Я падказаў. "З вамі ўсё ў парадку?"
  
  "Холмс," вы адказалі, " я ніколі не бачыў ні Лестрейда, ні Грегсона. Іх не было ў Скотленд-Ярдзе. Калі я навёў даведкі, мне сказалі, што іх абодвух звольнілі".
  
  "Звольнены!" Я выпаліў, здзіўленне паўплывала нават на маё звычайнае паводзіны.
  
  “ Так, новая адміністрацыя, Холмс...
  
  - Што за новая адміністрацыя? Я пачаў хадзіць па маленькай пакоі, марачы аб сваёй трубцы або хоць бы іголкі з какаінам.
  
  “Ці бачыце, я навёў пэўныя даведкі, вельмі асцярожна, ніколі не згадваючы ні ваш, ні майго імя. Гэта неспасціжна! Яго Вялікасць кароль прызначыў новага камісара Скотленд-Ярда. Спачатку я даведаўся, што новы чалавек быў героем вайны, вайсковым афіцэрам у адстаўцы, нават буйным паляўнічым на дзічыну, і я падумаў ...
  
  “ Так, ну, а цяпер выкладвайце, Ватсан!
  
  "... але няма, мне сказалі, што яго завуць ... Палкоўнік Себасцьян Моран".
  
  Мне давялося сесці. "Моран?" - Прашаптаў я. “ У гэтым, напэўна, ёсць рука Марыярці.
  
  
  
  “Становіцца толькі горш. Моран ператрэслі ўвесь Ярд, ён звольніў Лестрейда, Грегсона і іншых, з кім у вас былі добрыя адносіны на працягу многіх гадоў. Я чуў, што ён пашырае штат агентаў тайнай паліцыі і надзяляе іх асаблівымі паўнамоцтвамі. Баюся, ён асудзіў Ярд ".
  
  "Сапраўды, цяпер воўк, напэўна, ахоўвае куратнік, і я баюся за добрых людзей нашага прыгожага Лондана".
  
  Больш сказаць было асабліва няма чаго. Доўгі час мы маўчалі, задумаўшыся.
  
  “ Што вы хочаце, каб я зрабіў, Холмс?
  
  “Я разыщу Лестрейда і Грегсона. Цяпер, калі яны беспрацоўныя, яны павінны быць дома. Спачатку я паспрабую звязацца з Лестрейдом", - сказаў я. Затым я ўручыў вам канверт, у якім знаходзілася ліст, напісанае мной ўсяго гадзіну назад. “Вы павінны асабіста ўручыць гэта пасланне нашаму паважанаму замежнаму госцю. Ён знаходзіцца ў нумары 600 Гранд-гатэля, і я хачу, каб вы дачакаліся яго адказу ".
  
  Вы кіўнулі і з сумневам паглядзелі на канверт і дзіўнае імя, напісанае на ім, спытаўшы: “Тубтен Гьяцо, Акіян мудрасці? Што гэта значыць, Холмс?"
  
  “ Дастаўце гэта, Ватсан, а потым сустрэнемся тут ўвечары.
  
  
  
  
  
  У інспектара Джайлз Лестрейда была маленькая кватэрка на Грэйт-Рэсел-стрыт. Я дабіраўся туды па вуліцах Лондана. Я працягваў насіць сваю маскіроўку: сівую бараду, рэдзенькі парык з сівымі пасмамі, аб'ёмны касцюм, з-за якога здавалася, што я набраў пяцьдзесят фунтаў лішняга вагі. Па сутнасці, я быў старым адстаўным мараком, знававшим лепшыя дні. Я ішоў няцвёрдай хадой. Ніхто на вуліцы не падыходзіў да мяне і не звяртаў на мяне ніякай увагі, як я і хацеў. Я асцярожна прабіраўся з тваёй малюсенькай пакойчыкі ў Іст-Эндзе ў цэнтр Лондана і наваколлі Грэйт-Рэсел-стрыт.
  
  Вялікі Лондан, здавалася, зусім не змяніўся з таго часу, як мяне не было, па меншай меры, вонкава. Аднак пад усімі выдатнымі будынкамі і скульптурамі, ажыўленымі натоўпамі і рухам двуколок, а таксама мітуснёй жыцця вялікага горада я з вялікім хваляваннем заўважыў тыя маленькія і трывожныя прадметы, якія складалі тую цёмную заслону, якая, як я адчуваў, ахутала горад.
  
  Хоць істотных зменаў не адбылося, у людзей з'явілася новая подласць, і я мог бачыць страх у іх вачах. Я ніколі раней не бачыў такога ў добрых людзей Лондана. Вядома, людзі займаліся сваімі паўсядзённымі справамі, як і заўсёды; але больш чым калі-небудзь яны рабілі гэта, не звяртаючы ўвагі ні на каго вакол. Падобна коней з набадрамі, яны не размаўлялі з незнаёмцамі, яны ніколі не глядзелі ў вочы іншым. А паліцыя і констебли — што ж, я бачыў, што цяпер людзі баяліся іх так, як ніколі раней, — і яшчэ больш дэтэктываў Скотленд-Ярда ў цывільным. Як вы сказалі, Ватсан, яны, па-відаць, былі арганізаваны ў нейкую форму тайнай паліцыі.
  
  Я бачыў усё гэта ўласнымі вачыма, калі гуляў па вуліцах Лондана. Цяпер паліцыя ў любы час выводзіць людзей з вуліц для допыту, калі ёсць падазрэнне, што яны зрабілі якое-то негатыўнае заўвагу ў адрас караля. Я чуў, што некаторыя з іх не вяртаюцца. Лонданскі Таўэр быў зноў адкрыты і выкарыстоўваецца для асаблівага тыпу зняволеных — так званых ворагаў кароны. Мне сказалі, што падзямелля пад Тауэром запоўненыя зламыснікамі, якія былі заключаны ў турму за палітычныя злачынствы супраць кароны без прад'яўлення абвінавачванняў і якога-небудзь судовага разбору. Тое, чаго наша Добрая каралева Вікторыя ніколі б не ўхваліла за ўсе гады свайго праўлення нашым суверэнам. Наш новы кароль, падобна, імкнецца да пашырэння паўнамоцтваў манархіі. Паколькі Марыярці з'яўляецца дарадцам за тронам, падобна, што ён і кароль Эдзі пачынаюць праграму, якая задушыць нашу нацыю. Я баюся, да чаго гэта ў канчатковым выніку прывядзе.
  
  Яшчэ адна навіна, якую я пачуў сёння, падарожнічаючы па горадзе: у Гайд-парку адбудзецца мітынг з патрабаваньнем высьветліць незадаволенасць народа манархіяй. Падобна на тое, гэта можа стаць пачаткам масавых грамадзянскіх беспарадкаў у нашым горадзе. Я быў поўны рашучасці наведаць гэты мітынг пазней у той жа дзень і сваімі вачыма ўбачыць, якая сітуацыя ў тым ці іншым Лондане, часткай якога я цяпер апынуўся.
  
  Тым часам, дабраўшыся да кватэры Лестрейда на Грэйт-Рэсел-стрыт, я са здзіўленнем убачыў у акно, што былы інспектар Скотленд-Ярда ўжо ўладкаваўся з наведвальнікам. Я ўсміхнуўся сваёй поспеху, калі заўважыў, што яго госцем быў не хто іншы, як інспектар Тобіас Гресгон, таксама былы супрацоўнік Скотленд-Ярда. Тут, сапраўды, была магчымасць, так бы мовіць, забіць двух зайцоў адным стрэлам.
  
  Я зноў паспадзяваўся на сваю маскіроўку пад старога марака Сигерсона. Я яшчэ не мог выдаць сваю асобу, а гэтыя людзі наўрад ці паверылі б у тое, што я хто-то такі ў любым стаўленні. Для іх, як і для ўсяго гэтага свету, у якім я апынуўся, Шэрлак Холмс быў мёртвы. Я б пакінуў яго мёртвым яшчэ на некаторы час.
  
  Мне даводзілася ўвесь час нагадваць сабе, што на самай справе я не быў іх Шэрлакам Холмсам, а быў з іншага свету, выдатнага ад гэтага, і што, хоць я спачуваў праблемах, якія я назіраў тут, маё сэрца прагнула вярнуцца ў мой сапраўдны дом. Бо на самай справе гэты свет станавіўся для мяне ўсё вялікім і вялікім кашмарам.
  
  Але цяпер аб усім па парадку. У Лестрейда і Грегсона павінен быў вось-вось з'явіцца наведвальнік.
  
  Лестрейд адкрыў дзверы, маленькі чалавечак, як заўсёды, быў падобны на тхара, яго маленькія вусікі і нос сморщились ад агіды, калі ён убачыў мяне.
  
  “Я не прымаю прыставанняў, мой дарагі. А цяпер правальвай", - сказаў ён, збіраючыся зачыніць дзверы ў мяне перад носам.
  
  Мая нага ў праломіне выдатна прадухіліла гэта, і я адказаў магутным рыкам: “Лестрейд, я прынёс вам вестку ад ворага вашага ворага. Вам цікава?"
  
  “ Зараз жа сюды! Што? Лестрейд што-то збянтэжана прамармытаў, але менавіта Грегсон, які стаяў зусім побач, паклаў руку на плячо свайго спадарожніка і сказаў: "Я думаю, мы павінны паслухаць, што хоча сказаць гэты чалавек".
  
  Лестрейд паціснуў плячыма і адышоў ад дзвярэй. "Вельмі добра". Затым, звяртаючыся да мяне, ён сказаў: "Ты можаш увайсці, даўніна, і неадкладна паразумецца".
  
  Я ўсміхнуўся і спакойна сказаў: “Я служу ворага твайго ворага. Мой гаспадар павінен заставацца ананімным да таго часу ў будучыні, калі для яго будзе бяспечна раскрыць сябе".
  
  "Шэрлак Холмс мёртвы, даўніна," смела заявіў Лестрейд.
  
  "Гэта, мае добрыя інспектары, яшчэ трэба будзе высветліць", - рашуча зароў я. “Але гэта не тое пытанне, на які трэба адказваць зараз. Што цяпер важна, так гэта тое, што мы супрацьстаім Марыярці і яго арганізацыі. Ён павінен быць пераможаны, або Англія і ўвесь свет асуджаныя!"
  
  “ Марыярці? - Перапытаў Лестрейд. “ Але цяпер ён чалавек караля.
  
  "І чалавек, які стаіць за каралеўскім прыгнётам народа, і ваша ўласная праблема, Лестрейд", - смела адказаў я.
  
  Абодва мужчыны доўгі час стаялі моўчкі.
  
  "Выдатныя словы, кім бы ты ні быў, даўніна, але нас звольнілі, кароль прызначыў стаўленіка Марыярці, Марана, камісарам Скотленд-Ярда, і ў нас больш няма ніякіх афіцыйных паўнамоцтваў", - хрыпла вымавіў Грегсон.
  
  
  
  "Тым не менш, ёсць спосабы", - проста сказаў я. “Што я і мой настаўнік хочам ведаць, так гэта вось што. Табе цікава?"
  
  "Ёсць", - раўнуў Лестрейд. “Я кажу вам, што на дадзены момант я клапачуся не столькі аб аднаўленні на маёй ранейшай пасады, колькі аб тым, каб адпомсціць тым, хто наклікаў на мяне гэта злачынства. Мы з Грегсон абмяркоўвалі гэты самы пытанне да вашага з'яўлення, але не ведалі, што рабіць.
  
  "Я веру, што магу выправіць гэтую сітуацыю з дапамогай пэўных дзеянняў", - сказаў я з усмешкай.
  
  Затым я распавёў Лестрейду і Грегсону, што ў мяне на галаве, і яны паабяцалі сустрэцца са мной пазней тым жа вечарам.
  
  
  
  
  
  Вяртаючыся ў вашу пакой у Іст-Эндзе, Ватсан, я праходзіў міма Гайд-парку. Гэта было ўсяго ў пары кварталаў ад нашага старога жылля на Бэйкер-стрыт, і там я ўбачыў натоўпу людзей, якія слухалі выступоўцаў ад розных палітычных партый, публічна выказваюць свае прэтэнзіі да кароне і каралю. Такі быў звычай у Лондане і парку на працягу пакаленняў, і часта гэта было проста месца сустрэчы дурняў або неўраўнаважаных. Але не сёння. Сёння тут прысутнічалі тысячы грамадзян усіх класаў і сацыяльных палажэнняў, якія за апошні год адчулі на сабе жорсткае ярмо прыгнёту з боку гэтага новага манарха. Распачаўшы рэдкую спробу, члены Ліберальнай і Кансерватыўнай партый аб'ядналіся, каб дамагчыся кампенсацыі шкоды кароне. Я падышоў да трыбуны спікера, каб выслухаць некаторыя скаргі, і з вялікай цікавасцю слухаў, як адзін за іншым падбухторшчыкі апісваюць дзеянні, якія супярэчаць нашаму добраму ангельскай заканадаўству. Я ледзь мог паверыць у тое, што чуў, але потым я павінен быў успомніць, што гэта, нягледзячы на ўсю сваю сіметрыю і дакладнасць, была не мая Англія, не мой свет.
  
  Мне жорстка нагадалі аб гэтым факце, калі для разгону натоўпу былі прыцягнутыя кампаніі моцных лонданскіх бобі, якія, як я цяпер заўважыў, нехарактэрна насілі агнястрэльную зброю.
  
  "Гэта незаконнае сход, і сапраўдным вам загадваецца неадкладна разысціся па загадзе караля", - запатрабаваў ад натоўпу капітан паліцыі.
  
  Што ж, прамоўцы пачалі падбухторваць тых, хто сабраўся да насмешкам над паліцыяй, і неўзабаве натоўп асвісталі іх і загадала ім разысціся. Да майго жаху, я заўважыў лёгкую кавалерыю, якая магла належаць толькі гвардыі Каралеўскага двара, выстраивающуюся на беразе возера. Гэта не было станоўчым падзеяй.
  
  Трывога і неспакой цяпер раслі і на тварах натоўпу. Капітан паліцыі запатрабаваў яшчэ раз: "Вам было загадана неадкладна разысціся або сутыкнуцца з наступствамі".
  
  Што ж, магу вам сказаць, гэта быў выдатны пикант, але ўсе стала нашмат горш, калі сёй-той у натоўпе перайшоў ад освистывания афіцэраў да бросанию прадметаў. Тое, што адбылося далей, можа ўвайсці ў падручнікі гісторыі толькі як дзень крывавых забойстваў. Таму што Хатняя варта выхапіла шаблі і, рушыўшы на натоўп, раптам перайшла ў дзікую атаку лёзамі ўніз і ў бакі. Эфект быў драматычным і катастрафічным, і пасля дзесяці хвілін хаосу я ўбачыў, што там былі дзясяткі забітых і сотні параненых.
  
  Рэшткі натоўпу разам з рознымі аратарамі ператварыліся ў натоўп, і яе членаў гналі наперад і арыштоўвалі. Я змог прабрацца ў бяспечнае месца ўздоўж возера. Шматлікім іншым пашанцавала менш. Аднаму богу вядома, куды былі дастаўлены арыштаваныя і што з імі зрабілі.
  
  Калі я ішоў па вуліцах Лондана на зваротным шляху ў твой пакой, я не мог уявіць, якім кашмарам быў гэты свет. Калі Марыярці не быў спынены, здавалася, што сама цывілізацыя можа быць асуджаная.
  
  
  
  
  
  Калі я вярнуўся ў твой пакой, ты была там і чакала мяне.
  
  “Холмс! Божа мой! Што з вамі здарылася? Вы выглядаеце так, нібы прайшлі праз бітву пры Ватэрлоо!"
  
  “ Не Ватэрлоо, Ватсан, а бітва ў Гайд-парку. Я падазраю, што вы прачытаеце аб разні, наладжанай каралеўскімі войскамі, у заўтрашняй "Таймс", - сказаў я, пачынаючы прыводзіць сябе ў парадак і пераапранацца. "Але скажы мне, мой сябар, ты бачыў Тубтена Гьяцо і перадаў яму мой ліст?"
  
  “Так, я гэта зрабіў. Ён вельмі стары чалавек, і яму давялося папрасіць хлопчыка, які быў побач з ім, прачытаць і перавесці яму ваша паведамленне".
  
  "Сапраўды, гэта вельмі цікава". Я не мог утрымацца, каб не падняць бровы ў цікаўнасці ад такой непаслядоўнасці.
  
  “ Холмс? - спытаў я.
  
  "Усё роўна", - адказаў я. "Але скажыце мне, які быў яго адказ?"
  
  “Яго адказ складаўся з аднаго слова. 'Так".
  
  
  
  Я глыбока ўздыхнуў, па праўдзе кажучы, я спадзяваўся, што гэта будзе не так, але, ведаючы факты так, як я іх ведаў, я павінен быў высветліць, якую ролю адыграў наш далёкі госць у гэтай дзіўнай чарадзе падзей.
  
  “Мы павінны неадкладна сыходзіць, паколькі я лічу, што ён можа быць у небяспекі. Тубтен Гьяцо таксама можа быць адзіным чалавекам у свеце, які можа адказаць на мае пытанні і, магчыма, дапамагчы мне вярнуцца ў мой уласны свет. Мы павінны неадкладна пагаварыць з ім.
  
  
  
  
  
  Нам прыйшлося прайсці некалькі кварталаў, перш чым мы змаглі набыць "гроулер" з кіроўцам, які даставіў бы нас праз увесь горад у Гранд-гатэль. Гатэль уяўляў сабой вялікае будынак, адно з самых высокіх у Лондане, з шасцю паверхамі. Мы падняліся на новым "ліфце", ці, як яго цяпер называюць амерыканцы, "elevator", на верхні паверх. На самай справе гэты паверх займала анфілада пакояў для асабістага карыстання Яго Святасці і яго даволі шматлікай світы манахаў і слуг.
  
  Адзін манах, відавочна, які выконваў абавязкі мажордома, павёў нас чакаць у маленькай прыёмнай, пакуль разглядалася наша просьба аб аўдыенцыі ў Акіяна Мудрасці, як яго пачціва называлі.
  
  “ Акіян мудрасці, Холмс? Хто гэты дзіўны чалавек?
  
  “ Не мужчына, Ватсан, таму што гэта ўсяго толькі шаснаццацігадовы хлопчык. У смяротнага форме яго звалі Тубтен Гьяцо, але ён больш вядомы як Яго Святасць Далай-лама Тыбету. Ён трынаццаты ў лініі Далай-лам, якія, як кажуць, былі реинкарнированы першым з гэтай лініі яшчэ ў пятнаццатым стагоддзі ".
  
  "Але што наконт старога, з якім мяне пазнаёмілі?"
  
  “Гэты стары, прадстаўлены вам як Яго Святасць, быў усяго толькі сурагатам. Відавочна, ён узяў на сябе гэтую ролю ў мэтах абароны, мяркуючы, што мэта любога замаху выратуе жыццё яго гаспадара".
  
  “Зразумела. Даволі загадкава, ці не так?"
  
  “ Зразумела. Гэты шаснаццацігадовы юнак зрабіў тысячы міль сюды, у Лондан. Гэта надзвычай незвычайнае падарожжа для чалавека з яго высокім статусам і мае на ўвазе вялікую небяспеку ў той ці іншай форме. Я веру, што ён што-небудзь ведае аб маёй сітуацыі тут. Я не ведаю, як гэта можа быць, але я адчуваю, што ён можа мне дапамагчы ".
  
  “ Якім чынам, Холмс?
  
  “Тыбецкая форма будызму з'яўляецца магутнай сілай свету і любові, а таксама духам гармоніі і справядлівасці ва ўсім свеце. Яны маюць доўгую гісторыю спірытызм і веды ў многіх эзатэрычных пытаннях і могуць выяўляць змены ў плыні мірскіх падзей", - дадаў я.
  
  “Добра, што было ў тваёй запісцы для яго? Ты спытала яго, ці ведае ён, як ты можаш вярнуцца ў свой уласны свет?"
  
  “Няма. Калі я прачытаў у Times, што Яго Святасць прыехаў у Лондан, я зразумеў, што гэта не магло быць простым супадзеннем. У рэшце рэшт, мы з Марыярці знаходзімся ў Лондане. Увесь гэты сцэнар развіцця падзей звязаны з Лонданам. Такім чынам, я спытаў у яго, ці была прычына яго прыезду сюды ў тым, што ён выявіў пэўныя анамаліі ў патоку мірскіх падзей? Як вы сказалі, яго адказ на гэтае пытанне быў 'Так'. Гэта прызнанне я знаходжу вельмі цікавым. Я таксама напісаў, што калі гэта быў яго адказ, то яму варта прыняць меры засцярогі, таму што яго жыццё можа быць у небяспецы. Вось чаму мы сабраліся тут сёння ўвечары ".
  
  “ Што мы можам зрабіць, Холмс?
  
  “ Не бойся, у нас ёсць саюзнікі, і я таемна размясціў іх, каб выкрыць любую небяспеку. Але, добры дзень, вось вярнуўся мажордом, і ён паказвае, што мы павінны ісці за ім на аўдыенцыю да Яго Святасці ".
  
  
  
  
  
  Цэнтральная пакой гасцінічнага нумара была вялікай і ўяўляла сабой багата абстаўлены залу для аўдыенцый у далёкаўсходняй стылі. Са сценаў звісалі вялікія і раскошныя габелены тханья з маляўнічымі малюнкамі Буды. У канцы пакоя стаяў элегантны, але пусты трон, а збоку, перад вялікімі вокнамі, стаяў малады чалавек з выбритой верхавінай, апрануты ў хупавы жоўты халат з намса шоўку. Вакол яго суетилась тузін тыбецкіх манахаў у памяранцава-шафрановых вопратцы, лысых, як і іх настаўнік, абмяркоўваючы вострыя пытанні, калі мы наблізіліся.
  
  Тубтен Гьяцо убачыў нас і жэстам загадаў сваім паслядоўнікам замаўчаць. Яны хутка сталі ў два доўгіх шэрагу па абодва бакі ад Прысутнасці, як яго таксама звалі, у той час як мы пайшлі яму насустрач.
  
  "Ваша Святасць, я Сигерсон, а гэта мой сябар, доктар Джон Х. Ватсан, які сёння перадаў вам запіску", - сказаў я. Мы паціснулі адзін аднаму рукі ў заходняй форме прывітання. Я чытаў, што Яго Святасць вельмі цікавіўся сучасным светам і заходнімі звычаямі.
  
  Яго Святасць Далай-лама ласкава ўсміхнуўся, ён быў усяго толькі хлопчыкам, але ў яго асобе, і асабліва ў вачах, была глыбіня, якая прымушала вас адчуваць, што вы знаходзіцеся ў прысутнасці значна больш сталага і мудрага чалавека. Меркавалася, што ён быў рэінкарнацыяй апошняга Далай-ламы ў лініі, ўзыходзячай да першага майстру, і я ледзь мог паверыць, што гэта праўда.
  
  Ён здзівіў нас, загаварыўшы па-ангельску з відавочным брытанскім акцэнтам: “Сардэчна запрашаем, сябры мае. Так, я размаўляю па-ангельску, містэр Сигерсон, дзякуючы настаўніку ў манастыры ў часы маёй маладосці. Я выявіў, што зачараваны ўсім брытанскім і сучасным, і таму падумаў, што лепш за ўсё вывучыць мову сучаснага свету, каб пазнаёміцца з ім на свае вочы. Але, вяртаючыся да вашага пытання, адказ, вядома ж, 'Так'. Вы маеце рацыю. Ці бачыце, на працягу стагоддзяў мой народ назіраў бачання будучыні ў святым возеры Лхамо Лхацо ў Чокхоргьяле. Гэта было падчас аднаго з такіх пошукаў бачання, дзе я ўбачыў усё, што адбылося, і многае з таго, што адбудзецца ". Далай-лама раптам змоўк. Ён павярнуўся да сваіх слугам, зрабіў ім знак, і яны хутка пачалі выходзіць з залы. Неўзабаве мы апынуліся сам-насам з Далай-ламай.
  
  Як толькі мы селі тварам адзін да аднаго ў іншым канцы пакоя, Тубтен Гьяцо пільна паглядзеў на мяне і сказаў: “Ты адзін з двух мужчын, якіх я бачыў у сваім бачанні. Вашы дзеянні ў адно і той жа час у абодвух мірах прывялі да разрыву, да адкрыцця дзверы паміж гэтымі светамі.
  
  Што ж, здавалася, гэта лішняе пацверджанне маёй тэорыі, і нават калі я не зусім верыў, я ведаў, што гэта павінна быць праўдай. Тым не менш я спытаў: "Як гэта можа быць?"
  
  "Лепш бы вы спыталі, як такога можа не быць?" Яго Святасць адказаў, адказваючы на маё пытанне сваім уласным. Ён трохі памаўчаў, перш чым працягнуць: “Два дакладных падзеі, якія адбываюцца адначасова ў розных мірах - але з процілеглымі вынікамі — могуць адкрыць дзверы паміж гэтымі двума светамі. Тады стала б магчымым праваліцца з аднаго свету ў іншы. Сигерсон, як ты называеш сябе тут, ты бачыш далёка, нашмат далей, чым большасць. Што кажа табе твой розум? Аб чым кажуць вам вашыя факты?"
  
  "Тое, што ты кажаш, можа быць праўдай", - ціха адказаў я.
  
  "Можа быць праўдай?" падказаў ён.
  
  "Павінна быць праўдай", - паправіў я.
  
  Далай-лама кіўнуў сваёй юнай галавой, міласціва усміхаючыся, затым дадаў: “Іншы, якога я бачыў, быў вашым заклятым ворагам. Я бачыў усё гэта і многае іншае ў сваіх ўявах і баюся за наш свет, калі твой закляты вораг не спынены. Мой візіт сюды, акрамя самога эгаістычнага жадання ўбачыць сучасны свет, складаўся ў тым, каб паглядзець, ці змагу я папярэдзіць тых, хто ў гэтым замешаны, каб яны выправілі гэтую памылку ".
  
  "Якая памылка?" - Спытаў я.
  
  “У тваім свеце, Сигерсон, ты забіў свайго ворага. У маім свеце, тут, ён забіў цябе. Гэтага ніколі не павінна было здарыцца. Спалучэнне яго жыцця з тваёй смерцю ў выніку гэтай сустрэчы выклікала беспарадкі ў маім свеце. Што прымусіла яго зло праявіць сябе ў поўнай меры. Раўнавагу зрушылася. Вы павінны зноў ўсталяваць яго на ранейшы ўзровень ".
  
  “Я хачу вярнуцца ў свой уласны свет, ваша Святасць, але калі тое, што вы кажаце, праўда, я не магу з чыстым сумленнем дазволіць майму ворагу разбурыць ваш свет. Я ведаю, на што ён здольны, я бачыў вынікі працы яго рук. Я згодны з вамі, я павінен нешта зрабіць, каб спыніць яго, " сказаў я.
  
  “Тады ёсць толькі адзін спосаб зрабіць гэта, і каб ты змог вярнуцца ў свой законны свет. Вы абодва звязаны дзвярыма. Ён усё яшчэ адкрыты і чакае твайго вяртання ..."
  
  “Вадаспад! Павінна быць, гэта ён!" - выпалили вы і дадалі: "Прабачце, Холмс".
  
  "Правільна, доктар", - працягнуў Далай лама. “Містэр Холмс, вы павінны яшчэ раз прайграць запал той першапачатковай сустрэчы, і на гэты раз вы павінны атрымаць перамогу. Шукай туман, гэта твой дзвярны праём".
  
  Я паглядзеў у стомленыя вочы Тубтена Гьяцо, і на яго твары была амаль блажэнная ўсмешка. Гэта маладое твар зусім не спалучалася з такімі сьвецкімі старымі вачыма.
  
  “ А цяпер, Сигерсон, скажы мне, што гэта тваё далёкае бачанне кажа табе пра мяне?
  
  Я быў ашаломлены яго просьбай, але аўтаматычна адказаў: “Акіян Мудрасці здаецца прыдатным назвай, і, калі судзіць па вашай маладосці, я бачу, што ў бліжэйшыя гады вас і ваш народ чакаюць вялікія здзяйсненні. У цябе будзе доўгі праўленне. Ты мудры. Ты добры. Ты разумееш зло".
  
  Стаічным выраз твару Далай-ламы не змянілася, калі ён ўстаў і сказаў: "Аўдыенцыя скончана; жадаю вам поспеху ў вашых пошуках, Сигерсон".
  
  Калі мы ўсталі, каб сысці, Яго Святасць дадаў: "Доктар Ватсан, калі ласка, затрымаецеся на хвілінку".
  
  Абодва мужчыны ўбачылі здзіўленне на маім твары. Але я пакінуў вас, Ватсан, і выйшаў з пакоя, каб пачакаць вас у маленькай прыёмнай, дзе мы былі раней.
  
  
  
  Увайшоў манах, які выконваў абавязкі мажордома, і сказаў: "Ваш сябар хутка будзе вернуты вам".
  
  Я падзякаваў яго і цярпліва чакаў. Мне заставалася толькі гадаць, аб чым менавіта Далай-ламе трэба пагаварыць з вамі сам-насам, без майго прысутнасці.
  
  Пакуль я чакаў, я пачуў шум у калідоры, і раптам у пакой увайшлі Лестрейд і Грегсон, а за імі - чацвёра дужых лонданскіх бобі. Яны трымалі ў кайданах не каго іншага, як палкоўніка Себасцьяна Марана, у той час як Лестрейд трымаў у руках дзіўнага выгляду вінтоўку. Гэта быў сумна вядомы пнеўматычны пісталет Марана.
  
  "Як вы і сказалі, ён быў на другім баку вуліцы, маючы намер яшчэ раз стрэліць у старога ў вокны". Лестрейд выказаў здагадку: "Стары, аб якім вы казалі, будзе мэтай".
  
  “ Са старым усё ў парадку? - Спытаў я.
  
  "Лёгкае раненне, але гэтага дастаткова, каб звязаць Марана і яго пісталет з меркаваным забойствам", - выказаў меркаванне Грегсон з усмешкай.
  
  “Вы не можаце арыштаваць мяне! Я камісар Скотленд-Ярда!" Моран запатрабаваў з вялікай помпай.
  
  "Не зусім", - пераможна сказаў Грегсон. “Магчыма, у нас больш няма афіцыйнай улады, але ўсё яшчэ дзейнічаюць законы супраць забойстваў. Гэта грамадзянскі арышт, усё цалкам законна. Вы арыштаваныя за замах на забойства Яго Святасці Далай-ламы Тыбету. Магчыма, за гэта злачынства вас не пасадзяць у турму на судзе прысяжных з-за уплывовых сяброў, але вашы дні ў якасці камісара Скотленд-Ярда скончыліся!"
  
  "Бярыце яго!" Лестрейд загадаў констеблям, і неўзабаве Моран знік.
  
  "Для яго справы пойдуць дрэнна, а для Лестрейда і мяне зараз лепш", - сказаў Грегсон. "Хто ведае, можа быць, яго нават адновяць на пасадзе?"
  
  
  
  
  
  Як толькі Лестрейд і Грегсон сышлі, неўзабаве пасля гэтага вы вярнуліся да мяне, Ватсан, са сваёй прыватнай аўдыенцыі ў Далай-ламы.
  
  “ Ну? Павінен прызнаць, я заінтрыгаваны. Што ён хацеў сказаць? - Спытаў я, поўны цікаўнасці.
  
  Вы здаваліся дзіўна стрыманым, але ў рэшце рэшт проста ўсміхнуліся мне, па-братэрску кранальна паклаўшы руку мне на плячо. “Не бойцеся, Холмс. Яго Святасць ўсё патлумачыў. Ён сапраўды бачыць амаль так жа далёка, як і ты. Мы павінны знайсці спосаб прымусіць Марыярці вярнуцца да Рейхенбахскому вадаспаду ".
  
  Я кіўнуў. “ Ты чаго-то недоговариваешь.
  
  Вы праігнаравалі маё пытанне, і таму я не стаў настойваць. Замест гэтага мае думкі звярнуліся да надзённай праблеме.
  
  Я думаў аб гэтай сувязі паміж Марыярці і мной. Гэта мела сэнс, і словы Тубтена Гьяцо, здавалася, пацвярджалі вядомыя мне факты. Аднак даставіць Марыярці ў Рейхенбах яшчэ раз, прычым аднаго, без паслугачоў, можа апынуцца цяжкім, калі не немагчымым. Цяпер ён быў магутны, у яго было месца побач з каралём, і ён быў бліскучым злачынцам. Мой план быў бы амаль невыканальны, але я павінен быў бы знайсці спосаб ажыццявіць яго.
  
  "Ці можна гэта зрабіць, Холмс?" вы спыталі мяне, як быццам прачытаўшы мае думкі.
  
  "Я не ведаю", - адказаў я. Затым я распавёў вам пра падзеі, якія адбыліся за апошнія паўгадзіны, калі Грегсон і Лестрейд арыштавалі Марана.
  
  "Моран?" - перапытаў ты, выказваючы відавочнае здзіўленне.
  
  "Так, Моран са сваім духавым пісталетам, ідэальным бясшумным зброяй для забойства", - рэзка адказаў я.
  
  “ Але чаму Моран, Холмс? Моран што-небудзь ведае?
  
  “Няма. Не Моран, Ватсан, Марыярці. Ён павінен падазраваць. Цікава, што б гэта магло быць? Што ж, як бы там ні было, цяпер, калі Моран знік, ён, напэўна, будзе папярэджаны.
  
  "Гэта здаецца ключавым ходам", - рызыкнуў ты.
  
  Я глядзеў на цябе, які стаяў там, Ватсана з іншага свету і ў той жа час так падобнага на майго сапраўднага сябра. “Сапраўды, ты маеш рацыю. Выснова Марана з гульні - ключавое падзея. Ход, які Марыярці не зможа прыняць лёгка. Калі я ведаю сваіх Марыярці, а я думаю, што ведаю, гэта падзея будзе бясконца турбаваць яго. Магчыма, мы зможам згуляць на гэтым з добрым эфектам ".
  
  “ Што ж, Лестрейд і Грегсон паспрабавалі ...
  
  “Марыярці ведае, што Лестрейд і Грегсон ніколі не змаглі б ажыццявіць такі пераварот у адзіночку. Ён нешта западозрыць, пабачыць намёк на маю дачыненне да гэтай справы. Ён пашле сваіх агентаў распытаць пра стары марак, які называе сябе Сигерсоном. Гэта таксама добра. Магчыма, мы зможам трохі падштурхнуць гэтыя падазрэнні да страхаў, якія ён не зможа ігнараваць ".
  
  “ Якім чынам, Холмс?
  
  
  
  "Я адчуваю, што чуткі аб маёй смерці былі моцна перабольшаныя і занадта доўга заставаліся невыпраўленыя", - сказаў я з усмешкай. У мяне была ідэя, якая магла б вырашыць праблемы не толькі гэтага свету, і мае ўласныя, але і вашыя. Ты страціў свой гонар і выпіў за маю смерць. Цяпер ты будзеш апраўданы.
  
  "Ватсан," сказаў я, " я прымушу Марыярці западозрыць у пэўных колах, што я, магчыма, на самай справе жывы. Гэта прыцягне яго ўвагу. Ён не змог утрымацца ад таго, каб самому высветліць праўду і ўладзіць гэтую справу раз і назаўсёды ".
  
  “ Брава, Холмс! Гэта прывядзе іх на Пиккадилли! Але як мы гэта зробім?
  
  Я доўга маўчаў. Мне трэба было многае абдумаць. Я пачаў сумаваць па сваёй трубцы і клубящимся аблоках карыснага тытунёвага дыму, які заўсёды дапамагаў у такіх справах. Я ведаў, што гэта павінна быць зроблена як след. Я не мог перагульваць, выяўляючы залішнюю смеласць, або быць бедным у сваім падыходзе. Нарэшце, я дастаў ручку і паперу і напісаў тры лісты. Першыя два былі амаль ідэнтычныя. Кожнае з іх было адрасавана Лестрейду і Грегсону па месцы жыхарства. Я сказаў ім, што я сапраўды жывы, што гэта я кіраваў імі, пераапрануўшыся старым мараком Сигерсоном. Затым я патлумачыў вашу ролю, Ватсан, у маім плане. Я сказаў ім, што вы заўсёды дзейнічалі па маім прамым загадам.
  
  Наступнае, трэцяе і самае важнае ліст, адрасаваны прафесару Джэймсу Марыярці. Пасланне было кароткім, простым і непасрэдным. У ім гаварылася: "Калі вы шукаеце праўду, тады шукайце тое, што знаходзіцца ў магіле Шэрлака Холмса". Ліст быў без подпісу.
  
  Затым я аддаў вам гэтыя тры лісты і папрасіў вас даставіць першыя два Лестрейду і Грегсону. Трэцяе ліст, якое я даручыў вам пакінуць у пабе Вест-Энду ў руках бармэна Рейнольдса. Я ведаў, што пасланне абавязкова дойдзе да меркаванага адрасата і зацікавіць яго. Затым, нягледзячы на вашы пярэчанні, я ўзяў з вас абяцанне, што вы застанецеся ў Лондане і будзеце чакаць майго вяртання.
  
  Адразу пасля гэтага я зноў сеў на марскі цягнік, адправіўшыся на Кантынент у Интерлакен, адзін.
  
  
  
  
  
  Увечары першага дня я прыбыў у маленькую вёсачку ў магутнага вадаспаду і зняў пакой у мясцовай гасцініцы. Там я прывёў свой план у дзеянне. Я звязаўся з добрым Гансам, і той ноччу мы прабраліся на могілкі, выявіўшы магілу. Мы перанеслі цела ў іншае месца і зачынілі магілу. Цяпер яна была пустая, за выключэннем аднаго маленькага прадмета.
  
  На наступную ноч з хованкі, выкарыстоўваючы сваю падзорную трубу, я пільна назіраў за магілай Шэрлака Холмса.
  
  Як я і чакаў, пасля паўночы я заўважыў высокую худощавую постаць, крадком надыходзячую да могілак з закрытым ліхтаром. Ён быў адзін і нёс рыдлёўку. Я з цікавасцю назіраў, як ён прыбіраў зямлю з магілы "ангельца, які памёр у траўні 1891 года". Чым больш ён капаў, тым хутчэй капаў. Як толькі ён дакрануўся да дрэва простага труны, ён спыніўся, паднёс бліжэй свой ліхтар і спрытна счистил астатнюю бруд. Нарэшце, яму ўдалося адкрыць вечка труны, і пасля таго, як ён зрабіў гэта, ён стаяў нерухома і моўчкі, як статуя. Я цалкам мог прадставіць яго жах, таму што ў труне не было цела. Гэта, вядома, было агідна, але, з іншага боку, гэты труну таксама быў не зусім пусты. Высокая постаць павольна паднесла ліхтар бліжэй да труны, і ён нахіліўся, каб разгледзець што-то ўнутры. Раптам ён працягнуў руку і выцягнуў невялікі канверт. Гэта быў той самы, які я пакінуў там напярэдадні вечарам. Звонку было напісана проста: “Марыярці". Унутры была невялікая запіска, якую ён выцягнуў, акуратна разгарнуў і пачаў чытаць. Гэта таксама было коратка і проста. На ім было напісана: "Сустрэнемся на досвітку, на вышынях, якія ўзвышаюцца над Рейхенбахским вадаспадам". Яно было падпісана ініцыяламі "Шч. Х.".
  
  Марыярці запіску скамячыў і канверт і ў гневе шпурнуў іх у пусты труну. Ён агледзеўся ў цемры, хутка пагасіў ліхтар і раптам выдаў гучны пагрозлівы крык чыста жывёльнай злосці. Я ніколі ў жыцці не чуў нічога падобнага. Гэта выклікала змрочную ўсмешку на маім твары.
  
  Было ўжо далёка за поўнач, я сабраў свае рэчы і пачаў свой шлях да вышынь з выглядам на Рейхенбахский вадаспад, дзе я павінен быў чакаць Марыярці і нашай лёсу.
  
  
  
  
  
  Рассвет ў Рейхенбахе - цудоўнае відовішча, Ватсан, і мне, вядома, было шкада, што на гэты раз вы яго прапусцілі. У маім уласным свеце ты суправаджаў мяне да вадаспаду, але потым у апошнюю хвіліну быў адкліканы Марыярці пад якім-то падставай, каб мы з ім засталіся сам-насам. Цяпер у падобных хітрыкі не было неабходнасці, паколькі гэта былі б проста Марыярці і Холмс, як і было задумана з самага пачатку. Дзве першабытныя сілы ўступілі ў вечную барацьбу паміж дабром і злом.
  
  
  
  Я зняў маскіроўку, у ёй больш не было неабходнасці, і я быў апрануты ў сваю звычайную вопратку, а таксама ў цяжкія паходныя чаравікі і куртку. На Рейхенбахе было даволі халаднавата, нягледзячы на тое, што сонца толькі што ўзышло.
  
  Я паглядзеў на вадаспад ўнізе, каб вызначыць месцазнаходжанне таго дзіўнага туману, з якім я сутыкнуўся падчас свайго першага візіту сюды больш за год таму. Вядома, ён усё яшчэ быў там, туманны туман, які, здавалася, мігцеў і ссоўваўся, перамяшчаючыся ў розныя месцы ўздоўж краю вадаспаду. Я пачаў здагадвацца, што калі дзіўны туман валодаў ўласцівасцямі перамяшчэння — ці, па меншай меры, здольнасцю змяняць месцазнаходжанне, — то гэта магло быць прычынай таго, што ў нашай першапачатковай сустрэчы ў маім уласным свеце Марыярці загінуў пры падзенні, у той час як я праваліўся ў туман і быў перанесены сюды. Туман, павінна быць, быў дзвярным праёмам. Гэта здавалася цалкам магчымым, і я выявіў, што атрымліваю асалоду ад відавочным лагічным рашэннем гэтай самай дзіўнай з праблем раз і назаўжды, калі раптам пачуў крокі ззаду сябе.
  
  Гэта быў Марыярці! Ён імгненна апынуўся побач са мной, моцна абхапіў мяне рукамі, прыціснуўшы мае ўласныя рукі да баках, і хутка пацягнуў мяне да выступу.
  
  “Такім чынам, містэр Холмс, я ведаю, што гэтага не можа быць, але гэта так! Вы, здаецца, перасьледуеце мяне вечна. Няўжо я ніколі не змагу вызваліцца ад вас? Што ж, я буду вольны ад вас, Холмс. Я забіў цябе аднойчы, у гэтым я быў упэўнены, і я заб'ю цябе зноў, і на гэты раз ты застанешся мёртвым!
  
  "Марыярці!" Я зароў, узрушаны тым, што я мог бачыць у ім. Бо гэты Марыярці не быў старым, згорбленым, кніжным прафесарам, якога я ведаў па сваім свеце. Гэты чалавек здаваўся маладзей і, безумоўна, нашмат мацней. Я не мог зразумець чаму — але тады чаму гэта павінна быць не так? Далай-лама сказаў мне, што, хоць гэты свет падобны на мой уласны, ён таксама адрозніваецца ад майго ўласнага свету. Хіба я не бачыў гэтага сам?
  
  Раптам я зразумеў, што гэты Марыярці забіў Холмса з гэтага свету ў іх першай сустрэчы. Ён лёгка мог зрабіць тое ж самае і са мной. Ён быў больш, мацней, чым Марыярці з майго ўласнага свету. Я адчуў, што мяне няўмольна цягнуць да выступу. Я чуў бурлівую ваду, разбивающуюся унізе, адчуваў пырскі са скалы, сонца сляпіла мне вочы, калі я набліжаўся да сваёй гібелі.
  
  “На гэты раз вам не збегчы, Холмс! На гэты раз вы палеціце з абрыву і памраце!" Марыярці прагыркаў гэтыя словы мне на вуха.
  
  Я паспрабавала адбіцца ад яго, але ён быў мацней і моцна трымаў мяне. Я не магла вызваліць свае рукі, якія ён прыціскаў да маіх баках. Я не магла разарваць яго хватку трэба мной. Менавіта тады я зразумеў, што збіраюся памерці. Ён збіраўся зрабіць гэта зноў! Ён збіраўся скінуць мяне з ўступа ў вадаспад, каб я разбіўся насмерць на камянях ўнізе.
  
  І тут я адчуў моцны ўдар, як быццам ад нейкага магутнага сутыкнення, і нас цалкам разгарнула. Затым, добры Ватсан, я ўбачыў ваш твар, і вы біліся з Марыярці.
  
  “Холмс, я тут. Далай-лама ведаў, што вам спатрэбіцца мая дапамога!"
  
  "Я казала табе заставацца ў Лондане!" Выпаліла я, спрабуючы вызваліць рукі.
  
  "Ха-ха!" - ты засмяяўся, збіваючы Марыярці ўдарамі кулака і спрабуючы разняць нас.
  
  Затым я разарваў хватку Марыярці і вызваліўся. Я неадкладна ўмяшаўся, каб абараніць цябе ад яго удараў. Вы б'яце яго зноў, і яшчэ раз, прымушаючы яго адступіць назад, дзе ён, здавалася, вагаўся, страціў раўнавагу. Затым, калі Марыярці саслізнуў з вадаспаду, я з жахам назіраў, як ён раптам схапіў цябе за паліто, і ты рушыў услед за ім са скалы.
  
  “ Ватсан! - Усклікнуў я.
  
  "Холмс, не трэба, я рады, што ўсё так скончылася ..." І ваш голас заціх, калі вы ўпалі на камяні унізе.
  
  Я стаяў ля прорвы, калі вы з Марыярці ныралі ўніз, да вадаспаду і імгненнай смерці ўнізе.
  
  Усё было скончана. Я паглядзеў уніз і ўбачыў, што вы з Марыярці ляжалі, скалечаныя, на камянях вадаспаду, і неўзабаве вас зацягнула пад ваду лютая вада ракі. Імгненне праз вас абодвух не было.
  
  "Нарэшце-то Марыярці мёртвы", - прашаптаў я, дрыжучы ад гора, "але якой цаной? Мой добры Ватсан, мёртвы! Што мне цяпер рабіць?"
  
  І тады мне ўспомніліся словы Тубтена Гьяцо: "Шукай туман, гэта твой дзвярны праём."
  
  Я азірнуўся і ўбачыў, што туман быў прыкладна ў дваццаці ярдаў ад мяне, і я пайшоў да яго, нібы ў сне. Ён бліскаў самым ненатуральным чынам, і цяпер я цалкам мог паверыць, што гэта сапраўды магла быць нейкая форма трансцэндэнтнага або звышнатуральнага праходу паміж светамі, як мне сказаў Далай-лама.
  
  Марыярці ў гэтым свеце, і ў маім уласным свеце, цяпер быў мёртвы. Я выканаў сваю місію. Я задаваўся пытаннем, ці быў я дастаўлены сюды менавіта па гэтай прычыне ў першую чаргу? На гэтае пытанне ў мяне не было адказу. Магчыма, Тубтен Гьяцо ведаў больш, чым казаў? Магчыма, ён распавёў вам, Ватсан, і менавіта таму, здаравяка, вы не паслухацца майго загаду застацца ў Лондане? І ўсё ж ваша непаслушэнства выратавала мне жыццё і дазволіла выканаць гэтую місію.
  
  Цяпер мне прыйшоў час вярнуцца дадому, у мой уласны свет, якога я належаў. Брама чакалі мяне. На жаль, я пакідаў ззаду свет, дзе былі мёртвыя не толькі Марыярці і Холмс, але і ваша другое "я". І ўсё ж цяпер, больш, чым калі-небудзь, я прагнуў вырвацца з гэтага кашмарнага свету і вярнуцца дадому, у мой родны Лондан, да майго любімаму Ватсону, у наш уласны дом 221B, з Майкрофтом, місіс Хадсон і нават з суровым тварам старога Лестрейда.
  
  Я накіраваўся да туману. Як толькі ён замёр пада мной, я ўважліва паглядзеў на яго зверху ўніз. Я ведаў, што мне трэба рабіць. Я не мог жыць у гэтым свеце. Не пасля смерці майго лепшага сябра, які аддаў сваё жыццё, каб выратаваць маю ўласную. Але тое, пра што я думаў, таксама было неспасціжна. Калі б я быў няправы, я б зрабіў сам тое, чаго Марыярці проста не змог зрабіць. Я мог бы пакончыць з сабой, здзейсніць суіцыд.
  
  Я паглядзела на палымяны туман унізе. Я зрабіла глыбокі ўдых. Мігаценне, здавалася, клікала мяне. Я падумаў пра цябе, добрым аднаго, і аб доме, і аб усіх людзях, якіх я хацеў убачыць зноў, і я нырнуў у гэты дзвярны праём і свой лёс.
  
  
  
  
  
  "З вамі ўсё ў парадку, містэр?" Я пачуў голас, які гаварыў трэба мной.
  
  Я павольна прыходзіў у прытомнасць, удыхаючы халодны горны паветра, адчуваючы бруд і траву пад сваім целам, я адчуваў, як трасуцца мае плечы і ўсё цела. Я адкрыў вочы і ўбачыў добрага Ганса.
  
  “ З табой усё ў парадку? Дзіўнае месца для сну, ці не так?
  
  "Ганс?" - Спытаў я.
  
  “Так, гэта маё імя. Але адкуль ты гэта ведаеш?" асцярожна адказаў ён.
  
  "Вы мяне не ведаеце?"
  
  “Не, сэр. Я павінен вас ведаць? Я ніколі не сустракаў вас да гэтага моманту".
  
  Я кіўнуў. "Не, вядома, няма, вы мяне не ведаеце".
  
  
  
  
  
  Па дарозе ў Лондан, я купіў нумар "Таймс" і прачытаў яго з новым пачуццём радасці, калі даведаўся аб планах па святкаванні Дня нараджэння каралевы Вікторыі. Да яе павінен быў далучыцца яе сын Эдвард, спадчыннік пасаду. Я ўздыхнуў з палёгкай, свет, які я ведаў, свет, да якога я належаў, быў тут, і я быў у яго на сваім законным месцы. Я з цікавасцю чытаў месцы, дзе нядаўна быў абраны новы амерыканскі прэзідэнт, і не было ні найменшага намёку на ваеннае паўстанне або пераемнасць; дзе ўрад Францыі ўсё яшчэ знаходзілася ў звычайнай мітусні, але яшчэ не апала; і дзе ў Германіі і Расіі панавала спакой. Цяпер здавалася, што ўсё было так, як і павінна быць.
  
  Я таксама заўважыў невялікую нататку, схаваную на апошніх старонках, пра Эдзі. Тут ён не быў каралём, проста малодшым членам каралеўскай сям'і. У ім проста гаварылася, што Альберт Крысціян Эдвард Віктар, герцаг Кларенс і Эйвондейл, унук каралевы Вікторыі, быў шпіталізаваны ў сувязі з цяжкай хваробай, якая папярэднічала яго раптоўнай смерці. Цяпер хадзілі чуткі, што сумна вядомы распуснік заразіўся пранцамі і што менавіта гэтая хвароба павольна зводзіла яго з розуму. Падобна на тое, хвароба нанесла юнаму члену каралеўскай сям'і канчатковы страты. Цяпер у яго не было ні найменшага шанцу калі-небудзь стаць каралём.
  
  Я зачыніў газету і прыбраў яе. Цягнік пад'язджаў да вакзала Вікторыя. Не магу выказаць радасць, якую я спазнаў. Мяне доўга не было. Цяпер я зноў быў дома. Я неадкладна наняў рамізніка, які адвёз мяне на Бэйкер-стрыт да нашых нумарах па адрасе 221B.
  
  У мяне была гісторыя, якую ніхто — нават вы, Ватсан — ніколі не змог бы запісаць, таму што хто б у гэта паверыў? Але я ўсё роўна распавядаю яе вам, мой стары сябар. Вы можаце змясціць гэты аповяд сярод іншых вашых папер у свой стары сейф. Магчыма, калі-небудзь у будучыні таямніцы часу і прасторы будуць дастаткова добра вывучаны, каб мой аповяд мог здацца праўдападобным. Мне гэта ўжо здаецца неверагодным, хоць я перажыў гэта зусім нядаўна. І, як я сказаў вам на мінулым тыдні па вяртанні, было прыемна ўбачыць вас пасля столькіх гадоў, мой дарагі Ватсан. Было прыемна пабачыцца з табой.
  
  OceanofPDF.com
  
  Залаты крыж
  
  Майкл Колінз
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Тадеуш Ян фортуновский прыбыў у Амерыку вясной 1893 года, не кажучы па-ангельску. Тры месяцы праз ён быў арыштаваны за забойства вядомага коннозаводчика, свецкай ільвіцы і былога віцэ-губернатара Каліфорніі Коліна "Кондар" Кэмерана. Сенсацыйнае падзея ў той час, але, у рэшце рэшт, не больш чым забыты інцыдэнт у бурнай гісторыі гарадоў Бруклін і Нью-Ёрк, і я б ніколі не пачуў аб гэтым злачынстве, калі б Тадэвуш Ян не быў маім дзядулем.
  
  У траўні 1893 года яму быў амаль дваццаць адзін год, ён нарадзіўся і вырас у польскіх бацькоў у маленькім гарадку ў Літве, які ў той час быў часткай імперыі цара ўсяе Русі. Імперыя, дзе палякі і літоўцы ненавідзелі адзін аднаго, дзе абодва ненавідзелі рускіх, дзе ўсе трое ненавідзелі габрэяў, і дзе казакі ненавідзелі ўсіх, уключаючы адзін аднаго. Нікога не хвалявала, каго ненавідзяць габрэі.
  
  Ён памёр да майго нараджэння, але яго ўдава — яго другая жонка, а не мая бабуля — распавяла мне яго гісторыю ў гасцінай шматкватэрнага дома на Сёмы вуліцы ў ніжнім Манхэтэне, дзе яна жыла адна пасля смерці Тадэвуша. Яна распавяла шмат гісторый аб гэтым далёкім свеце нетерпеливому хлопчыку, якога таксама звалі Тадэвуш — Даніэль Тадэвуш, — і які калі-то быў Фортуновски, але цяпер стаў Фартуна. (Гэта змяненне унёс мой бацька, і стары Тадэвуш больш ніколі не размаўляў са сваім адзіным сынам.)
  
  “ Гэта быў час вялікіх пераменаў, Дэніэл. Час індустрыялізацыі, калі амбіцыйнаму пятнаццацігадоваму падлетку ў маленькай вёсачцы царскай Літвы амаль нічога не заставалася рабіць, акрамя як араць поля за медлительными коньмі.
  
  Амбіцыі былі ў гарадах. Тадэвуш з'ехаў у горад, каб працаваць на ліцейным заводзе і адпраўляць грошы дадому. Але таксама даведацца, што ён працаваў па дванаццаць гадзін у дзень, шэсць дзён у тыдзень, вырабляючы тавары, якія цар, князі, графы і прамыслоўцы прадалі б значна даражэй, чым яны заплацілі за іх вытворчасць, і, такім чынам, разбагацелі б і зажылі добрай жыццём. Даведацца, па словах вялікага прэзідэнта Злучаных Штатаў Амерыкі Абрагама Лінкальна, што тыранія - гэта калі адзін чалавек кажа іншаму: "Ты працуеш, каб вырабляць ежу, а я буду гэта ёсць", і што ён, Тадэвуш, і яго калегі па працы не былі сярод тых, хто стаў бы ёсць гэтую ежу.
  
  Тадэвуш чытаў Маркса і Энгельса, Бакуніна і Бланкі і даведаўся, што бядняк ў адзіночку нямоглы, сіла зыходзіць ад супольнасці. Ён даведаўся таксама, што цару, князям, графам і прамыслоўцам не падабалася, калі тыя, хто працаваў на іх, валодалі такімі ведамі. На самай справе, цар ненавідзеў гэта больш, чым палякаў, польскія князі ненавідзелі гэта больш, чым рускіх, літоўскія графы ненавідзелі гэта больш, чым палякаў і рускіх, і ўсе яны ненавідзелі гэта нават больш, чым габрэяў. Таму яны паслалі казакоў — казакі па-ранейшаму ненавідзелі ўсіх, і ім было ўсё роўна, чые галовы яны разбіваюць, абы ім добра плацілі.
  
  Тадэвуша Яна шмат разоў збівалі і яшчэ больш раз кідалі ў турму. Былі пераследу, беспрацоўе, турма, голад і мала працы для ваяўнічага сацыяліста. Таму, калі падышло час яго службы ў царскай арміі, Тадэвуш вырашыў адправіцца ў краіну вялікага Абрагама Лінкальна, дзе ўсё было б лепш.
  
  На жаль, да таго часу ён ужо гаварыў па-польску, па-руску і крыху па-нямецку, але не па-ангельску, а ліцейная праца была недаступная нават кваліфікаванаму чалавеку без ангельскай. Адзінай працай была некваліфікаваная здзельная ў потогонном цэху. За выключэннем таго, што ў Тадэвуша быў яшчэ адзін навык — ён умеў абыходзіцца з коньмі, — а англійская не патрабаваўся для таго, каб размаўляць з коньмі або чысціць стайні. Малады рускі, з якім ён пазнаёміўся на караблі, знайшоў яму працу на іпадроме на гаючым марскім паветры Шипсхед-Бэй ў Брукліне.
  
  
  
  Ён прабыў на іпадроме тры месяцы, калі Коліна "Кондар" Камерона знайшлі паміраючым у стойле для коней у адной з стайняў, дзе працаваў Тадэвуш. Магутны пратэст падняўся па ўсім Бруклину і Нью-Ёрку. Кэмеран быў багатым і заслужаным спартсменам і дзяржаўным служачым з далёкай Каліфорніі, чыё ранняе бачанне і цяжкая праца дапамаглі пабудаваць чыгунку ад ўзбярэжжа да ўзбярэжжа і такім чынам зрабілі краіну адзінай нацыяй, дзе тавары ўрадлівага, але далёкага Захаду маглі прадавацца на густанаселеным Ўсходзе на карысць ўсіх.
  
  Не адразу стала ясна, як хайроллер сустрэў свой канец, бо конь у рокавым стойле запанікаваў і растаптала яго ў сотні месцаў. Аднак, па думку лекара іпадрома, траўмы, атрыманыя канём, былі нанесеныя пасля смерці, тым больш што Камерон часта ездзіў верхам на жеребце, і яго не спалохала б прысутнасць спартсмена ў адзіночку.
  
  Неабходна было правесці ўскрыццё, але членам жокейского клуба Коні-Айленда, свецкім львіца і прамыслоўцам, якія маюць гатэлі на курорце і коней на іпадроме, а таксама мясцовым палітычным уладам на чале з шэфам паліцыі Джонам Дж. Маккейнам не трэба было чакаць. Яны ведалі забойцу — Тадэвуша Яна Фортуновского.
  
  
  
  
  
  Ускосныя доказы супраць Тадэвуша былі для канца дзевятнаццатага стагоддзя моцнымі, пераканаўчымі і выклікалі трывогу як ва ўладаў, так і ў грамадскасці. "Ён прыехаў у Амерыку, твой дзядуля, чакаючы ўбачыць краіну Абрагама Лінкальна", - сказала мне мая зводная бабуля ў гасцінай шматкватэрнага дома на Сёмы вуліцы. “Калі ён выявіў ўсяго толькі іншую краіну каралёў і прынцаў, з такім жа багаццем і ўладай, з такімі ж замкамі на пагорках, гэта было вялікім шокам. Вялікая смутак і вялікі гнеў. Ён быў чалавекам, як бы гэта сказаць па-ангельску, Цэласным?
  
  “ Сумленнасць, бабуля?
  
  “Так, сумленнасць. Тадэвуш прыехаў у Амерыку не для таго, каб маўчаць".
  
  Тадэвуш спрабаваў стварыць прафсаюз сярод конюхаў і хлопчыкаў-фізкультурнікаў. Ён прамаўляў прамовы, біўся з прыватнай паліцыяй Маккейна, быў збіты і пасаджаны ў турму. Але канюхі-імігранты і хлопчыкі-фізкультурнікі з Шипсхед-Бі ўсё яшчэ марылі скрасці свае ўласныя каралеўства на гэтай багатай новай зямлі, таму адгукнуліся нямногія.
  
  Тадэвуш быў добры ў сваёй працы і пацярпеў няўдачу ў спробе арганізаваць арганізацыю, таму ён усё яшчэ працаваў на іпадроме, калі быў забіты Кондар Камерон. Ён быў небяспечным анархістам, агітатарам, злачынцам. Ён кінуў выклік паліцыі і палітыкам. Яго бачылі падбухторваў людзей з Камероном ў стайні ўсяго за гадзіну да таго, як быў знойдзены які памірае мужчына, працаваў ён там ці, як казалі многія, хаваўся ў адным стойле пасля забойства, і быў у яго пры сабе нож.
  
  У 1893 годзе судовая экспертыза толькі зараджалася. Да замежнікам, анархістаў і непакорлівай бедноте вышэйшыя класы, паліцыя, якая працавала на іх, і карэнныя жыхары ставіліся з падазрэннем. Тадэвуш быў арыштаваны на месцы і практычна прызнаны вінаватым. Ускрыццё пераканаўча паказала, што Кэмеран не быў забіты канём, і стала канчатковым доказам віны Тадэвуша.
  
  Тое, што ускрыцце паказала, што бізнэсовец і палітык памёр не ад нажавога ранення, а быў застрэлены з блізкай адлегласці, нічога не значыла. У замежнага агітатара заўсёды быў пісталет, гэта ўсе ведалі. Тое, што пісталет не быў знойдзены, было адпрэчана. Усе ведалі, што анархісты хітрылі, замятаючы свае сляды. Хто яшчэ мог ці зрабіў бы гэта? У Кэмерана не было вядомых ворагаў, ён не быў жанаты, сышоў на пенсію з усіх дзяржаўных службаў, яго любілі ўсе на іпадроме, ён ніколі не ўпускаў выпадку хутка выплаціць прайграным заклад або доўг і быў адкрыта шчодры да ўсіх сваім жанчынам, супрацоўнікам і прислуге. Нават яго апошнія словы, аб якіх паведамілі два хлопчыка-фізкультурніка, якія знайшлі яго за некалькі хвілін да смерці, здавалася, праклялі Тадэвуша.
  
  "Калі мы знайшлі яго, сэр, - сказаў шэфу Маккейну адзін з хлопчыкаў-фізкультурнікаў, - ён прашаптаў што-то пра "нашых войнах" або, можа быць, пра "нашых законах"".
  
  Іншы нецярпліва падхапіў: "Я чуў 'нашы саломінкі" або, можа быць, "нашы берагі", сэр".
  
  Вядома, што хто яшчэ на іпадроме ў той дзень парушаў законы штата і горада? Ці цягаў цюкі саломы ў стайні? Або нядаўна прыбыў на нашы берага? Тое, што Тадэвуш сцвярджаў, што быў адпраўлены з даручэннем ў іншую стайню у той час, калі яго "бачылі" падбухторваў людзей з Кэмеранам, і не вярнуўся да смерці Кэмерана, было сустрэта з пагардай, паколькі ўсе, хто быў звязаны з канюшняй Кэмерана, катэгарычна адмаўлялі, што пасылалі яго з якім-небудзь даручэннем.
  
  
  
  
  
  "Гэта было," распавядала ўдава Тадэвуша яго ўнуку ў паўцёмнай гасцінай чыгуначнай кватэры на Сёмы вуліцы, - калі мужчына прыйшоў да Тадэвушу".
  
  "Які мужчына, бабуля?"
  
  
  
  “ Твой дзядуля ніколі не ведаў яго імя. Ангелец з хуткай прамовай і не вельмі добрым нямецкім. Чалавек, які выратаваў яго.
  
  “Выратаваў дзядулю? Ён быў дэтэктывам?" Мяркую, я ўжо пачаў падумваць аб тым, каб стаць паліцыянтам, як мой бацька.
  
  “Тадэвуш таксама задавалася гэтым пытаннем, але калі так, то ён быў вельмі дзіўным дэтэктывам. Усё гэта было задоўга да таго, як я сустрэла Тадэвуша, але ён ніколі не забываў ангельца ". У яе вачах было адхілена выраз. “Высокі мужчына, ён сказаў мне, вышэй шасці футаў, і такі худы, што здаваўся нашмат вышэй. Але больш за ўсё Тадэвушу запомніліся яго вочы. Яны былі поўныя энтузіязму, у агні, і, здавалася, прапальваць Тадэвуша наскрозь, як распаленыя нажы, пракладалі сабе шлях да ісціны. "Арол, вышуквае здабычу", - сказаў Тадэвуш, з яго тонкім ястрабіных носам і моцным, рашучым падбародкам".
  
  Адхілена выраз твару стала сумным. “Тадэвуш быў у турме шэфа паліцыі Маккейна, калі да яго прыйшоў ангелец. Спачатку Тадэвуш спалохаўся. Мужчына быў апрануты так, як апраналіся ўсе багатыя людзі, якія валодалі коньмі на іпадроме. У высокую шэрую капялюш і белую кашулю з гальштукам, доўгі шэры сурдут, шэрыя штаны і нізкія шэрыя чаравікі. Як прынцы і графы ў сябе дома.
  
  Без прадмоў і тлумачэнняў ангелец загадаў на сваім дрэнным нямецкай: "Раскажыце мне ўсё, што вы памятаеце з дня забойства, малады чалавек".
  
  "Чаму?" Запярэчыў Тадэвуш. “Хто вы? Як вы трапілі да мяне?"
  
  Ангелец ўсміхнуўся. “ Значыць, вы не пресмыкаетесь і не прасіце міласціну, а? Цудоўна! Мае інстынкты верныя. Я веру, што вы не вінаватыя, малады чалавек. Я быў у стайні і ў стойле, і ёсць прыкметы, але ў нас мала часу. Гэты чалавек Маккейн і дружкі нябожчыка Кондар Камерона хочуць атрымаць тваю галаву як мага хутчэй. Забойства дрэнна адбіваецца на бізнесе, а вас затаўравалі як небяспека агітатара. Такім чынам, не мае значэння, хто я, пакуль я падарожнічаю інкогніта. Што тычыцца таго, што я тут, скажам так, у мяне ёсць ўплывовыя сябры. Цяпер усё, што ты памятаеш, і хутка."
  
  Тадэвуш адчуў раптоўную хвалю безнадзейнасці. "Але я нічога не памятаю".
  
  “Лухта! Ты памятаеш, але ты не ведаеш, што памятаеш. Апішы свае дзеянні ў той дзень. Усе. Нічога не выпусці. З самага пачатку".
  
  Тадэвуш, які па натуры быў адважным і скептичным, сказаў: “Я адкрыў вочы, і калі яны прывыклі да цемры, убачыў, што знаходжуся ў сваёй пакоі ў шматкватэрным доме. Я пазяхнуў і ўстаў з ложка. Я пачухаўся, плюхнуў вадой на твар, працёр зубы салёнай вадой і...
  
  “ Гэты шматкватэрны дом знаходзіцца ў Нью-Ёрку ці ў Брукліне? Ангелец перапыніў яго:
  
  Менавіта тады Тадэвуш зразумеў, што ангелец дакладна ведае, што робіць. Ён ведаў, што Тадэвуш насміхаецца над ім, але яму было ўсё роўна, таму што кожная нязначная дэталь была менавіта тым, чаго ён хацеў.
  
  "Бруклін, сэр", - сказаў Тадэвуш, і ў ім зарадзілася слабая надзея. “Але не ў Шипсхед-Бі. Гэта занадта дорага. Месца для багатых".
  
  Ангелец суха адказаў: “Так, малады чалавек, гэта так. Але я прапаную вам пакуль ўстрымацца ад падобных каментароў. Мы не хочам, каб вашыя абвінаваўцы прыйшлі ў такую лютасць, што распачалі справу супраць вас, нягледзячы на доказы вашай невінаватасці. Цяпер працягвайце сваё апавяданне. Адбывалася ці што-небудзь незвычайнае да таго, як вы пакінулі сваю пакой? "
  
  “ Не, нічога... Тадэвуш міргнуў. “ Не, не раней, але калі я сыходзіў. Мужчына...
  
  "Быў на вуліцы", - зноў перабіў ангелец. "Чалавек, які нічога не рабіў, калі ўсе астатнія спяшаліся на працу".
  
  Тадэвуш быў уражаны. “Так ... так, сэр. Прыхінуўся да сцяны насупраць шматкватэрнага дома. Ён быў побач з вулічным ліхтаром, і я заўважыў яго".
  
  Высокі ангелец змрочна кіўнуў. “ Усё так, як я і думаў. Гэта было не спантаннае злачынства, а добра спланаванае. Вы бачылі твар гэтага чалавека?
  
  “ Не, сэр. Ён нізка насунуў кепку і стаяў у цені.
  
  “Так, ён бы так і зрабіў. Працягвай!"
  
  Тадэвуш паехаў на паравозе на іпадром ў мора. Больш ён не бачыў стаіўся чалавека. Апынуўшыся на іпадроме, ён пачысціў пяць стойлаў, разаслаў свежую салому і пачысціў трох коней Кондар Камерона пасля ранішняй трэніроўкі. У гэты момант Тадэвуш ўзяў невялікі перапынак, пасядзеўшы на сонейку ля стайні і падыхаць марскім паветрам, калі да яго падбег конюх, якога ён ніколі не бачыў, і сказаў, што трэнер містэра Кэмерана хоча, каб ён адправіўся ў далёкую стайню з якой-небудзь збруяй. Яго не было больш за гадзіну, і неўзабаве пасля таго, як ён вярнуўся і аднавіў ўборку стойлаў у сваёй стайні, двое хлопчыкаў-фізкультурнікаў знайшлі памірае Камерона.
  
  
  
  “Вядома. Так бы ўсё і здарылася", - усклікнуў ангелец. Ён павярнуўся да дзвярэй у канцы калідора. “Майце добрае сэрца, малады чалавек. Я хутка вярнуся з ключом ад вашага цяжкага становішча і ад вашай камеры.
  
  А потым ён знік.
  
  
  
  
  
  Тадэвуш чакаў цэлы дзень. Адзін у сваёй камеры, час ад часу яму падсоўвалі ежу, ён маўчаў, яго ахапіла роспач. Што мог зрабіць ангелец, каб дапамагчы яму? Хіба ён не быў таксама замежнікам, над якім пасмяяліся б бос Маккейн і багацеі? Ангелец быў вар'ятам, збег з нейкай псіхушкі.
  
  Наступіла цемра, і Тадэвуш лёг на свой саламяны сяннікі, зачыніўшы вочы ад слабога святла, проникавшего з каменнага калідора за межамі камеры, змагаючыся са сваім страхам. Але ён быў малады, валодаў моцнай воляй, юнацкім аптымізмам, які яшчэ не быў зламаны цяжарам беднасці і несправядлівасці, і неўзабаве заснуў.
  
  "Tadeusz!"
  
  Вочы Тадэвуша рэзка адчыніліся, яго рука хутка пацягнулася да нажа. Затым усё вярнулася. Ён быў у турме, у яго адабралі нож, і ... Чалавек, якога ён ніколі раней не бачыў, глядзеў на яго зверху ўніз і энергічна трос. На мужчыну быў танны касцюм, брудны і дрэнна сядзіць, штаны трымаліся на вяроўцы, продетой ў завесы для рамяня. Яго куртка была парваная і ўся запырскана брудам, каўнер мятай кашулі расстегнут, грубая кепка нахлобучена на растрапаныя валасы і нізка насунута на вочы. Каржакаваты і згорблены, як чалавек, які ўсё жыццё прапрацаваў у поле. Шырокае твар і тоўсты нос.
  
  Тадэвуш сеў, сціснуўшы кулакі, і закрычаў па-нямецку: “Адыдзі! Што ты—?"
  
  “Зьбярыся, чорт бы цябе пабраў. Часу мала!"
  
  Тадэвуш вылупіў вочы. “Engländer? Ангелец?
  
  “ Ляці хутчэй, наша птушачка, магчыма, ужо ўзляцела!
  
  Тадэвуш вылупіў вочы. На яго вачах згорблены і брудны чорнарабочы, здавалася, ператвараўся, як цякучая вадкасць, у высокага, хударлявага ангельскага джэнтльмена з палаючымі вачыма, якія цяпер гарэлі, як у парылага арла, які ўбачыў унізе сваю здабычу. Гратэскавых кантрастам заставаліся толькі тоўстае, грубае твар і паношаная адзенне.
  
  Тадэвуш схапіў куртку, насунуў на вочы капялюш на растрапаныя валасы і рушыў услед за ангельцам, поспешившим да адкрытай дзверы камеры. Толькі тады Тадэвуш убачыў, што яны былі не адны. Яшчэ адзін мужчына чакаў звонку камеры. Добра апрануты, шчыльны мужчына з масіўнай залаты ланцужком ад гадзін на шырокім жываце і ў камізэльцы, які хмурна глядзеў як на Тадэвуша, так і на ангельца. Шэф паліцыі Джон Дж. Маккейн уласнай персонай!
  
  Магла быць толькі адна прычына, па якой Маккейн быў там. Усё гэта было хітрасцю!
  
  Тадэвуш чуў аб падобных жахлівых труках, якія здзяйсняюцца ЧК, жахлівай рускай тайнай паліцыяй, каб прымусіць маўчаць дысідэнтаў так, каб ніхто не ведаў, нават сям'я небаракі. Яны проста перасталі існаваць, зніклі. Яны збіраліся забіць яго!
  
  Ўсляпую Тадэвуш кінуўся наперад, каб выратавацца ўцёкамі.
  
  І выявіў, што яго ўтрымлівае, нібы нейкая нябачная сцяна, дзіўна моцная хватка высокага ангельца. “ Супакойся, Тадэвуш. Вы няправільна зразумелі, хоць я аддаю належнае вашым інстынктам і хуткасці рэакцыі. Маккейн тут толькі для таго, каб яму паказалі яго памылку, хоць ён і не хоча слухаць ці верыць ".
  
  Тадэвуш мог толькі глядзець на злоснага самазванага начальніка паліцыі і палітычнага боса і, заікаючыся, мармытаць: "... але ... але ..."
  
  Маккейн зароў на ангельца: “Ты нічога не можаш мне паказаць. Ты можаш абдурыць містэра Вандэрбільта і Дайманд Джыма, але табе не абдурыць мяне. Я паліцэйскі, і факты ў наяўнасці. Гэты анархіст - забойца, і ён, напэўна, трапіцца ".
  
  “ Вашы так званыя факты гэтак жа бескарысныя, як і вашыя веды аб вашай ўласнай прафесіі. Вінаватыя больш не 'кача', як вы так маляўніча выказаліся, у штаце Нью-Ёрк, але іх караюць смерцю на новым электрычным крэсле, дзе, я з упэўненасцю прадказваю, вы калі-небудзь скончыце сваю заганную жыццё. А цяпер, сэр, адыдзіце ў бок, і мы завершым наша справа.
  
  Маккейн прагыркаў што-то неразборліва, але адступіў у бок і рушыў услед за Тадэвушам і ангельцам да выхаду з турмы, дзе дзесяць паліцэйскіх у форме чакалі каля двух вялікіх экіпажаў.
  
  
  
  
  
  Маккейн палічыў за лепшае сесці на знешняе вадзіцельскае сядзенне, адкуль ён мог каардынаваць дзеянні сваіх людзей, і два экіпажа памчаліся ў які разгараецца святле світання. Застаўшыся сам-насам з Тадэвушам ў таксі, ангелец патлумачыў, што сувязі на радзіме сярод высокапастаўленых асоб, у тым ліку прынца Валійскага і амерыканку, дачка чалавека, які быў вядучай фігурай у будаўніцтве іпадрома ў Шипсхед-Бі, вымусілі Маккейна прыслухацца да яго.
  
  "Але куды мы накіроўваемся?"
  
  “ Выкрыць сапраўднага забойцу, малады чалавек. Калі мы не опоздаем. І ангелец высунуўся з акна таксі. “ Хутчэй, хутчэй!
  
  Працягваючы ўгаворваць ангельца, яны неўзабаве апынуліся на цёмнай вуліцы, адкуль адкрываўся від на раку і Нью-Ёрк за ёй. Шэрагі старых шматкватэрных дамоў цягнуліся ўздоўж вуліцы па абодвум бакам, і ангелец загадаў экіпажу спыніцца. Выскачыўшы вонкі, ён крыкнуў Маккейну: “Пастаўце траіх сваіх людзей спераду і ззаду і загадайце ім затрымліваць любога, хто паспрабуе пакінуць гэты будынак. Усе астатнія, прытрымлівайцеся за мной!"
  
  З гэтымі словамі ангелец уварваўся ў незачыненыя ўваходныя дзверы вестыбюля і, узбіраючыся наверх гэтак жа хутка, як лясны кот, нарэшце спыніўся ля дзвярэй на трэцім паверсе, прыклаўшы доўгі тонкі палец да вуснаў.
  
  “ Калі вы загадаеце сваім людзям выламаць дзверы, шэф Маккейн, мы ўсе ўвойдзем. Але будзьце хуткія і ўпэўненыя, наша здабыча - чалавек высокай асцярожнасці, вялікага майстэрства абыходжання з пісталетам і адважнага сэрца. Яго нядоўга заспець знянацку або ўзяць легка. Я толькі малюся, каб ён усё яшчэ быў ўнутры.
  
  Чацвёра паліцэйскіх у форме ўсталі па абодва бакі ад тарана, які яны прынеслі з сабой, і атакавалі дзверы. Ён выбухнуў з трэскам расколатага дрэва, і яны апынуліся ўнутры, высокі ангелец наперадзе, яго ноздры раздзьмуваліся, а вочы зіхацелі, як у вядучай ганчака, почуявшей блізкасць лісы. Тадэвуш ішоў ззаду ўшчыльную, бачачы наперадзе сваё магчымае выратаванне, паліцыянты разышліся ззаду яго, а шэф паліцыі Маккейн разважліва увайшоў апошнім.
  
  Няясная ў паўзмроку ранняга рассветного святла, якое лілося з адзінага акна, фігура пранеслася праз сярэднія пакоі без вокнаў да кухні ў задняй частцы вузкай чыгуначнай кватэры. У нечакана адкрылася другі дзверы на кухні фігура рэзка разгарнулася, і паветра хутка разарвалі два стрэлы. Паліцэйскі войкнуў і схапіўся за правую руку, яго пісталет ўпаў на падлогу. Высокі ангелец нешта прабурчаў і, спатыкнуўшыся аб кухонны стол, ухапіўся за яго, каб не ўпасці.
  
  Два стрэлы, два траплення, і Тадэвуш зразумеў, што лепш не вагацца ні долі секунды, кінуўшыся на чалавека, перш чым той паспеў стрэліць зноў. Ўдар выбіў ў мужчыны пісталет, але Тадэвуш выявіў, што яго схапіў, нібы нейкі вялізны мядзведзь, і шпурнуў на падлогу. У адно імгненне мужчына адчыніў дзверы і амаль прайшоў ўнутр, калі раздаўся адзіночны стрэл. Які ўцякае мужчына спатыкнуўся, замарудзіў крок, і тыя, што засталіся трое паліцэйскіх павалілі яго на падлогу ў вузкім калідоры, які вёў да такой жа вузкай лесвіцы на дах.
  
  "Трымаеце яго моцна," папярэдзіў высокі ангелец, ўсё яшчэ абапіраючыся на стол з рэвальверам у руцэ. “ Ён разумны і ўмее звяртацца з пісталетам.
  
  Тадэвуш зразумеў, што гэта быў сам ангелец, які зрабіў апошні стрэл, які спыніў ўцякае чалавека.
  
  "Як і вы, сэр", - усклікнуў ён, а затым ўбачыў пляма крыві на бруднай кашулі ангельца ў некалькіх цалях вышэй пояса. "Сэр, вы параненыя!"
  
  “ Простая драпіна, малады чалавек. Гэта не мае значэння.
  
  Маккейн паклікаў іншых сваіх людзей, і пакуль чацвёра трымалі пісталеты нацэленымі на параненага, тыя, што засталіся пяцёра паднялі яго на ногі, зацягнулі ўнутр і пасадзілі на кухонны крэсла, дзе ён і сеў, яго цвёрдыя, ясныя вочы былі скіраваныя толькі на пераапранутага ангельца, як быццам ён адчуваў, хто быў самым небяспечным праціўнікам у пакоі.
  
  “ Вось, Маккейн, забойца Кондар Камерона.
  
  
  
  
  
  Тадэвуш здзіўлена ўтаропіўся на мужчыну. "Але ... гэта той чалавек, які сказаў мне, што трэнер хацеў, каб я перанёс вупраж ў іншую стайню!"
  
  Шэф паліцыі Маккейн нахмурыўся. "Што ён кажа?"
  
  Ангелец перавёў, і Маккейн вылаяўся. "Чорт вазьмі, гэта чыстая лухта".
  
  “ Наадварот. Вы заўважыце, што, хоць наш палонны на дваццаць пяць гадоў старэйшы, ён дзіўна падцягнуць, таму выглядае нашмат маладзей і, на разумным адлегласці, амаль удвая больш Тадэвуша. Асабліва калі насіць аднолькавую вопратку, выконваць адну і тую ж працу ў адным і тым жа месцы і ніколі раней не бываць у Шипсхед-Бі.
  
  "Простае супадзенне", - сказаў Маккейн.
  
  “Супадзенне не з'яўляецца часткай гэтага злачынства. Як толькі гэты чалавек прыбыў у Бруклін, лёс Кондар Камерона была вырашана ".
  
  Не звяртаючы ўвагі на сваю рану, тонкая ўсмешка прамільгнула на каменным твары палоннага, але ён не вымавіў ні слова, утаропіўшыся ў сцяну.
  
  "Ты гаворыш загадкамі", - усміхнуўся Маккейн. "Хто ж гэты меркаваны забойца і які, скажы на міласць, быў яго матыў?"
  
  
  
  “ Крок за крокам, калі ласка. Такі навуковы метад, " спакойна сказаў ангелец. “Калі містэр Вандэрбільта ўпершыню распавёў мне аб меркаваным злачынстве і злачынцу, у мяне паўсталі моцныя сумневы. Я вырашыў правесці расследаванне і адразу даведаўся, што малады Тадэвуш наогул не гаварыў па-ангельску і таму не змог бы спрачацца з чалавекам, які гаварыў толькі па-ангельску. Са сваім бедным заробкам на іпадроме ён мог дазволіць сабе толькі агульную пакой, ледзь мог купіць ежу і час ад часу неабходную вопратку. Дзе ж тады ён узяў грошы на куплю пісталета? Мой візіт у яго камеру пацвердзіў мае высновы. Характар важны ў расследаванні, і я адразу ўбачыў, што малады чалавек настолькі сумленны, не здольны на падобнае злачынства, акрамя як у мэтах самаабароны, і не было ніякіх доказаў, што Камерон быў узброены ".
  
  Ангелец паківаў галавой. “Не, хлопчык быў невінаваты. Такім чынам, забойцам павінен быў быць хто-то іншы на іпадроме ў той дзень. Але Кэмеран быў ледзь вядомы ў Нью-Ёрку, яго любілі ў колах скачак, і ён не займаўся дзейнасцю, якая магла б выклікаць такое гвалт. Лагічна, што злачынства павінна было вынікаць з яго мінулага. У гэты момант я ўспомніў пра крыніцы яго багацця — транскантынентальнай жалезнай дарозе - і зразумеў, якімі былі яго перадсмяротныя словы".
  
  "Дзіўны подзвіг," усміхнуўся Маккейн, - паколькі тое, што распавядаў нам небарака Кондар, ніколі не выклікала сумненняў. Яго забойца быў з чужых берагоў і парушыў нашы законы, і гэтыя словы паказвалі прама на гэтага анархіста!"
  
  Але да таго часу ніхто на кухні не глядзеў на напышлівага правадыра і не слухаў яго, нават яго ўласныя людзі. Усе яны глядзелі на ангельца, нібы загіпнатызаваныя, як сілай яго голасу, так і словамі. Усе, акрамя зняволенага, які, здавалася, усміхнуўся нейкай асабістай жарце.
  
  “Не, Маккейн. Тое, што пачулі гэтыя ахопленыя панікай хлопчыкі на трэніроўцы, было адзіным словам. Ці, калі быць дакладным, трыма словамі, з якіх іх збітыя з панталыку розумы на самай справе пачулі толькі апошні. Гэта слова было не 'нашы законы', а 'па-за закона'. І два словы, якія папярэднічалі слове "па-за закона', былі "the" і 'California '. Камерон казаў нам, што яго забойца быў адным з каліфарнійскіх па-за законам ".
  
  Зняволены ніяк не адрэагаваў, проста назіраў і чакаў з цярпеннем чалавека, які ведае, што тое, за чым ён назірае, прыйдзе гэтак жа непазбежна, як зімовы снег на высокіх гарах.
  
  Маккейн бачыў, што хуткае рашэнне забойства, якога дамагаліся яго сябры-бізнэсоўцы, выслізгвае. “ Вы хочаце сказаць, што такі чалавек, як Камерон, быў звязаны з бандай ашуканцаў у Каліфорніі?
  
  "Гэта будзе залежаць ад таго, якое ваша вызначэнне паняццяў "звязаны" і "махляр"", - суха сказаў ангелец. "Так атрымалася, што я прыехаў у Нью-Ёрк прама з Каліфорніі, дзе ў цяперашні час пануе фурор, звязаны з забойствам Кэмерана".
  
  "Які фурор?" Запатрабаваў адказу Маккейн.
  
  “ Судовы працэс і канчатковае асуджэнне аднаго з лідэраў так званых Каліфарнійскіх злачынцаў.
  
  
  
  
  
  Голас ангельца, здавалася, запоўніў ўсю малюсенькую кухню. “Усё пачалося з адчаю ўрада, якое хацела пабудаваць трансконтинентальную чыгунку, і хабарніцтва, прадажнасці, карупцыі, гандлю уплывам і прыдзірак членаў гэтага ўрада ў спалучэнні з сумна вядомай Вялікай чацвёркай чыгуначных баронаў — Коллисом Хантингтоном, Лиландом Стэнфордом, Маркам Хопкінсам і Чарльзам Крокером. У выніку таго, што справядліва было названа зусім новай формай крадзяжу, жахлівы васьміног цяпер мёртвай хваткай учапіўся ў штат Каліфорнія, і асабліва ў фермераў, гадуюць пшаніцу ў даліне Сан-Хаакін. Гэта называецца Паўднёва-Ціхаакіянская чыгунка.
  
  Насуперак яго жаданні, у Маккейне было дастаткова гэтага паліцэйскага, каб звярнуць увагу на адзін факт. “ Гэта кампанія Кэмерана!
  
  "Цалкам дакладна," кіўнуў ангелец. “Вялікая чацвёрка" найбольш прыкметная, але ёсць і іншыя, не менш багатыя і магутныя, і адным з іх быў Кондар Камерон. Пра яго не згадвалі, таму што, у той час як Хантынгтон быў ідэйным натхняльнікам, Стэнфард - публічнай асобай, Хопкінс - архіварыус, а Крокер - палявых босам, Кэмеран быў выканаўцам. Чалавек, які кіраваў бязлітасным прымусам цэлых суполак згаджацца з усімі патрабаваннямі жалезнай дарогі, высяленнем фермераў і ўладальнікаў ранча і забойствамі ўсіх, хто спрабаваў супрацьстаяць жалезнай дарозе. Адсюль і яго мянушка. Ангелец паглядзеў прама на молчащего палоннага: "ці Не так, містэр Эванс?"
  
  Калі гэта нарэшце адбылося, голас зняволенага быў нізкім і цвёрдым, як кавадла. “Кондар - падальщик. Сцярвятнік. Калі вы бачыце кондар, значыць, хто-то памёр".
  
  "Цалкам дакладна", - сказаў ангелец і звярнуўся да Маккейну: "Асноўным матывам было і застаецца бязлітаснае спусташэнне Паўднёвай частцы Ціхага акіяна і забойства дробных фермераў, уладальнікаў ранча і чорнарабочых, якія сапраўды заваявалі Захад. Непасрэдным матывам быў фурор у Каліфорніі, аб якім я казаў раней, выкліканы тым, што фермеры аказалі супраціў, і чыгунка дамаглася судовага рашэння ў 1878 годзе, якое, на думку фермераў, нацягвала палітычнай карупцыяй і перадузятасцю, паколькі губернатар Каліфорніі быў таксама прэзідэнтам Паўднёвай частцы Ціхага акіяна — Лиланд Стэнфард."
  
  "Ты жартуеш?" Вочы Маккейна пашырыліся ад зайздрасці да такой нахабнай карупцыі.
  
  "Вы цалкам можаце гадаць", - змрочна сказаў ангелец. “Да 1880 годзе даліна кіпела, і ў мястэчку пад назвай Мидийное балота маршал ЗША і трое чыгуначнікаў, выселявших фермераў, сутыкнуліся з разгневанными фермерамі. Усе былі ўзброеныя, як гэта прынята ў вашай краіне, і хто-то стрэліў першым. Загінулі шэсць пасяленцаў і адзін памочнік шэрыфа чыгункі, а чыгуначнік, які забіў усіх шасцярых пасяленцаў, сам быў застрэлены пазней у той жа дзень "невядомымі асобамі'. Штат высунуў абвінавачванні ў 'звяржэнні ўрада' і 'ўмяшанні ў дзейнасць маршала ЗША' супраць семнаццаці пасяленцаў. Пяцёра былі асуджаныя толькі па менш цяжкага абвінавачванні, адседзелі пяць месяцаў у мясцовай турме, дзе іх камеры ніколі не замыкаліся, і яны прыходзілі і сыходзілі, калі ім заманецца. Калі яны былі вызваленыя і вярнуліся дадому, ім быў аказаны гераічны прыём.
  
  “Жалезная дарога працягвала высяляць і руйнаваць, фермеры працягвалі супраціўляцца. Пяць гадоў таму Паўднёвая частка Ціхага акіяна стала аб'ектам серыі рабаванняў цягнікоў. Урад Каліфорніі хутка назвала злачынцаў 'Каліфарнійскімі злачынцамі', прызначыла ўзнагароду за галовы лідэраў, Джона Зонтага і Крыстафера Эванса, і з дапамогай жалезнай дарогі пачатак вышук. Два месяцы таму Эванс і Зонтаг патрапілі ў засаду, якую ўчынілі вялікім атрадам маршалаў і чыгуначных дэтэктываў. Зонтаг памёр ад слупняка з-за незагойных ран. Эванс страціў руку, вачэй і атрымаў пашкоджанне мозгу, і нават цяпер паўстае перад судом, які, безумоўна, будзе накіраваны супраць яго. Аднак іншыя члены "Разбойнікаў" не былі схопленыя, і там сядзіць адзін з іх: містэр Эндру Эванс, стрыечны брат, я мяркую, чалавека, якога судзяць ".
  
  У цішыні, калі ўзыходзіць летняе сонца павольна окрашивало святло на кухні ў бледна-залаты, зняволены ў крэсле сказаў: “Яны дазволілі Джону памерці, і яны замкнуць Крыса назаўжды. З "Разбойнікамі" скончана, але аднойчы знікне і Паўднёвая частка Ціхага акіяна ".
  
  “ Тады навошта забіваць Камерона, містэр Эванс? Чаму б не дазволіць часу, гісторыі і стваральніку пакараць яго?
  
  
  
  Вочы зняволенага пацямнелі: “Жыццё кароткае, а правасуддзе павольна. Яны забілі ўсіх нас сваёй прагнасцю, я забіў аднаго з іх дзеля нас".
  
  “ Ты выдатны стралок. Навошта рызыкаваць, падыходзячы так блізка, каб цябе бачылі з ім? Гэта цябе загубіла.
  
  Цяпер Эндру Эванс зноў паглядзеў на ангельца. “Я хацеў, каб ён ведаў, чаму памірае, і ён ведаў. Ён заслужыў тое, што атрымаў".
  
  “ Я крыху спачуваю вашаму справе, сэр, але не вашым метадам. Вы б дазволілі хлопчыку панесці пакаранне за ваша злачынства.
  
  "Калі яны не пакідаюць табе выбару, ты робіш тое, што павінен", - ціха сказаў Эванс. “І ты сапраўды думаеш, што знайшоў бы мяне ўсё яшчэ ў Брукліне, калі б я не баяўся, што яны асудзяць хлопчыка?" Калі б гэта здарылася, я б неадкладна заявіў аб сабе. Але я таксама назіраў за тваімі дзеяннямі, ангелец, і калі я ўбачыў, як ты прыбыў з Маккейнам і яго людзьмі, я зразумеў, што ты здагадаўся аб праўдзе, і не было ніякіх прычын не ратаваць сябе. Я толькі хацеў бы, каб ты быў горшым стралком.
  
  Ангелец схіліў галаву ў бок Эванса. "Мае прабачэнні, але я не мог быць упэўнены, што Тадэвуша апраўдаюць без вашай злову".
  
  Маккейн прабурчаў: “Я ўпэўнены, што гэта вельмі прыгожыя пачуцці. Але ўсё, што зрабіў Кэмеран, гэта зарабіў столькі грошай, колькі мог, для жалезнай дарогі і для сябе, і ў гэтым няма нічога незаконнага або амаральнага. Гэта называецца свабодным прадпрымальніцтвам, і менавіта таму Амэрыка - вялікая нацыя. Гэты чалавек - стрыманы забойца, якога падсмажаць, раз ты кажаш мне, што мы імі не займаемся ".
  
  Ангелец грэбліва зморшчыў свой строгі нос. “Я лічу дзеянні Эванса няправільнымі, Маккейн, але ён у дзесяць разоў лепш за цябе, і я буду побач, каб прасачыць за справядлівым судом над ім. Вы можаце на гэта разлічваць".
  
  Маккейн злосна паглядзеў на сваіх паліцэйскіх і раўнуў: "Прыбярыце яго, чорт пабяры".
  
  Зняволены шчасна сеў у першы вагон, Тадэвуш і ангелец забраліся ў другі, каб адправіцца ў зваротны шлях. Ледзь карэта кранулася, як Тадэвуш з нястрымным юнацкім цікаўнасцю выпаліў па-нямецку: "Мой гер, як вы даведаліся, што Эванс быў забойцам?"
  
  Ангелец засмяяўся. “Элементарна, мой хлопчык. Заўсёды з падазрэннем стаўся да любога рашэння, гэтак зручнаму для ўладаў. Сапраўдны забойца рэдка так выразна ўпісваецца ў забабоны ўсіх зацікаўленых бакоў, як гэта зрабілі вы: малады, бедны, іншаземец, ваяўнічы, адкрыты, бяссільны і, па сутнасці, безабаронны. Як толькі я паназіраў за вашым характарам, пераканаўся, што вы не кажаце па-ангельску, і зразумеў, якімі, павінна быць, былі перадсмяротныя словы Кондар Камерона, астатняе стала простым ".
  
  Мая зводная бабуля смяялася ў шматкватэрным доме на Сёмы вуліцы. “Твой дзядуля сказаў мне, што ён ледзь не ўдарыў ангельца. 'Але як усё гэта прывяло вас да чалавеку, аб існаванні якога ніхто не падазраваў !?"
  
  “ Ах, гэта само па сабе было ключом да разгадкі. У адпаведнасці з маёй тэорыяй аб матыве, наш забойца быў незнаёмцам у Шипсхед-Бі. Відавочна, ён быў "конюхам", які адаслаў вас прэч і якога бачылі падбухторваў людзей з Кэмеранам. Ён быў бы падобны на вас па агульнаму целаскладу, колеры скуры і рысы асобы, і на ім павінна была быць практычна ідэнтычная адзенне. Такім чынам, ён, павінна быць, назіраў за іпадромам і яго работнікамі па меншай меры некалькі дзён, каб знайсці каго-то, які мае доступ у стайню, хто быў бы досыць падобны на яго, і вывучыць звычкі Кэмерана ".
  
  У гэты момант, па словах маёй зводнай бабулі, Тадэвуш сказаў, што пачаў заўважаць намёк на строгую логіку ангельца.
  
  “Чалавека з Захаду, адшукваецца мясцовай паліцыяй, і, вядома ж, з абмежаванымі сродкамі, не знайшлі б ні ў адным з гранд-гатэляў. Асцярожныя роспыты ў некалькіх мэбляваных пакоях па суседстве аб такім чалавеку, які праявіў вялікую цікавасць да бягу, адсутнічаў увесь дзень і прыехаў з Далёкага Захаду, хутка выявілі нашага містэра Эванса, які не патурбаваўся схаваць сваё імя, мяркуючы, што ў далёкім Нью-Ёрку яно нічога б не значыла ".
  
  “ Як толькі я даведаўся, што ён вызваліў сваю пакой за дзень да забойства, і даведаўся, што ў той дзень ён назіраў за вамі, каб даведацца, у што вы былі апранутыя, лагічна было выказаць здагадку, што ён зняў новую кватэру побач з вашай пакоем. Некалькі пені вулічным хлапчукам, якія сёння засяляюць бедныя раёны ўсіх гарадоў і якім няма чаго рабіць, акрамя як назіраць за ўсім, што адбываецца ў гэтым раёне, неўзабаве падпалі Эванс і яго новае жыллё. Астатняе ты ведаеш.
  
  З гэтымі словамі, па словах Тадэвуша, ангелец адкінуўся на спінку крэсла і пагрузіўся ў азызлы маўчанне, як быццам пасля аповяду гэтай гісторыі свет раптам ператварыўся ў цёмны, пустое месца.
  
  
  
  
  
  Тадэвушу вярнулі працу на трасе Шипсхед-Бі, і, па малога намёку ангельца на магчымыя судовыя пазовы, ён атрымаў самавітае кампенсацыю за сваё незаконнае пазбаўленне волі. Ён выдаткаваў гэтыя грошы на тое, каб самому пераехаць у пакой лепей і пачаць ўрокі ангельскай.
  
  Праз месяц пасля таго фатальнага раніцы Бруклін прачнуўся ад шакавальнай навіны пра дзёрзкі ўцёкі Эндру Эванса. Рушыў услед вялікі пратэст супраць шэфа паліцыі Маккейна з намёкамі на тое, што ён баяўся публічнага судовага разбору, якое раскрыла б як яго спробу асудзіць невінаватага чалавека, так і сумніўную гісторыю Кондар Камерона. Маккейн рашуча абверг падобную "ганебную паклёп", хутка звольніў чатырох турэмных наглядчыкаў за грубае невыкананне службовых абавязкаў і пакляўся, што Эванс хутка будзе злоўлены.
  
  Некалькі дзён праз высокі ангелец з'явіўся на іпадроме, дзе ўсё яшчэ працаваў Тадэвуш. “Я сумняваюся, што Маккейн ці хто-небудзь яшчэ з праваахоўных органаў калі-небудзь зноў ўбачыць Эндру Эванса, і таму, паколькі якой-небудзь судовы працэс цяпер малаверагодны, мне пара сыходзіць. Едзь са мной у докі да карабля, які зноў даставіць мяне ў Еўропу".
  
  "Я не магу, сэр", - асцярожна адказаў Тадэвуш на сваім неокрепшем англійскай. "Я павінен працаваць".
  
  “Тут, малады чалавек, я пагаварыў з вашымі працадаўцамі. Праблем не будзе".
  
  Ухмыляючыся, Тадэвуш нецярпліва забраўся ў экіпаж ангельца, і кучар пагнаў запрэжку прэч. Ангелец на дзіўнай, але карыснай сумесі свайго дрэннага нямецкага і пачаткоўца англійскай Тадэвуша спытаў: "Як шмат з таго, чаму быў забіты Кондар Камерон, ты разумееш, Тадэвуш?"
  
  "Не се так ужо шмат, сэр", - вымушаны быў прызнаць мой дзядуля. “Англійская, гэта было занадта, ах ... ах... што гэта? Ах... хутка? Так, хутчэй.
  
  "Я так і думаў". Ангелец кіўнуў, гледзячы ў акно карэты, як міма цёплым летнім раніцай праносяцца багатыя гарадскія дома і ўбогія шматкватэрныя дамы Брукліна. “У мінулым годзе я шмат вандраваў па вашай новай краіне і бачыў, як ідзе вялікая барацьба. Гэта першабытнае суперніцтва, якое існуе і ў маёй уласнай краіне, і ў вашай былой нацыі, але Амерыка маладая і необузданна, і барацьба тут неприкрыта. Гэта адбываецца паміж сіламі справядлівасці і чалавечнасці, а таксама сіламі багацця і ўлады ".
  
  Ангелец адвярнуўся ад акна і паглядзеў на Тадэвуша. “Забойства Кондар Камерона было невялікім момантам у гэтай барацьбе. Вы гэта разумееце?"
  
  "Думаю, так", - павольна вымавіў мой дзядуля. "Так, сэр".
  
  "Добра". Дзіўны ангелец зноў выглянуў у акно, дзе пачыналіся кішаць людзьмі трушчобы докаў, натоўпы людзей апанавалі вузкія вулачкі, а кучар, лаючыся, цяпер скрозь натоўп. “У штаце Небраска, дзе пачынаюцца вялікія заходнія раўніны гэтай краіны, ёсць малады кангрэсмен, які балатуецца ў сенат. Яго завуць Браян, і я прадбачу яму вялікая будучыня. Калі мы размаўлялі, ён выкарыстаў вобраз, які вызначае яго погляд на гэта сутыкненне супрацьлеглых сіл — 'распяцце чалавецтва на залатым крыжы".
  
  Калі ён зноў адвярнуўся ад акна, ангелец пільна паглядзеў на Тадэвуша. “Ваша новая нацыя стаіць на ростанях, і я баюся, што ў наступным стагоддзі яна абярэ няправільны шлях, як, як я цяпер падазраю, мая ўласная краіна паступіла ў гэтым стагоддзі. Нацыя можа быць вялікай сілай чалавечага духу і патэнцыялу, ці гэта можа быць імперыя. Яна не можа быць і тым, і іншым ".
  
  Мая зводная бабуля расказала мне, што мой дзядуля сказаў, што ангелец зноў праседзеў рэшту шляху да свайго карабля ў панурым маўчанні. Але калі яны пад'ехалі, калі фурман трымаў дзверцы экіпажа адкрытай, ён павярнуўся да Тадэвушу і сказаў: "Ведаеш ці ты, Тадэвуш, дзе ты апынешся ў гэтай барацьбе, аб якой я казаў?"
  
  "Я, сэр," сказаў мой дзядуля, "буду адстойваць справядлівасць".
  
  Ангелец кіўнуў. “Менавіта там я прастаяў усю сваю жыццё. Не закон, які заўсёды ствараецца тымі, хто ва ўладзе, і непазбежна заканчваецца ў карысць іх і іх поглядаў, або нават не праўда, а справядлівасць. Але што такое справядлівасць, Тадэвуш? Ці ведаем мы? Хто-небудзь ведае?"
  
  З гэтымі словамі, па словах маёй зводнай бабулі, ангелец ўсміхнуўся майму дзядулю, загадаў фурману адвезці яго назад у Шипсхед-Бі і, напрыканцы памахаўшы рукой, падняўся па сходнях, каб рушыць услед за сваім багажом на борт карабля.
  
  Тадэвуш Ян Фортуновски ніколі больш не бачыў яго і ніколі не ведаў яго імя, але мне здаецца, што я ведаю яго імя, і часам я задаюся пытаннем, ці не была гэтая гісторыя майго дзядулі першым семем, якое падштурхнула мяне, Дэна Форчуна, да маіх уласным пошукам справядлівасці.
  
  OceanofPDF.com
  
  Бог голага аднарога
  
  Яйцеклеточный Гамлет
  
  
  
  
  
  (твор Рычарда Лупоффа)
  
  
  
  Я
  
  Я быў халодны зімовы вечар, і гук позвякивающих каретных званочкаў, прымацаваных да збруі каретных коней, пранікаў і ў палымяны жоўты туман Лаймхауса, дзе Тэмза робіць павароты і віры, і цёмныя сілуэты Ласкаров мільгаюць у зацененых пераходах, і ў старадаўнія шкла з рабізной у вокнах маёй сціплай кватэры, нагадваючы нават сумнаму адзінокаму чалавеку, што ў горадзе яшчэ поўна гулякаў, предвкушающих радаснае свята божага Нараджэння.
  
  Мае думкі вярнуліся да больш раннім і вясёлым сезонам адпачынкаў, сезонах, праведзеным у маёй маладосці сярод дзікіх плямёнаў варварскага Афганістана, перш чым куля Джезайля абарвала маю кар'еру на службе Яе Вялікасці, у выніку чаго я быў адкамандзіраваны дадому і, у канчатковым рахунку, вернуты да грамадзянскай жыцця. Дома, у Лондане, я спрабаваў задаволіць свае сціплыя патрэбы, адкрыўшы практыку на Харлі-стрыт, але быў вымушаны пагадзіцца на жыллё ў іншага чалавека майго класа і становішча, каб звесці канцы з канцамі.
  
  Гэта было пачаткам майго доўгага і шчаслівага супрацоўніцтва з выдатным дэтэктывам—кансультантам нашага часу - магчыма, і ўсіх часоў. Перакананы халасцяк, мой калега ўсё той час, што я яго ведаў, ставіўся да асобам жаночага полу з бязмежным рыцарствам і дабрынёй, але толькі аднойчы дазволіў сабе сілкаваць рамантычныя пачуцці да прадстаўніцы больш далікатнага полу і ўсе гады, якія рушылі за інцыдэнтам, устрымліваўся ад таго, каб калі-небудзь прамаўляць імя ўцягнутай у гэта асобы.
  
  Па нагоды кожнага з маіх шлюбаў ён бурна віншаваў мяне і маю нявесту, дапамагаў упаковщикам і возчикам вывозіць мае асабістыя рэчы з нашай халасцяцкай бярлогі і выяўляў сяброўскі, хоць і некалькі адхілены цікавасць да майго дабрабыту да тых часоў, пакуль зменлівасці лёсу не запатрабавалі спынення майго сямейнага становішча і майго вяртання ў нашу кватэру на Бэйкер-стрыт.
  
  Цяпер з усім гэтым было скончана. Вялікі дэтэктыў знік з поля зроку смяротных, скокнуўшы з парапета над Рейхенбахским вадаспадам насустрач сваёй меркаванай смерці — цане, якую ён, здавалася, быў гатовы заплаціць за тое, каб пазбавіць свет ад самага небяспечнага чалавека на свеце. Мой уласны апошні вопыт ў моры шлюбу быў вынесены на вострыя скалы катастрофы, і, вярнуўшыся на 221B, я выявіў, што мой стары дом заняты незнаёмцам. Па звароце да вечна адданай місіс Хадсон, сярод самага ўбогага заломванні рук і праліцця слёз мне паведамілі, што нават рэчы майго кампаньёна, — я б сказаў, майго былога кампаньёна — былі канфіскаваныя: замак, калодка і персідская туфель. Добрая жанчына з трапятаннем паведаміла мне, што зніклі знакаміты кінжал, папкі з газетнымі выразкамі, фанограф і бюст, газоген і сумна вядомая іголка. Перададзена ў дар Музею Блэков Скотленд-Ярда, дзе нашы старыя сябры Грегсон і Лестрейд маглі б вывучыць іх на вольным часе.
  
  Нават патрыятычныя ініцыялы В. Р., адзначаныя кулявымі адтулінамі, выбітымі ў каштоўных панэлях з чырвонага дрэва місіс Хадсон, былі залатаныя і пакрытыя лакам, так што ўсе сляды ранейшага знаходжання былі сцёртыя, і толькі фальшывая і стэрыльная псевдогомность адзначала пакоі, якія мы з сяброўкай так доўга займалі.
  
  Даведаўшыся аб такім павароце падзей, я быў настолькі ашаломлены, што ледзь змог прыняць прапанаваную місіс Хадсон вэнджаную рыбу і булачкі, запіўшы іх куфлем "Шато Фронтенак" 89-га года, перш чым вярнуцца ў халодную ноч.
  
  Я быў няўцешны.
  
  У стане фінансавага, а таксама эмацыйнага збяднення я блукаў па вуліцах найвялікшага з гарадоў, шарахаючыся ад добра набітых тэл запознены пакупнікоў і ранніх гулякаў, пракладваючы свой шлях пад кіраўніцтвам якога-то дрэнна зразумелага інстынкту па кварталах, непрыкметна, але няўхільна якія робяцца ўсё больш убогімі, якія карыстаюцца благой рэпутацыяй і небяспечнымі. Нарэшце я выявіў, што стаю перад фасадам будынка, якому неўзабаве трэба было стаць маім жытлом.
  
  Газавы ліхтар у мяне за спіной перарывіста міргаў, адкідаючы дзіўныя і жудаснаватыя цені. Цоканне жалезных падкоў коней па бруку змешвалася са скрыпам збруі і выпадковымі аддаленымі крыкамі аб тым, што ў Лаймхаўзе лепш не расследаваць, інакш самазваны самарыцянін падзеліць няшчасце таго, каго ён спрабаваў суцешыць.
  
  Пожелтевшее аб'яву на кардоне ў акне першага паверха извещало, што ў будынку вольная кватэра — стан кардона паказвала на тое, што ў кватэры некаторы час ніхто не жыў, — і дзякуючы гэтаму дасціпнаму умозаключению я неўзабаве здолеў выгандляваць у нявыхаванага і невежливого домаўладальніка цану, адпаведную мойму небяспечна тонкім кашальку.
  
  Я добра засвоіў урокі назіральнасці і дэдукцыі, пададзеныя маім даўнім калегам, і цяпер гэтыя ўрокі адплацяць мне за незлічоныя прыніжэньня, зэканоміўшы значную суму фунтаў стэрлінгаў для маёй якая знаходзіцца пад пагрозай казны.
  
  Ледзь я асвоіўся ў сваіх новых уладаннях, як пачуў лёгкія крокі на лесвічнай пляцоўцы перад маімі пакоямі, затым стук маленькай, але рашучай ручкі ў цяжкую дзверы, за якой доўга не заляцаліся.
  
  На імгненне я дазволіў свайму ўяўленню ўявіць, што дзверы адкрыецца і за ёй з'явіцца апрануты ў элегантную уніформу баттонс - вулічны араб накшталт тых, што часам наймае мой партнёр, — а можа быць, нават хатняя фігура самога майго партнёра. Але не паспеў я падняцца з падушак потертого, але зручнага крэсла, як рэальнасць абрынулася на маё прытомнасць, і я зразумеў, што ніхто з іх не ведаў, дзе знаходзіцца маё новае жыллё. Значна больш верагодна, што мой наведвальнік апынецца якім-небудзь цёмным насельнікам Лаймхауса, які прыбыў сюды, каб выпрабаваць характар новага жыхара.
  
  Я выцягнуў маленькі, але магутны рэвальвер з свайго месца сярод рэчаў і сунуў яго ў кішэню халата, затым асцярожна падышоў да дзвярэй пакоя і адсунуў засаўку. Гучна пратэстуючы супраць такога накладання на свае рэдка эксплуатаваныя завесы, дзверы ад'ехала назад і яшчэ далей назад, пакуль у праёме на лесвічнай пляцоўцы не здаўся адзіны чалавек на ўсёй зямлі, ад якога я менш за ўсё чакаў бы, што ён можа прасачыць за маім новым месцазнаходжаннем або мець якую-небудзь прычыну калі-небудзь выклікаць мяне сюды.
  
  Наўрад ці я мог паверыць уласным вачам. Мы, павінна быць, цэлых пятнаццаць секунд стаялі, малюючы нямую карціну — я з шырока расплюшчанымі вачыма і, я ўпэўнены, з адвіслай ад здзіўлення сківіцай. Я раптам і з трывогай ўсвядоміў, у якой убогай абстаноўцы застаў мяне мой наведвальнік, і тую ўбогасць, якой, баюся, я дазволіў пранікнуць у мае асабістыя ўладанні. Мае валасы, калі-то насычанага каштанавага адцення, з гадамі станавіліся ўсё больш сівымі і недагледжаным. Мае вусы пажоўклі ад нікаціну і запэцкана вінамі і портвейнами. Мой халат быў поношен і спярэшчаны слядамі шматлікіх адзінокіх трапез.
  
  У той час як мая наведвальніца была самай захапляльнай дух фігурай, якую я калі-небудзь бачыў: хутчэй прывабная, чым прыгажуня, яна перанесла гады, якія прайшлі з моманту яе апошняй сустрэчы, з вытанчанасцю і абыякавасцю, якія зрабілі яе на адным этапе кар'еры самай вядомай прыгажуняй опернай сцэны, а на іншым - жанчынай, дзеля якой рызыкавалі тронам — і выратавалі.
  
  "Ці магу я ўвайсці?" - спытала Жанчына.
  
  Пачырванеўшы да самых каранёў валасоў, я адступіла назад і паказала, што яна можа не проста ўвайсці, але будзе самай жаданай і ганаровай госцяй. "Я павінен папрасіць прабачэння," прамармытаў я, " за свае хамскія паводзіны. Ці можаце вы дараваць мяне, міс... я б сказаў, мадам— Ваша высокасць— " Я запнулася, не ведаючы, як нават звярнуцца да маёй паважанай госці.
  
  І ўсё ж, нават калі я заікаўся і чырванеў, я не мог утрымацца ад таго, каб не палюбавацца знешнасцю Гэтай Жанчыны.
  
  Яна была такой жа высокай, якой я яе помніў, на далонь вышэй мяне і амаль аднаго росту з маёй даўняй калегам. Яе валасы, выкладзеныя высока на цудоўнай галаве па еўрапейскай модзе таго часу, адлівалі бляскам колеру воранава крыла, які, здавалася, адкідаў святло маёй мігатлівага газавай лямпы пры кожным руху полымя. Рысы яе твару былі дасканалыя, такімі ж дасканалымі, якімі я запомніў іх пры нашай першай сустрэчы шмат гадоў таму, а яе постаць, падкрэсленая шчыльна абліпальнай адзеннем той эпохі, якую яна несла з апломбам чалавека, даўно звыкся да увазе лепшых мадэльераў і куцюр'е Кантынента, была грацыёзнай і прывабнай, як у школьніцы.
  
  Да таго часу яна ўжо ўвайшла ў мае сціплыя пакоі, і, калі я праверыў лесвічную пляцоўку ззаду яе, каб пераканацца, што ў затхлай цемры не стаілася падножка для ног, Жанчына без старонняй дапамогі ўладкавалася на драўляным крэсле з просты спінкай, якім я звычайна карыстаўся, варочаючы пяром у тых сціплых практыкаваннях па літаратурнаму ўпрыгожванню, за якія так часта папракаў мяне мой калега.
  
  Я павярнуўся і паглядзеў зверху ўніз на сваю наведвальніцу, сядаючы як мага бліжэй да яе прыцягальнай постаці, наколькі дазвалялі прыстойнасці. З такой блізкай адлегласці мне было відаць, што яе ўпэўнены выгляд не быў пазбаўлены якога-небудзь элемента нервовасці або нават засмучэння. Я паспрабаваў падбадзёрваючы ўсміхнуцца Жанчыне, і яна адказала так, як я і спадзяваўся, яе голас быў настолькі ветлівым, што ў значнай ступені хаваў тое, з якой працай яна захоўвала раўнавагу.
  
  "Ці магу я перайсці прама да справы, доктар?" спытала яна.
  
  “ Вядома, вядома, міс...э—э...
  
  "У асабістых абставінах вы можаце звяртацца да мяне проста Ірэн", - ласкава адказала яна.
  
  Я схіліў галаву ў знак пакорлівай падзякі.
  
  "Магчыма, вы будзеце некалькі здзіўлены, што я вас высачыла", - сказала Жанчына. “Але я натыкнулася на справу найвялікшай тэрміновасці. Аднойчы я ўжо звяртаўся да вас і вашаму калегу ў гадзіну сур'ёзнага крызісу, і цяпер, калі паўстала праблема такога ж маштабу, я звяртаюся да вас зноў ".
  
  "Значыць, вы не чулі—" пачаў я.
  
  “ Наадварот, - перабіла яна, - трагічная навіна абляцела Кантынент падобна новай чуме, і самыя напружаныя намаганні былі прыкладзены да таго, каб яна дайшла да высокапастаўленых асоб. Прыміце мае спачуванні, доктар, хай і запозненыя. З майго боку было недаравальна не звязацца з вамі адразу, як толькі да мяне дайшлі навіны, і я сапраўды спрабаваў гэта зрабіць, але не змог вас знайсці. Толькі з вялікай цяжкасцю я змог знайсці цябе цяпер.
  
  Я кіўком прыняў яе прабачэнні. Затым спытаў: "Я спадзяюся, што ваша ўласная кар'ера была больш шчаслівай, чым мая, мадам".
  
  “ На жаль, гэта не так. Яна схіліла сваю добра сфармаваную галаву з грацыяй жанчыны ўдвая маладзейшы за яе. “ Чалавек, дзеля якога я рызыкаваў усім і чый трон выратаваў ваш паплечнік, аказаўся ня варты тых, хто так многім рызыкаваў дзеля яго.
  
  Я працягнуў ёй насоўку, але гэта высакароднае стварэнне прикусило губу, глыбока ўздыхнуў і нават выдавило слабую, няшчасную ўсмешку.
  
  "Дзіўная штука лёсу," нарэшце працягнула яна. “ Было час, калі я адчувала, што ніколі больш не змагу даверыцца ні аднаму мужчыну, не кажучы ўжо аб сваім сэрцы. Але, на шчасце, я памылялася. Цяпер я жонка...
  
  Яна ўважліва агледзела пакой, затым са змоўніцкім выглядам нахілілася наперад і прашаптала мне на вуха назву маленькага, але старажытнага і жыццёва важнага каралеўства.
  
  "Я б падумаў, што павінен быў чуць — матч такой важнасці, ваша высокасць — чаму пра гэта не вядома ўсім без выключэння?"
  
  “ Існуюць меркаванні каралеўскага этыкету, доктар, а таксама меркаванні суперніцтва і амбіцый. Мой муж лічыцца каралём-халасцяком, але з часам вы можаце быць упэўнены, што мая роля і мая асоба будуць раскрытыя. А пакуль я жыву ў камфорце і адзіноце і атрымліваю найвялікшую радасць ад выхавання майго сына: таго, хто аднойчы ўзыдзе на трон маёй прыёмнай радзімы, калі яго бацька больш не будзе правіць ".
  
  Я ў замяшанні паківаў галавой. Ніколі, нават у самых смелых фантазіях, я не меркаваў такога павароту спраў. "Прыміце мае самыя шчырыя пажаданні ўсяго найлепшага, мадам," з цяжкасцю выціснуў я. “ Але я мяркую...
  
  У гэты момант я падняўся і наліў сабе келіх моцнага алкаголю. Затым працягнуў: "... што вы прыбылі сюды з місіяй, якая не з'яўляецца чыста сацыяльнай".
  
  Яна прызнала, што гэта сапраўды так. “Калі б ты ўсё яшчэ быў нашым супрацоўнікам, я б звярнулася да яго цяпер, як ужо рабіла аднойчы. Але паколькі гэта немагчыма, ты павінен дапамагчы мне. Калі ласка, доктар, я не павінен быў прыходзіць сюды або якім-небудзь чынам парушаць ваша адзінота, калі б не надзвычайны характар цяперашняй сітуацыі.
  
  З гэтымі словамі яна нахілілася наперад і мякка паклала свае прахалодныя пальцы без пальчатак на тыльны бок майго запясці. Як быццам гальванічны ток прайшоў па яе арганізму да майго ад аднаго дотыку яе пальцаў, я адчуў прыліў энергіі і натхнення. Жанчына трапіла ў бяду. І гэтая Жанчына прыйшла да мяне ў цяжкую хвіліну. Я ніколі не змог бы быць настолькі подлым выхвалякі, каб прагнаць яе — вядома, не цяпер, калі сама мантыя майго настаўніка, здавалася, вось-вось упадзе на мае ўласныя няўпэўненыя плечы.
  
  "Але, вядома, ваша высокасць, Ірэн". Я адчуў, што чырванею да самых каранёў валасоў пры вымаўленні яе імя. "Калі ласка, будзьце так ласкавы, пачакайце хвілінку, пакуль я прынясу паперу для нататак і пісьмовы прыбор, каб запісаць асноўныя дэталі вашага апавядання".
  
  Я ўстаў і прынёс паперу і пяро, затым хутка вярнуўся на сваё месца насупраць маёй чароўнай наведвальніцы. На імгненне я падумаў прапанаваць ёй гарбату і печыва з джэмам, але ўстрымаўся, успомніўшы аб цяперашнім стане маёй каморы і кашалька.
  
  "Прашу вас, працягвайце," сказаў я.
  
  “Дзякую вас. Я мяркую, што вам няма неабходнасці згадваць пра месцазнаходжанне або парадку майго цяперашняга пражывання, доктар", - пачала Жанчына. Убачыўшы мой ківок у адказ, яна проста сказала: "Бог Голага Аднарога быў скрадзены".
  
  "Бог Голага Аднарога", - усклікнуў я.
  
  “ Бог Голага Аднарога.
  
  "Не," недаверліва выпаліла я.
  
  "Так", - холадна адказала яна. "Бог аголенага аднарога".
  
  “ Але — як гэта можа быць? Найвялікшае нацыянальнае мастацкае скарб нацыі...
  
  "Шшш". Яна прымусіла мяне замаўчаць гукам, поглядам і новым націскам пальцаў на запясце. “Калі ласка. Нават у больш звыклых і бяспечных месцах, чым гэтыя, было б неразумна згадваць назву маёй прыёмнай радзімы.
  
  "Вядома, вядома," прамармытаў я, хутка прыходзячы ў сябе. - Але я не разумею, як Бога Голага Аднарога можна скрасці. Хіба гэта не так — але ў мяне тут ёсць кніга мастацкіх рэпрадукцый, давайце вывучым гравюру статуі і паглядзім ".
  
  “ Гэта адбілася ў маёй памяці, доктар. Я бачу гэта перад вачыма дзень і ноч. На мой погляд, няма неабходнасці вывучаць дрэнную візуалізацыю мастака, але вы можаце пашукаць у сваім томе малюнак шэдэўра вялікага скульптара Мендэса-Рубиросы ".
  
  Я перасёк пакой і вярнуўся з цяжкім томам у аліўкавым ільняным пераплёце і асцярожна адкрыў яго, перагортваючы крэмавыя пергаментныя старонкі, пакуль не наткнуўся на сталёвую гравюру вышэйшага дасягнення скульптара Мендэса-Рубиросы, Бога аголенага аднарога. Наколькі я памятаў, праца была адлітая з плаціны і ўпрыгожаная каштоўнымі камянямі. Вочы бога былі з рубінаў, а вочы аднарогаў, поўна глыбокай пашаны сгрудившихся ля ног бажаства, былі з сапфіраў і ізумрудаў. Рогі аднарогаў былі з найтонкай слановай косці, інкруставанай філігранным золатам. Само падстава скульптуры ўяўляла сабой суцэльны блок паліраванага оніксу, інкруставаны пекінскім нефрытам.
  
  - Але Бог Голага Аднарога з'яўляецца нацыянальным здабыткам— - Я ледзь паспеў апамятацца. “ Калі яго крадзеж стане здабыткам грамадскасці, пад пагрозай апынецца сама карона.
  
  
  
  "Цалкам дакладна", - пагадзілася жанчына, вядомая як The Woman. “І было атрымана паведамленне з пагрозай, што скульптура будзе выстаўлена на ўсеагульны агляд на плошчы Святога Рыгора, калі за яе вяртанне не будзе выплачаны выкуп у памеры 80 трыльёнаў грудников. І крайні тэрмін усталяваны праз сорак восем гадзін. Вы можаце бачыць, доктар, у якім адчаі мы з мужам. Вось чаму я прыйшла да вас. Вы адзін — вашага паважанага калегі больш няма сярод нас — можаце дапамагчы.
  
  Мільён думак пранёсся ў маім бедным мозгу ў гэты момант.
  
  "Плошча Святога Крываноса," усклікнуў я.
  
  "Плошча Святога Крываноса," пацвердзіла яна.
  
  "Але гэта нацыянальнае месца збору самага злоснага і непрымірымага ворага вашай краіны".
  
  “ Цалкам дакладна, доктар.
  
  Я задуменна пагладзіў падбародак, хваравіта адчуваючы непрывабную шчацінне няголеных усаў, якая псавала маю знешнасць.
  
  "І 80 трыльёнаў грудников", - паўтарыў я.
  
  "Так, 80 трыльёнаў грудников", - сказала яна.
  
  "Гэта будзе прыкладна сорак крон, дзевяць шылінгаў і тры пэнсы", - падлічыў я.
  
  "Гэта — ці настолькі блізка, што не мае практычнага значэння", - пагадзілася мая чароўная наведвальніца.
  
  "Сорак восем гадзін," сказаў я.
  
  "Прыкладна два дні", - адказала Жанчына.
  
  "Зразумела", - я цягнуў час, зноў пагладжваючы падбародак. "І скажыце мне, ваша высокасць — я маю на ўвазе, Ірэн - вы і ваш муж адрэагавалі на гэта патрабаванне?"
  
  “Мой муж даручыў свайму галоўнаму міністру цягнуць час, пакуль я падарожнічаю, у строгай таямніцы, вы, вядома, разумееце, каб звярнуцца да вас за дапамогай. Ваш і— " Яна ненадоўга змоўкла і кінула погляд скрозь зацягнутыя туманам шкла на газавы святло за акном, — ... таму што, ці бачыце, мой муж настойвае на жаласнай надзеі, што ён, магчыма, перажыў сваё падзенне.
  
  "Усё магчыма", - адказаў я. “Астанкаў выяўлена не было. Адзін, магчыма, нават абодва з якія змагаюцца тытанаў, магчыма, усё яшчэ жывыя. Але калі гэта так - ах, калі гэта так, чаму мы не чулі ні пра тое, ні пра іншае за мінулыя гады? І выбітны брат майго калегі — вы, вядома, памятаеце яго выбітнага брата, " заявіў я.
  
  "Вядома".
  
  
  
  "Вясковы," прашаптала я.
  
  “ У сельскай мясцовасці? - рэхам паўтарыла яна, відавочна ашаломленая.
  
  "У сельскай мясцовасці," паўтарыў я.
  
  Жанчына засунула тонкія арыстакратычныя пальцы адной рукі ў аздоблены карункамі рукаў і выцягнула адтуль малюсенькі хупавы насавой хустачку. Яна хутка промокнула вочы. Нейкі ўнутраны дэман падказаў мне ўспомніць, што гэта быў той момант, калі беспрынцыпны чалавек мужчынскага полу мог пачаць наступ пад выглядам простага спачування. Але пакуль я сядзеў, лаючы сваю таемную слабасць, Жанчына ўзяла сябе ў рукі. Яна паклала насавой хустку на месца і цалкам авалодала сабой.
  
  "Тады застаецца толькі адно, доктар," цвёрда сказала яна. “ Ніхто іншы не зможа дапамагчы. Вы павінны пайсці са мной. Вы павінны аказаць нам сваю дапамогу.
  
  Я ўстаў і, не кажучы ні слова, апрануўся ў макінтош, макино, накідку, кепку і галёшы і працягнуў руку ўдзячнай і дрыготкай Ірэн.
  
  Гульня, змрочна прамармытаў я сабе пад нос на ўзроўні, значна ніжэй чутнага, пачынаецца.
  
  Пакідаючы свае сціплыя пакоі, я спыніўся, каб усталяваць пастку для узломшчыкаў, абмежавальнік для узломшчыкаў, аўтаматычную дагерротипную машыну і вядро з вадой на дзверы. Затым я пацягнуў за шнурок зашчапкі і, павярнуўшыся да маёй чароўнай спадарожніцы, сказаў: "Я да вашых паслуг, мадам".
  
  Мы спусціліся па лесвіцы, правяраючы на кожнай пляцоўцы, няма рабаўнікоў або здраднікаў, і добра выйшлі ў ноч Лаймхауса. Пачаў апускацца лёгкі туман, ператвараючы счарнелыя ад сажы рэшткі папярэдняга снегападу ў шэрую і слізкую жыжку. Мы з маім спадарожнікам прабіраліся па цёмным, напоўненым рэхам завулках, пакуль не выйшлі на Вэст-Індыю-Док-роўд, месца столькіх сумна вядомых дзей і невытлумачальных зверстваў.
  
  Дрыжыкі прабеглі па маім целе, калі мы перасякалі брукаваную каменем плошчу. На імгненне я прадставіла сабе, што гэта плошча Святога Кривонога, і перад маім разумовым поглядам паўстала серабрыста-шэрая, абсыпаная каштоўнымі камянямі фігура Бога аголенага аднарога — нацыянальнага мастацкага скарбы прыёмнай радзімы Жанчыны і патэнцыйнай прычыны рэвалюцыі і анархіі ў гэтым старажытным, не мае выхаду да мора каралеўстве.
  
  Дзе—то ў ночы Лаймхауса пачуўся крык - ці то валацугі, асцярожна пробирающейся уверх па ахінутай туманам Тэмзе, ці то якой-небудзь беднай няшчаснай ахвяры злачынства, лютуе на вуліцах злапомнага раёна, мне не дадзена было ведаць.
  
  Міма праехала таксі з задернутыми фіранкамі, кучар у прыглушанай цемры сядзеў на козлах, збруя цёмных коней позвякивала і парыпвала ў такт рухам разгарачаных жывёл.
  
  Мы з маім спадарожнікам нервова валакліся ў непроницаемом змроку, пакуль, прыцягнутыя агнямі ўстановы ніжэйшага класа, дзе самыя адкіды Лаймхауса праводзілі свае нікчэмныя ночы, нам не пашчасціла ўбачыць, як пад'ехала таксі і высадило пасажыраў, парачку маракоў распуснае выгляду, відавочна некалькі патрапаных і якія шукаюць месца, дзе можна было б растраціць тыя бездапаможныя рэшткі свайго матроскіх жалавання, якія ў іх засталіся пасля таго, як іх надзьмулі скупыя уладальнікі і несумленныя казначэй на іх караблі.
  
  Я ўжо збіраўся паклікаць таксіста, калі мой спадарожнік спыніў мяне, настойліва зашипев і націснуўшы на руку.
  
  Перад таверной спынілася другое таксі, і калі з яго выйшлі некалькі сумніўных пасажыраў, мы забраліся ў кабіну, і Ірэн ціха перадала свае інструкцыі таксісту, які з цікаўнасцю зазірнуў праз люк ў пасажырскі салон.
  
  Першае таксі з'ехала, і мой спадарожнік нахіліўся да мяне са словамі: "Я б ужо падумаў, доктар, што вам лепш не садзіцца ў першае якое трапіла таксі".
  
  "Але яго толькі што даставілі", - запратэставаў я. "Зламыснік ніяк не мог ведаць, што мы будзем шукаць транспарт менавіта ў гэтым месцы, каб своечасова даслаць за намі таксі".
  
  У гэты момант наша гутарка быў перапынены выбліскам святла і гучным стрэлам з пункту прама перад нашым таксі. Іншая машына выбухнула, падняўшы слуп полымя, і аранжавыя мовы ўскінуліся ўверх сярод аблокаў чорнага алеістай дыму.
  
  "Неверагодна". Я ахнула ад здзіўлення. "Як ты?"
  
  Жанчына загадкава ўсміхнулася, пакуль наш кіроўца асцярожна аб'язджаў першае таксі, цяпер люта палаючае і практычна загораживающее скрыжаванне, дзе Вест-Індыя-Док-роўд сустракалася з звілістай вуліцай, якая вяла ўверх ад Тэмзы ў больш бяспечны і рэспектабельны квартал, чым Лаймхаус.
  
  Мы праязджалі па шматлікіх вуліцах, некаторыя з іх былі ажыўленымі і асветленымі, як у апоўдні, іншыя - жудаснымі і зацененых, пакуль я не адчуў, што ніяк не змагу прасачыць наш шлях, не кажучы ўжо пра тое, каб вызначыць месцазнаходжанне таго моманту, калі, нарэшце, таксі спынілася ля кіёска, адкуль уваходзілі і выходзілі на вуліцу людзі, апранутыя па ўсіх параметрах.
  
  Я па-рыцарску пагадзіўся з Ірэн у тым, што тычыцца кошту таксі, нягледзячы на сумнае маё фінансавае становішча, і мы выбраліся з таксі на мокрую брукаванку яшчэ адной лонданскай плошчы, акружанай крамамі і рэстаранамі, усе зачыненыя ў гэты позні час. Не кажучы ні слова, мая спадарожніца асцярожна павяла мяне да кіёска і пацягнула за сабой ўніз па цёмным і недагледжанай лесвіцы, пакуль мы не дасягнулі платформы, асветленай зусім незнаёмым мне спосабам асвятлення. Полымя, здавалася, было цалкам заключана ў мініяцюрныя шкляныя шарыкі і гарэла з асаблівай рэгулярнасцю і стабільнасцю, якія не дапускалі ні мігацення, ні руху. Як яны здабывалі паветра для падтрымання гарэння, было загадкай за межамі майго разумення, але мой спадарожнік адмовіўся заставацца нерухомым дастаткова доўга, каб я мог распытаць.
  
  Яна правяла мяне міма вялікі размаляванай дошкі аб'яваў, якая пазначае раён Лэдброук-Гроув, і, апусціўшы квіткі ў турнікет, мы перасеклі платформу, каб дачакацца — я не ведаў чаго. Перад намі былі чыгуначныя шляхі, і маё меркаванне аб тым, што гэта нейкая станцыя, пацвердзілася праз некалькі хвілін, калі падышоў цягнік незнаёмага мне тыпу і мадэлі. Цягнік спыніўся, і мы забраліся ў вагон, занялі месца і ехалі ў дзіўным і неуютном маўчанні, пакуль мой спадарожнік не паказаў, што нам пара выходзіць з дзіўнага вагона.
  
  
  
  II
  
  Мы выбраліся назад на паверхню зямлі, і я выявіў, што мы стаім на краі шырокай роўнай пляцоўкі памерам з поле для крыкету, а то і больш, але паверхня якой складалася не з травы, а з цвёрдага, шурпатага матэрыялу, не які валодае звычайнай податливостью прыроднага рэчывы.
  
  Мой спадарожнік вёў мяне за руку па зацвярдзелай паверхні, пакуль мы не апынуліся побач з самым дзіўным прыстасаваннем, якое, да майго здзіўлення, я калі-небудзь бачыў.
  
  
  
  Гэтая штуковіна была доўгай, як карэта, і абапіралася на колы, два даволі вялікіх з аднаго канца і адно маленькае з іншага. Яго асноўная сутнасць, здавалася, уяўляла сабой рабрысты цыліндр даўжынёй прыкладна ў стрыжань і пакрыты нацягнутай тканінай, вільготна блестевшей пад начны моросью.
  
  На верхняй баку прылады размяшчаліся два адкрытых сядзенні з выгнутымі шчыткамі з цэлулоіду або изостекла перад кожным і наборам незразумелых цыферблатаў і ручак на адным з іх. З бакоў і задняй частцы машыны выступалі кароткія выступы, а да аднаго канца было прымацавана вялікая драўлянае прылада, мала чым адрознае ад марскога шрубы, прымацаванае да чорнага і магутнаму на выгляд прылады, нагадвае тое, якое, як я часам бачыў, выкарыстоўваецца на невялікіх эксперыментальных марскіх судах.
  
  Самым дзіўным з усіх было тое, што чатыры свабодна верцяцца лопасці выступалі з тычкі, усталяванага на верхняй частцы машыны, іх канцы звісалі пад дзеяннем уласнай вагі без падтрымкі, і ўсе яны злёгку поскрипывали і разгойдваліся пры кожным змене ледзянога, пранізлівы ветру.
  
  Мая спадарожніца пацягнулася да бліжэйшага сядзення і дастала адтуль галаўныя ўборы для сябе і для мяне, без слоў дэманструючы, як іх варта насіць. Кожны з іх быў зроблены з мяккай скуры і цалкам закрываў чарапную частка ўладальніка. Папружка защелкивается пад падбародкам уладальніка, забяспечваючы тым самым шчыльнае і надзейнае прылеганія галаўнога ўбору, а акуляры з празрыстымі лінзамі можна надзець для абароны вачэй ад ветру або вільгаці або надзець на лоб, каб забяспечыць бесперашкодны агляд у больш спрыяльных умовах.
  
  Мая спадарожніца паставіла адну стройную нагу на кароткі выступ, які выступаў збоку ад машыны, і грацыёзна забралася на сядзенне. Нямымі жэстамі яна выказала сваё жаданне, каб я пераймаў яе дзеянням, і, не жадаючы хваляваць гэтую мілую і мужную жанчыну, я пагадзіўся, узлезшы на выступ, а адтуль на другое сядзенне. Там я выявіў, што сяджу на не вельмі нязручнай скураной падушцы.
  
  Мая спадарожніца павярнулася на сваім месцы і жэстамі паказала, што я павінен замацаваць сваё сядзенне, замацаваўшы рэмень праз калені. Я зноў пагадзіўся, паназіраў праз плячо маёй спадарожніцы, як яна прыфастрыгоўваецца рамянём бяспекі, і ахнуў ад здзіўлення, убачыўшы, як з суседняй прыбудовы раптам з'яўляецца пакрыты тлушчам механік, апрануты ў брызентавы камбінезон, імчыцца па адкрытым прасторы да нашай машыне, сціскае ў руках драўляны элемент, які я міжволі ахрысціў (у думках) паветраным вінтом, і круціць яго.
  
  Мая спадарожніца, прывітаўшы прыбыцце механіка узняццем вялікага пальца адной рукі, отрегулировала некаторыя рычагі кіравання перад сабой, пасля чаго аўтаномны рухавік у пярэдняй частцы дзіўнага маленькага лятальнага апарата закашлял і, забормотав, ажыў. Прагрэў рухавік на працягу некалькіх хвілін, мой спадарожнік зноў падаў знак механіку, які выцягнуў пару непрыкметных калодак з-пад колаў аўтамабіля, і мы пакацілі наперад з дзіўнай хуткасцю, вецер хвастаў міма нас, прымушаючы мяне быць удзячным за шлем і ахоўныя акуляры, прадастаўленыя маім спадарожнікам.
  
  Перш чым я паспеў хоць бы задумацца пра мэты гэтага незвычайнага падарожжа з механічным прывадам, мяне адцягнуў дзіўны гук шырк-шырк-шырк, які прагучаў прама над галавой і, відавочна, ідэальна адпавядалы нашаму ўласнаму прасоўванню. Я падняў погляд наверх у надзеі выявіць крыніца дзіўных гукаў і выявіў, што яны зыходзяць з чатырох лопасцяў, устаноўленых на нізкай вежы над кабінай пілота, дзе я сядзеў.
  
  Лопасці круціліся так хутка, што я ледзь мог сачыць за імі поглядам, і здзіўленне нарастала, калі я адчуў, што дзіўны апарат, да якога я быў бездапаможна прывязаны, сапраўды падняўся з поля, якое ён перасякаў, і рушыў без падтрымкі ў разрэджаным паветры.
  
  Павінна быць, я ўскрыкнуў ад здзіўлення, таму што мой спадарожнік павярнуўся да мяне з усмешкай, якая выказвае такую абсалютную ўпэўненасць у сабе, што я гучна засмяяўся над сваёй хвіліннай панікай і ў думках пакляўся, што нікому не дазволю перашкодзіць мне атрымаць асалоду ад гэтым беспрэцэдэнтным вопытам. Бог голага аднарога мог адсутнічаць, вялікі дэтэктыў мог быць страчаны для свету, але са мной усё было ў парадку, і я атрымаю прапанаванае мне задавальненне, а аб сваіх праблемах паклапачуся пазней.
  
  Мы ляцелі — так, я выкарыстоўваю гэтае слова наўмысна і з поўным усведамленнем сур'ёзнасці яго прымянення — па вялікім крузе над ўскраінамі Лондана, назіраючы за узыходам сонца над далёкім пралівам на ўсходзе, пралятаючы над тымі самымі месцамі, дзе мы з маім зніклым спадарожнікам спрабавалі супрацьстаяць небяспекам і разгадваць галаваломкі, затым павярнулі ў паўночным напрамку, пралятаючы над цёмна-зялёнымі лясамі і светлымі лугамі, пакідаючы ззаду Англію, Уэльс, Шатландыю і Аркнейскія выспы.
  
  
  
  Не было сказана ні слова — яго нельга было пачуць за роўным гудзеннем рухавіка, які круціў паветраны шруба, які забяспечваў нам прасоўванне па небе, і прымушаў лопасці нашых паветраных вінтоў здзяйсняць жыццёва важныя абароты, — але я быў уражаны, час ад часу бачачы, як мая спадарожніца напалову вылазіць з сваёй кабіны, цягнецца да кароткім выступах па баках апарата і дастае маленькія кропляпадобныя ёмістасці з гаручым, якія яна злівае ў фарсунку, усталяваную на корпусе апарата перад яе уласным дзяўчынцы шчытком.
  
  Сонца цалкам ўзышло, неба было зіготкім паўночным блакітным, і толькі плямістыя аблокі чыстага белага колеру усеивали яго блакітным правільнасць, і на зіготкай воднай роўнядзі пад намі не было відаць ні сушы, ні тварэнняў рук чалавечых. Я не ведаю, як доўга мы ляцелі і як далёка прасунуліся на поўнач, за выключэннем таго, што паветра вакол нас станавіўся ўсё больш халодным, і я ўсё больш ўдзячны за прадбачлівасць, якая прымусіла мяне цёпла апрануцца перад тым, як пакінуць мае пакоі ў Лаймхаўзе, калі пад намі, і здалёк з'явілася мігаценне асляпляльнай беласці.
  
  Мая спадарожніца пацягнулася да апошняга застаўся паліўнаму баку, усталяванага на машыне, і выліла яго змесціва ў фарсунку, якую яна выкарыстала перад сваім шчытом. Азірнуўшыся на мяне праз плячо, яна паказала наперад і выкрыкнула некалькі слоў, якія я не пачуў з-за гулу рухавіка і шуму паветра, доносившегося да маіх зацягнутых у скуру вушэй.
  
  Але неўзабаве я прыйшоў да разумення значэння, калі не фактычнага зместу яе прамовы, калі пад дбайным кіраўніцтвам наша невялікае суденышко накіравалася ўніз і пачатак доўгі, няўхільнае набліжэнне да таго, што я цяпер даведаўся, як не што іншае, як велізарны пакавых ільдах у паўночных палярных рэгіёнах планеты. Наша невялікае суденышко прасоўвалася ўсё ніжэй і ніжэй, па меры таго як цёмныя вады пад нашымі выцягнутымі коламі саступалі месца вышчэрблены белым айсберга, паковому лёдзе і, нарэшце, велізарным ледніка.
  
  Гарыстай адукацыю лёду з'явілася пад нашым рыкаючым апаратам, калі мы імчаліся ў ніжніх пластах атмасферы, і з часам змянілася плоскай вобласцю бліскучага белага колеру. Мы перасеклі гэта новае прастору, і, нарэшце, мой спадарожнік апісаў вузкія колы, павольна зніжаючыся па спіралі перад адукацыяй, якое я спачатку прыняў за незвычайную праекцыю незвычайнай прыгажосці і правільнасці, і толькі праз шмат імгненняў прызнаў за артэфакт, створаны намаганнямі чалавека.
  
  
  
  Там — у самых паўночных пусткі палярных ледзяных палёў — была справа рук чалавека. Я ледзь не заплакаў ад дзёрзкасці і прыгажосці канструкцыі і быў адцягнуць ад гэтага ходу думак толькі прызямленнем карабля, у якім я ехаў. Машына пакацілася па шчыльна утрамбованному снезе і спынілася ля ўваходу ў пышнае будынак.
  
  Штармавы вецер пранёсся над бліскучай ледзяной шапкай і кінуў гуллівыя снежныя пырскі на аголеную ніжнюю палову майго асобы. Я правяла языком па вуснах, спрабуючы чысціню растаюць крышталяў. На бліскучых шпілях, якія стаялі перад намі, не было ніякіх прыкмет жыцця. Ні які сустракае, ні ахоўнік не выйшлі з арачнага ўвахода ў будынак.
  
  Яшчэ да таго, як мы дасягнулі яго варот, я спытаў: “Ірэн— што гэта за месца? Я думаў, мы накіроўваемся ў вашу сталіцу. Замест гэтага мы дасягнулі паўночнай палярнай шапкі планеты, рэгіёну, які заўсёды лічыўся незаселеныя, за выключэннем белых мядзведзяў, цюленяў і чаек. І ўсё ж мы знаходзім гэта пышнае збудаванне ".
  
  Здзіўлена лыпаючы, я усклікнуў: "Прашу вас, растлумачце".
  
  Яна звярнула да мяне асляпляльную ўсмешку, якая растапіла сэрца і сарвала апладысменты гледачоў па ўсім свеце і якая прывяла яе на бок адной з каранаваных асоб Еўропы ў самым бліскучым, хоць і таемным шлюбе, які толькі бачыў стагоддзе. “ Прашу вас, праявіце цярпенне яшчэ на некалькі хвілін, доктар. Вам усё стане ясна, як толькі мы апынемся ўнутры Крэпасці.
  
  “ Крэпасць? - Бездапаможна паўтарыла я.
  
  “Крэпасць адзіноты. Збудаванне, якое здаецца часткай крыгі, на якой яно варта, на самай справе пабудавана з мармуру, чыстага белага мармуру, здабытага на сакрэтным радовішчы і дастаўленага сюды ў строгай таямніцы. Унутры яго знаходзяцца тыя, хто заклікаў вас. Тыя, чыім добраахвотным прадстаўніком я маю гонар быць ".
  
  Мы прайшлі пад высокімі парталамі і па гулкім калідоры, пакуль, нарэшце, не ўвайшлі ў залу, займаны адзіным бронзавым гігантам, якія сядзяць у напружанай позе медытацыі. Калі мы ўвайшлі ў пакой, на імгненне здалося, што ён замёр, але праз некалькі секунд я зразумеў, што ён выконваў серыю самых дзіўных практыкаванняў у адзіноце.
  
  На маіх вачах ён прымусіў свае мышцы працаваць адзін супраць аднаго, напружваючыся да тых часоў, пакуль тонкая плёнка поту не пакрыла яго магутнае цела. Ён што-то ціха вымавіў, і я зразумеў, што ён жанглюе ў розуме дзясяткам лічбаў, памнажаючы, дзелячы, здабываючы квадратныя і кубічныя карані. Ён звярнуўся да апарата, які ствараў гукавыя хвалі на частотах, якія знікалі за межамі чутнасці для мяне, але якія ён мог, мяркуючы па выразе яго твару, выявіць.
  
  У канцы серыі ён паглядзеў на мяне і на маю спадарожніцу. Голасам, які выклікаў упэўненасць і паслухмянасць, ён загаварыў. "Прывітанне, Патрыцыя", - сказаў ён неафіцыйна. “Я бачу, ён прыйшоў з табой. Я, вядома, ведаў, што ён прыйдзе".
  
  Ён падняўся са свайго месца і накіраваўся да нас праз пакой, абдымаючы жанчыну, вядомую як Жанчына, двума магутнымі мускулістымі рукамі з бронзы. І ўсё ж, нягледзячы на ўсю пяшчота, якая была бачная ў гэтым абдымках, гэта была відавочна брацкая — ці, магчыма, кузенская — пяшчота, не больш таго.
  
  Патрыцыя, падумала я. Ён назваў яе Патрыцыяй. Але хіба яе звалі не Ірэн? У мяне не было часу абдумваць гэтую галаваломку, таму што бронзавы гігант адпусціў яе і павярнуўся да мяне.
  
  "А вы, сэр, - сказаў бронзавы гігант, працягваючы магутную руку ў мужны прывітанні, - вы не хто іншы, як Джон Х. Ватсан, доктар медыцыны, ці не так?"
  
  Я паціснуў яму руку так моцна, як толькі мог, і, прызнаюся, мне было прыемна атрымаць яе назад цэлай і цэлай, косці не раздробились мацней, чым былі, у цісках бронзавага чалавека. “ Сапраўды. Магу я заслужыць гонар уручыць вам даверчыя граматы, сэр?
  
  Ён обезоруживающе усміхнуўся і сказаў: “Вядома, вядома. Мяне завуць Кларк Сэвідж-малодшы. У мяне самога ёсць некалькі вучоных ступеняў, атрыманых то тут, то там за гэтыя гады. Большасць маіх сяброў завуць мяне проста Док. Для мяне было б гонарам, калі б вы паступалі гэтак жа ".
  
  Па нейкай прычыне я быў хутчэй ўсцешаны, чым абражаны бесцырымоннасцю і неформальностью гэтага чалавека, і пагадзіўся называць яго тым імем, якое ён аддае перавагу. Гэта быў бы Док. “Я мяркую, - сказаў я ў адказ, - што мы маглі б пазбегнуць некаторай блытаніны, калі б вы называлі мяне так, як заўсёды называў мой самы дарагі сябар, якога я страціў на гэтыя некалькі гадоў. Гэта быў, папросту кажучы, Ватсан.
  
  "Я буду шчаслівы зрабіць менавіта гэта", - сказаў бронзавы гігант.
  
  "Але хіба я не чуў, як вы звярталіся да нашай спадарожніцы як да Патрыцыі?" Я вырашыў, што гэта мая магчымасць самастойна разгадаць галаваломку.
  
  
  
  Док Сэвідж згодна кіўнуў сваёй густой шавялюрай меднага колеру. “ Ці бачыце, мой стрыечны брат.
  
  Устрывожаны, я сказаў: "Але хіба яна не—" Я павярнуўся да Жанчыны і звярнуўся непасрэдна да яе. "Але хіба вы не былая Ірэн Адлер, а цяпер Яе Каралеўскае высокасць—"
  
  "Калі ласка," перапыніла яго чароўная маладая жанчына. “ Для Дока я вядомая як яго стрыечная сястра Патрыцыя Сэвідж. Для вас і вашага партнёра я вядомая ў іншым абліччы. Давайце пакінем усё як ёсць, прашу вас.
  
  Яе словы бязмерна збянтэжылі мяне, але я адчуваў, што ў тых абставінах, у якіх я апынуўся, у мяне не было іншага выбару, акрамя як пагадзіцца.
  
  "Вы павінны дараваць мяне, Ватсан", - сказаў бронзавы гігант. “Мой стрыечны брат дапамог мне ў невялікім падмане, які быў неабходны, каб даставіць вас сюды, у маю палярную крэпасць Адзіноты. Калі б у сталіцах свету распаўсюдзіўся слых аб сустрэчы, на якую вы былі таемна выкліканыя, немінуча адбылася б беспрэцэдэнтная за ўсю гісторыю чалавечай цывілізацыі ўспышка злачыннасці".
  
  — Вы хочаце сказаць... — збянтэжана прамармытаў я, - вы хочаце сказаць, што Бог Голага Аднарога не быў скрадзены? За яго не патрабуюць выкупу ў памеры 80 трыльёнаў грудников? Яго не будуць выстаўляць на плошчы Святога Врицихлева, калі выкуп не будзе выплачаны? Уся гэтая працэдура была свайго роду містыфікацыяй?"
  
  "О, рабаванне цалкам рэальна, доктар Ватсан", - заявіла Жанчына. “Бог голага аднарога знік, і ўсё, што я вам апісаў, адбудзецца, калі яго не знойдуць. Але гэта ўсяго толькі малюсенькая частка сусветнай пагрозы ".
  
  "Цалкам дакладна", - сказаў Док Сэвідж. “Я ўсяго толькі сам вярнуўся з падарожжа па зямлі, вырваўшыся з лап д'ябла, які не мае аналагаў у аналах злачыннасці. Тое, што адбываецца тут сёння, з'яўляецца не чым іншым, як ваенным саветам, ваенным саветам супраць таго, хто пагражае ўпарадкаванай структуры і справядлівым дзеянням усяго сусветнага парадку. Хто-то, сама асоба якога, не кажучы ўжо пра яго аперацыйнай базы, з'яўляецца таямніцай, загорнутай у галаваломку, замкнёныя ўнутры энігмы ".
  
  "Добра сказана", - запляскаў я. "Але толькі мы трое стаім паміж сіламі парадку і цывілізацыі і гэтым д'яблам?"
  
  "Не мы трое, доктар", - сказала Жанчына. “Цяпер я павінен вас пакінуць. Мая роля згуляная, мая развітальная гаворка, вымаўленая. Мне пара пакінуць сцэну гэтай драмы і вярнуцца да майго мужа і нагляду за маім дзіцем, каб назіраць і маліцца за тымі, у чые рукі, магчыма, была аддадзена сама лёс свету".
  
  Яна яшчэ раз абмянялася цнатлівым позіркам з бронзавым мужчынам, затым сардэчна паціснула мне руку і знікла з пакоя. Праз імгненне я пачуў гук машыны, калі яна зноў ажыла, затым пачалося яе роўнае гудзенне і шырк-шырк-шырк, што азначала, што яе ротары круціліся, падымаючы абцягнуты тканінай корпус у халодны паветра над арктычнымі прасторамі. Затым ён павольна знік з поля зроку.
  
  Я стаяў адзін у пакоі з бронзавым гігантам Доком Сэвиджем.
  
  "Калі ласка, пройдзем са мной, Ватсан", - сказаў ён нарэшце. Я адчуваў, што ў мяне няма выбару, акрамя як падпарадкавацца. Сэвідж магутнай хадой накіраваўся да дзвярнога праёму, адрэгулявалі якое-то прылада, якое я прыняў за аўтаматычную ахову бясконца больш дасканалага тыпу, чым тыя, што я ўсталяваў у сваёй кватэры ў Лаймхаўзе, і адступіў у бок, калі я ўвайшоў у суседні пакой.
  
  Тут я апынуўся ў памяшканні, якім мог бы ганарыцца лепшы мужчынскі клуб Лондана, Чыкага або еўрапейская набярэжная экзатычнага Шанхая.
  
  Сцены, абабітыя драўлянымі панэлямі, падымаліся да высокай столі з цудоўнай разьбой, з якога звісалі старадаўнія кованые люстры. Свечкі стваралі атмасферу, у той час як па-майстэрску схаваныя свяцільні штучнага паходжання забяспечвалі дадатковае асвятленне. Уздоўж сцен шэраг за шэрагам стаялі кнігі ў аднолькавых наборах з найтанчэйшай пражы і саф'яну; цісненне ўручную назвы з тонкай пазалотай вярталі пакоі святло.
  
  Па-над ўсходняга дывана з глыбокім ворсам, бясконца багатай і вытанчанай працы, невялікая частка раскошнага каменнага полу была выкладзеная перад вялікім багата упрыгожаным камінам, у якім весела палаў незвычайнай прыгажосці вогнішча з найтонкім, але прыемным водарам.
  
  Мяккія крэслы з дарагой скуры і па-майстэрску выразанага цёмнага дрэва стаялі па ўсёй пакоі, і кожнае, за выключэннем двух, відавочна, пакінутых незанятымі, было занята мужчынам вялікага выгляду, хоць і злёгку эксцэнтрычна апранутым.
  
  У адным з крэслаў сядзела мускулістая постаць, уся ў шэрым. Сівыя валасы, шэры колер асобы, шэрая туніцы і штаны. Пакуль я ў жаху стаяла ў дзвярах пакоя, ён звярнуў на мяне мёртвы, халодны погляд, акінуўшы мяне ад маіх моцных брытанскіх чаравік да маёй уласнай выцвілай шавялюры. Ён коратка кіўнуў, але нічога не сказаў.
  
  
  
  У крэсле побач з ім сядзеў мужчына, увесь у чорным, чорная адзенне ахутвала яго з галавы да ног, за выключэннем тых месцаў, дзе віднеліся пунсовыя водбліскі яго адзення. Каўнер яго быў узняты, закрываючы твар, а поля чорнай шыракаполым капелюшы апушчаны. Паміж палямі і каўняром тырчалі толькі бліскучыя вочы і арліны нос. Адной рукой ён поигрывал дзіўным кольцам колеру жирасоль, якое насіў на пальцы іншы.
  
  Побач з ім сядзеў мужчына з дзіўна адкрытым, хлапечым выразам твару, хвалістымі светлымі валасамі і зіготкімі блакітнымі вачыма. На ім быў абліпальны швэдар, вузкія штаны ў шырокую палоску па баках і высокія начышчаныя чаравікі. Нейкім чынам ён зрабіў на мяне ўражанне амерыканца - як, дзіўна, і большасць гэтых мужчын. Але гэты чалавек нёс у сабе яшчэ адно, адметнае адчуванне таго, што ён вялікі спартсмен каледжа — прадукт Ельскага або Гарвардскага універсітэта, як я здагадаўся.
  
  За ім прагуляў яшчэ адзін малады чалавек з адкрытым тварам, на гэты раз апрануты ў чырвоны касцюм на маланкі, які гарманаваць з яго павойнымі рудымі валасамі. А за ім яшчэ два чалавекі мускулістага атлетычнага целаскладу — адзін амаль голы, апрануты толькі ў позвякивающую збрую і позвякивающее зброю, іншы ў звычайнай вопратцы, якая выглядала значна больш паношанай, у той час як сам ён здаваўся моцным і кампетэнтным.
  
  Заставаліся толькі двое іншых. Гэта была яшчэ адна постаць у цёмным плашчы і капелюшы з шырокімі палямі, фігура, дзіўна нагадвае чалавека з ястрабіных носам, за выключэннем таго, што ў апошнім выпадку не было чырвонага святлення, які падкрэслівае змрочныя адценні адзення, якую ён насіў, а замест гэтага была сетка серабрыстых нітак, якія пакрывалі яго вопратку, ствараючы звышнатуральнае адчуванне гіганцкай павуціння.
  
  Іншы быў маладым чалавекам прыемнай зьнешнасьці, хоць і з адценнем ляноту, уласцівай вельмі багатым людзям. Ён паглядзеў на мяне з адкрытым, прыязным выразам асобы, і таму я быў яшчэ больш здзіўлены, звярнуўшы ўвагу на яго перавернуты каўнер і манатонную расфарбоўку яго даволі пасрэднага на выгляд касцюма - пяшчотна-нефритово-зялёнага.
  
  
  
  III
  
  "Джэнтльмены," пачуў я голас Дока Сэвідж ў сябе за спіной, " дазвольце мне прадставіць нашага апошняга члена — доктара Джона Х. Ўотсана, нябожчыка з Бэйкер-стрыт, 221Б, Лондан, Англія.
  
  "Доктар Ватсан," працягнуў бронзавы гігант, " не маглі б вы ўвайсці і адчуваць сябе як дома. Гэта наша бібліятэка. Тысячы тамоў, якія вы бачыце уздоўж сцен гэтай залы, ўяўляюць сабой біяграфіі, апублікаваныя і засакрэчаныя, людзей, якія сабраліся ў нашай прысутнасці. Нават некалькі вашых уласных работ, якія тычацца вашага былога супрацоўніка, трапілі ў нашы архівы, як і сам ваш супрацоўнік не раз.
  
  “ Холмс— тут? Я ахнуў. “ Так бо ён ніколі не казаў мне ... ён нават не намякаў...
  
  "Не, Ватсан?" - адказаў бронзавы гігант. "Ну, магчыма, калі-небудзь, калі ён даведаецца вас лепш".
  
  "Магчыма," пагадзіўся я, апусціўшы вочы. “ Магчыма...
  
  “ Не будзьце суровы да сябе, Ватсан. Цяпер, калі для вас прыйшоў час быць карыснымі, вы тут, у Крэпасці Адзіноты, і гэта ваш шанец аказаць паслугу свеце — і некаторым людзям у гэтым свеце. Але спачатку дазвольце мне прадставіць іншых нашых удзельнікаў.
  
  Ён узяў мяне за локаць, і я абыйшла круг мяккіх крэслаў, па чарзе паціскаючы рукі кожнаму з мужчын, якіх я бачыла раней. Калі я падыходзіла да кожнага, ён уяўляўся мне:
  
  “ Рычард Бенсон — Мсціўца, - прадставіўся чалавек у шэрым.
  
  "Кент Алард — Цень," змрочна ўсміхнуўся мужчына з ястрабіных носам.
  
  "Гордан, Ельскі універсітэт 34—га года выпуску - мае сябры называюць мяне Флэш".
  
  “ Керціс Ньютан, сэр, часам вядомы як капітан Фьючер.
  
  “ Джон Картэр, былы капітан кавалерыі канфедэрацыі.
  
  "Дэвід Інэса з Канэктыкута і Пеллюсидарская імперыя".
  
  "Рычард Вентворт," прадставіўся другі з апранутых у чорнае, мужчын, " вядомы некаторым як Павук. Нават калі ён паціскаў мне руку, я заўважыў, як падазрэнне і рэўнасць прамільгнулі паміж ім і чалавекам, якія назвалі сябе Ценем.
  
  І, нарэшце, мужчына ў зялёным касцюме святара. "Ом", - нараспеў прамовіў ён, робячы усходні знак прывітання складзенымі рукамі, перш чым працягнуць адну мне на заходні манер. “ Джетро Дюмон з Парк-авеню, Нью-Ёрк. Таксама вядомы як доктар Чарльз Ўпалі і—Зялёны лама.
  
  “ Я ўсцешаны, - здолеў пробормотать я. - Мне і ў галаву не прыходзіла, што хто-небудзь з вас - рэальныя людзі. Я заўсёды лічыў вас пладамі запалёнага ўяўлення.
  
  
  
  "Як, зрэшты, і тое ж самае абвінавачванне было вылучана супраць вашага добрага сябра і кампаньёна з Бэйкер-стрыт, ці не так, Ватсан?" Гэта быў бронзавы гігант, Кларк Сэвідж.
  
  Я прызнаў, што гэта сапраўды так. "На мяне нападаюць з абодвух бакоў", - сказаў я. "З аднаго боку, ёсць тыя, хто сцвярджае, што мой добры сябар і калега, чые справы я апісваў у меру сваіх сціплых магчымасцяў на працягу многіх гадоў, з'яўляецца ўсяго толькі спараджэннем майго ўласнага запалёнага ўяўлення і наогул не існуе ў рэальным свеце".
  
  Я абвёў позіркам бліскучае сход, затым працягнуў. "У той час як, з іншага боку, джэнтльмен, які служыць маім літаратурным агентам, доктар Артур Конан Дойл, сам быў абвінавачаны ў напісанні тых самых апавяданняў, якія я падаю яму і якія ён, у сваю чаргу, прадае часопісаў ад майго імя".
  
  Па крузе мужчын у пакоі пракаціўся чульлівы смяшок згоды. Я зноў падумаў пра тамах, якія пакрывалі сцены гэтай бібліятэкі, — не аб адным з маіх таварышаў, але чые подзвігі заслужылі намаганні такога летапісца, як я сам, якімі б сціплымі ні былі яго таленты.
  
  "І гэтая банда, гэта зборышча авантурыстаў — бачу я перад сабой усю іх разнавіднасць?" - Спытаў я ва ўсіх прысутных, сядаючы ў багатае і зручнае крэсла, прапанаванае мне Доком Сэвиджем.
  
  Зноў падняўся гул нягучнай дыскусіі, калі маляўніча апранутыя фігуры абмяняліся каментарамі па майму пытанню. Затым адзін з іх — па-мойму, Гордан, выпускнік Ельскага універсітэта — адказаў у ролі негалосна прызначанага прадстаўніка для іх усіх.
  
  “Мы, нешматлікія адважныя, усяго толькі цяперашнія прадстаўнікі руху, колькасць якіх вылічаецца легіёнам. З часоў нашага заснавальніка, чый партрэт вісіць над камінам, і па гэты дзень нас былі сотні. Іх імёны напісаны на ганаровым скрутку, які стаіць вунь там, каля акна.
  
  Ён паказаў спачатку на карціну, аб якой казаў, затым на высокае вузкае акно, праз тэрмічнаму прыцемненыя шкла якога пачынала апускацца доўгая палярная ноч. Я першым падышоў да ревущему каміна і паглядзеў уверх, на хупава выкананае малюнак у багатай рамцы над ім. Мастак выканаў сваю працу ў насычаных танах цёмна-карычневага, ржавага і бардовага. Асоба, якая глядзела на мяне ў адказ, выпраменьвала сілу, інтэлект і тонкі налёт бесклапотнага дасціпнасці. Гэта быў касцюм французскага шевалье мінулага стагоддзя. На маленькай таблічцы з гравіроўкай пад палатном простым шрыфтам было напісана ўсяго адно слова: д'артаньян.
  
  На імгненне аддаўшы маўклівае даніну павагі адлюстраванага на партрэце, я прайшоў па раскошнага дыване да свитку, на які раней паказаў амерыканец Гордан. Яго загалоўкам была простая фраза, пачатковыя літары якой па-майстэрску ўтваралі слова ўсяго з аднаго склада, значэнне якога, баюся, я павінен прызнаць, зусім выслізнула ад мяне. У пачатку скрутка гаварылася АБ ПЕРСАНАЖАХ, АБ'ЯДНАНЫХ У ЛІГУ АБАРОНЦАЎ. Такім чынам, ніжэйпрыведзеных імёнаў было сапраўды шмат, у тым ліку не толькі ўсіх прысутных у зале (за выключэннем мяне, вядома), але і мноства іншых, з якіх выпадковым чынам былі выбраны такія знаёмыя і незнаёмыя імёны, як Жуль дэ Грендон, Энтані Роджерс, сэр Дэніс Найланд Сміт, Джымі Дэйл, Арсен Люпен, Кимболл Киннисон, Нікалас Картэр, Стывен Костиган і яшчэ цэлыя калонкі.
  
  "Цудоўная кампанія", - не ўтрымаўся я ад воклічы, скончыўшы чытанне пазалочанага скрутка. “Але, калі мне будзе дазволена ўзяць на сябе смеласць спытаць, як гэта змяшчаецца ўстанова? Чыімі намаганнямі кіруюцца гэтыя ўстановы? Хто разводзіць агонь, рыхтуе харчовыя запасы, здзяйсняе паліваньне?"
  
  "О, у нас поўна лёкаяў, доктар Ватсан," паведаміў малады чалавек у чырвоным касцюме на маланкі. Я адразу пазнаў у ім Керціса Ньютана. “Кожны з нас дае свой штат памочнікаў для агульнай службы Лігі. Сярод маіх уласных памочнікаў - андроід Ото, робат Грэг і Сайман Райт, жывы мозг ".
  
  "А мае," заявіла Цень са злавесным смехам, "плэйбой Ламонт Крэнстон, мой шафёр Мо Шревниц, чараўнік сувязі Бербанк і блізкі да самагубства Гары Вінцэнт".
  
  Па чарзе кожны з іх назваў групу дзіўных памочнікаў, кожны з якіх быў такім жа дзіўным і эксцэнтрычным, як і яго працадаўца.
  
  "Кожны з іх," сказаў на заканчэнне Док Сэвідж, "адбывае свой час на кухні, у зброевай або дзе-небудзь яшчэ ў Крэпасці і на іншых аддаленых аванпостах нашай Лігі ў перапынках паміж заданнямі на асабістай службе ў свайго працадаўцы".
  
  "Я разумею", - заявіў я, ляніва пацягваючы напой, які з'явіўся, зусім незаўважаны, побач з маім мяккім крэслам. Я спыніўся і, здзіўлены, панюхаў змесціва свайго куфля. Сарсапарилья.
  
  "І ўсё ж я збянтэжаны адным пытаннем", - сказаў я, звяртаючыся яшчэ раз да ўсіх маім гаспадарам. У адказ яны паглядзелі на мяне з выразам цікаўнага чакання. “Навошта, - нарэшце адважыўся спытаць, “ вы выклікалі мяне ў гэты рэдут? Вы, несумненна, група самых здольных і адважных герояў. Я не ведаю, якая загадка стаіць перад вамі, акрамя пытання аб выкрадзеным Бога Голага Аднарога. Вядома, вам не патрэбныя мае ўласныя сціплыя таленты для вырашэння гэтай праблемы, якая павінна цьмянець ў вашых вачах перад драбнюткай з загадак.
  
  Старшыня сходу зноў перайшоў да Кларку Сэвиджу-малодшаму. Ён хадзіў узад і наперад, нарэшце спыніўшыся перад патрэсквалі камінам, так што языкі полымя, выгінаючыся і танцуючы за яго гераічнай фігурай, адкідвалі жахлівыя цені на багата упрыгожаную бібліятэку Лігі. Шырока расставіўшы ногі, сашчапіўшы рукі за спіной, выпучыўшы пышную грудзі і ганарліва падняўшы галаву, уся яго постаць была падсвечана і полускрыта танцуючым полымем, ён уяўляў сабой самую цудоўную карціну мужчынскай сілы і грацыі, якую я калі-небудзь бачыў.
  
  “Джон Ватсан, - пераканаўча прамовіў ён, - тое, што я збіраюся вам паведаміць, - гэта інфармацыя самага далікатнага і ў той жа час ўзрушаючага характару. Я клянуся вашай гонарам як малодшага юрыста Персанажаў, Аб'яднаных у якасці Абаронцаў, нікому пра гэта не паведамляць да таго часу, пакуль справа не будзе даведзена да трыўмфальнага завяршэння. Даяце ці вы мне ўрачыстае слова, Джон Ватсан?
  
  "Вы зразумелі, сэр", - прашаптаў я. У горле ў мяне стаяў камяк, а вочы ў гэты момант дзіўна напоўніліся слязьмі.
  
  "Вельмі добра". Док Сэвідж працягнуў: "Я павінен паведаміць вам, што на свабодзе знаходзіцца архизлодей, чые падступныя махінацыі цалкам засланяюць махінацыі самых сумна вядомых зладзеяў ва ўсіх аналах Лігі".
  
  "Чарней кардынала Рышэлье", - выгукнуў чый-то голас.
  
  "Больш злавесны, чым падступны доктар Фу Манча", - дадаў іншы.
  
  “ Больш бліскучы, чым рэвалюцыянер Ай-Арц з планеты Лемнис.
  
  “ Больш падступны, чым Хітрун Худжа.
  
  “ Больш небяспечны, чым, чым Блэк Дюкейн.
  
  "Больш бязлітасны, чым майстар розуму Рас Тавас".
  
  "Больш пагрозлівы, чым сам Напалеон Злачыннасці", - усклікнуў Док Сэвідж, падводзячы вынік спісе.
  
  “ Злачынны Напалеон? - Недаверліва перапытаў я. “ Вы маеце на ўвазе... вы маеце на ўвазе скажонага генія прафесара Джэймса Марыярці? Але пра яго нічога не чулі з тых часоў, як ён разам з маім вялікім калегам кінуўся ў Рейхенбахский вадаспад. Вы хочаце сказаць, што ён выжыў?"
  
  “Магчыма, ён быў забіты, Джон Ватсан, — з іншага боку, магчыма, ён уцёк, як і яго супернік у эпічнай барацьбе, якая дасягнула сваёй кульмінацыі там, у Швейцарыі. Многія людзі палічылі патрэбным знікнуць, а што можа быць лепшым хованкай, чым магіла, а, Ватсан?
  
  Сэвідж цяпер хадзіў узад-наперад перад вялізным камінам, яго тытанічная цень калыхалася на драўляных бэльках і металічных канделябрах над нашымі галовамі. Астатнія мужчыны ў пакоі сядзелі моўчкі, чакаючы, назіраючы за абменам рэплікамі паміж іх лідэрам і мной. Я моўчкі пакляўся не падвесці майго адсутнага таварыша ў адстойванні яго гонару.
  
  "Згадваючы імя Злачыннага Напалеона, - сказаў я з некаторай гарачнасцю, - згадваючы гэта, Док Сэвідж, вы ўскосна вылучае абвінавачанне ў тым, што мой уласны супрацоўнік якім-то чынам не змог пазбавіць зямлю ад гэтай пагрозы".
  
  "Цалкам дакладна", - пацвердзіў Док Сэвідж. "Ваш калега — Шэрлак Холмс — знаходзіцца ў руках д'ябла, перад якім прафесар Марыярці і іншыя дробныя спекулянты бляднеюць да нікчэмнасці".
  
  Ён ступіў наперад і ўстаў трэба мной, узвышаючыся ў паветры на цэлых шэсць футаў і больш. “Я тут толькі таму, што своечасовая дапамога маёй кузіны Патрыцыі дапамагла мне вырвацца з лап гэтага архидемона. Я выслізнуў з яго сетак, але двум таварышам, з якімі я пераследваў зніклага Бога Голага Аднарога, пашанцавала менш, чым мне, і ў цяперашні час яны знаходзяцца ў жудасным стане з-за вар'яцкага генія, чые намаганні яшчэ могуць прывесці да разбурэння ўсёй далікатнай структуры цывілізацыі ".
  
  “ Двое кампаньёнаў? - Тупа паўтарыў я. - Двое? Але хто яны могуць быць?
  
  Ён нізка прысеў, наблізіўшы свае мігатлівыя вочы з металічнымі крапінкамі на маім уласным, і шматзначна тыцнуў у мяне пальцам. "У гэты самы момант у лапах гэтага бліскучага маньяка спачываюць і Шэрлак Холмс, і сэр Джон Клейтан, лорд Грейсток, чалавек, вядомы ўсім свеце як Тарзан з племя малпаў".
  
  “ Холмс і Грейсток? У адно і той жа час? І вы таксама амаль такі ж, Док Сэвідж? - Усклікнуў я. “ Хто можа быць гэты д'ябал і як я магу дапамагчы вызваліць вашых саўдзельнікаў з яго лап?
  
  "Вентворт, вы наш вышэйшы інтэлектуал", - раўнуў Док Сэвідж персанажу ў паутинном плашчы. “ Адукуеце доктара Ватсана адносна нашай стратэгіі, калі ласка, пакуль я ненадоўга адыду, каб атрымаць некалькі квадратных і кубічных каранёў.
  
  Док Сэвідж вярнуўся на сваё месца, а Павук пачаў казаць нізкім, ліслівым голасам, які, здавалася, амаль гіпнатызаваў слухача.
  
  "Гэты архидемон, несумненна, самы бліскучы і знаходлівы праціўнік, з якім хто-небудзь з нас калі-небудзь сутыкаўся", - заявіў ён. “І ўсё ж, Ватсан, як ведаюць усе, хто змагаецца з злачыннасцю і анархіяй у самых патаемных кутках свайго істоты, ніколі на свеце не было злыдня, чый перакручаны мозг не прымусіў бы яго здзейсніць адну фатальную памылку, якая з часам прывяла да таго, што ён паўстаў перад судом і быў пакараны. Рана ці позна, Ватсан, злыдні расплачваюцца за свае злачынствы.
  
  "Выкраданне Тарзана, Холмса і Дока Сэвідж павінна было адбыцца на бліскучай выставе еўрапейскага прагрэсу, дзе быў выстаўлены Бог голага аднарога".
  
  Гэта гаварыў Рычард Генры Бенсон, Помсьнік. Кажучы гэта, ён круціў у руках дзіўны кінжал і яшчэ больш дзіўнага выгляду пісталет. "Была заменена бліскучая копія Бога аголенага аднарога, замена, якая выслізнула б ад дасведчанага вочы самага патрабавальнага лапидариста, і ўсё ж была выяўленая просты жанчынай".
  
  "Так, звычайная жанчына". Капітан Джон Картэр працягнуў апавяданне. "Жанчына пераменлівым натуры, чые прыхільнікі па-рознаму ідэнтыфікавалі яе як прынцэсу Дею Торис Гелиумскую, як Джоан Рэндалл, дачка камісара кіравання міжпланетнай паліцыі, як Марго Лейн, верную сяброўку і спадарожніцу Цені, як Джэйн Портер Клейтан, лэдзі Грейсток, і як міс Эвангл Сцюарт з багемнага кварталы Нью-Ёрка, Грынвіч-Вілідж, сярод іншых".
  
  - Гэтая жанчына, - лісліва ўмяшаўся Джетро Дюмон, - Тая Жанчына, калі хочаце, выявіла мудрагелістую падмену і паспрабавала паведаміць Шэрлака Холмса, лорда Грейстока і Дока Сэвідж. Яна папярэдзіла Грейстока і Холмса і размаўляла з Доком Сэвиджем, калі першыя два члена Лігі, не падазраючы аб прысутнасці Дока, рушылі раскрываць махлярства і трапілі ў пастку архидемона."
  
  "Я кінуўся ім на дапамогу," Сэвідж скончыў свой аповяд, " але злыдзень быў падрыхтаваны. Ён выкарыстаў Бога Голага Аднарога, каб прывабіць Холмса і Тарзана ў пастку, і, выкарыстоўваючы іх у якасці прынады, ледзь не злавіў у сеткі і мяне. Мне ўдалося выратавацца, і нічога больш, а Холмс і Тарзан былі выкрадзеныя разам з Богам Голага Аднарога.
  
  — Значыць, пагроза, аб якой казала яе Вялікасць... Жанчына, - прамармытаў я, запінаючыся, - пагроза выставіць Бога Аголенага Аднарога на плошчы Святога Кривоногого, была ўсяго толькі хітрасцю? Містыфікацыя?"
  
  "Не, доктар Ватсан," ўмяшалася Цень, " гэтая пагроза рэальная, занадта рэальная. Але значна большую пагрозу парадку і бяспекі свету ўяўляе вар'ят, які ў дадзены момант трымае ў сваіх лапах Шэрлака Холмса і Тарзан з племя малпаў ".
  
  "Зразумела, зразумела", - ашаломлена прамармытала я невыразна. “Але тады— тады якую ролю ты абраў для мяне ў гэтай драме? Што можа зрабіць сціплы лекар, а часам і біёграф вялікіх людзей у гэтай надзвычайнай сітуацыі?"
  
  "Вы," загадным тонам вымавіў Док Сэвідж, " павінны раскрыць злачынства, выратаваць ахвяр і захаваць парадак у сусветнай цывілізацыі, доктар Ватсан.
  
  IV
  
  Я памацаў у сваім халаце ў пошуках трубкі, адкінуў бескарысны рэвальвер, якім так па-дурному пагражаў Жанчыне, калі яна, здавалася, даўным-даўно ўвайшла ў маю кватэру ў Лаймхаўзе, і пачаў хадзіць узад-наперад. Мой розум ліхаманкава цяміў. Мае думкі кружыліся, як абломкі абломкаў, падхопленыя вірам. Што б зрабіў Холмс? гэта было ўсё, аб чым я мог думаць у той момант. Што б зрабіў Холмс, што б зрабіў Холмс?
  
  Нарэшце я спыніўся перад Доком Сэвиджем і спытаў: "Пакінуў ці злыдзень пасля сябе якую—небудзь зачэпку - якую-небудзь макулінку доказы, якой бы трывіяльнай або бессэнсоўнай яна вам ні здавалася?"
  
  Маршчыны озадаченности і засяроджанасці прарэзалі глыбокія разоры на ілбе бронзавага чалавека. Нарэшце ён сказаў: "Магчыма, ёсць адна рэч, Ватсан, але ў той час яна здавалася мне настолькі істотнай, што я ледзь звярнуў на яе ўвагу і не магу згадаць пра гэта вам цяпер".
  
  "Дазвольце мне самому меркаваць пра гэта, калі ласка", - раўнуў я ў манеры Холмса, на якую толькі быў здольны. Да майго задавальнення, бронзавы чалавек адказаў так, як заўсёды адказвалі сведкі на допыце Шэрлака Холмса.
  
  "Д'ябал, па-відаць, распрацаваў нейкі сверхнаучное прылада, якое памяншала рост яго ахвяр да пігмеяў, і ён пайшоў, трымаючы небараку Холмса пад адной рукой, а Грейстока - пад іншага".
  
  "Так," сказаў я, падбадзёрваючы, - прашу вас, працягвайце.
  
  "Такім чынам, доктар Ватсан," працягнуў Сэвідж, - калі гэты д'ябал пакінуў экспазіцыю еўрапейскага прагрэсу, ён, здавалася, нешта мармытаў сабе пад нос. Я ледзь мог разабраць, што менавіта ён казаў. Але мне здалося, што гэта што-то накшталт Ангкор-Ват, Ангкор-Ват. Але што гэта магло азначаць, Ватсан?
  
  Я паблажліва ўсміхнуўся і павярнуўся да прысутных, якія сядзелі ў казань у храме, назіраючы за супрацьстаяннем паміж Сэвиджем і мной. Маўклівым жэстам я даў зразумець, што гатовы прыняць інфармацыю ад любога з іх.
  
  "Гэта экзатычны наркотык?" - спытаў адзін з іх.
  
  "Імя самога д'ябла?" паспрабаваў іншы.
  
  "Нейкая сакрэтная формула?" спытаў трэці.
  
  “ Які-небудзь рэлігійны талісман?
  
  “ Лайнмен з Прынстана?
  
  “ Найвялікшы навуковец старажытнага Нептуна?
  
  “ Састарэлы марскі тэрмін?
  
  “ Рэзідэнцыя отжившей свой век манархіі?
  
  "Вось і ўсё", - падбадзёрваючы усклікнуў я. “Я ведаў, што веданне знаходзіцца дзе-то сярод вас. Ангкор-Ват - горад, закінуты ў джунглях паганскай Азіі. Мы павінны шукаць гэтага злыдня і яго ахвяры ў Ангкор-Ваце.
  
  "Хутка," усклікнуў я, паварочваючыся да Доку Сэвиджу, " неадкладна прыгатуйце транспарт. Мы адпраўляемся ў Ангкор-Ват гэтай ноччу".
  
  "Можна мне пайсці з табой?" - спытала Цень, круцячы на пальцы пярсцёнак з тапінамбура.
  
  "Няма, няма, вазьмі мяне", - умяшаўся Мсціўца.
  
  "Я", - усклікнуў Гордан з Йеля.
  
  "Я!" - крыкнуў Дэвід Інэса. "Я ведаю Тарзана асабіста".
  
  Неўзабаве ўсе яны паўскоквалі са сваіх месцаў, штурхаючы адзін аднаго, каб падысці да мяне бліжэй, і спрачаліся аб тым, хто з іх павінен мець гонар суправаджаць мяне ў маёй місіі па выратаванні Шэрлака Холмса і Джона Клейтана, лорда Грейстока.
  
  "Гэта задача толькі для Дока Сэвідж і для мяне", - сказаў я ім так ласкава, але вызначана, як толькі мог. “Астатнія з вас павінны заставацца тут і трымаць сябе ў гатоўнасці, калі ўзнікне неабходнасць у вашых паслугах. А цяпер, Сэвідж, - звярнуўся я да бронзавага чалавеку, - загадай каму-небудзь з гэтых добра вядомых лёкаяў твайго ўстановы прыгатаваць транспартны сродак, падыходнае для перавозкі нас у закінуты горад Ангкор-Ват ў джунглях далёкага Усходу.
  
  "Так, сэр", - пагадзіўся ён.
  
  Я пакляўся, што надалей цвёрдасць будзе адметнай рысай майго ладу дзеянняў.
  
  На працягу некалькіх хвілін каманда гратэскавых істот падрыхтавала адну з дзіўных лятальных машын, якія, як паведаміў мне Док Сэвідж, былі вядомыя як автожиры, з вялікім запасам паліва, застрашвалага выгляду гарматы Гатлинга перадавой канструкцыі і паясамі з боепрыпасамі. Амаль да таго, як у нас з'явілася час сардэчна паціснуць рукі кожнаму члену Лігі, якую мы пакідалі ззаду, Сэвідж і я былі ў паветры над арктычнымі прасторамі.
  
  Не прайшло і некалькіх гадзін, як наш выдатны аўтажыры шырк-шырк-шырк праляцеў над вялікім еўразійскім сусветным востравам, у якой-то момант праляцеўшы над самой плошчай Святога Кривоногого, дзе Бог Аголенага Аднарога павінен быў быць паказаны на жаль Жанчыны і парушэння стабільнасці еўрапейскай цывілізацыі, праз якія-то крыху больш за дваццаці чатырох гадзін, калі Док Сэвідж і я пацерпім няўдачу ў нашай місіі.
  
  Мы праляцелі над Германскай і Аўстра-Венгерскай імперыямі, полуварварскими славянскімі дзяржавамі на ўсходзе ад іх, небяспечна праляцелі праз халодныя заснежаныя перавалы ў злавесных Уральскіх гарах і апынуліся ў Азіі. Нішто не спыняла нас, нішто не запавольвала нас. Падручныя Сэвідж абсталявалі аўтажыры шматлікімі дапаможнымі бакамі з гаручым і прадбачліва забяспечылі нас з Сэвиджем велізарнай плеценай кошыкам, напоўненай вытанчанымі стравамі.
  
  Мы праляцелі над шматлюдным Бомбеем, павярнулі на поўнач, раскідваючы абгрызеныя косткі дзіка на населеныя качэўнікамі пяскі пустыні Гобі, луналі высока над ордамі крыважэрных кітайцаў-язычнікаў, завяршаючы трапезу халодным амарам у маянэзе (кідаючы пустыя панцыры водных павукападобных ў рукі тых, якія схіляюцца жыхароў Усходу) і, нарэшце, перасеклі Танкінскі заліў, прывітальна махаючы вандроўным пароходам, пакуль яны не адправіліся па сваіх маршрутах, пакуль мы зноў не апынуліся над сушай, і я не ўбачыў далёка пад коламі паравоза. аўтажыры - зялёная пышнасць старажытных джунгляў.
  
  Неўзабаве мой спадарожнік і пілот паказаў ўніз, на прасвет у джунглях. Скрозь шырока расстаўленыя пальмы я мог бачыць піраміды і храмы, каланады і пагады антычнага мегаполіса, страчанага на тысячы гадоў і толькі позна адкрытага зноў, да благоговению і здзіўлення нават еўрапейскіх навукоўцаў.
  
  Док Сэвідж кіраваў автожиром, і мы зніжаліся, зніжаліся, зніжаліся ў дымящемся трапічным паветры, пакуль абцягнутыя гумай колы лятальнага апарата не спыніліся на вяршыні самай высокай піраміды Ангкор-Вата.
  
  Мы выбраліся з аўтажыры і спыніліся, любуючыся старажытным горадам. У гэтай частцы зямнога шара быў світанак, і дзе-то дзікае істота крычала, вітаючы сонца, у той час як велізарныя коткі бясшумна вярталіся дадому пасля сваіх начных вылазак, а птушкі з пер'ем, падобнымі на зіготкія каштоўныя камяні, падымаліся ў паветра ў пошуках трапічных садавіны, якімі можна было б паласавацца.
  
  "У такім горадзе, як гэты, ёсць толькі адно месца, дзе такі маньяк, як наш вораг, мог зладзіць сваю штаб-кватэру", - прагыркаў Док Сэвідж. "Гэта ў высокім храме сонца, і менавіта таму я высадзіў нас там, дзе зрабіў".
  
  Скрозь жудасную цішыню мегаполіса джунгляў мы спускаліся па гіганцкім гранітным прыступках пірамідальнай будынка, спыняючыся то для таго, каб ахнуць ў благоговейном захапленні перад майстэрствам якога-небудзь даўно забытага азіяцкага рамесніка, то для таго, каб забіць атрутную змяю, то для таго, каб засадзіць у гаршчок насельніка паветраных прастораў з бліскучым апярэннем проста дзеля забавы.
  
  Нарэшце мы дасягнулі зямлі і, прабраўшыся да велічнай каланадзе, якая выходзіла ў вялікі зала храма, знайшлі турэмную камеру архидемона - але наша здабыча збегла з куратніка. Мы з Сэвиджем стаялі ў катоўні прылады маньяка, здзіўленыя не столькі яго масіўнасцю — паколькі яно было менш звычайнай аптэчкі, — колькі шкодным магчымасцямі яго складаных органаў кіравання.
  
  Відавочна, што д'ябал і яго ахвяры былі тут незадоўга да нас, і злодзей збег у спешцы, кінуўшы сваё пякельнае прылада, калі яму ўдалося схавацца. І ўсё ж сама нядбайнасць, праяўленая зламыснікам, наводзіла на думку, што ў яго былі такія ж дрэнныя рэчы, ці нават горш, і ён захоўваў іх дзе-то ў іншым месцы, куды ён і даставіў пацярпелых на буксіры.
  
  Мы з Сэвиджем кінуліся назад да автожиру, затрымліваючыся толькі для таго, каб знайсці такія зачэпкі, якія былі неабходныя для вызначэння месца прызначэння ўцякае д'ябла і яго палонных.
  
  
  
  Так мы гналі іх ад Ангкор-Вата да шумнага сучаснага Токіо, адтуль да ахутаў таямніцамі выспы Вялікадня, дзе ў здзіўленні блукалі сярод дзіўных маналітных скульптур, пакуль Док Сэвідж не заклікаў таленты Зялёнага Ламы па дыстанцыйнай сувязі. Гэта свяціла заахвоціла адну з дзіўных статуй расказаць Сэвиджу і мне, што яна бачыла д'ябла і двух яго палонных усяго за некалькі хвілін да нашага прыбыцця, якія накіроўваліся зададзеным курсам да амерыканскага селішчу Пэорыя ў правінцыі Ілінойс.
  
  Мы імчаліся праз Ціхі акіян, ротары аўтажыры гулка стукалі, калі мы ўцякалі ад дня назад у ноч.
  
  Мы праляцелі над зіготкімі агнямі гавані Сан-Францыска, падняліся на ледзяную вышыню, пралятаючы над Скалістымі гарамі, зноў знізіліся, каб памахаць ковбоям тут, заквасцы там, і мы зноў убачылі узыход сонца, перш чым дасягнулі Пэорыя.
  
  У нас засталося менш сутак. Мой ахоплены жахам разумовы позірк прадставіў сцэну на плошчы Святога Віктара і непазбежны распад сусветнага парадку, які павінен за гэтым рушыць услед, асабліва ў адсутнасць гэтых двух выратавальнікаў разважных і нармальных людзей, Холмса і Грейстока.
  
  У кожным аванпосте д'ябла, калі мы яго выяўлялі, выяўлялася, што ён пакінуў падобную, але больш агідна удасканаленую мадэль свайго пякельнага катоўні прылады, корпус якога блішчэў, панэль кіравання была ўсеяная клавішамі і рычагамі, кожны з якіх быў пазначаны якой-небудзь таямніцай абрэвіятурай алфавітнага або кабалістычныя значэння, вядомай толькі кату і — я з уздрыгам сказаў на заканчэнне — Шэрлаку Холмсу і Джону Клейтону.
  
  З Ілінойса след вёў да закінутага склада, размешчанага на ніжняй Сёмы авеню ў Нью-Ёрку. Там мы з Сэвиджем выявілі ўсе новыя і новыя прыстасаванні д'ябальскага рамёствы і пачулі, як удалечыні грукнулі дзверы ў далёкім канцы будынка, нават калі нашы боты гнеўна загрукалі услед убегающему маньяку.
  
  Мы пераследвалі яго па доўгім тунэлі, які, здавалася, сыходзіў уніз і выгінаўся пад самай пародай выспы Манхэтэн, затым пачуўся грукат — ўспышка - жудаснае адчуванне скручвання і выварочвання, і мы з Сэвідж выявілі, што стаім бок аб бок каля таго самага лонданскага кіёска, куды Жанчына прывяла мяне на пачатку маёй дзіўнай адысеі.
  
  "Куды цяпер?" Сэвідж сутаргава выдыхнуў, спраўджваючыся з хранометрам, які ён насіў на зручным раменьчыку на запясце адной з магутных бронзавых канечнасцяў.
  
  
  
  Я на імгненне задумаўся, варожачы, куды ў велізарным мегаполісе мог падацца маньяк. Раптам мяне ахапіла натхненне. Я схапіў бронзавага гіганта за локаць і разам з ім пабег да бліжэйшага кіёска, дзе мы занялі другую карэту у чарзе. Я прамармытаў таксісту свае інструкцыі, і ён хутка крануўся з месца, капыты коней цокали па лонданскай бруку, да майго вялікага палягчэння, пакуль мы не спыніліся перад знаёмым старым будынкам, дзе ў мінулым я правёў шмат шчаслівых гадоў.
  
  Я кінуў таксісту манетку, і мы з Сэвиджем панесліся ўверх па лесвіцы, адчайна білі ў дзверы кватэры на першым паверсе і пераконвалі яе обитательницу, ўладальніцу і пастаяннага мэнэджара ўстановы, далучыцца да нас у нашай місіі наверсе і прыхапіць з сабой яе ключ-пропуск.
  
  Калі гэтая добрая жанчына павярнула ключ у замку верхняй кватэры, Сэвідж расчыніў дзверы адным ударам свайго магутнага бронзавага пляча, і я прайшоў міма яго з рэвальверам у руцэ і агледзеў сцэну ўнутры.
  
  Там я ўбачыў д'ябла, які сядзіць за сваёй пякельнай машынай і з маніякальнай хуткасцю варочаюць яе клавішамі і рычагамі, у той час як на стале побач з ім я ўбачыў бездапаможныя съежившиеся фігуркі Шэрлака Холмса і Джона Клейтана, танцуючых і верткія пры кожным удары па клавішах машыны маньяка. З аднаго боку машыны стаяла велізарная стос старонак, пакрытых машинописными надпісамі. З іншага - яшчэ больш высокая чарка чыстых старонак, якія чакаюць, калі іх запоўняць словамі.
  
  У машыне д'ябла быў усяго адзін ліст, і кожны раз, калі ён націснуў клавішу, на старонцы з'яўлялася новая літара, і з кожным словам я бачыў, як боль на тварах двух герояў станавілася ўсё мацней па меры таго, як іх рост памяншаўся.
  
  “ Стой, д'ябал! - крыкнуў я.
  
  Маньяк павярнуўся на сваім сядзенні і маніякальна ўтаропіўся на нас з Сэвиджем. Яго валасы былі сівымі, твар сатанински прыгожым, але адзначаным прыкметамі доўгага распусты і бязмежнага патураньня сваім жаданням.
  
  “ Такім чынам, Сэвідж, — ён змрочна падціснуў вусны, — і Ватсан. Вы знайшлі мяне, ці не так? Што ж, невялікая карысць ад гэтага вам будзе. Ні адзін чалавек не можа ўстаць на шляху Альберта Пейсона Агриколы. Вы згулялі мне на руку. Бачыце, вось двое вашых суайчыннікаў. Усе астатнія ў вашай ідыёцкай Лізе рушаць услед за вамі. І я адзін буду валодаць Богам Аголенага Аднарога". І з гэтымі словамі ён велічным жэстам паказаў на стол у процілеглым канцы пакоя.
  
  Там, на тым самым чырвоным дрэве, дзе столькі гадоў прастаяў мой газоген паміж футаралам для скрыпкі Холмса і яго апаратам для падскурных ін'екцый, цяпер было пахаванае серабрыстае веліч шэдэўра Мендэса-Рубиросы, "Бог аголенага аднарога".
  
  "А зараз," пераможна прашыпеў Агрикола, " я дадам яшчэ два трафея да сваёй калекцыі лялек і шалупіны.
  
  Ён нахіліўся да клавіятуры свайго пякельнага прылады і націснуў на гэты рычаг, потым на той. З кожным ударам я альбо адчуваў штуршок гальванічнай дынамікі, пронзающий мой уласны арганізм, альбо бачыў, як бедны Сэвідж курчыцца ў бронзавай агоніі.
  
  "Спыні гэта", - мне ўдалося завыць на д'ябла. "Спыні гэта ці—"
  
  Ён націснуў яшчэ на адну клавішу. РАПТАМ я АДЧУЎ СЯБЕ НЕВЕРАГОДНА УЗНЁСЛЫМ І НАДЗЕЛЕНЫМ УЛАДАЙ. Я НАЦІСНУЎ На КУРОК СВАЙГО РЭВАЛЬВЕРА, І АЛЬБЕРТ ПЕЙСОН АГРИКОЛА РАСКІНУЎ РУКІ Ў БАКІ. ЯГО ЛОКАЦЬ закрануў рычаг на апараце, і я прыйшоў у норму. Я ўбачыў побач са мной Дока Сэвідж, массирующего свае хваравіта скрыўленыя канечнасці. Я бачыў, як Шэрлак Холмс і Тарзан з племя малпаў пачыналі з бясконцай марудлівасцю і ўсё ж адчувальна паступова вярталі сабе ранейшую форму і рост.
  
  Альберт Пейсон Агрикола упаў на дыван з акуратна просверленные дзіркай паміж вачэй.
  
  З раны, здавалася, не цякла кроў і не разбрызганные мазгі, а лапік за лапікам сухі, жоўтай, з размазанымі адбіткамі паперы з драўнянай масы.
  
  OceanofPDF.com
  
  Таксама Майклам Курландом
  
  Анталогіі Шэрлака Холмса
  Мой Шэрлак Холмс
  
  
  
  Раманы прафесара Марыярці
  Пякельнае прылада
  Смерць ад газавага ліхтара
  Вялікая гульня
  Імператрыца Індыі
  
  
  
  Раманы Аляксандра Брасса,
  Занадта рана памерлыя
  Дзяўчыны ў туфлях на высокіх абцасах
  
  OceanofPDF.com
  
  Пра аўтараў
  
  Майкл Мэллори ("Звер з піка Гуанмин") Незалежны журналіст у сферы забаў, які працуе ў Лос-Анджэлесе, Майкл Мэллори апублікаваў больш за 250 часопісных і газетных артыкулаў. Ён таксама з'яўляецца аўтарам каля сямідзесяці кароткіх апавяданняў, у тым ліку "Цікаўнасць забівае", які атрымаў прэмію Дерринджера ад Грамадства кароткаметражнай дэтэктыўнай літаратуры за лепшы дэтэктыўны аповяд "Флэш" 1997 года, і публікаваў кароткаметражныя апавяданні ў самых розных выданнях, ад часопіса Discovery, бартавога выдання Hong Kong Airlines, да часопіса Fox Kids. Яго апавяданні пра Амеліі Уотсан з'яўляліся ў розных выданнях, і дванаццаць з іх сабраны ў кнізе "Прыгоды другой місіс Уотсан". Першы раман Амеліі Уотсан "Забойства ў ванне" цяпер прадаецца ў кніжных крамах.
  
  
  
  Кэралін Уит ("Вада з Месяца") Студэнтам Каліфарнійскага ўніверсітэта ў Сан-Дыега пашанцавала, што Кэралін Уит працуе інструктарам па пісьму, і гэта можа пацвердзіць любы, хто наведваў якія-небудзь з яе пісьменніцкіх семінараў па ўсёй краіне. Яна з'яўляецца лаўрэатам прэмій "Агата", "Макавити", "Энтані" і "Шеймус" за свае кароткія апавяданні, а яе кніга "Як пісаць забойную фантастыку" была апісана Booklist як незаменнае кіраўніцтва для аўтараў дэтэктываў і саспенса".
  
  
  
  Пітэр Бигл (“Містэр. Сигерсон") Пітэр Бигл ўмее звяртацца са словамі. І вобразамі. І характарыстыкамі. Аб гэтым можна прачытаць у больш чым тузіне раманаў і зборнікаў апавяданняў, у тым ліку "Прыгожае і адасобленае месца", "Апошні аднарог" і "Я бачу па свайму разам". Ён таксама піша апавяданні, сцэнарыі, тэлеперадачы і час ад часу лібрэта, а таксама праводзіць пісьменніцкія семінары, разам з чытаннямі, лекцыямі і канцэртамі. Канцэрты? Бигл — вядомая фолк—спявачка, якая валодае чатырма мовамі - ангельскай, французскай, нямецкай і ідыш, - якая выступала на розных пляцоўках Каліфорніі і некалькіх іншых штатаў. Як ён сказаў, "Спевы і мыццё посуду - гэта адзінае, чым я займаўся за грошы".
  
  
  
  Лінда Робертсан ("Таямніца доктара Торвальда Сигерсона") Лінда Робертсан займаецца крымінальным правам у некамерцыйнай юрыдычнай фірме з Сан-Францыска. Яна публікавала навуковую літаратуру ў San Francisco Chronicle, онлайн-часопісе Salon, і Форуме CACJ (Каліфарнійскіх адвакатаў па крымінальнай правасуддзя), а таксама з'яўляецца суаўтарам "Кіраўніцтва поўнага ідыёта па неразгаданай таямніц", у якім разглядаюцца самыя розныя тэмы, ад НЛА і снежнага чалавека да таго, хто на самай справе напісаў п'есы Шэкспіра.
  
  Гэта другая вылазка Робертсона ў свет Шэрлака Холмса, першая, " успамінае місіс Хадсон, - з'явілася ў "Маім Шэрлака Холмса".
  
  
  
  Рыс Боуэн ("Справа аб змрочным слузе") Аўтар надзвычай чытаных раманаў пра констебле Эвансе, дзеянне якіх адбываецца на яе радзіме па матчынай лініі, у Уэльсе, Рыс Боуэн вырасла ў Баці, Англія, і хадзіла ў школу ў Англіі, Аўстрыі і Германіі. Пасля выхаду сваёй першай п'есы "Гадзіны дзьмухаўца", спродюсированной Бі-бі-сі ў Лондане, Рыс збегла ў Сіднэй, Аўстралія, і ўладкавалася працаваць на аўстралійскае вяшчанне. У 1966 годзе яны з мужам пасяліліся ў Сан-Францыска, дзе яна і жыве з тых часоў, забаўляючы англамоўны свет адзначанымі ўзнагародамі дзіцячымі кнігамі, кнігамі для моладзі, гістарычнымі раманамі і дэтэктывамі. Яе апошні серыял "Таямніцы Молі Мэрфі" распавядае пра прыгоды маладой ірландскай імігранткі ў Нью-Ёрку стогадовай даўніны. Молі дзёрзкая, яркая, разняволеная і, як казалі ў Нью-Ёрку стагоддзе таму, у ёй шмат адвагі.
  
  
  
  Біл Пронзини ("Выхадка з вар'ята дома") Рознабаковы, пладавіты, з багатым уяўленнем і адзін з лепшых стылістаў прозы ў вядомай сусвету, Біл Пронзини з'яўляецца аўтарам шэсцьдзесят раманаў, у тым ліку трох у суаўтарстве са сваёй жонкай, пісьменніцай Марсией Мюлер, і дваццаці дзевяці ў сваёй папулярнай серыі "Безназоўны дэтэктыў". Ён напісаў чатыры навукова-папулярныя кнігі, дзесяць зборнікаў апавяданняў і мноства нявыдадзеных апавяданняў, артыкулаў, эсэ, кніжных аглядаў і малюнкаў на сурвэтках, а таксама рэдагаваў ці быў сурэдактар шматлікіх анталогій. Яго працы перакладзены на васемнаццаць моў і апублікаваныя амаль у трыццаці краінах. Ён атрымаў тры прэміі Шеймуса, дзве за лепшы раман і ўзнагароду за пажыццёвыя дасягненні ад асацыяцыі пісьменнікаў-прыватных дэтэктываў Амерыкі, а таксама шэсць намінацый на прэмію Эдгара "Пісьменнікі-детективщики Амерыкі".
  
  
  
  Michael Kurland ("Reichenbach") Аўтар больш за трыццаць раманаў і мноства апавяданняў, артыкулаў і іншага хламу, Майкл Курланд адмовіўся ад сваёй тэатральнай кар'еры і заняўся пісьменствам, калі конь памерла. Дзеянне яго апавяданняў разгортваецца ў эпохах і месцах ад старажытнага Рыма да далёкай будучыні; ўсюды, дзе чытач не занадта лёгка заўважыць анахранізмы. Яго работы былі намінаваныя на дзве прэміі Edgars і Амерыканскую кніжную прэмію і з'яўляліся на многіх мовах, часам па тры або чатыры на адной старонцы. Лічыцца, што гэта фрагменты аднаго вялікага твора, даследаванні унтерменшей. Курланд напісаў чатыры рамана і серыю апавяданняў пра прафесара Джэймса Марыярці. Больш падрабязную інфармацыю можна даведацца на яго вэб-сайце: michaelkurland.com.
  
  
  
  Кэрал Кімсьці ("Дзіўны выпадак са жрыцай вуду") Драматург, пісьменніца і педагог Кэрал Кімсьці ўзбагацілі нас разнастайнасцю сваіх дасягненняў. Яе п'есы ставіліся ў Players Club, тэатры на вуліцы Ван Дам, Manhattan Punchline і Playwrights Horizons ў Нью-Ёрку. І, як усім вядома, калі вы можаце зрабіць гэта там, вы можаце зрабіць гэта дзе заўгодна. Сярод яе дэтэктыўных раманаў - "Зорка Індыі" і "Прывіды абацтва Торэ".
  
  
  
  Гэры Ловизи ("Прыгоды зніклага дэтэктыва") Прызнаны прыхільнік Холмса і дасведчаны чалавек, Гэры Ловизи напісаў некалькі папярэдніх пародый на Холмса, у тым ліку "Прапажу брытанскага барка Сафі Андэрсан" і "Вялікую гульню Майкрофта". Ён з'яўляецца аўтарам даведачнай бібліяграфіі "Шэрлак Холмс: вялікі дэтэктыў у мяккай вокладцы" і рэдактарам "Paperback Parade", вядучага ў свеце выдання аб калекцыйных кніг у мяккай вокладцы. Як выдавец, гэты шматгранны джэнтльмен апублікаваў вершы аб Холмсе некалькіх аўтараў, а таксама мноства навукова-папулярных твораў Шерлокианы.
  
  
  
  Ловиси будзе вітаць або, па меншай меры, памяркоўна ставіцца да каментарах, адрасаваным яму на яго вэб-сайце: www.gryphonbooks.com.
  
  
  
  Майкл Колінз (Дэніс Линдс) ("Залаты крыж") У 1967 годзе Дэніс Линдс напісаў першы дэтэктыўны раман Дэна Форчуна, выкарыстоўваючы псеўданім машыны смерці Майкла Колінза. У той час ён таксама быў Маркам Сэдлером, Джонам Кроў, Уільямам Арденом і Карлам Деккером. Цяпер выйшла дваццаць кніг Дэна Форчуна, апошняй з якіх з'яўляецца "Свет Форчуна", зборнік апавяданняў. Ён атрымаў мноства ўзнагарод, у тым ліку прэмію Эдгара і дзве намінацыі на прэмію Эдгара, і удастоены мноства ўзнагарод, у тым ліку прэміі "Пісьменнікі-дэтэктывы Амерыкі за пажыццёвыя дасягненні" і спецыяльнай падзякі ад заходнегерманскай Arbeitsgemeinschaft Kriminalliteratur.
  
  
  
  Рычард Лупофф ("Бог голага аднарога") Дзеянне гэтай фінальнай гісторыі разгортваецца ў свеце альтэр-эга Рычарда Лупоффа, Ova "Гамлет". Бо, як добра выказаліся французы, Ova Hamlet - гэта псеўданім Рычарда Люпоффа. Ova - майстар пародыі, што "Бог голага аднарога" даказвае па-за ўсякай ценю сумневу.
  
  Лупофф і раней бываў у свеце Шэрлака Холмса ў такіх апавяданнях, як "Выпадак з доктарам, у якога не было бізнесу", "Прыгода бульварнага забойцы" і "Прыгода са знакам Гурика". Аповяд Лупоффа "Выпадак з безграшовы кавалера", які з'яўляўся ў папярэдняй анталогіі Холмса "Мой Шэрлак Холмс", быў абраны для перавыдання ў "Лепшых амерыканскіх дэтэктыўных гісторыях 2004 года". І мы ўсе ганарымся ім.
  
  OceanofPDF.com
  
  Заўвагі
  
  1
  
  Вы павінны прызнаць, што гэта першы раз, калі вы бачыце імёны Эйнштэйна і Понція Пілата ў адным абзацы адзін ад аднаго. Уражвае, ці не так?
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  ШЭРЛАК ХОЛМС: СКРЫТЫЯ ГАДЫ. Аўтарскае права No 2004, Майкл Курланд. Усе правы абаронены. Ніякая частка гэтай кнігі не можа быць выкарыстана або прайграная якім-небудзь чынам без пісьмовага дазволу, за выключэннем кароткіх цытат, якія змяшчаюцца ў крытычных артыкулах або аглядах. За інфармацыяй звяртайцеся ў St. Martin's Press, 175, Пятая авеню, Нью-Ёрк, Нью-Ёрк, 10010.
  
  "Звер з піка Гуанмин" аўтарскае права No 2004 Майкла Мэллори. "Вада з Месяца" аўтарскае права No 2004 Кэралін Уит. "Містэр Сигерсон" аўтарскае права No 2004 Піцера Бигла. "Таямніца доктара Торвальда Сигерсона" аўтарскае права No 2004, Лінда Робертсан. "Справа змрочнага слугі" аўтарскае права No 2004, Рыс Боуэн. "The Bughouse Caper" аўтарскае права No 2004 Біла Пронзини. "Райхенбах" аўтарскае права No 2004 Майкла Курланда. "Дзіўны выпадак са жрыцай Вуду" аўтарскае права No 2004 Кэрал Кімсьці. "Прыгоды зніклага дэтэктыва" аўтарскае права No 2004 Гэры Ловизи. "Залаты крыж" аўтарскае права No 2004, Дэніс Линдс. "Бог аголенага аднарога" (упершыню з'явіўся ў часопісе "Фантастыка", жнівень 1976 г.) аўтарскае права No 1976, Рычард Лупофф.
  
  
  
  
  
  www.minotaurbooks.com
  
  
  
  
  
  Дызайн : Філ Маццоне
  
  
  
  
  
  eISBN 9781466826137
  
  Першае выданне электроннай кнігі : чэрвень 2012 г.
  
  
  
  
  
  Каталагізацыя дадзеных Бібліятэкі Кангрэса ў публікацыях
  
  Шэрлак Холмс — Скрытыя гады / пад рэдакцыяй Майкла Курланда.
  
  п. гл.
  
  Змест: Выпадак са журботным слугой / Мал Боуэн—Райхенбек / Майкл Курланд-Бог аголенага аднарога / Рычард Лупофф— містэр Сигерсон / Пітэр Бигл— Звер з піка Гуанмин / Майкл Мэллори—Вада з месяца / Кэралін Уит-Прыгоды зніклага дэтэктыва / Гэры Ловизи—Таямніца доктара Торвальда Сигерсона / Лінда Робертсан—Вар'ят дом / Біл Пронзини—Дзіўная справа жрыцы вуду / Кэрал Кімсьці-Залаты крыж / Майкл Колінз.
  
  ISBN 0-312-31513-9 (he)
  ISBN 0-312-35156-9 (pbk)
  EAN 978-0-312-35156-4
  
  PR1309.H55S47 2004
  813'.087208351—dc22
  
  2004046802
  
  OceanofPDF.com
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"