Дивер Джеффри : другие произведения.

Смерть блакитної кінозірки (Rune, #2)

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  Зміст
  Інші книги цього автора
  Титульна сторінка
  Посвята
  Розділ перший
  Розділ другий
  Розділ третій
  Розділ четвертий
  Розділ п'ятий
  Розділ шостий
  Розділ сьомий
  Розділ восьмий
  Розділ дев'ятий
  Глава десята
  Розділ одинадцятий
  Розділ дванадцятий
  Розділ тринадцятий
  Розділ чотирнадцятий
  Розділ п'ятнадцятий
  Розділ шістнадцятий
  Розділ сімнадцятий
  Розділ вісімнадцятий
  Розділ дев'ятнадцятий
  Розділ двадцятий
  Глава двадцять перша
  Розділ двадцять другий
  Розділ двадцять третій
  Розділ двадцять четвертий
  Розділ двадцять п'ятий
  Розділ двадцять шостий
  Розділ двадцять сьомий
  Розділ двадцять восьмий
  Розділ двадцять дев'ятий
  Розділ тридцятий
  Про автора
  Авторське право
   Похвала іншим захоплюючим романам Джеффрі Дівера
  
  МАНХЕТТЕН - ЦЕ МІЙ БІТ
  “Дуже оригінально та дуже цікаво.”
  — Таємничий журнал Альфреда Хічкока
  «Дівер пише з ясністю, співчуттям і розумом, і з виразно людським і сучасним ухилом».
  — Publishers Weekly
  
  ВАЖКІ НОВИНИ
  «Незрівнянна розвага… неймовірно чудова».
  — Відгуки про Кіркус
  «Забезпечує чудове відчуття індустрії телевізійних новин. Повороти сюжету справді дивують. Цілком рекомендую.”
  — The Drood Review of Mystery
  «[Руна] — це ковток свіжого повітря».
  — Книжковий список
  
  УРОК ЇЇ СМЕРТІ
  «Живий трилер із напруженим напруженням... Жах неухильно зростає в цьому перегортанні сторінок, доки не розкриються останні захоплюючі таємниці».
  — Publishers Weekly
  «Охолоджуюче... Джеффрі Дівер написав сильний, переконливий роман, який приводить читача до межі. Зобов’язання, яке варто взяти на себе».
  — Переважно вбивство
  «Чудова книга, якою можна насолоджуватися на багатьох різних рівнях».
  — Новини книгарні Любителі таємниць
  «Дівер поєднує академічні злочини, поліцейську політику маленького містечка та сімейну мелодраму з усією необхідною таємницею та напругою для подвійної дози задоволення».
  — Відгуки про Кіркус
  
   ВОНОВАРКА СПРАВЕДЛИВОСТІ
  «Чудова розвага, зі стійким, проникливим помічником юриста в ролі симпатичної героїні».
  — св. Louis Post-Dispatch
  «Розумно написаний трилер... персонажі добре промальовані [і] сюжет стрімкий».
  — Книжковий список
  «Свіжий і стильний; Я любив це."
  — Таємничий журнал Альфреда Хічкока
  «Велике досягнення… кінцівка має приємний удар».
  — Таємничі новини
  «Насичений персонажами, діями та дуже підступним сюжетом… першокласний юридичний трилер».
  — Новини книгарні Любителі таємниць
   За автором
  КАМІННА МАВПА
  СИНЯ НІДЕ ПОРОЖНЄ
  КРІСЛО
  РОЗМОВЛЯЄ НА ЯЗИЦЯХ
  ДИЯВОЛА СЛЬОЗИЦЯ
  ТРУНА ТАНЦЮРИСТ ЗБИРАЧ
  КІСТОК
  ДІВОЧА
  МОГИЛА МОЛИТЬСЯ ЗА СОН ТЯЖКІ
  НОВИНИ *
  УРОК ЇЇ СМЕРТІ*
  ВОНОВАРКА СПРАВЕДЛИВОСТІ*
  СМЕРТЬ БЛАКИТНОЇ КІНОЗІРКИ*
  МАНХЕТТЕН ЦЕ МІЙ БІТ*
  КРИВАВА РІКА БЛЮЗ
  МІЛКІ МОГИЛИ
  ПЕКЕЛНА КУХНЯ
  * Доступно в Bantam Books
  
   Для Віза, Кріса,
  Шарлотти та Ізабель
   Я закликаю до театру, в якому актори подібні до жертв, які спалюють на вогнищі, сигналу крізь полум’я .
  — АНТОНІН АРТО
  
  РОЗДІЛ ПЕРШИЙ
  
  
  
  Рун проходив повз кінотеатр і був за три квартали від нього, коли вибухнула бомба.
  Ні в якому разі це не був динаміт на будівельному майданчику — вона знала це , проживши кілька років у оновленому Мангеттені. Шум був дуже гучним — величезний, болючий удар, схожий на падаючий котел. Бурхливий чорний дим і далекі крики не залишали сумнівів.
  Потім сирени, крики, біг натовпу. Вона дивилася, але не бачила багато чого з того місця, де стояла.
  Руна попрямувала до нього, але потім зупинилася, глянула на годинник — із трьох на її зап’ясті він був єдиним, що працював. Вона вже пізно поверталася до студії — мала півгодини тому. Подумавши: «Чорта, якщо на мене все одно будуть кричати, чому б не повернутися з хорошою історією, щоб зняти з неї жало».
  Так ні?
  Действуй. Вона пішла на південь, щоб побачити бійню.
  Сам вибух був не таким сильним. Це не кратер поверх і єдині вікна, які він витягнув, були вікна театру та скляне скло в барі однією адресою вище. Ні, вогонь був найнеприємнішим. Смуги палаючої оббивки, очевидно, розгорнулися, як ті трасуючі кулі у військових фільмах, і запалили шпалери, килимове покриття, волосся відвідувачів і всі заглиблення театру, власник якого, мабуть, десять років збирався підійти до коду, але просто не t. На той час, коли Рун туди прибув, полум’я зробило свою справу, і театру Velvet Venus (лише XXX, найкраща проекція в місті) більше не було.
  На Восьмій авеню панував хаос, вона була повністю перекрита між Сорок другою та Сорок шостою вулицями. Мініатюрна Руна, тонка і трохи більше п’яти футів, легко пробилася до глядачів. Безхатченки, повії, гравці в три карти та діти чудово проводили час, спостерігаючи за витонченою хореографією чоловіків і жінок із дюжини чи близько того пожежних машин на сцені. Коли дах театру провалився й іскри каскадом посипалися над вулицею, натовп видихнув схвалення, ніби вони спостерігали за феєрверком Macy's над Іст-Рівер.
  Екіпажі NYFD були хороші, і через двадцять хвилин пожежу було «погашено», як вона почула, як сказав один пожежний, і драматична ситуація закінчилася. Театр, бар, гастроном і піп-шоу були зруйновані.
  Потім ремствування натовпу зникло, і всі в урочистій тиші спостерігали, як медики винесли тіла. Або те, що від них залишилося.
  Руна відчула, як калатає серце, коли товсті зелені мішки катали або несли повз. Навіть хлопці зі служби екстреної медичної допомоги, які, як вона здогадалася, досить звикли до такого роду речей, виглядали роздратованими та зеленими на зябрах. Їхні губи були міцно стиснуті, а очі були спрямовані перед собою.
  Вона підійшла ближче до того місця, де один із медиків розмовляв із пожежником. І хоч юнак намагався звучав прохолодно, вимовляючи слова з усмішкою, його голос тремтів. «Четверо загиблих, але двоє таємничих, не вистачає навіть на стоматолога».
  Вона проковтнула; нудота й бажання плакати на мить врівноважилися в ній.
  Нудота повернулася, коли вона зрозуміла ще щось: три-чотири тонни тліючого бетону та штукатурки тепер лежали на тих самих тротуарах, де вона гуляла всього кілька хвилин тому. Ходить і підскакує, як школярка, обережно пропускаючи тріщини, щоб врятувати спину своєї матері, поглядаючи на постер фільму та милуючись довгим світлим волоссям зірки Lusty Cousins .
  Саме місце! Кілька хвилин раніше і…
  "Що сталося?" — запитав Рун рябувату молоду жінку в облягаючій червоній футболці. Її голос надломився, і їй довелося повторити запитання.
  «Бомба, газопровід». Жінка знизала плечима. «Можливо, пропан. Не знаю."
  Рун повільно кивнув.
  Копи були ворожі й нудьгували. Владні голоси гуділи: «Рухайтеся, давайте всі. Рухатися по."
  Рун залишився на місці.
  «Вибачте, міс». До неї говорив ввічливий чоловічий голос. Рун обернувся й побачив ковбоя. «Я можу обійтися?» Він вийшов із згорілого театру й прямував до групи офіцерів посеред вулиці.
  Йому було приблизно шість два. Одягнений у сині джинси, робочу сорочку та солдатський жилет із пластинами броні. Чоботи. У нього було рідке волосся, зачесане назад і вуса. Його обличчя було стриманим і похмурим. На ньому були потерті парусинові рукавички. Рун глянув на свій значок, прикріплений до товстого заплямованого пояса, і відійшов убік.
  Він пірнув під жовту поліцейську стрічку й пішов на вулицю. Вона побігла за ним. Він зупинився біля біло-блакитного універсала, на якому було написано «БОМБИВКА» та сперся на капот. Рун, прослизнувши в зону підслуховування, почув:
  «Що ми маємо?» — запитав Ковбоя товстун у коричневому костюмі.
  «Пластик, схоже. Півкі». Він підвів погляд з-під гірких брів. «Я не можу зрозуміти. Тут немає цілей ІРА. Бар був грецьким». Він кивнув. «А Синдикат тільки підриває речі в неробочий час. У будь-якому випадку, їхні правила: якщо ви хочете налякати людей, вони пропускають виплати захисту, ви використовуєте Tovex з будівельного майданчика або, можливо, гранату від струсу мозку. Щось, що створює великий шум. Але військовий пластик? Сидиш прямо біля газопроводу? Я не розумію».
  «У нас тут щось є». Підійшов патрульний і вручив Ковбою поліетиленовий конверт. Всередині був обгорілий папірець. «Ми збираємося ловити латентів, тож будьте обережні, сер».
  Ковбой кивнув і прочитав.
  Рун спробував поглянути на це. Побачив акуратний почерк. І темні плями. Вона подумала, чи це кров.
  Ковбой підвів очі. «Ти хтось?»
  «Моя мама так думає». Вона спробувала швидко посміхнутися. Він не відповів, критично розглядаючи її. Можливо, намагаючись вирішити, чи була вона свідком. Або бомбардувальник. Вона вирішила не бути милою. «Мені просто було цікаво, що там написано».
  «Ти не повинен бути тут».
  «Я репортер. Мені просто цікаво, що сталося».
  Коричневий костюм запропонував: «Чому б тобі не поцікавитися деінде».
  Це її збентежило, і вона збиралася сказати йому, що як платник податків — а вона не була — вона платила йому зарплату, але саме тоді Коричневий Костюм закінчив читати записку й постукав Ковбоя по руці. «Що це за Меч?»
  Забувши про Руна, Ковбой сказав: «Ніколи про них не чув, але вони хочуть кредиту, вони можуть отримати його, доки не з’явиться хтось кращий». Потім щось помітив, ступив вперед, подалі від універсалу. Коричневий Костюм шукав деінде, і Рун глянув на повідомлення на спаленому папері.
  Перший ангел засурмив, і пішов град і вогонь, змішані з кров'ю, які впали на землю; і третина землі згоріла ...
  — Попередження від меча Ісуса
  За мить повернувся Ковбой. За ним йшов молодий священик.
  «Ось воно, отче». Ковбой простягнув йому пластиковий конверт. Чоловік торкнувся вуха над своїм римським коміром, коли читав, киваючи, стиснувши тонкі губи. Урочистий, наче на похоронах. Яким, як вирішив Рун, він майже був.
  Священик сказав: «Це з «Одкровення Іоанну». Розділ восьмий, вірш... сьомий, а може, шість. Я не-"
  Ковбой запитав: «Про що це «Одкровення?» Хочете отримати натхнення?»
  Священик ввічливо розсміявся, перш ніж зрозумів, що поліцейський не жартує. «Йдеться про кінець світу. Апокаліпсис».
  Саме тоді Коричневий Костюм помітив Руна, який дивився крізь згин руки Ковбоя. «Гей, ти, рухайся».
  Ковбой обернувся, але нічого не сказав.
  «Я маю право знати, що відбувається. Я проходив там буквально хвилину тому. Мене могли вбити».
  «Так», — сказав Коричневий костюм. «Але ти не був. Тож порахуйте свої благословення. Слухай, я вже втомилася казати тобі забиратися звідси».
  «Добре. Тому що я втомився це слухати». Рун посміхнувся.
  Ковбой стримав усмішку.
  «Зараз». Коричневий костюм ступив уперед.
   "Добре-добре." Рун пішов геть.
  Але повільно — просто щоб показати, що вони не збираються надто знущатися над нею . Її неквапливий відхід дозволив їй почути те, що молодий священик говорив Ковбою та Коричневому костюмі.
  «Мені неприємно вам це говорити, але якщо ця записка пов’язана з бомбардуванням, це не така хороша новина».
  "Чому ні?" — запитав Ковбой.
  «Цей вірш? Йдеться про першого ангела. У всьому уривку присутні сім ангелів разом».
  "Так?" — запитав Коричневий Костюм.
  «Мені здається, це означає, що тобі залишилося ще шість, доки Бог не зітре все начисто».
  
  В офісі L&R Productions на Двадцять першій вулиці Рун дістав із холодильника пиво. Це був старий Kenmore і один з її улюблених предметів усіх часів. На дверях був рельєфний візерунок, схожий на решітку «Студебекера» 1950 року випуску, і на ньому була велика срібна ручка, яка виглядала так, ніби вона була на люку підводного човна.
  Дивлячись на своє відображення в пошарпаному дзеркалі над стійкою портьє, вона побачила свій приглушений чорно-зелений портрет, освітлений флуоресценцією офісу: дівчина в червоній міні-спідниці з силуетами динозаврів і двома буквами без рукавів. сорочки, одна біла, одна темно-синя. Її каштанове волосся було зібрано в хвіст, що робило її кругле обличчя дещо менш круглим. Окрім годинників, Рун носив три ювелірні вироби: кристал із подвійними кінцями на ланцюжку, одну сережку з підробленого золота у формі Ейфелевої вежі та срібний браслет у формі двох зчеплених рук, який мав були зламані та спаяні разом. Невеликий макіяж, який вона наклала того ранку, зник у серпневому пообідньому поті та воді, що б’є з відкритого гідранта на Тридцять першій вулиці, перед якою вона не могла встояти, зануривши голову. під. У будь-якому випадку руни були не дуже корисні для макіяжу. Найкраще, як вона відчувала, вона впоралася з найменшою увагою. Коли вона набула вишуканої зовнішності, вона перетворилася на витончену в клоунаду, струнку на розпусну.
  Її теорія моди: ти невисокого зросту, а іноді й гарна. Дотримуйтесь основ. Футболки, черевики і динозаври. Використовуйте лак для волосся лише для того, щоб знищити мух і вклеїти речі в альбоми для вирізок.
  Вона потерла пляшку холодного пива об щоку й сіла за парту.
  Офіс L&R був гарним відображенням грошових потоків компанії. Сірі сталеві меблі, близько 1967 року. Відшарований лінолеум. Стоси пожовклих рахунків-фактур, розкадровок, щорічників арт-директорів і паперів, які поросли густим хутром міського піску.
  Ларрі та Боб, її начальники, були австралійцями, режисерами документальних фільмів і, на думку Руна здебільшого, маніяками. Як продюсери рекламних роликів для рекламних агентств Мельбурна та Нью-Йорка вони розвинули щось більше, ніж своє величезне художнє его; вони були, за їхніми власними словами, точними словами, «до біса хороші». Вони їли, як сільськогосподарські тварини, відригували, ласували до блондинок із великими сиськами та вдавалися похмурій примхи. У проміжках між створенням телевізійної реклами вони створили та зняли одні з найкращих документальних фільмів, які коли-небудь показували на PBS чи англійському Channel 4 або на Film Forum.
  Рун вимовив тут роботу, сподіваючись, що частина їхньої магії зникне.
  Це був зараз рік потому, і було не так багато.
  Ларрі, партнер із довшою бородою, увійшов до офісу. Його уніформа дня: чоботи, чорні шкіряні штани та чорна блуза парашутна сорочка, кожен ґудзик якої перевірив його інтуїція.
  «Приблизно час. Де ти був?»
  Вона підняла лінзу Шнайдера, яку придбала в Optirental у Мідтауні. Він потягнувся до нього, але вона його втримала з його рук. «Вони сказали, що ти відстаєш із своїм рахунком…»
  «Мій обліковий запис?» Ларрі був глибоко вражений.
  «—і вони хотіли більший депозит. Мені довелося дати їм чек. Особистий чек».
  «Добре, я додам це до вашого конверта».
  «Ти додаси його до моєї кишені ».
  «Слухай, ти не можеш продовжувати так запізнюватися, люба. А якби ми стріляли?» Він узяв лінзу. «Час — гроші, правда?»
  «Ні, гроші є гроші», — заперечив Рун. «Я трохи вийшов, і я хочу, щоб ви мені відплатили. Давай, Ларрі. Мені це потрібно."
  «Отримай це з дрібної готівки».
  «З тих пір, як я тут працюю, ніколи не було більше шести доларів дрібної готівки. І ти це знаєш."
  «Правильно». Він оглянув лінзу, прекрасний виріб німецької оптики та техніки.
  Рун не рухався. Постійно дивився на нього.
  Він підняв очі. Зітхнув. «Скільки це коштувало?»
  «Сорок доларів».
  «Ісус». Він покопався в кишені й дав їй дві двадцятки.
  Вона коротко всміхнулася. «Дякую, бос».
  «Слухай, коханий, у мене велика презентаційна зустріч…»
  «Не чергова реклама, Ларрі. Давай. Не продавай».
  «Вони платять оренду. І ваша зарплата. Отже... Мені потрібно чотири чашки кави. Один легкий, один звичайний, два солодких. І два чаю». Він подивився на неї поглядом витонченої доброзичливості, прощаючи їй гріх прохання про відшкодування. «Ще одне — я б не питав, якби мені це не було потрібно, але моє спортивне пальто… знаєте, чорне? Це в прибиральниці, і я маю йти...
  “Немає пральні. Я асистент виробництва».
  «Руна».
   «Запишіть і прочитайте. Допомога у виробництві. Це не означає допомогу в хімчистці».
  «Будь ласка?»
  «Продукція та прання. Дуже різні. День і ніч».
  Він сказав: «Дозвольте вам скористатися Arriflex наступного разу».
  “Без прання.”
  «Ісус».
  Вона допила пиво. «Ларрі, я хочу тебе про дещо запитати».
  «Я щойно підвищив вам зарплату».
  «Це бомбардування було? У Мідтауні. Порнотеатр підірвали».
  «Ти не те місце, здається».
  «Я проходив повз незадовго до того, як це сталося. Схоже, це зробила ця релігійна група. Якісь праві фанатики чи щось таке. І що це таке, я хочу зняти про це фільм».
  "Ви?"
  «Документальний фільм».
  Коли вона була в характерній для неї сутулості, Руна підійшла до другого ґудзика Ларрі. Тепер вона встала й піднялася йому майже до коміра. «Я прийшов сюди, щоб навчитися знімати фільми. Минуло одинадцять місяців, і все, що я роблю, це п’ю каву, забираю обладнання та кабелі з котушками на знімальному майданчику, віддаю фільм і вигулюю коростявого собаку Боба».
  «Я думав, він тобі подобається».
  «Він чудовий пес. Справа не в цьому».
  Він подивився на свій «Ролекс». «Вони чекають на мене».
  «Дозволь мені це зробити, Ларрі. Я дам вам продюсерський кредит».
  «Біляка великодушність з вашого боку. А що ви знаєте про документалістику?»
  Вона змусила свій маленький рот усміхнутися, що втілювало захоплення. «Я спостерігаю за тобою майже рік».
  «М'ячі. Все, що у вас є, це м'ячі. У вас немає техніки зйомки».
  — Два з трьох, — сказав Рун.
  «Слухай, люба, не для того, щоб зробити себе палаючим генієм але зараз у мене на столі п’ятдесят-шістдесят резюме. І більшість із них вмирає за привілей отримати мені чортову білизну».
  «Я сам заплачу за фільм».
  «Гаразд. Забудь про прання. У мене ціла кімната людей потребує кофеїну». Він сунув їй у руку зім’яту п’ятірку. « Будь ласка, принесіть кави».
  «Чи можу я користуватися камерою після роботи?»
  Ще один погляд на годинник. «Блядь. добре Але камери немає. Betacam».
  «Ой, Ларрі, відео? »
  «Відео — це хвиля майбутнього, любов. Ви купуєте свою власну прокляту стрічку. І я щовечора перевіряю Arris і Bolex. Якщо хтось пропав навіть на півгодини, вас звільняють. І ви виконуєте роботу у свій вільний час. Це найкраще, що ви отримуєте».
  Вона мило посміхнулася. «Чи не хочеш печиво до чаю, друже?»
  Коли вона повернулася, щоб піти, Ларрі покликав: «Гей, люба, одна річ… Цей вибух, що б не сталося, новини виправлять історію».
  Рун кивнула, побачивши ту інтенсивність, яку вона впізнала в його очах, коли він був на знімальному майданчику або обговорював ідеї з Бобом чи оператором. Вона звернула увагу. Він продовжував. «Використовуйте бомбардування як «ок».
  «Гачок?»
  «Ви хочете зняти хороший документальний фільм, зробіть фільм про бомбардування, але не про бомбардування».
  «Звучить як дзен».
  «Чортовий дзен, правда». Він скривив рота. «І три цукру для мене чаю. Минулого разу ти, біса, забув».
  
  Рун платила за чай і каву, коли згадала Стю. Вона була здивована, що не думала про нього до цього. І тому вона заплатила гастрономові два бакси її власні гроші, як вона дивилася на здачу Ларрі, щоб хтось доставляв коробки в L&R.
  Потім вона вийшла на вулицю й попленталася до метро.
  Повз неї промчав лоурайдер, п’ятнадцятирічний бежевий седан. Заспівав гудок, і з тіні переднього сидіння долинуло таємниче прохання, загублене в бульканні дизеля корабля. Машина прискорилася.
  Господи, було жарко. На півдорозі до зупинки метро вона купила паперовий конус льоду у латиноамериканського вуличного продавця. Руна похитала головою, коли він вказав на флакони з сиропом для шприцювання, усміхнулася, побачивши його спантеличений вираз обличчя, потерла лід їй чоло, а потім скинула жменю на її футболку. Він отримав від цього задоволення, і вона залишила його із задумливим виразом на обличчі, можливо, розглядаючи новий ринок для його товарів.
  Болісно гаряче.
  Середнє гаряче.
  Лід розтанув ще до того, як вона дійшла до зупинки метро, а волога випарувалася до прибуття потяга.
  Поїзд А пронісся вулицями назад до Мідтауна. Десь над нею диміли руїни театру Velvet Venus. Рун пильно дивився у вікно. Хтось жив тут, у системі метро? Вона дивувалася. Можливо, були цілі племена безпритульних людей, сім’ї, які облаштували дім у покинутих тунелях. Вони також були б чудовою темою для документального фільму. Життя під вулицями .
  Це спонукало її думати про гачок для її фільму.
  Про бомбардування, але не про бомбардування .
  І тут їй спало на думку. Фільм має бути про одну людину. Хтось постраждав від бомбардування. Вона думала про фільми, які їй подобалися — вони ніколи не були присвячені проблемам чи абстрактним ідеям. Вони були про людей. Що з ними сталося. Але кого їй вибрати? Меценат у театрі, який був поранений? Ні ні хтось би зголосився допомогти їй. Хто б хотів визнати, що йому було завдано болю в порнотеатрі. Як щодо власника чи продюсера порнофільмів. На думку прийшов Слізь . Одне, що Рун знав, це те, що глядачі повинні піклуватися про вашого головного героя. І якийсь покидьок із мафії чи будь-хто інший, хто знімав ці фільми, не збирався викликати особливої симпатії у глядачів.
  Про бомбардування, але не …
  Коли метро мчало під землею, чим більше вона думала про те, щоб зробити документ, тим більше хвилювалася. О, такий фільм не приніс би їй слави, але він би — як це було слово? — підтвердив би її. Список її невдалих кар’єр був довгим: клерк, офіціантка, продаж, прибирання, оформлення вітрин… Бізнес був не її сильною стороною. Одного разу, коли Руна заробила трохи грошей, Річард, її колишній хлопець, придумав десятки ідей безпечного інвестування. Бізнес для відкриття, акції для покупки. Вона випадково залишила файли його портфоліо на каруселі в Центральному парку. Не те, щоб це мало значення, оскільки більшість грошей вона витратила на нове місце проживання.
  Я погано розбираюся в практичних речах, сказала вона йому.
  Їй було добре те, що завжди було добре: історії, як казки та фільми. І незважаючи на неодноразові попередження її матері, коли вона була молодшою («Жодна дівчина не може заробляти на життя в кіно, окрім самі-знаєте-якої-дівчинки»), шанси зробити кар'єру в кіно здавалися набагато кращими, ніж у казці. казки.
  Вона вирішила, що вона була народжена, щоб знімати фільми, і цей фільм — справжній фільм для дорослих ( документальний фільм: нуль серйозних фільмів) — за останні годину-дві став для неї життєво важливим, оскільки охоплює, як тиск повітря, який вдарив її, коли метро врізалося в тунель. Так чи інакше, цей документальний фільм збиралися зняти.
  Вона подивилася у вікно. Яке б підземне колонії жили в метро, їм доведеться чекати ще кілька років, поки їх історія буде розказана.
  Поїзд промчав повз них, або повз щурів і сміття, або повз нічого, поки Руна не думала ні про що, крім свого фільму.
  …але не про бомбардування .
  
  В офісах Belvedere Post-Production був вимкнений кондиціонер.
  — Дай мені спокій, — пробурмотіла вона.
  Стю, не відриваючись від Гурмана , помахав рукою.
  «Я не вірю в це місце», — сказав Рун. «Ти не помреш?»
  Вона підійшла до вікна й спробувала відкрити засмальцьоване, просякнуте дротом скло. Він був замерз від віку, фарби та червивих смужок ізоляційної шпаклівки. Вона зосередилася на зеленому сланці річки Гудзон, борючись. Її м’язи тремтіли. Вона голосно застогнала. Стю відчув його сигнал і оглянув вікно зі свого крісла, а потім опустився на ноги. Він був молодий і великий, але розвинув м’язи в основному завдяки замішуванню хліба та збиванню яєчних білків у мідних мисках. Через три хвилини він, затамувавши подих, визнав поразку.
  «Гаряче повітря надворі — це все, що ми все одно отримаємо». Він знову сів. Він записав рецепт, а потім насупився. «Ви приїхали, щоб забрати? Я не думаю, що ми щось робимо для L&R».
  «Ні, я хотів вас дещо запитати. Це особисте».
  "Люблю?"
  «Наприклад, хто ваші клієнти?»
  «Це особисте? Ну, переважно рекламні агентства та незалежні кінематографісти. Мережі та великі студії іноді, але..."
  «Хто такі незалежні?»
  «Ви знаєте, невеликі компанії, які знімають документальні фільми або малобюджетні характеристики. Як L&R… Ти посміхаєшся, ти скромний, і є старий вислів про те, що масло тане в роті, я ніколи не міг зрозуміти, але я думаю, що підходить тут. Як справи?"
  «Ви коли-небудь знімалися у фільмах для дорослих?»
  Він знизав плечима. «О, порно? звичайно Ми багато цього робимо. Я думав, ти питаєш мене про щось незрозуміле».
  «Чи можете ви назвати ім’я когось із компаній?»
  "Не знаю. Чи це не якесь питання бізнес-етики, конфіденційності клієнта...
  «Стю, ми говоримо про компанію, яка знімає фільми, які, ймовірно, є незаконними в більшості країн світу, і вас турбує ділова етика?»
  Стю знизав плечима. «Якщо ти не скажеш їм, що я тебе послав, спробуй Lame Duck Productions. Вони великі. І лише за пару кварталів від вас, хлопці».
  «Від L&R?»
  «Так. На дев'ятнадцятій біля п'ятої.
  Величезний Rolodex цього чоловіка крутився і виділяв запах післяобідньої бібліотеки. Він записав адресу.
  «У них є актриса, яка відома в бізнесі?»
  «Яка справа?»
  «Фільми для дорослих».
  «Ти мене питаєш? Я поняття не маю».
  «Коли ви надсилаєте титри в постпродакшн, хіба ви не бачите імен? Чиє ім'я ви бачите найбільше?»
  Він замислився на хвилину. «Ну, я не знаю, чи вона відома, але є одна актриса «Кульгавої качки», яку я бачу весь час. Її звуть Шеллі Лоу.
  Було знайомство щодо імені.
  «У неї вузьке обличчя, блондинка?»
  «Так, мабуть. Я не особливо дивився на її обличчя».
  Рун нахмурився. «Ти брудний старий».
   "Ти знаєш її?" запитав він.
  «На Таймс-сквер стався вибух, цей порнотеатр... Ви чули про це?»
  "Немає."
  «Сьогодні, пару годин тому. Я думаю, що вона була в одному з фільмів, які там показували, коли це сталося».
  ідеально
  Руна поклала адресу в свою пластикову сумку з леопардової шкіри.
  Стю хитнувся на спинку крісла.
  "Добре?" — спитав Рун.
  «Ну що?»
  «Тобі не цікаво, чому я запитав?»
  Стю підняв руку. "Нічого страшного. Деякі речі краще тримати в таємниці». Він відкрив свій журнал і запитав: «Ви коли-небудь готували тарт з маронами ?»
  
  РОЗДІЛ ДРУГИЙ
  
  
   Контрасти .
  Рун сидів на величезному горищі, яке було фойє Lame Duck Productions, і спостерігав, як дві молоді жінки йшли до столу в інший бік кімнати. Вентилятори над головою повільно оберталися й створювали кондиціонований повітряний вітер.
  Жінка на чолі ходила так, наче мала вчений ступінь. Її стопи були спрямовані вперед, спина пряма, стегна не хиталися. У неї було медово-світле волосся, сплетене назад мотузкою з райдужних ниток. Вона була в білому комбінезоні, але врятувала його від липкості, одягнувши сандалі, а не чоботи, і тонкий коричневий шкіряний ремінь.
  Рун уважно оглянула її, але не була впевнена, чи це та сама жінка, яку вона бачила на плакаті. На тій фотографії, на передній частині порнотеатру, її макіяж був гарним; сьогодні ця жінка мала тьмяний колір обличчя. Вона виглядала дуже втомленою.
  Друга жінка була молодша. Вона була невисока, обличчя глянцева фігура, що виривається зі швів її вбрання. У неї був величезний, виступаючий — і, безсумнівно, фальшивий — бюст і широкі плечі. Чорна безрукавка підкреслила лаконічну талію; міні-спідниця увінчувала тонкі ніжки. Немає можливості врятувати це печиво від злому; у неї були шпичасті високі підбори, пухнасте волосся, покрите блискітками, і фіолетово-коричневий макіяж, який чудово зводив до мінімуму ефект широкого слов’янського носа.
  Жінка не виглядала б погано, подумав Рун, якби мати одягала її правильно.
  Вони зупинилися перед нею. Нижчий усміхнувся. Висока блондинка сказала: «Так ти репортер щомісячного журналу Erotic Film? Вона похитала головою. «Я думав, що знаю всіх із галузевих журналів. Ви вперше з ними?»
  Рун почав продовжувати брехню. Але вона імпульсивно сказала: «Я нечесна».
  Який ледве посміхнувся. "Ой?"
  «Я збрехав портьє. Щоб потрапити у вхідні двері. Ви Шеллі Лоу?»
  Миттєве нахмурення. Потім вона з цікавістю посміхнулася і сказала: «Так. Але це не моє справжнє ім’я».
  Рукостискання було міцне, чоловіче, впевнене.
  Її подруга сказала: «Я Ніколь. Це моє справжнє ім'я. Але моє прізвище ні. Д'Орлеан». Вона дала йому галльську вимову. «Але це пишеться як місто».
  Рун обережно взяв її за руку; У Ніколь були дюймові фіолетові нігті.
  «Я Рун».
  — Цікаво, — сказала Шеллі. «Це реально?»
  Рун знизав плечима. «Така ж справжня, як і твоя».
  «У нашому бізнесі багато сценічних імен, — сказала Шеллі. «Іноді я втрачаю слід. Тепер скажи мені, чому ти брехун».
  «Я думав, вони мене виженуть, якщо я буду чесним».
  «Навіщо їм це робити? Ти правий божевільний? Ви не схожі».
   Рун сказав: «Я хочу зняти про вас фільм».
  «Ти зараз?»
  — Ви знаєте про бомбардування?
  «О, це було жахливо», — сказала Ніколь, насправді тремтячи в перебільшеному вигляді.
  «Ми всі знаємо про це», — сказала Шеллі.
  «Я хочу використовувати його як своєрідну точку відліку для свого фільму».
  «І це я той, до кого ти хочеш стрибнути?» — запитала Шеллі.
  Рун подумав над цими словами, подумав про те, щоб не погодитися з нею, але сказав: «Ось і все».
  "Чому я?"
  «Насправді просто збіг обставин. Коли вибухнула бомба, програвалося одне з ваших фото».
  Шеллі повільно кивнула, і Рун виявила, що витріщилася на неї. Ніколь скривила своє широке блискуче обличчя від згадки про вибух і загибель у театрі, заплющила очі, мало не перехрестившись, а Шеллі просто слухала, спершись на колону, схрестивши руки.
  Думки Руна були заплутані. Під поглядом Шеллі вона почувалася молодою та дурною, дитиною, якій потурали.
  Ніколь дістала з кишені пакунок жувальної гумки без цукру, розгорнула паличку й почала жувати. Рун сказав: «У будь-якому випадку, це те, що я хочу зробити».
  Шеллі сказала: «Ти щось знаєш про бізнес фільмів для дорослих?»
  «Колись я працював у відеосалоні. Мій бос сказав, що фільми для дорослих дали нам найкращу маржу».
  Вона пишалася собою за це, розповідаючи щось про бізнес . Маржа. Зрілий спосіб говорити про ебані фільми.
  «Гроші можна заробити», – сказала Шеллі. Її очі випромінювали пряме світло. Блідо-блакитний лазерний промінь. У цей момент вони були інтенсивними, але Руна відчула, що їх можна перемикати — що Шеллі могла миттєво вибрати зондування або злий чи мстивий легким дотиком до нервів. Рун також оцінив, що її очі не будуть танцювати від гумору, і вони вирішили багато чого не говорити. Вона хотіла почати свій документальний фільм з камери на очах Шеллі.
  Актриса нічого не сказала, глянула на Ніколь, яка захоплено жувала жуйку.
  «Ви, наприклад, виступаєте разом?» Рун почервонів вогненно-червоним.
  Актриси переглянулися, потім розсміялися.
  «Я маю на увазі…», — почав Рун.
  «Ми працюємо разом?» Ніколь доповнила.
  «Іноді, — сказала Шеллі.
  — Ми теж сусіди по кімнаті, — сказала Ніколь.
  Рун глянув на залізні колони й олов’яну стелю. «Це цікаве місце. Ця студія».
  «Раніше це була фабрика по виробництву сорочок».
  «Так? Що це?" — запитала Ніколь.
  — Жіноча блузка, — сказала Шеллі, не дивлячись зі стелі.
  Шеллі висока, і вона не приголомшлива красуня. Її присутність випливає з її фігури (і очей!). Її вилиці низькі. У неї шкіра консистенції та блідого відтінку літньої хмари. «Як я потрапив у бізнес? Мене зґвалтували, коли мені було дванадцять. Мій дядько приставав до мене. Я героїновий наркоман — чи не приховую це добре? Мене викрали робітники-мігранти в Мічигані …».
  Ніколь закурила. Вона також продовжувала працювати над гумкою.
  Шеллі подивилася з жерстяних панелей на Руна. «Тож це буде документальний фільм?»
  Рун сказав: «Як на PBS».
  Ніколь сказала: «Хтось хотів, щоб я одного разу знялася, цей хлопець. Документальний фільм. Але ви знаєте, чого він насправді хотів».
  Шеллі запитала: «Все ще гаряче?»
  «Кипіння».
  Ніколь ледь помітно засміялася, хоча Рун не мав уявлення, про що вона думає.
  Шеллі підійшла до місця, де холодне повітря каскадом лилося на підлогу. Вона обернулася й оглянула Руна. «Ви виглядаєте захопленим. Більше ентузіазм, ніж талановитий. Вибачте. Це просто моя думка. Що ж, щодо вашого фільму — я хочу подумати про нього. Дайте мені знати, де я можу з вами зв’язатися».
  «Бачиш, це буде чудово. Я можу-"
  «Дай мені подумати про це», — спокійно сказала Шеллі.
  Рун завагався, довго дивився на обличчя жінки. Потім покопалася в своїй сумці з леопардової шкіри, але перш ніж вона знайшла свою ручку Road Runner, Шеллі витягла важкий, лакований Монблан. Вона взяла його; відчув тепло бочки. Вона писала повільно, але погляд Шеллі викликав у неї занепокоєння, а рядки були грудкуватими й нерівними. Вона дала Шеллі папір і сказала: «Ось там я живу. Христофор Стріт. Весь шлях до кінця. Біля річки. Ти мене побачиш». Вона зробила паузу. «Я побачу тебе?»
  — Можливо, — сказала Шеллі.
  
  «Йой, знімай мене, мамо, давай, знімай мене».
  «Гей, ти хочеш застрелити мій член? У вас є ширококутний об’єктив, ви можете знімати мій член».
  «Чорт, будь мікроскопом, що їй для цього потрібно».
  «Йой, до біса, чоловіче».
  Вийшовши з метро на Таймс-сквер, Руна проігнорувала своїх шанувальників, закинула камеру на плече і пішла по платформі. Вона проминула півдюжини жебраків, хитаючи головою на їхні благання монети, але вона кинула пару кварталів у коробку перед молодою південноамериканською парою, яка демонструвала танго під гуркітну музику бумбокса.
  Була восьма вечора, через тиждень після її першої зустрічі з Шеллі та Ніколь. Рун дзвонив Шеллі двічі. Спочатку актриса досить ухилялася від зйомок у фільмі але коли вона зателефонувала вдруге, Шеллі сказала: «Якби я це зробила, ви б дали мені можливість переглянути остаточну версію?»
  Зі своєї роботи в L&R та її любові до кіно загалом Рун знала, що фінальна версія — остання версія фільму, яку показували в кінотеатрах — була Святим Граалем кінобізнесу. Лише продюсери та кілька елітних режисерів контролювали фінальну версію. Жоден актор в історії Голлівуду ніколи не отримував фінального схвалення.
  Але тепер вона сказала: «Так».
  Інстинктивно відчуваючи, що це єдиний спосіб залучити Шеллі Лоу до фільму.
  "Я обов'язково дам вам знати за день або два".
  Зараз Рун шукав кадри атмосфери та кадри — довгокутні сцени у фільмах, які орієнтують глядачів і розповідають їм, у якому місті чи районі вони перебувають.
  І тут було багато атмосфери. Життя у вирізці, Таймс-сквер. Серце порно району в Нью-Йорку. Вона була схвильована думкою про можливість зняти кадри для свого першого фільму, але згадала слова Ларрі, її наставника, коли вона того вечора виходила зі студії L&R. «Не перестарайся, Руне. Будь-який дурний ідіот може зібрати дев’яносто хвилин чудової атмосфери. Історія - це головне. Ніколи не забувай про це. Історія."
  Вона поринула у вир, шум і божевілля Таймс-сквер, перехрестя Сьомої авеню, Бродвею та Сорок другої. Вона чекала біля узбіччя, щоб засвітилося світло, дивлячись на випадково врізаний в асфальт монтаж під її ногами: кришка від пляшки Стро, шматок зеленого скла, латунний ключ, два пенні. Вона примружилася; в розташуванні вона побачила обличчя диявола.
  Попереду стояла біла багатоповерхівка на бетонному острові, оточена широкими вулицями; п'ятдесят футів угору, денні новини були показані вздовж товстого коміра рухомих вогнів. «…РАДЯНИ ВИРАЗУЮТЬ НАДІЮ НА…»
  Світло змінилося, і вона так і не побачила кінця повідомлення. Рун перетнув вулицю й пройшов повз красиву чорну жінку в жовтій бавовняній сукні з поясом, яка кричала в мікрофон. «На небесах є щось ще краще. Амінь! Відмовтеся від своїх тілесних шляхів. Амінь! Ви можете виграти в лотерею, ви можете стати мультимільйонером, мільярдером, отримати все, що ви коли-небудь хотіли. Але весь цей здобуток неможливо порівняти з тим, що ви знайдете на небесах. Амінь! Відмовтеся від своїх гріховних шляхів, своїх пожадливостей... Якщо я помру сьогодні ввечері у своїй маленькій кімнаті, я б прославив Господа, бо я знаю, що це означає. Це означає, що завтра я буду на небесах. Амінь!»
  Кілька людей хором вигукували амінь . Більшість пішла далі.
  Далі на північ на площі все було шикарніше, навколо кіоску зі знижками TKTS, де можна було побачити величезні рекламні щити, які впізнав будь-який іногородній, хто дивився телевізор. Тут був ресторан Лінді з його знаменитим і завищеним чізкейком. Тут була будівля Брілл — Тін-Аллі. Кілька глянцевих нових офісних будівель, новий кінотеатр прем'єри.
  Але Рун уникав цієї області. Її зацікавила південна частина Таймс-сквер.
  Де це була DMZ.
  Вона пройшла повз кілька табличок у магазинах, залах і театрах: ЗУПИНИТЕ ПРОЕКТ ПЕРЕОБРАЗУВАННЯ ТАЙМС-СКВЕР . Це був масштабний план, щоб очистити це місце та додати офіси, дорогі ресторани та театри. Очистити околиці. Здавалося, ніхто цього не хотів, але організованого опору проекту не було. Це було протиріччя Таймс-сквер; це було місце, яке було енергетично апатичним. Зайнятість і суєта були в достатку, але ви все одно відчували, що район наближається до кінця. Багато магазинів припиняли роботу. Nedick's — станція хот-догів із сорокових — закривалася, щоб її замінити гладкий, дзеркальний Mike's Hot Dogs and Pizza. Лише кілька класичних кінотеатрів на Сорок другій вулиці — багато з них були величними старовинними бурлескними будинками — досі були відкриті. І все, що вони показували, — це порно, кунг-фу чи слешер.
  Рун глянув через вулицю на величезний старий амстердамський театр у стилі ар-деко, який був увесь забитий дошками, а його пишний годинник зупинився о п’ятій хвилині на третю. Якого числа якого місяця якого року? — дивувалася вона. Її погляд збився на провулок, і вона вловила спалах руху. Хтось ніби спостерігав за нею, хтось у червоній куртці. Одягнувши капелюх, вона повірила. Потім незнайомець зник.
  Параноїк. Ну, це було місце для цього.
  Потім вона пройшла повз десятки невеликих магазинів, де продавали ювелірні вироби з підробленого золота, електроніку, костюми для сутенерів, дешеві кросівки, фотографії для посвідчень, сувеніри, контрабандну парфумерію та фальшиві дизайнерські годинники. Лоточні торговці були скрізь, направляючи збентежених туристів у свої магазини.
  «Перевірте, перевірте… Ми маємо те, що вам потрібно, і вам сподобається те, що ми маємо. Перевір…."
  В одному магазині з вітринами, пофарбованими в чорний колір, під назвою «Мистецькі новинки» була одна вивіска у вітрині. ТОВАРИ ДЛЯ ВІДПОЧИНКУ. ЩОБ УХОДИТИ, ВАМ МАЄ БУТИ ДВАДЦЯТЬ ОДИН РІК .
  Рун спробував зазирнути всередину. Що, в біса, був продукт для відпочинку?
  Вона продовжувала йти, перекидаючись під вагою камери, піт стікав по її обличчю, шиї та боках.
  Були запахи часнику, олії, сечі, гнилої їжі та вихлопних газів. І, брате, натовпи… Звідки всі ці люди? Їх тисячі. Де був дім? Місто? Берби? Чому вони тут опинилися?
  Рун ухилився від двох хлопчиків-підлітків у футболках і Guess? джинси, швидко ходять, розмахуючи руками, похилившись, їхні голоси різкі. «Людина, мота, біба, бути головним, але він не володіє мною, чоловіче. Ти чуєш, що я кажу, чоловіче?»
  «Ні, біса, він не володіє ні одним із нас».
  «Він спробує це ще раз, друже, і я його розправлю. Я, чорт, муляю, палуба його, чувак..."
  Вони пройшли повз неї, Рун і її камеру, коли вона записувала візуальну історію Таймс-сквер.
  Місце, подібне до інших у Нью-Йорку.
  Таймс-Сквер …
  Але кожне чарівне королівство потребує свого Мордору чи Аїду, і сьогодні ввечері, коли Руна проходила цим місцем, вона не почувалася надто неспокійною. Вона була в пошуках, знімаючи свій фільм. Про бомбардування, але не про бомбардування . Їй не потрібно було ні перед ким виправдовувати це жахливе місце чи хвилюватися про чиїсь черевики, крім свого власного, і вона була обережна, куди ставить ноги.
  Позаду неї величезне пирхання.
  фантастично! Лицарі!
  Рун перевів камеру на двох верхових поліцейських, які сиділи прямо в сідлах, їхні коні похилили голови й тупотіли копитами в купи гранульованого гною під ними.
  «Гей, сер Гавейн!» Руна подзвонила. Вони глянули на неї, а потім вирішили, що з нею не варто фліртувати, і продовжили оглядати вулицю кам’яними поглядами, що кидалися з-під козирків їх блакитно-блакитних шоломів.
  Коли вона глянула вниз на високого каштанового коня, то знову побачила червону куртку. Воно зникло ще швидше, ніж раніше.
  Холод пробіг по ній, незважаючи на спеку.
  Хто це був? — дивувалася вона.
  Ніхто. Лише один із десяти мільйонів людей у Чарівному Королівстві. І вона забула про це, коли повернула за ріг і пішла Восьмою авеню до місця колишнього театру Velvet Venus.
  На цьому відрізку вона нарахувала шість порнотеатрів книгарні для дорослих. У деяких були живі танцюристи, у деяких були піп-шоу, де за чверть або жетон можна було дивитися фільми в маленьких кабінках. Вона просунула камеру крізь двері та зняла табличку ( ЛИШЕ ОДНА ЛЮДИНА НА СТІДКУ. ЦЕ ЗАКОН І НАША ПОЛІТИКА. ГОЛОВНОГО ДНЯ ), доки великий хлопець, який продавав жетони, не вигнав її геть.
  Вона отримала гарні кадри пасажирів, які прямують до портової адміністрації та їхніх домівок у передмісті Джерсі. Дехто зазирав у вікна; більшість носили засклені обличчя. Кілька бізнесменів швидко завернули до театрів, не зупиняючись, ніби порив вітру виніс їх за двері.
  Саме тоді вологий вітер доніс до неї кислий запах опіку. З театру вона знала. Рун вимкнув камеру й пішов вулицею.
  Все ще налякана. Знову параноя. Але вона все ще чула в пам’яті жахливий гуркіт вибуху. Під нею рухається земля. Пригадування тіл, частин тіл. Жахливі наслідки бомби та пожежі. Вона озирнулася і не побачила, що на неї ніхто не дивиться.
  Вона продовжувала йти вулицею, думаючи: преса висвітлювала подію добре. Новини в Eleven присвятили інциденту десять хвилин, і ця історія стала прив’язкою для статті в журналі Time про тенденції у фільмах для дорослих («Важкі часи для хард-кору?») і статті у Village Voice про конфлікт і вибух. представлений до Першої поправки («Неповага до релігії та скорочення преси»). Але, як і передбачав Ларрі, все це були випадкові новини, важкі новини. Ніхто не писав про вибух людський інтерес.
  Давай, Шеллі, подумала вона. Ви ключ. Ти мені потрібен….
  Коли вона підійшла до руїн театру, Руна зупинилася, спершись рукою на жовту поліцейську стрічку. Запах був сильніший, ніж у день бомбардування. Вона ледь не заткнулася в повітрі, густому від запаху вологості, обгоріла оббивка. І ще щось — нудотний картонний запах. Мабуть, це були обпалені тіла, подумала Руна, і спробувала викинути цей образ зі своїх думок.
  Через дорогу був інший театр. Неон сказав: НАЙКРАЩІ В РОЗВАГАХ ДОРОСЛИХ. КРУТО, КОМФОРТНО ТА БЕЗПЕЧНО . Рун припустив, що покровителі не надто заспокоєні просвітленим запевненням і що справа йде повільно.
  Вона повернулася до зруйнованого театру й злякалася від руху. Її перша думка: чорт, він повернувся. Той, хто слідував за нею через Таймс-сквер.
  Обличчя людини…
  Паніка охопила її. Коли вона збиралася розвернутися й бігти, вона примружилася в тінь і краще роздивилася переслідувача. Він був одягнений у джинси та темно-синю вітровку з написом NYPD білими літерами на грудях. Це був Ковбой. Хлопець з вибухівки.
  Вона закрила очі й повільно видихнула. Намагався стримати її тремтячі руки. Він сидить на розкладному стільці, дивлячись на білий аркуш паперу, який він склав і поклав у кишеню. На його правому стегні вона побачила тонку коричневу кобуру. Рун підняв камеру й зняв приблизно хвилину стрічки, широко відкривши діафрагму, щоб отримати чіткість у темряві.
  Він подивився на камеру. Вона очікувала, що чоловік скаже їй геть. Але він просто встав і почав ходити по зруйнованому театру, розбиваючи ногами уламки, час від часу нахиляючись, щоб щось розглянути, спрямовуючи свій довгий чорний ліхтарик на стіни та підлогу.
  Зображення у видошукачі важкої камери зникло. Сутінки настали швидко — чи, можливо, вона просто цього не помітила. Вона широко розкрила об’єктив, але він був дуже тьмяним, і вона не мала з собою жодного світла. Вона знала, що експозиція надто темна. Вона вимкнула камеру, зняла її з плеча.
   Коли вона знову заглянула в будівлю, Ковбоя вже не було.
  Куди він зник?
  Вона почула шум біля себе.
  Впало щось важке.
  "Привіт?"
  нічого
  "Гей?" — знову покликав Рун.
  Відповіді не було. Вона кричала в руїни театру: «Ти йшов за мною? Гей, офіцер? Хтось стежив за мною. Це був ти?»
  Інший звук, як чоботи по бетону. Поруч. Але вона не знала, де саме.
  Потім запрацював двигун автомобіля. Вона крутнулася. Шукаю біло-блакитний універсал, прикрашений написом BOMB SQUAD . Але вона цього не бачила.
  Темна машина виїхала з провулка й зникла на Восьмій авеню.
  Знову неспокійно. Ні, боязко, чомусь. Але, оглядаючи людей на Восьмій авеню, вона бачила лише нешкідливих перехожих. Люди йдуть до театрів. Кожен загубився у власному світі. Ніхто в кав'ярнях і барах не звертав на неї уваги. Орда туристів пройшла повз, очевидно, дивуючись, чому, чорт забери, їхній гід веде їх цим районом. Інший підліток, злий на вигляд латиноамериканець, зробив їй нешкідливу пропозицію та пішов далі, коли вона проігнорувала його, сказавши їй приємної ночі. На протилежному боці вулиці чоловік у широкополому капелюсі з сумкою Lord & Taylor дивився на вітрину книжкового магазину для дорослих.
  Ніхто в червоній куртці, ніхто за нею не шпигує.
  Параноя, вирішила вона. Просто параноя.
  І все ж вона вимкнула камеру, поклала касету в сумку з леопардової шкіри та попрямувала в метро. Вирішивши, що їй вистачить атмосфери на одну ніч.
  
  У провулку через дорогу від того, що залишилося від Velvet Venus, біля смітника сидів бомж і пив із пляшки Thunderbird. Він примружився, коли в провулок ступив чоловік.
  «Біса, він тут попісяє», — подумав бомж. Вони завжди так роблять. П’ють пиво зі своїми друзями, але не можуть встигнути на Пенсильванію, тому вони заходять у мій провулок і мочаться. Йому було цікаво, як почувався б той хлопець, якби бомж зайшов до його вітальні, щоб попити.
  Але чоловік не розстібнув блискавку. Він зупинився біля входу в провулок і визирнув на Восьму авеню, щось шукаючи, насупившись.
  Роздумуючи, що цей чоловік тут робить, чому він у цьому широкополому старомодному капелюсі, бомж зробив ще один ковток і поставив пляшку. Це викликало дзвін.
  Чоловік швидко обернувся.
  «Отримав чверть?» — спитав бомж.
  "Ти мене налякав. Я не знав, що там хтось є».
  «Отримав чверть?»
  Чоловік порибав у кишені. «Звичайно. Ти збираєшся витратити їх на випивку?»
  — Напевно, — сказав бомж. Іноді він підганяв натовп на приміських станціях, кажучи: «Допоможіть сліпим, допоможіть сліпим…». Я хочу наосліп напитися». І люди давали йому більше грошей, тому що він їх розсмішив.
  «Ну, я ціную чесність. Ось так». Чоловік простяг руку з монетою.
  Коли бомж почав брати його, він відчув, як ліва рука чоловіка сильно стиснула його зап’ястя.
  «Почекай!»
  Але чоловік не чекав. Потім з’явилося легке поколювання на шиї бомжа. Потім ще один, на іншому бік. Чоловік відпустив зап’ястки, і бомж торкнувся його горла, відчувши два клапті шкіри, що вільно звисають. Потім побачив бритвений ніж у руці чоловіка, закривавлене лезо втягнулося.
  Бомж намагався кликати на допомогу. Але кров швидко хлинула з двох ран, і його очі потемніли. Він спробував підвестися, але важко впав на бруківку. Останнє, що він бачив, — це чоловік, який тягнувся до своєї господарської сумки Lord & Taylor, діставав червону вітровку й одягав її. Потім швидко вийшов із провулка, ніби він справді спізнився на приміський потяг додому.
  
  ГЛАВА ТРЕТЯ
  
  
  
  Наступного ранку Рун лежав у ліжку — ну, на ліжку — і слухав звуки річки. У її вхідні двері постукали.
  Вона одягла джинси й червоне шовкове кімоно, а потім підійшла до передньої частини човна. Вона відчинила двері й виявила, що дивиться на спину Шеллі Лоу. Актриса розглядала воду, що плескалася під її ногами, коли вона стояла на маленькому трапу, пофарбованому в жовтий колір. Вона обернулася й похитала головою. Рун кивнув на знайому реакцію.
  «Це плавучий будинок. Ти живеш у плавучому будинку».
  Рун сказав: «Раніше я вигадував про воду в підвалі. Але матеріал обмежений. Жартів про плавучі будинки не так багато».
  «Ти не хворієш морською хворобою?»
  «Річка Гудзон — це не зовсім мис Горн». Рун відступив, щоб пропустити Шеллі у вузький вхід. Вдалині, вздовж даху пірсу на півночі, спалах кольору. Червоний. Це нагадало їй щось тривожне. Вона не могла згадати, що.
  Вона пішла за Шеллі в човен.
  «Проведи мені екскурсію».
  Стиль: морське заміське ранчо, середина п'ятдесятих. Внизу були вітальня, кухня і ванна. Вгору по вузьких сходах було дві невеликі кімнати: пілотна та спальня. Ззовні перила та настил оточували житлові приміщення.
  Пахло моторним маслом і трояндовим попурі.
  Усередині Рун показав їй нещодавнє придбання: півдюжини прес-пап’є Lucite із шматочками кольорової пластикової крихти в них. «Я дуже люблю антикваріат. Це гарантовано 1955 рік. Це був чудовий рік, каже мені моя мама».
  Шеллі кивнула з відстороненою ввічливістю й оглянула решту кімнати. На ввічливість можна було випробовувати чимало: бірюзові стіни, розмальована ваза (сцена: жінка в педалях, що вигулює пуделя), лавові лампи, пластикові столики у формі нирки, абажур із Bon Ami та миючого засобу Ajax. картонні коробки, ковані та чорні полотняні стільці, у які ви опустилися, як гамаки, старий консольний телевізор Motorola.
  А ще: різноманітні казкові ляльки, м’які іграшки та полиці, заставлені старовинними книгами.
  Шеллі зняла з полиці лускатого пошарпаного брата Грімм, погортала й поставила його на місце.
  Рун примружився на Шеллі, вивчаючи її. Їй спала на думку думка. Вона засміялася. «Знаєте, що дивно? У мене є твоє фото».
  «Я?»
  «Ну, начебто. Ось, подивіться».
  Вона взяла з полиці запорошену книгу й розгорнула її. Метаморфози .
  «Якийсь старий римський чувак написав ці історії».
  "Роман?" — запитала Шеллі. «Як у Юлія Цезаря?»
  «Так. Ось подивіться на цю картинку».
   Шеллі глянула на кольорову пластинку із зображенням красивої жінки, яку чоловік, що грав на лірі, вивів із темної печери. Підпис був таким: Орфей і Еврідіка .
  «Бачиш, ти її. Еврідіка. Ви схожі на неї».
  Шеллі похитала головою, потім примружилася. Вона засміялася. «Я знаю, ти знаєш. Забавно." Вона подивилася на корінець книжки. «Це римська міфологія?»
  Рун кивнув. «Це була сумна історія. Еврідіка померла і спустилася в Аїд. Тоді Орфей — він був її чоловіком, цей музикант — пішов її рятувати. Хіба це не романтично?»
  «Почекай. Я чув цю історію. Це була опера. Щось не пішло не так?»
  «Так, ці римські боги мали дивні правила. Справа в тому, що він міг вивести її з підземного світу, якщо тільки не озирався на неї. Це має великий сенс, чи не так? У всякому разі, він це зробив, і це зіпсувало все. Назад вона пішла. Люди вважають, що міфи та казки мають щасливий кінець. Але не всі».
  Шеллі якусь мить дивилася на фотографію. «Я також збираю старі книжки».
  "Який вид?" Руна припускала еротику.
  Але Шеллі сказала: «Здебільшого грає. У старших класах я був керівником драматичного гуртка. Терапевт». Вона засміялася. «Щоразу, коли я говорю комусь із індустрії — я маю на увазі, порнобізнесу — кажу їм це, вони кажуть щось на кшталт: «Що це таке, приліп з проблемою мови?» Вона похитала головою. «У моєї професії досить низький спільний знаменник».
  Рун натиснув на ультрафіолетове світло. Чорно-світлий плакат із зображенням корабля, що пливе навколо Місяця, з’явився в трьох вимірах. Це було поруч із фіолетово-помаранчевими завісами. «Я змішую свої епохи. Але ти ж не хочеш занадто замкнутися в собі, чи не так? Ніколи не будьте надто буквальними. Це мій девіз».
  «Уникайте цього будь-якою ціною». Шеллі піднялася до пілотну рубку і тягнув за шнур свистка. Шуму не було. «Чи можете ви взяти цю штуку на прогулянку?»
  «Ні, він не керує», — сказав Рун. «Ні, чекай, я повинен сказати, що вона . Вона не їздить».
  «Їздити?»
  «Ну, пливіть чи що там. Мотор є, але він не працює. Ми з моїм колишнім хлопцем їхали вздовж Гудзону і знайшли його — я маю на увазі, її — пришвартованого біля Ведмежої гори. Вона була на продажу. Я попросив власника взяти мене покататися, і він сказав, що двигун не працює, тому ми пішли на буксирування. Ми багато торгувалися, і коли він погодився додати столовий набір Formica, мені довелося його взяти».
  «Ви платите, щоб прикріпити його тут?»
  «Так. Ви платите Адміністрації порту. Вони все ще керують доками, хоча на них уже не так багато суден. Це досить дорого. Не думаю, що зможу залишитися тут назавжди. Але поки що згодиться».
  «Це безпечно?»
  Рун показав на одне з вікон. «Це все ще робочий пірс, тому вся ця територія відключена. Ми з охоронцями друзі. Вони стежать. Я дарую їм хороші різдвяні подарунки. Це справді охайно, мати будинок. І трави нема косити».
  Шеллі знову посміхнулася їй. «Ти такий... сповнений ентузіазму. І ви насправді живете на плавучому будинку на Мангеттені. Дивовижний."
  Очі Руна заблищали. "Ходи сюди. Я покажу тобі, що неймовірно». Вона вийшла на маленьку пофарбовану в сірий палубу. Вона вчепилася за поруччя й занурила ногу в непрозору маслянисту воду.
  «Ти йдеш плавати?» — невпевнено запитала Шеллі.
  Руна закрила очі. «Ви знаєте, що я торкаюся тієї самої води, яка ллється на Галапагоських островах, і у Венеції, і в Токіо, і на Гаваях, і в Єгипті? Це так акуратно. І — я ще не зрозумів цього — можливо добре, щоб та сама вода бризкала на Ніну, Пінту та Санта-Марію та на наполеонівські кораблі. Тією самою водою, якою вони змивали кров після того, як Марія-Антуанетта дістала сокиру... Я припускаю, що це може бути…. Це та частина, яка мені не надто зрозуміла. Вода, начебто, вмирає? Я пам'ятаю дещо з уроку природознавства. Я думаю, що це продовжує циркулювати».
  Шеллі сказала: «У вас чудова уява».
  «Мені це казали раніше». Рун стрибнув назад на палубу. «Кава? Щось поїсти?"
  «Просто кава».
  Вони сиділи в пілотній будці. Рун клала арахісове масло на свій тост, а Шеллі потягувала чорну каву. Жінка, можливо, була знаменитістю в торгівлі м’ясом, але сьогодні вона виглядала просто як домогосподарка з Коннектикуту. Джинси, черевики, біла блузка і тонкий світло-блакитний светр, руки зав’язані на шиї.
  «Знайти місце, добре?» — спитав Рун.
  «Було не важко. Я б подзвонив першим, але ви не дали мені номер».
  «У мене немає телефону. Коли я спробував отримати один, хлопці з New York Bell під'їхали, розсміялися й поїхали».
  Минула мить, і Шеллі сказала: «Я думала про фільм. Навіть після того, як ви погодилися на остаточне затвердження версії, я не хотів цього робити. Але сталося те, що змінило мою думку».
  «Бомбардування?»
  — Ні, — сказала Шеллі. «Сталося те, що я погано посварився з одним із хлопців, на яких я працюю. Я не хочу вдаватися в подробиці, але це привернуло увагу до багатьох речей. Я зрозумів, наскільки мені набрид бізнес. Я був у цьому занадто довго. Пора вирушати. Якщо я зможу отримати законну рекламу, якщо люди побачать, що я не бімбо, можливо, це допоможе мені отримати законну роботу».
  «Я зроблю хорошу роботу. Я дійсно буду».
  «У мене було передчуття щодо вас». Блідо-блакитні лазерні промені її очі спалахнули. «Я думаю, що ти якраз та людина, яка могла б розповісти мою історію. Коли ми можемо почати?»
  Рун сказав: «Як зараз? У мене вихідний».
  Вона похитала головою. «У мене зараз є кілька справ, але чому б тобі не зустрітися зі мною сьогодні вдень, скажімо, близько п’ятої? Ми можемо зробити пару годин роботи. Тоді сьогодні ввечері буде вечірка, яку влаштовує цей видавець. Більшість компаній, що видають журнали про шкіру, також займаються фільмами та відео для дорослих. Там буде багато людей з бізнесу. Можливо, ви могли б поговорити з ними».
  “Чудово! Де ти хочеш знімати?»
  Вона оглянула кімнату. «Як справи? Мені тут дуже комфортно».
  «Це буде чудове інтерв’ю».
  Шеллі посміхнулася. «Можливо, я навіть буду чесним».
  
  Коли Шеллі пішла, Рун опинився біля вікна. Вона вловила ще один відблиск червоного від даху пірсу на косі слизової води.
  І запам'ятала колір.
  Такий самий, як куртка чи вітровка людини, яку вона бачила — або думала, що бачила — на Таймс-сквер, яка слідувала за нею.
  Вона пішла до своєї спальні й одяглася.
  Через п'ять хвилин червоне все ще було там. А через п’ять хвилин вона прямувала до пірсу, бігла, згорбившись, як солдат. На її шиї був великий хромований свисток, такий, як використовують футбольні судді. Вона подумала, що може легко отримати 120 децибел і до біса налякати всіх, хто хоче завдати їй неприємностей.
  Що було добре для сміливих нападників. Для інших у Руни було щось інше. Маленька кругла каністра. У ньому було 113 грамів військового сльозогінного газу CS-38. Вона відчула його зручну вагу на своїй нозі.
  Вона поспішала по шосе. Річка воду дала від його гнило-стиглого запаху, верхи на вогкості, яку принесли хмари, які тепер покривали небо. День став тихим. Задзвеніло кілька церковних дзвонів. Був рівно полудень.
  Рун викрутився крізь щілину в ланці ланцюга й повільно підійшов до пірсу. Він височів над нею на три поверхи, а фасад у багатьох місцях був обвітреним до голого дерева. Вона розрізнила вгорі частину назви судноплавної лінії темно-синьою фарбою, яка асоціювалася у неї зі старомодними потягами. Америка була одним словом. І вона побачила, або здалося, що побачила, слабку блакитну зірку.
  Дерев’яні двері заввишки дванадцять футів виглядали вражаюче, але були збиті зі шляху, і Рун легко прослизнув крізь шов у темряву.
  Всередині було щуряче й моторошно. Свого часу ці пристані були місцями, звідки великі лайнери відпливали до Європи. Потім їх використовували для вантажних суден, поки доки Брукліна та Нью-Джерсі не зайняли більшу частину цього бізнесу. Тепер вони були здебільшого лише реліквіями. Баржа розміром у половину футбольного поля з’явилася одного дня, пришвартована біля плавучого будинку Рун, коли вона була на студії. Але це було єдине комерційне судноплавство в околицях.
  Рун була на цьому конкретному пірсі кілька разів відтоді, як пришвартувала човен уздовж цієї ділянки річки. Вона прогулювалася, уявляючи, якими мали бути розкішні лайнери дев’ятнадцятого століття. Вона також цікавилася, чи деякі кораблі викинули контрабанду (золоті злитки були фаворитами), яку так і не знайшли. Вона знала, що пірати плавали річкою Гудзон, неподалік звідси. Вона не здивувалася, що не знайшла скринь із золотом. Єдиним порятунком були порожні картонні коробки, пиломатеріали та великі шматки іржавої техніки.
  Після того, як вона вирішила, що грабунку немає, Руна час від часу приходила на пікнік із друзями на даху дивіться, як гіганти в хмарах грають над містом, доки вони не зникли над Брукліном і Квінсом. Іноді вона приходила просто побути сама і погодувати чайок.
  У тій частині пірсу, яка була найдальшою у воду, були лабиринти кімнат. Це були офіси та розвантажувальні доки, а тепер вони забиті дошками. Будь-яке світло, яке проникало, робило це завдяки витонченості теслярського неакуратного прибивання цвяхів. Ця частина пірсу містила хиткі сходи, які вели на дах.
  І ця частина пірсу була тим, куди вона зараз прослизнула. Рун легко пройшов крізь пірс і повільно рушив до сходів. Біля підніжжя сходової клітки підлога пірсу послабилася; рвана діра три фути в поперечнику вела вниз у темряву. Хліпала вода. Запах був різким і неприємним. Рун дивився крізь темряву на отвір і повільно пройшов повз нього.
  Підіймаючись угору, вона уважно прислухалася, але не було чути жодного звуку, окрім віддаленого транспорту, води на палях і вітру, що означало, що шторм незабаром настане. Рун зупинився на верхньому майданчику. Вона витягла з кишені білий балончик зі сльозогінним газом і штовхнула двері.
  Дах був порожній.
  Вона вийшла на вулицю, а потім обережно пройшлася вздовж гнилого гудрону та гравію, перевіряючи кожен квадрат перед собою. На краю вона пішла назад до передньої частини будівлі до того місця, де, як їй здавалося, бачила хлопця.
  Рун зупинився й подивився їй під ноги.
  Гаразд, це не моя уява. Вона дивилася на сліди в смолі. Вони були великі — розмір чоловічого взуття. І були гладкими, як консервативне ділове взуття, а не кросівки чи кросівки. Але крім цього нічого. Без сигаретного попелу, без викинутих пляшок. Ніяких загадкових повідомлень.
  Коли вона стояла там, почався дощ, і вона поспішив назад до сходів. Вона повільно спустилася вниз, простягаючи ногу, щоб знайти підлогу в темряві.
  Шум.
  Вона зупинилася на сходовому майданчику другого поверху. Ступив через відчинені двері в темний, покинутий кабінет. Її рука міцно стиснула балончик зі сльозогінним газом. Її зіниці, звужені від яскравості, не могли сприймати достатньо світла, щоб щось побачити.
  Але вона чула. Рун завмер.
  Він тут!
  Хтось був у кімнаті.
  Нічого конкретного їй не говорило — ні тріскання дощок, ні шепоту, ні човгання ніг. Повідомлення було передано, можливо, запахом або, можливо, якимось радаром шостого чуття.
  Хвиля повернулася з повідомленням: «Ой, милий, він великий і він біса близько.
  Рун не рухався. Інша постать теж не розуміла, хоча двічі вона чула його дихання крізь його зуби. Її очі звикли до темряви, вона шукала ціль і повільно скинула сльозогінний газ.
  Її руки почали тремтіти.
  Ні, не один, а два.
  І вони були привидами.
  Дві бліді форми. Людський, невизначений, невизначений. Вони обоє витріщилися на неї. Один тримав товсту білу палицю.
  Вона націлила на них каністру. «У мене є пістолет».
  — Чорт, — почувся чоловічий голос.
  Інший голос, також чоловічий, сказав: «Візьми гаманець. Візьми обидва гаманці».
  Її зір покращувався. Привиди перетворилися на двох оголених чоловіків у середині тридцяти років. Вона почала сміятися, коли побачила, що таке клуб; тепер він був значно меншим.
  «Вибачте», — сказала вона.
  «Це не пограбування?»
  «Вибачте».
   Сильне обурення. «Ну, я просто хочу, щоб ти знав, що ти налякав нас до живого. До вашої інформації, ця кімната зарезервована».
  Рун запитав: «Як довго ти тут?»
  «Мабуть, занадто довго».
  «За останню годину чи близько того?»
  Гнів перетворився на запаморочення. Один із чоловіків кивнув у бік свого друга та сказав: «Він хороший, але не дуже ».
  Другий, більш тверезий: «Сорок п'ять хвилин?»
  «Ближче».
  Рун запитав: «Ти чув, як хтось спускався з даху?»
  «Так, я зробив. П'ятнадцять хвилин тому. То піднімаєшся, то спускаєшся. Станція Grand Central сьогодні».
  «Ти бачив його?»
  «Ми були трохи зайняті...»
  Рун сказав: «Будь ласка? Це важливо."
  «Ми думали, що він летить, але не були впевнені. Ви повинні бути обережними».
  звичайно Невідомо, якого дегенерата ти зустрінеш, займаючись сексом на безлюдних пірсах.
  «Тож ми мовчали».
  "Як він виглядав?"
  "Середньої статури. Але в іншому я поняття не маю». Звертаючись до свого супутника: «Ти? … Ні, ми не маємо жодного уявлення».
  Рун сказав: «Ти бачив, у що він був одягнений? Куртка?"
  «Червона вітровка. Шапка, старомодна. Здається, темні брюки, — сказав один голос.
  «Тісно». З іншого.
  «Ви б це помітили».
  Рун сказав: «Ну, дякую».
  Йдучи, вона чула, як вони перешіптувалися. щось про те, що я вже не в настрої. «Ну, ви можете спробувати ».
  Вона почала спуск на перший поверх.
  Відчуваючи повільні стукіт її серця.
  Рун засміявся. Ця кімната зарезервована . Чому не вибрали романтичнішого…
  Він дістав її ззаду.
  Біля підніжжя сходів, коли вона обережно обходила отвір, рука схопила її за хвіст і смикнула назад. Вона побачила, як рука в рукавичці з ножицею для бритви взялася за її шию. Вона схопила його за зап’ясток і сильно вп’ялася своїми короткими нігтями. Це відхилило ніж, і якусь мить вони схопилися за нього. Вона знала, що якщо відпустить поруччя, то впаде, але не було іншого способу отримати сльозогінний газ іншою рукою; воно було глибоко в її кишені.
  Руна відпустила її хватку, і коли вона впала на свого нападника, вона схопила каністру та, не цілячись, натиснула кнопку. Хмара розпорошилася між ними, засліпивши обох. Вона закричала від болю, коли нападник відвернувся, закривши обличчя руками.
  Але він не відпустив, і Руна відчула, як її тягне назад. Заплющивши очі, вона простягнула руку, але вхопила лише повітря й упала в паніці й розгубленості. Її подих вирвався з легенів, коли вона сильно вдарилася спиною об підлогу. Вона перевернулася на живіт, потім підвелася на одне коліно, відскочивши від нього. Чоловік швидко нахилився й схопив її за шию. Він не був сильним. Але на його боці були здивування — і відчай. Він вдарив її ногою в груди, знову позбавивши її вітру. Вона згорнулася клубком, задихаючись. Невиразно вона побачила, як його розпливчаста фігура намацує ніж для бритви. Вона відчула запах старого дерева, солоної води, моторного масла та гнилі, відчула смак солі — можливо, її сліз, можливо, крові.
  Господи, її очі пекуче. Як алкоголь.
   Вона теж почала шукати свою зброю, ляскаючи рукою по підлозі, намагаючись знайти балончик зі сльозогінним газом.
  Він кинув ніж і подивився на підлогу біля них. Тоді він схопив її за комір і потяг до нерівного чорного отвору, що вів до Гудзону. У її вухах стояв рев. Він штовхнув її голову, потім плечі в отвір. Він схопив її за пояс, і вона почала заходити.
  
  РОЗДІЛ ЧЕТВЕРТИЙ
  
  
  
  Руна кинулася черевиком і наблизилася до того, щоб вхопити його за пах, але вона прицілилася невдало. Вона лише злегка поранила його, а він лише сердито крякнув і встромив їй кулак у спину.
  Вона ледве чутно скрикнула. Потекли сльози. Тухлий, рибний запах води піднімався з води й душив її.
  Забивав ногою в яму дошки, щоб розширити її; вони впали в темряву. Він штовхав її все далі й далі.
  Під нею було так темно!
  Вона взяла руку за поруччя й міцно вхопилася. Але це була лише невелика незручність; він вдарив її ногою по руці й легко зламав її хватку.
  Я попливу… Але чи можу я побачити світло поверхні? Що, якщо немає можливості виплисти знизу, що, якщо є просто труба, яка йде на сто футів униз?
  Він опустився на коліна й схопив її за волосся однією рукою, а потім простягнув другу руку до краю отвору, щоб добре вчепитися й штовхнути її туди.
   "Привіт? Боже мій!"
  Чоловічий голос.
  Зловмисник завмер.
  «Ісусе, що відбувається?» — запитав інший чоловік із верхнього поверху. Вони або відмовилися від зустрічі, або закінчили її й прийшли розслідувати шум.
  Чоловік відпустив Руна й глянув на сходи. Вона відвернулась від нього, коли він відскочив, панікуючи. Вона відкотилася від підніжжя сходів. Коли нападник повернувся до неї, простягаючи руку вперед, він дивився не на Руну, а на крихітне шипляче сопло.
  Струмінь сльозогінного газу влучив йому в ніс.
  Дихай, лох, дихай!
  Чоловік задихнувся, закрив очі й шалено вдарив її. Рун вистрілив знову. Він проштовхнув повз неї, сильно штовхнув її в яму, що вела до річки, а потім побіг у склад.
  Його стукотні кроки затихли, а потім зникли.
  Руна витяглася з отвору і впала на підлогу, замерзнувши. Вона заплющила очі від жахливого болю. Її ніс і горло сильно палали. Вона притулилася обличчям до дерев’яної підлоги, коли її дихання заспокоїлося, вона відчула запах жиру, відчула, як повертається прохолода свіжого повітря.
  «О, Боже мій», — сказав один із чоловіків. Зараз вони були одягнені. "З вами все гаразд? Ким він був ?"
  Вони допомогли їй підвестися.
  «Ти подивився на нього?» вона запитала.
  «Ні, тільки що бачив цю куртку».
  «Він був червоний», — відповів його друг. «Як я сказав. Ну і капелюх».
  «Ви повинні викликати поліцію… Що це за запах? Це жахливо."
  "Сльозогінний газ."
  Пауза. «Хто ти ?»
  Руна повільно підвелася, подякувала їм. Потім пошкандибав через склад на денне світло.
  Дійшовши до телефону-автомату, вона викликала поліцію. Вони з'явилися досить швидко. Але, як вона й очікувала, вони мало що могли зробити. Детального опису нападника у неї не було. Ймовірно, білий чоловік, середньої статури. Ні кольору волосся, ні кольору очей, ні рис обличчя. Червона вітровка, як у фільмі « Не дивись» — страшному фільмі за мотивами історії Дафни дю Мор’є. Судячи з порожнього виразу їхніх облич, Рун зробив висновок, що жоден із поліцейських, що відповіли, не бачив і не читав.
  Вони сказали, що перевірять це, хоча їх не влаштовувало, що в неї була каністра CS-38, яка була незаконною в місті.
  «Ви знаєте, чому він хоче це зробити?»
  Вона припустила, що це може мати щось спільне з її фільмом, порнотеатром і Мечем Ісуса. Вона сказала їм це, і вираз їхніх облич підказував їй, що для них справа вже зайшла в глухий кут. Вони закрили свої блокноти й сказали, що час від часу повз них проїжджатиме патрульна машина.
  Вона знову запитала їх, скількох людей вони збираються долучити до справи, але вони лише порожньо подивилися на неї та сказали, що їм шкода за її проблеми.
  А потім вилучили сльозогінний газ.
  
  Після очищення, нанесення перекису водню на подряпини та викопування нового балончика зі сльозогінним газом з-під раковини, Рун пішов до L&R Productions.
  «Ей, що у нас тут?» — запитав Боб, розглядаючи її обличчя.
  Вона не збиралася казати йому, що травми могли бути пов’язані з її фільмом, оскільки саме Betacam L&R опинилася під загрозою, якщо її розстріляли з кулемета на вулиці.
   «Хлопець переслідував мене. Я побив його до херня».
  — Ага, — скептично сказав Боб.
  «Слухай, після роботи мені знову потрібно взяти фотоапарат. І трохи вогників».
  Боб, у настрої лекції, сказав їй: «Ти знаєш, що це таке, Руне?» Потираючи велику відеокамеру, ніби це був зад блондинки.
  «Ларрі сказав, що все гаразд. Я використовував це раніше».
  «Гумор старого, любов. Скажи мені. Що це?"
  «Це відеокамера Betacam, Боб. Його виробляє Sony. Має колоду Ampex. Я використовував один приблизно п’ятдесят разів».
  «Ви знаєте, скільки вони коштують?»
  — Б’юся об заклад, більше, ніж ви мені заплатите за все моє життя.
  «Ха. Він коштує сорок сім тисяч доларів». Він зробив паузу для драматичного ефекту.
  «Ларрі сказав мені, що вперше позичив його мені. Я не думав, що це впало в ціні».
  «Ви втратите це, ви зламаєте його, ви спалите трубку, ви заплатите за це».
  «Я буду обережним, Бобе».
  «Ви знаєте, що можна купити за сорок сім тисяч доларів?» — запитав він філософськи. «Людина може взяти сорок сім тисяч доларів, переїхати до Гватемали і жити як король до кінця свого життя».
  «Я буду обережним». Рун почав нумерувати розкадровки для телевізійної реклами, на яку Ларрі та Боб брали участь наступного тижня.
  «Як король до кінця своїх днів», — вигукнув Боб, віддаляючись у студію.
  
  Рун поставила «Соні» на палубі свого плавучого будинку, поруч із єдиною 400-ватною лампою «Рудий». Вона відірвала від великого рулону шматки срібної гофрової стрічки й наклеїла ними рожевий гель на чорні металеві двері амбара лампи. Це м’яко засяяло обличчя Шеллі.
   Щоб освоїти кінематограф, кохана, ти оволодій світлом , — сказав їй Ларрі.
  Вона поставила невелику лампу заповнювача позаду Шеллі.
  Рун також виявила, що вона знімає вогні міста над головою актриси, без відблисків чи залишкових зображень.
  Дивлячись в окуляр, вона думала: «Цілком чудово».
  Також думаю: схоже, що я знаю, що роблю. Вона дуже хотіла справити враження на підданого.
  Поки вона вкладала розкадровки в конверт, Рун придумувала запитання для Шеллі. Записуйте їх на жовтому блокноті. Але тепер, увімкнувши світло й закрутивши стрічку, вона вагалася. Ці запитання нагадали їй курс журналістики в середній школі.
  Гм, коли ви почали займатися бізнесом?
  Гм, а які твої улюблені фільми, крім фільмів для дорослих?
  Ви навчалися в коледжі і яку спеціальність ви вивчали?
  Проте Шеллі не потребувала жодних запитань. Руна зробила перший знімок, який вона весь час планувала — ЕБУ, дуже крупний план, ці блакитні очі, як реактор, — а потім відступила. Шеллі посміхнулась і почала говорити. У неї був низький приємний голос, і вона виглядала цілком контрольованою, впевненою, як ті завзяті жінки-сенатори та біржові маклери, яких ви бачите на ток-шоу PBS.
  Приблизно першу годину Шеллі обговорювала порнографічну індустрію по-справжньому, по-діловому. Фільми для дорослих переживали неохочу смерть. Вони вже не були шикарними та модними, як дехто проголошував їх у сімдесяті. Хвилювання від недозволених гострих відчуттів зникло. Більш активними були релігійні праві та консерватори. Але, пояснила Шеллі, були й інші фактори, які допомогли бізнесу. Звичайно, СНІД був предметом розгляду. «Перегляд сексу — найбезпечніший секс». Крім того, люди тепер були більш вірними; з меншою кількістю романів, пари більше експериментували вдома. Вам не потрібно було йти в якийсь смердючий театр у безглуздій частині міста. Ви та ваш партнер можете спостерігати за сексуальною акробатикою у власній спальні.
  Механіка перегляду порно також змінилася. «Відеомагнітофони зробили найбільший внесок у нову популярність», — пояснила вона. Шеллі вважала, що порно призначене для відео. «П’ятнадцять років тому, у період розквіту масштабного порно, бюджет фільму іноді досягав мільйона доларів». Там були продумані спецефекти, створені декорації та костюми та сценарії на дев’яносто сторінок, які актори запам’ятовували. Вони були зняті на 35-міліметрову плівку в кольорі Technicolor. Продюсери класичного фільму « За зеленими дверима» фактично боролися за «Оскар».
  Зараз порно було фактично домашнім виробництвом, у бізнесі працювали десятки невеликих компаній. Вони знімали на плівку, ніколи не на плівку. Продюсером був хтось із п’ятьма тисячами доларів, хорошим джерелом кока-коли та шістьма готовими друзями. Було небагато таких суперзірок, як Джон Холмс, Аннет Хейвен, Сека чи Джорджина Спелвін. Шеллі Лоу була відома як ніхто. (Суворо дивлячись на камеру: «У мене, до біса, п’ятсот фільмів за плечима. Так би мовити».) Але слава зірок обмежувалася переважно Нью-Йорком і Каліфорнією. У Центральній Америці Шеллі Лоу була лише ще одним обличчям на коробках із записами, які пропонувалися для прокату в закритих куточках сімейних відеосалонів. Якби вона була в цьому бізнесі в середині сімдесятих, то виступала б наживо на відкриттях театрів по всій країні. Тепер цього не сталося.
  Знімати фільм було легко: команда з трьох чоловік орендувала мансарду або забирала чиюсь квартиру на два дні, встановлювала відеокамери, світло та звук, знімала шість-десять ебаних сцен і двадцять хвилин переходів. Сценарій був ідеєю історії на десяти сторінках. Діалог був імпровізований. У постпродакшн-центрі було змонтовано дві версії. Хардкор для продажу в театри для дорослих, замовлення поштою, піп-шоу та відеомагазини; програмне забезпечення для продажу кабельним станціям і послуги з перегляду фільмів у готелі. Кінотеатри більше не були найбільшим місцем для перегляду фільмів для дорослих; вони припиняли роботу або встановлювали відеопроекційні блоки, а потім все одно припиняли роботу. Але люди брали порно напрокат, брали їх додому і дивилися. Чотири тисячі відео з рейтингом X знімалися щороку. Вони стали товаром.
  "Масове виробництво. Настала ера порнографії, як Volkswagen».
  «Що з тобою? Як особисто?» — спитав Рун. «Вас змушують увійти в бізнес? Вас як викрали? Розбещували, коли тобі було десять?»
  Шеллі засміялася. «Навряд чи. Я хотів це зробити. Або, можливо, я повинен сказати, що тиск був непомітним. Я відчайдушно хотів діяти, але не міг отримати жодної законної роботи. Нічого, що платив оренду. Порно було єдиною роботою, яку я міг отримати. Тоді я зрозумів, що я не тільки граю, але й заробляю великі гроші. Я мав контроль. Не тільки творчий контроль, а й сексуальний. Це може бути справжнім кайфом».
  «Вас не експлуатували?»
  Шеллі ще раз засміялася, похитала головою. Дивився прямо в камеру. «Це міф про порнографію. Ні, ми не бідні дівчата з ферми, які потрапляють у рабство. Чоловіки мають владу в законних фільмах, але в порно все навпаки. Так само, як із сексом у реальному житті: жінки контролюють ситуацію. У нас є те, чого хочуть чоловіки, і вони готові за це платити. Ми заробляємо більше грошей, ніж чоловіки, ми диктуємо, що робити, а чого не робити. Ми на вершині. Пробачте за жарт».
  Здивування в голосі Руна: «Тобі подобається бізнес?»
  Пауза, і щирі очі легко повернулися в дорогу глянсову лінзу Betacam. "Не зовсім. Є одна проблема. Немає відчуття … краси. Вони називають їх еротичними фільмами, але в них немає нічого еротичного. Еротика означає емоційну стимуляцію, а також фізичну. Великі плани людей, що горбаються, не є еротичними. Здається, я вже казав це вам раніше: бізнес має справді низький спільний знаменник».
  «То чому ти залишився з цим?» — спитав Рун.
  «Зараз я займаюся законним театром. Не багато, але час від часу. І найбільше, що я коли-небудь заробляв, становило чотири тисячі доларів на рік. Створюючи порно, я зробив сто дванадцять минулого року. Життя дороге. Я пішов шляхом найменшого опору».
  Шеллі опустилася на дюйм, і Рун щось помітив. Жорстка, кокетлива жінка, яка почала говорити, Шеллі з фактами й цифрами, Шеллі з жорсткістю диктора в голосі, не була тією людиною, яка говорила зараз. Це був хтось інший: більш м’який, чутливий, вдумливий.
  Шеллі сіла, схрестивши ноги. Вона глянула на годинник. «Гей, я розбитий. Давайте назвемо це завершенням на сьогодні».
  «Звичайно».
  Гарячі вогні померкли й, охолоджуючись, видавали стукіт. Відразу Рун відчув, як їх огортає вечірній холод.
  «Як ви думаєте?» — спитав Рун. «Я думав, що це супер.
  Шеллі сказала: «З вами дуже легко спілкуватися».
  «Я навіть не використовую жодне зі своїх запитань». Руна сиділа в позі лотоса і махала колінами вгору-вниз, як крила метелика. «Матеріалу так багато... а ми ще не почали про вас говорити. Ти такий хороший».
  «Ти все ще зацікавлений, ми можемо піти на ту вечірку».
  "Будьте впевнені."
  Шеллі запитала: «Скористатися телефоном?»
  «Вибачте, пам’ятаєте? Я Міс Без зв’язку».
  «Радіо з корабля на берег. Це те, що вам потрібно. Тоді заїдемо на хвилинку в студію? Я повинен подивитися, чи на завтра запланована зйомка». Вона помітила маленьку відеокамеру JVC Руна. «Чому б вам не принести це. Ви можете зробити кілька записів на вечірці».
  «Чудово». Рун спакував маленьку камеру. «Думаєте, вони будуть проти?»
  Шеллі посміхнулася так, що вона також похитала головою. «Ти будеш із зіркою, пам’ятаєш?»
  
  Звукова сцена Lame Duck Productions була всього в трьох кварталах від компанії Руна.
  Обидва вони були розташовані в Челсі, районі, який змінювався квартал за кварталом — у той час як будівля L&R знаходилася поряд із завищеним, облаштованим рестораном, Lame Duck’s розташовувався навпочіпках у сірій і жирній смузі корейських імпортерів, складів і кав’ярень. Коли вони йшли вулицею, Рун відчув запах часнику й прогірклої олії. Крізь асфальт просвічувала бруківка. Побиті автомобілі та фургони чекали ще один день насильства на вулицях Нью-Йорка.
  Вони зайшли у вестибюль будівлі, заплямований залишками тисячі нерішучих витирань. Шеллі сказала: «Я зараз прийду. Мені просто потрібно перевірити дошку розкладу. Чи занадто темно, щоб знімати екстер’єри?» Вона кивнула в бік відеокамери.
  Рун сказала, що буде.
  Охоронець сказав: «О, міс Лоу, телефонне повідомлення для вас. Написано терміново».
  Шеллі взяла рожевий листок із повідомленням і прочитала його. – сказала вона Руну. «Одразу спустись».
  Рун блукав тротуаром надворі. Вона піднесла камеру до ока, але попередження про слабке освітлення спалахнуло в окулярі. Вона поклала його назад у свою сумку. Від часнику вона зголодніла, і їй стало цікаво, що можна їсти на порнографічних вечірках.
   Їжа, як і всі, дівчина. Що ти думаєш? Шеллі така ж, як і всі інші. вона-
  «Гей, Руне!» Голос Шеллі заповнив вулицю.
  Рун підняв очі, але в темряві не міг побачити, з якого вікна вона дзвонить. Потім вона побачила актрису, вимальовану у вікні третього поверху. Вона передзвонила: «Що?»
  «Я буду зніматися завтра об одинадцятій. Хочеш подивитися?»
  «Мабуть», — швидко сказала вона, а потім так само швидко зрозуміла, що насправді не хоче бачити зйомки. «Ти думаєш, що це нормально?»
  «Я зроблю це добре. Дозвольте мені подзвонити. Я зараз прийду». Вона зникла всередині.
  Це може бути зовсім дивно. Яким був набір? Екіпажу здалося б нудно? Зйомки перетворилися на одну велику оргію? Можливо, хтось із акторів зробив би їй пропозицію, хоча якби всі актриси були високими, білявими та красивими, як Шеллі, це , ймовірно, не було б проблемою. Чоловіки та жінки просто ходили голяка на...
  Полум'яна куля була схожа на розшарпане сонце, таке яскраве, що Руна інстинктивно закрила очі руками, рятуючи своє обличчя від уламків бетону, скла й дерева, які летіли на вулицю, слідом за таким гучним ревом. що удар від контузії припав на все її тіло, як кісточки пальців.
  Рун закричала — від жаху від гучного гриму та від болю, коли вона врізалася в пошарпаний фургон Chevy, припаркований на узбіччі.
  Здіймається дим, полум’я…
  Якийсь час Руна лежала в жолобі, втиснувшись головою в бетонний бордюр, а обличчям лежала в плямі жирної води. Дзвін у вухах такий гучний, що вона подумала, що лопнула парова труба.
  Господи, що сталося? Авіакатастрофа?
  Рун повільно сів. Вона почистила вуха. Вони відчувалися ватними, набитими попелом. Вона клацнула пальцями поруч їх; вона не могла почути жодного звуку. Ні її пальці, ні навіть величезна пожежна машина «Сігрейв», коли вона зупинилася в десяти футах від неї, чия сирена, ймовірно, голосно верещала.
  Вона стояла, спираючись на фургон. У неї запаморочилося. Вона чекала, поки це відчуття мине, але воно не минуло, і вона подумала, чи можливо у неї струс мозку.
  Руна також задумалася, чи не було чогось негаразд із її зором, бо вона виявила, що ідеально зосереджується на двох речах одночасно: одній поблизу, іншій далеко.
  Близьким об’єктом була пір’їнка з тонкого паперу з позолоченими краями та надрукованими дрібними літерами. Воно благородно промайнуло повз її щоку й вислизнуло в неспокійному потоці повітря.
  Інша річ, яку Рун могла бачити дуже чітко, навіть крізь стовп чорного диму, — це діра на третьому поверсі будівлі перед нею — печера, яка була офісом, де Шеллі Лоу стояла, щоб кричати Руну. які, очевидно, були б останні слова, які вона коли-небудь скаже.
  
  РОЗДІЛ П'ЯТИЙ
  
  
  
  Їхні обличчя були кам'яні.
  Руна сиділа на задньому сидінні патрульної машини NYPD, двері відчинені, її ноги стояли на землі зовні, і витирала сльози. Вона помітила двох чоловіків, які стояли на відстані п’яти футів і дивилися на неї, але не глянула на них у відповідь.
  Вогонь погас. Огидний, хімічний запах наповнив повітря, і плівка диму висіла над вулицею, як масляний туман.
  Обличчя та лікті Руна були очищені та перев’язані працівниками швидкої допомоги. Вони використовували пластирі. Вона думала, що вони використали б щось складніше, але вони просто почистили шкіру, нанесли смужки тілесного кольору й піднялися нагору. Вони йшли повільно. Там їхні таланти нікому не були потрібні.
  Вона вкотре втиснула в очі подрібнену пачку Клінекс і подивилася на чоловіків, одягнених у темні костюми. «Вона мертва, чи не так?»
  «Ти кричиш», — сказав один із детективів.
  Вона не чула власного голосу — її вуха були нерухомі оніміння. Вона повторила запитання, намагаючись говорити тихіше.
  Питання їх здивувало. Вираз одного з них міг бути ледь помітною усмішкою. Він сказав щось, чого вона не почула. Рун попросив його повторити. Він сказав: «Вона дуже мертва».
  Розмовляти з ними було збентежено. Вона вловлювала уривки фраз, пропускала інші. Їй довелося подивитися їм в очі, щоб зрозуміти, про що вони запитують.
  "Що сталося?" вона запитала.
  Ніхто з них не відповів. Один грубо запитав: «Як вас звати, міс?»
  Вона сказала їм.
  Вона почула: «Не твоє сценічне ім’я, люба, не те, яке ти використовуєш, коли ти на кіноекрані, а твоє справжнє ім’я». Він холодно подивився на неї.
  «Рун — моє справжнє ім’я. Зачекайте... Думаєш, я працював із Шеллі?»
  «Робота? Ви називаєте це роботою? Що твоя мама каже про твою кар'єру?»
  Злість вибухнула в її обличчі. «Я не порноактриса».
  Другий усміхнувся. «Ну, я думаю, це не так вже й важко зрозуміти». Його очі сканували її тіло. «То що ви робите для компанії? отримати каву? Робити макіяж? Дати акторам голову, щоб підняти їх перед зйомками?»
  Вона завелася. «Слухай...»
  "Сідай." Він помахав їй назад у машину. «У мене є набагато важливіші справи, ніж розмова з кимось із вас». Його напарник не здавався таким злим, але він не зупиняв його тираду. «Ти хочеш робити подібну фігню зі своїм життям, заохочуючи людей захворювати тощо, добре. Це вільна країна. Тільки не очікуй, що ти мені сподобаєшся і я скажу тобі, як мені шкода, що твого друга підірвали до біса. А тепер я хочу поставити свої запитання та піти геть звідси. Тож розкажи мені, що ти бачив». З'явився блокнот.
  Вона знову плакала, безладно, хрипучи сльозами, коли розповідала їм, що сталося, про вечірку, на яку вони збиралися, про те, що Шеллі отримала телефонне повідомлення, Рун чекав на неї внизу.
  Рун сказав: «Я побачив її у вікні, а потім кімната вибухнула». Вона закрила очі. Вибух відтворювався у сповільненій зйомці; вона знову відкрила очі. Сцена продовжувалася, яскраво, в її пам’яті. «Це було... це було так голосно ».
  Той, хто робив нотатки, злий, кивнув і посунув блокнот у кишеню пальта. «Ти більше нікого не бачив?»
  "Немає."
  Він обернувся до іншого з удавано нахмуреним думкою. «Можливо, нам варто відвезти її, щоб побачити тіло. Вона могла ідентифікувати це».
  «Так, з цим вибухом офіс медичної служби матиме трішки часу. Ви можете бути великою підмогою. Давайте, міс порно, у вас міцний шлунок, чи не так?» Він узяв її під руку, витягнув з машини.
  Другий усміхався. «Половина її шкіри злетіла, а решта дуже обгоріла». Він штовхнув її до дверей.
  Голос за ними: «Привіт, панове. Як справи?"
  Ковбой стояв на тротуарі, повільно рухаючи кісточками пальців по краю бейсболки. Він глянув на Руна, потім знову на копів.
  Детектив кивнув у її бік. «Очевидець. Ми просто..."
  Рун відірвався й підійшов до Ковбоя. «Вони збиралися змусити мене піднятися нагору і подивитися на тіло Шеллі».
  Ковбой зморщив брову. "Були вони?"
  Один із поліцейських знизав плечима, на його обличчі з’явилася усмішка.
  Ковбой сказав: «Вони витягли це десять хвилин тому й відправили до відділу медичної допомоги. Ви, хлопці, бачили, як це пішло».
  Детективи посміхнулися. «Трохи розважитися, Семе».
   Він кивнув, не сердившись, але й не посміхаючись у відповідь. «Ти закінчив з нею?»
  «Вгадай».
  «Не проти, якщо я трохи з нею поговорю?»
  «Вона твоя». Детектив обернувся до неї. «Ми хочемо, щоб ви підписали заяву. Де ми можемо з вами зв’язатися?»
  Рун дав їм номер телефону L&R Productions.
  Залізши в їхню машину без розпізнавальних знаків, один детектив сказав: «Сподіваюся, ви вважаєте це уроком, молода леді. Зберіть своє життя разом».
  «Я не…», — почав Рун. Але вони грюкнули дверима і помчали.
  Ковбой вивчав її обличчя. "Не дуже погано."
  "Що ти маєш на увазі?"
  «Я маю на увазі порізи. Тобі пощастило. Це було на рівні землі, ви могли б не встигнути».
  Рун дивився на тліючу діру, де пожежники встановили портативні ліхтарі в металевих клітках, що звисали з обгорілих проводів і каналів.
  «Як її звали?» запитав він.
  «Шеллі Лоу. Це було її сценічне ім'я. Вона була зіркою фільмів для дорослих».
  «Це була студія?»
  «Lame Duck Productions».
  Він кивнув, дивлячись на діру збоку будівлі. «Ще один порно бомбардування».
  — Вони, — вона кивнула на детективів, які щойно пішли, — думали, що я працюю на них.
  «Вони робили тобі шок. Вони роблять те ж саме з дітьми, яких знайшли з наркотиками, повіями та п’яними водіями. Якщо ви принижуєте їх, вони повинні змінити свій норовливий спосіб життя і повернутися до школи або сісти у вагон і приєднатися до церкви. Я зробив це сам, коли був портативним».
   "Що?"
  «Поліцейський, що побив».
  Вона пройшла фут чи два до будівлі, дивлячись на отвір. «Я з нею не працював. Я знімаю документальний фільм про неї. Я не знімаю такі фільми».
  «Я бачив вас раніше».
  «Я був на іншому вибуху, в театрі, і бачив вас. Потім знову минулої ночі».
  «Я бачив когось із камерою. Я вас не впізнав».
  «Я запитав вас про щось, а ви мені не відповіли».
  — Не чув, — відповів він. Він торкнувся свого вуха. «Слух не такий чудовий. Уже кілька років займаюся бомбоутворенням».
  «Я Рун». Вона простягла руку.
  Його пальці були вузькі, але товсті від мозолів. «Сем Хілі».
  Гілі жестом попросив її відступити, коли кілька синьо-білих поліцейських машин від'їхали. Рун помітив, що більшість поліцейських пішла. Залишилося лише півдюжини пожежних машин. І синьо-білий універсал Bomb Squad.
  Він стояв, поклавши руки на стегна, і дивився на розбиту стіну. Він крокував туди-сюди.
  «Чому всі пішли?»
  Гілі дивився на цеглини. Він запитав: «Ти бачив спалах?»
  «Спалах? Так.
  «Якого це було кольору?»
  «Я не пам'ятаю. Напевно, червоний чи помаранчевий».
  Він сказав: «Ви відчули хімічне подразнення, як-от сльозогінний газ чи щось таке?»
  «Пахло досить погано, але я так не думаю».
  «Ніхто нічого не кидав у вікно?»
  «Як ручна граната?»
  "Якщо завгодно", - сказав він.
   "Немає. Шеллі покликала у вікно, запитала мене. Потім пішла подзвонити. Він вибухнув через хвилину. Можливо, менше».
  "Телефонний дзвінок?"
  «Їй надійшло повідомлення, що вона повинна комусь подзвонити. Охоронець може знати, хто. Але я впевнений, що детективи з ним спілкувалися».
  Хілі нахмурився. Він м’яким голосом сказав: «Вони відправили охоронця додому. Він нічого не знав і нічого не сказав про повідомлення. Або детективи сказали , що ні. Гей, зачекай тут хвилинку, добре?»
  Він повертався до універсалу на своїх довгих ногах. Він виступав по радіо кілька хвилин. Вона побачила, як він поклав слухавку назад на приладову панель. До нього підійшов молодий офіцер і простягнув поліетиленовий пакет.
  Коли він повернувся до Рун, вона сказала: «Другий ангел?»
  Він здивовано розсміявся.
  «Минулого тижня я дивився вам через плече».
  Він кивнув. Потім посперечався і показав їй пластиковий рукав.
  Другий ангел засурмив, і велика гора, палаюча вогнем, була вкинута в море, і третина моря стала кров’ю …
  Це також було від Меча Ісуса. Він поклав його в кейс.
  Рун сказав: «Про що я запитував хвилину тому, де всі? Ти майже єдиний поліцейський, який залишився».
  «Ах, слово дійшло». Хілі знову подивився на кратер.
  "Слово?"
  Він кивнув у бік димлячої будівлі. — Якби там, скажімо, убили копа. Або дитина, чи черниця, чи вагітна жінка, ну, зараз тут була б сотня поліцейських і ФБР». Він подивився на неї таким поглядом, як батьки своїх дітей під час лекцій про птахів і бджіл, щоб побачити, чи повідомлення доходить до людей.
  Здавалося, що це не так, і Хілі сказав: «Говорять, що ми не повинні витрачати надто багато часу на таких людей. У порноіндустрії. Зрозуміло?»
  «Це смішно». Очі Руна спалахнули. «А як же ті люди в театрі? Вам байдуже до них?»
  «Ми дбаємо. Нам просто все одно. А ви хочете знати правду про покровителів на Velvet Venus? Кілька з них, звичайно, були невинними перехожими. Але двоє перебували в розшуку за звинуваченнями в наркотиках, один був засуджений злочинець, який відмовився від умовно-дострокового звільнення, один мав при собі десятидюймовий м’ясницький ніж».
  «І якби монахиня проходила на вулиці, коли він вибухнув, або на тому тротуарі, вона була б так само мертва, як Шеллі Лоу».
  «Правда. Ось чому я кажу, що ми не збираємося припиняти розслідування. Ми просто не будемо витрачати ресурси».
  Руна обертала срібний браслет на зап’ясті. «Ти говориш так, ніби Шеллі не була реальною людиною. Вона була, і хтось її вбив».
  «Я не кажу, що я так відчуваю».
  «Чи було б у вас більше стимулу, якби ви знали, що вона намагається піти з бізнесу?»
  «Руна—»
  «Хтось вбиває вас, і це злочин. Хтось убиває Шеллі Лоу, і це міське оновлення. Це відстій».
  Інспектор пожежної служби підійшов до них у своєму чорно-жовтому спорядженні. «Нам доведеться поставити опори, перш ніж хтось зможе піднятися, Семе».
  «Мені потрібно зробити поствибух».
  «Треба почекати до завтра».
  «Я хотів закінчити сьогодні».
  Рун пішов геть. «Звичайно, він хоче витратити приблизно п’ять хвилин і пошукати підказки».
   «Руна».
  «… тоді повернемося до захисту черниць».
  — гукнув їй услід Хілі. «Почекай». Голос був наказовий.
  Вона продовжувала йти.
  «Будь ласка».
  Вона сповільнилася.
  «Я хочу поставити вам кілька запитань».
  Вона зупинилася й обернулася до нього, і вона зрозуміла, що він бачить її густі сльози в блискучих вогнях пожежної машини. Вона підняла руку. Вона сердито сказала: «Добре, але не сьогодні. Не зараз. Я маю щось зробити, і якщо я не піду зараз, то не піду ніколи. У детективів є мій номер».
  Вона подумала, що, можливо, Хілі їй щось покликав. Вона не була впевнена; її слух на даний момент був набагато гіршим, ніж його. Але здебільшого вона була зосереджена на тому, куди прямує, і абсолютно не уявляла, як вона збирається впоратися з тим, що їй тепер потрібно було зробити.
  
  Однак Ніколь Д'Орлеан уже почула цю новину.
  Рун стояв у дверях квартири багатоповерхівки п’ятдесятих, дивлячись на жінку, яка сперлася на одвірок, виснажена вагою смутку. Її обличчя було одутлим. Разом зі сльозами вона стерла трохи макіяжу, але не весь. Це зробило її обличчя кривим.
  Ніколь випрямилась і сказала: «Вибачте. Давай в."
  У кімнатах було прохолодно і темно. Рун відчув запах шкіри, парфумів і слабкий запах горілки, яку пила Ніколь. Вона глянула на плями сучасних картин на стіні, театральні афіші. Вона помітила кілька підписів у рамках. Один виглядав так, ніби на ньому написано Джордж Бернард Шоу. Більшість вона не впізнала.
  Вони зайшли у велику кімнату. Багато чорної шкіри, хоча й не вигадливої, як можна подумати в квартирі порнозірки. Скоріше, як це зробив би пластичний хірург-мільйонер. Був величезний скляний журнальний столик, товщина якого здавалася тридюймами. Килим був білий і згортався навколо носків чобіт Руна. Вона побачила запаковані книжкові полиці й згадала, як вони з Шеллі того ранку переглядали деякі книжки Руна, і їй захотілося плакати. Але змусила себе не робити цього, тому що Ніколь, здавалося, просто соромилася істерики.
  Жінка зібрала свій траурний пост. Коробка Kleenex, пляшка Stoly, стакан. Флакон коксу. Вона сіла в гніздо дивана.
  «Я забув твоє ім'я. Рубі?»
  «Руна».
  «Я просто не можу в це повірити. Ті виродки. Вони повинні бути релігійними, але це не те, чим хороші християни повинні бути. До біса їх».
  "Хто тобі сказав?" — спитав Рун.
  «Поліція викликала одного з продюсерів. Він дзвонив усім у компанії… О, Боже».
  Ніколь стримано высморкала своїм широким носом і сказала: «Хочеш випити? щось?»
  Рун сказав: «Ні. Я просто прийшов, щоб сказати вам. Я збирався дзвонити. Але це здавалося неправильним — ви двоє здавалися близькими».
  Сльози Ніколь знову текли, але вони були такими, що не перехоплювало подих, і її голос залишався рівним. «Ви були з нею, коли це сталося?» Вона не почула, що Рун відмовився випити, або вирішила проігнорувати це, і наливала Stoly на маленькі, напіврозталі кубики льоду.
  «Я був на вулиці, чекав її. Ми збиралися на вечірку».
  «Партія AAAF, звичайно».
  Спогад про це викликав ще одну слізну крижу. Ніколь подала Руну напій. Вона хотіла піти, але актриса подивилася на неї такими вологими, благальними очима, що вона легенько вмостилася в шиплячих шкіряних подушках і взяла запропоновану склянку.
  «О, Руне... Вона була однією з моїх найкращих друзів. Я не можу в це повірити. Вона була тут сьогодні вранці. Ми жартували, говорили про вечірку — ніхто з нас не дуже хотів на неї йти. І вона приготувала сніданок».
  Що я повинен сказати? — подумав Рун. Що все буде добре? Звичайно, не все буде добре. Що час лікує всі рани? Забудь про це. У жодному разі. Деякі рани залишаються відкритими назавжди. Вона думала про свого батька, який багато років тому лежав у похоронному бюро Шейкер-Хайтс. Смерть назавжди змінює весь ландшафт вашого життя.
  Рун сьорбнув прозорий гіркий напій.
  «Знаєте, що несправедливо?» — за мить сказала Ніколь. «Шеллі була не така, як я. Гаразд, я роблю дуже добре роботу. У мене великі сиськи, тому чоловікам подобається дивитися на мене, і я думаю, що я знаю, як займатися коханням досить добре. І мені подобається те, що я роблю. Я добре заробляю. Мені навіть фанати надсилають мені листи. Сотні їх. Але Шеллі, їй не сподобався бізнес. Це завжди було так, ніби вона носила з собою, знаєте, якийсь тягар. Вона б зробила щось інше, якби мала можливість. Ці релігійні божевільні... Це нечесно, що вони вибрали її».
  Ніколь якусь мить дивилася на книжкові шафи. «Знаєте, одного разу ми пішли на фільм про цю повію, яка також була блюзовою співачкою. У неї було жахливе життя, вона була така сумна... Шеллі сказала, що це вона, таке її життя. Синій. Ми бачили це двічі, і, хлопче, ми плакали».
  Що вона зараз і зробила.
  Руна поставила горілку й обняла Ніколь за плечі. Яка ж ми пара , — подумала вона. Але не було нічого подібного до трагедії, щоб підкреслити сестринство.
  Вони розмовляли ще годину, поки в Руні не почала боліти голова, а порізи на її обличчі почали пульсувати. Вона сказала їй довелося піти. Ніколь була сентиментально п’яна і все одно плакала кожні кілька хвилин, але вона також спала за кілька хвилин. Вона міцно обійняла Руна й взяла свій номер у L&R.
  Руна чекала, поки ліфт спустить її до блискучого мармурового холу будівлі.
  Думаючи про те, як це справді сумно, що тепер, коли Шеллі пішло, Рун не зможе зняти фільм, який розповість усім про неї — про те, наскільки вона була справді серйозною людиною, незважаючи на те, чим заробляла на життя, як вона хотіла піднятися над ним.
  Але потім вона подумала: чому б і ні?
  Чому вона не змогла зняти фільм?
  Звичайно, могла.
  І згадавши те, що Ніколь сказала про блюз, раптом назва її фільму спала на думку. Вона подумала на хвилину і вирішила, що так, це все. Епітафія блакитній кінозірці .
  Приїхав ліфт. Увійшла Руна, притулила обличчя до прохолодної латунної пластини, що тримала кнопки, і відправила машину на перший поверх.
  
  РОЗДІЛ ШОСТИЙ
  
  
  
  Просто дивіться, ніби ви знаєте, що робите, і він вас не зупинить; він вас прямо впустить.
  Життя — це питання ставлення, знав Рун.
  Була одягнена у синю вітровку. На звороті білими були літери NY . Того ранку вона намалювала їх акриловою фарбою для плакатів. Вона тримала Sony Betacam на плечі, коли проходила повз поліцейського в уніформі, що стояв у фойє Lame Duck Productions. Вона розсіяно кивнула, холоднокровно, як державний службовець, впевнений, що пропустить її повз.
  Він зупинив її.
  «Хто ти?» запитав він, хлопець, який виглядав як—як його звали?—Едді Хаскелл на Leave It to Beaver .
  «Плівковий блок».
  Він подивився на її чорні стрейч-штани та високі Кеди.
  "Ніколи не чув про це. З якої ви дільниці?»
  « Державна поліція», — сказала вона. «Ти не заперечуєш, я маю виконати сьогодні п’ять інших CS».
  «Що таке CS?» Едді не ворушився.
  "Місце злочину."
  «CS». Він кивав. «Щит?» запитав він.
  Руна полізла в сумочку й відкрила гаманець, що посвідчував особу. З одного боку був яскравий золотий значок, а з іншого — посвідчення особи з її похмурим фото. Це дало їй ім'я Саргант Рендольф. (Чоловік, який продав їй посвідчення за годину до того, у галереї на Таймс-сквер, сказав: «Ваше ім’я Саргант? У моєму поколінні вони теж називали дітей дивними іменами. Наприклад, Сонячне світло та Місячний промінь».)
  Едді глянув на нього й знизав плечима. «Ви повинні скористатися сходами. Зламався ліфт».
  Рун піднявся на третій поверх. Запах паленого знову напав на неї й перевернув живіт. Вона ступила через двері до того, що було кабінетом. Вона підняла важку камеру і почала знімати. Сцена була не такою, як вона очікувала, не такою, як у фільмах, де ви бачите невеликі пошкодження від диму, перекинуті стільці, розбите скло.
  Це було чисте знищення.
  Які б меблі не були в кімнаті, їх розлетіло на шматки дерева, металу та пластику. Нічого не було впізнати, окрім порізаної картотеки, яка виглядала так, наче в неї вдарив величезний кулак. Акустичної плитки на стелі не було, дроти звисали, а підлога була замерзлим чорним морем паперу, сміття та шматків сміття. Стіни були хрусткими бульбашками почорнілої фарби. Від купи вологої чорної тканини й паперів усе ще піднімалося тепло.
  Вона повільно оберталася.
  На цьому обірвалося життя Шеллі Лоу. Ось чим це закінчилося. У полум'ї і...
  Голос позаду неї запитав: «Що ти думаєш?»
  Камера впала, і вона вимкнула її.
  Вона обернулася й побачила Сема Хілі, який стояв в іншому дверях, попиваючи каву з блакитної чашки гастроному. Їй це сподобалося. Запитати те, що він запитав, а не «Що в біса ти тут робиш?» Це, мабуть, те, про що він мав запитати.
  Рун сказав: «Мені здається, що це схоже на Аїд, знаєте, підземний світ».
  «Пекло».
  «Так».
  Хілі кивнув у бік коридору. «Чому він пустив вас сюди?»
  «Я міркував з ним».
  Гілі підійшов до Рун і повільно розвернув її, дивлячись на літери на її спині. «Мило. Ви що, видаєте себе за водія автобуса?»
  «Просто знімаю стрічку».
  «Ах. Ваш документальний фільм».
  Вона подивилася на маленьку валізу на підлозі біля нього. «Що ти тут робиш? Я думав, це слово було, тримайся на відстані. Пам'ятаєте слово? »
  «Я просто бурчання. Я збираю докази. Що з ним робить прокуратура – його справа».
  Вона подивилася на кілька поліетиленових пакетів, які лежали поруч з його кейсом. «Які у вас докази…»
  Інший голос прорізав кімнату. «Це вона».
  Едді поліцейський.
  Саме такий наголос на ній Рун чув раніше. Зазвичай це надходило від учителів, її батьків і начальників.
  Рун і Гілі підняли очі. Едді був з іншим чоловіком, здоровим. Він виглядав знайомим. Так, це було все — під час першого бомбардування, театр: коричневий костюм.
  «Сем». Він кивнув на Гілі, потім сказав Руну: «Я детектив Беглі. Я так розумію, що ви з поліції штату Нью-Йорк. Ми можемо ще раз побачити ваше посвідчення особи?»
  Рун нахмурився. «Я ніколи цього не казав. Я сказав, що хочу зробити кілька плівок про державну поліцію. Для новин».
   Едді похитав головою. «Вона показала мені щит».
  «Міс, ви знаєте, що мати значок є злочином?»
  деяких людей мати значок є злочином ».
  Хілі сказав: «Арті, вона зі мною. Все добре."
  «Сем, вона не може перекидати щити». Беглі звернувся до неї. «Або відкривайте сумку, або нам доведеться вас відвезти у відділок».
  "Річ у тім …"
  Едді взяв сумку з леопардової шкури й простяг її Беглі. Він нишпорив у тупо-дзвінкому карнавальному мотлоху. Він шукав хвилину чи дві, потім скривився й висипав вміст на підлогу. Значка не було.
  Рун витягнув усі її кишені. Порожній.
  Беглі подивився на Едді, який сказав: «Я це бачив. Я знаю, що зробив».
  Хілі сказав: «Я стежитиму за нею, Арті».
  Беглі буркнула, віддала свою сумку Едді й наказала йому наповнити її.
  «У неї був щит», — запротестував він.
  Беглі сказав Гілі: «Стоматологи підтвердили ідентифікацію тіла. Це та жінка Лоу, гаразд. Більше ніхто не постраждав. І ви запитували вчора ввечері про її телефонний дзвінок?»
  Хілі кивнув.
  «Охоронець не пам'ятає, від кого було повідомлення. А телефонна компанія все ще веде ручні реєстри, намагаючись з’ясувати, хто кому телефонував. Щойно ми дізнаємося щось інше, ми повідомимо вам».
  "Дякую."
  Беглі пішов. Едді закінчив наповнювати сумку Руна. З холодним поглядом на Руна він теж пішов.
  Рун обернулася й побачила, як Хілі читає її посвідчення.
  «Ви неправильно написали сержант».
  Вона потягнулася до нього, і він підняв його вище її досяжності.
   «Беглі правий. Якщо вас спіймають на цьому, це проступок. А за те, що ти звернешся до поліцейського, ти отримаєш максимальний термін».
  «Ви вибрали мій гаманець».
  Він посунув гаманець зі штучної шкіри до кишені. «У бомбардувальника міцні руки». Він допив каву.
  Рун кивнув услід Беглі. «Ви просили їх перевірити телефонні дзвінки тощо? Мені здається, що ти більше, ніж просто хрип».
  Безтурботне знизування плечима. «Ви залиште камеру, і я покажу вам, що в мене є».
  "Гаразд."
  Вони підійшли до кратера в бетонній підлозі. Руна сповільнилася, коли вона наблизилася. Білі та сірі смуги йшли назовні від нього. Над ними був чорний безлад купола, де вибух зруйнував акустичну плиткову стелю. Перед Руном зяяла діра на місці зовнішньої стіни.
  Хілі вказав на кратер. «Я виміряв це. За розміром ми можемо сказати, скільки там було вибухівки». Він підняв маленьку скляну пляшку з ватою. «Це поглинуло хімічні залишки в повітрі навколо майданчика. Я надішлю його до поліцейської лабораторії в Академії біля Другої авеню. Вони точно скажуть, що це була за вибухівка».
  Руки Рун спітніли, а живіт звів вузлом. Саме тут стояла Шеллі, коли вона обернулася, щоб подзвонити. Ось де вона стояла, коли померла. Можливо, саме в цьому місці. Її ноги ослабли. Вона повільно відступила.
  Хілі продовжив: «Але я впевнений, що це була четверта композиція. С-4, це зазвичай називається».
  «Ви чуєте про це в Бейруті».
  «Вибір номер один серед терористів. Воно військове. Ви не можете купити його у комерційних постачальників будівельних матеріалів. Виглядає як брудно-біла шпаклівка, якась жирна. Ви можете легко виліпити це».
   «Це було схоже на годинник чи щось таке?»
  Хілі підійшов до свого кейса й узяв один із пластикових пакетів. У ньому були шматочки горілого металу та дроти.
  — Сміття, — сказав Рун.
  «Але важливий мотлох. Мені точно розповідається, як спрацювала бомба, як її вбили. Це було в телефоні, з якого вона дзвонила. Який був на дерев’яному столі прямо там». Він показав на місце на підлозі біля кратера. «Телефон був новою моделлю з Тайваню. Це важливо, тому що в старих телефонах Western Electric більшість місця займала робоча частина. У нових телефонах багато вільного місця. Це дозволило вбивці використати приблизно півфунта С-4».
  «Це не так багато».
  Хілі похмуро посміхнувся. «О, так, це так — C-4 приблизно на дев’яносто один відсоток містить RDX, і це, мабуть, найпотужніша неядерна вибухівка. Це тринітрамін».
  Рун кивнула, хоча й гадки не мала, що це таке.
  «Вони змішують це з севакатом та ізобутиленом, о, і трохи моторної оливи — це для стабільності, щоб воно не зникало, коли ви чхаєте. Вам зовсім не потрібно дуже багато для дуже, дуже великого вибуху. Швидкість детонації близько двадцяти семи тисяч футів за секунду. Динаміту всього близько чотирьох тисяч».
  «Якщо ви не відправили його в лабораторію, як ви знаєте, що це С-4?»
  «Я майже знав, коли зайшов. Я відчував цей запах. Або це було, або Семтекс, чеська вибухівка. Я також знайшов шматочок пластикової обгортки з кодом армії США. Тож це мав би бути C-4, і старий C-4, тому що він не повністю здетонував».
  «Що це викликало?»
  Він неуважно розглядав обгорілі шматки металу та пластику в сумці, стискав їх, ковзав. «С-4 був сформований навколо електричного капсуля-детонатора, прикріпленого до маленької коробки, яка містила акумулятор і радіоприймач. Електропроводка також була підключена до перемикача, який замикає ланцюг на телефоні, тому пристрій не став на охорону, доки хтось не підняв трубку. Це проблема з радіодетонацією. Ви завжди ризикуєте, що хтось, поліція, пожежна служба чи оператор CB, помилково ввімкне вашу частоту та включить заряд, поки ви його закладаєте. Або коли в кімнаті є хтось, кого ви не хочете вбивати».
  Рун сказав: «Тож Шеллі взяла слухавку, подзвонила за номером, і той, хто був на іншому кінці — що? — використав рацію, щоб увімкнути це».
  "Щось схоже." Хілі дивився у вікно.
  «І це номер телефону, який ваш друг намагається дізнатися».
  «Тільки він не такий ентузіазм, як мав би бути».
  «Так, я ніби це бачив. Гей, на розі є телефонні будки, — сказав Рун. Киває у вікно. «Чи був би він поруч? Щоб він міг побачити, як Шеллі зайшла всередину».
  Хілі сказав: «Ти природжений поліцейський».
  «Я хочу бути природженим режисером».
  «Тож сьогодні вранці я вже дзвонив комусь у ваш підрозділ».
  «Мій підрозділ?»
  Він глянув на її піджак. «CS. Місце злочину. У їхньому списку — витерти пил з усіх телефонів, які мають чіткий візуальний шлях до будівлі».
  Точно не бурчання. Або технар. Він звучав як справжній детектив.
  Рун сказав: «Значить, хтось стежив за нами сюди... Знаєш, хтось шпигував за нами з Шеллі поблизу мого місця. Я пішов подивитися, а він мене побив».
  Хілі нахмурився, повернувся до неї. «Ви повідомляєте про це?»
   «Так, я зробив. Але я не міг його добре роздивитися».
  "Що ви бачили ?"
  «Широкополий капелюх — коричневого кольору. Він був середньої статури. Одягнув червону куртку. Я теж думав, що бачив його раніше. Того вечора я бачив вас біля театру. Через тиждень після першої бомби».
  «Молодий, старий?»
  «Не знаю».
  «Червона куртка…» — написав Гілі кілька рядків у блокноті.
  Рун тицьнув металеві шматочки крізь поліетиленовий пакет. «Знаєте, що смішно?»
  Гілі обернувся до неї. «Це саме те налаштування, яке ви використовуєте, коли хочете вбити когось конкретного? Це те, що ви думаєте?»
  "Ну так. Це саме те, про що я думав».
  Хілі кивнув. «Це використовують Моссад, ООП і професійні вбивці. Ви тільки збираєтеся зробити заяву, як-от FALN або Меч Ісуса, ви залишаєте пристрій із хронометражем перед офісом. Або в кінотеатрі».
  «Чи відрізнялася ця бомба від тієї, що була в театрі?»
  "Трохи. Цей був підірваний дистанційно, той був зафіксований. І звинувачення теж було іншим. Це був C-4. Це був C-3, який приблизно такий же потужний, але залишає небезпечні випари і працювати з ним складніше».
  «Хіба це не підозріло? Дві різні вибухівки?»
  "Не обов'язково. У США важко знайти хорошу вибухівку. Динаміт легкий — до біса, південні штати, ви можете купити його в господарських магазинах, — але, як я вже казав, C-3 і C-4 суто військові. Купівля цивільним особам заборонена. Їх можна придбати лише на чорному ринку. Тому бомбардувальники повинні взяти те, що можуть отримати. Багато серійних бомбардувальників використовують різні матеріали. Спільними елементами є ціль і повідомлення. Я дізнаюся більше, коли поговорю зі свідком...
  «Який свідок?»
   «Хлопець, який постраждав під час першого вибуху. Він був у театрі й дивився фільм».
  Рун запитав: «А як його знову звали?»
  « Знову ні про це. Імен свідків я не називаю. Я навіть не мав би з тобою розмовляти».
  «Тоді чому ти?»
  Хілі виглянув у щілину. По вулиці повільно рухався транспорт. Гули гудки, водії гукали й жестикулювали, усі поспішали. З півдюжини людей стояло надворі, дивлячись на діру. Якусь мить він дивився на неї випробовуючим поглядом, від якого їй стало незручно. «Те, що вони тут зробили, — Гілі кивнув на підлогу, всипану кратерами, — це було справді хитро. Справжній професіонал. Я б на вашому місці подумав про нову тему для вашого фільму. Принаймні, поки ми не знайдемо цей Меч Ісуса».
  Руна дивилася вниз, граючись із пластиковими елементами керування на своєму Sony. «Я маю зняти свій фільм».
  «П'ятнадцять років займаюся знешкодженням боєприпасів. Справа в тому, що вибухівка не схожа на зброю. Вам не потрібно дивитися людині в очі, коли ви її вбиваєте. Ви не повинні бути десь поруч. Ви не турбуєтеся про те, щоб завдати шкоди невинним людям. Поранення невинних людей є частиною меседжу».
  «Я сказав Шеллі, що збираюся знімати цей фільм. І я. Мене ніщо не зупинить».
  Хілі знизав плечима. «Я просто кажу тобі те, що я хотів би, щоб ти зробив, ти була моєю дівчиною. Або щось."
  Рун сказав: «Можна я поверну свій гаманець?»
  "Немає. Дозволь мені знищити докази».
  «Мені це коштувало п’ятдесят баксів».
  «П'ятдесят? За фальшивий щит?» Гілі засміявся. «Ви не тільки порушуєте закон, вас обкрадають у процесі. Тепер геть звідси. І подумайте про те, що я сказав».
  «Про Моссад, бомби та C-4?»
  «Про створення іншого типу фільму».
  
  Сучий син .
  Того вечора, додому з роботи, Руна стояла на порозі свого плавучого будинку й дивилася на пошкодження. Кожна шухляда була відкрита. Злодій не був дуже обережним — просто скидав одяг навпомацки, відкривав блокноти, комоди та ящики кухні та заглядав під футони. Одяг, папери, книги, касети, їжа, посуд, м’які тварини… все всюди.
  Сучий син .
  Рун витяг новий балончик зі сльозогінним газом із шафи біля дверей і пройшов через човен.
  Грабіжник пішов.
  Вона вийшла в центр безладу, взяла кілька речей — пару шкарпеток, книгу казок Гріммса. Її плечі опустилися, і вона знову поставила предмети на підлогу. Було надто багато справ, і нічого з цього не збиралося зробити сьогодні ввечері.
  «Блін».
  Рун перевернув стілець і сів на нього. Вона відчула нудоту. Хтось торкнувся цієї шкарпетки, торкнувся книги, торкнувся її білизни і, можливо, її зубної пасти... «Викинь їх, — подумала вона. Вона здригнулася від відчуття образи.
  чому
  У неї були цінні речі, п’ятдесят вісім індійських монет, які, на її думку, були найгарнішими монетами, які будь-коли виготовлялися, і мали б щось варті. Приблизно триста доларів готівкою, запаковані й запхані в стару коробку з-під кукурудзяних пластівців. Деякі старі книги були б чогось варті. Відеомагнітофон.
  Тоді вона подумала: чорт, Соні.
  Камера L&R!
  Пекельні дзвони, це коштувало сорок сім тисяч доларів. Ларрі подасть на мене до суду вдвічі.
   Досить, щоб людина прожила в Гватемалі все життя .
  лайно
  Але пошарпаний Betacam був саме там, де вона його залишила.
  Вона посиділа хвилин десять, заспокоївшись, потім почала прибирати. Через годину хороший відсоток порядку було відновлено. Грабіжник не був особливо хитрим. Щоб відімкнути двері, він кинув камінь в одне з маленьких вікон, що виходили на Джерсі. Вона підмела скло й прибила отвір шматком фанери.
  Вона думала знову викликати поліцію, але що вони робитимуть?
  Навіщо турбуватися? Вони були б надто зайняті захистом черниць, брата мера та знаменитостей.
  Вона саме закінчувала прибирати, коли знову глянула на Betacam.
  Дверцята відеокамери були відчинені, а касети з Шеллі не було.
  Чоловік у червоній куртці пограбував її.
  Мить паніки... доки вона не побігла до своєї спальні й знайшла зроблену нею дурну стрічку. Вона показала це, щоб переконатися. Побачив частину обличчя Шеллі й витягнув касету. Вона поклала його в мішок і посунула в коробку з кукурудзяними пластівцями разом зі своїми грошима.
  Рун замкнув двері та вікна, вимкнув зовнішнє світло. Тоді вона зробила собі миску виноградних горіхів, сіла на ліжко, засунула балончик зі сльозогінним газом під подушку й лягла спиною на купу подушок. Вона дивилася на стелю, коли їла.
  За вікном буксир сигналив своїм глибоким вібруючим клаксоном. Вона обернулася, щоб поглянути, і мигцем побачила пірс. Вона пам’ятала напад, чоловіка в червоній вітровці.
  Вона пригадала жахливий вибух, хвилю тиску, що охопила її обличчя.
   Вона пригадала, як білява голова Шеллі поверталася до кімнати, щоб померти.
  Руна втратила апетит і відставила миску. Вона встала з ліжка й пішла на кухню. Вона відкрила телефонну книгу і знайшла розділ про коледжі та університети. Вона почала читати.
  
  РОЗДІЛ СЬОМИЙ
  
  
  
  Проблема полягала в тому, що його голос мовчав, коли він відповідав на її запитання.
  Наче все, що він сказав, нагадало про щось інше, про що він мав подумати.
  «Професоре?» — підказав Рун.
  «Так, звичайно». І він продовжував би ще кілька хвилин. Потім слова знову блукали.
  Його кабінет був заповнений приблизно двома тисячами книг. Вікно виходило на клаптик чотирикутної трави та низький Гарлем, що розкинувся за ним. Студенти повільно прогулювалися. Усі вони виглядали замріяними та напруженими. Професор VCV Міллер відкинувся на спинку свого скрипучого дерев’яного стільця.
  Камера його анітрохи не заважала. «Я вже був на телебаченні», — сказав він їй, коли вона подзвонила. «Одного разу в мене взяли інтерв’ю для «Шістдесяти хвилин ». Його предметом було порівняльне релігієзнавство, і він написав трактат на цю тему культи. Коли Рун сказала йому, що вона знімає документальний фільм про нещодавні вибухи, він сказав: «Я був би радий поговорити з вами. Мені сказали, що моя робота остаточна». Здавалося, що вона має бути щаслива поговорити з ним .
  Міллеру було за шістдесят, волосся було сивим і пухким, і він завжди тримав своє тіло на три чверті від камери, хоча його очі дивилися в об’єктив і не відпускали його, поки його голос не ставав все тихішим і тихішим, і він виглянув вікно, щоб споглядати якусь невловиму думку. На ньому був старовинний коричневий костюм, поцяткований лупою сигаретного попелу. Його зуби були жовті, як маленькі будди зі слонової кістки, а також його вказівний і великий палець, де він тримав сигарету, хоча й не затягувався нею, поки камера працювала.
  Рун виявила, що монолог заблукав на Гаїті, і вона дізналася багато речей про вуду та західноафриканську дагомейську релігію.
  «Ти знаєш про зомбі?»
  «Звичайно, я бачив ці фільми», — сказав Рун. «Хтось їде на острів у Карибському морі, і його кусає цей ходячий мерщій, тьфу, з черв’яками, які повзають навколо, а потім повертається і кусає всіх своїх друзів і…»
  «Я говорю про справжніх зомбі».
  «Справжні зомбі». Її палець відпустив курок камери.
  «Знаєте, є така річ. У культурі Гаїті ходячі мерці - це більше, ніж просто міф. Було виявлено, що хунгани або мамбо — жерці та жриці — викликають смерть шляхом введення серцево-легеневих депресантів. Здавалося, що жертви помирають. Насправді вони були в стані призупинення».
  («Руне, — сказав їй Ларрі, — інтерв’юер завжди контролює. Пам’ятай про це».) Вона сказала: «Повернімося до Меча Ісуса».
  «Звичайно, звичайно, звичайно. Люди, відповідальні за ці порнографічні вибухи».
  Рун сказав: «Що ти про них знаєш?»
  «Нічого, міс».
  «Ти ні?» Її очі збилися на книжкові полиці. Що це було за «остаточний» матеріал.
  "Немає. Ніколи про них не чув».
  — Але ви сказали, що знаєте більшість культів.
  «І я роблю. Але це не обов’язково означає, що їх не існує. У цій країні існують тисячі культових релігій. «Меч Ісуса» може мати сотню членів, які читають Біблію та розмовляють про вогонь і сірку, звісно, при цьому списуючи свою десятину з податку на прибуток».
  Він поклав попіл у круглу керамічну попільничку на столі, перш ніж той впав на підлогу.
  «Скажіть, що вони існували. У вас є якісь думки щодо них?»
  «Ну, я думаю…» Гучність значно впала. Знову очі у вікно.
  «Професоре?»
  «Вибачте. Це дивно».
  "Що?"
  «Вбивства. Насильство».
  "Чому це?"
  «Бачите, в Америці ми не можемо уникнути спадщини релігійної толерантності. Ми так пишаємось цим. О, ми будемо лінчувати людину за те, що вона чорна, переслідувати її за те, що вона комуністка, зневажати її за те, що вона бідна, або за те, що вона ірландець чи італієць. Але його релігія? Ні. Це не упередження, яке поширене в Америці, як в Європі. І знаєте чому? Релігії тут нікого не хвилюють».
  «А як щодо Джима Джонса? Він був американцем».
  «Люди можуть вбивати, щоб захистити свою релігію. І ці люди Меча Ісуса, якщо таке існує, безсумнівно, походять з консервативного військового середовища і любов до вогнепальної зброї та полювання. Вони вбили б абортистів. Але, бачите, це для порятунку життів. Вбивство виключно для розвитку системи моралі... Ну, я бачив, як це роблять деякі ісламські секти, деякі примітивні релігії. Але не в Америці, не в християнській групі. Пам’ятайте, християни були тими людьми, які принесли вам хрестові походи, і відгуки були зовсім не хорошими. Ми засвоїли свій урок».
  «Чи не знаєте ви, де я можу дізнатися, чи вони справжні?»
  «Ви розмовляєте з найкращим джерелом, молода леді, і, боюся, нічим не можу допомогти. Це буде мережа?»
  Вона сказала: «Можливо, навіть у кінотеатрах».
  Гусениця попелу впала на його блискучі штани, і він відмахнувся від неї, щоб приєднатися до інших поламаних сірих тіл біля його ніг. «Знаєте, у мене є посада, але все одно це допомагає. А тепер, якщо у вас ще залишилася запис, чи хотіли б ви почути про церемонію Танцю сонця Сіу?»
  
  У своєму найвеселішому пісні Down Under Ларрі казав: «Що це таке, ми дамо тобі підвищення».
  Рун вимикав вольфрамові лампи. Вони щойно закінчили опитувати людей для документального фільму про дитячі садки. Рун був виснажений. Того ранку вона сиділа до третьої, переглядаючи книжки про культи — і нічого не знайшовши про Меч Ісуса — і передивляючись не надто корисну стрічку професора Міллера. Тепер вона замовкла й стримувала позіхання. Подивилася на свого боса.
  Це був Ларрі, чи не так?
  Час від часу, коли у неї було похмілля, або вона втомилася, або був рано-вранці, їй було важко розрізнити їх. Вона мала пам’ятати, що Боб був трохи меншим, із підстриженою бородою та схильністю до бежевого та коричневого кольорів, тоді як Ларрі на південь від округу Датчесс не зустрінеш у чомусь іншому, крім чорного.
   «Підвищення?»
  Він сказав: «Ми вважаємо, що вам пора взятися за ще кілька речей».
  Її шлунок збуджено здригнувся. «Підвищення? Я буду оператором?»
  "Щось схоже."
  «Скільки так ?»
  «Ми думали: адміністратор».
  Рун почав змотувати електричні дроти в петлі. Через мить вона сказала: «Колись я працювала адміністратором. Волосся вона була зібрана в пучок, мала окуляри на металевому ланцюжку, а на блузках були маленькі вишиті собачки. Мене звільнили приблизно через три години. Ви маєте на увазі такого адміністратора?»
  «Я кажу про серйозну роботу, люба».
  «Ви звільняєте Кеті і хочете, щоб я була секретарем. О, це, начебто, занадто грубо для слів, Ларрі».
  «Руна…»
  "Забудь це."
  На його обличчі була широка посмішка, і він би почервонів, якби знав як. «Кеті йде, так. Це правда».
  «Ларрі, я хочу знімати фільми. Я не можу друкувати, я не можу файлувати. Я не хочу бути адміністратором».
  «Тридцять баксів більше на тиждень».
  «Скільки ви заощадите, звільнивши Кеті?»
  «Я не звільнив її. Вона збирається отримати кращу можливість».
  «Безробіття?»
  «Ха. Скажу тобі що, ми дамо тобі ще сорок на тиждень, і все, що тобі потрібно зробити, це трохи попрацювати в офісі. Коли тобі хочеться. Нехай файли збираються, хочеш».
  «Ларрі…»
  «Послухайте, ми щойно виграли тендер на цю велику рекламну роботу. Ця компанія, яку ми шукали. House O' Leather. ви щоб допомогти нам. Ви будете першим помічником виробництва. Ми дозволимо вам зняти кілька кадрів».
  «Реклама? Ти не повинен робити це лайно, Ларрі. А як щодо ваших документальних фільмів? Вони чесні».
  «Чесність — це місце, люба, але що це таке, це агентство платить нам двісті тисяч гонорару плюс п’ятнадцять відсотків націнки на виробництво. Будь ласка… Просто «допоможи нам трохи».
  Вона трохи почекала, доки набрала м’язів сором’язливості. — Ларрі, — сказала вона. «Ви знаєте, що я працюю над документальним фільмом. Про бомбардування — але не про бомбардування».
  "Так звичайно." Його рот скривився на міліметр.
  «Можливо, коли це закінчиться, ви зможете поговорити з кимось із програмістів, яких ви знаєте. Скажи за мене добре слово».
  «Руне, ти думаєш, що надішлеш касету на PBS, і вони покажуть її?» Ось так?"
  "Доволі багато."
  «Дайте спочатку побачити це. Можливо, у вас є гарні кадри, ми могли б піти і попрацювати з ними».
  «Не це, я . Працюй зі мною ».
  «Звичайно, ти це те, що я хотів сказати».
  «Ви можете познайомити мене з кількома дистриб’юторами?»
  «Так. Може статися.
  «Гаразд, досить справедливо. Хочеш адміністратора, я це зроблю».
  Ларрі обійняв її. «Гей, так йти, люба».
  Рун закінчив змотувати дроти. Вона переконалася, що котушки були рівними, але не надто тугими. Цьому вони навчили її в L&R, і вона це оцінила — як доглядати за своїм обладнанням.
  Ларрі запитав: «Ей, що ти придумав для того фільму про бомбардування? Біографію тієї дівчини, яку вбили?»
  «Це те, про що це мало бути, але вже ні».
  «Про що зараз мова?»
  «Йдеться про пошуки вбивці».
  
  Рун сиділа на дивані Ніколь Д'Орлеан, так глибоко занурившись у розкішну шкіру, що її ноги відривалися від землі.
  «Знаєте, це дуже зародковий процес. Вони повинні продати це терапевтам. Повертайся, знаєш, до лона матері, сидячи тут».
  На Ніколь була фіолетова міні-сукня з вигнутою горловиною, яка демонструвала шість дюймів натягнутого декольте, фіолетові блискучі панчохи, білі туфлі на високих підборах. Коли вона йшла, вона незграбно кинулася вперед. Її поступкою в жалобі був величезний чорний бант у волоссі. Вона щойно повернулася з панахиди за Шеллі, неформального заходу, який організували люди з «Кульгавої качки». «Я ніколи не бачив, щоб стільки людей плакали одночасно. Усі її любили».
  Це викликало сльози, але цього разу вона змогла стримати ридання. Рун спостерігав, як вона блукає вітальнею. Ніколь почала — здавалося, нав’язливо — пакувати речі Шеллі. Але оскільки близьких родичів у актриси не було, вона не знала, що з ними робити. У спальні наполовину заповнені лежали картонні коробки.
  Сонячне світло пробивалося крізь драпіровані драпірування й яскравими візерунками падало на килим. Руна примружилася, чекаючи, поки Ніколь закінчить вирівнювати коробки, закриваючи кришки. Нарешті Ніколь зітхнула й сіла.
  І тоді Рун сказав їй: «Я думаю, що Шеллі вбили».
  Ніколь якусь хвилину дивилася порожньо. "Ну так. Меч Христовий».
  «Меч Ісуса».
  «Що завгодно».
  — За винятком того, що це підробка, — сказав Рун. «Це не існує».
   «Але вони залишили ці записи про ангелів, які знищують землю і все».
  «Це прикриття».
  «Але я прочитав це в Newsweek . Це має бути правдою».
  Рун подивився на центральну частину столу, голодний і гадаючи, чи не надто стиглі яблука; вона ненавиділа м'які яблука. Але якби вона почала їсти один, то не могла б покласти його назад. Вона сказала: «Ніхто про них не чув. І я ніде не можу знайти згадки про групу. І подумайте про це — ви хочете когось убити, добре? Ви робите це схожим на терористичну справу. Це досить хороша обкладинка».
  «Але чому хтось хоче вбити Шеллі?»
  «Ось що я збираюся з’ясувати. Ось про це й буде мій фільм. Я збираюся знайти вбивцю».
  Ніколь запитала: «Що думає поліція?»
  «Вони не роблять. По-перше, їм байдуже, що її вбили. Вони сказали… Ну, вони не дуже думають про людей у вашій сфері роботи. По-друге, я не розповів їм свою теорію. І я не збираюся. Якщо я це зроблю, і це правда, то всі зрозуміють історію. Я хочу це для себе. Ексклюзив…”
  «Вбивство?»
  «Що ти думаєш, Ніколь? Чи був хтось, хто хотів би смерті Шеллі?»
  Рун відчував, як обертаються шестерінки під дражнилим, розпиленим волоссям, яке виблискувало крихітними сріблястими цяточками, живою прикрасою Hallmark.
  Ніколь похитала головою.
  «Вона гуляла з кимось?»
  «Ніхто серйозно. Річ у тім, що в цьому бізнесі це справжнє — яке слово? — кровозмішення, розумієте? Ви не можете просто зустріти якогось хлопця на вечірці, як будь-хто інший. Рано чи пізно він запитає, чим ти заробляєш на життя. У наш час, коли є СНІД, гепатит B і таке інше, це спосіб для дівчини дуже швидко впасти. Отже, ви, як правило, просто багато спілкуєтеся з іншими людьми в бізнесі. Багато побачень. Можливо, переїхати до хлопця і нарешті вийти заміж. Але Шеллі цього не зробила. Був один хлопець, з яким вона недавно зустрічалася. Енді… хтось. Смішне прізвище. я не пам'ятаю Він ніколи не був у квартирі. Це виглядало досить невимушено».
  «Чи могли б ви дізнатися його ім'я?»
  Ніколь зайшла на кухню й подивилася на настінний календар. Вона провела пальцем по записці, написаній олівцем; він зробив сумний розмах, оскільки він слідував за написанням Шеллі.
  «Енді Ллевелін. Чотири l в його імені. Ось чому я думав, що це дивно».
  Рун записав ім’я, потім переглянув календар. Вона вказала. "Хто це?" А. Такер був записаний. Його ім’я з’являлося майже щосереди протягом багатьох місяців. «Лікар?»
  Ніколь витерла свій червоний ніс паперовим рушником. «Це був її тренер з акторської майстерності».
  «Діючий тренер?»
  «Фільми, які ми знімали, вони платили прокат. Але найбільше вона любила справжні вистави. Це було своєрідне її хобі. Ходити на прослуховування. Виконання дрібних деталей. Але великих ролей вона ніколи не отримувала. Як тільки вони дізналися, чим вона заробляє на життя, вони сказали: «Не дзвоніть нам, ми вам подзвонимо». Ходи сюди…." Ніколь махнула Руну назад у вітальню й до книжкових шаф. Руна прочитала кілька заголовків, викрививши шию набік. Усі вони стосувалися акторської майстерності. Балійський театр, Станіславський, Шекспір, діалекти, драматургія, історія театру. Рука Ніколь лягла на книжку. Напрочуд червоні нігті торкалися хребта. «Це був єдиний раз, коли Шеллі була щаслива. Коли вона репетирувала чи читала про театр».
  «Так», — сказав Рун, згадавши те, що їй сказала Шеллі. «Вона сказала, що в неї є кілька справжніх ролей. Вона трохи заробила на цьому». Рун зняв з полиці книжку. Його написав хтось на ім'я Антонен Арто. Театр і його двійник . Воно було пошарпане і пошарпане. Багато чого було підкреслено. Біля одного розділу була позначена зірочкою. Він мав назву «Театр жорстокості».
  «Іноді вона брала відпустку і робила літні запаси по країні. Вона розповіла, що саме в обласному театрі виступає найбільше творчих драматургів. Це все було дуже розумно. Я спробував прочитати деякі сценарії. Боже, кажу тобі, я можу стежити за словами на кшталт: «А потім вони роздягаються і трахаються». “Ніколь засміялася. «Але ці речі, які цікавили Шеллі, були набагато, далеко поза межами мене».
  Рун повернув книгу на полицю. Вона записала ім’я Такера поруч із ім’ям Енді Ллевелліна.
  «Шеллі сказала, що її рішення зняти фільм змусило її посваритися з кимось, з ким вона працювала. Ви знаєте, хто це був?»
  Ніколь замовкла. "Немає."
  Рун бачив Ніколь у Lusty Cousins . Вона була поганою актрисою тоді, і вона була поганою актрисою зараз.
  «Давай, Ніколь».
  «Ну, не робіть з цього занадто багато…»
  «Я не буду».
  «Просто я не хочу ні для кого неприємностей».
  "Скажи мені. ВООЗ?"
  «Хлопець, який керує компанією».
  «Кульгава качка?» — спитав Рун.
  «Так. Денні Трауб. Але вони з Шеллі весь час сварилися. Відколи вона на них працює. Пару років».
  «Про що вони сваряться?»
  «Все. Денні, як, твій кошмарний бос».
  В блокнот. "Гаразд. Хто-небудь ще?"
  «Ніхто з ким вона не працювала».
  «А може хтось, кого вона не робила?»
  «Ну, ось такий хлопець… Томмі Саворн. Він був її колишнім».
  «Чоловік?»
   «Хлопець. Вони жили разом у Каліфорнії пару років».
  — Він досі там живе?
  «Він, так. Тільки він був у місті останні пару тижнів. Але я знаю, що він не мав жодного стосунку до бомби. Він наймиліший хлопець, якого ти хотів би зустріти. Він чимось схожий на Джона Денвера».
  «Що з ними сталося? Вони розлучилися через її бізнес?»
  «Вона мало говорила про Томмі. Раніше він знімав порно. Також вжив тонну наркотиків. Гей, а хто ні, чи не так? Але потім він виправився. Вийшов із бізнесу, закінчив роботу в якійсь шикарній клініці, як Бетті Форд, зробив дванадцять кроків чи щось таке. Потім він почав знімати легальні відео — записи вправ, щось на зразок того. Я думаю, Шеллі обурювалася, що він пішов законно. Якийсь ляпас їй. Я думаю, що він продовжував змушувати її залишити бізнес, але вона не могла собі цього дозволити. Нарешті вона покинула його. Я не знаю, чому б вона не повернулася. Він милий. І він добре заробляє».
  «І вони билися?»
  «О, не недавно. Вони не дуже контактували. Але раніше вони багато билися. Я іноді чув її по телефону. Він хотів повернутися разом, а вона казала, що не зможе. Одна з тих розмов — про колишнього хлопця. Знаєте, у вас це було сто разів».
  Рун, чиє романтичне життя не існувало відтоді, як Річард пішов — і до нього теж було до біса похмурим, — кивнула з фальшивою жіночою змовою. «Сотні, тисячі».
  «Але це було кілька місяців тому», — додала Ніколь. «Я впевнений, що він не міг завдати їй шкоди. Я бачу його час від часу. Він справді милий. І вони були хорошими друзями. Побачивши їх разом, він не міг, подивившись на Шеллі, пошкодити їй бодай волосину».
  «Чому б тобі все одно не сказати мені, де він живе?»
  Почувши в її пам’яті голос Сема Хілі: « Я знешкоджую боєприпаси п’ятнадцять років. Справа в тому, що вибухівка не схожа на зброю. Вам не потрібно дивитися людині в очі, коли ви її вбиваєте. Ви не повинні бути десь поруч .
  
  РОЗДІЛ ВОСЬМИЙ
  
  
  
  З готелю відкривався краєвид на парк Грамерсі, охайний приватний сад, обрамлений кованим залізом у кінці Лексінгтон-авеню.
  Вестибюль закладу був увесь у червоному та золотому, на шпалерах із плямами флер-де-ліс. Десятки шарів фарби покривали дерев’яні вироби, і килим пахнув кисло-солодким. Один із двох ліфтів зламався — здавалося, назавжди.
  Було тихо, поки Рун чекав, поки ліфт спуститься на перший поверх. Жінка років п’ятдесяти, одягнена в зелено-золоту сукню, з плавним вигином тонального макіяжу на обличчі спостерігала за Руном з-під стирчачих блискучих вій. Музикант середнього віку з брудним каштановим волоссям сидів, піднявши ногу на пошарпаному футлярі гітари Ovation, і читав Post .
  Кімната Томмі Саворна була на чотирнадцятому поверсі, який, як здалося Руну, був насправді тринадцятим, тому що коли вони будували готелі в тридцятих і сорокових роках, вони не позначили тринадцятий поверх. Це мало для неї певну привабливість. Вона відчувала, що забобони — це те, у що люди, які не були буквальними, схильні вірити. І бути надто буквальним було великим гріхом у її Біблії.
  Вона знайшла двері й постукала.
  Ланцюги й клямки брязнули, важкі двері відчинилися. Там стояв чоловік, засмаглий і милий — і виглядав, так, трохи схожий на Джона Денвера. Скоріше ковбой на ранчо для чуваків. Його обличчя було похмуре. Був одягнений у сині джинси та робочу сорочку. Він носив одну шкарпетку; інша звисала з його руки. Його волосся було кудлатим і світлим. Він був худий.
  «Привіт, що я можу для вас зробити?»
  «Ви Томмі Саворн?»
  Він кивнув.
  «Я Рун. Я знала Шеллі. Ніколь сказала, що ти був у місті, а я просто хотів зайти і сказати, що мені дуже шкода про те, що сталося».
  Вона не була впевнена, що скаже після цього, але це не мало значення. Томмі кивнув і вказав їй увійти.
  Кімната була маленькою, стіни білі, килим золотий. Вона відчула несвіжий запах — що це було, стара їжа? Старіння штукатурки? Напевно, це просто запах довоєнного готелю, який збирався розсіяти. Але Томмі палив пахощі — сандалове дерево — і це допомогло. Дві настільні лампи світили лососевим світлом. Він читав кулінарну книгу, одну з дюжини книжок, що лежали на потрісканому столі з коричневого ламінату.
  "Сідай. Ти щось хочеш?» Він озирнувся. «У мене немає алкоголю. Просто содова. Мінеральна вода. О, я маю бабагунаш».
  «Що це таке, як сасафрас? Одного разу я пив женьшеневу колу. Гидота."
  «Це соус з баклажанів. Мій власний рецепт». Він підніс пластиковий контейнер із коричнево-зеленим пюре.
   Руна похитала головою. «Я щойно їв. Але дякую. Для мене нічого».
  Саворн сів на ліжко, а Рун плюхнувся в крісло Naugahyde з роздвоєними боками; воно кровоточило брудно-білою оббивкою.
  «Ти був хлопцем Шеллі?» — спитав Рун.
  Він кивав, злегка примружившись. Томмі сказав: «Ми з Шеллі розлучилися більше року тому. Але ми були хорошими друзями. Я все ще живу в Каліфорнії, де ми з нею жили. Зараз я просто в місті по роботі».
  «Каліфорнія», — міркував Рун. "Я ніколи не був. Я хотів би піти колись. Сиди під пальмами і цілий день дивись на кінозірок».
  «Я з півночі. Монтерей. Це приблизно сто миль на південь від Сан-Франциско. Важко помітити там. За винятком Клінта Іствуда».
  «Це досить хороший виняток».
  Томмі обережно натягував носок на свою велику ногу. Навіть його ноги виглядали засмаглими й підтягнутими. Придивилася: Дика! У нього доглянуті нігті на ногах. Вона побачила в шафі ковбойські чоботи і кілька ковбойських капелюхів.
  Він зітхнув. «Я не можу в це повірити. Я не можу повірити, що вона мертва». Він мляво потягся під ліжко, а потім схопив чорну туфлю. Одягнув його. Знайшов інший. Воно повисло в його руці. «Звідки ви її дізналися?»
  «Я знімав про неї фільм, — сказав Рун.
  Саворн сказав: «Фільм?»
  «Документальний фільм».
  «Вона про це не згадувала».
  «Ми тільки почали того дня, як її вбили. Я був з нею, коли це сталося».
  Саворн оглянув її обличчя. «От як ти отримав ці подряпини?»
  «Я був надворі, коли вибухнула бомба. Це нічого серйозного».
  «Знаєте, хоча ми більше не збиралися гуляти, ми все одно багато розмовляли. Я думав…. Це те, чого я більше не зможу зробити. Ніколи знову…”
  «Як давно ти її знаєш?»
  «П'ять, шість років. Раніше я… — Він відвів погляд. «Ну, колись я працював у неї. Я маю на увазі фільми».
  "Актор?"
  Він мляво засміявся. «Насправді не створений для цього». Знову засміявся; його червоне обличчя почервоніло. «Я говорю про статуру, а не про обладнання».
  Рун усміхнувся. Він продовжував. "Немає. Я був оператором і режисером. Також трохи відредагував. Я кілька років навчався в кіношколі в Каліфорнійському університеті в Лос-Анджелесі, але це було не для мене. Я знав, як поводитися з камерою. Мені не потрібно було сидіти в класах, повних цих ботанів. Тож я позичив трохи грошей, купив старий Bolex і відкрив власну виробничу компанію. Я збирався стати наступним Джорджем Лукасом чи Спілбергом. Я не потрапив на першу базу. Я пропав приблизно через три місяці. Потім подзвонив один мій знайомий хлопець і розповів про роботу на зйомках фільму для дорослих. Я подумав: дивитися на красивих жінок і отримувати за це гроші? Чому ні? Я повинен визнати, що я думав, що, можливо, я сам отримаю трохи подій. Усі в команді так думають, але це ніколи не виходить так. Але вони заплатили мені сто готівкою за дві години роботи, і я вирішив, що це буде моя кар’єра».
  «Як ти познайомився з Шеллі?»
  «Я переїхав до Сан-Франциско і почав знімати власні фільми. Шеллі проходила прослуховування в театрах на Норт-Біч — законних театрах. Насправді я підібрав її в барі, так ми познайомилися. Ми почали виходити. Коли я сказав їй, що я зробив, ну, більшість дівчат пішли б, я пішов звідси. Але Шеллі було цікаво. Щось у цьому її справді збудило. Щось у силі... Вона не хотіла, звичайно, але оскільки її театральна кар’єра нікуди не йшла, я вмовив її працювати на мене».
  Або вона дозволила тобі думати, що ти її вмовив? — мовчки запитав Рун. Наскільки добре ти знав свою дівчину? Вона не могла уявити, що вмовить Шеллі на щось.
  «Я бачив один із її фільмів, — сказав Рун. "Я був здивований. Вона була хороша».
  «Добре? Чоловіче, забудь про це! Що це було, вона була справжньою. Я маю на увазі, справжній . Вона грала вісімнадцятирічну вболівальницю, чувак, вона була вболівальницею. Вона зіграла тридцятип'ятирічної бізнесвумен, ви їй повірили».
  «Так, але хіба глядачам байдуже до таких фільмів?» — спитав Рун.
  «Це гарне запитання. Я так не думав. Але Шеллі це зробила. І це все, що мало значення. Ми почали дикі бійки через це. Вона б наполягла на репетиції. Боже, ми б знімали фільм на день. Немає діалогу; є кілька сторінок обробки і все. Що це за фігня з репетицією? Тоді вона наполягла б на правильному освітленні. Я втратив на ній гроші. Перевитрати, пропущені терміни доставки дистриб’юторам… Але вона мала рацію, я вважаю — у якомусь мистецькому сенсі. Фільми, які вона зняла, деякі з них казкові. І набагато еротичніше, ніж усе, що ви побачите.
  «Розумієте, її теорія полягає в тому, що артист повинен знати, чого хоче аудиторія, і давати їй це, навіть якщо вони не знають, що хочуть цього. «Ви робите фільм для глядачів, а не для себе». Шеллі казала це мільйон разів».
  «Ви більше не в бізнесі?»
  Томмі похитав головою. «Ні. Раніше порно було класним натовпом. І розумніший натовп. Справжні люди. Було весело. Зараз надто багато наркотиків. Я почав втрачати друзів через передозування та СНІД. Я сказав: «Час мені рухатися далі». Я хотів, щоб Шеллі пішла зі мною, але…» Ще одна ледь помітна посмішка. «Я точно не бачив, як вона працює в моїй новій компанії».
   «Який що робить?»
  «Відео з інструкціями щодо здорового харчування». Він кивнув на бабагунаш. «Ви коли-небудь чули про рекламні ролики?»
  «Ні».
  «Ви купуєте півгодини — як правило, по кабелю — і робите це схожим на справжню програму, щось інформативне. Але ви також продаєте продукт, про який йдеться. Вони веселі».
  «Як справи?»
  «О, це не чудово порівняно з порно, але мені не соромно розповідати людям, що я роблю». Його голос згас. Він підвівся й підійшов до вікна, відсунувши заплямовану помаранчеву штору. — Шеллі, — прошепотів він. «Вона була б ще жива, якби теж пішла. Але вона мене не послухала. Такий тупий».
  Рун спалахнув назад до її вогненно-блакитних очей.
  Губи Томмі тремтіли. Його товсті обпалені сонцем пальці піднялися до обличчя. Він почав говорити, але йому перехопило подих, і він на мить опустив голову в тихих сльозах. Рун відвів погляд.
  Нарешті він заспокоївся, похитав головою.
  Рун сказав: «Вона була справжньою людиною. Багато людей сумуватимуть за нею. Я щойно познайомився з нею і зустрічаюся».
  Важко було дивитися на нього, здорового, здорового, веселого чоловіка, охопленого горем.
  Але принаймні це відповіло на перше з двох запитань Руна: Томмі Саворн, ймовірно, не був убивцею Шеллі. Здавалося, він не був таким хорошим актором.
  Отже, Рун запитав другого: «Ти знаєш когось, хто міг би заподіяти їй біль?»
  Саворн підняв очі, нахмурившись від цікавості. «Ця релігійна група…»
  «Якщо припустити, що цього Меча Ісуса не існує».
  «Ти думаєш?»
  "Не знаю. Просто врахуйте це».
  Спершу він похитав головою, дивлячись на безглуздість запитання, на безглуздість того, що хтось хоче завдати шкоди Шеллі. Але потім він зупинився. «Ну, я б не зробив багато з цього… але хтось був. Хлопець, на якого вона працювала».
  «Денні Трауб?»
  "Як ти дізнався?"
  
  «Дозвольте сказати вам, і я кажу це щиро, що я любив Шеллі Лоу. Я любив її як художницю і я любив її як людину».
  Денні Трауб був низеньким і худим, але м’язистим, сухожилим. Обличчя в нього було кругле, а волосся — шапочка тугих каштанових кучерів. У нього були лінії щелепи, які охоплювали його рот, як дужки. Був одягнений у широкі чорні брюки, білий світшот із малюнком у вигляді семафорів. Його прикраси були важкі й золоті: два ланцюжки, браслет, каблучка з сапфіром і Rolex Oyster Perpetual.
  Цей годинник коштував дорожче, ніж перший будинок моїх батьків, припустив Рун.
  Трауб безперервно озирався навколо, ніби поруч був натовп людей, публіка. На його обличчі з’являлася нещира посмішка, він постійно жестикулював і згинав брови. На думку спала фраза класний клоун .
  Вони були в міському будинку Трауба в Грінвіч-Віллідж. Це був дуплекс зі світлим деревом і брудно-білими стінами, наповнений маленькими деревами та рослинами. «Як джунглі», — сказала вона, коли прибула. Він змусив її залишити Betacam і акумуляторні батареї в передній і провів її через це приміщення. Він показав їй свою колекцію індонезійських богів родючості та скульптури. Один, який сподобався Руну: чотирифутовий кролик із загадковою усмішкою на обличчі. «Гей, ти чудовий!» сказала вона, підходячи прямо до нього.
  «О, у неї можуть бути члени та цицьки, але вона хоче поговорити з кроликом», — сказав Трауб своїй невидимій аудиторії, глянувши через плече.
  Вони проходили повз плямисті картини, скляні та металеві скульптури, величезні кам’яні горщики, індійські кошики, мідні статуї Будди та інші рослини (запах був потужною оранжереєю). Нагорі одні двері були частково відчинені. Коли вони проходили повз, Трауб швидко зачинив його, але недостатньо швидко, щоб Рун не побачив групу сплячих кінцівок. Було принаймні три руки, і вона була майже впевнена, що побачила дві світлі зачіски.
  Задня частина квартири виходила у дворик навколо зеленого бронзового фонтану. Саме тут вони сиділи, коли Рун сказала йому, що вона знімає фільм про Шеллі Лоу.
  А Денні Трауб подивився вбік — в очі своєї портативної аудиторії — і сказав свою фразу про справжню, щиру любов до Шеллі Лоу.
  Він стояв на місці, коли пропонував це, але не залишався на місці довго. Коли він розповідав про Шеллі, він підстрибував, випромінюючи енергію, і гойдався на ногах, розмахуючи руками вперед-назад. Він знову опустився на стілець і продовжував змінювати позиції та витягуватися, поки не став майже горизонтально, а потім перекинув ноги через руки.
  «Слово, яке спадає на думку, було спустошеним . Я маю на увазі, начебто, спустошений тим, що сталося. Ми з нею були найкращими друзями на знімальному майданчику. Я не кажу, що ми не розходилися — у нас обох сильні особистості. Але ми були командою, ми були. Приклад, завжди краще, якщо у вас є приклади. Тепер найдешевше та найефективніше знімати прямо на відео».
  «Betacam або Ikegami пропускають однодюймову стрічку через Ampex».
  Трауб усміхнувся і вказав на Руна аудиторії. «У нас кмітлива дитина чи що? Так, пані та панове». Назад до Руни. «У будь-якому випадку Шеллі хотіла знімати на тридцятип’ятиміліметрову довбану плівку . Я маю на увазі, забудь про це. Ваш бюджет становить десять тисяч на весь фільм . Як можна витратити вісім лише на плівку та обробку — та ще й це зниження ціни в одній із лабораторій. Тоді забудьте про постпродакшн... Ну, нарешті я змусив Шеллі погодитися, що немає тридцяти п’яти міліметрів. Але вона тут же пускається на шістнадцять міліметрів. Виглядає краще, тож можна заперечити? … У всякому разі, це було типово. Творчі суперечки, знаєте. Але ми поважали один одного».
  "Хто переміг? Я маю на увазі фільм?»
  «Я завжди перемагаю. Ну, більшість часу. Пару фільмів ми зняли на шістнадцятій. «Звичайно, це був той, який отримав премію AAAF «Фотографія року». Він вказав на статую, схожу на Оскара, на своїй камінній полиці.
  «Що саме робить продюсер?»
  «Гей, цей хлопець схожий на Майка Уоллеса — запитання, запитання, запитання… Гаразд, продюсер у цьому бізнесі? Він пробує актрис. Гей, жартую. Я роблю те, що роблять усі продюсери. Я фінансую фільм, наймаю акторів і знімальну групу, укладаю контракт із компанією PostPro. Ділова сторона, знаєте. Я теж режисерую деякі. У мене це добре виходить».
  «Чи можу я записати вашу розмову про Шеллі?»
  Посмішка зблиснула на мить, перш ніж повернулася. «Стрічка? я? Не знаю."
  «А може, ти міг би порекомендувати когось іншого. Мені просто потрібно поговорити з кимось, хто досить високо в бізнесі. Хтось успішний. Тож якщо ви когось знаєте…»
  Рун подумав, що це надто очевидно, але Трауб жадібно зачепив наживку.
  "Гаразд? Вона цікавиться, чи я досяг успіху... Я займався довбаною астрономією. Зараз у мене в тридцяти футах від нас стоїть Ferrari. У власному гаражі. В Нью-Йорку. Мій довбаний гараж».
  "Ого."
  «Ого, — каже вона. Так, нічого собі. Я власник цього міського будинку, і я міг би їсти в будь-якому ресторані на Мангеттені кожного вечора в році, я хотів. Я володію — не акцією — я володію a будинок у Кіллінгтоні. Ви любите кататися на лижах? Немає? Я міг би тебе навчити».
  «У вас є «Кульгава качка»?»
  «Контрольний відсоток. Є й інші залучені люди».
  «Мафія?» — спитав Рун.
  Посмішка залишилася на обличчі Денні Трауба. Він повільно сказав: «Ти не хочеш цього говорити. Скажімо так, що вони мовчазні партнери».
  «Ви думаєте, що вони можуть мати якесь відношення до вибуху?»
  Знову фальшива посмішка. «Деякі дзвінки були. Були задані деякі питання. Ніхто з … за річкою, скажімо так, не мав до цього ніякого відношення. Ця інформація є золотом».
  Вона припустила, що це означало Бруклін чи Нью-Джерсі, штаб-квартиру організованої злочинності.
  «Так, я поговорю з тобою. Я розкажу тобі всю історію свого життя. Я працюю в бізнесі близько восьми-дев’яти років. Я починав як оператор, і я також зробив свою частку акторської діяльності. Хочеш подивитись кілька стрічок?»
  "Нічого страшного. я..."
  «Я дам тобі один, щоб взяти додому».
  Білявка — можливо, розвага вчорашнього вечора — з’явилася, запаморочена й шморгала носом. Вона була одягнена в червоний шовковий комбінезон, розстебнутий до пупка. Трауб підняв пальці, ніби давав знак офіціантові. Жінка вагалася, а потім пішла до них, розчісуючи пальцями своє довге волосся — воно спадало їй на середину спини. Рун дивився на волосся платиново-золотистого кольору. Ні Бог, ні природа не могли привласнити собі такий відтінок.
  Трауб сказав Руну: «То що б ти хотів? кока-кола? Звичайно, я маю на увазі справжнє». Він підняв сільничку. Руна похитала головою.
  Глядачі почули: «Вона пуританка. Боже мій." Трауб озирнувся на Руна. "Скотч?"
   Руна зморщила носа. “На смак як Duz.”
  «Гей, я говорю про односолодове витримане двадцять один рік».
  «Старе мило нічим не краще за нове».
  «Ну, просто назвіть свою отруту. Бурбон? пива?»
  Рун витріщився на волосся жінки. «Мартіні». Це було перше, що спало їй на думку.
  Трауб сказав: «Два мартіні. Чоп-чоп».
  Блондинка зморщила свій маленький носик. «Я не офіціантка».
  «Це правда», — сказав Трауб Руну, який, очевидно, приєднався до його аудиторії. «Вона зовсім не схожа на офіціантку. Офіціантки розумні та працездатні, вони не сплять до полудня». Він повернувся до жінки. «Ти схожа на ліниву повію».
  Вона напружилася. "Гей..."
  Він гавкнув: «Просто принеси довбані напої».
  Рун зрушився. "Нічого страшного. Я не-"
  Трауб холодно посміхнувся їй, складки глибоко прорізали його обличчя. «Ти гість. Це не проблема».
  Блондинка скривила обличчя на знак анемічного протесту й поштовхнула на кухню. Вона пробурмотіла кілька слів, які Рун не міг почути.
  Посмішка Трауба зникла. Він подзвонив: «Ти щось кажеш?»
  Але жінки вже не було.
  Він повернувся до Руна. «Ви купуєте їм обід, ви купуєте їм подарунки, ви приносите їх додому. Вони все ще не поводяться».
  Рун холодно сказав: «Люди просто більше не читають Емілі Пост».
  Він повністю пропустив копання. «Ви маєте на увазі, як флаєр? Чи не її намагалися облетіти навколо світу? Одного разу я знімав фільм про літак. Ми назвали це Love Plane . Схоже на зліт «Човна кохання» — мені сподобалося це шоу, ви коли-небудь його бачили? Немає? Орендували на добу чартер 737. До біса дорого, і стріляти в дупу боляче. Я маю на увазі, що ми в цьому ангарі в березні, всі обертаються блакитний. Ви не усвідомлюєте, наскільки маленький літак, доки не спробуєте посадити три-чотири пари на сидіння. Я говорю про ширококутні об’єктиви. Я маю на увазі, майже риб'ячі очі. Не надто добре вийшло. Виглядало так, ніби всі хлопці мали члени близько дюйма завдовжки і трьох дюймів завширшки».
  Блондинка повернулася. Рун сказав Траубу: «Мій фільм. Ви допоможете мені? Будь ласка Кілька хвилин про Шеллі».
  Він вагався. Блондинка роздала напої і поставила на журнальний столик із товстого скла невідкриту банку оливок. Трауб почав кривитися. Вона повернулася до нього і виглядала так, ніби збиралася заплакати. «Я не міг його відкрити!»
  Обличчя Трауба пом'якшало. Він закотив очі. «Гей, гей, люба, йди сюди. Дай мені обійми. Давай."
  Вона вагалася, а потім нахилилася. Він поцілував її в щоку.
  «У вас є?» — скиглила вона.
  «Скажіть, будь ласка».
  «Давай, Денні».
  «Будь ласка», — підказав він.
  Вона сказала: «Будь ласка».
  Він порибав у кишені штанів, а потім простягнув їй сільничку — наповнену кока-колою, як припустив Рун. Вона взяла його, а потім похмуро пішла.
  Вона не сказала жодного слова Руну, який запитав Трауба: «Вона актриса?»
  "Угу. Вона хоче бути моделлю. Так і всі інші в цьому місті. Вона зніме для нас кілька фільмів. Вийти заміж, розлучитися, зазнати зриву, вийти заміж знову, і це займе, і через десять років вона буде в Джерсі, працюючи на AT&T або Ciba-Geigy».
  Руна відчула на собі погляд Трауба. Це відчуття нагадало їй час, коли її перший хлопець, у віці десяти років, зачепив великого равлика на спинці її блузки. Трауб сказав: «Я не знаю, у вас є щось освіжаюче , знаєте. Я все бачу ці жінки цілими днями — гарні блондинки та руді, за яких варто померти. Приголомшливий, високий…”
  Оооо, стежте за високим, містере.
  «... великі сиськи. Але, привіт, ти інший».
  Вона зітхнула.
  «Я маю на увазі це щиро. Хочеш поїхати зі мною в Атлантік-Сіті? Зустріти диких людей?»
  «Я так не думаю».
  «Одне я талановитий. У мішку, знаєте».
  "Я впевнений."
  «Багато рекреаційних фармацевтичних засобів».
  "Все одно, дякую."
  Він глянув на годинник. «Гаразд, скажу тобі що, дядько Денні допоможе тобі. Хочеш мене застрелити, так би мовити, давай. Але поспішаймо. У мене напружений день».
  За десять хвилин Рун налаштував обладнання. Вона вставила нову касету в камеру. Трауб відкинувся на спинку пальця, тріснув кісточками пальців і посміхнувся. Він виглядав абсолютно невимушеним.
  "Що ви хочете мені сказати?"
  «Все, що спадає на думку. Розкажи мені про Шеллі».
  Він глянув убік, потім подивився в камеру і сумно посміхнувся. «Перше, що я маю сказати, і я маю це щиро, це те, що я був повністю спустошений смертю Шеллі Лоу». Посмішка зникла, а очі потускніли. «Коли вона померла, я втратив більше, ніж моя зірка. Я втратив одного зі своїх найдорожчих друзів».
  Звідкись, Рун не мав уявлення звідки, Денні Трауб випустив те, що могло видатися за сльозу.
  
  РОЗДІЛ ДЕВ'ЯТИЙ
  
  
  
  Бурхливий чоловік років шістдесяти з рясним білим волоссям і холодними очима подивився на Руна вниз.
  «То ви думаєте, що можете діяти?» — суворо запитав він.
  Перш ніж вона встигла щось сказати, він розвернувся і повернувся до свого кабінету, залишивши двері напіввідчиненими. Це були старомодні офісні двері з великим вікном із поцяткованого скла. На табличці золотими літерами було написано: АРТУР ТАКЕР, ІНСТРУКЦІЯ З АКТОРСЬКОЇ ІГРАМИ ТА ГОЛОСУ .
  Рун ступив у двері, але зупинився. Вона не знала, чи її звільнили, чи запросили. Коли Такер сів за свій стіл, вона увійшла й зачинила за собою двері. На ньому були темні брюки, біла сорочка та краватка. Його черевики були добре поношені. Такер був злегка складений, що здавало його молодшим. Його ноги були худі, а обличчя виточене й гарне. Густі білі брови. І ці пронизливі зелені очі... Важко було втримати його погляд. Якщо Такер був би персонажем, він би зіграв президента чи короля. А може, Бог.
  «Я не знаю, можу я діяти чи ні», — сказав Рун, підходячи до столу, за яким сидів. «Ось чому я тут».
  Офіс на Бродвеї та Сорок сьомій був музеєм театру. Стіни були ввішані фотографіями акторів і актрис у дешевих рамках. Деякі з них Рун бачив у фільмах або чув про них, але ніхто не був дуже відомим. Здавалося, вони були тими акторами, які грають найкращого друга головної чоловічої статі або стару дурну жінку, яка з’являється три чи чотири рази під час фільму для комічного полегшення. Актори, які знімають рекламу та театральні вечері.
  Також на стінах був реквізит, фрагменти протипожежних завіс у рамах із відомих театрів, яких уже немає, обкладинки афіш , наклеєні на афіші. Сотні книг. Рун розпізнав деякі назви; вони були такими ж, як у Шеллі Лоу на книжковій полиці. Вона побачила ім’я Арто й знову згадала фразу: «Театр жорстокості». Це викликало поштовх у її животі.
  Такер пройшов складний ритуал запалювання люльки, і через мить хмара диму з запахом вишні заповнила кімнату.
  Він показав на стілець і сів. Підняв брову, фактично кажучи, продовжуй.
  «Я хочу бути відомою актрисою».
  «Так само половина Нью-Йорка. Друга половина хоче бути відомими акторами. Де ти навчався?»
  «Шейкер Хайтс».
  "Де?"
  «Огайо. За межами Клівленда».
  «Я не знаю там жодної академії чи студії».
  «Це була середня школа. Я був на конкурсі до Дня подяки».
  Він дивився на неї, чекаючи, поки вона піде далі.
  Жодного почуття гумору, зауважила вона. «Це жарт».
   "Угу."
  «Я теж колись була сніжинкою. А в середній школі я малював фони для південної частини Тихого океану ... Це ще один жарт. Слухайте, сер, я просто хочу діяти».
  «Я тренер, — сказав Такер. «Це все, що я є. Я вдосконалююсь, а не творю. Якщо ти хочеш піти до школи, вивчати театральне мистецтво, повернись, можливо, я зможу тобі допомогти. Але поки що… — Він показав на двері.
  Рун сказав: «Але мій друг сказав, що ти найкращий у місті».
  «Ви знаєте одного з моїх студентів?»
  — Шеллі Лоу, — сказала Рун і натиснула кнопку маленької відеокамери JVC у своїй сумці. Лінза була спрямована вгору, на Такера. Вона знала, що не зможе охопити весь ракурс, але вона побачить достатньо. Крім того, вона подумала, що маленька чорна рамка може створити гарний ефект.
  Такер повернувся, щоб подивитися у вікно. Палебій на сусідньому будівельному майданчику вдарив балку в бік скелі, на якій спирався Манхеттен. Перш ніж заговорити, Рун нарахував сім ударів. «Я чув, що з нею сталося». Рум'яне обличчя Такера дивилося на Руна з-під густих білих брів. Він їх так відчистив? Руна передумала: він був би набагато кращим чарівником, ніж президент. Гендальф чи Мерлін.
  Рун сказав: «Як би там не було, вона була хорошою актрисою».
  Після довгої миті Такер сказав: «Шеллі Лоу була моєю найкращою ученицею». Ледь помітна посмішка без гумору. «І вона була повією».
  Рун кліпнув очима від злості в його голосі.
  Такер продовжував. «Ось що її вбило. Тому що вона продала себе».
  Рун запитав: «Чи давно вона приходила до вас?»
  Такер неохоче відповів на її запитання. Шеллі вчилася з ним два роки. Крім цього, вона не мала жодного формального навчання, що було дуже незвично у наш час, коли такі школи, як Єль, Північно-Західний університет і Каліфорнійський університет у Лос-Анджелесі випускають більшість професійних акторів і актрис. У Шеллі була чудова пам'ять. Вона була схожа на хамелеона, розпадалася на частини, наче людина, одержима духом персонажа. У неї був талант до діалектів і акцентів. «Вона могла б бути буфетницею з північного сходу Лондона, а потім перетворитися на шкільну вчительку з Котсуолда. Так, як може Меріл Стріп».
  Такер вимовив ці слова захоплення зі стурбованими очима.
  «Коли ви дізналися про її кінокар'єру?»
  Його голос знову був гірким. "Місяць тому. Вона жодного слова про це не сказала. Я був приголомшений». Він насмішкувато засміявся. «Іронія полягає в тому, що коли справа дійшла до її законних прослуховувань, вона не бралася за будь-яку роботу. Вона не знімалася в рекламі чи музичних комедіях. Вона не брала участь у театральній вечері. Вона б не поїхала до Голлівуду. Вона грала тільки серйозні вистави. Я сказав їй: «Шеллі, чому ти така тупість?» Ти могла б працювати повний робочий день актрисою, якби захотіла». Вона сказала, що ні, вона не збиралася займатися проституцією ... І весь цей час вона знімалася в тих… фільмах». Він заплющив очі й покрутив великою головою з боку в бік, щоб відкинути неприємне. «Я дізнався місяць тому. У відеосалоні, куди я ходжу, хтось повертав касету. Я глянув на це. Ось вона була на обкладинці. І, що більше, це було під ім'ям Шеллі Лоу! Вона навіть не використовувала сценічного імені! Коли я дізнався про це, я не можу передати вам, наскільки мене зрадили. Тільки так я можу це описати. Зрада. Коли вона прийшла на наступний урок, ми страшенно посварилися. Я сказав їй вийти, я ніколи не хотів її бачити».
  Він знову повернувся обличчям до вікна. «У кожного покоління є свої кандидати в генії. Шеллі могла бути однією з них. Усі інші мої учні… — Він махнув рукою по кімнаті, ніби вони сиділи позаду Руна. «Вони талановиті, і мені подобається думати, що я допоміг їх покращують. Але вони ніщо в порівнянні з Шеллі. Коли вона діяла, ти їй повірив ».
  Саме те, що сказав Томмі Саворн, згадав Рун.
  «Це була не Шеллі Лоу на сцені, це був персонаж. Теннессі Вільямс, Артур Міллер, грецькі класики, Йонеско, Ібсен… Вона так близько підійшла до головної ролі в новій п’єсі Майкла Шмідта». Він тримав пальці на міліметрі.
  Рун нахмурився. «Великий виробник? Про хлопця пишуть у газетах?»
  Він кивнув. «Вона пішла до його EPI…»
  "Що це?"
  «Інтерв’ю з керівником акцій. Це як прослуховування. З самим Шмідтом вона зустрічалася двічі».
  «І вона не отримала роль?»
  «Ні, мабуть, ні. Це було якраз перед нашим боєм. Я не встигав за нею». Такер провів ніжкою люльки по передніх нижніх зубах. Він не розмовляв з Руном, коли сказав: «Моя власна акторська кар’єра ніколи не просувалася дуже далеко. Мій талант був тренером і викладацькою діяльністю. Я думав, що з Шеллі я залишу когось справді геніального. Я міг би зробити такий внесок у театр…».
  Він дивився на фотографію на протилежній стіні. Рун подумав, який саме.
  — Зрада, — гірко прошепотів він. Тоді він перевів погляд на Руна. Вона відчувала себе оголеною під його глибокими очима, затіненими щіткою його брів. «Ви виглядаєте дуже молодим. Ви теж знімаєте ці фільми? Ті, які вона зробила?»
  — Ні, — сказав Рун. Вона збиралася щось вигадати, таку роботу, якою мала б займатися дівчина її віку, але з тими дивними струмами, що вибивалися з його очей — зеленою версією блакитних лазерних променів Шеллі — вона просто пошепки повторила заперечення.
  Такер довго дивився на неї. «Тобі нема чого бути актрисою. Вибачте за прямоту, але вам слід шукати іншу роботу».
   "Я просто-"
  Але він махнув рукою. «Я б не зробив вам послугу, будучи добрим. А тепер вибачте». Він потягнув до себе сценарій.
  
  Це був не дуже список.
  Рун сиділа за своїм столом — старий пошарпаний сірий державний випуск Кеті. Вона штовхнула його прямо біля тріснутої передньої панелі кондиціонера L&R, який виробляв приблизно десяту частину БТЕ, що він мав колись. Вона закрила телефонну книгу Манхеттена.
  У списку було лише два А. Ллевеліни, і жоден із них не був Енді. Це залишило лише решту двадцяти мільйонів громадян для опитування в інших районах, Вестчестері, Нью-Джерсі та Коннектикуті.
  Останній хлопець Шеллі на даний момент повинен залишитися без сумнівів.
  Ларрі зайшов до кабінету й глянув на Руна. «Що робиш, коханий?»
  «Пошук речей».
  "Речі?"
  «Важливі речі».
  «Що ж, якщо ви можете відкласти свої пошуки на деякий час, я маю для вас щось важливе».
  «Літери для друку?»
  «Так, добре, я не збирався згадувати це, але ці останні? Вони були «навряд чи найкращою роботою набору тексту, яку я коли-небудь бачив».
  «Я ж казав вам, що я не друкарка».
  «Ви написали ім’я людини трьома різними способами в тому самому клятому листі».
  «Це був індієць? У нього було дивне ім'я. я..."
  «Але його ім'я було Джеймс, і це те, що ви написали з помилкою».
  «Я постараюся зробити краще... У вас уже є мій дистриб’ютор?»
   «Ще ні, люба, але я маю людей для цієї рекламної роботи, чи не так? У сусідній кімнаті. Кошторис уже вийшов?»
  «Я набрав це».
  «Але воно вже вийшло?»
  Рун терпляче сказав: «Він згасне».
  «Тож він ще не вийшов?»
  «Все закінчилося».
  «Руне, вони тут. Зараз. Сьогодні ми будемо говорити про поняття. Вони повинні були «оголосити кошторис до цієї зустрічі».
  «Вибачте. Я принесу».
  Він зітхнув. «Добре, ходімо всіх зустрічати. Якщо вони запитають, ми скажемо їм, що ми чекали кошторису до цієї зустрічі. Це було навмисно».
  «Ларрі, ти не повинен робити рекламу. Це..."
  «О, телефонував один із твоїх хлопців».
  «Так, хто?»
  «Добре, щось на зразок цього. Хоче, щоб ти подзвонив».
  «Сем телефонував? чудово Я просто буду...
  «Пізніше».
  «Але...»
  Він відчинив двері й погрозливо посміхнувся. «Після тебе, любов».
  
  Рун почув це ім'я, але відразу забув.
  Ларрі бубонів, виглядаючи враженим, декламуючи: «…другий за величиною виробник гаманців і купюр у Сполучених Штатах».
  Рун сказав: «Як цікаво».
  Чоловікові з компанією та незапам’ятним іменем — Рун називав його містером Валлетом — було близько п’ятдесяти, округлий і гостроокий. Він був одягнений у костюм сирсукера і багато спітнів. Він стояв, схрестивши руки, ширяючи поруч із цупкою жінкою років за двадцять, яка також схрестила руки, дивлячись блискавично очима на вогні, камери та візки. Вона теж працювала в компанії і була його дочкою. Вона також, як дізнався Рун, збиралася зніматися в рекламі.
  Ларрі вдав, ніби не помітив очі Руна, коли вони обійшли стелю, почувши цю новину.
  Інша молода жінка, повна коня, з розумною стрижкою «паж» і різким голосом сказала Руну: «Я Мері Джейн Коллінз. Я рекламний директор House O' Leather. Я буду контролювати зйомки».
  «Руна».
  Мері Джейн простягла свою кістляву руку, браслети з біжутерії задзвеніли. Рун на мить схопив його.
  Дочка сказала: «Я трохи нервую. Я озвучував кадри, але ніколи раніше не був перед камерою».
  Містер Гаманець: «У тебе все вийде, дитино. Просто забудьте про це... — Він подивився на Мері Джейн. «Скільки людей збираються її побачити?»
  «Медіа-покупка повинна поставити нас приблизно на п’ятнадцять мільйонів глядачів».
  Він продовжив: «П’ятнадцять мільйонів людей спостерігатимуть за кожним вашим настроєм… ой, я маю на увазі рух». Він засміявся.
  «Тату». Вона всміхнулася скривленим ротом.
  Мері Джейн прочитала кілька газет. Ларрі вона сказала: «Бюджети. Уточнених бюджетів я не бачив».
  Ларрі подивився на Руна, який сказав: «Вони майже готові».
  Він сказав: Майже?
  Темне волосся Мері Джейн закрутилося, коли вона подивилася на Руна. "Майже?"
  «Проблема з друкарською машинкою».
  «О». Мері Джейн здивовано засміялася. «Звичайно, я розумію. Це просто… Ну, я б подумав, що ти приготуєш їх для нас до цього. Я маю на увазі, це логічно час їх переглянути. Навіть сьогоднішній день трохи запізнився з точки зору часу».
  «Ще пару годин. Я знову приклеїв ключ».
  Ларрі сказав: «Руне, можливо, ти міг би зараз попрацювати над ними».
  Рун сказав: «Я думав, що ми збираємося поговорити про концепції».
  «О, — сказала Мері Джейн, дивлячись на неї, — я не розуміла, що ти займаєш творче становище тут, у студії».
  «Я—»
  «Чим саме ти займаєшся?»
  Ларрі сказав: «Рун — наш асистент виробництва».
  Поглянувши на неї з ніг до голови, Мері Джейн сказала: «О». І посміхнувся, як учитель четвертого класу.
  Містер Гаманець дивився на величезний рулон фону, двадцять футів у поперечнику, поцяткований, як пастельна картина Джексона Поллока. «Це щось інше. Думаєш, ми можемо використати це для зйомок? Мері Джейн, що ти думаєш?»
  Вона глянула в його бік і повільно сказала: «Можна просто полетіти. Ми поміркуємо над цим». Вона повернулася до столу й відкрила портфель. «Я зробив записку з усіма термінами розкладу». Вона простягла папір Руну. «Чи не могли б ви побігти і зробити його копію?»
  Ларрі взяв папір і простягнув його Руну. «Звичайно, вона буде». Його очі звузилися, і Рун узяв аркуш.
  «Я повернусь за хвилину. Побіжу, як зайчик».
  «Тату, у них буде макіяж? Мені ж не потрібно самостійно робити макіяж, чи не так?»
  Рун зник у дверях кабінету. Ларрі пішов за ним.
  «Я думав, ти сказав, що все закінчилося».
  « Е впало з твоєї дешевої друкарської машинки. Це найуживаніша буква в англійській мові».
  «Ну, йди купи нову довбану друкарську машинку. Але мені потрібні оцінки за півгодини».
  «Ти проданий».
   У мене немає часу на твої кляті лекції, Руне. Ви працюєте на мене. А тепер зробіть копії та передайте нам ці оцінки».
  «Ти дозволиш цим людям ходити по тобі. Я дбаю про твою гордість, Ларрі. Ніхто інший цього не збирається».
  «Ти повинен платити оренду, люба. Правило номер один у бізнесі: отримуйте гроші. У вас немає грошей, ви не можете робити те, що хочете».
  «Вони огидні».
  «Правда».
  «Він погано пахне».
  "Він не."
  « Хтось погано пахне. І та жінка, та Мері Джейн, дурна».
  «Що, чорт забери, за дурниця?»
  «Точно такою, якою вона є. Вона..."
  Двері відчинилися, і звідти визирнуло усміхнене обличчя Мері Джейн, яка дивилася на Руна. «Ти той, хто відповідає за обід?»
  Рун усміхнувся. «Будь впевнений».
  «Ми, ймовірно, повинні почати це робити... Ми думали про салати. Ой, і як там копіювання?»
  Рун віддав честь усмішкою. «Він уже в дорозі».
  
  Наступного дня об одинадцятій тридцять Сем Гілі підібрав її біля L&R, і вони поїхали на північ.
  «Це просто універсал». Рун, озираючись усередині, був дещо розчарований.
  Сем Гілі сказав: «Але воно принаймні синьо-біле». Збоку великими білими літерами на ньому також було написано «БОМБИРОВКА» . І клітку, наразі порожню, яку він пояснив, призначену для собак, які винюхали вибухівку. «Ви очікували…?»
  "Не знаю. Високотехнологічні речі, як у фільмах».
   «Життя, як правило, набагато нижче за технології, ніж Голлівуд».
  «Правда».
  Вони виїхали з Мангеттена на сховище вибухівки NYPD на Родманс-Нек у Бронксі.
  «О, вау, подивіться це місце. Це абсолютно зухвало».
  По суті, це було звалище без мотлоху. Її ноги підстрибували вгору та вниз по дошках підлоги, коли вони проїжджали крізь ворота в огорожі з ланцюга, увінчаної спіралями колючого дроту.
  Ліворуч від них був поліцейський тир. Рун почув короткий тріск пістолетів. Праворуч від них було кілька маленьких червоних сараїв. «Там ми зберігаємо власну вибухівку», — пояснив Гілі.
  "Ваш власний?"
  «Здебільшого ми не демонтуємо пристрої. Ми привозимо їх сюди і підриваємо».
  Рун підняла фотоапарат і акумулятор із заднього сидіння. Там був зелений комбінезон. Раніше вона цього не помічала. Вона спробувала його підняти. Це було дуже важко. Шолом мав зелену трубку, ймовірно, для вентиляції, яка виходила з верхньої частини та звисала ззаду. Це виглядало просто як голова інопланетянина.
  «Вау, що це?»
  «Костюм-бомба. Кевларові панелі у вогнетривкій тканині».
  «Це те, що ти одягаєш, коли знешкоджуєш бомби?»
  «Ви не називаєте їх бомбами».
  "Немає?"
  «Це саморобні вибухові пристрої. Саморобні вибухові пристрої. Департамент дуже схожий на військовий. Ми часто використовуємо ініціали».
  Вони зайшли в низьку шлакоблокову будівлю, від якої тхнуло бюджетом міської влади. У кутку стогнав єдиний, перевантажений кондиціонер. Гілі кивнув на пару офіцерів у формі. У нього була синя сумка на блискавці.
  Вона глянула на плакат ПРАВИЛА ВИПАРЮВАННЯ ДИНАМІТУ .
   Були десятки інших, на всіх із зазначеними точками процедур. Клінічна мова була холодною.
  У разі втрати свідомості після детонації спробуйте дістати будь-які відрізані частини тіла ...
  Ісусе…
  Він помітив, що вона читає, і, можливо, щоб відволікти її від жахливих подробиць, запитав: «Гей, хочеш почути основну лекцію про знешкодження вибухових боєприпасів?»
  Вона відвела погляд від розділу про імпровізацію джгутів і сказала: «Мабуть».
  «У роботі з вибухівкою є лише дві цілі. По-перше, щоб уникнути травмування людини. Знищити або роззброїти дистанційно, якщо це взагалі можливо. Ціль номер два — уникнути пошкодження майна. Більшість нашої роботи включає розслідування підозрілих пакунків і перевірки консульств, аеропортів і клінік для проведення абортів. Такі речі».
  «У вас це звучить, я не знаю, рутинно».
  «Більшість так. Але ми також мали випадкові заробітки, як пару тижнів тому: якийсь хлопець купує шістдесятимліметровий мінометний снаряд у військово-морському магазині в Брукліні та везе його додому. Він і його брат на задньому дворі граються з нею в уловку. Нібито муляж — весь порошок висипався. Тільки батько дитини був у Намі, і він вважає, що це виглядає смішно. Відвозить на місцеву дільничну дільницю. Виявилося, це було в прямому ефірі».
  «Ой».
  «Ми про це подбали... Тоді ми отримуємо багато помилкових тривог, як і пожежна служба. Але час від часу, бінго. В аеропорту є валіза, або зв’язка динаміту, або трубна бомба, і ми повинні з цим щось робити».
  «Тож хтось підповзе і переріже дроти?»
  Хілі запитав: «Яка перша мета?»
  Рун посміхнувся. «Нехай нікому не підірвуть дупу».
  «Включно з моїм. Спочатку ми евакуюємо територію та створимо зону заморозки».
   «Заморожений?»
  «Ми називаємо це замороженою зоною. Може, тисячу ярдів завширшки. Тоді ми розмістимо командний пункт за бронею чи мішками з піском десь у цьому районі. У нас є ці дистанційно керовані роботи з відеокамерами, рентгенівськими променями та стетоскопами, і ми відправляємо одного, щоб той подивився на цю річ».
  «Щоб послухати цокання?»
  «Так. Точно». Він кивнув їй. «Можна подумати, що всі будуть використовувати цифрові таймери-детонатори з батарейним живленням — знову Голлівуд. Але дев’яносто відсотків бомб, з якими ми маємо справу, справді грубі, саморобні. Трубкові бомби, чорний або бездимний порох, динаміт, сірникові головки в каналі. І більшість із них використовують старі добрі будильники. Щоб замкнути ланцюг і запустити капсуль-детонатор, вам потрібно зібрати два шматки металу. Що для цього може бути кращим, ніж заводний будильник із дзвіночком і стукачем на вершині? Отже, дивимося і слухаємо. Потім, якщо це справді саморобне вибухове обладнання і ми можемо роззброїти без жодного ризику, ми робимо рендер-сейф. Якщо це складна ланцюг або ми думаємо, що він спрацює, ми відправляємо його в захисний транспортний засіб». Він кивнув у бік поля біля халупи. «І принесіть його сюди, і підірвіть його самі».
  Вони вийшли на вулицю. За сто ярдів від них в одній із трьох глибоких ям, викопаних у полі, стояли двоє молодих людей. Вони обмотали щось схоже на пластикову білизняну мотузку навколо квадратної сіро-оливкової коробки.
  Рун озирнувся. Вона сказала: «Це схоже на підземний світ».
  Гілі нахмурився. Він запитав її: «Еліот Несс?»
  — Я маю на увазі ні, як Аїд. Знаєш, пекло».
  «О, так, ваш аналіз місця злочину днями». Хілі озирнувся на людей у ямі. Він сказав Руну: «Ти маєш щось зрозуміти про вибухівку. Щоб бути ефективними, вони повинні бути вибуховими лише за певних умов. Якщо ви зробите цей матеріал таким здувається, коли дивишся на нього косооким, ну, тепер це не стане в нагоді, чи не так? Чорт, більшість вибухових речовин можна знищити, спаливши їх. Вони не вибухають; вони просто горять. Тож, щоб він грюкнув, потрібні детонатори. Це потужні вибухівки, які запускають основний заряд. Пам'ятаєте C-4, який вони використовували під час другого бомбардування? Якщо у вас немає детонатора в оточенні принаймні півдюйма C-4, ви можете взагалі не отримати вибух».
  Вона почула в його голосі ентузіазм. Вона подумала, як добре, коли ти знайшов у житті єдину справу, в якій ти справді вмієш і якою тобі подобається заробляти на життя.
  «Це те, що ми шукаємо», — продовжив Гілі. «Це слабке місце бомб. Більшість детонаторів запускаються електрично. Отже, так, ми перерізали дроти, і все. Якщо хтось захоче розробити детонатор, він може мати детонатор із таймером і кулисний перемикач, так що навіть якщо ви перекриєте таймер, будь-який рух призведе до вибуху бомби. У деяких є шунт — гальванометр, підключений до ланцюга, так що якщо ви перерізаєте дріт, стрілка коливається до нуля, оскільки струм відключено, і це запускає бомбу. Найскладніша бомба, яку я коли-небудь бачив, мала реле тиску. Все було всередині герметичної металевої каністри, наповненої повітрям під тиском. Ми просвердлили крихітний отвір, щоб перевірити наявність молекул нітратів — так працюють детектори бомб в аеропортах. Звичайно, він був начинений вибухівкою. Всередині був реле тиску. Отже, якби ми відкрили каністру, повітря вийшло б і запустило б це».
  «Боже, що ти зробив?»
  «Ми привезли його сюди і просто збиралися підірвати, але з центру прийшла звістка, що хочуть перевірити компоненти на відбитки пальців. Тому ми помістили його в гіпербаричну камеру, вирівняли тиск усередині та зовні, відкрили та зробили безпечним. У ньому було два фунти Семтекса. Навколо сталевий дроб. Як шрапнель. Чисто протипіхотні. Підла бомба, сучий син».
  «Ви завели робота в камеру?»
  «Ну, ні. Насправді я його розібрав».
  "Ви?"
  Він знизав плечима й кивнув у бік ями, де двоє чоловіків закінчили вправу з обгортання й відступали до бункера з бетону й мішків з піском.
  «Відпрацьовуються заведення військових зарядів. Це підривний блок M118. Близько двох фунтів C-4. Для продування мостів і будівель, дерев. Вони його обмотали детонуючим шнуром і запустять дистанційним керуванням».
  З гучномовця пролунав голос: «Яма номер один, вогонь в яму! Вогонь в норі!»
  «Що вони означають?» — спитав Рун.
  «Так кричали на вугільних шахтах, коли запалювали запал на динаміті. Демонтажники використовують це зараз, щоб означати, що ось-ось станеться вибух».
  Раптом величезний помаранчевий спалах заповнив небо. З'явився дим. А за мить у їхніх вухах ляснув грім.
  «Човнярі ненавидять нас», — пояснив Гілі. «Місто отримує багато позовів за розбиті вікна».
  Рун сміявся.
  Хілі подивився на неї. "Що?"
  Вона сказала: «Це просто дивно. Ви привели мене аж сюди, щоб дати мені урок про саморобні вибухові пристрої».
  «Не зовсім», — сказав він, розмірковуючи.
  «Тоді чому ти мене запросив?»
  Гілі на мить відвів погляд і прокашлявся. Його обличчя спочатку було рум'яним, але здавалося, що він червоніє. Він відкрив свій кейс і дістав пару банок дієтичної кока-коли, два гастрономічні бутерброди та пакетик фріто. «Здається, це побачення».
  
  РОЗДІЛ ДЕСЯТИЙ
  
  
  
  Можливо, він виглядав як ковбой, але він не був мовчазним типом.
  Детективу Сему Хілі було тридцять вісім. Майже половина його колег, детективів із БОМБУРНОГО ЗАГРУДУ, потрапила на знищення в армії, але він пішов іншим шляхом. Спочатку портативний — піший патрульний — потім працює з RMP.
  «Дистанційний автопатруль. Це означає поліцейську машину».
  «Ініціали, я пам’ятаю».
  Хілі посміхнувся. «Ви розмовляєте з MOS».
  «Мосс?»
  «Член служби».
  Через кілька років Хілі пішов у службу екстреної допомоги: спецназ Нью-Йорка. Тоді він записався до вибухотехніки. Він пройшов місячний курс у Школі небезпечних пристроїв ФБР у Хантсвіллі, штат Алабама, а потім був призначений до відділу. Хілі вивчав електротехніку в коледжі та вивчав кримінальне правосуддя у Джона Джея.
  Він із хвилюванням розповідав про свою домашню майстерню, про винаходи, які зробив у дитинстві, про свою двадцятирічну безперервну підписку на Scientific American . Одного разу він винайшов формулу хімічного розчину для нейтралізації особливої вибухової речовини і майже отримав патент. Але великий військовий постачальник випередив його.
  Він ніколи не стріляв із рушниці, окрім стрільбища, і лише чотири рази його заарештовували. У нього була візитна картка бруклінської збройової крамниці, на звороті якої було надруковано рекламу Міранди ; він знав, що ніколи не згадає цих слів під час справжнього арешту. Його кілька разів викликали на килим за те, що він не носив службовий револьвер.
  Коли розмова стала особистою, він затих, хоча Рун відчув, що він хоче поговорити. Його дружина покинула його вісім місяців тому, і вона мала неофіційну опіку над сином. «Я хочу боротися з цим, але не можу себе змусити. Я не хочу змушувати Адама через це. І взагалі, який суддя присудить мені опіку над десятирічною дитиною? Я цілий день маю справу з вибуховими пристроями».
  «Тому вона покинула тебе?»
  Хілі показав через поле. Рун знову почув статичне попередження. Ще один величезний спалах, а потім башта диму заввишки п’ятдесят футів. Руна відчула, як хвиля струсу вдарила її по обличчю, наче раптовий літній вітер. Поліцейські, які спостерігали, підняли пальці до рота й свиснули. Рун скочила на ноги й зааплодувала.
  «Нітрамоновий заряд, що створює кратери», — сказав Гілі, розглядаючи дим.
  “Фантастика!”
  Хілі кивнув, дивлячись на неї. Вона підхопила його, і він відвів погляд.
  «Ви маєте на увазі роботу?» запитав він.
  Рун забула своє запитання. Тоді вона згадала. «Причина, чому ваша дружина пішла?»
  "Не знаю. Думаю, причина в тому, що я так і не повернувся додому. Ментально, я маю на увазі. Я живу в Квінсі. У мене є будинок з лабораторією в підвалі. Одного вечора я робив якусь роботу внизу, і я був трохи загублений у цьому, а моя дружина зійшла і сказала, що вечеря готова. Я не звернув уваги, розповів їй про експеримент і сказав: «Знаєш, тут як удома». І вона сказала: «Це твій дім».
  Рун сказав: «Не будь надто суворим до себе. Потрібно два».
  Він кивнув.
  «Все ще закоханий у неї, га?»
  — Ні в якому разі, — швидко сказав він.
  "Угу."
  "Насправді ні."
  Шум вітру наповнив діапазон. Він став мовчазним, майже непроникним.
  Що було б одним із нарікань його дружини. Складність достукатися до нього.
  Через мить Хілі сказав: «Раптом, зненацька, вона каже, що терпіти мене не може. Я просто одне велике роздратування. Я її не розумію. Я ніколи не поруч з нею. Я був приголомшений. Я справді просив про це, певним чином — я штовхав її, я продовжував їй говорити, як сильно я її люблю, як мені шкода, що я зроблю все… Вона сказала, що це її просто мучить. Я трохи збожеволів».
  «Коханці можуть це зробити з тобою», — сказав Рун.
  — продовжував Хілі. «Наприклад, коли вона пішла, Шеріл взяла телевізор. Тож наступного дня я можу думати лише про заміну. Я пішов і купив Consumer Reports і прочитав усе про різні види наборів. Я маю на увазі, що мені довелося купити найкращий телевізор. Це стало нав’язливою ідеєю. Нарешті я пішов у SaveMart і витратив — Боже, я не можу в це повірити — одинадцять сотень на цей знімальний майданчик…».
  «Ой, це, мабуть, один гіпертелевізор».
  «Звичайно, але справа в тому, що я ніколи не дивлюся телевізор. Я не люблю телевізор. Я б робив такі речі. Я був дуже пригнічений. І ось одного разу нам подзвонили про трубну бомбу. Бачите, вони справді небезпечні, тому що вони зазвичай наповнені порохом, який є дуже нестабільним. Річ важила близько тридцяти фунтів. Виявляється, він посаджений перед великим банком у центрі міста. На сходовій клітці. Ми не можемо завести робота, тому я одягаю бомбовий костюм і дивлюся на нього. Я міг би просто віднести його туди, де робот зможе його забрати, а потім помістити в транспортний засіб для зберігання. Але я думаю, мені байдуже, помер я чи ні. Тому я вирішив самостійно зробити рендер-сейф.
  «Я почав викручувати кінець труби. І сталося, що частина порошку потрапила в різьблення ковпачка, і тертя спричинило заряд».
  «Боже, Сем…»
  «Виявилося, що це був чорний порох — не бездимний. Це найслабша вибухівка, яку тільки можна знайти. І більша частина була мокрою і не згасала. Не зробив нічого, окрім того, як повалив мене по дупі й покрив мені долоні. Але я сказав собі: «Гілі, час перестати бути мудаком». Це допомогло мені добре подолати її. І ось де я зараз”.
  «Над нею».
  «Правильно».
  Через мить Рун сказав: «Шлюб — це дуже дивна річ. Я не впевнений, що це здорово. Моя мама завжди хоче мене одружити. У неї є список людей для мене. Гарні хлопці. Сини її друзів. Вона неконфесійна. Єврей, WASP … для неї не має значення. Гаразд, вони начебто впорядковані за професіями, і, так, на першому місці лікар, але їй це байдуже, поки я заможна й вагітна. Ох, і щасливий. Вона хоче, щоб я був щасливий. Багата, щаслива мати. Скажу тобі, у мене чудова уява, але я не можу собі уявити, що я одружений».
  Хілі сказав: «Шеріл була дуже молодою, коли ми одружилися. Двадцять два. Мені було двадцять шість. Ми думали, що настав час осісти. Люди змінюються, я думаю».
  Тиша. І Рун відчув, що вони зайшли занадто далеко в особисте. Він зневажливо знизав плечима, потім помітив поліцейського в уніформі, якого впізнав, і запитав, що трапилося з живою ручною гранатою, яку хтось знайшов у Бронксі.
  «Я в кабінеті капітана. На своєму стільці».
  «Його крісло?» — запитав Гілі.
  «Ну, ми спочатку вилучили тротил».
  Він знову повернувся до Рун і, щоб заповнити тишу, вона запитала: «Ти коли-небудь спілкувався з цим свідком?»
  Гілі випив більшу частину газованої води, але залишив половину бутерброда. «Який свідок?»
  «Хлопець, який постраждав під час першого вибуху? Перший ангел?»
  Піднявся вітер і поніс на них дим із палаючої ями.
  «Так».
  — А, — сказав Рун. «Чи був він корисним?»
  Гілі зачепив великі пальці за товстий пояс, що дійсно зробило його дуже схожим на ковбоя.
  «Ти не збираєшся сказати мені, що він сказав?»
  "Немає."
  "Чому ні?"
  «Вас не стосується».
  «Ти щойно заховав те, що він сказав. І це все?"
  «Ні, це не те». Хілі хвильку замислився. Нарешті він сказав: «Свідок не допоміг».
  «Тож ніяких підказок немає».
  «Є підказки».
  «Але ніхто за ними не стежить», — цинічно сказала вона. «Через слово, так? З центру міста.”
  «Я слідкую», — сказав Гілі.
  "Що?" — швидко запитала вона. "Скажи мені!" І вона здогадалася, що він думав, чи це побачення було гарною ідеєю.
  «Я перевірив відбитки пальців з телефону, звідки вбивця подзвонив їй у ніч вибуху».
  «І—»
  «Нічого. Я також стежу за вибухівкою. Обгортка, про яку я згадував. Думаю, ми можемо відстежити інвентар».
   «Отже, вас звільнять за все це? Через повідомлення зі штабу?»
  «Наскільки я вважаю, мій номер телефону має оперативний координатор чи дільничний командир. Вони хочуть, щоб я зупинився, вони завжди можуть мені подзвонити».
  Її рука стиснулася на його плечі. Вона відчула шипіння. Частково це була вдячність за те, що він вирішив з’ясувати, хто вбив Шеллі. Частково це було щось інше.
  Але зараз вона зосередилася на детективній частині. «Слухай, Семе, як щодо того, щоб я тобі допоміг?»
  «Що мені допомогти?»
  «Знайти вбивцю».
  "Немає."
  «Давай, ми можемо бути командою!»
  «Руна».
  «Я можу те, чого ти не можеш. Я маю на увазі, що ви повинні робити все законно, чи не так?»
  «Руне, це не гра».
  «Я не сприймаю це як гру. Ти хочеш зловити злочинця». Вона наголошувала на цьому слові, щоб дати йому зрозуміти, що була серед злочинців і злочинців. Потім додав: «І я хочу зняти фільм». Її губи були стиснуті. «Це не гра».
  Він побачив той вогонь у її очах. Більше він нічого не сказав.
  Через мить вона запитала: «Скажи мені лише одну річ».
  "Що?"
  «Обіцяй, що відповіси».
  "Немає."
  «Будь ласка».
  «Можливо», — сказав Гілі.
  «А як щодо відбитків пальців?»
  "Я казав тобі. Вони були негативними».
  — Не по телефону, — сказав Рун. «На листах? Ті з «Меча Ісуса», про ангелів?»
   Він дискутував. Потім сказав: «Той, хто їх написав, використовував рукавички».
  «Звідки папір?»
  «Я сказав, що відповім на одне запитання».
  «Ви сказали, що, можливо, так і зробите. Це означає, що ви не виключили відповіді на два».
  «Я встановлюю правила. Я тобі відповіла. А тепер пообіцяй мені, що ти просто знімеш свій фільм і триматимешся подалі від розслідування».
  Вона відкинула чубок з очей, потім простягла руку. "Гаразд. Але тільки якщо ви надасте мені ексклюзивне висвітлення в пресі».
  «Угода». Його велика міцна рука обхопила її. Він не відпустив. Якусь мить почувся тільки вітер. Вона знала, що він хотів її поцілувати, і була готова поцілувати його у відповідь — у певний спосіб без зобов’язань. Але мить минула, і він відпустив її руку. Якусь мить вони дивилися одне на одного. Потім повернувся до ями.
  «Давай, — сказав він, — я дозволю тобі кинути ручну гранату, хочеш».
  "Так?" — схвильовано запитала вона.
  «Ну, тренування».
  Рун сказав: «Це нормально. Я зроблю свій шлях».
  
  Крізь величезні двері за лаштунками Рун побачив будівельний майданчик, а не театр.
  Аромат був спиляним деревом і щипким, солодким запахом фарби та лаку. Пиломатеріал був у постійному русі, його несли хрипкі чоловіки у футболках з написами давно минулих бродвейських вистав. По запорошеній пошарпаній сцені змійками звивалися кабелі.
  Крики, гул, гул, гул молотків, пронизливий вереск електропилок, фрезерів, дрилів.
  Вона вийшла на крила сцени. Щоправда, вона намалювала задники для однієї шкільної п’єси, як сама розповідала Артур Такер. І вона брала участь у кількох конкурсах. Але вона ніколи не була за лаштунками справжнього театру. І вона не усвідомлювала, скільки місця за завісою.
  І яке це було потворне, пошарпане, пошарпане приміщення.
  Величезна печера, величезна яма в підземному світі. Вона непомітно пробралася до передньої частини сцени. Троє людей сиділи в першому ряду, схилившись над сценарієм. Двоє чоловіків і жінка. Їхня дискусія була жвавою. У них були розбіжності.
  — перебив Рун. "Вибачте…. Ви Майкл Шмідт?»
  Чоловік років сорока п’яти підняв очі, і першим його рухом було зняти окуляри для читання, в оправі яких були напівскельця.
  "Так?"
  Інші — важкий чоловік у робочій сорочці й жінка, що жадібно затягувалася сигаретою й виглядала похмуро — не підводили очей. Вони дивилися на сценарій, ніби впізнавали тіло в морзі.
  Рун сказав: «У вашому офісі мені сказали, що я можу знайти вас тут».
  «Вони зараз? Мені доведеться з кимось поговорити про це». Шмідт був невисокого зросту, дуже компактний і в хорошій формі. Рун бачив, як його біцепси були стиснуті манжетами облягаючої сорочки з короткими рукавами. Хоча він був мускулистим, його обличчя виглядало нездоровим; його очі були червоні й сльозяться. Можливо алергія.
  Можливо, подумала вона, сльозогінний газ CS…
  Вона оглянула місця біля продюсера в пошуках червоної вітровки та капелюха. Не бачив жодного.
  І він, здавалося, не впізнав у ній людину, на яку міг напасти на пірсі. І все-таки його професія створювала ілюзію театру...
  "Що ти хочеш?" — коротко сказав він.
  Рун сказав: «Можна отримати твій автограф?»
   Шмідт кліпав очима. «Як, на біса, ти пройшов повз охорону?»
  «Щойно зайшов. Будь ласка, я завжди хотів отримати ваш автограф».
  Він зітхнув.
  « Будь ласка ».
  Він глянув на інших, які все ще дивилися на сценарій і похмуро перешіптувалися. Він стояв. Шмідт шкутильгав і одного разу здригнувся, піднімаючись на сцену заплямованими фанерними сходами.
  Вона простягла руку. Він глянув на неї без жодного виразу на обличчі й пройшов повз. Підійшов до кавоварки й налив собі велику чашку. Він повернувся, знову глянув на письменників, які сперечалися, або хто б вони не були, і сказав: «Добре».
  «Це так акуратно. Дякую." Вона простягла йому аркуш паперу та Crayola.
  "Кому?"
  «Мама».
  Він нашкрябав кілька нерозбірливих слів. Віддав назад. Рун взяв його, а потім подивився на нього. Він шмигнув носом, высморкався лляною хусткою й запитав: «Чи можу я ще чимось допомогти для вас, міс Рун?» Він стояв, піднявши стегно, дивився на неї й чекав.
  "Гаразд." Вона відклала автограф. "Я збрехав."
  «Я так зрозумів».
  «Ну, я хотів твій автограф. Але я також хотів поставити тобі кілька запитань».
  «Я не займаюся кастингом. Надішліть своє резюме..."
  «Я теж не хочу бути актрисою».
  Він кліпав очима, потім засміявся. «Ну, в такому випадку ти єдина жінка молодше двадцяти п’яти в усьому місті, яка цього не робить».
  «Я знімаю фільм про актрису, яка проходила для вас прослуховування. Шеллі Лоу?»
  Його очі тріпотіли, як у сполоханої білки? То, може, він упізнав її зараз?
  Він сказав: «Я не пригадую Шеллі Лоу».
  "Ти повинен. Я чув, що ти мало не запропонував їй зіграти роль у цій виставі.
  Він засміявся, вражений. "Я повинен? Ну, молода леді, я ні».
  «Вона збиралася бути головною».
  «Були сотні актрис, які сподівалися зіграти головну роль у цій виставі. Нарешті ми вибрали один. Це була не пані Лоу. Тепер, якщо ви...
  «Її вбили».
  Його увага похитнулася. Він вивчав деякі конструкції. "Мені прикро це чути."
  Яким він не був, Рун бачив. Вона мовчала, дивлячись на нього.
  Нарешті Шмідт сказав: «І ви розповідаєте історію її життя?»
  "Щось схоже. Ось її фото». Рун простягнув йому рекламний кадр, який їй подарувала Ніколь. Він вивчив його з відстороненим інтересом нудьгуючого даішника, який читає водійське посвідчення, і повернув її їй. «Не згадуй її. Як ви думаєте, чому вона пройшла прослуховування для нас?»
  «Я чув, що так».
  «А, — сказав Шмідт, знову посміхаючись. «Театральні плітки. Ніколи не можна довіряти».
  «Тоді, можливо, ви зможете встановити правду. Ти справді її не пам'ятаєш?»
  «Міс Рун, ви повинні зрозуміти. По-перше, я сам не займаюся попереднім кастингом. Для цього у нас є кастинг-директор...
  «Що у нього...»
  «— якого вже немає в компанії, і я не знаю, де він. По-друге, більшість людей, які кажуть, що проходять співбесіду чи прослуховування з Майклом Шмідтом, не роблять нічого іншого, окрім того, щоб їхній агент надіслав нам знімок голови та копію свого резюме або стояв у черзі на EPA чи EPI, що триває десять секунд. Чи справді ця місіс Лоу прослуховувалась у нас? Сумніваюся. Вона колись прослуховувалася для мене ? Жодної неповаги до мертвих... але якщо твоя подруга сказала, що вона мало не зіграла роль, — він підняв долоні вгору, — вона збрехала.
  Поруч пролунав гучний гуркіт. Робітник перекинув величезну стопку два на чотири. Шмідт повернувся до нього, обличчя продюсера скривилося від люті. " Що ви робите?"
  «Вибачте, містере Шмідт. я..."
  «Ми відстаємо від графіка, тому що такі кретини, як ви, не знають, що ви робите. Ще одна помилка, і ти геть звідси».
  «Я сказав, що мені шкода», — сказав молодий молодий чоловік. «Це був нещасний випадок».
  Шмідт повернувся до Руна. «Ідіоти навколо мене… Наступного разу, коли захочеш зі мною поговорити, подзвони до мене в офіс. Призначати зустріч. Хоча, — він повернувся й пішов до сходів, — я щиро сподіваюся, що наступного разу не буде.
  Рун якусь мить дивився на нього. Побачила, що для Майкла Шмідта вона припинила своє існування. Вона прослизнула за лаштунки й зупинилася, спостерігаючи, як молодий робітник сцени сердито переставляв деревини, що впали на підлогу.
  
  Вона так позіхнула, що її щелепи затремтіли, а з очей потекли густі сльози.
  Була десята вечора, Рун сидів у студії L&R, у Moviola — старій планшетній машині для монтажу фільмів — перемотуючи кадри для реклами House O' Leather. Ларрі зняв близько години домашньої доньки, яка повторює зйомки на прищавому фоні. Рун разом редагував фрагменти фільму, слідуючи нотаткам Боба.
  Мері Джейн — якою, як вирішив Рун, стала б якась чудова адміністраторка — залишила власну записку, довгий список виправлень до кошторису. Вона підписала: Будь ласка, націлюйтеся на 8:30. І пам’ятайте: завтра великий день. Будьмо всі ясноокими. Чао! MJ C.
  Двері відчинилися. Боб увійшов і підійшов прямо до сірої машини, дивлячись на екран. Якусь мить він їй нічого не говорив. «Ой, вони йдуть, люба?»
  «Я принесу їх тобі вранці». Він змахнув її рукою з рукоятки й сам повернув її, розглядаючи різкі сцени на маленькому екрані. Рун дивився на його 18-каратний золотий браслет, коли вона сказала: «Я не знала, що ти щоденно їздиш, коли це просто реклама».
  «Ми трохи більше — що це за слово? — старанні з цим. Бюджет і все, ви знаєте».
  «Як пройшла вечеря для клієнтів?»
  «Хлопець старий пердун, а його донька… Господи. Ви знаєте, про що я маю на увазі, вона тримається на місці. На моєму стегні. Хотіли випити після, тільки ми двоє. Я хочу попросити криваве виснаження, втекти від божевільного птаха. А потім Мері, проклята Джейн — тобі айсберг». Він повернув ручку. Він нахмурився. «Додайте ще дві секунди перед затуханням. Її старий думає, що вона така собі принцеса Ді».
  «Я вже закінчив її серіал».
  «Ну, закінчуй ще раз».
  «Ти думав про мене, сидячи тут голодний, коли їв вишукану страву?»
  «А, приніс тобі подарунок».
  Він простягнув їй паперовий пакет із жирною плямою.
  "Так?"
  Вона відкрила його. Всередині був фольгований лебідь.
  «Гей, ти приніс мені щось із собою».
  "Ну так."
  Відкрила лебедину спинку. Вона дивилася на це вниз.
  «Це залишки їжі, чи не так, Бобе? Це не мішок-лебедя. Це собачий мішок».
   «Я подумав, що тобі може щось сподобатися».
  Рун тицяв олівцем у вміст. «Це зелена квасоля та картопля. Це все, що залишилося. Що з цим пішло?»
  «Не знаю. Можливо, це був стейк. Він потягнувся і на мить став схожим на милого невинного хлопчика, яким ніколи в житті не був, і вийшов за двері. «Вісім тридцять на завтра, лялько. «Я люблю круасани, тож візьміть трохи по дорозі, не могли б ви?»
  За ним зачинилися двері.
  Вона збила холодну картоплю і вже збиралася її викинути, як відчула, як у неї бурчить у животі. Її рука вагалася.
  «Подвійне прокляття».
  Руна відкрила фольгу, а потім, кинувши погляд у вікно, щоб переконатися, що Боб пішов, поставила свою власну відеокасету на відеоредакторі Sony поруч із Moviola й запустила стрічку. Вона дивилася, як їла картоплю та квасолю, використовуючи два олівці, як палички.
  Знімки Денні Трауба не сказали їй нічого, крім того, що продюсер порно був дурним, егоїстичним, збудженим виродком. Кадри Міхаеля Шмідта, зроблені за допомогою прихованої відеокамери, сказали їй, що він був розумним, нещирим, егоїстичним виродком, який, можливо, був або ні, але принаймні не дозволяв цьому заважати своїй роботі .
  Рун відтворила мерехтіння в його очах, коли вона згадала ім’я Шеллі Лоу. Маленький рух. Що він думав? Що він запам'ятав?
  Вона не могла сказати. Як сказав їй Ларрі: «Камери не брешуть, кохана, але це не означає, що вони говорять всю правду».
  Ні, стрічка Шмідта сказала їй дуже мало. Але стрічка з Артуром Такером… це було інакше.
  Перше, що вона помітила: тренер Шеллі з акторської майстерності витратив кілька хвилин, недбало прикриваючи щось на своєму столі, розмовляючи з нею. Це могла бути купа паперів або рукопис. Він був дуже витонченим; вона не мала навіть помітив, що він робить це в офісі. Чого він не хотів, щоб вона бачила? Рун перемотав стрічку назад і зробив стоп-кадр зображення. Вона нічого не могла розібрати.
  Але потім вона глянула на табличку на стіні позаду нього. У ньому був набір медалей. Але не ті медалі, що замовляються поштою, які вшановують такі дурні події, як Великі моменти промислової революції. Монетний двір Франкліна. Це були справжні військові медалі, а також інші сувеніри, зокрема золотий хрест.
  Вона примружилася, розглядаючи їх, згадуючи один зі своїх улюблених фільмів. Чорно-білий фільм, знятий студією «Метрополітен» у 50-х роках. Бойові рейнджери . Фільм про другу світову війну. Один із головних героїв — милий хлопець із містечка на Середньому Заході, якого грає такий собі Оді Мерфі — боїться битви. Він ніколи не впевнений, що його мужність зламається. Але врешті-решт він підкрадається до ворожого мосту і сам розносить його на шматки, щоб не дати ворогу прислати підкріплення.
  Вона згадала маленький значок з іменем у формі півмісяця — просте слово «РЕЙНЖЕРИ» на плечі героя, — коли він лежав при смерті в останній сцені фільму. Це виглядало так само, як бирка Артура Такера на його табличці з медалями. Він теж був рейнджером.
  Інше, що вона запам’ятала, це сцена раніше у фільмі, коли інший солдат запитав героя, чи знає він, як встановити вибухівку на мосту.
  І він відповів: «Звичайно, сержант. Усі рейнджери вміють підривати речі. Цьому нас вчать на тренуваннях».
  
  РОЗДІЛ ОДИНАДЦЯТИЙ
  
  
  
  Артур Такер почувався старим.
  Сидячи у своєму запорошеному офісі на Таймс-сквер, він впустив тьмяно-білу спіраль обігрівача в розколоту чашку з водою. Воно люто бризкало. Коли вода закипіла, він вийняв змійовик і опустив двічі використаний пакетик чаю Lipton із скоринкою. Сонячне світло пробивалося крізь завіси, які вицвіли хвилями, що відзначали проходження сонця протягом року. Надворі звуки будівництва були схожі на шум битви.
  Почуття старості.
  Інколи, дивлячись на сцену на одного зі своїх молодих протеже, він почувався зовсім не старим. Він майже вважав, що він усе ще двадцятип’ятирічний хлопець, одягнений у затхлий костюм Розенкранца, Бенволіо чи юного принца Гела, який чекає свого сигналу, щоб вийти зі сцени праворуч.
  Але не сьогодні. Щось викликало це хворобливе відчуття старовини, коли він зійшов з поїзда Восьмої авеню на П’ятдесятій вулиці й повільним зигзагом йшов до свого офіс. Дивлячись на намети театрів. Багато з них тепер були на перших поверхах багатоповерхових будинків; вони не були окремими структурами, як старі величні Гелен Хейс, Мартін Бек, Маджестик. Він подумав, що це щось говорить — театри є частинами офісних будівель. Коли він згадував старі намети — величезні, виступаючі трапеції з пунктирними ліхтарями, — він згадував переважно логотипи музичних комедій. Чому він уявляв собі це (театр, який він не любив і який рідко відвідував) легше, ніж шатри, що оголошували п’єси Міллера, О’Ніла, Ібсена, Стріндберга та Мамета, усіх, яких він вважав геніями?
  Мабуть, тому, що він старів, подумав він.
  Він думав про своїх учнів. Де вони всі були? Дюжина на Бродвеї чи поза ним. Шість-сім у телевізійних ситкомах чи пригодницьких шоу. Два десятки в Голлівуді.
  І сотні й сотні тих, хто пішов у бухгалтерію, юриспруденцію, теслярство, рекламу чи сантехніку.
  Сотні й сотні тих, хто був хорошим, але недостатньо хорошим для системи: зоряної системи, цієї клятої перевернутої піраміди, де так мало місця для людей на вершині.
  Артур Такер сьорбав чай і розмірковував, чи не було його життя невдалим.
  А тепер… випадок із Шеллі Лоу. Він не був упевнений, чи...
  Його телефон задзвонив, пролунав різкий металевий гуркіт. Він підняв його, сказав: «Привіт».
  І почув, як якась задихана молода дівчина говорить милю за хвилину. Чеки? Вона щось розповідала про проблему з поштою. Вона була на першому поверсі будівлі, і деякі чеки, адресовані йому, були неправильно доставлені до її офісу. Такер не вірив, що чекає чеків. Більшість його студентів платили готівкою в кінці своїх уроків, даючи йому хрусткі дорогоцінні двадцятки прямо з банкомату Chase.
   «Ну, вони схожі на чеки. Я тут зовсім одна. Я не можу їх виховувати. Ви хочете, щоб я сьогодні ввечері залишив їх біля своїх дверей».
  У такому разі вони зникнуть за п’ять хвилин, він знав.
  «Я зійду. Який офіс?»
  «Один-ой-три. Якщо я не відповім негайно, я, можливо, буду телефонувати", - сказала вона. «Я зайду хвилинку».
  Такер натягнув свій твідовий піджак із шкіряними налоктями та рваною атласною підкладкою. Він позбувся свого капелюха. Він пішов у темний коридор, замкнувши за собою двері. Він натиснув велику чорну кнопку, щоб викликати ліфт, і чекав три хвилини, поки він прибув. Він увійшов усередину й почав важку подорож вниз на перший поверх.
  
  Рун спробував зубний щипчик.
  Вона купила його в аптеці в продавця, який, здавалося, не був особливо зацікавлений, чому хтось, хто носить Day-Glo Keds і міні-спідницю з малюнком птеродактилів, зацікавиться стоматологічним інструментом. Потім вона повернулася до плавучого будинку. Вона потренувалась із замками деяких внутрішніх дверей і досить швидко відкрила їх. Вона не підійшла до вхідних дверей, у яких був циліндр дверної ручки та Medeco, тому що їй увірвався терпець. У всякому разі, подумала вона, теорія, безсумнівно, та сама.
  Це не було.
  Потіючи, паніка зростала, вона п’ять хвилин працювала біля дверей Артура Такера. Нічого не сталося. Вона вставляла кирку, крутила й обертала й чула клацання, клацання й відмикання, і все це приносило справжнє задоволення.
  Але нічого не сталося. Двері залишалися наглухо замкненими.
  Вона відступила. Часу не було. За її оцінками, Такер повернеться за три-чотири хвилини.
   Вона озирнулася по коридору. На цьому поверсі було лише двоє орендарів: офіс адвоката з вивісками англійською та корейською мовами та фірма-імпортер. Під обома дверима не було світла.
  «Ой, до біса».
  Руна штовхнула ліктем крізь скло. Всередину впав великий трикутний шматок. Вона простягнула руку й повернула засув.
  Чотири хвилини… у вас лише чотири хвилини.
  Але виявилося, що їй не потрібно навіть стільки часу.
  Тому що саме посередині столу Такера було те, що вона шукала — стос паперів, які він докладав чимало, щоб приховати. Але це був не просто стос паперів; це була вистава. Назва « Доставлені квіти» . Такер, здавалося, робив нотатки на полях — додавання, видалення, інсценування. Не багато, кілька слів тут і там. Проте одна зміна була досить радикальною, подумав Рун. Не в самій п’єсі, а на обкладинці: Такер викреслив Шеллі Лоу та написав своє ім’я.
  Рядок авторських прав також було змінено, його ім’я замінено на її ім’я.
  На обкладинці була ще одна примітка: Театр Хеймаркет, Чикаго — зацікавлений .
  «Шеллі мертва вже кілька днів», — сердито подумав Рун, — а цей придурок уже вкрав її сценарій і комусь продав.
  Бери, сказала вона собі. Це докази.
  Але потім Такер побачив, що його немає. Вона заглянула за парту. На його креденці були купи інших п’єс, також у вільній палітурці, як ця. Вона перерилася в них і знайшла іншу, на якій Такер викреслив ім’я Шеллі й поставив на його місці своє.
  Вона кинула його в сумку з леопардової шкури й вийшла з офісу. Позаду неї в коридорі пролунав гучний клацання.
  Вона була неправа. Такер не чекав біля дверей внизу так довго, як вона сподівалася. Або, можливо, хтось сказав йому, що компанія переїхала кілька місяців тому. У всякому разі, ліфт відкрився саме тоді, коли вона піднялася на сходи. Вона почула його кроки, почула, як вони зупинилися, почула його бурмотіння «О, ні», коли він побачив розбите скло. Вона легко пролізла через протипожежні двері й зійшла по двох, потім по трьох сходах на перший поверх.
  Надворі вона побачила на вулиці поліцейського. Її першим бажанням було втекти. Але потім вона згадала, що ні в якому разі Артур Такер не подзвонить у поліцію. У кращому випадку він був злодієм. У гіршому – вбивця.
  
  Вогні були блискучими крапками чистого сонця.
  Рун, що стояв за тридцять футів від нього, стоячи за жирними стовпами, відчув тепло від вогнів і задумався про дві речі. Чому освітлювач вирішив використати чотири 800-ватні лампи Redhead, які були занадто великими для розміру набору?
  Це було перше, що її цікавило. Другий: що відбувалося в голові Ніколь Д'Орлеан, яка оголена боролася з високим худим темноволосим чоловіком на рожевому атласному простирадлі, її довгі ідеальні ноги з усієї сили стискали талію хлопця. ?
  «Це все, крихітко, так, там оооо ти знаєш, що мені подобається, ти знаєш, чого я хочу, дай мені це, трахни мене, трахай мене…»
  Коли їй набридало вести такий діалог, Ніколь просто голосила й нявкала. Чоловік над нею здебільшого бурчав.
  Несамовито потіючи, вони часто міняли позу — місіонерство, здавалося, минуло. Деякі з пози були креативними, але здавалося виснажливими навіть на перегляд; Добре, що Ніколь і її партнер були спортивними.
   Господи, — подумав Рун, — я б не міг так високо підняти ноги, якби ти мені заплатив…
  Звуки їхніх занять коханням долинули до темних щілин студії Lame Duck.
  Оператор у футболці наблизився, ніби об’єктив відеокамери Ікегамі був третім членом ménage à trois. Решта знімальної групи нудьгували, спершись на ліхтарі та триноги, попиваючи каву. Поза межами гарячого сяйва, що оточувало матрац, Денні Трауб — сьогодні виконуючий обов’язки режисера — нетерпляче жестикулював і наказав оператору обійти знімальний майданчик. «Ти пропустив удар, твоя дупа — трава».
  «Я не пропущу це».
  «Вчора нога Шерон заважала. Ви не могли бачити дідді».
  «Не пропущу», – відповів оператор. І підійшли ближче до дії.
  Рун повернулася до медитації. Про що б Ніколь думала? Вони займалися цим півгодини. Вона здавалася збудженою. Але чи було це фейком? Вона зосереджувалася на...
  Потім, заворушення.
  Актор перестав качатися і встав. Оціплений, мутний, важко дихає. Ніколь поглянула на його промежину й побачила проблему. Вона нахилилася вперед і взялася працювати ротом. Вона виглядала досить майстерно, але чоловік не відповів. Він раптом відступив від світла. Ніколь сіла й взяла халат, який їй запропонувала молода жінка, помічниця. Актор шукав рушник, знайшов і натягнув його на талію.
  «Ось і все», - назвав актор. Жестикуляція, долоні, знизування плечима.
  Денні Трауб зітхнув, а потім вигукнув накази. Погасло світло. Камера вимкнулася. Ручки та гафери пішли зі знімального майданчика.
   «Втретє цього тижня, Джонні», — прошепотів Трауб.
  Актор глибоко затягувався на Camel. «Тут надто довбано жарко. Що там з кондиціонером?»
  «Кондиціонер?» Голова Трауба повернулася до його уявного антресолі. — Йому потрібно — що? — тридцять два градуси, щоб він міг піднятися?
  Джонні дивився в підлогу, але зосереджувався на шести дюймах під нею. "Я втомився."
  «Я плачу тобі тисячу доларів за жорсткий член. Цей фільм мав бути в банку тиждень тому».
  «Тож стріляйте навколо мене. Додайте кілька запасних вставок».
  «Джонні», — ніби Трауб звертався до шестирічної дитини, — «люди відкладають копійки, щоб взяти напрокат касети з тобою та твоєю довжиною в ногу. Вони хочуть побачити, як чарівна паличка виконує свою магічну дію, розумієш?»
  "Я втомився ."
  «Ти натягнутий ось що ти є. Ви знаєте, що кола робить з вашим інь-янь. Ви можете бути юристом, лікарем, музикантом, можливо, навіть довбаним пілотом авіакомпанії і робити все, що забажаєте, і це не зіпсує вашу роботу. Але людина, яка знімає порно, не може зробити стільки ж, скільки ви робите».
  «Просто дайте мені пару годин».
  «Ні, я даю тобі чортовий черевик. Забирайся."
  Ніколь спостерігала з краю ліжка. Вона ступила до них. «Денні…»
  Трауб проігнорував її.
  Джонні щось пробурмотів. Він підійшов до кутка знімального майданчика. Зі шкіряної наплічника він дістав флакон із синього скла. Трауб підійшов і вирвав його з руки. Він вдарився об стіну і впав, обертаючись.
  «Бля, Денні, чому…»
  Він сильно штовхнув Джонні до стіни. Злобно посміхнувся, озираючись. «Він думає, що я жартую? Так, він знає! Чоловік думає, що я жартую... Я більше не можу дозволити собі носити тебе».
   "Вирізати."
  "Замовкни!" Слова були різкими, високими, шаленими. Мабуть, усі на знімальному майданчику чули. Але всі вони дивилися вбік — на аркуші розкладу, рахунки-фактури чи сценарії. Або вони дивилися на каву та чай, які примусово помішували.
  Джонні відсахнувся. Він сів на ліжко, розсіяно шукаючи свій одяг.
  Ніколь підійшла до шейкера, який впав, підняла його й необережно запропонувала Джонні. Трауб ступив уперед і витягнув його з її руки.
  «Ти тупа сука. Хіба ти не чув, що я щойно сказав?»
  «Я просто…»
  Трауб повернувся до Джонні. «Я заплатив вам авансом за цей тиждень. Я хочу повернути половину».
  Ніколь сказала: «Денні, залиш його в спокої, давай».
  Трауб звернувся до неї. Злісно сказала: «Справжня актриса знала б, як його підняти. Ти до біса марний».
  Ніколь явно злякалася його. Вона ковтнула й відвела погляд від його крихітних пронизливих очей. «Не звільняй його, Денні. Давай. Він, знаєте, мав проблеми з працевлаштуванням».
  Обличчя Трауба розпливлося в темній мавпячій посмішці. «Імпотентна порнозірка, якій важко знайти роботу? Ти мене обманюєш».
  «Він переживає важкі часи, ось і все».
  Трауб сказав Джонні: «До біса гроші. Просто йди звідси».
  Джонні різко повернувся і пішов зі знімального майданчика.
  — Мудак, — прошепотіла Ніколь.
  Трауб розвернувся й схопив її за скуйовджене волосся. Він притягнув її голову до своєї. «Ніколи... ти... ніколи».
  Ніколь скиглила. «Вибачте, вибачте, вибачте…»
  Гнів охопив Трауба. Він стиснув руку в кулак. Але він озирнувся. Міцний помічник у футболці перемішується. Оператор зробив крок до них. Трауб трохи почекав і відпустив їй волосся.
  Рука Ніколь піднялася до голови й помасажувала шкіру голови. Трауб знову фальшиво посміхнувся їй і поплескав по щоці. Вона здригнулася, чекаючи ляпаса. Він засміявся й сунув пляшечку з кока-колою між її грудей. «Ось мій...»
  Вона відкинула волосся й пішла геть.
  Трауб крикнув їй услід: «...хороша дівчинка».
  
  — Взуття, — сказала Ніколь Руну. «Багато разів я думаю про взуття».
  "Взуття? Як на ногах?»
  «Так. Ти знаєш. Просто взуття».
  Рун і Ніколь сиділи в одній із гримерок Lame Duck, яка взагалі не була кімнатою, а просто зоною, відокремленою від решти студії потрісканим і погризеним мишами Sheetrock. Вони були на четвертому поверсі, поверхом вище бомбардування. Ніколь сказала, що компанія вирішила не рухатися, що, на її думку, було дуже неприємним, оскільки Шеллі вбили прямо під ними. «Денні каже, що у нас з орендодавцем мила угода. Що б це не означало».
  Рун підкрався до гримерок після інциденту з Траубом. Там вона встановила камеру й збільшила масштаб, щоб крупним планом зняти обличчя Ніколь. Вона понизила голос, схожий на голос Фей Данавей у «Мережі », і запитала: «Про що ти думаєш, коли ти на знімальному майданчику, камери крутять, і ти робиш це з чоловіком?»
  «Лише один чоловік?»
  «Я маю на увазі, з будь-ким».
  «Денні дуже любить зніматися з двома чоловіками».
  Рун сказав: «Добре, скажи, що ти на знімальному майданчику з двома чоловіками».
  Ніколь кивнула, щоб показати, що зрозуміла питання, і почала говорити про взуття.
  «Я багато думаю про Ferragamos. Сьогодні, перед тією подією з Джонні, я уявляв цю чудову пару. Він має чудовий бантик збоку, дуже маленький і милий». Ніколь була одягнена в блискучий сріблястий комбінезон з широким білим поясом. На ній були ковбойські чоботи з металевими заклепками збоку. Її волосся було підібрано високо. Рун помітила, що її шкіра трохи почервоніла від того місця, де її схопив Трауб.
  «Я люблю взуття. У мене близько шістдесяти пар. Не знаю. Вони мене заспокоюють. З якоїсь причини."
  "Шістдесят?" — здивовано прошепотів Рун.
  «Це була одна різниця між мною і Шеллі. Я витрачаю все, що заробляю. Вона вклала все це у пайові фонди та акції тощо. Але, привіт, я люблю одяг. Що я можу сказати?"
  «Я бачив пару ваших фільмів. Ви виглядали так, ніби вас це справді захопило. І ти просто прикидався?»
  Ніколь знизала плечима. "Я жінка; Я багато вправлявся у фальсифікаціях».
  «Ви повинні думати про щось інше, ніж взуття».
  «Ну, є технічні моменти, про які варто потурбуватися. Я під правильним кутом, чи дивлюся в камеру, чи я поголив пахви, чи я постійно повторюю одні й ті самі слова?»
  «Хто пише діалог?»
  Ніколь нервово глянула на камеру. Вона відкашлялася. «Ми створюємо більшу частину. Справа в тому, що можна подумати, що це буде легко. Ти просто дивишся в камеру і говориш. Але це не так. Ви ніби завмираєте. Ви знаєте , що сказати, слова і все, але те, як це сказати , ось що мені так важко».
  Рун сказав: «Ти здався мені непоганим. І я бачив пару ваших фільмів».
  "Так?" Ніколь повернула обличчя, яке сяяло фіолетово-бежевим макіяжем, до Руна. "Котрий?"
  "До дна . І сексуальні війни . Ну, і Ласті Казінс .
  «Це був старий, Lusty Cousins . Така собі класика. Мене згадали в Hustler . Треба сказати, що я був щасливий з тим, як це вийшло. Я репетирувала це тиждень. Шеллі створила нас».
  Рун визирнув надвір у порожній коридор.
  «Чи Шеллі колись писала п’єси?»
  "Грає? так Це було ще одне з її захоплень. Вона відправляла їх, і вони поверталися з листом про відмову».
  «Чи вона коли-небудь виробляла щось?»
  «Ні, я так не думаю. Але той, який вона написала кілька місяців тому, мав бути дуже хорошим. Це зацікавило якийсь театр».
  Театр Хеймаркет, Чикаго, ставка Рун, згадуючи записку на копії п'єси в офісі Такера.
  « Доставили квіти? »
  «Так. Я думаю так. Це могло бути все».
  «Ви знаєте, про що це було?»
  "Ні".
  Рун сказав: «Я брав інтерв’ю у Денні Трауба. Я говорив з ним про Шеллі».
  "Угу."
  «І він сказав, що справді любить її. Що вони були схожою на команду».
  — Це сказав Денні?
  «Так».
  — Він бреше, — сказала Ніколь.
  «Я теж так думав».
  «Йому було наплювати на Шеллі. Або для будь-кого, крім себе. Чи розповідав він тобі про те, коли робив їй пропозицію — що було через день?»
  "Немає. Чому б і ні ? »
  Ніколь подивилася на камеру. «Можливо, якби ти міг це вимкнути».
  Рун клацнув перемикачем.
  «Він завжди був…»
  «Пересліджувати її?»
  Ніколь знизала плечима, ніби між ними була тонка грань підходити до якоїсь жінки і переслідувати її. «Він не переслідував її. Але він був досить розгубленим. Вона думала, що він маленький карапуз. Вона ненавиділа його. Він приходив на знімальний майданчик і починав принижувати всіх. Мудрувати та ображати всіх. Знаєш, як він це робить? Говорити про вас, а не з вами, навіть коли ви прямо перед ним. І оскільки він їм платить — і, чувак, платить добре, — вони всі це терплять».
  «Але не Шеллі».
  «О, ні в якому разі. Не Шеллі. До біса, вона сміялася з нього. Кілька тижнів тому Денні наказував режисеру на знімальному майданчику, а Шеллі назвала його писаном. Я не знаю, що це саме — ви коли-небудь чули про це? У всякому разі, вона назвала його так, а потім пішла зі знімального майданчика. Хлопчик, він був божевільний. Усі ці вени та інше виділялися на його обличчі. Я думав, що в нього трапиться серцевий напад».
  «Я бачив вашу бійку, хлопці».
  «Я і Денні? Ви це бачили? Навряд чи це навіть бійка». Вона взяла щітку і почала займатися своїм волоссям. Це була важка робота — було багато бризок. «Джонні милий. У нього просто зараз не все добре. Він алкоголік і вживає занадто багато кока-коли. Він мав би піти на пенсію. Він справді був зіркою сімдесятих. Він якийсь великий, ти знаєш».
  Рун сказав: «Я бачив».
  «Але Денні має рацію. Він більше не годиться. Кульгава качка — єдине місце, де він може працювати. Більше ніхто його не візьме. Я думаю, що навіть Денні урвався терпець. Я маю на увазі, що це майже одна річ, яка вам потрібна з хлопцем — вони повинні це підняти». Ніколь знизала плечима. «Ніби в описі роботи, розумієте?»
  Рун зробив паузу. Десь капала вода. Надворі водій мотоцикла перемикав свої передачі з ревом тенора. Вона нахилилася вперед і прошепотіла: «Як ти думаєш, він міг убити Шеллі?»
  "Денні?" Ніколь засміялася, почала хитати головою. Потім вона зупинилася. Посмішка зникла, і вона понишпорила в сумочці. «Хочеш удару?» З'явився блакитний флакон. «У Джонні завжди є хороші речі».
  Руна похитала головою.
  Ніколь вдихнула рядок, понюхала. Через мить вона сказала: «Навіщо йому це робити?»
  Рун вивчав Шітрок, нерівні кути, зігнуті цвяхи, рвану роботу пиляння. Через мить вона запитала: «Знаєте, що тут дивно?»
  "Що?"
  «Це, коли я сказав це — про те, що Денні вбив Шеллі, — ти не здавався справді шокованим».
  Ніколь на мить замислилася над цим. «Мені не подобається Денні. Він огидний, і він думає лише про жінок, кока-колу та свої машини. Але все, про що я думаю, це одяг і кока-колу. Тож я насправді не можу, знаєте, кидати каміння». Її очі бігали. Вона дискутувала.
  «Продовжуйте», — тихо сказала Руна. «У мене таке відчуття, що ти хочеш мені щось сказати».
  Вона подивилася на годинник, потім нахилилася до нього. Рун відчув запах духів, колд-крему Пондс і Лістеріну. «Не кажи нікому, але я хочу тобі дещо показати».
  Ніколь підвелася й відчинила викривлену панель, яка слугувала дверима. Вони ступили в брудний коридор і пішли до службового ліфта. — Ми йдемо в підвал, — сказала Ніколь, закриваючи решітку гармошки. Вона натиснула кнопку першого поверху.
  Вони вийшли в брудному вестибюлі й підійшли до дверей, що відчинялися на сходи, що спускалися в темряву.
  Рун сказав: «Схоже, воно спускається до ями, як підземелля».
  Ніколь холодно засміялася. «Це саме те, що це».
  Вона кілька секунд дивилася в темряву, а потім почала спускатися сходами. «Я не думаю, що тут нікого. Я сподіваюся, що не."
  Це був довгий спуск. Вони йшли цілу хвилину, спираючись лише на хиткий дерев’яний поручень. Єдине світло виходило від двох тьмяних лампочок, укручених у величезні світильники з дротяною кліткою, призначені для набагато більших ламп. Сходинки були губчасті від гнилі.
  Від підніжжя сходів коридор вів до темного низького тунелю з каменю та нерівних плям бетону. Калюжі жирної води вкривали підлогу. У різних місцях з каменю стирчали залізні прути. Багато років тому хтось облив прути червоною фарбою, наче кров’ю, — мабуть, як попередження. Павутиння та пір’ясті трупи комах заповнювали кути. Рун кілька разів кашлянув; повітря смерділо мазутом і цвіллю.
  Вони продовжили рух тунелем.
  «Раніше це була котельня чи комора», — сказала Ніколь, виходячи в двері й клацаючи вимикачем. Флуоресцентні лампи мерехтіли над головою, а потім спалахнули світлом. Дві жінки примружилися від блиску. Це була квадратна кімната, двадцять на двадцять. Стіни були такими ж плямами, неохайним бетоном і каменем, як і тунель. Зі стелі на ланцюжках звисали каблучки. У кутку сиділи заплямовані шкіряні коні, а одну стіну прикривала складна дерев’яна стійка.
  «Спортзал?» — спитав Рун. Вона підійшла до трапеції з дерева та хромованої сталі. «Я постійно думаю, що мені варто тренуватися, але насправді я не відчуваю мотивації. Я вважаю, що загалом фізичні вправи повинні мати певну мету, наприклад тікати від когось, хто хоче вас побити до біса».
  «Це не кімната для тренувань, Руне», — тихо сказала Ніколь.
  "Немає?"
  Актриса підійшла до високої пошарпаної металевої шафки й відкрила її. Взяв з нього довгу тонку палицю. Це виглядало як вказівник, яким би користувався вчитель.
  «Бачите, у фільмах, які я знімаю, іноді ми робимо трохи фальшиві S і M. Ми беремо кота з дев’ятьма хвостами, виготовлену з пряжі або верхової стрижки, загорнутої в поролон. Дещо хлопці відриваються, дивлячись на дівчат у шкіряних бюстгальтерах, підв’язках і чорних панчохах, змушуючи чоловіків облизувати їхні високі підбори. Але це все дурниці. Хтось, хто справді любить S і M, забрав би таку касету назад і попросив би повернути гроші. Real S and M використовує такі речі».
  Ніколь спустила тонку палицю на склепіння. Воно засвистіло й відскочило з ляпасом, як постріл. Рун кліпав очима.
  — Гікорі, — сказала Ніколь. «Виглядає непогано, але на ньому з’являються рани. Це розірве шкіру. Цим можна когось убити, якщо вдарити його достатньо разів. Я чув про це».
  «І ти хочеш сказати мені, що Денні це захоплює?»
  «Одного разу я прийшов сюди і побачив, як він робить один із тих рухів. Продає їх приватно. Я не думаю, що звичайні стрічки, які робить Lame Duck, більше не справляються з ним. Йому потрібно щось подібне, щоб піднятися».
  «Що він робив?»
  «Це було жахливо. Він бив цю дівчину і використовував голки — я маю на увазі, вони стерильні і все, крім Ісуса. І сталося те, що вона почала благати його припинити. Але він ще більше збожеволів, коли почув це. Він, ніби, був абсолютно неконтрольований. Думаю, він хотів її вбити. Вона втратила свідомість, пара помічників схопила Денні та відвезла дівчину до лікарні. Вона збиралася піти до поліцейських, але він заплатив їй».
  Ніколь оглянула кімнату. «Тож вас запитали, чи вбив би він Шеллі? Не знаю. Але я можу вам сказати, що він любить ображати людей».
  Рун підняв тонкий ланцюжок із гострими алігаторськими затискачами на кожному кінці. Ролики були покриті кров'ю. Вона поставила їх.
  Ніколь вимкнула світло, і вони пішли коридором до сходів.
  Саме тоді Рун почув шум.
  Вона прошепотіла: «Що це було?»
  Ніколь зупинилася на другій сходинці. "Що?"
  «Я щось чув там. Є ще такі кімнати?»
  «Пара з них. В задній. Але вони були темні, пам'ятаєш? Ми не бачили жодного світла».
  Вони почекали хвилинку.
  «Нічого». Ніколь була на півдорозі сходів, перш ніж Рун поставив її ногу на нижню сходинку. Потім вона знову почула шум.
  Ні, вирішила вона, насправді це два шуми. Одне було схоже на те, що вона чула раніше: зловісне свистіння палиці гікорі, коли вона гойдалася на шкіряній лавці.
  Другий був, можливо, просто звук повітря, що виривається з труби, або пари, або віддаленого руху.
  А може, це було те, що Рун думав, що це звучало — звук стриманого чоловічого сміху.
  
  РОЗДІЛ ДВАНАДЦЯТИЙ
  
  
  
  Лійка витекла, але, крім того, вирішив Рун, це була гарна ідея.
  Вона подзвонила в будинок Денні Трауба і не здивувалася, побачивши, що двері відкриває приголомшлива брюнетка в шовковому плюшеві. У неї були такі високі та виступаючі груди, що Рун міг би пройти під ними.
  Бібо з Амазонки… Господи, допоможи нам.
  Рун пройшов повз неї. Жінка кліпнула очима й відступила вбік.
  “Вибачте, ми не змогли встигнути вчора. Треба було доставити купу рододендраній в офіс у Мідтауні, одну з будівель Трампа, і вся команда була зайнята».
  «Ви маєте на увазі рододендрони?»
  Рун кивнув. «Так».
  Вона повинна бути обережною. Дівчина з деяким інтелектом.
  — Обережно, — сказала жінка. «Ваша банка витікає. Ти ж не хочеш, знаєш, зашкодити дровам».
  "Зрозумів." Рун почав працювати, поливаючи рослини Трауба та обрізаючи листя ножицями. Вона обережно запхала їх до кишені. На зеленій куртці, яку вона одягла, було написано MOBIL, коли вона купувала цю річ у магазині секонд-хенду. Але вона зрізала логотип і замінила його нашивкою Департаменту лісового господарства США.
  Вона зателефонувала до «Кульгавої качки», і портьє студії повідомила, що Трауб буде на знімальному майданчику пару годин і його не можна турбувати. Єдиним її занепокоєнням було зіткнутися з жінкою, яка днями принесла їм мартіні.
  Ну, сюди було ризиковано приїхати. Але що в житті ні?
  Однак єдиним гостем Трауба виявився цей брюнет-баскетболіст.
  Жінка не здавалася надто підозрілою; її більше цікавило те, що робив Рун. Спостерігаючи за всім, що вона робила, а це — наскільки знав Рун — полягало у вбивстві кожної рослини, до якої вона торкалася. Вона не знала про садівництво.
  «Вам знадобилося багато часу, щоб навчитися всьому цьому? Про рослини?» — запитала амазонка.
  «Не надто довго».
  — О, — сказала вона й подивилася, як Рун перетинає коріння африканської фіалки.
  Рун сказав: «Ти хочеш дати їм трохи води, але не надто багато. І трохи світла. Але..."
  «Цього також не надто багато».
  «Правильно».
  Жінка кивнула й записала цей факт десь під своїм блискучим, збагаченим хною волоссям.
  «Ніколи не обривайте занадто багато листя. І завжди переконайтеся, що ви використовуєте відповідний тип ножиць. Це надзвичайно важливо. Гострі».
  Кивок голови; диск психічного комп’ютера жінки дзижчав.
  «Ви цим заробляєте на життя?»
  Рун сказав: «Ви були б здивовані».
   «Чи важко вчитися?»
  «Тобі потрібен талант, але якщо ти наполегливо працюєш…»
  «Я актриса», — сказала Амазон, потім випила кокаїну й сіла перед телевізором дивитися мильну оперу.
  Через десять хвилин Руна знищила половину рослин Трауба й пробралася нагору до його кабінету.
  Воно було порожнє. Вона озирнулася по коридору й нікого не побачила. Вона зайшла всередину й зачинила двері. Всередині не було картотеки, але у Трауба був великий письмовий стіл, і він не був замкнений.
  Усередині вона знайшла рахунки, каталоги блискучих компаній, що випускають гаджети, фалоімітатор без батарейок, десятки німецьких фотожурналів S & M, обойми для плотви та частини водопровідних трубок, сірникові коробки, ручки, фішки казино. Нічого, що могло б їй допомогти...
  «Хочеш ще мартіні?» — холодно запитав голос.
  Рун завмер, потім повільно обернувся. Блондинка, та сама жінка, яка обслуговувала її й Трауба днями — та, на яку вона сподівалася, що не натрапила, — стояла на порозі.
  Ну, сюди було ризиковано приїхати ...
  «Я—»
  Жінка похмуро пройшла повз неї й висунула ще одну шухляду. Він містив, можливо, тисячу в зім’ятих десятках і двадцятках. "Допоможи собі." Вона розвернулася і вийшла з кабінету.
  Рун закрив шухляду. «Почекай, я можу з тобою поговорити?»
  Блондинка йшла далі. Коли Рун наздогнав її в коридорі, вона сказала: «Я Кристал. Ви…?»
  «Руна».
  «Ти хочеш зніматися в кіно чи просто пограбувати мого хлопця?»
  «Він справді твій хлопець?»
  Вона не відповіла.
  Кристал повів на дах. Надворі вона злетіла її халат і верх бікіні та розтягнулася на кріслі з газону, покритому товстими рожевими рушниками. Вона натерла груди, руки й ноги сонцезахисним кремом із алое вера й лягла на спину, заплющивши очі.
  Рун озирнувся. “Чудове місце.”
  Кристал знизала плечима, здавалося, дивуючись, що чудового в сірій сонячній терасі. Вона сказала: «Ні». Вона одягла сонцезахисні окуляри з темно-синіми скельцями. Подивився на Руна. «Я маю на увазі свого хлопця». Якусь мить вона не говорила, а потім сказала: «Інколи ви бачите, як ці великі круїзні кораблі пливуть річкою. Мені іноді цікаво, куди вони йдуть. Ви коли-небудь були в круїзі?»
  Рун сказав: «Одного разу я взяв цей круїзний круїз містом. Колова лінія. Я прикидався вікінгом».
  «Вікінг. З шоломами?»
  «Правильно».
  «Я маю на увазі справжній круїз».
  "Немає."
  «У мене теж ніколи не було. Я хотів би поїхати якось».
  Рун сказав: «У вас чудова фігура».
  «Дякую», — сказала вона так, наче їй ніхто ніколи не казав. «Хочеш удар?»
  "Ні, дякую."
  Кришталева голова схилилася до сонця. Її руки перекинулися по краях крісла. Навіть дихання її було млявим. «Здається, я хотів би жити на Карибах. Одного разу я був у Сент-Барті. І я був у Club Med пару разів, Paradise Island. Я познайомилася з хлопцем, тільки він був одружений і розлучився, і після того, як ми повернулися в Нью-Йорк, він повернувся до своєї дружини. Дивно, у нього була дитина, і він навіть не сказав мені про це. Я бачив його на вулиці. Ти ж не хочеш зніматися в кіно».
  «Я знаю, що ні».
  «Я міг би займатися екзотичними танцями — мені не потрібно знімати фільми. Але справа в тому, що з танцями… Стоїш у кімнатці, а хлопці дивляться на тебе, ну, на тебе знають, що вони роблять. Насправді це не огидно, це більше … яке слово? …” Вона деякий час шукала, але не знайшла. Вона здалася. Нанесіть більше лосьйону. «Що ти шукав нагорі?»
  «Ви знали Шеллі Лоу?»
  Голова повернулася, але куди могли дивитися очі під металево-синіми відблисками, Рун не міг зрозуміти. Вона бачила лише два ідентичних зображення себе як риб’яче око. Крістал сказала: «Я зустрічалася з нею раз чи двічі. Я ніколи не працював з нею».
  «Чи вони з Денні порозумілися?»
  Крістал легла на живіт. «Не дуже погано, не дуже добре. Він, знаєте, мудак. З Денні ніхто не дуже ладнає. Ти приватний детектив чи що?»
  «Тільки між нами?»
  «Звичайно» була відповідь, настільки лінива, що Рун їй повірив.
  «Я знімаю фільм про Шеллі Лоу. Вона була справжньою актрисою, ти знаєш».
  «Ми всі справжні актриси», — швидко сказала Крістал, ніби її звикли так реагувати. Але вона не звучала ні оборонно, ні сердито.
  «Я хочу зняти фільм про її кар'єру. Вона не була щаслива. Знаєте, їй не сподобався цей бізнес».
  «Яка справа?»
  «Фільми для дорослих».
  Крістал ніби здивувалася. «Чи не вона? Чому ні? Вона могла мати все, що забажала. Я заробляю п’ятдесят на рік, працюючи два рази на тиждень. А Шеллі могла отримати вдвічі більше. Тільки…”
  "Що?"
  «Люди зараз налякані. З цим СНІДом. Я постійно проходжу тести; всі так роблять. Але ніколи не знаєш... Джон Холмс помер від СНІДу. Він сказав, що спав з десятьма тисячами жінок». Вона знову перевернулася на спину, окуляри нахилили до гарячого диска сонця.
  — нарешті продовжила Кристал. «Вона була хороша. Шеллі була. Ми отримуємо багато листів від шанувальників. Деякі з них трохи дивні, наприклад, чоловіки надсилають нам свою нижню білизну, але здебільшого це просто: я люблю тебе, я думаю про тебе, я беру напрокат усі твої фільми. Мене просять про багато побачень. Денні сказав мені, що Шеллі купувала такі речі, як авіаквитки та чеки, щоб відвідувати хлопців, які дивилися її фільми. Вона була однією з великих зірок компанії».
  Дейлайнером Серкл Лайн», що плив у Гудзоні. «Гей, це мій корабель вікінгів. Ти повинен колись на ньому покататися».
  Кристал швидко глянула. «Денні мало говорить зі мною про бізнес. Він думає, що я несправжній, знаєте, яскравий». Келихи підняли. «Я навчався в коледжі».
  «Ви?»
  «Громадський коледж. Я збирався бути зубним техніком. І подивіться, що я маю зараз... Все, що я міг забажати».
  Рун сказав: «Ти не будеш згадувати, що я був…»
  Кристал зняла сонцезахисні окуляри й похитала головою. «Ви досі не сказали мені, що шукаєте».
  Руна не могла бачити поза блакитними лінзами, але у неї було дивне відчуття, що це була людина, якій вона могла довіряти. «Чи міг Денні поранити Шеллі?»
  — Ти маєш на увазі, що вбив її?
  Вагання. «Ось що я маю на увазі».
  Її відповідь була такою ж сонною, як і решта розмови. "Не знаю. Навіть якби я це зробив, я б не свідчив проти нього. Знаєш, що він зробив би зі мною, я це зробив?»
  Вона щось знала.
  Минула довга мить, поки Крістал натирала сонцезахисний крем. Нарешті вона впустила трубку на дах. «Ви шукали не в тому місці».
  "Що ви маєте на увазі?"
   «Він не дурний».
  «Трауб?»
  «Він ні. Він не тримає важливі речі на своєму столі. Він, наприклад, не зберігає там важливих паперів».
  «Чому мене цікавлять його документи?»
  «Він зберігає їх там, де зберігає свій запас. На кухні під раковиною є сейф. Він не думає, що я знаю комбінацію. Але я зрозумів це. Хочете знати, що це?»
  "Що?"
  «Правильно сорок. Залишилося двадцять дев'ять. Приблизно до тридцяти четвертого. Бачите, це його уявлення про ідеальну жінку. Її вимірювання. Він говорить нам, дівчатам, це весь час. Ідеальна жінка».
  «Що в сейфі?» — спитав Рун.
  «Знаєш, мені зараз треба засмагнути. І коли я це роблю, я засинаю. До побачення».
  — Дякую, — сказав Рун. Але жінка не реагувала.
  Вона поспішила вниз і знайшла сейф. Комбінація спрацювала. Всередині були десятки унцій мішків кока-коли. Деякі тріщини теж. Але це не дуже цікавило Руну — вона вже знала про симпатії Трауба.
  Її цікавив страховий поліс.
  Тонка палітурка від New York Accident & Indemnity. Рун відкрив його. Було багато дивних слів, усі написані з великої літери, як-от «Подвійне відшкодування» , «Ключ» , «Названий страхувальник» і «Власник полісу» . Вона не могла зрозуміти, що вони означають. Але їй не знадобилося багато часу, щоб зрозуміти, що поліс був на життя Шеллі Лоу і що через її смерть Денні Трауб стане багатшим на 500 000 доларів.
  
  Рун зателефонувала Сему Хілі й попросила його зустрітися з нею. Вона збиралася розповісти йому про Такера і Трауба. Але перш ніж вони змогли зібратися, їй подзвонили в L&R. І саме тому вона зараз була в кав’ярні на Західній Сорок шостій вулиці — ресторанному ряду, у самому центрі Театрального кварталу.
  «Я належу до дуже неелітної групи», — сказав чоловік. «Театральні люди, яких зрадив, звільнив або напав Майкл Шмідт. Я не знаю, чому ви хочете зняти про нього фільм . У бізнесі так багато порядних людей».
  «Це насправді не про нього».
  «Добре». Франклін Беккер насипав у каву ще цукор і перемішав. Він був колишнім кастинг-директором Майкла Шмідта. Після розмови з продюсером у театрі вона підійшла до робітника сцени, якого одягнув Шмідт, щоб кинути вантаж деревини. Вона купила бідолашного чоловіка чашкою кави й делікатно витягла з нього імена кількох людей, які, можливо, захочуть покрити Шмідта. Беккер був першим, хто їй передзвонив.
  Рун пояснив: «Йдеться про Шеллі Лоу».
  «Актриса, яка загинула під час того вибуху. І ви знаєте про її зв’язок із Шмідтом?»
  «Правильно».
  Беккер чимось нагадав їй Сема Гілі. Високий, рідке волосся. Проте, на відміну від кам’яного обличчя поліцейського, у Беккера часто зривалися емоції. У неї теж склалося враження, що в минулому у нього не буде дружин, а тільки хлопці.
  «Що ви можете мені сказати про них — Шеллі та Шмідта».
  Він засміявся. «Ну, я можу розповісти вам справжню історію. Те, що вона зробила... було вражаючим. Я брав участь у кастингу на Бродвеї майже двадцять років, але ніколи не бачив нічого подібного.
  «У нас було кілька EPI... Майкл віддавав перевагу співбесідам, аніж EPA — прослуховуванням. Він смішний хлопець. ви якщо коли-небудь поговорити з ним, ти знаєш, що він має дуже чіткі ідеї. Зазвичай продюсера не хвилює найнятий помічник — я маю на увазі акторів. Він залишає це директору. Поки керівники отримують хороші відгуки та залучають натовп, цього їм достатньо. Але не для Майкла. Він їде табуном на всіх: режисера, керівників, прогулянок, аранжувальників, музикантів, усіх».
  Рун не була впевнена, куди це йде, але вона дозволила кастинг-директору продовжувати у своєму власному темпі.
  «Тож коли настав час кастингу, Майкл не зводив своїх маленьких очей-намистин із мого плеча. Ми читали резюме, дивилися касети, спілкувалися з агентствами талантів». Він похитав головою. «Усі пройшли стандартну співбесіду — усі, крім Шеллі. Це дивовижна частина.
  — Якимось чином вона потрапила до копії сценарію для нової вистави. Я не можу здогадатися як. Михайло ставився до них, як до золотих зливків. Там просто не плавали копії. Але вона отримала один і запам’ятала головну роль. Тож настав час її інтерв’ю. Вона заходить в кабінет Майкла і нічого не каже. Вона просто починає ходити. Що вона робить? Не знаю. Він не знає.
  «Але потім я розумію. Я достатньо перечитав п’єсу під час прослуховувань… Вона виконує одну з ключових сцен, дотримуючись вказівок на початку третього акту. Потім вона веде першу репліку діалогу в цьому дійстві й дивиться на мене, як примадонна, яка дивиться на диригента, який скинув такт. Тож я починаю годувати її рядками. Я думав, що Майкл буде по-королівськи розлючений. Він не любить, коли люди роблять розумні речі, про які він не подумав. Але через хвилину він вражений. Господи, він поза собою. І я теж. Шеллі була неймовірно хорошою. Ми кажемо їй: «Чудово, дякую, ми зв’яжемося», що ми завжди говоримо. І Майкл був його типовим не зобов'язаним Майклом. Тільки вона має такий вигляд її око, тому що вона знає, що здула всіх інших з води.
  «Після того, як вона йде, ми знову читаємо її резюме. Дивно, знаєте: вона не має формальної освіти. Деякі респектабельні небродвейські постановки, деякі LORT — це регіональний театр. Деякі літні запаси та деякі вистави в Бруклінської академії та місцевих репертуарних гуртів. Або вона не повинна бути такою хорошою, як є, або ми повинні були почути про неї. Щось було підозріло».
  Рун сказав: «І він провів якесь розслідування?»
  «Правильно. Майкл дізнався, які фільми знімає Шеллі. І це було для неї все».
  «Він любить брудні фільми?»
  "О, так. Бачите, він дуже релігійний».
  "Що?" Вона засміялася.
  "Я не жартую. Справа з порнографією — це була моральна проблема. І найсмішніше, що він був розлючений. Тому що вона була ідеальною для цієї ролі. Але він не дозволив собі найняти її. Коли він дізнався, він був досить, гм, голосним».
  «Але те, як він поводився… Цей бідолашний робітник сцени, той, хто дав мені твоє ім’я… Я думав, що він збирався вбити хлопця».
  «Ах, але жодного нецензурного слова не зійшло з його вуст, чи не так?»
  «Я не пам'ятаю».
  «Він дуже активний у своїй церкві. Він молиться перед кожним виступом».
  Рун сказав: «Ну і що? Біблія сповнена народження, чи не так?»
  «Чорт, на Бродвеї є актриси, які спали з такою кількістю чоловіків — і жінок — поза камерою, як Шеллі Лоу в кіно. Але Майкл є дияконом своєї церкви. Газетна історія — о, Post би була в захваті — про те, що головна жінка Майкла Шмідта — королева порно?» Очі Беккера спалахнули. «Якою б привабливою не була ця думка для нас хто хотів би втопити цього виродка... Отже, ви розумієте, чому він не міг цього допустити».
  «Вона, мабуть, була розбита серцем».
  Беккер знизав плечима. «Вона була дорослою і вирішила знімати ці фільми. Ніхто її не змушував. Але вона не здалася без бою. І яка це була боротьба».
  "Що сталося?"
  «Після того, як я зателефонував їй, щоб повідомити їй погані новини — я відчував, що я їй це зобов’язаний — Шеллі призначила йому зустріч. На той час ми вже залучили когось іншого, але, мабуть, мені навіть спало на думку, що вона спробує зачарувати , якщо ви хочете бути евфемістом, Майкла, щоб він все-таки віддав їй роль».
  «Шеллі б цього не зробила».
  Беккер подивився на неї, піднявши брови.
  «Не для того, щоб отримати роль», — сказав Рун. «Вона не була такою. Це не має сенсу, але тепер я знаю це про неї. Були деякі межі, які вона не переступала».
  «У всякому разі, це те, що мені спало на думку. Але це не сталося...» Його голос згас. «Мабуть, мені не варто було б вам це говорити».
  Рун примружився. «Просто вдайте, що це плітки. Я люблю плітки».
  «Жахлива бійка. Справді жорстоко».
  «Що ти міг почути?»
  "Не багато. Ти читаєш вірші, Роберте Фрост?»
  — подумав Рун. «Щось про коней, які стоять на снігу, коли вони повинні кудись йти?»
  Беккер сказав: «Ах, хтось уже читає? … Ну, Фрост ввів цей термін під назвою « звук сенсу» . Це стосується того, як ми можемо розуміти слова, навіть якщо ми їх не чуємо чітко. Як через зачинені двері. Я відчув справжнє відчуття їхньої розмови. Я ніколи не чув, щоб Майкл був таким розлюченим. Я теж ніколи не чув, щоб він був таким наляканим».
  «Боїшся?»
  «Наляканий. Він виходить із зустрічі, потім крокує навколо. Через кілька хвилин він заспокоюється. Тоді він запитує мене про нову головну роль у п’єсі та про те, чи було підписано договір про акціонерний капітал, і я відповів йому, що так. І я можу сказати, що він думає про те, щоб знову взяти Шеллі, хоча він і не хоче цього».
  «Як ти думаєш, що сталося?»
  «Я помітив щось цікаве про Шеллі, — сказав Беккер. «Вона справді виконала домашнє завдання — наприклад, спочатку взяла сценарій. Бачиш, у нас тут багато молодих, сильних надії. Холодно знають і Чехова, і Ібсена, і Мамета. Але вони не мають уявлення про справу театру. Вони вважають виробників богами. Але якою б творчою не була Шеллі, вона також була в реальному світі. Вона була стратегом. Для першого EPI вона дізналася все, що можна було знати про Майкла. Особисті речі, а також професійні». Беккер багатозначно посміхнувся Руні, а коли вона не відповіла, він нахмурився. «Хіба ви не розумієте?»
  «Ну, не зовсім».
  «Шантаж».
  «Шантаж? Шеллі шантажувала його?»
  «Ніхто тут не знає напевно, але ходять чутки про Майкла. Кілька років тому він подорожував через якесь маленьке містечко в, я не знаю, Колорадо, штат Невада, і ми думаємо, що його заарештували. За те, що він підібрав старшокласника — кажуть, йому було всього сімнадцять».
  «Ой».
  "Угу. Приблизно в той час було оголошено, що Майкл заплатив двісті тисяч за права на виставу. Ніхто не платить такі гроші за пряму, немузичну п’єсу. Це мала бути фальшива операція — я впевнений, що він використовував гроші компанії, щоб розплатитися з місцевими жителями та уникнути в’язниці».
  «Я думав, що він диякон у своїй церкві?»
  «Це було до того, як він побачив світло».
  — Думаєш, Шеллі про це дізналася?
   «Як я вже сказав, вона виконала домашнє завдання».
  Рун сказав: «Він звільнив вас. Ти трохи упереджено ставишся до нього».
  Беккер засміявся. «Я поважаю силу Медеї. Чи можу я пробачити їй вбивство своїх дітей? Я поважаю Майкла за те, що він зробив для нью-йоркського театру. Особисто я вважаю, що він пихатий осел. Робіть висновки з того, що я вам скажу».
  «Останнє запитання. Він був у В'єтнамі? Або він колись був солдатом?»
  «Майкл?» Беккер знову засміявся. «Це було б чудове видовище. Коли ти в армії, я розумію, ти повинен робити те, що тобі кажуть інші. Це не дуже схоже на Майкла Шмідта, якого ми всі знаємо й любимо, чи не так?»
  
  РОЗДІЛ ТРИНАДЦЯТИЙ
  
  
  
   Його очі примружуються, вловлюючи золоте світло сонця, коли він дивиться поверх полину та арройос у пошуках ознак індіанців, буйволів чи бродяг. Його .45 завжди на стегні ...
  Руна використовувала свої пальці як імпровізований видошукач камери, щоб кадрувати Сема Хілі. Вона помахала йому рукою, і він повільно підійшов до неї.
  Він був би чудовим у її фільмі.
  Сьогодні в ньому було щось інше. Насправді дві речі. По-перше, він уже не був сумним.
  І, по-друге, він видавав якусь тиху силу, якої вона раніше не бачила в його обличчі.
  Потім Рун подивилася повз нього, і вона зрозуміла, чому така зміна. Десятирічний хлопчик, який, як гадав Рун, випадково йшов поруч з ним, безсумнівно, був Адамом, його сином. Обличчя Хілі виявило захисний, авторитетний, усвідомлений характер батька.
  Здавалося, Сем зупинився, не дочекавшись обіймів і поцілунку, і кивнув їй. «Дякую за зустріч. Ну, ми».
   «Звичайно», — відповіла вона, дивуючись, чому він не сказав їй, що приведе хлопчика. Можливо, тому, що він боявся, що вона не з’явиться.
  Гілі представив їх, і вони потиснули один одному руки. Рун сказав: «Приємно познайомитися, Адаме».
  Хлопець нічого не сказав, лише критично глянув на Руна. Хілі сказав: «Давай, синку, що ти скажеш?»
  Хлопець знизав плечима. «Вони весь час молодіють?»
  Рун засміявся, і Гілі, трохи почервонівши, теж розсміявся. Вдалий жарт був поданий настільки легко, що вона знала, що він використовував його раніше.
  Вони почали тротуаром у нижньому Мангеттені.
  «Тобі подобається U2?» — спитав Адам Руна, коли вони йшли Бродвеєм повз Федеральний будинок. «Вони такі чудові».
  «Люблю цю гітару! Чунга, чунга, чунга…»
  "О так."
  Рун сказав: «Але я в основному люблю стару музику. Як Боуї, Адам Ант, Sex Pistols, Talking Heads».
  «Девід Берн, так, він схожий на твого мегагенія. Навіть якщо він старий».
  «Я все ще часто слухаю поліцію», — сказав Рун. «Я якось виріс з ними».
  Адам кивнув. «Я чув про них. Моя мама їх слухала. Стінг все ще поруч».
  Хілі сказав: «Гм... Кросбі, Стіллз і Неш?»
  Рун і Адам дивилися на нього порожньо.
  «Джимі Хендрікс? Літак Джефферсона?»
  Коли на нього дивилися у відповідь на "The Doors?" Хілі швидко сказав: «Гей, як щодо обіду?»
  
  Вони сиділи навпроти ошатної будівлі Вулворт, Рун і Хілі. Адам, поповнений двома хот-догами та шоколадна газована вода Yoo-Hoo, переслідувані білки, тіні та клаптики вітру.
  «Семе, — почала вона, — скажімо, у вас є кілька різних підозрюваних, і ви знаєте, що це зробив один із них, але ви не знаєте, хто».
  — Під час бомбардування?
  «Скажімо, будь-який злочин. Ніби ти звичайний рухомий предмет, який щось досліджує».
  «Портативний, не рухомий. Але це, напевно, буде детектив, який оцінюватиме підозрюваних».
  «Добре, детектив із трьома підозрюваними. Що б ви зробили, щоб зрозуміти, хто злочинець?»
  «Перп», — сказав він. «Бачиш, я сказав, що ти природжений поліцейський».
  З сильним слов’янським акцентом: «Я вивчив англійську з повторів Kojak ». Вона стала серйозною. «Давай, Семе. Що б ти зробив?"
  «Щоб арештувати, потрібна ймовірна причина».
  "Що це?"
  «Щось, що свідчить про те, що ваш підозрюваний, швидше за все, не вчиняв злочин. Свідок, суперечливі алібі, речові докази на місці злочину, що пов’язують підозрюваного та злочин, відбитки пальців, тест на генетичний маркер… Зізнання завжди добре».
  «Як ви отримуєте зізнання?»
  «Ми саджаємо підозрюваного в кімнату, вмикаємо камеру і ставимо запитання. Ви не заарештовуєте їх, тому що потім з’являються їхні адвокати і кажуть їм, щоб вони нічого не говорили. Вони можуть піти будь-коли, але ми... закликаємо їх залишатися».
  «Ви коли-небудь вимушували когось зізнатися?»
  «Звичайно. Це частина гри. Але жодних відповідей, доки ви не скажете, чому вас цікавлять поліцейські процедури».
  «Гаразд, у мене є троє підозрюваних».
  «Які підозрювані?»
  «У вбивстві Шеллі Лоу».
  «Троє підозрюваних? Ви маєте на увазі, що ви знаєте трьох людей меч Ісуса? Чому ти не сказав Беглі чи комусь із відділу вбивств?»
  «О, немає Меча Ісуса. Це прикриття. Хтось створює враження, що це щось релігійне, але це не так».
  «Але...»
  Вона продовжила, перш ніж він встиг поставити запитання, які, безсумнівно, призведуть до незграбних відповідей або відвертої брехні. «Бачите, Шеллі не просто знімалася в цих фільмах. Є такий хлопець на ім’я Артур Такер. Він був тренером Шеллі з акторської майстерності. Тільки ти знаєш, що цікавого?» Її голос згас, і вона подивилася на нього. "Що сталося?"
  «Руне, ти не збирався цього робити».
  «Я просто брав інтерв’ю у людей про неї, для свого фільму, і я знайшов деякі смішні речі». Вона затихла, дивлячись на горгулій, які стояли на двох третинах хмарочоса. Їй було цікаво, чи збираються вони з Хілі провести перший бій. Це був справді поганий знак — сваритися до того, як ви витратили деякий час на серйозні поцілунки з кимось.
  Гілі глянув на Адама, який підстерігав коростявого голуба за двадцять футів від нього, і невпевнено поклав свою велику руку їй на коліно.
  Рун витріщився на горгулій. «Вони посміхалися, а не озиралися», — подумала вона. Здавалося, це була важлива прикмета, але вона не могла зрозуміти, що це означає.
  Хілі секунду не говорив. Він клацнув язиком. "Гаразд. Смішні речі. Давай і скажи мені».
  «Шеллі була законною актрисою, і вона писала п’єси, добре? Вона та її тренер, цей Артур Такер, сильно посварилися, коли він дізнався про її кар’єру в кіно. О-о-о, він також був командосом на війні. Отже, він знає про бомби».
  «Але вам потрібен мотив, щоб...»
  «У мене є один. Він вкрав п'єсу, яку написала Шеллі. Він взяв і поставити своє ім'я на ньому. Він сказав мені, що ніколи нікуди не дійшов у своїй кар’єрі, і я думаю, що він міг убити її і вкрасти цю п’єсу».
  «До біса спекулятивний. Хто ще є підозрюваним?»
  «Майкл Шмідт».
  Хілі нахмурився. «Це знайоме. Хто він?"
  «Бродвейський продюсер. Знаменитий».
  « Його? »
  «Правильно. Він сказав мені, що не пам’ятає Шеллі, але він бреше. Виявляється, він мало не запропонував їй роль в одній зі своїх п’єс. Потім він дізнався, що вона займається порно, і відкликав пропозицію. Вона збиралася шантажувати його, щоб отримати роль».
  «Ви нікого не вбиваєте…»
  «Він диякон у церкві. Вона могла зруйнувати всю його кар'єру. Він також огидний сучий син».
  «Це не порушує Кримінальний кодекс штату Нью-Йорк, будучи огидним. Хто ще в списку?»
  «Ще один мудак. Денні Трауб. Він співвласник Lame Duck. Компанія Шеллі».
  «А ви чули про страховий поліс на будівлю?»
  "Немає. На неї ».
  Це привернуло увагу Хілі. "Продовжувати."
  «Шеллі сказала мені, що вона жахливо посварилася з кимось, з ким працювала. Я думаю, що це міг бути він. Він завжди з нею фліртував, а вона відкидала його. І він дійсно в S та M; він починає бити жінок. Тож я увірвався до його міського будинку…
  Гілі закрив обличчя руками. «Руне, ні, ні, ні. Ви не можете робити це».
  "Все добре. Одна з його подружок сказала, що все гаразд. Вона також дозволила мені пройти через його сейф».
  Хілі зітхнув. — Принаймні ти нічого не вкрав. Він подивився на неї. «Скажи мені, що ти нічого не вкрав».
  «Що, я схожий на злодія?» — спитав Рун. «У будь-якому разі я знайшов цей страховий поліс на Шеллі. Майже півмільйона доларів».
  «Немає виключення за вбивство?»
  «Ні. Його дівчина зробила копію для мене».
  «У вас троє підозрюваних. Чи міг хтось із них на вас напасти?»
  «Вони всі приблизно однакової статури. О, і очі Шмідта були всі червоні. Ніби його нещодавно вбили сльозогінним газом».
  «Сльозогінний газ? Яке це має відношення?»
  «Чоловік у вітровці?» — збентежено сказала вона. «Я ніби вдав йому сльозогінний газ».
  "Різновид?"
  «Самооборона», — сказала вона кульгавим голосом.
  Але Хілі не читав їй лекції про нелегальну зброю в Нью-Йорку. Він лише знизав плечима. "Не знаю. Опіки від сльозогінного газу зникають приблизно через дванадцять годин. А як щодо двох інших?»
  «Вони всі побудовані приблизно однаково. Не для нарощування м’язів».
  «Хтось із них виглядав дійсно шокованим, побачивши вас? Я маю на увазі, якби вони намагалися вбити вас, на їхніх обличчях було б трохи впізнання».
  «Я так не думаю», — сказала вона, розчаровано нахмурившись.
  «Звичайно, — додав Гілі, — було б розумніше найняти сильну руку».
  «Вбивця?»
  Гілі неуважно кивнув. "Добре…. Цього недостатньо для ймовірної причини, але…» Тоді він розсміявся й похитав головою, ніби вийшовши зі сну. «Гей, забудь усе це». Він підняв руку — не ту, що все ще лежала на її коліні. «Я навіть не у відділі вбивств… Я не хочу нічого цього знати».
   «Просто розкажіть мені про вибухівку. Від другого бомбардування».
  "Немає."
  «Я думав, що ви накажете їх відстежити».
  "Мені."
  "Добре?"
  «Поки немає результатів, і коли я їх отримаю, я запишу їх у своєму звіті та надішлю його нагору. І це буде все».
  Вона зухвало сказала: « Я думаю , мені доведеться продовжувати шукати».
  «Руна». Хілі сперечався. "Скажу вам, що. Я покличу пару хлопців із відділу вбивств перевірити — як його звали? — тренера акторської майстерності. Здається, він єдиний, хто щось знає про вибухівку».
  «Справді? Тільки пообіцяй, що не заарештуєш його, поки я не приїду. Я хочу зняти бюст».
  «Я думаю, ви знаєте, що ми не можемо давати таких обіцянок».
  «Ну, просто спробуй. Будь ласка!» Рун написав ім’я Такера на забрудненій гірчицею серветці й простягнув її Гілі. Вона запитала: «А як щодо двох інших?»
  «Ви хочете мою думку? Страховий кут із, як його звати, Траубом. Це надто очевидно. А Міхаель Шмідт? Здається, така знаменитість, як він, не ризикне бути засудженим за вбивство через погрозу шантажу».
  «О, але в нього таке его, як у Гранд-Каньйону».
  Хілі подивився на серветку. «Давайте робити по одному. Без поспіху. Для вбивства немає терміну давності».
  «Бачиш, я казав тобі, що ми станемо чудовою командою».
  «Команда», — говорив він м’якше. Він нахилився до неї. Його голова злегка нахилена. Його очі метнулися туди, де за мить до того був Адам; хлопця не було видно. Гілі швидко нахилився до неї. «Ти дуже гарна. Ти це знаєш?"
  Вона цього зовсім не знала. Але це не мало значення. Вона була дуже щаслива знати, що він так почувається. Руна знайдена її очі закриваються, її голова відхиляється назад, піднімається, щоб зустрітися з його губами. Він потягнувся й узяв її руку, і вона була здивована, що його злегка тремтить.
  «Не роби цього», — сказав Адам, до біса налякавши їх обох, вилізши на лаву з-за неї, де він переслідував їх. «Ти залишиш мені шрам на все життя».
  Гілі відсахнувся.
  Хлопець усміхнувся й жестом покликав Руна допомогти йому ганятися за голубами. Вона стиснула коліно Хілі і побігла в парк.
  
  «Куди подати заявку?»
  Адміністратор на четвертому поверсі студії «Кульгавої качки» подивився на Рун, проглянувши її фігуру, і повернувся до її окультної м’якої палітурки. «Нам не потрібні секретарі».
  «Я хочу зніматися в кіно», - сказала вона.
  «Ви знаєте, які фільми ми тут знімаємо?»
  «Я подумав, що «Еротичні пригоди Банні Блу» — це не армійський навчальний фільм, — сказав Рун.
  Сьогодні — після ще одного телефонного дзвінка — Рун виявив, що Денні Трауб був удома й розважав кількох перспективних актрис, якщо це дієслово спрацювало з Траубом. Жінка, яка розповіла про страховий поліс, запевнила її, що продюсер буде зайнятий годинами.
  Адміністратор «Кульгавої качки» позначила своє місце й підвела погляд з-під блиску макіяжу для карих очей.
  Рун вирішила, що вона не така задоволена, як Сем Гілі, забувши про двох інших підозрюваних. Тож вона збиралася знайти більше доказів — за чи проти Денні Трауба та Майкла Шмідта.
  Адміністратор продовжив. «Справа в тому, що люди, яких вони наймають, є певним типом людей».
  «Певний вид?»
   «Трохи, добре…»
  "Що?" Рун нахмурився. Дівчина глянула на свої груди.
  “Більше…”
  «Ти намагаєшся мені щось сказати?»
  «... хтивий, ніби».
  Очі Руна розширилися. «Хіба ви не знаєте Конституції ? »
  Роман жахів був втратою. Дівчина склала його, не позначивши свого місця. «Подобається корабель? Це був корабель під час громадянської війни? Яке це має відношення до...
  Рун сказав: «Ви не можете дискримінувати нікого лише тому, що він не Доллі Партон».
  «Доллі Партон?»
  «Все, що я хочу зробити, це прослуховування. Якщо ти не хочеш мене, тому що я не вмію діяти, гаразд. Але ви не можете відмовити мені спробувати, тому що в мене немає великих цицьок. Це як би федеральний позов».
  "Федеральний?"
  Була пауза. Жінка сперечалася в собі, перебираючи сторінки книжки в м’якій палітурці.
  Рун запитав: «Можна я отримати заявку?»
  «У них немає заявок. Все, що вони роблять, це ніби дивляться на котушку, яку ви самі приносите. Або ви йдете в студію і, знаєте, робите це. Вони записують це на плівку, і якщо їм це подобається, вони вам передзвонюють. Дай мені подивитися, чи є хтось навколо».
  Дівчина встала і пройшла в задню частину кабінету, похитуючи незалежно з’єднаними стегнами. "Чекай тут."
  Через хвилину вона повернулася. «Йди назад, другий офіс праворуч». Вона розчаровано подивилася на свій роман, усвідомлюючи, що їй знову доведеться шукати своє місце.
  Кімнати були розділені тими самими незграбно вирізаними прямокутниками Sheetrock, які вона пам’ятала з так званої гардеробної Ніколь. Стіни були недавно пофарбовані, але поверхні вже були потерті та брудні. Плакати та штори були з імпортних дисконтних магазинів, де молодята та студенти Нью-Йоркського університету купують лозу, бамбук і пластик, щоб обставити перші квартири. Килима не було.
  Другий офіс праворуч містив більш-менш те, що вона очікувала. Товстий бородатий чоловік у футболці та чорних широких брюках.
  Він підвів очі й дивно посміхнувся. Це не було розпусним, не було провокаційним, не було дружнім. Дивна річ у цій усмішці полягала в тому, що обличчя, на якому вона була викарбувана, не розуміло, що він дивиться на іншу людину.
  «Я Гутман. Ральф Гутман. Ти хто?»
  «Ой, Світанок».
  «Так. Світанок що?»
  «Світанок Фелісідад».
  "Мені це подобається. Ви що? Латиноамериканець чи що? Ви не виглядаєте так. Ну, неважливо. Отже, ви хочете отримати роботу. Мені важко працювати. Я балбастер. Але я найкращий продюсер у бізнесі».
  «Мені здається, я міг чути про вас».
  Його другий офіс праворуч поглянув: Ну, звичайно, ви чули про мене.
  "Звідки ти?" — запитав Гутман. «Джерсі, так?»
  «Огайо».
  «Ви з Огайо? Я не думаю, що у нас колись було порнозірок з Огайо. Мені це подобається. Огайо. Гей, втрачай світанок . Мені більше подобається Akron . Акрон Фелісідад».
  "Але я-"
  «Так. Дівчата, які працюють у мене, отримують чотириста на день. Також знижка від мого постачальника. Ми знімаємо на місці два місяці на рік. Раніше це була Європа, але з бюджетами і так далі, тепер це зазвичай Флорида. Я створив Triangle Trap .
  "Без жартів. Ви це зробили?»
   «Так, звичайно. Мене номінували на «Золотого жеребця». Отже, ти хочеш роботу, га?» Він подивився на неї. «Немає цицьок, але твоє обличчя непогане».
  Він помре, і вони більше ніколи не знайдуть усіх частин.
  «Гарна дупа. Чому ти чекаєш, щоб зробити твої сиськи?»
  «Мені вони подобаються такими, якими вони є».
  Він знизав плечима. «Як хочеш. Ти виглядаєш молодо. Можливо, ви могли б зіграти чиюсь племінницю-підлітка. Поговори з її тіткою та дядьком. Твій типовий інцест».
  «Я міг би це зробити, звичайно».
  «У вас є котушка?»
  «Все, що я знаю про котушки, це те, що вони використовуються на вудках».
  «Ха. Стрижні». Він засміявся, і здавалося, що вона пожартувала. Потім він пояснив: «Зразки вашої роботи».
  «Я ніколи раніше не знімався в кіно. Але я роблю цей маленький вчинок. Вид смужки. У вас є місце, де я можу переодягнутися?»
  «Змінити? Ви будете знімати свій одяг перед двадцятьма людьми кожного дня, коли будете зніматися. Ти хочеш піти кудись і змінитися?»
  «Ні, я хочу, щоб ви відчули повний ефект». Вона кивнула на свою сумку. «У мене є це вбрання. Думаю, тобі сподобається. Просто офіс чи що? Це займе п’ять хвилин».
  Гутман був помірковано зацікавлений. Він знову подивився на неї, потім помахав рукою. «Знайди офіс, зміни. Я буду тут."
  Вона знайшла офіс Денні Трауба прямо в коридорі. Вона увійшла, зачинила за собою двері. Вона швидко озирнулася — на стіни, обшиті дерев’яними панелями Ace Home Center, великий письмовий стіл із штучного чорного дерева, ще кілька рослин, шкіряний диван.
  І дві картотеки.
  Руна почалася через першу.
  Вона шукала докази. Шматок дроту. Книга на вибухових речовинах. Лист від Шеллі, в якому він каже, що він сучий син. Біблія , звідки Трауб міг взяти цитату про ангелів, які знищують землю… Все, що могло б пов’язати його з вибухом .
  Речові докази . Це те, що Хілі сказала, що їй потрібно для ймовірної причини.
  Вона не знайшла жодного. Просто договори, листування. Так само, як будь-який інший бізнесмен тримав би у своєму офісі.
  Вона обернулася до другої шафи й почала її переглядати. Цей містив більше договорів та юридичних документів. Вона не знайшла нічого суттєвого, поки не дійшла до L і не побачила файл із позначкою Shelly Lowe .
  Але вона не мала можливості це прочитати, тому що саме в цей момент двері відчинилися і всередину зайшов Денні Трауб.
  Він завмер. Потім видужав. Він зачинив двері й, ніколи не нехтуючи своєю невидимою аудиторією, сказав: «Ну, цей хлопець шукає в моїх ящиках. Цікаво, чи знайшла вона щось цікаве».
  
  РОЗДІЛ ЧОтирнадцятий
  
  
  
  Рун закрив картотеку, перевіряючи відстані, перевіряючи виходи. Вона була на четвертому поверсі. Це було сорок футів. Чи вбив би її стрибок у вікно? може.
  Трауб підійшов до неї, хитаючи головою. «Боже, ось ми в Нью-Йорку, світовій столиці злочинності... Я маю на увазі, що є люди з Айови, які тримаються за свої гаманці, коли літають над Нью-Йорком у літаку. Це місто має таку погану репутацію, я не можу в це повірити».
  «Я просто…»
  «А що ми тут маємо? Молода дівчина краде файли! Боже мій! Чи розуміє вона, що ці манільські папки коштують пару центів кожна? Вкради їх сто тисяч…
  "Я був-"
  — І вона могла б купити собі набір Tupperware. Або свято Біг Мак для неї та її друзів. Проте спроба огородити їх трохи складна...» Посмішка зникла. Глядачів не було. "Гаразд. Якого біса ти тут робиш?» Він підійшов до місця, де вона стояла, і вирвав файл з її рук. Поглянув на назву папки.
  Він розуміючи кивнув. Кинув назад у шафу.
  Коли він повертався до неї, Руна впала на коліна й витягла з сумочки балончик зі сльозогінним газом.
  Але Трауб рухався швидше. Він схопив циліндр, вирвав його з її рук і штовхнув на диван. Він уважно подивився на це, здавалося, потішив. Рун сів.
  «Про що це все? І не давай мені цього милого лайна Ненсі Дрю. У мене довбана бомба розбила мою зірку та підлогу моєї компанії. Я не в настрої."
  Рун нічого не сказав. Трауб направив балончик сльозогінного газу їй в обличчя.
  Згадавши страшний укол, вона зіщулилася, відвела погляд.
  "Відповідай мені."
  Затамувавши подих, вона сказала: «Ви не казали мені, що у вас є політика щодо Шеллі Лоу».
  Він нахмурився. «Політика?»
  «Страховий поліс».
  "Це вірно. Я цього не зробив. Але ти ж не питав мене, чи є в мене, чи не так?»
  «Здається, це було б цілком нормально згадати, я кажу вам, що я знімаю фільм про одну з ваших зірок».
  Трауб знову глянув на сльозогінний газ і зважив його в руці. «Ви просите все це лайно для свого фільму? Є те, що його?" Він притулився до дверей. Рун побачив, як виділяються його м’язи, жилисті й бліді. Він нагадав їй одну з літаючих мавп у «Чарівнику країни Оз» — персонажів, які лякали її найбільше, навіть більше, ніж Зла Відьма.
  «Поліція знає, що я тут».
  Трауб засміявся. «Це як у день D кричати німцям: «Айк знає, що я тут». «Він подивився на неї, і рух його очей був схожий на те, як його язик рухається по її тілу. Вона відсторонилася від нього, схрестила руки, глянув на стіл у пошуках прес-пап’є. Був ножик для листів, на який вона могла піти.
  «То ти думаєш, що я вбив Шеллі? Що я підклав бомбу, щоб отримати страхові гроші».
  «Я цього не казав».
  Трауб крокував. Антракт закінчився; він ще раз озирнувся. «Це печиво виконало непогану детективну роботу, вам не здається? Вона зірка, вона звичайний маленький Шерлок Холмс. Ну, ти мене зрозумів, люба. Так, так. Страхова компанія розрахувалася. Я отримав собі чек на п’ятсот тисяч доларів».
  Рун не відповів.
  Трауб застосував сльозогінний газ. Він подивився на Руна, потім дістав із кишені ключ і пішов за свій стіл. Руна нахилилася вперед, поклавши свою вагу на підошви. Він збирався по рушницю. Він міг просто застрелити її, як грабіжник, і поліція нічого не зробила б.
  Трауб глянув на неї. «На твій знак, приготуйся… Я не думаю, що вона встигне».
  Він посміхнувся й витяг чорний пістолет.
  Я насолоджувався її розширеними очима.
  «Ось подарунок для нашої маленької місіс детектив».
  Рун здригнувся. Коли здавалося, що він збирається натиснути на курок, вона просто кинулася вперед, схопила сльозогінний газ і сподівалася на краще.
  Тоді друга рука Трауба з’явилася з аркушем паперу.
  Жоден із них жодну мить не рухався.
  «Я не знаю про неї, але напруга мене вбиває. Чи збирається вона це читати? Вона збирається зробити паперовий літачок?»
  Рун узяв аркуш паперу й прочитав:
  Шановний пане Трауб!
  З глибокою, щирою вдячністю ми підтверджуємо отримання вашого чека на суму 400 000 доларів США. Ваша щедрість піде дуже далеко, підтримуючи дослідження, щоб знайти ліки від цього жаху страждання та полегшення тягаря тих, чиє життя постраждало від цього ...
  Лист підписаний директором Нью-Йоркської коаліції проти СНІДу.
  «О».
  Трауб кинув пістолет у ящик. «О, — каже вона. «О…» Ну, ви знаєте, ще сотня страхових надходжень не врахована. Але оскільки я особисто беру додому сто п’ятдесят готівки на рік, не з бухгалтерського обліку, ви, ймовірно, можете зробити висновок, що я не збираюся вбивати свою найбільшу зірку, щоб отримати довбаний корм для курей. О, до речі, моє особисте майнове страхування передбачає франшизу на сто тисяч, тому з ремонтом підлоги внизу вся ця справа була для мене простою.
  «Мені шкода».
  Він кинув у неї сльозогінний газ. «Я думаю, що нашому маленькому детективу пора йти. Давайте дамо їй бурхливі оплески».
  
  Під час інтерв’ю Артур Такер так і не подолав шоку від того, що двоє поліцейських допитували його як підозрюваного у справі про вбивство.
  Вони були ввічливими, коли розпитували його про Шеллі Лоу. Вони намагалися зробити це невимушеним, але було щось, чого вони намагалися досягти. Щось вони знали.
  Що? — розпачливо подумав він. Він почувався вразливим — ніби вони могли заглянути в його розум, але він не мав уявлення про те, про що вони думають.
  Один з офіцерів глянув на медалі Такера. — Ви на службі, сер?
  «Я був у Рейнджерсах».
  «Ви коли-небудь займалися знесенням?»
  Він знизав плечима. «Ми всі вміли використовувати бангалорські торпеди, гранати. Але це було сорок років тому... Є Ви припускаєте, що я мав якесь відношення до тих бомб?»
  "Ні, сер. Ми просто вивчаємо, що трапилося з пані Лоу».
  Такер виглядав збентеженим, збентеженим і запитав їх про Меч Ісуса.
  Вони продовжували ухилятися.
  Але це було більше, ніж ухилення. Вони хапалися за соломинку і навіть тоді пішли, не тримаючи взагалі нічого. Він дивувався, як вони прийшли до думки, що він міг бути вбивцею. Він припустив, що Шеллі написала його ім’я в денному таймері чи настінному календарі. Можливо, вона вела щоденник — він наказав усім своїм учням вести його — і вона написала про один із їхніх уроків. Можливо, про одну з їхніх сварок.
  Це могло привести їх сюди.
  Але коли він думав про Шеллі, його думки блукали, і своєю сильною волею та талантом у зосередженості він знову звернув увагу на поліцейських.
  «Вона була захоплюючою людиною, офіцере», — пояснив Такер із сумом і благоговінням, які повинні бути в його голосі, коли йдеться про захоплюючу людину, яка щойно померла. «Сподіваюся, ви близькі до злому цих людей. Я не можу виправдовувати її кар’єру — ви, мабуть, знаєте, чим вона заробляла на життя, — але таке насильство». Він заплющив очі й здригнувся. «Непростимо. Це робить усіх нас варварами».
  Такер був хорошим актором. Але не купили. Вони дивилися на нього тупо, наче він не сказав ані слова. Потім один офіцер сказав: «Як я розумію, ви теж пишете п’єси, сер. Це правильно?"
  Він повірив, що його серце на мить перестало битися. «Я зробив практично все, що можна робити в театрі. Я починав як..."
  «Але про написання. Ви пишете п’єси?»
  "Так."
  — І пані Лоу теж. Хіба це не правильно?»
  «Вона може мати».
  — Але вона була твоєю ученицею. Хіба ти не про це з нею поговориш?»
  «Я думаю, що так. Ми були більше стурбовані акторською грою, ніж написанням у нашому...
  «Але давайте на хвилину залишимося з написаним. У вас є п’єси, які вона написала?»
  «Ні», — відповів Такер, зумівши зберегти голос твердим.
  «Чи можете ви пояснити своє місцезнаходження тієї ночі, коли було вбито пані Лоу? Близько восьмої вечора?»
  «Я був на виставі».
  «Тож я припускаю, що будуть свідки».
  — Їх близько півтори сотні. Хочеш, я дам тобі кілька імен?» — запитав Такер.
  «У цьому не буде необхідності».
  Інший поліцейський додав: «Не зараз».
  «Ви не проти, якщо ми оглянемо офіс?»
  "Так. На це вам доведеться отримати ордер».
  «Ви не співпрацюєте?»
  «Я співпрацював. Але якщо ви хочете обшукати мій офіс, вам доведеться отримати ордер. Просто як це."
  Це не викликало жодних емоцій на їхніх обличчях. "Гаразд. Спасибі за ваш час."
  Коли вони пішли, Такер п’ять хвилин постояв біля вікна, щоб переконатися, що вони покинули будівлю. Він повернувся до свого столу й невпевненими руками знайшов сценарій « Доставлених квітів» . Він поклав це у свій пошарпаний портфель. Потім він почав переглядати рукописи на своєму креденці. Кидаючи в портфель і те, що написала Шеллі.
  Але зачекайте...
  Одного не вистачало. Він знову шукав. Ні, не було. Він був упевнений, що залишив це там. Ісусе… Що з ним сталося?
   Потім він підвів очі й побачив скляні двері до свого кабінету, замість тих, що були розбиті днями під час того невдалого пограбування. Він думав, що під час злому нічого не вкрали.
  Такер повільно сів у крісло.
  
  Зйомки House O' Leather були важкими.
  Ларрі тимчасово відсторонив Рун від роботи з громадським харчуванням і фактично дозволив їй керувати камерою протягом одного сеансу.
  Це була довга зйомка. Дочці знадобилося вісімнадцять дублів, перш ніж вона змогла отримати два репліки діалогу в банку. Але Рун було байдуже — камера була справжньою Arriflex 35, прекрасним виробом точної машини, і відчуття, як механізм дзижчить під її пальцями, компенсувало багато нещастя, яке вона нещодавно пережила в компанії.
  Містер Гаманець — вона просто не могла пригадати його імені — виявився не таким вже й поганим. Він дякував Рун щоразу, коли вона приносила йому щось поїсти чи випити, а на перерві вони ділилися кількома словами про останні фільми. Він мав досить хороший смак.
  Рекламний директор Мері Джейн, однак, була іншою історією. Вона ширяла над знімальним майданчиком у синьо-червоному костюмі, який відволікав увагу, з підплічниками, як у півзахисника. Бажання виправити світло, бажання дивитися в окуляр Аррі. А коли Руна не було за камерою, жінка просила її зробити копії та передрукувати нотатки. Вона багато дивувалася (її улюбленою фразою була «Мені цікаво, чи не краще було б…»; другою була «Я б подумав, що ти…»). Її врятувало те, що, на відміну від містера Валлета, вона не попросила Руна принести кави — це довело їй, що в її втіленні до Енн Тейлор Мері Джейн була виставленим секретарем (невдоволення через рабство глибоке, Руне). знав).
  Зйомки закінчилися, і Рун був в офісі допізна, перевірка реквізиту для драматичної сцени з логотипом, яку планується зняти за день-два. Це була ідея Боба; це буде відстежуваний CU — рухомий знімок крупним планом — падіння доміно, а потім відкат, щоб показати, що доміно сформували назву та логотип компанії. Роботою Руна було знайти й взяти напрокат тисячі білих доміно без крапок.
  Рун почув шум. Вона підвела очі й побачила Сема Хілі, який стояв у дверях.
  Вона сказала: «Якщо ви тут, наприклад, офіційно, я прямо зараз витягну дупу з цієї будівлі», — сказала вона.
  «Тож у вас справді є робота».
  «Це справді ліберальне вживання слова робота , Семе».
  Він увійшов, а вона відкрила величезний холодильник і дала йому пива.
  «У нас є ще один шанс для цієї дурної реклами. Потім хлопці збирають чудові двісті тисяч. І це прибуток».
  «Фу», — свиснув Гілі. «Непоганий напрямок роботи. Перевищує рівень оплати праці державних службовців».
  «Принаймні ти маєш свою гідність, Семе».
  Вона показала йому студію, а потім показала на Moviola кілька кадрів зі зйомок House O' Leather.
  «Я можу поставити тебе з донькою, ти хочеш».
  "Все гаразд. Думаю, я пройду».
  Вони повернулися в офіс і сіли.
  Він сказав: «Пара приятелів із шостої дільниці перевірили Такера. Він виглядав винуватим, казали вони. Але так робить більшість людей, коли їх опитують двоє поліцейських».
  Він продовжив: «Але ось суть. Перевірили його військову історію. Він майже ніколи не бачив бойових дій, і як тільки його звільнили, він більше не мав нічого спільного з військовими. Все життя був у театрі. Судимостей немає, контактів зі злочинцями немає. Регулярно відвідує церкву. Він-"
   «Але він усе ще знає, як…»
  «Гей, гей, дозвольте мені закінчити. Також перевірили, чого варта оригінальна п’єса невідомого драматурга. Ви говорите про тисячі, максимум, якщо не трапиться диво і воно не злетить, як Коти чи щось подібне. І це шанс один на мільйон. Повірте, ніхто не ризикуватиме бути засудженим за вбивство за пару тисяч доларів».
  «Але п’єса… Я бачив, що він змінив ім’я».
  «Звичайно, він зробив. Її вбили, і він вирішив вкрасти їх і заробити трохи грошей. Її маєток навіть не знав би про це. Це крадіжка. Але кого це хвилює?» Хілі подивився на одну із сотні коробок доміно, що оточували Руну. "Так?"
  "Так?"
  «Ви не в детективному бізнесі?»
  «Цілком і цілком».
  «Мені дуже приємно це чути».
  
  «Я маю певну інформацію», — сказав голос молодої жінки.
  Сидячи за своїм дубовим столом, Міхаель Шмідт тримав трубку в одній руці, а іншою постукав по невідкритій кришці картонної коробки з юшкою з молюсків.
  Голос, жіночий і якось замаскований, продовжував. «Це пов’язує вас зі смертю Шеллі Лоу».
  Він мляво тицяв пальцем у віолончельну пачку солянки, доки кожен крекер не розсипався в крихти. "Хто це?"
  «Я думаю, що це інформація, яка вас зацікавить».
  «Скажи мені, хто ти».
  «Ти скоро зустрінеш мене. Якщо ти не боїшся».
  "Що ти хочеш? Ви хочете грошей? Ти намагаєшся мене шантажувати?»
  «Шантаж? Смішно, що ти згадуєш це слово. Можливо я. Але я хочу зустрітися з тобою особисто. Обличчям до обличчя."
  «Приходьте до мене в офіс».
  "У жодному разі. Там, де навколо багато людей».
  "Гаразд. Де?»
  «Зустрінемось опівдні в Лінкольн-центрі. Ви знаєте, які столи вони там поставили?»
  «Ресторан надворі?»
  «Так, там. Зустрінемося там. І нікого з собою не беріть. Зрозумів?"
  «Я—»
  Лінія обірвалася.
  Шмідт цілу хвилину сидів, дивлячись на глянцевий чорно-сірий телефон, перш ніж усвідомив, що все ще тримає безшумну трубку. Він сердито повісив трубку.
  Йому захотілося вилаятися, хоча він знав, що якби він це зробив, то одразу б пошкодував, що сказав цю лайку. Він пишався тим, що був водночас жорстким бізнесменом, який заробляв гроші, і глибоко релігійною людиною, яка ненавиділа непристойності. Великим пальцем він продовжував розтирати крекери в пил.
  Його апетит до супу зник, і він викинув його до свого смітника. Кришка відірвалася, і суп вилився в поліетиленовий пакет, який вистилав смітник. Запахло рибою та цибулею, що ще більше розлютило його.
  Але він залишався абсолютно нерухомим, склавши руки разом і молившись, поки не заспокоївся. Це була одна річ, яку він навчився робити — він ніколи не приймав рішення, коли був у тому, що він називав світською державою.
  За п'ять хвилин дух Господа заспокоїв його. Його рішення полягало в тому, щоб зробити саме те, про що він думав, коли поклав трубку після розмови з дівчиною. Він підняв трубку й обережно натиснув номер.
  
  РОЗДІЛ П'ЯТНАДЦЯТИЙ
  
  
  
  «Ви можете використовувати камеру L&R. Він має вбудований телефото».
  Стю, кухар-редактор-фуд-стиліст з Belvedere Post-Production, сказав: «Чому саме ви хочете зняти цього хлопця?»
  «Я збираюся отримати зізнання. Я збираюся його обдурити».
  «Чи не незаконно знімати людей, якщо вони про це не знають?»
  "Немає. Ні, якщо вони в громадському місці. Ось що означає суспільне панування».
  "Публічний домен. І це щось інше. Закон про авторське право».
  «О». Рун нахмурився. «Ну, я не знаю. Але я впевнений, що це нормально, і я це роблю».
  «Що це за камера?»
  «Betacam. Чи ти-?"
  «Я знаю, як ним користуватися. колода Ampex?»
  — Правильно, — сказав Рун. «Ви будете на балконі о Лінкольн-центр, збиття. Це все, що вам потрібно зробити. Просто запишіть мою розмову з цим хлопцем».
  «Ви досі не сказали мені, чому. Що за зізнання?»
  — Я візьму магнітофон, — швидко сказала вона. «Вам навіть не потрібно турбуватися про аудіо».
  «Я не збираюся цього робити, ти не кажи мені, що ти задумав».
  «Повір мені, Стю».
  «Я ненавиджу цю фразу».
  «Ти не любиш пригод?»
  "Немає. Я люблю готувати, я люблю їсти. Я хотів би грошей, якби вони були. Але одна річ, яку я точно не люблю, — це пригоди».
  «Я віддам тобі кредит на мій фільм».
  «Чудово. Тільки не забудьте поставити мій тюремний номер після мого імені».
  «Це не протизаконно. Проблема не в цьому».
  «Тож є проблема... Що це, бути побитим? Або вбили? Ви присвятите фільм моїй пам'яті?»
  «Вас не вб’ють».
  «Ви нічого не сказали про те, що вас не били».
  «Тебе не поб'ють».
  «Мені здалося, — сказав Стю, — що в цьому останньому реченні , ймовірно, було щось мовчазне . Було?"
  «Дивіться, вас точно не поб'ють. Я обіцяю. Почуватися краще?"
  «Ні… Лінкольн-центр? Чому там?»
  Руна перекинула акумуляторну батарею через плече. «Щоб, якщо вас таки поб’ють, свідків буде багато».
  
  Рун показав посвідчення охоронцеві Ейвері Фішер Хол. Його очі на мить розширилися, потім він впустив її в тиху залу.
  «Ми ведемо деяке спостереження», — сказала вона йому.
   «Так, пані», — відповів він і повернувся на свою станцію. «Тобі потрібна допомога, зателефонуй мені».
  "Що це?" — запитав Стю. — Що ти щойно йому показав?
  «Посвідчення особи».
  "Я знаю це. Який вид?"
  «Таке собі ФБР».
  Він сказав: «Що? Як ти це отримав?»
  «Я начебто зробив це. У текстовому процесорі L&R. Потім я її заламінував».
  «Зачекайте, чому ви мені сказали? Я не хочу знати таких речей. Забудь, що я запитав».
  Вони продовжували підніматися сходами. На стінах висіли десятки афіш опер і п’єс, які ставилися в Лінкольн-центрі. Рун вказав на одну. «Дикий. Дивіться». Це було для «Орфея в підземному царстві» Оффенбаха .
  Стю глянув на нього. «Я віддаю перевагу легкому прослуховування. Яке значення?»
  Рун на мить замовк; їй хотілося плакати. «Це Еврідіка. Та жінка. Вона нагадує мені когось, кого я знала».
  Вони піднялися на верхній поверх і вийшли на дах. Рун поставив камеру.
  «Тепер, не пануйте. Мене хвилює стробінг. Не хвилюйся. Тримайте камеру на мені та хлопцеві, з яким я буду говорити. Здебільшого я хочу зробити два постріли, але ти можеш наблизити його обличчя, якщо я дам тобі сигнал. Я почухаю голову. Як це? Щоб збільшити масштаб..."
  «Я користувався Betacam раніше».
  «Добре. У вас є стрічка на годину, батареї на дві години. І це, мабуть, закінчиться за п’ятнадцять хвилин».
  «Про тривалість страти. Якісь останні слова?»
  Рун нервово посміхнувся. «Моя перша головна роль».
  «Зламай ногу», — сказав Стю.
  
  Вона думала, що, можливо, він не з’явиться. І вона думала, що навіть якщо він з’явиться, то сяде осторонь, де зможе витягти пістолет із глушником, вистрелити їй у серце та втекти, а це буде через півгодини. перш ніж хтось її помітив, подумавши, що вона просто заснула під гарячим сонцем. Вона бачила це в старому фільмі — у фільмі Пітера Лорра, подумала вона.
  Але Міхаель Шмідт був поблажливим. Він сидів у центрі відкритого ресторану навколо величезного фонтану посеред Лінкольн-центру.
  Він нервово оглядав натовп і, побачивши Рун, утупився в неї очима. Розпізнавання випередило лють на мілісекунди. Вона замовкла, просунула руку в піджак і включила магнітофон. Він помітив цей жест і відхилився назад, мабуть, подумавши, що в неї пістолет. Він явно боявся. Рун продовжив до столу.
  "Ви!" — прошепотів він. «Ти той, хто в театрі».
  Рун сів. "Ти збрехав мені. Ви не сказали мені, що запропонували Шеллі роль, а потім розірвали угоду».
  "Так? Чому я повинен тобі щось розповідати? Ви перебили мене посеред дуже важливої зустрічі. Мій розум працює не так, як у інших людей. У мене немає дрібних буденних фактів».
  «Я знаю все про вашу сварку з нею».
  «Я борюся з багатьма людьми. Я перфекціоніст.... Що ти хочеш? Гроші?» Його очі знову оглянули натовп. Він усе ще нервував, як олень.
  «Просто відповідай, — почала вона.
  "Скільки? Просто скажіть мені. Будь ласка».
  «Чому ти мав її вбити?» — злобно спитав Рун.
  Шмідт нахилився вперед. «Як ви думаєте, чому я її вбив?»
  «Тому що вона намагалася шантажем змусити вас віддати їй роль».
  Шмідт сердито буркнув: «І що ти збираєшся робити? Піти в поліцію з цією історією?»
   Щось попереджало її про змах його сміливих очей. Уже двічі він глянув на сусідній столик. Рун прослідкував за його очима й побачив, що двоє чоловіків сидять перед тарілками з розкішними бутербродами, яких ніхто не торкався.
  Господи, це були вбивці!
  Шмідд найняв убивць. Можливо, худішим із них був чоловік у червоній вітровці. Їм було байдуже бути на публіці чи ні; вони збиралися витерти її прямо тут. Або слідуйте за нею та вбийте її в провулку. Вибухаючи на неї, наче вона була Марлоном Брандо у Хрещеному батьку .
  Шмідт перевів очі й змусив їх поглянути на її обличчя. Двоє чоловіків злегка ворухнулися.
  «А тепер скажи мені, скільки ти хочеш».
  Ох, біс! Більше ніяких ігор, час йти.
  Рун підвівся.
  Шмідт глянув на її кишеню, на магнітофон. Його очі були широко розплющені.
  Голови двох убивць повернулися до неї.
  Потім: Шмідт відштовхується, сповзає на землю, кричить: «Візьміть її, упіймайте!»
  Гості задихалися й відштовхнулися від столиків. Дехто пригнувся до тротуару.
  Вбивці швидко встали, металеві стільці підскочили на кам’яну землю. Вона побачила в їхніх руках зброю.
  Крики, люди стрибають на тротуар, падають напої, крутяться салати. Салат, помідори і круасани полетіли на землю.
  Рун кинувся на Колумбус-авеню і побіг на північ. Вона озирнулася позаду. Вбивці наближалися. Вони були у чудовій формі.
  Ви двоє засранців оточені свідками! Що, чорт візьми, ти робиш?
  Її груди кричали, ноги щипало. Руна опустила голову й вибігла на повну.
   На Сімдесят другій вулиці вона озирнулася назад і більше не могла їх побачити. Вона перестала бігти й притиснулася до сітчастої огорожі навколо пустиря, намагаючись наповнити легені, міцно стиснувши пальці в сітці.
  На зупинку заїхав автобус. Вона підійшла до нього.
  І вбивці, які чекали позаду вантажівки, побігли їй назустріч.
  Вона закричала й покотилася на землю, а потім залізла під щілину в ланцюзі. Вона підвелася, хитаючись, і помчала до будівлі через ділянку. Школа.
  Вільна школа.
  Вона побігла до дверей.
  Заблоковано.
  Вона обернулася. Вони знову йшли до неї, риссю, тепер виглядаючи безтурботно, намагаючись бути непомітними. Зброя в руках з боків.
  Нікуди піти, окрім довгої алеї. Має бути вихід на вулицю. Двері, вікно, щось .
  Рун добіг до кінця. Це був глухий кут. Але там були хиткі двері. Вона кинулася проти нього. Деревина була набагато міцнішою, ніж здавалося. Вона відскочила від товстого дуба і впала на землю.
  І вона знала, що все закінчилося. Вбивці, тепер із зброєю на відкритому повітрі, обережно озирнулися й підійшли до неї.
  Руна встала на коліна й шукала цеглину, камінь, палицю. Нічого не було. Вона впала вперед, ридаючи. «Ні, ні, ні…» Вони були на ній. Вона відчула на шиї дуло рушниці.
  Руна заскиглила й накрила голову. "Немає …"
  Тоді один із вбивць сказав: «Ви заарештовані. Ви маєте право зберігати мовчання. Ви маєте право на адвоката і на те, щоб адвокат був присутнім під час допиту. Якщо ти відмовишся від права мовчати, все, що ви скажете, може і буде використано проти вас у суді».
  
  Двадцята дільниця дуже нагадувала бюро з питань безробіття штату Нью-Йорк, за винятком того, що тут було не так багато — чи не так багато — письменників і акторів. Багато потертого Lucite, багато надрукованих оголошень на дошках оголошень, дешевий лінолеум, люмінесцентні лампи над головою. Цивільні люди, що рухаються.
  І поліцейські. Багато великих копів.
  Наручники виявилися важчими, ніж вона думала. Вони зовсім не були схожі на браслети. Вона поклала руки на коліна й подумала, чи вийде з в’язниці через рік.
  Один із убивць, детектив Ялковскі, посадив її в помаранчеве крісло зі скловолокна, одне з шести, з’єднаних разом у лавку.
  Жінка-офіцер із хвостиком, як у Руна, старший сержант, запитала його: «Що у вас тут?»
  «Спроба великої крадіжки. Вимагання, спроба нападу, втеча, опір при арешті, злочинне проникнення...»
  «Гей, я нікого не нападав! І я вторгся лише для того, щоб втекти від нього . Я думав, що він вбивця».
  Ялковський проігнорував її. «Вона не робила заяв, не хоче адвоката. Вона хоче поговорити з кимось на ім’я Хілі».
  Рун сказав: « Детектив Хілі. Він поліцейський».
  «Чому ти хочеш його бачити?»
  «Він друг».
  Детектив сказав: «Любий, мер міг бути твоїм другом, а ти все одно був би в лайні. Ви намагалися вимагати Міхаеля Шмідта. Це великі речі. Ти будеш картопляними чіпсами для газет».
  «Просто передзвоніть йому, будь ласка?»
  Детектив вагався, а потім сказав: «Помістіть її в ізолятор, поки ми не поговоримо з ним».
   «Камера ізолятора?» Сержант поглянув на Руна й насупився. «Ми не хочемо цього робити».
  Рун подивився на її стурбоване обличчя. «Вона має рацію, ти не хочеш цього робити».
  Ялковський знизав плечима. «Так, я думаю, що маємо».
  
  РОЗДІЛ ШІСТНАДЦЯТИЙ
  
  
  
  Рун і Сем Гілі йшли вздовж Центрального парку на заході повз пагорб, де збиралися собаківники. Пуделі, ретривери, акіти та дворняги заплутували повідки й гарцювали на курній землі.
  Хілі мовчав.
  Рун продовжував дивитися на нього.
  Він розвернувся і пішов у парк. Вони піднялися на вершину величезної скелі висотою тридцять футів і сіли.
  «Сем?»
  «Руне, вони не могли притягнути тебе до відповідальності…»
  «Сем, я...»
  «—вони не могли подати справу про вимагання, і, так, вони не назвали себе поліцейськими. І хтось знайшов фальшиве посвідчення ФБР, але ніхто ще не пов’язав це з вами. Але що вони могли зробити, так це застрелити вас. Злочинець-втікач. Якби вони вважали, що ти небезпечний, вони могли б стріляти».
  «Мені шкода».
   — Я роблю щось ризиковане, заробляючи на життя, Руне. Але є процедури, резервне копіювання та багато речей, які ми робимо, щоб зробити це менш небезпечним. Але ви, ви отримуєте ці божевільні ідеї про вбивць і шантаж, і ви відразу пірнаєте в них».
  Вони хвилину спостерігали за грою в софтбол на лузі. Спека була погана, і гравці були млявими. З жовтої трави здіймалися клуби пилу, коли м’яч проскочив у аутполе.
  «Ходили якісь чутки про Шмідта та цього підлітка в Колорадо. Я думав, що Шеллі дізналася про це і шантажувала його, щоб отримати роль».
  «Чи привели вас факти до такого висновку? Або ви уявили , що це сталося, і вставили факти у свою ідею?»
  «Я… я взувся».
  "Гаразд."
  Рун сказав: «Семе, у мене вдома є цей блокнот. Я пишу в ньому всілякі речі. Це щось на зразок щоденника. Знаєте, що я написав на першій сторінці?»
  «Я не виросту»?»
  «Якби я подумав про це, так, це, ймовірно, сказав би це. Але те, що я написав, це: «Вірте в те, що не є, доки воно не стане».
  тріщина . Хоумран. Пітчер дивився, як м’яч плив до портативного туалету за сто футів від домашньої тарілки.
  «Сем, цей фільм важливий для мене. Я не вчився в коледжі. Я працював у відеосалоні. Я займався оформленням вітрин. Я працював у ресторанах. Я продавав речі на вулицях. Я не хочу робити це вічно».
  Він засміявся. «У вас попереду кілька років фальстартів».
  «У кінокомпанії ставляться до мене як до дитини… Ну добре, іноді я поводжуся як дитина. Але я маю на увазі, що вони не думають, що я здатний на щось більше. Я знаю, що цей фільм про Шеллі вийде. Я це відчуваю."
   «Те, що ви робили там, зі Шмідтом, не було яскравим».
  «Він був останнім з моїх підозрюваних. Я думав, що це він».
  «Підозрюваний не викликає поліцію, щоб…»
  "Я знаю. Я був неправий…. Просто, ну, я не можу вказати на щось конкретне. Я просто мав, я не знаю…”
  "Підчуття?"
  «Так. Що хтось її вбив. І це був не цей дурний Меч Ісуса».
  «Я теж вірю в передчуття. Але зроби нам обом послугу, забудь про цей свій фільм. Або просто розкажіть історію про дівчину, яку вбили, і на цьому все закінчиться. Забудьте про спроби знайти вбивцю. Залиште в ньому трохи таємниці. Людям подобається таємниця».
  «Ось що означає моє ім'я. По-кельтськи».
  "Ваше справжнє ім'я?"
  «Реальність, - сказала вона, - дуже переоцінена. Ні, я маю на увазі «Руна».
  Він кивнув, і вона не могла зрозуміти, чи він сумний, чи злий на неї, чи він просто був мовчазним ковбоєм.
  «Я не думаю, що ви побачите більше вибухів», — сказав Хілі. «Профіль такий, що через деякий час вони втомлюються. У наш час бути серійним злочинцем занадто ризиковано. Криміналістика надто хороша. Вас приб'ють».
  Рун мовчав. Хілі сказав: «У мене годинник через пару хвилин. Я думав, ти хочеш, можливо, ти міг би заїхати до вибухотехніки. Подивіться, що це таке».
  «Справді? О так. Але я мушу братися до роботи. Сьогодні останній кадр для цієї дурної реклами».
  Хілі кивнув. «Я буду там всю ніч». Він дав їй направлення до 6-ї дільниці.
  
   Доміно. Все, що вона бачила, це доміно.
  «Давай, коханий, — умовляв Ларрі, — ти маєш бути тим, хто їх перекине».
  Рун все ще їх налаштовував. «Я думав, ти збираєшся найняти ще пару ПА для зйомок».
  «Ти весь помічник, який нам потрібен для цього, люба. Ти можеш це зробити." Рун працював із аркуша паперу, на якому він намалював візерунок. Вона неохоче зізналася собі, що це, ймовірно, буде пекельним ударом.
  «Скільки їх у нас?»
  «Чотири тисячі триста дванадцять, Ларрі. Я їх усіх перевірив».
  «Добре для вас».
  Одного разу, на півдорозі складання, через дві години процесу, вона випадково запустила їх. Ряди прямокутників клацали один об одного зі звуком фішок навколо колеса рулетки Лас-Вегаса.
  Подвійне лайно…
  «Я б подумала, що ви почали з іншого боку», — додала Мері Джейн. «Таким чином ви, ймовірно, не наштовхнулися б на них так легко».
  «Роблю добре», — швидко сказав Ларрі.
  «Це мистецтво?» — запитала його розлючена Руна, переповзаючи по двадцятифутовій смузі сірого безшовного фону, щоб знову встановити їх.
  «Не починай».
  Нарешті, через кілька годин, вона зібрала маленьку армію доміно й, не дихаючи, відступила від паперу. Вона підповзла до першого й кивнула Ларрі.
  Рун глянув на оператора, ботаніка, бородатого хлопця, який сидів на сидінні стріли крана Luma. Це було схоже на землерийну техніку. «Переконайтеся, що у вас є плівка», — сказав йому Рун. «Я більше цього не робитиму».
  «Вогні». Ларрі подобалося грати режисера. Освітлювач запалив лампи. Телевізора раптом залилося гарячим білим світлом духовки. «Рулон».
   «Ми йдемо».
  Потім Ларрі кивнув Руну. Вона простягнула руку до першого доміно.
  Кошти доміно падали й клацали, розповсюджуючись на аркуші паперу, камера проносилася по декораціям, наче карнавальна прогулянка, а Ларрі бурмотів із заклопотаністю людини, якій платять двісті тисяч доларів за п’ять днів роботи.
  Натисніть . Останній впав.
  Камера відступила, щоб зняти з більшого ракурсу весь логотип: корову в циліндрі.
  «Різай», — суворо вигукнув Ларрі. «Збережи світло».
  Погасло світло.
  Руна заплющила очі, думаючи, що їй все одно доведеться спакувати всі маленькі прямокутники та повернути їх до магазину прокату реквізиту до шостої; Ларрі та Боб не хотіли б платити ще один день.
  Потім звідкись над ними почувся голос. "Одна річ …"
  Це була Мері Джейн, яка спостерігала за всією подією з високої драбини на краю майданчика.
  "Що це?" — запитав пан Гаманець.
  «Мені просто цікаво... Як ви вважаєте, логотип трохи нерівний?» Вона злізла з драбини.
  Містер Гаманець піднявся, оглянув декорацію.
  «Це виглядає трохи так», — сказав він.
  Мері Джейн сказала: «Роги у корови не рівні. І лівий, і правий».
  Містер Гаманець подивився на впавши доміно. «Ми не можемо мати однобокий логотип».
  Мері Джейн підійшла вперед і відкоригувала дизайн. Вона відступила. «Бачите, ось як це має бути. Я б подумав, що ви спершу спробуєте тест».
  Коли Рун перевела подих, щоб вимовити слова, які відправлять її прямо до служби безробіття, Ларрі стиснув її рука. «Ей, Руне, не міг би ти вийти сюди на хвилинку, будь ласка?»
  У передпокої вона звернулася до нього. «Кровий? Вона кривобока. Як вона думає, що це, олійна фарба? Це не Сикстинська капела, Ларрі. Це корова з довбаним циліндром. Звичайно, це буде однобоким. Вона в якомусь відрядженні..."
  «Руна—»
  «Ми зробимо це ще раз, роги будуть в порядку, але капелюх буде неправильний. Я хочу її постукати...
  «У мене є дистриб’ютор вашого фільму».
  — Видерти зуби. я..."
  Ларрі терпляче повторив: «Дистриб'ютор».
  Вона на хвилину замовкла. "Ви, що? »
  «Я знайшов когось, хто сказав: «Можливо, я захочу зайнятися вашим фільмом». Шукаю суворі, нурові речі. Це невелике вбрання, але вони розмістили на громадських телевізійних станціях і деяких більших місцевих. Ми не говоримо про мережу. Але іноді хороші фільми, знаєте, їх збирають у синдикати».
  «О, Ларрі». Вона обняла його. «Я в це не вірю».
  «Правильно. А тепер ми повернемося туди і помилосердимося з крижаною леді, гаразд?»
  Рун сказав: «Ця жінка — сука, що летить».
  «Але вони наші клієнти, Руне, а в цьому бізнесі клієнт — це завжди що?» Він звів брову.
  Вона підійшла до дверей. «Не ставте мені питань, на які ви не хочете чути відповіді».
  
  Улюбленою частиною Руна були собаки.
  Решта було досить акуратним — артилерійські снаряди, ручні гранати, динамітні палиці, підключені до годинників, срібні циліндри детонаторів, які виявилися фальшивими. Але справді сміливою частиною були три лабрадори-ретривери, які носом підійшли до неї та відпочили своїм великим морди на колінах, коли вона присідала, щоб погладити їх. Вони захрипіли, коли вона почухала їм голови.
  Гілі та Рун стояли в штабі БОМБУРЮВАЛЬНИКА нагорі, на 6-й дільниці на Десятій вулиці. Офіс було нелегко помітити: у коридорі, над дверима, висіла яскраво-червона армійська тренувальна бомба, на якій готичними літерами було написано «БОМБОРБІВ» .
  У головній кімнаті було вісім пошарпаних столів. Стіни світло-зелені, підлога лінолеум. Одна жінка в темному светрі сиділа за столом і зосереджено читала технічну інструкцію. Вона була гарненька, з довгим брюнетним волоссям і нерухомими очима. Вона була єдиною жінкою в підрозділі. Інші були чоловіки, переважно років за тридцять і сорок, у білих сорочках і краватках. Накладні рушниці лежали в набедренних кобурах. Читали, розмовляли між собою, потягнулися, тихо розмовляли по телефону. Кілька визнали Хілі, змахнувши чи піднявши брови.
  На Руна ніхто не дивився.
  «Ми маємо найбільший у світі цивільний підрозділ із знешкодження бомб. Тридцять два офіцери. Переважно детективи. Декілька чекають на звання».
  На стіні висіла стара дерев’яна дошка з парадними портретами поліцейських. Руна вловила слова «На згадку про…»
  Дошка була найбільшим дисплеєм у кімнаті.
  Вона нахилилася й погладила собаку по голові.
  «EDC», — сказав Гілі.
  «Це дивне ім’я», — сказав Рун, підводячись.
  «Він такий . Ікла для виявлення вибухівки».
  «Знову ініціали».
  «Економить час», — сказав Хілі. «Ти б перехопив дихання, тобі довелося сказати: «Я беру собаку з виявлення вибухівки на прогулянку».»
  «Ви можете спробувати собаку ». Один перекинувся на спину. Рун почухав живіт. «Вони винюхують вибухівку?»
  «У лабрадорів найкращі носи в цій справі. Ми маємо використовували комп’ютеризовані детектори парів нітратів. Але собаки працюють швидше. Вони можуть винюхати пластик, динаміт, тротил, товекс, семтекс».
  «Але комп’ютери не мочяться», — запропонував один поліцейський.
  «Або лизати свої яйця на публіці», — сказав інший.
  Гілі сів за крихітний стіл.
  Один детектив запитав його: «Як би ви оцінили те, що пропустили деталі клініки для абортів?»
  «Мабуть, пощастило». Хілі повернувся до Руна. «Хочеш кави?»
  «Звичайно».
  Хілі зайшов до роздягальні. Троє офіцерів сиділи за столом з ДВП і їли китайську їжу. Він сполоснув порцеляновий кухоль і налив кави.
  Рун стояв біля дошки оголошень, розглядаючи кольорові знімки вибухів. Вона вказала на фотографію червоної вантажівки, схожої на величезний кошик. "Що це?"
  «Вантажівка Pike-La Guardia. Ми більше не використовуємо його. Його збудували у сорокових роках. Отримав таку назву, тому що його побудували, коли хлопець на ім’я Пайк був командиром БОМБИВНОГО ЗАГОНУ , а Ла Гуардія був мером. Бачите ту сітку? Це кабель, що залишився від мосту Тріборо. Раніше вони клали туди саморобні вибухові пристрої та вивозили їх на сміттєзвалище. Якщо він відривався, сітка зупиняла шрапнель. Однак багато полум'я вийшло. Тепер ми використовуємо транспортний засіб із повним утриманням».
  Рун сказав: «TCV, так?»
  Хілі кивнув.
  Рун узяв товсту пластикову трубку завдовжки близько фута, наповнену блакитним желатином із написом «Дюпон». Вона стиснула його. Посміхнувся. «Це дивно, Семе».
  Він глянув на нього. «У вас достатньо Tovex, щоб перетворити гарний валун на гравій».
  Вона обережно поставила його.
  «Якби це було в прямому ефірі… Це просто для тренувань. Так само як і все інше тут».
   «Це теж?» Вона вказала на артилерійський снаряд завдовжки близько двох з половиною футів.
  «Ну, це не в прямому ефірі. Але ми підібрали це приблизно рік тому. Що сталося, жінка зателефонувала в 911 і сказала, що її влучила куля. Тож з’являється аварійна служба і вони заходять у квартиру. Вони знаходять її на підлозі. Питають: «Де стрілець, де рушниця?». Вона каже: «Немає пістолета — тільки куля». Вона вказує на мушлю. Потім каже: «Я відкрив двері шафи, і вона випала». Це зламало їй палець на нозі. Її чоловік збирав артилерійські снаряди і...
  Голос крикнув: «Сем».
  Він увійшов до головної кімнати. З кабінету коменданта висунувся важкий чоловік із квадратною щелепою та підстриженим світлим волоссям. Він коротко глянув на Руна, потім подивився на Гілі. «Сем, ESU щойно отримав десять тридцять три в порнотеатрі на Таймс-сквер. Хтось знайшов коробку, заглянув усередину. Побачив там таймер і, можливо, пачку чогось пластикового. Сьома авеню, біля Сорок дев'ятої. Рубіне, ти йди з ним».
  Більше ніяких бомбардувань, він сказав? Але перш ніж вона встигла щось прокоментувати, Гілі та ще один поліцейський, худорлявий чоловік років сорока п’яти, який, здавалося, більше належав до страхової контори приблизно 1950 року, ніж до вибухонебезпечної служби, мчали до роздягальні. Вони відкрили свої шафки й витягли пошарпані полотняні сумки, а потім побігли до дверей. Зникнувши в коридорі, Гілі схопив свій кейс.
  «Гей…», — казав Рун. Гілі навіть не озирнувся.
  Де він виходить? — подумав Рун, мчачи в темно-зелений коридор. Внизу чоловіки зникли в будинку станції. Офіцер у синій водолазці зупинив її, не дав їй слідувати. Поки вона вийшла на вулицю, їхній синьо-білий фургон зникав на Одинадцятій вулиці, ліхтарі на даху тріщали. Машина випустила електронну сирену, а потім попливла на північ вулицею Гудзон.
  Вона побігла за ріг, махаючи таксі, яке не з’явилося.
  
  Сем Хілі замовив процедуру. У нього був один талант: здатність запам’ятовувати. Він дивився на список або схему схеми один чи два рази, і все — це було в ментальному сховищі.
  Що було добре. Тому що було багато чого пам’ятати, коли ти був поліцейським . Йому стало цікаво, чи це якось пов’язано з тим, чому він узагалі вибрав деталі бомби. Це відрізнялося від того, щоб бути поліцейським або поліцейським ESU. У Службі надзвичайних ситуацій доводилося швидко приймати рішення. Вони імпровізували.
  Хілі вважав за краще спланувати кожну деталь, а потім працювати крок за кроком. повільно
  Фургон затріщав на північ. Гудзон став Восьмою авеню, і вони проминули Чотирнадцяту вулицю.
  Процедура: встановіть заморожену зону на тисячу футів навколо кінотеатру та евакуюйте всіх, наскільки це можливо. Легко в торговому центрі на Лонг-Айленді; неможливо в густонаселеному Мангеттені. Тоді ви змушуєте робота з його чіпкими кігтями та очима телевізійної камери підійти до чортової речі та поглянути на неї. Тоді ти візьмеш це в пазурі…
  Фургон зупинився біля салону екстрених машин на Сьомій авеню. Вони вискочили з фургона.
  … і витягніть його приємно й легко, тому що трос на роботі всього п’ятдесят футів завдовжки, і вас можна вбити шматками робота так само швидко, як і осколками СВУ. Потім ви піднімаєтеся по пандусу і потрапляєте в транспортний засіб для зберігання...
  І моліться, щоб ця чортова штука так вибухнула в посудині вам не потрібно заходити всередину та забирати його, коли ви дійдете до Родманової Нейки.
  Але також моліться, щоб якщо він і вибухнув у судні, він не мав такої високої яскравості та не був таким великим, щоб перетворити вантажівку для зберігання на величезну ручну гранату.
  А потім ти просто молишся...
  Звичайно, якщо ви можете використовувати робота. Якщо припустити, що бомби не було десь, то громіздкий гусеничний автомобіль, схожий на машину для посадки на Місяць, не міг би піти.
  Під театральним сидінням, наприклад.
  Де, звичайно, виявилася бомба, вони дізналися, коли розгорнули на місці події.
  Хілі подивився на свого партнера, Джима Рубіна, і кивнув. «Я зроблю ручний вхід. Давай візьмемо костюм».
  «Я зроблю це, ти хочеш», — сказав Рубін.
  І він мав би. Бо такими були всі. Якби Хілі сказав: «Так, візьми цей», Рубін би це зробив. Але Хілі цього не зробив. Гра працювала не зовсім так. Це було те, хто був там першим, хто прийняв дзвінок, хто раніше за всіх сказав «Я піду». Будь-хто з них пішов би , все зводилося до цього. Але Хілі зажадав це. Він не знав чому, але відчував, що це його. Ти просто іноді це робив. З тієї ж причини ти іноді не говорив «Я піду» так швидко, як хтось інший.
  Цього вечора Хілі почувався таким же непереможним, як міг почуватися будь-хто, хто бере в руки коробку, яка може зруйнувати звичайний будинок.
  «Сем!» — покликала Руна, вилазячи з кабіни. Він подивився на неї лише мить. Вона глянула йому в очі й замовкла. Він розумів, що вона дивиться на зовсім не знайомого.
  Він прошепотів Рубіну: «Тримай її подалі. Надіньте її наручники, ви повинні, але я не хочу, щоб вона була поруч».
  — Сем… — він ще раз глянув на неї. Вона поклала камеру на землю, і це було повідомленням, подумав він. Сказати йому, що вона не прийшла на фільм, чи через Шеллі Лоу, чи з будь-якої іншої причини, крім того, що хвилюється за нього. Але він все одно відвернувся від неї.
  Коли Рубін виганяв робота з фургона — вони відганяли його якомога далі — Гілі одягнув важкий зелений бомбовий костюм, товстий із кевларовими панелями та сталевими пластинами. Він одягнув шолом і запустив циркуляційний насос, щоб повітря потрапляло в шолом.
  Рубін зупинився біля дверей кінотеатру й погнав робота проходом, який наглядач позначив жовтою пластиковою стрічкою. Він носив гарнітуру та мікрофон на кінчику тонкої арматури, яка закінчувалася перед його ротом. Його очі були спотворені за товстими окулярами. Хілі пройшов повз нього, потім повз робота. Він сказав у мікрофон шолома: «Як ви мене чуєте, домівки?»
  «Добре, Сем. Пощастило, що ти отримав капелюх — це місце, біса, смердить».
  Гілі пішов далі в театр, його ноги човгали вбік порожні флакони з креком, ватні салфетки та пляшки з-під алкоголю.
  «Поговори зі мною, Семе, поговори зі мною».
  Але Хілі рахував на пальцях. Менеджер сказав, що бомба була в Ейслі М. Це була п’ятнадцята літера алфавіту? Чоловіче, він сподівався, що ні. П’ятнадцять — не вдала цифра для нього. Шеріл поїхала п'ятнадцятого березня. Чи не березневі іди? Його єдина автомобільна аварія – це наїзд заднім ходом на Мерітт-Паркуей — шосе 15.
  J, K, L, M … Добре. М була тринадцятою літерою алфавіту. Від цієї новини він почувався невиправдано підбадьореним.
  «Гаразд, я бачу», — сказав він, відчуваючи запах затхлого повітря, уже страшенно спітнівши, відчуваючи задиху. «Картонна коробка, коробка для взуття, кришка знята».
  Він став на коліна, щоб утриматися — костюм був дуже важкий; якщо ти впав, ти іноді не міг піднятися сам. Він схилився над ящиком. Сказав у радіо: «Я дивлюся C-3 або C-4, можливо, шість унцій, таймером догори. Якщо це точно, ми маємо десять спокійних хвилин. Не бачу кулісних перемикачів».
  Проблемою були перекидні перемикачі. Маленькі перемикачі, які запускають бомбу, якщо її рухати.
  Але те, що вони не бачили, не означало, що їх не було.
  Він помацав коробку олівцем.
  «Ви збираєтеся забезпечити безпеку?» — запитав Рубін.
  «Ні, схоже, таймер досить шикарний. Б’юся об заклад, що є шунт, але я бачу схему. Я не збираюся нічого різати. Я збираюся вивести його.
  «Гаразд, почало». Він потягнувся вниз. Рукавички були покриті пластиною, але Гілі знав, що шукає достатньо пластику, щоб зламати сталеву балку. Теорія полягала в тому, що ви все одно не можете багато зробити зі своїми руками. Принаймні, якби щось трапилося, ви залишилися б живі й пішли б на пенсію по інвалідності, навіть якби хтось інший мав за вас підтверджувати чеки.
  Гілі примружився — безглуздо — і підняв коробку з землі. Треба було бути обережним — ти думав, що вибухівка буде важкою, як залізна гиря. Вони не були. Все це важило не більше фунта.
  «Немає рокера», — сказав він у мікрофон. Запах його власного поту був сильним. Він повільно видихнув. «А може, я маю тверді руки».
  «Робиш добре, Семе».
  Таймер на годиннику показував сім хвилин до детонації.
  Гілі заднім ходом вийшов у прохід, повільно ковзаючи ногами позаду, щоб намацати дорогу. Він вставив коробку в руки робота.
  «Це огидне місце», — сказав Гілі.
  «Добре, ми візьмемо на себе», — сказав йому Рубін.
  Гілі не сперечався. Він опустив руки на боки і пішов назад, поки не відчув, як Рубін торкнув його по плечу.
  Рубін вигнав робота з кінотеатру та піднявся по рампі до камери утримування, яку товариші- офіцери ВИДОМУВАЛЬНИКА пригнали з гаража, пов’язаного з 6-ю дільницею. Він виглядав як маленький водолазний дзвін на платформі. Він обережно маніпулював пультом дистанційного керування, щоб забрати коробку всередину. Робот позадкував, і Хілі підійшов до відкритих дверей збоку. Він потягнув за дріт, щоб майже повністю зачинити двері, потім швидко ступив попереду й повернув важіль. Він відступив.
  Рубін допоміг йому зняти костюм.
  «Котра година?» — запитав Рубін.
  «Я роблю це приблизно за хвилину».
  Рун прорвався через поліцейський ряд і підбіг до Хілі. Вона стиснула його руку.
  Він штовхнув її за собою.
  «Сем, ти в порядку?»
  «Тссс. Слухай».
  «Я—»
  «Шшшш», — сказав Гілі.
  Раптом пролунав гучний дзвін — це звучало як удар молотка в глухий дзвін. Дим і дим почали шипіти збоку міняча. Кислий, сльозоточивий запах наповнив повітря.
  — C-3, — сказав Гілі. «Я б усвідомив цей запах будь-де».
  "Що сталося?" — спитав Рун.
  «Він просто вибухнув».
  «Ви маєте на увазі ту річ, яку ви приносили? Він просто вибухнув? О, Семе, тебе могли вбити».
  Рубін чомусь засміявся з цього. Сам Гілі намагався стримати усмішку.
  Він подивився на неї. «Я збираюся бути тут деякий час».
  «Звичайно. Я розумію." Їй не подобалося оскліле, дике обличчя. Це її налякало.
  «Я подзвоню тобі завтра». Він повернувся й почав говорити з людиною в темному костюмі.
   Вона повернулася до тротуару, а потім глянула на двері універсала BOMB SQUAD . На ньому лежав портфель Сема Хілі.
  Вона не була точно впевнена, чому вона це зробила. Можливо, тому, що він налякав її своїм виглядом. Можливо, тому, що вона провела день, встановлюючи квадратики з пластику та терплячи малодушних людей.
  Можливо, тому, що в її натурі було ніколи не відмовлятися від квесту — так само, як у Сема Гілі було заходити в подібні будівлі та знаходити бомби.
  У будь-якому разі Рун швидко відкрила портфель Гілі й оглянула вміст, поки не знайшла його маленький блокнот. Вона гортала його, поки не знайшла те, що шукала. Вона запам'ятала ім'я та адресу.
  Вона глянула на Гілі, який стояв у групі інших офіцерів. Ніхто її не помітив. Їхня увага була прикута до прозорого пластикового конверта, який тримав Хілі. За мить голос Руна, театральний і низький, заповнив театр. «Третій ангел засурмив, і велика зірка впала з неба, палаючи, як смолоскип, і впала на третину рік і на водні джерела».
  
  РОЗДІЛ СІМНАДЦЯТЬ
  
  
  
  «Слухай, я поговорю з тобою. Але ви не можете використовувати моє ім’я».
  Тієї ночі вони сиділи на палубі плавучого будинку Руна, випиваючи Michelob Light. Худий молодий чоловік продовжив: «Я маю на увазі, що моя мама думає, що я потрапив у автокатастрофу. Якби вона колись дізналася…»
  Воррен Гетевей був свідком, чиє ім’я вона знайшла в блокноті Сема Хілі. Він був у театрі Velvet Venus, коли вибухнула перша бомба. Рун подзвонила йому і запитала, чи може вона взяти в нього інтерв’ю.
  «Я єдина людина в світі, яку підірвали вперше в порнотеатрі...» Тоді він упіймав її веселий погляд. «Ну, гаразд, можливо, не мій перший. Але я не так часто ходжу».
  Гетевей було близько п’яти шести років, близько тридцяти років, пухлий. На шиї у нього були бинти, а рука була заклеєна скотчем. Він теж голосно говорив — так само, як Руна після того, як вона стала свідком вибуху, — і вона здогадалася про вибух у Оксамиті. Венера тимчасово оглушила його. "Як ти мене знайшов?"
  «Міліціонер, який вас опитував? Детектив Хілі? Від нього я отримав твоє ім’я».
  Камера була встановлена. Хетеуей неспокійно подивився на це. «Ви можете замаскувати моє обличчя, чи не так? Так мене ніхто не впізнає?»
  «Звичайно. Не хвилюйся».
  Вона завела камеру. «Просто скажи мені, що ти пам’ятаєш».
  «Добре, я проводив аудит у видавництві на Сорок сьомому. Я бухгалтер і фінансовий консультант. І що сталося, я мав пару годин відпочинку, і я пішов на Восьму авеню до гастроному, який бачив. У них були чудові чашки з фруктами — вони здавалися гарними та свіжими, знаєте, багато кавунів — і прямо переді мною був цей театр, і я подумав: «Чому б і ні, в біса?» Він зробив ковток пива. «Тож я зайшов».
  «Яке ваше враження?»
  «Брудний, по-перше. Пахло, знаєте, сечею та дезінфекцією. І були ці сильні на вигляд хлопці. Вони були… ну, здебільшого чорні, і дивилися на мене, наче я був, не знаю, десертом. Тому я поспішив спуститися на місце. Усього було близько десяти людей, і деякі з них спали. Я сів. Картина була жахлива. Це був зовсім не фільм, а ця відеокасета. Ви майже нічого не бачили, це було так нечітко. Через деякий час я вирішив піти. Я встав. Був великий спалах і цей неймовірний рев, і наступне, що я знаю, я в лікарні і не чую».
  «Як довго ви були в театрі?»
  «Всього? Можливо, півгодини».
  «Чи багато ви дивилися на інших людей там?»
  «Звичайно. Я дивився навколо. Знаєш, щоб переконатися, що я не пограбували. Там були якісь люди. Деякі сорти докерів. І трансвестити — знаєте, повії». Він відвів погляд і від Руна, і від камери.
  Рун співчутливо кивнула, і їй спало на думку, що Воррен Хетевей міг знати про повій-трансвеститів більше, ніж хотів визнати.
  — Ти, може, бачив когось у червоній вітровці?
  Гетевей на мить задумався. «Ну, я думаю, був хтось у червоній куртці. І капелюх».
  «З широкими полями?»
  «Так. Це виглядало смішно. Він рухався якось повільно. У мене склалося враження, що він старший».
  старше? — здивувався Рун. Вона запитала: «Він йшов з театру?»
  "Може бути. Я не міг заприсягтися».
  «У вас є уявлення, скільки років?»
  «Вибачте. Не міг сказати».
  «Чи могли б ви взагалі його описати?»
  Гетевей похитав головою. «Вибачте. Я не звертав уваги. Що ти насправді, газетний репортер?»
  «Я знімаю фільм про ту дівчину, яка загинула під час другого вибуху. Шеллі Лоу».
  Повз проплив моторний човен, і вони обоє спостерігали за ним.
  Хетеуей запитав: «Але вона не була в кінотеатрі, чи не так?»
  «Ні, це було на студії, яка знімала фільми для дорослих».
  «Це жахливо, що люди роблять, щоб довести точку зору, чи не так? Те, що вони відчувають, що життя є менш важливим, ніж політика чи заява…»
  Його голос згас, і Хетевей посміхнувся, а потім сказав: «Я стаю занадто серйозним. Моя мама весь час каже мені, що я стаю надто серйозним. Я повинен розслабитися. Уявіть, що ваша мама вам це скаже».
  «У мене точно ні».
  Він подивився на камеру. «Тож ти будеш фільмом виробник?» Примружився від цікавості. «Ви знаєте, яка середня рентабельність інвестицій у цій галузі?»
  "ROI?"
  "Прибуток на інвестиції."
  Бухгалтери могли бути такими ж поганими, як поліцейські, коли справа доходила до ініціалів. Рун сказав: «Я начебто виконую творчу частину, а гроші залишаю іншим людям».
  «Який ринок для такого фільму, як ваш?»
  І вона розповіла йому про незалежні телевізійні та художні кінобудинки, громадське телебачення та новий, але зростаючий ринок кабельного телебачення.
  «І це не буде великим капіталовкладенням, — подумав Гетевей, — для таких фільмів. Ймовірно, ви можете досить легко контролювати витрати. Непрямі накладні витрати, ймовірно, будуть досить низькими. Я маю на увазі, подивіться на основні засоби. Практично не існує у вашому випадку. Ви можете взяти обладнання в оренду, не доведеться багато амортизувати, тільки дорожчі речі…. Якби ти був розумним, мережа могла б бути чудовою». Хетеуей дивився у вечірнє небо, бачачи величезний баланс у зірках. «Якщо ви досягли успіху, ви дивитесь на майже чистий прибуток».
  Вони допили пиво, і Рун підвівся, щоб взяти ще. Вона вимкнула камеру. Він сказав: «Я не дуже допоміг, чи не так?»
  Літній чоловік у червоній вітровці…
  «Ні, ти дуже допоміг», — сказав Рун.
  Коли вона повернулася з пивом, то відчула його погляд на собі. І вона знала, що буде Питання. Вона точно не знала, у якій формі це буде, але, будучи самотньою жінкою в Нью-Йорку, вона поставила б тисячу доларів на те, що Хетевей збирався поставити їй це запитання.
  Він зробив ковток пива і запитав: «Отже. привіт Хочеш отримати піцу чи що?»
  Версія питання про піцу. Досить поширений.
  «Я справді розбитий сьогодні ввечері…»
   Це була одна з класичних відповідей. Але вона додала: «Я справді виснажена . Але як щодо перевірки на дощ?»
  Він трохи сором’язливо посміхнувся, що їй сподобалося. "Зрозумів. Ти збираєшся з кимось?»
  Вона на мить подумала, а потім сказала: «Я абсолютно не знаю».
  Він підвівся, потиснув їй руку, як джентльмен, яким, мабуть, завжди вчила його мати. Він сказав: «Я збираюся перевірити деякі цифри про документальні фільми». Він щось подумав і посміхнувся. «Ви знаєте, навіть якщо це провал, чорт візьми, ви отримаєте чудове списання податків».
  
  «Боюсь, я не дуже допоможу», — сказала Ніколь Д'Орлеан Руну наступного ранку.
  «Хтось у червоній вітровці чи куртці. Будь-хто взагалі. У капелюсі. Можливо, як ковбойський капелюх. Вішається навколо знімального майданчика. Можливо, фанат Шеллі чи щось таке. Можливо, хтось, кого вона знала».
  Ніколь похитала головою.
  «Він напав на мене на горищі відразу після того, як я вперше взяла інтерв’ю у Шеллі. Потім я побачив його відразу після того, як Шеллі вбили, біля «Кульгавої качки». І я розмовляв зі свідком першого бомбардування. Він думає, що бачив, як він виходив із театру перед тим, як вибухнула бомба. Він міг бути молодим або старим. Ви маєте якусь ідею?»
  «Вибачте. я..."
  Пролунав передній зумер, і Ніколь пішла відкривати двері.
  Вона повернулася з Томмі Саворном, колишнім хлопцем Шеллі.
  Перше, що помітив Рун, це пряжка ременя у формі Техасу.
  Вона подумала про Сема Хілі.
  Хто ще не подзвонив.
   Ні, не думай про нього зараз.
  Томмі неуважно відполірував пряжку великим пальцем. Металевий язик пройшов через Даллас.
  «Гей». Він усміхнувся. Він примружився, маючи на увазі: «Вибачте, я забув ваше ім’я».
  Вона простягла руку і, коли вони потиснули, сказала: «Руне».
  «Так, звичайно. Як ваш фільм?»
  «Повільно, але йде вперед».
  Потім він сказав Ніколь: «Ти сьогодні виглядаєш досить добре».
  На мить запала тиша.
  Дивна жінка. Рун підвівся.
  «Я краще піду. Я спізнююся на роботу».
  «Ні, залишайся, залишайся», — сказав Томмі. «Я зайшов лише на хвилину. Я хотів щось запитати у Ніколь. Але, можливо, тобі теж цікаво, Руне. Хочеш роботу?»
  «Краще мені не братися за інший. У мене не дуже добре з тим, що є, — сказав Рун.
  «Начебто, робити що?» — запитала Ніколь Томмі.
  «Я знімаю стрічку про те, як робити вегетаріанські закуски. Мені потрібен кухар».
  Руна похитала головою. «Якщо вони не приходять у мішечку для кип’ятіння, ви говорите не з тією людиною».
  — Не знаю, — сказала Ніколь. «Чи довелося б мені, знаєте, говорити?»
  «Не на камеру. Все, що вам потрібно зробити, це змішати речі. Часник, авокадо, паростки й арахісове масло… Ну, не все разом. Я маю на увазі, що це чудові рецепти. Давай, мила. Це буде миттєво. Це для одного з моїх рекламних роликів».
  Вона сказала: «Ти впевнений, що мені не потрібно було б запам’ятовувати діалоги?»
  Томмі сказав: «Ні, це все озвучка. Ви просто готуєте їжу, а потім ми записуємо вокальний трек. Робіть стільки дублів, скільки хочете».
   Ніколь подивилася на Руна. «Ти впевнений, що не хочеш?»
  Томмі сказав їй: «Мені б справді знадобилося двоє».
  «Повна тарілка прямо зараз».
  Ніколь запитала: «І мені заплатять?»
  «О, звичайно. Ми не говоримо про союз. Але клієнт викашлює сто баксів на годину за талант. Має тривати максимум три години, разом із часом на підготовку та будь-які перезйомки».
  «А як щодо моїх нігтів?» Вона підняла їх — дюйм завдовжки та глянцеву палену умбру.
  — Давай, — дорікнув він, усміхаючись. «Ти шукаєш виправдання».
  «Давай, Ніколь», — підбадьорив Рун.
  Посмішка розпливлася по її блискучим губам. «Фільм у моєму одязі... Моя мати багато років гналася за мною, щоб спробувати це». Вона штовхнула руку зі смертоносними нігтями в бік Томмі.
  «Угода», — сказала вона, і вони затрусилися, наче щойно підписали контракт на мільйон доларів.
  "Завтра ввечері?" він сказав. «А наступного дня?»
  «Ну, звичайно. Поки це ніч. Я знімаю вдень. Де твоя студія?»
  «Я не здаю студії. Це все розташування. Ми можемо зробити це прямо тут. У вас чудова кухня». Він подивився на Руна. «Давай, ми не можемо тебе вмовити?»
  "Іншим разом."
  «Гаразд... Тоді побачимося», — сказав він Ніколь і поцілував її в щоку. Він помахав Руну й вийшов.
  Рун сказав: «Він милий. Він доступний. Він готує. Це комбінація, яку ви не зможете перемогти».
  Але Ніколь дивилась убік.
  Рун сказав: «Що трапилося?»
  «Нічого».
  "Що?"
   Вона вагалася. Потім сказав: «Ця робота. Той, який робить Томмі?»
  "Так?"
  «Сподіваюся, це вийде. Сподіваюся, я не зіпсую це».
  «Ти впораєшся».
  «Я б віддав усе, щоб піти з бізнесу».
  «Я думав, тобі це сподобалося».
  Ніколь підійшла до дивана й сіла. «Ти дивився поточні події вчора ввечері? Ця телепрограма? Були ці жінки, які протестували проти порнотеатрів, пікетували деякі з кінотеатрів. Вони сказали якісь жахливі речі. Моє ім'я було на шатрі. Я маю на увазі, що вони нічого не сказали про мене конкретно, але ви могли бачити моє ім’я. І ця жінка схожа на те, що все це порно змушує жінок ґвалтувати, а дітей розбещувати. І ця інша жінка каже: «Вони відкинули жіночий рух на двадцять років назад». Яда, яда, яда... Я почувався таким винним».
  Раптом вона заплакала.
  Секунду-дві Рун сперечався. Її рука ковзнула до курка відеокамери. Об'єктив був спрямований прямо на Ніколь.
  Відводячи погляд, Ніколь сказала: «Я не хочу робити нічого поганого. Я не хочу робити людям боляче. Але, я маю на увазі, люди приходили на мене і були вбиті в тому театрі. І, можливо, після одного з моїх фільмів якийсь хлопець виходить, підбирає повію і захворює на СНІД. Це жахливо."
  Вона подивилася на Руна, і тепер сльози невпинно текли. «Справа в тому, що ці фільми — це все, що я можу зробити. Я займаюся коханням добре. Але в іншому я такий невдах. Я пробував. Це не працює…. Це таке важке почуття — ненавидіти ту єдину справу, у якій ти добре вмієш».
  Рун торкнувся Ніколь за руку, але вона зробила це обережно. Вона хотіла переконатися, що її власна рука не потрапила в поле зору дзижчачої Соні.
  
  Власником театру на Сорок сьомій вулиці між Бродвеєм і Восьмою був п'ятдесятидворічний індійський іммігрант із Бомбею, який приїхав до цієї країни дванадцять років тому.
  Він, його дружина та діти наполегливо працювали на малому бізнесі, яким він володів — спочатку в газетному кіоску, потім у кіоску швидкого харчування, потім у взуттєвому магазині в Квінсі. Він зробив невдалу інвестицію, магазин електроніки в Брукліні, і втратив більшу частину сімейного гнізда. Рік тому друг розповів йому про кінотеатр, який продається. Після деяких знайомств і громіздких переговорів і сплати неймовірних сум адвокату й бухгалтеру він викупив оренду й придбав обладнання та те, що юрист назвав «доброю волею» театру, актив, який він абсолютно не міг зрозуміти.
  Маленький чоловік став власником Pink Pussycat — кінотеатру на Таймс-сквер на вісімсот місць. Хоча свого часу в кінотеатрі використовувалися стандартні 35-міліметрові подвійні проектори, зараз усі фільми демонструвалися через відеопроектор, який ніколи не був у фокусі й дарував акторам і актрисам аури, схожі на розмиті веселки.
  Він експериментував із ціноутворенням і виявив, що найбільше, що він міг стягувати протягом дня, становило 2,99 долара, хоча після десятої вечора ціна піднялася до 4,99 долара. Оскільки театр, який працював цілодобово, одночасно використовувався як імпровізований готель для бездомних, він виявив, що чоловіки були готові відкашлятися зайвих два долари, щоб вони могли спати під земну колискову « Сексуальні кошенята» або «Хага з першого укусу». .
  Квитків не було. Меценати платили свої гроші, відмовлялися від запропонованої копійки і їх клацали через турнікет. Вони пройшли в самий театр повз автомат з газованою водою, який припинив роботу в 1978 році.
  Не дивлячись на попереджувальні знаки про нелегалізацію та СНІД, було деяке плавання, але зв’язки були обережними, і трансвестити та переважно темношкірі та латиноамериканські повії, які отримували по двадцять баксів за свої половинчасті послуги, зазвичай виводили своїх клієнтів на балкон, куди не любили заходити навіть віце-копи.
  Незважаючи на неприємні умови, театр заробляв. Найбільшими витратами була оренда. Власник і його дружина (і іноді двоюрідна сестра з величезного списку родичів за кордоном) чергували в касі, таким чином зменшуючи витрати на зарплату. А через відеосистему їм не потрібен був кіномеханік.
  Обійшов власник і найбільші витрати кінотеатрів. Відповідно до законодавства про авторське право, він мав сплачувати ліцензійні збори за кожен показ фільму — так, навіть порно. Цього, однак, він не зробив. Він купував три касети VHS за 14,95 доларів кожна в книжковому магазині для дорослих на Восьмій авеню, показував фільми протягом тижня, а потім повертав їх. Власник магазину, який виявився іммігрантом з Пакистану, дав йому п'ять доларів кредиту на кожен фільм, а потім перепродав їх за цілих 14,95 доларів.
  Звичайно, це було порушенням федерального законодавства, як цивільного, так і кримінального, але ні ФБР, ні продюсери фільмів не мали особливого бажання переслідувати такий малий бізнес, як його.
  Коли чоловік розглядав, які фільми показує його театр, він не особливо пишався, але й не дуже соромився. Зрештою, Камасутра була написана на його батьківщині. І особисто йому був не чужий секс; він походив із сім’ї з дванадцятьох дітей, а у нього та його дружини було семеро. Ні, його головним збентеженням щодо бізнесу була низька норма прибутку театру. Він був би набагато щасливішим, якби його віддача від інвестицій була на п’ять-шість відсотків вищою.
  Сьогодні власник сидів у квитковій касі, курив і думав про курму з ягняти, яку його дружина приготує на вечерю в їхній квартирі в Квінсі. Він почув гнівні слова, що лунали з театру. Це було одне, що його лякало — його покровителі. Було багато курців креку, багато чоловіків, які працювали над своїм третім чи четвертим Фостером. Це були великі люди, і вони могли зламати йому шию, навіть не подумавши про це. Час від часу він телефонував поліцейським, але отримав їхнє повідомлення: поліція не хоче, щоб її турбували, якщо хтось не мав ножа чи пістолета.
  Тепер, коли суперечка, здавалося, не зникла, він порився під квитковою касою й знайшов трубу довжиною в фут, закриту з обох кінців і наповнену BB. Саморобна дубинка. Він зайшов до театру.
  Блондинка на екрані щось розповідала про те, що існує один вид кохання, якого вона не пробувала, і чи не піде актор їй назустріч. Він виглядав приємним, але ніхто не міг точно сказати, що він говорив жінці. Голоси з перших рядів стали голоснішими.
  «Що ти думаєш, що робиш? Я мій, чоловіче.
  «До біса це лайно. Я залишив це тут».
  «І до біса це! Що ти маєш на увазі, ти залишив це, чоловіче? Ти сидиш на трьох місцях вище, можливо, на чотирьох, чувак. Я це бачив».
  Господар сказав: «Ви повинні мовчати. Що це? Я викликаю поліцію, ти не сидиш».
  Їх було двоє, обидва чорні. Один був безхатченком, одягнений у багато пошарпаного одягу, забрудненого брудом. Другий був у коричневій формі кур’єра. Він тримав коробку, загорнуту в папір, розміром приблизно з коробку для взуття. Вони дивилися на індіанця — обоє височіли над ним — і викладали свої справи, наче він був суддею.
  Безхатченок сказав: «Він краде пакунок. Я залишив це, я пішов попити і...
  «Будь, чоловіче. Він не залишає жодної коробки. Я бачив, як зайшов якийсь хлопець, подивився фільм десять хвилин і пішов. Це було там, коли він пішов, чоловіче. Я це бачив. Він залишив це, і це моє. Такий закон».
  Бездомний схопився за коробку, коробку від взуття. Довгі руки рознощика тримали його поза досяжністю. «Іди до біса звідси».
  Власник сказав: «Хтось це залишив? Він повернеться. Дай це мені. Хто це залишив?»
  Кур'єр сказав: «Звідки я маю знати, ким він був? Якийсь білий хлопець. Я знайшов це. Ось що говорить закон, чоловіче. Я знаходжу це, я можу це зберегти».
  Хазяїн потягнувся. "Ні ні. Дай це мені."
  Бездомний сказав: «Я сказав, що залишив це. Дай це-"
  Вони стояли в цій позі, усі три групи витягнутих рук і сердито жестикулювали, коли чотирнадцять унцій пластикової вибухівки С-3 у коробці детонували. Вибухнувши на швидкості майже три тисячі миль на годину, бомба миттєво перетворила людей на осколки вагою не більше кількох фунтів. Театральний екран зник, перші чотири ряди крісел розлетілися на осколки та осколки, підлога загойдалась із стукотом, який відчувався за милю.
  До гуркоту вибуху додавався свист дерев’яних і металевих осколків, що стріляли в повітря так швидко, як кулі.
  Потім майже так само швидко запала тиша, супроводжувана темрявою, наповненою димом.
  У театрі не залишилося жодної лампочки. Але зі стелі виходило крихітне зелене світло, яке коливалося вперед-назад. Це був світловий індикатор на відеоплеєрі — велика чорна коробка, що звисала на товстому дроті, де була проекційна кабіна. Він блимнув, і другий індикатор, жовтий, спалахнув, вказуючи на те, що Caught from Behind, Part III закінчено, і зараз грають High School Cheerleaders .
  
  РОЗДІЛ ВІСІМНАДЦЯТИЙ
  
  
  
  Детектив Сем Гілі, лежачи на дивані, думав про жінок, які були в його житті.
  Не було багато.
  Пара типових студентських романів.
  Потім він жив з однією жінкою до того, як зустрів Шеріл, і мав один роман перед тим, як вони заручилися.
  Невеликий флірт після того, як він одружився — лише кілька випивок — і лише після того, як Шеріл, мабуть, у сотий раз згадала, яким милим чуйним чоловіком був підрядник, який добудовував спальню.
  Хоча Шеріл не зраджувала. Він був у цьому впевнений. У певному сенсі він хотів, щоб вона була. Це дало б йому привід виступити з номером Джона Вейна: вибити двері, дати їй ляпаса, а потім дати їм шанс вилити свої серця та висловити свою полум’яну любов одне до одного.
  У наш час це не спрацювало б. Подумайте про «Тиху людину» — Морін О'Хара викликала б поліцію, щойно Джон Вейн доторкнувся до неї, і його засудили б за напад другого ступеня, погрозу першого ступеня.
  Зараз були інші часи.
  Ах, Шеріл…
  Він зупинив відеомагнітофон, коли зрозумів, що не дивився касету останні десять хвилин.
  Проблема полягала в тому, що Ласті Казінс був просто нудним.
  Він знайшов інший пульт дистанційного керування — від телевізора — і ввімкнув гру з м’ячем. Час обідати. Він зайшов на кухню і відкрив холодильник. Він дістав один із тридцяти шести котячих каменів, які в ньому містилися, і вирвав його. На шматочок цільнозернового хліба Arnold's він поклав чотири скибочки крафтового американського сиру (чотири зі ста двадцяти восьми) і додав майонезу з літрової банки. Потім зверху поклав іншу скибочку хліба.
  Того ранку Сем Гілі ходив у магазин за продуктами.
  Він повернувся до вітальні. Він дивився у вікно на тихого Квінса. Силуети виднілися на шторах у будинках навпроти. Побачивши їх, він був пригнічений. Він також не міг зосередитися на грі. Метсу пощастило менше, ніж обом хтивим кузенам.
  Він подивився на обкладинку до касети з фільмом і вирішив, що спочатку йому не подобаються фільми для дорослих. Вони були такими ж цікавими, як дивитися фільм про те, як хтось обідає стейком. Йому також не сподобався дивний, розпусний макіяж і пристосування нижньої білизни, які носили актриси. Вони виглядали штучно й штучно: мереживні рукавички без пальців, підв’язки, чорні шкіряні бюстгальтери, помаранчеві панчохи в сіточку.
  І йому не подобалися силіконові сиськи.
  Йому подобалися такі жінки, як Шеріл.
  Йому подобалися такі жінки, як Руна.
  Чи були вони схожі? Він так не думав. Чому він так цікавиться ними обома?
   Він любив невинність, любив гарненьке... (Але наскільки невинним був Рун? Вона позичила йому Lusty Cousins . І яке це було для нього повідомлення ?)
  Але хоч би що йому подобалося, Сем Гілі не вважав, що має справу з таким, як Рун. Коли він бачив її того вечора, то пообіцяв їй подзвонити. Але кожен із десятків разів, коли він думав взяти трубку, він опирався. Здавалося, це краще зробити. Більш стоїчний. І безпечніше для нього. Це було смішно. Дивний одяг, який вона носила. Три наручних годинника. У неї було лише одне ім’я, і воно було фальшивим, звичайно, як сценічний псевдонім. Крім того, вона була, мабуть, років на п’ятнадцять молодша за нього.
  О, ні — знову той клятий номер п’ятнадцять.
  Ніякого бізнесу взагалі.
  До того ж вона грала детектива, що його дуже засмутило. Добропорядні громадяни, захоплені солодкою ватою телевізора, часто намагалися грати поліцейських. І закінчилося тим, що вони самі або хтось із їхніх близьких були вбиті в процесі.
  Чому ж він так багато думав про Руну? Чому він бачив її?
  Тому що він хотів викликати ревнощі у Шеріл, майбутньої колишньої дружини, яка регулярно зустрічалася?
  Тому що вона була сексуальна?
  Тому що йому подобалися молодші жінки?
  Тому що він-
  Задзвонив телефон.
  Він відповів.
  «Ло?»
  «Сем». Це був координатор операцій 6-ї дільниці, другий за командою на станції.
  «Бред. Як справи?"
  «У нас є ще один».
  «Меч Ісуса?»
   «Так. Сорок сьомий біля восьмого. Подув нещодавно».
  Христос. Тепер вони приходили швидше. Лише один день на них. "Як погано?"
  «Поза театром нікого, але всередині довбаний безлад».
  "МО те саме?"
  "Здається. Ви потрапите на це. Займіться великим».
  Гілі вагався. Не було відчуття, що він хоче скорочувати слова. «Я думав, що ти хочеш малопомітного».
  На секунду запала тиша. Координатор операцій не очікував такого запитання. «Це якось… Що це таке, зараз якось соромно».
  «Соромно».
  "Ти знаєш. Нам потрібен злочинець під вартою. Це від мера».
  «Ти зрозумів», — сказав Гілі. «Будь-які свідки?»
  Відповіддю був гіркий сміх. «Частини їх, так. Напевно, цього разу ці придури використали фунт пластику».
  Сем Гілі поклав слухавку й одягнув свій синій джинсовий піджак. Він був аж до ліфта, коли згадав про свій пістолет. Він повернувся та взяв його, і йому довелося чекати три довгі хвилини на ліфт. Двері відчинилися. Він увійшов. Подивився на годинник. Принаймні час був правильний. Рун буде на роботі й почує про вибух лише пізніше. Він мав час завершити вибух і запечатати місце, перш ніж вона дізнається.
  Це була одна проблема, якої він ніколи раніше не мав із дівчиною: вторгнення на місце злочину.
  
  Руна, сидячи в метро, думала про чоловіків.
  Старші чоловіки, молодші чоловіки.
  Її останній хлопець, Річард, був близький до її віку, лише на кілька років старший. Високий, худий, з тим вузьким, смаглявим, французьким обличчям, яке можна побачити всюди гетеросексуальний Нью-Йорк. (Вона залишила його самого в барі, щоб він пішов до туалету, а повернувся й побачив, що барменки нахиляються вперед і мрійливо наливають йому безкоштовні напої.)
  Вони були разом близько півроку. Вона насолоджувалася часом, але ближче до кінця зрозуміла, що це не вийде. Йому набридли її ідеї щодо побачень: влаштовувати пікнік біля величезних вентиляційних отворів кондиціонера на даху офісної будівлі в Мідтауні, грати з доберманами на її улюбленому звалищі Квінс, блукати містом у пошуках місць відомих гангстерських розборок. . Говорили про одруження. Але жоден із них не ставився до цього серйозно. Річард сказав: «Справа в тому, що я думаю, що я змінююся. Мені більше не подобається дивне. А ти…”
  «Стаєш дивнішим?»
  «Ні, це не те. Я б сказав, що ти більше стаєш собою».
  Що вона сприйняла як комплімент. Але незабаром вони все ж розлучилися. Вони все ще розмовляли по телефону, час від часу пили пиво. Вона бажала йому добра, хоча також вирішила, що якщо він одружиться на високій білявій рекламній агенції, з якою зустрічався, їхнім весільним подарунком стане чотирифутова опудала ігуани, яку вона бачила в магазині на Блікер-стріт. .
  Молодий, старий…
  Але річ не у віці. Це стан душі.
  Її мати сказала їй — під час однієї з доволі незв’язних лекцій жінки про факти з життя, які тривали від дванадцяти до вісімнадцяти років, — що є лише одна річ, яку старші чоловіки хочуть від неї. Проте досвід Руна показав, що майже всі чоловіки хотіли цього одного, і старші чоловіки були набагато безпечнішими, тому що ти зазвичай міг залишатися спати пізніше, ніж вони, і, якщо трапилося гірше, ти зазвичай міг налякати їх і підкоритися, про твого нещодавнього двадцятирічного коханця, який не давав тобі спати всю ніч сексуальною акробатикою.
  Не те щоб вона була схильна відлякувати Хілі. До біса, вона думала, що він абсолютно сексуальний. Вона просто хотіла, щоб він поспішив і отримав попередній пропуск, а потім узявся до серйозних кроків. Можливо, позичити йому Lusty Cousins було не так . Але в ньому було багато джентльменського, і вона хотіла побачити, що під цим.
  Але що ви робите з сексуальним джентльменом, який вам не дзвонить?
  Потяг зупинився на станції, вона зійшла, піднялася крутими сходами й пішла на захід.
  Цікаво, чи не було чогось дивного або фрейдистського в тому, що вона відчуває до нього. Образ батька, щось подібне. Той Едіп.
  Гаразд, він був старший.
  Гаразд, він був поліцейським.
  Гаразд, її мати б насрала цеглину, коли б почула.
  досі...
  У гастрономі вона купила шоколадне молоко й упаковку Oreos — обід, — потім пройшла вулицею півкварталу й сіла на пожежний кран, сьорбаючи молоко з коробки через зігнуту соломинку.
  Дружина Хілі, подумала вона. Ймовірно, це була проблема. Чому він не подзвонив.
  Його приваблювала Руна — о, вона могла це зрозуміти, — але він все ще був закоханий у цю дружину.
  Це була дивна річ у чоловіків: кохання було для них як бізнес. Вони вбивають собі в голову, що вони вкладають у когось стільки часу, що кидати його надто швидко — це повний облом. Дружина, як її звали, Шеріл? Вона була б стервом, звичайно. Вона з'їла б його живцем. Ох, уже химерні адвокати вимагали з нього аліменти, а вона вбиралася в шовкові східні сукні і заводила романи. Вона знехтувала Адамом, замкнула його у підвалі, коли вона займалася сексом зі своїми коханцями на підлозі кімнати відпочинку...
  Вампір, вампір!
  Він повинен її швидко кинути.
  Останнє молоко хлькнуло через соломинку, коли вона побачила, як універсал повернув за ріг і промчав повз, сповільнюючи швидкість. Воно швидко зупинилось і, скрипнувши назад, швидко зупинилося перед нею.
  Двигун на мить запрацював на холостому ходу, а потім замовк. Сем Гілі вийшов. Він подивився на Руна, потім на тліючу передню частину Рожевого Кота, потім знову на Руна. Вона взяла відеокамеру й підійшла до нього.
  «Як…», — почав він.
  Рун підніс маленьку чорну скриньку. «Ці хлопці чудові. Поліцейський радіоприймач. Репортери використовують їх, щоб отримати інформацію. Я почув дзвінок. Код десять тридцять три».
  Посмішка почалася тихо й не зникала. «Тобі не повинно бути тут. Але я втомився вам це говорити, тому не думаю, що скажу».
  «Шкода чути про проблеми вдома».
  Він нахмурився, похитав головою. «Яка біда?»
  «Про злам вашого телефону. Тому ви не могли дзвонити».
  Можливо, він червонів, але якщо так, то не виглядав збентеженим. «Мені шкода. Мені слід мати."
  Не може бути ніяких виправдань. Їй це сподобалося. «Я б розлютилася, — сказала вона, — якби ти справді виглядав якось радий мене бачити».
  «Можливо, я».
  З-за розбитої каси почувся голос. «Привіт, Семе».
  Вони обернулися. Рун зрадів, що це не Коричневий костюм. Поліцейський у формі ліниво помахав рукою. Він крикнув: «Командир батальйону каже, що можна заходити. Ми вам поставили ліхтарі. Але не так багато на що подивитися».
  "Можна я?" — спитав Рун.
  Хілі не дивився обличчям на фасад будівлі.
   «Будь ласка?»
  Він сказав: «Якщо там постраждаєш, я можу втратити роботу».
  «Я не постраждаю. Я жорсткий. Я підстрибую».
  Його губи злегка скривилися, Сем Хілі зітхнув, і він кивнув головою так, що могло означати що завгодно, але Рун знав, що це означає: Заткнись і забирай свою дупу всередину .
  «Без запису».
  «Ого».
  "Немає."
  «Добре, ти виграв».
  Разом протягом години вони перебирали завали. Руна бігла до Хілі кожні кілька хвилин із шматками металу, дротом і гвинтами в руках, і він пояснював, що це фурнітура для стільців або дроти від стіни чи сантехніки.
  «Але вони всі згоріли. Я думав-"
  «Все згоріло».
  «Це правда», — сказала вона й повернулася до просіювання.
  Власна купа важливого мотлоху Хілі, як про це думав Рун, росла, гніздячись у стосі поліетиленових пакетів під знаком виїзду.
  «Зіп — це те, що я маю. Zip.»
  — Цього разу без записки, — зауважив Рун.
  Він сказав: «МО така ж, як і перша».
  — Спосіб дії, — сказав Рун.
  «Бомба була С-3. Детонатор на час. Знаєте, ці дві останні бомби не допомагають вашій теорії про те, що хтось приховує вбивство Шеллі. Ніхто не збирається продовжувати бомбити лише для того, щоб приховати злочин».
  «Звичайно. Якщо вони розумні».
  Вони обидва почали кашляти; дим був густим. Хілі жестом попросив її вийти за ним на вулицю.
  Коли вони піднялися в повітря, глибоко дихаючи, Рун подивився на натовп.
  Вона побачила спалах кольору.
  Червоний. Це було схоже на червону куртку.
  «Дивіться! Це він!»
  Вона не бачила його обличчя, але здавалося, що він бачив її; чоловік розвернувся й зник на схід униз по Сорок сьомій.
  «Я йду за ним!»
  «Руна!» Хілі подзвонила, але вона пірнула під жовту стрічку та пробігла крізь натовп глядачів, що тиснули вперед, щоб побачити катастрофу.
  Однак поки вона прорвалася крізь них, він був уже за два квартали. І все ж вона бачила той капелюх. Вона поїхала через Бродвей, але світло було проти неї, і вона не могла пройти крізь затор — між автомобілями були невеликі проміжки, але водії швидко прискорювалися, і вона не могла протиснутися. Ніхто її не пропускав. Це було таке ж розчарування, як зубний біль.
  Чоловік у червоній вітровці зупинився, озирнувся, впираючись у будівлю. Він здавався обдуреним. Потім він перетнув вулицю і зник у натовпі пішоходів. Рун помітив, що він ходить напружено, і Рун згадав спостереження Воррена Хетевея про те, що чоловік, який заклав бомбу, здавався старшим.
  Вона повернулася до Гілі, важко дихаючи. «Це був він».
  «Хлопець у піджаку?»
  Вона кивнула. Гілі виглядала дещо скептично, і вона подумала про те, щоб сказати йому, що Хетевей підтвердив, що він був на «Оксамитовій Венері». Але це включало б зізнання в крадіжці аташе Хілі, і вона не була готова до того, які наслідки це може мати.
  Він дискутував. Він підійшов до поліцейського в уніформі й щось йому прошепотів. Поліцейський помчав до свого круїзера, увімкнув фари й поїхав.
  Хілі повернувся до Руна. Він сказав: «Йди додому».
  «Сем».
  «Додому».
   Стиснувши губи, вона подивилася на нього, даючи йому зрозуміти — намагаючись змусити його зрозуміти, — що, чорт забирай, для неї це справді не гра. Зовсім ні.
  Він, мабуть, бачив дещо з цього; він зітхнув і озирнувся в пошуках невидимої аудиторії, подібної до тих, що носив із собою Денні Трауб. Хілі сказав: «Добре, давай». Він розвернувся й швидко пішов назад усередину театру, а Рун бігла риссю, щоб не відставати від нього.
  Раптом він зупинився й обернувся. Він говорив так, ніби слова були репліками зі шкільної вистави, і він був актором Ніколь. «Я знаю, що подзвонив не так, як обіцяв. І не треба, якщо не хочеш. Але я думав, завтра ввечері — це мій вихідний — можливо, ми могли б піти кудись».
  Яке місце запросити її на побачення! Розбомблений порнотеатр.
  Вона не дала йому часу збентежитися через його доставку. Вона посміхнулася і сказала: «Ох, люб’язно прийміть ваше чарівне запрошення. Нан, скажемо?»
  Він дивився на неї, зовсім розгублений.
  Рун сказав: "Дев'ять?"
  «О, звичайно. Добре.
  І посміхаючись, намагаючись цього не робити, він повернувся до театру, стукаючи пластиковим пакетом із речовими доказами по нозі.
  
  РОЗДІЛ ДЕВ'ЯТНАДЦЯТИЙ
  
  
  
  Рун провів день, збираючи ролики відкритого відеоматеріалу для реклами House O' Leather і запхав його разом із інструкціями з монтажу у великий білий конверт.
  Сем забрав її в L&R і поїхав до студії постпродакшну, де техніки відредагували необроблений матеріал у чорному вигляді. Рун доставив його з інструкціями доставити касети в L&R і клієнта якомога швидше, навіть якщо це означало понаднормову роботу.
  Потім вона сказала: «Гаразд... роботу зроблено. Час вечірки. Ходімо в клуб». І вона дала йому дорогу до пірсів Вест-Сайду.
  "Де?" — сумнівно запитав Хілі. «Я не думаю, що там щось є».
  «О, ви були б здивовані».
  
   Вона віддала йому належне — він був спортом.
  Хілі терпів це місце кілька годин, перш ніж встиг крикнути: «Я почуваюся тут не зовсім як вдома».
  «Як так?» — крикнув Рун.
  Він не здавався впевненим. Можливо, це був декор: горби чорної піни, схожі на лаву. Миготливі фіолетові ліхтарі. Шестифутова бульбашка з оргскла акваріума.
  Або музика. (Він запитав її, чи зламалася звукова система, і вона повинна була сказати йому, що ефект був навмисним.)
  Крім того, він був не зовсім правильно одягнений. Рун сказав, що повсякденно, тож вона одяглася в жовті колготки, чорну міні-спідницю та — поверх фіолетової майки — чорну діряву футболку, як у Джарлсберга.
  Сем Гілі був у синіх джинсах і картатій сорочці. Єдине, чим він ділився з більшістю інших відвідувачів клубу, була пара чорних черевиків. Але в нього були ковбойські чоботи.
  «Мені здається, я помилився», — сказав він.
  «Ну, ви можете почати тренд».
  Можливо, ні, але на нього також не дивилися, як на виродка, помітив Рун. Двоє блондинів-пажів підняли свої витончені обличчя й серйозно вигукнули: «Хочеш потрахатися?» вібрації його шлях. Рун взяв його за руку. «Такі запалі щоки, бачиш? Вони є ознакою психічної нестабільності». Вона посміхнулася. «Давайте ще потанцюємо». І почав крутитися в такт музиці.
  «Танцюють», — сказав Гілі й передражнив її. Через десять хвилин він сказав: «У мене є ідея».
  «Я знаю цей тон. Ви погано проводите час».
  Гілі витер чоло й шкіру голови пачкою барних серветок. «Хтось тут коли-небудь зневоднювався?»
  «Це частина задоволення».
  «Ти точно любиш танцювати».
  «Танці – це найкраще! Я вільний! Я птах».
  «Ну, якщо ти справді любиш танці, давай спробуємо це місце, яке я знаю».
  «Ти дуже добре робиш цю справу». Руна випила половину свого третього Amstel, продовжуючи рухатися в такт музиці.
  «О, ти думаєш, що це добре, спробуй моє місце».
  «Я знаю всі клуби. Як цей називається?»
  «Ви ніколи про це не чули. Це справжній ексклюзив».
  «Так? Вам потрібна спеціальна перепустка, щоб потрапити?»
  «Вам потрібно знати пароль».
  «Гаразд! Ходімо."
  
  Пароль був «Howdy», і дівчина біля дверей, яка перевіряла посвідчення особи та тиснула рукою крихітну карту Техасу, відповіла контрсигналом: «Як справи сьогодні?»
  Їх провели в клуб, у якому, оскільки там був свінг-бенд із чотирьох учасників, було неймовірно тихо. А може, це лише так здалося після оглушливого гуркоту місця Руна. Вони сиділи за маленьким столиком, покритим ситцевою пластиковою скатертиною.
  «Дві самотні зірки», — наказав Гілі.
  Рун подивився на дівчину, що сиділа поруч. Облягаючий білий светр, синя джинсова спідниця, панчохи та білі ковбойські чоботи.
  «Дуже, дуже дивно», — сказала вона.
  «Ти голодний?»
  «Ви маєте на увазі, що це теж ресторан? Що, ти сам вибираєш свою корову із загону позаду?»
  «Ребра чудові».
  «Дуже дивно».
  «Мені сподобалося те інше місце», — сказав він. «Але мені начебто доводиться стежити за шумом». Показуючи на вуха. Вона згадала, що вибухи бомб вплинули на його слух.
  Вони випили пива і все ще відчували спрагу, тому замовили глечик.
  «Ти часто сюди приходиш?» — спитав Рун.
  "Звик до."
  «Зі своєю дружиною?»
  Хілі хвилину не відповідав. "Дещо. Не те, щоб це було особливе місце для нас».
  «Ти взагалі все ще бачиш її?»
  «Переважно лише тоді, коли я забираю Адама».
  Переважно , помітила вона.
  — продовжував Хілі. «Є книжки, які вона залишила, і приходила їх забрати. Кухонні речі. Такі речі… Я ніколи не питав тебе, чи ти йдеш з кимось».
  Рун сказав: «Я щось серед хлопців».
  «Справді? Я здивований."
  «Так? Це не так неймовірно, як деякі речі, як-от розмовляючі собаки чи інопланетяни».
  «Мені здається, ви вишикуєте їх».
  «Чоловіки відчувають до мене такі дивні почуття. Здебільшого вони мене ігнорують. Ті, хто мене не ігнорує, багато з них просто хочуть сексу, а потім шансу ігнорувати мене. Іноді мене хочуть усиновити. Ви бачите людей у пральнях суботнього вечора, які стирають нижню білизну та читають журнали People двотижневої давності ? Це я. З того, що я дізнався під час циклу промивання, я міг би написати біографію Шер, Ванни Вайт або Тома Круза».
  «Давайте потанцюємо», - сказав він.
  Рун насупився й подивився на танцмайданчик.
  Хілі сказав: «Це називається двоетапним. Найкращий танець у світі».
  «Дозвольте мені зрозуміти це?» вона сказала. «Ви тримаєтесь один за одного і танцюєте одночасно?»
  Хілі посміхнувся. «Це абсолютно нова ідея».
  
  Томмі Саворн натиснув кнопку зумера в квартирі Ніколь Д'Орлеан і подумав, як дивно буде побачити її , а не Шеллі.
  Він намагався — останнім часом часто — пригадати, коли вперше побачив Шеллі. Він не міг. Це була ще одна дивна річ. У нього була хороша пам’ять, і, здавалося, не було причин, чому б він не пам’ятав Шеллі. Вона була людиною, яку можна було чітко уявити. Можливо, через пози, які вона приймала. Вона ніколи не була — як це було сказати? — випадковою щодо будь-яких своїх дій. Вона ніколи не була необережною в тому, як вона стояла, сиділа чи говорила.
  Або в тому, що вона вирішила зробити.
  У нього були нещодавні знімки: Шеллі на пляжі Азіломар у Пасіфік-Гроув або в Пойнт-Лобос, на скелі, де наглядачі парку завжди казали тобі триматися подалі від краю. Чоловіче, він міг чітко уявити її там.
  Він уявив її в ліжку.
  Але коли вони вперше зустрілися, ні, він цього зовсім не бачив.
  Останнім часом він багато пробував.
  Ніколь відчинила двері.
  «Привіт, — сказала вона.
  "Привіт, крихітко." Він зняв свій ковбойський капелюх, поцілував її в щоку, обійняв і відчув цю чудову присутність хтивої жінки на твоєму тілі. Вона виглядала добре: блідо-блакитна шовкова сукня з високим декольте, високі підбори, волосся, зачеплене вгору та назад. Макіяж — ну, вона трохи переборщила, але він міг його пом’якшити, намастивши світло гелем. Він підняв сумки з фотоапаратами й заніс їх усередину.
  Він помітив її висячі цирконієві сережки. Вони були гарні, але він знімав з них відблиски. Вони мали б піти.
  «Ви гарно виглядаєте», — сказав він.
  «Дякую, заходь. Хочеш випити?»
  «Звичайно. сік. Мінеральна вода."
   «То ти, ніби, зовсім кинув пити?»
  "Так", - сказав він.
  «Добре для вас. Ви не проти, якщо я…"
  «О, Боже, ні. Іди вперед».
  Ніколь налила два апельсинових соку. До свого додала горілки. Пляшка злегка вібрувала в її руці, коли вона наливала. Він усміхнувся. «Що, ти нервуєш?»
  «Мабуть, трохи. Хіба це не дивно? Я знімаю фільми про секс, і нічого страшного. Я в одязі на камеру, і в мене в животі з’являються метелики».
  «Ах, це буде шматок пирога». Вони цокали чарками. «До вашої нової кар'єри».
  Вона відпила напій, потім поставила склянку. Її очі вивернулися; вона, здавалося, про щось думала. Вона вирішила це сказати. «Якщо це вдасться, Томмі, ти думаєш, що я міг би зробити ще щось?»
  Томмі випив половину соку. «Я не розумію, чому б і ні». Потім: «Я повинен почати налаштовуватися. Чи можете ви показати мені кухню?»
  Вона провела його у велику кімнату, вкриту кахлями. Це був хром і білий колір. У центрі стелі висів великий сталевий стелаж на ланцюгах. З нього звисали десятки важких мідних каструль і мисок.
  «Це добре працюватиме».
  «Минулого року ми його переробили».
  Він оглянув кімнату. «Ми можемо використати ті каструлі. Мідь добре виглядає на камеру».
  Разом вони почали збирати камеру та світло.
  Ніколь запитала: «Чи важко тобі було, знаєш, піти з бізнесу?»
  «Поза порно? Так, фінансово це був біль. Те, що я зробив, це якийсь час допомагав у деяких кінокомпаніях».
  «На кшталт того, що робить Рун?»
  «Руна? Ох, ця дівчина. Так, як вона. І згодом я почав влаштовуватися оператором, а потім став режисером документальних фільмів».
   «Я хотів би діяти. Я постійно думаю, що міг би брати уроки. Я маю на увазі, наскільки важко це може бути? У Шеллі був хороший тренер. Артур Такер. Вона сказала, що він їй дуже допоміг. Я не знаю, чому його немає поруч. На поминки не пішов. Я думав, що він подзвонить».
  "Тренер?"
  «Так».
  — Не знаю, — сказав Томмі. «Коли хтось помирає, людям стає смішно. Вони не можуть з цим впоратися». Він повернувся до неї, уважно оглянув її. «Ви повинні діяти. Ви завжди повинні бути перед камерою. Ви дуже гарна."
  На мить їхні погляди зустрілися. Мідна чаша зупинилася в руці Ніколь. Вона відвела погляд.
  Він закінчив збирати камеру та світло. Ніколь спостерігала за ним, за тим, як плавно, ефективно він поводився з обладнанням. Вона прихилилася до острова, розсіяно обертаючи круглодонну мідну чашу. Вона подивилася вниз на його гіпнотизуючий рух.
  «Я знаю, що Шеллі отримала якесь задоволення від своїх порнофільмів, але, загалом, я не розумію, чому вона не кинула це».
  «Тому, — сказав Томмі, підходячи до неї, — що вона була повією. Так як Ви." І він опустив довгу свинцеву трубу на потилицю Ніколь.
  
  РОЗДІЛ ДВАДЦЯТИЙ
  
  
  
  Вони опинилися в її плавучому будинку.
  По-перше, після кантрі-вестерн-клубу вони вкрилися потом і вирішили, що варто погуляти. Потім підняв прохолодний нічний вітерець, коли вони гуляли Вест-Вілліджем, і це змусило Хілі запропонувати кави неподалік, і вони пішли до капучіно на Хадсон-стріт із фонтаном, де вода випльовувала з голови козла в корито, наповнене монетами.
  Однією з монет була індійська голова нікеля, і Рун провів пару хвилин, безтурботно виловлюючи монету, а Хілі намагався відволікти офіціантку.
  — Хм, — пробурмотів Гілі. «Дрібна крадіжка. А я аксесуар».
  Вона дістала монету й вичавила з рукава слизьку фонтанну воду. «Це було глибше, ніж я думав».
  Після цього вони пройшли ще п’ять-шість кварталів і опинилися неподалік від її човна.
   «Я живу всього в трьох кварталах звідси».
  "Де?" запитав він.
  "В річці."
  Він дивився на неї стандартних п’ять секунд, перш ніж поставити стандартне запитання. " В річці?"
  «У мене є плавучий будинок».
  «Я тобі не вірю. У Нью-Йорку ні в кого немає плавучого будинку. Це я маю побачити».
  Це була лінія, яку випробували на ній раніше.
  Не те щоб це мало значення. Вона все одно збиралася запросити його додому.
  
  Після огляду плавучого будинку Рун шукав, що йому запропонувати. Пиво здавалося не таким, як після кави, а її єдина пляшка бренді була закрита фольгою рік чи два тому, і на дні плавав темний осад.
  «Вибачте». Вона підняла пляшку.
  «Буд в порядку».
  Вони стояли на палубі, дивлячись на Нью-Джерсі, відчуваючи, як нерви в їхніх ногах клацають від усіх танців, і відчували втому та бадьорість водночас.
  Вона не зовсім впевнена, що це почалося. Вона пригадала, що сказала щось про зірки, які було погано видно через вогні міста, але вони обидва дивилися вгору, а потім його обличчя заповнювало небо, коли воно рухалося до неї, і вони цілувалися, досить серйозно поцілунки теж.
  Вона відчула легке пощипування його вусів, потім його губ, і вона відчула, як його руки обхопили її. Вона очікувала, що він, можливо, буде обережнішим, наче промацує трубну бомбу, готову будь-якої миті відскочити назад.
  Але він був зовсім не таким. Без небажання, без вагань. Вона припустила, що, можливо, вона була першою дівчиною, яку він так поцілував, відколи Шеріл пішла. Вона знала, що він хотів її. Її руки міцно обхопили його шию.
   Вона провела їх у спальню.
  Величезне опудало дракона сиділо посеред ліжка.
  «Монстр», — сказав він.
  «Дружелюбний монстр».
  "Як його звуть?"
  « Її ім'я Персефона».
  "Мої вибачення."
  Руна підняла дракона й піднесла пащу до вуха.
  «Вона прощає тобі. Ти їй навіть подобаєшся».
  Якусь мить нічого не ворухнулося, жоден із них не заговорив. Потім став на коліна на ліжко.
  Її руки обхопили його, міцно цілуючи, притискаючи, руки були голодними. Дракон все ще був між ними. Вона думала пожартувати з цього приводу. Про щось між ними, ха-ха, але він цілував її швидко, нагально.
  Рун схопив іграшку і впустив її на підлогу.
  
  Коли Ніколь Д'Орлеан відкрила очі — задихаючись, ковтаючи повітря, широко розкривши рот, — коли вона прийшла до тями, вона була голою. Її руки були над головою, а зап’ястки були прив’язані до кінців решітки для каструль і сковорідок. Її ноги просто торкалися землі.
  добре. Він хвилювався, що вдарив її занадто сильно.
  Він подивився на вузлики. Зав’язана майстерно, не перекриваючи циркуляцію, але вона ніяк не могла звільнитися від палітурки.
  "Немає! Що ти робиш?" Вона плакала.
  Томмі був у чорній лижній масці. Він був голий до пояса, схилився під нею, зв’язав її ноги так само — з точністю, турботою, відданістю. Він прив’язав одну щиколотку до хромованої стійки на дні острова.
  «Нієї!» Довгий лемент, що здіймається в кінці. Вона вдарила його вільною ногою. Він легко ухилився.
   «Чому ти це робиш, Томмі? чому …”
  Відеокамера була наведена на неї і бігла. Світло камери було гаряче, і вона спітніла від спеки, а також від страху.
  Терпляче він зв'язав її другу ногу. Його, однак, дратувало, що нема з чим це прив’язати. Йому довелося обернути його навколо петлі шафи. "Виглядає не так". Він відступив і налаштував камеру вгору, щоб уникнути зйомок незграбно підлаштованої роботи.
  "Що ти збираєшся робити?"
  Він тримав руки на стегнах. З оголеними грудьми, вузькими синіми джинсами та маскою він був середньовічним катом.
  "Що ти хочеш?" — пискнула вона. «Залиште мене в спокої».
  Він часто розумів, наскільки дурні деякі люди. Що він хотів?
  Для нього це було до біса очевидно.
  Він сказав їй: «Просто знімаю фільм, люба. Просто те, що ви робите цілий день. Тільки є одна відмінність: ти дражниш. Це по-справжньому. Цей фільм покаже вашу душу».
  — Ти… — її голос був м’яким, тремтячим від нудотного жаху. «Це нюхальний фільм, чи не так? О, Боже …"
  Він витягнув із сумки ще мотузку. Він на мить замовк, вивчаючи її.
  Ніколь почала кричати.
  Томмі взяв кляп S&M — ремінець із піною з прикріпленою до нього червоною кулькою — і засунув її їй до рота. Він міцно зав'язав її за голову.
  «Вони продають так багато сміття. Знаєте, шкіряні трусики. Маски для обличчя, лямки з латексу. Ви питаєте мене, це надто складно. Я сам шукаю прості речі. Ви повинні отримати це як слід. Це свого роду ритуал. Ви робите це неправильно, вони не платять. Цей мій клієнт — я, до речі, заробляю двадцять п’ять тисяч — він любить, щоб вузли були як слід. Вони дуже важливі, вузли. Одного разу цей хлопець хотів лише рудих. Чоловіче, це нелегко. Так я їздив два-три дні по шосе 101. Нарешті знайшов цього студента з якогось коледжу. Заведіть її в цю халупу і зніміть фільм. Я подумав, що це дуже добре. Але клієнт був розлючений. Знаєш чому? Вона не була рудою від природи. Волосся її кицьки було чорне. Я отримав тільки п'ять тисяч. І що я буду робити? Сью?»
  Він закінчив складне зав’язування, а потім понишпорив у своїй сумці. Він знайшов батіг, шкіряну ручку з дюжиною шкіряних смужок, що звисали з неї. Він довго тягнув горілку з пляшки. Він перевірив час. Замовник платив за двогодинну стрічку. Томмі витримав би це на дві години. Він вірив у приказку, що клієнт завжди правий.
  
  РОЗДІЛ ДВАДЦЯТЬ ПЕРШИЙ
  
  
  
  Сем Гілі та Рун лежали в ліжку, дивлячись на світло на стелі, яке відбивалося від річки Гудзон.
  Хілі почувався досить добре. Він хотів сказати: непогано для старого хлопця. Або щось подібне. Але він пам’ятав про такі часи — і це було одне, що він пам’ятав чітко: ти не говорив про себе.
  Зараз, на цю мить, можливо, тільки на цю мить, їх було двоє, і це все, що мало значення. Він міг говорити про неї або про них обох... Але потім він згадав дещо інше: іноді краще взагалі нічого не говорити.
  Рун згорнувся до нього, скручуючи волосся на грудях у хвостики.
  «Ой, — сказав він.
  «Як ви думаєте, люди живуть довго і щасливо?»
  "Немає."
  Вона не відреагувала на це, і він продовжив. "Я думаю це як цикл. Знаєте, інколи щасливі, інші – нещасливі».
  Вона сказала: «Я думаю, вони можуть». Пройшов буксир. Гілі натягнув на нього простирадло.
  «Вони не бачать у...» Вона стягнула простирадло й продовжувала крутити волосся. «Навіщо ви знешкоджуєте бомби?»
  «Мені це добре вдається».
  Вона посміхнулася і потерлася головою об його груди. «Ти теж добре вмієш робити щось інше, але, сподіваюся, не професійно».
  Там. Вона говорила про нього . Це було нормально.
  «Це виділяє вас. Мало хто хоче знешкоджувати бомби».
  — СВУ, — виправив Рун. «Чому ти взагалі став поліцейським?»
  «Треба чимось заробляти на життя».
  Рун на мить зник і повернувся з двома пивом. На нього капав крижаний конденсат.
  «Гей».
  Вона поцілувала його.
  Він сказав: «Ти хочеш подарунок?»
  «Мені подобаються кристали Herkimer і блакитний топаз. Золото завжди добре. Срібний, якщо товстий».
  «Як щодо інформації?»
  Рун сів. «Ви знайшли підозрюваного в червоній вітровці?»
  «Ні».
  «Ви знайшли відбитки пальців на одному з ангельських листів?»
  «Ні. Але я дещо дізнався про вибухівку під час другого вибуху».
  «І ти збираєшся мені сказати?»
  «Так».
  «Чому?» — запитала вона, усміхаючись.
  Він не знав. Але принаймні це було те, що він говорив про неї . І це, здавалося, порадувало її.
  "Оскільки."
   "Як щодо них?" вона запитала.
  «Їх викрали з військової бази. Місце під назвою Форт Орд у Монтереї. Той, хто це зробив, зійшов із рук...
  «Каліфорнія?» — запитала Рун, сідаючи, стягуючи простирадло з Гілі та навколо себе.
  «Правильно».
  Вона насупилася. «Монтерей — це місце, де раніше жили Шеллі та Томмі».
  "ВООЗ?"
  «Томмі Саворн. Її старий хлопець. Він досі там живе».
  Гілі відсунув ще кілька покривал. "Так?"
  «Ну, це просто збіг обставин, чи не так?»
  «Вибухівку вкрали більше року тому».
  "Я вважаю." Рун ліг назад. Через мить вона сказала: «Ви знаєте, він у місті».
  "Томмі?"
  Вона кивнула. «Він був у місті ще до першого вибуху».
  Гукнув буксир.
  Один із гелікоптерів Трампа летів низько, здійснюючи політ з Атлантик-Сіті.
  Рун і Хілі перезирнулися.
  
  Гілі стояв біля таксофона навпроти доку, а Рун смикнув його за руку.
  «Він міг бути в Намі. Він приблизно такого віку. Він би знав, як...
  «Тссс». Хілі кивнув на Руна, а потім почав говорити в трубку: «Офіцер два-п’ять-п’ять на стаціонарному телефоні. Призначте мене до координатора операцій Шостого.
  «Роджер, два-п'ять-п'ять. Він у полі. Дай мені свій номер, і він передзвонить на стаціонарний».
  «Негативний, Центральний. Це терміново. Мені зараз потрібен цей координатор».
   Довга пауза, потім нерухомість, потім голос: «Гей, Семе. Це Бред. Whasshappenin?»
  «Можливо, у мене є підозрюваний у порно-вибухах. Перевірте CATCH, національну базу даних про злочини та армійський CID. Скажи мені, що ти маєш на Томасі чи Томмі Саворні. Я зачекаю."
  «Пишеться?»
  Гілі подивився на Руна. «Пишеться?»
  Вона знизала плечима.
  «Вгадай».
  Через дві хвилини координатор операцій повернувся на лінію.
  «Здобув собі поганого хлопця, домів. Томас А. Саворн, рядовий першого класу, LKA Форт-Орд у Каліфорнії. Нинішнє місцеперебування невідоме. Нечесно звільнений півтора роки тому в рамках угоди про визнання провини з офісом JA щодо угоди про припинення провадження у військовому суді. Звинувачення – розкрадання державного майна. Співобвинувачений був відданий під військовий суд і відсидів одинадцять місяців за одним пунктом звинувачення у крадіжці та одному пункті звинувачення у зберіганні зброї. Сем, співвідповідач досі живе там і, як вважають, торгує зброєю. ФБР ще не змогло його затримати».
  «Блін… Що Саворн робив на службі?»
  «Інженер».
  «Отже, він знає знесення».
  «Щось про це, я б здогадався».
  Хілі повернувся до Руна. "Де він? Ви маєте якусь ідею?»
  «Ні...» І тут вона згадала. «О, Господи, Семе, він збирався сьогодні ввечері завітати до подруги Шеллі. Можливо, він теж їй заподіє біль». Вона дала йому ім’я та адресу Ніколь.
  «Добре, Бреде, слухай», — сказав Гілі. «Отримав можливу десяту тридцять тридцять, одна чотири п’ять західна п’ятдесят сьома. Квартира?»
   Він подивився на Руна, який сказав: «Я не пам’ятаю. Її прізвище Д'Орлеан.
  Хілі повторив ім’я. «Суб'єкт, ймовірно, озброєний, можливо, з пластиком, і це виглядає як можлива ситуація з заручниками».
  «Я запустю ESU».
  «Ще одна річ… Хлопець, ймовірно, емоційно збентежений».
  «О, якийсь біса чудовий, Семе. EDP з пластиком і заручником. Я зроблю тобі послугу колись. Десять чотири».
  «Два-п'ять-п'ять вийшли».
  Руна готувала свої аргументи — щоб переконати його дозволити їй піти з ним. Але з цим не було проблем. Хілі сказав: «Давай, поспішаймо. Я візьму патрульну машину на Шостій».
  
  Західна П’ятдесят Сьома вулиця була освітлена, як на карнавалі. Мигалки, синьо-білі автомобілі та вантажівки МНС припарковані на вулиці. Велика вантажівка BOMB SQUAD з камерою TCV на причепі стояла біля входу з навісом.
  Але не було особливого відчуття терміновості.
  Двоє хлопців з ESU, тримаючи ті чорні кулемети, як у В’єтнамі, прихилилися до дверей і курили. Капелюхи були надіті задом наперед. Вони виглядали страшенно молодо — як гравці з Бронкса.
  Отже, зрозумів Рун, вони прибули сюди вчасно. Вони швидко рухалися й спіймали Томмі. Усе минуло. Вона шукала Ніколь. Який сюрприз для неї був би. Стукіт, двері з ривком відчиняються, поліцейські націлюють зброю на Томмі.
  Він увесь час був єдиним, убивцею. Як вона прочитала його так неправильно? Як він виглядав таким невинним? The один у червоній вітровці. Ах, ковбойський капелюх теж. І рум’яне обличчя — зовсім не від засмаги, а від сльозогінного газу.
  ревнощі. Він убив її через ревнощі.
  Хілі зупинив її, коли вони наблизилися до будівлі. «Почекай тут. Це не для вас».
  «Але...»
  Він тільки махнув рукою, і вона зупинилася. Він зник у будівлі. Ніч була прикрашена радіоповідомленнями, які транслювалися через гучномовці поліцейських машин. Вогні кружляли по еліптичних орбітах.
  Рун увімкнув камеру й відкрив діафрагму, щоб зробити знімки сцени, коли вони виводять Томмі, у природному освітленні.
  Рух. З'явилися чоловіки.
  Вона направила камеру на двері.
  Але він не був у наручниках. Господи, вони б його застрелили! Томмі був мертвий на каталці, накритий закривавленим простирадлом.
  Вона відчула, як її ноги слабшають, коли вона тримала камеру на дверях, щосили намагаючись зробити рівномірний знімок — байдужі обслуги везуть тіло Томмі з квартири.
  Похмурий, зворушливий кінець фільму.
  І вбивця Шеллі Лоу помер так само, як і вбив — жорстоко. Це доречна епітафія з Біблії — доречна для того, хто вигадав релігійних фанатиків, щоб приховати свої злочини: Хто від меча живе, від меча й помре ...
  Зображення у видошукачі стало чорним, коли до неї підійшла фігура з натовпу.
  Рун підвів очі.
  Сем Гілі тихо сказав: «Вибач».
  "Вибачте?"
  «Ми не встигли».
  — не зрозумів Рун. «Ви хочете отримати зізнання?»
   «Щоб дістати його».
  «Але?...» Руна кивнула головою в бік карети швидкої допомоги.
  — Томмі вже не було, Руне, коли вони прийшли сюди. Це тіло Ніколь».
  
  РОЗДІЛ ДВАДЦЯТЬ ДРУГИЙ
  
  
  
  Ще один поліцейський стояв поруч з Хілі. Він був одягнений у легкий костюм, переважно з поліестеру, і стояв у втомленій, неквапливій позі державного службовця. Тонкий, без гумору. Від утоми й нудьги його повіки були важкі.
  Важкий від років опитування неохочих свідків.
  З років стояв на колінах над тілами в їхніх могилах водостоків і автомобільних сидінь і СРО готелів.
  Від того, що він бачив нагорі.
  Рун прошепотів: «Вона мертва?»
  Інший поліцейський відповідав, але Хілі. «DCDS».
  "Що?" — спитав Рун.
  Хілі сказав: «Підтверджено, що загиблий мертвий на місці».
  Покійний .
  Коп продовжував розмовляти з Хілі так, наче Руна там не було. Вона думала, що, можливо, Гілі познайомив її з цим похмурим чоловіком. Вона не була впевнена. Вона думала вона чула ім’я, але пам’ятала лише відділ убивств. «Схоже на тортури, удушення, потім каліцтво. Було якесь розчленування». Він похитав головою і нарешті продемонстрував трохи емоцій. «Що цей клятий бізнес робить з людьми. Порно… Як і будь-яка інша залежність. Продовжуйте йти на все більше і більше, щоб отримати кайф».
  Тоді відділ убивств звернувся до Руна. «Чи не могли б ви розповісти нам, що ви знаєте, міс?»
  Нерозбірливе пояснення. Вона робила все можливе, і вузькі пальці чоловіка швидко писали в маленькому дешевому зошиті. Але вона трохи зупинилася, і їй довелося кидати багато «ех» і «Ні, чекай». Вона думала, що знає історію Ніколь Д'Орлеан краще за це. Але відволікаючий фактор продовжував втручатися.
  Це був образ Ніколь.
  Було якесь розчленування ...
  Вона розповіла йому про свій фільм, як вона знала Шеллі, про кінокомпанію. Потім про те, як Томмі був закоханий у Шеллі, а вона кинула його й переїхала до Нью-Йорка, і як він був експертом зі знесення будівель і викрав вибухівку в армії — Хілі увірвався сюди з подробицями. І як він, мабуть, був такий розлючений на Шеллі за те, що вона покинула його, і такий божевільний, що вигадав ідею про Меч Ісуса та вибухи, щоб приховати своє вбивство. Ймовірно, він подумав, що Шеллі та Ніколь були коханцями, і підібрав її для ритуального вбивства — знову ж таки через ревнощі.
  Рун закінчив розповідь і дав йому опис Томмі.
  Дешева ручка детектива танцювала в плямистому чорнилі на папері. Він записав усе це розмашистим почерком, чоловік, який нічого не розумів про її документальний фільм, про Ніколь, про Шеллі, про фільми, які вони знімали. Він писав без краплі емоцій на своєму худому, сірому, непохитному обличчі. Він записав її відповіді, потім озирнувся.
   Відділ убивств помахав сухорлявому латиноамериканському чоловікові, який носив синю пов’язку на голові, щоб тримати його чорні кучері.
  Хілі запитав: «АКУ?»
  «Він працював з натовпом. Не знав, що у нас є підозрюваний. Я відішлю його назад з описом».
  Убивство кивнув Руну. Він підійшов до співробітника ACU, і вони почали розмову, схиливши голови до землі. Під час розмови ніхто не дивився в очі іншому.
  «Він поліцейський?» — запитав Рун, пильно дивлячись на нього.
  «Він відділ боротьби зі злочинністю. Під прикриттям. Сьогоднішній колір ACU синій — бачите його пов’язку? Вони носять це, щоб ми знали, що він один із нас. Після вбивства вони йдуть у натовп і підслуховують, розпитують. Тепер, коли ми знаємо посвідчення підозрюваного, він просто покаже свій щит і опитає їх».
  «Йой, автобус проїжджає!» — крикнув голос. Карета швидкої медичної допомоги помчала вперед. Хілі відійшов убік. Рун поклав на плече «Соні» й заклеїв коробчату помаранчево-блакитну вантажівку, яка петляла крізь натовп, везучи тіло Ніколь до моргу.
  Гілі пішов з нею до рогу. Вона притулилася до експрес-поштової скриньки й заплющила очі.
  «Ми говорили разом, Томмі і я. Я був за два фути від нього. Так само близько, як ми з тобою... Така людина, вбивця. І він здавався таким нормальним».
  Гілі мовчав, дивлячись на вогні, що оберталися. Хоча він не був таким спокійним, як у відділі «Вбивства», зовсім ні. Він бачив її, Ніколь, і це його вразило. Руну спало на думку, що однією з переваг деталізації бомби є те, що ти більше маєш справу з машинами та хімікатами, ніж з людьми.
  М’яким голосом Рун сказав: «Я мав бути там сьогодні ввечері. Він хотів, щоб я теж прийшов».
  "Ви?"
  «Він сказав, що знімає фільм. Законний фільм. Господи, Сем, чому він це зробив? Я просто не розумію».
   «Хлопець підриває дюжину людей, щоб приховати вбивство своєї дівчини, а потім убиває когось ось так… У мене немає відповіді на те, що його спонукає».
  «Як вони думають, коли він пішов?»
  «Жодних посмертних плям не було. Без трупного задубіння. Напевно, за двадцять хвилин, за півгодини до того, як ми приїдемо сюди».
  — Отже, він усе ще в місті.
  "Сумніваюся. Люди його знають, люди можуть поставити їх разом. Б’юсь об заклад, що він купив машину й доїхав до якогось маленького аеропорту, а потім схопив рейс із пересадкою до Каліфорнії. Гартфорд, Олбані, Уайт-Плейнс».
  «Ви повинні зателефонувати їм. Отримайте опис..."
  «Ми не можемо закрити кожен аеропорт на північному сході, Руне. Зараз вони розшукали його по всьому місту, але він, ймовірно, встигне втекти з цього району. Вони дістануть його, коли він прийде додому, — де це? Монтерей? Депутати теж будуть за ним. А крадіжка державного майна та міждержавні польоти залучать ФБР».
  «О, Семе». Вона притиснула голову до його грудей.
  Він обійняв її, від чого їй було добре, але ще краще їй стало від того, що вони стояли перед півдюжиною хлопців, з якими він працював, і він все ще обіймав її, не озираючись і не створюючи вигляду, ніби вона був просто засмученим свідком. Він міцно тримав її, і вона відчула, як частина жаху перейшла на нього, і відпустила його. Він знав, що робити; він міг ним розпоряджатися. Це була його робота.
  Вони йшли.
  На південь, у Театральний квартал, потім через геометричні форми холодного неону на Таймс-сквер. Вниз по Бродвею. Повз вовчу зграю з чотирьох чорних козенят у одноразових костюмах, з круглими головами та підрізаними бритвою пасмами у волоссі, які виглядали невинними та кислими. Минулий бізнесменів і бізнес-леді в кросівки. Повз лоточників, повз пари — німецьких чи скандинавських туристів — одягнених нейлонові бігові костюми, перенесення Nikons. Їхні голови, вкриті кудлатим світлим волоссям, озиралися навколо, вирази питали: « Це Нью-Йорк?»
  Повз рекламні щити, на яких п’ятдесятифутові моделі, сексуально розташувавшись, продавали алкогольні напої, джинси та відеомагнітофони, повз порнотеатр, від якого пахло лізолом (можливо, у цей момент на екрані виступала Шеллі чи Ніколь). Не було способу дізнатися, що це за фільми; шатер пообіцяв лише, що було показано три супергарячі хіти.
  — Знаєш, — сказала Руна, промовивши перші слова, відколи вони почали ходити. Її голос перервався. «Ви знаєте, що раніше Тридцять четверта вулиця була великою розважальною смугою? Всі театри і бурлеск-шоу. Я говорю про рубіж століть. Давним-давно."
  «Я цього не знав».
  «Таймс-сквер досить недавно».
  Вони пройшли повз великий пам’ятник, статую жінки в крилах і мантії. Вона дивилася вниз на голубів і десяток бездомних.
  Ким вона була?
  Грецька чи римська богиня?
  Рун подумав про Еврідіку, потім про Шеллі. Полонений у підземному світі. Проте Орфея та його ліри поблизу не було. Єдина музика була з дрімучої реп-пісні на маленькому бумбоксі.
  Коли вони підійшли до Flatiron Building, вони зупинилися.
  Рун сказав: «Я повинен піти додому».
  «Хочеш компанії?»
  Вона вагалася. «Мені не потрібно...»
  «Я не запитував про потребу . Я запитав хочу ».
  Рун сказав: «Ваш дім?»
  «Він маленький, потворний. Але по-домашньому».
  «Сьогодні ввечері, я думаю, я міг би піти по-домашньому».
  «Мені потрібно допомогти з деякими документами — тобі хочеш зустріти мене там? Я дам тобі ключі». Він записав адресу. Вона взяла папірець і ключі.
  «Я мав би піти забрати деякі речі до себе».
  «Я не повинен бути довше години або близько того. З вами все гаразд?»
  Рун спробував придумати щось кумедне й легковажне, що б вимовила сувора леді-ведуча новин. Але вона лише похитала головою й усміхнулася йому анемією. "Ні."
  Він швидко нахилився й поцілував її. «Ти хочеш таксі?»
  «Я ходжу, мені стає легше». Він відвернувся. Вона сказала: «Сем…»
  Він зробив паузу. Але вона взагалі нічого не могла придумати сказати.
  
  У плавучому будинку Руна склала відзняті нею касети — приблизні кадри фільму « Епітафія для синьої кінозірки» — і поклала їх на свою полицю, а сценарій оповідання поклала в сумку. Про це вона могла запитати Сема. Скажіть йому вдати, що він в аудиторії, і прочитайте йому це.
  Але не сьогодні ввечері.
  Вранці.
  Довелося б почекати до ранку.
  Вона зазирнула до сумочки й побачила сценарій — той, що вкрала з офісу Артура Такера. Вона взяла його, погортала. До біса, вона про все забула. І тепер, коли він не підозрюваний, вона мала б повернути йому це. Надішліть анонімно. Вона кинула його на стіл і пішла в спальню до свого комода. Вона спакувала спідницю, футболку, блузку, шкарпетки, нижню білизну (без героїв Діснея, дівчино; обирайте мереживну, незручну пару). вона додала зубну щітку та макіяж і почала вимикати світло.
  Рун зупинився біля вікна вітальні, дивлячись на вогні міста.
  Ніколь…
  З двох — Ніколь і Шеллі — чи не смерть Ніколь була трагічнішою? — дивувалася вона. Руну стало її шкода. Шеллі, оскільки вона була розумнішою, талановитішою, художницею, також ризикувала. Вона могла вибрати дійти прямо до краю. До біса, вона вирішила зустрічатися з Томмі. Ніколь не оцінила б такого ризику. Вона була милою і — незважаючи на свою роботу — невинною. Вона робила нігті, трахалася, мріяла відкрити взуттєвий магазин, мріяти про рекламного менеджера, за якого могла б вийти заміж. вона-
  Запах.
  Руна це раптово відчула, хоча в ту мить зрозуміла, що усвідомлювала це вже давно, відтоді як повернулася до плавучого будинку. Це було знайоме, але страшне. Як нудотний хімічний запах, який турбує вас за мить до того, як ви згадаєте, що це запах кабінету стоматолога.
  Чистий засіб? Кельн? Може бути. духи.
  Думки Рун почали стрибати, і їй не сподобалося, куди вони прийшли.
  Ладан! Сандалове дерево.
  Запах квартири Томмі Саворна.
  Вона подумала: тікати чи отримати сльозогінний газ?
  Рун швидко повернувся до вхідних дверей.
  Але Томмі прийшов туди першим і притулився до неї. Він усміхався, коли замикав клямку.
  
  РОЗДІЛ ДВАДЦЯТЬ ТРЕТІЙ
  
  
  
  Вона боролася з ним.
  Коліна, лікті, долоні… усе, що пам’ятала Руна про самозахист із запису, який вона переглядала знову й знову, тому що інструктор з таеквондо з чорним поясом був таким милим.
  Але вона нікуди не ділася.
  Томмі був дуже п’яний — вона зрозуміла, чому Воррен Гетевей вважав себе старшим і чому він був таким розгубленим, коли вона прогнала його з театру «Рожевий кіт». І вона змогла ухилитися від його навпомацки рук.
  Вона схопила ліхтар і вдарила його так сильно, що тіло на його руці затремтіло. Але незважаючи на те, що від цього він втратив координацію, алкоголь також знеболив його, і Томмі лише буркнув, відкинув жердину вбік, а потім провів передпліччям по її обличчю. Вона сильно впала на підлогу. Вона спробувала застосувати сльозогінний газ, але він перекинув її сумку через кімнату.
   «Сука». Він схопив її за хвостик і потягнув до крісла з прямою спинкою, потім штовхнув у нього й обмотав коричневий дріт дверного дзвінка навколо її зап’ясток і щиколоток.
  "Немає!" — скрикнула вона. Дріт впивався в її тіло і страшенно болів.
  Він сів на підбори, повільно погойдуючись, і розглядав її. Його волосся було жирним. Крихітні щілини й тріщини на його пальцях були пофарбовані в темно-червоний колір, як на китайській тріскучій кераміці, його сорочка була в плямах від поту, а джинси були темні з чорними фігурами, які, як знав Рун, були кров’ю Ніколь.
  Він зиркнув на неї. «Вона була хорошою?»
  "Що ти хочеш?"
  «Чи воно того варте?»
  "Про що ти говориш?"
  «Займатися коханням із Шеллі. Ви були її дівчиною, чи не так? Ти і Ніколь обоє були». Його очі були розфокусовані. «Вона спала з Ніколь — я бачив кіно. Я бачив по її обличчю, як їй це подобається! Їй теж сподобалося з тобою? Вам сподобалося ?" Томмі примружився, потім спокійно запитав: «Ти будеш думати про це, поки помреш?»
  «Я не забирав у тебе Шеллі. Я її майже не знав. Я просто-"
  Він відкрив сумку і дістав довгий ніж. На дерев'яній ручці були темні плями. У його руках було ще щось: відеокасета. Він подивився на телевізор і відеомагнітофон Руна, запустив їх обох і після трьох спроб вставив касету. Тріск, потім гул, і екран став нечітким чорно-білим.
  Він спостерігав за знімальним майданчиком, майже випадково, коли почав бурмотіти, читаючи мантру. «Як на мене, порнографія – це мистецтво. Що таке мистецтво? Це створення. Створення чогось там, де раніше нічого не було. А що показує порнографія? блядь. Акт творення». Він спробував перемотати вперед на її відеомагнітофоні, але не зміг. Він повернувся до неї. «Коли я це зрозумів, це було як відкриття. Релігійний досвід. Ви пишете про трахання і це неправда. Але з фільмами ... ви не можете підробити це. Ви спостерігаєте, ніби, весь акт творення перед собою. Бля, неймовірно».
  «О, Боже, ні». Рун, дивлячись на екран, почав плакати.
  Перегляд:
  Ніколь, що висить на стійці.
  Ніколь безрезультатно викручується від батога, що розмахується.
  «... але з плівкою все зовсім інакше. Художник не вміє брехати. У жодному разі. Я маю на увазі, що там все гаразд. У вас початок життя прямо перед вами…».
  Ніколь благає очима, можливо, кричить через кляп.
  Ніколь, заплакана сльозами, які чорними та коричневими смужками збивалися з її макіяжу на її обличчі.
  Ніколь заплющила очі, а Томмі йшов вперед із ножем.
  «... також релігійний. На початку Бог створив … Бачите, створив. Це довбаний збіг обставин, чи не так? Бог і художник. І порнографія об’єднує все це…».
  Ніколь, вмирає.
  Рун піддався її риданням.
  Саворн дивився запис сумними, голодними очима. «Я справді любив Шеллі», — сказав він своїм невиразним голосом. «Коли вона покинула мене, я помер. Я не міг повірити, що вона справді пішла. Я не знала, що робити. Я прокинувся, і попереду був цілий день без неї, години й години без неї. Я не знала, що робити. Я був паралізований. Спочатку я її ненавидів. Тоді я дізнався, що вона хвора. Вона збожеволіла. І я знав, що це не все її вина. Ні, це були й інші люди: такі, як Ніколь. Такі, як ти. Люди, які хотіли її спокусити».
  «Я її не спокушав!»
  Слова Руна не зафіксовані. Томмі налаштував відеокамеру, а потім замовк. "Я втомився. я так втомився Це важко. Люди не розуміють, як це важко. Це як працювати на бійні, розумієте? Б’юся об заклад, що ці хлопці рано чи пізно втомляться від цього. Але вони не можуть кинути. У них є робота. Ось що я відчуваю».
  Він увімкнув світло. Раптовий блиск змусив Руна скрикнути.
  «Коли вони помирають, — тихо сказав він, — частина мене також помирає. Але ніхто не розуміє».
  Він подивився на неї і торкнувся її обличчя. Рун відчув металевий запах крові. Томмі сказав: «Коли ти помреш, частина мене помре. Це те, через що повинен пройти художник... Була одна ніч…» Він ніби забув хід своїх думок. Він сів, поклавши руку на маленьку камеру, дивлячись у підлогу. Рун звивався. Дріт був тонкий, але не піддавався.
  Нарешті він згадав свою думку. «Була одна ніч, тоді ми жили в Пасіфік-Гроув. Недалеко від пляжу. Це була дивна ніч. У нас було добре з кіно, ми заробляли непогані гроші. Я режисерував тоді. Ми з Шеллі дивилися грубий фільм, і зазвичай траплялося так, що вона захоплювалася спостерігати за собою, і ми чудово проводили час. Тільки цього разу щось пішло не так. Я обійняв її, але вона не відповіла. Вона нічого не сказала. Вона просто подивилася на мене таким моторошним поглядом. Вона виглядала так, ніби бачила власну смерть. Невдовзі вона покинула мене.
  «Я витратив години на роздуми про це. Бачити її такою, вираз її обличчя…» Він подивився на Руна, щире, напружене обличчя. Чоловік говорить про важливі речі. «І я нарешті зрозумів. Про секс і смерть — що вони насправді одне й те саме».
  На мить він загубився в пам’яті, потім зосередився на Рун, майже здивований, побачивши її. Він викопав витяг пляшку горілки з сумки і знову вдарив. Він усміхнувся. «Давайте знімемо кіно».
  Томмі увімкнув камеру й сфокусував її на Руні.
  Піт від тепла вогнів стікав з його очних западин, і він не намагався його витерти.
  Рун ридав.
  Він погладив ніж. «Я хочу займатися з тобою коханням».
  Він ступив уперед і вперся лезом у передпліччя Руна.
  Він натиснув на нього й зробив короткий рух.
  Вона знову скрикнула.
  Інший розріз, коротший. Він уважно подивився на це. Він зробив хрест.
  «Їм це подобається», — пояснив він. «Клієнти. Їм подобаються такі маленькі деталі».
  Він підніс ніж до її горла.
  «Я хочу займатися з тобою коханням. Я хочу займатися коханням з...
  Перший удар був низьким і широким. Воно дістало лампу.
  Томмі крутився, озираючись, із розгубленою панікою в очах.
  Другий був ближче. Воно проскочило повз його голову, як бджола, і зникло у вікні десь у темній рівнині Гудзону.
  Третій і четвертий зачепили його за плече й голову, і він просто впав, завалився, звалився з пояса, як величезний мішок зерна, скинутий з вантажівки.
  Сем Хілі, важко дихаючи, його служба Smith & Wesson все ще була направлена на голову чоловіка, повільно підійшов. Його рука з пістолетом тремтіла. Його обличчя було бліде.
  — О, Семе, — сказав Рун, схлипуючи. «Сем».
  «Ти в порядку?»
  Томмі впав на Руну, спершись головою на її ногу. Вона намагалася відірватися. Вона в паніці крізь сльози сказала: «Заберіть його! Відкинь його від мене. Будь ласка, відведіть його!»
  Хілі штовхнув його ногою і переконався, що він мертвий почав розкручувати дріт дзвінка. «Боже, я поганий стрілок». Він намагався пожартувати, але вона чула тремтіння в його голосі.
  Коли Рун звільнився, вона впала йому на груди.
  Він постійно повторював: «Все гаразд, все гаразд, усе гаразд».
  «Він збирався мене вбити. Він збирався записати це. Те, що він зробив з Ніколь, він збирався зробити зі мною».
  Хілі говорив у рацію Motorola. «Два-п'ять-п'ять до центру».
  «Давай, два-п’ять-п’ять».
  «У мене є DCDS на плавучому будинку на річці Гудзон у Крістофері. Надішліть відділ убивств, автобус швидкої допомоги та екскурсовода з офісу медичної допомоги».
  «Роджер, два-п'ять-п'ять. Тільки DCDS? У вас теж травми?»
  Хілі повернувся до Руна і запитав: «Ти в порядку? Вам потрібен медик?»
  Але вона дивилася на тіло Томмі й не почула жодного слова з його слів.
  
  Це було дуже по-домашньому.
  Це була моторошна частина.
  Рун прокинувся о сьомій тридцять. Їй снився кошмар, але це було не про Томмі чи Шеллі. Просто якийсь кошмар «забути вчитися». У неї їх було багато. Але вона одразу розслабилася, побачивши Сема, що спить поруч. Вона спостерігала за його повільним диханням, легким рухом грудей, потім вилізла з ліжка й пішла до будинку.
  Чисто бурби, чисто домашні.
  Вона зварила каву й тости й оглянула всі пляшки з пивом, скибочки сиру й шкідливу їжу в холодильнику. Чому він охолодив Фрітоса?
  Ні, все це здавалося неправильним. Звичайно, вона їла шкідливу їжу, але він був чоловіком. І міліціонер. Здавалося що він повинен з'їсти щось більш суттєве, ніж пиво та кукурудзяні чіпси. У морозильній камері лежали обіди з телевізора, три стопки, кожна різна. Вона подумала, що він повинен рухатися справа наліво, щоб не мати те саме двічі поспіль.
  Вона обійшла потворну жовту кухню з величезними ромашками, наклеєними на холодильник, і рожевими речами Rubbermaid — смітниками, сушарками, тримачами для паперових рушників, зливами для посуду. Фотографії Адама були всюди.
  Руна вивчала все це, коли готувала каву та спалювала хліб у тості.
  Це було як бути дружиною?
  Напевно, як це було бути Шеріл.
  Руна блукала одноповерховим будинком, попиваючи каву з білого кухля, на якому були зображення корів.
  Одна спальня була кабінетом. У кімнаті були дивні щілини, де мали бути меблі. Шеріл, здавалося, впоралася; судячи з того, що залишилося, вона взяла хороші речі.
  У вітальні, покритій білими лохмами, вона дивилася на книжкові шафи. Популярні м'які обкладинки, підручники зі школи, дизайн інтер'єру. Знешкодження вибухонебезпечних предметів — хімічна зброя…. Шахта Клеймор: операції і тактика .
  Останній був досить пошарпаний. Він також був забруднений водою, і їй стало цікаво, чи не читав він це у ванні.
  Improvised Detonation Techniques був поруч із Mastering the French Cooking .
  Сем Гілі може бути людиною, у яку легко закохатися та весело провести час, але Рун бачив, що вийти заміж за нього буде важко.
  Вона повернулася на кухню, сіла за стіл, накритий хворою формікою, і витріщилася на задній двір.
   Ніколь…
  Ніколь, захоплена блиском, баксами та гарячими вогнями. Кокс. Господи, яке дражниле волосся, глянцевий макіяж, небезпечні нігті, аеробні стегна… Мила проста дівчина, якій було не до того, що вона робила.
  Шеллі і Ніколь.
  Хтиві кузини…
  Ну, тепер їх обох не було.
  Руну здавалося жахливим отак натрапити на свою смерть. Краще зіткнутися зі смертю прямо в очі, зустрітися з нею, навіть образити її чи кинути їй виклик, ніж щоб вона захопила вас зненацька...
  На мить Рун пошкодувала про всю цю справу — про свій фільм «Шеллі, Ніколь».
  Ці порнофільми — це був поганий бізнес, і вона його ненавиділа. Нехороше ставлення, люба, ти хочеш знімати документальні фільми, але, чорт забирай, вона так почувалася.
  Повернулися зображення минулої ночі. Обличчя Томмі, обличчя Ніколь — що ще гірше, простирадло в червоних плямах. Сітка крові на руках Томмі. Тепло вогнів, стійке, жахливе око об’єктива камери, спрямованого на неї, коли Томмі йшов уперед, звук кулі, що влучила в його голову. Вона відчула, як її рука тремтить, і глибоко всередині неї починається жахливий спіральний рух.
  Ні-ні-ні …
  Сонний голос Сема Хілі подзвонив з іншої кімнати й розірвав закляття. «Руне, ще рано. Повертайся в ліжко».
  «Час вставати. Я зробив сніданок». Вона збиралася додати: «Як добра дружина», але подумала, навіщо Шеріл підключати? «Сьогодні ми робимо останню версію роботи House O' Leather. Той, про який я вам розповідав? Через годину я маю бути на роботі».
  «Руне, — знову покликав Гілі, — йди сюди. Є дещо, що я хочу тобі показати».
   «Я спалив тости тільки для вас».
  «Руна».
  Вона вагалася, потім увійшла до ванної кімнати і розчесала волосся, а потім бризнула парфумами. Руна зранку знала багато про чоловіків.
  
  РОЗДІЛ ДВАДЦЯТЬ ЧЕТВЕРТИЙ
  
  
  
   Вона не мала наміру, щоб її життя було насильницьким. Вона точно не мала наміру насильницької смерті. Але Шеллі Лоу була залежною — залежною від сили, яку приносили їй фільми, які вона зняла, залежною від того грубого бажання, яке відчувають, мабуть, усі артисти, у всіх сенсах показати себе перед своєю аудиторією .
  І, як і для всіх залежних, Шеллі ризикувала, що ця сила переповнить її .
  Вона розуміла цей ризик і не відступала від нього. Вона зустріла це і програла. Затиснута між мистецтвом і хітью, між красою і сексом, Шеллі Лоу померла .
  На її простій могилі на маленькому кладовищі в Лонг-Айленді, штат Нью-Йорк, висічено єдиний рядок: «Вона жила лише для свого мистецтва», що здається доречною епітафією для цієї синьої кінозірки .
  FADE OUT До:
  КРЕДИТИ …
  "Що ти думаєш?" — запитав Рун Сема Хілі.
  «Ви це написали?»
   Рун кивнув. «Мені знадобилося сто спроб. Це теж, знаєте, квітчасте?»
  Хілі сказав: «Я думаю, що це красиво». Він обняв її рукою. «Він готовий до роботи?»
  «Навряд чи». Рун засміявся. «Мені потрібно знайти професійного диктора, щоб зробити голос за кадром, а потім витратити приблизно три тижні на те, щоб відредагувати все разом і скоротити близько десяти годин стрічки до двадцяти восьми хвилин. Зйомки були найцікавішою частиною. Тепер починається робота.... Гей, Семе, я думав. Хтось коли-небудь знімав документальний фільм про вибухівку?»
  Він поцілував її в шию. «Чому б вам сьогодні не зателефонувати хворим. Ми можемо поговорити про це».
  Вона швидко поцілувала його, потім викотилася з ліжка. «Я вже в будці з Ларрі та Бобом. Того ранку я не приніс свіжих круасанів».
  «Це для House O' Leather? Це ім'я справжнє?»
  «Я просто роблю рекламу. Я не відповідаю за поганий смак клієнта».
  Вона допила каву. Вона відчула, як він дивиться на неї.
  Ні, це був радше погляд.
  Ні, це було гірше; це був один із тих соковитих поглядів, якими чоловіки час від часу кидають жінок на жінок — коли їх охоплює це почуття , яке, на їхню думку, є коханням, хоча це зазвичай означає, що вони роздратовані, чи винні, чи почуваються невпевнено. Під одним із цих поглядів можна померти від задухи.
  Рун сказав: «Потрібно йти». І попрямував до дверей із кокетливою посмішкою, яка інколи робила ефект, наче обливав холодною водою чоловіків, які були неохайні, п’яні від кохання.
  «Гей», — тихо сказав він, що звучало як поліцейський.
  Я не збираюся зупинятися. Тримайте в прохолоді. Тримайте дистанцію. Поспішати нікуди.
  «Руна».
   Вона зупинилася.
  Що я зроблю, так це підморгну йому, виходячи за двері, весь кокетливий і стервозний.
  «Іди сюди на хвилинку».
  Підморгни, дівчино. Давай.
  Але замість цього вона повільно підійшла до нього. Вирішивши, що вона насправді не так вже й спізнилася...
  
  Руна відчула це, коли зайшла в офіс, і те, що вона помітила, було неприємним.
  Руна повісила своє пальто на обдерту лаковану вішалку й озирнулася.
  Що це було?
  Ну, по-перше: пошта все ще лежала на підлозі. Ларрі зазвичай ніс його до столу Кеті — ну, тепер до столу Руна — і переглядав його.
  А ще була кавова машина, яку Ларрі завжди запускав одразу, але тепер вона була від’єднана від мережі й не виділила свого звичного кислого, обпаленого запаху.
  І там був Боб.
  Хто вже був в офісі—о 9:45! Рун бачив його крізь скляну перегородку.
  Було щось велике.
  Дві голови ворухнулися, спотворені ефектом «мушиного ока» скла. Ларрі теж був, але це не було чимось незвичайним. Ларрі завжди приходив рано; він боявся, що клієнтські чеки розпадуться, якщо він не забере їх раніше.
  «Це е». Голос був м’яким, але чітко лунав через перегородку.
  її . Цей тон був недобрим.
  «Правильно. Менше балачок».
  Двері відчинилися, і Ларрі кивнув їй. «Руна. Ви зайдете на хвилинку?»
  Вона зайшла в кабінет. Вони обидва виглядали втомленими і пом'ятий. Вона почала опис останніх помилок. Це був довгий список, але включав переважно незначні порушення.
  «Руне, сідай».
  Вона сіла.
  Боб подивився на Ларрі, який сказав: «Що трапилося, нам подзвонив клієнт».
  — Ми обидва, — додав Боб, — сьогодні о дев’ятій ранку.
  "Містер. Гаманець?»
  Сучий син, компанія PostPro пропустила відправлення. Вона сказала: «Я сказала постпрофесіоналу негайно відправити це. Я йому погрожував. Він абсолютно гарантував мені...
  «Руне, стрічку доставили клієнту. Проблема в тому, що їм це не подобалося».
  Вони хочуть, щоб я скоротив зарплату. Ось що воно таке. House O' Leather відмовився від гонорару, і вони збираються скоротити мою зарплату.
  Вона зітхнула. «Що йому не сподобалося? Це було доміно, так? Давай. Я робив налаштування тричі. я..."
  Ларрі нервово грався з монетою в руці. «Ні, я думаю, що доміно було добре. «Я сказав, що логотип все ще трохи, знаєте, хитрий. Але я міг би з цим жити».
  Рун сказав: «Переходи? Я дуже обережно розчинив..."
  Боб сказав Ларрі: «Покажи, що його не дуже влаштовує».
  Ларрі натиснув кнопку відтворення на магнітофоні Sony на три чверті дюйма. З'явилася барвиста авторська дошка. Почався зворотній відлік із десяти, кожна секунда відзначалася електронним звуковим сигналом. О третій екран погас. Потім:
  Поява: усміхнена донька, яка пояснює, як шкіряні гаманці House O' Leather виготовлялися вручну з найтоншої коров’ячої шкіри, обробленої та пофарбованої відповідно до давніх сімейних традицій.
  Вирізати: робітники фабрики виготовляють гаманці, кошики та гаманці.
   Вирізати: донька пестить гаманець (модель HL/ 141).
  Розчинитися до: драматичний удар доміно.
  Вирізати: дві жінки займаються оральним сексом на водяному ліжку, коли на екрані з’являються останні титри до фільму «Хастиві кузини» .
  Рун сказав: «О».
  Вицвітати.
  Ларрі сказав: «Я звільнив нас, Руне. Вони не платять гонорар, вони не оплачують витрати».
  Рун сказав: «Я припускаю, що тут щось змішалося».
  «Начебто», — сказав Ларрі.
  Боб додав: «Отже, ми втратили прибуток, а також близько сімдесяти п’яти тисяч».
  «О».
  Ларрі сказав: «Я знаю, що це був нещасний випадок. Я не кажу, що це не так, але… Руне, ти мила дитина…»
  «Ви мене звільняєте, чи не так?»
  Вони навіть не потурбувалися кивнути.
  «Краще візьміть усе, що у вас є, і виберіть зараз».
  «Ми бажаємо вам удачі», — сказав Боб.
  Він не мав цього на увазі, зрозумів Рун, але було приємно з його боку принаймні докласти зусиль.
  
  Це не означало, що вона погана.
  Рун йшов вздовж Гудзону, дивлячись на сіро-оливкові тіні, що тягнулися назовні в хвилястій текстурі води. Чайки стояли на одній нозі й згорбились від прохолодного ранкового бризу.
  Зрештою, хіба Ейнштейна не вигнали зі школи за невдачу з математики? Хіба Черчилль не підвів уряд?
  Далі вони показали всім.
  Однак різниця полягала в тому, що вони мали другий шанс.
   Так і було: немає дистриб’ютора. І немає грошей на монтаж, озвучення, титри, саундтрек…
  У Руна було тридцять годин невідредагованої стрічки, вартість якої зникне до нуля приблизно через шість місяців — у той час, коли світ перестане піклуватися про смерть Шеллі Лоу.
  Вона пішла додому до свого плавучого будинку, склала всі касети на полиці, кинула на них сценарій і пішла на кухню.
  Вона провела півдня, попиваючи трав’яний чай, сидячи на палубі й переглядаючи деякі зі своїх книжок. Однією з них вона чомусь зупинилася на своїй старій копії « Пекла» Данте .
  Цікаво, чому цей том — не про чистилище чи про рай — став бестселером.
  Цікаво, до якого рівня пекла опускаються люди.
  Здебільшого вона мала на увазі Томмі, думаючи про це. Але були й інші.
  Денні Трауб, який, навіть якщо жертвував гроші на добру справу, був суким сином, який любив ображати жінок.
  Майкл Шмідт, який вважав себе Богом і знищив шанс прекрасної актриси без вагомої причини.
  Артур Такер, який викрав гру Шеллі після її смерті.
  Рун дивувався, чому спуск здається природною тенденцією, чому набагато важче підніматися вгору, як намагалася зробити Шеллі. Ніби існує якась величезна гравітація темряви.
  Їй подобалося це, gravity of darkness , і вона записала це в свій блокнот, думаючи, що хотіла б мати сценарій, у якому використала б цю фразу.
  Якби вона не померла, чи вилізла б Шеллі з підземного світу, як Еврідіка?
  Рун дрімав і прокидався на заході сонця, помаранчевий диск вдавлювався в землю над рівниною Джерсі, коливаючись під кутом щільної атмосфери. Вона розтягнулася і прийняла душ, а на вечерю з’їла бутерброд із сиром.
   Після цього вона підійшла до телефону-автомату й зателефонувала Семові Хілі.
  «Мене звільнили». Вона розповіла йому історію.
  "О ні. Мені шкода».
  «Я шкодую лише про те, що ми не розповсюдили це в мережах», — пожартувала вона. "Чи можеш ти уявити? Lusty Cousins на рекламі в прайм-тайм? Хлопче, хіба це було б такою зухвалістю».
  «Вам потрібні гроші?»
  «О, це нічого страшного. Мене весь час звільняють. Я думаю, що мене звільняють частіше, ніж люди мене наймають. Можливо, це не працює, але здається, що так».
  «Ну, ти хочеш піти і напитися?»
  «Ні, у мене є плани», — сказала вона. «Давайте зробимо це завтра».
  "Досить справедливо. Я пригощаю."
  Вони поклали слухавку, і Рун витягла з кишені пару доларів поквартами, викликавши допомогу в довідниках.
  Їй потрібна була більшість монет. Їй знадобилося чимало часу, щоб знайти танцювальну школу, яка обіцяла зробити її досвідченим техаським двостепером лише за одну ніч.
  
  Місце не зовсім виправдало цю обіцянку. Потрібен був час, щоб переконати їх, що вона не зацікавлена записуватися на серію латиноамериканських танців або спеціальну програму «Chic to Chic» для Фреда та Джинджер.
  Але після того, як уроки почалися, вона досить швидко навчилася рухів і подумала, що зможе триматися. Наступного вечора вона здивувала Хілі, з'явившись у нього в спідниці з ситцевої тканини та синій блузці.
  «Я схожа на Обірвану Енн. Я ніколи не зможу показати себе на південь від Блікер-стріт — сподіваюся, ви щасливі».
  Вони знову пішли в його техаський клуб і танцювали пару годин, Рун справляв на нього велике враження чого вона навчилася. Далі на сцену вийшов аматор-закликан та почав імпровізований квадратний танець.
  «Досить, — сказав Рун. Вони сіли й почали працювати над тарілкою з дитячих ребер.
  Об одинадцятій зайшло кілька копів, яких знав Гілі, і за півгодини тут було так людно, що всі пішли до іншого бару, трохи менше закладу на Грінвіч-авеню. Вона очікувала, що вони будуть говорити про зброю, мертвих злочинців і плями крові, але вони були звичайними людьми, які сперечалися про мера, Вашингтон і фільми.
  Вона чудово провела час і забула, що вони поліцейські, доки одного разу на вулиці не вдарила вантажівка, і троє з них (Сем не був одним) напівдотягнулися до стегон, а потім через секунду, коли вони зрозуміли, що це просто вантажівка, опустили руки, не пропускаючи жодної розмови та не сміючись над тим, що вони зробили.
  Але це змусило Рун подумати про Томмі, а це нагадало їй про Ніколь, і вечір зіпсувався. Вона була щаслива, коли повернулася додому та лягла в ліжко.
  Наступного дня вона подала заяву про безробіття в конторі на Шостій авеню, де знала більшість клерків поіменно. Черги були недовгими — вона сприйняла це як показник барометра хорошої економіки. До полудня вона вийшла.
  Протягом наступного тижня вона тричі бачила Хілі. Вона відчула, що він хоче бачити її більше, але одне з попереджень її матері стосувалося чоловіків на відскоку. І занадто зв’язуватися зі старшим чоловіком під час підбору не здавалося зовсім розумним.
  Проте вона сумувала за ним, і в четвер, коли вона подзвонила, вона приємно здригнулася, коли він сказав: «Завтра в мене вихідний, як щодо того, щоб ми пішли…»
  «Підірвати речі?»
  «Я збирався сказати, влаштуйте десь пікнік».
  "О так! Я хотів би виїхати з міста. Вулиці пахне мокрими собаками, і має бути дев'яносто сім. Єдине, що я отримав це інтерв’ю в ресторані».
  Він сказав: «Ви знімаєте фільм про ресторан?»
  «Сем, я претендую на роботу офіціанткою».
  «Відклади на день. Ми підемо з міста».
  «Ви викручуєте мені руку».
  «Я зателефоную вам завтра і розповім деталі».
  «Я не сказав «так».
  «Завтра».
  Він поклав трубку.
  «Так», - сказала вона.
  
  РОЗДІЛ ДВАДЦЯТЬ П'ЯТИЙ
  
  
  
  Кент був маленьким містечком в окрузі Патнем, за шістдесят сім миль на північ від Нью-Йорка, поблизу межі штату Коннектикут. Населення становило 3700 осіб.
  Місто майже не змінилося з дня його заснування в 1798 році. Воно було надто далеко від Нью-Йорка, Олбані чи Гартфорда для пасажирів, хоча кілька людей їздили в Покіпсі та назад на роботу у Вассар. Мешканці здебільшого заробляли гроші на сільському господарстві та туризмі, а також на основних сферах економіки малих міст: страхуванні, нерухомості та будівництві.
  Книги про подорожі про цю місцевість зазвичай не згадували Кент. Мобільний путівник дав кілька зірок ресторану в Тревел-лодж біля міжштатної автомагістралі. Згадали Музей сільського господарства. Так відбулося свято весняних квітів.
  Це було тихе місце.
  За межами маленького центру міста, приблизно за милю від останньої з семи протестантських церков у Кенті, був старий кам’яний кар’єр. Величезна яма виконувала подвійну роботу: суботу нічний відпочинок для хлопчиків-підлітків, які мали побачення або шість упаковок Bud, і неформальний тир протягом дня. Сьогодні вдень троє чоловіків стояли біля дерев’яної дошки, яка руйнувалася, і служила столом для гвинтівок, а також боєприпасів, мішеней і додаткових магазинів.
  Усі троє були в прийнятому NRA положенні для стрільби стоячи — права нога назад, паралельно мішені, ліва вперед і спрямована вниз. Це були високі чоловіки з коротко підстриженим волоссям, розпиленим лаком. Двоє чоловіків мали сиве волосся та були худими. Другий, молодший чоловік з чорним волоссям, мав пивний живіт, хоча ноги були худі, а плечі широкі. Усі вони були одягнені у світлі черевики, легкі брюки (два рожевих і один сірий) і сорочки з короткими рукавами із зав’язками, закріпленими за допомогою прихваток або планки. У кишені сорочки товстішого чоловіка лежала пластикова ручка з олівцем.
  Усі вони носили краплеподібні сонцезахисні окуляри жовтого тону з ударостійкого скла. У їхніх вухах були затички тілесного кольору.
  Один худий чоловік і товстун тримали в руках автомати Калашникова, обойми яких вони щойно випустили в паперові мішені на відстані 150 футів. Вони поклали рушниці на землю, дула вгору, і почали збирати порожні латунні гільзи, які вони самі перезаряджали у вихідні.
  Третій чоловік тримав квадратне, незграбне ізраїльське узі, з якого він стріляв двосекундними чергами. Дуло закінчувалося десятидюймовим шумопоглиначем, а пістолет видавав звук, схожий на затихлу ланцюгову пилку.
  Усі три рушниці були повністю автоматичними і, отже, порушували федеральні закони та закони штату. Придушувач був окремим злочином. Проте жоден із чоловіків ніколи навіть не бачив агента ФБР чи BATF у цій частині округу, і вони не були більш таємничими з цими пістолетів, ніж вони були зі своєю улюбленою гвинтівкою .30-06 deer або Remington.
  Чоловік з «узі» обережно прицілився і випустив обойму.
  Він дістав вушну затичку і сказав: «Припиніть вогонь», хоча інші вже поклали зброю на лавку, дула вниз. Їх було лише троє, але вони були виховані у протоколі про вогнепальну зброю та дотримувалися подібних формальностей — так само, як коли вони прибули годину тому, і цей чоловік глянув на інших і сказав: «Напоготові ліворуч, напоготові справа, напоготові на лінії вогню… розпочинати вогонь».
  Ці ритуали вони поважали і насолоджувалися ними.
  Він поставив «Узі» і пішов на стрільбу, щоб підібрати мішені. Коли він повернувся до стрілецьких станцій, вони взяли свою зброю, витягли обойми, відкрили затвори, поставили запобіжники та попрямували до стоянки. Рушниці зникли в багажнику Cadillac El Dorado.
  Поїздка зайняла всього десять хвилин. Машина з’їхала на всипану чорним гравієм доріжку білого колоніалу, побудованого на гроші страхового бізнесу цього чоловіка. Троє чоловіків пройшли кам'яною стежкою до входу в лігво. У великій кімнаті, прикрашеній темно-зеленим килимом і полиновими стінами, вони розгорнули на підлозі сірий брезент і поклали рушниці на товсте полотно. З’явилися пошарпані металеві набори для чищення, і кімнату наповнив солодкий запах розчинника.
  За тридцять секунд рушниці було розібрано на складові частини, і троє чоловіків очищали канали стволів латками, простромленими через вушка на кінцях алюмінієвих стрижнів. Вони з любов'ю чистили свою зброю.
  Один із худих чоловіків, Джон, подивився на годинник, підійшов до столу — це був його будинок — і сів. Через сім секунд задзвонив телефон і він відповів. Він поклав трубку і повернувся до ковдри. Він почав натирати маслом ремень свого автомата Калашникова.
  «Габріель?» — запитав Гарріс, темноволосий, товстіший.
  Джон кивнув.
  «Він зрозумів, що сталося?»
  «Так, має», — сказав Джон.
  Третій чоловік, Вільям, запитав: «Хто забрався на нашу перемогу?»
  «Здається, був чоловік, який хотів убити ту дівчину, ту, що з тих брудних фільмів. Він заклав другу бомбу. Його вбила поліція».
  «Преса вважає, що він стоїть за всіма вибухами?» — запитав Вільям.
  «Здається так. Щоб приховати те, що він зробив».
  «Медіа», — сказав Гарріс. «Благословення і прокляття».
  Джон закінчив збирати автомат Калашникова, закрив затвор, поставив запобіжник і поклав рушницю на полицю з палісандра поруч із автоматом Томпсона, помповою рушницею Ремінгтона, Enfield .303, карабіном M1 і затвором .30-06. дію. «Що ви думаєте?»
  Гарріс сказав: «Вся робота Габріеля марна, якщо вони думають, що хтось інший зробив вибухи…». Ви знаєте, однак, це хороша димова завіса. Зараз на нього немає тиску. Добре, що ми підібрали рахунок із уривком про третього ангела після другої бомби».
  Вільям використовував крихітний перископ, щоб досліджувати канал ствола своєї рушниці, шукаючи будь-які шматочки пороху, які він пропустив. «Ми не можемо просто зупинитися. Брат Гарріс правий».
  "Немає. Ми не можемо просто зупинитися, — повільно сказав Джон. Він налив води в містер Кофе і почав варити каструлю без кофеїну. Як і інші тут, він вважав кофеїн грішним стимулятором. «Але я не впевнений, що згоден щодо Гейба. Поліція не збирається залишати без уваги й інші вибухи. Експерти закінчать свої звіти і з’ясують, що за ними стояв хтось інший».
   Гарріс сказав: «Ґабріель залишиться, щоб усе довести до кінця. Він без вагань пожертвує собою».
  Джон сказав: «Але він не повинен. Він надто цінний».
  «Тоді відмовимося від Нью-Йорка», — сказав Вільям. «Відправте його до Лос-Анджелеса. Голлівуд. Я весь час казав, що ми повинні були почати з цього. Ніхто не знає Габріеля в Каліфорнії. Усі його зв’язки на Мангеттені».
  «З усією повагою, — сказав Джон, — я вважаю, що ми маємо завершити розпочате». Він говорив тихо, ніби йому було боляче не погоджуватися.
  Аура лагідності Джона була оманливою. Гарріс і Вільям полювали на оленів і гусей із захопленою, голодною любов’ю до полювання. Джон цього не зробив. Джон був морським піхотинцем у Намі й жодного разу не розповідав про свою службу. Гарріс і Вільям знали, що ті, хто не говорив про вбивство, мали до нього найбільш особисті стосунки.
  Джон сказав: «Ми ще не можемо залишити Нью-Йорк». Він знизав плечима. «Я так відчуваю».
  Вільям струснув і сплюнув у полотняну хустку. «Гаразд. Як почувається Габріель?»
  Гарріс клацнув затвором свого автомата. «Він зробить усе, що ми від нього захочемо».
  «Але він повинен діяти швидко».
  Джон розлив каву по кухлях і передав їх Вільяму та Гаррісу. «О, він буде».
  Вільям кивнув, а потім запитав: «Якою буде ціль?»
  Джон перевів очі на освітлене розп’яття над своїм столом, потім подивився на інших чоловіків.
  «Іноді я відчуваю велику безтурботність у такі моменти, — сказав Гарріс. «Вирішувати, кому жити, а кому померти».
  «Він розповів мені про когось, Габріель сказав. Я думаю, що це цікава ідея».
  «Тоді давайте поговоримо про нього», — кивнув Гарріс.
  «Згоден».
   «Молімося за його успішну місію».
  Їхні очі міцно заплющилися, коли вони впали на коліна, і троє чоловіків, які складали раду старійшин п’ятидесятницької Церкви Христа Об’явлення в Нью-Путнамі, відомі — хоча лише їм самим — як Меч Ісуса, — молилися. І вони так ревно молилися, їхні похмурі уста ворушилися від мовчазних слів і сльози виступали в їхніх очах.
  Через десять хвилин вони піднялися з підлоги, почуваючись бадьорими та очищеними, і Джон зателефонував Гавриїлу, чекаючи їхнього повідомлення в жахливому місті Содом.
  
  Сем Гілі звучав не зовсім правильно.
  Рун не знав, що це таке. Можливо, він стояв біля п’ятифунтової пачки C-4 або міни.
  "Так. Що це буде? Сонце і пісок? Гори? Мені потрібне свіже повітря та дика природа, скунси та борсуки, навіть черв’яки та змії. Куди ми йдемо?»
  Транспорт у годину пік промчав повз телефонну будку. Була восьма ранку
  «Е, Руне…»
  О, малюк. Чи знаю я цей тон.
  «Щось начебто виникло».
  Начебто, так.
  "Що? Ви виконуєте завдання?»
  Тиша.
  Хілі сказав: «Я хочу бути з вами чесним...»
  О, лайно. Вона ненавиділа це слово: Чесна . Це було схоже на Сідай, любий . Там, нагорі , ми маємо про що поговорити .
  «Дзвонила Шеріл», - сказав Гілі.
  Гей, не кінець світу.
  Не так далеко.
  «З Адамом все гаразд? Щось не так?»
  "Немає. Все добре».
   Ще одна пауза.
  «Вона хотіла мене бачити. Щоб поговорити про... нашу ситуацію».
  Він розповідав їй про мене? Теплий сплеск задоволення в її животі. Рун запитав: «Наш…»
  «Я маю на увазі Шеріл і мене», — сказав Хілі.
  «О». Це наш .
  «Я знаю, що ми будували плани, але я подумав, що повинен… Я хотів бути з тобою відвертим».
  «Гей, це не проблема», — весело сказав Рун. Я не буду питати. Ні в якому разі я не збираюся запитувати…. Куди вони ходять, що роблять – це їхня справа. Я не буду просити . Рун запитав: «Вона збирається провести ніч?» О, чорт, ні, ні, ні… «Вибачте, це не моя справа».
  «Ні, вона не є. Ми навіть не збираємося обідати чи щось таке». Він засміявся. «Ми просто збираємося поговорити. На нейтральній території».
  Обговорити їхню ситуацію? Сука його кинула. Це не ситуація; це війна.
  Якомога ввічливіше: «Ну, я сподіваюся, що ви обоє вирішите все».
  Широка посмішка на моєму обличчі. Я так пишаюся собою.
  «Я подзвоню тобі завтра», — сказав він.
  «Немає телефону, пам’ятаєш?»
  "Подзвони мені?"
  "Зроблю."
  «Ти не звучиш розлюченим…»
  чи не я? Я буду старатися більше ....
  «… але, ймовірно, ви. Справа в тому, що ти мені дуже подобаєшся, Руне. Я не хотів тобі брехати».
  «Чесно, так, я ціную чесність, Семе. Це дуже важливо».
  Вони поклали трубку.
  «До біса чесність», — сказала вона вголос.
  Йому слід було збрехати крізь зуби. Сказав мені, що він був демонтаж бомб. Що йому довелося видалити жовчний міхур. Що в нього були квитки, щоб доставити Адама в Метс.
  Вона на мить прихилилася до телефонної кабінки, дивлячись на графіті, нанесені на прозоре скло кабінки. Повз проїхав мотоцикл. Пролунав голос: «Хочеш покататися?» Але Хонда не гальмувала.
  Піт стікав, лоскочучи струмками по її обличчю. Вона витерла його й пішла на захід до річки. Вона наступила на смолу, яка схопила її черевик. Він прийшов із прикріпленими товстими чорними мотузками.
  Руна зітхнула й сіла на узбіччя, витираючи все, що могла.
  «Пікнік», — подумала вона. Пляжний. Гори.
  Він міг сказати мені, що у нього болить голова. Або він захворів на шлунковий грип.
  Поговорити про їхню ситуацію …
  Кинь її, Гілі, — подумав Рун. Вона тобі не годиться.
  Проте вона знала, де це закінчиться.
  Він би повернувся до дружини.
  Це було настільки гіперочевидно. Повертаємось до Шеріл із її контактним папером із ромашками. Шеріл з її білими шовковими блузами та великими цицьками. Люба-я-роблю-запіканку-з-баклажанів-для-Андерсонів Шеріл. Який, мабуть, був цілком нормальною людиною і пішов лише після того, як він відмовив її плаксивому та цілком розумному проханню вийти з деталі бомби.
  Вона була б порядною, милою, хорошою людиною. Ідеальна мати.
  Як я її ненавиджу...
  Рун скасувала інтерв’ю в ресторані, думаючи, що поїде на пляж. У неї не було грошей на роботу над фільмом. Вона застрягла в безлюдному Нью-Йорку в гарячі серпневі вихідні. І її єдиний хлопець збирався погуляти зі своєю дружиною тієї ночі.
  Ой, Сем...
  Саме тоді вона глянула на вітрину магазину й побачила стару вивіску, вицвілу й деформовану, яка рекламувала підготовку податкової декларації CPA.
  Рун подивився на знак, усміхнувся і сказав: «Дякую, Господи».
  Вона встала й залишила чорні сліди смоли аж до телефону.
  
  Рун відчинила двері свого плавучого будинку і впустила Воррена Хетевея з кількома пляжними сумками. У спортивному одязі — шортах, темно-зеленій сорочці Ізод і тенісах — він був набагато меншим ботаном, ніж у костюмі.
  «Гей, Уоррене, ти виглядаєш дуже критично».
  «Вирішально?»
  «В джазі? Знаєш, круто».
  "Що ж, дякую." Гетевей засміявся.
  "Тобі подобається?" Рун зробив пірует. Поверх бікіні вона одягла міні-спідницю та червону безрукавку.
  «Ти сам виглядаєш досить критично. Що це на твоїй спідниці? Електричні вугри?»
  Вона подивилася вниз на звивисті лінії, що випромінювалися від більших звивистих ліній. «Це з Південної Америки. Я думаю, що це посадкові майданчики для космічних кораблів».
  «Ах. Космічні кораблі, звичайно».
  Руна перекинула свою сумку з леопардової шкури на плечі й замкнула вхідні двері.
  «Я був дуже радий почути від вас. Я збирався дзвонити. Я маю на увазі, я знав — у тому місці, де ти колись працював. Але сказали, що у вас вдома немає телефону. Я радий, що ти подзвонив. Я не знав, чи почую про тебе знову».
  Ні в якому разі вона не скаже, що її обдурили або — принаймні поки він не вип’є — що їй потрібна підтримка для її фільму, і чи думав він ще про інвестиційну ідею? Тож вона просто сказала: «Я подумав, що було б цікаво подихати свіжим повітрям. Я не мав наміру відмовлятися від поїздки на Острів Вогню. У вас там є місце?»
  Вони пішли на причал до його машини.
  "Бажаю. Я в літній акції. Багато людей з фірми йдуть разом. Коли ти сказав, що хочеш виїхати з міста, я подумав про Острів.
  "Я ніколи там не був. Чому вони це так називають, мені цікаво. Вогняний острів».
  Хетевей знизав плечима. "Я не впевнений. Я подивлюсь і передзвоню тобі».
  Рун дивився на насуплене обличчя, коли він запам’ятовував своє завдання. Здавалося, йому все ще потрібно трохи попрацювати над розслабленням, згідно з інструкціями матері.
  Завантажили сумки в багажник і сіли в машину.
  «Пристебніть ремінь безпеки», — сказав він.
  "Так, сер."
  Він завів машину і виїхав на шосе, прямуючи на південь.
  Руну навіть не довелося піднімати цю тему. Ще до того, як вони пройшли півмилі, Хетевей сказав: «Я провів багато цифр у документальних фільмах. Вони якось підбадьорюють. Це не золота жила. Але, схоже, гроші є на цьому. Якщо ви хочете, ми розглянемо деталі».
  «Ну, звичайно».
  Він подав сигнал і перевірив свою сліпу зону, коли обережно змінював смугу руху.
  За дві години вони зійшли з порома й пішли піщаними тротуарами до його будиночка на півдорозі між Кісметом і Оушен-Біч на Фаєр-Айленді. Це було дешеве приміщення з гострокутної сірої деревини, скла й жовтої сосни з поліуретаном такої товщини, що зернистість була спотворена лінзами пальто. Коли Воррен нарешті відчинив двері — у нього були проблеми з ключем — Рун був розчарований. Вікна були брудні. Пісок і всюди була сіль. Сморід лізолу і кислий запах цвілі боролися за першість.
  Жахливий будинок, романтичний пляж — і бухгалтер...
  Безмежно дякую, Сем.
  Але, привіт, життя могло бути гіршим. Принаймні, він був багатим бухгалтером, майже готовим інвестувати в її документальний фільм.
  Крім того, у них було люте жовте сонце, ящик Budweiser і картопляних чіпсів, Cheez Whiz і Twinkies і неспокійний Атлантичний океан.
  Кому було потрібно щось, крім цього?
  
  Артур Такер, уже не в повсякденному костюмі, а в старій робочій сорочці, штанах і черевиках на гумовій підошві, сів у задній частині таксі й наказав водієві їхати повільніше.
  Вони їхали Вестсайдським шосе.
  «Що ми шукаємо?» — запитав чоловік із сильним акцентом.
  «Будинок на воді».
  «Ха. Жартуєш."
  «Повільніше».
  — Ось, — сказав він. "Зупинись тут."
  "Ти впевнений?" — запитав водій. "Тут?"
  Такер не відповів. Chevy зупинився. Він виліз із кабіни, підняв важку полотняну сумку, що стояла поруч із ним, і розплатився з водієм. Він намагався не питати квитанції; він знав, що чим менше доказів, тим краще.
  
  РОЗДІЛ ДВАДЦЯТЬ ШОСТИЙ
  
  
  
  Харріс сказав: “Це ті, що прийшли від великого горя, і випрали свої шати, і вибілили їх у крові Агнця”.
  Джон провів пальцем по своєму пошарпаному королю Якову. «Бог зітре всяку сльозу з їхніх очей, і не буде вже смерті, ані смутку, ані плачу, ані болю не буде…»
  Двоє чоловіків разом із Вільямом побіжно сказали «Амінь».
  Джон сьорбнув лимонад і позначив прохід. У їхній церкві не було священиків. Оскільки жахлива і справедлива воля Божа торкнулася кожної душі (тобто кожної віруючої, негрішної, білої душі) однаково, не було потреби в висвяченні. Миряни виголошували проповіді та відправляли служби. Джон був улюбленим оратором.
  Він подивився на годинник і глянув на двох інших, які кивнули. Потім він здійснив міжміський дзвінок.
  На четвертий дзвінок відповіли.
   «Габріель? Як справи? … Добре. Так приємно це чути. Ми з братами Гаррісом і Вільямом тут разом. Наші думки з вами... Ми готові зробити те, що ви просили».
  Джон слухав, киваючи. Його сиві брови піднялися, а обличчя почервоніло від хвилювання. «Який номер?»
  Він записав номер телефону в Нью-Йорку.
  Він поклав слухавку й повернувся до Гарріса. «У нього була геніальна думка. Оскільки ніхто не вірить, що ми існуємо, він сказав, що вирішив створити живе свідчення волі Бога». Він подивився на номер телефону і почав набирати номер.
  
  Кімната з дружиною здавалася меншою.
  У Гілі склалося враження, що вона виросла. Але, можливо, просто кімнати завжди менші, коли в них є ваш колишній.
  "Як справи?" — запитав Гілі.
  "Непогано. Ви?" Шеріл відповіла. «Ви набрали вагу».
  «Я не займаюся спортом, як раніше».
  «Ти ж не проводиш три ночі на тиждень у спортзалі?»
  Він не відповів, а вона більше не коментувала.
  «Адам сказав мені, що у вас є дівчина».
  «Насправді не дівчина».
  «Вона молода, каже він».
  «Ти був тим…» Ой. Дивіться це.
  «Я нічого не кажу. Я не очікував, що ти будеш целібат».
  "Ми просто друзі."
  «Друзі». Шеріл була одягнена в рожеву сукню. Вона виглядала так, ніби знялася в рекламі Бетті Крокер. Життєрадісний і дієвий, шмагаючи ситом, щоб видалити шматочки борошна.
  Хілі вважала, що вона повинна виглядати більш суїцидальною щодо розриву.
   Вони сиділи щільно один до одного на дивані. Хілі вирішив, що йому доведеться придбати більше меблів. Він запитав: «Ти чогось хочеш? Напій?"
  «Ні».
  Він сказав: «Я ще не отримав документи на розлучення».
  «Мій адвокат не обслуговував їх».
  — Я думав, ти поспішаєш, — сказав він.
  «Я не впевнений, що поспішаю».
  «О».
  Сонячне світло знайомим візерунком падало на білий килим. Він згадав день, коли його купили. Вони купили махорку, тому що вона здавалася кращою, хоча й була дешевшою за ворс. Згадав продавця. Молодий чоловік із стриженим як бритва чорним волоссям і бровами, які утворювали єдину смугу на його обличчі. Потім вони з Шеріл пішли на фуд-корт у торговому центрі Paramus і займалися коханням, коли повернулися додому. На старому килимі.
  Сьогодні вони спілкувалися годину.
  Хілі не був упевнений, як ідуть ці слова. Це здавалося знайомою місцевістю, хоча цього разу тон був іншим. Він не почувався оборонним. Він не був у відчаї чи розгубленості. Можливо, тому, що він зустрічався з Руном, можливо, тому, що відчував, що рівновага в домі якимось чином змінилася, і тепер це більше його дім, ніж їхній ... Час від часу вони поверталися до ролі супротивників. Хлопчику, це було знайоме: Гей, це був ти, а не я... Якби ти хоч щось сказав, я міг би... Це не моя вина... Звичайно, говоріть все, що хочете, ви знаєте, що це неправда ...
  Старі аргументи... Я б краще мав справу з трубною бомбою в будь-який день...
  Але в жодного з них не було бажання взятися за горло. І як тільки той нешкідливий спаринг був проведений, вони просто добре проводили час. Хілі отримав трохи пива, і вони почали згадувати. Шеріл розповідала про те, як старий друг подзвонив і сказав, що вони не можуть прийти на вечерю тому що його жінка тільки що пішла від нього, але чи міг би він прийти завтра, тільки без запіканки, тому що він не знав, як її зробити.
  І Хілі згадав, як вони прийшли додому й знайшли собаку, яка стояла посеред обіднього столу й мочилася на свічник.
  І вони обоє сміялися з того вечора, коли вони гостювали в будинку Шеріл, і пам’ятаєте, на більярдному столі в кімнаті відпочинку?
  «Ніби я міг забути? …”
  Потім настала тиша, і здавалося, що вони підійшли до того моменту, коли треба було приймати рішення. Однак Гілі не знав, які були варіанти, і він зволікав. Він залишив це Шеріл, але вона також не дуже допомогла. Вона сиділа, склавши руки, дивлячись у вікно, яке тисячу разів мила, на подвір’я, яке він сто разів косив.
  Нарешті Хілі сказав: «Дорогий, ти знаєш, я думав…»
  Задзвонив телефон.
  Йому було цікаво, чи буде це Руна і як з нею поводитися.
  Це не було.
  «Сем?» — запитав координатор відділу. «У нас є живий».
  "Скажи мені."
  «Дзвінок від цих придурків Меча Ісуса. Пристрій у сумці на плавучому будинку в Гудзоні…
  «Плавучий будинок? Де?» Його серце калатало.
  «Навколо Крістофера. Можливо, одинадцятий».
  «Це у мого друга», — прошепотів він.
  "Що? Та дівчина, яка була тут?»
  «Так».
  «Ну, не панікуй. У нас чиста заморожена зона, а човен порожній. Її там немає».
  "Де вона?"
  «Я не знаю, але ми обшукали човен».
   «Що за пристрій?»
  «Цього разу по-іншому. Портативний подивився на це, перш ніж подзвонити нам. Схоже, це трохи C-3 або C-4 із вбудованими кульковими підшипниками. Невеликий заряд. Лише кілька унцій».
  «Отже, протипіхотні». Кулькові підшипники або монети додавали до вибухівки, щоб завдати найбільшої шкоди людському тілу.
  «Правильно».
  «Чи може робот це отримати?»
  «Ні. Це на палубі. Занадто вузький».
  Хілі змалював човен Руна. Знав, що це повинен бути ручний вхід.
  «В біса, накрийте це ковдрою-бомбою і дайте йому здетонувати».
  «Тільки одна проблема. Я припускаю, що твоя дівчина цього не усвідомлювала, але вона пришвартована прямо біля баржі, наповненої п’ятьма тисячами кубічних ярдів пропану. Ця бомба летить і розбиває баржу — це запалить три квадратні квартали Вест-Сайду».
  «Біса, тягни його туди».
  «Я подзвонив, і знадобиться дві години, щоб доставити туди буксир і підготувати баржу до руху. Він прикріплений до розвантажувальних насосів на березі. Ви не можете просто перемістити цю чортову річ».
  «І скільки часу у нас є, поки пристрій піде?»
  «Сорок п'ять хвилин».
  «Я зараз буду».
  «Одна річ, Семе. Це дивно."
  "Що це?"
  «Меч Ісуса… вони не просто погрожували. Вони сказали: «Відправте вибухівку до цього плавучого будинку в Гудзоні в Крістофері». Здавалося, що це було найважливішою річчю, отримати когось із деталей».
  «Ось чому він протипіхотний, як ви думаєте?»
  «Так. Я думаю, що це спрямовано проти нас».
  «Прийнято до відома», — сказав Гілі. Він поклав трубку. Повернувся до Шеріл, яка чула розмову.
  Він думав, чи збирається вона подарувати йому одну з них її роздратовані погляди. Вигляд «Ось він іде знову». Щит від його впертості та егоїзму. Але ні, Шеріл підвелася, дозволивши своїй білій лакованій сумочці впасти на підлогу, а потім пішла просто до нього. Вона легко обняла його. "Будь обережний." Він був здивований тим, як міцно тримає її.
  
  Важко дихаючи, в бомбі.
  Піднімаючись по трапах на плавучий будинок Руна. Намагаючись не думати про те, коли він був тут востаннє. Про те, як вони разом лежать у ліжку. Про м’яку іграшку Персефону, яка впала на підлогу.
  Побачив сумку, зазирнув усередину.
  Гаразд. Проблеми.
  Це була одна з найдосконаліших бомб, які він коли-небудь бачив. Там була інфрачервона безконтактна панель, так що якщо рука підійде близько, вона здетонує. І він мав кластерний шунт — двадцять чи тридцять тонких дротів, що йшли від екранованого джерела живлення до детонатора. З типовим двопровідним шунтом, якщо ви перерізаєте їх одночасно, ви можете зняти з охорони. Але перерізати таку кількість шунтових проводів було неможливо. Таймер був цифровий, тому не було можливості фізично заклеїти механізм.
  І на довершення, посередині засувок був ртутний перемикач.
  Чудово, перекидний перемикач у бомбі на плавучому будинку...
  Хілі передав ці подробиці координатору операцій, який разом з Рубіном і кількома іншими членами загону скупчилися за мішками з піском на кінці пірсу. Вони вирішили привести сюди лише кількох офіцерів; якщо баржа з пропаном підніметься, будь-хто, хто буде в межах двох кварталів, буде вбитий, і вони не зможуть ризикувати втратою більшості загону.
  «Я міг би перемкнути тумблер», — сказав він, дихаючи сильно. Це не було шунтовано. «Але я не можу залізти в сумку. Проміжна табличка ввімкне це».
  «Наскільки чутливий рокер?» — запитав Рубін по рації.
  «Гарна», — відповів він. «Схоже, будь-що, що перевищує три-чотири градуси, замкне перемикач».
  «Чи могли б ви заморозити ртуть?»
  «Я нічого не можу покласти в сумку. Перемикач проксі».
  "Авжеж."
  «Мені просто доведеться потихеньку виносити це».
  Хілі оглянув сценарій. Він перемістить бомбу в щілину в огорожі плавучого будинку, де був трап. Це було б добре; сумка залишатиметься відносно плоскою. Але тоді йому доведеться підняти його й перенести вручну вниз по трапах, а потім до TCV, який виїхав на пірс, за десять футів від плавучого будинку.
  Це будуть найдовші десять футів у моєму житті.
  Він глянув на таймер. Залишилося сімнадцять хвилин.
  «Мені потрібна олія».
  "Який вид?" — запитав Рубін.
  "Будь-який вид."
  «Почекай...»
  П'ятнадцять хвилин…
  Він був здивований, коли біля нього з’явився Рубін із банкою олії 3-в-одному.
  Хілі похитав головою на знак подяки — Рубін більше не був підключений до радіо — і вилив олію на пофарбовану палубу плавучого будинку, щоб мінімізувати тертя, коли він рухав мішок. Він відкинув банку вбік, а потім простягнув руку й схопив кут полотна. Думав про Адама, думав про Шеріл, думав про Руна. Він почав тягнути його до себе.
  
   Рун спостерігала, як Уоррен Гетевей йшов стежкою до пляжу, де вона засмагала на великому рушнику.
  «Я щойно розмовляв по телефону з деякими інвесторами. Ось що я влаштував. Не дуже, але, враховуючи, що у вас немає досвіду знімати фільми, я думаю, ви будете щасливі».
  Це мало працювати так: Уоррен Гетевей позичав їй гроші, щоб завершити монтаж і пост-продакшн. Це була б чиста позика лише під вісім відсотків. Він сказав: «Прайму дванадцять, але оскільки ти друг…»
  Вона обняла його.
  «Я б пішов нижче, але IRS приписує дохід, якщо відсотки не є ринковою вартістю».
  Що колись …
  Потім, пояснив він, вони створять щось, що називається спільним підприємством, — фразу, яку Рун ніколи раніше не чула, і це викликало у неї хіхотіння. Коли вона перевела подих, він сказав їй, що візьме на себе витрати на пошук дистриб’ютора, а потім вони розділять прибуток. Вона отримала б вісімдесят відсотків, він — двадцять. Це було добре з нею?
  «Більш ніж добре. Гей, це звучить як справжній бізнес. Дорослий, дорослий бізнес».
  «Я піду, повідомлю їм».
  Потім він увійшов до дому й залишив її на широкому пляжі дрімати, думати про Сема Гілі, потім про її фільм, потім знову дрімати й намагатися не думати про Сем Гілі. Вона почула, як вода стукає, а над головою ширяють із кряком чайки. Під цей звук Рун заснув.
  Через годину вона прокинулася, з першим жалом.
  Рун подивився на її руку.
  О, брате….
  У мене темне волосся та темна шкіра, і я маю півдюйма сонцезахисного крему. Я ні в якому разі не маю опіку третього ступеня.
   Але вона відчула, як на її спині з’явилися пухирі — відчуття повзання, холоду, вологи.
  Вона повільно сіла, запаморочившись, і накинула на плечі ковдру. Вона пішла до будинку.
  Можливо, вона могла б попросити Уоррена натерти її трохи соляркаїну, але вона вирішила, що одне призведе до іншого… Не те, щоб він був не милий, не те, що вона не хотіла б змусити Сема Гілі трохи ревнувати. Але з огляду на інтерес Уоррена до її фільму, вона зрозуміла, що відсутність сексу не має найбільшого сенсу. Зберігайте це професійно.
  Її спина пронизала несамовитий свербіж, і вона танцювала над гарячим бетоном внутрішнього дворика в будинок.
  Воррен був усередині, дивлячись у свою спортивну сумку.
  «Сподіваюся, у вас є соляркаїн», — сказала вона. «Або Бактин. Я жінка-омар».
  «Мені здається, у мене є щось, щоб вас виправити».
  Вона озирнулася. — У вас не було двох сумок?
  «Так», — поважно сказав він. «Я залишив один у вашому плавучому будинку».
  «Ой, дуже погано».
  «Ні, я зробив це навмисно». Він нишпорив, мружачись у сумці.
  «Ви зробили, чому?»
  «Щоб зайняти ВИБИРЮВАЛЬНИК ».
  І він дістав із сумки червону вітровку, обережно її розгорнув і поклав пачку пластикової вибухівки та детонатор завбільшки з кулак на липкий стіл з коряг.
  
  РОЗДІЛ ДВАДЦЯТЬ СЬОМИЙ
  
  
  
  Вона дійшла до скляних дверей.
  Гетевей виглядав м'яким, але він був міцнішим за дріт вішалок. Він схопив її за зап’ястки й не відпускав, а потім потягнув її назад в одну зі спалень, обшитих дерев’яними панелями. Прямо як на пірсі. Це він йшов слідом, це він напав на неї!
  Він сильно вдарив її, і вона спіраллю впала на землю. Вона не могла підняти руки, щоб захиститися. Її голова вдарилася першою. Якусь мить вона лежала, приголомшена, біль випромінював її очі назад у череп. Вона відчула нудоту.
  «Воррен...»
  «Ґабріель», — сказав Гетевей так весело, наче він щойно підібрав її на церковному святі. Він вийшов зі спальні, щоб забрати сумку та вибухівку. Повертаючись назад, попиваючи холодний чай, він сказав їй: «Можете називати мене Габріелем».
   Рун прошепотіла: «Меч Ісуса… Меч Ісуса справді є…».
  «І ми дуже засмучені тим, що люди думають, що ми просто витвір якогось психічного вбивці. Ми маємо тобі за це подякувати. Ти і той твій фільм».
  "Що ти хочеш? Що ти зі мною зробиш?»
  Хетеуей почав діставати інструменти, дріт і маленькі коробки зі своєї полотняної сумки. «Ви повинні зрозуміти, що я не відчуваю, що ми можемо усунути гріх і зло. Завжди були повії, завжди був гріх. Але були й ті, хто бореться проти цього, навіть якщо їм доводиться жертвувати власним життям». Він уважно подивився на неї, і коли він заговорив, розумний тон у його голосі був таким же жахливим, як і божевілля Томмі Саворна. «У певному сенсі ми схожі на рекламу. Ми передаємо повідомлення. Що люди будуть робити з цим повідомленням, залежить від них самих».
  Рун сказав: «Ти взагалі не був свідком. Перша бомба — ви її підклали».
  «Коли я виходила з театру, мене зупинив чоловік. Він назвав мене «братом». У нього було добре обличчя. Я думав, що зможу йому допомогти, змусити його покаятися й прийняти Ісуса. Навіть якби ми обоє загинули під час вибуху, він увійшов би в Царство Боже. Це була б така чудова річ. На жаль, він шукав зовсім не порятунок, а двадцять доларів за мінет. Коли я повернувся, щоб піти, бомба вибухнула. Це видалило більшу частину його голови, але те, що залишилося від його тіла, врятувало мені життя. Це іронічно, я вважаю. Бог діє дивним і чудовим способом».
  І травми на її обличчі — частково це був сльозогінний газ.
  Рун також зрозумів, що збрехав про те, що чоловік у червоній вітровці старший, щоб відвести підозру від себе. І він носив капелюх, щоб прикрити свою лисину.
  — продовжив Хетеуей. «Я бачив вас біля театру. Бачив тебе з камерою. Я думав, що ти один із них грішники. Я збирався тебе вбити. Але тоді я подумав, що, можливо, ми могли б скористатися тобою». Він кивнув по кімнаті. «І, мабуть, я мав рацію».
  «Що ти збираєшся зі мною робити?»
  «Зробіть себе живим свідченням волі Бога».
  "Чому я? Я не знімаю ці фільми».
  «Ви знімали цей фільм про порноактрису. Ти її ідеалізуєш…
  "Ні. Я показую, що з нею зробив бізнес».
  «Вона отримала саме те, що заслужила. Ви повинні знімати свої фільми про місіонерів, про славу Божу…»
  «Я покажу вам свій фільм! У цьому немає нічого гламурного».
  Хетеуей подивився на неї й усміхнувся. «Руне, ми всі маємо жертвувати. Ви повинні пишатися тим, що з вами станеться. Думаю, висвітлення в пресі має тривати рік. Ти станеш відомим».
  Він сів на маленьке ліжко, розкладаючи компоненти бомби, уважно розглядаючи кожну.
  Вона просунулася вперед, її ноги злегка ковзнули під ліжко.
  Хетеуей сказав: «Не думай стрибати на мене». У його руці був короборіз, який вона пам’ятала з першої атаки на пірс. «Я можу завдати тобі болю дуже боляче. Ось чому я ношу червону вітровку — іноді мені доводиться робити людям боляче. Іноді вони кровоточать».
  Рун сів на спинку ліжка.
  Гетевей говорив заспокійливим тоном, вставляючи білий циліндр у середину пачки вибухівки. «Це приблизно три унції C-3». Він підняв очі. «Зазвичай я б не вдавався в ці подробиці, але оскільки ви збираєтеся бути моїм партнером у цьому проекті, я подумав, що ви хотіли б знати трохи про те, чого очікувати. Несправедливо дозволяти вам думати, що ви можете просто витягнути дроти й чекати допомога». Він підніс чорну пластикову коробку, в яку втиснув вибухівку. «І те, що ми маємо тут, дуже розумне. Коробка-качалка. Має вимикач рідкої ртуті. Якщо ви візьмете його та спробуєте витягти детонатор, вимикач вимикає вибухівку. Батарея всередині, тому ви не можете вимкнути живлення». Він провів дроти до іншої маленької чорної скриньки з годинником. «Таймер. Встановлюється та охороняється електронно. Є шунт. Якщо ви від'єднаєте дріт або переріжете його, детонатор відчує падіння напруги і запускає бомбу». Він усміхнувся. «Бог дав людям такі дивовижні мізки, чи не так?»
  «Будь ласка, я зроблю все, що ти хочеш. Ти хочеш, щоб я зняв фільм про Бога? Я можу зробити це."
  Хетеуей якусь мить дивився на неї. «Ти знаєш, Руне, є священнослужителі, які приймуть покаяння в будь-який час, незалежно від того, чи діє грішник за власною волею, чи його, скажімо, піддають тортурам». Він похитав головою. «Але я смішний. Мені потрібно трохи більше щирості, ніж вимагає ця ситуація. Тож у відповідь на ваше запитання: ні, я не хочу, щоб така маленька повія, як ви, знімала фільм про Бога».
  Рун сказав: «Так? А як ти думаєш — добрий християнин? Фігня. Ти вбивця. Це все, що ти є».
  Гетевей підняв очі на неї, коли він підняв дріт. «Ляйтеся, як завгодно. Бог знає, хто Його вірні».
  Він відступив. "Там ми йдемо." Він поклав коробки та дроти на нічний столик і посунув на середину кімнати. «Тепер дозвольте мені сказати вам, що станеться». Він був гордий. Він критично подивився на стелю та стіни. «Вибух зруйнує більшу частину внутрішніх стін — це лише листовий лист — а також підлогу та стелю. Зовнішня стіна є конструктивною і не повинна руйнуватися. З іншого боку, ви б не хотіли опинитися між цією стіною та бомбою».
  Хетеуей підстрибнув на підлогу біля бомби. «Деревина». Він похитав головою. «Не розраховував на це. Осколки стануть проблемою. Вогонь теж. Але вам залишиться сподіватися на краще. Тепер тут достатньо вибухівки, щоб убити вас. Фактично, я б сказав, що у вас є двадцять відсотків шансів бути вбитим наповал. Тож я б запропонував вам взяти матраци та пружини й покласти їх на себе…». Він озирнувся. «Там у тому кутку. Ви потрапите у вітальню. Важко точно знати, що станеться, але я можу гарантувати, що ви назавжди оглухнете та осліпнете. Коли C-3 вимикається, він поширює отруйні пари. Таким чином, навіть якщо ви не осліплені вибухом, ви будете осліплені димом. Я думаю, ти, ймовірно, втратиш руку, ногу чи руку. Легені горять від випарів. Не можу сказати точно. Як я вже казав, осколки стануть проблемою. До речі, саме так загинуло більшість моряків у морській війні дев’ятнадцятого століття. Осколки, а не гарматні ядра. Ви знали, що?"
  «Чому ти це робиш зі мною? В чому справа?"
  — Тож ти всім про нас розкажеш. Люди нам повірять і будуть боятися. Ви будете жити з милосердя, ви будете жити з Божої ласки. Ви можете померти, звичайно. Насправді, ви завжди можете вибрати це. Просто візьміть це». Він показав на ящик. «Але я сподіваюся, що ви цього не зробите. Сподіваюся, ви усвідомлюєте, яке добро ви можете зробити, яке послання ви можете залишити нашому бідному грішному світу».
  "Я знаю хто ти. Я можу сказати-"
  «Ви знаєте Воррена Хетевея, це, звичайно, не моє ім'я. І як ти мене вибереш із строю без очей?» Він засміявся, потім кивнув їй і сказав: «У вас є тридцять хвилин. Нехай вас Бог простить».
  Рун витріщився на нього у відповідь.
  Гетевей посміхнувся, похитав головою і вийшов з кімнати. Вона почула, як півдюжини цвяхів врізалися в раму дверей. Потім настала тиша. Момент пізніше клацнув чорний ящик і засвітилося червоне світло. Стрілка годинника почала рухатися.
  Вона підбігла до вікна й відвела руку, щоб долонею розбити скло.
  Раптом вікно потемніло, і вона тихо заскигнула, коли Гетевей почав прибивати товстий лист фанери поверх скла.
  «Ні, ні», — плакала вона, боячись, що потужний гуркіт удару спрацює бомбу.
  
  Десять хвилин.
  Брезентовий мішок був у щілині біля трапу.
  Сем Хілі глибоко вдихнув. Подивився на захисний транспортний засіб.
  Найдовші десять футів …
  «Як справи, друже?» — запитав координатор операцій через радіогарнітуру.
  «Ніколи не було краще», — відповів Гілі.
  «Ти маєш весь час світу».
  Дихання. In out. In out.
  Він нахилився над полотняним мішком і акуратно закрив верх. Він не міг утримати його рівно, тримаючи його за ремінь, тому йому довелося схопити основу обома руками та підняти її.
  Він спустився на трап і став на одне коліно.
  Дихайте, дихайте, дихайте.
  «Найміцніші руки в бізнесі», якось хтось сказав про Хілі. Що ж, ця навичка йому була потрібна зараз. Довбані кулісні перемикачі.
  Він нахилився вперед.
  «О, Ісусе Христе», — почувся застійний голос у радіо.
  Гілі завмер, озирнувся.
  Оперативний координатор, Рубін та інші чоловіки з загону жестикулювали в бік річки, божевільно махаючи руками. Хілі дивився туди, де була зосереджена їхня увага. лайно! А швидкохідний катер, роблячи тридцять вузлів, мчав уздовж, близько до берега, збиваючи величезну кільватерну хвилю. Катер і його пасажир — блондинка в сонцезахисних окулярах — побачили жести екіпажу БОМБОДУВНИКА та помахали у відповідь, усміхаючись.
  За десять секунд величезний кільватер вдарить човен, штовхне його й увімкне кулисний перемикач.
  «Сем, забирайся звідти до біса. Просто біжи».
  Але Хілі завмер, дивлячись на реєстраційний номер швидкісного катера. Останні два числа були одиницею та п’ятіркою.
  П'ятнадцять.
  О, Христе.
  «Біжи!»
  Але він знав, що це буде марно. Не можна бігати в бомбі. А крім того, весь док зник би у вогненному урагані палаючого пропану.
  Слід був за двадцять футів.
  Він нахилився, обома руками взяв сумку й почав спускатися по трапу.
  Десять футів від плавучого будинку.
  На півдорозі трап.
  П'ять футів.
  «Іди, Семе!»
  Два кроки, і він був би на пірсі.
  Але він не встиг.
  У той момент, коли він збирався ступити на деревину пірсу, кільватер вдарив у плавучий будинок. І він вдарився так сильно, що коли човен загойдався, трап відчепився і впав на два фути до пірсу. Хілі втратив рівновагу й кинувся вперед, усе ще стискаючи бомбу.
  «Сем!»
  Він розвернувся набік, щоб тіло залізло між мішок і баржу з пропаном, подумавши: я мертвий, але, можливо, костюм зупинить шрапнель.
  З глухим стуком він приземлився на пірс. Закривши очі, чекаючи смерті, гадаючи, скільки болю він відчує.
   Минула мить, перш ніж він зрозумів, що нічого не сталося. І за мить після цього він усвідомив, що невиразно чує музику.
  Він підвівся, глянув на мішки з піском, за якими стояв знерухомлений загін.
  Хілі розстібнув сумку й зазирнув усередину. Клавішний перемикач замкнув ланцюг. Але те, що він спрацював, був не детонатор, а, очевидно, маленьке радіо. Він стягнув шолом із бомбового костюма.
  «Сем, що ти робиш?»
  Він їх проігнорував.
  Так, це точно була музика. Якесь легке прослуховування. Він дивився на це, не в змозі поворухнутися, відчуваючи повну слабкість. Більш статичний. Тоді він почув диск-жокея. «Це WJES, ваш дім для найсолодших звуків християнської музики...»
  Він подивився на вибухівку. Зняв рукавичку й викопав її нігтем. Відчув запах. Він би впізнав цей запах де завгодно, але не завдяки навчанню зі знешкодження бомб. Від Адама. Вибухівкою був Play-Doh.
  
  Рун не гаяв часу, намагаючись пробитися крізь стіни. Вона впала на коліна й дістала те, що бачила під ліжком, коли він уперше затягнув її до кімнати.
  телефон.
  Коли Хетеуей побачила, як вона легко просунулася на ліжко, це було не тому, що вона збиралася стрибнути. Це тому, що вона побачила на підлозі старий чорний телефон із дисковим набором. Ногами вона штовхнула його назад у тінь під ліжком.
  Тепер вона витягла його й підняла слухавку. Тиша.
  Немає!
  Це не працювало. Потім її очі пішли за шнуром. Гетевей чи хтось інший вирвав дріт зі стіни.
  Вона впала на підлогу і зубами згризла ізоляцію, виявивши всередині чотири маленькі дроти: білий, жовтий, синій, зелений.
  Протягом п’яти хвилин вона зачистила чотири крихітні дроти до тонких мідних жил. Біля стіни стояла телефонна вхідна коробка з чотирма отворами. Рун почав просовувати дроти в отвори в різному порядку. Вона згорнулася, тісно лежала на підлозі, слухавка підсунута їй під підборіддя.
  Нарешті, за допомогою останньої можливої комбінації, вона отримала гудок.
  Таймер на бомбі показував дванадцять хвилин.
  Вона натиснула 911.
  І що, в біса, це дасть? У них навіть була пожежна частина на Вогняному острові? І як вона могла сказати їм, де вона?
  лайно!
  Вона натиснула кнопку й набрала домашній номер Гілі.
  Без відповіді. Вона почала тиснути, потім схопилася й обережно натиснула кнопку знову, відчуваючи, ніби в неї залишилося лише кілька гудків, і вона не хотіла їх витрачати. Цього разу вона зателефонувала оператору й сказала їй задиханим голосом, що це екстрена ситуація, і запитала 6-ту дільницю на Манхеттені. Вона була здивована. За п'ять секунд її з'єднали.
  «Це надзвичайна ситуація. Мені потрібно поговорити з Семом Хілі, Вибуховий загін.
  Статика, хтось біля комутатора розповідає польський анекдот, більше статики.
  «Залатай це», — почув Рун. Більш статичний. Головна лінія жарту.
  Статичний.
  О, будь ласка...
   Потім голос Хілі.
  Оператор говорив: «Центральний на два-п'ять-п'ять. У мене для вас є стаціонарний патч. Надзвичайна ситуація, каже вона. Ви доступні?»
  «Я в полі. Хто це, чого вона хоче?»
  «Сем!» — закричала вона.
  Але він не почув.
  
  РОЗДІЛ ДВАДЦЯТЬ ВОСЬМИЙ
  
  
  
  «Скажи йому Руна», — крикнула вона диспетчеру. «Поспішайте!»
  Через мить стан лінії покращився, хоча вона все ще була наповнена статикою.
  «Сем». Вона плакала. «Він посадив мене в кімнату з бомбою. Бомбардувальник «Меч Ісуса».
  "Де ти?"
  «Будинок на Огняному острові. Справедлива гавань, я думаю. Він заклав сюди бомбу».
  Сім хвилин .
  «Де хлопець, який це встановив?»
  "Він пішов. Це той Уоррен Хетевей… свідок першого вибуху. Він повертається в Бей-Шор на поромі».
  «Гаразд, я привезу вертоліт. Опишіть будинок». Вона зробила. Хілі порушив лінію на жахливо довгі двадцять секунд.
  «Гаразд, що ми маємо?»
   «Велика жменька—що це?—C-3. Є таймер. Він має спрацювати приблизно через шість хвилин».
  «Боже, Руне, геть геть…»
  «Він прибив мене».
  Пауза на мить. Він зітхав? Коли він говорив, його голос був заспокійливим, як валіум. «Гаразд, ми чудово переживемо це. Слухайте. Гаразд?"
  «Що мені робити?»
  "Розкажи мені про це." Рун розповів йому те, що Хетевей сказав про бомбу. Здавалося, він свиснув, коли вона це пояснювала, але, можливо, це було просто статично.
  П'ять хвилин .
  «Наскільки велика кімната?»
  — Може, двадцять на п’ятнадцять.
  Пауза.
  «Гаразд, ось угода. Відійди досить далеко й накрийся матрацами чи подушками, ймовірно, виживеш».
  «Але він сказав, що це зробить мене глухим і сліпим».
  Настала тиша.
  "Так", - сказав він. "Це може."
  Чотири хвилини двадцять секунд .
  «Справа в тому, що ти намагаєшся роззброїти його сам, і він виходить, він тебе вб’є».
  «Сем, я збираюся це зробити. як? Скажи мені як."
  Він вагався. Нарешті він сказав: «Не витягуйте детонатор із вибухівки. У ньому є реле тиску. Вам доведеться обійти шунт і перерізати шнур акумулятора. Вам потрібна достатня кількість електроенергії, щоб гальванометр змусив подумати, що шнур не перерізаний».
  «Я не знаю, що це означає!»
  "Уважно слухати. Подивіться на бомбу. Біля батареї буде маленька коробочка».
  «Він сірий. Я бачу це."
  «З двома металевими стовпами на ньому».
  «Правильно».
   Хілі сказав: «Ви повинні протягнути шматок дроту дуже вузького калібру…»
  «Що таке калібр? ” Вона плакала.
  «Вибачте... Я маю на увазі, він повинен бути дуже тонким. Проведіть шматок від одного проводу цієї коробки до основної клеми, що з’єднує батарею з кабелем. Бачите, що я кажу?»
  «Правильно».
  «Тоді ви обрізаєте дроти до таймера».
  Три хвилини тридцять .
  "Добре", - сказала вона.
  «Знайдіть шматок дроту, зніміть ізоляцію та обмотайте одну нитку — не всю, лише одну — навколо клеми сірої коробки, а потім іншу навколо клеми на таймері. Потім відріжте інші дроти від таймера».
  «Добре, я зроблю це». Вона дивилася на пластикові компоненти. Уявляючи це.
  Хілі сказав: «Пам’ятайте, ви не можете перевизначити тумблер. Тому не рухайте саму бомбу».
  Крізь сльози вона сказала: «Їх називають СВУ, Семе. Не бомби».
  «Гелікоптер у дорозі. Окружна поліція зустріне пором у Бей-Шор. І ми надішлемо одного до Фейр-Харбор».
  «О, Сем. Мені просто сховатися під матрац?»
  Він зробив паузу. Статичний шум здійнявся між ними, як буря. Потім він сказав: «Вірте в те, що не є, доки воно не стане».
  Дві хвилини .
  — Скоро побачимось, Семе. Рун висмикнув дроти з телефону. Потім зубами зняла ізоляцію з одного з них — білого дроту — і намотала одну нитку навколо двох клем, як сказав їй Гілі.
  Дев'яносто секунд .
  Тепер переріжте кабелі акумулятора. Вона нахилилася до бомби й відчула масляний запах вибухівки, буквально за кілька дюймів від її обличчя, і взяла один із чорних проводів у свої зуби. Вона почала жувати. Сльози капали на пластик.
  Він був товщі, ніж вона думала.
  П'ятдесят секунд .
  Зуб відколовся, і вона відчула електричний поштовх болю й здивування. Її дихання шипіло всередині.
  Сорок .
  Тридцять …
  Обірвався дріт.
  Немає часу на інший. Чи він сказав зробити обидва? Вона думала, що він був. лайно Вона відступила від бомби, стягнула матрац і пружини з ліжка й лягла на підлогу в кутку, як їй сказав Хетевей. Сліпий і глухий…
  Тридцять двадцять дев'ять двадцять вісім двадцять сім ...
  Вона молилася — Богові, який, як вона сподівалася, сильно відрізнявся від того, якого Меч Ісуса визнав своїм.
  Чотирнадцять тринадцять дванадцять одинадцять …
  Руна притулила голову до грудей.
  
  Уоррен Хетевей пишався своєю точністю. Коли він не виготовляв бомби, він насправді був бухгалтером — хоча й не CPA — і насолоджувався чуттєвістю акту заповнення цифр на блідо-зеленому папері авторучкою чи маркером із тонким кінчиком — таким, який не залишав місця. відступи на аркуші. Йому подобалася точність і деталізація.
  Йому також подобалося спостерігати за великими вибухами.
  Тож коли вікна будиночка на пляжі не розлетілися в залпі осколків і піщана земля не здригнулася під ним від сильного поштовху бомби, він відчув, як йому скрутило живіт від жаху. Він не лаявся — ця думка ніколи б не спала йому на думку. Що він зробив, так це взяв молоток і пройшов сто ярдів назад у будинок.
   Випробування Йова…
  Він знав, що правильно налаштував систему. Не було сумніву, що він знав своє обладнання. Ковпачок був похований у пластику потрібної товщини. С-3 був у хорошому стані. Акумулятор був заряджений.
  Маленька повія зіпсувала його роботу.
  Він увійшов усередину, а потім вдарив молотком по дерев’яних дошках дверей. Він ударив їх біля цвяхів, щоб підняти їхні голови, а потім спіймав їх у пазурі. Цвяхи почали вилазити з гучним, як у будинку привидів, скрипом.
  З першим цвяхом: Він почув у паніці голос дівчини, яка питала, хто там.
  Другий цвях: вона кричала про допомогу. Якими дурними й відчайдушними вони часом були. жінки. Розпусні жінки.
  Третій цвях: Тиша.
  Він зробив паузу. Слухання. Він нічого не почув.
  Решту Хетевей витягнув. Двері відчинилися.
  Рун стояв у кімнаті, перед столом, дивлячись на нього зухвало. Волосся прилипло до обличчя від поту, очі примружилися. Вона провела тильною стороною долоні по роту й проковтнула. В іншій її руці була нога, вирвана зі столу чи стільця.
  Він засміявся, потім насупився, дивлячись повз неї на бомбу. Вивчав його з професійною цікавістю. Вона обійшла шунт.
  Він нахмурився. «Ти зробив це? Як ти дізнався-?"
  Вона підняла ключку.
  Хетеуей сказав: «Ти, повія. Думаєш, це мене зупинить?»
  Він зробив крок до неї. Він пройшов лише шість дюймів, перш ніж спіткнутися об натягнуті нитки телефонного дроту, який Рун простягнув внизу дверного отвору.
  Хетевей сильно впав. Він схопив себе, окрім зап’ястка Кістка луснула з гучним тріском, вдарившись об підлогу. Він закричав від болю і насилу звівся. Коли він це зробив, Рун опустив палицю собі на плечі, коли вона пробігла повз нього через двері. Це сильно вдарило, і він з криком упав на хвору руку.
  Гетевей знову намагався встати, спираючись на одне коліно й одну ногу на підлозі, тягнучись до кишені здоровою рукою за різаком для коробок. Дивлячись на неї, ніби вона була Дияволом, що прийшов на землю. Він став на ноги.
  
  Рун почекав якусь мить, а потім шпурнув ніжку столу повз Гетевея.
  Після цього зображення були просто розмитими:
  Руна впала, коли вона кинулася на підлогу об плінтус у вітальні.
  Незграбна, панічна спроба Хетевея схопити ногу, перш ніж вона влучить у намічену ціль.
  Потім — коли він не зміг його зупинити — каскадний спалах і полум’яна куля, коли нога вдарила бомбу, і кулисний перемикач запустив C-3.
  Тоді вся земля злилася в розмитість. Пісок, осколки, шматки гіпсокартонної плити, дим, метал — усе це кидало циклон руху.
  Гетевей мав рацію щодо стін. Зовнішній тримався; це були внутрішні стіни, які розтрощилися та свистіли навколо Руна, як уламки під час урагану. Підлога опустилася дюймів на шість. Вогню не було, хоча дим так само дратував, як він і обіцяв. Вона лежала, згорнувшись калачиком, доки її горло стиснуло, а кашель став надто сильним, тоді вона підвелася на ноги — не дивлячись у спальню — й, хитаючись, вийшла надвір.
  Оглухла, з очима струменями, вона впала на коліна й повільно поповзла до берега, кашляючи й випльовуючи гіркий хімічний дим.
   Вогняний острів був порожній у будні; не було навіть нікого, щоб спокусити тріск. Пляж тут був абсолютно безлюдний.
  Руна впала на пісок і перевернулася на спину, сподіваючись, що прибій підніматиметься все ближче й ближче й торкнеться її ніг. Вона продовжувала наполягати на цьому, і не знала, чому відчувала одержимість дотиком води. Можливо, це були первинні терапевтичні засоби; можливо, їй потрібно було відчути рух чогось, що здавалося живим.
  З першим ударом холодної води Руна відкрила очі й оглянула горизонт.
  Вертоліт!
  Вона побачила, як він звучить низько, потім ще один.
  Потім ще десяток! Усі пливуть прямо до неї, йдуть на термінову допомогу. Потім вона засміялася, глибоким сміхом, якого вона не могла почути, але який пробіг по всьому її тілу, коли гелікоптери дивовижним чином перетворювалися на товстих чайок, які не звертали на неї жодної уваги, коли спускалися вниз, щоб незграбно сісти на твердий пісок. .
  
  РОЗДІЛ ДВАДЦЯТЬ ДЕВ'ЯТИЙ
  
  
  
  Наступні кілька тижнів Рун провела сама. Саме так вона хотіла. Вона кілька разів бачила Сема Хілі, але вважала, що краще залишитися трохи невимушеним.
  І професійно. Були певні подальші дії. Рун сказала поліції, що чула Хетевея по телефону незадовго до того, як він замкнув її в спальні. Він міг розмовляти з іншими в Мечі Ісуса. Поліція штату Нью-Йорк відстежила дзвінок і почала власне розслідування. Через три дні після того, як Габріель був розірваний на шматки, трьох старших членів Меча Ісуса було заарештовано.
  Була також справа Артура Такера. Коли Рун повернулася до свого плавучого будинку з Фаєр-Айленду, вона побачила, що його зламали. Нічого не пропало, подумала вона спочатку, аж поки не помітила, що сценарій, який вона взяла з кабінету Артура Такера, зник.
  Вона дзвонила йому, погрожувала викликати поліцію і розповісти їм, що він викрав п'єси мертвої жінки. Лукавий старий сказав їй: «Телефонуй. На ньому є твої відбитки пальців, і я вже маю заяву в поліцію про вторгнення тиждень тому — одразу після того, як ти прийшов зі мною на бесіду. І я не дуже радий, що ти сказав половині світу, що я підозрюваний у цій справі. Це наклеп».
  Їхній компроміс полягав у тому, що жоден із них не буде висувати звинувачень і якщо він заробить гроші на п’єсах, то пожертвує чверть їх Нью-Йоркській коаліції проти СНІДу.
  Потім сталося щось дивне.
  Ларрі — Ларрі, який був половиною L&R — з’явився біля дверей її плавучого будинку.
  «Жодного клятого телефону. Чим ви хороші?»
  «Ларрі, мене знущали протягом тижня».
  «Це проклятий корабель».
  «Хочеш випити?»
  «Не можу залишитися. Я прийшов, щоб сказати вам, що я можу вам сказати?»
  «Я все одно втратив твій обліковий запис, Ларрі. Ви не можете повернути мені мою роботу».
  Він пирхнув австралійським сміхом. «Ну, люба, такого ніколи не трапилося б. Але правда в тому, що мені зателефонував один хлопець, він сказав, що він працює на PBS і, здається, є серіал про нових документалістів, яких вони хочуть зробити…».
  «Ларрі!»
  «Гаразд, я вас рекомендував. І вони отримали бюджет. Не багато. Десять тисяч за фільм. Але ви не можете довести це до того, що ви не маєте права бути режисером».
  Він записав ім'я. Вона майже обійняла його руками й міцно обняла. "Я тебе люблю."
  «Ти до біса, я тебе не знаю. О, і не кажи Бобу. Те, що ти робиш, — це ця маленька лялька, на ній твоє ім’я, і щовечора ти тицькаєш шпильки…»
  «Це купа ковтання, Ларрі».
   «Руне, це британець, а не австралієць. Попрацюйте трохи над своїми іноземними мовами, чи не так?»
  Через п’ять хвилин після того, як він пішов, Рун телефонував. Дистриб’ютор був досить відстороненим і сказав, дуже не зобов’язуючись, подати пропозицію, і вони приймуть рішення щодо фінансування.
  «Пропозиція? У мене є грубі кадри в бані».
  "Ви робите?" Здавалося, що він був вражений сильніше, ніж мав би це робити фільм. «У всіх інших є ці односторінкові процедури».
  Через два дні, коли вона подзвонила, він сказав їй, що продав «Епітафію для синьої кінозірки» PBS. Він був запланований на вересень у програмі про молодих кінематографістів. Невдовзі буде надіслано чек на всю її роботу з постпродакшну.
  Сем Гілі знову виринув і почав проводити все більше і більше ночей у плавучому будинку. Деякий час він скаржився на гойдання, хоча це було здебільшого для ефекту; Рун подумав, що щось всередині нього вважало, що жінці краще переїхати в його садибу, а не навпаки.
  Він також дещо бачив Шеріл. Він сказав про це Руну — Чесність, до біса чесність , — але здавалося, що їхні зустрічі мали обговорювати такі дрібні подробиці, як для людей на межі розлучення. Тим не менш, дорога Шеріл досі не подала папери, і раз чи двічі, коли Рун залишався у нього вдома, він відповідав на дзвінки пізно ввечері і розмовляв тридцять-сорок хвилин. Вона не чула, що він сказав, але відчула, що він розмовляв не з поліцейським.
  Адам вирішив, що Руна йому дуже подобається, і запитав у неї поради щодо того, які рок-групи є актуальними та де можна придбати гарний шикарний вживаний одяг. («Все гаразд, Семе. Ти ж не хочеш, щоб він був виродком, чи не так?») Одного разу вони вдвох пішли на гру Метс після того, як Хілі купив квитки, але не змогли прийти через подорож. цокає будильник валіза в камері схову адміністрації порту. Рун і Адам чудово провели час; коли хтось намагався підхопити її, сказавши, який у неї милий брат, Адам сказав: «Не говори так про мою маму».
  Вони сміялися над реакцією хлопця добру частину дороги додому.
  Сьогодні була неділя, і Сем Гілі залишився ночувати. Він дивився гру з м’ячем, а Рун переглядав « Таймс» , набираючись сміливості й справді приготувати сніданок, і розмірковував про те, наскільки ризиковано було б готувати вафлі. Вона помітила статтю, прочитала її, раптом сіла.
  Хілі подивився на неї.
  Вона вказала на історію. «Того хлопця, якого вони знайшли в багажнику машини в Ла Гуардії пару днів тому?»
  «Хтось із родини?»
  «Так».
  «Що з цим?» — запитав Гілі.
  «Судмедексперт сказав, що розтин показав, що він був мертвий протягом тижня».
  Хілі повернувся до гри. «Янкі відстають на сім, і ти хвилюєшся про мертвих убивць».
  — Помічника судово-медичного експерта, який проводив розтин, його звуть Енді Ллевелін.
  Але Хілі спрямував всю свою увагу на те, щоб допомогти хлопцям із Бронкса зібратися на восьмому місці.
  «У мене є кілька доручень, — сказав Рун. «Ти будеш тут, коли я повернуся?»
  Він поцілував її. «Вони можуть це зробити», — сказав Хілі.
  Вона глянула на нього.
  — Янкі, — сказав він.
  «Тримаю кулаки», — щиро сказав Рун.
  
  Рун пішла на довгу прогулянку й опинилася на Таймс-сквер, здивована тим, що опинилася там. Вона зайшла в Old Nathan's Famous і замовила кока-колу та картонну коробку з хрусткою картоплею фрі, яку вона полила квашеною капустою, кетчупом і гірчицею та їла, як могла, маленькою червоною шпажкою, яку вони тобі дають замість виделки.
  Вона ще не закінчила, як раптом підвелася й вийшла до телефону-автомата. Вона зробила два міжміські телефонні дзвінки й за п’ять хвилин була в таксі, повертаючись до свого плавучого будинку, гадаючи, чи позичить Сем їй гроші на квиток на літак.
  
  Під дорогою 727 берег озера Мічіган — набагато блакитнішого за гавань Нью-Йорка — стикався з Північним берегом десь біля Вілметта. Крихкий ґратчастий купол храму Бахаї здіймався над темно-зеленою губкою пізнього літа.
  Рун, дивлячись у видошукач маленької відеокамери JVC, втратив храм із поля зору, коли літак повільно зійшов із крену. Вона відпустила затвор. Колеса опустилися з тремтливим поривом на знак протесту проти спускної течії, задзвонили дзвони й засвітилися вогні, і за п’ять хвилин вони були на землі в О’Харе. З гуркотом реверсивних двигунів думки про смертність на останньому підході зникли.
  «Ласкаво просимо до Чикаго», — сказав стюард.
  «Я не знаю про це, — подумала Руна й відстібнула ремінь безпеки.
  
  «Це місто рівнинне... Це не схоже на Нью-Йорк, де вся енергія скупчена на скелястому острові. Це розтягнення, воно розтягується, воно слабке, це…» Голос Руна зник; мініатюрний магнітофон провис.
  «Розсіяний?» Таксист запропонував.
  «Розсіяний?» Натисніть . Вона вимкнула диктофон.
   Рун глянув на його голову, лису зверху, але волосся зібране з боків і зав’язане у довгий хвіст. У дзеркалі заднього виду вона помітила, що в нього була демонічна борідка.
  «Розсіяний?» він намагався.
  Натисніть .
  «... Він слабкий і розсіяний... Великі простори землі простягаються між кишенями…”
  «Як щодо продовження?» сказав водій. «Ви раніше використовували розтяжку ».
  "Я зробив?" Шлейф її поетичної думки зник. Руна впустила магнітофон у сумку.
  «Ти що, письменник?» запитав він.
  «Я кінорежисер», — сказала вона. Як вона не зовсім такою, подумала вона, якщо бути чимось пов’язаним із зароблянням регулярних грошей, поки ти це робиш. З іншого боку, режисерка мала набагато більше класу, ніж випадкова офіціантка в ресторані, де готують бублики на Шостій авеню , — роботу, яку вона щойно погодилася.
  Зрештою, хто збирався перевіряти?
  Водій — фактично студент-заочник, водій-заочник — любив фільми і, коли таксі проїхало повз Лоуренс-авеню, дійшов висновку, що Руну варто зняти фільм про Чикаго.
  Він вимкнув лічильник і наступні півгодини взяв її на екскурсію містом.
  «Чикаго» означає «дика цибуля», — сказав він. «Це був би гарний спосіб відкрити фільм».
  Він розповів їй про капітана Стрітера, Хеймаркетські заворушення, полковника Маккорміка, Вільяма Ріглі, Карла Сендбурга, Саллівана й Адлера, Соксів і Кабсів, катастрофу човна в Істленді, Водонапірну вежу, Стіва Гудмена, Великого Білла Томпсона, мера Дейлі, потворна жінка-мавпа Пікассо, сніг, вітер і вологість, Сол Беллоу та польська, німецька та шведська їжа.
  — Кілбаса, — сказав він із захопленням у голосі.
  Він багато розповідав про Велику пожежу і показував їй де він починався, на захід, біля річки, і де він закінчувався, на північ.
  «Гей, це було б чудово». Він озирнувся на неї. «Фільм про міські катастрофи. Сан-Франциско, Дрезден, Нагасакі…»
  Вони прибули до її готелю. Рун подякувала йому і вирішила, що, хоча вона і цінує його думки, вона ніколи не зніме цей фільм. Їй було досить катаклізму.
  Вони обмінялися іменами та номерами телефонів. Він не прийняв чайових, але вона пообіцяла отримати кілька його кадрів, щоб створити атмосферу, якщо їй це знадобиться.
  Рун заселився в маленький готель неподалік від Лінкольн-парку. Кімната виходила на озеро, і вона деякий час сиділа, дивлячись на нього.
  Ванна кімната була фантастичною — достатньо рушників, щоб вона могла витерти кожну кінцівку іншим. Досить дзеркал, щоб вона виявила родимку на попереку, про яку вона навіть не підозрювала. Руна використала крихітний ароматний шматочок мила, щоб вимити обличчя, потім маленькі пляшечки з шампунем і кондиціонером. Це було справжнє задоволення; вдома вона використовувала старий брусок слонової кістки для всього, включаючи посуд. Вона вкрала безкоштовну шапочку для душу. Після душу Руна одягла свою єдину сукню — блакитний шовковий номер, який мати надіслала їй чотири роки тому (але оскільки вона вдягала її лише тричі, то вважала, що вона все ще вважається новою).
  Вона подивилася на себе в дзеркало на повний зріст.
  Я, у сукні, живу в готелі, що виходить на красиве озеро з розгойдувальними синьо-зеленими хвилями, у місті, яке згоріло та повернулося з попелу…
  Тоді Руна увімкнула настільну лампу й дістала свій набір косметики. Вона почала робити те, чого не робила майже рік, — лакувати нігті. Темно-червоний. Вона не зовсім розуміла, чому вибрала цей відтінок, але він здавався витонченим, культурним — колір, який ви хотіли б одягнути, якщо збираєтеся в театр.
  
  «Тут Джон Діллінджер купив великий, — сказав їй молодий чоловік з квадратною щелепою та рудим волоссям. Вона їла гамбургер у напівпустому клубі народної музики. Він схилився вздовж барної стійки й вказав на старий кінотеатр «Біограф» через дорогу.
  «Його зрадила жінка в червоній сукні», - сказав чоловік, додавши в голос трохи флірту.
  Але Руна налякала хлопця, коли вона запитала з сяючими очима, чи ви все ще бачите плями крові.
  Театр Хеймаркет знаходився в маленькій двоповерховій будівлі у вікторіанському стилі на Лінкольн-авеню, на північ від Фуллертона, вище по вулиці від «Біографа». Вона взяла квиток у касі й пішла до маленької аудиторії. Вона знайшла своє місце й перегорнула програму. О другій восьмій вимкнулося світло й піднялася завіса.
  Рун не знав, що думати про гру. Незважаючи на те, що вона любила кіно, вона взагалі не дуже любила вистави. Коли ви почали вірити в намальовані декорації та в те, як усі розмовляють і ходять смішно, минуло дві години, і вам потрібно було повернутися до реальності. Це може бути дуже різким.
  Але це було зовсім не погано. Принаймні, на відміну від багатьох сучасних п’єс, у ній була історія, за якою можна було стежити. Це було про молоду жінку, яку зіграла гарненька актриса-брюнетка на ім’я Ребекка Хенсон, яка постійно відкладала своє романтичне життя через сім’ю. Головним інцидентом у п'єсі стало її рішення покинути дім у віці тридцяти двох років.
  У цьому були деякі дуже розумні речі, як-от сцена, де один актор розмовляє з іншим актором, який раптово стає кимось іншим у спогаді. Частинами було смішно, потім сумно, потім знову смішно. Рун плакав, коли актриса залишила свого хлопця з маленького містечка і вирушила до Європи.
  Глядачам це сподобалося, і близько половини з них аплодували зірці стоячи. Гра була довгою; до того часу, як завіси закінчилися, була 10:45. Глядачі, окрім Руна, розійшлися незабаром після того, як увімкнулося світло.
  Вона дочекалася, поки актори та актриси зникнуть, а потім пішла за лаштунки.
  Її ніхто не зупиняв.
  Роздягальня Ребекки Хенсон була в кінці коридору.
  Рун зупинилася перед ним, зібралась і постукала.
  "Так?"
  Рун відчинив двері.
  Шеллі Лоу закінчила витирати холодний крем з обличчя й усміхнулася Руну. Це було досить похмуро, вирішив Рун.
  «Мені здалося, що я побачила вас в аудиторії», — сказала вона. — Гадаю, нам краще трохи поговорити.
  
  РОЗДІЛ ТРИДЦЯТИЙ
  
  
  
  Дві жінки пройшли Лінкольн-авеню повз закриті магазини та здебільшого порожні бари до широкого перехрестя Халстед і Фуллертон, а потім повернули на схід.
  Перед ними вуличні та квартирні ліхтарі зникали в темряві. Рун думав, чи була ця пустота озером, парком чи небом.
  Вона глянула на Шеллі, яка була одягнена в сині джинси, шовкову блузку та кеди «Рібокс».
  «Ви виглядаєте зовсім не так. Але близько».
  «Трохи пластичної хірургії. Очі і ніс. Завжди хотів, щоб це підскочило».
  «Артур Такер знав весь час, чи не так?» — спитав Рун.
  «У певному сенсі це була його ідея. Приблизно півроку тому він дізнався про мою кінокар’єру — звичайно, я не тримав це в таємниці. У нас була ця жахлива боротьба».
  "Я зустрів його. Він не дуже любить порнографію».
  «Ні, але це було не з моралі. Він думав, що зйомки фільмів — що там таке? — принижують мене. Ось що він сказав. Що це заважало мені бути великим. Це притупило мене творчо. Як пияцтво чи наркотики. Я думав про це. Він мав рацію. Однак я сказав йому, що не можу дозволити собі просто кинути холодно. Я не звик бути бідним. Я сказав, що маю бути божевільним, щоб кинути те, що роблю. Божевільний, або мертвий.
  «Він сказав: «Отже, помри». Ну, я думав про зникнення, як це зробив Гоген. Але кожне місто, яке було достатньо великим, щоб мати хороший театр, також матиме порноринок; існував ризик, що мене впізнають. Якщо… — Вона посміхнулася. «Якщо я насправді не помер. Через тиждень ця релігійна група підірвала першу бомбу в театрі. У повідомленні повідомляється, що деякі тіла були невпізнаними через сильний вибух. Я почала фантазувати про те, що якби хтось переплутав це тіло зі мною. Я міг би поїхати в Сан-Франциско, Лос-Анджелес, навіть у Лондон...
  «Я почав одержимий цією ідеєю. Це стало всепоглинаючою думкою. Потім я вирішив, що це дійсно спрацює».
  «Ви отримали бомбу від армійського друга Томмі? У Монтерей? Той, хто разом з ним був перед військовим судом?»
  Шеллі звела одну брову. Важко було бачити її брюнеткою. Блондинка точно була її кольором. «Звідки ти це дізнався?» вона запитала.
  «Зв'язки».
  «Він продає боєприпаси на чорному ринку. Він був експертом зі знесення будівель. Я заплатив йому, щоб він зробив мені бомбу. Він пояснив мені, як це працює».
  «Тоді ти чекав. Для таких, як я. Свідок».
  Вона якусь мить не говорила. Парк був попереду, ліворуч від них; подружні пари йшли крізь пряну траву, дуби та клени. «Тоді я чекала, — тихо сказала вона. «Мені потрібно було, щоб хтось побачив мене в кімнаті, де стався вибух».
  «Ви намагалися змусити мене записати це. Пам'ятаю, ти запитав що. Потім він згас. Лише вас не було, а тіло, яке Енді Ллевелін отримав для вас, було поруч із телефоном».
  Шеллі посміхнулася, і Рун подумав, що це усмішка захоплення. «Ти знаєш про нього? Ви теж це дізналися?»
  «Я бачив його ім'я у вашому календарі. А днями я побачив у газеті історію про вбивство. Там було зазначено, що він був судмедекспертом. Я подумав, що він буде хорошим джерелом для тіла».
  Через мить Шеллі сказала: «Тіло… Я згадала цього хлопця — Енді, — який одного разу підібрав мене в барі. Він був справді кумедним, приємним хлопцем — для людини, яка цілими днями займається розтинами. Крім того, він отримував непогано низьку зарплату, тож із задоволенням узяв тридцять тисяч готівкою, щоб дістати мені тіло, організувати розтин і підробку зубів — щоб ідентифікувати труп як мене. Їх не так вже й важко придумати, чи знаєте ви? Щороку в місті гинуть десятки невстановлених людей».
  Вона похитала головою. «Тієї ночі я був на якомусь автоматичному пілоті. Тіло було в кімнаті в Lame Duck, куди ми з Енді поклали його того вечора, перш ніж я прийшов до вас на запис. Бомба була в телефоні. Ти був надворі. Я зателефонував вам, потім пішов у глибину студії і натиснув пару кнопок на цьому радіопередавачі. Бомба спрацювала.
  «У моїй сумці було те, що залишилося від моїх заощаджень, готівкою, оригінальне видання п’єси Мольєра, перстень моєї матері, деякі коштовності. Це було все. Усі мої кредитні картки, водійські права, листи з готівкової картки Citibank були в моїй сумочці в кімнаті Lame Duck».
  «Ти не боїшся, що хтось тут тебе впізнає?»
  "Так, звісно. Але Чикаго відрізняється від Нью-Йорка. Тут лише пара театрів для дорослих, кілька книжкових магазинів для дорослих. Ніяких плакатів Шеллі Лоу, як на Таймс-сквер. Жодних стрічок Шеллі Лоу у вітринах книгарень. І мені зробили операцію».
   «І пофарбувала волосся».
  «Ні, це мій натуральний колір». Шеллі обернулася до неї. — Крім того, ти зараз розмовляєш зі мною, за кілька футів від мене — що ти думаєш? Я схожий на ту саму людину, з якою ви брали інтерв’ю на своєму плавучому будинку?»
  Ні, не робила. Зовсім ні. Очі — сині були, але це вже не були лазерні промені. Те, як вона себе тримала, її голос, усмішка. Вона здавалася старшою і молодшою водночас.
  Рун сказав: «Я пам’ятаю, коли я записував тебе, ти почав бути таким жорстким і, я не знаю, контрольованим».
  «Шеллі Лоу була балбастером».
  «Але ти послизнувся. Під кінець ти став кимось іншим».
  "Я знаю. Ось чому… — Вона відвела погляд. Вони знову пішли, і Рун усміхнувся.
  «Саме тому ви проникли в мій плавучий будинок і вкрали касету. Це надто багато віддало».
  «Мені шкода».
  «Ви знаєте, ми думали, що Томмі був убивцею».
  «Я чув про це. Про Ніколь... Це було так сумно». Її голос згас. «Денні та Ральф Гутмани та всі інші — вони були просто недолугими. Але Томмі було страшно. Тому я його покинула. Це були його фільми. Він почав знімати справжні S&M фільми. Після цього я залишив його. Гадаю, коли він зрозумів, що не може звільнитися від одного лише болю, він почав знімати снаф-фільми. Не знаю."
  Кілька хвилин вони йшли мовчки. Шеллі сумно засміялася, а потім сказала: «Як ти вистежив мене, я ніколи не зрозумію. Я маю на увазі тут, у Чикаго».
  «Це була твоя гра. Доставлені квіти . Я бачив це на столі Артура Такера. Він закреслив твоє ім’я та написав своє. Я думав… Ну, я думав, що він убив тебе — щоб вкрасти твою гру. Він дійсно обдурив мене».
  «Він тренер з акторської майстерності, пам’ятайте. І один із найкращих акторів, яких ви коли-небудь зустрічали».
   «Він отримує «Оскар» за цей виступ, — сказав Рун. «Я запам'ятав назву театру. Сінний ринок. Так було написано на обкладинці вистави. Я подзвонила в театр і запитала, що грають. Вони сказали « Доставлені квіти ».
  Шеллі сказала: «Це була його ідея, гра. Він сказав, що ми вдамо, що він це написав. П’єса Артура Такера була б з більшою ймовірністю поставлена, ніж п’єса Беккі Генсон. Він надсилає мені гонорари».
  «Ніхто не в Коаліції проти СНІДу?»
  "Немає. Він повинен?»
  Рун засміявся і сказав: «Мабуть, повинен. Але все змінилося після того, як ми уклали угоду». Подумав: «Блін, той чоловік був хорошим актором».
  «Артур запросив сюди компанію, щоб виготовити це, і домовився, щоб я взяв на себе головну роль... Я думав про це потім. Це було дуже дивно. Тут у мене був шанс зрежисувати власну смерть. Господи, яка можливість для актриси. Подумайте про все — шанс створити персонажа. В кінцевому сенсі. Створіть абсолютно нову людину».
  Кілька хвилин вони йшли вздовж Кларк-стріт, аж поки не натрапили на вікторіанську коричневу кам’яницю. Шеллі дістала ключі з сумочки.
  Рун сказав: «Я не дуже розуміюся на виставах, але мені вони сподобалися. Я, знаєте, не все розумів, але зазвичай, якщо я не розумію речі до кінця, це означає, що це досить добре».
  «Рецензентам подобається. Вони говорять про переведення дорожньої компанії до Нью-Йорка. Буде бісно боляче, але я не зможу піти з ними. Не зараз. Не на кілька років. Це мій план, і я мушу його дотримуватися. Нехай Шеллі трохи відпочине в спокої».
  «Ти щасливий тут?» — спитав Рун.
  Вона кивнула головою вгору. «Я майже розорився, живу на третьому поверсі. Минулого місяця я заклав свій останній діамантовий браслет, тому що мені потрібні були гроші». Шеллі знизав плечима, потім усміхнувся. «Але акторська гра, що я роблю? Так, я щасливий».
  Рун подивився на звивисті ковані ворота. «У нас якась проблема».
  "Що це?"
  «Про вас є фільм».
  — Той, над яким ти працював, коли мене вбили? Шеллі з цікавістю подивилася на неї. «Але після бомбардування... Ну, більше не було про що знімати фільм. Ви перестали над цим працювати, чи не так?»
  Рун сперся об решітку й повернувся до Шеллі. «Це розміщено на PBS».
  Очі Шеллі розширилися. «О, Руне, ти не можеш… PBS є національним. Хтось тут міг це побачити».
  «Ти не схожий на себе».
  «Я достатньо схожий на себе, щоб люди могли встановити зв’язок».
  Рун сказав: «Ти використав мене. Ви не були чесними зі мною».
  «Я знаю, що я не заслуговую просити…»
  «Ви взагалі не хотіли допомагати мені робити свій фільм. Ти просто використав мене».
  «Будь ласка, Руне, усі мої плани… Вони тільки починають виконуватися. Вперше в житті я щасливий. Ніхто не знає, що я зробив — фільми. Я не можу передати вам, як це чудово, коли на вас не дивляться як на річ. Це так чудово не соромитися...»
  Рун сказав: «Але це мій єдиний великий шанс. Я жив з цим фільмом місяцями. Це змусило мене звільнити і кілька разів мало не вбити. Це все, що я маю, Шеллі. Я не можу відпустити це».
  На очах актриси виступили сльози. «Пам’ятаєш, у вашому плавучому будинку ми переглядали книгу з міфології. Історія про Орфея та Еврідіку? Шеллі Лоу мертва, Руне. Не повертай її. Будь ласка, не треба». Очі Шеллі були круглі й рідкі від сліз. Її рука закрилася на руці Руна. «Поглянь на мене, Руне! Будь ласка Як Орфей. Подивіться на мене і відправте мене назад у підземний світ».
  
  Гудзон був нерівним; насувалась гроза. Рун боялася, що вона втратить електрику.
  Це все, що мені потрібно сьогодні ввечері. Моя телевізійна прем'єра і весь Нью-Йорк відключений.
  Спалах блискавки над Джерсі заморозив образ Сема Хілі, який відкрив відразу дві банки пива.
  Почався дощ, а швидкі, несподівані пориви вітру хльостали по борту плавучого будинку.
  — Сподіваюся, швартовки витримають, — сказав Рун.
  Хілі подивився у вікно, а потім знову подивився на вечерю, лежачи на блакитному журнальному столику Руна Formica. Здавалося, холодна піца з анчоусами турбувала його більше, ніж незапланована подорож до гавані Нью-Йорка.
  «Тобі багато платять за фільм?»
  «Ні. Це громадське телебачення — ти робиш це з любові, — сказав Рун, вмикаючи телевізор. «І тому що, якщо мені пощастить, розпусний продюсер із купою грошей, які він страшенно хоче віддати, буде дивитися».
  «Ви використовуєте своє справжнє ім’я?»
  «Ви не вірите, що мене звуть Рун?»
  "Немає." Він сьорбнув Міллера. "Є це?"
  «Кредитна лінія — Ірен Додд Сімонс».
  «Класний. Отже, це твоє справжнє ім’я».
  «Можливо, а може й ні». Рун загадково посміхнулася й сіла на старий диван, який купила в магазині Goodwill. Це все ще було нерівномірно з того часу, як вона перерізала багато начинки, шукаючи приховані гроші, але якщо ви достатньо впоралися, це дійшло до того, що стало досить комфортно.
  Гілі спробував диван, потім сів на підлогу, зриваючи анчоуси з половини піци й кидаючи їх на другу половину.
   — Ти знешкоджуєш бомби, — зауважив Рун. «Ти боїшся кількох рибок?»
  Екран став щільним, нечітким кольором старих телевізорів, і з легким натяком на реверберацію звук гримів у кімнату з величезних динаміків.
  Вони переглядали попередні програми: наукове шоу про амніоцентез і програму про природу, яка показувала, як дорослі грифи годують дитинчат грифів чимось червоним і сирим.
  Хілі відмовився від піци.
  Програму Young Filmmakers представив англієць середнього віку. Він назвав Айрін Додд Сімонс молодою перспективною кінорежисеркою з Манхеттена, яка ніколи не мала офіційного навчання кіно, але отримала свій досвід, знімаючи телевізійну рекламу.
  — Якби вони тільки знали, — сказав Рун.
  Камера наблизилася до нього, коли він сказав: «А тепер наш перший повнометражний фільм « Епітафія синьої кінозірки …».
  Зникнення чорного повільно виникало, як яскрава мозаїка Таймс-сквер у сутінках. Повз пройшли чоловіки в плащах.
  Жіночий голос: «Фільми для дорослих. Когось порнографія збуджує, когось відштовхує, а когось спонукає до збочень і злочинів. Це історія однієї талановитої молодої жінки, яка заробляла собі на життя у світі порнографії і була потягнута вниз його тяжкістю темряви ...»
  «Це ти написав?» — запитав Гілі.
  «Тссс».
  Таймс-сквер розчинився в абстрактних кольорах, які зблідли і перетворилися на чорно-білу картинку на випускний.
  «Гарний ефект».
  « ...молода актриса, яка шукала і так і не знайшла, яка поховала свій смуток у єдиному світі, який вона розуміла, — у блискучому світі фантазії ….
   Камера наблизилася до шкільного зображення, повільно фокусуючись.
  «Це історія Ніколь Д'Орлеан. Життя і смерть блакитної кінозірки».
  Кадр із Ніколь, яка сидить у своїй квартирі, дивиться у вікно, зі сльозами на обличчі, зафіксована нестабільною камерою, яку не видно. Вона говорила тихо. «Справа в тому, що ці фільми — це все, що я можу зробити. Я займаюся коханням добре. Але в іншому я такий невдах. Я пробував. Це не працює…. Це таке важке почуття — ненавидіти ту єдину справу, у якій ти добре вмієш».
  Повернемося до картини середньої школи, коли почалися перші титри.
  Хілі запитав: «Хто веде розповідь? Вона чудова».
  Рун якусь мить не відповідав. Потім вона сказала: «У мене є професіонал, який це зробить. Актриса в Чикаго».
  «Профі? Хтось, кого я знаю?»
  «Ні, я сумніваюся». Руна кинула піцу на стіл і підійшла ближче до Хілі, притуливши голову до його грудей, коли закінчилися перші титри, а фото Ніколь зникло в брудному, холодно освітленому наметі кінотеатру на Восьмій авеню.
   ПРО АВТОРА
  Романи ДЖЕФФІ ДІВЕРА потрапили до низки списків бестселерів у всьому світі, зокрема у New York Times , London Times і Los Angeles Times . Автор шістнадцяти романів, він був номінований на чотири премії Едгара від Таємничих письменників Америки та премію Ентоні, а також двічі лауреат читацької премії Еллері Квін за найкраще оповідання року. За його книгою «Дівоча могила» був знятий фільм HBO з Джеймсом Гарнером і Марлі Метлін у головних ролях, а його роман « Збирач кісток» був повнометражним релізом Universal Pictures з Дензелом Вашингтоном у головній ролі. Зараз Turner Broadcasting знімає телефільм за його романом « Молитва про сон» . Його останні романи: «Кам’яна мавпа», «Блакитне ніде» (незабаром буде повнометражний фільм від Warner Bros.), «Порожній стілець» і «Мовлення мовами» .
  Шукайте інші його напружені романи від Bantam Books: Manhattan Is My Beat, Death of a Blue Movie Star, Mistress of Justice та The Lesson of Her Death .
  Дівер живе у Вірджинії та Каліфорнії і зараз працює над своїм наступним романом про Лінкольна Райма.
  Читачі можуть відвідати його веб-сайт www.jeffery deaver.com .
  СМЕРТЬ БЛАКИТНОЇ КІНОЗІРКИ
  Книга "Бантам".
  Всі права захищені.
  Авторське право No 1990, 2000 Джеффрі Уайлдс Дівер.
  Жодна частина цієї книги не може бути відтворена чи передана в будь-якій формі чи будь-якими засобами, електронними чи механічними, включаючи фотокопіювання, запис або будь-яку систему зберігання та пошуку інформації, без письмового дозволу видавця.
  За довідковою адресою: Bantam Books
  eISBN: 978-0-307-56940-0
  Bantam Books видає Bantam Books, підрозділ компанії Random House, Inc. Його торгова марка, що складається зі слів «Bantam Books» і зображення півня, зареєстрована в Бюро патентів і торгових марок США та в інших країнах. Реєстраційна марка. Random House, Inc., Нью-Йорк, Нью-Йорк. v3.0
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"