Кінг Стывен : другие произведения.

Стывен Кінг Цёмная Вежа. Том 3 Ваўкі Кальи

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:


 Ваша оценка:

  
  
  Table of Contents
  
  Ваўкі Кальи
  
  Кароткі змест папярэдніх кніг
  
  Супраціў 19-ці
  
  Пралог Рунт[4]
  
  Частка 1 СКАЧОК
  
  Кіраўнік 1 Асоба на вадзе
  
  Кіраўнік 2 Нью-ёркскае мельтешение
  
  Кіраўнік 3 Міа
  
  Кіраўнік 4 Размова начыстую
  
  Кіраўнік 5 Оуверхолсер
  
  Кіраўнік 6 Шлях Эльда
  
  Кіраўнік 7 Скачок
  
  Частка 2 РАСПАВЯДАЮЧЫ ГІСТОРЫІ
  
  Кіраўнік 1 Павільён
  
  Кіраўнік 2 Сухі скрут
  
  Кіраўнік 3 Гісторыя святара
  
  Кіраўнік 4 Працяг гісторыі святара (Таемныя хайвеи)
  
  Кіраўнік 5 Гісторыя Шэрага Дзіка
  
  Кіраўнік 6 Гісторыя дзеда
  
  Кіраўнік 7 Начная сцэна, голад
  
  Кіраўнік 8 Крама Тлушчу: ненайденная дзверы
  
  Кіраўнік 9 Завяршэнне гісторыі святара (Ненайденная дзверы)
  
  ЧАСТКА 3 ВАЎКІ
  
  Кіраўнік 1 Сакрэты
  
  Кіраўнік 2 «Доган», частка 1
  
  Кіраўнік 3 «Доган», частка 2
  
  Кіраўнік 4 Дудочник у стракатым
  
  Кіраўнік 5 Сход
  
  Кіраўнік 6 Перад бурай
  
  Кіраўнік 7 Ваўкі
  
  ЭПІЛОГ ПЯЧОРА ДЗВЕРЫ
  
  АД АЎТАРА
  
  ПАСЛЯСЛОЎЕ АЎТАРА
  
  Песьня Сюзаны
  
  Страфа 1. Крушэнне прамяня
  
  Страфа 2. Ўстойлівасць магіі
  
  Страфа 3. Трудзі і Міа
  
  Страфа 4. «Доган» Сюзаны
  
  Страфа 5. Чарапаха
  
  Страфа 6. Галерэя ў замку
  
  Страфа 7. Засада
  
  Страфа 8. Перекидывание мячоў
  
  Страфа 9. Эдзі прыкусвае язык
  
  Страфа 10. Сюзана-Міа, раздвоеная дзяўчынка мая
  
  Страфа 11. Пісьменнік
  
  Страфа 12. Джэйк і Каллагэн
  
  Страфа 13. Хайль, Міа, хайль, Маці
  
  Кода: Старонкі з дзённіка аўтара
  
  
  Стывен Кінг
  
  Цёмная Вежа. Том 3
  
  Ваўкі Кальи
  
  Гэтая кніга прысвячаецца Френку Мюлеру, які чуе галасы ў маёй галаве.
  
  
  
  Кароткі змест папярэдніх кніг
  
  [1]«Ваўкі Кальи» — пятая кніга доўгага апавядання, навеянной паэмай Роберта Браўнінга «Чайлд Роланд да Цёмнай Вежы прыйшоў». Шостая кніга, «Песьня Сюзаны», будзе апублікаваны ў 2004 г. Сёмая і апошняя — «Цёмная вежа», у тым жа годзе, але пазней.
  
  У першай кнізе, «Стралок», распавядаецца, як Роланд Дискейн з Гилеада перасьледуе і, нарэшце, наганяе Ўолтара, чалавека ў чорным, падманам які атрымаў сяброўства бацькі Роланда, але на самой справе які служыў Алому Каралю з далёкага-далёкага Крайняга свету. Для Роланда дагнаць паўчалавек Ўолтара — першы крок на шляху да Цёмнай Вежы. Дабраўшыся да яе, ён спадзяецца спыніць ускоряющееся разбурэнне Сярэдняга свету і няўхільнае зьнішчэньне Прамянёў, а магчыма, і павярнуць гэтыя працэсы назад.
  
  Цёмная Вежа — дакучлівая ідэя Роланда, яго чаша Грааля, на момант нашай сустрэчы з ім ён і жыве толькі таму, што хоча яе знайсці. Мы даведаемся, што Мортэн спрабаваў, калі Роланд быў яшчэ падлеткам, зладзіць ўсе так, каб яго ў няславе «выгналі на захад», імкнуўся прыбраць гэтую буйную фігуру з дошкі вялікі гульні, але Роланд, аднак, бурыць планы Мартэна, галоўным чынам, дзякуючы ўдаламу выбару зброі ў выпрабаванні на права звацца мужчынам.
  
  Стывен Дискейн, бацька Роланда, пасылае сына і двух яго сяброў (Катберта Олгуда і Алёна Джонса) у прыбярэжны феод Меджис у асноўным таму, што там да яго не мог дацягнуцца Уолтар. У гэтым маленькім феоде Роланд улюбляецца ў Сюзан Дэльгада, якая прогневала ведзьму. Ріа з Кооса зайздросціць прыгажосці Сюзан, яна асабліва страшная, таму што валодае адным з крыштальных шароў, вядомых як Вясёлка Мэрліна, або Магічныя крышталі. Гэтых шароў трынаццаць, і самы магутны і небяспечны з іх — Чорны Трынаццаты. Многае здараецца з Ролянд і яго сябрамі ў Меджисе, і хоць ім атрымоўваецца выратавацца (і нават прыхапіць з сабой Ружовы шар), Сюзан Дэльгада, прыгожая дзяўчына ў акне, гіне: яе спальваюць на вогнішчы. Пра гэта распавядаецца ў чацвёртай кнізе — «Калдун і крышталь». Падзагаловак гэтага рамана: «ПОГЛЯД У МІНУЛАЕ».
  
  З цыклу кніг аб Цёмнай Вежы мы даведаемся, што свет стрэлка трывала, хай і неспасціжным чынам звязаны з нашым светам. Першая з гэтых сувязяў выяўляецца, калі Джэйк, хлопчык з Нью-Ёрка 1977 г., сустракаецца з Ролянд на станцыі закінутай дарогі праз шмат гадоў пасля смерці Сюзан Дэльгада. Паміж светам Роланда і нашым існуюць дзверы, і адна з іх — смерць. Джэйк выяўляе сябе на закінутай станцыі, пасля таго як на Сорак трэцяй вуліцы яго спіхваюць з тратуара пад колы аўтамабіля і ён гіне. За рулём аўтамабіля быў нейкі Энрыка Балазар. Штурхаў хлопчыка маньяк-забойца па імя Джэк Морт, прадстаўнік Ўолтара на нью-ёркскім узроўні Цёмнай Вежы.
  
  Перш чым Роланд і Джэйк наганяюць Ўолтара, Джэйк гіне зноў... на гэты раз таму, што стралок, пастаўлены перад пакутлівым выбарам, — сімвалічны сын, або Цёмная Вежа, выбірае Вежу. І апошнія словы Джэйка перад падзеннем у прорву: «Тады ідзі... ёсць і іншыя светы, акрамя гэтага».
  
  У вырашальнай сутычцы Роланд і Уолтар сыходзяцца на беразе Заходняга мора. У ноч доўгіх перамоваў чалавек у чорным прадказвае будучыню Роланда з дапамогай незвычайных карт Таро. Асаблівую ўвагу Роланда прыцягваюць тры карты: Вязень, Спадарыня ценяў і Смерць («але не твая, стралок»).
  
  Дзеянне рамана «Выманне траіх» (падзагаловак: «АДРАДЖЭННЕ») пачынаецца на беразе Заходняга мора, неўзабаве пасля таго, як Роланд прыходзіць у сябе пасля сутычкі з Уолтарам. На самай справе стрэлка нападае зграя пажадлівых паўзучых пачвар, омароподобных стварэнняў, і, перш чым стрэлак паспявае збегчы, яны наносяць яму цяжкія раны. Стрэлак губляе два пальцы на правай руцэ. Акрамя таго, у раны трапляе яд. Роланд працягвае свой шлях уздоўж Заходняга мора. Ён слабее... магчыма, памірае.
  
  Яму сустракаюцца тры дзверы, якія стаяць прама на беразе. Ўсе адкрываюцца ў Нью-Ёрк нашага свету, але ў розныя часы. З 1987 г. Роланд «здабывае» Эдзі Дзіна, наркамана, подсевшего на гераін. З 1964 г. — Одетту Сюзану Холмс, жанчыну-калеку, якой у падземцы да каленяў адрэзала ногі: маньяк Джэк Морт штурхнуў яе пад надыходзячы цягнік. Адэта сапраўды Спадарыня ценяў, у яе мозгу хаваецца яшчэ адна злосная асобу. Гэтая якія хаваюцца жанчына, агрэсіўная і падступная Детта Уокер, імкнецца забіць Роланда і Эдзі пасля таго, як стрэлак цягае яе ў Сярэдні свет.
  
  Роланд думае, што ён, магчыма, ужо «дастаў» траіх — Эдзі і Одетту, паколькі ў Адэце «жывуць» два чалавекі, аднак калі Адэта і Детта зліваюцца ў Сюзану (шмат у чым дзякуючы любові і адвазе Эдзі), стрэлак разумее, што яго меркаванне памылкова. Ведае ён і іншае: яго мучаць думкі пра Джэйку, хлопчыка, говорившем перад самай смерцю аб іншых мірах.
  
  Раман «Бясплодныя зямлі» (падзагаловак «АДКУПЛЕННЕ») пачынаецца з парадоксу: для Роланда Джэйк адначасова і жывы, і мёртвы. У Нью-Ёрку канца 1970-х гадоў Джэйка Чемберза грызе той жа пытанне: ці жывы ён ці мёртвы? Які ён на самай справе? Забіўшы велічэзнага мядзведзя, Міа (так звалі яго старажытныя, баяліся яго), або Шардика (так назвалі яго Вялікія старажытныя, якія стварылі мядзведзя, які на паверку апынуўся кібаргам), Роланд, Эдзі і Сюзанна ідуць па следзе пачвары і знаходзяць Сцежку Прамяня, вядомую як Шардик-Матурин або Мядзведзь-Чарапаха. Калі-то такіх Прамянёў было шэсць, яны праходзілі паміж парталамі, або брамай, узведзенымі на мяжы Сярэдняга свету. У пункце перасячэння Прамянёў, у цэнтры свету Роланда, і варта Цёмная Вежа, злучнае звяно ўсіх часоў і светаў.
  
  Да гэтага часу Эдзі і Сюзанна больш не палонныя свету Роланда. Тыя, хто любіць адзін аднаго, самі ўжо амаль стрэлкі, яны становяцца паўнапраўнымі ўдзельнікамі пошукаў Цёмнай Вежы і па сваёй волі ідуць за Ролянд, апошнім стралком, па Дарозе Шардика, Шляху Матурин.
  
  У размаўлялым крузе, непадалёк ад Брамы Мядзведзя, час растае, парадокс самаўхіляюцца і з'яўляецца трэці «выняты». Джэйк вяртаецца ў Сярэдзінны свет па завяршэнні небяспечнага абраду, калі ўсе чацвёра, Джэйк, Эдзі, Сюзанна і Роланд, успамінаюць асобы сваіх бацькоў і зноў знаёмяцца адзін з адным. Неўзабаве пасля гэтага квартэт становіцца квінтэтам: Джэйк знаходзіць сабе новага сябра, вушасціка-путаника, звярка, падобнага на помесь янота з сурком, а заадно трошачкі з таксай, які валодае зачаткамі чалавечай гаворкі. Джэйк называе новага сябра Ыш.
  
  Шлях прыводзіць пілігрымаў у Лад, паўразбураны горад з бясконцым канфліктам паміж деградирующими нашчадкамі двух варагуючых груповак. Па дарозе да Ладу яны трапляюць у малюсенькі гарадок, Рачны Скрыжаванне, дзе сустракаюць некалькіх старых, тых, хто выжыў з даўніх часоў. Гэтыя прамыя нашчадкі Старажытных людзей прызнаюць у Роланда прыхадня з далёкага мінулага, які існаваў да таго, як ссунуўся свет, з пашанай прымаюць і стрэлка, і яго спадарожнікаў. Старыя таксама распавядаюць ім пра монарэйкавым вагончыку, які да гэтага часу курсіруе з Лада ў Бясплодныя зямлі, уздоўж Сцежкі Прамяня, да Цёмнай Вежы.
  
  Джэйк напалоханы гэтымі навінамі, але не здзіўлены. Перад тым як перанесціся з Нью-Ёрка ў Сярэдзінны свет, ён купіў дзве кнігі ў краме, які належыць нейкаму Келвіну Тауэр. Адна з іх — кніга загадак з вырваным адказамі. Другая — «Чарлі Чу-Чу», дзіцячая гісторыя аб цягніку, у якой выразна чуюцца адгалоскі Сярэдняга свету. Бо слова «чар» азначае «смерць» на Высокім Складзе, мове, на якім Роланд казаў у Гилеаде.
  
  Цётачка Талита, матриарх Рачнога Скрыжавання, дорыць Раланду сярэбраны нацельны крыжык, і падарожныя адпраўляюцца далей. Калі яны пераходзяць раку Сенд па дышащему на ладан мосце, Джэйка выкрадае Гашер, які памірае (але вельмі небяспечны) бандыт. Свайго юнага палоннага Гашер сцягвае пад зямлю, прыводзіць да Цік-Таку, верхаводу банды сядых.
  
  Пакуль Роланд і Ыш шукаюць Джэйка, Эдзі і Сюзанна знаходзяць Калыска Лада, ангар, дзе не спіць той самы монорельсовый цягнік, аб якім казалі старыя ў Рачным Скрыжаванні. Блейн Мона — апошні наземны кампанент велізарнага камп'ютэрнага комплексу, размешчанага пад горадам Лад. Блейн абяцае адвезці падарожнікаў на канчатковую станцыю манарэйкавай дарогі... калі яны загадают яму загадку, якую ён не зможа разгадаць. У адваротным выпадку, кажа Блейн, паездка скончыцца іх смерцю.
  
  Роланд ратуе Джэйка, пакідаючы Цік-Така паміраць, але Эндру Шустра ўдаецца пазбегнуць смерці. Полуослепшего, з жудаснай ранай на твары, яго ратуе Рычард Фаннин, які таксама называе сябе Незнаёмцам па-За Часу. Фаннин — дэман, аб якім папярэджваў Роланда Уолтар.
  
  З паміраючага горада Лада вандроўцы з'язджаюць на монарэйкавым вагончыку. Той факт, што мазгавы цэнтр, які кіруе цягніком, — кампутар, адлегласць ад якога ўсё павялічваецца і павялічваецца, не мае роўна ніякага значэння. Ружовая куля ляціць па ледзь держащемуся на апорах рэйкі са хуткасцю, якая перавышае восемсот міль у гадзіну. Іх адзіны шанец выжыць — загадаць Блейну загадку, на якую кампутар не зможа знайсці адказ.
  
  У першай частцы рамана «Калдун і крышталь» Эдзі загадвае кампутара такую загадку, знішчае Блейна унікальным зброяй чалавека: алогичностью. Монорельсовый цягнік спыняецца на станцыі горада, які ў гэтым свеце з'яўляецца аналагам горада Топіка, штат Канзас, нашага свету. Усё насельніцтва горада знішчыла хвароба, празваная «супергриппом». Ка-тэт Роланда працягвае свой шлях па Сцежцы Прамяня (цяпер яна трансфармуецца ў апакаліптычную версію аўтастрады 70) і бачыць трывожныя надпісы. «НЯХАЙ ЖЫВЕ ПУНСОВЫ КАРОЛЬ[2]» — абвяшчае адна. «БЕРАЖЫСЯ ХАДЗЯЧАГА ТРУПА» — папярэджвае іншая. І, як зразумеюць праніклівыя чытачы[3], імя ў Хадзячага Трупа вельмі ўжо сугучна з Рычардам Фаннином.
  
  Распавёўшы сваім сябрам гісторыю Сюзан Дэльгада, Роланд разам з імі падыходзіць да палаца з зялёнага шкла, пабудаванаму А папярок-70, палаца, нагадвае той, што ўбачыла Дораці Гейл ў кнізе «Чараўнік краіны Оз». Але ў троннай зале палаца яны знаходзяць не Оза Вялікага і Жудаснага, а Цік-Така, апошняга ўцекача з Лада. Са смерцю Цік-Така на сцэну выходзіць сапраўдны Вядзьмак. Даўні закляты вораг Роланда Мортэн Броудклоук, вядомы ў некаторых мірах як Рэндалл Флегг, у іншых як Рычард Фаннин, у трэціх, як Джон Фарсон (Добры Чалавек). Раланду і яго сябрам не атрымоўваецца забіць гэтага Мартэна Броудклоука, які ў апошні раз просіць іх спыніць пошукі Цёмнай Вежы («У мяне ён не стрэліць, даўніна. Ні на што, акрамя асечкі, не разлічвай»), але яны прымушаюць яго бегчы.
  
  Пасля таго як вандроўнікі яшчэ раз зазіраюць у Магічны крышталь і даведаюцца жудаснае: Роланд з Гилеада забіў сваю маці, вырашыўшы, што гэта ведзьма Ріа, яны зноў пераносяцца ў Сярэдзінны свет, на Сцежку Прамяня. Працягваюць шлях да вызначанай мэты, і мы сустрэнемся з імі на першых старонках рамана «Ваўкі Кальи».
  
  «Кароткі змест» ніякім чынам не можа служыць адэкватнай заменай першых чатырох кніг цыклу «Цёмная вежа». Калі вы не прачыталі іх да таго, як узялі ў рукі гэтую кнігу, пераканаўча прашу вас гэта зрабіць або адкласці раман «Ваўкі Кальи» у бок. Гэтыя кнігі — часткі аднаго доўгага апавядання, і лепш прачытаць яго ад пачатку да канца, чым пачынаць з сярэдзіны.
  
  «Містэр, наша справа — свінец»
  
  Стыў Маккуін ў «Цудоўнай сямёрцы»
  
  «Спачатку ўсмешка, потым хлусня.
  
  На канцы — стрэлы».
  
  Роланд Дискейн з Гилеада
  
  Кроў адна і тая ж у жылах
  
  нашых цячэ.
  
  Зірну ў люстэрка і бачу,
  
  Там твой твар ўстае.
  
  Дай жа руку,
  
  І наперад. Свабода нас чакае,
  
  Хлопчык мой вандроўнік.
  
  Радні Кроуэлл
  
  
  
  
  
  Супраціў 19-ці
  
  
  
  Пралог
  
  Рунт[4]
  
  1
  
  Тиана аддзячылі (хай і рэдка хто з фермераў ўжываў такое слова) трыма ўчасткамі зямлі: Рачным полем, на якім яго сям'я вырошчвала рыс з спрадвечных часоў, Прыдарожным полем, дзе пакалення Джеффордсов доўгія гады садзілі буракі, гарбуз і пшаніцу, і Сучьим сынам, няўдзячным участкам зямлі, багатым толькі камянямі, мазалямі і няспраўджанымі надзеямі. Тиан быў не першым Джеффордсом, якія вырашылі дамагчыся якой-то аддачы ад дваццаці акраў зямлі, размешчаных за жыллем. Яго дзед, у астатнім цалкам нармальны чалавек, знаходзіўся ў перакананні, што на Сучьем сыне можна знайсці золата. Маці Тиана верыла, што ўчастак падыходзіць для вырошчвання порина — вострыя прыправы, якая каштавала немалых грошай. Тиан ж зацыкліўся на мадрыгале. Зразумела, на Сучьем сына мог расці мадрыгал. Павінен расці. Ён ужо набыў тысячу насення (і абышліся яны яму ў кругленькую суму), якія цяпер захоўваліся пад маснічыны ў спальні. Да пасеву наступнай вясной заставалася толькі адно: падрыхтаваць зямлю на Сучьем сына. І гэтая задача была не з лёгкіх.
  
  Клан Джеффордсов аддзячылі хатнім быдлам, у тым ліку трыма муламі, але толькі вар'ят мог паспрабаваць выкарыстоўваць мула для ўзворвання Сучьего сына. Няшчасная жывеліну, на якую ўпаў бы выбар, яшчэ да поўдня першага дня ляжала на зямлі са зламанай нагой або да смерці зажаленная. Адзін з дзядзькаў Тиана некалькі гадоў таму толькі цудам пазбег такой долі. Ён прыбег да жылля, крычучы на ўвесь голас, якога прыгнятаюць пчоламі-мутантамі з джаламі ў пазногаць даўжынёй.
  
  Яны знайшлі тое гняздо (дакладней, гняздо знайшоў Эндзі, якому любыя пчолы хоць бы што) і спалілі яго з дапамогай газы, але ж маглі быць і іншыя. А яшчэ былі нары. Мноства нор, а нары-то не сожжешь, ці не так? Не, не сожжешь. Сучий сын знаходзіўся, як казалі старыя, на «хістаюцца зямлі», і норы там лікам не саступалі камянях, не кажучы ўжо па меншай меры аб адной пячоры, выплевывающей агідны, блага пахкі паветра. Хто ведаў, якія дэманы і злыя духі жылі ў яе чорных глыбінях?
  
  Самыя небяспечныя норы знаходзіліся не там, дзе іх мог убачыць чалавек або мул. І не думайце, сэй, ні ў якім разе. Ноголомы заўсёды хаваліся пад астраўком пустазелля або ў высокай траве. Калі мул наступаў на нару, чуўся хруст, нібы зламалася галінка ў лесе, а праз імгненне ён ужо ляжаў на баку, ашчэрыўшы зубы, выкаціўшы вочы, ржаў ў агоніі; не заставалася нічога іншага, як пазбавіць яго ад пакут. А хатні жывёлу ў Калья Брын Стерджис бераглі і шанавалі, хоць ён і не адрозніваўся пародай.
  
  Таму Тиан запрог у плуг сястру. Чаму няма? Ція была рунтом, такім чынам, ні для чаго іншага практычна не магло быць і гаворкі. Дзяўчына буйная, як усе рунты, яна і не пярэчыла. Чалавек-Ісус любіў яе. Стары зрабіў ёй Ісус-дрэва, ён называў яго распяццем, і яна заўсёды насіла яго. Вось і цяпер яно боўталіся ўзад-наперад, з боку ў бок, удараючы па потнай скуры, калі яна з сілай цягнула за сабой плуг.
  
  Плуг мацаваўся да яе плячах скураной збруяй, а ззаду, учапіўшыся ў жалезныя дзяржальні, пыхкаў Тиан, вжимая нарог ў зямлю і імкнучыся не спатыкнуцца аб паліцы. Поўная Зямля падыходзіла да канца, але на Сучьем сына было горача, як у разгар лета. Камбінезон Ція пацямнеў і прамок ад поту і шчыльна аблягаюць яе доўгія мясістыя сцягна. Кожны раз, калі Тиан вскидывал галаву, каб адкінуць валасы, якія падалі на вочы, ва ўсе бакі ляцелі пырскі поту.
  
  — Асцярожней, сука! — крыкнуў ён. — Ты цягнеш плуг на валун, які можа яго зламаць. Ці ты сляпая?
  
  Не сляпая, не глухая — усяго толькі рунт. Яна пацягнула налева, і моцна. Тиана ірванула следам, і ён стукнуўся галёнкай аб вялікі камень, якога не бачыў і які, вось ужо цуд, не закрануў плуг. Адчуваючы, як першыя цёплыя струменьчыкі пацяклі па лодыжцы, Тиан задаўся пытаннем: ну чаму Джеффордсов пастаянна цягне сюды, да Сучьему сыну? У глыбіні душы ён разумеў, што толку ад пасадкі мадрыгал будзе не больш, чым ад порина, расці тут магла толькі бес-трава. Калі б ён захацеў, мог бы засадзіць гэтай дрэнню усе дваццаць акраў. Ды толькі найпершая задача фермера на Новую Зямлю заключалася, каб выдраць усе яе ўсходы. Яна...
  
  Плуг пацягнула направа, потым ірванула наперад з такой сілай, што рукі Тиана ледзь не вывернулись з плечавых суставаў.
  
  — Гэй! — зароў ён. — Лягчэй, дзяўчынка! Калі ты мне іх гродзеншчыне, зноўку яны не вырастуць!
  
  Ція падняла шырокае успацелы тупое твар да неба з навіслымі над зямлёй аблокамі і зарагатала. Чалавек-Ісус, нават смехам яна нагадвала асла. І тым не менш гэта быў смех, чалавечы смех. Яна разумела сэнс яго слоў ці рэагавала толькі на інтанацыі? Рунты наогул што-небудзь...
  
  — Добры дзень, сэй, — пачуўся над вухам гучны, начыста пазбаўлены эмоцый голас. Яго ўладальнік цалкам праігнараваў спалоханы ўскрык, які выдаў Тиан. — Прыемных цябе дзён, і хай доўга доўжацца яны на зямлі. Я вярнуўся з доўгіх падарожжаў і цяпер да тваіх паслуг.
  
  Тиан павярнуўся, убачыў які стаяў за спіной Эндзі, усе яго сем футаў, і ледзь не ўпаў, таму што яго сястра зноў ступіла наперад. Рамяні хамута вырваліся з яго рук і обвились вакол шыі. Ція, нічога не заўважаючы, зрабіла яшчэ крок — у Тиана перахапіла дыханне. Эндзі назіраў за тым, што адбываецца з звычайнай широченной і бессэнсоўнай усмешкай.
  
  Яшчэ крок, і Тиана сшибло з ног. Хвасцец ён прызямліўся на камень, але хоць бы атрымаў магчымасць дыхаць. Ва ўсякім выпадку, на імгненне. Паганага нешчаслівае поле! Заўсёды такой была! І заўсёды будзе!
  
  Тиан ўхапіўся за скураны рэмень да таго, як ён ізноў зацягнуўся на шыі, і закрычаў: «Стой, сука! Стой, калі не хочаш, каб я адарваў твае здаравенныя і бескарысныя сіські!»
  
  Ція тут жа спынілася і азірнулася, каб паглядзець, з чаго столькі шуму. Яе ўсмешка стала яшчэ шырэй. Яна падняла мускулістыя руку, блестевшую ад поту, паказала на семифутовую постаць.
  
  — Эндзі! — сказала яна. — Эндзі прыйшоў!
  
  — Я не сляпы, — прабурчаў Тиан і падняўся, паціраючы азадак. Там у яго таксама пайшла кроў? Добры Чалавек-Ісус, ён меркаваў, што так.
  
  — Добры дзень, сэй, — павітаўся з ёй Эндзі, тры разы пастукаў па металічнай шыі трыма металічнымі пальцамі. — Доўгіх дзён і прыемных начэй.
  
  Хоць Ція тысячу, а то і больш разоў чула стандартны адказ: «І хай твае будуць доўжыцца ў два разы даўжэй», — яна змагла толькі падняць да неба шырокае твар идиотки і засмяяцца асьліным смехам. Тиан адчуў шчымлівую боль, не ў руках, не ў параненай назе, не ў выцятае задэ, а ў сэрцы. Ён цьмяна памятаў Ція маленькай дзяўчынкай, прыгожай, шустрай, як страказа, разумнай, сообразительной. А цяпер...
  
  Але перш чым гэтая думка канчаткова сфармавалася, у яго ўзнікла благое прадчуванне. І сэрца ўпала. «Што-небудзь здарылася, пакуль я тут араў, — падумаў Тиан. — Няўжо прыйшоў той самы час, горш якога не бывае?» Пара бо. Даўно пара.
  
  — Эндзі. — Ён павярнуўся да робата.
  
  — Так! — Эндзі ўсміхаўся. — Эндзі твой сябар! Вярнуўся з далёкіх падарожжаў і да тваіх паслуг. Хочаш пачуць свой гараскоп, сэй Тиан? Цяпер Поўная Зямля. Месяц чырвоная, і ў Срединном свеце такая месяц называецца Паляўнічай. Да цябе прыйдзе ў госці сябар! У справах будзе спадарожнічаць поспех! У цябе ёсць дзве ідэі, адна добрая і адна дрэнная...
  
  — Дрэнная заключалася ў тым, што я вырашыў узараць гэтае поле, — прабурчаў Тиан. — Аб маім чортавым гараскопе забудзься. Чаго ты прыпёрся сюды?
  
  Ва ўсмешцы Эндзі хутчэй за ўсё не магла чытацца трывога — у рэшце рэшт ён быў робатам, апошнім у Калья Брын Стерджис і на многія мілі і колы вакол, але Тиану здалося, што ён яе разгледзеў. Выглядаў робат як дзіця-переросток, вельмі высокі і вельмі худы. Рукі і ногі серебрились. Галава нагадвала сталёвы бочачку з электрычнымі вачыма. Цела, звычайны цыліндр, отливало золатам. На цыліндры, прыкладна ў тым месцы, дзе ў чалавека знаходзіцца грудзі, мацавалася шыльда:
  
  ПАЎНОЧНЫ ЦЭНТР ПОЗИТРОНИКИ
  
  ПРЫ ЎДЗЕЛЕ
  
  ПРАМЫСЛОВАЙ КАМПАНІІ ЛаМЕРКА
  
  ЎЯЎЛЯЕ
  
  
  
  ЭНДЗІ
  
  
  
  Прызначэнне: ПАСЫЛЬНЫ (шмат іншых функцый)
  
  Серыйны № DNF-44821-V-63
  
  Чаму і як гэтая дурная жалязяка выжыла, хоць астатнія робаты зніклі, і зніклі шмат пакаленняў таму, Тиан не ведаў і не хацеў ведаць. Эндзі пастаянна матаўся на Калье (але ніколі не выходзіў за яе межы), выкрочваючы на неверагодна тонкіх серабрыстых нагах, усё выглядваў, часам унутры яго нешта шчоўкала, нібы ён набіраў (а можа, наадварот, мыў, хто ведае) інфармацыю. Ён спяваў песні, распаўсюджваў чуткі і плёткі, не ведае стомы хадок Эндзі, робат-пасыльны; але больш за ўсё яму падабалася паведамляць кожнаму сустрэчнаму яго гараскоп, хоць усе даўно сышліся ў меркаванні, што гараскопы гэтыя вельмі ўжо далёкія ад рэчаіснасці.
  
  Але была ў Эндзі яшчэ адна функцыя, якая ўспрымалася вельмі сур'ёзна.
  
  — Чаму ты прыйшоў сюды, стары мяшок, набіты гайкамі і балтамі? Адказвай мне! Няўжо Ваўкі? Яны ідуць з Тандерклепа?
  
  Тиан знізу ўверх глядзеў на дурное ўсьмешлівы металічнае твар, пот на яго скуры ператварыўся ў ледзяную скарынку. Ён маліўся ўсім багам, каб жалезны чалавек адказаў «не», потым зноў прапанаваў скласці гараскоп, гатовы быў нават праспяваць песню «На зялёным кукурузным полі», усе дваццаць ці трыццаць куплетаў.
  
  Але Эндзі, усё гэтак жа усміхаючыся, коратка адказаў: «Так, сэй».
  
  — Хрыстос і Чалавек-Ісус, — вырвалася ў Тиана (быццам бы Стары казаў яму, што гэта дзве назвы аднаго і таго ж, але ён не стаў удакладняць). — Як хутка?
  
  — Да іх прыбыцця адзін месяцовы дзень, — адказаў Эндзі, працягваючы ўсміхацца.
  
  — Ад поўнай да поўнай месяца?
  
  — Практычна так, сэй.
  
  Значыць, трыццаць плюс-мінус адзін ці два дня. Трыццаць дзён да прыбыцця Ваўкоў. І ніякай надзеі, што Эндзі памыляецца. Ніхто не мог растлумачыць, якім чынам Эндзі атрымоўваецца загадзя даведвацца аб прыбыцці Ваўкоў з Тандерклепа, але ён гэта ведаў. І ніколі не памыляўся.
  
  — Будзь ты пракляты са сваімі дрэннымі навінамі! — усклікнуў Тиан і прыйшоў у лютасць ад дрыжыкаў ва ўласным голасе. — Якая ад цябе карысць?
  
  — Я шкадую, што навіны дрэнныя, — адказаў Эндзі. Унутры ў яго што-то защелкало, сінія вочы заззялі ярчэй, ён адступіў на крок. — Не хочаш выслухаць свой гараскоп? Цяпер самы канец Поўнай Зямлі, калі асабліва важна завяршыць усе старыя справы і сустрэцца з новымі людзьмі...
  
  — Ды пайшоў ты са сваімі прароцтвамі! — Ціян нахіліўся, падняў камяк зямлі і кінуў у робата. Каменьчык, які хаваўся ў коме, бразнуў, стукнуўшыся аб металічны бок Эндзі. Ція ахнула, потым пачала плакаць. Эндзі адступіў яшчэ на крок, яго цень доўгай паласой рухалася па паверхні Сучьего сына. Але на твары па-ранейшаму заставалася ненавісная дурная ўсмешка.
  
  — Як наконт песні? Я пачуў вельмі пацешную ад Мэнни, далёка на поўнач ад вёскі. Яна называецца «Калі табе пагражае бяда, спадзявайся толькі на сябе». — Дзе-то ў чэраве Эндзі загучала музыка. — Яна пачынаецца...
  
  Пот градам каціўся па шчоках Тиана, штаны, мокрыя ад поту, прыліплі да сцёгнаў. Пах яго Тиан цярпець не мог. І Ція раўла, звярнуўшы да неба дурное твар. А гэты ідыёт-пасыльны меў намер выканаць яму нейкі псалом Мэнни.
  
  — Памаўчы, Эндзі. — Яму ўдалося вымавіць гэтыя словы роўным голасам, хай сабе і скрозь сціснутыя зубы.
  
  — Сэй. — Робат згадзіўся, змоўк.
  
  Тиан падышоў да равучай сястры, абняў за плечы, удыхнуўшы які ідзе ад яе моцны (але не такі ўжо і непрыемны) пах поту. Нічога адваротнага, проста пах працы і пакоры. Ён уздыхнуў, потым пачаў гладзіць яе па руцэ.
  
  — Спыні, хопіць крычаць, мяняецца з цягам часу. — Яна не рэагавала на словы, а на тон, казаў ён мякка, так што рыданні пайшлі на змяншэнне. Сцягно Ція ледзь не даходзіла да грудной клеткі Тиана (яна ўзвышалася над ім на добры фут), і любы незнаёмец, які праходзіў міма і спыніўся, каб зірнуць на іх, вельмі зьдзівіўся б, адзначыўшы дзіўную падабенства асоб і ашаламляльная неадпаведнасць росту. Наконт падабенства, зрэшты, усё было зразумела: для двайнят гэта звычайная справа.
  
  Ён канчаткова супакоіў сястру, перамяжоўваючы добрыя словы і лаянку: за гады, якія прайшлі з таго дня, як яна вярнулася з усходу рунтом, для Тиана Джеффордса першыя не так ужо адрозніваліся ад другіх, і яна перастала плакаць. А калі па небе праляцела расці, як заўсёды, з агіднымі крыкамі, Ція ўскінула руку, паказваючы на яе, і засмяялася.
  
  Новае пачуццё стала падымацца ў Тиане, гэтак для яго нехарактэрнае, што спачатку ён нават не зразумеў, што з ім адбываецца.
  
  — Гэта няправільна. — Ён апрануў пачуццё ў словы. — Не, клянуся Чалавекам-Езусам і ўсімі багамі, гэта няправільна. — Ён паглядзеў на ўсход, дзе пагоркі сыходзілі ў громоздящуюся над гарызонтам цемру, якая толькі аддалена была падобная на аблокі. Там ляжала мяжа Тандерклепа. — Тое, што яны робяць з намі, няправільна.
  
  — Так ты дакладна не хочаш пачуць свой гараскоп, сэй? Я бачу бліскучыя манеты і выдатную чорную даму.
  
  — Чорныя дамы абыдуцца без мяне. — Ціян пачаў здымаць вупраж з шырокіх плячэй сястры. — Я жанаты, і ты гэта цудоўна ведаеш.
  
  — У многіх жанатых мужчын ёсць сяброўкі, — адзначыў Эндзі. Як здалося Тиану, з ноткамі самаздаволення ў голасе.
  
  — Толькі не ў тых, хто любіць сваіх жонак. — Ціян узваліў вупраж на плячо (ён зрабіў яе сам, спецыяльна для сястры), павярнуўся, накіраваўся да жылля. — І ў любым выпадку не ў фермераў. Пакажы мне фермера, які можа дазволіць сабе сяброўку, і я пацалую цябе ў тваю бліскучую азадак. Давай, Ція. Ногі ў рукі і пайшла.
  
  — Да жылля? — спытала яна.
  
  — Цалкам дакладна.
  
  — Ленч у жыллё? — Яна з надзеяй паглядзела на яго. — Бульба? — Паўза. — З падлівай?
  
  — Вядома, — кіўнуў Тиан. — Чаму б і не?
  
  Ція выпусьціла радасны лямант і пабегла да хаты. У бягучым Ція было што-то зачаравальнае. Як аднойчы адзначыў іх бацька, незадоўга да ўдару, пасля якога ён пакінуў гэты свет: «Разумная або дурная, дзе яшчэ ўбачыш у руху столькі мяса?»
  
  Тиан павольна рушыў следам, апусціўшы галаву, утаропіўшыся ў зямлю, каб не трапіць нагой у норы, якія яго сястра абыходзіла не гледзячы, нібы нейкая яе частка дакладна ведала, дзе яны знаходзяцца. А дзіўнае новае пачуццё расло і мацнела. Ён, вядома, ведаў, што такое злосць. Яе адчуваў кожны фермер, терявший карову з-за малочнай хваробы або назіраў, як летні зарад граду збівае амаль паспелую пшаніцу, але злосць, мабыць, не магла цягацца з гэтым пачуццём. То была лютасьць, а вось яе-то Тиан адчуваў ўпершыню. Працягваў ісці, так жа павольна, з апушчанай галавой, моцна сціснуўшы кулакі. Не заўважаў, што Эндзі не адстае ні на крок, пакуль робат не сказаў: «Ёсць і іншыя навіны, сэй. Да паўночна-захад ад вёскі, на Сцежцы Прамяня, з'явіліся незнаёмцы з Вонкавага свету...
  
  — На хрэн Прамень, на хрэн незнаёмцаў, на хрэн цябе з тваім вечна добрым настроем, — раўнуў Тиан. — Отвяжись ад мяне, Эндзі.
  
  Эндзі застыў на месцы, акружаны валунамі, пустазеллямі і грудамі Сучьего сына, няўдзячнага ўчастка зямлі, які належыць Джеффордсам. Заляскалі рэле пад металічным корпусам. Бліснулі вочы. І ён вырашыў пайсці і пагаварыць са Старым. Стары ніколі не пасылаў яго на хрэн. Стары заўсёды з радасцю выслухоўваў гараскоп.
  
  І яго заўсёды цікавілі незнаёмцы.
  
  Эндзі пайшоў да вёскі і царквы Беззаганнай маці Божай.
  
  2
  
  Залия Джеффордс не чула, як муж і яго сястра вярнуліся з Сучьего сына. Не чула, як Ція апускала галаву ў бочку з дажджавой вадой ля свірна, а потым слизывала вільгаць з вуснаў, нібы конь. Залия знаходзілася ў паўднёвай боку дома, развешвала вымытая бялізну і приглядывала за дзецьмі. Яна не ведала аб вяртанні Тиана, пакуль не ўбачыла, што ён выглядае з акна кухні. Здзівілася, што ён вярнуўся так рана, і яшчэ больш здзівілася, заўважыўшы, якое ў яго твар. Мярцвяна-белае, калі не лічыць двух плям чырвані на шчоках і трэцяга, палаючага на лбе, нібы таўро.
  
  Яна кінула прышчэпкі, якія трымала ў руках, у кошык з бялізнай і накіравалася да хаты.
  
  — Куды ідзеш, ма? — тут жа спытаў Хедан, а за ім рэхам адгукнулася Хедда: «Куды ідзеш, ма-ма?»
  
  — Не ваша справа, — адказала Залия. — Приглядывайте за малодшымі.
  
  — Чаму-у-у-у? — завыла Хедда. Ныццём сваім яна ўжо дастала маці. Ясна было, што вельмі хутка перагне палку і атрымае моцную аплявуху.
  
  — Таму што вы — старэйшыя.
  
  — Але...
  
  — Зачыні рот, Хедда Джеффордс.
  
  — Мы приглядим за імі, ма, — адказаў Хедан. Вось ужо хто ніколі з ёй не спрачаўся. Можа, не такі разумны, як сястра, але затое паслухмяны. А розум у жыцці гэта яшчэ не ўсё. Далёка не ўсе. — Хочаш, каб мы развесілі пакінуты бялізну?
  
  — Хед-дон-н-н-н... — Гэта ўжо сястра. Зноў завыла. Але часу на іх у Залии не было. Яна коратка зірнула на астатніх дзяцей. Пяцігадовых Лаймана і Лію, двухгадовага Аарона. Аарон, голы, сядзеў у пылу і радасна стукаў камянямі. Ён нарадзіўся адзін, рэдкі выпадак, і як жа ёй зайздросцілі жанчыны ўсёй вёскі! Таму што Аарону нічога не пагражала. А вось астатнія, Хедан і Хедда, Лайман і Лиа...
  
  Залия раптам ўсвядоміла, што магло азначаць з'яўленне Тиана ў доме ў разгары дня. Яна памалілася багам, папрасіла іх, каб яны такога не дапусцілі, але, увайшоўшы ў дом і ўбачыўшы, як ён глядзіць на дзяцей, зразумела: здарылася горшае.
  
  — Скажы мне, што гэта не Ваўкі. — Яна раптам осипла. — Скажы, што не яны.
  
  — Яны. — Ціян ўздыхнуў. — Будуць тут праз трыццаць дзён, кажа Эндзі. Ад месяца да месяца. І ў гэтым Эндзі ніколі...
  
  Перш чым ён працягнуў, Залия Джеффордс прыціснула рукі да скроняў і пранізліва закрычала. У двары Хедда аж падскочыла. І ўжо сарвалася з месца, каб бегчы ў дом, але Хедан ўтрымаў яе.
  
  — Яны не бяруць такіх маленькіх, як Лайман і Лиа, ці не так? — спытала яна яго. — З Хеддой і Хеддоном усё зразумела, але ўжо маіх маленькіх яны не крануты? Ім споўніцца шэсць толькі праз паўгода!
  
  — Ваўкі бяруць усіх старэй трох гадоў, і ты гэта ведаеш, — адказаў Тиан. Яго пальцы сціскаліся ў кулакі і разжимались. Новае пачуццё працягвала расці, тое самае, больш моцнае, чым злосць.
  
  Залия глядзела на яго, на шчоках блішчалі слёзы.
  
  — Можа, нам пара сказаць «няма». — Ціян і сам не пазнаў уласнага голасу, ён не казаў — рыкаў.
  
  — Ды хіба мы зможам? — прашаптала Залия. — Ды хіба, ў імя багоў, мы посмеем?
  
  — Не ведаю, ці жанчына, але, прашу цябе, падыдзі сюды.
  
  Яна падышла, кінуўшы апошні позірк на сваіх пецярых дзяцей, якія гулялі ў двары, каб пераканацца, што ўсё на месцы, што Ваўкі іх яшчэ не забралі, і толькі потым перасекла гасціную. Дзядуля сядзеў у крэсле ў потушенного каміна, спаў, схіліўшы галаву набок, з бяззубага рота выцякала на падбародак струменьчык сліны.
  
  З гэтага пакоя акно выходзіла на хлеў. Тиан працягнуў руку.
  
  — Глядзі, жанчына. Ты добра іх бачыш?
  
  Натуральна, яна бачыла. Сястра Тиана, ростам у шэсць з паловай футаў, скінула з плячэй шырокія шлейкі камбінезона, і яе здаравенныя грудзей вільготна блішчалі: яна толькі што вымыла іх у бочцы з дажджавой вадой. У дзвярным праёме свірна стаяў Залман, родны брат Залии. Амаль сямі футаў, велізарны, як лорд Перт, высокі, як Эндзі, з такім жа тупым, як і ў Ція, тварам. У любога маладога хлопца, таго, хто глядзіць ва ўпор на маладую деваху з голымі сіськамі, тут жа раздулі б штаны, але толькі не ў Залмана. У штанах у яго нічога не магло раздуться. Ён быў рунтом.
  
  Залия павярнулася да Тиану. Яны глядзелі адзін на аднаго, мужчына і жанчына, не рунты, але толькі таму, што так распарадзіўся сляпы выпадак. З той жа ступенню верагоднасці сітуацыя магла паўтарыцца з дакладнасцю да наадварот: Зала і Ція стаялі б каля акна, назіраючы за крупнотелыми і пустоголовыми Тіаном і Залией.
  
  — Зразумела, бачу, — адказала яна. — Ці ты думаеш, што я сляпая?
  
  — У цябе не ўзнікала жадання стаць такой жа, як яны? — спытаў ён. — Каб ніколі падобнага не бачыць?
  
  Залия прамаўчала.
  
  — Гэта няправільна, жанчына. Няправільна. Ніколі не было правільным.
  
  — Але ж з спрадвечных часоў...
  
  — На хрэн спрадвечныя часы! — усклікнуў Тиан. — Яны — дзеці! Нашы дзеці!
  
  — Дык ты б хацеў, каб Ваўкі спалілі Калью дашчэнту? Пакінулі нас з перарэзанымі шыямі і выпушчанымі вачыма? Такое ўжо здаралася. Ты ведаеш.
  
  Ён ведаў, само сабой. Але хто мог выправіць няправільнае, як не мужчыны Кальи Брын Стерджис? Ніякай улады, хоць бы шэрыфа, у гэтых краях не было. Яны жылі самі па сабе. Нават у далёкім мінулым, калі ва Ўнутраных феодах панавалі святло і парадак. А потым пачалі прыходзіць Ваўкі і жыццё стала яшчэ больш дзіўнай. Як даўно гэта пачалося? Колькі з тых часоў змянілася пакаленняў? Тиан не ведаў, але падазраваў, што наконт спрадвечных часоў Залия пагарачыўся. Ваўкі здзяйснялі набегі на памежныя вёскі, калі дзядуля быў маладым, уласна, яны павезлі з сабой яго брата-блізнюка, калі дзеці гулялі ў пылу. «Яны ўзялі яго, таму што ён быў бліжэй, — распавядаў ім дзядуля (шмат разоў). — Эл выйшаў з хаты ў той дзень першым і апынуўся бліжэй да іх. Калі б першым выйшаў я, яны б узялі мяне. Слава Богу, гэтага не здарылася!» — Тут ён цалаваў драўлянае распяцце, якое даў яму Стары, падымаў яго да неба, і хіхікаў.
  
  Аднак дзед дзядулі распавядаў таго, што ў яго час, то ёсць пяць ці шэсць пакаленняў таму, калі Тиан не памыліўся ў разліках, ніякія Ваўкі не з'яўляліся з Тандерклепа на шэрых конях. Як-то Тиан спытаў у старога: «У тыя часы таксама заўсёды нараджаліся двойні? Што казалі старыя людзі ў дні тваёй маладосці?» Дзядуля доўга думаў, потым пакруціў галавой. Ён не памятаў, каб старыя такое казалі.
  
  Залия заклапочана глядзела на мужа.
  
  — Ты не ў настроі, таму што правёў усю раніцу на Сучьем сына. Супакойся.
  
  — Як я магу супакоіцца, калі яны хутка прыйдуць і забяруць нашых дзяцей?
  
  — Але ты не збіраешся зрабіць што-небудзь дурное, ці не так, Ці? Што-небудзь дурное і ў адзіночку?
  
  — Няма, — адказаў ён.
  
  Без найменшай запінкі. «Ён ужо пачаў будаваць планы», — падумала Залия, і ў яе зацеплілася надзея. Вядома, Тиан нічога не мог супрацьпаставіць Ваўкоў, ніхто з іх не мог, але ён быў далёка ня дурань. У фермерскай вёсцы, дзе ў большасці мужчын хапала розуму толькі на тое, каб араць, сеяць ды прыбіраць ураджай, Тиан ашаламляльна адрозніваўся ад астатніх. Ён мог напісаць сваё імя. Ён мог напісаць: «Я ЛЮБЛЮ ЦЯБЕ, ЗАЛЛИ». Гэтым, уласна, ён і заваяваў яе сэрца, хоць яна не магла прачытаць напісанае ў пылу. Ён мог складаць колькасці, мог пералічваць іх, ідучы ад большага да меншага, што, па яго словах, куды складаней. Так, можа...
  
  Якая-то яе частка не хацела даводзіць гэтую думку да лагічнага завяршэння. І аднак, калі яна падумала пра Хедде і Хеддоне, Ліі і Лаймане, іншая частка пачала спадзявацца на лепшае.
  
  — І што ты задумаў?
  
  — Хачу склікаць агульны сход. Пашлю пёрка.
  
  — Яны прыйдуць?
  
  — Пасля таго як навіна абляціць Калью, прыйдуць усе мужчыны. Мы ўсё абгаворым. Можа, на гэты раз яны вырашацца ўступіць у бой. Можа, захочуць пазмагацца за сваіх дзяцей.
  
  Ззаду пачуўся старэчы голас:
  
  — Гэта дурная задума.
  
  Тиан і Залия павярнуліся да старога. Той глядзеў на іх.
  
  — Чаму ты так сказаў, дзядуля? — спытаў Тиан.
  
  — Разыходзячыся з такога сходу, як ты плануеш, мужчыны, калі п'яныя, могуць спаліць палову краіны, — адказаў стары. — А цвярозыя... — Ён паківаў галавой. — Ты не зрушыш з месца.
  
  — Я думаю, на гэты раз ты памыляешся, дзядуля, — стаяў на сваім Тиан, і Залия адчула, як жах сціскае сэрца. Аднак агеньчык надзеі не жадаў гаснуць.
  
  3
  
  Бурчання паменшылася б, калі б Тиан прызначыў сход на вечар наступнага дня, але ён гэтага не зрабіў, мяркуючы, што часу ў іх засталося так мала, што нельга губляць нават адзін дзень. І калі ён паслаў Хедду і Хеддона з перышком, яны прыйшлі. Як ён і разлічваў.
  
  Зала сходаў Кальи знаходзіўся ў далёкім канцы Галоўнай вуліцы, за крамай Тлушчу, побач з Павільёнам, цёмным і пыльным ў канцы лета. Пры звычайным раскладзе хутка жанчыны пачалі б яго упрыгожваць, рыхтуючыся да свята Жніва, хоць у прынцыпе свята гэты ніколі не адзначаўся ў Калье з размахам. Дзецям падабалася глядзець, як саламяныя чучалы кідаюць у вогнішча, некаторым смельчакам ўдавалася вырваць сваю долю пацалункаў, але на тым усё і сканчалася. Народ, магчыма, і гуляў у Срединном і Ўнутраным мірах, але не тут. Тут людзей займалі больш сур'ёзныя праблемы, чым свята Жніва.
  
  Такія праблемы, як Ваўкі.
  
  Некаторыя з мужчын, з квітнеючых ферм на захадзе і трох ранча на поўдні, прыехалі на конях. Эйзенхарт з «Рокинг Бі» нават прыхапіў з сабой вінтоўку, а грудзі ў яго крыж-накрыж перепоясывали патранташа (Тиан Джеффордс, праўда, сумняваўся, што ад патронаў будзе нейкі толк і што з старажытнай вінтоўкі можна страляць, хоць некаторыя ткі стралялі). Дэлегацыя Мэнни прыехала на возе, запрэжаным двума меринами-мутантамі: адзін трехглазый, другі — з вялізным ружовым нарост на спіне. Але ў большасці сваёй мужчыны Кальи прыязджалі на аслах або валах, апранутыя ў белыя штаны і квяцістыя кашулі. Старчма мазольнага вялікага пальца яны адкідвалі самбрэра на спіну, дзе яго ўтрымлівалі завязкі на шыі, уваходзілі ў залу, імкнучыся ні з кім не сустракацца позіркам, рассаджваліся па скамьям з некрашеной хвоі. У адсутнасць жанчын і рунтов мужчыны запоўнілі менш трыццаці з дзевяноста лавак. Некаторыя перагаворваліся адзін з адным. Ніхто не смяяўся.
  
  Тиан стаяў каля дзвярэй з перышком ў руцэ, назіраючы, як сонца набліжаецца да гарызонту, як золата ўсё гушчы замешваецца на багрянце. Калі яго край закрануў зямлі, Тиан яшчэ раз паглядзеў на галоўную вуліцу. Пуста. Толькі тры ці чатыры рунта сядзелі на прыступках крамы Тлушчу. Усе велізарныя і годящиеся толькі на тое, каб вярнуць камяні. А вось мужчын ён больш не ўбачыў — ні пешых, ні на аслах, ні на конях. Глыбока ўдыхнуў, выдыхнуў, зноў ўдыхнуў, падняў вочы да неба.
  
  — Чалавек-Ісус, я ў цябе не веру, — сказаў ён. — Але калі ты там, дапамажы мне. Замолви Богу слоўца.
  
  Потым увайшоў у Залу сходаў і зачыніў дзверы, магчыма, крыху гучней, чым патрабавалася. Размовы змоўклі. Сто сорак мужчын, у асноўным фермеры, назіралі, як ён ідзе па праходзе, у шырокіх штанах, кожны крок гулка аддаецца ад драўлянага падлогі. Ён-то баяўся, што перспектыва выступіць перад усімі мужчынамі Кальи ўгоніць яго ў жах, усё-такі ён — просты фермер, не артыст або палітык. Але падумаў пра сваіх дзяцей, потым паглядзеў на мужчын і зразумеў, што без працы можа вытрымаць іх погляды. Пёрка ў яго руцэ не дрыжала. Калі ён загаварыў, словы зляталі з языка адно за адным, складываясь ў выразныя, сувязныя прапановы. Яны маглі не падтрымаць яго, хоць ён спадзяваўся, што падтрымаюць, што дзядуля памыляецца, але адчувалася, што яны гатовыя слухаць.
  
  — Вы ведаеце, хто я, — пачаў ён. — Ціян Джеффордс, сын Люка, муж Залии Хуник. У нас пяцёра дзяцей, дзве пары двайнят і яшчэ адзін сын.
  
  Па зале прабег ціхі шэпт, магчыма, людзі казаў адзін аднаму, якія ж Тиан і Залия шчаслівыя, што ў іх нарадзіўся і адзіны дзіця. Тиан пачакаў, пакуль зноў не ўсталюецца цішыня.
  
  — Я пражыў у Калье ўсё жыццё. Я дзяліў з вамі свой лёс, вы са мной — сваю. А цяпер прашу, каб вы выслухалі мяне.
  
  — Мы кажам дзякуй, сэй, — пробормотали яны. Стандартны, нейтральны адказ, але і ён натхніў Тиана.
  
  — Хутка прыйдуць Ваўкі. Мне паведаміў пра гэта Эндзі. Трыццаць дзён, ад месяца да месяца, і яны будуць тут.
  
  Зноў мармытанне. Тиан чуў у ім роспач і лютасць, але не здзіўленне. Калі справа тычылася распаўсюджвання навін, Эндзі не было роўных.
  
  — Нават тыя з нас, хто ўмее чытаць і пісаць, не могуць нічога напісаць, таму што няма паперы, — працягнуў Тиан, — таму я не магу сказаць з пэўнасцю, калі яны прыходзілі ў апошні раз. Нічога не запісваецца, вы ведаеце, усе перадаецца з вуснаў у вусны, ад старых да маладых. Але я памятаю, што ўжо хадзіў у штанах, такім чынам, прайшло больш за дваццаць гадоў...
  
  — Дваццаць чатыры, — крыкнулі з далёкіх шэрагаў.
  
  — Не, дваццаць тры, — запярэчыў нехта з тых, што сядзяць наперадзе. Мужчына падняўся. Рубен Каверра, пухлы, заўсёды ўсмешлівы таўстунок. Але цяпер усмешка знікла з яго твару, на ім адбівалася толькі смутак. — Яны ўзялі маю сястрычку, Рут, так што можаце мне паверыць.
  
  Зноў шэпт, на гэты раз які выказвае згоду. Мужчыны маглі б рассесться па ўсім зале, але аддалі перавагу сесці ў цеснаце, каб адчуваць плячо адно аднаго. Іншы раз і ў нязручнасці ёсць свае плюсы, адзначыў пра сябе Тиан.
  
  — Мы гулялі пад вялікай хвояй перад домам, калі яны прыйшлі, — працягнуў Рубен. — З тых часоў я кожны год пакідаў на дрэве зарубку. Нават пасля таго, як яе прывезлі назад, працягваў пакідаць. Цяпер іх дваццаць тры, такім чынам, прайшло дваццаць тры гады, — з гэтым ён сеў.
  
  — Дваццаць тры, або дваццаць чатыры, розніцы няма, — зноў загаварыў Тиан. — Тыя, хто быў дзіцем, калі Ваўкі прыходзілі ў апошні раз, сталі дарослымі, у іх саміх ужо з'явіліся дзеці. Нядрэнны ўраджай для гэтых мярзотнікаў. — Ён памаўчаў, даючы ім магчымасць самім прыйсці да думкі, якую збіраўся агучыць. — Калі мы дазволім гэтаму здарыцца, калі мы дазволім Ваўкам забраць нашых дзяцей у Тандерклеп і вярнуць рунтами.
  
  — Ды што ж мы можам зрабіць? — у адчаі ўсклікнуў хто-небудзь з мужчын, якія сядзяць у сярэдніх шэрагах. — Яны ж нелюдзі! — і па зале прабег зычны шэпт.
  
  Падняўся адзін з Мэнни, у цёмна-сінім плашчы на худых плячах. Погляд яго змрочных вачэй абабег тых, што сядзяць. Яны не былі вар'яцкімі, гэтыя вочы, але Тиану здалося, што і разважнасці ў іх няшмат.
  
  — Выслухайце мяне, прашу вас.
  
  — Мы кажам дзякуй, сэй, — адказалі яму паважліва, але стрымана. З'яўленне Мэнни ў вёсцы — з'ява рэдкая, а тут прыйшлі цэлых восем, натоўп. Тиан радаваўся іх прыходу. Калі ў каго-то і ўзнікалі сумневы ў сур'ёзнасці сітуацыі, лепшага пацверджання, чым прыход Мэнни, проста не магло быць.
  
  Дзверы Залы сходаў адкрылася, і праз парог пераступіў яшчэ адзін мужчына. У доўгім чорным плашчы. Са шрамам на лбе. Ніхто, уключаючы Тиана, яго з'яўлення не заўважыў. Усе глядзелі на Мэнни.
  
  — Паслухайце, што кажа Кніга Мэнни: «Калі анёл смерці праляцеў над Эйджипом, ён забіў першынца ў кожным доме, дзверы якога не была памазана крывёю ахвярнага баранчыка». Так кажа Кніга.
  
  — Няхай жыве Кніга, — усклікнулі астатнія Мэнни.
  
  — Можа, мы павінны паступіць так жа, — працягнуў Мэнни-прамоўца. Голас гучаў спакойна, але на лбе люта пульсавала жыла. — Можа, гэтыя трыццаць дзён нам ператварыць у свята для тых, каго могуць адвесці, а потым усыпіць іх, каб яны заснулі вечным сном, і акропіць зямлю іх крывёю. І няхай Ваўкі павязуць на ўсход трупы, калі будзе ў іх такое жаданне.
  
  — Ты[5] вар'ят, — адказаў яму Бэніта Кэш, абурана і адначасова ледзь не смеючыся. — Ты і табе падобныя. Мы не збіраемся забіваць нашых дзяцей!
  
  — А хіба тыя, хто вяртаецца, лепш мёртвых? — спытаў Мэнни. — Вялізныя бескарысныя цела! Пустыя, пазбаўленыя розуму галавы!
  
  — Тут ты маеш рацыю, але як наконт іх братоў і сясцёр? — спытаў Воун Эйзенхарт. — Ваўкі бяруць толькі аднаго з блізнятаў, і вы гэта ведаеце.
  
  Падняўся другі Мэнни, з серабрыстай барадой, якая ляжыць на грудзях. Першы сеў. Стары, яго звалі Хенчек, агледзеў усіх, потым паглядзеў на Тиана.
  
  — Ты трымаеш пёрка, малады чалавек... магу я казаць?
  
  Тиан кіўнуў, прапаноўваючы яму працягнуць. Ён не бачыў нічога дрэннага ў разнастайнасці меркаванняў. Хай выказваюцца. Таму што не сумняваўся, што прыйдзецца выбіраць толькі паміж двума варыянтамі: альбо дазволіць Ваўкам, як было заўсёды, забраць па адным дзіцяці з кожнай пары блізнят, якія не дасягнулі паўналецця, або ўступіць з імі ў бой. Але для таго, каб звузіць выбар да гэтых двух варыянтаў, варта было зразумець, што ўсе астатнія — тупіковыя.
  
  Стары загаварыў павольна, з сумам у голасе:
  
  — Гэта жахлівая ідэя, згодны. Але падумайце вось пра што, сэи. Калі Ваўкі прыйдуць і знойдуць нас бязьдзетнымі, яны, магчыма, пакінуць нас у спакоі на векі вечныя.
  
  — Ага, могуць пакінуць, — прамармытаў адзін з дробных фермераў, Хорхе Эстрада. — А могуць і не пакінуць. Мэнни-сэй, няўжо вы гатовыя перабіць ўсіх дзяцей дзеля таго, што яшчэ толькі можа быць?
  
  Мужчыны ўхвальна загудзелі. Падняўся яшчэ адзін дробны фермер, Гаррет Стронг. На грубым, нібы вырубленном з каменя твары зло бліснулі вочы. Перш чым загаварыць, ён засунуў за рэмень вялікія пальцы.
  
  — Лепш забіць ўсіх. І сябе, і дзяцей.
  
  Хенчику гэта прапанова не здалося з шэрагу прэч якія выходзяць. Як і астатнім семярым Мэнни, якія сядзяць побач у аднолькавых сініх плашчах.
  
  — Гэта варыянт, — кіўнуў стары. — Мы гатовы яго абмяркоўваць, калі будзе на тое згода астатніх, — і сеў.
  
  — Я не гатовы, — сказаў Гарэт Стронг. — Ніхто не адразае сабе галаву, каб не галіцца. Чуеце мяне?
  
  Пачуўся смех, некалькі выкрыкаў: «Будзь упэўнены, чуем і вельмі добра». Гаррет сеў, сковывавшее яго напружанне спала, ён нахіліўся да Воуну Эйзенхарту, зашептался з ім. Яшчэ адзін ранчер, Дыега Адамс, уважліва прыслухоўваўся, не зводзячы зь іх сваіх чорных вачэй.
  
  Падняўся чарговы дробны фермер, Бакі Хаўер. Сінія вочкі узбуджана зіхацелі на маленькай галоўцы. Бороденка не магла схаваць практычна поўнай адсутнасці падбародка.
  
  — А можа, нам на якое-то час сысці? Што, калі мы возьмем дзяцей і адправімся на захад? Далёка на захад, да рукавы Вялікай Ракі?
  
  Некалькі імгненняў усе моўчкі ацэньвалі гэтую смелую ідэю. Заходні рукаў Уайе знаходзіўся практычна ў Срединном свеце... дзе, па інфармацыі Эндзі, нядаўна з'явіўся велізарны палац з зялёнага шкла, каб праз некаторы час знікнуць. Тиан ўжо збіраўся адказаць, але яго апярэдзіў Эбен Тук, гаспадар крамы. Тиан гэтаму толькі парадаваўся. Ён меў намер маўчаць як мага даўжэй. І выказацца ўжо пасля ўсіх.
  
  — Ты чокнуўся? — спытаў ён. — Ваўкі прыйдуць, убачаць, што нас няма, і спаляць усё дашчэнту, фермы і ранча, пасевы і харчы, вяршкі і карэньчыкі. І да чаго мы тады вернемся?
  
  — А калі яны пойдуць за намі? — уставіў Хорхе Эстрада. — Ты думаеш, нас цяжка дагнаць такім, як Ваўкі? Яны ўсё спаляць, як сказаў Тук, потым дагоняць нас і ўсё роўна забяруць дзяцей!
  
  Якія сядзяць у зале ўхвальна затупалі. Пачуліся крыкі: «Справа кажа, справа».
  
  — А акрамя таго, — Нейл Фарадей падняўся, трымаючы перад сабой велізарнае і бруднае самбрэра, — яны ніколі не бяруць усіх нашых дзяцей. — У голасе выразна чуўся спалох чалавека, які хацеў пакінуць усё як ёсць, згаджаючыся на дрэннае, каб не дапусціць горшага. Тиан аж рыпнуў зубамі. Такі пункту гледжання ён больш за ўсё і баяўся. Пакоры лёсу.
  
  Адзін з Мэнни, малады і безбароды, рэзка, пагардліва засмяяўся.
  
  — Ага, з дваіх уратуецца адзін. А значыць, усё добра, ці не так? Хай дабраславіць цябе Гасподзь!
  
  Ён мог сказаць і што-то яшчэ, але кастлявыя пальцы Хенчика сціснулі перадплечча маладога чалавека. Ён змоўк, але не апусціў у пакоры галавы. Вочы палалі агнём, вусны ператварыліся ў белую палоску.
  
  — Я не кажу, што гэта добра, — Нейл пачаў круціць самбрэра, — але мы павінны глядзець праўдзе ў твар. Яны не бяруць усіх дзяцей. Вось мая дачка Джарджына, разумная, вясёлая, шустрая...
  
  — Ага, а твой сын Джордж — пустагаловы здаравяк, — перапыніў яго Бэн Слайтман. Ён працаваў на ранча ў Эйзенхарта, сваёй фермы ў яго не было, але дурняў на дух не пераносіў. Бэн зняў акуляры, працёр іх банданой, вярнуў на пераноссе. — Я бачыў, як ён сядзеў на прыступках крамы, калі праязджаў па вуліцы. Ён і яшчэ некалькі пустагаловых...
  
  — Але...
  
  — Я ведаю, — зноў Слайтман не даў яму дагаварыць, — гэта цяжкае рашэнне. Магчыма, некалькі пустагаловых лепш, чым агульная смерць. — Ён памаўчаў. — Або калі б яны забіралі б усіх дзяцей, а не палову.
  
  І Слайтман сеў пад крыкі: «Справа кажа» і «Дзякуй, сэй».
  
  — Яны ніколі не пакідалі нас без усяго, — загаварыў яшчэ адзін дробны фермер, землі якога знаходзіліся на захад ад жылля Тиана, ля мяжы Кальи. Яго звалі Луіс Хейкокс, і ў голасе чулася горыч. А ва ўсмешцы, якая изгибала вусны пад вусамі, спрэс адсутнічала весялосць. — Мы не будзем забіваць нашых дзяцей. — Ён паглядзеў на Мэнни. — Пры ўсёй павазе да вас, я не веру, што нават вы вырашыцеся на такое, калі прыйдзецца ад слоў пераходзіць да справы. Ва ўсякім выпадку, калі і спадобіцеся, то не ўсе. Мы не можам сабраць пажыткі і рушыць на захад або ў любым іншым кірунку, бо тады прыйдзецца пакінуць нашы фермы. Ваўкі іх спаляць, гэта дакладна, а потым усё роўна прыйдуць за нашымі дзецьмі. Яны ім патрэбныя, ужо не ведаю чаму.
  
  Усе заўсёды зводзіцца да аднаго: большасць з нас фермеры. Мы моцныя, калі маем справу з зямлёй, слабыя — калі няма. У мяне двое дзяцей, ім па чатыры гады, я люблю іх абодвух, і сэрца абліваецца крывёю пры думцы, што аднаго давядзецца страціць. Але я аддам аднаго, каб захаваць другога. І ферму. — Вакол ўхвальна зашептались. — А якое іншае рашэнне, мы можам прыняць? Я скажу так: злаваць Ваўкоў — горшая з памылак, якую мы можам дапусціць. Калі, вядома, не зможам даць ім бой. Калі зможам, я — за. Хоць проста розуму не прыкладу, што мы ім супрацьпаставім?
  
  Тиан адчуваў, як ад кожнага слова Хейкокса сціскаецца сэрца. Гэты чалавек проста выбіваў глебу з-пад ног. Багі і Чалавек-Ісус!
  
  З лавы падняўся Уэйн Оуверхолсер, самы квітнеючы фермер Кальи Брын Стерджис, доказам чаго служыў вялікі жывот.
  
  — Выслухайце мяне, прашу вас.
  
  — Мы кажам дзякуй, сэй, — пробормотали яны.
  
  — Скажу вам, што мы павінны зрабіць. — Ён агледзеўся. — Тое ж самае, што рабілі заўсёды. Хто-небудзь з вас хоча прапанаваць пазмагацца з Ваўкамі? Ёсць сярод нас вар'яты? Чым будзем змагацца? Камянямі і дзідамі? Некалькімі лукамі і стрэльбамі? Такімі вось заржавелымі, як у яго? — Ён ткнуў пальцам у Эйзенхарта. — Думаю, ва ўсёй Калье мы набярэм штукі чатыры.
  
  — Не трэба смяяцца над маёй жалезнай стралялкі, сынок, — адказаў Эйзенхарт, але з сумнай усмешкай.
  
  — Яны прыйдуць і возьмуць нашых дзяцей. — Зноў Уэйн Оуверхолсер абвёў позіркам тых, што сядзяць у зале мужчын. — Некаторых з іх. А потым пакінуць нас у спакоі на цэлае пакаленне. А то і больш. Так ёсць, так было, я кажу, нельга і спрабаваць што-небудзь змяніць.
  
  Многія, падобна, не пагадзіліся з Оуверхолсером, але ён пачакаў, пакуль нараканьні смолкнет.
  
  — Дваццаць тры гады, або дваццаць чатыры, асаблівай розніцы няма, — працягнуў ён, калі ўсталявалася цішыня. — У любым выпадку гэта доўгі перыяд. Доўгі перыяд міру. Магчыма, вы сёе-тое забыліся, сябры. Да прыкладу, што дзеці ў прынцыпе тая ж пшаніца або кукуруза. Бог пашле новых. Ведаю, змірыцца з гэтым цяжка, але так мы жылі і так павінны жыць.
  
  Тиан не стаў чакаць рэакцыі ў адказ. Чым далей яны ішлі па гэтай дарозе, тым менш заставалася ў яго шанцаў, што атрымаецца іх разгарнуць. Ён падняў пёрка опопанакса і ўсклікнуў:
  
  — Паслухайце, што я скажу! Паслухайце мяне, прашу вас!
  
  — Мы кажам дзякуй, сэй, — адгукнуліся мужчыны. Оуверхолсер недаверліва глядзеў на яго.
  
  «Ты маеш рацыю ў тым, што так глядзіш на мяне, — падумаў фермер. — Таму што я сыты па горла гэтым баязлівым здаровым сэнсам».
  
  — Уэйн Оуверхолсер — разумны чалавек, чалавек, які дамогся многага, — пачаў Тиан, — і па гэтых прычынах мне не хочацца спрачацца з ім. Ёсць і яшчэ прычына: па ўзросту ён мог быць мне бацькам.
  
  — А ты ўпэўнены, што ён не твой бацька? — крыкнуў Росситер, адзіны наёмны работнік Гарэта Стронг. Вядома ж, усе засмяяліся, нават Оуверхолсер усміхнуўся жарце.
  
  — Сынок, калі ты не хочаш спрачацца са мной, так і не спрачайся, — заўважыў Оуверхолсер. Вусны яго ўсё яшчэ былі кранутыя ўсмешкай.
  
  — Але я павінен. — Ціян пачаў хадзіць перад шэрагамі лавак. У руцэ мерна покачивалось іржава-чырвоная пёрка опопанакса. Тиан ледзь узвысіў голас, каб усе зразумелі: цяпер ён кажа не толькі з буйным фермерам. — Я павінен, таму што сэй Оуверхолсер дастаткова стары, каб быць мне бацькам. Яго дзеці выраслі, як вы ўсё ведаеце, і, наколькі мне вядома, іх было ўсяго двое, адна дзяўчынка і адзін хлопчык. — Ён вытрымаў тэатральную паўзу, а потым нанёс удар: — якія Нарадзіліся з перапынкам у два гады — іншымі словамі, па адным. Гэта значыць, недаступныя для Ваўкоў. — Прамаўляць гэтых слоў не патрабавалася. Ўсе і так зразумелі. І зашептались.
  
  Оуверхолсер густа пачырванеў.
  
  — Навошта ты гэта сказаў? Я казаў у агульным, незалежна ад таго, колькі дзяцей нараджаецца адразу, адзін ці двое! Дай мне пёрка, Джеффордс. Мне яшчэ ёсць што сказаць.
  
  Але боты пачалі барабаніць па падлозе ўсё мацней і мацней. Оуверхолсер злосна агледзеўся, з чырвонага зрабіўся барвовым.
  
  — Я кажу! — зароў ён. — Ці вы не хочаце мяне слухаць, пытаю я вас?
  
  У адказ пачулася: «Няма», «Не цяпер», «Пёрка ў Джеффордса», «Сядай і слухай». Тиан зразумеў, Оуверхолсер спазнае на ўласным вопыце, няхай і пазнавата, што ў глыбіні душы самых багатых і самых удачлівых ў вёсцы не любяць. Гэтыя менш удачлівыя і менш хітрыя (у большасці выпадкаў першае ішло рука аб руку з другім) маглі здымаць капялюш, калі багатыя праязджалі міма на возе ці ў двуколке, маглі паслаць зарезанную свінню або цяля ў знак падзякі за дапамогу, аказаную наёмнымі работнікамі багацея пры пабудове дома або свірана, багатым маглі пляскаць у далоні на агульным сходзе ў канцы года за куплю піяніна, што цяпер стаяла ў Павільёне. Але цяпер мужчыны Кальи з радасцю выбівалі ботамі дроб па драўляным падлозе, карыстаючыся выпадкам «апусціць» Оуверхолсера.
  
  Оуверхолсер, які не прывык да такога звароту, больш таго, ашаломлены тым, што здарылася, распачаў яшчэ адну спробу:
  
  — Ці магу я ўзяць пёрка, дай яго мне, прашу цябе!
  
  — Няма, — адказаў Тиан. — Пазней, калі захочаш, але не цяпер.
  
  Яму адказалі крыкамі захаплення. Крычалі ў асноўным самыя дробныя фермеры і іх наёмныя работнікі. Мэнни кампанію ім не склалі. Яны яшчэ болей прыціснуліся адзін да аднаго, зліўшыся ў суцэльнае сіняе пляма пасярод залы. Такі паварот падзей, відавочна, паставіў іх у тупік. Воун Эйзенхарт і Дыега Адамс тым часам перамясціліся да Оуверхолсеру, зашептались з ім.
  
  «У мяне ёсць шанец, — падумаў Тиан. — І галоўнае, выкарыстоўваць яго па максімуму».
  
  Ён падняў пёрка, і ўсе змоўклі.
  
  — Усім будзе прадастаўлена магчымасць выказацца, — нагадаў ён. — Што ж тычыцца мяне, я кажу наступнае: мы не можам і далей так жыць, схіляць галавы і стаяць слупам, калі Ваўкі прыходзяць, каб забраць нашых дзяцей. Яны...
  
  — Яны заўсёды вяртаюць іх, — умяшаўся наёмны работнік, у Сярэдзіне Поселла.
  
  — Яны вяртаюць абалонку! — усклікнуў Тиан, і яго тут жа падтрымалі некалькі галасоў: «Справа кажаш». Не так ужо і шмат, вырашыў Тиан. Зусім не большасць.
  
  Ён зноў панізіў голас. Не хацеў навязваць ім сваё меркаванне. Оуверхолсер паспрабаваў, але нічога не дамогся, нягледзячы на сваю тысячу акраў.
  
  — Яны вяртаюць абалонку, — паўтарыў ён. — А мы? Што адбываецца з намі? Некаторыя могуць сказаць, што нічога, што Ваўкі заўсёды былі часткай нашай жыцця ў Калья Брын Стерджис, як ўраган або землятрус. Аднак гэта не так. Яны прыходзяць сюды шэсць апошніх пакаленняў, але не больш таго. А людзі жывуць у Калье больш тысячы гадоў.
  
  Стары Мэнни з кашчавымі плячыма і змрочным позіркам прыўзняўся:
  
  — Ён кажа праўду, сябры. Фермеры жылі тут, а сярод іх і Мэнни, задоўга да таго, як цемра апусцілася на Тандерклеп, не кажучы ўжо аб прыходзе Ваўкоў.
  
  У зале на словы старога адказалі здзіўленымі поглядамі. Яго, падобна, такая рэакцыя цалкам задаволіла, паколькі ён кіўнуў і апусціўся на лаву.
  
  — Таму калі казаць пра заведзеным парадку рэчаў, то Ваўкі ў ім — новы элемент, — працягнуў Тиан. — Шэсць разоў прыходзілі яны за апошнія сто дваццаць ці сто сорак гадоў. Хто ведае? Мы, як вы ведаеце, не занадта сочым за часам.
  
  Шэпт. Кіўнуў.
  
  — У любым выпадку яны прыходзяць з кожным новым пакаленнем. — Ціян заўважыў, што нязгодныя з ім людзі пачалі групавацца вакол Оуверхолсера, Эйзенхарта і Адамса. Да іх мог далучыцца, а мог і не далучыцца Бэн Слайтман. Ён ужо зразумеў, што іх не пераканаць, обладай ён нават голасам анёла. Што ж, вырашыў Тиан, ён абыйдзецца без іх. Калі, вядома, астатнія пойдуць за ім. — Раз ў пакаленне з'яўляюцца яны і колькі дзяцей адводзяць з сабой? Тры тузіны? Чатыры? У сэя Оуверхолсера, магчыма, тады і не было дзяцей, але ў мяне яны ёсць, і не адна пара двайнят, а дзве. Хедан і Хедда, Лайман і Лиа. Я люблю ўсіх чацвярых, але праз месяц двух з іх забяруць. А таму яны вернуцца рунтами. Пазбавіўшыся той іскрынкі, якая ператварае кожнага з нас у чалавека.
  
  «Слухайце яго, слухайце яго», — пракацілася па зале.
  
  — У колькіх з вас ёсць двайняты, у якіх валасы растуць толькі на галаве? — спытаў Тиан. — Падніміце рукі!
  
  Шасцёра мужчын паднялі рукі. Потым восем. Дванаццаць. Кожны раз, калі Тиан думаў, што ўсё, падымалася яшчэ адна неахвотна рука. У рэшце рэшт ён налічыў дваццаць дзве рукі, і, зразумела, у Залу сходаў прыйшлі не ўсе, хто меў дзяцей. Ён убачыў, як паморшчыўся Оуверхолсер, убачыўшы такую колькасць паднятых рук. Дыега Адамс таксама падняў руку, і Тиан задаволена адзначыў, што ён крыху адсунуўся ад Оуверхолсера, Эйзенхарта і Слайтмана. Трое Мэнни паднялі рукі. Хорхе Эстрада. Луіс Хейкокс. І многія іншыя, якіх ён ведаў. Нічога дзіўнага ў гэтым не было, у Калье ён ведаў практычна ўсіх. За выключэннем, магчыма, некалькіх валацугаў, якія працавалі на маленькіх фермах за мізэрнае жалаванне і гарачы абед.
  
  — Кожны раз, калі яны прыходзяць і забіраюць нашых дзяцей, яны выносяць таксама кавалачак нашага сэрца і душы. — Ціян выразна вымаўляў кожнае слова.
  
  — Ды перастань, сынок, — падаў голас Эйзенхарт. — Ты ўжо перегибаешь...
  
  — Заткніся, ранчер, — перабіў яго мужчына, які прыйшоў апошнім, са шрамам на лбе. Голас яго дрыжаў ад злосці і пагарды. — Пёрка ў яго. Так дай яму выказацца.
  
  Эйзенхарт разгарнуўся, каб паглядзець, хто адважваецца гаварыць з ім у такім тоне. Убачыўшы, нічога не сказаў у адказ. Тиана гэта не здзівіла.
  
  — Дзякуй табе, Пер, — падзякаваў яго Тиан. — Я ўжо сканчаю. Усё думаю аб дрэвах. Калі сарваць з моцнага дрэва усё лісце, яно выжыве. Калі выразаць на ствале шмат імёнаў, яно адгадаваць новую кару. Можна нават узяць частку ядровой драўніны, і дрэва выстаіць. Але калі зноў і зноў браць ядровую драўніну, наступіць момант, калі загіне нават самае моцнае дрэва. Я бачыў, як такое здарылася на маёй ферме, і гэта жудасна. Дрэва памірае знутры. Ты бачыш, як лісце жоўкнуць спачатку ў ствала, потым жаўцізна распаўсюджваецца па галін, да самых кончыкаў. Вось што робяць Ваўкі з нашай маленькай вёскай. Вось што яны робяць з усёй Кальей.
  
  — Слухайце яго! — усклікнуў Фрэдзі Расарыё з суседняй фермы. — Слухайце яго ўважліва! — У Фрэдзі таксама былі блізняты, але, магчыма, ім нічога не пагражала, таму што яны яшчэ смакталі грудзі.
  
  
  
  — Ты кажаш, — Ціян глядзеў на Оуверхолсера, — што яны заб'юць нас і спаляць ўсю Калью ад усходу да захаду, калі мы не аддамо нашых дзяцей і будзем біцца з імі?
  
  — Ага, — кіўнуў Оуверхолсер. — Я так кажу. І не я адзін. — Тыя, што сядзелі вакол яго ўхвальна загудзелі.
  
  — Аднак кожны раз, калі мы стаім, апусціўшы галовы і з пустымі рукамі, і глядзім, як у нас забіраюць дзяцей, яны яшчэ глыбей ўгрызаюцца ў ядровую драўніну дрэва, якое завецца нашай вёскай. — Цяпер голас Тиана грымеў, ён стаяў, высока падняўшы над галавой пёрка. — Калі мы не прымем спробы пазмагацца з Ваўкамі і абараніць нашых дзяцей, мы ўсё роўна памром! Вось што кажу я, Тиан Джеффордс, сын Люка! Калі мы не прымем спробы пазмагацца з Ваўкамі і абараніць нашых дзяцей, мы станем рунтами!
  
  — Слухайце яго! — раздаліся крыкі. Многія захоплена затупалі ботамі. Хто-то нават запляскаў.
  
  Джордж Телфорд, яшчэ адзін ранчер, што-то прашаптаў Эйзенхарту і Оуверхолсеру. Яны выслухалі яго, кіўнулі. Телфорд падняўся. Сівы, загарэлы, з иссеченным ветрам мужным тварам, якія так падабаюцца жанчынам.
  
  — Ты ўсё сказаў, сынок? — па-добраму спытаў ён, як пытаюцца ў дзіцяці, не нагуляўся ці ён і ці не пара яму спаць.
  
  — Так, мабыць. — Раптам Тиана ахапіла роспач. Па багаццю і памерах ранча Телфорд не мог цягацца з Воуном Эйзенхартом, але куды як пераўзыходзіў яго красамоўствам. І Тиан спалохаўся, што страціць якая здавалася ўжо гэтак блізкай перамогу.
  
  — Так я магу ўзяць пёрка?
  
  У Тиана ўзнікла думка не аддаваць пёрка, але які ў гэтым толк? Ён сказаў усё, што мог. Зрабіў усё, што ў яго сілах. Можа, яму і Залии сабраць пажыткі і з дзецьмі рушыць на захад, да Сярэдзіны свеце? Усё-ткі да прыходу Ваўкоў, калі верыць Эндзі, амаль трыццаць дзён. А за трыццаць дзён можна сысці далёка.
  
  Ён перадаў пёрка.
  
  — Мы ўсе глыбока цэнім жар душы маладога сэя Джеффордса і, зразумела, ніхто не сумняваецца ў яго асабістай адвагі, — загаварыў Джордж Телфорд, прыціскаючы пёрка да левай палове грудзей, над сэрцам. Аглядаючы прысутных, ён стараўся сустрэцца позіркам, сяброўскім поглядам, з кожным. — Але мы павінны думаць аб дзецях, якія застануцца, так жа як і аб тых, якіх забяруць, ці не так? Іншымі словамі, мы павінны абараняць усіх дзяцей, будзь то двайнят, трайнят або адзіночкі, як Аарон сэя Джеффордса.
  
  Тут Телфорд павярнуўся да Тиану.
  
  — Што ты скажаш сваім дзецям, калі Ваўкі застрэляць іх маці і, магчыма, подпалят прадзеда сваімі прамянёвай трубкі? Як ты растлумачыш іх крыкі, супакойваючы дзяцей? Як заткнеш насы, каб яны не адчувалі паху падпаленай скуры і падпаленых пасеваў? І гэта ты называеш ратаваннем душ? Ці ядровой драўніны нейкага выдуманага табой дрэва?
  
  Ён змоўк, даючы Тиану шанец адказаць, але Тиан не ведаў, што сказаць. Ён разумеў, што Телфорд пераламаў сітуацыю... і адчуваў, што Телфорд яму не па зубах. Сладкоголосый сукін сын Телфорд, узрост якога дазваляў не турбавацца аб тым, што Ваўкі на сваіх шэрых конях прискачут да яго дома.
  
  Телфорд кіўнуў, як бы паказваючы, што нічога іншага, акрамя маўчання, ён ад Тиана не чакаў, і зноў павярнуўся да скамьям.
  
  — Калі Ваўкі прыходзяць, яны прыходзяць з зброяй, якія страляюць агнём, прамянёвай трубкі, вы ведаеце, і вінтоўкамі, і лятучымі металічнымі штуковинами. Забыўся, як яны называюцца...
  
  — Гудучы шары, — падказаў адзін.
  
  — Стрекотуны, — крыкнуў другі.
  
  — Лопастники, — дадаў трэці.
  
  Телфорд кіўнуў і мякка ўсміхнуўся. Настаўнік, хвалящий добрых вучняў.
  
  — Як ні назаві, яны лётаюць па паветры, вышукваючы мэта, а калі садзяцца, выпускаюць з сябе верцяцца лопасці, вострыя як брытва. У пяць секунд яны могуць рассячы чалавека ад галавы да пят, пакінуўшы ад яго толькі круг крыві і валасоў. Можаце не сумнявацца, я кажу праўду, таму што бачыў такое сваімі вачыма.
  
  — Слухайце яго, слухайце яго ўважліва! — закрычалі з лавак. Вочы мужчын акругліліся ад спалоху.
  
  — Ваўкі і самі страшныя. — Телфорд плаўна пераходзіў ад адной жудаснай гісторыі, якія распавядаюць ля вогнішча, да іншай. — Выглядаюць яны як людзі, але на самой справе яны нелюдзі, велізарныя і жудасныя. А тыя, каму яны служаць у Тандерклепе, яшчэ страшней. Вампіры, як я чуў. З целам чалавека і галовамі птушак і жывёл. Хадзячыя трупы. Воіны Чырвонага Вочы.
  
  Мужчыны зашушукались. Нават Тиан адчуў, як халадок прабег ў яго па спіне пры згадванні Вочы.
  
  — Ваўкоў я бачыў сам, пра астатняе мне толькі казалі, — працягваў Телфорд. — І няхай я веру не ўсім, але шмат чаму я веру. А цяпер пакінем у баку Тандерклеп і тых, хто жыве там. Давайце абмяжуемся Ваўкамі. Ваўкі — наша праблема, і праблема сур'ёзная. Асабліва калі яны прыходзяць, узброеныя да зубоў! — Ён паківаў галавой, змрочна ўсміхнуўся. — Дык што ж нам рабіць? Можа, нам удасца посшибать іх з коней нашымі віламі і матыкамі, сэй Джеффордс? Ты думаеш, атрымаецца?
  
  Пагардай смех падтрымаў яго словы.
  
  — У нас няма зброі, каб змагацца з імі. — Цяпер Телфорд казаў суха, па-дзелавому, як чалавек, які падводзіць вынік. — Нават калі б і было, мы — ранчеры і фермеры, а не салдаты. Мы...
  
  — Заканчваецца са сваімі баязлівымі прамовамі, Телфорд. Табе павінна быць сорамна за іх.
  
  Многія ахнулі, пачуўшы гэтак рэзкую водпаведзь. Захрабусцелі косткі, калі мужчыны паварочваліся, каб паглядзець, хто наважыўся яе вымавіць. І ўбачылі, як з адной з задніх лавак павольна падымаецца той, хто прыйшоў апошнім, сівавалосы мужчына ў чорным плашчы і кашулі з каўняром-стойкай. У святле газавых лямпаў на яго лбе ярка вылучаўся шнар у форме крыжа.
  
  Стары.
  
  Телфорд досыць хутка прыйшоў у сябе, але, калі загаварыў, па голасе адчувалася, што ён канчаткова не адышоў ад такога абуральнага парушэння традыцыі.
  
  — Прабач, бацька Каллагэн, але пёрка ў мяне...
  
  — Да чорта тваё боскае пёрка і да чорта твае баязлівыя парады, — адрэзаў Каллагэн. Прайшоў па праходзе на дрэнна гнущихся нагах, адбіваўся артрыт. Не такі стары, як старэйшына Мэнни, значна маладзей дзядулі Тиана (які заяўляў, што старэй за яго нікога няма нават у Калье Локвуде на поўдні), і, аднак, ён здаваўся старэй іх абодвух. Старэй вечнасці. За гэта казалі і яго вочы, якія глядзелі на свет з-пад шнара на лбу (Залия сцвярджала, што ён сам выразаў гэты крыж), у якіх чыталася мудрасць стагоддзяў, і, нават у большай ступені, яго голас. Хоць ён пражыў у Калье дастаткова доўга, каб пабудаваць царкву дзіўнага Чалавека-Ісуса і звярнуць у сваю веру палову жыхароў, нават незнаёмы ніколі б не прыняў Пяра Каллагэна за мясцовага. Яго инородность выяўлялася і ў вымаўленні, і ў многіх словах, якія да яго ў Калье ніхто не чуў («вулічны жаргон», як ён іх называў), знаёмыя ж словы набывалі ў яго вуснах новы сэнс. Не выклікала ніякіх сумневаў — ён прыйшоў з аднаго з іншых светаў, аб існаванні якіх пастаянна паўтаралі Мэнни, хоць сам ніколі пра гэта не расказваў, а Калья Брын Стерджис даўно ўжо стала яму домам. І безумоўнае павага, якім ён карыстаўся, давала яму поўнае права гаварыць, калі ў яго ўзнікала такое жаданне. І наўрад ці хто адважыўся аспрэчыць гэта права, з перышком або без.
  
  Хай і маладзей дзядулі Тиана, Каллагэн усё роўна быў Старым.
  
  4
  
  А цяпер ён глядзеў на мужчын Кальи Брын Стерджис, не зірнуўшы на Джорджа Телфорда і поглядам. Пёрка панік у руцэ Телфорда. Ён сеў на лаву першага шэрагу, не аддаўшы яго ні Старому, ні Тиану.
  
  Каллагэн пачаў з аднаго з жаргон выразаў, але перад ім сядзелі фермеры, так што тлумачэнняў не патрабавалася.
  
  — Гэта ўсё курынае дзярмо.
  
  Ён зноў агледзеў тых, што сядзяць. Многія не вырашыліся сустрэцца з ім позіркам. А праз імгненне нават Эйзенхарт і Адамс апусцілі вочы. Оуверхолсер не апусціў, але пад цяжкім позіркам Старога ранчер неяк сцяўся, нібы адчуваючы за сабой віну.
  
  — Курынае дзярмо, — паўтарыў чалавек у чорным плашчы, чаканячы кожны склад. Маленькі залаты крыжык блішчаў у яго пад каўняром. На лбе другі крыж (Залия верыла, што ён выразаў яго сам, выкупаючы нейкі страшны грэх) у святле газавых лямпаў выглядаў як таўро.
  
  — Гэты хлопец не належыць да маёй паствы, але ён мае рацыю, і я думаю, што вы ўсё гэта ведаеце. Вы ведаеце гэта сэрцам. Нават ты, містэр Оуверхолсер. І ты, Джордж Телфорд.
  
  — Нічога такога я не ведаю, — адказаў Телфорд слабым, ледзь чутным голасам, спрэс страцілі ранейшую пераканаўчасць.
  
  — Хлусня бачная ў вачах, вось што сказала б табе мая маці, — і Каллагэн суха яму ўсміхнуўся. Я б не хацеў, каб мне вось так ўсміхаліся, падумаў Тиан, і тут жа Стары павярнуўся да яго. — Ніколі не чуў, каб хто-то мог сказаць пра гэта лепш, чым ты сёння, мой хлопчык. Дзякуй, сэй.
  
  Тиану ўдалося падняць руку і выціснуць з сябе ўсмешку. Ён раптам ператварыўся ў персанажа дурнога кірмашовага спектакля, які ратуецца ў самы апошні момант дзякуючы ўмяшанню звышнатуральнай сілы.
  
  — Я сёе-тое ведаю пра баязлівасці, можаце мне паверыць. — Каллагэн ўжо звяртаўся да якія сядзяць на лавах мужчынам. Падняў правую руку, знявечаную, скрыўленую, якая нагадвае сухую галінку, паглядзеў на яе, апусціў. — Можна сказаць, маю асабісты вопыт. Ведаю, як адно баязлівае рашэнне вядзе да іншага... трэцяга чацвёртага...... і гэтак далей, пакуль не надыходзіць момант, калі ўжо занадта позна даваць задні ход, калі ўжо немагчыма што-небудзь змяніць. Містэр Телфорд, запэўніваю вас, дрэва, аб якім казаў малады містэр Джеффордс, не выдуманае. Калья ў смяротнай небяспекі. Вашы душы ў смяротнай небяспекі.
  
  — Слаўся Марыя дабрадатная, — усклікнуў хто-то з левага боку праходу, — і Гасподзь з табой. Хай будзе дабраславёны плод твайго улоння, і...
  
  — Завязвай, — раўнуў Каллагэн. — Прибереги гэтыя словы да нядзелі. — Яго вочы, сінія іскрынкі ў цёмных глыбінях вачніц, перабягалі з аднаго твару на іншае. — У гэты вечар трэба забыцца пра Бога, Марыі і Чалавека-Ісуса. Трэба забыць пра прамянёвыя трубкі і гудучы шары Ваўкоў. Вы павінны змагацца. Вы — мужчыны Кальи, ці не так? Вось і будзьце мужчынамі. Хопіць паводзіць сябе як сабакі, коўзкія на жываце, каб вылізаць боты жорсткага гаспадара.
  
  Оуверхолсер густа пачырванеў і пачаў падымацца. Дыега Адамс схапіў яго за руку і нешта шапнуў на вуха. На імгненне Оуверхолсер застыў, завісшы над лавай, потым апусціўся на яе.
  
  — Гучыць прыгожа, падрэ, — загаварыў Адамс з моцным акцэнтам. — Гучыць смела. Аднак ёсць некалькі пытанняў. Адзін ужо задаў Хейкокс. Як ранчеры і фермеры змогуць супрацьстаяць узброеным да зубоў забойцам?
  
  — Наняўшы сваіх узброеных забойцаў, — адказаў Каллагэн.
  
  На імгненне запанавала поўная, абсалютная цішыня. Здавалася, адказ Старога прагучаў на нікому не знаёмым мове. Нарэшце Адамс адважыўся:
  
  — Я не разумею.
  
  — Зразумела, не разумееш, — адказаў яму Стары. — Таму слухай і набірайся мудрасці, ранчер Адамс, і вы ўсё слухайце і набірайцеся мудрасці. У шасці днях шляху да паўночна-захад ад нас трое стралкоў і адзін чаляднік ідуць па Сцежцы Прамяня на паўднёва-ўсход. — Ён усміхнуўся іх здзіўленым поглядам. Павярнуўся да Слайтману. — Чаляднік крыху старэйшыя за твайго сына Бэна, але ён ужо хуткі, як змяя, і смяротна небяспечны, як скарпіён. Астатнія яшчэ хутчэй і куды больш небяспечны, чым. Я даведаўся пра гэта ад Эндзі, які іх бачыў. Вам патрэбныя магутныя абаронцы? Яны ў мяне ёсць. Я гэта гарантую.
  
  На гэты раз Оуверхолсер падняўся ў поўны рост. Твар яго гарэў, як у ліхаманцы. Тоўсты жывот дрыжаў.
  
  — Што гэта яшчэ за вячэрняя казка для дзяцей? — зароў ён. — Калі такія людзі і існавалі, яны адышлі ў нябыт разам з Гилеадом. А Гилеад ўжо тысячу гадоў, як ператварыўся ў пыл.
  
  Ніхто не падтрымаў Оуверхолсера, не паспрабаваў аспрэчыць яго словы. Ніхто не раскрыў рота. Усё нібы скамянелі, пераўтвораныя ў статуі адным магічным словам: стрэлкі.
  
  — Ты памыляешся, — спакойна адказаў Каллагэн, — але нам няма патрэбы спрачацца аб гэтым. Лепш паехаць і ўбачыць усё ўласнымі вачыма. Я думаю, хопіць маленькага атрада. Джеффордс... я... як наконт цябе, Оуверхолсер? Хочаце паехаць?
  
  — Няма ніякіх стралкоў! — зароў Оуверхолсер.
  
  За яго спіной падняўся Эстрада.
  
  — Бацька Каллагэн, хай сыйдзе на цябе мілата Божая...
  
  — ...і ты Джордж.
  
  — ...але калі нават стрэлкі і ёсць, як яны ўтрох змогуць супрацьстаяць сорак або шэсцьдзесят? І гэтыя сорак або шэсцьдзесят не звычайныя людзі — Ваўкі!
  
  — Слухайце яго, справа кажа, — усклікнуў Эбен Тук, гаспадар крамы.
  
  — І з чаго ім змагацца за нас? — працягнуў Эстрада. — Мы з года ў год ледзь зводзім канцы з канцамі. Што мы можам ім прапанаваць, акрамя гарачай ежы? Хіба хто-небудзь пагодзіцца паміраць за абед?
  
  — Слухайце яго, слухайце яго! — хорам усклікнулі Телфорд, Оуверхолсер і Эйзенхарт. Іншыя рытмічна загрукалі абцасамі па дошках падлогі.
  
  Стары пачакаў, пакуль шум спыніцца.
  
  — У мяне ёсць кнігі. З паўтузіна.
  
  І хаця многія чулі аб кнігах, сама думка, што яны сапраўды існуюць, што да іх, да паперы, нават можна дакрануцца, выклікала ўздыхі здзіўлення.
  
  — Паводле адной з іх, стрэлках забаронена браць ўзнагароджанне за свае паслугі. Быццам бы таму, што яны вядуць свой род ад Артура з Эльда.
  
  [6]— Эльд! Эльд! — зашептали Мэнни, і некалькі кулакоў падняліся ў паветра, з адтапыранымі мезенцам і паказальным пальцам. «На рогі іх, — падумаў Стары. — Наперад, Тэхас». Яму ўдалося падавіць смяшок, але зусім не ўсмешку, искривившую вусны.
  
  — Ты кажаш пра моцных хлопцаў, што блукаюць па зямлі і робяць добрыя справы? — насмешліва спытаў Телфорд. — Ты занадта стары, каб верыць у такія байкі, Пер.
  
  — Не аб моцных хлопцаў, — цярпліва паправіў яго Каллагэн. — Пра стрэлках.
  
  — Як змогуць трое мужчын выстаяць супраць шасцідзесяці Ваўкоў? — пачуў Тиан свой голас.
  
  Эндзі распавёў, што адным з стралкоў была жанчына, але Каллагэн разумеў: не варта стамляць тых, хто сабраўся ў зале такімі падрабязнасцямі (хоць які сядзіць у ім проказнику і хацелася сказаць пра гэта).
  
  — Гэта пытанне да іх лідэру, Тиан. Мы яго спытаем. І змагацца яны будуць не толькі за гарачыя абеды, ці ведаеце. Зусім не за абеды.
  
  — Тады за што ж? — спытаў Бакі Хаўер.
  
  Каллагэн думаў, што яны захочуць займець нейкі прадмет, які ляжаў пад масніцамі яго царквы. І Каллагэн таго толькі радаваўся, таму што прадмет гэты прачнуўся. Стары, які калі-то бег з горада Салемс-Лот, размешчанага ў іншым свеце, хацеў ад яго пазбавіцца. Бо не ён пазбавіцца ад гэтага прадмета ў самым хуткім часе, яго чакала немінучая смерць.
  
  Ка прыйшла ў Калью Брын Стерджис. Ка — як вецер.
  
  — Усяму свой час, містэр Хаўер, — адказаў Каллагэн. — Усяму свой час, сэй.
  
  У Зале сходаў зашептались. Нібы вецер надзеі і страху зашелестел над лавамі.
  
  Стрэлкі.
  
  Стрэлкі на захадзе, якія прыйшлі з Сярэдняга свету.
  
  І калі гэта праўда, хай дапаможа ім Бог. Апошнім дзецям Артура з Эльда, якія ідуць да Калье Брын Стерджис па Сцежцы Прамяня. Ка — як вецер.
  
  — Час станавіцца мужчынамі, — сказаў ім Каллагэн. Пад шнарам на лбе вочы гарэлі, як лямпы. Аднак у голасе чулася і спачуванне. — Час падняцца з каленяў, спадары. Падняцца з каленяў і ступіць на шлях праўдзівы.
  
  
  
  Частка 1
  
  СКАЧОК
  
  
  
  Кіраўнік 1
  
  Твар на вадзе
  
  1
  
  «Час — твар на вадзе». Прымаўка з далёкага мінулага, з далёкага Меджиса. Эдзі Дын ніколі там не быў.
  
  І адначасова быў, у пэўным сэнсе. Аднойчы ноччу, калі яны ўсталі лагерам на А-70, канзаскай платнай аўтастрадзе, у Канзасе, якога не было ў яго свеце, Роланд сваім расповедам перанёс туды ўсіх чацвярых: Эдзі, Сюзану, Джэйка і Ыша. Той ноччу ён распавёў ім гісторыю Сюзан Дэльгада, сваёй першай каханай. Магчыма, адзінай каханай. Гісторыю пра тое, як ён яе страціў.
  
  Прымаўка, магчыма, адпавядала рэчаіснасці ў тыя часы, калі Роланд быў крыху старэйшы за Джэйка Чемберза, але Эдзі лічыў, што яна стала яшчэ дакладней цяпер, калі свет скручивался, як завадная спружына ў старажытных часах. Роланд сказаў ім, што ў Срединном свеце больш нельга давяраць нават такім аксіёмам, як кірунак стрэлкі компаса. Сённяшні захад заўтра можа стаць паўднёва-захадам — вар'яцтва, ды і толькі. І з часам адбываліся аналагічныя дзівацтвы. Некаторыя дні, Эдзі мог у гэтым паклясціся, расцягваліся гадзін на сорак, а некаторыя ночы (накшталт той, калі Роланд перанёс іх у Меджис) здаваліся яшчэ даўжэйшымі. А потым прыходзіў дзень, калі надыходзіў вечар ледзь не пасля поўдня, цемра літаральна рвалася з-за гарызонту табе насустрач. Вядома ж, Эдзі задаваўся пытаннем, а не заблудзіла час у гэтых краях.
  
  Яны выехалі з горада Лад на Блейне, монарэйкавым вагончыку. І гэты Блейн Мона даставіў ім нямала клопатаў, таму што кіруючы ім кампутарны мозг канчаткова і беспаваротна звар'яцеў. Эдзі ўдалося забіць яго сваёй алогичностью («У гэтым ты майстар, салодзенькі. Гэта ў цябе ад прыроды», — сказала яму тады Сюзана), і з цягніка яны выгрузіліся ў Топіцы, размешчанай зусім не ў тым свеце, адкуль Роланд «дастаў» Эдзі, Сюзану і Джэйка. Напэўна, ім варта было радавацца, што яны ў ім не жылі, бо свет гэты, дзе прафесійная баскетбольная каманда Канзас-Сіці называлася «Монархс», «Кока-кола» — «Нозз-А-Ла», вялікі японскі аўтамабільны канцэрн — «Такуро», а не «Хонда», уразіла нейкая страшная хвароба, празваная «супергриппом» і выкосившая практычна ўсё насельніцтва. «Так што засунь гэтыя думкі ў сваю «такуро спірыт» і едзь далей», — падумаў Эдзі.
  
  Раней ён выразна адчуваў бег часу. Страх, вядома, практычна ні на секунду не адпускаў яго, ён меркаваў, яны ўсе баяліся, за выключэннем, магчыма, Роланда. Але ў тым, што ён трымае руку на пульсе часу, сумневаў не было. Адчуванні, што час выслізгвае ад яго, не ўзнікала, нават калі яны крочылі па А-70 з патронамі у вушах, гледзячы на застылыя аўтамабілі і слухаючы ноющее бразджанне таго, што Роланд называў чарвяточынай.
  
  Але пасля сустрэчы ў шкляным палацы з прыяцелем Джэйка Цік-Такім і даўнім знакомцем Роланда (Флеггом... або Мортеном... ці, магчыма, Мэрлином) час змянілася.
  
  «Не адразу, вядома. Мы патрапілі ў гэты чортаў ружовы шар... ўбачылі, як Роланд па памылцы забіў маці... і калі вярнуліся...»
  
  Так, менавіта ў той момант усё і здарылася. Яны прачнуліся на ўскрайку, у трыццаці мілях ад Зялёнага палаца. Па-ранейшаму маглі яго бачыць. Але адразу зразумелі, што стаіць ён ужо ў іншым свеце. Хто-то... ці нейкая сіла... перанесла іх над або праз чарвяточыны і пакінула на Сцежцы Прамяня. Хто-небудзь ці што-то паклапаціўся і аб тым, каб забяспечыць ім ленч: банкі з газіроўкай «Нозз-А-Ла» і куды больш знаёмае печыва «Киблер».
  
  Побач яны выявілі nasazhennuyu на сучок запіску ад таго тыпу, якога Роланд ледзь не забіў у палацы: «Адступіць ад Вежы. Гэта маё апошняе папярэджанне». Недарэчнасць, інакш і не скажаш. Хіба мог Роланд адступіцца ад Вежы? З тым жа поспехам можна было папрасіць яго забіць прыручанага Джэйкам путаника, освежевать і засмажыць да вячэры. Ні адзін з іх ужо не мог адступіцца ад Цёмнай Вежы Роланда. Хай дапаможа ім Бог — кожны хацеў прайсці гэты шлях да канца.
  
  «Да цемры яшчэ ёсць час, — сказаў Эдзі у той дзень, калі яны знайшлі запіску-папярэджанне Флегга. — Ты хочаш выкарыстоўваць яго, ці не так?»
  
  «Так, — адказаў Роланд з Гилеада. — Давайце яго выкарыстоўваем».
  
  Што яны і зрабілі, вынікаючы Сцежцы Прамяня, ідучы па бязмежных палях, падзеленым палосамі калючага кустоўя. Нідзе і ні ў чым не выяўляючы прысутнасці чалавека. Дзень за днём, ноч за ноччу нізкія аблокі зацягвалі неба. Але паколькі яны ішлі Сцежкай Прамяня, над іх галовамі аблокі часам разыходзіліся, агаляючы астраўкі сіні, шкада толькі, што ненадоўга. Аднойчы ноччу яны ўбачылі поўную месяц, а на ёй — твар з непрыемным прышчурам і хітрай ухмылкай гандляра-мешочника. Па падліках Роланда атрымлівалася, што цяпер пазней за лета, але Эдзі схіляўся да таго, што глыбокая восень: трава пожухла і пажаўцела, з рэдкіх дрэў абляцела лістота, ды і кусты стаялі голыя. Дзічыну траплялася ўсё радзей, і ўпершыню за доўгія тыдні, з тых часоў, як яны пакінулі лес Шардика, мядзведзя-кібарга, ім даводзілася класціся спаць на пусты страўнік.
  
  Але ўсё гэта, думаў Эдзі, раздражняла куды менш, чым адчуванне страты часу: яно больш не дзялілася на гадзіны, дні, тыдні, часы года. Месяц магла падказваць Раланду, што лета сканчаецца, і прыйдзе восень, але навакольны свет выглядаў як у першы тыдзень лістапада, драмаў, рыхтуючыся запасці ў зімовую спячку.
  
  Час, да такой высновы прыйшоў Эдзі у той перыяд, па большай частцы ствараецца знешнімі падзеямі. Калі здараецца шмат і ўсякага рознага, яно быццам бы бяжыць хутка. Калі ж не здараецца нічога, акрамя звыклай руціны, яно запавольваецца. А калі наогул нічога не адбываецца, час проста знікае. Збірае штучкі і адпраўляецца пазабаўляцца на Коні-Айлэнд. Дзіўная, але праўда.
  
  «Няўжо нічога не адбываецца?» — задаваўся пытаннем Эдзі (а паколькі не было ў яго іншага занятку, акрамя як штурхаць перад сабой калыску Сюзаны, перасякаючы адно пустыннае поле за іншым, часу для пошуку адказу яму хапала). Адзінай вельмі дзіўную асаблівасць, якая мела месца быць пасля вяртання з Магічнага крышталя, гэта, як назваў яго Джэйк, Загадкавае лік, але, магчыма, яно нічога і не значыла. Ім прыйшлося вырашаць матэматычную загадку ў Калысцы Лада, каб атрымаць доступ да Блейну, і Сюзанна выказала здагадку, што Магічнае лік — адрыжка той самай загадкі. Эдзі сумняваўся ў яе слушнасці, але, чорт пабяры, згаджаўся прыняць здагадка як адну з версій.
  
  Ну сапраўды, што магло быць такога асаблівага ў ліку дзевятнаццаць? Гэта ж трэба, Загадкавае лік. Пасля некаторага роздуму Сюзанна сказала, што гэта простае лік, як і тыя лічбы, што адкрылі вароты паміж імі і Блейном Мона. Эдзі дадаў, што гэта адзінае лік, які стаіць паміж васемнаццаццю і дваццаццю кожны раз, калі ён лічыў да дваццаці. Джэйк засмяяўся і прапанаваў яму не несці лухту. Эдзі, які сядзеў каля самага вогнішча і свежевавший труса (гэтаму трусу трэба было далучыцца да ўжо освежеванным котцы і сабаку ў яго заплечном мяшку), папрасіў Джэйка не кпіць над яго адзіным талентам.
  
  2
  
  Магчыма, яны ішлі па Сцежцы Прамяня ўжо пяць ці шэсць тыдняў, калі натыкнуліся на дзве падвойныя каляіны, па якім ніхто не ездзіў бог ведае колькі гадоў, але ў тым, што калі-то гэта была дарога, сумневаў не ўзнікала. Яна не цягнулася ўздоўж Сцежкі Прамяня, але Роланд ўсё роўна павярнуў на яе. Дарога, сказаў ён, праходзіць дастаткова блізка ад Сцежкі, і іх гэта цалкам задаволіць. Эдзі спадзяваўся, што дарога дапаможа ім аднавіць часовую арыентацыю, але дарэмна. Праўда, сыходзіла яна не толькі наперад, але і ўверх, а вакол ішлі ўсе тыя ж пустынныя поля. Нарэшце яны выйшлі на грэбень хрыбта, які працягнуўся з поўначы на поўдзень. Па другі бок грэбня дарога нырала ў цёмны лес. Прама-такі дрымучы лес з казкі, падумаў Эдзі, калі яны паглыбіліся ў яго. Сюзана падстрэліла аленя на другі дзень іх знаходжання ў лесе (а можа, на трэці ці чацвёрты), і мяса, пасля вегетарыянскіх «буррито па-стрелецки», здавалася чароўным стравай, але ў гушчары не хаваліся ні волаты-людаеды, ні тролі. Не сустрэліся ім таксама і эльфы ці хто іншы. Як, зрэшты, і другой алень.
  
  — Я ўсё шукаю ледзянцовых домік. — Эдзі карцінна агледзеўся. Яны ўжо некалькі дзён ішлі па дарозе, павойнай між вялізных дрэў. А можа, і цэлы тыдзень. Напэўна, ён ведаў толькі адно: Сцежка Прамяня дзе-то побач. Яны бачылі яго ў небе... і адчувалі яе блізкасць.
  
  — Які яшчэ ледзянцовых домік? — спытаў Раланд. — Гэта яшчэ адна гісторыя? Калі так, хацелася б яе пачуць.
  
  Вядома, яму хацелася. Ён любіў гісторыі, асабліва тыя, што пачыналіся словамі: «Даўным-даўно, калі ўсе жылі ў лесе...» Але слухаў як-то дзіўна. Крыху адхілена. Аднойчы Эдзі згадаў пра гэта Сюзане, і тая імгненна знайшла тлумачэнне, што часцяком здаралася з ёй. Сюзана валодала дзіўнай здольнасцю, звычайна ўласцівай паэтам, выказваць пачуцці словамі, схопліваць іх на ляту.
  
  — У цябе склалася такое ўражанне, таму што ён не слухае, як дзіця перад сном, — сказала яна Эдзі. — Ты-то разлічваў, што слухаць ён будзе менавіта так, салодзенькі.
  
  — А як жа ён слухае?
  
  — Як антраполаг, — без запінкі адказала яна. — Як антраполаг, які спрабуе зразумець незнаёмую яму цывілізацыю па міфам і легенд.
  
  Яна трапіла ў дзясятку. І калі Эдзі адчуваў нейкі ўнутраны дыскамфорт з-за таго, што Роланд слухаў не так, як яму хацелася, то прычына таму была адна: у глыбіні душы Эдзі меркаваў калі хто і павінен слухаць як навуковец, так гэта ён, Эдзі, а яшчэ Сюзі і Джэйк. Таму што яны прыйшлі з больш прасунутага свету. Не так?
  
  Але чый бы свет ні быў больш прасунутым, усе чацвёра выявілі, што многія гісторыі належалі абодвух светаў, толькі называліся па-рознаму. Скажам, гісторыя, знаёмая Раланду пад назвай «Сказ Дыяны», практычна нічым не адрознівалася ад «Жанчыны і тыгра», якую трое ньюйоркцев чыталі ў школе. Легенда аб лорде Перте паўтарала біблейскую прытчу аб Давідзе і Голиафе. Роланд чуў шмат гісторый пра Чалавека-Ісуса, які памёр на крыжы, выкупаючы грахі свету, і распавёў Эдзі, Сюзане і Джэйк, што ў Ісуса і яго вучэнні шмат паслядоўнікаў у Срединном свеце. Агульнымі для абодвух светаў былі і некаторыя песні. Скажам, «Бесклапотнае каханне». Або «Гэй, Джуд».
  
  Эдзі ніяк не менш за гадзіну распавядаў Раланду гісторыю пра Гензеле і Грэтэль, ператварыўшы, сам таго не падазраючы, зласлівую, поедающую дзяцей ведзьму ў Ріа з Кооса. Падышоўшы да той частцы апавядання, дзе ведзьма вырашыла трошкі выгадаваць дзяцей, ён перапыніўся, каб спытаць Роланда: «Ты ведаеш гэтую гісторыю? Ёсць каля вас падобная?»
  
  — Няма, — адказаў Роланд, — такой гісторыі я не ведаю. Так што, калі ласка, раскажы яе да канца.
  
  Эдзі і распавёў, скончыўшы стандартным: «А потым яны жылі доўга і шчасліва».
  
  Стрэлак кіўнуў.
  
  — Ніхто, вядома, пасля такога не зможа жыць шчасліва, але дзецям мы даем магчымасць высветліць гэта самім, ці не так?
  
  — Так, — пагадзіўся з ім Джэйк.
  
  Ыш баяўся ля ног хлопчыка і, як заўсёды, у яго вачах з залатым абадком, калі ён глядзеў знізу ўверх на Джэйка, чыталася захапленне. «Так», — паўтарыў ушастик-путаник, у дакладнасці капіюючы інтанацыю хлопчыка.
  
  Эдзі абняў Джэйка за плечы.
  
  — Вельмі дрэнна, што ты тут, а не ў Нью-Ёрку. Апыніся ты ў Яблыку, Джейки-бой, напэўна, ужо займеў уласнага псіхааналітыка. Абмяркоўваў з ім праблемы, звязаныя з бацькамі. Дабіраўся да сутнасці недазволеных канфліктаў. Можа, прымаў бы высакаякасныя лекі. Што-небудзь накшталт риталина[7].
  
  — Ведаеш, я б аддаў перавагу застацца тут, — адказаў Джэйк, паглядзеўшы на Ыша.
  
  — Ды ўжо, — усміхнуўся Эдзі. — Не магу цябе за гэта папракнуць.
  
  — Такія гісторыі называюцца чароўнымі казкамі, — раптам сказаў Роланд.
  
  — Дакладна, — кіўнуў Эдзі.
  
  — Толькі ў гэтай казцы чараўніц не было.
  
  — Няма, — пагадзіўся Эдзі. — Хутчэй гэта назва пэўнай катэгорыі гісторый. У нашым свеце ёсць дэтэктыўныя гісторыі, гісторыі ў жанры «саспенс», навукова-фантастычныя гісторыі... жахі... вестэрны... казкі. Разумееш?
  
  — Так, — адказаў Роланд. — Так людзі ў вашым свеце заўсёды ў кожны канкрэтны момант хочуць слухаць толькі адну гісторыю? Толькі аднаго тыпу?
  
  — Мяркую, што так, — адказала яму Сюзана.
  
  — А хто-небудзь у вас есць мяса, тушенное з гароднінай?
  
  — Мяркую, здараецца, — адказаў Эдзі. — Але калі справа даходзіць да забаў, мы аддаем перавагу што-то адно і не змешваем мяса з бульбай. Хоць атрымліваецца сумнавата, калі глядзець пад такім вось вуглом.
  
  — І колькі, вы кажаце, ёсць гэтых чароўных казак?
  
  Без запінкі, практычна ва ўнісон, Эдзі, Сюзанна і Джэйк сказалі адно і тое ж слова: «Дзевятнаццаць!» А імгненнем пазней Ыш паўтарыў яго сваім хрыплым голасам: «Паннаў-цать!»
  
  Яны пераглянуліся і засмяяліся, таму што слова «дзевятнаццаць» стала ў іх модным слоўцам. Але ў смеху чулася і трывога, таму што ўся гісторыя з дзевятнаццаць прымала даволі-такі дзіўны абарот. Эдзі выразаў гэты лік на баку сваёй апошняй фігуркі жывёлы. Сюзанна і Джэйк прызналіся, што, збіраючы галлё для вячэрняга вогнішча, кожны раз прыносілі бярэмя з дзевятнаццаці галінак. Ні адзін не мог сказаць, чаму. Выходзіла як-то само сабой.
  
  А потым настала раніца, калі Роланд спыніў іх пасярод лесу, па якім яны тады ішлі. Паказаў на неба, прасвечваюць скрозь разлапистые галіны высокага дрэва. І гэтыя галіны на фоне неба утварылі лік дзевятнаццаць. Менавіта дзевятнаццаць. Яны ўсё гэта бачылі, толькі Роланд ўбачыў першым.
  
  Аднак Роланд, верыў у знакі і цуды сапраўды гэтак жа, як Эдзі калі-то верыў у лямпы напальвання і акумулятарныя батарэйкі, не надаваў асаблівага значэння дзіўнай і раптоўнай закаханасці свайго ка-тэта у гэты лік. Яны ўсё больш станавіліся адзіным цэлым, разважаў ён, як і пакладзена ка-тету, а таму думкі, звычкі і нават дакучлівыя ідэі кожнага распаўсюджваліся на ўсіх, як прастуда. Ён верыў, што ў папулярызацыі колькасці дзевятнаццаць ў пэўнай ступені адбіваецца ўплыў Джэйка.
  
  — Ёсць у цябе такая здольнасць, Джэйк, — сказаў ён. — Не ўпэўнены, што такая ж моцная, як у майго даўняга сябра Алена, але, клянуся багамі, спадзяюся на гэта.
  
  — Я не разумею, аб чым ты кажаш. — Джэйк ў здзіўленні нахмурыўся. Эдзі зразумеў, у прынцыпе, і здагадаўся, што Джэйк таксама зразумее з часам. Калі, вядома, час верне сабе звыклы ход.
  
  І ў той дзень, калі Джэйк прынёс здобныя шары, гэта адбылося.
  
  3
  
  Яны спыніліся, каб перакусіць (усе тыя ж вегетарыянскія галубцы, мяса аленя даўно з'елі, а ад печыва «Киблер» засталіся толькі салодкія ўспаміны), калі Эдзі заўважыў, што Джэйка з імі няма, і спытаў стрэлка, не ведае той, куды падзеўся хлопчык.
  
  — Павярнуў крыху раней, прыкладна на полколеса, — і Роланд паказаў на дарогу астатнімі пальцамі правай рукі. — З ім усё ў парадку. Калі б што здарылася, мы б адчулі. — Роланд паглядзеў на свой галубец, адкусіў без усялякага энтузіязму.
  
  Эдзі адкрыў рот, каб сказаць што-то яшчэ, але Сюзанна апярэдзіла яго:
  
  — А вось і ён. Прывітанне, салодзенькі, што гэта ты прынёс?
  
  У руках Джэйк трымаў кругляшы памерам з тэнісны мяч. Толькі гэтыя мячы вызначана не маглі скакаць: з іх ва ўсе бакі тырчалі кароткія рожкі. Калі хлопчык падышоў бліжэй, да ноздраў Эдзі даляцеў пах, выдатны пах, як у свежага хлеба.
  
  — Думаю, іх можна ёсць, — сказаў Джэйк. — Яны пахнуць як свежы хлеб, які мая маці або місіс Шоу, аканомкай, заўсёды куплялі ў «Забарс»[8]. — Ён паглядзеў на Сюзану і Эдзі, усміхнуўся. — Вы ведаеце гэты магазін?
  
  — Я, вядома, ведаю, — адказала Сюзана. — Там прадаецца ўсё самае лепш. М-м-м. Ну да чаго добра пахнуць! Ты іх яшчэ не еў, ці не так?
  
  — Не, вядома. — Джэйк запытальна паглядзеў на Роланда.
  
  Стрэлак не стаў іх стамляць, узяў адзін «мяч», збіў рожкі і ўпіўся зубамі ў тое, што засталося.
  
  — Здобныя шары, — растлумачыў ён. — Не бачыў іх ужо бог ведае колькі гадоў. Такая смаката. — Яго сінія вочы бліснулі. — Рожкі не ешце. Яны не атрутныя, але горкія. Мы можам іх падсмажыць, калі ў нас застаўся алені тлушч. Смажаныя яны па гусце нагадваюць мяса.
  
  — Нядрэнная ідэя, — кіўнуў Эдзі. — Ешце на здароўе. Я ж, мабыць, устрымаюся. Не падабаюцца мне што-то гэтыя грыбы.
  
  — Гэта не грыбы, — запярэчыў Роланд. — Хутчэй ягады.
  
  Сюзана ўзяла шар, отломила рожкі, надкусіць, тут жа адправіў у рот кавалак пабольш.
  
  — Не варта табе ўстрымлівацца, салодзенькі. Прыяцель майго бацькі, Поп Моуз, сказаў бы пра іх: «Лепш не бывае». — Яна ўзяла ў Джэйка яшчэ адзін сдобный шар, прайшлася вялікім пальцам па яго шаўкавістай паверхні паміж рожкамі.
  
  — Магчыма, — не стаў спрачацца Эдзі, — але ў школе, рыхтуючыся да складання, я прачытаў адну кнігу, быццам бы яна называлася «Мы заўсёды жылі ў замку». Дык там адна ненармальная кабетка атруціла ўсю сваю сям'ю такі вось смачна. — Ён нахіліўся да Джэйк, падняў бровы, расцягнуў рот у, як ён спадзяваўся, злоснай ўхмылка. — Атруціла ўсю сваю сям'ю, і яны памерлі ў АГОНІІ!
  
  Эдзі зваліўся з бервяна, на якім сядзеў, і пачаў катацца па иголкам і якая апала лістоце, карча страшныя рожы і выдаючы жудасныя гукі. Ыш ў спалоху бегаў вакол яго, раз за разам пранізліва выгавкивая яго імя.
  
  — Спыні, — сказаў Роланд. — Дзе ты гэта ўзяў, Джэйк?
  
  — Вунь там. — Джэйк паказаў у той бок, адкуль яны прыйшлі. — На ўзлеску, якую ўбачыў з дарогі. Там гэтых шароў поўным-поўна. Зноў жа, калі вам хочацца мяса... Мне вось хочацца... так туды прыходзіць ўсякае звяр'ё. Шмат слядоў і свежы памёт. — Яго вочы не адрываліся ад твару Роланда. — Вельмі... свежы... — казаў ён як чалавек, які яшчэ дрэнна валодае мовай.
  
  Лёгкая ўсмешка искривила куткі рота Роланда.
  
  — Гавары спакойна і проста. Што цябе трывожыць, Джэйк?
  
  Джэйк адказаў, ледзь варушачы вуснамі:
  
  — Пакуль я збіраў здобныя шары, за мной назіралі людзі. — Ён памаўчаў, потым дадаў: — Яны і цяпер назіраюць за намі.
  
  Сюзана ўзяла чарговы сдобный шар, з захапленнем агледзела яго, паднесла да твару, каб панюхаць, як кветка.
  
  — У тым баку, адкуль мы прыйшлі? Справа ад дарогі?
  
  — Так, — адказаў Джэйк.
  
  Эдзі паднёс руку да рота, нібы хацеў прыглушыць кашаль.
  
  — Колькі?
  
  — Думаю, чацвёра, — адказаў Джэйк.
  
  — Пяцёра, — паправіў яго Роланд. — Магчыма, шасцёра. Адна жанчына. І хлопчык крыху старэйшы за цябе, Джэйк.
  
  Джэйк вылупіўся на яго:
  
  — І як даўно яны сочаць за намі?
  
  — З учорашняга дня. Прыстроіліся ззаду і ідуць следам.
  
  — І ты нам не сказаў? — строга спытала яго Сюзанна, на гэты раз нават не паспрабаваўшы прыкрыць рот.
  
  Роланд паглядзеў на яе, у вачах бліснула кплівая іскрынка.
  
  — Мне хацелася даведацца, хто з вас першым учуе іх. Шчыра кажучы, я ставіў на цябе, Сюзанна.
  
  Яна холадна зірнула на яго і прамаўчала. Эдзі падумаў, што ў гэтым поглядзе прадзяўбліся Детта Уокер, і парадаваўся, што дастаўся ён не яму.
  
  — І што мы будзем з імі рабіць? — спытаў Джэйк.
  
  — Пакуль нічога, — адказаў стралок.
  
  — А калі гэта ка-тэт Цік-Така? Гашер і кампанія?
  
  — Гэта не яны.
  
  — Адкуль ты ведаеш?
  
  — Таму што ўжо даўно напалі б на нас і ператварыліся ў ежу для мух.
  
  Годнага адказу на яго рэпліку ў іх не знайшлося, і яны рушылі далей. Дарога хавалася ў глыбокіх ценях, што пятляла паміж дрэвамі, узрост якіх вылічаўся шматлікімі сотнямі гадоў. Не прайшло і дваццаці хвілін, як Эдзі ўжо выразна чуў гукі, якія выдаюцца іх преследователями (або назіральнікамі: храбусценне быццам ламаліся галінак, шолах травы, часам нават ціхія галасы. «П'яныя» ногі», па тэрміналогіі Роланда). Эдзі лаяў сябе за тое, што так доўга нічога гэтага не заўважаў. Ён таксама задаўся пытаннем: а чым гэтая кампанія зарабляла на жыццё? Калі выслеживанием, то на майстроў сваёй справы яны відавочна не цягнулі.
  
  Эдзі Дын ў многіх аспектах стаў часткай Сярэдняга свету, часцяком такіх тонкіх, што ён і сам не ведаў, аднак адлегласці ён па-ранейшаму мэрыл милями, а не коламі. Ён выказаў здагадку, што яны прашпацыравалі міль пятнаццаць з таго моманту, як Джэйк прынёс ім здобныя шары і навіна, што яны ў лесе не адны, калі Роланд сказаў: на сёння хопіць. Яны разбілі лагер пасярод дарогі, па-іншаму, з таго моманту, як яны ўвайшлі ў лес, не бывала. Пры такім раскладзе вуглі ад вогнішча не маглі выклікаць ляснога пажару.
  
  Эдзі і Сюзанна збіралі галлё, Роланд і Джэйк займаліся добраўпарадкаваннем маленькага лагера, рыхтавалі вячэру, у гэты дзень які складаецца па большай частцы з здобных шароў, знойдзеных Джэйкам. Сюзана каціла на сваім крэсле па дернине, нагіналася, каб падняць галінку. Эдзі шагал непадалёк, што-то напяваючы сабе пад нос.
  
  — Паглядзі налева, салодзенькі, — падала голас Сюзана.
  
  Эдзі паглядзеў, убачыў, аранжавы, блік. Вогнішча.
  
  — На прафесіяналаў яны не цягнуць, ці не так? — спытаў ён.
  
  — Няма. Па праўдзе кажучы, мне іх трохі шкада.
  
  — Як думаеш, што ім трэба?
  
  — Паняцці не маю, але, мабыць, Роланд правоў. Яны нам скажуць, калі вырашаць, што пара. Ці падумаюць, што мы не тыя, хто ім патрэбны, і адстануць ад нас. Пайшлі, пара вяртацца.
  
  — Адну секунду. — Ён падняў галінку, задумаўся, падняў яшчэ адну. Набраў патрэбную колькасць. — Пайшлі.
  
  Па шляху палічыў галінкі, якія нёс, і тыя, што ляжалі на каленях Сюзаны. Па дзевятнаццаць — і там, і там.
  
  — Сюзі. — Ён пачакаў, пакуль яна паглядзела на яго. — Час зноў пайшло.
  
  Яна нават не спытала, аб чым ён, толькі кіўнула.
  
  4
  
  Рашучасць Эдзі не ёсць здобныя шары даволі хутка растала як дым. Падыходзячы да лагера, яны пачулі скворчание оленьего тлушчу, які Роланд (у запаслівасці з ім ніхто параўнацца не мог) адшукаў у сваім старым, зношаным заплечном мяшку. Эдзі не адмовіўся ад сваёй порцыі, выкладзенай на адну з старажытных талерак, знойдзеных у лесе Шардика, і з'еў усе.
  
  — Па гусце не саступаюць омарам, — пракаментаваў ён, потым успомніў пачвараў на беразе, отхвативших Раланду пальцы. — То бок, не саступаюць па гусце хот-догам, якія рыхтуюць у «Натанс». Прабач, Джэйк, дарма я да цябе прычапіўся.
  
  — Вось аб чым вы ўсе павінны ведаць. — Роланд ўсміхаўся, у гэтыя дні ён усміхаўся часцей, значна часцей, але вочы заставаліся сур'ёзнымі. — Вы ўсе, здобныя шары іншы раз выклікаюць вельмі жывыя сны.
  
  — Ты хочаш сказаць, з'есці іх, усё роўна што обкуриться? — спытаў Джэйк, якому адразу стала як-то не па сабе. Ён думаў пра свайго бацьку. Элмер Чемберз шмат чаго пераспрабаваў за сваё жыццё.
  
  — Обкуриться? Не ўпэўнены...
  
  — Закінуць. Укалоцца. Убачыць тое, чаго няма. Як ты вось прыняў мескалін і ўвайшоў у каменны круг, дзе гэты дэман ледзь... ты ведаеш, ледзь не прычыніў мне шкоду.
  
  Роланд задумаўся, успамінаючы. Суккубы, заменчаная ў тым каменным крузе, калі б ёй не перашкодзілі, пазбавіла б Джэйка Чемберза некранутасці, а потым затрахала б да смерці. Так ужо выйшла, што Роланд прымусіў суккубу загаварыць. У адплату, каб пакараць яго, яна паслала яму вобраз Сюзан Дэльгада.
  
  — Роланд? — Джэйк з трывогай глядзеў на стрэлка.
  
  — Не хвалюйся, Джэйк. Гэта грыбы робяць тое, аб чым ты думаеш, ўздзейнічаюць на свядомасць, змяняюць яго, а не здобныя шары. Гэта ягады, прыемныя на густ. Калі твае сны стануць зусім ужо жывымі, проста нагадаем сабе, што табе ўсё гэта сніцца.
  
  Эдзі падумаў, што тырада балюча ўжо дзіўная. Па-першае, Роланд ніколі не выяўляў такой клопаты аб іх псіхічным здароўе. Па-другое, ніколі не адрозніваўся шматслоўем.
  
  «Час пайшло, і ён таксама гэта ведае, — падумаў Эдзі. — Ледзь-ледзь пастаяць, але цяпер пабегла зноў. Як гаворыцца, гульня пачалася».
  
  — Будзем выстаўляць гадзіннага, Роланд? — спытаў Эдзі.
  
  — Мне здаецца, сэнсу няма, — адказаў стралок, згортваючы самокрутку.
  
  — Ты сапраўды думаеш, што яны не небяспечныя? — Сюзана паглядзела на лес. Асобныя дрэвы ўжо зліваліся ў насоўваецца вячэрняй цемры. Маленькі блік вогнішча, які яны бачылі раней, знік, але людзі, якія рухаліся за імі, засталіся. Сюзана іх адчувала. І не здзівілася, калі, апусціўшы галаву, убачыла, што і Ыш глядзіць у тым жа кірунку.
  
  — Я думаю, магчыма, у гэтым і заключаецца іх праблема, — адказаў Роланд.
  
  — І што гэта павінна азначаць? — пацікавіўся Эдзі, але Роланд не адказаў. Ляжаў на спіне, падклаўшы пад галаву згорнутую аленевую шкуру, глядзеў у цёмнае неба і курыў.
  
  Пазней ка-тэт Роланда заснуў. Яны не выставілі вартавога, і ніхто не патрывожыў іх сон.
  
  5
  
  Сны, калі яны прыйшлі, былі зусім не снамі. Яны ўсё гэта ведалі, за выключэннем, магчыма, Сюзаны, якой у рэальнасці той ноччу там не было.
  
  «Госпадзе, я зноў у Нью-Ёрку, — падумаў Эдзі. І тут жа прыйшла новая думка: — Сапраўды вярнуўся ў Нью-Ёрк. Гэта і сапраўды адбылося».
  
  Адбылося. Ён апынуўся ў Нью-Ёрку. На Другі авеню.
  
  І ў той жа самы момант Джэйк і Ыш выйшлі на Другую авеню з Пяцьдзесят чацвёртай вуліцы.
  
  — Прывітанне, Эдзі. — Джэйк ўсміхаўся. — Сардэчна запрашаем дадому.
  
  «Гульня пачалася, — падумаў Эдзі. — Гульня пачалася».
  
  
  
  Кіраўнік 2
  
  Нью-ёркскае мельтешение
  
  1
  
  Джэйк заснуў, гледзячы ў чернильную цемру: ні месяца, ні зорак на воблачным начным небе. Засынаючы, адчуў, быццам куды-то падае. Ён даведаўся гэта пачуццё: калі быў так званым нармальным дзіцем, яму часта снілася, што ён падае, асабліва перад экзаменамі, але гэтыя сны як адрэзала пасля таго, нібы ён зноўку нарадзіўся ў Срединном свеце.
  
  А потым адчуванне, быццам ён куды-то падае, знікла. Ён пачуў нейкую меладычную музыку, занадта ўжо расчудесную: тры ноты, і ты хочаш, каб яна змоўкла, дванаццаць, і табе здаецца, што яна заб'е цябе, калі не смолкнет. Ад кожнай ноты, здавалася, трапяталі ўсе косткі. «Што-то гавайское, здаецца?» — падумаў ён, і хоць мелодыя гэтая нічым не нагадвала бразджанне чарвяточыны, што-тое агульнае ў іх сапраўды было.
  
  Было, і ўсё тут.
  
  А потым, калі ён ужо зразумеў, што больш не вытрымае гэтых жудасных і выдатных гукаў, яны сціхлі. І цемра пад яго апушчанымі павекамі раптам пачырванела яркім чырванню.
  
  Ён асцярожна прыадчыніў вочы насустрач моцнага сонечнага святла.
  
  І ў яго адпала сківіца.
  
  У Нью-Ёрку.
  
  Міма праляталі таксі, пабліскваючы жаўцізной пад сонечнымі прамянямі. Міма Джэйка прайшоў высокі малады чарнаскуры мужчына ў слухаўках, ад якіх праводкі цягнуліся да плейеру; ён падскокваў у такт музыкі, напяваючы сабе пад нос: «Ча-ды-ба, ча-ды-бау!» Барабанныя перапонкі Джэйка ледзь не разарваў грукат адбойнага малатка. Кавалкі бетону падалі ў кузаў самазвала, кожны ўдар рэхам аддаваўся ад фасадаў дамоў. Гэты свет проста переполнял шум. А ён, нават не ўсведамляючы гэтага, прывык да бязмоўя Сярэдняга свету. Ды што там прывык. Палюбіў. Аднак у шуму і мітусні таксама былі свае плюсы, і Джэйк не мог гэтага адмаўляць. Ён вярнуўся ў нью-ёркскае мельтешение. Адчуў, як лёгкая ўсмешка расцягвае вусны.
  
  — Снись! Снись! — сумна пракрычалі ў яго ногі.
  
  Джэйк паглядзеў уніз і ўбачыў Ыша, які сядзеў на тратуары, падціснуўшы хвост. Ушастик-путаник быў без чырвоных чаравічкі, Джэйк — без чырвоных туфляў (слава Богу), і ўсё гэта нагадвала візіт у Гилеад Роланда, які яны здзейснілі з дапамогай ружовага Магічнага крышталя. Крыштальнага шара, які прынёс столькі гора і бед.
  
  На гэты раз ён абышоўся без крышталя... усяго толькі заснуў. Але ўсё гэта ніяк не магло яму прысніцца. Рэальнасцю тое, што адбываецца з ім пераўзыходзіла любы іншы яго сон. Да таго ж...
  
  Да таго ж людзі працягвалі абыходзіць яго і Ыша, якія стаялі ў цэнтры горада, злева ад салуне «Канзасская маркота». Акурат у той момант, калі ён думаў пра гэта, нейкая жанчына перасягнула праз Ыша, для чаго ёй прыйшлося задраць прамую чорную спадніцу вышэй калена. Выраз яе засяроджанага асобы (Джэйк вытлумачыў яго як «Я ўсяго толькі адна з жыхароў Нью-Ёрка, занятая сваімі справамі, так што адваліце ад мяне») ні на ёту не змянілася.
  
  Яны нас не бачаць, але якім-то чынам адчуваюць. А калі яны адчуваюць наша прысутнасць, значыць, мы сапраўды тут.
  
  Над першым лагічным пытаннем «Чаму?» Джэйк падумаў хіба што пару секунд, а потым адставіў у бок. Прыйшоў да высновы, што з часам, напэўна, атрымае адказ. А пакуль чаму не понаслаждаться Нью-Ёркам, раз ужо давялося вярнуцца ў яго?
  
  — Пайшлі, Ыш, — паклікаў ён звярка і абмінуў кут. Ушастик-путаник, вызначана не гарадскі жыхар, трымаўся так блізка да назе Джэйка, што той адчуваў яго лодыжкі дыханне.
  
  «Другая авеню, — падумаў ён. І тут жа: — Госпадзе...»
  
  Таму што ў гэты самы момант убачыў Эдзі Дзіна, які стаяў перад крамай «Барселонские валізкі», ашаломленага і апранутага вызначана не па апошняй модзе, у старых джынсах, кашулі і макасінах з аленевай скуры. Валасы, хай і чыстыя, даходзілі да плячэй, адчувалася, што рука прафесіянала іх даўно не дакраналася. Джэйк зразумеў, што і сам ён выглядае не лепш, у кашулі з той жа аленевай скуры і практычна ператварыліся ў лахманы тых самых джынсах, у якіх ён назаўсёды пакінуў дом, адправіўшыся ў Бруклін, на Галандскі пагорак і ў іншы свет.
  
  «Слава Богу, нас ніхто не можа ўбачыць», — падумаў Джэйк, а потым вырашыў, што, можа, і дарма. Калі б людзі іх бачылі, то да поўдня яны разбагацелі на пададзенай міласьціны. Ён усміхнуўся гэтай думкі. Усклікнуў: «Прывітанне, Эдзі. Сардэчна запрашаем дадому».
  
  Эдзі кіўнуў, але здзіўленне не сыходзіла з твару.
  
  — Бачу, ты прыхапіў з сабой свайго сябрука.
  
  Джэйк нахіліўся, паляпаў Ыша па галаве.
  
  — Ён для мяне, што крэдытная картка «Амерыкан экспрэс». Без яго я нікуды не хаджу.
  
  Джэйк ўжо сабраўся працягнуць, у галаве кішма кішэлі дасціпныя фразы, калі з-за вугла выйшаў нейкі чалавек і прайшоў міма, не звярнуўшы на іх, як і ўсе астатнія, ніякай увагі. Аднак яго з'яўленне разам усё змяніла. То быў падлетак у джынсах, якія выглядалі зусім як джынсы Джэйка, таму што сапраўды належалі яму. Не тыя, што былі на ім, а іншыя. Гэтак жа, як і красоўкі. Тыя самыя, якіх Джэйк пазбавіўся на Галандскай ўзгорку. Вартавы-брамнік дзверы паміж светамі сарваў іх з яго ног.
  
  Падлеткам, які імгненнем раней прайшоў міма іх, быў Джон Чемберз, то ёсць ён сам, толькі гэты Чемберз выглядаў балюча ўжо мяккім, наіўным і на здзіўленне юным. «Як ты выжыў? — спытаў Джэйк сваю ўласную аддалялася спіну. — Як перажыў псіхалагічны стрэс, выкліканы стратай розуму, сыход з дому і здарэнне ў тым жудасным доме ў Брукліне? А галоўнае, як табе ўдалося вырвацца з кіпцюроў гэтай пачвары, варта-брамніка? Павінна быць, характар у цябе мацней, чым я думаў».
  
  [9]У Эдзі вочы літаральна разбегліся ў бакі, і выглядала гэта так смешна, што Джэйк засмяяўся, хоць яшчэ не прыйшоў у сябе ад здзіўлення. Яму адразу ўспомніліся коміксы, дзе Арчы або Цвёрды Лоб[10] спрабавалі глядзець адразу ў абодва бакі. Ён апусціў галаву і ўбачыў, што тое ж самае адбываецца і з Ышем. І развесяліўся яшчэ больш.
  
  — Якога хера? — вырвалася ў Эдзі.
  
  — Імгненны паўтор, — скрозь смех выціснуў з сябе Джэйк. Адказ атрымаўся дурны, але яго гэта як-то не хвалявала. Ну, дурны, і што такога? — Тая ж сітуацыя, як і з Ролянд, калі мы бачылі яго ў Гилеаде, толькі цяпер мы ў Нью-Ёрку, 31 мая 1977 года! Менавіта ў той дзень я ўзяў французскую звальняльную у Пайпера. Імгненны паўтор, бэбі!
  
  — Французскую... — пачаў Эдзі, але Джэйк не даў яму скончыць. Таму што ў галаве бліснула іншая думка. Няма, бліснула — мякка сказана. Накрыла яго, як прыліўная хваля раптам накрывае чалавека, у гэты самы момант які апынуўся на беразе. Яго твар так густа пачырванеў ад прыліву крыві, што Эдзі нават адступіў на крок.
  
  — Ружа! — прашаптаў Джэйк. З лёгкіх выйшаў увесь паветра, ён проста не мог гаварыць гучней, а ў горле перасохла, нібы ён трапіў у пясчаную буру. — Эдзі, ружа!
  
  — Пры чым тут яна?
  
  — Менавіта ў той дзень я ўбачыў яе! — Ён працягнуў руку, дрыготкімі пальцамі дакрануўся да перадплечча Эдзі. — Я іду да кнігарні... потым да пустцы. Думаю, раней там быў крама дэлікатэсаў...
  
  Эдзі ківаў, на твары выявіліся прыкметы хвалявання.
  
  — Крама дэлікатэсаў «Том і Джэры», на рагу Другі авеню і Сорак шосты...
  
  — Крама зламалі, але ружа там! Гэта я іду па вуліцы, каб убачыць яе, а значыць, мы таксама можам яе ўбачыць!
  
  Вось тут вочы Эдзі бліснулі.
  
  — Тады пайшлі. Мы ж не хочам страціць цябе ў натоўпе. Яго. Чорт, якая розніца?
  
  — Не хвалюйся, — супакоіў яго Джэйк. — Я ведаю, куды ён ідзе.
  
  2
  
  Джэйк-двайнік ішоў наперадзе іх, нью-ёркскі Джэйк, і Джэйк вясны 1977 года, ішоў павольна, глядзеў па баках, відавочна забіваў час. Джэйк з Сярэдняга свету выдатна ведаў, што зараз адчувае гэты хлопчык: бязмерная палёгку, таму што тыя, што спрачаюцца голасу ў яго галаве
  
  
  
  (Я памёр!)
  
  
  
  (Я не памёр)
  
  
  
  нарэшце-то скончылі сваю лаянку. Здарылася гэта ў дашчанага плота, дзе два бізнэсмэна гулялі ў «крыжыкі-нулікі», расчертив на ім поле дарагі ручкай «Марк Крос». І, зразумела, таму, што ён уцёк і ад школы, доктар філасофіі, і ад вар'яцтва экзаменацыйнага сачыненні па літаратуры для міс Эйвери. Экзаменацыйнае сачыненне дадавала чвэрць бала да гадавы ацэнцы, місіс Эйвери не раз пра гэта казала, а Джэйк напісаў нейкую лухту. І той факт, што настаўніца паставіла яму А+[11], нічога не мяняў, толькі ясней яснага даказваў: што-то нядобрае дзеецца не толькі з ім, але і з усім светам. І як-то гэта завязана на ліку дзевятнаццаць.
  
  А да чаго ж прыемна выскачыць з-пад такога прэса, хоць бы на час. Так што ён рыхтаваўся атрымаць асалоду ад гэтым днём...
  
  «Толькі дзень нейкі не такі, — думаў Джэйк... Джэйк, які крочыў ззаду свайго двайніка. — Што-то ў ім...»
  
  Ён агледзеўся, але не змог нічога зразумець. Канец траўня, яркае, ужо летні сонца, на Другой авеню мноства валацужных і глазеющих на вітрыны, поўна таксі, іншы раз сустракаліся і доўгія чорныя лімузіны... накшталт бы ўсё як заўсёды.
  
  Ды толькі што-то было не так, як заўсёды.
  
  Зусім не так.
  
  3
  
  Эдзі адчуў, як хлопчык тузануў яго за рукаў.
  
  — Што тут не так? — спытаў Джэйк.
  
  Эдзі агледзеўся. Нягледзячы на свае праблемы з прыстасаваннем да навакольнага свету (усё-ткі ён не вярнуўся ў свой, а ў больш ранні Нью-Ёрк), ён разумеў, аб чым тлумачыць Джэйк. Што-то было не так.
  
  Ён паглядзеў на тратуар — пераканацца, што яны адкідаюць цені. Не страцілі іх, як дзеці ў адной з гісторый... у адной з дзевятнаццаці чароўных казак... а можа, у адной з пазнейшых, такіх як «Леў, вядзьмарка і адзежная шафа» або «Пітэр Пэн». Адной з тых, якія можна назваць «Дзевятнаццаць сучасных казак»?
  
  Зрэшты, значэння гэта не мела, таму што цені былі.
  
  «А бо не павінны, — падумаў Эдзі. — Не павінны мы бачыць свае цені, калі так цёмна».
  
  Дурная думка. Цемры не было і ў памоўцы. На двары-тое раніцу, яснае травеньскае раніцу, сонечны святло кідаў такія яркія «зайчыкі» ад храмаваных частак, якія праязджаюць аўтамабіляў і вокнаў дамоў на ўсходнім баку Другі авеню, што даводзілася жмурыцца. Тым не менш у Эдзі склалася адчуванне, што ўсё гэта толькі бачнасць, далікатная абалонка, накшталт парусинового задніка на сцэне. Заслона падымаецца, і мы бачым Арденнский лес. Ці замак у Даніі. Ці кухню ў доме Уілі Ломана. А ў дадзеным канкрэтным выпадку — Другую авеню, цэнтр Нью-Ёрка.
  
  Так, што-то ў гэтым родзе. Толькі за гэтым заднікам вы знойдзеце не майстэрні або кладоўку тэатра, а велізарную выпотрошенную чарнату. Мёртвую сусвет, у якой Вежа Роланда ўжо павалілася.
  
  «Як жа хочацца, каб я памыліўся, — падумаў Эдзі. — І прычына ўсяго — культурны шок або страх».
  
  Але ён адчуваў, што гэта толькі адгаворка, спроба закапацца галавой у пясок.
  
  — Як мы сюды трапілі? — спытаў ён Джэйка. — Дзверы-то не было... — Ён змоўк, потым дадаў з надзеяй: — Можа, гэта сон?
  
  — Няма, — адказаў Джэйк. — Больш нагадвае наша падарожжа ў Магічным крышталі. Толькі на гэты раз Крышталя не было. — Тут яго асяніла: — Ты чуў музыку? Выдатную мелодыю? Акурат перад тым, як трапіць сюды?
  
  Эдзі кіўнуў.
  
  — Настолькі цудоўная, што ў мяне на вочы навярнуліся слёзы.
  
  — Дакладна. Менавіта так.
  
  Ыш абнюхаў пажарны гідранты. Эдзі і Джэйк пачакалі, пакуль іх маленькі сябрук падыме лапу і дадасць сваю запіс да мноства наяўных на гэтай дошцы аб'яваў. А наперадзе іншы Джэйк, Падлетак-77, працягваў павольна ісці і глядзець па баках. Эдзі ён нагадваў турыста з Мічыгана. Нават закінуў галаву, каб разглядзець верхнія паверхі будынкаў, і Эдзі прыйшоў да высновы, што нью-ёркскі савет па цынізму, застигнув Джэйка за такім вось заняткам, пазбавіў бы яго дысконтнай карты ў «Блумингейле». Зрэшты, асабіста ён, Эдзі, не скардзіўся: такія паводзіны хлопца аблягчала ім пераслед.
  
  І варта было Эдзі аб усім гэтым падумаць, як Падлетак-77 знік.
  
  — Куды ты падзеўся? Госпадзе, куды ты падзеўся?
  
  — Расслабся, — адказаў Джэйк (у яго лодыжкі Ыш ўкруціў сваё: «Абься»). Ён усміхаўся. — Я проста ўвайшоў у кніжны магазін. Э... «Манхэтэнскі рэстаран для розуму», вось як ён называўся.
  
  — Дзе ты купіў «Чарлі Чу-Чу» і кнігу загадак?
  
  — Праўду кажаш.
  
  Эдзі спадабалася гэтая таямнічая, изумленная ўсмешка, прилепившаяся да Джэйк. Яна нібы подсвечивала яго твар. «Памятаеш, як страпянуўся Роланд, калі я назваў яму прозвішча ўладальніка?»
  
  Эдзі кіўнуў. Уладальніка «Манхэттенского рэстарана для розуму» звалі Келвін Тауэр.
  
  — Паспяшаемся, — дадаў Джэйк. — Я хачу паглядзець.
  
  Эдзі не прымусіў прасіць сябе двойчы. Ён таксама хацеў паглядзець.
  
  4
  
  Джэйк спыніўся каля дзвярэй у краму. Ўсмешка знікла з яго твару, але як-то стала бляклай.
  
  — У чым справа? — спытаў Эдзі. — Што не так?
  
  — Не ведаю. Але, думаю, што-то змянілася. А можа... вельмі ўжо многае здарылася пасля таго, як я тут пабываў...
  
  Ён глядзеў на чорную дошку ў акне — на такіх у маленькіх рэстаранах і кавярнях пішуць меню. Эдзі падумаў, што гэта нядрэнны спосаб заваблівання пакупнікоў. Толькі тут у меню значыліся не закускі, першыя і другія стравы, а кнігі.
  
  АСАБЛІВЫЯ СТРАВЫ ДНЯ
  
  
  
  З Місісіпі! Уільям Фолкнер,
  
  засмажаны на патэльні
  
  У пераплёце — цана дагаворная
  
  У тонкай вокладцы, «Винтейдж лайбрери» — 75 цэнтаў за штуку.
  
  
  
  З Мэна! Астуджаны Стывен Кінг
  
  У пераплёце — цана дагаворная
  
  Зніжкі «Кніжнага клуба»
  
  У тонкай вокладцы — 75 цэнтаў за штуку.
  
  
  
  З Каліфорніі! Рэйманд Чандлер ўкрутую
  
  У пераплёце — цана дагаворная
  
  7 кніг у тонкай вокладцы за 5 даляраў.
  
  Эдзі зазірнуў за чорную дошку і ўбачыў іншага Джэйка, незагорелого і без цвёрдага яснага погляду, Джэйка, які стаяў ля століка з кнігамі. Дзіцячымі кнігамі. На якім, магчыма, ляжалі і дзевятнаццаць чароўных казак, і дзевятнаццаць сучасных казак.
  
  «Спыні, — сказаў ён сабе. — Гэта ж неўроз дакучлівасці, і ты гэта ведаеш».
  
  Магчыма, але даўніна Джэйк збіраўся зрабіць куплю, узяўшы з гэтага стала кнігі, якім трэба было не проста змяніць, але хутчэй за ўсё выратаваць ім жыццё. Увогуле, Эдзі вырашыў, што яшчэ паспее паразважаць аб ліку дзевятнаццаць. Ці не будзе думаць наогул, калі пазбавіцца ад гэтай дакучлівасці.
  
  — Пайшлі ў краму, — сказаў ён Джэйк.
  
  Але хлопчык застыў на месцы.
  
  — У чым справа? — спытаў Эдзі. — Тауэр не зможа нас убачыць, калі цябе гэта турбуе.
  
  — Тауэр-то не зможа, — пагадзіўся Джэйк, — а як наконт яго? — Ён паказаў на свайго двайніка, які яшчэ не сустракаўся з Гашером, Цік-Такім, старымі Рачнога Скрыжавання. Які яшчэ не ездзіў на Блейне Мона і нічога не ведаў пра Ріа з Кооса. — Джэйк ускінуў вочы на Эдзі. — Што, калі я ўбачу сябе?
  
  Эдзі прыйшоў да высновы, што такое магло здарыцца. Чорт, ды здарыцца магло што заўгодна. Але гэта не прымусіла яго ўнесці нейкія карэктывы ў прынятае рашэнне.
  
  — Думаю, мы павінны ўвайсці ў краму, Джэйк.
  
  — Так, — выдыхнуў той. — Падобна на тое, што павінны.
  
  5
  
  Яны ўвайшлі, іх не ўбачылі, і ў Эдзі адлягло ад сэрца, калі на століку, які прыцягнуў увагу хлопчыка, ён налічыў дваццаць адну кнігу. Ды толькі пасля таго, як Джэйк ўзяў дзве, «Чарлі Чу-Чу» і кнігу загадак, іх засталося дзевятнаццаць.
  
  — Знайшоў што-небудзь для сябе, сынок? — спытаў ціхі голас. Належаў ён толстячку ў белай кашулі з адкладным каўнерыкам. За яго спіной, ля стойкі, якая магла стаяць у кафэ пачатку стагоддзя, трое дзядкоў пілі каву і маленькімі кавалачкамі елі пірожныя. Тут жа стаяла шахматная дошка з расстаўленымі фігурамі: партыю перапыніла з'яўленне Джэйка-77.
  
  — Мужчына, які сядзіць ля дошкі, Эрон Дипно, — прашаптаў Джэйк. — Ён растлумачыць мне загадку пра Самсона.
  
  — Ш-ш-ш! — шыкнуў на яго Эдзі. Ён хацеў паслухаць размову паміж Келвином Тауэром і Падлеткам-77. Раптам прыйшло ўсведамленне, што размова гэты вельмі важны... ды толькі якога хера тут так цёмна?
  
  «Але ж зусім і не цёмна. У гэты час сонца ярка асвятляе ўсходнюю частку вуліцы, дзверы адкрыта, так што святла ў краму пранікае досыць. Як ты можаш казаць, што тут цёмна?»
  
  Таму што якім-то чынам было цёмна. Магазін заліваў не толькі сонечнае святло, але і альтэрнатыва сонечнага святла. Аднак цемра гэтая вачам не давалася. І вось тут Эдзі ахінула: усім гэтым людзям пагражае небяспека. Тауэр, Дипно, Падлетку-77. Магчыма, яму, Джэйк з Сярэдняга свету і Ышу. Ім усім.
  
  6
  
  Джэйк назіраў, як яго двайнік, больш малады, адступіў на крок ад ўладальніка крамы, яго вочы здзіўлена раскрыліся. «Таму што яго прозвішча Тауэр, — падумаў Джэйк. — Вось што мяне ўразіла. І прычына — не Вежа Роланда, тады я не меў аб ёй ні найменшага паняцця, а карцінка, якой я ўпрыгожыў апошнюю старонку свайго сачынення».
  
  Выразка з часопіса, фотаздымак падаючай Пізанскай вежы, запар заштрыхаванай чорным алоўкам.
  
  Тауэр спытаў, як яго завуць. Джэйк-77 адказаў, і Таўэр трохі поиронизировал над яго прозвішчам. Поиронизировал па-добраму, як здараецца, калі дарослыя сапраўды любяць дзяцей.
  
  — Добрае імя, дружа, — казаў Тауэр. — Амаль як у таго бравага хлопца, героя вестэрна... ён яшчэ ўрываецца ў гарадок Чорныя Вілы, што ў Арызоне, ачышчае яго ад усіх бандюганов, а потым едзе далей. Быццам бы напісаў той вестэрн Уэйн. Д. Оуверхолсер[12]...
  
  Джэйк ступіў да свайму двайніку (мільганула думка: а бо выдатны сюжетец для тэлешоў «Суботнім вечарам у прамым эфіры») і яго вочы крыху раскрыліся.
  
  — Эдзі! — Ён па-ранейшаму шаптаў, хоць і ведаў, што людзі ў кніжным краме не могуць яго пачуць...
  
  Хоць на нейкім узроўні, магчыма, маглі. Ён успомніў жанчыну на Пяцьдзесят чацвёртай вуліцы, якая прыпадняла спадніцу, каб пераступіць праз Ыша. Вось і цяпер погляд Кэлвіна Тауэр слізгануў у яго кірунку, перш чым вярнуцца да Джэйк-77.
  
  — Лепш бы не прыцягваць непатрэбнай увагі, — прашаптаў Эдзі яму на вуха.
  
  — Ведаю, — адказаў Джэйк, — але паглядзі на кнігу «Чарлі Чу-Чу», Эдзі!
  
  Эдзі паглядзеў, спачатку нічога не ўбачыў, за выключэннем самага Чарлі, з уключаным пражэктарам і не занадта ўжо давернай, хутчэй хітрай усмешкай. А потым бровы Эдзі ўзляцелі ўверх.
  
  — Я думаў, што «Чарлі Чу-Чу» напісала Бярылаў Эванз[13].
  
  Джэйк кіўнуў — «Я таксама».
  
  — Тады хто... — Эдзі зноў кінуў погляд на вокладку. — Хто такая Клаўдыя-і-Інэс Бахман[14]?
  
  — Паняцці не маю, — адказаў Джэйк. — Ніколі аб ёй не чуў.
  
  7
  
  Адзін з дзядкоў, якія сядзелі каля стойкі, накіраваўся да іх. Эдзі і Джэйк попятились. Па спіне Эдзі прабег халадок, Джэйк збялеў як палатно, а Ыш пачаў ціхенька енчыць. Што-то тут было не так, усё дакладна. У нейкім сэнсе яны страцілі свае цені. Эдзі толькі не мог зразумець, як гэта адбылося.
  
  Падлетак-77 тым часам ужо дастаў кашалёк і расплачваўся за абедзве кнігі. Размова з Келвином якое-то час працягваўся, часам перарываліся лагодным смехам, а потым нью-ёркскі Джэйк накіраваўся да дзвярэй. Эдзі рушыў было следам, але Джэйк з Сярэдняга свету ўтрымаў яго за руку: «Не, яшчэ не час... я павінен вярнуцца».
  
  — Мне гэта да лямпачкі, — фыркнуў Эдзі. — Давай пачакаем на тратуары.
  
  Джэйк задумаўся, потым кіўнуў. Але ў дзверы ім прыйшлося спыніцца і адысці ў бок: іншы Джэйк вяртаўся. З раскрытай кнігай загадак. Келвін Тауэр навіс над шахматнай дошкай, якая стаіць на стойцы. Падняў галаву, убачыў які вярнуўся Джэйка, усміхнуўся.
  
  — Перадумаў наконт кубачкі кавы, аб Гиборин-ўвесь час падымаецца?
  
  — Не, проста хацеў спытаць...
  
  — Далей пойдзе гаворка пра загадку Самсона, — прашаптаў Джэйк з Сярэдняга свету. — Не думаю, што гэта важна. Хоць гэты Дипно праспявае вельмі нядрэнную песню. Хочаш паслухаць?
  
  — Абыдуся, — адказаў Эдзі. — Пайшлі.
  
  Яны пакінулі краму, і хоць сітуацыя на Другі авеню не палепшылася, бясконцая цемра па-ранейшаму адчувалася за фасадамі будынкаў, за самім небам, на вуліцы было куды лепш, чым у «Манхэттенском рэстаране для розуму». Па крайняй меры яны дыхалі свежым паветрам.
  
  — Вось што я табе скажу. — Джэйк павярнуўся да Эдзі. — Хадзем-ка на кут Другой авеню і Сорак шосты вуліцы. — Ён прыслухаўся: Эрон Дипно ўжо спяваў. — Я вас даганю.
  
  Эдзі абдумаў яго прапанову, паківаў галавой.
  
  Джэйк засумаваў.
  
  — Ты не хочаш убачыць ружу?
  
  — Будзь упэўнены, хачу, — адказаў Эдзі. — Вельмі хачу.
  
  — Тады...
  
  — Але я адчуваю, што рана нам сыходзіць. Не ведаю чаму, але рана.
  
  Джэйк, двайнік з семдзесят сёмага года, пакінуў дзверы адкрытай, калі ўвайшоў у краму, і Эдзі ступіў да дзвярнога праёму. Эрон Дипно загадваў Джэйк загадку, потым яны яе загадалі Блейну Мона: «Няма ног, але на месцы не стаіць... няма рота, але яна ніколі не маўчыць». Джэйк з Сярэдняга свету тым часам зноў глядзеў на чорную дошку, выстаўленую на вітрыне, з засмажанай на патэльні Уільямам Фолкнером, Рэймандам Чандлером ўкрутую. Ён хмурыўся, на твары чыталіся сумневы і трывога.
  
  — І меню іншае, ведаеш.
  
  — У якой частцы?
  
  — Не памятаю.
  
  — Гэта важна?
  
  Джэйк павярнуўся да яго. У вачах пад ссунутымі бровамі была боль.
  
  — Не ведаю. Гэта яшчэ адна загадка. Я ненавіджу загадкі!
  
  Эдзі мог яму толькі паспачуваць. «Калі Бярылаў — не Бярылаў?»
  
  — Калі яна Клаўдыя, — сам загадаў загадку, сам і адказаў.
  
  — Што?
  
  — Не важна. Лепш адыдзі ў бок, Джэйк, а не тое сутыкнешся з самім сабой.
  
  Джэйк з Сярэдняга свету ускінуў вочы на які насоўваецца на яго нью-ёркскага Джэйка і рушыў услед радзе Эдзі. А калі Падлетак-77 пакрочыў па Другі авеню з набытымі кнігамі ў левай руцэ, стомлена ўсміхнуўся Эдзі.
  
  — Ведаеш, што мне добра запомнілася? З гэтага крамы я сыходзіў у поўнай упэўненасці, што ніколі больш сюды не вярнуся. Але вярнуўся.
  
  — Улічваючы, што мы цяпер прывіды, а не людзі, я б сказаў, гэта даволі-такі спрэчнае сцвярджэнне. — Эдзі па-сяброўску ляпнуў Джэйка па плячы. — А калі ты забыўся што-то важнае, Роланд дапаможа табе ўспомніць. Гэта ён умее.
  
  Джэйк усміхнуўся, на твары адбілася палёгка. Па ўласным вопыце ён ведаў, што стралок сапраўды ўмее дапамагчы людзям ўспомніць. Адзін Роланда, Ален, магчыма, валодаў здольнасцю кантактаваць з розумам іншых, яго другому аднаму — Катберту — дасталася ўсё пачуццё гумару таго ка-тэта, але і Роланд з гадамі ператварыўся ў гіпнатызёра экстра-класа. У Лас-Вегасе ён бы мог без працы зрабіць цэлае стан.
  
  — Цяпер мы можам ісці за мной? — спытаў Джэйк. — Праверыць ружу? — Ён паглядзеў уздоўж Другой авеню, ярка асветленай сонцам і адначасова цёмнай, направа, потым налева. У вачах чыталася замяшанне. — Магчыма, тут сітуацыя лепей. Ружа таму спрыяе.
  
  Эдзі ўжо хацеў рушыць з месца, калі перад кнігарняй Кэлвіна Тауэр спыніўся вялікі шэры «лінкальн таўн-кар». Притерся да жоўтага бордюрному каменю, пярэднім бамперам ледзь не знёс пажарны гідранты. Пярэднія дзверцы адчыніліся, і Эдзі, убачыўшы, хто вылазіць з-за руля, схапіў Джэйка за плячо.
  
  — Ой! — усклікнуў Джэйк. — Балюча, аднак!
  
  Эдзі не звярнуў увагі на яго словы. Больш таго, яго рука яшчэ мацней сціснула плячо падлетка.
  
  — Госпадзе Ісусе, — прашаптаў Эдзі. — Госпадзе Ісусе, што ж гэта? Што ж, чорт пабяры, гэта такое?
  
  8
  
  Джэйк назіраў, як твар Эдзі з бледнага становіцца землисто-шэрым. Вочы выкаціліся з арбіт. Не без працы Джэйк адарваў закаменевшую руку ад свайго пляча. Эдзі хацеў падняць яе, пазначыць на кіроўцу, але на гэта яму недостало сіл. Рука ўпала, як бізун, шлепнулась аб нагу.
  
  Мужчына, які вылез з пасажырскай боку «таун кар», шпацыраваў па тратуары, чакаючы, пакуль кіроўца адкрые заднюю дзверцы. Нават Джэйк здалося, што іх дзеянні адпрацаваны да аўтаматызму, як па ў прафесійных танцораў. З задняга сядзення вылез мужчына ў дарагім касцюме, які, аднак, не мог схаваць, што яго гаспадар, мякка кажучы, невысокі ростам і адгадаваў прыстойны жывоцік. Чорныя валасы карантышкі прыкметна пасівелі на скронях. Мяркуючы па плячах касцюма, хапала ў гэтых валасах і перхаці.
  
  Джэйк раптам адчуў, што стала значна цямней. Падняў галаву, каб паглядзець, не ці воблака закрыла сонца. Не, не закрыла, але вакол яркага дыска ўтварылася чорная карона, нібы кальцо вакол тушы шырока расчыненага вочы.
  
  У полуквартале ад іх яго двайнік, Падлетак-77, глядзеў на вітрыну кітайскага рэстарана, і Джэйк ўспомніў яго назва: «Чав-чав». А крыху далей знаходзіўся музычны магазін «Вежа выбітных запісаў», параўняўшыся з якім яму трэба было падумаць: «Падобна на тое, сёння ў нас распродаж вежаў». Калі б яго двайнік павярнуўся, то ўбачыў бы шэры «таун кар»... але ён не павярнуўся. Думкамі Падлетак-77 цалкам і цалкам сышоў у будучыню.
  
  — Гэта Балазар, — прасіпеў Эдзі.
  
  — Хто?
  
  Эдзі паказваў на карузліка, які на імгненне спыніўся, каб паправіць дарагі італьянскі шаўковы гальштук. Астатнія мужчыны прыстроіліся па баках. Насцярожана гледзячы па баках.
  
  — Энрыка Балазар. І выглядае ён значна маладзей. Госпадзе, прама-ткі мужчына сярэдніх гадоў.
  
  — Гэта 1977 год, — нагадаў яму Джэйк. І тут да яго дайшло: «Той хлопец, якога ты і Роланд забілі?» У свой час Эдзі распавёў Джэйк гісторыю аб перастрэлцы ў клубе Балазара ў 1987 годзе, апусціўшы ужо самыя крывавыя падрабязнасці. Скажам, эпізод, калі Кевін Блэйк прынёс галаву брата Эдзі у кабінет Балазара, з тым каб выбавіць Роланда і Эдзі пад кулі. Генры Дзіна, вялікага мудраца і конченого наркамана.
  
  — Так, — кіўнуў Эдзі. — Той хлопец, якога мы з Ролянд забілі. І таго, хто сядзеў за рулём, — гэта Джэк Андолини. Людзі называлі яго Даўніна Двайны Вырадак, зразумела, не ў вочы. Разам са мной ён прайшоў праз адну з дзвярэй, перад тым як пачалася стральба.
  
  — Роланд забіў і яго. Не так?
  
  Эдзі кіўнуў. Усё прасцей, чым тлумачыць, што Джэк Андолини памёр, аслеплены і з ператвораным у крывавае месіва тварам у клешнях і сківіцах омароподобных пачвараў.
  
  — Другі целаахоўнік — Джордж Бьонди. Вялікі Нос. Я забіў яго сам. Заб'ю. Праз дзесяць гадоў. — Эдзі выглядаў так, нібы вось-вось грымнецца ў прытомнасць.
  
  — Эдзі, ты ў парадку?
  
  — Хутчэй так, чым няма. Гэта значыць павінен быць у парадку. — Яны ўсё далей адыходзілі ад дзверы ў краму. Ыш цёрся ля лодыжкі Джэйка. А яго двайнік, пайшоў па Другі авеню, знік. «Я ўжо бягу, — думаў Джэйк. — Можа, перепрыгиваю праз каляску з кардоннымі скрынкамі, якую каціў мужчына ў форме «Ю-пі-эс»[15]. З усіх ног імчуся да крамы дэлікатэсаў, таму што ўпэўнены: там мне адкрыецца шлях у Сярэдзінны свет. Шлях да сабе».
  
  Балазар паглядзеў на сваё адлюстраванне ў вітрыне, побач з чорнай дошкай з надпісам «СТРАВЫ ДНЯ», прыгладзіў валасы над вушамі, з-за чаго на плечы паляцелі новыя белыя лускавінкі, прайшоў у адчыненыя дзверы. Андолини і Бьонди рушылі ўслед за ім.
  
  — Стромкія хлопцы, — заўважыў Джэйк.
  
  — Больш за чым, — пагадзіўся Эдзі.
  
  — З Брукліна.
  
  — Вось-вось.
  
  — А з чаго гэта стромкім хлопцам з Брукліна заходзіць у букіністычную краму на Манхэтэне?
  
  — Думаю, мы тут менавіта для таго, каб гэта высветліць. Джэйк, плячо баліць?
  
  — Усё нармальна. Але зусім не хочацца вяртацца ў краму.
  
  — Мне таксама. Так што пайшлі.
  
  І яны зноў пераступілі парог «Манхэттенского рэстарана для розуму».
  
  9
  
  Ыш ўсё не адрываўся ад ногі Джэйка і працягваў енчыць. Джэйк гэта вытье не падабалася, але ён разумеў свайго чацвераногага сябра. Таму што ў кнігарні фізічна адчуваўся пах страху. Дипно сядзеў за шахматнай дошкай, тужліва гледзячы на Кэлвіна Таўэра і якая ўвайшла ў краму сёмуху. Гэтыя людзі нічым не нагадвалі бібліяфілаў, мотающихся па букинистическим крамах у пошуках рэдкага першага выдання з аўтографам. Іншыя два дзядка ў стойкі таропка дапівалі каву. Па іх асобам адчувалася, што яны раптам успомнілі аб важных сустрэчах, на якія могуць спазніцца, калі зараз жа не пакінуць краму.
  
  «Трусы, — з пагардай, знаёмым яму і па ранейшай жыцця, падумаў Джэйк. — Нябось ужо ў штаны наклалі. Старасць, вядома, часткова вас апраўдвае, але цалкам не апраўдвае».
  
  — Мы хочам сёе-што з вамі абмеркаваць, містэр Торен, — казаў Балазар ціха, спакойна, у голасе не чулася і намёку на акцэнт. — Не маглі б мы прайсці ў свой кабінет...
  
  — Нам няма чаго абмяркоўваць, — адказаў Тауэр. Погляд яго пераключыўся на Андолини. Чаму, таямніцы для Джэйка не склала. Тварам Джэк Андолини нагадваў высечанага сякерай псіха з якога-небудзь фільма жахаў. — Прыходзьце 15 ліпеня, тады ў нас, магчыма, з'явіцца тэма для абмеркавання. Магчыма. Зрэшты, пагаварыць мы зможам пасля Чацвёртага ліпеня. Як мне здаецца. Калі будзе на тое жаданне. — Ён усміхнуўся, паказваючы, што шчыра спрабуе ўлічыць не толькі свае інтарэсы. — Але зараз? Я проста не бачу ў гэтым сэнсу. Яшчэ і чэрвень-то не пачаўся. І, да вашага ведама, маё прозвішча...
  
  — Ён не разумее, — уздыхнуў Балазар. Паглядзеў на Андолини, на другога свайго целаахоўніка — з вялікім носам, падняў рукі на ўзровень плячэй, выпусціў ўніз. «Што ж не так з нашым светам?» — запытваў гэты жэст. — Джэк? Джордж? Гэты мужчына ўзяў у мяне чэк на прыстойную суму, адзінку з наступнымі пяццю нулямі, а цяпер кажа, што не бачыць сэнсу ў размове са мной.
  
  — Неверагодна, — адгукнуўся Бьонди. Андолини прамаўчаў. Проста глядзеў на Кэлвіна Тауэр, мутна-карыя вочы выглядвалі з-пад магутных надбровных дуг і плоскага ілба, нібы маленькія звяркі — з пячоры. З такім тварам, адзначыў Джэйк, няма патрэбы ў словах. Чалавек і так усё зразумее.
  
  — Я хачу пагаварыць з вамі, — усё той жа роўны, спакойны голас, але цяпер погляд Балазара літаральна ўпіўся ў твар Таўэра. — Чаму? Таму што мае працадаўцы хочуць, каб я з вамі пагаварыў. І для мяне гэта важкая прычына. І ведаеце, што я вам скажу? Думаю, атрымаўшы ад мяне сто «штук», вы можаце надаць мне пяць хвілін для нязмушанай гутаркі. Не ці праўда?
  
  — Тых ста тысяч ужо няма, — суха адказаў Тауэр. — І я ўпэўнены, што вы і тыя, хто вас наняў, павінны гэта ведаць.
  
  — Мяне гэта не хвалюе, — паціснуў плячыма Балазар. — Якая мне да гэтага справа? Грошы-то вашы. Мяне хвалюе іншае, вы збіраецеся выконваць нашу дамоўленасць або няма? Калі няма, баюся, нам прыйдзецца пагаварыць прама тут, перад усім светам.
  
  Увесь свет складаўся з Эрона Дипно, аднаго вушасціка-путаника і пары ньюйоркцев з іншага свету, якіх ніхто не мог бачыць. Старыя, якія сядзелі за стойкай, баязьліва рэтыраваліся.
  
  Тауэр распачаў яшчэ адну спробу.
  
  — Я не магу пакінуць краму. Набліжаецца перапынак на ленч, і ў гэты час да нас часта заходзяць...
  
  — Крама не прыносіць і пяцьдзесят баксаў у дзень, — адказаў яму Андолини, — і мы ўсё гэта ведаем, містэр Торен. Але калі вы баіцеся страціць шчодрага кліента, хай ён пасядзіць некалькі хвілін за касавым апаратам.
  
  На якое-то жудаснае імгненне Джэйк падумаў, што той, каго Эдзі назваў Даўніной Падвойным Вырадкам, кажа пра яго, Джона «Джэйка» Чемберза. Потым да яго дайшло: Андолини паказваў на Дипно.
  
  Тауэр здаўся. Ці Торен.
  
  — Эрон? — спытаў ён. — Ты не супраць?
  
  — Не, калі ты згодны. — На твары Дипно чыталася трывога. — Ты сапраўды хочаш пагаварыць з гэтымі хлопцамі?
  
  Бьонди адарыў яго цяжкім позіркам, пад якім Дипно, па думку Джэйка, зусім не стушавацца. Стары апынуўся моцным арэшкам. Джэйк адчуў, што ганарыцца ім.
  
  — Так, — кіўнуў Тауэр. — Чаму не пагаварыць?
  
  — Не хвалюйся, з-за твайго згоды яго задніца не пазбавіцца некранутасці, — загоготал Бьонди.
  
  — Выбірайце выразы, ты ў храме славеснасці, — абарваў яго Балазар, але Джэйк заўважыў, што ён ледзь усміхнуўся. — Пайшлі, Торен. Перекинемся парай слоў, нічога больш.
  
  — Гэта не маё прозвішча! Я афіцыйна змяніў яе на...
  
  — Як скажаце, — лагодна пагадзіўся Балазар. Практычна паляпаў Таўэра па руцэ. Джэйк усё яшчэ спрабаваў прызвычаіцца з тым, што гэта ўсё... уся гэтая меладрама... мела месца быць пасля таго, як ён выйшаў з крамы з новымі кнігамі (новымі для яго), і працягнуў свой шлях. Усё адбылося ў яго за спіной.
  
  — Скандынаў заўсёды застанецца скандынавам, ці не так, бос? — весела спытаў Бьонди. — Як і галандзец. Не важна, як ён сябе называе.
  
  — Калі я захачу, каб ты казаў, Джордж, я сам скажу, што жадаю ад цябе пачуць, — зірнуў на яго Балазар. — Ты зразумеў?
  
  — Само сабой, — адказаў Бьонди, потым падумаў, голасу не хапае энтузіязму. — Так! Вядома!
  
  — Добра. — Балазар ўжо трымаў Тауэр за руку, па якой толькі што паляпаў, і вёў у далёкі кут крамы. Кнігі ляжалі там навалам, у паветры стаяў пах мільёнаў пыльных старонак. Яны падышлі да дзвярэй з таблічкай «ТОЛЬКІ ДЛЯ СУПРАЦОЎНІКАЎ». Тауэр дастаў ключы, якія пабразгваў, пакуль ён шукаў патрэбны.
  
  — У яго дрыжаць рукі, — прамармытаў Джэйк.
  
  Эдзі кіўнуў. «І ў мяне дрыжалі б».
  
  Тауэр адшукаў патрэбны ключ, уставіў у замок, павярнуў, адкрыў дзверы. Яшчэ раз зірнуў на траіх мужчын, якія прыехалі пабачыцца з ім, трох стромкіх хлопцаў з Брукліна, а потым першым пераступіў парог. Бруклінцы рушылі ўслед за ім. Дзверы зачыніліся, Джэйк пачуў гук задвигаемого завалы. Усумніўся ў тым, што гэта зрабіў сам Тауэр.
  
  Джэйк паглядзеў на выгнутое люстэрка ў куце крамы, сродак барацьбы з воришками, убачыў, як Дипно зняў трубку з тэлефоннага апарата, які стаяў побач з касавым, некалькі імгненняў патрымаў у руцэ, зноў паклаў на рычаг.
  
  — А што рабіць нам? — спытаў Джэйк Эдзі.
  
  — Я хачу паспрабаваць адну штуку. Аднойчы бачыў у кіно. — Ён спыніўся перад зачыненымі дзвярыма, падміргнуў Джэйк. — Глядзі. Калі зараблю толькі гузак на лбе, маеш права назваць мяне крэтынам.
  
  І перш чым Джэйк паспеў спытаць, аб чым ён, уласна, кажа, Эдзі прайшоў скрозь дзверы. Джэйк заўважыў, што вочы ў яго зачыненыя, а губы шчыльна сціснутыя. Ён нагадваў чалавека, які чакае моцнага ўдару.
  
  Але ніякага ўдару не было. Эдзі проста прайшоў скрозь дзверы. На імгненне ад яго застаўся толькі заднік макасіны, потым знік і ён. Пачуўся лёгкі трэск, нібы нехта вёў рукой па шершавому дрэве. Джэйк нахіліўся і падняў Ыша. Сказаў яму: «Заплюшчы вочы».
  
  — Вочы, — паўтарыў путаник, працягваючы з любоўю глядзець на Джэйка. Джэйк сам зажмурыўся, потым ледзь прыадчыніў вочы, убачыў, што Ыш у дакладнасці капіюе яго. Не губляючы больш часу, ступіў у дзверы з таблічкай «ТОЛЬКІ ДЛЯ СУПРАЦОЎНІКАЎ». На імгненне ўсё пацямнела, у нос ударыў пах дрэва, ён пачуў пару знаёмых бударажыць нот. І дзверы засталася за спінай.
  
  10
  
  Бакоўку апынулася значна прасторней, чым чакаў Джэйк, памерамі яна нагадвала вялікі склад, і ўсюды ляжалі кнігі. Стосы кніг, заціснутых паміж вертыкальнымі стойкамі, іншы раз дасягалі вышынёй і чатырнаццаці, і шаснаццаці футаў. У праходах паміж імі заўважыў пару лесвічак на колцах, канструкцыяй нагадвалі трапы, якія выкарыстоўваюцца ў маленькіх аэрапортах. Як і ў краме, у бакоўцы пахла старымі кнігамі, толькі тут пах шматкроць узмацняўся, забіваў усе астатнія. Рэдкія, развешаныя пад столлю лямпы давалі жаўтлявы, няроўны святло. Цені Тауэр, Балазара і двух яго целаахоўнікаў, мудрагеліста выгнутыя, падалі на левую сцяну. Тауэр вёў гасцей у кут, мабыць, заменявший яму кабінет. Там стаяў стол з пішучай машынкай і калькулятарам, тры бюро. Сцены абклееныя шпалерамі, на адной — каляндар. Травеньскую старонку ўпрыгожваў партрэт нейкага спадара з дзевятнаццатага стагоддзя. Спачатку Джэйк не зразумеў, хто гэта... потым даведаўся. Роберт Браўнінг. Джэйк цытаваў яго ў сваім экзаменацыйным творы.
  
  Тауэр сеў за стол і, падобна, адразу ж пра гэта пашкадаваў. Джэйк мог яму толькі паспачуваць. Астатняя тройца драпежна навісла над ім, што наўрад ці выклікала станоўчыя эмоцыі. Іх цені, скачуць на сцяне за яго спіной, нагадвалі цені гаргуллі.
  
  Балазар сунуў руку ва ўнутраны кішэню пінжака, дастаў складзены ліст паперы. Разгарнуў і паклаў на стол перад Тауэром.
  
  — Пазнаеце?
  
  Эдзі рушыў да стала. Джэйк схапіў яго за руку. «Не падыходзь блізка! Яны цябе засякуць!»
  
  — Пляваць, — адмахнуўся Эдзі. — Я павінен убачыць, што гэта за папера.
  
  Джэйк пайшоў следам. А што яшчэ ён мог зрабіць? Ыш круціўся ў яго на руках і скуголіў. Джэйк шыкнуў на яго. Ыш міргнуў. «Прабач, дружа, — сказаў яму Джэйк, — але табе прыйдзецца сядзець ціха».
  
  Яго двайнік з 1977 года ўжо дабраўся да пусткі? Патрапіўшы туды, той Джэйк на чым-то паслізнуўся, пра што-то выцяўся і страціў прытомнасць. Гэта ўжо адбылося? Гадаць сэнсу не мела. Эдзі быў правоў. Джэйк гэта не падабалася, але і яму прыйшлося прызнаць: іх месца тут, а не там, у Нью-Ёрк 1977 года яны патрапілі, каб праверыць, ці не ружу, а тую самую паперу, якую Балазар цяпер паказваў Келвіну Тауэр.
  
  11
  
  Эдзі паспеў прачытаць дзве першыя радкі, калі Джэк Андолини падаў голас: «Бос, мне гэта не падабаецца. Што-то тут не так».
  
  Балазар кіўнуў.
  
  — Згодны. Містэр Торен, у бакоўцы, акрамя нас, хто-небудзь ёсць? — Голас па-ранейшаму гучаў спакойна і ветліва, але вочы ўжо бегалі па баках: калі каму-небудзь захацелася б тут схавацца, зацішных мястэчак хапала.
  
  — Няма, — адказаў Тауэр. — Хіба што Сэрджыа, крамны кот. Мяркую, ён дзе-небудзь спіць...
  
  — Гэта не крама, — фыркнуў Бьонди. — Гэтая дзірка, куды вы выкідваеце вашы грошы. Хіба патрэбна звычайнаму кнігарні такая вось бакоўку? Нябось архітэктару прыйшлося паламаць галаву, каб пры будынку даху абысціся без якія падтрымліваюць калон. Каму вы дурыце галаву?
  
  «Сабе, каму ж яшчэ, — падумаў Эдзі. — Ён дурыў сабе галаву».
  
  І, нібы думка гэтая паслужыла штуршком, раптам загучала жудасная і выдатная мелодыя. Бандыты, сгрудившиеся ля стала Тауэр, яе не пачулі, а Джэйк і Ыш — так. Эдзі ўбачыў гэта па тым, як яны напружыліся. А ў бакоўцы, дзе і так не хапала святла, раптам стала яшчэ цямней.
  
  «Мы вяртаемся назад, — падумаў Эдзі. — Госпадзе, мы вяртаемся назад. Але спачатку...»
  
  Просунулся паміж Андолини і Балазаром, аддаючы сабе справаздачу, што абодва адчуваюць яго прысутнасць і насцярожана страляюць вачыма па баках. Яго гэта не хвалявала. Ён хацеў убачыць паперу. Хто-то наняў Балазара, каб той спачатку падпісаў яе (магчыма), а потым, калі прыйдзе тэрмін, сунуў пад нос Тауэр/Торену (напэўна). У большасці падобных выпадкаў Il Roche[16] абмяжоўваўся тым, што пасылаў пару сваіх граміў, або «джэнтльменаў», як ён іх называў. Але візіту да Тауэр надавалася гэтак важнае значэнне, што ён паехаў сам. Эдзі хацелася ведаць, чаму.
  
  ПАГАДНЕННЕ
  
  Гэты дакумент уяўляе сабой Пагадненне паміж містэрам Келвином Тауэром, жыхаром штата Нью-Ёрк, уладальнікам нерухомасці, якая ўяўляе сабой незастроенной тэрыторыю, пазначаную як ўчастак № 298 у квартале № 19, размешчаную...
  
  Мелодыя ў галаве загучала зноў, аддаўшыся дрыготкай ва ўсім целе. На гэты раз гучней. І цені згусцелі, цалкам схаваўшы сцены. Цемра, якую Эдзі адчуваў на вуліцы, рвалася ўнутр. Іх магло забраць у любы момант, і гэта было дрэнна. Цемра магла паглынуць іх, і гэта было яшчэ горш, натуральна, горш, гэта ж жудасна, патануць у цемры.
  
  А бо там маглі таіцца ўсякія пачвары. Галодныя пачвары накшталт вартаўніка-брамніка.
  
  «Яны і ўтойваюцца». Голас Генры. Упершыню за амаль што два месяцы. Такое Эдзі мог лёгка ўявіць сабе: Генры стаіць за спіной з тупой усмешкай наркамана. З налітымі крывёю вачыма і жоўтымі, не дасведчанымі сыходу зубамі. «Ты ведаеш, яны і ўтойваюцца. Але, калі ты чуеш гэтую мелодыю, гэтыя колокольца, то павінен ісці, братка; мяркую, ты і сам ведаеш».
  
  — Эдзі! — крыкнуў Джэйк. — Зноў гэтая музыка! Ты чуеш?
  
  — Схватись за мой рэмень, — адказаў Эдзі. Яго вочы бегалі па паперы, якую Тауэр трымаў пульхнымі пальцамі. Балазар, Андолини і Вялікі Нос працягвалі азірацца. Бьонди нават выцягнуў пісталет.
  
  — Твой...
  
  — Можа, мы не расцепимся. — Музыка загучала яшчэ гучней, ён застагнаў. Тэкст «Пагаднення» расплывался перад вачыма. Эдзі прыжмурыўся, словы зноў здабылі выразнасць:
  
  ...пазначаную як ўчастак № 298 у квартале № 19, размешчаную на Манхэтэне, Нью-Ёрк-Сіці, на 46-й вуліцы і 2-й авеню, і «Сомбра карпарэйшн», карпарацыяй, зарэгістраванай і займаецца бізнэсам у штаце Нью-Ёрк.
  
  У гэты дзень, 15 ліпеня 1976 г., «Сомбра» выплачвае невозвращаемую суму ў памеры ста тысяч (100 000) даляраў Келвіну Тауэр як ўладальніку вышэйпаказанай нерухомасці. Прымаючы гэтыя грошы, Келвін Тауэр не згаджаецца...
  
  15 ліпеня 1976 г. Амаль год таму.
  
  Эдзі адчуваў, як цемра ахутвае іх, і, напружваючы зрок, спрабаваў ухапіць астатні тэкст як вачыма, так і розумам: хоць бы вялікую частку, дастатковую, каб зразумець, аб чым, уласна, гаворка. Калі б гэта ўдалося, яны па крайняй меры на крок наблізіліся да адказу на пытанне: а як усё гэта звязана з імі?
  
  Калі гэтая музыка, гэтыя колокольца не звядуць мяне з розуму. Калі пачвары, таящиеся ў цемры, не зжаруць нас на зваротным шляху.
  
  — Эдзі! — крыкнуў Джэйк. Голас переполнял жах. Эдзі не адрэагаваў.
  
  Келвін Тауэр... згаджаецца не прадаваць, не здаваць у арэнду, ніякім чынам не выкарыстоўваць вышэйпаказаную нерухомасць на працягу аднаго года, які пачынаецца з раней названай даты і які сканчаецца 15 ліпеня 1977 г. Абодва бакі зыходзяць з таго, што «Сомбра карпарэйшн» першай атрымлівае права на куплю вышэйадзначанай нерухомасці, на ўмовах, прыведзеных ніжэй.
  
  
  
  У гэты перыяд Келвін Тауэр у поўнай меры ўлічвае і абараняе заяўленыя інтарэсы «Сомбра карпарэйшн» у набыцці вышэйадзначанай уласнасці, не аддае яе ў заклад і не дапускае ніякіх замахаў на яе трэціх асоб...
  
  На тым тэкст не заканчваўся, але мелодыя, якая гучыць у галаве, проста яе разрывала на кавалкі. І тут Эдзі зразумеў, больш таго, на імгненне ўбачыў, якім тонкім стаў гэты свет. А можа, і ўсе сьветы. Тонкім і выношенным, як тканіна яго джынсаў. Яго позірк выхапіў апошнюю фразу пагаднення: «...пры выкананні ўсіх гэтых умоў атрымлівае права прадаць або перадаць іншым спосабам вышэйадзначаную нерухомасць «Сомбра карпарэйшн» або любой трэцяй баку». А потым словы зніклі, усё знікла, завертевшись смерчам у чорнай варонцы. Джэйк адной рукой трымаўся за рэмень Эдзі, другі — прыціскаў да сабе Ыша. Звярок адчайна тявкал, а перад вачыма Эдзі зноў мільганула Дораці, якую нясе ураганам ў краіну Оз.
  
  У цемры сапраўды жылі нейкія пачвары, велічэзныя, бясформенныя, з фасфарасцыраваны вачыма, такіх іншы раз можна ўбачыць у фільмах аб даследаваннях расколін на акіянскім дне. Толькі ў фільмах даследчыкі заўсёды знаходзіліся за моцнымі сценкамі батискафа, тады як яны з Джэйкам...
  
  Музыка, гэты звон, гэтыя ўдары рвалі барабанныя перапонкі. Здавалася, галавой яго засунулі ў гадзіны Біг-Бэн, у той самы момант, калі яны адбівалі поўнач. Ён крычаў, не чуючы сябе. А потым абарваліся наогул усе гукі, ён больш не бачыў ні Джэйка, ні Ыша, ні Сярэдняга свету, лунаў дзе-то за зоркамі і галактыкамі.
  
  «Сюзанна! — закрычаў ён. — Дзе ты, Сюзі?»
  
  Няма адказу. Толькі цемра.
  
  
  
  Кіраўнік 3
  
  Міа
  
  1
  
  Даўным даўно, недзе ў шасцідзесятых (да таго, як свет ссунуўся), жыла-была жанчына па імя Адэта Холмс, мілая, якая ўсведамляе адказнасць перад грамадствам, маладая, багатая, сімпатычная, якая прагне сустрэць годнага хлопца (ці дзяўчыну). Сама таго не ўсведамляючы, гэтая жанчына дзяліла цела з куды менш прыемнай асобай, Деттой Уокер. Детта пляваць хацела на годнага хлопца (ці дзяўчыну). Ріа з Кооса раскрыла б Детте абдымкі, прызнаўшы ў ёй сваю сястру. Роланд з Гилеада, апошні стрэлак, «дастаў» гэтую «раздвоенную» жанчыну ў Сярэдзінны свет і стварыў трэцюю, якая апынулася куды лепш, куды мацней, чым дзве першыя. У гэтую трэцюю жанчыну і закахаўся Эдзі Дын. Яна назвала яго мужам, узяла яго прозвішча. Не будучы знаёмай з ваяўнічым фемінізмам наступных дзесяцігоддзяў, зрабіла гэта з радасцю. І не толькі б радавалася, але і ганарылася, называючы сябе Сюзанай Дын, калі б у галаве не засела павучанні маці: гардыня вядзе да падзення.
  
  Цяпер яна стала чацвёртай жанчынай. Якая нарадзілася на новым этапе напружанасці і пераменаў. Якая пляваць хацела на Одетту, Детту або Сюзану; пляваць хацела на ўсіх, за выключэннем яшчэ не які з'явіўся на святло новага чалавечка, якога ласкава называла малым. Малому патрабавалася ежа. Банкетная зала знаходзіўся побач. Толькі гэта і мела значэнне, усё астатняе — не.
  
  Гэтая чацвёртая жанчына, па-свойму гэтак жа небяспечная, як Детта Уокер, клікалася Міа. Прозвішча ў яе не было, бо нікога ў свеце яна не магла лічыць сваім бацькам, а слова гэта на Высокім Складзе мела толькі адно значэнне: маці[17].
  
  2
  
  Яна павольна крочыла па доўгім каменным калідоры да таго месца, дзе яе чакала раскошнае пачастунак, міма пустых нефаў і ніш, міма закінутых анфилад, міма пакояў, дзе даўно ўжо ніхто не жыў. У гэтым замку дзе-то стаяў стары трон, у запечанай старажытнай крыві. Дзе-то лесвіцы вялі да устланным косткамі тунэлях, уходившим ў невядомыя глыбіні. І аднак у замку была жыццё; жыццё і ежа, сытная, смачная ежа. Міа дакладна гэта ведала, як ведала і тое, што ідзе на ўласных нагах, пра якія пры кожным кроку труцца цяжкія спадніцы. Насыщающая ежа. Жыццё для цябе і твайго будучага дзіцяці. А яна выдатна галодная. Зразумелая справа! Ёй жа даводзілася карміць дваіх.
  
  Яна падышла да шырокай лесвіцы. Да вушэй данеслася ледзь чутна, але магутнае гудзенне: працавалі рухавікі, змантаваныя ў нетрах зямлі, пад самымі глыбокімі тунэлямі. Міа не было справы ні да рухавікоў, ні да кампаніі «Паўночны цэнтр позитроники», якая пабудавала іх і запусціла ў працу дзясяткі тысяч гадоў таму. Не было ёй справы ні да диполярных кампутараў, ні да дзвярэй-парталаў, ні да Прамянеў, ні да Цёмнай Вежы, якая стаяла ў цэнтры ўсяго.
  
  Што яе турбавала, дык гэта пахі. Яны наплывалі на яе, густыя, дражніла, цудоўныя. Курыца, мяса, тлустыя свіныя адбіўныя з хрумсткай скарыначкай. Ваўкадавяць кроплямі крыві біфштэксы, разнастайныя сыры, велізарныя крэветкі, ружовае мяса якіх так і прасілася ў рот. Фаршаваныя рыбіны, гарачы плоў. А яшчэ розныя садавіна, мноства прысмакаў. І гэта толькі пачатак! На закуску! Каб толькі замарыць чарвячка!
  
  Міа хутка збегла па цэнтральнай лесвіцы, далонь плаўна слізгаў па паліраваным парэнчаў, маленькія ступні так і пырхалі па прыступках. Аднойчы ёй прысніўся сон, быццам нейкі жудасны чалавек сапхнуў яе пад колы падземнага цягніка, і ёй адрэзала абедзве ногі па калена. Але сны заўсёды такія дурныя. Ступні пры ёй, а над імі — ногі, ці не так? Так! Як і дзіця ў жываце. Малой, які чакаў, што яго накормяць. Ён прагаладаўся, як і яна.
  
  3
  
  Ад падножжа лесвіцы шырокі калідор, выкладзены чорным мармурам, даўжынёй у дзевяноста крокаў, вёў да высокім падвойным дзвярэй. Міа накіравалася да іх. Бачыла, як побач з ёй плыве і яе адлюстраванне. У глыбіні мармуровых сцен гарэлі электрычныя ліхтары, нагадваючы падводныя паходні. Яна не заўважала мужчыны, які следам за ёй спускаўся па лесвіцы, не ў прыгожых туфлях, а ў старых, перадранішнім ветрыку; ботах. І яго вылинявшие джынсы і сіняя кашуля з шамбре[18] ніяк не цягнулі на нарад прыдворнага. У левага сцягна вісела кабура, з якой тырчала аздобленая сандаловым дрэвам дзяржальня рэвальвера. На загорелом, иссеченном ветрам твары мужчыны хапала маршчын. У яго чорных валасах дзе-нідзе ўжо прабівалася сівізна. Але ўвагу перш за ўсё прыцягвалі вочы. Сінія, халодныя, з цвёрдым позіркам. Детта Уокер не баялася мужчын, нават гэтага, аднак вось гэтыя вочы стрэлка наганялі на яе страх.
  
  Перад падвойнымі дзвярыма калідор ўліваўся ў невялікае фае. На падлозе чорныя квадратныя пліты чаргаваліся з чырвонымі. Драўляныя панэлі сцен ўпрыгожвалі выцвілыя партрэты ранейшых гаспадароў і іх жонак. У цэнтры стаяла статуя з ружовага мармуру і хрому. Сядзіш на кані рыцар ўздымаў над галавой ці то рэвальвер на шэсць набояў, то ці кароткі меч. І хоць твар заставалася гладкім, скульптар толькі акрэсліў рысы, Міа ведала, хто перад ёй. Ва ўсякім выпадку, здагадвалася.
  
  — Я вітаю цябе, Артур з Эльда. — Яна зрабіла рэверанс. — Калі ласка, блаславі ежу, якую я збіраюся ўзяць і з'есці. Каб накарміць мяне і майго малога. Добрага табе вечара. — Яна не магла пажадаць яму доўгіх дзён на зямлі, таму што адлік і яго дзён, і дзён большасці такіх жа, як ён, абарваўся ў спрадвечныя часы. Таму яна толькі дакранулася кончыкамі пальцаў сваіх ўсміхаюцца вуснаў і паслала яму паветраны пацалунак. Аддаўшы доўг ветлівасці, прайшла ў абедзенны зала.
  
  Велізарны, шырынёй у сорак ярдаў і даўжынёй у семдзесят. Яркія электрычныя лямпы ў крыштальных плафоне гарэлі ўздоўж сцен. Сотні крэслаў стаялі каля вялізнага, з жалезнага дрэва, стала, уставленного стравамі з халоднымі і гарачымі дэлікатэсамі. Перад кожным крэслам стаяла вялікая белая талерка з блакітнай каемкой. Але на крэслах ніхто не сядзеў, на талерках не ляжала ежа, былі пустыя і шклянкі для віна, хоць у апошнім таксама не было недахопу. Яно стаяла ў залатых гарлачах, астуджанае, гатовае да ўжывання. Усё было як яна і чакала, як бачыла ў сваіх марах, дакладных і ясных; яна зноў і зноў прыходзіла ў гэты зала і ведала — будзе прыходзіць і далей, пакуль ёй (і малому) патрабавалася тое, што яна магла знайсці тут. Куды б ні заносила яе лёс, замак заўсёды высился непадалёк. А калі ў ім пахла сырасцю і гнілатой, што з таго? Калі з-пад стала даносілася нейкае шебуршание, можа, там поркаліся пацукі або мышы, што ёй да гэтага? Бо тое, што ёй патрабавалася, у багацці стаяла на стале. А цені пад сталом... хай жывуць сваім жыццём. Не яе гэта справа, зусім не яе.
  
  — Вось ідзе Міа, дачка, не ведае бацькі! — радасна крыкнула яна вялізнага маўклівай зале, запоўнены сотнямі водараў закусак, гарачых страў, соусаў, садавіны. — Я галодная і я збіраюся наесціся! І накарміць майго малога! Калі хто-то пярэчыць, хай выступіць наперад! Каб я лепей разгледзела яго, а ён — мяне!
  
  Ніхто, зразумела, не выступіў. Тыя, хто баляваў тут, даўно ўжо сышлі ў нябыт. І цішыню парушала толькі далёкае гудзенне рухавікоў пад палацам ды непрыемнае шебуршание з-пад стала. За яе спіной спакойна стаяў стрэлак, назіраючы за ёй. І не ў першы раз. Ён не бачыў замка, але бачыў яе; бачыў яе вельмі добра.
  
  — Маўчанне — знак згоды! — усклікнула яна. Прыціснула руку да жывата, які ўжо пачаў выдавацца наперад. Акругляцца. — Вось славненько! Міа прыйшла, каб пабаляваць ўволю! Няхай гэтыя стравы добра паслужаць і ёй, і малому, які расце ў яе жываце! Хай добра ім паслужаць!
  
  І яна пачала баляваць, хай і не села на крэсла, і не скарысталася вялікай белай талеркай з блакітнай каемкой. Талерак яна трываць не магла. Не ведала і не хацела ведаць. Яе цікавіла толькі ежа. Яна ішла ўкруг стала, брала ежу пальцамі, адпраўляла ў рот, зрывала мяса з костак, кідаючы апошнія на стравы. Часам промахивалась — косткі падалі на белы абрус. Адна перавярнула піялу з падліўкай, другая разбіла крыштальную чару з журавінавым жэле, трэцяя скацілася на падлогу, і Міа пачула, як хто-то падабраў яе пад стол. Адтуль пачуліся гукі барацьбы, потым крык болю, нібы адна стварэньне ўвагнала свае зубы ў іншую. І наступіла цішыня. Доўжылася, праўда, нядоўга, што выбухнула смехам Міа. Яна выцерла тоўстыя пальцы аб грудзі, павольна, з толкам. Падабалася ёй глядзець, як плямы тлушчу і падліўкі распаўзаюцца па дарагому шоўку. Падабалася адчуваць налившуюся грудзі, адчуваць, як ад дакрананняў цвярдзеюць і ўстаюць тарчма соску.
  
  Яна працягнула шлях ўкруг стала, размаўляючы сама з сабой на розныя галасы, прама-ткі пацыентка дурдома.
  
  Як яны цябе, салодзенькая?
  
  Вышэйшы клас, дзякуй, што спытала, Міа.
  
  Ты сапраўды верыш, што Освальд у адзіночку забіў Кэнэдзі?
  
  Ні ў якім разе, дарагая... само сабой, да гэтага прыклала руку ЦРУ. Яны і гэтыя чортавы мільянеры з Алабамского сталёвага паўмесяца.
  
  З Бомбингхэма, штат Алабама, салодзенькая, ці не праўда?
  
  Ты чула апошні альбом Джоан Баэз?
  
  Госпадзе, вядома, яна спявае, як анёл, так? Мне казалі, што яна і Боб Дылан збіраюцца пажаніцца...
  
  І гэтак далей, і гэтак далей, аб чым заўгодна і ні аб чым. Роланд чуў і культурны голас Адэты, і грубы, сыплющий лаянкі — Детты. Ён чуў голас Сюзаны і шмат, шмат іншых галасоў. Колькі ж жанчын жылі ў яе галаве? Колькі асоб, ужо якія сфармаваліся і яшчэ толькі фармуюцца? Ён назіраў, як яна перахілялася праз пустыя талеркі, якіх не было, і пустыя шклянкі (якія таксама адсутнічалі), ела прама з страў, прагна жавала, твар усё мацней блішчэла ад тлушчу, а станік сукенкі (ён яго не бачыў, але адчуваў) цямнела па меры таго, як яна раз за разам выцірала аб яго пальцы, не забываючы пры гэтым пагладжваць грудзей і пашчыпваў соску (руху яе рук трактаваліся адназначна). І на кожным прыпынку, перад тым як рушыць далей, яна хапала паветра перад сабой і кідала ўяўную талерку або на падлогу да сваіх ног, або праз стол у сцяну, якая, павінна быць, таксама існавала ў яе ўяўленні.
  
  — Вось табе! — крычала яна ваяўнічым голасам Детты Уокер. — Вось табе, агідная старая Сіняя цётка. Я зноў разбіла тваю гробаны талерку! І як табе гэта падабаецца? Кажы, як табе гэта падабаецца?
  
  Потым, прайшоўшы пару крокаў, яна магла радасна засмяяцца і спытаць у ўяўнай суразмоўніцы, як ідуць справы ў яе хлопчыка, як ён прывыкае да новай прыватнай школе, выклікнуць, ну да чаго ж добра, што цяпер каляровыя могуць адпраўляць дзяцей у такія выдатныя школы... вельмі выдатна, проста цудоўна! І як самаадчуванне тваёй мамы, дарагая? Так, я так засмуцілася, даведаўшыся аб гэтым. Мы ўсе молімся аб яе як мага больш хуткім выздараўленні.
  
  Перагнуўшыся праз яшчэ адну пустую талерку, яна ўзяла вазачку з чорнай ікрой. Уткнулася ў яе тварам, пачала жэрці, як свіння з карыта. Зноў падняла галаву, пяшчотна ўсміхнулася бляску электрычных лямпаў, рыбіны яйкі, нібы кропелькі чорнага поту, які выступіў на карычневай скуры, прыляпіліся да яе шчоках і носе, забілі ноздры, быццам запекшиеся крывавыя скарынкі... О так, я думаю, мы дамагліся уражлівых поспехаў, людзі накшталт Була Конара дажываюць апошнія гады, у іх, можна сказаць, закат жыцця, і лепшая помста для іх, што яны пра гэта ведаюць. Яны бачаць, як... І тут яна кінула вазачку праз галаву, нібы валейбольны мяч, частка ікрынак высыпалася на валасы (Роланд літаральна гэта бачыў), вазачка дашчэнту разбілася аб камень, а ветлівая ўсмешка на твары змянілася злосным выскалам Детты Уокер, з вуснаў сарваўся дзікі лямант: «Атрымлівай, старая гідкая Сіняя цётка, як табе гэта падабаецца? Хочаш засунуць гэтую чорную ікру ў сваю сухую манда? Няма праблем, збірай з падлогі і засовывай! У цябе ўсё атрымаецца! Бярыся за справу, сраным каза!»
  
  І яна пераходзіла да наступнага крэсла. І да наступнага. І да наступнага. Пировала ў вялікай банкетнай зале. Ела сама і карміла свайго малога. Ні разу не павярнулася, каб паглядзець на Роланда. Не ўсведамляючы, што залы гэтага, строга кажучы, не існуе.
  
  4
  
  У гэты вечар, калі яны ўлягліся спаць, наеўшыся смажаных здобных шароў, з усіх чацвярых (пяці, калі лічыць Ыша) Эдзі і Джэйк ў найменшай ступені займалі думкі Роланда. Больш за ўсё яго трывожыла Сюзана. Стрэлак не сумняваўся, што яна сыдзе ад вогнішча ў гэтую ноч, а яму давядзецца ісці за ёй. Не для таго каб паглядзець, што яна будзе рабіць: ён і так гэта ведаў.
  
  Няма, каб ахоўваць яе.
  
  Яшчэ да заходу сонца, прыкладна ў той час, калі Джэйк прынёс здобныя шары, Сюзанна пачала выказваць ўжо знаёмыя Раланду прыкметы: гаворка стала отрывистой, фразы — кароткімі, руху — рэзкімі. Яна рассеяна потирала скронь ці лоб над левай брывом, нібы ў яе там нешта балела. «Няўжо Эдзі не заўважае ўсіх гэтых прыкмет?» — пытаўся ў сябе Роланд. Сапраўды, калі яны сустрэліся, з назіральнасцю ў Эдзі было горш няма куды, але з тых часоў адбыліся ашаламляльныя змены ў лепшы бок, і...
  
  І бо ён любіў яе. Любіў. Як жа ён мог не бачыць таго, што бачыў Роланд? Вядома, гэтыя прыкметы былі не гэтак відавочнымі, як на беразе Заходняга мора, калі Детта рыхтавалася да вырашальнага ўдару, каб перахапіць кантроль над целам у Адэты, але ж яны былі, ды і адрозніваліся не вельмі.
  
  З іншага боку, ён памятаў словы маці: «Ад любові дурнеюць». Можа, Эдзі вельмі ўжо зблізіўся з ёй, каб што-небудзь заўважаць. «Ці не хоча заўважаць, — падумаў Роланд. — Проста адганяе саму думка, што нам пагражае паўтарэнне пройдзенага. Як у той раз, калі мы прымусілі яе ўбачыць сябе і сваю раздвоенную асобу».
  
  Ды толькі цяпер справа была не ў ёй. Роланд даўно гэта падазраваў, уласна, першыя падазрэнні ўзніклі яшчэ да іх доўгай гутаркі са старымі Рачнога Скрыжавання, а цяпер ведаў напэўна. Не, справа не ў ёй.
  
  Вось ён і ляжаў, прыслухоўваючыся да іх соннаму дыханню. Яны заснулі адзін за адным: спачатку Ыш, потым Джэйк, Сюзанна. Апошнім — Эдзі.
  
  Ну... не зусім апошнім. Роланд мог улавіць ледзь чутны шепоток людзей па другі бок пагорка на поўдзень ад іх, тых самых, што ішлі следам і назіралі за імі. Хутчэй за ўсё яны не наважваліся наблізіцца і выявіць сваю прысутнасць. Слых у Роланда быў вельмі вострым, але гэтыя людзі знаходзіліся занадта далёка, каб ён мог разабраць словы. Да яго данеслася з дзясятак рэплік, потым хто-то гучна ікнуў. І запанавала цішыня, калі не лічыць лёгкага шолаху ветру ў кронах дрэў. Роланд ляжаў ціха, ўзіраючыся ў цёмнае неба, на якім не сьвяцілася ніводнай зоркі, чакаючы, калі ўстане Сюзана. Яна і ўстала.
  
  Але яшчэ раней Джэйк, Эдзі і Ыш сышлі ў Скачок.
  
  5
  
  Роланд і яго сябры даведаліся аб Скачку (а маглі даведацца вельмі няшмат) ад Ванни, прыдворнага настаўніка, у тыя далёкія часы, калі былі маладымі. Спачатку яны складалі квінтэт: Роланд, Ален, Катберт, Джэймі і Уоллес, сын Ванни. Уоллес, неверагодна разумны, але яшчэ больш хворы, неўзабаве памёр ад хваробы, якую часам называлі каралеўскай[19]. Яны засталіся ўчатырох, утварыўшы класічны ка-тэт. Ванни гэта выдатна разумеў, і разуменне гэта толькі ўзмацняла яго гора.
  
  Корт вучыў іх арыентавацца па сонцы і зоркам, Ванни тлумачыў прылада компаса, квадранце, секстанта, вучыў асновам матэматыкі, без якой практычнае выкарыстанне гэтых інструментаў не ўяўлялася магчымым. Корт вучыў іх змагацца. Ванни, на прыкладзе гісторыі, логікі і, па яго тэрміналогіі, «універсальных ісцін», — як іншы раз можна гэтага пазбегнуць. Корт вучыў іх забіваць, калі ўзнікне такая неабходнасць. Ванни, кульгавы, з добрай, але рассеянай усмешкай, растлумачваў, што гвалт часцей завязвае праблемы ў больш тугі вузел, чым вырашае. Ён параўноўваў гвалт з вялікім пустуючым памяшканнем, дзе рэха скажае сапраўдныя гукі.
  
  Ён вучыў іх фізіцы, той фізіцы, што заставалася. Ён вучыў іх хіміі, таго, што засталося ад хіміі. Ён вучыў іх заканчваць такія прапановы, як: «Гэта дрэва падобна на...» і «Калі я бягу, то адчуваю сябе такім жа шчаслівым, як...» і «Мы не маглі не засмяяцца, таму што...» Роланд ненавідзеў гэтыя практыкаванні, але Ванни не дазваляў яму увільвае ад іх. «Тваё ўяўленне пакідае жадаць лепшага, Роланд, — неяк сказаў ён свайму вучню... Раланду тады было гадоў адзінаццаць. — Я не магу трымаць яе на галодным пайку. Яно стане толькі горш».
  
  Ён вучыў іх Сямі колаў магіі, адмаўляючыся прызнаць, што не верыць у іх, і Роланд падумаў, што на адным з гэтых урокаў Ванни і згадаў пра Скачок. Поўнай упэўненасці ў Роланда, вядома, быць не магло. Але ён памятаў, што Ванни казаў пра секты Мэнни, людзях, якія маглі падарожнічаць паміж светамі. А казаў ён пра Вясёлку Мэрліна?
  
  Роланд схіляўся да таго, што так, але, хоць ён двойчы трымаў у руках ружовы Магічны крышталь, аднойчы — юнакоў, другі раз — мужчынам, і двойчы з яго дапамогай адпраўляўся ў тыя самыя падарожжы, другі раз з сябрамі, імгненна пераадольваючы час і прастора, Крышталь не адпраўляў яго ў Скачок.
  
  «Але адкуль ты гэта ведаеш? — спытаў ён сябе. — Як ты можаш ведаць, Роланд, знаходзячыся ў гэтым стане?»
  
  Таму што Катберт і Ален сказалі бы яму аб гэтым, вось адкуль.
  
  Ты ўпэўнены?
  
  Адказам стала ўзнікла ў грудзях дзіўнае, нявызначаны пачуццё. Абурэньне? Жах? Адчуванне, што яго здрадзілі? І ён раптам усвядоміў, што няма, зусім нават і не ўпэўнены. Дакладна ён ведаў толькі адно: крыштальны шар засмактаў яго ўнутр, і яму пашанцавала, што ў рэшце рэшт выплюнуў вонкі.
  
  «Але тут ніякага шара не было», — падумаў ён і зноў пачуў іншы голас, сухі, абыякавы голас свайго старога кульгавага настаўніка, так і не перасталі гараваць аб адзіным заўчасна памерлага сына. Голас гэты прамовіў усё тыя ж словы:
  
  Ты ўпэўнены?
  
  Стралок, ты ўпэўнены?
  
  6
  
  Усё пачалося з ціхага патрэсквання. Роланд першым справай падумаў пра вогнішча: хто-то з іх кінуў у яго галінку з зялёнымі іголкамі, агонь нарэшце-то дабраўся да іх, вось іголкі, запальваліся, і затрашчалі. Але...
  
  Гук узмацняўся, ужо больш нагадваючы трэск электрычных разрадаў. Роланд сеў, паглядзеў на свой ка-тэт — па другі бок вогнішча. Вочы яго акругліліся, сэрца забілася мацней.
  
  Сюзана адвярнулася ад Эдзі, крыху адсунулася. Эдзі цягнуўся да Джэйк, і Джэйк — да Эдзі. Іх рукі дакрануліся да разумення. І прама на вачах Роланда, рэзкімі рыўкамі, яны пачалі тое знікаць, то з'яўляцца. Тое ж самае рабіў і Ыш. Калі яны знікалі, цьмянае шэрае мігаценне, формай паўтаралае цела ўсёй тройцы, резервировало іх месца ў гэтай рэальнасці. Кожны раз вяртанне суправаджалася трэскам. Роланд бачыў, як рабізна прабягае па закрытым стагоддзяў: пад імі перакочваліся вочныя яблыкі.
  
  Яны, вядома, спалі. Але не проста спалі. Яны перайшлі ў стан, якое дазваляла падарожнічаць паміж светамі. Быццам бы Мэнни ўмелі гэта рабіць. І Вясёлкі шары Мэрліна, мяркуючы па ўсім, маглі прымусіць чалавека адправіцца ў такое падарожжа, хацеў ён таго ці не. Адзін шар дакладна мог.
  
  «Яны могуць затрымацца паміж светамі і загінуць, — падумаў Роланд. — Ванни казаў і пра гэта. Папярэджваў, Скачкі — небяспечная справа».
  
  Што яшчэ ён казаў? Але на капанне ў памяці часу ў Роланда не засталося, таму што ў гэты момант Сюзанна вёскі, нацягнула чахлы з мяккай скуры, якія ён сшыў ёй, на свае куксы, забралася ў калыску. А праз імгненне ўжо каціла да дрэў на паўночнай баку дарогі. На шчасце, у бок, процілеглую той, дзе размясціліся лагерам людзі, якія назіралі за імі.
  
  Роланд застыў, не ведаючы, як паступіць. Але хутка прыняў відавочнае рашэнне. Ён не мог абудзіць Эдии і Джэйка падчас Скачка, занадта вялікі быў рызыка. А вось за Сюзанай пайсці мог, ён гэта ўжо не раз рабіў, ісці і спадзявацца, што яна не патрапіць у бяду.
  
  «Ты таксама можаш і падумаць, што неўзабаве адбудзецца, — пачуў ён сухі, лекторский голас Ванни. Вярнуўшыся, стары настаўнік вырашыў нейкі час пабыць з вучнем. — Разважлівасць ніколі не была тваёй моцнай бокам, але тым не менш ты павінен прыкінуць, што да чаго. Ты, зразумела, захочаш пачакаць, пакуль твае пераследнікі самі не дадуць аб сабе ведаць, пакуль ты не зразумееш, што ім трэба, але ў рэшце рэшт, Роланд, табе прыйдзецца дзейнічаць. Так што добра падумай. Бо лепш раней, чым пазней».
  
  Ды ўжо, раней заўсёды лепш, чым пазней.
  
  Трэск — рэзкі, гучны. Эдзі і Джэйк вярнуліся, Джэйк ляжаў, абняўшы Ыша, і тут жа зніклі зноў, пакінуўшы пасля сябе ледзь прыкметнае мігаценне. Ну і добра. Яго справа — даглядаць за Сюзанай. Што ж тычыцца Эдзі і Джэйка, усё ў руках Божых.
  
  Дапусцім, ты вернешся, а іх не будзе? Такое здараецца, Ванни пра гэта казаў. І што ты скажаш ёй, калі яна прачнецца і ўбачыць, што яны зніклі, яе муж і прыёмны сын?
  
  Адказы на гэтыя пытанні ён мог пашукаць і потым. На той момант яго больш за ўсё займала Сюзанна, бяспека Сюзаны.
  
  7
  
  На паўночнай баку дарогі велізарныя шматвяковыя дрэвы раслі на досыць вялікай адлегласці адзін ад аднаго. Іх галіны часцяком перапляталіся, але на зямлі месца для праезду крэслы-каталкі хапала з лішкам, і Сюзанна развіла прыстойную хуткасць, лавіруючы паміж неохватными стваламі, коцячыся ўніз па схіле па пружинящему дыване з якая апала лістоты і ігліцы.
  
  Не Сюзана. Не Детта або Адэта. Гэтая жанчына называе сябе Міа.
  
  Роланд не стаў бы пярэчыць, назаві яна сябе і Каралевай Зялёных Дзён, пры ўмове, што яна вярнулася цэлай, а тыя двое, тыя, што засталіся ля вогнішча, нікуды не дзеліся.
  
  Роланд улавіў пах больш свежай зеляніны, чаротаў і водарасцяў. Разам з ім прыйшоў пах ціны, кваканне жаб, буханне совы, плёскат вады, нібы хто-то ў яе скокнуў. За плёскатам рушыў услед пранізлівы перадсмяротны крык. Хто-то памёр, ці то скакун, то ці той, на каго скокнулі. З'явіліся кусты, спачатку адзінкавыя, потым зараснікі. Над галавой кроны дрэў зліліся, адсякаючы зацягнутае аблокамі неба. У паветры гулі камары і мошкі. Балотныя пахі ўсё ўзмацняліся.
  
  На дыване з якая апала лістоты і ігліцы колы крэслы-каталкі практычна не пакідалі слядоў, але па меры з'яўлення хмызняку Роланд то тут, то там заўважаў зламаную галінку або сарваны ліст. Зямля станавілася ўсё мякчэй, і колы ўжо продавливали у ёй каляіну. Яшчэ праз дваццаць крокаў каляіна пачала запаўняцца вадой. Але Міа ўсё заўважала, вызначана не хацела затрымацца, а таму яшчэ праз дваццаць крокаў ён наткнуўся на пустую калыску. На сядзенні ляжалі яе штаны і кашуля. У балота яна пайшла голай, не лічачы скураных чахлоў, якія закрывалі куксы.
  
  Над азярца стаялай вады віселі стужкі туману. Над вадой уздымаліся зарослыя травой купіны. На адной прыкручанае дротам да ствала мёртвага дрэва стаяла, як спачатку здалося Раланду, старажытнае саламянае пудзіла. Аднак, падышоўшы бліжэй, ён убачыў, што гэта чалавечы шкілет. Лоб праламалі ўнутр, пакінуўшы трохкутнік чарнаты паміж пустымі вачніцамі. Такую рану маглі нанесці прымітыўнай баявой дубінкай, а труп (або яго мятущуюся душу) пакінулі на балоце, пазначыўшы ім мяжу тэрыторыі нейкага племя. Племя гэта, магчыма, даўно вымерла або перасялілася ў іншыя месцы, але Роланд разумеў, што асцярожнасць не пашкодзіць. Таму выцягнуў з кабуры рэвальвер і працягваў ісці следам за жанчынай, пераскокваючы з купіны на купіну, часам моршчачыся ад болю ў правым сцягне. Яму даводзілася прыкладаць нямала намаганняў, каб не адстаць. Часткова таму, што яе ў адрозненне ад Роланда не займалі думкі, як бы захаваць вопратку сухі. Аголеная, як русалка, яна і паводзіла сябе адпаведна, адчуваючы сябе як дома і ў гразі, і ў балотнай жыжцы, і на сухой зямлі. Яна переползала праз вялікія купіны, слізгала па вадзе паміж імі, зрэдку спыняючыся, каб скінуць з сябе п'яўку. У апраметнай цемры сваімі рухамі яна нагадвала вялікую рэптылію.
  
  У балота, якое станавілася ўсё больш, дыспрапорцыя, яна паглыбілася дзе-то на чвэрць мілі. Стралок па-ранейшаму ішоў за ёй. Стараўся не шумець, хоць і сумняваўся, што ў гэтым ёсць неабходнасць. Ён меркаваў, што тая яе частка, якая магла чуць, адчуваць, думаць, знаходзілася далёка адсюль.
  
  Нарэшце жанчына спынілася, паднялася на култышках, ухапіўшыся рукамі за галінкі, каб захаваць раўнавагу. Ўтаропілася на чорную паверхню адкрытай вады, ўскінула галаву, замерла. Стрэлак не мог сказаць, вялікае гэта азярцо або маленькае: краю танулі ў тумане. Аднак якой-небудзь святло на балоце быў, слабое, расьсеянае ззянне, крыніца якога нібы знаходзіўся пад вадой, магчыма, ім служылі затопленыя і павольна гнілыя ствалы дрэў.
  
  Яна стаяла, аглядаючы азярцо і вільготную бруд яго берагоў, як каралева магла оглядывать... што? Што яна бачыла? Банкетная зала? У гэта яму хацелася верыць. Роланд таксама яго практычна бачыў. Аб ім яе мозг нашэптваў яго мозгу, здагадка, што яна бачыла банкетная зала, ўзгаднялася з яе словамі і дзеяннямі. Ідэя банкетнай залы дазваляла розуму падзяляць Сюзану і Міа, як раней, хай і з дапамогай іншых сродкаў, ён многія гады падзяляў Одетту і Детту. У Міа магло быць шмат прычын, якія падахвочваюць захоўваць у таямніцы яе існаванне, і, вядома, самая галоўная напрамую звязвалася з жыццём, якую яна несла ў сабе.
  
  Малым, як яна яго называла.
  
  Потым, гэтак нечакана для яго, што ён заўсёды уздрыгваў (хоць бачыў гэта не ў першы раз), яна пачала паляваць, для чаго прыйшлося спачатку падысці да самой абзе вады, а потым і ступіць у яе. З жахам і агідай ён назіраў, як яна рассоўвае чарот, протискивается паміж імі. Цяпер, ададраўшы ад цела п'явак, яна не отшвыривала іх у бок, а кідала ў рот, як карамелькі. Мускулы на сцёгнах перакочваліся. Карычневая скура блішчала, як мокры шоўк. Калі яна павярнулася (Роланд адступіў за дрэва і ператварыўся ў адну з ценяў), ён ясна ўбачыў, як набраклі яе грудзей.
  
  Праблема, вядома, не абмяжоўвалася толькі «малым». Гаворка ішла і пра Эдзі. «Ды што з табой, Роланд? — Ён літаральна пачуў голас Эдзі. — Магчыма, гэта наша дзіця. Я хачу сказаць, ніколі не ведаеш напэўна. Так, так, я ведаю, хто-то трахал яе, калі мы «здабывалі» Джэйка, але гэта не значыць...»
  
  І гэтак далей, і гэтак далей, бла-бла-бла, як мог бы сказаць Эдзі, а чаму? Таму што любіў яе і хацеў дзіцяці, які нарадзіўся ад іх саюза. І таму, што Эдзі Дын быў прыроджаным спрачальнікаў. У гэтым ён нічым не адрозніваўся ад Катберта.
  
  А ў чароце аголеная жаночая рука «стрэліла» і схапіла прыстойных памераў жабу. Пальцы сціснуліся, жаба лопнула, вантробы і яйкі пацяклі па запясця. Яна паднесла руку да рота, прагна усе злізала, тады як зелянява-белыя лапкі яшчэ працягвалі тузацца. Пасля запясці надышла чарга пакрытых крывёю і сліззю костак пальцаў. Рэшткі жабы яна адкінула і крыкнула што-то накшталт: «Як табе гэта падабаецца, агідная старая Сіняя лэдзі?» Нізкім, хрыплаватым голасам, ад якога па скуры Роланда пабеглі мурашкі. Голасам Детты Уокер. Звар'яцелай ад злосці.
  
  А паляванне працягвалася. Наступнай ёй трапілася маленькая рыбка... яшчэ жаба... і, нарэшце, царская здабыча: вадзяны пацук, якая білася, выгіналася, спрабавала ўкусіць. Але жанчына переломала ёй усе косткі і засунула ў рот, з галавой, лапамі, кіпцюрамі, хвастом. А імгненнем пазней нахілілася і выблевала лішняе, перакручаную масу футра і костак.
  
  Дапусцім, я пакажу яму вось гэта, пры ўмове, што ён і Джэйк вернуцца з тых дзіўных месцаў, дзе яны апынуліся пасля Скачка, са словамі: «Я ведаю, у жанчын, калі яны выношваюць дзіцяці, густы становяцца вельмі дзіўнымі, але, Эдзі, табе не здаецца, што гэта ўжо перабор? Паглядзі на яе, поўзае ў чароце і балотнай жыжцы, як алігатар. Паглядзі на яе і скажы, што яна робіць усё гэта для таго, каб накарміць вашага дзіцяці. Чалавечага дзіцяці.
  
  І ўсё ж ён будзе спрачацца. Роланд у гэтым не сумняваўся. Не ведаў ён іншага: як павядзе сябе Сюзанна, калі ён скажа ёй, што яна выношвае нейкае істота, якое глыбокай ноччу хоча карміцца сырым мясам. Толькі з-за гэтага праблем вышэй даху, а тут яшчэ гэты чортаў Скачок. І незнаёмцы, якія сочаць за імі. Аднак незнаёмцы ўяўлялі сабой меншую з яго клопатаў. Уласна, іх прысутнасць нават супакойвала. Ён не ведаў, чаго канкрэтна яны хочуць, але ведаў у прынцыпе. Ён ужо сустракаў такіх, як яны, шмат разоў. І, па вялікім рахунку, яны заўсёды хацелі адно і тое ж.
  
  8
  
  Цяпер жанчына, якая назвала сябе Мией, працягваючы паляваць, пачала гаварыць. Роланд не ўпершыню станавіўся сведкам гэтай частцы рытуалу, але кожны раз стрэлку станавілася не па сабе. Ён глядзеў на яе і ўсё-такі яму з цяжкасцю верылася, што ўсе гэтыя галасы адрынаюцца з аднаго і таго ж горла. Яна пыталася ў сябе, як яна жыве. Яна адказвала сабе, што ўсё ў яе ў поўным парадку, дзякую вас, усе аб-вельмі добра. Яна казала пра каго-то па імя Біл, а можа, і Бул. Яна осведомлялась аб чыёй-то маці. Яна пыталася пра месцы, якое называла «Морхауз», а потым адказвала сабе густым мужчынскім басам, што не трэба ёй ісці ні ў «Морхауз», ні ў якой іншай хауз. І весела смяялася, напэўна, успрыняўшы апошнюю фразу як добрую жарт. Яна, як і ў іншыя ночы, усім ўяўлялася Мией, імем, добра знаёмым Раланду па яго ранейшай жыцця ў Гилеаде. Там яно шанавалася як святое. Двойчы яна рабіла рэверанс, прыўздымаючы неіснуючыя, нябачныя спадніцы, з-за чаго ў стрэлка сціскалася сэрца: упершыню ён убачыў такі рэверанс у Меджисе, куды яго, Алёна і Катберта адправілі іх бацькі.
  
  Яна вярнулася на бераг азярца (да дзвярэй залы) мокрая, з бліскучай ад вады скурай. Пастаяла, не варушачыся, пяць хвілін, дзесяць. Зноў гухнула сава, і, нібы адгукнуўшыся, месяц выйшла з аблокаў, каб агледзець тэрыторыю. Тым самым пазбавіла прытулку нейкага маленькага звярка. Звярок кінуўся да кустоў, міма жанчыны. Зразумелая справа, яна маланкай кінулася на яго, схапіла, ўпілася зубамі ў жывот. Пачуўся хруст костак, трэск разрываемой скуры, які змяніўся задаволеным чмяканнем. Тое, што засталося ад звярка, яна падняла ўверх, нібы прапаноўваючы месяцы падзяліць з ёй трапезу. Яе і без таго цёмныя пэндзля і запясці яшчэ больш пацямнелі ад крыві. Пастаяўшы яшчэ некалькі імгненняў, яна рэзка развяла рукі, разарваўшы рэшткі звярка, адкінула іх, рыгнула і зноў увайшла ў ваду. На гэты раз проста бразнулася, пачала плёскацца, і Роланд зразумеў, што начны банкет скончаны. Яна ела нават камароў, без працы отлавливая іх на лета. Раланду заставалася толькі спадзявацца, што нічога з з'едзенага не прывядзе да засмучэння страўніка. Раней, зрэшты, не прыводзіла.
  
  Пакуль яна змывала з сябе бруд і кроў, Роланд рэціраваўся тым жа шляхам, якім і прыйшоў, не звяртаючы ўвагі на боль у правым сцягне, імкнучыся ісці максімальна хутка. Ён ужо тройчы суправаджаў яе ў гэтых начных паходах і ведаў, наколькі ў такім стане ў яе ўсе пачуцці абвостраныя.
  
  Спыніўшыся ў крэслы-каталкі, ён агледзеўся — пераканацца, што не пакінуў слядоў. Заўважыў адбітак падэшвы бота, разровнял яго, кінуў зверху некалькі лісця. Толькі некалькі, шмат лісця выдалі б яго. Скончыўшы з гэтым, накіраваўся да дарогі і лагеры, ужо не спяшаючыся. Ведаў, што яна спачатку прывядзе сябе ў парадак, а ўжо потым рушыць следам. Ён задаўся пытаннем: а што бачыць Міа, калі чысціць калыску Сюзаны? Маленькі аўтамабіль? Каляску з паравым рухавіком? Значэнне гэта не мела. А вось яе розум меў, ды яшчэ якое! Калі б як-то ўначы ён не прачнуўся, каб справіць малую патрэбу, у той самы момант, калі яна адпраўлялася на адну з сваіх начных прагулак, то хутчэй за ўсё і не даведаўся б, якая яна удачлівая паляўнічая. Такі пракол хутчэй за ўсё пагражаў вельмі сур'ёзнымі наступствамі.
  
  «Ды ўжо, ты ёй не пара, вугор. — Цяпер, нібы яму не хапала духу Ванни, зьявіўся і Корт. — Яна і раней цябе гэта даказвала, ці не так?»
  
  Усё так. Роланд ведаў, што яна валодае розумам трох жанчын. Цяпер да іх дадалася чацвёртая.
  
  9
  
  Калі Роланд ўбачыў разрыў паміж дрэвамі, дарогу, па якой яны ішлі, дзе разбілі лагер у гэтую ноч, ён спыніўся і двойчы глыбока ўдыхнуў. Каб супакоіць нервы. Атрымалася не вельмі.
  
  «Будзе вада, калі Бог таго захоча, — нагадаў ён сабе. — У такіх глабальных пытаннях, Роланд, твае жаданні ролі не гуляюць».
  
  Яшчэ адзін ўдых, і ён выйшаў з-пад дрэў. Шумна выдыхнуў, калі ўбачыў, што Эдзі і Джэйк моцна спяць, лежачы ля патухлага вогнішча. Правая рука Джэйка, якая, калі стрэлак сыходзіў з лагера услед за Сюзанай, сціскала левую руку Эдзі, цяпер абвілася вакол Ыша.
  
  Ушастик-путаник прыадчыніў адно вока, паглядзеў на Роланда. Тут жа зачыніў яго.
  
  Роланд не мог пачуць набліжэння Міа, толькі адчуў, што яна ўжо зусім побач. Хутка лёг, перакаціўся на бок, паклаў галаву на згін локця. Застыўшы ў гэтай позе, назіраў, як калыска выязджае з-пад дрэў. Яна вычысціла усё хутка, але старанна. Роланд не ўбачыў ні аднаго бруднай плямы. Спіцы блішчалі ў месячным святле.
  
  Яна паставіла калыску на ранейшае месца, грацыёзна саслізнула з яе, рушыла да ляжачага на зямлі Эдзі. Роланд з некаторай асцярогай назіраў, як яна набліжаецца да соннага мужа. Любы, хто сустракаўся з Деттой Уокер, адчуваў бы гэтую асцярогі. Таму што жанчына, якая назвала сябе маці, не так ужо моцна адрознівалася ад той самай Детты.
  
  Лежачы нерухома, нібы скаваны глыбокім сном, Роланд падрыхтаваўся да Скачка.
  
  Але яна толькі адкінула пасму валасоў з ілба Эдзі і пацалавала яго ў скронь. Пяшчота гэтага жэсту сказала стрэлку усё, што яму трэба было ведаць. Цяпер ён мог спакойна заснуць. Сюзана заняла месца Міа. Ён заплюшчыў вочы і дазволіў цемры завалодаць сабой.
  
  
  
  Кіраўнік 4
  
  Размова начыстую
  
  1
  
  Раніцай Роланд прачнуўся раней Сюзаны, але пазней Эдзі і Джэйка. Эдзі ўжо распаліў маленькае цяпельца на попеле старога. Яны з Джэйкам сядзелі да яго ўшчыльную, нібы моцна змерзлі і хацелі сагрэцца, і елі «буррито па-стрелецки». На тварах абодвух чыталіся хваляванне і трывога.
  
  — Роланд, думаю, нам трэба пагаварыць, — пачаў Эдзі, ледзь убачыўшы, што стралок прачнуўся. — Гэтай ноччу з намі што-то адбылося...
  
  — Ведаю, — адказаў Роланд. — Я бачыў. Вы здзейснілі Скачок.
  
  — Скачок? — перапытаў Джэйк. — Гэта яшчэ што?
  
  Роланд пачаў быў тлумачыць, але тут жа змоўк, паківаў галавой.
  
  — Калі мы хочам пагаварыць, лепш пабудзі Сюзану. Тады нам не прыйдзецца паўтараць для яе пачатак нашай размовы. — Ён паглядзеў на поўдзень. — Спадзяюся, нашы новыя сябры не перапыняць нас, пакуль мы не скончым. Яны дачынення да гэтага не маюць, — але сам ён сумняваўся ў сказаным.
  
  І з непадробнай цікавасцю назіраў, як Эдзі будзіць Сюзану. Не было ў яго стоадсоткавай упэўненасці, што менавіта Сюзанна адкрые вочы. Аднак яна адкрыла. Вёскі, пацягнулася, пробежалась рукой па курчавым валасам.
  
  — У чым справа, салодзенькі? Я б магла паспаць яшчэ гадзінку-іншы.
  
  — Нам трэба пагаварыць, Сюзі, — адказаў Эдзі.
  
  — Дай толькі я канчаткова прачнуся. Госпадзе, усё цела затекло.
  
  — Калі спіш на цвёрдай зямлі, па-іншаму не бывае, — адказаў Эдзі.
  
  «Асабліва, калі перад сном паляваць голай ў балоце», — падумаў Роланд.
  
  — Плесни мне вадзіцы, салодзенькі. — Яна падставіла складзеныя лодачкай далоні, і Эдзі наліў у іх вады з бурдюка. Сюзана памылася.
  
  — Халодная, аднак!
  
  — Аднак, — адгукнуўся Ыш.
  
  — Табе-то мыцца не трэба, — усміхнулася яму Сюзана. — Роланд, у тваім Срединном свеце ведаюць, што такое кава?
  
  Роланд кіўнуў.
  
  — Яго вырошчвалі на плантацыях Знешняй Дугі.
  
  — Калі мы будзем праходзіць міма, позаимствуем пару пригоршней, добра? Паабяцай мне.
  
  — Абяцаю, — адказаў Роланд.
  
  Сюзана тым часам пільна глядзела на Эдзі.
  
  — Што-небудзь здарылася? Вы, хлопчыкі, усё роўна выглядаеце.
  
  — Благія сны, — адказаў Эдзі.
  
  — І ў мяне таксама, — поддакнул Джэйк.
  
  — Не сны, — запярэчыў стрэлак. — Сюзана, а ты добра спала?
  
  У яе позірку чыталася шчырасць. А ў адказе ён не ўлавіў і намёку на хлусня.
  
  — Як забітая, уласна, я заўсёды так сплю. Адзін плюс у гэтых падарожжах дакладна ёсць: нембутал можна выкінуць з лёгкай душой.
  
  — Аб якім скачку ты казаў, Роланд? — спытаў Джэйк.
  
  — Тое, што дазваляе перанесціся ў іншы свет, — адказаў Роланд і выклаў усё, што ведаў. Што памятаў з урокаў Ванни. Яго апавяданні, як Мэнни доўга пасціліся, каб прыйсці ў патрэбны стан душы, як блукалі па свеце ў пошуках таго рэдкага месца, дзе яны маглі здзейсніць гэты самы Скачок. Месца, якое вызначалі з дапамогай магнітаў і адвесаў.
  
  — Падобна на тое, гэтыя хлопцы адчувалі б сябе як дома ў Іголкавай парку[20].
  
  — Ды і ў Грынвіч-Вілідж, — дадала Сюзана.
  
  — У гэтым слове чуецца што-то гавайское, — густым басам прамовіў Джэйк, і ўсе засмяяліся. Нават Роланд.
  
  — Скачок — яшчэ адзін спосаб падарожжа паміж светамі, — удакладніў Эдзі, калі смех змоўк. — Як дзверы. Як крыштальныя шары. Я правоў?
  
  Роланд ўжо хацеў адказаць сцвярджальна, потым сумеўся.
  
  — Я думаю, усё гэта — варыяцыі аднаго і таго ж. І, калі верыць Ванни, шары, часткі Вясёлкі Мэрліна, палягчаюць здзяйсненне Скачка. Часам нават занадта палягчаюць.
  
  — Мы сапраўды запальваліся і згасалі... як электрычныя лямпачкі? Якія ты называеш искрасветами?
  
  — Так... вы з'яўляліся і знікалі. Калі знікалі, замест вас заставалася толькі слабое мігаценне, нібы хтосьці прытрымліваў вам месца.
  
  — Дзякуй Богу, што прытрымліваў! — усклікнуў Эдзі. — Калі ўсё скончылася... калі зноў загучала гэтая музыка, калі нас выбілі з таго свету... па праўдзе кажучы, я ўжо і не верыў, што мы вернемся ў гэты.
  
  — Я таксама, — прызнаўся Джэйк. Неба зноў густа завалакло хмарамі — і ў ранішнім змроку твар хлопчыка здавалася белым як мел. — Я цябе страціў.
  
  — Ніколі ў жыцці так не радаваўся, як гэтым раніцай, калі, адкрыўшы вочы, убачыў знаёмую дарогу, — прызнаўся Эдзі. — І цябе, які ляжыць побач. Са сваім дружком. — Ён глянуў на Ыша, потым на Сюзану. — З табой гэтай ноччу нічога такога не адбывалася, птушачка?
  
  — Мы б яе ўбачылі, — уставіў Джэйк.
  
  — Не, калі б, здзяйсняючы Скачок, яна перанеслася ў іншае месца, — запярэчыў Эдзі.
  
  Сюзана пахітала галавой, на яе твары прамільгнула трывога.
  
  — Я праспала ўсю ноч. Як і сказала. А ты, Роланд?
  
  — Мне няма чаго сказаць, — адказаў Роланд. Як заўсёды, ён аддаваў перавагу не дзяліцца вядомым яму да таго моманту, пакуль ўнутраны голас не казаў, што пара. А потым, па сутнасці, ён бо і не схлусіў, хіба што сказаў не ўсю праўду. — У нас непрыемнасці, ці не так?
  
  Эдзі і Джэйк пераглянуліся, потым паглядзелі на Роланда. Эдзі ўздыхнуў.
  
  — Так, мабыць.
  
  — Сур'ёзныя? Вы гэта ведаеце?
  
  — Не думаю, што ведаем. Не так лі, Джэйк?
  
  Джэйк згодна кіўнуў.
  
  — Але некаторыя ідэі ў мяне ёсць, — працягнуў Эдзі, — і, калі я маю рацыю, непрыемнасцяў нам не пазбегнуць. Нават вельмі сур'ёзных. — Ён шумна праглынуў сліну. Джэйк дакрануўся да яго рукі, і стралок занепакоіўся, убачыўшы, як хутка і моцна Эдзі ўхапіўся за пальцы хлопчыка.
  
  Роланд нахіліўся да Сюзане, узяў яе за руку. Разумовым поглядам ўбачыў, як гэтая самая рука хапае жабу і выціскае з яе вантробы. Адагнаў бачанне. Жанчыны, якая гэта зрабіла, цяпер не было побач.
  
  — Раскажыце нам, — папрасіў ён Эдзі і Джэйка. — Раскажыце нам усё. Мы гатовыя выслухаць вас.
  
  — Кожнае слова, — падтрымала яго Сюзана. — Дзеля нашых бацькоў.
  
  2
  
  Яны пераказалі ўсё тое, што здарылася з імі ў Нью-Ёрку 1977 года. Роланд і Сюзанна слухалі затаіўшы дыханне аб тым, як яны рушылі ўслед за Джэйкам ў краму, як дачакаліся прыезду Балазара і яго «джэнтльменаў».
  
  — Ха! — усклікнула Сюзана. — Усё тыя ж плохиши! Прама як з рамана Дзікенса!
  
  — Хто такі Дыкенс і што такое раман? — спытаў Раланд.
  
  — Раман — гэта доўгая гісторыя, надрукаваная ў кнізе, — адказала яна. — Дыкенс напісаў іх не менш за дзесятак. Ён, магчыма, самы лепшы з усіх пісьменнікаў. У яго гісторыях людзі, якія жылі ў вялікім горадзе, называўся ён Лондан, сустракаліся з іншымі людзьмі, якіх ведалі па іншых месцах або ў далёкім мінулым. Адзін мой выкладчык у каледжы цярпець не мог такіх сюжэтаў. Казаў, што ў раманах Дзікенса вельмі ўжо вялікую ролю гуляе выпадковы збег абставінаў.
  
  — Настаўнік, які нічога не ведаў пра ка або не верыў у ка, — уставіў Роланд.
  
  Эдзі кіўнуў.
  
  — Так, гэта ка, усё дакладна. Сумневаў быць не можа.
  
  — Мяне больш цікавіць жанчына, якая напісала «Чарлі Чу-Чу». — Роланд павярнуўся да хлопчыка. — Джэйк, цябе не абцяжарыць...
  
  — Я цябе зразумеў. — Джэйк ўжо развязвай заплечнік. Амаль з поўным глыбокай пашаны трапятаннем дастаў з яго кніжку пра прыгоды лакаматыва Чарлі і яго прыяцеля, інжынера Боба. Усе паглядзелі на вокладку. Надпіс на ёй сведчыла, што аўтар кнігі па-ранейшаму Бярылаў Эванз.
  
  — Ну і справы. — Эдзі паківаў галавой. — Дзіўна, аднак. Я, вядома, нічога не хачу сказаць, але... гэта дзіўна. Кнігу, якую купіў Джэйк, і Джэйк-77, напісала Клаўдыя як-то там Бахман.
  
  — Інэса, — дадаў Джэйк. А паміж імёнамі стаяла «і». Хто-небудзь ведае, што гэта такое?
  
  Ніхто не ведаў, але Роланд ўспомніў, што такія імёны сустракаліся ў Меджисе. «Быццам бы гэта «і» азначала павага. А што гэтая літара азначае ў Нью-Ёрку, не маю паняцця. Джэйк, ты кажаш, і надпіс на чорнай дошцы ў вітрыне адрознівалася ад ранейшай. У чым?»
  
  — Не магу ўспомніць. Але думаю, калі ты мяне загипнотизируешь, як у мінулы раз, куляй, то ўспомню.
  
  — Можа, і загипнотизирую, але не цяпер, — адказаў Роланд. — Гэтым раніцай часу ў нас няшмат.
  
  «Вяртанне на кругі свая, — падумаў Эдзі. — Учора час гэта практычна не існавала, а цяпер яго ў нас няшмат. Але ж усё гэта як-то звязана з часам, ці не так? Мінулае Роланда, наша мінулае, гэтыя новыя дні. Гэтыя небяспечныя новыя дні».
  
  — Чаму? — спытала Сюзана.
  
  — Нашы сябры. — Роланд матнуў галавой у бок поўдня. — Я адчуваю, што яны вельмі хутка дадуць аб сабе ведаць.
  
  — А яны нашы сябры? — спытаў Джэйк.
  
  — Цяпер гэта не важна, — адказаў Роланд і зноў задаўся пытаннем: а ці так гэта? — Цяпер давайце засяродзімся на гэтым «кнігарні для розуму», ці як ён там называўся. Вы бачылі, як пасланцы з Падальнай Вежы насядалі на ўладальніка, ці не так? Гэтага Тауэр або Торена.
  
  — Ты хочаш сказаць, ціснулі на яго? — перапытаў Эдзі. — Выкручвалі яму рукі?
  
  — Ды.
  
  — Так яно і было, — пацвердзіў Джэйк.
  
  — Было, — унёс сваю лепту Ыш. — Было.
  
  — Гатовая спрачацца, Тауэр і Торен азначае адно і тое ж, толькі на розных мовах, — падала голас Сюзана. — Напэўна, на галандскай торен — гэта вежа. — Яна ўбачыла, што Роланд сабраўся загаварыць, і падняла руку, спыняючы яго. — У нашай рэальнасці людзі гэта часта робяць, Роланд. Мяняюць замежную прозвішча на больш... ну... амерыканскую.
  
  — Так, — усміхнуўся Эдзі. — Стемпович становіцца Стемпером. Якаў становіцца Джэйкабам... або...
  
  — Ці Бярылаў Эванз становіцца Клаўдыяй-і-Інэс Бахман! — усклікнуў Джэйк. Засмяяўся, але яго смеху вызначана не хапала весялосці.
  
  Эдзі выцягнуў з вогнішча обгорелую палку, пачаў нешта пісаць у пылу. Адна за іншы з'яўляліся друкаваныя літары: К... Л... А... Ў...
  
  — Вялікі Нос казаў, што Тауэр галандзец. Ці скандынаў. — Ён паглядзеў на Джэйка, які кіўнуў, пацвярджаючы яго словы, потым узяў палку і працягнуў пачатае Эдзі: Д... І... Я.
  
  — Калі ён — галандзец, сее-што праясняецца, ведаеш. — Сюзана глядзела на крамзолі Эдзі і Джэйка. — У свой час галандцам належала вялікая частка Манхэтэна.
  
  — Хочаш яшчэ прывязку да Диккенсу? — спытаў Джэйк, напісаў на пылу літару «І», ускінуў вочы на Сюзаннну. — Як наконт дома з прывідамі, праз які я трапіў у гэты свет?
  
  — Асабняк, — улавіў яго думка Эдзі.
  
  — Асабняк на Галандскай ўзгорку, — удакладніў Джэйк.
  
  — Галандская пагорак. Так, усё так. Чорт пабяры.
  
  — Давайце вернемся да галоўнага, — умяшаўся Роланд. — Я думаю, уся справа ў дакуменце, які вы бачылі. Тым самым «Пагадненні». І вы адчулі патрэбнасць, каб убачыць яго, ці не так?
  
  Эдзі кіўнуў.
  
  — Патрэба, аналагічную той, што прымушае вас прытрымлівацца Прамяню?
  
  — Роланд, я думаю, гэта і быў Прамень.
  
  — Іншымі словамі, шлях да Вежы.
  
  — Так, — кіўнуў Эдзі. Ён думаў пра аблокі, якія плылі ўздоўж Прамяня, ценях, якія нахіляліся па Прамяню, галінах дрэў, якія паварочваліся, каб ўстаць паралельна Прамяню. «Усё служыць Прамяню», — як-то сказаў ім Роланд, і патрэба Эдзі убачыць дакумент, які Балазар падсунуў пад нос Келвіну Тауэр, цалкам і цалкам ўкладвалася ў гэта вышэйзгаданае ўсё.
  
  — Раскажы мне, пра што там ішла гаворка.
  
  Эдзі прыкусіў губу. Ён не адчуваў такога страху, як у той раз, калі выразаў ключ, які дазволіў ім выратаваць Джэйка і перацягнуць у гэты свет, але страх тым не менш прысутнічаў. Таму што, як і ключ, справа было важным. Калі б што-то забыўся, магло здарыцца непапраўнае.
  
  — Слухай, я не магу ўсё запомніць, слова ў слова...
  
  Роланд нецярпліва махнуў рукой.
  
  — Калі ўзнікне такая неабходнасць, я цябе загипнотизирую, і ты паўторыш, слова ў слова...
  
  — Думаеш, гэта так важна? — спытала Сюзана.
  
  — Думаю, тут усё важна, — адказаў Роланд.
  
  — А калі са мной гіпноз не спрацуе? — спытаў Эдзі. — Што, калі я гіпнозу не поддаюсь?
  
  — Пакінь гэта мне, — адказаў Роланд.
  
  — Дзевятнаццаць, — усклікнуў Джэйк. Усе павярнуліся да яго. Ён глядзеў на літары, напісаныя ім і Эдзі у пылу ля патухлага вогнішча. — Клаўдыя-і-Інэс Бахман. Дзевятнаццаць літар.
  
  3
  
  Роланд на імгненне задумаўся, потым вырашыў не развіваць тэму. Калі лік дзевятнаццаць гуляла ва ўсім гэтым нейкую ролю, з часам яго схаваны сэнс абавязкова адкрыецца. А пакуль былі справы больш важныя.
  
  — Дакумент, — паўтарыў ён. — Давай не адцягвацца. Раскажы мне ўсё, што можаш успомніць.
  
  — Ну, гэта юрыдычны дакумент, завераны пячаткай і подпісамі... — Эдзі змоўк, таму што вырашыў задаць адно важнае пытанне. Роланд, магчыма, усё гэта ведаў, таму што ў свой час служыў законе, але Эдзі палічыў неабходным у гэтым пераканацца. — Табе вядома, хто такія адвакаты, так?
  
  Роланд адказаў вельмі суха:
  
  — Ты забываеш, што я родам з Гилеада, Эдзі. Самога ўнутранага з Унутраных феод. Вядома, купцоў, фермераў і майстравых ў нас было больш, чым адвакатаў, але ненашмат.
  
  Сюзана засмяялася.
  
  — Твае словы нагадалі мне сцэну з Шэкспіра. Два персанажа, здаецца Фальстаф і прынц Джон, дакладна не памятаю, разважаюць, чым яны зоймуцца пасля таго, як выйграюць вайну і возьмуць уладу. Так адзін з іх кажа: «Перш за ўсё пераб'ем усіх адвакатаў».
  
  — Між іншым, не самае дрэннае пачатак. — Эдзі знайшоў, што ад гэтага разважлівага тону вее арктычным холадам. А стрэлак зноў павярнуўся да яго. — Працягвай. Калі ты зможаш што-то дадаць, Джэйк, не саромейся. І калі ласка, гэта я вам абодвум, паслабцеся, дзеля вашых бацькоў. Цяпер дакумент цікавіць мяне толькі ў агульных рысах. Хачу ведаць, пра што ў ім ідзе гаворка.
  
  Уласна, Эдзі і сам меркаваў, што іншага ад яго не спатрэбіцца, аднак пасля слоў Роланда прыкметна аджыў.
  
  — Добра. Называўся дакумент «Пагадненне». Вялікімі літарамі, па самым версе. Унізе пад словам «Узгоднена» стаялі дзве подпісы. Адна — Кэлвіна Таўэра. Другая — нейкага Рычарда. Ты не памятаеш, Джэйк?
  
  — Рычарда Патрыка Смейерса, — адказаў Джэйк, памаўчаў, варушачы вуснамі, кіўнуў. — Дзевятнаццаць літар.
  
  — І аб чым гаварылася ў гэтым «Пагадненні»? — спытаў Раланд.
  
  — На мой погляд, калі хочаш ведаць праўду, ні аб чым. Ва ўсякім выпадку, мне так здалося. Практычна гаворка ішла аб тым, што Тауэр належыць пустка на куце Сорак шосты вуліцы і Другой авеню...
  
  — Не проста пустка, — перапыніў яго Джэйк. — Пустка з ружай.
  
  — Так, з ружай. Карацей, Тауэр падпісаў пагадненне 15 ліпеня 1976 г. «Сомбра карпарэйшн» заплаціла яму сто «штук». Ён жа, наколькі я зразумеў, паабяцаў цэлы год нікому не прадаваць пустка, клапаціцца аб сваёй нерухомасці, то ёсць плаціць падаткі і да таго падобнае, а потым даць магчымасць «Сомбре» першай купіць у яго гэты пустка, пры ўмове, што ён не прадасць ім яго раней. Калі мы там былі, ён пустка яшчэ не прадаў, але і тэрмін дзеяння пагаднення мінаў праз паўтара месяца.
  
  — Містэр Тауэр сказаў, што сто тысяч выдаткаваныя, — дадаў Джэйк.
  
  — А ў пагадненні што-то гаварылася аб тым, што «Сомбра карпарэйшн» мае выключныя правы на куплю? — спытала Сюзана.
  
  Эдзі і Джэйк задумаліся, пераглянуліся між сабою, паківалі галовамі.
  
  — Вы ўпэўнены? — напіраў Сюзана.
  
  — Хутчэй так, чым няма, — адказаў Эдзі. — Думаеш, гэта важна?
  
  — Не ведаю. — Сюзана задумалася. — Пагадненне, аб якім вы кажаце... ну, без пункта аб выключным праве на куплю, не мае сэнсу. Калі адціснуць ваду, што застанецца ў сухім астатку? «Я, Келвін Тауэр, згаджаюся падумаць аб продажы вам майго пусткі. Вы плаціце мне сто тысяч даляраў, а я буду думаць пра гэта цэлы год. У вольны ад працы і гульні з сябрамі ў шахматы час. А па сканчэнні года я, магчыма, прадам пустка вам, магчыма, пакіну сабе або, магчыма, выстаўлю на аўкцыён і прадам таго, хто дасць самую высокую цану. А калі вам гэта не падабаецца, сладенькое, можаце каціцца да ўсіх чарцей».
  
  — Ты сее-што забываеш, — мякка заўважыў Роланд.
  
  — Што? — спытала Сюзана.
  
  — «Сомбра» — не звычайная законапаслухмяная карпарацыя. Падумай, стала б звычайная законапаслухмяная карпарацыя наймаць такога, як Балазар, для вядзення перамоваў?
  
  — Ты трапіў у кропку, — кіўнуў Эдзі. — Іх прыезд моцна напалохаў Таўэра.
  
  — У любым выпадку ліст сее-што растлумачвае, — умяшаўся Джэйк. — Да прыкладу, шчыт, які я бачыў на пустцы. Гэтая «Сомбра карпарэйшн» за свае сто тысяч атрымала правы «рэкламаваць свае будучыя праекты». Ты бачыў гэтую частку пагаднення, Эдзі?
  
  — Здаецца, так, яна ішла пасля абзаца аб тым, што Тауэр ўлічвае і абараняе заяўленыя інтарэсы «Сомбра карпарэйшн» у набыцці вышэйадзначанай уласнасці, не аддае яе ў заклад і не дапускае ніякіх замахаў на яе трэціх асоб.
  
  — Дакладна. Шчыт, які я бачыў на пустцы... — Ён змоўк, задумаўшыся, падняў рукі, утаропіўся паміж імі, нібы чытаў тэкст, бачыць які мог толькі ён. — «ТАВАРЫСТВА БУДАЎНІЧАЙ КАМПАНІІ МИЛЛЗА І РЫЭЛТАРСКАЙ КАНТОРЫ СОМБРА ПРАЦЯГВАЕ ПРАЦЫ. МЫ ЗМЕНІМ ТВАР МАНХЭТЭНА». А потым: «ХУТКА ТУТ БУДЗЕ РАСКОШНЫ КАНДАМІНІЮМАЎ «БУХТА ВЯЛІКІ ЧАРАПАХІ».
  
  — Дык вось для чаго ім спатрэбіўся пустка, — працягнуў Эдзі. — Кондо. Але...
  
  — Што такое кандамініюмаў? — спытала Сюзана. — Упершыню чую гэтае слова.
  
  — Па сутнасці, шматкватэрны кааператыўны дом, — адказаў Эдзі. — Яны, напэўна, былі і ў твой час, толькі называліся па-іншаму.
  
  — Ды. — Сюзана ўсміхнулася. — Так і называліся, кааператыўнымі дамамі.
  
  — Гэта не мае значэння, таму што гаворка ідзе не аб кондо, — усклікнуў Джэйк. — Ніхто не збіраўся будаваць там дом. Усё гэта... вы ведаеце... чорт, забыўся слова...
  
  — Маскіроўка, — прапанаваў Роланд.
  
  Джэйк ўсміхнуўся.
  
  — Сапраўды, маскіроўка. Справа ў ружы, а не ў доме! Яны не могуць дабрацца да яе, пакуль не набудуць зямлю, на якой яна расце. Я ў гэтым упэўнены.
  
  — Ты, магчыма, маеш рацыю, што дом нічога не значыць, — кіўнула Сюзанна, — але Бухта Чарапахі выклікае пэўныя асацыяцыі, ці не так? — Яна паглядзела на стрэлка. — Гэтая частка Манхэтэна называецца Бухта Чарапахі, Роланд.
  
  Ён кіўнуў, ніколькі не здзівіўшыся. Чарапаха была адным з дванаццаці Ахоўнікаў і заўсёды стаяла на далёкім канцы Прамяня, па якім яны ішлі.
  
  — Людзі з «Будаўнічай кампаніі Миллза», магчыма, нічога не чулі пра ружы, — працягнуў Джэйк, — але гатовы спрачацца: у «Сомбра карпарэйшн» пра яе ведаюць. — Яго рука нырнула ў густы мех на шыі Ыша. — Я думаю, дзе-то ў Нью-Ёрку, у якім-небудзь адміністрацыйным будынку, можа, у Бухце Чарапахі, можа, у Іст-Сайда, ёсць дзверы са сціплай шыльдай «СОМБРА КАРПАРЭЙШН». А за гэтай дзвярыма — іншая дзверы. З тых, што прыводзіць сюды.
  
  З хвіліну яны сядзелі, думаючы пра мірах, якія верцяцца вакол адзінай восі ў паміраючай гармоніі, і ніхто нічога не казаў.
  
  4
  
  — Вось што, па маім разуменні, адбываецца, — першым загаварыў Эдзі. — Сюзі, Джэйк, не саромейцеся паправіць мяне, калі вам здасца, што я памыляюся. Гэты тып, Кел Таўэр, у якім-то сэнсе захавальнік ружы. Магчыма, на ўзроўні свядомасці ён сам гэтага не ведае, але дакладна захавальнік. Ён, павінна быць, уся яго сям'я. Адсюль і прозвішча.
  
  — Толькі ён — апошні, — уставіў Джэйк.
  
  — Ты гэтага ведаць не можаш, салодзенькі, — усміхнулася яму Сюзана.
  
  — У яго не было заручальнага кольца, — патлумачыў Джэйк, і Сюзанна кіўнула, падобна, перакананая гэтым довадам.
  
  — Магчыма, калі-то мноства Торенов валодалі мноствам участкаў на Манхэтэне, — працягнуў Эдзі, — але тыя дні адышлі ў Нябыт. І цяпер «Сомбра карпарэйшн» ад ружы аддзяляе толькі адзін, практычна збяднелы таўстунок, які змяніў сваё прозвішча. Ён... э... як называецца чалавек, які любіць кнігі?
  
  — Бібліяфіл, — адказала Сюзана.
  
  — Так, адзін з іх. Джордж Бьонди, магчыма, не Эйнштэйн, але адну разумную фразу, калі мы падслухоўвалі, вымавіў. Наконт таго, што ў Тауэр не сапраўдны магазін, а дзірка, куды ён кідае грошы. У нашых краях, Роланд, тое, што здарылася з ім — звычайная справа. Калі мая маці бачыла па тэлевізары якога-небудзь багатага хлопца, скажам, Доналд Трамп...
  
  — Каго? — спытала Сюзана.
  
  — Ты яго не ведаеш, у шэсцьдзесят чацвёртым ён быў хлапчуком. І гэта не важна. Так яна казала: «Цікава, якімі будуць яго ўнукі». У Амерыцы ўнукі часцяком разбазарваюць нажытае дзядамі.
  
  — Такім чынам, мы маем гэтага Тауэр, і ён, у сваім амплуа, той жа Роланд... апошні ў родзе. Прадае што-то з якая належыць яму нерухомасці тут, што-то там, плаціць падаткі, плаціць за дом, аплачвае выдаткі і медыцынскія рахункі, купляе кнігі. Так, я ўсё гэта выдумляю... але толькі, здаецца, на самай справе ўсё так і ёсць.
  
  — Дакладна, — кіўнуў Джэйк, у голасе чулася глыбокая павага. — Напэўна, усё так і ёсць.
  
  — Можа, ты здагадаўся пра гэта, — заўважыў Роланд. — А можа, дакрануўся да яго мозгу. Як, бывала, рабіў мой стары сябар Ален. Працягвай, Эдзі.
  
  — І кожны год ён кажа сабе, што ўжо зараз-то кніжны магазін нарэшце пачне прыносіць прыбытак. Што ньюйоркцы даведаюцца, якія добрыя ў яго кнігі, як іх шмат, і паваляць валам. У Нью-Ёрку такое сапраўды здараецца. І вось тады ўсё ў яго наладзіцца. Але ў рэшце рэшт на продаж у яго застаецца толькі адно: участак дзвесце дзевяноста восем ў квартале дзевятнаццаць ў Бухце Чарапахі.
  
  — Два, восем і дзевяць у суме даюць дзевятнаццаць, — уставіла Сюзана. — Ніяк не магу зразумець, ці то гэта нешта ды значыць, то сіндром сіняга аўтамабіля.
  
  — Што такое сіндром сіняга аўтамабіля? — спытаў Джэйк.
  
  — Калі ты купляеш сіні аўтамабіль, табе пачынае здавацца, што вакол поўным-поўна сініх аўтамабіляў.
  
  — Толькі не тут, тут ты іх не сустрэнеш, — усміхнуўся Джэйк.
  
  — Не тут, — падаў голас Ыш, і ўсе паглядзелі на яго. Дні, а іншы раз і тыдня Ыш нічога не казаў ці паўтараў канчаткі слоў. А потым быццам бы прамаўляў што-то сваё, агучваў свае думкі. Але яны не ведалі, ці так гэта. Напэўна, не ведаў нават Джэйк.
  
  «Дакладна гэтак жа мы не ведаем напэўна, і наконт колькасці дзевятнаццаць», — падумала Сюзанна і паляпала путаника па галаве. Ыш з задаволеным выглядам ёй падміргнуў.
  
  — Ён трымаецца за гэты ўчастак да апошняга, — працягнуў Эдзі. — Чорт, нават гэта жудаснае будынак, у якім размешчаны кніжны магазін, яму не належыць, ён арандуе памяшканне.
  
  Джэйк перахапіў ініцыятыву:
  
  — Калі крама дэлікатэсаў «Том і Джэры» спыніў працу, Тауэр яго разбурыў. Таму што нейкая яго частка хоча прадаць ўчастак. Гэтая частка кажа, што не прадаць ўчастак можа толькі вар'ят. — Джэйк змоўк, думаючы пра тое, што некаторыя думкі прыходзяць глыбокай ноччу. Вар'яцкія думкі, вар'яцкія ідэі, галасы, якія не жадаюць замолкать. — Але ёсць і іншая частка, іншы голас...
  
  — Голас Чарапахі, — уставіла Сюзана.
  
  — Так, Чарапахі або Прамяня, — пагадзіўся Джэйк. — Магчыма, гэта адзін і той жа голас. Голас, які казаў, што ён павінен з усіх сіл трымацца за гэты ўчастак. — Ён паглядзеў на Эдзі. — Як ты думаеш, ён ведае пра ружы? Часам прыходзіць туды, каб паглядзець на яе?
  
  — Сера ці заяц у лесе? — усміхнуўся Эдзі. — Зразумела, прыходзіць. І, зразумела, ведае. На нейкім узроўні павінен ведаць. Таму што кутняй ўчастак на Манхэтэне... колькі ён можа каштаваць, Сюзанна?
  
  — У мой час каштаваў каля мільёна баксаў. У 1977 годзе... вядома толькі Госпаду Богу. Тры мільёны? Пяць? Больш чым дастаткова для таго, каб сэй Тауэр мог гандляваць кнігамі да канца жыцця, пры ўмове, што інвесціруе атрыманую суму ў самыя надзейныя паперы.
  
  — Усё гэта кажа аб тым, што прадаваць ўчастак яму вельмі не хочацца, — сказаў Эдзі. — Сюзі ўжо адзначыла, што за свае сто тысяч «Сомбра» практычна нічога не атрымала.
  
  — Сёе-што яны атрымалі, — запярэчыў Роланд. — Сёе-тое вельмі важнае.
  
  — Ўставілі нагу паміж дзвярыма і вушаком, — прабурчаў Эдзі.
  
  — Правільна кажаш. А цяпер, пасля таго як выйдзе тэрмін дзеяння пагаднення, яны пашлюць да яго Вялікіх паляўнічых за труной. У версіі вашага свету. Моцных хлопцаў. І калі прагнасць і надзённая неабходнасць раней усё-ткі не прымусілі Тауэр прадаць ўчастак з ружай, то цяпер, указаўшы Тауэр, яны свайго дамогуцца.
  
  — Так, — уздыхнуў Джэйк. «І хто ўстане на бок Тауэр? Можа, Эрон Дипно. Можа, ніхто». — Дык што ж нам рабіць?
  
  — Купіць участак самім, — без запінкі адказала Сюзана. — Натуральна.
  
  5
  
  На імгненне ля патухлага вогнішча запанавала мёртвая цішыня, потым Эдзі задуменна кіўнуў.
  
  — Так, вядома, чаму б і не? У «Сомбра карпарэйшн» няма выключнага права на куплю. Яны, магчыма, спрабавалі ўключыць у пагадненне такі пункт, але Тауэр на гэта не пайшоў. Таму нішто не можа перашкодзіць нам купіць гэты ўчастак. Колькі аленевых шкур мы зможам прапанаваць? Сорак? Пяцьдзесят? Калі ён ўпрэцца, можна дадаць некалькі рэліквій ад Старажытных людзей. Усякія там кубкі, талеркі, наканечнікі стрэл. Каб яму было чым заняць гасцей на кактэйль-партызана.
  
  Сюзанна з дакорам глядзела на яго.
  
  — Ну добра, добра, — паківаў Эдзі, — магчыма, нам цяпер не да смеху. Але трэба глядзець праўдзе ў твар. Мы — пілігрымы з голым задам, які разьбіў лягер у нейкай іншай рэальнасці, мяркуючы па ўсім, ужо і не ў Срединном свеце.
  
  — Да таго ж, — дадаў Джэйк, — фізічна, як бывае, калі праходзіш праз адну з дзвярэй, мы туды не патрапілі. Яны нас адчувалі, але ў прынцыпе мы заставаліся нябачнікамі.
  
  — Давайце разглядаць усе праблемы па чарзе, а не разам. Калі казаць пра грошы, у мяне іх дастаткова. Пры ўмове, што мы зможам да іх дабрацца.
  
  — І колькі іх у цябе? — пацікавіўся Джэйк. — Я разумею, гэта няветліва, мая мама пазбавілася б пачуццяў, пачуўшы, што я задаю такое пытанне, але...
  
  — Мяркую, мы прайшлі разам занадта доўгі шлях, каб хвалявацца аб ветлівасці, — адказала Сюзана. — Але справа ў тым, салодзенькі, што дакладна я гэтага ня ведаю. Мой бацька зрабіў некалькі вынаходніцтваў у галіне стаматалогіі, што-то звязанае з каронкамі, на якія потым прадаваў ліцэнзіі. Ён заснаваў кампанію «Холмс дентал індастрыс» і да 1959 года сам кіраваў фінансавымі патокамі.
  
  — Таго самага года, калі Морт спіхнуў цябе пад колы цягніка ў метро? — спытаў Эдзі.
  
  Яна кіўнула.
  
  — Гэта адбылося ў жніўні. А шасцю тыднямі пазней у бацькі здарыўся інфаркт, першы з многіх. Часткова прычына, магчыма, у хваляваннях, звязаных са мной, але, думаю, толькі часткова. Ён проста гарэў на працы, прападаў там з раніцы да ночы.
  
  — Тваёй віны ў гэтым няма, — запэўніў яе Эдзі. — Ты ж не сама скокнула пад цягнік, Сюзі.
  
  — Я ведаю. Але пачуцці часцяком разыходзяцца з рэаліямі. Пасля смерці мамы клопат аб ім лягла на мяне, а я не справілася... і так і не змагла пераканаць сябе ў тым, што маёй віны ў гэтым няма.
  
  — Справы даўно мінулых дзён, — без асаблівага спагады сказаў Роланд.
  
  — Дзякуй, дарагі, — суха адказала Сюзана. — Ці ўмееш ты расставіць усё па сваіх месцах. Увогуле, пасля першага інфаркту бацька аддаў усе фінансы на водкуп свайму бухгалтару, давнишнему сябру, якога звалі Мозес Карвер. Пасля смерці майго бацькі Поп Моуз ўзяў на сябе клопат пра мяне. Мяркую, калі Роланд «дастаў» мяне ў Нью-Ёрку ў гэты непараўнальны свет, у мяне на рахунку магло ляжаць ад васьмі да дзесяці мільёнаў даляраў. Больш чым дастаткова для таго, каб выкупіць пустка містэра Тауэр, вядома, пры ўмове, што ён пагодзіцца прадаць яго нам.
  
  — Калі Эдзі правоў наконт Прамяня, ён пагодзіцца прадаць гэты пустка і за аленевыя шкуры, — заявіў Роланд. — Я ўпэўнены, глыбінная частка душы і розуму містэра Тауэр — ка, якая прымушала яго так доўга трымацца за гэты ўчастак, чакае нас.
  
  — Чакае падыходу кавалерыі, — ледзь усміхнуўся Эдзі. — Зусім як Форт-Ордаў у апошнія дзесяць хвілін фільма з Джонам Уэйнам.
  
  Роланд глядзеў на яго без ценю ўсмешкі.
  
  — Ён чакае Беласці.
  
  Сюзана падняла карычневыя рукі на ўзровень карычневага асобы.
  
  — Тады, мяркую, ён не чакае мяне.
  
  — Напэўна, не, — пагадзіўся Роланд і задаўся пытаннем: а які колер скуры ў іншай жыхаркі цела Сюзаны? У Міа.
  
  — Нам патрэбна дзверы. — Джэйк цяжка ўздыхнуў.
  
  — Нам патрэбны як мінімум дзве дзверы, — паправіў яго Эдзі. — Адна, каб дамаўляцца з Тауэром, гэта дакладна. Але да таго нам патрэбна другая, у рэальнасць Сюзаны. Як мага бліжэй да таго моманту, калі Роланд «дастаў» яе. Я хачу сказаць, няма сэнсу з'яўляцца ў 1977 годзе і шукаць гэтага Карвера толькі для таго, каб даведацца, што ў 1971 годзе ён дамогся афіцыйнага прызнання Адэты Холмс памерлай. А ўсе яе стан сышло сваякам у Грын-Бі, або Сан-Бернарда.
  
  — Ці з'явіцца ў 1968 годзе і даведацца, што містэр Карвер зачыніў лавачку. Пераклаў усе грошы на свае рахункі і загарае на Коста-дэль-Соль.
  
  На твары Сюзаны адбілася крайняе здзіўленне, якое ў іншых абставінах магло б выклікаць ўсмешку.
  
  — Поп Моуз ніколі такога не зробіць! Ён жа мой хросны!
  
  Джэйк сумеўся.
  
  — Прабач. Начытаўся дэтэктываў. Агата Крысці, Рэкс Стаут, Эд Макбейн... у іх такое адбываецца пастаянна.
  
  — А акрамя таго, — уставіў Эдзі, — вялікія грошы ашаламляльна мяняюць людзей.
  
  Яна кінула на Эдзі халодны, ацэньвае погляд, здавалася б, зусім не характэрны для яе. Роланд, які ведаў пра Сюзане куды больш Эдзі і Джэйка, адзначыў, што з такім вось позіркам яна ціснула жаб.
  
  — Ты-то адкуль ведаеш? — спытала яна і тут жа змяніла тон. — Прабач, салодзенькі. Гэта я дарма ляпнула.
  
  — Усё нармальна. — Ўсмешка Эдзі выйшла нацягнутай і няўпэўненай. — Ва ўсіх нервы на мяжы. — Ён узяў яе за руку, паціснуў. Яна адказала тым жа. Ўсмешка Эдзі стала шырэй.
  
  — Проста я ведаю Мозеса Карвера. Ён — крыштальна сумленны чалавек.
  
  Эдзі падняў руку, як бы кажучы: пераканаць ты мяне не пераканала, але тэму пара закрыць.
  
  — Давайце разбярэмся, ці правільна я зразумеў вашу ідэю, — загаварыў Роланд. — Перш за ўсё яе рэалізацыя залежыць ад нашай магчымасці вярнуцца ў Нью-Ёрк, прычым не ў адзін часовай перыяд, а ў два.
  
  Яны памаўчалі, абдумваючы яго словы, потым Эдзі кіўнуў.
  
  — Дакладна. І пачаць трэба з 1964 года. Сюзана знікла пару месяцаў таму, але ніхто не страціў надзеі на яе вяртанне. Яна ўваходзіць, усе пляскаюць. Вяртанне блуднай дачкі. Мы бярэм бабкі, на што можа сысці нейкі час...
  
  — Гэта будзе самае цяжкае — пераканаць Папа Моуза расстацца з імі, — перапыніла яго Сюзана. — Калі справа даходзіць да грошай, якія ляжаць у банку, гэты чалавек становіцца скнара з скнара. І я ўпэўненая, што ў глыбіні душы ён па-ранейшаму ўспрымае мяне васьмігадовай дзяўчынкай.
  
  — Але па законе грошы твае, так? — спытаў Эдзі. Роланд бачыў, што Эдзі ўсё яшчэ трымаецца напагатове. Рэпліка «ты-то адкуль ведаеш» не забылася... пакуль. І які суправаджаў яе погляд. — Я хачу сказаць, ён не зможа перашкодзіць цябе забраць іх з банка?
  
  — Не, салодзенькі, — адказала яна. — Мой бацька і Поп Моуз заснавалі для мяне траставы фонд, але з 1959 года, пасля таго як мне споўнілася дваццаць пяць, я магла распараджацца ўсімі сродкамі па сваім меркаванні. — Яе прыгожыя цёмныя вочы павярнуліся да Эдзі. — Вось, цябе больш няма патрэбы пытацца мяне аб маім узросце, так? Калі ты ўмееш складаць, усё даведаешся сам.
  
  — Гэта не мае значэння. — Эдзі ўсміхнуўся. — Час — твар на вадзе.
  
  Роланд адчуў, як рукі пакрыліся гусінай скурай. Дзе-то, магчыма, на зіготкім, колеру крыві поле з руж, якое знаходзілася ад іх яшчэ вельмі далёка, ходяччий труп толькі што прайшоў над сваёй магілай.
  
  6
  
  — Нам патрэбныя наяўныя. — Голас Джэйка гучаў суха, па-дзелавому.
  
  — Што? — Эдзі з цяжкасцю адарваў вочы ад Сюзаны.
  
  — Наяўныя, — паўтарыў Джэйк. — Ніхто не будзе браць чэк, нават банкаўскі, калі ён выпісаны трынаццаць гадоў таму. Асабліва на мільёны даляраў.
  
  — Адкуль ты ведаеш аб гэтым, салодзенькі? — спытала Сюзана.
  
  Джэйк паціснуў плячыма. Падабалася яму гэта або няма (па большай частцы, няма), ён быў сынам Элмер Чемберза. Элмер Чемберз ніякім чынам не мог лічыцца добрым хлопцам, Роланд ніколі не назваў бы яго часткай Беласці, і яго калегі, менеджэры нацыянальных тэлевізійных каналаў, ведалі, што ў ліквідацыі канкурэнтаў з ім мала хто мог цягацца. «Вялікі паляўнічы за труной Тивилендии», — падумаў Джэйк. Элмер Чемберз звычайна гуляў па сваіх правілах, і справядлівасць у іх пераліку не значылася. А ён, Джэйк, быў сынам Элмер і не забыўся асобы свайго бацькі, хоць часам аб гэтым шкадаваў.
  
  — Наяўныя, вядома ж, наяўныя. — Эдзі парушыў зацяглую паўзу. — У такой справе трэба выкладваць на стол наяўныя. Калі і будзе чэк, нам прыйдзецца абнаявіць яго ў 1964 годзе, а не ў 1977-м. Спакуем іх у вялікую спартыўную сумку... Сюзі, у 1964 годзе былі вялікія спартыўныя сумкі? Не бяры ў галаву. Не важна. Спакуем грошы ў сумку і перанясем у 1977 год. Не ў той дзень, калі Джэйк купіў «Чарлі Чу-Чу» і кнігу загадак, але дастаткова блізкі.
  
  — Да 15 ліпеня, — нагадаў Джэйк.
  
  — Само сабой, — кіўнуў Эдзі. — Пасля пятнаццатага мы толькі выявім, што Балазар пераканаў Тауэр прадаць пустка, так што мы застанемся з грашыма ў сумцы, вялікім пальцам у задніцы і дурной усмешкай на твары.
  
  Зноў усе памаўчалі, павінна быць, кожны маляваў сабе гэты вельмі ўжо жывы вобраз, і цяпер першым загаварыў Роланд:
  
  — У вас усё атрымліваецца вельмі проста, сапраўды, чаму б і не? Для ўсіх вас ідэя перамяшчэння з гэтага свету ў ваш — з яго таксі, хмарачосамі і фатаграфіямі гэтак жа натуральная, як для мяне — паездка на муле. І гэта зразумела. Кожны з вас прайшоў праз адну з дзвярэй. А Эдзі — у абодвух напрамках, як у гэты свет, так і ў свой.
  
  — Павінен табе сказаць, што вяртанне ў Нью-Ёрк асаблівай радасці мне не даставіла, — заўважыў Эдзі. — Занадта шмат стральбы.
  
  «Не кажучы ўжо пра адрэзанай галаве майго брата, катающейся па падлозе кабінета Балазара», — дадаў ён пра сябе.
  
  — Як і мне пераход праз дзверы на Галандскай ўзгорку, — уставіў Джэйк.
  
  Роланд кіўнуў, як бы згаджаючыся з іх довадамі, але ўсё ж застаючыся на ранейшай пазіцыі.
  
  — Усю маю жыццё я прымаў за праўду словы, якія ты вымавіў пры нашай першай сустрэчы, Джэйк... вымавіў, калі паміраў.
  
  Джэйк, зьбялеўшы, утаропіўся ў зямлю. Яму не хацелася пра гэта ўспамінаць (на шчасце, успаміны прыкметна сцерліся), і ён ведаў, што не хочацца таго і Раланду. «Яно і зразумела! — падумаў ён. — Вядома ж, не хочацца цябе ўспамінаць! Ты дазволіў мне ўпасці! Ты дазволіў мне памерці!»
  
  — Ты сказаў, што, акрамя гэтых, ёсць і іншыя светы, — працягнуў Роланд, — і яны ёсць. Нью-Ёрк пры яго мноства часовых інтэрвалаў, куды мы можам патрапіць, усяго толькі адзін з іх. І ружа — адзінае тлумачэнне, што нас зноў і зноў цягне туды. Я ў гэтым не сумняваюся, не сумняваюся, што ружа, хоць я не разумею, як такое можа быць, і ёсць Цёмная Вежа. Ці Вежа, або...
  
  — Або іншая дзверы, — прамармытала Сюзана. — Тая самая, што вядзе непасрэдна ў Цёмную Вежу.
  
  Роланд кіўнуў.
  
  — Гэтая думка ўсё часцей прыходзіць мне на розум. У любым выпадку Мэнни ведалі аб усіх гэтых мірах і па-свойму прысвячалі ім свае жыцці. Яны верылі, што Скачок — самы святы з усіх рытуалаў і самае вялікае з усіх станаў. Мой бацька і яго сябры з даўніх часоў ведалі аб крыштальных шарах. Я вам гэта казаў. І мы ўжо прыйшлі да высновы, што Вясёлка Мэрліна, Скачок і гэтыя магічныя дзверы хутчэй за ўсё дзейнічаюць аднолькава.
  
  — Куды ты клонишь, салодзенькі? — спытала Сюзана.
  
  — Я проста нагадваю вам, што маё падарожжа вельмі доўгі. З-за змен, якія адбыліся з часам, з-за размякчэння часу, якое вы ўсё адчулі, я іду да Цёмнай Вежы ўжо больш за тысячу гадоў, часам перепрыгиваю праз пакаленні і стагоддзі, як марская чайка пераскоквае з грэбня адной хвалі на грэбень іншы, толькі крыху замачыўшы лапкі. І за ўвесь гэты час нідзе і ніколі я не бачыў дзвярэй паміж светамі, пакуль на набрыў на іх на беразе Заходняга мора. Я паняцця не меў, што яны сабой ўяўляюць, хоць, як я вам і казаў, сёе-тое ведаў пра Скачку і Магічных крышталях.
  
  Роланд абвёў позіркам свой ка-тэт.
  
  — Вас паслухаць, так атрымліваецца, што ў маім свеце столькі ж магічных дзвярэй, колькі ў вашым... — ён запнуўся, — ...самалётаў і аўтобусаў. Гэта не так.
  
  — Цяпер мы знаходзімся не там, дзе ты вандраваў раней, — нагадала яму Сюзана. Мякка дакранулася пальцамі яго моцна загарэлай запясці. — Мы больш не ў тваім свеце. Ты сам гэта сказаў, у той варыяцыі Топікі, дзе Блейн Мона канчаткова звар'яцеў.
  
  — Згодны, — кіўнуў Роланд. — Я толькі хачу данесці да вас простую думку: гэтыя дзверы, магчыма, сустракаюцца значна радзей, чым вы сабе гэта ўяўляеце. А цяпер гаворка ідзе не аб адной дзверы, а пра двух. Дзвярах, якія неабходна нацэліць на пэўны час, як нацэльваюць рэвальвер.
  
  «Я цэлюся не рукой», — падумаў Эдзі, і па яго целе прабегла лёгкая дрыготка.
  
  — Калі глядзець у такім ракурсе, Роланд, сапраўды ўзнікаюць сумненні, ці ёсць у нас хоць адзін шанец.
  
  — Дык што ж нам тады рабіць? — спытаў Джэйк.
  
  — Магчыма, я змагу вам у гэтым дапамагчы, — адказаў яму незнаёмы голас.
  
  Усе імгненна павярнуліся, але толькі Роланд без усялякага здзіўлення. Ён заўважыў з'яўленне незнаёмца дзе-то на сярэдзіне іх размовы. Але паглядзеў на яго з цікавасцю, і аднаго погляду яму хапіла, каб зразумець: незнаёмы або з яго новых сяброў, або з мясцовых.
  
  — Хто ты? — спытаў Эдзі.
  
  — Дзе твае сябры? — спытала Сюзана.
  
  — Адкуль ты? — спытаў Джэйк. Яго вочы радасна зіхацелі.
  
  З-пад расшпіленай на грудзях чорнага плашча незнаёмца віднелася чорная кашуля з каўняром-стойкай. Яго доўгія сівыя валасы тырчалі ва ўсе бакі, нібы ў спалоху. На лбе відаць быў Т-вобразны шнар.
  
  — Мае сябры па-ранейшаму ў маленькім лагеры вунь там. — Ён паказаў на лясы. — Цяпер я клічу Калья Брын Стерджис сваім домам. Раней клікаў так Дэтройт, штат Мічыган, дзе працаваў у начлежцы для бяздомных, варыў суп і праводзіў сходы «Ананімных алкаголікаў». Добра ведаў, што ім трэба гаварыць. А да таго, кароткі час жыў у Топіцы, штат Канзас.
  
  Ён заўважыў, як пры апошніх словах троіца маладых людзей паглядзела на яго з новым цікавасцю.
  
  — Да Топікі — у Нью-Ёрку, а яшчэ раней — у маленькім гарадку Салемс Лот, у штаце Мэн.
  
  7
  
  — Дык ты з нашага боку. — У голасе Эдзі чулася палёгка. — Святы Божа, ты сапраўды з нашага боку.
  
  — Так, думаю, што так, — адказаў мужчына ў кашулі з каўняром, застегивающимся ззаду. — Мяне завуць Доналд Каллагэн.
  
  — Ты — святар. — Сюзана перавяла погляд з маленькага залатога крыжыка, які поблескивал на шыі Каллагэна, на іншы, выразаны на лбе.
  
  Каллагэн паківаў галавой.
  
  — Ужо няма. Калі-то быў. Можа, буду зноў, з блаславення Божага, але не цяпер. Цяпер я проста Божы чалавек. Магу я спытаць... з якога вы года?
  
  — З 1964-га, — адказала Сюзана.
  
  — З 1977-га, — адказаў Джэйк.
  
  — З 1987-га, — адказаў Эдзі.
  
  Пры адказе Эдзі вочы Каллагэна бліснулі.
  
  — 1987-й. А я з'явіўся тут з 1983-га. Тады скажыце мне, малады чалавек, для мяне гэта вельмі важна. Да таго часу, як вы адправіліся сюды, «Рэд Сокс»[21] хоць раз выйгралі чэмпіянат краіны па бейсболе?
  
  Эдзі зарагатаў, адкінуўшы галаву назад.
  
  — Не, ужо прабач, не магу цябе парадаваць. У мінулым годзе спыніліся ў адным кроку ад чэмпіёнскага тытула. «Ситизенс»[22] іх вынеслі. Як наконт таго, каб падысці да вогнішча і прысесці? Кава няма, але Роланд, вось гэты сумны тып, што сядзіць справа ад мяне, нядрэнна заварвае гарбату.
  
  Каллагэн перавёў погляд на Роланда, а потым адбылося дзіўнае: ён упаў на калена, ледзь схіліў галаву, прыклаў кулак да лба.
  
  — Хайль, стрэлак, і хай сцежка сустрэне нас дабром.
  
  — Хайль, — адказаў стралок. — Падыходзь, незнаёмы, і раскажы нам аб сваёй бядзе.
  
  Каллагэн ў здзіўленні вылупіўся на стрэлка.
  
  Роланд адказаў спакойным позіркам, потым кіўнуў.
  
  — Дабром нас сустрэне сцежка або злом, але ты, магчыма, атрымаеш тое, што шукаеш.
  
  — Магчыма, і вы таксама, — адказаў Каллагэн.
  
  — Тады падыходзь. Падыходзь і далучайся да нашай размовы.
  
  8
  
  — Перш чым мы працягнем, я магу задаць табе пытанне? — спытаў Эдзі.
  
  Побач з ім Роланд распальваў вогнішча і шукаў у заплечном мяшку маленькі гліняны кацялок, падарунак Старажытных людзей, у якім любіў заварваць чай.
  
  — Зразумела, малады чалавек.
  
  — Ты — Доналд Каллагэн?
  
  — Ды.
  
  — А тваё другое імя?
  
  Каллагэн схіліў галаву набок, прыўзняў брыво, усміхнуўся.
  
  — Фрэнк. У гонар дзядулі. Гэта істотна?
  
  Эдзі, Сюзанна і Джэйк пераглянуліся. У іх поглядах чыталася адно і тое ж: Доналд Фрэнк Каллагэн. Дзевятнаццаць літар.
  
  — Значыць, істотна. — Каллагэн сам і адказаў на сваё пытанне.
  
  — Магчыма, — сказаў Роланд. — А можа, і няма. — З бурдюка ён наліў у кацялок вады.
  
  — Падобна на тое, што з табой адбыўся няшчасны выпадак. — Каллагэн глядзеў на правую руку Роланда.
  
  — Я приспосабливаюсь, — адказаў той.
  
  — Ты мог бы сказаць: приспосабливаюсь з дапамогай сяброў, — дадаў Джэйк без ценю ўсмешкі.
  
  Каллагэн кіўнуў, не разумеючы сэнсу яго слоў і ведаючы, што гэта і не трэба: ён бачыў перад сабой ка-тэт. Магчыма, такога слова ён ніколі і не чуў, але само слова значэння не мела. Усё станавілася ясна па тым, як яны глядзелі адзін на аднаго, як паводзілі сябе ў адносінах адзін да аднаго.
  
  — Вы ведаеце маё імя. — Каллагэн агледзеў тых, што сядзяць ля вогнішча. — Ці магу я даведацца вашыя?
  
  Яны прадставіліся: Эдзі і Сюзанна Дын з Нью-Ёрка; Джэйк Чемберз з Нью-Ёрка; Ыш з Сярэдняга свету; Роланд Дискейн з Гилеада. Каллагэн кожны раз ківаў, падымаючы да лба сціснуты кулак.
  
  — А да вас прыйшоў Каллагэн з Лота, — сказаў ён пасля таго, як знаёмства адбылося. — Ці той, хто быў ім. А цяпер я, бадай, усяго толькі Стары. Так мяне клічуць у Калье.
  
  — Твае сябры не хочуць далучыцца да нас? — спытаў Раланд. — Ежы ў нас няшмат, але гарбаты хопіць на ўсіх.
  
  — Думаю, пакуль не трэба іх запрашаць.
  
  — Ага, — кіўнуў Роланд, нібы разумеючы, што гэта азначае.
  
  — У любым выпадку мы добра паелі, — працягнуў Каллагэн. — Год у Калье выдаўся ўдалым да апошніх дзён, і мы з радасцю падзелімся з вамі тым, што ў нас ёсць. — Ён змоўк, магчыма, зразумеўшы, што занадта прыспешвае падзеі, і дадаў: — Магчыма. Калі мы дамовімся.
  
  — Магчыма, — паўтарыў Роланд. — Мой стары настаўнік казаў, што гэта адзінае слова з тысячы літар.
  
  Каллагэн засмяяўся.
  
  — Нядрэнна! У любым выпадку з ежай у нас справы ідуць лепш, чым у вас. Ёсць нават свежыя здобныя шары, Залия іх знайшла, але, падазраю, вы таксама ведаеце, дзе яны растуць. Яна кажа, у адным месцы іх відавочна збіралі.
  
  — Іх знайшоў Джэйк. — Роланд паглядзеў на хлопчыка.
  
  — Дакладней, Ыш. — Джэйк пагладзіў свайго ўлюбёнца па галаве. — Ён у мяне натаскан на здобныя шары.
  
  — Даўно вам вядома аб нашай прысутнасці? — спытаў Каллагэн.
  
  — Два дні.
  
  У поглядзе Каллагэна чыталіся і здзіўленне, і лёгкае раздражненне.
  
  — Гэта значыць, з таго моманту, як мы пайшлі па вашаму следзе. А мы-то з усіх сіл стараліся не засвяціцца.
  
  — Калі б вы не думалі, што вам спатрэбяцца людзі больш вопытны вас, не прыйшлі б сюды.
  
  Каллагэн ўздыхнуў.
  
  — Праўду кажаш, дзякуй табе.
  
  — Гэта значыць, вы прыйшлі за дапамогай? — спытаў Раланд. У яго голасе чулася толькі лёгкае цікаўнасць, але Эдзі Дын адчуў, як яго абдало хваляй холаду. Словы, здавалася, павіслі ў паветры, вібраваў ад схаванага ў іх сэнсу. Не ён адзін гэта адчуў. Сюзана ўзяла яго за правую руку. Імгненнем пазней рука Джэйка знайшла левую.
  
  — Я не маю права адказваць на гэтае пытанне. — У голасе Каллагэна раптам загучала няўпэўненасць. Можа, і страх.
  
  — Вы ведаеце, што прыйшлі да нашчадкам Elda? — спытаў Роланд ўсё тым жа на здзіўленне мяккім, не уласцівым яму голасам. Працягнуў руку да Эдзі, Сюзане, Джэйк. Нават да Ышу. — Бо яны — частка мяне. А я — частка іх. Мы — адзінае цэлае, мы — шар, і коцімся, як ён. І вы ведалі, хто мы.
  
  — Гэта сапраўды так? — спытаў Каллагэн. — Вы ўсё — адзінае цэлае?
  
  — Роланд, у якую гісторыю ты нас ўцягваеш? — спытала Сюзана.
  
  — Пакуль ні ў якую. Я вам не гаспадар. Вы — мне. Па крайняй меры на бягучы момант. Яны яшчэ не адважыліся папрасіць.
  
  «Але вырашацца», — падумаў Эдзі. Нягледзячы на мары аб ружы і Скачкі, ён ні ў якай меры не лічыў сябе экстрасэнсам, але ж і не патрабавалася валодаць звышнатуральнымі здольнасцямі, каб зразумець відавочнае: людзі, якія абралі Каллагэна адным з сваіх прадстаўнікоў, папросяць. Іншы раз у сілу пэўных абставін каштаны падалі ў агонь, і Раланду даводзілася іх цягаць.
  
  Але ж не аднаму Раланду.
  
  «Вось тут ты дапусціў памылку, татка, — падумаў Эдзі. — Цалкам вытлумачальную, але тым не менш памылку. Мы — не кавалерыя. Мы — не стрэлкі. Мы — усяго толькі згубленыя душы з Вялікага Яблыка, якія...
  
  Але няма. Няма. Эдзі ведаў, кім яны сталі пасля Рачнога Скрыжавання, калі старыя апусціліся на калені перад Ролянд. Чорт, ён ведаў гэта з таго моманту, як у лесе (які ён па-ранейшаму ўспрымаў як лес Шардика) Роланд вучыў іх цэліцца вокам, страляць розумам, забіваць сэрцам. Іх не тры, не чатыры. Адзін. Роланд ператварыў іх у адзінае цэлае, зліў разам, і гэта жудасна. Ён напоўніў іх атрутай і пацалаваў атручанымі вуснамі. Ён ператварыў іх у стралкоў, і няўжо Эдзі сапраўды думаў, што ў гэтым практычна цалкам апусцелым свеце не застанецца працы для нашчадкаў Артура з Эльда? Што ім дадуць магчымасць павольна прайсціся па Сцежцы Прамяня да Цёмнай Вежы Роланда і ліквідаваць усе паломкі? Не мог жа ён быць такім наіўным?
  
  Джэйк агучыў думкі Эдзі, і Эдзі вызначана не спадабаўся паляўнічы бляск у вачах хлопчыка. Ён лічыў, што мноства хлапчукоў ішло на вайну з такім вось бляскам у вачах. Небарака нават не ведаў, што ён атручаны, а значыць, з розумам у яго не вельмі, таму што калі каму і трэба было ведаць аб ядзе, так гэта перш за ўсё яму.
  
  — Яны, аднак, папросяць, — сказаў Джэйк. — Ці Не так, містэр Каллагэн? Яны папросяць.
  
  — Я не ведаю. — У голасе Каллагэна чулася сумнеў. — Вам прыйдзецца пераканаць іх... — Ён змоўк, нясмела ускінуў вочы на Роланда. Стрэлак паківаў галавой.
  
  — Так не бывае. Ты не з Сярэдняга свету і, магчыма, гэтага не ведаеш, але так не бывае. Пераконваць — не па нашай частцы. Наша справа — свінец.
  
  Каллагэн глыбока ўдыхнуў, потым кіўнуў.
  
  — У мяне ёсць кніга. Яна называецца «Паданні аб Артура».
  
  Вочы Роланда бліснулі.
  
  — У цябе ёсць гэтая кніга? Няўжо ёсць? Я б хацеў зазірнуць у яе. Я б вельмі хацеў зазірнуць у яе.
  
  — Можа, і зазірнеш. Гісторыі гэтыя не вельмі то нагадваюць паданні аб рыцарах Круглага Стала, якія я чытаў у дзяцінстве, але... — Ён паківаў галавой. — Я разумею, што вы мне кажаце, і давайце пакуль скончым гэтую размову. Ёсць тры пытання, ці не так? І вы толькі што задалі мне першы.
  
  — Так, тры, — кіўнуў Роланд. — Тры — лік улады.
  
  Эдзі падумаў: «Роланд, даўніна, калі табе сапраўды трэба лік ўлады, лепш дзевятнаццаці не адшукаць».
  
  — І на ўсе тры павінен быць адзін адказ: «так».
  
  Ронанд кіўнуў.
  
  — А пасля трох «ды» новых пытанняў быць не павінна. Мы пойдзем прызначаным нам шляхам, сэй Каллагэн, і ні адзін чалавек не зможа прымусіць нас павярнуць назад. Пастарайся растлумачыць гэта сваім людзям. — Ён кіўнуў на лес на поўдзень ад іх.
  
  — Стралок...
  
  — Кліч мяне Ролянд. Мы жывем у свеце, ты і я.
  
  — Добра, Роланд. Выслухай мяне ўважліва, прашу цябе. Так ужо мы кажам у Калье. Нас, хто прыйшоў сюды, толькі паўтузіна. І мы, ўшасцёх, не можам прыняць рашэнне. Вырашаць можа толькі ўся Калья.
  
  — Дэмакратыя. — Роланд ссунуў капялюш таму, пацёр лоб, уздыхнуў.
  
  — Але калі мы шасцёра, асабліва сэй Оуверхолсер... — Ён змоўк, паглядзеў на Джэйка. — Што? Што я такога сказаў?
  
  Джэйк паківаў галавой, узмахам рукі прапанаваў Каллагэну працягнуць.
  
  — Калі мы шасцёра пагодзімся, лічы, усё схоплена.
  
  Эдзі зачыніў вочы, па твары разлілося асалода.
  
  — Паўтары гэта яшчэ раз, прыяцель.
  
  
  
  Каллагэн з трывогай паглядзеў на яго.
  
  — Што?
  
  — Усё схоплена. Або што заўгодна з нашага часу і рэальнасці. З нашага боку вялікага ка.
  
  Каллагэн задумаўся, потым вусны разышліся ва ўсмешцы.
  
  — Усраться і не жыць, я нажэрся ў дупелину, напіўся ў вусцілку, з'ехаў з шпулек, прайшоў па тонкім лёдзе, ширнулся, заехаў на ружовай коні ў алею кашмараў. Ты аб гэтым?
  
  Роланд ў некаторым замяшанні (дзе-то і з нудой) глядзеў на Каллагэна, але Эдзі Дын смакаваў кожнае слова. Сюзанна і Джэйк сумна ўсміхаліся, таксама пагружаныя ў ўспаміны.
  
  — Працягвай, прыяцель, — прасіпеў Эдзі, поощряюще узмахнуўшы абедзвюма рукамі. Па голасу адчувалася, што ён змагаецца са слязьмі. — Працягвай.
  
  — Можа, у іншы раз, — мякка прапанаваў Каллагэн. — Калі мы зможам пасядзець і пагаварыць аб месцах, дзе нам давялося жыць раней, і тамтэйшым слэнгу. І пра бейсбол, калі ў цябе не будзе пярэчанняў. А зараз часу ў абрэз.
  
  — Вось тут ты цалкам мае рацыю, — кіўнуў Роланд. — Так што, калі ласка, не отклоняйся ад галоўнага, бо я, спадзяюся, досыць ясна даў табе зразумець, што мы не валацугі, з якімі твае сябры могуць пагутарыць, а потым наняць або няма, як наймаюць работнікаў або каўбояў на ферме або ранча.
  
  — Цяпер я магу толькі папрасіць вас заставацца на месцы і дазволіць мне прывесці іх сюды, — адказаў Каллагэн. — Гэта Тиан Джеффордс, дзякуючы якому мы тут і апынуліся, яго жонка Залия. Оуверхолсер — яго больш за ўсіх трэба пераконваць, што без вас нам не абысціся.
  
  — Мы не збіраемся пераконваць ні яго, ні каго-небудзь яшчэ, — адрэзаў Роланд.
  
  — Я разумею, — паспешна пагадзіўся Каллагэн. — Так, ты выказаўся больш чым ясна. А яшчэ Бэн Слайтман і яго сыночак, Бенні. Бэн-малодшы — выключэнне з правілаў. Яго сястра памерла чатыры гады таму, калі ёй і Бенні было па дзесяць гадоў. Ніхто не ведае, ці лічыць Бэна-малодшага блізнюком або адзіным дзіцем. — Ён змоўк. — Прабачце, адцягнуўся.
  
  Роланд махнуў рукой, паказваючы, што ўсё нармальна.
  
  — Я нервуюся ў вашым прысутнасці, выслухайце мяне, прашу вас.
  
  — З намі табе не трэба ні аб чым прасіць, салодзенькі, — заўважыла Сюзана.
  
  Каллагэн ўсміхнуўся.
  
  — У нас так прынята казаць. У Калье, калі кагосьці сустракаеш, звычайна кажаш: «ці Ўсё ў цябе ў парадку, прашу цябе, скажы?» На што табе звычайна адказваюць: «Усё добра, нічога не заржавело, кажу багам, дзякуй, сэй!» Вы такога не чулі?
  
  Яны паківалі галовамі. Няма, усе словы былі знаёмыя, але словазлучэння падкрэслівалі, што яны трапілі ў незнаёмае, новае для іх месца, дзе і казалі інакш, і, напэўна, жылі па дзіўным для іх звычаяў.
  
  — Справа ў тым, — працягнуў Каллагэн, — што насельніцтва памежных тэрыторый запалоханае істотамі, якіх называе Ваўкі. Раз ў пакаленне яны прыходзяць з Тандерклепа і забіраюць нашых дзяцей. Тут шмат яшчэ можна сказаць, але гэта галоўнае. Тиан Джеффордс, якому трэба будзе страціць не адно дзіця, а дваіх, кажа — хопіць, прыйшоў час падняцца з каленяў і пазмагацца з імі. Іншыя людзі, такія, як Оуверхолсер, кажуць, што гэта прывядзе да катастрофы. Думаю, Оуверхолсер і яму падобныя ўзялі б верх, але ваш прыход усё змяніў. — Ён нахіліўся наперад. — Уэйн Оуверхолсер — чалавек нядрэнны, але моцна напалоханы. Ён — найбуйнейшы фермер Кальи і можа страціць больш, чым астатнія. Але калі пераканаць яго, што вы зможаце прагнаць Ваўкоў... што вы можаце пазмагацца з імі і перамагчы... Думаю, ён ўстане з намі плячом да пляча і таксама будзе змагацца.
  
  — Я сказаў табе... — пачаў Роланд.
  
  — Вы нікога не пераконваеце, — перапыніў яго Каллагэн. — Так, я разумею, будзьце ўпэўненыя. Але калі яны ўбачаць вас і пачуюць, як вы кажаце, а потым самі пераканаюцца...
  
  Роланд паціснуў плячыма.
  
  — Дасць Бог — будзе і вада.
  
  Каллагэн кіўнуў.
  
  — У нас таксама так кажуць. Дазволіш перайсці да іншаму, звязанаму з гэтым пытанні?
  
  Роланд крыху прыўзняў рукі, нібы, як падумаў Эдзі, кажучы Каллагэну: твая справа.
  
  Мужчына са шнарам нейкі час маўчаў, нібы збіраючыся з духам. А загаварыў ціхім шэптам. Эдзі прыйшлося нахіляцца наперад, каб пачуць яго словы.
  
  — У мяне сёе-тое ёсць. Сее-што патрэбнае вам. Яно можа вам спатрэбіцца. Я думаю, яно ўжо ўсталявала з вамі кантакт.
  
  — Чаму ты так вырашыў? — спытаў Раланд.
  
  Каллагэн аблізнуў вусны, а потым вымавіў адно слова: «Скачок».
  
  9
  
  — Пры чым тут ён? — спытаў Раланд. — Пры чым тут Скачок?
  
  — Хіба вы не сыходзілі ў яго? — Здавалася, Каллагэн страціў упэўненасць у сабе. — Ніхто з вас не сыходзіў?
  
  — Скажам, сыходзілі, — адказаў Роланд. — Але што табе да гэтага, якая сувязь паміж Скачком і праблемамі, якія ўзніклі ў вашай Кальи?
  
  Каллагэн ўздыхнуў. Хоць дзень толькі пачаўся, выглядаў ён стомленым.
  
  — Так, усё гэта цяжэй, чым я думаў... і нашмат. Вы куды больш... слова ніяк не падбяру... кемлівыя. Больш кемлівыя, чым я чакаў.
  
  — Ты чакаў сустрэць валацугаў у седлах, з хуткімі рукамі і пустымі галовамі, ці не так? — спытала Сюзана. У голасе чулася злосьць. — Што ж, ты памыліўся, салодзенькі. Мы, магчыма, і валацугі, але сёдлаў у нас няма. Каму патрэбныя сядла без коней?
  
  — Мы прывялі вам коней, — адказаў Каллагэн, і гэтага хапіла. Роланд разумеў далёка не ўсе, але ўжо вядомае яму дазваляла, хай і трохі, растлумачыць сітуацыю. Каллагэн загадзя ведаў аб іх прыбыцці, ведаў, колькі іх, ведаў, што яны ідуць, а не едуць. Што-то ён мог даведацца ад разведчыкаў, але не ўсе. І Скачок... ён ведаў, што некаторыя або яны ўсе сыходзілі ў Скачок...
  
  — Што ж датычыцца пустых галоў, мы, магчыма, не самая разумная чацвёрка на гэтай планеце, але... — Сюзана раптам змоўкла, яе передернуло. Рукі схапілі жывот.
  
  — Сюзі? — У голасе Эдзі загучала трывога. — Сюзі, што з табой? Ты ў парадку?
  
  — Пучит, — адказала яна і ўсміхнулася. Раланду яе ўсмешка здалася ненатуральнай. Ён заўважыў маленькія маршчынкі болі ў кутках вачэй. — Напэўна, учора ўвечары з'ела занадта шмат здобных шароў, — і, перш чым Эдзі паспеў задаць новае пытанне, пераключылася на Каллагэна: — Калі ты хочаш сказаць што-то яшчэ, гавары, салодзенькі.
  
  — Добра, — кіўнуў Каллагэн. — У мяне ёсць нейкі прадмет, які валодае велізарнай моцай. Хоць вы знаходзіцеся ў многіх колах шляху ад маёй царквы, дзе ён схаваны, я думаю, ён ужо дацягнуўся да вас. Адпраўляць людзей у Скачок — гэта толькі нямногае з таго, на што ён здольны. — Ён глыбока ўдыхнуў і выпаліў: — Калі вы дапаможаце нам, бо Калья цяпер і мой горад, дзе я спадзяюся скончыць свае дні і легчы ў зямлю, сослужите службу, аб якой я прашу, я аддам вам... гэты прадмет.
  
  — Апошні раз прашу цябе больш так не казаць, — адчаканіў Роланд. Такім суровым тонам, што Джэйк ў здзіўленні ускінуў на яго вочы. — Ты бесчестишь мяне і мой ка-тэт. Мы абавязаны зрабіць тое, аб чым ты просіш, калі хочам, каб Калья засталася ў Белізне, а тыя, каго ты называеш Ваўкамі, — пасланцы цемры. Калі хочаш, разбуральнікі Прамянёў. Мы не можам браць узнагароду за нашы паслугі, і ты не павінен нам прапаноўваць яго. Калі б так казаў адзін з тых, хто прыйшоў з табой, той, каго ты называеш Тиан, або той, каго ты называеш Оуверхолсер...
  
  (Эдзі хацеў прапанаваць стрэлку не ўскладняць да такой ступені прапановы, але потым вырашыў не раскрываць рота: калі Роланд злаваўся, прыцягваць да сябе яго ўвагу, не варта было.)
  
  — ...гэта было б іншая справа. Яны не ведаюць нічога, акрамя легенд. Але ў цябе, сэй, ёсць як мінімум адна кніга, з якой ты мог даведацца, што да чаго. Я сказаў табе, што наша справа — свінец, і гэта праўда. Але гэта не азначае, што нас можна наняць.
  
  — Добра, добра...
  
  — А што тычыцца прадмета, які ў цябе ёсць, — Роланд узвысіў голас, заглушаючы Каллагэна, — так ты толькі і марыш аб тым, каб пазбавіцца ад яго. Ён наводзіць на цябе жах, ці не так? Нават калі мы вырашым праехаць міма вашага горада, ты будзеш маліць нас забраць яго з сабой, так? Так, пытаюся я?
  
  — Так, — ледзь не са слязьмі адказаў Каллагэн. — Твая праўда, і я кажу, дзякуй табе. Але... я проста пачуў частку размовы... зразумеў, што вы хочаце, вярнуцца... перайсці, як сказалі б Мэнни... і не проста ў адно месца, а ў два... можа, больш... і час... Я чуў, вы казалі аб дзвярах, якія неабходна нацэліць на пэўны час, як нацэльваюць рэвальвер.
  
  І вось тут Джэйка ахінула. На яго твары адбілася захапленне і жах.
  
  — Які ў цябе шар? — спытаў ён. — Напэўна, не ружовы з Меджиса, таму ён толькі засасывал Роланда ўнутр, але не адпраўляў у Скачок. Дык які?
  
  Сляза пакацілася па правай шчацэ Каллагэна. Потым па левай. Не аддаючы справаздачы ў тым, што робіць, ён сцёр іх.
  
  — Я ніколі не адважыўся б што-то з ім рабіць, але я яго бачыў. Ды дапаможа мне Хрыстос Чалавек-Ісус, але пад масніцамі маёй царквы ляжыць Чорны Трынаццаты. І ён ажыў. Вы мяне разумееце? — Ён глядзеў на іх мокрымі ад слёз вачыма. — Ён ажыў!
  
  І Каллагэн закрыў твар рукамі, хаваючы яго ад усіх.
  
  10
  
  Калі святы чалавек са шнарам на лбе пайшоў, каб прывесці сваіх спадарожнікаў, стралок доўга стаяў, праводзячы яго позіркам. Рукамі ўзяўся за рэмень старых, штопаных джынсаў, і здавалася, стаяць так будзе да другога прышэсця. Аднак як толькі Каллагэн схаваўся з выгляду, ён павярнуўся да свайго ка-тету і махнуў рукой: ідзіце да мяне. Калі яны падышлі, Роланд сеў на зямлю. Эдзі і Джэйк зрабілі тое ж самае. Сюзанна і так сядзела. Стрэлак загаварыў хутка і адрывіста.
  
  — Часу ў абрэз, таму скажыце мне, кожны з вас, і не виляйте, сумленны ён ці не?
  
  — Сумленны, — без запінкі адказала Сюзанна, зноў зморшчылася і пацерла жывот пад левай грудзьмі.
  
  — Сумленны, — адказаў Джэйк.
  
  — Тный, — адказаў Ыш, як быццам яго пыталіся.
  
  — Сумленны, — пагадзіўся з усімі Эдзі, — але паглядзіце. — Ён выцягнуў з вогнішча абгарэлую галінку, змахнуў сасновыя іголкі і напісаў на чорнай зямлі:
  
  Calla Callahan
  
  — Гэта супадзенне ці што-тое ды значыць? — спытаў ён у адказ на здзіўлены погляд Сюзаны.
  
  — Хто ведае? — Джэйк паціснуў плячыма. Усе гаварылі вельмі ціха, схіліўшы галовы над напісанымі на зямлі словамі. — Тая ж гісторыя, што і з дзевятнаццаць.
  
  [23]— Думаю, гэта ўсяго толькі супадзенне, — выказала сваё меркаванне Сюзана. — Вядома ж, не ўсе, з чым мы сутыкаемся на нашай сцежцы, — ка, ці не так? Гэтыя словы нават лінгвістычна не звязаныя. Назва горада Calla мае іспанскія карані... як і многія з слоў, якія ты памятаеш па Меджису, Роланд, таму і вымаўляецца Калья. Я думаю, на іспанскай гэта вуліца або плошчу. Ужо прабач, што не памятаю дакладна, вучыла іспанскі толькі ў сярэдняй школе, а з тых часоў шмат вады выцякло. Але калі я правы, выкарыстанне гэтага слова як пачатковай частцы назвы мястэчка, вёскі... або некалькіх гарадкоў, размешчаных побач, мае сэнс. Не самы, магчыма, лепшы варыянт, але цалкам прымальны. Callahan, з другога боку, так і вымаўляецца, Каллагэн... — Яна паціснула плячыма. — Гэта што? Распаўсюджаная ірландская прозвішча? Ангельская?
  
  — Ужо дакладна не іспанская, — ўкруціў Джэйк. — Але гэтая гісторыя з дзевятнаццаць...
  
  — Нассать на дзевятнаццаць, — груба абарваў яго Роланд. — Цяпер не час для гульні ў колькасці. Ён хутка вернецца са сваімі сябрамі, а да таго мне ёсць аб чым з вамі пагаварыць.
  
  — Думаеш, наконт Чорнага Трынаццатага ён кажа праўду? — спытаў Джэйк.
  
  — Так, — кіўнуў Роланд. — Улічваючы, што адбылося з табой і Эдзі мінулай ноччу, думаю, адказ — «так». Трымаць пры сабе гэты крыштальны шар небяспечна, але мы павінны яго ўзяць. Таму што, калі яго не возьмем мы, ён дастанецца Ваўкам з Тандерклепа. І хопіць пра гэта, цяпер у нас ёсць больш важныя праблемы.
  
  Адчувалася, што Роланд чымсьці ўсхваляваны. Ён пільна глядзеў на Джэйка.
  
  — Ты здрыгануўся, пачуўшы прозвішча гэтага буйнога фермера. І ты таксама, Эдзі, хоць і не гэтак відавочна.
  
  — Прабач, — панурыўся Джэйк. — Я забыўся твар...
  
  — Нічога ты не забыўся, — абарваў яго Роланд. — А калі і забыўся, то разам са мной. Таму што я чуў гэтае прозвішча, і нядаўна. Толькі не магу ўзгадаць, дзе і калі, — і з неахвотай дадаў: — Старэю.
  
  — Гэта здарылася ў краме, — адказаў Джэйк. Падцягнуў да сябе заплечнік, нэрвова заварушыўся з завязкамі, пакуль не развязаў іх. Адкінуў клапан, нібы хацеў пераканацца, што «Чарлі Чу-Чу» і кніга загадак па-ранейшаму на месцы, па-ранейшаму іх можна памацаць. — У «Манхэттенском рэстаране для розуму». Гэта так дзіўна. Аднойчы гэта здарылася са мной, а аднойчы я назіраў, як гэта адбываецца са мной. Само па сабе такое ўжо загадка.
  
  Роланд апісаў круг пальцамі знявечанай правай рукі, прапаноўваючы паспяшацца з расповедам.
  
  — Містэр Тауэр прадставіўся мне, я адказаў тым жа. Сказаў, што мяне клічуць Джэйк Чемберз. І тады ён сказаў...
  
  — Добрае імя, дружа, — умяшаўся Эдзі. — Вось што ён сказаў. А потым дадаў, што Джэйк Чемберз гучыць амаль як імя героя рамана-вестэрна.
  
  — «Хлопца, які ўрываецца ў горад Чорныя Вілы, штат Арызона, ачышчае яго ад усіх бандюганов, потым скача далей, — на памяць працытаваў Джэйк. — Што-то, па-мойму, з Уэйна. Д. Оуверхолсера», — паглядзеў на Сюзану і паўтарыў: — Уэйн. Д. Оуверхолсер. Калі ты скажаш мне, што і гэта супадзенне, Сюзанна... — ён раптам асляпляльна усміхнуўся, — я прапаную табе пацалаваць маю белую азадак.
  
  Сюзана засмяялася.
  
  — У гэтым няма неабходнасці, салодкі хлопчык. Я не веру, што гэта супадзенне. І калі мы сустрэнемся з гэтым фермерам, прыяцелем Каллагэна, я абавязкова спытаю, якое ў яго другое імя. Калі Дырк або Дэйна, гэта значыць з чатырох літар... — Яе рука зноў вярнулася пад левую грудзі. — Ох ужо гэтыя газы! Божа! Я б многае аддала за ўпакоўку «Тамс»[24] або... — Яна не дагаварыла. — Джэйк, што з табой?
  
  Джэйк трымаў у руках кнігу «Чарлі Чу-Чу» і яго бляднеў твар на вачах. Вочы, округлившись, сталі вялізнымі. Побач з ім пачаў трывожна енчыць Ыш. Роланд нахіліўся, каб зірнуць на кнігу, і яго бровы ўзляцелі ўверх.
  
  — Святыя багі, — вырвалася ў яго.
  
  Паглядзелі на кнігу і Эдзі з Сюзанай. Назва засталося ранейшым. Карцінка засталася ранейшай: старажытны паравозік пыхкаў, залазячы на гару, скрабок расплывался ў шчаслівай усмешцы, агні-вочы ззялі. Але надпіс пад малюначкам жоўтымі літарамі «Тэкст і малюнкі Бярылаў Эванз» знікла. І новая не з'явілася.
  
  Джэйк павярнуў кнігу, паглядзеў на карэньчык. Убачыў толькі назва кнігі, «Чарлі Чу-Чу», і выдавецтва — «Макколи Хауз, паблишерс». Нічога больш.
  
  На поўдзень ад іх пачуліся галасы. Каллагэн і яго спадарожнікі набліжаліся. Каллагэн з Кальи. Каллагэн з Лота, як ён таксама назваў сябе.
  
  — Тытульны ліст, салодзенькі, — падала голас Сюзана. — Адкрый хутка.
  
  Джэйк адкрыў. Зноў яны ўбачылі толькі назва кнігі і назва выдавецтва, на гэты раз з выходнымі дадзенымі.
  
  — Паглядзі на старонку з капірайтам, — прапанаваў Эдзі.
  
  Джэйк перавярнуў старонку. Тут, на абароце тытульнага ліста і перад першай старонкай кнігі, заўсёды друкавалася інфармацыя аб праваўладальніках. Ды толькі на гэтай старонцы інфармацыі не было, практычна не было. Яны ўбачылі:
  
  Капірайт 1936,
  
  адно слова, чатыры лічбы, якія ў суме давалі лік 19.
  
  Больш нічога, на ўсёй старонцы.
  
  
  
  Кіраўнік 5
  
  Оуверхолсер
  
  1
  
  Сюзана змагла стаць сведкай большай частцы падзей таго доўгага і цікавага дня, таму што Роланд даў ёй такую магчымасць, а яна цалкам прыйшла ў сябе пасля прыступаў ранішняй млоснасці.
  
  Акурат перад тым, як Каллагэн і яго кампанія наблізілася да вогнішча, Роланд прашаптаў ёй: «Трымайся як мага бліжэй да мяне і не кажы ні слова, калі толькі я не звярнуся да цябе. Калі яны прымуць цябе за маю жанчыну, не смей пярэчыць».
  
  Пры іншых абставінах яна магла б сказаць нешта з'едлівае, што, маўляў, ніяк не бачыць сябе паходнай жонкай Роланда, сагравальнай яго старыя косткі халоднай ноччу, аднак у гэтую раніцу было не да жартаў, і выраз яго твару ясна казала пра гэта. Зноў жа, ролю вернай і пакорлівай другой паловы спадабалася Сюзане. Па праўдзе кажучы, яе цешыла любая ролю. Нават дзіцем ёй падабалася гуляць іншых людзей.
  
  «І гэта, напэўна, усё, што каму-небудзь ці варта пра цябе ведаць, салодзенькая», — падумала яна.
  
  — Сюзана? — спытаў Раланд. — Ты мяне чуеш?
  
  — Чую добра, — адказала яна. — Пра мяне не хвалюйся.
  
  [25]Як жанчына, якая вырасла чорнай у Амерыцы сярэдзіны дваццатага стагоддзя (Адэта на праглядзе фільма па рамане Ралф Элісан «Невідзімка» то і справа смяялася і апладзіравала, хістаючыся ўзад-наперад, нібы чалавек, якому адкрывалася праўда), Сюзана дакладна ведала, чаго ён ад яе хацеў. І мела намер выканаць усе яго пажаданні. Тая яе частка, дзе панавала злосная Детта Уокер, ніяк не жадала прызнаваць вяршэнства Роланда, але астатняя, большая частка бачыла ў Роланда таго, кім ён і быў на самай справе: апошняга з рыцараў. Можа, нават героя.
  
  2
  
  Пакуль Роланд прадстаўляў свой ка-тэт (Сюзану — апошняй, пасля Джэйка, можна сказаць, з лёгкім пагардай), у яе з'явілася час адзначыць, да чаго ж добра яна сябе адчувае пасля таго, як сышлі гэтыя ныючыя болі ў левым баку. Чорт, нават галаўны боль, якая ўжо з тыдзень дапякала ёй, і тая пайшла. То блукала ад аднаго месца да іншага, з патыліцы да скроні, потым да левага воку, зноў да патыліцы, а тут — раз, і знікла. Зразумела, знікла і ранішняя млоснасць. Прачнуўшыся, яна недзе з гадзіну не магла прыйсці ў сябе. Рваць яе не ванітавала, але яна пастаянна знаходзілася на мяжы.
  
  Яна выдатна разумела, аб чым маглі сведчыць гэтыя сімптомы, ды толькі з поўнай упэўненасцю магла сказаць, што сведчыць ім не аб чым. І вельмі спадзявалася, што не разадзьмуцца, як Джэсіка, сяброўка маці, з якой такое здарылася не адзін раз, а двойчы. Дзве ілжывыя цяжарнасці, і ў абодвух выпадках жанчыну раздзімала так, быццам у жываце ў яе двайняты. А то і трайняты. Але ў Джэсікі Бисли спыняліся месячныя, вось жанчына і не сумнявалася, што зацяжарыла. Менавіта па гэтай прычыне Сюзанна і ведала, што з ёй нічога такога не адбылося: яна працягвала менструировать. Адзін раз месячныя прыйшлі, калі іх чацвёрка прачнулася на Сцежцы Прамяня, у дваццаці пяці ці трыццаці мілях ад Зялёнага палаца. Потым прыйшлі другі раз. У абодвух выпадках кроў цякла вельмі моцна, ёй давялося выкарыстоўваць мноства ануч, каб утылізаваць цёмны паток; а бо звычайна з яе вылівалася па ледзь-ледзь, часам усяго некалькі кропель, яе маці называла гэта «жаночымі ружамі». Аднак яна не скардзілася, таму што да прыбыцця ў гэты свет месячныя суправаджаліся моцнымі болямі, бывала, напоминавшими катаванне. А вось на Сцежцы Прамяня менструацыі абодва разы прайшлі зусім бязбольна. І калі б не анучы, якія яна зарывала ў зямлю то на адной, то на другім баку дарогі, яе самаадчуванне падчас месячных нічым не адрознівалася ад самаадчування ў любыя іншыя дні. Магчыма, адбівалася чысціня вады, якую яны пілі.
  
  Натуральна, яна ведала, у чым прычына; для гэтага не трэба мець сем пядзяў у ілбе. Гэтыя вар'яцкія, бясконца даўгія сны, якія яна не магла потым ўспомніць, слабасць і млоснасць па раніцах, вандроўныя галаўныя болі, газы, пучившие кішачнік, спазмы страўніка казалі аб адным і тым жа: яна хацела нарадзіць ад яго дзіця. Больш за ўсё на свеце яна хацела, каб у яе пад сэрцам дзіця рос Эдзі Дзіна.
  
  А чаго яна не хацела, так гэта надзімацца ад ілжывай цяжарнасці.
  
  «Цяпер выкінь гэтыя думкі з галавы, — сказала яна сабе, гледзячы на надыходзячых Каллагэна і яго спадарожнікаў. — Цяпер твая справа — назіраць. Убачыць тое, што могуць не заўважыць Роланд, Эдзі і Джэйк. Тады мы не страцім нічога важнага». І Сюзана не сумнявалася, што з гэтым заданнем яна справіцца на «выдатна».
  
  Таму што выдатна сябе адчувала, і нішто яе не адцягвала.
  
  3
  
  Каллагэн ішоў першым. За ім — двое мужчын, адзін гадоў трыццаці, другі, як здалося Сюзане, разы ў два старэй. Больш пажылога адрознівалі цяжкія шчокі, якім з гадамі трэба было отвиснуть яшчэ мацней, і глыбокія маршчыны, якія цягнуліся ад крылаў носа да кутках рота (Дэн Холмс, які мае такія ж, казаў, што яны — прыкмета моцнага характару). Галаву маладога мужчыны покрыва пабіты самбрэра, пажылога — чысценькі белы «стетсон», пры выглядзе якога Сюзанна ледзь не ўсміхнулася: у старых, чорна-белых вестэрнах такія капялюшы насілі добрыя хлопцы. Яна здагадалася, што «стетсон» гэты, напэўна, варта нятанна, і зрабіла лагічны выснову: пажылы мужчына — Уэйн Оуверхолсер. «Буйны фермер», як назваў яго Роланд. Якога, па словах Каллагэна, трэба было пераконваць.
  
  «Але гэта не наша клопат», — з палёгкай падумала Сюзана. Тонкія сціснутыя вусны, праніклівыя вочы, а галоўнае — гэтыя глыбокія маршчыны (яшчэ адна вертыкальна рассекала лоб, акурат над вачыма) казалі за тое, што пераканаць у чым-небудзь сэя Оуверхолсера — задача не з простых, прыйдзецца папацець.
  
  За двума мужчынамі, дакладней, за больш маладым, ішла высокая сімпатычная жанчына, хутчэй за ўсё не мурынка, але практычна такая ж цемнаскурая, як і Сюзана. А замыкалі групу сур'ёзнага выгляду мужчына ў акулярах і фермерскай вопратцы і падобны на яго хлопчык, магчыма, на два ці тры гады старэйшы за Джэйка. Аднаго погляду хапала, каб зразумець, што гэта бацька і сын: Слайтман-старэйшы і Слайтман-малодшы.
  
  «Хлопчык гадамі, магчыма, і старэйшыя за Джэйка, — падумала Сюзанна, — але па выглядзе ён нейкі мяккацеласць». З іншага боку, у гэтым, магчыма, і не было нічога дзіўнага. Проста Джэйк, у яго юным узросце, шмат чаго давялося пабачыць. Ды і зрабіць таксама.
  
  Оуверхолсер глянуў на іх зброю (вялікія рэвальверы з дзяржальнямі з сандалавага дрэва Роланда і Эдзі, «ругер» Джэйка), потым на Роланда. Адлюстраваў прывітанне: пальцы, напалову сжавшиеся ў кулак, да ілба не дабраліся, кланяцца не стаў. Калі Роланда гэта і непрыемна ўразіла, выгляду ён не паказаў. Уласна, ніякіх эмоцый наогул не праглядалася на яго твары, за выключэннем лёгкага цікаўнасці.
  
  — Хайль, стралок, — вітаў Роланда мужчына, крочыў побач з Оуверхолсером, і ўпаў на адно калена, уткнуўшыся ілбом у кулак. — Я — Ціян Джеффордс, сын Люка. Гэтая жанчына — мая жонка, Залия.
  
  — Хайль, — адказаў Роланд. — І кліч мяне Роланд, калі вас гэта не абцяжарыць. Хай будуць доўгімі твае дні на гэтай зямлі, сэй Джеффордс.
  
  — Ціян. Калі ласка. І хай у цябе і тваіх сяброў...
  
  — Я — Оуверхолсер, — перабіў яго мужчына ў белым «стетсоне». — Мы прыйшлі, каб сустрэць цябе, цябе і тваіх сяброў, па патрабаванні Каллагэна і маладога Джеффордса. Я б палічыў за лепшае хутчэй скончыць з фармальнасцямі і адразу перайсці да справы, толькі не крыўдуй, прашу цябе.
  
  — Прабач, але ўсё было не зусім так, — зноў загаварыў Джеффордс. — Быў сход, і мужчыны Кальи прагаласавалі...
  
  Оуверхолсер зноў абарваў яго. «Такі ўжо ён чалавек, — падумала Сюзана. — Магчыма, нават не аддае сабе ў гэтым справаздачы».
  
  — Ага, мужчыны прагаласавалі. Мужчыны Кальи. Я гатовы выканаць усе пажаданні майго горада і маіх суседзяў, але час цяпер спякотнае, асабліва для мяне, вось...
  
  — Жыццё — ўраджаю, — спакойна адказаў Роланд. Сюзана зразумела схаваны сэнс гэтых слоў, з-за чаго па яе спіне пабег халадок, а вось Оуверхолсер празьзяў. І ў яе з'явілася надзея на тое, што гэты дзень скончыцца вельмі нават добра.
  
  — Прыходзь жніво, мы кажам дзякуй, сэй. — Які стаяў крыху збоку Каллагэн глядзеў на лес. За спіной Оуверхолсера Тиан Джеффордс і Залия пераглянуліся. Слайтманы чакалі і назіралі. — Гэта ты, я бачу, разумееш.
  
  — У Гилеаде нас атачалі фермы і палі. Так што мне здаралася і касіць траву, і малаціць збожжа. А таксама збіраць карняплоды.
  
  Оуверхолсер адказаў усмешкай, якая здалася Сюзане абразлівай. Яна як бы казала: «Мы ж абодва ведаем, што гэта выдумка, ці не праўда, сэй? У рэшце рэшт мы абодва шмат чаго пабачылі на сваім вяку».
  
  — Адкуль ты ў рэчаіснасці родам, сэй Роланд?
  
  — Мой сябар, табе трэба праверыць слых, — адказаў яму Эдзі.
  
  Оуверхолсер ў здзіўленні паглядзеў на яго.
  
  — Што ты сказаў?
  
  Эдзі скорчил грымасу, як бы звяртаючыся да астатніх: «Самі бачыце, пра што я кажу», — і кіўнуў.
  
  — Менавіта пра гэта я і казаў.
  
  — Памаўчы, Эдзі, — усё тым жа роўным і спакойным голасам абцягнуў яго Роланд. — Сэй Оуверхолсер, мы ўсё-ткі выдаткуем некалькі хвілін, каб абмяняцца імёнамі і павітаць адзін аднаго. Так паводзяць сябе цывілізаваныя, ветлівыя людзі, ці не праўда? — Роланд вытрымаў значную паўзу. — Торопыги, магчыма, ўладкованыя інакш, але ж тут хапатліўцаў няма.
  
  Вусны Оуверхолсера сціснуліся яшчэ мацней, ён вперился поглядам у Роланда, гатовы парыраваць магчымае абразу. Але на твары стрэлка чыталася выключна спакой, і ён крыху расслабіўся.
  
  — Дзякуй, сэй. Гэта Тиан і Залия Джеффордс, як ты ўжо чуў...
  
  Залия зрабіла рэверанс, расправіўшы нябачныя спадніцы па абодва бакі штаноў з грубай парусіны.
  
  — ...А Гэта Бэн Слайтман-старэйшы і Бэні-малодшы.
  
  Бацька прыціснуў кулак да лба і кіўнуў. Сын, на твары якога чытаўся поўнае глыбокай пашаны трапятанне (Сюзанна выказала здагадку, што выклікала гэты трапятанне перш за ўсё зброю), пакланіўся, выставіўшы перад сабой правую нагу і уперевшись абцасам у зямлю.
  
  — Старога ты ведаеш, — скончыў Оуверхолсер з тым лёгкім пагардай, якое, стаўся яно да яго, сам успрыняў бы як сур'ёзнае абразу. Сюзана выказала здагадку, што, будучы буйным фермерам, Оуверхолстер прывык ўсюды паводзіць сябе як гаспадар. І ёй заставалася толькі гадаць, наколькі хопіць у Роланда цярпення. На некаторых людзей ціснуць не варта было. Якое-то час яны не рэагавалі, затое потым...
  
  — А гэта мае спадарожнікі, — загаварыў Роланд. — Эдзі Дын і Джэйк Чемберз з Нью-Ёрка. І Сюзанна, — на яе ён паказаў рукой, не зірнуўшы погляду. Выраз твару Оуверхолстера крыху змянілася. «Усё зразумела», — прачытала на ім Сюзана. Детта Уокер хутка ўмела сціраць такое вось выраз з мужчынскіх асоб, але Сюзанна лічыла, што дыскутаваць з Оуверхолсером аб раўнапраўі жанчын па меншай меры бессэнсоўна.
  
  Вось чаму яна пакорліва ўсміхнулася яму і астатнім і выпроствала свае нябачныя спадніцы ў рэверанс. Яна спадзявалася, што яе рэверанс па грацыёзнасць не саступае рэверансу Залии Джеффордс, хоць разумела, што без стоп і часткі галёнак рабіць рэверанс куды цяжэй. Госці, вядома, заўважылі, што ног у яе няма, але іх пачуцці на гэты конт Сюзану не цікавілі. Затое хацелася б ведаць, што яны падумалі пра крэсле-каталцы, здабытай Эдзі для яе ў Топіцы, апошняй прыпынку Блэйна Мона. Само сабой, гэтыя людзі ніколі не бачылі нічога падобнага.
  
  «Каллагэн, магчыма, бачыў, — падумала яна. — Таму што Каллагэн з нашага боку. Ён...»
  
  — Гэта ушастик-путаник? — спытаў хлопчык.
  
  — Ш-ш-ш, ты што. — Слайтман, падобна, прыйшоў у жах, пачуўшы голас сына.
  
  — Нічога страшнага, — адказаў Джэйк. — Так, гэта ушастик-путаник. Ыш, падыдзі да яго, — і паказаў на Бэна-малодшага. Ыш абышоў вогнішча і, падышоўшы да хлопчыка, падняў на яго вялікія, з залатымі абадкамі вочы.
  
  — Ніколі не бачыў ручнога путаника, — прызнаўся Тиан. — Чуў, вядома, пра іх, але свет ссунуўся.
  
  — Магчыма, ссунуўся не ўвесь. — Роланд глядзеў на Оуверхолсера. — Магчыма, што-то ад старога свету і засталося.
  
  — Можна мне пагладзіць яго? — спытаў хлопчык Джэйка. — Ён не кусаецца?
  
  — Можаш пагладзіць, ён не кусаецца.
  
  Калі Слайтман-малодшы апусціўся на кукішкі перад Ышем, Сюзане заставалася толькі спадзявацца, што Джэйк добра ведае свайго звярка. Калі б ушастик-путаник адхапіў Бенні полноса, перамовы вызначана б не заладзіліся.
  
  Але Ыш дазваляў сябе гладзіць і нават выцягнуў доўгую шыю, каб абнюхаць твар Слайтмана. Хлопчык засмяяўся.
  
  — Як, ты кажаш, яго завуць?
  
  З адказам ушастик-путаник апярэдзіў Джэйка: «Ыш».
  
  Усе засмяяліся. І напружанне адразу спала, паўстала нейкая агульнасць людзей, якія вандруюць па дарозе, якая ідзе ўздоўж Сцежкі Прамяня. Сувязь гэтая была вельмі далікатнай, але нават Оуверхолсер яе адчуў. А смеючыся, ён ператвараўся ў чалавека, з якім, падобна, можна было знайсці агульную мову. Так, спалоханым, так, напышлівым, але пры гэтым усё-ткі разумным.
  
  І Сюзана не ведала, радавацца гэтаму ці баяцца.
  
  4
  
  — Я б хацеў перемолвиться з табой парай слоў, калі ты не пярэчыш, — сказаў Оуверхолсер.
  
  Хлапчукі адышлі на некалькі крокаў, Ыш — паміж імі. Слайтман-малодшы пытаўся Джэйка, ці ўмее ушастик-путаник лічыць. Ён чуў, што некаторыя з іх умеюць.
  
  — Можа, не варта, Уэйн, — тут жа вырвалася ў Джеффордса. — Мы ж дамовіліся: вернемся ў наш лагер, преломим хлеб і патлумачым гэтым людзям свае патрэбы. А потым, калі яны пагодзяцца...
  
  — Я не пярэчу супраць таго, каб пагаварыць з сэем Оуверхолсером, — перапыніў яго Роланд, — і ў цябе, сэй Джеффордс, думаю, таксама не павінна быць пярэчанняў. Бо ня ён тут старэйшы? — і, перш чым Тиан паспеў аспрэчыць яго словы, дадаў: — Сюзана, угости нашых гасцей гарбатай. Эдзі, далучыся да нас, калі вас гэта не абцяжарыць.
  
  Сюзане, само сабой, не заставалася нічога іншага, як моўчкі захапляцца дыпламатычнымі здольнасцямі Роланда.
  
  — У нас прыгатавана для вас ежа, — сарамліва мовіла Залия. — Ежа, грэф і кава.
  
  — Мы паямо з задавальненнем і з радасцю вып'ем кавы, — адказаў ёй Роланд. — Але спачатку выпіце гарбаты, прашу вас. Наш размова зойме хвіліну ці дзве, ці не так, сэй?
  
  Оуверхолсер кіўнуў. Скоўвалі яго няёмкасць знікла. Падобна на тое, ён цалкам вярнуў сабе кантроль над целам, рухі сталі ўпэўненымі і плыўнымі. Крыху далей па дарозе (прыкладна ў тым месцы, дзе жанчына, якую звалі Міа, мінулай ноччу пайшла ў лес) хлопчыкі смяяліся, мабыць, Ыш зрабіў што-то разумнае: Бэні — захоплена, Джэйк — з гонарам.
  
  Роланд узяў Оуверхолсера за руку і павёў па дарозе ў іншы бок. Эдзі павольна рушыў услед за імі. Джеффордс, нахмурыўшыся, ужо сабраўся далучыцца да іх, але Сюзанна дакранулася да яго пляча.
  
  — Не трэба, — прашаптала яна. — Ён ведае, што робіць.
  
  Джеффродс з сумневам паглядзеў на яе, але застаўся побач.
  
  — Можа, я разожгу для цябе вогнішча, сэй. — Слайтман-старэйшы з спачуваннем паглядзеў на яе пазбаўленыя ступняў ногі. — Вугольчыкі яшчэ тлеюць, так што я гэта зраблю.
  
  — Будзь ласкавы, — адказала Сюзанна, думаючы: як жа дзіўная яе новае жыццё. Дзіўная і дзіўная. Патэнцыйна смяротна небяспечная, але яна навучылася атрымліваць асалоду ад яе любатамі. Так верагоднасць наступлення цемры прымушае па-асабліваму шанаваць яркасць дня.
  
  5
  
  Кроках у трыццаці трое мужчын спыніліся. Гаварыў у асноўным Оуверхолсер, часам энергічна жэстыкулюючы, каб дадаць важкасці сваіх слоў. Гаварыў ён так, нібы меў справу з узброеным валацугам, выпадкова праязджаюць гэтай дарогай з некалькімі прыяцелямі. Ён патлумачыў Раланду, што Тиан Джеффордс — дурань (хоць і хацеў, каб усё было як лепш), які не разумее жыцця. Сказаў, што Джеффордса трэба спыніць, прывесці ў пачуццё, не толькі дзеля яго дабрабыту, але дзеля дабрабыту ўсёй Кальи. Ён пераконваў Роланда, што, калі што-то сапраўды можна зрабіць, ён, Уэйн Оуверхолсер, сын Алана, будзе ў першых шэрагах тых, хто за гэта возьмецца. Ніколі ў жыцці ён не сыходзіў ад адказнасці за лёс горада, але выступіць супраць Ваўкоў — гэта вар'яцтва. Менавіта да такога вар'яцтва, тут ён панізіў голас, заклікаў і Стары. У сваёй царкве ён мог рабіць усё, што яму заманецца. Без крыхі вар'яцтва ў яго рытуалах проста не абысціся. Але рэальнае жыццё — гэта ж не царкоўныя рытуалы. Далёка не царкоўныя рытуалы.
  
  Роланд слухаў уважліва, зрэдку ківаючы. Практычна не вымавіў ні слова. Прамовіўшы, Оуверхолсер, самы буйны фермер Кальи Брын Стерджис, змоўк і цяпер як зачараваны глядзеў на які стаяў перад ім стрэлка. Проста не мог адарваць погляду ад гэтых выцвілых сініх вачэй.
  
  — Ты той, кім сябе назваў? — задаў ён яшчэ адзін пытанне. — Скажы мне праўду, сэй.
  
  — Я — Роланд з Гилеада, — адказаў стралок.
  
  — Нашчадак Elda? Ты гэта мне гаворыш?
  
  — Па праву і па крыві, — адказаў Роланд.
  
  — Але Гилеад... — Оуверхолсер запнуўся. — Але Гилеада даўно няма.
  
  — Затое я ёсць, — адказаў Роланд.
  
  — Ты заб'еш нас усіх, ці будзеш прычынай нашай смерці? Скажы мне, прашу цябе.
  
  — А як думаеш ты, сэй Оуверхолсер? Я пытаюся, як думаеш ты ў гэтую самую хвіліну, а не аб тым, што ты будзеш думаць праз дзень, тыдзень, месяц?
  
  Оуверхолсер доўга стаяў, пераводзячы погляд з Роланда на Эдзі і назад. Ён ставіўся да людзей, не якія звыкнуліся мяняць свайго меркавання. А калі такое адбывалася, тое прычыняла моцную боль. З дарогі пачуўся смех хлопчыкаў: Ыш прынёс палку, якую кінуў Бенні, памерам ледзь паменш самага вушасціка-путаника.
  
  — Я выслухаю цябе, — прамовіў Оуверхолсер. — Я на гэта пайду, хай дапамогуць мне багі, і кажу, дзякуй табе.
  
  — Іншымі словамі, ён грунтоўна патлумачыў, чаму лічыць гэтую задуму дурной, — потым распавядаў Эдзі Сюзане, — а ў выніку зрабіў менавіта тое, што хацеў ад яго Роланд. Прама-ткі магія.
  
  — Часам мне здаецца, што Роланд і ёсць чараўнік, — адказала яму Сюзана.
  
  6
  
  Жыхары Кальи разбілі лагер на палянцы, якая займала ледзь не ўсю вяршыню пагорка на поўдзень ад дарогі, практычна на Сцежцы Прамяня, таму здавалася, што застылыя над Сцежкай аблокі знаходзяцца на адлегласці выцягнутай рукі. Да лагера вялі вялікія засечкі на дрэвах, Сюзанна заўважыла, што некаторыя памерам не саступалі яе далоні. Гэтыя людзі, вядома, ведалі толк у земляробстве і развядзенні жывёлы, але ў лесе, відавочна, адчувалі сябе не ў сваёй талерцы.
  
  — Магу я трохі пакаціць гэты крэсла, малады чалавек? — спытаў Оуверхолсер Эдзі, калі пачаўся апошні ўздым. Але да ноздраў Сюзаны ужо даляцеў пах смажанага мяса, і яна задалася пытаннем, хто ж займаецца гатаваннем, калі ўся група Каллагэна — Оуверхолсера адправілася на сустрэчу з імі. Зрэшты, жанчына згадвала якога-то Эндзі. Слуга? Цалкам магчыма. Да прыкладу, асабісты слуга Оуверхолсера. Чаму няма? Чалавек, які мог дазволіць сабе такі раскошны «стетсон», цалкам мог мець асабістага слугу.
  
  — Калі ласка, — адказаў Эдзі. Але не адважыўся дадаць: «Прашу цябе». («Прагучала б фальшыва», — падумала Сюзанна.) Адступіў у бок, даючы магчымасць Оуверхолсеру ўзяцца за дзяржальні крэслы-каталкі. Фермер не мог паскардзіцца ні на рост, ні на сілу, і, хай схіл быў досыць стромкім, а Сюзанна важыла сто трыццаць фунтаў, дыханне яго не пачасцілася.
  
  — Магу я задаць табе пытанне, сэй Оуверхолсер? — спытаў Эдзі.
  
  — Зразумела, — адказаў той.
  
  — Якое тваё другое імя?
  
  Крэсла на імгненне спынілася: Сюзанна аднесла гэта за кошт здзіўлення.
  
  — Дзіўны, аднак, пытанне, малады чалавек. Чаму ты пытаеш?
  
  — Ну, гэта маё хобі, — адказаў Эдзі. — Па другім імёнах я прадказваю лёс.
  
  «Асцярожней, Эдзі, асцярожней», — падумала Сюзанна, але і ёй не цярпелася пачуць адказ.
  
  — Праўда?
  
  — Ды. Калі гаварыць пра цябе, я гатовы паспрачацца, што тваё другое імя пачынаецца... — ён зрабіў выгляд, быццам што-то разлічвае, — ...з літары Д, — толькі сказаў ён гэта як «дех», на манер літар з Высокага Склада. — І, мяркую, яно ў цябе кароткі. З пяці літар. Можа, нават з чатырох.
  
  Зноў калыска на імгненне застыла.
  
  — Д'ябал будзе задаволены! — усклікнуў Оуверхолсер. — Як ты даведаўся? Скажы мне.
  
  Эдзі паціснуў плячыма.
  
  — Тут усё пабудавана на разліках і здагадках. Па праўдзе кажучы, я памыляюся гэтак жа часта, як і трапляю ў кропку.
  
  — Часцей, — уставіла Сюзана.
  
  — Скажу табе, што маё другое імя Дэйл, — адказаў Оуверхолсер, — і калі хто-то і тлумачыў мне чаму, мая памяць тлумачэнняў гэтых не захавала. Бацькоў я страціў зусім маладым.
  
  — Мы смуткуем аб тваёй страце, — адгукнулася Сюзанна, радуючыся таму, што Эдзі адыходзіць ад іх. Павінна быць, каб сказаць Джэйк, што наконт сярэдняга імя яна не памылілася. Уэйн Дэйл Оуверхолсер. Дзевятнаццаць літар.
  
  — Гэты малады чалавек вельмі разумны або зусім дурань? — спытаў Оуверхолсер Сюзану. — Адкажы мне, прашу цябе, бо сам я зразумець не магу.
  
  — Ёсць у ім і першае, і другое.
  
  — Наконт гэтага крэсла на колах такога не скажаш, ты згодная? Яго зрабілі вельмі разумныя людзі. Ён складаны, як компас.
  
  — Я кажу, дзякуй табе, — адказала яна і ўнутрана ўздыхнула з палёгкай. Словы самі, лёгка і нязмушана, зляцелі з вуснаў, магчыма, таму, што яна не рыхтавалася іх вымавіць.
  
  — Дзе вы яго ўзялі?
  
  — Далёка адсюль, у тым баку, адкуль мы прыйшлі. — Такі паварот размовы ёй не падабаўся. Яна лічыла, што аб іх мінулым распавядаць павінен Роланд. Ён быў іх старшым. А акрамя таго, калі кажа адзін, не ўзнікае ніякіх супярэчнасцяў, якія потым даводзіцца тлумачыць. Аднак яна палічыла магчымым сёе-тое дадаць: — Там ёсць чарвівасць. Мы прыйшлі з другога яе боку, дзе жыццё зусім не такая, як тут. — Яна павярнула галаву, каб паглядзець на яго. Шчокі і шыя пачырванелі ад напружання, але ў цэлым, падумала яна, атрымліваецца ў яго вельмі нават нядрэнна, улічваючы, што яму далёка за пяцьдзесят. — Ты ведаеш, аб чым я кажу?
  
  — Ага, — кіўнуў ён і плюнуў праз левае плячо. — Не тое каб я бачыў ці чуў яе сам, ты разумееш. Я ніколі не сыходзіў так далёка: занадта шмат спраў на ферме. Жыхары Кальи, як правіла, у лесе адчуваюць сябе няўтульна, ці бачыш.
  
  «О, так, гэта я бачу», — падумала Сюзанна, заўважыўшы зарубку велічынёй з абедзенны талерку. І вырашыла, што гэтага дрэва вельмі пашанцуе, калі яно зможа перажыць будучую зіму.
  
  — Эндзі шмат распавядаў пра чарвяточыны. Ён кажа, яна выдае нейкі гук, толькі яго цяжка апісаць.
  
  — Хто такі Эндзі?
  
  — Хутка ты ўбачыш яго сама. Ты з таго ж Ёрка, што і твае сябры?
  
  — Так, — адказала яна, зноў насторожившись. Ён павёў калыску ўкруг таўшчэзнай жалезнага дрэва. Бліжэй да вяршыні дрэвы стаялі ўсе радзей, тады як пах ежы узмацніўся. Мяса... і кава. У жываце ў яе завуркатала.
  
  — І яны — не стрэлкі. — Оуверхолсер паглядзеў на Эдзі і Джэйка. — Ты, вядома ж, не будзеш гэта сцвярджаць.
  
  — Табе прыйдзецца вырашаць гэта самому, калі прыйдзе час, — адказала Сюзана.
  
  Нейкі час ён маўчаў. Крэсла перекатилось праз скальны выступ. Наперадзе Ыш трухаў паміж Джэйкам і Бенні Слайтманом, якія хутка, як водзіцца ў хлапчукоў, пасябравалі. Сюзана задалася пытаннем, а ці гэта добра. Таму што вельмі ўжо яны былі розныя. І час магло паказаць, наколькі вялікая гэта адрозненне, да іх ўзаемнай засмучэння.
  
  — Ён мяне напалохаў, — казаў Оуверхолсер ледзь чуваць. Нібы сам з сабой. — Асабліва, думаю, яго вочы. У большай ступені яго вочы.
  
  — Так ты будзеш стаяць на ранейшых пазіцыях? — спытала Сюзана. Абыякавым голасам, як бы між іншым, хоць адказ на гэтае пытанне меў немалаважнае значэнне. Яе здзівіла яго лютая рэакцыя.
  
  — Ты сышла з розуму, жанчына? Зразумела, няма, калі ўбачу выхад з той ямы, у якую мы зваліліся. Слухай мяне ўважліва. Гэты хлопчык... — ён паказаў на Тиана, крочыў наперадзе побач з жонкай, — ...гэты хлопчык абвінаваціў мяне ў баязлівасці. Пастараўся, каб усе даведаліся пра тое, што ў мяне няма дзяцей у тым узросце, які цікавіць Ваўкоў, ды. А вось у яго ёсць, ведаеш. Але няўжо ты думаеш, што я — дурань, які не ўмее лічыць?
  
  — Толькі не я, — спакойна адказала Сюзана.
  
  — А ён? Мне здаецца, ён менавіта так і думае. — Слухаючы Оуверхолсера, Сюзанна разумела, што ў яго галаве цяпер ідзе сапраўдная барацьба паміж страхам і гонарам. — Хіба я хачу аддаць нашых дзяцей Ваўкоў? Дзяцей, якія вернуцца рунтами і стануць абузай горадзе? Няма! Але я таксама не хачу, каб якая-небудзь гарачая галава ўвяла нас у гісторыю, з якой не будзе выйсця.
  
  Сюзана павярнулася і ўбачыла дзіўнае. Гэты чалавек хацеў сказаць «так». Шукаў прычыну, каб сказаць «так». Роланд дамогся ў ім такой перамены, па сутнасці, не прамовіўшы і словы. Усяго толькі... ну, усяго толькі пільна паглядзеўшы ў яго вочы.
  
  Кутком вочы яна ўлавіла нейкі рух. «Госпадзе Ісусе!» — усклікнуў Эдзі. Рука Сюзаны кінулася да таго месца, дзе цяпер не было рэвальвера. Яна паглядзела наперад. З вяршыні пагорка ім насустрач накіроўваўся металічны чалавек ростам ніяк не менш сямі футаў.
  
  Рука Джэйка ўжо ляжала на дзяржальні «ругера», якая тырчыць з самаробнай кабуры.
  
  — Спакойна, Джэйк, — падаў голас Роланд.
  
  Металічны чалавек, пабліскваючы блакітнымі вачыма, спыніўся перад імі. Застыў секунд на дзесяць. Гэтага часу цалкам хапіла, каб Сюзанна прачытала надпіс на таблічцы, прымацаванай да грудзей робата. «Паўночны цэнтр позитроники, — падумала яна. — Вяртанне на сцэну. Не кажучы ўжо аб кампаніі ЛаМерка».
  
  Тым часам робат падняў серабрыстую руку, прыціснуў серабрысты кулак да лба з нержавеючай сталі.
  
  — Хайль, стралок, які прыйшоў здалёк. Доўгіх цябе дзён і прыемных начэй.
  
  Роланд паднёс пальцы да свайго лбе.
  
  — І табе іх у два разы больш, Эндзі-сэй.
  
  — Дзякуй табе. — У корпусе робата што-то защелкало. Потым ён нахіліўся наперад, сінія вочы ярка ўспыхнулі. Сюзана ўбачыла, як рука Эдзі папаўзла да сандалавага дзяржальні старажытнага рэвальвера. Роланд, аднак, і брывом не павёў.
  
  — Я падрыхтаваў смачную ежу, стрэлак. Шмат добрых страў дзякуючы добраму ўраджаю, ды.
  
  — Я кажу дзякуй табе, Эндзі.
  
  — Няхай мая ежа парадуе цябе, стрэлак. — З чэрава робата зноў пачуліся пстрычкі. — А пакуль не хацеў бы ты пачуць свой гараскоп?
  
  
  
  Кіраўнік 6
  
  Шлях Эльда
  
  1
  
  Прыкладна ў дзве гадзіны папаўдні усе дзесяць чалавек ўзяліся за, як назваў яго Роланд, ранчерский абед. «З раніцы ты чакаеш яго з нецярпеннем, — потым сказаў ён сваім сябрам. — Увечары ўспамінаеш з настальгіяй».
  
  Эдзі лічыў, што ён жартаваў, але поўнай упэўненасці ў яго не было. Вельмі ўжо своеасаблівым гумарам адрозніваўся стрэлак.
  
  Не мог Эдзі назваць гэтую трапезу лепшай у сваім жыцці, таму што першае месца ўпэўнена трымаў бяседа, учынены ім старымі ў Рачным Скрыжаванні, але пасля трох тыдняў лясной паходу з дыетай з «буррито па-стрелецки», якую зрэдку, разы два на тыдзень, разнообразило мяса зайца, гэта быў сапраўднае свята страўніка. Эндзі падрыхтаваў біфштэксы з крывёю і грыбны соус, патушыў фасолю, спёк аладкі, падсмажыў кукурузныя катахі. Эдзі паспрабаваў адзін і вырашыў, што смачна. Кампанію ім складаў шинкованная капуста, прыгатаваная, як не замарудзіў пахваліцца Тиан Джеффордс, яго жонкай, і хвацкі клубнічны пудынг. І, зразумела, кавы. Па прыкідках Эдзі, яны ўчатырох выпілі як мінімум галон. Нават Ыш атрымаў сваю долю. Джэйк паставіў на зямлю сподачак з чорным моцным напоем. Ыш панюхаў, сказаў: «Кофф!» — і хутка ўсё выхлебтаў.
  
  За абедам сур'ёзных размоў не вялося («Ежа і справы несумяшчальныя» — абвяшчаў адзін з пастулатаў Роланда), аднак Эдзі даведаўся шмат цікавага ад Джеффордса і яго жонкі, у асноўным аб тым, як жылі ў краі, званым імі Пограничьем. Эдзі спадзяваўся, што Сюзанна (яна сядзела побач з Оуверхолсером) і Джэйк (сядзеў побач з хлопчыкам, якога Эдзі ўжо ахрысціў Бэні-Малы) таксама не дарма марнуюць час і разам ім ўдасца атрымаць дастаткова поўную карціну. Эдзі чакаў, што Роланд сядзе побач з Каллагэном, але Каллагэн не пажадаў ні з кім садзіцца. Узяў талерку, адышоў крыху ў бок, сеў, перахрысціўся і прыняўся за ежу. Эдзі адзначыў, што ў талерцы яе не так ужо і шмат. Злаваўся на Оуверхолсера, які перацягнуў коўдру на сябе, або аддаваў перавагу адзінота? Дакладна Эдзі сказаць не мог, вельмі ўжо мала яны мелі зносіны, але калі б хто-то прыставіў пісталет да яго скроні, абраў другі варыянт.
  
  А больш за ўсё здзівіла Эдзі цывілізаванасць гэтай частцы свету. Лад, з яго ваюючымі сівымі і младами, на гэтым фоне выглядаў людоедскими выспамі з дзіцячых гісторый пра далёкія мора. У гэтых людзей былі дарогі, законы, сістэма кіравання, напомнившая Эдзі гарадскія саветы Новай Англіі. Быў гарадскі Зала сходаў і пёрка, як зразумеў Эдзі, нейкі сімвал улады. Калі хто-то хацеў склікаць людзей на сход, ён пасылаў пёрка па хатах. Калі яго тычылася дастатковую колькасць людзей, сход праводзілася. Калі няма — не праводзілася. З перышком хадзілі два чалавекі, і праводзіцца імі падлік галасоў не ставілася пад сумнеў. Эдзі сумняваўся, што такая схема магла спрацаваць у Нью-Ёрку, але для гэтага свету падыходзіла ідэальна.
  
  У Памежжы, доўгім дугой на поўнач і на поўдзень ад Кальи Брын Стерджис, размясціліся яшчэ як мінімум семдзесят гарадкоў, назва якіх пачыналася са слова Калья. З поўдня да іх прымыкаў горад Калья Брын Локвуд, з поўначы — Калья Амити. У абодвух мястэчках таксама жылі фермеры і ранчеры. І яны падвяргаліся перыядычным набегам Ваўкоў. Далей на поўдзень знаходзіліся Калья Брын Боўс і Калья Стаффел, дзе пераважалі ранча. Джеффордс казаў, што тамтэйшыя жыхары таксама станавіліся ахвярамі Ваўкоў... ва ўсякім выпадку, ён так думаў. На поўначы, у Калья Сен Пиндер і Калья Сен Чэ, жылі ў асноўным фермеры і овцеводы.
  
  — Там вялікія фермы, — казаў Тиан, — але чым далей на поўнач, тым менш яны становяцца, разумееце, пакуль не пачынаюцца зямлі, дзе падае снег, так мне казалі. Сам я яго ніколі не бачыў. І там робяць выдатны сыр.
  
  — Тыя, хто жыве на поўначы, носяць абутак з воўны, так, ва ўсякім выпадку, кажуць. — Аднак у голасе Залии, калі яна распавядала пра гэта Эдзі, чулася сумнеў. Сама яна насіла скураныя паўбоцікі.
  
  Жыхары мястэчкаў падарожнічалі мала, але дарогі для такіх падарожжаў меліся, гандаль вялася бойка. Славутасцю Памежжа лічылася Уайе, якую часам называлі Вялікай Ракой. Яна працякала на поўдзень ад Кальи Брын Стерджис і несла свае воды ў Паўднёвае мора, так, ва ўсякім выпадку, казалі. Былі горназдабыўныя, шахцёрскія Кальи і прамысловыя (дзе рэчы вырабляліся з дапамогай паравых прэсаў і нават, ды, электрычнасці) і нават Калья, куды прыязджалі, каб адпачыць. Гасцям прапаноўваліся азартныя гульні, самыя разнастайныя забавы і...
  
  Тут Тиан, які ўсё гэта распавядаў, адчуў на сабе погляд Залии і пайшоў да катла за дабаўкай тушанай фасолі.
  
  — Такім чынам, — Эдзі намаляваў у пылу паўкола, — гэта Памежжа. Кальи. Дуга, якая сыходзіць на поўнач і на поўдзень... як далёка, Залия?
  
  — Гэта мужчынская справа, ведаеш, — адказала яна. Потым, заўважыўшы, што яе муж усё яшчэ інспектуе катлы ля вогнішча, крыху нахілілася да Эдзі. — Ты прывык лічыць у мілях ці колах?
  
  — Мне без розніцы, але пераважней ў мілях.
  
  Яна кіўнула.
  
  — Можа, дзве тысячы міль сюды... — яна паказала на поўнач, — ...і ў два разы больш сюды, — яна паказала на поўдзень, потым зноў склала рукі на каленях — жанчына, якая ведае сваё месца.
  
  — А гэтыя гарады... гэтыя Кальи... яны расцягнуліся па ўсёй дузе?
  
  — Так нам кажуць, калі хочаш ведаць, і гандляры сапраўды прыходзяць і сыходзяць. Да паўночна-захад ад нас Вялікая Рака дзеліцца на дзве. Усходні рукаў мы называем Девар-Цётцы Уайе, ты можаш сказаць, Маленькая Уайе. Вядома, па рацэ да нас больш прыплываюць з поўначы, таму што яна цячэ з поўначы на поўдзень, як бачыш.
  
  — Бачу. А што на ўсходзе?
  
  Яна апусціла вочы.
  
  — Тандерклеп, — сказала ледзь чутна. — Туды ніхто не ходзіць.
  
  — Чаму?
  
  — Там цёмна. — Яна не адрывала погляду ад каленаў. Потым падняла руку. Паказала ў тут бок, адкуль прыйшлі Роланд і яго сябры. У бок Сярэдняга свету. — Там свет гіне. Так нам казалі. Там... — яна паказала на ўсход і вось тут паглядзела Эдзі ў вочы, — там, у Тандерклепе, ён ужо загінуў. А пасярэдзіне мы, якія хочам толькі аднаго: спакойнай, мірнай жыцця.
  
  — І ты думаеш, такое магчыма?
  
  — Няма, — адказала яна, і па шчоках пакаціліся слёзы.
  
  2
  
  Неўзабаве пасля гэтага Эдзі папрасіў прабачэння і адправіўся ў лес, зладзіць вялікую патрэбу. Аблегчыць, падняўся з корточек і пацягнуўся за лісцем, каб подтереться, і тут за спінай пачуўся голас:
  
  — Не гэтыя, сэй, будзь так ласкавы. Гэта атрутная ворсянка. Подотрись імі, і скура пакрыецца пухірамі.
  
  Эдзі падскочыў, павярнуўся, адной рукой падцягнуў штаны, другі схапіўся на рэмень з рэвальверам, які павесіў на галінку бліжэйшага дрэва. Потым убачыў, хто кажа, дакладней, што, і крыху расслабіўся.
  
  — Эндзі, гэта не кошерного, падкрадацца ззаду, калі чалавек гадзіць. — Ён паказаў на нізкі куст з шырокімі лісцем. — А чым усё абернецца, калі я подотрусь гэтымі?
  
  Яму адказала пощелкивание.
  
  — Што з табой? — спытаў Эдзі. — Я зрабіў што-то не так?
  
  — Няма, — адказаў Эндзі, — я проста апрацоўваю інфармацыю. Кошерного: невядомае слова. Падкрадацца: я не падкрадваўся, проста падышоў. Сраць: сленгавае выраз для фізіялагічнай функцыі, з дапамогай якой з арганізма выводзяцца...
  
  — Так, так, — перапыніў яго Эдзі. — Менавіта гэтай функцыі. Але паслухай, Эндзі, калі ты не падкрадваўся да мяне, як выйшла, што я цябе не чуў? Тут жа кусты, на зямлі валяюцца сухія галінкі. Людзі, ведаеш, па кустах бясшумна хадзіць не могуць.
  
  — Я — не чалавек, — адказаў Эндзі. І, як здалося Эдзі, у голасе чулася самаздаволенне.
  
  — Але ж ты вельмі вялікі. Як табе ўдаецца хадзіць так ціха?
  
  — Праграма, — адказаў Эндзі. — Гэтыя лісце падыдуць, можаш не хвалявацца.
  
  Эдзі закаціў вочы, потым сарваў некалькі лісця.
  
  — О так. Праграма. Вядома. Як жа я сам не здагадаўся. Дзякуй, сэй. Доўгіх цябе дзён, пацалунак мяне ў азадак і адпраўляйся на нябёсы.
  
  — Нябёсы, — паўтарыў Эндзі. — Месца, куды чалавек трапляе пасля смерці. Варыянт раю. Згодна з Старому, тыя, хто трапляе на нябёсы, сядзяць справа ад Бога Айца, ва векі вякоў.
  
  — Так? А хто ж сядзіць па левую руку? Прадаўцы «Тапперуэров»[26]?
  
  — Сэй, я не ведаю. Тапперуэр — невядомае мне слова. Хочаш пачуць свой гараскоп?
  
  — Чаму няма? — Эдзі пайшоў да лагера, адкуль чуўся смех хлопчыкаў і брэх вушасціка-путаника. Эндзі высился над ім, ззяючы нават пад хмарным небам, але не выдаючы ні гуку. Даганяючы жудасць.
  
  — Дзень твайго нараджэння, сэй?
  
  Эдзі падумаў, што ведае, як адказаць на гэтае пытанне.
  
  — Я нарадзіўся пад знакам Казярога, — тут ён успомніў што-то яшчэ. — Барадатага казярога.
  
  — Зімовы снег поўны ворагаў, зімовы дзіця моцны і дзікі. — Так, у голасе Эндзі вызначана чулася самаздаволенне.
  
  — Моцны і дзікі, гэта дакладна я, — кіўнуў Эдзі. — Больш месяца не прымаў ванну, так што, можаш паверыць, я моцны і дзікі, акі звер лясны. Што яшчэ табе трэба, Эндзі, даўніна? Хочаш зірнуць на маю далонь?
  
  — У гэтым няма неабходнасці, сэй Эдзі, — радасна абвясьціў Эндзі, і Эдзі падумаў: «Гэта я, дзе б ні з'явіўся, усюды выклікаю радасць. Нават робаты мяне любяць. Гэта мая ка». — Цяпер Поўная Зямля, і мы ўсе гаворым дзякуй. Месяц чырвоная, а такая месяц у Срединном свеце клікалася Паляўнічай, менавіта так. Ты будзеш падарожнічаць, сэй Эдзі! Цябе чакаюць далёкія падарожжа! Цябе і тваіх сяброў! А ў гэтую самую ноч ты вернешся ў Нью-Ёрк. Ты сустрэнеш чорную жанчыну. Ты...
  
  — Я хачу пабольш пачуць аб гэтым падарожжы ў Нью-Ёрк. — Эдзі спыніўся ў непасрэднай блізкасці ад лагера. Бачыў паміж дрэвамі, як па ім ходзяць людзі. — Без усялякіх жартаў, Эндзі.
  
  — Ты пойдзеш туды з дапамогай Скачка, Эдзі! Ты і твае сябры. Вы павінны быць асцярожныя. Пачуўшы каммен, мелодыю, выбиваемую званамі, вы павінны засяродзіцца адзін на аднаго. Каб не згубіцца.
  
  — Адкуль ты ўсё гэта ведаеш? — спытаў Эдзі.
  
  — Праграма, — адказаў Эндзі. — Гараскоп гатовы, сэй. Бясплатна. — І вось тут робат зусім ужо пабіў Эдзі. — Сэй Каллагэн, Стары, ты ведаеш, кажа, што ў мяне няма ліцэнзіі прадказальніка, таму я не павінен браць плату.
  
  — Сэй Каллагэн глаголет ісціну, — кіўнуў Эдзі, а калі робат ўжо сабраўся рушыць да лагера, спыніў яго. — Задержись яшчэ на хвіліну, Эндзі. Задержись, прашу цябе.
  
  Эндзі з гатоўнасцю спыніўся, павярнуўся да Эдзі, яго сінія вочы паблісквалі. Эдзі хацелася задаць тысячу пытанняў аб Скачку, але яшчэ больш яго цікавіла іншае.
  
  — Табе вядома пра гэтых Волках?
  
  — О так. Я сказаў сэю Тиану. Ён вельмі засмуціўся. — Зноў Эдзі улавіў у голасе Эдзі што-то падобнае на самаздаволенне... ці правільна ён вызначыўся з прычынай гэтага самаздаволення? Робат... нават робат, які здолеў перажыць астатніх, не мог атрымліваць асалоду ад бедамі людзей? Ці мог?
  
  «Не так ужо шмат спатрэбілася табе часу, каб забыцца Мона, не так, салодзенькі? — пачуў ён у сваёй галаве голас Сюзаны. І тут жа пачуўся голас Джэйка: «Блейн — стрэмка ў срацы». А потым уласны: «Калі ты паставішся да гэтага жалезнага хлопцу як да аўтамата, предсказывающему лёс у парку забаў, тады Эдзі, старына, ты заслугоўваеш таго, што атрымаеш».
  
  — Раскажы мне пра Воўка, — папрасіў Эдзі.
  
  — Што ты хочаш ведаць, сэй Эдзі?
  
  — Для пачатку, адкуль яны прыходзяць. Назаві месца, у якім яны адчуваюць сябе як дома, могуць падняць лапы дагары і гучна попердеть. На каго яны працуюць. Чаму забіраюць дзяцей. Чаму дзеці вяртаюцца поўнымі дэбіламі. — І тут у галаве мільгануў яшчэ адзін пытанне. Магчыма, найбольш відавочны: — І яшчэ, як ты даведаешся аб іх прыходзе?
  
  У чэраве Эндзі защелкало. Шчоўкала доўга, ніяк не менш хвіліны. А калі ён загаварыў, голас яго ашаламляльна змяніўся. Эдзі раптам успомніў патрульнага Боскони, у ўчастак якога ўваходзіла Бруклін-авеню. Калі падчас дзяжурства Боско проста сустракаў цябе на вуліцы, калі шагал, памахваючы дубінкай, то размаўляў з табой, як з чалавекам: прывітанне, Эдзі, як адчувае сябе маці, што поделывает нікчэмны братка, добра, убачымся ў трэнажорнай зале, не куры, добрага табе дня. Але калі Боско думаў, што ты ў чым-то проштафился, то ператвараўся ў брыдкага тыпу, знаться з якім не было ніякага жадання. Гэты патрульны Боскони не ўсміхаўся, яго вочы нагадвалі кавалачкі лёду ў лютым (акурат пад знакам Казярога, па той бок чарвяточыны). Боско ніколі не біў Эдзі, але пару разоў, аднойчы пасля таго, як некалькі падлеткаў падпалілі «Ву Кім маркет», Эдзі адчуваў, што гэты казёл у сіняй форме можа і ўрэзаць, калі яму ня хопіць розуму паводзіць сябе ціха. Зразумела, аб класічным выпадку раздвойвання асобы (Детта-Адэта) гаворка не ішла, але патрульны Боско усё-такі існаваў у дзвюх іпастасях. У адной быў добрым хлопцам, у другой — копам.
  
  І вось калі Эндзі загаварыў, голасам ён больш не нагадваў лагоднага, але даволі-такі глуповатого дзядзечку, які верыць усяму, аб чым пішуць у таблоідах, — і ў існаванне хлопчыка-алігатара, і ў тое, што Элвіс Прэслі прыпяваючы жыве ў Буэнас-Айрэсе.
  
  Іншымі словамі, загаварыў ён, як сапраўдны робат:
  
  — Які твой пароль, сэй Эдзі?
  
  — Што?
  
  — Пароль. У цябе дзесяць секунд. Дзевяць... восем... сем...
  
  Эдзі падумаў пра шпіёнскіх фільмах, якія ён бачыў. «Так, я павінен сказаць табе, што-то накшталт: «У Каіры квітнеюць ружы», — каб ты адказаў: «Толькі ў садзе місіс Уілсан», — і тады я скажу...
  
  — Пароль няправільны, сэй Эдзі... два... адзін... нуль. — З Эндзі исторгся якой-то нізкі глухі гук, зусім не спадабаўся Эдзі. Нібы лязо вялікага вострага мясницкого сякеры прайшло скрозь мяса і ўрэзалася ў дрэва калоды. І вось тут ён упершыню падумаў аб Старажытных людзях, якія стварылі Эндзі (ці, можа, гэта былі людзі, якія жылі да Старажытных, і іх варта было называць Сапраўды старажытныя людзі... хто ведаў?). Людзей, сустракацца з якімі Эдзі зусім не хацелася, калі менавіта з іх нашчадкамі яму давялося пагутарыць у Ладзе.
  
  — Ты можаш паспрабаваць яшчэ раз, — працягваў халодны голас. Толькі аддалена які нагадвае той, што пытаўся ў Эдзі, не хоча ці Эдзі пачуць свой гараскоп... так, так, толькі аддалена нагадвае. — Скарыстаешся другой спробай, Эдзі з Нью-Ёрка?
  
  Эдзі думаў хутка.
  
  — Не, у гэтым няма неабходнасці. Інфармацыя сакрэтная?
  
  Зноў пстрычкі.
  
  — Сакрэтная: закрытая, даступная на пэўных умовах, якая захоўваецца на q-дыску, атрымаць яе могуць толькі тыя, хто мае на гэта права. Названае права пацвярджаецца паролем. — Зноў паўза. — Так, Эдзі. Інфармацыя сакрэтная.
  
  — Чаму?
  
  Ён не чакаў адказу, аднак атрымаў:
  
  — Згодна з дырэктыве нумар дзевятнаццаць.
  
  Эдзі ляпнуў робата па сталевым баку.
  
  — Прыяцель, ты мяне зусім не здзівіў. Я так і думаў. Дырэктыва нумар дзевятнаццаць!
  
  — Хочаш пачуць свой гараскоп, Эдзі-сэй?
  
  — Мабыць, у іншы раз.
  
  — Як наконт песні, якая называецца «Мінулай ноччу я піла сок Джымі?». Там вельмі пацешныя куплеты. — У чэраве Эндзі зайграла губны гармонік.
  
  Эдзі, якому вызначана не хацелася чуць пацешныя куплеты, паскорыў крок.
  
  — Як наконт таго, каб паслухаць яе пазней? — прапанаваў ён. — Цяпер я б аддаў перавагу кубачак кавы.
  
  — З задавальненнем налью табе, сэй, — адказаў Эндзі. Але голас гучаў адхілена. Як у Боско, калі ты казаў яму, што гэтым летам у цябе не будзе часу на бейсбол.
  
  3
  
  Роланд сядзеў на каменным выступе з кубкам кавы. Ён выслухаў Эдзі не перабіваючы, і выраз яго твару змянілася толькі раз: бровы на імгненне прыўзняліся, калі Эдзі згадаў дырэктыву нумар 19.
  
  На іншым баку паляны, Слайман-малодшы дастаў трубачку, выдувающую ну вельмі трывалыя мыльныя бурбалкі. Ыш радасна бегаў за імі, разарваў парачку зубамі, потым пачаў разумець, чаго ад яго хацеў Слайтман: стаў зганяць іх носам у адно месца, ладу далікатную вясёлкавую піраміду. Бурбалкі гэтыя нагадалі Эдзі Вясёлку Мэрліна, Магічныя крышталі, гэтыя небяспечныя крыштальныя шары. Няўжо ў Каллагэна ёсць адзін з іх? Самы магутны і, адпаведна, самы небяспечны?
  
  Крыху далей хлопчыкаў, на самым краі паляны, стаяў Эндзі, склаўшы серабрыстыя рукі на сталёвы грудзей. Па здагадцы Эдзі, чакаў, калі можна будзе прыбраць брудную посуд і рэшткі прыгатаваных і пададзеных ім страў. Ідэальны слуга. Рыхтуе, прыбірае, прадракае сустрэчу з цемнаскурай жанчынай. Толькі не варта разлічваць, што ён парушыць дырэктыву 19. Няма пароля — няма інфармацыі.
  
  — Падыдзіце да мяне, сябры, калі ласка. — Роланд ледзь ўзвысіў голас. — Прыйшоў час пагаварыць. Надоўга размова не зацягнецца, і гэта добра, па крайняй меры для нас, таму што мы сёння ўжо нагаварыліся да таго, як да нас прыйшоў сэй Каллагэн. Ды і наогул ад доўгіх размоў пачынае ванітаваць, так, пачынае.
  
  Яны падышлі і селі паўкругам, як паслухмяныя дзеці, і тыя, хто прыйшоў з Кальи, і тыя, хто прыйшоў з далёкага далёка, каб, магчыма, пайсці яшчэ далей.
  
  — Перш за ўсё я хачу пачуць, што вядома аб гэтых Волках. Эдзі сказаў мне, што Эндзі можа і не расказаць нам усяго таго, што яму, магчыма, вядома.
  
  — Ты кажаш праўду, — прабурчаў Слайтман-старэйшы. — Той ці тыя, хто зрабіў яго, то тыя, хто прыйшоў пазней, завязалі яму рот у тым, што датычыцца Ваўкоў, хоць ён заўсёды папярэджвае нас аб іх прыходзе, а аб усім астатнім балбоча і зусім без умолку.
  
  Роланд павярнуўся да самога буйному фермеру Кальи:
  
  — Увядзі нас у курс справы, сэй Оуверхолсер.
  
  На твары Тиана Джеффордса адбілася расчараванне: ён разлічваў, што Роланд звернецца да яго. На тое ж, падобна, спадзявалася і яго жонка. Слайтман-старэйшы кіўнуў, ўхваляючы выбар Роланда як адзіна магчымы. Оуверхолсер зусім не надзьмуўся ад гонару, як меркаваў Эдзі. Замест гэтага ён трыццаць секунд глядзеў на свае скрыжаваныя ногі і кароткія боты, паціраў шчаку, збіраючыся з думкамі. На паляне запанавала поўная цішыня. Эдзі чуў, як шамаціць пад далонню фермера двух - або трохдзённая шчацінне. Нарэшце ён уздыхнуў, кіўнуў і ўскінуў вочы на Роланда.
  
  — Я кажу дзякуй, сэй. Павінен прызнаць, ты не такі, каго я чакаў убачыць. Як і твой тэт. — Оуверхолсер павярнуўся да Тиану: — Ты меў рацыю, Тиан Джеффордс, выцягнуўшы нас сюды. Нам патрэбная гэтая сустрэча, я кажу дзякуй табе.
  
  — Гэта не я выцягнуў цябе сюды, — адказаў Джеффордс. — Гэта Стары.
  
  Оуверхолсер кіўнуў Каллагэну, той кіўнуў у адказ, затым знявечанай рукой накрэсьліў у паветры крыж, як бы кажучы, так, ва ўсякім выпадку, падумаў Эдзі, што заслуга належыць не яму, а Богу. «Можа, і так, — вырашыў ён, — але, калі справа дойдзе да каштанаў, якія прыйдзецца цягаць з агню, стаўлю два даляра супраць аднаго, рабіць гэта прыйдзецца Раланду з Гилеада, а не Богу і Чалавеку-Ісусу, гэтым нябесным стрэлках».
  
  Роланд чакаў, твар заставаўся спакойным і абыякавым.
  
  Нарэшце Оуверхолсер пачаў. І казаў амаль пятнаццаць хвілін, павольна, але толькі па тэме. Пачаў ён з двайнят. Жыхары Кальи разумелі, што нараджэнне двайнят хутчэй выключэнне, чым правіла ў іншых частках свету і ў мінулым, але ў іх месцах, на Вялікай Дузе, выключэннем з'яўляліся дзеці, нараджаюцца па адным, накшталт Аарона Джеффордса. Не проста выключэннем — вельмі рэдкім выключэннем.
  
  І дзе-то сто дваццаць гадоў таму назад (а можа, сто пяцьдзесят, дакладней не вызначыш) Ваўкі пачалі свае набегі. Яны з'яўляліся не пры кожным пакаленні, гэта значыць праз дваццаць гадоў, прыходзілі радзей, але ненашмат.
  
  Эдзі хацеў было спытаць, якім чынам Старажытным людзям удалося заткнуць Эндзі рот у пытанні аб Волках, калі з часу першага набегу не прайшло і двух стагоддзяў, але потым адмовіўся ад гэтай думкі. Задаваць пытанне без надзеі атрымаць на яго дакладны адказ — страта часу, як сказаў бы Роланд. Аднак гэта цікава, ці не так? Цікава пафантазіраваць, калі гэты хто-то (або што-то) апошні раз праграмаваў Эндзі-Пасыльнага (з многімі іншымі функцыямі).
  
  І навошта.
  
  Дзяцей ва ўзросце ад трох да чатырнаццаці гадоў везлі на ўсход, у Тандерклеп (Эдзі заўважыў, як па ходу аповяду Слайтман-старэйшы абняў сына за плечы). Там яны заставаліся нядоўга, можа, чатыры тыдні, можа, шэсць. Большасць з іх вярталіся. Па агульным меркаванні, тыя, хто не вяртаўся, паміралі ў гэтай краіне Цемры: гінулі ад таго бесчалавечнага рытуалу, які ператвараў большасць у рунтов.
  
  Вярталіся дзеці поўнымі дэбіламі. Пяцігадовыя больш не ўмелі гаварыць, што-то рыкалі, пальцамі паказвалі на тое, што хацелі ўзяць ці атрымаць. Падгузнікі, якімі ўжо гады два як не карысталіся, зноў ішлі ў ход. Дзеці-рунты хадзілі пад сябе да дзесяці, а то і дванаццаці гадоў.
  
  — Ція да гэтага часу сікае дзе-то раз у шэсць дзён, а раз у месяц обделывается, — уставіў Тиан Джеффордс.
  
  — Слухайце яго, — змрочна пагадзіўся Оуверхолсер. — Мой брат, Уэлленд, заставаўся такім жа да самай смерці. І, зразумела, за імі патрабуецца больш ці менш пастаянны нагляд. Калі яны дабіраюцца да якой-небудзь ежы, якая ім падабаецца, ядуць, пакуль не лопнуць. Хто приглядывает за тваёй сястрой, Тиан?
  
  — Мая стрыечная сястра, — адказала Залия, перш чым Тиан паспеў адкрыць рот. — Цяпер могуць крыху дапамагчы Хедан і Хедда, яны ўжо дастаткова дарослыя... — Яна змоўкла, відаць, зразумела, аб чым кажа. Рот тузануўся, больш яна не вымавіла ні слова. Зрэшты, і так усё сказала. Так, цяпер маглі дапамагчы Хедан і Хедда. А на наступны год будзе дапамагаць толькі адзін з блізнят. Тады як другі...
  
  Дзіця, вывезены дзесяцігадовым, вяртаўся з зачаткамі прамовы, але новых слоў вывучыць ужо не мог. Горш за ўсё было самым старэйшым. Вяртаючыся, яны цьмяна памяталі, што з імі зрабілі. Што ў іх скралі. Яны часта плакалі або нерухома сядзелі, утаропіўшыся на ўсход. Нібы бачылі свае мазгі, напышлівыя, як птушкі, ў цёмным небе. З паўтузіна з іх нават пакончылі з сабой (тут Каллагэн перахрысціўся).
  
  Рунты заставаліся малымі дзецьмі як па мове, так і па паводзінах да шаснаццаці гадоў. А потым, у большасці сваім раптоўна, пачыналі расці, хутка ператвараючыся ў маладых гігантаў.
  
  — Такое немагчыма сабе ўявіць, калі не ўбачыць уласнымі вачыма, не перажыць гэтага. — Ціян глядзеў у зямлю. — Немагчыма ўявіць сабе, якая гэта боль. Калі ў дзіцяці рэжуцца зубкі, вы ведаеце, як яны крычаць?
  
  — Так, — адказала Сюзана.
  
  Тиан кіўнуў.
  
  — А тут рэжацца ўсё цела, паверце мне.
  
  — Слухайце яго, — працягнуў Оуверхолсер. — Шаснаццаць ці васемнаццаць месяцаў мой брат спаў, еў, крычаў і рос. Я да гэтага часу памятаю, як ён крычаў нават у сне. Я вылазіў з ложку, падыходзіў да яго і чуў ціхі свіст, які даносіцца з яго грудзей, галавы, ног. То быў гук растуць у ночы костак, слухайце мяне.
  
  Эдзі мог зразумець увесь гэты жах. Ён чуў і чытаў нямала гісторый аб волатах, але да гэтага моманту ніколі не задумваўся аб тым, якое гэта — вырасці ў волата. «А тут рэжацца ўсё цела», — паўтарыў Эдзі пра сябе словы Тиана, і скура яго пакрылася мурашкамі.
  
  — Рост працягваўся не даўжэй за паўтары гадоў, але застаецца толькі гадаць, якім гэты тэрмін здаваўся ім: вяртаючыся, яны спрэс гублялі пачуццё часу.
  
  — Вечнасцю, — адказала Сюзанна, моцна зьбялеўшы. — Гэтыя паўтара года здаваліся ім вечнасцю.
  
  — Свіст па начах, выкліканы ростам іх костак. — Оуверхолсер цяжка ўздыхнуў. — Галаўныя болі, выкліканыя ростам чэрапа.
  
  — Адзін раз Залман крычаў не перастаючы сем дзён. — Голас Залии гучаў абыякава, але Эдзі бачыў жах у яе вачах; бачыў яго вельмі добра. — Скулы выпирали. Лоб закруглялся і выдаваўся наперад, а нахіліўшыся да яго, можна было пачуць, як трашчаць пашыраюцца косткі чэрапа. Зусім як галінкі дрэва пад цяжарам снегу.
  
  Сем дзён ён крычаў. Сем. Раніцай, днём, ноччу. Крычаў і крычаў. З вачэй хвасталі слёзы. Мы маліліся багам, каб ён сарваў голас, але няма, не зрываў. Калі б у нас была вінтоўка, я ўпэўненая, мы б прыстрэлілі яго, каб пакласці канец гэтай болю. Мой добры бацька ўжо сабраўся перарэзаць яму горла, калі ўсё скончылася. Косткі шкілета, праўда, нейкі час яшчэ раслі... але галава, причинявшая асаблівую боль, перастала, дзякуй багам і Чалавеку-Ісуса таксама.
  
  Яна кіўнула Каллагэну. Ён кіўнуў у адказ, працягнуў да яе руку, потым апусціў. Залия павярнулася да Раланда і яго сябрам.
  
  — Цяпер у мяне пяцёра дзяцей. Аарон у бяспекі, я кажу дзякуй, але Хеддону і Хедде па дзесяць гадоў, для Ваўкоў самы ўзрост. Лайману і Лиа толькі па пяць, але яны бяруць і пяцігадовых. Пяцігадовыя...
  
  Яна закрыла твар рукамі, не ў сілах працягнуць.
  
  4
  
  Пасля таго як рост спыняўся, казаў Оуверхолсер, некаторыя маглі выконваць хоць якую-то, самую элементарную працу. Але ў большасці сваёй яны не маглі нават карчаваць пні або капаць ямы пад слупы. Сядзелі на прыступках крамы Тлушчу або групамі блукалі па акрузе, маладыя мужчыны і жанчыны, неверагодна высокага росту, магутныя і дурныя, часам усміхаліся адзін аднаму і што-то лопотали, часам проста вылупіліся ў неба.
  
  Яны не спаривались, на шчасце для ўсіх. Іх разумовыя і фізічныя здольнасці няхай і вельмі абмежаваныя, але розніліся, а вось у адным усе яны былі аднолькавыя: пасля вяртання ні ў каго не ўзнікала сэксуальных жаданняў.
  
  — Прабачце за грубасць, але я не веру, каб у майго брата Уэлленда што-то ўставала, пасля таго як ён вярнуўся з Тандерклепа. Залия? Ты хоць раз бачыла свайго брата з... ты разумееш...
  
  Залия пахітала галавой.
  
  — Колькі табе было гадоў, калі яны прыходзілі, сэй Оуверхолсер? — спытаў Раланд.
  
  — Ты пытаеш пра першы раз? Уэлленду і мне было па дзевяць. — Цяпер ён загаварыў хутчэй, нібы ўжо адрэпетаваў сваю прамову. Эдзі, зрэшты, у гэтым сумняваўся. У Кальи Брын Стерджис Оуверхолсер ўяўляў сабой немалую сілу. Буйны фермер, Госпадзе, выратуй нас і забей камянямі крумкач, ён прыклаў значныя намаганні, каб у думках вярнуцца ў той час, калі быў маленькім, спалоханым, безабаронным. — Нашы бацькі спрабавалі схаваць нас у склепе. Так, ва ўсякім выпадку, мне казалі. Сам я нічога не памятаю, гэта дакладна. Прымусіў сябе ўсё забыцца, напэўна. Так, хутчэй за ўсё. Некаторыя памятаюць больш за іншых, Роланд, але вынік заўсёды аднолькавы: аднаго з двайнят бяруць, іншага пакідаюць. Той, каго забралі, вяртаецца рунтом, часам можа выконваць якую-небудзь фізічную працу, але заўсёды мёртвы ніжэй пояса. Потым... потым, калі ім перавальвае за трыццаць...
  
  Калі рунтам перавальвалі за трыццаць, яны пачыналі рэзка, катастрафічна старэць. Валасы седели і часцяком цалкам выпадалі. Зрок пагаршаўся. Магутныя мускулы (як цяпер у Ція Джеффордс і Залмана Хуника) станавіліся старэчымі і гублялі сілу. Часам яны паміралі лёгка, прама ў сне. Часцей смерць несла з сабой пакуты. З'яўляліся язвы на скуры, звычайна на жываце і галаве, вельмі балючыя. Усе паміралі маладымі, задоўга да тэрміну, адмеранага людзям прыродай, і многія паміралі, крычучы ад болю, як у перыяд ператварэння з дзяцей у гігантаў. Эдзі мог толькі гадаць, колькім з гэтых ідыётаў, які паміраў, як ён зразумеў, ад рака, дапамагалі сысці з гэтага свету, ці давалі такія моцныя абязбольвальныя, што яны проста ляжалі пластом, нічога не адчуваючы. Такіх пытанняў задаваць не прынята, але ён лічыў, што многім. Роланд іншы раз прамаўляў слова delah, звычайна суправаджаючы яго узмахам рукі ў бок гарызонту.
  
  Шмат.
  
  Госці з Кальи, аб'яднаныя агульным горам, маглі б і далей адну за іншы распавядаць свае сумныя гісторыі, але Роланд ім гэтага не дазволіў.
  
  — Цяпер пагаворым пра Воўка, прашу вас. Колькі іх звычайна прыходзіць?
  
  — Сорак, — адказаў Тиан Джеффордс.
  
  — Калі браць усю Калью? — перапытаў Слайтман-старэйшы. — Няма, больш, чым сорак, — паглядзеў на Тиана і працягнуў такім тонам, нібы прасіў прабачэння: — Табе было толькі дзевяць, калі яны прыходзілі апошні раз, Тиан. Мне — больш за дваццаць. У горад сапраўды прыходзіла каля сарака, але іншыя адправіліся на далёкія ранча і фермы. Думаю, іх было ніяк не менш шасцідзесяці, Роланд-сэй, можа, і ўсе восемдзесят.
  
  Роланд паглядзеў на Оуверхолсера, прыпадняўшы бровы.
  
  — Прайшло дваццаць тры гады, ты разумееш, — адказаў той на нявыказанае пытанне, — але думаю, каля шасцідзесяці.
  
  — Вы называеце іх Ваўкамі, але хто яны на самой справе? Людзі? Або што-то яшчэ?
  
  Оуверхолсер, Слайтман, Тиан, Залия... на імгненне Эдзі адчуў, як паміж імі ўсталявалася тэлепатычная сувязь, літаральна пачуў іх думкі. І асабліва востра адчуў сваю адзіноту, сваю недатычнасць, як бывае, калі бачыш парачку, целующуюся на куце: яны абдымаюцца, глядзяць адзін аднаму ў вочы, тонуць у іх, навакольны свет для іх проста не існуе. Але ж у яго цяпер не павінна ўзнікаць такіх пачуццяў, ці не так? У яго з'явіўся свой ка-тэт, было з кім падзяліцца думкамі, абыходзячыся без слоў. Не кажучы ўжо пра жанчыну, якая належала толькі яму.
  
  Тым часам Раланд нецярпліва махнуў рукой, гэты жэст Эдзі ўжо добра ведаў: «Хутчэй, дарагія мае, час сыходзіць».
  
  — Ніхто не можа сказаць напэўна, хто яны, — адказаў Оуверхолсер. — Выглядаюць як людзі, але носяць маскі.
  
  — Воўчыя маскі, — удакладніла Сюзана.
  
  — Ага, лэдзі, воўчыя маскі, шэрыя, як іх коні.
  
  — Вы кажаце, яны ўсе прыязджаюць верхам на шэрых конях? — спытаў Раланд.
  
  На гэты раз паўза была карацей, але Эдзі ўсё роўна ўлавіў абмен думкамі, хоць, падобна, кансультавацца ім было не аб чым: усе ведалі адно і тое ж.
  
  — Ага, — адказаў за ўсіх Оуверхолсер. — Усе на шэрых конях. Яны носяць шэрыя штаны, якія выглядаюць як скура. Чорныя боты з вялікімі сталёвымі шпорамі. Зялёныя плашчы з капюшонамі. І маскі. Мы ведаем, што гэта маскі, бо часам пры ад'ездзе яны іх пакідаюць. Быццам бы яны зроблены з сталі, але на сонца пачынаюць гніць і раскладацца, як плоць. Гідкія штуковіны.
  
  — Ага.
  
  Оуверхолсер кінуў на яго, па разуменні Эдзі, абразлівы погляд, як бы пытаючыся: «Ты тугадум або дурань?» І тут падаў голас Слайтман:
  
  — Іх коні імчацца як вецер. Некаторыя Ваўкі саджаюць аднаго дзіцяці перад сабой, а другога ззаду.
  
  — Ты гэта сцвярджаеш? — спытаў яго Роланд.
  
  Слайтман энергічна кіўнуў.
  
  — Кажу дзякуй багам. — Ён убачыў, як Каллагэн зноў накрэсьліў у паветры крыж, і дадаў: — Прабач, Стары.
  
  Каллагэн паціснуў плячыма.
  
  — Ты жыў тут да мяне. Призывай ўсіх багоў, якіх хочаш, але толькі не забывай, што я іх усіх мяркую ілжывымі.
  
  — І яны прыходзяць з Тандерклепа. — Тыраду Каллагэна Роланд праігнараваў.
  
  — Ага, — кіўнуў Оуверхолсер. — І адсюль відаць, дзе гэта. У сотні колаў адсюль. — Ён паказаў на паўночна-ўсход. — Лясы сканчаюцца разам з гарамі. Выйшаўшы з іх, мы ўбачым перад сабой усю Усходнюю раўніну, а за ёй — вялікую цемру, нібы навальнічнае воблака на гарызонце. А бо кажуць, Роланд, што калі-то даўно ў тым баку чалавек мог убачыць вяршыні гор.
  
  — Як Скалістыя горы з штата Небраска, — выдыхнуў Джэйк.
  
  Оуверхолсер павярнуўся да яго:
  
  — Ты аб чым гэта, Джэйк-са[27]?
  
  — Ні аб чым. — Джэйк збянтэжана ўсміхнуўся буйному фермеру. Эдзі, аднак, адзначыў, як Оуверхолсер назваў Джэйка. На сэя хлопчык не пацягнуў, стаў са. Нічога асаблівага, але ўсё-ткі цікава.
  
  — Мы чулі пра Тандерклепе, — сказаў Роланд. Начыста пазбаўлены эмоцый голас наганяў страх, і Эдзі узрадаваўся, адчуўшы, як пальцы Сюзаны знайшлі яго руку.
  
  — Гэта краіна вампіраў, прывідаў і монстраў, так кажуць гісторыі. — Голас Залии вібраваў ад страху. — Зразумела, гісторыі гэтыя даўнія...
  
  — Гісторыі праўдзівыя, — умяшаўся Каллагэн. І ў яго грубым голасе Эдзі без працы адчуў страх. Вельмі ўжо выразна ён чуўся. — Вампіры ёсць, астатнія пачвары, напэўна, таксама, і Тандерклеп — іх гняздо. У іншы раз мы зможам пагаварыць пра гэта больш падрабязна, стралок, калі захочаш. А цяпер толькі паслухай, прашу цябе: пра вампіраў я ведаю многае. Мне не вядома, адвозяць ці Ваўкі дзяцей Кальи да іх, думаю, што няма, але ёсць вампіры, гэта дакладна!
  
  — Чаму ты кажаш так, быццам я ў гэтым сумняваюся? — спытаў Раланд.
  
  Каллагэн апусціў вочы.
  
  — Таму што многія сумняваюцца. Я сам сумняваўся. Вельмі нават сумняваўся, і... — у яго перахапіла дыханне. Ён адкашляўся, а потым працягнуў ледзь чутным шэптам: — ...і быў за гэта пакараны.
  
  Роланд некалькі імгненняў пасядзеў, абхапіўшы рукамі калені, пагойдваючыся ўзад-наперад. Потым задаў Оуверхолсеру чарговы пытанне:
  
  — У які час яны прыходзяць?
  
  — Майго брата, Уэлленда, яны ўзялі раніцай, — адказаў фермер. — Неўзабаве пасля сняданку. Я памятаю, таму што Уэлленд спытаў нашу маці, ці можна яму ўзяць у склеп кубак кавы. Але апошні раз... калі яны ўзялі сястру Тиана і брата Залии і многіх іншых...
  
  — Я страціў двух пляменніц і пляменніка. — Слайтман-старэйшы цяжка ўздыхнуў.
  
  — ...яны прыйшлі незадоўга па паўдзённага ўдару званы ў Зале сходаў. Мы ведаем дзень, таму што яго ведае Эндзі, і ён нам яго паведамляе. Потым мы чуем тупат капытоў іхніх коней, які даносіцца з усходу, бачым падымаць імі шлейф пылу.
  
  — Значыць, вы ведаеце, калі яны прыходзяць, — кіўнуў Роланд. — Вы ведаеце пра гэта па трох прыкметах: слова Эндзі, тупат капытоў і шлейф пылу.
  
  Оуверхолсер, па-свойму растлумачыла словы Роланда, густа пачырванеў, ад шыі да каранёў валасоў.
  
  — Яны прыходзяць ўзброенымі, Роланд, разумееш? З вінтоўкамі, рэвальверамі накшталт твайго, гранатамі і іншым зброяй. Навадным жах зброяй Старажытных людзей. Прамянёвай трубкі, якія забіваюць пры дакрананні, якія лётаюць жужжащими металічнымі шарамі, мы называем іх стрекотунами або лопастниками. Дубінкамі, якія абпальваюць скуру і спыняюць сэрца... можа, электрычнымі, можа...
  
  Наступнае слова, якое вымавіў Оуверхолсер, Эдзі пачуў як «Ант-НОМИК». Спачатку падумаў, што той спрабаваў сказаць «анатомія». Імгненне праз ўсвядоміў, што слова гэта хутчэй за ўсё «атамныя».
  
  — Пасля таго, як шары-дэтэктары засякалі тваё прысутнасць, яны наганяюць цябе, як бы хутка ты ні бег, — усклікнуў Слайтман-малодшы. — А потым хапаюць, як бы ні спрабаваў вырвацца. Так, тата?
  
  — Ага, — пацвердзіў той. — І лопасці на гэтых металічных шарах круцяцца так хутка, што чалавечае вока не можа іх убачыць. А таго, хто трапляе пад іх, проста рассякаюць.
  
  — Усе на шэрых конях, — разважаў Роланд. — Усе коні аднаго колеру. Што яшчэ вам вядома?
  
  Па ўсім выходзіла, што нічога. Яны распавялі ўсё. Ваўкі з'яўляліся ў дзень, названы Эндзі. На працягу жудаснага гадзіны, можа, крыху даўжэй, Калью аб'яўляў тупат капытоў шэрых коней і крыкі няшчасных бацькоў. Луналі зялёныя плашчы. Скалились воўчыя маскі, якія нагадвалі метал, але гнілыя на сонца, як плоць. Дзяцей везлі. Здаралася, што некаторых двайнят прапускалі, што сведчыла толькі аб збоях у працы дэтэктараў. Аднак у прынцыпе працавалі яны па-чартоўску добра, думаў Эдзі, паколькі Ваўкі хутка знаходзілі дзяцей, якіх родныя ці спрабавалі вывезці (што здаралася даволі часта), або хавалі дома (практычна заўседы). Іх выцягвалі і з-пад куч буракоў, і з-пад стагоў сена. Тых з жыхароў Кальи, хто спрабаваў супраціўляцца, пристреливали, спальвалі прамянёвай трубкі (лазерамі?) ці рассякайце на кавалкі лопасцямі. Пазней, імкнучыся ўсё гэта сабе ўявіць, Эдзі успомніў крывавы фільм, на які як-то зацягнуў яго Генры. Называўся фільм «Фантазм»[28], паказвалі яго ў «Маджестике», на рагу Бруклін - і Маркі-авеню. Як і многае ў яго ранейшай жыцця, «Маджестик» попахивал мочой, папкорнам і віном, якое прадавалася ў пакетах. Часам у праходах валяліся іголкі ад шпрыцаў. Эдзі разумеў, што гэта не робіць яму гонару, але часам, звычайна ноччу, калі сон ніяк не ішоў, у глыбіні душы ён сумаваў аб ранейшай жыцця, часткай якой быў «Маджестик». Сумаваў, як скрадзены дзіця сумуе пра маці.
  
  Дзяцей забіралі, тупат капытоў змаўкаў, Ваўкі знікалі, каб з'явіцца зноў ужо пры жыцці наступнага пакалення.
  
  — Як такое можа быць? — усклікнуў Джэйк. — Яны ж прывозілі дзяцей таму, ці не так?
  
  — Няма, — адказаў Оуверхолсер. — Рунты вярталіся на цягніку, слухайце мяне, іх тут у нас цэлае могілках, і... што? Што я такога сказаў? — Рот Джэйка раскрыўся, ён збялеў як мел.
  
  — Зусім нядаўна цягнік даставіў нам вельмі ўжо шмат непрыемнасцяў, — адказала за хлопчыка Сюзана. — Вашых дзяцей прывозілі на манарэйкавыя цягніках?
  
  Высветлілася, што не. Оуверхолсер, Джеффордсы і Слайтманы паняцця не мелі, што такое монорельсовый цягнік (Каллагэн, у дзяцінстве пабыў у «Дыснэйлэндзе», меў). Цягнікі, прывозілі дзяцей, складаліся з старэнькага лакаматыва («Спадзяюся, ні адзін з іх не называўся «Чарлі», — падумаў Эдзі), у кабіне якога не было машыніста, і адной або двух адкрытых платформаў. На іх, збіўшыся ў купку, сядзелі дзеці. Тыя, што плачуць ад страху, абпаленыя сонцам, паколькі на захад ад Тандерклепа неба рэдка закрывалі хмары, якія сядзяць сярод ежы і ўласнага засыхающего лайна, абязводжаны. Станцыі на чыгунцы не было, хоць Оуверхолсер і выказаў здагадку, што калі-то, стагоддзі таму, яна і існавала. Як толькі дзяцей здымалі з платформаў, жыхары Кальи падганялі коней і сцягвалі кароткія цягніка з рэек. Эдзі прыйшла ў галаву думка, што яны маглі вызначыць колькасць набегаў Ваўкоў па колькасці іржавых лакаматываў, як падлічваюць узрост спілаванага дрэва па кругах на пні.
  
  — Як доўга магла доўжыцца іх паездка? — спытаў Раланд. — Мяркуючы па стане, у якім яны знаходзіліся.
  
  Оуверхолсер паглядзеў на Слайтмана, потым на Тиана і Залию.
  
  — Два дні? Тры?
  
  Яны паціснулі плячыма і кіўнулі.
  
  — Два ці тры дні. — Цяпер Оуверхолсер павярнуўся да Раланда; ўпэўненасці ў яго голасе дадалося, таму што ён адчуваў маўклівую падтрымку астатніх: — Дастаткова доўга, каб абгарэць на сонца і з'есці вялікую частку пакінутай ім ежы...
  
  — І абрабіўся гэтай ежай, — прабурчаў Слайтман.
  
  — ...але не гэтак доўга, каб памерці ад спякоты і смагі. Калі ты пытаеш, на якой адлегласці ад Кальи знаходзіцца месца, куды іх везлі, то наўрад ці я змагу адказаць на тваё пытанне. Ніхто не ведае, з якой хуткасцю гэты цягнік перасякаў раўніну. Да Калье ён пад'язджаў ціхім ходам, але гэта хутчэй за ўсё нічога не значыць.
  
  — Мабыць, не значыць, — пагадзіўся Роланд. Крыху задумаўся. — Засталося дваццаць сем дзён?
  
  — Ужо дваццаць шэсць, — адказаў Каллагэн.
  
  — Адно «але», Роланд. — Голас Оуверхолсера гучаў вінавата, аднак ён ваяўніча выпнуў сківіцу. І, на думку Эдзі, зноў стаў непрыемным тыпам, з першага погляду выклікаюць адмоўную рэакцыю. З іншага боку, Эдзі ніколі не меў асаблівай любові да улада заможным.
  
  Роланд запытальна выгнуўся брыво.
  
  — Мы яшчэ не сказалі «так». — Оуверхолсер зірнуў на Слайтмана-старэйшага як бы ў пошуках падтрымкі, і той кіўнуў.
  
  — Ты павінен разумець, мы ніяк не можам ведаць напэўна, ці той ты, за каго сябе выдаеш, — з тымі ж ноткамі прабачэння ў голасе загаварыў Слайтман. — У маёй сям'і не было кніг, няма іх і на ранча — я кірую каўбоямі на «Рокинг Бі» Эйзенхарта, — за выключэннем племянных кніг, але ў дзяцінстве і юнацтве я, як і любы хлапчук, чуў мноства гісторый пра Гилеаде, стрэлках, Артура Эльдском... чуў пра Иерихонском Ўзгорку і іншыя крывавыя гісторыі... але я ніколі не чуў аб стрэлцы без двух пальцаў на правай руцэ, або аб стрэлцы — чарнаскурай жанчыне, або аб стрэлцы, шчокі якога яшчэ не ведалі брытвы.
  
  На твары яго сына адлюстроўваліся жах, замяшанне, збянтэжанасць. Слайтман і сам прыкметна сумеўся, але працягнуў:
  
  — Прашу прабачыць мяне, калі мае словы здадуцца табе абразлівымі, у мяне і думак такіх няма...
  
  — Слухайце яго, слухайце яго ўважліва, — прабурчаў Оуверхолсер. Эдзі падумаў, што яго ніжняя сківіца проста выскачыць, калі буйны фермер прасуне яе наперад яшчэ хоць на міліметр.
  
  — ...але любы наша рашэнне будзе мець вельмі сур'ёзныя наступствы. Ты сам павінен разумець, што гэта так. Калі мы прымем няправільнае рашэнне, вынікам стане гібель нашага гарадка і ўсіх яго жыхароў.
  
  — Я проста не веру сваім вушам! — усклікнуў Тиан Джеффордс. — Ты думаеш, ён — самазванец? Добрыя багі, ды хіба ты не бачыш, хто ён? Хіба ты...
  
  Залия схапіла яго за руку і так моцна сціснула, што на загарэлай скуры засталіся меткі ад яе пальцаў. Тиан паглядзеў на яе і змоўк, шчыльна сціснуўшы вусны.
  
  Дзе-то удалечыні каркнула варона, ёй пранізлівым лямантам адказала расці. На паляне запанавала мёртвая цішыня. Адзін за адным яны павярнулі галовы да Раланда з Гилеада, чакаючы яго адказу.
  
  5
  
  «Заўсёды і ўсюды ўсе аднолькава, — стомлена падумаў ён. — Ім патрабуецца дапамога, але яны хацелі б і рэкамендацыйныя лісты. А лепш — жывых сведак. Яны хочуць, каб выратавацца, нічым не рызыкуючы. Проста заплюшчыць вочы, а адкрыць іх ужо выратаванымі».
  
  Роланд якое-то час гойдаўся ўзад-наперад, абхапіўшы калені рукамі. Потым кіўнуў сам сабе і падняў галаву.
  
  — Джэйк, падыдзі да мяне.
  
  Джэйк зірнуў на Бэні, свайго новага сябра, падняўся, падышоў да Раланда. Ыш, як заўсёды, крочыў побач.
  
  — Эндзі, — паклікаў Роланд робата.
  
  — Сэй?
  
  — Прынясі чатыры талеркі, з якіх мы елі. — Калі Эндзі прынёс талеркі, Роланд звярнуўся да Оуверхолсеру: — Вы застанецеся без гэтых талерак. Калі стрэлкі прыходзяць у горад, што-то так разбіваецца. Такая жыццё.
  
  — Роланд, я не думаю, што мы маем патрэбу...
  
  — А цяпер ціха. — І хоць Роланд гаварыў вельмі мякка, Оуверхолсер тут жа змоўк. — Вы распавялі сваю гісторыю; цяпер чарга распавядаць нашу.
  
  Цень Эндзі падала на Роланда. Стрэлак паглядзеў на робата, узяў талеркі, яшчэ не вымытыя, блестевшие ад тлушчу. Павярнуўся да Джэйк, з якім адбылася ашаламляльныя перамена. Седзячы побач з Бэні-Малым, назіраючы, як Ыш выконвае свае трукі, і раздуваясь пры гэтым ад гонару, Джэйк нічым не адрозніваўся ад любога дванаццацігадовага хлопчыка, бесклапотнага і вясёлага. Цяпер ўсмешка знікла, і ўзрост Джэйка як-то разам стаў нявызначаным. Сінія вочы глядзелі на Роланда, колерам практычна не адрозніваючыся ад вока стрэлка. Дзяржальня «ругера», які ён узяў з стала бацькі ў іншы жыцця, па-ранейшаму тырчала з самаробнай кабуры. Але вось скураную пятлю, закрывавшую спускавы кручок, Джэйк, не аддаючы сабе справаздачы, распусціў. На гэта сышло імгненне.
  
  — Паўтары свой урок, Джэйк, сын Элмер, і няхай моцны ў ім.
  
  Роланд дзе-то чакаў, што Эдзі або Сюзанна ўмяшаюцца, але яны не прамовілі ні слова, не шевельнулись. Ён паглядзеў на іх. Асобы такія ж халодныя і суровыя, як і ў Джэйка. Добра.
  
  У голасе Джэйка не чулася эмоцый, але словы гучалі ясна і выразна:
  
  — Я не цэлюся рукой; той, хто цаляе рукой, забыўся твар свайго бацькі. Я цэлюся вокам. Я не страляю рукой...
  
  — Я не разумею... — пачаў Оуверхолсер.
  
  — Заткніся, — кінула яму Сюзанна і наставіла на яго палец.
  
  Джэйк, здавалася, іх і не чуў. Яго вочы не адрываліся ад вачэй Роланда. Правая рука хлопчыка з растапыранымі пальцамі ляжала на грудзях.
  
  — ...Той, хто страляе рукой, забыўся імя свайго бацькі. Я страляю розумам. Я не забіваю зброяй; той, хто забівае зброяй, забыўся імя свайго бацькі.
  
  Джэйк змоўк. Набраў поўныя грудзі паветра. Скончыў:
  
  — Я забіваю сэрцам.
  
  — Забі іх, — загадаў Роланд і высока падкінуў чатыры талеркі. Круцячыся, яны разляцеліся ў розныя бакі, чорныя кругі на фоне бялявай неба.
  
  Рука Джэйка, толькі што спакойна лежавшая на грудзях, здабыла неверагодную хуткасць. Пальцы ахапілі дзяржальню «ругера», выцягнулі яго з кабуры, паднялі ўверх і пачалі націскаць на спускавы кручок яшчэ да таго, як Роланд апусціў руку, подбросившую талеркі. І яны разляцеліся ўшчэнт нібы б не адна за адной, а адначасова. Аскепкі пасыпаліся на паляну. Некалькі ўпала ў догорающий вогнішча, выбіўшы фантанчыкі іскраў. Адзін ці два са звонам адскочылі ад сталевы галавы Эндзі.
  
  Роланд ускочыў, і яго рукі заварушыліся з той жа неверагоднай хуткасцю. Эдзі і Сюзанна, хоць і не атрымалі адпаведнай каманды, паўтарылі яго манеўр, тады як пасланцы Кальи Брын Стерджис сціснуліся, увабраўшы галовы ў плечы, спалоханыя і гучнасцю стрэлаў, і хуткастрэльнасцю Джэйка.
  
  — Паглядзіце на нас, прашу вас і кажу дзякуй вам. — Роланд выцягнуў рукі. Тое ж самае зрабілі Эдзі і Сюзана. Эдзі злавіў тры гліняных чарапка. Сюзана — пяць (адзін парэзаў ёй падушачку пальца). Роланд — тузін. Іх хапіла б, каб сабраць адну талерку.
  
  Шасцёра з Кальи не верылі сваім вачам. Бэні-Малы ўсё яшчэ сьціскаў рукамі вушы; цяпер ён іх павольна апусціў. А на Джэйка глядзеў, як на прывіда або нябеснага прыхадня.
  
  — Божа мой, — выдыхнуў Каллагэн. — Прама-такі трук з шоў «Дзікі Захад»[29].
  
  — Гэта не трук, — запярэчыў Роланд, — ніколі так не думай. Гэта шлях Эльда. Мы — ка-тэт, па праве і крыві, ка і кхефу. Мы — стрэлкі, пара гэта зразумець. А цяпер я скажу вам, што мы зробім. — Яго погляд знайшоў вочы Оуверхолсера. — Што мы зробім, кажу я, і ні адзін чалавек не зможа нам перашкодзіць. Аднак, думаю, мае словы не паставяць вас у няёмкае становішча. А калі раптам паставяць... — Роланд паціснуў плячыма, як бы кажучы: «Калі паставяць, тым горш для вас».
  
  Ён кінуў гліняныя чарапкі на зямлю і строс пыл з далоняў.
  
  — Калі б гэта былі Ваўкі, з шасцідзесяці іх засталося пяцьдзесят шэсць. Чацвёра ляжалі б мёртвымі да таго, як вы паспелі ўдыхнуць. Забітыя хлопчыкам. — Ён кіўнуў у бок Джэйка. — Ды толькі хлопчык ён толькі вонкава. — Роланд памаўчаў. — Мы прывыклі да колькаснай перавазе суперніка.
  
  — Гэты юнак — надзвычайны стрэлак, — прызнаў Слайтман-старэйшы. — Але ёсць розніца паміж глінянымі талеркамі і коннымі Ваўкамі.
  
  — Для цябе, сэй, магчыма. Але не для нас. Ва ўсякім выпадку, пасля таго, як пачалася стральба. Пасля таго як пачалася стральба, мы забіваем ўсе, што рухаецца. Ці Не таму вы шукалі нас?
  
  — А калі іх нельга падстрэліць? — спытаў Оуверхолсер. — Калі іх нельга зваліць стрэлам з самага буйнога калібра?
  
  — Навошта ты марнуеш час, калі яго ў абрэз? — спытаў яго Роланд. — Ты ж ведаеш, што іх можна забіць, інакш вы не прыйшлі б сюды. Я не пытаўся, таму што адказ відавочны.
  
  Оуверхолсер зноў густа пачырванеў.
  
  — Прашу мяне прабачыць.
  
  Бенні тым часам працягваў глядзець на Джэйка шырока расплюшчанымі вачыма, і Роланд нават пашкадаваў хлопчыкаў. У іх ужо завязалася сяброўства, а тое, што здарылася, усё змянілася кардынальным чынам, паказала, што паміж імі не год-другі розніцы ва ўзросце, а прорву. Сумна, вядома, таму Джэйк, калі ад яго не патрабавалася стаць стралком, заставаўся самым звычайным хлапчуком. Сам Роланд быў крыху старэй, калі яго вымусілі здаць экзамен на права звацца мужчынам. Вось і Джэйк неўзабаве трэба было пасталець. Шкада, вядома, але што рабіць?
  
  — А цяпер слухайце мяне, — загаварыў Роланд, — і слухайце ўважліва. Зараз мы вернемся ў свой лагер і правядзем савет. Заўтра, прыйшоўшы ў ваш горад, мы спынімся ў аднаго з вас...
  
  — Прыходзьце ў «Сем міль», — прапанаваў Оуверхолсер. — Мы з радасцю прымем цябе і твой ка-тэт, Роланд.
  
  — Наш дом значна менш, — сказаў Тиан, — але Залия і я...
  
  — Мы будзем вельмі рады прыняць вас у сябе, — перабіла яго Залия, пачырванеўшы так жа моцна, як і Оуверхолсер. — Ага, вельмі рады.
  
  
  
  — У цябе ёсць не толькі царква, але і дом, сэй Каллагэн? — спытаў Раланд.
  
  Каллагэн ўсміхнуўся.
  
  — Ёсць, і я кажу дзякуй табе, Госпадзе.
  
  — Мы б хацелі правесці першую ноч у Калья Брын Стерджис ў тваім доме. Гэта магчыма?
  
  — Вядома, я кажу вам, сардэчна запрашаем.
  
  — Ты зможаш паказаць нам сваю царкву. Далучыць нас да яе сакрамэнтаў.
  
  Каллагэн глядзеў яму ў вочы.
  
  — З найвялікшай радасьцю гэта зраблю.
  
  — А потым, — Роланд усміхнуўся, — мы будзем разлічваць на гасціннасць вашага горада.
  
  — І не пашкадуеце аб гэтым, — усклікнуў Тиан. — Гэта я вам абяцаю.
  
  Оуверхолсер і Слайтман кіўнулі.
  
  — Калі трапеза, якой вы нас пачаставалі, аб чым-то кажа, тады я ў гэтым не сумняваюся. Мы гаворым дзякуй табе, сэй Джеффордс, дзякуй усім і кожнаму. Тыдзень мы чацвёра будзем ездзіць па горадзе, соваць нос туды і сюды. Можа, крыху даўжэй, але хутчэй за ўсё тыдзень. Агледзім тэрыторыю, паглядзім, як размешчаны дома. Падумаем, як падрыхтавацца да прыходу Ваўкоў. Пагаворым з людзьмі і людзі пагавораць з намі... тыя, хто цяпер тут, паспрыяюць гэтаму, ці не так?
  
  Каллагэн кіўнуў.
  
  — Я не магу адказваць за Мэнни, але ўпэўнены, што астатнія з радасцю пагавораць з вамі пра Воўка. Бог і Чалавек-Ісус ведаюць, што яны — не сакрэт. І жыхары Дугі да смерці напалоханыя імі. Калі яны ўбачаць, што вы можаце ім дапамагчы, то зробяць усё, аб чым вы папросіце.
  
  — Мэнни таксама пагавораць са мной, — адказаў Роланд. — Мне ўжо даводзілася мець з імі справа.
  
  — Не вельмі-то кладзі надзеі на энтузіязм Старога, Роланд. — Оуверхолсер ускінуў пульхныя рукі, перасцерагаючы ад паспешнасці. — У горадзе ёсць людзі, якіх табе прыйдзецца пераконваць...
  
  — Да прыкладу, Воун Эйзенхарт, — уставіў Слайтман.
  
  — Ага, і Эбен Тук, будзь упэўнены. Яму належыць не толькі магазін, але і заезны двор з рэстаранам... а таксама палова стайні... і закладныя на большасць дробных ферм. А калі ўжо мы загаварылі аб дробных фермераў, то нельга забываць пра Бакі Хаўера. Зямлі ў яго трохі, але толькі таму, што палову ён аддаў сваёй малодшай сястры, калі тая выйшла замуж. — Оуверхолсер нахіліўся да Раланду, гора жаданнем падзяліцца з ім эпізодам гісторыі мястэчка. — Робэрта Хаўер, сястрыцы Бакі, пашанцавала. Калі Ваўкі прыходзілі ў апошні раз, ёй і яе брату-блізніцу не споўнілася і года. Таму іх не кранулі.
  
  — А яго брата, Балі, забралі, — дадаў Слайтман. — Балі ўжо чатыры гады, як памёр. Ад хваробы. З той пары Бакі гатовы для сваёй сястрычкі на ўсё. Але табе трэба пагаварыць з ім, ага. Хай у Бакі за ўсё восемдзесят акраў, слова яго вельмі важка.
  
  Роланд падумаў: «Яны не разумеюць».
  
  — Дзякуй вам, — адказаў ён. — Калі мы прыедзем, то будзем у асноўным глядзець і слухаць. Скончыўшы з гэтым, папросім таго, хто трымае пёрка, паслаць яго па хатах, каб склікаць сход. На сходзе скажам вам, ці можна абараніць горад і колькі людзей спатрэбіцца нам у дапамогу, калі такое магчыма.
  
  Роланд заўважыў, што Оуверхолсер сабраўся што-небудзь сказаць, і пакруціў галавой, спыняючы яго.
  
  — У любым выпадку шмат народу нам не спатрэбіцца, — працягнуў ён. — Мы — стрэлкі, не армія. Думаем па-іншаму, дзейнічаем не так, як армія. Думаю, чалавек пяць нам хопіць з лішкам. Можа, спатрэбяцца толькі двое ці трое. Але вось пры падрыхтоўцы спатрэбіцца больш актыўная дапамогу.
  
  — Чаму? — спытаў Бенні.
  
  Роланд ўсміхнуўся.
  
  — Зараз сказаць не магу, сынок, таму што яшчэ не бачыў вашай Кальи. Але ў такіх выпадках сюрпрыз — найбольш дзейсны зброю, а для падрыхтоўкі добрага сюрпрызу звычайна патрабуецца шмат людзей.
  
  — Самым вялікім сюрпрызам для Ваўкоў стане наша гатоўнасць пазмагацца з імі! — усклікнуў Тиан.
  
  — Дапусцім, вы вырашыце, што абараніць Калью няма ніякай магчымасці? — спытаў Оуверхолсер. — Што будзе тады, скажы, прашу цябе.
  
  — Тады я і мае сябры падзякаваць вас за гасціннасць і паедзем далей, — адказаў Роланд, — таму што наша справа вядзе нас па Сцежцы Прамяня. — З імгненне ён глядзеў на ўраз опечалившиеся асобы Тиана і Залии, потым дадаў: — Аднак не думаю, што так будзе, ці ведаеце. Звычайна магчымасць знаходзіцца.
  
  — І будзем спадзявацца, што сход ўхваліць тваё рашэнне, — уставіў Оуверхолсер.
  
  Роланд замяўся. Надышоў момант, калі ён, калі б хацеў, мог бы растлумачыць ім, што да чаго. Калі гэтыя людзі ўсё яшчэ верылі, што чацвёрку стралкоў як-то звяжа рашэнне, прынятае фермерамі і ранчерами на агульным сходзе, значыць, яны зусім забыліся, якім быў ранейшы свет. Але ці так гэта дрэнна? У рэшце рэшт усе пытанні як-то вырашацца і стануць часткай доўгай гісторыі. Ці не вырашацца. А калі не вырашацца, на тым скончыцца і яго гісторыя, і яго падарожжа, і ён здабудзе вечны спакой пад магільным каменем у Калья Брын Стерджис. А можа, яго цела і цела яго сяброў застануцца на зямлі дзе-то на ўсход ад горада, і іх мёртвай целам змогуць паласавацца вароны і расці. Ка скажа сваё слова. Як гаварыла заўсёды.
  
  Яны ўсе глядзелі на яго.
  
  Роланд падняўся, паморшчыўся ад вострай болі ў правым сцягне. Эдзі, Сюзанна і Джэйк тут жа ўскочылі, нібы атрымаўшы бязгучны загад.
  
  — Мы добра пагаварылі. — Роланд абвёў позіркам пасланцоў Кальи. — Што ж тычыцца будучага... дасць Бог — будзе і вада.
  
  — Амін, — адгукнуўся Каллагэн.
  
  
  
  Кіраўнік 7
  
  Скачок
  
  1
  
  — Шэрыя коні, — сказаў Эдзі.
  
  — Ага, — пагадзіўся Роланд.
  
  — Пяцьдзесят ці шэсцьдзесят Ваўкоў, і ўсё на шэрых конях.
  
  — Ага, так яны кажуць.
  
  — Ці Не думаеш ты, што гэта як мінімум дзіўна, — пракурняўкала Эдзі.
  
  — Няма. Ім, падобна, так не здаецца.
  
  — А цябе?
  
  — Пяцьдзесят ці шэсцьдзесят коней, усе аднаго колеру? Я б сказаў, ды, мабыць.
  
  — Гэтыя хлопцы з Кальи самі разводзяць коней.
  
  — Ага.
  
  — Чатырох прывялі нам, каб мы працягнулі шлях верхам. — Эдзі, ніколі ў жыцці не садившийся на каня, адчуваў немалую палёгку ад таго, што якое-то час мог яшчэ хадзіць на сваіх дваіх, але казаць пра гэта не стаў.
  
  — Так, яны стреножены і пасуцца па іншы бок ўзгорка.
  
  — Ты гэта дакладна ведаеш?
  
  — Улавіў іх пах. Думаю, за імі приглядывает робат.
  
  — Чаму гэтыя людзі ўспрымаюць пяцьдзесят ці шэсцьдзесят коней, усе да адзінай аднаго колеру, як само сабой разумеецца?
  
  — Таму што не думаюць пра Воўка або аб чым-то, з імі звязанае, — адказаў Роланд. — Усе думкі блакуюцца страхам.
  
  Эдзі прасвістаў пяць нот, якія ніяк не маглі скласціся ў мелодыю.
  
  — Шэрыя коні.
  
  Роланд кіўнуў.
  
  — Шэрыя коні.
  
  Яны пераглянуліся, потым засмяяліся. Эдзі падабалася слухаць смех Роланда. Сухі, хрыплаваты, як агідныя крыкі гэтых гіганцкіх чорных птушак, якіх ён называў расці... але яму падабаўся. Магчыма, таму, што смяяўся Роланд вельмі ўжо рэдка.
  
  Дзень хіліўся да вечара. Над галавой аблокі практычна рассеяліся, сталі бледна-блакітнымі, амаль у колер неба. Пасланцы Кальи засталіся ў сваім лагеры. Сюзанна і Джэйк пайшлі за сдобными шарамі. Пасля шчыльнага абеду нічога іншага на вячэру есці не хацелася. Эдзі сядзеў на бервяне, што-то выразаючы нажом. Роланд ўладкаваўся побач. Разабраў усе зброю, расклаў дэталі на кавалку аленевай шкуры. Адну за адной змазвалі кожную, прыдзірліва аглядаў, перш чым пакласці назад, гатовую для зборкі.
  
  — Ты не сказаў ім, што яны ўжо нічога не вырашаюць, — заўважыў Эдзі, — але яны ж нічога не зразумелі, сапраўды гэтак жа, як і з гэтымі шэрымі коньмі. А ты не стаў ім нічога тлумачыць.
  
  — Мае тлумачэнні толькі засмуцілі б іх. У Гилеаде была прымаўка: «Хай зло чакае дня, на які яно павінна пашча».
  
  — Зразумела, — працягнуў Эдзі. — У нас у Брукліне таксама была прымаўка: «З замшавага пінжака саплю не сотрешь». Ён падняў дзеравяку, якую рэзаў. «Ваўчок, — падумаў Роланд. — Цацка для немаўля». І задаўся пытаннем: а што ведае Свет пра жанчыну, з якой клаўся кожную ноч? Жанчынах. Што адчувае? — Калі ты вырашыш, што мы зможам ім дапамагчы, тады мы павінны ім дапамагчы. Такі Шлях Эльда, з якога нам не згарнуць, ці не так?
  
  — Так, — адказаў Роланд.
  
  — А калі ніхто з іх не захоча далучыцца да нас, мы будзем біцца з Ваўкамі адны.
  
  — О, я пра гэта не хвалююся. — Роланд апусціў край замшавай анучы ў сподак, напоўненае светлым, з салодкім пахам, збройным алеем. Узяў заціскныя спружыну «ругера» Джэйка, пачаў яе чысціць. — Ціян Джеффордс далучыцца да нас, гэта дакладна. Напэўна, у яго ёсць адзін ці два прыяцеля, якія складуць яму кампанію, незалежна ад рашэння сходу. Як мінімум гэта будзе яго жонка.
  
  — А калі яны загінуць, што будзе з дзецьмі? Іх пяцёра. Ды яшчэ адзін стары. Чый-то дзед. Хутчэй за ўсё Тиан і Залия клапоцяцца і пра яго.
  
  Роланд паціснуў плячыма. Некалькі месяцаў таму Эдзі памылкова расцанілі б гэта рух, разам з абыякавым тварам, як абыякавасць. Цяпер ён ведаў — справа ў іншым. Роланд не мог выйсці за рамкі, устаноўленыя ўласнымі правіламі і традыцыямі, сапраўды гэтак жа, як ён сам у іншым свеце не мог адмовіцца ад чарговай дозы гераіну.
  
  — А калі мы загінем у гэтым маленькім гарадку, схапіўшыся з Ваўкамі? — спытаў Эдзі. — І якой будзе тады твая апошняя думка? «Не магу паверыць, што я павёў сябе як апошні поц, адмовіўшыся ад пошукаў Цёмнай Вежы дзеля выратавання смаркатых дзетак?» Што-то ў гэтым родзе?
  
  — Калі мы сыдзем з шляху праўдзівага, то не наблізімся да Вежы і на тысячу міль, — адказаў Роланд. — Толькі не кажы мне, што ты гэтага не адчуваеш.
  
  Эдзі такога сказаць не мог, таму што адчуваў. Адчуваў ён і сёе-тое яшчэ: смагу крыві. Яго так і цягнула ў бойку. Хацелася ўбачыць некалькіх Ваўкоў, кім бы яны ні былі, у прыцэле вялікага рэвальвера Роланда. І чаго ўжо там, ад сябе не схаваесься: хацелася зняць некалькі скальп.
  
  Ці ваўчыных масак.
  
  — Што цябе трывожыць, Эдзі? Я б хацеў, каб ты пагаварыў са мной, пакуль мы ўдваіх, ты і я. — Тонкія вусны стрэлка искривились ў лёгкай усмешцы. — Пагавары, прашу цябе.
  
  — Прыкметна, значыць?
  
  Роланд паціснуў плячыма, чакаючы працягу.
  
  Эдзі зноў абдумаў пытанне. Вялікі пытанне. Пытанне, падступаючы да якога, ён адчуваў роспач і няздольнасць знайсці на яго адказ, як ужо было, калі яму давялося выразаць ключ, каб «атрымаць» Джэйка Чемберза ў гэты свет. Толькі тады ён мог вінаваціць прывід старэйшага брата, Генры шаптаў ў яго галаве, што ён — нікчэмнасць, нічога ніколі не мог, нічога і не зможа. Цяпер жа ён застаўся адзін на адзін з пытаннем Роланда. Таму што трывожыла яго ўсё, усё ішло наперакасяк. Усе. А можа, наперакасяк — няправільна ўжытае слова, няправільнае да наадварот. Таму што, калі зірнуць з іншага боку, усё ішло надта ўжо добра, проста ідэальна, як у...
  
  — А-р-р-г-г-г-х-х, — прагыркаў Эдзі, абедзвюма рукамі схапіў сябе за валасы, тузануў. — Не ведаю, як мне гэта сказаць.
  
  — Тады скажы першае, што прыйдзе ў галаву. Адразу.
  
  — Дзевятнаццаць, — адказаў Эдзі. — Усё круціцца вакол дзевятнаццаці.
  
  Паваліўся спіной на дыван з апалага лісця і іголак, зачыніў вочы, задрыгал нагамі, як дзіця ў істэрыцы. «Можа, забойства некалькіх Ваўкоў прывядзе мяне ў пачуццё, — падумаў ён. — Можа, гэта ўсё, што мне патрабуецца».
  
  2
  
  Роланд чакаў цэлую хвіліну, перш чым спытаць:
  
  — Палягчэла?
  
  Эдзі сеў.
  
  — Шчыра кажучы, так.
  
  Роланд кіўнуў, зноў ледзь усміхнуўся.
  
  — Тады ты можаш працягнуць? Калі няма, паставім на гэтым кропку, але я ўжо ведаю, што да тваіх прадчуванням трэба ставіцца з належнай увагай, таму, калі працягнеш, я выслухаю цябе.
  
  Ён казаў праўду. Першапачаткова Эдзі выклікаў у стрэлка хіба што пагарда, галоўным чынам з-за слабасці характару. Павага прыйшло пазней. Пасля таго, што здарылася ў кабінеце Балазара, дзе Эдзі змагаўся аголеным. Мала хто з знаёмых Раланду мужчын быў здольны на такое. Павага расло па меры таго, як Роланд знаходзіў у Эдзі усё больш агульнага з Катбертом. А потым у паядынку з Мона Эдзі праявіў вынаходлівасць, якой Роланд мог толькі захапляцца, ведаючы, што да такіх вышынь яму не падняцца ніколі. Эдзі Дын валодаў зачаравальнай, хай часам і раздражняльнай, здольнасцю смяшыць людзей, уласцівай Катберту Олгуду, але пры гэтым, як і Ален Джонс, мог многае прадчуваць, прадбачыць. Вядома ж, Эдзі ашаламляльна адрозніваўся ад ранейшых сяброў Роланда. Часам праяўляў слабасць, эгаізм, але адвагі яму было не займаць, а храбрасць — добрая сястра таго, што Эдзі, здаралася, называў «сэрцам».
  
  Вось на яго інтуіцыю і разлічваў цяпер Роланд.
  
  — Добра, добра, — кіўнуў Эдзі. — Але не спыняй мяне. Не задавай пытанняў. Толькі слухай.
  
  Роланд кіўнуў. Спадзеючыся, што Сюзанна і Джэйк не вернуцца ў бліжэйшы час.
  
  — Я гляджу на неба, туды, дзе аблокі цяпер разыходзяцца, і бачу лік дзевятнаццаць, напісаны сінім.
  
  Роланд падняў галаву. Так, было там лік дзевятнаццаць. Ён таксама ўбачыў яго. Але яшчэ і ўбачыў воблака ў форме чарапахі, і разарваныя аблокі, падобныя на калёсы, груженную мяшкамі.
  
  — Я гляджу на дрэвы і бачу лік дзевятнаццаць. У агні бачу дзевятнаццаць. Імёны з прозвішчамі даюць у суме дзевятнаццаць, як у Оуверхолсера і Каллагэна. Але гэта толькі тое, што я магу сказаць, што я магу праверыць, за што магу ўхапіцца. — Эдзі шпарыў як з кулямёта, адчайна гледзячы на Роланда. — Ёсць і сёе-тое яшчэ. Звязанае з Скачком. Я ведаю: і ты, і Сюзі, ды і Джэйк часам думаеце, што мне ўсё нагадвае прыход, і, магчыма, у гэтым ёсць доля праўды, але Роланд, увайсці ў Скачок — усё роўна што укалоцца.
  
  Аб сваіх наркатычных ўражанні Эдзі заўсёды казаў з Ролянд так, быццам той за сваё доўгае жыццё не спрабаваў нічога мацней грэфа, хоць на самай справе ўсё было інакш. Пры выпадку ён мог бы нагадаць яму пра гэта, але не цяпер.
  
  — Знаходжанне ў тваім свеце... гэта той жа Скачок. Таму што... ах, ну да чаго цяжка... Роланд, усё тут здаецца рэальным, але гэта не так.
  
  Роланд падумаў, а не нагадаць лі Эдзі, што гэта не яго свет. Для яго горад Лад стаў канцом Сярэдняга свету і пачаткам новых светаў, у якіх ён ніколі не бываў... але зноў не раскрыў рота.
  
  Эдзі набраў жменю апалага іголак і лісця, пакінуўшы на лясным дыване чорныя сляды пальцаў. Усё сапраўднае. Я магу адчуць, панюхаць. — Ён паднёс руку да рота, закрануў мовай іголак. — Паспрабаваць на густ. І пры гэтым усё гэта нерэальна, як лік дзевятнаццаць, якое ты бачыш у агні, або воблака на небе, падобнае на чарапаху. Ты разумееш, аб чым я кажу?
  
  — Я разумею цябе вельмі добра, — прамармытаў Роланд.
  
  — Сапраўдныя людзі. Ты... Сюзана... Джэйк. Гэты Гашер, які выкраў Джэйка... Оуверхолсер і Слайтманы. Але агрызкі майго свету, якія то і справа паказваюцца тут, вось што нерэальна. Да таго ж пазбаўлена здаровага сэнсу і нелагічна, але я не да таго. Гэта проста нерэальна. Чаму людзі тут спяваюць «Гэй, Джуд»? Я не ведаю. Гэты мядзведзь-кібарг, Шардик... адкуль я ведаю яго імя? Чаму ён нагадвае мне пра трусоў? А гэта дзярмо з Чараўніком краіны Оз, Роланд... усё гэта з намі адбылося наяве, я ў гэтым не сумняваюся, але адначасова і не ўспрымаю тое, што здарылася як нешта рэальнае. Падобна на Скачок. Падобна на дзевятнаццаць. А што адбываецца пасля Зялёнага палаца? Мы ідзем па лесе, прама-ткі як Гензель і Грэтэль. Да нашых паслуг дарога, па якой мы можам ісці. Здобныя шары, якія мы можам збіраць. Цывілізацыя загінула. Усё ляціць у тартарары. Ты нам так казаў. Мы бачылі гэта ў Ладзе. Ды толькі ведаеш, што я табе скажу? Не загінула! Чорта з два! Жыве — не тужит!
  
  Эдзі коратка засмяяўся. Пранізліва, з істэрычнымі ноткамі. Адкінуў валасы з ілба, пакінуўшы на скуры цёмныя плямы зямлі.
  
  — Наўрад ці хто б мог такое сабе ўявіць. Тут, у чорта на блізкім светам, дзе па азначэньні нічога цывілізаванага быць не можа, мы натыкаемся на гарадок з кнігі. Культурны. Прыстойны. З жыхарамі, якіх ты быццам бы ведаеш. Магчыма, не ўсё табе падабаюцца, Оуверхолсер, скажам, не падарунак, але ты адчуваеш, што ведаеш іх.
  
  «Тут Эдзі правоў», — падумаў Роланд. Ён яшчэ не бачыў Калью Брын Стерджис, але гарадок ужо нагадаў яму Меджис. З аднаго боку, зразумела чаму: усе мястэчкі, населеныя фермерамі і ранчерами, падобныя адзін на аднаго, дзе б яны ні размяшчаліся. Але ж тое-сёе і насцярожвала. Скажам, самбрэра Слайтмана. Як магло адбыцца, што тут, за тысячы міль ад Меджиса, мужчыны насілі такія ж капялюшы? Ён не ведаў, як адказаць на гэтае пытанне, але магло. Таму што самбрэра Слайтмана нічым не адрознівалася ад самбрэра Мигуэля, старога музыканта з Дома-на-Набярэжнай у Меджисе? Або аднолькавымі іх рабіла толькі яго ўяўленне?
  
  «Што тычыцца ўяўлення, Эдзі кажа, яго ў мяне няма», — падумаў ён.
  
  — Перад мястэчкам з кніжкі стаіць праблема з казкі, — працягваў Эдзі. — І жыхары кніжнага гарадка клічуць атрад кіношных герояў, каб тыя выратавалі іх ад казачных зладзеяў. Я ведаю, усё гэта рэальна... людзям трэба будзе памерці, гэтага не пазбегнуць, пральецца сапраўдная кроў, крыкі будуць сапраўднымі, і слёзы потым таксама будуць сапраўднымі... але ў той жа час мяне не пакідае адчуванне, што ўсё гэта не больш рэальна, чым тэатральныя дэкарацыі.
  
  — А Нью-Ёрк? — спытаў Раланд. — Якім ты адчуў яго?
  
  — Такім жа, — адказаў Эдзі. — Глядзі, што атрымліваецца. На стале застаецца дзевятнаццаць кніг, пасля таго як Джэйк забраў «Чарлі Чу-Чу» і кнігу загадак... а потым, як па ўзмаху чароўнай палачкі, у краме з'яўляецца Балазар! Гэты хер нямыты!
  
  — Гэй, гэй! — усклікнула за іх спінамі Сюзана. — Хлопчыкі, давайце без лаянак!
  
  Джэйк штурхаў па дарозе калыску. На каленях Сюзаны ляжалі здобныя шары. Абодва выглядалі вясёлымі і шчаслівымі. Роланд выказаў здагадку, што добраму настрою ў немалой ступені спрыяў багаты абед.
  
  — Часам пачуццё нерэальнасці знікае, ці не так?
  
  — Гэта не зусім нерэальнасць, Роланд. Гэта...
  
  — Давай не ўдавацца ў падрабязнасці. Часам яно знікае. Не так?
  
  — Так, — адказаў Эдзі. — Калі я з ёй.
  
  Ён падышоў да яе. Нахіліўся. Пацалаваў. Роланд назіраў за імі, устрывожаны.
  
  3
  
  Святло сыходзіў разам з max. Яны сядзелі ля вогнішча, назіраючы за яго сыходам. Лёгкае пачуццё голаду, якое ўзнікла да вечара, цалкам спатолілі здобныя шары, прынесеныя Сюзанай і Джэйкам. Роланд пагрузіўся ў глыбокае роздум, прычынай якога паслужылі некалькі слоў Слайтмана-старэйшага. Потым ускінуў галаву, агледзеў свой ка-тэт.
  
  — Некаторыя з нас, можа, і ўсё, магчыма, сустрэнуцца гэтай ноччу ў Нью-Ёрку.
  
  — Я толькі спадзяюся, што на гэты раз мне ўдасца трапіць туды, — сказала Сюзана.
  
  — Як вырашыць ка, так і будзе, — адказаў Роланд. — Самае галоўнае — мы павінны трымацца разам. Калі толькі адзін з нас сёння туды патрапіць, думаю, гэта будзеш ты, Эдзі. Калі толькі адзін з нас трапіць туды, яму... можа, ёй... трэба заставацца на месцы, пакуль зноў не загучыць гэтая мелодыя, гэтыя званы.
  
  — Каммен, — уставіў Эдзі. — Так называў гэтую музыку Эндзі.
  
  — Вы ўсе гэта зразумелі?
  
  Яны кіўнулі, але, зірнуўшы на іх асобы, Роланд зразумеў, што кожны з іх пакінуў за сабой права вырашаць, як паступіць у той самы момант, у залежнасці ад сітуацыі. Як, уласна, ён і чакаў. Таму што яны або ўжо сталі стрэлкамі, ці яшчэ няма.
  
  Ён здзівіў нават самога сябе, таму што з вуснаў сарваўся кароткі смяшок.
  
  — Што ты знайшоў пацешнага? — спытаў Джэйк.
  
  — Проста падумаў, што за доўгае жыццё даводзіцца мець справу з вельмі дзіўнымі людзьмі.
  
  — Калі ты пра нас, дазволь мне таксама сёе-тое сказаць табе, Роланд, — не замарудзіў з адказам Эдзі. — Цябе, бачыш, таксама нармальным не назавеш.
  
  — Мяркую, што так, — пагадзіўся Роланд. — Калі ў Нью-Ёрк трапяць двое з нас, трое, можа, усе чацвёра... мы павінны ўзяцца за рукі, калі загучыць музыка.
  
  Сюзана раптам заспявала, здзівіўшы ўсіх. Толькі Раланду падалося, што песня нейкая дзіўная: яна выкрыквала радок за радком, практычна не звязваючы іх адзін з адным. Але, хай песні і не атрымлівалася, голас яе гучаў дастаткова меладычна:
  
  — «Дзеці, калі вы чуеце кларнет... Дзеці, калі вы чуеце флейту... Дзеці, калі вы чуеце тром-бон-н... Вы павінны пакланіцца і-і-ДОЛУ!»
  
  — Што?
  
  — Песня поля, — адказала яна. — Такія спявалі мае дзядулі і бабулі і іх бацькі, збіраючы бавоўна для сваіх гаспадароў. Але часы мяняюцца. — Яна ўсміхнулася. — Упершыню я пачула яе ў кавярні Грынвіч-Вілідж ў 1962 г. І спяваў яе мужчына, белы блюзмэн, якога звалі Дэйв ван Ронк.
  
  — Гатовы спрачацца, Эрон Дипно таксама там быў, — прамармытаў Джэйк. — Чорт, гатовы спрачацца, сядзеў за гробаны суседнім столікам.
  
  Сюзана павярнулася да яго, здзіўленая, засяроджаная.
  
  — Чаму ты так вырашыў, салодзенькі?
  
  — Таму што ён падслухаў, як Келвін Тауэр казаў, што гэты хлопец, Дипно, матляўся па Вілідж з... што ён сказаў, Джэйк?
  
  — Не па Вілідж — па Бликер-стрыт, — засмяяўся Джэйк. — Містэр Тауэр сказаў, што містэр Дипно матляўся па Бликер-стрыт яшчэ да таго, як Боб Дылан навучыўся гуляць на сваім «хохнере». Гэта, павінна быць, акардэон.
  
  — Павінна быць, — кіўнуў Эдзі, — і няхай я не пастаўлю на словы Джэйка ферму, але гатовы паставіць больш, чым кішэнную дробязь. Мяне нават не здзівіць, калі высветліцца, што бармэнам ў той кавярні быў Джэк Андолини. Таму што менавіта так пабудавана жыццё Девятнадцатиландии.
  
  — У любым выпадку, тыя з нас, хто трапіць у іншы свет, павінны трымацца разам, — паўтарыў Роланд. — На адлегласці выцягнутай рукі, пастаянна.
  
  — Не думаю, што я туды траплю, — вырвалася ў Джэйка.
  
  — З чаго ты так вырашыў? — здзіўлена спытаў стрэлак.
  
  — Таму што я не змагу заснуць, — адказаў Джэйк. — Занадта узбуджаны.
  
  Але з часам яны ўсе заснулі.
  
  4
  
  Ён ведае, што гэта сон, навеяны выпадковай фразы Слайтмана, аднак не можа вырвацца з яго. Заўсёды шукайце дзверы чорнага ходу, бывала, казаў ім Корт, але, калі ў яго сне і ёсць гэтая дзверы, знайсці яе Роланд не можа. «Я чуў пра Иерихонском Ўзгорку і іншыя крывавыя гісторыі...» — вось, што сказаў Слайтман-старэйшы, старэйшы на ранча каўбой Эйзенхарта, ды толькі для Роланда Ерыхонскі Пагорак практычна рэальны. Чаму няма? Ён жа там пабываў. Для іх гэта быў канец. Там памёр цэлы свет.
  
  Дзень удушающе гарачы; сонца дабіраецца да зеніту і нібы застывае там, нібыта яго прыбілі цвікамі. Пад імі — доўгі спадзісты схіл, застаўлены вялізнымі шэра-чорнымі каменнымі асобамі, раз'едзенымі эрозіяй статуямі, якія высекла і паставіла тут даўно якая пайшла цывілізацыя. Людзі Гриссома, наседая, мітусяцца сярод статуй, а Роланд і яго нешматлікія пакінутыя ў жывых паплечнікі падымаюцца ўсё вышэй, адстрэльваючыся. Стральба не змаўкае, стрэлы грымяць і грымяць, кулі гудуць вакол каменных асоб і галоў або ўпіваюцца ў іх, як прагнуць крыві маскітаў. Джэймі Декарри забіў снайпер, магчыма, сын Гриссома, у якога арліны вачэй, або сам Гриссом. Ален знайшоў яшчэ больш жудасны канец: яго застрэлілі цёмнай ноччу, да пачатку вырашальнай бітвы, двое лепшых сяброў. Дурная памылка, недарэчная смерць. На дапамогу надзеі не было. Калона Демулетта трапіла ў засаду пад Римроксом і палегла, а калі Ален, далёка за поўнач, прыскакаў, каб паведаміць пра гэта, Роланд і Катберт... грукат іх рэвальвераў... і, о, калі Ален выгукнуў іх імёны...
  
  Цяпер яны на вяршыні і адступаць больш няма куды. За іх спінамі, на ўсходзе, стромы абрыў вёў да Салёнага мора, якое ў пяцістах мілях на поўдзень называлася Чыстым. А з захаду знаходзіўся схіл з каменнымі асобамі і гарлапанячымі, надыходзячымі людзьмі Гриссома. Роланд і яго паплечнікі забілі іх сотні, але ў жывых, па самых сціплых падліках, засталося яшчэ дзве тысячы. Дзве тысячы людзей, раззявленные раты, выфарбаваныя сінім асобы, хто-то з вінтоўкай, некаторыя нават з базука... супраць тузіна. Менавіта столькі іх засталося, на вяршыні Иерихонского Пагорка, пад пякучым сонцам. Джэймі мёртвы, Ален загінуў пад кулямі сваіх лепшых сяброў, надзейны, верны Ален, які мог бы пад покрывам ночы схавацца ў бяспечным месцы... Катберт паранены. Колькі разоў? Пяць? Шэсць? Кашуля — пунсовая ад крыві. Палова асобы залітая крывёю, заплывший вачэй з таго боку глядзіць невидяще. Аднак ён па-ранейшаму моцна трымае рог Роланда, той самы рог, у які калі-то дзьмуў Артур Эльдский. Так, ва ўсякім выпадку, абвяшчаюць легенды. І не збіраецца аддаваць яго. «У мяне атрымліваецца лепш, чым у цябе, — са смехам кажа ён Раланду. — Возьмеш яго, калі я памру. Не забудзься ўзяць яго, Роланд, бо ён — твая ўласнасць».
  
  Катберт Олгуд, які калі-то заехаў у феод Меджис з грачиным чэрапам на луку сядла. «Дазорца» — так ён называў яго і размаўляў з ім як з жывым, часам даводзячы Роланда да белага гартавання сваім шутовством, цяпер ён стаіць, хістаючыся, пад пякучым сонцам, з дымлівых рэвальверам у адной руцэ і рогам Эльда ў іншы, заліты крывёю, напалову ослепший, які памірае... але, як заўсёды, смяецца. О добрыя багі, смяецца і смяецца.
  
  — Ролянд! — крычыць ён. — Нам здрадзілі! Іх значна больш! За нашымі спінамі мора! Мы атакуем?
  
  І Роланд разумее: ён мае рацыю. Калі іх паходу да Цёмнай Вежы наканавана завяршыцца тут, на Иерихонском Ўзгорку, калі здрада аднаго з сваіх і праўзыходныя лікам варвары Джона Фарсона сокрушат іх, што ж, яны павінны памерці прыгожа.
  
  — Так! — крычыць ён. — Так, вельмі добра. Усе да мяне! Стрэлкі, да мяне! Да мяне, кажу!
  
  — Што тычыцца стралкоў, то я тут, — адказвае яму Катберт. — І мы — апошнія.
  
  Роланд глядзіць на яго, потым абдымае пад гэтым жудасным небам. Адчувае, як гарыць цела Катберта, адчувае яго перадсмяротную дрыжыкі. І ўсё-ткі ён смяецца. Берт ўсё-ткі смяецца.
  
  — Добра, — хрыпіць Роланд, аглядаючы сваіх пакінутых паплечнікаў. — Мы атакуем іх. Нікога не літаваць.
  
  — Не, нікога не літаваць, абсалютна нікога, — кажа Катберт.
  
  — І мы не прымем іх капітуляцыю, калі яны паспрабуюць здацца.
  
  — Ні пры якіх абставінах, — згаджаецца Катберт, душачыся ад смеху. — Нават калі ўсе дзве тысячы чалавек падымуць рукі.
  
  — Тады дуй у гэты гробаны рог!
  
  Катберт падносіць рог да самых вуснаў і выдыхае ў яго ўвесь запас паветра ў лёгкіх. Гук рогі перакрывае грукат стрэлаў, а калі праз хвіліну (можа, праз пяць, праз дзесяць, час не мае значэння ў гэтай апошняй бітве) рог выпадае з пальцаў Катберта, Роланд пакідае яго ляжаць у пылу. У гора і смазе крыві ён спрэс забывае пра рог Эльда.
  
  — А цяпер, сябры мае... хайль!
  
  — Хайль! — крычыць тузін галасоў пад распаленым сонцам. Гэта іх смерць, смерць Гилеада, смерць за ўсё, але гэта больш не хвалюе. Знаёмая чырвоная лютасьць, параўнальная хіба што з вар'яцтвам, застилающая розум, топіць у сабе ўсе думкі. «Адзін апошні раз, — думае ён. — Хай будзе так».
  
  — Да мяне! — крычыць Роланд з Гилеада. — Наперад! За Вежу!
  
  — За Вежу! — паўтарае Катберт за яго спіной. У адной руцэ, паднятай да неба, ён трымае рог Эльда, у другога — рэвальвер.
  
  — Палонных не браць! — крычыць Роланд. — ПАЛОННЫХ НЕ БРАЦЬ!
  
  Яны імчацца наперад, на арду Гриссома, мора сініх асоб, ён і Катберт наперадзе, абмінуць першыя каменныя шэра-чорныя асобы, стрэлы і кулі свішчуць ўкруг іх, і тут чуюцца колокольца. Мелодыя, выдатней якой не бывае. Цудоўныя гукі, ад якіх ледзь не разрываецца сэрца.
  
  «Толькі не зараз, — думае ён. — Толькі не цяпер. Дазволь мне давесці да канца гэтую атаку, бок аб бок з адным, і, нарэшце, здабыць спакой. Калі ласка».
  
  Ён шукае руку Катберта. На нейкае імгненне адчувае дотык ліпкіх ад крыві пальцаў аднаго, там, на Иерихонском Ўзгорку, дзе абарвалася яго адважнае, поўнае смеху існаванне... а потым пальцы, якія закранулі яго, знікаюць. Дакладней, яго пальцы праходзяць скрозь пальцы Берта. Ён падае, падае, свет цямнее, ён падае, колокольца б'юць, каммен гуляе («Падобна на гавайскую мелодыю, ці не так?») і ён падае; Иерихонского Пагорка ўжо няма, рогі Эльда няма, толькі цемра і чырвоныя літары ў цемры, некаторыя — літары ВЫСОКАГА СКЛАДА, іх досыць шмат, каб ён мог прачытаць, што яны гавораць, а гавораць яны...
  
  5
  
  Свяцілася надпіс: «СТОЙЦЕ». Роланд бачыў, што людзі пераходзілі вуліцу, нягледзячы на забарону. Кідалі хуткія погляды ў бок надыходзячых аўтамабіляў, а потым ступалі на брук. Адзін мужчына вырашыў перасекчы вуліцу літаральна перад бамперам жоўтага таксі. Кіроўца націснуў на клаксон, вывярнуў руль. Пешаход што-то пракрычаў, а потым ускінуў руку з выстаўленым сярэднім пальцам і памахаў услед удаляющемуся таксі. Роланд вырашыў, што наўрад ці гэты жэст з'яўляецца пажаданнем доўгіх дзён і прыемных начэй.
  
  У Нью-Ёрку стаяла ноч, і хоць людзей на вуліцы хапала, нікога з свайго ка-тэта Роланд не ўбачыў. Такога развіцця падзей, Роланд у гэтым шчыра прызнаўся сабе, ён не чакаў. Ніяк не мог выказаць здагадку, што апынецца тым адзіным, хто трапіць у Нью-Ёрк. Не Эдзі, а ён. І куды ж, багі, яму ісці? І што ён павінен зрабіць, калі дабярэцца да мэты?
  
  «Памятай уласны савет, дадзены ім, — сказаў ён сабе. — «Апынуўшыся ў Нью-Ёрку ў адзіноце, заставайцеся на месцы».
  
  Але гэта азначала, што тады ён павінен стаяць слупом... ён паглядзеў на зялёны сігнал святлафора... на рагу Другі авеню і Пяцьдзесят чацвёртай вуліцы, дзе чырвоная надпіс «СТОЙЦЕ» змянілася на белую «ІДЗІЦЕ», каб праз кароткі прамежак часу зноў стаць чырвонай.
  
  Пакуль ён над гэтым разважаў, за спінай пачуўся голас, пранізлівы, вібруе ад шчасця:
  
  — Ролянд! Салодзенькі! Павярніся і паглядзі на мяне! Паглядзі на мяне ўважліва!
  
  Роланд павярнуўся, ужо ведаючы, што пабачыць, але ўсё роўна усміхаючыся. Гэта жудасна, зноў перажыць дзень на Иерихонском Ўзгорку, але тут ён атрымаў магутны зарад станоўчых эмоцый: па Пяцьдзесят чацвёртай вуліцы да яго спяшалася Сюзанна Дын, смеючыся і плачучы ад радасці, з распасцёртымі рукамі.
  
  — Мае ногі! — Яна крычала на ўсю моц лёгкіх. — Мае ногі! Мае ногі зноў цэлыя і здаровыя! Роланд, салодзенькі, уславім Чалавека-Ісуса! МАЕ НОГІ ЗНОЎ ЦЭЛЫЯ І ЗДАРОВЫЯ!
  
  6
  
  Яна кінулася яму на грудзі, цалуючы шчаку, шыю, лоб, нос, вусны, паўтараючы зноў і зноў:
  
  — Мае ногі, Роланд, ты бачыш, я магу хадзіць, я магу бегаць, у мяне зноў ёсць ногі, слава Госпаду і ўсім святым, мае ногі цэлыя і здаровыя!
  
  — Адчуйце сабе задавальненне і выкарыстоўвай іх на поўную, прашу цябе. — У Роланда даўно ўжо ўвайшло ў звычку пераймаць абароты прамовы і жэсты жыхароў тых месцаў, куды заносила яго лёс. Цяпер вось у ход ішлі абароты Кальи. Ён лічыў, што таксама пачаў бы паказваць сярэдні палец кіроўцам таксі, калі даўжэй пажыў у Нью-Ёрку.
  
  «Але я заўсёды буду чужынцам, — думаў ён. — Яшчэ б, я нават не магу правільна сказаць: «Аспірын». Кожны раз, калі спрабую, атрымліваецца не так».
  
  Яна ўзяла яго за правую руку, пацягнула ўніз, прымусіла дакрануцца да галёнкі.
  
  — Ты яе адчуваеш? — спытала яна. — Я хачу сказаць, яна ёсць, гэта не плод майго ўяўлення?
  
  Роланд засмяяўся.
  
  — Але ж ты не падляцела да мяне на крылах, а падбегла? Так, Сюзанна, яна ёсць. — Ён абхапіў левай рукой, здаровай, з пяццю пальцамі, яе левую нагу. — Адна нага, другая нага, абодва са ступнямі, — нахмурыўся. — Мы павінны дастаць цябе якую-небудзь абутак.
  
  — Навошта? Гэта ж сон. Па-іншаму і быць не можа.
  
  Роланд пільна паглядзеў на яе, і яе ўсмешка стала бляклай.
  
  — Няма? Гэта сапраўды не сон?
  
  — Мы ўвайшлі ў Скачок. Мы сапраўды тут. Калі ты порежешь нагу, Міа, заўтра ты прачнешся ля вогнішча з парэзанай нагой.
  
  Іншае імя сарвалася з яго вуснаў амаль што... ну, не зусім... натуральна. І цяпер ён чакаў, затаіўшы дыханне: заўважыць ці не? Калі б заўважыла, ён бы папрасіў прабачэння і сказаў, што ўвайшоў у Скачок з сну аб адной знаёмай яму жанчыне (хоць пасля Сюзан Дэльгада была толькі адна жанчына, якая сыграла ў яго жыцці прыкметную ролю, але звалі яе не Міа).
  
  Але яна не заўважыла, і Роланда гэта асабліва не здзівіла.
  
  Яна збіралася адправіцца ў адну з паляўнічых экспедыцый... як Міа... калі загучаў каммен. А ў адрозненне ад Сюзаны ў Міа ногі ёсць. Яна ж ласуецца ўсякімі стравамі, разгульваючы па банкетному зале, гутарыць з сябрамі, яна не пайшла ў «Морхауз» ці куды-небудзь яшчэ. Значыць, у яе ёсць ногі. І ў гэтым целе — дзве жанчыны, хоць Сюзанна гэтага не ведае.
  
  Раптам Раланду захацелася, каб яны не сустрэлі Эдзі. Таму што Эдзі мог заўважыць змены ў Сюзане, хай тая сама іх і не заўважала. А гэта ні да чаго добрага не прывяло б. Будзь у Роланда тры жадання, як у прынца з дзіцячай казкі, ён бы тры разы загадаў адно і тое ж: скончыць усе справы ў Калье Брын Стерджис да таго, як цяжарнасць Сюзаны... цяжарнасць Міа... стане відавочнай. Мець справу і з тым і іншым адначасова будзе вельмі нялёгка.
  
  Калі наогул магчыма.
  
  Яна глядзела на яго шырокімі, вопрошающими вачыма. Не таму, што ён назваў яе чужым імем. Проста ёй хацелася ведаць, што ім рабіць далей.
  
  — Гэта твой горад. — Роланд паціснуў плячыма. — Я б зірнуў на кніжны магазін. На пустка. — Ён памаўчаў. — І на ружу. Адвядзеш мяне?
  
  — Н-так. — Яна агледзелася. — Гэта мой горад, сумнявацца не даводзіцца, але Другая авеню выглядае зусім не так, як у тыя дні, калі Детта казытала сабе нервишки, крадучы ўсякую драбніцу ў «Мейс».
  
  — Гэта значыць ты не зможаш паказаць краму і пустка? — У голасе Роланда чулася расчараванне, але не адчай. Ён ведаў, што знойдзе спосаб знайсці і першае, і другое. Спосаб заўсёды знаходзіўся...
  
  — О, гэта не праблема, — адказала яна. — Вуліцы тыя ж самыя. Нью-Ёрк — гэта рашотка, Роланд. Авеню ідуць уздоўж, вуліцы — папярок. Усё надзвычай проста. Пайшлі.
  
  [30]Гарэла табло «СТОЙЦЕ», але Сюзанна паглядзела направа, пераканалася, што машын няма, і яны перасеклі Пяцьдзесят чацвёртую вуліцу. Сюзана бясстрашна шагала наперад, нібы забыўшыся пра свае босыя ногі. У кароткіх кварталах мясціліся вітрыны экзатычных крам. Роланд не мог не таращиться на іх, але хай і не глядзеў, куды ідзе, ні з ім, ні з Сюзанай ніхто не сутыкаўся, хоць мінакоў хапала. Аднак ён чуў, як стукаюць яго абцасы па плітах тратуара, бачыў цені, якія адкідвалі яны ў святле вулічных ліхтароў.
  
  «Мы амаль што тут, — думаў ён. — А калі б сіла, прынесла нас сюды, была крыху больш магутны, мы патрапілі сюды ужывую».
  
  І ён добра разумеў, сіла магла стаць больш магутны, бо яе крыніца, як сказаў Каллагэн, знаходзіўся пад масніцамі яго царквы. Па меры іх набліжэння да горада і крыніцы сілы, якая нават на такой адлегласці магла адправіць іх у іншы свет...
  
  Сюзана сціснула яго руку. Роланд тут жа спыніўся.
  
  — Параніла нагу? — спытаў ён.
  
  — Няма, — адказала яна, і Роланд ўбачыў, што Сюзана напалохана. — Чаму тут так цёмна?
  
  — Сюзана, цяпер ноч.
  
  Яна нецярпліва тузанула яго за руку.
  
  — Я ведаю. Не сляпая. Хіба ты... — Яна збянтэжылася. — Хіба ты не адчуваеш гэтай цемры?
  
  Роланд зразумеў, што адчувае. Па-першае, ноч на Другі авеню на самай справе была зусім не цёмнай. Стралок да гэтага часу дзівіўся, з якой багаццем жыхары Нью-Ёрка трацілі тое, што ў Гилеаде шанавалася на вагу золата. Папера, вада, вычышчанае алей, штучнае асвятленне. Апошняе было паўсюль. Свяціліся вітрыны крамаў (самі крамы зачыніліся, але выключыць святло ў вітрынах ніхто не знайшоў час), ззяла лавачка, дзе прадавалі папкорн, яна называлася «У Блимпи», аранжавыя электрычныя лямпы вулічных ліхтароў насычала святлом паветра. І аднак Сюзана была права. Нягледзячы на аранжавыя лямпы, у паветры вісела адчуванне цемры. Цёмны воблака, здавалася, акружала людзей, якія ішлі па гэтай вуліцы. Яму ўспомніліся словы Эдзі, вымаўленыя раней: «уся справа ў дзевятнаццаці».
  
  Але гэтая цемра, якую ён і Сюзанна хутчэй адчувалі, чым бачылі, не мела ніякага дачынення да ліку дзевятнаццаць. І патрабавалася адабраць шэсць, каб зразумець, што адбываецца. Упершыню Роланд паверыў, што Каллагэн казаў праўду.
  
  — Чорны Трынаццаты, — вырвалася ў яго.
  
  — Што?
  
  — Ён перанёс нас сюды, адправіў у Скачок, мы адчуваем, што ён вакол нас. Адчуванні не зусім такія ж, якія я адчуваў, калі лётаў ўнутры ружовага шара, але падобныя.
  
  — Непрыемныя адчуванні.
  
  — І шар непрыемны. Чорны Трынаццаты, па ўсіх прыкметах, самае жудаснае, што захавалася на зямлі з часоў Эльда. Зрэшты, я ўпэўнены, што Вясёлка Мэрліна існавала задоўга да...
  
  — Ролянд! Гэй, Роланд! Сюзі!
  
  Яны паднялі галовы, і, нягледзячы на тое, што крыху раней ён сур'ёзна баяўся сустрэчы з Эдзі, цяпер адчуў бязмерная палёгку, убачыўшы не толькі Эдзі, але і Джэйка з Ышем. Яны стаялі далей па вуліцы, у паўтары кварталах. Эдзі замахаў рукой. Сюзана адказала тым жа. Роланд схапіў яе за перадплечча, перш чым яна сарвалася з месца і пабегла. Такое жаданне ў яе сапраўды было.
  
  — Беражы ногі, — папярэдзіў ён яе. — А то падхапіць якую-небудзь інфекцыю і перетащишь на той бок.
  
  Яны згаварыліся на хуткім кроку. Эдзі і Джэйк, абодва абутыя, кінуліся ім насустрач. Роланд бачыў, як пешаходы вызвалялі ім дарогу, не паглядзеўшы на іх, нават не перарываючы размоў, потым заўважыў, што гэта не зусім так. Насустрач яму за руку з маці шагал малы, не старэйшыя за трох гадоў. Дык вось, жанчына нічога не заўважыла, а ў малога, калі Эдзі і Джэйк прабягалі міма, шырока раскрыліся вочы... а потым ён працягнуў руку, нібы хацеў пагладзіць семенящего за Джэйкам Ыша.
  
  Эдзі абагнаў Джэйка і дабег да іх першым. Спыніўся перад Сюзанай, у здзіўленні вылупіўся на яе.
  
  — Ну? Што скажаш, салодзенькі? — нервова спытала яна, як ў мужа пытаецца жонка, якая вярнулася дадому з цалкам новай прычоскай.
  
  — Калі што і змянілася, то да лепшага, — адказаў Эдзі. — Зрэшты, я і так цябе любіў. Але ты шчаслівая, і я гэтаму толькі рады. Госпадзе, ты цяпер на цаля вышэй мяне!
  
  Сюзана ўбачыла, што так яно і ёсць, засмяялася. Ыш абнюхаў шчыкалатку, якой не было, калі ён бачыў гэтую жанчыну ў апошні раз, і таксама засмяяўся. Смех гэты моцна паходзіў на сабачы брэх, але ўсе зразумелі, што Ыш смяяўся.
  
  — Мне падабаюцца твае ногі, Сюзі. — Камплімент Джэйка, у сваю чаргу, спадабаўся Сюзане, з-за чаго яна зноў засмяялася. Але хлопчык, не заўважыўшы, ужо павярнуўся да Раланда: — Ты хочаш зірнуць на кніжны магазін?
  
  — А там ёсць што паглядзець?
  
  Твар Джэйка затуманілася.
  
  — Увогуле-то няма. Ён зачынены.
  
  — Я б лепш паглядзеў на пустку, калі мы паспеем патрапіць туды да таго, як прыйдзе пара вяртацца. І на ружу.
  
  — Не баляць? — спытаў Эдзі Сюзану. Ён вельмі ўжо пільна глядзеў на яе.
  
  — Яны выдатна сябе адчуваюць, — смеючыся, адказала Сюзана. — Выдатна.
  
  — Ты выглядаеш інакш.
  
  — Яшчэ б! — Яна пусцілася ў скокі. Прайшло шмат месяцаў з той пары, калі яна ў апошні раз танцавала, але перапаўняюць яе захапленне ў значнай ступені кампенсаваў адсутнасць практыкі. Жанчына ў дзелавым касцюме, помахивающая брифкейсом, ледзь не сутыкнулася з групай абадраных вандроўнікаў, потым рэзка ўзяла ў бок, абыходзячы іх. Настолькі рэзка, што ступіла з тратуара на брук. — Яшчэ б! Я ж цяпер з нагамі!
  
  — Зусім як у песні, — буркнуў Эдзі.
  
  — Што?
  
  — Не важна, — адказаў ён і абняў яе за талію. Але Роланд зноў заўважыў яго вывучае погляд. «Пры поспеху капаць глыбей ён не стане», — падумаў стрэлак.
  
  Так і адбылося. Эдзі пацалаваў Сюзану ў куток рота, павярнуўся да Раланда.
  
  — Дык ты хочаш убачыць знакаміты пустка з яшчэ больш знакамітай ружай? Што ж, я таксама хачу. Паказвай дарогу, Джэйк.
  
  7
  
  Джэйк павёў іх па Другой авэню, спыніўшыся толькі раз, каб яны маглі зірнуць на «Манхэтэнскі рэстаран для розуму». У гэтым краме ніхто не паліў дарма электрычнасць, так што яны ўбачылі толькі цёмныя вітрыны. Не было і чорнай дошкі з меню, на якую хацелася зірнуць Раланду.
  
  Прачытаўшы яго думкі, як бывае ў людзей, якія дзеляць кхеф, Джэйк сказаў:
  
  — Павінна быць, ён змяняе меню кожны дзень.
  
  — Магчыма, — не стаў спрачацца Роланд. Вгляделся у вітрыну, але ўбачыў скрозь яе толькі цёмныя паліцы, некалькі сталоў, стойку, згаданую Джэйкам, за якой старыя пілі каву і забаўляліся гульнёй, напомнившей Раланда «Замкі». Глядзець не на што, але што-то адчувалася, нават скрозь шкло: адчай і адчуванне страты. Няхай гэта будзе пах, падумаў Роланд, ён быў бы горкім і затхлым. Пахам няўдачы. Ці вясёлкавых мар, якія так і не рэалізаваліся. Там, дзе стаяў такі пах, Энрыка Балазар па мянушцы Уцёс заўсёды мог дамагчыся свайго.
  
  — Нагледзеўся? — спытаў Эдзі.
  
  — Так, — кіўнуў стрэлак. — Пайшлі.
  
  8
  
  Для Роланда восьмиквартальная прагулка па Другой авэню, ад перасячэння з Пяцьдзесят чацвёртай да Сорак шосты вуліцы, стала падарожжам у краіну, у якую да гэтага моманту яму верылася з цяжкасцю. «Калі ж дзіўным усё павінна здавацца Джэйк?» — падумаў ён. Жабрак, які прасіў у Джэйка чацвяртак, сышоў, але рэстаран, перад якім ён сядзеў, «Чав-чав», застаўся. На рагу Другі авеню і Пяцьдзесят другі. Кварталам далей ім трапіўся крама пласцінак, «Вежа выбітных запісаў». Ён яшчэ працаваў, гадзіны над галавой, высвечивающие гадзіну і хвіліны белымі кружкамі, паказвалі, што цяпер восем гадзін чатырнаццаць хвілін. З адкрытай дзверы лілася гучная музыка. Гітары і барабаны. Музыка гэтага свету. Яна нагадала яму святую музыку шэрых, чутую ў Ладзе. «Чаму бы і няма? — падумаў Роланд. — У нейкім сэнсе гэта той жа Лад». Вось у гэтым ён ніколькі не сумняваўся.
  
  — Гэта «Ролінг стоўнз», — растлумачыў Джэйк, — але не тая песня, якую я чуў у дзень, калі ўбачыў ружу. Тая называлася: «Разрисуй гэта чорным».
  
  — Але гэтую ты таксама ведаеш? — спытаў Эдзі.
  
  — Так, ведаю, але не магу ўспомніць назву.
  
  — Мог бы і здагадацца. Яна называецца «Дзевятнаццаты нервовы зрыў».
  
  Сюзана спынілася, паглядзела на хлопчыка.
  
  — Джэйк?
  
  — Ён мае рацыю, — кіўнуў той.
  
  Эдзі тым часам падняў газету, якая ляжыць у жалезнай рашоткі, перакрываюць дзвярную арку побач з музычным крамай. Тоўстую «Нью-Ёрк таймс».
  
  — Эдзі, хіба маці не вучыла цябе, што падымаць што-то з зямлі непрыстойна? — спытала Сюзана.
  
  Эдзі праігнараваў яе словы.
  
  — Паглядзіце сюды. Усе.
  
  Роланд нахіліўся, вырашыўшы, што зараз убачыць артыкул пра чарговы чуме, але ўсё абышлося. Ва ўсякім выпадку, у гэтым нумары аб глабальных катастрофах не паведамлялася.
  
  — Прачытай мне, што тут напісана, — папрасіў ён Джэйка. — Я ўспамінаю літары, то яны сплываюць з памяці. Думаю, з-за Скачка...
  
  — «РОДЕЗИЙСКИЕ СІЛЫ ЎТРЫМЛІВАЮЦЬ МОЗАМБИКСКИЕ ВЁСКІ, — пачаў Джэйк. — ДВА ДАРАДЦЫ КАРТЭРА КАЖУЦЬ АБ ЭКАНОМІІ МІЛЬЯРДАЎ ДАЛЯРАЎ ДЗЯКУЮЧЫ НОВЫМ ПЛАНЕ САЦЫЯЛЬНАЙ ДАПАМОГІ». А ніжэй: «КІТАЙЦЫ ПРЫЗНАЛІ, ШТО ЗЕМЛЯТРУС 1976 ГОДА БЫЛО САМЫМ МОЦНЫМ ЗА ЧАТЫРЫ СТАГОДДЗІ». А далей...
  
  — Хто такі Картэр? — спытала Сюзана. — Ён быў прэзідэнтам да... Рональда Рэйгана? — Прамаўляючы два апошніх словы, яна падміргнула Джэйк. Эдзі так і не ўдалося пераканаць яе, што ён не жартаваў і што Рэйган стаў прэзідэнтам Злучаных Штатаў. Не паверыла яна і Джэйк, хоць хлопчык спрабаваў даказаць ёй, што такое цалкам магчыма, бо пры ім Рэйган ўжо займаў пасаду губернатара Каліфорніі. Сюзана толькі смяялася і ківала, як бы кажучы, што аддае належнае іх багатаму ўяўленню. Яна не сумнявалася, што Эдзі падгаварыў Джэйка падтрымаць сваю фантастычную версію, і не збіралася клюнуць на прынаду. Так, яна магла бачыць прэзідэнтам Пола Ньюмена, нават Генры Фонду, у некаторых ролях ён гуляў па-прэзыдэнцкіх, але толькі не героя тэлесерыяла «Дні ў даліне смерці». Ні ў якім разе.
  
  — Забудзься пра Картэра, — фыркнуў Эдзі. — Паглядзі на дату.
  
  Роланд паспрабаваў, але яна плавала ў яго перад вачыма. То ператваралася ў літары і лічбы Высокага Склада, то станавілася нейкай галиматьей.
  
  — Назаві мне яе, дзеля свайго бацькі.
  
  — Другое чэрвеня, — агучыў дату Джэйк, паглядзеў на Эдзі. — Але калі час аднолькава і на той, і на гэтым баку, павінна быць першае?
  
  — Яно не аднолькава, — змрочна адказаў Эдзі. — Не аднолькава. На гэтым баку час ідзе хутчэй. Бяжыць. Спяшаецца.
  
  Роланд на імгненне задумаўся.
  
  — Калі мы прыйдзем сюды яшчэ раз, часовай разрыў павялічыцца?
  
  Эдзі кіўнуў.
  
  Роланд працягнуў, нібы разважаючы ўслых:
  
  — Кожная хвіліна, якую мы праводзім на тым баку, на баку Кальи, роўная паўтары хвілінах тут. А можа, і двух.
  
  — Не, не двух, — запярэчыў Эдзі. — Я ўпэўнены, што час тут не ў два разы хутчэй. — Але погляд, кінуты на газету, казаў, што такой упэўненасці ў яго як раз і няма.
  
  — Калі ты маеш рацыю, нам не застаецца нічога іншага, як ісці наперад, — сказаў Роланд.
  
  — Да пятнадцатому ліпеня, — поддакнула Сюзана. — Калі Балазар і яго джэнтльмены перастануць строіць з сябе высакародных.
  
  — Можа, не варта нам звязвацца з Кальей, — прапанаваў Эдзі. — Мне не хочацца гаварыць такое, Роланд, але, можа, не варта?
  
  — Мы не можам не звязвацца, Эдзі.
  
  — Чаму?
  
  — Таму што ў Каллагэна Чорны Трынаццаты, — адказала Сюзана. — Наша дапамога — цана, прызначаная ім за гэты крыштальны шар. І ён нам патрэбны.
  
  Роланд паківаў галавой.
  
  — Ён аддасць нам шар у любым выпадку... я думаў, што вы гэта зразумелі. Шар трымае яго ў страху.
  
  — Так, — кіўнуў Эдзі. — Мне таксама так падалося.
  
  — Мы павінны дапамагчы ім, таму што такі Шлях Эльда, — патлумачыў Роланд Сюзане. — І таму, што шлях ка заўсёды шлях доўгу і гонару.
  
  Яму здалося, што ён заўважыў вясёлую іскру, блеснувшую ў глыбіні яе вачэй. Падумаў, што заўважыў, але, хістаючыся, ён зусім не Сюзану. Яго ідэі знайшла пацешнымі Детта або Міа. Хацелася б ведаць, хто менавіта. Або абодва?
  
  — Я ненавіджу гэта адчуванне, — усклікнула Сюзана. — Адчуванне цемры.
  
  — На пустцы табе палягчэе, — запэўніў яе Джэйк. Ён зноў пайшоў па Другі авеню, астатнія рушылі следам. — Ружа ўсім падыме настрой. Вось ўбачыце.
  
  9
  
  Джэйк дадаў кроку пасля таго, як перасёк Пяцідзясятую вуліцу. Пасля Сорак дзевятай перайшоў на бег трушком. У Сорак восьмы пабег. Нічога не мог з сабой парабіць. Сорак восьмую ён перасякаў, калі гарэла таблічка «Ідзіце». Але яна замігцела чырвоным, ледзь Джэйк дабраўся да тратуара.
  
  — Джэйк, пачакай! — крыкнуў Эдзі з другога боку вуліцы, але Джэйк не спыніўся. Напэўна, проста не мог. Вядома ж, Эдзі таксама адчуваў прыцягненне ружы. Як і Роланд, і Сюзана. У паветры чуўся гул, слабы, але прыемны. Прамая супрацьлегласць адчування цемры.
  
  Раланду гэты гул навеяў успаміны пра Меджисе і Сюзан Дэльгада. Пацалункі, падзеленыя на матрацы з салодкай травы.
  
  Сюзана ўспомніла, як маленькай дзяўчынкай залазіла на калені да бацькі, гладкай шчочкай прыціскалася да грубай воўны яго швэдры. Успомніла, як зачыняла вочы і глыбока ўдыхала пах, які належаў яму і толькі яму: люлькі тытуню, лосьона «Зімовая свежасць» і «мастерола», мазі, якую ён уціраў ў запясці, дзе артрыт пачаў пакусваць яго з дваццаці пяці гадоў. Гэтыя пахі азначалі адно: у яе ўсё добра.
  
  Эдзі успомніў паездку ў Атлантыка-Сіці, у далёкім дзяцінстве, яму тады было гадоў пяць або шэсць. Маці ўзяла іх з сабой, але ў якой-то момант яна і Генры адышлі, каб купіць марозіва. Місіс Дын паказала на лаўку на набярэжнай са словамі: «Усядешься вось туды сваей азадкам, містэр Мужчына, і не адарвеш яе, пакуль мы не прыйдзем». Ён так і зрабіў. Мог бы праседзець там цэлы дзень, гледзячы на спускаецца да вады пяшчаны пляж і накатывающие на яго шэрыя акіянскія валы. Кожны раз, калі хваля адыходзіла, яго вачам адкрывалася паласа мокрага карычневага пяску, такая яркая, што даводзілася жмурыцца, гледзячы на яе. А сам прыбой грымеў і супакойваў адначасова. «Я мог бы сядзець тут вечна, — успомніліся Эдзі тагачасныя думкі. — Мог бы сядзець, таму што тут усё прыгожа, спакойна і... правільна. Усё, як і павінна быць».
  
  Вось у гэтым усе пяцёра асабліва моцна (Ыш не склаў выключэння) адчулі што-то дзіўнае і цудоўнае.
  
  Роланд і Эдзі, не змаўляючыся, падхапілі Сюзану пад локці. Прыўзнялі, адарваўшы босыя ногі ад зямлі, і панеслі. Падышоўшы да Сорак сёмы вуліцы, убачылі чырвоную таблічку з надпісам «СТОЙЦЕ». Роланд выцягнуў руку насустрач надыходзячым фарам і крыкнуў: «Хайль! Імем Гилеада загадваю: спыніцеся!»
  
  І яны спыніліся. Завішчалі тармазы, чый-то пярэдні бампер сустрэўся з чыім-то заднім, загрымела разбіўся шкло, але яны спыніліся. У святле фар, пад какафонію клаксонаў, Сюзану, з вернутымі ёй (і ўжо бруднымі) нагамі, перанеслі праз брук. Адчуванне шчасця, адчуванне, што ўсё будзе добра, расло з набліжэннем да куце Другі авеню і Сорак шосты вуліцы. Роланд адчуваў, як гудзенне ружы паскарае бег яго крыві.
  
  «Так, — думаў Роланд. — Клянуся ўсімі багамі, ды. Гэта яна. Магчыма, не дзверы ў Цёмную Вежу, а сама Вежа. Божа, якая ж у яе сіла! Якое прыцягненне! Катберт, Ален, Джэймі... ну чаму вас няма са мной!»
  
  Джэйк стаяў на рагу Другі авеню і Сорак шосты вуліцы, гледзячы на дашчаны плот вышынёй пяць футаў. Слёзы каціліся па яго шчоках. З цемры за плотам даносілася гарманічнае гудзенне. Гукі шматлікіх галасоў, якія спяваюць разам. Якія спяваюць на адной ноце. Гэта тут, — казалі галасы. — Менавіта тут вы знойдзеце ўсё. Паварот да лепшага, шчаслівую сустрэчу, лячэнне ад ліхаманкі, з-за якой кроў закіпала ў жылах. Тут любое жаданне можа ажыццявіцца, тут зразумеюць ўсіх і кожнага. Тут можна ўбачыць добрае стаўленне і спазнаць, як тварыць дабро. Тут можна зноў здабыць, здавалася б, страчаныя здаровае і яснасць розуму. Тут усё будзе добра.
  
  Джэйк павярнуўся да іх.
  
  — Вы гэта адчуваеце? — спытаў ён. — Так?
  
  Роланд кіўнуў. Потым Эдзі.
  
  — Сюзі?
  
  — Гэта амаль самае цудоўнае, што можа быць на свеце, — адказала яна.
  
  «Амаль, — падумаў Роланд. — Яна сказала: «Амаль». Заўважыў стрэлак і іншае: прамаўляючы гэтыя словы, яна міжвольна рукой поглаживала жывот.
  
  10
  
  Афішы быццам бы засталіся ранейшымі, як і запомніў іх Джэйк: Алівія Ньютан-Джон на «Радыё-Сіці», рок-група «Дж Гордан Ліды» разам з «Пячорамі» выступала ў клубе «Мерк'юры Лоджа» ў Іст-Вілідж, фільм-ужасцік «Вайна зомбі», засталіся і таблічкі з надпісам «СТАРОННІМ ПРАХОД ЗАБАРОНЕНЫ», але...
  
  — Вось гэтага не было. — Ён паказаў на графіці, попельна-ружовыя вершы. — Колер той жа, літары напісаны той жа рукой, але калі я быў тут у першы раз, у вершы гаворка ішла аб чарапасе. «Ёсць Чарапаха, уявіце сабе! Яна трымае свет у сябе на спіне!» А далей што-то пра Прамень.
  
  Эдзі падышоў бліжэй і прачытаў: «Аб Сюзана-Міо, раздвоеная дзяўчынка мая. Пришвартовала свой БРЫГ аж у ДИКСИС-ПІГ, у годзе 99».
  
  Паглядзеў на Сюзану.
  
  — І што б гэта значыла? Ёсць ідэі, Сюзі?
  
  Яна пахітала галавой. Вочы шырока раскрыліся. Спалоханыя вочы, падумаў Роланд. Але якая жанчына спалохалася? Гэтага ён сказаць не мог. Ён толькі ведаў, што Адэта Сюзана Холмс была раздвоена з самага пачатку, але вось «міо» толькі на самую драбніцу адрознівалася ад Міа. Аднак гудзенне, які чуўся з цемры, перашкаджала пра гэта думаць. Яму хацелася неадкладна падысці да крыніцы гэтага гуду. Ён проста не мог не падысці, як чалавек, які памірае ад смагі, не мог не ўзяць працягнуты шклянку з вадой.
  
  — Пайшлі, — сказаў Джэйк. — Мы можам прама тут пералезці праз плот. Гэта проста.
  
  Сюзана паглядзела на свае брудныя босыя ногі і адступіла на крок.
  
  — Толькі не я. Не магу. Без абутку.
  
  Быццам бы лагічна, але Роланд падумаў, што адчуў у яе словах нешта большае. Міа не хацела туды ісці. Міа разумела: калі яна туды пойдзе, з ёй можа адбыцца што-то жудаснае. З ёй і яе дзіцем. На імгненне ён ужо вырашыў прымусіць яе, дазволіць ружы разабрацца і з тым істотай, што расло ў яе ў жываце, і з якая выклікае законную трывогу новай асобай, настолькі моцнай, што Сюзана з'явілася ў Нью-Ёрку з нагамі Міа.
  
  «Не, Роланд. — Голас Алёна, у якога шостае пачуццё было развіта мацней, чым у іншых. — Не той час, не тое месца».
  
  — Я застануся з ёй. — У голасе Джэйка чулася бязмернае шкадаванне, але не ваганне, і Роланда захліснула бязмерная любоў да хлопчыка, якому ён аднойчы дазволіў памерці. Магутны голас з цемры за плотам спяваў аб гэтай любові; ён чуў. Яго проста прабачалі, а не казалі аб тым, што прыгнечаныя працай, каб ён адкупіў свой грэх? Ён думаў, што так.
  
  — Не, — пакруціла галавой Сюзанна, — ты ідзі, салодзенькі. Са мной нічога не здарыцца. — Яна ўсміхнулася. — Гэта і мой горад, ці ведаеце. Я змагу пастаяць за сябе. І потым... — тут яна панізіла голас, нібы дзялілася страшным сакрэтам, — думаю, мы — нябачныя.
  
  
  
  Эдзі зноў изучающе паглядзеў на яе, нібы збіраючыся спытаць, як такое магло здарыцца, што яна не хоча ісці з імі, басанож або няма, але на гэты раз Роланд не занепакоіўся. Таямніцы Міа нічога не пагражала, ва ўсякім выпадку, цяпер. Занадта ўжо прызыўна клікала ружа, так што Эдзі проста не мог думаць ні аб чым іншым. Яму не цярпелася пералезці праз плот.
  
  — Мы павінны трымацца разам, — з неахвотай сказаў Эдзі. — Каб не згубіцца на зваротным шляху. Ты сам папярэджваў аб гэтым, Роланд.
  
  — Ці далёка ад плота ружа, Джэйк? — спытаў Раланд. Словы даваліся яму з цяжкасцю: ад гулу у вушах ён не мог гаварыць, не мог думаць.
  
  — Яна ў цэнтры пусткі. Ярдаў за трыццаць, можа, і бліжэй.
  
  — Як толькі загучаць колокольца, адразу пабяжым да плота і да Сюзане, — вырашыў Роланд. — Усе трое. Згодныя?
  
  — Згодны, — кіўнуў Эдзі.
  
  — Усе трое і Ыш, — удакладніў Джэйк.
  
  — Не, Ыш застанецца з Сюзанай.
  
  Джэйк нахмурыўся, апошняе яму відавочна не спадабалася. Роланд іншага і не чакаў.
  
  — Джэйк, Ыш таксама басанож... хіба ты не казаў, што там поўна асколкаў шкла?
  
  — Д-ды... — з неахвотай выціснуў з сябе Джэйк. Потым апусціўся на калена, углядаючыся ў шырока расчыненыя, з залатымі абадкамі, вочы Ыша. — Застанешся з Сюзанай, Ыш.
  
  — Ыш! А! — Ыш застаецца. Джэйка гэта задаволіла. Ён падняўся, паглядзеў на Роланда. Кіўнуў.
  
  — Сюзі? — спытаў Эдзі. — Ты не перадумала?
  
  — Няма. — Упэўнены адказ. Без найменшай паўзы. Цяпер Роланд практычна не сумняваўся, што Міа перахапіла кантроль над целам, тузала за дзяржальні, шчоўкала перамыкачамі. Практычна, але не цалкам. Нават цяпер стоадсоткавай упэўненасці ў яго не было. Гудзенне ружы прыводзіла да таго, што любая ланцужок высноў сканчалася аднолькава: усе, менавіта ўсё, будзе добра.
  
  Эдзі кіўнуў, пацалаваў яе ў куток рота, потым ступіў да плота з напісаным на ім дзіўным вершам пра Сюзане-Міо, раздвоенай дзяўчынцы. Переплел пальцы, ператварыўшы іх у прыступку. Джэйк тут жа паставіў на яе нагу і ў імгненне вока пераскочыў праз плот.
  
  — Эйк! — крыкнуў Ыш і змоўк, пасеўшы ў адной з босых ног Сюзаны.
  
  — Ты наступны, Эдзі, — распарадзіўся Роланд, гэтак жа переплел пальцы, ствараючы цяпер ужо прыступку для Эдзі, але той проста схапіўся за верхавіны дошак і лёгка пераскочыў праз плот. Наркаман, сустрэты Ролянд ў самалёце, які ідзе на пасадку ў аэрапорт імя Кэнэдзі, ніколі не змог бы такое зрабіць.
  
  — Заставайцеся на месцы. Вы абодва. — Быццам бы Роланд казаў пра жанчыну і ушастике-путанике, але глядзеў толькі на жанчыну.
  
  — З намі нічога не здарыцца. — Яна нахілілася і пагладзіла Ыша па шаўкавістай воўны. — Не так, маляня?
  
  — Ыш!
  
  — Ідзі зірні на сваю ружу, Роланд. Пакуль яшчэ можаш.
  
  Роланд яшчэ раз задуменна паглядзеў на яе, схапіўся за верхавіны дошак. А імгненнем пазней знік за плотам, пакінуўшы Сюзану і Ыша на вібруе жыццём вулічным куце. Іншага такога не было ва ўсёй сусвету.
  
  11
  
  Дзіўнае здарылася з ёй, пакуль яна чакала.
  
  [31]У тым баку, адкуль яны прыйшлі, каля крамы гуказапісу, гадзіннік на будынку банка напераменку высвечивали час і тэмпературу паветра: 8.27–64, 8.27–64, 8.27–64. А потым раптам адразу пачалі высвятляць 8.34–64, 8.34–64. Ад гадзін яна вачэй не адводзіла, магла ў гэтым паклясціся. Можа, нейкі збой адбыўся ў іх механізме?
  
  «Напэўна, — падумала Сюзана. — Якая яшчэ магла быць прычына?» Ніякай, яна выказала здагадку, але чаму раптам усё стала адчувацца па-іншаму? Нават выглядаць па-іншаму? «Можа, гэта мой механізм даў збой?» — прыйшла ў галаву новая думка.
  
  Ыш повизгивал і цягнуўся да яе доўгай шыяй. І вось тут яна зразумела, што і вакол усё змянілася. Мала таго, што зніклі сем хвілін, так яшчэ і свет вярнуўся да ранейшых, звыклым прапорцыям. Яна апынулася бліжэй да Ышу, таму што наблізілася да зямлі. Яе прыгожыя ступні і галёнкі, якія яна зноў набыла, адкрыўшы вочы ў Нью-Ёрку, зніклі.
  
  Як такое магло здарыцца? Калі? У гэтыя зніклыя сем хвілін?
  
  Ыш зноў завыў. Ледзь ці не забрахаў. Глядзеў ён кудысьці міма яе. Яна павярнула галаву. Шасцёра чалавек перасякалі Сорак шостую вуліцу, накіроўваючыся да іх. Пяцёра — нармальных, шостая — жанчына з мярцвяна-бледным тварам, у сукенка з плямамі цвілі. З пустымі чорнымі вачніцамі. З шырока раскрытым ротам. Сюзана ўбачыла, як зялёны чарвяк выпаўз з яго на ніжнюю губу. Астатнія людзі абыходзілі жанчыну па шырокай дузе, як іншыя пешаходы на Другі авеню абыходзілі Роланда і яго сяброў. Сюзана здагадалася, што ў абодвух выпадках звычайныя людзі адчувалі што нешта анамальнае і інстынктыўна імкнуліся трымацца ад яго далей. Толькі гэтую жанчыну перанёс у Нью-Ёрк не Скачок.
  
  Да іх ішла мёртвая жанчына.
  
  12
  
  З кожным крокам па засыпаным бітым цэглай і смеццем пустцы гудзенне станавілася ўсё мацней. Як і раней, Джэйк здаваліся ў ценях ўсякія асобы. Ён бачыў Гашера і Хутса, Цік-Така і Флегга; ён бачыў падручных Элдреда Джонас, Дипейпа і Рейнолдса; ён бачыў сваіх маці і бацькі і Грету Шоў, іх домоправительницу, крыху нагадваў Эдыт Банкер[32] і заўсёды помнившую, што з яго сандвічаў трэба зрэзаць скарыначку. Грету Шоў праграму, якая часам называла яго Бама, але толькі калі яны заставаліся ўдваіх, гэта быў іх сакрэт.
  
  Эдзі бачыў людзей з свайго ранейшага раёна: Джымі Полио з знявечанай хваробай ступняў, і Томі Фредерикса, які заўсёды так хваляваўся, назіраючы за гульнямі па стикболу[33], што пачынаў будаваць страшныя рожы, за што яго празвалі Томі-дзень усіх Святых. Шкіпера Браннигэна, ввязавшегося б у бойку з самім Аль Капоне, калі б Капоне не хапіла розуму трымацца далей ад іх акругі, і Кзабу Драбника, спятившего гребаного венгра. Ён убачыў твар сваёй маці ў кучы разбітых цаглін, яе бліскучыя вочы паблісквалі ў аскепках бутэлькі з-пад газіроўкі. Ён убачыў яе сяброўку, Дору Бертольо, якую ребятня ў квартале празвала Сисястой Дорой, і сапраўды, грудзі ў яе былі велізарныя, з кавун кожная. І, само сабой, ён убачыў Генры. Генры стаяў у глыбокай цені, назіраючы за ім. Толькі Генры ўсміхаўся, а не хмурыўся, і, падобна, пазбавіўся ад сваёй шкоднай звычкі. Падняў руку з оттопыренным вялікім пальцам, відаць, хваліў Эдзі. «Так трымаць, — пачуўся ў гуле голас Генры Дзіна. — Так трымаць, Эдзі, пакажы ім, на што ты здольны. Хіба я не казаў усім, які ты ў мяне малайчына? Хіба не казаў, калі мы сядзелі за крамай і палілі цыгарэты Джымі Полио? «Мой маленькі братка можа ўгаварыць д'ябла скокнуць у яго ж вогнішча», — сказаў я. Не так? Так, так, казаў. Я заўсёды гэта адчуваў, — шаптала гудзенне. — Я заўсёды цябе любіў. Часам падводзіў, але любіў заўсёды. Ты мой маленькі мужычок».
  
  Эдзі пачаў плакаць. І то былі слёзы шчасця.
  
  У ценях гэтага пусткі Роланд ўбачыў фантомы ўсёй сваёй жыцця: ад сваёй маці да пасланцоў Кальи Брын Стерджис. І пакуль яны праходзілі міма яго, расло адчуванне, што ён усё рабіў правільна. Што ўсё цяжкія рашэнні, уся пакуты, страты, пралітая кроў не пайшлі прахам, не прапалі дарма. На ўсё была прычына. Усё рабілася дзеля пастаўленай мэты. Дзеля любові і жыцця. Ён пачуў усё гэта ў спевах ружы і таксама заплакаў. У асноўным ад палёгкі. Дарога да гэтай пустцы далася яму нялёгка. Многія з тых, хто ішоў з ім, загінулі. Аднак тут яны жылі. Спявалі разам з ружай. І ён зразумеў, што не дарма пражыў сваё жыццё.
  
  Яны ішлі наперад, узяўшыся за рукі, дапамагаючы адзін аднаму абыходзіць дошкі з якія тырчаць цвікамі і ямы, трапіўшы ў адну з якіх, нага магла зломішся ў лодыжцы, як сухая галіна. Роланд не ведаў, ці можна зламаць нагу, знаходзячыся ў Скачку, але жадання высветліць гэта ў яго не было.
  
  — Дзеля такога варта было жыць, — прахрыпеў ён.
  
  Эдзі кіўнуў.
  
  — Цяпер мяне ўжо не спыніць. Мяне не спыніць нават смерць.
  
  Пачуўшы гэтыя словы, Джэйк склаў вялікі і паказальны пальцы колцам і засмяяўся. Смех гэты серабрыстымі званочкамі загучаў у вушах Роланда. На пустцы было цямней, чым на вуліцы, але аранжавыя ліхтары на Другі авеню і на Сорак шосты вуліцы ўсё-ткі разганялі змрок. Джэйк звярнуў увагу на шыльду, якая ляжыць на кучы дошак.
  
  — Бачыце? Гэта шыльда крамы далікатэсаў. Я выцягнуў яе з травы, таму яна тут і ляжыць. — Ён агледзеўся, паказаў у іншым кірунку. — Паглядзіце туды!
  
  Шчыт стаяў на ранейшым месцы. Роланд і Эдзі павярнуліся да яго. Хоць ні адзін не быў тут раней, абодва тым не менш адчулі, што ўжо бачылі яго....
  
  ТАВАРЫСТВА БУДАЎНІЧАЙ КАМПАНІІ МИЛЛЗА
  
  І РЫЭЛТАРСКАЙ КАНТОРЫ СОМБРА
  
  ПРАЦЯГВАЕ ПРАЦЫ
  
  
  
  МЫ ЗМЕНІМ ТВАР МАНХЭТЭНА!
  
  ХУТКА ТУТ БУДЗЕ РАСКОШНЫ КАНДАМІНІЮМАЎ
  
  «БУХТА ВЯЛІКІ ЧАРАПАХІ»
  
  
  
  УСЮ НЕАБХОДНУЮ ІНФАРМАЦЫЮ
  
  ВЫ МОЖАЦЕ АТРЫМАЦЬ ПА ТЭЛЕФОНЕ: 661-6712
  
  ТЭЛЕФАНУЙЦЕ І НЕ ПАШКАДУЕЦЕ
  
  Як і казаў ім Джэйк, шчыт вісеў тут даўно і меў патрэбу альбо ў подновлении, альбо ў замене. Джэйк памятаў, што хто-то распісаўся на ім сіняй фарбай з балончыка-распыляльніка. Эдзі памятаў пра гэта з апавядання Джэйка, не таму, што графіці здаваліся яму чым-то дзіўным, проста сама надпіс запала ў памяць. І яны, вядома ж, убачылі яе: «БАНГА СКАНК». Чыя-то візітная картка.
  
  — Думаю, тэлефонны нумар на шчыце іншага, — сказаў Джэйк.
  
  — Праўда? — спытаў Эдзі. — А які быў раней?
  
  — Не памятаю.
  
  — Тады з чаго ты ўзяў, што нумар змяніўся?
  
  У іншы час і іншым месцы Джэйк мог бы раззлавацца, пачуўшы гэтае пытанне. Тут, у супакаенні, источаемой ружай, ён толькі ўсміхнуўся.
  
  — Не ведаю. Даказаць мне няма чым. Але нумар сапраўды быў іншым. Як і меню ў вітрыне кнігарні.
  
  Роланд слухаў вполуха. Крочыў наперад праз груды цэглы, дошак і разбітага шкла, у старых каўбойскіх ботах, з бліскучымі ў цемры вачыма. Ён ужо бачыў ружу. Што-то ляжала побач з ёй, у тым месцы, дзе Джэйк знайшоў сваю версію ключа, але Роланд не звярнуў на гэты прадмет ніякай увагі. Ён бачыў толькі ружу, якая расце сярод астраўка травы, барвовай ад выплеснутой на яе фарбы. Роланд апусціўся перад ружай на калені. Імгненнем пазней Эдзі стаяў на каленях злева ад яго, Джэйк — справа.
  
  Ружа ўжо зачынілася на ноч. Але калі яны схілілі калені перад ёй, пялёсткі пачалі адкрывацца, нібы вітаючы іх. Гудзенне ружы даносілася з усіх бакоў, ні з чым не параўнальнае па прыгажосці, песьня анёлаў.
  
  13
  
  Спачатку Сюзанна трымалася. Трымалася, нягледзячы на тое, што зноў страціла ногі і палову сябе, ва ўсякім выпадку, той сябе, якая прыбыла ў Нью-Ёрк, і ёй прыйшлося зноў прыняць гэтую прыніжальную, агідную позу, нешта сярэдняе паміж сядзеннем і стаяннем на каленях на брудным тратуары. Спіной яна прыціскалася да дашчаным плота, окружавшему пустка. У галаве мільганула горка-іранічная думка: «Не хапае толькі кардонкі з надпісам «Падайце на пражытак» і бляшаны міскі для міласціны».
  
  Яна трымалася і пасля таго, як ўбачыла мёртвую жанчыну, пераходную Сорак шостую вуліцу. Дапамагала спевы... Сюзанна разумела, што гэта голас ружы. Дапамагаў Ыш, прижавшийся да яе, согревавший сваім цяплом. Яна гладзіла яго па шаўкавістай шерстке, ён звязваў яе з рэальным светам. Яна зноў і зноў казала сабе, што не сышла з розуму. Добра, яна страціла сем хвілін. Можа, і страціла. А можа, што-небудзь здарылася з механізмам гадзін, ён ікнуў і разам пераскочыў на сем хвілін. Добра, яна бачыла мёртвую жанчыну, пераходзіць вуліцу. Можа, і бачыла. А можа, бачыла які хістаецца з боку ў бок наркаманку, балазе ў Нью-Ёрку іх хапала...
  
  «Наркаманку з зялёным чарвяком, выползающим з рота?»
  
  — Чарвяк мог мне і здацца, — сказала яна ушастику-путанику. — Так?
  
  Ыш глядзеў то на Сюзану, то на лятуць міма аўтамабілі з уключанымі фарамі, магчыма, якія прымаюцца ім за вялікіх драпежнікаў з падпаленымі вачамі. І нервова повизгивал.
  
  — А акрамя таго, хлопчыкі хутка вернуцца.
  
  — Чыкі, — пагадзіўся Ыш, і ў яго голасе чулася надзея.
  
  «Чаму толькі я не пайшла з імі? Эдзі мог несці мяне на спіне. Бачыць Бог, ён рабіў гэта і раней, як з збруяй, так і без».
  
  — Я не магла, — прашаптала яна. — Проста не магла.
  
  Таму што якая-то яе частка баялася ружы. Баялася падысці да яе ўшчыльную. Гэтая частка кантралявала яе цела ў тыя сем хвілін, пра якіх яна нічога не памятала? Сюзана баялася, што так. Калі так, то зараз яна сышла. Забрала ногі і проста сышла ў Нью-Ёрк 1977 года. Тое, што забрала ногі, гэта, вядома, дрэнна. Але яна забрала і страх перад ружай, а вось гэта як раз добра. Сюзана не хацела баяцца ружы, у якой адчувала толькі сілу і прыгажосць.
  
  «Іншая асоба? Ты думаеш, што жанчына, одарившая цябе нагамі, іншая асоба?»
  
  Іншымі словамі, новая Детта Уокер?
  
  Ад гэтай думкі ёй захацелася крычаць. Яна падумала, што выдатна разумее пачуцці жанчыны, якой пяць гадоў таму быццам бы паспяхова выдалілі ракавую пухліну, а цяпер лекар кажа ёй, што на рэнтгенаўскім здымку ў лёгкім выявілася нейкае зацямненне.
  
  — Толькі не гэта, — прашаптала яна, калі міма зноў праходзілі пешаходы. Ішлі яны на дастатковай адлегласці ад дашчанага плота, ці ледзь не ўшчыльную адзін да аднаго. — Толькі не гэта. Гэтага не можа быць. Я — адзінае цэлае. Я... я паправілася.
  
  Як даўно сышлі яе сябры?
  
  Яна зноў зірнула на мігцяць гадзіны. 8.42, але яна не ведала, ці можна ім давяраць. Быццам бы прайшло больш часу. Значна больш. Можа, ёй іх паклікаць? Проста паклікаць. Спытаць, як у іх справы?
  
  Няма. Нельга. Ты — стралок, дзяўчынка. Па меншай меры, ён так кажа. Так думае. І ты не збіраешся змяняць яго меркаванне пра сябе, закрычаў як школьніца, увидевшая пад кустом вужа. Ты будзеш сядзець і чакаць. Ты гэта зможаш. Побач з табой Ыш і ты...
  
  І тут яна ўбачыла мужчыну, які стаяў на другім баку вуліцы. Побач з газетным кіёскам. Голага. У-вобразны разрэз, зашыты буйнымі шыўкамі, пачынаўся ў пахвіне і раздваивался вышэй пупка, паднімаючыся да грудзей. Пустыя вочы глядзелі на яе. Скрозь яе. Скрозь свет.
  
  Упэўненасць у тым, што гэта галюцынацыя, знікла, як толькі Ыш забрахаў. Глядзеў ён праз вуліцу, на голага мерцвяка.
  
  І Сюзанна, больш не ў сілах маўчаць, пачала клікаць Эдзі.
  
  14
  
  Калі ружа раскрылася, паказаўшы ім пунсовае горан між пялёсткаў з зіхоткім па цэнтру сонцам, Эдзі ўбачыў усё, што мела ў гэтым жыцці хоць нейкае значэнне.
  
  — О Божа, — ахнуў побач з ім Джэйк, але ён мог знаходзіцца і за тысячу міль.
  
  Эдзі ўбачыў вялікія падзеі і тыя, што ледзь не адбыліся. Альберта Эйнштэйна, яшчэ дзіцем, калі ён пераходзіў вуліцу, ледзь не сшибла калёсы з бітонамі малака: коні, чагосьці спалохаўшыся, панеслі. Падлетак, якога звалі Альберт Швейцер, вылазячы з ваннай, ледзь не наступіў на кавалак мыла, які ўпаў на падлогу. Нацысцкі обер-лейтэнант спаліў кавалачак паперы з напісанымі на ім датай і месцам высадкі дэсанту ў дзень. Д. Эдзі ўбачыў, як мужчына, які сабраўся атруціць увесь Дэнвер, выліўшы яд у вадаправод, памёр ад сардэчнага прыступу на пляцоўцы адпачынку аўтамагістралі-80 у Аёве з пакецікам смажанага бульбы з «Макдоналдса» на каленях. Ён убачыў, як тэрарыст-камікадзэ, абчэплены выбухоўкай, раптам адышоў ад перапоўненага рэстарана ў горадзе, які мог быць Ерусалімам. Тэрарыста спыніла не што іншае, як неба, думка аб тым, якім яно застаецца аднолькава выдатным і для тых, хто творыць зло, і для тых, хто служыць дабру. Ён ўбачыў, як чацвёра мужчын выратавалі маленькага хлопчыка ад монстра, усю галаву якога, падобна, займаў адзін вачэй.
  
  Але што больш важна, ён бачыў вялікае мноства маленькіх падзей: ад шчасна приземлявшихся самалётаў да мужчын і жанчын, оказывавшихся ў патрэбных месцах і ў аптымальны час і основывавших дынастыі. Ён бачыў пацалункі, якімі абменьваліся ў арках ў дзверы, і вернутыя папернікі, і мужчын, подходивших да развілках і выбиравших правільныя дарогі. Ён бачыў тысячы выпадковых сустрэч, якія не былі выпадковымі, і дзясяткі тысяч правільных рашэнняў, і сотні тысяч правільных адказаў, і мільёны добрых спраў. Ён бачыў старых Рачнога Скрыжавання і Роланда, які апусціўся на калені ў пыл, каб атрымаць благаславенне цётачкі Талиты. Зноў пачуў, з якой радасцю яна благаславіла яго. Пачуў, як яна просіць яго пакласці крыжык, які яму дала, ля падножжа Цёмнай Вежы і вымавіць імя Талита Анвіна на самым краі зямлі. У падпаленых пялёстках ружы ён убачыў саму Цёмную Вежу і імгненна зразумеў яе прызначэнне: злучаць усе светы і ўтрымліваць іх у раўнавазе на вялікай спіралі часу. І ў кожным цэгле, упавшем на зямлю, а не на галаву маленькага дзіцяці, і ў кожным тарнада, обошедшем трейлерную стаянку, і ў кожнай баявой ракеце, адмовіла пры ўзлёце, і ў кожнай руцэ, ўтрыманай ад гвалту, было ўплыў Вежы.
  
  І спакойны які спявае голас ружы. Песня, якая абяцае, што ўсё будзе добра, усё будзе добра, усё, што толькі можа быць, будзе добра.
  
  «Але з ружай што-то не ў парадку», — падумаў ён.
  
  У гуле адчуваліся нейкія рэзкія перашкоды, нібы скрыгаталі аскепкі разбітага шкла. У гарачым сэрца ён бачыў непрыемнае ліловае мігаценне, пошугі халоднага колеру, чужога ружы.
  
  — Ёсць дзве восі існавання, — пачуў ён голас Роланда. — Дзве! — Як і Джэйк, стралок мог знаходзіцца за тысячу міль. — Вежа... і ружа. І пры гэтым яны — адно і тое ж.
  
  — Адно і тое ж, — пагадзіўся Джэйк. Яго твар размалявалі яркія колеру, цёмна-чырвоны і асляпляльна жоўты. Аднак Эдзі здавалася, што ён адрознівае і трэці колер: водбліск таго самага ліловага мігацення, падобны на сіняк. Ён танцаваў па твары Джэйка, затрымаўся на лбе, зрушыўся на шчаку, падняўся пад вачэй, знік, зноў з'явіўся на скроні, сімвалізуючы што-то дрэннае, нейкую бяду.
  
  — Што з ёй не так? — пачуў Эдзі уласны пытанне, але адказу не атрымаў ні ад Роланда, ні ад Джэйка, ні ад ружы.
  
  Джэйк падняў палец і пачаў лічыць. Эдзі бачыў, што лічыць ён пялёсткі. Але неабходнасці ў гэтым не было. Яны ўсё ведалі, колькі ў пялёсткаў ружы.
  
  — Мы павінны купіць гэты пустка, — сказаў Роланд. — Стаць яго ўладальнікамі і ахоўваць ружу. Да таго моманту, пакуль не адновяцца Прамяні і не знікне пагроза разбурэння Вежы. Таму што пакуль Вежа слабая, менавіта ружа ўтрымлівае ўсе. І яна таксама слабее. Яна хворая. Вы гэта адчуваеце?
  
  Эдзі адкрыў рот, каб сказаць, так, ён адчувае, і тут да іх данёсся крык Сюзаны. А імгненнем пазней адчайна забрахаў Ыш.
  
  Эдзі, Джэйк і Раланд пераглянуліся з такім выглядам, нібы толькі што абудзіліся ад моцнага сну. Эдзі ускочыў першым. Павярнуўся і паспяшаўся да плота і Другой авеню, выкрыкваючы яе імя. Джэйк рушыў услед за ім, затрымаўшыся толькі для таго, каб што-то выхапіць з дзядоўніку, з таго самага месца, дзе раней ляжаў ключ.
  
  Роланд кінуў апошні, поўны мукі погляд на дзікую ружу, якая гэтак адважна расла сярод бітых цаглін, аскепкаў шкла, дошак, пустазелля і смецця. Яна ўжо пачала закрывацца, згортваючы пялёсткі, хаваючы зіхатлівы святло ўнутры.
  
  «Я вярнуся, — сказаў ён ружы. — Клянуся багамі ўсіх светаў, клянуся маімі маці і бацькам і ўсімі сябрамі, я вярнуся».
  
  Аднак ён баяўся.
  
  Роланд павярнуўся і пабег да дашчаным плота, лавіруючы сярод куч смецця, хутка, не звяртаючы ўвагі на боль у правым сцягне. І на бягу ў галаве ў такт ударам сэрца, білася адна думка: «Дзве. Дзве восі існавання. Ружа і Вежа. Вежа і ружа».
  
  Усё астатняе трымалася паміж імі, падвешанае ў далікатнай раўнавазе.
  
  15
  
  Эдзі пераскочыў праз плот, няўдала прызямліўся, упаў, падняўся, падскочыў да Сюзане. Ыш працягваў брахаць.
  
  — Сюзі! Што? Што здарылася? — Ён схапіўся за рукаятку рэвальвера Роланда, але пальцы сціснулі пустэчу. Відаць, зброя заставалася ў тым свеце, адкуль чалавек адпраўляўся ў Скачок.
  
  — Там! — Яна паказала на другі бок вуліцы. — Там! Ты яго бачыш? Калі ласка, Эдзі, калі ласка, скажы мне, што ты яго бачыш!
  
  Эдзі адчуў, як у яго пахаладзела сэрца. Ён убачыў голага мужчыну, якому выявілі брушную паражніну і грудзі, а потым спехам зашылі. Адчувалася рука патолагаанатама. Іншы мужчына, жывы, купіў газету ў найбліжэйшай латку, паглядзеў, ці няма аўтамабіляў, перайшоў Другую авеню. І раскрываючы газету, каб зірнуць на загаловак, ён абышоў мерцвяка па шырокай дузе. «Дакладна гэтак жа, як людзі абыходзяць нас», — падумаў Эдзі.
  
  — Я бачыла яшчэ адзін труп, — прашаптала Сюзана. — Жанчыну. Яна ішла. І чарвяк. Я бачыла, як чарвяк вы-выпаўзаў...
  
  — Паглядзіце направа, — прасіпеў Джэйк. Ён апусціўся на адно калена, пагладжваючы Ыша, супакойваючы яго. У другой руцэ ён трымаў нешта ружовае. А твар быў змярцвела-шэрым.
  
  Яны паглядзелі. Да іх павольна ішоў дзіця. Дзяўчынка, мяркуючы па сіне-чырвонага сукенкі. Калі яна падышла бліжэй, Эдзі ўбачыў, што сіняе — гэта мора, а раскіданыя па сінім чырвоныя плямы — караблікі. Галаву ёй раструшчыла ў якой-то аварыі, ператварыла ў аладку. Вочы нагадвалі раздушаныя вінаградзіны. У бледнай ручцы яна трымала пластыкавую сумачку. Павінна быць, ўзяла яе з сабой, не падазраючы, што патрапіць у аварыю.
  
  Сюзана набрала поўныя грудзі паветра, каб закрычаць. Цемра, якую яна раней толькі адчувала, стала літаральна бачнай. Яе можна было памацаць, яна навальвалася на Сюзану, придавливая яе да зямлі. Аднак крычаць яна магла. Ведала, што павінна закрычаць. Таму што інакш сышла б з розуму.
  
  — Ні гуку, — прашаптаў ёй на вуха Роланд з Гилеада. — Не палохай гэтую маленькую небараку. Чуеш мяне, Сюзанна? — І яе крык павярнуўся доўгім натужным выдыхам.
  
  — Яны мёртвыя. — Джэйк з цяжкасцю ўдавалася трымаць голас пад кантролем. — Яны абодва.
  
  — Вандроўныя мерцвякі, — удакладніў Роланд. — Я чуў пра іх ад бацькі Алёна Джонса. Верагодна, неўзабаве пасля таго, як мы вярнуліся з Меджиса, потым часу на размовы не засталося... разверзся пекла... Ва ўсякім выпадку, менавіта Крыс Джонс папярэджваў нас, што мы можам убачыць бадзяжных мерцвякоў, калі ўвойдзем у Скачок. — Ён паказаў на мёртвага мужчыну, які стаяў на другім баку вуліцы. — Такое здараецца, калі яны паміраюць вельмі хутка і нават не разумеюць, што з імі адбылося. Або проста адмаўляюцца змірыцца са смерцю. І рана ці позна ў іх пачынаецца новае жыццё. Не думаю, што іх шмат.
  
  — Слава Богу, — выдыхнуў Эдзі. — Прама-ткі персанажы фільма пра зомбі Джорджа Рамэра.
  
  — Сюзана, што здарылася з тваімі нагамі? — спытаў Джэйк.
  
  — Я не ведаю, — адказала яна. — Толькі што яны былі, а імгненнем пазней я стала такой жа, як і раней. — Яна адчула погляд Роланда і павярнулася да яго. — Ты ўбачыў што-тое пацешнае, салодзенькі?
  
  — Мы — ка-тэт, Сюзанна. Раскажы нам, што ў рэчаіснасці адбылося?
  
  — На што ты, чорт пабяры, намякаеш? — спытаў яго Эдзі. Мог дадаць што-то яшчэ, але не паспеў адкрыць рота, як Сюзана схапіла яго за руку.
  
  — Значыць, хочаш ведаць праўду? — Яна глядзела на Роланда. — Добра, я ўсё скажу. Згодна вунь тым гадзінах на сцяне, я страціла сем хвілін, пакуль чакала вас, хлопчыкі. Сем хвілін і свае новыя ногі. Я не хацела нічога казаць, таму што... — Яна запнулася, але працягнула: — Таму што баялася, што магу пазбавіцца розуму.
  
  «Ты не баялася гэтага, — падумаў Роланд. — Не зусім гэтага».
  
  Эдзі абняў яе, пацалаваў у шчаку. Нервова паглядзеў на голага мерцвяка на другім баку вуліцы (дзяўчынка з размозженной галавой, на шчасце, павярнула на Сорак шостую вуліцу і накіравалася да будынка ААН), потым зноў на Роланда.
  
  — Калі сказанае табой адпавядае рэчаіснасці, гэтыя зрухі часу — вельмі дрэнная навіна. А калі яно не ссунецца на сем хвілін, а на тры месяцы? Раптам, патрапіўшы сюды ў наступны раз, мы выявім, што Келвін Тауэр ўжо прадаў ўчастак? Мы не можам гэтага дапусціць. Таму што ружа... ружа... — і па шчоках Эдзі пацяклі слёзы.
  
  — Лепшае, што ёсць у гэтым свеце, — скончыў за яго Джэйк.
  
  — Лепшае, што ёсць ва ўсіх мірах, — удакладніў Роланд. Палягчэе ці Джэйк і Эдзі, калі яны даведаюцца, што зрух часу адбылася толькі ў галаве Сюзаны? Што гэта Міа на сем хвілін вылезла са сваёй нары, каб агледзецца, а потым нырнула назад? Хутчэй за ўсё няма. Але па ўраз осунувшемуся твару Сюзаны ён зразумеў: яна дакладна ведала, што адбылося, або падазравала пра гэта. «Для яе гэта жудасны ўдар», — падумаў ён.
  
  — Калі мы хочам што-то змяніць, то не можам з'яўляцца сюды ў такім выглядзе, — сказаў Джэйк. — Зараз мы нічым не адрозніваемся ад гэтых бадзяжных мерцвякоў.
  
  — Нам трэба вярнуцца і ў 1964-ы, — нагадала Сюзана. — Каб дабрацца да маіх грошай. Мы зможам, Роланд? Калі ў Каллагэна ёсць Чорны Трынаццаты, ён спрацуе, як дзверы?
  
  «Яго справа — прыносіць бяду, — падумаў Роланд. — Бяду і тое, што горай». Але, перш чым ён паспеў вымавіць гэтыя словы (ці нейкія іншыя), загучала музыка, загучалі колокольцы. Мінакі на Другі авеню нічога не пачулі, як не бачылі вандроўнікаў, сгрудившихся у дашчанага плота, але мярцвяк на другім баку вуліцы павольна падняў мёртвыя рукі і заціснуў імі мёртвыя вушы, яго рот искривила грымаса болю. А потым стаў празрыстым, яны маглі бачыць скрозь яго.
  
  — Трымаемся адзін за аднаго, — загадаў Роланд. — Джэйк, мацней ухвати Ыша! Заройся пальцамі ў поўсць. Калі яму і будзе балюча, ён перажыве.
  
  Джэйк выканаў загад. Музыка, колокольца звінелі ў яго ў галаве. Выдатная і жудасная мелодыя.
  
  — Нібы цябе свідруюць зубной канал без новакаіну, — прамармытала Сюзана. Павярнула галаву і ўбачыла пустка, таму што плот, як і мярцвяк, стаў празрыстым. Ўбачыла ружу, пялёсткі ўжо зачыніліся, але яе па-ранейшаму акружала ззянне. Адчула, як рука Эдзі сціснула яе плячо.
  
  — Трымайся, Сюзі... моцна трымайся.
  
  Яна ўхапілася за руку Роланда. Яшчэ з імгненне магла бачыць Другую авеню, а потым усё знікла — яна ляцела скрозь апраметную цемру, рука Эдзі абдымала яе за плечы, яна сціскала руку Роланда.
  
  16
  
  Калі цемра адпусціла іх, яны апынуліся на дарозе, прыкладна ў сарака футаў ад лагера. Джэйк павольна сеў, потым павярнуўся да Ышу.
  
  — Ты ў парадку, маляня?
  
  — Ыш.
  
  Джэйк паляпаў вушасціка-путаника па галаве. Агледзеўся. Усё на месцы. З палёгкай выдыхнуў.
  
  — Што гэта? — спытаў Эдзі. Ён узяў Джэйка за свабодную руку, калі зазвінелі колокольцы, і цяпер адчуў на далоні той самы змятыя ружовы прадмет. Па адчуваннях быццам бы матэрыя. А можа быць, і метал.
  
  — Не ведаю, — адказаў Джэйк.
  
  — Ты падняў яго на пустцы, пасля таго як закрычала Сюзанна, — нагадаў Роланд. — Я бачыў.
  
  Джэйк кіўнуў.
  
  — Ды. Хутчэй за ўсё. Таму што ён ляжаў на тым жа месцы, дзе я знайшоў ключ.
  
  — Што гэта, салодзенькі?
  
  — Нейкі мяшок. — Джэйк падняў яго за завязкі. — Я б сказаў, мой мяшок для боўлінга, але ён застаўся ў 1977 годзе. Разам з шарам.
  
  — А што на ім напісана? — спытаў Эдзі.
  
  Але прачытаць яны не змаглі. Аблокі шчыльна зачынілі неба, адрэзаўшы месячнае святло. Яны вярнуліся ў лагер, павольна, хістаючыся, нібы ўпершыню ўсталі на ногі пасля цяжкай хваробы. Роланд развёў вогнішча. І яны ўсе прачыталі надпіс на ружовай бакавіне мяшка для боўлінга:
  
  ТОЛЬКІ СТРАЙКІ[34]
  
  НА ДАРОЖКАХ СЯРЭДНЯГА СВЕТУ
  
  — Надпіс іншая, — паківаў галавой Джэйк. — Падобная, але іншая. На маім мяшку было напісана: «ТОЛЬКІ СТРАЙКІ НА «ДАРОЖКАХ МИДТАУНА». Тымі падарыў мне яго, калі я як-то набраў дзвесце восемдзесят два ачкі. Сказаў, што я яшчэ занадта малады, і ён не можа пачаставаць мяне півам.
  
  — Стралок боўлінга. — Эдзі паківаў галавой. — Цуды не заканчваюцца, ці не так?
  
  Сюзана ўзяла мяшок, помяла пальцамі.
  
  — Што гэта за матэрыя? На навобмацак — прама-ткі метал. І ён цяжкі.
  
  Роланд, ужо понявший, для чаго ім зможа спатрэбіцца гэты мяшок, хоць ён і не ведаў, хто або што пакінула яго для іх на пустцы, паглядзеў на Джэйка.
  
  — Пакладзі яго да сябе побач з кнігамі. І беражы як зрэнку вока.
  
  — Што цяпер? — спытаў Эдзі.
  
  — Спаць, — адказаў Роланд. — Думаю, наступныя некалькі тыдняў будуць цяжкімі. І спаць нам прыйдзецца толькі ўрыўкамі, калі абярэм час.
  
  — Але...
  
  — Спаць. — Роланд ўжо катаўся шкуры.
  
  З часам усе яны заснулі і ім снілася ружа. За выключэннем Міа, якая паднялася за пару гадзін да світання, калі ноч асабліва відна, і якая адправілася баляваць ў велізарны банкетная зала. Попировала ўволю.
  
  Як-ніяк, карміла дваіх.
  
  
  
  Частка 2
  
  РАСПАВЯДАЮЧЫ ГІСТОРЫІ
  
  
  
  Кіраўнік 1
  
  Павільён
  
  1
  
  Што здзівіла Эдзі на апошнім адрэзку шляху да Калье Брын Стерджис, дык гэта лёгкасць, з якой ён асвоіўся ў сядле. У адрозненне ад Джэйка і Сюзаны — яны ездзілі верхам у летніх лагерах — Эдзі ніколі нават не гладзіў конь. Калі пачуў надыходзячы тупат капытоў, раніцай пасля Скачку нумар два, адчуў востры укол страху. Ён баяўся не самай язды верхам або жывёл, а таго, што опозорится (верагоднасць, па яго думку, амаль была роўная ста працэнтах). Хіба можна звацца стралком, ні разу не сеўшы на каня?
  
  Аднак да прыбыцця пасланцоў Кальи Эдзі паспеў перакінуцца парай слоў з Ролянд.
  
  — У гэты раз усё было інакш.
  
  Роланд ускінуў бровы.
  
  — У мінулую ноч не было адчування дзевятнаццаці.
  
  — Што ты хочаш гэтым сказаць?
  
  — Не ведаю.
  
  — Я таксама не ведаю, — ублытаўся Джэйк, — але ён мае рацыю. Мінулай ноччу адчувалася, што Нью-Ёрк сапраўдны. То бок, я ведаў, што мы трапілі туды, сыдучы ў Скачок, але пры гэтым...
  
  — Сапраўдны, — паўтарыў Роланд.
  
  — Сапраўдны, як ружа, — усміхнуўся Джэйк.
  
  2
  
  На гэты раз пасланцоў Кальи ўзначальвалі Слайтманы. Кожны вёў за сабой па пары асядланых коней. І ў конях Кальи Брын Стерджис не было нічога жахлівага. Эдзі вырашыў, што яны мала нагадвалі скакуноў, на якіх Роланд і яго сябры імчаліся над Спускам ў далёкім феоде Меджис. Прысадзістыя, з моцнымі нагамі, зарослыя поўсцю, з вялікімі разумнымі вачыма. Ледзь вышэй шетлендских поні, але дакладна не жарабцы з раздувающимися ноздрамі, якіх ён чакаў убачыць.
  
  І калі Эдзі накіроўваўся да сваёй коні (неабходнасці пытацца, якая яго, не ўзнікла, ён адразу зразумеў: чалая) сумненні і трывогі як рукой зняло. Ён задаў толькі адно пытанне, Бэну Слайтману-малодшаму, пасля таго, як агледзеў страмёны.
  
  — Мне яны будуць коротковаты, Бен... можаш паказаць, як іх апусціць?
  
  Падлетак спешыўся, хацеў сам усё зрабіць, але Эдзі паківаў галавой.
  
  — Будзе лепш, калі я поучусь, — сказаў ён без ценю збянтэжанасці.
  
  Калі Бэні паказваў, што трэба рабіць, Эдзі зразумеў, што мог выдатна абысціся і без інструктара. Ён убачыў, што трэба зрабіць, як толькі пальцы падлетка адкінулі стрэмя, адкрыўшы цягу. Зразумеў не на падсвядомым узроўні, не таму, што яго ахінула. Усё атрымалася як-то вельмі натуральна, нібы ён з дзяцінства мяняў даўжыню стрэмя. І здарылася такое з ім пасля «здабывання» у Сярэдзінны свет ужо другі раз. Раней з той жа натуральнасцю ён разабраў рэвальвер Роланда.
  
  — Патрэбна дапамога, салодзенькі? — спытала Сюзана.
  
  — Падбяры мяне, калі я свалюсь з таго боку, — сказаў Эдзі, але, зразумела, не зваліўся. Конь толькі крыху пахіснулася, калі ён, уставіўшы нагу ў стрэмя, усеўся ў простае чорнае каўбойскае сядло.
  
  Джэйк спытаў у Бэні, калі ў таго понча. Слайтман-малодшы з сумневам паглядзеў на зацягнутае хмарамі неба.
  
  — Не думаю, што будзе дождж. На жніво неба часцяком зацягвае хмарамі...
  
  — Мне яно трэба для Ыша. — Голас гучаў абсалютна спакойна. «Ён адчувае тое ж, што і я, — падумаў Эдзі. — Нібы кожны дзень ездзіў верхам, і не адзін год».
  
  Падлетак дастаў з адной з переметных сум згорнутае понча, працягнуў Джэйк. Той падзякаваў, разгарнуў, надзеў, пасадзіў Ыша ў прасторны нагрудны кішэню, які нагадвае сумку кенгуру. Ушастик-путаник не пратэставаў. Эдзі падумаў: «Скажы я Джэйк: «Слухай, я-то чакаў, што ён пабяжыць следам, як аўчарка», — ён бы адказаў: «Ыш заўсёды так ездзіць са мной». Сапраўды, ніякага іншага адказу я б ад яго і не чакаў».
  
  Калі яны рушылі ў шлях, да Эдзі дайшло, што яму ўсё гэта нагадвае: гісторыі аб рэінкарнацыі. Ён стараўся адмахнуцца ад гэтай думкі, зноў стаць практычным, спазналі жыццё бруклинским хлапчуком, які вырас у цені Генры Дзіна, але не атрымалася. Не адпускалі яго думкі аб рэінкарнацыі. Ён думаў, што не мог быць сваяком Роланда, ніяк не мог. Калі толькі Артур Эльдский у якой-то момант не зазірнуў у Бруклін ўласнай персонай. Па нейкіх толькі яму кіраваным справах. Дурное, вядома, вылучаць такія версіі, зыходзячы з здольнасці адразу сесці ў сядло і паехаць на спакойна коні. Аднак ідэя гэтая вярталася і вярталася ў працягу дня, а ўвечары ён з ёй і заснуў: Эльд. Род Эльда.
  
  3
  
  Перакусілі яны, не спыняючыся, і, пакуль елі сухары і вяленае мяса, запіваючы іх халодным кавы, Джэйк пад'ехаў да Раланда. Ыш бліскучымі вочкамі глядзеў на стрэлка з нагруднай кішэні понча. Джэйк скормліваў ушастику-путанику кавалачкі сухароў і мяса, крошкі заставаліся на вусікамі.
  
  — Роланд, ці магу я звярнуцца да цябе як да старэйшага? — У голасе Джэйка чулася збянтэжанасць.
  
  — Вядома. — Роланд адпіў кавы і, пагойдваючыся ў сядле, з цікаўнасцю паглядзеў на хлопчыка.
  
  — Бен... то ёсць абодва Слайтмана, але ў асноўным малодшы, пыталіся, ці не магу я пажыць у іх. У «Рокинг Бі».
  
  — Ты хочаш паехаць туды? — спытаў Раланд.
  
  Шчокі Джэйка паружавелі.
  
  — Ну, я падумаў, калі вы спыніцеся ў горадзе ў Старога, а я — на ранча, за гарадской рысай... тады мы зможам атрымаць больш аб'ектыўную карціну. Мой бацька кажа, што немагчыма што-небудзь добра разгледзець, калі глядзець толькі з адной кропкі.
  
  — Гэта справядліва, — адказаў Роланд, спадзеючыся, што ні голас, ні выраз твару не выдадуць шкадавання і смутку, якія ён раптам адчуў. Ён бачыў перад сабой хлопчыка, які саромеўся быць хлопчыкам. Ён толькі што здабыў сябра, сябар запрасіў яго ў госці, як часцяком здараецца. Бэні, несумненна, сказаў, што Джэйк дапаможа яму карміць жывёл, а можа, паабяцаў даць яму пастраляць з свайго лука (ці арбалета). На ранча былі месцы, якія Бенні хацеў яму паказаць, сакрэтныя месцы, куды ён мог бы хадзіць са сваёй сястрой-близняшкой. Шалаш на дрэве, пятачок у чароце, з якога выдатна ловіцца рыба, палоска пляжу, дзе піраты Эльда, па чутках, закапалі золата і каштоўныя камяні. Месца, куды звычайна любяць хадзіць хлапчукі. І вось цяпер вялікая частка Джэйка Чемберза саромелася таго, што хоча пабываць у гэтых месцах. Тая самая частка, якой дасталася ад вартаўніка-брамніка на Галандскай ўзгорку, ад Гашера, ад Цік-Така. І зразумела, ад самага Роланда. Скажы ён цяпер «няма», Джэйк хутчэй за ўсё больш ніколі не звярнуўся б да яго з такой просьбай. Больш таго, зусім на яго не пакрыўдзіўся, і гэта, напэўна, самае жудаснае. Скажы ён «так», але не так, як след, а з самай малюсенькай паблажлівасцю ў голасе, хлопчык, напэўна, адмовіўся б ад гэтай думкі.
  
  Хлопчык. Стрэлку хацелася і далей клікаць так Джэйка, ды толькі ён разумеў, што неўзабаве сітуацыя гэтага не дазволіць. Адчуваў, што пасля Кальи Брын Стерджис мову проста не павернецца назваць яго хлопчыкам.
  
  — Ты можаш паехаць з імі пасля абеду, які яны ладзяць нам у Павільёне гэтым вечарам, — адказаў Роланд. — Едзь і адчувай сябе як дома. Так тут кажуць.
  
  — Ты ўпэўнены? Таму што калі ты думаеш, што я табе спатрэблюся...
  
  — Твой бацька мае рацыю. Мой настаўнік...
  
  — Корт або Ванни?
  
  — Корт. Ён, бывала, казаў, што аднавокі чалавек бачыць усё плоскім. Патрабуюцца два вочы, разведзеныя адзін ад аднаго, каб бачыць рэчы такімі, якія яны ў рэальным жыцці. Таму так. Едзь з імі. Пасябруй з Бэнам, калі вам таго хочацца. Па-мойму, ён добры хлопец.
  
  — Так, — коратка адказаў Джэйк. Але кроў адліла ад твару. Да задавальнення Роланда.
  
  — Правядзі з ім заўтрашні дзень. І з яго сябрамі, калі яны ў яго ёсць.
  
  Джэйк паківаў галавой.
  
  — Ранча далёка ад горада. Бэн кажа, што ў Эйзенхарта шмат наёмных работнікаў, ёсць і некалькі хлопчыкаў яго ўзросту, але яму гуляць з імі не дазваляюць. Мяркую, таму што ён — сын старэйшага каўбоя.
  
  Роланд кіўнуў. Яго гэта не здзівіла.
  
  — Сёння ўвечары ў Павільёне табе прапануюць грэф. Павінен я казаць табе, што пасля першага тоста трэба пераходзіць на ледзяной чай?
  
  Джэйк паківаў галавой.
  
  Роланд закрануў скроні, вуснаў, кутка вочы, зноў вуснаў.
  
  — Галава чыстая. Рот зачынены. Бачыць па максімуме. Гаварыць па мінімуму.
  
  Джэйк ўсміхнуўся. Падняў руку з оттопыренным вялікім пальцам.
  
  — А як наконт вас?
  
  — Мы ўтрох правядзем ноч у доме святара. Я спадзяюся, што заўтра мы пачуем яго гісторыю.
  
  — І ўбачыце... — Яны крыху адсталі ад астатніх, але Джэйк усё роўна панізіў голас: — Ўбачыце, што тое, аб чым ён нам гаварыў?
  
  — Гэтага я не ведаю, — адказаў Роланд. — А паслязаўтра мы ўтрох прыедзем у «Рокинг Бі». Думаю, каля поўдня. Пагутарым з сэем Эйзенхартом. У наступныя дні ўчатырох агледзім горад і яго наваколлі. Калі на ранча табе спадабаецца, Джэйк, я дазволю табе жыць там, колькі ты захочаш або пакуль яны не скажуць, што ты загостился.
  
  — Праўда? — хоць твар хлопчыка засталося абыякавым, стралок зразумеў, што прапанова прыйшлося Джэйк па душы.
  
  — Ага. Мяркуючы па тым, што нам ужо вядома, у Калье Брын Стерджис тры буйных звера. Адзін — Оуверхолсер. Другі — Тук, гаспадар крамы. І трэці — Эйзенхарт. Мне будзе цікава даведацца, якая ў цябе пра яго складзецца ўражанне.
  
  — Ты яго пазнаеш, — запэўніў стрэлка Джэйк. — І дзякуй, сэй. — Ён тройчы пляснуў сябе па шыі. А потым яго сур'ёзнасць разляцелася ў шырокай усмешцы. Хлапечай ўсмешцы. Ён пусціў каня рыссю, каб хутчэй дагнаць свайго новага сябра і паведаміць яму, што так, ён можа правесці ноч на ранча, можа прыехаць і пагуляць з Бэнам.
  
  4
  
  — Ваў! — вырвалася ў Эдзі. Тры літары расцягнуліся, як жавальная гумка, нібы ўсклік чым-то здзіўленага жудаснага персанажа. Пасля двух месяцаў, праведзеных у лясах, якое адкрылася погляду вандроўнікаў сапраўды ўражвала ўяўленне. А галоўнае, яны ніяк не чакалі такой хуткай змены дэкарацый. Толькі што яны ехалі па лясной дарозе, па двое (Оуверхолсер ў адзіноце ўзначальваў калону, Роланд — замыкаў), і раптам дрэвы адразу скончыліся, а на поўначы, поўдні і захадзе яны бачылі якая сыходзіць удалячынь раўніну. Асаблівы захапленне выклікаў гарадок, дзяцей якога яны збіраліся выратаваць.
  
  Аднак перш за ўсё Эдзі паглядзеў не на якая ішла пад імі раўніну, не на Калью Брын Стерджис. Скоса зірнуўшы на Сюзану, потым на Джэйка, ён зразумеў, што і яны глядзяць не на Калью, а за яе. Яму не патрабавалася азірацца на Роланда, каб пераканацца, што погляд стрэлка скіраваны туды ж. «Хто такі вандроўнік? — спытаў сябе Эдзі, каб тут жа адказаць: — Чалавек, чый погляд, заўсёды скіраваны за гарызонт».
  
  — Ага, выгляд адсюль дзіўны, і мы гаворым дзякуй багам. — У голасе Оуверхолсера чулася самаздаволенне, але тут жа, зірнуўшы на Каллагэна, ён дадаў: — І Чалавеку-Ісусу, зразумела, таксама. Усе багі зліваюцца разам, калі ты іх дзякуеш, я чуў, так кажуць, і гэта правільна.
  
  Ён любіў пагаварыць. І, павінна быць, не адмаўляў сабе ў гэтым. Калі ты — уплывовы фермер, наўрад ці хто будзе замінаць табе выказацца да канца. Але Эдзі больш не слухаў. Глядзеў.
  
  Далёка наперадзе, за мястэчкам працягнулася шэрая паласа ракі, апорнай свае вады на поўдзень. Рукаў Вялікай Ракі, Девар-Цётцы Уайе, успомніў Эдзі. У лесу рака цякла між крутых берагоў, якія станавіліся ўсё больш спадзістымі, пакуль не пераходзілі ў раўніну там, дзе пачыналіся першыя поля. Ён убачыў некалькі пальмавых гаёў, нібы перанесеных з тропікаў. Кідалася ў вочы, што за мястэчкам, на захад ад ракі, зеляніна пасеваў подергивалась шэрым. Эдзі не сумняваўся, што пад сонечнымі прамянямі гэта шэрае станавілася ярка-сінім, такім яркім, што даводзілася жмурыцца. Ён глядзеў на рысавыя палі.
  
  А вось заходні бераг ракі ўяўляў сабой пустыню, тянувшуюся на многія і многія мілі. Эдзі разгледзеў дзве паралельныя нітачкі: рэйкі.
  
  За пустыняй пачыналася цемра. Стаяла сцяной, да самых аблокаў.
  
  — Гэта Тандерклеп, сэи, — выдыхнула Залия Джеффордс.
  
  Эдзі кіўнуў.
  
  — Краіна Ваўкоў. І яшчэ бог ведае каго.
  
  — Гэта дакладна, — кіўнуў Слайтман-малодшы. Спрабаваў гаварыць без страху ў голасе, але без асаблівага поспеху. Скоса зірнуўшы на яго, Джэйк зразумеў, што яго новы сябар ледзь стрымлівае слёзы. Але ж Ваўкі не маглі ўзяць яго, ці не так? Смерць сястры-блізнюка ператварыла яго ў адзінага дзіцяці, ага? Як Элвіса Прэслі, яго-то ніхто не забраў. Але, вядома, Кароль нарадзіўся не ў Калье Брын Стерджис. І нават не ў Калье Локвуд.
  
  — Не, наш Кароль з Місісіпі, — прамармытаў Эдзі.
  
  Тиан павярнуўся да яго:
  
  — Прабач, сэй?
  
  Эдзі, які толькі цяпер зразумеў, што агучыў свае думкі, паківаў галавой.
  
  — Прабач, гэта я сам з сабой.
  
  Эндзі, робат-пасыльны (з многімі іншымі функцыямі), які пачуў іх размову, прамовіў:
  
  — Той, хто гаворыць сам з сабой, — дрэнная кампанія. Ёсць такая прымаўка ў Калье, сэй Эдзі, толькі не крыўдуй, прашу цябе.
  
  — Я казаў раней і скажу зноў: з замшавага пінжака саплю не адцерці, мой сябар. Ёсць такая прымаўка ў Калье Брын Брукліне.
  
  Усярэдзіне ў Эндзі защелкало. Сінія вочы бліснулі.
  
  — Соплі — вылучэнні з носа. Замша — выгляд скуры, які характару...
  
  — Не бяры ў галаву, Эндзі, — абарвала яго Сюзана. — Мой сябар проста дурэе. Такое з ім здараецца часта.
  
  — О так, — лёгка пагадзіўся Эндзі. — Ён — сын зімы. Хочаш пачуць свой гараскоп, Сюзанна-сэй? Ты сустрэнеш сімпатычнага мужчыну! Табе ў галаву прыйдуць дзве ідэі, адна добрая, другая дрэнная! У цябе будзе цёмнавалосы...
  
  — Правальвай адгэтуль, ідыёт! — раўнуў Оуверхолсер. — Вяртайся ў горад, па прамой, нікуды не згортваючы. Правер, ці ўсё гатова ў Павільёне. Ніхто не хоча слухаць твае чортавы гараскопы, прыношу свае прабачэнні, Стары.
  
  Каллагэн прамаўчаў. Эндзі пакланіўся, тройчы паляпаў сябе па металічнай шыі і рушыў уніз па сцежцы, круты, але досыць шырокай. У поглядзе, якім праводзіла яго Сюзанна, чыталася палёгку.
  
  — Не вельмі крута ты з ім абышоўся? — заўважыў Эдзі.
  
  — Ён усяго толькі паршывая жалязяка, — прамовіў Оуверхолсер павольна, нібы што-то тлумачыў непонятливому дзіцяці.
  
  — І ён умее даставаць, — дадаў Тиан. — Але скажыце мне, сэи, што вы думаеце аб нашай Калье?
  
  Роланд уклініўся паміж Эдзі і Каллагэном.
  
  — Выдатны горад. Багі, падобна, спрыяюць да гэтага месца. Я бачу кукурузу, буракі, фасолю і... бульба? Гэта бульбяныя палі?
  
  — Ага, так і ёсць, — адказаў Слайтман, відавочна задаволены вастрынёй погляду Роланда.
  
  — І вы, напэўна, вырошчваеце хвацкі рыс, — дадаў Роланд.
  
  — Так, на рацэ, — кіўнуў Тиан, — дзе вада цёплая і цячэ павольна. Мы і сапраўды шчаслівыя. Калі прыходзіць час рысу, пасадкі або збору ўраджаю, усе жанчыны ідуць на палі. Яны там спяваюць і нават танцуюць.
  
  — Кам-кам-каммала, — сказаў Роланд. Ва ўсякім выпадку, так пачулася Эдзі.
  
  Тиан і Залия просияли. Слайтманы пераглянуліся і заўсміхаліся.
  
  — Дзе ты чуў Рысавую песню? — спытаў старэйшы. — Калі?
  
  — У сябе дома, — адказаў Роланд. — Даўным-даўно. Кам-кам-каммала, рыс, рыс я саджала. — Ён паказаў на захад, у бок ад ракі. — А там самая вялікая ферма, дзе вырошчваецца ў асноўным пшаніца. Твая, сэй Оуверхолсер?
  
  — Менавіта так, я кажу дзякуй табе.
  
  — А далей, на поўдзень, яшчэ фермы... за імі ранча. Жывёлагадоўчае... чарада... зноў жывёлагадоўчае... такое ж... чарада...
  
  — Як ты гэта можаш вызначыць з такой адлегласці? — спытала Сюзана.
  
  — Авечкі выскубаюць практычна ўсю траву, лэдзі-сэй, — адказаў ёй Оуверхолсер. — Таму карычневыя палоскі зямлі кажуць аб тым, што там пасвіліся авечкі. А на іншых, шаравата-зялёных, — коні, каровы, бычкі.
  
  Эдзі падумаў пра вестэрнах, якія ён бачыў у «Маджестике»: з Клінтом Іствудом, Полам Ньюманом, Робертам Редфордом, Лі ван Клифом.
  
  — У маёй краіне распавядаюць легенды аб войнах паміж ранчерами і овцеводами. Прычына ў тым, што авечкі вельмі моцна выскубаюць траву. Практычна з каранямі, так што больш яна не расце.
  
  — Гэта поўная лухта, ужо прабач мяне, сэй, — адказаў яму Оуверхолсер. — Авечкі сапраўды выскубаюць ўсю траву, але па гэтай зямлі мы водзім кароў на вадапой. У гноі, які яны пакідаюць, поўным-поўна насення.
  
  — Ага, — толькі і мог адказаць Эдзі. Пасля такога адказу сама думка аб войнах паміж уласьнікамі статкаў і овцеводами здавалася абсурднай.
  
  — Паехалі, — працягнуў Оуверхолсер. — Дзень коціцца да вечара, а нас у Павільёне чакае баль. Увесь горад збярэцца, каб сустрэць вас.
  
  «А заадно і як варта разгледзець», — падумаў Эдзі.
  
  — Паказвай дарогу, — прапанаваў Роланд. — Мы паспеем дабрацца да горада яшчэ да заходу сонца. Ці я памыляюся?
  
  — Няма, — адказаў Оуверхолсер, сціснуў нагамі бакі сваёй коні, з сілай тузануў за павады (ад такога абыходжання з жывёлай Эдзі передернуло). Накіраваўся ўніз па сцежцы. Астатнія рушылі ўслед за ім.
  
  5
  
  Успаміны аб першай сустрэчы з жыхарамі Кальи назаўсёды засталіся ў памяці Эдзі. І каб ажывіць іх, яму не трэба было прыкладаць асаблівых намаганняў. Прычыну ён бачыў у тым, што тое, што здарылася, больш за ўсё нагадвала сюрпрыз, а сюрпрызы, як вядома, ўразаюцца ў памяць. Ён памятаў, як змянілася асвятленне, пасля таго як скончыліся прамовы, памятаў гэты дзіўны, мігатлівы святло паходняў. Памятаў, што Ыш, як і яны ўсе, зусім нечакана прадстаўляўся натоўпе. Памятаў ўскінутыя галавы мясцовых жыхароў, уласныя паніку і злосць на Роланда. Памятаў, як Сюзана села за піяніна, якое ў Калье называлі музыкай. Так, гэтыя ўспаміны засталіся з ім назаўжды. У гэтым Эдзі не сумняваўся. Але самым жывым, самым дарагім для яго успамінам стаў стралок.
  
  Танцуючы Роланд.
  
  Але да таго, як усё гэта адбылося, яны праехалі па галоўнай вуліцы Кальи, дзе ў яго ўзнікла благое прадчуванне. Прадчуванне будучай бяды.
  
  6
  
  У горад яны заехалі за гадзіну да заходу сонца. Аблокі разышліся і прапусцілі на зямлю апошнія чырвоныя прамяні гэтага дня. Вуліца пуставала. Цішыню парушаў толькі тупат капытоў. Эдзі ўбачыў вялікую стайню, побач з ёй «Прытулак падарожнікаў», як ён зразумеў, заезны двор з рэстаранам, у далёкім канцы — двухпавярховы будынак, несумненна, гарадскі Зала сходаў. Справа ад яго паблісквалі паходні, вось Эдзі і вырашыў, што людзі сабраліся там, таму што паўночная частка горада нібы вымерла.
  
  Ад цішыні і выгляду пустых драўляных тратуараў па скуры пабеглі мурашкі. Ён успомніў аповед пра Роланда апошнім прыездзе Сюзан ў Меджис, на вазку ведзьмы, са звязанымі рукамі, з пятлёй на шыі. І яе сустракала пустая дарога. Спачатку. А потым, недалёка ад перасячэння Вялікага гасцінца і дарогі да Шаўковым ранча, Сюзан і яе ахоўнікі праехалі міма фермера, мужчыны, як сказаў Роланд, з вачыма ахвярнага баранчыка. Гэта потым ужо яе закідалі гароднінай, палкамі, нават камянямі, але той самотны фермер стаў першым. Ён трымаў у руках вылущенные кукурузныя катахі, якія і кінуў у яе, асцярожна, нібы баючыся прычыніць боль, калі яна праязджала міма яго... праязджала міма яго на сустрэчу з дрэвам смерці.
  
  І калі яны заехалі ў Калью Брын Стерджис, Эдзі ўвесь час шукаў вачыма гэтага адзінокага мужчыну, фермера з вылущенными кукурузнымі катахамі ў руках. Таму што аўра горада яму вызначана не падабалася. Не, той злосці, што ахутвала Меджис у ноч смерці Сюзан Дэльгада, ён не адчуваў, але ўсё ж была нейкая нядобрая, не якая абяцае нічога добрага. Эдзі дакладна ведаў: месца з такой аўрай лепш абыходзіць бокам.
  
  Ён павярнуўся да Слайтману-старэйшаму.
  
  — А дзе ўвесь народ, Бэн?
  
  — Там. — Слайтман паказаў на мігаценне паходняў.
  
  — А чаму яны такія ціхія? — спытаў Джэйк.
  
  — Яны не ведаюць, чаго ім чакаць, — адказаў Каллагэн. — Мы адрэзаныя ад усяго свету. Выпадковы гандляр, падарожнік, гулец або гулец у косткі, вось і ўсё незнаёмцы, якіх мы час ад часу бачым... ну, яшчэ летам да нас зазіраюць рачныя кірмашу.
  
  — Што такое рачная кірмаш? — спытала Сюзана.
  
  Каллагэн патлумачыў, што гэта баржы, на весельном хаду, з ярка размаляванымі крамкамі на палубах. Яны павольна плылі па Девар-Цётцы Уайе, спыняючыся ў Кальях Сярэдняй дугі, пакуль не распрадавалі ўсе тавары. Гандлявалі па большай частцы усякай глупствам, сказаў Каллагэн, але Эдзі яму не паверыў, ва ўсякім выпадку, у тым, што тычылася рачной кірмашу. Таму што казаў ён з падсьвядомым агідай да гандляроў, гэтак уласцівым служыцелям культу.
  
  — А іншыя прышэльцы крадуць нашых дзяцей, — сказаў на заканчэнне Каллагэн. Паказаў налева, на доўгае, вельмі доўгае драўлянае будынак, займала ледзь не палову галоўнай вуліцы. Эдзі налічыў не дзве, не чатыры — восем коновязей. Доўгіх коновязей. — Крама Тлушчу, прашу любіць і дараваць. — У голасе Каллагэна чуўся сарказм.
  
  Яны пад'ехалі да Будкі. Потым, на халодную галаву, Эдзі прыкінуў, што там сабралася чалавек або сямсот васямсот, але калі ўпершыню ўбачыў іх — мора капелюшоў, капоров, ботаў і мозолистых рук пад чырвоным святлом заходзячага сонца, — натоўп здалася яму велізарнай.
  
  «Яны закідаюць нас ўсякім лайном, — падумаў ён. — Закідаюць ўсякім лайном пад крыкі «Горы агнём». І ніяк не мог адкараскацца ад гэтай недарэчнай думкі.
  
  Жыхары Кальи пачуліся ў абодва бакі, вызваляючы паласу зялёнай травы, якая вядзе да драўлянай платформе. Па перыметры Павільёна ў жалезных «клетках» гарэлі паходні. У той момант — звычайным жоўтым святлом. Нос Эдзі адчуў моцны пах нафты.
  
  Оуверхолсер спешыўся. Іншыя пасланцы Кальи рушылі ўслед яго прыкладу. Эдзі, Сюзанна і Джэйк глядзелі на Роланда. Стралок яшчэ некалькі імгненняў сядзеў, крыху нахіліўшыся наперад, паклаўшы руку на луку сядла, пагружаны ў свае думкі. Потым зняў капялюш, працягнуў да натоўпе, іншы рукой тройчы паляпаў сябе па шыі. Натоўп загула. Ухвальна або здзіўлена? Гэтага Эдзі сказаць не мог. Але злосці ў рэакцыі жыхароў Кальи не было, вызначана не было, так што Эдзі хай трохі, але супакоіўся. А стралок перакінуў нагу праз сядло і лёгка саскочыў на зямлю. Эдзі спешыўся куды асцярожней, разумеючы, што на яго глядзяць сотні вачэй. Вупраж Сюзаны ён надзеў загадзя, падышоў да яе каня, павярнуўся спіной. Сюзана спрытна перабралася з сядла на спіну Эдзі, нібы ўсё жыццё толькі гэтым і займалася. Натоўп зноў загула, калі ўсе ўбачылі, што ногі яе заканчваюцца ля каленяў.
  
  Оуверхолсер хуткім крокам накіраваўся да драўлянай платформе, па шляху паціснуў некалькі рук. Каллагэн ішоў за ім, зрэдку восеньскі паветра крыжам. Чые-то рукі працягнуліся з натоўпу, каб узяць коней за аброць і адвесці іх. Роланд, Эдзі і Джэйк крочылі ў шэраг. Ыш па-ранейшаму сядзеў у нагруднай кішэні понча, якое Бенні пазычыў Джэйк, і з цікавасцю азіраўся.
  
  Эдзі раптам адчуў, што на яго накатваюць пахі натоўпу: поту, валасоў, абпаленай сонцам скуры і, зрэдку (тут ён успомніў рачную кірмаш, згаданую Каллагэном), субстанцыі, якую героі вестэрнаў называлі «смярдзючай вадой». Бачыў ён і пахі ежы: смажанай свініны і ялавічыны, свежага хлеба, смажанага лука, кава і грэфа. Яго страўнік заурчал, хоць голаду ён не адчуваў. Не, зусім не хацелася. Думка аб тым, што паласа зялёнай травы раптам знікне і натоўп надвинется на іх, не выходзіла з галавы. Вельмі ўжо ціха яны сябе паводзілі! Ён нават чуў стракатанне цыкад і першыя пошчакі начных птушак, якія рыхтуюцца да вячэрняга канцэрту.
  
  Оуверхолсер і Каллагэн падняліся на платформу. Эдзі устрывожыўся, угледзеўшы, што Джеффордсы і Слайтманы засталіся ўнізе. Роланд хутка падняўся па трох драўляных прыступках. Эдзі рушыў услед за ім, адчуваючы, што ў яго падгінаюцца калені.
  
  — Ты ў парадку? — шапнула яму на вуха Сюзана.
  
  — Хутчэй так, чым няма.
  
  Злева ад платформы знаходзілася круглая сцэна. На ёй размясціліся сямёра мужчын у белых кашулях, сініх джынсах і кушаках. Эдзі даведаўся інструменты ў іх у руках, і хоць мандаліны і банджа казалі за тое, што музыка, хутчэй за ўсё, будзе дерьмовой, само прысутнасць музыкаў супакойвала. На ахвярапрынашэння аркестры не запрашаюць, ці не так? Хіба што бубнача або двух, каб завесці гледачоў.
  
  Эдзі з Сюзанай за спіной павярнуўся да натоўпу. Засмуціўся, убачыўшы, што праходу да галоўнай вуліцы больш няма. Убачыў перад сабой толькі мора паднятых асоб. Мужчынскіх і жаночых, старых і маладых. Абыякавым асоб, сярод якіх не было ні аднаго дзіцячага. Уладальнікі гэтых асоб шмат часу праводзілі на сонца, аб чым казалі і колер скуры, і мноства дробных маршчынак. Адчуванне, што бяда побач, не пакідала Эдзі.
  
  Оуверхолсер спыніўся ля драўлянага стала, дзе на спецыяльнай падстаўцы стаяла вялікае пухнатае пяро. Тое самае, што ласкава называлі перышком. Фермер узяў яго, падняў. Над натоўпам і без таго ціхай павісла гэтак глыбокая цішыня, што Эдзі выразна чуў хрыплае дыханне нейкага старога ці бабулькі.
  
  — Апусці мяне ўніз, Эдзі, — папрасіла Сюзана.
  
  Яму не хацелася, але ён падпарадкаваўся.
  
  — Я — Уэйн Оуверхолсер з фермы «Сем міль». — Оуверхолсер ступіў да краю платформы, выставіўшы перад сабой пёрка. — Выслухайце мяне, прашу вас.
  
  — Мы гаворым, дзякуй, сэй, — пробормотали яны.
  
  Оуверхолсер павярнуўся, паказаў на Роланда і яго тэт у замызганных вопратцы вандроўнікаў. Сюзанна, вядома, не стаяла — прысела на каленях паміж Эдзі і Джэйкам, абапіраючыся на адну руку. Эдзі падумаў, што ніколі раней яго гэтак не ўважліва разглядалі.
  
  — Мы, мужчыны Кальи, чулі Тиана Джеффордса, Джорджа Телфорда, Дыега Адамса і іншых, хто казаў у Зале сходаў, — працягнуў Оуверхолсер. — Казаў там і я. «Яны прыйдуць і возьмуць дзяцей, — вось што сказаў я, маючы на ўвазе, вядома ж, Ваўкоў, — а потым пакінуць нас у спакоі на цэлае пакаленне. Таму хай усё будзе, як было». Цяпер я думаю, што пагарачыўся, прамаўляючы тыя словы.
  
  Шэпт прашамацеў па натоўпе, ціхі, як лёгкі ветрык.
  
  — На тым жа сходзе бацька Каллагэн паведаміў, што з поўначы да нас накіроўваюцца стрэлкі.
  
  Зноў шэпт. Эдзі разабраў словы: «Стрэлкі... Сярэдзінны свет... Гилеад».
  
  — Мы прынялі рашэнне паслаць сваіх прадстаўнікоў і паглядзець, ці так гэта. Вось людзі, якіх мы знайшлі, кажу я вам. Яны заяўляюць, што яны тыя самыя, як назваў іх бацька Каллагэн. — Эдзі адчуў, што Оуверхолсеру як-то не па сабе. Быццам ён з усіх сіл стараецца не пернуть. Эдзі ўжо бачыў такі выраз асобы, звычайна па тэлевізары, у палітыкаў, калі ім няма куды дзявацца і даводзіцца гаварыць, аб чым так хацелася прамаўчаць. — Яны заяўляюць, што з'яўляюцца часткай мінулага свету. А гэта азначае...
  
  «Давай, Уэйн, — думаў Эдзі, — не томі. У цябе атрымаецца».
  
  — ...што яны з роду Эльда.
  
  — Уславім багоў! — пранізліва закрычала жанчына. — Багі паслалі іх, каб яны выратавалі нашых дзяцей, і яны прыйшлі!
  
  На яе зашыкалі. Оуверхолсер дачакаўся цішыні, твар так і засталося напружаным, потым працягнуў:
  
  — Яны могуць і самі сказаць за сябе, і павінны, але я бачыў дастаткова, каб паверыць: яны змогуць дапамагчы нам адвесці бяду. У іх добрае зброю, вы гэта бачыце самі, і яны ведаюць, як ім карыстацца. Даю вам у гэтым слова і кажу дзякуй вам.
  
  На гэты раз шэпт стаў гучней, і Эдзі ўлавіў у ім добразычлівасць. Ад сэрца крыху адлягло.
  
  — А цяпер дазвольце ім ўстаць перад вамі, аднаго за іншым, каб вы маглі пачуць іх галасы і ўбачыць іх твары. Вось іх старэйшы, — і ён паказаў на Роланда.
  
  Стралок выйшаў наперад. Чырвонае сонца кранула агнём яго левую шчаку; правую святло паходняў афарбаваў жоўтым. Ён выставіў нагу. У наступіўшай цішыні пачуўся гулкі ўдар абцаса аб дошкі. Эдзі чаму-то падумаў пра кулаку, з размаху опустившемся на вечка труны. Роланд нізка пакланіўся, працягнуў да іх рукі.
  
  — Я — Роланд, сын Стывена. З роду Эльда.
  
  Натоўп ахнула.
  
  — Хай будзе цёплай наша сустрэча. — Ён адступіў назад, зірнуўшы на Эдзі.
  
  З гэтым ён мог справіцца.
  
  — Эдзі Дын з Нью-Ёрка. Сын Уэнделла, — пачаў ён, падумаўшы пры гэтым: «Так, ва ўсякім выпадку, заўсёды казала матуля». А потым, нечакана для сябе, дадаў: — З роду Эльда. Ка-тэт Дзевятнаццаці.
  
  Адступіў назад, а месца ля краю платформы заняла Сюзана.
  
  — Я — Сюзанна Дын, жонка Эдзі, дачка Дэна, з роду Эльда, ка-тэт Дзевятнаццаці, і хай будзе цёплай наша сустрэча, а ў вас усё будзе добра, — і зрабіла рэверанс, выпрастаўшы нябачныя спадніцы.
  
  Ёй адказалі смех і апладысменты.
  
  Пакуль яна казала, Роланд паспеў што-то шапнуць на вуха Джэйк. Хлопчык кіўнуў і ўпэўнена ступіў да краю платформы. Вельмі малады і вельмі прыгожы ў закатном святле.
  
  Выставіў нагу і пакланіўся. Понча пад вагой Ыша хіснулася наперад.
  
  — Я — Джэйк Чемберз, сын Элмер, з роду Эльда, ка-тэт Дзевяноста дзевяці.
  
  «Дзевяноста дзевяці. — Эдзі паглядзеў на Сюзану, якая толькі крыху паціснула плячыма. — Адкуль узяліся гэтыя Дзевяноста дзевяць?» Але потым падумаў: «Чаму б і не?» Ён жа сапраўды гэтак жа паняцця не меў, адкуль узяўся ка-тэт Дзевятнаццаці.
  
  Але Джэйк на тым не скончыў. Выцягнуў Ыша з нагруднай кішэні понча Бенні Слайтмана. Натоўп загула. Джэйк кінуў на Роланда кароткі погляд, як бы пытаючыся: «Ты ўпэўнены?» Роланд кіўнуў.
  
  Спачатку Эдзі і ўявіць сабе не мог, што любімчык Джэйка стане паўнапраўным удзельнікам дзейства. Жыхары Кальи зноў заціхлі, нават затаілі дыханне, таму што Эдзі зноў пачуў спевы начных птушак.
  
  А потым Ыш падняўся на заднія лапкі, выставіў адну наперад і практычна пакланіўся. Пахіснуўся, але ўтрымаў раўнавагу. Пярэднія лапкі выцягнуў перад сабой, да натоўпу, зусім як Роланд. Пачуліся ахі, апладысменты, смех. Джэйк як громам уражаны таращился на Ыша.
  
  — Ыш! — крыкнуў ушастик-путаник. — Эльд! Дзякуй! — кожнае слова вымавіў ясна і выразна. На імгненне схіліўся ў паклоне, а потым зваліўся на ўсе чатыры лапкі і павольна затрусил да нагі Джэйка. Пад грамавы авацыю. Роланд (а хто яшчэ, падумаў Эдзі, мог навучыць такому вушасціка-путаника) здолеў ператварыць жыхароў Кальи ў сваіх сяброў і прыхільнікаў. Хаця б на гэты вечар.
  
  Такім быў першы сюрпрыз: Ыш, кланяющийся якая сабралася натоўпе і бачыць сябе членам ан-тэта са стрэлкамі. А за ім тут жа рушыў услед другі.
  
  — Я не аратар. — Роланд зноў падышоў да краю платформы. — Мой язык заплятаецца, як у п'яніцы ў ноч свята Жніва. Але Эдзі зможа выказацца за нас усіх, я ў гэтым упэўнены.
  
  Тут ужо таращиться прыйшлося Эдзі. Пад імі апладыравала і ўхвальна тупала натоўп. Чуліся крыкі: «Дзякуй табе, сэй», «Гавары, сэй», «Слухайце яго, слухайце яго ўважліва». Нават аркестр палічыў патрэбным умяшацца, згуляўшы што-то гучнае і энергічнае.
  
  Эдзі хапіла часу, каб кінуць на Роланда спалоханы люты погляд: «Якога чорта ты так зрабіў са мной?» Стрэлак спакойна глядзеў на яго, скрыжаваўшы рукі на грудзях.
  
  Апладысменты сціхлі. Пайшла і злосць Эдзі. Яе змяніў жах. Оуверхолсер з цікаўнасцю пазіраў на яго, гэтак жа, як Роланд, свядома ці міжвольна, скрыжаваўшы рукі на грудзях. Эдзі здолеў адрозніць у першых шэрагах некалькі знаёмых асоб: Слайтманов, Джеффордсов. Крыху павярнуў галаву і ўбачыў Каллагэна. Яго сінія вочы ператварыліся ў шчылінкі, а над імі, здавалася, палала крыж.
  
  «І што, чорт пабяры, я павінен ім сказаць?»
  
  «Скажы хоць што-небудзь, Эрс, — пачуў ён голас брата Генры. — Яны ж чакаюць».
  
  — Вы ўжо прабачце, што я пачынаю павольна, — загаварыў Эдзі. — Мы прайшлі шмат міль і колаў, а потым яшчэ больш міль і колаў, і вы — першыя людзі, убачаныя намі апошнія...
  
  Апошнія што? Тыдні, месяцы, гады, дзесяцігоддзі?
  
  Эдзі засмяяўся. Сам разумеў, што кажа як круглы ідыёт, чалавек, якому нельга даверыць трымаць уласны канец, калі ўзнікае неабходнасць адліць, не кажучы ўжо пра зброю.
  
  — Увогуле, даўно мы нікога не бачылі, адвыклі ад людзей, можна сказаць, здзічэлі.
  
  Яны засмяяліся, больш таго, так хутка, быццам вада. Некаторыя заапладзіравалі яму. Намацаў ён, сам таго не ведаючы, іх смешливую струнку. І сам расслабіўся, а таму загаварыў лёгка і нязмушана. Праўда, у галаве мільганула думка, што не так ужо і даўно гэты самы ўзброены стралок, які стаіць цяпер перад сямю сотнямі спалоханых, тых, што спадзяюцца на яго дапамогу людзей, уколовшись, сядзеў перад тэлевізарам у пажоўклых ад мачы трусах, жор чыпсы і глядзеў мульцікі, чакаючы жаданага прыходу.
  
  — Мы прыйшлі здалёку, але ісці нам яшчэ далей, — працягнуў ён. — Часу ў нас у абрэз, аднак мы зробім усё, што зможам, слухайце мяне, прашу вас.
  
  — Працягвай, чужаніца! — крыкнуў нехта. — Ты кажаш добра.
  
  «Праўда? — падумаў Эдзі. — Для мяне гэта навіна, дружа».
  
  Яго падтрымалі крыкі: «Ага» і «Справа кажаш».
  
  — У лекараў у маім феоде ёсць выраз: «Перш за ўсё не нашкодзь», — дакладна ён не ведаў, чый гэта дэвіз, адвакатаў або лекараў, але некалькі разоў чуў гэтыя словы, як у фільмах, так і ў тэлешоў, і яны яму падабаліся. — Мы нікому не збіраемся прычыняць шкоды, але немагчыма выцягнуць кулю ці нават стрэмку з-пад пазногця дзіцяці, не праліў хоць кроплю крыві.
  
  Многія пагадзіліся з Эдзі. Твар Оуверхолсера, аднак, закаменело. З натоўпу некаторыя глядзелі на яго з сумневам. І раптам яго ахапіла злосць. Ён не меў ніякага права злавацца на гэтых людзей, якія не зрабілі ім нічога дрэннага і ні ў чым не адмовілі (ва ўсякім выпадку пакуль), але злаваўся.
  
  — Ёсць у нашым феоде Нью-Ёрк яшчэ адна прымаўка: «Бясплатным можа быць толькі сыр у пастцы». З таго, што мы ведаем аб вашым становішчы, нам зразумела, што яно вельмі сур'ёзнае. Пазмагацца з Ваўкамі — небяспечнае справа. Але іншы раз менавіта бязвольнасць, менавіта апушчаныя рукі прыводзяць да таго, што людзі адчуваюць сябе хворымі і галоднымі.
  
  — Слухайце яго, слухайце яго! — крыкнуў нехта з далёкіх шэрагаў. Эдзі ўбачыў там Эндзі-робата, а побач з ім — групу людзей у чорных ці сініх плашчах. Выказаў здагадку, што гэта Мэнни.
  
  — Мы оглядимся і, як толькі зразумеем сутнасць праблемы, зможам сказаць, што можна і трэба зрабіць. Калі мы прыйдзем да высновы, што нямоглыя, так прама і скажам вам, развітаемся і працягнем свой шлях. — У трэцім або чацвёртым шэрагу стаяў мужчына ў патрапанай белай каўбойскай капелюшы. З кусцістыя сівымі бровамі і вусамі таго ж колеру. Эдзі падумаў, што ён выглядае рыхт-у-рыхт як татка Картрайт з тэлесерыяла «Залатое дно»[35]. Дык вось на гэтага татку Картрайта словы Эдзі асаблівага ўражання не выраблялі.
  
  — Калі мы зможам дапамагчы, то абавязкова дапаможам. — Цяпер яго голас гучаў вельмі роўна і спакойна. — Але нам не ўдасца зрабіць усё адным. Слухайце мяне, прашу вас. Слухайце мяне ўважліва. Рыхтуйцеся да таго, каб абараняць тое, што ў вас ёсць. Рыхтуйцеся да таго, каб змагацца за тое, што хочаце зберагчы.
  
  З гэтым Эдзі тупнуў па дошках платформы, але ад мокасина той жа гучнасці, што ад абцаса, не дамогся, ўдару па вечку труны не выйшла, — і пакланіўся. На нейкія імгненні над натоўпам павісла мёртвая цішыня. Потым Тиан Джеффордс запляскаў. Да яго далучылася Залия. Потым Бенні. Яго бацька тыцнуў яго локцем у бок, але падлетак працягваў пляскаць, і Слайтман-старэйшы далучыўся да яго.
  
  Эдзі працяў поглядам Роланда. Той глядзеў на яго з ранейшай абыякавасцю. Сюзана тузанула яго за брючину. Эдзі нахіліўся да яе.
  
  — Ты выдатна зладзіўся, салодзенькі.
  
  — За гэта я дзякаваць яго не збіраюся. — Эдзі матнуў галавой у бок Роланда. Але цяпер, калі ўсё скончылася, настрой у яго рэзка падняўся. Бо Роланд сапраўды не любіў выступаць. Мог, калі іншага выйсця не было, але не любіў.
  
  «Так вось, значыць, хто ты ў нас, — падумаў Эдзі. — Рупар Роланда з Гилеада».
  
  І што, уласна, у гэтым дрэннага? Катберт Олгуд выконваў гэтую ролю задоўга да яго.
  
  Каллагэн выступіў наперад.
  
  — Можа, мы можам зладзіць ім больш за цёплы прыём, сябры мае... паказаць сапраўднае гасціннасць Кальи Брын Стерджис.
  
  І пачаў апладзіраваць. Натоўп тут жа падтрымала яго. Апладзіравалі доўга і гучна. Крычалі, свісталі, тупалі (з тупатам атрымлівалася не вельмі, трава — не драўляныя дошкі). Музыкі гралі адзін бравурный марш за іншым. Сюзана ўзяла за адну руку Эдзі. Джэйк — за іншую. Усе чацвёра пакланіліся, як якая-небудзь рок-група пасля ўдала выкананай песні, і апладысменты ўзмацніліся.
  
  Нарэшце Каллагэн аднавіў цішыню, ускінуўшы рукі.
  
  — Нам трэба будзе сур'ёзная праца, сябры. Аб чым прыйдзецца падумаць, многае зрабіць. Але цяпер давайце паямо. А потым паспяваем, патанцуем, павесялімся! — Зноў пачуліся апладысменты, якія Каллагэн тут жа спыніў. — Досыць! — смеючыся, крыкнуў ён. — А вы, Мэнни, я ведаю, прывезлі сваю ежу, і я не бачу прычын, па якіх вы не маглі б пабаляваць з намі. Далучайцеся да нас, добра? Хай вам будзе добра!
  
  «Хай нам усім будзе добра», — падумаў Эдзі, але прадчуванне бяды ўсё роўна не пакідала яго. Яно асацыявалася з госцем, якія прыйшлі на вечарыну, але не ўдзельнічаюць у ёй, трымалі па-за колаў святла, адкідваюць паходнямі. Нагадвала гук. Ўдар абцаса па драўлянай падлозе. Ўдар кулака па вечку труны.
  
  7
  
  Хоць ўздоўж доўгіх сталоў стаялі лавы, толькі старыя елі седзячы. А абед выдаўся шляхетны, больш за дзвесце страў, у асноўным хатніх і хвацкага густу. Пачалося ўсё з тоста за Калью. Яго вымавіў Воун Эйзенхарт з кубкам грэфа ў адной руцэ і перышком ў іншы. Эдзі ўжо зразумеў, што на Дузе гэты тост замяняў нацыянальны гімн.
  
  — Няхай усё ў яе будзе добра! — крыкнуў ранчер і адным доўгім глытком асушыў кубак. Эдзі падумаў, што такі глоткай можна толькі захапляцца. Грэф Кальи Брын Стерджис адрозніваўся асаблівай крэпасцю: нават ад паху слязіліся вочы.
  
  — ХАЙ БУДЗЕ! — адказалі астатнія, падтрымаўшы тост радаснымі крыкамі, і выпілі.
  
  У гэты момант святло паходняў, якія віселі па перыметры Павільёна, з жоўтага змяніўся на барвяны, як у нядаўна нябачнага сонца. Натоўп заохала, заахала, зааплодировала. Эдзі вырашыў, што тэхнічна змяніць колер не так ужо і цяжка, гэта табе не Блейн Мона і не диполярные кампутары, кіраўнікі Ладом, але колер яму спадабаўся, а рэчыва, якое яго выклікала, падобна, не труціла людзей. Так што ён пляскаў у ладкі разам з астатнімі. Як і Сюзана. Эндзі прынёс яе калыску, расклаў, спытаў, ці не хоча яна пабольш даведацца аб сімпатычным незнаёмца, з якім магла сустрэцца ў самым бліжэйшым часе. І цяпер яна кружыла сярод якія стаяць групамі жыхароў Кальи, з поўнай талеркай на каленях, пра нешта гаварыла з аднымі, пераязджала да іншых, зноў казала, зноў пераязджала. Эдзі зразумеў, што ў мінулым яна шмат разоў бывала на кактэйль-партызана, не гэтак ужо адрозніваліся ад гэтай, і зайздросціў ўпэўненасці, з якой яна трымалася.
  
  Эдзі заўважыў у натоўпе дзяцей. Відавочна, мясцовыя жыхары зразумелі, што іх госці не збіраюцца даставаць рэвальверы і ладзіць бойню. Дзецям старэй дазвалялася блукаць па Павільёне без бацькоў. Яны зьбіваліся ў стайкі — Эдзі па свайму дзяцінству памятаў, што так яно і павінна быць — і здзяйснялі набегі на сталы. Але нават апетыт падлеткаў практычна не памяншаў багацця ежы. Яе хапала з лішкам. Падлеткі пазіралі на чужаземцаў, не адважваючыся наблізіцца.
  
  Самыя малодшыя заставаліся з бацькамі. А тыя, хто па ўзросту трапляў паміж падлеткамі і малодшымі, сабраліся каля арэляў, горкі і сценкі, пастаўленых у далёкім канцы Павільёна. Некаторыя гулялі, але большасць шырока расплюшчанымі вачыма глядзелі, як гуляюць дарослыя. У Эдзі пры поглядзе на іх зашчымела сэрца. Ён бачыў, як шмат сярод дзяцей двайнят, значна больш, чым ў любым іншым горадзе ці вёсцы, і разумеў, што менавіта гэтая ўзроставая група стане асноўнай здабычай Ваўкоў... калі Ваўкам дазволяць зрабіць тое, што яны рабілі заўсёды. Ён не заўважыў ні аднаго рунта і здагадаўся, што іх свядома трымаюць далей ад Павільёна. Вырашыў, што жыхары Кальи паступілі правільна, пажадаў толькі, зразумела, у думках, каб ім зладзілі асобны свята. Потым высветлілася, што так яно і было: рунтов сабралі ля царквы Каллагэна і ўволю накармілі піражкамі і марозівам.
  
  Джэйк, будзь ён выхадцам Кальи, апынуўся б сярод дзяцей, толпившихся на дзіцячай пляцоўцы, але, зразумелая справа, нарадзіўся ён зусім у іншым месцы. І яго новы сябар ідэальна яму падыходзіў: гадамі старэй, маладзей па вопыту. Яны пераходзілі ад стала да стала, што-то елі там, што-то — тут. Ыш ішоў за імі, пазіраючы па баках. Эдзі не сумняваўся: агрэсіўнае паводзіны каго-небудзь у дачыненні да Джэйка з Нью-Ёрка (або яго новага сябра, Бэні з Кальи) магло прывесці да таго, што небарака пазбавіўся б пары пальцаў. У якой-то момант Эдзі ўбачыў, як хлопчыкі пераглянуліся, а потым, не перемолвившись ні словам, разам зарагаталі. Эдзі гэта да болю нагадала ўласнае дзяцінства.
  
  Зрэшты, на ўспаміны часу ў яго практычна не было. Ён ведаў паводле апавяданняў Раланда (ды і яго пару разоў бачыў у справе), што аховай правапарадку дзейнасць стралкоў Гилеада не абмяжоўвалася. Ім здаралася быць кур'ерамі, бухгалтарамі, часам шпіёнамі, час ад часу нават катамі. Але перш за ўсё яны былі дыпламатамі. Эдзі, выхаваны братам і яго сябрамі на зернях мудрасці накшталт «Чаму б табе не адсмактаць у мяне, як робіць твая сястра?» і «Я трахнул тваю матулю, і яна вельмі нават нічога», не кажучы ўжо пра найбольш папулярным «Мяне ванітуе, калі я гляджу на цябе», дыпламатам сябе не лічыў, але пры гэтым лічыў, што паспяхова спраўляецца са сваёй місіяй. Толькі зносіны з Телфордом далося яму нялёгка, але, аркестр, музыканты, я кажу дзякуй вам, заглушыў яго.
  
  Бачыць Бог, гэта быў той жа выпадак, што і са шчанюком, кінутым у сажалка: ці утонешь, або выплывешь. Жыхары Кальи, магчыма, баяліся Ваўкоў, але ніколькі не бянтэжыліся, пытаючыся, як Эдзі і астатнія члены яго тэта збіраюцца з імі справіцца. Вось тут Эдзі ўсвядоміў, што Роланд аказаў яму вельмі вялікую паслугу, прымусіўшы выступаць перад усімі. Цяпер ён куды лепш разумеў, як яму трэба сябе паводзіць.
  
  Ён казаў ім практычна адно і тое ж, зноў і зноў. Немагчыма распрацаваць стратэгію, не агледзеўшы горад і яго наваколлі. Немагчыма сказаць, колькі мужчын Кальи спатрэбяцца ім у памочнікі. Час пакажа. Днём яны ўсё агледзяць і прикинут, што да чаго. Дасць Бог — будзе і вада. У ход ішлі і іншыя штампы, якія ўдавалася прыгадаць. Яго нават карцела паабяцаць ім па курыцы ў кожны кацёл пасля знішчэння Ваўкоў, але ён своечасова прыкусіў язык. Дробны фермер Хорхе Эстрада пажадаў даведацца, што яны зробяць, калі Ваўкі вырашаць спаліць горад. Іншы — Гаррет Стронг — хацеў даведацца, дзе яны схаваюць дзяцей, калі прыйдуць Ваўкі. «Мы ж не можам пакінуць іх тут, вы павінны гэта разумець». Эдзі, отдававший сабе справаздачу, што пакуль разумеў вельмі мала, дробнымі глыткамі піў грэф і абыходзіўся без каментароў. Да яго падышоў Нейл Фарадей (Эдзі так і не зразумеў, фермер лі ён або наёмны работнік) і сказаў, што ўсё зайшло вельмі ўжо далёка. «Яны ніколі не бяруць усіх дзяцей, разумееш?» Эдзі хацеў спытаць, што ён думае наконт чалавека, які гаворыць: «Ну, з іх маю жонку згвалтавалі толькі двое», — але прамаўчаў. Смуглявы вусаты мужчына, які прадставіўся як Луіс Хейкокс, сказаў Эдзі, што прызнаў правату Тиана Джеффордса. Пасля сходу ён правёў не адну бяссонную ноч, усё абдумаў і вырашыў, што з Ваўкамі трэба біцца. Так што калі спатрэбіцца яго дапамогу, ён гатовы. Шчырасць і жах, якія чыталіся на твары Хейкокса, глыбока кранулі Эдзі. Ён бачыў перад сабой не экзальтаванага падлетка, які не ведае, на што ідзе, але дарослага, разумнага мужчыну, які, магчыма, разумеў нават больш, чым трэба было.
  
  Увогуле, яны падыходзілі з пытаннямі, а сыходзілі без канкрэтных адказаў, але цалкам задаволеныя пачутым. Эдзі казаў, пакуль не перасохла ў горле, і вельмі хутка адмовіўся ад грэфа ў карысць халоднага гарбаты, каб не напіцца. Але яны ўсё падыходзілі і падыходзілі. Кэш і Эстрада. Стронг і Эчиверия, Уінклер і Спалтер (кузены Оуверхолсера, сказалі яны), Фрэдзі Расарыё і Фаррэн Поселья... або Фрэдзі Поселья і Фаррэн Расарыё?
  
  Кожныя дзесяць ці пятнаццаць хвілін паходні мянялі колер. Ад чырвонага да зялёнага, ад зялёнага да памаранчавым, ад памяранцавага да сіняга. Збаны з грэфом пераходзілі з рук у рукі. Размовы станавіліся гучней. Смех таксама. Эдзі ўсё часцей чуў воклічы, што-то накшталт «Што б я здох!» — за якімі заўсёды ішоў выбух рогату.
  
  Ён шукаў у натоўпе Роланда, у кампаніі старога ў сінім плашчы. Такую акладзістую доўгую й сівую бараду Эдзі бачыў толькі ў тэлевізійным біблійным серыяле. Казаў стары з запалам, не зводзячы вачэй з загорелого, пасечанага ветрам асобы стрэлка. Аднойчы дакрануўся да рукі Роланда, пацягнуў да сябе. Роланд слухаў, ківаў, нічога не казаў, ва ўсякім выпадку, пакуль Эдзі глядзеў на іх. «Але яму цікава, — адзначыў Эдзі. — Аповяд Сівой Барады яго вельмі зацікавіў».
  
  Музыканты як раз вярталіся на эстраду, калі да Эдзі падышоў яшчэ адзін мужчына. Той самы, што нагадаў яму татку Картрайта.
  
  — Джордж Телфорд, — прадставіўся ён. — Хай у цябе ўсё будзе добра, Эдзі з Нью-Ёрка. — Ён ледзь дакрануўся да лба кулаком, потым раскрыў яго і працягнуў руку. Ён быў у каўбойскай капелюшы, галаўным уборы ранчеров, а не ў самбрэра, якія насілі фермеры, але далонь яго апынулася на здзіўленне мяккай, мазалі беглі толькі ў падставы пальцаў. «Ад лейцаў, — здагадаўся Эдзі. — Павінна быць, гэта ўся яго праца».
  
  Эдзі крыху пакланіўся:
  
  — Доўгіх цябе дзён і прыемных начэй, сэй Телфорд. — Ледзь не спытаў, ці вярнуліся Адам, Хоса і Маленькі Джо ў «Пондерозу», але зноў вырашыў абысціся без жартаў.
  
  — І табе іх у два разы больш, сынок, у два разы больш. — Телфорд паглядзеў на рэвальвер на сцягне Эдзі, потым погляд вярнуўся да твару стрэлка. Праніклівы і не надта прыязны. — У твайго старэйшага дакладна такі ж, я разумею.
  
  Эдзі усміхнуўся, але прамаўчаў.
  
  — Уэйн Оуверхолсер кажа, што ваш ка-бэбі прадэманстраваў бліскучае валоданне пісталетам. Як я разумею, у гэты вечар ён у тваёй жонкі?
  
  — Быццам бы так, — адказаў Эдзі. Ён выдатна ведаў, што «ругер» у Сюзаны. Роланд вырашыў, што не варта Джэйк ехаць у «Рокинг-Бі» узброеным.
  
  — Чатыры супраць сарака — замала будзе, ці не так? — працягнуў Телфорд. — Так, замала. А бо з усходу могуць прыехаць і шэсцьдзесят. Дакладна ніхто не памятае, ды яно і зразумела. Дваццаць тры гады — доўгі тэрмін, дзякуй вам, Гасподзь і Чалавек-Ісус.
  
  Эдзі усміхнуўся і зноў прамаўчаў, спадзеючыся, што Телфорд знойдзе іншую тэму для размовы. Больш таго, спадзеючыся, што той проста адваліць.
  
  Не склалася. Говнюки — яны прилипчивые, гэта, можна сказаць, закон прыроды.
  
  — Зразумела, чацвёра ўзброеных супраць сарака і шасцідзесяці лепш траіх узброеных і чацвёртага, приветствующего надыходзячых ворагаў радаснымі крыкамі. Асабліва, калі іх ўзбраенне вялікага калібра, спадзяюся, ты чуеш мяне.
  
  — Чую цябе выдатна, — адказаў Эдзі. У платформы, з якой іх прадстаўлялі жыхарам горада, Залия Джеффордс што-то казала Сюзане. І Эдзі бачыў, што Сюзі слухае яе з цікавасцю. «Ёй дасталася фермерская жонка, Раланду — Уладар гребаных кольцаў, а мне? Гаўнюк, які выглядае, як татка Картрайт, а допыт вядзе, як Пэры Мэйсан».
  
  — У вас ёсць іншае зброю? — спытаў Телфорд. — Вядома ж, павінна быць, калі вы хочаце пазмагацца з Ваўкамі. Асабіста я думаю, што гэта вар'яцкая ідэя. І не раблю з гэтага сакрэту. Воун Эйзенхарт прытрымліваецца таго ж меркавання...
  
  
  
  — Оуверхолсер таксама прытрымліваўся, але змяніў яго, — як бы між іншым заўважыў Эдзі. Адпіў гарбаты, і паглядзеў на Телфорда над кубкі, спадзеючыся ўлавіць хоць намёк на раздражненне. Дарэмна.
  
  — Уэйн ў нас, што флюгер. — Телфорд засмяяўся. — Мяняе сваё меркаванне то так, то гэтак. Так што, малады сэй, ён можа перамяніць яго яшчэ раз.
  
  Эдзі хацелася сказаць: «Калі ты думаеш, што мы гаворым аб выбарах, то дарма», — але прамаўчаў, памятаючы наказ Роланда. Рот зачынены. Бачыць па максімуме. Гаварыць па мінімуму.
  
  — У вас ёсць скорострелы? — спытаў Телфорд. — Ці гранаты?
  
  — Так, вядома, як не быць, — адказаў Эдзі.
  
  — Я ніколі не чуў аб жанчыне-стрэлцы.
  
  — Няўжо?
  
  — Ці пра хлопчыка. Нават калі ён і чаляднік. Як нам даведацца, што вы тыя, за каго сябе выдаеце? Скажы мне, прашу цябе.
  
  — Ну, на гэтае пытанне адказаць складана. — Эдзі вызначана не падабаўся Телфорд — занадта стары, каб мець маленькіх дзяцей, якія могуць стаць здабычай Ваўкоў.
  
  — Аднак людзі хочуць гэта ведаць, — паказаў Телфорд. — І ўжо вядома, да таго, як абрынуць дах сабе на галаву.
  
  Эдзі успомніў словы Роланда, што ні аднаму чалавеку не дадзена адмяніць прынятае стрэлкамі рашэнне. Жыхары Кальи гэтага пакуль не разумелі. Телфорд дакладна не разумеў. Зразумела, ім яшчэ трэба было задаць пытанні і атрымаць на іх сцвярджальныя адказы; Каллагэн пра гэта згадаў, Роланд пацвердзіў. Тры пытання. Адзін з іх — што-то аб дапамозе і абароне. Эдзі лічыў, што гэтыя пытанні яшчэ не зададзеныя, але задаваць іх будуць, калі прыйдзе час, і не ў Зале сходаў. А адказваць прыйдзецца маленькім людзям накшталт Посельи і Расарыё, якія, можа, і ведаць не будуць, што кажуць. Людзям, якія рызыкавалі дзецьмі.
  
  — Дык хто ты на самай справе? — гнуў сваё Телфорд. — Скажы мне, я прашу.
  
  — Эдзі Дын з Нью-Ёрка. Спадзяюся, ты не сумняваешся ў маёй сумленнасці. Вельмі спадзяюся, што не сумняваешся.
  
  Телфорд адступіў на крок, ўсмешка спаўзла з твару. Эдзі гэта парадавала. Страх — не павагу, але, бачыць Бог, лепш, чым нічога.
  
  — Няма, няма, ні ў якім разе, сябар мой! Калі ласка! Але скажы мне... ты калі-небудзь страляў з рэвальвера, які ў цябе на баку? Скажы мне, прашу цябе!
  
  Эдзі бачыў, што Телфорд хай і баіцца яго, але не верыць. Магчыма, гэтага б цалкам хапіла ранейшаму Эдзі Дзіну, жыхару Нью-Ёрка, каб распачаць нейкія намаганні і прымусіць ранчера-сэя паверыць, але Эдзі-стралок не бачыў у гэтым сэнсу. Таму што бачыў перад сабой чалавека, цвёрда які рашыў стаяць у баку і назіраць, як Ваўкі з Тандерклепа забіраюць дзяцей суседзяў, а можа, чалавека, які не верыць у простыя і канчатковыя адказы, якія дае зброю. Эдзі, аднак, ведаў гэтыя адказы. Больш таго, яны яму падабаліся. Ён памятаў іх адзіны, жудасны дзень у Ладзе, калі ён каціў каляску Сюзаны пад грукат боскіх барабанаў. Ён успомніў і Фрэнка, і Блескучего, і Топси Марахода, падумаў аб жанчыне па імі Мод, якая ўстала на калені, каб пацалаваць аднаго з псіхаў, падстрэленых Эдзі. Што яна тады сказала? «Не варта было вам забіваць Ўінстана, у яго сёння дзень нараджэння». Што-то ў гэтым родзе.
  
  — Я страляў і з гэтага рэвальвера, і з «ругера», — адказаў ён. — І не трэба больш гаварыць са мной так, сябар мой, нібы мы абодва — героі якога-небудзь пацешнага анекдота.
  
  — Калі я хоць чым-то абразіў цябе, стралок, прашу прабачэння.
  
  Эдзі крыху расслабіўся. Стрэлак. Па крайняй меры седовласому говнюку хапіла розуму назваць яго як павінна, хай ён у гэта не верыў.
  
  І тут загрымела музыка. Кіраўнік аркестра ускінуў гітару над галавой.
  
  — Слухайце мяне, вы ўсе! Хопіць ёсць! Час танцаваць, а то лопнете пра абжорства, гэта дакладна!
  
  Яму адказалі радаснымі крыкамі. А потым — грукат выбухаў, які прымусіў Эдзі апусціць руку на рукаятку рэвальвера, як часцяком рабіў Роланд.
  
  — Спакойна, сябар мой. Гэта ўсяго толькі шутихи. Дзеткі песцяцца, будзь упэўнены.
  
  — Гэта добра, — кіўнуў Эдзі. — Прабач.
  
  — Не за што. — Телфорд ўсміхнуўся. Лагоднай усмешкай таткі Картрайта, але ва ўсмешцы Эдзі ўбачыў галоўнае: гэты чалавек ніколі не пяройдзе на іх бок. Ва ўсякім выпадку, да таго самага моманту, калі трупы ўсіх Ваўкоў з Тандерклепа не будуць выкладзеныя на ўсеагульны агляд у гэтым самым Павільёне. А вось калі такое здарыцца, ён заявіць, што з самага пачатку быў са стрэлкамі.
  
  8
  
  Танцы працягваліся да ўзыходу месяца, і ў тую ноч ні адно воблачка не перашкаджала ёй плыць па зорным небе. Эдзі станцаваў з некалькімі гарадскімі дамамі. Двойчы вальсаваў з Сюзанай на руках, а калі яны танцавалі кадрылю, яна на здзіўленне дакладна, направа-налева, разгортвалася на сваёй калясцы. У свеце, які змяняецца святле паходняў яе радасны твар блішчала ад поту. Роланд таксама танцаваў, грацыёзна, але, на думку Эдзі, без душы. І ўжо вядома, як для Эдзі, так і для Сюзаны, драматычнае завяршэнне свята стала поўнай нечаканасцю. Джэйк і Бенні Слайтман не расставаліся, у танцах не ўдзельнічалі, але аднойчы Эдзі ўбачыў іх стаяць на каленях пад дрэвам і якія, як яму здалося, ў «ножычкі».
  
  На змену танцах прыйшоў спевы. Пачалося ўсё з музыкаў. Спачатку яны выканалі любоўную баладу, потым нейкую хуткую песеньку, практычна цалкам на дыялекце Кальи, так што Эдзі ўдавалася разабраць толькі асобныя словы. Але ён зразумеў, што другая песня вельмі фривольная, па крыкам і гоготу мужчын і збянтэжана-заливистому смеху жанчын. Некаторыя з тых, хто старэй, зачынялі вушы рукамі.
  
  Пасля гэтых двух песень некалькі жыхароў Кальи забраліся на эстраду, каб праспяваць. Эдзі падумаў, што ім бы не ўдалося далёка прасунуцца ў телеконкурсе «Запалі зорку», але кожнага цёпла сустракалі і не менш цёпла (асабліва адну маладую матрону) праводзілі, калі яны сыходзілі з эстрады. Дзве дзяўчынкі гадоў па дзевяць, несумненна, однояйцевых двайняты, праспявалі баладу «Вуліцы Кампары», ідэальным дуэтам, пад акампанемент адной гітары. Эдзі ўразіла цішыня, у якой слухалі дзяўчынак жыхары Кальи. Хаця многія з іх ужо моцна выпілі, ні адзін не дазволіў сабе што-небудзь выгукнуць. Не выбухалі і шутихи. У многіх, у тым ліку і ў фермера па імя Луіс Хейкокс, па шчоках каціліся слёзы. Калі б яго спыталі раней, Эдзі адказаў, што разумее, пад якім эмацыйным прэсам жыве горад. Але ён не разумеў. Цяпер прызнаваў гэта, шчыра і адкрыта.
  
  Калі песня аб выкрадзенай жанчыны і які памірае ковбое скончылася, на нейкія імгненні ўсталявалася поўная цішыня, маўчалі нават начныя птушкі. А потым рушыла ўслед громовая авацыя. «Калі б яны прама цяпер прымалі рашэнне, што рабіць з Ваўкамі, — падумаў Эдзі, — нават татка Картрайт не адважыўся б пайсці супраць усіх».
  
  Дзяўчынкі зрабілі рэверансы і спусціліся з эстрады на траву. Эдзі думаў, што на тое свята і скончыцца, але тут, на яго здзіўленне, падняўся на эстраду Каллагэн.
  
  — Ёсць яшчэ больш сумная песня, якой навучыла мяне маці, — і заспяваў развеселую ірландскую песеньку, якая называлася «Угости мяне яшчэ шкляначкай», не менш похабную, чым тая, што выканаў аркестр, але цяпер Эдзі хоць бы разумеў практычна ўсе словы. І ўжо тым больш прыпеў: «Я, вядома, лягу ў зямлю, але пакуль што налівай!»
  
  Сюзана падкацілася да эстрадзе, разам з калыскай яе паднялі, пакуль жыхары Кальи пляскалі Старому. Яна коратка перагаварыла з трыма гітарыстамі, аднаму што-то нават паказала на грыфе. Яны кіўнулі. Эдзі зразумеў, што яны ведалі або мелодыю, або яе варыяцыю.
  
  Натоўп з цікавасцю чакала, як і Эдзі. Узрадаваўся, але асабліва не здзівіўся, калі яна заспявала «Служанку вечнай смутку». У іх абавязкам падарожжы гэтую песню яна выконвала не аднойчы. З Джоан Баэз Сюзанна, вядома, канкураваць не магла, але голас перапаўняла шчырасць. І чаму б няма? То была песня жанчыны, якая пакінула свой дом дзеля невядомых месцаў. Калі яна допела, паўзы, як пасля балады блізнятак, не было: усе адразу запляскалі. Пачуліся крыкі: «Яшчэ! Яшчэ!» Але Сюзанна спяваць больш не стала, толькі схілілася ў глыбокім рэверанс. Эдзі пляскаў, пакуль не захварэлі далоні, потым сунуў два пальцы ў рот і засвістаў.
  
  І тут — падобна на тое, у гэты вечар цуды ніяк не жадалі канчацца — на эстраду падняўся Роланд, у той самы час, калі Сюзану акуратна апускалі ўніз.
  
  Джэйк і яго новы прыяцель стаялі побач з Эдзі. Бенні Слайтман трымаў Ыша на руках. Да гэтага вечара Эдзі не меў ні найменшых сумненняў у тым, што Ыш пакусаў бы любога, за выключэннем ка-тэта Джэйка, хто паспрабаваў бы дакрануцца да яго.
  
  — Ён умее спяваць? — спытаў Джэйк.
  
  — Калі ўмее, для мяне гэта навіна, — адказаў Эдзі. — Паглядзім. — Ён не ведаў, чаго чакаць ад Роланда, але сэрца ў яго калацілася вельмі моцна.
  
  9
  
  Роланд зняў з сябе кабуру з рэвальверам і пояс-патранташ. Перадаў Сюзане, якая ўзяла іх і тут жа зацягнула на сабе пояс, вышэй таліі. Матэрыя кашулі нацягнуўся, і Эдзі падумаў, што грудзі ў яе павялічылася. Потым вырашыў, што вінавата асвятленне.
  
  Гарэлі паходні аранжавым святлом. Роланд, без рэвальвера, з вузкімі сцёгнамі, глядзеўся як юнак. Некалькі імгненняў ён пазіраў на маўклівыя, якія чакаюць асобы, і Эдзі адчуў, як рука Джэйка, маленькая, халодная, слізганула ў яго далонь. Хлопчык не мог гаварыць, аб чым думае, таму што тыя ж думкі блукалі ў галаве Эдзі. Ніколі ён не бачыў больш за самотнага чалавека, даўно пазбаўленага радасцяў і цеплыні зносін з блізкімі і дарагімі яму людзьмі. На гэтым свяце (а гэта быў свята, хоць падставай для яго паслужыла будучая бяда) і Эдзі, і Джэйк, і Сюзанна, ды і многія іншыя з усёй відавочнасцю зразумелі: ён — апошні. Другога такога няма. Калі Эдзі, Сюзанна, Джэйк і Ыш і належалі да яго радавога дрэва, то адстаялі вельмі ўжо далёка, лісцікі на канцах даўжэзных галін, але ніяк не частка ствала. Далёкія нашчадкі, воляю лёсу апынуліся побач з продкам. Роланд ж... Роланд...
  
  «Перастань, — у думках загадаў сабе Эдзі. — Ты не хочаш пра гэта думаць. Ва ўсякім выпадку, гэтым вечарам».
  
  Роланд павольна скрыжаваў рукі на грудзях, ледзь не звядучы разам локці, каб пакласці далонь правай рукі на левую шчаку, а далонь левай — на правую. Для Эдзі гэта роўным лікам нічога не значыла, але вось сямсот або каля таго жыхароў Кальи адрэагавалі імгненна: радасным, ўхвальныя ровам, з якіх самая бурная авацыя не ішла ні ў якое параўнанне. Эдзі ўспомніўся канцэрт «Ролінг стоўнз», на якім яму давялося пабываць. Там натоўп адрэагавала сапраўды гэтак жа, калі бубнач «Стоунзов» Чарлі Ўотс пачаў выбіваць рытм, які мог азначаць толькі адно: «Стоунзы» збіраліся праспяваць «Поддатую жанчыну».
  
  Роланд стаяў з перекрещенными на грудзях рукамі, з далонямі на шчоках, пакуль яны не заціхлі.
  
  — Нас добра сустрэлі ў Калье, — пачаў ён. — Слухайце мяне, прашу вас.
  
  — Мы гаворым дзякуй табе! — проревели яны. — Мы чуем цябе вельмі добра!
  
  Роланд кіўнуў і ўсміхнуўся.
  
  — Я і мае сябры пабывалі ў далёкіх краях, і нам яшчэ трэба многае зрабіць і ўбачыць. А цяпер, пакуль мы тут, ці будзеце вы так жа адкрыты з намі, як мы — з вамі?
  
  Эдзі пахаладзеў. Адчуў, як напружылася рука Джэйка ў яго руцэ. «Гэта ж першы з пытанняў», — падумаў ён.
  
  Але яшчэ не паспеў дадумаць гэтую думку да канца, як яны проревели: «Ага, і дзякуй табе!»
  
  — Вы бачыце ў нас тых, хто мы ёсць, і прымаеце, што мы робім?
  
  «А вось і другі пытанне», — падумаў Эдзі і цяпер ужо ён сціснуў руку Джэйка. Убачыў, як Телфорд і яшчэ адзін мужчына, Дыега Адамс, шматзначна пераглянуліся. Яны разумелі, што адбываецца, але нічога не маглі змяніць. «Занадта позна, хлопцы», — падумаў Эдзі.
  
  — Стрэлкі! — крыкнуў нехта. — Сапраўдныя стрэлкі, і мы кажам, дзякуй вам! Кажам дзякуй у імя Бога!
  
  Натоўп ухвальна зараўла. Зааплодировала. Пад крыкі: «Дзякуй вам», «Ага», «Менавіта так».
  
  Калі яны супакоіліся, Эдзі чакаў пачуць апошні пытанне, самы важны: «вы Просіце ў нас дапамогі і абароны?»
  
  Роланд яго не задаў.
  
  — Сёння нам пара сыходзіць, каб пакласці галавы на падушкі, бо мы стаміліся. Але перад тым як сысці, я спяю вам адну песню і станцую адзін танец, я гэта зраблю і, я ўпэўнены, вам знаёмыя і песня, і танец.
  
  Яны радасна закрычалі. Ведалі, аб чым ён казаў, гэта дакладна.
  
  — Я таксама ведаю, і яны мне падабаюцца, — працягнуў Роланд з Гилеада. — Ведаю, яны вельмі старажытныя, і ніколі не думаў, што калі-небудзь пачую «Песню рысу», тым больш ва ўласным выкананні. Зараз я стаў старэй, гэта дакладна, і ўжо не такі спрытны, як раней. Таму прабачце, калі я дзе-то собьюсь ў танцы.
  
  — Стралок, мы гаворым дзякуй табе! — крыкнуў жаночы голас. — Велізарную адчуваем радасць, ага!
  
  — Хіба я не адчуваю тое ж самае? — мякка спытаў стрэлак. — Хіба не дзялюся я з вамі сваёй радасцю і вадой, якую прынёс у руках і сэрца?
  
  — Даем цябе зялёныя парасткі, — проревели у адказ жыхары Кальи, і Эдзі адчуў, як па спіне бяжыць халадок, а вочы напаўняюцца слязьмі.
  
  — Госпадзе, — выдыхнуў Джэйк. — Ён так шмат ведае...
  
  — Даю вам радасць рысу, — усклікнуў Роланд.
  
  Яшчэ імгненне пастаяў у аранжавым святле, нібы збіраючыся з сіламі, потым пачаў танцаваць што-то сярэдняе паміж джыгіт і степом. Спачатку павольна, вельмі павольна, абцас — мысок, абцас — мысок. Зноў і зноў яго абцасы білі аб падлогу, нібы кулакі — па вечку труны, але цяпер у гэтых ударах з'явіўся рытм. Спачатку толькі рытм, але потым... Па меры таго, як ногі стрэлка набіралі хуткасць, гэта ўжо быў не проста рытм — драйв. Іншага слова Эдзі падабраць не мог.
  
  Да іх далучылася Сюзана. Ўсмешлівая, з вялікімі ад здзіўлення вачыма.
  
  — Божа, Эдзі! — выдыхнула яна. — Ты ведаў, што ён на такое здольны? Мог уявіць сабе, што ён гэта можа?
  
  — Няма, — адказаў Эдзі. — Не меў ні найменшага падання.
  
  10
  
  Усё хутчэй рухаліся ногі стрэлка ў пабітых, патрапаных ботах. Яшчэ і яшчэ хутчэй. Ён усё выразней выбіваў рытм, і Джэйк раптам усвядоміў, што рытм гэты ён ужо чуў. У Нью-Ёрку, падчас першага Скачку. Перад тым, як ён сустрэў Эдзі, міма яго прайшоў малады негр у слухаўках і з плэерам. Яго ногі ў сандалях рухаліся ў такт музыцы, якую ён слухаў, а сабе пад нос ён напяваў што-то накшталт: «Ча-ды-ба, ча-ды-бау!» І вось гэты самы рытм Роланд выбіваў цяпер на эстрадзе, а кожнае «Бау!» суправаджалася рэзкім ударам абцаса аб драўляную дошку.
  
  Вакол іх людзі пачалі пляскаць. Не ў такт, так хутка рукі рухацца не маглі. Пляскаць і разгойдвацца. Жанчыны ў спадніцах прыпаднялі іх і пачалі калыхаць з боку ў бок. На ўсіх тварах, маладых і старых, Джэйк бачыў адно і тое ж — шчырую радасць. «Не, не проста радасць, — падумаў ён і ўспомніў фразу, якой яго настаўніца англійскай мовы характарызавала тыя кнігі, якія адразу станавіліся блізкія: «Захапленне абсалютнага пазнавання».
  
  На твары Роланда заблішчаў пот. Ён апусціў скрыжаваныя рукі і пачаў пляскаць. Пры кожным бавоўне жыхары Кальи скандавалі адно і тое ж слова: «Кам!.. Кам!.. Кам!.. Кам!..» У Джэйка мільганула думка, што гэтым словам некаторыя хлопцы называлі сперму, і вырашыў, што гэта не можа быць супадзеннем.
  
  «Вядома ж, няма. Як і тое, што сустрэты мною негр трошачку прыскокваў пад гэты ж рытм. Гэта ўсё Прамень, гэта ўсё дзевятнаццаць».
  
  — Кам!.. Кам!.. Кам!..
  
  Эдзі і Сюзанна ўжо пляскалі ў далоні і скандзіравалі. Бенні пляскаў і скандаваў. Джэйк далучыўся да іх.
  
  11
  
  У выніку Эдзі так і не зразумеў слоў «Песні рысу». Не з-за дыялекту, Роланда-то ён добра разумеў, а з-за хуткасці, з якой словы зляталі з яго вуснаў. Аднойчы такое з ім ужо было. Калі па ці-ві ўбачыў тытунёвы аўкцыён дзе-то ў Паўднёвай Караліне. Дык вось, аўкцыяніст казаў так жа хутка. Словы жорстка заганяліся ў рамкі песні, коверкались, калі ніяк не змяшчаліся ў гэтых рамках. У прынцыпе гэта была нават не песня — дэкламацыя або вулічны хіп-хоп. Больш дакладнага вызначэння Эдзі падабраць не мог. І ўвесь гэты час ногі Роланда выбівалі зададзены рытм па дошках эстрады, а натоўп пляскала і скандавала: «Кам, кам, кам, кам».
  
  І вось што змог улавіць Эдзі:
  
  Кам-кам-каммала,
  
  Рыс, рыс я саджала.
  
  У зямлю апускала,
  
  Насеньне прорастало.
  
  Насеньне я саджала,
  
  «Ориса», — напявала.
  
  Тянись ліст зялёны,
  
  Расці рыс ядрен.
  
  Тянись ліст зялёны,
  
  Кам-кам-каммала.
  
  Кам-кам-каммала,
  
  Расці рыс ядрен.
  
  Вось пад нябёсамі
  
  Траўка падалася,
  
  Кам-кам-каммала,
  
  Вышэй падымалася,
  
  Дакладна лес зялёны.
  
  Пад яго покрывам
  
  Хлопец і дзяўчынка
  
  Доўга цалаваліся,
  
  Доўга мілаваліся
  
  Яны пад нябёсамі,
  
  Кам-кам-каммала,
  
  Не дарма рыс саджала...
  
  За першымі двума рушылі ўслед яшчэ як мінімум тры куплета. Да таго часу Эдзі ўжо перастаў адрозніваць словы, але агульны сэнс, праўда, зразумеў: вясной маладыя мужчына і жанчына саджаюць рыс і даюць жыццё дзіцяці. Тэмп песні, і без таго хуткі, усё паскараўся. Словы зліваліся разам, рукі гледачоў рухаліся з неверагоднай хуткасцю. А абцасы Роланда цалкам зніклі з-пад увагі. Калі б Эдзі не бачыў усё гэта ўласнымі вачыма, то сказаў бы, што танцаваць з такой хуткасцю немагчыма, асабліва пасля шчыльнага абеду.
  
  «Збаў абароты, Роланд, — падумаў ён. — Мы ж не зможам патэлефанаваць 911, калі цябе раптам хопіць кондрашка».
  
  Потым, па якому-то сігнале, які Эдзі, Сюзанна і Джэйк не ўлавілі, Роланд змоўк, і жыхары Кальи, перастаўшы пляскаць, вскинули рукі да неба і рэзка рушылі сцягна наперад, як у палавым акце. «КАММАЛА!» — прагрымела ў Павільёне, і наступіла цішыня.
  
  Роланд пахіснуўся, пот градам каціўся ў яго па шчоках і лбе... і ўпаў са сцэны ў натоўп. У Эдзі ёкнула сэрца. Сюзана ўскрыкнула і покатила да стрэлку. Джэйк паспеў яе спыніць, схапіўшыся за адну з ручак за крэслам.
  
  — Я думаю, гэта частка шоў! — усклікнуў ён.
  
  — Так, я таксама ў гэтым упэўнены, — падтрымаў яго Бенні Слайтман.
  
  Натоўп радасна раўла і пляскала ў далоні. Роланда перадавалі адзін аднаму на выцягнутых руках. А свае стрэлак працягнуў да зорак. Яго грудзі высока ўздымаліся. Не верачы сваім вачам, Эдзі назіраў, як Роланд плыве да іх, нібы на грэбні хвалі.
  
  — Роланд спявае, Роланд танчыць, — ён паківаў галавой, — а для поўнага шчасця яшчэ і скача са сцэны ў натоўп, як Джой Рамон[36].
  
  — Пра каго ты кажаш, салодзенькі? — спытала Сюзана.
  
  Эдзі паківаў галавой.
  
  — Не важна. Але гэты скачок ужо нічым не перакрыць. Ён дакладна вянчае свята.
  
  Эдзі не памыліўся.
  
  12
  
  Праз паўгадзіны чацвёра коннікаў павольным крокам ехалі па галоўнай вуліцы Кальи Брын Стерджис. Адзін — загорнуты ў salide. Пры кожным выдыху з ратоў выляталі аблокі пара. Зоркі нагадвалі аскепкі брыльянтаў, ззялі ярчэй за ўсё Старая Зорка і Старажытная Маці. Джэйк разам са Слайтманами ўжо паскакаў на ранча «Рокинг Бі» Эйзенхарта. Каллагэн ехаў ледзь наперадзе траіх вандроўнікаў. Але, перш чым яны рушылі ў шлях, настаяў, каб Роланд захутаўся ў тоўстае коўдру.
  
  — Ты ж сказаў, што да твайго дома менш мілі... — паспрабаваў запярэчыць Роланд.
  
  — І што з таго? Аблокі сышлі, ноч вельмі халодная, глядзіш, вось-вось выпадзе снег, а такі каммалы я, колькі тут жыву, не бачыў.
  
  — І колькі ты тут жывеш? — спытаў Раланд.
  
  Каллагэн паківаў галавой.
  
  — Не ведаю. Сумленнае слова, стралок, не ведаю. Магу сказаць, калі патрапіў сюды... зімой 1983 года, праз дзевяць гадоў, як пакінуў Салемс-Лот. Праз дзевяць гадоў, як са мной здарылася вось гэта. — Ён падняў пакрытую шнарамі руку.
  
  — Падобна на апёк, — заўважыў Эдзі.
  
  Каллагэн кіўнуў, але больш гаварыць пра гэта не стаў.
  
  — У любым выпадку час тут іншае, як вы ўжо, напэўна, ведаеце.
  
  — Яно ў руху, — адгукнулася Сюзана. — Як стрэлка компаса.
  
  Роланд, загарнуўшыся ў коўдру, на развітанне перакінуўся з Джэйкам парай слоў... і не толькі. Эдзі пачуў, як што-то звякнуло, якая перадаецца подмастерью. Можа, грошы.
  
  Джэйк і Бенні з'ехалі ў цемру бок аб бок. Калі Джэйк павярнуўся і памахаў рукой, у Эдзі зашчымела сэрца. «Госпадзе, ты ж не яго бацька», — падумаў ён, але ўсё роўна расставаўся з Джэйкам, як з сынам.
  
  — З ім нічога не здарыцца, Роланд? — Эдзі чакаў імгненнага: «Зразумела, няма», — каб адразу ж супакоіцца. Таму доўгі маўчанне стрэлка яшчэ мацней разволновало яго.
  
  Нарэшце Роланд адказаў: «Будзем на гэта спадзявацца», — і больш пра Джэйку Чемберзе ў гэты вечар не ўспаміналі.
  
  13
  
  Яны пад'ехалі да царквы, нізкаму бярвеністай будынка з крыжам над дзвярыма.
  
  — І чыім імем названая твая царква, бацька? — спытаў Раланд.
  
  — Беззаганнай Маці Божай.
  
  Роланд кіўнуў.
  
  — Гэта добра.
  
  — Вы адчуваеце? — спытаў Каллагэн. — Хто-небудзь з вас яго адчувае? — Аб чым гаворка, ён не мог гаварыць.
  
  Роланд, Эдзі і Сюзанна застылі на добрую хвіліну. Потым Роланд паківаў галавой.
  
  Каллагэн задаволена кіўнуў.
  
  — Ён спіць, — потым таропка дадаў: — Кажу Богу дзякуй.
  
  — Што-то там, аднак, ёсць. — Эдзі кіўнуў у бок царквы. — Падобна на тое... ну, не ведаю, цісне, як гіра.
  
  — Так, — пагадзіўся Каллагэн. — Як гіра. Але сёння ён спіць. Дзякуй табе, Госпадзе, — і ён накрэсліў крыж у марозным паветры.
  
  У канцы шырокай дарожкі (выраўнаваная, ўтаптаная зямля, з абодвух бакоў абсаджаная акуратна падстрыжанымі кустамі) стаяў яшчэ адзін драўляны дом. У ім і жыў Каллагэн.
  
  — Гэтым вечарам ты раскажаш нам сваю гісторыю? — спытаў Раланд.
  
  Каллагэн паглядзеў на прыгнечаны, стомлены твар стрэлка і паківаў галавой.
  
  — Не скажу ні слова, сэй. Нават калі б вечар выдаўся не такім доўгім. Такое па начах не распавядаюць. Раніцай, за сняданкам, да таго, як ты і твае сябры адправіцеся па сваіх справах... цябе гэта задаволіць?
  
  — Ага, — адказаў Роланд.
  
  — А калі ён прачнецца гэтай ноччу? — спытала Сюзанна, паглядзеўшы на царкву. — Прачнецца і адправіць нас у Скачок?
  
  — Тады мы пойдзем у Скачок, — адказаў Роланд.
  
  — Ты ведаеш, што з ім рабіць, ці не так? — спытаў Эдзі.
  
  — Мабыць, — адказаў Роланд. І яны рушылі па дарожцы да дому.
  
  — Твой размова са старым-Мэнни як-то з гэтым звязаны? — спытаў Эдзі.
  
  — Мабыць. — Роланд павярнуўся да Каллагэну. — Скажы мне, бацька, шар калі-небудзь адпраўляў цябе ў Скачок? Ты ведаеш, аб чым я кажу, ці не так?
  
  — Ведаю, — кіўнуў Каллагэн. — Двойчы. Адзін раз у Мексіку. Маленькі гарадок, які называўся Лос-Сапатос. А аднойчы... думаю... у замак Караля. І калі мне ўдалося вярнуцца, павінен пачытаць сябе шчасліўчыкам.
  
  — Аб якім Каралю ты кажаш? — спытала Сюзана. — Артура Эльдском?
  
  Каллагэн паківаў галавой. Шнар на ілбе наліўся крывёю.
  
  — Лепш не будзем зараз пра гэта. Уначы. — Ён сумна глянуў на Эдзі. — Хутка з'явяцца Ваўкі. Гэта жудасна. А тут прыходзіць малады чалавек і кажа мне, што «Рэд Сокс» зноў прайгралі нацыянальны чэмпіянат... «Ситизенс»?
  
  — Баюся, што так. — І, слухаючы яго аповяд аб перыпетыях фінальнага матчу (сама гульня мала аб чым казала Раланду, хай і аддалена нагадвала «Акуляры» ці, як некаторыя называлі, «Варотцы»), яны дабраліся да хаты Каллагэна. Яго домоправительница не выйшла сустракаць гасцей, але пакінула на каміннай паліцы для падагравання ежы кацялок з гарачым шакаладам.
  
  Калі яны пілі яго, Сюзанна павярнулася да стрэлку.
  
  — Залия Джеффордс распавяла мне сёе-што цікавае, Роланд.
  
  Ён запытальна выгнуўся брыво.
  
  — З імі жыве дзед яе мужа. Лічыцца самым старым жыхаром Калья Брын Стерджис. Тиан і стары многія гады не вельмі-то ладзяць, Залия ўжо і не памятае, з-за чаго яны поцапались, так даўно гэта было, але ў яе з ім добрыя адносіны. Яна кажа, што ў апошнія пару гадоў дзед усё часцей ўпадае ў старэчы маразм, але ў яго здараюцца светлыя дні. І тады заяўляе, што бачыў аднаго з гэтых Ваўкоў. Мёртвым. — Яна памаўчала. — Заяўляе, што забіў яго сам.
  
  — Клянуся сваёй душой! — усклікнуў Каллагэн. — Не можаш ты такога казаць!
  
  — Як бачыш, кажу. Дакладней, кажа Залия.
  
  — Гэтую гісторыю варта паслухаць, — кіўнуў Роланд. — Гэта здарылася ў апошні прыход Ваўкоў?
  
  — Не, — пакруціла галавой Сюзана. — І не ў перадапошні, калі Оуверхолсер быў яшчэ дзіцем. У папярэдні раз.
  
  — Гэта значыць, семдзесят гадоў таму, калі яны прыходзяць кожныя дваццаць тры гады? — удакладніў Эдзі.
  
  Сюзана кіўнула.
  
  — Але ён ужо тады быў дарослым. Ён распавёў Залии, што пяць ці шэсць чалавек стаіліся на Заходняй дарозе, чакаючы з'яўлення Ваўкоў. Сярод іх быў і дзед Тиана. І яны забілі аднаго Ваўка.
  
  — І кім жа ён апынуўся? — спытаў Эдзі. — Як выглядаў без маскі?
  
  — Яна не сказала, — адгукнулася Сюзана. — Не думаю, што ён ёй гэта распавёў. Але мы павінны...
  
  Яе перапыніў гучны храп. Эдзі і Сюзанна здзіўлена павярнуліся. Стрэлак заснуў. Падбародак ўпаў на грудзі. Ён скрыжаваў рукі, нібы заснуў, думаючы пра танцы. І пра рысе.
  
  14
  
  У доме была толькі адна свабодная спальня, так што Роланда паклалі з Каллагэном. А вось Эдзі і Сюзане пашанцавала: упершыню яны маглі правесці ноч ўдваіх, у ложку і пад дахам. І яны не занадта стаміліся, каб не скарыстацца такой магчымасцю. Потым Сюзанна адразу ж адключылася, а Эдзі нейкі час ляжаў без сну. Асцярожна паслаў разумовы сігнал у кірунку царквы Каллагэна, спадзеючыся дакрануцца да захаванай у ёй Магічнага крышталю. Разумеў, што гэтая ідэя не з лепшых, але нічога не мог з сабой парабіць. Нічога не адчуў. Дакладней, не адчуў нічога перад чым-то.
  
  «Я магу яго абудзіць, — падумаў Эдзі. — Сапраўды магу».
  
  Так, а чалавек, у якога баліць зуб, можа выбіць яго малатком, але чаму ты павінен прытрымлівацца яго прыкладу?
  
  «Нам усё роўна прыйдзецца яго абудзіць. Думаю, без яго не справімся».
  
  Магчыма, але для гэтага будзе іншы дзень. А гэтаму трэба даць спакойна скончыцца.
  
  Але пакуль яшчэ Эдзі ўсё ніяк не мог расстацца з гэтым днём. Адрывістыя вобразы мільгалі ў галаве, ўспыхвалі, як аскепкі люстэрка пад яркім сонцам. Калья, якая ляжыць пад зацягнутым хмарамі небам, шэрая стужка Девар-Цётцы Уайе. Зялёныя рысавыя поля на беразе. Джэйк і Бенні Слайтман, переглядывающиеся і раптам пачаткоўцы смяяцца. Паласа зялёнай травы, праход ад галоўнай вуліцы да Павільёна. Якія змяняюць колер паходні. Ыш, кланяющийся і казаў: «Эльд! Дзякуй!» Роланд, які задае пытанні, два з трох. Ўдары яго абцасаў аб драўляныя дошкі — спачатку павольныя, потым ускоряющиеся, ногі, якія рухаюцца ў неверагодным тэмпе. Роланд, млеў, потеющий, усмешлівы. Аднак вочы яго не ўсміхаліся, гэтыя сінія вочы заставаліся такімі ж халоднымі, як і заўсёды.
  
  Але як ён танцаваў! Вялікі Божа, як жа ён танцаваў пры святле паходняў!
  
  «Кам-кам-каммала, рыс, рыс я саджала!» — падумаў Эдзі.
  
  Побач з ім застагнала Сюзанна: што-то ёй снілася.
  
  Эдзі павярнуўся да яе, прасунуў руку пад яе рукой, каб ахапіць далонню грудзі. Паспеў падумаць пра Джэйку. Гэтыя ранчеры, хай толькі паспрабуюць не прыняць яго, як павінна. Інакш ім давядзецца горка аб гэтым пашкадаваць.
  
  Эдзі заснуў. Яму нічога не снілася. Тым часам ноч рухалася насустрач дню, месяц вёскі, а памежны свет павольна паварочваўся, як стрэлкі якія спыняюцца гадзін.
  
  
  
  Кіраўнік 2
  
  Сухі скрут
  
  1
  
  Роланд прачнуўся дзе-то за гадзіну да світання ад чарговага жудаснага сну. Рог. Што-то наконт рогі Артура Эльдского. Побач з ім на вялікай ложка спаў Стары. Хмурнае твар казала за тое, што і яму сніцца што-то малоприятное. Скуру ілба перакасіла, «зламаўшы» перакладзіну шнара-крыжа.
  
  Разбудзіла Роланда боль, а не сон пра рогу, выскользнувшем з рукі Катберта, калі яго даўні сябар ўпаў. Боль пачыналася ў сцегнаў і сыходзіла ўніз, да самых лодыжак. Боль гэтая асацыяваліся з яркімі агністымі кольцамі. Так ён расплачваўся за ўчорашні танец. Калі б на гэтым усё і скончылася, ён мог бы лічыць, што лёгка адкараскаўся, але Роланд ведаў: гэта толькі пачатак і каммала дорага яму абыйдзецца. І разумеў, што гэта не рэўматызм, достававший яго апошнія некалькі тыдняў: так цела заўсёды рэагавала на сырую надвор'е надыходзячай восені. Ён бачыў, што яго лодыжкі, асабліва правая, пачалі распухаць. Тое ж адбывалася і з каленямі. Сцягна пакуль выглядалі як раней, але, паклаўшы на іх рукі, ён адчуваў змены, якія адбываюцца пад скурай. Не, гэта не рэўматызм, донимавший Корта ў апошні год, прымушаючы бавіць дажджлівыя дні ля палаючага ачага. Гэта артрыт, больш таго, горшая яго форма, сухі скрут, і Роланд ведаў, што з ног ён хутка перакінецца на рукі. Стрэлак з радасцю аддаў бы хваробы правую руку, калі б яна гэтым задаволілася. Ён шмат чаму навучыў правую руку пасля таго, як омароподобные пачвары отгрызли два пальца, але яна ўжо не магла стаць ранейшай. Ды толькі з хваробамі такое не праходзіла. Ахвяры іх не залагоджвалі. Артрыт, калі ўжо пачынаўся, пажыраў усё суставы.
  
  «У мяне, магчыма, застаўся год, — думаў ён, лежачы побач са спячым святаром з свету Эдзі, Сюзаны і Джэйка. — А можа, нават два».
  
  Не, не два. Магчыма, не было і аднаго. Як там казаў Эдзі? «Перастань дурыць сабе галаву». Эдзі ведаў шмат прымавак свайго свету, але адна была асабліва добрая. Асабліва дарэчная.
  
  Не, ён усё роўна будзе ісці да Вежы, нават калі Даўніна Артрыт пазбавіць яго здольнасці страляць, сядлаць каня, адрэзаць палоску шкуры, насекчы дровы для вогнішча. Ён будзе ісці да канца. Але як-то не падабалася яму такая вось карціна: ён цягнецца ззаду, у поўнай залежнасці ад астатніх, магчыма, прывязаны да сядла лейцамі, таму што рукі не могуць ухапіцца за луку сядла. Якар, інгібіруе ўсіх. І ім не ўдасца разгарнуць ветразь, калі раптам спатрэбіцца рэзка павялічыць хуткасць.
  
  «Калі да гэтага дойдзе, я пакончу з сабой».
  
  Але ён ведаў, што не скончыць. Таму што не мог на такое пайсці. «Перастань дурыць сабе галаву».
  
  Гэтая думка перакінула масток да Эдзі. З ім трэба пагаварыць аб Сюзане, і неадкладна. З гэтым ён прачнуўся і, магчыма, дзеля гэтага зможа ператрываць боль. Непрыемны, вядома, размова, але яго не пазбегнуць. Эдзі пара даведацца аб існаванні Міа. Цяпер, калі яны ў горадзе, у доме, сысці ёй будзе значна складаней, але яна ўсё роўна будзе сыходзіць. З патрэбамі дзіцяці і ўласнымі жаданнямі яна магла змагацца з тым жа поспехам, як Роланд — з болем, окольцевавшей сцягно і калена правай нагі і абедзве лодыжкі, але яшчэ не дабралася да рук. Калі Эдзі не папярэдзіць, можа здарыцца жахлівае. А як раз цяпер ім не патрэбныя новыя праблемы. Іх з'яўленне магло прывесці да катастрофы.
  
  Роланд ляжаў на ложку, скаваны пульсавалымі кольцамі болю, і назіраў за светлеющим небам. А святлець яно цяпер пачатак не на ўсходзе, а на поўдзень.
  
  Месца ўзыходу сонца таксама зрушылася.
  
  2
  
  Домоправительницу, сімпатычную жанчыну гадоў сарака, звалі Розалита Мунос, і ўбачыўшы, як Роланд ідзе да стала, яна сказала:
  
  — Адна кубак кавы, а потым пойдзеш са мной.
  
  Каллагэн пільна паглядзеў на Роланда, калі яна пайшла да пліты за кофейником. Эдзі і Сюзанна яшчэ не ўсталі, так што за кухонным сталом яны сядзелі ўдваіх.
  
  — Даймаюць болю, сэр?
  
  — Гэта ўсяго толькі рэўматызм, — адказаў Роланд. — Перадаецца з пакалення ў пакаленне па бацькавай лініі. Да поўдня палягчэе, яркае сонца і сухое паветра, таму паспрыяюць.
  
  — Наконт рэўматызму можаш мне не расказваць, — адказаў Каллагэн. — Скажы дзякуй Богу, калі гэта рэўматызм, а не што-тое горай.
  
  — Я кажу, — потым дадаў, павярнуўшыся да Розалите, якая прынесла дымныя гурткі: — І табе таксама дзякуй.
  
  Яна паставіла гурткі на стол, зрабіла рэверанс і сарамліва паглядзела на яго.
  
  — Ніколі не бачыла, каб хто-то выканаў танец рысу лепш цябе, сэй.
  
  Роланд кісла ўсміхнуўся.
  
  — За што і расплачваюся гэтым раніцай.
  
  — Я цябе пастаўлю на ногі, — адказала яна. — У мяне ёсць кацінае алей, цудадзейны сродак. Спачатку здымае кульгавасць, потым боль. Спытайся ў бацькі.
  
  Роланд павярнуўся да Каллагэну. Той кіўнуў.
  
  — Тады я веру. Дзякуй, сэй.
  
  Яна зноў зрабіла рэверанс і выйшла з кухні.
  
  — Мне патрэбна карта Кальи, — загаварыў Роланд, як толькі яны засталіся адны. — Хай грубая, але досыць дакладная, асабліва ў адлегласцях. Ты зможаш намаляваць яе мне?
  
  — Ні ў якім разе, — без запінкі адказаў Каллагэн. — Карту не намалюю, нават калі ты прыставіш рэвальвер да маёй галаве. Няма ў мяне такіх здольнасцяў. Але я ведаю, у каго яны ёсць. — Ён узвысіў голас: — Розалита! Розі! Зайдзі на хвіліну, калі ласка!
  
  3
  
  Дваццаць хвілін праз Розалита рашуча ўзяла Роланда за руку. Прывяла ў кладоўку і зачыніла дзверы.
  
  — А цяпер здымай штаны, прашу цябе. Не саромейся, я сумняваюся, што ўбачу што-небудзь новенькае, калі, вядома, у мужчын у Гилеаде і Ўнутраных феодах той жа прылада, што і ва ўсіх астатніх.
  
  — Тое ж, — запэўніў яе Роланд і скінуў штаны.
  
  Сонца ўжо ўстала, але Эдзі і Сюзанна яшчэ не падняліся. Роланд не спяшаўся іх будзіць, разумеючы, што наперадзе будзе шмат дзён, калі не прыйдзецца адаспацца ўволю. Таму ў гэта раніцу ён і вырашыў дазволіць ім атрымаць асалоду ад мяккай ложкам, дахам над галавой і магчымасцю адгарадзіцца ад усяго свету зачыненымі дзвярыма.
  
  Розалита, трымаючы ў руцэ бутэльку са светлай алеістай вадкасцю, присвистнула. Паглядзела на правае калена Роланда, потым левай далонню, сухі і гарачай, дакранулася да правага сьцягна. Ён тузануўся ад яе дотыку, хай і лёгкага, як пух.
  
  Яна ўскінула на яго вочы. Цёмна-карычневыя, амаль чорныя.
  
  — Гэта не рэўматызм. Артрыт. Той, што распаўсюджваецца вельмі хутка.
  
  — Ага, і там, адкуль я родам, яго называлі сухі скрут. Ні слова бацьку ці маім сябрам.
  
  Цёмныя вочы пільна глядзелі на яго.
  
  — Доўга цябе гэта ў сакрэце не захаваць.
  
  — Я чую цябе вельмі добра. Але, пакуль ёсць магчымасць, хай гэта застанецца маім сакрэтам. І ты мне дапаможаш.
  
  — Ага, — кіўнула яна. — Не бойся. Ад мяне ніхто нічога не даведаецца.
  
  — Я кажу дзякуй табе. Так мне гэта дапаможа?
  
  Розалита паглядзела на бутэльку і ўсміхнулася.
  
  — Ага. Гэта мята і сее-якія балотныя траўкі. Але галоўны сакрэт — каціная жоўць. Усяго тры кроплі на бутэльку, будзь упэўнены. Гэта горныя кошкі, якія прыходзяць з пустыні, з боку вялікай цемры. — Яна нахіліла бутэльку, плюхнула алеістай вадкасці на далонь. У нос Роланда ўдарыў пах мяты, на яго наклаўся іншы пах, не такі моцны, але непрыемны. Так, падумаў стрэлак, магчыма, гэта пах жоўці пумы, або когуара, або якога-то іншага звера, якога называюць тут горнай коткай.
  
  Калі яна нахілілася і пачала ўціраць вадкасць у каленныя кубачкі, іх нібы абдало агнём. Роланд ледзь не ўскрыкнуў: калені проста прожаривались. Але неўзабаве жар спаў, а разам з ім у значнай ступені сышла і боль.
  
  Скончыўшы расціраць яго цела, яна спытала:
  
  — Як сябе адчуваеш, стралок-сэй?
  
  Замест таго каб адказваць словамі, ён прыціснуў яе да свайго голае цела і моцна абняў. Яна, ніколькі не бянтэжачыся, абхапіла яго рукамі і прашаптала на вуха:
  
  — Калі ты той, за каго сябе выдаеш, ты не павінен дазволіць ім забраць дзяцей. Ні аднаго. І не звяртай увагі на тое, што кажуць вялікія шышкі, накшталт Эйзенхарта і Телфорда.
  
  — Мы зробім усё, што ў нашых сілах, — адказаў ён.
  
  — Добра. Дзякуй цябе. — Яна адступіла назад, паглядзела ўніз. — Адна частка твайго цела не пакутуе ні артрытам, ні рэўматызму. І выглядае вельмі нядрэнна. Можа, даме будзе дазволена зірнуць на яе сёння вечарам, стралок, пад месяцам, і пазнаёміцца з ёй бліжэй.
  
  — Можа, і будзе, — адказаў Роланд. — Ты мне дасі бутэльку гэтага зёлкі, каб я мог вазіць яго з сабой, раз'язджаючы па Калье, або яно занадта дарагое?
  
  — Не, не дарагое. — Усё яшчэ флиртуя, Розалита чароўна ўсміхнулася Раланду. Але тут жа твар яе стаў сур'ёзным. — Але, думаю, дапамагае яно толькі часова.
  
  — Я ведаю, — кіўнуў Роланд. — Але гэта і не важна. Мы заўсёды толькі адцягваем непазбежнае, але ў рэшце рэшт прырода бярэ сваё.
  
  — Ага, — пагадзілася яна. — Так заўсёды і бывае.
  
  4
  
  Калі, зашпільваючы рэмень, Роланд выйшаў з каморы, ён пачуў варушэнне наверсе. За голасам Эдзі, слоў ён не разабраў, рушыў услед сонны жаночы смех. Каллагэн стаяў ля пліты, наліваў у кубак кавы. Роланд падышоў да яго.
  
  — Я бачыў кусты абляпіхі злева ад дарожкі, якая вядзе ад царквы да твайго дому.
  
  — Так, яна ўжо саспела. У цябе вострыя вочы.
  
  — Цяпер гаворка не пра вачах. Я іду туды, каб набраць поўную шапку ягад. Мне б хацелася, каб Эдзі далучыўся да мяне, пакуль яго жонка з'есць яйка ці два. Зробіш?
  
  — Думаю, што так, але...
  
  — Вось і выдатна. — З тым Роланд і выйшаў з хаты.
  
  5
  
  Калі прыйшоў Эдзі, Роланд ўжо набраў полшляпы і з'еў некалькі пригоршней аранжавых ягад. Боль на здзіўленне хутка сыходзіла з лодыжкі, калена, сцёгны. Збіраючы ягады, ён задаўся пытаннем, а колькі б аддаў Корт за бутэльку кацінага алею Розалиты Мунос.
  
  — Слухай, гэтыя ягады выглядаюць, як васковыя садавіна, якімі мая маці ўпрыгожвала дом на кожны Дзень падзякі. — Эдзі падазрона зазірнуў у капялюш. — Ты ўпэўнены, што іх можна ёсць?
  
  Роланд дастаў з капелюша ягады абляпіхі памерам ледзь не з падушачку яго пальца, сунуў Эдзі у рот.
  
  — Па гусце падобна на воск, Эдзі?
  
  Вочы Эдзі раптам шырока расчыніліся.
  
  — Падобна на журавіны, толькі саладзей. Цікава, Сюзі ўмее печ аладкі? Нават калі не ўмее, гатовы спрачацца, што домоправительница Каллагэна...
  
  — Паслухай мяне, Эдзі, — перапыніў яго стрэлак. — Слухай уважліва і не давай волі эмоцыям. Дзеля свайго бацькі.
  
  Эдзі, ён ужо цягнуўся да ягадах на кусце, апусціў руку, паглядзеў на Роланда. З абыякавым тварам. У ранішнім святле Роланд бачыў, наколькі старэй выглядае цяпер Эдзі. Быццам пасталеў на добры дзясятак гадоў.
  
  — У чым справа?
  
  Роланд, які захоўваўся доўга гэты сакрэт, выбіраючы аптымальны момант для таго, каб падзяліцца ім з Эдзі, адзначыў, што яго аповяд не моцна таго здзівіў.
  
  — Як даўно ты пра гэта ведаеш?
  
  Вінавацяць ноткі ў пытанні адсутнічалі спрэс.
  
  — Напэўна? З таго самага моманту, як убачыў яе, якая сыходзіць у лес. Убачыў, як яна ела... — Роланд запнуўся, — ...убачыў, што яна ела. Пачуў, як яна размаўляла з людзьмі, якіх не было. А падазраваў значна даўжэй. Ледзь ці не з самага Лада.
  
  — І не сказаў мне.
  
  — Няма. — Вось цяпер, падумаў Роланд, Эдзі дасць сабе волю. Выкажацца па поўнай праграме. І памыліўся.
  
  — І ты хочаш ведаць, злуюся я, ці не так? Збіраюся ці закаціць скандал?
  
  — Збіраешся?
  
  — Не, я не злуюся, Роланд. Раздражненне, магчыма, адчуваю, і да смерці баюся за Сюзі, але з чаго мне злавацца на цябе? — Цяпер ужо запнуўся Эдзі. А калі загаварыў зноў, адчувалася, што словы даюцца яму з цяжкасцю, але ён іх прамовіў: — Ты ж мой старэйшы, ці не так?
  
  — Так, — кіўнуў Роланд. Працягнуў руку, паклаў Эдзі на плячо. Здзівіўся, што ўзнік у яго жаданні, няма, патрэбы, усё растлумачыць. Але выстаяў. Калі Эдзі прызнаваў яго не проста старэйшым, а сваім старэйшым, яму не заставалася нічога іншага, як і паводзіць сябе адпаведна. — Ты быццам бы і не здзіўлены маімі навінамі.
  
  — Ну, я здзіўлены, — адказаў Эдзі. — Можа, не здзіўлены, але... — Ён сарваў некалькі ягад, кінуў у капялюш Роланда. — Што-то я бачыў, разумееш? Часам яна бялеў як мел. Часам морщилась і хапалася за жывот. А на пытанне адказвала, што яе пучит. І грудзі ў яе сталі больш. Я ў гэтым упэўнены. Але, Роланд, у яе па-ранейшаму месячныя. Дзе-то каля месяца таму я бачыў, як яна зарывала анучы, і яны былі ў крыві. Прасякнуты крывёй. Як такое можа быць? Калі яна зацяжарыла, калі мы «здабывалі» Джэйка, адцягваючы дэмана гаворыць круга, тады яна павінна быць на пятым, можа, на шостым месяцы. Нават з улікам таго, што дзеецца тут з часам.
  
  Роланд кіўнуў.
  
  — Я ведаю пра яе месячныя. І гэта вырашальнае доказ, што дзіця не твой. Сутнасці, якое яна выношвае, жаночая кроў не патрэбна. — Раланду ўспомнілася, як Міа сціснула жабу, раздушыла ў кулаку. Выпіла чорную жоўць. Слизнула з пальцаў, як салодкі сіроп.
  
  — А яно... — Эдзі ўжо сабраўся пакласці ў рот ягады абляпіхі, але перадумаў, кінуў у капялюш Роланда. Стрэлак падумаў: павінна прайсці час, перш чым у Эдзі зноў з'явіцца апетыт. — Роланд, яно будзе выглядаць, як чалавечы дзіця?
  
  — Я амаль упэўнены, што няма.
  
  — Тады як?
  
  Перш чым стрэлак паспеў ўтрымаць словы, яны сарваліся з вуснаў:
  
  — Лепш не згадваць д'ябла.
  
  Эдзі передернуло. Твар стаў мярцвяна-белым.
  
  — Эдзі? Ты ў парадку?
  
  — Няма, — адказаў Эдзі. — Я вызначана не ў парадку. Але я і не збіраюся хлопнуться ў прытомнасць, як адна дзяўчына на канцэрце Эндзі Гибба. Так што ж нам рабіць?
  
  — Цяпер — нічога. Нам ёсць чым заняцца.
  
  — Гэта дакладна, — уздыхнуў Эдзі. — Сюды праз дваццаць чатыры дні заявіў Ваўкі, калі я не памыліўся ў падліках. У Нью-Ёрку... хто ведае, які там сягоння дзень? Шостае чэрвеня? Дзесятае? Напэўна, да пятнаццатага ліпеня часу там засталося менш, чым учора. Але, Роланд, калі яна выношвае не чалавека, мы не можам гарантаваць, што яе цяжарнасць доўжыцца дзевяць месяцаў. Яна можа разродзіцца і ў шэсць. Чорт, ды яна можа разродзіцца заўтра!
  
  Роланд кіўнуў і прамаўчаў. Гэтую частку шляху Эдзі прайшоў сам, мог прайсці і астатнюю.
  
  І ён прайшоў.
  
  — Мы нямоглыя, так?
  
  — Ды. Мы можам назіраць за ёй, але не больш таго. Мы нават не можам засцерагчы яе ад усяго, таму што яна здагадаецца, чым гэта выклікана. І яна нам патрэбна. Для таго каб страляць, калі да гэтага дойдзе; але раней нам прыйдзецца падрыхтаваць сёе-каго з мясцовых, навучыць карыстацца зброяй, якое ў іх ёсць. Хутчэй за ўсё гэта будуць лукі. — Роланд паморшчыўся. У рэшце рэшт яму ўдалося здаць экзамен Корце, стрэлы дастаткова дакладна пабілі мішэнь, але яго душа не ляжала ні да цыбулі, ні да арбалету. Гэтаму зброі аддаваў перавагу Джэймі Декарри — не ён.
  
  — Так, мы збіраемся, каб пазмагацца з Ваўкамі?
  
  — Так, вядома.
  
  Эдзі ўсміхнуўся. Нягледзячы на зваліліся на яго жудасныя навіны. Такім ужо ён быў. Роланд бачыў гэта і радаваўся.
  
  6
  
  Калі яны вярталіся да дому Каллагэна, Эдзі спытаў стрэлка:
  
  — Мне ты ўсё выклаў, Роланд, чаму не сказаць ёй?
  
  — Не ўпэўнены, што разумею цябе.
  
  — Думаю, разумееш.
  
  — Хай так, але адказ табе не спадабаецца.
  
  — Я чуў ад цябе самыя розныя адказы і магу сказаць, што мне падабаўся толькі адзін з пяці. — Эдзі задумаўся. — Не, гэта я загнуў. Можа, адзін з пяцідзесяці.
  
  — Што кліча вясной сябе Мией — на Высокім Складзе ў адно значэнне гэтага слова: маці — ведае, што выношвае дзіцяці, хоць наўрад ці разумее, які гэта дзіця.
  
  Эдзі маўчаў, пераварваючы інфармацыю.
  
  — Як бы тое ні было, Міа лічыць яго сваім дзіцем і мае намер абараняць усімі даступнымі сродкамі. Калі для гэтага прыйдзецца ўсталяваць кантроль над целам Сюзаны, ты ж памятаеш, як Детта Уокер часам брала верх над Одеттой Холмс, яна гэта зробіць, калі зможа.
  
  — І, хутчэй за ўсё, зможа, — змрочна прамовіў Эдзі. Потым зірнуў на Роланда. — Так ты мне кажаш... папраў мяне, калі я памыляюся... Ты не хочаш сказаць Сюзі, што яна выношвае монстра, баючыся, што, даведаўшыся аб гэтым, яна будзе менш паўнавартасным стралком?
  
  Роланд мог бы змякчыць гэты суровы выснову, але вырашыў, што не варта. Тым больш што Эдзі не грашыў супраць ісціны.
  
  — А калі што-небудзь зменіцца за наступны месяц? — працягнуў Эдзі. — Калі ў яе пачнуцца сутычкі і яна разродзіцца істотай з апраметнай... яна ж будзе зусім да гэтага не гатовая. Не зразумее, што з ёй адбываецца.
  
  Роланд спыніўся ў дваццаці футах ад дома Каллагэна. Праз акно ўбачыў, што той размаўляе з двума падлеткамі, хлопчыкам і дзяўчынкай. Нават з такой адлегласці было відаць, што яны — блізняты.
  
  — Роланд?
  
  — Ты ўсё правільна кажаш, Эдзі. А ці есць які-небудзь выхад? Калі так, я спадзяюся, што ты яго знойдзеш. Час ужо не твар на вадзе, як ты сам казаў. Час стала дарагім таварам.
  
  Ён чакаў, што Эдзі выбухне, выдасць што-небудзь фірменнае накшталт «Пацалуй мяне ў зад» або «Нажрись гаўна і здохні». Але Эдзі толькі глядзеў на яго. Пільна і нават з жалем. Шкадаваў ён, вядома, Сюзану, але ў нейкай ступені і іх абодвух. Якія стаялі перад домам святара і якая пляце змову супраць аднаго з тэта.
  
  — Я ва ўсім цябе падтрымаю, — прыняў рашэнне Эдзі, — але не таму, што ты — мой старэйшы, і не таму, што аднаму з гэтай двойні трэба будзе вярнуцца з Тандерклепа бязмозглым. — Ён паказаў на двайнят, з якімі Каллагэн размаўляў у гасцінай. — Я б аддаў ўсіх дзяцей гэтага горада за дзіцяці, якога выношвае Сюзі. Калі б гэта быў дзіця. Мой дзіця.
  
  — Ведаю, — кіўнуў Роланд.
  
  — Я пайду на гэта дзеля ружы, — працягнуў Эдзі. — Ружа — адзінае, дзеля чаго я гатовы рызыкнуць Сюзанай. Але тым не менш ты павінен мне паабяцаць... калі што-то пойдзе не так... калі ў яе пачнуцца сутычкі або гэтая Міа паспрабуе захапіць кантроль над целам, мы паспрабуем яе выратаваць.
  
  — Я б пры любых абставінах паспрабаваў яе выратаваць, — адказаў Роланд, і тут жа перад яго разумовым поглядам паўстала кашмарнае бачанне, толькі на імгненне, але яснае і дакладнае: Джэйк, навіслы над прорвай у гарах.
  
  — Ты ў гэтым клянешься? — спытаў Эдзі.
  
  — Так, — адказаў Роланд, гледзячы ў вочы Эдзі. А разумовым поглядам бачыў падае ў прорву Джэйка.
  
  7
  
  Яны падышлі да дзвярэй акурат у той момант, калі Каллагэн адкрыў яе, праводзячы падлеткаў. І Роланд падумаў, што ніколі ў жыцці не бачыў такіх прыгожых дзяцей. Сінявата-чорныя валасы, у хлопчыка да плячэй, у дзяўчынкі — забраныя белай стужкай, да лапатак. Цёмна-сінія вочы. Малочна-белая скура, пунсовыя пачуццёвыя вусны. Россып вяснушак вакол пераносся. Наколькі мог сказаць Роланд, нават вяснушкі, і тыя былі ў іх аднолькавыя. Яны пераводзілі позіркі з яго на Эдзі, потым на Сюзану — ля дзвярэй кухні, з посудной ручніком у адной руцэ і кубкам для кавы ў іншы. На тварах чыталіся цікаўнасць і здзіўленне. Роланд бачыў у іх вачах асцярожнасць, але не страх.
  
  — Роланд, Эдзі, я хачу пазнаёміць вас з двайнятамі Тавери, Фрэнкам і Франсиной. Іх прывяла Розалита... Тавери жывуць у паўмілі адсюль. Карту вы атрымаеце ў другой палове дня, і я сумняваюся, што вы за ўсё сваё жыццё бачылі што-то больш выдатнае. І гэта толькі адзін з іх талентаў.
  
  Двайняты Тавери атрымалі добрае выхаванне. Фрэнк пакланіўся, Франсина зрабіла рэверанс.
  
  — Дапамажыце нам, і мы скажам вам дзякуй, — усміхнуўся ім Роланд.
  
  Абсалютна аднолькавыя плямы чырвані заірдзеліся на далікатных шчоках, блізняты пробормотали словы падзякі і паспрабавалі ўцячы. Але, перш чым ім гэта ўдалося, Роланд абняў іх за вузкія дзіцячыя плечы і адвёў на некалькі крокаў па дарожцы. Яго ўразіла не столькі прыгажосць двайнят, колькі розум, светившийся ў іх сініх вачах. Ён не сумняваўся, што яны намалююць выдатную карту; ён не сумняваўся таксама, што Каллагэн, пасылаючы Розалиту за двайнятамі, хацеў наглядна яму прадэманстраваць (быццам у гэтым была неабходнасць): калі нічога не распачаць, менш чым праз месяц адзін з гэтых прыгажуноў ператворыцца ў ідыёта.
  
  — Сэй? — Цяпер у голасе падлетка чулася трывога.
  
  — Мяне баяцца не трэба, — адказаў Роланд, — але слухайце ўважліва.
  
  8
  
  Каллагэн і Эдзі назіралі, як Роланд і двайняты Тавери павольна ідуць па дарожцы да царквы. У абодвух мільганула адна і тая ж думка: Роланд выглядаў як дабратлівы, які любіць дзядуля.
  
  Сюзана далучылася да іх, якое-то час таксама глядзела на Роланда, потым тузанула Эдзі за рукаў.
  
  — Пайшлі са мной.
  
  Ён рушыў услед за ёй на кухню. Розалита сышла, так што яны апынуліся ўдваіх. Вялізныя карыя вочы Сюзаны зіхацелі.
  
  — Навошта ты мяне клікала? — спытаў ён.
  
  — Падымі мяне.
  
  Ён падняў.
  
  — А цяпер хутка цалуй, пакуль ёсць такая магчымасць.
  
  — Гэта ўсё, што ты хочаш?
  
  — А хіба мала? Усё лепш, чым нічога, містэр Дын.
  
  Ён пацалаваў, і з жаданнем, хоць не мог не адзначыць, калі яна прыціснулася да яго, калі павялічыліся яе грудзей. Адарваўшыся ад Сюзаны, Эдзі пільна паглядзеў на яе, шукаючы ў асобе прыкметы іншага. Той, што клікала сябе маці на Высокім Складзе. Бачыў толькі Сюзану, але разумеў, што цяпер асуджаны шукаць у ёй Міа. Яго погляд то і справа памыкаўся да яе жывата. Спрабаваў на яго не глядзець, але нічога не атрымлівалася. У галаве затрымаўся пытанне: як зменяцца цяпер іх адносіны? Адказваць, нават абдумваць адказ на яго вызначана не хацелася.
  
  — Так лепш? — спытаў ён.
  
  — Значна. — Яна ўсміхнулася, але ўсмешка адразу ж сышла з твару. — Эдзі? Што-то не так?
  
  Цяпер усміхнуўся ён, зноў пацалаваў яе.
  
  — Калі не лічыць таго, што тут я хутчэй за ўсё і памру, у астатнім — поўны парадак. Усё выдатна.
  
  Хлусіў ён ёй раней, Эдзі не памятаў, але лічыў, што няма. А калі і хлусіў, то не з такой упэўненасцю. Не так ашчадна.
  
  І яго гэта не радавала.
  
  9
  
  Дзесяццю хвілінамі пазней, узброеныя кубкамі з кавай (і міскай з облепихой), яны выйшлі ў маленькі задні дворык дома Каллагэна. Стрэлак падняў твар да сонца, атрымліваючы асалоду ад цяплом яго прамянёў. Затым павярнуўся да Каллагэну.
  
  — Мы трое гатовыя выслухаць тваю гісторыю, бацька, калі ты нам яе раскажаш. А потым, магчыма, пройдзем да тваёй царкве і паглядзім, што ты там захоўваеш.
  
  — Я хачу, каб вы яго ўзялі, — адказаў Каллагэн. — Ён не апаганіў царква, такое немагчыма, таму што Маці божая чыстая і беззаганная. Але змяніў многае. Пры будаўніцтве царквы я адчуваў, што ў ёй жыве душа Бога. Цяпер няма. Гэта шар выгнаў яе адтуль. Я хачу, каб вы забралі яго.
  
  Роланд ўжо адкрыў рот, каб сказаць, што яму хвалявацца не аб чым, Магічны крышталь яны забяруць, але першай падала голас Сюзанна:
  
  — Роланд? Ты ў парадку?
  
  Ён павярнуўся да яе.
  
  — Так, вядома. А чаму ты спытала?
  
  — Ты пастаянна поглаживаешь правае сцягно.
  
  Няўжо ён пагладжваў? Падобна на тое. Боль вярнулася, нягледзячы на кацінае алей Розалиты і цёплае сонца. Сухі скрут.
  
  — Дробязі, — запэўніў ён яе. — Рэўматызм, нічога асаблівага.
  
  Яна з сумненнем паглядзела на яго, але быццам бы задаволілася такім тлумачэннем. «Прыгожанькую пачатак, — падумаў Роланд. — Па меншай меры ў двух з нас з'явіліся сакрэты. Так працягвацца не можа. Ва ўсякім разе, доўга».
  
  Ён павярнуўся да Каллагэну.
  
  — Раскажы нам сваю гісторыю. Як у цябе з'явіліся шнары, як ты сюды трапіў, як у цябе з'явіўся Чорны Трынаццаты. Мы хочам пачуць кожнае слова.
  
  — Так, — прамармытаў Эдзі.
  
  — Кожнае слова, — пацвердзіла Сюзана.
  
  Усе трое глядзелі на Каллагэна, Старога, місіянера, які дазваляў клікаць сябе бацькам, але не святаром. Яго знявечанае правая рука паднялася да лба, пагладзіла шнар.
  
  — Ва ўсім вінавата спіртное. Цяпер я ў гэта веру. Не Бог, не д'яблы, не лёс, не кампанія святых. Толькі спіртное. — Ён памаўчаў, задумаўшыся, потым усміхнуўся. Роланд успомніў Норта, жыхара Таліем, якога вярнуў з царства мёртвых чалавек у чорным. Норт ўсміхаўся сапраўды гэтак жа. — Але калі Бог стварыў гэты свет, тады Ён стварыў і спіртное. А значыць, такая яго воля.
  
  «Ка», — падумаў Роланд.
  
  Каллагэн маўчаў, паціраючы шнар-крыж на ілбе, збіраючыся з думкамі. А потым пачаў расказваць сваю гісторыю.
  
  
  
  Кіраўнік 3
  
  Гісторыя святара
  
  1
  
  Корань зла трэба было шукаць у спіртным, менавіта да такой высновы ён прыйшоў, калі, нарэшце, кінуў піць і здолеў даць аб'ектыўную ацэнку таго, што здарылася. Цяпер ён не вінаваціў Бога, Сатану, траўміруюць псіхіку дзіцяці сваркі паміж яго блаславёнай матухнай і яго блаславёным бацькам. Толькі спіртное. І хіба варта было здзіўляцца, што віскі моцна трымала яго за горла? Ірландзец, святар, яшчэ адзін страйк, і ты ў аўце[37].
  
  Па заканчэнні семінарыі ў Бостане яго накіравалі ў гарадскі прыход у Лоуэлл, штат Масачусэтс. Парафіяне любілі яго, але пасля сямі гадоў у Лоуэлле Каллагэн пачаў адчуваць ўнутраны дыскамфорт. У размове з біскупам Дугэном ён тлумачыў гэты дыскамфорт вельмі правільнымі словамі: недахоп суперажывання бліжняга, адчуванне разрыву з духоўнымі запатрабаваннямі вернікаў. Перад тым як увайсці ў кабінет біскупа, у прыбіральні, ён для адвагі глынуў віскі (закусіўшы парай мятных пастилок, каб ад яго не пахла спіртным), так што ў той дзень не мог паскардзіцца на недахоп красамоўства. Красамоўства не заўсёды вынікае ад веры, але вельмі часта — ад бутэлькі. І ён не хлусіў. Верыў у тое, што казаў тады ў кабінеце Дугэна. У кожнае слова. І ён верыў Фрэйду, верыў, што будучыня за імшой на англійскай, верыў, што вайна з беднасцю Ліндана Джонсана — богаўгодную справу, а эскалацыя вайны ў В'етнаме — ідыятызм: яны ўжо утопли у багне па пояс, а гэты крэтын лічыў, што яны ідуць правільным шляхам. Ён верыў у гэтыя ідэі (калі ўсё-ткі гаворка ішла аб ідэях, а не аб папулярных тэмах для кактэйль-партызана), таму што тады яны высока катыраваліся на Інтэлектуальнай біржы. Сацыяльнае свядомасць у плюсе на два з паловай пункта, Ахова здароўя і Жылое будаўніцтва ў мінусе на чвэрць, але яны ўсё роўна заставаліся блакітнымі фішкамі. Потым усё стала прасцей. Потым ён пачаў разумець: ён так шмат п'е не таму, што не можа здабыць душэўны спакой. Прычына выдавалася за следства. Ён не мог здабыць душэўнага спакою, таму што занадта шмат піў. Яму хацелася пратэставаць, сказаць, што такога проста не можа быць, такога і няма, гэта ўжо вельмі простае тлумачэнне. Але было менавіта так. Голас Божы вельмі ціхі, чырыканне вераб'янятка ў рове ўрагану, як казаў прарок Ісая, і мы гаворым дзякуй табе. Цяжка пачуць ціхі голас, калі не адрываешся ад бутэлькі. Каллагэн пакінуў Амерыку і адправіўся ў свет Роланда да кампутарнай рэвалюцыі, затое таварыства «Ананімных алкаголікаў» і пры ім працавала ў поўную сілу. На адным са сходаў ён як раз і пачуў байку аб тым, што гаўнюк, які сеў у самалёт у Сан-Францыска і паляцеў на Усходняе ўзбярэжжа, сыдзе з трапа ў Бостане тым жа говнюком. Хіба што ў яго пузе будзе плёскацца на чатыры ці пяць шкляначак віскі больш. У 1964 г. яго яшчэ не пакінула вера, і многія людзі стараліся дапамагчы яму адшукаць шлях праўдзівы. З Лоуэлл ён адправіўся ў Споффорд, штат Агаё, прыгарад Дейтона. Правёў там пяць гадоў, а потым зноў страціў спакой. Само сабой, прыгадаў ранейшыя аргументы, да якіх прыслухоўваліся царкоўныя іерархі. Якія дазвалялі перабрацца на новае месца. Недахоп суперажывання бліжняга, адчуванне разрыву з духоўнымі запатрабаваннямі вернікаў (на гэты раз жыхароў прыгарада). Так, яны любілі яго (і ён іх любіў), але што-то перашкаджала іх яднанню. І сапраўды, што-то перашкаджала, што-то цалкам канкрэтнае, чаго хапала з лішкам як у бары на рагу (там яго таксама ўсе любілі), так і ў шафцы ў гасцінай дома парафіяльнага святара. Алкаголь, за выключэннем малых доз, яд, і Каллагэн труціў сябе кожны вечар. Менавіта яд, унесены ў арганізм, а не сітуацыя ў свеце або стан уласнай душы пабілі яго. Ці заўсёды гэты факт здаваўся яму гэтак відавочным? Пазней (на адным сходзе «АА» ён пачуў фразу, што алкаголь і алкагольная залежнасць — гэта слон у гасцінай, і як можна яго не заўважыць?) Каллагэн яму нічога не сказаў, на той момант першыя дзевяноста дзён цвярозасці яшчэ не скончыліся, а гэта азначала, што ён павінен сядзець ціха і маўчаць («Вымі вату з вушэй і затыкні ей рот», — раілі ветэраны «АА», і мы кажам дзякуй вам), але ён мог бы сказаць яму, ды, мог. Ты можаш не заўважыць слана, калі ён — чароўны слон, калі ён можа, як Цень, туманить розум чалавека. Прымушаць верыць, што твае праблемы — духоўныя і псіхічныя, але ніяк не якія ляжаць на дне бутэлькі. Госпадзе Ісусе, нават бессань, выкліканая алкаголем, можа звесці чалавека з розуму, але ж калі п'еш, пра гэта як-то не думаеш. А з якой лёгкасцю алкаголь пазбаўляе чалавечага аблічча. Калі па цвярозасці ўспамінаеш, што ты казаў і што рабіў, жудасць бярэ («Я сядзеў у бары і вырашаў сусветныя праблемы, а потым не змог знайсці на стаянцы свой аўтамабіль», — успамінаў адзін мужчына на сходзе, і мы ўсе гаворым дзякуй табе). А ўжо твае думкі былі і таго горш. Хіба можна ванітаваць ўсю раніцу, а ў другой палове дня цвёрда верыць, што ў цябе душэўны крызіс? Аднак ён мог. І яго начальнікі ў гэта верылі, таму што многія з іх вырашалі тыя ж праблемы з чароўным слонім. Каллагэн пачаў думаць, што маленькая царква, прыход у глыбінцы дазволіць яму вярнуцца да Бога і да сябе. І вясной 1969 года зноў апынуўся ў Новай Англіі. На гэты раз у паўночнай частцы Новай Англіі. Прыехаў з усімі сваімі пажыткамі, чамаданам, распяццем, бібліяй і ризой ў мілы, маленькі гарадок Джерусалемс-Лот (або Салемс-Лот, як называлі яго мясцовыя жыхары). Дзе сустрэў сапраўднае зло. Зазірнуў яму ў вочы.
  
  І адступіў.
  
  2
  
  — Да мяне прыйшоў пісьменнік, — працягнуў Каллагэн. — Бэн Мейерс.
  
  — Думаю, я чытаў адну з яго кніг, — уставіў Эдзі. — Яна называлася «Паветраны танец». Пра мужчыну, якога павесілі за забойства, здзейсненае яго братам.
  
  Каллагэн кіўнуў.
  
  — Ён самы. Там яшчэ быў настаўнік, Мэттью Берк, і яны верылі, што ў Салемс-Лот дзейнічае вампір, завампиривающий іншых людзей.
  
  — А хіба бываюць іншыя? — спытаў Эдзі, успамінаючы аб добрай сотні фільмаў, якія ён бачыў у «Маджестике», і, можа, тысячы коміксаў, набытых (а часам і выкрадзеных) у краме «Далис».
  
  — Ёсць, і мы да гэтага яшчэ дойдзем, але цяпер гаворка не пра гэта. Там быў яшчэ хлопчык, таксама верыў у існаванне вампіра. Прыкладна аднагодак вашага Джэйка. Яны мяне спачатку не пераканалі, але самі не сумняваліся ва ўласнай праваце. Зноў жа, што-то дзіўнае адбывалася ў Салемс-Лот, тут двух меркаванняў быць не магло. Людзі знікалі. Атмасфера жаху панавала ў горадзе. Цяпер, праз столькі часу седзячы на сонейку, апісаць гэта цяжка, але так было. Мне давялося адпяваць іншага хлопчыка. Дэніэла Глика. Сумняваюся, што ён стаў першай ахвярай вампіра ў Салемс-Лот і ўжо дакладна не апошняй, але ён быў першым, каго мы знайшлі мёртвым. І ў дзень пахавання Дэні Глика маё жыццё змянілася. І я кажу не толькі аб тым, што перастаў штодзённа выпіваць літр віскі. Што-то змянілася ў мяне ў галаве. Я гэта адчуў. Быццам хто-то пстрыкнуў выключальнікам. І хоць я не п'ю ўжо многія гады, выключальнік застаецца ў тым жа становішчы.
  
  Сюзана падумала: «Менавіта тады ты і сышоў у Скачок, бацька Каллагэн».
  
  Эдзі падумаў: «Менавіта тады цябе ўдарыла дзевятнаццаць, прыяцель. А можа, дзевяноста дзевяццю. А можа, і тым, і іншым».
  
  Роланд проста слухаў. Ніякіх асацыяцый у яго не ўзнікала, ён толькі набіраў інфармацыю.
  
  — Пісьменнік, Мейерс, закахаўся ў мясцовую дзяўчыну, Сьюзен Нортан. Вампір ўзяў яе. І таму, што яму прадставілася такая магчымасць, і таму, што хацеў пакараць Мейерса, які адважыўся сфармаваць групу... ка-тэт... і паспрабаваць высачыць яго. Мы пайшлі ў тое месца, якое купіў вампір. Стары асабняк, Дом Марстенов. А вампіра звалі Барлоу.
  
  Каллагэн сядзеў, глыбока задумаўшыся, гледзячы скрозь іх у далёкае мінулае. Нарэшце загаварыў зноў:
  
  — Барлоу ўдалося ўцячы, але ён пакінуў гэтую жанчыну. І ліст. Адрасаваны нам усім, але перш за ўсё мне. Убачыўшы яе якая ляжыць на падлозе ў падвале Дома Марстенов, я зразумеў, што ўсё напісанае там — праўда. Лекар, які быў сярод нас, паслухаў сэрца, паспрабаваў вымераць крывяны ціск, каб пераканацца, жывая яна ці не. Сэрца не білася. Ціск раўнялася нулю. Але, калі Бэн увагнаў у яе кол, яна ажыла. Пацякла кроў. Яна крычала, зноў і зноў... Яе рукі... Я запомніў цені ад яе рук, мечущиеся па сцяне...
  
  Эдзі сціснуў руку Сюзаны. Яны слухалі як зачараваныя, адначасова верачы і не верачы пачутаму. Вампіры — гэта не казаў цягнік, кіраваны звіхнутыя кампутарам, не мужчыны і жанчыны, дэградавалі ў дзікуноў. Вампіры, яны куды бліжэй да нябачнаму дэману, обитавшему ў тым месцы, дзе яны «здабывалі» Джэйка. Або да варту-брамніку на Галандскай ўзгорку.
  
  — І што ён напісаў табе ў лісце, гэты Барлоу? — спытаў Раланд.
  
  — Што мая вера слабая і за душой у мяне нічога няма. І адзінае, у што я сапраўды веру, дык гэта спіртное. Я тады яшчэ гэтага не ведаў. А вось ён — ведаў. Спіртное — гэта той жа вампір, а свой сваяка, як вядома, пазнае здалёк.
  
  — Хлопчык, які быў з намі, не сумняваўся, што цяпер гэты кароль вампіраў заб'е яго бацькоў або ператворыць іх у вампіраў. Каб адпомсціць. Хлопчыка злавілі, але ён здолеў збегчы і забіў саўдзельніка вампіра, Стрэйкера.
  
  Роланд кіўнуў, знаходзячы, што гэты хлопчык ўсё больш нагадвае яму Джэйка.
  
  — Як яго звалі?
  
  — Марк Петры. Я прыйшоў з ім у яго дом, узброены усімі прыладамі, якімі забяспечыла мяне царква: крыжам, епитрахилью, святой вадой і, зразумела, Бібліяй. Але прыйшоў, бачачы ў іх толькі сімвалы, і гэта было маёй ахілесавай пятай. Барлоу мяне апярэдзіў. Забіў бацькоў Марка, схапіў яго самога. Я падняў крыж. Ён засвяціўся знутры. Прычыніў вампіраў боль. Гэтая пачвара закрычала. — Каллагэн усміхнуўся, успамінаючы гэты лямант агоніі. Ад яго ўсмешкі ў Эдзі захолодело сэрца. — Я сказаў, што зьнішчу яго, калі ён нанясе шкоду Марку, і ў той момант мог гэта зрабіць. Ён гэта ведаў. Адказаў, што паспее перагрызці яму горла, перш чым я шевельну пальцам. І ён мог гэта зрабіць.
  
  — Мексіканская нічыя, — прамармытаў Эдзі, успомніўшы дзень на беразе Заходняга мора, калі яны з Ролянд апынуліся ў вельмі падобнай сітуацыі. — Мексіканская нічыя, бэбі.
  
  — І што адбылося? — спытала Сюзана.
  
  Ўсмешка Каллагэна аціхла. Ён паціраў правую, у шнарах, руку, дакладна гэтак жа, як стрэлак паціраў сцягно, не аддаючы сабе ў гэтым справаздачы.
  
  — Вампір зрабіў мне прапанову. Ён адпусьціць хлапчука, калі я апушчу крыж. І мы будзем біцца без зброі. Яго вера супраць маёй. Я пагадзіўся. Госпадзе, я пагадзіўся. Хлопчык...
  
  3
  
  Хлопчык знікае, як знікаюць кругі ад кінутага каменя на цёмнай вадзе.
  
  Барлоу нібы прыбаўляе ў росце. Яго валасы, зачэсаныя назад, па еўрапейскай модзе, ўстаюць дыбам. Ён у цёмным касцюме і яркім, колеру чырвонага віна гальштуку, бездакорна завязанном, і Каллагэну здаецца, што касцюм зліваецца з навакольным вампіра цемрай. Бацькі Марка Петры ляжаць ля яго ног, мёртвыя, з размозженными чарапамі.
  
  — Цяпер твая частка дамовы, шаман.
  
  Але з чаго яму выконваць ўмова? Чаму не выгнаць яго, каб яны разышліся, не выявіўшы пераможцы? Або забіць прама цяпер? Аднак чым-то не падабаецца яму гэтая ідэя, жудасна не падабаецца, і ён ніяк не можа зразумець, чым менавіта. І разумныя словы, да якіх ён звяртаўся ў крытычныя моманты, не дапамагаюць. Недахоп суперажывання, духоўныя адрозненні з паствай не маюць ніякага значэння. Перад ім стаіць вампір. І...
  
  А яго крыж, які так ярка свяціўся, пачынае цямнець.
  
  Страх распаленай дротам скручивает жывот. Барлоу ідзе да яго праз кухню Петры, і Каллагэн выразна бачыць іклы вампіра, таму што Барлоу усміхаецца. Усмешкай пераможцы.
  
  Каллагэн адступае на крок. Потым на два. Нарэшце яго ягадзіцы датычацца краю стала, стол зрушваецца з месца, але неўзабаве ўпіраецца ў сцяну. Адступаць больш няма куды.
  
  — Сумна назіраць крушэнне веры чалавека, — кажа Барлоу і цягнецца да яго.
  
  А чаго яму не цягнуцца. Крыж Каллагэна цалкам згас. Цяпер гэта кавалак гіпсу, тандэт, набытая яго маці ў дублінскай сувенірнай лавчонке. Сілы яго, цяжкім грузам давившей на руку і здольнай руйнаваць сцены, больш няма.
  
  Барлоу крыж вырывае з яго пальцаў. Каллагэн жаласна ускрыквае, крыкам дзіцяці, раптам ўсведамляе: прывід-то сапраўдны, не плод яго ўяўлення, цярпліва чакаць свайго шанцу. А потым раздаецца гук, які будзе пераследваць яго да канца жыцця, які будзе чуцца яму і ў Нью-Ёрку, і на таемных хайвеях Амерыкі, на сходах «АА» ў Топіцы, дзе ён нарэшце-то кінуў піць, і ў Дэтройце, апошняй яго прыпынку ў тым свеце, і тут, у Калья Брын Стерджис. Гэты гук стаіць у яго ў вушах, калі яму рэжуць лоб і ён чакае немінучай смерці. Гэты гук стаіць у яго ў вушах, калі яго забіваюць. Гук гэты — два сухіх пстрычкі, раздающихся, калі Барлоу абломвае палоўкі перакладзіны, і глухі ўдар, падзенне абломкаў на падлогу. І ён будзе памятаць недарэчную думку, мелькнувшую ў галаве, калі рукі Барлоу ўхапіліся за яго плечы: «Госпадзе, як жа хочацца выпіць».
  
  4
  
  Каллагэн глядзеў на Роланда, Эдзі, Сюзану, і па яго вачах яны зразумелі: ён успамінае самы жудасны момант свайго жыцця.
  
  — На сходах «Ананімных алкаголікаў» можна пачуць шмат усялякіх і розных прыказак, выразаў, слоганаў. Адзін заўсёды ўспамінаецца, варта мне падумаць аб той ночы. Аб Барлоу, схватившем мяне за плечы.
  
  — Які? — спытаў Эдзі.
  
  — Будзь асцярожны, калі аб чым-то просіш Бога, — адказаў Каллагэн. — Таму што можаш атрымаць.
  
  — То бок табе далі выпіць, — удакладніў Роланд.
  
  — О так, — уздыхнуў Каллагэн. — Мне далі выпіць.
  
  5
  
  Рукі ў Барлоу моцныя, супрацьстаяць ім немагчыма. Ён цягне Каллагэна да сябе, і той раптам ўсведамляе, што зараз адбудзецца. Яго не заб'юць. Смерць — гэта шчасце ў параўнанні з тым, што яму прыгатавана.
  
  Няма, калі ласка, няма, спрабуе ён сказаць, але ні слова не зрываецца з вуснаў, толькі кароткі жаласны стогн.
  
  — Давай, святар, — шэпча вампір.
  
  Рот Каллагэна прыціснуты да смярдзючай скуры халоднай шыі вампіра. Тут ужо не да сацыяльных праблем, этычных ці расавых пытанняў. Толькі пах смерці і выкрытая, пульсуючая вена, выплевывающая атручаную кроў Барлоу. Ніякай страты сувязі з рэальнасцю, ніякай постмадэрнісцкай смутку аб гібелі амерыканскай сістэмы каштоўнасцяў, няма нават уласцівага заходняму чалавеку рэлігійна-псіхалагічнага пачуцці віны. Толькі жаданне навечна затрымаць дыханне ці павярнуць галаву, а лепш бы — і тое, і іншае. Не атрымліваецца. Ён не дыхае цэлую вечнасць, кроў вампіра, як фарба, марает шчокі, лоб, падбародак. Але дарэмна. У рэшце рэшт ён робіць тое, што даводзіцца рабіць усім алкаголікам, як толькі спіртное моцна бярэ іх у абарот: ён п'е.
  
  Трэці страйк. Ты па-за гульнёй.
  
  6
  
  — Хлопчык ўцёк. Выратаваўся. І мяне Барлоу таксама адпусціў. У маёй смерці ён не знаходзіў ніякага сэнсу, разумееце. Вось і пакінуў у жывых, сабе на пацеху.
  
  — Больш гадзіны я блукаў па вуліцах горада, усё больш падобная на могілках. Вампіраў першага тыпу трохі, і гэта добра, таму што нават адзін такі вампір можа шмат чаго нарабіць за вельмі кароткі перыяд часу. Ужо палова насельніцтва сталі вампірамі, а я быў занадта сьляпы, занадта шакаваны, каб усвядоміць гэта. І ніхто з новых вампіраў не набліжаўся да мяне. Барлоу пакінуў на мне пазнаку, сапраўды гэтак жа, як Бог пазначыў Каіна, перш чым адправіць у выгнанне ў зямлю Нод. Я належаў яму па праву і крыві, як сказаў бы ты, Роланд.
  
  У завулку ў «Аптэкі Спенсера» быў фантанчык з пітной вадой, з тых, якія міністэрства аховы здароўя забараніла некалькімі гадамі пазней, але тады ні адзін маленькі гарадок не абыходзіўся без такіх фантанчыкі. Я змыў кроў Барлоу з твару і шыі. Пастараўся змыць з валасоў. А потым пайшоў да царквы Святога Андрэя, маёй царквы. Я вырашыў вымаліць у Бога другі шанец. Не ў Бога тэолагаў, якія вераць, што ўсё добрае і дрэннае зыходзіць з нас саміх, але ў старога Бога. Таго самага, які гаварыў з Майсеем. Другі шанец — гэта ўсе, аб чым я хацеў папрасіць. Згаджаўся аддаць за гэта жыццё.
  
  Усё паскараў крок, так што да царквы не падышоў — падбег. У яе вялі тры дзверы. Я працягнуў руку да сярэдняй. І тут жа ў глушыцелі нейкага аўтамабіля громыхнула зваротная ўспышка, пачуўся чыйсьці смех. Я выразна памятаю гэтыя гукі. Таму што яны адсеклі тую частку маёй жыцця, у якой я быў святаром Рымскай каталіцкай царквы.
  
  — Што ж здарылася з табой, салодзенькі? — спытала Сюзана.
  
  — Дзверы адпрэчыла мяне, — адказаў Каллагэн. — Калі я дакрануўся да металічнай ручцы, з яе ўдарыла маланка. Адкінула мяне з прыступак на бетонны тратуар. І изувечила руку. — Ён падняў правую, увесь у шнарах руку.
  
  — І гэта? — Эдзі паказаў на лоб Каллагэна.
  
  — Няма, — адказаў той. — Гэта здарылася пазней. Я здолеў падняцца. Яшчэ паблукаў па горадзе, вярнуўся да «Аптэцы Спенсера», толькі на гэты раз увайшоў. Купіў бінты, каб перавязаць абпаленую руку. І калі расплачваўся, убачыў плакат: «ПРАКАЦІЦЦА НА ВЯЛІКАЙ ШЭРАЙ САБАКУ».
  
  — Ён кажа пра «Грейхаунд», салодзенькі, — патлумачыла Сюзанна Раланду. — Гэта нацыянальная аўтобусны кампанія.
  
  Роланд кіўнуў і паглядзеў на Каллагэна, чакаючы працягу.
  
  — Міс Кугэн сказала мне, што наступны аўтобус накіроўваецца ў Нью-Ёрк, і я купіў на яго білет. Калі б яна сказала, што аўтобус ідзе ў Джексонвилл, або Ноум, або ў Нот-Бургу ў Паўднёвай Дакоце, — паехаў бы туды. Таму што марыў толькі аб адным: выбрацца з гэтага чортава гарадка. Пляваць я хацеў на тое, што людзі паміралі або іх чакала што-то горай смерці, хай некаторыя з іх былі маімі сябрамі, а іншыя — прыхаджанамі. Я хацеў выбрацца адтуль. Можаце вы гэта зразумець?
  
  — Так, — без найменшага ваганні адказаў Роланд. — Вельмі нават можам.
  
  Каллагэн сустрэўся з ім позіркам, і ўбачанае ў вачах стрэлка, падобна, яго обнадежило. Працягваў ён ужо спакайней.
  
  — Лоретта Кугэн была адной з гарадскіх старых паннаў. Я, павінна быць, моцна напалохаў яе, таму што яна папрасіла мяне пачакаць аўтобуса на вуліцы. Нарэшце ён пад'ехаў. Я падняўся ў салон і працягнуў кіроўцы білет. Ён адарваў сваю палову і вярнуў мне маю. Я сеў. Аўтобус крануўся з месца. Мы праехалі пад перарывістым жоўтым святлафорам ў цэнтры горада, дзе скончылася першая міля. Першая міля дарогі, якая прывяла мяне сюды. Пазней, дзесьці ў палове пятай раніцы — за акном яшчэ не развіднела — аўтобус спыніўся.
  
  7
  
  — Хартфард, — кажа кіроўца. — Гэта Хартфард, прыяцель. Стаянка дваццаць хвілін. Хочаш выйсці, з'есці сандвіч або што-то яшчэ?
  
  Каллагэн перавязанай рукой дастае з кішэні кашалёк і ледзь не губляе яго на падлогу. У роце па-ранейшаму густ смерці, непрыемны, смак гнілога яблыка. Яго трэба чым-то змыць, гэты смак, калі не атрымаецца, хоць бы замазаць, прыкрыць, як затуляюць шчарбаты падлогу танным дываном.
  
  Ён вымае з паперніка дваццатку, працягвае кіроўцу.
  
  — Ці Не змаглі б вы купіць мне бутэльку?
  
  — Містэр, інструкцыя...
  
  — Здачу, зразумела, пакіньце сабе. Пінты мне хопіць.
  
  — Я не хачу, каб мне заблевали аўтобус. У Нью-Ёрку мы будзем праз два гадзіны. Там і купляйце што заўгодна. — Усміхаецца кіроўца. — У гэтым горадзе ёсць усё, ці ведаеце.
  
  Каллагэн, ён больш не бацька Каллагэн, агністы мова, які вырваўся з дзвярной ручкі, бясспрэчная доказ таго, дадае да дваццатцы дзесятку. Працягвае трыццаць даляраў. Зноў кажа, што яму хопіць і пінты, а рэшты не трэба. На гэты раз кіроўца, ён жа не ідыёт, бярэ грошы.
  
  — Але толькі не ўздумай потым блевануць, — паўтарае ён. — Не хачу, каб мне заблевали аўтобус.
  
  Каллагэн ківае. Ніякай ваніт, ён гэта гарантуе. І ў гэты перадсвітальны гадзіну кіроўца ідзе ў маленькі гандлёвы цэнтр (харчовы магазін — вінны магазін — кафэ хуткага абслугоўвання) пры аўтастанцыі, які працуе кругласутачна, аб чым паведамляюць чырвоныя неонавыя літары шыльды. У Амерыцы існуюць таемныя хайвеи, хайвеи, недаступныя воку. Аўтастанцыя стаіць на з'ездзе, які дазваляе трапіць на гэтыя невядомыя дарогі, і Каллагэн гэта адчувае. Пра гэта кажуць яму папяровыя шкляначкі і змятыя цыгарэтныя пачкі, якія вецер гоніць па асфальце. Аб гэтым шэпча шыльда над бензонасосами, са словамі: «ПАСЛЯ ЗАХОДУ СОНЦА АПЛАТА АВАНСАМ». На гэта паказвае юнак-падлетак на другім баку вуліцы, у палове на пятую раніцы сядзіць на ганку, паклаўшы галаву на рукі. Таемныя хайвеи побач і яны шэпчуць: «Заходзь, дружа. Тут ты зможаш усё забыцца, нават імя, якое прывязалі да цябе, калі ты быў яшчэ голым які гарлапаніць немаўлём, перапэцканы крывёй маці. Яны прывязалі да цябе імя, як прывязваюць пустую бляшанку да хваста сабакі, ці не так? Але цябе больш няма патрэбы цягаць яго за сабой. Заходзь, заходзь». Але ён нікуды не ідзе. Чакае кіроўцы аўтобуса, і той хутка вяртаецца з пінту «Олд лог кэбин» у папяровым пакеце. Гэты гатунак віскі Каллагэн ведае вельмі добра, пинтовая бутэлька каштуе крыху больш за два даляраў, што азначае, што чаявыя кіроўцу — дваццаць восем даляраў, плюс-мінус чацвяртак. Нядрэнна. Але так прынята ў Амерыцы, ці не так? Даеш шмат — атрымліваеш ледзь-ледзь. Але калі «Олд лог кэбин» прыбярэ гэты агідны прысмак з рота, які даймае яго куды больш, чым боль у абпаленай руцэ, тады трыццаць баксаў будуць выдаткаваныя не дарма. Чорт, на гэта і сотні не шкада.
  
  — І каб ніякай ваніт, — які ўжо раз папярэджвае кіроўца. — Пачнеш ванітаваць, высажу прама на аўтастрадзе. Клянуся Богам, высажу.
  
  Да таго часу, калі «грейхаунд» заязджае ў велізарны будынак аўтобуснага тэрмінала[38], Дон Каллагэн ўжо п'яны. Але ён не блюет. Ціхенька сядзіць, пакуль не прыходзіць час выйсці з аўтобуса і ўліцца ў чалавечы паток, вяла бягучы ў шэсць раніцы пад халодным святлом флюоресцентных лямпаў: наркаманы, таксісты, чысцільшчыкі абутку, дзяўчаты, гатовыя адсмактаць за дзесятку, падлеткі, апранутыя, як дзяўчыны, гатовыя адсмактаць за пяцёрку, копы з дубінкамі, гандляры наркотыкамі з транзістарны радиоприемниками, рабочыя, якія прыехалі з Нью-Джэрсі. Каллагэн ўліваецца ў яго, п'яны, але ціхі; копы з дубінкамі не ганаруюць яго і поглядам. У аўтобусным тэрмінале пахне цыгарэтным дымам і выхлапнымі газамі. Вурчаць рухавікі прыпаркаваных аўтобусаў. Усе выглядаюць неприкаянными. Пад халодным святлом флюоресцентных лямпаў ўсе выглядаюць мертвяками.
  
  «Не, — думае Каллагэн, праходзячы пад таблічкай з надпісам «Выхад на вуліцу». — Не мертвяками, гэта не дакладна. Хадзячымі трупамі».
  
  8
  
  — Ты пабываў на многіх войнах, ці не так? — Эдзі пільна глядзеў на Каллагэна. — Грэчаскай, рымскай і в'етнамскай.
  
  Калі Стары пачаў свой аповед, Эдзі думаў, што ён будзе досыць кароткім, і пасля гэтага яны змогуць пайсці ў царкву і паглядзець, што ж там захоўваецца. Ён не чакаў, што аповяд Старога закране яго за жывое, не кажучы ўжо пра тое, што патрасе, але менавіта так і адбылося. Каллагэн ведаў такое, чаго, па цвёрдым перакананні Эдзі, не мог ведаць ніхто: смутак папяровых шкляначак, якія вецер цягне па асфальце, безнадзейнасць надпісаў на бензонасосах, тугу чалавечага погляду ў перадсвітальны гадзіну.
  
  — На войнах? Не ведаю. — Каллагэн уздыхнуў, потым кіўнуў. — Ды, мабыць, пабываў. Першы дзень я правёў у кінатэатрах, першую ноч — у парку на Вашынгтон-сквер. Убачыў, як іншыя бяздомныя хаваюцца газетамі, і зрабіў тое ж самае. І вось вам прыклад таго, як змянілася для мяне якасць і ўзровень жыцця. І перамены пачаліся са дня пахавання Дэні Глика. — Ён павярнуўся да Эдзі, усміхнуўся. — Не хвалюйся, сынок, я не збіраюся казаць цэлы дзень. Ці нават раніца.
  
  — Ты проста працягвай і раскажы ўсё, што лічыш патрэбным, — адказаў Эдзі.
  
  Каллагэн засмяяўся.
  
  — Я кажу дзякуй табе. Ага, кажу табе вялікі дзякуй. А я збіраўся расказаць, што накрыў галаву верхняй паловай «Дэйлі ньюс» і загалоўкам «БРАТЫ ГІТЛЕРЫ НАНОСЯЦЬ УДАР У КУІНСІ».
  
  — Госпадзе, Браты Гітлеры, — усклікнуў Эдзі. — Я іх памятаю. Два прыдурка. Яны збівалі... каго? Габрэяў? Чорных?
  
  — І тых, і іншых, — адказаў Каллагэн. — І выразалі свастыку на лбе. На маім выразаць да канца не паспелі. І гэта добра, бо яны не збіраліся абмежавацца толькі збіццём. Але здарылася гэта праз некалькі гадоў, калі я зноў прыехаў у Нью-Ёрк.
  
  — Свастыка, — паўтарыў Роланд. — Сімвал на самалёце, які мы знайшлі каля Рачнога Скрыжавання? У якім сядзеў Дэвід Шустры?
  
  — Вось-вось, — кіўнуў Эдзі і мыском бота намаляваў свастыку на траве. Трава практычна тут жа выпрасталася, але Роланд паспеў заўважыць, што шнар на лбе Каллагэна сапраўды выглядаў як незавершаная свастыка. Не хапіла толькі некалькіх рухаў нажом.
  
  — У той дзень, у канцы кастрычніка 1975 года, — працягнуў Каллагэн, — Браты Гітлеры былі толькі загалоўкам у газеце, пад якой я спаў. Большую частку майго другога дня ў Нью-Ёрку я блукаў па горадзе і змагаўся з жаданнем прыкласціся да бутэлькі. Якая-то мая частка хацела змагацца, а не піць. Змагацца і загладзіць сваю віну. І адначасова я адчуваў, як кроў Барлоу робіць сваю чорную справу, пранікае ўсё глыбей і глыбей. Свет пахвіну інакш, зусім не лепш. Свет выглядаў інакш, зусім не лепш. І смак крыві Барлоу вярнуўся ў мой рот, густ дохлай рыбы або кіслым віна.
  
  У мяне не было надзеі на выратаванне душы. Аб гэтым я і не думаў. Але адкупленне зробленага і выратаванне душы далёка не адно і тое ж. А напіўшыся, я не мог нічога загладзіць. Я не лічыў сябе алкаголікам нават тады, але, вядома, гадаў, ён ператварыў мяне ў вампіра або няма. Ці пачне сонца паліць мне скуру, буду я паглядаць на шыі дам. — Ён паціснуў плячыма, засмяяўся. — Або, магчыма, спадароў. Вы ж ведаеце, за каго многія трымаюць святароў. У Рыме, маўляў, усе, як адзін, геі, і горазды толькі трэсці крыжам перад тварамі людзей.
  
  — Але ты не вампір, — заўважыў Эдзі.
  
  — Нават не трэцяга тыпу. Проста мяне выкачалі ў брудзе. Толькі знутры. Ад мяне заўсёды будзе несці смуродам Барлоу і я буду бачыць свет, як бачаць яму падобныя, у адценнях шэрага і чырвонага. Чырвоны — адзіны яркі колер, які я мог адрозніваць доўгія гады. Усе астатнія — у паўтонах.
  
  Напэўна, я шукаў адзін з офісаў «Менпауэр», вы ведаеце, кампаніі, якая наймае людзей на адзін дзень. У тыя дні мне сілы хапала, ды і я быў значна маладзей.
  
  «Менпауэр» я не знайшоў, затое наткнуўся на нейкае ўстанова «Дом». На куце Першай авеню і Сорак сёмы вуліцы, недалёка ад будынка ААН.
  
  Роланд, Эдзі і Сюзанна пераглянуліся. Чым бы ні быў гэты «Дом», ён знаходзіўся менш чым у двух кварталах ад пусткі. «Толькі тады ніякага пусткі там не было, — падумаў Эдзі. — У 1975-м. У семдзесят пятым там знаходзіўся крама дэлікатэсаў «Том і Джэры», які спецыялізаваўся на абслугоўванні розных урачыстасцяў». Ён пашкадаваў, што побач няма Джэйка. Хлопец проста падскокваў б ад хвалявання.
  
  — А чым займаліся ў гэтым «Доме»? — спытаў Раланд.
  
  — Гэта не кампанія і не магазін. Начлежка. Не магу сказаць, што адзіная на Манхэтэне, але гатовы спрачацца, што адна з нямногіх. Я тады практычна нічога не ведаў пра ночлежках, што-то чуў, калі служыў у першым прыходзе, у Лоуэлле, але з часам значна папоўніў багаж ведаў на гэты прадмет. Пазнаёміўся з сістэмай з двух бакоў. Бывалі часы, калі я разліваў суп у шэсць вечара і раздаваў у дзевяць коўдры; а ў іншых выпадках я атрымліваў суп і спаў пад тымі самымі коўдрамі. Пасля праверкі валасоў на адсутнасць вошай.
  
  Ёсць начлежкі, куды не пускаюць людзей, ад якіх пахне спіртным. А ёсць такія, куды цябе пусцяць, калі ты скажаш, што апошнія два гадзіны не браў у рот ні кроплі. Ёсць і такія, куды бяруць любога зассанного і засранного п'яніцу, пры ўмове, што обыщут ля дзвярэй і адбяруць выпіўку. А пасля гэтага адправяць у спецыяльнае памяшканне да такім жа насельнікам дна. Ты не зможаш сысці, калі раптам перадумаў, і ты нічым не здзівіш сваіх суседзяў, калі цябе раптам пачне трэсці або па кутах будуць здавацца зялёныя чалавечкі. Жанчын пускаюць далёка не ва ўсе начлежкі. Занадта вялікая небяспека згвалтавання. І гэта толькі адна з прычын, па якіх на вуліцах памірае больш бяздомных жанчын, чым мужчын. Так, ва ўсякім выпадку, казаў Люп.
  
  — Люп? — перапытаў Эдзі.
  
  — Я да яго яшчэ дабяруся, а пакуль абмяжуюся адным: ён быў ідэолагам алкагольнай палітыкі «Дома». У «Доме» пад замком трымалі спіртное, а не п'яніц. Цябе маглі наліць шкляначку, калі ты ў ім меў патрэбу, у абмен на абяцанне весці сябе ціха. Плюс даць таблетку заспакойлівага. Медыцына не рэкамендуе, цалкам магчыма, што такое спалучэнне лічыцца шкодным, ні Люп, ні Роуэн Магрудер лекарамі не былі, але выніку дамагаліся. Я прыйшоў цвярозы, у гэты вечар спраў у іх хапала, вось Люп адразу мяне і запрог. Першую пару дзён я працаваў бясплатна, а потым Роуэн запрасіў мяне ў свой кабінет памерам з камору для шчотак. Спытаў, ці не алкаголік я. Я адказаў, што няма. Спытаў, ці не шукае мяне паліцыя. Я адказаў, што няма. Спытаў, ці не бягу я ад каго-то. Я адказаў, што так, бягу ад сябе. Спытаў, ці не хачу я працаваць, і я заплакаў. Ён прыняў мае слёзы за станоўчы адказ.
  
  І наступныя дзевяць месяцаў, да чэрвеня 1976 года, я працаваў у «Доме». Засцілаў ложка, рыхтаваў на кухні, збіраў ахвяраванні разам з Люпом, а часам і Роуэном, у мікрааўтобусе «Дома» вазіў п'яніц на сходы «АА», наліваў і даваў выпіць віскі тым, у каго так трэсліся рукі, што яны не маглі ўтрымаць шклянку. Вёў бухгалтэрыю, таму што разбіраўся ў гэтым лепш Люпа, Магрудера і ўсіх астатніх, хто працаваў у «Доме». Гэтыя дні не былі самымі шчаслівымі ў маім жыцці, я не буду гэтага сцвярджаць, смак крыві Барлоу заставаўся ў мяне ў роце, але я ўпісваю іх хутчэй у актыў, чым у пасіў. Я ні аб чым не думаў. Не падымаў галавы, рабіў тое, аб чым мяне прасілі. І пачаў ацаляцца.
  
  А той зімой заўважыў, што са мной адбываюцца перамены. У мяне нібы пачатак развівацца шостае пачуццё. Часам я чуў нейкую мелодыю, з званочкамі. Жудасную і пры гэтым выдатную. Часам, калі я ішоў па вуліцы, ўзнікала адчуванне, што згушчаецца цемра, хоць ярка свяціла сонца. Памятаецца, я нават не глядзеў уніз, каб пераканацца, што мая цень на месцы. Іншы раз думаў, што яе не будзе, але яна заўсёды заставалася са мной.
  
  Члены ка-тэта Роланда зноў пераглянуліся.
  
  — Часам адначасова з гэтымі фугами з'яўляўся рэзкі пах падгарэлай лука і распаленага металу. Я ўжо пачаў баяцца, не хворы я нейкай формай эпілепсіі.
  
  — Ты звярнуўся да ўрача? — спытала Сюзана.
  
  — Няма. Я баяўся таго, што мог выявіць лекар. Таму па-ранейшаму не падымаў галавы і працягваў працаваць. А потым як-то ўвечары пайшоў у кінатэатр на Таймс-сквер. Там паказвалі два вестэрна з Клінтам Іствудам у галоўнай ролі. З тых, што называлі спагецці-вестернами[39]. Памятаеце?
  
  — Само сабой, — кіўнуў Эдзі.
  
  — І ў галаве зноў загучала тая мелодыя. Званы. Пах лука і металу яшчэ мацней ударыў у нос. І крыніца знаходзіўся наперадзе і злева. Я паглядзеў туды і ўбачыў двух мужчын, сталага і маладога. Вызначыць, што гэта яны, працы не склала, таму што зала быў на тры чвэрці пусты. Малады мужчына нахіліўся да пажылому. Пажылы не адрываў вачэй ад экрана, але абняў маладога за плечы. Калі б я ўбачыў такое ў любы іншы вечар, то мог бы сказаць напэўна, што адбываецца, але толькі не ў гэты. Таму працягваў назіраць. І ўбачыў цёмна-сіняе ззянне, спачатку вакол маладога чалавека, потым вакол абодвух мужчын. Такога раней мне бачыць не даводзілася. Ззянне гэта нагадвала цемру, якую я часам адчуваў на вуліцы, калі ў галаве пачыналі гучаць колокольца. А ў нос біць пах. Ты быццам бы ведаў, што нічога гэтага няма, аднак усё было. І я гэта разумеў. Не прымаў, гэта прыйшло пазней, але разумеў. Малады чалавек быў вампірам.
  
  Ён змоўк, думаючы аб тым, як працягнуць. Як усё як мага дакладней выказаць.
  
  — Я веру, што ў нашым свеце дзейнічаюць тры выгляду вампіраў. Я дзялю іх на тыпы: першы, другі і трэці. Першы тып — вялікая рэдкасць. Барлоу належаў да яго. Яны жывуць вельмі доўга і могуць доўгі час — пяцьдзясят, сто, дзвесце гадоў — знаходзіцца ў летаргічным сне. А ў актыўнай фазе — ствараць новых вампіраў, тых, каго мы клічам жывымі мерцвякамі. Гэтыя таксама здольныя ствараць новых вампіраў, але яны далёка не такія хітрыя і вынаходлівыя. — Ён паглядзеў на Эдзі і Сюзану. — Бачылі «Ноч жывых мерцвякоў»?
  
  Сюзана пахітала галавой. Эдзі кіўнуў.
  
  — У тым фільме жывыя трупы — зомбі, з цалкам памерлым мозгам. Вампіры другога тыпу больш разумныя, але не нашмат. Яны не могуць выходзіць з дому ў дзённыя гадзіны. Калі спрабуюць, то слепнуць, згараюць пад сонечнымі прамянямі, гінуць. І хоць дакладна я сказаць не магу, мне падаецца, што доўгая жыццё не для іх. Не таму, што ператварэнне з жывога чалавека у жывога нябожчыка і вампіра скарачае працягласць жыцця. Проста жыццё вампіраў другога тыпу поўная небяспек.
  
  У большасці выпадкаў, у гэта я веру, хай і не ведаю напэўна, вампіры другога тыпу ствараюць сабе падобных на адносна невялікай тэрыторыі. На гэтым этапе хваробы, а гэта хвароба, вампір першага тыпу, кароль-вампір, звычайна перабіраецца ў іншае месца. У Салемс-Лоце яны забілі гэтага сукінага сына, магчыма, іх на ўсю Зямлю не больш дзясятка.
  
  У астатніх выпадках вампіры другога тыпу ствараюць вампіраў трэцяга тыпу. Гэтыя вампіры падобна москитам. Яны не здольныя ствараць новых вампіраў, але яны могуць піць кроў. І п'юць. П'юць.
  
  — Яны заражаюцца Снідам? — спытаў Эдзі. — Ты разумееш, пра што я, так?
  
  — Я разумею, хоць упершыню пачуў гэты тэрмін вясной 1983 года, калі працаваў у начлежцы «Маяк» у Дэтройце і мае дні ў Амерыцы падыходзілі да канца. Зразумела, да таго часу мы ўжо не адзін год ведалі пра існаванне гэтай хваробы. Ведалі, што ў большай ступені ёй схільныя геі. У 1982 г. пачалі з'яўляцца газетныя артыкулы аб новай хваробы, якой далі назву «рак геяў», з папярэджаннямі, што яна можа быць заразнай. Я не веру, што вампіры паміраюць ад яе, не веру, што яна дастаўляе ім якія-небудзь нязручнасці. Але яны могуць быць носьбітамі віруса. І перадаваць яго. Пра ды. У мяне ёсць падставы гэтаму верыць. — Вусны Каллагэна задрыжалі, потым сціснуліся.
  
  — Калі вампір-дэман прымусіў цябе напіцца яго крыві, ён адначасова даў табе здольнасць іх бачыць. — У голасе Роланда не чулася пытальных інтанацый.
  
  — Ды.
  
  — Усіх ці толькі трэцяга тыпу? Самых слабых?
  
  — Самых слабых. — Каллагэн нявесела засмяяўся. — Ды. Менавіта так. Ва ўсякім выпадку, усе, каго я бачыў пасля ад'езду з Салемс-Лота, былі трэцяга тыпу. Але, вядома, першы тып накшталт Барлоу вельмі рэдкі, а другі — доўга не жыве. Голад іх выдае. А яны заўсёды галодныя. Вампіры трэцяга тыпу могуць выходзіць на сонечнае святло. І ў асноўным сілкуюцца звычайнай ежай, як і мы.
  
  — А што ты рабіў у той вечар? — спытала Сюзана. — У кінатэатры?
  
  — Нічога, — адказаў Каллагэн. — Усе месяцы, праведзеныя ў Нью-Ёрку, падчас майго першага прыезду туды, я нічога не рабіў. Да самага красавіка. Ці бачыце, у мяне не было ўпэўненасці. То есць сэрца-то верыла, а вось мая галава адмаўлялася скласці яму кампанію. І яшчэ адзін фактар: я быў непітушчы алкаголікам. Алкаголік — ён таксама вампір, гэтая мая частка ўсё мацней пакутавала ад смагі, тады як астатняя спрабавала адмаўляць мае звышнатуральныя здольнасці. Вось я і сказаў сабе, што бачыў у зале двух абдымаюцца гамасэксуалістаў, нічога больш. А што тычыцца астатняга, колокольца, пах, цёмна-сіняе ззянне вакол маладога мужчыны... я пераканаў сябе, што гэта сімптомы эпілепсіі або наступства таго, што зрабіў са мной Барлоу, або і першае, і другое разам. І, зразумела, наконт Барлоу я не памыляўся. Яго кроў жыла ўва мне. Яна бачыла.
  
  — Гэта яшчэ не ўсё, — падаў голас Роланд.
  
  Каллагэн павярнуўся да яго.
  
  — На цябе ўздзейнічае Магічны крышталь, бацька. Ён ужо клікаў цябе з гэтага свету. Той самы шар, які цяпер захоўваецца ў тваёй царквы, хоць, падазраю, ты пазнаёміўся з ім, калі царквы яшчэ не было.
  
  — Не было. — У поглядзе Каллагэна, не отрывающегося ад асобы Роланда, чыталася павага. — Не было. Як ты даведаўся? Скажы мне, прашу цябе.
  
  Роланд не сказаў.
  
  — Працягвай, — прапанаваў ён. — Што здарылася з табой потым?
  
  — Потым здарыўся Люп, — адказаў Каллагэн.
  
  
  
  9
  
  Прозвішча яго была Дэльгада.
  
  Толькі на імгненне на твары Роланда адбілася здзіўленне, шырока раскрыліся вочы, але Эдзі і Сюзанна дастаткова добра ведалі стрэлка, каб вырашыць, што для яго і такое праява пачуццяў — падзея экстраардынарнае. З іншага боку, яны ўжо прывыклі да ўсіх гэтым супадзенням, якія, магчыма, супадзеньнямі і не былі, і адчувалі, што кожнае з іх — паварот на адзін зуб нейкай велізарнай шасцярні.
  
  Тридцатидвухлетний Люп Дэльгада, алкаголік, ужо пяць гадоў не браў у рот ні кроплі спіртнога, працаваў у «Доме» з 1974 года. Заснаваў «Дом» Магрудер, але менавіта Дэльгада удыхнуў у начлежку сапраўдную жыццё, паставіў перад ёй рэальныя мэты. Днём ён працаваў у аддзеле тэхнічнага абслугоўвання гатэля «Плаза» на Пятай авеню. Па вечарах спяшаўся ў «Дом». Ён прыдумаў і дапамагаў рэалізоўваць алкагольную палітыку «Дома», ён першым сустрэў Каллагэна, калі той пераступіў парог начлежкі.
  
  — Першы раз я правёў у Нью-Ёрку крыху больш за год, — працягнуў Каллагэн, — але да сакавіка 1976-га я... — Ён запнуўся, імкнучыся аблегчы ў словы тое, што ўсе трое ўжо прачыталі на яго твары. Скура порозовела да такой ступені, што крыжападобны шнар здаваўся на гэтым фоне ненатуральна белым. — Ну добра, мяркую, можна сказаць, што да сакавіка я ў яго закахаўся. Тым самым стаў гомасэксуалістам? Педзікам? Не ведаю. Многія ж кажуць, што ўсе святары — педики. Не праходзіць і месяца, каб у газэтах не з'явілася артыкул пра святара, які запускае ручкі ў штаны алтарных служек. Наконт сябе магу сказаць адкрыта, у мяне не было прычын лічыць сябе гомасэксуалістам. Бачыць Бог, іншы раз мяне пачынала прыгожая жаночая ножка, насіў я сутану або няма, але ніколі не прыходзіла думка спакусіць алтарного служку. Ды і нічога цялеснага паміж мной і Люпом не было. Але я любіў яго, і тут я кажу не пра яго розуме, адданасці справе, імкнення рэалізаваць свае задумы па частцы «Дома».
  
  Каллагэн зноў змоўк, змагаючыся з сабой. Потым выпаліў:
  
  — Божа, ён быў прыгажуном. Прыгажуном!
  
  — Так што з ім здарылася? — спытаў Раланд.
  
  — Як-то ў канцы сакавіка, адным снежным адвячоркам, я вярнуўся ў начлежку. Народу набілася пад завязку, так што спакой нам толькі сніўся. Ужо адбылася бойка і мы яшчэ разбіраліся з яе наступствамі. У аднаго хлопца пачаўся прыступ белай гарачкі, і Роуэн Магрудер адвёў яго ў свой кабінет, отпаивал кава, сдобренном віскі. Здаецца, я казаў вам, што карцэра ў «Хаце» не было. Настаў час вячэры, чаго там, яно ўжо паўгадзіны як наступіла, але трое добраахвотнікаў, якія працавалі на раздачы, не прыйшлі, спалохаліся дрэннага надвор'я. Грымела радыё, дзве жанчыны танцавалі. «Час кармлення ў заапарку», — як гаварыў Люп.
  
  Я здымаў паліто, накіроўваючыся на кухню, але мяне спыніў адзін хлопец, Фрэнк Спинелли... спытаў аб рэкамендацыйным лісце, якое я абяцаў яму напісаць... падышла жанчына, Ліза... прозвішча не памятаю... яна хацела дапамагчы з адным з мерапрыемстваў «АА», «Складзіце спіс тых, каму вы прычынілі боль»... потым юнак, які шукае працу: ён крыху ўмеў чытаць, пісаць — няма... на пліце пачатак што-то подгорать... поўны вэрхал. І мне гэта падабалася. Нагадвала віхор, што падхоплівае цябе і нясе. І раптам пасярод усяго гэтага вэрхалу я замер. Званочкаў не пачуў, пахла толькі гэтым п'яным сукиным сынам ды падгарэлай ежай... а вось шыю Люпа, як каўнер, акружала свячэнне. І я ўбачыў меткі. Вельмі маленькія. Прама-ткі кропкі.
  
  Я не толькі спыніўся, відаць, мяне хіснула, таму што Люп паспяшаўся да мяне. Вось тут я адчуў пах, вельмі слабы, падгарэлай лука і распаленага металу. Напэўна, адключыўся на пару-тройку секунд, таму што мы ўдваіх раптам апынуліся ў куце, побач з шафай, дзе трымалі матэрыялы, звязаныя з «АА», і ён пытаўся ў мяне, калі я еў у апошні раз. Ведаў, што часам я забываў пра ежу.
  
  Пах знік. Сіняе свячэнне вакол шыі знікла. І маленькія кропкі, сляды укусаў, таксама зніклі. Але я іх бачыў. І не мела сэнсу пытацца, з кім ён быў, калі і дзе. Вампіры, нават трэцяга тыпу, а можа, менавіта трэцяга тыпу, размяшчаюць сродкамі абароны. У іх сліне, як і ў п'явак, утрымліваюцца рэчывы, якія перашкаджаюць згортванню крыві. Таму яна льецца патокам. Гэтыя рэчывы валодаюць таксама анестэзавалым эфектам, і калі ты не бачыш, што гэтая пачвара ўпілася ў цябе, то і не здагадваешся, што адбываецца. Сліна вампіраў трэцяга тыпу выклікае ў іх ахвяр і кароткатэрміновую амнезію.
  
  Я як-то выкруціўся. Сказаў, што закружылася галава, зваліў на тое, што прыйшоў з холаду і цемры, а трапіў у спякоту, яркае святло, шум. На нейкія імгненні страціў арыентацыю. Ён прыняў маё тлумачэнне, але папрасіў мяне не напружвацца. «Ты для нас занадта каштоўны, каб мы маглі страціць цябе, Дон». І тут ён мяне пацалаваў. Сюды. — Каллагэн закрануў знявечанай рукой правай шчокі. — Выходзіць, я схлусіў, кажучы, што нічога цялеснага паміж намі не было, ці не так? Адзін раз ён мяне пацалаваў. Я да гэтага часу памятаю, усе адчуванні. Нават паколванне ад яго вусоў... тут.
  
  — Мне цябе вельмі шкада, — вырвалася ў Сюзаны.
  
  — Дзякуй, мілая, — адказаў ён. — Калі б вы ведалі, як дарогі мне такія словы. Да чаго прыемна сустрэць спачуванне чалавека з свайго свету. Тое ж самае, напэўна, адчувае выгнаннік, атрымаўшы раптам вестачку з дому. Тое ж пачуццё выклікае глыток крынічнай вады ў таго, каму доўгія гады даводзілася піць яе з бутэлек. — Ён нахіліўся наперад, узяў руку Сюзаны ў свае, усміхнуўся. Эдзі здалося, што ўсмешка нейкая нацягнутая, няшчырая, і раптам у яго ўзнікла жудасная ідэя. А раптам бацька Каллагэн адчуў пах падгарэлай лука і гарачага металу? Убачыў сіняе ззянне, не на шыі, а ўкруг жывата, як пояс?
  
  Эдзі зірнуў на Роланда, але дапамогі не атрымаў. Твар стрэлка заставалася абыякавым.
  
  — У яго быў СНІД, ці не так? — спытаў Эдзі. — Які-то гей, вампір трэцяга тыпу, укусіў твайго прыяцеля і заразіў яго.
  
  — Гэй, — паўтарыў Каллагэн. — Ты хочаш сказаць мне, што гэта дурное слова... — Ён не дагаварыў, паківаў галавой.
  
  — Так, — адказаў Эдзі. — «Рэд Сокс» не сталі чэмпіёнамі, а гомики — гэта геі.
  
  — Эдзі! — усклікнула Сюзана.
  
  — Слухай, ты думаеш, лёгка быць чалавекам, які пакінуў Нью-Ёрк і забыўся выключыць святло? Будзь ўпэўненая, нялёгка. І, дазволь мне сказаць, мяне не пакідае адчуванне, што я таксама адстаў ад жыцця. — Ён павярнуўся да Каллагэну. — У любым выпадку менавіта гэта з ім і здарылася, ці не так?
  
  — Думаю, так. Вы павінны памятаць, што я тады шмат чаго не ведаў, а тое, што ведаў, стараўся забыцца. Вельмі стараўся. Першага вампіра, першага «слабенькага», я ўбачыў у кінатэатры на тыдні паміж Калядамі і Новым, 1976-м, годам. — Зноў з яго вуснаў сарваўся смяшок. — І цяпер, успамінаючы аб гэтым, скажу, што кінатэатр называўся «Гейэти»[40]. Хіба гэта не дзіўна? — Ён памаўчаў, у некаторым здзіўленні агледзеўшы асобы стралкоў. — Падобна на тое, няма. Вы вось зусім не здзівіліся.
  
  — Супадзення адмененыя, салодзенькі, — патлумачыла Сюзана. — Наша жыццё больш падобная на рэальнасць, якую ствараў у сваіх кнігах Чарльз Дыкенс.
  
  — Я цябе не зразумеў.
  
  — І не трэба, салодзенькі. Працягвай. Распавядай сваю гісторыю.
  
  Старому спатрэбілася імгненне, каб ўспомніць, на чым ён спыніўся.
  
  — Я сустрэў майго першага вампіра трэцяга тыпу ў канцы снежня 1975 года. За тры месяцы, якія прайшлі, пакуль я ўбачыў сіняе свячэнне вакол шыі Люпа, я сутыкаўся яшчэ з пяццю або шасцю. Толькі ўбачыў аднаго з здабычай. У адным з проулков Іст-Вілідж. Ён, вампір, стаяў вось так. — Каллагэн падняўся і прадэманстраваў позу вампіра, ўпёрся далонямі ў нябачную сцяну. — Другі мужчына, ахвяра, быў паміж яго рук, тварам да яго. З боку магло здацца, што яны размаўляюць. Цалуюцца. Але я-то ведаў, ведаў, што адбываецца.
  
  Іншыя дваіх... я бачыў у рэстаранах, яны елі ў адзіноце. Свяціліся іх рукі, асобы... свячэнне на вуснах нагадвала размазаны чарнічны сок. І іх окутывал пах падгарэлай лука. — Каллагэн коратка ўсміхнуўся. — Я раптам заўважыў, як мае падобныя апісання. Павінна быць, таму, што я не імкнуся апісаць іх канкрэтныя рысы, а, наадварот, пастаянна адзначаю агульнае. Спрабую зразумець. Да гэтага часу спрабую зразумець, як мог існаваць яшчэ адзін свет, таемны свет, увесь час побач з тым светам, які я ведаў заўсёды.
  
  «Роланд мае рацыю, — падумаў Эдзі. — Без ўздзеяння Чорнага Трынаццатага тут не абышлося. Каллагэн гэтага не ведае, але гэта так. Ці варта з гэтага, што ён — адзін з нас? Частка нашага ка-тэта?»
  
  — Я ўбачыў аднаго ў чарзе ў «Марын мідланд банк», дзе ў «Дома» быў свой рахунак. Днём. Я стаяў да акенца «Дэпазіты». Жанчына — да акенца «Зняцце грошай з рахунку». Свячэнне окутывало яе. Яна заўважыла, што я гляджу на яе, і ўсміхнулася. Нічога не баючыся. Флиртуя. — Паўза. — Намякаючы на магчымы сэкс.
  
  — Ты іх бачыў дзякуючы якая патрапіла ў цябе крыві дэмана-вампіра, — кіўнуў Роланд. — А яны ведалі пра цябе?
  
  — Няма, — без запінкі адказаў Каллагэн. — Калі б змаглі засекчы мяне, вылічыць, маё жыццё не каштавала б і цэнта. Я бачыў, што здарылася з Люпом, ведаў, што ён стаў ахвярай вампіра. І яны таксама гэта бачылі. Унюхивали. Магчыма, чулі колокольца. Яны пазначалі свае ахвяры, каб іншыя маглі слететься на іх, як матылькі на святло. Або сабакі, якім заўсёды хочацца абасцаўся адзін і той жа тэлеграфны слуп.
  
  Я ўпэўнены, што ў той сакавіцкі вечар Люпа укусілі ўпершыню, таму што ніколі раней святлення вакол яго шыі не бачыў... або слядоў ад укусаў, падобны на парэзы ад брытвы. Але потым яго кусалі шматкроць. Напэўна, уплываў і характар нашай працы, можа, іх прыцягваў наш кантынгент. Падабалася вампіраў кроў, закрашаная алкаголем. Можа, яны ад яе балдели. Хто ведае?
  
  У любым выпадку менавіта з-за Люпа я ўпершыню забіў. Першага з многіх. Адбылося гэта ў красавіку...
  
  10
  
  Красавік, і ў паветры нарэшце-то запахла вясной. Каллагэн ў «Хаце» з пяці гадзін, спачатку запаўняе чэкі, каб аплаціць атрыманыя рахункі, потым ідзе на кухню. Рыхтуе фірмовая страва, якое называе спякотнае з жаб з клёцкамі. На самай справе ў спякотнае ідзе ялавічына, але яму падабаюцца каларытныя назвы.
  
  Адначасна ён мые вызваленыя вялікія металічныя рондалі, не таму, што ў гэтым ёсць неабходнасць (на недахоп кухоннай начыння у адрозненне ад многага ў «Хаце» не скардзяцца), але так вучыла яго маці: на кухні нельга пакідаць нічога бруднага.
  
  
  
  Адну з рондаляў нясе да дзверы чорнага ходу, прыціскае да сцягна, іншай рукой паварочвае ручку. Выходзіць у завулак, з тым каб выліць мыльную ваду ў каналізацыйную краты, і спыняецца. Гэта відовішча ён ужо бачыў у Вілідж, але тады двое мужчын (адзін — спіной да сцяны, другі — перад ім, нахіліўшыся наперад, упіраючыся далонямі ў цэглу па абодва бакі галавы першага) ўспрымаліся хутчэй як цені. Гэтых ён бачыць зусім выразна, у святле з дзвярнога праёму: мужчыну, што стаіць спіной да сцяны і быццам бы спіць, схіліўшы галаву набок, адкрываючы шыю, Каллагэн ведае.
  
  Гэта Люп.
  
  І хоць, расхінуўшы дзверы, Каллагэн ярчэй асвятляе гэтую частку проулка, нават не спрабуючы схаваць свайго з'яўлення, больш за тое, ён напявае песню Лу Рыда «Прагуляўся па дзікім месцах», — парачка яго не заўважае. Абодва ў трансе. Мужчына, што стаіць перад Люпом, выглядае гадоў на пяцьдзесят, у касцюме, пры гальштуку. Побач з ім, на бруку проулка, варта дарагі «дыпламат», якія прадаюцца ў буціку «Марк Крос». Галава мужчыны нахіленая наперад. Адкрытыя вусны шчыльна прыціснутыя да правай баку шыі Люпа. Што там адбываецца? Яремная вена? Сонная артэрыя? Каллагэн не памятае, ды і значэння гэта не мае. Колокольца на гэты раз не звіняць, але пах б'е з такой сілай, што імгненна пачынаюць слязіцца вочы, а з носа пацякло. Абодвух мужчын акружае цёмна-сіняе свячэнне, і Каллагэн бачыць, як яно рытмічна пульсуе. «Гэта іх дыханне, — думае ён. — Іх дыханне выклікае гэтыя пульсацыі. Гэта значыць свячэнне сапраўды існуе».
  
  Каллагэн чуе той ці жаванне, то смактанне. Такія гукі звычайна даносяцца з экрана кінатэатра, калі мужчына і жанчына горача цалуюцца.
  
  Пасля гэтага ён ужо не думае, дзейнічае на аўтамаце. Ставіць на ганак рондаль з бруднай мыльнай вадой. Метал грыміць аб бетон, але парачка ля процілеглай сцяны нічога не чуе: навакольны свет для іх не існуе. Каллагэн адступае на кухню. На разделочном століку ляжыць мясницкий цясак, якім ён толькі што рэзаў мяса для гарачага. Шырокае лязо паблісквае. Ён бачыць у ім свой твар і думае: «Што ж, па меншай меры я не вампір, у мяне ёсць адлюстраванне». А потым яго пальцы сціскаюцца на абцягнутай гумай дзяржальні. Ён вяртаецца на ганак. Пераступае праз рондаль з бруднай мыльнай вадой. Паветра цёплы і вільготны. Дзе-то капае вада. Дзе-то гарлапаніць радыё, агучваючы наваколлі песняй «Хто-то сёння выратаваў мне жыццё». У паветры столькі вільгаці, што ліхтар у далёкім канцы проулка акружае німб. У Нью-Ёрку красавік, а ў дзесяці футах ад таго месца, дзе стаіць Каллагэн, не так ужо і даўно пасвячаны святар каталіцкай царквы, вампір п'е кроў сваёй ахвяры. Мужчыны, у якога закахаўся Доналд Каллагэн.
  
  «Ты амаль ўбіла ў мяне свае кіпцікі, ці не так, дарагая?» — спявае Элтан Джон, і Каллагэн сыходзіць з ганка, падымаючы цясак. А потым з усёй сілай апускае яго на чэрап вампіра. Палоўкі вампирова асобы раскладваюцца, як крылы. Ён падымае галаву, як драпежнік, раптам почуявший набліжэнне іншага звера, больш буйнога і небяспечнага, чым ён сам. Імгненнем пазней згінае калені, нібы збіраючыся падняць з бруку «дыпламат», потым вырашае, што зможа абысціся без яго. Паварочваецца і павольна ідзе да выхаду з проулка. Насустрач голасу Элтана Джона, які спявае: «Хто-то выратаваў, хто-то выратаваў, хто-то сёння выратаваў мне жыцця з-знь!» Цясак па-ранейшаму тырчыць з чэрапа вампіра. Дзяржальня пры кожным кроку матаецца з боку ў бок, як маленькі хвост. Каллагэн бачыць і кроў, але зусім няшмат, не акіян, як чакаў. У гэты момант ўзрушэнне занадта вялікая, каб ён мог на гэтым завастрыць сваю ўвагу, але пазьней ён прыйдзе да высновы, што вадкай крыві ў вампіраў — самая драбніцу. І жыццё ў іх падтрымлівае што-то больш містычнае, чым карысныя рэчывы, якія кроў дастаўляе ў самыя далёкія куткі цела. Большая частка іх крыві згарнулася і па кансістэнцыі нагадвае жаўток зваранага ўкрутую яйкі.
  
  Стварэньне робіць яшчэ крок, потым спыняецца. Галава знікае з поля зроку Каллагэна, таму што вампір рэзка нахіляецца наперад. А потым, раптам, адзенне кучай падае на вільготную брук проулка.
  
  Нібы ў сне Каллагэн ідзе да кучы адзення. Люп Дэльгада стаіць, прыціснуўшыся спіной і патыліцай да сцяны, зачыніўшы вочы, па-ранейшаму знаходзячыся ў трансе, у які ўвёў яго вампір. Кроў маленькімі струменьчыкамі сцякае па шыі.
  
  Каллагэн глядзіць на вопратку. Гальштук завязаны. Кашуля ўнутры пінжака, падол засунуць у штаны. Ён ведае, што, расшпіліўшы маланку, знойдзе ў іх трусы. Бярэцца за рукаў пінжака, каб пераканацца, што ён пусты не толькі па выглядзе, але і на навобмацак, і гадзіны вампіра вывальваюцца з рукавы, падаюць на брук побач з ужо які ляжыць на ёй пярсьцёнкам, якія выдаюць выпускнікам многіх прэстыжных універсітэтаў.
  
  Бачыць Каллагэн і валасы. А таксама зубы, некаторыя з пломбамі. Гэта ўсё засталося ад містэра Дыпламат-ад-Марка-Кроса.
  
  Каллагэн збірае вопратку. Элтан Джон ўсё спявае «Хто-то сёння выратаваў мне жыццё», але, магчыма, здзіўляцца гэтаму не варта. Песня-то даволі доўгая, на чатыры хвіліны, не менш. Каллагэн апранае гадзіны на сваё запясце, пярсцёнак на палец, каб яны не згубіліся. Заносіць вопратку ў «Дом», праходзячы міма Люпа, які так і не выйшаў з трансу. Ранкі на яго шыі становяцца ўсё менш, зацягваюцца, знікаюць.
  
  На шчасце Каллагэна, кухня пустая. Злева дзверы з таблічкай «КАМОРА». За ёй — кароткі калідор з нішамі па абодвум бакам. Кожная ніша аддзеленая ад калідора металічнай металічнай дзвярамі, зачыненая на моцны замок. У адной нішы — кансервы. У другой — крупы. У некалькіх — адзенне. Кашулі, штаны, сукенкі і спадніцы, паліто, для кожнага віду адзення свая ніша. Ёсць нішы і для абутку, мужчынскай і жаночай. У канцы калідора — абшарпаны гардэроб з надпісам «ЗБОРНАЯ САЛЯНКА». Каллагэн знаходзіць кашалек вампіра і перакладае ў свой кішэню, па-над ўласнага паперніка. Кішэню прыкметна оттопыривается. Потым адкрывае ключом гардэроб і кідае ў яго вопратку вампіра. Усё лягчэй, чым пасартаваць яе, хоць ён разумее, што хто-то абавязкова будзе бурчэць, выявіўшы ў штанах трусы. У «Доме» выкарыстанае ніжняе бялізну не бяруць.
  
  — Мы, магчыма, абслугоўвае прадстаўнікоў самага дна, — як-то сказаў Каллагэну Роуэн Магрудер, — але ў нас ёсць свае правілы.
  
  Цяпер не да правілаў. Цяпер трэба заняцца валасамі і зубамі вампіра. Яго папернікам, пярсьцёнкам, гадзінамі... і, Госпадзе, брифкейс і туфлі! Яны ж засталіся ў проулке!
  
  «Не смей скуголіць! — кажа ён сабе. — Яго дзевяноста дзевяць адсоткаў зніклі, зусім як монстар у апошнім кадры фільма жахаў. Пакуль Бог быў з табой, я думаю, гэта Бог, так што не смей скуголіць!»
  
  Ён і не скуголіць. Збірае валасы, зубы, бярэ «дыпламат», нясе ў далёкі канец проулка, плюхая па лужынах, перакідвае праз агароджу. Пасля кароткага разважанні адпраўляе следам гадзіннік, папернік і пярсцёнак. Апошні спачатку не хоча здымацца, Каллагэна ўжо ахоплівае паніка, але пярсцёнак саслізгвае з пальца і адпраўляецца за агароджу. Хто-небудзь падбярэ. У рэшце рэшт гэта Нью-Ёрк. Ён вяртаецца да Люпу і бачыць туфлі. Занадта добрыя, каб іх выкідваць. Хто-небудзь зможа іх ганіць. З туфлямі вяртаецца на кухню. Стаіць перад плітой, трымаючы іх у правай руцэ, падвешанымі на двух пальцах, калі з проулка на кухню заходзіць Люп.
  
  — Дон? — Голас у яго ледзь осипший, як у чалавека, які моцна спаў і толькі што прачнуўся. У ім чуецца лёгкае здзіўленне. Ён паказвае на падвешаныя на пальцах Каллагэна туфлі. — Ты збіраешся пакласці іх у спякотнае?
  
  — Смак яны б палепшылі, гэта дакладна, — адказвае Каллагэн. Ён здзіўлены спакоем ўласнага голасу. А яго сэрца! Як роўна яно б'ецца. Ад шасцідзесяці да сямідзесяці удараў у хвіліну. — Але я хачу аднесці іх у кладоўку. Хто-то пакінуў іх на заднім ганку. А ты што там рабіў?
  
  Люп усміхаецца. Ўсмешка яму да твару, ён становіцца яшчэ больш цудоўным.
  
  — Пастаяў там, пакурыў, — адказвае ён. — Такая добрая надвор'е, што не хочацца заходзіць пад дах. Хіба ты мяне не бачыў?
  
  — Бачыў, вядома, — адказаў Каллагэн. — Але ты з галавой сышоў у свае думкі, вось я і не стаў клікалі цябе. Адкрый мне, калі ласка, кладоўку.
  
  Люп праходзіць у кароткі калідор, адкрывае замак на рашэцістай дзверы адпаведнай нішы.
  
  — Добрыя туфлі, — кажа ён. — «Бэлли». З чаго гэта хто-то вырашыў пакінуць пару туфляў «Бэлли» п'яніцам?
  
  — Напэўна, гэтыя туфлі чым-то не дагадзілі гаспадару, — адказвае Каллагэн. Ён чуе колокольца, іх салодкую і вгоняющую ў жах мелодыю, і рыпае зубамі. Навакольны свет раптам пачынае мігацець. «Толькі не зараз, — думае ён. — Калі ласка, толькі не цяпер».
  
  Гэта не малітва, у Нью-Ёрку ён моліцца мала, але, магчыма, хто-то чуе яго, таму што звон знікае. Разам з мігаценнем. З іншага пакоя хто-то гучна пытаецца, калі ж, нарэшце, пададуць вячэру. Хто-то лаецца. Усё як заўсёды. А вось яму хочацца выпіць. Таксама звычайная справа, але зараз вельмі ўжо хочацца, нясцерпна. Ён не можа не думаць аб тым, як яго пальцы сціскалі абцягнутую гумай дзяржальню цесака. Аб вазе цесака. Пра гук, з якім цясак разламаў галаву вампіра. І ранейшы густ зноў у роце. Мёртвы смак крыві Барлоу. І словы. Што сказаў яму Барлоу на кухні дома Петры, перад тым як зламаў крыж, падораны яму маці? «Сумна назіраць крушэнне веры»?
  
  «Гэтым вечарам я пайду на сход «АА», — думае ён, апранаючы гумку на туфлі «Бэлли» і кідаючы іх у кучу абутку. Часам яны дапамагаюць. Ён ніколі не кажа: «Я — Дон і я алкаголік», — але часам гэтыя сходу дапамагаюць.
  
  Люп варта да яго ўшчыльную, і, павярнуўшыся, Каллагэн ад нечаканасці ахае.
  
  — Ты чаго такі палахлівы? — Люп смяецца. Рассеяна чухае шыю. Сляды ад прокусов яшчэ ёсць, але да раніцы яны знікнуць. Аднак Каллагэн ведае, вампіры што-то бачаць. Што-то адчуваюць. У агульным, могуць вылічыць такіх, як Люп.
  
  — Паслухай, — кажа ён Люпу, — я вось думаю, а не з'ехаць з горада на тыдзень ці два. Развеяцца. Чаму б нам не паехаць разам? Пабудзем на прыродзе. Порыбачим.
  
  — Не магу, — адказвае Люп. — Адпачынак пакладзены толькі ў чэрвені, а акрамя таго, тут працаваць няма каму. Але, калі ты хочаш з'ехаць, з Роуэном я ўсё ўладжу. Няма праблем. — Люп пільна глядзіць на яго. — Падобна на тое, што адпачынак пойдзе табе на карысць. Ты выглядаеш стомленым. І такім нервовым.
  
  — Не, гэта ўсяго толькі думкі ўслых, — ківае галавой Каллагэн. Нікуды ён, вядома, не паедзе. Калі застанецца, зможа даглядаць за Люпом, засцерагаць яго. І цяпер ён сёе-тое ведае. Забіваць іх не цяжэй, чым ціснуць блашчыц на сцяне. І пасля іх мала што застаецца. А з Люпом ўсё будзе ў парадку. Вампіры трэцяга тыпу накшталт містэра Дыпламат-ад-Марка-Кроса не забіваюць сваіх ахвяр, нават не змяняюць іх, не ператвараюць у вампіраў. Па крайняй меры ён гэтага не заўважыў. І ён заўсёды будзе напагатове, гэта яму па сілах. Будзе на варце. Паспрабуе хоць бы гэтым загладзіць зробленае ў Салемс-Лоце. І ў Люпа ўсё будзе добра.
  
  11
  
  — Ды толькі з Люпом ты памыліўся. — Роланд згарнуў цыгарэту з крошак, якія выграб са дна кисета. Тытунь больш нагадваў пыл.
  
  — Так, — пагадзіўся Каллагэн. — Памыліўся. Роланд, цыгарэтнай паперы ў мяне няма, але вось з тытунём магу дапамагчы. У доме ёсць добры тытунь, з поўдня. Мне ён без патрэбы, але Розалита па вечарах часам выкурвае трубку.
  
  — Пазней я з задавальненнем вазьму яго і скажу дзякуй табе, — адказаў Роланд. — Зрэшты, тытуню мне не хапае куды як менш, чым кава. Сканчай сваю гісторыю. Нічога не прапускайце, думаю, мы павінны пачуць усе, гэта важна, але...
  
  — Я ведаю. Часу ў абрэз.
  
  — Так, — кіўнуў Роланд. — Часу ў абрэз.
  
  — Тады скажу адразу, мой сябар падхапіў гэтую хваробу... СНІД, так у выніку яе назвалі? — Ён паглядзеў на Эдзі, той кіўнуў. — Ясна. Напэўна, нармальная назва, не горш за іншых. Вы, магчыма, ведаеце, што гэтая хвароба можа доўга не даваць аб сабе ведаць, але з маім сябрам усё выйшла інакш. Яна літаральна зжэрла яго. Да сярэдзіны мая 1976 года Люп Дэльгада ўжо адной нагой стаяў у магіле. Стаў бледны як смерць. Практычна пастаянна температурил. Іншы раз ўсю ноч праводзіў над унітазам: яго ванітавала. Роуэн забараніў бы яму з'яўляцца на кухні, але такой неабходнасці не ўзнікла: Люп сам сабе гэта забараніў. А потым з'явіліся язвы.
  
  — Яны называюцца саркомай Капоши, — уставіў Эдзі. — Скурная хвароба. Невячыць чалавека і выклікае страшную боль.
  
  Каллагэн кіўнуў.
  
  — Праз тры тыдні пасля таго як з'явіліся язвы, Люп апынуўся ў Цэнтральнай бальніцы Нью-Ёрка. Роуэн Магрудер і я прыйшлі да яго як-то ўвечары ў канцы чэрвеня. Да гэтага мы гаварылі адзін аднаму, што ён выкараскаецца, паправіцца, што ён малады і дужы. Але ў той вечар, ледзь пераступіўшы парог палаты, адразу зразумелі, што яго дні палічаныя. Ён ляжаў у кіслароднай намёце. Да рук цягнуліся шлангі кропельніц. Боль ні на секунду не адпускала яго. Ён не хацеў, каб мы падышлі блізка, баючыся, што заразимся. І сказаў нам, што ніхто не ведае, чым жа ён хворы.
  
  — З-за чаго хвароба выклікала яшчэ большы страх, — уставіла Сюзана.
  
  — Ды. Па яго словах, лекары лічылі, што гэта хвароба крыві, выкліканая гомасексуальнымі кантактамі, а можа, выкарыстаннем адной іголкі з іншымі наркаманамі. Але ён хацеў, каб мы ведалі, казаў нам зноў і зноў, што да наркотыкаў ён не дакранаўся, аналізы гэта пацвердзілі. «Не датыкаўся з 1970-га, — паўтараў ён. — Ні да таблетак, ні да траўцы. Клянуся Богам». Мы сказалі яму, што і так пра гэта ведаем. Селі на ложак з абодвух бакоў, узялі яго за рукі.
  
  Каллагэн шумна праглынуў сліну.
  
  — Нашы рукі... ён прымусіў нас вымыць рукі перад сыходам. На ўсялякі выпадак. І падзякаваў за тое, што мы яго наведалі. «Дом», сказаў ён Роуэну, гэта лепшае, што ў яго было ў жыцці. Таму што там ён сапраўды здабыў дом.
  
  — Ніколі раней мне не хацелася так выпіць, як у той вечар, калі мы выйшлі з Цэнтральнай бальніцы. Слава Богу, Магрудер быў побач, таму мы разам праходзілі міма бараў. У той вечар я лёг спаць цвярозым, але дакладна ведаючы, што доўга не ўтрымаюся. Менавіта першы шклянку ператварае цябе ў п'яніцу, так гаварылі на сходах «Ананімных Алкаголікаў», а мяне ад майго першага шклянкі ужо адлучала зусім нічога. Дзе-то бармэн ужо чакаў мяне, каб напоўніць яго.
  
  Праз два дні Люп памёр.
  
  На пахаванне сабралася чалавек трыста, практычна ўсе яны нейкі час правялі ў «Доме». Слёзы ліліся ракой, прамаўляліся кранальныя прамовы, у тым ліку і людзьмі, якія не змаглі б прайсці па прамой, накрэсленай мелам. Калі ўсё скончылася, Магрудер ўзяў мяне за руку.
  
  — Я не ведаю, хто ты, Дон, але мне дакладна вядома, што ты — добры чалавек і запойны п'яніца, які не дакранаўся да спіртнога... як даўно?
  
  Я падумваў як-то сысці ад прамога адказу, але на гэта патрабаваліся занадта вялікія намаганні.
  
  — З мінулага кастрычніка.
  
  — Цяпер табе хочацца выпіць. Гэта напісана на тваім твары. І вось што я табе скажу: калі ты думаеш, што, прапусціўшы шкляначку, ты зможаш ажывіць Люпа, я табе дазваляю. Больш таго, знайдзі мяне, мы разам пойдзем у «Бларни стоўн»[41] і спачатку пропьем усё, што ў мяне ў паперніку. Лады?
  
  — Лады.
  
  — Калі ты напьешься сёння, гэта будзе самым горшым, што можна зрабіць, самым вялікім здзекам над памяццю Люпа. Усё роўна што памачыцца на яго мёртвае твар.
  
  — Ён меў рацыю, і я гэта ведаў. Рэшту гэтага дня правёў гэтак жа, як і свой другі дзень у Нью-Ёрку, блукаў па горадзе, змагаўся з агідным густам ў роце, змагаўся з жаданнем купіць бутэльку і ўладкавацца ў парку на лавачцы. Я памятаю, як ішоў па Брадвею, па Дзесятай авеню. Потым апынуўся на Парк-авеню, у раёне Трыццатых вуліц. Ужо пачало цямнець, у абодвух напрамках аўтамабілі ехалі па Парк-авеню з уключанымі фарамі. На захадзе неба афарбавалася ў аранжавыя і ружовыя тоны. Вуліцы купаліся ў гэтым пышным адвячоркавым святле.
  
  Я раптам адчуў прымірэнне і падумаў: «Я выйграю. Сёння па крайняй меры, я выйграю». — І вось тут у галаве зазвінела колокольца. Гучней, чым заўсёды. Я адчуў, што галава ў мяне разрываецца. Парк-авеню замерцала перада мной і я падумаў: «Божа, а бо яна нерэальная. Парк-авеню нерэальная, і ўсё астатняе таксама. Гіганцкая дэкарацыя. Увесь Нью-Ёрк — малюнак на задніку, а што знаходзіцца за ім? Ды нічога. Абсалютна нічога. Адна толькі цемра».
  
  Потым адчуванне рэальнасці вярнулася. Мелодыя ў галаве пачала сціхаць... сціхаць... змоўкла. Я пакрочыў далей, вельмі павольна. Як чалавек, які ідзе па тонкім лёдзе. Баяўся, што вывалюсь з гэтага свету, калі надавлю на тратуар мацней, і апынуся ў цемры. Я ведаў, што ўсё гэта які-то трызненне, тады я гэта ведаў, але веды не заўсёды дапамагаюць, ці не так?
  
  — Не заўсёды. — Эдзі успомніў аб тых днях, калі песціўся гераінам у кампаніі Генры.
  
  — Не заўсёды, — пагадзілася Сюзана.
  
  — Не заўсёды, — кіўнуў Роланд, падумаўшы пра Иерихонском Ўзгорку. Падумаўшы аб ўпалым уначы на зямлю рогу.
  
  — Я прайшоў адзін квартал, потым два, тры. Зноў пачаў думаць пра тое, што ўсё будзе добра. Так, я адчуваю ў роце благі густ, так, я магу бачыць вампіраў трэцяга тыпу, але я да гэтага приспособлюсь. Асабліва калі ўлічыць, што вампіры трэцяга тыпу не засякалі мяне. Я іх бачыў, яны мяне — не, нібы мы знаходзіліся па розныя бакі шкла, прапускае святло толькі ў адзін бок. Але ў той вечар я ўбачыў сёе-тое горай, значна горш, чым гэтыя вампіры.
  
  — Ты ўбачыў таго, хто сапраўды памёр, — сказала Сюзана.
  
  Каллагэн павярнуўся да яе. На твары чыталася крайняе здзіўленне.
  
  — Як... як ты...
  
  — Я ведаю, таму што пабывала ў Нью-Ёрку з дапамогай Скачка, — адказала Сюзана. — Мы ўсе пабывалі. Роланд кажа, што гэта людзі, якія або не ведаюць, што яны памерлі, або адмаўляюцца з гэтым змірыцца. Яны. Як ты іх называў, Роланд?
  
  — Вандроўныя мерцвякі, — адказаў Роланд. — Іх няшмат.
  
  — Але ж і нямала, — Кэллагэн уздыхнуў, — яны ведалі, што я іх бачу. На Парк-авеню безглазый мужчына і жанчына без правых рукі і ногі, з абпаленым целам глядзелі на мяне так, быццам думалі, што я магу... ну, не ведаю, вярнуць ім жыццё.
  
  Я пабег. Бег доўга, таму што прыйшоў у сябе на куце Другі авеню і Дзевятнаццатай вуліцы, сядзеў на бордюрном камені, апусціўшы галаву, цяжка дыхаючы.
  
  Нейкі дзядок падышоў, спытаў, ці ўсё са мной у парадку. Да таго часу я ўжо паспеў аддыхацца і адказаў, што так. Ён сказаў, што ў такім выпадку мне б лепш падняцца. Менш чым у двух кварталах патрульная машына, яна набліжаецца да нас і мяне могуць замесці, калі ўбачаць якія сядзяць на бордюрном камені. Я паглядзеў яму ў вочы і адказаў: «Я бачыў вампіраў. Нават забіў аднаго. Я бачыў хадзячыя трупы. І вы думаеце, што мяне спалохаюць два копа ў патрульнай машыне?»
  
  Ён падаўся назад. Параіў трымацца ад яго далей. Сказаў, што хацеў толькі аказаць мне паслугу і вось, маўляў, што за гэта атрымаў. «У Нью-Ёрку, — усклікнуў ён, — ні адно добрае справа не застаецца беспакараным», — і, раз'юшаны, патупаў прэч.
  
  Я зарагатаў. Устаў, агледзеўся. Кашуля вылезла з штаноў. Самі штаны ў якой-то фарбе. Я і паняцця не меў, дзе паспеў у яе ўляпацца. Я агледзеўся і, дзякуй усім святым і грэшнікаў, убачыў, што зусім побач бар «Амерыкана». Потым ужо я высветліў, што ў Нью-Ёрку іх некалькі, але тады вырашыў, што ён перанёсся сюды з саракавых гадоў, каб выратаваць мне жыццё. Я ўвайшоў, сеў на крэсла ў канцы стойкі, а калі падышоў бармэн, сказаў:
  
  — Ты для мяне сёе-што припас.
  
  — Няўжо, прыяцель? — спытаў ён.
  
  — Так, — кіўнуў я.
  
  — Тады скажы, што менавіта, і я прынясу.
  
  — «Бушмиллс»[42], — адказаў я, — а паколькі ты трымаеш яго для мяне з мінулага кастрычніка, чаму б табе адразу не наліць падвойную порцыю.
  
  Эдзі передернуло.
  
  — Дрэнная ідэя.
  
  — У той момант мне здавалася, што гэта лепшая ідэя ўсіх часоў і народаў. Я мог забыцца Люпа, перастаць бачыць мерцвякоў, магчыма, нават перастаць бачыць вампіраў... маскітаў ў вобразе чалавечым.
  
  Да васьмі вечара я напіўся. Да дзевяці напіўся моцна. Да дзесяці нализался да чорцікаў. Цьмяна памятаў, як бармэн вышвыривает мяне за дзверы. Назаўтра прачнуўся на лаўцы ў парку, пад газетным коўдрай.
  
  — Вяртанне ў зыходную кропку, — прамармытала Сюзана.
  
  — Ага, лэдзі, вяртанне ў зыходную кропку, ты правы, і я кажу дзякуй табе. Я сеў. Падумаў, што мая галава зараз расколецца. Апусціў яе да каленяў, а паколькі яна не выбухнула, зноў падняў. Старая сядзела на лаве ў дваццаці ярдаў ад мяне, звычайная старая, у хустцы на галаве, карміла воробышков з папяровага пакета з арэшкамі. Толькі сіні святло гуляў па яе шчоках і лбе, з рота вырываўся і хаваўся ў ім пры выдохах і ўдыху. Адна з іх. Маскіт. Хадзячыя трупы зніклі, але я па-ранейшаму мог бачыць вампіраў трэцяга тыпу.
  
  Быццам бы зноў трэба было напіцца, але ўзнікла адна маленькая праблема: адсутнасць грошай. Пакуль я спаў пад газетамі, нехта абчысціў мае кішэні, так што ў бар шлях мне быў замоўлены. — Каллагэн ўсміхнуўся. Крыва, нявесела.
  
  — У той дзень я знайшоў «Менпауэр». Знайшоў і на наступны дзень, і днём пазней. Потым напіўся. Так і пайшло. Тры дні я працаваў цвярозым, звычайна рознарабочым на будоўлі ці грузчыкам на складзе якой-небудзь вялікай кампаніі, потым напіваўся да парасячага віску, а наступны дзень прыходзіў у сябе. Пасля чаго цыкл паўтараўся. Усё лета 1976 года, якое я правёў у Нью-Ёрку. І ўсюды, куды б я ні пайшоў, мне чулася песня Элтана Джона «Хто-то сёння выратаваў мне жыццё». Не ведаю, ці была яна папулярная ў тое лета ці не, але я чуў яе ўсюды. Аднойчы працаваў пяць дзён запар у «Коури муверс». Пяць дзён без выпіўкі — то быў мой ліпеньскі рэкорд. На пяты дзень брыгадзір падышоў да мяне і спытаў, ці не хачу я працаваць у іх пастаянна.
  
  — Не магу, — адказаў я. — У маім кантракце з «Менпауэр» чорным па беламу запісана, што я цэлы месяц не магу паступаць на сталую працу ў іншую кампанію.
  
  — Ды кінь ты, — адмахнуўся ён. — Усе плююць на гэта дзярмо. І ведаеш, што я табе скажу, Доні? Ты — добры хлопец. І мне падаецца, што ты можаш не толькі зацягваць мэбля ў фургон. Як наконт таго, каб падумаць пра гэта ўвечары?
  
  — Я падумаў, і разважанні, як звычайна ў тое лета, прывялі да выпіўкі. Так што я апынуўся ў нейкім маленькім бары непадалёк ад «Эмпайр-Стейт-Білдынг», пацягваў віскі і слухаў Элтана Джона: «Ты амаль ўбіла ў мяне свае кіпцікі, ці не так, дарагая?» А калі ачомаўся, звярнуўся ў іншую кампанію, дзе людзей таксама наймалі на адзін дзень, але ніколі не чулі пра грэбанай «Коури муверс».
  
  Слова «грэбанай» Каллагэн літаральна выплюнуў, што ўласціва людзям, якія вельмі рэдка звяртаюцца да ругательствам.
  
  — Ты піў, ты блукаў па горадзе, ты працаваў, — кіўнуў Роланд. — Але ў тое лета ты займаўся і яшчэ адной справай, ці не так?
  
  — Ды. Але мне спатрэбілася нейкі час, перш чым я ім заняўся. Я некалькі разоў бачыў іх, жанчына, карміла вараб'ёў, была першай, але яны нічога такога не рабілі. То бок, я ведаў, хто яны, але яшчэ не мог пайсці на стрыманае забойства. А потым, як-то ўвечары ў Бэтэры-парк[43], убачыў, як адзін корміцца. Да таго часу ў мяне ў кішэні ўжо ляжаў складаны нож, які я усюды насіў з сабой. Я падышоў да яго ззаду — ён працягваць прагна смактаць кроў — і ўдарыў чатыры разы: у нырку, паміж рэбрамі, у спіну і шыю. У апошні ўдар ўклаў усю сілу. Вастрыё нажа выйшла з адамава яблыка. З хрустам.
  
  Каллагэн казаў вельмі будзённа, але ад твару адхлынула кроў, яно стала белым, як палатно.
  
  — Потым адбылося тое ж самае, што і ў проулке за «Домам»: хлопец знік, адзенне засталася. Я чакаў, але не мог ведаць напэўна, будзе ўсё як у мінулы раз ці не.
  
  — Аднаго разу недастаткова, — прамармытала Сюзана.
  
  Каллагэн кіўнуў.
  
  — У той раз ахвярай быў юнак гадоў пятнаццаці, пуэртарыканец, можа, дамініканец. Паміж ног у яго стаяў транзістарны прыёмнік. Якая гучала музыка, не памятаю. Магчыма, «Хто-то сёння выратаваў мне жыццё». Прайшло пяць хвілін. Я ўжо сабраўся пстрыкнуць пальцамі ў яго пад носам або папляскаць па шчоках, калі ён міргнуў, пахіснуўся, трасянуў галавой і прыйшоў у сябе. Убачыў мяне, які стаяў перад ім, і перш за ўсё схапіўся за свой транзістар. Прыціснуў да грудзей, як дзіцяці. «Што табе трэба?» — спытаў ён. Я адказаў, што мне нічога не трэба, зусім нічога, але мяне зацікавіла якая ляжыць перад ім адзенне. Юнак паглядзеў уніз, прысеў, пачаў рыцца ў кішэнях. Я вырашыў, што рыцца ён будзе доўга, і пайшоў, не баючыся, што ён пабяжыць за мной. Вось так я забіў другога вампіра. З трэцім праблем не ўзнікла. З чацвёртым тым больш. Да канца жніўня я давёў лік да шасці. Шосты стала жанчына, якую я бачыў у «Марын мідланд банк». Атрымліваецца, што Нью-Ёрк — маленькі свет, ці не так?
  
  Вельмі часта я прыходзіў на кут Першай-авеню і Сорак сёмы вуліцы і стаяў перад «Домам». Часам з'яўляўся там бліжэй да вечара, калі п'яніцы і бяздомныя сцякаліся да абеду. Здаралася, што Роуэн выходзіў і гутарыў з імі. Сам ён не курыў, але заўсёды насіў у кішэні пару пачкаў і раздаваў п'яніцам, пакуль цыгарэты не заканчваліся. Я не спрабаваў хавацца ад яго, а ён калі і заўважаў мяне, той не падаваў ўвазе.
  
  — Павінна быць, ты да таго часу змяніўся, — заўважыў Эдзі.
  
  Каллагэн кіўнуў.
  
  — Валасы ў мяне галіны да плячэй і пасівелі. З'явілася барада. І ўжо вядома, я больш не сачыў за адзеннем. Палова даставалася мне ад вампіраў. Адным з іх быў веласіпедыст-кур'ер. Так што я насіў яго боты. Вядома, не туфлі «Бэлли», але амаль новыя і майго памеру. Вельмі трывалыя. Яны да гэтага часу ў мяне. — Ён матнуў галавой у бок дома. — Але я не думаю, што ўсё гэта перашкодзіла б яму не пазнаць мяне. Маючы справу з алкаголікамі, наркаманамі і бяздомнымі, якія толькі адной нагой у рэальнасці, а другі-тое — у ценявым сэктары, прывыкаеш, што людзі моцна мяняюцца, і, як правіла, не ў лепшы бок. Вучышся бачыць, хто хаваецца пад новымі сінякамі і пластамі бруду. Думаю, справа ў наступным: я стаў адным з тых, каго ты, Роланд, называеш вандроўнымі мертвяками. Нябачным для свету. Але мне падаецца, што гэтыя людзі... гэтыя былыя людзі моцна прывязаныя да Нью-Ёрку...
  
  — Яны не сыходзяць далёка, — пагадзіўся Роланд. Самокрутку ён даўно докурил. Ломкай паперы і тытунёвых дробак хапіла на дзве зацяжкі. — Прывіды заўсёды жывуць у адным доме.
  
  — Зразумела, у адным, небаракі. А мне хацелася з'ехаць. Кожны дзень сонца садзілася крыху раней, і кожны дзень я адчуваў: кліч тых дарог, тых таемных хайвеям становіцца крыху мацней. Часткова прычыну варта шукаць у знакамітым геаграфічным метадзе лячэння жыццёвых праблем. Напэўна, я ўжо пераканаў сябе, што ён мне дапаможа. Зусім нелагічна, але магутная вера ў тое, што пераезд ўсё зменіць да лепшага. Часткова ў надзеі, што ў іншым месцы, больш адкрытым месцы, ужо не прыйдзецца мець справу ні з вампірамі, ні з хадзячымі трупамі. Але быў і яшчэ адзін момант. Ну... мабыць, вырашальны. — Каллагэн усміхнуўся, дакладней, крыху расцягнуў вусны, агаліўшы дзясны. — Хто-то пачаў на мяне паляваць.
  
  — Вампіры, — здагадаўся Эдзі.
  
  — Д-ды... — Каллагэн прыкусіў губу, потым больш упэўнена паўтарыў: — Так. Але не проста вампіры. Гэта здагадка ўяўлялася найбольш лагічным, але было не зусім верным. Па крайняй меры, я ведаў, што гэта не мерцвякі. Яны маглі мяне бачыць, але пляваць на мяне хацелі, хіба што спадзяваліся, што я магу вярнуць іх у свет жывых. Вампіры трэцяга тыпу мяне засекчы не маглі, я гэта вам ужо казаў, ўжо тым больш здагадацца, што менавіта я палюю на іх. Асцярожна, памяццю на асобы яны не адрозніваліся, у якой-то ступені ім, як і іх ахвярам, была ўласцівая амнезія.
  
  Упершыню я зразумеў, што мне пагражае небяспека, у адну з начэй у парку на Вашынгтон-сквер, незадоўга да таго, як забіў жанчыну з банка. Парк стаў для мяне домам, і не толькі для мяне. Летам ён ператвараўся ў інтэрнат пад адкрытым небам. У мяне нават з'явілася любімая лаўка, хоць мне і не атрымоўвалася займаць яе кожную ноч... я і падыходзіў да яе не кожную ноч.
  
  У той вечар, душны, з далёкімі раскатамі грому, з зарницами, адчувалася, што навальніца можа дакаціцца і да Нью-Ёрка, я з'явіўся ў парку каля васьмі вечара. З пляшкай у папяровым пакеце і кнігай Эзры Паўнда «Кантос». Накіроўваўся да сваёй лаве, калі ўбачыў на спінцы суседняй надпіс, зробленую спрэем: «ЁН ПРЫХОДЗІЦЬ СЮДЫ, У ЯГО АБПАЛЕНАЯ РУКА».
  
  — Госпадзе, — прашаптала Сюзана.
  
  — Я тут жа пайшоў з парку і правёў ноч у дзікай грушы ў дваццаці кварталах ад яго. Я ніколькі не сумняваўся, што ў гэтай надпісы гаворка ішла пра мяне. Праз два вечара я зноў убачыў тую ж надпіс, на тратуары каля бара на Лексингтон-авеню, дзе я часта прапускаў шкляначку, а часам з'ядаў сандвіч. На гэты раз яе зрабілі мелам на асфальце, і падэшвы мінакоў практычна сцерлі яе, але я ўсё-ткі здолеў прачытаць: «ЁН ПРЫХОДЗІЦЬ СЮДЫ, У ЯГО АБПАЛЕНАЯ РУКА». А вакол раіліся каметы і зоркі, нібы аўтар хацеў замаскіраваць надпіс. У квартале ад бара, на знаку «Стаянка забароненая», чорным маркерам напісалі: «ВАЛАСЫ ў ЯГО Ў АСНОЎНЫМ СІВЫЯ». Назаўтра я ўбачыў надпіс на борце аўтобуса: «МАГЧЫМА, ЯГО ЗАВУЦЬ КОЛЛИНГВУД». Праз два ці тры дні, у тых месцах, дзе я часта бываў, мне сталі трапляцца постэры, якія развешваюць гаспадары зніклых хатніх жывёл. Я бачыў іх у Нидл-парку, у заходняй частцы Цэнтральнага парку, каля бара «Гарадскія агні» на Лексингтон-авеню, у пары клубаў у Вілідж.
  
  — Постэры пошуку зніклых хатніх жывёл, — пракурняўкала Эдзі. — Ведаеш, бліскучая, між іншым, ідэя.
  
  — Усе аднолькавыя, — працягнуў Каллагэн. — «ВЫ НЕ БАЧЫЛІ НАШАГА ІРЛАНДСКАГА СЕТЭРА? ЁН ДУРНЫ І СТАРЫ, АЛЕ МЫ ЯГО ЛЮБІМ. У ЯГО АБПАЛЕНАЯ ПРАВАЯ ПЯРЭДНЯЯ ЛАПА. АДГУКАЕЦЦА НА МЯНУШКІ КЭЛІ, КОЛЛІНС І КОЛЛИНГВУД. МЫ ЗАПЛАЦІМ ВЕЛЬМІ ВЯЛІКАЕ ЎЗНАГАРОДЖАННЕ». А ніжэй даляравыя значкі.
  
  — І для каго развешваліся гэтыя постэры? — спытала Сюзана.
  
  Каллагэн паціснуў плячыма.
  
  — Не ведаю. Можа, для вампіраў.
  
  Эдзі стомлена пацёр твар.
  
  — Добра, давайце разбірацца. У нас ёсць вампіры трэцяга тыпу... вандроўныя мерцвякі... а зараз з'яўляецца кампанія, члены якой развешваюць постэры па ўзоры страты хатняй жывёлы, але гаворка ў іх ідзе зусім не аб хатнім жывёльным; яны таксама пішуць на сценах, дарожных знаках і тратуарах. Хто гэта такія?
  
  — The low men[44], — адказаў Каллагэн. — Слугі закона, так яны сябе называюць. Сярод іх не толькі мужчыны, але і жанчыны. Часам яны называюць сябе рэгулятарамі. Многія носяць доўгія жоўтыя плашчы... але не ўсё. У большасці на руцэ татуіроўка... сіні труну... але не ва ўсіх...
  
  — Вялікія паляўнічыя за труной, Роланд, — прамармытаў Эдзі.
  
  Роланд кіўнуў, не адрываючы вачэй ад Каллагэна.
  
  — Дай чалавеку выгаварыцца, Эдзі.
  
  — Але на самай справе яны... салдаты Пунсовага Караля, — дадаў Каллагэн і перахрысціўся.
  
  12
  
  Эдзі вылупіўся на яго. Рука Сюзаны легла на жывот, пачала яго паціраць. Роланд успомніў, як яны ішлі па парку Гейджа пасля таго, як здолелі пакінуць монопоезд. Тады дарога вывела іх да яшчэ больш шырокай дарозе, якую Эдзі, Сюзанна і Джэйк назвалі аўтастрадай. На адным шчыце-паказальніку хто-то напісаў спрэем: «БЕРАЖЫСЯ ХАДЗЯЧАГА ТРУПА». Іншы ўпрыгожыў схематычным выявай расчыненага вочы і надпісам: «НЯХАЙ ЖЫВЕ ПУНСОВЫ КАРОЛЬ».
  
  — Бачу, вы чулі аб гэтым джентльмене, — суха заўважыў Каллагэн.
  
  — Скажам так, ён пакінуў сваю метку там, дзе мы змаглі яе ўбачыць, — адказала яму Сюзана.
  
  Каллагэн матнуў галавой у бок Тандерклепа.
  
  — Калі для дасягнення пастаўленай мэты вам давядзецца пайсці туды, вы ўбачыце значна больш, надпісы і малюнкі на сценах і шчытах-паказальніках.
  
  — А як наконт цябе? — спытаў Эдзі. — Што ты зрабіў?
  
  — Перш за ўсё сеў і абдумаў сітуацыю. І вырашыў, якой бы фантастыкай і паранояй гэта ні здавалася, за мной сапраўды сочаць, і зусім не абавязкова, што вампіры трэцяга тыпу. Але пры гэтым я аддаваў сабе справаздачу, што тыя, хто сочыць, цалкам могуць нацкаваць на мяне гэтых вампіраў.
  
  На той момант, не забывайце пра гэта, я не меў ні найменшага падання, якой таямнічай можа апынуцца гэтая кампанія. У Салемс-Лоце Барлоу пасяліўся ў доме, які бачыў жудасную разню і дзе, па чутках, жылі прывіды. Пісьменнік Мейерс казаў, што гэты дом, дзе панавала зло, прыцягнуў да сябе зласлівую стварэньне. У Нью-Ёрку я вярнуўся да гэтай ідэі. Пачаў думаць, што прыцягнуў да сабе іншага караля-вампіра, іншага вампіра першага тыпу, дакладна гэтак жа, як Дом Марстенов прыцягнуў Барлоу. Правільная гэта была ідэя або няма (са часам высветлілася, што няма), я парадаваўся, што мой мозг, хай і заліты спіртным, здольны на лагічныя высновы.
  
  Перш за ўсё мне трэба было адказаць на пытанне: ці заставацца ў Нью-Ёрку ці бегчы прэч? Я ведаў, калі не ўцяку, мяне зловяць, хутчэй раней, чым пазней. Таму што ведалі адрозненне, па якім мяне можна знайсці. — Каллагэн падняў абпаленую руку. — Яны практычна ведалі маё прозвішча, на ўдакладненне ў іх пайшла б тыдзень-паўтары. Яны маглі ўзяць пад назіранне усе месцы, дзе я бываў, дзе заставаўся мой пах. Маглі пагутарыць з людзьмі, з якімі я меў зносіны, выпіваў, гуляў у шашкі. З кім працаваў у «Менпауэр» і «Броуни мен».
  
  Тут у галаву прыйшла думка, якой варта было прыйсці куды як хутчэй, нягледзячы на месяц п'янства. Яны маглі знайсці Роуэн Магрудера і «Дом» і ўсіх тых, хто ведаў мяне. Супрацоўнікаў, добраахвотнікаў, дзесяткі кліентаў. Чорт, ды пасля дзевяці месяцаў працы ў «Доме» — сотні кліентаў.
  
  А самае галоўнае, вабілі мяне гэтыя дарогі. — Каллагэн паглядзеў на Эдзі і Сюзану. — Вы ведаеце аб пешаходным мосьце праз Гудзон, па якім можна трапіць у Нью-Джэрсі? Ён хаваецца ў цені МДВ і на ім стаяць драўляныя карыта, з якіх раней пілі каровы і коні.
  
  Эдзі гучна засмяяўся.
  
  — Прабач, бацька, але гэта немагчыма. За сваё жыццё я праязджаў па мосце Джорджа Вашынгтона раз пяцьсот. Мы з Генры часцяком ездзілі ў парк «Палисейдс». Няма там драўлянага моста.
  
  — Аднак ёсць, — спакойна адказаў Каллагэн. — Яго пабудавалі ў пачатку дзевятнаццатага стагоддзя, а потым некалькі разоў рамантавалі. На сярэдзіне ёсць таблічка з надпісам «ДВУХСОТЛЕТНЯЯ РЭКАНСТРУКЦЫЯ ЗАВЕРШАНА «ПРАМЫСЛОВАЙ КАМПАНІЯЙ ЛАМЕРКА» Ў 1975 годзе». Я адразу ўспомніў гэта назва, калі ўпершыню ўбачыў Эндзі, тутэйшага робата. Згодна з таблічцы на яго грудзях, гэтая кампанія ўдзельнічала ў яго вырабе.
  
  — Нам таксама яна сустракалася, — заўважыў Эдзі. — У горадзе Лад. Толькі там яна называлася «Ламерк фаундри».
  
  — Магчыма, розныя падраздзяленні адной кампаніі, — падала голас Сюзана.
  
  Роланд нічога не сказаў, толькі шевельнул астатнімі пальцамі правай рукі: паспяшайся, маўляў, паспяшайся.
  
  — Ён ёсць, але яго цяжка ўбачыць, — працягнуў Каллагэн. — Ён хаваецца. І гэта толькі першая з таемных дарог. Яны разыходзяцца ад Нью-Ёрка ва ўсе бакі, як павуцінне.
  
  — Дарогі, па якіх здзяйсняецца Скачок, — прамармытаў Эдзі. — Лагічна.
  
  — Я не ведаю, ці так гэта або няма, — зноў загаварыў Каллагэн. — Але магу сказаць, што ў сваіх падарожжах, якія занялі ў мяне некалькі наступных гадоў, я бачыў шмат дзіўнага і сустрэў шмат добрых людзей. Напэўна, я б абразіў іх, назваўшы нармальнымі або звычайнымі, але такімі яны і былі. І дзякуючы ім я куды з вялікай павагай стаў ставіцца да такіх вызначэньняў, як нармальны і звычайны.
  
  Я не мог пакінуць Нью-Ёрк, яшчэ раз не пабачыўшыся з Роуэном Магрудером. Хацеў, каб ён ведаў, што я, хай і памачыўся на твар мёртвага Люпа (напіўся жа, чаго там казаць), але не скінуў штаны і не наваліў зверху кучу лайна. То бок хацеў сказаць яму: я канчаткова не здаўся. І калі ўжо вырашыў бегчы, то не ў паніцы, не як трусік бяжыць ад прамяня ліхтарыка. — Каллагэн зноў заплакаў. Нарэшце выцер вочы рукавом кашулі. — Зноў жа я хацеў хоць з кім-то развітацца, каб хто-то развітаўся са мной. Калі мы кажам: «Да пабачэння», — і нам кажуць: «Да пабачэння», — гэтыя словы азначаюць, што мы яшчэ жывыя. Я хацеў яго абняць, перадаць пацалунак, атрыманы ад Люпа. Калі ён сказаў мне: «Ты для нас занадта каштоўны, каб мы маглі страціць цябе...»
  
  Ён убачыў Розалиту, спяшалася да іх праз лужок, і змоўк. Яна працягнула яму грифельную дошку, спісаную крэйдай. Эдзі раптам падумаў, што на дошцы ў асяроддзі зорак і камет надпіс: «ЗГУБІЎСЯ! ДВАРОВЫ САБАКА З ПОКУСАННОЙ ПЯРЭДНЯЙ ЛАПАЙ! АДГУКАЕЦЦА НА ІМЯ РОЛАНД! ХАРАКТАР АГІДНЫ, МОЖА ЎКУСІЦЬ, АЛЕ МЫ ЎСЁ РОЎНА ЯЕ ЛЮБІМ!!!»
  
  — Ад Эйзенхарта. — Каллагэн падняў галаву. — Калі Оуверхолсер ў тутэйшых краях буйны фермер, а Эбен Тук — буйны бізнэсовец, тады Воуна Эйзенхарта варта называць буйным ранчером. Ён піша, што ён, абодва Слайтмана і ваш Джэйк сустрэнуцца з намі да царквы ў апоўдні, калі мы не супраць. Цяжка разабраць яго крамзолі, але, падобна, ён прапануе вам наведаць фермы і ранча на шляху ў «Рокинг Бі», дзе вы праведзяце ноч. Вас гэта задавальняе?
  
  — Не зусім, — адказаў Роланд. — Я б хацеў спачатку атрымаць карту.
  
  Каллагэн абдумаў яго слова, паглядзеў на Розалиту. Эдзі вырашыў, што гэтая жанчына не толькі аканомкай. Яна адышла, каб не перашкаджаць размове, але ў хату не вярнулася. «Хутчэй яна добры асабісты сакратар», — падумаў ён. Старому нават не прыйшлося яе клікаць. Яна падышла, адгукнуўшыся на погляд. І адбыла, атрымаўшы інструкцыі.
  
  — Думаю, ленч мы зробім на лужку перад царквой, — сказаў Каллагэн. — Там ёсць старое жалезнае дрэва, у цені якога мы выдатна устроимся. А калі мы скончым ленч, блізняты Тавери ўжо намалююць карту.
  
  Роланд кіўнуў, прапанова Каллагэна яго цалкам задаволіла.
  
  Каллагэн ўстаў, зморшчыўся, пацёр рукамі паясніцу, пацягнуўся.
  
  — І я павінен вам сёе-тое паказаць.
  
  — Ты ж не скончыў сваю гісторыю, — нагадала яму Сюзана.
  
  — Не скончыў, — пагадзіўся Каллагэн, — але часу ў абрэз. Я магу ісці і казаць, а вы — ісці і слухаць.
  
  — Вядома, можам. — Роланд таксама падняўся. Боль, вядома, нікуды не падзелася, але значна аслабла. Кацінае алей Розалиты заслугоўвала хвалы. — Але перш чым мы пойдзем, я хачу задаць табе два пытанні.
  
  — Я адкажу на іх, калі змагу, стралок, будзь упэўнены.
  
  — Спачатку пра тых, хто высочваў цябе... ты іх бачыў у сваіх падарожжах?
  
  Каллагэн павольна кіўнуў.
  
  — Ага, стралок, бачыў. — Ён паглядзеў на Эдзі і Сюзану. — Вы калі-небудзь бачылі каляровую фатаграфію людзей, зробленую са выбліскам... калі ва ўсіх чырвоныя вочы?
  
  — Так, — адказаў Эдзі.
  
  — У іх такія вось вочы. Пунсовыя. А другі пытанне, Роланд?
  
  — Яны — Ваўкі, бацька? Гэтыя слугі закона? Гэтыя салдаты Пунсовага Караля? Яны — Ваўкі?
  
  Адказаў Каллагэн пасля доўгай паўзы.
  
  — Дакладна сказаць не магу. Стоадсоткавай упэўненасці ў мяне няма. Але я так не думаю. Яны, вядома, выкрадальнікі, хай крадуць і не дзяцей. — Ён задумаўся над сваімі словамі. — У нейкім сэнсе яны — Ваўкі. — Зноў памаўчаў. — Ага, у якім-то сэнсе Ваўкі.
  
  
  
  Кіраўнік 4
  
  Працяг гісторыі святара
  
  (Таемныя хайвеи)
  
  1
  
  Шлях ад задняга дворыка дома Каллагэна да дзвярэй царквы Беззаганнай маці Божай шмат часу не заняў, ад сілы пяць хвілін. У гэтак кароткі час Стары не змог бы распавесці аб тых гадах, якія ён правёў на дарогах, перш чым убачыў артыкул у «Сакрамэнта Бі», якая прымусіла яго вярнуцца ў Нью-Ёрк у 1981 г., і тым не менш тры стрэлка даведаліся пра ўсю гэту гісторыю. Роланд падазраваў, што Эдзі і Сюзана не горш за яго зразумелі, што гэта азначае: калі яны будуць сыходзіць з Кальи Брын Стерджис, пры ўмове, што не памруць тут, Доналд Каллагэн хутчэй за ўсё сыдзе з імі. То быў не аповяд, а кхеф — падзеленая вада. Не кажучы ўжо аб дакрананні да розуму адзін аднаго, або, тэлепатыі, па тэрміналогіі ньюйоркцев, кхеф станавіўся даступны толькі тым, каго чакала адна агульная лёс, шчаслівая або горкая. Тым, хто складаў ка-тэт.
  
  — Вы ведаеце гэта выказванне: «Мы ўжо не ў Канзасе, Тота?» — спытаў Каллагэн.
  
  — Гэтая фраза нам дакладна што-то нагадвае, салодзенькі, — адказала Сюзана.
  
  — Праўда? Мяркуючы па тым, што я бачу, гледзячы на вас, дакладна нагадвае. Магчыма, вы калі-небудзь раскажаце мне сваю гісторыю. Мне ўяўляецца, што мая побач з ёй існая глупства. У любым выпадку, я зразумеў, што гэта не Канзас, ледзь дабраўся да далёкага канца пешаходнага моста. Па ўсім атрымлівалася, што я трапляю не ў Нью-Джэрсі. Ва ўсякім выпадку, не ў той Нью-Джэрсі, які заўсёды чакаў знайсці на іншым беразе Гудзона. На дошках насцілу ляжала змятая газета...
  
  2
  
  Па пешаходным мосце Каллагэн ідзе ў ганарлівай адзіноце, хоць па вялікім падвеснаму мосце злева ад яго аўтамабілі рухаюцца шчыльным патокам. Ён нахіляецца, каб падняць газету. Прахладны вецер з ракі цяробіць яго доўгія, да плячэй, моцна кранутыя сівізной валасы.
  
  Гэта не газета, а толькі адна сшытак з чатырох старонак, затое першая, так што ён чытае назву газеты: «Либрук реджистер». Каллагэн ніколі не чуў пра Либруке. З іншага боку, у гэтым няма нічога дзіўнага, таму што ён не спецыяліст па Нью-Джэрсі, ні разу не пабываў у гэтым штаце пасля прыезду на Манхэтэн, заўсёды думаў, што на супрацьлеглым баку МДВ знаходзіцца горад Форт-Лі.
  
  Потым ён звяртае ўвагу на загалоўкі. Той, што на самым версе, яму зразумелы: «НАПРУЖАНАСЦЬ У МАЯМІ СПАДАЕ». Нью-ёркскія газеты ў апошнія дні надавалі шмат месца тамтэйшым расавых хваляванняў. Але ўжо другі: «ВАЙНА ПАВЕТРАНЫХ ЗМЕЯЎ У ТИНЕКЕ, ШТАТ ХАКЕНСЕК, ПРАЦЯГВАЕЦЦА», — у пары з фотаздымкам палаючага будынка, выклікае здзіўленне. Там жа фатаграфія пажарных, і яны смяюцца! А як успрымаць трэці: «ПРЭЗІДЭНТ СПІРЫТ АГНЮ ПАДТРЫМЛІВАЕ ПЛАНЫ НАСА для СТВАРЭННЯ МАРСІЯНСКАЙ СТАНЦЫІ»? Ці артыкул у ніжнім правым куце, набраную кірыліцай?
  
  «Што са мной адбылося?» — пытаецца сябе Каллагэн. Маючы справу з вампірамі, вандроўнымі мертвяками, нават з постарамі вышуку зніклых хатніх жывёл, дзе гаворка, несумненна, ішла аб ім, ён ніколі не баяўся за сваю псіхіку. А цяпер, на канцы пешаходнага маста праз Гудзон, які злучае Манхэтэн і Нью-Джэрсі, акурат перад тым, як сысці з яго і зрабіць першы крок па зямлі Нью-Джэрсі, такія асцярогі ўзнікалі. Аднаго здагадкі, што Спірыт Агню можа стаць прэзідэнтам, думае ён, дастаткова для таго, каб чалавек, больш ці менш знаёмы з палітыкай, спытаў сябе, не паехала ў яго дах. Бо Агню даўно з ганьбай сышоў у адстаўку, нават раней за свайго боса[45].
  
  «Што здарылася са мной?» — гадае ён, але, калі ён ператварыўся ў шызафрэніка, які ўсё гэта ўяўляе, яму зусім не хочацца ведаць адказ на пастаўленае пытанне.
  
  — Да чорта! — Ён выкідвае першыя чатыры старонкі «Либрук реджистер» праз агароджу пешаходнага моста. Вецер падхоплівае іх і нясе да моста Джорджа Вашынгтона. «Вось яна, рэальнасць, — думае Каллагэн. — Прама перада мной. Гэтыя легкавушкі, гэтыя грузавікі, гэтыя турыстычныя аўтобусы». Але тут жа бачыць сярод іх незнаёмае транспартны сродак, чырвонага колеру, на гусеніцах замест колаў. Над корпусам памерам са школьны аўтобус круціцца пунсовы цыліндр. На адной яго баку надпіс «БЭНДИ». На другім — «БРУКС». Або «БЭНДИ БРУКС»? «Бэнди Брукс», што б гэта значыла? Ён не мае ні найменшага паняцця. Ніколі ў жыцці не бачыў такога транспартнага сродку, і ўявіць сабе не мог, што такога агрэгату — вы толькі паглядзіце на гэтыя гусеніцы — дазволяць ехаць па грамадскай аўтастрадзе.
  
  Значыць, мост Джорджа Вашынгтона таксама не аднясеш да рэальнага свету. Ці ўжо не аднясеш.
  
  Каллагэн хапаецца за поручань і з усіх сіл сціскае яго пальцамі, чакаючы, пакуль пройдзе хваля галавакружэння, пагражае збіць яго з ватных ног. Зрэшты, поручень цалкам рэальны, з дрэва, цёплы ад сонца, зрэзаны тысячамі ініцыялаў і надпісаў. Ён бачыць «ДК Л МБ» ўнутры сэрцайка. Ён бачыць «ФРЭДЗІ + ЭЛЕН = КАХАННЕ». Ён бачыць «ЗАБІВАЙ УСІХ ЛАЦІНАСАЎ І НИГГЕРОВ», з абодвух бакоў надпісы па свастыцы. Паслання любові, паслання нянавісці, і ўсе яны рэальныя, як частыя ўдары яго сэрца, як вага некалькіх манет і купюр у правым пярэднім кішэні яго джынсаў. Ён набірае поўныя грудзі паветра, і паветра таксама рэальны, у ім нават адчуваецца пах дызельнага паліва.
  
  «Гэта адбываецца са мной, я гэта ведаю, — думае Каллагэн. — Я не ў палаце нумар дзевяць якой-небудзь псіхіятрычнай клінікі. Я — гэта я, я тут, і нават цвярозы, па меншай меры ў дадзены момант, а Нью-Ёрк у мяне за спіной. Гэтак жа, як і горад Джерусалемс-Лот, штат Мэн, з яго жывымі покойниками. А перада мной — вялікая частка Амерыкі, з усімі яе бясконцымі магчымасцямі».
  
  Гэтая думка падымае яму настрой, а наступная — падымае яшчэ больш: не адна Амерыка, а можа, тузін... або тысяча... ці мільён. Калі перад ім Либрук, а не Форт-Лі, магчыма, ёсць і іншыя варыяцыі Нью-Джэрсі, у якіх горад на другім баку Гудзона называецца Ліман, або Лигман, Лі-Блаффс, або Ці-Палисейдс, або нават Лигхорн-Вілідж. Можа, па іншы бок Гудзона не сорак два кантынентальных штата, а сорак дзве сотні ці сорак дзьве тысячы, і ўсе яны выкладзеныя стосікам, адзін над іншым.
  
  І ён імгненна разумее, што хутчэй за ўсё так яно і ёсць. Проста ён натрапіў на месца, дзе зліваецца ў адно вялікае, можа быць, бясконцую колькасць светаў. Кожны з іх — Амерыка, але яны ўсе розныя. І ёсць хайвеи, якія бягуць па ім, і ён можа іх бачыць.
  
  Ён хутка даходзіць да канца моста з боку Либрука, зноў спыняецца. «А калі я не знайду шляху назад? — думае ён. — Дапусцім, заблуджу, буду блукаць і блукаць і ніколі не знайду Амерыку, у якой на заходняй баку моста Джорджа Вашынгтона размешчаны горад Форт-Лі, а Джералд Форд (гэта ж трэба!) — прэзідэнт Злучаных Штатаў Амерыкі?»
  
  Але тут жа прыходзіць наступная думка: «Дапусцім, і не знайду. Што з таго?»
  
  І нарэшце, ступаючы на зямлю Нью-Джэрсі, ён усміхаецца, на сэрцы ў яго лёгка, упершыню з таго дня, калі ён адпраўляў у апошні шлях Дэні Глика ў горадзе Джерусалем-Лот. Двое хлапчукоў з вудамі праходзяць міма яго. «Чаму б аднаму з вас, маладыя людзі, не павітаць мяне ў Нью-Джэрсі?» — пытаецца ён, яго ўсмешка становіцца яшчэ шырэй.
  
  — Сардэчна запрашаем у Эн-Джэй, — з гатоўнасцю адказвае адзін з іх, але яны абгінаюць Каллагэна па шырокай дузе і падазрона глядзяць на яго. Ён не вінаваціць у гэтым хлапчукоў, а іх насцярожанасць ні на ёту не псуе яму настрой. У яго такое адчуванне, быццам з цёмнай, золкай камеры ён выйшаў у яркі, сонечны дзень. Прыбаўляе кроку і ні разу не азіраецца, каб кінуць развітальны погляд на хмарачосы Манхэтэна. Навошта? Манхэтэн — мінулае. Мноства Амерык ляжыць перад ім, яны — будучыня.
  
  Ён у Либруке. У галаве не гучыць музыка, ніякіх калакольцаў. Пазней будуць і колокольца, і вампіры, паслання, напісаныя мелам на ходніках і фарбай — на цагляных сценах (і гаворка ў іх будзе ісці не толькі пра яго). Пазней ён убачыць слуг закона ў раскошных чырвоных «кадиллаках», зялёных «линкольнах» і пурпуровых «мэрсэдэсах», слуг закона з чырвонымі, як пры здымцы са выбліскам, вачыма, але не сёння. Сёння ў новай Амерыцы, у якую ён трапіў, перайшоўшы на заходні бераг Гудзона па отреставрированному пешаходным мосце, свеціць сонца.
  
  На Галоўнай вуліцы ён спыняецца перад рэстаранам «Либрук хоумстайл» і бачыць у вітрыне аб'ява: «ПАТРАБУЕЦЦА ПОВАР ДА ПРЫЛАЎКА ХУТКАГА АБСЛУГОЎВАННЯ». Дон Каллагэн падпрацоўваў за такім прылаўкам, калі вучыўся ў семінарыі, і аддаў нямала часу кухні «Дома», у Іст-Сайда Манхэтэна. Ён думае, што наяўныя навыкі спатрэбяцца і тут, у «Либрук хоумстайл». Так і выходзіць, праўда, два яйкі для яечні-яечні, трымаючы іх у адной руцэ, ён усё-ткі разбівае да чацвёртай змены: адбіваецца працяглы перапынак. Уладальнік рэстарана, цыбаты Дзік Рудбахер, пытаецца Каллагэна, ці няма ў яго медыцынскіх праблем («чаго-небудзь заразного», як кажа ён), і ківае, калі Каллагэн адказвае, што няма. Ён не просіць у Каллагэна ніякіх дакументаў, нават не цікавіцца нумарам карткі сацыяльнага страхавання[46]. Хоча плаціць свайму новаму кухару чорным налом, не праводзячы яго жалаванне па бухгалтарскіх кнігах, калі той не пярэчыць. Каллагэн запэўнівае Рудбахера, што яго такі варыянт цалкам задавальняе.
  
  — І вось што яшчэ. — Дзік Рудбахер змаўкае, а Каллагэн чакае чарговага сюрпрызу. Яго б ужо нічога не здзівіла, але Рудбахер кажа відавочнае: — Па ўвазе ты — п'е.
  
  Каллагэн прызнае, што раней прикладывался да бутэлькі.
  
  — Я таксама прикладываюсь, — ківае Рудбахер, — у гэтым бізнесе без спіртнога проста сыдзеш з розуму. Я не збіраюся нюхаць, чым ад цябе пахне... калі ты будзеш прыходзіць на працу своечасова. Два разы спознішся і можаш валіць на ўсе чатыры бакі. Паўтараць не буду.
  
  Каллагэн працуе за прылаўкам хуткага абслугоўвання рэстарана «Либрук хоумстайл» тры тыдні, а жыве ў двух кварталах ад яго ў матэлі «Закат». Толькі рэстаран не заўсёды «Либрук хоумстайл», а матэль не заўсёды «Закат». На чацвёрты дзень ён прачынаецца ў матэлі «Світанак», а прыйшоўшы на працу, выяўляе, што рэстаран называецца «Форт-Лі хоумстайл». «Либрук реджистер», якія кліенты пакідалі на прылаўку, ператвараецца ў «Форт-Лі реджистер амерыкэн». І яго не занадта радуе, што Джералд Форд зноў становіцца прэзідэнтам.
  
  Калі Рудбахер расплачваецца з ім у канцы першага тыдня, у Форт-Лі, на пятидесятках — Грант, на двадцатках — Джэксан, на адзінай у атрыманым ад боса канверце дзесятцы — Аляксандр Гамільтан. У канцы другога тыдня, у Либруке, на пятидесятках — Абрагам Лінкальн, а на дзесятцы — нейкі Шедбурн. Праўда, на двадцатках па-ранейшаму Джэксан, і гэта грэе душу. У пакоі матэля, дзе жыве Каллагэн, покрыва на ложку ружовае ў Либруке і памяранцавае ў Форт-Лі. Гэта зручна. Прачнуўшыся, ён заўсёды ведае, у якім Нью-Джэрсі знаходзіцца.
  
  Двойчы ён напіваецца. Другі раз, пасьля працы, кампанію яму складае Дзік Рудбахер. Не адстае ад яго ні на крок. «Калі-то гэта была вялікая краіна», — стогне либруковский Рудбахер, і Каллагэн радуецца: хоць што-то застаецца нязменным, у якой бы з Амерык ён ні апынуўся.
  
  Але яго цень з кожным днём даўжэе ўсе раней, і ён бачыць першага вампіра трэцяга тыпу, той стаіць у чарзе за квіткамі ў гарадскі кінатэатр; тады ён паведамляе Рудбахера, што сыходзіць з працы.
  
  — Быццам бы ты казаў, што нічым не хворы, — бурчыць Рудбахер.
  
  — Не зразумеў?
  
  — У цябе сверб у нагах, сябар мой. Які часцяком складае кампанію вось гэтаму. — Рудбахер перакульвае уяўны шклянку, які нібыта трымае ў счырванелым ад мыцця посуду руцэ. — Калі сверб у нагах падхоплівае дарослы чалавек, ён практычна невылечны. І вось што я табе скажу: калі б не жонка, якая ўсё яшчэ нядрэнна трахацца, і двое дзяцей у каледжы, я б сабраў штучкі і далучыўся да цябе.
  
  — Праўда? — у здзіўленні пытаецца Каллагэн.
  
  — Верасень і кастрычнік заўсёды горшыя месяцы, — летуценна кажа Рудбахер. — Ты літаральна чуеш гэты кліч. Птушкі таксама чуюць яго і ляцяць.
  
  — Кліч?
  
  У поглядзе Рудбахера чытаецца: хопіць несці лухту. «Для птушак гэта неба. Для такіх, як мы, — дарога. Гробаны дарога кліча нас. Такія, як я, у якіх дзеці вучацца, а жонка хоча займацца гэтай справай не толькі суботнім вечарам, ўключаюць радыё гучней, каб заглушыць гэты кліч. Цябе патрэбы ў гэтым няма. — Ён пільна глядзіць на Каллагэна. — Застанься яшчэ на тыдзень. Я накінь цябе дваццаць пяць баксаў. Ты проста сорвешь банк у Монтэ-Карла.
  
  Каллагэн абдумвае прапанову, пампуе галавой. Калі б Рудбахер меў рацыю, калі б дарога была адна, магчыма, ён застаўся на тыдзень... і яшчэ на адну... і яшчэ. Але дарога-гэта не адна. Іх мноства, і ўсе яны — таемныя хайвеи. Ён успамінае кніжку, прачытаную ў трэцім класе, і смяецца. Кніжка называлася «ДАРОГІ, ЯКІХ ШМАТ».
  
  — Што тут смешнага? — хмурыцца Рудбахер.
  
  — Нічога, — адказвае Каллагэн. — Усе. — Ён пляскае боса па плячы. — Калі буду вяртацца гэтым шляхам, зазірну да цябе.
  
  — Гэтым шляхам ты вяртацца не будзеш, — кажа Рудбахер, і ён, вядома ж, мае рацыю.
  
  3
  
  — Я правёў на дарозе пяць гадоў, можа, крыху больш ці крыху менш, — сказаў на заканчэнне Каллагэн, калі яны ўжо падыходзілі да царквы. Тое была адзіная фраза, вымаўленая па гэтай нагоды. Аднак яны пачулі куды больш. А потым не здзівіліся, даведаўшыся, што Джэйк, які накіроўваўся ў горад з Эйзенхартом і Слайтманами, таксама пачуў частка аповеду Каллагэна. Джэйк у рэшце рэшт адрознівала найбольш развітая здольнасць дакранацца розуму іншых.
  
  Пяць гадоў на дарозе, і больш нічога ўслых.
  
  А бо ўсё астатняе, вы разумееце, тысячы страчаных светаў ружы.
  
  4
  
  Ён пяць гадоў на дарозе, ледзь больш ці ледзь менш, толькі дарога не адна, іх вялікае мноства, а пяць гадоў, пры пэўных абставінах, могуць цягнуцца вечнасць.
  
  Гэта шашы 71 у Дэлавэр, і яблыкі, якія трэба сабраць. Гэта маленькі хлопчык па імя Ларс і зламаны радыёпрымач. Каллагэн чыніць яго, а маці Ларса дае яму кошык з ленчем, дзіўным ленчем, якога яму хапае на шмат дзён. Гэта шашы 317 у сельскіх раёнах Кентукі і збор вінаграду з Пітам Петакки, рот якога не зачыняецца ні на хвіліну. Дзяўчына прыходзіць паглядзець, як яны працуюць, сімпатычная дзяўчына гадоў сямнаццаці, сядзіць на каменнай сцяне пад ападае жоўтымі лісцем, і Піт Петакки разважае аб шчасці, якое адчуў бы, калі б гэтыя доўгія сцягна, схаваныя джынс, абнялі яго за шыю, а ён пагрузіў б мову ў пячору паміж імі. Піт Петакки не бачыць сіняга святлення, якое акружае дзяўчыну, і, вядома ж, не бачыць, як крыху пазней яе адзенне падае на зямлю: Каллагэн, седзячы побач з ёй, адной рукой прыцягвае яе да сябе, а калі яна ўжо гладзіць яму сцягно і цягнецца вуснамі да шыі, всаживает ў яе нож, пад самае падставу чэрапа. Гэты ўдар у яго адпрацаваны.
  
  Гэта шашы 19 у Заходняй Віргініі і маленькі вандроўны цырк, уладальнік якога шукае чалавека, які можа чыніць аўтамабілі і карміць жывёл. «Ці наадварот, — кажа яму Грег Чамм, той самы ўладальнік. — Карміць аўтамабілі і чыніць жывёл. Што табе больш падабаецца». А якое-то час праз, калі страўнікавая інфекцыя ўкладвае ў ложак большую частку трупы (яны рухаюцца на поўдзень, спрабуючы ўцячы ад зімы), ён ужо ўдзельнічае ў прадстаўленні, гуляе медыума, выклікаючы духаў, і з велізарным поспехам. Менавіта падчас аднаго з выступаў ён упершыню бачыць іх, не вампіраў, не жывых нябожчыкаў, не бадзяжных мерцвякоў, а высокіх людзей з бледнымі насцярожанымі тварамі, схаванымі пад старамоднымі широкополыми капялюшамі або навамоднымі бейсболками з длиннющими козырьками. У цені, адкідаецца або палямі капелюшоў, або козырьками, іх вочы пабліскваюць чырвоным, як вочы ў скунса або бадзяжных катоў, калі яны трапляюць пад прамень ліхтарыка, шныряя паміж смеццевых бакаў. Яны яго бачаць? Вампіры (па меншай меры трэцяга тыпу) — няма. Мерцвякі — так. А гэтыя людзі, якія хаваюцца рукі ў кішэнях доўгіх жоўтых плашчоў, з суровымі тварамі, выглядывающими з-пад капелюшоў? Яны яго бачаць? Каллагэн гэтага не ведае, але вырашае, што рызыкаваць не варта. Трыма днямі пазней, у горадзе Язу-Сіці, штат Місісіпі, ён вешае на крук чорны цыліндр медыума, пакідае брудны камбінезон ў кузаве пікапа і сыходзіць з цырка Чамма, не дачакаўшыся жалавання за апошні тыдзень. Сыходзячы з горада, бачыць на тэлеграфных слупах плакаты вышуку зніклых жывёл з аднолькавым тэкстам:
  
  ЗГУБІЛАСЯ! СІЯМСКАГА КОТКА, ДВУХГАДОВАЯ
  
  АДГУКАЕЦЦА НА МЯНУШКУ РУТА
  
  ЯНА ШУМНАЯ, АЛЕ ВЯСЁЛАЯ
  
  ГАРАНТУЕЦЦА БУЙНОЕ ЎЗНАГАРОДЖАННЕ
  
  $$$$$$$$$$$
  
  НАБЯРЫЦЕ 764, ДАЧАКАЙЦЕСЯ АДКАЗУ,
  
  НАЗАВІЦЕ ВАШ НУМАР
  
  ДАБРАСЛАВІЦЬ ВАС ГАСПОДЗЬ ЗА ДАПАМОГУ
  
  Хто такая Рута? Каллагэн не ведае. Яму толькі вядома, што яна ШУМНАЯ, але ВЯСЁЛАЯ. Ці будзе яна шумнай, калі яе схопяць слугі закона? Ці будзе весяліцца?
  
  Каллагэн ў гэтым сумняваецца.
  
  Але ў яго поўным-поўна сваіх клопатаў, і яму застаецца толькі маліць Бога, у якога ён больш не верыць, каб гэтыя людзі ў жоўтых плашчах не змаглі яе злавіць.
  
  У той жа дзень, па сканчэнні нейкага часу, ён ловіць спадарожку на шашы 3 у акрузе Иссакуэна, пад спякотным небам, не падазравалым аб набліжэнні снежня і Каляд, у яго ў галаве зноў гучаць колокольца. Запаўняюць усю галаву, рвуць барабанныя перапонкі знутры. А калі сціхаюць, Каллагэн разумее: яны набліжаюцца. Мужчыны з чырвонымі вачыма, у вялікіх капелюшах і доўгіх жоўтых плашчах.
  
  Каллагэна як ветрам здзімае з абочыны. Разам ператварыўшыся ў Супермэна, ён пераскоквае шырачэзны кювет, потым перемахивает праз зарослую вьюнком зялёную загарадзь, падае ў высокую траву, адкочваецца ў бок, вяртаецца да загарадзі, назіраючы за дарогай скрозь дзірку ў лістоце.
  
  Імгненне ці два дарога пустая, а потым з боку Язу-Сіці з'яўляецца чырвона-белы «кадылак». Імчыцца з хуткасцю ніяк не менш сямідзесяці міляў у гадзіну, дзірка ў лістоце маленькая, але Каллагэну атрымоўваецца разглядзець пасажыраў: трое мужчын, двое ў жоўтых плашчах, адзін у лётнай куртцы. Усе паляць. Салон «кадзілака» запоўнены шызым дымам.
  
  «Яны мяне бачаць, яны мяне чуюць, яны мяне адчуваюць», — такія вось думкі рояцца ў галаве Каллагэна, але высілкам волі яму ўдаецца стрымаць ўзнімальную хвалю панікі, здушыць яе. Ён прымушае сябе падумаць аб песні Элтана Джона: «Хто-то выратаваў, хто-то выратаваў, хто-то сёння выратаваў мне жыцця з-знь!» — і атрымлівае канчатковую перамогу над панікай. Толькі на імгненне, жудаснае імгненне, яму здаецца, што «кадзілак» змяншае хуткасць, але за гэта імгненне ён паспявае ўявіць сабе, як яны гоняцца за ім па зарослым пустазеллем, даўно непаханому полі, даганяюць, зацягваюць у закінуты хлеў або гумно... а потым «кадылак» перавальвае праз вяршыню наступнага ўзгорка, накіроўваючыся ў Натчес, а можа, і далей. Каллагэн чакае яшчэ дзесяць хвілін. «Каб пераканацца, што яны не высочваюць цябе», — як сказаў бы Люп. Але, нават чакаючы, ён ведае: гэта пустая фармальнасць. Яны не высочваюць яго — яны яго выпусцілі. Як? Чаму?
  
  Адказ прыходзіць да яго не адразу, але гэта па меншай меры ў адказ, і ён нутром чуе — правільны. Яны выпусцілі яго, таму што яму ўдалося ўцячы ў іншую рэальнасць, у іншую Амерыку, калі ён ляжаў за зялёнай загараддзю, гледзячы на шашы 3. Можа, іншую толькі ў некалькіх дробязях, Лінкальн на даляравых купюрах, Вашынгтон — на пяцёрках, а не наадварот, але хапіла і гэтага. Цалкам хапіла. І гэта добра, таму што мазгі ў гэтых хлопцаў ёсць у адрозненне ад зомбі, і яны яго бачаць у адрозненне ад вампіраў. Гэтыя хлопцы, кім бы яны ні былі, найбольш небяспечныя.
  
  Нарэшце Каллагэн выходзіць на дарогу. А потым побач з ім спыняецца стары, пабіты «форд». За рулём сядзіць негр ў саламянай капелюшы. Тыповы негр-фермер з фільма трыццатых гадоў. Ды толькі кажа ён на правільным англійскай і не пра ўраджай кукурузы, а аб палітыцы, і радыё ў яго наладжана не на музыку, а на ток-шоў, дзе абмяркоўваецца ўсё тая ж палітыка. Калі Каллагэн выходзіць з «форда», у Шэйда-Грейв, негр дае яму пяць даляраў і бейсболку.
  
  — У мяне ёсць грошы. — Каллагэн спрабуе вярнуць пяцёрку.
  
  — Чалавеку ў бегах лішняя пяцёрка ніколі не перашкодзіць, — адказвае яму негр. — І, калі ласка, толькі не кажы мне, што ты не ў бегах. Не оскорбляй мой інтэлект.
  
  — Дзякуй табе. — Каллагэн марнасьць пяцёрку ў кішэню.
  
  — De nado[47], — адказвае негр. — Куды направляешься? У агульных рысах.
  
  — Паняцці не маю, — тут жа вырываецца ў Каллагэна, ён усміхаецца. — У агульных рысах.
  
  5
  
  Збор апельсінаў ў Фларыдзе. Падмятанне вуліц у Новым Арлеане. Чыстка стойлаў стайні ў Лафлине, штат Тэхас. Раздача буклетаў рыэлтарскай канторы на вулічных кутах Фінікса, штат Арызона. Працы, аплатныя наяўнымі, без усялякіх плацежных дакументаў. Банкноты з пастаянна змяняюцца асобамі. Розныя імёны ў розных газетах. Джымі Картэр быў абраны прэзідэнтам, гэтак жа як і Эрнэст «Фрыц» Холлингс і Рональд Рэйган. Джордж Буш таксама абраны прэзідэнтам. Джералд Форд вырашае пераабірацца і таксама становіцца прэзідэнтам. Імёны ў газетах (знакамітасці мяняюцца з калейдаскапічнай хуткасцю, а пра многіх ён ніколі і не чуў) значэння не маюць. Асобы на банкнотах значэння не маюць. А вось што мае, дык гэта флюгер на фоне люта-ружовага заходу, гук ад удараў яго абцасаў на пустыннай дарозе ў Юце, роў ветру ў пустыні ў Нью-Мексіка, выгляд дзіцяці, скачуць праз скакалку ў ржавага «шэўрале-каприс» у Фоссиле, штат Арэгон. Што мае значэнне, так гэта гудзенне высакавольтных правадоў ўздоўж аўтастрады 50 да захаду ад Элко, штат Невада, і дохлая варона ў прыдарожным кювеце на ўскраіне Рейнбаррел-Спринг. Як-то ён ляжыць у закінутым хляве, на мяжы Каліфорніі і Невады, і п'е чатыры дні запар. Заканчваецца гэта сям'ю гадзінамі ваніт. Першы гадзіну хвалі млоснасці накатваюць адна за іншы, ірве яго бесперапынна, і ён ужо не сумняваецца ў непазбежнасці смерці. Потым ён ужо марыць аб ёй. Калі сканчаецца апошні прыступ, ён дае клятву, што з п'янствам скончана, што больш да спіртнога ён не дакранецца, ён атрымаў добры ўрок, але тыднем пазней — зноў п'яны і глядзіць на незнаёмыя зоркі, лежачы ў сцены рэстарана, куды яго нанялі мыць посуд. Ён — жывёла, угодившее ў капкан, і яму без розніцы. Часам яму сустракаюцца вампіры, часам ен іх забівае. Але па большай частцы пакідае ў жывых, таму што баіцца прыцягваць да сябе ўвагу, увага слуг закона. Часам ён пытаецца сябе, а што ён, уласна, робіць, куды ідзе, і такія пытанні хуценька адпраўляюць яго на пошукі чарговай бутэлькі. Таму што ніякай мэты, ніякага пункта прызначэння ў яго няма. Ён проста ходзіць па таемным хайвеям і цягне за сабой свой капкан. Ён проста прыслухоўваецца да клічы гэтых дарог і пераходзіць з адной на іншую. У капкане або няма, але часам ён шчаслівы, часам ён спявае, закуты ў ланцугі. Яму хочацца ўбачыць яшчэ адзін флюгер на фоне іншага ружовага заходу. Ён хоча ўбачыць яшчэ адну сіласнай вежу, якая стаіць на краі даўно закінутага поля, хоча, каб міма яго праехаў грузавік з надпісам на борце «ТАНОПА ГРЕЙВЕЛ» або «АПЗУД ХЭВІ КАНСТРАКШН». Ён у раі для валацугаў, закінуты сярод мноства Амерык. Ён хоча чуць вецер у каньёнах і ведаць, што ён — адзіны, хто яго чуе. Ён хоча чуць крык і чуць яго рэха. Калі смак крыві Барлоу адчуваецца асабліва моцна, яму хочацца выпіць. І, зразумела, калі ён бачыць постэры вышуку згубіліся, хатніх жывёл або надпісы мелам на ходніках, яму хочацца выбрацца куды-небудзь далей. На захадзе і постэраў, і надпісаў менш, і ён не сустракае ні свайго імя, ні прыме. Час ад часу яму трапляюцца на вочы вампіры, якія прагнуць крыві, але ён пакідае іх у спакоі. Яны ў рэшце рэшт маскітаў, не больш таго.
  
  Вясной 1981 г. ён закочваўся ў горад Сакрамэнта ў кузаве старажытнага грузавічка, зроблена кампаніяй «Інтэрнейшнл харвестер», даўно ўжо які стаў рэдкасцю на дарогах Каліфорніі. Ён сядзіць сярод трох дзясяткаў мексіканцаў, незаконных імігрантаў, у кузаве няма недахопу ў мескале[48], тэкілы, траўцы і віне, усе п'яныя, а Каллагэн, магчыма, пьянее астатніх. Прозвішчы тых, што сядзяць у кузаве яшчэ ўспомніў яму, выплывут з п'янага чаду: Эскабар... Эстрада... Хаўер... Эстэбан... Расарыё... Эчевериа... Каверра. Гэта прозвішчы. Тыя, з якімі ён пазней сутыкнецца ў Калье, або галюцынацыі, выкліканыя спіртным? І як растлумачыць, што яго прозвішча апынулася гэтак блізкай па напісанні да таго месца, дзе ў выніку скончыліся яго падарожжы? Calla, Callahan. Калья, Каллагэн. Часам, калі ён доўга не можа заснуць у зручнай ложка ў сваёй спальні, гэтыя імёны ганяюцца адзін за іншым у яго ў галаве, нібы тыгры ў якім-то мультфільме.
  
  Часам у яго ў галаве мільгае радок з верша (ён так думае) Арчыбальда Маклиша «Апостальскае пасланне, пакінутае ў зямлі»: «Гэта не голас Бога, а ўсяго толькі гром». Радок на самай справе іншая, але так ён яе памятае. Не Бог, але гром. Ці менавіта ў гэта яму хочацца верыць? Колькі разоў людзі свядома адмаўляліся прызнаваць, што з імі кажа Бог?
  
  Але тады яму не да Бога і грому. У Сакрамэнта ён заязджае п'яным і шчаслівым. У галаве няма пытанняў, якія патрабуюць адказу. Шчаслівы ён і на наступны дзень, нягледзячы на пахмелле. Працу ён знаходзіць лёгка, патрабуюцца працоўныя рукі ўсім, вакансій навалам, зусім як яблыкаў на зямлі пасля моцнага ветру ў яблыневым садзе. Калі, вядома, ты не баішся запэцкаць рукі, абпаліць іх у гарачай вадзе або займець мазоль-іншую, махаючы кіркай або лапатай. За гады падарожжаў яшчэ ніхто не прапаноўваў яму папрацаваць біржавых брокерам.
  
  У Сакрамэнта яго бяруць разгружаць грузавікі ў велізарным краме ложкаў і матрацаў, які называецца «Спячы Джон». У «Спячым Джона» рыхтуюцца да штогадовай распродажы, таму ўсе раніцу Каллагэн і пяцёра іншых грузчыкаў цягаюць і ўсякія розныя ложка, адно-, паўтары-, двух-, а то і трехспальные. У параўнанні з некаторымі іншымі працамі, за якія яму даводзілася брацца, гэтая — проста падарунак.
  
  Падчас перапынку на ленч Каллагэн і астатнія сядзяць у цені падстрэшка разгрузнай платформы. Быццам бы нікога з гэтых людзей ён не бачыў у кузаве «Інтэрнейшнл-харвестер», але поўнай упэўненасці ў яго няма: учора ён занадта шмат выпіў. Адно ведае напэўна: як часта бывала, ён — адзіны белы. Усе яны ядуць enchaladas[49], набытыя ў «Вар'яцкай Мэры», забягалаўцы на другім баку вуліцы. З старога, запыленага транзістара прымача, які стаяў на грудзе скрынь, гучыць танга. Двое маладых хлопцаў танчаць, астатнія, і Каллагэн у іх ліку, перасталі ёсць і пляскаюць.
  
  Маладая жанчына ў спадніцы і блузцы выходзіць з крамы, няўхвальна глядзіць на танцуючых маладых хлопцаў, потым на Каллагэна.
  
  — Ты — англія, так?
  
  — Англія, — пацвярджае Каллагэн.
  
  — Тады, магчыма, цябе гэта зацікавіць. Астатніх — дакладна няма. — Яна працягвае яму газету «Сакрамэнта бі», зноў глядзіць на танцуючых мексіканцаў. — Струкі фасолевые. — Падтэкст зразумелы: лепш бы іх тут не было.
  
  У Каллагэна ўзнікае думка падняцца і штурхнуць яе ў худы, не танцуючы зад, але ўжо апоўдні, занадта позна шукаць новую працу, колі пазбавіцца гэтай. І нават калі ён не трапіць у каталажку за гэты штурхель, заплаціць-то яму дакладна не заплацяць. Ён абмяжоўваецца тым, што паказвае яе бяжыць спіне палец, пад смех і апладысменты грузчыкаў. Маладая жанчына паварочваецца, падазрона азірае іх, хаваецца за дзвярыма. Усё яшчэ ўсміхаючыся, Каллагэн раскрывае газету. Усмешка не сыходзіць з яго твару, пакуль ен не дабіраецца да раздзела «НАВІНЫ КРАІНЫ». Паміж сходам з рэек цягніка ў Вермонце і рабаваннем банка ў Місісіпі ён знаходзіць наступнае:
  
  ЗНАКАМІТЫ «ВУЛІЧНЫ АНЁЛ» Ў КРЫТЫЧНЫМ СТАНЕ
  
  Нью-Ёрк (АП). Роуэн Р Магрудер, уладальнік і галоўны кіраўнік ледзь ці не самай вядомай начлежкі Амерыкі для бяздомных, алкаголікаў і наркаманаў, знаходзіцца ў крытычным стане пасля таго, як на яго напалі Браты Гітлеры. Браты Гітлеры тэрарызуюць пяць раёнаў Нью-Ёрка на працягу апошніх васьмі гадоў. Паводле звестак, атрыманых ад паліцыі, яны нясуць адказнасць за збіццё як мінімум трыццаці чалавек, двое з якіх памерлі. У адрозненне ад ранейшых ахвяр Магрудер не чорны і не габрэй, але яго знайшлі ў падваротні, непадалёк ад «Дома», начлежкі, якую ён заснаваў у 1968 годзе, з фірмовым знакам — свастыкай, якую Браты Гітлеры выразаюць на лбе сваіх ахвяр. На целе Магрудера таксама выяўленыя шматлікія нажавыя раненні.
  
  «Дом» атрымаў нацыянальную вядомасць у 1977 г., калі маці Тэрэза прыехала туды, дапамагла падрыхтаваць і раздаць абед і памалілася з насельнікамі начлежкі. Магрудер стаў героем перадавіцы часопіса «Ньюсуик» ў 1980 г., калі мэр Нью-Ёрка Эд Кох абвясціў іст-сайдовского «Вулічнага анёла» Чалавекам года Манхэтэна.
  
  Лекар, добра знаёмы са станам спраў, мяркуе, што ў Магрудера шанцаў застацца ў жывых «не больш трох з дзесяці». Ён сказаў, што тыя, хто нападаў не толькі выразалі Магрудеру свастыку на лбе, але і асляпілі яго. «Я лічу сябе міласэрным чалавекам, — дадаў лекар, — але, на маю думку, тых, хто гэта зрабіў, варта абезгаловіць».
  
  Каллагэн перачытвае нататку зноў, задаецца пытаннем, ці ідзе гаворка пра «яго» Роуэне Магрудере або аб іншым, з таго свету, дзе на некаторых банкнотах красуецца профіль Шедбурна. Чаму-то ён упэўнены, што Магрудер той самы, яго знаёмец, вось чаму яму і далі прачытаць гэтую газету. І наогул цяпер ён знаходзіцца ў «рэальным свеце», аб чым яму кажуць не адны толькі профілі на банкнотах ў яго паперніку. Ён гэта адчувае. Усімі фібрамі душы. А калі гэта так (а ён дакладна ведае), атрымліваецца, што ён шмат страціў, блукаючы па таемным хайвеям. Маці Тэрэза прыязджала ў начлежку! Дапамагала з раздачай вячэры! Чорт, можа, і прыгатавала спякотнае з жаб з клёцкамі! Чаму няма? Рэцэпт жа застаўся на сцяне, прылеплены скотчам. А прызнанне Чалавекам года! Перадавіца ў «Ньюсуик»! Ён шкадуе, што нічога гэтага не ведаў, але цяжка сачыць за навінамі, раз'язджаючы з вандроўным цыркам і выграбаючы бычынае дзярмо з стойлаў за пляцоўкай для радэа ў Энід, штат Аклахома.
  
  Яму страшна сорамна, ад сораму па шчоках коцяцца слёзы, але ён іх не заўважае, пакуль Хуан Касціла не пытаецца ў яго:
  
  — Чаму ты плачаш, Доні?
  
  — Я? — пытаецца ён, выцірае шчокі і разумее, што так, ён плача. Але і тады не ведае, што прычына слёз — сорам, яшчэ не ведае. Думае, што плача ад шоку, які адчуў, і збольшага так яно і ёсць. — Так, падобна на тое, плачу.
  
  — Куды ты ідзеш? — пытаецца Хуан. — Перапынак на ленч ўжо заканчваецца.
  
  — Мне трэба ісці, — адказвае Каллагэн. — Мне трэба вяртацца на Ўсход.
  
  — Калі ты цяпер пойдзеш, табе не заплацяць.
  
  — Ведаю, — адказвае Каллагэн. — Усё ў парадку.
  
  Але гэта як раз хлусня. Таму што нічога не ў парадку...
  
  Нічога.
  
  6
  
  — У дно заплечніка я даўно ўжо зашыў пару сотняў даляраў, — працягвае Каллагэн. Яны сядзяць на прыступках, якія вядуць да дзвярэй царквы, пад яркім сонечным святлом. — Я купіў квіток на самалёт да Нью-Ёрка. Хуткасць, вядома, гуляла ролю, але не галоўную. Я хацеў парваць з гэтымі таемнымі хайвеями. — Ён кіўнуў Эдзі. — Прыжковыми аўтастрадамі. Яны прыцягваюць так жа моцна, як і алкаголь.
  
  — Мацней, — устаўляе Роланд. Ён бачыць, што да іх набліжаюцца трое: Розалита вядзе двайнят Тавери, Фрэнка і Франсину. Дзяўчынка трымае ў руках ліст паперы і нясе яго з такой глыбокай павагай, што хочацца смяяцца. — Дарогі — самы моцны наркотык, які толькі ёсць на зямлі, а кожная з іх вядзе да дзясятку іншых.
  
  — Ты кажаш правільна, дзякуй табе, — ківае Каллагэн. Змрочны, сумны і, як думае Роланд, крыху разгублены.
  
  — Бацька, мы выслухаем заканчэнне тваёй гісторыі, але толькі ўвечары. Ці заўтрашнім вечарам, калі сёння мы не паспеем вярнуцца. Наш юны сябар Джэйк хутка пад'едзе...
  
  — Вы гэта ведаеце, ці не так? — У пытанні Каллагэна чуецца цікаўнасць, але не здзіўленне.
  
  — Ага, — адказала Сюзана.
  
  — Я б паглядзеў на тое, што ў цябе ляжыць, да яго прыходу, — заўважыў Роланд. — Аповяд пра тое, як ён да цябе трапіў, частка тваёй гісторыі, і я думаю...
  
  — Так, — кіўнуў Каллагэн. — Мяркую, кульмінацыя маёй гісторыі.
  
  — ...можа пачакаць. Таму што цяпер у нас занадта шмат больш важных спраў.
  
  — Так заўсёды бывае, — уздыхнуў Каллагэн. — Месяцы... часам гады, я спрабаваў гэта вам растлумачыць, час быццам бы і не існуе. А потым раптам рэзка паскараецца, і ты ўжо нічога не паспяваеш.
  
  — Ты правільна кажаш, — пагадзіўся Роланд. — Эдзі, я хачу, каб ты склала мне кампанію пры размове з двайнятамі. Мне ўяўляецца, юная лэдзі паклала на цябе вока.
  
  — Няхай глядзіць, колькі хоча, — лагодна ўсміхнулася Сюзана. — За гэта грошай не бяруць. А я пасяджу на прыступках, калі ты не пярэчыш, Роланд, пагрэюся на сонейку. Даўно ўжо я не ездзіла на кані, і скажу табе шчыра, сядло натерло мне скуру. У страмёны ўпірацца няма чым, вось і праблемы.
  
  — Можаш пасядзець, а можаш пайсці з намі, — адказаў Роланд, але думаў-то інакш, і Эдзі гэта адчуў. Стрэлак хацеў, каб Сюзанна засталася на прыступках, па меншай меры, на якое-той час. І Эдзі мог толькі спадзявацца, што Сюзана гэтага жадання стрэлка не ўлавіла.
  
  Калі яны накіраваліся да блізнятам і Розалите, Роланд хутка шапнуў Эдзі:
  
  — У царкву я пайду з ім адзін. Зразумей, справа не ў тым, быццам я не хачу, каб вы абодва набліжаліся да таго, што там захоўваецца. Калі гэта Чорны Трынаццаты, а я веру, што гэта так... лепш ёй трымацца ад яго далей.
  
  — Улічваючы яе далікатнае стан, ці не так? Роланд, я-то думаў, што выкідак Сюзаны цябе толькі парадуе.
  
  — Мяне хвалюе не выкідак, — адказаў Роланд. — Я баюся, што Чорны Трынаццаты надасць сілы таго, хто ў ёй. — Ён памаўчаў. — Ім абодвум. Немаўляці і яго ахоўніцы.
  
  — Міа.
  
  — Так, ёй. — І тут жа ён усміхнуўся блізнятам Тавери. Франсина адказала яму мімалётнай усмешкай, якая ператварылася ў асляпляльную, варта было ёй перавесці погляд на Эдзі. — Давайце паглядзім, што вы зрабілі, калі карта гатовая. — Роланд працягнуў руку да ліста паперы.
  
  — Мы спадзяемся, што ўсё правільна, — адказаў Фрэнк Тавери. — А раптам не? Мы баяліся сапсаваць. Миссас дала нам такі выдатны ліст паперы, вось мы і баяліся.
  
  — Спачатку мы ўсе намалявалі на зямлі, — дадала Франсина. — Потым нанеслі контуры тонкім вуглём. І нарэшце, Фрэнк іх абвёў. Таму што ў мяне дрыжалі рукі.
  
  — Ці баяліся вы дарэмна, — супакоіў іх Роланд. Эдзі падышоў бліжэй, зірнуў праз плячо стралка. Карта атрымалася хвацкая, з гарадскім Залай сходаў, плошчай у цэнтры, Вялікай Ракой (Девар-Цётцы), бягучым ў левага краю ліста звычайнай пісчай паперы, якая ў яго Амерыцы прадавалася ў любым краме канцылярскіх прылад.
  
  — Хлопцы, гэта проста ўзрушаючая карта, — пракаментаваў Эдзі, і на імгненне падумаў, што Франсина Тавери грымнецца ў прытомнасць.
  
  — Ага, — кіўнуў Роланд. — Вы вельмі нам дапамаглі. А цяпер я зраблю тое, што вам можа здацца блюзнерствам. Вы ведаеце гэтае слова?
  
  — Так, — кіўнуў Фрэнк. — Мы — хрысціяне. «Не упоминай дарэмна імя Госпада, Бога твайго, або Яго Сына, Чалавека-Ісуса». Але блюзьнерствам з'яўляецца таксама здзек над чым-то выдатным.
  
  Тон яго заставаўся сур'ёзным, але па вачах адчувалася: яму хочацца убачыць, якое ж блюзьнерства мае намер здзейсніць прышэлец з свету старажытных. Таго ж хацелася і сястры.
  
  Роланд склаў ліст паперы, да якога яны баяліся дакрануцца, напалову. Падлеткі ахнулі. Як і Розалита Мунос, хай і не так гучна.
  
  — Мой учынак — не блюзьнерства, таму што цяпер гэта не папера, — растлумачыў Роланд. — Гэта інструмент, а інструменты варта берагчы. Разумееце?
  
  — Ды. — У іх галасах чулася сумнеў. Якое, праўда, пайшло, калі яны ўбачылі, з якой асцярожнасцю Роланд прыбраў складзеную карту ў кошаль.
  
  — Вялікае вам дзякуй. — Роланд левай рукой узяўся за руку Франсины, правай, без двух пальцаў — Фрэнка. — Сваімі рукамі і вачыма вы, магчыма, выратавалі шмат жыццяў.
  
  З вачэй Франсины пырснулі слёзы. Фрэнк якое-то час трымаўся, але неўзабаве слёзы пацяклі па яго хлапечым шчоках.
  
  7
  
  — Добрыя дзеці, — сказаў Эдзі, калі яны вярталіся да царквы. — Таленавітыя дзеці.
  
  Роланд кіўнуў.
  
  — Можаш ты ўявіць сабе, што адзін з іх вяртаецца з Тандерклепа пускае сліны ідыётам?
  
  Роланд, выдатна які можа гэта сабе ўявіць, прамаўчаў.
  
  8
  
  Сюзанна, не спрачаючыся, пагадзілася з рашэннем Роланда пакінуць яе і Эдзі на прыступках царквы, і стрэлку раптам успомнілася, што яна не захацела ісці і на пустку, дзе расла ружа. Задаўся пытаннем: а ці не баіцца ці якая-то яе частка таго ж, што і ён? Калі так, то бітва, бітва за яе цела, ужо пачалася.
  
  — Колькі павінна прайсці часу, перш чым мне ўваходзіць у царкву і выцягваць вас адтуль?
  
  — Перш чым нам уваходзіць у царкву і выцягваць вас адтуль, — паправіла яго Сюзана.
  
  Роланд задумаўся. Эдзі задаў добры пытанне. Паглядзеў на Каллагэна, які стаяў на верхняй прыступцы, у сініх джынсах і клятчастай кашулі з закасанымі рукавамі, сашчапіўшы пальцы перад сабой. Роланд зазначыў, якія дужыя ў яго мышцы рук.
  
  Стары паціснуў плячыма.
  
  — Ён спіць. Праблем быць не павінна. Але... — ён расцепил рукі, паказаў на рэвальвер на сцягне Роланда, — я б пакінуў гэта тут. Раптам ён спіць з адным адкрытым вокам.
  
  Роланд расшпіліў пояс з рэвальверам і перадаў Эдзі. Кошаль з картай аддаў Сюзане.
  
  — Праз пяць хвілін. Калі з намі што-то здарыцца, я, магчыма, змагу крыкнуць. — Дадаваць: «Ці не змагу» не стаў.
  
  — Джэйк да гэтага часу ўжо пад'едзе, — заўважыў Эдзі.
  
  — Калі яны прыедуць, хай чакаюць звонку, — распарадзіўся Роланд.
  
  — Эйзенхарт і Слайтманы ў царкву ўваходзіць не будуць, — падаў голас Каллагэн. — Яны пакланяюцца Орисе. Спадарыні рысу. — Ён скорчил грымасу, дэманструючы сваё стаўленне да Спадарыні рысу і астатнім другога гатунку багам Кальи.
  
  — Тады пайшлі, — падвёў рысу Роланд.
  
  9
  
  Даўно ўжо Роланд Дискейн не адчуваў забабоннага страху, уласцівага іншы раз вернікам людзям. Напэўна, такога не здаралася з ім з дзяцінства. І вось страх цяжкай ношай зноў лёг яму на плечы, ледзь бацька Каллагэн адчыніў дзверы сціплай драўлянай царквы і прытрымаў яе, прапускаючы Роланда наперад.
  
  Яны апынуліся ў холе з истертым дываном на падлозе. З хола дзве адкрытыя дзверы вялі ў памяшканне пабольш, з радамі лавак. У далёкім канцы, на ўзвышшы, стаяў, як падалося Раланду, аналой, у асяроддзі гаршкоў з белымі кветкамі. Іх водар дурманил паветра. Святло трапляў у царкву праз вузкія вокны ў сценах. За аналоем на далёкай сцяне вісела распяцце з жалезнага дрэва.
  
  Ён чуў таямнічае скарб Старога, не вушамі — усім целам. Роўнае нізкае гудзенне. Як і ў выпадку з ружай, ад яго веяла сілай, але больш нічога агульнага з ружай не было. Гэта гудзенне сведчыла аб бяздоннай пустэчы. Той самай пустэчы, якую яны адчулі ў Нью-Ёрку-дэкарацыі, куды іх перанёс Скачок. Пустаце, якая магла стаць голасам.
  
  «Так, гэта тое самае, што перанесла нас, — падумаў ён. — Перанесла нас у Нью-Ёрк... адзін з многіх Нью-Ёрку, калі зыходзіць з гісторыі Каллагэна... але яно можа перанесці нас куды заўгодна і калі заўгодна. Можа перанесці... а можа і зашвырнуть».
  
  Ён прыгадаў заканчэнне доўгага размовы з Уолтарам. Тады ён таксама адправіўся ў Скачок, але зразумеў гэта толькі цяпер. Адчуў, як расце, раздзімаецца, пакуль не стаў больш зямлі, больш зорак, больш сусвету. І сіла, якая ўсё гэта вырабляла, была тут, у гэтай царкве, — і ён яе баяўся.
  
  «Дзякуй багам, ён спіць», — падумаў стрэлак, але тут жа ў галаву прыйшла куды больш непрыемная думка: рана ці позна давядзецца яго пабудзіць. Рана ці позна прыйдзецца выкарыстоўваць яго, каб вярнуцца ў патрэбныя ім Нью-Йорк.
  
  Побач з дзвярыма на падстаўцы стаяла чаша з вадой. Каллагэн апусціў у яе руку і перахрысьціўся.
  
  — Цяпер ты гэта можаш? — ціхім, крыху гучней шэпту, голасам спытаў Раланд.
  
  — Ага, — адказаў Каллагэн. — Бог узяў мяне да сябе, стрэлак. Хоць я думаю, пакуль гэта «выпрабавальны тэрмін». Ты разумееш?
  
  Роланд кіўнуў. Рушыў услед за Каллагэном ў царкву, не намачыўшы пальцы святой вадой.
  
  Каллагэн павёў яго па цэнтральным праходзе, і хоць шагал Стары рашуча і ўпэўнена, Роланд адчуваў, што той баіцца, магчыма, нават больш, чым ён сам. Каллагэн хацеў пазбавіцца ад гэтага страшнага Магічнага крышталя, сумненняў у гэтым не было, але Роланд не мог не адзначыць адвагі і мужнасці Старога.
  
  Па правы бок ад праходу кароткая лесвічка з трох прыступак вяла на ўзвышэнне. Каллагэн падняўся па ім.
  
  — Табе няма патрэбы падымацца, Роланд. Ты ўсё ўбачыш з таго месца, дзе цяпер стаіш. Ты ж не будзеш забіраць яго сёння?
  
  — Няма, — адказаў Роланд. Цяпер яны ўжо шапталіся.
  
  — Добра. — Каллагэн апусціўся на адно калена. Сустаў хруснуў і абодва ўздрыгнулі ад гэтага гуку.
  
  — Я нават не дакранаюся да скрыні, у якім ён ляжыць, калі ў гэтым няма неабходнасці. Не датыкаўся з таго моманту, як паклаў яго сюды. Схованку зрабіў сам, папрасіў прабачэння ў Госпада за выкарыстанне пілы ў Яго доме.
  
  — Адчыняй, — кінуў Роланд. Ён увесь падабраўся, напружыў усе органы пачуццяў, каб адразу ўлавіць нейкае змяненне ў гудении бясконцай пустэчы. Яму не хапала цяжару рэвальвера, якая душыць на сцягно. Няўжо людзі, якія прыходзілі сюды маліцца, не адчувалі прысутнасці гэтага жудаснага шара, схаванага тут Старым? Роланд вырашыў, што няма, інакш яны даўно перасталі б прыходзіць сюды. І прыйшоў да высновы, што лепшага месца для схованкі Каллагэн знайсці не мог: шчырая вера вернікаў у якой-то ступені нейтралізавала Чорны Трынаццаты. Можа, нават супакойвала, паглыбляла сон.
  
  «Але ён можа прачнуцца, — думаў Роланд. — Прачнуцца і ў імгненне вока адправіць нас у любы куток Девятнадцатиландии». І тут жа адагнаў ад сябе гэтую гнятлівую думка. Ды ўжо, ідэя выкарыстоўваць яго для абароны ружы ўяўлялася ўсё больш абсурднай. За сваё доўгае жыццё яму даводзілася сутыкацца і з людзьмі, і з пачварамі, але ніхто з іх не ішоў ні ў якое параўнанне з Чорным Трынаццатым. Ад яго зыходзіла неверагоднае, нечалавечае зло. І зло гэта да краёў запаўняла бяздонную пустэчу.
  
  Каллагэн націснуў вялікім пальцам на жалабок паміж двума дошкамі. Пачуўся лёгкі пстрычка, пліта полу, прыкладна пятнаццаць на пятнаццаць цаляў, прыўзнялася. Каллагэн адкінуў вечка люка. Гудзенне прыкметна ўзмацніўся. Роланд раптам падумаў пра велічэзных пчол, якія поўзаюць пад масніцамі. Нахіліўся наперад, зазірнуў у схованку Старога.
  
  Убачыў што-то, прыкрыты белай матэрыяй, вельмі добрай матэрыяй.
  
  — Стыхары алтарного служкі, — растлумачыў Каллагэн. Зразумеўшы, што Роланд гэтага слова не ведае, дадаў: — Частка адзенні, — паціснуў плячыма. — Сэрца падказала загарнуць у яго скрыню, вось я і загарнуў.
  
  — Сэрца падказала табе правільна, — прашаптаў Роланд. Ён думаў пра мяшку, які Джэйк знайшоў на пустцы, мяшку з надпісам «ТОЛЬКІ СТРАЙКІ НА ДАРОЖКАХ СЯРЭДНЯГА СВЕТУ». Гэты мяшок ім спатрэбіцца, вызначана спатрэбіцца, але не хацелася думаць аб тым, калі прыйдзецца перакладаць шар з скрыні ў мяшок.
  
  Ён і адагнаў гэтую думку, а разам з ёй і страх, адкінуў матэрыю, убачыў драўляны скрыню.
  
  Нягледзячы на страх, закрануў цяжкага цёмнага дрэва. «На навобмацак нагадвае крыху змазаны метал», — падумаў ён. Адчуў, як па целе прабегла эратычная дрыжыкі. Пацалавала страх, як даўняга палюбоўніка, і знікла.
  
  — Гэта чорнае жалезнае дрэва, — прашаптаў Роланд. — Я чуў пра яго, але ніколі не бачыў.
  
  — У маіх «Паданнях пра Артура» яно названа дрэвам зданяў, — таксама шэптам адказаў Каллагэн.
  
  — Так? Праўда?
  
  Вядома, скрыню выклікаў страх, думкі аб тым, што хто-то вырашыў адпачыць у ім, хай і часова, ад доўгіх вандровак. Стрэлку вельмі хацелася зноў дакрануцца да скрыні, цёмны трывалае дрэва молило пра гэта, але ён заўважыў, што ад яго першага дотыку гудзенне крыху ўзмацніўся, а калі ён адарваў руку, вярнулася на ранейшы ўзровень. «Разумны чалавек не тыкае палкай у спячага мядзведзя», — нагадаў ён сабе. Але народная мудрасць не змяніла яго намераў. І ён такі закрануў скрыні, лёгенька, падушачкамі пальцаў, потым панюхаў іх. Улавіў пах камфары, агню і, ён мог у гэтым паклясціся, кветак далёкай паўночнай краіны, якія квітнелі ў снезе.
  
  Роланд ўгледзеўся ў выразаныя на вечку скрыні ружу, камень і дзверы. А таксама ў знакі пад дзвярыма:
  
  
  
  
  Зноў пацягнуўся да скрыні. Каллагэн хацеў перахапіць яго руку, але ў апошні момант перадумаў. Роланд закрануў крайняга сімвала пад дзвярыма. Зноў гудзенне, які чуўся з-пад вечка, ўзмацніўся, гудзенне які захоўваецца ў скрыні шара.
  
  — Не?.. — прашаптаў ён і прайшоўся пальцам па знаках. — Не... знойдзеная? — быццам бы агучыў прачытанае пальцамі.
  
  — Так, я ўпэўнены, што так яно і ёсць, — адгукнуўся Каллагэн. Па шэпту адчувалася, што ён вельмі задаволены, і ўсё ж ухапіўся за запясце Роланда, каб адарваць яго палец ад скрыні. Пот заблішчаў і на лбе, і на перадплеччах. — Пэўная логіка ў гэтым ёсць. Ліст, камень, ненайденная дзверы. Гэта сімвалы з кнігі ў маёй рэальнасці. Яна называецца «Зірні на дом свой, анёл»[50].
  
  «Ліст, камень, дзверы, — думаў Роланд. — Ружа здаецца яму лістом. Бадай. Такое цалкам магчыма».
  
  — Ты яго возьмеш? — спытаў Каллагэн. Голас загучаў гучней, ужо не шэпт, у ім выразна адчувалася маленне.
  
  — Ты яго бачыў, бацька, сам шар?
  
  — Ды. Аднойчы. Нічога жудасней немагчыма ўявіць. Вачэй пачвары з свету, недаступнага Бога. Ты яго возьмеш, стралок?
  
  — Ды.
  
  — Калі?
  
  Роланд раптам пачуў колокольца, выдатную мелодыю і агідную адначасова, якая прымушае рыпаць зубамі. На імгненне сцены царквы айца Каллагэна пачалі раставаць. Нібы Магічны крышталь, які ляжыць у скрыні, казаў ім: «Вы бачыце, як мала ад вас залежыць? Як хутка і лёгка я магу ўсё змяніць, калі ў мяне ўзнікне такое жаданне? Беражыся, стралок! Беражыся, шаман! Прорву вакол вас! І дастаткова маёй капрызе, каб вы паваліліся ў яе».
  
  І тут жа ўсё сціхла.
  
  — Калі? — Каллагэн перагнуўся праз зяпа люка, у якім стаяў скрыню, схапіў Роланда за кашулю. — Калі?
  
  — Хутка, — адказаў Роланд.
  
  Занадта хутка, ўдакладніла яго сэрца.
  
  
  
  Кіраўнік 5
  
  Гісторыя Шэрага Дзіка
  
  1
  
  «Дваццаць чатыры, — думаў Роланд у той вечар, чуючы крыкі падлеткаў і брэх Ыша. Ён сядзеў на заднім ганку дома Эйзенхарта ў «Рокинг Бі». У Гилеаде такое ганак, якое выходзіць на палі, адрыны і свірны, называлася рабочым. — Дваццаць чатыры дні да прыходу Ваўкоў. І колькі да родаў Сюзаны?»
  
  Жудасная думка раптам мільганула ў галаве. А калі Міа, другая асоба ў целе Сюзаны, народзіць сваё пачвара акурат у той дзень, калі Ваўкі прыйдуць у Калью? Такое здавалася малаверагодным, але, як слушна казаў Эдзі, супадзення адмененыя. Роланд схіляўся да таго, каб прызнаць яго правату. І ўжо вядома, у іх не было ніякай магчымасці разлічыць перыяд выношвання гэтага монстра. Нават калі б гаворка ішла пра чалавека, ніхто не мог гарантаваць, што дзевяць месяцаў застануцца менавіта дзевяццю месяцамі. Таму што час здабыла здольнасць расцягвацца і ўціскацца.
  
  — Хлопчыкі! — закрычаў Эйзенхарт. — Што, у імя Чалавека-Ісуса, я скажу сваёй жонцы, калі хто-небудзь з вас разаб'ецца насмерць, скачучы з гэтага свірна?
  
  — З намі нічога не здарыцца, — пракрычаў у адказ Бенні Слайтман. — Эндзі не дапусціць, каб мы разбіліся! — Хлопчык, у камбінезоне і басанож, стаяў у праёме сеновала, над тоўстай дошкай з выразаным на ёй назвай ранча: «РОКИНГ БІ». — Ці ты хочаш, каб мы на сёння сканчалі з гульнёй, сэй?
  
  Эйзенхарт зірнуў на Роланда, бачыў, што Джэйк стаіць за спіной Бенні, з нецярпеннем чакаючы свой чарзе, у такім жа камбінезоне, запазычанай у свайго новага прыяцеля. Стрэлак ўсміхнуўся. Не глядзеўся Джэйк ў такой вопратцы.
  
  — Мне без розніцы, яны будуць скакаць далей ці супакояцца, калі ты гэта хочаш ведаць, — адказаў Роланд на погляд-пытанне.
  
  — Працягвайце! — крыкнуў ранчер і зноў засяродзіўся на железяках, якія ляжалі на ганку. — Так што ты скажаш? Можна з гэтага страляць?
  
  Эйзенхарт прадставіў Раланду для інспекцыі усё сваё зброю. Вінтоўку, з якой прыязджаў у горад на сход, скліканы Тіаном Джеффордсом, і два рэвальвера, такія Роланд і яго сябры ў дзяцінстве называлі «бочкострелами» з-за велізарных цыліндраў-барабанаў — іх пасля кожнага стрэлу даводзілася паварочваць рабром далоні. Роланд без адзінага словы разабраў зброю. Зноў дастаў ружейное алей. Толькі на гэты раз наліў яго ў міску, а не ў каганец.
  
  — Я спытаў...
  
  — Я цябе чуў, сэй. Твая вінтоўка ў выдатным стане. Што ж тычыцца бочкострелов... — Ён паківаў галавой. — Вось гэты, з дзяржальняй з нікеля, можа страляць. Другі можна закапаць у зямлю. Магчыма, з яго вырасце што-небудзь больш карыснае.
  
  — Гэта вельмі сумна, — паківаў галавой Эйзенхарт. — Яны належалі майму бацьку, а да таго — яго бацьку. Знаходзяцца ў сям'і ўжо восем пакаленняў. З'явіліся яшчэ да Ваўкоў. Іх заўсёды беражліва захоўвалі і перадавалі любімаму сыну па завяшчанні. Я вельмі ўзрадаваўся, калі яны дасталіся мне, а майму старэйшаму брату.
  
  — У цябе быў блізнюк? — спытаў Раланд.
  
  — Ага, Дакладная. — Эйзенхарт лёгка і часта ўсміхаўся, усміхнуўся і цяпер, але ўсмешка пад седеющими вусамі атрымалася натуженной — усмешка чалавека, які не жадае, каб іншыя ведалі аб яго перажываннях. — Выдатная, як зара. Яна ўжо дзесяць гадоў як памерла. Рана, вядома, але для рунтов гэта звычайная справа.
  
  — Мне вельмі шкада.
  
  — Я кажу дзякуй табе.
  
  Чырвонае сонца апускалася на паўднёвым-захадзе, афарбоўваючы двор у колер крыві. На ганку стаялі два крэслы-пампавалкі. Эйзенхарт сядзеў у адным з іх. Роланд, скрыжаваўшы ногі, уладкаваўся на дошках, прыводзячы ў парадак спадчыну ранчера. Той факт, што з рэвальвераў, магчыма, ніколі не стралялі, для Роланда роўным лікам нічога не значыў. Падабалася стрэлку чысціць зброю, гэта занятак яго супакойвала.
  
  А потым з хуткасцю, показавшейся ранчеру неверагоднай, Роланд сабраў вінтоўку і рэвальверы, паклаў іх на кавалак аленевай шкуры, выцер рукі анучай і сеў побач з Эйзенхартом. Ён здагадаўся, што ў звычайныя вечара, калі ранча не наведвалі высокія госці, Эйзенхарт і яго жонка часцяком сядзелі на гэтым ганку бок аб бок, назіраючы, як сонца скочваецца за гарызонт, а дзень змяняецца ноччу.
  
  Роланд пакапаўся ў кошеле, знайшоў капшук, дастаў і скруціў самокрутку з духмянага салодкага тытуню Каллагэна. Паперу замяніла тонкая абгортка кукурузнага пачаткаў. Іх Роланд атрымаў у падарунак ад Розалиты. Стрэлак падумаў, што гэтая абгортка нават лепш папяроснай паперы, і залюбаваўся сваім тварэннем, перш чым паднесці канец да агеньчыку запалкі, якую Эйзенхарт запаліў, шоргнуўшы аб шурпаты пазногаць. Стрэлак глыбока зацягнуўся, выдыхнуў воблачка дыму, якое павольна падымалася ў цёплым вячэрнім паветры.
  
  — Добра! — Роланд усміхнуўся і кіўнуў.
  
  — Праўда? Што ж, рады за цябе. Сам-то я не заахвоціўся да тытуню.
  
  Свіран быў куды больш дома ранчера — пяцьдзесят ярдаў даўжынёй, пяцьдзесят футаў вышынёй. Перад ім, у адпаведнасці з сезонам, вартавымі стаялі палохала з галовамі-гарбузамі. Над адкрытымі варотамі сеновала выдаваўся наперад тарэц коньковой бэлькі, да якой мацаваліся кроквы. Прывязалі да бэлькі канец вяроўкі. Унізе, у двары, хлопчыкі склалі дастаткова высокую капу саломы. Ыш стаяў з аднаго яе боку, Эндзі — з другога. Абодва глядзелі ўгору. Бенні Слайтман узяўся за свабодны канец вяроўкі, патузаў, потым адступіў назад, схаваўся з выгляду. Ыш пачаў брахаць. Імгненнем пазней Бенні ўжо бег наперад, абматаўшы кулакі вяроўкай, доўгія валасы луналі, як сцяг.
  
  — Гилеад і Эльд! — крыкнуў ён, з сілай адштурхнуўшыся. І скокнуў у чырвоны закатный паветра. Яго цень паспяшалася за ім.
  
  — Бэн-Бэн! — мяўкнуў Ыш. — Бэн-Бэн-Бэн!
  
  Хлопчык адпусціў вяроўку, плюхнуўся ў салому, знік, падняўся, заліваючыся смехам. Эндзі працягнуў яму металічную руку, але Бенні праігнараваў яе, лёгка саскочыў на утоптанную зямлю. Ыш, тявкая, запрыгал вакол яго.
  
  — Яны заўсёды так крычаць у гульні? — спытаў Раланд.
  
  Эйзенхарт хохотнул.
  
  — Ды не! Звычайна гэта «Ориса», або «Чалавек-Ісус», або «Хайль, Калья», або усё ўперамешку. Я думаю, твой хлопчык шмат чаго порассказал малодшаму Слайтману.
  
  Роланд праігнараваў лёгкае незадаволенасць, якое прагучала ў адказе ранчера, назіраючы, як Джэйк втаскивает вяроўку на вышкі. Бенні лёг на спіну, малюючы мёртвага, і Ыш тут жа пачаў лізаць яму твар. Потым Бенні сеў, смеючыся. У Роланда не заставалася сумневаў, што Эндзі перахапіў хлопчыка, калі б той праскочыў міма копы.
  
  Да адной з сцен свірна прымыкаў загон для рабочых коней. Там іх ужо было не менш дваццаці. Трое каўбояў у понча і кароткіх ботах вялі да кашары яшчэ шэсць. З іншага боку знаходзіўся загон для бычкоў. У бліжэйшыя тыдні іх трэба было забіць і адправіць мяса ўніз па рацэ на гандлёвых баржах.
  
  Джэйк рэціраваўся на вышкі, потым выскачыў адтуль, крычучы: «Нью-Ёрк! Таймс-сквер! Эмпайр-Стэйт-Білдынг! Вежы-двайняты! Статуя Свабоды!» І паляцеў па шырокай дузе, якую «вычерчивал» свабодны канец вяроўкі. Яны назіралі, як Джэйк, смеючыся, знік у саломе.
  
  — Ці ёсць асаблівая прычына, з-за якой ты захацеў, каб астатнія двое засталіся ў Джеффордсов? — спытаў Эйзенхарт. Як бы між іншым, але Роланд адчуў, што адказ яму небезынтересен.
  
  — Шукаць — для нас найлепшы варыянт. Тады мы зможам больш убачыць і даведацца. Часу ў абрэз. Трэба прымаць рашэнні. — Ён казаў праўду, але не ўсю, і Эйзенхарт хутчэй за ўсё гэта зразумеў. Ён быў разумнейшы і праніклівыя Оуверхолсера. І рашуча выступаў супраць аказання супраціву Ваўкам, ва ўсякім разе пакуль. Тым не менш Раланду ён спадабаўся. Здаравенны, сумленны, з добра развітым пачуццём гумару, уласцівым карэнным сялянам. Роланд падумаў, што ён можа перайсці на іх бок, убачыўшы, што ёсць шанец на перамогу.
  
  Па шляху да «Рокинг Бі» яны наведалі паўтузіна дробных ферм на беразе ракі, дзе ў асноўным вырошчваецца рыс. Эйзенхарт прадстаўляў гаспадароў і гасцей. На кожнай ферме Роланд задаваў тыя ж два пытання, што і мінулым ўвечары ў Павільёне: «ці Будзеце вы так жа адкрыты з намі, як мы — з вамі? Вы бачыце ў нас тых, хто мы ёсць, і прымаеце, што мы робім?» Усюды яму адказвалі — «так». Такія ж адказы ён атрымаў і ад Эйзенхарта. Але Роланд выдатна разумеў, што трэці пытанне задаваць яшчэ рана. Пакуль неабходнасці ў гэтым не было. У іх заставалася больш за трох тыдняў.
  
  — Мы жывем, стралок, — парушыў маўчанне, якое зацягнулася Эйзенхарт. — Працягваем жыць, нягледзячы на Ваўкоў. Калі-то быў Гилеад, цяпер няма Гилеада, табе гэта вядома лепш за іншых, але мы жывем. А вось калі мы выступім супраць Ваўкоў, усё зменіцца. Для цябе і тваіх спадарожнікаў тое, што адбудзецца на Дузе, роўным лікам нічога не значыць. Калі вы выжывеце і пераможаце, то працягнеце свой шлях. Калі прайграеце і памраце, нам ісці няма куды.
  
  — Але...
  
  Эйзенхарт падняў руку.
  
  — Выслухай мяне, я прашу. Можаш ты выслухаць мяне?
  
  Роланд кіўнуў, змірыўшыся з непазбежным. Зрэшты, ён лічыў, што Эйзенхарту трэба даць выгаварыцца. Хлапчукі тым часам беглі да амбару, каб паспець скокнуць яшчэ па разу. Якая насоўваецца цемра пагражала пакласці канец іх гульняў. Стрэлак задаўся пытаннем: а якія поспехі Эдзі і Сюзаны? Пагаварылі яны з дзедам Тиана? Калі так, даведаліся што-небудзь важнае?
  
  — Дапусцім, яны пашлюць пяцьдзесят, можа, нават шэсцьдзесят, як здаралася раней, і не адзін раз? Дапусцім, мы іх знішчым? А потым, праз тыдзень ці месяц, пасля таго, як вы пойдзеце, яны выставяць супраць нас пяць сотняў?
  
  Роланд задумаўся над пытаннем. І яшчэ не паспеў адказаць, калі да іх далучылася Маргарэт Эйзенхарт. Стройная, хударлявая, сорак з нечым гадоў, з маленькай грудзьмі, у джынсах і кашулі з шэрага шоўку. У чорных валасах, сабраных у пучок на патыліцы, мільгалі сівыя пасмы. Адну руку яна хавала пад фартухом.
  
  — Гэта лагічнае пытанне, — крыкнула яна, — толькі задаў ты яго занадта рана. Дай яму і яго сябрам тыдзень, каб яны маглі агледзецца і ўбачыць тое, што захочуць убачыць.
  
  У поглядзе Эйзенхарта, пакладзеным на сваю палову, заўважалася і лагоднасць, і лёгкае раздражненне.
  
  — Хіба я вучу цябе, як гаспадарыць на кухні, жанчына? Калі рыхтаваць, а калі мыць посуд?
  
  — Толькі чатыры разы ў тыдзень, — адказала яна. Потым, убачыўшы, што Роланд падымаецца з крэсла-пампавалкі, спыніла яго: — Не, сядзі, прашу цябе. Я цэлую гадзіну праседзеў, рэзала гарбуз з Эдной, яго цёткай. — Яна матнула галавой у бок Бенні. — Так што пастаяць вельмі нават прыемна. — Яна з усмешкай назірала, як хлопчыкі, адзін за адным, прызямліліся ў капу. Абодва залівіста смяяліся, Ыш тявкал. — Воуну і мне не прыйшлося самім перажыць увесь гэты жах, Роланд. У нас шасцёра дзяцей, усе блізняты, але яны выраслі ў прамежку паміж налётамі Ваўкоў. Таму, магчыма, не нам прымаць рашэнне.
  
  — Шанцаванне не ператварае чалавека ў неразумнага, — прабурчаў Эйзенхарт. — Хутчэй наадварот, калі хочаш ведаць маё меркаванне. Халодны вока бачыць лепш.
  
  — Магчыма. — Яна назірала, як хлапчукі зноў бягуць да амбару. Кожны імкнуўся першым дабрацца да лесвіцы. — Так, магчыма. Але сэрца таксама мае права голасу, і мужчына ці жанчына, якія не прыслухоўваюцца да гэтага голасу, дакладна дурні. Часам лепш скокнуць з вяроўкі, нават калі ўжо занадта цёмна, каб разглядзець, ёсць унізе салома або няма.
  
  Роланд нахіліўся наперад, дакрануўся да яе рукі.
  
  — Я б не змог сказаць лепш.
  
  Яна крыху ўсміхнулася яму, аднымі вуснамі. Толькі імгненне глядзела на яго, каб тут жа павярнуцца да хлапчукам, але і яго хапіла Раланду, каб зразумець: яна напалохана. Больш таго, проста ў жаху.
  
  — Бэн, Джэйк! — паклікала Маргарэт. — Досыць! Пара мыцца, а потым вячэраць. Сёння ў нас пірог для тых, хто зможа яго з'есці, і вяршкі!
  
  Бенні падышоў да сеновалу.
  
  — Тата кажа, што мы сёння можам пераначаваць у маім намёце на абрыве, сэй, калі ты не пярэчыш.
  
  Маргарэт паглядзела на мужа. Той кіўнуў.
  
  — Добра! Стаўце намёт і радуйцеся, а цяпер спускайцеся, калі хочаце атрымаць пірог. Апошняе папярэджанне! Але спачатку памыйцеся! Каб за стол селі з чыстымі рукамі і асобамі!
  
  — Ага, мы гаворым дзякуй табе, — адказаў Бенні. — А можна будзе даць кавалак пірага Ышу?
  
  Маргарэт Эйзенхарт правяла левай рукой па ілбе, нібы ў яе балела галава. Правая, як заўважыў Роланд, так і не паказалася з-пад фартуха.
  
  — Ага, ушастик-путаник таксама атрымае пірог. Я ўпэўненая, што на самой справе ён — Артур Эльдский, які, вярнуўшы сабе чалавечае аблічча, ўзнагародзіць мяне каштоўнымі камянямі, золатам і дарам лекавання.
  
  — Дзякуй, сэй, — крыкнуў Джэйк. — Можна нам скокнуць яшчэ па разу? Гэта самы хуткі шлях уніз.
  
  — Я злаўлю іх, калі яны паляцяць не туды, Маргарэт-сэй. — Сінія вочы Эндзі бліснулі, потым пабляклі. У робаце Роланд адрозніваў дзве асобы: з аднаго боку, бачыў клапатлівую цётачку, з старых паннаў, з другога — шута гарохавага, нікому не прыносіць шкоды. Абодва яму не падабаліся, і ён выдатна разумеў чаму. Стрэлак не давяраў тэхніцы наогул, а асабліва тэхніцы, якая хадзіла і размаўляла.
  
  — Менавіта апошні скачок часта багаты зламанай нагой, — буркнуў Эйзенхарт, — але скачыце, калі хочаце.
  
  Яны скокнулі, і ўсё абышлося без зламаных ног. Хлопчыкі дакладна прызямліліся на салому, са смехам выскачылі з стагі, пераглянуліся, а потым навыперадкі памчаліся да кухні. Ыш — за імі. Нібы аўчарка за авечкамі.
  
  — Гэта выдатна, што дзеці так хутка пасябравалі, — сказала Маргарэт. Але на яе твары чыталася не радасць, а сум.
  
  — Так, — кіўнуў Роланд. — Выдатна. — Ён паклаў кошаль на калені, хацеў ужо закрануць вузла, але перадумаў. — Чым лепш за ўсё валодаюць вашы людзі? — спытаў ён Эйзенхарта. — Лукам ці арбалетам? Я ўпэўнены, што аб рэвальверы або вінтоўкі гаворкі быць не можа.
  
  — Мы аддаем перавагу арбалет, — адказаў Эйзенхарт. — Паставіў стралу, прыцэліўся, стрэліў, і ўсё справы.
  
  Роланд кіўнуў. Гэтага ён і чакаў. Адказ яго не парадаваў, далёкасць дакладнага стрэлу з арбалета рэдка перавышала дваццаць пяць ярдаў, ды і то ў бязветраны дзень. А пры моцным ветры... або, не дай Бог, парывістым ветры...
  
  Але Эйзенхарт глядзеў на сваю жонку. І ў позірку чыталася захапленне. Яна ж, прыпадняўшы бровы, глядзела на яго. Нібы задавала маўклівы пытанне. Які? Напэўна, ён меў дачыненне да яе руцэ, схаванай пад фартухом.
  
  — Давай, скажы яму. — Ён нацэліў палец на Роланда. — Хоць гэта нічога не зменіць. Нічога! Скажы, прашу цябе! — Вусны пад вусамі разышліся ва ўсмешцы. Роланд нічога не разумеў, але адчуў, як у ім зацеплілася надзея. Магчыма, ілжывая, але ўсё лепш, чым трывогі і расчараванні, замучившие яго ў апошні час.
  
  — Няма, — сціпла апусціла вочы Маргарэт. — Гаварыць — гэта не маё. Паказаць магу, але не казаць.
  
  Эйзенхарт уздыхнуў, задумаўся, потым павярнуўся да Раланда.
  
  — Ты станцаваў танец рысу, значыць, ведаеш пра лэдзі Орисе.
  
  Роланд кіўнуў. У адных месцах Спадарыня рысу шанавалася як багіня, у іншых — лічылася гераіняй-воительницей, у трэціх — і першай, і другой.
  
  — І ты ведаеш, як яна ўправілася з Шэрым Дзікім, забілі яе бацькі?
  
  Роланд зноў кіўнуў.
  
  2
  
  Паводле легенды (добрай легендзе, якую варта было расказаць Эдзі, Сюзане і Джэйк, калі ў іх зноў з'явілася б час для гісторый), лэдзі Ориса запрасіла Шэрага Дзіка, знакамітага верхавода разбойнікаў, на абед у Уэйдон, свой замак на рацэ Сенд. Нібыта яна хацела прабачыць яго за забойства бацькі, паколькі прыняла сэрцам Чалавека-Ісуса і хацела ва ўсім прытрымлівацца Яго вучэння.
  
  Ты прывабіш мяне ў пастку і заб'еш, калі мне дастане глупствы прыйсці ў замак, адказаў ёй Шэры Дзік.
  
  Няма, няма, запярэчыла лэдзі Ориса, нават не турбуйся пра гэта. Усе зброю застанецца за дзвярыма банкетнай залы, дзе мы будзем удваіх, я — у аднаго тарца доўгага стала, ты — у іншага.
  
  Ты схаваеш кінжал у рукаве ці прашчу пад сукенку, працягваў сумнявацца Шэры Дзік. А калі не схаваеш ты, я схаваю.
  
  Няма, няма, запэўніла яго лэдзі Ориса. Нават не думай. Таму што мы будзем голыя.
  
  Вось тут у Шэрым Дзіку разгулялася пажада, бо лэдзі Ориса была прыгажуняй. Разбойніка распачынала думка, што яго член ўстане ад выгляду яе голых грудзей і трыкутніка валасоў паміж ног, і ніякія штаны не будуць хаваць яго малайца ад яе дзявочага погляду. Ён падумаў, што зразумеў, якая прычына падштурхнула яе на гэта запрашэнне. «Яго кичливое сэрца саслужыць яму нядобрую службу», — сказала лэдзі Ориса сваёй служанцы (звалі яе Марыям, і за ёй налічвалася нямала авантур).
  
  Яна не памылілася. «Я забіў лорда Гренфолла, самага магутнага барона ў прырэчных феодах, — сказаў сабе Шэры Дзік. — А ў мсціўцаў у яго засталася толькі дачка слабая (хоць і асляпляльна прыгожая). Нядзіўна, што яна гатовая пайсці на сусветную. Можа, гаворка пойдзе і аб шлюбным саюзе, калі разважнасці ў яе не менш, чым прыгажосці».
  
  Увогуле, ён прыняў прапанову. Яго людзі абшукалі банкетная зала да прыходу Шэрага Дзіка і не выявілі зброі ні на стале, ні пад сталом, ні за габеленамі. Ніхто з іх, натуральна, не ведаў, што многія тыдні, папярэднія сустрэчы з Шэрым Дзікім, лэдзі Ориса вучылася кідаць асаблівым чынам отбалансированную талерку. Трэніравалася па шмат гадзін у дзень. Сілы ёй заўсёды хапала, не скардзілася яна і на вастрыню зроку. А акрамя таго, ненавідзела Шэрага Дзіка ўсім сэрцам і была гатовая пайсці на ўсё, толькі б адпомсціць.
  
  Талерка абедная Орисы адрознівалася не толькі балансаваннем, але і вастрынёй абзы. Людзі Дзіка гэта прагледзелі, як і разлічвалі лэдзі Ориса і Марыям. Вось так і пачаўся гэты больш чым дзіўны банкет. У аднаго тарца стала сядзеў смяецца голы разбойнік, у іншага, у трыццаці футах ад яго, — сціпла ўсмешлівая прыгажуня, таксама ў чым маці нарадзіла. Яны паднялі келіхі, напоўненыя лепшым чырвоным віном лорда Гренфолла. Лэдзі Ориса ледзь не ашалела ад злосці, назіраючы, як гэты мужлан стаў хлябтаць віно, нібы ваду, не звяртаючы ніякай увагі ні на смак, ні на букет, і пунсовыя кроплі скочваюцца з яго падбародка на валасатую грудзі, але нічым не выдала сваіх пачуццяў. Толькі какетліва ўсміхалася ды маленькімі глыткамі піла віно са свайго куфля. Яго погляд так і мацаў па яе аголенай грудзі. Ёй здавалася, што нейкія брыдкія казуркі поўзаюць па яе скуры.
  
  Колькі працягваўся гэты цырк? Некаторыя казачнікі сцвярджалі, што яна расправілася з Шэрым Дзікім пасля другога тоста (ён падняў келіх са словамі: «Няхай твая прыгажосць расквітнее яшчэ мацней». Яна: «Няхай твой першы дзень у пекле доўжыцца дзесяць тысяч гадоў і будзе самым кароткім»). Іншыя — што яны паспыталі дванаццаць страў, перш чым лэдзі Ориса ўхапілася за сваю незвычайную талерку, гледзячы Шэраму Дзіку ў вочы і усміхаючыся, тады як яе пальцы перавярнулі талерку і сціснулі яе там, дзе абзу не завастралі.
  
  Але ў любым выпадку гісторыя сканчалася аднолькава — кідком талеркі. Спецыяльныя жалабкі на дно, пад вострай абзой, забяспечвалі талерцы ўстойлівасць ў палёце. І яна паляцела, са свістам, адкідаючы цень на стравы з смажаным мясам і індычкай, гароднінай і садавінай.
  
  А праз імгненне пасля кідка — рука лэдзі Орисы так і засталася выцягнутай у кірунку забойцы яе бацькі, паказальны палец нагадваў ствол рэвальвера — галава Шэрага Дзіка вылецела праз адчыненыя дзверы ў хол. Яшчэ імгненне цела Шэрага Дзіка працягвала трымацца за сталом, член стаяў калом, потым звяў, а грудзі ўпала ў талерку, на горку мяса і прыгатаванага з рэзкімі затаўкамі рысу.
  
  Лэдзі Ориса (у сваіх падарожжах Роланд трапляў у месцы, дзе яе называлі Спадарыняй талерак) падняла келіх і сказала тост, звяртаючыся да нежыццевым целе.
  
  3
  
  — Хай твой першы дзень у пекле доўжыцца дзесяць тысяч гадоў, — прамармытаў Роланд.
  
  Маргарэт кіўнула.
  
  — Ага, і будзе самым кароткім. Я б з радасцю вымавіла гэты тост над кожным з Ваўкоў. Над кожным і ўсімі! — Левая рука сціснулася ў кулачок. У чырвоным закатном святле здавалася, што яе твар гарыць у ліхаманцы. — У нас шасцёра дзяцей, разумееш? Роўна паўтузіна. Ён табе сказаў, што не засталося ні аднаго, каб дапамагчы з забояў скаціны? Ён табе гэта сказаў, стралок?
  
  — Маргарэт, у гэтым няма неабходнасці. — Эйзенхарт закруціўся на крэсле-пампавалцы.
  
  — А можа, ёсць? Гэта мае дачыненне да нашай размовы. Можа, ты і плаціш цану за тое, што скачаш, але часам даводзіцца плаціць больш за тое, што стаіш і глядзіш. Я нарадзіла першых дваіх, Тома і Тессу, за месяц да таго, як Ваўкі з'явіліся ў мінулы раз. Потым астатніх. Нашым малодшым цяпер па пятнаццаць, разумееш?
  
  — Маргарэт...
  
  Яна праігнаравала мужа.
  
  — Але яны не маглі быць такімі ж шчаслівымі са сваімі дзецьмі, і ведалі гэта. Вось яны і сышлі. Некаторыя на поўнач Дугі, іншыя — на далёкі поўдзень. У пошуках месцаў, куды не прыходзяць Ваўкі.
  
  Яна павярнулася да Эйзенхарту, і хоць звярталіся да Раланду, словы яе, падобна, прызначаліся мужу.
  
  — Адзін з пары. Такая даніна, якую Калья Брын Стерджис плаціць Ваўкам. Кожныя дваццаць з невялікім гадоў. За выключэннем нас. Яны адабралі ў нас усіх дзяцей. Усіх... нашых... шасцярых... дзяцей. — Яна нахілілася да Раланду, паляпала па калене, падкрэсліваючы сэнс сказанага. — Ты гэта разумееш?
  
  Цішыня запанавала на заднім ганку. У загоне працягвалі мукаў асуджаныя на смерць бычкі. З кухні даносіўся хлапечы смех, выкліканы якой-небудзь фразай Эндзі.
  
  Эйзенхарт занурыўся галавой. Роланд бачыў толькі сівізну вусаў, але і не гледзячы яму ў твар, мог сказаць, што ранчер або плача, або з усіх сіл стараецца стрымаць слёзы.
  
  — Толькі не думай, што я хацела чым-то укорить цябе. — Маргарэт з бясконцай пяшчотай пагладзіла плячо мужа. — І яны часам вяртаюцца, ага, чаго не здараецца з мёртвымі, акрамя як у снах. Але яны яшчэ не такія дарослыя, каб не сумаваць па маці і абысціся без пытанняў да бацькі. І тым не менш сышлі. Гэтая цана бяспекі іх дзяцей, як ты павінен разумець. — Яна глядзела на Эйзенхарта, адна рука ляжала на яго плячы, другая хавалася пад фартухом. — А цяпер скажы, як моцна ты на мяне злуешся, таму што я гэта бачу.
  
  Эйзенхарт паківаў галавой.
  
  — Не злуюся, — адказаў ён здушаным голасам.
  
  — Дык, можа, ты перадумаў?
  
  Эйзенхарт зноў паківаў галавой.
  
  — Стары упрямец. — У голасе чулася каханне. — Нічым цябе не пераканаеш, і мы ўсе гаворым, дзякуй табе.
  
  — Я пра гэта думаю. — Галаву ён па-ранейшаму не падымаў. — Усё яшчэ думаю, і гэта больш, чым я сам ад сябе не чакаў... звычайна адразу прымаю рашэнне і ніколі яго не мяняю. — Ён паглядзеў на стрэлка. — Роланд, як я разумею, у лесе юны Джэйк паказаў Оуверхолсеру і астатнім, як страляць кулямі. Можа, мы таксама зможам табе сее-што паказаць, нават здзівіць. Магги, ідзі ў дом і прынясі сваю орису.
  
  — Няма патрэбы. — Маргарэт нарэшце-то выцягнула правую руку з-пад фартуха. — Я яе ўжо прынесла, вось яна.
  
  4
  
  Гэтую талерку маглі б даведацца і Детта, і Міа, сінюю талерку з вычварнай вяззю па перыметры. Прыгледзеўшыся, Роланд ўбачыў, што вязьмо гэтая — маладыя парасткі рысу. Калі сэй Эйзенхарт пастукаў па талерцы косткамі пальцам, яна зазвінела. Роланд ўжо зразумеў, што яна не з фарфору. Тады з шкла? Нейкага адмысловага шкла?
  
  Ён працягнуў руку з ўважлівых выглядам чалавека, які разбіраецца ў зброі і ведае, як з ім звяртацца. Маргарэт збянтэжылася, прыкусіла губу. Роланд пацягнуўся да кабуры, рэмень з ёй ён надзеў яшчэ да ленч на лужку ля царквы, выцягнуў рэвальвер. Працягнуў ёй дзяржальняй наперад.
  
  — Няма, — выдыхнула яна. — Не трэба мне прапаноўваць у заклад стралялку, Роланд. Мяркую, калі Воун запрашае цябе ў дом, я магу даверыць табе маю орису. Толькі будзь асцярожны, а не то застанешся яшчэ без аднаго пальца, а я думаю, яны табе дарогі. Двух на правай руцэ ты ўжо пазбавіўся.
  
  Аднаго погляду на сінюю талерку, орису Маргарэт, хапіла, каб Роланд ацаніў мудрасць папярэджання. І адначасова адчуў, як разгараецца іскрынка надзеі. Даўно ўжо ён не бачыў новага годнага зброі, а такое ніколі яшчэ яму не сустракалася.
  
  Талерку зрабілі не з шкла — металу, лёгкага і трывалага сплаву. Памерам яна нічым не адрознівалася ад звычайнай абедзеннай талеркі, дыяметрам у фут, можа, крыху больш. На трох чвэрцях перыметра абза вастрынёй не саступала брытву.
  
  — Заўсёды зразумела, дзе можна ўхапіцца за талерку, нават калі спяшаешся, — сказала Маргарэт. — Таму што, сам бачыш...
  
  — Бачу. — У голасе Роланда чулася захапленне. Два парастка рысу скрыжоўваліся, утвараючы літару Высокага Склада Zn, якая несла ў сабе два паняцці: zi (вечнае) і еп (цяперашні). Менавіта ў месцы перекреста — а знайсці яго мог толькі вельмі востры вачэй — абза была не толькі матавай, але і больш тоўстай, і не пагражала адсекчы палец або разрэзаць руку. Менавіта за гэта месца і ухватывалась ориса.
  
  Роланд перавярнуў талерку. На донцы, па цэнтру, убачыў маленькі выступ. Джэйк выступ гэты нагадаў бы фарматаўкі для алоўкаў, якую ён насіў у кішэні ў першым класе. Роланд ніколі ў жыцці не бачыў тачылкі для алоўкаў, таму ў выступе ён улавіў нейкую падабенства з коканам, з якога вылупілася нейкае казурка.
  
  — Ён выдае свіст пры палёце орисы, разумееш. — Маргарэт бачыла шчырае захапленне Роланда і радавалася яму: шчокі разрумянились, вочы заблішчалі.
  
  — Іншага прызначэння ў яго няма?
  
  — Няма, — адказала яна. — Але ориса павінна ляцець са свістам, як і ў легендзе, ці не так?
  
  Роланд кіўнуў. Натуральна, толькі так і не інакш.
  
  — Сёстры Орисы, — працягнула Маргарэт, — гэта група жанчын. Якім падабаецца дапамагаць іншым...
  
  — І пляткарыць пра іншых, — прабурчаў Эйзенхарт, але вельмі ўжо добразычліва.
  
  — Ага, і гэта таксама, — прызнала яна.
  
  Яны рыхтавалі пачастунак на памінкі і святы (менавіта Сястры накрывалі сталы ў Павільёне мінулым вечарам). Калі ў каго-то згарэў дом або чыю-то ферму затаплівала пры разліве Девар-Цёткі, Сёстры арганізоўвалі збор дапамогі. Яны ж падтрымлівалі чысціню і парадак у Павільёне і гарадскім Зале сходаў. Ладзілі танцы для моладзі і сачылі за выкананнем прыстойнасцяў. Багатыя людзі (быццам Тукан) часам наймалі іх для правядзення вясельных цырымоній, і такія вяселля, будзьце ўпэўненыя, заставаліся ў памяці жыхароў Кальи на доўгія месяцы. У сваім коле яны, вядома ж, пляткарылі, яна гэтага не адмаўляла, а таксама гулялі ў карты, «ачкі», «замкі».
  
  — І вы кідаеце талерку, — дадаў Роланд.
  
  — Ага, — кіўнула яна, — але ты павінен разумець, што мы робім гэта толькі для забавы. Паляванне — мужчынская праца, і яны выдатна кіруюцца з арбалетам. — Яна зноў пагладзіла мужа па плячы, на гэты раз, як здалося Раланду, больш нервова. І ён падумаў: калі б мужчыны выдатна кіраваліся з арбалетам, яна не прынесла б з сабой гэта смяротнае зброю. І Эйзенхарт гэтага б не ўхваліў.
  
  Роланд адкрыў тытунёвы капшук, дастаў адну з абгортак кукурузнага пачатка, што дала яму Розалита, падкінуў яе і падставіў абзу талеркі. Імгненнем пазней абгортка падзялілася на дзве палоўкі, што падалі на ганак. «Толькі для забавы». — Роланд паўтарыў пра сябе словы Маргарэт і ледзь стрымаў усмешку.
  
  — Што гэта за метал? — спытаў ён. — Ты ведаеш?
  
  Бровы Маргарэт крыху падняліся, яна, падобна, не чакала такога пытання, але адказала:
  
  — Яны з тытана, па словах Эндзі. Талеркі прывозяць з аднаго старога заводскага будынка, на далёкім поўначы, у Калье Сен Чэ. Там шмат руін. Сама я ў тых краях ніколі не была, але чула шмат гісторый. У асноўным страшных.
  
  Роланд кіўнуў.
  
  — І гэтыя талеркі... як яны вырабляюцца? Іх робіць Эндзі?
  
  Яна пахітала галавой.
  
  — Ён не можа ці не хоча. Дакладна сказаць не магу. Іх вырабляюць жанчыны Кальи Сен Чэ, а потым рассылаюць па ўсім Кальям. Да Кальи Дивайн на далёкім поўдні.
  
  — Іх вырабляюць жанчыны, — паўтарыў Роланд. — Жанчыны.
  
  — Дзе-то ёсць машына, якая іх вырабляе, вось і ўсё, — умяшаўся Эйзенхарт. Роланда захапіў яго тон, у якім чулася крыўда. — А ад жанчын патрабуецца толькі націскаць на кнопку.
  
  Маргарэт з усмешкай глядзела на яго, не прамаўляючы ні слова. Можа, яна і не ведала, як вырабляюцца талеркі, але ёй было дакладна вядома, што неабходна для захавання міру ў сям'і.
  
  — Значыць, Сёстры ёсць у кожным мястэчку Дугі, з поўначы да поўдня, — удакладніў Роланд. — І ўсе яны ўмеюць кідаць талеркі.
  
  — Ага... ад Кальи Сен Чэ на поўначы да Кальи Дивайн на поўдні. Далей — не ведаю. Мы любім дапамагаць людзям і любім пабалбатаць. Раз у месяц мы кідаем талеркі, у памяць аб тым, як лэдзі Ориса адпомсціла Шэраму Дзіку, але толькі ў некаторых атрымліваецца.
  
  — У цябе атрымліваецца, сэй?
  
  Яна маўчала, кусаючы ніжнюю губу.
  
  — Пакажы яму, — рыкнул Эйзенхарт. — Пакажы яму і скончым з гэтым.
  
  5
  
  Яны спусціліся з ганка, жонка ранчера першай, Эйзенхарт — за ёй, Роланд апошнім. Ззаду іх адчыніліся і зачыніліся дзверы кухні.
  
  — Слаўныя багі, миссус Эйзенхарт збіраецца кідаць талерку! — радасна ўсклікнуў Бенні Слайтман. — Джэйк! Ты не паверыш сваім вачам!
  
  — Адышлі іх у дом, Воун. — Маргарэт зірнула на мужа. — Няма чаго ім гэта бачыць.
  
  — Не, хай глядзяць, — запярэчыў Эйзенхарт. — Хлопчыкам не пашкодзіць, калі яны ўбачаць, што можа жанчына.
  
  — Адышлі іх у дом, Роланд, так? — Цяпер яна павярнулася да стрэлку, расчырванелая, з бліскучымі вачыма і вельмі прыгожая. Раланду здалося, што цяпер яна выглядае на добрых дзесяць гадоў маладзей па параўнанні з той Маргарэт, што выйшла з дома з орисой пад фартухом, але ён задаўся пытаннем, а ці атрымаецца ёй дакладна кінуць талерку ў такім стане. Яму вельмі хацелася гэта ўбачыць, таму што ўдар з засады — грубая праца, і хваляванне ні ў якім выпадку не павінна перашкаджаць хуткасці і дакладнасці.
  
  — Я згодны з тваім мужам, — адказаў ён. — І дазволіў бы ім застацца.
  
  — Хай будзе па-вашаму, — быццам бы з неахвотай пагадзілася Маргарэт, але Роланд бачыў, што яна задаволеная, што ёй патрэбныя гледачы. І надзея ўсё мацнела. Роланд падумаў, што ў жонкі ранчера, сярэдняга ўзросту, мініяцюрнай, з маленькай грудзьмі і кранутымі сівізной валасамі, сэрца паляўнічай. Не стрэлка, вядома, але ў такой сітуацыі ён бы не адмовіўся атрымаць у сваё распараджэнне некалькіх паляўнічых... некалькіх забойцаў... усё роўна, мужчын ці жанчын.
  
  Яна накіравалася да амбару. Калі да палохаў, якія ахоўвалі вароты, заставалася пяцьдзесят ярдаў, Роланд дакрануўся да рукі Маргарэт, спыніўшы яе.
  
  — Няма. — Яна пахітала галавой. — Занадта далёка.
  
  — Я бачыў, як ты кідала талерку і з большай адлегласці, — запярэчыў Эйзенхарт, а калі яна кінула на яго злосны погляд, дадаў: — Так, бачыў.
  
  — Можа, і бачыў, толькі тады побач не стаяў стралок з роду Эльда, — фыркнула яна, але не зрушылася з месца.
  
  Роланд падышоў да амбару, зняў з аднаго з палохаў, таго, што стаяла злева, галаву, лыбящуюся гарбуз, увайшоў у свіран, без працы знайшоў секцыю з бульбай, узяў бульбіну, выйшаў з свірана, паклаў на плечы палохала наўзамен гарбузы. Паколькі памерамі пудзіла не саступала чалавеку, кантраст паміж галавой і тулавам атрымаўся ашаламляльны. Цяпер пудзіла нагадвала карнавальнага вырадка.
  
  — О, Роланд, няма! — закрычала Маргарэт. — У мяне не атрымаецца! Я не змагу!
  
  — Я табе не веру. — Стралок адступіў у бок. — Кідай.
  
  На імгненне падумаў, што орису яна не кіне. Маргарэт агледзелася ў пошуках мужа. Калі б Эйзенхарт стаяў побач, яна дакладна сунула б талерку яму ў рукі, а сама кінулася ў дом, не думаючы, ён парэжа або няма. Але Воун Эйзенхарт ўжо адышоў да прыступак ганка. Хлапчукі стаялі ў яго за спіной, Бэні Слайтман ўсміхаўся, затое Джэйк пільна назіраў за ёй, ссунуўшы бровы, каб нічога не ўпусціць.
  
  — Роланд, я...
  
  — Хопіць, миссас. Аб скачках ты ўсё казала правільна, але цяпер я хачу паглядзець, ці не разыходзяцца ў цябе словы са справамі. Кідай.
  
  Яна адскочыла, вочы шырока раскрыліся, нібы ёй адвесілі аплявуху. А потым павярнулася да пудзілу, занесла правую руку над левым плячом. Апошнія промні заходзячага сонца афарбавалі талерку ў багрянец. Вусны Маргарэт пераўтварылася ў тонкую белую лінію. На імгненне свет застыў.
  
  — Рысу! — люта, пранізліва выкрыкнула яна і выкінула руку наперад. Пальцы расьціснуліся, паказальны выцягнуўся ўздоўж лініі, па якой паляцела талерка. З усіх якія знаходзіліся ў двары (у тым ліку і трох каўбояў, якія спыніліся паглядзець, як гаспадыня кідае орису) толькі Раланду хапіла вастрыні вачэй, каб прасачыць за палётам талеркі.
  
  «Дакладны кідок! — радасна падумаў ён. — Вельмі дакладны!»
  
  Талерка з нізкім выццём ляцела над утаптанай зямлёй двара. Менш двух секунд спатрэбілася для таго, каб дасягнуць мэты. Бульбіна развалілася на дзве палоўкі, адна ўпала на зямлю ў правай рукі пудзіла, другая — у левай. Сама ж ориса тырчала ў воротину.
  
  Хлапчукі здалёк захоплены крык. Бенні ускінуў разгорнутую далонь, як навучыў яго новы сябар, Джэйк звонка ляснуў па ёй другі далонню.
  
  — Выдатны кідок, сэй Эйзенхарт! — крыкнуў Джэйк.
  
  — Выдатнае месца! Дзякуй табе! — дадаў Бенні.
  
  Роланд заўважыў, як разышліся вусны жанчыны, агаляючы зубы, калі яна пачула гэтую шчырую хвалу, — зусім як у каня, якая пабачыла змяю.
  
  — Хлопчыкі, на вашым месцы я б сышоў у дом, — сказаў ён.
  
  На твары Бенні адбілася здзіўленне. Джэйк яшчэ раз зірнуў на Маргарэт Эйзенхарт і ўсё зразумеў. Ты робіш, што варта... а потым да цябе даходзіць, што ты зрабіў.
  
  — Пайшлі, Бэн, — кінуў ён.
  
  — Але...
  
  — Пайшлі. — Ён узяў свайго новага сябра за руку і пацягнуў да кухоннай дзверы.
  
  Роланд дазволіў жанчыне пастаяць некалькі секунд, каб яна прыйшла ў сябе. На яе шчоках яшчэ гарэлі плямы чырвані, але ў астатнім твар побелело, як малако. Стрэлак падумаў: яна з усіх сіл імкнецца перамагчы млоснасць.
  
  Падышоў да воротине свірна, схапіўся за сектар орисы з тупой абзой, пацягнуў на сябе. Здзівіўся, наколькі вялікае намаганне прыйшлося прыкласці, перш чым талерка варухнулася і, нарэшце, яе ўдалося выцягнуць. Ён прынёс талерку Маргарэт са словамі:
  
  — Твой інструмент.
  
  Спачатку яна орису не ўзяла, затое кінула на Роланда поўны нянавісьці погляд.
  
  — Чаму ты насміхаешся трэба мной, Роланд? Як ты даведаўся, што Воун ўзяў мяне з клана Мэнни? Скажы нам, прашу цябе.
  
  Дапамагла, вядома, ружа, дотык да яе ўзмацніла інтуіцыю, дапамагло і твар Маргарэт, у якім было нямала агульнага з асобай старога Хенчека. Але ён не збіраўся тлумачыць гэтай жанчыне, якім шляхам і адкуль траплялі да яго тыя ці іншыя звесткі. Таму проста паківаў галавой.
  
  — Я гэтага не ведаў. І не кпіў над табой.
  
  Маргарэт Эйзенхарт схапіла Роланда за шыю. Сухі, гарачай далонню. Нахіліла вуха да свайго перекошенному роце. Ён быццам улавіў пах ўсіх кашмараў, мучивших яе з таго моманту, як яна вырашыла пакінуць сваіх блізкіх дзеля буйнога ранчера Кальи Брын Стерджис.
  
  — Я бачыла, як учора ўвечары ты гаварыў з Хенчеком. І яшчэ будзеш гаварыць з ім? Будзеш, ці не так?
  
  Роланд кіўнуў, зачараваны яе хваткай. Неверагоднай для такога мініятурнага цела сілай. Яна шумна дыхала яму ў вуха. Няўжо лунацік таіўся ўнутры кожнага, нават у такой вось жанчыне? На гэтае пытанне Роланд не ведаў адказу.
  
  — Добра. Я кажу дзякуй табе. Перадай яму, што Маргарэт з клана Чырвонай сцежкі выдатна жыве са сваім каханым, ага, выдатна. — Хватка стала яшчэ мацней. — Перадай яму, што яна ні аб чым не шкадуе! Зробіш гэта для мяне?
  
  — Так, лэдзі, будзь ўпэўненая.
  
  Яна выхапіла ў яго талерку, не баючыся парэзацца аб вострую абзу. З талеркай відавочна адчула сябе больш упэўнена. Паглядзела на яго поўнымі слёз вачыма.
  
  — Ты гаварыў з маім бацькам пра Пячоры? Аб Пячоры дзверы?
  
  Роланд кіўнуў.
  
  — З чым ты прыйшоў да нас, ты, які нясе смерць чалавек з зброяй?
  
  Падышоў Эйзенхарт. З трывогай зірнуў на жонку, якая дзеля яго сышла з звыклага ёй свету. Нейкае імгненне яна глядзела на яго, нібы бачыла ўпершыню ў жыцці.
  
  — Я раблю толькі тое, што загадвае ка, — адказаў Роланд.
  
  — Ка! — усклікнула Маргарэт, ощерившись, твар раптам стала злосным, страшным. — Адгаворка усякага парушальніка спакою. І ты нічым не адрозніваешся ад іншых!
  
  — Я раблю, што загадвае ка, і тое ж будзеш рабіць ты.
  
  Маргарэт глядзела на яго, нібы не разумеючы слоў. Роланд адарваў гарачае руку ад сваёй шыі, сціснуў яе, мякка, не да болю.
  
  — І тое ж будзеш рабіць ты.
  
  Секунду-другую яна трымала яго погляд, потым апусціла вочы.
  
  — Ага, — прамармытала. — Ага, як і мы ўсе. — Зноў наважылася паглядзець на яго. — Ты перадасі Хенчеку мае словы?
  
  — Ага, лэдзі, я ж абяцаў.
  
  На двары, дзе з кожным імгненнем згушчалася ноч, запанавала цішыня, якая парушаецца хіба што далёкімі крыкамі расці. Трое каўбояў па-ранейшаму стаялі ў загону з рабочымі коньмі. Роланд накіраваўся да іх.
  
  — Добры вечар.
  
  — Спадзяюся, усё ў цябе добра, — вітаў яго адзін з іх, крануўшы ілба.
  
  — Хай усё будзе яшчэ лепш, — адказаў Роланд. — Миссас кінула талерку і кінула добра, мы кажам дзякуй, так?
  
  — Мы гаворым дзякуй ёй, — пагадзіўся іншы каўбой. — Рука ў миссас моцная, вачэй востры.
  
  — Востры, — кіўнуў Роланд. — І вось што я вам зараз скажу. Слухайце мяне ўважліва, прашу вас.
  
  Каўбоі здзіўлена ўтаропіліся на яго.
  
  Роланд ускінуў галаву, усміхнуўся небу, зноў паглядзеў на іх.
  
  — Вам, магчыма, захочацца пагаварыць пра гэта. Расказаць, што вы бачылі.
  
  Яны не зводзілі з яго вачэй, не жадаючы прызнацца, што такое жаданне ў іх, вядома ж, паўстала.
  
  — Проговоритесь — я заб'ю вас усіх, — дадаў Роланд. — Вы мяне зразумелі?
  
  Эйзенхарт дакрануўся да яго пляча.
  
  — Роланд, права ж...
  
  Стрэлак скінуў яго руку, не азіраючыся.
  
  — Вы мяне зразумелі?
  
  Каўбоі кіўнулі.
  
  — Вы мне верыце?
  
  Яны зноў узяліся. На тварах чытаўся страх. Роланда гэта парадавала. У іх былі падставы для страху.
  
  — Скажыце: дзякуй табе.
  
  — Мы гаворым дзякуй табе, — адказаў адзін. Яго прабіў пот.
  
  — Ага, — адказаў другі.
  
  — Вялікае-вялікае дзякуй, — адказаў трэці, нервова сплюнув тытунёвую жвачку.
  
  Эйзенхарт распачаў другую спробу:
  
  — Роланд, паслухай, я прашу...
  
  Але Роланд не слухаў. У галаве адна за другой узнікалі ідэі. Раптам ён зразумеў, што трэба рабіць. Ва ўсякім выпадку, што трэба рабіць на гэтым баку.
  
  — Дзе робат? — спытаў ён ранчера.
  
  — Эндзі? На кухні, з хлопчыкамі, я думаю.
  
  — Добра. Там ёсць пакой, дзе ты захоўваеш племянныя кнігі? — Стралок кіўнуў у бок свірна.
  
  — Ага.
  
  — Тады пойдзем туды. Ты, я і твая миссас.
  
  — Я б хацеў, каб яна пайшла ў дом, — адказаў Эйзенхарт. «Я б хацеў, каб яна пайшла куды заўгодна, толькі б далей ад цябе», — прачытаў Роланд у яго вачах.
  
  — Наш размова не зацягнецца, — шчыра адказаў стралок. Ён ужо ўбачыў усё, што хацеў.
  
  6
  
  У пакойчыку, дзе захоўваліся племянныя кнігі з радаводамі коней, быў толькі адзін крэсла, той, што стаяў за сталом. На яго вёскі Маргарэт. Эйзенхарт уладкаваўся на табурэтцы. Роланд прысеў на кукішкі, спіной да сцяны. Развязаў кошаль, дастаў з яго карту, паказаў ім карту, вычерченную двайнятамі. Эйзенхарт не адразу зразумеў, на што паказваў Роланд, можа, наогул не зразумеў, але жанчына схапіла сутнасць. Роланд ўжо не здзіўляўся таму, што яна не змагла застацца з Мэнни. Яны — мірныя людзі. Маргарэт Эйзенхарт да такіх не адносілася. У яе такі было сэрца паляўнічай.
  
  — Пра гэта нікому не кажыце, — папярэдзіў Роланд.
  
  — Ці ты заб'еш нас, як нашых каўбояў? — спытала яна.
  
  Стрэлак павярнуўся да яе, і пад яго позіркам яна павольна залілася фарбай.
  
  — Роланд, прабач. Я засмучаная. Такое здараецца заўсёды, калі кідаеш талерку са злосці.
  
  Эйзенхарт абняў яе. На гэты раз яна ўжо не працівілася, хутчэй ўзрадавалася, паклала галаву яму на плячо.
  
  — Хто яшчэ з Сясцёр можа так жа добра кідаць талерку? — спытаў Раланд. — Ёсць такія?
  
  — Залия Джеффордс, — без запінкі адказала Маргарэт.
  
  — Гэта праўда?
  
  Яна энергічна кіўнула.
  
  — Залия змагла б разваліць гэтую бульбіна напалам, адышоўшы яшчэ на дваццаць крокаў.
  
  — Хто яшчэ?
  
  — Сары Адамс, жонка Дыега. І Розалита Мунос.
  
  Роланд ускінуў бровы.
  
  — Ага, — кіўнула Маргарэт. — Розі лепшая, калі не лічыць Залии. — Кароткая паўза. — І мяне.
  
  Роланд адчуў, як велізарная ноша звалілася з яго плячэй. Ён не сумняваўся, што нейкім чынам ім давядзецца прывозіць зброю з Нью-Ёрка або здабываць яго на іншым беразе ракі. Цяпер, мяркуючы па ўсім, яны маглі без гэтага абысціся. На шчасце для ўсіх. Таму што ў Нью-Ёрку ў іх было іншая справа... звязанае з Келвином Тауэром. І Роланд не хацеў змешваць адно з іншым, хіба што ў выпадку крайняй неабходнасці.
  
  — Я сустрэнуся з табой і астатнімі трыма жанчынамі ў хаце Старога. Толькі з вамі. — Ён коратка глянуў на Эйзенхарта, і яго вочы тут жа вярнуліся да Маргарэт. — Ніякіх мужоў.
  
  — Гэй, гэй, пачакай, — ускінуўся Эйзенхарт.
  
  Роланд ускінуў руку.
  
  — Нічога яшчэ не вырашана.
  
  — Вырашана — не вырашана, я...
  
  — Пачакай, — спыніла яго Маргарэт. — Калі ты хочаш сустрэцца з намі?
  
  Роланд задумаўся. Да прыходу Ваўкоў заставалася дваццаць чатыры дня, можа, толькі дваццаць тры, а трэба было яшчэ шмат чаго ўбачыць. Ды яшчэ Магічны крышталь, схаваны ў царкве Старога, ім таксама трэба было заняцца. І стары-Мэнни, Хенчек...
  
  Але ён ведаў, што ў рэшце рэшт фатальны дзень наступіць, і ўсё ўтворыцца, так ці інакш. Па-іншаму проста не бывала. Пяць хвілін, максімум дзесяць, і ўсё будзе скончана — то для Ваўкоў, ці то для іх.
  
  Праблема складалася толькі ў тым, каб быць у поўнай гатоўнасці, калі пойдзе адлік гэтых пяці хвілін.
  
  — Праз дзесяць дзён, — адказаў ён. — Увечары. Я хачу зладзіць вам спаборніцтва. Адным кідком не адкараскаецеся.
  
  — Добра, — кіўнула яна. — На гэта мы можам пайсці. Але, Роланд... Я не кіну ні адной талеркі, пальца не падыму супраць Ваўкоў, калі мой муж па-ранейшаму будзе супраць.
  
  — Я разумею, — адказаў Роланд, выдатна ведаючы, што яна зробіць усё, што ён скажа. Яны ўсё зробяць, калі прыйдзе час.
  
  Праз маленькае акенца ў сцяне, бруднае, у павуціне, яны тым не менш ўбачылі Эндзі. Робат ішоў па двары, яго вочы паблісквалі ў густым змроку, ён што-то напяваў сабе пад нос.
  
  — Эндзі кажа, што праграмуюць робатаў на выкананне пэўных заданняў. — Роланд сачыў позіркам за робатам. — Эндзі робіць усё, аб чым ты яго просіш?
  
  — Па большай частцы, — адказаў Эйзенхарт. — Але не заўсёды. І потым, часцяком яго няма пад рукой, разумееш?
  
  — Як-то не верыцца, што яго стварылі толькі для таго, каб спяваць дурныя песенькі і паведамляць людзям іх гараскопы, — прамармытаў Роланд.
  
  — Можа, Старажытныя людзі заклалі ў яго праграмы-хобі, — выказала здагадку Маргарэт. — А цяпер, калі асноўных спраў больш няма, яны адышлі ў Нябыт, ты разумееш, ён канцэнтруецца на хобі.
  
  — Ты думаеш, яго зрабілі Старажытныя людзі?
  
  — А хто ж яшчэ? — спытаў Воун Эйзенхарт. Эндзі пайшоў, двор апусцеў.
  
  — Ага, хто яшчэ? — у задуменнасці паўтарыў Роланд. — У каго яшчэ хапіла б розуму і адпаведных інструментаў? Але Старажытныя людзі зніклі за дзве тысячы гадоў да таго, як Ваўкі пачалі здзяйсняць набегі на Калью. За дзве тысячы ці больш. І ёсць яшчэ адзін пытанне, ці не гэтак цікавы, але ўсё-такі цікаўны: чаму ён называе вам дату прыходу Ваўкоў, калі не можа і не кажа нічога іншага?
  
  Эйзенхарт і яго жонка глядзелі адзін на аднаго нібы здзіўленыя громам. Яны яшчэ не пераварылі першую частку сказанага Ролянд. Стрэлка гэта не здзівіла, але ён некалькі расчараваўся ў сваіх гаспадарах. Бо гаворка ішла аб відавочным. А відавочнае — выдатная зыходная кропка для наступных высноў. Але пры гэтым ён разумеў, што эйзенхарты, джеффордсы і оуверхолсеры Кальи маюць права на ласку: не так-то проста захоўваць галаву яснай, калі на карту пастаўлена жыццё тваіх дзяцей.
  
  Пачуўся стук у дзверы.
  
  — Увайдзі! — крыкнуў Эйзенхарт.
  
  Адчыніліся дзверы, на парозе паўстаў Бэн Слайтман.
  
  — Скаціну закрылі на ноч, бос, — далажыў ён. Зняў акуляры. Працёр кашуляй. — Хлопчыкі сышлі з палаткай Бенні. Эндзі суправаджае іх, так што турбавацца не аб чым. — Слайтман паглядзеў на Роланда. — Для горных котак яшчэ рана, але, калі адна з іх з'явіцца, Эндзі дазволіць майму хлопчыку разок стрэліць у яе з арбалета. Я даў яму такое ўказанне і ён адказаў: «Загад атрыманы». Калі Бэні прамахнецца, Эндзі ўстане паміж хлопчыкамі і горнай коткай. Ён запраграмаваны на абарону людзей, і мы, вядома ж, не маглі змяніць яго праграму. Калі котка паспрабуе наблізіцца...
  
  — Эндзі разарве яго на кавалкі, — з пачуццём глыбокага задавальнення скончыў за яго Эйзенхарт.
  
  — Ён вельмі хуткі, ці не так? — спытаў Раланд.
  
  — Так, — кіўнуў Слайтман. — Гэта толькі здаецца, што ён марудлівы і няскладны. Пры неабходнасці рухаецца, як добра памазаная маланка. Хутчэй любой горнай кошкі. Мы верым, што ў яго атамны крыніца энергіі.
  
  — Цалкам магчыма, — рассеяна кіўнуў Роланд.
  
  — Якая розніца, — адмахнуўся Эйзенхарт. — Паслухай, Бэн, чаму Эндзі ніколі не кажа пра Воўка?
  
  — Ён запраграмаваны...
  
  — Ага, але як паказаў нам Роланд... акурат перад тваім прыходам... і нам даўно варта было здагадацца пра гэта самім... калі яго стварылі Старажытныя людзі, а потым яны памерлі або перасяліліся куды-то яшчэ... задоўга да таго, як упершыню з'явіліся Ваўкі... ты разумееш, што гэта азначае?
  
  Слайтман-старэйшы кіўнуў, зноў надзеў акуляры.
  
  — Можа, у тыя далёкія дні было што-то падобнае на Ваўкоў, вы так не думаеце? Настолькі падобнае, што Эндзі не можа адрозніць іх. Іншага тлумачэньня ў мяне няма.
  
  «Няўжо?» — падумаў Роланд.
  
  Ён дастаў карту двайнят Тавери, раскрыў яе, зноў пастукаў пальцам па сухім рачным рэчышчы на пагорыстай тэрыторыі да паўночна-ўсход ад горада. Рэчышча сыходзіла ўсё далей і далей у пагорыстыя мясцовасць, пакуль не ўпіралася ў ходнях адной з старых шахт Кальи, дзе здабываліся гранаты. Ходні на трыццаць футаў паглыблялася ў тоўшчу ўзгорка. Месца гэта не вельмі-то нагадвала каньён Маланкі ў Меджисе (ва ўсякім выпадку, чарвяточыны ў сухім рачным рэчышчы дакладна не было), але адна агульная асаблівасць усё ж была: і каньён, і сухое рачное рэчышча заканчваліся глухім тупіком, выхаду з якога не было. І Роланд аддаваў сабе справаздачу, што чалавек заўсёды спрабуе ўзнавіць сітуацыю, якая раней прыводзіла да жаданага выніку. Так што яго рашэнне зладзіць Ваўкам засаду на сухім рэчышчы, упіраюцца ў глухую ходнях, было б цалкам лагічным. Эдзі, Сюзане, Эйзенхартам, цяпер вось старэйшаму каўбою Эйзенхарта. Такім жа ўспрынялі б яго і Сары Адамс, і Розалита Мунос. А таксама Стары. І ўсе астатнія, каму ён раскрыў бы гэтую частку свайго плана.
  
  А калі што-то застанецца недагавораным? Калі частка сказанага ім будзе хлуснёй?
  
  Калі Ваўкі даведаюцца гэтую хлусня і прымуць яе за праўду?
  
  Гэта было б нядрэнна, ці не так? Гэта будзе проста добра, калі яны рушаць у патрэбным кірунку, але не знойдуць там таго, што шукаюць?
  
  «Так, але ж каму-то мне прыйдзецца даверыцца. Распавесці ўсё без утойвання? Каму?»
  
  Не Сюзане, таму што Сюзана зноў раздвоилась, а Міа ён не давяраў.
  
  Не Эдзі, таму што Эдзі мог прагаварыцца Сюзане, і тады Міа бы ўсё даведалася.
  
  Не Джэйк, таму што Джэйк пасябраваў з Бенні Слайтманом.
  
  Ён зноў застаўся адзін, і ніколі раней не адчуваў сябе гэтак адзінокім.
  
  
  
  — Паглядзіце. — Ён зноў пастукаў пальцам па сухім рачным рэчышчы. — Вось месца, аб якім варта падумаць, Слайтман. Туды дабрацца лёгка, назад — не вельмі. Дапусцім, мы збярэм усіх дзяцей пэўнага ўзросту і цвёрды перанос радка. іх у штольні.
  
  Ён убачыў, што Слайтман пачаў разумець яго задума. Гэта чыталася ў яго вачах. Але па ім чыталася і сёе-тое яшчэ. Магчыма, надзея.
  
  — Калі мы цвёрды перанос радка дзяцей, яны іх знойдуць, — паківаў галавой Эйзенхарт. — Падобна на тое, што яны чуюць пах дзяцей, як волаты-людаеды ў казках.
  
  — Так мне казалі, — кіўнуў Роланд. — Вось я і прапаную гэтым скарыстацца.
  
  — Завабіць Ваўкоў дзецьмі. Стрэлак, гэта жорстка.
  
  Роланд, які не збіраўся хаваць дзяцей Кальи не толькі ў тунэлі закінутай шахты, але ў яго ваколіцах, кіўнуў.
  
  — Мы жывем у жорсткім свеце, Эйзенхарт.
  
  — Я кажу дзякуй табе, — адказаў Эйзенхарт, але твар яго заставаўся змрочным. Ён дакрануўся да карты. — Можа спрацаваць. Ага, можа спрацаваць... калі ты зможаш прывабіць туды Ваўкоў.
  
  «Дзе б ні давялося хаваць дзяцей, мне спатрэбяцца памочнікі, каб даставіць іх туды, — думаў Роланд. — Людзі, якія павінны ведаць, куды ісці і што рабіць. Ведаць усё. Але для пошуку гэтых людзей яшчэ ёсць час. Пакуль я магу працягваць гульню, у якую гуляю. Прама-такі як у «замкі». Таму што ў Калье стаіўся вораг».
  
  Ён гэта ведаў? Няма.
  
  Адчуваў? Ага, будзьце ўпэўненыя.
  
  Застаецца дваццаць тры дня, думаў Роланд. Дваццаць тры дні да прыходу Ваўкоў.
  
  І трэба было прыкласці нямала намаганняў, каб гэтага часу хапіла для падрыхтоўкі да годнай сустрэчы.
  
  
  
  Кіраўнік 6
  
  Гісторыя дзеда
  
  1
  
  Эдзі, гараджанін да мозгу касцей, невымоўна здзівіўся таго захаплення, які выклікаў у яго дом Джеффордсов на Рачной дарозе. «Я мог бы жыць у такім доме, — думаў ён. — Гэта дакладна. І мне б тут было добра».
  
  Склалі дом з бярвення, паставілі так, каб паўночныя вятры дзьмулі ў глухую сцяну. Затое з іншых вокны выходзілі на спадзісты схіл, рысавыя палі, раку. З процілеглага боку знаходзіліся свіран і двор, утоптанную зямлю якога расцвечивали круглыя астраўкі травы і кветкавых кветнікаў. Злева ад задняга ганка знаходзіўся агарод, палову якога займала экзатычнае жоўтае расліна, якое называлася мадрыгал. На наступны год Тиан меў намер засеяць ім частку сваёй зямлі.
  
  Сюзана спытала Залию, як ёй атрымоўваецца не падпускаць курыц да градках, і жанчына, сумна засмяяўшыся, адкінула з ілба пасму валасоў.
  
  — З вялікай цяжкасцю, вось як. Аднак мадрыгал расце, а там, дзе што-то расце, заўсёды ёсць надзея.
  
  Што Эдзі спадабалася, дык гэта адчуванне дома, якое ён адчуў, ледзь патрапіўшы на ферму. Ён не мог сказаць, што гэта выклікала адчуванне, напэўна, не што-нешта канкрэтнае, а...
  
  «Няма, адно і канкрэтнае. Не від бярвеністага дома, ўдала ўпісана ў ландшафт, не агарод з жоўтым мадригалом, не курыцы і не клумбы».
  
  Дзеці. Спачатку Эдзі ўразіла іх колькасць. Дзяцей вывелі да іх, як салдат — да, які прыехаў з інспекцыяй генералу. І ён вырашыў, што іх цэлы ўзвод... аддзяленне ўжо як мінімум.
  
  — Гэта мае старэйшыя, Хедан і Хедда. — Залия паказала на двух цёмных бландынаў. — Ім па дзесяць. Павітацца з гасцямі.
  
  Хедан пакланіўся, адначасова стукнуўшы па брудных лбе яшчэ больш брудным кулаком. Дзяўчынка зрабіла рэверанс.
  
  — Доўгіх начэй і прыемных дзён, — сказаў Хедан.
  
  — Прыемных дзён і доўгай жыцця, тупень, — тэатральным шэптам паправіла яго Хедда, зноў зрабіла рэверанс, паўтарыла тыя ж словы, акрамя тупіцаў, нармальным голасам. Але Хедан, зачараваны выглядам прышэльцаў з іншага свету, нават не кінуў злоснага погляду на сястру-всезнайку, падобна, і не пачуў яе слоў.
  
  — Мае малодшыя блізняты — Лайман і Лиа.
  
  Лайман, усе яго твар занялі вочы і раскрыты рот, пакланіўся з такім стараннасцю, што ледзь не ўпаў. А Лиа ткі звалілася, калі рабіла рэверанс. Эдзі прыйшлося прыкласці нямала намаганняў, каб не ўсміхнуцца, калі Хедда, шыпячы, падымала сястру з пылу.
  
  — А гэта наш малодшы. — Залия ўзяла на рукі буйнога маляняці, пацалавала. — Аарон, мая маленькая любоў.
  
  — Той, што нарадзіўся адзін, — удакладніла Сюзана.
  
  — Ага, лэдзі, ён самы.
  
  Аарон пачаў тузацца, брыкацца, вырываючыся з рук. Залия апусціла малога на зямлю. Ён падцягнуў падгузнік і накіраваўся да рагу дома, гучна зовя бацькі.
  
  — Хедан, пригляди за ім, — загадала Залия.
  
  — Ма-ма, няма! — У голасе Хеддона чулася роспач. Яму хацелася заставацца ў двары, слухаць незнаёмцаў, глядзець на іх ва ўсе вочы.
  
  — Ма-ма, так! — адрэзала Залия. — Займіся малодшым братам, Хедан.
  
  Хлопчык, напэўна, працягнуў бы спрэчка, але тут з-за вугла з'явіўся Тиан Джеффордс і падхапіў малога на рукі. Аарон страшна гэтаму ўзрадаваўся, ударам кулака збіў саламяны капялюш бацькі, схапіўся ручкамі за яго потныя валасы.
  
  Эдзі і Сюзанна гэтага, можна сказаць, і не заўважылі. Таму што ва ўсе вочы глядзелі на апранутых у камбінезоны гігантаў, якія ішлі следам за Джеффордсом. Заезджая на маленькія фермы, размешчаныя ўздоўж Рачной дарогі, па шляху да дому Джеффордсов, яны бачылі з дзесятак вельмі высокіх і буйных людзей, але толькі здалёк («Большасць з іх баіцца незнаёмцаў, вы разумееце», — сказаў ім Эйзенхарт). Гэтыя стаялі менш чым у дзесяці футах.
  
  Мужчына і жанчына ці хлопчык і дзяўчынка? «І тое, і іншае ў адным флаконе, — падумаў Эдзі. — Таму што ўзрост для іх значэння не мае».
  
  На шыі жанчыны, потнай, смеющейся, ростам ніяк не менш за шэсць футаў і шэсць цаляў, з вялізнымі, больш галавы Эдзі, грудзьмі, вісела драўлянае распяцце. Мужчына ўзвышаўся над ёй на добрых шэсць цаляў. Ён сарамліва паглядзеў на незнаёмцаў, пачаў смактаць вялікі палец рукі, а іншы ўхапіўся за пахвіну. Але больш за ўсё ўразілі Эдзі не іх рост і габарыты, а відавочнае падабенства з Тіаном і Залией. Стваралася ўражанне, быццам гіганты — першыя накіды больш удалых твораў мастацтва. У тым, што абодва — ідыёты, двух меркаванняў быць не магло, але ідыёты, якія знаходзяцца ў вельмі блізкім сваяцтве з цалкам нармальнымі людзьмі. Жудасць, іншага слова і не падбярэш.
  
  «Не, — падумаў Эдзі, — не жудасць. Слова гэта — рунт».
  
  — Мой брат Залман, — вельмі суха прадставіла мужчыну Залия.
  
  — І мая сястра, Ція, — дадаў Тиан. — Поприветствуйте гасцей, недарэкі.
  
  Залман толькі ступіў наперад, пасмоктваючы адзін палец і тузаючы за іншы. Ція, аднак, зрабіла рэверанс, прама-ткі як велізарная качка. «Доўгіх дзён — доўгіх начэй — доўгай зямлі! — пракрычала яна. — СЁННЯ Ў НАС БУЛЬБА З ПАДЛІВАЙ!»
  
  — Добра, — кіўнула Сюзана. — Бульба з падлівай — гэта добра.
  
  — БУЛЬБА З ПАДЛІВАЙ — ГЭТА ДОБРА! — Ція наморщила носік, верхняя губа расцягвалася і расцягвалася ў задаволенай усмешцы. — БУЛЬБА З ВЕРАШЧАКАЙ! БУЛЬБА З ВЕРАШЧАКАЙ! ДОБРАЯ БУЛЬБА З ВЕРАШЧАКАЙ!
  
  Хедда сарамліва дакранулася да рукі Сюзаны.
  
  — Яна так і будзе лямантаваць цэлы дзень, калі ты не скажаш, каб яна заткнулась, миссус-сэй.
  
  — Заткніся, Ція, — сказала Сюзана.
  
  Ція загоготала, ускінуўшы галаву да неба, склала рукі на велізарнай грудзей і змоўкла.
  
  — Зала, — звярнуўся да мужчыны Тиан. — Ты хочаш пі-пі, ці не так?
  
  Брат Залии нічога не сказаў, толькі працягваў ціскаць промежность.
  
  — Ідзі зрабі пі-пі, — працягнуў Тиан. — Ідзі за свіран. Палёў траўку, мы гаворым дзякуй табе.
  
  Яшчэ імгненне Залман стаяў на месцы, а потым павярнуўся і, заграбаючы нагамі, накіраваўся за свіран.
  
  — Калі яны былі маладымі... — пачала Сюзана.
  
  — Усе ведалі і разумелі, — адказала ёй Залия. — Цяпер яна дурніца дурніцай, а мой брат і таго горш.
  
  Яна рэзка ўскінула рукі, закрыўшы твар. Аарон пранізліва засмяяўся і таксама закрыў твар рукамі («Ку-ку», — паклікаў ён, гледзячы скрозь пальцы). Але асобы двайнят засталіся сур'ёзнымі. Больш таго, на іх адбілася трывога.
  
  — Што не так з ма-ма? — спытаў Лайман, тузануўшы бацькі за калашыну. Залман ішоў да амбару, з вялікім пальцам у роце, тузаючы сябе за писюн.
  
  — Нічога, сынок. З тваёй ма-ма усё ў парадку. — Ціян апусціў малога на зямлю, правёў рукой па вачах. — Усё ў парадку, ці не так, Зі?
  
  — Ага. — Яна апусціла рукі. Вочы пачырванелі, але яна не плакала. — І будзем спадзявацца, што, з вашай дапамогай, усё так і застанецца.
  
  — З тваіх бы вуснаў ды ў Божае вуха. — Эдзі назіраў, як гігант хаваецца за свіранам. — З тваіх бы вуснаў ды ў Божае вуха.
  
  2
  
  — У яго сёння добры дзень, у твайго дзеда? — спытаў Эдзі Тиана некалькі хвілін праз. Тиан вырашыў паказаць Эдзі ўчастак зямлі — Сучий сын, а Сюзанна засталася з Залией і дзецьмі, вялікімі і малымі.
  
  — Цяжка сказаць. — Ціян спахмурнеў. — У апошнія гады палову часу ён не ў сабе, а калі што-то і цяміць, то не размаўляе са мной. З ёй, ага, размаўляе, таму што яна корміць яго з лыжачкі, выцірае з падбародка сліну і кажа яму: дзякуй, сэй. Мала мне гэтых двух рунтов, так яшчэ трэба карміць сварлівага старога. Галава ў яго заржавела, як старая пятля. Часцяком ён нават не разумее, дзе знаходзіцца, і зусім не кажа.
  
  Яны ішлі па высокай траве, заплетающейся за ногі. Двойчы Эдзі ледзь не ўпаў, спатыкнуўшыся аб камяні, адзін раз Тиан схапіў яго за руку і абвёў вакол нары, праваліўшыся ў якую, можна было папросту зламаць нагу. «Нядзіўна, што гэта поле называецца Сучий сын», — падумаў Эдзі. І ўсё-ткі ён заўважыў, што і тут спрабавалі навесці парадак. Не верылася, каб хто-то мог вырашыцца узараць гэтае поле, але, падобна, Тиан Джеффордс такія спробы рабіў.
  
  — Калі твая жонка правы, думаю, мне трэба з ім пагаварыць, — заўважыў Эдзі. — Выслухаць яго гісторыю.
  
  — О, у дзеда шмат гісторый, гэта дакладна. З паўтысячы! Бяда, што ў большасці сваёй яны хлуслівыя з першага слова, ды ён іх яшчэ і блытае. Зноў жа, у апошнія гады ён страціў апошнія тры зуба, так што часцяком разабраць слова — задача не з простых. Хутчэй за ўсё з яго аповеду ты нічога не зразумееш. Але я жадаю табе ўдачы, Эдзі з Нью-Ёрка.
  
  — Ды што такога ён табе зрабіў, Тиан?
  
  — Гаворка пра тое, што ён зрабіў не мне, а майму бацьку. Але гэта доўгая гісторыя, якая не мае ніякага дачынення да нашай справе. Забудзь пра гэта.
  
  — Не, гэта ты забудзь. — Эдзі спыніўся.
  
  Тиан ў здзіўленні ўтаропіўся на яго. Эдзі кіўнуў, без ценю ўсмешкі. Маўляў, ты мяне чуў. Яму было дваццаць пяць, на год больш, чым Катберту Олгуду ў яго апошні дзень на Иерихонском Ўзгорку, але ў змрочным, вячэрнім святле ён мог сысці і за пяцідзесяцігадовага. Адказнасць старила.
  
  — Калі ён бачыў мёртвага Ваўка, нам неабходна разгаварыць яго.
  
  — Я не ўпэўнены, што з гэтага будзе толк, Эдзі.
  
  — Так, вядома, але, думаю, ты мяне зразумеў. Калі ты і затаіў на яго зло, забудзься пра гэта. Калі мы разбярэмся з Ваўкамі, можаш заштурхаць яго ў падпалены камін або скінуць з даху, я дазваляю. Але пакуль трымай свае крыўды пры сабе. Дамовіліся?
  
  Тиан кіўнуў. Пастаяў, засунуўшы рукі ў кішэні, гледзячы на дастаўляе яму столькі клопатаў паўночнае поле, званае Сучьим сынам. На твары чыталіся і трывога, і прагнасць.
  
  — Ты думаеш, гісторыя пра забітага Ваўка — выдумка? Калі так, я не буду марнаваць часу.
  
  — Гэтай я схільны верыць больш, чым любы іншы, — з неахвотай адказаў Тиан.
  
  — Чаму?
  
  — Ну, ён распавядае яе з таго моманту, як я пачаў разумець сэнс слоў, і яна практычна не мяняецца. І потым... — Ён рыпнуў зубамі. — Мой дзед ніколі нічога не баяўся. Калі каму хапіла мужнасці пайсці на Ўсходнюю дарогу і пазмагацца з Ваўкамі, не кажучы ўжо пра тое, каб пераканаць іншых, каб пайсці з ім, я б паставіў на Хайма Джеффордса. Ён з тых, хто можа пераканаць чалавека сунуць галаву ў пашчу горнай котцы. У мяне адчуванне, што я твой старэйшы такой жа. Ці я не мае рацыю?
  
  Эдзі успомніў, што ён рабіў па ўказанні Роланда, і кіўнуў. Стрэлак умеў пераконваць людзей кідацца грудзьмі на амбразуру. Эдзі не сумняваўся, што ранейшыя сябры Роланда з ім пагадзіліся.
  
  — Ага. — Ціян зноў павярнуўся да поля. — Калі вы хочаце што-небудзь вывудзіць з старога, я раю пагаварыць з ім пасля вячэры. Пасля таго як ён паесьць і вып'е паўпінты грэфа, у яго часта надыходзіць прасвятленне. І пастарайся, каб твая жонка сядзела побач, каб ён мог таращиться на яе. Мяркую, калі б ён быў маладзейшы, ён бы не толькі таращился. — Ціян зноў спахмурнеў.
  
  Эдзі ляпнуў яго па плячы.
  
  — Ён даўно ўжо немаладыя. У адрозненне ад цябе. Так што радуйся, добра?
  
  — Ага. — Ціян паспрабаваў прагнаць сум. — Што ты думаеш аб маім полі, стралок? У наступным годзе я збіраюся пасадзіць на ім мадрыгал. Жоўтае расліна, якое ты бачыў у нас на агародзе.
  
  Эдзі падумаў, што нічога добрага ад гэтага поля чакаць не даводзіцца. І падазраваў, што глыбока ў душы Тиан прытрымліваецца таго ж меркавання: ніхто не называе поле Сучьим сынам, калі спадзяецца, што яно аддзячыць цябе за укладзены працу. Але вельмі ўжо знаёмым было выраз твару Тиана. Такое ж чыталася на твары Генры, калі яны адпраўляліся за таварам. На гэты раз ён будзе лепшым, самым лепшым. «Кітайскі белы», а не «Мексіканскі буры», ад якога балела галава і хваляваўся страўнік. Іх чакаў прыход, якога ніколі не было, а ўжо потым, поблаженствовав з тыдзень, яны паставілі б крыж на наркотыкі. Такім было крэда Генры, вось і зараз побач з ім мог стаяць Генры; кажучы яму, якая выдатная сельскагаспадарчая культура мадрыгал і як у наступную жніво ён будзе смяяцца над людзьмі, убеждавшими, што так далёка на поўначы мадрыгал не выспявае. А потым ён прикупит поле Х'ю Аксельма на тым баку ўзгорка, нойме пару людзей, і зямля будзе золотиться да самага гарызонту... ды чаго там, ён, магчыма, адмовіцца ад рысу і цалкам засяродзіцца на мадрыгале.
  
  Эдзі абвёў позіркам поле, ўзаранае менш чым напалову.
  
  — Падобна на тое, з ўзворваннем ў цябе не ладзіцца. Тут трэба быць надзвычай асцярожным з муламі.
  
  Тиан хохотнул.
  
  — Я б ніколі не рызыкнуў араць тут на муле, Эдзі.
  
  — Тады...
  
  — Плуг цягне мая сястра.
  
  У Эдзі адпала сківіца.
  
  — Ты дуришь мне галаву?
  
  — Зусім не. Я б араў на Зале, ён больш, ты сам бачыў, і мацней, але галава ў яго зусім пустая. Ён нічога не разумее. Я спрабаваў.
  
  Эдзі круціў галавой, не ў сілах паверыць пачутаму. Іх цені далёка працягнуліся па грудкаватай зямлі, зарослай пустазеллем і травой.
  
  — Але... яна ж твая сястра?
  
  — Ага, а што яшчэ ёй рабіць цэлы дзень? Сядзець ля брамы свірна і лічыць курэй? Спаць усё больш і больш і падымацца толькі для таго, каб есьці бульбу з падлівай? Так нават лепш, павер мне. Яна не пярэчыць. Цяжка ўтрымаць яе на прамой, калі кожныя восем ці дзесяць крокаў сустракаюцца валун або нара, але яна цягне як д'ябал і смяецца, як дурнаватая.
  
  Што здзівіла Эдзі, дык гэта абсалютная ўпэўненасць Тиана ва ўласнай праваце. Ён і не думаў апраўдвацца.
  
  — Слухай, а чаму не выкарыстоўваць на ворыве Эндзі. Гатовы спрачацца, у яго атрымалася б лепш, чым у цябе. Вам не прыходзіла ў галаву думка, што яго трэба прымусіць працаваць. Ён мог бы араць, капаць калодзежы, падымаць бярвёны на будоўлі. І на ім можна зэканоміць бульбу з падлівай. — Ён зноў пляснуў Тиана па плячы. — Як жа вы прагледзелі такога каштоўнага работніка?
  
  Вусны Тиана завагаліся.
  
  — Марыць не шкодна, гэта так.
  
  — Не спрацавала, значыць? Дакладней, ён не захацеў працаваць?
  
  — Што-тое ён робіць, але не арэ і не капае студні. Калі папрасіць яго аб гэтым, пытаецца пароль. А калі пароль ты яму не называеш, пытаецца, ці не хочаш ты зрабіць другую спробу. А потым...
  
  — А потым кажа, што табе не пашанцавала. З-за дырэктывы Дзевятнаццаць.
  
  — Калі ты ведаеш, навошта гэтыя пытанні задаеш?
  
  — Я ведаю, ён так сябе вядзе, калі цікавішся Ваўкамі, таму што спытаў у яго пра іх. Я паняцця не меў, што дырэктыва Дзевятнаццаць распаўсюджваецца і на фізічны праца.
  
  Тиан кіўнуў.
  
  — На самім-то справе карысці ад яго трохі, і ён іншы раз страшна надакучлівы. Думаю, ты яшчэ пазнаеш на сабе. Але ён папярэджвае нас аб прыходзе Ваўкоў, і за гэта мы ўсе кажам яму дзякуй.
  
  Эдзі прыйшлося літаральна прыкусіць мову, каб відавочны пытанне не сарваўся з яго вуснаў. З чаго дзякаваць яго, калі гэтая вестка нясе толькі няшчасці? Зразумела, на гэты раз усё магло стаць па-іншаму. На гэты раз вестка Эндзі магла прывесці да істотных пераменаў. Няўжо кожны раз містэр Цябе-сустрэнецца-цікавы-незнаёмы вёў справа да гэтага? Заклікаў мясцовых жыхароў падняцца з каленяў і ўступіць у бой? Эдзі успомніў самаздаволена ўсмешку Эндзі і вырашыў, што па-дурному чакаць падобнага альтруізму ад робата. Нядобра, канечне, даваць ацэнку людзям (магчыма, і робатам) па іх ўсмешцы і манеры гаварыць, аднак гэта агульнапрынятая практыка.
  
  «Раз ужо я пра гэта падумаў, як не ўспомніць яго голас? Інтанацыі, у якіх выразна чуецца: «Я вось ведаю, што адбываецца, а ты — не»? Ці ўсё гэта плод майго ўяўлення?»
  
  Але і гэтае пытанне застаўся без адказу.
  
  3
  
  Яшчэ на падыходзе да дому Эдзі і Тиан пачулі спевы Сюзаны і смех дзяцей, усіх дзяцей, вялікіх і маленькіх.
  
  Залман трымаў адзін канец, як здалося Эдзі, бялізнавай вяроўкі. Ція — другі. Яны круціў вяроўку з шырачэннымі, задаволенымі ўсмешкамі, тады як Сюзанна, седзячы на зямлі, задавала рытм дзіцячай песенькай-считалочкой, якую Эдзі цьмяна памятаў. Залия і чацвёра яе старэйшых дзяцей сінхронна падскоквалі. Іх валасы ўзляталі, а потым падалі. Дробка Аарон стаяў побач, яго падгузнік споўз ледзь не да каленяў. Твар асвятляла радасная ўсмешка. Адной, сціснутыя ў кулачок рукой ён нібы круціў вяроўку.
  
  — Раз, два, тры, чатыры, пяць! Выйшаў зайчык пагуляць... Хутчэй Залман! Хутчэй, Ція. Прымусьце іх паскакаць па-сапраўднаму!
  
  Ція тут жа пачала круціць свой канец вяроўкі хутчэй, праз імгненне дадаў хуткасці і Залман. Гэта ён, падобна, разумеў. Смеючыся, павялічыла тэмп і Сюзана.
  
  — Раптам паляўнічы выбягае...
  
  Чацвёрцы двайнят вельмі падабалася новая гульня. Хедан нават засунуў кулакі пад пахі, каб не зачапіцца за вяроўку. І малодшая пара попривыкла да незнаёмцаў, так што першасная знікла скаванасць і скакалі яны зусім сінхронна. Нават валасы і тыя ўзляталі і ападалі аднолькава. Эдзі тут жа ўспомніліся блізняты Тавери, з іх ідэнтычнымі вяснушкамі.
  
  — Прывезлі... Прывезлі... — Сюзана змоўкла. — Слухай, Эдзі, далей я не памятаю...
  
  — Хутчэй, хутчэй. — Эдзі махнуў рукой гігантам, круціць вяроўку. Яны яго паслухаліся, Ція радасна загоготала. Эдзі прымерваўся, не адрываючы вачэй ад вяроўкі, асцярожна набліжаючыся, чакаючы зручны момант. Адну руку ён паклаў на рэвальвер Роланда, каб той не выскачыў з кабуры.
  
  — Эдзі Дын, ты не зможаш! — душачыся смехам, выкрыкнула Сюзана.
  
  Але ён змог, як толькі вяроўка ў чарговы раз ўзляцела ўверх. Ускочыў паміж Хеддой і яе маці. Тварам да Залии, шчокі якой пачырванелі, а лоб блішчаў ад поту, запрыгал з ёй ва ўнісон. Протараторил адзін куплет, раптам пастаноўку з глыбінь памяці. Так жа хутка, як той аўкцыяніст ў тэлевізары.
  
  — Прывезлі яго ў бальніцу, ён скраў там рукавіцы... Дадайце, хлопцы! Дадайце!
  
  Яны дадалі, вяроўка круцілася цяпер так хутка, што ледзь прасочвалася позіркам. У свеце, які то падымаўся, то апускаўся, Эдзі убачыў старога з венцам валасоў вакол шырокай лысіны і сівымі бакенбардамі, які выйшаў на ганак, цяжка абапіраючыся на палку з жалезнага дрэва. «Прывітанне, дзядуля», — павітаўся Эдзі і на якое-то час выкінуў старога з галавы. Цяпер ад яго патрабавалася іншае: своечасова падымаць ногі, каб не закрануць вяроўку і не сапсаваць свята астатнім. Дзіцем ён вельмі любіў скакаць праз вяровачку і вельмі засмуціўся, што давялося пакінуць гэты занятак дзяўчынкам, ледзь пайшоў у пачатковую школу. Інакш праславіўся б мамчыным сынком. Потым, ужо ў сярэдняй школе, на ўроках фізкультуры атрымаў магчымасць паскакаць зноў. Але такой радасці, як цяпер, ніколі не адчуваў. Ён нібы выявіў яшчэ адзін аспект, які злучае нью-ёркскую жыццё, яго і Сюзаны, з тутэйшай жыццём, аспект, у якім не было нічога магічнага ў адрозненне ад дзвярэй-парталаў, Вясёлкі Мэрліна і Скачка. Ён гучна засмяяўся, пачаў пры кожным скачку перакрыжоўваць ногі. Імгненнем пазней Залия Джеффордс адказала тым жа. Атрымалася не горш танца рысу. Можа, і лепш. Таму што рухаліся яны зусім сінхронна.
  
  Але для Сюзаны падзеі, якія робяцца перад яе вачыма набыло магічны арэол, так што, хай на яе долю прыйшлося шмат розных цудаў, і да, і пасля, гэтыя некалькі хвілін у двары Джеффордсов назаўжды захавалі сваю ўнікальнасць. Не двое скакалі ва ўнісон, не чацвёра — усе шасцёра, тады як два лыбящихся ідыёта, як маглі хутка, круціў вяроўку.
  
  Тиан смяяўся, тупаў нагамі і крычаў: «Ну выдатна! Ну вы даеце! Ну малайцы!» А з ганка чуўся смех дзеда, такі рыпучы, што Сюзана нехаця задалася пытаннем: а калі стары смяяўся ў апошні раз?
  
  Чараўніцтва працягвалася яшчэ пяць, можа, крыху больш секунд. Вачэй ужо не бачыў вяроўку, аб яе прысутнасці нагадваў толькі свісцячы гук, з якім яна рассекала паветра. Усе шасцёра, Эдзі, Залия, чацвёра двайнят, адрываліся ад зямлі і апускаліся на яе, як поршні рухавіка.
  
  А потым вяроўка зачапілася за чый-то абцас, Сюзане здалося, што Хеддона, хоць кожны браў віну на сябе, каб ні ў каго не сапсаваўся настрой, і скакуны паваліліся ў пыл, прагна хапаючы ротам паветра і смеючыся. Эдзі, схапіўшыся за грудзі, злавіў погляд Сюзаны. «У мяне зараз пачнецца сардэчны прыступ, дарагая, хутчэй набраць 911».
  
  Яна на карачках дабралася да таго месца, дзе ён ляжаў, нахілілася, каб пацалаваць.
  
  — Не, у цябе сардэчнага прыступу не будзе, але ты сур'ёзна зачапіў маё сэрца, Эдзі Дын. Я цябе люблю.
  
  Ён пільна глядзеў на яе, лежачы ў пылу двара Джеффордсов. Ведаў, як бы яна ні любіла яго, ён усё роўна будзе любіць яе мацней. І заўсёды, калі ён думаў пра гэта, ўзнікала благое прадчуванне, прыходзіла думка, што ка да іх не спрыяе, і ў выніку для іх усё скончыцца жаласна.
  
  «Калі гэта і так, твая задача — вылезці са скуры, але максімальна зацягнуць перыяд, пакуль у вас усё добра. Ты гэта зробіш, Эдзі?»
  
  — З найвялікшым задавальненнем, — сказаў ён.
  
  Яна ўскінула бровы.
  
  — Чаго, чаго?
  
  — Зраблю. — Ён усміхаўся. — Павер мне, зраблю. — Ён абняў яе за шыю, пацягнуў на сябе, пацалаваў у лоб, нос, вусны. Двайняты смяяліся і пляскалі. Аарон пускаў бурбалкі. На ганку тое ж самае рабіў і стары.
  
  4
  
  Усе яны пасля такіх фізічных нагрузак прагаладаліся, і з дапамогай Сюзаны, подвозившей стравы на сваім крэсле, Залия накрыла доўгі дашчаны стол у двары. Адкуль, на думку Эдзі, адкрываўся выдатны выгляд. Ля падножжа ўзгорка, дзе знаходзіўся дом, ён бачыў поле паспелага рысу, які вырас да пляча дарослага чалавека. А за полем поблескивала пад промнямі заходзячага сонца рака.
  
  — Скажы нам слова, Залия, калі не пярэчыш, — папрасіў Тиан.
  
  Залии такую прапанову вельмі нават спадабалася. Потым Сюзанна распавяла Эдзі, што перш Тиан не звяртаў асаблівай увагі на рэлігію жонкі, але ўсё змянілася, калі бацька Каллагэн нечакана падтрымаў яго ў Зале сходаў.
  
  — Схіліце галовы, дзеці.
  
  Чатыры галавы схіліліся, шэсць, лічачы рунтов. Лайман і Лиа так моцна змежыліся, што здавалася, быццам у іх што-то баліць. Рукі, чысценькія, ружовыя, яны паклалі на стол.
  
  — Блаславі ежу на нашым стале, Госпадзе, і дазволь падзякаваць Цябе за яе. Дзякуй Табе, што паслаў нам гасцей, і няхай яны радуюцца нашай кампаніі, а мы — іх. Збаў нас ад жаху, які прылятае ў апоўдні, і таго, што крадзецца ў ночы. Мы гаворым дзякуй табе.
  
  — Дзякуй! — хорам адгукнуліся дзеці, так гучна, што задребезжали шкла.
  
  — У імя Бога-Айца і Яго сына, Чалавека-Ісуса.
  
  — Чалавека-Ісуса! — пракрычалі дзеці. Эдзі падзівіўся, заўважыўшы, што дзед Тиана, на шыі якога вісела такое ж вялікае распяцце, як у Залмана і Ція, падчас малітвы сядзеў з адкрытымі вачыма, павольна калупаючы ў носе.
  
  — Амэн.
  
  — Амін!
  
  — БУЛЬБА! — заенчыла Ція.
  
  5
  
  Тиан сядзеў у аднаго тарца доўгага стала, Залия — наадварот. Двайнят не саслалі ў гета «дзіцячага стала», як заўсёды здаралася з Сюзанай і яе стрыечнымі братамі і сёстрамі на сямейных урачыстасцях. Іх пасадзілі па адзін бок агульнага стала, малодшыя — пасярэдзіне, старэйшыя — па флангах. Хедан дапамагаў Лиа, Хедда — Лайману. Сюзанна і Эдзі сядзелі насупраць дзяцей, Залман — злева ад Сюзаны, Ція — справа ад Эдзі. Аарон спачатку ўладкаваўся на каленях маці, а калі яму там надакучыла, перабраўся да бацькі. Старога пасадзілі побач з Залией, якая напаўняла яго талерку, рэзала мяса на вельмі дробныя кавалачкі і сапраўды выцірала подливу, бягучую па падбародку. Тиан змрочна глядзеў на ўсё гэта, але, трэба аддаць яму належнае, ніяк не каментаваў, з дзедам не размаўляў, хіба што адзін раз спытаў, ці не хоча той хлеба.
  
  — Рука ў мяне яшчэ варушыцца. Калі захачу — вазьму, — адказаў стары і ў доказ падняў плеценае страва з хлебам. Атрымалася нядрэнна для джэнтльмена гэтак сталага ўзросту, але ён вышмараваў ўражанне, перавярнуўшы слоічак з варэннем. «Дзярмо!» — выгукнуў ён.
  
  Чацвёра дзяцей пераглянуліся, потым прыкрылі раты і здушана захіхікалі. Ція адкінула галаву і загоготала, утаропіўшыся ў неба. Пры гэтым локцем двинула Эдзі ў рэбры, ледзь не скінуўшы з крэсла.
  
  — Не трэба гаварыць такія словы у прысутнасці дзяцей, — паўшчувала старога Залия.
  
  — Прабач, — адказаў той. Эдзі не сумняваўся: Хейми Джеффордс адказаў бы не гэтак пакорліва, пачуй падобнае заўвагу ад ўнука.
  
  — Дазволь пакласці табе на талерку трохі варэння, дзядуля. — Сюзана ўзяла слоічак з рук Залии. Стары не зводзіў з яе захопленых вачэй.
  
  — Не бачыў сапраўдную карычневую жанчыну гадоў сорак, не менш, — сказаў ёй стары. — Раней яны прыплывалі на баржах, а цяпер — няма.
  
  — Я спадзяюся, ты не вельмі засмуціўся, даведаўшыся, што мы яшчэ існуем, не зніклі з твару зямлі. — Сюзана ўсміхнулася старому. І яго вусны расцягнуліся ў бяззубай усмешцы.
  
  Стейк апынуўся жорсткім, але смачным, смажаныя катахі ані не горш прыгатаваных у лесе Эндзі. Міску з бульбяным пюрэ, вялікую, як таз, прыйшлося напаўняць двойчы, гаршчок з падлівай — тройчы, але поўным адкрыццём для Эдзі стаў мал. Залия прыгатавала з яго тры стравы, і, на думку Эдзі, кожнае магло атрымаць вышэйшы прыз на конкурсе кулінараў. Але для Джеффордсов, падобна на тое, гэта была звычайная, паўсядзённая ежа, не нейкія дэлікатэсы. На салодкае падалі яблычны пірог, пасля чаго дзяцей адправілі пагуляць. Дзед паставіў эфектную кропку, гучна рыгнуўшы.
  
  — Мы гаворым дзякуй табе, — сказаў ён Залии і тройчы паляпаў сябе па шыі. — Смачна, як заўсёды, Зі.
  
  — Мне вельмі прыемна, што табе падабаецца прыгатаваная мною ежа, дзядуля, — адказала яна.
  
  Тиан што-то буркнуў сабе пад нос, потым павярнуўся да старога.
  
  — Дзед, гэтыя двое хочуць пагаварыць з табой пра Воўка.
  
  — Толькі Эдзі, калі ты не пярэчыш, — хутка ўставіла Сюзана. — Я дапамагу прыбраць са стала і памыць брудную посуд.
  
  — У гэтым няма неабходнасці, — запярэчыла Залия. Эдзі бачыў, як позіркам яна кажа Сюзане: «Застанься, ты яму спадабалася», — але Сюзанна ці то не заўважыла гэтага, то ці сьвядома праігнаравала.
  
  — Думаю, ёсць. — З лёгкасцю, якая сведчыць аб доўгай практыцы, яна перабралася з крэсла ў сваё крэсла. — Ты пагаворыш з маім мужам, ці не так, сэй Джеффордс?
  
  — Усё гэта адбылося вельмі ўжо даўно. — У тоне старога адмовы не адчувалася. — Не ведаю, ці змагу я ўспомніць. Мая памяць ўсе больш падобная на сіта.
  
  — Але я паслухаю тое, што ты ўспомніш, — супакоіў яго Эдзі. — Мне важна кожнае тваё слова.
  
  Ція загоготала, нібы ён сказаў што-то вельмі ўжо смешнае. Залман рушыў услед яе прыкладу, потым рукой, велізарнай, як апрацоўчай дошка, падхапіў з міскі рэшткі бульбянога пюрэ. Тиан звонка пляснуў яго па руцэ.
  
  — Нельга гэтага рабіць. Колькі разоў я магу табе гэта паўтараць?
  
  — Добра, — кіўнуў стары. — Я пагавару з табой, калі ты будзеш слухаць, хлопчык. На што яшчэ я здольны цяпер, акрамя балбатні? Дапамажы мне дабрацца да ганка, таму што спускацца па прыступках куды лягчэй, чым падымацца. І калі ты прынясеш мне маю трубку, дачка, я буду табе вельмі ўдзячны, таму што трубка дапамагае чалавеку думаць, сапраўды дапамагае.
  
  — Зразумела, прынясу, — адказала Залия, пакінуўшы без увагі чарговы змрочны погляд мужа. — Прама цяпер.
  
  6
  
  — Усё гэта здарылася вельмі даўно, ты павінен разумець, — пачаў стары, як толькі Залия Джеффордс задаволіла яго ў крэсле-пампавалцы, падклаўшы пад паясніцу маленькую падушку і сунулі ў руку запаленую люльку. — Не магу дакладна сказаць, прыходзілі з тых часоў Ваўкі двойчы ці тройчы, але да таго моманту я пражыў на зямлі дзевятнаццаць жніва, а колькі прайшло гадоў потым, не ведаю, збіўся з рахунку.
  
  На паўночна-захадзе цудоўны багрянец заходу ўжо пацьмянеў. Тиан пайшоў у хлеў, да хатняй скаціны, разам з Хеддой і Хеддоном. Малодшыя блізняты былі на кухні. Гіганты, Ція і Залман, стаялі ў далёкім канцы двара, глядзелі на ўсход, не размаўляючы, не варушачыся. Яны нагадвалі каменных ідалаў выспы Вялікадня з фатаграфіі, якую Эдзі калі-то бачыў у «Нейшнл джеографик». Ад аднаго погляду на іх па яго скуры беглі мурашкі. Радавала толькі тое, што стары захоўваў яснасць розуму, і, нягледзячы на шамканье і акцэнт, Эдзі ўдавалася зразумець, амаль кожнае слова. Ва ўсякім выпадку, пакуль.
  
  — Я не думаю, што гады, якія прайшлі пасля таго з'яўлення Ваўкоў, маюць значэнне, сэр, — уставіў Эдзі.
  
  Бровы дзеда прыўзняліся. З вуснаў сарваўся хрыплы смяшок.
  
  — Сэр, аднак! Даўно не слухаў такога. Ужо і не упомню калі. Ты, павінна быць, з поўначы.
  
  — Мабыць, што так, — адказаў Эдзі.
  
  Стары надоўга замоўк, гледзячы на темнеющий гарызонт. Потым крыху здзіўлена павярнуўся да Эдзі.
  
  — Слухай, мы ўжо паелі? Выпілі і закусілі?
  
  У Эдзі ўпала сэрца.
  
  — Так, сэр. За сталом па другі бок хаты.
  
  — Я вось чаму пытаюся. Калі мне трэба што-небудзь расказаць, то лепш за ўсё я гэта раблю пасля вячэрняй ежы. Вось і хачу ведаць, мы ўжо паелі або няма.
  
  — Паелі.
  
  — Ага. І як цябе завуць?
  
  — Эдзі Дын.
  
  — Ага. — Стары глыбока зацягнуўся. Дзве струменьчыкі дыму выпаўзлі з ноздраў. — Карычневая — твая жанчына?
  
  — Сюзана? Так, яна мая жонка.
  
  — Ага.
  
  — Сэр... дзядуля... Ваўкі? — Але Эдзі ўжо не верыў, што чаго-небудзь даможацца ад старога. Можа, Сюзі здолее...
  
  — Наколькі я памятаю, нас было чацвёра.
  
  — Не пяцёра?
  
  — Няма, няма, дакладна чацвёра. — Голас загучаў суха, па-дзелавому. І словы стары стаў вымаўляць выразней. — Мы былі маладыя і адважныя і пляваць хацелі, выжывем ці не, ты мяне разумееш? І да мяжы раззлаваліся на гэтых Ваўкоў. Нам было без розніцы, хто падтрымае нас або няма. Мы — гэта Поуки Слайделл... мой лепшы сябар, я, Эйман Дулін і яго жонка... рудавалосая Молі. Існы д'ябал, калі кідала талерку.
  
  — Талерку?
  
  — Ага, Сёстры Орисы кідаюць іх. У Зі яна таксама ёсць. Я скажу, каб цябе паказала. У гэтых талерак вострая абза, за выключэннем таго месца, дзе жанчыны яе ухватывают. Страшнае зброю, гэтыя талеркі, ага! Побач з імі мужчыну з арбалетам рабіць няма чаго. Табе трэба ўбачыць.
  
  Эдзі вырашыў: пра гэта трэба расказаць Раланду. Ён не ведаў, ці будзе толк ад талерак, але аддаваў сабе справаздачу, што зброі ім катастрафічна не хапае.
  
  — Вось гэтая Молі і забіла Ваўка...
  
  — Не ты? — здзіўлена перапытаў Эдзі, падумаўшы, як цесна пераплятаюцца праўда і легенда і наколькі цяжка падзяліць іх.
  
  — Няма, няма, хоць... — тут вочы дзеда бліснулі, — хоць, здаралася, я і казаў, што забіў Ваўка сам... можа, для таго, каб рассунуць калені малады лэдзі, якія без гэтага засталіся б сціснутымі, ты разумееш?
  
  — Думаю, так.
  
  — І зрабіла гэта Молі сваёй талеркай, гэта праўда, але я стаўлю калёсы наперадзе каня. Мы ўбачылі наперадзе паднятае імі воблака пылу. Потым, дзе-то ў шасці колах ад горада, воблака падзялілася.
  
  — Як гэта? Я не разумею.
  
  Стары падняў тры скрюченных пальца, паказваючы, што Ваўкі рушылі трыма калонамі.
  
  — Самая вялікая група, мяркуючы па воблака пылу, накіравалася ў горад, да крамы Тлушчу, і правільна зрабіла, таму што многія паспрабавалі схаваць дзяцей у складзе за крамай. У Тукі была сакрэтная пакой, дзе ён захоўваў грошы, каштоўнасці, некалькі старых вінтовак і іншыя каштоўныя рэчы, узятыя ў заклад. Тукі — яны не толькі гандляры, разумееш? — Зноў хрыплы смяшок. — Месцазнаходжанне гэтай пакоя сапраўды захоўвалася ў таямніцы, нават тыя, хто працаваў у Тукан, не ведалі, дзе яна, але Ваўкі накіраваліся наўпрост туды, забралі дзяцей і забілі ўсіх, хто ўстаў у іх на шляху, хто хоць бы сказаў грубае слова. А потым, ад'язджаючы, падпалілі магазін сваімі прамянёвай трубкі. Спалілі дашчэнту, і нам яшчэ пашанцавала, што не згарэў увесь горад, малады сэй, таму пажар, выкліканы гэтымі прамянёвай трубкі, адрозніваўся ад звычайнага пажару, які можна пагасіць вадой. А тут вада таксама пачынала гарэць! Толькі ўзмацняла пажар! Будзь упэўнены!
  
  Ён плюнуў праз парапет ганка, каб падкрэсліць свае словы, затым пільна паглядзеў на Эдзі.
  
  — І вось што я хачу табе сказаць. Не важна, колькі чалавек мой унук пераканае выступіць супраць Ваўкоў, а таксама ты і твая карычневая, — Эбена Тлушчу сярод іх не будзе. Тукі трымаюць магазін з спрадвечных часоў і не хочуць, каб ён згарэў зноў. Для гэтых баязлівых нягоднікаў аднаго разу больш чым дастаткова, ты мяне разумееш?
  
  — Ды.
  
  — З двух іншых пылавых аблокаў большае накіравалася на поўдзень, да ранча. А самае маленькае — па Ўсходняй дарозе, да фермаў ля ракі, дзе мы вырашылі сустрэць іх і даць ім бой.
  
  Твар старога блішчэла, ўспаміны ажылі. Эдзі не ўбачыў у ім маладога чалавека, якім ён быў шмат, шмат гадоў таму назад, занадта шмат прайшло часу, але ў вачах чыталіся ўзбуджэнне, рашучасць і, вядома ж, страх, якія перапаўнялі яго ў той дзень. Не толькі яго, але і ўсіх астатніх. Эдзі адчуваў, што яму хочацца дакрануцца да гэтых эмоцыям, ён цягнецца да іх, як галодны — да ежы, і стары, павінна быць, прачытаў ўсё гэта на яго твары, таму што разам аджыў. Вядома ж, ад свайго ўнука стары такой рэакцыі чакаць не мог. Асабістай адвагі Тиану хапала, мы гаворым дзякуй табе, але гэта ўсё, што ён мог запісаць у свой актыў. Гэты ж мужчына, Эдзі з Нью-Ёрка... ён мог пражыць кароткае жыццё і памерці, упаўшы тварам у пыл, але, акрамя адвагі, клянуся Орисой, у яго было мноства іншых добрых якасцяў.
  
  — Працягвай, — папрасіў Эдзі.
  
  — Ага. Працягну. Некалькі Ваўкоў, з тых, што накіроўваліся да нас, згарнулі на Рачную дарогу, некалькі — на Фасолевую. Я памятаю, як Поуки Слайделл павярнуўся да мяне з сумнай усмешкай на твары, працягнуў мне руку, якая не трымала арбалет, і сказаў...
  
  7
  
  Пад гарачым восеньскім сонцам, перакрываючы шчокат апошніх цыкад, які даносіцца з высокай белай травы, што расце па абодва бакі дарогі, Поуки Слайделл кажа наступнае: «Добра, што ў мяне быў такі сябар, як ты, Хейми Джеффордс, дзякуй табе». — На яго твары ўсмешка, якой Хейми ніколі не бачыў, але яму ўсяго толькі дзевятнаццаць, усю жыццё ён правёў на Краі, або на Дузе, як называюць гэтыя месцы, так што не бачыў ён шмат чаго. І цяпер наўрад ці ўжо ўбачыць, калі зыходзіць з таго, як складваецца сітуацыя. Гэта крывая ўсмешка, але баязлівасці ў ёй няма. Хейми здагадваецца, што такая ж і прыліпла да яго твару. Пакуль яны стаяць пад сонцам іх бацькоў, але хутка цемра паглыне іх. Набліжаецца іх смяротны гадзіну.
  
  Тым не менш у пальцах няма дрыжыкаў, калі ён моцна хапае Поуки за руку.
  
  — Наша сяброўства толькі пачалася. І будзе мацнець, — кажа ён.
  
  — Спадзяюся, што ты маеш рацыю.
  
  Воблака пылу рухаецца да іх. Праз хвіліну, можа, крыху пазней яны ўбачаць коннікаў, поднимавших гэтую пыл. І што больш важна, коннікі, падымаюць пыл., убачаць іх.
  
  Эйман Дулінец кажа: «Ведаеце, я думаю, нам трэба схавацца ў гэтым кювеце, — паказвае направа ад дарогі, — і стаіцца. А потым, як толькі яны поравняются з намі, мы на іх нападзем».
  
  Молі Дулін апранутая ў абліпальныя чорныя шаўковыя штаны і белую шаўковую блузу, расшпілены на шыі. У вырезе паблісквае срэбны талісман: Ориса з паднятым кулаком. У правай руцэ Молі трымае талерку з завостранай абзой, синеватую, з тытана, з узорам-вяззю зялёных парасткаў рысу па вобадзе. На левае плячо накінутая шаўковая шлейка сплеценай з саломы сумкі. У сумцы ляжаць яшчэ пяць талерак, дзве — яе, тры — маці. Валасы Молі так зіхацяць пад яркімі сонечнымі прамянямі, што здаецца, быццам галава ў яе объята агнём. Хутка валасы сапраўды будуць гарэць, гэта праўда.
  
  — Ты можаш рабіць усё, што табе хочацца, Эйман Дулін, — адказвае яна мужу. — Што ж тычыцца мяне, то я застануся, дзе стаю: хай яны ўбачаць мяне і пачуюць імя маёй сястры-блізнюка, якое я буду выкрыкваць. Яны могуць растаптаць мяне капытамі сваіх коней, але я заб'ю хоць бы аднаго з іх ці перарэжу ногі адной з коней да таго, як яны гэта зробяць, а большага мне і не трэба.
  
  Часу хавацца ў кювеце ўжо няма, Ваўкі з'яўляюцца з-за павароту і бачаць чатырох жыхароў Кальи, перегородивших ім дарогу. У Хейми раптам мільгае думка, што Эйман Дулін, мяккі, лагодны, ўжо лысаваты ў свае дваццаць тры гады, цяпер кіне арбалет і отпрыгнет ў высокую траву з паднятымі рукамі, паказваючы, што здаецца. Але замест гэтага Эйман паўстае побач з жонкай і нацягвае цеціву арбалета.
  
  Яны стаяць у шэраг папярок дарогі, боты тонуць у тонкай, падобнай на муку, пылу. Яны стаяць, загарадзіўшы шлях Ваўкам. І гэта выклікае ў Хейми пачуццё гонару. Ён ведае, што паступае правільна. Так, тут іх чакае смерць, але яны аддадуць жыццё не дарэмна. Лепш памерці, чым стаяць і глядзець, як Ваўкі забіраюць дзяцей. Кожны з іх страціў блізнюка, а Поуки, ён старэйшы за ўсіх, страціўшы брата, цяпер можа страціць і сына. Так што яны паступаюць правільна. Яны разумеюць, што Ваўкі, магчыма, адпомсцяць горадзе за спробу супраціву, але гэта значэння не мае. Яны паступаюць правільна.
  
  — Ідзіце сюды! — крычыць Хейми і нацягвае цеціву свайго арбалета. — Ідзіце сюды, сцярвятнікі! Баязлівыя мярзотнікі! Ідзіце і атрымаеце сваё! За Калью! За Калью Брын Стерджис!
  
  Ад спякоты паветра дрыжыць. Здаецца, што Ваўкі мігочуць дзе-то ў аддаленні. Хоць яны набліжаюцца з кожным імгненнем. Ужо чутны тупат капытоў іхніх коней, спачатку глуха, а потым усе больш выразна, гучней. Ваўкі нібы ляцяць над дарогай. У іх штаны шэрыя, як і поўсць коней. Цёмна-зялёныя плашчы развяваюцца за спінамі. Зялёныя капюшоны шчыльна аблягаюць галавы і аблямоўваюць маскі (гэта маскі, усё так). Так што яны бачаць перад сабой чатыры аскаленыя воўчыя морды.
  
  — Чацвёра супраць чацвярых! — крычыць Хейми. — Чацвёра супраць чацвярых, нас пароўну. Не адступім ні на крок! Сустрэнем іх тварам да твару!
  
  Чацвёра Ваўкоў не змяншаюць хуткасці. Адлегласць да іх памяншаецца. Трое мужчын падымаюць арбалеты. Молі, часам яе завуць Чырвонай Молі, як за колер валасоў, так і за запальчывасць, заносіць талерку над левым плячом. Злосць пайшла, яна хладнокровна і зусім спакойная.
  
  [51]Двое Ваўкоў, якія скачуць па краях, ўзброеныя прамянёвай трубкі. Яны вскидывают іх. Кожны з дваіх, што па цэнтру, адводзіць назад правую руку ў зялёнай пальчатцы, сціснутую ў кулак, яны збіраюцца што-то кінуць. «Снитчи, — стрымана думае Хейми. — Вось чым яны збіраюцца нас пачаставаць».
  
  — Падрыхтаваліся... — выдыхае Поуки. — Цэлься... Цэлься... Плі!
  
  Ён страляе, і Хейми бачыць, як яго страла пралятае над галавой Ваўка, другога справа. Страла Эймона трапляе ў шыю каня крайняга злева. Жывёла жаласна іржэ, яго кідае ў бок, а Ваўкі ўжо пераадольваюць апошнія сорак ярдаў, якія падзяляюць іх і абаронцаў Кальи. Конь, у якую трапіла страла, сутыкаецца са сваёй суседкай у той самы момант, калі яе вершнік шпурляе заціснуты ў руцэ прадмет. Гэта сапраўды снітч, але адхіленне ад мэты гэтак вяліка, што сістэма навядзення яе проста не захоплівае.
  
  Страла Хейми б'е ў грудзі трэцяга Ваўка. Ён ужо гатовы выдаць пераможны крык, але крык гэты замірае ў горле. Страла адскоквае ад грудзей Ваўка, як адскочыла б ад Эндзі або ад валуна на Сучьем сына.
  
  Браня, Ваўкі ў брані, пад зялёным плашчом у іх браня!
  
  Іншы снітч ляціць дакладна, трапляе Эймону Дулину ў твар. Яго галава выбухае, раскідваючы ва ўсе бакі кроў, аскепкі костак, кавалкі губчатай шэрага рэчыва.
  
  Молі стаіць як скала, нават калі яе накрывае крывёю і шмаццём мозгу мужа. Крычыць: «ГЭТА ВАМ ЗА МИННИ, ГІДКІЯ ПАЧВАРЫ!» — і кідае талерку. Адлегласць да Ваўкоў скарацілася мінімальна, у агульным, адлегласці-то і няма, Ваўкі ўжо навіслі над імі, але яна кідае з усёй сілы, і талерка сыходзіць ўверх.
  
  «Занадта моцна ты кінула, дарагая, — думае Хейми, увертываясь ад прамянёвай трубкі (прамянёвая трубка таксама злосна гудзе, амаль як які ляціць снітч). — На жаль, занадта моцна».
  
  Але Воўк, у якога меціла Молі, практычна наязджае на ўзнімальную ўсё вышэй і вышэй талерку. Яна ўдарае яго ў тое месца, дзе сыходзяцца зялёны капюшон і ваўчыная маска. Раздаецца дзіўны, прыглушаны гук, як быццам што-то разбіваецца за шчыльна зачыненымі дзвярыма, і Воўк валіцца з каня, возячы сюды гной рукі ў зялёных пальчатках.
  
  Поуки і Хейми радасна лямантуюць, але Молі стрымана лезе ў сумку за новай талеркай, усе яны складзеныя акуратна, сегментам з затупленымі абзой дагары. Выцягвае яе ў той момант, калі прамянёвая трубка адсякае ёй руку. Яе водзіць, яна скалит зубы, апускаецца на адно калена, і тут яе блузу ахоплівае полымя. Хейми ў здзіўленні бачыць, што яна цягнецца другі рукой да талерцы, якая ляжыць у пылу, заціснутая ў пальцах адсечанай рукі.
  
  Трое пакінутых Ваўкоў праскокваюць міма. Той, у якога трапіла Молі, ляжыць у пылу, подергиваясь, рукі яго паднімаюцца і апускаюцца, як бы кажучы: «Як яны асмеліліся? Як яны толькі асмеліліся?»
  
  Трое Ваўкоў разам разгортваюцца і зноў імчацца на іх. Молі вырывае талерку з уласных мёртвых пальцаў, а потым падае на спіну, ахопленая агнём.
  
  — Трымайся, Поуки! — істэрычна крычыць Хейми, гледзячы на надыходзячую да іх смерць. — Трымайся, у імя багоў! — Усведамленне, што іх справа правае, па-ранейшаму з ім, хай б'е ў нос і пах падпаленай плоці Дулинов. Ім усім даўно трэба было так зрабіць, ім усім, таму што Волкаў можна забіваць, хоць яны самі пра гэта ўжо нікому не раскажуць, а гэтыя пачвары нябожчыка павязуць з сабой.
  
  Зноў звініць арбалета цеціва Поуки: ён паспявае стрэліць да таго, як снітч б'е яму ў грудзі і выбухае пад адзеннем. Кроў і кавалкі плоці вылятаюць з рукавоў, з шырынкі разам з адарванымі гузікамі. Зноў Хейми трапляе пад гарачы крывавы душ. Ён таксама страляе і бачыць, як страла вонзается ў бок шэрай кані. Ён ведае, што сыходзіць ад удару бескарысна, але ўсё-ткі сыходзіць і што-то з гудзеннем праносіцца над яго галавой. Адна з коней моцна ўдарае яго, адкінуўшы ў кювет, дзе прапаноўваў зладзіць засаду Эйман. Арбалет вылятае з рукі. Ён ляжыць у кювеце, шырока раскрыўшы вочы, ведаючы, што яны зноў разгорнуты коней і тады яго ўжо нішто не ўратуе. Застаецца толькі адлюстроўваць мёртвага і спадзявацца, што яны праедуць міма. Яны не праедуць, вядома ж, не праедуць, але гэта ўсё, на што ён цяпер можа спадзявацца, вось і ляжыць, імкнучыся, каб яго вочы остекленели, як у мерцвяка. А праз некалькі секунд, ён гэта ведае, неабходнасць у прытворства адпадзе, ён і напраўду стане мерцвяком. Да яго ноздраў даносіцца пах пылу, ён чуе шчокат цыкад ў траве і трымаецца за гэтыя пахі і гукі, таму што разумее: цяпер ён убачыць Ваўкоў, іх аскаленыя пашчы, і больш ужо нічога не пачуе і не адчуе.
  
  Тупат капытоў набліжаецца.
  
  Адзін з Ваўкоў паварочваецца ў сядле, праязджаючы міма, і кідае снітч. Але ў гэты момант конь спатыкаецца аб ляжачага на дарозе мёртвага Ваўка — цела яго яшчэ падрыгваецца, хоць рукі перасталі падымацца. Снітч пралятае над Хейми, досыць высока. Ён адчувае, што снітч шукае мэта, але, відаць, сістэма навядзення яго не захоплівае. Вось снітч і ляціць у чыстае поле.
  
  Ваўкі скачуць далей, падымаючы за сабой пыл. Снітч зноў пралятае над ім, яшчэ вышэй і павольней. У пяцідзесяці ярдаў дарога паварочвае, і Ваўкі хаваюцца з-пад увагі. Тры зялёных плашча хаваюцца за паваротам.
  
  Хейми ўстае на нягнуткімі старэчымі, ватных нагах, якія адмаўляюцца падтрымліваць яго цела. Снітч робіць чарговы разварот і ляціць назад, ужо на яго, але вельмі павольна, нібы крыніца энергіі, які забяспечвае яе палёт, практычна разрадзіўся. Хейми выбіраецца на дарогу, падае на калені побач з падпаленымі парэшткамі Поуки, хапае свой арбалет. Толькі трымае яго, як дубінку або біту для гульні ў «акуляры». Снітч набліжаецца. Ён замахваецца арбалетам-дубінкай і збівае яго на зямлю, як нейкую велізарную асв. Ён падае ў пыл побач з разарванымі ботамі Поуки і злосна гудзе, спрабуючы ўзляцець.
  
  — Атрымлівай, сволач! — крычыць Хейми і пачынае закідваць снітч пылам. З вачэй коцяцца слёзы. — Вось табе, сволач! Вось! Вось! — Якая расце горка белай пылу накрывае снітч, якое-то час ён гудзе і варочаецца, потым заціхае.
  
  Не ўстаючы, у яго проста няма сіл падняцца з каленяў, Хейми Джеффордс падбіраецца да монстру, якога забіла Молі... ён ужо мёртвы, ва ўсякім выпадку, больш не тузаецца. Вось тут ён паўстае і першым справай некалькі разоў пінае Ваўка. Яго цела перакочваецца з боку на бок, зноў замірае. Ад яго ідзе рэзкі, непрыемны пах. Над маскай падымаецца дымок, яна растае пад гарачымі прамянямі сонца.
  
  «Ён мёртвы, — думае юнак, з часам стаў дзедам, самым старым жыхаром Кальи. — Мёртвы, ага, сумневаў быць не можа. Так не трусь. Сарві з яго маску!»
  
  Хейми зрывае. Пад пякучым восеньскім сонцам хапаецца за разлагающуюся маску, на навобмацак якая нагадвае металічную сетку, зрывае яе і бачыць...
  
  8
  
  Спатрэбілася некалькі імгненняў, пакуль Эдзі зразумеў, што стары змоўк. Ён з галавой сышоў у гісторыю, яна проста зачаровала яго. Бачыў усё так ясна, быццам сам знаходзіўся на Ўсходняй дарозе, стаяў на каленях у пылу, з арбалетам, занесеным над плячом, як бейсбольная біта, рыхтуючыся сшибить надыходзячы снітч.
  
  Тут міма ганка пракаціла на сваім крэсле Сюзанна, з тазам курынага корму на каленях. Па шляху з цікаўнасцю зірнула на яго. Эдзі ачуўся. Ён жа прыйшоў сюды не для таго, каб яго забаўлялі легендамі. З іншага боку, хто адмовіцца сумясціць прыемнае з карысным?
  
  — І? — прасіў Эдзі старога, як толькі Сюзанна заехала ў куратнік. — Што ты ўбачыў?
  
  — Э? — У поглядзе старога чыталася такая пустэча, што Эдзі ахапіла роспач.
  
  — Што ты ўбачыў? Калі сарваў маску?
  
  Якое-то імгненне пустата заставалася, святло гарыць, але дома нікога няма, а потым (па думку Эдзі, выключна высілкам волі) стары вярнуў сувязь з рэальнасцю. Агледзеўся, паглядзеў на сцяну за спіной, свіран, хлеў, куратнік, двор.
  
  «Ён напалоханы, — падумаў Эдзі. — Напалоханы да смерці».
  
  Эдзі паспрабаваў пераканаць сябе, што ўся справа ў параноі старога, але і сам адчуў, як па спіне прабег халадок.
  
  — Наклонись бліжэй, — прашаптаў стары, працягваючы, калі Эдзі нахіліўся. — Я казаў пра гэта толькі майму хлопчыку, Люка... бацьку Тиана, разумееш. Многія гады праз. Ён запатрабаваў, каб я больш нікому пра гэта не расказваў. Я сказаў: «Але Люкі, а калі гэта дапаможа? Дапаможа справіцца з імі, калі яны з'явіцца зноў?»
  
  Вусны старога ледзь варушыліся, але кожнае слова ён вымаўляў на здзіўленне дакладна, і Эдзі выдатна яго разумеў.
  
  — І я ад яго пачуў: «Бацька, калі ты верыў, што твае веды могуць дапамагчы, чаму да гэтага часу маўчаў?» Я не знайшоўся, што адказаць, малады чалавек, таму што толькі інтуіцыя прымушала мяне трымаць рот на замку. А акрамя таго, якая карысць можа быць ад маіх ведаў? Што б змянілася?
  
  — Я не ведаю, — адказаў Эдзі. Іх асобы практычна датыкаліся. Эдзі адчуваў пах мяса і верашчаку ў дыханні старога. — Адкуль мне ведаць, калі ты не сказаў мне, што бачыў?
  
  — «Пунсовы Кароль заўсёды знаходзіць сабе падручных», — сказаў мой сын. — І гэта добра, што ніхто не ведае аб тваёй сутычцы з імі. Не трэба, каб хто-то даведаўся, што ты там убачыў. Асабліва не трэба, каб пра гэта дачуліся ў Тандерклепе». А ўбачыў я сее-што вельмі сумнае, малады чалавек.
  
  І хоць Эдзі літаральна изнывал ад нецярпення, ён падумаў, што не варта напіраць на старога. Разумеў, што ледзь раней або ледзь пазней, той усё сам раскажа.
  
  — Так што гэта было, дзядуля?
  
  — Я бачыў, што і Люк не паверыў мне да канца. Падумаў, што яго ўласны бацька — вялікі выдумшчык, і праўды ў аповядзе аб сутычцы з Ваўкамі не так ужо і шмат. Хоць калі б я ўсё выдумаў, то прыпісаў бы сабе забойства Ваўка, замест таго каб казаць, што яго забіла жонка Эймона Дуліна.
  
  
  
  Гэта лагічна, падумаў Эдзі, але тут жа ўспомніў намёкі старога, што іншы раз ён, бывала, прыпісваў сабе забойства Ваўка, калі мог на гэта што-нешта займець. І не стрымаў усмешкі.
  
  — Люкі баяўся, што хто-то яшчэ можа пачуць маю гісторыю і паверыць. А потым пра гэта даведаюцца Ваўкі і заб'юць мяне толькі за тое, што я такі вось фантазёр. — У сгущающемся змроку ён пільна ўгледзеўся ў Эдзі. — Ты мне верыш, ці не так?
  
  Эдзі кіўнуў.
  
  — Я ведаю, ты кажаш праўду, дзядуля. Але хто... — Эдзі хацеў спытаць: «Хто мог цябе закласці?» — але падумаў, што стары не можа зразумець пытання. — Хто мог расказаць Ваўкоў? Каго ты падазраваў?
  
  Стары агледзеў темнеющий двор, ужо сабраўся што-небудзь сказаць, але прамаўчаў.
  
  — Скажы мне, — працягнуў Эдзі. — Скажы мне, хто, па-твойму...
  
  Вялікая высахлая і дрыготкая ад старасці рука схапіла яго за шыю. Бакенбарды казыталі скуру, з-за чаго па руках беглі мурашкі.
  
  Дзед прашаптаў дзевятнаццаць слоў, калі неўзабаве згаслі апошнія рэшткі дня і на Калью апусцілася ноч.
  
  Вочы Эдзі Дзіна шырока раскрыліся. Перш за ўсё ён падумаў, што цяпер яму ўсё ясна з коньмі... шэрымі коньмі. За першай — рушылі ўслед іншыя думкі: «Ну вядома. Гэта ж зусім лагічна. Нам трэба было здагадацца самім».
  
  Дзевятнаццатае слова, і шэпт змоўк. Рука, якая трымала Эдзі за шыю, ўпала на калені старога. Эдзі павярнуўся да яго.
  
  — Гэта праўда?
  
  — Ага, стрэлак. Праўдзівей і быць не можа. Я, вядома, не магу гаварыць за іх усіх, таму што пад аднолькавымі маскамі могуць хавацца розныя асобы, але...
  
  — Хутчэй не, чым так, — адказаў Эдзі, думаючы пра шэрых конях. А бо яшчэ былі шэрыя штаны. Зялёныя плашчы. Так, гэта цалкам лагічна. Як там спявала яго маці? Што-то наконт арміі. Ты, маўляў, у арміі сынок, а не за плугам. І ніколі цябе не разбагацець, таму што ты ў арміі.
  
  — Я павінен пераказаць тваю гісторыю свайму старэйшаму, — сказаў Эдзі.
  
  Стары павольна кіўнуў.
  
  — Ага. Рабі, як лічыш патрэбным. З унукам у мяне адносіны не вельмі, сам бачыш. Люкі паспрабаваў вырыць калодзеж у месцы, якое паказаў Тиан. З дапамогай лазы, ты разумееш. Я пярэчыў, але, пасля таго як прыйшлі Ваўкі і ўзялі Ція, Люкі ні ў чым не адмаўляў Тиану. Ці можна дазволіць семнадцатилетнему хлопцу вызначаць, дзе капаць калодзеж, з лазой або без? Але Люкі пачаў капаць і дабраўся-такі да вады. Мы ўсе ўбачылі, як яна блішчыць, адчулі яе пах, а потым гліняныя сцены абваліліся і пахавалі майго сына жыўцом. Мы яго выцягнулі, але да таго часу ён ужо прайшоў сваю сцежку да канца, яго лёгкія запаўнялі бруд і гліна.
  
  Павольна, вельмі павольна стары дастаў з кішэні насоўку, выцер вочы.
  
  — Хлопчык і я пасля гэтага практычна перасталі размаўляць. Калодзеж падзяліў нас, разумееш. Але ён мае рацыю ў тым, што з Ваўкамі трэба змагацца, і калі ты будзеш казаць яму пра мяне, скажы, што яго дзед вельмі ім ганарыцца. Скажы яму, што ён сапраўдны Джеффордс, ага! У свой час я адважыўся пазмагацца з імі, а цяпер ён падтрымаў гонар сям'і. — Стары памаўчаў, павольна кіўнуў. — Скажы свайму старэйшаму, ага! Кожнае слова! І калі пра гэта даведаюцца... калі Ваўкі прыйдуць з Тандерклепа раней за такім вось старой старым, як я...
  
  Вусны бяззубага рота расцягнуліся ва ўсмешцы, якую Эдзі знайшоў вельмі ўжо змрочнай.
  
  — Я яшчэ магу зарадзіць арбалет, — працягваў стары, — і адчуваю, што твая карычневая навучыцца кідаць талерку, ёсць у яе ногі ці няма.
  
  Стары ўгледзеўся ў цемру.
  
  — Няхай яны прыходзяць, — прашаптаў ён. — На гэты раз яны заплацяць за ўсё. На гэты раз яны заплацяць спаўна.
  
  
  
  Кіраўнік 7
  
  Начная сцэна, голад
  
  1
  
  Міа зноў трапіла ў замак, але на гэты раз усё змянілася. На гэты раз яна не магла ісці павольна, гуляючы са сваім голадам, дакладна ведаючы, што хутка наесца і наесца ўволю. На гэты раз голад разрываў яе знутры, здавалася, нейкі дзікі звер пасяліўся ў яе страўніку. Цяпер-то яна разумела, што ў сваіх папярэдніх паходах у замак адчувала зусім не голад, не сапраўдны голад, тады за голад яна прымала здаровы апетыт. На гэты раз усё змянілася.
  
  «Яго час падыходзіць, — думала яна. — Яму трэба ёсць больш, каб набірацца сіл. Мне таксама».
  
  Аднак яна баялася, больш за тое, была ў жаху, і не таму, што страшна хацелася есці. Ёй патрабавалася не проста ежа, ёй патрабавалася асаблівая ежа. Малой меў патрэбу ў ёй для таго, каб... ну каб...
  
  Канчаткова сфармавацца.
  
  Так! Так, менавіта так, канчаткова сфармавацца! Само сабой, яна лічыла, што знойдзе гэтую ежу ў абеднай зале, паколькі ў абеднай зале было ўсё — тысячы страў, адно смачней іншага. Яна оглядит стол і, знайшоўшы тое, што ёй трэба, гародніна, вострыя прыправы, рыбу... яе страўнік падкажа, што трэба менавіта гэта, а не іншае... накінецца на ежу і будзе ёсць, ёсць, ёсць...
  
  Міа перайшла на хуткі крок, пабегла. Яна чула які чуўся знізу шамаценне: калашыны церліся адзін пра аднаго, яна на гэты раз была ў джынсах. З грубай, шчыльнай тканіны, якія носяць каўбоі. А на змену туфлікаў прыйшлі боты.
  
  «Кароткія боты, — прашаптаў яе розум яе розуму. — Кароткія боты, хай яны будуць зручнымі».
  
  Але гэта значэння не мела. Нічога не мела, акрамя імкнення наесціся, нажэрціся да адвалу (як жа яе замучыў голад) і знайсці менавіта тую ежу, што патрэбна малым. Знайсці тое, што надасць яму сіл і паскорыць роды.
  
  Яна прайшла па шырокай лесвіцы, ва ўстойлівым гудении рухавікоў, размешчаных у глыбінях зямлі. Звычайна ў гэтым месцы ахутвалі яе цудоўныя пахі хвацка прыгатаваных мяса, дзічыны, рыбы... але цяпер яны адсутнічалі спрэс, быццам кухары забыліся пра свае абавязкі.
  
  «Можа, у мяне прастуда, — падумала яна, яе боты са стукам пераступалі па прыступках. — Вядома, у гэтым уся і справа. Я прастудзілася. Нос забіты, вось ніякіх пахаў і не адчуваю...»
  
  Але яна адчувала. У нос так і білі пахі пылу і старажытнасці гэтых месцаў. Далятаў да яе і пах вільготнай зямлі, і машыннага алею, і грыбка, метадычна полымем пажыральнага габелены і парцьеры, што віселі ў гэтых даўно пакінутых залах.
  
  Пахі прысутнічалі, але не ежы.
  
  Яна рванула па чорнаму мармуроваму падлозе да падвойным дзвярэй, не ведаючы, што за ёй зноў сочаць... толькі на гэты раз у замак прыйшоў не стрэлак, а хлапчук з шырока расплюшчанымі вачыма, всклоченными валасамі, у кашулі і шортах з баваўнянай тканіны. Міа перасекла хол з падлогай, выкладзеным квадратамі чырвонага і чорнага мармуру, дзе высілася статуя з мармуру і сталі. Не спынілася, каб зрабіць рэверанс, нават не павярнула галавы. Яна б яшчэ магла пацярпець голад. А вось яе малой — няма. Ён не мог трываць.
  
  Што спыніла Міа (ды і то на некалькі секунд), так гэта яе адлюстраванне, каламутнае, недакладнае, у храмаванай сталі статуі. Акрамя джынсаў на ёй была простая белая кашуля («Такія ты называеш футболкамі», — прашаптаў яе розум), з якой-небудзь надпісам на грудзях і малюначкам.
  
  Выявай свінні.
  
  «Не важна, што намалявана на тваёй кашулі, жанчына. Малой — вось што галоўнае. Ты павінна накарміць малога!»
  
  Яна ўварвалася ў абедзенны зала і спынілася як укапаная. Велізарнае памяшканне пагрузілася ў змрок. Толькі некалькі электрычных паходняў гарэла, большасць згасла. На яе вачах адзін, што яшчэ гарэў, у далёкім канцы залы, раптам замигал і патух. Вялікія белыя талеркі са стала зніклі, іх замянілі іншыя — сінія, з зялёным малюнкам, парасткамі рысу, па вобадзе. Парасткі рысу ўтваралі літару Высокага Склада Zn, якая азначала, Міа гэта ведала, вечнае і сапраўднае, а таксама кам, як у кам-каммале. Але талеркі значэння не мелі. Арнаменты значэння не мелі. Мела значэнне іншае: і талеркі, і выдатныя крыштальныя фужэры пустыя і пакрытыя тоўстым пластом пылу.
  
  Не, наконт таго, што пустыя ўсе, яна пагарачыўся. У адным хрустальным фужэрэ ляжаў вялікі чорны павук, само сабой, дохлы, скрыжаваўшы ўсе ножкі на впалом брушку.
  
  Яна ўбачыла рыльца бутэлькі, якая тырчыць з срэбнага вядзерца, і яе страўнік канвульсіўна тузануўся. Міа схапіла бутэльку, між іншым адзначыўшы, што вады ў вядзерцы няма, не кажучы ўжо пра лед. Аднак, мяркуючы па вазе бутэлькі, у ёй засталося віно, ніяк не менш за палову...
  
  Але перш чым Міа паспела паднесці рыльца да вуснаў, у нос ударыў пах воцату, такі моцны, што адразу ж пачалі слязіцца вочы.
  
  — Тваю маці! — выкрыкнула яна і отшвырнула бутэльку. — Тваю маці!
  
  Бутэлька разбілася аб каменную падлогу. Пачвары, прячущиеся пад сталом, спалохана забегалі, запішчалі.
  
  — Бегайце, бегайце! — прорычала яна. — А лепш ідзіце адсюль. Таму што тут Міа, якая не ведае айца, і настрой у яе дрэннае! Аднак я наемся! Так! Так, наемся!
  
  Гаварыць яна магла што заўгодна, але спачатку не ўбачыла на стале нічога такога, што магла б з'есці. Хлеб ляжаў, але узяўшы яго, яна зразумела, што ён звярнуўся ў камень. У адным страве яна выявіла тое, што раней, магчыма, было рыбай, а цяпер ператварылася ў што-то желеобразные, кишащее бялёса-зялёнымі чарвякамі.
  
  Страўнік заурчал, абураны выглядам гэтай гадасці. Горш таго, што-то пад страўнікам ворочалось, брыкалось, патрабавала ежы. Патрабавала не крыкам, але пстрыкаючы ўнутры яе нейкімі перамыкачамі, задзейнічаючы самыя элементы першародныя яе нервовай сістэмы. У горле ў яе перасохла, рот скрывіўся, нібы яна такі отхлебнула віна, які стаў воцатам, вочы шырока раскрыліся і ледзь вылезлі з арбіт. Усе думкі, пачуцці, інстынкты сфакусаваліся на адной простай ідэі: здабыць ежу.
  
  За далёкім канцом стала стаяла высокая шырма з выявай Артура з Эльда, выязджае з балот з трыма сваімі рыцарамі-стрэлкамі. На яго шыі боўталася Саита, вялікая змяя, якую ён толькі што забіў. Яшчэ адзін подзвіг! Спадарожнага табе ветру! Мужчыны і іх подзвігі! Фу! Якая ёй карысць ад забойства чароўнай змеі? У яе ў жываце малой, і ён галодны.
  
  Галодны, падумала яна голасам, які не належаў ёй. Ён галодны.
  
  За шырмай ўбачыла двайныя дзверы. Прайшла праз іх, па-ранейшаму не заўважаючы хлопчыка Джэйка, які стаяў у іншым канцы абедзеннага залы і з спалохам глядзеў на яе.
  
  Міа выйшла на кухню, такую ж пустынную, як і абедзенны зала, такую ж пыльную. Апрацоўчыя столікі ў шчарбіны. На падлозе рондалі, патэльні, рашоткі-грыль. Чатыры ракавіны, запоўненыя каламутнай, бруднай вадой з плёнкай цвілі. Пад столлю — флюарэсцэнтныя лямпы. Толькі некаторыя давалі роўны святло, большасць мигало, ператвараючы кухню ў здымачную пляцоўку фільма жахаў.
  
  Яна перасекла кухню, расшвыривая рондалі і патэльні, трапляюцца на шляху. Накіроўваючыся да чатырох вялізным духовкам, якія стаялі побач. Яе ўвагу прыцягнула трэцяя, з прачыненых дзверцамі. З духоўкі цягнула цяплом, такім цягне ад патухлага вогнішча, калі пад пластом попелу яшчэ цьмеюць вугольчыкі, і пахам, ад якога зноў скруціла страўнік. Пахам толькі што падсмажанага мяса.
  
  Міа расчыніла дзверцы. Ўбачыла поджаренную тушку. А таксама здаравенную, памерам з ката, пацука, якая лакомилась мясам. Пацук павярнула галаву на гук адчыненай дзверцы, паглядзела на Міа чорнымі, бясстрашнымі вачыма. Вусікі, блестевшие ад тлушчу, набрыньвалі. А потым пацук зноў прыняўся за ежу. Міа выразна пачула жаванне, шоргат раздзіраецца плоці.
  
  Не, міс Пацук. Гэта пачастунак прызначана не цябе. Яно прызначана мне і майму малому.
  
  — Даю табе адзін шанец, мілая! — пракурняўкала яна, паварочваючыся да апрацоўчых столікаў з скрынямі пад імі. — Лепш ідзі, пакуль можаш! Я цябе папярэдзіла!
  
  Але яна ведала, што міс Пацук нікуды не сыдзе. Таму што таксама галодная.
  
  Міа адкрыла скрыню, убачыла дошкі для рэзкі хлеба і качалку. Ужо ўзялася за яе, але падумала, што пырскі пацуковай крыві папсуюць смак мяса, чаго ёй зусім не хацелася. Вылучыла другі скрыню. Там ляжалі формачкі для жэле.
  
  Перайшла да іншага разделочному століка і ў першым жа скрыні знайшла шуканае.
  
  Спачатку спыніла свой выбар на нажах, але потым, пасля кароткага роздуму, узяла адну з відэльцаў для мяса. З двума шестидюймовыми сталёвымі зубцамі. Вярнулася да духовкам, пасля кароткай замінкі праверыла астатнія тры. Пуста, як яна і думала. Што-то, можа, лёс, можа, провід, можа, ка, пакінула на кухні мяса, але толькі для аднаго едака. Міс Пацук лічыла, што мяса прызначана ёй. Што ж, міс Пацук памылілася. І Міа не думала, што міс Пацуку атрымаецца здзейсніць яшчэ адну памылку. Ва ўсякім выпадку, у гэтым свеце.
  
  Яна нахілілася, і ў нос ёй ударыў пах толькі што смажанай свініны. Вусны разышліся ва ўсмешцы, з куткоў рота закапала сліна. На гэты раз міс Пацук нават не азірнулася. Міс Пацук вырашыла, што Міа пагрозы не ўяўляе. Што ж, тым горш для міс Пацукі. Міа нагнулася яшчэ ніжэй, глыбока ўдыхнула і убіла ў яе відэлец для мяса. Пацучыны кебаб! Выцягнула насадзіць на відэлец пацука з духоўкі, падняла на ўзровень асобы. Пацук люта екатала, лапкі білі паветра, галава маталася з боку ў бок, кроў цякла па зубцах відэльцы, дзяржальні, марая пальцы і запясце. Міа аднесла якая выгінаецца пацука да ракавіне, запоўненай смуроднай вадой, і скінула з відэльцы. Пацук плюхнулася ў ваду і знікла. На імгненне над паверхняй з'явіўся кончык хваста, але толькі на імгненне.
  
  Яна пайшла ўздоўж шэрагу ракавін, паварочваючы краны. З апошняга слабой струменьчыкам пацякла вада. Міа змывала кроў, пакуль струменьчык не вычарпалася. Потым вярнулася да духоўцы, насуха выцерла руку аб штаны. Джэйка яна па-ранейшаму не бачыла. Ён ужо стаяў у дзвярах кухні і назіраў за ёй. Не рабіў спробы схавацца, але Міа заваражыў пах смажанага мяса. Яго было відавочна недастаткова, яе малому патрабавалася іншая ежа, але даводзілася здавольвацца і гэтым.
  
  Яна працягнула рукі, схапілася за бляху, тут жа падалася назад, трасучы пальцамі і усміхаючыся. Хутчэй ад болю, але прысутнічала і толіка весялосці. Міс Пацук то валодала больш нізкім у параўнанні з ёй парогам адчувальнасці да тэмпературы, то была яшчэ больш галодны, чым яна. Хоць у апошні ёй проста не верылася.
  
  — Я галодная! — пракрычала яна, смеючыся, і зноў пайшла да скрыняў, адкрываючы і зачыняючы іх адзін за іншым. — Міа галодная, так, сэр! Не хадзіла ў «Морхауз», ні ў якой іншай хауз, і я галодная! І мой малой таксама галодны!
  
  У апошнім скрыні (па-іншаму і звычайна не бывае) яна знайшла теплостойкие рукавіцы. Паспяшалася да духоўцы, надзеўшы іх на рукі, нахілілася, выцягнула бляху. Яе смех раптам затрымаўся ў горле... а потым гучна вырваўся вонкі. Ну і дура ж яна! Як толькі ёй магло такое померещиться? На імгненне ёй здалося, што на блясе, ледзь подгрызенное з аднаго боку міс Пацуком, цела дзіцяці. І сапраўды, падсмажаны парася дзе-то падобны на дзіцяці... немаўля... нечага малога... але цяпер-то яна ўбачыла закрытыя вочы, падгарэлай вушы, печаны яблык у адкрытым роце, і зніклі апошнія сумневы ў тым, што перад ёй парася.
  
  Ставячы бляху на разделочный столік, яна раптам падумала аб сваім адлюстраванні ў метале статуі ў холе. Але часу для роздумаў не было. Страўнік патрабаваў ежы. Яна выцягнула мясницкий нож з скрыні, дзе брала відэлец, і адрэзала частку, обгрызенную міс Пацуком, як выразаюць чарвяточыны з яблыка. Отшвырнула гэты кавалак, падняла парсючка і пачаў ірваць мяса зубамі.
  
  Джэйк назіраў за ёй ад дзвярэй.
  
  Прагнаўшы першы голад, Міа агледзела кухню. У поглядзе — ашчаднасць і адчай. Што ёй рабіць, калі ад парася застануцца адны косці? Што ёй рабіць, калі зноў захочацца ёсць? І дзе знайсці тое, што сапраўды трэба яе малому, сапраўды трэба? Яна, зразумелая справа, прыкладзе максімум намаганняў, каб знайсці ўсё гэта і ў дастатковых колькасцях, асаблівыя прадукты ці напоі, або вітаміны, або што ўжо там яму патрабуецца. Свініна, вядома, спатрэбіцца (спатрэбіцца хаця б на тое, што малой зноў заснуў, дзякуй усім багам і Чалавеку-Ісуса), але ў рэчаіснасці трэба і сёе-тое іншае.
  
  [52]Яна кінула сэя Пигги на бляху, пацягнула кашулю праз галаву, разгарнула да сябе, каб паглядзець на малюнак і надпіс. Ўбачыла стылізаваную свінку, ярка-чырвоную, з блажэннай усмешкай на пысачцы. Прачытала надпіс над свінкай, кривоватыми літарамі, нібы наносілі яе спрэем на сцяне свінарніка: «ДЫКСІ-ПІГ», КУТ ЛЕКС І 61-й». Прачытала надпіс пад свінкай: «ЛЕПШЫЯ АДБІЎНЫЯ Ў НЬЮ-ЁРКУ — КРАМА ДЭЛІКАТЭСАЎ».
  
  «Дыксі-Піг», — думала яна. — «Дыксі-Піг». Дзе ж гэта я ўжо чула?»
  
  Успомніць не ўдавалася, але яна не сумнявалася, што зможа знайсці Лекс, калі ўзнікне такая неабходнасць.
  
  — Паміж Трэцяй і Паркавай, — агучыла Міа свае думкі. — Менавіта там, ці не так?
  
  Хлопчык, які ўжо сышоў у абедзенны зала, пакінуўшы дзверы адчыненымі, пачуў яе словы і сумна кіўнуў. Менавіта там, усё так.
  
  «Што ж, цяпер усё добра, — думала Міа. — Зараз усё добра, лепш проста быць не можа, і як казала жанчына ў той кнізе, заўтра будзе іншы дзень. Тады і будзем хвалявацца. Так?»
  
  Так. Яна зноў узялася за парася і працягнула трапезу. Чавкающие гукі, якія яна пры гэтым выдавала, не вельмі-то і адрозніваліся ад чавканья пацукі. На самай справе не вельмі-то і адрозніваліся.
  
  2
  
  Тиан і Залия паспрабавалі саступіць Эдзі і Сюзане сваю спальню. Прыйшлося прыкласці нямала намаганняў, каб пераканаць гаспадароў, што госці не хочуць спаць у іх спальні, што там ім будзе нязручна. Вырашальны ўдар нанесла Сюзанна, даверным голасам распавёўшы Джеффордсам, што ў горадзе Ладзе з імі адбылося нешта жудаснае, і цяпер ні адзін з іх не можа спаць у доме. Так што вышкі з адкрытай дзвярыма ў навакольны свет, калі ў каго ўзнікала жаданне зірнуць на яго, куды больш падыходзіў ім для начлегу.
  
  Гэта добрая гісторыя і хвацка расказаная. Тиан і Залия слухалі так даверліва, на тварах адбівалася такое спачуванне, што Эдзі адчуў сябе вінаватым. Шмат дрэннага здарылася з імі ў Ладзе, з песні слова не выкінеш, але ўсе гэтыя здарэння ніколькі не перашкаджалі ім спаць пад дахам. Ва ўсякім выпадку, ён так думаў, бо з таго самага моманту, як кожны з іх пакінуў свой свет, яны толькі адну ноч (мінулы) правялі пад гэтым дахам гэтага дома.
  
  А цяпер Эдзі, скрыжаваўшы ногі, сядзеў на адным з коўдраў, якія Залия дала ім, калі яны адправіліся на вышкі. Яшчэ два ляжалі побач. Глядзеў ён на двор, міма ганка, на якім дзед Тиана распавядаў сваю гісторыю, у бок ракі. Месяц то хавалася за аблокамі, то выглядвала з іх, і тады цемра адыходзіла пад серабрыстым святлом. Але ён хутчэй не глядзеў, а слухаў. Вушы лавілі кожны гук, які даносіцца з размешчанага пад ім хлява. Яна была там, ён не сумняваўся, але, Госпадзі, якая ж унізе стаяла цішыня!
  
  І наогул хто яна? Міа, кажа Роланд, але гэта ўсяго толькі імя. Хто яна на самай справе?
  
  Але гэта не проста імя. «На Высокім Складзе яно азначае маці», — сказаў стралок.
  
  Яно азначае маці.
  
  Але яна маці не майго дзіцяці. Малой — не мой сын.
  
  Знізу данёсся ледзь чутны ўдар, рыпнула масніца. Эдзі напружыўся. Яна ўнізе, усё дакладна. Ён ужо пачаў сумнявацца, але няма, яна ўнізе.
  
  Ён прачнуўся пасля шасці гадзін глыбокага, нічым не патрывожанай сну, каб выявіць, што Сюзана сышла. Ён падышоў да адчыненых варотах сеновала, выглянуў. Убачыў: яна ў двары. Нават у месячным святле зразумеў, што ў калясцы не Сюзанна; не яго Сюзі, не Адэта Холмс або Детта Уокер. І пры гэтым жанчына не здавалася яму поўнай незнаёмкай...
  
  Я бачыў яе ў Нью-Ёрку, толькі тады ў яе былі ногі, і яна ведала, як імі карыстацца. У яе былі ногі, і яна не хацела ўшчыльную набліжацца да ружы. На тое ў яе былі прычыны, важкія прычыны, але думаю, галоўная мне вядомая. Думаю, яна баялася, што ружа прычыніць шкоду таму, хто сядзіць у яе ў жываце.
  
  І ўсё-ткі ён шкадаваў жанчыну, якую бачыў унізе. Кім бы яна ні была, каго б ні была, яна трапіла ў гэта двухсэнсоўнае становішча, ратуючы Джэйка Чемберза. Яна адцягнула дэмана круга, ўтрымала ў сабе, пакуль Эдзі не скончыў выразаць ключ.
  
  Калі б ты пакончыў з гэтым раней, калі б ты не апынуўся такім дзярмом, яна магла б і не ўляпацца ў гэтую гісторыю, табе так не здаецца?
  
  Эдзі адагнаў гэтую думку. Доля праўды ў ёй была, ён стушавацца, выразаючы ключ, вось чаму і не паспеў скончыць яго да моманту «здабывання» Джэйка, але ён ужо пакончыў з такім чынам мыслення. Карысці ніякай, суцэльнае самапаніжэнне.
  
  Кім бы яна ні была, сэрца яго ірвалася да жанчыны, якую ён бачыў унізе. У цішыні ночы, пад месяцовым святлом, чередующимся з цемрай, у калясцы Сюзаны яна перасекла двор... вярнулася назад... зноў пакаціла да далёкага канца... павярнула налева... потым направа. Чым-то яна нагадала яму старажытных робатаў на паляне Шардика, у якіх ён страляў па загадзе Роланда. І тут ёсць чаму здзівіцца. Таму што ён засынаў, думаючы аб гэтых робатах, аб тым, што сказаў пра іх Роланд: «Я думаю, па-свойму ім вельмі сумна. Эдзі збіраецца пазбавіць іх ад тугі-нуды». І ён выбавіў, хай і не без дамаўленняў: таго, што выглядаў шматзвённы змяёй, які нагадвае трактар, падораны яму на дзень нараджэння, падобнага на зласлівую сталёвую пацука. Расстраляў усіх, акрамя апошняга, чаго-то лятаючага. З ім разабраўся Роланд.
  
  Як старажытныя робаты, жанчына ў двары хацела куды-небудзь сысці, толькі не ведала куды. І што ж яму цяпер рабіць?
  
  Назіраць і чакаць. Выкарыстоўваць час, каб прыдумаць яшчэ адну пераканаўчую байку на выпадак, што адзін з іх прачнецца і ўбачыць, як яна носіцца па двары ў крэсле. Што-небудзь наконт посттравматичного сіндрому, выкліканага знаходжаннем у Ладзе.
  
  — Што ж, спатрэбіцца, — прамармытаў ён, але тут Сюзанна разгарнулася і покатила да хляве, цяпер ужо мэтанакіравана. Эдзі лёг, гатовы імітаваць сон, але наверх Сюзана не паднялася. Рыпнулі вароты хлява, якія ёй удалося адкрыць з немалым высілкам, потым маснічыны: яна злезла з крэсла і, на руках і каленях, стала прабірацца ўглыб.
  
  На пяць хвілін запанавала поўная цішыня. Эдзі ўжо пачаў нервавацца, як раптам пачуўся свінячы віск, рэзкі і кароткі. Віск гэты вельмі ўжо нагадваў ўскрык немаўля, і па скуры Эдзі пабеглі мурашкі. Ён паглядзеў на лесвіцу, якая вядзе ўніз, але прымусіў сябе застацца на месцы.
  
  Гэта ж свіння. Дакладней, парася. Зусім маладзенькі.
  
  Магчыма, але перад яго разумовым поглядам раз за разам ўзнікалі малодшыя блізняты. Асабліва дзяўчынка. Лиа (рыфмуецца з Міа). Яны такія крошкі, і гэта вар'яцтва, ўяўляць сабе Сюзану, перерезающую горла дзіцяці, поўнае вар'яцтва, але...
  
  Але ўнізе не Сюзанна, калі пачнеш думаць, што там Сюзанна, ты причинишь сабе боль, як здаралася і раней.
  
  Боль, гэта мякка сказана. Яго ледзь не забілі. Омароподобные пачвары ледзь не зжаваў яго.
  
  Ім на з'ядзенне мяне кінула Детта. Унізе не Детта.
  
  Так, і цалкам магчыма, што тая, унізе, значна лепш Детты, аднак сцвярджаць такое мог толькі круглы дурань. Так, цяпер гаворка не ішла аб яго жыцці.
  
  А можа, на карце стаялі жыцця дзяцей? Дзяцей Тиана і Залии?
  
  Яго прабіў пот, ён сядзеў, не ведаючы, што рабіць.
  
  Нарэшце — чаканне зацягнулася на вечнасць — зноў зарыпелі масніцы. Апошняя — у лесвіцы на вышкі. Эдзі лёг і закрыў вочы. Вядома, не зусім. Скрозь вейкі ўбачыў, як у праёме люка паказалася яе галава. У гэты момант месяц выглянула з-за хмары, заліла вышкі серабрыстым святлом. Ён убачыў кроў у кутках яе рота, цёмную, як шакалад, і адзначыў для сябе, што раніцай яе трэба выцерці. Ён не хацеў, каб хто-небудзь з Джеффордсов ўбачыў гэтую кроў.
  
  «Каго я хачу ўбачыць, дык гэта двайнят, — падумаў Эдзі. — Абедзве пары, усіх чацвярых, жывымі і здаровымі. Асабліва Лиа. Чаго яшчэ я магу хацець. Заўтра раніцай Тиан, вядома, выйдзе з хлява ў некаторым здзіўленні. Спытае, ці не чулі чаго мы ноччу, не бачылі ці лісу або горную котку. Таму што, вось дзівацтва, прапаў адзін парася. Спадзяюся, ты схавала тое, што ад яго засталося, Міа, ці хто ты там ёсць. Спадзяюся, ты добра схавала тое, што ад яго засталося».
  
  Яна падышла да яго, легла на спіну, павярнулася на бок і імгненна заснула, ён гэта зразумеў па роўным дыханню. Эдзі прыўзняў галаву, паглядзеў на спячы дом Джеффордсов.
  
  Яна не набліжалася да хаты.
  
  Няма, калі не праехала хлеў наскрозь... абышла дом... залезла ў акно... ўзяла аднаго з блізнят... ўзяла маленькую дзяўчынку... вярнулася з ёй у хлеў... і...
  
  Яна гэтага не зрабіла. Перш за ўсё не ўклалася б у тыя некалькі хвілін.
  
  Хутчэй за ўсё не ўклалася б, але ён ведаў, што супакоіцца ён зможа толькі раніцай. Убачыўшы ўсіх дзяцей за сняданкам. Уключаючы Аарона, малога на пухлых ножках з ледзь выпирающим жывоцікам. Ён успомніў, як яго маці часам казала, убачыўшы маладую матулю, катившую ў калысцы свайго малога: «Які мілы! Так і хочацца яго з'есці!»
  
  Спыні! Пара спаць!
  
  Але прайшло яшчэ шмат часу, перш чым Эдзі зноў заснуў.
  
  3
  
  Джэйк са стогнам вырваўся з кашмару, спачатку не зразумеў, дзе знаходзіцца. Сеў, дрыжучы ўсім целам, падцягнуў каленкі да грудзей, абхапіў іх рукамі. Убачыў, што апрануты ў простую кашулю з баваўнянай тканіны, занадта вялікую па памеры... і то шорты, ці то трусы з той жа тканіны, накшталт тых, у якіх ён хадзіў на ўрокі фізкультуры, таксама занадта вялікія па памеры. Што?..
  
  Побач нехта цяжка ўздыхнуў, потым пукнула. Джэйк павярнуўся, убачыў Бенні Слайтмана, з галавой залезшего пад два коўдры, і ўсё ўстала на свае месцы. На ім адзенне Бенні. Яны ў намёце Бенні. На абрыве над ракой. У гэтым месцы, сказаў Бенні, берага занадта камяністыя, каб вырошчваць рыс, аднак тут выдатная рыбалка. Таму, калі ім пашанцуе, яны змогуць налавіць рыбы на сняданак. І хоць Бенні ведаў, што Джэйк і Ыш павінны вярнуцца ў дом Старога да свайму старэйшаму і членам ка-тэта на дзень ці два, а можа, і даўжэй, ён спадзяваўся, што Джэйк яшчэ прыедзе ў «Рокинг Бі». Ён бы паказаў яму іншыя месцы, дзе добрая рыбалка і затока для купання, і пячоры, якія свяціліся ў цемры, і яшчаркі, якія таксама свяціліся. Джэйк лёг спаць у надзеі ўбачыць усе гэтыя цуды. Яму не падабалася, што на абрыў ён адправіўся без пісталета (за апошні час ён столькі ўбачыў і столькі зрабіў, што без зброі адчуваў сябе не ў сваёй талерцы), але не сумняваўся, што Эндзі приглядывает за імі, а таму дазволіў сабе глыбока заснуць.
  
  А потым гэты сон. Жудасны сон. Сюзана у вялікай, бруднай кухні закінутага замка. Сюзана падымае да твару пищащую пацука, nasazhennuyu на відэлец для мяса. Падымае і смяецца, тады як кроў з драўлянай ручкі сцякае на яе руку.
  
  Гэта не сон, і ты гэта ведаеш. Ты павінен сказаць Раланду.
  
  За гэтай думкай рушыла ўслед іншая, яшчэ больш трывожная: Роланд ведае. І Эдзі.
  
  Джэйк па-ранейшаму сядзеў, прыціснуўшы калені да грудзей, абхапіўшы іх рукамі, адчуваючы сябе глыбока няшчасным, прама як у той дзень, калі ён разгледзеў ўласнае экзаменацыйнае сачыненне па ангельскай мове на ўроку ў міс Эйвери. «Як я разумею праўду» — так называлася сачыненне. Цяпер-то ён ведаў, чаму яно напісана так, а не інакш, ці ведаў, што па большай частцы сачыненне гэта абумоўлена дакрананнямі, як казаў Роланд, або тэлепатыяй, чытаннем думак іншага чалавека, гэты тэрмін аддавалі перавагу выкарыстоўваць у Нью-Ёрку дваццатага стагоддзя, але тады адчуў дзікі жах. На гэты раз не столькі жахнуўся, як... ну...
  
  «Адчуў сум», — падумаў ён.
  
  Так. Так, яны быццам бы ка-тэт, адзінства з мноства, ды толькі іх адзінства сягоння крыху змянілася. Сюзана стала іншай асобай, і Роланд не хацеў ставіць яе ў вядомасць, таму што мелася быць сутычка з Ваўкамі як у гэтым, так і ў іншым свеце.
  
  З Ваўкамі Кальи, з Ваўкамі Нью-Ёрка.
  
  Джэйк хацеў раззлавацца, ды толькі разумеў, што злавацца не на каго. Сюзана зацяжарыла, дапамагаючы, між іншым, яму, і калі Роланд і Эдзі не казалі ёй пра гэта, то толькі каб паберагчы яе.
  
  Так, вядома, — умяшаўся абураныя голас. — Але яны таксама хочуць, каб яна дапамагла ім, калі Ваўкі выедуць з Тандерклепа. Ад яе будзе куды менш карысці, калі акурат у гэты час у яе здарыцца выкідак або нервовы зрыў.
  
  Ён ведаў — гэта несправядлівыя словы, але сон вельмі ўжо моцна патрос яго. Перад разумовым поглядам зноў і зноў узнікала пацук. Пацук, звівістымі на відэльцу для мяса. Яна, падымае пацука на ўзровень асобы. І ўсмешлівая. Не мог ён гэтага забыць. Ўсмешлівая. У той момант ён дакрануўся да яе розуму і ўлавіў думка: пацучыны кебаб.
  
  — Божа, — прашаптаў Джэйк.
  
  Быццам бы ён разумеў, чаму Роланд не распавядае Сюзане аб Міа і пра дзіця, якога яна называла малым, але хіба стрэлак не аддаваў сабе справаздачы, што пры гэтым гублялася сёе-тое вельмі важнае, і з кожным сыходзяць днём гэтага важнага гублялася ўсё больш і больш.
  
  Яны ведаюць больш, чым ты, яны дарослыя.
  
  Джэйк падумаў, што гэта зацвярджэнне — дзярмо сабачае. Калі дарослыя ведалі больш і лепш разбіраліся ў праблемах, пастаянна што ўкідваюцца жыццём, чаму яго бацька скурваў у дзень па тры пачкі цыгарэт без фільтра і нюхаў какаін, пакуль з носа не пачынала ісці кроў? Калі дарослыя валодалі адмысловымі ведамі, якія дазваляюць заўсёды паступаць правільна, чаму яго маці спала са сваім масажыстам з вялізнымі біцэпсамі і поўным адсутнасцю мазгоў? Чаму ні адзін з іх не заўважыў, што ў 1977 годзе, калі вясна пераходзіла ў лета, іх дзіця (па мянушцы Бама, вядомаму толькі домоправительнице) павольна, але дакладна схадзіў з розуму?
  
  Гэта не адно і тое ж.
  
  А што, калі адно? Што, калі Роланд і Эдзі вельмі ўжо блізкія да праблемы і не могуць зірнуць на яе з боку, не могуць убачыць відавочнае?
  
  Што ёсць відавочнае? Якое тваё разуменне відавочнага?
  
  Яны больш не ка-тэт, вось яно, яго разуменне відавочнага.
  
  Што сказаў Роланд Каллагэну пры іх першай сустрэчы? «Мы — шар, і коцімся, як ён». Тады так яно і было, а цяпер, па разуменні Джэйка, няма. Яму прыгадаўся жарт, якую прамаўлялі людзі, калі спускало кола. «Добра хоць, яно спусціла толькі ўнізе». Вось і іх шар, падобна, садзьмуўся. Яны ўжо не сапраўдны ка-тэт... як яны могуць звацца ка-тетом, калі ў іх з'явіліся сакрэты адзін ад аднаго? І хіба Міа і дзіця, які расце ў жываце Сюзаны, — адзіны сакрэт? Джэйк лічыў, што няма. Было і што-то яшчэ. Што-нешта такое, аб чым Роланд не казаў не толькі Сюзане, але і ўсім астатнім.
  
  «Мы зможам перамагчы Ваўкоў, калі будзем адзіным цэлым, — думаў Джэйк. — Калі будзем ка-тетом. А не такімі, як цяпер. Такія, як зараз, мы не пераможам ні тут, ні ў Нью-Ёрку. Я ў гэтым упэўнены».
  
  Іншая думка прыйшла следам за гэтай, такая жудасная, што спачатку ён паспрабаваў адкінуць яе. Толькі зразумеў — не атрымліваецца. Ніяк не хацелася яму разглядаць гэтую ідэю, але ж нічога іншага не заставалася.
  
  «Я магу ўзяць ініцыятыву на сябе. Магу сам расказаць ёй».
  
  А што потым? Што ён скажа Раланду? Як усё растлумачыць?
  
  «Я не змагу. Такога тлумачэння няма, ды і не будзе ён мяне слухаць. Адзінае, што мне па сілах...»
  
  Ён успомніў гісторыю Роланда аб тым дні, калі таму прыйшлося пазмагацца з Кортам. Загартаваны ў баях стары настаўнік з палкай і хлапчук з сокалам. Ідучы супраць рашэння Роланда і выдаючы Сюзане сакрэты, ён, Джэйк, нарывался на тое ж самае выпрабаванне — права звацца мужчынам.
  
  «Я яшчэ не гатовы. Можа, Роланд і быў гатовы, хай на мяжы, але быў, але я ж не Роланд. Ніхто не можа параўнацца з ім. Ён возьме трэба мной верх і мяне адправяць на ўсход, у Тандерклеп, аднаго. Ыш паспрабуе пайсці са мной, але я не дазволю. Таму што там смерць. Магчыма, не для ўсяго нашага ка-тэта, але ўжо для самотнага хлапчукі накшталт мяне дакладна».
  
  І, аднак, сакрэты Роланда — гэта нядобра. І што з гэтага вынікае? Неўзабаве яны збяруцца, збяруцца ўсе, каб пачуць працяг гісторыі Каллагэна і, магчыма, вырашыць, як паступаць з Магічным крышталем з царквы Каллагэна. Так што ж яму рабіць?
  
  Пагавары з ім. Пастарайся пераканаць, што ён паступае няправільна.
  
  Добра. Гэта ён зможа. Будзе цяжка, але ён зможа. Ці варта яму пагаварыць і з Эдзі? Джэйк вырашыў, што няма. Ўцягванне Эдзі яшчэ больш заблытае ўсе. Хай Роланд вырашае, што казаць Эдзі. Роланд у рэшце рэшт іх дын, іх старэйшы.
  
  Полаг палаткі задрыжаў, і рука Джэйка рушыла да таго месца, дзе варта было знаходзіцца «ругеру». Яго там, само сабой, не было, але і трывога апынулася ілжывай. Полаг крануў сваёй мыскай Ыш і крыху адкінуў, каб прасунуць у палатку галоўку.
  
  Джэйк працягнуў руку, каб пагладзіць звярка, але Ыш зубамі мякка ухапіў яго за пальцы і пацягнуў. Джэйк не стаў пярэчыць — адчуваў, калі і засне гэтай ноччу, то няхутка.
  
  За палаткай свет паўстаў перад ім у рэзкіх чорна-белых колерах. Круты камяністы схіл сыходзіў да ракі, у гэтым месцы шырокай і дробнай. Якая адлюстроўваецца ў ёй месяц свяцілася, як лямпа. Сярод скал на беразе Джэйк ўбачыў дзве фігуркі і замёр. У гэты момант месяц схавалася за хмарай, і свет пацямнеў. Ыш зноў пацягнуў яго за сабой. Джэйк падпарадкаваўся, знайшоў четырехфутовый ўступ, спусціўся на яго. Ыш застаўся наверсе, над яго спіной, дыхаючы яму ў вуха, як маленькі рухавік.
  
  Месяц выйшла з-за воблака. Свет просветлел. Джэйк ўбачыў, што Ыш прывёў яго да вялізнага гранітнага валуну, торчащему з зямлі, як корму пакладзена звыш карабля. З гэтага месца ён мог многае ўбачыць, застаючыся незаўважаным. Погляд яго адразу ж вярнуўся да двух фігуркі.
  
  Адну ён пазнаў адразу: рост і бляск металу ў месячным святле адназначна паказвалі, што перад ім Эндзі, робат-пасыльны (з многімі іншымі функцыямі). Другі... хто ж другі? Джэйк прыжмурыўся, але ўсё роўна не змог адказаць на гэтае пытанне. Ад берага яго аддзялялі дзвесце ярдаў, так што, нягледзячы на яркі месячнае святло, рысы асобы расплываліся. Нават калі гэты мужчына падымаў галаву, гледзячы на Эндзі. Зрэшты, мужчына быў у капелюшы... капялюш гэтую ён быццам бы даведаўся...
  
  Ты можаш памыліцца.
  
  А потым мужчына ледзь павярнуў галаву, месячнае святло адбіўся ад яго асобы двума блікамі, і Джэйк зразумеў, што не памыліўся. Многія каўбоі Кальи насілі такія ж капялюшы з круглай верхам, але ва ўсім горадзе ў акулярах Джэйк бачыў толькі аднаго чалавека.
  
  Добра, гэта бацька Бенні. Што з таго? Не ўсе бацькі падобныя на маіх, некаторыя трывожацца аб сваіх дзецях, асабліва, калі яны ўжо страцілі хаця б аднаго. Містэр Слайтман страціў сястру Бенні. Яна памерла ад лёгачнага пажару, як казаў Бенні. Павінна быць, так тут называюць пнеўманію. Шэсць гадоў таму. Мы адправіліся ў паход, містэр Слайтман пасылае Эндзі, каб той сачыў за намі, прачынаецца глыбокай ноччу і вырашае праверыць, ці ўсё ў нас у парадку. Можа, яму таксама прысніўся кашмар.
  
  Такое магчыма, незразумела толькі, чаму Эндзі і містэр Слайтман зараз гутараць так далёка ад палаткі, на беразе ракі.
  
  Ну, можа, ён баяўся вас абудзіць. Можа, яшчэ падымаецца наверх, да палаткі, у гэтым выпадку мне лепш вярнуцца ў яе, а можа, паверыць Эндзі на слова і вернецца ў «Рокинг Бі».
  
  Месяц схаваўся за іншае воблака, і Джэйк падумаў, што яму трэба застацца на месцы, пакуль яна не з'явіцца зноў. А калі яна з'явілася, яго ахапіла тое самае агіду, якое ён адчуваў, ідучы за Міа па закінутага замка. На імгненне ён нават падумаў, што гэта таксама сон, што ён проста пераскочыў з першага ў другі, але каменьчыкі пад нагамі і дыханне Ыша падказалі, што ён не спіць. І бачыць усё на яве.
  
  Містэр Слайтман не ўздымалася да палаткі хлопчыкаў, не вяртаўся і да «Рокинг Бі» (у адрозненне ад Эндзі, які шырокімі крокамі ішоў да ранча ўздоўж берага). Не, бацька Бенні перасякаў раку. Ўброд. Накіроўваўся на усход.
  
  Напэўна, ён ідзе туды не без прычыны. І прычына гэтая, павінна быць, важкая.
  
  Няўжо? І якая ж гэтая важкая прычына? Яны ўжо не ў Калье, Джэйк гэта выдатна разумеў. Тут толькі бясплодныя зямлі ды пустыня, буферная зона паміж пограничьем і мёртвым каралеўствам, якое звалось Тандерклеп.
  
  Спачатку што-то здарылася з Сюзанай... яго сяброўкай Сюзанай. Цяпер, падобна, што-то не так з бацькам яго новага сябра. Джэйк зразумеў, што грызе пазногаць, гэтую звычку ён набыў у апошнія тыдні вучобы ў школе, доктар філасофіі, і прымусіў сябе апусціць руку.
  
  — Гэта несправядліва, ці ведаеш, — паскардзіўся ён Ышу. — Зусім несправядліва.
  
  Ыш лізнуў яго ў вуха. Джэйк павярнуўся, абняў вушасціка-путаника, уткнуўся тварам у яго шаўкавістымі поўсць. Ыш стаяў як укапаны. Якое-то час праз Джэйк падняўся з выступу да Ышу. Яму крыху палягчэла.
  
  Зноў выглянула месяц. Джэйк пільна глядзеў на тое месца, дзе размаўлялі Эндзі і містэр Слайтман, імкнучыся захаваць яго ў памяці. Вялікая круглая скала, з бліскучай паверхняй, прибитое вадой сухое дрэва. Джэйк не сумняваўся, што знойдзе яго, нават калі на абрыве не будзе палаткі Бенні.
  
  Ты збіраешся сказаць Раланду?
  
  — Не ведаю, — прамармытаў Джэйк.
  
  — Ведаю, — азваўся Ыш у яго лодыжкі і Джэйк аж падскочыў ад нечаканасці. Чаго гэта ушастик-путаник падаў голас?
  
  Вар'яцтва нейкае.
  
  Ды не, не вар'яцтва. Было час, калі ён ужо не сумняваўся, што спятил або спятит ў самым найбліжэйшай будучыні, але ўсё гэта засталося ў мінулым. І потым, ён ведаў, што часам Ыш чытае яго думкі.
  
  Джэйк вярнуўся ў палатку. Бенні моцна спаў. Джэйк некалькі секунд, кусаючы вусны, глядзеў на іншага хлопчыка, старэйшы гадамі, але з меншым жыццёвым вопытам. Ён не хацеў наклікаць на бацьку Бенні непрыемнасці. Наклікаць без неабходнасці.
  
  Джэйк лёг, нацягнуў коўдру да падбародка. Ніколі ў жыцці не адчуваў ён такой нерашучасці. Не ведаў, што і рабіць. Яму хацелася плакаць. І заснуў ён, толькі калі заняўся світанак.
  
  
  
  Кіраўнік 8
  
  Крама Тлушчу: ненайденная дзверы
  
  1
  
  Пакінуўшы «Рокинг Бі», першыя паўгадзіны Роланд і Джэйк ў маўчанні ехалі на ўсход, да маленькіх фермаў. Іх коні ішлі бок аб бок. Роланд ведаў, Джэйка хвалюе што-то вельмі сур'ёзнае, трывога была напісана на твары хлопчыка. Аднак стрэлак вельмі зьдзівіўся, калі Джэйк сціснуў правую руку ў кулак, прыклаў да левага боку грудзей і сказаў:
  
  — Роланд, да таго, як Эдзі і Сюзанна далучацца да нас, ці магу я пагаварыць з табой дан-дын?
  
  Ці магу я адкрыць сэрца твайго загаду? Але падтэкст быў больш складаным, больш старажытным, выраз гэта прыйшло з стагоддзяў, якія папярэднічалі Артуру Эльдскому, так, ва ўсякім выпадку, казаў Ванни. Звычайна гаворка ішла аб невырашальнай эмацыйнай праблемы, часцей за ўсё любоўнай, з якой звярталіся за дапамогай да старэйшага. Ідучы на такі крок, ён або яна згаджаліся ў дакладнасці рушыць услед радзе старэйшага, неадкладна і без адзінага пытання. Але, само сабой, у Джэйка Чемберза не магло быць любоўных праблем... калі, вядома, ён раптам не закахаўся ў асляпляльную Франсину Тавери... і адкуль ён даведаўся пра гэтую фразу?
  
  Тым часам Джэйк глядзеў на яго шырока расплюшчанымі вачыма, і Раланду рашуча не падабалася сур'ёзнасць бледнага твару хлопчыка.
  
  — Дан-дын... дзе ты гэта чуў, Джэйк?
  
  — Нідзе. Думаю, пачарпнуў з тваёй галавы. — Тут Джэйк таропка дадаў: — Спецыяльна я туды не залазіў, будзь упэўнены, але часам што-то мне перападае. Звычайна ўсякая лухта, але бывае, і нейкія фразы.
  
  — Ты падбіраеш іх, як варона або расці падбіраюць бліскучыя прадметы, за якія ў час палёту чапляецца вока?
  
  — Мяркую, што так.
  
  — Якія яшчэ? Пералічы мне некалькі.
  
  Джэйк сумеўся.
  
  — Многія я запомніць не магу. Дан-дын азначае адкрыць табе сваё сэрца і пагадзіцца зрабіць усё, як ты скажаш.
  
  Выраз гэта вбирало ў сябе значна больш, але сутнасць хлопчык ўлавіў. Роланд кіўнуў. Сонечныя прамяні прыемна сагравалі яму твар. Паказальнае выступленне Маргарэт Эйзенхарт ў значнай ступені супакоіла яго, а пазней адбылася і плённая гутарка з бацькам лэдзі-сэй; упершыню за шмат начэй ён моцна спаў.
  
  — Так, — кіўнуў Роланд.
  
  — Што ж яшчэ... Ага, тэлами, што азначае... я думаю... пляткарыць пра чалавека, аб якім ты пляткарыць не павінен. Чаму-то я яе запомніў, хоць сам быццам бы не люблю пляткарыць.
  
  Роланд ўсміхнуўся. Джэйк усё правільна казаў. Цуды, ды і толькі. Ён даў сабе зарок у будучыні лепш ахоўваць глыбінныя думкі. Спосабы для таго меліся, дзякуй багам.
  
  — Яшчэ дэш-дын, так называюць рэлігійнага лідэра. Гэта выраз мільганула ў цябе ў галаве раніцай, думаю, у сувязі з гэтым старым-Мэнни. Ён — дэш-дын?
  
  Роланд кіўнуў.
  
  — Менавіта так. А яго імя, Джэйк? — Стралок засяродзіўся на ім. — Ты можаш убачыць яго імя ў маёй галаве?
  
  — Вядома, Хенчек, — без найменшай запінкі адказаў Джэйк. — Ты гаварыў з ім... калі? Учора, позняй ноччу?
  
  — Ды. — Вось на гэтым ён не засяроджвацца, нават палічыў за лепшае б, каб Джэйк пра гэта не даведаўся. Але ў дотыкі хлопчыку, падобна, ужо не было роўных, і Роланд верыў яго слоў, што ён не рыецца ў чужых галовах. Ва ўсякім выпадку, спецыяльна.
  
  — Місіс Эйзенхарт думае, што ненавідзіць Хенчека, а табе здаецца, што яна проста яго баіцца.
  
  — Так, у дотыкі ты моцны. Стаў куды мацней Алёна і значна мацней, чым раней. Прычына ў ружы, ці не так?
  
  Джэйк кіўнуў. Натуральна, у ружы. Нейкі час яны ехалі моўчкі, капыты коней танулі ў тонкай пылу. Нягледзячы на сонца, дзень выдаўся халодным, адчувалася набліжэнне восені.
  
  — Добра, Джэйк. Пагавары са мной дан-дын, калі лічыш гэта неабходным, а я дзякую табе за давер мудрасці, якой, па твайму разуменню, я валодаю.
  
  Але Джэйк маўчаў амаль дзве хвіліны. Роланд спрабаваў пранікнуць у яго галаву, як з іншымі рабіў гэта хлопчык (і з лёгкасцю), але нічога не ўбачыў. Зусім ні...
  
  Ан, няма. Убачыў пацука. Якая выгінаецца, на што-то nasazhennuyu...
  
  — Дзе знаходзіцца замак, у які яна ходзіць? — спытаў Джэйк. — Ты ведаеш?
  
  Роланд не змог схаваць здзіўлення. Дакладней, здзіўлення. Напэўна, таму што адчуваў за сабой віну. Раптам ён зразумеў... калі не ўсё, то многае.
  
  — Замка няма і ніколі не было, — адказаў ён Джэйк. — Гэта месца, у якое яна прыходзіць у сваім уяўленні, і створана яна на аснове казак, якія яна, павінна быць, чытала, і гісторый, што я распавядаў ля вогнішча. Яна прыходзіць туды, каб не бачыць, што яна ў рэчаіснасці есць. Што патрабуецца яе дзіцяці.
  
  — Я бачыў, як яна ела смажанага парася. А да гэтага яе парася ела пацук. Яна пасадзіла пацука на відэлец для мяса.
  
  — І дзе ты гэта бачыў?
  
  — У замку. — Ён памаўчаў. — У яе сне. Я трапіў у яе сон.
  
  — Яна цябе бачыла? — Сінія вочы стрэлка бліснулі. Яго конь што-то адчула і спынілася. Як і конь Джэйка. Яны стаялі на Ўсходняй дарозе, прыкладна ў мілі ад месца, дзе Молі Дулін забіла Ваўка з Тандерклепа. Стаялі тварам да твару.
  
  — Няма, — адказаў Джэйк. — Яна мяне не бачыла.
  
  Роланд думаў аб той ночы, калі рушыў услед за ёй у балота. Ён ведаў, што ў думках яна дзе-то яшчэ, адчуваў гэта, толькі не мог сказаць, дзе менавіта. Вельмі ўжо смутнымі былі вобразы, выуженные з яе галавы. Цяпер ён ведаў. Ведаў і іншае: Джэйк устрывожаны рашэннем старэйшага пакінуць Сюзану ў недасведчанасці. І магчыма, хлопчык трывожыўся правільна. Але...
  
  — Ты бачыў не Сюзану, Джэйк.
  
  — Я ведаю. Гэта іншая асоба, з нагамі. Яна называе сябе Міа. Яна цяжарная і да смерці напалохана.
  
  — Раз ужо ты гаворыш са мной дан-дын, раскажы ўсё, што ты бачыў, і ўсё, што трывожыла цябе пасля абуджэння. Потым я аддам табе мудрасць майго сэрца, тую мудрасць, якая ў мяне ёсць.
  
  — Ты не... Роланд, ты не злуешся на мяне?
  
  І на гэты раз Роланд не змог схаваць здзіўлення.
  
  — Не, Джэйк. Зусім. Можа, гэта я павінен прасіць у цябе не злавацца на мяне.
  
  Хлопчык стомлена ўсміхнуўся. Коні рушылі далей, на гэты раз ледзь хутчэй, нібы ведалі: у месцы, дзе яны стаялі, ледзь не здарылася бяда, і хацелі як мага хутчэй сысці адтуль.
  
  2
  
  Пакуль Джэйк не пачаў казаць, ён не ведаў, што менавіта раскажа, наколькі раскрые душу. Прачнуўшыся зноў, так і не змог вырашыць, казаць Раланду пра Эндзі і Слайтмане-старэйшым або няма. У рэшце рэшт ўхапіўся за прапанову Роланда: «Раскажы ўсё, што ты бачыў, і ўсё, што трывожыла цябе пасля абуджэння», цалкам выключыўшы з аповеду сустрэчу ля ракі. Па праўдзе кажучы, раніцай сустрэча гэтая ўжо не здавалася яму такой важнай.
  
  І ён распавёў Раланду, як Міа спускалася па прыступках, пра страх, які яна адчула, убачыўшы, што ў абеднай зале няма ежы. Аб тым, як пайшла на кухню. Як убачыла смажанага парася, якім лакомилась пацук. Як забіла саперніцу. Як жрала здабычу. Як ён прачнуўся, дрыжучы ўсім целам і з цяжкасцю падавіўшы крык.
  
  Тут ён запнуўся і паглядзеў на Роланда. Стрэлак нецярпліва зрабіў жэст рукой: працягвай, хутчэй раскажы ўсё да канца.
  
  «Што ж, — падумаў Джэйк, — ён абяцаў не злавацца і трымае слова».
  
  Усё так, але Джэйк па-ранейшаму не адважваўся сказаць Раланду, што збіраўся аб усім расказаць Сюзане. Пакуль толькі абдумваў гэтую ідэю. Аднак ён агучыў свой галоўны страх: калі трое аб чым-то ведаюць, а адзін няма, значыць, ка-тэт разбіты, і менавіта ў той момант, калі ён павінен быць максімальна моцны. Нават пераказаў Раланду байку пра спушчаным коле, «добра хоць яно спусціла толькі ўнізе». Ён не чакаў, што Роланд засмяецца, і чаканні цалкам апраўдаліся. Але ён адчуў, што Роланд у пэўнай ступені пристыжен, і вось гэта яго спалохала. Паколькі лічыў, што саромецца маглі толькі людзі, якія не ведалі, што рабілі.
  
  — І да апошняй ночы сітуацыя была яшчэ горш, чым цяпер, калі трое ведаюць, а адзін — няма, — працягнуў Джэйк. — Таму што ты спрабаваў трымаць у няведаньні і мяне. Так?
  
  — Няма, — адказаў Роланд.
  
  — Няма?
  
  — Я проста не перашкаджаў натуральнаму ходу падзей. Эдзі распавёў пра Сюзане толькі па адной прычыне. Яны засталіся ўдваіх, вось я і баяўся, што ён, даведаўшыся аб падарожжах, паспрабуе яе абудзіць. Баяўся, што можа адбыцца паміж імі, калі ён яе абудзіць.
  
  — А чаму проста не сказаць ёй?
  
  Роланд ўздыхнуў.
  
  — Паслухай мяне, Джэйк. Калі мы былі хлопчыкамі, Корт займаўся нашым фізічным выхаваннем. Ванни — духоўным. Абодва спрабавалі навучыць таму, што ведалі пра этыку. Але паводле звычаяў Гилеада, нашы бацькі вучылі нас ўсім, што тычылася ка. А паколькі бацькі ў нас усіх былі розныя, кожны з нас, пакідаючы ззаду дзяцінства, меў сваё ўяўленне, што ёсць ка і ка робіць. Ты гэта разумееш?
  
  «Я разумею, што ты сыходзіш ад адказу на простае пытанне», — падумаў Джэйк, але кіўнуў.
  
  — Мой бацька шмат распавядаў мне пра гэта, і вялікая частка рассказанного ім шчасна забылася, але адно я памятаю выразна. Калі ў цябе няма ўпэўненасці, пакінь ка вызначаць курс.
  
  — Значыць, уся справа ў ка. — У голасе Джэйка чулася расчараванне. — Роланд, карысці ад гэтага няшмат.
  
  Стрэлак адчуў трывогу ў голасе Джэйка, але куды больш яго закранула расчараванне. Ён павярнуўся ў сядле, адкрыў ужо рот, сабраўся што-тое сказаць у пацверджанне сваіх слоў, але не стаў. Не стаў пацвярджаць нічога, сказаў праўду.
  
  — Я не ведаю, што рабіць. Ці Не хочаш падказаць мне?
  
  Твар хлопчыка да каранёў валасоў заліла фарба, і Роланд зразумеў, што хлопчык думае, што над ім здзекуюцца. Злуецца на Роланда. Такое адсутнасць паразумення пудзіла. «Ён мае рацыю, — падумаў стрэлак. — Наш ка-тэт даў расколіну. Ды дапамогуць нам багі».
  
  — Не думай так, — дадаў Роланд. — Слухай мяне, прашу... і слухай уважліва. У Калье Брын Стерджис нам трэба будзе сутычка з Ваўкамі. У Нью-Ёрку — з Балазаром і яго «джэнтльменамі». І адбудзецца гэта ў самым хуткім часе. Будзе ці знаходзіцца дзіця ў чэраве Сюзаны да таго, як гэтыя праблемы вырашацца так ці інакш? Я не ведаю.
  
  — Яна нават не выглядае цяжарнай, — прамармытаў Джэйк. Шчокі яго ледзь пабялелі, але ён не падымаў галавы.
  
  — Згодны, не выглядае, — кіўнуў Роланд. — Грудзей у яе ледзь наліліся, можа, павялічыліся і сцягна, але гэта адзіныя прыкметы. Так што ў мяне ёсць падставы спадзявацца. Я павінен спадзявацца, павінен і ты. Таму што яшчэ да Ваўкоў і да ружы нам прыйдзецца вырашаць пытанне з Трынаццатым Чорным. Думаю, я ведаю, што трэба з ім зрабіць, спадзяюся, што ведаю, але спачатку я павінен зноў пагаварыць з Хенчеком. І нам яшчэ трэба даслухаць да канца гісторыю бацькі Каллагэна. Ты думаў пра тое, каб самому расказаць усё Сюзане?
  
  — Я... — Джэйк прыкусіў губу і змоўк.
  
  — Бачу, што думаў. Выкінь гэтыя думкі з галавы. Калі што-то і можа, за выключэннем смерці, назаўжды парушыць нашу дружбу, бо гэта твой размова з ёй без майго дазволу, Джэйк. Я — твой старэйшы.
  
  — Я гэта ведаю! — Джэйк ледзь не крычаў. — Не думай, што я гэтага не ведаю.
  
  — Думаеш, мне гэта падабаецца? — узвысіў голас і Роланд. — Ці ты не бачыш, наколькі мне было лягчэй да таго... — Ён змоўк, у жаху ад тых слоў, якія хацеў вымавіць.
  
  — Да таго, як з'явіліся мы, — роўным голасам скончыў за яго Джэйк. — Але ведаеш, што я табе скажу? Мы пра гэта не прасілі, ні адзін з нас.
  
  «І я не прасіў цябе скінуць мяне ў прорву. Забіць мяне».
  
  — Джэйк... — Стралок уздыхнуў, падняў рукі, яны зноў упалі на сцягна. Наперадзе паказаўся паварот да ферме Джеффордсов, дзе іх чакалі Эдзі і Сюзана. — Я магу толькі паўтарыць ужо сказанае: калі чалавек не ўпэўнены ў тым, што хоча ка, лепш за ўсё даць ка поўную свабоду. Калі ж чалавек спрабуе ўмяшацца, ён, напэўна, зробіць усё няправільна.
  
  — У каралеўстве Нью-Ёрк гэта называецца «памыць рукі», Роланд. Ты не можаш прапанаваць свайго рашэння, вось і не пярэчыш чужога, хай яно табе і не падабаецца.
  
  Роланд задумаўся. Вусны яго зацвярдзелі.
  
  — Ты папрасіў мяне камандаваць тваім сэрцам.
  
  Джэйк кіўнуў.
  
  — Тады слухай мяне. Першае: мы ўтрох, ты, я і Эдзі, пагаворым з Сюзанай да прыходу Ваўкоў, раскажам ёй усё, што ведаем. Што яна цяжарная, што бацька гэтага дзіцяці — дэман, што ў ёй — другая асоба, жанчына па імі Міа, якая стала маці гэтага дзіцяці. Другое: да нашай размовы з ёй мы гэтую тэму больш абмяркоўваць не будзем.
  
  Джэйк прагна лавіў кожнае слова, на твары ясна чыталася палёгку.
  
  — Ты сур'ёзна?
  
  — Так, — адказаў Роланд, стараючыся не паказаць, як пакрыўдзіў і злавала яго гэтае пытанне. Але ён разумеў, чаму хлопчык яго задае. — Я абяцаю і клянуся, што выканаць сваё абяцанне. Вас гэта задавальняе?
  
  — Так! Больш за чым!
  
  Роланд кіўнуў.
  
  — Я раблю так не таму, што лічу гэта рашэнне правільным, Джэйк. Толькі таму, што так лічыш ты. Я...
  
  — Пачакай, пачакай. — Ўсмешка Джэйка аціхла. — Не спрабуй перакласці ўсё на мяне. Я...
  
  — Вызвалі мяне ад гэтай лухты. — Да такога сухому, адхіленне тоне Роланд звяртаўся вельмі рэдка. — Ты захацеў быць у ліку тых, хто прымае рашэнне, як належыць мужчыну. Я табе дазваляю, павінен дазволіць, таму што па загадзе ка ты гуляеш мужчынскую ролю ў гэтых падзеях. Ты сам адкрыў гэтую дзверы, калі засумняваўся ў правільнасці майго меркаванні. Ты гэта адмаўляе?
  
  Збялеў, было Джэйк зноў пачырванеў, зноў збялеў. На твары адбівалася спалох, ён круціў галавой, не прамаўляючы ні слова. «Аб багі, — думаў Роланд. — Як жа я ненавіджу гэтыя размовы. Яны смердят мацней лайна мерцвяка». Але працягнуў ён больш роўным, спакойным голасам:
  
  — Не, ты не прасіўся сюды. І ў мяне не было ні найменшага жадання пазбаўляць цябе дзяцінства. Аднак мы тут, а ка стаіць у баку і смяецца. Мы павінны рабіць усё, што хоча ка, або нам прыйдзецца наракаць на сябе.
  
  Джэйк апусціў галаву, з дрыготкай у голасе прашаптаў:
  
  — Я ведаю.
  
  — Ты ўпэўнены, што Сюзане трэба ўсё расказаць. Я, з другога боку, не ведаю, што рабіць... пэўнасці ў гэтым пытанні ў мяне няма. Калі адзін ведае, а другі — няма, другі павінен падпарадкавацца, а першы — узяць на сябе адказнасць. Ты мяне разумееш, Джэйк?
  
  — Так, — прашаптаў хлопчык і выцер з ілба пот.
  
  — Добра. Мы закрываем гэтую тэму, і я кажу дзякуй табе. Ты моцны ў дотыкі.
  
  — Я толькі шкадую пра гэта! — вырвалася ў Джэйка.
  
  — Тым не менш. Ты можаш дакрануцца да яе?
  
  — Ды. Я не пранікаю ўнутр, ні ў яе розум, ні ў любой іншай, але часам дакранаюся. Улавливаю урыўкі песень, якія яна ўспамінае, думкі аб яе кватэры ў Нью-Ёрку. Ёй не хапае гэтай кватэры. Аднойчы яна падумала: «Як жа мне хочацца прачытаць новы раман Алена Друры, які як раз даслалі з кніжнага клуба». Я думаю, Ален Друры — вядомы пісьменнік яе часу.
  
  — Іншымі словамі, выхватываешь тое, што ляжыць на паверхні.
  
  — Ды.
  
  — Але ты можаш пракрасціся глыбей?
  
  — Я, напэўна, магу назіраць і як яна распранаецца, — змрочна адказаў Джэйк, — але ж гэта нядобра.
  
  — У абставінах, якія склаліся добра, Джэйк. Ўспрымаю яе, як калодзеж, да якога ты павінен наведвацца кожны дзень і даставаць адно вядро, каб пераканацца, што вада па-ранейшаму прыдатная. Калі ў яе ў галаве ўзнікнуць якія-небудзь змены, я хачу пра гэта ведаць. Асабліва хачу ведаць, ці не плануе яна ўцячы.
  
  У Джэйка акругліліся вочы.
  
  — Уцячы? Куды ўцячы?
  
  Роланд паківаў галавой.
  
  — Не ведаю. Куды сыходзіць кошка перад тым, як окотиться? У камору? Пад ганак?
  
  — А калі мы ўсе ёй раскажам і іншая возьме верх? Калі Міа ўцячэ, Роланд, і пацягне з сабой Сюзану?
  
  Роланд не адказаў. Уласна, менавіта гэтага ён баяўся, а Джэйк хапіла розуму, каб дакапацца да сутнасці.
  
  Джэйк глядзеў на яго. Ён усё зразумеў і, падобна, пагадзіўся.
  
  — Раз у дзень. Не часцей.
  
  — Часцей, калі адчуеш змены.
  
  — Добра, — кіўнуў Джэйк. — Мне гэта брыдка, але я сам адкрыў сэрцы тваім загадзе. Мабыць, ты перамог.
  
  — Гэта не спаборніцтва ў сіле рук, Джэйк. Не гульня.
  
  — Ведаю. — Джэйк трасянуў галавой. — У мяне такое адчуванне, што ты абвёў мяне вакол пальца, але хай так і будзе.
  
  «Я і абвёў цябе вакол пальца, — падумаў Роланд. Як добра, дадаў ён пра сябе, што ніхто з іх пакуль не адчуў яго разгубленасці. Інтуіцыя, якая дазваляла яму выходзіць з многіх складаных палажэнняў, маўчала. — Абвёў... таму што іншага выйсця не было».
  
  — Пакуль мы будзем маўчаць, але раскажам ёй усё да прыходу Ваўкоў, — удакладніў Джэйк. — Да таго, як мы будзем біцца з імі. Так?
  
  Роланд кіўнуў.
  
  — А калі спачатку нам прыйдзецца пазмагацца з Балазаром... у іншым свеце... мы скажам ёй да таго, як гэта здарыцца. Так?
  
  — Так, — кіўнуў Роланд. — Будзь упэўнены.
  
  — Да чаго мне гэта брыдка, — вырвалася ў Джэйка.
  
  — Мне таксама, — адказаў Роланд.
  
  3
  
  Эдзі сядзеў на ганку дома Джеффордсов, габляваў палку, слухаў якую-то путаную гісторыю дзеда, ківаў, як ён спадзяваўся, впопад, калі ў двор заехалі Роланд і Джэйк. Ён тут жа адклаў нож і збег з прыступак, паварочваючыся на хаду і зовя Сюзі.
  
  Гэтай раніцай ён знаходзіўся ў цудоўным настроі. Страхі мінулай ночы як ветрам здзьмула, што звычайна і бывае з нашымі самымі жудаснымі начнымі страхамі. Страхі гэтыя нічым не адрозніваюцца ад вампіраў першага і другога тыпу бацькі Каллагэна, дакладна гэтак жа не выносяць дзённага святла. Па-першае, на сняданак сабраліся ўсе дзеці Джеффордсов. Па-другое, у хляве сапраўды недалічыліся парася. Тиан спытаў Эдзі і Сюзану, не чулі яны ўначы нейкіх падазроных гукаў, і з змрочнай задаволенасцю кіўнуў, калі абодва адмоўна паківалі галовамі.
  
  — Ага. У нашых краях жывуць мутанты, праўда, паўднёвей. Чароды дзікіх сабак з'яўляюцца тут кожную восень, два тыдні таму назад іх бачылі ў Калье Амити. На наступным яны дабяруцца да нас, потым адправяцца ў Калью Локвуд. Мутанты, яны маўклівыя. Не ў сэнсе спакойныя — нямыя. Тут у іх нічога няма. — Ён паляпаў сябе па горле. — І потым, яны, можна сказаць, заплацілі за парася. Я знайшоў каля клеці для парасят велізарную пацука. Дохлых. Ёй практычна адарвалі галаву.
  
  — Фу. — Хедда адсунула талерку, манерна скорчив гримаску.
  
  — Табе б лепш з'есці гэтую аўсянку, міс, — прыкрыкнуў на яе Залия. — Яна цябе сагрэе, калі ты будзеш развешваць вымытая бялізну.
  
  — Ма-ма, чаму-у-у?
  
  Эдзі злавіў погляд Сюзаны і падміргнуў ёй. Яны падміргнула ў адказ, і ўсё ў іх разам наладзілася. Добра, яна задаволіла сабе начную шпацыр. Сцяла ў цемры. Схавала тое, што засталося пасля трапезы. Так, вядома, трэба было вырашыць пытанне з яе цяжарнасцю. Эдзі разумеў, што ад гэтага нікуды не дзецца. Але чаму-то не сумняваўся, што ўсё будзе добра. Днём недарэчнай здавалася сама думка, што Сюзана можа нанесці шкоду дзіцяці.
  
  — Хайль, Роланд, Джэйк.
  
  Эдзі зноў павярнуўся. На ганак выйшла Залия. Зрабіла рэверанс. Роланд прыўзняў капялюш, вітаючы яе, вярнуў на месца.
  
  — Сэй, — спытаў ён яе, — ты ўстанеш плячом да пляча з мужам, калі прыйдзе час пазмагацца з Ваўкамі, ага?
  
  Яна ўздыхнула, але вачэй не адвяла.
  
  — Устану, стрэлак.
  
  — Ты просіш дапамогі і падтрымкі?
  
  Якіх-то асаблівых інтанацый у голасе Роланда не чулася, пытанне задавалася паходзячы, як бы між іншым, але Эдзі адчуў, як ёкнула ў яго сэрца, а калі рука Сюзаны дакранулася да яго пальцаў, моцна сціснуў яе. Таму што Роланд задаў трэці пытанне, ключавы пытанне, і задаў яго не самому буйнаму фермеру Кальи, не самому буйнаму ранчеру, не самаму буйному бізнэсоўцу. Пытанне адрасавалася жонцы дробнага фермера, з забранымі ў вузел на патыліцы каштанавымі валасамі, з загарэлым да чарнаты асобай, у вылинявшем замуляваным сукенка. І Эдзі лічыў, што Роланд трапіў у кропку. Таму што душа Кальи Брын Стерджис жыла ў чатырох дзясятках такіх вось маленькіх ферм. Так хай Залия Джеффордс адкажа за іх усіх. Чаму няма?
  
  — Я прашу і кажу дзякуй табе, — адказала яна. — Няхай Гасподзь Бог і Чалавек-Ісус благословят цябе і тых, хто з табой.
  
  Роланд кіўнуў, як быццам адказ гэты роўным лікам нічога не значыў.
  
  — Маргарэт Эйзенхарт мне сее-што паказала.
  
  — Праўда? — спытала Залия і ўсміхнулася. Тиан выйшаў з-за вугла, спатнелы і стомлены, хоць было толькі дзевяць раніцы. З парванай збруяй на плячы. Пажадаў добрага дня Раланду і Джэйк, падышоў да жонкі, абняў за талію.
  
  — Ага, і яна расказала нам гісторыю пра лэдзі Орисе і Шэрым Дзіку.
  
  — Гэта добрая гісторыя, — адгукнулася Залия.
  
  — Добрая, — пагадзіўся Роланд. — Я не буду хадзіць вакол ды каля, лэдзі-сэй. Ты выйдзеш на лінію агню са сваёй талеркай, калі праб'е гадзіну?
  
  Вочы Тиана шырока раскрыліся. Ён ужо адкрыў рот, але тут жа зачыніў яго. Паглядзеў на жонку, як чалавек, якому раптам адкрылася ісціна.
  
  — Ага, — адказала Залия.
  
  Тиан кінуў вупраж на зямлю і абняў жонку. Яна — мужа, моцна, потым зноў павярнулася да Раланда і яго сябрам.
  
  Роланд ўсміхаўся. Эдзі проста не мог паверыць сваім вачам, так здаралася заўсёды, калі яму даводзілася бачыць гэты феномен.
  
  — Добра. І ты пакажаш Сюзане, як кідаць талерку?
  
  Залия задуменна паглядзела на Сюзану.
  
  — Яна зможа навучыцца?
  
  — Не ведаю, — адказала Сюзана. — Я чаму-то павінна навучыцца, Роланд?
  
  — Ды.
  
  — Калі, стралок? — спытала Залия.
  
  Роланд задумаўся.
  
  — Праз тры ці чатыры дні, калі ўсё пойдзе добра. Калі ў яе не будзе атрымлівацца, отошлешь яе да мяне і возьмешься за Джэйка.
  
  Джэйк аж здрыгануўся.
  
  — Але думаю, у яе ўсё атрымаецца. Я не ведаю ні аднаго стрэлка, які з ходу не мог бы авалодаць новым зброяй. І аднаму з нас прыйдзецца кідаць талеркі ці страляць з арбалета, таму што на чацвярых з стралковай зброі ў нас толькі два рэвальвера і адзін пісталет, якія сапраўды не падвядуць. І мне падабаецца талерка. Вельмі падабаецца.
  
  — Я пакажу табе, на што здольная, не сумнявайся, — і Залия сарамліва паглядзела на Сюзану.
  
  — А потым, праз дзевяць дзён, ты, Маргарэт, Розалита і Сары Адамс прыйдзеце ў дом Старога і мы паглядзім, што вы ўмееце.
  
  — У цябе ёсць план? — спытаў Тиан. Яго вочы гарэлі надзеяй.
  
  — Да таго часу будзе, — адказаў Роланд.
  
  4
  
  Яны ехалі да горада чатыры ў шэраг, павольным крокам, але калі Ўсходнюю дарогу перасекла іншая, якая сыходзіць і на поўнач, і на поўдзень, Роланд нацягнуў павады.
  
  — Тут я вас пакіну. — Ён паказаў на поўнач, у бок узгоркаў. — У двух гадзінах адсюль знаходзіцца месца, якое адны называюць Мэнни Калья, а іншыя — Мэнни Редпат, маленькае паселішча ўнутры вялікага. Там я сустракаюся з Хенчеком.
  
  — Іх старэйшым, — уставіў Эдзі.
  
  Роланд кіўнуў.
  
  — За вёскай Мэнни, яшчэ ў гадзіне язды, знаходзяцца выпрацаваныя шахты і мноства пячор.
  
  — Месца, якое ты паказваў на карце двайнят Тавери? — спытала Сюзана.
  
  — Няма, але блізка. Цікавую для мяне пячору яны называюць Пячорай дзверы. Мы пачуем пра яе ад Каллагэна гэтым вечарам, калі ён будзе заканчваць сваю гісторыю.
  
  — Ты дакладна ведаеш ці гэта інтуіцыя? — спытала Сюзана.
  
  — Я даведаўся пра гэта ад Хенчека. Мінулай ноччу ён распавёў мне і пра пячоры, і пра бацьку Каллагэне. Я магу расказаць вам, але думаю, будзе лепш, калі мы пачуем усё, што ад самага Каллагэна. У любым выпадку пячора для нас вельмі важная.
  
  — Праз яе мы зможам вярнуцца, ці не так? — падаў голас Джэйк. — Ты думаеш, што праз яе мы зможам вярнуцца ў Нью-Ёрк?
  
  — І не толькі, — адказаў Роланд. — Я думаю, што, маючы пры сабе Чорны Трынаццаты, праз пячору мы зможам патрапіць куды заўгодна і калі заўгодна.
  
  — У тым ліку і ў Цёмную Вежу? — спытаў Эдзі. Ён раптам восіп, пытанне задаў ледзь не шэптам.
  
  — Гэтага я сказаць не магу, — адказаў Роланд, — але ўпэўнены, што, калі Хенчек пакажа мне пячору, я, магчыма, даведаюся больш. А ў вас пакуль будзе справа ў краме Тлушчу.
  
  — У нас? — здзівіўся Джэйк.
  
  — Ды. — Роланд падцягнуў кошаль на калені, адкрыў, пакапаўся ў ім. Дастаў скураны мяшочак з завязанымі матузамі, які яны ўбачылі ўпершыню.
  
  — Яго мне даў бацька, — разгублена працягнуў Роланд. — Адзінае, што засталося ў мяне, не лічачы слядоў часу на маім твары, з таго часу, як я з сябрамі ехаў у Меджис.
  
  Яны з поўным глыбокай пашаны трапятаннем глядзелі на мяшочак, думаючы аб адным і тым жа: калі стралок казаў праўду, а сумнявацца ў гэтым не даводзілася, скуранога мяшэчкі многія сотні гадоў. Раланд развязаў матузы, зазірнуў у мяшочак, задаволена кіўнуў.
  
  — Сюзана, падстаў рукі.
  
  Яна падставіла. У складзеныя лодачкай далоні Роланд высыпаў з дзясятак срэбных манет, спустошыўшы мяшочак.
  
  — Эдзі, цяпер ты.
  
  — Роланд, я думаю, загашнік пусты.
  
  — Падстаўляй рукі.
  
  Эдзі паціснуў плячыма, але падпарадкаваўся. Роланд перавярнуў мяшочак над яго далонямі, і ў «лодачку» высыпаліся залатыя манеты, столькі ж, колькі срэбных. Мяшочак апусцеў.
  
  — Джэйк?
  
  Хлопчык моўчкі падставіў рукі. З нагруднай кішэні понча Ыш з цікавасцю назіраў за тым, што адбываецца. На гэты раз з мяшочка высыпаліся каштоўныя камяні. Сюзана ахнула.
  
  — Гэта ўсяго толькі гранаты. — У голасе Роланда чуліся извиняющиеся ноткі. — Тут іх кошт невысокая, але, думаю, ты зможаш купіць усё, што табе захочацца.
  
  — Крута! — Джэйк шырока ўсміхнуўся. — Я кажу дзякуй табе! Вялікае-вялікае!
  
  У іх поглядах, накіраваных на мяшочак, чыталася такое здзіўленне, што Роланд ўсміхнуўся.
  
  — Большая частка магіі, якую я ведаў або да якой меў доступ, адышла ў Нябыт, але, самі бачыце, тое-сёе засталося. Як напитавшиеся вадой лісточкі гарбаты, прыліплыя да дна кубкі.
  
  — А ў ім яшчэ што-то засталося? — спытаў Джэйк.
  
  — Няма. Але з часам што-небудзь ды з'явіцца. Таму што грошы ў ім не перакладаюцца. — Роланд прыбраў старажытны мяшочак ў кошаль, дастаў капшук з тытунём, якім забяспечыў яго Каллагэн, згарнуў самокрутку. — Зайдзіце ў краму. Купіце ўсё, што пажадае ваша душа. Кашулі, да прыкладу. Адну і мне, калі вас не абцяжарыць. А потым вяртайцеся на ганак і пасядзіце там, як прынята ў мясцовых жыхароў. Сэю Туку гэта не спадабаецца, ён будзе шчаслівы, толькі убачыўшы вашыя спіны, аддаляліся на ўсход, у бок Тандерклепа, але ён вас не прагоніць.
  
  — Хай толькі паспрабуе, — сказаў Эдзі і закрануў дзяржальні рэвальвера Роланда.
  
  — У гэтым не будзе неабходнасці, — паківаў галавой Роланд. — Ён не выйдзе з-за прылаўка, такі звычай. Ды і настрой гараджан ўтрымае яго.
  
  — Яны схіляюцца на наш бок, ці не так? — спытала Сюзана.
  
  — Так, Сюзанна. Калі б ты прама цяпер задала ім той жа пытанне, што я задаў сэй Джеффордс, яны б не адказалі, таму лепш іх не пытацца. Але так. Яны гатовыя змагацца. Ці дазволіць нам змагацца за іх. І гэта нельга ставіць ім у дакор. Наша праца — змагацца за тых, каму гэта не пад сілу.
  
  Эдзі ўжо адкрыў рот, каб пераказаць Раланду пачутае ад дзеда Джеффордса, але нічога не сказаў. Роланд ні аб чым не пытаўся, хоць паслаў да Джеффордсам, каб яны выслухалі гісторыю старога. І тут да яго дайшло, што і Сюзана не пыталася. Нават не згадала пра яго размова са старым Хейми.
  
  — Ты задасі Хенчеку той жа пытанне, што задаваў місіс Джеффордс? — спытаў Джэйк.
  
  — Так, — адказаў Роланд. — Яму задам.
  
  — Таму што ведаеш, што ён адкажа.
  
  Стрэлак кіўнуў і зноў усміхнуўся. Не той усмешкай, ад якой лёгка на душы, а халоднай, як водбліск сонца на снезе.
  
  — Стрэлак ніколі не задае гэтага пытання, пакуль не ведае, якім будзе адказ. Сустрэнемся ў доме бацькі Каллагэна за вячэрняй трапезай. Калі ўсё пойдзе добра, я прыеду, калі сонца закатится за гарызонт. Вы ў парадку? Эдзі? Джэйк? — Кароткая паўза. — Сюзана?
  
  Усе кіўнулі. У тым ліку і Ыш.
  
  — Тады да вечара. Усяго вам добрага, і хай сонца ніколі не ўпадзе на вашых вачах.
  
  Ён прышпорыў каня і павярнуў на зарослую травой дарогу — відаць, карысталіся ёю не так каб часта, — якая сыходзіць на поўнач. Яны назіралі за Ролянд, пакуль ён не схаваўся з выгляду, так было заўсёды, калі ён ад'язджаў і пакідаў іх адных, і кожны ў гэты момант адчуваў змешаныя пачуцці: страх, адзінота, але і гонар.
  
  Утрох яны рушылі да горада, імкнучыся трымацца бліжэй адзін да аднаго.
  
  5
  
  — Няма, няма, нельга прыносіць сюды гэтага бруднага звярка-путаника, ніяк нельга! — закрычаў Эбен Тлушч з-за прылаўка. Голас у яго быў высокі, пранізлівы, бліжэй да жаночага, чым да мужчынскага, і сонную цішыню крамы ён разарваў, як звон разбітага шкла. Яго ўказу палец нацэліўся на Ыша, які выглядваў з нагруднай кішэні понча. З тузін пакупнікоў, у асноўным жанчыны, павярнуліся, каб паглядзець на парушальніка спакою.
  
  Двое рабочых з фермы, у карычневых кашулях, брудных белых штанах і самбрэра, што стаялі ля прылаўка, паспешліва адышлі ў бок, нібы чакалі, што прышэльцы з іншага свету тут жа выхапяць зброю і ператвораць сэя Тлушчу ў рэшата.
  
  — Так, сэр, — абыякава адказаў Джэйк. — Прабач. — Ён выняў Ыша з кішэні, апусціў на заліты сонцам шырокі ганак у дзвярэй. — Пачакай нас тут, малы.
  
  — Чакай Ыш, — адказаў ушастик-путаник, і яго хвост абвіўся вакол задніх лап.
  
  Джэйк далучыўся да сваіх сяброў і ўтрох яны прайшлі ў краму. Сюзана вырашыла, што пахне ў ім, як у крамах Місісіпі. Тыя ж змешаныя пахі саланіны, скуры, рэзкіх затавак, кава, молі і хлусні. Ля прылаўка стаяла вялікая бочка з ссунутай ледзь вечкам. Побач на цвіку віселі шчыпцы. З бочкі ішоў востры пах марынаваных агуркоў.
  
  — Крэдыту не будзе! — усё тым жа пранізлівым, выклікаюць раздражненне голасам выгукнуў Тук. — Я нікому не даваў крэдыту і нікому не дам! Праўду кажу! Дзякуй вам!
  
  Сюзана схапіла Эдзі за руку, сціснула, заклікаючы да спакою. Эдзі нецярпліва вырваў руку, але калі загаварыў, голас яго гучаў так жа абыякава, як і ў Джэйка.
  
  — Дзякуй табе, сэй Тук, мы яго і не просім. — Тут яму раптам успомніліся словы Каллагэна. — Ніколі ў жыцці.
  
  Пачуўся адабральны шэпт пакупнікоў. Ніхто з іх больш не рабіў выгляду, што цікавіцца таварамі. Тук пачырванеў. Сюзана зноў узяла Эдзі за руку і на гэты раз, паціскаючы яе, усміхнулася.
  
  Спачатку яны моўчкі выбіралі тое, што ім трэба, але неўзабаве да іх пачалі падыходзіць людзі, усе яны былі ў Павільёне на ўрачыстай сустрэчы стралкоў, віталіся, пыталіся (сарамліва), як яны пажываюць. Усе трое адказвалі, што выдатна. Яны ўзялі кашулі, у тым ліку дзве для Роланда, штаны з шчыльнай баваўнянай тканіны, ніжняе бялізну, тры пары ботаў з кароткімі халявамі, выродлівых, але, падобна, моцных. Джэйк папрасіў Тлушчу дастаць з паліцы пакуначак з цукеркамі. Той дастаў, нешта бурчаў сабе пад нос. А вось калі Джэйк захацеў прыкупіць мяшэчак тытуню і пачак папяроснай паперы для Роланда, Тук адмовіў з бачным задавальненнем:
  
  — Няма. Няма. Я не прадаю курыльную траву хлопчыкам. Ніколі не прадаваў.
  
  — Добрая ідэя, аднак, — кіўнуў Эдзі. — Упэўнены, што міністэрства аховы здароўя выдала б цябе пахвальную грамату. Але ты прадасі тытунь і паперу мне, ці не так, сэй? Наш старэйшы любіць папаліць адвячоркам, разважаючы, як дапамагчы тым, хто трапіў у бяду.
  
  Пачуліся смяшкі. Магазін пачаў запаўняцца. Не пакупнікамі — гледачамі. Цяпер яны выступалі перад аўдыторыяй, і Эдзі нічога не меў супраць. Тлушчу ў Калье, падобна, не даравалі, але здзіўляцца гэтаму не даводзілася. У тым, што ён — лайно, двух меркаванняў быць не магло.
  
  — Ніколі не бачыў, каб хто-то танцаваў каммалу лепш, чым ён, — крыкнуў адзін мужчына, і астатнія ўхвальна загудзелі.
  
  — Я кажу дзякуй вам, — адказаў Эдзі. — Абавязкова яму перадам.
  
  — І твая лэдзі выдатна спявае, — дадаў іншы мужчына.
  
  Сюзана зрабіла рэверанс. Сама яна напрыканцы ссунула вечка з бочкі і абцугамі дастала велізарны агурок. Эдзі нахіліўся, прыгледзеўся да яго.
  
  — Быццам бы аднойчы я дастаў з носа што-то такое ж зялёнае, але дакладна не памятаю.
  
  — Не паясничай, дарагі, — з усмешкай адказала Сюзана.
  
  Права вызначыцца з канчатковай цаной Эдзі і Джэйк далі Сюзане, што яе цалкам задаволіла. Тук пастараўся абадраць іх па максімуме, але Эдзі вырашыў, што справа не ў асабістай непрыязнасці да стрэлках — проста Тук лічыў выпампоўванне грошай з пакупнікоў часткай сваёй працы (а можа, і зусім нават пакліканнем). Аднак яму хапала розуму ўлічваць настрой канкрэтных кліентаў, таму што ў рэшце рэшт ён прыкметна зменшыў свае апетыты. Што не перашкодзіла яму ўзважыць манеты на спецыяльных вагах, якія, падобна, служылі выключна для гэтай мэты, а таксама паглядзець на свет гранаты Джэйка і адмовіцца прыняць адзін з іх (які выглядаў дакладна так жа, як і астатнія, на думку Эдзі, Джэйка і Сюзаны).
  
  — Як доўга вы прабудзеце тут? — ветліва пацікавіўся Тук, калі пакупкі сталі ўласнасцю стралкоў, а манеты і камяні зніклі з прылаўка. Аднак вочы пільна пазіралі на іх; Эдзі не сумняваўся, што іх адказ у самым хуткім часе дойдзе да вушэй Эйзенхарта, Оуверхолсера і ўсіх тых, чыё меркаванне апынецца важкім ў дзень прыняцця рашэння.
  
  — Ну, усё залежыць ад таго, што мы ўбачым, — адказаў Эдзі. — А што мы ўбачым, залежыць ад таго, што вы нам пакажаце, ці не так?
  
  — Ага, — пагадзіўся Тук, некалькі збянтэжаны адказам. У краме сабралася ўжо чалавек пяцьдзесят. Ніхто нічога не купляў, усё глядзелі на стралкоў. Адчувалася, як нарастае напружанне. Эдзі усё гэта падабалася. Ён не ведаў, добра гэта ці дрэнна, і ўсё ж яму гэта вельмі падабалася.
  
  — А таксама залежыць ад таго, што хочуць гараджане, — унесла сваю лепту Сюзана.
  
  — Я скажу табе, што яны хочуць, карычневая! — празвінеў пранізлівы голас Тлушчу. — Яны хочуць свету, каб усё было, як і заўсёды! Яны ж застануцца ў горадзе пасля таго, як вы чацвёра...
  
  Сюзана схапіла вялікі палец Тлушчу і вывернула яго. Продела гэта на дзіва спрытна. Джэйк не сумняваўся, што яе манеўр ўбачылі толькі два ці тры чалавекі, якія стаялі ля самага прылаўка.
  
  — Я дазваляю прамаўляць гэта слова старому, практычна лишившемуся розуму, але зусім не цябе. Назаві мяне яшчэ раз карычневай, таўстун, і я вырву ў цябе мову і подотру ім тваю азадак.
  
  — Прабач мяне! — прахрыпеў Тук. Пот градам каціўся па яго шчоках. — Прабач, прашу цябе!
  
  — Добра. — Сюзана адпусціла палец. — А цяпер мы выйдзем на ганак і крыху пасядзім, бо шопінг — занятак стомнае.
  
  6
  
  На ганку крамы Тлушчу не было татэм, якія адлюстроўвалі захавальнікаў Прамяня, якія Роланд бачыў у Меджисе, але крэслы-пампавалкі стаялі радком, не менш двух дзясяткаў. І ўсе тры лесвіцы ахоўвалі палохала, пастаўленыя па нагоды набліжэння свята Жніва. Выйшаўшы з крамы, Эдзі, Сюзанна і Джэйк занялі тры цэнтральных крэслы. Ыш лёг ля ног Джэйка і быццам бы заснуў, паклаўшы мыску на пярэднія лапы.
  
  Эдзі кіўнуў у бок дзвярэй.
  
  — Шкада, што тут няма Детты Уокер. Яна бы што-небудзь выкраў у гэтага сукінага сына.
  
  — Думаеш, мяне не карцела рушыць услед яе прыкладу? — хмыкнула Сюзана.
  
  — Гараджане выходзяць на ганак, — заўважыў Джэйк. — Думаю, яны хочуць пагаварыць з намі.
  
  — Вядома, хочуць, — кіўнуў Эдзі. — Для гэтага мы тут і сядзім. — Ён усміхнуўся, і ад усмешкі яго прыгожы твар яшчэ больш похорошело. Прашаптаў: — Сустракайце стралкоў, гараджане. Кам-кам-каммала, говнюка я пакарала.
  
  — Зачыні свой брудны рот, сынок, — строга кінула Сюзанна і тут жа засмяялася.
  
  «Яны хворыя», — падумаў Джэйк. Але калі ён — выключэнне, чаму таксама засмяяўся?
  
  7
  
  Хенчек з Мэнни і Роланд з Гилеада другую палову дня праводзілі ў цені масіўнай скалы. Елі халоднай кавалкі курыцы з рысам, загорнутыя ў тарцілы, запіваючы сідраў з збана, якая перадаецца адзін аднаму. Перад ежай стары вымавіў малітву таго, каго называў Сілай і Усявышнім, пасля чаго замоўк. Роланда гэта задавальняла. Хенчек ўжо адказаў станоўча на пытанне стрэлка.
  
  Калі яны паелі, сонца ўжо сышло за высокія хрыбты. Так што і ішлі яны ў цені, паднімаючыся па сцежцы, абсыпанай камянямі і занадта вузкай для коней, якіх яны пакінулі ў асінай гаі. Дзясяткі маленькіх яшчарак разбягаліся з-пад ног, многія ныралі ў шчыліны паміж камянямі.
  
  Сонца зайшло, але паветра заставаўся гарачым. Пасля мілі ўздыму Роланд ўжо цяжка дыхаў і раз-пораз выціраў банданой пот з твару і шыі. Хенчек ж, нягледзячы на шаноўны ўзрост, калі судзіць па вонкавым выглядзе, дзе-то пад восемдзесят, мерна крочыў наперадзе. Дыханне заставалася роўным, як у чалавека, які шпацыраваў па парку. Свой плашч ён пакінуў унізе, і Роланд бачыў, што па чорнай кашулі не распаўзаюцца плямы поту.
  
  Яны дасягнулі павароту сцежкі, і на імгненне перад імі адкрыўся цудоўны від на якая ляжыць унізе раўніну. На захадзе і поўначы Роланд бачыў прастакутнікі пашы, з малюсенькімі фігуркамі жывёлы. На поўдні і ўсходзе поля станавіліся ўсё зелянейшая па меры набліжэння да ракі. Ён бачыў і Калью, і, хай і вельмі далёка на захадзе, мяжу вялізнага лесу, які яны перасеклі, каб дабрацца да Дугі. На гэтым участку сцежкі дзьмуў халодны вецер, але Роланд з радасцю падставіў яму твар, заплюшчыў вочы, убіраючы ў сябе пахі Кальи: авечак, коней, пшаніцы, рачной вады і рысу, рысу, рысу.
  
  Хенчек зняў шыракаполы, з плоскай верхам капялюш і застыў, падняўшы галаву і зачыніўшы вочы, нібы моўчкі дзякаваў таго, хто стварыў усю гэтую прыгажосць. Вецер развяваў яго доўгія валасы і падзяліў напалову доўгую, да пояса, бараду. Так яны прастаялі хвіліны тры, даючы ветры астудзіць гарачыя цела. Потым Хенчек насунуў на вочы капялюш і паглядзеў на Роланда.
  
  — Скажы мне, стралок, свет скончыцца, у агні ці ў лёдзе?
  
  Роланд задумаўся.
  
  — Ні ў тым, ні ў іншым. Я думаю, у цемры.
  
  — Ты так думаеш?
  
  — Ага.
  
  Хенчек нічога не адказаў, павярнуўся, каб працягнуць шлях. Раланду не цярпелася дабрацца да пячоры, але ён тым не менш закрануў рукі старога. Абяцанні трэба выконваць. Асабліва дадзеныя жанчыне.
  
  — Мінулую ноч я правёў у доме адной забыла. Так вы называеце тых, хто пакінуў ваш ка-тэт?
  
  — Мы гаворым пра якія забыліся, ага, — Хенчек пільна глядзеў на яго, — але не ка-тэт. Мы ведаем гэта слова, але яно не наша, стрэлак.
  
  — У любым выпадку я...
  
  — У любым выпадку ты правёў ноч у «Рокинг Бі», доме Воуна Эйзенхарта і нашай дачкі, Маргарэт. І яна кідала для цябе талерку. Я не згадваў пра гэта мінулай ноччу падчас нашай размовы, таму што ведаў аб гэтым так жа, як і ты. І потым, нам і без гэтага было аб чым пагаварыць, ці не так? Аб пячорах і іншым.
  
  — Было, — згадзіўся Роланд. Ён паспрабаваў схаваць здзіўленне, але, падобна, беспаспяхова, таму што Хенчек кіўнуў, а яго вусны, ледзь бачныя з-пад барады і вусоў, выгнуліся ў лёгкай усмешцы.
  
  — У Мэнни ёсць спосабы многае даведацца, стралок; заўсёды былі.
  
  — Ты не будзеш называць мяне Ролянд?
  
  — Няма.
  
  — Яна прасіла перадаць табе, што Маргарэт з клана Чырвонай сцежкі выдатна жыве са сваім каханым, па-ранейшаму выдатна.
  
  Хенчек кіўнуў. Калі і адчуў боль, вонкава нічым гэта не выказаў, нават позіркам.
  
  — Яна праклятая. — Гэтыя словы ён прамовіў тонам, якім звычайна кажуць: «Падобна на тое, у другой палове дня можа выглянуць сонца».
  
  — Ты просіш мяне сказаць ёй пра гэта? — спытаў Раланд. Сітуацыя і забаўляла, і палохала яго.
  
  Сінія вочы Хенчека выцвели ад узросту, але ў іх відавочна чыталася здзіўленне, выкліканае гэтым пытаннем. Кусцістыя бровы прыўзняліся.
  
  — Навошта? Яна ведае. Кожны міг, які яна правяла са сваім каханым, ёй прыйдзецца выкупаць у глыбінях Наара. І гэта яна ведае. Пойдзем, стрэлак. Яшчэ чвэрць колы, і мы ля мэты. Але ўздым будзе стромкім.
  
  8
  
  Як высветлілася, пад'ём аказаўся не проста стромкім, а вельмі стромкім. Праз паўгадзіны яны падышлі ў валуну, перегородившему большую частку сцежкі. Хенчек першым абмінуў яго; чорныя штаны трепало ветрам, бараду зносіла за плячо, пальцы з доўгімі пазногцямі вжимались ў камень. Валун яшчэ захаваў цяпло сонца, але ледзяны вецер пранізваў да касцей. Роланд адчуваў, што яго абцасы ботаў вісяць над прорвай глыбінёй у добрыя дзве тысячы футаў. Калі б стары вырашыў сапхнуць яго ўніз, паход да Цёмнай Вежы на тым і скончыўся.
  
  «Як бы не так, — падумаў Роланд. — Эдзі зойме маё месца, а астатнія будуць ісці з ім, пакуль не ўпадуць».
  
  На другім баку валуна сцежка абрывалася чорнай дзіркай вышынёй дзевяць і шырынёй пяць футаў. Які выходзіць з пячоры паветра з непрыемным, мярзотным пахам ашаламляльна адрозніваўся ад ветру, обдувавшего іх на апошнім участку сцежкі. Разам з пахам паветра нёс з сабой крыкі, хай Роланд і не мог разабраць ні слова. Чалавечыя крыкі.
  
  — Мы чуем крыкі тых, хто знаходзіцца ў Нааре? — спытаў ён Хенчека.
  
  На гэты раз і ценю ўсмешкі не кранула вуснаў старога.
  
  — Не жартуй з гэтым, — адчаканіў ён. — Асабліва тут. У прысутнасці вечнага.
  
  Роланд яму паверыў. Асцярожна рушыў да зеву пячоры, паклаўшы руку на рукаятку рэвальвера, левага, цяпер ён насіў толькі адзін рэвальвер, таму што правай рукой страляць не мог. Пад ботамі хрусцелі каменьчыкі.
  
  Пах узмацняўся. Адваротны, але не атрутны. Правай рукой Роланд прыціскаў бандану да роце і носе. У цемры пячоры, на зямлі, ён бачыў косці яшчарак і іншых дробных жывёл, а крыху далей — смутныя абрысы чаго-то вялікага — знаёмыя абрысы.
  
  — Будзь асцярожны, стрэлак. — Хенчек адступіў у бок, вызваляючы Раланду дарогу, каб той змог, калі захоча, увайсці ў пячору.
  
  «Мае жаданні тут ні пры чым, — падумаў Роланд. — Я павінен увайсці. Можа, так яно і прасцей».
  
  Абрысы праступалі ўсё выразней. І Роланд асабліва не здзівіўся, пераканаўшыся, што перад ім дзверы, дакладна такая ж, якія ён знайшоў на беразе. Адсюль і назва — Пячора дзверы. Спрацаваная з жалезнага дрэва (а можа, з дрэва зданяў), дзверы стаяла ў дваццаці футах ад уваходу ў пячору. Вышынёй шэсць з паловай футаў, як і дзверы на беразе. І завесы ў яе таксама ні да чаго не мацаваліся.
  
  «Аднак яна лёгка павернецца на гэтых завесах, — падумаў ён. — Павернецца. Калі прыйдзе час».
  
  Замочнай свідравіны не было. Ні над, ні пад крыштальнай ручкай. З выгравіраваным на ёй ружай. На беразе Заходняга мора ўсе тры дзверы маркіраваліся надпісамі на Высокім Складзе: першая — «ВЯЗЕНЬ», другая — «СПАДАРЫНЯ ЦЕНЯЎ», трэцяя — «ТАЎКАЧ». На гэтай намалявалі той ці сімвалы, то іерогліфы, то руны, ідэнтычныя тым, што ён бачыў на скрыні, схаваным у царкве Каллагэна:
  
  
  — Тут напісана — «ненайденная». — Роланд паглядзеў на Хенчека.
  
  Стары кіўнуў, але, калі Роланд рушыў вакол дзверы, ступіў наперад і выцягнуў руку.
  
  — Будзь асцярожны, а не то даведаешся, каму належаць гэтыя галасы.
  
  Раланд убачыў, аб чым казаў Хенчек. У васьмі або дзевяці футаў за дзвярыма падлогу рэзка сыходзіў ўніз, пад вуглом у пяцьдзесят, а то і шэсцьдзесят градусаў. Ўхапіцца не было за што, нібы камень адшліфаваць. Дзе-то ў трыццаці футах усе надання стравы асаблівага густу ў цемры. А адтуль несліся галасы. Адзін раптам вылучыўся з агульнага хору. Голас Габрыэль Дискейн.
  
  «Роланд, няма! — выгукнула яго маці з цемры. — Не страляй! Гэта ж я! Твая м... — але яе апошнія словы заглушыў грукат рэвальверных стрэлаў. Боль распаленым цвіком працяў галаву Роланда. Ён з такой сілай прыціснуў бандану да твару, што ледзь не зламаў сабе нос. Паспрабаваў паслабіць цягліцы рукі, але ўдалося яму гэта не адразу.
  
  А з смуроднай цемры пачуўся голас бацькі:
  
  — З таго моманту, як ты пачаў хадзіць, я ведаў, што ты не геній, — стомлены голас, — але да ўчорашняга дня не верыў, што ты ідыёт. Дазволіць яму прывабіць сябе ў пастку, як карову на бойню! Багі!
  
  Не звяртай увагі. Гэта нават не прывіды. Я думаю, гэта ўсяго толькі рэха, адлюстраванне ад сцен галасоў, якім-то чынам вытащенных з маёй галавы.
  
  Калі ён абышоў дзверы (памятаючы пра прорвы справа), яна знікла. Так што ўбачыў ён толькі сілуэт Хенчека, выразаную з чорнай паперы чалавечую постаць, пастаўленую на ўваходзе ў пячору.
  
  Дзверы ёсць, але ты можаш бачыць толькі адну яе бок. Сапраўды гэтак жа, як і ў іншых дзвярэй.
  
  — Выводзіць з раўнавагі, не так ці што? — данёсся з прорвы голас Ўолтара. — Адступіцеся, Роланд! Лепш адступіцца і памерці, чым выявіць, што пакой на вяршыні Цёмнай Вежы пустая.
  
  І тут жа зароў рог Эльда, ад гэтага гуку па скуры Роланда пабеглі мурашкі, валасы на патыліцы ўсталі дыбам: апошні баявы кліч Катберта Олгуда, калі той бег па схіле Иерихонского Пагорка насустрач смерці ад рук варвараў з сінімі тварамі.
  
  Роланд апусціў руку з банданой і рушыў далей. Крок, другі, трэці. Косці хрусцелі пад падэшвамі ботаў. На трэцім кроку дзверы з'явілася зноў, яе тарэц, з які тырчыць з яго язычком замка. З іншага боку гэтак жа тырчалі завесы. Ён на імгненне спыніўся, гледзячы на тарэц дзвярэй, ацэньваючы яе незвычайнасць, як ацэньваў незвычайнасць іншых дзвярэй, на марскім беразе. Але там ён мала што цяміў, ледзь жывы, на мяжы смерці. Калі ён крыху паварочваў галавой, дзверы знікала, калі глядзеў прама перад сабой, з'яўлялася зноў. Не калыхалася, не пачынала мігацець. Ці была, ці яе не было.
  
  Ён вярнуўся да фасада тым жа шляхам, паклаў далоні на жалезнае дрэва, націснуў. Адчуў лёгкую вібрацыю, нібы за дзвярыма працавалі магутныя рухавікі. З прорвы Пячоры дзверы яму крычала Ріа з Кооса, называла отродьем, ніколі не тым, якія бачылі сапраўднага асобы свайго бацькі, расказвала, як яго шлюшка изорвала горла крыкамі, гора на вогнішчы. Роланд, не звяртаючы ўвагі на яе крыкі, узяўся за крыштальную ручку.
  
  — Не, стралок, ты не асмелішся! — у трывозе усклікнуў Хенчек.
  
  — Асмелюся, — адказаў Роланд. І асмеліўся, але ручка не павярнулася — ні направа, ні налева. Ён адступіў ад дзвярэй.
  
  — Але дзверы была адкрыта, калі ты знайшоў святара? — спытаў ён Хенчека. Яны казалі пра гэта мінулай ноччу, але цяпер у Роланда з'явіліся новыя пытанні.
  
  — Ага. Калі я і Джеммин знайшлі яго. Ты ведаеш, што мы, старыя-Мэнни, шукаем іншыя светы? Не дзеля скарбаў, а для ўзбагачэння душы.
  
  Роланд кіўнуў. Ён таксама ведаў, што некаторыя вярталіся з такіх падарожжаў вар'ятамі. А іншыя зусім не вярталіся.
  
  — Гэтыя пагоркі валодаюць магнітная сіла, — працягнуў Хенчек. — Адсюль пачынаецца шмат дарог у іншыя светы. Мы пайшлі ў пячору каля старых гранатавых шахтаў і выявілі там пасланне.
  
  — Якое пасланне?
  
  — Ля ўваходу ў пячору стаяла машына. Пасля націску кнопкі чуўся голас. Ён і загадаў нам прыйсці сюды.
  
  — Вы ведалі аб гэтай пячоры і раней?
  
  — Ага, але да таго, як з'явіўся бацька, яна называлася Пячорай галасоў. Цяпер ты ведаеш чаму.
  
  Роланд кіўнуў, узмахам рукі прапанаваў Хенчеку працягнуць.
  
  — Голас з машыны інтанацыямі і акцэнтам нагадваў галасы членаў твайго ка-тэта, стрэлак. Ён сказаў, што мы павінны прыйсці сюды, Джеммин і я, дзе і знойдзем дзверы, чалавека і цуд. Вось мы і прыйшлі.
  
  — Хто-то пакінуў вам інструкцыі, — прамармытаў Роланд. Думаў ён пра Уолтар. Чалавеку ў чорным, снабдившем іх печывам з эльфамі на абгортцы, кампаніі «Киблер», па словах Джэйка. Уолтар быў Флеггом, Флегг — Мортеном, а Мартэн... Мэрлином, старым чараўніком з легенды? Гэтага Роланд не ведаў. — Ён звярнуўся да вас па імені?
  
  — Няма, так шмат ён не ведаў. Толькі назваў нас Мэнни.
  
  — Якім чынам хто-то мог даведацца, дзе трэба пакінуць гаворачая машыну?
  
  Хенчек падціснуў вусны.
  
  — Чаму ты думаеш, што гэта быў чалавек? Хіба Бог не можа гаварыць чалавечым голасам? Можа, машыну пакінуў пасланец Усявышняга?
  
  — Багі пакідаюць азнакі, людзі — машыны, — адказаў Роланд. — Зразумела, я зыходжу з уласнага вопыту, Па.
  
  Хенчек рэзка махнуў рукой, як бы просячы Роланда пазбавіць яго ад ліслівасці.
  
  — Многія ведалі, што ты і твой сябар даследуеце пячору, у якой вы знайшлі якая кажа машыну?
  
  Хенчек паціснуў плячыма.
  
  
  
  — Мяркую, людзі, якія нас бачаць. Хто-то можа ўбачыць здалёк з дапамогай падзорнай трубы або бінокля. І ёсць яшчэ гэты механічны чалавек. Ён многае бачыць і распавядае пра ўбачанае ўсіх, хто гатовы яго слухаць.
  
  Роланд ўспрыняў яго як адказ сцвярджальны. Падумаў, што хто-то ведаў аб прыбыцці бацькі Каллагэна ў наваколлі Кальи. Як і аб тым, што яму спатрэбіцца дапамога.
  
  — Дзверы была адкрыта цалкам? — спытаў Раланд.
  
  — Гэта пытанні Каллагэну, — адказаў Хенчек. — Я абяцаў паказаць табе пячору. І паказаў. Па-мойму, гэтага дастаткова.
  
  — Ён быў у свядомасці, калі вы яго знайшлі?
  
  Хенчек замяўся з адказам.
  
  — Няма. Толькі што-то мармытаў. Як спячы чалавек, якому сніцца кашмар.
  
  — Тады ён не зможа адказаць на гэтае пытанне, ці не так? Хенчек, ты прасіў дапамогі і падтрымкі. Прасіў ад імя ўсіх сваіх кланаў. Тады дапамажы мне! Дапамажы мне, каб я мог дапамагчы табе!
  
  — Я не бачу, чым гэта дапаможа.
  
  Можа, і не дапамагло б, не дапамагло б у барацьбе з Ваўкамі, страшнай пагрозай навіслымі над усёй Кальей Брын Стерджис, але ў Роланда былі і іншыя клопаты, у іншых мірах; пазмагацца яму і яго ка-тету трэба было не толькі з выхадцамі з Тандерклепа. Ён стаяў, гледзячы на Хенчека, паклаўшы руку на крыштальную ручку дзвярэй.
  
  — Яна была прыадчынены, — нарэшце адказаў Мэнни. — Гэтак жа, як і скрыню. Ледзь-ледзь. Той, каго яны завуць Старым, ляжаў тварам уніз. Тут. — Хенчек паказаў на абсыпаны каменьчыкамі і косткамі падлогу пячоры ля ног стралка. — Скрыню стаяў ля яго правай рукі, адкрыты вось на столькі. — Хенчек развёў вялікі і паказальны пальцы прыкладна на два цалі. — З яго даносіліся гукі каммен. Я чуў іх і раней, але такія гучныя — ніколі. Ад іх у мяне захварэлі вочы, пакаціліся слёзы, а Джеммин ўскрыкнуў і рушыў да дзвярэй. Наступіў на руку нечакана распластанага на зямлі Старога і нават гэтага не заўважыў.
  
  Дзверы былі прыадчынены, як і скрыню, і з яе ў пячору ліўся жудасны святло. Я шмат падарожнічаў, стралок, пабываў у многіх дзе і калі; я бачыў іншыя дзверы і тодэш-такены, дзіркі ў рэальнасці, але ніколі не сутыкаўся з такім святлом. Чорным, як усё ў пустаце, але ў ім вылучалася што-то чырвонае.
  
  — Вока, — удакладніў стрэлак.
  
  Хенчек ўтаропіўся на яго.
  
  — Вачэй? Так ты кажаш?
  
  — Думаю, што так. Чарноцце, якую ты бачыў, адкідаў Чорны Трынаццаты. А чырвонае — хутчэй за ўсё Вачэй Пунсовага Караля.
  
  — Хто ён?
  
  — Я не ведаю. Мне толькі вядома, што ён знаходзіцца далёка на ўсходзе, у Тандерклепе ці яшчэ далей. Я веру, што ён, магчыма, захавальнік Цёмнай Вежы. Можа, нават думае, што Вежа належыць яму.
  
  Пры згадванні Ролянд Цёмнай Вежы стары, нібы ў жаху, закрыў вочы рукамі.
  
  — Што адбылося потым, Хенчек? Скажы мне, прашу цябе.
  
  — Я пацягнуўся да Джеммину, каб спыніць яго, потым успомніў, як ён наступіў на руку мужчыны ляжыць, не заўважыўшы гэтага, і адмовіўся ад гэтай думкі. Падумаў: «Хенчек, калі ты гэта зробіш, ён пацягне цябе за сабой». — Стары сустрэўся з Ролянд позіркам. — Мы падарожнічаем, табе гэта вядома, і рэдка баіцца, таму што цалкам давяраем Богу. Аднак я спалохаўся гэтага святла і мелодыі гэтых калакольцаў. — Ён памаўчаў. — Яны мяне прывялі ў жах. Я ніколі не казаў аб тым дне.
  
  — Нават з бацькам Каллагэном?
  
  Хенчек кіўнуў.
  
  — Ён нічога не сказаў вам, калі прачнуўся?
  
  — Спытаў, ці памёр ён. Я адказаў: калі ён памёр, то мы таксама мерцвякі.
  
  — А што здарылася з Джеммином?
  
  — Памёр праз два гады. — Хенчек паляпаў па левай баку грудзей. — Сэрца.
  
  — Колькі гадоў прайшло з тых часоў, як вы знайшлі Каллагэна?
  
  Хенчек паківаў галавой.
  
  — Стралок, я не ведаю. Бо час...
  
  — Так, зрушылася, — нецярпліва перапыніў яго Роланд. — Але ўсё-ткі, па тваіх разліках.
  
  — Больш пяці гадоў, таму што ён пабудаваў царкву і запоўніў яе забабоннымі дурнямі, ты разумееш.
  
  — А што зрабіў ты? Як выратаваў Джеммина?
  
  — Упаў на калені і зачыніў скрыню, — адказаў Хенчек. — Гэта ўсё, што я мог зрабіць. Калі б секунду прамарудзіў — згубіўся ў чорным святле, усё лившемся з дзвярэй. Ён адбіраў у мяне ўсе сілы... і туманил галаву.
  
  — Па-іншаму і быць не магло, — змрочна кінуў Роланд.
  
  — Але я дзейнічаў хутка, і як толькі вечка зачыніліся, і дзверы зачыніліся. Джеммин барабаніў па ёй кулакамі, патрабаваў і маліў, каб яна прапусціла яго. Потым упаў, страціўшы прытомнасць. Я выцягнуў яго з пячоры. Выцягнуў іх абодвух. Пабыўшы нейкі час на свежым паветры, яны прыйшлі ў сябе. — Хенчек падняў рукі, апусціў, як бы кажучы: «Такія вось справы».
  
  Роланд у апошні раз паспрабаваў павярнуць ручку. З ранейшым вынікам. Але ён разумеў, што сітуацыя зменіцца, калі прынесці сюды Магічны крышталь...
  
  — Пара вяртацца. — Ён апусціў руку. — Я хацеў бы паспець у дом бацькі Каллагэна да вячэры. А для гэтага нам трэба хутка спусціцца да коней і яшчэ хутчэй скакаць ўсю дарогу.
  
  Хенчек кіўнуў. Барада шмат у чым хавала выраз яго твару, але Роланд адчуваў, што стары адчувае палёгку, пакідаючы пячору. Палёгку адчуваў і Роланд. Каму прыемна чуць вінавацяць крыкі маці і бацькі, жахлівыя гукі з прорвы. Не кажучы ўжо пра крыкі мёртвых сяброў.
  
  — Што здарылася з гаворыць машынай? — спытаў Раланд, калі яны рушылі ўніз па сцежцы.
  
  Хенчек паціснуў плячыма.
  
  — Ты ведаеш, што такое байдерейки?
  
  «Батарэйкі». Роланд кіўнуў.
  
  — Пакуль яны працавалі, машына зноў і зноў паўтарала адно і тое ж паведамленне, кажучы нам, што мы павінны пайсці ў Пячору галасоў і знайсці чалавека, дзверы і цуд. А таксама песню. Калі аднойчы мы далі паслухаць яе бацьку Каллагэну, ён заплакаў. Ты павінен спытаць яго аб гэтай песні, яна — сапраўды частка яго гісторыі.
  
  Роланд зноў кіўнуў.
  
  — Потым байдерейки памерлі. — У пожатии плячэй Хенчека чыталася пагарда да машын, да які пайшоў свеце, а можа, і да першага, і другога. — Мы іх выцягнулі. Прачыталі на іх: «Дюраселл». Ты ведаеш, што такое «Дюраселл», стралок?
  
  Роланд паківаў галавой.
  
  — Мы аднеслі іх Эндзі і спыталі, ці не зможа ён перазарадзіць іх. Ён сунуў іх у сябе, але выцягнуў такімі ж бескарыснымі. Эндзі сказаў: нічым не магу дапамагчы, прабачце. Мы сказалі, дзякуй табе. — Хенчек паціснуў плячыма з тым жа пагардай. — Мы адкрылі машыны... гэта зрабіла яшчэ адна кнопка, і з яе высунуўся мову. Вось такой даўжыні. — Хенчек развёў рукі на чатыры ці пяць цаляў. — З двума дзіркамі. Унутры знаходзілася што-то карычневае і бліскучае, як вяроўка. Бацька Каллагэн назваў яе «касетнай плёнкай».
  
  Роланд кіўнуў.
  
  — Я хачу падзякаваць цябе за тое, што ты прывёў мяне ў пячору, Хенчек, і расказаў усё, што ведаеш.
  
  — Я зрабіў тое, што павінен, — адказаў Хенчек. — А ты зробіш тое, што абяцаў. Не так?
  
  Роланд з Гилеада кіўнуў.
  
  — Хай Бог вызначыць пераможцу.
  
  — Ага, гэта і нашы словы. Ты кажаш так, быццам ведаеш нас. — Ён спыніўся, пільна ўгледзеўся ў Роланда. — Ці ты толькі выдаеш сябе за таго, кім прадстаўляешся? Кожны, хто прачытаў Добрую кнігу, ведае, што такое магчыма.
  
  — Ты пытаеш, не самазванец ці я? Тут, дзе нас ніхто не можа пачуць? Ты павінен ведаць, што не, а калі не ведаеш, то ты проста дурань.
  
  Стары абдумаў яго слова, потым працягнуў узловатую руку.
  
  — Поспехаў табе, Роланд. Гэта добрае і высакароднае.
  
  Роланд працягнуў яму правую руку і, калі стары паціскаў яе, адчуў першы ўкол болю там, дзе зусім не хацеў яго адчуваць.
  
  Добра, не так ужо і страшна. Пакуль баліць іншая рука. Не тая, што цэлая.
  
  — Можа, на гэты раз Ваўкі заб'юць нас усіх, — сказаў Хенчек.
  
  — Можа, так і будзе.
  
  — І, аднак, добра, што мы сустрэліся.
  
  — Так, добра, — кіўнуў стрэлак.
  
  
  
  Кіраўнік 9
  
  Завяршэнне гісторыі святара
  
  (Ненайденная дзверы)
  
  1
  
  — Ложка гатовыя, — паведаміла ім Розалита Мунос, калі яны вярнуліся ў дом бацькі Каллагэна.
  
  Эдзі так стаміўся, што яму здалося, быццам сказала яна што-то зусім іншае: «Цяпер самы час прапалоць агарод» ці «Пяцьдзесят ці шэсцьдзесят чалавек сабраліся ў царкве, каб сустрэцца з вамі». У рэшце рэшт, хто кажа аб ложках у тры гадзіны папаўдні?
  
  — Што? — перапытала Сюзана. — Што ты сказала, мілая? Я не разабрала.
  
  — Ложка гатовыя, — паўтарыла аканомкай. — Вы двое будзеце спаць у той жа ложку, што і раней, а малады сэй — на ложку бацькі Каллагэна. І ушастик можа пайсці з табой, Джэйк, калі ты гэтага хочаш. Бацька прасіў цябе гэта перадаць. Ён бы сказаў сам, але сёння абыходзіць хворых. Нясе ім камунію. — Апошняе яна вымавіла з непрытоеным гонарам.
  
  — Ложку, — кіўнуў Эдзі. Ён усё не разумеў, аб чым, уласна, гаворка. Агледзеўся, каб пераканацца, што на двары ясны дзень, усё тыя ж тры гадзіны папаўдні. — Ложка?
  
  — Бацька бачыў вас у краме, — патлумачыла Розалита, — і падумаў, што вы захочаце адпачыць, пагутарыўшы з усімі гэтымі людзьмі.
  
  Эдзі нарэшце-то ўсё зразумеў. Ён падазраваў, што часам у жыцці, напэўна, сутыкаўся з дабрынёй, ды толькі, шчыра кажучы, ніяк не мог успомніць, хто і калі ставіўся да яго па-добраму.
  
  Пасля таго як яны селі ў крэслы-пампавалкі, гараджане набліжаліся да іх вельмі асцярожна, па адным, па двое, далёка не ўсе. Але паколькі нікога не ператварылі ў камень і ніхто не атрымаў кулю ў лоб, асмялелі, завязаўся размова, пачуўся смех, так што яны ўсё падыходзілі і падыходзілі. Калі ручаёк ператварыўся ў паток, Эдзі на сваёй шкуры адчуў, якое гэта, быць публічнай фігурай. Як гэта цяжка, як вымотвае. Яны хацелі атрымаць простыя адказы на тысячу цяжкіх пытанняў. Адкуль стрэлкі прыйшлі і куды ідуць — сталі толькі першымі. На некаторыя пытанні Эдзі адказваў шчыра, але ў асноўным выкарыстаў вопыт палітыкаў, якія намагаюцца, нічога не кажучы, па сутнасці, дамагчыся максімальнага даверу выбаршчыкаў. Адзначыў для сябе, што і яго сябры прытрымліваюцца таго ж прынцыпу. Няма, зразумела, яны не хлусілі, але казалі далёка не ўсю праўду і пры гэтым падкрэслівалі ўласную значнасць. І кожны з іх суразмоўцаў хацеў, каб яму глядзелі прама ў вочы, а па завяршэнні размовы шчыра жадалі ўсяго найлепшага. Нават Ыш прымаў удзел у той важнай місіі, што выпала на іх долю: размясціць да сябе гараджан. Яго то і справа гладзілі, прымушалі казаць, пакуль Джэйк не падняўся, не ўвайшоў у краму і не папрасіў у Эбена Тлушчу міску з вадой. Гэты спадар даў яму бляшаную кружку і сказаў, што ён можа напоўніць яе з карыта ля крамы. Гараджане задавалі яму пытанні, нават калі ён спускаўся з лесвіцы і напаўняў кубак вадой. Ыш выхлебтаў яе дасуха, і Джэйк зноў прагуляўся да карыта і назад.
  
  Увогуле, гэтыя пяць гадзін сталі самымі цяжкімі ў жыцці Эдзі, і ён падумаў, што быць знакамітасцю, вядома, прыемна, але вельмі ўжо нялёгка. Калі стрэлкі нарэшце-то пакінулі ганак і накіраваліся да дому бацькі Каллагэна, яны пагаварылі практычна з усімі гараджанамі і з многімі фермерамі, ранчерами, каўбоямі і наёмнымі работнікамі. Навіны разыходзіліся хутка: прышэльцы з іншага свету сядзяць на ганку крамы Тлушчу, і калі ты хочаш пагаварыць з імі, яны з табой пагавораць.
  
  А цяпер, клянуся Богам, гэтая жанчына... гэты анёл... згадала пра ложках.
  
  — Колькі ў нас часу? — спытаў ён Розалиту.
  
  — Бацька вернецца праз гадзіну, — адказала яна, — але ён будзе не раней шасці і пры ўмове, што ваш старэйшы вернецца да гэтага часу. Я магу абудзіць вас у палове шостага. У вас будзе час памыцца. Пойдзе?
  
  — Так, — усміхнуўся ёй Джэйк. — Я не ведаў, што размовы з людзьмі могуць быць такімі стомнымі. Ды і ў горле ад іх перасыхае.
  
  Розалита кіўнула.
  
  — У каморы ёсць збан халоднай вады.
  
  — Я павінна дапамагчы прыгатаваць ежу, — сказала Сюзана і тут жа салодка пазяхнула.
  
  — Мне дапаможа Сары Адамс, — адказала Розалита, — ды і потым, гарачага не будзе. Так што ідзіце. Адпачніце. Вы выдатна вымотались, гэта відаць.
  
  2
  
  У каморы Джэйк ўволю напіўся, потым наліў ваду ў міску і аднёс Ышу ў спальню бацькі Каллагэна. Ён адчуваў сябе вінаватым у тым, што сабраўся улегчыся ў чужую пасцель (ды яшчэ прывёў з сабой вушасціка-путаника), але ўбачыў, што коўдру на вузкай ложка Каллагэна откинуто, падушка взбита, а прасціны так і вабяць. Паставіў міску на падлогу, і Ыш тут жа пачаў хлябтаць ваду. Джэйк ж распрануўся, застаўшыся толькі ў толькі што набытым бялізну, лёг і закрыў вочы.
  
  «Напэўна, заснуць-то я і не змагу, — падумаў ён. — Я ж ніколі не спаў днём, нават раней, калі місіс Шоу называла мяне Бамой».
  
  Але хвілінай пазней ужо ціхенька похрапывал, прыкрыўшы вочы рукой. Ыш спаў на падлозе побач з ім, паклаўшы нос на левую лапу.
  
  3
  
  Эдзі і Сюзанна сядзелі бок аб бок на ложку ў спальні для гасцей. Эдзі ніяк не мог паверыць, што такое магчыма: не проста паспаць днём, але паспаць у сапраўднай ложку. Раскоша, аднак. Больш за ўсё яму хацелася легчы, абняць Сюзі ды так і заснуць, але спачатку трэба было скончыць адно невялікая справа. Якое не давала яму спакою ўвесь дзень, нават у самым разгары гутаркі з гараджанамі.
  
  — Сюзі, я наконт дзеда Тиана...
  
  — Не хачу пра гэта чуць, — адрэзала яна.
  
  Яго бровы здзіўлена ўзляцелі ўверх. Хоць такога адказу яму варта было чакаць.
  
  — Мы да гэтага вернемся, але не цяпер, — дадала яна. — Я стамілася. Хачу спаць. Раскажы Раланду пра тое, што даведаўся ў старога, раскажы Джэйк, калі хочаш, а мне — не трэба. Пакуль не трэба. — Яна сядзела побач з ім, яе карычневае сцягно тычылася яго белага, яе карыя вочы ўглядаліся ў яго светла-карычневыя. — Ты мяне чуеш?
  
  — Выдатна чую.
  
  — Тады я кажу дзякуй табе, вялікі дзякуй.
  
  Ён засмяяўся, абняў яе, пацалаваў.
  
  І неўзабаве яны заснулі, абняўшыся. Прастакутнік святла рухаўся па іх целаў па меры таго, як садзілася сонца. Цяпер яно садзілася на захадзе, ва ўсякім выпадку, у гэты дзень. Роланд гэта бачыў, калі ехаў да хаты Старога, не спяшаючыся, вызваліўшы з стремян ногі, якія дакучала боль.
  
  4
  
  Розалита выйшла яму насустрач.
  
  — Хайль, Роланд... доўгіх дзён і прыемных начэй.
  
  Ён кіўнуў.
  
  — І цябе ў два разы больш.
  
  — Як я зразумела, ты хочаш папрасіць некаторых з нас пакідаць талеркі ў Ваўкоў, калі яны прыйдуць у Калью.
  
  — Хто табе гэта сказаў?
  
  — Ну... нашаптала адна маленькая птушачка.
  
  — Зразумела. І што ты скажаш? Калі я папрашу?
  
  Ва ўсмешцы яна оскалила зубы.
  
  — Нічога ў жыцці не даставіць мне большага задавальнення. — Зубы зніклі, ўсмешка змянілася усмешкай. — Хоць мы абодва таксама маглі б атрымаць задавальненне, не чакаючы прыходу Ваўкоў. Бачыш мой маленькі домік, Роланд?
  
  — Ага. І ты зноў разотрешь мяне гэтым чароўным алеем?
  
  — А цябе трэба расцерці?
  
  — Ага.
  
  — Расцерці моцна ці мякка?
  
  — Я чуў, што менавіта спалучэнне першага і другога дае найлепшы эфект.
  
  Яна абдумала яго словы, засмяялася і ўзяла за руку.
  
  — Пайшлі, пакуль сонца свеціць, а гэты маленькі куток свету спіць.
  
  Ён з гатоўнасцю пайшоў і аддаў належнае сакрэтнага крыніцы, обрамленному салодкім мохам, які яна яму паказала.
  
  5
  
  Каллагэн вярнуўся ў палове шостага, прыкладна ў той час, калі Розалита разбудзіла Эдзі, Сюзану і Джэйка. У шэсць Розалита і Сары Адамс падалі вячэру на зашкленым, які выходзіць у двор ганку-верандзе, зеляніна, гародніна і халодную кураціну. Роланд і яго сябры елі з апетытам, стралок двойчы напаўняў талерку. Каллагэн ж ледзь дакрануўся да ежы. Загар на яго твары, прыкмета здароўя, не мог схаваць цёмных мяшкоў пад вачыма. А калі Сары, вясёлая, поўная, але вельмі рухомая жанчына, паставіла на стол пірог, адмоўна паківаў галавой.
  
  Нарэшце на стале засталіся толькі кубкі і кафейнік. Роланд дастаў капшук, запытальна паглядзеў на Каллагэна.
  
  — Вядома, куры, — кіўнуў той, узвысіў голас: — Розі, прынясі якую-небудзь пасудзіну для попелу.
  
  — Пасля такой ежы я гатовы слухаць цябе да раніцы, — заўважыў Эдзі.
  
  — Я таксама, — пагадзіўся Джэйк.
  
  Каллагэн ўсміхнуўся.
  
  — У дачыненні да вас, хлопцы, у мяне тыя ж пачуцці. — Ён наліў сабе кавы. Розалита прынесла Раланду гліняную каганец. Пасля яе сыходу Стары працягнуў: — Лепш бы я пазаўчора распавёў маю гісторыю да канца. А то ўсю ноч праварочваўся, думаючы, як распавядаць астатняе.
  
  — Табе стане лягчэй, калі я скажу, што частка тваёй гісторыі мне ўжо вядомая? — спытаў Раланд.
  
  — Хутчэй не, чым так. Ты хадзіў з Хенчеком ў Пячору дзверы, ці не так?
  
  — Ды. Ён сказаў, што гаворачая машына, якая дапамагла ім знайсці цябе, выконвала песню і ты плакаў, слухаючы яе. Аб якой песні ідзе гаворка?
  
  — «Хто-то сёння выратаваў мне жыццё», ды. І ў мяне няма слоў, каб апісаць, да чаго ж гэта дзіўна, сядзець у хаціне Мэнни ў Калье Брын Стерджис, глядзець на цемру Тандерклепа і слухаць Элтана Джона.
  
  — Пачакай, пачакай, — падала голас Сюзана. — Ты вельмі ўжо далёка ўцёк ад нас, бацька. Мы спыніліся на Сакрамэнта. 1981 год, ты толькі што даведаўся, што твайго сябра парэзалі так званыя Браты Гітлеры. — З Каллагэна яна перавяла строгі погляд спачатку на Джэйка, потым на Эдзі. — Я павінна адзначыць, спадары, што з таго часу, як я пакінула Амерыку, вы, падобна, не дамагліся асаблівага прагрэсу ў мірным суіснаванні людзей з розным колерам скуры.
  
  — Мяне за гэта вінаваціць нельга, — адказаў Джэйк. — Я яшчэ вучыўся ў школе.
  
  — А я наркоманил, — дадаў Эдзі.
  
  — Добра, бяру ўсю віну на сябе, — уставіў Каллагэн, і ўсе засмяяліся.
  
  — Заканчваецца гісторыю, — прапанаваў Роланд. — Можа, тады табе ўдасца выспацца.
  
  — Можа, і атрымаецца, — кіўнуў Каллагэн, з хвіліну, збіраючыся з думкамі. — Што я памятаю пра бальніцы, напэўна, гэта памятаюць усе: пах сродкаў дэзінфекцыі і гукі, якія выдаюцца машынамі. Большасцю машын. Іх пиканье. Такія ж гукі выдаюць толькі прыборы ў кабіне самалёта. Аднойчы я спытаў лётчыка, што ў іх там пікае, і ён адказаў, што навігацыйнае абсталяванне. У тую ноч я, памятаецца, думаў, што ў рэанімацыйнай палаце вельмі ўжо шмат увагі надаецца навігацыі.
  
  Калі я працаваў у «Доме», Роуэн Магрудер не быў жанаты, але я падумаў, што за гады маёй адсутнасці сітуацыя змянілася, таму што на крэсле ля яго ложка сядзела жанчына і чытала кнігу ў вокладцы. Добра апранутая, у элегантным зялёным касцюме, калготках, туфлях на нізкім абцасе. Я лічыў, што гатовы да сустрэчы з ёй. Памыўся, прычасаў і пасля Сакрамэнта не браў у рот ні кроплі. Але калі мы сустрэліся тварам да твару, высветлілася: наконт гатоўнасці я пагарачыўся. Ці бачыце, яна сядзела спіной да дзвярэй. Я пастукаў у дзвярны вушак, яна павярнулася і маю упэўненасць у сабе як ветрам здзьмула. Я адступіў на крок і перахрысціўся. Упершыню з той ночы, калі мы з Роуэном наведвалі Люпа ў такой жа палаце. Можаце здагадацца чаму?
  
  — Зразумела, — адказала Сюзана. — Таму што ўсе часткі карцінкі-галаваломкі склаліся. Яны заўсёды складаюцца. Мы гэта бачым зноў і зноў. Проста не ведаем, якая з сябе карцінка.
  
  — Ці не можам яе спасцігнуць, — дадаў Эдзі.
  
  Каллагэн кіўнуў.
  
  — Перада мной сядзеў Роуэн, толькі з грудзьмі і доўгімі светлымі валасамі. Яго сястра-блізнюк. І яна засмяялася. Спытала, ці не ўбачыў я прывіда. Я адчуваў... што зноў саслізнуў ў адзін з іншых светаў, такі ж, як рэальны свет, калі ёсць такое паняцце, але не зусім. У мяне ўзнікла непераадольнае жаданне дастаць кашалёк і паглядзець, хто намаляваны на банкнотах. І гаворка ішла не толькі аб знешнім падабенстве. Сюрреаличность дадаваў і яе смех. Жанчына сядзела ў ложку мужчыны з яго асобай, калі дапусціць, што пад павязкамі засталося што-то ад асобы, і смяялася яго смехам.
  
  — Сардэчна запрашаем у палату 19, — хмыкнуў Эдзі.
  
  — Не зразумеў?
  
  — Я толькі хацеў сказаць, што гэта пачуццё мне знаёма, Дон. Нам усім знаёма. Працягвай.
  
  — Я прадставіўся, спытаў, ці магу ўвайсці ў палату. І калі пытаўся, думаў пра Барлоу, вампіра. Думаў: «У першы раз ты павінен іх запрасіць. Гэта потым яны прыходзяць і сыходзяць, калі ім захочацца». Яна адказала, што так, зразумела, я магу ўвайсці ў сістэму. Сказала, што прыляцела з Чыкага, каб пабыць з ім у «яго апошнія гадзіны». Потым прыемным голасам дадала: «Я адразу зразумела, хто вы. Па шнару на вашай руцэ. У сваіх лістах Роуэн пісаў, што вы, па яго глыбокім перакананні, у іншым жыцці былі святаром. Ён увесь час казаў пра іншага жыцця людзей, маючы на ўвазе той час, калі яны яшчэ не пілі, не прымалі наркотыкі, заставаліся ў здаровым розуме. Гэты ў другі жыцця быў цесляром. Тая — мадэллю. Наконт вас ён не памыліўся?» Усё тым жа прыемным голасам. Нібы жанчына, беседующая з выпадковым знаёмым на кактэйль-партызана. А побач на ложку ляжаў Роуэн, з тварам, схаваным пад бінтамі. Няхай ён у сонцаахоўных акулярах, то выглядаў бы рыхт-у-рыхт як Клод Рэйнс ў «Чалавека-невідзімкі».
  
  Я ўвайшоў, сказаў, што калі-то быў святаром, так, але ўсё гэта засталося ў далёкім мінулым. Яна працягнула руку. Я працягнуў руку. Таму што, бачыце, падумаў...
  
  6
  
  Ён працягвае руку, таму што мяркуе, што яна хоча паціснуць яе. Яго ўводзіць у зман добразычлівы голас. Ён і ўявіць сабе не можа, што на самой справе Ровена Магрудер Роулингс падымае руку, а не працягвае. Спачатку ён нават не ўсведамляе, што яму ўляпілі аплявуху, ды такую моцную, што ў левым вуху звініць, а левы вачэй сьлязіцца; яму здаецца, што адчуванне цяпла ў левай шчацэ — алергічная рэакцыя, а можа, і вынік стрэсавага стану. А потым Ровена насоўваецца на яго, і па твары коцяцца слёзы.
  
  — Падыдзі і паглядзі на яго, — кажа яна. — І ведаеш, што ты ўбачыш? Іншую жыццё майго брата! Адзіную, якая ў яго засталася! Падыдзі бліжэй і паглядзі ўважліва. Яны выразалі яму вочы, яны выразалі яму шчаку, так што праз яе бачныя зубы! У паліцыі мне паказвалі фатаграфіі. Не хацелі паказваць, але я настаяла. Яны прадзіравілі яму сэрца, але, як я разумею, гэтую дзірку лекары зашылі. Падвяла печань. Яны прадзіравілі і яе, і ён памірае.
  
  — Міс Магрудер, я...
  
  — Я — місіс Роулингс, — паведамляе яна яму, — хоць гэта не мае роўным лікам ніякага значэння. Падыдзі. Приглядись. Паглядзі, што вы з ім зрабілі.
  
  — Я быў у Каліфорніі... Прачытаў у газеце...
  
  — Я ў гэтым не сумняваюся. Не сумняваюся. Але ты — адзіны, да каго я магу дабрацца, разумееш? Адзіны з тых, хто быў блізкі да яго. Іншы яго сябар памёр ад хваробы гамасэксуалістаў, а астатніх тут няма. Яны жаруць дармовую ежу ў яго начлежцы або абмяркоўваюць тое, што адбылося, на сваіх сходах. Якія пачуцці выклікае ў іх тое, што здарылася. Што ж, вялебны Каллагэн... ці бацька Каллагэн? Я бачыла, як ты перахрысціўся... Дык вось, дазволь сказаць табе, што я адчуваю. Ад усяго гэтага я... у ЛЮТАСЦІ. — Яна па-ранейшаму кажа прыемным голасам, але, калі ён адкрывае рот, каб адказаць, прыціскае палец да яго вуснаў з такой сілай, што ён здаецца. Хай выгаварыцца, чаму няма? Прайшлі гады з таго часу, як ён у апошні раз слухаў споведзь, але некаторыя навыкі захоўваюцца на ўсё жыццё. Умееш ты, да прыкладу, катацца на ровары, так у любы момант сядзеш і паедзеш.
  
  [53]— Ён з адзнакай скончыў Нью-Йоркскі універсітэт. Ты гэта ведаў? У 1949 г. заняў другое месца на паэтычным конкурсе, які штогод праводзіць Белойтский каледж, ты гэта ведаў? Студэнтам перадапошняга курсу! Ён напісаў раман... выдатны раман... да гэтага часу ляжыць у мяне на гарышчы ў пыле.
  
  Каллагэн адчувае, як цёплая раса асядае на яго твары.
  
  — Я прасіла яго... няма, умольвала... працягваць пісаць, а ён смяяўся нада мной, кажучы, што нічога ў яго не атрымаецца. «Хай пішуць мейлеры, о'хара, ирвины шоў, тыя, хто ўмее гэта рабіць, — заявіў ён мне. — Я ж маю намер стаць містэрам Чипсом[54]. Буду сядзець у кабінеце, у вежы са слановай косткі і попыхивать трубачкай».
  
  Я б супраць гэтага не пярэчыла, але ён прыняў актыўны ўдзел у рабоце таварыства «Ананімныя алкаголікі», а ўжо адтуль заставаўся адзін крок да кіравання ночлежке. І зносін са сваімі сябрамі. Такімі, як ты.
  
  Каллагэн здзіўлены. Ён ніколі не чуў, каб слова «сябры» прамаўлялася з такім пагардай.
  
  — Але дзе яны цяпер, калі ён тут і хутка ідзе да дна? — пытае яго Ровена Магрудер Роулингс. — Гм-м? Дзе ўсе гэтыя людзі, пра якіх ён клапаціўся, усе гэтыя рэпарцёры, якія звалі яго геніем? Дзе Джэйн Поўлі? Яна брала ў яго інтэрв'ю ў тэле-шоу «Сёння», ці ведаеш. Двойчы! Дзе гэтая гробаны маці Тэрэза? Ён напісаў у адным са сваіх лістоў, што яны называлі яе «маленькая святая», калі яна прыходзіла ў «Дом». Што ж, цяпер яму б не перашкодзіла дапамогу святой, майму брату святая вельмі неабходная, хай бы вылечыла яго накладаннем рук, але дзе ж яна, чорт бы яе пабраў?
  
  Слёзы каціліся па яе шчоках. Грудзі падымаецца і апускаецца. Яна прыгожая і агідная. У Каллагэна яна выклікае асацыяцыю з Шивой, індыйскім богам — знішчальнікам дэманаў, малюнак якога ён аднойчы бачыў. «Рук, праўда, замала», — думае ён і з працай душыць жаданне зарагатаць.
  
  — Іх тут няма. Тут толькі ты і я, так? І ён? Ён мог бы атрымаць Нобелеўскую прэмію па літаратуры. Ці трыццаць гадоў штогод навучаць па чатырыста студэнтаў. Мог бы дакрануцца да дванаццаці тысячам розумаў. А замест гэтага ён ляжыць на бальнічнай койцы з парэзаным тварам, і ім давялося збіраць ахвяраванні ў яго гробаны начлежцы, каб аплаціць яго знаходжанне ў бальніцы, яго труну, яго пахаванне.
  
  Ровена глядзіць на яго, твар шчырае і ўсьмешлівы, шчокі блішчаць ад слёз.
  
  — У яго папярэдняй іншага жыцця, бацька Каллагэн, ён быў Вулічным Анёлам. Але гэта яго апошняя іншая жыццё. Раскошная жыццё, ці не так? Я іду ўніз, у кафэтэрый, выпіць кубачак кавы і з'есці пончык. Там я прабуду хвілін дзесяць. Гэтага часу вам цалкам хопіць для завяршэння вашага візіту. Акажыце мне паслугу, сыдзіце адсюль да майго вяртання. Мяне ванітуе ад вас і ўсіх астатніх яго добразычліўцаў.
  
  Яна сыходзіць. Яе абцасы стукаюць у калідоры. І толькі калі гэты стук цалкам перакрывае пиканье машын, ён разумее, што дрыжыць усім целам. Ён не думае, што гэта пачатак прыступу белай гарачкі, але, бачыць Бог, адчуванні падобныя.
  
  І калі з-пад бінтоў раздаецца голас Роуэн, Каллагэн з вялікай цяжкасцю душыць крык. Словы гучаць прыглушана, але ён разбірае іх без працы.
  
  — Гэтую маленькую пропаведзь яна прачытала сёння раз восем, але нікому не сказала, што ў Белойте я заняў другое месца толькі таму, што ў конкурсе ўдзельнічалі ўсяго пяць чалавек. Напэўна, вайна ў многіх адбіла ахвоту пісаць вершы. Як пажываеш, Дон?
  
  Словы змазаныя, голас хрыплы, але гэта Роуэн, усё дакладна. Каллагэн падыходзіць, бярэ яго рукі, якая бяссільна ляжаць на коўдры, у свае. І яны сціскаюць іх з нечаканай сілай.
  
  — Што ж тычыцца рамана... з мяне атрымаўся б трэцягатунковых Джэймс Джонс[55], і гэта дрэнна.
  
  — Як ты, Роуэн? — пытаецца Каллагэн. Цяпер плача ён. Пакой плыве перад вачыма.
  
  — Сам бачыш, кепска, — даносіцца з-пад бінтоў. — Дзякуй, што прыйшоў.
  
  — Дробязі, — адказвае Каллагэн. — Чым я магу дапамагчы, Роуэн? Што трэба зрабіць?
  
  — Ты можаш трымацца далей ад «Дому», — кажа Роуэн. Голас яго слабее, але рукі па-ранейшаму моцна сціскаюць рукі Каллагэна. — Я іх не цікавіў. Яны шукалі цябе. Ты мяне разумееш, Дон? Яны шукалі цябе. Раз за разам пыталіся, дзе ты, і ў канцы я б ім сказаў, калі б ведаў, павер мне. Але я не ведаў.
  
  Пиканье адной з машын пачашчаецца, і Каллагэн разумее — гэта трывожны знак. Ведаць ён гэтага не можа, але як-то адчувае.
  
  — Роуэн... у іх былі чырвоныя вочы? Яны насілі... як жа сказаць... доўгія плашчы? Накшталт шынялёў? Яны прыехалі ў вялікім аўтамабілі?
  
  — Няма, — шэпча Роуэн. — Ім за трыццаць, але яны апранаюцца, як падлеткі. І выглядаюць, як падлеткі. Гэтыя хлопцы будуць выглядаць падлеткамі яшчэ гадоў дваццаць, калі так доўга пражывуць, а потым адразу, у адзін дзень, ператворацца ў старых.
  
  Каллагэн думае: «Двое вулічных адмарозкаў. Так ён іх характарызуе?» Атрымліваецца, што так, але ж гэта нічога не значыць. Слугі закона маглі наняць Братоў Гитлеров для гэтай працы. Гэта лагічна. Нават у газетнай нататцы адзначалася, што Роуэн Магрудер не падобны на іх тыповыя ахвяры.
  
  — Трымайся далей ад «Дома», — шэпча Роуэн і, перш чым Каллагэн паспявае яму гэта паабяцаць, машыны падымаюць трывогу. На імгненне рукі Роуэн напружваюцца, і Каллагэн адчувае ў іх тую сілу, тую лютую энергію, якая дазваляла трымаць дзверы «Дома» адкрытымі, нават калі цалкам пусцелі банкаўскія рахункі, энергію, привлекавшую людзей, якія маглі зрабіць тое, што не ўдавалася самому Роуэну Магрудеру.
  
  І тут палата пачынае запаўняцца медсёстрамі, з'яўляецца доктар з суровым тварам, патрабуе карту пацыента, і неўзабаве павінна вярнуцца сястра-блізнюк Ровена, на гэты раз воблакі агонь. Каллагэн вырашае, што пара пакідаць гэты маленькі вар'ят дом, ды і вар'ят дом пабольш, які завецца Нью-Ёрк. Падобна на тое, слугі закона па-ранейшаму цікавяцца ім, вельмі нават цікавяцца, а калі ў іх ёсць аператыўная база, то размешчана яна хутчэй за ўсё тут, у Горадзе забаў[56], ЗША. Такім чынам, вяртанне на Заходняе ўзбярэжжа — бліскучая ідэя. Ён не можа купіць яшчэ адзін білет на самалёт, але ў яго дастаткова грошай, каб аплаціць праезд на «Вялікай шэрай сабаку». І для яго гэтая паездка не будзе першай. Яшчэ адно падарожжа на захад, чаму няма? З дзіўнай яснасцю бачыць сябе ў аўтобусе, на сядзенне 29-С. Поўная, нераскрытых пачак цыгарэт у нагруднай кішэні. Поўная, непочатая бутэлька «Эрлі таймс»[57] у папяровым пакеце. Новы, толькі што зняты з кніжнай паліцы раман Джона Д. Макдональда на каленях. Можа, ён ужо будзе на другім баку Гудзона і праедзе Форт-Лі, заканчваючы першую кіраўніка і смакуючы другі шкляначку віскі, калі яны адключаць усе машыны ў палаце 577 і яго даўні сябар сыдзе ў цемру, насустрач таму, што чакае там усіх нас.
  
  7
  
  — Пяцьсот семдзесят сем, — паўтарыў Эдзі.
  
  — Дзевятнаццаць, — падлічыў Джэйк.
  
  — Прабачце? — перапытаў Каллагэн.
  
  — Пяць, і сем, — патлумачыла Сюзана. — Складзі іх і атрымаеш дзевятнаццаць.
  
  — Гэта што-то значыць?
  
  — Калі скласці іх разам, атрымаецца маці, слова, вбирающее ў сябе цэлы свет. Ва ўсякім выпадку, для мяне, — усміхнуўся Эдзі.
  
  Сюзана яго праігнаравала.
  
  — Мы не ведаем. Але ты не з'ехаў з Нью-Ёрка, ці не так? Калі б паехаў, застаўся б без гэтага. — Яна паказала на шрам на лбе.
  
  — Ды не, з'ехаў, — адказаў Каллагэн. — Толькі не так хутка, як збіраўся. З бальніцы я выйшаў з намерам наўпрост пайсці на аўтавакзал і ўзяць білет на саракавы аўтобус.
  
  — Гэта яшчэ што? — спытаў Джэйк.
  
  — На слэнгу валацугаў гэта аўтобус, які ад'язджае далей іншых. Калі ты купіў білет да Фэрбанкса, штата Аляска, значыць, ты едзеш на саракавым аўтобусе.
  
  — Тут гэта будзе дзевятнаццаты аўтобус, — усміхнуўся Эдзі.
  
  — Ідучы па вуліцы, я ўспамінаў час, праведзенае ў начлежцы. Пацешныя выпадкі, калі некалькі нашых кліентаў зладзілі для астатніх цыркавое прадстаўленне. Страшныя выпадкі накшталт таго, што адбыўся як-то перад абедам, калі адзін хлопец сказаў іншаму: «Джэры, перастань калупаць у носе, мяне ад гэтага ванітуе», — а Джэры выхапіў нож і, перш чым хто-небудзь з нас паспеў сцяміць, што да чаго, паласнуў яго па горла. Люп закрычаў, усе перапалохаліся, хвастала кроў ва ўсе бакі, небараку закранула то сонную артэрыю, то яремную вену, і тут з сарціра выбег Роуэн, падтрымліваючы адной рукой штаны, з рулонам туалетнай паперы ў другі. І ведаеце, што ён зрабіў?
  
  — Скарыстаўся паперай.
  
  Каллагэн ўсміхнуўся. І адразу памаладзеў.
  
  — Сапраўды, скарыстаўся. Прыціснуў цэлы рулон да месца, адкуль лілася кроў, і загадаў Люпу патэлефанаваць па 211, тады «хуткую дапамогу» выклікалі па гэтым нумары. Я стаяў, назіраючы, як белая туалетная папера становіцца чырвонай і як чырвань па тарцы захоплівае ўсё новыя і новыя пласты, падбіраючыся да ўнутранага кардонным кольцы. І тут Роуэн сказаў: «Лічыце, што гэта самы буйны ў свеце парэз пры галенне», — і мы пачалі смяяцца. Смяяліся, пакуль з вачэй не пырснулі слёзы.
  
  Я шмат чаго ўспомніў, будзьце ўпэўненыя. Добрага, дрэннага, жудаснага. Я памятаю, хай і цьмяна, што зайшоў у якой-то крамка, выйшаў адтуль з папяровым пакетам з двума банкамі «Бада»[58]. Выпіў адну банку і пайшоў далей. Куды іду, не думаў, ва ўсякім выпадку, на свядомым узроўні, але мае ногі, павінна быць, самі выбіралі дарогу, таму што, спыніўшыся і агледзеўшыся, убачыў, што стаю перад рэстаранчыкам, куды мы часам заходзілі павячэраць, калі былі пры грашах. На рагу Другі авеню і Пяцьдзесят другой вуліцы.
  
  — «Чав-Чав», — удакладніў Джэйк.
  
  Каллагэн з здзіўленнем утаропіўся на яго, потым павярнуўся да Раланда.
  
  — Стралок, твае хлопцы пачынаюць мяне палохаць.
  
  Роланд нецярпліва крутануў пальцамі, маўляў, працягвай.
  
  — Я вырашыў зайсці і з'есці гамбургер, у памяць аб ранейшых часах. І пакуль еў гамбургер, зразумеў, што не хачу пакідаць Нью-Ёрка, не зазірнуўшы ў акно «Дома», не ўбачыўшы начлежкі. У рэшце рэшт я мог пастаяць на другім баку вуліцы, як стаяў пасля смерці Люпа. Чаму няма? Тады мяне ніхто не чапаў. Ні вампіры, ні слугі закона. — Каллагэн паглядзеў на сваіх слухачоў. — Я не магу сказаць вам, паверыў я ў гэта, але цяпер мне здаецца, што я вырашыў пагуляць са смерцю ў кошкі-мышкі. Магу многае ўспомніць аб той ночы, што адчуваў, казаў, думаў, але не гэта.
  
  У любым выпадку да «Дома» я не дабраўся. Расплаціўшыся, пайшоў па Другі авеню. «Дом» знаходзіўся на рагу Першай авеню і Сорак сёмы вуліцы, але я не хацеў праходзіць міма будынка. Таму вырашыў выйсці на Першую авеню па Сорак шосты вуліцы і перайсці на іншы бок.
  
  — Чаму не па Сорак восьмы? — спытаў Эдзі. — Ты мог бы выйсці на Першую авеню па Сорак восьмы, гэта было б хутчэй. Табе не прыйшлося б абыходзіць цэлы квартал.
  
  Каллагэн абдумаў пытанне, паківаў галавой.
  
  — Калі на тое і была прычына, я яе не памятаю.
  
  — Прычына была, — кіўнула Сюзана. — Ты хацеў прайсці міма пусткі.
  
  — Чаму мне раптам...
  
  — Па той жа прычыне, якая выклікае ў людзей жаданне прайсці міма пякарні, адкуль пахне свежым хлебам, — растлумачыў Эдзі. — Гэта проста прыемна, нічога больш.
  
  На твары Каллагэна чыталася сумнеў, але спрачацца не стаў, проста паціснуў плячыма.
  
  — Калі ты ў гэтым упэўнены...
  
  — Упэўнены, сэй.
  
  — Увогуле, я ішоў, пацягваў піва і ўжо дабраўся да скрыжавання Другі авеню і Сорак шосты вуліцы...
  
  — Што там было? — перапыніў яго Джэйк. — Што ты ўбачыў на куце Другі авеню і Сорак шосты?
  
  — Я не... — пачаў Каллагэн і змоўк. — Плот, — адказаў ён на пытанне Джэйка. — Высокі плот. Дзесяць, можа, дванаццаць футаў.
  
  — Не той, праз які мы пералазілі. — Эдзі павярнуўся да Раланда. — Калі толькі ён не падрос на пяць футаў.
  
  — На ім яшчэ вісеў нейкі шчыт, — працягнуў Каллагэн. — Я гэта памятаю. Вялікі шчыт з гарадскім выглядам. Разглядзець мне не ўдалося, таму што ліхтары на куце не гарэлі. І вось тут я адчуў, што нешта не так. У галаве зазвінела сігналы трывогі. Калі хочаце ведаць, вельмі падобныя на тыя, што прымусілі медсясцёр і лекараў сбежаться ў палату Магрудера. Якое-то час я не мог зразумець, дзе знаходжуся. Тады ў мяне ў галаве памутнела. І адначасова я думаў...
  
  8
  
  І адначасова ён думае: «Усё ў парадку, проста не гараць некалькі ліхтароў, калі б тут былі вампіры або слугі закона, ты б пачуў колокольца і адчуў пахі падгарэлай лука і гарачага металу». Але пры гэтым вырашае, што з гэтага раёна трэба сысці, і неадкладна. Чутныя колокольца або няма, яго нервы напружаны да мяжы, іх заканчэння літаральна іскрацца ад трывогі.
  
  Ён паварочваецца і бачыць за спіной дваіх мужчын. У першыя некалькі секунд яны гэтак здзіўлены яго імклівым манеўрам, што ён, напэўна, паспеў бы праскочыць паміж імі і памчацца па Другой авеню, у тым кірунку, адкуль прыйшоў. Але ён таксама здзіўлены, таму гэтыя секунды яны стаяць, таращась адзін на аднаго.
  
  Перад ім Браты Гітлеры, вялікі і маленькі. Апошні не вышэй пяці футаў двух цаляў. На ім кашуля з «шамбре» і чорныя слаксы. На галаве бейсболка, звернутая казырком назад. Вочы ў яго чорныя, як кроплі бітуму, твар у вуграх. Каллагэн імгненна прысвойвае яму імя Лэні. Вялікі ростам шэсць футаў і шэсць цаляў, у куфайцы «Янкі», сініх джынсах і красоўках. У яго пшанічныя вусы. І заплечнік, які чаму-то ён носіць на жываце. Каллагэн наракае яго Джорджам.
  
  Каллагэн паварочваецца, каб кінуцца ўніз па Другі авеню, у выпадку, калі загарыцца зялёнае святло. Калі няма, то ёсць магчымасць пабегчы па Сорак шосты вуліцы, да будынка ААН, гатэля «Плаза», нырнуць у вестыбюль...
  
  Здаравяка, Джордж, хапае яго за каўнер кашулі, цягне да сябе. Тканіна рвецца, але, на жаль, каўнер адрываецца не цалкам, так што ўцячы Каллагэну не атрымоўваецца.
  
  — Не, цябе не сысці, док, — кажа карантышка. — Не сысці, — падскоквае да яго, хуткі, як прусак, і, перш чым Каллагэн цяміць, што задумаў Лэні, той суе руку яму паміж ног, хапае яйкі і сціскае з усяе сілы. Боль імгненная, невыносны, велізарная. Б'е наводмаш, як удар свінцовай трубы.
  
  — Падабаецца, заступнік ниггеров? — пытаецца Лэні, і ў яго голасе чуецца шчырая клопат, ён нібы кажа: «Нам гэта вельмі важна ведаць». Потым тузае яйкі на сябе і інтэнсіўнасць болю патройваецца. У ніжнюю частку жывата нібы ўгрызаюцца іржавыя зуб'і велізарнай пілы, і Каллагэн думае: «Ён іх зараз адарве. Ён ужо ператварыў іх у жэле, а цяпер збіраецца адарваць. Ўтрымлівае іх толькі тонкі мяшочак з скуры, і ён збіраецца...»
  
  Ён пачынае крычаць, і Джордж накрывае яго рот рукой. «Спыні! — крычыць ён свайму напарніку. — Мы на гробаны вуліцы ці ты забыўся?»
  
  І хоць боль есць яго жыўцом, Каллагэн працягвае аналізаваць сітуацыю: Джордж — галоўны Брат Гітлер, не Лэні. Джордж — разумны Брат Гітлер. Стэйнбек, вядома ж, памяняў бы іх месцамі.
  
  І тут, справа, чуецца гудзенне. Якое пачынае нарастаць. Спачатку ён думае, што гэта колокольца, але няма, гудзенне вельмі ўжо прыемнае. І моцнае. Джордж і Лэні адчуваюць яго. Ім яно не падабаецца.
  
  — Што гэта? — пытаецца Лэні. — Ты што-небудзь чуеш?
  
  — Не ведаю. Давай адвядзем яго ў наша месца. І трымай рукі далей ад яго яек. Потым зможаш тузаць за іх колькі захочаш, а пакуль толькі дапамагай мне.
  
  Яны паўстаюць у яго па баках і вядуць па Другі авеню. Высокі дашчаны плот праплывае справа. Прыемнае, магутнае гудзенне даносіцца з-за яго. «Калі я змагу пералезці праз плот, са мной усё будзе ў парадку», — думае Каллагэн. Там знаходзіцца што-то магутнае і добрае. Яны не адважацца наблізіцца да яго.
  
  Можа, і так, але ён сумняваецца, што здолеў бы ўскараскацца на плот вышынёй дзесяць футаў, нават калі б яго яйкі не рассылалі па ўсім целе імпульсы болю, нават калі б ён не адчуваў, што яны раздзімаюцца ў велізарныя шары. І тут яго галава нахіляецца наперад, і ён выблевывает гарачую сумесь напалову переваренного абеду на свае кашулю і штаны. Адчувае, як блевотина, пранікаючы скрозь матэрыю, дабіраецца да скуры, цёплая, як толькі што выссанная мача.
  
  Дзве маладыя пары — адна кампанія — ідуць насустрач. Хлопцы здаровыя, яны могуць размазаць Лэні па тратуары, і, магчыма, удваіх справяцца і з Джорджам, але зараз на іх тварах чытаецца толькі агіду: ім хочацца як мага хутчэй адвесці сваіх дзяўчат ад облевавшегося Каллагэна.
  
  — Ён крыху перабраў, — кажа Джордж, спагадліва ўсміхаючыся, — вось яго і выкруціла. Іншы раз такое здараецца нават з лепшымі з нас.
  
  «Яны — Браты Гітлеры! — спрабуе крыкнуць Каллагэн. — Гэтыя двое — Браты Гітлеры! Яны забілі майго сябра і цяпер збіраюцца забіць мяне! Выклічце паліцыю!» Але з вуснаў не зрываецца ні слова, хіба што нейкія нечленораздельные гукі, — і абедзве пары праходзяць міма. А Джордж і Лэні цягнуць яго па Другой авеню, у квартале паміж Сорак шостым і Сорак сёмы вуліцамі. Яго ногі ледзь тычацца тратуара. Яго «швейцарскі гамбургер» з рэстарана «Чав-Чав» дыміцца на кашулі. Госпадзе, ён ўлоўлівае нават пах гарчыцы, якой намазал гамбургер.
  
  — Дай мне зірнуць на яго руку, — кажа Джордж, калі яны набліжаюцца да скрыжавання, і калі Лэні хапае левую руку Каллагэна, дадае: — Няма, прыдурак, на іншую.
  
  Лэні падымае яго правую руку. Каллагэн не можа спыніць яго, нават калі б і паспрабаваў. Ніжняя частка жывата напоўнена гарачым вільготным цэментам. Страўнік тым часам падняўся да самага горла і дрыжыць, як нейкі маленькі перапалоханы звярок.
  
  Джордж глядзіць на шнар на правай руцэ Каллагэна і ківае.
  
  — Так, гэта ён, усё так. Але пераканацца ніколі не шкодна. А ну, варушыся, перебирай нагамі. Хутка, хутка.
  
  Дайшоўшы да Сорак сёмы вуліцы, яны паварочваюць да Першай авеню. Далёка наперадзе пляма яркага белага святла: «Дом». Відаць нават некалькі фігур з паніклым плячыма; мужчыны стаяць на рагу, паляць і пра што-то кажуць. «Я, магчыма, нават ведаю некаторых з іх, — думае ён. — Чорт, напэўна, ведаю».
  
  Але да «Дома» яны не даходзяць. Отшагав толькі чвэрць квартала паміж Другой і Першай авеню, Джордж цягне яго ў дзвярную арку пустога крамы з надпісам у абодвух вітрынах: «ПРАДАЕЦЦА АБО ЗДАЕЦЦА Ў АРЭНДУ». Лэні кружыць вакол іх, як тявкающий тэр'ер вакол двух павольна валакуцца кароў.
  
  — Я збіраюся табой заняцца, заступнік ниггеров, — напявае ён. — Мы разабраліся з тысячаю такіх, як ты, разбярэмся з мільёнам, радзей ўсіх ниггеров і іх заступнікаў, гэта з песні, якую я пішу, песні, якая называецца «ЗАБІ ЎСІХ тых, што ЛЮБЯЦЬ НИГГЕРОВ ПИДОРОВ». Я збіраюся адправіць яе Мерлю Хаггарду, ён — лепшы, ён сказаў, што ўсіх хіпі трэба ўтапіць у іх ўласным лайне, отошлю гэтаму гребаному Мерлю, напішу яму, што ў мяне ёсць «мустанг 380» і «люгер» Германа Герынга, ты гэта ведаеш, заступнік ниггеров?
  
  — Заткніся, маленькі мудозвон, — кажа Джордж, але па-добраму, дастае з кішэні кольца з ключамі, знаходзіць патрэбны, ўстаўляе ў замочную свідравіну, паварочвае. Каллагэн думае: «Для яго Лэні — радыё, якое пастаянна гуляе ў аўтарамонтнай майстэрні ці на кухні рэстарана хуткага абслугоўвання, ён і не чуе слоў, гэта ўсяго толькі звыклы шумавы фон».
  
  — Так, Норт, — згаджаецца Лэні і працягвае: — Гробаны «люгер» гребаного Герынга, усё так, і я магу адстрэліць з яго твае гробаны яйкі, таму што мы ведаем праўду, ведаем, у што ператвараюць краіну такія заступнікі ниггеров, як ты, праўда, Норт?
  
  — Я ж папярэджваў, ніякіх імёнаў, — бурчыць Джордж-Норт, але асуджэння ў голасе няма і Каллагэн ведае чаму: ён ніколі не зможа назваць гэтыя імёны паліцыі, калі ўсё пойдзе па плане гэтых садыстаў.
  
  — Прабач, Норт, але менавіта вы, гробаны заступнікі неграў, менавіта вы, гробаны габрэйскія інтэлектуалы, поганите нашу краіну, вось я і хачу, каб ты думаў пра гэта, калі я буду выцягваць твае гробаны яйкі з тваёй гробаны мошон...
  
  — Слухай, угомонись! — усё так жа незласліва просіць здаравяка.
  
  Дзверы адчыняецца. Джордж-Норт вталкивает Каллагэна ў пустуючы магазін. Ўнутры пахне адвельвальнікам, мылам, крухмалам. З двух сцен тырчаць правады і трубы. Ён бачыць на сцяне больш чыстыя прастакутнікі, мабыць, там стаялі пральныя машыны і сушылкі. Разумее, што тут быў не крама, а пральня. На падлозе надпіс, якую ён ледзь разбірае ў паўзмроку «ПРАЛЬНЯ «БУХТА ЧАРАПАХІ». ВЫ СЦІРАЕ АБО МЫ СЦІРАЕМ, УСЁ РОЎНА БЯЛІЗНУ БУДЗЕ ЧЫСТЫМ!»
  
  «Бялізну будзе чыстым», — паўтарае пра сябе Каллагэн і паварочваецца да іх. Не здзіўляецца, убачыўшы, што Джордж-Норт нацэліў на яго пісталет. Не «люгер» Германа Герынга, хутчэй тандэт 32-га калібра, якую можна купіць у якім-небудзь бары, але Каллагэн упэўнены, што страляць ён страляе. Джордж-Норт адкрывае які вісіць на жываце заплечнік, не адрываючы вачэй ад Каллагэна, ён рабіў гэта і раней, яны абодва рабілі, яны — мацёрыя ваўкі, за якімі цягнецца доўгі крывавы след, і дастае адтуль кольца шырокай ізаляцыйнай стужкі. Каллагэн успамінае, як Люп як-то сказаў, што без ізаляцыйнай стужкі Амерыка не працягне і тыдня. «Сакрэтная зброя», — так ён яе называў. Джордж-Норт перадае стужку Лэні, той бярэ яе і падскоквае да Каллагэну усё з той жа тараканаў хуткасцю.
  
  — Рукі за спіну, заступнік ниггеров, — загадвае Лэні.
  
  Рукі Каллагэна па-ранейшаму вісяць, як канчукі.
  
  Джордж-Норт крыху апускае пісталет.
  
  — Рабі, што табе кажуць, святоша, а не то атрымаеш кулю ў жывот. Будзе вельмі балюча, гэта я табе абяцаю.
  
  Каллагэн падпарадкоўваецца. У яго няма выбару. Лэні шнырае яму за спіну.
  
  — Зьвядзі іх разам, заступнік ниггеров, — кажа Лэні. — Або ты не ведаеш, як гэта робіцца? Ці ты не глядзіш кіно? — і смяецца, як вар'ят.
  
  Каллагэн зводзіць запясці. Чуецца адваротны скрыгат, гэта Лэні адшкрабае канец ізаляцыйнай стужкі і пачынае абмотваць рукі Каллагэна. Ён стаіць, удыхаючы пахі мыла, адбельвальнік і лёгкі водар змякчальнік тканіны.
  
  — Хто вас наняў? — пытаецца ён Джорджа-Норта. — Слугі закона?
  
  Джордж-Норт не адказвае, але Каллагэну здаецца, што ён убачыў, як таргануліся яго вочы. Міма цёмных вітрын крамы, падпарадкоўваючыся сігналах святлафора, праязджаюць аўтамабілі, спяшаюцца рэдкія пешаходы. Што будзе, калі ён закрычыць? Адказ яму вядомы, ці не так? Біблія кажа, што святар і левіт прайшлі міма параненага чалавека і не пачулі яго крыкаў, «самарыцянін ж нехта... убачыўшы яго, пашкадаваў»[59]. Каллагэну патрэбен добры самарыцянін, ды толькі ў Нью-Ёрку яны ў дэфіцыце.
  
  — У іх чырвоныя вочы, Норт?
  
  Вочы Норта зноў тузаецца, але ствол яго пісталета накіраваны на жывот Каллагэна і цвёрдая рука.
  
  — Яны ездзяць на вялікіх прыгожых аўтамабілях? Ездзяць, ці не так? І колькі, ты думаеш, дадуць за тваю жыццё і за жыццё гэтага шибздика, як толькі...
  
  Лэні зноў хапае яго за яйкі, сціскае, выкручвае, цягне ўніз. Каллагэн крычыць, свет перад вачыма сереет. Сіла сыходзіць з ног, калені падгінаюцца.
  
  — ЁН ПАДАЕ! — радасна крычыць Лэні. — Мо-Хам-м-А мёд-ці ПАДАЕ! ВЯЛІКАЯ БЕЛАЯ НАДЗЕЯ ВЫБІВАЕ ДУХ З ГЭТАГА КРЫКЛІВА НІГЕР І ЗБІВАЕ З НОГ! Я ПРОСТА НЕ ВЕРУ СВАІМ ВАЧАМ! — Ён імітуе Говарда Коселла і да таго добра імітуе, што Каллагэну, нягледзячы на жудасную боль, хочацца засмяяцца. Ён зноў чуе адваротны скрыгат, і цяпер яму звязваюць лодыжкі.
  
  З кута Джордж-Норт прыносіць яшчэ адзін заплечнік. Адкідвае клапан, адкрывае, дастае «Паляроідаў». Нахіляецца над Каллагэном, і раптам свет азараецца найскравай выбліскам. Каллагэн на некалькі імгненняў слепне, потым бачыць перад сабой сіні шар. З шара даносіцца голас Джорджа-Норта:
  
  — Нагадай, што я павінен сфатаграфаваць яго і потым. Яны хацелі атрымаць абодва здымка.
  
  — Так, Норт, так! — Голас маленькага вібруе ад ўзбуджэння, і Каллагэн разумее, што сапраўдныя пакуты толькі пачынаюцца. Ён успамінае песню Дылана «Хутка пойдзе моцны дождж» і думае: «Гэтая ў большай ступені адпавядае таму, што адбываецца са мной. У большай, чым «Хто-то сёння выратаваў мне жыццё».
  
  Яго ахутаў пах часныку і таматаў. Хто-то абедаў у італьянскім рэстаране, магчыма, акурат у той момант ён, Каллагэн, ўхапіў па фізіяноміі ў бальнічнай палаце. З туману пахаў з'яўляецца сілуэт мужчынскі фігуры. Здаравяка. «Хто наняў нас — не тваё сабачае справа, — кажа Джордж-Норт. — Галоўнае, што нас нанялі, а для ўсіх, хто потым цябе ўспомніць, ты — яшчэ адзін заступнік ниггеров, такі ж, як гэты Магрудер: вось Браты Гітлеры з табой і разабраліся. Па вялікай частцы мы працуем за ідэю, але часам і за даляр, як любы добрасумленны амерыканец. — Ён робіць паўзу, потым вымаўляе: — У Кўінсі мы — знакамітасці, ведаеш».
  
  — А пайшлі вы на хер, — кажа Каллагэн, і тут жа правая бок яго асобы выбухае болем. Лэні б'е яго ботам з каваным мыском і ламае сківіцу, як потым высвятляецца, у чатырох месцах.
  
  — Дзіўна такое чуць. — Голас Лэні даносіцца з вар'яцтва сусвету, дзе Бог, несумненна, памёр і ляжыць, раскладаючыся на нябесным падлозе. — Дзіўна такое чуць ад святошы. — Тут інтанацыя голасу змяняецца, ён становіцца больш пранізлівым, як у капрызнага дзіцяці, які патрабуе чарговую цацку. — Дазволь мне, Норт. Калі ласка, дазволь. Я хачу ўсё зрабіць сам!
  
  — І не думай, — адказвае Джордж-Норт. — Свастыкі на лбе рэжу я, ты заўсёды портачишь. Потым, калі хочаш, можаш выразаць іх у яго на руках, ідзе?
  
  — Ён жа звязаны! І рукі ў яго ў гэтай грэбанай...
  
  — Пасля яго смерці, — цярпліва тлумачыць Джордж-Норт. — Пасля таго як ён падохне, мы развяжам яму рукі, і ты зможаш...
  
  — Норт, калі ласка! Я ўсё зраблю так, што табе спадабаецца. І паслухай! — па голасе Лэні адчуваецца, што яму ў галаву прыйшла бліскучая ідэя. — Вось што я табе скажу! Калі я пачну портачить, ты мне скажаш, і я перастану! Калі Ласка, Норт! Калі ласка!
  
  — Ну... — Каллагэн ўжо чуў гэты тон. Лагоднага бацькі, ні ў чым не можа адмовіць любімаму, хай і псіхічна неполноценному сыну. — Ну добра.
  
  Перад вачыма ў яго распагоджваецца. Пра гэта ён можа толькі шкадаваць. Ён бачыць, як Лэні вымае з заплечніка ліхтар. Джордж ужо дастаў скальпель з свайго заплечніка, што па-ранейшаму вісіць у яго на жываце. Яны абменьваюцца. Джордж накіроўвае прамень ліхтара на распухлы твар Каллагэна. Каллагэн тузаецца, заплюшчвае вочы. Паспявае толькі ўбачыць, як Лэні падымае скальпель, заціснуты ў маленькіх, але спрытных пальцах. Потым, праўда, зноў адкрывае, жмурачыся ад святла.
  
  — Я ўсё зраблю, як трэба! — захоплена верашчыць Лэні. — Я ўсё зраблю, як трэба!
  
  — Толькі не напортачь, — папярэджвае Джордж.
  
  Каллагэн думае: «Няхай гэта фільм, цяпер бы прыбыла кавалерыя. Ці копы. Ці гробаны Шэрлак Холмс у машыне часу Герберта Уэлса».
  
  Але Лэні апускаецца перад ім на калені, відаць, што член у штанах стаіць калом, а кавалерыя не прыбывае. Ён нахіляецца наперад, выцягваючы руку са скальпелем, а копы не прыбываюць. І пахне ад яго не часныком з таматамі, а потым і тытунём.
  
  — Адну секунду, Біл, — кажа Джордж-Норт. — У мяне ідэя. Давай я цябе спачатку ўсё намалюю. Ручка ў мяне ёсць.
  
  — На хрэн, — выдыхае Лэні-Біл. Ён цягнецца скальпелем да лба Каллагэна. Каллагэн бачыць, дрыжыкі ўзбуджэння гэтага шибздика перадаецца на вострае, як брытва лязо, а потым яно знікае з яго поля зроку. Па яго лбе праводзяць чым-то халодным, якое адразу ж становіцца гарачым, а Шэрлак Холмс не прыбывае. Кроў залівае вочы, ён ужо нічога не бачыць, але да яго на дапамогу не прыбываюць ні Джэймс Бонд, ні Пэры Мэйсан, ні Трэвіс Макгіл, ні Эркюль Пуаро, ні міс гробаны Марпл.
  
  Перад разумовым поглядам ўзнікае доўгае твар Барлоу. Валасы вампіра німбам плаваюць над галавой. «Давай, ілжэпрарок, — кажа ён, — пераходзь ў сапраўдную веру». Двойчы чуецца сухі трэск, гэта пальцы вампіра ламаюць перакладзіны крыжа, падоранага яму маці.
  
  — Гробаны неделух, — стогне Джордж-Норт, — гэта ж не сватика, гэта гробаны крыж. Дай мне скальпель.
  
  — Пачакай, Норт, дай мне шанец, я яшчэ не скончыў!
  
  Яны перепираются над ім, як пара падлеткаў, тады як яйкі ў яго баляць, зламаная сківіца дзіка пульсуе, а вочы залівае кроў. Усе гэтыя спрэчкі сямідзесятых гадоў наконт таго, мёртвы Бог ці няма... Ды вы толькі паглядзіце на яго! Толькі паглядзіце на яго! Няўжо могуць узнікнуць якія-небудзь сумненні?
  
  І вось тут прыбывае кавалерыя.
  
  9
  
  — Што менавіта ты пад гэтым разумееш? — спытаў Раланд. — Я б хацеў, каб ты падрабязна на гэтым спыніўся, бацька.
  
  Яны па-ранейшаму сядзяць за сталом на ганку-верандзе, але трапеза скончана, сонца села і Розалита прынесла свечкі. Каллагэн папрасіў яе сесці з імі, і яна села. За шкленнем веранды двор цемны, казуркі незадаволена гудуць, імкнучыся дабрацца да святла.
  
  Джэйк дакрануўся да розуму стрэлка, каб зразумець, чым выкліканы гэты пытанне. А потым, паколькі ўся гэтая сакрэтнасць яму надакучыла, выпаліў: «Мы былі гэтай кавалерыяй, бацька?»
  
  Роланд шакаваны, але толькі на імгненне, потым яго вусны выгнуліся ў усмешцы. На твары Каллагэна чытаецца здзіўленне.
  
  — Няма, — адказаў ён. — Думаю, што няма.
  
  — Ты іх не бачыў, ці не так? — спытаў Раланд. — Ты не бачыў людзей, якія цябе выратавалі.
  
  — Я сказаў вам, што ў Братоў Гитлеров быў ліхтар, — адказаў Каллагэн. — Сказаў праўду. Але ў іншых хлопцаў, кавалерыі...
  
  10
  
  Кім бы яны ні былі, у іх пражэктар. І ён запаўняе былую пральню святлом, больш яркім, чым ўспышка таннага «Полароида». І ў адрозненне ад «Полароида» свет гэты не згасае. Джордж-Норт і Лэні-Біл заплюшчваюць вочы рукамі. Каллагэн таксама прыкрыў бы, ды рукі ў яго звязаныя за спіной.
  
  — Норт, кінь пісталет! Біл, кінь скальпель! — Голас, уладальнік якога знаходзіцца за пражэктарам, палохае. Гэта голас чалавека, здольнага на ўсё. — Цяпер я досчитаю да пяці і, калі не падпарадкаваць, прыстрэлю абодвух, чаго вы і заслугоўваеце. — І голас пачынае лічыць, не павольна і мерна, а скорагаворкай. — Одиндватричетыре... — нібы ўладальніку голасу не трываецца, скончыўшы з фармальнасцямі, націснуць на спускавы кручок. У Джорджа-Норта і Лэні-Біла няма часу знайсці зваротны ход. Яны кідаюць скальпель і пісталет. Калі апошні падае на брудны лінолеум, грыміць стрэл: «БА-БАХ!» Такі ж гук выдае дзіцячы пугач, зараджаны падвойнымі пистонами. Каллагэн паняцця не мае, куды трапіла куля. Можа, нават у яго. Адчуў бы ён, калі трапіла? Сумнеўна.
  
  — Не страляйце, не страляйце! — віскоча Лэні-Біл. — Мы не... мы не... мы не...
  
  — Не што?
  
  Лэні-Біл, падобна, не ведае.
  
  — Рукі ўгору! — Іншы голас, але таксама раздаецца з-за пражэктара. — Тянитесь да неба! Хутка, засранцы!
  
  Рукі ўзлятаюць уверх.
  
  — Няма, ніжэй, — кажа першы. Яны, магчыма, стромкія хлопцы, Каллагэн гатовы ўпісаць іх у першыя радкі спісу атрымальнікаў калядных паштовак, але зусім ясна, што нічога такога раней яны не рабілі. — Зняць абутак! Зняць штаны! Прыступайце! Жыва!
  
  — Якога хрэна... — агрызаецца Джордж-Норт. — Вы ж копы? Калі вы копы, то павінны зачытаць нам нашыя правы, як пакладзена па...
  
  З-за пражэктара грыміць стрэл. Каллагэн бачыць аранжавую выбліск. Магчыма, гэта таксама пісталет, але калібра куды большага, чым хлопушка Братоў Гитлеров. Ад грукату закладвае вушы, сыплецца тынкоўка, пыл. Джордж-Норт і Лэні-Біл ускрыквае. Каллагэн думае, што ускрыквае і адзін з яго выратавальнікаў, хутчэй за ўсё той, хто не страляў.
  
  — Зняць абутак і штаны! Хутка! Хутка! Не паспееце, пакуль я сосчитаю да трыццаці, вы мёртвыя. Одиндватричетыре...
  
  Зноў ён лічыць вельмі хутка, не пакідаючы часу для роздумаў, тым больш для супраціву. Джордж-Норт збіраецца сесці, але голас нумар два папярэджвае: «Сядзеш — мы цябе заб'ем».
  
  
  
  Вось Браты Гітлеры і пераскокваюць з нагі на нагу паміж заплечнікам, пісталетам, ручным ліхтарыкам і скальпелем, таропка стаскивая з сябе абутак і штаны пад хуткі кошт галасы нумар адзін. Нарэшце і обувка, і штаны валяюцца на падлозе. Джордж ў трусах да каленяў, Лэні — у запятнанных мочой плаўках. У Лэні, зразумелая справа, ужо нічога не варта. Рэшту гэтага вечара эрэкцыя і член Лэні, падобна, вырашылі правесці паасобку.
  
  — А цяпер прэч адсюль, — загадвае голас нумар адзін.
  
  Джордж ўглядаецца ў свет. Яго фуфайка «Янкі» прыкрывае верхнюю частку трусаў. Заплечнік па-ранейшаму ў яго на жываце. Мускулістыя валасатыя галёнкі дрыжаць. На твары Джорджа — страх.
  
  — Паслухайце, хлопцы, — кажа ён, — калі мы сыдзем, не скончыўшы з гэтым тыпам, яны нас заб'юць. Яны — жудасныя...
  
  — Калі вы не смоетесь адсюль да таго, як я досчитаю да дзесяці, — абрывае яго голас нумар адзін, — я заб'ю вас сам.
  
  А голас нумар два, сочащийся пагардай, дадае:
  
  — Гей кокниф ен йом, баязлівыя сукіны дзеці! Застанецеся — атрымаеце па пуле, няма праблем.
  
  Потым, паўтарыўшы гэтую фразу дзесятку габрэяў, якія ў здзіўленні пампавалі галовамі, ужо ў Топіцы Каллагэн набрыў на пажылога джэнтльмена, які перавёў яму гей кокниф ен йом з ідыша. Ідзіце просритесь ў акіян, вось што гэта значыла.
  
  А голас нумар адзін лічыць, усё з той жа хуткасцю: «Одиндватриче...»
  
  Джордж-Норт і Лэні-Біл у нерашучасці пераглядваюцца, зусім як няўдачлівыя героі ў мультфільме, а потым, у подштанниках, кідаюцца да дзвярэй.
  
  — Ідзі за імі, — загадвае голас нумар адзін свайму напарніку. — Калі ў іх паўстане ідэя вярнуцца...
  
  — Зразумеў цябе, — адказвае голас нумар два і сыходзіць.
  
  Яркае святло згасае.
  
  — Перавярніце на жывот, — звяртаецца голас нумар адзін да Каллагэну.
  
  Каллагэн спрабуе сказаць, што наўрад ці ў яго атрымаецца, што яйкі ў яго надзьмуліся да памераў чайных кубкаў, але сківіцу-то зламаная, так што ён выдае толькі якія-то нечленораздельные гукі. З вялікай цяжкасцю яму ўдаецца павярнуцца на левы бок.
  
  — Спыніцеся, — працягвае голас нумар адзін. — Не хачу вас парэзаць. — Па голасе ясна, што рэзаць людзей — не яго прафесія. Нават у цяперашнім напаўпрытомным стане Каллагэн гэта разумее. У яго збавіцеля цяжкае, пачашчанае дыханне, часам яно перарываецца, на шчасце, ненадоўга. Каллагэну хочацца падзякаваць яго. Адна справа, ратаваць людзей, калі ты — кап, пажарны або целаахоўнік, мяркуе ён. Зусім іншае — калі ты звычайны законапаслухмяны грамадзянін. «А бо менавіта такі яго выратавальнік, — думае ён, — абодва яго выратавальніка». Але пры гэтым яны прыйшлі сюды добра падрыхтаванымі. І адкуль даведаліся імёны Братоў Гитлеров? І дзе чакалі ўвесь гэты час? Ўвайшлі з вуліцы або ўвесь гэты час хаваліся ў былой пральні? Каллагэн гэтага не ведае. Ды яму і без розніцы. Таму што хто-то выратаваў, хто-то выратаваў, хто-то сёння выратаваў яго жыццё, і гэта галоўнае, гэта ўсё, што мае хоць нейкае значэнне. Джордж і Лэні амаль прыкончылі яго, але кавалерыя прыбыла ў самую апошнюю хвіліну, зусім як у фільме з Джонам Уэйнам.
  
  Што Каллагэн хоча, так гэта падзякаваць свайго збавіцеля. А яшчэ хоча апынуцца ў машыне «хуткай дапамогі» на шляху ў бальніцу да таго, як Браты Гітлеры оглоушат на вуліцы ўладальніка голасу нумар два ці у ўладальніка голасу нумар адзін ад хвалявання здарыцца інфаркт. Ён прадпрымае яшчэ адну спробу, але зноў яму не ўдаецца вымавіць ні слова. Толькі набор гукаў.
  
  .[60]Яму вызваляюць рукі, потым ногі. Збаўца не падае, забіты інфарктам. Каллагэн кладзецца на спіну і бачыць пухлую белую руку, якая трымае скальпель. На трэцім пальцы пярсцёнак-пячатка. З раскрытай кнігай і надпісам пад ёй: «Ex Libris» Потым пражэктар ўключаецца зноў, і Каллагэн прыкрывае вочы рукой. «Госпадзе, чаму вы гэта робіце?» — спрабуе спытаць ён. Атрымліваецца што-то накшталт: «Го-ч-мы-е», — але ўладальнік голасу нумар адзін, падобна, яго разумее.
  
  — Я думаю, гэта відавочна, мой паранены сябар. Калі мы сустрэнемся зноў, гэта будзе нашай першай сустрэчай. Калі сутыкнемся на вуліцы, вы мяне не пазнаеце. Так бяспечней.
  
  Рыпанне крокаў. Пражэктар выдаляецца.
  
  — Мы выклічам «хуткую» па тэлефоне-аўтамата на рагу...
  
  — Няма! Не рабіце гэтага! А калі яны вернуцца! — Ён агорнуты жахам, таму, зусім нечакана для сябе, выразна прамаўляе гэтыя словы.
  
  — Мы посторожим вас, — адказвае голас нумар адзін. Дыханне выраўнялася. Яго выратавальнік прыкметна супакоіўся. — Я думаю, цалкам магчыма, што яны вернуцца. Гэты здаравяка вельмі знерваваўся, што ім перашкодзілі, але, калі кітайцы маюць рацыю, я цяпер нясу адказнасць за вашу жыццё. А я чалавек адказны. Таму калі яны вернуцца, то нарвутся на кулю. І я ўжо не буду страляць паверх галоў. — Сілуэт спыняецца. Быццам бы гэты мужчына таксама немалога росту. І характар, падобна, у яго моцны. — Яны — Браты Гітлеры, сябар мой. Вы ведаеце, пра каго я кажу?
  
  — Так, — шэпча Каллагэн. — І вы не збіраецеся сказаць мне, хто вы.
  
  — Лепш вам не ведаць, — адказвае містэр Экслібрыс.
  
  — Вы ведаеце, хто я?
  
  Паўза. Зноў крокі. Містэр Экслібрыс ўжо стаіць у дзвярах былой пральні.
  
  — Няма, — кажа ён. Потым дадае: — Святар. Гэта не важна.
  
  — Як вы даведаліся, што я тут?
  
  — Чакайце «хуткай дапамогі». — Голас нумар адзін пытанне ігнаруе. — Не спрабуйце выбрацца адсюль самастойна. Вы страцілі шмат крыві і, магчыма, у вас пашкоджаны ўнутраныя органы.
  
  З тым ён і сыходзіць. Каллагэн ляжыць на падлозе, удыхаючы пахі адбельвальнік, мыла, змякчальнік тканіны. «Вы сцірае або мы, — думае ён, — бялізну ўсё роўна будзе чыстым». Яго яйкі баляць і опухают. Зламаная сківіцу баліць і пухне. Ён адчувае, як пухне ўвесь твар. Ён ляжыць і чакае, то прыезду машыны «хуткай дапамогі», ці то вяртання Братоў Гитлеров. То выратавання, то ці смерці. І праходзіць, напэўна, вечнасць, перш чым ён бачыць святло. І разумее, што на гэты раз яму выпаў шчаслівы білет. Ён дачакаўся выратавання — не смерці.
  
  І жыццё працягваецца.
  
  11
  
  — Вось так я апынуўся ў палаце 577 той жа бальніцы і ў той жа дзень.
  
  Вочы Сюзаны шырока раскрыліся.
  
  — Ты сур'ёзна?
  
  — Абсалютна, — кіўнуў ён. — Роуэн Магрудер памёр, мне моцна дасталася ад Братоў Гитлеров, вось яны і вызначылі мяне ў вызваленую палату інтэнсіўнай тэрапіі. Павінна быць, ледзь паспелі пераслаць ложак, і пакуль медыцынская сястра не зрабіла мне ўкол морфія, я ляжаў і гадаў, а не ўвойдзе цяпер у палату місіс Роулингс, каб докончить пачатае Братамі Гитлерами. Але чаму вас гэта павінна здзіўляць? У нашых гісторыях дзясяткі такіх дзіўных супадзенняў, ці не так? Вы не задумваліся над падабенствам напісання маёй прозвішчы і Кальи Брын Стерджис?
  
  — Вядома, задумваліся, — адказаў Эдзі.
  
  — Што адбылося потым? — спытаў Раланд.
  
  Каллагэн ўсміхнуўся, і толькі тут стрэлак звярнуў увагу, што палоўкі асобы святара несіметрычныя. «Любімы пытанне сказителя, Роланд, але я думаю, мне пара павялічыць хуткасць апавядання, інакш мы праседзеўшы тут усю ноч. Тым больш што галоўная частка, тая, што вы сапраўды хочаце пачуць, апошняя».
  
  «Табе, магчыма, так і здаецца», — падумаў Роланд, і не здзівіўся б, даведаўшыся, што тая ж думка мільганула ў траіх яго сяброў.
  
  — У бальніцы я правёў тыдзень. Адтуль мяне перавезлі ў цэнтр для якія здаравеюць у Кўінсі. Спачатку прапанавалі такі ж на Манхэтэне, але ён асацыяваўся ў мяне з «Домам», мы часам адпраўлялі туды сваіх кліентаў. Я баяўся, што Браты Гітлеры могуць мяне там знайсці.
  
  — Знайшлі? — спытала Сюзана.
  
  — Няма. Я наведаў Роуэн ў палаце 577 бальніцы «Рывэрсайд» і сам апынуўся ў той жа палаце 19 траўня 1981 года. Мяне адвезлі ў Кўінсі разам з трыма іншымі выздоравливающими 25 траўня. А яшчэ праз шэсць дзён, калі я ўжо збіраўся выпісацца і з'ехаць з горада, мне на вочы трапілася нататка ў «Пост». Не на першай паласе, але ў першай сшытку. «ДВОЕ МУЖЧЫН ЗАСТРЭЛЕНЫЯ НА КОНІ-АЙЛЕНДЗЕ, — абвяшчаў загаловак. — КОПЫ КАЖУЦЬ: ПАДОБНА НА ТОЕ, МАФІЁЗНАЯ РАЗБОРКА». А ўсё таму, што асобы і рукі спалілі кіслатой. Аднак копы змаглі ідэнтыфікаваць нябожчыкаў: Нортан і Уільям Рэндолф Гартан, абодва з Брукліна. Надрукавалі ў газеце і іх фатаграфіі. З паліцэйскага архіва. Абодвух не раз арыштоўвалі. Менавіта яны схапілі мяне. Джордж і Лэні.
  
  — Ты думаеш, з імі разабраліся слугі закона, ці не так?
  
  — Ды. Заказ-то яны не выканалі.
  
  — У артыкуле быў намёк на тое, што яны — Браты Гітлеры? — спытаў Эдзі. — Таму што мы яшчэ доўга палохалі адзін аднаго гэтымі хлопцамі.
  
  — У гэтай — няма, але таблоіды вылучалі такія версіі, і я думаю, што крымінальныя рэпарцёры, якія распрацоўваюць гэтую тэму, ведалі, што Рэндолф і Гартан і ёсць Браты Гітлеры; потым рабіліся толькі бездапаможныя спробы імітаваць іх, але ні адзін з таблоідаў не стане забіваць пудзіла, таму што пудзіла падымае наклад.
  
  — Так, табе моцна дасталося, — сказаў Эдзі.
  
  — Вы яшчэ не дослушали да канца. Самае смачнае наперадзе.
  
  Роланд зноў крутануў пальцамі, але на гэты раз яго жэст быццам бы не заклікаў Каллагэна паспяшацца з працягам. Ён згарнуў самокрутку і выглядаў на здзіўленне спакойным і ўсім задаволеным. Толькі Ыш, які спаў каля ног Джэйка, мог пацягацца з ім задаволенасцю жыццём.
  
  — Я шукаў вачыма пераходны мост, калі ад'язджаў з Нью-Ёрка ў другі раз, перасякаючы Гудзон па МДВ, з кнігай на каленях і пляшкай у папяровым пакеце, — працягнуў Каллагэн, — але пешаходны мост знік. За некалькі наступных месяцаў я толькі зрэдку бачыў таемныя хайвеи, і толькі пару разоў мне ў рукі трапілі купюры з Шедбурном. Усе яны кудысьці падзеліся. Затое мне сустракалася мноства вампіраў трэцяга тыпу, памятаецца, я яшчэ падумаў, што яны распаўзаюцца па краіне. Але я іх не забіваў. Такое жаданне ў мяне прапала, гэтак жа, як у Томаса Хардзі прапала жаданне пісаць раманы, а ў Томаса Харта Бентана — распісваць сцены. «Гэта ж маскітаў, — думаў я. — Хай жывуць». Звычайна я прыязджаў у які-небудзь горад, знаходзіў аддзяленне «Броуни мен», «Менпауэр», «Джоб гай» і вызначаўся з барам, дзе адчуваў сябе як дома. Аддаваў перавагу установам, якія нагадваюць мне «Амерыкана» або «Бларни стоўн» у Нью-Ёрку.
  
  — Іншымі словамі, табе падабалася не толькі выпіць, але і закусіць чым-небудзь гарачым, — уставіў Эдзі.
  
  — Цалкам дакладна. — Па погляду Каллагэна ясна чыталася, што ён бачыць у Эдзі роднасную душу. — І я вёў сябе прыстойна да самага ад'езду з горада. Гэта значыць напіваўся ў любімым бары, а сканчаў вечар, крычаў, поўзаў па зямлі, ванітаваў, у іншым месцы. Звычайна, al fresco.
  
  — Што... — пачаў Джэйк.
  
  — Гэта значыць, на свежым паветры, салодзенькі, — патлумачыла Сюзана. Ускудлаціла яму валасы, потым скривилась і прыціснула руку да жывата.
  
  — Ты ў парадку, сэй? — спытала Розалита.
  
  — Так, але часам пучит жывот. Нічога страшнага, пара глыткоў вады ўсё выправіць.
  
  Розалита паднялася, паляпала Каллагэна па плячы.
  
  — Працягвай, бацька, а не тое, што мы праседзеўшы тут да двух ночы і горныя кошкі прыйдуць з пусткі да таго, як ты скончыш.
  
  — Добра, — кіўнуў Каллагэн. — Я піў, піў кожны вечар, і ўсім, хто хацеў слухаць, распавядаў пра Люпе, Роуэне, яго сястры, чорнаскурага, які падвозіў мяне ў акрузе Иссакуена, і Руце, магчыма, вельмі вясёлай, але, безумоўна, не сіямскі котцы.
  
  Так працягвалася, пакуль я не апынуўся ў Топіцы. У канцы зімы 1982 года. Вось там я і дасягнуў дна. Вы ведаеце, што гэта такое, дасягнуць дна?
  
  Пасля доўгай паўзы усе кіўнулі. Джэйк думаў пра ўроку міс Эйвери і экзаменацыйным творы, Сюзанна ўспомніла «Оксфард Місісіпі», Эдзі — бераг Заходняга мора, дзе ён нахіліўся над чалавекам, якія сталі яго дынам, старэйшым, з намерам перарэзаць яму горла, таму што Роланд не дазваляў прайсці праз адну з чароўных дзвярэй за дозай гераіну.
  
  — Для мяне дном стала турэмная камера, — удакладніў Каллагэн. — Зразумеў я гэта раніцай, адносна цвярозым. Я знаходзіўся не ў абяз'янніку для п'яніц, а менавіта ў камеры, з коўдрай на ложку і нават сядзеннем на ўнітазе. У параўнанні з месцамі, дзе мне давялося пабываць, я трапіў у нумар раскошнага гатэля. Адзіна, што перашкаджала, нейкі крэтын, выкрикивающий прозвішчы... і гэтая песня.
  
  12
  
  Святло, які падае праз маленькае, забранае кратамі акно, шэры, вось і скура ў яго ў такім святле шэрая. А рукі брудныя і ў драпінах. Пад некаторымі пазногцямі чорнае (бруд), пад іншымі — бурая (засохлая кроў). Ён цьмяна памятае, што біўся з кім-то, называвшим яго сэр, і разумее, што ў камеру, магчыма, трапіў па вельмі папулярнай артыкуле 48 крымінальнага заканадаўства: напад на супрацоўніка паліцыі, які знаходзіцца пры выкананні. У галаве паступова распагоджваецца, ён успамінае, што кап быў зусім дзіця (павінна быць, у Топіцы бяруць у паліцыю і дзяцей, варта ім навучыцца карыстацца чыгуном). Ён яшчэ спрабаваў растлумачыць яму, што заўсёды шукае новых прыгод і заўсёды носіць шапку, таму што ў яго на лбе метка Каіна. «Выглядае, як крыж, — ён успамінае, што прамаўляў гэтыя словы (ці спрабаваў вымавіць), — але гэта Ошмешина Хаина». Са клямарамі ў месцах пераломаў, утрымлівальных разам кавалкі сківіцы, вымавіць лепш «метка Каіна» у яго не атрымлівалася.
  
  Учора ён, вядома, моцна набраўся, але сёння адчувае сябе не так ужо і дрэнна, седзячы на ложку, прыгладжваючы рукой взлохмаченные валасы. У роце смак не вельмі, такое адчуванне, што Рута, сіямскага котка, скарысталася ім замест туалета, калі ўжо хочаце ведаць праўду, затое галава не баліць, як звычайна бывае пасля п'янкі. Калі б толькі гэтыя крыкі змоўклі. Але ў канцы калідора хто-то выкликает прозвішчы з бясконцага спісу, строга па алфавіце. А крыху бліжэй іншы чалавек спявае яго найменш любімую песню: «Хто-то выратаваў, хто-то выратаваў, хто-то сёння выратаваў мне жыццё...»
  
  — Нейлор!.. Ноутон!.. О'конар!.. Ословски!.. Осмер!.. О'браэн Шоннесси!..
  
  І толькі да яго даходзіць, што песню спявае ён сам, як у нагах пачынаецца дрыжыкі. Падымаецца да каленяў, узмацняецца. Ён бачыць, як мышцы ног сціскаюцца і не расцягваюцца. Што з ім адбываецца?
  
  — Палмгрен!.. Палмер!..
  
  Дрыжыкі захоплівае пахвіну, ніжнюю частку жывата. Яго трусы цямнеюць у тым месцы, куды ён выплюхнуў брую мачы. Адначасова ногі пачынаюць ўзлятаць ў паветра, апускацца і зноў ўзлятаць, нібы ён спрабуе абедзвюма нагамі адбіваць нябачныя мячы. «У мяне прыпадак, — думае ён. — Вось у чым справа. Я цяпер отключусь». Спрабуе паклікаць на дапамогу, але з горла вырываецца ціхае хрыпенне. Рукі пачынаюць падымацца і апускацца. Нагамі ён па-ранейшаму адбівае нябачныя мячы, рукі не адстаюць ад ног, а далей па калідоры, гэты вырадак ўсё выкрыквае і выкрыквае прозвішчы.
  
  — Петерс!.. Пешнер!.. Пийк!.. Полович!.. Ранкор!.. Ранс!..
  
  Верхняя палова тулава Каллагэна пачынае тузацца. З кожным разам, калі яе кідае наперад, яму ўсё цяжэй утрымліваць раўнавагу, ён усё бліжэй да таго, каб повалиться на падлогу. Яго рукі ўзлятаюць ўверх і апускаюцца ўніз. Ён выкідвае ногі наперад, ставіць на падлогу. Потым у задніцы раптам узнікае цеплы блін, і ён разумее, што толькі што справіў у трусы вялікую патрэбу.
  
  — Рикуперо!.. Робиллард!.. Росі!..
  
  Яго адкідвае назад, да самай падбеленай бетоннай сцяны, на якой хто-то напісаў «БАНГА СКЭНК» і «У мяне толькі што здарыўся 19-й нервовы прыпадак». Потым кідае наперад, ён падае на калені, згінаецца напалову, як мусульманін падчас ранішняй малітвы. З імгненне глядзіць на бетонны падлогу паміж голымі каленямі, губляе раўнавагу, прыкладваецца да падлозе тварам, у трох месцах сківіцу ламаецца паўторна. Але чатыры, павінна быць, магічнае лік, таму на гэты раз ён ламае яшчэ і нос. Ляжыць на падлозе, дергаясь, нібы выкінутая на бераг рыба, марая цела крывёй, лайном, мочой. «Так, я паміраю», — думае ён.
  
  — Рульян!.. Санелли!.. Сеар!..
  
  Але паступова амплітуда курчаў памяншаецца, яны пераходзяць у буйную дрыжыкі, потым у дробную. Ён думае, што хто-то павінен падысці, дапамагчы яму, але ніхто спачатку не прыходзіць. Нарэшце яго перастае трэсці, і ён, Доналд Фрэнк Каллагэн, застаўшыся ў свядомасці, не отключившийся, ляжыць на падлозе камеры ў паліцэйскім участку горада Топіка, штат Канзас, а далей па калідоры нейкі чалавек усё выкрыквае прозвішчы, строга ў алфавітным парадку.
  
  — Сейви!.. Серроу!.. Сетцер!..
  
  Раптам, упершыню за гэтыя месяцы, ён думае аб тым, як кавалерыя прыбыла на падмогу ў той самы момант, калі Браты Гітлеры рыхтаваліся парэзаць яго на кавалкі ў былой пральні на Ўсходняй Сорак сёмы вуліцы. І сапраўды парэзалі б, а днём ці двума пазней хто-небудзь выпадкова выявіў бы Доналд Фрэнка Каллагэна нябожчыкам і з яйкамі, падвешанымі да вушам замест завушніц. Але кавалерыя прыбыла і...
  
  «Не кавалерыя, — думае ён, лежачы на падлозе, яго новае твар становіцца ранейшым. — Голас нумар адзін і голас нумар два». Толькі і гэта не зусім дакладна. Двое мужчын сярэдняга ўзросту, прычым бліжэй да пажылому. Містэр Экслібрыс і містэр Гей Кокниф Ен Йом, што б гэта ні азначала. Абодва перапалоханыя да смерці. І яны мелі на гэта права. Браты Гітлеры, магчыма, не парэзалі тысячу людзей, як выхваляўся Лэні, але парэзалі многіх, а некалькіх, і забілі, яны былі абсалютнымі адмарозкамі, так што містэр Экслібрыс і містэр Гей Кокниф мелі поўнае права на спалох. Усё для іх абярнулася добра, але магло і не абярнуцца. Што б адбылося, калі б Джордж і Лэні разгарнулі сітуацыю з дакладнасцю да наадварот? Тады ў былой пральні «Бухта Чарапахі» той, хто зазірнуў бы туды першым, знайшоў не адзін труп, а тры. І ўжо пра гэта «Пост» дакладна напісала б на першай паласе! Гэтыя хлопцы рызыкавалі сваім жыццём, а цяпер, па сканчэнні шасці або васьмі месяцаў, паглядзіце, дзеля каго яны ішлі на такую рызыку: брудны, змардаваны, нікчэмны п'яніца, обоссавшийся і обосравшийся. Не отрывающийся ад бутэлькі ні днём, ні ноччу.
  
  У той самы момант усё і адбываецца. Далей па калідоры голас усё бубніць прозвішчы: Спрэнг, Стивард, Судли. У гэтай камеры мужчына, які ляжыць на бруднай падлозе ў шэрым святле світанку, нарэшце-то дасягае дна, то ёсць, па вызначэнні, таго ўзроўню, ніжэй якога апусціцца немагчыма, калі, вядома, не браць рыдлёўкі і не пачынаць капаць.
  
  Ён ляжыць, глядзіць прама перад сабой, паралельна падлозе, бачыць парушынкі і камякі бруду, якія здаюцца яму пагоркамі. Ён думае: «Што ў нас цяпер? Люты? Люты 1982 года? Што-то ў гэтым родзе. Добра, вось што я тады кажу. Даю сабе год на выпраўленне. Год, каб даказаць, што гэтыя двое не дарма пайшлі на рызыку. Калі ў мяне атрымаецца — жыву далей. Калі буду піць і ў лютым 1983 года, пакончу з сабой».
  
  Крыкун тым часам дабраўся да прозвішчы Таргенфилд.
  
  13
  
  Каллагэн змоўк. Пригубил кава, скорчил грымасу і наліў сабе салодкага сідру.
  
  — Я ведаў, з чаго пачынаецца ўздым. Бачыць Бог, досыць часта вадзіў якія апусціліся на дно п'яніц на сходы «АА» ў Іст-Сайда. Таму, калі мяне выпусцілі, я знайшоў аддзяленне «АА» ў Топіцы і пачаў кожны дзень хадзіць на сходы. Наперад не глядзеў, таму не азіраўся. «Мінулае — гісторыя, будучыню — таямніца», — кажуць яны. Толькі на гэты раз, замест таго каб сядзець у задніх шэрагах і маўчаць, я прымушаў сябе выходзіць наперад і, калі ўсе прадстаўляліся, казаць: «Я — Дон К. і я не хачу больш піць». Я хацеў, кожны дзень хацеў, але ў «АА» ёсць выслоўі на ўсе выпадкі жыцця. З гэтай нагоды яны кажуць: «Прытварайся, пакуль не даб'ешся свайго». І мала-памалу я дамогся. Аднойчы раніцай, восенню 1982 года, прачнуўся і зразумеў, што выпіць мне не хочацца. Адкараскаўся, можна сказаць, ад шкоднай звычкі.
  
  Я пераехаў. У першы год цвярозасці не рэкамендуецца што-то рэзка мяняць у жыцці, але аднойчы ў парку Гейджа, дакладней, у Рейнском ружанцы... — Ён замоўк, гледзячы на іх. — Што? Вы ведаеце, аб чым я? Толькі не кажаце мне, што ведаеце Рэйнскі ружанец!
  
  — Мы там былі, — адказала Сюзана. — Бачылі дзіцячы цягнік.
  
  — Гэта цудоўна, — выдыхнуў Каллагэн.
  
  — Гэта дзевятнаццаць гадзін і спяваюць птушачкі, — сказаў Эдзі. Без цені ўсмешкі.
  
  — Карацей, у беларусі я ўбачыў першы постэр. «ЦІ НЕ БАЧЫЛІ ВЫ КАЛЛАГЭНА, НАШАГА ІРЛАНДСКАГА СЕТЭРА. ШНАР НА ЛАПЕ, ШНАР НА ЛБЕ. ШЧОДРАЕ ЎЗНАГАРОДЖАННЕ». І так далей, і так далей. Нарэшце-то яны правільна напісалі маё прозвішча. Вось я і вырашыў, што пара ўцякаць адсюль. Паехаў у Дэтройт, знайшоў там начлежку, якая называлася «Маяк». Для алкаголікаў. Той жа «Дом», толькі без Тэкстаў Магрудера. Яны рабілі шмат добрага, але ледзь зводзілі канцы з канцамі. Я стаў ім дапамагаць. Працаваў там і ў снежні 1983 года, калі гэта здарылася.
  
  — Што здарылася? — спытала Сюзана.
  
  Адказаў ёй Джэйк Чемберз. Ён ведаў, адзіны з іх усіх, хто мог ведаць. У рэшце рэшт тое ж самае здарылася і з ім.
  
  — Менавіта тады ты і памёр.
  
  — Так, цалкам дакладна. — Здзіўлення Каллагэн не выказаў. Нібы яны абмяркоўвалі ўраджайнасць рысу або магчымасць працы Эндзі на ан-томнай энергіі. — Менавіта тады я і памёр. Роланд, цябе не абцяжарыць скруціць для мяне самокрутку? Мне трэба што-то мацней сідру.
  
  14
  
  У «Маяку» ёсць даўняя традыцыя, якая выконваецца усе чатыры гады існавання начлежкі. Гаворка ідзе аб абедзе ў Дзень падзякі, устраиваемом ў спартыўнай зале сярэдняй школы «Святое імя», размешчанай на заходняй частцы вуліцы Кангрэса. Алкаголікі ўпрыгожваюць гірляндамі зала з аранжавай і карычневай паперы, кардоннымі индейками, пластмасавымі гароднінай і садавінай. Іншымі словамі, амерыканскімі амулетами жніва. Каб трапіць на гэты абед, трэба як мінімум два тыдні хадзіць цвярозым. Не дапускаліся на абед, пра гэта дамовіліся Уэрд Хакман, Эл Маккоуэн і Дон Каллагэн, і тыя, хто ад выпіўкі станавіўся буяным, незалежна ад таго, колькі часу яны не бралі ў рот спіртнога.
  
  У Дзень індычкі каля сотні лепшых детройтских алкаголікаў, наркаманаў і проста бяздомных збіраюцца ў «Святым імя» на цудоўны абед з індычкай, бульбяным пюрэ, закускамі. Яны сядзяць за дзясяткам сталоў, пастаўленых на баскетбольнай пляцоўцы (ножкі падбіты фетром, самі госці ў шкарпэтках). Перад тым як сесці і накінуцца на ежу, і гэта таксама элемент традыцыі, яны ходзяць вакол сталоў («Гэта зойме не больш за дзесяць секунд, а потым мы пачнем», — загадзя папярэджвае іх Эл), і кожны кажа, за што ён удзячны. Паколькі гэта Дзень падзякі, так, так, а таксама таму, што адзін з пастулатаў праграмы «АА» — удзячны п'яніца не п'е, а удзячны наркаман не закідваецца і не ширяется.
  
  Усё сапраўды адбываецца вельмі хутка, Каллагэн ні аб чым асабліва не думае, плыве па плыні, а ў выніку, калі прыходзіць яго чарга, ледзь не выпальвае тое, што можа наклікаць на яго сур'ёзныя непрыемнасці. У найлепшым варыянце складзецца меркаванне, што ў яго больш чым дзіўнае пачуццё гумару.
  
  — Я ўдзячны, што ў... — Тут да яго даходзіць, што ён збіраецца сказаць, і ён літаральна прыкусвае сабе мову.
  
  Яны глядзяць на яго, чакаючы працягу, няголеныя мужчыны і жанчыны з бледнымі, одутловатыми асобамі, ад якіх ідзе цяжкі пах станцый падземкі. Некаторыя ўжо клічуць яго бацькам, і адкуль яны гэта ведаюць? Як маглі даведацца? Няўжо не адчуваюць, што ў яго халадзее ўнутры, калі ён чуе такое зварот? Але яны глядзяць на яго. «Кліенты». Глядзяць і Уэрд з Элам.
  
  — Я ўдзячны, што не дакранаўся сёння ні да спіртнога, ні да наркотыкаў, — кажа ён тое, што зразумела кожнаму. Яны што-то ўхвальна мармычуць, і які стаіць побач мужчына кажа: «Я ўдзячны, што мая сястра дазволіла прыйсці да яе дадому на Каляды». І ніхто не даведаўся, што Каллагэн ледзь не сказаў: «Я ўдзячны, што ў апошні час не бачыў вампіраў трэцяга тыпу і постэраў аб пошуку зніклых хатніх жывёл».
  
  Ён думае, што заклён Барлоу нарэшце-то знята з яго, таму што Гасподзь прыняў яго ў сваё ўлоньне, няхай і на выпрабавальны тэрмін. Іншымі словамі, ён думае, што страціў здольнасць бачыць вампіраў. Ён, вядома, не спрабуе праверыць сваю здагадку наведваннем царквы, яму хапае і гімнастычнага залы сярэдняй школы «Святое імя». Яму нават не прыходзіць у галаву, ва ўсякім выпадку, на свядомым узроўні, што на гэты раз яны хочуць абкласці яго з усіх бакоў, дзейнічаюць асцярожна, каб не спудзіць. І няхай вучацца яны павольна, але тым не менш вучацца, у чым Каллагэну яшчэ трэба будзе пераканацца.
  
  А потым, у пачатку снежня, Уэрд Хакман атрымлівае дзіўнае ліст. «Каляды ў гэтым годзе прыходзіць раней, Дон! Паглядзі, што я табе зараз пакажу, Эл! — Ён пераможна махае лістом. — Калі мы правільна пакажам гэтую партыю, хлопцы, нашы трывогі аб наступным годе расьсеюцца як дым!»
  
  Эл Маккоуэн бярэ ліст і, па меры таго як чытае, недавер і стрыманасць на яго твары знікаюць. А да таго часу, калі ён перадае ліст Доне, яго рот расцягнуць у широченной, ад вуха да вуха, усмешцы.
  
  Ліст ад вялікай кампаніі з аддзяленнямі ў Нью-Ёрку, Чыкага, Дэтройце, Дэнверы, Лос-Анджэлесе і Сан-Францыска. Папера такая прыемная навобмацак, што хочацца ушыць яе ў кашулю, каб яна лашчыла скуру. У лісце гаворыцца, што кампанія мае намер ахвяраваць дваццаць мільёнаў даляраў дваццаці дабрачынным арганізацыям, якія працуюць у Злучаных Штатах Амерыкі, кожнай па мільёне. Кампанія мае намер перавесці грошы да канца каляндарнага 1983 года. Сярод патэнцыйных атрымальнікаў грошай — бясплатныя сталовыя, начлежкі для бяздомных, дзве клінікі для немаёмных, праграма стварэння вакцыны супраць Сніду, якую рэалізуюць у Спокане. Адна з начлежак — «Маяк». Падпісана Рычардам. П. Сейром, выканаўчым віцэ-прэзідэнтам, г. Дэтройт. Усё прыстойна і пераканаўча, і запрашэнне ўсіх траіх у офіс детройтского аддзялення кампаніі з тым, каб абмеркаваць фармальнасці, звязаныя з перадачай грошай, таксама прыстойна і пераканаўча. Дата нарады, якая стане і датай смерці Доналд Каллагэна: 19 снежня 1983 г. Панядзелак.
  
  Ліст надрукавана на фірменным бланку. У шапцы назва кампаніі: «СОМБРА КАРПАРЭЙШН».
  
  15
  
  — Ты пайшоў. — У голасе Роланда пытальныя інтанацыі адсутнічалі.
  
  — Мы ўсе пайшлі, — адказаў Каллагэн. — Калі б запрасілі мяне аднаго, я б не пайшоў. Але паколькі запрасілі ўсіх траіх... і хацелі ахвяраваць нам мільён даляраў... вы можаце ўявіць сабе, што значыў мільён баксаў для такой начлежкі, як «Маяк»? Асабліва ў гады кіравання Рэйгана?
  
  Сюзана здрыганулася ад нечаканасці. Эдзі кінуў на яе пераможна-радасны погляд. Каллагэну хацелася спытаць, у чым прычына, але Роланд зноў крутануў пальцамі, торопя яго з расповедам, і сапраўды, час было пазней. Хоць члены ка-тэта Роланда не выглядалі соннымі: усе прагна лавілі кожнае слова Каллагэна.
  
  — Вось да якога я прыйшоў высновы. — Ён нахіліўся наперад. — Вампіры і слугі закона вызначана звязаны адзін з адным. Я думаю, калі прасачыць гэтыя сувязі, то яны выведуць на цёмную краіну. Тандерклеп.
  
  — У мяне ў гэтым няма ні найменшага сумневу. — Сінія вочы Роланда бліснулі на бледным стомленым твары.
  
  — Вампіры, за выключэннем першага тыпу, дурныя. Слугі закона разумнейшыя, але не нашмат. Інакш мне б не атрымалася так доўга сыходзіць ад іх. Але потым кіраўніцтва аперацыяй ўзяў на сябе хто-то іншы. Як я ўяўляю сабе, агент Пунсовага Караля, кім бы ён ні быў. Слугам закона загадалі трымацца ад мяне далей. Вампірам — таксама. У апошнія месяцы я не бачыў ні аднаго постэра аб вышуку зніклых хатніх жывёл, ні адной надпісы мелам на ходніках Заходняй Форт-стрыт або Джэферсан-авеню. Хто-то аддаў адпаведныя загады, цяпер-то мне гэта ясна. Хто-то разумны. І мільён даляраў! — Ён пакруціў галавой. Горкая ўсмешка искривила вусны. — Вось што асляпіла мяне. Грошы, нічога больш... «О, так, яны будуць выдаткаваныя на добрыя справы!» — казаў я сабе. Мы і адзін аднаму гэта казалі. «Мы здабудзем фінансавую незалежнасць як мінімум на пяць гадоў! Больш нам не прыйдзецца хадзіць у гарадскі савет Дэтройта, вымольваючы падачкі!» Усё так. І толькі значна пазней мне адкрылася яшчэ адна ісціна, вельмі простая: прагнасць нават у дабром справе застаецца прагнасцю.
  
  — Што адбылося? — спытаў Эдзі.
  
  — Мы прыйшлі на сустрэчу. — Каллагэн змрочна ўсміхнуўся. — У Тишман-Білдынг, нумар 982 на Мічыган-авеню, адзін з самых рэспектабельных дзелавых адрасоў Дэтройта. У шаснаццаць гадзін і дваццаць хвілін, 19 снежня.
  
  — Дзіўнае час для нарады, — заўважыла Сюзана.
  
  — Мы таксама так думалі, але хто звяртае ўвагу на такія дробязі, калі на карце — мільён даляраў? Пасля кароткай дыскусіі мы пагадзіліся з Элам, дакладней, з маці Эла. Яна сказала, што на важныя сустрэчы пакладзена прыходзіць на пяць хвілін раней, не больш і не менш. Таму ў вестыбюль Тишман-Білдынг мы ўвайшлі ў 16.10, у парадных касцюмах. Знайшлі на дошцы-паказальніку «Сомбра карпарэйшн», падняліся на трыццаць трэці паверх.
  
  — Вы праверылі, што гэта за кампанія? — спытаў Эдзі.
  
  Каллагэн паглядзеў на яго і кіўнуў.
  
  — Паводле інфармацыі, якую мы знайшлі ў бібліятэцы, «Сомбра» — карпарацыя закрытага тыпу, то ёсць яе акцый на біржы няма, яна ў асноўным займалася купляй іншых кампаній. Спецыялізацыя — высокія тэхналогіі, нерухомасць і будаўніцтва. Аб актывах карпарацыі нідзе нічога не паведамлялася. Камерцыйная таямніца.
  
  — Кампанію зарэгістравалі ў ЗША? — спытала Сюзана.
  
  — Няма. У Насаў, на Багамах.
  
  Эдзі здрыгануўся, успомніўшы тыя дні, калі перавозіў какаін, і тыпу з бледным, хваравітым тварам, ад якога атрымаў апошнюю партыю тавару.
  
  — Я там бываў. Але з «Сомбра карпарэйшн» нікога не бачыў.
  
  Ці гэта праўда? Дапусцім, той тып з бледным тварам і ангельскай акцэнтам працаваў на «Сомбру»? Хіба цяжка выказаць здагадку, што, акрамя іншага, яны займаліся і гандлем наркотыкамі? Эдзі лічыў, што няма. Вось адкуль магла пацягнуцца нітачка да Энрыка Балазару.
  
  — Ва ўсякім выпадку, карпарацыя прысутнічала ў адпаведных даведніках і штогодніках. Мала вядомая, але багатая. Я не ведаю, у тую ці «Сомбру» мы прыходзілі, цяпер мне здаецца, што практычна ўсе людзі, убачаныя намі на трыццаць трэцім паверсе, — акцёры, іх спецыяльна набралі, каб разыграць для нас гэты спектакль; але хутчэй за ўсё існавала і сапраўдная «Сомбра карпарэйшн».
  
  Мы выйшлі з кабіны ліфта на трыццаць трэцім паверсе. Патрапілі ў раскошную прыёмную. На сценах — карціны французскіх імпрэсіяністаў, каго ж яшчэ, за сталом — асляпляльна прыгожая сакратарка. Калі ты — мужчына, ужо прабач мяне, Сюзанна, і бачыш такую жанчыну, табе здаецца, што ты будзеш жыць вечна, калі прикоснешься да яе грудзей.
  
  Эдзі загоготал, скоса глянуў на Сюзану, тут жа змоўк.
  
  — Гадзіны паказвалі 16.17. Нам прапанавалі сесці. Што мы і зрабілі, вельмі нерваваўся. Людзі прыходзілі і сыходзілі. То і справа злева ад нас адчынялася дзверы і мы бачылі вялікі зала, падзелены перагародкамі на асобныя пакойчыкі, у кожнай з якой стаяў стол, а за ім працаваў чалавек. Званілі тэлефоны, ўзад-уперад снавалі сакратары, гудзеў вялікі «ксеракс». Калі ўсё гэта падбудавалі, а я думаю, што так яно і было, то не горш, чым на здымачнай пляцоўцы ў Галівудзе. Я, вядома, нерваваўся ў чаканні сустрэчы з містэрам Сейром, але не больш, чым Эл або Уэрд. І гэта дзіўна, інакш і не скажаш. Я быў у бегах восем гадоў, практычна з таго моманту, як пакінуў Салемс-Лот, і абзавёўся вельмі нядрэнны сістэмай ранняга абвесткі, але ў той дзень яна нават не пабаялася падаць голасу. Мяркую, калі б удалося з дапамогай гадальной дошкі звязацца з Джонам Диллинджером[61], ён бы сказаў тое ж самае пра вечары, калі пайшоў у кіно з Сэйдж Эн.
  
  У 16.19 ў прыёмную выйшаў малады чалавек у паласатай кашулі і гальштуку ад «Х'юга Бос». Нас правялі па калідоры міма кабінетаў, якія займалі важнага выгляду менеджэры, да падвойным дзвярэй. На адной вісела таблічка «КАНФЕРЭНЦ-ЗАЛА». Наш суправаджаючы расчыніў дзверы. Сказаў: «God luck, gentlemen»[62]. Не good luck[63], а god luck. Вось тут і ўключылася сістэма ахоўнай сігналізацыі, але занадта позна. Усё адбылося вельмі хутка. Яны не...
  
  16
  
  Усё адбываецца хутка. Яны доўга палявалі за Каллагэном, так цяпер часу не губляюць. Дзверы захлопываются за іх спінамі, вельмі ўжо гучна і з такой сілай, што трасецца дзвярная скрынка. Памочнікі топ-мэнэджараў, якія самі атрымліваюць ніяк не менш васемнаццаці тысяч даляраў у год, зачыняюць дзверы інакш, з павагай да грошай і ўлады, але тут — не той выпадак. Так зачыняюць дзверы раззлаваныя алкаголікі або наркаманы. І вар'яты. Вар'ятам вельмі падабаецца пляскаць дзвярыма.
  
  Сістэма ахоўнай сігналізацыі Каллагэна грыміць на поўную моц, аглядаючы канферэнц-залу з вялізным акном у далёкім канцы, з якога адкрываецца надзвычайны від на возера Мічыган, ён разумее, што на тое ёсць прычыны, і паспявае падумаць: «Дарагі Ісус... Марыя, маці Божая... як я мог так сглупить?» У канферэнц-зале трынаццаць чалавек. Трое — слугі закона, і ён упершыню бачыць іх цяжкія, нездаровага колеру асобы, паблісквалі чырвоным вочы і поўныя жаночыя вусны. Усе трое кураць. Дзевяць — вампіры трэцяга тыпу. Трынаццаты — у яркай кашулі і крыклівым гальштуку, атрыбутах слуг закона, усё так, але твар у яго быў худы і хітрае, у вачах свецяцца розум і чорны гумар. На лбе — чырвоны круг крыві, якая не капае, але і не згортваецца.
  
  Раздаецца сухі трэск. Каллагэн абарочваецца і бачыць, як Эл і Уэрд падаюць на падлогу. Ля дзвярэй, праз якія яны ўвайшлі, стаяць яшчэ двое, слугі закона, мужчына і жанчына, з электрашокерамі ў руках.
  
  — З вашымі сябрамі ўсё будзе ў парадку, бацька Каллагэн.
  
  Ён паварочваецца. Казаў чалавек з чырвоным кругам на лбе. Выглядае ён гадоў на шэсцьдзесят, але, магчыма, старэй. На ім ярка-жоўтая кашуля і чырвоны гальштук. Тонкія вусны, разыходзячыся ва ўсмешцы, агаляюць завостраныя зубы. «Гэта Сейр, — думае Каллагэн. — Сейр, дакладней, той, хто падпісаў ліст. Той, хто ўсё гэта прыдумаў».
  
  — А вось з вамі, нажаль, няма, — дадае ён.
  
  У вачах слуг закона чытаецца лёгкая нуда: вось ён, нарэшце-то знайшоўся, іх згубіўся сабака з абпаленай лапай і шрамам на лбе. У вампіраў цікавасці пабольш. Іх акружае ярка-сіняя аўра. І тут Каллагэн чуе колокольца. Слабенькія, жахлівыя гукі з далёкага далёкая, але яны ёсць. Клічуць яго.
  
  Сейр, калі гэта яго прозвішча, звяртаецца да вампірам.
  
  — Гэта ён, — кажа ён будзённым голасам. — Ён забіў сотні такіх жа, як вы, ў дванаццаці рэгіёнах Амерыкі. Мае сябры, — ён паказвае на слуг закона, — не змаглі яго высачыць і злавіць, але, зразумела, іх праца — высочваць менш асцярожную дзічыну, і з ёй яны выдатна спраўляюцца. У любым выпадку ён тут. Давайце, займіцеся ім. Але не забівайце!
  
  Ён паварочваецца да Каллагэну. Чырвоны круг на лбе блішчыць, але кроў з яго не капае. «Гэта вока, — думае Каллагэн. — Крывавы вачэй». Чый вачэй? Хто ім глядзіць? Адкуль?
  
  — Усе гэтыя сябры Караля нясуць у крыві вірус Сніду. Вы ведаеце, аб чым я, ці не так? Мы дазволім гэтаму вірусу забіць вас. Ён назаўжды выведзе вас з гульні, як у гэтым свеце, так і ў іншых. У рэшце рэшт гэта гульня не для такіх, як вы. Не для ілжэпрарокаў.
  
  Каллагэн не марудзіць ні секунды. Калі промедлит, то загіне. Ён баіцца не Сніду, ён баіцца дотыку гэтых брудных вуснаў, якія будуць цалаваць яго дакладна так жа, як вусны іншага вампіра цалавалі Люпа Дэльгада ў проулке. Ім не атрымаецца ўзяць над ім верх. Пасля таго, што яму давялося выпрабаваць, пасля ўсіх гэтых работ-аднадзёнак, пасля турэмных камер, пасля таго як у Канзасе ён стаў-такі непітушчым, яны не змогуць узяць над ім верх.
  
  Ён не спрабуе угаварыць іх. Гэта не перамовы. Ён проста бяжыць па канферэнц-зале, агінаючы справа доўгі стол чырвонага дрэва. Чалавек у жоўтай кашулі — на яго твары трывога — крычыць: «Хапайце яго! Хапайце!» Рукі хапаюць яго за пінжак, спецыяльна набыты ў краме мужчынскага адзення «Вялікая рака», але саслізгваюць. Ён паспявае падумаць: «Акно не разаб'ецца, яно з адмысловага умацаванага шкла, антисуицидального шкла, яно не разаб'ецца...» — і яму дастае часу папрасіць дапамогі ў Бога, упершыню з таго моманту, як Барлоу прымусіў яго напіцца сваёй атручанай крыві.
  
  — Дапамажы мне! Калі ласка, дапамажы мне! — крычыць бацька Каллагэн і, плячом наперад, ўразаецца ў акно. Чыя-то рука б'е яго па галаве, спрабуе схапіць за валасы, але няўдала. Акно разбіваецца на дробныя аскепкі, і яго ўжо абдзімае халодны паветра, у якім кружаць сняжынкі. Ён глядзіць між чорных туфляў, таксама спецыяльна набытых для гэтай сустрэчы, бачыць Мічыган-авеню са ходзяць аўтамабілямі-цацкамі і людзьмі-мурашкамі.
  
  Спінай адчувае, што ўсе яны, Сейр, слугі закона і вампіры, ад якіх патрабавалася заразіць яго і навечна вывесці з гульні, згрудзіліся ля разбітага акна, вытарэшчваюцца на яго, не верачы сваім вачам.
  
  Ён думае: «Гэта таксама навечна выведзе мяне з гульні... ці не так?»
  
  І ён думае, дзівячыся, як дзіця: «Гэта ж мая апошняя думка. Гэта развітанне».
  
  А потым ён падае.
  
  17
  
  Каллагэн змоўк і паглядзеў, крыху сарамліва, на Джэйка.
  
  — Ты гэта памятаеш? — спытаў ён. — Фактычную... — адкашляўся, — ...смерць?
  
  Джэйк павольна кіўнуў.
  
  — А ты — не?
  
  — Я памятаю, як глядзеў на Мічыган-авеню паміж маіх новых туфляў. Памятаю, як стаяў там, як мне здалося, у снежнай віхуры. Памятаю, як Сейр за маёй спіной што-то крычаў на незнаёмай мове. Лаяўся, мяркуючы па інтанацыях. Памятаю, як падумаў: «Ён напалоханы». Практычна гэтая думка стала маёй апошняй у тым свеце. Што Сейр спалоханы. Потым я трапіў у поўную цемру. Плаваў у ёй. Чуў колокольца, але вельмі далёка. І раптам яны наблізіліся. Нібы змантавалі іх на аўтамабілі, які імчаўся да мяне з вар'яцкай хуткасцю.
  
  Паўстаў свет. Я ўбачыў святло ў цемры. Падумаў, што ў мяне пасмяротныя адчуванні а-ля Кюблер-Рос, і пайшоў да святла. Для мяне не мела значэння, куды я выйду, калі не ператваруся ў крывавае месіва на Мічыган-авеню, акружанае натоўпам разявак. Але я не разумеў, як такое магло здарыцца. Зваліўшыся з трыццаць трэцяга паверха, у свядомасць не прыходзяць.
  
  І я хацеў адысці як мага далей ад калакольцаў. Але яны гучалі ўсё гучней. Вочы пачалі сьлязіцца. Вушы — хварэць. Я радаваўся, што ў мяне па-ранейшаму былі вочы і вушы, але колокольца заглушалі гэтую радасць.
  
  Я падумаў: «Я павінен паспець выскачыць да святла». Ірвануўся да яго. І...
  
  18
  
  Ён адкрывае вочы, але яшчэ да таго, як адкрыў іх, ўлоўлівае пах. Пах сена, вельмі слабы, амаль сышоў на няма. Можна сказаць, прывід паху. І ён? Ён таксама прывід?
  
  Ён садзіцца, азіраецца. Калі гэта жыццё пасля жыцця, то ўсе святыя кнігі свету, уключаючы тую, па якой ён чытаў пропаведзі, няслушныя. Таму што гэта не нябёсы і пекла: ён — у стайні. На падлозе валяюцца выцвілыя дабяла саломінкі, павінна быць, ляжаць тут з спрадвечных часоў. У дашчаных сценах щелки, праз якія струменіцца яркі святло. Гэта за іх ён ішоў з цемры, думае ён. І яшчэ думае: «Гэта святло пустыні». Ёсць канкрэтныя падставы для такога вываду? Магчыма. Паветра сухі, калі ўцягваць яго праз нос. Нібы паветра іншай планеты.
  
  «Можа, так і ёсць, — думае ён. — Можа, гэта планета Пасля Жыцця».
  
  Мелодыя калакольцаў, цудоўная і жудасная, чутная, але гукі яе ўсё цішэй... цішэй... знікаюць. Ён чуе лёгкі шоргат гарачага ветру. Яму атрымоўваецца пракрасціся ў стойла скрозь шчыліны, і ён падымае з падлогі некалькі саломінак. Яны, праўда, тут жа падаюць ўніз.
  
  Раздаюцца новыя гукі. Аритмичные ўдары. Мяркуючы па ўсім, выдае іх машына, у якой што-то зламалася. Ён устае. У стойле горача, далоні і твар пакрытыя потым. Ён азірае сябе і бачыць, што парадны касцюм, набыты ў краме мужчынскага адзення «Вялікая рака», знік. Ён у джынсах і кашулі з «шамбре». На нагах — патрапаныя боты са стоптанными абцасамі. Выглядаюць, нібы отшагал ў іх многія мілі. Ён нахіляецца і абмацвае ногі. Ні пераломаў, ні сінякоў. Абмацвае рукі. Цэлыя. Спрабуе пстрыкнуць пальцамі. Атрымліваецца, раздаецца сухі гук, нібы зламаўся сучок.
  
  Ён думае: «А калі ўсё маё жыццё — сон? І вось гэта — рэальнасць? Калі так, хто я і што тут раблю?»
  
  З ценяў за яго спіной даносяцца гукі удараў: «Бух — БУХ — бух — БУХ — бух — БУХ...»
  
  Ён паварочвае на гукі і ахае, убачыўшы, што стаіць перад ім. А варта, пасярод пустой стайні, дзверы. Не вделана ў сцяну, варта сама па сабе. Завесы ёсць, але, наколькі ён бачыць, мацуюцца да паветра. На дзверы напісаны нейкія іерогліфы. Прачытаць іх ён не можа. Падыходзіць бліжэй, нібы спадзяецца, што памяншэнне адлегласці да дзвярэй дапаможа зразумець, што да чаго. Дзе-то дапамагае. Таму што ён бачыць, што дзверы ручка крыштальны, а на ёй выгравіраваны ружа. Ён чытаў Томаса Вульфа: камень, ружа, ненайденная дзверы; камень, ружа, дзверы. Каменя няма, але, магчыма, слова, якое абазначаюць іерогліфы, — камень.
  
  «Не, — думае ён. — Не, слова: НЕНАЙДЕННАЯ. Можа, камень — гэта я».
  
  Ён працягвае руку і дакранаецца да крыштальнай ручцы. Магчыма, гэта сігнал («знаменне», — думае ён), таму што ўдары змаўкаюць. Вельмі слаба, вельмі далёка, ну вельмі далёка, ён чуе колокольца. Спрабуе павярнуць ручку. Яна не паварочваецца. Ні па гадзіннікавай стрэлцы, ні супраць. Ні на ёту. Нібы залітая бетонам. Калі ён прыбірае руку, суціхае і мелодыя калакольцаў.
  
  Ён абыходзіць дзверы, і дзверы знікае. Замыкае круг, і дзверы вяртаецца. Павольна яшчэ тройчы абыходзіць дзверы, адзначаючы тое месца, дзе яна губляе таўшчыню і дзе знаходзіць яе зноў. Потым абыходзіць дзверы ў зваротным кірунку. Вынік той жа. Што за загадка?
  
  Некалькі імгненняў ён глядзіць на дзверы, разважаючы, потым ідзе далей, міма яе, яго цікавіць машына, чый ён чуў грукат. Болю пры хадзе не адчувае, нібы і не падаў з трыццаць трэцяга паверха, але да чаго ж у стайні горача!
  
  Ён бачыць пустыя стойлы, груду даўняга выбеленага часам сена, побач з ім — акуратна складзеную попону і дошку для рэзкі хлеба. На дошцы палоска вяленага мяса. Ён бярэ яе, нюхае, пахне соллю. «Смачна», — думае ён, кладзе ў рот. Наконт атручвання не трывожыцца. Як можна атруціць чалавека, які ўжо памёр?
  
  Жуючы, працягвае абследаванне стайні. У глыбіні знаходзіць маленькую пакойчык. У сценах шмат шчылін, так што святла цалкам хапае, каб разгледзець нейкую машыну, усталяваную на бетонированной пляцоўцы. Усе раней убачанае ў стайні старое, даўно выкарыстанае, а вось гэтая машына, падобная на доильную, нібы толькі дастаўлена з завода. Ні іржы, ні пылу. З аднаго боку тырчыць храмаваная труба. Унізе — сток. Яго сталёвы кальцавой капец быццам бы вільготны. Да машыне приклепана маленькая металічная таблічка. Побач з таблічкай — чырвоная кнопка. На шыльдзе напісана:
  
  ПРАМЫСЛОВАЯ КАМПАНІЯ
  
  ЛаМЕРКА
  
  834789-АА-45-776019
  
  
  
  СТРЫЖАНЬ НЕ ВЫМАЦЬ
  
  ЗВЯРНУЦЦА ДА СПЕЦЫЯЛІСТАЎ
  
  На чырвонай кнопцы выціснутыя літары: «ВКЛ». Каллагэн націскае на кнопку. Ўдары аднаўляюцца і праз імгненне-іншае з храмаванай трубы пачынае цячы вада. Ён падстаўляе рукі. Вада ледзяная, пад ёй разгарачаная скура нямее. Ён п'е. Вада ні салодкае, ні горкая, і ён думае: «На вялікіх глыбінях ніякага густу проста няма. Гэта...»
  
  — Прывітанне, святоша.
  
  Ад нечаканасці Каллагэн ускрыквае. Яго рукі ўзлятаюць уверх, рассыпаючы кропелькі-брыльянты. Бліснуўшы ў праменьчыкі сонечнага святла, прабіліся ў шчыліны паміж дошкамі, яны падаюць на падлогу. Ён разгортваецца на стаптаных абцасах. У дзверы ў помпавую стаіць мужчына ў шырокім плашчы, прама-ткі балахоне з капюшонам.
  
  «Сейр, — думае Каллагэн. — Гэта Сейр, ён рушыў услед за мной, прайшоў праз гэтую чортаву дзверы...»
  
  — Супакойся, — гаворыць чалавек у плашчы. — «Страви ціск», — як сказаў бы новы прыяцель стрэлка, — дадае даверліва: — Яго імя Джэйк, але ксяндзоўская гаспадыня кліча яго Бама, — і потым, радасна, як чалавек, якому ў галаву толькі што прыйшла выдатная ідэя: — Я магу табе паказаць яго! Іх абодвух! Магчыма, яшчэ не позна! Пайшлі! — Ён працягвае руку. Пальцы, якія з'явіліся з рукавы, доўгія і белыя. Непрыемныя. Як воск. Калі Каллагэн адмаўляецца ссунуцца з месца, чалавек у плашчы прыводзіць пераканаўчы довад: — Пайшлі. Ты ж ведаеш, што не можаш затрымацца тут надоўга. Гэта ўсяго толькі дарожная станцыя, тут ніхто не затрымліваецца. Пайшлі.
  
  — Хто ты?
  
  Чалавек у плашчы нецярпліва тузае галавой.
  
  — Няма часу на тлумачэнні, святоша. «Імя, імя, што ў імя табе маім?» — як хто-то сказаў. Шэкспір? Вірджынія Вульф? Не памятаеш? Пойдзем, і я пакажу табе цуд. І не притронусь да цябе. Пайду наперадзе. Бачыш?
  
  Ён паварочваецца, полы плашча лунаюць, як спадніца або вячэрні сукенка. Ён сыходзіць у стайню і, секундай праз, Каллагэн варта за ім. У помпавай яму ўсё роўна рабіць няма чаго. Помпавая — гэта тупік. Выйшаўшы з стайні, ён зможа ўцячы.
  
  Уцячы куды?
  
  Вось там і будзе бачна, ці не так?
  
  Чалавек у плашчы, праходзячы міма асобна якая стаіць дзверы, стукае па ёй косткамі пальцаў. «Пастукаць па дрэве, гэта да поспеху», — радасна абвяшчае ён, а калі ступае на яркі прастакутнік святла, падальнага скрозь расчыненыя вароты стайні, Каллагэн бачыць: незнаёмы што-то нясе ў левай руцэ. Гэта скрыню, па форме — куб, са бокам прыкладна адзін фут. Па выглядзе зроблены з таго ж дрэва, што і дзверы. А можа, з больш трывалага і цяжкага дрэва. У тым, што ён цямней дзверы, сумневаў няма.
  
  Не зводзячы вачэй з чалавека ў плашчы, каб спыніцца, як толькі ён спыніцца, Каллагэн варта за ім у сонечныя прамяні. За межамі стайні яшчэ гарачэй, з такой спякотай ён сутыкаўся толькі ў Даліне смерці. І сапраўды, варта было выйсці за вароты, ён пераконваецца, што вакол пустыня. З аднаго боку — паўразбураны будынак, узведзены на падмурку з блокаў пяшчаніку. Павінна быць, калі-то гэта была гасцініца, думае ён. Ці тут здымаўся якой-небудзь вестэрн. З іншага боку — загон для жывёлы, але слупы і перакладзіны ў асноўным валяюцца на зямлі. А вакол мілі пяску і якія тырчаць з яго камянёў. Нічога, акрамя...
  
  Няма! Што-то ёсць! Два што-то! Дзве маленечкія кропкі, якія рухаюцца на самым гарызонце!
  
  — Ты іх бачыш! У цябе хвацкае зрок, святоша!
  
  Чалавек у плашчы, плашч — чорны, твар — белае пляма пад капюшонам, стаіць у дваццаці кроках ад яго. Ён хіхікае. Гукі гэтыя падабаюцца Каллагэну не больш, чым выгляд васковых пальцаў. Гук мышэй, перебирающихся праз косткі. Быццам бы глупства, але...
  
  — Хто яны? — осипшим голасам пытаецца Каллагэн. — Хто ты?
  
  Чалавек у чорным карцінна уздыхае.
  
  — Занадта доўгая гісторыя, занадта мала часу. Кліч мяне, Уолтар, калі хочаш. Што ж тычыцца гэтага месца, то мы на дарожнай станцыі, як я табе і казаў. Маленькая прамежкавая прыпынак паміж гудком адпраўлення ў тваім свеце і радаснымі крыкамі сустракаюць у наступным. О, ты лічыў сябе повидавшим віды падарожны, ці не так? Таму што прайшоўся па тваім тайным хайвеям? Але толькі цяпер, святоша, у цябе пачалося сапраўднае падарожжа.
  
  — Перастань так мяне называць! — крычыць Каллагэн. У горле ў яго перасохла. Гарачыя сонечныя прамяні проста ціснуць на галаву.
  
  
  
  — Святоша, святоша, святоша! — сакоча чалавек у чорным, нібы капрызны дзіця, але Каллагэн ведае, што ў душы незнаёмы смяецца над ім. Ён адчувае, што гэты чалавек у чорным, калі гэта чалавек, у душы смяецца над многім. — Ну добра, не варта з-за гэтага сварыцца. Я буду клікаць цябе Дон. Цябе гэта задаволіць?
  
  Чорныя кропкі на гарызонце то знікаюць, па з'яўляюцца ў які стаіць над пустыняй мареве. А хутка знікнуць зусім.
  
  — Хто яны? — пытаецца ён у чалавека ў чорным.
  
  — Людзі, якіх табе ніколі не сустрэць, — летуценна адказвае чалавек у чорным. Капюшон крыху зрушваецца. Каллагэн бачыць васковую лінію носа і вачніцу, запоўненую чорнай вадкасцю. — Яны памруць пад гарамі. Калі не памруць пад гарамі, у Заходнім моры ёсць пачвары, якія іх зжаруць жыўцом. «Дод-а-чок!» — зноў ён смяецца. — Але...
  
  «Але ты ў гэтым не ўпэўнены, сябар мой», — думае Каллагэн.
  
  — Калі нават яны пераадолеюць усе перашкоды, — кажа Уолтар, — вось гэта іх заб'е. — Ён падымае скрыню. І зноў Каллагэн чуе непрыемнае бразгаценне калакольцаў. — І хто звядзе іх разам? Ка, зразумела, аднак нават ка патрэбен сябар, каі-маі. І гэты адзін — ты.
  
  — Я не разумею.
  
  — Не разумееш, — з сумам згаджаецца чалавек у чорным, — а ў мяне няма часу на тлумачэнні. Як Белы Трус у «Алісе», я спазняюся на вельмі важнае спатканне. Яны перасьледуюць мяне, бачыш, а мне прыйшлося вярнуцца, каб пагаварыць з табой. Так што я заняты-заняты-заняты! Цяпер я павінен зноў іх абганяць... як яшчэ я магу завабіць іх да сябе? Ты і я, Дон, павінны завяршаць нашу гутарку, на жаль, такую кароткую. Вяртаемся на станцыю, аміга. Шустра, як трусы!
  
  — А калі я не хачу! — Ды толькі хіба ў яго ёсць варыянты? Менш за ўсё яму хочацца вяртацца ў стайню. Можа, папрасіць гэтага тыпу адпусціць яго і паспрабаваць дагнаць людзей, якія ператварыліся ў кропкі на гарызонце? Што, калі ён скажа чалавеку ў чорным: «Вось дзе я павінен быць, і твая ка хоча, каб я быў там»? Але ён загадзя ведае адказ. З тым жа поспехам можна пляваць супраць ветру.
  
  Нібы ў пацверджанне яго слоў Уолтар кажа:
  
  — Хочаш ты ці не, значэння не мае. Ты пойдзеш, куды накіроўвае цябе Кароль, і там будзеш чакаць. Калі гэтыя двое памруць у шляху, а так хутчэй за ўсё і адбудзецца, ты будзеш спакойна жыць у тым месцы, куды я цябе пашлю, там і скончыш свае дні, пасля доўгіх гадоў жыцця, магчыма, з ілжывым, але, безумоўна, прыемным усведамленнем, што ты адкупіў свае грахі. Ты будзеш жыць на сваім узроўні Вежы пасля таго, як я даўно ператваруся ў тлен на маім. Гэта я абяцаю табе, бацька, бо бачыў усё ў Магічным крышталі, так што я кажу праўду! А калі іх нішто не спыніць? Калі яны прыйдуць у тое месца, дзе будзеш ты? Што ж, у гэтым вельмі малаверагодна выпадку ты будзеш усімі сіламі дапамагаць ім і, дапамагаючы, заб'еш іх. Ёсць ад чаго рехнуться, ці не так? Ты згодны са мной?
  
  І ён накіроўваецца да Каллагэну. Той адступае да стайні, дзе чакае ненайденная дзверы. Ён не хоча туды ісці, але больш няма куды.
  
  — Не падыходзь да мяне, — кажа ён.
  
  — Няма, — адказвае Уолтар, чалавек у чорным. — Не магу. — Ён працягвае скрыню Каллагэну. І адначасова хапаецца за крышку.
  
  — Няма! — ускрыквае Каллагэн. Таму што не хоча, каб чалавек у чорным адкрыў скрыню. У ім знаходзіцца што-то жудаснае, яго змесціва можа ужаснуть нават Барлоу, злоснага вампіра, прымусіла Каллагэна выпіць яго крыві і адправіць вандраваць па ўсёй Амерыцы як капрызнага дзіцяці, кампанія якога яму надакучыла.
  
  — Працягвай ісці і, магчыма, я яго не адкрыю, — здзекуецца над ім Уолтар.
  
  Каллагэн адступае да стайні. Хутка ён ужо пад дахам. І з гэтым нічога не зробіш. Ён фізічна адчувае, як скарачаецца адлегласць да аднабаковай дзверы.
  
  — Ты жорсткі! — ён выплёўвае.
  
  Вочы Ўолтара шырока раскрываюцца, на імгненне на твары чытаецца глыбокая крыўда. Гэта, магчыма, абсурд, але Каллагэн зазірае ў запалыя вочы чалавека ў чорным і перакананы, што сапраўднае пачуццё. А таму губляе апошнюю надзею, што тое, што адбываецца з ім — сон ці нейкая інтерлюдія перад смерцю. У снах, ва ўсякім выпадку, яго снах, плохиши, злыдні, ўяўлялі сабой чыстае зло, не выказвалі якіх-небудзь эмоцый.
  
  — Я такі, якім мяне зрабілі ка, Кароль і Вежа. Мы ўсе такія. Мы загнаныя ў рамкі, з якіх нам не выйсці.
  
  Каллагэн успамінае Захад, дзе падарожнічаў у іншых рэальнасцях: закінутыя сіласныя вежы, заходы, якімі ніхто не любаваўся, доўгія цені, уласную горкую радасць ад усведамлення, што ён цягне за сабой сваю клетку, бразгаценне якія трымаюць яго ланцугоў, превращающееся ў салодкую музыку.
  
  — Ведаю, — кажа ён.
  
  — Ды бачу, што ведаеш. Не спыняйся.
  
  Каллагэн адступае па стайні. Зноў да яго далятае слабы пах сена даўно мінулых дзён. Дэтройт здаецца галюцынацыяй. Як і ўсе ўспаміны аб Амерыцы.
  
  — Не адчыняй скрыню, — кажа Каллагэн, — і я не спынюся.
  
  — А ты выдатны святоша, ведаеш.
  
  — Ты абяцаў не называць мяне так.
  
  — Абяцанні даюцца для таго, каб іх парушаць, святоша.
  
  — Не думаю, што ты зможаш забіць яго, — кажа Каллагэн.
  
  Уолтар моршчыцца.
  
  — Гэта справа ка, не маё.
  
  — Можа, і ка не атрымаецца. Выкажам здагадку, ён вышэй за ка?
  
  Ўолтара адкідвае назад, як ад удару. «Я богохульствую, — думае Каллагэн. — А для гэтага чалавека, мяркую, такое — не подзвіг».
  
  — Ніхто не можа быць вышэй ка, ілжэпрарок, — кідае яму чалавек у чорным. — А пакой на вяршыні Вежы пустая. Я гэта ведаю.
  
  І хоць Каллагэн не ўпэўнены, што разумее, аб чым тлумачыць чалавек у чорным, адказвае ён хутка і ўпэўнена:
  
  — Ты не мае рацыю. Бог ёсць. Ён чакае і назірае за ўсім са свайго высокага трону. Ён...
  
  Занадта шмат і рознага адбываецца практычна адначасова. Чуюцца глухія ўдары: зарабіў помпа. Зад Каллагэна ўпіраецца ў цяжкае гладкае дрэва дзверы. Чалавек у чорным працягвае Каллагэну скрыню, адначасова адкрываючы яго. І яго капюшон адкідваецца назад, адкрываючы бледны оскаленное твар, вельмі ўжо падобнае на морду гарнастая (гэта не Сейр, але на яго лбе такі ж чырвоны круг, адкрытая рана, кроў у якой не капае і не згортваецца), твар хітрага, слізкага тыпу. І Каллагэн бачыць, што знаходзіцца ў скрыні, бачыць Чорны Трынаццаты, які ляжыць на чырвоным аксаміце, як вока нейкага пачвары, які вырас не пад шатамі Госпада. Ад аднаго толькі выгляду Каллагэн пачынае крычаць, бо адчувае бязмерную сілу Магічнага крышталя: Чорны Трынаццаты можа закінуць яго куды заўгодна, а то і проста ў нікуды. А тут яшчэ адкрываецца дзверы. Нават у якая ахапіла яго паніцы, чаго там, жаху, Каллагэн паспявае падумаць: «Ўзняцце вечка скрыні адкрывае дзверы». Ён працягвае адыходзіць, але ўжо ў іншую рэальнасць. Чуе пранізлівыя галасы. Адзін з іх — Люпа, ён пытаецца Каллагэна, чаму той дазволіў яму памерці. Іншы належыць Ровене Магрудер, якая кажа яму, што гэта і ёсць іншая жыццё, і як яна яму падабаецца? Яго рукі падымаюцца, каб закрыць вушы, калі адзін стары ботаў чапляецца за іншы, і ён пачынае валіцца на спіну, думаючы, што за дзвярыма Пекла, што чалавек у чорным упіхнуў яго ў сапраўдны Пекла. І калі яго рукі паднімаюцца да ўзроўню грудзей, чалавек у чорным перадае яму адкрыты скрыню. А шар рухаецца. Паварочваецца, як вока ў нябачнай вачніцы. І Каллагэн думае: «Ён жывы, гэта скрадзены вачэй нейкага жудаснага монстра, які жыве за межамі сусвету, па-за межамі Бога і, о Божа, ён бачыць мяне!»
  
  Але ён бярэ скрыню. Менш за ўсё на святле ён хоча яго ўзяць, але не можа спыніць сябе. «Зачыніць, я павінен закрыць яго, — думае Каллагэн, але падае, зачапіўся нагой за нагу (або ка чалавека ў чорным зачапіла адну яго нагу за іншую), падае, адначасова паварочваючыся. Аднекуль знізу яго клічуць галасы мінулага, папракаюць (яго маці хоча ведаць, чаму ён дазволіў гэтаму брудных Барлоу зламаць крыж, які яна прывезла яму з Ірландыі), і, у гэта цяжка паверыць, чалавек у чорным радасна крычыць услед: «Bon voyage[64], святоша».
  
  Каллагэн удараецца аб каменную падлогу. Ён абсыпаны косткамі дробных жывёл. Вечка скрыні зачыняецца і ён адчувае бязмерная палёгку... але яна падымаецца зноў, вельмі павольна, і ён зноў бачыць вачэй.
  
  — Няма, — шэпча Каллагэн. — Калі ласка, няма.
  
  Але ён не можа зачыніць скрыню, сілы яго скончыліся, а сам скрыню не зачыняецца. Унутры чорнага вочы ўзнікае чырвоная іскрынка, расце... расце. Жах перапаўняе Каллагэна, здушвае горла, пагражае спыніць сэрца. «Гэта Кароль, — думае ён. — Гэта Вачэй Пунсовага Караля, з дапамогай якога ён азірае свет, седзячы ў Цёмнай Вежы. А цяпер ён бачыць мяне».
  
  — НЯМА! — крычыць Каллагэн, лежачы на падлозе пячоры на поўнач ад Кальи Брын Стерджис, дзе неўзабаве яму трэба будзе асталявацца. — НЯМА! НЯМА! НЕ ГЛЯДЗІ НА МЯНЕ! О, ДЗЕЛЯ ЛЮБОВІ ГОСПАДА, НЕ ГЛЯДЗІ НА МЯНЕ!»
  
  Але Вачэй глядзіць, і Каллагэн не вытрымлівае гэтага вар'яцкага погляду. Пазбаўляецца пачуццяў. Зноў адкрые вочы толькі праз тры дні, ужо сярод Мэнни.
  
  19
  
  Каллагэн стомлена паглядзеў на іх. Апоўначы прыйшла і сышла, мы ўсе гаворым дзякуй, а да прыходу Ваўкоў, якія збіраюцца і ў гэты раз сабраць ураджай дзяцей, засталося дваццаць два дні. Каллагэн дапіў рэшткі сідру ў шклянцы, скрывіўся, нібы сербануў пшанічнага віскі, паставіў пустую шклянку на стол.
  
  — Астатняе вы ведаеце. Мяне знайшлі Хенчек і Джеммин. Хенчек зачыніў скрыню, а калі ён гэта зрабіў, і дзверы зачыніліся. З тых часоў Пячора галасоў называецца Пячорай дзверы.
  
  — А ты, бацька? — спытала Сюзана. — Што яны зрабілі з табой?
  
  — Аднеслі мяне ў хаціну Хенчека... яго кра. Там я канчаткова прыйшоў у сябе. На нейкія імгненні ачуўся ў пячоры, але потым зноў адключыўся. Пакуль ляжаў без прытомнасці, жонкі і дачкі Хенчека кармілі мяне вадой і курыным булёнам. Кроплямі, якія выціскалі з анучы, адну за іншы.
  
  — Прабач за цікаўнасць, але колькі ў яго жонак? — спытаў Эдзі.
  
  — Тры, але спаць з імі ён можа толькі па чарзе, — рассеяна адказаў Каллагэн. — У залежнасці ад размяшчэння зорак ці яшчэ ад чаго-то. Яны паставілі мяне на ногі. Неўзабаве я пачаў гуляць па горадзе. Спачатку мяне так і звалі — Шпацыраваць Стары. Я ніяк не мог усвядоміць, дзе знаходжуся, хоць ранейшыя падарожжы ў якой-то меры падрыхтавалі мяне да таго, што адбылося. Ўмацавалі псіхалагічна. Бачыць Бог, бывалі дні, калі я думаў, што ўсё, што адбываецца ўкладваецца ў адну-дзве секунды, якія спатрэбіліся б мне, каб даляцець ад разбітага акна на трыццаць трэцім паверсе да тратуара Мічыган-авеню. Што гэта мой розум рыхтуецца да смерці, напрыканцы прапаноўваючы мне дзіўную галюцынацыю, рэальнае падабенства цэлай жыцця. І бывалі дні, калі я думаў, што са мной здарылася тое самае, чаго мы больш за ўсё баяліся ў «Доме» і ў «Маяку»: белая гарачка. Так што я сяджу цяпер у якой-небудзь вар'ятні і падзеі гэтыя пракручваецца ў мяне ў галаве, а не наяве. Але ў рэшце рэшт я проста прыняў усё, як яно ёсць. І парадаваўся, што закінула мяне ў добрае месца, сапраўднае або ўяўнае.
  
  Калі да мяне вярнуліся сілы, я пачаў зарабляць на жыццё тым жа, што і ў гады падарожжаў. Тут, вядома, не было аддзяленняў «Менпауэр» або «Броуни мен», але гэтыя гады выдаліся шчодрыя, так што чалавеку, хотевшему працы, яе хапала. Гады вялікага рысу, як тут кажуць, хоць і быдла плодился, і іншыя сельскагаспадарчыя культуры давалі вялікія ўраджаі. З часам я зноў пачаў прапаведаваць. Усё атрымалася само сабой, рашэнне выспела на падсвядомым узроўні, таму што, бачыць Бог, у малітвах я да Яго з такой просьбай не звяртаўся. Высветлілася, што гэтыя людзі ведаюць пра Чалавека-Ісуса. — Ён засмяяўся. — Як і аб Усявышні, Орисе і Зорцы Бізона... ты ведаеш аб Зорцы Бізона, Роланд?
  
  — Так, — кіўнуў стрэлак, успомніўшы прапаведніка Зоркі, якога аднойчы яму давялося забіць.
  
  — Але яны слухалі, — працягнуў Каллагэн. — Ва ўсякім выпадку, многія слухалі, і калі яны прапанавалі пабудаваць царкву, я сказаў, дзякуй вам. Такая гісторыя Старога. Самі бачыце, вы ў яе трапілі... двое з вас. Джэйк, гэта здарылася пасля таго, як ты памёр?
  
  Джэйк схіліў галаву. Ыш, адчуваючы яго смутак, ціхенька заскуголіў. Але калі Джэйк адказаў, голас яго дрыжаў:
  
  — Пасля першай смерці. Да другой.
  
  На твары Каллагэна адбілася здзіўленне, ён перахрысціўся.
  
  — Гэта значыць, такое можа здарыцца не аднойчы? Марыя, выратуй і захавай нас!
  
  Розалита пакінула іх крыху раней. Цяпер вярнулася з новым падсвечнікам. У тым, што стаяў на стале, свечкі практычна дагарэлі, так што на ганку-верандзе значна пацямнела.
  
  — Ложка гатовыя, — абвясціла яна. — Сёння ляжа хлопчык з бацькам. Эдзі і Сюзанна, вам заслаць у той жа пакоі.
  
  — А Роланд? — кусцістыя бровы Каллагэна падняліся.
  
  — Для яго ў мяне ёсць канапка, — без запінкі адказала яна. — Я ўжо паказала яму, дзе ён стаіць.
  
  — Паказала, значыць, — паўтарыў Каллагэн. — Паказала. Што ж, з гэтым усё ясна. — Ён падняўся. — Не магу ўспомніць, калі ў апошні раз так стамляўся.
  
  — Мы пасядзім яшчэ некалькі хвілін, калі ты не пярэчыш. — Роланд ускінуў на яго вочы. — Учатырох.
  
  — Як вам будзе заўгодна.
  
  Сюзана ўзяла яго руку і пацалавала.
  
  — Дзякуй табе за аповяд, бацька.
  
  — Я рады, што нарэшце-то змог выгаварыцца.
  
  — Скрыню заставаўся ў пячоры, пакуль ты не пабудаваў царкву? — спытаў Раланд. — Сваю царкву?
  
  — Ага. Не магу сказаць, як доўга. Можа, гадоў восем. Можа, менш. Цяжка сказаць. Але прыйшоў час, калі ён пачаў мяне клікаць. І хай я ненавідзеў Вачэй і баяўся яго, якая-то мая частка хацела ўбачыць яго зноў.
  
  Роланд кіўнуў.
  
  — Усе часткі Вясёлкі Мэрліна могуць прыцягваць да сабе, але Чорны Трынаццаты, як мне казалі, самы магутны з усіх Магічных крышталяў. І самы страшны. Думаю, цяпер я ведаю прычыну. Гэта назіралы Вачэй Пунсовага Караля.
  
  — Чым бы ён ні быў, я адчуваў, як ён кліча мяне ў пячору... і далей. Нашэптваў, што я павінен аднавіць свае падарожжы і больш не затрымлівацца ў адным месцы. Я ведаў, што магу адкрыць дзверы, адкрыўшы скрыню. А дзверы перанесла б мяне, куды я захачу. У любое месца і час. Ад мяне патрабавалася толькі засяродзіцца. — Каллагэн задумаўся, зноў сеў. Нахіліўся наперад, гледзячы на Раланда-над якія ляжаць на стале счэпленых рук. — Выслухай мяне, прашу. У нас быў прэзідэнт па прозвішчы Кэнэдзі. Яго забілі за трынаццаць гадоў да таго, што здарылася ў Салемс-Лоце... забілі на Захадзе...
  
  — Так, — кіўнула Сюзана. — Джэк Кэнэдзі. Бог любіць яго. — Яна павярнулася да Раланда. — Ён быў стралком.
  
  Бровы Роланда падняліся.
  
  — Ты так кажаш?
  
  — Ага. І я кажу праўду.
  
  — У любым выпадку, — зноў загаварыў Каллагэн, — пытанне так і застаўся адкрытым, забойца дзейнічаў у адзіночку ці быў часткай вялікага змовы. Часам я прачынаўся ноччу і думаў: «А чаму б табе не адправіцца туды і ўбачыць усё сваімі вачыма? Чаму б табе не ўстаць перад дзвярыма з скрыняй у руках і не аддаць разумовы загад: «Далас, 22 лістапада 1963 года»? Калі ты гэта зробіш, дзверы адкрыецца і ты апынешся там, як герой рамана Герберта Уэлса аб машыне часу. І, магчыма, ты зможаш змяніць тое, што адбылося ў той дзень. Калі і быў у сучаснай амерыканскай гісторыі пераломны момант, то ён прыйшоўся менавіта на 22 лістапада 1963 года. Змяні яго, і ты зменіш ўсё, што адбылося потым. В'етнам... расавыя хваляванні... усё».
  
  — Госпадзе. — У голасе Эдзі чулася павагу. З якога боку ні паглядзі, гэтак амбіцыйная ідэя заслугоўвала павагі. Яна стаяла нараўне з імкненнем капітана маленькага суденышка пераследваць белага кіта. — Але, бацька... калі б ты гэта зрабіў, а ўсё змянілася да горшага?
  
  — Джэк Кэнэдзі не быў дрэнным чалавекам, — холадна выдала Сюзана. — Джэк Кэнэдзі быў добрым чалавекам. Вялікім чалавекам.
  
  — Можа, і так. Але ведаеш, што я табе скажу? Я думаю, толькі вялікі чалавек можа здзейсніць вялікую памылку. А акрамя таго, той, хто прыйшоў пасьля яго, мог апынуцца вельмі дрэнным чалавекам. І які-небудзь Вялікі паляўнічы за труной, магчыма, не атрымаў свайго шанцу дзякуючы Лі Харві Освальду ці каму-то яшчэ, калі стралялі некалькі чалавек.
  
  — Але шар не дапускае такіх думак, — умяшаўся Каллагэн. — Я ўпэўнены, ён пераконвае людзей тварыць зло, нашептывая ім, быццам кліча на добрыя справы. Што яны дапамогуць не каму-небудзь у паасобку, а ўсіх разам.
  
  — Так, — суха пагадзіўся Роланд.
  
  — Ты думаеш, я трапіў бы туды? — спытаў Каллагэн. — Ці шар хлусіў мне? Завабліваў мяне?
  
  — Я не сумняваюся, што патрапіў бы, — адказаў Роланд. — І я ўпэўнены, калі мы пакінем Калью, то менавіта праз гэтую дзверы.
  
  — Тады я змагу пайсці з вамі! — з запалам усклікнуў Каллагэн.
  
  — Можа, і пойдзеш, — адказаў Роланд. — Але ў рэшце рэшт ты перанёс скрыню разам з шарам у царкву. Каб уціхамірыць яго.
  
  — Ды. І, па вялікім рахунку, гэта спрацавала. У асноўным ён спіць.
  
  — Аднак ты казаў, ён адправіў цябе ў Скачок.
  
  Каллагэн кіўнуў. Жар з голасу знік. Засталася толькі стомленасць. Ён раптам пастарэў на добры дзясятак гадоў.
  
  — Першы раз ён адправіў мяне ў Мексіку. Памятаеце пачатак маёй гісторыі? Пісьменніка і хлопчыка, які верыў у існаванне вампіраў?
  
  Яны кіўнулі.
  
  — Як-то ноччу, калі я спаў, шар дабраўся да мяне, і я апынуўся ў Лос-Сапатосе. На пахаванні. Пахаванні пісьменніка.
  
  — Бэна Мейерса, — кіўнуў Эдзі. — Аўтара «Паветранага танца».
  
  — Ды.
  
  — Людзі цябе бачылі? — спытаў Джэйк. — Нас вось — няма.
  
  Каллагэн паківаў галавой.
  
  — Няма. Але адчувалі. Калі я накіроўваўся да іх, яны адыходзілі. Нібы ўспрымалі мяне як подых халоднага ветру. Хлопчыка я ўбачыў. Марка Петры. Вядома, ужо не хлопчыка — маладога чалавека. Ад яго я даведаўся, што ў Лос-Сапатосе — сярэдзіна дзевяностых гадоў... Надоўга я там не затрымаўся, але ўсё-такі паспеў убачыць, што мой юны сябар з далёкага мінулага не крануўся розумам, галава яго засталася яснай. Так што, магчыма, у Салемс-Лоце я хоць што-тое, але зрабіў правільна. — Ён памаўчаў. — Марк называў Бэна бацькам. Мяне гэта кранула да глыбіні душы.
  
  — А твой другі Скачок? — спытаў Раланд. — Ты трапіў у замак Караля?
  
  — Там былі птушкі. Вялізныя тоўстыя чорныя птушкі. Пра астатняе казаць не буду. Ва ўсякім выпадку, ноччу, — суха адрэзаў Каллагэн. Зноў падняўся. — Можа, у іншы раз.
  
  Роланд кіўнуў, прымаючы яго рашэнне.
  
  — Мы гаворым дзякуй табе.
  
  — Вы таксама ідзяце спаць?
  
  — Хутка, — адказаў Роланд.
  
  Яны зноў падзякавалі яго за гісторыю (нават Ыш, і той коратка мяўкнуў) і пажадалі добрай ночы. Праводзілі позіркам, а потым некалькі секунд маўчалі.
  
  20
  
  Першым загаварыў Джэйк:
  
  — Гэта Уолтар апынуўся ззаду нас, Роланд! Калі мы пакінулі дарожную станцыю, ён апынуўся ззаду нас! Разам з бацькам Каллагэном!
  
  — Ды. Атрымліваецца, што з тых часоў Каллагэн — частка нашай гісторыі. Ад такіх думак мой страўнік падымаецца да горла. Нібы я страціў вагу.
  
  Эдзі закрануў кутка вочы.
  
  — Калі ты праяўляеш такія эмоцыі, Роланд, у мяне ўнутры ўсё халадзее. — А варта было Раланду зірнуць на яго, дадаў: — І не смейся, калі ласка. Ты ведаеш, мне падабаецца, калі ты жартуеш, але цяпер ты палохаеш мяне.
  
  — Прабач, — адказаў Роланд з лёгкай усмешкай. — Гумар, што ў мяне яшчэ застаўся, рана адпраўляецца на спакой.
  
  — А вось мой не спіць усю ноч, — адказаў Эдзі. — І не дае заснуць. Распавядае мне жарты. Тук-тук, хто там? Гэта я, паштальён...
  
  — Ты скончыў? — абарваў яго Роланд.
  
  — Так, але толькі на час. Таму што голасу майго гумару не заглушыць. Ён абавязкова дасць аб сабе ведаць. Магу я задаць табе пытанне?
  
  — Дурны?
  
  — Я так не думаю. Спадзяюся, што няма.
  
  — Тады задавай.
  
  — Гэтыя двое мужчын, спасшие азадак Каллагэну ў пральні Іст-Сайда... ты думаеш, яны менавіта тыя, пра каго я думаю?
  
  — А па-твойму, хто яны?
  
  Эдзі паглядзеў на Джэйка.
  
  — Што скажаш, аб сын Элмер? Ёсць ідэі?
  
  — Вядома, — адказаў Джэйк. — Гэта Келвін Тауэр і другі хлопец з крамы, яго сябар. Які загадваў мне загадкі пра Самсона і рацэ. — Ён пстрыкнуў пальцамі раз, другі, усміхнуўся. — Эрон Дипно.
  
  — А што ты можаш сказаць наконт пярсцёнка, згаданага Каллагэном? — спытаў Эдзі. — З надпісам «Экслібрыс»? Я не бачыў яго ні ў аднаго з іх?
  
  — А ты глядзеў? — пацікавіўся Джэйк.
  
  — Не, вядома. Але...
  
  — І не забывай, што мы бачылі іх у 1977 годзе. А Каллагэну яны выратавалі жыццё ў 1981-м. Можа, хто-то даў містэру Тауэр гэты пярсцёнак менавіта ў гэтыя чатыры гады. Падарыў. Ці ён сам яго купіў.
  
  — Гэта ўсяго толькі здагадка, — сказаў Эдзі.
  
  — Так, — пагадзіўся Джэйк. — Але Тауэр належаў кніжны магазін, так што ён цалкам мог насіць пярсцёнак з надпісам «Экслібрыс». Табе не здаецца, што гэта лагічна?
  
  — Мне здаецца, што і тут не абышлося без дзевятнаццаці. Але як яны маглі даведацца, што Каллагэн... — Эдзі змоўк, задумаўся, рашуча пакруціў галавой. — Не, не хачу ў гэта нават залазіць. Таму што адчуваю, зараз мы пачнем абмяркоўваць забойства Кэнэдзі, а я стаміўся.
  
  — Мы ўсе стаміліся, — удакладніў Роланд, — а ў бліжэйшыя дні нам трэба многае зрабіць. Аднак гісторыя бацькі вельмі мяне ўсхвалявала. Не магу сказаць, ці то яна адказала на многія пытанні, то, наадварот, паставіла яшчэ больш.
  
  Усе аддалі перавагу прамаўчаць.
  
  — Мы — ка-тэт, — працягнуў Роланд, — але цяпер мы сядзім разам ан-тэт. На савеце. І хай гадзіна позні, можа, нам яшчэ ёсць што абмеркаваць да таго, як мы разыдземся? Калі так, кажаце. — Зноў адказу не было. Роланд адсунуў крэсла. — Добра, тады я жадаю ўсім...
  
  — Пачакай.
  
  Спыніла яго Сюзана. Яна так даўно маўчала, што пра яе ўсе як бы забыліся. А тут у голасе чуліся сарамлівыя ноткі, што так на яе не падобна. Яны проста не маглі чуцца у голасе жанчыны, сказавшей Эбену Туку, што яна, калі ён яшчэ раз назаве яе карычневай, вырве ў яго мову і подотрет ім яго азадак.
  
  — Нам ёсць што абмеркаваць.
  
  Усё той жа голас.
  
  — Сёе-тое яшчэ.
  
  Ужо ледзь чуваць.
  
  — Я...
  
  Яна паглядзела на іх, на кожнага па чарзе, а калі сустрэлася позіркам са стралком, ён убачыў у яе вачах смутак, папрок і стомленасць. Злосці не ўбачыў. «Калі б яна злавалася, — пазней падумаў ён, — мне б не было так сорамна».
  
  — Думаю, у мяне паўстала маленькая праблема, — працягнула Сюзана. — Я не разумею, як такое можа быць... як такое магло здарыцца... але, хлопчыкі, я думаю, што трошкі цяжарная.
  
  Прамовіўшы гэтыя словы, Сюзанна Дын/Адэта Холмс/Детта Уокер/Міа — не ведае айца, закрыла твар рукамі і заплакала.
  
  
  
  ЧАСТКА 3
  
  ВАЎКІ
  
  
  
  Кіраўнік 1
  
  Сакрэты
  
  1
  
  [65]За хаткай Розалиты Мунос стаяла высокая будка туалета, пафарбаваная у нябесна-сіні колер. Па левую руку стрэлка, які ўвайшоў у туалет познім раніцай (аповяд бацькі Каллагэна зацягнулася за поўнач, ды і потым яны ўлягліся далёка не адразу), да сцяны мацавалася металічнае кольца, пад якім у сямі ці васьмі цалях знаходзіўся сталёвы дыск. У гэтай імправізаванай вазе стаялі два ўцёкаў «чарнавокай Сюзаны». Іх цытрынавы, ледзь даўкі пах быў адзіным, які далятаў да ноздраў стрэлка. На сцяне над сядзеннем, у рамцы і вышэй люстэрка, што вісела карціна, якая паказвае Чалавека-Ісуса са складзенымі ў малітве рукамі пад падбародкам. Рудыя валасы падалі на плечы, ён глядзеў уверх, на Свайго Бацьку. Роланд чуў аб плямёнах мутантаў, якія называлі Бацькі Ісуса Вялікім Нябесным Таткай.
  
  Роланда парадавала, што Чалавека-Ісуса адлюстравалі ў профіль. Калі Ён глядзеў на яго, Роланд сумняваўся, што здолеў бы справіць малую патрэбу, не зачыніўшы вачэй, хай яго мачавая бурбалка і напоўніўся пад завязку. «Дзіўнае месца для выявы Сына Божага», — падумаў ён, а потым зразумеў, што нічога дзіўнага і няма. Звычайна гэтым туалетам карысталася толькі Розалита, і Чалавек-Ісус мог убачыць толькі яе прыкрытую адзеннем спіну.
  
  Роланд Дискейн зарагатаў, і адначасова пругкая бруя палілася ў ачко.
  
  2
  
  Калі ён прачнуўся, Розалита ужо сышла і дастаткова даўно: яе палова ложка астыла. Цяпер, выйшаўшы з нябесна-сіняга туалета і зашпільваючы гузікі, Роланд паглядзеў на сонца і зразумеў, што да паўдня засталося зусім нічога. Вызначыць час без гадзін, пясочных або сонечных, у апошнія дні стала зусім не проста, але ўсё-ткі можна, пры дбайнасці разлікаў і гатоўнасці прызнаць, што хібнасць выніку будзе дастаткова вялікая. Корт, падумаў ён, прыйшоў бы ў жах, убачыўшы, што адзін з яго вучняў, адзін з здалі экзамен вучняў, стралок, пачынае такое важнае справа, праспаўшы ледзь не да паўдня. А бо справа пачыналася менавіта сёння. Мінулыя дні сышлі на рытуалы і падрыхтоўку, заняткі патрэбныя, але ў прынцыпе бескарысныя. Накшталт танца пад Песню рысу. Гэты этап скончыўся. А наконт сну дапазна...
  
  — Ніхто не заслужыў гэтага больш, чым я, — прамовіў ён і стаў спускацца па схіле. Тут цягнуўся плот, акрэсліваючы мяжу ўчастка Каллагэна (а можа, бацька лічыў, што гэта мяжа ўчастка Бога). За плотам без умолку цурчала маленькая рэчка, нібы дзяўчынка, делящаяся сакрэтамі з сяброўкай. Берагі рэчкі зараснікі «чарнавокай Сюзанай», так што адной таямніцай (хай і маленькай) стала менш. Роланд глыбока ўдыхнуў цытрынавы пах.
  
  Ён раптам зразумеў, што думае пра ка, што здаралася з ім вельмі рэдка (Эдзі, цвёрда верыў, што Роланд ні аб чым іншым практычна не думае, вельмі б здзівіўся). Уласна, ка ўсталёўвала адзін-адзіны прынцып: «Адыдзі ў бок і не замінай мне працаваць». Тады чаму, скажыце на літасць, людзі ніяк не маглі завучыць гэты такі просты тэзіс? Адкуль бралася неразумнае, дурное жаданне ўмяшацца? Усе ўнеслі сваю лепту; усе ведалі пра тое, што Сюзанна Дын цяжарная. Ралан — літаральна з моманту зачацця, калі Джэйк «здабываецца» з дома на Галандскай ўзгорку. Сюзана сама гэта ведала, нягледзячы на скрываўленыя анучы, якія хавала побач з сцежкай. Тады чаму яны так доўга цягнулі з размовай, які адбыўся толькі мінулай ноччу? Чаму ніяк не вырашаліся на яго? Каму-небудзь гэты размова прычыніў дадатковыя пакуты?
  
  Роланд спадзяваўся, што няма. Але наўрад ці ён усё ж мог ведаць напэўна.
  
  Аднак добра, што яны ўсё высветлілі. І сонечнае раніцу служыла пацвярджэннем таго, таму што даўно ўжо ён не мог пахваліцца выдатным самаадчуваннем. Па крайняй меры фізічным. Нічога не балела і...
  
  — Я думаў, вы ўляжацца неўзабаве пасля таго, як я пакінуў вас, стралок, але Розалита сказала, што ты прыйшоў ледзь ці не на світанку.
  
  Роланд адвярнуўся ад плота і сваіх думак. У гэты дзень Каллагэн надзеў чорныя штаны, чорныя чаравікі і чорную кашулю з каўняром-стойкай. Крыж вісеў на грудзях, а сівыя валасы не тырчалі ва ўсе бакі, магчыма, што-то змазаныя. Якое-то час ён трымаў погляд Роланда, потым працягнуў:
  
  — Учора я ездзіў па маленькім фермаў, причащал тых, хто гэтага хацеў. І выслухоўваў іх споведзі. Сёння з тым жа паеду на ранча. Многія каўбоі ідуць, як яны тут кажуць, сцежкаю Крыжа. Розалита павязе мяне на двуколке, так што з ленчем і абедам вам прыйдзецца кіравацца самім.
  
  — Справімся, — адказаў Роланд, — але ці зможаш ты ўдзяліць мне некалькі хвілін для размовы?
  
  — Зразумела, — кіўнуў Каллагэн. — Калі чалавек не можа затрымацца, не варта было і падыходзіць. Добры савет, думаю, і не толькі для святароў.
  
  — Ты выслухаў маю споведзь?
  
  Бровы Каллагэна прыўзняліся.
  
  — Дык ты верыш у Чалавека-Ісуса?
  
  Роланд паківаў галавой.
  
  — Зусім не. Ты яе тым не менш выслухаў? І нікому не раскажаш?
  
  Каллагэн паціснуў плячыма.
  
  — Наконт таго, каб нікому не сказаць ні слова, гэта відавочна. Мы заўсёды так робім. Толькі не блытай уменне захоўваць таямніцу з отпущением грахоў. — Ён холадна ўсміхнуўся Раланду. — Апошняе мы, каталікі, приберегаем толькі для сябе, будзь упэўнены.
  
  Думка пра адпушчэнне грахоў ніколі не прыходзіла Раланду ў галаву, ён знаходзіў недарэчнай саму ідэю, што яно можа яму спатрэбіцца (ці гэты чалавек можа яго даць). Ён скруціў самокрутку, не спяшаючыся, думаючы аб тым, з чаго пачаць і як шмат сказаць. Каллагэн чакаў, паважаючы маўчанне суразмоўцы.
  
  Нарэшце Роланд загаварыў:
  
  — Існавала прароцтва, што я павінен «атрымаць» траіх, і мы станем ка-тетом. Не важна, хто гэты прарок, не важна, што было раней. Я не хачу варушыць мінулае без крайняй на тое неабходнасці. Было тры дзверы. З другой выйшла жанчына, якая стала жонкай Эдзі, хоць тады яна не назвалася Сюзанай...
  
  3
  
  І Роланд распавёў Каллагэну частка іх гісторыі, непасрэдна звязаную з Сюзанай і жанчынамі, якімі яна была раней. Асаблівую ўвагу надаў выратаванні Джэйка ад брамніка-захавальніка і «вымання» хлопчыка ў Сярэдзінны свет, распавёў, як Сюзана (а можа, у той момант Детта) трымала дэмана круга, пакуль яны дапамагалі Джэйк. Ён ведаў, чым яна рызыкавала, паведаміў Роланд Каллагэну, і зразумеў, яшчэ калі яны ехалі на Блейне Мона, што яна не пазбегла рызыкі і зацяжарыла. Паставіў у вядомасць Эдзі, і Эдзі зусім не здзівіўся. Потым Джэйк сказаў яму пра гэта. Дакладней, аблаяў яго. І яму, Раланду, не заставалася нічога іншага, як прызнаць сваю віну. Але да мінулай ночы на ганку-верандзе ні адзін з іх у поўнай меры не ўсведамляў, што Сюзанна таксама ведала, і, магчыма, гэтак жа даўно, як і Роланд.
  
  — Такім чынам, бацька... што ты думаеш?
  
  — Ты кажаш, яе муж пагадзіўся захоўваць сакрэт, — адказаў Каллагэн. — І нават Джэйк... які ясна бачыў...
  
  — Так, — кіўнуў Роланд. — Ён таксама ўмее захоўваць сакрэты. Калі ён спытаў мяне, што рабіць, я даў яму дрэнны савет. Я сказаў, што лепшае для нас — не перашкаджаць ка, і гэта, вядома, звязвала мне рукі.
  
  — Многае выглядае ясней, калі застаецца ў мінулым, ці не так?
  
  — Ды.
  
  — Ты сказаў ёй мінулай ноччу, што ў яе чэраве расце демонское насеньне?
  
  — Яна ведае, што дзіця не Эдзі.
  
  — Значыць, не сказаў. І Міа? Ты расказаў ёй пра Міа, пра абеднай зале замка?
  
  — Так, — адказаў Роланд. — Думаю, яна опечалилась, але не здзівілася. У яе целе ўжо жыла другая асоба, Детта, з таго часу, як у выніку няшчаснага выпадку яна страціла абедзве нагі. — Гэта быў не няшчасны выпадак, але Роланд не збіраўся без неабходнасці распавядаць Каллагэну пра Джэка Морт. — Детта Уолкер добра хавалася ад Адэты Холмс. Эдзі і Джэйк сказалі, што яна — шизофреничка[66]. — Гэта экзатычнае для яго слова Роланд выгаварыў вельмі старанна.
  
  — Але ты яе выгаіў, — сказаў Каллагэн. — Спіхнуў абедзве асобы тварам да асобе ў адной з гэтых дзвярэй, ці не так? Спіхнуў?
  
  Роланд паціснуў плячыма.
  
  — Бародаўкі можна выпаліць распаленым металам, бацька, але гэта не азначае, што яны не з'явяцца зноў у чалавека, схільнага да бародаўка.
  
  Каллагэн здзівіў яго гучным смехам. Смяяўся доўга, нарэшце дастаў з задняй кішэні насоўку, выцер вочы.
  
  — Роланд, табе, вядома, няма роўных у хуткасці стральбы і ты адважны, як Сатана ў суботнюю ноч, але ты не псіхіятр. Параўнаць шызафрэніі з бародаўкамі... ну і ну!
  
  — І тым не менш Міа — рэальная, бацька. Я бачыў яе сам. Не ў сне, як Джэйк, а ўласнымі вачыма.
  
  — Менавіта аб гэтым я і кажу, — кіўнуў Каллагэн. — Яна — не частка жанчыны, якая нарадзілася Одеттой Сюзанай Холмс. Яна — гэта яна.
  
  — У гэтым ёсць розніца?
  
  — Думаю, так. Але вось што я магу сказаць табе прама зараз: незалежна ад таго, як пойдуць справы ў цябе і тваіх сяброў, у вашага ка-тэта, цяжарнасць Сюзаны павінна захоўвацца ў строгім сакрэце ад жыхароў Кальи Брын Стерджис. Сёння агульны настрой у вашу карысць. Але калі стане вядома, што жанчына-стралок з карычневай скурай выношвае дзіця дэмана, людзі ад вас адвярнуцца, і вельмі хутка. А ўзначаліць іх Эбен Тук. Я ведаю, што ў рэшце рэшт вы самі будзеце вырашаць, што трэба зрабіць на карысць Кальи, але учатырох, без дапамогі мясцовых жыхароў, Ваўкоў вам не разбіць, як бы добра вы ні валодалі зброяй. Іх занадта шмат.
  
  Адказ не патрабаваўся. Праўда была на баку Каллагэна.
  
  — Чаго ты баішся больш за ўсё? — спытаў Каллагэн.
  
  — Развалу ка-тэта, — без прамаруджвання адказаў Роланд.
  
  — Ты кажаш пра тое, што Міа можа захапіць кантроль над целам, якое яны дзеляць, і сысці адна, каб нарадзіць дзіця?
  
  — Калі гэта адбудзецца, усё яшчэ можа утрястись. Пры ўмове, што Сюзана вернецца. Але выношвае яна не чалавека — дэмана. — Роланд, не міргаючы, глядзеў на святара ў чорнай вопратцы. — І ў мяне ёсць усе падставы думаць, што жыццё сваё ён пачне з забойства сваёй маці.
  
  — Развалу ка-тэта, — паўтарыў Каллагэн. — Не смерці тваёй сяброўкі, а развалу ка-тэта. Цікава, ці ведаюць твае сябры, што ты за чалавек, Роланд.
  
  — Ведаюць, — коратка адказаў Роланд, адным словам зачыніўшы тэму.
  
  — І што ты хочаш ад мяне?
  
  — Перш за ўсё адказу на пытанне. Я ведаю, што ў Розалиты ёсць пэўныя медычныя навыкі. Іх хопіць, каб да тэрміну выцягнуць дзіця з нутробы маці? Але ці хопіць сілы духу, каб не сысці з розуму ад таго, што яна можа ўбачыць?
  
  Яны, вядома, таксама там будуць, ён і Эдзі, і Джэйк таксама, хай Раланду гэта і не падабалася. Таму што стварэньне, якая сядзела ў Сюзане, нават народжаная да тэрміну, несла ў сабе немалую небяспеку. «А бо тэрмін блізка, — думаў ён. — Напэўна, я гэтага не ведаю, але адчуваю. Я...»
  
  Ён не скончыў думку, убачыўшы, як змяніўся твар Каллагэна: на ім ясна чыталіся жах, агіда, нарастальная злосць.
  
  — Розалита ніколі такога не зробіць. Добра запомні мае словы. Яна хутчэй памрэ.
  
  — Чаму? — у здзіўленні спытаў Раланд.
  
  — Таму што яна каталічка!
  
  — Я не разумею.
  
  Каллагэн ўбачыў, што Роланд кажа праўду, і злосць яго поугасла. Аднак Роланд адчуваў, што многае засталося недагавораным.
  
  — Ты ж кажаш пра аборт! — усклікнуў Каллагэн.
  
  — І што?
  
  — Роланд... Роланд. — Каллагэн схіліў галаву, а калі падняў, злосць знікла. Яе месца заняло асьлінаю ўпартасць, з якім стрэлку ўжо даводзілася сутыкацца. Ён ведаў, што змагацца з гэтым бескарысна. З тым жа поспехам ён мог спрабаваць голымі рукамі зрушыць гару. — Мая царква дзеліць грахі на дзве катэгорыі: дробныя, якія Гасподзь можа дараваць, і смяротныя, якія не развітваюцца. Аборт — гэта смяротны грэх. Гэта забойства.
  
  — Бацька, мы гаворым пра демоне, а не аб чалавечым істоце.
  
  — Так кажаш ты. Гэта справа Госпада, не маё.
  
  — А калі ён яе заб'е? Ты скажаш тое ж самае і, такім чынам, абмыеш рукі?
  
  Роланд ніколі не чуў гісторыі пра Понцкім Пілаце, і Каллагэн гэта ведаў. Яго передернуло, усё так, але пазіцыю ён не змяніў.
  
  — Цябе перш за ўсё турбуе цэласнасць ка-тэта, а ўжо потым яе жыццё! Саромейся. Саромейся!
  
  — Мая мэта... мэта ка-тэта — Цёмная Вежа, бацька. Яна выратуе не толькі свет, у якім мы знаходзімся, не толькі гэтую сусвет, але ўсё сусветы. Усе існае.
  
  — Мне ўсё роўна. Я не магу на такое пайсці. А цяпер слухай мяне, Роланд, сын Стывена, таму што я выслухаў цябе і выслухаў уважліва. Ты слухаеш?
  
  Роланд ўздыхнуў.
  
  — Я кажу дзякуй табе.
  
  — Ружа не зробіць гэтай жанчыне аборт. У горадзе ёсць іншыя, хто можа, я ў гэтым не сумняваюся. Нават у гэтым месцы, дзе кожныя дваццаць з чым-то гадоў дзяцей забіраюць монстры з цёмнай краіны, ёсць такія, хто практыкуе гэта чорнае справа. Але, калі вы пойдзеце да адной з іх, пра Воўка ты можаш ўжо не хвалявацца. Задоўга да іх прыходу я падыму супраць вас усё Калью Брын Стерджис.
  
  Роланд вылупіўся на яго.
  
  — Нават ведаючы, што мы зможам выратаваць сотню іншых дзяцей? Чалавечых дзяцей, якія з'яўляюцца на свет не для таго, каб перш за ўсё зжэрці сваіх маці?
  
  Каллагэн нібы і не чуў стрэлка. Яго твар пабялеў як мел.
  
  — Я папрашу ў цябе большага, спадабаецца вам гэта ці не. Я хачу, каб ты даў мне слова, пакляўся перад тварам свайго бацькі, што ніколі не прапануеш гэтай жанчыне зрабіць аборт.
  
  У галаве Роланда мільганула думка: як толькі ён закрануў гэтую тэму, закрануў сам, для гэтага чалавека Сюзанна перастала быць Сюзанай. Яна стала жанчынай. Ёй на змену прыйшла іншая, парадаксальная: а колькіх монстраў забіў бацька Каллагэн, уласнай рукой?
  
  І, як часта здаралася ў моманты крайняга напружання, з Ролянд загаварыў бацька: «Сітуацыю яшчэ можна выправіць, але, калі ты будзеш працягваць у тым жа духу, нават калі будзеш думаць пра гэта, шанец можна ўпусціць».
  
  — Я чакаю твайго абяцанні, Роланд.
  
  — І ты падымеш горад?
  
  — Ага.
  
  — А калі Сюзанна сама вырашыць зрабіць аборт? Жанчыны ідуць на такое, а яна далёка не дурная. Яна ведае, чым могуць скончыцца роды.
  
  — Міа... сапраўдная маці дзіцяці, ёй не дазволіць.
  
  — Калі ты ў гэтым упэўнены, то дарэмна. У Сюзаны Дын вельмі развіты інстынкт самазахавання. Не кажучы ўжо аб адданасці нашай мэты.
  
  Каллагэн задумаўся, адвярнуўся, вусны яго пераўтварылася ў тонкую белую палоску. Зноў паглядзеў на Роланда.
  
  — Ты гэта предотвратишь. Як яе старэйшы.
  
  Роланд падумаў: «Мабыць, мяне загналі ў кут».
  
  — Добра, — адказаў ён. — Я перадам ёй наш размова і паклапачуся, каб яна зразумела, у якое становішча ты нас ставіш. А таксама скажу ёй, каб яна нічога не казала Эдзі.
  
  — Чаму?
  
  — Таму што ён заб'е цябе, бацька. Заб'е за твае ўмяшанне ў нашы справы.
  
  Роланд з задавальненнем адзначыў, што вочы Каллагэна шырока раскрыліся. Зноў нагадаў сабе, што не павінен настройвацца супраць гэтага чалавека — ён проста не мог быць іншым. Хіба ён не распавёў ім аб клетцы, якую паўсюль цягаў за сабой?
  
  — А цяпер паслухай мяне, як я слухаў цябе, таму што цяпер ты нясеш адказнасць за нас усіх. Асабліва за «жанчыну».
  
  Каллагэн зноў тузануўся, як ад удару. Але кіўнуў.
  
  — Гавары, што хочаш сказаць.
  
  — Па-першае, ты павінен назіраць за ёй, калі зможаш. Як каршун! Асабліва пільна сачы, калі яе пальцы тут, — Роланд пацёр лоб над левай брывом, — і тут, — пацёр левую скронь. — Прислушивайся да таго, як яна кажа. Будзь напагатове, калі гаворка яе убыстряется. Сачы, калі руху становяцца рэзкімі. — Роланд рыўком падняў руку, пачухаў галаву, рыўком апусціў. Нахіліў галаву направа, зноў паглядзеў на Каллагэна. — Ты зразумеў?
  
  — Ды. Гэта прыкметы з'яўлення Міа?
  
  Роланд кіўнуў.
  
  — Я не хачу, каб яна заставалася адна, калі яе цела будзе пераходзіць пад кантроль Міа. Калі, вядома, ёсць такая магчымасць.
  
  — Я разумею, — кіўнуў Каллагэн. — Але, Роланд, мне цяжка паверыць, што нованароджаны, кім бы ні быў яго бацька...
  
  — Змоўкні, — адрэзаў Роланд. — Замоўкні, прашу цябе. — А калі Каллагэн змоўк, працягнуў: — Што ты думаеш і ва што верыш, для мяне — нуль. Гэта твае справы, і я жадаю табе ў іх поспехі. Але калі Міа або дзіця Міа прычыняць шкоду Розалите, бацька, я спаганю з цябе за яе раны. І аддам табе належнае вось гэтай рукой. Ты гэта разумееш?
  
  — Так, Роланд. — На твары Каллагэна чыталіся адначасова замяшанне і спакой.
  
  — Добра. А цяпер вось аб чым я цябе папрашу. Набліжаецца дзень прыходу Ваўкоў, і мне трэба шэсць чалавек, каму я магу абсалютна давяраць. Хацелася б, каб ты назваў мне трох мужчын і трох жанчын.
  
  — Ты не будзеш пярэчыць, калі некаторыя з іх будуць бацькамі дзяцей, якім пагражае небяспека?
  
  — Няма. Нават наадварот. Але выключы жанчын, якія ўмеюць кідаць талерку: Сары, Залию, Маргарэт Эйзенхарт, Розалиту. Яны спатрэбяцца ў іншым месцы.
  
  — Для чаго табе патрэбныя гэтыя шасцёра?
  
  Роланд маўчаў.
  
  Каллагэн яшчэ некалькі секунд глядзеў на яго, потым уздыхнуў.
  
  — Рубен Каверра. Рубен не забыўся сваю сястру, не забыўся, як любіў яе. Дыяна Каверра, яго жонка... супраць сямейных пар ты не пярэчыш?
  
  — Няма. Сыдуць і пары. — Роланд крутануў пальцамі, прапаноўваючы яму працягваць.
  
  — Кантаб з Мэнни. Дзеці пойдуць за ім, як за дударом у стракатым[67].
  
  — Не зразумеў.
  
  — Не важна. Яны пойдуць за ім, а гэта галоўнае. Бакі Хаўер і яго жонка... а што ты скажаш аб сваім хлопчыку, Джэйку? Гарадскія дзеці ўжо не зводзяць з яго захопленых вачэй, а многія дзяўчынкі, падазраю, закахаліся.
  
  — Не, ён мне патрэбен.
  
  «Ці ты хочаш, каб ён заўсёды быў побач з табой?» — падумаў Каллагэн... але не сказаў. Адчуваў, што і так нагаварыў Раланду занадта шмат... ва ўсякім выпадку, для аднаго дня.
  
  — А як наконт Эндзі? Дзеці яго таксама любяць. А ён будзе ўсімі сіламі абараняць іх.
  
  — Так? Ад Ваўкоў?
  
  На твары Каллагэна адбілася трывога. Наогул-то ён меў на ўвазе горных котак. І ваўкоў, тых, што бегалі на чатырох лапах. Што ж тычылася іншых, якія прыходзяць з Тандерклепа...
  
  — Не, — пакруціў галавой Роланд. — Не Эндзі.
  
  — Чаму няма? Хіба гэтыя шасцёра патрэбныя табе не для барацьбы з Ваўкамі?
  
  — Не Эндзі, — паўтарыў Роланд. Ён арыентаваўся на сваю інтуіцыю, а інтуіцыя, як вядома, падобна дакрананняў. — Яшчэ ёсць час падумаць пра гэта, бацька... і мы таксама падумаем.
  
  — Вы збіраецеся ў горад?
  
  — Ага. Сёння і ў некалькі наступных дзён.
  
  Каллагэн ўсміхнуўся.
  
  — Тое, што вы збіраецеся рабіць, твае сябры, і я назвалі б «schmoozing»[68]. Гэта габрэйскія слова.
  
  — Так? І што гэта за племя?
  
  — Няшчаснае, з якога боку ні паглядзі. Тут шмузинг называецца каммалой. На іх мове каммалой называецца што заўгодна. — Каллагэна здзівіла ўласнае неўтаймоўнае жаданне як мага хутчэй вярнуць сабе прыхільнасьць стрэлка. Ён нават устыдился гэтага. — У любым выпадку жадаю вам поспеху.
  
  Роланд кіўнуў. Каллагэн накіраваўся да дому, дзе Розалита ўжо запрягла коней у двуколку і з нецярпеннем чакала вяртання Каллагэна. Богоугодные справы не цярпелі адкладаў. Ледзь падняўшыся па схіле, Каллагэн спыніўся.
  
  — Я не прашу прабачэння за сваю веру, але калі ўскладніў працу, будучую цябе тут, у Калье, — шкадую аб гэтым.
  
  — Чалавек-Ісус ўяўляецца мне хвацкім сукиным сынам, калі справа тычыцца жанчын, — адказаў Роланд. — У яго была жонка?
  
  Куткі рота Каллагэна задрыжалі.
  
  — Няма, але Яго сяброўка была шлюхай.
  
  — Лепш нешта, чым нічога, — паціснуў плячыма Роланд.
  
  4
  
  Роланд зноў абапёрся на плот. Трэба было пачынаць дзень, але ён хацеў, каб Каллагэн паспеў з'ехаць далей. І ў яго не знаходзілася іншых прычын, па якіх Эндзі не можа ўвайсці ў лік давераных асоб, за выключэннем першай — і пакуль адзінай — інтуіцыі.
  
  Ён усё яшчэ стаяў ля плота, ужо з другой самокруткой, калі Эдзі спусціўся па схіле, у кашулі па-над штаноў і з ботамі ў руцэ.
  
  — Хайль, Эдзі, — вітаў яго Роланд.
  
  — Хайль, бос. Бачыў, як ты размаўляў з Каллагэном. Яны пакінулі нас адных, нашы Вільме і Фрэд[69].
  
  Роланд падняў бровы.
  
  — Не важна, — махнуў рукой Эдзі. — Роланд, за ўсёй гэтай мітуснёй я так і не змог расказаць табе гісторыю дзеда Тиана. А я даведаўся ад яго вельмі важнае.
  
  — Сюзана ўстала?
  
  — Ды. Мыецца. Джэйк уминает, як мне здалося, амлет з дванаццаці яек.
  
  Роланд кіўнуў.
  
  — Коней я пакарміў. Мы зможам асядлаць іх, пакуль ты будзеш расказваць мне гісторыю старога.
  
  — Не думаю, што гэта зойме так шмат часу, — адказаў Эдзі і не памыліўся. Ён дабраўся да галоўнага — тых слоў, што стары прашаптаў яму на вуха, калі яны падышлі да стайні. Роланд павярнуўся да яго, яго вочы бліснулі. Аб конях ён спрэс забыўся. У руках, якія ляглі на плечы Эдзі, нават у пакалечанай правай, адчувалася вялізная сіла.
  
  — Паўтары!
  
  Эдзі ніколькі не пакрыўдзіўся.
  
  — Ён загадаў мне нахіліцца бліжэй. Я нахіліўся. Сказаў, што нікому гэтага не казаў, акрамя свайго сына, і я яму веру. Тиан і Залия ведаюць, што ён там быў, ці кажа, што быў, але яны паняцця не маюць, што ён убачыў, зняўшы маску з забітага Ваўка. Думаю, ім не вядома, што менавіта Чырвоная Молі сшибла яго з каня. А потым ён прашаптаў... — Зноў Эдзі паўтарыў Раланду прызнанне дзеда Тиана.
  
  Пераможна-радасны бляск у вачах Роланда проста палохаў.
  
  — Шэрыя коні! — усклікнуў ён. — Усе коні аднаго колеру! Цяпер, Эдзі, ты разумееш чаму? Разумееш?
  
  — Так, — адказаў Эдзі. Вусны разышліся ва ўсмешцы, агаліўшы зубы. Ўсмешка гэтая каму-то абяцала сур'ёзныя непрыемнасці. — Як сказала хористка бізнэсмэну, мы там ужо бывалі.
  
  5
  
  У стандартным амерыканскім англійскай слова з найбольшай колькасцю значэнняў, павінна быць, run. Поўны слоўнік англійскай мовы выдавецтва «Рэндом хауз» прапануе сто семдзесят восем значэнняў гэтага слова, пачынаючы з «рухацца імкліва, перастаўляючы ногі больш хутка, чым пры хадзе» і заканчваючы «раставаць або пераходзіць у вадкае стан». На Дузе, у Памежжы паміж Сярэдзіну светам і Тандерклепом, сіняя стужка словы-рэкардсмена па значэннях перайшла да каммале. Калі б каммала трапіла ў вышэйзгаданы слоўнік выдавецтва «Рэндом хауз», першым значэннем (пры ўмове, што значэнні ранжыраваць, як прынята, па частаце выкарыстання) стала б «гатунак рысу, які расце на ўсходняй ускрайку Сярэдняга свету». Другім — «палавы акт». Трэцім хутчэй за ўсё «сэксуальны аргазм», у кантэксце: «Ты атрымала каммалу?» — з тым каб пачуць у адказ: «так, Так, я кажу дзякуй табе, вялікую каммалу». Мачыць каммалу — гэта і паліў рысу ў сухое час года, і мастурбацыя. Каммала — гэта пачатак вялікага і вясёлага сямейнага балю (не сам баль, а менавіта яго пачатак). Хутка лысаваты мужчына (у гэтым годзе такое здарылася з Гарэтам Стронгом) — мітуслівы каммала. Спарванне жывёл — вільготная каммала. Кастрированное жывёла — сухая каммала, хоць ніхто не зможа сказаць, чаму. Нявінніца — зялёная каммала, жанчына ў перыяд месячных — чырвоная каммала, стары, які больш не можа каваць жалеза, калі яму падстаўляюць кавадла, на жаль, мяккая каммала. Трымаць каммалу — сленгавае выраз, якое азначае дзяліцца сакрэтамі. Сэксуальныя значэнні гэтага словы зразумелыя, але чаму тэрыторыя гарыстая з сухімі рэчышчамі рэк на поўнач ад горада вядомая як лагчыны каммалы? Або чаму відэлец часам называюць каммалой, а лыжку або нож — ніколі? Магчыма, ста сямідзесяці васьмі значэнняў слова «каммала» не набярэцца, але семдзесят — дакладна будзе. У два разы больш, калі браць у разлік варыяцыі. Адно з значэнняў, напэўна, якая займае месца ў першай дзесятцы, тое самае, якое бацька Каллагэн вызначыў як шмузинг. Практычна фраза гучыць так: «Пайсці Стерджис каммала» або «Пайсці Брын-а каммала». Гэта значыць пайсці пабалбатаць з гарадскімі жыхарамі, не з кім-то канкрэтным, а з усімі, хто сустрэнецца на шляху.
  
  У наступныя пяць дзён Роланд і яго ка-тэт спрабавалі працягнуць працэс, ініцыяваны на ганку крамы Тлушчу. Спачатку атрымлівалася не вельмі («Усё роўна што распальваць вогнішча вільготнымі трэскамі», — як сказала Сюзана у першы вечар), але мала-памалу мясцовыя жыхары ўсё з большай ахвотай падыходзілі да іх. Ва ўсякім выпадку, прывыкалі да прышэльцам з іншага свету. Кожны вечар Роланд і пара Дзінаў вярталіся ў дом бацькі Каллагэна. Кожны вечар, а часцей у другой палове дня, Джэйк вяртаўся на ранча «Рокинг Бі». Эндзі сустракаў яго там, дзе дарога на ранча адыходзіла ад Усходняй дарогі, і суправаджаў рэшту шляху. Кожны раз кланяўся і казаў: «Добры вечар, са! Хочаш пачуць свой гараскоп? Ты сустрэнеш даўняга сябра. Маладая лэдзі сілкуе да цябе цёплыя пачуцці!» І гэтак далей.
  
  Джэйк зноў спытаў Роланда, чаму ён так шмат часу праводзіць з Бенні Слайтманом.
  
  — Ты жалішся? — задаў сустрэчнае пытанне Роланд. — Табе ён больш не падабаецца?
  
  — Мне ён падабаецца, Роланд, але, думаю, я павінен рабіць што-то, не толькі скакаць ў стог сена, вучыць Ыша ўсякіх фокусаў і купацца ў рацэ. Вось і растлумач мне, што менавіта.
  
  — Больш нічога, — адказаў Роланд. Потым дадаў: — Яшчэ ты павінен адсыпацца. Які расце арганізму трэба шмат спаць.
  
  — Чаму я езджу туды?
  
  — Я лічу, што менавіта там ты павінен цяпер начаваць. Я хачу, каб ты трымаў вочы і вушы адкрытымі і ставіў мяне ў вядомасць, убачыўшы што-то незразумелае ці не нравящееся цябе.
  
  Яны правялі разам гэтыя пяць дзён, і дні выдаліся доўгімі. Навізна паездак верхам хутка знікла. Як і скаргі на боль у цягліцах і нацёртую скуру. У адной з такіх паездак, калі яны набліжаліся да месца, дзе іх чакаў Эндзі, Роланд прама спытаў Сюзану, не думала яна, што аборт — адно з рашэнняў праблемы, якая ўзнікла.
  
  — Не магу сказаць, што гэтая думка не прыходзіла мне ў галаву, — адказала яна, з цікаўнасцю зірнуўшы на яго.
  
  — Адкінь яе. Ніякіх абортаў.
  
  — На тое ёсць асаблівая прычына?
  
  — Ка, — коратка адказаў Роланд.
  
  — Кака, — поддакнул Эдзі. Жарт быў старая, але трое нью-ёркцаў засмяяліся. Далучыўся да іх і Роланд. На тым тэму і зачынілі. І Роланда гэта цешыла. Яго цалкам задавальняла нежаданне Сюзаны абмяркоўваць Міа і будучыя роды. Ён лічыў, што некаторыя аспекты праблемы ведаць ёй не варта было.
  
  Аднак яна ніколі не адчувала недахопу адвагі. Роланд не сумняваўся, што рана ці позна пытанні з яе боку рушаць услед. Пасля таго як квартэт (квінтэт, лічачы Ыша) пяць дзён ездзіў па горадзе, Роланд у сярэдзіне дня пачаў адсылаць яе да Джеффордсам, каб яна попрактиковалась ў кіданні талеркі.
  
  Праз восем дзён пасля іх доўгага начнога размовы на верандзе-ганку дома Каллагэна — таго, што скончыўся толькі ў чатыры раніцы — Сюзана запрасіла іх на ферму Джеффордсов, каб прадэманстраваць свае поспехі. «Гэта ідэя Залии, — сказала яна. — Думаю, яна хоча ведаць, ці ўдасца мне здаць экзамен».
  
  Роланд разумеў, што яму дастаткова спытаць Сюзану, каб атрымаць адказ на гэтае пытанне, але пры гэтым хацелася і паглядзець, чаму навучылася Сюзана. Калі яны прыбылі на ферму, на заднім ганку сабралася ўся сям'я і некалькі суседзяў Тиана: Хорхе Эстрада з жонкай, Дыега Адамс. Хавьеры. Яны нагадвалі гледачоў на трэніроўцы гульцоў у «акуляры». Залман і Ція, рунты, стаялі з краю, таращась на натоўп шырока расплюшчанымі вачыма. Быў і Эндзі са спячым Ааронам на руках.
  
  — Роланд, быццам бы ты хацеў захаваць усё ў сакрэце, і што з гэтага выйшла?
  
  Роланд ўжо зразумеў, што яго пагрозы ковбоям, тым, якія бачылі, як кідала талерку Маргарэт Эйзенхарт, выніку не далі. Таму што ў вёсцы любілі папляткарыць. Незалежна ад таго, знаходзілася яна ва Ўнутраных феодах або ў Памежжы. Сяляне жыць без гэтага не маглі. «У лепшым выпадку, — думаў ён, — гэтыя балбатуны не забывалі сказаць і аб тым, што Роланд — круты хлопец, моцны каммала, жартаваць не любіць».
  
  — Можа, нічога страшнага не здарылася, — адказаў ён. — Жыхарам Кальи спакон веку вядома, што Сёстры Орисы кідаюць талерку. Калі яны даведаюцца, што гэтаму навучылася Сюзанна, можа, яшчэ мацней нас зауважают.
  
  — Пры ўмове, што яна не праваліцца, — уставіў Джэйк.
  
  Роланда, Эдзі і Джэйка пачціва прывіталі, калі яны падняліся на ганак. Эндзі сказаў Джэйк, што па яго сохне маладая лэдзі. Джэйк пачырванеў і адказаў, што больш не хоча чуць сваіх гараскопаў, калі Эндзі не пярэчыць.
  
  — Як скажаш, са. — Джэйк ў гэты час ўзіраўся ў словы і лічбы на грудзях Эндзі і думаў, ці сапраўды ён трапіў у гэты свет робатаў і каўбояў або яму ўсё сніцца. — Я спадзяюся, што дзіця хутка прачнецца, вельмі спадзяюся. І заплача! Таму што я ведаю некалькі калыханак...
  
  — Замоўкні, рыпучы сталёвы бандыт! — злосна кінуў яму дзед Тиана, і робат, пасля таго як папрасіў прабачэння перад старым (як заўсёды, самаздаволеным, без адзінай извиняющейся ноткі голасам), змоўк. «Пасыльны са многімі іншымі функцыямі, — думаў Джэйк. — Можа, адна з тваіх функцый — здзекавацца над мясцовымі жыхарамі, Эндзі, ці гэта плод майго ўяўлення?»
  
  Сюзана знаходзілася ў доме з Залией. А калі яны выйшлі, Сюзанна была не з адной торбай з плеценай саломы, а з двума. Яны віселі на сцёгнах, трымаючыся на перакінутыя цераз плечы шлейка. Шлейкі гэтыя скрыжоўваліся на грудзях, як стужкі з патронамі. Эдзі звярнуў увагу і на пояс, які утрымліваў сумкі на месцы, не даючы перамяшчацца да жывата ці спіны.
  
  — Амуніцыя, аднак, мы кажам дзякуй табе, — адказаў Дыега Адамс.
  
  — Гэта прыдумала Сюзанна, — адказала Залия, калі Сюзанна садзілася ў сваё крэсла на колах. — Каб зафіксаваць сумкі з талеркамі на адным месцы.
  
  «Выдатна яна гэта прыдумала», — падумаў Эдзі і ўсміхнуўся, захапляючыся Сюзанай. Убачыў такую ж усмешку на твары Роланда. Джэйка. І мог паклясціся, што нават Ыш ўсміхаўся.
  
  — Ці прынясе гэта карысць, вось што хочацца ведаць, — выдыхнуў Бакі Хаўер. Такі пытанне, падумаў Эдзі, толькі падкрэсліваў розніцу паміж стрэлкамі і жыхарамі Кальи. Эдзі і яго сябры адразу зразумелі, для чаго гэта робіцца і як спрацуе. Хаўер, аднак, быў фермерам, а таму глядзеў на ўсё зусім іншымі вачыма.
  
  «Мы вам патрэбныя, — падумаў Эдзі, агледзеўшы мужчын і жанчын, якія сабраліся на ганку, фермераў ў брудных белых штанах, Адамса — у скураных і кароткіх ботах, заляпанных гноем. — Ой як патрэбныя».
  
  Сюзана пад'ехала да ганку, куксы подсунула пад сябе, прыўзнялася на іх. Эдзі ведаў, што такая пастава прычыняе ёй немалую боль, але па твары Сюзаны не адчувалася, што яна адчувае нейкі дыскамфорт. Роланд тым часам глядзеў на сумкі. У кожнай ляжалі чатыры талеркі. Простыя, без малюнка па вобадзе. Трэніровачныя талеркі.
  
  Залия прайшла да амбару. Роланд і Эдзі адразу, як толькі прыехалі, убачылі замацаванае на сцяне коўдру. Астатнія ж заўважылі яго, толькі калі Залия стала здымаць коўдру са сцяны. Пад ім аказаўся намаляваны мелам чалавек з застылай усмешкай на твары і ў трапяткім плашчы. Па ўзроўні майстэрства малюнак не ішоў ні ў якое параўнанне з тварэннем двайнят Тавери, аднак стаялі на ганку адразу зразумелі, што перад імі Воўк. Старэйшыя дзеці ахнулі. Эстрады і Хавьеры заапладыравалі, але на іх тварах адбілася трывога. Эндзі пахваліў мастака (дадаўшы: «...кім бы ён ні быў»), і дзед Тиана зноў загадаў яму заткнуцца. А потым заявіў, што Ваўкі, якіх ён бачыў, былі куды буйней. Голас яго дрыжаў ад хвалявання.
  
  — Ну, я намалявала яго велічынёй з чалавека, — сказала Залия (у рэчаіснасці яна отталкивалась ад памеру мужа). — Калі сапраўдныя Ваўкі больш, трапіць у іх будзе лягчэй, і гэта добра. Слухайце мяне, прашу вас. — Апошняя фраза прагучала няўпэўнена, амаль як пытанне.
  
  Роланд кіўнуў.
  
  — Мы гаворым дзякуй табе.
  
  Залия кінула на яго удзячны погляд, адышла ў бок, павярнулася да Сюзане.
  
  — Можаш пачынаць.
  
  Ад сцяны свірна Сюзану адлучала прыкладна шэсцьдзесят ярдаў. На імгненне яна застыла, паклаўшы рукі на грудзі, правую над левай, схіліўшы галаву. Члены ка-тэта ведалі, што зараз адбываецца ў яе ў галаве: «Я цэлюся вокам, страляю рукой, забіваю сэрцам». Іх сэрцы накіраваліся да яе, на крылах тэлепатычных здольнасцяў Джэйка і любові Эдзі, падтрымліваючы яе, падбадзёрваючы, жадаючы ўдачы. Роланд не адрываў ад Сюзаны погляду. Можа, менавіта яшчэ адна рука, якая ўмее кідаць талеркі, вырашыць зыход бітвы ў іх карысць. Хоць, можа, і няма. Але ён ад усёй душы жадаў ёй не прамахнуцца.
  
  Сюзана падняла галаву. Паглядзела на намаляванага крэйдай чалавека на амбарной сцяне. Рукі ўсе ляжалі на грудзях. Потым яна прарэзліва ўскрыкнула, зусім як Маргарэт Эйзенхарт ў двары ранча «Рокинг Бі», і Роланд адчуў, што ў яго часта забілася сэрца. У гэты момант перад яго разумовым поглядам паўстала Давід, яго сокал, складывающий крылы ў сінім небе, каб зваліцца на здабычу як камень.
  
  — Рысу!
  
  Яе рукі ўпалі і зніклі. Толькі Роланд, Эдзі і Джэйк маглі ўсачыць за іх рухамі. Правая выхапіла талерку з левай сумкі, левая — з правай. Сэй Эйзенхарт кідала талерку, занося руку за плячо, губляючы час дзеля сілы кідка і дакладнасці. Рукі Сюзаны зноў скрыжаваліся на ўзроўні грудной клеткі, талеркі падняліся крыху вышэй падлакотнікаў крэслы, а потым паляцелі, каб праз некалькі імгненняў вонзиться ў сцяну свірна.
  
  Пры кідку Сюзанна выцягнула рукі перад сабой, але, як толькі талеркі вылецелі з пальцаў, апусціла рукі, перахрысціўшы, выхапіла з сумкі новыя талеркі. Кінула іх, потым трэцюю пару, чацвёртую. Апошнія дзве талеркі ўпіліся ў сцяну, адна вышэй за ўсіх астатніх, другая — ніжэй, яшчэ да таго, як першыя перасталі вібраваць.
  
  На імгненне ў двары Джеффордсов запанавала поўная цішыня. Нават птушкі змоўклі. Восем талерак тырчала ў чалавечым сілуэце адна над іншай, верхняя — у горле, астатнія ніжэй, на адлегласці ад двух з паловай да трох цаляў. І каб кінуць усе восем талерак, ёй спатрэбілася не больш трох секунд.
  
  — Ты збіраешся выкарыстоўваць талеркі супраць Ваўкоў? — з поўным глыбокай пашаны трапятаннем у голасе спытаў Бакі Хаўер. — Так?
  
  — Нічога яшчэ не вырашана, — холадна адказаў Роланд.
  
  І тут падала голас Дили Эстрада:
  
  — Але калі б гэта быў чалавек, слухайце мяне, яго разрубило на кавалкі.
  
  А апошняе слова засталося за дзедам Тиана, мабыць, мелі на гэта права як самы стары жыхар Кальи:
  
  — Менавіта так!
  
  6
  
  Калі яны вярталіся да галоўнай дарозе (Эндзі ішоў наперадзе, нёс складзенае крэсла і гуляў пераможны марш), Сюзана сказала:
  
  — Я магу аддаць пісталет, Роланд, і засяродзіцца на талерках. Вельмі прыемна, ведаеш, выдаць такі крык, а потым кінуць яе.
  
  — Ты нагадала мне майго сокала, — прызнаўся Роланд.
  
  Сюзана бліснула белазубай усмешкай.
  
  — Я і адчувала сябе сокалам. Рысу! Пра-Рысу! Адно гэта слова падахвочвала мяне ўкласці ўсю сілу ў кідок.
  
  Джэйк раптам успомніўся Гашер («Твой стары прыяцель, Гашер» — як падабалася называць сябе гэтаму джэнтльмену), і па яго целе прабегла дрыготка.
  
  — Ты сапраўды гатовая прамяняць пісталет на талерку? — спытаў Раланд, не ведаючы, смяяцца яму ці жахнуцца.
  
  — Ты б стаў згортваць самакруткі, маючы доступ да фабрычным цыгарэт? — спытала яна і працягнула, не чакаючы яго адказу: — Не, вядома. Аднак талерка — выдатнае зброю. Калі яны прыйдуць, я мае намер кінуць два тузіны. Так што сваю долю Ваўкоў я выб'ю.
  
  — А талерак хопіць? — спытаў Эдзі.
  
  — Будзь упэўнены. Прыгожых, накшталт той, што кідала для цябе, Роланд, сэй Эйзенхарт, вядома, мала, але трэніровачных — сотні. Розалита і Сары Адамс сартуюць іх, отбраковывая неотбалансированные, а таму могуць адхіліцца ад мэты. — Яна збянтэжылася, панізіла голас: — Яны ўсе прыходзілі, Роланд, і хоць Сары адважная як леў і не сагнецца перад тарнада...
  
  — Майстэрства ёй не хапае, так? — спачувальна спытаў Эдзі.
  
  — Хутчэй так, чым няма, — адказала Сюзана. — Яна сёе-тое ўмее, але не раўня астатнім. І калянасці ёй не хапае. Мягковата яна.
  
  — Я магу знайсці ёй іншае занятак, — заўважыў Роланд.
  
  — Якое, салодзенькі?
  
  — Отряжу у групу суправаджэння. Мы паглядзім, як яны кідаюць талеркі, паслязаўтра. У пяць гадзін, Сюзанна. Яны ведаюць?
  
  — Ды. Ледзь ці не ўся Калья заявіцца паглядзець, калі ты разьвяжаш.
  
  Раланду гэта вызначана не спадабалася... але варта было чакаць, што ўсё так і будзе. «Я занадта даўно не жыў сярод людзей, — падумаў ён. — У гэтым уся справа».
  
  — Акрамя жанчын і нас, нікога быць не павінна, — адчаканіў ён.
  
  — Калі жыхары Кальи ўбачаць, як добра жанчыны кідаюць талеркі, многія вагальныя пяройдуць на наш бок.
  
  Роланд паківаў галавой. Ён не хацеў, каб жыхары ведалі, наколькі добра жанчыны кідаюць талеркі, гэты момант гуляў немалаважную ролю для яго планаў. Хай горад толькі ведае, што яны ўмеюць кідаць талеркі... у гэтым ён як раз не бачыў нічога дрэннага.
  
  — Як яны, Сюзанна? Скажы мне.
  
  Яна падумала і ўсміхнулася.
  
  — Сапраўдныя паляўнічай. Б'юць напавал. Кожная з іх.
  
  — Ты можаш навучыць іх кідаць з двух рук?
  
  Сюзана задумалася. Любога можна навучыць чаму заўгодна, маючы ў сваім распараджэнні дастаткова часу, але як раз часу ў іх і не было. Да прыходу Ваўкоў заставалася трынаццаць дзён, у двары бацькі Каллагэна Сёстры Орисы (у тым ліку новага члена грамадства, Сюзану з Нью-Ёрка) сустракаліся праз два дні, то ёсць на навучанне ёй адводзілася крыху больш за паўтары тыдняў. Самай Сюзане не прыйшлося нічому вучыцца. Усё атрымалася само сабой, як і ва ўсім, што тычылася стральбы. У дачыненні ж да іншых...
  
  — Розалита навучыцца, — нарэшце адказала яна. — Маргарэт Эйзенхарт можна навучыць, але яна іншы раз пачынае мітусіцца ў самы непадыходны момант. Залия? Няма. Хай кідае па адной талерцы, толькі правай рукой. Яна ледзь медлительнее астатніх, але я гарантую, што кожная кінутая ёю талерка напоўніцца чыёй-то крывёю.
  
  — Так, — кіўнуў Эдзі, — пакуль снітч не знойдзе яе і не вытрасе з гарсэта, ага.
  
  Сюзана яго рэпліку праігнаравала.
  
  — Мы зможам забіць многіх з іх. Ты ведаеш, што зможам.
  
  Роланд кіўнуў. Убачанае прыкметна приободрило яго, асабліва з улікам аповяду Эдзі. Сюзанна і Джэйк ўжо ведалі сакрэт дзеда Тиана. Дарэчы, ён раптам падумаў пра Джэйку і павярнуўся да хлопчыка:
  
  — Нешта ты сёння вельмі ўжо ціха. З табой усё ў парадку?
  
  — Так, дзякуй табе. — Ён назіраў за Эндзі. Успамінаў, як Эндзі пампаваў малога. Думаў аб тым, што Аарон не працягнуў бы і шасці месяцаў, калі б Тиан, Залия і старэйшыя дзеці памерлі, а малы застаўся на апецы Эндзі. Памёр б або страціў розум. Эндзі мяняў бы яму падгузнікі. Эндзі карміў бы яго, чым пакладзена. Эндзі спяваў бы калыханкі. Спяваў бы вельмі добра, але ў гэтых песнях спрэс адсутнічала б матчына любоў. Або бацькава. Эндзі быў проста Эндзі, робатам-пасланцам з многімі іншымі функцыямі. Лепш бы крошку Аарона выхоўвалі... ну, ваўкі.
  
  Думка гэтая вярнула яго ў ноч, якую ён і Бенні правялі ў намёце на рачным абрыве (больш яны не начавалі ў намёце, таму што ночы сталі вельмі халоднымі). У ноч, калі ён убачыў, як Эндзі і бацька Бенні аб чым-тое гаварылі на беразе, пасля чаго бацька Бенні перайшоў раку ўброд. Накіраваўся на ўсход.
  
  Накіраваўся ў бок Тандерклепа.
  
  — Джэйк, ты ўпэўнены, што ў цябе ўсё ў парадку? — спытала Сюзана.
  
  — Так, мэм, — адказаў Джэйк, ведаючы, што ад такога адказу яна, магчыма, засмяецца. Так і адбылося, ён засмяяўся з ёй, працягваючы думаць пра бацьку Бенні. Акулярах бацькі Бенні. Джэйк не сумняваўся, што ва ўсім горадзе акуляры насіў толькі Слайтман-старэйшы. Як-то раз, калі яны ўтрох аб'язджалі паўночныя пашы «Рокинг Бі» у пошуках отбившихся ад табуна коней, ён спытаў у бацькі Бенні пра акулярах. Той расказаў яму, як вымяняў акуляры на чыстакроўнага жарабца ў аднаго з гандляроў, плывших па рацэ. Здарылася гэта даўно, пры жыцці сястры Бенні, хай дабраславіць яе Ориса. Ён пайшоў на гэты абмен, хоць усе каўбоі і нават сам Воун Эйзенхарт казалі яму, што карысці ад ачкоў не будзе. Карысці, маўляў, ад іх не больш, чым ад прадказанняў Эндзі. Але Бэн Слайтман надзеў іх, і яны ўсе змянілі. Упершыню ён убачыў навакольны яго свет, а не размытую копію.
  
  Ён працёр шкла падолам кашулі, паглядзеў на прасвет, надзеў акуляры.
  
  — Проста не ведаю, што буду рабіць, калі разаб'ю іх ці страчу. Я абыходзіўся без іх больш дваццаці гадоў, але да добрага чалавек прывыкае хутка.
  
  Джэйк думаў, што гэта нядрэнная гісторыя. Лічыў, што Сюзана ў яе паверыла б (калі б звярнула ўвагу на тое, што гэтыя акуляры ў Калье адзіныя). Ён схіляўся да думкі, што ў яе паверыў бы нават Роланд. Слайтман распавядаў яе правільна: як чалавек, які разумее, як яму пашанцавала, і не мае нічога супраць таго, каб распавесці іншым, што рушыў услед ўласным жаданні, які апынуўся больш правільным, чым меркаванне многіх, у тым ліку і яго боса. Нават Эдзі, і той не знайшоў бы ў гісторыі Слайтмана-старэйшага ніякай зачэпкі. А зачэпка складалася ў тым, што гісторыя бацькі Бенні не была праўдзівай. Джэйк не ведаў, на што той вымяняў акуляры, яго тэлепатычнай сілы не хапала дакапацца да ісціны, але што Слайтман-старэйшы схлусіў, сумненняў у яго не было. Таму-то ён і хваляваўся.
  
  «Можа, нічога ў гэтым і няма. Можа, ён проста не хоча гаварыць, як яны да яго трапілі. Можа, хто-небудзь з Мэнни прынёс акуляры з аднаго з сваіх падарожжаў у іншыя светы, а бацька Бенні скраў іх у яго».
  
  Такая версія мела права на існаванне, а Джэйк, калі б пастараўся, мог прыдумаць і з паўтузіна іншых. На недахоп ўяўлення ён ніколі не скардзіўся.
  
  Аднак хлусня Слайтмана-старэйшага, накладзеная на ўбачанае ля ракі, не давала Джэйк спакою. Якія справы былі ў брыгадзіра каўбояў Эйзенхарта на тым баку Девар-Цётцы Уайе? Джэйк не ведаў. Але кожны раз, калі ён збіраўся пагаварыць аб гэтым з Ролянд, што-то стрымлівала яго.
  
  «І гэта пасля таго, як ён сам папракнуў Роланда, што ў таго з'явіліся сакрэты ад астатніх».
  
  Так, так, так, але...
  
  Але што спыняла яго?
  
  Не што, а хто. Бэні, натуральна. А можа, праблема была не ў Бэні, а ў самой Джэйку? Ён з цяжкасцю сыходзіўся з дзецьмі, Бэні стаў ледзь ці не яго першым сябрам. Сапраўдным сябрам. І ад думкі, што ён можа наклікаць непрыемнасці на бацьку Бенні, у яго сосало пад лыжачкай.
  
  7
  
  Двума днямі пазней, у пяць вечара, Розалита, Залия, Маргарэт Эйзенхарт, Сары Адамс і Сюзанна Дын сабраліся на полі, тянувшемся на захад ад нябесна-сіняй будкі-туалета Ружы. Раз-пораз чуліся смяшкі, а то і грымоты пранізлівага, нервовага рогату. Роланд да жанчынам не падыходзіў. Эдзі і Джэйк вынікалі яму прыкладу. Ён ім сказаў, што будзе лепш, калі яны самі справяцца з хваляваннем.
  
  Уздоўж загарадзі, на адлегласці дзесяці футаў адзін ад аднаго, стаялі палохала з галовамі-гарбузамі. Кожную гарбуз пакрываў мяшок, завязаны так, што нагадваў капюшон плашча. Ля стоек палохаў стаялі тры кошыка. Адна — з гарбузамі. Другая — з бульбіна. Змест трэцяй выклікала стогны і пратэсты. Таму што ў ёй ляжала радыска. Роланд прапанаваў ім пакінуць скаргі пры сабе. Дадаў, што думаў пра горошинах. Ніхто (нават Сюзанна) не мог з упэўненасцю сказаць, што стралок жартаваў.
  
  Каллагэн, у гэты дзень апрануты ў джынсы і камізэльку са шматлікімі кішэнямі, выйшаў на задняе ганак-веранду, дзе сядзеў Роланд і курыў, чакаючы, пакуль дамы возьмуцца за справу. Побач Джэйк і Эдзі гулялі ў шашкі.
  
  — Прыехаў Воун Эйзенхарт, — паведаміў ён Раланду. — Кажа, што накіроўваецца да Тукі, каб выпіць піва, але па шляху хоча перакінуцца з табой парай слоў.
  
  Роланд уздыхнуў, падняўся, праз дом выйшаў на пярэдняе ганак. Эйзенхарт сядзеў на козлах возка, запрэжанага адной канём, змрочна глядзеў у бок царквы Каллагэна.
  
  — Добрага табе дня, Роланд.
  
  Некалькі дзён таму назад Уэйн Оуверхолсер падарыў Раланду шыракаполы каўбойскі капялюш. Стрэлак прыўзняў яе, чакаючы працягу.
  
  — Мяркую, ты хутка пашлеш пёрка. Іншымі словамі, созовешь сход.
  
  Роланд прызнаў, што гэты дзень набліжаўся. Жыхары горада не маглі ўказваць рыцарам Эльда, што ім рабіць і як, але Роланд лічыў сваім абавязкам давесці да іх звесткі, што яны вырашылі пазмагацца з Ваўкамі.
  
  — Я хачу, каб ты ведаў, калі прынясуць пёрка, я яго крану і пашлю далей. А на сходзе я скажу «так».
  
  — Я кажу дзякуй табе, — адказаў Роланд. Яго кранула рашэнне ранчера. Сэрца стрэлка, падобна, стала мякчэй, пасля таго як да яго далучыліся Эдзі, Сюзанна і Джэйк. Часам яго гэта печалило. Звычайна — няма.
  
  — Тук гэтага не зробіць.
  
  — Не зробіць, — пагадзіўся Роланд. — Пакуль справы ідуць добра, тукі гэтага свету да перышку не дакрануцца. І ўжо тым больш не скажуць «так».
  
  — Оуверхолсер з ім.
  
  Гэта быў удар. Не тое каб нечаканы, але Роланд спадзяваўся, што Оуверхолсер ўсё-ткі пяройдзе на іх бок. Роланд ўжо валодаў неабходнай падтрымкай і меркаваў, што Оуверхолсеру гэта вядома. Па-добраму буйному фермеру трэба было сядзець і чакаць, чым усё скончыцца. Спроба ўмяшацца магла прывесці да таго, што ў наступным годзе ён бы ўжо не ўбачыў, як зерне запаўняе яго свірны.
  
  — Я хачу, каб ты ведаў адно, — працягнуў Эйзенхарт. — Я кажу «так» з-за жонкі, а яна — таму што вырашыла выйсці на паляванне. Кіданне талерак прывяло да таго, што жанчына паказвае свайму мужчыну, што ён павінен рабіць, а што — не. Гэта ненатуральна. Права ўказваць належыць мужчыне. За выключэннем, зразумелая справа, догляду за дзецьмі.
  
  — Яна аддала ўсё, чым жыла з нараджэння, калі выходзіла за цябе замуж, — нагадаў Роланд. — Цяпер твая чарга чым-то паступіцца.
  
  — Як быццам я гэтага не ведаю? Але калі з-за гэтага яна загіне, Роланд, сыходзячы з Кальи, ты панясеш з сабой маё праклён. Калі яна загіне. Незалежна ад таго, колькі дзяцей вам атрымаецца выратаваць.
  
  Роланд, якога не пракліналі адзін раз, кіўнуў.
  
  — Калі ка пажадае, Воун, яна вернецца да цябе.
  
  — Ага. Але запомні, што я сказаў.
  
  — Запомню.
  
  Эйзенхарт пляснуў лейцамі каня па спіне, і вазок крануўся з месца.
  
  8
  
  Кожная жанчына располовинила галаву-гарбуз з сарака, пяцідзесяці і шасцідзесяці ярдаў.
  
  — Старайцеся патрапіць у галаву як мага бліжэй да капюшоне, — вучыў іх Роланд. — Калі трапіце ніжэй, толку не будзе.
  
  — З-за броні? — спытала Розалита.
  
  — Ага, — адказаў Роланд, не сказаўшы ўсёй праўды. Зрэшты, і не збіраўся гаварыць да самага апошняга моманту.
  
  Потым прыйшла чарга бульбін. Сары Адамс разрэзала сваю з сарака ярдаў, ледзь зачапіла з пяцідзесяці і прамахнулася з шасцідзесяці: талерка праляцела занадта высока. Яна вылаялася зусім не па-жаночаму і, панурыўшы галаву, адышла да будцы-туалета. Там і вёскі, назіраючы за працягам спаборніцтвы. Роланд падышоў, прысеў побач. Убачыў слязу, побежавшую з левага кутка вочы па иссеченной ветрам шчацэ.
  
  — Я цябе падвяла, чужаніца. Кажу прабач.
  
  Роланд узяў яе руку, паціснуў.
  
  — Не, лэдзі, няма. Для цябе знойдзецца праца. Толькі ў іншым месцы. І табе, магчыма, прыйдзецца кідаць талерку.
  
  Яна сумна ўсміхнулася яму і ўдзячна кіўнула.
  
  Эдзі паставіў на палохала новыя галавы-гарбузы і на кожную паставіў па радыску. Яны практычна цалкам хаваліся ў цені капюшонаў-мяшкоў.
  
  — Поспехаў вам, дзяўчынкі, — усміхнуўся ён. — Пакажыце клас.
  
  — Пачынайце з дзесяці ярдаў, — загадаў Роланд.
  
  З дзесяці ў радыску трапілі ўсе. І з дваццаці. З трыццаці Сюзанна паслала талерку крыху вышэй, вынікаючы атрыманых ад Роланда інструкцыі. Ён хацеў, каб гэты тур выйграла адна з жанчын Кальи. На дыстанцыі ў сорак ярдаў Залия Джеффордс занадта доўга цэлілася, у выніку яе талерка рассек гарбуз, а не радыску.
  
  
  
  — Фак-каммала! — усклікнула яна, тут жа заціснула рот рукамі, паглядзела на Каллагэна, які сядзеў на прыступках ганка. Той толькі ўсміхнуўся і памахаў ёй рукой, нібы нічога і не чуў.
  
  Залия падскочыла да Эдзі і Джэйк, пачырванеўшы да кончыкаў вушэй, у лютасці.
  
  — Ты павінен папрасіць яго даць мне яшчэ адзін шанец, папрасі, прашу цябе, — сказала яна Эдзі. — Я змагу патрапіць. Ведаю, што змагу...
  
  Эдзі паклаў руку ёй на плячо, спыняючы слоўны паток.
  
  — Ён таксама гэта ведае, Зі. Ты застаешся ў камандзе.
  
  Яна паглядзела на яго, бліскаючы вачыма, вусны сціснуліся так шчыльна, што практычна зніклі.
  
  — Ты ўпэўнены?
  
  — Так, — кіўнуў Эдзі. — «Ситизенс» маглі б узяць цябе ў збаны, дарагая.
  
  На полі засталіся Маргарэт і Розалита. Абодва трапілі ў радыску і з пяцідзесяці ярдаў. Эдзі, нахіліўшыся да Джэйк, прамармытаў:
  
  — Ведаеш, дружа, я б гэтаму не паверыў, калі б не ўбачыў на ўласныя вочы.
  
  З шасцідзесяці ярдаў Маргарэт Эйзенхарт прамахнулася. Розалита занесла талерку над правым плячом, яна была ляўшой, на імгненне застыла, потым крыкнула: «Рысу!» — і метнула талерку. Нават Раланду не хапіла вастрыні гледжання, каб зразумець, ці то талерка зачапіла радыску, то падняты талеркай вецер збіў яе. Але Розалиту гэта не хвалявала. Ён ўскінула рукі і выдала пераможны лямант.
  
  — Кірмашовы гусь! Кірмашовы гусь! — пачала скандаваць Маргарэт, і астатнія, нават Каллагэн, далучыліся да яе.
  
  Роланд падышоў да Ружы, моцна абняў, і прашаптаў, што хай кірмашовага гусака для яе ў яго няма, затое адвячоркам знойдзецца гусак з доўгай шыяй.
  
  — Што ж, — усміхнулася яна ў адказ, — становячыся старэй, мы згаджаемся на любыя прызы. Не так?
  
  Залия павярнулася да Маргарэт.
  
  — Што ён ёй сказаў? Ты ведаеш?
  
  Маргарэт Эйзенхарт ўсміхалася.
  
  — Тое ж самае, што ты не раз чула, я ўпэўненая.
  
  9
  
  Потым дамы сышлі. Гэтак жа, як і бацька Каллагэн, у якога знайшліся якія-то справы. Роланд сядзеў на ніжняй прыступцы ганка, гледзячы на полі, дзе праходзілі спаборніцтвы. Калі Сюзанна запыталася, ці задаволены ён вынікам, стралок кіўнуў.
  
  — Так, думаю, усё прайшло добра. Мы павінны на гэта спадзявацца, таму што часу застаецца ўсё менш. Занадта шмат на нас навальваецца, і адразу. — Праўда складалася ў тым, што ніколі раней ён не трапляў у такое складанае становішча... хоць з таго дня, як Сюзана прызналася ў сваёй цяжарнасці, ён хай і трохі, але супакоіўся.
  
  «Проста ты своечасова ўспомніў аб тым, што нельга перашкаджаць ка, — падумаў ён. — І адбылося гэта дзякуючы жанчыне, у якой мужнасці больш, чым у любога з нас».
  
  — Роланд, мне абавязкова трэба вяртацца ў «Рокинг Бі»? — спытаў Джэйк.
  
  Роланд абдумаў пытанне, паціснуў плячыма.
  
  — Ты хочаш?
  
  — Так, але на гэты раз я хачу ўзяць з сабой «ругер». — Твар Джэйка порозовело, але голас застаўся роўным. Ён прачнуўся з гэтай ідэяй, быццам бог сноў, якога Роланд называў Ніс, падсунуў яе яму ў сне. — Я пакладу яго на дно спальнікі і заверну ў кашулю. Ніхто не даведаецца, што ён там. — Джэйк памаўчаў. — Я не збіраюся паказваць яго Бенні, калі ты думаеш, што ён патрэбны мне для гэтага.
  
  Такая думка не прыходзіла Раланду ў галаву. Але чым кіраваўся Джэйк? Ён задаў гэтае пытанне і атрымаў адказ чалавека, які пралічыў партыю ў «замкі» на некалькі хадоў наперад.
  
  — Ты пытаеш, як мой старэйшы?
  
  Роланд ужо адчыніў рот, каб адказаць станоўча, заўважыў, як пільна глядзяць на яго Эдзі і Сюзанна, і перадумаў. Адна справа — захоўваць сакрэты (як кожны па-свойму захоўваў сакрэт цяжарнасці Сюзаны), і зусім іншае — прытрымлівацца інтуіцыі. Адказаць «так» — значыць трымаць Джэйка на кароткім павадку. А ён, вядома, заслужыў права на пэўную самастойнасць. Цяперашні Джэйк ашаламляльна адрозніваўся ад таго Джэйка, якога «дасталі» у Сярэдзінны свет — дрожащего, перапуджанага, ледзь ці не голага.
  
  — Не, не як твой старэйшы, — адказаў ён. — Што тычыцца «ругера», ты можаш браць яго і везці куды хочаш і ў любы час. Хіба ты прынёс яго тету?
  
  — Скраў, — ціхім голасам адказаў Джэйк, утаропіўшыся ў калені.
  
  — Ты яго ўзяў, каб выжыць, — нагадала Сюзана. — А гэта вялікая розніца. Паслухай, салодзенькі, ты нікога не збіраешся падстрэліць, ці не так?
  
  — Не збіраюся, няма.
  
  — Будзь асцярожны, — дадала яна. — Я не ведаю, што ты задумаў, але будзь асцярожны.
  
  — І што б ты ні задумаў, пастарайся разабрацца з гэтым на працягу наступнага тыдня, — уставіў Эдзі.
  
  Джэйк кіўнуў, паглядзеў на Роланда.
  
  — Калі ты вырашыў правесці агульны сход?
  
  — Калі верыць робату, у нас дзесяць дзён да прыходу Ваўкоў. Так што... — Роланд што-то падлічыў у галаве. — Сход пройдзе праз шэсць дзён. Цябе гэта задаволіць?
  
  Джэйк зноў кіўнуў.
  
  — І ўсё-такі ты не хочаш расказаць мне, што цябе трывожыць?
  
  — Не, калі ты не спытаеш, як старэйшы. Магчыма, гэта глупства, Роланд. Сумленнае слова.
  
  Роланд з сумневам кіўнуў, пачаў згортваць новую самокрутку. Да чаго ж гэта прыемна, паліць свежы тытунь.
  
  — Ёсць што-небудзь яшчэ? — спытаў ён. — Калі няма, тады...
  
  — У агульным-то ёсць, — перапыніў яго Эдзі.
  
  — Што?
  
  — Мне трэба вярнуцца ў Нью-Ёрк, — казаў ён так будзённа, быццам размова ішла аб тым, што ён сабраўся прагуляцца ў бліжэйшы магазін за слоікам марынаваных агуркоў або скрыначкай лакрычным пастилок, але вочы яго узбуджана гарэлі. — І на гэты раз я павінен патрапіць туды ў плоці. Гэта значыць прыйдзецца наўпрост задзейнічаць гэты шар. Чорны Трынаццаты. Я вельмі спадзяюся, што ты, Роланд, ведаеш, як гэта робіцца.
  
  — А з чаго гэта ты сабраўся ў Нью-Ёрк? — спытаў Раланд. — Вось гэтае пытанне я задаю як старэйшы.
  
  — Само сабой, — кіўнуў Эдзі, — і я табе адкажу. Таму што ты маеш рацыю, кажучы аб тым, што часу ў абрэз. Таму што Ваўкі Кальи — не адзіныя, з-за каго нам трэба трывожыцца.
  
  — Ты хочаш паглядзець, колькі часу засталося да пятнаццатага ліпеня, — здагадаўся Джэйк. — Так?
  
  — Так, — кіўнуў Эдзі. — Па тым, што мы бачылі ў Скачку, ясна, што час ў тым Нью-Ёрку 1977 года ідзе хутчэй. Вы ж памятаеце дату на газеце «Нью-Ёрк таймс», якую я знайшоў?
  
  — Другое чэрвеня, — адказала Сюзана.
  
  — Правільна. А дакладна суаднесці час гэтага свету і іншага не ўяўляецца магчымым. Згодныя?
  
  Джэйк энергічна кіўнуў.
  
  — Таму што гэты свет не падобны на іншыя... калі толькі гэтая розніца не ўяўная, не подстроенная Чорным Трынаццатым, отправившим нас у Скачок.
  
  — Я так не думаю, — паківаў галавой Эдзі. — Мне ўяўляецца, што адрэзак Другой авеню, ад пусткі да, скажам, Шасцідзесятых вуліц, гуляе вельмі важную ролю. Мяркую, гэта дзверы. Адна вялікая дзверы.
  
  Джэйк Чемберз ажывіўся.
  
  — Не да Шасцідзесятых. Не так далёка. Хутчэй ты кажаш пра адрэзку Другі авеню паміж Сорак шосты і Пяцьдзесят чацвёртай вуліцамі. У той дзень, калі я сышоў са школы, доктар філасофіі, я адчуў нейкія змены, калі перасёк Пяцьдзесят чацвёртую вуліцу. Гаворка можа ісці толькі аб гэтых васьмі кварталах. На гэтым адрэзку знаходзяцца магазін гуказапісу, рэстаран «Чав-Чав» і «Манхэтэнскі рэстаран для розуму». І, зразумела, пустка. Гэта іншы канец. Гэта... не ведаю...
  
  — Апынуўшыся там, ты трапляеш у іншы свет, — працягнуў Эдзі. — Які-то ключавой свет. І я думаю, менавіта таму час там бяжыць...
  
  Роланд падняў руку.
  
  — Стоп.
  
  Эдзі змоўк, чакальна паглядзеў на Роланда, з лёгкай усмешкай на твары. Але Роланд і не думаў ўсміхацца. Ад нядаўняга дабрадушнасці не засталося і следу. Занадта шмат у іх спраў. А вось часу на ўсе гэтыя справы відавочна недастаткова.
  
  — Ты хочаш паглядзець, наколькі наблізілася час да таго дня, калі перастане дзейнічаць ранейшае пагадненне. Правільна я цябе зразумеў?
  
  — Ды.
  
  — Для гэтага не абавязкова перамяшчацца ў Нью-Ёрк ў плоці. Хопіць і Скачка.
  
  — Скачок падыходзіць, калі трэба толькі праверыць дзень і месяц, але ёсць і іншыя справы. Наконт пусткі мы моцна памыліліся. Вельмі моцна, запэўніваю вас.
  
  10
  
  Эдзі не сумняваўся, што яны змогуць стаць уладальнікамі пусткі і без спадчыну Сюзанай стану. Ён лічыў, што гісторыя Каллагэна ясна паказала, што для гэтага трэба зрабіць. Не ружы, вядома. Ружа не магла належаць нікому (ні ім, ні каму-то яшчэ). Але пусткі, каб ахоўваць і абараняць ружу. І грошай для гэтага, па яго перакананні, практычна не патрабавалася.
  
  Спалоханы або няма, Келвін Тауэр схаваўся ў былой пральні, каб выратаваць азадак Каллагэна. Спалоханы або няма, Келвін Тауэр 31 траўня 1977 года адмовіўся прадаць апошні ўчастак манхэтанскай зямлі, які знаходзіцца ў яго ўласнасці, «Сомбра карпарэйшн». Эдзі думаў, што Келвін Тауэр цалкам цягне на героя.
  
  Эдзі таксама думаў і пра тое, як бацька Каллагэн закрыў твар рукамі, першы раз згадаўшы аб Чорным Трынаццатым. Яму вельмі хацелася выкінуць шар з сваёй царквы... але ён усё роўна трымаў яго там. Як і ўладальнік кнігарні, бацька Каллагэн цягнуў на героя. І як жа яны сглупили, выказаўшы здагадку, што Келвін Тауэр папросіць за пустка мільёны! Ён хацеў пазбавіцца ад пусткі! Аддаў бы яго дарам, але толькі надзейнаму чалавеку. Або надзейнага ка-тету.
  
  — Сюзі, ты не можаш ісці, таму што цяжарная, — працягнуў Эдзі. — Джэйк, ты не можаш ісці, таму што непаўнагадовы. Не кажучы ні аб чым іншым, я ўпэўнены, што ты не зможаш падпісаць кантракт, аб якім я думаю з тых часоў, як бацька Каллагэн расказаў нам сваю гісторыю. Я мог бы проста ўзяць цябе з сабой, але падобна на тое, ты хочаш сёе-тое праверыць у іншым месцы. Ці я памыляюся?
  
  — Ты не памыляешся, — адказаў Джэйк. — Але я амаль гатовы ісці з табой. Вельмі ўжо будзе цікава.
  
  Эдзі ўсміхнуўся.
  
  — Амаль — недастаткова. Што ж тычыцца Роланда... прабач бос, але ў нашым свеце ты адчуваеш сябе не ў сваёй талерцы. Ты... э... у цябе праблемы з вымаўленнем.
  
  Сюзана зарагатала.
  
  — Што ты збіраешся яму прапанаваць? — спытаў Джэйк. — Я хачу сказаць, што-то ты павінен прапанаваць, ці не так?
  
  — Адзін бакс, — адказаў Эдзі. — Які я папрашу Тауэр мне пазычыць...
  
  — Не, мы можам даць яму больш. — Твар Джэйка было вельмі сур'ёзным. — У мяне ёсць пяць ці шэсць даляраў. — Ён усміхнуўся. — Потым накинем яшчэ. Калі ўсё ўстаканіцца і на гэтым баку.
  
  — Калі застанемся жывыя, — уставіла Сюзанна, але яе вочы ярка зіхацелі. — Ведаеш што, Эдзі? Ты, падобна, геній.
  
  — Балазар і яго сябры опечалятся, калі сэй Тауэр прадасць нам свой участак, — заўважыў Роланд.
  
  — Так, але, магчыма, мы зможам пераканаць Балазара пакінуць яго ў спакоі. — Змрочная ўсмешка изогнула вусны Эдзі. — Калі ўжо на тое пайшло, Роланд, Энрыка Балазар з тых людзей, каго я з задавальненнем заб'ю двойчы.
  
  — Калі ты хочаш адправіцца туды? — спытала Сюзана.
  
  — Чым раней, тым лепш, — адказаў Эдзі. — Я проста схаджу з розуму, не ведаючы, як ідуць справы ў Нью-Ёрку. Роланд, што скажаш?
  
  — Я адкажу заўтра. Мы перанясем шар у пячору, а там паглядзім, ці зможаш ты прайсці праз дзверы. Твая ідэя добрая, Эдзі, і я кажу дзякуй табе.
  
  — А калі шар закіне цябе ў іншае месца? — спытаў Джэйк. — У 1977 год, але ў іншую рэальнасць, або... — Ён не мог знайсці патрэбных слоў. Толькі памятаў, якой тонкай здавалася тканіна рэальнасці, калі Чорны Трынаццаты ўпершыню адправіў іх у Скачок, якая бязмежная цемра чакала іх за «дэкарацыямі» нью-ёркскіх вуліц і дамоў. — ...у нікуды, а то і далей? — скончыў ён.
  
  — У гэтым выпадку я прышлю паштовую паштоўку. — Эдзі паціснуў плячыма і хохотнул, але пры гэтым Джэйк паспеў убачыць, як той напалоханы. Ўбачыла гэта і Сюзанна, таму што ўзяла руку Эдзі ў свае і паціснула.
  
  — Гэй, ды ўсё ў мяне будзе добра.
  
  — Інакш і быць не павінна, — адказала яму Сюзана. — Не павінна!
  
  
  
  Кіраўнік 2
  
  «Доган», частка 1
  
  1
  
  Калі на наступную раніцу Роланд і Эндзі ўвайшлі ў касцёл Беззаганнай маці Божай, дзень толькі займаўся на паўночна-ўсходнім гарызонце. Эдзі, шчыльна сціснуўшы вусны, асвятляў шлях па цэнтральным праходзе падсвечнікам. Магічны крышталь, за якім яны прыйшлі, мерна гуў. Сонна, але Эдзі гэта гудзенне зусім не падабалася. Ды і ад самой царквы па скуры беглі мурашкі. Пустая, велізарная... Эдзі не пакідала адчуванне, што ён вось-вось пабачыць тых, што сядзяць на лавах прывідных фігур (а то і бадзяжных мерцвякоў), одаривающих іх няўхвальным поглядамі.
  
  Але больш за ўсё яго раздражняла гудзенне.
  
  Калі яны наблізіліся да алтара, Роланд адкрыў заплечный мяшок і дастаў іншы, для боўлінга, які да ўчорашняга дня Джэйк трымаў у сябе. Стрэлак на імгненне падняў яго, разгарнуўшы, і яны зноў прачыталі надпіс: «ТОЛЬКІ СТРАЙКІ НА ДАРОЖКАХ СЯРЭДНЯГА СВЕТУ».
  
  — Ні слова, пакуль я не скажу, што можна казаць, — папярэдзіў Роланд. — Ты зразумеў?
  
  — Ды.
  
  Роланд накіраваўся да схованкі бацькі Каллагэна, націснуў вялікім пальцам на жалабок між двух дошак, і вечка люка прыўзнялася. Ён цалкам адкінуў яе. Эдзі як-то бачыў па тэлевізары фільм пра саперах, якія абясшкоджвалі разарваліся бомбы, скінутыя на Лондан нямецкай авіяцыяй. Руху Роланда жыва нагадалі яму той фільм. А чаму б і не? Калі яны не памыляліся наконт прадмета, што ляжаў у тайніку, а Эдзі лічыў, што не памыляліся, то мелі справу горай, чым з разарвалася бомбай.
  
  Роланд разгарнуў белы стыхары, яны ўбачылі скрыню. Гул узмацніўся. У Эдзі перахапіла дыханне. Яго прабіў халодны пот. Дзе-то зусім побач неверагодна злосны монстар прыадчыніў яшчэ сонны вачэй.
  
  Але гудзенне вярнулася на ранейшы ўзровень, і Эдзі зноў здабыў здольнасць дыхаць.
  
  Роланд працягнуў Эдзі мяшок, знакам прапанаваўшы шырока яго раскрыць. Эдзі падпарадкаваўся, хаця больш за ўсё яму хацелася шапнуць Раланду на вуха, што трэба ўцякаць адсюль і забыцца пра Нью-Ёрку. Роланд выцягнуў шуфляду з патаемнага ходу — гудзенне зноў узмацніўся. Свечкі разганялі цемру, і Эдзі бачыў, што лоб Роланда блішчыць ад поту. Ён не сумняваўся, што дакладна так жа блішчыць і яго лоб. Калі Чорны Трынаццаты прачнецца і закіне іх у якое-небудзь чорнае ніку...
  
  Я не пайду. Я буду змагацца, каб застацца з Сюзанай.
  
  Зразумела, ён бы падужаўся. Але пры гэтым адчуў велізарнае палягчэнне, калі Роланд асцярожна апусціў драўляны скрыню ў гэты дзіўны металічны мяшок, які яны знайшлі на пустцы. Гудзенне не знікла, але стала куды як цішэй. А калі Роланд сцягнуў матузы, ператварылася ў ледзь чутны шэпт, які звычайна даносіцца з марской ракавіны, калі прыкласці яе да вуха.
  
  Эдзі перахрысціў паветра перад сабой. Ледзь усміхнуўшыся, Роланд рушыў услед яго прыкладу.
  
  Калі яны выйшлі з царквы, паўночна-усходні гарызонт прыкметна просветлел. Да ўзыходу сонца заставалася зусім трохі.
  
  — Роланд.
  
  Стрэлак павярнуўся да яго, прыўзняў бровы. Яго рука сціскала гарлавіну мяшка, павінна быць, тесемкам ён не вельмі давяраў.
  
  — Калі мы знаходзіліся ў Скачку, калі знайшлі гэты мяшок, як мы змаглі ўзяць яго з сабой?
  
  Роланд абдумаў пытанне.
  
  — Можа, і мяшок знаходзіцца ў Скачку.
  
  — І цяпер?
  
  Роланд кіўнуў.
  
  — Так, думаю, што так. І цяпер.
  
  — Зразумела. — Эдзі памаўчаў. — Ад усяго гэтага мурашкі бягуць па скуры.
  
  — Перадумаў наконт візыту ў Нью-Ёрк, Эдзі?
  
  Эдзі паківаў галавой. Але ён баяўся. Магчыма, баяўся нават больш, чым у салоне для баронаў, калі ён выйшаў у праход, каб загадаць Блейну пару-тройку загадак.
  
  2
  
  Калі палова сцежкі, якая вядзе да Пячоры дзверы («Яна крутая», — сказаў Хенчек і не зграшыў супраць ісціны), засталася ззаду, пайшоў ужо адзінаццаты гадзіну і сонца прогрело паветра. Эдзі спыніўся, выцер шыю банданой, паглядзеў на выкручвалася сухія рэчышча на поўнач ад сцежкі. Тут і там на схілах зеўралі чорныя дзіркі, і ён спытаў Роланда, не гранатавыя гэта шахты. Стрэлак адказаў, што так.
  
  — І ў якую ты хочаш адвесці дзяцей? Яна адсюль бачная?
  
  — Бачная. — Роланд дастаў свой адзіны рэвальвер, наставіў на выбраную ім шахту. — Паглядзі над прыцэла.
  
  Эдзі паглядзеў і ўбачыў глыбокую расколіну, формай нагадвае падвойную літару S. Амаль да самага верху яна была густа зацень. Ён здагадаўся, што калі сонца асвятляла дно, то толькі ўсяго паўгадзіны і ў апоўдні. Адным канцом расколіна ўпіралася ў скалу. Эдзі выказаў здагадку, што ўваход у ходнях знаходзіцца менавіта там, але цень не дазваляе яго разглядзець. Другі, паўднёва-ўсходні канец расколіны пераходзіў у сухое рачное рэчышча, сбегавшее да Ўсходняй дарозе. А ўжо за Ўсходняй дарогай да самай ракі цягнуліся рысавыя палі.
  
  — На розум адразу прыходзіць гісторыя, якую ты нам распавядаў. — Эдзі павярнуўся да стрэлку. — Аб каньёне Маланкі.
  
  — Само сабой.
  
  — Толькі без чарвяточыны, якая зрабіла ўсю брудную працу.
  
  — Так, — пагадзіўся Роланд, — без чарвяточыны.
  
  — Скажы мне праўду, ты сапраўды збіраешся схаваць дзяцей у глухім тупіку сухога рачнога рэчышча?
  
  — Няма.
  
  — Гараджане думаюць, што збіраешся. Нават жанчыны, якія кідаюць талеркі.
  
  — Ведаю, — кіўнуў Роланд. — Я і хачу, каб яны так думалі.
  
  — Чаму?
  
  — Таму што не веру, што ў пошуку дзяцей Ваўкам дапамагалі нейкія звышнатуральныя сілы. Пачуўшы гісторыю дзеда Тиана, не думаю, што ў Волках наогул, ёсць што-то звышнатуральнае. Няма. Проста ў гэтым свіране завялася пацук. Якая на вушка шэпча тым, хто пасылае з Тандерклепа Ваўкоў.
  
  — Ты хочаш сказаць, кожны раз пацукі розныя? Кожныя дваццаць тры або дваццаць чатыры гады?
  
  — Ды.
  
  — Хто гэта робіць? — спытаў Эдзі. — Хто можа гэта рабіць?
  
  — Дакладна я не ўпэўнены, але ідэя ёсць.
  
  — Тук? Здрада, якая перадаецца па спадчыне, ад бацькі да сына?
  
  — Калі ты адпачыў, Эдзі, думаю, нам лепш працягнуць шлях.
  
  — Оуверхолсер? Можа, гэты Телфорд, які выглядае, як каўбой з тэлевізара?
  
  Роланд моўчкі прайшоў міма яго. Пад падэшвамі ягоных ботаў хрусцелі каменьчыкі. Заціснуты ў левай руцэ ружовы мяшок матляўся з боку ў бок. Шар, які ляжыць у скрыні з «дрэва зданяў», працягваў нашэптваць непрыемныя сакрэты.
  
  — Гаваркі, як заўсёды, — хмыкнуў Эдзі і рушыў услед за стралком.
  
  3
  
  Першым з глыбінь пячоры пачуўся голас вялікага мудраца і знакамітага наркамана.
  
  — О, вы толькі паглядзіце на гэтага мамчынага сынка! — прастагнаў Генры. Голас яго, пацешны і палохаючы адначасова, нагадаў Эдзі памерлага партнёра Эбенезера Скрудж у «Каляднай песні». — Мамчын сынок думае, што яму ўдасца вярнуцца ў Нью-Ёрк? Калі паспрабуеш, то патрапіш куды як далей, братка. Лепш заставайся, дзе жывеш цяпер... вырезай што-небудзь з деревяшек... будзь добрым хлопчыкам... — Мёртвы брат засмяяўся. Жывы — задрыжаў.
  
  — Эдзі? — паклікаў Роланд.
  
  — Паслухай свайго брата, Эдзі! — пранізліва крыкнула маці з глыбінь пячоры. На падлозе бялелі косткі дробных жывёл. — Ён аддаў за цябе жыццё, усю сваю жыццё па меншай меры, ты можаш яго паслухаць!
  
  — Эдзі, ты ў парадку?
  
  Голас маці змяніўся голасам Кзабы Драбника, спятившего гребаного венгра, як яго звалі прыяцелі Эдзі. Кзаба прасіў Эдзі даць яму цыгарэту, у адваротным выпадку пагражаючы спусціць яго гробаны штаны і паказальна адлупцаваць. Эдзі з цяжкасцю адцягнуў увагу ад гэтага страшнага шматгалосся.
  
  — Ды, мабыць, што так.
  
  — Галасы ідуць з тваёй галавы. Пячора нейкім чынам знаходзіць іх і ўзмацняе. Не звяртай на іх увагі. Яны, вядома, адцягваюць, але больш нічым нашкодзіць не могуць.
  
  — Чаму ты дазволіў ім забіць мяне, брат? — усхліпнуў Генры. — Я думаў, што ты прыйдзеш, але ты так і не прыйшоў.
  
  — Нашкодзіць не могуць, — кіўнуў Эдзі. — Я цябе зразумеў. Што робім далей?
  
  — Згодна з абодвум гісторыям, Каллагэна і Хенчека, дзверы адкрыецца, як толькі я прыўздыму вечка скрыні.
  
  Эдзі нервова засмяяўся.
  
  — Я не хачу, каб ты даставаў скрыню з мяшка, не кажучы ўжо пра вечку.
  
  — Калі ты перадумаў...
  
  Эдзі паківаў галавой.
  
  — Няма. Я хачу вярнуцца ў Нью-Ёрк. — Тут ён шырока ўсміхнуўся. — Ты не баішся, што я сыду з шляху сапраўднага? Знайду чалавечка і прыму дозу?
  
  — Гэта кітайскі белы! — захоплена выгукнуў з глыбінь пячоры Генры. — Гэтыя нігер прадаюць самы лепшы парашок!
  
  — Зусім не, — адказаў Роланд. — Мяне многае трывожыць, але толькі не тваё вяртанне да ранейшых звычкам.
  
  — Добра. — Эдзі увайшоў у пячору, паглядзеў на свабодна якая стаіць там дзверы. Калі не лічыць іерогліфаў і крыштальнай ручкі з выгравіраваным на ёй ружай, яна выглядала рыхт-у-рыхт як дзверы на беразе. — Калі яе абыйсці...
  
  — Калі яе абыйсці, яна знікне, — адказаў Роланд. — І за ёй — глыбокая прорва, наколькі мне вядома, да самага Наара. На тваім месцы я б памятаў пра гэта.
  
  — Добры савет, і Хуткі Эдзі кажа дзякуй табе. — Ён узяўся на крыштальную ручку, выявіў, што яна не паварочваецца ні направа, ні налева. Уласна, нічога іншага ён і не чакаў. Адступіў на крок.
  
  — Ты павінен думаць пра Нью-Ёрку, — нагадаў яму Роланд. — Канкрэтна пра Другі авеню. І пра час. Тысяча дзевяцьсот семдзесят сёмым годзе.
  
  — Як я магу думаць пра год?
  
  Калі Роланд адказваў, у голасе яго чулася нецярпенне.
  
  — Думай аб тым, як усё было ў той дзень, калі ты і Джэйк ішлі за іншым, больш раннім Джэйкам. — Эдзі ўжо сабраўся сказаць, што гэта не той дзень, яму трэба вярнуцца ў Нью-Ёрк пазней, але закрыў рот. Калі яны разумелі правілы гульні, ён не мог вярнуцца ў той дзень, ні прывідам, у Скачку, ні ў плоці. Калі яны разумелі правілы гульні, тамтэйшае час як-то звязана з тутэйшым, толькі бегла хутчэй. Калі яны разумелі правілы... калі былі правілы...
  
  Так чаму б табе не адправіцца туды і пераканацца самому, ёсць яны ці няма?
  
  — Эдзі? Ты хочаш, каб я загіпнатызаваў цябе? — Роланд ўжо выцягнуў з гнязда паясы-патронташа патрон. — Калі гэта дапаможа табе ўбачыць мінулае.
  
  — Не, думаю, мне лепш пайсці так, з яснай галавой.
  
  Эдзі некалькі разоў сціснуў і расціснуў кулакі, адначасова набіраючы поўныя грудзі паветра і выдыхаючы яго. Пачасцілася сэрцабіцце не, хутчэй замарудзілася, але кожны ўдар, здавалася, скалынаў ўсё цела. Госпадзе, наколькі б усё было прасцей, калі б існаваў пульт кіравання, у прыборы якога ён мог ўвесці патрэбныя параметры, як на машыне часу прафесара Пибоди або ў тым фільме пра морлоков!
  
  — Слухай, а як я выглядаю? — спытаў ён Роланда. — У сэнсе, не прыцягну я да сабе залішняй увагі, материализовавшись на Другі авеню?
  
  — Калі ты з'явішся прама перад людзьмі, напэўна прыцягнеш. Я раю ігнараваць тых, хто захоча загаварыць з табой на гэтую тэму, і адразу сысці.
  
  — Гэта зразумела. Я кажу пра вопратку.
  
  Роланд паціснуў плячыма.
  
  — Я не ведаю, Эдзі. Гэта твой горад, не мой.
  
  Эдзі мог бы на гэта запярэчыць, што яго горад — Бруклін. А на Манхэтэне ён бываў хіба што раз у месяц і лічыў яго іншай краінай. Аднак разумеў, аб чым тлумачыць Роланд. Ён паспрабаваў зірнуць на сябе з боку. Простая байкавая кашуля з рагавымі гузікамі, цёмна-сінія джынсы з нікелевых, а не меднымі клепками, ширинка на гузіках (апошні раз «маланкі» Эдзі бачыў у Ладзе). І вырашыў, што адзенне ў яго нармальная. Ва ўсякім выпадку, нармальная для Нью-Ёрка. Калі хто і кіне на яго погляд, той прыме за афіцыянта кафэ або артыста, які грае хіпі, у якога выдаўся выхадны дзень. Зрэшты, ён сумняваўся, што хто-то удостоит яго і погляду, у Нью-Ёрку аддавалі перавагу не глядзець на людзей, што цалкам яго задавальняла. Зрэшты, не хапала адной дробязі...
  
  — У цябе ёсць палоска скуры? — спытаў ён Роланда.
  
  З пячоры пачуўся голас містэра Табтера, яго настаўнікі з пятага класа. У цябе былі такія здольнасці! — прагрымеў ён. — Ты быў адным з маіх лепшых вучняў, і паглядзі, што з табой зрабілася! Чаму ты дазволіў брату сапсаваць цябе?
  
  На што люта запярэчыў Генры: Ён дазволіў мне памерці! Ён мяне забіў!
  
  Роланд зняў з пляча мяшок, паставіў на падлогу побач з ружовым, адкрыў, пакапаўся. Эдзі не ведаў, што ў ім можа ляжаць, мог толькі сказаць, што ніколі не бачыў дна. Нарэшце стрэлак знайшоў палоску скуры і працягнуў Эдзі.
  
  Пакуль Эдзі завязваў ёй валасы, Роланд дастаў з мяшка тое, што называў торбай, адкрыў, пачаў выгружаць на падлогу змесціва: пакет з тытунём, падараваным Каллагэном, манеты і папяровыя грошы, бляшанку з іголкамі і ніткамі, пагнутую міску, з якой ён зрабіў компас непадалёк ад паляны Шардика, старую карту і новую, нядаўна намаляваную двайнятамі Тавери. Калі сума апусцела, ён выцягнуў з кабуры на левым сцягне рэвальвер з дзяржальняй, аздобленай сандаловым дрэвам. Адкінуў цыліндр, праверыў патроны, задаволена кіўнуў, вярнуў цыліндр на месца. Паклаў у торбу, завязаў матузы на лёгка развязываемый, варта было тузануць за адну, вузел. Падняўшы торбу за пацертую лямку, працягнуў Эдзі.
  
  Спачатку Эдзі не хацеў яе браць.
  
  — Не, Роланд, гэта твой.
  
  — Апошнія тыдні ты насіў яго столькі ж, як і я. Можа, і больш.
  
  — Так, але цяпер гаворка ідзе пра Нью-Ёрку, Роланд. У Нью-Ёрку ўсе крадуць.
  
  — У цябе не выкрадуць. Вазьмі рэвальвер.
  
  Эдзі з імгненне глядзеў Раланду ў вочы, потым узяў торбу, павесіў на плячо.
  
  — Ты адчуваеш, што так трэба.
  
  — Ага.
  
  — Ка ў дзеянні?
  
  Роланд паціснуў плячыма.
  
  — Ка заўсёды ў дзеянні.
  
  — Добра, — кіўнуў Эдзі. — І, Роланд, калі я не вярнуся, паклапаціся пра Сюзі.
  
  — Твая праца — зрабіць усё, каб мне не прыйшлося клапаціцца аб ёй.
  
  «Не, — падумаў Эдзі, — мая праца — ахоўваць ружу».
  
  Павярнуўся да дзвярэй. Яму хацелася задаць яшчэ тысячу пытанняў, але ён прызнаваў слушнасць Роланда: час для пытанняў выйшла.
  
  — Эдзі, калі ты не хочаш...
  
  — Наадварот, хачу. — Ён падняў левую руку, адставіў вялікі палец. — Калі ўбачыш, што я так зраблю, адчыняй скрыню.
  
  — Добра.
  
  Голас Роланда даносіўся здалёк. Таму што ён, Эдзі, застаўся сам-насам з дзвярыма. Дзвярыма з надпісам «НЕНАЙДЕННАЯ» на незнаёмай яму мове з прыгожымі літарамі. Аднойчы ён прачытаў раман «Дзверы ў лета»... Хто яго напісаў? Адзін з фантастаў, чые кнігі ён пастаянна прыносіў з бібліятэкі. Адзін з прадстаўнікоў старэйшага пакалення, якія пісалі добрыя, якасныя кнігі. Мюрэй Лейнстер, Пол Андэрсан, Гордан Дыксан, Айзек Азімаў, Харлан Элісан... Роберт Хайнлайн. Так, менавіта Хайнлайн напісаў «Дзверы ў лета». Генры заўсёды здзекаваўся над ім з-за гэтых кніжак, называў мамчыным сынком, кніжным чарвяком, пытаўся, ці можа ён чытаць і мастурбаваць адначасова, пытаўся, як яму ўдаецца так доўга сядзець, уткнуўшыся носам у выдумкі пра ракеты і машыны часу. Генры, старэйшы брат. Генры, з тварам у вуграх, бліскучых ад крэмаў, якія, мяркуючы па анатацыі, маглі ў імгненне вока расправіцца з вуграмі. Генры, які сабраўся ў войска. Эдзі, малодшы брат. Эдзі, які прыносіў кнігі з бібліятэкі. Трынаццацігадовы Эдзі, па ўзросту такі ж, як Джэйк цяпер. На двары 1977 год, яму трынаццаць, ён на Другі авеню, і таксі пабліскваюць жоўтым пад сонечным святлом. Чорны хлопец з плэерам праходзіць міма рэстарана «Чав-Чав». Эдзі можа яго бачыць, Эдзі ведае, што слухае чорны юнак: Элтана Джона, які спявае, зразумелая справа, «Хто-то сёння выратаваў мне жыццё». На тратуары шмат людзей. Вечар ужо не за гарамі, і людзі ідуць дадому, правёўшы яшчэ адзін дзень на сталёвых палях Кальи Нью-Ёрк, дзе вырошчваюць грошы замест рысу і не скардзяцца на дрэнны ўраджай. Жанчыны выглядаюць пацешна ў дарагіх дзелавых касцюмах і красоўках: іх туфлі на высокім абцасе ў пакетах, таму што працоўны дзень скончыўся, і яны ідуць дадому. Усе ўсміхаюцца, таму святло такі яркі, а паветра такое цёплы. Здалёк нават даносіцца дроб адбойнага малатка, зусім як у той старой песні "Lovin' spoonful"[70]. Перад ім дзверы ў лета 1977 года, таксісты бяруць бакс з чвэрцю за пасадку і трыццаць цэнтаў за кожную чвэрць мілі. Раней яны бралі менш, потым будуць браць больш, але зараз такса ў іх такая. Касмічны човен з настаўніцай на борце яшчэ не выбухнуў. Джон Ленан яшчэ жывы, хоць доўга не пражыве, калі будзе і далей злоўжываць гераінам, гэтым кітайскім белым. Што ж тычыцца Эдзі Дзіна, Эдзі Кантара Дзіна, то ён пра гераін яшчэ нічога не ведае. Некалькі цыгарэт — вось і ўсе яго грахі (калі не лічыць спробаў паганяць скурку, якія яшчэ год не будуць ўдалымі). Яму — трынаццаць. У Нью-Ёрку 1977 год, і на грудзях у яго растуць роўна чатыры валасінкі. Ён пералічвае іх кожную раніцу, спадзеючыся, што да іх вось-вось далучыцца пяты. Гэта лета пасля лета паруснікаў[71]. Чэрвеньскі дзень коціцца да вечара, і ён чуе радасную мелодыю. Радасная мелодыя льецца з дынамікаў над дзвярыма магазіна «Вежа выбітных запісаў». Гэта Манга Джэры спявае «Летам, гэтым летам», і...
  
  Раптам усё гэта стала для Эдзі рэальным, зусім рэальным, і ён ускінуў левую руку: падрыхтаваліся. За яго спіной Роланд сеў, дастаў скрыню з ружовага мяшка. І як толькі Эдзі оттопырил вялікі палец, стралок падняў вечка.
  
  Тут жа Эдзі пачуў выдатную і жудасную мелодыю калакольцаў. Вочы пачалі сьлязіцца. У свабодна якая стаіць перад ім дзверы, што-то пстрыкнула, яна пачала адкрывацца, і на падлогу пячоры легла паласа сонечнага святла. Пачуліся гукі клаксонаў і перастук адбойнага малатка. Не так ужо даўно ён так хацеў, каб такая вось дзверы адчыніліся, што дзеля гэтага ледзь не забіў Роланда. А цяпер, убачыўшы перад сабой адкрываную дзверы, перапалохаўся да смерці.
  
  Колокольца, неад'емныя спадарожнікі Скачка, разрывалі галаву. Ён зразумеў, што сыдзе з розуму, калі будзе слухаць іх досыць доўга. «Ідзі, раз ужо сабраўся ісці», — падумаў ён.
  
  Ступіў наперад, убачыўшы скрозь слёзы, як тры рукі працягнуліся, каб схапіцца за чатыры ручкі. Пацягнуў дзверы на сябе, і залаты предвечерний святло прымусіў прыжмурыцца. У нос ударылі пахі бензіну, нагрэтага сонцам горада і нечага лосьона пасля галення.
  
  Практычна нічога не бачачы перад сабой, Эдзі ступіў скрозь ненайденную дзверы ў лета рэальнасці, якую пакінуў праз такую ж дзверы.
  
  4
  
  Ён трапіў на Другую авеню, усё так. Убачыў перад сабой «Блимпис». Ззаду даносіўся вясёлы голас Манга Джэры. Людскі паток обтекал яго. Хто-то ішоў да Саракавых вуліцах, хто-то — да Шасцідзесятых. На Эдзі большасць не звярталі ўвагі, і не толькі таму, што яны куды-то спяшаліся. У Нью-Ёрку не звяртаць увагі на іншых — норма.
  
  Эдзі паправіў торбу Роланда, якая вісела на правым плячы, азірнуўся. Дзверы ў Калья Брын Стерджис нікуды не дзелася. Ён бачыў Роланда, які сядзеў у пячоры, ля самага ўваходу, з адкрытым скрыняй на каленях.
  
  «Гэта гробаны колокольца зводзяць яго з розуму», — падумаў Эдзі. І тут убачыў, як стрэлак выцягнуў два патрона з пояса-патронташа і ўставіў у вушы. Эдзі ўсміхнуўся. «Усё правільна». Па крайняй меры патроны дапамаглі блакаваць бразджанне чарвяточыны на аўтастрадзе 70. Спрацавала гэта ці не, Раланду ён нічым дапамагчы не мог. Таму што ў яго былі іншыя справы.
  
  Эдзі крыху павярнуўся, зноў паглядзеў праз плячо — пераканацца, што дзверы павярнулася разам з ім, апынуўшыся ў яго за спіной. Павярнулася. Калі яна не адрознівалася ад іншых, яна будзе ісці за ім, куды б ён ні пайшоў. Калі і не будзе, Эдзі не бачыў у гэтым праблемы: далёка сыходзіць ён не збіраўся. Заўважыў ён і іншае: адчуванне цемры, знаёмае па Скачка і грозившее яго паглынуць, знікла. Таму што, вырашыў Эдзі, ён тут па плоці, а не віртуальна. І калі ў акрузе і былі вандроўныя мерцвякі, ён іх убачыць не мог.
  
  Зноў паправіўшы лямку торбы, Эдзі рушыў да «Манхэтанскага рэстарана для розуму».
  
  5
  
  Людзі адступіліся перад ім, даючы прайсці, і гэта даказвала, што ён сапраўды тут, на Другі авеню. Людзі абыходзілі яго і падчас Скачку. Нарэшце, Эдзі свядома сутыкнуўся з маладым мужчынам, які нёс не адзін «дыпламат», а два, Вялікім паляўнічым за труной у свеце бізнесу, ахрысціў яго Эдзі.
  
  — Гэй, глядзі, куды ідзеш! — абурыўся містэр Бізнэсмэн, калі іх плечы ўвайшлі ў шчыльны кантакт.
  
  — Прабачце, — паспяшаўся адказаць Эдзі, — прабачце. — Такім чынам, ён тут ва плоці. — Вас не абцяжарыць сказаць мне, які сёння...
  
  Але містэр Бізнэсмэн ўжо сышоў, гонячыся за інфарктам, немінуча поджидавшим яго да сарака пяці ці пяцідзесяці гадоў. Эдзі ўзгадаў барадаты нью-ёркскі анекдот: «Прабачце, сэр, ці зможаце вы сказаць, як прайсці да будынка гарадскога савета, або мне адразу ісці на хер?» І засмяяўся, нічога не змог з сабою зрабіць.
  
  Як толькі саўладаў са смехам, пакрочыў далей. На рагу Другі авеню і Пяцьдзесят чацвёртай вуліцы ўбачыў мужчыну, які разглядае вітрыну абутковага магазіна. Таксама ў дзелавым касцюме, але куды больш расслабленага у параўнанні з тым містэрам Бізнэсмэнам, якога ён штурхнуў. І «дыпламат» ён нёс адзін, што Эдзі палічыў добрым знакам.
  
  — Выбачайце, — звярнуўся да яго Эдзі, — але не маглі б вы сказаць мне, які сёння дзень?
  
  — У чацвер, — адказаў мужчына. — Дваццаць трэцяга чэрвеня.
  
  — 1977 года?
  
  Мужчына ўсміхнуўся, запытальна і адначасова цынічна, выгнуўся брыво.
  
  — 1977-ы, зусім дакладна. 1978-й пачнецца... праз шэсць месяцаў. Нават крыху пазней.
  
  Эдзі кіўнуў.
  
  — Дзякуй, сэй.
  
  — Дзякуй — хто?
  
  — Не важна, — адказаў Эдзі і працягнуў шлях.
  
  «Толькі тры тыдні да пятнаццатага ліпеня, плюс-мінус дзень, — думаў ён. — Замала для душэўнага спакою».
  
  Так, але калі яму не ўдасца пераканаць Кэлвіна Тауэр прадаць яму пустка сёння, пытанне часу страціць сваю актуальнасць. Аднойчы, вельмі даўно, Генры хваліўся, што яго маленькі братка можа ўгаварыць д'ябла скокнуць у яго ж вогнішча. Эдзі спадзяваўся, што ранейшае уменне пераконваць засталося пры ім. Заключылі здзелку з Келвином Тауэром, інвесціруе ў нерухомасць, а потым гуляй сабе з Богам. Сьвяткуй. Купі сабе шакалад са сліўкамі або...
  
  Бег яго думак перапыніўся, ён так рэзка спыніўся, што хто-то ўрэзаўся ў яго ззаду і вылаяўся. Эдзі ледзь адчуў удар, практычна не пачуў лаянкі. Цёмна-шэры «лінкальн таўн-кар» зноў стаяў ля тратуара. Не перад пажарным гидрантом, але ўсё роўна ў непасрэднай блізкасці ад кнігарні.
  
  «Таун кар» Балазара.
  
  Ногі панеслі Эдзі далей. Цяпер ён радаваўся, што Роланд ўгаварыў яго ўзяць з сабой адзін з рэвальвераў. І пераканаўся, што гэты рэвальвер зараджаны.
  
  6
  
  Чорная грифельная дошка вярнулася ў акно. У гэты дзень «Манхэтэнскі рэстаран для розуму» прапаноўваў паравой абед з Новай Англіі: Натаниэла Готорна, Генры Дэвіда Тора і Роберта Фроста, з дэсертам на выбар: Мэры Макарці або Грэйс Метильос, але на дзвярах вісела шыльда: «ПРАБАЧЦЕ, МАГАЗІН ЗАЧЫНЕНЫ». Гадзіннік на будынку насупраць банка «Вежы выбітных запісаў» паказвалі 3.14 папаўдні. Хто, скажыце, закрывае краму ў чвэрць чацвёртага ў працоўны дзень?
  
  Той, хто абслугоўвае адмысловага кліента, Эдзі і сам адказаў на сваё пытанне. Вось хто.
  
  Ён прыціснуўся носам да шкла, адгарадзіўся рукамі ад святла, каб паглядзець, што ж адбываецца ў «Манхэттенском рэстаране для розуму». Убачыў круглы стол з дзіцячымі кніжкамі. Справа ад яго — стойку, толькі ў гэты дзень на ёй ніхто не сядзеў, нават Эрон Дипно. І касавы апарат стаяў у ганарлівай адзіноце.
  
  У краме не было ні душы. Кэлвіна Тауэр выклікалі куды-то па тэрміновым справе, можа, што-небудзь здарылася з кім-небудзь з сваякоў.
  
  Здарылася, гэта дакладна, загучаў у яго галаве голас стралка. Толькі не з сваякамі, а з ім. Здарыліся няпрошаныя госці, якія прыбылі ў шэрай автоповозке. І чаму б табе зноў не зірнуць на стойку, Эдзі? Толькі на гэты раз выкарыстоўвай вочы па прамым прызначэнні.
  
  Часам Эдзі думаў галасамі іншых людзей. Ён лічыў, што ў гэтым не адрозніваўся ад многіх іншых. Не сам жа ён выдумаў гэты спосаб зірнуць на тое, што адбываецца пад такім вуглом. Але на гэты раз ён быццам бы і не спрабаваў думаць голасам стрэлка. Проста голас Роланда сам загучаў у яго галаве.
  
  Эдзі зноў паглядзеў на стойку. Ўбачыў раскіданыя шахматныя фігуркі, перавернутую кававы кубак. Заўважыў якія ляжаць на падлозе, паміж двух высокіх крэслаў, акуляры — адно шкло трэснула.
  
  Адчуў, як у галаве запульсировала злосць. Пульсацыі набіралі сілу і пачашчаліся, паступова яны блакавалі лагічнае мысленне, пасля чаго заставалася толькі пашкадаваць тых, хто апыняўся ў межах дасяжнасці рэвальвера Роланда. Як-то раз ён спытаў Роланда: ці бывае такое з ім? І Роланд суха адказаў: «Такое бывае з кожным з нас». Калі ж Эдзі паківаў галавой і запярэчыў, што ён — не Роланд, гэтак жа як і Сюзі, і Джэйк, стралок прамаўчаў.
  
  Тауэр і яго асаблівыя кліенты на складзе, падумаў ён, у той пакойчыку, што Тауэр выкарыстаў пад кабінет. І на гэты раз аднымі размовамі справа не абмяжуецца. Эдзі не сумняваўся, што джэнтльмены Балазара знойдуць іншыя спосабы нагадаць містэру Тауэр, што набліжаецца пятнаццатага ліпеня, дзень, калі таму прыйдзецца прымаць адказнае рашэнне. І яны, напэўна, падкажуць Тауэр гэта рашэнне.
  
  Калі слова «джэнтльмены» прыйшло ў галаву Эдзі, злосць запульсировала яшчэ мацней. Не павінны так называць сябе людзі, які разьбіў акуляры талстому і бяскрыўднага ўладальніку кнігарні, а цяпер терроризирующие яго ў бакоўцы. Джэнтльмены! Фак-каммала!
  
  Ён патузаў дзверы. Зачыненая, але замак ейны шчуплы. Дзверы матлялася ў дзвярной скрынцы, як гатовы выпасці малочны зуб. Стоячы ў дзвярны арцы, імкнучыся рабіць выгляд, быццам яго зацікавіла нейкая кніга, Эдзі пачаў прыкладаць сілу. Націснуў на ручку, потым да дзвярэй прываліўся плячом, быццам бы незнарок.
  
  Дзевяноста дзевяць працэнтаў са ста, на цябе ніхто не глядзіць. Гэта ж Нью-Ёрк, ці не так? Можаце вы сказаць, як прайсці да будынка гарадскога савета ці мне адразу ісці на хер?
  
  Ён націснуў мацней, але яшчэ не з усяе сілы, аднак, што нешта трэснула і дзверы расчыніліся. Эдзі тут жа пераступіў парог, нібы меў на гэта поўнае права, зачыніў дзверы за сабой. Але яна тут жа адкрылася. Ён узяў з круглага століка кніжку «Як Гринч скраў Каляды» (Ніколі яе не любіў), вырваў апошнюю старонку, склаў некалькі разоў, сунуў паміж дзвярыма і дзвярным вушаком, зачыніў дзверы. На гэты раз яна засталася на месцы. Эдзі агледзеўся.
  
  У краме пуста, а цяпер, калі сонца сышло за хмарачосы Вэст-Сайда, яшчэ і змрочна. І ціха...
  
  Ан няма, няма, нейкія гукі чуліся. З глыбіні крамы пачуўся здушаны крык. «Асцярожна, працуюць джэнтльмены», — падумаў Эдзі. Злосць разрасталася, запаўняючы галаву.
  
  Ён развязаў матузы на торбе Роланда, накіраваўся ў глыбіню крамы, да дзвярэй з таблічкай: «ТОЛЬКІ ДЛЯ СУПРАЦОЎНІКАЎ». Па шляху яму давялося абысці груду кніг у тонкіх вокладках і перавернуты верціцца выставачны стэлаж, якія сустракаліся ў старых аптэках. Келвін Тауэр ўхапіўся за яго, калі джэнтльмены Балазара цягнулі яго на склад. Эдзі гэтага не бачыў, але дакладна ведаў, што так яно і было.
  
  Дзверы замкнуць не знайшлі час. Эдзі дастаў рэвальвер Роланда, а торбу паклаў на падлогу, каб яна не скоўвала руху. Асцярожна, цаля за цаляй, адкрыў дзверы, прыпамінаючы, дзе знаходзіцца стол Таўэра. Калі б яны ўбачылі яго, ён бы кінуўся да іх, крычучы на ўсё горла. Як вучыў Роланд, трэба заўсёды крычаць ва ўсе горла, калі цябе знайшлі. Таму што ў гэтым выпадку твой супернік можа на секунду-іншую оторопеть, а часам гэтыя самыя секунды і становяцца вырашальнымі.
  
  Але на гэты раз яму не давялося ні крычаць, ні кідацца на праціўніка. Якія цікавілі яго мужчыны знаходзіліся ў кабінеце, іх высокія, ламаныя цені скакалі па сценах. Тауэр сядзеў на крэсле, толькі крэсла гэты вылучылі з-за стала і паставілі да сцяны паміж двух бюро. Без акуляраў ён выглядаў зусім разгубленым. Абодва госця стаялі да яго тварам, то ёсць спіной да Эдзі. Тауэр мог бы ўбачыць яго, але глядзеў ён на Джэка Андолини і Джорджа Бьонди, толькі на іх. І жах, які чытаўся на твары Тауэр, яшчэ больш раззлаваў Эдзі.
  
  У паветры пахла газай, а гэты пах, як здагадаўся Эдзі, мог зрынуць у жах самага адважнага ўладальніка крамы, асабліва таго, чые тавары вырабляліся з паперы. Адзін з джэнтльменаў, той, што вышэй, Андолини, размясціўся побач з шафай са шклянымі дзверцамі вышынёй пяць футаў. Дзверцы джэнтльмены раскрылі, ўнутры Эдзі ўбачыў чатыры ці пяць паліц, заставленных кнігамі ў пластыкавых вокладках. Адну з іх Андолини трымаў перад сабой, нібы расхвальваў Тауэр яе вартасці. Другі джэнтльмен, Бьонди, падняў над галавой шкляны слоік з алеістай вадкасцю. Эдзі, вядома, ведаў, што ў гэтай банку.
  
  — Калі ласка, містэр Андолини. — Голас Тауэр дрыжаў ад страху. — Калі ласка, гэта вельмі каштоўная кніга.
  
  — Зразумела, каштоўная, — кіўнуў Андолини. — У гэтым шафе ўсе каштоўныя кнігі. Як я разумею, у вас ёсць асобнік «Уліса» з аўтографам аўтара, які стаіць дваццаць шэсць тысяч даляраў.
  
  — Што ты такое кажаш, Джэк? — спытаў Джордж Бьонди. Па голасу адчувалася, што ён узрушаны. — Няўжо кніга можа варта дваццаць шэсць «штук»?
  
  — Я не ведаю, — адказаў Андолини. — Можа, вы скажаце нам, містэр Тауэр? Ці я магу клікаць цябе Кел?
  
  — Мой «Уліс» захоўваецца ў банкаўскай ячэйцы, — адказаў Тауэр. — Ён не прадаецца.
  
  — Але гэтыя прадаюцца, ці не так? — Свабоднай рукой Андолини паказаў на шафу. — Вось на заднім фарзацы гэтай кнігі я бачу лік, напісанае алоўкам. Сем тысяч пяцьсот. Не дваццаць шэсць «штук», але ўсё роўна кошт новага аўтамабіля. І ведаеце, што я збіраюся зрабіць, Кел? Ты мяне слухаеш?
  
  Эдзі накіраваўся да іх, стараўся не шумець, але асабліва і не хаваўся. І тым не менш ні адзін з траіх яго не бачыў. Няўжо ён быў такім жа дурным, калі жыў у гэтым свеце? Такім уразлівым, што на яго маглі нечакана напасці нават не з засады? Напэўна, так, таму не варта здзіўляцца, што Роланд спачатку ставіўся да яго з некаторым пагардай.
  
  — Я... я слухаю.
  
  — У цябе ёсць тое, што вельмі трэба містэру Балазару. Ніяк не менш, чым табе патрэбен твой асобнік «Уліса». І хоць усе гэтыя кнігі ў шкляным шафе накшталт бы прадаюцца, я гатовы спрачацца, ты зробіш усё, каб іх не прадаць, таму што проста не зможаш прымусіць сябе з імі расстацца. Сапраўды гэтак жа, як не можаш прымусіць сябе расстацца з пусткай. І вось што зараз адбудзецца. Джордж плесканет газы на гэтую кнігу коштам сем з паловай тысяч даляраў, а я яе падпалю. Потым я вазьму іншую кнігу з тваёй пячоры скарбаў і папрашу ў цябе вуснага згоды на продаж гэтага зямельнага ўчастка «Сомбра карпарэйшн» у апоўдні 15 ліпеня. Ты мяне зразумеў?
  
  — Я...
  
  — Калі ты дасі вусную згоду, наша сустрэча скончыцца. Калі не дасі — я спалю другую кнігу. Потым трэцюю. Чацвёртую. Пасля чацвёртай, Кел, мой напарнік, я ў гэтым упэўнены, страціць цярпенне.
  
  — Ты па-чартоўску мае рацыю, — прагыркаў Джордж Бьонди. Эдзі ўжо знаходзіўся так блізка, што мог дакрануцца да Вялікага Носе, калі б захацеў, але яны па-ранейшаму яго не бачылі.
  
  — Пасля чацвёртай кнігі мы выльем пакінуты газа ў гэты шафа са шклянымі дзверцамі і падпалім ўсе вашы...
  
  Краем вока Андолини нарэшце-то адчуў рух. Паглядзеў за левае плячо напарніка і ўбачыў маладога мужчыну са светла-карымі вачыма на даччыных загоревшем твары. Мужчына трымаў у руцэ старадаўні, чаго там, дагістарычны, велізарны, бутафорскі рэвальвер. Напэўна бутафорскі.
  
  — Якога хера... — пачаў Джэк.
  
  Але, перш чым ён паспеў скончыць фразу, твар Эдзі Дзіна асвятліла широченная, шчырая ўсмешка, дзякуючы якой ён з разраду сімпатычных мужчын разам пераскочыў у разрад прыгажуноў. «Джордж! — усклікнуў ён. Такім тонам віталі толькі самых дарагіх, самых блізкіх сяброў пасля доўгай разлукі. — Джордж Бьонди! Слухай, у цябе па-ранейшаму самы вялікі нос па гэты бок Гудзона! Як жа я рады цябе бачыць!»
  
  Чалавек заўсёды па-асабліваму рэагуе на незнаёмцаў, якія звяртаюцца да яго па імені. А калі ў голасе яшчэ чуюцца добрыя інтанацыі, чалавек падсвядома раскрывае незнаёмцу абдымкі. Вось і Джордж Вялікі Нос Бьонди, паварочваючыся на гэтак прыязны голас, заўсміхаўся. Ўсмешка так і засталася на яго твары, калі Эдзі ўдарыў яго рукаяткай рэвальвера Роланда. Андолини адрозніваўся вострым зрокам, але рука Эдзі, які рухаўся з неверагоднай хуткасцю, нібы размазалася па паветры: у імгненне вока дзяржальня рэвальвера тройчы апускалася на твар Бьонди. Першы ўдар прыйшоўся паміж вачэй, другі — вышэй правага вока, трэці — у правую скронь. Першыя два ўдару атрымаліся глухімі, трэці — чавкающим. Бьонди паваліўся на падлогу, як мяшок з паштовай карэспандэнцыяй, вочы закаціліся, вусны разышліся, як у немаўля, які чакае, калі яго накормяць. Банка ўпала на бетонны пол, разбілася. Пах газы рэзка ўзмацніўся.
  
  Эдзі не даў яго напарніку ні секунды перадышкі. Падскочыў да яго, пакуль Вялікі Нос яшчэ тузаўся на падлозе, у лужынах газы і аскепках шкла.
  
  7
  
  У Кэлвіна Тауэр (які пачынаў жыццё Кальвіна Тореном) тое, што адбылося перад яго вачыма не выклікала бязмежнага пачуцці палягчэння. Першай прыйшла думка не «Слава Табе, Госпадзе», але «Гэтыя — плохиши, а новенькі яшчэ горш».
  
  У паўзмроку склада здавалася, што незнаёмы выскачыў з уласнай цені і росту ў ім ніяк не менш за дзесяць футаў. Падпаленыя вочы вылазілі з арбіт, вусны разышліся ў звярыным оскале, агаліўшы не зубы, а іклы. У адной руцэ ён трымаў рэвальвер, памерам не саступае бландебасу, кароткаствольнай стрэльбе з раструбом — у прыгодніцкіх гісторыях семнаццатага стагоддзя яно называлася машынай. Ён схапіў Андолини за варот кашулі і лацканы пінжака спартыўнага крою і шпурнуў аб сцяну. Сцягном бандыт закрануў шафа са шклянымі дзверцамі, які паваліўся на падлогу. На жаласны крык Тауэр мужчына ўвагу не звярнуў.
  
  Джэнтльмен Балазара паспрабаваў падняцца. Ізноў які прыбыў, чорныя валасы ён чым-то звязаў на патыліцы, спачатку не перашкаджаў яму, а потым рэзкім ударам па нагах зваліў на падлогу. Націснуў каленам на грудзі, ствол бландебаса, машыны, упер пад падбародак. Бандыт крутануў галавой, спрабуючы выкруціцца. Гэта прывяло толькі да таго, што ціск на скуру пад падбародкам ўзмацніўся.
  
  Полузадушенным голасам, нібы герой мультфільма, падручны Балазара прасіпеў: «Не прымушай мяне смяяцца, шустрик... гэта не сапраўдны рэвальвер».
  
  Ізноў які прыбыў, той самы, што, зліўшыся з уласнай ценем, ператварыўся ў гіганта, выцягнуў сваю машыну з-пад падбародка бандыта, вялікім пальцам узвёў курок, нацэліў рэвальвер у глыбіню склада. Тауэр ўжо сабраўся што-то сказаць, аднаму Богу вядома што, але ў гэты момант грымнула дужа блізка, нібы міна выбухнула ў пяці футах ад акопа. З ствала вырвалася яркае жоўтае полымя. А імгненнем пазней ствол зноў ўпіраўся ў скуру пад падбародкам Андолини.
  
  — Дык што скажаш, Джэк? — спытаў зноў прыбыў. — Па-ранейшаму думаеш, што рэвальвер несапраўдны? Скажу табе, што я думаю: у наступны раз, калі я націсну на спускавы кручок, твае мазгі даляцяць да Хобокена[72].
  
  8
  
  Эдзі ўбачыў страх у вачах Джэка Андолини, але не паніку. І не здзівіўся. Менавіта Джэк Андолини знайшоў яго, калі яму не ўдалося даставіць з Насаў груз белага парашка. Гэты Джэк Андолини быў маладзей на цэлых дзесяць гадоў, але зусім не прыгажэй. Даўніну Падвойнага Вырадка, як ахрысціў яго вялікі мудрэц і знакаміты наркаман Генры Дын, адрознівалі вузкі лоб пячорнага чалавека і велічэзная сківіцу прыроджанага забойцы. Вялізныя кулакі здаваліся карыкатурнымі. Выглядаў ён не толькі як Двайны Вырадак, але і як Двайны Тупень, аднак на самай справе розуму яму хапала. Дурні, якія ўмеюць толькі махаць кулакамі, не падымаюцца гэтак высока ў бандыцкай іерархіі, не становяцца намеснікамі такіх, як Энрыка Балазар. І калі пакуль яшчэ Джэк не займаў гэты высокі пост, яму трэба было яго заняць да 1986 годзе, калі Эдзі вяртаўся ў аэрапорт Кэнэдзі, везя пад кашуляй балівійскі парашок коштам дзвесце тысяч даляраў. У тым свеце, у тым «дзе і калі», Андолини стаў фельдмаршалам Скалы. У гэтым, думаў Эдзі, у яго ёсць усе шанцы адысці ад спраў значна раней. Адысці ад усіх спраў. Калі будзе тузацца.
  
  Эдзі яшчэ мацней уціснуў ствол рэвальвера пад падбародак Андолини. Пахі разлітага газы і згарэлага пораху перакрывалі пахі старых кніг. Дзе-то ў ценях злосна шыпеў Сэрджыа, крамны кот. Сэрджыа відавочна не падабаўся ўвесь гэты шум у яго уладаннях. Андолини скрывіўся, паспрабаваў павярнуць галаву налева.
  
  — Не... не трэба... горача!
  
  — Ну, не так горача, як будзе праз пяць хвілін, — адказаў Эдзі. — Калі, вядома, ты не прислушаешься да таго, што я табе скажу, Джэк. Твае шанцы выбрацца адсюль мінімальныя, але яны ёсць. Будзеш слухаць?
  
  — Я цябе не ведаю. Адкуль ты ведаеш нас?
  
  Эдзі прыбраў рэвальвер з-пад падбародка Даўніны Падвойнага Вырадка і ўбачыў, што застаўся на шыі чырвонае кольца ў тым месцы, дзе ў яе вжималось дула рэвальвера Роланда. Дапусцім я скажу табе, што па волі ка мы сустрэнемся зноў, праз дзесяць гадоў? І цябе з'ядуць омароподобные пачвары? Што пачнуць яны з тваіх ступняў, абутых у туфлі ад Гучы, а потым рушаць ўверх? Андолини, натуральна, яму б не паверыў, як не верыў, што рэвальвер Роланда можа страляць, пакуль Эдзі яму гэта не прадэманстраваў. А акрамя таго, існавала верагоднасць, што на гэтым узроўні Вежы Андолини і не з'ядуць омароподобные пачвары. Таму што гэты свет адрозніваўся ад іншых. Таму што зараз яны знаходзіліся на Дзевятнаццатым узроўні Цёмнай Вежы. Эдзі гэта адчуваў. Потым ён збіраўся ўсё гэта абдумаць, але не цяпер. Зараз думаць не атрымлівалася. Цяпер хацелася прыкончыць гэтых дваіх, а потым адправіцца ў Бруклін і перабіць ўвесь тэт Балазара. Эдзі пастукаў ствалом рэвальвера па скуле Андолини. Яму даводзілася стрымлівацца, каб не занадта даць волю рукам і не ператварыць гэтую выродлівую фізіяномію ў крывавае месіва, і Андолини гэта бачыў. Міргнуў, аблізнуў вусны. Каленам Эдзі па-ранейшаму ўпіраўся ў яго грудзі. Адчуваў, як яна падымаецца і апускаецца.
  
  — Ты не адказаў на маё пытанне, — працадзіў ён. — Замест гэтага задаў свой. Калі зробіш гэта яшчэ раз, Джэк, я вось гэтым ствалом изуродую цябе твар. Потым прострелю адну з каленных кубачкаў, і ты будзеш да канца жыцця скакаць на адной назе. Я магу шмат чаго табе адстрэліць, а ты ўсё роўна зможаш гаварыць. І не спрабуй рабіць тупицу. Ты далёка не дурны, за выключэннем памылкі з выбарам працадаўцы, і я гэта ведаю. Таму дазволь зноў спытаць: ты будзеш слухаць?
  
  — Хіба ў мяне ёсць выбар?
  
  І зноў Андолини не змог улавіць неверагодна хуткае рух рукі Эдзі. Ствол рэвальвера прайшоўся па яго фізіяноміі. Трэснула зламаная ключыца, кроў хлынула з правай ноздры, якая глядзела на Эдзі, як жарало тунэлю Кўінсі-Мидтаун. Андолини ўскрыкнуў ад болю. Тауэр — ад жаху.
  
  Эдзі зноў упёрся ствалом пад падбародак Андолини. Не зводзячы з яго вачэй, сказаў:
  
  — Приглядывайте за другім, містэр Тауэр. Калі пачне варушыцца, дайце мне ведаць.
  
  — Хто вы? — мэкнуў Тауэр.
  
  — Адзін. Адзіны з тых, што ў вас ёсць, які можа выратаваць вашу азадак. А цяпер приглядывайте за ім і не перашкаджайце мне.
  
  — Х-добра.
  
  Эдзі Дын цалкам засяродзіўся на Андолини.
  
  — Я паклаў Джорджа, таму што Джордж дурны. Калі б і змог перадаць Балазару маё пасланне, мне ён бы ўсё роўна не паверыў. А хіба можа чалавек у чым-небудзь пераканаць іншых, калі сам у гэта не верыць?
  
  — Лагічна. — Андолини зачаравана глядзеў на Эдзі, магчыма, таму, што нарэшце-то разгледзеў, хто гэты незнаёмы з рэвальверам. Разгледзеў таго, каго Роланд бачыў з самага пачатку, нават калі Эдзі Дын быў наркаманам, корчившимся ў ломцы. Джэк Андолини разглядзеў у ім стрэлка.
  
  — Гэта дакладна, — кіўнуў Эдзі. — А вось і пасланне, якое ты павінен перадаць: Тауэр не чапаць.
  
  Джэк заматаў галавой.
  
  — Ты не разумееш. У Тауэр ёсць тое, што трэба каму-то яшчэ. Мой бос пагадзіўся гэта здабыць. Абяцаў. І мой бос заўсёды...
  
  — Выконвае свае абяцанні, я ведаю, — перапыніў яго Эдзі, — толькі на гэты раз выканаць не зможа, і не па сваёй віне. Таму што містэр Тауэр вырашыў не прадаваць свой пустка «Сомбра карпарэйшн». Ён прадасць яго... э... «Тэт карпарэйшн». Усек?
  
  — Містэр, я цябе не ведаю, але я ведаю свайго боса. Ён не спыніцца.
  
  — Спыніцца. Таму што містэру Тауэр будзе няма чаго прадаваць. Пустка пяройдзе ў іншыя рукі. А цяпер слухай мяне ўважліва, Джэк. Слухай ка-мі, не ка-маі, — слухай розумам, а не вушамі.
  
  Эдзі нахіліўся ніжэй. Джэк таращился на яго, у жаху ад гэтых вачэй навыкаце, са светла-карычневымі радужками, налітымі крывёю вавёркамі і оскаленного рота, які знаходзіцца літаральна ў цалі ад яго вуснаў.
  
  — З гэтага часу містэр Келвін Тауэр знаходзіцца пад абаронай людзей, больш бязлітасных і магутных, чым ты можаш сабе ўявіць, Джэк. Людзей, побач з якімі Уцёс выглядае як хіпі ў Вудстоку. Ты павінен пераканаць яго, што ён нічога не набудзе, і далей дапякаючы містэру Тауэр, затое страціць усё.
  
  — Я не змагу...
  
  — Што да цябе, ведай, што цяпер гэтага чалавека узяў пад сваю абарону Гилеад. Калі ты прикоснешься да яго, калі твая нага яшчэ раз ступіць ў гэты краму, я прыйду ў Бруклін і заб'ю тваіх жонку і дзяцей. Потым знайду тваіх бацькі з маці і заб'ю іх. Потым заб'ю сясцёр тваёй маці і братоў твайго бацькі. Потым заб'ю бацькоў тваіх бацькоў, калі яны яшчэ жывыя. А цябе пакіну напрыканцы. Ты мяне разумееш?
  
  Джэк Андолини усе таращился ў аселае над ім твар, з налітымі крывёю вачыма, оскаленным ротам, але цяпер у яго вачах застыў жах. Таму што ён паверыў. Кім бы ні быў гэты незнаёмы, ён многае ведаў пра Балазаре і справе, якой той цяпер займаўся. Ды што там, ён ведаў нават больш, чым сам Андолини.
  
  — Нас шмат, — працягваў Эдзі, — і мы займаемся адным — абараняем... — ён ледзь не сказаў: «Абараняем ружу», — ...Кэлвіна Таўэра. Мы будзем назіраць за крамай, будзем назіраць за Келвином Тауэром, будзем назіраць за сябрамі Тауэр... такімі, як Дипно. — Эдзі ўбачыў, як вочы Андолини шырока адкрыліся ад здзіўлення, і яму гэта спадабалася. — У тых, хто адважыцца прыйсці сюды і нават хоць бы прыкрыкнуць на Тауэр, мы заб'ём ўсіх бліжэйшых сваякоў, а потым і іх саміх. Гэта тычыцца і Джорджа, і Чими Дретто, і Трикса Постино... і твайго брата, Клаўдыё.
  
  Вочы Андолини раскрываліся ўсё шырэй пры кожным імя, а пры згадванні брата на імгненне зачыніліся. Эдзі падумаў, што да Андолини дайшоў сэнс яго слоў. «Ці зможа ен пераканаць Балазара — іншае пытанне, — холадна падумаў Эдзі. — Але ў прынцыпе гэта і не важна. Як толькі Тауэр прадасць нам пустка, якая розніца, што яны зь ім зробяць, ці не так?»
  
  — Адкуль ты так шмат ведаеш? — спытаў Андолини.
  
  — Якая розніца? Проста перадай мае словы. Скажы Балазару, хай паставіць у вядомасць сваіх сяброў з «Сомбры», што гэты ўчастак больш не прадаецца. Ва ўсякім выпадку, яны яго купіць не змогуць. І яшчэ скажы, што з гэтага часу Тауэр пад абаронай людзей з Гилеада, у якіх вялікія «гарматы».
  
  — Наўрад ці...
  
  — Я хачу сказаць, людзей куды больш небяспечных, чым тыя, з кім Балазару даводзілася мець справу, у тым ліку і «Сомбра карпарэйшн». Скажы яму, калі ён будзе настойваць на сваім, у Брукліне з'явіцца дастаткова трупаў, каб заваліць Грэнд-Армі-плазу[73]. І сярод іх будзе шмат жанчын і дзяцей. Пераканай яго.
  
  — Я... я паспрабую.
  
  Эдзі падняўся, падаўся назад. Які ляжыць сярод лужынак газы і аскепкаў шкла Джордж Бьонди варухнуўся, застагнаў. Эдзі павёў ствалом рэвальвера Роланда, паказваючы Джэку, што той можа ўстаць.
  
  — Ужо пастарайся.
  
  9
  
  Тауэр наліў дзве кубкі кавы, але сам піць не змог. Вельмі ўжо моцна дрыжалі рукі. Пасля некалькіх няўдалых спробаў (Эдзі ўспомніўся сапёр з фільма пра абясшкоджванне разарваліся бомбаў, у якога ад напружання здарыўся нервовы зрыў) Эдзі яго пашкадаваў і пераліў палову з яго кубкі ў сваю.
  
  — Паспрабуйце цяпер. — Ён паставіў ополовиненную кубак перад уладальнікам кнігарні. Тауэр зноў надзеў акуляры. Адна з дужак сагнуўся, так што яны сядзелі крыва. Па левым шкле змеилась расколіна, якая нагадвае разрад маланкі. Мужчыны знаходзіліся ў мармуровай стойкі. Тауэр стаяў за ёй, Эдзі сядзеў на высокім крэсле. Тауэр прынёс з сабой кнігу, якую зьбіраўся спаліць Андолини, і цяпер яна ляжала побач з кававаркай. Падобна на тое, не мог прымусіць сябе з ёй расстацца.
  
  Тауэр падняў кубак дрыготкай рукой (Эдзі заўважыў, што пярсцёнка на ёй няма, як, зрэшты, і на другой руцэ) і выпіў. Эдзі не мог зразумець, чаму гэты чалавек п'е чорны кава. Сам-то ён лічыў, што каву трэба піць з малаком. Пасля месяцаў, праведзеных у свеце Роланда (а можа, і гадоў), кава, звараны Тауэром, здаваўся вельмі ўжо моцным.
  
  — Палягчэла? — спытаў Эдзі.
  
  — Ды. — Тауэр зірнуў у акно, нібы чакаў убачыць вяртанне шэрага «таун кара», які ўсяго дзесяць хвілін, як з'ехаў. Потым паглядзеў на Эдзі. Ён усё яшчэ трохі баяўся гэтага маладога чалавека, але ранейшы жах пакінуў яго, як толькі той прыбраў вялізны рэвальвер у, як ён сказаў, «торбу майго сябра». Сума гэтая з вытертой выцвілай скуры чым-то нагадвала жаночыя сумкі з адной лямкамі, якія носяць на плячы. Толькі «маланку» замянялі матузы. Келвін Тауэр падумаў, што разам з рэвальверам малады чалавек прыбраў у торбу і нейкую сваю, самую жудасную частка. І Таўэра гэта радавала, дазваляючы спадзявацца, што малады чалавек блефаваў, пагражаючы забіць не толькі саміх бандытаў, але і іх сем'і.
  
  — А дзе сёння ваш прыяцель Дипно? — спытаў Эдзі.
  
  — У анколага. Два гады таму Эрон ўбачыў кроў у ўнітазе, калі спраўляў вялікую патрэбу. У маладосці ты думаеш: «Чортаў гемарой» — і купляеш цюбік «Прадухіляючы Г.». Але калі табе больш за семдзесят, ты мяркуеш самае страшнае. У яго выпадку ўсё аказалася дрэнна, але не жудасна. У яго ўзросце і ракавая пухліна губляе актыўнасць. Ракавыя клеткі таксама старэюць. Пацешна, ці не так? Увогуле, ён прайшоў курс радыяцыйнай тэрапіі, і яму сказалі, што рака ў яго больш няма, але Эрон лічыць, што з гэтай гадасцю трэба быць напагатове. Таму правяраецца кожныя тры месяцы. Вось і цяпер ён на абследаванні. Яно і да лепшага. Таму што ён няхай і стары, але ўсё роўна сарві-галава.
  
  «Трэба было б пазнаёміць Эрона Дипно з Хейми Джеффордсом, — падумаў Эдзі. — Яны змаглі б гуляць у «замкі» замест шахмат і ўспамінаць бурнае мінулае».
  
  Тауэр тым часам сумна ўсміхнуўся. Паправіў акуляры. З імгненне яны сядзелі на яго твары прама, потым зноў перакрыццяў.
  
  — Ён — сарві-галава, а я — баязлівец. Магчыма, таму мы і сябруем, у кожнага ёсць тое, чаго няма ў іншага, мы дапаўняем адзін аднаго, складаючы адзінае цэлае.
  
  — Не варта так ужо строга судзіць сябе.
  
  — Якая ўжо там строгасць. Мой псіхааналітык кажа, што я — класічны прыклад, якім вырастае дзіця ў сям'і з мяккім бацькам і строгай маці. Ён таксама кажа...
  
  — Прабачце, Келвін, але мне пляваць на меркаванне вашага псіхааналітыка. Вы, як маглі, трымаліся за гэты ўчастак, а гэта кажа пра многае.
  
  
  
  — Маёй заслугі тут няма, — гнуў сваё Келвін Тауэр. — Тая ж гісторыя... — ён узяў са стойкі кнігу, што ляжала побач з кававаркай... — што і з гэтай кнігай і іншымі, якія яны пагражалі спаліць. Я не магу расставацца з рэчамі. Калі мая першая жонка сказала, што хоча развесціся са мной, а я спытаў, чаму, яна адказала: «Я думала, ты мужчына, калі выходзіла за цябе замуж, а аказалася, амбарная пацук, якая ўсё цягне ў нару».
  
  — Пустка — гэта не кнігі, — запярэчыў Эдзі.
  
  — Няўжо? Вы сапраўды так думаеце? — Тауэр пільна паглядзеў на яго. А калі зноў падняў кубак, Эдзі з палёгкай адзначыў, што рука дрыжыць ужо не так моцна.
  
  — А вы — не?
  
  — Часам мне сніцца гэты пустка, — адказаў Тауэр. — Я не быў там з таго часу, як магазін Томі Грэма згалеў, і я заплаціў, каб знесці будынак. Зразумела, прыйшлося паставіць плот, які абышоўся прыкладна ў тую ж суму, што і знос. Мне сніцца, што за плотам поле кветак. Поле руж. І распасціраецца яно не да Першай авеню, а ў бясконцасць. Дзіўны сон, ці не так?
  
  Эдзі не сумняваўся, што Келвін Тауэр сапраўды бачыў такі сон, але ён заўважыў і сее-што яшчэ ў вачах, якія хаваюцца за таніраваным і трэснуты шклом. Падумаў, што гэтым сном Тауэр прыкрывае іншыя сны, аб якіх не хоча гаварыць.
  
  — Дзіўны, — пагадзіўся Эдзі. — Думаю, вам трэба наліць яшчэ кубак кавы, прашу вас, наліце. А потым мы посовещаемся.
  
  Тауэр усміхнуўся і зноў падняў кнігу, якую Андолини сабраўся першай ператварыць у попел.
  
  — Посовещаемся. Менавіта так і кажуць героі гэтай кнігі.
  
  — Посовещаемся?
  
  — Вось-вось.
  
  Эдзі працягнуў руку.
  
  — Дайце зірнуць.
  
  Тауэр замяўся, і па яго твару Эдзі ўбачыў, што яму вельмі ўжо не хочацца выпускаць кнігу з рук.
  
  — Ды перастаньце, Кел, я не збіраюся подтирать ёю азадак.
  
  — Я разумею. Зразумела, не збіраецеся. Прабачце. — І ўсё роўна кнігу Тауэр аддаваць не хацелася. — Проста я... некаторыя кнігі для мяне вельмі дарогі. А гэтая — сапраўдны рарытэт.
  
  Ён перадаў кнігу Эдзі, той паглядзеў на прыкрытую пластыкам супэрвокладку і адчуў, як у яго спынілася сэрца.
  
  — Што? — Тауэр паставіў кававы кубак на стойку. — Што здарылася?
  
  [74]Эдзі не адказаў. На супервокладцы мастак адлюстраваў маленькае паўкруглае будынак, падобнае на куонсетский модуль, толькі зробленае з дрэва і зямлі. З аднаго боку стаяў індзеец, у скураных штанах, голы па пояс, прыціскаючы да грудзей тамагаўк. На заднім фоне відаць быў дапатопны паравоз, які імчыць па прэрыях. З трубы ў сіняе неба падымаўся шэры дым.
  
  Называлася кніга «Доган». Напісаў яе Бенджамін Слайтман Мл.
  
  З далёкага далёкая Тауэр пытаўся ў яго, не плюхнется ён у прытомнасць. З больш блізкай адлегласці Эдзі пачуў уласны голас, які адказвае, што няма. Бенджамін Слайтман Мл. Іншымі словамі, Бенджамін Слайтман-малодшы. І...
  
  Ён адштурхнуў пухлую руку Тауэр, потянувшуюся да кнігі. Пальцам пералічыў усе літары ў імя і прозвішча аўтара. Само сабой, у суме атрымалася дзевятнаццаць.
  
  10
  
  Эдзі праглынуў яшчэ кубак кавы Таўэра. Не звяртаючы ўвагі на крэпасць напою. Зноў узяў у рукі кнігу ў пластыкавай вокладцы.
  
  — А што ў ёй такога асаблівага? — спытаў ён. — Гэта значыць для мяне яна асаблівая, таму што нядаўна я сустрэў чалавека, якога завуць гэтак жа, як і аўтара гэтай кнігі. Але...
  
  Тут Эдзі ахінула, ён перавярнуў кнігу, у надзеі ўбачыць на задняй баку супера фатаграфію пісьменніка. Але знайшоў толькі кароткую біяграфію пісьменніка на заднім клапане: «БЕНДЖАМІН СЛАЙТМАН МЛ. — ранчер з Мантаны. Гэта яго другі раман». А ніжэй — малюнак арла і слоган: КУПЛЯЙЦЕ АБЛІГАЦЫІ ВАЕННАГА ПАЗЫКІ».
  
  — Так што ў ёй такога асаблівага? — паўтарыў Эдзі. — Чаму яна варта сем з паловай тысяч даляраў?
  
  Твар Тауэр прасвятлела. Пятнаццаць хвілін таму ён ледзь не памёр ад жаху, але цяпер гэта здарэнне адышло ў Нябыт, падумаў Эдзі. Цяпер яго ахапіла усёпаглынальная запал. Для Роланда гэта была Цёмная Вежа, для гэтага чалавека — рэдкія кнігі.
  
  Ён разгарнуў кнігу так, каб Эдзі мог бачыць супэрвокладку.
  
  — «Доган», так?
  
  — Так.
  
  Тауэр раскрыў кнігу і паказаў на пярэдні клапан суперобложки, таксама прыкрыты пластыкам, — з кароткім зместам кнігі.
  
  — А тут?
  
  — «Доган», — прачытаў Эдзі. — «Захапляльная гісторыя аб Далёкім Захадзе і гераічных спробах індзейца выжыць». І што?
  
  — А цяпер паглядзіце сюды, — пераможна ўсклікнуў Тауэр і паказаў на тытульную старонку. Тут Эдзі прачытаў:
  
  Хоган[75]
  
  Бенджамін Слайтман Мл.
  
  — Не разумею, — кіўнуў галавой Эдзі. — У чым сутнасць?
  
  Тауэр закаціў вочы.
  
  — Паглядзіце яшчэ раз.
  
  — Чаму б вам адразу не сказаць...
  
  — Не, вы паглядзіце. Я настойваю. Радасць — у адкрыцці, містэр Дын. Вам гэта скажа любы калекцыянер. Доган — гэта... ну, нічога. Няправільна надрукаванае назву на супервокладцы ўжо падымае кошт кнігі, але зірніце сюды...
  
  Ён адкрыў старонку капірайту і працягнуў кнігу Эдзі. За значком капірайту стаяў 1943 г., што тлумачыла і арла, і слоган на супервокладцы. Тут кніга называлася «Хоган», як і пакладзена. Эдзі ўжо сабраўся спытаць, куды глядзець, але ўсё ўбачыў сам.
  
  — З прозвішча аўтара зніклі дзве літары, «Мл.», не так?
  
  — Так! Так! — Тауэр ледзь не скакаў ад захаплення. — Нібы кнігу ў рэчаіснасці напісаў яго бацька! Між іншым, на адным бібліяграфічным кангрэсе ў Філадэльфіі я распавёў аб кнізе адвакату, чытае нам лекцыю па аўтарскім праве, так ён сказаў, што з-за такой вось памылкі наборщика бацька гэтага Слайтмана-малодшага мог прад'явіць правы на кнігу! Ўзрушаюча, ці не так?
  
  — Безумоўна, — кіўнуў Эдзі, думаючы пра Слайтмане-старэйшым. Думаючы пра Слайтмане-малодшым. Думаючы, як хутка Джэйк пасябраваў з апошнім і чаму цяпер, калі ён сядзіць і п'е каву ў Калье Нью-Ёрк, яго раптам ахапіла трывога.
  
  «Па крайняй меры ён узяў з сабой «ругер», — падумаў Эдзі.
  
  — Вы кажаце, што такія вось дробязі павялічваюць кошт кнігі ў сотні разоў? — спытаў ён Таўэра. — Адна памылка друку на супере, парачка ўнутры, і кніга адразу варта сем з паловай тысяч баксаў?
  
  — Вядома ж, кошт гэтай кнігі вызначаецца не толькі памылкамі друку, — паківаў галавой Тауэр. — Містэр Слайтман напісаў тры выдатных рамана аб Захадзе, ўсе з пазіцый індзейцаў. «Хоган» — яго другі раман. Пасля вайны ён заняў у Мантане высокі пост, што-то звязанае з размеркаваннем водных рэсурсаў і выдачай ліцэнзій на здабычу карысных выкапняў, а потым, іронія лёсу, яго забілі індзейцы. Скальпировали. Яны пілі каля крамы...
  
  «Крамы, які належаў Туку, — падумаў Эдзі. — Гатовы паспрачацца на што заўгодна, прозвішча ўладальніка гэтага магазіна — Тук».
  
  — ...верагодна, містэр Слайтман што-то сказаў, яны ўспрынялі гэтыя словы як абразу і... забілі яго.
  
  — Ва ўсіх вашых сапраўды каштоўных кніг такія ж цікавыя гісторыі? — спытаў Эдзі. — Я хачу сказаць, іх каштоўнасць вызначаецца не толькі зместам, але і такімі вось дзіўнымі супадзеннямі?
  
  Тауэр засмяяўся.
  
  — Малады чалавек, большасць калекцыянераў рэдкіх кніг ніколі іх не раскрываюць. Раскрыццё і закрыццё кнігі псуе карэньчык. Гэта значыць зніжае цану наступнай продажу.
  
  — Вам не здаецца, што ў гэтым ёсць нешта нездаровае?
  
  — Зусім не, — адказаў Тауэр, але тым не менш пачырванеў. Нейкая яго частка, падобна, згаджалася з Эдзі. — Калі пакупнік выкладвае восем тысяч даляраў за першае, з аўтографам аўтара, выданне рамана Хардзі «Тэсс з роду д ' Эрбервиллей», ён, вядома, пакладзе яе ў надзейнае месца, дзе зможа любавацца кнігай, не датыкаючыся да яе. А калі яму захочацца прачытаць раман, для гэтага дастаткова купіць таннае выданне ў вокладцы.
  
  — Вы ў гэта верыце. — Эдзі пільна паглядзеў на яго. — Вы ў гэта сапраўды верыце.
  
  — Ну... так. Кнігі могуць быць дарагімі. І іх кошт фармуецца рознымі фактарамі. Часам дастаткова роспісу аўтара. Часам, як у нашым выпадку, цану падымаюць памылкі друку. Здараецца, што першае выданне выходзіць вельмі маленькім накладам. Але хіба ўсё гэта мае хоць якое-то стаўленне да мэты вашага прыходу сюды, містэр Дын? Хіба пра гэта вы хацелі... параіцца?
  
  — Не, мяркую, што няма. — Але аб чым канкрэтна ён хацеў параіцца? Ён гэта ведаў, выразна ўяўляў сабе, калі выправіў Андолини і Бьонди са склада, а потым стаяў у дзвярах крамы, назіраючы, як тыя, падтрымліваючы адзін аднаго, плятуцца да «таун-кар». Нават у цынічным Нью-Ёрку, дзе кожны займаецца толькі сабой, яны прыцягвалі да сябе нямала поглядаў. Абодва былі ў крыві, у вачах кожнага чыталася: «Як такое магло ЗДАРЫЦЦА са мной?» Так, ён ведаў, але кніга, імя і прозвішча аўтара, зблытала ўсе думкі. Ён узяў кнігу з рук Тауэр, паклаў задняй бокам супера дагары, каб не глядзець на яе. Потым пачаў збірацца з думкамі.
  
  — Першае і самае важнае, містэр Тауэр. Вы павінны з'ехаць з Нью-Ёрка да пятнаццатага ліпеня. Таму што яны вернуцца. Магчыма, не гэтыя двое, але іншыя бандыты Балазара. І яны будуць гарэць жаданнем падаць ўрок мне і вам. Балазар — дэспат. — Гэтае слова ён запазычыў ад Сюзаны. Так яна называла Цік-Така. — Яго метад — не даваць спуску. Вы отвешиваете яму аплявуху, ён адказвае двума. Вы ўдарае яго ў нос, ён ламае вам сківіцу. Вы кідаеце гранату, ён скідае на вас бомбу.
  
  Тауэр застагнаў. Прама-ткі як на сцэне або экране. Пры іншых абставінах Эдзі напэўна б засмяяўся. Але не цяпер. Ён успомніў усё, што хацеў сказаць Тауэр. Так што на смяшкі часу не было. Зусім не было.
  
  — Мяне яны хутчэй за ўсё не дастануць. У мяне ёсць справы ў іншым месцы. Можна сказаць, за пагоркамі, за долами, у агульным, далёка адсюль. Ваша задача — зрабіць так, каб яны не дасталі вас.
  
  — Але, вядома ж... пасля таго, што вы зрабілі... хай яны і не паверылі наконт жанчын і дзяцей... — Вочы Тауэр за разбітымі ачкамі малілі Эдзі сказаць яму, што на самай справе той не збіраўся заваліць трупамі Грэнд-Армі-плазу. Але тут Эдзі нічым не мог яму дапамагчы.
  
  — Паслухайце, Кел, паняцці верыць ці не верыць такім, як Балазар, не знаёмыя. Што яны робяць, так гэта правяраюць мяжы дапушчальнага. Я напалохаў Вялікага Носа? Няма, толькі адключыў. Я напалохаў Джэка? Так. І толькі таму, што ў таго больш багатае ўяўленне. На Балазара вырабіць ўражанне спалох Вырадка Джэка? Так... але гэта прывядзе толькі да таго, што ён больш грунтоўна падрыхтавацца да наступнай аперацыі.
  
  Эдзі нахіліўся над стойкай, гледзячы Тауэр у вочы.
  
  — Я не хачу забіваць дзяцей, разумееце? Давайце разбярэмся з гэтым раз і назаўжды. У... ну, у адным месцы, не важна, дзе менавіта, я і мае сябры гатовыя рызыкнуць жыццём, каб выратаваць дзяцей. Але чалавечых дзяцей. А людзі накшталт Джэка, Трикса Постино або самога Балазара... яны — жывёлы. Двухногія ваўкі. А ваўкі выхоўваюць людзей? Няма, яны выхоўваюць новых ваўкоў. Ваўкі-самцы жэняцца на чалавечых жанчын? Няма, яны спарваюцца з ваўчыцамі. Таму калі мне давядзецца пайсці туды, а я пайду, калі прыйдзецца, я скажу сабе, што зьнішчаю ваўчыную зграю, цалкам, да апошняга шчанюка. Вось так. І закрыем гэтую тэму.
  
  — Божа, ён жа кажа на поўным сур'ёзе, — выдыхнуў Тауэр.
  
  — Я гэта зраблю, але зараз гаворка пра іншае. Аб тым, што яны прыйдуць за вамі. Не для таго, каб забіць, толькі разгарнуць у патрэбным ім кірунку. Калі вы застанецеся тут, Кел, думаю, яны ператвораць вас у інваліда. Ёсць якое-небудзь месца, дзе вы можаце схавацца да пятнаццатага ліпеня? У вас хопіць грошай? Цяпер у мяне іх няма, але думаю, я дастану.
  
  У думках Эдзі ўжо перанёсся ў Бруклін. Пад прыкрыццём Балазара ў бакоўцы цырульні Берні гулялі ў покер, пра гэта ведалі ўсе. Па працоўных днях маглі і не гуляць, але хто-то, напэўна, сядзеў там з грашыма. Іх бы хапіла...
  
  — Грошы ёсць у Эрона, — з неахвотай адказаў Тауэр. — Ён прапаноўваў іх мне шмат разоў. Я заўсёды адмаўляўся. Часта ён казаў, што мне пара ў адпачынак. Думаю, пад гэтым ён меў на ўвазе, што мне трэба схавацца ад тых хлопцаў, з якімі вы разабраліся. Яму хацелася ведаць, што ім ад мяне трэба, але ён не пытаўся. Ён не толькі падшыванец, але і джэнтльмен. — Тауэр суха ўсміхнуўся. — Магчыма, Эрон і я маглі б з'ехаць разам, малады чалавек. У рэшце рэшт іншага шанцу можа і не быць.
  
  Эдзі не сумняваўся, што хімія - і прамянёвай тэрапіі дазволяць Эрону Дипно заставацца на нагах і праз чатыры гады, але вырашыў, што цяпер казаць пра гэта не варта. Ён паглядзеў у бок уваходных дзвярэй «Манхэттенского рэстарана для розуму» і ўбачыў іншую дзверы. За ёй — уваход у пячору. Там, скрыжаваўшы ногі, сядзеў стрэлак. Эдзі задаўся пытаннем, колькі ж часу ён адсутнічае, колькі часу Роланд вытрымлівае хай прыглушаную, але ўсё роўна сводящую з розуму мелодыю калакольцаў.
  
  — Як вы думаеце, Атлантык-Сіці гэта далёка? — нясмела спытаў Тауэр.
  
  Эдзі Дын нават уздрыгнуў. Прадставіў сабе двух пухлых авечак, у гадах, вядома, але яшчэ смачных, захожыя не ў зграю, а ў цэлы горад ваўкоў.
  
  — Толькі не туды, — адрэзаў ён. — Куды заўгодна, толькі не туды.
  
  — Як наконт Мэна або Нью-Хэмпшыр? Магчыма, мы зможам арандаваць катэдж на якім-небудзь возеры да пятнаццатага ліпеня.
  
  Эдзі кіўнуў. Ён нарадзіўся і вырас у горадзе і нават не мог уявіць сабе, што і на поўначы Новай Англіі могуць быць плохиши ў клятчастых кепках і касцюмах-тройках.
  
  — Гэта лепш. І вось што яшчэ, пакуль вы там будзеце, знайдзіце сабе адваката.
  
  Тауэр засмяяўся. Эдзі крыху схіліў галаву, усміхнуўся сам. Добра, вядома, смяшыць людзей, але яшчэ лепш ведаць, а над чым, уласна, яны смяюцца.
  
  — Прабачце. — Тауэр такі ўдалося стрымаць смех. — Справа ў тым, што Эрон быў адвакатам. А яго сястра і двое братоў, яны маладзей, і цяпер адвакаты. Яны хваляцца, што на іх фірмовых бланках унікальная шапка, адзіная ў Нью-Ёрку, а то і ў Злучаных Штатах. Яна складаецца з аднаго слова: «ДИПНО».
  
  — Гэта многае спрашчае, — кіўнуў Эдзі. — Я хачу, каб містэр Дипно падрыхтаваў кантракт, пакуль вы будзеце адпачываць у Новай Англіі...
  
  — Хавацца ў Новай Англіі, — паправіў яго Тауэр, раптам помрачнев. — Хавацца ў Новай Англіі.
  
  — Называйце гэта як заўгодна, але падрыхтуйце паперу. Гэты ўчастак вы прадасце мне і маім сябрам. Спачатку вы атрымаеце бакс, але я абсалютна гарантую, што ў выніку мы расплаціцца з вамі па рэальнай рынкавай цане.
  
  Ён хацеў сказаць яшчэ шмат чаго, але змоўк. Прыбраўшы руку з кнігі ці то «Доган», ці то «Хоган», ён убачыў, што на твары Тауэр зноў выразна чытаюцца прагнасць і ўпартасць... ды яшчэ і прагледжвае глупства. Божа, ён сабраўся ўпірацца. Пасля таго, што здарылася, ён сабраўся ўпірацца. І чаму? Ды таму, што ён і на самай справе амбарная пацук.
  
  — Вы можаце давяраць мне, Кел, — працягваў Эдзі, разумеючы, што не ў даверы справа. — Я даю вам слова. Выслухайце мяне, зараз. Выслухайце мяне, прашу вас.
  
  — Я вас ведаць не ведаю. Вы ўвайшлі з вуліцы...
  
  — ...і выратаваў вашу жыццё, не забывайце пра гэта.
  
  Але упартасці ў асобе Тауэр толькі прыбаўлялася.
  
  — Яны не збіраліся мяне забіць. Вы самі гэта сказалі.
  
  — Яны збіраліся спаліць вашы кнігі. Вашы самыя каштоўныя кнігі.
  
  — Не, не самыя каштоўныя. І, магчыма, яны блефавалі.
  
  Эдзі глыбока ўдыхнуў, выдыхнуў, спадзеючыся, што жаданне перагнуць праз стойку і ўхапіць Тауэр за тоўстую шыю пройдзе або па крайняй меры аціхне. Нагадаў сабе, што не будзь Тауэр упрямцем, «Сомбра карпарэйшн» даўно стала ўладальнікам пусткі. Эдзі лічыў, што з гібеллю ружы Цёмная Вежа проста абрынецца, як абрынулася вежа ў Вавілоне, калі Богу надакучыла працягваецца будаўніцтва, і Ён шевельнул пальцам. І не прыйдзецца чакаць яшчэ сотню ці тысячу гадоў, пакуль канчаткова выйдуць з ладу машыны, якія прыводзілі ў дзеянне Прамяні. Усё абрынецца і мы посыплемся ў тартарары. А потым? Няхай жыве Пунсовы Кароль, кіраўнік бяздоннай цемры.
  
  — Кел, прадаўшы гэты пустка мне і маім сябрам, вы саскочыце з кручка. Больш таго, у вас з'явіцца дастаткова грошай, каб утрымаць гэты магазін на плаву да канца сваіх дзён. — Тут у галаву прыйшла яшчэ адна думка. — Вам вядомая кампанія «Холмс дентал»?
  
  Тауэр ўсміхнуўся.
  
  — А каму не? Я карыстаюся іх ніткамі для чысткі межзубных прамежкаў. І зубной пастай. Спрабаваў і зубной эліксір, але ён вельмі дужы. А чаму вы спыталі?
  
  — Таму што Адэта Холмс — мая жонка. Я, магчыма, выглядаю як Жабяня-Гремлин, але на самой справе я — Выдатны Прынц.
  
  Тауэр доўга маўчаў. Эдзі заціснуў сваё нецярпенне ў кулак, не замінаючы яму думаць. Нарэшце Тауэр паглядзеў на яго.
  
  — Вы думаеце, я вяду сябе па-дурному. Што я — другі Силес Марнер або, таго горш, Эбенезер Скрудж.
  
  Эдзі паняцця не меў, хто такі Силес Марнер, але зразумеў, пра што тлумачыць Тауэр, паколькі Скрудж увасабляў сабой скрягу.
  
  — Вось што я вам скажу. Пасля таго, што вам давялося перажыць, вы павінны разумець, што служыць вашым інтарэсам, а што — не.
  
  Я лічу сябе абавязаным запэўніць вас, што справа не ў бессэнсоўнай прагнасці. Ёсць яшчэ і элемент асцярожнасці. Я ведаю, што гэты ўчастак зямлі каштуе нятанна, як і любы ўчастак зямлі на Манхэтэне, але справа не толькі ў гэтым. У маім кабінеце стаіць сейф. У ім сее-што ляжыць. Магчыма, нават больш каштоўнае, чым падпісаны аўтарам асобнік «Уліса».
  
  — Тады чаму вы не захоўваеце гэтую каштоўную рэч у банку?
  
  — Таму што ёй пакладзена ляжаць тут, — адказаў Тауэр. — Таму што яна заўсёды тут ляжала. Можа, чакала вас, можа, такога, як вы. Калі-то, містэр Дын, маёй сям'і належала практычна ўся Бухта Чарапахі, і... ну пачакайце. Вы пачакаеце?
  
  — Так, — адказаў Эдзі.
  
  Як быццам у яго быў выбар.
  
  11
  
  Пасля сыходу Тауэр Эдзі злез з крэсла і падышоў да дзвярэй, якую мог бачыць толькі ён. Паглядзеў скрозь яе. Здалёк да яго данеслася мелодыя калакольцаў. Куды ясней загучаў голас маці. «Чаму б табе не сысці адтуль? — сумна спытала яна. — Ты толькі ўсё сапсуеш, Эдзі... як заўсёды».
  
  «У гэтым уся мая маці», — падумаў ён і паклікаў Роланда.
  
  Стрэлак выцягнуў патрон з аднаго вуха. Эдзі заўважыў, як нязграбна рухаецца яго рука, нібы пальцы анямелі, але думаць пра гэта часу не было.
  
  — Ты ў парадку? — спытаў ён.
  
  — Усё выдатна. А ты?
  
  — Таксама, але... Роланд, не можаш ты прайсці скрозь дзверы? Мне можа спатрэбіцца дапамога.
  
  Роланд задумаўся, паківаў галавой.
  
  — Калі я прайду, скрыню можа зачыніцца. Напэўна зачыніцца. А тады зачыніцца дзверы. І мы застанемся на тым баку.
  
  — А ці нельга падперці крышку каменем, косцю, чым-небудзь?
  
  — Не, не атрымаецца, — адказаў Роланд. — Магічны крышталь занадта моцны.
  
  «І ён уздзейнічае на цябе», — падумаў Эдзі. Твар Роланда осунулось, пабялеў, як і ў той час, калі яго труціў яд омароподобных стварэнняў.
  
  — Добра.
  
  — Вяртайся як мага хутчэй.
  
  — Паспрабую.
  
  12
  
  Калі ён павярнуўся, Тауэр запытальна глядзеў на яго.
  
  — З кім вы размаўлялі?
  
  Эдзі адступіў у бок, паказаў на дзверы.
  
  — Бачыце што-небудзь, сэй?
  
  Келвін Тауэр прыгледзеўся, ужо сабраўся пагушкаць галавой, потым прыгледзеўся больш уважліва.
  
  — Мігаценне. Як гарачае паветра над жароўняй. Хто там? Дзе гэта?
  
  — Пакуль будзем лічыць, што ніхто. Што ў вас у руцэ?
  
  Тауэр падняў руку, у якой трымаў канверт, вельмі стары. Эдзі ўбачыў на ім чатыры словы, напісаныя двума радкамі:
  
  Перадсмяротны ліст
  
  Стэфан Торен,
  
  а ніжэй — тыя ж знакі, што на дзверы і скрыні:
  
  
  
  
  «Куды-то мы, падобна, прыплылі», — падумаў Эдзі.
  
  — Калі-то ў гэтым канверце ляжала завяшчанне майго прапра-прадзеды, — растлумачыў Келвін. — Датаваны 19 сакавіка 1846 года. Цяпер у ім толькі адзін лісток паперы з імем і прозвішчам. Калі вы, малады чалавек, назавеце іх мне, я зраблю ўсё, аб чым вы просіце.
  
  «Ну вось, — падумаў Эдзі, — чарговая загадка». Толькі на гэты раз на карце стаяць не чатыры жыцця, а існаванне ўсяго жывога.
  
  «Слава Богу, што загадка лёгкая», — адразу ж рушыла ўслед іншая думка.
  
  — Прозвішча — Дискейн, — адказаў Эдзі. — Імя, хутчэй за ўсё, Роланд, імя майго старэйшага, або Стывен, імя яго бацькі.
  
  Уся кроў імгненна адліла ад твару Кэлвіна Таўэра. Эдзі і не ведаў, ці атрымаецца ў таго выстаяць на нагах.
  
  — Святы Божа на нябёсах, — выдыхнуў ён.
  
  Дрыготкімі рукамі Тауэр дастаў з канверта старажытны, далікатны ліст паперы, які ў гэтай рэальнасці праляжаў у канверце больш за сто трыццаці гадоў. Складзены ўдвая. Тауэр разгарнуў яго і паклаў на стойку, дзе яны змаглі прачытаць словы, якія Стэфан Торен напісаў тым жа цвёрдым почыркам, якім надписывал канверт.
  
  Роланд Дискейн з Гилеада
  
  Род Эльда
  
  СТРЭЛАК
  
  13
  
  Потым размова працягвалася яшчэ хвілін пятнаццаць, Эдзі лічыў, што і ў гэтыя хвіліны было сказана што-то важнае, але ўсё вырашылася менавіта ў той момант, калі ён назваў Тауэр прозвішча, запісаную яго тройчы прадзедам на лістку паперы за чатырнаццаць гадоў да пачатку Грамадзянскай вайны.
  
  Падчас гэтай гутаркі меркаванне аб Таўэры склалася ў Эдзі самае негатыўнае. Не, вядома, ён прасякнуўся да яго пэўным павагай (як прасякнуўся б да любога, хто здолеў пратрымацца дваццаць секунд супраць граміў Балазара), але ў прынцыпе Тауэр яму не падабаўся. Адчувалася ў ім нейкая заведамая глупства. Эдзі падумаў, што да гэтага прыклаў руку псіхааналітык, які Тауэр, што той павінен сам клапаціцца аб сабе, быць капітанам ўласнай карабля, каваць ўласнае шчасце, паважаць ўласныя жадання, і гэтак далей, і таму падобнае. Поўны набор дзяжурных фраз і тэрмінаў, закліканых пераканаць чалавека, што быць эгаістам гэта вельмі нават добра. Больш таго, высакародна. Так што Эдзі не здзівіўся, калі Тауэр прызнаўся яму, што Эрон — яго адзіны сябар. Здзіўляла як раз наяўнасць гэтага аднаго. Такія людзі ніяк і ніколі не маглі ўвайсці ў ка-тэт, стаць яго часткай, і Эдзі трывожыла, што іх лёсу апынуліся так моцна павязаныя.
  
  Ты проста павінен давяраць ка. Для таго ка і існуе, ці не так?
  
  Так-то яно так, але Эдзі гэта вызначана не падабалася.
  
  14
  
  Эдзі спытаў, ці ёсць Тауэр пярсцёнак-пячатка з надпісам «Ex Liveris». На твары Тауэр адбілася здзіўленне, потым ён засмяяўся і сказаў, што Эдзі, павінна быць, мае на ўвазе «Ex Libris». Пакапаўся на паліцах, знайшоў патрэбную кнігу, паказаў надпечатку на тытульным лісце. Эдзі кіўнуў.
  
  — Няма, — адказаў Тауэр. — Але такі пярсцёнак мне б вельмі падышоў, ці не так? — Ён пільна ўгледзеўся ў Эдзі. — А чаму вы спыталі?
  
  Але Эдзі цяпер не хацелася гаварыць Тауэр, што ў будучыні яму прыйдзецца ратаваць чалавека, які ў той самы момант вандраваў па таемным хайвеям мноства Амерык. Па-першае, такі аповяд мог бы звесці Тауэр з розуму, па-другое, яму хацелася вярнуцца праз ненайденную дзверы да таго, як Чорны Трынаццаты прычыніць Раланду непапраўную шкоду.
  
  — Не важна. Але калі ўбачыце такі пярсцёнак, купіце яго. Яшчэ адзін момант, і я сыходжу.
  
  — Які?
  
  — Вы павінны паабяцаць мне, што пойдзеце адразу ж пасля мяне.
  
  Тауэр заўпарціўся. І вось гэта ўпартае нежаданне прыняць хоць нейкае дзейства, ссунуцца з месца, што-то змяніць у заведзеным парадку рэчаў страшна не падабалася Эдзі.
  
  — Ну, па праўдзе кажучы, я не ведаю, ці атрымаецца ў мяне. Предвечернее час для мяне самае спякотнае. Людзі часцяком заходзяць у краму пасля працы. Вось і містэр Брайс абяцаў зайсці за першым выданнем рамана Ірвіна Шоў «Растрывожаны эфір», пра супрацоўнікаў радыёстанцыі ў часы Макартні... Я павінен спачатку зазірнуць у штодзённік, паглядзець, якія ў мяне прызначаныя сустрэчы...
  
  — Вам падабаюцца вашыя яйкі, Кел? Вы так жа прывязаныя да іх, як яны — да вас?
  
  Таўэр, які разважаў пра тое, хто будзе карміць Сэрджыа, калі ён раптам так рэзка сарвецца з месца і укатит ў Новаю Англію, здзіўлена ўскінуў вочы на Эдзі, нібы ўпершыню пачуў гэта прасценькае, з чатырох літар слова.
  
  Эдзі кіўнуў.
  
  — Вашыя яйкі. Яечкі. Кокушки. Каменьчыкі. Вашы cojones[76].
  
  — Я не разумею...
  
  Кубак Эдзі апусцела. Ён наліў у яе кавы. Пригубил. Адзначыў пра сябе хвацкі густ і крэпасць.
  
  — Я ж сказаў вам, што, застаўшыся, вы рызыкуеце ператварыцца ў інваліда. І гэта, заўважце, не жарт. А пачнуць яны, напэўна, менавіта з гэтага, з вашых яек. Каб падаць вам наглядны ўрок. Калі гэта адбудзецца, залежыць выключна ад транспарту.
  
  — Транспарту? — паўтарыў Тауэр пазбаўленым усялякіх эмоцый голасам.
  
  — Цалкам дакладна. — Эдзі маленькімі глыточкамі, нібы каньяк, піў каву. — Ад таго, колькі часу сыдзе на тое, каб Джэк Андолини даехаў да Брукліна, Балазар сабраў каманду і, загрузіўшы ў міні-вэн, прыбыў сюды. Я спадзяюся, што Джэк занадта узрушаны, каб скарыстацца тэлефонам. Ці вы думаеце, што Балазар будзе чакаць заўтрашняга дня? Збярэ тупоголовых Кевіна Блэйка і Чими Дретто, каб абмеркаваць сітуацыю, якая склалася? — Эдзі падняў адзін палец, потым другі, з пылам іншага свету пад пазногцямі. — Па-першае, у іх няма мазгоў, па-другое, Балазар ім не давярае.
  
  Ён, Кел, паступіць сапраўды гэтак жа, як і любы дэспат, які дамогся поспеху і не жадаючы губляць ўлада: як мага хутчэй нанясе ўдар у адказ. Пробкі ў гадзіну пік іх трохі затрымаюць, але калі ў шэсць вечара, самае пазней, у палове сёмага вы яшчэ будзеце тут, можаце развітацца з вашымі яйкамі. Яны отхватят іх нажом, а потым стэрылізуюць рану агнём, скажам, паходні з адной з вашых асабліва каштоўных кніг...
  
  — Перастаньце. — Тауэр не збялеў — пазелянеў. — Я магу зняць нумар у гатэлі ў Вілідж. Там ёсць танныя гатэлі для мастакоў і пісьменнікаў, якім пакуль не ўдаецца прадаць свае творы. Нумары, вядома, жудасныя, але жыць там усё-ткі можна. Я патэлефаную Эрону, і рана раніцай мы паедзем на поўнач.
  
  — Выдатна, але спачатку вы павінны выбраць горад, куды паедзеце. Каб я ці хто-небудзь з маіх сяброў змог вас знайсці.
  
  — Адкуль я ведаю, куды мы паедзем? Я не ведаю ніякіх гарадоў у Новай Англіі паўночней Уэстпорта, штат Канэктыкут.
  
  — Навядзіце даведкі, як толькі дабярэцеся да гатэля ў Вілідж. Выберыце горад і рана раніцай, да таго, як з'едзеце з Нью-Ёрка, адпраўце вашага прыяцеля, Эрона, да пустцы. Хай напіша паштовы індэкс на плоце. — Тут Эдзі прыйшла непрыемная думка. — У вас ёсць паштовыя індэксы? Іх ужо вынайшлі?
  
  Тауэр паглядзеў на яго, як на вар'ят.
  
  — Зразумела, ёсць.
  
  — Выдатна. Хай напіша яго з боку Сорак шосты вуліцы, там, дзе заканчваецца плот. Вы зразумелі?
  
  — Так, але...
  
  — Яны, магчыма, не пакінуць засады ў вашым краме, ўцямяць, што вам хапіла розуму і вы зрабілі ногі, але, калі і пакінуць, за пусткай назіраць не будуць, а калі і будуць, то толькі з боку Другой авеню. Калі возьмуць пад назіранне і Сорак шостую вуліцу, то будуць выглядваць вас, а не яго.
  
  Таўэр, нягледзячы на які ахапіў яго страх, заўсміхаўся. Эдзі расслабіўся, таксама ўсміхнуўся.
  
  — Але?.. Калі яны будуць выглядваць і Эрона?
  
  — Няхай апранецца не так, як заўсёды. Калі аддае перавагу джынсах, хай апране касцюм. Калі носіць касцюм...
  
  — Хай апране джынсы.
  
  — Дакладна. Не перашкодзяць і сонцаахоўныя акуляры, пры ўмове, што раніца выдасца ясным, і яны будуць цалкам дарэчныя. Індэкс хай напіша чорным маркерам. Скажыце яму, каб паводзіў сябе як мага натуральней. Ён шпацырным крокам ідзе ўздоўж плота, спыняецца, быццам бы яго зацікавіў нейкі постэр, піша індэкс і сыходзіць. І папярэдзьце яго, каб, не дай Бог, не памыліўся.
  
  — А як вы знойдзеце нас, ведаючы паштовы індэкс?
  
  Эдзі падумаў аб краме Тлушчу, аб доўгай гутарцы з мясцовымі жыхарамі, якую яны вялі, седзячы ў вялікіх крэслах-качалках. Дазваляючы ўсім, хто хацеў, паглядзець на сябе, адказваючы на пытанні.
  
  — Зазірніце ў мясцовы магазін. Пабалбатаць з жыхарамі гарадка, раскажыце ўсім, хто будзе слухаць, што вы прыехалі напісаць кнігу або намаляваць з дзясятак пейзажаў. Я вас знайду.
  
  — Добра, — кіўнуў Тауэр. — Гэта добры план. Вы выдатна з гэтым справіліся, малады чалавек.
  
  «Таму што гэта маё», — падумаў Эдзі, але не агучыў сваю думку. Сказаў іншае:
  
  — Я павінен ісці. І так затрымаўся.
  
  — Перш чым вы пойдзеце, вы павінны мне дапамагчы, — спыніў яго Тауэр і патлумачыў, чаго ён ад яго хоча.
  
  Вочы Эдзі шырока раскрыліся.
  
  — Ды вы звар'яцеў! — выбухнуў ён.
  
  Тауэр кіўнуў у бок ўваходных дзвярэй магазіна, дзе па-ранейшаму мігцеў паветра, з-за чаго мінакі на імгненне станавіліся миражами на фоне святлівага прамавугольніка.
  
  — Там дзверы. Вы мне гэта сказалі, і я вам веру. Я не магу разглядзець, што за ёй, але што-то я бачу.
  
  — Вы звар'яцеў, — паўтарыў Эдзі. — Цалкам і беспаваротна.
  
  Ён выдатна разумеў, што яго словы не адпавядаюць рэчаіснасці, але вельмі ўжо не хацелася звязваць свой лёс з чалавекам, якія звярнуліся да яго з такой просьбай. Не просьбай — выставившим такое патрабаванне.
  
  — Можа, так, а можа, і няма. — Тауэр склаў рукі на шырокай пухлай грудзей. Казаў мякка, але па вачах-ледышкам адчувалася: ён ад свайго не адступіцца. — У любым выпадку гэта мая ўмова. Выканайце яго, і я зраблю ўсё, аб чым вы просіце. Іншымі словамі, заплюшчу вочы на тое, што і ваша прапанова ўяўляецца мне найчыстым вар'яцтвам.
  
  — Кел, пабойцеся Бога! Гасподзь праведны і Чалавек-Ісус! Я ж прашу вас зрабіць толькі тое, што завяшчаў вам зрабіць Стэфан Торен!
  
  Вочы засталіся тымі ж лядзяк: адступаць ад свайго Тауэр не збіраўся. Ды што там, мабыць, яшчэ больш застыглая.
  
  — Стэфан Торен мёртвы, а я — не. Я назваў вам маё ўмова. Пытанне ў тым, ці згодныя вы ці...
  
  — Так, так, так! — зароў Эдзі і дапіў каву. Затым узяў пакет з малаком, які стаяў за кававаркай, і асушыў яго. Нібы малако дадало яму сіл. — Пайшлі. Скончым з гэтым.
  
  15
  
  Роланд мог бачыць, што адбываецца ў краме, але ў некалькі скажоным выглядзе, нібы глядзеў на дно хутка бяжыць патоку. Яму вельмі хацелася, каб Эдзі паспяшаўся. Нават з кулямі, глыбока засунутыми ў вушы, ён чуў гэтую жудасную мелодыю калакольцаў і нішто не блакавала гэтыя жудасныя пахі: то гарачага металу, то пратухлага бекону, то заплесневелага сыру, то падгарэлай лука. Яго вочы слязіліся, і, магчыма, слёзы таксама перашкаджалі яму лепш разглядзець тое, што адбываецца за дзвярыма.
  
  Колокольца і пахі, вядома, дастаўлялі нязручнасці, але куды мацней адбівалася ўздзеянне Чорнага Трынаццатага на ўжо пашкоджаныя хваробай суставы. Здавалася, шар падсыпаў у іх тоўчанае шкло. Пакуль у здаровай левай руцэ боль выявілася толькі некалькімі ўколамі, але стрэлак не меў асаблівых ілюзій, разумеў, што інтэнсіўнасць болю і ў левай руцэ, і ва ўсім целе будзе толькі нарастаць, калі скрыню застанецца адкрытым і паміж ім і Чорным Трынаццатым не будзе перашкоды. Роланд разумеў, што боль аслабее, як толькі вечка ляжа на месца, але сумняваўся, што яна знікне зусім. І ведаў: далей будзе толькі горш.
  
  Нібы віншуючы яго з дакладным прагнозам, рэзкі боль працяў правае сцягно і запульсировала там. Сцягно нібы раз за разам прыпякалі распаленымі абцугамі. Ён паспрабаваў памасіраваць сцягно правай рукой... як быццам масаж мог дапамагчы.
  
  — Роланд. — Прыглушаны голас ледзь даносіўся з-за дзвярэй, як быццам іх падзяляў тоўсты пласт вады, але ён сапраўды належаў Эдзі. Роланд адарваў погляд ад сцягна і ўбачыў, што Тауэр і Эдзі штурхаюць да дзвярэй якой-то шафа, падобна, запоўнены кнігамі. — Роланд, можаш нам дапамагчы?
  
  Боль так глыбока пранікла ў сцягна і калені, што Роланд не ведаў, ці здолее ён падняцца... але падняўся, і даволі лёгка. Ён не ведаў, што ўжо разглядзелі вострыя вочы Эдзі, але яму не хацелася, каб яны ўбачылі больш. Ва ўсякім выпадку, да тых часоў, пакуль не скончыліся іх прыгоды ў Калье Брын Стерджис.
  
  — Калі мы штурханем, цягні на сябе!
  
  Роланд, кіўнуў, паказваючы, што зразумеў, і шафа заскользил да яго. Палова шафы, вдвинувшаяся ў пячору, набыла выразныя абрысы, палова, яшчэ застаецца ў «Манхэттенском рэстаране для розуму», мерцала і калыхалася, быццам міраж. Роланд ўхапіўся за шафу і пацягнуў на сябе. Шафа заскользил па падлозе пячоры, раскідваючы па дарозе каменьчыкі і дробныя косткі.
  
  Як толькі шафа мінуў дзверы, вечка скрыні з дрэва зданяў пачатку зачыняцца. Дзверы — таксама.
  
  — Не, нічога ў цябе не атрымаецца, — прамармытаў Роланд. — Не, не атрымаецца, мярзотнік. — Тыя, што засталіся пальцы правай рукі ён сунуў у звужваецца шчыліну паміж вечкам і скрыняй. Дзверы таксама застыла. Роланд вырашыў, што з яго хопіць. Цяпер боль дабралася і да зубоў. Эдзі працягваў аб чым-то гаварыць з Тауэром, але Роланд адчуваў, што на гэтым трэба ставіць кропку, нават калі Тауэр і дзяліўся з Эдзі сакрэтамі светабудовы.
  
  — Эдзі! — зароў ён. — Эдзі, да мяне!
  
  На шчасце, Эдзі, падхапіўшы торбу, прайшоў у дзверы. Ледзь ён вярнуўся ў пячору, Роланд зачыніў скрыню. Ціхенька зачыніліся і ненайденная дзверы. Мелодыя калакольцаў змоўкла. Суставы перасталі налівацца болем. Палягчэнне было гэтак вяліка, што Роланд нават войкнуў. І яшчэ секунд дзесяць мог толькі стаяць, прыціснуўшы падбародак да грудзей, зачыніўшы вочы, змагаючыся са слязамі.
  
  — Дзякуй, Эдзі, — нарэшце выціснуў ён з сябе. — Я кажу дзякуй табе.
  
  — Не за што. Давай-ка выбірацца з пячоры, калі не пярэчыш.
  
  — Не пярэчу, — адказаў Роланд. — Будзь упэўнены.
  
  16
  
  — Табе ён не спадабаўся, ці не так? — спытаў Раланд.
  
  З моманту вяртання Эдзі прайшло дзесяць хвілін. Яны адышлі ад пячоры, потым спыніліся на скальным выступе, за крутым паваротам сцежкі, селі. Моцны вецер, толькі што адкідае назад валасы, прижимавший да цела вопратку, тут даваў аб сабе ведаць толькі рэдкімі парывамі, і Роланда яны толькі радавалі. Ён спадзяваўся, што гэта паслужыць тлумачэннем таго, чаму ён так доўга і няёмка збочваў самокрутку. Але вочы Эдзі не адрываліся ад яго; гэты малады чалавек з Брукліна, не так даўно гэтак жа сляпы і глухі, як Андолини і Бьонди, цяпер бачыў занадта шмат.
  
  — Ты пра Тауэр?
  
  Роланд усміхнуўся.
  
  — А пра каго яшчэ я магу казаць? Пра ката?
  
  З вуснаў Эдзі сарваўся смяшок. Ён раз за разам глыбока ўдыхаў чысты салодкі паветра, радуючыся вяртанню. Пабываць у Нью-Ёрку ў плоці, вядома, лепш, чым у Скачку, без гэтых калакольцаў і падступаючай з усіх бакоў цемрай, але, Госпадзе, як жа смярдзела ў гэтым горадзе. У асноўным аўтамабілямі і выхлапнымі газамі (тут пальма першынства належала шызым аблоках дызеляў), але хапала і іншых непрыемных пахаў. І ганаровае месца сярод іх займаў пах мноства целаў, той пах, што не маглі схаваць ні парфума, ні адэкалоны, ні дэзадаранты, гэтак каханыя мясцовымі жыхарамі. Яны хоць ведалі, як жудасна ад іх пахла? Эдзі лічыў, што так. Ён-то ведаў. Няўжо быў час, калі яму не цярпелася вярнуцца ў Нью-Ёрк і ён мог забіць, каб патрапіць туды?
  
  — Эдзі! Вяртайся ад Нісана! — Роланд пстрыкнуў пальцамі перад тварам Эдзі Дзіна.
  
  — Прабач. Што ж тычыцца Тауэр... так, ён мне не спадабаўся. Божа, перацягнуць сюды ўсе свае кнігі! Пагадзіцца дапамагчы выратаваць свет толькі пры ўмове выратавання сваіх паршывых першых выданняў!
  
  — Ён так не думае... хіба што ў сваіх снах. І ты ведаеш, што яны спаляць яго магазін, калі прыедуць і не знойдуць яго там. У гэтым можна не сумнявацца. Выльюць на падлогу каністру бензіну і падпаляць. Разаб'юць акно і кінуць гранату ўнутр або самаробную бомбу. Ці ты хочаш сказаць мне, што такая думка не прыходзіла табе ў галаву?
  
  Напэўна прыходзіла.
  
  — Ну, магчыма.
  
  Цяпер прыйшла чарга хохотнуть Раланду.
  
  — Магчыма, гэта мякка сказана. Такім чынам, ён выратаваў свае лепшыя кнігі. І зараз у Пячоры дзверы з'явіўся шафа, за які мы можам схаваць скарб бацькі Каллагэна. Зрэшты, цяпер гэта ўжо наш скарб.
  
  — Яго адвагу не здалася мне сапраўднай, — заўважыў Эдзі. — Хутчэй, гэта прагнасць.
  
  — Не ўсе павінны ўмець валодаць мячом, рэвальверам, кіраваць караблём, — адказаў Роланд, — але ўсё служаць ка.
  
  — Праўда? І Пунсовы Кароль? І слугі закона, мужчыны і жанчыны, пра якіх распавядаў Каллагэн?
  
  Роланд не адказаў.
  
  — Можа, для яго ўсё абернецца добра. Я пра Таўэра. Не пра ката.
  
  — Вельмі смешна, — суха працадзіў Роланд. Шоргнуў запалкай па порткі, прыкрыў рукамі агеньчык, прыкурыў.
  
  — Дзякуй, Роланд. Бачу, з гумарам у цябе становіцца ўсё лепш. Спытай мяне, ці ўдасца Тауэр і Дипно выбрацца з Нью-Ёрка, не пакінуўшы следу.
  
  — Атрымаецца?
  
  — Я ведаю, што яны пакінуць след. Мы дакладна яго возьмем, але, спадзяюся, людзям Балазара гэта не атрымаецца. Хто мяне турбуе, дык гэта Джэк Андолини. Ён у такіх справах дока. Што ж тычыцца Балазара, так ён заключыў кантракт з «Сомбра карпарэйшн».
  
  — Узяў золата караля.
  
  — Так, падобна на тое. — Эдзі пачулася Караля, а не караля, як у Пунсовым Караля. — Балазар ведае: калі ты заключыў кантракт, яго трэба выканаць або спаслацца на па-чартоўску важкую прычыну, не дазволіла гэта зрабіць. Аб тым, што кантракт не выкананы, адразу становіцца вядома. Ідуць размовы, што такі-то мягчеет, губляе хватку. У іх ёсць яшчэ тры тыдні, каб знайсці Таўэра і прымусіць яго прадаць ўчастак «Сомбре». Яны выкарыстоўваюць гэты час. Балазар — не ФБР, але кантакты ў яго ёсць, так што... Роланд, бяда Тауэр, што тое, што адбываецца з ім не здаецца яму рэальным. Такое адчуванне, што ён блытае сваё жыццё з жыццём персанажаў сваіх кніг. Ён думае, што ўсё павінна скончыцца добра, таму што пісьменнік падпісаў кантракт, а кнігі з дрэнным канцом прадаюцца дрэнна.
  
  — Ты думаеш, ён не праявіць належнай асцярожнасці?
  
  Эдзі усміхнуўся.
  
  — Я ведаю, што ён не праявіць належнай асцярожнасці. Пытанне толькі ў тым, ці здолее Балазар гэтым скарыстацца.
  
  — Мы павінны прыглядаць за містэрам Тауэром. Трымаць пад наглядам для яго ж выгоды. Ты думаеш пра гэта, ці не так?
  
  — Менавіта так! — усклікнуў Эдзі, і абодва адначасова засмяяліся. Потым Эдзі працягнуў: — Думаю, добра было б паслаць Каллагэна, калі ён, вядома, пагодзіцца. Ты, магчыма, вырашыў, што я спятил, але...
  
  — Зусім не, — адказаў Роланд. — Ён — адзін з нас... ці можа стаць. Я адразу гэта адчуў. Ён прывык да падарожжаў у незнаёмых мясцінах. Я пагавару з ім сёння. А заўтра падымуся з ім сюды і адпраўлю праз дзверы.
  
  — Дазволь мне гэта зрабіць, — паглядзеў на яго Эдзі. — Для цябе аднаго разу дастаткова. Па меншай меры цяпер.
  
  Роланд сустрэўся з ім позіркам, кінуў недакурак у прорву.
  
  — З чаго ты гэта ўзяў, Эдзі?
  
  — Ты пасівеў яшчэ мацней. І ідзеш з цяжкасцю. Зараз трохі разышоўся, але, я думаю, шар нейкім чынам узмацняе рэўматычныя болю. Дазволь мне суправаджаць Каллагэна.
  
  — Добра, дазваляю, — адказаў Роланд, падумаўшы: «Калі Эдзі думае, што ў мяне рэўматызм разгуляўся, не так ужо ўсё і дрэнна».
  
  — Наогул-то я магу прывесці яго і гэтым вечарам. Эрон Дипно ўжо паспее напісаць паштовы індэкс на плоце.
  
  — Ніхто з нас не будзе падымацца па гэтай сцежцы ў цемры. Без крайняй на тое неабходнасці.
  
  Эдзі паглядзеў на крутасць самай сцежкі, на валун, які ператварае ў вузкую сцежку каменную палоску над прорвай.
  
  — Ясна.
  
  Роланд пачаў падымацца, але Эдзі працягнуўшы руку, дакрануўся да яго локця.
  
  — Пасядзі яшчэ пару хвілін, Роланд. Калі ласка.
  
  Роланд сеў, паглядзеў на яго.
  
  Эдзі глыбока ўдыхнуў.
  
  — Бэн Слайтман замазаны. Ён — тая самая пацук. Я ў гэтым практычна ўпэўнены.
  
  — Так, я ведаю.
  
  Вочы Эдзі шырока раскрыліся.
  
  — Ведаеш? Як ты мог...
  
  — Скажам так, я падазраваў.
  
  — Чаму?
  
  — Яго акуляры, — адказаў Роланд. — Бэн Слайтман-старэйшы — адзіны ў Калье Брын Стерджис, хто носіць акуляры. Пайшлі, Эдзі, спраў у нас хапае. Пагаварыць мы зможам і па шляху.
  
  17
  
  Яны не змаглі спачатку казаць, таму што сцежка была занадта вузкай і круты. Але далей яна пашырылася і стала больш спадзістай. І калі яны змаглі ісці бок аб бок, размова аднавіўся. Эдзі распавёў пра кнігу, якая называлася тое ці «Доган», ці то «Хоган», пра аўтара, пра блытаніны на старонцы капірайта (зрэшты, ён сумняваўся, што Роланд зразумеў, аб чым гаворка), дадаў, што ў яго паўсталі думкі, а не замяшаны ў гэтым і сын. Вар'яцкая, вядома, ідэя, але...
  
  — Я думаю, калі б Бенні Слайтман дапамагаў бацьку шпіёніць за намі, Джэйк ведаў бы пра гэта, — адказаў Роланд.
  
  — А ты ўпэўнены, што ён не ведае? — спытаў Эдзі.
  
  Роланд памаўчаў, потым пакруціў галавой.
  
  — Ён падазрае бацькі Бенні.
  
  — Ён табе казаў?
  
  — У гэтым не было неабходнасці.
  
  Яны ўжо падыходзілі да коней, якія вскинули галавы, падобна, радуючыся з'яўленню гаспадароў.
  
  — Ён цяпер у «Рокинг Бі», — нагадаў Эдзі. — Можа, нам варта зазірнуць туды. Прыдумаць якую-небудзь прычыну і павезці ў дом бацькі... — Ён замоўк, гледзячы на Роланда. — Няма?
  
  — Няма.
  
  — Чаму?
  
  — Таму што Джэйк разбярэцца з гэтым сам.
  
  — Гэта цяжка, Роланд. Ён і Бенні Слайтман пасябравалі. Вельмі пасябравалі. Калі менавіта Джэйк раскрые Калье вочы на тое, што робіць бацька Бенні...
  
  — Джэйк займаецца тым, чым павінен, — абарваў яго Роланд. — Як і ўсе мы.
  
  — Але ён яшчэ хлопчык, Роланд. Ці ты гэтага не бачыш?
  
  — У хлопчыках яму хадзіць нядоўга. — Роланд сеў на каня, спадзеючыся, што Эдзі не заўважыў, як твар скрывіўся ад болю, калі ён адбыўся у кастрычніку правую нагу праз сядло. Але Эдзі, само сабой, заўважыў.
  
  
  
  Кіраўнік 3
  
  «Доган», частка 2
  
  1
  
  Джэйк і Бенні Слайтман ўсе раніцы таго ж дня скідалі цюкі сена з верхніх сеновалов трох свіранаў «Рокинг Бі» на ніжнія, а потым іх патрашыць. У другой палове дня плавалі і плёскаліся на водмелях Уайе, пазбягаючы глыбокіх месцаў, дзе вада ўжо прыкметна астыла.
  
  Паміж гэтымі заняткамі з'елі ленч ў кампаніі тузіна наёмных работнікаў (але не Слайтмана-старэйшага, з ранняга раніцы які з'ехаў па сваіх справах на ранча Телфорда).
  
  — Ніколі не бачыў, каб Бэн так шмат працаваў, — усміхнуўся кухар, ставячы на стол вялікую талерку са смажанай бульбай, на якую хлапчукі тут жа накінуліся. — Ты заганяеш яго, Джэйк.
  
  Джэйк, уласна, да гэтага і імкнуўся. Ён лічыў, што Бенні засне як забіты пасля таго, як усе раніцу яны ворочали цюкі з сенам, потым плавалі, а пад вечар яшчэ і па дзесятку разоў саскочылі з даху ў стог сена. Джэйк толькі баяўся, што мог заснуць і ён. Таму ўвечары, калі закат ўжо дагарала, ён узяў з сабой Ыша і пайшоў да вадзяніка помпы памыцца. Вымыў твар, побрызгал на звярка, які радасна слизнул з воўны кропелькі вады. Потым Джэйк апусціўся на калена, двума рукамі асцярожна ўзяўся за мыску вушасціка-путаника.
  
  — Паслухай мяне, Ыш.
  
  — Ыш.
  
  — Хутка я пайду спаць, але хачу, каб ты разбудзіў мяне, як толькі ўстане месяц. Ціхенька, ты разумееш?
  
  — Аешь! — прагучала ў адказ. Што гэта азначала, ніхто, напэўна, сказаць не мог, але Джэйк вырашыў, што ушастик яго зразумеў. Таму што верыў у Ыша. Ці таму што любіў яго. А можа, першае не адрознівалася для Джэйка ад другога.
  
  — Калі ўзыдзе месяц. Скажы «месяц», Ыш.
  
  — Месяц!
  
  Гэта абнадзейвала, але Джэйк тым не менш усталяваў і ўнутраны будзільнік, каб ён зазвінеў, калі ўзыдзе месяц. Таму што вырашыў пайсці туды, дзе той ноччу бачыў айца Бенні і Эндзі. Яму не хацелася верыць, што бацька Бенні як-то звязаны з Ваўкамі, і Эндзі таксама, а таму варта разабрацца, дзе праўда. Менавіта так бы і паступіў Роланд. Калі не па вышэйпаказанай прычыне, то па іншай.
  
  2
  
  Двое хлопчыкаў ляжалі ў пакоі Бенні. Ложак там стаяла адна, Бэні, вядома, прапанаваў яе госцю, але Джэйк адмовіўся. У выніку яны дамовіліся, што будуць спаць на ложку па чарзе. У гэтую ноч ложак дасталася Бенні, а Джэйк лёг на падлозе, што яго толькі парадавала. Вельмі ўжо мяккім быў у Бэні матрац, набіты гусіным пухам. На куды больш цвёрдым падлозе спалася, вядома, не так салодка, затое верагоднасць, што яму ўдасца прачнуцца з узыходам месяца, павышалася.
  
  Бенні ляжаў, заклаўшы рукі за галаву, утаропіўшыся ў столь. Ён прывабіў Ыша на ложак, і ушастик-путаник ўжо спаў, скруціўшыся абаранкам, засунуўшы нос пад хвост.
  
  — Джэйк. — Шэпт. — Ты спіш?
  
  — Няма.
  
  — Я таксама. — Паўза. — Я так рады, што ты можаш пабыць са мной.
  
  — Я таксама, — адказаў Джэйк зусім шчыра.
  
  — Калі ты — адзіны дзіця, іншы раз бывае так самотна.
  
  — Як быццам я гэтага не ведаю... у мяне нават ніколі не было сястры. — Джэйк памаўчаў. — Гатовы спрачацца, ты вельмі засмуціўся, калі памерла твая сястрычка.
  
  — Я і цяпер сумую. — Па крайняй меры ён казаў будзённым тонам, не рвавшим душу. — Думаю, вы яшчэ пажыве тут пасля таго, як побьете Ваўкоў?
  
  — Магчыма, але не вельмі доўга.
  
  — Вы павінны ісці далей, ці не так?
  
  — Ды.
  
  — Куды?
  
  Ратаваць Цёмную Вежу ў гэтым свеце і ружу — у Нью-Ёрку, адкуль і прыбылі ён, Эдзі і Сюзана. Але Джэйк не збіраўся распавядаць пра гэта Бенні, хоць той яму і падабаўся. Усё, што тычылася Вежы і ружы, варта захоўваць у сакрэце. Аб справах ка-тэта маглі ведаць толькі яго члены. Але і хлусіць не хацелася.
  
  — Роланд не любіць гаварыць пра гэта.
  
  Доўгая паўза. Бенні асцярожна павярнуўся, каб не патрывожыць Ыша.
  
  — Ён мяне трохі палохае, твой дын.
  
  Джэйк абдумаў словы Бенні, потым адказаў:
  
  — Ён і мяне трохі палохае.
  
  — Ён палохае майго бацькі.
  
  Джэйк разам падабраўся.
  
  — Праўда?
  
  — Ды. Бацька сказаў, што не здзівіцца, калі вы, разабраўшыся з Ваўкамі, возьмецеся за нас. Потым дадаў, што пажартаваў, але што стары каўбой з суровым тварам яго ўсё роўна палохае. Ён меў на ўвазе твайго дзіна, ці не так?
  
  — Так, — адказаў Джэйк.
  
  Джэйк ўжо вырашыў, што Бенні заснуў, калі пачуў новы пытанне:
  
  — А якой была твая пакой там, адкуль ты прыйшоў?
  
  Джэйк падумаў аб сваёй пакоі і спачатку ніяк не мог уявіць яе сабе, бо даўно ўжо пра яе не ўспамінаў. А калі прадставіў, пасаромеўся падрабязна апісаць яе Бенні. Па стандартах Кальи Бэн жыў вельмі нядрэнна, Джэйк здагадваўся, што мала хто з дзяцей мог пахваліцца ўласнай пакоем, але, апішы ён свой пакой, Бэні вырашыў бы, што мае справу з казачным прынцам. Тэлевізар, стэрэасістэма, усе гэтыя пласцінкі, навушнікі, постэры, мікраскоп, які паказвае нябачнае воку. Як яму расказаць пра ўсе гэтыя дзівосы?
  
  — Яна такая ж, як твая, толькі ў мяне яшчэ быў стол, — нарэшце адказаў Джэйк.
  
  — Пісьмовы стол? — Бенні прыўзняўся на локці.
  
  — Так, вядома. — У адказе Джэйка чуўся пытанне: «А які ж яшчэ?»
  
  — Папера? Ручкі? З птушыных пёраў?
  
  — Папера, — пагадзіўся Джэйк. — І ручкі. Але не з птушыных пёраў. Шарыкавыя.
  
  — Шарыкавыя ручкі? Я не разумею.
  
  Джэйк пачаў тлумачыць, але неўзабаве пачуў посапывание. Паглядзеўшы на ложак, убачыў, што Бенні ляжыць на баку, тварам да яго, але вочы ў яго зачыненыя.
  
  Ыш адкрыў вочы, яны бліснулі ў цемры, і падміргнуў Джэйк. А потым быццам бы зноў заснуў.
  
  Джэйк доўга глядзеў на Бэні, яго перапаўняла трывога, прычыну якой ён не разумеў або не хацеў разумець.
  
  Нарэшце заснуў і ён.
  
  3
  
  З моцнага, глыбокага сну яго вывелі непрыемныя адчуванні ў запясце. Што-то яго здушвала. Што-небудзь вострае. Зубы. Ыш.
  
  — Ыш, спыні, адчапіся, — прамармытаў Джэйк, але Ыш не адставаў. Заціснуў запясце Джэйка ў сківіцах і тузаў з боку ў бок, часам прыкусіўшы. Адпусціў руку, толькі калі Джэйк сеў і сонна ўтаропіўся ў залітую месячным святлом ноч.
  
  — Месяц, — сказаў Ыш. Ён сядзеў на падлозе побач з Джэйкам, раскрыўшы сківіцы ва ўсмешцы, яго вочы ярка блішчалі. — Месяц!
  
  — Так, — шапнуў Джэйк, потым пальцамі зачыніў Ышу пашчу. — Ціха! — паглядзеў на Бенні, які ляжаў цяпер тварам да сцяны похрапывая. Джэйк падумаў, што яго не абудзіць, і выбух гранаты.
  
  — Месяц, — паўтарыў Ыш, ужо значна цішэй. Цяпер ён глядзеў у акно. — Месяц, месяц, месяц.
  
  4
  
  Джэйк паехаў бы на неоседланной коні, але ён хацеў узяць з сабой Ыша, а як ехаць з ім без сядла, хлопчык сабе не ўяўляў: пры падзенні Ыш мог моцна разбіцца. На шчасце, сэй Оуверхолсер даў яму вельмі смирного поні, які ціхенька стаяў, не замінаючы Джэйк сядлаць яго. Да сядла Джэйк прывязаў спальнік, ён адчуваў вага «ругера», мог яго прамацаць, націскаючы на спальнік. Зняў з цвіка чый-то фартух з прасторным кішэняй на грудзі, скруціў, ператварыўшы ў шырокі рэмень, подпоясался. Яму раптам успомнілася, што ў цёплыя дні ў яго школе некаторыя хлапчукі выцягвалі падол кашулі з штаноў і хадзілі, сапраўды гэтак жа подпоясав яе рамянём. Як і ўспамін пра пакоі, гэта знаходзілася далёка-далёка, нібы вандроўны цырк, які даў прадстаўленне ў горадзе... і адправіўся далей.
  
  «Тая жыццё была багацей», — прашаптаў голас, глыбока ў галаве.
  
  «Гэтая жыццё — больш сумленна», — запярэчыў другі голас.
  
  Ён верыў другому голасу, але на сэрцы, калі ён вывеў поні з стайні і павёў вакол дома, ціснулі сум і трывога. Ыш ішоў следам, зрэдку глядзеў на неба і мармытаў: «Месяц, месяц», — але ў асноўным прынюхваўся да навакольных пахаў. Задуманы паход таіў у сабе нямала небяспекаў. Усё-ткі трэба было перасекчы Девар-Цётцы Уайе, дзейнічаць на беразе Тандерклепа. Джэйк гэта ведаў, але куды больш яго хвалявала нарастальная сардэчная боль. Ён думаў пра Бенні, так радовавшемся, што ў «Рокинг Бі» у яго з'явіўся блізкі сябар. І задаваўся пытаннем, ці назаве Бенні яго іншым праз тыдзень.
  
  — Не мае значэння, — уздыхнуў Джэйк. — Гэта ка.
  
  — Ка. — Ыш ускінуў галаву, паглядзеў на яго. — Месяц. Ка, месяц. Месяц, ка.
  
  — Заткніся, — незласліва прыкрыкнуў на яго Джэйк.
  
  — Заткніся ка, — весела адказаў Ыш. — Заткніся месяц. Затыкніся Эйк. Затыкніся Ыш. — Даўно ўжо ён так шмат не гаварыў і, прамовіўшы, змоўк. Джэйк вёў каня яшчэ дзесяць хвілін, міма хаткі, у якім храплі, ўздыхалі і пердели наёмныя работнікі, за бліжэйшы пагорак. Там, убачыўшы наперадзе Усходнюю дарогу, вырашыў, што далей можна ехаць верхам. Разматаў фартух, надзеў, пасадзіў Ыша ў нагрудны кішэню, ускочыў у сядло.
  
  5
  
  Ён не сумняваўся, што адразу знойдзе месца, дзе Слайтман перасёк раку, але нагадаў сабе, што бачыў яго толькі адзін раз: Роланд б сказаў, што ў гэтак адказнай справе гэтага недастаткова. Таму перш за ўсё падняўся на абрыў, дзе стаяла палатка Бенні, знайшоў гранітны выступ, які нагадаў яму корму пакладзена звыш у зямлю карабля. Ыш зноў застаўся наверсе, дыхаючы яму ў вуха. Джэйк тут жа знайшоў і круглы валун з бліскучай паверхняй, і сухое бервяно, таму што ў апошні час дажджоў не было і рака толькі адыходзіла ад берага.
  
  Вярнуўшыся да поні, ён прывязаў яго да куста побач з тым месцам, дзе стаяла палатка, Джэйк звёў яго да вады, пасадзіў Ыша ў кішэню фартуха, сеў у сядло і накіраваў поні ў раку. Вада ледзь пакрывала шчоткі над капытамі. Праз некалькі хвілін рака засталася ззаду.
  
  Ледзь апынуўшыся на далёкім беразе, Джэйк адчуў: нешта змянілася. Месяц па-ранейшаму плыла ў чыстым небе, але стала як-то цямней. Цемра адрознівалася ад той, што навальвалася на яго ў Нью-Ёрку падчас Скачка, і ў галаве не гучала мелодыя калакольцаў, але нейкае падабенства ўсё ж было. А яшчэ адчувалася, тут што-то затаілася, і вочы могуць павярнуцца ў яго бок, калі ён што-небудзь зробіць не так і выдасць сваю прысутнасць іх гаспадарам. Ён жа прыйшоў на край Крайняга свету. Скура Джэйка пакрылася мурашкамі, яго затрэсла. Ыш глядзеў на яго з кішэні фартуха.
  
  — Усё нармальна, — прашаптаў яму Джэйк. — Проста трэба обвыкнуться.
  
  Ён злез з каня, апусціў Ыша на зямлю, паклаў фартух у цень вялікага валуна. Вырашыў, што на гэтым этапе яго паездкі фартух яму не спатрэбіцца: зноў браць вушасціка-путаника на рукі ён не збіраўся. Ад хвалявання Джэйк аж змакрэў. У трывозе агледзеў супрацьлеглы бераг — не хацеў, каб яго заспелі знянацку, але не заўважыў нічога падазронага. Аднак адчуванне, што ён не адзін, заставалася. На гэтым беразе Девар-Цётцы Уайе маглі жыць толькі зласлівыя пачвары, у гэтым Джэйк не сумняваўся. І адчуў сябе значна больш упэўнена, калі дастаў з спальнікі самаробную кабуру, замацаваў на звыклым месцы і сунуў у яе «ругер». З «ругером» ён станавіўся іншым чалавекам, які далёка не заўсёды яму падабаўся. Але тут, на далёкім беразе Уайе, мог выжыць толькі гэты чалавек — стралок.
  
  З усходу даляцеў крык, перадсмяротны крык жанчыны. Джэйк ведаў — гэта горная котка, ён гэтыя крыкі ўжо чуў, калі купаўся ў рацэ з Бенні або рыбачыў, але ўсё роўна паклаў руку на рукаятку «ругера» і не прыбіраў, пакуль крык не змоўк. Ыш стаяў, сагнуўшы пярэднія лапкі, нахіліўшы галаву, прыпадняўшы зад. Звычайна гэта азначала, што ён не супраць пагуляць, але цяпер гэта было відавочна не так.
  
  — Усё ў парадку, — паспрабаваў супакоіць яго Джэйк. Зноў пакапаўся ў спальнікі (седельную торбу не ўзяў), пакуль не знайшоў кавалак матэрыі ў чырвоную клетку. Шыйны хустку Слайтмана-старэйшага, скрадзены чатыры дні таму: той зняў хустку, сеўшы за стол, выпадкова выпусціў на падлогу і забыўся пра яго.
  
  «А я, аднак, зладзюжка, — падумаў Джэйк. — Спачатку пісталет бацькі, цяпер шыйны хустку бацькі Бенні. Цяжка сказаць, гэта крок наперад або назад».
  
  Яму адказаў голас Роланда: «Ты робіш так, як павінен. Чаму б табе не перастаць біць сябе ў грудзі і не заняцца справай?»
  
  Расцягнуўшы хустку рукамі, Джэйк паглядзеў на Ыша.
  
  — У кіно гэта заўсёды спрацоўвае, — сказаў ён ушастику-путанику. — Не ведаю, як з гэтым у рэальным жыцці, асабліва па сканчэнні немалога часу. — Ён нахіліў хустку да Ышу, які выцягнуў доўгую шыю і панюхаў яго. — Знайдзі гэты пах, Ыш. Знайдзі і ідзі за ім.
  
  — Ыш! — паўтарыў звярок, але застаўся на месцы, гледзячы на Джэйка.
  
  — Давай, дурненькі. — Джэйк зноў сунуў хустку яму пад нос. — Знайдзі гэты пах! Давай!
  
  Ыш двойчы крутнуўся на месцы, потым затрусил на поўнач, уздоўж ракі. Часам апускаў нос да скальному грунце, але куды больш яго цікавілі жахлівыя гукі здалёку крыкі горных котак. Джэйк назіраў за ім, і яго надзея раставала, як вясновы снег на сонцапёку. З іншага боку, ён бачыў, куды ішоў Слайтман. І, напэўна, сам мог узяць патрэбны кірунак, сысці ад ракі, паглядзець, што там можна ўбачыць.
  
  Ыш разгарнуўся, накіраваўся да Джэйк, спыніўся. Принюхался больш старанна. У гэтым месцы Слайтман выйшаў з вады? Магчыма. Ыш ціхенька зароў і рушыў направа, на ўсход. Праслізнуў паміж двух валуноў. Джэйк — надзея тут жа вярнулася — сеў на каня і рушыў услед за ім.
  
  6
  
  Джэйк спатрэбілася зусім трохі часу, каб зразумець, што Ыш ідзе па сцежцы, пракладзенай па камяністай зямлі гэтай пагорыстай, выпаленай сонцам мясцовасці. Неўзабаве яму на вочы сталі трапляцца прыкметы тэхналагічнай цывілізацыі: бухта окислившегося электрычнага драты, напалову які пайшоў у зямлю трансфарматар, аскепкі шкла. У цені, адкідаецца ў месячным святле вялікім валуном, Джэйк заўважыў цэлую бутэльку. Злез з поні, падняў яе, осушенную бог ведае колькі дзесяцігоддзяў (ці стагоддзяў) таму назад, агледзеў. Убачыў на бакавой паверхні знаёмае слова: «Нозз-А-Ла».
  
  — Напой, які ўсюды п'юць ашуканцы, — прамармытаў Джэйк і паклаў бутэльку пад валун. Побач валялася змятая пачак цыгарэт. Хлопчык расправіў яе, убачыў намаляваную на ёй жанчыну з чырвонымі вуснамі і ў чырвонай капелюшы. Цыгарэту яна трымала двума длиннющими пальцамі. Прачытаў назву цыгарэт: «ВЕЧАРЫНКА».
  
  Ыш застыў у дзесяці або дванаццаці ярдаў наперадзе, азірнуўшыся праз плячо.
  
  — Ужо іду, — супакоіў яго Джэйк.
  
  Іншыя сцяжынкі ўліваліся ў тую, па якой Ыш ішоў, а ён ехаў, і Джэйк зразумеў, што гэта працяг Усходняй дарогі. Сее-дзе ён бачыў сляды ботаў і іншыя, меншыя, але больш глыбокія. Сляды сустракаліся пад высокімі скаламі, там, дзе іх не мог замесці вецер. Ён здагадаўся, што сляды ад ботаў пакінутыя Слайтманом, менш памерам і больш глыбокія — Эндзі. Іншых не было. Але ім трэба было з'явіцца ў самай найбліжэйшай будучыні. Слядах шэрых коней Ваўкоў, скачуць з усходу. І Джэйк лічыў, што яны пакінуць за сабой глыбокія сляды. Гэтак жа глыбокія, як сляды Эндзі.
  
  Наперадзе сцежка бегла на пагорак. На вяршыні з абодвух бакоў стаялі бясформенныя кактусы з тоўстымі атожылкамі, якія тырчаць ва ўсе бакі. Ыш там спыніўся, гледзячы ўніз, быццам бы ўсміхаўся. Наблізіўшыся да яго, Джэйк улавіў пах кактусаў. Рэзкі, ялкавы. Пах гэты нагадаў яму аб марціні бацькі.
  
  Джэйк спыніў каня побач са звярком, таксама паглядзеў уніз. Ля падножжа ўзгорка ўбачыў якая сыходзіць направа пабітую бетонку. Ссоўныя вароты заставаліся напалову расплюшчанымі з спрадвечных часоў, павінна быць, яшчэ да таго, як Ваўкі пачалі здзяйсняць набегі на памежныя Кальи і везці дзяцей. За варотамі высилось будынак з паўкруглай металічнай дахам. Па сцяне цягнуліся маленькія акенцы, і ў Джэйка часта забілася сэрца: яны свяціліся. Такі роўны белы святло не маглі даць ні свечкі, ні лямпы напальвання (Роланд быццам бы называў іх «искросветами»). Такі святло давалі толькі флюарэсцэнтныя лямпы. У нью-ёркскай жыцця флюарэсцэнтныя лямпы асацыяваліся ў яго часцей за ўсё з непрыемным: гіганцкімі крамамі, дзе ўсё прадавалася, але ніколі не ўдавалася знайсці патрэбны табе; соннымі урокамі ў школе, калі настаўнік што-то бубніў аб гандлёвых шляхах Старажытнага Кітая ці карысных выкапняў Перу, за акном ліў дождж, і здавалася, званок аб заканчэнні заняткаў ніколі не празвініць; кабінетамі лекараў, дзе ён сядзеў у адных трусах, дрыготкі ад холаду, ведаючы, што справа, безумоўна, скончыцца чарговым ўколам.
  
  Сёння, зрэшты, гэты свет падбадзёрыў яго.
  
  — Добры хлопчык! — пахваліў ён вушасціка-путаника.
  
  Але звярок, замест таго каб, як звычайна, паўтарыць апошнія склад ці два апошняга слова, паглядзеў на спіну Джэйка і зароў. У гэты самы момант тузанулася і нервова конь заржала. Джэйк пацягнуў за аброць і раптам усвядоміў, што ялкавы (і не тое каб зусім ужо непрыемны) пах джыну і ядлоўца узмацніўся. Павярнуўшыся, убачыў, як да яго цягнуцца два утыканных іголкамі атожылка кактуса, што знаходзіўся па правую руку. Пачуўся непрыемны храбусценне і кропелькі белага соку пабеглі па асноўнага ствала кактуса. Іголкі здаліся Джэйк вельмі ўжо зласлівымі і злавеснымі. Падобна на тое, кактус пачуў яго і задумаў з'есці.
  
  — Пайшлі, — шапнуў ён Ышу і сціснуў бакі каня. Гэтага цалкам хапіла, каб яна жвава спусцілася з узгорка, да будынка са святлівымі вокнамі. Ыш кінуў недаверлівы погляд на які рухаецца кактус і паспяшаўся следам.
  
  7
  
  У бетоннай дарогі Джэйк спыніў поні. У пяцідзесяці ярдаў дарогу (а ў тым, што гэта дарога, двух меркаванняў быць не магло) перасякалі рэйкі, якія цягнуліся да Девар-Цётцы Уайе і якія перасякалі яе па нізкім мосце. Мост гэты мясцовыя жыхары называлі «пераправай». А старыя, па словах Каллагэна, «д'ябальскай пераправай».
  
  — Цягнікі, што прывозяць рунтов з Тандерклепа, коцяцца па гэтых рэйках, — прашаптаў ён Ышу. Адчуваў ці звярок прыцягненне Прамяня? Джэйк дакладна адчуваў. У яго паўстала прадчуванне, што яны сыдуць з Кальи Брын Стерджис (калі сыдуць) менавіта па гэтых рэйках.
  
  Ён затрымаўся яшчэ на імгненне, выцягнуў ногі з стремян і накіраваў поні па разбітай бетонцы да будынка. Джэйк вырашыў, што выглядае яно, як куонсетский ангар на якой-небудзь ваеннай базе. Ыш, з яго кароткімі лапамі, з вялікай цяжкасцю прасоўваўся па выбоинам. Ды і для каня дарога гэтая ўяўляла сабой немалую небяспеку. Таму, мінуўшы браму, Джэйк спешыўся і агледзеўся ў пошуках месца, дзе прывязаць каня. Прыдатныя кусты раслі ля варот, але у галаве мільганула думка, што не варта пакідаць конь на самай ўвазе. Ён павёў поні ў бок ад бетонкі, на цверды сланец, павярнуўся, кінуў Ышу:
  
  — Пачакай мяне!
  
  — Ня! Ыш! Эйк!
  
  Джэйк знайшоў кусты, што раслі за грудай валуноў, нябачныя ні з бетонкі, ні з сцежкі, па якой яны прыехалі. Вось гэта месца яго цалкам задаволіла, ён прывязаў поні, пагладзіў па доўгай шаўкавістай мордзе.
  
  — Хутка вярнуся. Будзеш паводзіць сябе добра?
  
  Поні выдыхнуў праз ноздры і быццам бы кіўнуў. Што ў агульным-то нічога не значыла, і Джэйк гэта выдатна разумеў. Ён наогул, магчыма, дарма хаваў каня. Аднак лепш перастрахавацца, чым потым шкадаваць аб уласным легкадумнасці. Паспяшаўся да бетонцы, падхапіў Ыша на рукі. І ў гэты момант ўспыхнулі яркія пражэктары, літаральна прыбіўшы цьвікамі яго да зямлі. Трымаючы Ыша адной рукой, Джэйк падняў другую, каб прыкрыць вочы. Ыш жалобна выў і міргаў.
  
  Але ніхто не закрычаў: «Стой», ніхто не запатрабаваў прад'явіць дакументы, толькі вецер шамацеў лістотай. Пражэктары ўключыліся па сігнале датчыкаў, уловивших рух на бетонцы, здагадаўся Джэйк. Што за гэтым рушыць услед? Загремят кулямёты, кіраваныя диполярными кампутарамі? На яго накінуцца маленькія, але смяротна небяспечныя робаты, накшталт тых, якіх расстралялі Роланд, Эдзі і Сюзанна на паляне, дзе пачынаўся Прамень? Той самы Прамень, па якім яны цяпер і ідуць. Або зверху зваліцца велізарная сетка, як у тым фільме пра джунглі, што ён бачыў па ці-ві?
  
  Джэйк падняў галаву. Ніякай сеткі. І ніякіх кулямётаў. Ён рушыў далей, лавіруючы паміж самымі выбоінамі, пераскочыў праз глыбокі правал. Пасля яго выбоіны практычна зніклі, хай расколін і хапала. Джэйк апусціў Ыша на бетон.
  
  — Далей пойдзеш сам. Ты, аднак, цяжкі. Сачы за вагой, а не тое здам цябе ў «Уэйт уочерс»[77].
  
  Ён глядзеў прама перад сабой, жмурачыся, прыкрываючы вочы рукой ад яркага святла. Пражэктары віселі пад самай дахам куонсетского ангара. У іх святле ён адкідаў доўгую чорную цень. На зямлі Джэйк ўбачыў трупы горных котак, два злева, два справа. Ад трох засталіся толькі шкілеты, чацвёртая яшчэ не паспела раскласціся. Ён адзначыў, што рана занадта вялікая для кулі. Падумаў, што котку забілі стралой, выпушчанай з арбалета. Ад сэрца крыху адлягло. Сучаснае яму ці зброя будучыні тут, падобна, не выкарыстоўвалася. Аднак толькі вар'ят не вярнуўся б спачатку да ракі, а потым у Калью. А хто, скажыце на ласку, ён?
  
  — Вар'ят, — адказаў Джэйк на свой жа пытанне.
  
  — Умец, — поддакнул Ыш ў бота Джэйка.
  
  Хвілінай пазней яны ўжо падышлі да дзвярэй. Над ёй мацавалася ладна заржавевшая сталёвая таблічка з надпісам:
  
  ПАЎНОЧНЫ ЦЭНТР ПОЗИТРОНИКИ, ЛТД
  
  ПАЎНОЧНА-ЗАХОДНІ КАЛІДОР
  
  КВАДРАТ ДУГІ
  
  
  
  АВАНПАСТЫ 16
  
  
  
  ДРУГІ ЎЗРОВЕНЬ БЯСПЕКІ
  
  УВАХОД ПА РАЗВІЦЦІ ПАРОЛЯ
  
  На самай дзверы, толькі на двух шрубах (яшчэ два вываліліся), іншая вісела таблічка. «Гэта жарт? — падумаў Джэйк. — Мянушка?» Крышачку аднаго і кропелька іншага? Хто мог адказаць на гэтае пытанне? Шыльда правісела бог ведае колькі гадоў, літары ледзь праступалі скрозь іржу, але Джэйк усё-ткі прачытаў тэкст:
  
  САРДЭЧНА ЗАПРАШАЕМ У «ДОГАН»
  
  8
  
  Джэйк выказаў здагадку, што дзверы зачынены, і не памыліўся. Рычаг-дзяржальня падымалася і апускалася толькі на самую драбніцу. Ён здагадаўся, што ў старадаўнія часы, новенькай, яна б не зрушылася ні на ёту. Злева ад дзвярэй Джэйк заўважыў іржавую сталёвую панэль з кнопкай і кратамі мікрафона. Пад кратамі прачытаў: «ПРЫЛАДА МАЎЛЕНЧАГА ЎВОДУ». Джэйк пацягнуўся да кнопкі, і раптам патухлі пражэктары, пакінуўшы яго, як спачатку здалося, у апраметнай цемры. «Пражэктара кіруюцца таймерам, — падумаў ён, чакаючы, пакуль вочы прывыкнуць да цемры. — І таймер усталяваны на кароткі прамежак. А можа, ён не можа доўга працаваць, стаміўся, як і ўсё астатняе, пакінутае Старажытнымі людзьмі».
  
  Нарэшце вочы прыстасаваліся да месяцовым святле, і ён зноў убачыў панэль з кнопкай. А якім павінен быць маўленчай пароль, здагадваўся. Таму рашуча націснуў на кнопку.
  
  — САРДЭЧНА ЗАПРАШАЕМ НА АВАНПАСТЫ 16 КВАДРАТА ДУГІ, — пачуўся голас. Джэйк падскочыў, ледзь падавіўшы крык. Ён чакаў пачуць голас, але не меркаваў такога супадзення з голасам Блэйна Мона. — У АВАНПОСТЕ ПАДТРЫМЛІВАЕЦЦА ДРУГІ ЎЗРОВЕНЬ БЯСПЕКІ. КАЛІ ЛАСКА, СКАЖЫЦЕ ПАРОЛЬ. У ВАС ДЗЕСЯЦЬ СЕКУНД. ДЗЕВЯЦЬ... ВОСЕМ.
  
  — Дзевятнаццаць.
  
  — ПАРОЛЬ НЯПРАВІЛЬНЫ. У ВАС ЁСЦЬ ЯШЧЭ АДНА СПРОБА. ПЯЦЬ... ЧАТЫРЫ... ТРЫ...
  
  — Дзевяноста дзевяць.
  
  — ДЗЯКУЙ.
  
  Што-то пстрыкнула, дзверы адчыніліся.
  
  9
  
  Джэйк і Ыш ўвайшлі ў памяшканне, напомнившее Джэйк велізарны зала кіравання пад горадам Ладом. Роланд пранёс яго з гэтай зале, ідучы за сталёвым шарам, які вёў іх да калыскі Блейна. Тут памяшканне было куды як меней, але пульты кіравання і прыборныя панэлі выглядалі сапраўды гэтак жа. Перад некаторымі нават стаялі крэслы на колцах, каб людзі маглі перасоўвацца ад пульта да пульта, не ўстаючы. Адчувальна адчуваўся прыток свежага паветра, да Джэйка далятаў і скрыгат машын, гнавших яго ў гараж. Тры чвэрці панэляў свяціліся, але астатнія, цёмныя, выйшлі з ладу. Машинерия пастарэла і стамілася, у гэтым ён не памыліўся. У куце сядзеў лыбящийся шкілет у лахманах ваеннай формы.
  
  Адзін бок ангара займалі тэлевізійныя маніторы. Што-то падобнае Джэйк бачыў і ў кабінеце бацькі, але там стаялі толькі тры манітора, па адным на кожную з галоўных тэлевяшчальныя кампаній, а тут... ён палічыў. Трыццаць. На трох ўсё мельтешило, на двух хутка беглі кадры, чатыры не працавалі зусім. Але дваццаць адзін паказваў розныя «карцінкі», і Джэйк перакладаў погляд з аднаго экрана на іншы з усё ўзрастаючым здзіўленнем. На пяці або шасці ён бачыў розныя ўчасткі пустыні, у тым ліку і вяршыню пагорка, ахоўваецца двума бясформенныя кактусамі. На двух — «Доган», з боку бетоннай дарогі і ззаду. Размешчаныя пад імі тры экрана — ўнутраныя памяшканні «Дога». Адзін — ці то камбуз, то кухня. Другі — маленькая казарма на восем ложкаў (на адной з іх, верхняй, Джэйк заўважыў яшчэ адзін шкілет). Трэці — тое самае памяшканне з экранамі, у якім знаходзіўся Джэйк. Камера была пад самым столлю, так што Джэйк убачыў і сябе, і Ыша. На адным экране рэйкі цягнуліся ад «Дога» удалячынь. На іншым — зіхацела пад месяцовым святлом Маленькая Уайе. Крайні справа паказваў пераправу з выкладзенымі на ёй рэйкамі.
  
  Але больш за ўсё ўразілі Джэйка «карцінкі» васьмі пакінутых экранаў. Адзін паказваў крама Тлушчу, у гэты час, само сабой, цёмны, зачынены на ўсе замкі. Адзін — Павільён. Два — Галоўную вуліцу Кальи. Яшчэ адзін — касцёл Беззаганнай маці Божай. Шосты — гасціную ў хаце святара. Пакой ўнутры дома! Джэйк бачыў на экране спячага ката Каллагэна. Два апошніх паказвалі, як выказаў здагадку Джэйк, паселішча Мэнни (сам ён там ніколі не быў).
  
  «Але дзе ж, чорт вазьмі, устаноўлены камеры? — падумаў Джэйк. — Як выйшла, што іх ніхто не бачыць?»
  
  Таму што яны маленькія, выказаў здагадку ён. І таму, што яны схаваныя. «Усміхніцеся. Вас здымае схаваная камера»[78].
  
  Але царква... дом святара... гэтыя будынкі з'явіліся ў Калье некалькі гадоў таму назад. І гасцёўня! Камера ў доме! Хто мог ўсталяваць там камеру і калі?
  
  Калі — Джэйк сказаць не мог, а вось наконт хто... Мабыць, ён ведаў, хто мог гэта зрабіць. Слава Богу, яны раіліся, галоўным чынам, на заднім ганку або на лужку. Але ўсё роўна, як шмат ведаюць Ваўкі... ці іх гаспадары? Што запісалі машыны, якія знаходзіліся ўнутры дома святара?
  
  І што перадалі?
  
  Джэйк адчуў боль у руках, і толькі тут зразумеў, што пазногці ўпіліся ў далоні, так моцна ён сціснуў кулакі. Не без працы яму ўдалося расціснуць пальцы. ЁН увесь час чакаў, што з дынамікаў гучнай сувязі пачуецца голас, голас Блейна, і спытае, а што, уласна, ён тут робіць. Але галасы цішыню залы не парушалі. Толькі мерна гудело якое працуе абсталяванне ды шумелі, зрэдку скрыгочучы, вентылятары. Джэйк глянуў на дзверы і ўбачыў, што яе зачыніў пнеўматычны даводчык. Пра гэта ён не хваляваўся, мяркуючы, што з гэтага боку дзверы адкрыецца лёгка. Калі няма, добрыя дзве дзявяткі дапамогуць яму выбрацца з ангара. Ён успомніў, як называўся мясцовым жыхарам у той вечар у Павільёне. Вечар, ад якога яго ўжо аддзяляла цэлая вечнасць. «Я — Джэйк Чемберз, сын Элмер, з роду Эльда, — сказаў ён ім. — Ка-тэт Дзевяноста дзевяці». Чаму так сказаў? Ён гэтага не ведаў. Ведаў толькі адно: супадзенні зноў пачалі праяўляцца. У школе міс Эйвери прачытала ім верш «Другое прышэсце» Уільяма Батлера Йитса. У ім ішла гаворка аб ястребе, які лётаў у небе пашыраецца па спіралі, як патлумачыла міс Эйвери, разнавіднасці круга. Вось і тут усё ішло па спіралі, а не па крузе. Толькі для ка-тэта Дзевятнаццаці (або Дзевяноста дзевяці, чаму-то Джэйк думаў, што гэта адно і тое ж) спіраль гэтая звужалася, па меры таго як свет вакол яго станавіўся старажытнае, разбалтывался, ламаўся, губляў свае часткі. Яны нібы трапілі ў той самы смерч, які забраў Дораці ў краіну Оз, дзе жылі сапраўдныя вядзьмаркі і кіравалі шарлатаны. І Джэйк не бачыў нічога дзіўнага ў тым, што яны будуць зноў і зноў бачыць адно і тое ж, часцей і часцей, таму што...
  
  Яго вачэй ўлавіў рух на адным з экранаў. Джэйк паглядзеў на яго і ўбачыў бацьку Бенні і Эндзі, робата-пасыльнага (з многімі іншымі функцыямі), якія падняліся на вяршыню ўзгорка, якая ахоўваецца вартавымі-кактусамі. Засеяныя іголкамі атожылкі-рукі высунуліся наперад, каб перакрыць дарогу і, магчыма, насадзіць на іголкі здабычу. Эндзі, аднак, мог не баяцца іголак. Ён махнуў рукой і обрубил адзін з атожылкаў. Адростак ўпаў на зямлю, сочась белым сокам. Можа, гэта і не сок, падумаў Джэйк. Можа, гэта кроў. У любым выпадку другі кактус, па іншы бок дарогі, таропка адхіснуўся. Эндзі і Бэн Слайтман спыніліся, магчыма, каб абмеркаваць напад кактусаў. Гледзячы на экран, нельга было вызначыць, рухаюцца вусны чалавека ці няма.
  
  Джэйка ахапіла жудасная, перахопліваючых дыханне паніка. Цела налілося свінцом, нібы ён разам перанёсся на Сатурн ці Юпітар. Лёгкія адмаўляліся дыхаць. «Тое ж самае, павінна быць, адчула Златовласка, — падумаў ён, — калі прачнулася ў маленькай ложка і пачула, як у дом увайшлі тры мядзведзя». Ён не еў кашы, не ламаў крэселка медзведзяня, але ведаў занадта шмат сакрэтаў. Зрэшты, яны зліліся ў адзін сакрэт. Жахлівы сакрэт.
  
  Цяпер яны спускаліся з узгорка. Накіроўваліся да «Догану».
  
  Ыш заклапочана глядзеў на хлопчыка, максімальна выцягнуўшы доўгую шыю, але Джэйк яго практычна не бачыў. Перад вачыма чорныя кветкі расцвілі. Яшчэ ледзь-ледзь, і ён грымнецца ў прытомнасць. Яны знойдуць яго распростертым на падлозе. Ыш паспрабуе яго абараніць, але, калі Эндзі не зможа разабрацца з ушастиком-путаником, з ім разбярэцца Бэн Слайтман-старэйшы. Каля дзвярэй ляжалі чатыры дохлыя горныя кошкі, і па меншай меры адну з іх бацька Бенні паклаў з свайго вернага арбалета. Так што з маленькім дрыготкім ушастиком-путаником ён справіцца без працы.
  
  Такі ты, значыць, у нас баязлівец? — спытаў у галаве голас Роланда. — Навошта ім забіваць такога баязліўца, як ты? Яны проста адправяць цябе на захад, у кампанію да тых, хто забыўся асобы сваіх бацькоў.
  
  Гэтая думка прывяла яго ў пачуццё. Ён глыбока ўдыхнуў. Пачаў уцягваць у сябе паветра, пакуль лёгкія не надзьмуліся па максімуме, да болю. Шумна выдыхнуў. Адвесіў сабе моцную аплявуху.
  
  — Эйк! — усклікнуў Ыш, з папрокам, проста ў шоку.
  
  — Усё нармальна. — Джэйк паглядзеў на маніторы, якія паказваюць кухню і казарму, зрабіў выбар на карысць апошняй. На кухні хавацца было проста няма дзе. У казарме ён мог знайсці камору — а калі няма? Аб гэтым думаць не хацелася.
  
  — Ыш, за мной, — і перасёк гудзіць зала, заліты роўным белым святлом.
  
  10
  
  У казарме пахла старажытнымі рэзкімі затаўкамі: карыцай і гваздзіком. Джэйк задаўся пытаннем, ці не гэты пах сустрэў археолагаў, калі яны ўпершыню трапілі ў падзямеллі пад пірамідамі? З верхняй паліцы ў куце яму ўсміхаўся шкілет, нібы прывітаў дарагога госця. «Приляг, вандроўнік, адпачні. Я вось даўно тут ляжу». На яго рэбрах вісела павуцінне, і Джэйк задаўся яшчэ адным пытаннем: а колькі пакаленняў павукоў вывеліся ў гэтай грудной клетцы? На другім ложку, на падушцы, ляжала сківіцу, якая выклікала ў Джэйка жудаснае ўспамін. Аднойчы, у тым свеце, дзе ён памёр, стралок знайшоў такую ж. І выкарыстаў яе.
  
  У галаве круціліся яшчэ два пытання і выспела адно рашэнне. Пытанне першы: колькі часу спатрэбіцца ім, каб увайсці ў ангар? Пытанне другое: ці знойдуць яны поні? Калі б Слайтман прыехаў на кані, яго прыязны поні, у гэтым Джэйк не сумняваўся, абавязкова б прывітальна заржаў. На шчасце, Слайтман прыйшоў на сваіх дваіх, як і ў мінулы раз. Джэйк і сам бы прыйшоў пешшу, калі б ведаў, што яго мэта так блізка ад ракі. Зрэшты, ўпотай пакідаючы «Рокинг Бі», ён паняцця не меў, а ці ёсць у яго мэта.
  
  Рашэнне выспела наступнае: забіць і жалезнага чалавека, і таго, што з плоці і крыві, калі яны яго знойдуць. І калі яму гэта ўдасца. З Эндзі маглі ўзнікнуць праблемы, але ён лічыў, што слабое месца робата — пукатыя вочы з сіняга шкла. Калі ён зможа асляпіць робата...
  
  «Дасць Бог — будзе і вада, — пракаментаваў яго думкі стрэлак, які, падобна, пасяліўся ў яго галаве, на шчасце ці на гора Джэйка. — Цяпер твая задача — схавацца, калі зможаш. Дзе?»
  
  Не на ложках. Яны бачныя на маніторы і наўрад ці яму ўдасца прыкінуцца шкілетам. Пад адной з двух далёкіх ніжніх? Рызыкоўна, але можа спрацаваць... калі...
  
  Джэйк заўважыў іншую дзверы. Скокнуў да яе. Павярнуў рычаг-дзяржальню. Камору. Каморы — ідэальнае месца для тых, каму трэба схавацца, але гэты ад падлогі да столі набілі нейкім старым электронным абсталяваннем. Што-то высыпалася на падлогу.
  
  — Чорт, — прашыпеў ён, сабраў усё, што выпала, запхнуў назад, зачыніў дзверы. Што ж, прыйдзецца лезці пад адзін з ложкаў...
  
  — САРДЭЧНА ЗАПРАШАЕМ НА АВАНПАСТЫ 16 КВАДРАТА ДУГІ, — прагрымеў запісаны ў спрадвечныя часы голас. Джэйк здрыгануўся і тут жа ўбачыў яшчэ адну дзверы, злева ад сябе, прыадчыненыя. Паглядзець, што за дзвярамі, або ныраць пад ложак? Ён мог выбраць толькі адзін варыянт, на абодва часу б не хапіла. — У АВАНПОСТЕ ПАДТРЫМЛІВАЕЦЦА ДРУГІ ЎЗРОВЕНЬ БЯСПЕКІ...
  
  Джэйк абраў дзверы, і, як аказалася, правільна, таму што Слайтман не стаў слухаць ўсю запіс, адказаў адразу: «Дзевяноста дзевяць», — дынамікі гучнай сувязі шматкроць ўзмацнілі яго голас, і кантрольнае прылада тут жа выказала падзяку яго.
  
  За дзвярыма апынуўся яшчэ адзін камору, на гэты раз пусты, з двума ці трыма трухлявымі сарочкамі і понча, што ляцелі на гручках ў далёкай сцяны. У паветры пылу хапала, і Ыш, пераступаючы парог, тройчы чхнуў.
  
  Джэйк апусціўся на калена, абняў Ыша за доўгую шыю.
  
  — Больш не чихай, а не то нас заб'юць. Сядзі ціха, Ыш.
  
  — Ихо Ыш, — прашаптаў у адказ ушастик-путаник і падміргнуў. Джэйк пацягнуўся да дзвярэй і прыкрыў яе, пакінуўшы шчыліну ў пару цаляў, як і было раней. Ён, ва ўсякім выпадку, на гэта спадзяваўся.
  
  11
  
  Ён чуў іх добра... занадта добра. Джэйк ўжо зразумеў, што ангар нашпігаваны мікрафонаў і дынамікаў. Яго гэта не радавала. Таму што, калі ён і Ыш маглі чуць іх...
  
  Гаварылі яны пра кактусах, дакладней, казаў Слайтман. Яму хацелася ведаць, чаго гэта раптам яны праявілі такую агрэсіўнасць.
  
  — Справа амаль напэўна ў горных котках, сэй, — самазадаволена адказаў Эндзі. Эдзі казаў, што Эндзі нагадвае яму робата Си3ПиО ў «Зорных войнах», фільме, якога Джэйк чакаў з нецярпеннем. Размінуўся з ім менш чым на месяц. — У іх цяпер сезон спарвання, ведаеш.
  
  — Якое там спарванне? Ці ты кажаш мне, што гэтыя чортавы кактусы не могуць адрозніць горную котку ад здабычы, якую яны могуць злавіць і з'есці? Хто-то прайшоў па гэтай дарозе, ужо павер мне. І нядаўна.
  
  Страшная думка мільганула ў галаве Джэйка: а калі падлогу ў «Догане» пыльны? Ён-то таращился на прыборныя панэлі і маніторы. Зрэшты, калі ён і Ыш пакінулі сляды, гэтыя двое іх ужо заўважылі. І маглі прыкідвацца, што вядуць размова аб кактусах, а на самай справе подкрадывались да дзверы казармы.
  
  Джэйк выцягнуў «ругер» з кабуры, трымаючы ў правай руцэ, паклаў вялікі палец на рычажок засцерагальніка.
  
  — Нячыстая сумленне, ператварае нас усіх у трусаў. — Голас Эндзі заставаўся такім жа самаздаволеным. — Гэта маё вольнае пераказ...
  
  — Заткніся, мяшок з балтамі, — раўнуў Слайтман. — Я... — і тут жа ўскрыкнуў ад болю. Джэйк адчуў, як напружыўся Ыш. Ціхенька зароў. Джэйк сціснуў яму пашчу.
  
  — Адпусці! — крыкнуў Слайтман. — Адпусці мяне!
  
  — Зразумела, сэй Слайтман, — спачувальна адказаў Эндзі. — Я толькі націснуў на маленькі нерв твайго локця, ведаеш. Боль хутка пройдзе, таму што прыкладзеная сіла не перавышала дваццаці фунтаў на квадратны фут.
  
  — Навошта ты гэта зрабіў? — У голасе Слайтмана чулася крыўда. — Хіба я не выконваю ўсе твае патрабаванні, і нават больш? Хіба я не рызыкую жыццём дзеля свайго хлопчыка?
  
  — Не кажучы ўжо пра некаторых радасцях жыцця, — пракурняўкала Эндзі. — Акулярах... музычнай машыне, якую ты хаваеш на дне седельной сумкі... і, зразумела...
  
  — Ты ведаеш, чаму я гэта раблю і што будзе са мной, калі мяне выведуць на чыстую ваду, — адказаў Слайтман. Жаласныя скуголенні зніклі з яго голасу, у ім чуліся годнасць і стомленасць. Джэйк такая перамена не спадабалася. Калі ўжо ён выберацца адсюль і выкрые здрадніка, яму хацелася, каб гэта быў злыдзень. — Так, сее-што мне перапала, гэта праўда, і я кажу дзякуй табе. Акуляры, каб я мог лепш разгледзець людзей, з якімі пражыў усё жыццё, а цяпер аддаю. Музычная машына, каб я не чуў голасу сумлення, аб якой ты так паходзячы згадаў, і мог спаць па начах. А потым ты щипаешь мяне за локаць, пасля чаго я адчуваю, як мае вочы проста вывальваюцца з арбіт.
  
  — Я дазваляю гэта іншым. — Голас Эндзі таксама змяніўся. Нагадаў Джэйк пра Блейне. Што б адбылося, пачуй такі голас Тиан Джеффордс? Воун Эйзенхарт? Оуверхолсер? Астатнія жыхары Кальи? — Яны пастаянна сыпят мне на галаву гарачыя вуглі, і я не пратэстую, не даю належнага адпору. «Ідзі сюды, Эндзі. Ідзі туды, Эндзі. Спыні гэта дурное спевы, Эндзі. Затыкні пашчу, Эндзі. Не кажы нам пра будучыню, таму што мы не хочам пра яго чуць». Вось я і не кажу ні аб чым, за выключэннем Ваўкоў, таму што вось тут яны мяне слухаюць і становяцца сумнымі. Таму і кажу. Для мяне кожная сляза — залаты самародак. «Ты — ўсяго толькі дурная бляшанка, набітая правадамі і поблескивающая лямпачкамі, — кажуць яны. — Скажы нам, якая будзе надвор'е, праспявай калыханку нашаму малому, а потым правальвай». І я ім гэта дазваляю. Я ж дурны Эндзі, цацка кожнага дзіцяці і заўсёды мішэнь для моцнага слоўца. Але ад цябе я такога не пацярплю, сэй. Ты збіраешся і надалей жыць у Калье, як мінімум яшчэ некалькі гадоў пасля таго, як сыдуць Ваўкі, ці не так?
  
  — Ты ведаеш, што збіраюся, — адказаў Слайтман так ціха, што Джэйк ледзьве яго пачуў. — І я гэтага заслугоўваю.
  
  — Ты і твой сын будзеце жыць у Калье. Такое можа здарыцца, але залежыць гэта не толькі ад смерці прышэльцаў. Залежыць гэта і ад майго маўчання. Калі ты хочаш, каб я маўчаў, стаўся да мяне з належнай павагай.
  
  — Гэта абсурд, — пасля кароткай паўзы адказаў Слайтман. І Джэйк, седзячы ў каморы, цалкам з ім пагадзіўся. Робат, які патрабуе павагі... вядома ж, гэта абсурд. Як і гіганцкі мядзведзь, які пусты лес, як і галаварэз, які спрабуе раскрыць таямніцы диполярных кампутараў, як і цягнік, які жыве толькі для таго, каб чуць і разгадваць новыя загадкі. — А акрамя таго, паслухай, прашу цябе, як я магу паважаць цябе, калі не маю да сабе ні найменшага павагі?
  
  У адказ пачуўся механічны пстрычка, вельмі гучны. Аналагічны гук выдаў Блейн, калі адчуў, як абсурд навальваецца на яго, пагражаючы спаліць лагічныя ланцужкі. А потым Джэйк пачуў голас Эндзі:
  
  — Няма адказу, дзевятнаццаць. Выходзь на сувязь і дакладвай, сэй Слайтман. І скончым з гэтым.
  
  — Добра.
  
  Трыццаць ці сорак секунд чые-то пальцы бегалі па клавіятуры, а потым пачуўся пранізлівы траскучы свіст, ад якога Джэйк паморшчыўся, а Ыш заскуголіў. Джэйк такіх гукаў ніколі раней не чуў: яго «дасталі» з Нью-Ёрка 1977 года, так што слова мадэм для яго роўным лікам нічога не значыла.
  
  Свіст разам абарваўся. На імгненне ўсталявалася цішыня, які замяніў голасам: «ГЭТА АЛГУЛ СЬЕНТО[79]. ФІНЛІ О'браэн ТЯГО НА СУВЯЗІ. КАЛІ ЛАСКА, НАЗАВІЦЕ ПАРОЛЬ. У ВАС ДЗЕСЯЦЬ СЕ...»
  
  — Панядзелак, — адказаў Слайтман, і Джэйк нахмурыўся. Чуў ён у гэтым свеце назва першага дня ўік-энду? Хутчэй няма, чым так.
  
  — ДЗЯКУЙ. АЛГУЛ СЬЕНТО ПРЫЗНАЕ ПАРОЛЬ. ЛІНІЯ СУВЯЗІ АДКРЫТА, — зноў пранізліва свистнуло. — ДОКЛАДЫВАЙТЕ, СУБОТА.
  
  Слайтман паведаміў, як назіраў за Ролянд і «маладым стралком», якія падняліся да Пячоры галасоў, дзе цяпер з'явілася якая-то дзверы, хутчэй за ўсё выкарыстоўваная Мэнни. Сказаў, што выкарыстаў дальнозор, а таму ўсё добра бачыў...
  
  — Тэлескоп, — самаздаволена уставіў Эндзі. — Гэтыя прылады называюцца тэлескопамі.
  
  — Ты хочаш дакладваць замест мяне? — Голас Слайтмана цадзілася сарказмам.
  
  — Прабач, — адказаў Эндзі-пакутнік. — Прабач, прабач, працягвай, працягвай, я кажу дзякуй табе.
  
  Паўстала паўза. Джэйк мог уявіць сабе, як Слайтман свідруе позіркам робата, для чаго брыгадзіру каўбояў прыйшлося б моцна задраць галаву, каб глядзець пры гэтым Эндзі ў вочы. Нарэшце ён працягнуў:
  
  — Яны пакінулі коней ўнізе і пешшу падняліся па сцежцы. З сабой неслі ружовы мяшок, які перадавалі адзін аднаму. Адчувалася, у мяшку ляжала што-нешта цяжкае. Што-то з прамымі кутамі. Я разгледзеў гэта ў тэлескоп-дальнозор. Магу я выказаць два здагадкі?
  
  — ДЫ.
  
  — Па-першае, яны маглі пераносіць у пячору дзве ці тры найбольш каштоўныя кнігі бацькі Каллагэна. Калі гэта так, варта паслаць туды Ваўка пасля завяршэння асноўнай місіі.
  
  — НАВОШТА? — халодны, нечалавечы голас, Джэйк у гэтым не сумняваўся. Голас гэты выклікаў у яго дрыжыкі ў каленках, наганяў страх.
  
  — У якасці навочнага прыкладу. — Адказ здаваўся Слайтману відавочным. — Каб правучыць святара!
  
  — ВЕЛЬМІ ХУТКА НЕАБХОДНАСЦЬ У НАГЛЯДНЫХ ЎРОКАХ СВЯТАРУ АДПАДЗЕ, — сказаў голас. — ЯКАЯ ДРУГАЯ ТВАЯ ЗДАГАДКА?
  
  Калі Слайтман загаварыў зноў, адчувалася, што ён узрушаны. Джэйк вельмі спадзяваўся, што адказ Фінлі патрос гэтага пархатага здрадніка. Вядома, ён абараняў сына, свайго адзінага сына, але чаму думаў, што гэта давала яму права...
  
  — Магчыма, у мяшку ляжалі карты, — адказаў Слайтман. — Я доўга думаў і прыйшоў да высновы, калі ў чалавека ёсць кнігі, у яго могуць быць і карты. Магчыма, ён аддаў ім карты Усходніх рэгіёнаў, карты, якія дазволяць ім дабрацца да Тандерклепа. Яны не хаваюць, што ідуць туды. Але гэтыя карты наўрад ці прынясуць ім карысць, нават калі стрэлкі і застануцца жывыя. У наступным годзе поўнач будзе на ўсходзе, а годам пазней памяняецца месцамі з поўднем.
  
  Седзячы ў цёмным каморы, Джэйк раптам змог убачыць Эндзі, які наглядае, як Слайтман дакладвае аб убачаным і пачутым. Сінія электрычныя вочы Эндзі мігцелі, ўспыхвалі і згасалі. Слайтман гэтага не ведаў, ніхто ў Калье не ведаў, што гэта мігаценне замяняла робату DNF-44821-V-63 смех. Эндзі смяяўся над Слайтманом.
  
  «Таму што ён ведае, — падумаў Джэйк. — Ведае, што ляжала ў мяшку. Гатовы паспрачацца на пачак печыва, ведае».
  
  Ці Мог ён з упэўненасцю гэта сцвярджаць? Мог дакрануцца да мозгу робата, як дакранаўся да мозгу людзей?
  
  «Калі робат здольны думаць, — пачуўся ў яго галаве голас стрэлка, — з гэтым у цябе не павінна паўстаць праблем».
  
  Ну... магчыма.
  
  — Як бы тое ні было, іх паход у Пячору галасоў — вельмі пераканаўчы доказ, што яны збіраюцца схаваць дзяцей у тых месцах, — працягнуў Слайтман. — Але я ўпэўнены, што пячору яны падабралі іншую.
  
  — Так, так, вядома, іншую. — Голас Эндзі захаваў ранейшыя інтанацыі, але Джэйк падумаў, што мігаценне вачэй пачасцілася. — Занадта шмат галасоў у гэтай пячоры, яны могуць напалохаць дзяцей. Сапраўды, як нам падабаецца!
  
  DNF-44821-V-63, робат-пасыльны. Пасыльны! Можна вінаваціць у здрадзе Слайтмана, але хіба Эндзі ў чым-то вінаваты? Ён выконваў сваю асноўную функцыю, выразна пропечатанную на яго грудзях, дзе яе бачылі ўсё і кожны. І куды ж мы толькі глядзелі? Госпадзе!
  
  Бацька Бенні тым часам працягваў дакладваць Фінлі О'браэн Тяго, які знаходзіўся ў нейкім месцы, названым Алгул Сьенто.
  
  — Шахта, якую ён паказваў нам на карце, намаляванай двайнятамі Тавери, называецца «Глорыя» і знаходзіцца менш чым у мілі ад Пячоры галасоў. Але я ўпэўнены, што ён не збіраецца хаваць там дзяцей. Хочаш, я вылучу яшчэ адно меркаванне?
  
  — ДЫ.
  
  — У сухі рэчышча ракі, якое ідзе да «Глорыі», у чвэрці мілі на поўдзень ад яе ўліваецца іншае сухое рэчышча. Яно ўпіраецца яшчэ ў адну старую шахту, «Чырвоную птушку-2». Іх дын сцвярджае, што схавае дзяцей у «Глорыі», і я думаю, ён паўторыць гэтыя словы на агульным сходзе. Яно павінна прайсці ў канцы тыдня, калі ён папросіць дазволу выступіць супраць Ваўкоў. Але я ўпэўнены: на самай справе ён схавае іх у «Чырвонай птушцы». Паставіць на варце Сясцёр Орисы, ля ўваходу ў пячору і над ёй, і мой табе савет, нельга недаацэньваць гэтых жанчын.
  
  — КОЛЬКІ ІХ БУДЗЕ?
  
  — Думаю, пяць, калі ён ўключыць Сары Адамс. Плюс мужчыны з арбалетамі. Карычневая таксама будзе кідаць талеркі, і я чуў, атрымліваецца ў яе нядрэнна. Можа, лепш, чым у іншых. Але, так ці інакш, мы ведаем, дзе будуць знаходзіцца дзеці. Схаваць іх у такім месцы — памылка, але ён гэтага не ведае. Ён небяспечны, але мазгі ў яго саржавелі. Магчыма, такая стратэгія ўжо прыносіла яму поспех.
  
  Натуральна, прыносіла, у каньёне Маланкі, супраць людзей Латиго.
  
  — Цяпер галоўнае высветліць, дзе ў момант прыходу Ваўкоў будуць знаходзіцца ён сам, малады стралок і хлопчык. Магчыма, ён скажа пра гэта на сходзе. Калі няма, то потым ён можа сказаць Эйзенхарту.
  
  — ЦІ ОУВЕРХОЛСЕРУ?
  
  — Не, Эйзенхарт пойдзе з ім. Оуверхолсер — няма.
  
  — ТЫ ПАВІНЕН ВЫСВЕТЛІЦЬ, ДЗЕ ЯНЫ БУДУЦЬ ЗНАХОДЗІЦЦА.
  
  — Ведаю, — адказаў Слайтман. — Мы высветлім, Эндзі і я, а потым яшчэ раз вернемся ў гэта праклятае месца. Пасля гэтага, клянуся лэдзі Орисой і Чалавекам-Езусам, будзем лічыць, што я свае абяцанні выканаў. Можам мы ісці?
  
  — Праз хвіліну, сэй, — адказаў Эндзі. — Ты ведаеш, я павінен перадаць сваё пасланне.
  
  Зноў пачуўся пранізлівы траскучы свіст. Джэйк сціснуў зубы, чакаючы, пакуль аціхне. Нарэшце запанавала цішыня. Фінлі О'браэн Тяго абарваў сувязь.
  
  — Мы можам ісці? — зноў спытаў Слайтман.
  
  — Калі ў цябе няма неабходнасці затрымацца, то так, — адказаў Эндзі.
  
  — Ты не заўважаеш тут ніякіх зменаў? — раптам спытаў Слайтман, і Джэйк адчуў, як унутры ў яго ўсё пахаладзела.
  
  — Няма, — адказаў Эндзі, — але я маю глыбокае павага да чалавечай інтуіцыі. Ты кіруешся інтуіцыяй, не так, сэй?
  
  Паўза, як здалося Джэйк, зацягнулася на цэлую хвіліну, хоць ён разумеў, што на самай справе яна заняла толькі некалькі секунд.
  
  — Не, — нарэшце адказаў Слайтман. — Напэўна, я нервуюся, таму што развязка блізкая. Госпадзе, хутчэй бы ўсё скончылася. Як я гэта ненавіджу!
  
  — Ты робіш правільна, сэй. — Джэйк не ведаў, як успрыняў гэтыя словы Слайтман, але яго самога чульлівы тон Эндзі прымусіла сціснуць зубы. — Для цябе гэты выбар адзіна правільны. Не твая віна, што ва ўсёй Калье Брын Стерджис толькі ў цябе з двух двайнят у жывых застаўся адзін, ці не так? Я ведаю песню як раз пра гэта. Можа, ты хочаш яе паслухаць...
  
  — Заткніся! — здушаным голасам прасіпеў Слайтман. — Заткніся, механічны д'ябал! Я прадаў табе душу, хіба гэтага недастаткова? Няўжо трэба мной яшчэ трэба і кпіць?
  
  — Калі я цябе пакрыўдзіў, я прашу прабачэння ад усяго майго гіпатэтычнага сэрца, — адказаў Эндзі. — Іншымі словамі, прашу прабачэння. — Быццам бы голас гучаў шчыра. Без усялякіх задніх думак. Але Джэйк не сумняваўся, што пры гэтым вочы Эндзі ўспыхвалі і згасалі ў прыступах сіняга смеху.
  
  12
  
  Змоўшчыкі адбылі. З дынамікаў гучнай сувязі палілася нейкая дзіўная, бессэнсоўная мелодыя (бессэнсоўная, ва ўсякім выпадку, для Джэйка), а потым у ангары запанавала цішыня. Ён чакаў, што зараз яны ўбачаць яго поні, вернуцца, зробяць ператрус, знойдуць яго, заб'юць. Палічыў да ста дваццаці, але паколькі яны так і не вярнуліся ў «Доган», падняўся (з-за велізарнай дозы выплеснутого ў кроў адрэналіну ногі ледзь трымалі яго) і вярнуўся ў вялікі зала. Паглядзеў на манітор, камера якога паказвала вяршыню пагорка, і ўбачыў, як госці «Дога» прайшлі паміж кактусамі. На гэты раз яны не шевельнулись. Напэўна, запомнілі атрыманы ўрок. Джэйк назіраў, як яны сыходзяць усё далей і далей, механічна адзначыў неадпаведнасць іх росту. Калі б іх убачыў на вуліцы яго бацька, то, напэўна, вызначыў бы ў якое-небудзь шоў. Так Элмер Чемберз разумеў жарт.
  
  
  
  Як толькі салодкая парачка знікла з-пад увагі, Джэйк паглядзеў на падлогу. Вядома ж, ніякай пылу. Ніякай пылу і ніякіх слядоў. Ён бы ўбачыў пыл, калі ўвайшоў. І ўжо вядома, яе ўбачыў бы Роланд. Роланд заўсёды ўсё бачыў.
  
  [80]Джэйк хацелася хутчэй сысці, але ён прымусіў сябе чакаць. Калі б яны ўбачылі раптам якія ўключыліся пражэктары, кіраваныя датчыкамі, реагировавшими на рух, то маглі б выказаць здагадку, што міма «Дога» прабегла горная котка, але маглі і вярнуцца. Каб прабавіць час, ён прагуляўся ўздоўж пультаў кіравання і прыборных панэляў. Большасць прылад вырабіла «Прамысловая кампанія ЛаМерка», але сустракаліся і знаёмыя лагатыпы «GE» і «IBM», плюс незнаёмы яму — «Microsoft». На ўсіх прыладах і прыборах з гэтымі лагатыпамі ён знайшоў яшчэ адзін надпіс: «Made in USA». На вырабах, вырабленых «Прамысловай кампаніяй ЛаМерка», такая надпіс адсутнічала.
  
  Ён не сумняваўся, што некаторыя з клавіятур, усяго іх было больш двух дзясяткаў, кантралявалі кампутары. А для чаго служыла астатняя тэхніка? Якая яе частка па-ранейшаму працавала? Захоўваецца тут зброю? Чаму-то ён думаў, што на апошні пытанне можна адказаць адмоўна... калі б зброя захоўвалася, яго даўно збыў бы Эндзі, робат-пасыльны (з многімі іншымі функцыямі).
  
  Нарэшце, Джэйк вырашыў, што можна сыходзіць. Вяртацца ён меў намер з крайняй асцярогай: вярнуцца да ракі, аб'ехаць «Рокинг Бі» па шырокай дузе, наблізіцца з іншага боку. І ўжо падыходзіў да дзвярэй, калі ў галаве раптам бліснуў пытанне: а ці не засталася запіс яго з Ышем наведвання «Дога»? Не трапілі яны на якую-небудзь відэастужку? Ён абвёў позіркам якія працуюць маніторы, затрымаўшыся на тым, што паказваў вялікі зала. Зноў убачыў сябе і Ыша. Камера захоплівала ўсё памяшканне, схавацца не ўяўлялася магчымым.
  
  «Наплюй на гэта, Джэйк, — параіў у яго галаве голас стралка. — Усё роўна ты нічога не можаш з гэтым зрабіць, так што наплюй. Калі ты пачнеш шукаць запісвае прылада, то, напэўна, наследишь. А то і падымеш трывогу».
  
  Довады стрэлка пераканалі Джэйка. Ён падхапіў Ыша і пакінуў ангар. Поні чакаў там, дзе ён яго і пакінуў, пашчыпваў кусты пад месяцовым святлом. Ніякіх слядоў на сланцаў поні не пакінуў. Джэйк ўбачыў, што слядоў не застаецца і пасля яго. Патрабавалася вялікае намаганне, каб прадушыць дастаткова трывалую паверхню. Эндзі, напэўна, праціснуў б, ён — не. Джэйк лічыў, што не пакінуў бы следу і бацька Бенні.
  
  Спыні. Калі б яны пачулі цябе, даўно б вярнуліся.
  
  Джэйк пагадзіўся з такім вывадам, але ўсё роўна адчуваў сябе Златовлаской, на дыбачках, якая сыходзіць з дома трох мядзведзяў. Ён вывеў поні на сцежку, знайшоў фартух, надзеў, пасадзіў Ыша ў шырокі нагрудны кішэню. Калі садзіўся ў сядло, ударыў вушасціка-путаника пра луку.
  
  — Ой, Эйк! — сказаў Ыш.
  
  — Ціха, дробка. — Джэйк накіраваў поні да ракі. — Ціха, малы.
  
  — Ихо, — пагадзіўся Ыш і падміргнуў. Джэйк закапаўся пальцамі ў густую поўсць, пачухаў там, дзе Ышу больш за ўсё падабалася. Ушастик-путаник зачыніў вочы, выцягнуў доўгую шыю, блажэнна ўсміхаючыся.
  
  Калі яны дабраліся да ракі, Джэйк спешыўся, з-за валуна доўга пазіраў на супрацьлеглы бераг. Нічога падазронага не ўбачыў, але сэрца літаральна выскоквала з грудзей, пакуль поні не выйшаў з вады. Ён спрабаваў прыдумаць, што сказаць бацьку Бенні, калі той перахопіць яго і спытае, куды гэта ён ездзіў глыбокай ноччу. На розум нічога не прыходзіла. На ўроках англійскай ён заўсёды атрымліваў выдатныя адзнакі за сачыненні, але зараз адкрыў для сябе, што страх і ўяўленне несумяшчальныя. Калі б бацька Бенні перахапіў яго, ён бы нічога не змог сказаць у сваё апраўданне. І скончылася б гэта сумна.
  
  Але яго ніхто не перахапіў — ні на рачным беразе, ні на шляху да «Рокинг Бі», ні ў стайні, дзе ён расьсядлаў і расчасаў поні. Вакол усе спалі, і Джэйка гэта цалкам задаволіла.
  
  13
  
  Як толькі Джэйк лёг на свой матрац і нацягнуў коўдру да падбародка, Ыш заскочыў на ложак Бенні і скруціўся клубочкам, зноў сунулі нос пад хвост. Бенні нешта прамармытаў у сне, працягнуў руку, пагладзіў вушасціка-путаника.
  
  Джэйк ляжаў, з трывогай гледзячы на спячага хлопчыка. Яму падабаўся Бэні, яго адкрытасць, гатоўнасць пазабаўляцца, не отлынивание ад працы, калі ўзнікала такая неабходнасць. Яму падабаўся смех Бенні, у іх на многае супадалі погляды, і...
  
  І да гэтай ночы яму падабаўся і бацька Бенні.
  
  Ён паспрабаваў уявіць сабе, як паглядзіць на яго Бенні, калі высветліцца, што а) яго бацька — здраднік, і б) яго сябар вывеў бацьку на чыстую ваду. Джэйк думаў, што злосць ён перажыве. А вось крыўду...
  
  Ты думаеш, што ў поглядзе будзе чытацца крыўда? Толькі крыўда? Падумай як след. У свеце Бенні Слайтмана не так ужо шмат апор, і ты выб'еш іх з-пад яго. Усе да адзінай.
  
  Не мая віна, што яго бацька — шпіён і здраднік.
  
  Але і Бенні ў гэтым не вінаваты. А калі спытаць Слайтмана, ён бы сказаў, што і за ім віны няма, яго прымусілі пайсці на здраду. Джэйк лічыў, што гэта праўда. Абсалютная праўда, калі стаць на пазіцыю бацькі. Што ж такога асаблівага было ў двайнят Кальи і чаму ў гэтым так мелі патрэбу Ваўкі? Што-то ў іх мазгах. Якія-то энзім або сакрэт, выпрацоўваемыя толькі двайнятамі, можа, энзім або сакрэт, адказныя за меркаваны феномен «тэлепатыі двайнят». У любым выпадку яны маглі атрымаць яго з мозгу Бенні Слайтмана, таму што ён хай і застаўся адзін, але які нарадзіўся ў пары. Яго сястра памерла? Трагедыя, ці не так? Асабліва для бацькі, які цяпер ўдвая любіў свайго адзінага пакінутага дзіцяці. І не мог з ім расстацца.
  
  Дапусцім, Роланд яго заб'е? І як пасля гэтага будзе глядзець на цябе Бенні?
  
  Аднойчы, у іншым жыцці, Роланд паабяцаў, што будзе клапаціцца аб Джэйку Чемберзе, а потым дазволіў яму ўпасці ў цемру. Джэйк думаў, што большага здрады проста не можа быць. Цяпер у яго паўсталі сумневы. Вялікія сумневы. Гэтыя невясёлыя думкі доўга не давалі яму заснуць. Нарэшце, дзе-то за паўгадзіны да першых пробліскаў відна, ён пагрузіўся ў чулы, трывожны сон.
  
  
  
  Кіраўнік 4
  
  Дудочник у стракатым
  
  1
  
  — Мы — ка-тэт, — адчаканіў стрэлак. — Мы — адзінства з мноства. — Ён заўважыў сумнеў у поглядзе Каллагэна, не мог не заўважыць, і кіўнуў. — Так, бацька, ты — адзін з нас. Я не ведаю, ці надоўга, але ведаю, што гэта так. І мае сябры ведаюць.
  
  Джэйк кіўнуў. Эдзі і Сюзанна таксама. У гэты дзень яны сабраліся ў Павільёне. Пачуўшы гісторыю Джэйка, Роланд больш не хацеў сустракацца ў доме святара, нават у двары. Лічыў, што Слайтман або Эндзі, а тое і яшчэ які-небудзь невядомы ім адзін Ваўкоў маглі паставіць там падслухоўваюць прылады і камеры. Неба зацягнула шэрым, абяцаючы дождж, але надвор'е стаяла на дзіва цёплае для гэтага часу года. Нейкія жанчыны або мужчыны з добра развітым пачуццём адказнасці згрэблі якая апала лістоту з лужка каля сцэны, дзе не так ужо і даўно стрэлкі прадстаўляліся насельніцтву Кальи. Траўка зелянела, як летам. Хто-небудзь з мясцовых жыхароў запускаў змеяў, рука аб руку шпацыравалі парачкі, некалькі гандляроў, расклаўшы свой тавар пад адкрытым небам, адначасова вышуквалі патэнцыйных пакупнікоў і з трывогай пазіралі на нізкія аблокі. На эстрадзе рэпетавалі музыканты, з такім запалам, якія гулялі ў дзень прыезду стралкоў у Калью Брын Стерджис. Некалькі гараджан накіраваліся было да Раланда і яго сябрам, каб павітацца і перакінуцца парай слоў, але Роланд, без ценю ўсмешкі, круціў галавой, і яны тут жа разгортваліся. Час наладжвання адносін прайшло. Яны ўшчыльную наблізіліся да развязкі.
  
  — Праз чатыры дні адбудзецца сход, — працягнуў Роланд. — На гэты раз, думаю, прыйдзе ўвесь горад, не толькі мужчыны.
  
  — Вядома, павінен сабрацца увесь горад, — кіўнула Сюзана. — Калі ты разлічваеш, што жанчыны будуць кідаць талеркі, якія заменяць адсутнічае стралковая зброя, іх нельга не запрасіць у гэты чортаў Зала сходаў.
  
  — На ўсіх у Зале сходаў месца не хопіць, — уставіў Каллагэн. — Мы запалім паходні і правядзем сход тут.
  
  — А калі пойдзе дождж? — спытаў Эдзі.
  
  — Калі пойдзе дождж, людзі промокнут, — адказаў Каллагэн і паціснуў плячыма.
  
  — Чатыры дні да сходу і дзевяць да прыходу Ваўкоў, — зноў загаварыў Роланд. — Хутчэй за ўсё гэта наш апошні шанец параіцца ў спакойнай абстаноўцы, з яснай галавой, да таго, як усё скончыцца. Мы не можам сядзець доўга, таму не будзем губляць часу. — Ён выцягнуў рукі, Сюзанна ўзялася за адну, Джэйк — за іншую. Праз імгненне ўсе сядзелі цесным кружком, узяўшыся за рукі. — Мы ўсе бачым адзін аднаго?
  
  — Бачу цябе вельмі добра, — адказаў Джэйк.
  
  — Вельмі добра, Роланд, — поддакнул Эдзі.
  
  — Як у ясны дзень, салодзенькі, — пагадзілася Сюзанна і ўсміхнулася.
  
  Ыш, які што-то вынюхивал ў траўцы, нічога не сказаў, але паглядзеў на іх і падміргнуў.
  
  — Бацька? — спытаў Раланд.
  
  — Я бачу і чую цябе вельмі добра. — Вусны Каллагэна ледзь искривились ва ўсмешцы. — І я рады, што вы ўключылі мяне ў свой круг. Ва ўсякім выпадку, пакуль рады.
  
  2
  
  Роланд, Эдзі і Сюзанна ўжо чулі вялікую частку гісторыі Джэйка; Джэйк і Сюзанна — гісторыю Роланда і Эдзі. Цяпер Каллагэн пачуў абодва, як ён потым казаў, «дзве серыі». Слухаў з шырока расплюшчанымі вачыма, часцяком у яго отвисала сківіцу. Перахрысціўся, калі Джэйк распавёў, як хаваўся ў каморы. Спытаў Эдзі: «Ты, зразумела, не збіраўся забіваць жонак і дзяцей? Проста блефаваў?»
  
  Эдзі паглядзеў на цяжкія аблокі, на яго вуснах зайграла ўсмешка. Зноў перавёў погляд на Каллагэна.
  
  — Роланд кажа мне, што бацькам ты звацца не хочаш, але ў апошні час усё больш і больш прэтэндуеш на бацькава званне.
  
  — Калі ты кажаш аб маім нежаданні разглядаць нават магчымасць перапынення цяжарнасці тваёй...
  
  Эдзі падняў руку.
  
  — Значыць, так, я не кажу аб чым-то канкрэтным. Справа ў тым, што мы павінны выканаць тут адну работку і маем патрэбу ў тваёй дапамогі. І менш за ўсё нам хочацца адцягвацца на тваю каталіцкую блазнота. Таму будзем лічыць, што я блефаваў, і рушым далей. Цябе гэта задаволіць, бацька?
  
  Ва ўсмешцы Эдзі чыталіся напружанасць і раздражненне. На шчоках ўспыхнулі чырвоныя плямы. Каллагэн доўга глядзеў на яго, потым кіўнуў.
  
  — Ды. Ты блефаваў. Закрыем гэтую тэму і рушым далей.
  
  — Добра. — Эдзі зірнуў на Роланда.
  
  — Першае пытанне — Сюзане. — Роланд павярнуўся да яе. — Ён просты: як ты сябе адчуваеш?
  
  — Выдатна.
  
  — Праўду кажаш?
  
  Яна кіўнула.
  
  — Праўду кажу, дзякуй табе.
  
  — Тут галава больш не баліць? — Роланд пацёр рукой крыху вышэй левага скроні.
  
  — Няма. Мяне перастала трэсці пасля заходу сонца і перад світаннем. І паглядзіце на мяне! — Яна правяла рукой па круглявым грудям, станы, правым сцягне. — Я трохі схуднела, Роланд... Дзе-то я чытала, што ў самак некаторых відаў жывёл, драпежнікаў з атрада каціных, олених, зайчих, дзіцяня рассмоктваецца, калі ўмовы навакольнага асяроддзя не спрыяюць яго нараджэння. Ты не думаеш... — Яна змоўкла, з надзеяй гледзячы на стрэлка.
  
  Раланду вельмі б хацелася падбадзёрыць яе, ухапіўшыся за гэтую выратавальную ідэю, але ён не мог. Зноў жа ў ка-цётцы вырашылі нічога не ўтойваць адзін ад аднаго. Ён паківаў галавой. Сюзана погрустнела.
  
  — Наколькі я магу сказаць, спіць яна спакойна, — уставіў Эдзі. — Ніякіх прыкмет Міа.
  
  — Розалита кажа тое ж самае, — дадаў Каллагэн.
  
  — Так вы сочыце за мной? — абурана спытала Сюзанна голасам Детты. Але усміхаючыся.
  
  — Здараецца, — прызнаў Каллагэн.
  
  — Давайце не будзем больш тычыцца малога Сюзаны, калі не пярэчыце, — прапанаваў Роланд. — Нам трэба пагаварыць пра Воўка. Пра іх і яшчэ сёе пра што.
  
  — Але, Роланд... — пачаў Эдзі.
  
  Роланд падняў руку.
  
  — Я ведаю, што ў нас шмат іншых праблем. Ведаю, што яны не церпяць адкладу. Але ведаю і іншае: калі мы будзем раскідвацца, то памром тут, у Калье Брын Стерджис, а мёртвыя стрэлкі ўжо нікому не змогуць дапамагчы. Не змогуць выканаць і той, што павінны. Вы згодныя? — Ён абвёў усіх поглядам. Ніхто не адказаў. Здалёку данеслася дзіцячае спевы. Радасныя, чыстыя, нявінныя галасы. Спявалі быццам бы аб каммале.
  
  — Акрамя Ваўкоў, ёсць у нас адна справа, якім нам абавязкова трэба заняцца. Яно тычыцца цябе, бацька. І Пячоры дзверы. Ты ўвойдзеш у дзверы, вернешся ў сваю краіну?
  
  — Ты жартуеш? — у Каллагэна загарэліся вочы. — Вярнуцца назад, хай і на ледзь-ледзь? Толькі скажы.
  
  Роланд кіўнуў.
  
  — Тады сёння, толькі пазней, мы з табой паднімемся ў пячору, і я адкрыю табе дзверы. Ты ведаеш, дзе знаходзіцца пустка?
  
  — Вядома. Праходзіў міма яго тысячу раз, у іншым жыцці.
  
  — І ты ведаеш, што такое паштовы індэкс? — спытаў Эдзі.
  
  — Калі містэр Тауэр зрабіў усё, як ты казаў, ён будзе напісаны на краі дашчанага плота, з боку Сорак шосты вуліцы. Між іншым, бліскучая ідэя.
  
  — Ты запішаш індэкс... і запішаш лік, — сказаў Роланд. — Мы павінны адсочваць тамтэйшае час, Эдзі ў гэтым мае рацыю. Запішаш і вернешся. А потым, пасля сходу ў Павільёне, табе давядзецца прайсці праз дзверы яшчэ раз.
  
  — Ужо ў той горад у Новай Англіі, дзе цяпер знаходзяцца Тауэр і Дипно, — здагадаўся Каллагэн.
  
  — Ды.
  
  — Калі ты іх знойдзеш, казаць трэба будзе з містэрам Дипно, — умяшаўся Джэйк. Пачырванеў, калі ўсе погляды звярнуліся на яго, але працягваў глядзець на Каллагэна. — Містэр Тауэр вельмі ўжо упарты...
  
  — Тут двух меркаванняў быць не можа, — перабіў яго Эдзі. — Да таго часу, як ты трапіш туды, ён, напэўна, ужо знойдзе тузін букіністычных крам і бог ведае колькі асобнікаў першага выдання кнігі «Дзевятнаццаты нервовы зрыў Індыяны Джонса».
  
  — ...але містэр Дипно цябе выслухае, — скончыў сваю думку Джэйк.
  
  — Ушает, Эйк, — пацвердзіў Ыш і перакаціўся на спіну. — Ушает ихо!
  
  Пачухваючы жывот Ыша, Джэйк дадаў:
  
  — Калі нехта і зможа пераканаць містэра Тауэр што-то зрабіць, так гэта містэр Дипно.
  
  — Добра. — Каллагэн кіўнуў. — Я цябе зразумеў.
  
  Мяркуючы па галасах, якія спяваюць дзеці накіроўваліся да іх. Сюзана павярнулася, не ўбачыла іх і выказала здагадку, што яны ідуць па Рачной вуліцы. Калі так, то яны маглі ўбачыць дзяцей пасля таго, як яны павернуты на Галоўную каля крамы Тлушчу. Некаторыя гараджане, якія стаялі на ганку, іх ужо бачылі.
  
  Роланд тым часам з усмешкай глядзеў на Эдзі.
  
  [81]— Аднойчы, калі я ўжыў у гутарцы слова assume, ты сказаў мне, як яно трактуецца ў тваім свеце. Калі памятаеш, калі ласка, паўтары.
  
  Эдзі расплыўся ва ўсмешцы.
  
  — Ass u me, то ёсць зрабіць азадак з цябе і мяне, ты пра гэта?
  
  Роланд кіўнуў.
  
  — Добрае тлумачэнне. Тым не менш я збіраюся вылучыць адно прапанову, загнаць яго ў сцяну, як цвік, а потым павесіць на яго нашы надзеі і выйсці з гэтай калатнечы жывымі. Мне гэта не падабаецца, але іншых варыянтаў я не бачу. Здагадка наступнае: супраць нас працуюць толькі Бэн Слайтман і Эндзі. Калі мы разбярэмся з імі да прыходу Ваўкоў, то забяспечым нашых дзеянняў поўную сакрэтнасць.
  
  — Не забівайце яго, — ледзь чутна прашаптаў Джэйк. Прыціснуў да сябе Ыша і пачаў паляпваць яго па галаве і доўгай шыі. Ушастик-путаник трываў.
  
  — Прабач, Джэйк. — Сюзана нахілілася наперад, прыклала руку да вуха. — Я не...
  
  — Не забівайце яго! — осипшим, дрыготкім голасам паўтарыў Джэйк — адчувалася, што з вачэй вось-вось брызнут слёзы. — Не забівайце бацькі Бенні. Калі ласка.
  
  Эдзі прысунуўся да Джэйк, абняў за плечы.
  
  — Джэйк, бацька Бенні Слайтмана хоча аддаць Ваўкам сотню дзяцей Кальи Брын Стерджис, каб выратаваць ўласнага сына. І ты ведаеш, якімі яны вернуцца.
  
  — Так, але ён лічыў, што ў яго няма іншага выйсця, таму што...
  
  — Ён мог ўстаць побач з намі, — ледзяным голасам абарваў яго Роланд. Голасам, ад якога павявала смерцю.
  
  — Але...
  
  Але што? Джэйк не ведаў. Спрабаваў знайсці пераканаўчы довад і не мог. Слёзы такі пырснулі з вачэй, пацяклі па шчоках. Каллагэн паспрабаваў абняць яго. Джэйк адштурхнуў руку святара.
  
  Роланд ўздыхнуў.
  
  — Мы паглядзім, што можна зрабіць, каб не чапаць яго. Гэта ўсё, што я магу табе паабяцаць. Я не ўпэўнены, што тым самым мы праявім міласэрнасць... на наступным тыдні Слайтманов прагоняць з горада, калі да таго часу яшчэ застанецца горад, але, магчыма, яны змогуць пайсці па Дузе на поўнач або на поўдзень і пачаць дзе-то новае жыццё. І паслухай мяне, Джэйк: Бенні Слайтману не трэба ведаць, дзе мінулай ноччу ты бачыў яго бацькі і Эндзі.
  
  У вачах Джэйка зацеплілася надзея. Ён пляваць хацеў на Слайтмана-старэйшага, турбавала хлопчыка толькі адно: Бенні не павінен ведаць, што менавіта ён высачыў яго бацькі. Ён разумеў, што гэта баязлівасць, але не хацеў, каб Бенні даведаўся аб яго ролі ў гэтай гісторыі.
  
  — Праўда? Ты прыкладзеш намаганні?
  
  — Я не магу табе нічога абяцаць, але...
  
  Скончыць ён не паспеў, таму што з-за вугла паказаліся спяваюць дзеці. Вёў іх Эндзі, робат-пасыльны, яго серабрыстыя рукі і ногі і залацістае цела-цыліндр зіхацелі на сонцы. Ішоў ён спіной наперад. У руцэ трымаў арбалетную стралу, з прывязанымі да яе яркімі стужкамі. Сюзана вырашыла, што вельмі ўжо ён падобны на арганізатара параду ў Дзень незалежнасці. Ён махаў імправізаваным жазлом з боку ў бок, акампаніруем спяваюць дзецям музыкай, якая лілася з дынамікаў ў яго грудзях і галаве.
  
  — Срань гасподняя, — выдыхнуў Эдзі. — Гэта ж дудочник у стракатым з Гамелина.
  
  3
  
  
  
  Кам-каммала-кам-раз,
  
  Прама папы на заказ.
  
  Мама сына нарадзіла,
  
  То-То радасць-тое была.
  
  Гэты куплет Эндзі праспяваў сола, потым наставіў жазло на дзіцячую натоўп. Яны заспявалі:
  
  Кам-каммала-кам-кам,
  
  То-То радасць усім нам.
  
  Доўга тата весяліўся,
  
  Сын бо як-ніяк нарадзіўся.
  
  Спевы змянілася радасным смехам. Дзяцей быццам бы было не так шмат, як спачатку падумала Сюзанна, арыентуючыся на які ствараецца імі шум. Пасля аповеду Джэйка аб сустрэчы ў «Догане» у яе пахаладзела сэрца, калі яна ўбачыла, што калону ўзначальвае Эндзі. І адначасова зло запульсировали жылкі на шыі і на левым скроні. Якое права меў ён весці іх па вуліцы? Сапраўды, дудочник у стракатым касцюме, Эдзі правоў, дудочник у стракатым касцюме з Гамелина.
  
  У гэты момант Эндзі паказаў жазлом на сімпатычную дзяўчынку гадоў трынаццаці або чатырнаццаці. Сюзана падумала, што дзяўчынка — дачка Ансельма, фермера, які жыў па суседстве з Тіаном Джеффордсом. Дзяўчынка заспявала:
  
  Кам-каммала-кам-два,
  
  Гудзе з пахмелля галава.
  
  Хопіць дурня валяць,
  
  Рыс прыйшла пара саджаць.
  
  Астатнія далучыліся, і Сюзанна зразумела, што дзяцей усё-такі больш, чым яна вырашыла, калі яны здаліся з-за вугла. Вушы падлічылі іх дакладней вачэй, і на тое была важкая прычына.
  
  Кам-каммала-кам-кам,
  
  На палях шум-гам.
  
  Мама хуценька рыс саджала,
  
  Уся вёска падпявала.
  
  Ёй здалося, што дзяцей менш, таму што ў многіх былі аднолькавыя асобы. Да прыкладу, твар дзяўчынкі Ансельмов нічым не адрознівалася ад асобы хлопчыка, брата-блізнюка, які ішоў побач з ёй. Уласна, уся дзіцячая калона і складалася з двайнят. У Сюзаны скрутило жывот. Яна адчула боль над левым вокам. Рука пачала паднімацца, каб пацерці лоб.
  
  «Не, — сказала яна сабе, — я не адчуваю болю». Прымусіла руку вярнуцца на ранейшае месца. Няма неабходнасці церці лоб. Няма неабходнасці церці тое, што не баліць.
  
  Эндзі паказаў жазлом на пухлай хлапчука, не старэйшыя за васьмі гадоў. Ён праспяваў свой куплет пранізлівым, трэснутым голасам, выклікаўшы смех астатніх дзяцей.
  
  Кам-каммала-кам-тры.
  
  На палі ты паглядзі.
  
  Хутка слаўны рыс ўзыдзе,
  
  Нам прынясе дастатак.
  
  Дзеці хорам адказалі:
  
  Кам-каммала-кам-рыс,
  
  На палі ты азірніся.
  
  Рыс зялёны і густы,
  
  Даў багацце нам з табой.
  
  Эндзі заўважыў ка-тэт Роланда і вітаў іх, узмахнуўшы кіем. Радасна закрычалі і дзеці... палове якіх трэба было вярнуцца рунтами, калі б ніхто не перашкодзіў рэалізацыі планаў устроителя параду. Потым яны будуць расці, ператвараючыся ў гігантаў, крычучы ад болю, і памруць маладымі.
  
  — Памахаю ў адказ. — Роланд падняў руку. — Памахаю ў адказ, вы ўсё, дзеля сваіх бацькоў.
  
  Эдзі усміхнуўся робату ва ўсе трыццаць два зубы.
  
  — Як справы, гавённы ды-джэй? — прашыпеў ён. Падняў абедзве рукі з адтапыранымі вялікімі пальцамі. — Як справы, робат-псіхапат? Скажы, выдатна. Скажы, дзякуй табе. Скажы, пацалуйце мяне ў азадак!
  
  Джэйк зарагатаў. Яны працягвалі усміхацца і махаць рукамі. Дзеці адказвалі тым жа. Махаў рукамі і Эндзі. Павёў калону па Галоўнай вуліцы, спяваючы: «Кам-каммала-кам-чатыры! Разлілася рака шырэй...»
  
  — Яны яго любяць. — Твар Каллагэна скрывіўся ад агіды. — Многія пакаленні дзяцей любілі Эндзі.
  
  — Хутка сітуацыя зменіцца, — працадзіў Роланд.
  
  4
  
  — Яшчэ пытанні? — спытаў Роланд пасля сыходу Эндзі і дзяцей. — Задавайце, калі ёсць. Магчыма, іншага выпадку не надарыцца.
  
  — Як наконт Тиана Джеффордса? — спытаў Каллагэн. — Заварыў кашу менавіта ён. І павінен прыняць удзел у апошнім дзействе.
  
  Роланд кіўнуў.
  
  — У мяне ёсць для яго праца. Для яго і Эдзі. Бацька, каля хаткі Розалиты варта выдатны туалет. Высокі, дужы.
  
  Каллагэн ускінуў бровы.
  
  — Ага, я, кажу, дзякуй табе. Яго пабудавалі Тиан і Х'ю Анзэльм.
  
  — Можаш ты ў бліжэйшыя дні забяспечыць дзверы моцным вонкавым завалай?
  
  — Магу, але...
  
  — Калі ўсё пойдзе добра, завалу і не спатрэбіцца, але лепш падстрахавацца.
  
  — Так, — кіўнуў Каллагэн. — Падстрахавацца ніколі не перашкодзіць. Я ўсё зраблю.
  
  — А які ў цябе план, салодзенькі? — спытала Сюзана. Спакойным, на здзіўленне мяккім голасам.
  
  — Ніякага канкрэтнага плана ў мяне няма. Таму што часцяком загадзя намечаныя планы толькі перашкаджаюць. Галоўнае для вас — не верыць таму, што я магу сказаць, калі мы ўстанем, отряхнем азадка і пойдзем да гараджанам. Асабліва не верыць сказанага мною на сходзе, калі я буду стаяць на гэтай самай сцэне з перышком у руцэ. Таму што ў асноўным я буду хлусіць. — Ён усміхнуўся, але вочы засталіся жорсткімі і халоднымі, як дзве ледышки. — Мой бацька і бацька Катберта заўсёды вынікалі правілу: «Спачатку ўсмешка, потым хлусня. У канцы — стрэлы».
  
  — Мы амаль што там, ці не так? — спытала Сюзана. — Падышлі да стрэлаў.
  
  Роланд кіўнуў.
  
  — І стрэлы прагучаць і стихнут так хутка, што я іншы раз думаю, для чаго гэта планаванне, гэтыя размовы, калі ўсе заўсёды сканчаецца пяццю хвілінамі крыві, болю і глупства. — Ён памаўчаў. — Потым мне становіцца моташна. Як у той дзень, калі мы з Бертам пайшлі паглядзець на павешанага.
  
  — У мяне пытанне, — перапыніў зацягнулася паўзу Джэйк.
  
  — Задавай, — павярнуўся да яго Роланд.
  
  — Мы пераможам?
  
  Роланд так доўга маўчаў, што ў душу Сюзаны пачаў закрадываться страх.
  
  — Яны не здагадваюцца, як шмат мы ведаем. За доўгія гады страцілі пільнасць. Калі Эндзі і Слайтман — адзіныя пацукі ў нашым гумне, калі з Тандерклепа прыскача не занадта шмат Ваўкоў, калі ў нас не скончацца талеркі і патроны... тады, так, Джэйк, сын Элмер. Мы пераможам.
  
  — Колькі гэта занадта шмат?
  
  Роланд задумаўся, яго выцвілыя сінія вочы глядзелі на ўсход.
  
  — Значна больш, чым ты можаш сабе ўявіць, — нарэшце адказаў ён. — І спадзяюся, значна больш, чым будзе на самой справе.
  
  5
  
  У другой палове дня Доналд Каллагэн стаяў перад ненайденные дзвярыма, імкнучыся засяродзіцца на Другі авеню 1977 года. Сканцэнтраваў увагу на рэстаране «Чав-Чав», куды часцяком зазіраў на ленч з Джорджам і Люпом Дэльгада.
  
  — Я заўсёды еў ялавічная грудзінка. — Каллагэн спрабаваў ігнараваць пранізлівы голас маці, які даносіцца з чорнай глоткі пячоры. Калі ён увайшоў у пячору з Ролянд, погляд яго адразу ўпаў на шафу з кнігамі, які Келвін Тауэр пераправіў у гэты свет. Так шмат кніг! Пры выглядзе іх звычайна шчодрае сэрца Каллагэна переполнилось прагнасцю. Але цікавасць да кніг хутка загас. Ён паспеў выцягнуць толькі адну, наўздагад, «Вирджинца» Оўэна Уистера[82], але цяжка думаць аб кнізе, калі твае памерлыя сябры і сваякі честят цябе на ўсе лады.
  
  Маці раз за разам пыталася, чаму ён дазволіў вампіраў, гэтаму агіднаму кровососу, зламаць падораны ёю крыж. «Ты заўсёды быў слабы ў веры. — Голас перапаўняла смутак. — Слабы ў веры і моцны ў выпіўкі. Гатовая спрачацца, ты б і зараз не адмовіўся ад шкляначкі, так?»
  
  Вялікі Божа, вядома ж, не адмовіўся б. Ад віскі. «Эйншент эйдж». Каллагэн адчуў, як на ілбе выступіў пот. Сэрца білася ў два разы часцей, чым звычайна. Няма, у тры разы.
  
  — Грудзінка, — прамармытаў ён. — З гарчыцай. — Перад яго разумовым поглядам паўстала пластыкавая бутэлечка, з якой выдавливалась гарчыца. Ён успомніў і назва фірмы, пропечатанное на этыкетцы: «Плочманс».
  
  — Што? — спытаў Раланд.
  
  — Я кажу, што гатовы, — адказаў Каллагэн. — Калі ты збіраешся адкрыць дзверы, у імя любові да Бога, адчыняй.
  
  Роланд прыўзняў вечка скрыні. У вушы Каллагэна ударыў звон калакольцаў, разам нагадаўшы яму пра слуг закона ў іх вялікіх аўтамабілях. Страўнік сцяўся, з вачэй пырснулі слёзы лютасьці.
  
  Але дзверы з пстрычкай адкрылася, паласа сонечнага святла ўварвалася ў пячору, разганяючы змрок.
  
  Каллагэн глыбока ўдыхнуў і падумаў: «О Марыя, зачавшая без граху, памаліся за нас, якія вераць у Цябе». І ступіў у лета 1977 года.
  
  6
  
  Апынуўся там, зразумелая справа, у апоўдні. Час ленч. Акурат перад рэстаранам «Чав-чав». Ніхто, падобна, не звярнуў увагі на яго з'яўленне. На падстаўцы, у дзверы рэстарана, стаяла зялёная грифельная дошка з прапанаванымі на ленч стравамі.
  
  ГЭЙ, ВЫ, САРДЭЧНА ЗАПРАШАЕМ У «ЧАВ-ЧАВ»!
  
  СТРАВЫ ДНЯ НА 24 ЧЭРВЕНЯ
  
  
  
  БЕФСТРОГАНАЎ
  
  ЯЛАВІЧНАЯ ГРУДЗІНКА (З КАПУСТАЙ)
  
  ТАКО[83] «РАНЧА ГРАНДЭ»
  
  КУРЫНЫ СУП
  
  
  
  І ПАСПРАБУЙЦЕ НАШ ГАЛАНДСКІ
  
  ЯБЛЫЧНЫ ПІРОГ
  
  Выдатна, на адно пытанне адказ ён ужо атрымаў. Эдзі пабываў у Нью-Ёрку 23 чэрвеня, ён трапіў туды на наступны дзень. Што тычыцца другога...
  
  Каллагэн павярнуўся спіной да Сорак шосты вуліцы і пакрочыў па Другі авеню. Аднойчы азірнуўся: дзверы ў пячоры вынікала за ім, як ушастик-путаник заўсёды ішоў за хлопчыкам. Убачыў ён і сядзіць Роланда, вставившего ў вушы патроны, каб прыглушыць сводящую з розуму мелодыю калакольцаў.
  
  Ён отшагал два квартала, перш чым спыніўся — з шырока расплюшчанымі вачыма, адваліўшыся сківіцай. Яны казалі, што гэтага трэба было чакаць, і Джэйк, і Эдзі, але Каллагэн не верыў. Чакаў, што знойдзе «Манхэтэнскі рэстаран для розуму» ў цэласці і захаванасці, застылым пад цёплым летнім сонцам. Можа, нават з надпісам на лістку паперы ў вітрыне: «З'ЕХАЎ У АДПАЧЫНАК. ВЯРНУСЯ Ў ЖНІЎНІ». А ўжо ў тым, што з крамай нічога не здарыцца, Каллагэн проста не сумняваўся.
  
  Аднак здарылася. Ад крамы не засталося зусім нічога. Абгарэлыя сцены, акружаныя жоўтай стужкай з паўтаральнымі словамі: ПАЛІЦЭЙСКАЕ РАССЛЕДАВАННЕ». Падышоўшы бліжэй, ён адчуў пахі обуглившегося дрэва, згарэлай паперы і... вельмі слабы... бензіну.
  
  Пажылы чысцільшчык абутку, ўладкаваўшыся побач з абутковай крамай, сказаў Каллагэну:
  
  — Бязладдзе, ці не праўда? Дзякуй Богу, там нікога не было.
  
  — Ага, мы гаворым дзякуй. І калі гэта адбылося?
  
  — Глыбокай ноччу, калі ж яшчэ? Ці ты думаеш, што гэтыя бандыты будуць разліваць бензін ясным днём? Яны не геніі, але ім хапае розуму не свяціцца.
  
  — А можа, ва ўсім вінаватая праводка? Можа, прычына — кароткае замыканне?
  
  Чысцільшчык абутку кінуў на Каллагэна іранічны погляд. «Ды кінь ты», — чыталася ў ім. Паказаў вымазанным ў гуталине пальцам у бок пажарышча.
  
  — Ты бачыш жоўтую стужку? Бачыш жоўтую стужку са словамі «ПАЛІЦЭЙСКАЕ РАССЛЕДАВАННЕ» вакол крамы, які, па тваім меркаванні, загарэўся сам па сабе? Ні ў якім разе, сябар мой. Ні ў якім разе, Хасэ. Кела Тауэр ўзялі за жабры дрэнныя людзі. Узялі моцна. Пра гэта тут усе ведалі. — Ён закаціў вочы. — Нават не хочацца думаць пра шкоду, які яму прычынілі. У яго ў бакоўцы захоўваліся дарагія кнігі. Вельмі дарагія.
  
  Каллагэн падзякаваў чысцільшчыка за яго адкрыцьця і зноў пакрочыў па Другой авэню, але ўжо ў адваротны бок. Глыбока ўдыхаў гарадской паветра, насычаны вуглевадароды, ўбіраў у сябе кожны гарадскі гук: буркатанне аўтобусаў (борта некаторых ўпрыгожвалі постэры які выходзіць на экраны фільма «Анёлы Чарлі»), грукат адбойных малаткоў, аўтамабільныя гудкі. Каля магазіна «Вежа выбітных запісаў» прытармазіў, заслушавшись якая льецца з дынамікаў музыкай. Гэтую старую песню ён не чуў ужо шмат гадоў, але яна была вельмі папулярная, калі ён служыў у Лоуэлле. Што-то пра дудочника у стракатым касцюме.
  
  — Криспиан Сэнт-Пітэрс[84], — прамармытаў Каллагэн. — Вось як яго звалі. Вялікі Божа, Чалавек-Ісус, я сапраўды тут. Я сапраўды ў Нью-Ёрку!
  
  Нібы ў пацверджанне яго слоў нейкая жанчына, падобна, куды-то спешащая, прашыпела яму: «Магчыма, некаторыя і могуць дазволіць сабе стаяць пасярод тратуара ўвесь дзень, але ў асноўным тут ходзяць. Думаю, вы маглі б і пасунуцца да бордюрному каменю або сцяне».
  
  Каллагэн папрасіў прабачэння, хоць разумеў, што наўрад ці яго пачуюць, а ўжо тым больш ацэняць праяўленую галантнасць, і рушыў далей. Адчуванне, што гэта сон, надзвычай жывы сон, не праходзіла, пакуль ён не падышоў да Сорак шосты вуліцы. А там пачуў ружу, і ўсё ў яго жыцці змянілася.
  
  7
  
  Спачатку ён адчуў ледзь чутны шэпт, але па меры скарачэння адлегласці, отделявшего яго ад пусткі, пачаў адрозніваць галасы, якія спяваюць анельскія галасы. Ніколі ў жыцці не чуў нічога больш цудоўнага — і ён пабег. Калі дабраўся да плота, упёрся ў яго абедзвюма рукамі. Заплакаў, нічога не мог з сабой парабіць. Адчуваў, што людзі глядзяць на яго, але яго гэта ніколькі не хвалявала. У гэтыя імгненні ён многае зразумеў у Роланда і яго сяброў, упершыню адчуў сябе часткай ка-тэта. Яго больш не здзіўляла іх імкненне выжыць любой цаной і ісці далей! Чаму тут здзіўляцца, калі на коне стаяла такое! Па іншы бок плота, абклеенага постарамі, знаходзілася што-то дзіўнае, ні з чым не параўнальнае...
  
  Малады мужчына з доўгімі чорнымі валасамі, схваченными гумкай, і ў ссунутай на патыліцу каўбойскай капелюшы ляпнуў яго па плячы.
  
  — Тут добра, ці не так? — спытаў каўбой-хіпі. — Я не ведаю, чаму так, але добра. Я прыходжу сюды кожны дзень. Хочаш, я табе сёе-тое скажу?
  
  Каллагэн павярнуўся да маладога чалавека.
  
  — Так, калі ласка. Я слухаю.
  
  Малады чалавек правёў рукой па лбе, потым па шчацэ.
  
  — У мяне былі вугры. Жудасныя вугры. Па ўсім твары. Потым я пачаў прыходзіць сюды. У канцы сакавіка або пачатку красавіка... і ўсё прайшло. — Ён засмяяўся. — Дэрматолаг, да якога паслаў мяне бацька, кажа, што мне дапамог аксід цынку, але я думаю — гэта месца. Што-то ёсць у гэтым месцы. Ты чуеш?
  
  І хоць у галаве Каллагэна гучала ангельская музыка, ён нібы перанёсся ў Нотр-Дам падчас службы, ён адмоўна паківаў галавой. Спрацаваў інстынкт.
  
  — Няма? — спытаў хіпі ў каўбойскай капелюшы. — Я таксама. Але часам мне здаецца, што чую. Ён падняў правую руку, выцягнуў два пальцы літарай V. — Свет, брат.
  
  — Мір, — адказаў Каллагэн, таксама падняў правую руку з двума вялікімі, адтапыранымі пальцамі.
  
  Пасля сыходу хіпі Каллагэн правёў далонню па шурпатым дошках, падранай афішы фільма «Вайна зомбі». Больш за ўсё на свеце ён хацеў пералезці праз плот і паглядзець на ружу... можа, зваліцца перад ёй на калені і маліцца. Але па ходніку ішлі людзі, ён ужо прыцягнуў да сабе нямала цікаўных поглядаў, у тым ліку і тых, хто, як і каўбой-хіпі, ведаў аб прыцягальнасці гэтага месца. І ад яго патрабавалася служыць гэтай вялікай якая спявае сіле за плотам (Няўжо гаворка ішла пра ружы? Можа, аб чым-то большым?). Гэта значыць ахоўваць Кэлвіна Тауэр ад тых, хто спаліў яго краму.
  
  Ведучы рукой па шархоткіх дошках, Каллагэн павярнуў на Сорак шостую вуліцу. Наперадзе высілася зелянява-шкляная грамада гатэля «Плаза». «Calla, Callahan, — падумаў ён. — Calla, Callahan, Calvin. — Потым у галаве склаўся вершык: — Калья-кам-чатыры, расце ружа на пустцы, Калья-кам-Каллагэн, Кэлвіна не аддамо ворагам».
  
  Ён дабраўся да краю плота. Спачатку нічога не ўбачыў, і ў яго ўпала сэрца. Потым паглядзеў уніз, і вось яны, на ўзроўні калена, пяць лічбаў, напісаных чорным маркерам. Каллагэн сунуў руку ў кішэню, дастаў агрызак алоўка, ён заўсёды насіў яго з сабой, адарваў край афішы якой-то оф-брадвейскай пастаноўкі, перапісаў паштовы індэкс.
  
  Яму не хацелася сыходзіць, але ён ведаў, што павінен. Зрэшты, што-тое цяміць так блізка ад ружы не ўяўлялася магчымым.
  
  «Я вярнуся, — сказаў ён ёй і ўзрадаваўся да слёз, пачуўшы адказ-думка: «Так, бацька, прыходзь у любы час. Кам-каммала».
  
  На рагу Другі авеню і Сорак шосты вуліцы ён павярнуўся. Дзверы ў пячору па-ранейшаму знаходзілася ў яго за спіной, яе ніжні тарэц плаваў у трох цалях над тратуарам. Сямейная пара сярэдніх гадоў, турысты, мяркуючы па даведнікам ў руках, набліжалася да яго з боку гатэля. Пра што-то размаўляючы адзін з адным, яны абышлі дзверы па шырокай дузе. «Яны яе не бачаць, але і адчуваюць», — падумаў Каллагэн. А калі б на тратуары было шмат людзей і абыйсці дзверы не атрымалася? Што ж, яны прайшлі б праз яе, на імгненне адчуўшы холад і галавакружэнне. Магчыма, пачулі б мелодыю калакольцаў, ўчулі пах згарэлага лука або гарачага металу. А ноччу хутчэй за ўсё ўбачылі б сны аб далёкіх месцах, так не падобных на Горад забаў.
  
  Ён мог вярнуцца, напэўна, яму трэба было вярнуцца, ён атрымаў тое, за чым прыйшоў. Але Нью-Йоркская публічная бібліятэка знаходзілася зусім побач. А там, за каменнымі львамі, нават чалавек без цэнта ў кішэні мог атрымаць такую-сякую інфармацыю. Да прыкладу, вызначыць, у які горад прыйдзе карэспандэнцыя, пазначаныя вядомым яму паштовым індэксам. І яшчэ, па праўдзе кажучы, не хацелася яму так хутка пакідаць Нью-Ёрк.
  
  Ён махаў рукамі, пакуль стралок не звярнуў на яго ўвагу. Ігнаруючы погляды мінакоў, Каллагэн адзін, два, тры разы падымаў пальцы ў паветра, не ведаючы, ці зразумеў яго стрэлак. Быццам бы зразумеў, таму што кіўнуў ды яшчэ ускінуў левую руку з оттопыренным вялікім пальцам.
  
  Каллагэн павярнуўся і хуткім крокам, ледзь не трушком, накіраваўся да бібліятэкі. Ён не мог губляць ні хвіліны, як бы ні падабаўся яму Нью-Ёрк. Разумеў, што Раланду ў пячоры ой як не салодка. І да таго ж, па сведчанні Эдзі, яшчэ і небяспечна.
  
  8
  
  Стралок без працы зразумеў пасланне Каллагэна. Трыццаць пальцаў — трыццаць хвілін. Бацьку трэба было пабыць на другім баку яшчэ паўгадзіны. Роланд выказаў здагадку, што ён знайшоў спосаб звязаць паштовы індэкс, напісаны на плоце, з канкрэтным месцам. Калі б яму гэта атрымалася, паўгадзіны былі б выдаткаваныя не дарма. Інфармацыя — гэта магутнасьць. А часам, калі часу ў абрэз, яшчэ і хуткасць.
  
  Патроны ў вушах цалкам блакавалі галасы. Мелодыя калакольцаў прарывалася скрозь гэтую перашкоду, але гучала значна прыглушаныя. І дзякуй Богу, таму што гэтая мелодыя была куды як больш непрыемна бразджанні чарвяточыны. Калі б яму давялося слухаць яе два дні, ён бы дакладна трапіў у вар'яцкі дом, але паўгадзіны мог вытрымаць без праблем. А калі б яго зусім даняло, мог бы што-небудзь кінуць у дзверы, прыцягнуць увагу Каллагэна, і той вярнуўся б раней.
  
  Якое-то час Роланд назіраў, як вуліца рухаецца насустрач Каллагэну. З дзвярыма на беразе Заходняга мора справа ішла некалькі інакш: ён глядзеў на свет вачыма Эдзі, Адэты, Джэка Морта. Тут ён пастаянна бачыў спіну Каллагэна, а часам, калі бацька паварочваўся, і яго твар.
  
  Каб прабавіць час, Роланд вырашыў зірнуць на кнігі, гэтак шмат значылі для Кэлвіна Тауэр, што іх выратаванне ён абгаварыў умовай свайго супрацоўніцтва. На вокладцы першай, знятай Ролянд з паліцы, праступаў сілуэт галавы мужчыны. Мужчына паліў трубку, а на яго галаве красавалася шапка, якая нагадвае егерскую. Корт насіў вельмі падобную, і Роланд у далёкім дзяцінстве лічыў, што яна куды больш стыльная, чым капялюш яго бацькі, у плямах поту і з грязноватыми матузамі. Словы былі з нью-йоркскага свету. Роланд думаў, што лёгка іх прачытае, але не тут-то было. Некаторыя ён такі прачытаў, але далося яму гэта з вялікай цяжкасцю.
  
  — Шэры-лок Хоунс, — агучыў ён імя і прозвішча, вынесеныя на пераплёт. — Не, Холмс. Як і ў бацькі Адэты. Чатыры... кароткіх... помана. Помана? Няма, першая літара эр. «Чатыры кароткіх рамана пра Серлоке Холмсе». Ён адкрыў кнігу, паважліва прайшоўся рукой па тытульнай старонцы, удыхаючы асаблівы водар добрай паперы. Назва аднаго рамана прачытаў: «Знак чатырох». У назвах астатніх разабраў толькі два словы: «сабака» і «эцюд».
  
  — Знак — гэта знак, — сказаў ён сабе. Калі пачаў лічыць літары ў назве кнігі, засмяяўся. Тут аб дзевятнаццаці гаворкі не было. Паставіў кнігу на месца, узяў іншую, з салдатам на супервокладцы. У назве разабраў толькі адно слова «Мёртвыя». Узяў трэцюю, з замілаванымі мужчынам і жанчынай. Так, у гісторыях мужчыны і жанчыны заўсёды цалаваліся. Народу гэта падабалася. Ён паставіў кнігу на паліцу і павярнуўся да дзвярэй — паглядзець, як ідуць справы ў Каллагэна. Яго вочы шырока раскрыліся, калі ён убачыў, што бацька знаходзіцца ў вялікай зале сярод мноства кніг і часопісаў, якія Эдзі называў «Magda-seen»... зрэшты, Роланд не ведаў, хто такая Магда, што такога яна пабачыла і чаму пра гэта так шмат напісана[85].
  
  Роланд узяў новую кніжку, усміхнуўся, убачыўшы карцінку на супере. Царква на фоне заходзячага чырвонага сонца. Чымсьці яна нагадвала касцёл Беззаганнай маці Божай. Адкрыў кнігу, пролистнул. Мноства слоў, з якіх ён разумеў, дай Бог, адно з чатырох. І ўжо збіраўся зачыніць кнігу, калі яго погляд за нешта зачапіўся. Дакладней, што-то кінулася яму ў вочы. На імгненне ў Роланда перахапіла дыханне.
  
  Ён замёр, больш не чуючы калакольцаў, не цікавячыся вялікі пакоем з кнігамі і часопісамі, у якой знаходзіўся Каллагэн. Пачаў чытаць кнігу з царквой на супере. Дакладней, спрабаваў чытаць. Словы скакалі перад вачыма, і не хацелі складвацца ў сказы. Але багі! Калі ён сапраўды гэта ўбачыў...
  
  Інтуіцыя падказвала, што ў яго ў руках ключ. Але да якой дзверы?
  
  Ён не ведаў, не мог прачытаць, таму што не хапала знаёмых слоў. А кніга ў руках літаральна заспявала. Роланд падумаў, што яна, магчыма, падобная з ружай...
  
  ...але ружы былі чорнымі.
  
  9
  
  — Роланд, я яго знайшоў. Іст-Стоунэм, маленькі гарадок у цэнтральнай частцы Мэна, у сарака мілях ад Портленда і... — Ён змоўк, прыгледзеўшыся да стрэлку. — Што здарылася?
  
  — Колокольца дасталі, — хутка адказаў Роланд. — Нават з кулямі ў вушах. — Дзверы ўжо зачыніліся, мелодыя калакольцаў змоўкла, заставаліся толькі галасы. У дадзены момант бацька Каллагэн пытаўся, ці думае Доні, што хлопцу-хрысціяніну варта прыносіць у дом часопісы, якія ён знайшоў пад яго ложкам, і што б здарылася, калі б іх знайшла яго маці? Так што калі Роланд прапанаваў пакінуць пячору, Каллагэн мог толькі вітаць яго словы. Занадта ўжо добра ён памятаў тую размову з бацькам. Скончылася размова тым, што яны разам памаліліся ў нагах яго ложка, а тры нумары «Плэйбоя» адправіліся ў смецця печ.
  
  Роланд сунуў скрыню з Чорным Трынаццатым ў ружовы мяшок, завязаў апошні, прыбраў за шафу Тауэр з яго найбольш каштоўнымі кнігамі. Кнігу з царквой на супервокладцы ён яшчэ раней паставіў на паліцу, але перавярнуў, каб потым лёгка знайсці.
  
  Яны выйшлі з пячоры, пастаялі бок аб бок, глыбока удыхаючы чыстае паветра.
  
  — Ты ўпэўнены, што справа толькі ў колокольцах? — спытаў Каллагэн. — Слухай, ты выглядаеш, быццам толькі што ўбачыў прывіда.
  
  — Колокольцы, якія суправаджаюць Скачок, горш любога прывіда, — адказаў Роланд. Магчыма, казаў праўду, можа, і няма, але ў любым выпадку яго адказ зладзіў Каллагэна. Калі яны рушылі ўніз па сцежцы, Роланд ўспомніў пра абяцанне, дадзеным астатнім і, што больш важна, сабе: больш ніякіх сакрэтаў ўнутры ка-тэта. Як жа хутка ён навучыўся парушаць абяцанні! І ўсё ж ён адчуваў, што паступае правільна. Ён ведаў некаторыя з імёнаў, згаданыя ў кнізе. Іншыя пазнаюць іх, але пазней. Даведаюцца, калі ўзнікне такая неабходнасць, калі ён не памыліўся ў важнасці гэтай кнігі. А цяпер яна толькі адцягнула б іх ад якая насоўваецца бітвы з Ваўкамі. Калі яны перамогуць, тады, магчыма...
  
  — Роланд, табе нядобра?
  
  — Ды не ж. — Ён ляпнуў Каллагэна па плячы. Астатнія таксама змогуць прачытаць гэтую кнігу, зразумець, аб чым гаворка. Можа, выкладзеная ў кнізе гісторыя ўсяго толькі гісторыя... але бывае, калі гісторыі...
  
  — Бацька?
  
  — Так, Роланд?
  
  — Раман — гэта гісторыя, ці не так? Выдуманая гісторыя?
  
  — Так, толькі доўгая.
  
  — Але выдуманыя.
  
  — Так, уся белетрыстыка — выдуманыя гісторыі.
  
  Роланд задумаўся. «Чарлі Чу-Чу» — таксама выдуманыя гісторыя, толькі высветлілася, што ў многіх момантах, жыццёва важных, ніякая гэта не выдумка. І імя і прозвішча аўтара памяняліся. Існавала мноства светаў, счэпленых разам Вежай. Магчыма...
  
  Не, цяпер для гэтых думак проста няма часу.
  
  — Раскажы мне аб горадзе, куды паехалі Тауэр і яго сябар, — папрасіў Роланд.
  
  — Сказаць мне асабліва няма чаго. Я знайшоў яго ў адным з тэлефонных даведнікаў штата Мэн. І спрошчаная карта паштовых індэксаў падказала, дзе ён знаходзіцца.
  
  — Добра. Гэта вельмі добра.
  
  — Роланд, ты ў парадку?
  
  «Calla, — падумаў Роланд. — Callahan». Ён прымусіў сябе ўсміхнуцца. Прымусіў сябе зноў пляснуць Каллагэна па плячы.
  
  — Усё выдатна. Пара вяртацца ў горад.
  
  
  
  Кіраўнік 5
  
  Сход
  
  1
  
  Тиан ніколі ў жыцці не адчуваў большага страху, чым у той момант, калі падышоў да краю сцэны Павільёна і паглядзеў на тых, хто сабраўся жыхароў Кальи Брын Стерджис. Ён ведаў, што на сход прыйшло крыху больш за шэсцьсот чалавек, максімум сямсот, але натоўп здавалася велізарнай, а напружаная цішыня нервировала. Ён знайшоў позіркам сваю жонку ў надзеі супакоіцца, але яму спакайней не стала. Прыгнечаны, цёмны твар Залии больш нагадвала твар старой, чым жанчыны, якая знаходзіцца ў дзетародным узросце.
  
  Не дадавала спакою і прырода. Неба ў другую палову гэтага дня заставалася сінім, без адзінага воблачка, але для пяці гадзін вечара было вельмі ўжо змрочна. Прычынай таму стаў вялізны вал аблокаў на паўднёвым-захадзе, і сонца нырнуло за яго ў той самы момант, калі ён падымаўся па прыступках сцэны. Такое надвор'е звычайна прадвяшчала моцную навальніцу. І пастаянную цемру, якая назвалася Тандерклеп, рвалі яркія маланкі.
  
  «Ведаў бы я, што да гэтага дойдзе, ніколі не заварваў гэтай кашы, — мільганула дзікая думка. — І на гэты раз бацька Каллагэн не зможа прыйсці мне на дапамогу, падтрымаць». Хоць Каллагэн і стаяў ля сцэны, побач з Ролянд і яго сябрамі-стрэлкамі, склаўшы рукі на грудзях, у простай чорнай кашулі з каўняром-стойкай і укрыжаваным Чалавекам-Езусам на грудзях.
  
  Ён сказаў сабе, не дуры, Каллагэн дапаможа, і прышэльцы з іншага свету таксама дапамогуць. Яны тут, каб дапамагчы. Закон, па якім яны жывуць, патрабуе, каб яны дапамаглі, нават калі гэтая дапамога — смерць для іх і правал іх місіі. Ён сказаў сабе, што ад яго патрабуецца самая драбніца: прадставіць Роланда, а астатняе зробіць сам стрэлак. Ён ужо стаяў на гэтай сцэне, станцаваў каммалу і заваяваў іх сэрца. Няўжо Тиан сумняваўся, што Роланд заваюе іх сэрцы і ў другі раз? Па праўдзе кажучы, няма. Баяўся ён іншага: на гэты раз гэта будзе танец смерці, а не жыцця. Таму што гэты чалавек і яго сябры неслі з сабою смерць. Смерць была іх хлебам і віном. Шербетом, якім яны ополаскивали рот пасля трапезы. На тым, першым, сходзе (няўжо пасля яго прайшло менш за месяц?) Тіаном рухала адчай, але гэтага месяца хапіла, каб прыкінуць сапраўдную цану. А калі яны дапусцілі памылку? Калі Ваўкі спаляць Калью прамянёвай трубкі, возьмуць тых дзяцей, якія ім патрэбныя, а ўсіх астатніх — дзяцей, дарослых, старых — знішчаць жужжащими шарамі смерці?
  
  Яны чакалі, сабраліся жыхары Кальи, калі ж ён пачне сход. Эйзенхарты, Оуверхолсеры, Хавьеры, незлічоныя Тукі (сярод апошніх не было двайнят, якіх маглі забраць Ваўкі, Тукам пашанцавала). Телфорд стаяў з мужчынамі, яго поўная, суровая тварам жонка — з жанчынамі. Стронги, Росситеры, Слайтманы, Хэнды. Расарыё і Посельи. Мэнни зноў збіліся ў адно сіняе пляма. Побач з сівабародым Хенчеком стаяў малады Кантаб, гэтак любімы дзецьмі. Прыйшоў і Эндзі, іншы любімчык дзяцей, ён устаў крыху ў баку, серабрыстыя рукі віселі пугамі, сінія вочы зіхацелі ў змроку. Сёстры Орисы трымаліся разам, як птушкі на плоце (сярод іх была і жонка Тиана). Прыйшлі каўбоі, усе наёмныя работнікі, нават стары Бернарда, гарадской п'яніца.
  
  Цемру на ўсходзе працягвалі рваць бязгучныя выбухі маланак.
  
  Роланд, ён, таксама склаўшы рукі на грудзях, стаяў побач з бацькам Каллагэном, злавіў погляд Тиана і ледзь кіўнуў. Тиан адзначыў, якія яны халодныя, гэтыя выцвілыя сінія вочы. Амаль такія ж халодныя, як у Эндзі. Аднак гэтага ківу цалкам хапіла, каб Тиан зрабіў усё, што ён яго патрабавалася.
  
  Ён падняў пёрка і выцягнуў руку перад сабой. Натоўп затаіла дыханне. Дзе-то далёка за горадам пачуўся крык расці, нібы отгоняющий ноч.
  
  — Не так ужо і даўно я стаяў перад вамі ў Зале сходаў і казаў пра тое, у што верыў. Аб тым, што Ваўкі, прыходзячы, забіраюць не толькі нашых дзяцей, але нашы сэрцы і душы. Кожны раз, калі яны бяруць, а мы стаім і глядзім, яны ўгрызаюцца ў нас усё глыбей. А калі досыць глыбока ўрэзацца ў дрэва, яно памірае. Тое ж самае можна сказаць і пра горад. Ён таксама памрэ.
  
  Цішыню прарэзаў голас Розалиты Мунос, якой багі не далі дзяцей:
  
  — Правільна, мы гаворым дзякуй табе! Слухайце яго! Слухайце яго ўважліва!
  
  — Бацька Каллагэн у той вечар распавёў нам пра стрэлках, якія ідуць з захаду-паўночна-захаду, якія ідуць праз Сярэдні лес па Сцежцы Прамяня. Некаторыя сумняваліся, але бацька казаў праўду.
  
  — Мы гаворым дзякуй яму, — адгукнуліся гараджане. — Бацька сказаў праўду, — і тут жа закрычала жанчына:
  
  — Уславім Марыю! Уславім Марыю, маці Госпада!
  
  — Усе гэтыя дні яны жылі сярод нас. Хто хацеў з імі размаўляць, той мог гаварыць. І яны не абяцалі нічога, акрамя дапамогі...
  
  — А потым яны пойдуць, пакінуўшы за сабой скрываўленыя руіны, калі мы па дурасці дамо ім волю! — праравеў Эбен Тук.
  
  Натоўп здзіўлена жахнулася. А калі зноў усталявалася цішыня, пачуўся голас Уэйна Оуверхолсера:
  
  — Заткніся, гарлапан!
  
  Тук павярнуўся да Оуверхолсеру, самому буйному фермеру Кальи і аднаго з пастаянных пакупнікоў. На твары чыталася поўнае здзіўленне.
  
  — Іх дын — Роланд Дискейн з Гилеада, — працягнуў Тиан. Яны гэта ведалі, але згадка легендарных імёнаў выклікала захоплены рокат. — Ён прыйшоў сюды з Унутраных феод. Вы будзеце слухаць яго? Што скажаце, гараджане?
  
  Адказу доўга чакаць не давялося: «Слухайце яго! Слухайце яго! Нарэшце-то мы яго пачуем! Слухайце яго ўважліва, мы гаворым дзякуй табе!» — а потым пачуліся нейкія рытмічныя гукі, і Тиан не адразу зразумеў, што адбываецца. А калі да яго дайшло, заўсміхаўся. Так тупалі боты, але не па дошках Залы сходаў, а па траве лэдзі Орисы.
  
  Тиан ускінуў руку. Роланд выступіў наперад. Тупанне ўзмацніўся. Да мужчынам далучыліся жанчыны. Роланд падняўся па прыступках. Тиан перадаў яму пёрка і спусціўся са сцэны, узяў Хедду за руку, падаў знак астатнім блізнятам падысці да яго. Роланд падняў пёрка, трымаючы старажытнае лакаваныя дрэўка абедзвюма рукамі, на якіх засталіся толькі восем пальцаў. Нарэшце тупат верш. Толькі падносілі паходні, асвятляючы узнятыя ўгору асобы, на якіх чыталіся надзея і страх, чыталіся вельмі выразна. Крыкнула расці і змоўкла. На ўсходзе вялікія маланкі рэзалі цемру.
  
  Стрэлак стаяў тварам да гараджанам.
  
  2
  
  Доўга, вельмі доўга ён толькі глядзеў на іх. І ва ўсіх глядзяць на яго і спалоханых вачах чытаў адно і тое ж. Ён шмат разоў стаяў перад такой вось натоўпам, так што прачытаць выраз вачэй яму не складала працы. Гэтыя людзі галадалі. Ім хацелася што-то купіць, напоўніць урчащие страўнікі. Ён памятаў прадаўца піражкоў, які хадзіў па вуліцах Гилеада у самыя гарачыя летнія дні, гучнымі крыкамі прапаноўваючы свой тавар. Маці Роланда называла яго сеппе-сэй, таму што ад гэтых піражкоў потым многія пакутавалі жыватом. Сеппе-сэй азначала прадавец смерці.
  
  «Ага, — падумаў ён, — толькі я і мае сябры не бярэм грошай».
  
  Ад гэтай думкі яго твар асвятліла ўсмешка. Разам памаладзеў, а па натоўпе зашумеў ўздых палёгкі. Пачаў ён прыкладна з таго ж, што ў першы раз:
  
  — Нас цёпла сустрэлі ў Калье, паслухайце мяне, прашу вас.
  
  Цішыня.
  
  — Мы адкрылі вам сваю душу. Вы прынялі нас з адкрытай душой. Так бо?
  
  — Ага, стралок! — выгукнуў у адказ Воун Эйзенхарт. — Так!
  
  — Вы бачыце ў нас тых, хто мы ёсць, і згодныя з тым, што мы робім?
  
  На гэты раз адказаў яму Хенчек, дэш-дын Мэнни.
  
  — Ага, Роланд, і, клянуся Кнігай, мы гаворым дзякуй табе. Вы — з роду Эльда. Бель прыйшла, каб супрацьстаяць Цемры.
  
  Доўгім на гэты раз быў ўздых натоўпу. А дзе-то ў задніх шэрагах заплакала жанчына.
  
  — Жыхары Кальи, шукаеце ці вы нашай дапамогі і падтрымкі?
  
  Эдзі замёр. За тыдні, праведзеныя ў Калье Брын Стерджис, гэтае пытанне задавалася шмат разоў, але толькі асобным людзям, і Эдзі лічыў, што задаваць яго на агульным сходзе — вялікі рызыка. А раптам яны скажуць няма?
  
  Імгненнем пазней Эдзі зразумеў, што хваляваўся дарма. Роланд, як і заўсёды, выдатна адчуваў настрой аўдыторыі. Хто-то, вядома, адказаў: «Не», — Хейкоксы, Тукі, маленькая група, якую ўзначальваў Телфорд, але ў большасці сваёй жыхары Кальи проревели ва ўсю моц лёгкіх: «АГА, МЫ ГАВОРЫМ ДЗЯКУЙ ТАБЕ!» Знайшліся і такія, Оуверхолсер сярод іх, хто прамаўчаў. Эдзі падумаў, што ў большасці выпадкаў гэты варыянт быў самым мудрым. Самым палітычна граматным. Але гэты выпадак адрозніваўся ад большасці, гэта быў момант ісціны, калі кожнаму належыла зрабіць выбар. Калі ка-тэт Дзевятнаццаці пераможа Ваўкоў, гараджане да канца сваіх дзён запомняць, хто сказаў няма і хто прамаўчаў. І ў яго паўсталі сур'ёзныя сумневы, што пры такім раскладзе годам пазней Уэйн Дэйл Оуверхолсер застанецца буйным фермерам.
  
  Але тут Роланд працягнуў, і Эдзі цалкам засяродзіўся на прамовы стрэлка. Слухаў і захапляўся. Улічваючы месца і час, дзе ён нарадзіўся і вырас, Эдзі давялося пачуць нямала хлусні. Хлусіў ён і сам, іншы раз вельмі нават ўдала. Але да таго часу, калі Роланд вымавіў палову прамовы, Эдзі ўжо зразумеў, што ўпершыню ў жыцці, раннім вечарам у Калье Брын Стерджис, ён сутыкнуўся з сапраўдным віртуозам ілжывасці. І...
  
  Эдзі агледзеўся, задаволена кіўнуў.
  
  Яны праглынаў кожнае слова.
  
  3
  
  — Апошні раз, з'явіўшыся перад вамі на гэтай сцэне, — пачаў стрэлак, — я станцаваў каммалу. Сёння...
  
  Яго перапыніў Джордж Телфорд, загаварыў занадта ўжо алейным голасам, занадта ўжо сарамліва, але Эдзі не мог не аддаць належнае адвагі ранчера, які ішоў відавочна супраць прыліву.
  
  [86]— Ага, мы памятаем, ты танцаваў добра! А як ты станцуешь мортату, скажы мне, прашу цябе.
  
  Натоўп няўхвальна загула.
  
  — Не важна, як я яе станцую, — адказаў Роланд без найменшай запінкі, — таму што танцаваць ў Калье мне ўжо няма калі. У мяне ёсць праца, у мяне і маіх сяброў. Вы нас запрасілі, і мы гаворым дзякуй вам. Вы паверылі нам, звярнуліся да нас за дапамогай і падтрымкай, і цяпер я прашу выслухаць мяне вельмі ўважліва. Менш чым праз тыдзень прыйдуць Ваўкі.
  
  Усё згодна з ўздыхнулі. Час у Памежжы паводзіла сябе дзіўна, але не настолькі, каб мясцовыя жыхары не ведалі, што да прыходу Ваўкоў засталося пяць дзён.
  
  — Я хачу, каб вечарам, напярэдадні іх прыходу, усё двайняты Кальи узростам да семнаццаці гадоў прыйшлі туды. — Роланд паказаў налева, на намёт, які паставілі Сёстры Орисы. Сёння ў Павільёна сабралася шмат дзяцей, але, вядома, менш за сотню, якая трапляе ў зону рызыкі. Старэйшыя дзеці даглядалі за малодшымі, але хто-небудзь з Сясцёр перыядычна наведваўся да шатра, каб пераканацца, што там усё ў парадку.
  
  — У намёце яны ўсе не змесцяцца, Роланд, — уставіў Бэн Слайтман.
  
  Роланд ўсміхнуўся.
  
  — Змесцяцца, калі намёт будзе пабольш. І я ўпэўнены, што Сёстры Орисы такі знойдуць.
  
  — Ага, і зробім ім вячэру, які яны ніколі не забудуць, — усклікнула Маргарэт Эйзенхарт. Натоўп адгукнулася на яе словы лагодным смехам, які, аднак, адразу завяла. Многія падумалі аб тым, што ў выпадку перамогі Ваўкоў палова дзяцей яшчэ праз тыдзень не зможа ўспомніць свайго імя, а ўжо пра вячэру забудзе і зусім.
  
  — Я хачу, каб яны правялі ноч тут, таму што мы адправімся ў шлях на досвітку, — працягнуў Роланд. — З таго, што мне распавялі, вынікае, што немагчыма загадзя прадказаць, ці прыбудуць Ваўкі ранняй раніцай, познім або пасля паўдня або бліжэй да вечара. Мы апынемся круглымі дурнямі, калі яны прыбудуць рана і захопяць нас на дарозе.
  
  — А што перашкаджае ім прыбыць днём раней? — спытаў Эбен Тук. — Ці апоўначы, напярэдадні дня іх чаканага прыбыцця?
  
  — Яны не могуць, — проста адказаў Роланд. Адштурхваючыся ад гісторыі, расказанай дзедам Тиана, яны лічылі, што так яно і ёсць. Менавіта гісторыя дзеда пераканала стрэлка ў тым, што Эндзі і Бэна Слайтмана можна не чапаць літаральна да апошняга дня. — Яны едуць здалёк і вялікую частку шляху — не на конях. Таму дзень іх прыбыцця вызначаецца загадзя.
  
  — Адкуль ты гэта ведаеш? — спытаў Луіс Хейкокс.
  
  — Будзе лепш, калі я не адкажу на гэтае пытанне. Магчыма, у Ваўкоў доўгія вушы.
  
  Натоўп азадачана маўчала.
  
  — У тую ж ноч, напярэдадні прыбыцця Ваўкоў, мне спатрэбіцца дзясятак накрытых падводаў, самых вялікіх у Калье, каб вывезці дзяцей з горада. Вазніца я сам прызначу. А так жа тых, хто будзе суправаджаць дзяцей і пастаянна знаходзіцца пры іх. І не трэба пытацца, куды я іх павязу. Пра гэта таксама лепш не казаць.
  
  Зразумела, многія думалі, што і так ведалі, куды ён пашанцуе дзяцей: на поўнач ад горада, да старой шахце «Глорыя». І чуткі гэтыя не складалі для Роланда таямніцы. Бэн Слайтман прытрымліваўся іншай версіі: на поўнач, так, але да шахце «Чырвоная птушка-2». Абедзве версіі ў поўнай меры ладзілі Роланда, таму што не мелі нічога агульнага з яго планамі.
  
  — Не слухайце яго, прашу вас! — крыкнуў Джордж Телфорд. — А калі ўжо слухаеце, заклінаю вас вашымі душамі і нашым горадам, не рабіце гэтага! Тое, што ён кажа, вар'яцтва! Мы спрабавалі схаваць нашых дзяцей, але з гэтага нічога не выйшла! Але калі ён гэта зробіць, яны прыйдуць і з помсты спаляць горад, спаляць дашчэнту...
  
  — Маўчы, баязлівец, — рэзка, як ударам дубца, абарваў яго Хенчек.
  
  Телфорд працягнуў бы гаворка, нягледзячы на вокліч, але старэйшы сын узяў яго за руку і прымусіў замаўчаць. Правільна зрабіў, таму што зноў затупалі боты. Телфорд паглядзеў на Эйзенхарта, нібы крыкнуў: «Але ты-то не можаш удзельнічаць у гэтым вар'яцтве!»
  
  Ранчер паківаў галавой.
  
  — Няма сэнсу так на мяне глядзець, Джордж. Я цалкам падтрымліваю жонку, а яна верыць Эльду.
  
  Гэтыя словы выклікалі воплескі. Роланд пачакаў, пакуль яны змоўкнуць.
  
  — Ранчер Телфорд кажа правільна. Ваўкі, напэўна, даведаюцца, дзе схаваныя дзеці. І калі яны прыйдуць, мой ка-тэт сустрэне іх. Нам не ўпершыню прыйдзецца сутыкнуцца з такімі, як яны.
  
  Гараджане прыхільна зараўлі. Затупалі. Заапладзіравалі яму. Телфорд і Тук здзіўлена азіраліся, быццам людзі, што публікацыя ў сваіх ложках, а прачнуліся ў дурдоме.
  
  Зноў Раланду прыйшлося чакаць, пакуль сціхне шум.
  
  — Некаторыя гараджане пагадзіліся падтрымаць нас, і яны прыйдуць не з пустымі рукамі, а добра ўзброеныя. Зноў жа няма патрэбы казаць вам пра гэта — але ў горадзе не было ні аднаго чалавека, які не ведаў аб Сёстрах Орисы і іх талерках.
  
  Эдзі заставалася толькі захапляцца той спрытам, з якой Роланд маніпуляваў гараджанамі Кальи. Ён паглядзеў на Сюзану — яна закаціла вочы і ўсміхнулася яму. Але рука, што лягла на яго перадплечча, была халоднай. Яна хацела, каб сход хутчэй скончылася. І Эдзі разумеў, што яна адчувае.
  
  Телфорд распачаў яшчэ адну спробу:
  
  — Людзі, паслухайце мяне! Такія спробы ўжо рабіліся!
  
  Яму адказаў Джэйк Чемберз:
  
  — Але не стрэлкамі, сэй Телфорд.
  
  Натоўп зараўла. Зноў затопала і запляскала. Роланд нават падняў рукі, каб аднавіць цішыню.
  
  — Вялікая частка Ваўкоў накіруецца да таго месца, дзе мы цвёрды перанос радка дзяцей, і мы з імі разбярэмся. Маленькія групкі, магчыма, дабяруцца да ферм і ранча. Некаторыя могуць патрапіць і ў горад. І, так, без пажараў не абысціся.
  
  Яны слухалі моўчкі і ўважліва, ківаючы, здагадваючыся, якой будзе наступная фраза. Як яму і хацелася.
  
  — Спалены дом можна адбудаваць нанова. З рунта нармальны чалавек ужо не вырасце.
  
  — Ага, — кіўнула Розалита. — І сэрца рунта не стане нармальным.
  
  З гэтым пагадзіліся ў асноўным жанчыны. У Калье Брын Стерджис (як і ў многіх іншых месцах) мужчыны на цвярозую галаву пра сэрца аддавалі перавагу не казаць.
  
  — Цяпер слухайце мяне ўважліва, таму што цяпер я скажу вам, хто такія Ваўкі. Джэймі Джеффордс пацвердзіў многія з нашых здагадак.
  
  Пачуліся здзіўленыя ахі. Павярнуліся галовы. Джэймі, які стаяў побач з унукам, распрастаў спіну і нават на пару секунд выпнуў грудзі. Эдзі заставалася толькі спадзявацца, што стары прамаўчыць, пачуўшы працяг. Калі пачне пярэчыць, у іх з'явяцца новыя праблемы. Да прыкладу, прыйдзецца значна раней разбірацца са Слайтманом і Эндзі. І ў Фінлі О'браэн Тяго, каму дакладваў Слайтман з «Дога», маглі б узнікнуць падазрэнні, калі б гэтая парачка за дзень-другі да прыходу Ваўкоў не выйшла на сувязь. Эдзі адчуў, як варухнулася рука на яго перадплечча: Сюзанна скрыжавала пальцы.
  
  4
  
  — Пад маскамі не жывыя істоты, — працягнуў Роланд. — Ваўкі — хадзячыя нябожчыкі, слугі вампіраў, кіруючыя Тандерклепом.
  
  У натоўпе дружна заахали.
  
  — Мае сябры, Эдзі, Сюзанна і Джэйк, называюць іх зомбі. Іх можна забіць стралой з лука, арбалета або куляй, толькі патрапіўшы ў галаву ці сэрца. — Роланд паляпаў сябе па левай баку грудзей. — І, зразумела, адпраўляючыся ў рэйд, яны апранаюць пад вопратку тоўстую браню.
  
  Хенчек кіўнуў. Некалькі старых і старых, якія памяталі прыход Ваўкоў, не адзін раз — два, рушылі ўслед яго прыкладу.
  
  — Гэта многае тлумачыць, — сказаў ён, — але як...
  
  — Паслаць кулю ў мозг таксама не ўяўляецца магчымым, таму што пад капюшонамі ў іх шлемы. Але мы бачылі такіх істот у Ладзе. Іх слабае месца — тут. — Ён зноў паляпаў сябе па грудзях. Хадзячыя нябожчыкі не дыхаюць, але ў іх ёсць што-то накшталт жабраў вышэй сэрца. Калі прыкрыць жабры бранёй, яны памруць. І менавіта туды мы і будзем біць.
  
  Нізкі гул завязавшихся ў натоўпе размоў перакрыў пранізлівы і ўсхваляваны голас дзеда Тиана: «Сапраўдная праўда, менавіта туды трапіла Молі Дулін сваёй талеркай, быццам бы і кінула не з усёй сілы, але гэтая пачвара грукнулася на зямлю!»
  
  Рука Сюзаны так сціснула перадплечча Эдзі, што ён адчуў яе кароткія пазногці. Калі паглядзеў на яе, яна ўсміхалася. Тую ж ўсмешку ён бачыў і на твары Джэйка. «Ну ты і хітры, стары, — падумаў Эдзі. — Прабач, што засумняваўся ў цябе. Няхай Эндзі і Слайтман перасякуць раку і даложаць ўсю гэтую сабачую лухта». Ён пытаўся Роланда, ці павераць яны (невядомых ім «яны» увасабляў той, хто называў сябе Фінлі О'браэн Тяго) гэтай байку. «Іх набегі на гэты бок Уайе доўжацца больш за сто гадоў, і за ўвесь час яны страцілі толькі аднаго Ваўка, — адказаў Роланд. — Думаю, яны павераць чаго заўгодна. На дадзены момант іх самае слабое месца — самаздаволенне».
  
  — Прывядзіце вашых двайнят да сямі вечара. Іх сустрэнуць Сёстры Орисы са спісамі на дошках з сланца. Яны будуць выкрэсліваць кожную прыйшла пару. Я вельмі спадзяюся, што да дзевяці вечара ў спісах не застанецца ні адной нявыкрэсленым прозвішчам.
  
  — Ты не выкрасліш з спісу маіх двайнят! — выгукнуў злосны голас з задніх шэрагаў. Уладальнік голасу протолкался наперад, стаў злева ад Джэйка. Каржакаваты, шыракаплечы мужчына, каму належала рысавая ферма ў паўднёвай мяжы Кальи. Роланд пакапаўся ў памяці, і яна паслужліва падказала імя і прозвішча: Нейл Фарадей. Адзін з тых нямногіх, каго не аказалася дома, калі Роланд і яго ка-тэт раз'язджалі па фермах і ранча, знаёмячыся з гаспадарамі. Магчыма, дома яго не было толькі для іх. Працавіты чалавек, па словах Тиана, але і выпівака. Аб апошнім красамоўна казалі чорныя мяшкі пад вачыма і павуціна ліловых прожылкаў на шчоках. Такія звычайна не карыстаюцца павагай, аднак Телфорд і Тук адарылі яго ўдзячнымі поглядамі. «Яшчэ адзін разважны чалавек у натоўпе вар'ятаў, — казалі гэтыя погляды. — Дзякуй багам».
  
  — Ды я сам прывязу іх у горад. Хай Ваўкі возьмуць па адным ад кожнай пары, у мяне ўсё роўна застануцца трое. А акрамя іх, застанецца яшчэ і ферма! — Ён грэбліва агледзеў гараджан. — Ніхто яе не спаліць! Ідыёты! — Ён павярнуўся і зноў праклаў дарогу праз изумленную і потрясенную натоўп. Яго тырада зрабіла куды большае ўражанне, чым аргументы Телфорда і Тлушчу.
  
  «Ён, магчыма, бедны як царкоўная мыш, але я думаю, што ў бліжэйшы год праблем з крэдытам у Тлушчу для яго не будзе, — падумаў Эдзі. — Калі крама ацалее».
  
  — Сэй Фарадей мае права на ўласнае меркаванне, але я спадзяюся, што ў бліжэйшыя некалькі дзён яно ў яго зменіцца, — зноў загаварыў Роланд. — Я спадзяюся, што вы дапаможаце сэю Фарадею яго змяніць. Таму што, калі ён не зменіць свайго меркавання, у яго не застанецца ні аднаго дзіцяці. — Ён узвысіў голас і працягнуў руку да таго месца, дзе стаяў Фарадей. — І тады ён зразумее, якое гэта, апрацоўваць зямлю з дапамогай толькі двух мулаў і жонкі.
  
  Телфорд ступіў да сцэны, яго твар пачырванеў ад злосці.
  
  — Ты сказаў усё, што мог, у абарону сваёй пазіцыі, ты, чалавек, які нясе смерць? Ты выплюхнуў на нас усю хлусню?
  
  — Я не маню і я нічога не сцвярджаю, — адказаў Роланд. — Калі ў каго-то стварылася адчуванне, што я ведаю адказы на ўсе пытанні, улічваючы, што месяц таму я паняцця не меў пра існаванне Ваўкоў, прабачце. Але дазвольце, перад тым як я пажадаю вам спакойнай ночы, расказаць адну гісторыю. Калі я быў хлапчуком у Гилеаде, да прыходу Добрага Чалавека і вялікіх пажараў, у адным з усходніх феод была лясная ферма...
  
  — Ды хіба бываюць фермы, на якіх вырошчваюць дрэвы? — недаверліва выгукнулі з натоўпу.
  
  Роланд усміхнуўся і кіўнуў.
  
  — Гаворка ідзе не пра звычайных дрэвах і нават не пра жалезным дрэве, а пра бальзовом, з дзіўна лёгкай, але трывалай драўнінай. Лепшага дрэва для пабудовы лодак не знайсці. Тоненькая пласцінка ледзь ці не лягчэй паветра. Іх вырошчвалі на тысячы акраў зямлі, дзясяткі тысяч бальзовых дрэў стаялі стройнымі радамі, раслі пад наглядам галоўнага лесніка феод. І на ферме дзейнічала правіла, якое ніколі не парушалася: ссек два дрэва — пасадзі тры.
  
  — Ага, — кіўнуў Эйзенхарт. — Тое ж правіла дзейнічае і ў дачыненні да пародзістых коней. Май чатырох на кожную, што хочаш прадаць ці забіць. Толькі не ўсе могуць яго выконваць.
  
  Погляд Роланда абабег натоўп.
  
  — У тое лета, калі мне споўнілася дзесяць гадоў, мор пабіў лес бальзавы. Нейкія павукі оплетали белай павуціннем верхнія галіны некаторых дрэў, і яны пачыналі гніць зверху, падалі задоўга да таго, як хвароба дабіралася да каранёў. Ляснік, убачыўшы, што адбываецца, аддаў загад неадкладна спілаваць усе дрэвы. Каб выратаваць драўніну, пакуль яе яшчэ можна было выратаваць. І правіла спілавалі два дрэва — пасадзі тры перастала існаваць. Таму што страціла сэнс. Да наступнага лета бальзовых лясоў у ўсход ад Гилеада ўжо не існавала.
  
  Натоўп заціхла. Згушчаліся занадта раннія змярканне. Падносілі паходні. Усе погляды скрыжаваліся на твары стрэлка.
  
  — Тут, у Калье, Ваўкі збіраюць ўраджай дзяцей. І ім не трэба іх садзіць, таму што, слухайце мяне, жанчыны і мужчыны ўсё робяць самі. Нават дзеці гэта ведаюць. Каммала — гэта не толькі гатунак рысу, гэта яшчэ і дзейства, у выніку якога з'яўляюцца новыя дзеці.
  
  Глухі шум прашамацеў па натоўпе.
  
  — Ваўкі бяруць, потым чакаюць. Бяруць... і чакаюць. І ўсё ў іх атрымлівалася, таму што мужчыны і жанчыны заўсёды нараджаюць новых дзяцей, незалежна ад таго, як расце рыс і плодзіцца жывёлу. Але цяпер сітуацыя мяняецца. Цяпер гораду пагражае мор.
  
  — Ага, цяпер ты кажаш праўду, — усклікнуў Тук. — Ты і ёсць мор, усё... — Тут хто-то збіў капялюш з яго галавы. Эбен Тук разгарнуўся ў пошуках крыўдзіцеля, убачыў пяцьдзесят варожых асоб. Падабраў капялюш з зямлі, прыціснуў да грудзей, больш не прамовіўшы ні слова.
  
  — Яны ўбачаць, што вы больш не збіраецеся вырошчваць для іх дзяцей, — працягнуў Роланд, — і на гэты раз не будуць браць па адным дзіцяці з кожнай пары двайнят. На гэты раз яны возьмуць ўсіх, да каго змогуць дацягнуцца. Так што прыводзьце вашых малых да сямі гадзін. Я даю вам добры савет.
  
  — А хіба ты пакідаеш ім выбар? — выгукнуў Телфорд. Яго твар побелело ад страху і лютасьці.
  
  Роланд вырашыў, што з яго хопіць. Голас падняўся да крыку, Телфорд адхіснуўся, так бліснулі сінія вочы.
  
  — Табе-то хвалявацца не аб чым, сэй, твае дзеці выраслі, і ўсё ў горадзе гэта ведаюць. Ты ўжо ўсё сказаў. Так чаму б табе не заткнуцца?
  
  Гром апладысментаў і тупат ботаў стаў адказам на гэтыя словы. Телфорд набычился, уцягнуўшы галаву ў плечы, потым развярнуўся і праклаў шлях скрозь натоўп. За ім рушылі ўслед яшчэ некалькі чалавек. А неўзабаве пасля іх сыходу скончылася і сход. Абышлося без галасавання. Роланд не прапанаваў ім альтэрнатывы.
  
  «Не прапанаваў, — думаў Эдзі, штурхаючы крэсла Сюзаны да сталоў з ежай, — таму што яе няма».
  
  5
  
  Неўзабаве пасля завяршэння сходу Роланд падышоў да Бэну Слайтману. Той стаяў ля слупа, дзе гарэў факел, з кубкам кавы і кавалкам пірага. Роланд таксама піў каву і елі пірог. У намёце, якому трэба было даць прытулак дзяцей, у гэты вечар паставілі сталы з пачастункам. Да ўваходу цягнулася доўгая чарга. Людзі ціхенька размаўлялі, практычна ніхто не смяяўся. На лужку Джэйк і Бенні перакідваліся гумовым мячом, зрэдку кідалі яго на траву, каб і Ыш мог прыняць удзел у гульні. Ушастик-путаник радасна брахаў, але хлопчыкаў адрознівала тая ж стрыманасць, што і якія стаялі ў чарзе гараджан.
  
  — Ты добра казаў. — Слайтман чокнуўся сваёй кубкам з кубкам Роланда.
  
  — Ты так думаеш?
  
  — Ага. Зразумела, яны былі гатовыя да тваёй прамовы, мяркую, ты гэта ведаў, але ўмяшанне Фарадея магло стаць для цябе дрэнным сюрпрызам. Аднак ты не разгубіўся.
  
  — Я казаў праўду. Калі Ваўкі панясуць вялікія страты, яны сапраўды будуць хапаць усіх, каго змогуць. Легенды абрастаюць барадой, і дваццаць тры гады — дастатковы тэрмін, каб адгадаваць доўгую бараду. Жыхары Кальи мяркуюць, што Ваўкоў у Тандерклепе тысячы, можа, мільёны, але я думаю, гэта не так.
  
  Слайтман ў здзіўленні воззрился на яго.
  
  — Чаму ты так думаеш?
  
  — Таму што з гадамі многае ламаецца, — адказаў Роланд і дадаў: — Я хачу, каб ты мне сее-што паабяцаў.
  
  Слайтман насцярожана паглядзеў на яго. Шкла ачкоў бліснулі ў святле паходні.
  
  — Калі змагу, Роланд, паабяцаю.
  
  — Твой хлопчык павінен прыйсці сюды з астатнімі дзецьмі. Яго сястра мёртвая, але я сумняваюся, што з-за гэтага Ваўкі яго не крануты. Хутчэй за ўсё ў яго ёсць тое, што ім трэба.
  
  Слайтман і не паспрабаваў схаваць сваё палёгку.
  
  — Вядома, ён прыйдзе. Інакш я і не думаў.
  
  — Добра. І ў мяне ёсць для цябе праца, калі ты пагодзішся.
  
  Насцярожанасць вярнулася.
  
  — Якая праца?
  
  — Я схіляюся да думкі, што шасцёра дарослых недастаткова, каб даглядаць за дзецьмі, пакуль мы будзем разбірацца з Ваўкамі. Вось і Розалита спытала мяне, што я будуць рабіць, калі яны спалохаюцца і запаникуют.
  
  — Але ж ты збіраешся схаваць іх у пячоры, ці не так? — спытаў Слайтман, панізіўшы голас. — У пячоры дзеці далёка не ўцякуць, нават калі і спалохаюцца.
  
  — Але могуць стукнуцца аб сцяну і разбіць галаву. Крыкі, дым або агонь могуць прывесці да таго, што ў натоўпе каго-то затопчуць. Я вырашыў, што для нагляду за дзецьмі мне патрэбныя дзесяць чалавек. Я б хацеў, каб ты ўвайшоў у іх лік.
  
  — Роланд, я ўсцешаны.
  
  — Ты кажаш, так?
  
  Слайтман кіўнуў.
  
  Роланд пільна глядзеў на яго.
  
  — Ты разумееш, што тых, хто будзе з дзецьмі, заб'юць, калі мы прайграем?
  
  — Калі б я думаў, што вы можаце прайграць, то ніколі не пагадзіўся знаходзіцца з дзецьмі. — Ён памаўчаў. — І не аддаў бы свайго сына.
  
  — Дзякуй, Бэн. Ты — добры чалавек.
  
  Слайтман яшчэ больш панізіў голас.
  
  — Якую ты абраў шахту, Роланд? «Глорию» або «Чырвоную птушку-2»? — а паколькі стрэлак адразу не адказаў, дадаў: — Зразумела, я зразумею, калі ты мне не адкажаш...
  
  — Не ў гэтым справа, — перапыніў яго Роланд. — Проста мы яшчэ не вырашылі.
  
  — Але гэта будзе адна з іх?
  
  — Ды, якая ж яшчэ? — рассеяна адказаў Роланд і пачаў згортваць самокрутку.
  
  — А вы паспрабуеце забрацца вышэй?
  
  — Няма сэнсу, — адказаў Роланд, — будзе не той кут. — Ён паляпаў сябе па грудзях, вышэй сэрца. — Трэба трапіць ім сюды, памятай пра гэта. У іншыя месцы... бескарысна. Куля, нават прабіўшы браню, не прычыніць зомбі шкоды.
  
  — Гэта праблема, ці не так?
  
  — Гэта магчымасць, — паправіў яго Роланд. — Ты ведаеш камяністыя асыпкі перад уваходам у кожную з старых шахт, дзе здабываліся гранаты?
  
  — Ага.
  
  — Вось там мы і схаваемся. Ніжэй шахты. А калі яны пад'едуць, устанем і... — Паказальным пальцам левай рукі Роланд націснуў на уяўны спускавы кручок.
  
  Ўсмешка асвятліла твар брыгадзіра каўбояў.
  
  — Роланд, гэта бліскучая ідэя!
  
  — Не, — запярэчыў Роланд, — усяго толькі простая. Але прастата звычайна дае найлепшыя вынікі. Думаю, для іх гэта будзе сюрпрыз. Не паспеюць яны ачомацца, як палягуць ад нашых куль. Раней гэта спрацоўвала. І павінна спрацаваць зноў.
  
  — Мабыць, гэта так.
  
  Роланд агледзеўся.
  
  — Лепш нам пра гэта не казаць, Бэн. Я ведаю, табе можна давяраць, але...
  
  Гумовы мячык подкатился ў нагах Слайтмана. Яго сын, усміхаючыся, ускінуў рукі.
  
  — Па! Кінь яго!
  
  Бэн кінуў, моцна. Мяч паляцеў, як талерка Молі ў гісторыі дзеда Тиана. Бенні падскочыў, злавіў мячык адной рукой, засмяяўся. Слайтман цяпло усміхнуўся сыну і паглядзеў на Роланда.
  
  — Яны — добрая пара? Твой хлопчык і мой?
  
  — Ага. — Вусны Роланда ледзь искривились — падобна на ўсмешку. — Амаль як браты, усе так.
  
  6
  
  Ка-тэт накіраваўся да хаты святара. Ехалі яны ў шэраг, адчуваючы, што на іх глядзіць увесь горад. Смерць на конях, вось каго бачылі ў іх.
  
  — Ты задаволены тым, як усё прайшло, салодзенькі? — спытала Сюзанна Роланда.
  
  — Мабыць, — адказаў ён і пачаў згортваць самокрутку.
  
  — Я б таксама хацеў паспрабаваць, — падаў голас Джэйк.
  
  Сюзана коратка зірнула на яго.
  
  — Прыкусі язык, салодзенькі... табе яшчэ няма трынаццаці.
  
  — Мой бацька пачаў курыць у дзесяць.
  
  — І памрэ хутчэй за ўсё, не дажыўшы да пяцідзесяці, — адрэзала Сюзана.
  
  — Невялікая страта, — прамармытаў Джэйк, але з паўторнай просьбай звяртацца да Раланда не стаў.
  
  — Як Міа? — Роланд запаліў запалку, шоргнуўшы па пазногця. — Вядзе сябе спакойна?
  
  — Калі б не вы, хлопцы, не ведаю, ці паверыла б я, што такая кабетка калі-небудзь існавала.
  
  — І жывот не турбуе?
  
  — Няма. — Сюзана лічыла, што ва ўсіх свае правілы наконт хлусні. Яе правіла заключалася ў кратости: калі ўжо хлусіш, гавары як мага менш. Калі ў яе ў жываце і сядзеў малой, нейкі монстар, няхай яны хвалююцца пра яго праз тыдзень. Пакуль жа ў іх і так хапала клопатаў. Так што няма чаго ім ведаць аб рэдкіх кароткіх сутычках, якія перыядычна даймалі яе.
  
  — Тады ўсё добра, — кіўнуў стрэлак. Нейкі час яны ехалі моўчкі, потым ён дадаў: — Спадзяюся, хлопцы, вы ўмееце капаць. Хутка нам прыйдзецца папрацаваць лапатай.
  
  — Будзем капаць магілы? — спытаў Эдзі, сам не ведаючы, жартуе ён ці не.
  
  — Чарга магіл прыйдзе пазней. — Роланд паглядзеў на неба, але аблокі ужо ягоныя з захаду і закрылі зоркі. — Галоўнае, памятаць, што магілы капаюць пераможцы.
  
  
  
  Кіраўнік 6
  
  Перад бурай
  
  1
  
  Падняўшыся з цемры, сумны і вінаваціць, яго вушэй дасягнуў голас Генры Дзіна, вялікага мудраца і знакамітага наркамана:
  
  — Я ў пекле, брат! Я ў пекле, не магу здабыць дозы і ўсё гэта твая віна!
  
  — Як думаеш, колькі нам давядзецца тут прабыць? — спытаў Эдзі Каллагэна. Яны толькі што ўвайшлі ў Пячору дзверы, а малодшы брат вялікага мудраца, як ігральнымі косткамі, ужо дрынкаў у руцэ двума патронамі — не цярпелася заткнуць вушы. Вырашальнае сход прайшоў напярэдадні ўвечары, і, калі Эдзі і бацька Каллагэн выязджалі з горада, Галоўная вуліца здзівіла іх незвычайнай цішынёй. Нібы жыхары Кальи пахаваліся ад сябе, узрушаныя тым, што яны стварылі мінулым вечарам.
  
  — Баюся, якое-то час мне спатрэбіцца, — прызнаў Каллагэн. Апрануўся ён сціпла, някідка, у нагрудны кішэню паклаў усе амерыканскія грошы, што ім удалося сабраць: адзінаццаць мятых даляраў і пару четвертаков. Ён падумаў, што лёс згуляе з ім злы жарт, калі, выйшаўшы з дзвярэй, ён патрапіць у Амерыку з Лінкальнам на доларавым банкноце і Вашынгтонам — на пятидесятке[87]. — Але, думаю, мы зможам разбіць пошукі на этапы.
  
  — Падзякуем Бога за маленькія радасці. — Эдзі выцягнуў з-за шафы Тауэр ружовы мяшок. Падняў абедзвюма рукамі, пачаў паварочвацца, спыніўся. Бровы яго сышліся ля пераносся.
  
  — Што такое? — спытаў Каллагэн.
  
  — Там што-то ёсць.
  
  — Так, скрыню.
  
  — Не, што-то ў мяшку. Думаю, зашыта ў матэрыю. На навобмацак — каменьчык. Можа, гэта патаемную кішэню.
  
  — Можа, — пагадзіўся Каллагэн. — Толькі ў нас няма часу разбірацца, што там такое.
  
  Аднак Эдзі зноў націснуў на таямнічы прадмет. На камень быццам бы не падобна. Але ён згаджаўся з Каллагэном. Таямніц і загадак у іх і так хапала. Так што гэтую трэба было адкласці на іншы раз.
  
  Калі Эдзі выцягнуў драўляны скрыню з мяшка, запоўз у сэрца халадок.
  
  — Я ненавіджу гэты шар. У мяне такое адчуванне, што ён збіраецца накінуцца на мяне і з'есці, як... піражок.
  
  — Хутчэй за ўсё, можа — кіўнуў Каллагэн. — Калі ты адчуеш, што адбываецца што-то жудаснае, Эдзі, захлопни крышку.
  
  — Калі захлопну, ты патрапіш на тым баку.
  
  — Наўрад ці яна будзе для мяне чужой. — Каллагэн глядзеў на ненайденную дзверы. Эдзі чуў свайго брата, Каллагэн — сваю маці, што-то выговаривавшую яму, называе яго Доні. Ён цярпець не мог, калі яго звалі Доні. — Я проста пачакаю, пакуль дзверы адчыняцца зноў.
  
  Эдзі заткнуў патронамі вушы.
  
  — Чаму ты дазваляеш яму такое, Доні? — выгукнула маці Каллагэна з цемры. — Ўстаўляць зараджаныя патроны ў вушы — гэта небяспечна!
  
  — Ідзі, і скончым з гэтым. — Эдзі падняў вечка. Колокольца атакавалі вушы Каллагэна. І яго сэрца. Дзверы ва ўсе рэальнасці і часы адкрылася.
  
  2
  
  Ён пераступіў парог, думаючы пра 1977 годзе і мужчынскай прыбіральні на першым паверсе Нью-Ёркскай публічнай бібліятэкі. Так што апынуўся ў кабінцы, са сценамі, сьпісанымі і размаляваныя графіці (мелася і надпіс «БАНГА СКАНК»). У суседняй кабінцы, злева, спусцілі ваду. Ён пачакаў, пакуль чалавек, які займаў яе, выйшаў з туалета, пакінуў кабінку.
  
  На пошукі ў яго сышло толькі дзесяць хвілін. Праз дзверы ён прайшоў з кнігай пад пахай. Прапанаваў Эдзі выйсці разам з ім з пячоры, і яму не давялося прасіць двойчы. Эдзі выцягнуў патроны з вушэй і агледзеў кнігу. Называлася яна «Дарогі Новай Англіі».
  
  — Святы айцец — бібліятэчны злодзей, — заўважыў Эдзі. — З-за такіх, як ты, пастаянна павышаецца кошт уваходнага квітка ў бібліятэку.
  
  — Кнігу я калі-небудзь вярну, — паабяцаў Каллагэн. Без ценю іроніі. — Самае галоўнае, мне ўдалося яе знайсці. Адкрый старонку сто дзевятнаццаць.
  
  Эдзі адкрыў. Убачыў фатаграфію сціплай, выфарбаванай белай фарбай царквы, якая стаіць на ўзгорку над прасёлачнай дарогай. «Малельны дом метадыстаў Іст-Стоунэма». Пабудаваны ў 1819 г.». Эдзі падумаў: «У суме дзевятнаццаць».
  
  Сказаў пра гэта Каллагэну, той усміхнуўся і кіўнуў.
  
  — Больш нічога не заўважаеш?
  
  Вядома ж, ён заўважыў.
  
  — Будынак падобна на Залу сходаў Кальи.
  
  — Менавіта так. Можна сказаць, адзін у адзін. — Каллагэн глыбока ўдыхнуў. — Гатовы да другога заходу?
  
  — Мабыць.
  
  — Гэты зойме больш часу, але табе будзе чым сябе заняць. Кніга цікавая.
  
  — Не думаю, што змагу чытаць, — адказаў Эдзі. — Вельмі ўжо нервуюся. Можа, пагляджу, што зашыта ў мяшку.
  
  Але Эдзі забыўся пра гэта, так што прадмет, зашыты ў ружовым мяшку, знайшла Сюзанна, толькі ў той момант яе цела належала іншы.
  
  3
  
  Думаючы пра 1977 годзе і трымаючы кнігу адкрытай на старонцы 119, з выявай Малельнага залы метадыстаў у Іст-Стоунэме, Каллагэн другі раз пераступіў парог ненайденные дзверы. Трапіў у яснае, сонечнае раніцу Новай Англіі. Царква стаяла на тым жа месцы, дзе яе сфатаграфавалі для кнігі «Дарогі Новай Англіі», толькі з тых часоў яе пафарбавалі, а дарогу заасфальтавалі. Побач з касцёлам знаходзіўся будынак, на фатаграфіі адсутнічае: «Крама Іст-Стоунэма». Каллагэн палічыў гэта добрым знакам.
  
  Ён накіраваўся да крамы (дзверы — за ім), нагадаўшы сабе без крайняй неабходнасці не расплачвацца четвертаком, захопленым з уласных запасаў. Другі чацвяртак, Джэйка, быў датаваны 1969 годам, тады як яго — 1981-м. Праходзячы міма аўтазапраўкі кампаніі «Мабіл» («звычайны»[88] бензін каштаваў сорак дзевяць цэнтаў за галон), ён пераклаў чацвяртак ў задні кішэню.
  
  Калі ўвайшоў у краму, пахла там рыхт-у-рыхт, як у краме Тлушчу, бразнуў званок. Злева ад дзвярэй ляжаў стос «Портленд прэс геральд», і дата прымусіла яго здрыгануцца. Кнігу з Нью-Йоркскай публічнай бібліятэкі ён панёс 26 чэрвеня. Па яго біялагічным гадзінах з таго моманту не прайшло і трыццаці хвілін, але на газеце ён убачыў іншую дату: 27 чэрвеня.
  
  Узяў адну, прачытаў загалоўкі (паводка ў Новым Арлеане, звыклая напружанасць на Сярэднім Усходзе), паглядзеў на цану: дзесяць цэнтаў. Добра. Четвертака 1969-га хопіць, ды яшчэ дадуць здачу. Можа, ён купіць лустачку гэтага амерыканскага салямі. Калі ён падышоў да прылаўка, прадавец весела яму ўсміхнуўся.
  
  — Гэта ўсё? — спытаў ён.
  
  — Вось што я вам скажу, — адказаў Каллагэн. — Я б не пярэчыў, калі б вы патлумачылі мне, як прайсці на пошту.
  
  Прадавец выгнуўся брыво, яго ўсмешка стала шырэй.
  
  — Такое адчуванне, што вы не з гэтых месцаў.
  
  — Так вы растлумачыце? — з усмешкай спытаў Каллагэн.
  
  — Ага. Пошта — гэта проста. Менш мілі па гэтай дарозе, калі пайсці налева.
  
  — Вельмі добра. А лустачкамі салямі вы прадаеце?
  
  — Я прадаю яго, як хочуць купляць, — прыязна адказаў прадавец. — Гадовы турыст, ці не так? — Казаў ён з тымі ж інтанацыямі, што і Джэймі Джеффордс. Не хапала толькі: «Скажыце, прашу вас».
  
  — Мяркую, можна назваць мяне і так.
  
  4
  
  У пячоры Эдзі змагаўся з ціхай, але зводзіць з розуму мелодыяй калакольцаў і ўзіраўся ў полураскрытую дзверы. Каллагэн крочыў па пустэльнай дарозе. Шчаслівага шляху яму. А пакуль малодшы сын місіс Дын мог заняць сябе чытаннем. Халоднай (і крыху дрыготкай) рукой ён палез у шафу і ўзяў кнігу, якая стаіць праз адну ад іншай, пастаўленай ўверх нагамі. Вазьмі ён перавернутую кнігу, у гэты дзень для яго многае б змянілася. Але ён узяў «Чатыры кароткіх рамана пра Шэрлака Холмса». Ах, Холмс, яшчэ адзін вялікі мудрэц і знакаміты наркаман. Эдзі адкрыў «Эцюд у барвовых танах» і пачаў чытаць. Час ад часу ён пазіраў на скрыню, дзе пульсавала Чорны Трынаццаты, вабячы яго да сябе. Бачыў толькі яго малую частку. Астатняе хавала бліжэйшая сценка скрыні. Неўзабаве перастаў чытаць, зачаравана гледзячы на пятачок чорнага крышталя. Звярнуў увагу, што колокольца змоўклі, чаго толькі ўзрадаваўся. А якое-то час праз міма куль у вушы прабраўся голас і звярнуўся да яго.
  
  Эдзі слухаў.
  
  5
  
  — Прашу прабачэння, мэм.
  
  — Ага? — Поштай ведала жанчына гадоў пад шэсцьдзесят ці крыху больш, строга апранутая, з сівымі валасамі, выкладзенымі ў цырульні.
  
  — Я б хацеў пакінуць ліст маім сябрам, — працягнуў Каллагэн. — Яны з Нью-Ёрка і хутчэй за ўсё атрымліваюць у вас карэспандэнцыю «да запатрабавання», пакінуўшы адпаведную заяву. — Ён паспрачаўся з Эдзі, пераконваючы апошняга, што Келвін Таўэр, які ўцякае ад бандытаў, якія не пакідаюць надзеі адрэзаць яму яйкі, не настолькі дурны, каб свяціцца на пошце. Эдзі нагадаў аб дачыненні да Тауэр да гробаны першым выданням, і Каллагэн пагадзіўся праверыць прапанаваны Эдзі варыянт.
  
  — Летнія турысты?
  
  — Менавіта так, — кіўнуў Каллагэн. — Ага. Іх завуць Келвін Тауэр і Эрон Дипно. Я разумею, гэтую інфармацыю не трэба паведамляць першаму сустрэчнаму, але...
  
  — Ну, у гэтых краях мы не звяртаем увагі на такія фармальнасці. Дазвольце, я сверюсь са спісам. Паміж Днём і Днём памінання працы[89] прыязджае так шмат народу...
  
  Яна ўзяла са стала тры ці чатыры лістка, счэпленых сашчэпкай. З мноствам імёнаў і прозвішчаў. Прагледзела першы лісток, перайшла да другога, потым да трэцяга.
  
  — Дипно! — усклікнула яна. — Ёсць такі. А зараз... зараз пагляджу, ці няма другога...
  
  — Гэта не важна, — спыніў яе Каллагэн. Раптам яму стала не па сабе, нібы на тым баку што-то пайшло не так. Ён зірнуў праз плячо, але ўбачыў толькі дзверы, пячору і Эдзі, які сядзіць скрыжаваўшы ногі, з кнігай на каленях.
  
  — Хто-то гоніцца за вамі? — з усмешкай спытала почтмейстерша.
  
  Каллагэн засмяяўся. Смех здаўся яму деланным, натужным, але жанчына быццам бы нічога не заўважыла.
  
  — Калі я напішу Эрону запіску і пакладу ў канверт з маркай, вы перададзіце яму мой ліст, калі ён у наступны раз завітае на пошту? Ці містэру Тауэр, калі ён прыйдзе.
  
  — О, купляць марку няма ніякай неабходнасці, — адказала жанчына. — З радасцю перадам.
  
  Так, ён нібы зноў апынуўся ў Калье. Такое ж ветлівасць. Раптам яму вельмі спадабалася гэтая жанчына. Ну вельмі спадабалася.
  
  Каллагэн прайшоў да стойцы каля акна (дзверы пры гэтым разгарнулася, каб зноў апынуцца ў яго за спіной), напісаў кароткую запіску, прадставіўшыся сябрам чалавека, які дапамог Келвіну Тауэр вырашыць пытанне з Джэкам Андолини. Параіў Дипно і Тауэр пакінуць аўтамабіль там, дзе ён стаіць, пакінуць святло ў знятым імі доме, а самім ўладкавацца дзе-небудзь па суседстве, у гумне, хляве, якой-небудзь халупе. І перабрацца туды неадкладна. «Пакладзеце запіску з указаннем, як вас знайсці, пад дыванок у кіроўчага сядзення вашага аўтамабіля або пад ніжнюю прыступку задняга ганка. Мы з вамі звяжамся». Ён спадзяваўся, што ўсё робіць правільна. Яны не абмяркоўвалі такія падрабязнасці, ён не чакаў, што прыйдзецца навучаць Таўэра і Дипно азам канспірацыі. Падпісаўся, як і загадаў Роланд: «Каллагэн з Эльда». А потым, хай трывога і ўзмацнілася, дадаў яшчэ пару радкоў: «Гэты паход на пошту павінен стаць АПОШНІМ. Як можна быць такімі дурнямі?»
  
  Паклаў запіску ў канверт, напісаў на ім: ЭРОНУ ДИПНО, ДА ЗАПАТРАБАВАННЯ». Вярнуўся да стойцы.
  
  — Я з радасцю куплю марку.
  
  — У гэтым няма неабходнасці, з вас два цэнта за канверт, і мы ў разліку.
  
  Ён даў ёй пяціцэнтавік, атрыманы ў краме, атрымаў тры цэнта здачы і накіраваўся да дзвярэй. Звычайнай дзверы.
  
  — Поспехаў вам, — крыкнула ўслед почтмейстерша.
  
  Каллагэн павярнуўся, каб сказаць дзякуй. Убачыў, што дзверы ў пячоры па-ранейшаму адкрыта. Каго не ўбачыў, так гэта Эдзі. Эдзі з пячоры знік.
  
  6
  
  Каллагэн павярнуўся да дзвярэй паміж светамі, як толькі пакінуў пошту. Звычайна так не атрымлівалася, звычайна дзверы пайшла б яму за спіну, але яна, падобна, ведала, калі ён хоча прайсці скрозь яе. І ў гэтым выпадку засталася на месцы, калі ён паварочваўся да яе тварам.
  
  Як толькі ён ступіў у пячору, у вушы ўдарыла мелодыя калакольцаў, блакавальная здольнасць думаць. З цёмных глыбінь закрычала маці: «Бачыш, Доні, ты сышоў і дазволіў гэтаму мілага хлопчыку пакончыць з сабой! Ён навечна застанецца ў чысцы, і гэта твая віна!»
  
  Каллагэн яе не слухаў. Ён кінуўся да выхаду з пячоры, заціснуўшы пад пахай нумар «Прэс-герольд», набыты ў краме Іст-Стоунэма. Паспеў заўважыць, чаму вечка скрыні не зачыніліся, пакінуўшы яго ў Іст-Стоунэме, штат Мэн, у 1977 годзе. З-пад вечка тырчала тоўстая кніга. Прачытаў Каллагэн і назва: «Чатыры кароткіх рамана пра Шэрлака Холмса». А потым выскачыў у сонечнае святло.
  
  Спачатку ўбачыў толькі валун на сцежцы, якая вядзе да пячоры, і з жахам падумаў, што маці сказала праўду. Потым паглядзеў налева. Эдзі стаяў у дзесяці футах, у канцы вузкай сцежкі, обрывающейся прорвай. Падол яго вытащенной з джынсаў кашулі трепало аб дзяржальню вялікага рэвальвера Роланда. Звычайна рэзкае, дзе-то падобнае на лісіную мордачку твар цяпер выглядала азызлым, спрэс пазбаўлены якіх-небудзь эмоцый. Позіркам ён нагадваў баксёра, адпраўленага ў накаўт. Вецер адкінуў валасы за вушы. Ён хіснуўся наперад... потым рот крыху зацвярдзеў, погляд стаў больш асэнсаваным. Ён ухапіўся за выступ скалы і падаўся назад.
  
  «Ён змагаецца, — падумаў Каллагэн. — Я ўпэўнены, змагаецца з усіх сіл, але прайграе».
  
  Крык дакладна адправіў бы Эдзі ў прорву; пра гэта Каллагэна папярэджвала інтуіцыя стрэлка, найбольш абвостраная ў момант крызісу. І замест таго каб крычаць, ён ірвануў па сцежцы і ўхапіўся рукой за падол кашулі ў той самы момант, калі Эдзі зноў хіснула наперад, толькі на гэты раз ён прыбраў руку са скальнага выступу і прыкрыў ёю вочы, нібы кажучы: «Бывай, жорсткі свет!»
  
  Калі б парвалася кашуля, Эдзі Дын, несумненна, выбыў б з вялікай гульні ка, але, магчыма, матэрыя, з якой шылі кашулі ў Калье Брын Стерджис (ва ўсякім выпадку, тую, што насіў Эдзі), служыла ка. Так ці інакш, кашуля не парвалася, калі Каллагэн пацягнуў падол на сябе, з усёй сваёй незвычайнай, здабытай падчас шматгадовых падарожжаў сілай. Не проста пацягнуў, — тузануў, а потым сціснуў у абдымках маладога чалавека, ужо пасля таго, як яго галава стукнулася аб скальны выступ, за які той зусім нядаўна трымаўся рукой. Вейкі Эдзі завагаліся, ён паглядзеў на Каллагэна, як на здзейсненага незнаёмца. Потым штосьці прамармытаў, накшталт: «Онритягутеть».
  
  Каллагэн, трымаючы Эдзі за плечы, моцна трасянуў яго.
  
  — Што? Я цябе не разумею! — Ён і не хацеў разумець, але яму патрабавалася ўсталяваць кантакт, неабходны, каб вывесці Эдзі з стану, у якое яго загнала гэты жудасны шар, што ляжаў у скрыні. — Я... цябе... не разумею!
  
  На гэты раз адказ прагучаў выразней.
  
  — Ён кажа, я магу даляцець да Вежы. Ты павінен мяне адпусціць. Я хачу ляцець да Вежы!
  
  — Ты не можаш лётаць, Эдзі. — Упэўненасці ў тым, што да Эдзі дайшоў сэнс сказанага ім, не было, таму ён нахіліўся да Эдзі, пільна гледзячы яму ў вочы. — Ён спрабаваў цябе забіць.
  
  — Няма, — пачаў Эдзі, а потым яго погляд стаў больш асэнсаваным. Яго вочы, якія знаходзяцца ў нейкім цалі ад вачэй Каллагэна, шырока раскрыліся. — Ды.
  
  Каллагэн выпрастаўся, не прыбіраючы рук з плячэй Эдзі.
  
  — Ты ачомаўся?
  
  — Так, мабыць. Я трымаўся, бацька. Клянуся, трымаўся. Гэта значыць колокольца даставалі мяне, але, у прынцыпе, усё было добра. Я нават узяў кнігу і пачаў чытаць. — Ён агледзеўся. — Госпадзе, спадзяюся, я не кінуў яе ў прорву. Тауэр здыме з мяне скальп.
  
  — Не, не кінуў. Ты сунуў яе ў скрыню, і толькі гэта нас і ўратавала. Інакш дзверы зачыніліся б, а ты ператварыўся ў клубнічны джэм на дне прорвы, праляцеўшы якіх-то сямсот футаў.
  
  Эдзі паглядзеў уніз і збялеў, як мел. Каллагэн потым дакараў сябе за сваю шчырасць, таму што імгненнем пазней Эдзі проблевался на яго новыя боты.
  
  7
  
  — Ён падкраўся да мяне, бацька, — патлумачыў Эдзі, калі канчаткова прыйшоў у сябе. — Заваражыў мяне, а потым скокнуў.
  
  — Ды.
  
  — Ты паспеў што-небудзь зрабіць на тым баку?
  
  — Калі яны атрымаюць мой ліст і рушаць услед маім радам, многае. Ты апынуўся мае рацыю. Дипно па меншай меры пакінуў заяву на атрыманне карэспандэнцыі «да запатрабавання». Наконт Тауэр не ведаю. — Каллагэн злосна паківаў галавой.
  
  — Думаю, потым высветліцца, што Дипно паддаўся ўгаворам Таўэра. Кел Тауэр да гэтага часу не можа паверыць, у якую гісторыю ён ўляпаўся, а пасля таго, што здарылася са мной, амаль здарылася, такі вобраз мыслення мне нават падабаецца. — Эдзі ўбачыў, што ў Каллагэна што-то заціснута пад пахай. — Гэта што?
  
  — Газета, — адказаў Каллагэн, працягнуў яе Эдзі. — Хочаш пачытаць пра Голдзе Мэер?
  
  8
  
  У той вечар Роланд ўважліва выслухаў апавяданні Эдзі і Каллагэна пра іх прыгоды ў Пячоры дзверы і ў іншай рэальнасці. Стрэлка ў меншай ступені цікавіла тое, што здарылася з Эдзі і ў куды большай — падабенства Кальи Брын Стерджис і Іст-Стоунэма. Ён нават папрасіў Каллагэна зымітаваць вымову прадаўца або ўладальніка крамы і почтмейстерши. У Каллагэна, пражыў у Мэне шмат гадоў, атрымалася выдатна.
  
  — Зразумела. Ага. — Роланд задумаўся, паклаўшы нагу на агароджу ганка дома святара.
  
  — Як па-твойму, пакуль ім нічога не пагражае? — спытаў Эдзі.
  
  — Спадзяюся на гэта, — адказаў Роланд. — Калі ты хочаш хвалявацца аб чыёй-то жыцця, хвалюйся пра Дипно. Калі Балазар не адмовіўся ад надзеі займець пустка, Тауэр яму патрэбен жывым. А вось з Дипно разделаются без усялякай жалю.
  
  — Ці можам мы пакінуць іх без нашай абароны, пакуль не разбярэмся з Ваўкамі?
  
  — Іншага выбару ў нас няма.
  
  — Мы можам паслаць усё да чорта, адправіцца ў гэтую Ўсходнюю Галошу і абараніць яго, — з запалам усклікнуў Эдзі. — Што ты на гэта скажаш? Паслухай, Роланд, я дакладна ведаю, чаму Тауэр угаварыў свайго сябра «засвяціцца» на пошце: у каго-то была кніга, якую ён хацеў займець. Ён ужо вёў перамовы, яны ўвайшлі ў вырашальную стадыю, калі з'явіўся я і пераканаў яго зрабіць ногі. Але Тауэр... ён жа памяшаны на кнігах. І не мог дапусціць, каб ад яго сплыла тая, на якую ён паклаў вока. Калі Балазар гэта ведае, а хутчэй за ўсё так яно і ёсць, яму не патрэбен паштовы індэкс, каб знайсці Тауэр, хопіць і спісу людзей, з кім ён вёў справы. Я вельмі спадзяюся, што такі спіс, калі ён і існаваў, згарэў падчас пажару.
  
  Роланд кіўнуў.
  
  — Я разумею, але сысці мы не можам. Мы абяцалі.
  
  Эдзі насупіўся, уздыхнуў, паківаў галавой.
  
  — Напэўна, няма чаго гнаць хвалю. Тут усё скончыцца праз тры з паловай дня, да заканчэння тэрміну, адпушчанага Тауэр, — семнаццаць. Адно на іншае не наклаўся. — Ён прыкусіў губу. — Магчыма, не наклаўся.
  
  — Магчыма — гэта максімум, на што мы можам разлічваць? — спытаў Каллагэн.
  
  — Так, — кіўнуў Эдзі. — Ва ўсякім выпадку, пакуль.
  
  9
  
  Наступным раніцай перапалоханая Сюзанна Дын сядзела ў прыбіральні ля падножжа пагорка, сагнуўшыся ўдвая, чакаючы, калі ж спыняцца сутычкі. Яны здараліся ў яе ўжо крыху больш за тыдзень, але ў гэты дзень былі асабліва моцнымі. Яна прыклала рукі да нізе жывата. Вельмі ўжо затвердевшему.
  
  «Аб Божа, а калі роды пачнуцца прама цяпер? Што, калі пачнуцца?»
  
  Яна спрабавала пераканаць сябе, што роды не могуць пачацца, пакуль не адышлі вады. Але што яна ведала аб родах? Вельмі мала. Нават Розалита Мунос, павітуха з вялікім вопытам, нічым не магла ёй дапамагчы, таму што прымала чалавечых дзяцей, маючы справу з маці, якія і выглядалі цяжарнымі. Сюзана ж за час, праведзенае ў Калье, хутчэй сціснулася, чым раздалася. І калі Роланд мае рацыю наконт яе дзіцяці...
  
  «Гэта не дзіця. Гэта малой і ён належыць не мне. Належыць Міа, кім бы яна ні была. Міа, якая не ведае айца».
  
  Сутычкі спыніліся. Ніз жывата расслабіўся, закаменелость прайшла. Яна правяла пальцам па палавой шчыліны. Адчуванні тыя ж, што і заўсёды. Так што яшчэ некалькі дзён яна пратрымаецца. Павінна пратрымацца. Пагадзіўшыся з Ролянд, што ў іх ка-цётцы больш не павінна быць сакрэтаў, яна лічыла, што гэты трэба ўсё ж трымаць пры сабе. Калі пачнецца вырашальная сутычка, іх будзе сямёра супраць сарака або пяцідзесяці. Можа, і сямідзесяці, калі Ваўкі наваляцца на іх разам. Ім давядзецца змагацца на мяжы сіл, ад кожнага спатрэбіцца максімальная канцэнтрацыя. Гэта значыць, нішто не павінна адцягваць. І яна павінна быць там, у складзе ка-тэта.
  
  Сюзана нацягнула джынсы, зашпіліла гузікі, выйшла ў сонечнае святло, рассеяна паціраючы левы скронь. Ўбачыла новы завалу на будцы-прыбіральні, як і прасіў Роланд, заўсміхалася. Потым зірнула на свой цень, і ўсмешка спаўзла з яе твару. У туалет, мяркуючы па даўжыні яе Чорнай дамы, яна ўваходзіла ў дзевяць раніцы. Цяпер Чорная дама казала аб тым, што да паўдня засталося зусім нічога.
  
  «Гэта немагчыма. Я прабыла там толькі некалькі хвілін. Якія патрабаваліся, каб адліць».
  
  «А можа, гэта праўда. Можа, усё астатняе час там правяла Міа».
  
  — Няма, — вырвалася ў Сюзаны. — Такога не можа быць.
  
  Але ў душы яна адчувала, што можа. Міа яшчэ не ўзяла над ёй уверх, але сіл у яе прыбаўлялася. І яна збірала іх, каб пры першай магчымасці, каб захапіць кантроль над целам.
  
  «Калі ласка, — узмаліўся Сюзанна, абапёршыся рукой аб сценку туалета, — Божа, дай мне яшчэ тры дні. Дай мне гэтыя тры дні, каб мы выканалі абавязак перад дзецьмі гэтага горада, а потым рабі, што пажадаеш. Хай усё будзе, як Ты хочаш. Ну, калі ласка...»
  
  — Толькі тры дні, — прамармытала яна. — І калі яны абкладуць нас тут, якая розніца, што будзе потым. Яшчэ тры дні, Госпадзе. Пачуй мяне, я прашу.
  
  10
  
  На наступны дзень Эдзі і Тиан Джеффордс адправіліся на пошукі Эндзі і знайшлі яго на скрыжаванні Ўсходняй і Рачной дарог. Эндзі стаяў і спяваў ва ўсю моц сваіх...
  
  — Няма, — Эдзі матнуў галавой, калі ён і Тиан накіроўваліся да робату, — нельга сказаць лёгкіх, лёгкіх у яго няма.
  
  — Не зразумеў? — павярнуўся да яго Тиан.
  
  — Не бяры ў галаву, — адказаў Эдзі. — Не важна. — Але па асацыяцыі «лёгкія — частка арганізма» у яго ўзнікла пытанне: — Ціян, у Калье ёсць лекар?
  
  Тиан ў некаторым здзіўленні паглядзеў на яго, паківаў галавой.
  
  — У нас — няма, Эдзі. Лекары — яны для багатых, багатыя могуць пайсці да іх, бо ў іх ёсць грошы, а вось мы, калі захворвае, звяртаемся да Сёстрам.
  
  — Сёстрам Орисы?
  
  — Ага. Калі лекі добрае, так звычайна і бывае, мы выздоравливаем. Калі дрэннае, нам становіцца горш. У рэшце рэшт зямля ўсіх ацаляе, ты разумееш?
  
  — Так, — кіўнуў Эдзі, думаючы аб тым, з якой працай ім атрымоўвалася ўбудаваць у такі парадак рэчаў дзяцей-рунтов. Тыя, хто вяртаўся рунтами, у рэшце рэшт паміралі, але доўгія гады яны проста... існавалі.
  
  — У чалавека ёсць толькі тры скрынкі, — працягнуў Тиан. З кожным крокам яны набліжаліся да поющему робату. На ўсходзе, паміж Кальей Брын Стерджис і Тандерклепом, вецер падымаў пыл да сіняга неба, хоць на гэтым беразе паветра практычна стаяў.
  
  — Скрынкі?
  
  — Ага, правільна кажаш, — кіўнуў Тиан і дакрануўся да ілба, грудзі і зада. — Галаўны, грудны і жопная. — Ён засмяяўся.
  
  — Ты так лічыш? — усміхнуўся Эдзі.
  
  — Ну... тут, калі мы адны, так, — адказаў Тиан, — хоць, мяркую, ні адна прыстойная лэдзі не пацерпіць, каб гэтыя скрынкі абмяркоўвалі за яе сталом. — Ён зноў закрануў галавы, грудзей і зада. — Разумовая скрынка, сардэчная і сральная.
  
  Тиан спыніўся. Эндзі не мог іх не бачыць, але цалкам ігнараваў — спяваў, падобна, оперную арыю на незнаёмым Эдзі мове. Тое вскидывал рукі, то скрыжоўваў, і гэтыя руху, падобна, звязваліся ў адзінае цэлае з спевам.
  
  — Слухай мяне, — зноў загаварыў Тиан. — Чалавек складзены па-разумнаму, ты разумееш. Наверсе — яго думкі, то есць лепшая частка мужчыны.
  
  — Ці жанчыны, — усміхнуўся Эдзі.
  
  Тиан кіўнуў, вельмі сур'ёзна.
  
  — Ага, ці жанчыны, але, кажучы мужчына, мы маем на ўвазе і жанчыну, таму што яна народжаная з дыхання мужчыны.
  
  — Ты ў гэтым упэўнены? — Эдзі думаў пра активистках фемінісцкага руху, з якімі сутыкаўся незадоўга да таго, як перанёсся з Нью-Ёрка ў Сярэдзінны свет. Ён сумняваўся, што гэтая версія спадабаецца ім больш, чым біблейская, згодна з якой Ева створана з рэбры Адама.
  
  — Будзем лічыць, што так, але першага мужчыну нарадзіла лэдзі Ориса, так, ва ўсякім выпадку, скажуць табе старыя. Яны кажуць: «Кан-ах, кан-тах, аннах, Ориса», што азначае: «Ўсе дыханне ідзе ад жанчыны».
  
  — Дык раскажы мне аб гэтых скрынках.
  
  — Лепшая і самая высокая — галаўны, з усімі ідэямі і марамі. Наступная — сардэчная, з усімі нашымі пачуццямі, любоўю і сумам, радасцю, шчасцем...
  
  — Эмоцыі.
  
  Тиан паглядзеў на яго са здзіўленнем і з павагай адначасова.
  
  — Ты так кажаш?
  
  — Ну, так кажуць там, адкуль я прыйшоў, так што будзем лічыць, што так яно і ёсць.
  
  — Добра. — Ціян кіўнуў з такім выглядам, быццам ідэя здалася яму цікавай, хай ён і не да канца зразумеў яе. На гэты раз ён дакрануўся да пахвіны, а не зада.
  
  — У гэтай апошняй скрынцы усё, што мы клічам ніжэйшай каммалой: трахнуться, стала лягчэй бачыць, зрабіць чалавеку подласць без усякага на тое падставы.
  
  — А калі ты робіш яе па якому-то нагоды?
  
  — Ну, тады гэта не подласць, а зваротная рэакцыя, — усміхнуўся Тиан. — У гэтым выпадку яна ідзе з сардэчнай скрынкі або з галаўной.
  
  — Дзіўная ў цябе ўяўленне аб чалавеку, — сказаў Эдзі, але падумаў, што нічога дзіўнага ў прынцыпе-то і няма. Перад яго разумовым поглядам паўсталі тры акуратна пастаўленыя адзін на аднаго скрынкі: галаўны — на сардэчную, сардэчная — на скрынку з фізіялагічнымі функцыямі і беспадстаўнай лютасцю, часам якая ахоплівае людзей. Асабліва яму спадабалася выкарыстанне Тіаном словы подласць у якасці нейкай нормы паводзін. Што-то ў гэтым есць, або няма? Тут варта было падумаць, ды толькі часу на гэта не было.
  
  Эндзі усё стаяў, бліскаючы на сонцы, працягваючы спяваць. Эдзі раптам успомніліся хлапчукі з яго раёна, якія раптам выкрыквалі: «Я — цырульнік з Севіллі, стрыгчыся трэба ў мяне!» — а потым ўцякалі з вар'яцкім рогатам.
  
  — Эндзі, — паклікаў Эдзі, і робат тут жа змоўк.
  
  — Хайль, Эдзі, я добра цябе бачу! Доўгіх дзён і прыемных начэй!
  
  — І табе таго ж, — адказаў Эдзі. — Як пажываеш?
  
  — Выдатна, Эдзі, — усклікнуў Эндзі. — Я заўсёды спяваю перад першым семиноном.
  
  — Семиноном?
  
  — Так мы называем пыльныя буры, пасля іх надыходзіць сапраўдная зіма. — Ціян паказаў на аблокі пылу за Уайе. — Вунь ідзе першая. Думаю, дабярэцца да нас у дзень прыходу Ваўкоў або днём пазней.
  
  — У дзень прыходу, сэй, — удакладніў Эндзі. — Семинон прыходзіць — цёплыя дні сыходзяць, так у нас кажуць. — Ён нахіліўся да Эдзі. У зіготкай галаве защелкало, сінія вочы ўспыхвалі і згасалі. — Эдзі, я склаў выдатны гараскоп, вельмі доўгі і складаны, і ён паказвае перамогу над Ваўкамі! Вялікую перамогу! Ты зьнішчыш сваіх ворагаў, а потым сустрэнеш выдатную лэдзі!
  
  — Я ўжо сустрэў выдатную лэдзі. — Эдзі з усіх сіл спрабаваў выгнаць з голасу зласлівыя ноткі. Ён выдатна разумеў, што азначала мігаценне сініх вачэй: металічны сукін сын смяяўся над ім. «Што ж, — падумаў ён, — магчыма, праз пару дзён смех гэты выйдзе цябе бокам, Эндзі. Я вельмі на гэта спадзяюся».
  
  — Так, сустрэў, але многія жанатыя мужчыны знаходзяць жанчын і на баку, як я нядаўна і сказаў сэю Тиану Джеффордсу.
  
  — Толькі не тыя, хто любіць сваіх жонак, — фыркнуў Тиан. — Я тады казаў табе пра гэта і кажу цяпер.
  
  — Эндзі, даўніна, мы прыйшлі да цябе ў надзеі, што ты зробіш нам паслугу, — змяніў тэму Эдзі. — Увечары, напярэдадні прыходу Ваўкоў, нам вельмі спатрэбіцца твая дапамога. Калі, вядома, ты зможаш нам яе аказаць.
  
  Цяпер защелкало ў грудзях Эндзі, а ў вачах нібы ўспыхнула трывога.
  
  — Я гатовы зрабіць усё, што ў маіх сілах, сэи. Няма для мяне больш прыемнага занятку, чым дапамагаць сябрам, але вельмі шмат чаго я рабіць не магу, пры ўсім жаданні.
  
  — З-за закладзенай у цябе праграмы.
  
  — Ага, — самаздаволенне сышло з голасу Эндзі. Цяпер ён больш нагадваў машыну. «Ды ўжо, бяспройгрышная пазіцыя, — падумаў Эдзі. — Асцярожны ты ў нас, Эндзі. Бачыў, як яны прыходзілі і сыходзілі, ці не так? Часам яны называюць цябе мяшком з балтамі, па большай частцы ігнаруюць, але ў любым выпадку ты расхаживаешь па іх касцях, спяваючы песні, ці не так? Але на гэты раз у цябе нічога не выйдзе, прыяцель. Я паспрабую, каб нічога не выйшла».
  
  — Калі цябе пабудавалі Эндзі? Пытаюся з цікаўнасці? Калі ты сышоў з канвеера ЛаМерка?
  
  — Вельмі даўно, сэй. — Сінія вочы ледзь прыкметна мігцелі. Эндзі больш не смяяўся.
  
  — Дзве тысячы гадоў таму назад?
  
  — Я думаю, больш. Сэй, я ведаю песню пра п'яніцу, якая можа табе спадабацца, яна такая вясёлая...
  
  — Можа, у іншы раз. Паслухай, дружа, калі цябе дзве тысячы гадоў, як выйшла, што ў тваёй праграме закладзена інфармацыя пра Воўка?
  
  У целе Эндзі што-то звякнуло, быццам разбілася. А загаварыў ён мёртвым, пазбаўленым эмоцый голасам, які Эдзі ўпершыню пачуў на краі Сярэдняга лесу, Голасам Боско Боба, калі даўніна Боб збіраўся сагнаць аблокі і заліць цябе дажджом.
  
  — Які твой пароль, сэй Эдзі?
  
  — Думаю, мы з табой гэта ўжо праходзілі, ці не так?
  
  — Пароль. У цябе дзесяць секунд. Дзевяць... восем... сем...
  
  — Пароль — вельмі зручная шырма, ці не так?
  
  — Няправільны пароль, сэй Эдзі.
  
  — Прама-ткі Пятая папраўка[90].
  
  — Два... адзін... нуль. Ты можаш зрабіць другую спробу. Хочаш рабіць другую спробу, Эдзі?
  
  Эдзі асляпляльна усміхнуўся робату.
  
  — Семинон дзьме летам, дружа?
  
  Зноў пачуліся пстрычкі і позвякивания. Галава Эндзі, склоненная ў адзін бок, схілілася ў іншую.
  
  — Я выпусціў ход тваіх думак, Эдзі з Нью-Ёрка.
  
  — Прабач. Я ўсяго толькі дурны чалавек, разумееш? Не, я не хачу рабіць другой спробы. Ва ўсякім выпадку, цяпер. Дазволь лепш сказаць, якая нам патрэбна дапамога, каб ты мог адказаць, дазволіць ці праграма аказаць яе. Гэта справядліва?
  
  — Зразумела, сэй Эдзі.
  
  — Выдатна. — Эдзі узяў Эндзі за тонкую металічную руку. Выявіў, што паверхня гладкая, але непрыемная навобмацак. Быццам пакрытая змазкай. Руку, аднак, ён не выпусціў, працягнуў даверным тонам: — Я кажу табе гэта толькі таму, што ты ўмееш захоўваць сакрэты.
  
  — О так, сэй Эдзі! Ніхто не захоўвае сакрэты лепш Эндзі! — Робат зноў адчуў пад нагамі цвёрдую глебу, і ў голас вярнулася самаздаволенне.
  
  — Ну... — Эдзі падняўся на дыбачкі. — Наклонись да мяне.
  
  У корпусе Эндзі зажужжали сервомоторы, у сардэчнай скрынцы, калі б ён быў чалавекам, а не железякой, нашпігаваны дасягненнямі высокіх тэхналогій. Ён нахіліўся. А Эдзі, стоячы на дыбачках, выцягнуўся ў струнку, прама-ткі хлопчык, дзелячы сваімі сакрэтамі з дарослым.
  
  — У бацькі Каллагэна ёсць зброя з нашага ўзроўню Вежы, — прашаптаў ён. — Добрае зброю.
  
  Галава Эндзі павярнулася. Вочы ярка бліснулі, сведчачы аб зьдзіўленьні. Эдзі захоўваў каменнае твар, душачы сьмех.
  
  — Ты кажаш праўду, Эдзі?
  
  — Будзь упэўнены.
  
  — Бацька кажа, што прылады магутныя, — умяшаўся Тиан. — Калі яны спрацуюць, мы вышибем з Ваўкоў дух. Але мы павінны перавезці іх на поўнач ад горада... а яны цяжкія. Ці зможаш ты дапамагчы нам загрузіць іх у павозку напярэдадні прыходу Ваўкоў, Эндзі?
  
  Маўчанне. Пстрычкі і звяки.
  
  — Гатовы спрачацца, праграма яму не дазволіць. — Эдзі сумна ўздыхнуў. — Што ж, калі мы збярэм моцных хлопцаў...
  
  — Я магу вам дапамагчы, — перапыніў яго Эндзі. — Дзе захоўваюцца гэтыя прылады, сэи?
  
  — Цяпер лепш пра гэта не казаць, — адказаў Эдзі. — Прыходзь у дом бацькі раннім вечарам, напярэдадні прыходу Ваўкоў.
  
  — У якой гадзіне мне прыйсці?
  
  — Як наконт шасці?
  
  — У шэсць гадзін. І як шмат у вас гармат? Па крайняй меры, скажыце мне, гэта, каб я змог разлічыць неабходныя энергетычныя ўзроўні.
  
  «Мой сябар, каб распазнаць хлусня, патрабуецца врун, ці не так?» — весела падумаў Эдзі, але твар яго засталося абыякавым.
  
  — З тузін. Максімум пятнаццаць. Кожнае важыць пару сотняў фунтаў. Ты знаёмы з фунтам, Эндзі?
  
  — Ага, дзякуй табе. Фунт прыблізна роўны чатыром сотням пяцідзесяці грамам. Шаснаццаці унциям. Гэта вялікія гарматы, Эдзі. Яны змогуць страляць?
  
  — Мы ўпэўненыя, што змогуць. Не так лі, Тиан?
  
  Тиан кіўнуў.
  
  — Ты нам дапаможаш?
  
  — Ага, з задавальненнем. Шэсць гадзін вечара, каля дома святара.
  
  — Дзякуй табе. — Эдзі ужо павярнуўся, каб сысці, але спыніўся. — І нікому ні слова, чуеш?
  
  — Вядома, сэй, лічыце, што вы мне нічога не гаварылі.
  
  — Менавіта так. Менш за ўсё мы хочам, каб Ваўкам стала вядома, што нам ёсць чым іх сустрэць, акрамя рэвальвераў.
  
  — Зразумела, сэй. Якія добрыя навіны. Выдатнага вам дня, сэи.
  
  — І цябе, Эндзі, — адказаў Эдзі. — І табе.
  
  11
  
  Калі яны вярталіся да ферме Тиана, размешчанай усяго ў двух мілях ад таго месца, дзе яны знайшлі Эндзі, Тиан спытаў:
  
  — Ён паверыць?
  
  — Не ведаю, — адказаў Эдзі. — Але я яго моцна здзівіў, ты гэта адчуў?
  
  — Так, — кіўнуў Тиан. — Так, адчуў.
  
  — Ён прыйдзе, каб паглядзець, ці ёсць у нас зброя, гэта я гарантую.
  
  Тиан заўсміхаўся.
  
  — Твой дын разумны.
  
  — Гэта дакладна, — пагадзіўся Эдзі. — Гэта дакладна.
  
  12
  
  Зноў Джэйк ляжаў без сну, гледзячы ў столь пакоя Бенні. Зноў Ыш ляжаў на ложку Бенні, скруціўшыся клубком, сунулі нос пад хвост. Наступным вечарам Джэйк трэба было вярнуцца ў дом бацькі Каллагэна, да свайго ка-тету, і яму не цярпелася пакінуць ранча. Наступная ноч была апошняй перад прыходам Ваўкоў, але гэтая — усяго толькі перадапошняй, і Роланд вырашыў, што Джэйк павінен правесці яе ў «Рокинг Бі». «Нельга дапусціць, каб у іх узніклі хоць найменшыя падазрэнні», — сказаў ён. Джэйк прызнаваў яго правату, але знаходжанне на ранча яго прыставала. Мала таго, што мелася быць пазмагацца з Ваўкамі, так яшчэ не давалі спакою думкі, як праз два дні будзе глядзець на яго Бенні.
  
  «Можа, нас усіх заб'юць, — падумаў Джэйк. — І тады не прыйдзецца пра гэта хвалявацца».
  
  І думка гэтая хутчэй цешыла, чым печалила.
  
  — Джэйк? Ты спіш?
  
  На імгненне Джэйк падумаў прыкінуцца спячым, але ўнутраны голас грэбліва хмыкнуў, бачачы такую баязлівасць.
  
  — Няма, але павінен прымусіць сябе заснуць, Бенні. Сумняваюся, што заўтра ноччу ўдасца паспаць.
  
  — Напэўна, няма. — У голасе чулася павагу. — Ты баішся?
  
  — Натуральна, баюся. За каго ты мяне прымаеш? За вар'ята?
  
  Бенні прыўзняўся на локці.
  
  — І колькі ты збіраешся забіць?
  
  Джэйк абдумаў пытанне. Ад гэтага пытання ў яго засмактала пад лыжачкай, але ён усё роўна абдумаў яго.
  
  — Не ведаю. Калі Ваўкоў будзе семдзесят, мне давядзецца пакласці дзесяць.
  
  Раптам яму успомніліся ўрокі ангельскай мовы ў міс Эйвери. Жоўтыя плафоны пад столлю з якія ляжаць у іх дохлымі мухамі. Лукас Хансон, заўсёды спрабаваў падножкай збіць яго з ног, калі ён ішоў па праходзе. Разбор прапаноў на дошцы: дакладнае вызначэння месца ў структуры прапановы. Пятра Джессерлинг, заўсёды насіла свабодныя швэдры і закахалася ў яго (так, ва ўсякім выпадку, сцвярджаў Майк Янко). Бубнящий голас місіс Эйвери. Потым перапынак на ленч. Зноў ўрок, і адчайная барацьба з норовящими апусціцца стагоддзямі. Няўжо гэты хлопчык, гэты прыкладны вучань школы, доктар філасофіі збіраецца адправіцца на поўнач ад фермерскай гарадка Калья Брын Стерджис, каб пазмагацца з крадзецца дзяцей монстрамі? Можа здарыцца, што трыццаць шэсць гадзін праз гэты хлопчык будзе ляжаць мёртвым, з вантробамі, размазанымі па гразі выбухам невядомага яму снитча? Ды не, такое проста немагчыма, праўда? Аканомкай, місіс Шоу, зрэзала скарыначкі з сандвічаў хлопчыка і часам называла яго Бамой. Бацька вучыў, як трэба разлічваць пятнадцатипроцентные чаявыя. Такія хлопчыкі, вядома ж, не павінны паміраць з зброяй у руках. Бо не павінны?
  
  — Гатовы спрачацца, ты уложишь дваццаць! — не сунімаўся Бенні. — Як жа мне хочацца быць побач з табой! Змагацца бок аб бок! Пух! Пух! Пух! Потым мы перанабіваем рэвальверы і...
  
  Джэйк сеў, з цікаўнасцю паглядзеў на Бенні.
  
  — Ты б змагаўся? Калі б мог?
  
  Бенні задумаўся. Яго твар змянілася, стала старэй, мудрэй. Ён паківаў галавой.
  
  — Няма. Я б спалохаўся. А хіба ты не баішся? Скажы праўду.
  
  — Баюся да смерці, — адказаў Джэйк.
  
  — Памерці?
  
  — І гэта таксама. Але яшчэ больш падвесці астатніх.
  
  — Ты не падвядзеш.
  
  «Табе лёгка казаць», — падумаў Джэйк.
  
  — Раз ужо мне давядзецца пайсці з дзецьмі, — працягнуў Бэні, — я рады, што з намі будзе і мой бацька. Ён бярэ з сабой арбалет. Ты бачыў, як ён страляе?
  
  — Няма.
  
  — Выдатна страляе. Калі хто-небудзь з Ваўкоў прарвецца міма вас, ён яго пакладзе. Прыцэліўся ў тое месца, дзе ў яго жабры, і хана!
  
  «А калі б Бенні ведаў, што жабры — гэта хлусня? — задаўся пытаннем Джэйк. — Ілжывая інфармацыя, якую яго бацька павінен перадаць гаспадарам Ваўкоў? Калі б ведаў...»
  
  Эдзі загаварыў у яго свядомасці, Эдзі, прымудроны вулічным вопытам бруклинец: «Так, а калі б рыбы ездзілі на роварах, то кожная гробаны рэчка станавілася б «Тур дэ Франс».
  
  — Бэні, мне сапраўды трэба паспаць.
  
  Слайтман-малодшы лёг. Лёг і Джэйк, зноў утаропіўшыся ў столь. Цяпер ён злаваўся з-за таго, што Ыш уладкаваўся на ложку Бенні і наогул пасябраваў з ім. Цяпер ён злаваўся на ўсё і ўся. І гадзіны, якія засталіся да раніцы, калі яму трэба было сабраць рэчы, пасесці на поні і адправіцца ў горад, пагражалі расцягнуцца да бясконцасці.
  
  — Джэйк?
  
  — Што, Бэні, ну што?
  
  — Прабач, я проста хацеў сказаць, што вельмі рады твайму прыезду. Мы добра правялі час, ці не так?
  
  — Так, — адказаў Джэйк і падумаў: «Ніхто не паверыць, што ён старэйшы за мяне. Яго паслухаць... ну, не ведаю... яму гадоў пяць, не больш». Вядома, гэта было несправядліва, але Джэйк баяўся, што расплачацца, калі не будзе несправядлівым. Ён ненавідзеў Роланда за тое, што той прыгаварыў яго да гэтай апошняй ночы ў «Рокинг Бі». — Так, проста выдатна.
  
  — Мне будзе цябе не хапаць. Але я гатовы спрачацца, што вам паставяць помнік у Павільёне.
  
  — Мне таксама будзе не хапаць цябе.
  
  — Шчаслівы Ты, ідзеш па Прамяню, бываеш у розных месцах. Я, напэўна, да канца сваіх дзён застануся ў гэтым засранном гарадку.
  
  «Не, не застанешся. Табе і твайму бацьку чакаюць далёкія падарожжы, калі дазволяць вам сысці адсюль. Думаю, ты да канца сваіх дзён будзеш мроіць гэтым маленькім засранным гарадком, які быў табе домам. І прычына ўва мне. Я ўбачыў... і распавёў. А што заставалася?»
  
  — Джэйк?
  
  Больш ён выносіць гэтага не мог. Бенні проста зводзіў яго з розуму.
  
  — Спі, Бенні. І не перашкаджай спаць мне.
  
  — Добра.
  
  Бенні павярнуўся тварам да сцяны. Неўзабаве яго дыханне замарудзілася. Потым ён пачаў ціхенька посапывать. Джэйк праляжаў без сну да паўночы, потым нарэшце заснуў. І ўбачыў сон. Роланд стаяў на каленях у пылу Усходняй дарогі, тварам да нясецца на яго з боку ракі ордам Ваўкоў. Ён спрабаваў перазарадзіць рэвальвер, але абедзве рукі не жадалі яго слухацца. Патроны ляжалі побач. Ён усё яшчэ спрабаваў перазарадзіць вялікі рэвальвер, калі капыты коней Ваўкоў растапталі яго.
  
  13
  
  На світанку дня, які папярэднічае прыходу Ваўкоў, Эдзі і Сюзанна стаялі ля акна спальні для гасцей у доме айца Каллагэна і глядзелі на палянку, якая сыходзіць ўніз па схіле да катэджа Ружы.
  
  — Што-то ён у ёй знайшоў, — сказаў Сюзана. — Я рада за яго.
  
  Эдзі кіўнуў.
  
  — Як ты сябе адчуваеш?
  
  Яна ўсміхнулася.
  
  — Выдатна, — і не крывіла душой. — А ты, салодзенькі?
  
  — Мне будзе не хапаць гэтага ложка і даху над галавой, я буду марыць пра тое, каб зноў трапіць у такую, а ў астатнім усё выдатна.
  
  — Калі што-то здарыцца, табе больш не давядзецца хвалявацца аб ложка.
  
  — Гэта праўда, — кіўнуў Эдзі, — але я мяркую, што ўсё пройдзе як па пісаньне. А ты?
  
  Перш чым яна паспела адказаць, моцны парыў ветру страсянуў дом, засвістаў пад навісямі даху. «Семинон кажа: «З добрым раніцай», — падумаў Эдзі.
  
  — Не падабаецца мне гэты вецер, — пахітала галавой Сюзана. — Гэта фактар нявызначанасці.
  
  Эдзі ўжо адкрыў рот.
  
  — Калі скажаш што-небудзь наконт ка, я дзвіну табе па носе.
  
  Эдзі закрыў рот, правёў рукой уздоўж вуснаў, нібы закрываючы іх на «маланку». Сюзана ўсё роўна лёгенька, нібы перышком, кранула косткамі пальцаў яго носа.
  
  — У нас выдатны шанец перамагчы. Занадта доўга ўсё было па-іхняму, і яны заплылі тлушчам. Як Блейн.
  
  — Ды. Як Блейн.
  
  Яна апусціла руку яму на сцягно, развярнуў тварам да сябе.
  
  — Але ўсякае можа здарыцца, а таму я хачу табе сёе-тое сказаць, пакуль мы ўдваіх. Хачу сказаць, што вельмі цябе люблю, Эдзі. — Яна казала проста, без драматычнага надрыву.
  
  — Я ведаю, што любіш, толькі ніяк не магу зразумець чаму.
  
  — Таму што дзякуючы табе я стала адзіным цэлым. У маладосці я, з аднаго боку, думала, што каханне — вялікая таямніца, а з другога — мне здавалася, што яе прыдумалі галівудскія прадзюсары, каб прадаваць больш білетаў падчас Дэпрэсіі.
  
  Эдзі засмяяўся.
  
  — А цяпер я думаю, што мы абодва нарадзіліся з дзіркай у сэрцах і хадзілі па зямлі ў пошуках таго, хто зможа запоўніць гэтую дзірку. Ты... Эдзі, ты запоўніў дзірку ў маім сэрцы. — Яна ўзяла яго за руку і павяла да ложка. — А цяпер я хачу, каб ты запоўніў мяне па-іншаму.
  
  — Сюзі, а можна?
  
  — Не ведаю, ды мне і без розніцы.
  
  Яны займаліся любоўю павольна, далікатна, дадаўшы хуткасці толькі ў самым канцы. Яна ўскрыкнула, уткнуўшыся яму ў плячо, а Эдзі, на грані аргазму, паспеў падумаць: «Я магу страціць яе, калі не буду асцярожны. Не ведаю, адкуль мне гэта вядома... але вядома. Яна проста знікне».
  
  — Я таксама кахаю цябе, — прашаптаў ён, калі потым яны ляжалі бок аб бок.
  
  — Ды. — Яна ўзяла яго за руку. — Я ведаю. І рада.
  
  — Гэта так прыемна — дастаўляць каму-то радасць. Раней я не ведаў.
  
  — Нічога страшнага. — Сюзана пацалавала яго ў куток рота. — Ты хутка навучыўся.
  
  14
  
  У маленькай гасцінай Ружы стаяла крэсла-пампавалка. Стрэлак сядзеў у ім голым і трымаў у руцэ глінянае сподак. Курыў і глядзеў на ўзыходзячае сонца. І ў яго не было ўпэўненасці, што зноў зможа палюбавацца світанкам з гэтага крэсла.
  
  Ружа выйшла са спальні, таксама голая, стала каля дзвярэй, гледзячы на Роланда.
  
  — Як суставы, скажы мне, прашу цябе?
  
  Роланд кіўнуў.
  
  — Тваё алей — проста цуд.
  
  — Шкада, што доўга не дзейнічае.
  
  — Не дзейнічае, — пагадзіўся Роланд. — Але ёсць іншы свет, свет маіх сяброў, і, магчыма, там знойдзецца сродак, якое падзейнічае. У мяне прадчуванне, што хутка мы адправімся туды.
  
  — Зноў змагацца?
  
  — Думаю, так.
  
  — Гэтым шляхам ты ў любым выпадку вяртацца не будзеш, так?
  
  Роланд паглядзеў на яе.
  
  — Няма.
  
  — Ты стаміўся, Роланд?
  
  — Да смерці.
  
  — Тады хадзем у ложак, трохі адпачнеш, а?
  
  Ён затушыў недакурак у гліняным сподак, устаў. Усміхнуўся. Адразу памаладзеў.
  
  — Я кажу дзякуй табе.
  
  — Ты — добры чалавек, Роланд з Гилеада.
  
  Ён абдумаў яе словы, потым пакруціў галавой.
  
  — Усё жыццё ў мяне былі самыя хуткія рукі, а вось з тым, каб быць добрым, я як-то тармазіў.
  
  Яна працягнула да яго руку.
  
  — Ідзі да мяне, Роланд. Кам-каммала.
  
  І ён пайшоў.
  
  15
  
  Неўзабаве пасля поўдня Роланд, Эдзі, Джэйк і бацька Каллагэн выехалі на Ўсходнюю дарогу, якая на гэтым участку цягнулася з поўдня на поўнач, уздоўж звілістай Девар-Цётцы Уайе. Рыдлёўкі яны схавалі ў згорнутых спальных мяшках, притороченных да седлам. Сюзану, у сілу яе цяжарнасці, на гэтую аперацыю не ўзялі. Яна далучылася да Сясцёр Орисы, якія ўсталёўвалі ў Павільёна вялікі намёт і рыхтавалі пачастунак. Нягледзячы на тое, што да вечара заставалася яшчэ далёка, у Калью Брын Стерджис пачалі з'язджацца людзі, зусім як на свята. Толькі ў гэты дзень ім не абяцалі ні феерверкаў, ні скачак. Эндзі і Бэн Слайтман не папаліся ім на вочы, і гэта цешыла.
  
  — Ціян? — спытаў Роланд Эдзі, парушыўшы цяжкае маўчанне.
  
  — Сустрэнецца са мной ля дома Каллагэна. У пяць гадзін.
  
  — Добра. — Роланд кіўнуў. — Калі мы не скончым да чатырох, ты вернешся ў горад адзін.
  
  — Калі хочаш, я паеду з табой, — прапанаваў Каллагэн. Кітайцы верылі: калі ты ратуеш чалавеку жыццё, то з гэтага моманту бярэш на сябе адказнасць за яго. Каллагэн як-то не задумваўся над гэтым выслоўем, але пасля таго як адцягнуў Эдзі ад краю прорвы ў Пячоры дзверы, стаў схіляцца да думкі, што гэта не проста словы.
  
  — Лепш табе застацца з намі, — адказаў Роланд. — Эдзі і сам справіцца. А тут у мяне ёсць для цябе праца. Акрамя капання.
  
  — Так? І якая? — спытаў Каллагэн.
  
  Роланд паказаў на пылавыя віхуры, што падымаліся і ападалі наперадзе.
  
  — Отгони малітвай гэты чортаў вецер. І чым хутчэй, тым лепш. Каб заўтра раніцай яго дакладна не было.
  
  — Цябе хвалюе захаванасць хованак? — спытаў Джэйк.
  
  — З хованкамі нічога не здарыцца. А я хвалююся з-за Сясцёр Орисы. Кідаць талерку — справа тонкае нават пры поўным штылі. А калі ў дзень прыходу Ваўкоў будзе дзьмуць моцны вецер, ўзрасце верагоднасць таго, што талеркі саб'юцца з курсу. — Ён працягнуў руку да зацягнутага пылам далягляду. — Моцна ўзрасце.
  
  Каллагэн ўсміхаўся.
  
  — Я з радасцю памалюся, але паглядзі на ўсход, перш чым пачынаць хвалявацца. Прашу цябе, паглядзі.
  
  Яны павярнуліся. Катахі кукурузы ўжо сабралі, засталіся толькі сцеблы, падобныя на шкілеты. За кукурузнымі палямі пачыналіся рысавыя, якія сыходзяць да ракі. Ракой Памежжы і сканчалася. А на іншым беразе кружыліся і часам сутыкаліся пылавыя смерчы, якія дасягаюць вышыні сарака футаў. У параўнанні з імі тыя, што «отплясывали» на іх беразе, здаваліся карлікамі.
  
  — Семинон часта дабіраецца да Уайе, а потым паварочвае назад, — працягнуў Каллагэн. — Старыя кажуць, што лорд Семинон просіць лэдзі Орису прапусціць яго, калі ён дабіраецца да вады, але яна па большай частцы адмаўляе яму ў гэтым з-за рэўнасці. Ці бачыце...
  
  — Семинон ажаніўся на яе сястры, — уставіў Джэйк. — Лэдзі Рысу хацела сама выйсці за яго замуж, утварыць саюз ветру і рысу, і яна ўсё яшчэ злуецца на Семинона.
  
  — Адкуль табе гэта вядома? — пацікавіўся Каллагэн.
  
  — Ад Бенні, — адказаў Джэйк і змоўк. Успаміны пра доўгіх размовах на вышках ці на беразе ракі і абмене легендамі навявалі сум і прычынялі боль.
  
  Каллагэн кіўнуў.
  
  — Ты маеш рацыю. Я думаю, гэта нейкі прыродны феномен. Там — халодны паветра, над ракой — цёплы, але, як бы тое ні было, па ўсіх прыкметах, семинон пойдзе, як прыйшоў.
  
  Вецер кінуў пыл у яго твар, як бы даказваючы адваротнае, і Каллагэн засмяяўся.
  
  — Да світання вецер сціхне, я амаль што магу гэта гарантаваць. Але...
  
  — Амаль што недастаткова, бацька.
  
  — Вось што я табе скажу, Роланд, раз амаль што — недастаткова, я з радасцю памалюся.
  
  — Мы гаворым дзякуй табе. — Стралок павярнуўся да Эдзі і нацэліў два пальца левай рукі на свой твар.
  
  — Вочы, так?
  
  — Вочы, — кіўнуў Эдзі. — І пароль. Калі не дзевятнаццаць, то дзевяноста дзевяць.
  
  — Ты не ведаеш напэўна.
  
  — Ведаю.
  
  — І ўсё-ткі... будзь асцярожны.
  
  — Буду.
  
  Праз некалькі хвілін яны пад'ехалі да таго месца, дзе камяністы прасёлак сыходзіў у бок сухіх рэчышчаў рэк, да закінутых шахтах «Глорыя», «Чырвоная птушка-1 і 2». Гараджане думалі, што падводы пакінуць тут, і мелі рацыю. Яшчэ яны думалі, што дзеці і іх суправаджаючыя пешшу дабяруцца па прасёлку да адной з закінутых шахт, і ў гэтым памыляліся.
  
  Хутка трое з іх рылі сховішча ў заходнім кювеце, а чацвёрты стаяў на варце. Але па дарозе ніхто не ехаў: фермеры, якія жылі далей, даўно ўжо былі ў горадзе, так што праца ішла спорна. У чатыры Эдзі пакінуў астатніх заканчваць пачатае, а сам паскакаў на сустрэчу з Тіаном Джеффордсом з адным з рэвальвераў Роланда на сцягне.
  
  16
  
  Тиан прынёс арбалет, і калі Эдзі загадаў яму пакінуць зброю на ганку дома Каллагэна, у здзіўленні паглядзеў на яго.
  
  
  
  — Ён не здзівіцца, убачыўшы мяне з рэвальверам на баку, але ў яго могуць узнікнуць пытанні, калі ён угледзіць у тваіх руках арбалет, — растлумачыў ён. Бітва з Ваўкамі пачыналася, і цяпер, калі дайшло да справы, хваляванне знікла спрэс. Сэрца білася павольна і роўна. Зрок стала больш рэзка: ён бачыў цень, адкідаем кожнай травінкай. — Я чуў, ён моцны. І вельмі хуткі, калі трэба. Я спраўлюся з ім сам.
  
  — А чаму ты ўзяў з сабой мяне?
  
  «Таму што нават разумны робат не адчуе падвоху, калі я прыйду з такім неделухом, як ты». Аднак гэтак правдивому адказу відавочна не хапала б дипломатичности.
  
  — На ўсялякі выпадак, — адказаў Эдзі. — Пайшлі.
  
  І ўніз па схіле яны пакрочылі да будцы-туалета. За апошнія тыдні Эдзі карыстаўся ім шмат разоў і заўсёды з задавальненнем (прыемна, ці ведаеце, падціраюся мяккай, высушанай травой, не баючыся абпаліць далікатную скуру чым-небудзь атрутным), але ўпершыню прыгледзеўся да будцы звонку. Спрацавалі яе з бярвення і тоўстых дошак, падобна, на сумленне, але Эдзі не сумняваўся, што Эндзі зможа разнесці будку, калі захоча. Калі яны дадуць яму шанец.
  
  Ружа выйшла з свайго катэджа, паглядзела на іх, казырком прыклаўшы руку да вачэй, прыкрываючы іх ад сонца.
  
  — Як справы, Эдзі?
  
  — Пакуль добра, Розі, але табе лепш пайсці ў дом. Тут будзе заварушка.
  
  — Праўда? У мяне ёсць талеркі...
  
  — Не думаю, што яны дапамогуць, — адказаў Эдзі. — Зрэшты, можаш і застацца, калі ёсць жаданне.
  
  Яна моўчкі кіўнула і знікла ў доме. Мужчыны селі па баках адкрытай дзверы ў туалет. Тиан паспрабаваў згарнуць самокрутку. Першая выпала з яго дрыготкіх пальцаў, ён паспрабаваў зноў.
  
  — Я ў гэтым не моцны, — сказаў ён, і Эдзі зразумеў, што гаворка ідзе не пра ўменне згортваць самакруткі.
  
  — Усё нармальна.
  
  Тиан з надзеяй паглядзеў на яго.
  
  — Ты так кажаш?
  
  — Кажу, і хай так і будзе.
  
  Роўна ў шэсць гадзін («У гнюса, павінна быць, гадзіны, якія паказваюць час з дакладнасцю да мільённай долі секунды», — падумаў Эдзі) Эндзі выйшаў з-за дома бацькі Каллагэна, адкідаючы на траву доўгую тонкую цень. Убачыў іх. Сінія вочы бліснулі. Ён вітальна ўскінуў руку. Святло заходзячага сонца адбіўся ад рукі, стварылася ўражанне, быццам яна залітая крывёю. Эдзі таксама падняў руку і ўстаў, усміхаючыся. Задаўся пытаннем: ці ўсё думаючыя машыны, якія па-ранейшаму працавалі ў гэтым забытым Богам свеце, павярнуліся супраць сваіх ранейшых гаспадароў, і калі так, чаму?
  
  — Стой ціха, гаварыць буду я, — працадзіў ён кутком рота.
  
  — Так, добра.
  
  — Эдзі! — усклікнуў Эндзі. — Ціян Джеффордс! Як прыемна бачыць вас абодвух! І прылады, якія знішчаць Ваўкоў! Выдатна! Дзе яны?
  
  — Схаваныя ў сарціры, — адказаў Эдзі. — Мы подгоним павозку, як толькі ты іх дастанеш, але яны цяжкія... і месца там мала, не разгарнуцца.
  
  Ён адступіў у бок. Эндзі наблізіўся. Яго вочы ўспыхвалі і згасалі, але на гэты раз робат вызначана не смяяўся. А ўспыхвалі яны так моцна, што людзям даводзілася жмурыцца.
  
  — Я ўпэўнены, што змагу іх дастаць. Я так рады, што магу дапамагчы. Вельмі часта мне даводзілася шкадаваць, што мая праграма не дазваляе...
  
  Робат ужо стаяў каля дзвярэй у будку-туалет, ледзь сагнуўшы ногі, каб цыліндрычная галава не зачапіла аб вушак. Эдзі дастаў з кабуры рэвальвер Роланда. Як заўсёды, далонь шчыльна легла на гладкую дзяржальню сандалавага дрэва.
  
  — Прабач, Эдзі з Нью-Ёрка, але ніякіх гармат я не бачу.
  
  — Не бачыш, — пагадзіўся Эдзі. — Я таксама не бачу. А вось каго я бачу, дык гэта гребаного здрадніка, які спявае дзецям песні, а потым пасылае іх...
  
  Эндзі разгарнуўся з неверагоднай хуткасцю. Эдзі здалося, што сервомоторы ужо вельмі голасна зараўлі. Іх падзяляла тры фута.
  
  — Ты гэтага заслужыў, сталёвы мярзотнік. — З гэтымі словамі Эдзі стрэліў двойчы. Грукат разарваў вячэрнюю цішыню. Вочы Эндзі падарваліся і патухлі. Тиан ўскрыкнуў.
  
  — НЯМА! — закрычаў Эндзі так гучна, што ў параўнанні з гэтым крыкам рэвальверны стрэл падаўся бавоўнай далоняў. — НЕ, МАЕ ВОЧЫ, Я НЕ МАГУ БАЧЫЦЬ, О НЕ, БАЧНАСЦЬ НУЛЬ, МАЕ ВОЧЫ, МАЕ ВОЧЫ...
  
  Тонкія сталёвыя рукі ўзляцелі да пабітым глазницам, у якіх цяпер зіхацелі сінія іскры. Ногі Эндзі выпрасталіся, цыліндрычная галава прабіла верхнюю перакладзіну дзвярной скрынкі, дошкі франтона і трэскі паляцелі ва ўсе бакі.
  
  — НЯМА, НЯМА, НЯМА, Я НЕ МАГУ БАЧЫЦЬ, БАЧНАСЦЬ НУЛЬ, ШТО ВЫ СА МНОЙ ЗРАБІЛІ? ЗАСАДА, НАПАД, Я СЬЛЯПЫ, КОД СЕМ, КОД СЕМ, КОД СЕМ!
  
  — Дапамажы мне штурхнуць яго, Тиан! — крыкнуў Эдзі, кінуўшы рэвальвер у кабуру. Але Тиан стаяў слупом, таращась на робата, галава якога «ўпісалася» ў франтон будкі-туалета, а чакаць Эдзі не мог. Таму ступіў наперад і ўпёрся рукамі ў таблічку з імем Эндзі, яго прызначэннем і серыйным нумарам. Робат апынуўся на дзіва цяжкім (спачатку Эдзі здалося, што ён спрабуе зрушыць з месца бетонны блок), але яго асляпілі, захапілі знянацку, ён страціў арыентацыю. Падаўся назад, змоўклі словы, замест іх аглушальна завыла сірэна. Эдзі падумаў, што ад гэтага выцця у яго расколецца галава, але ён схапіўся рукой за дзверы і зачыніў яе. Зверху зеўрала дзірка, але дзверы зачыніліся і Эдзі змог засунуць засаўку, шырокі і тоўсты.
  
  Ружа выбегла з свайго катэджа з талеркамі ў абедзвюх руках. Яе вочы сталі велічынёй з сподкі.
  
  — Што здарылася? У імя Бога і Чалавека-Ісуса, што здарылася?
  
  Перш чым Эдзі паспеў адказаць, наймацнейшы ўдар патрос будку-туалет. Яна нават зрушылася направа, адкрыўшы край выграбной ямы.
  
  — Гэта Эндзі, — скарыстаўся кароткай паўзай Эдзі. — Я думаю, што-то ў яго не склалася з гараскопам, вось ён і...
  
  — ВЫ МЯРЗОТНІКІ! — Такім голасам Эндзі яшчэ не казаў. Не было ў ім ні самаздаволення, ні схаванай насмешкі, ні ілжывай пакоры. — ВЫ МЯРЗОТНІКІ! АШУКАНЦЫ! Я ВАС ЗАБ'Ю! Я СЬЛЯПЫ, О, Я СЬЛЯПЫ, КОД СЕМ! КОД СЕМ! — Словы зноў змяніліся сірэнай. Ружа кінула талеркі, заціснула вушы рукамі.
  
  Новы ўдар патрос будку, на гэты раз вылецелі дзве дошкі, у шчыліне паказалася рука Эндзі. Прамяні заходзячага сонца афарбавалі яе ў чырвоны колер, чатыры пальца сутаргава сціскаліся і разжимались. Здалёку да Эдзі данёсся сабачы брэх.
  
  — Ён вырвецца вонкі, Эдзі! — Ціян схапіў Эдзі за плячо. — Ён вырвецца вонкі!
  
  Эдзі строс яго руку і ступіў да дзвярэй. Пачуўся яшчэ адзін магутны ўдар. Новыя дошкі вылецелі з сцяны туалета. Ўпалі на траву. Але Эдзі не мог перакрычаць выццё сірэны, занадта ён быў гучным. Заставалася толькі чакаць і, перш чым Эндзі зноў ўрэзаў па сцяне, сірэна змоўкла.
  
  — МЯРЗОТНІКІ! — закрычаў Эндзі. — Я ВАС ЗАБ'Ю! ДЫРЭКТЫВА ДВАЦЦАЦЬ, КОД СЕМ! Я АСЛЕП, БАЧНАСЦЬ НУЛЬ, БАЯЗЛІВЫЯ...
  
  — Эндзі, робат-пасыльны! — пракрычаў Эдзі. Яшчэ раней ён напісаў алоўкам Каллагэна серыйны нумар робата на адным з каштоўных жмуткоў паперы святара і цяпер зачытаў яго. — DNF-44821-V-63! ПАРОЛЬ!
  
  Ўдары і немыя крыкі спыніліся, як толькі Эдзі скончыў выкрыкваць серыйны нумар, але і ў цішыні ў яго вушах яшчэ стаяў выццё сірэны. Бразнуў метал, пачуліся пстрычкі рэле. Потым: «Гэта робат DNF-44821-V-63. Калі ласка, назавіце пароль. — Паўза, потым абыякавы голас працягнуў: — Ты подлы мярзотнік: Эдзі Дын з Нью-Ёрка. У цябе дзесяць секунд. Дзевяць...
  
  — Дзевятнаццаць, — крыкнуў Эдзі скрозь дзверы.
  
  — Пароль няправільны. — І ў голасе, хай ён належаў робату, выразна чулася злараднасць. — Восем... сем...
  
  — Дзевяноста дзевяць.
  
  — Пароль няправільны. — Цяпер злараднасць змянілася урачыстасцю. І Эдзі ўжо пракляў сваю самаўпэўненасць, выказнную на Ўсходняй дарозе. Заўважыў погляды, поўныя жаху, якімі абмяняліся Ружа і Тиан. Заўважыў, што сабакі працягвалі брахаць.
  
  — Пяць... чатыры...
  
  Не дзевятнаццаць. Не дзевяноста дзевяць. Што яшчэ? Як жа адключыць гэтую бляшанку?
  
  — ...тры...
  
  І тут перад яго разумовым поглядам бліснула ярка, як вочы Эдзі зусім нядаўна, да таго, як рэвальвер Роланда навекі іх пагасіў, надпіс на плоце ў пусткі, нанесеная распыленай з балончыка ружовай фарбай і покрывшаяся пылам: «Аб Сюзана-Міо, раздвоеная дзяўчынка мая. Пришвартовала свой БРЫГ аж у ДЫКСІ-ПІГ, у годзе...»
  
  — ...два...
  
  Не першы і не другі — разам. Вось чаму гэты чортаў робат не прапанаваў перайсці да другой спробе. Ён, вядома, памыліўся з паролем, але толькі збольшага.
  
  [91]— Дзевятнаццаць дзевяноста дзевяць! — пракрычаў Эдзі скрозь дзверы.
  
  За дзвярыма ўсталявалася поўная цішыня. Эдзі чакаў, што зноў завоет сірэна, што Эндзі адновіць спробы вырвацца з будкі-туалета. Тады б ён загадаў Тиану і Ружы бегчы з усіх ног, паспрабаваў бы іх прыкрыць...
  
  Голас, які прагучаў зноў з-за дзвярэй, роўны, абыякавы, належаў машыне. Самаздаволення або лютасьці ў ім не чулася. Эндзі, якога ведалі многія пакаленні жыхароў Кальи, знік назаўжды.
  
  — Дзякуй. Я — Эндзі, робат-пасыльны з многімі іншымі функцыямі. Серыйны нумар DNF-44821-V-63. Чым я магу вам дапамагчы?
  
  — Отключайся.
  
  Зноў у прыбіральні надоўга замоўклі.
  
  — Ты зразумеў, што я табе кажу?
  
  Ціхі, перапоўнены жахам голас: «калі Ласка, не прымушай мяне. Ты — дрэнны чалавек. О, ты — дрэнны чалавек».
  
  — Отключайся неадкладна.
  
  Зноў маўчанне. Ружа стаяла, прыціснуўшы руку да грудзей. Некалькі мужчын з'явіліся з-за дома бацькі Каллагэна, з лукамі і арбалетамі. Ружа махнула ім рукой, як бы кажучы, што рабіць ім тут няма чаго.
  
  — DNF-44821-V-63, выконвай загад!
  
  — Так, Эдзі з Нью-Ёрка, я отключаюсь. — Неверагодная жаль да сабе пракралася ў гэты новы, ціхі голас Эндзі. Ад гэтага голасу па скуры Эдзі пабеглі мурашкі. — Эндзі аслеп і адключаецца. Табе вядома, што мае галоўныя паліўныя элементы разраджаныя на дзевяноста восем адсоткаў, і я, магчыма, ужо ніколі не змагу зарадзіць іх зноў?
  
  Эдзі успомніў гігантаў-рунтов, якія стаяць у двары дома Джеффордсов, Ція і Залмана, падумаў аб іншых рунтах, гора і бяды гэтага горада, падумаў пра блізнят Тавери, такіх разумных, кемлівых. І такіх прыгожых.
  
  — Нічога не зробіш, гэта неабходна. Даволі балбатні, отключайся.
  
  Ўнутры напалову разваленай будкі-туалета зноў усталявалася цішыня. Тиан і Ружа на дыбачках падышлі да Эдзі, і ўтрох яны глядзелі на замкнёныя дзверы. Ружа схапіла Эдзі за перадплечча. Ён тут жа скінуў яе руку. Каб яна не замінала яму, калі раптам прыйдзецца выхопліваць рэвальвер. Хоць ён і не ведаў, куды цяпер страляць, пасля таго як Эндзі пазбавіўся вачэй.
  
  Нарэшце з буды пачуўся голас Эндзі, бяздушны, але ўзмоцнены дынамікамі. Пры першых жа гуках Тиан і Ружа попятились, Эдзі застаўся на месцы. Яму ўжо даводзілася чуць і такі голас, і такія словы, на паляне вялізнага мядзведзя. Няма, словы, вядома, крыху адрозніваліся, але сэнс заставаўся нязменным.
  
  — DNF-44821-V-63 АДКЛЮЧАЕЦЦА! СУБЪЯДЕРНЫЕ ЯЧЭЙКІ І БЛОКІ ПАМЯЦІ Ў РЭЖЫМЕ АДКЛЮЧЭННЯ! АДКЛЮЧЭННЕ ЗАВЕРШАНА НА ТРЫНАЦЦАЦЬ АДСОТКАЎ! Я — ЭНДЗІ, РОБАТ-ПАСЫЛЬНЫ З МНОГІМІ ІНШЫМІ ФУНКЦЫЯМІ! КАЛІ ЛАСКА, ПАВЕДАМІЦЕ АБ МАІМ МЕСЦАЗНАХОДЖАННІ У ПРАМЫСЛОВУЮ КАМПАНІЮ ЛАМЕРКА АБО Ў ПАЎНОЧНЫ ЦЭНТР ПОЗИТРОНИКИ, ЛТД! ПАТЭЛЕФАНУЙЦЕ 1-900-54! ЎЗНАГАРОДЖАННЕ ГАРАНТАВАНА! ПАЎТАРАЮ, ЎЗНАГАРОДЖАННЕ ГАРАНТАВАНА! УСЕ СУБЪЯДЕРНЫЕ ЯЧЭЙКІ І БЛОКІ ПАМЯЦІ Ў РЭЖЫМЕ АДКЛЮЧЭННЯ! АДКЛЮЧЭННЕ ЗАВЕРШАНА НА ДЗЕВЯТНАЦЦАЦЬ ПРАЦЭНТАЎ! Я — ЭНДЗІ...
  
  — Ты быў Эндзі, — мякка заўважыў Эдзі. Павярнуўся да Тиану і Ружы, усміхнуўся, убачыўшы іх спалоханыя асобы. — Усё скончана. Ён яшчэ якое-то час побубнит, а потым аціхне гул жорнаў. Можаце выкарыстоўваць яго... ну, не ведаю... замест палохала.
  
  — Я думаю, мы разбяром падлогу і прама там яго і пахаваем. — Ружа паказала на будку-туалет.
  
  Ўсмешка Эдзі стала шырэй. Яму спадабалася гэтая ідэя: пахаваць Эндзі ў гаўне. Вельмі спадабалася.
  
  17
  
  Калі змярканне перайшлі ў ноч, Роланд сядзеў на краі эстрады і назіраў, як жыхары Кальи аддаюць належнае угощению Сясцёр Орисы. Кожны з іх ведаў, што гэта, магчыма, апошняя агульная трапеза, што да заўтрашняга вечара іх маленькі гарадок можа ператварыцца ў дымныя руіны, але на тварах гулялі ўсмешкі. Не толькі таму, думаў Роланд, што яны хацелі падбадзёрыць дзяцей. Яны адчувалі вялікую палёгку, таму што нарэшце-то паступалі правільна. Адчувалі палёгку, нават ведаючы, што заплаціць, магчыма, прыйдзецца высокую цану. Вось ўсмешкі не сыходзілі з іх асоб. У большасці сваёй гэтыя людзі збіраліся правесці ноч на лужку, побач з дзецьмі і ўнукамі, для якіх паставілі велізарны шацёр, — і застацца тут і пасля іх ад'езду, гледзячы на паўночна-усход, чакаючы зыходу бітвы. Яны лічылі, што будуць стрэлы (гэтых гукаў многія ніколі не чулі), а потым воблака пылу, якое вызначае месцазнаходжанне Ваўкоў, ападзе і альбо рушыць у адваротным кірунку, да ракі, альбо пачне хутка набліжацца да гораду. У апошнім выпадку гараджане разбегліся хто куды і чакалі, пакуль Ваўкі скончаць разбураць горад. А потым ператварыліся б у бежанцаў ва ўласным доме. Стануць яны адбудоўваць горад зноўку пры такім раскладзе? Роланд у гэтым сумняваўся. Калі няма дзяцей, а вось у тым, што Ваўкі на гэты раз забяруць усіх, у Роланда не было ні найменшых сумневаў, чаго будаваць? Так што неўзабаве Калья Брын Стерджис ператворыцца ў горад-прывід.
  
  — Прашу прабачэння, сэй.
  
  Роланд павярнуўся на голас. Побач стаяў Уэйн Оуверхолсер з капелюшом у руках. Больш падобны на валацугу, таго, хто шукае працу, чым на самага багатага фермера Кальи. У вялікіх вачах чыталася туга.
  
  — Няма чаго табе прасіць прабачэння, калі я нашу падораную табой капялюш, — лагодна адказаў Роланд.
  
  — Так, але... — Оуверхолсер змоўк, падобна, не ведаючы, як працягнуць, а потым вырашыў адразу перайсці да справы: — Рубен Каверра — адзін з тых, каго ты абраў у якія суправаджаюць дзяцей, ці не так?
  
  — Ды.
  
  — Гэтым раніцай у яго разарваўся жывот. — Оуверхолсер дакрануўся да свайго ў тым месцы, дзе знаходзіўся апендыкс. — Ён стогне ад болю і гарыць у ліхаманцы. Хутчэй за ўсё памрэ ад заражэння крыві. Некаторыя здаравеюць, ага, але нешматлікія.
  
  — Гэта сумна. — Роланд ўжо думаў пра тое, кім замяніць Каверру. Гэты нешматслоўны каржакаваты мужчына вырабіў на яго выдатнае ўражанне. Ён мала што ведаў аб страху, а ўжо паняцце «баязлівасць» было для яго проста невядома.
  
  — Вазьмі мяне замест яго, а?
  
  Роланд пільна глядзеў на Оуверхолсера.
  
  — Калі ласка, стралок, я не магу стаяць у баку. Думаў, што магу... павінен... але не магу. Мне ад гэтага моташна. — І так, Роланд бачыў, моташна, лепш і не скажаш.
  
  — Твая жонка ведае, Уэйн?
  
  — Ага.
  
  — І кажа «так»?
  
  — Кажа.
  
  Роланд кіўнуў.
  
  — Будзь тут за паўгадзіны да відна.
  
  Бязмерная, ні з чым не параўнальная падзяку асвятліла твар Оуверхолсера, ператварыла яго ў маладога чалавека.
  
  — Дзякуй, Роланд! Я кажу дзякуй табе! Вялікі дзякуй!
  
  — Я рады, што ты з намі. А цяпер паслухай мяне.
  
  — Слухаю цябе ўважліва.
  
  — Усё можа пайсці не так, як я казаў на сходзе.
  
  — З-за Эндзі?
  
  — У тым ліку.
  
  — А каго яшчэ? Ты не хочаш сказаць, што ёсць і іншы здраднік? Ты так не кажаш?
  
  — Я хачу сказаць толькі адно: калі ты ідзеш з намі, той павінен рабіць усё, як я скажу. Ты мяне зразумеў?
  
  — Так, Роланд. Вельмі добра.
  
  Оуверхолсер зноў падзякаваў яго за атрыманы шанец памерці на поўнач ад горада і паспешна рэціраваўся, па-ранейшаму трымаючы капялюш у руках. Можа, баяўся, што Роланд перадумае.
  
  Падышоў Эдзі.
  
  — Оуверхолсер вырашыў скласці нам кампанію?
  
  — Падобна на тое. Эндзі не даставіў цябе асаблівых клопатаў?
  
  — Хутчэй не, чым так, — адказаў Эдзі, не выпрабоўваючы асаблівага жадання прызнацца ў тым, што ён, Тиан і Розалита, магчыма, ледзь не ператварыліся ў галавешкі. Здалёку па-ранейшаму даносіўся ўзмоцнены дынамікамі бяздушны голас. Але галасіць робату заставалася нядоўга. Адключэнне, згодна голасу, завяршылася ўжо на семдзесят дзевяць працэнтаў.
  
  — Я думаю, ты выдатна папрацаваў.
  
  Кампліменты Роланда заўсёды ператваралі Эдзі у караля на гары, але ён стараўся не падаваць выгляду.
  
  — Спадзяюся, што і заўтра ў нас атрымаецца не горш.
  
  — Сюзана?
  
  — Накшталт нармальна.
  
  — Нічога такога? — Роланд пацёр лоб над левай брывом.
  
  — Я, ва ўсякім выпадку, не бачыў.
  
  — А як наконт отрывистой прамовы?
  
  — Таксама не заўважыў. Пакуль вы капалі, яна кідала талеркі. — Ён паглядзеў на Джэйка, які сядзеў на арэлях з Ышем на каленях. — Вось за каго я хвалююся. Я рады, што ён з'ехаў з ранча. Там яму было нялёгка.
  
  — Іншаму хлопчыку будзе куды цяжэй. — Роланд падняўся. — Я вяртаюся ў дом Каллагэна. Крыху пасплю.
  
  — Ты зможаш спаць?
  
  — Так, вядома, — адказаў Роланд. — З дапамогай кацінага алею Ружы я сплю як забіты. Цябе, Сюзане і Джэйк трэба было б паспрабаваць.
  
  — Добра.
  
  Роланд кіўнуў.
  
  — Заўтра раніцай я цябе пабуджу. Прыедзем сюды разам.
  
  — А потым будзем змагацца.
  
  — Ды. — Роланд глядзеў на Эдзі. Сінія вочы паблісквалі ў агні паходняў. — Будзем змагацца. Пакуль не памром мы або не памруць яны.
  
  
  
  Кіраўнік 7
  
  Ваўкі
  
  1
  
  Глядзіце зараз, і глядзіце ўважліва:
  
  Вось дарога, шырокая, якую падтрымлівае ў добрым стане, як і любая другарадная дарога Амерыкі, толькі без асфальту. Пакрыццё, шчыльна укатанную зямлю, у Калье называлі огганом. Злева і справа акуратныя кюветы. Праз роўныя адлегласці пад огганом пракладзены драўляныя трубы, якія злучаюць кюветы. У слабым, незямным перадсвітальным святле тузін фургонаў, з парусиновым верхам, у такіх звычайна ездзяць Мэнни, коціцца па дарозе. Парусіна ярка-белая, каб адлюстроўваць сонечныя прамяні і захоўваць у фургоне адносную прахалоду нават у гарачыя летнія дні. А цяпер фургоны нагадваюць дзіўныя, нізка якія ляцяць аблокі. Кожны запряжен чатырма ці шасцю муламі або коньмі. На козлах — па два чалавекі, з тых, каму трэба будзе пазмагацца з Ваўкамі, або з суправаджаюць дзяцей. Першым кіруе фургонам Оуверхолсер, побач з ім сядзіць Маргарэт Эйзенхарт. На другім — Бэн Слайтман, кампанію якому складае Роланд. На пятым — Ціян і Залия Джеффордс. На шостым — Эдзі і Сюзанна Дын. Складзенае інваліднае крэсла Сюзаны ляжыць за казламі. Бакі і Аннабель Хаўер «руляць» дзесятым фургонам. На козлах апошняга — бацька Доналд Каллагэн і Розалита Мунос.
  
  Пад парусиновыми тэнтамі фургонаў дзевяноста дзевяць дзяцей. Сорак дзевяць пар двайнят плюс, само сабой, Бэні Слайтман. Ён едзе ў апошнім фургоне (чаму-то не захацеў ехаць з бацькам). Дзеці амаль не размаўляюць. Самыя маленькія спяць, іх прыйдзецца абудзіць, калі фургоны дабяруцца да мэты. Наперадзе, менш чым у мілі, — тое самае месца, дзе налева ад дарогі адыходзіць камяністы прасёлак, што вядзе да сухіх рэчышчах рэк і закінутых шахтах. Справа спадзісты схіл збягае да самай вады. Усе вазніцы глядзяць на ўсход, у бок вечнай цемры, дзе знаходзіцца Тандерклеп. Яны шукаюць вачыма набліжанае пыльнае воблака. Яго няма. Пакуль. Нават семинон верш, так што няма і пылавых смерчаў. Бог, падобна, пачуў малітвы Каллагэна, ва ўсякім выпадку, наконт ветру.
  
  2
  
  Бэн Слайтман, які сядзеў на козлах поруч з Ролянд, загаварыў так ціха, што стралок ледзь пачуў яго.
  
  — І што ты са мной зробіш?
  
  Калі б пры выездзе з Кальи Брын Стерджис Роланда папрасілі ацаніць шанцы Слайтмана на выжыванне, ён бы сказаў: пяць з ста. Не больш. Усё залежала ад двух крытычных пытанняў і правільнасці адказаў на іх. Прычым першы пытанне трэба было задаць самому Слайтману. Шчыра кажучы, Роланд не чакаў, што Слайтман яго задасць, аднак пытанне прагучала з вуснаў старэйшага каўбоя. Роланд павярнуў галаву і паглядзеў на яго.
  
  Слайтман моцна збялеў, але зняў акуляры і не адвёў вачэй. Стрэлак вырашыў, што гэта не сведчыла аб асаблівай адвагі. Проста Слайтман-старэйшы дастаткова добра разабраўся ў псіхалогіі стрэлка і ведаў, што павінен глядзець яму ў вочы, каб атрымаць хоць маленькую надзею на выжыванне.
  
  — Так, я ведаю. — У голасе дрыжыкі адсутнічала, пакуль адсутнічала. — Што ведаю? Што вам усё вядома.
  
  — Мяркую, з таго моманту, як мы разабраліся з тваім партнёрам. — У слове партнёр чуўся сарказм (сарказм быў адзінай формай гумару, уласцівай Раланду), і Слайтмана передернуло. Але ён кіўнуў, па-ранейшаму гледзячы Раланду ў вочы.
  
  — Мне прыйшлося прызнаць, што вы ведаеце пра мяне, раз даведаліся пра Эндзі. Хоць ён ніколі б не заклаў мяне. Такога ў яго праграме не было. — На большае яго вытрымкі не хапіла, ён апусціў вочы, прыкусіў губу. — Але я зразумеў дзякуючы Джэйк.
  
  Роланд не змог схаваць які адбіўся на твары здзіўлення.
  
  — Ён змяніўся. Ён не хацеў, стараўся трымацца як раней, але змяніўся. Па адносінах да майму хлопчыку, не да мяне. У апошні тыдзень, можа, паўтары. Бенні... скажам так, быў у здзіўленні. Што-то адчуваў, але не ведаў, у чым справа. Я ведаў. Быццам бы твайму хлопчыку больш не хацелася мець зносіны з маім. Я спытаў сябе, у чым прычына. Адказ доўга шукаць не прыйшлося. Ён ляжаў на паверхні.
  
  Роланд адставаў ад фургона Оуверхолсера. Сцебануў лейцамі коней. Яны дадалі кроку. У фургоне частка дзяцей спалі, мірна похрапывая, іншыя ціхенька размаўлялі паміж сабой. Ён папрасіў Джэйка сабраць скрынку дзіцячых рэчаў і бачыў, як хлопчык выконвае заданне. Джэйк наогул не адлыньваў ад работы. У гэты дзень ён надзеў капялюш з шырокімі палямі, каб прыкрыць вочы ад сонца, на баку вісеў пісталет бацькі. Ехаў ён на козлах адзінаццатага фургона, разам з Эстрадай. Роланд лічыў, што ў Слайтмана таксама добры хлопчык, ды толькі бацька ў яго апынуўся нікуды не вартым.
  
  — Джэйк быў у «Догане» у адну з начэй, калі ты і Эндзі прыходзілі туды, каб паведаміць навіны нашым суседзям, — сказаў Роланд. Слайтман, які сядзеў побач з ім, скрывіўся, як ад ўдару ў жывот.
  
  — Вось яно што. Так, я адчуў... ці падумаў, што адчуваю... — Доўгая паўза. — Чорт.
  
  Роланд паглядзеў на ўсход. Неба крыху прасвятлела, але па-ранейшаму не было ніякай пылу. Яно і да лепшага. Пасля таго як з'явіцца пыл, Ваўкоў доўга чакаць не прыйдзецца. Іх шэрыя коні вельмі хуткія. Як бы між іншым, будзённа, Роланд задаў другое пытанне. Калі б Слайтман даў на яго адмоўны адказ, то не дажыў бы да прыходу Ваўкоў, якую б ні хуткасць развілі іх шэрыя коні.
  
  — Калі б ты яго знайшоў, Слайтман... калі б знайшоў майго хлопчыка... ты б яго забіў?
  
  Слайтман зноў надзеў акуляры, выйграваючы час. Роланд не мог сказаць, ці ўсведамляе ён важнасць пытання або няма. Спакойна чакаў, што абярэ бацька прыяцеля Джэйка, жыццё або смерць. На доўгія роздумы часу ў яго не было, яны набліжаліся да месца, дзе фургонам трэба было спыніцца, а дзецям — сысці на зямлю.
  
  Слайтман нарэшце падняў галаву, прымусіў сябе сустрэцца з Ролянд позіркам. Адкрыў рот, хацеў нешта сказаць, і не змог. Роланд зразумеў чаму: Слайтман мог адказаць на пытанне стрэлка або паглядзець яму ў вочы, але не адначасова.
  
  І толькі калі, апусціўшы вочы, Слайтман змог вымавіць: «Так, мяркую, нам бы прыйшлося яго забіць, — паўза, ківок; а калі ён ледзь павярнуў галаву, а па шчацэ скацілася сляза: — Так, што нам заставалася? — і, калі сустрэўся позіркам з Ролянд, зразумеў, што лёс яго вырашана. — Зрабі ўсё хутка, і хай мой хлопчык гэтага не ўбачыць. Прашу цябе, калі ласка!»
  
  Роланд зноў стегнул лейцамі па спінах коней.
  
  — Я не той, хто абарве тваю нікчэмную жыццё.
  
  У Слайтмана перахапіла дыханне. Калі ён казаў — так, ён забіў бы дванаццацігадовага хлопчыка, каб захаваць у таямніцы сваё здрада, на яго твары чыталася годнасць. Цяпер яму падарылі надзею, і перакошаны твар яго уродовало. Ён шумна выдыхнуў.
  
  — Ты здзекуешся з мяне. Дразнишь. Ты ўсё роўна збіраешся забіць мяне. Чаму няма?
  
  — Баязлівец судзіць аб усіх па сабе, — адказаў Роланд. — Я не заб'ю цябе без крайняй на тое неабходнасці, Слайтман, таму што я люблю свайго хлопчыка. Ты гэта павінен разумець, ці не так? Наконт любові да свайго хлопчыку?
  
  — Ды. — Слайтман нахіліў галаву, пачаў церці даччыных загарэлую шыю. Шыю, якой, як ён чакаў, больш не прыйдзецца адчуваць гарачыя сонечныя прамяні.
  
  — Але ты павінен зразумець і яшчэ сее-што. Дзеля ўласнага дабра і дзеля Бенні. Калі Ваўкі перамогуць, ты памрэш. У гэтым ніякіх сумневаў няма. Я вам гэта гарантую.
  
  Слайтман ізноў глядзеў на яго, вочы за шклом ачкоў ператварыліся ў шчылінкі.
  
  — Слухай мяне ўважліва, Слайтман, і пастарайся зразумець тое, што табе зараз скажу. Нас не будзе там, дзе разлічваюць знайсці нас Ваўкі, не будзе і дзяцей. Прайграем мы пераможам, на гэты раз яны панясуць страты. Прайграем мы пераможам, яны даведаюцца, што кіраваліся ілжывай інфармацыяй. І хто з насельнікаў Кальи Брын Стерджис мог паведаміць ім ілжывую інфармацыю? Толькі двое. Эндзі і Бэн Слайтман. Эндзі адключыўся, ён — па-за іх дасяжнасці. — Стралок адарыў Слайтмана усмешкай, халоднай, як Паўночны полюс. — У адрозненне ад цябе. І таго, хто цябе так дарог, што дзеля яго ты пайшоў на здраду.
  
  Слайтман замер, абдумваючы пачутае. Несумненна, такія думкі ў галаву яму не прыходзілі, але цяпер ён ясна бачыў, што логіка на баку Роланда.
  
  — Яны хутчэй за ўсё вырашаць, што ты свядома перабег на бок праціўніка, — працягнуў Роланд, — і заб'юць цябе, нават калі ты паспрабуеш даказаць, што за табой віны няма. І твайго сына таксама заб'юць. З помсты.
  
  Чырвоныя плямы, якія выступілі на шчоках Слайтмана, пакуль стралок казаў, ружы сораму, як называў іх Роланд, пабялелі, калі ён прадставіў сабе, як Ваўкі забіваюць яго сына. А можа, вязуць Бенні на ўсход, каб ператварыць у рунта.
  
  — Я шкадую, — прамармытаў Слайтман. — Шкадую аб тым, што зрабіў.
  
  — Каму патрэбныя твае шкадавання, — паціснуў плячыма Роланд. — Ка дзейнічае, а свет рухаецца.
  
  Слайтман прамаўчаў.
  
  — Я маю намер вызначыць цябе ў суправаджаюць дзяцей, як і казаў, — працягнуў Роланд. — Калі ўсё пройдзе, як я і задумаў, ўдзельнічаць у баі з Ваўкамі табе не прыйдзецца. Калі што-то пойдзе не так, як я задумаў, памятай, што суправаджаючымі камандуе Сары Адамс. Потым я пагавару з ёй, і ты павінен спадзявацца, што яна скажа пра цябе толькі добрае. Так што ў дакладнасці выконвай усе яе ўказанні. — Слайтман зноў прамаўчаў, так што ў голасе Роланда дадалося рэзкасці. — Скажы мне, што ты мяне зразумеў, багі цябе пабяры. Я хачу пачуць: «Так, Роланд, я зразумеў».
  
  — Так, Роланд, я зразумеў цябе вельмі добра. — Паўза. — Калі мы пераможам, гараджане пазнаюць, як ты думаеш? Пазнаюць... пра мяне?
  
  — Ад Эндзі не даведаюцца, — адказаў Роланд. — Ён сваё отболтал. Ад мяне таксама, калі ты зробіш усё, што абяцаў. Будзе маўчаць і мой ка-тэт. З павагі не да цябе, а да Джэйк Чемберзу. І калі Ваўкі трапяць у расстаўленую мною пастку, з чаго гараджанам падазраваць, што Эндзі — не адзіны здраднік. — Ён холадна глядзеў на Слайтмана. — Яны — наіўныя людзі. Даверлівыя. Ты ведаеш. Таму што гэтым карыстаўся.
  
  Румянец зноў успыхнуў на шчоках Слайтмана. Ён утаропіўся сабе пад ногі. Роланд падняў галаву, убачыў, што да патрэбнага месца засталося менш чвэрці мілі. Задаволена кіўнуў. На ўсходнім гарызонце воблака пылу яшчэ не з'явілася, але ён адчуваў, што чакаць засталося нядоўга. Момант сустрэчы з Ваўкамі набліжаўся. Дзе-то там, на другім беразе ракі, яны сыходзілі з цягніка і садзіліся на коней, каб імчацца як вецер. Вецер з пекла.
  
  — Я зрабіў гэта дзеля майго сына, — прашаптаў Слайтман. — Эндзі прыйшоў да мяне і сказаў, што яны абавязкова яго возьмуць. Дзе-то там, Роланд... — Ён паказаў на ўсход, у бок Тандерклепа. — Дзе-то там знаходзяцца няшчасныя істоты, якіх называюць Разбуральнікі. Яны — палонныя. Эндзі кажа, што яны — тэлепаты і психокинетики, і, хоць я не ведаю гэтых слоў, мне вядома, што што-то звязанае з галавой. Разбуральнікі — людзі, яны ядуць, і ежа падтрымлівае жыццё ў іх целах, але ім патрэбна і іншая ежа, асаблівая, каб падсілкоўваць іх звышнатуральныя здольнасці.
  
  — Ежа для мозгу, — кіўнуў Роланд. Успомніў, што маці называла рыбу ежай для мозгу. І тут жа, без усялякай сувязі, падумаў аб начных падарожжах Сюзаны. Толькі не Сюзанна прыходзіла ў паўночны банкетная зала — Міа. Дачка, не ведае бацькі.
  
  — Так, менавіта так, — пагадзіўся Слайтман. — У любым выпадку гэтым што-то валодаюць толькі блізняты, гэта што-то звязвае іх розум. І яны, не Ваўкі, а тыя, хто пасылаў Ваўкоў, забіралі ў дзяцей гэта што-то. Пасля чаго дзеці ператвараліся ў ідыётаў. Рунтов. Гэта ежа, Роланд, ты разумееш? Вось чаму яны забіраюць дзяцей! Каб карміць сваіх чортавых Разбуральнікаў! Не іх страўнікі або цела, а мазгі! І я нават не ведаю, што яны там руйнуюць!
  
  — Два Прамяня, якія ўсё яшчэ трымаюць Вежу, — адказаў Роланд.
  
  Слайтмана як громам ўразіла. На твары адбіўся страх.
  
  — Цёмную Вежу? — прашаптаў ён. — Ты праўду кажаш?
  
  — Так, — кіўнуў Роланд. — Хто такі Фінлі? Фінлі О'браэн Тяго.
  
  — Я не ведаю. Голас, які прымае мае паведамленні, вось і ўсё. Тахіна, я думаю... ты ведаеш, хто гэта?
  
  — А ты?
  
  Слайтман паківаў галавой.
  
  — Тады больш не будзем пра гэта. Магчыма, з часам я сустрэну яго, і тады ён адкажа мне за ўсіх гэтых дзяцей.
  
  Слайтман маўчаў, і Роланд адчуваў яго сумневы. Што ж, ён меў права сумнявацца. Размова падыходзіў да канца, і нацяжэнне нябачнай стужкі, якая сцягвае грудзі стрэлка, пачатак слабець. Упершыню ён павярнуўся тварам да Слайтману.
  
  — Эндзі заўсёды знаходзіў такога, як ты, Слайтман. Я не сумняваюся, што для гэтага яго і пакінулі, як не сумняваюся і ў тым, што смерць тваёй дачкі, сястры Бенні, не была выпадковай. Ім заўсёды патрабаваўся адзін застаўся ў жывых блізнюк і адзін слабовольный бацька.
  
  — Ты не можаш...
  
  — Маўчаць. Ты ўжо сказаў усё, што мог.
  
  Слайтман змоўк, седзячы побач з Ролянд.
  
  — Я ведаю, што такое здрада. Мне самому даводзілася здраджваць, аднойчы нават Джэйка. Але гэта нічога не мяняе. Ты такі, як ёсць, скажу гэта прама. Ты — пажыральнік падалі. Расці, ператвораная ў сцярвятніка.
  
  Румянец заліваў шчокі Слайтмана.
  
  — Я зрабіў гэта дзеля майго хлопчыка, — упарта паўтарыў ён.
  
  Роланд плюнуў у сваю складзеную лодачкай далонь, потым падняў руку і правёў далонню па шчацэ Слайтмана. Шчака гарэла ад прилившей крыві. Потым стралок ўзяўся за акуляры, паправіў іх на пераноссі.
  
  — Ты не адмыеш. З-за іх. Ачкамі яны пазначылі цябе, Слайтман. Акуляры — тваё таўро. Ты кажаш, што зрабіў гэта дзеля свайго хлопчыка, каб спаць па начах. Я кажу сабе, што аддаў Джэйка, каб не страціць шанец выратаваць Вежу... і дзякуючы гэтаму магу спаць па начах. Розніца паміж намі, адзіная розніца, складаецца ў тым, што я ніколі не браў ачкоў. — Ён выцер руку аб штаны. — Ты прадаўся, Слайтман. І ты забыўся твар свайго бацькі.
  
  — Пакінь мне жыццё, — прашаптаў Слайтман. Ён сцёр са шчокі сліну стрэлка. Па твары пацяклі слёзы. — Дзеля майго хлопчыка.
  
  Роланд кіўнуў.
  
  — І ўсё робіцца дзеля твайго хлопчыка. Ты пацягнуў яго за сабой, як здохлага кураня. Добра, хопіць пра гэта. Калі ўсё пройдзе, як я задумаў, ты зможаш і далей жыць з ім у Калье і старэць, паважаны суседзямі. Ты будзеш адным з тых, хто біўся з Ваўкамі, калі стрэлкі прыйшлі ў горад па Сцежцы Прамяня. Калі ты не зможаш хадзіць самастойна, ён будзе хадзіць з табой і падтрымліваць цябе. Я гэта бачу, і мне не падабаецца тое, што я бачу. Таму што чалавек, які прадае душу за акуляры, можа прадаць яе зноў, значна танней, і рана ці позна твой хлопчык усё пра цябе пазнае. І самае лепшае, што ты можаш зрабіць для свайго хлопчыка, — загінуць сёння смерцю героя. — Перш чым Слайтман паспеў адказаць, Роланд падняў руку і закрычаў: — Гэй, Оуверхолсер! Мы на месцы! Оуверхолсер! Спыняй фургон. Прыехалі!
  
  — Роланд... — пачаў Слайтман.
  
  — Няма. — Роланд нацягнуў лейцы. — Размова скончаны. Толькі памятай, што я табе сказаў, сэй: калі ў цябе з'явіцца шанец памерці сёння героем, зрабі сыну паслугу, выкарыстоўвай яго.
  
  3
  
  Спачатку ўсё ішло згодна з планам, і яны называлі гэта ка. Калі пачаліся накладкі і з'явіліся першыя ахвяры, яны таксама называлі гэта ка. Ка, аб чым мог бы сказаць ім стрэлак, вельмі часта — апошні тлумачэнне, за якое можа зачапіцца чалавек.
  
  4
  
  Роланд растлумачыў дзецям, чаго ад іх хоча, яшчэ на лужку ля шатра, пад падпаленымі паходнямі. Цяпер, калі развіднела, хай сонца яшчэ не паднялося на крылах, яны пастроіліся на дарозе, як ён і прасіў, ад самых старэйшых да самых малодшых, кожная пара блізнят трымалася за рукі. Фургоны паставілі з левага боку дарогі, так, што колы, звернутыя да кювету, ці ў яго не спаўзалі. Адзіным прамежкам у шэрагу фургонаў быў з'езд на камяністы прасёлак, які сыходзіць да перасохлых рэчышчах рэк і закінутых шахтах. Уздоўж шарэнгі дзяцей ланцужком разышліся наглядчыкі, іх колькасць павялічылася да дванаццаці за кошт Тиана, бацькі Каллагэна, Слайтмана і Уэйна Оуверхолсера. З іншага боку дарогі, у кювета-ouest па правую руку, стаялі Эдзі, Сюзанна, Ружа, Маргарэт Эйзенхарт і жонка Тиана, Залия. У кожнай жанчыны вісела на баку плеценая сумка, напоўненая талеркамі. Скрынкі з дадатковымі орисами спусцілі ў кювет за іх спінамі. Усяго яны ўзялі з сабой дзвесце талерак.
  
  Эдзі паглядзеў на іншы бераг ракі. Ніякай пылу. Сюзана нервова ўсміхнулася яму, ён — ёй. Ён ведаў, гэта самы цяжкі момант, момант, калі прысутнічае страх. Потым чырвоны туман зацягне свядомасць і ад страху не застанецца і следу. А пакуль ён цалкам аддаваў сабе справаздачу, што яны бездапаможныя і ўразлівыя, як чарапахі без панцыра.
  
  Джэйк прайшоўся ўздоўж шарэнгі дзяцей, збіраючы ўсякія дробязі: заколкі для валасоў, пустышку, свістульку, стары чаравік з адарванай падэшвай, дзіравы шкарпэтку. Два-тры дзясяткі рэчаў. З каробкай вярнуўся да Раланда.
  
  — Бенні Слайтман! — гаркнул стрэлак. — Фрэнк Тавери! Франсина Тавери! Да мяне!
  
  — Гэй, а гэта яшчэ навошта? — Бацька Бенні неадкладна устрывожыўся. — Чаму ты пакідаеш майго сына на лініі ог...
  
  — Каб ён выканаў свой абавязак, як выканаеш яго ты, — адказаў Роланд. — Больш ні слова!
  
  Трое дзяцей, якіх ён паклікаў, падбеглі да яго, ўсталі побач з Джэйкам. Асобы двайнят Тавери пачырванелі, вочы зіхацелі, яны па-ранейшаму трымаліся за рукі.
  
  — Слухайце ўважліва, каб мне не прыйшлося паўтараць ні адзінага слова, — пачаў Роланд. Бенні і двайняты Тавери заклапочана нахіліліся наперад. Джэйк трымаўся больш упэўнена, яму проста не хацелася сарвацца з месца. Сваю ролю ён ведаў, ведаў і тое, што потым рушыць услед. Павінна рушыць услед, калі план Роланда рэалізуецца.
  
  Роланд звяртаўся да дзяцей, але казаў досыць гучна, каб яго пачулі і дарослыя-суправаджальнікі:
  
  — Вы пойдзеце па прасёлку і кожныя некалькі крокаў будзеце што-то кідаць на зямлю, нібы вы спяшаліся і што-то падала ў вас з кішэняў і з рук. І я хачу, каб вы чацвёра спяшаліся. Бегчы не трэба, але прыйдзецца ісці хутка. Дайшоўшы да таго месца, дзе прасёлак падзяляецца, гэта ў паўмілі адсюль, не далей. Вы мяне зразумелі? Далей — ні кроку.
  
  Усе чацвёра энергічна кіўнулі. Роланд перавёў погляд на дарослых.
  
  — Гэтыя чацвёра пойдуць першымі. Праз дзве хвіліны за імі рушаць астатнія, спачатку старэйшыя, потым — малодшыя. Шлях ім трэба будзе недалёкі, апошнія пары, магчыма, застануцца на дарозе. — Роланд ўзвысіў голас да каманднага: — Дзеці! Калі вы пачуеце вось гэты гук, вяртайцеся! Хутка вяртайцеся да мяне! — Роланд сунуў у рот два пальцы левай рукі і засвістаў так пранізліва, што некаторыя дзеці заціснулі вушы.
  
  — Сэй, калі ты хочаш схаваць дзяцей у адной з пячор, навошта ім вяртацца? — спытала Аннабель Хаўер.
  
  — Таму што яны не пойдуць да пячор, — адказаў Роланд. — Яны пойдуць туды. — Ён паказаў на ўсход. — Лэдзі Ориса клапоціцца аб дзецях. Яны схаваюцца ў рысе, ля самай вады. — Яны паглядзелі ў паказаным ім кірунку, і менавіта тады ўбачылі пыл.
  
  Ваўкі рушылі да Калье Брын Стерджис.
  
  5
  
  — Нашы сябры спяшаюцца да нас, салодзенькі, — усміхнулася Сюзана.
  
  Роланд кіўнуў, павярнуўся да Джэйк.
  
  — Давай, Джэйк. Як я і казаў.
  
  Джэйк зачэрпнуў жменю сабранай глупства з скрынкі, перадаў іх спачатку Фрэнку, потым Франсине, Бенні. Грацыёзна, нібы малады алень, пераскочыў праз левы кювет і хутка пакрочыў па камяністым прасёлку. Бенні трымаўся побач з ім, Фрэнк і Франсина крыху ззаду. Літаральна праз некалькі крокаў Франсина кінула на зямлю маленькую дзіцячую шапачку.
  
  — Добра, — падаў голас Оуверхолсер, — што-то я пачынаю разумець. Ваўкі ўбачаць дзіцячыя рэчы і канчаткова пераканаюцца, што дзеці схаваныя ў адной з пячор. Але навошта пасылаць на прасёлак астатніх, стралок? Чаму адразу не схаваць іх ля ракі?
  
  — Мы павінны зыходзіць з здагадкі, што Ваўкі могуць знаходзіць здабычу па паху, як сапраўдныя ваўкі, — адказаў Роланд, зноў павысіў голас: — Дзеці, на прасёлак! Старэйшыя — першымі! Кожны трымае за руку іншага і не адпускае. Усе вяртаюцца па маім свістку!
  
  Першыя пары ссунуліся з месца. Праз кювет ім дапамагалі перабірацца Каллагэн, Сары Адамс, Хавьеры і Бэн Слайтман. На тварах усіх дарослых адбівалася трывога. На твары Слайтмана яшчэ і недавер.
  
  — Ваўкі згорнуты з дарогі, таму што ў іх ёсць падставы верыць, што дзеці ў пячоры, — працягнуў Роланд, — але яны не дурні, Уэйн. Яны будуць шукаць сведчанні таго, што дзеці ішлі гэтым проселком, і мы ім гэтыя сведчанні дамо. Калі яны ўлоўліваюць пахі, а я гатовы паставіць ўраджай апошняга года, што ўлоўліваюць, яны атрымаюць гэтыя пахі, а таксама ўбачаць раскіданыя па прасёлку стужкі, заколкі, чаравікі. Пасля таго як пахі асноўнай групы оборвутся, чацвёрка дзяцей, якіх я паслаў да скрыжавання, працягне іх далей. Магчыма, пах, пакінуты Джэйкам і кампаніяй, завядзе Ваўкоў далей ад дарогі, магчыма — не. Але да таго часу гэта ўжо не будзе мець ніякага значэння.
  
  — Але...
  
  Роланд яго праігнараваў. Павярнуўся да свайму маленькаму атраду байцоў. Пяцёра плюс ён сам, плюс Джэйк. Усяго сямёра. «Добрае лік, — сказаў ён сабе. — Колькасць сілы». Паглядзеў на воблака пылу. Яно паднялося вышэй, чым пылавыя смерчы, выкліканыя семиноном, і набліжалася з палахлівай хуткасцю. Аднак Роланд лічыў, што часу ў іх хопіць.
  
  — Слухайце ўважліва. — Ён звяртаўся да Залии, Маргарэт і Ружы. Члены ка-тэта ўжо ведалі сакрэт, які шапнуў на вуха Эдзі дзед Тиана на ганку дома Джеффордсов. — Ваўкі — не людзі і не монстры; яны — робаты.
  
  — Робаты! — усклікнуў Оуверхолсер, хутчэй здзіўлена, чым недаверліва.
  
  — Ага, і майму ка-тету ўжо даводзілася мець з такімі справа. — Роланд падумаў аб паляне, дзе издыхал вялізны мядзведзь-кібарг. — Яны апранаюць капюшоны, каб схаваць маленькія верцяцца штуковіны на верхавіне. Яны, магчыма, такой шырыні і вышыні. — Роланд паказаў, што шырыня сэнсарнага блока пяць цаляў, а вышыня — два. — Менавіта такую штуковіну і срубила Молі Дулін сваёй талеркай. Трапіла ў яе выпадкова. Мы ж будзем страляць у іх наўмысна.
  
  — Думаюць шапачкі, — уставіў Эдзі. — Іх сувязь з навакольным светам. Без іх Ваўкі — куча сабачага лайна.
  
  — Цэлься сюды. — Роланд падняў правую руку на цалю над темечком.
  
  — Але грудзі... жабры ў грудзях... — У голасе Маргарэт чулася крайняе здзіўленне.
  
  — Дзіцячыя казкі, — адказаў Роланд. — Цэлься ў верхнюю частку каптура.
  
  — Калі-небудзь я спадзяюся даведацца, чаму нам на вушы навесілі так шмат локшыны, — працадзіў Тиан.
  
  — Спадзяюся, што такі дзень прыйдзе, — кіўнуў Роланд. Апошнія з дзяцей, самыя маленькія, ступілі на прасёлак, трымаючыся за рукі. Старэйшыя, павінна быць, ужо сышлі на восьмую частку мілі. Квартэт Джэйка прайшоў ужо чвэрць. Роланд вырашыў, што гэтага дастаткова, павярнуўся да суправаджаюць.
  
  — Цяпер яны павернуць назад. Пераведзяце іх праз дарогу і хай ідуць па суседніх праходах паміж сцебламі. — Ён махнуў рукой на кукурузнае поле. — Спадзяюся, мне не трэба казаць вам, што сцеблы чапаць нельга, асабліва якія растуць ля дарогі? Каб Ваўкі нічога не заўважылі?
  
  Яны паківалі галовамі.
  
  — У краю рысавага поля завядзіце іх у адну з дрэнажных канаў. Па канаве спусьцецеся да самай ракі, а там, дзе густы рыс і зялёны, абкладзеце дзяцей у ваду. — Ён развёў рукамі, сінія вочы зіхацелі. — Размяркуеце іх па полі. Дарослыя павінны заняць пазіцыі з боку ракі. Калі ўзнікнуць праблемы, з'явяцца новыя Ваўкі, здарыцца што-то яшчэ, трэба чакаць бяды менавіта адтуль.
  
  І, не даючы ім шанцу задаць пытанні, Роланд зноў сунуў два пальцы левай рукі ў куткі рота і пранізліва свіснуў. Воун Эйзенхарт, Крелла Анзэльм і Уэйн Оуверхолсер далучыліся да астатніх суправаджаюць і пачалі крычаць самым маленькім, каб тыя вярталіся на дарогу. Эдзі тым часам зноў азірнуўся і быў уражаны, убачыўшы, наколькі скарацілася адлегласць паміж воблакам пылу і ракой. З іншага боку, такая хуткасць не магла здацца дзіўнай ўсім, хто ведаў, што скачуць Ваўкі не на сапраўдных конях, а на механічных прыладах, якія толькі падобныя на коней. «Прама-ткі флатылія паліцэйскіх «шеви», — падумаў ён.
  
  — Роланд, яны хутка набліжаюцца! Па-чартоўску хутка!
  
  Стрэлак азірнуўся.
  
  — Мы паспеем.
  
  — Ты ўпэўнены? — запыталася Ружа.
  
  — Ды.
  
  Самыя маленькія ўжо пераходзілі дарогу, трымаючыся за рукі, з большущими ад страху і хвалявання вачыма. Іх вялі Кантаб-Мэнни і яго жонка, Ара. Яна загадала ім ісці па праходах паміж кукурузнымі сцебламі і не падзець іх.
  
  — Чаму, сэй? — спытаў адзін малы, не старэйшыя за чатырох гадоў. На пахвіны яго камбінезона расплывалася цёмная пляма. — Катахі-то ўжо сабраныя.
  
  — Гэта такая гульня, — адказаў яму Кантаб. — Яна называецца «Не закрані сцябло». — Ён заспяваў. Некаторыя дзеці далучыліся да яго, але большасць спалохана маўчалі.
  
  Двайняты перасякалі дарогу, чым далей — тым вышэй і старэй, а Роланд зноў паглядзеў на ўсход. Прыкінуў, што Ваўкам спатрэбіцца яшчэ дзесяць хвілін, каб дабрацца да берага Уайе, гэтых дзесяці хвілін цалкам хапала, але, багі, якія ж яны хуткія! У галаву прыйшла думка, што Бенні Слайтмана і двайнят Тавери варта было пакінуць наверсе. У плане гэтага не было, але, калі справа набліжаецца да развязкі, планы практычна заўсёды пачынаюць мяняцца. Іх прыходзіцца змяняць.
  
  Апошняя пара перасекла дарогу, з суправаджаюць на ёй засталіся толькі Оуверхолсер, Каллагэн, Слайтман-старэйшы і Сары Адамс.
  
  — Ідзіце, — загадаў ім Роланд.
  
  — Я хачу пачакаць майго хлопчыка! — запратэставаў Слайтман.
  
  — Ідзіце!
  
  Слайтман хацеў запярэчыць, але Сары Адамс кранула аднаго яго локця, а Оуверхолсер узяўся за другі.
  
  — Пайшлі, — сказаў Оуверхолсер. — Ён клапоціцца аб тваім хлопчыка, як пра сваё.
  
  Слайтман кінуў на Роланда погляд, поўны сумневаў, пераступіў праз кювет і разам з Оуверхолсером і Сары рушыў следам за апошнімі двайнятамі.
  
  — Сюзана, пакажы ім сховішча.
  
  Яны прасачылі за тым, каб дзеці перабіраліся праз кювет з боку ракі, досыць далёка ад таго месца, дзе днём раней яны выкапалі сховішча. Цяпер жа Сюзанна культями адкінула лісце, галінкі, кукурузныя сцеблы, звычайнае змесціва прыдарожнага кювета па восені. Адкрылася чорная дзірка.
  
  — Гэта акоп. — У голасе чуліся ледзь не извиняющиеся ноткі. — Паверсе пакладзены дошкі. Лёгкія, адкінуць іх — пара дробязяў. Роланд зрабіў... ну не ведаю, як вы гэта называеце, а там, адкуль я прыйшла, гэта называецца перыскоп, такое прылада з люстэркамі ўнутры, якое дазваляе бачыць з акопа, што адбываецца на дарозе... каб мы маглі падняцца ў патрэбны момант. Калі мы гэта зробім, дошкі разляцяцца ў розныя бакі.
  
  — Дзе Джэйк і астатнія трое? — спытаў Эдзі. — Яны ўжо павінны вярнуцца.
  
  — Яшчэ рана, — адказаў Роланд. — Супакойся, Эдзі.
  
  — Я не магу супакоіцца. І ўжо не рана. Мы, як мінімум, павінны іх бачыць. Я пайду туды...
  
  — Мы павінны знішчыць як мага больш Ваўкоў да таго, як яны сцяміць, што адбываецца. А гэта значыць, што асноўныя нашы сілы павінны быць тут, у іх за спіной.
  
  — Роланд, што-то не так.
  
  Стрэлак праігнараваў яго словы.
  
  — Лэдзі-сэй, залазьце ў акоп, калі ласка. Дадатковыя скрынкі з талеркамі будуць з вашага боку. Мы толькі закідалі іх лісцем.
  
  Ён глядзеў на іншы бок дарогі, калі Залия, Ружа і Маргарэт палезьлі ў дзірку, адкрытую Сюзанай. Камяністы прасёлак да закінутых шахтах заставаўся пустынным. Ні Джэйка, ні Бені, ні двайнят Тавери. Роланд пачаў схіляцца да таго, каб прызнаць слушнасць Эдзі: што-то пайшло не так.
  
  6
  
  Джэйк і яго спадарожнікі хутка і без праблем дабраліся да развілкі. Джэйк кінуў у бок «Глорыі» зламаную трашчотку, у бок «Чырвоных птушак» — дзяўчачы бранзалет з ваўняных нітак. «Выбірайце, — падумаў ён, — і хай кожная дарога стане для вас праклятай».
  
  Павярнуўшыся, убачыў, што блізняты Тавери ўжо рушылі ў зваротны шлях. Бенні чакаў яго, збялеў, з падпаленымі вачамі. Джэйк кіўнуў яму, прымусіў сябе адказаць усмешкай на ўсмешку Бенні.
  
  — Пайшлі.
  
  Тут да іх данёсся свіст Роланда, і блізняты пабеглі, нягледзячы на камяні і сухія галінкі, у лішку якія валяюцца на прасёлку. Яны па-ранейшаму трымаліся за рукі, обегая перашкоды, праз якія не маглі пераскочыць.
  
  — Гэй, не бяжыце! — крыкнуў Джэйк. — Ён загадаў не бегчы і глядзець пад...
  
  У гэты самы момант нага Фрэнка Тавери правалілася ў нару або промоину. Джэйк пачуў, як брыдка хруснула лодыжкі, па перекосившемуся твару Бенні зразумеў, што пачуў і той. Фрэнк застагнаў і паваліўся набок. Франсина паспрабавала яго ўтрымаць, але ён занадта шмат важыў. Ён грымнуўся аб зямлю, стукнуўся галавой аб скальны выступ. З ірванай раны тут жа пацякла кроў, засверкавшая ў ранішнім святле.
  
  «Бяда, — падумаў Джэйк. — На нашым шляху».
  
  Бенні таращился на які ляжыць на зямлі Фрэнка, твар яго позеленело. Франсина апусцілася на калені побач з братам, яго нага изогнулась пад неймаверным вуглом, ступня заставалася ў нары. Дзяўчынка цяжка, са всхлипами дыхала. Потым всхлипы як адрэзала. Вочы Франсины закаціліся, і яна ўпала без памяці на брата.
  
  — Пайшлі. — Джэйк павярнуўся да Бенні, але той стаяў слупом, таращась на двайнят. Джэйк ўшчыкнуў яго за плячо. — Дзеля твайго бацькі!
  
  Гэтыя словы прымусілі Бенні ссунуцца з месца.
  
  7
  
  Джэйк ўбачыў усё свядомым, ясным позіркам стрэлка. Кроў на скальным выступе. Клок валасоў на ім жа. Сліна на вуснах Фрэнка Тавери. Акругласць грудзей яго сястры, распростершейся на брата. Набліжаюцца Ваўкі. Пра гэта сказаў яму не свісток Роланда, а тэлепатыя. «Эдзі, — падумаў ён. — Эдзі хоча ісці сюды».
  
  Джэйк ніколі не выкарыстоўваў тэлепатыю для разумовага зносін, але тут распачаў спробу: «Заставайцеся на месцы! Калі мы не паспеем вярнуцца, то паспрабуем схавацца, каб яны не заўважылі нас, праязджаючы міма. НІ Ў ЯКІМ ВЫПАДКУ НЕ ПРЫХОДЗЬЦЕ СЮДЫ! НЕ СТАЎЦЕ ПАД УДАР НАМЕЧАНЫ ПЛАН!»
  
  Ён паняцця не меў, дайшло ці яго паведамленне да адрасатаў, але дакладна ведаў, што ні на што іншае часу ў яго няма. А тым часам Бенні... што? Што такое le mot juste? Місіс Эйвери ў школе, доктар філасофіі толькі і паўтарала le mot juste. Тут ён успомніў. Гаварыць хутка і невыразна. Так Бенні і казаў, словы налезали адно на іншае.
  
  — Што ж нам рабіць, Джэйк? Чалавек-Ісус, яны абодва без прытомнасці! А толькі што ўсё было добра! Яны беглі, а потым... а калі зараз прыйдуць Ваўкі? Што, калі яны прыйдуць, калі мы будзем на дарозе? Нам лепш пакінуць іх, як ты думаеш?
  
  — Мы не можам пакінуць іх, — адказаў Джэйк. Нахіліўся, схапіў Франсину за плечы. Рыўком пасадзіў яе, каб яна не придавливала брата і ён мог дыхаць. Яе галава адкінулася назад, валасы былі падобныя на чорны шоўк. Павекі завагаліся, пад імі віднеліся толькі вавёркі. Не раздумваючы, Джэйк даў ёй аплявуху. З усёй сілы.
  
  — О! О! — Яе вочы адкрыліся, сінія, прыгожыя, узрушаныя.
  
  — Падымайся! — крыкнуў Джэйк. — Устань з яго!
  
  Колькі прайшло часу? Як стала ціха пасля таго, як дзеці павярнулі да дарогі! Ні ціўкання птушак, ні крыкаў расці. Ён чакаў другога свістка Роланда, але той і не думаў свістаць. Сапраўды, навошта? Аднаго цалкам хапіла.
  
  Франсина скацілася на зямлю, потым з цяжкасцю паднялася.
  
  — Дапамажы яму... калі ласка, сэй, малю...
  
  — Бэні, мы павінны выцягнуць яго нагу з гэтай нары. — Бенні апусціўся на адно калена па іншы бок ад нечакана распластанага на прасёлку падлетка. Яго твар заставаўся бледным, але вусны сціснуліся ў тонкую палоску, што, на думку Джэйка, абнадзейвала. — Вазьміся за плячо.
  
  Бенні ўхапіўся за правае плячо Фрэнка Тавери. Джэйк — за левае. Іх погляды сустрэліся над целам, які ляжыць без свядомасці хлопчыка. Джэйк кіўнуў.
  
  — Давай!
  
  Яны разам пацягнулі. Вочы Фрэнка Тавери раскрыліся, такія ж сінія і выдатныя, як у сястры, з грудзей исторгся пранізлівы крык. Але нага не вызвалілася.
  
  Засела моцна.
  
  8
  
  Цяпер у воблака пылу з'явілася шэра-зялёнае падстава, і яны ўжо чулі тупат мноства капытоў. Жанчыны Кальи ўжо залезлі ў акоп. У кювеце засталіся толькі Роланд, Эдзі і Сюзана. Усе трое глядзелі на пустынны прасёлак, які сыходзіць да пячор.
  
  — Я нешта чула, — парушыла маўчанне Сюзана. — Думаю, хто-небудзь з іх параніўся.
  
  — Роланд, я пайду да іх, — павярнуўся да стрэлку Эдзі.
  
  — Гэтага хоча Джэйк ці ты? — спытаў Раланд.
  
  Эдзі пачырванеў. Ён чуў, што сказаў Джэйк ў яго свядомасці, не слова — думка, і выказаў меркаванне, што тое ж самае пачуў і Роланд.
  
  — Каля ракі амаль сотня дзяцей, на прасёлку — толькі чацвёра. Залазь у акоп, Эдзі. І ты, Сюзанна.
  
  — А ты? — спытаў Эдзі.
  
  Роланд глыбока ўдыхнуў, выдыхнуў.
  
  — Я дапамагу, калі атрымаецца.
  
  — Ты не збіраешся ісці да яго, праўда? — У вачах Эдзі чыталася нарастальную здзіўленне. — Ты ж не збіраешся...
  
  Роланд паглядзеў на воблака пылу, на шэра-зялёнае падстава, якому ўжо праз хвіліну трэба было пачаць падзяляцца на асобных коней і вершнікаў. Коннікаў з ашчэранымі воўчымі маскамі пад зялёнымі капюшонамі. Яны не скакалі да ракі — ляцелі да яе.
  
  — Няма, — адказаў Роланд. — Не магу. Залазь у акоп.
  
  Эдзі яшчэ з хвіліну пастаяў, паклаўшы руку на рукаятку вялікага рэвальвера, вусны на побледневшем твары бязгучна варушыліся. Потым адвярнуўся ад Роланда, схапіў Сюзану за руку. Апусціўся побач з ёй на калені, следам за ёй праслізнуў у дзірку. Цяпер у кювеце застаўся толькі Роланд, з вялікім рэвальверам на левым сцягне. Праз дарогу ён глядзеў на прасёлак і не бачыў ні Джэйка, ні астатніх.
  
  9
  
  Бенні Слайтман адрозніваўся моцным складаннем, але не мог у адзіночку зрушыць глыбу, якая трымала нагу Фрэнка Тавери. Джэйк ўбачыў гэта пасля першай спробы. Яго розум (стрыманая частка розуму) паспрабаваў параўнаць вага хлопца, які патрапіў у пастку, і каменя, які стаў часткай пасткі. Атрымлівалася, што камень важыў больш.
  
  — Франсина.
  
  Яна паглядзела на яго мокрымі ад слёз, полуслепыми ад гора вачыма.
  
  — Ты яго любіш?
  
  — Ага, усім сэрцам!
  
  «Ён і ёсць тваё сэрца, — падумаў Джэйк. — Гэта добра».
  
  — Тады памажы нам. Калі я скажу, цягні на сябе з усёй сілы. Не звяртай увагі на крыкі, цягні.
  
  Яна кіўнула, быццам бы зразумела. Ён вельмі на гэта спадзяваўся.
  
  — Калі мы не зможам вызваліць нагу на гэты раз, нам прыйдзецца пакінуць яго тут.
  
  — Я яго не пакіну! — завішчала Франсина.
  
  Спрачацца часу не было. Джэйк ўстаў побач з Бенні, ухапіўся за плоскую скальную глыбу. Пад яе вышчэрблены краем скрываўленая галёнка Фрэнка сыходзіла ў чорную дзірку. Хлопчык ужо цалкам ачомаўся і цяжка дыхаў. У левым воку стаяў жах. Правы заліла кроў. Над вухам ірваная рана крывяніла.
  
  — Мы паспрабуем прыпадняць глыбу, а ты пацягнеш яго на сябе, — сказаў Джэйк Франсине. — На рахунак тры. Гатовая?
  
  Калі яна кіўнула, валасы ўпалі на твар, нібы вэлюм. Яна не паспрабавала прыбраць іх, абедзвюма рукамі схапіла брата пад пахі.
  
  — Франсина, не рабі мне балюча, — прастагнаў ён.
  
  — Заткніся, — кінула яна.
  
  — Адзін, — пачаў Джэйк. — Цягні з усёй сілы, Бенні. Няхай парвуць мышцы, але глыбу трэба зрушыць.
  
  — Можаш на мяне разлічваць.
  
  — Два. Тры.
  
  Яны пацягнулі, крычучы ад напружання. Глыба зрушылася. Франсина з усёй сілы тузанула брата на сябе, таксама ўскрыкнула.
  
  Але ўсё перакрыў лямант Фрэнка Тавери, калі яго ступня вырвалася з пасткі.
  
  10
  
  Роланд пачуў некалькі крыкаў, якія перакрыў енк болю. Што-то там здарылася і Джэйк прыняў нейкія меры. Але хапіла іх для таго, каб выправіць сітуацыю?
  
  Пырскі зазіхацелі ў ранішнім святле: Ваўкі перапраўляліся праз Девар-Цётцы Уайе. Роланд бачыў іх ясна і выразна, ехалі яны па пяць-шэсць у шэраг. Ён прыкінуў, што за ўсё Ваўкоў каля шасцідзесяці. Ім трэба было схавацца за парослым травой узгоркам, схіл якога збягаў да ракі, з'явіцца зноў, у мілі адсюль. Потым яны знікнуць у апошні раз, за апошнім узгоркам, отделяющим іх ад проселка, вядучага да закінутых шахтах. Яны схаваюцца за ім усё, калі і далей паедуць шчыльнай групай, і гэта будзе апошні шанец для Джэйка дабрацца да кювета, для іх усіх — залезці ў акоп.
  
  Ён глядзеў на прасёлак, спадзеючыся ўбачыць на ім дзяцей, хаця б убачыць Джэйка, але прасёлак заставаўся пустынным.
  
  Ваўкі ўжо падымаліся на заходні бераг, кроплі вады, якія ляцяць ва ўсе бакі, зіхацелі ў промнях ўзыходзячага сонца, як золата. З-пад капытоў ляцелі камякі зямлі і фантаны пяску. Нарастаў тупат капытоў.
  
  11
  
  Джэйк подлез пад адно плячо, Бэні — пад іншае. І панеслі Фрэнка па прасёлку, ледзь не бягом, не звяртаючы ўвагі, куды ідуць ногі. Франсина не адставала ні на крок.
  
  Калі мінулі апошні паварот, Джэйк ледзь не ўскрыкнуў ад радасці, убачыўшы які стаяў у кювеце Роланда, з левай рукой на дзяржальні рэвальвера, у капелюшы, ссунутай на патыліцу.
  
  — Гэта мой брат! — закрычала яму Франсина. — Ён упаў! Яго нага трапіла ў нару!
  
  Роланд раптам знік.
  
  Франсина агледзелася, не ў спалоху, проста нічога не разумеючы.
  
  — Што?..
  
  — Ціха, — абарваў яе Джэйк, не ведаючы, што яшчэ сказаць. Або зрабіць. Калі стрэлак і не ведаў, ім заставалася толькі адно: памерці на прасёлку.
  
  — Мая лодыжкі... гарыць, — прахрыпеў Фрэнк Тавери.
  
  — Заткніся.
  
  Бенні засмяяўся. Ад шоку, але і ад камічныя сітуацыі. Джэйк крыху адхіліўся назад, паглядзеў на яго па-над галавы стогнучага скрываўленага Фрэнка Тавери... і падміргнуў. Бенні адказаў тым жа. Яны зноў сталі дружбакамі.
  
  12
  
  Сюзана ляжала ў цемры акопа, з Эдзі злева, уткнуўшыся носам у якая апала лістоту, калі самая моцная сутычка скруціла ніз жывата. І ледзь яна паспела адчуць сутычку, як жудасная, вострая боль працяў левую частку мозгу, здавалася, паралізаваўшы і палову твару, і шыю. У тое ж самае імгненне перад яе разумовым поглядам паўстаў велізарны банкетная зала: стравы з вяндлінай, фаршыраваных рыбай, парай стейк, бутэлькамі шампанскага, чарамі з падлівай, збанамі чырвонага віна. Яна пачула гукі піяніна, які спявае голас. Голас гэты перапаўняла шчымлівая сум. Хто-то выратаваў, хто-то выратаваў, хто-то сёння выратаваў мне жыцця з-знь, — спяваў голас.
  
  Няма! — пракрычала Сюзанна сіле, якая спрабавала яе паглынуць. Было ў гэтай сілы імя? Натуральна. Яе клікалі Маці, яе рука ківала калыска. А рука, што пампуе зыбка, кіруе мі...
  
  Няма! Ты павінна дазволіць мне давяршыць гэтую справу. Потым, калі захочаш узяць кантроль над целам, я табе дапамагу! Я табе дапамагу! Але калі паспрабуеш зрабіць гэта цяпер, я буду змагацца з усіх сіл! І калі прыйдзецца пакончыць з сабой і забіць твайго каштоўнага малога, я на гэта пайду! Ты мяне чуеш, сука?
  
  На імгненне не было нічога, акрамя цемры, ногі Эдзі, прижимающейся да яе назе, здранцвенне левай паловы твару, нарастальнага тупату капытоў, з'едлівага паху якая апала лістоты, дыхання Сясцёр, якія рыхтуюцца да бітвы. А потым прагучалі словы, ясна і выразна, і іх крыніца знаходзіўся крыху вышэй і ззаду левага вока. Міа ўпершыню загаварыла з ёй.
  
  Вядзі свой бой, жанчына. Я нават дапамагу табе, калі здолею. А потым сдержи слова.
  
  — Сюзана? — прашаптаў Эдзі. — Ты ў парадку?
  
  — Так, — адказала яна. І не падманула. Пронзающая мозг боль сышла. Голас сышоў. Здранцвенне сышло. Але Міа чакала, затаіўшыся зусім блізка.
  
  13
  
  Роланд ляжаў на жываце ў кювеце, назіраючы за Ваўкамі вачыма ўяўлення і вачыма інтуіцыі, а не тымі, што знаходзіліся па баках носа. Ваўкі знаходзіліся паміж схілам, сбегающим да ракі, і апошнім, што раздзяляюць іх узгоркам, імчаліся на поўнай хуткасці, з трапяткімі за спіной плашчамі. За пагоркам яны могуць знаходзіцца сем секунд. Сем секунд, калі працягнуць скакаць шчыльнай калонай і першыя шэрагі не пачнуць адрывацца ад апошніх. Сем секунд, калі ён правільна разлічыў хуткасць. Калі правільна, у яго будзе пяць секунд, каб падаць сігнал Джэйк. Ці сем. Калі правільна, у хлопцаў будуць гэтыя самыя пяць секунд, каб перасекчы дарогу. А калі ён памыліўся (або астатнія промедлят), Ваўкі ўбачаць ці мужчыну ў кювеце, або дзяцей на дарозе, ці іх усіх. На такой адлегласці Ваўкі не змогуць прымяніць зброю, але лягчэй ад гэтага не будзе, таму што старанна падрыхтаваны план сарвецца і ўдарыць з засады ўжо не атрымаецца. Аптымальны варыянт — застацца ў кювеце і даць дзяцей, іх лёс. Чорт, чацвёра падлеткаў на прасёлку канчаткова пераканаюць Ваўкоў у тым, што астатнія дзеці схаваныя ў адной з закінутых шахт.
  
  «Хопіць роздумаў, — пачуўся ў галаве голас Корта. — Калі вырашыў дзейнічаць, чарвяк, гэта твой адзіны шанец».
  
  Роланд ускочыў. Прама перад ім, за горкай валуноў, обозначавшей паварот на прасёлак з Усходняй дарогі, стаялі Джэйк і Бенні Слайтман, якія падтрымліваюць з абодвух бакоў Фрэнка Тавери. Раланд убачыў, што ў падлетка акрываўленыя галава і ногі. Заставалася толькі гадаць, што з ім здарылася. З-за яго пляча выглядвала Франсина. У гэта імгненне яны выглядалі не проста як блізняты, але як каффин-блізняты, зрослыя целамі.
  
  Роланд махнуў абедзвюма рукамі: «Да мяне, хутка! Да мяне!» І адначасова паглядзеў на дарогу, якая сыходзіць да ўзгорку. Ніякіх Ваўкоў. На некалькі імгненняў пагорак іх адрэзаў.
  
  Джэйк і Бенні перабеглі праз дарогу, цягнучы на сабе покалеченного падлетка. Боты Фрэнка Тавери пакінулі свежыя разоры на оггане. Раланду заставалася толькі спадзявацца, што Ваўкі не звернуць увагу менавіта на гэтыя дзве паласы, таму што свежых слядоў каля з'езду на прасёлак хапала.
  
  Дзяўчынка іх нават абагнала.
  
  — Кладзіся! — раўнуў Роланд, ухапіў Франсину за плячо і літаральна шпурнуў у кювет. — Кладзіся, кладзіся, кладзіся! — Ён упаў побач з ёй, Джэйк — на яго. Роланд адчуў спіной, як шалёна калоціцца сэрца хлопчыка.
  
  Тупат капытоў нарастаў з кожнай секундай. Убачылі іх коннікі, скакавшие наперадзе? Здагадацца немагчыма, але вельмі хутка ім трэба будзе атрымаць адказ на гэтае пытанне. А пакуль заставалася толькі адно: прытрымлівацца вызначаным плане. Размясціць і ў без таго цесным акопе трох лішніх чалавек. Але калі Ваўкі ўбачылі, як Джэйк і астатнія перабягалі дарогу, б знішчылі іх усіх да таго, як яны паспелі б стрэліць або кінуць талерку. Зрэшты, часу трывожыцца пра гэта не было. У іх заставалася хвіліна, можа, і сорак секунд, якія імкліва раставалі.
  
  — Выходзь, маўляў, з мяне і ў сховішча, — кінуў ён Джэйк. — Хутка.
  
  Цяжар знікла з яго спіны: Джэйк яшчарку слізгануў у акоп.
  
  — Ты наступны, Фрэнк Тавери. І каб ні гуку. Праз дзве хвіліны зможаш гарлапаніць, колькі ўлезе, але цяпер трымай рот на замку. Гэта адносіцца да ўсіх вам.
  
  — Я буду маўчаць, — прахрыпеў хлопчык. Бенні і сястра Фрэнка кіўнулі.
  
  — У якой-то момант мы ўстанем і пачнем страляць, — папярэдзіў Роланд. — Вы трое, Фрэнк, Франсина, Бэні, застанецеся ляжаць. Ляжаць на дне. — Ён памаўчаў. — Калі хочаце жыць, не перашкаджайце. Не трапляйцеся пад руку.
  
  14
  
  Роланд ляжаў у цемры, удыхаючы пахі зямлі і апалага лісця, прыслухоўваючыся да цяжкога дыхання дзяцей злева ад яго. Дыханне гэта вельмі хутка заглушыў тупат надыходзячых капытоў. Вочы ўяўлення і вочы інтуіцыі адкрыліся зноў, шырэй, чым раней. Ён разумеў, што праз трыццаць секунд, можа, нават праз пятнаццаць, чырвоная заслона бітвы закрые гэтыя вочы, але пакуль ён бачыў усё, і ўбачанае цалкам адпавядала яго чаканням. І чаму няма? Чалавеку няма ніякага сэнсу ўяўляць сабе, што яго планы порушились.
  
  Ён бачыў двайнят Кальи, якія ляжаць, як трупы, на полі, густа зарослым зялёным рысам, бачыў, як бруд пранікае скрозь кашулі і штаны. Бачыў дарослых, занялі пазіцыю ззаду іх, там, дзе поле практычна пераходзіла ў раку. Ён бачыў Сары Адамс з плеценай торбай, поўнай талерак, бачыў Ару-Мэнни з некалькімі талеркамі, бо яна таксама ўмела іх кідаць (хоць, будучы адной з Мэнни, не магла стаць Сястрой Орисы). Бачыў мужчын, Эстраду, Ансельма, Оуверхолсера, прижимающих да грудзей арбалеты. А вось Воун Эйзенхарт ўзяў з сабой вінтоўку, якую Роланд пачысціў і вышмараваў. На дарозе, з боку ракі, ён бачыў накатывающиеся на іх шэрагі шэрых вершнікаў на конях, у зялёных плашчах. Цяпер яны сбавляли ход. Сонца паднялося высока і метал ваўчыных масак блішчаў у яго промнях. Самае пацешнае было ў тым, што пад маскамі металу было куды больш. Роланд дазволіў вачам ўяўлення падняцца вышэй, у пошуках іншых вершнікаў, атрада, які, да прыкладу, рваўся да горада з неабароненай, паўднёвай боку. Не ўбачыў. Яго разумовы позірк сведчыў аб тым, што ўсе Ваўкі знаходзіліся тут, на Ўсходняй дарозе. І калі ім наканавана трапіць у пастку, з такім намаганнем закінутую Ролянд і ка-тетом Дзевяноста дзевяці, адбыцца гэта можа толькі тут. Ён бачыў фургоны, якія стаялі ўздоўж далёкага кювета, першы ў некалькіх ярдаў ад з'езду на прасёлак з боку горада. Падумаў аб тым, што трэба было распрэгчы мулаў і коней, але, зразумела, нераспряженными яны выглядалі больш пераканаўча, наглядным доказам паспеху. Ён бачыў прасёлак, што вядзе да сухіх рэчышчах рэк, да шахтах, закінутым і працуюць, да пячор над імі. Бачыў, што Ваўкі, скачущие ў першым шэрагу, нацягнулі павады, бачыў ашчэр іх механічных жарабцоў. Бачыў дарогу і праселак іх вачыма, карцінкі, «знятыя» не цёплым чалавечым вокам, але халодным аб'ектывам, накшталт тых, што друкаваліся ў «Магда-синах». Бачыў дзіцячую шапачку, якую кінула Франсина Тавери. Яго мозг стаў не толькі вачыма, але і носам, ён чуў слабы, але вельмі ўжо відавочны пах дзяцей. Чуў што-то ядреное і тлустае... тое рэчыва, якое Ваўкі забіралі ў вывезеных у Тандерклеп дзяцей. Яго мозг валодаў не толькі носам, але і вухам, і ён чуў тыя самыя пощелкивания, якія выдаваў Эндзі, тое самае нізкае гудзенне рэле, серваматорам, гідраўлічных помпаў, бог ведае якіх яшчэ механізмаў. Разумовым поглядам ён бачыў, што Ваўкі ў першую чаргу вывучаюць хаатычныя сляды на дарозе (ён спадзяваўся, што сляды здаюцца ім хаатычнымі), потым глядзяць на прасёлак. Таму яму не пайшло б на карысць ўяўляць сабе, што яны глядзяць у іншы бок, рыхтуючыся спапяліць дзесяць чалавек, схаваліся ў кювеце. Не, яны глядзелі на прасёлак, у бок пячор. Павінны былі глядзець на прасёлак. Яны чулі дзяцей, можа, іх страх, а таксама рэчыва, схаванае ў мозгу кожнага з іх. Яны бачылі рэчы, якія кідалі дзеці, якія спрабавалі схавацца ад іх. Яны сядзелі на сваіх механічных коней і глядзелі на прасёлак.
  
  «Ідзіце ж, — маўкліва маліў ён. Адчуў, як варухнуўся Джэйк, улавіўшы яго думка. Чаго там, просьбу. — Ідзіце ж. Ідзіце за імі. Вазьміце тое, што вам трэба».
  
  І тут адзін з Ваўкоў чым-то гучна пстрыкнуў. Імгненне пазней коратка завыла сірэна. За сірэнай рушыў услед траскучы свіст, які Джэйк ўжо чуў у «Догане». І пасля гэтага коні зноў прыйшлі ў рух. Спачатку іх капыты мякка загрукалі па оггану, потым, ужо гучней, па камяністым прасёлку. Іншых гукаў не было. Гэтыя коні не всхрапывали, не ржалі, як запрэжаныя ў фургоны. Раланду гэтых гукаў было дастаткова. Яны ўхапілі прынаду. Ён выцягнуў рэвальвер з кабуры. Побач з ім зноў варухнуўся Джэйк, і Роланд ведаў, што хлопчык паўтарыў яго рух.
  
  
  
  Ён сказаў ім, што яны ўбачаць, падняўшыся з хованкі. Прыкладна чвэрць Ваўкоў будуць знаходзіцца па адзін бок ад проселка, павярнуўшыся да пагорка, які абмінулі апошнім. Яшчэ чвэрць — па другі яго бок, павярнуўшыся да Калье Брын Стерджис. Магчыма, там Ваўкоў будзе нават крыху больш, таму што Ваўкі, дакладней, праграмісты Ваўкоў, лічылі, што непрыемнасцяў варта было чакаць з таго боку. А астатнія? Трыццаць ці больш Ваўкоў? Ужо на прасёлку, накіроўваюцца да шахтах, дзе, па іх думку, схаваныя дзеці.
  
  Роланд пачаў лічыць да дваццаці, але, дабраўшыся да дзевятнаццаці, вырашыў, што налічыў дастаткова. Падабраў пад сябе ногі, ад сухога скрута не засталося і следу, і ўскочыў, адначасова падымаючы рэвальвер бацькі.
  
  — За Гилеад і Калью! — зароў ён. — Наперад, стрэлкі! Наперад, Сёстры Орисы! Наперад, наперад! Забіце іх! Палонных не браць! Забіце іх усіх!
  
  15
  
  Яны выраслі з-пад зямлі, як зубы дракона. Дошкі разляцеліся ў розныя бакі, разам з травой і лісцем. Роланд і Эдзі, кожны з вялікім рэвальверам з дзяржальняй з сандалавага дрэва. Джэйк з «ругером» бацькі. Маргарэт, Ружа і Залия з талеркай, занесенай над левым плячом. Сюзанна з дзвюма талеркамі, абхапіўшы грудзі рукамі, нібы замерзла.
  
  Ваўкі размясціліся, як Роланд і бачыў іх сваім разумовым поглядам, поглядам спакойна-халоднага прафесійнага забойцы. Але не паспеў пахваліць сябе за дар прадбачання: усе пачуцці і эмоцыі схавала чырвоная заслона. Як і заўсёды, ён не адчуваў радасці ад таго, што адчуваў такі неверагодны жыцьцёвы ўздым, рыхтуючыся несці смерць. «Усе заўсёды сканчаецца пяццю хвілінамі крыві і глупства», — казаў ён ім, і адлік гэтых пяці хвілін ужо пайшоў. Ён таксама казаў ім, што потым яму рабілася моташна, і, хай казаў праўду, мог бы сказаць і іншае: толькі ў пачатку бою ён па-сапраўднаму адчуваў сябе самім сабой. А тое, што перад ім былі робаты, ніякага значэння не мела. Абсалютна ніякага! Значэнне мела іншае: многія пакалення яны карысталіся безабароннасцю тых, на каго нападалі, а на гэты раз іх захапілі знянацку.
  
  — Верх каптура! — пракрычаў Эдзі, і рэвальвер Роланда ў яго правай руцэ з грукатам изрыгнул агонь. — Верх каптура, страляйце па якія думаюць шапочкам!
  
  І, пацвярджаючы правільнасць яго слоў, у трох Ваўкоў справа ад проселка верхняя частка капюшонаў тарганулася, нібы схваченная нябачнымі пальцамі. Усе траіх выбілі з сёдлаў, яны паваліліся на дарогу. У гісторыі, расказанай дзедам Тиана, Воўк, якога зваліла Молі Дулін, яшчэ доўга тузаўся, але гэтыя трое застылі пад капытамі сваіх коней, як камяні. Молі, магчыма, толькі зачапіла сэнсарны блок, але Эдзі разнёс яго дашчэнту.
  
  Роланд таксама пачаў страляць, ад сцягна, быццам бы нядбайна, але кожная куля знайшла мэта. Ён укладваў тых, хто апошнім павярнуў на прасёлак, каб стварыць барыкаду для астатніх, якія з'ехалі далей.
  
  — Рысу ляціць у мэта! — закрычала Розалита Мунос. Яе талерка прасвістала над Усходняй дарагі і акуратна зразала верхнюю частку каптура Ваўка на прасёлку, які спрабаваў разгарнуць каня. Воўк узляцеў уверх нагамі і цяжка паваліўся на зямлю.
  
  — Рысу! — Маргарэт Эйзенхарт.
  
  — За майго брата! — Залия.
  
  — Лэдзі Рысу прыйшла за вашымі азадкамі! — Сюзана адначасова кінула дзве талеркі, яны паляцелі ў розныя бакі, і абодва знайшлі здабычу. Кавалкі зялёнай матэрыі, здавалася, завіслі ў паветры. Ваўкі, у якіх адрэзала верхнюю частку капюшонаў, дабраліся да зямлі значна хутчэй.
  
  Яркія вогненныя стрыжні спалахнулі ў ранішнім святле: якія сутыкаюцца адзін з адным коннікі актывавалі энергетычнае зброю. Джэйк адстрэліў сэнсарны блок першаму, хто паспеў гэта зрабіць, і ён упаў на свой жа агністы меч. Плашч загарэўся, конь падалася ў бок, натрапіла на опускающуюся прамянёвую трубку вершніка злева. Яе галава адляцела, адкрыўшы перапляценне правадоў, паміж якімі прабягалі іскры. З усіх бакоў завылі сірэны, ўключыліся пякельныя сістэмы ахоўнай сігналізацыі.
  
  Роланд думаў, што Ваўкі, якія размясціліся паміж проселком і горадам, ірвануць да Калье Брын Стерджис, каб адпомсціць за засаду. Замест гэтага дзевяць якія засталіся (шэсць першымі стрэламі зняў Эдзі) здолелі разгарнуць коней і паспрабавалі атакаваць. Двое ці трое метнули гудучы серабрыстыя шары.
  
  — Эдзі! Джэйк! Снитчи! Злева ад вас!
  
  Яны разгарнуліся ў паказаным кірунку, пакінуўшы жанчын, якія, як маглі хутка, кідалі талеркі, адну за іншы дастаючы іх з плеценых сумак. Джэйк стаяў, расставіўшы ногі, з пісталетам у правай руцэ, левай падтрымліваючы за запясце правай. Ад рэзкага руху адкінула валасы з ілба, яго вочы былі расчынены, ён усміхаўся. Тройчы ён націснуў на спускавы кручок. На імгненне ў памяці мільгануў той дзень, калі ў лесе ён страляў па гліняным талерках. На гэты раз мэта яго была куды больш небяспечны, чым, і ён гэтаму радаваўся. Радаваўся. Першыя тры снитча разарваліся, загарэўшыся сінім агнём. Чацвёрты ляцеў прама на яго. Джэйк прысеў, пачуў, як ён прожужжал над галавой. Ён ведаў, што снітч разгорнецца і паспрабуе нанесці новы ўдар.
  
  Але перш чым паспеў, Сюзанна метнула талерку. Са свістам яна ўрэзалася ў снітч, абодва ўзарваліся. Аскепкі паляцелі на кукурузнае поле, некаторыя сухія сцеблы загарэліся.
  
  Роланд перезаряжал рэвальвер, накіраваўшы гарачы ствол ў зямлю паміж ног. Тое ж самае рабілі Эдзі і Джэйк.
  
  Воўк пераскочыў праз гару коней і Ваўкоў ля з'езду на прасёлак, зялёны плашч лунаў за яго спіной. Талерка Ружы зрэзала верх каптура, на імгненне расплюшчыўшы верціцца сэнсарны блок, падобны на той, што яны бачылі ў кібарга-мядзведзя. Толькі той блок ледзь варушыўся, а гэты шалёна круціўся. А імгненнем пазней Воўк паваліўся на коней, чытайце і глядзіце ў фургон Оуверхолсера. Коні спалохана заржалі, падаліся назад, фургон ссунуўся з месца, наехаў на чатырох мулаў другога фургона. Яны паспрабавалі вырвацца, але гэта прывяло толькі да таго, што фургон Оуверхолсера заваліўся ў кювет. Конь забітага Ружай Ваўка скакнула наперад, зачапілася пярэднімі нагамі за іншага, які ляжыць на дарозе Ваўка, повалилась побач з выгнуўшыся пад неймаверным вуглом пярэдняй правай нагой.
  
  Розум Роланда цалкам ператварыўся ў вока. Ён перазарадзіў рэвальвер. Ваўкі, заехавшие на прасёлак, не маглі прарвацца скрозь груду целаў, як ён і спадзяваўся. Групу з пятнаццаці Ваўкоў з боку горада яны практычна знішчылі: толькі дваім удалося ўтрымацца ў сядле. Ваўкі справа спрабавалі атакаваць край акопа, той, каго бароняць трыма Сёстрамі Орисы і Сюзанай. Двух Ваўкоў па левую руку Роланд пакінуў Эдзі і Джэйк, а сам падскочыў да Сюзане і адкрыў агонь па Ваўкам, атакуючым справа. Адзін замахнуўся, каб кінуць снітч, але не паспеў, куля Роланда разнесла яго думающую шапачку. Ружа зняла іншага, Маргарэт Эйзенхарт — трэцяга.
  
  Маргарэт нахілілася, каб узяць наступную талерку, а калі паднялася, прамянёвая трубка адсекла ёй галаву і, з падпаленымі валасамі, яна пакацілася па дне акопа. І рэакцыя Бенні апынулася цалкам прадказальнай, таму што Маргарэт Эйзенхарт была яго другой маці. Калі падпаленая галава падкацілася да яго, ён адштурхнуў яе, вылез з акопа, пабег, нічога не бачачы перад сабой, крычучы ад жаху.
  
  — Бэні, няма, таму! — крыкнуў Джэйк.
  
  Два пакінутых злева Ваўка кінулі серабрыстыя шары смерці у які бег, які крычыць на падлетка. Адзін Джэйк збіў, другі ніяк не мог. Снітч ўдарыў Бенні Слайтмана ў грудзі, і ён літаральна выбухнуў. Цэлай засталася толькі адна рука, приземлившаяся на дарогу далонню ўверх.
  
  Сюзана срубила сэнсарны блок Ваўка, які забіў Маргарэт, адной талеркай, другі паклала таго, хто забіў прыяцеля Джэйка. Выцягнула з сумкі новыя рисы, калі конь аднаго з атакавалых Ваўкоў сшибла з ног Роланда. Воўк меч занёс над стралком. Сюзане меч гэты нагадаў чырвона-аранжавую неонавую трубку.
  
  — Хрэн табе, сукін сын! — крыкнула Сюзанна, метнула талерку, якую трымала ў правай руцэ. Пры судотыку талеркі з мячом той выбухнуў у рукаяці, адарваўшы Ваўку руку. А імгненне праз талерка, кінутая Ружай, ампутировала яму сэнсарны блок, і Воўк паваліўся ў акоп, утаропіўшыся оскаленной маскай у асобы паралізаваным страхам двайнят Тавери, якія, абняўшыся, ляжалі на дне. Маска адразу ж пачала дыміцца і раставаць.
  
  Выкрыкваючы імя Бенні, Джэйк перасёк Усходнюю дарогу, перезаряжая на хаду «ругер», не заўважаючы, што ідзе па крыві забітага сябра. Справа ад яго Роланд, Сюзанна і Ружа дабівалі пецярых Ваўкоў, якія засталіся ад групы, што блакавала дарогу з боку пагорка. Коннікі кружыліся на месцы, не ведаючы, што рабіць у такой сітуацыі.
  
  — Патрэбна дапамога, дружа? — спытаў яго Эдзі. З боку горада ўсе Ваўкі валяліся на дарозе. Толькі аднаму ўдалося дабрацца да кювета. Ён і ляжаў, уткнуўшыся галавой у дно, а ногі ў ботах засталіся на дарозе. Астатняя частка цела хавалася пад зялёным плашчом. Ён нагадваў дохлое казурка, не здолела выбрацца з кокана.
  
  — Вядома, — адказаў Джэйк. Сказаў ці падумаў? Ён гэтага не ведаў. Сірэны працягвалі выць. — Чаму няма? Яны забілі Бенні.
  
  — Ведаю. Гэта жудасна.
  
  — Лепш бы забілі яго гребаного бацькі. — Джэйк не ведаў, ці плача ён.
  
  — Згодны. Трымай падарунак. — У руку Джэйка Эдзі паклаў пару шароў дыяметрам прыкладна тры цалі. Паверхня нагадвала сталь, але пры сціску паддавалася пад рукой, нібы мячык з пругкай гумы. На маленькай таблічцы Джэйк прачытаў:
  
  СНІТЧ
  
  МАДЭЛЬ «ГАРЫ ПОТЭР»
  
  
  
  Серыйны № 465-11-AA HPJKR[92]
  
  
  
  ЗВЯРТАЦЦА З АСЦЯРОЖНАСЦЮ
  
  ВЫБУХАНЕБЯСПЕЧНА
  
  Злева ад таблічкі мелася кнопка. Нейкая адмежаваная частка мозгу Джэйка задалася пытаннем, хто такі Гары Потэр. Хутчэй за ўсё вынаходнік снитча.
  
  Яны падышлі да кучы мёртвых Ваўкоў, перегородивших з'езд на прасёлак. Магчыма, машыны не маглі лічыцца мёртвымі, але Джэйк не мог ўспрымаць іх інакш. Мёртвыя, і ўсё тут. І яго радавала, што яны мёртвыя. За спіной пачуўся выбух, за якім рушыў услед крык той ці меншай болю, ці то бязмежнага задавальнення. Джэйка гэта не хвалявала. Ён засяродзіўся на пакінутых на прасёлку Волках. Лікам ад васемнаццаці да двух тузінаў.
  
  Адзін Воўк ледзь аддзяліўся ад астатніх. Стаяў напаўпаварота да іх, з узнятай над галавой светлавы трубкай. Махнуў ёю ў бок дарогі. «Толькі гэта не прамянёвая трубка, — падумаў Эдзі. — Гэта сейбер, як у «Зорных войнах». Але гэтыя сейберы — не спецэфекты, яны сапраўды забіваюць. І што тут увогуле адбываецца?» Гэты хлопец рыхтуе свае войскі да нападу, тут быццам бы ўсё ясна. Эдзі вырашыў пакласці канец сказанай на дарогу прамовы. Націснуў кнопку на адной з трох сарг, якія пакінуў сабе. Снітч тут жа зажужжал і завибрировал у руцэ.
  
  — Гэй, прыгажунчык! — паклікаў ён.
  
  Воўк не павярнуў галавы, і Эдзі проста кінуў у яго снітч. Не так каб моцна. Калі б ён ляцеў сам па сабе, то ўпаў бы ў дваццаці ці трыццаці футах ад Ваўкоў. Але замест гэтага снітч набраў хуткасць і ўдарыў Ваўка-камандзіра ў оскаленную пашчу. Галава разляцелася ўшчэнт, разам з сэнсарным блокам.
  
  — Паспрабуй і ты. — Эдзі павярнуўся да Джэйк. — Гэта так прыемна, пачаставаць іх уласным дерь...
  
  Не звяртаючы ўвагі на яго словы, Джэйк кінуў на зямлю снитчи, якія даў яму Эдзі, перабраўся праз завал з коней і Ваўкоў, пакрочыў па прасёлку.
  
  — Джэйк? Джэйк, гэта ідэя не з лепшых...
  
  Рука схапіла Эдзі за локаць. Ён разгарнуўся, падымаючы рэвальвер, зноў апусціў яго, убачыў Роланда.
  
  — Ён цябе не чуе. Пойдзем. Прыкрыем яго.
  
  — Пачакай, Роланд, пачакай. — Да іх падышла Ружа, уся ў крыві, але Эдзі зразумеў, што гэта кроў беднай сэй Эйзенхарт. Ніякіх ран на Ружы ён не бачыў. — Я таксама хачу паўдзельнічаць.
  
  16
  
  Яны дагналі Джэйка, калі тыя, што засталіся Ваўкі пайшлі ў апошнюю атаку. Некалькі кінулі снитчи. Роланд і Эдзі без працы збілі іх. Джэйк дзевяць разоў стрэліў з «ругера», падтрымліваючы запясце правай рукі левай, і пасля кожнага стрэлу адзін з Ваўкоў вылятаў з сядла, валіўся або назад, або ўбок, пад капыты іншых коней. Калі абойма «ругера» апусцела, Ружа зняла талеркай дзясятага, выкрикнув: «Лэдзі Ориса!» Залия Джеффордс паспела далучыцца да іх, і адзінаццаты Воўк упаў ад яе рукі.
  
  Пакуль Джэйк перезаряжал «ругер», Роланд і Эдзі, бок аб бок, вялі агонь. Яны без працы паклалі б засталіся восем (Эдзі ніколькі не здзівіла, што ў гэтай групе было дзевятнаццаць Ваўкоў), але вырашылі пакінуць двух апошніх Джэйк. Калі яны наблізіліся, размахваючы сейберами, якія, вядома ж, навялі б жах на фермераў і ранчеров, хлопчык адстрэліў сэнсарны блок таго, што скакаў злева. Потым, прыгнуўшыся, пазбег ўдару сейбера, які нанёс адзіны пакінуты ў жывых Воўк.
  
  Яго конь падняўся на гару трупаў ля з'езду на прасёлак. Сюзана стаяла на каленях у далёкага кювета, сярод валяліся на зямлі робатаў у зялёных плашчах і раскладаюцца ваўчыных масак. Таксама запэцканыя крывёю Маргарэт Эйзенхарт.
  
  Роланд зразумеў, што Джэйк пакінуў апошняга Ваўка Сюзане. Пазбаўленая ног, яна не магла дабрацца да проселка. Ён задаволена кіўнуў. Хлопчык шмат чаго пабачыў у гэтую раніцу, перажыў жудасны шок, але стрэлак ведаў, што будзе добра: Ыш, чакаць іх у доме айца Каллагэна, несумненна, дапаможа яму перажыць гора.
  
  — Лэдзі КРЫЧЫ-СА! — крыкнула Сюзанна і метнула талерку, калі Воўк, разгарнуўшы конь, ужо сабраўся ісці да ракі. Талерка акуратна зразала яму верх зялёнага каптура. Разам з сэнсарным блокам. Яшчэ на імгненне апошні з выкрадальнікаў дзяцей заставаўся ў сядле, яго сірэна адчайна раўла, заклікаючы падмогу, якой не было. А потым Воўк паваліўся назад, перавярнуўся ў паветры і грымнуўся на дарогу. Выццё сірэны абарваўся яшчэ раней.
  
  «Вось і ўсё, — падумаў Роланд, — нашы пяць хвілін ззаду». Ён паглядзеў на гарачы ствол рэвальвера, уклаў яго ў кабуру. Адна за іншы змаўкалі сірэны іншых валяліся на зямлі робатаў.
  
  Залия зачаравана глядзела на яго.
  
  — Ролянд!
  
  — Так, Залия.
  
  — З імі пакончана? З імі сапраўды скончана? Сапраўды?
  
  — Так, — кіўнуў Роланд. — Я налічыў шэсцьдзесят аднаго, і ўсе яны ляжаць тут, на дарозе ці ў нашым кювеце.
  
  Некалькі імгненняў Залия пераварвала яго словы, а потым здзівіла стрэлка, які ўжо мала чаму здзіўляўся. Кінулася да яго на шыю, прыціснулася ўсім целам і пачала пакрываць твар гарачымі, галоднымі пацалункамі. Якое-то час Роланд цярпеў, потым адхіліў яе. Падкочваў млоснасць. Пачуццё непатрэбнасці. Адчуванне, што ён можа выйграваць такія вось бітвы цэлую вечнасць, губляючы палец тут, вачэй — там, можа, што-то яшчэ, але пасля кожнай бітвы адлегласць да Цёмнай Вежы ледзь павялічваецца, замест таго, каб скарачацца. І ўвесь гэты час сухі скрут будзе падбірацца да яго сэрцу.
  
  «Спыні, — сказаў ён сабе. — Гэта лухта, і ты гэта ведаеш».
  
  — Яны пашлюць новых, Роланд? — запыталася Ружа.
  
  — Магчыма, іншых, у іх і няма, — адказаў стралок. — А калі і пашлюць, то іх, безумоўна, будзе менш. І цяпер вы ведаеце, як іх забіваць, ці не так?
  
  — Так, — і яна драпежна ўсьміхнулася. А яе вочы абяцалі нешта большае, чым пацалункі, калі будзе на тое яго жаданне.
  
  — Ідзі да ракі. — Ён усміхнуўся Ружы. — Ты і Залия. Скажыце астатнім, што можна вяртацца. Лэдзі Ориса у гэты дзень дапамагла Калье. І роду Эльда таксама.
  
  — А сам ты не пойдзеш? — спытала Залия. Яна адступіла на крок, яе шчокі палалі. — Ты не пойдзеш, каб яны маглі падзякаваць цябе?
  
  — Можа, пазней, і тады яны падзякуюць нас усіх, — адказаў Роланд. — А цяпер нам трэба пагаварыць ан-тэт. Хлопчык перажыў моцнае ўзрушэнне, ты разумееш.
  
  — Так, — кіўнула Ружа. — Так, добра. Пойдзем, Зі. — Яна ўзяла Залию за руку. — Дапамажы мне прынесці радасную вестку.
  
  17
  
  Жанчыны перасеклі дарогу, па шырокай дузе абышоўшы пашкуматаныя парэшткі Бенні Слайтмана. Залия падумала, што засталася ад яго ў асноўным адзенне, падумала аб тым, як будзе гараваць бацька, і па яе целе прабегла дрыготка.
  
  Лэдзі-сэй з ампутаванымі нагамі знаходзілася ў далёкага канца акопа, разглядала цела, якія ляжаць на дарозе Ваўкоў. Выявіла аднаго, з пашкоджаным, але не отстреленным сэнсарным блокам. Рукі Ваўка ў зялёных пальчатках набрыньвалі. Ружа і Залия назіралі, як Сюзана знайшла важкі камень і стрымана апусціла яго на думающую шапачку. Воўк тут жа застыў. Нізкае гудзенне, якое ён выдаваў, абарвалася.
  
  — Мы ідзем сказаць астатнім, Сюзанна, — звярнулася да яе Ружа. — Але перш мы хочам сказаць табе, што ты папрацавала на славу. І мы цябе любім, будзь ўпэўненая.
  
  Залия кіўнула.
  
  — Мы гаворым дзякуй табе, Сюзанна з Нью-Ёрка. Мы кажам табе самае вялікае дзякуй, якое толькі можна сказаць.
  
  — Ага, гаворым, — пагадзілася Роўз.
  
  Лэдзі-сэй паглядзела на іх і салодка ўсміхнулася. На нейкае імгненне ў Розалиты узніклі сумненні, нібы яна ўбачыла ў гэтым цёмна-карычневым твары нешта такое, чаго убачыць не чакала. Убачыла, да прыкладу, што Сюзаны Дын больш няма. Потым сумнеў знікла.
  
  — Мы ідзем з добрымі весткамі, Сюзанна.
  
  — Я вельмі за вас рада, — адказала ёй Міа, дачка, не ведае бацькі. — Прывядзіце іх назад як мага хутчэй. Скажыце ім, што небяспека абмінула, і хай тыя, хто не паверыць, сосчитают мёртвых.
  
  — У цябе прамоклі калашыны, — заўважыла Залия.
  
  Міа кіўнула. Чарговая сутычка ператварыла жывот у камень, але яна не падала выгляду.
  
  — Баюся, гэта кроў. — Яна матнула галавой у бок абезгалоўлены жонкі багатага ранчера. — Яе кроў.
  
  Жанчыны, узяўшыся за рукі, пайшлі па кукурузным полі. Міа назірала, як Роланд, Эдзі і Джэйк ідуць да яе. Гэта небяспечны момант. Але, можа, і не вельмі небяспечны. Сябры Сюзаны яшчэ не прыйшлі ў сябе пасля бою. Калі яны і заўважаць, што яна не такая, як заўсёды, то падумаюць, што прычына таму — сутычка з Ваўкамі.
  
  Яна разумела, што галоўнае для яе — дачакацца зручнага моманту. Дачакацца... і ўцячы. А пакуль не заставалася нічога іншага, як трымацца, не падаваць выгляду, што ў яе пачаліся схваткі.
  
  Яны даведаюцца, куды ты пайшла, — прашаптаў голас. Не ў свядомасці — у жываце. Голас малога. І голас казаў праўду.
  
  Вазьмі з сабой шар, — дадаў голас. — Вазьмі з сабой шар, калі пойдзеш. Не пакідай ім дзверы, праз якую яны змогуць пайсці за табой.
  
  Ага.
  
  18
  
  «Ругер» выплюнуў кулю, і конь памерла.
  
  Ад ракі даносіліся радасныя галасы: Залия і Ружа прынеслі добрую вестку. Потым у гэтыя галасы уварваўся горкі крык. Яны паведамілі і дрэнную вестку.
  
  Джэйк Чемберз сядзеў на коле перавернутага фургона. Ён ужо зняў вупраж з трох коней, якія не пацярпелі. Чацвёртая ляжала з двума пераламанымі нагамі, пускаючы пену, нібы прасіла хлопчыка палегчыць яе пакуты. Джэйк выканаў яе просьбу. А цяпер глядзеў на рэшткі свайго мёртвага сябра. Кроў Бенні впиталась ў дарожнае пакрыццё. Рука ляжала далонню ўверх, нібы забіты хлопчык хацеў паціснуць руку Бога. Нейкаму Богу? Паводле апошніх звестак, пакой на вяршыні Цёмнай Вежы пуставала.
  
  З рысавага поля лэдзі Орисы данёсся другі горкі крык. Калі крычаў Слайтман, а калі Воун Эйзенхарт? З такога адлегласці, думаў Джэйк, не адрозніць ранчера ад старэйшага каўбоя, працадаўцы ад работніка. Гэта ўрок або адна бачнасць, як говаривала місіс Эйвери ў старой добрай школе, доктар філасофіі, ілжывае сьведчаньне, ўяўнае сапраўдным?
  
  Зараз дзеці і дарослыя пачалі спяваць. Песню, падобную на тую, што праспяваў Роланд у іх першы вечар у Калье Брын Стерджис:
  
  Кам-кам-каммала,
  
  Расце рыс зялены,
  
  Прыйшлі брат з сястрыцай,
  
  Схаваліся на поле,
  
  На поле ля рэчкі,
  
  Пад крылом Орисы...
  
  Вакол гараджан пагойдваліся ўцёкі рысу, пагойдваліся, нібы танцавалі, радуючыся разам з імі, танцуючы, як танцаваў Роланд пры святле паходняў. Некаторых малых дарослыя і падлеткі старэй неслі на руках і таксама хісталіся з боку ў бок у такт песні. «Мы ўсе танцавалі ў гэта раніцу, — падумаў Джэйк. Ён не ведаў, што хацеў гэтым сказаць, што адчуваў: гэта праўда. — Мы танцавалі. Адзіны танец, які асвоілі. Бенні Слайтман? Памёр танцуючы. Як і сэй Эйзенхарт».
  
  Роланд і Эдзі накіраваліся да яго. Сюзанна таксама, але трымалася ззаду, нібы вырашыла, што на якое-то час хлопчыкі павінны пабыць з хлопчыкамі, а дзяўчынкі — ім не перашкаджаць. Роланд курыў. Джэйк паглядзеў на самокрутку.
  
  — Сверни і мне, а?
  
  Роланд павярнуўся да Сюзане, запытальна выгнуўшы брыво. Яна паціснула плячыма, потым кіўнула. Роланд згарнуў самокрутку, перадаў Джэйк, шоргнуў запалкай аб джынсы, паднёс агеньчык да канца самакруткі. Джэйк сядзеў на коле перавернутага фургона, набіраў поўны рот дыму, выпускаў яго. Ад тытунёвага дыму рот пачаў запаўняцца сліной. Джэйк не пярэчыў. Ад сліны — у адрозненне ад шмат чаго — ён мог пазбавіцца. Спробаў зацягнуцца не рабіў.
  
  Роланд павярнуўся ў бок ракі ў той самы момант, калі першы з двух тых, што бягуць да дарозе мужчын дабраўся да кукурузнага поля.
  
  — Гэта Слайтман. Добра.
  
  — Што тут добрага, Роланд? — спытаў Эдзі.
  
  — Таму што сэй Слайтман будзе вінаваціць нас у гібелі сына. А паколькі гора затуманило яму розум, ён не можа думаць аб тым, хто пачуе яго абвінавачванні і пазнае аб яго ролі ў нашай ранішняй працы.
  
  — Танцы, — паправіў яго Джэйк.
  
  Яны павярнуліся да яго, а ён сядзеў на коле, бледны і задуменны, з самокруткой у руцэ.
  
  — Нашым ранішнім танцы.
  
  Роланд абдумаў яго слова, кіўнуў.
  
  — Яго ролі ў нашым ранішнім танцы. Калі ён дабярэцца сюды досыць хутка, мы, магчыма, здолеем яго супакоіць. Калі няма, смерць сына стане толькі пачаткам каммалы Бэна Слайтмана.
  
  19
  
  Слайтман быў на пятнаццаць гадоў маладзей ранчера, так што прыбег на поле бою значна раней. Замер ля акопа, гледзячы на якія ляжаць на дарозе астанкі сына. Крыві практычна не засталося, огган прагна яе увабраў, але адарваная рука ляжала там, куды і ўпала, і адарваная рука сказала яму пра ўсё. У Роланда не ўзнікла жадання перакласці руку да прыходу Слайтмана, як не ўзнікла жадання расшпіліць шырынку і памачыцца на труп хлопчыка. Слайтман-малодшы дайшоў да канца сваёй сцежкі і ступіў у пустку. І яго бацька, бліжэйшы сваяк, меў права ўбачыць, дзе і як гэта адбылося.
  
  Слайтман прастаяў секунд пяць, потым набраў поўныя грудзі паветра і закрычаў. Ад гэтага крыку ў Эдзі пахаладзела кроў. Ён агледзеўся ў пошуках Сюзаны, не ўбачыў яе, але не здзівіўся. Ён бы сам з задавальненнем куды-небудзь падаўся. Сцэна іх чакала непрыемная. Агідная.
  
  Слайтман паглядзеў налева, потым направа, нарэшце, на Роланда, які стаяў ля перавернутага фургона, склаўшы рукі на грудзях. Ледзь ззаду Джэйк сядзеў на коле, курыў сваю першую цыгарэту.
  
  — ТЫ! — пракрычаў Слайтман. Ён прыбег з арбалетам. І цяпер здымаў яго з пляча. — ТЫ ГЭТА ЗРАБІЎ! ТЫ!
  
  Эдзі спрытна выхапіў зброю з рук Слайтмана.
  
  — Не, вось гэта ні да чаго, прыяцель, — прамармытаў ён. — Арбалет табе зусім не патрэбны, давай-ка я подержу яго.
  
  Слайтман быццам бы і не заўважыў, што застаўся без арбалета. Яго правая рука рабіла кругавыя руху, нібы нацягваючы цеціву, рыхтуючы арбалет да стрэлу.
  
  — ТЫ ЗАБІЎ МАЙГО СЫНА! КАБ АДПЛАЦІЦЬ МНЕ! ТЫ — МЯРЗОТНІК! АГІДНЫ ЗАБІ...
  
  У імгненне вока, рухаючыся з неверагоднай хуткасцю (Эдзі так і не мог паверыць, што такое магчыма), Роланд апынуўся побач са Слайтманом, мёртвай хваткай заціснуў яму горла, абарваўшы паток абвінавачванняў і подтащив да сябе.
  
  — Слухай мяне, і слухай уважліва, — працадзіў Роланд. — Мне пляваць на тваю жыццё і твой гонар. Першую ты пражыў дарэмна, другую даўно страціў, але твой сын мёртвы, а вось яго гонар мне вельмі дарога. Калі ты гэтую ж секунду не заткнешься, паршывы чарвяк, я заткну табе рот назаўсёды. Чаму няма? Для мяне ты даўно перастаў існаваць. Я скажу астатнім, што ты ашалеў, убачыўшы забітага сына, выхапіў рэвальвер з маёй кабуры і пусціў сабе кулю ў лоб, каб далучыцца да яго. Так што будзем рабіць? Вырашай.
  
  Эйзенхарт, цяжка дыхаючы, усё яшчэ бег па кукурузным полі, выкрыкваючы імя жонкі: «Маргарэт! Маргарэт! Адкажы мне, дарагая! Скажы хоць слоўца, прашу цябе!»
  
  Роланд адпусціў Слайтмана і сурова глядзеў на яго. Слайтман павярнуўся да Джэйк, яго вочы перапаўняў боль.
  
  — Твой дын забіў майго хлопчыка, каб адпомсціць мне? Скажы мне праўду, сынок.
  
  Джэйк апошні раз прыклаўся да самокрутке, адкінуў недакурак, выдыхнуў дым. Недакурак ўпаў побач з дохлай канём.
  
  — Ты на яго паглядзеў? — спытаў ён бацьку Бенні. — Ні адна куля такога зрабіць не зможа. Галава сэй Эйзенхарт падкацілася да яго, і Бенні вылез з акопа, ад... жаху, — і раптам зразумеў, што гэта слова ён ніколі раней не прамаўляў услых. Не было ў яго неабходнасці прамаўляць гэта слова ўслых. — Яны кінулі ў яго два снитча. Адзін я збіў, але... — Ён шумна праглынуў. — Але другі... я хацеў бы... спрабаваў... але... — у Джэйка перахапіла дыханне. Вусны бязгучна варушыліся. Але вочы заставаліся сухімі. І ў іх, як і ў вачах Слайтмана, стаяла боль. — У мяне не было магчымасці збіць другі, — скончыў ён, апусціў галаву і заплакаў.
  
  Роланд глядзеў на Слайтмана, запытальна падняўшы бровы.
  
  — Добра, — выдыхнуў той. — Я зразумеў, як усё адбылося. Скажы мне, ён паводзіў сябе мужна? Скажы мне, прашу цябе.
  
  — Ён і Джэйк прывялі аднаго з гэтай пары. — Эдзі паказаў на двайнят Тавери. — Хлопчыка. Яго нага правалілася ў нару. Джэйк і Бенні выцягнулі яго, а потым неслі на сабе да самай дарогі. Ён паказаў сябе малайцом, твой сын. Можаш не сумнявацца.
  
  Слайтман кіўнуў. Зняў акуляры, паглядзеў на іх, нібы бачыў упершыню. Патрымаў перад вачыма пару секунд, а потым кінуў на дарогу і раздушыў абцасам. Павярнуўся да Раланду, да Джэйк, а калі загаварыў, у яго голасе пачуліся извиняющиеся ноткі: «Я ўжо ўбачыў усё, што мог», — і пайшоў да сына.
  
  Да краю акопа дабраўся Воун Эйзенхарт. Убачыў Маргарэт, і з яго грудзей исторгся дзікі крык. Потым ён разарваў на сабе кашулю і пачаў правай рукой біць па левай палове адрузлай грудзей, пры кожным удары выкрыкваючы імя жонкі.
  
  Эдзі павярнуўся да стрэлку.
  
  — Роланд, ты павінен гэта спыніць.
  
  — Толькі не я, — адказаў той.
  
  Слайтман падняў руку сына, пяшчотна пацалаваў у далонь. Паклаў руку на грудзі хлопчыка, накіраваўся да іх. Без акуляраў ён выглядаў зусім іншым, вельмі ранімым.
  
  — Джэйк, не дапаможаш мне знайсці коўдру?
  
  Джэйк падняўся з колы фургона, каб выканаць просьбу Слайтмана-старэйшага. У акопе Эйзенхарт прыціснуў да грудзей адсечаную, абпаленую галаву жонкі і круціў яе. Па кукурузным полі ішлі дзеці і іх суправаджаюць, якія спяваюць «Рысавую песню». Спачатку Эдзі здалося, што з боку горада даносіцца рэха, але потым зразумеў, што адтуль да іх ідзе ўся Калья. Людзі ведалі. Людзі ведалі, чым усё скончылася, і ішлі да іх.
  
  Бацька Каллагэн падышоў да кювету з Лиа Джеффордс на руках. Нягледзячы на шум, малая салодка спала. Каллагэн агледзеў дарогу, заваленую Ваўкамі і коньмі, асцярожна выцягнуў адну руку з-пад попкі дзяўчынкі і павольна накрэсьліў у паветры крыж.
  
  — Падзякуем Госпаду, — сказаў ён.
  
  Роланд падышоў да яго, узяў за руку, якая толькі што ахінула дарогу хросным знакам.
  
  — Зрабі так і для мяне, — папрасіў ён.
  
  Каллагэн ў здзіўленні глядзеў на яго.
  
  Роланд матнуў галавой у бок Воуна Эйзенхарта.
  
  — Ён абяцаў, што пракляне мяне, калі з яго жонкай што-то здарыцца.
  
  Больш ён нічога не сказаў, ды іншых слоў і не патрабавалася. Каллагэн зразумеў і перахрысціў лоб Роланда. Палец пакінуў цяпло, якое Роланд адчуваў яшчэ доўга. І хоць Эйзенхарт не стрымаў абяцанні, стрэлак ніколі не шкадаваў аб тым, што папрасіў бацьку Каллагэна зберагчы яго ад магчымага праклёны.
  
  20
  
  Святочны настрой, воцарившееся на Ўсходняй дарозе, азмрочвалася горам, нечаканым на дваіх. Але толькі трохі. Усе разумелі, што страты не ідуць ні ў якое параўнанне з набыткамі. І Эдзі лічыў, што так яно і ёсць. Калі, вядома, загінулі не твой сын і не твая жонка.
  
  Спеў, які чуўся з боку горада, станавілася ўсё гучней. Цяпер яны бачылі і пыл. На дарозе мужчыны і жанчыны абдымаліся. Хто-то паспрабаваў адабраць галаву Маргарэт Эйзенхарт ў яе мужа, але адразу не атрымалася.
  
  Эдзі падышоў да Джэйк.
  
  — «Зорныя войны» ты не бачыў, так? — спытаў ён.
  
  — Не, я ж казаў табе. Вельмі хацеў паглядзець, але...
  
  — Занадта рана сышоў. Я ведаю. Гэтыя штуковіны, якімі яны размахвалі... Джэйк, яны з таго фільма.
  
  — Ты ўпэўнены?
  
  — Ды. Джэйк, і самі Ваўкі...
  
  Джэйк кіўнуў, вельмі павольна. Цяпер яны бачылі людзей, якія ідуць з горада. А людзі ўбачылі дзяцей, усіх дзяцей, убачылі, што ўсе яны жывыя і здаровыя, і радасна закрычалі. Тыя, што ішлі ў першых шэрагах, пабеглі.
  
  — Я ведаю.
  
  — Ведаеш? — спытаў Эдзі. У вачах стаяла маленне. — Праўда. Таму што... гэта, вядома, вар'яцтва, але...
  
  Джэйк паглядзеў на валяліся на зямлі Ваўкоў. Зялёныя капюшоны. Шэрыя ласіны. Чорныя боты. Аскаленыя, раскладаюцца маскі. Эдзі ўжо зняў адну, каб паглядзець, што яна хавала. Нічога, акрамя гладкага металу з двума лінзамі, якія служылі вачыма, круглай металічнай сеткі замест носа і двума мікрафонамі на скронях, якія замяняюць вушы. Ад чалавека ў гэтых робатаў былі толькі маскі ды адзенне.
  
  — Вар'яцтва ці не, але я ведаю, хто яны, Эдзі. Ці, прынамсі, адкуль узяліся. «Мсціўцы комікс»[93].
  
  На твары Эдзі адбілася відавочнае палягчэнне. Ён нахіліўся і пацалаваў хлопчыка ў шчаку. На вуснах Джэйка мільганула падабенства ўсмешкі. Паволі ён пачаў адыходзіць.
  
  — Коміксы пра Чалавека-павука, — усклікнуў Эдзі. — Хлапчуком я не мог ад іх адарвацца.
  
  — Сам я іх не купляў, але Тымі Макі, мой прыяцель па клубу боўлінга «Дарожкі Мидтауна», любіў серыялы «Марвел». «Чалавек-павук», «Фантастычная чацвёрка», «Неверагодны Халк», «Капітан Амерыка». Гэтыя робаты...
  
  — Яны выглядаюць як Доктар Дум[94], — уставіў Эдзі.
  
  — Так, — кіўнуў Джэйк. — Не зусім, вядома, я ўпэўнены, што маскі крыху мадыфікавалі, каб яны больш нагадвалі ваўкоў, але ў прынцыпе... тыя ж зялёныя капюшоны, тыя ж зялёныя плашчы. Так, доктар Дум.
  
  — А снитчи? — спытаў Эдзі. — Чуў калі-небудзь пра Гары Потэра?
  
  — Няма. А ты?
  
  — Няма, і я скажу табе, чаму. Таму што снитчи з будучыні. Можа, з якога-небудзь коміксу «Марвел», які з'явіцца ў 1990-м ці 1995 годзе. Ты разумееш, аб чым я?
  
  Джэйк кіўнуў.
  
  — Зноў гісторыя з дзевятнаццаць, ці не так?
  
  — Так, — пагадзіўся Джэйк. — Дзевятнаццаць, дзевяноста дзевяць, дзевятнаццаць — дзевяноста дзевяць.
  
  Эдзі агледзеўся.
  
  — А дзе Сюзі?
  
  — Можа, пайшла за сваёй каляскай, — адказаў Джэйк.
  
  Але перш чым хто-то з іх адправіўся на пошукі Сюзаны Дын (і хутчэй за ўсё спазніўся), да поля бою дабраліся гараджане. І Эдзі з Джэйкам трапілі ў вір стыхійнага свята. Іх абдымалі, цалавалі, ім паціскалі рукі, у іх на грудзях плакалі і дзякавалі, дзякавалі, дзякавалі.
  
  21
  
  Праз дзесяць хвілін пасля таго, як гараджане запрудзілі дарогу, Розалита з неахвотай падышла да Раланда. Стрэлак ж страшна ёй узрадаваўся. Таму што Эбен Тук трымаў яго за рукі і паўтараў зноў і зноў, што ён і Телфорд памыляліся, не разумелі, як пашанцавала горадзе з прыходам стралкоў, а таму, калі Роланд і яго ка-тэт адправяцца ў шлях, ён, Эбен Тук, экіпіруе іх з галавы да ног і не возьме ні гроша.
  
  — Ролянд! — паклікала Розалита.
  
  Роланд папрасіў прабачэння, узяў яе пад руку, адвёў ледзь у бок. Усюды валяліся Ваўкі, і радасныя вясёлыя гараджане літаральна раздзіралі на часткі. А з горада падцягваліся адсталі.
  
  — Што такое, Ружа?
  
  — Твая жанчына. Сюзана.
  
  — Што з ёй? — Нахмурыўшыся, ён агледзеўся. Сюзаны не ўбачыў, не мог успомніць, калі бачыў яе ў апошні раз. Калі круціў Джэйк самокрутку? Так даўно? Выходзіла, што так. — Дзе яна?
  
  — У гэтым уся і справа. Я не ведаю. Я зазірнула ў фургон, на якім яна ехала, падумала, можа, яна легла адпачыць. Можа, стамілася ці ў яе захварэў жывот. Але яе там няма, Роланд. І калыскі таксама няма.
  
  — Багі! — раўнуў Роланд, стукнуў кулаком па сцягне. — О, багі!
  
  Розалита ў трывозе адступіла на крок.
  
  — Дзе Эдзі? — спытаў Раланд.
  
  Яна паказала. Эдзі атачала такая шчыльная натоўп мужчын і жанчын, што ён бы яго і не ўгледзеў, калі б не дзіця, які сядзеў у яго на плячах, усмешлівы ва ўвесь рот Хедан Джеффордс.
  
  — Ты ўпэўнены, што ён табе патрэбны? — запыталася Ружа. — Можа, яна крыху ад'ехала, каб прыйсці ў сябе пасля бою.
  
  «Крыху ад'ехала», — падумаў Роланд. І на душы ў яго стала зусім сумна. Яна ад'ехала, гэта дакладна. І ён ведаў, хто заняў яе месца. Пасля бою яны расслабіліся, адцягнуліся... Гора Джэйка... віншаванні гараджан... мітусня, радасць, спевы... гэта не апраўданне.
  
  — Стрэлкі! — зароў ён, і шум натоўпу разам верш. Калі б ён паглядзеў, то ўбачыў бы страх, толькі прыкрыты радасцю і палёгкай. Яго гэты страх не здзіўляў: людзі заўсёды баяліся таго, хто насіў на сцягне зброю. І пасля таго як сціхлі стрэлы, яны хацелі толькі аднаго: зладзіць выратавальнікам апошні баль, у апошні раз падзякаваць іх, памахаць рукамі ўслед і зноў заняцца звыклай справай: араць, сеяць, даглядаць за быдлам.
  
  «Што ж, — падумаў Ен, — мы хутка пойдзем. Больш таго, адна з нас ужо пайшла. Багі!»
  
  — Стрэлкі, да мяне! Стрэлкі!
  
  Эдзі падскочыў першым. Агледзеўся.
  
  — Дзе Логіка?
  
  Роланд паказаў у бок сухіх рэчышчаў рэк, закінутых шахтаў і пячор. Потым падняў руку вышэй і нацэліў палец на чорную дзірку крыху ніжэй неба.
  
  — Я думаю, там.
  
  Эдзі Дын збялеў як мел.
  
  — Ты паказваецца на Пячору дзверы. Так?
  
  Роланд кіўнуў.
  
  — Але шар... Чорны Трынаццаты... яна не магла падысці да яго, калі ён знаходзіўся ў царкве Каллагэна.
  
  — Не магла, — кіўнуў Роланд. — Сюзана не магла. Але цяпер цела не належыць ёй.
  
  — Міа? — спытаў Джэйк.
  
  — Ды. — Роланд глядзеў на чорную дзірку сінімі потускневшими вачыма. — Міа пайшла туды, каб нарадзіць свайго дзіцяці. Каб нарадзіць малога.
  
  — Няма. — Рукі Эдзі лавілі паветра, пакуль не знайшлі кашулю Роланда. Вакол стаялі маўклівыя гараджане. — Роланд, скажы», «не».
  
  — Мы пойдзем за ёй і будзем спадзявацца, што не опоздаем, — адказаў Роланд.
  
  Але сэрцам ён ужо ведаў: яны спазніліся.
  
  
  
  ЭПІЛОГ
  
  ПЯЧОРА ДЗВЕРЫ
  
  1
  
  Яны спяшаліся, але Міа апынулася яшчэ спрытней. У мілі за тым месцам, дзе прасёлак раздваивался, яны знайшлі яе інваліднае крэсла. Моцнымі рукамі яна з усіх сіл круціла колы, пераязджала праз камяні і галінкі. Але ў рэшце рэшт левае кола настолькі погнулось, што больш не магло круціцца, і калыска затрымалася. Заставалася толькі здзіўляцца, што ёй удалося так шмат праехаць.
  
  — Фак-каммала, — прамармытаў Эдзі, гледзячы на крэсла, пашарпанае, пакрытае ўвагнутасцямі, з далёка ўжо не круглымі коламі. Падняў галаву, рупарам прыклаў рукі корце, закрычаў: «Змагайся з ёй, Сюзанна! Змагайся!» Абышоў калыску і рушыў уверх па сцежцы, не азірнуўшыся, каб праверыць, ці ідуць за ім астатнія.
  
  — Яна не зможа дабрацца да пячоры, ці не так? — спытаў Джэйк. — Я хачу сказаць, без ног.
  
  — Думаеш, не зможа? — спытаў Раланд, з змрочным як хмара тварам. Ён кульгаў. Джэйк ж хацеў спытаць, што з ім, але перадумаў.
  
  — А чаго яе пацягнула ў пячору? — спытаў Каллагэн.
  
  Роланд павярнуўся, літаральна працяў яго ледзяным позіркам.
  
  — Каб перабрацца куды-то яшчэ. Ты ж гэта разумееш. Пайшлі.
  
  2
  
  Непадалёк ад таго месца, дзе пачынаўся асабліва круты ўздым, Роланд дагнаў Эдзі. Калі першы раз паклаў руку яму на плячо, Эдзі яе строс. Калі рука лягла на яго плячо другі раз, павярнуўся з неахвотай і паглядзеў на свайго старэйшага. Раланд убачыў, што кашуля Эдзі ўся запырскана крывёю. Бэні, Маргарэт, іх абодвух?
  
  — Можа, нам лепш пакінуць яе ў спакоі, калі гэта Міа.
  
  — Ты з глузду з'ехала? Ад сутычкі з Ваўкамі ў цябе паехаў дах?
  
  — Калі мы пакінем яе ў спакоі, яна зробіць сваю справу і сыдзе. — Нават прамаўляючы гэтыя словы, Роланд сумняваўся, што такое магчыма.
  
  — Так, — вочы Эдзі гарэлі, — яна зробіць сваю справу, гэта дакладна. Спачатку народзіць дзіця. Потым заб'е маю жонку.
  
  — Гэта будзе самагубства.
  
  — Але яна можа гэта зрабіць. Мы павінны пайсці за ёй.
  
  За сваё жыццё Роланд вельмі рэдка отступался ад рашэння, якое лічыў верным, але такое здаралася. Вось і цяпер, гледзячы на бледны рашучы твар Эдзі Дзіна, ён прыйшоў да высновы, што гэта адзін з тых самых выпадкаў.
  
  — Добра, — кіўнуў ён, — але мы павінны быць вельмі асцярожныя. Яна будзе змагацца. Не дасца нам у рукі. Будзе забіваць, калі да гэтага дойдзе. І перш за ўсё паспрабуе забіць цябе.
  
  — Я ведаю, — адказаў Эдзі. Твар яго было падобна на каменную маску. Ён паглядзеў на якая сыходзіць уверх сцежку. У чвэрці мілі яна паварочвала за уцёс і хавалася з вачэй. А потым узнікала зноў у самога зяпы пячоры. На сцежцы Сюзаны-Міа не было, але гэта нічога не значыла. Яна магла схавацца дзе заўгодна. Магла і не пайсці да пячоры, а разбітае крэсла выкарыстала для таго, каб накіраваць іх па ілжывым шляху. Як выкарыстаў Роланд дзіцячыя рэчы, раскідаўшы іх па прасёлку.
  
  Я ў гэта не веру. У гэтай частцы Кальи мільён пацучыных нор, і калі б я верыў, што яна запаўзла ў адну з іх...
  
  Падышлі Каллагэн і Джэйк, спыніліся, гледзячы на Эдзі.
  
  — Пайшлі. — Ён ускінуў вочы на стрэлка. — Мне без розніцы, хто яна, Роланд. Калі чацвёра здаровых мужчын не змогуць злавіць адну безногую жанчыну, нам пара пакідаць зброю ў прорву і перакваліфікавацца ў фермеры.
  
  Джэйк усміхнуўся.
  
  — Я ўсцешаны. Ты назваў мяне мужчынам.
  
  — Толькі не задирай нос. Пайшлі.
  
  3
  
  Эдзі і Сюзанна лічылі і называлі сябе мужам і жонкай, але яму не прадставілася магчымасць злавіць таксі, паехаць у «Карцье» і купіць ёй заручальны пярсцёнак. Калі-то ён насіў вельмі прыгожы пярсцёнак выпускнога класа сярэдняй школы, але страціў яго ў пяску на Коні-Айлендзе ў тое лета, калі яму споўнілася сямнаццаць, лета Мэры Джын Сабескі. Аднак па ходзе іх падарожжа ад Заходняга мора Эдзі зноў раскрыў у сабе дар разьбяра па дрэве (вялікі чараўнік і знакаміты наркаман ніколі не адмаўляў сабе ў задавальненні папракнуць Эдзі, што той, нібы дзіця, ніяк не можа нагуляцца) і выразаў каханай цудоўнае кальцо з вярбы, лёгкае, як пена, але трывалае. Яго, павесіўшы на скураны шнурок, Сюзанна насіла на грудзях.
  
  Яны знайшлі гэта кольца на сцежцы, усё на тым жа шнурку. Эдзі падняў шнурок з кольцам, якое-то час змрочна глядзеў на яго, а потым надзеў на шыю, прыбраўшы кольца пад кашулю.
  
  — Паглядзіце, — раптам усклікнуў Джэйк.
  
  На палосцы травы ля самай сцежкі засталіся сляды. Не чалавека, не жывёльнага — трох колаў. Эдзі падумаў, што тут стаяў дзіцячы ровар. Як такое магло быць?
  
  — Пайшлі, — у які ўжо раз паўтарыў ён з таго моманту, як знікла Сюзанна, і задаўся пытаннем, як доўга яны будуць ісці за ім, калі яны далей будзе паўтараць гэта слова. Увогуле, значэння гэта не мела. Ён збіраўся ісці за ёй, пакуль не знойдзе ці не памрэ. Толькі так і не інакш. Хто яго палохаў, так гэта дзіця... якога Міа клікала малым. Раптам ён накінецца на яе. І ў яго склалася адчуванне, што такое цалкам магло здарыцца.
  
  — Эдзі, — паклікаў Роланд.
  
  Эдзі павярнуўся і нецярпліва махнуў рукой: маўляў, пайшлі.
  
  Але Роланд паказваў на сляды.
  
  — Падобна на тое, ён з маторам.
  
  — Ты яго чуеш?
  
  — Няма.
  
  — Тады не можаш гэтага ведаць.
  
  — Але я ведаю, — запярэчыў Роланд. — Хто-то падрыхтаваў ёй транспартны сродак. Хто-небудзь ці што-то.
  
  — Ты не можаш гэтага ведаць, чорт пабяры!
  
  — Эндзі мог прынесці яго сюды, — заўважыў Джэйк. — Калі б яму загадалі.
  
  — Ды хто мог яму такое загадаць? — прахрыпеў Эдзі.
  
  «Фінлі, — падумаў Джэйк. — Фінлі О'браэн Тяго, кім бы ён ні быў. А можа, Уолтар». Але казаць нічога не стаў. Каб яшчэ больш не хваляваць Эдзі.
  
  — Яна сышла, — сказаў Роланд. — Будзьце гатовыя да гэтага.
  
  — Ідзі-ка ты на хер! — раўнуў Эдзі і рушыў па сцежцы. — Пайшлі!
  
  4
  
  Аднак сэрцам Эдзі разумеў, што Роланд правоў. І ўверх па сцежцы яго гнала не надзея, а адчай. Ля валуна, загородившего большую частку сцежкі, яны знайшлі кінуты трохколавы ровар з надзіманымі шынамі і электрычным маторам, які ўсё яшчэ мякка гулі. Эдзі успомніў, што прыкладна такія ж ровары прадаваліся ў краме «Аберкомби і Фітч». Ён нахіліўся, прачытаў надпіс на маленькай шыльдзе, замацаванай на вобадзе левага задняга колы:
  
  АБЦІСКНЫЯ ТАРМАЗЫ,
  
  ПАЎНОЧНЫ ЦЭНТР ПОЗИТРОНИКИ
  
  Ззаду сядзенні знаходзілася маленькая сумка-багажнік. Эдзі адкінуў вечка і зусім не здзівіўся, выявіўшы ў сумцы шестибаночную ўпакоўку «Нозз-А-Ла», напою, якому ва ўсіх мірах аддавалі перавагу ашуканцы. Адна банка адсутнічала. Яно і зразумела, ёй захацелася піць. Калі хутка рухаешся, заўсёды хочацца піць. Асабліва калі ў цябе сутычкі.
  
  — Гэты ровар з таго месца за ракой, — прамармытаў Джэйк. — З «Дога». Калі б я аглядаў тэрыторыю, то абавязкова яго ўбачыў. Іх там, напэўна, дзясяткі. Гатовы спрачацца, яго прынёс сюды Эндзі.
  
  [95]Эдзі прыйшлося прызнаць, што довады Джэйка небеспадстаўныя. «Доган» вызначана з'яўляўся аванпасты, які быў пабудаваны, магчыма, непадалёк ад ракі задоўга да з'яўлення новых, пренеприятных насельнікаў Тандерклепа. Улічваючы характар навакольнай тэрыторыі, гэта транспартны сродак можна было лічыць ідэальным для патрулявання. З сцежкі адкрываўся выдатны выгляд на поле бою, дзе яны схлестнулись з Ваўкамі, паклалі іх кулямі і талеркамі. Натоўп на гэтым участку Усходняй дарогі нагадала яму парады перад «Мейс» на Дзень падзякі. Усё насельніцтва Кальи святкавала перамогу, і як жа Эдзі у той момант іх усіх ненавідзеў. «Мая жонка пайшла з-за вас, гробаны трусы», — думаў ён. Дурная думка, несправядлівая, але якая дазваляе хоць як-то сутыкнуць пар. Што там пісаў Стывен Крейн у вершы, якое яны вучылі ў сярэдняй школе: «Я яго люблю, таму што яно горкае і таму што яно — маё сэрца». Што-то ў гэтым родзе. Недакладна, вядома, але па сэнсе супадала.
  
  А цяпер Роланд стаяў каля кінутага, мякка жужжащего трайка[96], і калі ў вачах стрэлка ён бачыў спачуванне або, горш таго, жаль, той мог без іх абысціся.
  
  — Пайшлі, хлопцы. Давайце яе знойдзем.
  
  5
  
  На гэты раз голас, приветствовавший Эдзі з глыбінь Пячоры дзверы, належаў жанчыне, якую ён ніколі не сустракаў, але пра якую шмат чуў (ага, шмат, мы кажам дзякуй табе), а таму адразу пазнаў.
  
  — Яна сышла, ты, які думае членам блазнюк, — пракрычала з цемры Ріа з Кооса. — Вырашыла нараджаць у іншым месцы, разумееш! І я не сумняваюся, што яе немаўля-людаед пачне жэрці яе з манды, як толькі вылезе з яе, ага! — Яна зарагатала, трэснутым, агідным смехам злой вядзьмаркі. — Гэтаму маляню малако не патрабуецца, будзь упэўнены! Гэтым падавай мяса!
  
  — Заткніся! — крыкнуў Эдзі ў цемру. — Заткніся, ты... гробаны фантом!
  
  І, вось ужо цуд, фантом заткнуўся.
  
  Эдзі агледзеўся. Убачыў чортаў шафа Тауэр, з першымі выданнямі за шклом, якімі ён так даражыў, але не выявіў ні ружовага мяшка, сплетенного з металічнай ніткі, з надпісам «ТОЛЬКІ СТРАЙКІ НА ДАРОЖКАХ СЯРЭДНЯГА СВЕТУ», ні скрыні з дрэва зданяў. Ненайденная дзверы стаяла на ранейшым месцы, мацуюцца завесамі да паветры, але як-то пацьмянела. Стала не толькі ненайденные, але і непатрэбнай: яшчэ адной бескарыснай рэччу з свету, які ссунуўся.
  
  — Не, — пакруціў галавой Эдзі, — не, я з гэтым не згодны. Тут ёсць сіла, якая адкрые гэтую дзверы. Яна тут ёсць.
  
  Ён павярнуўся да Раланду, але Роланд не глядзеў на яго. Хто б мог падумаць, Роланд разглядаў кнігі. Нібы пошукі Сюзаны надакучылі яму і ён выглядаў добрую кнігу, каб прабавіць час.
  
  Эдзі ухапіў стрэлка за плячо, павярнуў да сябе.
  
  — Што адбылося, Роланд? Ты ведаеш?
  
  — Адбылося відавочнае, — адказаў стралок. Да яго падышоў Каллагэн. Джэйк, які ўпершыню трапіў у Пячору дзверы, застаўся каля ўваходу. — Яна, пакуль магла, ехала на калясцы, потым на карачках дабралася да сцежкі, а гэта подзвіг для жанчыны, у якой, магчыма, пачаліся сутычкі. А на сцежцы хто-то, хутчэй за ўсё, як і казаў Джэйк, Эндзі, пакінуў ёй сродак перамяшчэння.
  
  — Калі гэта быў Слайтман, я вярнуся і заб'ю яго ўласнымі рукамі.
  
  Роланд паківаў галавой.
  
  — Не Слайтман.
  
  «Але Слайтман пра гэта дакладна ведаў», — падумаў ён. Магчыма, гэта не мела значэння, але стрэлак не любіў адкрытых рэшт, як не любіў перакошаныя картинна сценах.
  
  — Гэй, братка, шкадую, што даводзіцца казаць табе пра гэта, але твая чарнявая сучка мёртвая, — крыкнуў Генры Дын з глыбіні пячорнай. У голасе чулася не шкадаванне — радасць. — Гэта чортава адроддзе сожрало яе. Спынілася толькі раз, пакуль добиралось да мозгу, каб выплюнуць яе зубы!
  
  — Заткніся! — гаркнул Эдзі.
  
  — Мазгі — лепшая ежа для мазгоў, ведаеш, — працягнуў Генры ментарскім тонам. — Цэняцца людаедамі ва ўсім свеце. У яе выдатны малой, Эдзі! Такі мілы, але ўжо вельмі галодны.
  
  — Замоўкні, у імя Госпада! — крыкнуў Каллагэн, і голас брата Эдзі змоўк. На нейкі час сціхлі ўсе галасы.
  
  Роланд працягнуў, нібы яго і не перапынялі.
  
  — Яна прыйшла сюды. Ўзяла мяшок. Адкрыла скрыню, каб Чорны Трынаццаты адкрыў дзверы. Усё гэта вырабляла Міа, разумееш... не Сюзана — Міа. Дачка, не ведае бацькі. А потым, з адкрытым скрыняй, яна ўвайшла ў дзверы. Апынуўшыся на другім баку, закрыла скрыню, зачыніла дзверы. Закрыла ад нас.
  
  — Няма. — Эдзі схапіўся за крыштальную ручку з выгравіраваным на ёй ружай. Ручка не павярнулася. Не зрушылася ні на ёту.
  
  З цемры пачуўся голас Элмер Чемберза: «Будзь спрытней ты, сынок, ты б змог выратаваць свайго сябра. Гэта твая віна», — і змоўк.
  
  — Гэта не сапраўдны голас, Джэйк. — Эдзі правёў пальцам па ружы. На падушачцы пальца засталася пыл. Быццам бы ненайденная дзверы, цяпер ужо не толькі ненайденная, але і непатрэбная, прастаяла ў Пячоры галасоў пару дзесяткаў стагоддзяў. — Пячора транслюе тое, што знаходзіць у тваёй галаве.
  
  — Я заўсёды ненавідзела цябе, белы! — пераможна закрычала Детта з цемры за дзвярыма. — І я рада, што нарэшце-то пазбавілася ад цябе!
  
  — А гэта бачыла? — і Эдзі паказаў ёй кукіш.
  
  Джэйк кіўнуў, бледны і задуменны. Раланд тым часам зноў павярнуўся да кніжнай шафы.
  
  — Роланд. — Эдзі стараўся выгнаць раздражненне з голасу, дадаць гумару, але ў яго не атрымалася. — Мы табе надакучылі?
  
  — Няма.
  
  — Тады перастань глядзець на гэтыя кнігі і дапамажы мне знайсці спосаб адкрыць гэтую. д...
  
  — Я ведаю, як яе адкрыць, — адказаў Роланд. — Пытанне ў тым, куды яна перанясе нас цяпер, без Чорнага Трынаццатага? І другое пытанне, куды мы хочам пайсці? За Міа або ў тое месца, дзе Тауэр і яго сябар хаваюцца ад Балазара і яго сяброў?
  
  — Мы пойдзем за Сюзанай! — усклікнуў Эдзі. — Ці ты не чуў, што кажуць гэтыя галасы? Яны кажуць, што ён — людаед! Мая жонка, магчыма, прама зараз нараджае нейкага монстра-людаеда, і калі ты думаеш, што ёсць нешта больш важнае, чым...
  
  — Вежа важней, — абарваў яго Роланд. — І дзе-то па іншы бок дзвярэй ёсць чалавек, чыё прозвішча Тауэр. Тое ёсць вежа. Чалавек, якому належыць нейкі пустка, дзе расце нейкая ружа.
  
  Эдзі моўчкі глядзеў на яго. Гэтак жа, як Джэйк і Каллагэн. А Роланд зноў павярнуўся да шафы. Гэтак неуместному ў паўзмроку пячоры.
  
  — І яму належаць усе гэтыя кнігі, — дадаў Роланд. — Ён рызыкаваў жыццём, каб выратаваць іх.
  
  — Так, таму што ў яго дакучлівая ідэя.
  
  — Усё служыць ка і варта Прамяню, — адказаў Роланд і зняў кнігу з верхняй паліцы. Эдзі звярнуў увагу, што стаяла яна ўверх нагамі, і ў галаву прыйшла думка, што Тауэр ніколі б так яе не паставіў.
  
  Роланд патрымаў кнігу ў пакрытых шнарамі, иссеченных ветрам, абпаленых сонцам руках, нібы раздумваючы, каму яе перадаць. Паглядзеў на Эдзі... на Каллагэна... і аддаў кнігу Джэйк.
  
  — Прачытай, што напісана на вокладцы, — папрасіў ён. — Ад слоў твайго свету ў мяне баліць галава. Вока ўспрымае іх лёгка, але, калі я спрабую зразумець іх, яны сплываюць.
  
  Джэйк яго практычна не чуў. Ва ўсе вочы глядзеў на супэрвокладку з выявай маленькай вясковай царкве на фоне заходу. Каллагэн тым часам прайшоў міма, каб лепей разгледзець дзверы, якая стаяла пасярод пячоры.
  
  Нарэшце хлопчык падняў галаву.
  
  — Але... Роланд, хіба гэта не той горад, пра які распавядаў нам бацька Каллагэн? Дзе вампір зламаў яго крыж і прымусіў піць сваю кроў?
  
  Каллагэн крута развярнуўся.
  
  — Што?
  
  Джэйк моўчкі працягнуў кнігу. Каллагэн яе ўзяў. Дакладней, выхапіў.
  
  — «Салемс-Лот»[97], — прачытаў ён. — Раман Стывена Кінга. — Ён паглядзеў на Эдзі, потым на Джэйка. — Чулі пра яго? Хто-небудзь з вас? Я думаю, ён не з майго часу.
  
  Джэйк паківаў галавой. Эдзі ўжо сабраўся рушыць услед яго прыкладу, але тут яго погляд упаў на вокладку.
  
  — Царква. Яна выглядае, як Зала сходаў Кальи. Прама-ткі блізнюк.
  
  — Яна таксама выглядае, як Малельны дом метадыстаў у Іст-Стоунэме, які пабудаваны ў 1819 годзе, — уставіў Каллагэн. — Так што на гэты раз гаворка ідзе аб тройне. — Але яго голас здаўся яму такім жа далёкім, як і ілжывыя галасы, жахлівыя гукі з глыбінь пячоры. Раптам ён сам сабе здаўся ілжывым, нерэальным.
  
  6
  
  «Гэта чыя-то жарт, — сцвярджала якая-то частка яго розуму. — Не інакш, як жарт, на вокладцы кнігі пазначана, што гэта раман, вось...»
  
  Новая думка бліснула ў галаве, і ён адчуў палёгку. Абумоўленае пэўнымі агаворкамі, але ўсё-ткі палёгку. Думка заключалася ў наступным: часам людзі пішуць раманы пра рэальных месцах. І гэта той самы выпадак. Іншага не дадзена.
  
  — Адкрый старонку сто дзевятнаццаць, — папрасіў Роланд. — Што-то я на яе разабраў, але не ўсе. Далёка не ўсе.
  
  Каллагэн адкрыў указаную старонку, прачытаў:
  
  — «Даўным-даўно, у семінарыі, адзін аднакашнік...» — Ён змоўк, вочы пабеглі па радках.
  
  — Працягвай, — падаў голас Эдзі. — Чытай, бацька, ці я прачытаю.
  
  Каллагэн працягнуў, павольна:
  
  — «...адзін аднакашнік паказаў бацьку Каллагэну палоску матэрыі з вышытым на ёй святотатственным правілам, у той час выклікаў у яго конфузливый смяшок, але з гадамі здавалася б, усё больш верным і менш святотатственным: «Госпадзе, дай мне ПАКОРУ прыняць тое, што я не магу змяніць, ВОЛЮ змяняць тое, што не магу прыняць, і ПОСПЕХ, каб я не занадта часта пры гэтым портачил». Словы вышили староанглийским шрыфтам на фоне встающего сонца.
  
  І цяпер, калі ён стаяў ля адкрытай магілы Дэні Глика, сярод тых, хто прыйшоў праводзіць хлопчыка ў апошні шлях, старое выслоўе ўсплыло ў памяці».
  
  Рука, якая трымала кнігу, задрыжала. Калі б Джэйк не злавіў яе, яна б дакладна ўпала на каменны падлогу пячоры.
  
  — Яна ў цябе была? — спытаў Эдзі. — Табе сапраўды далі палоску матэрыі з такім выслоўем?
  
  — Мне даў яе Фрэнкі Фойл. — Каллагэн не казаў — шаптаў. — У семінарыі. І Дэні Глік... Я адпяваў яго, думаю, я вам пра гэта расказваў. Менавіта тады ўсё і перамянілася. Але гэта раман! Раман — гэта выдумка! Як... як... — Шэпт раптам перайшоў у крык адчаю. І Раланду здалося, што ён нічым не адрозніваецца ён ілжывых галасоў, якія падымаліся з глыбінь пячоры. — Чорт пабяры, я — РЭАЛЬНЫ ЧАЛАВЕК!
  
  — А вось тут напісана аб тым, як вампір разламаў твой крыж, — далажыў Джэйк. — «Нарэшце-то мы разам. — Барлоу усміхнуўся. Яго твар, валявое, разумнае, сімпотнае, у гэтым слабым святле нагадала...»
  
  — Хопіць, — пробубнил Каллагэн. — Ад усяго гэтага ў мяне расколваецца галава.
  
  — Тут напісана, што асоба вампіра нагадала цябе твар містэра Фліп, якога ты сам і прыдумаў у далёкім дзяцінстве. Ён жыў у цябе ў шафе.
  
  Каллагэн смяротна пабялеў, нібы вампір толькі што выпіў з яго ўсю кроў.
  
  — Я нікому не расказваў пра містэрам Флипе, нават маці. У кнізе гэтага быць не можа. Проста не можа.
  
  — Аднак ёсць, — адказаў Джэйк.
  
  — Давай з гэтым разбярэмся, — уставіў Эдзі. — Калі ты быў маленькім, містэр Фліп рэальна для цябе існаваў, і ты падумаў пра яго, сутыкнуўшыся тварам да твару з гэтым вампірам першага тыпу, Барлоу. Так?
  
  — Так, але...
  
  Эдзі павярнуўся да стрэлку.
  
  — Як па-твойму, усё гэта набліжае нас да Сюзане?
  
  — Ды. Мы дабраліся да сутнасці вялікай загадкі. Можа, найвялікшай загадкі. Я веру, што Цёмная Вежа так блізка, што да яе можна дакрануцца. А калі блізкая Вежа, блізкая і Сюзана.
  
  Не звяртаючы ўвагі на яго словы, Каллагэн прагортваў кнігу. Джэйк зазіраў у яе праз яго плячо.
  
  — І ты ведаеш, як адкрыць дзверы? — спытаў Эдзі.
  
  — Так, — кіўнуў Роланд. — Мне спатрэбіцца дапамога, але я думаю, жыхары Кальи Брын Стерджис не адмовяць нам у ёй, праўда?
  
  Эдзі кіўнуў.
  
  — З гэтым усё зразумела, але вось што я табе скажу. Я ўпэўнены, што бачыў гэтыя імя і прозвішча, Стывен Кінг. Як мінімум адзін раз.
  
  — На дошцы з «Асаблівымі стравамі дня», — растлумачыў Джэйк, не адрываючы вачэй ад кнігі. — Так, я памятаю. Яны былі на дошцы «Асаблівыя стравы дня», калі мы ў першы раз адправіліся ў Скачок.
  
  — «Асаблівыя стравы дня?» — хмурачыся, перапытаў Роланд.
  
  — У Тауэр была такая дошка, — растлумачыў Эдзі. — У вітрыне, памятаеш? Крама-то яго называўся «Манхэтэнскі рэстаран для розуму».
  
  Роланд кіўнуў.
  
  — Але вось што я вам скажу, — і вось тут Джэйк адарваўся ад кнігі. — Гэтыя імя і прозвішча былі там, калі мы з Эдзі перанесліся ў Нью-Ёрк з дапамогай Скачка, але іх не было на дошцы, калі я першы раз заходзіў у магазін. Калі містэр Дипно загадаў мне загадку аб рацэ. Тады на дошцы былі іншыя імя і прозвішча. Яны змяніліся, як змяніліся імя і прозвішча аўтара кнігі «Чарлі Чу-Чу».
  
  — Мяне не можа быць у кнізе, — паўтараў Каллагэн. — Я — не выдумка... ці не так?
  
  — Ролянд, — паклікаў стрэлка Эдзі. Роланд павярнуўся да яго. — Я павінен яе знайсці. Мне без розніцы, хто рэальны, а хто — не. Мне пляваць на Кэлвіна Тауэр, Стывена Кінга, Папу Рымскага. Акрамя яе, мне нікога і нічога не трэба. Я павінен знайсці сваю жонку. — Голас ўпаў да шэпту. — Дапамажы мне, Роланд.
  
  Роланд працягнуў левую руку, узяў кнігу. Правай дакрануўся да дзвярэй. «Калі яна яшчэ жывая, — падумаў ён. — Калі мы зможам яе знайсці, калі яна зможа зноў стаць Сюзанай. Калі, і калі, і калі».
  
  Эдзі паклаў руку на плячо Роланда.
  
  — Калі ласка, не прымушай мяне адпраўляцца на яе пошукі ў адзіночку. Я так яе люблю. Калі ласка, дапамажыце яе знайсці.
  
  Роланд ўсміхнуўся. І адразу памаладзеў. Яго ўсмешка, здавалася, асвятліла пячору. Усё старажытнае магутнасьць Эльда з'явілася ў гэтай усмешцы: магутнасць Святла.
  
  — Так, пойдзем разам.
  
  А потым, быццам у гэтым цёмным месцы патрабавалася пацверджанне прынятага рашэння, паўтарыў:
  
  — Ды.
  
  Бангоре, штат Мэн
  
  15 снежня 2002 г.
  
  
  
  АД АЎТАРА
  
  Аб тым, што кампазіцыяй цыкла раманаў «Цёмная Вежа» я абавязаны амерыканскага вестэрна, я мог бы адмыслова і не згадваць: і так усё ясна. Вядома ж, месца, у якім адбываюцца падзеі, не выпадкова названа Кальей (Calla — крыху перайначанай іспанскае слова Calle). Аднак, варта паказаць яшчэ як мінімум на два крыніцы, уплыў якіх на гэты цыкл, несумненна, прысутнічае, але не амерыканскіх. Сэрджыа Леонэ (рэжысёр вестэрнаў «Прыгаршчу даляраў», «За некалькі лішніх даляраў», «Добры, дрэнны, злы» і інш.) быў італьянцам. Акиро Курасава («Сем самураяў») — само сабой, японцам. Былі б гэтыя кнігі напісаны без кінематаграфічнага ўздзеяння Курасавы, Леонэ, Пекинпа[98], Говарда Хоукса[99] і Джона Стерджиса[100]? Без Леонэ дакладна няма. Але без астатніх, гатовы спрачацца, не было б і Леонэ.
  
  Я таксама лічу сваім абавязкам падзякаваць Робіна Ферта, у якога заўсёды знаходзілася патрэбная мне інфармацыя, і маю жонку Табіту, якая цярпліва давала мне час, святло і месца, неабходныя для таго, каб пры напісанні кнігі я выкладвацца па максімуме.
  
  С. К.
  
  
  
  ПАСЛЯСЛОЎЕ АЎТАРА
  
  Перш чым вы пачнеце чытаць гэта кароткае пасляслоўе, я прашу вас на секунду (і хай вас гэта не абцяжарыць) зазірнуць на старонку з прысвячэннем у пачатку кнігі. Я пачакаю.
  
  Дзякуй. Я хачу, каб вы ведалі, што Фрэнк Мюлер начытаў некалькі маіх кніг для аудиорынка, пачынаючы з «Чатырох сезонаў». Менавіта тады я пазнаёміўся з ім у «Рэкардс бук», у Нью-Ёрку, і мы адразу спадабаліся адзін аднаму. Гэтая сяброўства доўжылася даўжэй, чым некаторыя з маіх чытачоў змаглі пражыць. Па ходзе нашага супрацоўніцтва Фрэнк запісаў чатыры першых рамана з цыклу «Цёмная Вежа», і я слухаў яго запісу, а гэта каля шасцідзесяці касет, рыхтуючыся скончыць гісторыю стрэлка. Праслухоўванне — ідэальнае сродак для такой падрыхтоўкі, таму што вуха ўспрымае ўсё, тады як торопящийся вачэй (а часам і стомлены мозг) можа прапускаць словы. Менавіта да гэтага я і імкнуўся, поўнага апускання ў свет Роланда, і менавіта гэта Фрэнк мне забяспечыў. Вярнулася адчуванне свежасці і навізны, якое я страціў дзе-то па шляху, адчуванне, што Роланд і яго сябры — рэальныя людзі, са сваёй унутранай напружанай жыццём. Калі я паказваў у прысвячэнні, што Фрэнк чуў галасы ў маёй галаве, я казаў чыстую праўду, як я гэта разумеў. І, апынуўшыся ў ролі больш мірнай Пячоры дзверы, ён вярнуў іх да жыцця. Тыя, што засталіся кнігі скончаны (гэтая даведзена да чыстых лістоў, дзве апошнія яшчэ ў праўцы), і ў значнай ступені я абавязаны гэтым Фрэнку Мюлеру і яго натхнёнага чытання папярэдніх раманаў.
  
  Я спадзяваўся, што Фрэнк пачынае на аўдыёкасеты і тры апошнія кнігі цыклу «Цёмная Вежа» (неадаптаваныя; я не дазваляю адаптаваць мае творы і наогул адаптацыю не ўхваляю), і ён гарэў жаданнем гэта зрабіць. Мы абмяркоўвалі гэтую магчымасць за абедам у Бангоре у кастрычніку 2001 г., і ён згадаў, што раманы цыкла «Цёмная Вежа» — яго безумоўныя фаварыты. Паколькі ён начытаў на касеты больш за пяцьсот кніг, гэтыя словы праліліся бальзамам на сэрца.
  
  А менш чым праз месяц пасля нашага абеду і аптымістычнай, устремленной у будучыню дыскусіі Фрэнк ехаў на матацыкле па аўтастрадзе ў Каліфорніі і трапіў у жудасную катастрофу. Здарылася гэта праз некалькі дзён пасля таго, як ён даведаўся, што павінен другі раз стаць бацькам. Ён быў у ахоўным шлеме, які і выратаваў яму жыццё, матацыклісты, вазьміце на заметку, але ўсё роўна атрымаў сур'ёзныя траўмы, галоўным чынам неўралагічныя. Так што запісваць апошнія раманы цыкла «Цёмная Вежа» ён не зможа. Апошняй працай Фрэнка стаў раман Клайва Баркера «Каньён Халоднае сэрца», начытвае які ён скончыў у верасні 2001 г., незадоўга да інцыдэнту.
  
  Калі толькі не адбудзецца цуду, працоўная дзейнасць для Фрэнка Мюлера скончылася. Яго рэабілітацыя, якая можа заняць ўсё астатняе жыццё, толькі пачалася. Яму неабходная як клопат, так і прафесійная дапамога. І тое, і іншае каштуе грошай, якіх, як правіла, у прадстаўнікоў свабодных прафесій шмат не бывае. Я і некалькі маіх сяброў стварылі фонд, каб дапамагчы Фрэнку і, магчыма, іншым пісьменнікам, артыстам, мастакам, якія могуць апынуцца ў аналагічнай сітуацыі. Усе грошы, якія я атрымаю ад продажу аўдыяверсіі «Ваўкоў Кальи», пойдуць на рахунак гэтага фонду. Іх, вядома, не хопіць, але праца фонду «Танцуючая па хвалях» («Танцуючая па хвалях» — назва яхты Фрэнка), як і праграма рэабілітацыі Фрэнка, толькі пачалася. Калі ў вас ёсць некалькі баксаў, якія не ўкладзены ў справу, і вы хочаце умацаваць будучыню фонду «Танцуючая па хвалях», не пасылайце іх мне, калі ласка, адпраўце па адрасе:
  
  The Wavedancer Foundation
  
  c/o Mr. Arthur Green
  
  101 Park Avenue
  
  New York, NY 10001
  
  Жонка Фрэнка, Эрыка, кажа дзякуй вам. Як і я.
  
  І Фрэнк сказаў бы, калі б змог.
  
  Бангоре, штат Мэн
  
  15 снежня 2002 г.
  
  Песьня Сюзаны
  
  
  
  Страфа 1. Крушэнне прамяня
  
  1
  
  — Як доўга пратрымаецца магія?
  
  Спачатку ніхто не адказаў на пытанне Роланда, таму ён задаў яго зноў, на гэты раз падняўшы вочы на двух мэнни, якія сядзелі насупраць яго ў гасцінай дома бацькі Каллагэна, Хенчека і Кантаба, мужа адной з іх шматлікіх унучак патрыярха. Яны трымаліся на рукі, па звычаю мэнни. Стары страціў у гэты дзень ўнучку, але, калі і смуткаваў, на суровым, закаменевшем твары ніякіх эмоцый не адбівалася.
  
  Побач з Ролянд, нікога не трымаючы за руку, маўклівы і смяротна бледны, размясціўся Эдзі Дын. Крыху далей, на падлозе, скрыжаваўшы ногі, уладкаваўся Джэйк Чеймберз. Зацягнуў Ыша сабе на калені, такога Роланд ніколі не бачыў і, калі яму хто сказаў, не паверыў бы, што ушастик-путаник дазваляе так з сабой звяртацца. І Эдзі, і Джэйка запырскала кроў. Джэйка — яго сябра Бенні Слайтмана. Эдзі — Маргарэт Эйзенхарт, у дзявоцтве Маргарэт з клана Чырвонай сцежкі, якая загінула ў баі ўнучкі Хенчека. І Эдзі, і Джэйк выглядалі стомленымі, не меншую стомленасць адчуваў сам Роланд, але не сумняваўся, што гэтую ноч разлічваць на адпачынак ім не прыйдзецца. З горада даносіліся прыглушаныя адлегласцю трэск феерверкаў, спевы і радасныя крыкі. Тут жа ніхто нічога не святкаваў. Бенні і Маргарэт памерлі, Сюзанна знікла.
  
  — Хенчек, скажы мне, прашу цябе, як доўга пратрымаецца магія?
  
  Стары рассеяна пагладзіў бараду.
  
  — Стралок... Роланд... не магу сказаць. Магія дзверы ў гэтай пячоры мне невядомая. Як табе добра вядома.
  
  — Тады скажы мне, што думаеш. Грунтуючыся на тым, што ведаеш.
  
  Эдзі ускінуў рукі. Брудныя, з крывёю пад пазногцямі, яны прыкметна дрыжалі.
  
  — Скажы, Хенчек, — голас жаласны, страчаны, Роланд чуў такі ўпершыню. — Скажы, прашу цябе.
  
  Розалита, домоправительница бацькі Каллагэна, ўвайшла з падносам у руках. Прынесла кубкі і збан з толькі што звараным кавы. Яна, па меншай меры, адшуквае магчымасць змяніць залітыя крывёю, запэцканыя зямлёй джынсы і кашулю на сукенку, але ў вачах застыў жах перажытага. Яны вылупіліся з яе твару, як маленькія звяркі з норак. Без адзінага слова яна разліла каву, раздала кубкі. І ёй не ўдалося цалкам адмыцца ад крыві, адзначыў Роланд, беручы адну з кубкаў. На тыльным баку правай далоні засталася чырвонае плямка. Кроў Маргарэт або Бенні? Ён не ведаў. Ды і не хацеў. Ваўкі пераможаны. Яны маглі больш не вярнуцца ў Кэлла Брын Стерджис, а маглі і вярнуцца. Гэта клопат ка. А вось іх клопат — Сюзанна Дын, якая знікла па завяршэння бою, прыхапіўшы з сабой Чорны Трынаццаты.
  
  — Ты пытаеш пра кавен? — адгукнуўся Хенчек.
  
  — Так, бацька, — кіўнуў Ралан. — Стойкасці магіі.
  
  [101]Бацька Каллагэн, узяў кубак кавы, кіўнуў, нервова ўсміхнуўся, але не падзякаваў. Па вяртанні з пячоры ён прамовіў толькі некалькі слоў. На яго каленях ляжаў раман «Салемс-Лот» , напісаны чалавекам, аб якім ён ніколі не чуў. Паказвалася, што персанажы і падзеі ў гэтай кнізе — выдумка, але ён, Доналд Каллагэн быў адным з галоўных герояў. Жыў у горадзе, дзе разгортвалася дзеянне рамана, прымаў удзел ва ўсіх ключавых эпізодах. Ён ужо перавярнуў кнігу, агледзеў заднюю бок супера і клапан, ў дзіўнай упэўненасці, што ўбачыць ўласную фізіяномію (дакладней, фізіяномію Доналд Каллагэна, якім ён быў у 1975 годзе, калі ўсё гэта і адбылося), але фатаграфія адсутнічала, ды і пра аўтара рамана выдаўцы палічылі магчымым напісаць толькі некалькі радкоў. Жыве ў штаце Мэн. Жанаты. Да гэтага напісаў адзін раман, добра прыняты крытыкай, калі верыць прыведзеных на задняй баку супера цытатах.
  
  — Чым мацней магія, тым яна больш устойлівая, — адказаў Кантаб, потым запытальна паглядзеў на Хенчека.
  
  — Ага, — пацвердзіў Хенчек. — Магія і волшба, яны адзіныя, і разгортваюцца таму, — ён памаўчаў. — Цягнуцца з мінулага, ты разумееш.
  
  — Гэтая дзверы адчынялася ў многіх месцах і ў многіх часы ў свеце, адкуль прыйшлі мае сябры, — Роланд памаўчаў. — Я хачу, каб яна адкрылася зноў, дакладна так жа, як два апошніх разы. Самых апошніх. Такое магчыма?
  
  Яны чакалі, пакуль Хенчек і Кантаб абдумвалі пытанне. Мэнни шмат і часта падарожнічалі ў часе і прасторы. Калі хто-небудзь ведаў, калі хто-небудзь мог зрабіць тое, чаго хацеў Роланд, чаго яны хацелі ўсе, трэба было звяртацца менавіта да мэнни. Кантаб нахіліўся да старога, дзіну клана Кэлла Чырвонай сцежкі. Што-то прашаптаў. Хенчек выслухаў з каменным тварам, узловатой старэчай рукой павярнуў галаву Кантаба, прашаптаў у адказ. Эдзі закруціўся, і Роланд адчуў, што той зараз сарвецца, можа, нават пачне крычаць. Паклаў руку яму на плячо, і Эдзі заціх. Па крайняй меры, на час.
  
  Мэнни шапталіся хвілін пяць, астатнія чакалі. Які даносіцца з горада святочны шум усё мацней даймаў Роланда, і ён мог уявіць сабе, якое цяпер Эдзі.
  
  Нарэшце, Хенчек паляпаў Кантаба па шчацэ і павярнуўся да Раланда.
  
  — Мы думаем, такое магчыма.
  
  — Слава Богу, — прамармытаў Эдзі. Дадаў, ужо гучней. — Слава Богу! Так пайшлі туды. Мы можам сустрэцца на Ўсходняй дарозе...
  
  Абодва барадача паківалі галовамі, на твары Хенчека адбілася шкадаванне, Кантаба — проста-такі жах.
  
  — Мы не будзем падымацца да Пячоры галасоў у цемры, — адказаў Хенчек.
  
  — Мы павінны! — закрычаў Эдзі. — Вы не разумееце! Гаворка не пра тое, як доўга пратрымаецца ці не пратрымаецца магія, гаворка аб часу на тым баку! Там яно бяжыць хутчэй, а як толькі яно сыдзе, будзе позна! Госпадзе, Сюзанна. Магчыма, нараджае прама зараз, і, калі гэта які-небудзь людаед...
  
  — Слухай мяне, малады чалавек, — абарваў яго Хенчек, — і слухай уважліва, прашу цябе. Дзень практычна мінуў.
  
  І так яно і было. Ніколі на памяці Роланда дзень гэтак хутка не выцякае скрозь яго пальцы. З Ваўкамі яны біліся рана раніцай, ледзь ці не на світанку, нейкі час прыходзілі ў сябе, святкавалі перамогу на дарозе і смуткавалі аб стратах (на здзіўленне маленькіх, ўлічваю сілу і колькасць супрацьстаіць ім праціўніка). Потым выявілі, што Сюзаны няма, рушыў услед кідок да пячоры, дзе іх чакалі пренеприятные адкрыцця. На Ўсходнюю дарогу, якая стала полем бою, яны вярнуліся толькі пасля поўдня. Большасць гараджан сышло, пераможна адводзячы з сабой дзяцей. Хенчек з гатоўнасцю пагадзіўся параіцца з імі, але калі яны дабраліся да хаты бацькі Каллагэна, сонца, прарабіла ўжо немалы шлях, скочваючыся па небасхіле.
  
  «І ўсё ж такі гэтай ноччу нам удасца адпачыць», — падумаў Роланд. Не мог сказаць, рады ён гэтага ці расчараваны. Ведаў толькі адно: яму сон сапраўды не пашкодзіць.
  
  — Я слухаю і чую, — усклікнуў Эдзі, але рука Роланда па-ранейшаму ляжала на яго плячы. І адчувала, што Эдзі літаральна трасе.
  
  — Нават калі б мы і пагадзіліся, нам бы не ўдалося ўгаварыць пайсці ўсіх, хто нам патрэбен, — працягнуў Хенчек.
  
  — Ты — іх дын, старэйшы...
  
  — Ага, ты так называеш мяне і, магчыма, так яно і ёсць, хоць гэта не наша слова, ты разумееш. Шмат у чым яны пайшлі б за мной, яны ведаюць, у якім даўгу перад вашым ка-тетом за тое, што вы сёння зрабілі, і захочуць аддзячыць вас, як толькі змогуць. Але з надыходам цемры яны не пойдуць па сцежцы, якая, паднімаючыся ўсё вышэй, вядзе да пячоры, наводненной прывідамі, — Хенчек павольна круціў галавой, надаючы яшчэ большую пераканаўчасць сваіх слоў. — Не... не пойдуць. Паслухай, малады чалавек. Кантаб і я зможам вярнуцца ў Кра-тен Чырвонай сцежкі да наступлення ночы. Там мы збярэм усіх нашых ў Тэмпу, для нас гэта тое ж самае, што Залу сходаў для якія забыліся людзей, — ён коратка глянуў на Каллагэна. — Я прашу прабачэння, бацька, калі гэта слова абражае цябе.
  
  Каллагэн разгублена кіўнуў, не адрываюся ад кнігі, якую ўсё круціў у руках. Яе схавалі ў пластыкавую вокладку, як часта паступаюць з дарагімі першымі выданнямі. На фарзацы ледзь праглядалася напісаная алоўкам цана: $950. Другі раман нейкага маладога пісьменніка. Каллагэну заставалася толькі гадаць, чаму гэтая кніга такая дарагая. Ён збіраўся спытаць аб гэтым ўладальніка кнігі, Кэлвіна Тауэр, калі іх шляхі перасякуцца. І за гэтым пытаннем пайшлі б іншыя.
  
  — Мы разгадаем, што вы хочаце, выклічам добраахвотнікаў. З шасцідзесяці васьмі мужчын Кра-тена Чырвонай сцежкі. Я ўпэўнены, што ўсё, акрамя чатырох ці пяці, пагодзяцца дапамагчы, зліць сваю энергію разам. Атрымаецца магутны кхеф. Так вы гэта называеце? Кхеф? Удзел? Усё ў адным?
  
  — Так, — кіўнуў Роланд. — Падзяліць ваду, кажам мы.
  
  — Вам ніколі не атрымаецца размясціць столькі людзей на ўваходзе ў пячору, — падаў голас Джэйк. — Не атрымаецца размясціць і паловы, нават калі яны залезуць адзін аднаму на плечы.
  
  — Няма патрэбы, — адказаў Хенчек. — У пячору ўвойдуць самыя моцныя... каго мы называем выпраменьвальнікамі. Астатнія выбудуюцца ўздоўж сцежкі, аб'яднаныя рукамі адзін з адным і з отвесами.
  
  — У любым выпадку, нам патрэбна гэтая ноч, каб падрыхтаваць магніты і адвесы, — дадаў Кантаб. Ён глядзеў на Эдзі, і ў позірку чыталіся пачуццё віны і страх. Маладога чалавека раздзірала невыносная боль, сумневаў тут быць не магло. І ён быў стралком. Стралок мог стукнуць, а калі ўжо стрэлак наносіў удар, то ніколі не біў ўсляпую.
  
  — Магчыма, будзе занадта позна, — прашаптаў Эдзі. Ускінуў на Роланда светла-карычневыя вочы. Толькі цяпер яны наліліся крывёй і пацямнелі ад стомленасці. — Заўтра будзе занадта позна, нават калі магія нікуды не дзенецца.
  
  Роланд адкрыў рот, але Эдзі падняў палец.
  
  — Не кажы, ка, Роланд. Калі яшчэ раз скажаш ка, клянуся, мая галава разарвецца.
  
  Рот Роланда зачыніўся. Эдзі павярнуўся да двух барадатым мужчынам у цёмных, амаль як у квакераў, плашчах.
  
  — Вы не можаце з упэўненасцю сцвярджаць, што магія пратрымаецца, ці не так? Тое, што можна адкрыць сёння, заўтра можа зачыніцца для нас назаўжды. І ўсе магніты і адвесы, якімі валодаюць мэнни, не змогуць гэта адкрыць.
  
  — Ага, — кіўнуў Хенчек. — Але твая жанчына ўзяла з сабой магічны крышталь і, каб ты ні думаў, пакінуты ім след у Срединном свеце і Памежжы нікуды не дзеўся.
  
  — Я б прадаў душу, каб вярнуць яго і ўзяць у рукі, — адчаканіў Эдзі. Усе жахнуліся, пачуўшы гэтыя словы, нават Джэйк, і Роланд адчуў моцнае жаданне сказаць Эдзі, што той павінен узяць іх назад, загнаць назад, за вусны і мову. Занадта ўжо магутныя сілы працівіліся іх пошукаў Вежы, цёмныя сілы, і ў Чорным Трынаццатым сілы гэтыя ў поўнай меры праяўлялі сябе. Усё, што магло выкарыстоўвацца на карысць, у той жа меры магло пайсці і на шкоду, і магічныя крышталі вясёлкі Мейрлина ўмелі чыніць зло, асабліва Чорны Трынаццаты. Магчыма, злосьці ў ім было столькі ж, што і ва ўсіх астатніх разам узятых. Нават калі б крышталь па-ранейшаму знаходзіўся ў іх, Раланду прыйшлося б прыкласці нямала намаганняў, каб не падпусціць да яго Эдзі Дзіна. У яго цяперашнім стане, калі ад гора думкі блукалі і ён не мог узяць сябе ў рукі, Чорны Трынаццаты або знішчыў бы Эдзі, або ў некалькі імгненняў ператварыў у свайго раба.
  
  — Камень мог бы піць, калі б у яго быў рот, — суха заўважыла Розалита, здзівіўшы іх усіх. — Эдзі, нават калі забыцца пра магію, падумай аб сцежцы, якая вядзе да пячоры. Потым падумай аб шасці дзесяткаў мужчын, многія такія ж старыя, як Хенчек, адзін ці двое сляпыя, як лятучыя мышы, якім прыйдзецца падымацца па ёй у цемры.
  
  — Валун, — дадаў Джэйк. — Не забывай пра валуне, які прыпадае абгінаць з віслымі над прорвай пяткамі. Эдзі з неахвотай кіўнуў. Роланд бачыў, ён імкнецца прыняць тое, што не можа змяніць. Змагаецца з якія ахопліваюць яго вар'яцтвам.
  
  — Сюзанна Дын таксама стрэлак, — нагадаў Роланд. — Можа, якое-то час яна зможа паклапаціцца аб сабе.
  
  — Я не думаю, што Сюзана цяпер галоўная, — паківаў галавой Эдзі, — і ты так не думаеш. Гэта дзіця Міа, у рэшце рэшт, а таму цела будзе кантраляваць Міа, па меншай меры да таго моманту, як дзіця... малой... з'явіцца на святло. Але Раланду інтуіцыя падказвала іншае і, як шмат разоў бывала ў мінулым, яна не падвяла яго і на гэты раз.
  
  — Яна, магчыма, кантралявала цела, калі яны сыходзілі адсюль, але потым, ёй, хутчэй за ўсё, прыйшлося аддаваць стырно праўлення.
  
  Вось тут загаварыў Каллагэн, нарэшце-то адарваўшыся ад кнігі, якая ўвяла яго ў ступар.
  
  — Чаму?
  
  — Таму што гэта не яе свет, — адказаў Роланд. — Яны перанесліся ў свет Сюзаны. І могуць памерці абодва, калі не навучацца ладзіць адзін з адным.
  
  2
  
  Хенчек і Кантаб адправіліся да мэнни клана Чырвонай сцежкі, каб сабраць старэйшын (зразумела, выключна мужчын) і расказаць ім спачатку пра падзеі гэтага доўгага дня, потым пра запатрабаванай плаце. Роланд пайшоў у Розалитой ў яе катэдж, які стаіць на схіле пагорка, вышэй яшчэ нядаўна акуратнай будкі туалета, цяпер ператворанай у руіны. А ў прыбіральні вечным, але ўжо бескарысным гадзінным застыў Эндзі, робат-пасыльны (з многімі іншымі функцыямі). Розалита павольна і цалкам падзелу Роланда. Калі ён застаўся, у чым маці нарадзіла, выцягнулася побач з ім на ложку і нацерла яго адмысловымі алеямі: каціным, якія здымаюць боль у суставах, і больш густым, ледзь араматызаваным, для самых далікатных месцаў. Потым яны заняліся каханнем. Скончылі разам (выпадковасць, якія дурні прымаюць за знак лёсу), паляжалі, услухоўваючыся ў трэск петард, усё яшчэ выбухаюць на Галоўнай вуліцы Кэлла Брын Стерджис, і радасныя крыкі гараджан, якія, моцна набраўшыся, ніяк не маглі супакоіцца.
  
  — Спі, — прашаптала Розалита. — Заўтра я больш не ўбачу цябе. Ні я, ні Эйзенхарт або Оуверхолсер, ні хто-небудзь іншы ў Кэлле.
  
  — Так ты можаш бачыць будучыню? — спытаў Раланд. У голасе чулася расслабленасць, нават весялосць, але, нават у разгары любоўных уцех, калі ён авалодаў Розалитой і яны разам падымаліся да вяршыні асалоды, Сюзанна не выходзіла ў яго з галавы: зніклая частка яго ка-тэта. Калі б не было іншых праблем, гэтага цалкам хапала, каб пазбавіць Роланда спакою.
  
  — Няма, — адказала яна, — але часам у мяне бываюць прадчування, як і ў любой іншай жанчыны, асабліва, калі яе мужчына збіраецца сысці.
  
  — Дык вось хто я для цябе? Твой мужчына?
  
  У яе позірку чыталіся збянтэжанасць і ўпэўненасць.
  
  — На тое кароткі час, якое ты прабыў тут, ага, мне б хацелася так думаць. Ты лічыш, што я памыляюся, Роланд?
  
  Ён матнуў галавой. Гэта прыемна, калі жанчына называе цябе сваім мужчынам, хай і на кароткі час. Яна ўбачыла, што ён не жартуе, і яе твар памякчэў. Пагладзіла Роланда па запалымі шчацэ.
  
  — Добра, што мы сустрэліся, Роланд, ці не так? Добра, што мы сустрэліся ў Кэлле.
  
  — Ага, жанчына. Яна дакранулася да знявечанай правай руцэ, потым да правага сьцягна.
  
  — Як боль?
  
  Ёй ён хлусіць не стаў.
  
  — Жудасная.
  
  Яна кіўнула, потым узялася за левую руку, якую ён здолеў зберагчы ад омароподобных пачвараў.
  
  — А гэтая?
  
  — Нармальна, — адказаў ён, ужо адчуваючы, як боль збіраецца ў глыбіні, ўпотай, чакаючы моманту, каб нанесці ўдар. Сухі скрут, так называла гэтую хваробу Розалита.
  
  — Ролянд! — паклікала яна.
  
  — Так?
  
  Яна сустрэлася з ім позіркам. Усё яшчэ трымаючы за левую руку, вызнавая усе яе сакрэты.
  
  — Скончы сваю справу як мага хутчэй.
  
  — Гэта твой савет?
  
  — Так, каханы! Да таго, як твая справа прыкончыць цябе.
  
  3
  
  Эдзі сядзеў на заднім ганку дома бацькі Каллагэна, калі наступіла поўнач і Дзень бітвы на Усходняй дарозе, як назвалі яго жыхары Кэллы Брын Стерджис сышоў у гісторыю (каб потым стаць легендай... пры ўмове, што свет праіснуе даволі доўга і такое зможа здарыцца). У горадзе шум святы дадаваў у гучнасці, і ў Эдзі нават паўсталі асцярогі, як бы гараджане ад лішку пачуццяў не спалілі ўсю Галоўную вуліцу. Ён стаў бы пярэчыць? Зусім не, я кажу, дзякуй, рабіце, што пажадаеце. Пакуль Роланд, Сюзанна, Джэйк, Эдзі і тры жанчыны, сёстры Орисы змагаліся з Ваўкамі, астатнія жыхары Кэллы хаваліся то ў горадзе, то на рысавай поле ля ракі. Аднак, праз дзесяць гадоў, а то і праз пяць, яны будуць казаць адзін аднаму, як аднойчы восенню выскачылі вышэй галавы, устаўшы плячом да пляча са стрэлкамі. У такой ацэнцы гараджан аб'ектыўнасцю і не пахла, і якая-то частка Эдзі выдатна гэта разумела, але ніколі ў жыцці ён не адчуваў сябе такім няшчасным, такім страчаным, а таму яго і распірала злосць. Ён казаў сабе, не думай пра Сюзане, не гадай, дзе яна, нарадзіла демонское адроддзе або няма, але гэтыя думкі ніяк не выходзілі з галавы. Яна адправілася ў Нью-Ёрк, хоць з гэтым была поўная яснасць. Але ў які год? Ўбачыць асветленыя газавымі ліхтарамі вуліцы, па якіх паважна праязджаюць двухколкі-кебаў, або яе сустрэнуць антигравитационные таксі, кіраваныя робатамі вытворчасці «НОРД СЕНТРАЛ ПОЗИТРОНИКС»? І ці жывая яна? Ён адхіснуўся б ад гэтай думкі, калі б меў такую магчымасць, але розум можа быць такім жорсткім. Ён бачыў яе якая ляжыць у канаве дзе-небудзь у Алфавіт-Сіці [102], з выразанай на лбе свастыкай і пришпиленным да грудзей лістком з надпісам «ПРЫВІТАННЕ АД СЯБРОЎ З ГОРАДА ОКСФАРД». За яго спіной адкрылася кухонная дзверы. Пачуліся мяккія крокі босых ног (слых у яго даўно ўжо абвастрыўся, вастрыня ўсіх пачуццяў — неад'емная частка рыштунку кілера) і поскребывание кіпцюроў. Джэйк і Ыш. Хлопчык сеў побач з ім у крэсла-качалку Каллагэна. У той жа вопратцы, з самаробнай кабурой. У ёй ляжаў «ругер», скрадзены Джэйкам ў бацькі ў той дзень, калі ён збег з дому. Сёння ён ужо вышиб кроў. Не, не кроў. Машыннае масла? Эдзі ледзь усміхнуўся. Хоць яму было не да смеху.
  
  — Не можаш спаць, Джэйк?
  
  — Эйк, — пагадзіўся Ыш і плюхнуўся ля ног Джэйка, паклаўшы галаву на дошкі падлогі паміж лап.
  
  — Не магу, — кіўнуў Джэйк. — Усё думаю пра Сюзане, — ён памаўчаў. — І пра Бенні.
  
  Эдзі разумеў, гэта натуральна, хлопчык бачыў, як яго сябра разнесла ў шматкі літаральна ў яго на вачах, само сабой, ён думаў аб ім, і ўсё-ткі Эдзі адчуў укол рэўнасці: яму хацелася, каб усе намеры Джэйка звязваліся з выратаваннем жонкі Эдзі Дзіна.
  
  — Гэты Тавери, — працягнуў Джэйк. — Яго віна. Запанікаваў. Пабег. Зламаў шчыкалатку. Калі б не ён, Бенні быў бы цяпер жывы, — і вельмі ціха, але Эдзі не сумняваўся, пачуй гэта падлетак, аб якім ішла гаворка, у таго бы пахаладзела сэрца, дадаў. — Френк... гробаны... Тавери. Эдзі працягнуў руку, якая не хацела суцяшаць, і прымусіў яе дакрануцца галавы Джэйка. Валасы занадта доўгія. Іх даўно пара вымыць. Чорт, і пастрыгчы. А яшчэ яму патрэбна маці, толькі тады можна гарантаваць, што хлопчыка акружаць належнай клопатам. Але няма ніякай маці, ва ўсякім выпадку, для Джэйка. І тут здарылася маленькае цуд: суцяшаючы хлопчыка, Эдзі, раптам, таксама аджыў. Не так, каб вельмі, але ўсё ж.
  
  — Не терзайся, — параіў ён. — Зробленага не вернеш.
  
  — Ка, — з горыччу выдыхнуў Джэйк.
  
  — Кі-ет, ка, — падхапіў Ыш, не падымаючы галавы.
  
  — Амін, — з вуснаў Джэйка сарваўся смяшок. Але ўжо вельмі халодны. Джэйк дастаў з самаробнай кабуры «ругер», паглядзеў на яго. — Гэты зможа вернуцца назад, таму што прыйшоў з таго боку. Так кажа Роланд. Іншыя, магчыма, таксама змогуць, таму што мы трапім туды не з дапамогай Скачка. Калі няма, Хенчек схавае зброю ў пячоры, і, магчыма, нам удасца за ім вярнуцца.
  
  — Калі мы трапім у Нью-Ёрк, — заўважыў Эдзі, — рэвальвераў і пісталетаў там навалам. І мы іх знойдзем.
  
  — Але не такія, як рэвальверы Роланда. Я вельмі спадзяюся, што яны перанясуцца ў наш свет. Такіх не засталося ні ў адным са светаў. Я ў гэтым не сумняваюся.
  
  Эдзі прытрымліваўся таго ж меркавання, але не стаў яго агучваць. З горада ў чарговы раз данёсся грукат петард, потым усё сціхла. Свята схадзіў на няма. Нарэшце-то схадзіў на няма. Заўтра, несумненна, ён працягнецца, у Павільёне і каля яго, выпіўкі будзе паменш, прамоў пабольш. Роланда і ўвесь ка-тэт чакалі ў якасці ганаровых гасцей, але, калі багі будуць да іх літасьцівыя і дзверы адкрыецца, яны ўжо пакінуць Кэллу Брын Стерджис. Палюючы за Сюзанай. Шукаючы Сюзану. Якая там паляванне. Пошукі. І, нібы чытаючы думкі Эдзі (а ён мог і чытаць, гэта яго шостае пачуццё, дотык, набірала і набірала сілу), Джэйк парушыў повисшую на заднім ганку цішыню:
  
  — Яна ўсё яшчэ жывая.
  
  — Адкуль ты ведаеш?
  
  — Мы ўсе адчулі б яе смерць.
  
  — Джэйк, ты можаш дацягнуцца да яе?
  
  — Не, але... — Перш чым ён паспеў скончыць фразу, з-пад зямлі данеслася глухое рык. Ганак нечакана пачало падымацца і апускацца, нібы лодка на хвалях. Яны чулі, як рыпаюць дошкі. З кухні данеслася бразджанне посуду, нібы хто-то стукаў зубамі. Ыш падняў галаву і заскуголіў. На маленькай лісінай пысачцы адбілася здзіўленне, вушы моцна прыціснуліся да галавы. У гасцінай Каллагэна што-то ўпала і разбілася. Першай у галаву Эдзі прыйшла думка, алагічнай, але настырная, што Джэйк забіў Сюзі, проста абвясціўшы яе жывой. На імгненне дрыготка зямлі ўзмацнілася. Разляцелася аконнае шкло, літаральна вывернуты з рамы. З цемры пачуўся грукат. Эдзі выказаў здагадку, і правільна, што павалілася паўразбураная будка туалета. Ён ужо ўскочыў, не аддаючы сабе ў гэтым справаздачы. Джэйк стаяў побач, ухапіўшыся за яго руку, у другой трымаючы «ругер». І Эдзі паспеў выхапіць рэвальвер Роланда, так што абодва застылі, гатовы да стральбе.
  
  Пад зямлёй зарычало асабліва гучна, а потым ганак зноў набыла ўстойлівасць. У многіх ключавых кропках ўздоўж Прамяня людзі прачыналіся і ў здзіўленні азіраліся. На вуліцах аднаго Нью-Ёрка ў некалькіх аўтамабілях ўключыліся протівоугонная сігналізацыі. На наступныя дзень газеты паведамілі аб слабым землятрусе, вынікам якога сталі пабітыя вокны. Абышлося без ахвяр. Толькі здрыганулася скальная пліта, на якой стаяў горад. Джэйк ўжо глядзеў на Эдзі, шырока расплюшчанымі вачыма. Ён ведаў. За іх спінамі адкрылася кухонная дзверы, на ганак выйшаў Каллагэн, у белых подштанниках да каленяў, з залатым крыжам на грудзях.
  
  — Землятрус, ці не так? — спытаў ён. — Аднойчы трапіў у адно, у Паўночнай Каліфорніі, але Кэллу не трэсла ні разу.
  
  — Значна горш, чым землятрус, — адказаў Эдзі і паказаў на усходні гарызонт, дзе шугалі зялёныя маланкі. Ніжэй па схіле рыпнулі і адкрываючыся дзверы катэджа Розалиты, потым зачыніліся. Яна і Роланд накіраваліся да дома айца Каллагэна разам, Розалита — у начной кашулі, стралок — у джынсах, абодва басанож.
  
  Эдзі, Джэйк і Каллагэн спусціліся з ганка ім насустрач. Роланд пільна глядзеў на ўжо гаснущие пошугі зялёных маланак на ўсходзе, дзе іх чакала краіна Тандерклеп, двор Пунсовага Караля, край Крайняга свету і сама Цёмная Вежа. «Калі, — падумаў Эдзі, — яна яшчэ стаіць».
  
  — Джэйк як раз сказаў, што мы ўсе даведаліся б, калі б Сюзанна памерла, — падаў голас Эдзі. — Адчулі б. І тут гэта, — ён паказаў на палянку бацькі Каллагэна, дзе з'явіўся новы горны хрыбет, разарваўшы мяккую глебу на даўжыні ў дзесяць футаў, каб паказаць вывернутыя вусны зямлі. У горадзе люта брахалі сабакі, але гараджане яшчэ ніяк не адрэагавалі на тое, што здарылася. Эдзі выказаў здагадку, што большасць гэта знамянальная падзея праспалі. Як вядома, п'яныя спяць моцна. — Але да Сюзі усё гэта не мае ні найменшага стаўлення. Так?
  
  — Напрамую, няма.
  
  — І гэта не наш, інакш разбурэнняў было б больш. Ты згодны?
  
  Роланд кіўнуў. Роза глядзела на Джэйка, і ў яе позірку чыталіся здзіўленне і страх.
  
  — Што, не наш, хлопчык? Аб чым ты кажаш? Гэта не было землятрус, тут усё зразумела!
  
  — Няма, — пагадзіўся Роланд, — лучетрясение. Адзін з Прамянёў, якія ўтрымліваюць Вежу, якая ўтрымлівае ўсе, толькі што загадаў доўга жыць. Разваліўся.
  
  Нават у слабым святле, долетающем ад падпаленых на ганку свечак, Эдзі ўбачыў, як пабялеў твар Розалиты Мунос. Яна перахрысцілася.
  
  — Прамень? Адзін з Прамянёў? Скажы няма! Скажы, гэта не праўда!
  
  Эдзі раптам успомніў пра колішнюю бейсбольным скандале. Аб якім-то хлапчуку, умоляющем: «Скажы, што гэта не праўда, Джо».
  
  — Не магу, — адказаў Роланд, — таму што так яно і ёсць.
  
  — І колькі за ўсё Прамянёў? — спытаў Каллагэн. Роланд паглядзеў на Джэйка, ледзь кіўнуў: «Паўтары свой урок, Джэйк з Нью-Ёрка, паўтары і не отклонись ад ісціны».
  
  — Шэсць Прамянёў звязваюць дванаццаць Парталаў, — загаварыў Джэйк. — Дванаццаць Парталаў знаходзяцца на дванаццаці краях Зямлі. Роланд, Эдзі і Сюзанна пачалі пошукі Цёмнай Вежы ад Партала мядзведзя і «дасталі» мяне дзе-то паміж Парталам і Ладом.
  
  — Шардик, — уставіў Эдзі. Ён назіраў, як заснуць апошнія зялёныя выбліскі на ўсходзе. — Так звалі мядзведзя.
  
  — Так, Шардик, — пагадзіўся Джэйк. — Так што мы знаходзімся на Промні мядзведзя. Усе прамяні сыходзяцца ў Цёмнай Вежы. Наш Прамень, з другога боку Вежы?.. — погляд яго спыніўся на Роланда, просячы аб дапамозе. Роланд, у сваю чаргу, павярнуўся да Эдзі Дзіну. Нават цяпер, падобна, Роланд не пераставаў вучыць іх закону Эльда. Эдзі ці то не заўважаў, што Роланд глядзіць на яго, то вырашыў праігнараваць яго погляд, але Роланд не адступіўся. «Эдзі?» — прашаптаў ён.
  
  — Мы на Сцежцы мядзведзя, Шляху чарапасе, — рассеяна адказаў Эдзі. — Я не ведаю, ці мае гэта нейкае значэнне, таму што далей Цёмнай Вежы мы не пойдзем, але па іншы яе бок Сцежка чарапахі, Шлях мядзведзя, — і ён працытаваў: "велізарная ЧАРАПАХА, панцыр гарой, Цягне на ім увесь зямны шар. Думае павольна, ціха паўзе, Усіх нас ведае напералік...[103]".
  
  А з гэтага моманту працягнула Розалита: "На панцыры праўды нясе цяжкі груз, Там доўг і любоў заключылі саюз, Яна любіць горы, лясы і мора, І нават такую дзяўчынку, як я [104]".
  
  — Не зусім так, як я чуў у калысцы і ад сваіх сяброў, — усміхнуўся Роланд, — але досыць блізка, па праву і па крыві.
  
  — Вялікую чарапаху клікаць Матурин, — Джэйк паціснуў плячыма. — Калі гэта мае нейкае значэнне.
  
  — І ты не можаш сказаць, які з Прамянёў разбурыўся? — спытаў Каллагэн, пільна гледзячы на Роланда. Роланд паківаў галавой.
  
  — Мы ведаем толькі адно: Джэйк правоў і гэта не наш Прамень. Калі б разбурыўся наш, у ста мілях ад Кэлла Брын Стерджис не засталося б жывога месца. А можа, і ў тысячы мілях... хто скажа? Птушкі, агорнутыя агнём, падалі бы з неба.
  
  — Ты кажаш пра Армагедон, — у ціхім голасе Каллагэна чулася трывога. Роланд паківаў галавой, але не таму, што не згаджаўся са святаром.
  
  — Я не ведаю гэтага слова, бацька, але кажу пра мноства смерцяў і вялікіх разбурэннях, гэта дакладна. І дзе-то, магчыма, уздоўж Прамяня, які злучае Рыбу і Пацука, такое здарылася.
  
  — Ты ўпэўнены, што гэта так? — прашаптала Ружа. Роланд кіўнуў. Аднойчы ён гэта ўжо перажыў, калі ўпаў Гилеад, цывілізацыі, якой ён яе сабе ўяўляў, прыйшоў канец, а ён стаў выгнанцам, асуджаным бадзяцца з Катбертом, Аленам, Джэймі і некалькімі іншымі, якія засталіся ад іх ка-тэта. Тады разбурыўся адзін з шасці Прамянёў, і, безумоўна, не першы.
  
  — Колькі павінна застацца Прамянёў, каб утрымаць Вежу? — спытаў Каллагэн. Мабыць, упершыню Эдзі адцягнуўся ад лёсу зніклай жонкі. І цяпер у яго вачах, паднятых на манер на Роланда, чыталася, можна сказаць, увагу. Чаму няма? Пытанне-то Каллагэн задаў асноватворны. Бо гаварылася: «Усё служыць Прамяню», — і хоць, калі не грашыць супраць ісціны, усё служыла Вежы, менавіта Прамяні ўтрымлівалі апошнюю на сваім месцы. Калі яны разваліліся...
  
  — Два, — адказаў Роланд. — Я лічу, як мінімум, два. Той, што праходзіць праз Кэллу Брын Стерджис і яшчэ адзін. Але аднаму Богу вядома, як доўга яны пратрымаюцца. Нават без Разбуральнікаў, якія нястомна іх «здымаюць», я сумняваюся, што яны моцныя, як скала. Нам трэба спяшацца.
  
  Эдзі закаменел.
  
  — Калі ты хочаш ісці да Вежы без Сюзі...
  
  Роланд нецярпліва матнуў галавой, як бы прапаноўваючы Эдзі не малоць усякую лухту.
  
  — Без яе нам не дабрацца да Вежы. Як мне ўяўляецца, не мы даможамся жаданага і без малога Міа. Усё ў руках ка, але, як казалі ў маёй краіне: «У ка няма ні сэрца, ні розуму».
  
  — Пад гэтым я гатовы падпісацца, — буркнуў Эдзі.
  
  — Магчыма, у нас паўстане яшчэ адна праблема, — уставіў Джэйк. Эдзі хмурна зірнуў на яго.
  
  — Слухай, праблем у нас і так хапае.
  
  — Я ведаю, але... раптам землятрус заваліла ўваход у пячору? Або... — Джэйк замяўся, не жадаючы агучваць думка, якая палохала яго больш за ўсё, — ... або абрынула ўсю пячору?
  
  Эдзі працягнуў руку, схапіўся за кашулю Джэйка, закруціў матэрыю ў кулаку.
  
  — Не кажы такіх слоў. Нават не думай пра гэта!
  
  Цяпер яны чулі галасы. Роланд здагадаўся, што гараджане зноў збіраюцца на Галоўнай вуліцы. Ён не сумняваўся, што не толькі мінулы дзень, але і гэтую ноч у Кэлле Брын Стерджис будуць памятаць добрую тысячу гадоў. Калі, вядома, Вежа прастаіць так доўга. Эдзі адпусціў кашулю Джэйка, далонню разгладзіў складкі. Паспрабаваў усміхнуцца, з-за чаго твар яго раптам стала зморшчаным і старэчым. Роланд павярнуўся да Каллагэну.
  
  — Мэнни усё роўна заўтра прыйдуць? Ты ведаеш іх лепш за мяне.
  
  Каллагэн паціснуў плячыма.
  
  — Хенчек — чалавек слова. А вось ці зможа ён прывесці астатніх пасля таго, што адбылося... за гэта, Роланд, я не поручусь.
  
  — Лепш бы змог, — змрочна працадзіў Эдзі. — Лепш бы змог.
  
  — Як наконт таго, каб згуляць у «Сачы за мной» [105]? — раптам прапанаваў Роланд з Гилеада. Эдзі вылупіўся на яго, не верачы сваім вушам.
  
  — Мы ўсё роўна не уснем да раніцы, — растлумачыў стрэлак. — Трэба жа як-то заняць час.
  
  І яны пачалі гуляць у «Сачы за мной», і Розалита выйгравала здачу за здачу, мелам запісваючы вынік на пласціне сланца, але яе твар ні разу не асвятліла пераможная ўсмешка, больш таго, на думку Джэйка, на ім наогул не адбівалася ніякіх эмоцый. Яму раптам захацелася скарыстацца дакрананнямі, але ён даў сабе слова, што будзе звяртацца да дапамогі свайго шостага пачуцці толькі па вельмі важкім прычынах. А зазіраць за абыякава твар Розалиты... усё роўна, што глядзець у шчылінку, калі яна распранаецца. Або назіраць праз тую ж шчыліну, як яна і Роланд займаюцца любоўю.
  
  Аднак, гульня працягвалася, і паўночна-ўсход у рэшце рэшт пачаў святлець. Джэйк усё-такі здагадаўся, пра што яна думае, таму што сам думаў аб тым жа. На нейкім узроўні сваёй свядомасці ўсе яны думалі пра двух апошніх Промнях, якія яшчэ ўтрымлівалі Вежу. Чакаючы, што адзін з іх разбурыцца. Ці будуць яны шукаць Сюзану, будзе Ружа рыхтаваць абед, будзе лі Бэн Слайтман на ранча Эйзенхарта смуткаваць аб загінуўшым сыне, усе яны будуць думаць аб адным і тым жа: засталося толькі два Прамяня, і Разбуральнікі дзень і ноч ваююць з імі, ўгрызаюцца ў іх, знішчаюць. Калі наступіць канец? Як усё скончыцца? Ці пачуюць яны грукат падзення гэтых велізарных, сінявата — шэрых, колеру сланца, камянёў? Разарвецца ці неба, як кавалак старой тканіны, плюхнуўшы монстраў, якія жывуць, да цемры, якую яны адчувалі вакол сябе падчас Скачку або тодэша, як называлі яго мэнни? Ці паспеюць яны вскрикнуть ад жаху? Ці застанецца замагільная жыццё або крушэнне Цёмнай Вежы пакончыць і з пеклам і раем? Ён паглядзеў на Роланда, паслаў думка, наколькі мог выразную і ясную: «Роланд, дапамажы нам!» І атрымаў адказ, наполнивший яго розум слабым суцяшэннем (але нават слабое суцяшэнне лепш ніякага): «Калі змагу».
  
  — "Сачы за мной", — абвясціла Розалита і выявіла карты. Яна сабрала масць. Старэйшай ляжала дама Смерці.
  
  КУПЛЕТ :
  
  Commala — come — one
  
  There's a young man with a gun
  
  Young man lost his honey
  
  When she took it on the run
  
  ОТВЕТСТВИЕ :
  
  Commala — come — one
  
  She took it on the run
  
  Left her baby lonely but
  
  Her baby is not done.
  
  
  
  Страфа 2. Ўстойлівасць магіі
  
  1
  
  Наконт прыходу мэнни яны маглі і не хвалявацца. Хенчек, суровы, як і заўсёды, з'явіўся на плошчы ля Павільёна, пэўную месцам сустрэчы, з сарака мужчынамі. Ён запэўніў Роланда, што яны змогуць адкрыць Ненайденную дзверы, калі яна захавала здольнасць адкрывацца пасля знікнення, як ён называў, «цёмнага шара». Стары не стаў прасіць прабачэння за тое, што прывёў менш людзей, чым абяцаў, але працягваў тузаць сябе за бараду. Іншы раз абедзвюма рукамі.
  
  — Чаму ён гэта робіць, бацька, ты не ведаеш? — спытаў Джэйк Каллагэна. Мэнни Хенчека ўжо ехалі на ўсход у тузіне запрэжаных коньмі фургонаў. За імі, влекомый двума асламі — альбіносамі з неверагодна доўгімі вушамі і лютымі ружовымі вачыма, каціўся двухколавых вазок, цалкам накрыты белай парусіны. Джэйк ён нагадаў вялікі кантэйнер з «Джиффи поп» [106] на колах. Хенчек з змрочным выглядам сядзеў на вазку ў адзіноце, не пакідаючы ў спакоі бараду.
  
  — Думаю, ён незадаволены сабой, — адказаў Каллагэн.
  
  — Але чаму? Я здзіўлены, што іх прыйшло так шмат, улічваючы лучетрясение і ўсё такое.
  
  — Калі зямлю скаланула, ён даведаўся, што вышэйшыя сілы, якія за гэтым стаяць, палохаюць яго людзей куды больш, чым ён. Для Хенчека гэта раўназначна невыкананаму абяцаньню. Прычым не проста невыкананаму абяцаньню, а абяцаньню, якое ён даваў твайму старэйшаму. Ён страціў твар, — а потым, не змяняючы тоны, задаў пытанне і выбавіў — такі з Джэйка адказ, які інакш не атрымаў бы. — Яна ўсё яшчэ жывая, ваша сяброўка?
  
  — Так, але у-у... — пачаў Джэйк і прыкрыў рот рукой. З дакорам паглядзеў на Каллагэна. Наперадзе, на двухколавым вазку, Хенчек рэзка павярнуўся, паглядзеўшы на іх, нібы ў спрэчцы яны занадта ўжо ўзвысілі галасы. «Цікава, — падумаў Каллагэн, — няўжо ў гэтай чортавай гісторыі думкі ўмеюць чытаць усе, акрамя мяне?»
  
  Толькі гэта не гісторыя. Не гісторыя — маё жыццё.
  
  Але ў апошні верылася з цяжкасцю, не так, калі ты бачыў сябе, набраных шрыфтам, у якасці галоўнага персанажа кнігі са словам «ВЫДУМКА» на старонцы з указаннем капірайту, выпушчанай выдавецтвам «Даблдей энд Компані» ў 1975 годзе. У кнізе пра вампіраў, аднак, якіх, паводле ўсеагульнага пераканання, у рэальным жыцці не існавала. Ды толькі яны існавалі. І, па меншай меры, у некаторых мірах, суседніх з гэтым, нікуды не дзеліся і дагэтуль.
  
  — Не расстаўляй мне такія пасткі, — перапыніў яго роздумы Джэйк. — Не прывабіць мяне ў іх. Не рабі гэтага, калі мы ўсе ў адной лодцы, бацька. Добра?
  
  — Шкадую, — адказаў Каллагэн. — Прабач мяне.
  
  Джэйк крыху ўсміхнуўся і пагладзіў Ыша, які сядзеў у нагруднай кішэні понча.
  
  — Яна...
  
  Хлопчык паківаў галавой.
  
  — Цяпер не хачу пра яе гаварыць, бацька. Лепш за ўсё нават не думаць аб ёй. У мяне такое пачуццё, не ведаю, можа нічога гэтага і няма, але моцнае пачуццё, быццам яе нешта шукае. І калі гэта так, лепш не даваць гэтаму чаму-то падслухоўваць нас. А яно можа.
  
  — Што-то?..
  
  Джэйк працягнуў руку і дакрануўся да шыйнага хусткі Каллагэна, повязанного на каўбойскі манер. Чырвонага хусткі. Потым на імгненне прыкрыў рукой левае вока. Спачатку Каллагэн не зразумеў, потым да яго дайшло. Чырвоны вачэй. Вачэй Караля.
  
  Ён адкінуўся на спінку сядзення і больш нічога не сказаў. Ззаду Роланд і Эдзі ехалі верхам і таксама маўчалі. Абодва ўзялі з сабой не толькі зброю, але і заплечная мяшкі. Ранец Джэйка таксама ляжаў у фургоне. Калі пасля сённяшняга дня яны і вярнуліся б у Кэллу Брын Стерджис, то ненадоўга.
  
  «У жаху», — вось што збіраўся сказаць Джэйк, але на справе ўсё было значна горш. Таму што да яго чуўся неверагодна слабы, неверагодна далёкі, але досыць выразны крык Сюзаны. І спадзяваўся, што Эдзі яго не чуў.
  
  2
  
  Яны ўсё далей ад'язджалі ад горада, жыхары якога, нягледзячы на землятрус, у большасці сваім спалі пасля эмацыйнага стрэсу, які выпаў на іх долю мінулым днём. Раніца выдалася халодным, так што паветра парай выходзіў з рота, з засохлыя сцеблы кукурузы пакрывала скарыначка шаці. Над Девар-Цётцы Уйае, нібы дыханне ракі, вісеў туман. «Зіма на падыходзе», — падумаў Роланд.
  
  Праз гадзіну пачалі сустракацца перасохлыя рэчышчы рэк. Якая стаіць вакол цішыня парушалася толькі позвякиванием постромок, скрыпам колаў, всхрапыванием коней, рэдкім сардоническим крыкам аднаго з аслоў-альбіносаў, запрэжаных у вазок, і далёкімі лямантам расці. Павінна быць, птушкі ляцелі на поўдзень, калі ўсё яшчэ маглі яго знайсці.
  
  Праз дзесяць ці пятнаццаць хвілін пасля таго, як зямля справа ад дарогі пачала прыкметна падымацца, напаўняючыся, акрамя сухіх рэчышча, уцёсамі, абрывамі і ўзгоркамі з плоскімі вяршынямі, яны вярнуліся на тое самае месца, куды дваццаць чатыры гадзіны таму прыйшлі з дзецьмі Кэллы і біліся з Ваўкамі. Тут ад Усходняй дарогі ответвлялся прасёлак і цягнуўся на паўночна-захад. А ў кювеце па другім баку дарозе засталася траншэя, у якой чакалі Ваўкоў Роланд, яго ка-тэт і Сёстры Орисы.
  
  А дзе ж гэтыя Ваўкі, раз ужо пра іх зайшла гаворка? Учора, калі яны пакідалі поле бою, дарога засталася заваленай іх целамі. Лікам больш за шэсцьдзесят, гэтыя чалавекападобныя істоты прыскакалі з захаду, у шэрых рейтузах, шэрых плашчах, з ашчэранымі воўчымі маскамі замест асоб.
  
  Роланд спешыўся і падышоў да Хенчеку, які нязграбна, адбіваўся ўзрост, фурман час ад часу злазіў з двухколавага возка. Роланд не зрабіў спробы яму дапамагчы. Хенчек і не чакаў дапамогі, мог пакрыўдзіцца, атрымаўшы яе.
  
  Стрэлак дачакаўся, пакуль той одернет цёмны плашч, ужо сабраўся задаць пытанне, потым зразумеў, што без яго можна абысціся. У сарака або пяцідзесяці ярдаў, крыху далей па дарозе, на яе правай баку з'явіўся вялікі пагорак з выдраных з коранем кукурузных сцеблаў, якога не было днём раней. Пахавальны вогнішча, здагадаўся Роланд, толькі складзены без усялякага павагі да загінулым. Цяпер яму не давялося напружвацца, думаючы аб тым, як гараджане правялі другую палову учорашняга дня, да таго, як пачаўся свята, пасля якога яны цяпер адсыпаліся, таму што бачыў перад сабой плён іх прац. Яны баяліся, што Ваўкі могуць ажыць, спытаў ён сябе, і на нейкім узроўні свядомасці прыйшоў да высновы, што менавіта гэтага яны і баяліся. Вось і перацягнулі цяжкія, нерухомыя целы (шэрых коней і апранутых у шэрае Волкаў) на кукурузнае поле, навалили адзін на аднаго, закідалі вырванымі з каранямі сцяблоў кукурузы. І сёння збіраліся гэты вогнішча спаліць. А калі б падзьмуў семінолам? Роланд не сумняваўся, што нават пагроза выпаліць усю расліннасць на урадлівай зямлі паміж ракой і дарогай не зменіць іх планы. І зразумела, чаму. Ураджай сабраны, да ўзворвання яшчэ паўгода, попел і попел — выдатнае ўгнаенне, гэта ведае любы селянін. А акрамя таго, яны не будуць спаць спакойна, пакуль не згарыць гэты самаробны пагорак.
  
  — Роланд, паглядзі, — у голасе Эдзі чуліся смутак і лютасьць. — Ах, чорт пабяры, ты толькі паглядзі!
  
  На прасёлку, каля таго месца, дзе Джэйк, Бэні Слайтман і двайняты Тавери затаіліся перад апошнім кідком праз дарогу, стаяла пакамячанае і ободранное крэсла Сюзан, пабліскваючы рэшткамі хрому на сонца, з измазанным пылам і крывёй сядзеннем. Погнутое левае кола цалкам обездвижило яго.
  
  — Чаму ты кажаш у злосці? — спытаў Хенчек. Да яго далучыўся Кантаб і паўтузіна старых-мэнни, якіх Эдзі, з-за іх адзення, іншы раз называў Плашчамі. Як мінімум двое з іх узростам не саступалі Хенчеку, і Раланду успомніліся словы Розалиты: «Многія такія ж старыя, як Хенчек, адзін ці двое сляпыя, як лятучыя мышы, і ім прыйдзецца падымацца па горнай сцежцы ў цемры». Цяпер, вядома, пра цемры гаворка не ішла, але ён не ведаў, як некаторыя з іх здолеюць дабрацца да самага стромкага ўчастка сцежкі, не кажучы ўжо аб тым, каб падняцца да самай пячоры.
  
  — Яны прынеслі мячы, які крэсла тваёй жанчыны, каб ушанаваць яе, дык чаму ты кажаш у злосці?
  
  — Таму што мне хочацца, каб яно было цэлым, а яна сядзела ў ім, — адказаў Эдзі старому. — Ты гэта разумееш, Хенчек?
  
  — Злосць — самая бескарысная з эмоцый, — роўным голасам адказаў стары. — Разбурае мозг і шкодзіць сэрцу.
  
  Вусны Эдзі утонились да мяжы, ператварыўшыся ў белы шнар пад носам, але яму ўдалося стрымаць рэзкі адказ. Ён падышоў да видавшему віды крэсла Сюзаны, яно пракацілася сотні міль з таго дня, як яны знайшлі яго ў Топеке, але цяпер ужо откатало сваё, і задуменна ўтаропіўся на яго. Калі да яго наблізіўся Каллагэн, ён знаёмы даў зразумець, што хоча пабыць адзін.
  
  Джэйк глядзеў на тое месца на дарозе, дзе Бенні разарвала на шматкі. Астанкі хлопчыка, зразумелая справа, панеслі, і хто-то засынаў яго кроў пластом зямлі, але Джэйк усё роўна бачыў цёмныя плямы. І адарваную руку Бенні, якая ляжыць далонню ўверх. Джэйк памятаў, як бацька яго сябра выбег з кукурузнага поля на дарогу і ўбачыў які ляжыць на ёй сына. Пяць секунд ці каля таго не мог выдаць ні гуку, і гэтага часу, падумаў Джэйк, цалкам хапіла б, каб сказаць сэю Слайтману, што яны выйшлі з бою з неверагодна малымі стратамі: адзін забіты хлопчык, адна забітая жонка ранчера, яшчэ адзін хлопчык са зламанай лодыжкі. Проста цуд, што ім удалося так лёгка адкараскацца. Але ніхто не сказаў, і Слайтман-старэйшы выпусьціў дзікі лямант. Джэйк ведаў, што ніколі не забудзе гэтага ляманту, як заўсёды будзе памятаць Бенні, які ляжыць на скрываўленай, утаптанай зямлі з адарванай рукой.
  
  Побач з тым месцам, дзе ўпаў Бенні, ляжала што — то яшчэ, прысыпанае пылам. Джэйк здалося, што бліснуў метал. Ён апусціўся на калена, разгроб пыл і падняў адну з самонаводящихся разрыўных гранатаў Ваўкоў, якія называліся снитчами. Мадэль «Гары Потэр», так вынікала з надпісу на гранаце. Учора ён трымаў пару штук у руцэ і адчуваў, як яны вібруюць. Чуў іх слабое, злавеснае гудзенне. Гэтая нічым не адрознівалася ад каменя. Джэйк падняўся, кінуў гранату ў бок груды прычыненых кукурузнымі сцебламі Ваўкоў. Кінуў з усёй сілай, так, што заныло плячо. Напэўна, і заўтра кожны рух рукі аддавалася б болем, але Джэйка гэта не хвалявала. Як не хвалявала і негатыўнае стаўленне Хенчека да злосці. Эдзі хацеў вярнуць жонку, Джэйк — аднаго. І калі Эдзі яшчэ мог спадзявацца, што яго жаданне ажыццявіцца, то Джэйк Чеймберз — няма. Таму што з царства мёртвых не вяртаюцца. Калі чалавек памірае, гэта назаўжды. Ён хацеў ісці да пячоры, пакінуць за спіной гэты ўчастак Усходняй дарогі, каб больш глядзець на пустое, зламаныя ці крэсла Сюзаны. Але мэнни, узяўшыся за рукі, акружылі поле бою, і Хенчек маліўся рэзкім, скрыпучым, пранізлівым голасам, ад якога ў Джэйка звінела ў вушах: вельмі ўжо голас нагадваў віск паслухмяная свінні. Ён звяртаўся да якога — то Оуверу [107], просячы аб бяспечным шляху да той пячоры і паспяховага ажыццяўлення намечанага, без страты жыцця і розуму (вось гэтая частка малітвы Хенчека асабліва ўсхвалявала Джэйка, яму і ў галаву не прыходзіла, што можна моліцца аб захаванні розуму). Кіраўнік клана таксама прасіў Оувера удыхнуць жыццё ў іх адвесы і магніты. І, нарэшце, памаліўся аб кавен, стойкасці магіі, і фраза гэтая, падобна мела асаблівае значэнне для мэнни. Калі ён скончыў, яны хорам прамовілі: «Оувер — сэм, Оувер — кра, Оувер — кан-тах», — і апусцілі рукі, а некаторыя ўпалі на калені, каб асобна параіцца з сапраўды Вялікім босам. Тым часам Кантаб павёў пяцёх ці шасцёх мужчын маладзейшы да возку. Яны скатали беласнежна — белую парусіну, адкрыўшы некалькі вялікіх драўляных скрынь. Адвесы і магніты, здагадаўся Джэйк, памерам значна вялікіх тых, што віселі ў іх на шыі. На гэта мерапрыемства яны прывезлі цяжкую артылерыю. Скрыні пакрывалі малюнкі: зоркі, месяца, якія-то дзіўныя геаметрычныя фігуры, хутчэй, кабалістычныя знакі, чым хрысціянскія. Яны маглі выглядаць, як квакеры або амиши [108] са сваімі плашчамі, бародамі і чорнымі капялюшамі з круглай верхам, маглі ўкруціць у размове якія выйшлі з ужытку старамодныя словы, але, наколькі ведаў Джэйк, ні за квакерами, ні за амишами не заўважалася такога хобі, як падарожжа паміж светамі.
  
  З бліжэйшага фургона мэнни дасталі доўгія паліраваныя драўляныя жэрдкі. Іх ўставілі ў спецыяльныя металічныя кольцы на ніжняй частцы размаляваных скрынь. Джэйк даведаўся, што называюцца гэтыя скрыні коффами. Мэнни насілі іх дакладна так жа, як калі-то па вуліцах сярэднявечнага горада насілі рэлігійныя рэліквіі. Уласна, Джэйк лічыў, што ў пэўным сэнсе коффы і ўяўлялі сабой рэлігійныя рэліквіі.
  
  Яны рушылі па прасёлку, на якім так і засталіся закруткі для валасоў, абрыўкі тканіны, маленькія цацкі. Прынада для Ваўкоў, праглынутая імі прынада.
  
  Калі яны дасягнулі таго месца, дзе Фрэнк Тавери трапіў нагой у нару або промоину, Джэйк пачуў голас яго прыгажуні — сёстры: «Дапамажы яму... калі ласка, сэй, малю...» Ён дапамог, і хай даруе яго Бог. А Бенні памёр.
  
  Джэйк адвярнуўся, з перакошаным тварам. «Ты цяпер стралок, ты павінен трымаць сябе ў руках». І ён прымусіў сябе павярнуць галаву.
  
  Рука асобы Каллагэна лягла на яго плячо.
  
  — Сынок, ты ў парадку? Ты страшэнна збялеў.
  
  — Усё добра, — да горла подкатился камяк, вялікі камяк, але высілкам волі Джэйк здолеў праглынуць яго і паўтарыць хлусня, хутчэй для сябе, чым для бацькі Каллагэна.
  
  — Усё добра.
  
  Каллагэн кіўнуў і перакінуў невялікі заплечнік (заплечнік гараджаніна, які ў глыбіні свайго сэрца не верыць, што адправіцца ў далёкую дарогу) з левага пляча на правае.
  
  — А што адбудзецца, калі мы падымемся да гэтай пячоры? Калі паднімемся?
  
  Джэйк паківаў галавой. Ён не ведаў.
  
  3
  
  З сцежкай яны справіліся адносна лёгка. Большую частку камянёў з яе знесла і, хай мужчынам, якія неслі коффы, прыйшлося папацець, у адным ім моцна пашанцавала. Землятрус зрушыў гіганцкі валун, які перагароджваў сцежку ля самай пячоры, і ён зваліўся ў прорву. Эдзі, нахіліўшыся над абрывам, убачыў яго далёка ўнізе. Валун разваліўся на дзве часткі, яго асяродак, больш цёмная, ледзь поблескивала, так што цяпер ён выглядаў, па думку Эдзі, як самае вялікае ў свеце зваранае ўкрутую яйка.
  
  Пячору, яны знайшлі на ранейшым месцы, толькі ўваход у яе перегораживала вялікая куча сланцавай гліны. Эдзі далучыўся да маладым мэнни, якія пачалі расчышчаць ўваход, адкідаючы гліну (у некаторых кавалках, як кроплі крыві, зіхацелі гранаты). Як толькі Эдзі убачыў уваход у пячору, сталёвая стужка, сцягваюцца яго сэрца, аслабла, але яму не спадабалася маўчанне пячоры, якая ў іх мінулы візіт ўражвала сваёй говорливостью. Адкуль-то з яе глыбінь даносілася цурчанне бягучым вады, але не больш таго. Куды падзеўся яго брат, Генры? Генры даўно пара горка скардзіцца на тое, што джэнтльмены Балазара забілі яго, а віна ў гэтым выключна Эдзі. Дзе яго матуля, якая ў гэтым пытанні цалкам падтрымлівала Генры (у гэтак жа страдальческом тоне)? Дзе Маргарэт Эйзенхарт, жалующаяся Хенчеку, свайму дзеду, што яе затаўравалі забыла, а потым кінулі. Бо гэта Пячора галасоў, якая толькі нядаўна стала Пячорай дзверы, але галасы заціхлі. І дзверы нейкая... дурная, менавіта гэта слова першым прыйшло на розум Эдзі. А другім — непатрэбная. Гэтую пячору адрознівалі жахлівыя гукі з яе глыбінь голасу; гэтую дзверы ператвараў у жудасную, загадкавую і магутную крыштальны шар, Чорны Трынаццаты, якія праз яе і трапіў у Кэллу.
  
  Але цяпер ён пайшоў тым жа шляхам, і гэта ўсяго толькі старая дзверы, якая... Эдзі паспрабаваў абарваць думка, але не змог...якая нікуды не вядзе. Ён павярнуўся да Хенчеку, саромеючыся заслоны слёз, якая заслаў вочы, але не ў сілах стрымаць іх.
  
  — Не засталося тут ніякай магіі, — голас яго перапаўняла адчай. — За гэтай грэбанай дзвярыма няма нічога, акрамя дрэннага паветра ды яго звалілася са сцен і збору камянёў. Ты — дурань, і я таксама.
  
  Пачуліся абураныя ахі, але, калі Хенчек паглядзеў на Эдзі, яго вочы быццам бы гарэзна бліснулі.
  
  — Люіс, Тонни! — і голас гучаў весела. — Прынясіце кофф Бранни.
  
  Двое падперазаных дзягамі маладых хлопцаў з кароткімі бародка і доўгімі валасамі, заплетенными ў касу, выступілі наперад. Яны неслі кофф з жалезнага дрэва, прыкладна ў чатыры фута даўжынёй і цяжкі, калі судзіць па тым, як моцна яны сціскалі пальцамі паліраваныя драўляныя жэрдкі. Кофф яны паставілі перад Хенчеком.
  
  — Адкрый яго, Эдзі з Нью-Ёрка.
  
  Тонни і Люіс глядзелі на яго, запытальна і з лёгкім спалохам. Пажылыя мэнни, Эдзі гэта заўважыў, назіралі за ім з вялікай цікавасцю. Ён выказаў здагадку, што патрабуецца нямала гадоў, каб ўразумець для сябе ўсю экстравагантнасць ладу жыцця гэтых людзей. З часам Люісу і Тонни трэба было спасцігнуць яе мудрасьці, але пакуль яны знаходзіліся толькі на адным з этапаў гэтага доўгага шляху.
  
  Хенчек кіўнуў, ужо з лёгкім нецярпеннем. Эдзі нахіліўся і адкінуў вечка. Лёгка. Замак-той адсутнічаў. Змесціва коффа хаваў кавалак шоўку. Хенчек адкінуў яго з элегантнасцю штукара, адкрыўшы адвес на ланцугу. Эдзі ён нагадаў дзіцячы ваўчок, памерам куды менш, чым ён чакаў. Адлегласць ад вострага да шырокай верхняй часткі не перавышала васемнаццаць цаляў, матэрыял адвеса нагадваў жаўтаватае дрэва, якое ў прыцемку тлушчам. Да адвесе мацавалася серебряная ланцужок, намотанная вольным канцом на крышталічны загваздка, які тырчыць з сценкі коффа.
  
  — Даставай адвес, — працягнуў Хенчек, а калі Эдзі паглядзеў на Роланда, валасы вакол рота старога разышліся, агаліўшы ідэальна роўныя белыя зубы ў на здзіўленне цынічнай усмешцы. — Чаму ты глядзіш на свайго дзіна, малады смаркач? Магія сышла з гэтага месца, ты сам гэта сказаў! Або самастойныя рашэнні — гэта не для цябе? Але чаму? Цябе... ну, не ведаю... ўжо дваццаць пяць?
  
  Стаялі побач і пачуў гэтыя словы мэнни захіхікалі, хоць некалькім з іх дваццаці пяці яшчэ дакладна не споўнілася.
  
  Злуючыся на старога, так і на сябе таксама, Эдзі сунуўся ў кофф. Хенчек спыніў яго руку.
  
  — Толькі не чапай адвес. Не чапай, калі хочаш, каб тваё малачко было па адзін бок, а дзярмо — па іншую. Толькі за ланцуг, ты мяне разумееш?
  
  Эдзі практычна закрануў адвеса, ужо выставіў сябе перад гэтымі людзьмі круглым дурнем, так што ў яго не было прычын не завяршыць пачатае, але ён сустрэўся поглядам з заклапочанымі шэрымі вачыма Джэйка і перадумаў. Як звычайна, на такой вышыні дзьмуў моцны вецер, выхолаживая пот, які застаўся пасля ўздыму. Па целе Эдзі прабегла дрыжыкі. Ён зноў нахіліўся над коффом, узяўся за ланцужок, асцярожна разматаў з загваздкі свабодны канец.
  
  — Падымай яго, — загадаў Хенчек.
  
  — Што-то адбудзецца?
  
  Хенчек кіўнуў, нібы нарэшце-то дачакаўся ад Эдзі разумнага пытання.
  
  — Мы гэта і хочам паглядзець. Падымай.
  
  Эдзі падпарадкаваўся. Памятаючы аб тым, якія намаганні прыйшлося прыкладаць маладым мэнни, якія неслі кофф, ён вельмі зьдзівіўся лёгкасці адвеса. У яго склалася адчуванне, быццам ён падымаў пёрка, прымацаванае да канца четырехфунтовой ланцужкі з бліскучых звёнаў. Канец ланцужкі ён абматаў вакол пальцаў, падняў руку на ўзровень вачэй. І стаў чым-то падобны на лялькавода.
  
  Эдзі ўжо сабраўся спытаць у Хенчека, а што, на думку старога, павінна адбыцца, але не паспеў раскрыць рота, як адвес пачаў разгойдвацца з боку ў бок, па малой дузе.
  
  — Я яго не раскачиваю, — вырвалася ў Эдзі. — Ва ўсякім выпадку, думаю, што не раскачиваю. Павінна быць, вецер.
  
  — Думаю, што вецер тут не пры чым, — запярэчыў Каллагэн. — Парываў-то няма...
  
  — Ціха! — усклікнуў Кантаб, і так зыкрнул на Каллагэна, што святар змоўк.
  
  Эдзі стаяў перад пячорай, ад гары разбягаліся рэчышча перасохлых рэк, а далей перад ім рассцілалася практычна ўся Кэлла Брын Стерджис. Далёка-далёка сіне-шэрым гмахам віднеўся лес, праз які яны прыйшлі сюды, апошняе сведчанне існавання Сярэдняга свету, у які яны ўжо не маглі вярнуцца. Вецер дзьмуў, але ў адзін бок, змятаючы валасы з ілба, і раптам ён пачуў гудзенне.
  
  Ды толькі не чуў яго. Гудело у руцэ, якую ён падняў на ўзровень вачэй, з абкручанымі ланцужком пальцамі. І, галоўным чынам, у галаве.
  
  А на іншым канцы ланцужкі, прыкладна на вышыні правага калена Эдзі, адвес набіраў хуткасць, дуга разгойдвання усё павялічвалася і павялічвалася. І вось яшчэ якую дзівацтва заўважыў Эдзі: пры дасягненні самай высокай кропкі, адвес станавіўся цяжэй. Гэта значыць па меры разгойдвання ўзрастала цэнтрабежная сіла.
  
  Дуга даўжэла, адвес разгойдваўся хутчэй, ланцужок мацней цягнула за сабой руку. А потым...
  
  — Эдзі! — усклікнуў Джэйк, у голасе чуліся трывога і радасць. — Ты бачыш?
  
  Вядома ж, ён бачыў. Цяпер, на канцы дугі, адвес нібы ахутвала смуга. І ціск на руку, якая вызначаецца масай адвеса, у гэты момант значна ўзрастала. Яму ўжо даводзілася падтрымліваць правую руку левай, каб ланцужок не вырвала з пальцаў, і цела яго пачало разгойдвацца ў такт рухам адвеса. Эдзі раптам успомніў, дзе знаходзіцца: на краі прорвы глыбінёй у добрыя сямсот футаў. І гэтая «цацка», калі яе не спыніць, неўзабаве магла закінуць яго за край. Ён ужо сумняваўся, што яму ўдасца вызваліць руку ад ланцужкі.
  
  Адвес пайшоў направа, прочерчивая ў паветры нябачную ўсмешку, набіраючы вага па меры ўздыму да вышэйшай кропкі. Гэтая деревяшка, якую ён з такой лёгкасцю дастаў з коффа, цяпер важыла шэсцьдзесят, восемдзесят, а то і сто фунтаў. А калі адвес на імгненне замёр у вышэйшай кропцы, дзе цэнтрабежная сіла параўноўвалася з сілай цяжару, Эдзі раптам усвядоміў, што можа бачыць скрозь яго Ўсходнюю дарогу, не толькі тэмпература, але і куды бліжэй: адвес Бранни ператварыўся ў павелічальнае шкло. Потым ён пайшоў уніз, набіраючы хуткасць, занадта цяжкі. А калі зноў пачаў ўздым, па левым сегмента дугі...
  
  — Добра, я ўсё зразумеў! — закрычаў Эдзі. — Забяры яго, Хенчек. Па крайняй меры, спыні!
  
  Хенчек вымавіў адно толькі слова, хутчэй гартанны гук, які чуецца, калі што-то выдзіраюць з вязкай гліны. Адвес не пачаў запавольваць рух, з кожным праходам скарачаючы даўжыню дугі, а проста павіс у калена Эдзі, нацэліўшыся вастрыём у ботаў. Яшчэ імгненне з захоўвалася гудзенне ў руцэ і галаве. Потым сціхла. А разам з ім знік і вага. Чортава штуковіна зноў стала лёгкай, як пёрка.
  
  — Табе ёсць, што сказаць мне, Эдзі з Нью-Ёрка? — спытаў Хенчек.
  
  — Так, прабач, прашу цябе.
  
  Зноў з'явіліся зубы Хенчека, бліснуўшы між зараснікаў густой барады і вусоў, і зніклі.
  
  — Ты кумекаеш хутка, ці не так?
  
  — Спадзяюся на гэта, — адказаў Эдзі і з палёгкай выдыхнуў, калі стары мэнни узяўся за сярэбраны ланцужок.
  
  4
  
  Хенчек настаяў на рэпетыцыі. Эдзі разумеў, у чым прычына, але затягивающаяся прэлюдыя узлавала яго. Якое сыходзіць час адчувалася літаральна фізічна, як кавалак грубай матэрыі, слізгальны пад далонню. Тым не менш, ён змоўчаў. Аднойчы ўжо сарваўся і больш не хацеў выстаўляць сябе на пасмешышча.
  
  Стары завёў у пячору шэсць сваіх amigos [109] (пяцёра з якіх, на думку Эдзі, выглядалі старэй Бога). Траім даў у рукі адвесы, астатнім — магніты ў форме ракавіны. Адвес Бранни, самы магутны з якія належаць клану, пакінуў сабе. Усе сямёра ўтварылі кольца ля ўваходу ў пячору.
  
  — Не вакол дзверы? — спытаў Раланд.
  
  — Толькі калі ўзнікне такая неабходнасць, — адказаў Хенчек. Старыя ўзяліся за рукі, іх пальцы перапляліся на отвесе або магніце. Як толькі кола замкнулася, Эдзі зноў пачуў гудзенне. Заўважыў, як Джэйк заткнуў вушы рукамі, а твар Роланда скрывіўся ў кароткай грымасе. Паглядзеў на дзверы і ўбачыў, што ад яе «непатрэбнасці» не засталося і следу. Зноў выразна вылучаліся іерогліфы, якія азначаюць на даўно забытым мове слова: НЕНАЙДЕННАЯ. Крыштальная ручка свяцілася і хвалі белага святла абмывалі выразаную ў ёй ружу. «Ці магу я адкрыць яе цяпер? — гадаў Эдзі. — Адкрыць і прайсці праз яе?» Вырашыў, што няма. Пакуль — няма. Але ўпэўненасці ў поспеху куды як дадалося, у параўнанні з той, што была пяццю хвілінамі раней.
  
  Раптам ажылі галасы ў глыбінях пячоры, але толькі загучалі ўсе разам, перакрываючы і заглушаючы адно аднаго. Эдзі адрозніў голас Бенні Слайтмана-малодшага, выкрикивающего слова «Доган», пачуў, як яго маці вымаўляе яму, што ён заўсёды усё губляў, а цяпер вось страціў жонку, пачуў нейкага мужчыну (верагодна, Элмер Чеймберза), які гаворыць Джэйк, што Джэйк сышоў з розуму, што ён — ку-ку, Monsieur Lunatique [110]. Да гэтых галасоў далучаліся ўсё новыя і новыя.
  
  Хенчек рэзка кіўнуў сваім калегам. Іх рукі падзяліліся. І ў той жа самы момант галасы, якія даносіліся знізу, зніклі, нібы іх адрэзала. І Эдзі ніколькі не здзівіўся, убачыўшы, што дзверы імгненна страціла сваю унікальнасць, стала звычайнай дзвярыма, міма якой ён бы прайшоў па вуліцы, не зірнуўшы і погляду.
  
  — Што, у імя Госпада, гэта было? — спытаў Каллагэн, матнуўшы галавой у бок цемры, сгущающейся там, дзе падлогу пячоры сыходзіў уніз. — Раней я такога не чуў.
  
  — Я думаю, землятрус і страта магічнага крышталя звялі пячору з розуму, — спакойна адказаў Хенчек. — У любым выпадку, да нашага справе гэта адносіны не мае. Для нас галоўнае — дзверы, — ён паглядзеў на заплечнік Каллагэна. — У свой час ты быў валацугам.
  
  — Ды.
  
  Зубы Хенчека зноў нанеслі ім кароткі візіт ветлівасці. І Эдзі вырашыў, што, магчыма, і падсвядома, старому ўсё гэта падабаецца.
  
  — Гледзячы на тваю амуніцыю, сэй Каллагэн, міжволі задумваешся над тым, а ці не страціў ты ранейшыя навыкі.
  
  — Напэўна, мне цяжка паверыць, што мы сапраўды некуды пойдзем, — адказаў Каллагэн і ўсміхнуўся. У параўнанні з Хэнчеком ўсмешка выйшла вельмі ўжо жаласнай. — І я стаў старэй.
  
  Хенчек выдаў нейкі грэблівы гук, што-то накшталт: «Фу!»
  
  — Хенчек, ты ведаеш, што прымусіла зямлю здрыгануцца гэтай ноччу? — спытаў Раланд.
  
  Вочы старога крыху засціліся. Ён кіўнуў. Па-за пячоры, выцягнуўшыся ланцужком уздоўж сцежкі, цярпліва чакалі больш за трыццаць мэнни.
  
  — Мы думаем, разбурыўся адзін з Прамянёў.
  
  — І я так думаю, — кіўнуў Роланд. — Так што часу ў нас ўсё менш і менш. Я б хацеў, каб пакласці канец гэтым лухтавым размоў, калі ты не пярэчыш. Давай посовещаемся аб тым, што мы павінны рабіць, а потым прыступім.
  
  Хенчек глянуў на Роланда гэтак жа холадна, як глядзеў на Эдзі, але стрэлак не адвёў вачэй. Бровы Хенчека сышліся ля пераносся, потым лоб разгладился.
  
  — Ага. Як скажаш, Роланд. Ты саслужыў нам вялікую службу, як мэнни, як і забывшим людзям, і мы ў адказ зробім усё, што зможам. Магія па-ранейшаму тут, пячора прасякнута ёю. Патрабуецца толькі іскра. Мы можам высячы гэтую іскру, ага, гэта проста, як каммала. Магчыма, ты атрымаць жаданае. З іншага боку, мы разам можам адправіцца на пустку ў канцы сцежкі. Або ў цемру. Ты разумееш?
  
  Роланд кіўнуў.
  
  — І згодны на гэта пайсці?
  
  Роланд з імгненне маўчаў, апусціўшы галаву, паклаўшы руку на рукаятку рэвальвера. А калі ускінуў вочы на Хенчека, на яго вуснах грала ўсмешка. Прыгожая ўсмешка, у якой чыталіся стомленасць, адчай і савет не станавіцца ў яго на шляху. Ён двойчы вертанул здаровай левай рукой у паветры: «Пачынаем».
  
  5
  
  Коффы паставілі на зямлю, асцярожна і старанна, у сілу вузкасці сцежкі, якая вядзе да пячоры, якую мэнни называлі Кра-Каммен, і дасталі іх змесціва. Пальцы з доўгімі пазногцямі (мэнни дазвалялася стрыгчы пазногці толькі раз у год) шкрэблі па магнітам, выдаючы пранізлівыя гукі, якія, як нажы, втыкались ў галаву Джэйка. Гукі гэтыя нагадвалі яму колокольца Скачка, і ён лічыў, што здзіўляцца тут няма чаму: гэтыя колокольца і называліся каммен.
  
  — Што азначае Кра-Каммен? — спытаў ён Кантаба. — Дом званоў?
  
  — Дом духаў, — адказаў той, не адрываючы вачэй ад ланцужкі, якую раскручваў. — Пакінь мяне ў спакоі, Джэйк, гэта тонкая праца.
  
  Джэйк не разумеў, чаму, але падпарадкаваўся. Роланд, Эдзі і Каллагэн стаялі ў пячоры, ля самага ўваходу. Джэйк далучыўся да іх. Хенчек, тым часам, размясціў самых пажылых мэнни паўкругам за зваротнай бокам дзверы. Фасад, з іерогліфамі і крыштальнай ручкай заставаліся без аховы, пакуль.
  
  Стары вярнуўся на пляцоўку перад пячорай, коратка пагутарыў з Кантабом, затым узмахам рукі прапанаваў падымацца да пячоры мэнни, выстроившимся ўздоўж сцежкі. Як толькі першы з іх увайшоў у пячору, Хенчек спыніў яго і ступіў да Раланда. Прысеў на кукішкі, поглядам прапанаваў стрэлку скласці яму кампанію.
  
  Падлогу пячоры пакрывала пыл. Яна сыпалася са зводу, у яе ператвараліся костачкі дробных звярком, якія на сваю бяду забредали сюды. Пазногцем Хенчек намаляваў прастакутнік, не замкнуўшы яго ў адным вузкім падставе, потым які ахоплівае яго паўкола.
  
  — Дзверы, — указаў ён. — І людзі майго кра. Ты мяне разумееш?
  
  Роланд кіўнуў.
  
  — Ты і твае людзі замкнёны круг, — ён дамаляваў адсутнічае сегмент. — Хлопчык моцны ў дотыкі, — Хенчек раптам зірнуў на Джэйка, і ад нечаканасці той нават падскочыў.
  
  — Так, — пагадзіўся Роланд.
  
  — Мы паставім яго прама перад дзвярыма, але досыць далёка, каб дзверы, калі яна рэзка адкрыецца, а такое можа быць, не разбіла яму галаву. Ты ўстанеш там, хлопчык?
  
  — Так, калі не атрымаю іншага ўказанні ад цябе ці Роланда, — адказаў Джэк.
  
  — У галаве ў цябе паўстане адчуванне... як ўсмоктванне. Не самае прыемнае, — ён памаўчаў. — Дзверы прыйдзецца адкрываць двойчы.
  
  — Так, — зноў кіўнуў Роланд. — Двойчы.
  
  Эдзі ведаў, што другое з канца адкрыццё дзвярэй звязана з Келвином Тауэром, але ён даўно ўжо страціў усякую цікавасць да книготорговцу. Няма, баязліўцам Эдзі назваць яго не мог, але бачыў у ім толькі прагнасць, ўпартасць і эгаізм, іншымі словамі, узорнага жыхара Нью-Ёрка. А самы апошні раз гэтай дзвярыма скарысталася Сюзі, і ён намеривался праскочыць у дзверы, як толькі яна адкрыецца зноў. Калі потым яна адкрыецца яшчэ раз, у маленькім гарадку штата Мэн, дзе схаваліся ад нью-ёркскіх бандытаў Келвін Тауэр і яго сябар Эрон Дипно, што ж, будзем спяваць і скакаць. Калі астатнія адправяцца туды, спрабуючы абараніць Таўэра і набыць права валодання на нейкі пустыр і нейкую дзікую ружу, сцяг ім у рукі. Эдзі ж галоўным для сябе лічыў Сюзану. Усё астатняе — другасным.
  
  Нават Вежу.
  
  6
  
  — Каго ты пашлеш праз дзверы, калі яна адкрыецца ў першы раз? — спытаў Хенчек.
  
  Роланд абдумваў адказ, рассеяна пагладжваючы шафа з кнігамі, які па патрабаванні Кэлвіна Тауэр апынуўся ў Пячоры дзверы. У шафе стаяла кніга, якая так засмуціла бацьку Каллагэна. Ён не хацеў пасылаць Эдзі, па натуры імпульсіўнага, а цяпер яшчэ і асляплення любоўю і трывогай, за яго жонкай. Аднак, ці падпарадкуецца Эдзі, калі ён загадае яму адпраўляцца за Тауэром і Дипно. Роланд у гэтым моцна сумняваўся. Што азначала...
  
  — Стралок? — падаў голас Хенчек.
  
  — Калі дзверы адкрыецца ў першы раз, праз яе пройдзем мы з Эдзі, — адказаў Роланд. — Дзверы зачыніцца сама?
  
  — Менавіта зачыняцца, — кіўнуў Хенчек. — Вы павінны быць хутчэй ўкусу д'ябла, а не тое вас разрежет напалову, і адна палова застанецца тут, а астатняе — у тым месцы, куды перанеслася коричневокожая жанчына.
  
  — Мы будзем хуткія, не сумнявайся, — запэўніў яго Роланд.
  
  — Ага, паспрабуйце, — і зноў бліснулі зубы Хенчека. Ва ўсмешцы,
  
  (Чаго ён не кажа? Што-нешта такое, што ведае ці думае, што ведае?)
  
  Толькі Раланду так і не ўдалося падумаць аб яе сутнасці.
  
  — На вашым месцы я б пакінуў зброю тут, — працягнуў Хенчек. — Калі паспрабуеце пранесці яго з сабой, магчыма, страціце.
  
  — Я з пісталетам не расстануся, — адказаў Джэйк. — Прынёс яго з таго боку, такім чынам, з ім нічога не павінна здарыцца. А калі ён згубіцца, я знайду іншы, так ці інакш.
  
  — Я думаю, мае таксама трапяць на той бок дзвярэй, — дадаў Роланд. Ён доўга пра гэта думаў і вырашыў, што яны з Эдзі павінны ўзяць з сабой вялікія рэвальверы.
  
  Хенчек паціснуў плячыма, як бы кажучы: «Воля ваша».
  
  — А як наконт Ыша? — спытаў Эдзі.
  
  Вочы Джэйка шырока раскрыліся, сківіцу адпала. Роланд зразумеў, што да гэтага моманту хлопчык і не думаў пра свайго сябра — пересмешнике. І адзначыў пра сябе (не ў першы раз), як гэта лёгка, забыцца пра Джона «Джэйку» Чеймберзе самае галоўнае: ён яшчэ дзіця.
  
  — Калі мы сыходзілі ў Скачок, Ыш... — пачаў Джэйк.
  
  — Гэта зусім іншае, салодзенькі, — адказаў Эдзі, і, пачуўшы любімае слоўца Сюзаны, соскользнувшее з вуснаў, адчуў, як сціснулася сэрца. Упершыню ён дапусціў, што можа больш не ўбачыць яе, як Джэйк можа не ўбачыць Ыша пасля таго, як яны пакінуць гэтую смярдзючую пячору.
  
  — Але... — пачаў Джэйк, і Ыш з папрокам мяўкнуў. Джэйк занадта моцна прыціснуў яго да сябе.
  
  — Мы клапоціцца аб ім, — пачуўся мяккі голас Кантаба. — Добра клапоціцца, будзь упэўнены. Тут заўсёды будзе чалавек, да таго моманту, як ты вернешся за сваім сябрам і астатнімі рэчамі.
  
  Па сваёй дабрыні ён не мог вымавіць: «калі Калі-небудзь вернешся», але Роланд прачытаў гэтыя словы ў яго вачах.
  
  — Роланд, ты ўпэўнены, што я павінен... што ён не можа... няма. Усё ясна. Гэта не Скачок. Добра. Няма.
  
  Джэйк сунуў рукі ў пярэдні кішэню понча, выцягнуў Ыша, паставіў на пыльны падлогу. Нахіліўся, упёршыся рукамі ў ногі, ледзь вышэй каленаў. Ыш падняў галаву, выцягнуў шыю. Мыскай практычна закрануў асобы Джэйка. І Роланд убачыў нешта дзіўнае: слёзы не толькі ў вачах Джэйка, але і Ыша. Ушастик-путаник плакаў. Так, такую гісторыю з захапленнем прынялі б у салуне, калі час пазней і шмат выпіта, аб правільным пересмешнике, які плача, таму што гаспадар пакідае яго. У такія гісторыі, само сабой, не верыш, але не кажаш аб гэтым, каб пазбегнуць бойкі (а можа, і стральбы). І аднак, у вачах перасмешніка стаялі слёзы, Роланд бачыў гэта ўласнымі вачыма, з-за чаго і самому хацелася плакаць. Ыш зноў проста імітаваў Джэйка ці сапраўды разумеў, што адбываецца? Роланд ўсім сэрцам спадзяваўся, што менавіта першы варыянт адпавядае рэчаіснасці.
  
  — Ыш, ты павінен некаторы час пабыць з Кантабом. Ты з ім поладишь. Ён — слаўны хлопец.
  
  — Табом! — паўтарыў путаник. Слёзы ўжо падалі з мыскі і пакідалі на светлай пылу цёмныя, памерам з пяціцэнтавік, плямы. На Роланда слёзы звярка выраблялі жудаснае ўражанне, нават слёзы дзіцяці ён бы, мабыць, успрыняў лягчэй.
  
  — Эйк! Эйк!
  
  — Не, я павінен сысці, — Джэйк выцер шчокі рэбрамі далоняў. Тыя, што засталіся брудныя разводы нагадвалі баявой размаляваў.
  
  — Няма! Эйк!
  
  — Я павінен. Ты застаешся з Кантабом. Я вярнуся за табой, Ыш... калі не памру, вярнуся за табой, — ён прыціснуў да сабе звярка, падняўся. — Ідзі да Кантабу. Вунь ён, — Джэйк паказаў. — Ідзі да яго, неадкладна, слухайся мяне.
  
  — Эйк! Таб! — толькі глухі не пачуў бы переполнявшее голас гора. Яшчэ імгненне Ыш пастаяў, потым, па-ранейшаму плачу або імітуючы слёзы Джэйка, на што спадзяваўся Роланд, здзекуецца павярнуўся, затрусил да Кантабу і сеў паміж запыленых ботаў з кароткімі халявамі маладога мэнни.
  
  Эдзі паспрабаваў абняў Джэйка, але хлопчык скінуў руку і адышоў на крок. Эдзі ў здзіўленні паглядзеў на яго, твар Роланда заставалася абыякавым, але ў думках стрэлак ўхваліў учынак Джэйка: яшчэ няма трынаццаці, а сталі ў характары ўжо дастаткова.
  
  Але час падціскала.
  
  — Хенчек?
  
  — Ага. Ці Не хочаш спачатку памаліцца, Роланд? Таго Бога, якому покланяешься?
  
  — Я не пакланяюся ніякаму Богу, — адказаў Роланд. — Я пакланяюся Вежы, а ёй маліцца не трэба.
  
  На тварах некаторых amigos Хенчека адбіўся жах, але стары толькі кіўнуў, нібы нічога іншага і не чакаў. Павярнуўся да Каллагэну.
  
  — Бацька?
  
  — Госпадзе, на тваю дапамогу я спадзяюся, на тваю волю спадзяюся, — ён прачарціў крыж у паветры і кіўнуў Хенчеку. — Калі мы куды-то сабраліся, пара ў шлях.
  
  Хенчек выступіў наперад, дакрануўся да крыштальнай ручкі Ненайденные дзверы, павярнуўся да Раланда. Яго вочы ярка зіхацелі.
  
  — Выслухай мяне ў гэты апошні раз, Роланд з Гилеада.
  
  — Я слухаю цябе, і слухаю ўважліва.
  
  — Я — Хенчек з мэнни Кра-Чырвонай-сцежкі-а-Стерджис. Мы зазіраем у далёкія далі і наведвае далёкія светы. Мы — матросы парусніка, які нясецца пад ветрам ка. Ты гатовы да падарожжа пад гэтым ветрам? Ты і твой ка-тэт?
  
  — Ага, гатовы апынуцца там, куды ён нас панясе.
  
  Хенчек абгарнуў ўкруг тыльным боку далоні ланцужок адвеса Бранни, і Роланд адразу адчуў ўзнікненне ў пячоры новай сілы. Пакуль яшчэ слабой, але яна нарастала. Распускалась, нібы ружа.
  
  — Колькі разоў павінна адкрыцца дзверы?
  
  Роланд падняў два пакінутых пальца правай рукі.
  
  — Два. Твим, як казалі ў Эльде.
  
  — Два ці твим, сутнасць адно, — кіўнуў Хенчек. — Каммала-кам — два, — ён узвысіў голас. — Падыходзьце, мэнни! Кам-каммала, злучыце сваю сілу з маёй! Паходзіце і выканайце сваё абяцанне! Падыходзіце і заплаціце наш абавязак гэтым стрэлках! Дапамажыце мне паслаць іх, куды ім трэба! Ну ж!
  
  7
  
  Перш чым, хто-то з іх пачаў ўсведамляць, што жадання ка і іх спадзяванні не супадаюць, ка ўжо пачала рэалізоўваць свае планы. Але спачатку здавалася, што нічога не адбудзецца.
  
  Мэнни, якіх адабраў Хэнчек, шэсць старэйшын плюс Кантаб, узялі ў паўкола заднюю бок дзвярэй і яе бакавыя тарцы. Эдзі переплел пальцы адной рукі з Кантабом, магніт у форме ракавіны падзяліў іх далоні. Эдзі адчуваў, што магніт вібруе, як нешта жывое. Напэўна, так яно і было. Каллагэн ўхапіўся за яго іншую руку і моцна сціснуў яе.
  
  У другога краю дзверы Роланд ўжо трымаў за руку Хенчека, косы ланцужок адвеса Бранни у свае пальцы. Цяпер кола практычна замкнулася, за выключэннем невялікага сегмента па цэнтры дзверы. Джэйк глыбока ўдыхнуў, агледзеўся, убачыў Ыша, які сядзеў ля сцяны пячоры ў дзесяці футах за Кантабом, і кіўнуў.
  
  «Ыш, заставайся на месцы, я вярнуся», — паслаў ён кароткую каманду і заняў сваё месца. Узяўся за правую руку Каллагэна, а пасля кароткага ваганні, за правую Роланда.
  
  Тут жа вярнулася гудзенне. Адвес Бранни прыйшоў у рух, але цяпер рушыў не па дузе, а пачаў апісваць кола малога дыяметра. У дзверы дадалося выразнасці, яна нібы насунулася на іх з змроку пячоры: Джэйк бачыў гэта ўласнымі вачыма. Лініі і кругі іерогліфаў, якія абазначаюць слова НЕНАЙДЕННАЯ, цяпер вылучаліся куды мацней. Ружа, выгравіяваны на ручцы, засвяцілася.
  
  Дзверы, аднак, заставалася закрытай.
  
  (Засяродзься, хлопчык!)
  
  Голас Хенчека гучаў у галаве Джэйка, ды так моцна, што літаральна расплющивал мозг. Ён нахіліў галаву, утаропіўся на ручку. Бачыў ружу. Бачыў яе вельмі добра. Прадставіў сабе, як яна паварочваецца, па меры таго, як паварочваецца ручка, на якой яе выгравировали. Аднойчы, не так ужо і даўно, дзверы сталі яго дакучлівай ідэяй, дзверы і іншы свет,
  
  (Сярэдні свет)
  
  Які, ён гэта ведаў, павінен знаходзіцца за адной з іх. І цяпер ранейшыя адчуванні вярнуліся. Ён прадставіў сабе ўсе дзверы, якія толькі ведаў у сваім жыцці: дзверы спальняў дзвярэй ванных пакояў дзверы кухняў дзверы чуланов дзверы залаў для боўлінга дзверы раздзявалак дзверы кінатэатраў дзверы рэстаранаў дзверы з таблічкамі «СТАРОННІМ УВАХОД ЗАБАРОНЕНЫ» дзверы з таблічкамі «ТОЛЬКІ ДЛЯ СУПРАЦОЎНІКАЎ» дзверцы халадзільнікаў, ды, нават іх... а потым убачыў, як усе яны разам адкрыліся.
  
  «Адкрыйся! — у думках загадаў ён дзверы, адчуваючы сябе арабскім хлапчуком у нейкай старажытнай казцы. — Сезам адкрыйся! Адкрыйся, кажу я!»
  
  З глыбіні, з чэрава пячоры зноў загучалі галасы. Што-то ухнуло, што-то ўпала. Падлогу пячоры задрыжаў пад іх нагамі, быццам яшчэ адзін Прамень загадаў доўга жыць. Джэйк не звярнуў на гэта аніякай увагі. Адчуванне прысутнасці нейкай жывой сілы ўсё ўзмацнялася, хлопчык адчуваў, як яна шчыпле яго скуру, прымушае вібраваць нос і вочы, падымае валасы дыбам, але дзверы заставалася закрытай. Ён яшчэ мацней учапіўся ў руку Роланда і руку бацькі Каллагэна, засяродзіўся на дзвярах будынкаў пажарных каманд, дзвярах паліцэйскіх участкаў, дзверы кабінета дырэктара школы, доктар філасофіі, нават на навукова-фантастычным рамане, які ён калі-то чытаў, называўся раман «Дзверы ў лета». Пах пячоры, цяжкі — цвілі, старажытных костак, занесенага здалёк смуга — раптам рэзка ўзмацніўся. Неймаверная радасць ахапіла яго, радасць ўпэўненасці: «зараз, Зараз гэта адбудзецца, я ведаю, што адбудзецца», — але дзверы заставалася закрытай. І зараз да яго ноздраў даляцеў іншы пах. Не, не пячоры, пах уласнага, з металічным прысмакам, поту, струменілася па твары.
  
  — Хенчек, не атрымліваецца. Думаю, я...
  
  — Так, пакуль не атрымліваецца, але толькі не думай, хлопец, што ты ўсё павінен зрабіць сам. Нащупай што-то паміж сабой і дзвярыма... што-то падобнае на крук... або шып... — гаворачы гэтыя словы, Хенчек звярнуўся да якія стаяць ля ўваходу ў пячору мэнни. — Хедрон, ідзі сюды. Тонни, ухватись за плечы Хедрона. Люіс, ухватись за Тонни. І гэтак далей! Зрабіце гэта! Усё!
  
  Калона мэнни прысунулася. Ыш мяўкнуў, падобна, сумняваўся ў выніку.
  
  — Шукай, хлопчык! Шукай крук! Ён паміж табой і дзвярыма! Нащупай яго!
  
  Джэйк напружыўся, тады як яго ўяўленне раптам намалявала вобразы неверагоднай і жахлівай выразнасці і яркасці, недасяжных ні ў якім сне. Ён убачыў Пятую авеню паміж Сорак восьмы і Шасцідзесятай вуліцамі («Дванаццаць кварталаў, дзе кожны студзень знікаюць мае калядныя прэміі», — часцяком бурчаў яго бацька). Ён бачыў, як усе дзверы, на абодвух баках вуліцы, расчыніліся адначасова: «Фенди»! «Ціфані»! «Тоні Брандт Гудмана»! «Карцье», «Даблдей букс»! Гатэля «Шэры Нитенленд». Ён убачыў бясконцы хол, застланный карычневым лінолеўмам, і ведаў, што хол гэты — у кінатэатры «Пентагон». Ён бачыў дзверы, ніяк не менш за тысячу дзвярэй, разам распахнувшихся і якія ствараюць магутны скразняк.
  
  Аднак, дзверы перад ім, адзіная, патрэбная ім, заставалася закрытай. Так, закрытай, але... Яе трэсла, яна стукала аб дзвярны вушак. Ён гэта чуў.
  
  — Давай, малы! — працадзіў Эдзі скрозь сціснутыя зубы. — Калі не зможаш адкрыць яе, вышиби штурхялём.
  
  — Дапамагайце мне! — пракрычаў Джэйк. — Дапамагайце, чорт пабяры! Усе разам!
  
  Сіла ў пячоры, здавалася, падвоілася. Ад гуду завібравалі таўшчэзныя косткі чэрапа Джэйка. Зубы даўно ўжо выбівалі барабанны дроб. Пот засцілаў вочы, туманя зрок. Ён бачыў двух Хенчеков, кивающих каму-то, які стаяў за іх спінамі: Хедрону. А за Хедроном стаяў Тонни. А за Тонни — астатнія, змяёй выцягваючыся з пячоры на сцежку.
  
  — Падрыхтуйся, хлопец, — выдыхнуў Хенчек. Рука Хедрона слізганула пад кашулю Джэйка і ўхапілася за пояс джынсаў. Джэйк адчуў, як яго штурхае ў дзверы, а не оттаскивает таму. Што-то ў яго галаве памкнуўся наперад, ён убачыў, як усе дзверы тысячы, тысячы светаў шырока расчыніліся, выклікаўшы вецер такой сілы, што ён мог практычна загасіць сонца. А потым усё замерла. Затое што-то з'явілася... з'явілася перад дзвярыма... Крук. Гэта крук!
  
  Ён накінуў на крук, нібы пятлю, свой розум і жыццёвую сілу. І адначасова адчуў, як Хедрон і іншыя цягнуць яго назад. Тут жа паўстала боль, невыносная, рвущая ў шматкі. А потым пачуццё, быццам з цябе выцягваюць усё нутро. Агіднае пачуццё, здавалася, хто-то наматывал на крук кішку за кішкай. І пры гэтым гідкае гудзенне ў вушах і глыбока ў мозгу.
  
  Джэйк паспрабаваў выгукнуць: «Не, хопіць, адпусціце мяне», — і не змог. Ён паспрабаваў вскрикнуть і пачуў свой крык, ды толькі ў галаве. Божа, яго падчапілі. Падчапілі на крук і цяпер рвуць напалам. Толькі адно істота пачуў яго крык. З лютым брэхам Ыш ірвануўся да Джэйк. І ў той жа самы момант Ненайденная дзверы адчыніліся, расчыніліся, з шапялявым свістам павярнулася на завесах перад носам Джэйка.
  
  — Парадуемся! — крыкнуў Хенчек, і ў яго голасе чуліся жах і захапленне. — Парадуемся, дзверы адкрылася! Оувер кам-каммен! Кан-тах, кан-кавар каммен! Оувер-кан-тах!
  
  Астатнія мэнни падхапілі крык Хенчека, але да таго часу Джэйк Чеймберз ўжо вырваў руку з рукі Роланда, які стаяў справа ад яго. Да таго часу ён ужо ляцеў, і не адзін. На пару з бацькам Каллагэном.
  
  8
  
  Эдзі ледзь паспеў пачуць Нью-Ёрк, ўчуць Нью-Ёрк, і ўсвядоміць, што ж здарылася. А самае жудаснае заключалася ў тым, што яго розум выразна усё фіксаваў, ён аддаваў сабе справаздачу: усё ідзе з дакладнасцю да наадварот ад чаканага ім, але нічога не мог зрабіць.
  
  Ён убачыў, як Джэйка вырваў з кола, і адчуў, як рука Каллагэна вырвалася з яго рукі; убачыў, як яны ляцяць па паветры да дзвярэй, у тандэме круцяць сальта, нібы пара гребаных акрабатаў. Што-то пухнатае і гавкающее прама-ткі як куля пранеслася міма яго галавы. Кувыркающийся Ыш, з прыціснутымі да галавы вушамі, вытарашчанымі ад жаху вачыма, якія, здавалася, аддзяліліся ад мыскі звярка і ляцелі самі па сабе.
  
  Больш таго, Эдзі раптам зразумеў, што ён больш не трымае Кантаба за руку і накіраваўся да дзвярэй... яго дзверы, яго горадзе і да закінутай там яго якая пакінула Кэллу і цяжарнай жонцы. І раптам адчуў (яшчэ як адчуў) нябачную руку, якая штурхнула яго назад, і голас, які казаў, не прамаўляючы ні адзінага слова. Пачутае Эдзі было жудасней любых слоў. Словы яшчэ можна аспрэчыць. Тут жа ён пачуў бязмоўныя няма, і наколькі мог судзіць, загад гэта мог паступіць з самай Цёмнай Вежы.
  
  Джэйк і Каллагэн праскочылі ў дзвярны праём, нібы кулі, выпушчаныя з дубальтоўкі: адляцелі ў цемру, напоўненую гукамі аўтамабільных сігналаў і шуршанием шын які рухаецца транспарту. Здалёку, але ясна, як галасы, якія чуеш у сне, да Эдзі данёсся рэзкі, хрипатый, экзальтированный голас, які вяшчае тым мінакам, якія хацелі яго чуць: «Нагадай імя Божае, брат мой, гэта правільна, нагадай імя Божае на Другі авеню, нагадай імя божае на авеню Бі, упомни імя Божае ў Бронксе. Я кажу Бог, я кажу Бог — Бомба, Я кажу Бог!» То гучаў голас сапраўднага нью-йоркскага вар'ята, калі Эдзі калі-небудзь даводзілася такога чуць, і ён рваўся да яго ўсім сваім сэрцам. Ён убачыў, як Ыш праляцеў скрозь дзверы, нібы абрывак газеты, падкінуты з бруку паветраным віхурай ад промчавшегося аўтамабіля, а потым дзверы зачыніліся, так хутка і моцна, што яму давялося прыжмурыцца ад які ўдарыў у твар ветру, і вецер гэты цягнуў воблака пылу, паднятай з падлогі пячоры.
  
  Перш чым Эдзі паспеў закрычаць ад лютасьці, дзверы расчыніліся зноў. На гэты раз у яркі сонечны святло, напоўнены спевам птушак. Ён адчуў пах соснаў, пачуў, як удалечыні што-то грымнула. А потым яго засмактала ў гэтую яркасць, і ён не змог нават крыкнуць, што ўсё пайшло не так, што... Эдзі пра што-то стукнуўся скроньню. Адно кароткае імгненне востра адчуваў, што ляціць паміж светамі. Потым раздалася страляніна. Прыйшла смерць.
  
  КУПЛЕТ:
  
  Commala — come — two
  
  The wind'll blow you through
  
  Ya gotta go where ka's wind blow ya
  
  Cause there's nothing else to do.
  
  ОТВЕТСТВИЕ :
  
  Commala — come — two!
  
  Nothing else to do!
  
  Gotta go where ka's wind blows ya
  
  Cause there's nothing else to do.
  
  
  
  Страфа 3. Трудзі і Міа
  
  1
  
  [111]Да першага чэрвеня 1999 года, Доктар Дамаскус лічыла сябе практычнай жанчынай, якая магла растлумачыць любому, што НЛА ў большасці сваёй — атмасферныя зонды (а астатнія папрацуем людзьмі, якія хацелі пакрасавацца на экране тэлевізара), Турынская плашчаніца — падробка нейкага махляра чатырнаццатага стагоддзя, а прывіды, уключаючы і Джэйкаба Марлі — сведчанні псіхічнага хворасці або выкліканыя засмучэннем стрававання. Будучы практычнай жанчынай, яна хваліла сябе за сваю практычнасць, і чаго-небудзь суеверному і звышнатуральнаму не было месца ў яе думках, калі яна ішла па Другі авеню на працу (бухгалтарскую фірму «Гаттерберг, Ферт і Патель»), з холщовым пакетам для пакупак і сумачкай на плячы. Адным з кліентаў «ГФиП» была сетка крам дзіцячых цацак «КидзПлей», і гэтая сетка завінавацілася «ГфиП» прыстойную суму. Тое акалічнасць, што яны таксама балансавалі на мяжы банкруцтва, для Трудзі роўным лікам нічога не значыла. Яна хацела атрымаць належныя фірме 69211 даляраў і 19 цэнтаў і правяла большую частку адведзенага на ленч гадзіны (у адной з далёкіх кабінак кафэ «Бліны і аладкі ў Дэніса», якое да 1994 года было рэстаранам «Чав-Чав»), разважаючы над тым, як іх здабыць. За апошнія некалькі гадоў яна ўжо зрабіла некалькі крокаў да таго, каб фірма «Гаттенберг, Ферт і Патель» змяніла назву на «Гаттенберг, Ферт, Патель і Дамаскус», і атрыманне доўгу з «КидзПлей» стала б яшчэ адным крокам, прычым вялікім, у гэтым кірунку.
  
  Так што, перасякаючы Сорак шостую вуліцу і трымаючы шлях да велізарнае хмарачосу з цёмнага шкла, які цяпер стаяў на рагу Другі авеню і Сорак шосты вуліцы, обращенному да Верхнім Манхэтэне [112] (раней там знаходзіўся нейкі крама дэлікатэсаў, а потым нейкі пустка), Доктар думала не пра багоў, зданяў або візіцёраў з астральнага свету. Яна думала пра Рычарда Голдмане, говнюке, які ўзначальваў нейкую кампанію, торговавшую дзіцячымі цацкамі, і пра тое...
  
  Але менавіта тады жыццё Доктар змянілася. Адбылося гэта, калі быць дакладным, у гадзіну дзевятнаццаць хвілін папаўдні, па ЛВВ [113]. Яна як раз дабралася да бардзюрнага каменя. Уласна, ужо паставіла на яго нагу, і ў гэты самы момант прама перад ёй на тратуары паўстала жанчына. Афраамерыканка з вялікімі вачыма. Нью-Ёрк не пакутаваў недахопам чорных жанчын, і, бачыць Бог, вялікія вочы ў іх не рэдкасць, але Доктар ніколі не бачыла, каб жанчына матэрыялізавалася прама з паветра, што, уласна гэтая афраамерыканка і прарабіла. Дзесяццю секундамі раней, Доктар Дамаскус засмяялася і сказала, што няма нічога больш неверагоднага, чым вось такое з'яўленне жанчыны, акурат перад ёй, на тратуары ў Сярэднім Манхэтэне, але менавіта так і здарылася. Вызначана здарылася.
  
  І цяпер яна ведала, што, павінна быць, адчувалі ўсе гэтыя людзі, якія распавядалі аб тым, што бачылі якія лётаюць талеркі (не кажучы ўжо пра грымучая ланцугамі зданяў), як яны злаваліся, сутыкаючыся са стойкім недаверам такіх людзей, як... так, такіх, як Доктар навукоўцы высветлілі, якой яна была ў адзін гадзіну васемнаццаць хвілін папаўдні першага чэрвеня, калі пакідала кут Другой Авеню і Сорак шосты вуліцы з боку Верхняга Манхэтэна. Ты можаш казаць людзям: «Вы нічога не разумееце, гэта САПРАЎДЫ ЗДАРЫЛАСЯ!» — і не выклікаць ніякіх эмоцый. Хіба што пачуць у адказ: «Ну, напэўна, яна проста выйшла з-за аўтобусным прыпынку, а вы гэтага не заўважылі» ці «Яна, верагодна, выйшла з маленькага крамачкі, а вы не звярнулі на гэта ўвагі». І колькі ні талдычь ім, што няма ніякай аўтобуснага прыпынку ні на адной баку Сорак шосты вуліцы, толку ад гэтага не будзе. І колькі не талдычь ім, што і маленькіх крамак паблізу няма, ва ўсякім выпадку, пасля пабудовы Хамаршэльда-Плаза-2 [114], табе не павераць. Неўзабаве, Доктар трэба было адчуць усё гэта на ўласнай шкуры, і практычныя людзі ледзь не давялі яе да вар'яцтва. Яна не прывыкла да таго, каб да яе ўспрымання рэчаіснасці ставіліся, як да кропельцы гарчыцы, выпадкова ўпала на стол, якая тут жа сціралася, або да кавалачку недаваранай бульбіны, які адсоўвалася на край талеркі.
  
  Ніякай аўтобуснага прыпынку. Ніякіх маленькіх крамачак. Толькі прыступкі, узнімальныя да Хамаршэльда-Плаза-2, якія некалькі чалавек аблюбавалі для ленч, вось і сядзелі там з пакетамі з карычневай паперы, але прывід-жанчына не спускалася і з прыступак. Фактычна адбылося наступнае: калі Доктар Дамаскус паставіла сваю обутую ў абутку левую нагу на бардзюрны камень, тратуар непасрэдна перад ёй пуставаў. А калі перанесла свой вага на левую нагу, перад тым, як адарваць ад маставой правую, з'явілася жанчына.
  
  Якое-то імгненне, Доктар магла бачыць скрозь яе Другую авеню, і што-то яшчэ, што-то падобнае на ўваход у пячору. Потым усё знікла, разам з празрыстасцю жанчыны. Працэс яе «загустевания» заняў, па прыкідках, Доктар, секунду, можа, менш. Ужо потым у галаву, Доктар прыйшла старая прыказка: «Калі б мигнула, нічога б і не ўбачыла», — і яна пашкадавала, што не мигнула. Таму што чорная жанчына не проста матэрыялізавалася з паветра.
  
  Яна адрасціла ногі прама на вачах у Трудзі Дамаскус.
  
  Менавіта так; адрасціла ногі.
  
  Доктар нічога не здалося, яе органы пачуццяў ясна і дакладна фіксавалі тое, што адбываецца, і потым яна казала людзям (колькасць тых, хто хацеў яе слухаць, памяншалася і памяншалася), што кожная падрабязнасць гэтага здарэння отпечаталась ў яе памяці, як татуіроўка. Спачатку рост прывіда ледзь перавышаў чатыры фута. Замала, вядома, для звычайнай жанчыны, лічыла, Доктар, але, магчыма, нармальна, калі ногі пачыналіся ад каленяў.
  
  Прывід быў у белай кашулі, запачканной цёмна-бардовай фарбай або высмаглай крывёю, і джынсах. Да каленяў джынсы аблягаюць ногі, а ніжэй калашыны распласталіся на тратуары, як скура двух нябачаных сініх змей. Потым, раптам, калашыны надзьмуліся. Надзьмуліся, хай і гэта гучыць вар'яцка, але Доктар бачыла, як гэта адбылося. І ў той жа самы момант рост жанчыны змяніўся, з чатырох футаў і нічога ніжэй каленяў да пяці футаў з сямю або васьмю цалямі. Такі трук, Доктар з цікавасцю паглядзела б у кіно, але адбывалася ўсё не на экране кінатэатра, а ў яе рэальным жыцці.
  
  На левым плячы жанчыны вісела аздобленая матэрыяй сумка, падобна, сплеценая з саломкі. У ёй ляжалі быццам бы нейкія талеркі або стравы. У правай руцэ жанчына сціскала вылинявший чырвоны мяшок, з завязанай матузамі гарлавінай. У мяшку знаходзіўся скрыню або скрынка з прамымі кутамі, упирающимися ў матэрыю. Мяшок хістаўся з боку ў бок, таму Доктар не змагла цалкам прачытаць надпіс на ім. Разабрала толькі «НА ДАРОЖКАХ МИДТАУНА».
  
  А потым жанчына схапіла Трудзі за руку.
  
  — Што ў цябе ў пакеце? — спытала яна. — У цябе ёсць туфлі?
  
  Пытанне прымусіў Доктар зірнуць на ступні чорнай жанчыны, і зноў яна ўбачыла нешта фантастычнае: ступні ў афраамерыканкі былі белыя. Такія ж белыя, як у яе самой.
  
  Доктар чула пра людзей, якія пазбаўляліся дару мовы; менавіта гэта адбылося і з ёй. Мова присох да неба і адмаўляўся спусціцца. Аднак, да вачэй ніякіх прэтэнзій яна прад'явіць не магла. Яны ўсё бачылі. Белыя ступні. Засохлыя кропелькі на твары чорнай жанчыны. Амаль напэўна, кропелькі крыві. А ў нос біў пах поту, нібы такая вось матэрыялізацыя на Другі авеню магла адбыцца толькі пры велізарных выдатках намаганняў.
  
  — Калі ў цябе ёсць туфлі, жанчына, табе лепш аддаць іх мне. Я не хачу забіваць цябе, але я павінна дабрацца да людзей, якія дапамогуць мне з маім малым, і я не змагу пайсці да іх басанож.
  
  Гэты маленькай адрэзак Другі авеню пуставаў. Людзі, раз, два, ды аблічыўся, сядзелі толькі на прыступках перад Хамаршэльда-Плаза-2, адна парачка глядзела прама на Працы і чорную жанчыну (па большай частцы чорную жанчыну), але без усялякай трывогі, нават без цікавасці, так што Доктар заставалася толькі задацца пытаннем: што з імі такое, яны што, сляпыя?
  
  «Ну, па-першае, за руку чорная жанчына схапіла не іх. А па-другое, ім не пагражае смерць...»
  
  Палатняны пакет ад «Бордерс» з туфлямі, якія яна насіла на працы (сярэдні абцас, з кардоўскай каляровай скуры), сарвалі з яе пляча. Чорная жанчына зазірнула ў яго, зноў паглядзела на Трудзі.
  
  — Якога яны памеру?
  
  Мова, Доктар нарэшце — то отлепился ад неба, але нічым не дапамог: мёртвым грузам зваліўся ўніз.
  
  — Усё роўна, Сюзанна кажа, што ў цябе, падобна сёмы памер. Значыць, туфлі па...
  
  Раптам твар прывіда нібы затуманілася. Жанчына падняла руку, з цяжкасцю, нібы дрэнна яе кантралявала, пэндзаль вісела, як спаралізаваная, потым ўдарыла сябе па лбе, паміж вачэй. І разам яе твар змянілася. У базавым пакеце кабельных каналаў, на які падпісвалася, Доктар, быў і «Камедыйны», так што яна не раз і не два бачыла комікаў, якія дакладна так жа мянялі выраз твару.
  
  Калі чорная жанчына загаварыла, змяніўся і голас. Цяпер да, Доктар звярталася адукаваная жанчына. І (Доктар магла ў гэтым паклясціся) спалоханая.
  
  — Дапамажыце мне. Мяне завуць Сюзанна Дын і я... я... о... о, Божа...
  
  На гэты раз боль перекосила твар жанчыны, і яна схапілася за ніз жывата. Апусціла галаву. А калі падняла, вярнулася першая жанчына, тая, што пагражала забіць за пару туфляў. Адступіла на крок, па-ранейшаму басаногая, з пакетам, у якім ляжалі элегантныя туфлі на сярэднім абцасе фірмы «Феррагамо» і сённяшні нумар «Нью-Ёрк таймс».
  
  — О, Божа, — паўтарыла яна. — Ну чаму так балюча! Мама! Ты павінна прымусіць яго пачакаць. Ён не можа з'явіцца цяпер, прама тут, на вуліцы, ты павінна прымусіць яго крыху пачакаць.
  
  Доктар паспрабавала узвысіць голас і паклікаць паліцэйскага. Нічога не выйшла, і вуснаў сарваўся ледзь чутны ўздых.
  
  Жанчына-прывід наставіла на яе палец.
  
  — Цяпер можаш прыбірацца адсюль. А калі паклічаш канстэбля або падымеш шум, я цябе знайду і адрэжу табе грудзей, — яна дастала талерку з плеценай сумкі. Доктар заўважыла, што абза талеркі металічная, вострая, як мясницкий нож, і раптам ёй давялося змагацца з мачавой бурбалкай, у якога раптам паўстала жаданне опорожниться прама ў штаны.
  
  «Я цябе знайду і адрэжу табе грудзей», — і абза «талеркі», на якую глядзела, Доктар, пэўна б з гэтым справілася. Шырк-шырк, імгненная мастэктомия [115]. О, Госпадзе.
  
  — Добрага вам дня, мадам, — пачула Доктар словы, сорвавшиеся з уласных вуснаў. Голас гучаў, як у пацыента, які спрабуе загаварыць з дантыстаў да таго, як скончылася дзеянне «новакаіну». — Атрымлівайце асалоду ад гэтымі туфлямі, носіце ў добрым здароўі.
  
  Праўда, добрым здравием прывід відавочна пахваліцца не мог. Хай нават і абзавёўся белымі ступнямі.
  
  Доктар пайшла. Пакрочыла па Другі авеню. Спрабавала сказаць сабе (без усякага поспеху), што не бачыла жанчыну, якая з'явілася з паветра перад ёй побач з Хамаршэльда-Плаза-2, будынка, якое, якія там працуюць людзі ў жарт называлі «Чорная вежа». Спрабавала сказаць сабе (і таксама беспаспяхова), што ва ўсім вінаватыя ростбіф і смажаны бульбу. Ёй трэба было, як заўсёды, замовіць амерыканскі блін з яйкам [116], яна пайшла ў «Дэніс» за амерыканскім бліном, а не за ростбіф з смажанай бульбай, і, калі вы ў гэта не паверылі, паглядзіце, што з ёй здарылася некалькімі хвілінамі раней. Яна ўбачыла афраамерыканскага здані і...
  
  І яе пакет! Яе палатняны пакет ад «Бордерс»! Павінна быць, яна выпусціла яго!
  
  Якое там выпусціла. Кожную секунду чакала, што гэтая жанчына-прывід кінецца за ёй, лямантуючы, як які-небудзь паляўнічы за галовамі з самых непраходных джунгляў Папуа. Яна адчула онекалывающее покамение (дакладней, покалывающее здранцвенне, але яна ўспрымала яго онекалывающим покамением, а сама спіна раптам стала халоднай, чужой, ёй не належыць) у тым самым месцы, куды, яна ведала, вонзится талерка гэтай вар'яцкай жанчыны, пусціць кроў, рассячэ адну нырку і, уздрыгваючы, затрымаецца ў пазваночніку. Доктар не сумнявалася, што вось-вось пачуе, як ляціць талерка, ведала, якой яна будзе выдаваць посвіст да таго, як вонзится ёй у спіну і цёплая кроў пальецца па ягадзіцах, па нагах...
  
  Яна нічога не змагла з сабой зрабіць. Мачавая бурбалка «садзьмуўся», і на яе слаксах, яна была ў дарагім касцюме-тройцы ад Нормы Камалі, з'явілася і пачало пашырацца цёмная пляма. Да гэтага моманту яна практычна дабралася да кута Другі авеню і Сорак пятай вуліцы. І толькі тут, ужо не тая практычная жанчына, якой яна сябе лічыла раней і які больш ніколі не стала, Доктар здолела сабрацца з духам і азірнуцца.
  
  2
  
  Доктар трымала вопратку, у якой гуляла ў софтбол [117], футболкі і пару старых джынсаў, у сценнай шафе свайго кабінета. Вярнуўшыся на працу, у офіс «Гаттенберг, Ферт і Патель», яна перш за ўсё пераапранулася. Потым адразу патэлефанавала ў паліцэйскі ўчастак. Распавяла аб тым, што здарылася з ёй патрульнаму Падлозе Антасси, з якім яе злучыў дзяжурны.
  
  — Я — Доктар Дамаскус, — паведаміла яна, — і мяне толькі што абрабавалі на Другі авеню.
  
  Па тэлефоне голас Антасси гучаў вельмі спачувальна, і ўяўленне, Доктар неадкладна намалявала італьянскага Джорджа Клуні. Не такая ўжо вялікая нацяжка, улічваючы імя Антасси і чорныя валасы і вочы Клуні. Наяве Антасси, вядома ж, не меў нічога агульнага з Клуні, але, чорт пабяры, хто чакае цудаў і сустрэчы з кіназоркамі. Простыя людзі жывуць у рэальным свеце. Хоць... улічваючы, што адбылося з ёй на куце Другі авеню і Сорак шосты вуліцы ў гадзіну дзевятнаццаць хвілін папаўдні, ЛВВ...
  
  Патрульны Антасси прыбыў прыкладна ў палове чацвёртага, і яна пачала распавядаць яму ўсё, што адбылося, з драбнюткімі падрабязнасцямі, уключаючы онекалывающее покамение спіны замест покалывающего здранцвення і дзіўную упэўненасць у тым, што жанчына рыхтуецца кінуць у яе талерку...
  
  — Дык вы кажаце, талерка з завостранай абзой? — перапытаў патрульны Антасси, што-то запісваючы ў нататнік, а пасля яе адказу: «Так», — спачувальна кіўнуў. Што-то ў гэтым кивке здалося ёй знаёмым, але ў той момант яна занадта захапілася сваім расповедам, каб успомніць, адкуль. Потым, вядома, яна ніяк не магла растлумачыць ўласнай тупасці. Бо дакладна такія ж кіўнуў яна шмат разоў бачыла ў фільмах пра здурнеўшых жанчын, пачынаючы са «Змяінай ямы» з Аліўе дэ Хевилленд і заканчваючы «Перапыненай жыццём» з Уайноной Райдэр.
  
  Але ў той момант яны занадта захапілася сваім аповядам. Распісваў патрульнаму Антасси, як калашыны джынсаў прывіда ніжэй каленяў распласталіся на асфальце. І калі скончыла, упершыню пачула меркаванне, што чорная жанчына, магчыма, з'явілася з-за аўтобусным прыпынку. А потым, вы будзеце смяяцца да слёз, іншае, што чорная жанчына, верагодна, выйшла з аднаго з маленькіх крамак, якіх там цемра цямнюткая. Што ж тычыцца Працы, то і яна першы раз заявіла, што на тым рагу няма ніякіх аўтобусных прыпынкаў, ні на тым баку Сорак шосты вуліцы, што бліжэй да Верхнім Манхэтэне, ні на той, што бліжэй у Ніжнім. А таксама слушна заўважыла, што пасля ўзвядзення Хамаршэльда-Плаза-2 на тым баку Сорак шосты вуліцы, якая бліжэй да Ніжнім Манхэтэне, там не засталося ні аднаго маленькага крамачкі. Пасля яна часцей за ўсё спачатку паказвала на адсутнасць аўтобусных прыпынкаў, а ўжо потым — маленькіх крамак, і цалкам магчыма, што з часам ёй ўдасца расказаць усё гэта ў адной з праграм, якія запісваюцца ў Радыё-Сіці [118].
  
  М. у першы раз спыталі, што яна ела на ленч перад тым, як ўбачыла гэтую жанчыну, і яна ў першы раз ўсвядоміла: яе ленч практычна нічым не адрозніваўся, хіба што прыгатавалі яго ў іншым, дваццатым стагоддзі, ад з'едзенага Эбенезером Скрудж перад тым, як ён убачыў свайго даўняга (і даўно памерлага) дзелавога партнёра: бульба і ростбіф. Не кажучы ўжо пра гарчыцу.
  
  Яна спрэс забывала спытаць патрульнага Антасси, ці не хоча той паабедаць з ёй.
  
  Больш таго, проста выкінула яго з кабінета.
  
  Неўзабаве Мітч Гаттенберг сунуўся ў дзверы.
  
  — Яны думаюць, што змогуць вярнуць табе пакет, Тру...
  
  — Адвалі, — абрэзала яго, Доктар, не падымаючы галавы. — хутка.
  
  Гаттенберг глянуў на бледныя шчокі, закаменевшую сківіцу. І рэціраваўся без адзінага слова.
  
  3
  
  Доктар сышла з працы без чвэрці пяць, значна раней звычайнага. Вярнулася на кут Другой авеню і Сорак шосты вуліцы і, хоць онекалывающее покамение вярнулася, ледзь яна наблізілася да Хамаршэльда-Плаза-2, не збавіла крок. Пастаяла на куце, не звяртаючы ўвагі на па чарзе маладыя прастакутныя таблічкі, белы «ІДЗІЦЕ» і чырвоны «СТОЙЦЕ». Павярнулася на трыста шэсцьдзесят градусаў, не сыходзячы з месца, прама-ткі, як балерына, цалкам ігнаруючы тых, хто ішоў па Другі авеню. Зрэшты, і мінакі ў той жа меры ігнаравалі яе.
  
  — Прама тут, — вырвалася ў яе. — Гэта адбылося прама тут. Я ведаю, што адбылося. Яна спытала, які ў мяне памер ногі, і, перш чым я паспела адказаць... Я б адказала, сказала б, якога колеру ў мяне ніжняе бялізну, калі б яна спытала, я была ў шоку... перш чым я паспела адказаць, яна сказала...
  
  «Усё роўна, Сюзанна кажа, што у цябе, падобна, сёмы памер. Значыць, яны падыдуць.»
  
  Няма, другое прапанову яна не скончыла, але Доктар не сумнявалася, што менавіта гэта яна збіралася сказаць. Толькі яе твар раптам змянілася. Як у коміка, людовішча імітаваць Біла Клінтана, або Майкла Джэксана, ці нават Джорджа Клуні. І яна папрасіла аб дапамозе. Папрасіла аб дапамозе і дадала, што яе завуць... як?
  
  — Сюзанна Дын, — працягнула М. ўслых. — Вось як яе завуць. А патрульнаму Антасси я гэтага не сказала.
  
  Не, не сказала, але каму патрэбен гэты патрульны Антасси? Патрульны Антасси з яго аўтобуснымі прыпынкамі і маленькімі крамкамі. Ды пайшоў ён...
  
  Гэтая жанчына... Сюзанна Дын, Вупі Голдбэрг, Коретта Скот-Кінг, кім бы яны ні была, думала, што яна цяжарная. Думала, што ў яе родавыя сутычкі. Я ў гэтым практычна ўпэўненая. Яна здалася табе цяжарнай, Доктар?
  
  — Няма, — адказала яна.
  
  На блізкай да Верхнім Манхэтэне баку Сорак шосты вуліцы зноў засвяцілася чырвоная таблічка з надпісам «СТОЙЦЕ». Доктар раптам ўсвядоміла, што да яе вяртаецца спакой. Яна успокаивалась толькі таму, што стаяла тут, на рагу Другі авеню і Сорак шосты вуліцы, побач з высящейся па правую руку гмахам Хамаршэльда-Плаза-2. Нібы адчула халодную руку, якая лягла на гарачы лоб, нібы пачула добрае слова, заверившее яе, што няма прычыны, няма абсалютна ніякай прычыны адчуваць онекалывающее покамение.
  
  Яна чуе гудзенне, раптам ўсвядоміла, Доктар. Салодкі гудзіць гук.
  
  — Гэта не гудзенне, — удакладніла яна, калі чырвоная таблічка «СТОЙЦЕ» згасла і зноў запалілася белая «ІДЗІЦЕ» (яна ўспомніла, як адзін з залётнік ў каледжы сказаў ёй, што для кармы проста бяда, калі чалавек прыпадабняецца светлавога паказальніку на пешаходным пераходзе). — Гэта не гудзенне, гэта спевы.
  
  І тут жа ў яе за спіной, яна ўздрыгнула ад нечаканасці, але не спалохалася, пачуўся мужчынскі голас:
  
  — Цалкам дакладна, — павярнуўшыся, яна ўбачыла джэнтльмена гадоў сарака з невялікім. — Я пастаянна прыходжу сюды, толькі для таго, каб яго паслухаць. І вось што я вам скажу, раз ужо мы, як гаворыцца, усяго толькі караблі, напатканыя ў ночы, у маладосці ў мяне ўвесь твар было ў жудасных вуграх. І я думаю, гэта спевы, ужо не ведаю якім чынам, іх вылечило.
  
  — Вы думаеце, што пазбавіліся ад вугроў, таму што час ад часу стаялі на куце Другі авеню і Сорак шосты вуліцы.
  
  Яго ўсмешка, і без таго лёгкая, але прыемная, аціхла.
  
  — Я разумею, гучыць вар'яцка...
  
  — Я бачыла жанчыну, якая з'явілася з ніадкуль прама тут, — перабіла яго Доктар. — Я бачыла гэта тры з паловай гадзіны таму назад. Калі яна з'явілася, у яе не было ног ніжэй каленяў. Потым яна іх адгадаваць. Так хто вар'ят, сябар мой?
  
  Ён глядзеў на яе, шырока раскрыўшы вочы, незнаёмы ёй служачы ў добрым касцюме і з ледзь аслабленым, працоўны дзень скончыўся, вузлом гальштука, і так, яна бачыла ледзь прыкметныя кратэры і паласы ад даўніх вугроў на шчоках і лбе.
  
  — Гэта праўда?
  
  Яна падняла правую руку.
  
  — Хай я памру, калі маню. Гэтая сука скрала мае туфлі, — яна запнулася. — Не, яна не сука. Я не веру, што яна сука. Яна была спалоханая, босая і думала, што ў яе родавыя сутычкі. Шкада толькі, што я не паспела аддаць ёй мае красоўкі замест дарагіх гребаных туфляў.
  
  Мужчына з трывогай глядзеў на яе, і раптам, Доктар Дамаскус адчула жудасную стомленасць. Яна раптам зразумела, што зараз ёй давядзецца прывыкаць да такіх вось поглядах. Засвяцілася белая таблічка «ІДЗІЦЕ», і мужчына, загаварылі з ёй, пакрочыў праз Сорак Шостую вуліцу, памахваючы брифкейсом.
  
  — Містэр!
  
  Ён не спыніўся, але павярнуўся.
  
  — Што тут было, у мінулым, калі вы спыняліся, каб вылечыць вашы вугры?
  
  — Нічога, — адказаў ён. — Пустка за плотам. Я думаў, ён знікне, гэты выдатны гук, калі пачалося будаўніцтва, але ён нікуды не дзеўся.
  
  Ён перасёк брук, ступіў на тратуар. І працягнуў шлях па Другі авеню. Доктар засталася на месцы, пагружаная ў думкі. Я думаў, ён знікне, але ён нікуды не дзеўся.
  
  — Як такое магло быць? — спытала яна і павярнулася тварам да Хамаршэльда-Плаза-2. «Чорнай вежы». Цяпер, калі яна засяродзілася на гудении, яно толькі ўзмацніўся. І стала яшчэ сладостней. Яна чула не адзін голас — шмат. Быццам спяваў цэлы хор. А потым яно знікла. Знікла гэтак жа раптоўна, як і з'явілася чорная жанчына.
  
  «Не, усё не так, — падумала Трудзі. — Я проста страціла здольнасць чуць яго, нічога больш. Калі я прастою тут дастаткова доўга, гатовая спрачацца, яно вернецца. Госпадзе, трызненне якой-тое. Я рехнулась».
  
  Яна ў гэта верыла? Па праўдзе кажучы, няма. Як-то адразу свет для яе вычарпаўся, ад яго рэальнасці засталося зусім нічога, у значнай меры яна ператварылася ў эфэмэрнасьць. Але ніколі ў жыцці яна не адчувала сябе больш практычнай, больш разважнай. А яшчэ яна адчувала слабасць у каленях, паленне ў жываце і разумела, што вось-вось можа грымнуць ў прытомнасць.
  
  4
  
  На другім баку Другі авеню знаходзіўся маленькі скверык. Яго ўпрыгожваў фантан і скульптура чарапахі, панцыр якой вільготна блішчаў ад пырскаў. Фантаны і скульптуры, Доктар зусім не хвалявалі, але ў скверыку яна ўбачыла лаву.
  
  Калі зноў загарэлася белая таблічка «ІДЗІЦЕ», Доктар паплялася праз Другую авеню, прама-ткі восьмидесятитрехлетняя старая, а не тридцативосьмилетняя жанчына ў росквіце сіл, дабралася да лавы, вёскі. Пачала павольна, глыбока ўдыхаць і дзе-то хвіліны праз тры яе самаадчуванне вызначана палепшылася.
  
  Побач са лавай стаяла скрыня з надпісам друкаванымі літарамі «ТРЫМАЙЦЕ СМЕЦЦЕ Ў ПАТРЭБНЫМ ЯМУ МЕСЦЫ». Ніжэй хто-то напылил з балончыка ружовай фарбай: «велізарная ЧАРАПАХА, панцыр гарой». Доктар, вядома, звярнула ўвагу на чарапаху, але памерамі апошняя не дзівіла; скульптура была скромненькой. Звярнула яна ўвагу і на сёе-тое яшчэ: асобнік «Нью-Ёрк таймс», скручаны так, як яна заўсёды скручивала свой, калі не хацела адразу выкідваць і мела пры сабе пакет, у які магла пакласці. Зразумела, увечары як гэтага, так і любога іншага дня, па Манхэтэне маглі валяцца як мінімум мільён асобнікаў «Нью-Ёрк таймс», але гэты купляла яна. Доктар ведала пра гэта да таго, як вывудзіла яго з смеццевай скрыні, і адразу ж знайшла доказ сваёй правасці: практычна вырашанае крыжаванка, яна запаўняла яго за ленчем, запісваючы літары ў пустыя клетачкі любімымі ёю фіялетавым чарнілам.
  
  Яна вярнула газету ў сметніцу і праз Другую авеню паглядзела на тое месца, дзе змянілася яе ўяўленне аб будове свету. Магчыма, назаўжды.
  
  Ўзяла мае туфлі. Перасекла Другую авеню, прысела ў чарапахі, надзела іх. Пакінула пры сабе мой палатняны пакет і выкінула «Таймс». Навошта ёй спатрэбіўся пакет? У яе не было сваёй обувки, каб пакласці ў яго.
  
  Доктар падумала, што можа адказаць на гэтае пытанне. Жанчына паклала ў пакет свае талеркі. Кап, калі б заўважыў вострую абзу, мог бы пацікавіцца, а для чаго патрэбныя талеркі, аб якія можна парэзацца, схапіўшыся не там, дзе варта.
  
  Добра, але куды яна пайшла потым?
  
  Зусім недалёка, на куце Першай авеню і Сорак шосты вуліцы знаходзіўся гатэль, які калісьці называўся «ААН Плаза». Доктар не ведала, як ён называўся цяпер, так яе гэта не хвалявала. Не хацела яна ісці туды і пытацца, не з'яўлялася тут некалькі гадзін таму назад чорная жанчына ў джынсах і запачканной белай кашулі. Інтуіцыя падказвала, што яе версія прывіда Джэйкаба Марлі менавіта туды і накіравалася, але як раз у дадзеным выпадку прытрымлівацца інтуіцыі і не хацелася. Лепш забыцца пра гэта. Пантофляй у горадзе хапала, а вось розум, розум у чалавека...
  
  Лепш паехаць дадому, прыняць душ, і проста... забыцца пра гэта. Ды толькі...
  
  — Што-то не так, — вырвалася ў яе, і мужчына, які праходзіць міма скверыка, паглядзеў на яе. Яна адказала ваяўнічым позіркам. — Што-то вельмі нават не так. Што-то...
  
  На розум прыйшло слова нахіляецца, але яна не вырашылася яго вымавіць. Нібы баялася, што гэта слова, прамоўленае, разам ператворыцца ў іншае: перакульваецца.
  
  Для Трудзі Дамаскус гэта лета стала летам кашмарных сноў. У некаторых яна бачыла жанчыну, якая спачатку з'явілася перад ёй, а потым адрасціла ногі. Гэта былі жудасныя сны, але не самыя жудасныя. У апошніх яна аказвалася ў апраметнай цемры, звіняць якія-то ірвуцца барабанныя перапонкі і душу колокольца, яна адчувала, як што-то нахіляецца і нахіляецца да кропкі, прайшоўшы якую спыніць падзенне і вярнуцца ў вертыкальнае становішча немагчыма.
  
  КУПЛЕТ :
  
  Commala — come — key
  
  Can tell ya what see ya?
  
  Is it ghosts or just the mirror
  
  that makes you want to flee?
  
  ОТВЕТСТВИЕ :
  
  Commala — come — three!
  
  I beg ya, tell me!
  
  Is it ghost or just darker self
  
  that makes ya want to flee?
  
  
  
  Страфа 4. «Доган» Сюзаны
  
  1
  
  Памяць Сюзаны стала палохала адрывіста, не заслугоўвае даверу, ненадзейнай, падобнай на скрынку перадач старога аўтамабіля, на шэсцярнях якой посшибало палову зубцоў. Яна памятала бой з Ваўкамі, і Міа, якая цярпліва чакала, пакуль ён працягваўся...
  
  Не, не так. Несправядліва. Міа не проста чакала. Яна падбадзёрвала Сюзану (і астатніх), усім сваім сэрцам ваяўніцы была з імі. Стрымлівала сутычкі, пакуль сурагатная маці яе малога металу адымае жыццё талеркі. Ды толькі Ваўкі на паверку апынуліся робатамі, так што нельга сказаць, што талеркі...
  
  Няма. Няма, можна. Таму што яны былі не проста робатамі, больш, чым робатамі, і мы іх забівалі. Змагаліся за правае справу і забівалі.
  
  Але адбылося гэта не тут, не ў гэтым свеце, і чаго пра гэта казаць, раз усё скончылася. А як толькі скончылася, яна адчула, як сутычкі вярнуліся, не проста вярнуліся — ўзмацніліся. І яна падобна на тое, нарадзіла б прама на абочыне той чортавай дарогі, калі б не сабрала волю ў кулак. І там ён бы і памёр, таму што быў галодны, малой Міа быў галодны і...
  
  «Ты павінна мне дапамагчы!» Міа. Няма ніякай магчымасці не адрэагаваць на гэты крык. І нават адчуваючы, як Міа адціраюць яе (так Роланд аднойчы оттер Детту Уокер), яна не магла не адгукнуцца на гэты адчайны мацярынскі крык. Часткова, выказала здагадку Сюзанна, таму што яны дзялілі яе цела, і цела паспяшалася на дапамогу немаўляці. Верагодна, па-іншаму і быць не магло. Так што яна прыйшла на дапамогу. Зрабіла тое, што сама Міа рабіць больш не магла: яшчэ на нейкі час затрымала сутычкі. Хоць усё гэта, занадта доўгая затрымка родаў, пагражала немалой небяспекай для малога (пацешна, як гэта слова непрыкметна прокралось у яе свядомасць, стала яе словам, не толькі Міа).Яна прыгадала гісторыю, якую распавяла адна дзяўчына падчас начных вячорак у інтэрнаце Калумбійскага універсітэта: яны сядзелі кружком, пяць ці шэсць студэнтак, у піжамах, палілі і перадавалі па коле бутэльку «Уилд айриш роуз», абсалютна забароненага, а таму ўдвая больш салодкага лікёру. Гісторыю пра дзяўчыну іх узросту, прыходу ў доўгую аўтамабільную паездку, пра дзяўчыну, занадта сарамлівы, каб сказаць сваім сябрам, што ёй даўно пара справіць малую патрэбу. Згодна з гісторыі, скончылася ўсё тым, што ў дзяўчыны мачавая бурбалка лопнуў і яна памерла. Такім гісторыям звычайна верыш, хоць і думаеш, што яны — лухта сабачая. Вось і наконт малога... немаўля...
  
  Але, якой бы ні была небяспека, яна здолела спыніць сутычкі. Таму што меліся выключальнікі, якія маглі гэта зрабіць. Дзе-то. (у «Догане») Толькі тэхніка «Дога» ніколі не прызначалася для таго, як яна... яны... (мы) выкарыстоўвалі яе для выратавання немаўля. У рэшце рэшт гэта прывяло б да перагрузкі і (разбурэння) усе машыны перагрэліся б і згарэлі. Паднялася б трывога. Патухлі б пульты кіравання і тэлевізійныя экраны. Як хутка гэта магло адбыцца? Сюзана не ведала. Яна цьмяна памятала, як даставала сваё крэсла з фургона, пакуль астатнія адцягнуліся, святкуючы перамогу ці аплакваючы тых, хто загінуў. Залезці куды-то і што-то дастаць — не так ужо і лёгка, калі ногі ў цябе сканчаюцца ледзь ніжэй калена, але і не так складана, як мяркуюць некаторыя. Вядома, яна прывыкла пераадольваць падобныя цяжкасці, скажам, сесці на ўнітаз і злезці з яго, дастаць кнігу з адной з верхніх паліц (для гэтага ў кожнай пакоі яе нью-ёркскай кватэры стаяла спецыяльная зэдлік). Ва ўсякім выпадку, Міа настойвала, практычна падганяла яе, як каўбой мог падганяць дваровую псину. І Сюзанна забралася ў фургон, выцягнула і апусціла на зямлю крэсла, а потым акуратна села ў яго. Далося ёй гэта не без працы, скажам, адкаціць бервяно куды як прасцей, але яна не магла сказаць, што з тых часоў, як яна страта ў росце шаснаццаць цаляў або каля таго, на яе долю не выпадала больш цяжкай працы.
  
  На крэсле яна змагла праехаць мілю, можа, крыху больш за (ніякіх ног для Міа, нічыёй дачкі, ва ўсякім выпадку, у Кэлле). А потым кола наехала на гранітны выступ, выкінуўшы яе з крэсла. На шчасце, ёй удалося змякчыць падзенне рукамі, зберагчы якія бунтуюць, які раздзіраецца болем жывот.
  
  Яна памятала, як прыўзнялася... папраўка, яна памятала, як Міа прыўзняла скрадзенае цела Сюзаны Дын... і на каленях, А сёе дзе і упіраючыся ў зямлю рукамі, рушыла ўверх па сцежцы. З таго, што потым адбылося ў Кэлле, яна ясна памятала толькі адно: спробу не дазволіць Міа зняць з шыі скураны шнурок. На гэтым шнурку вісела кольца, выдатнае легкае кольца, якое Эдзі выразаў для яе з вярбы. Калі ўбачыў, што яно вяліка для яе пальцаў (хацеў зрабіць ёй сюрпрыз, таму абыйшоўся без прымеркі), вельмі засмуціўся і паабяцаў выразаць іншае.
  
  «Ты можаш выразаць, калі хочаш, — сказала тады Сюзанна, — але я заўсёды буду насіць гэта».
  
  І насіла, павесіўшы на скураны шнурок, ёй падабалася, як яна трэцца аб яе грудзях, а цяпер гэтая незнаёмая жанчына, гэтая сука, хацела яго зняць.
  
  Детта рванулася наперад, схапіўшыся з Міа. Детта роўным лікам нічога не дабілася, паспрабаваўшы ўсталяваць кантроль над Ролянд, але Міа не магла цягацца з Ролянд з Гилеада. Рукі Міа адпусцілі скураны шнурок. Яе кантроль над целам даў слабіну. Калі гэта адбылося, пайшла чарговая сутычка. Ад болю Сюзанна согнулась напалову і застагнала.
  
  «Яго трэба зняць! — выкрыкнула Міа. — Інакш у іх апынецца яго пах, як і твой! Твайго мужа! Табе гэта не трэба, павер мне!»
  
  «У каго? — спытала Сюзана. — Аб кім ты гаворыш?»
  
  «Усё роўна... няма часу на тлумачэнні. Але, калі ён пойдзе за табой, і я ведаю, ты думаеш, ён паспрабуе, яны не павінны ведаць яго пах! Я пакіну кольца тут, дзе ён зможа яго знайсці. Потым, калі ка захоча, ты, магчыма, зноў будзеш яго насіць».
  
  Сюзана ўжо сабралася сказаць ёй, што яны змогуць адмыць кольца, прыбраць пах Эдзі, але зразумела, што Міа кажа не проста аб паху. Гэта было кальцо любові, а такі пах заставаўся навекі.
  
  Але хто мог яго унюхаць?
  
  [119]Ваўкі, выказала здагадку яна. Сапраўдныя Ваўкі. Тыя, што знаходзіліся ў Нью-Ёрку. Вампіры, аб якіх казаў Каллагэн, «нізкія людзі» . А можа, хто-то яшчэ? Хто-то страшны?
  
  «Дапамажы мне!» — крыкнула Міа, і зноў Сюзана не выстаяць перад гэтым клічам. Міа лі маці гэтага дзіцяці або няма, монстар ён ці няма, але яе цела хацела, каб ён з'явіўся на святло. Вочы хацелі ўбачыць яго, якім бы ён ні быў, вушы — пачуць, як ён крычыць, нават калі гэта будзе звярынае рыканне.
  
  Яна зняла шнурок, пацалавала кольца, паклала на сцежку, дзе Эдзі абавязкова б яго знайшоў. У тым, што ён пойдзе следам за ёй, яна не сумнявалася.
  
  Што за гэтым рушыла ўслед? Яна не памятала. Быццам бы на чым-то ехала па крутой сцежцы, і, вядома ж, гэтая сцежка вяла да Пячоры Дзверы.
  
  А потым, цемра.
  
  (не цемра)
  
  Ну, не поўная цемра. Мігцяць агні. Слабое свячэнне тэлевізійных экранаў, якія не паказвалі карцінку, а толькі лучились мяккім шэрым святлом. Далёкі гул матораў, шчоўканне рэле. То ёсць («Доган» «Дога» Джэйка) нейкі камандны пункт. Можа, месца, якое яна стварыла сама, можа, яе ўяўная версія куонсетского модуля [120], знойдзенага Джэйкам на заходнім беразе ракі Уайе.
  
  Наступнае ўспамін давялося ўжо на Нью-Ёрк. Яе вочы ператварыліся ў вокны. Скрозь якія яна глядзела, як Міа адбірае туфлі ў якой-то паслухмяная жанчыны.
  
  Сюзана паспрабавала ўмяшацца, звярнулася да жанчыны за дапамогай. Хацела працягнуць, сказаць, што ёй трэба ў бальніцу, што ёй патрэбен лекар, што яна збіраецца нараджаць і з гэтым у яе нейкія складанасці. Але, перш чым паспела працягнуць, чарговая сутычка скруціла яе, якая суправаджаецца жахлівай, захапляльнай ўсё цела болем, якую яна не адчувала ніколі ў жыцці, нават пасля таго, як ёй адрэзала ногі. Гэтая боль... гэтая...
  
  — О, Божа, — вырвалася ў яе, але Міа зноў оттерла яе, перш чым яна паспела што-то дадаць, загадала Сюзане замаўчаць і сказала жанчыне, што яна можа застацца без пары чаго-то больш каштоўнага, чым туфлі, калі паспрабуе звярнуцца да копам.
  
  «Міа, паслухай мяне, — падала голас Сюзана. — Я зноў магу гэта спыніць... Думаю, што магу... але ты павінна дапамагчы. Ты павінна сесці. Калі не сядзеш, сам Гасподзь не зможа перашкодзіць схваткам давесці справу да натуральнага завяршэння. Ты мяне разумееш? Ты мяне чуеш?»
  
  Міа чула. Нейкі час стаяла на месцы, назіраючы за жанчынай, у якой адабрала туфлі. Потым, прама-ткі, як паслухмяная дзяўчынка, спытала: «І куды мне пайсці?»
  
  Сюзана адчула, што выкрадальніца яе цела ўпершыню адчула велізарнае горада, у які трапіла, убачыла натоўпу спяшаюцца пешаходаў, патокі металічных карэт (і кожная трэцяя ярка-жоўтая, да рэзі ў вачах), дома-вежы, такія высокія, што з хмарны дзень іх верхнія паверхі знікалі б з-пад увагі.
  
  Абедзве жанчыны глядзелі на незнаёмы горад праз адну пару вачэй. Сюзана ведала, што гэта яе горад, але ўжо вельмі ён змяніўся. Яна пакінула Нью-Ёрк у 1964 годзе. Колькі гадоў прайшло з тых часоў? Дваццаць? Трыццаць? Усё роўна, колькі б ні прайшло. Не час цяпер трывожыцца з-за гэтага.
  
  Іх агульны погляд знайшоў маленькі скверык на другім баку авеню. Сутычкі на нейкі час спыніліся і, калі запалілася белая таблічка «ІДЗІЦЕ», чорная жанчына, Доктар Дамаскус, якая, на погляд М. Дамаскус зусім і не выглядала цяжарнай, павольна, але ўпэўнена перасекла брук.
  
  На другім баку побач з фантанам і металічнай скульптурай стаяла лава. Убачыўшы чарапаху, Сюзанна трохі супакоілася, у яе ўзнікла адчуванне, што гэта Роланд пакінуў ёй знак, прыслаў вестачку.
  
  «Ад таксама пойдзе за мной, — папярэдзіла яна Міа. — І табе варта сцерагчыся яго, жанчына. Табе варта вельмі сцерагчыся яго».
  
  «Я зраблю тое, што павінна зрабіць, — адказала Міа. — Ты хочаш паглядзець паперы той жанчыны? Навошта?»
  
  «Я хачу паглядзець, у якім мы годзе. Газета падкажа».
  
  Карычневыя рукі выцягнулі скручаную газету з холщового пакета ад «Бордерс», разгарнулі, паднеслі да сінім вачам, якія пачыналі гэты дзень карычневымі, як і рукі. Сюзана ўбачыла дату,1 чэрвеня 1999 года, здзіўлена паківала галавой. Не дваццаць гадоў, нават не трыццаць, цэлых трыццаць пяць. Да гэтага моманту яна і ўявіць сабе не магла, што свеце ўдасца працягнуць так доўга. Яе сучаснікі па ранейшай жыцця, студэнты, змагары за грамадзянскія правы, знаёмыя на вечарынках, aficionados [121] народнай музыкі, набліжаліся да пенсійнага ўзросту. Некаторыя, напэўна, памерлі.
  
  «Хопіць», — абарвала яе роздумы Міа і кінула газету ў скрыню для смецця, дзе яна зноў скрутилась. Страсянула бруд і пыл з голых ступняў (з-за гэтай гразі Сюзана не звярнула ўвагі, што яны іншага колеру), потым надзела адабраныя туфлі. Яны крыху ціснулі, шкарпэтку не было, так што яна, напэўна, нацерла б ногі, калі б прыйшлося ісці далёка, але...
  
  «Што табе да гэтага, а? — спытала яе Сюзана. — Ногі-гэта не твае».
  
  І, ледзь вымолвила гэтыя словы, няма, не вымолвила, увесь размова-то ішоў у яе ў галаве, зразумела, што, магчыма, памыляецца. Таму што яе ўласныя ногі, тыя самыя, якія да пары, да часу дакладна служылі целе Адэты Холмс (а часам і Детты Уокер), вядома ж, даўно адышлі ў нябыт, згнілі або, што больш верагодна, згарэлі ў якой-небудзь муніцыпальнай мусоросжигательной печы.
  
  Але змены колеру скуры яна не заўважыла. Ды толькі потым падумала: «Ты заўважыла, чаго ўжо там. Заўважыла, але адразу адсекла гэтую думку. І без таго праблем хапала».
  
  Але перш чым Сюзанна паспела працягнуць пошукі адказу на пытанне, як філасофскае, так і фізічны, на чыіх нагах яна цяпер хадзіла, пайшла чарговая сутычка. Боль скруціла жывот, ператварыла яго ў камень, а сцягна — у жэле. Упершыню яна адчула непрыемнае і жахлівае жаданне тужыцца, выпхнуць з сябе немаўля.
  
  «Ты павінна гэта спыніць! — закрычала Міа. — Жанчына, ты павінна! Дзеля выгоды малога, дзеля нас абодвух!»
  
  Так, твая праўда, але як?
  
  «Заплюшчы вочы», — загадала ёй Сюзана.
  
  «Што? Ты мяне не чула? Ты павінна...»
  
  «Я цябе чула, — адказала Сюзана. — Заплюшчы вочы».
  
  Сквер знік. Свет пацямнеў. Яна — чорная жанчына, усё яшчэ маладая і, несумненна, выдатная, якая сядзіць на лаве ля фантана і металічнай скульптуры чарапахі з мокрым ад пырскаў, а таму бліскучым панцырам. Не проста сядзіць, але, падобна, медитирующая ў другой палове гэтага першага цёплага летняга дня 1999 года.
  
  «Цяпер я на нейкі час отлучусь, — працягнула Сюзана. — Я вярнуся. А пакуль сядзі, дзе сядзіш. Сядзі ціха. Не варушыся. Боль павінна сысці, але, нават калі яна сыдзе не адразу, сядзі ціха. Двинешься — стане толькі горш. Ты мяне разумееш?»
  
  Міа, магчыма, спалохалася, патрапіўшы ў незнаёмую абстаноўку, але яна дакладна ведала, што ёй трэба, ды і розуму ёй хапала.
  
  Таму задала толькі адно пытанне: «Куды ты сабралася?»
  
  "Назад у «Доган», Той, што ўнутры. — рушыў услед адказ. — Мой «Доган».
  
  2
  
  Будынак, якое Джэйк выявіў на іншым беразе ракі Уайе, з'яўлялася старажытным коммуникационно-назіральным пунктам. Хлопчык ім яго апісаў, з нейкімі падрабязнасцямі, але, хутчэй за ўсё, не даведаўся б уяўны «Доган» Сюзаны, базировавшийся на тэхналагічных рашэннях, якія даўно ўжо адсталі ад жыцця трынаццаццю гадамі пазней, калі Джэйк пакінуў Нью-Ёрк дзеля Сярэдняга свету. Пры Сюзане прэзыдэнтстваваў Ліндан Джонсан, а на каляровы тэлевізар глядзелі, як на дзівоцтва. Аднак Сюзана пабывала ў горадзе Луде [122] і бачыла тамтэйшыя тэхнічныя цуды, так што, магчыма, Джэйк ўсё-ткі атрымалася б даведацца месца, дзе ён хаваўся ад Бэна Слайтмана-старэйшага і Эндзі, робата-пасыльнага.
  
  Вызначана ён даведаўся б пыльны лінолеўм на падлозе, з малюнкам з якія чаргуюцца чырвоных і чорных квадратаў, крэслы на колцах, якія стаяць каля пультаў кіравання з перемигивающимися лямпачкамі і святлівымі дыскамі прыбораў. Пазнаў бы ён і шкілет у куце, усмешлівы над зношанага каўнерыка старажытнай форменнай кашулі.
  
  Яна перасекла залу і села на адзін з крэслаў. Перад ёй чорна-белыя экраны паказвалі дзясяткі малюнкаў. На некаторых яна ўбачыла Кэллу (гарадская плошча, царква Каллагэна, крама Тлушчу, дарога, якая сыходзіць з горада на ўсход). На іншых — застылыя малюнкі, накшталт фотапартрэтаў: Роланда, ўсмешлівага Джэйка з Ышом на руках і, на гэтую яна прымусіла сябе паглядзець, Эдзі, у капелюшы, па-ковбойски збітай на патыліцу, з нажом, якім ён усё выразаў, у руцэ. Яшчэ на адным маніторы худая чорная жанчына сядзела на лаве побач з чарапахай: вочы зачыненыя, ногі ссунутыя, рукі складзеныя на каленях, у адабраных туфлях. І яшчэ пакет, скрадзены ў жанчыны з Другой авеню, плеценая сумка з завостранымі орисами ў ёй і... мяшок для боўлінга. Выцвілы чырвоны мяшок, а ў ім — што-то з прамымі кутамі, выпнутымі скрозь матэрыю. Скрыню. Гледзячы на гэты экран Сюзанна раптам раззлавалася... адчула сябе адданай... але не магла зразумець, чаму.
  
  «На тым баку мяшок быў ружовым, — падумала яна. — Ён змяніў колер пры пераходзе, але ненашмат».
  
  Твар жанчына на чорна-белым экране сказіла грымаса. Сюзана адчуў водгук болю, якую адчувала Міа, слабы і далёкі.
  
  «Павінна гэта спыніць. І хутка».
  
  Аднак заставаўся ўсё той жа пытанне: як?
  
  «Гэтак жа, як ты гэта зрабіла на тым баку, Пакуль яна дабіралася да пячоры, наколькі магла, хутка».
  
  Але ж адбылося гэта даўным-даўно, у іншым жыцці. Але чаму няма? Усё так, іншае жыццё, іншы свет, але, калі яна марыла аб вяртанні туды, дапамагаць трэба было тут. Так што ж яна зрабіла?
  
  «Выкарыстала той метад, вось што ты зрабіла. Усё, што для гэтага трэба, у цябе ў галаве, ты ж ведаеш. Прафесар Оувермейер называў яго візуалізацыяй, калі расказваў аб ім на семінарах па псіхалогіі. Заплюшчы вочы».
  
  Што Сюзанна і зрабіла. Цяпер абодва зачыніліся пары вочы, рэальныя, якія кантралявала Міа, седзячы на лаве ў Нью-Ёрку, і тыя, што знаходзіліся ў яе свядомасці.
  
  «Візуалізуецца».
  
  Яна зрабіла і гэта. Ва ўсякім выпадку, паспрабавала.
  
  «Адчыні».
  
  Яна адкрыла вочы. Цяпер на пульце кіравання перад ёй замест перемигивающих лямпачак і рэастатаў з'явіліся два вялікіх дыска і адзін тумблер. Дыскі быццам бы з бакеліта, як і перамыкачы на кухоннай пліце маці ў доме, дзе прайшло дзяцінства Сюзаны. Яна вырашыла, што здзіўляцца гэтаму няма патрэбы: любая візуалізацыя, хай нават самая фантастычная, не больш чым замаскіраваная версія таго, што ты ўжо ведаеш.
  
  Пад дыскам па яе левую руку Сюзанна прачытала: «ЭМАЦЫЙНАЯ ТЕМПЕРАУРА». Згодна з чыслах на дыску, яна змянялася ў дыяпазоне ад 32 да 212 [123] (32 — сіні фон, 212 — ярка-чырвоны). Цяпер насупраць стрэлкі стаяла лік 160. Дыск па цэнтру паказваў «ІНТЭНСІЎНАСЦЬ СУТЫЧАК». Яна вар'іравалася ад 0 да 10 і ў сапраўдны момант складала 9. Тумблер з кароткай маркіроўкай «МАЛОЙ» мог знаходзіцца ў двух палажэннях: «СОН» і «НЯСПАННЕ». Стаяў тумблер ў апошнім.
  
  Сюзана падняла галаву і ўбачыла, што цяпер адзін з экранаў паказвае немаўля in utero [124]. Хлопчыка. Прыгажуна-хлопчыка. Яго пеніс, як малюсенькая водарасць, плаваў пад пупавінай. А расплюшчаныя вочы, нягледзячы на чорна-белае малюнак, былі пранікліва-сінімі. І погляд малога нібы прасвечваў яе наскрозь.
  
  «Гэта ж вочы Роланда, — здзіўлена падумала яна, адчуваючы сябе круглай дурніцай. — Як такое можа быць?»
  
  Не можа, вядома. Усе гэта ўсяго толькі плён яе ўяўлення, метад візуалізацыі, нічога больш. Але, калі і так, чаму яна прадставіла сабе сінія вочы Роланда? Чаму не светла-карыя Эдзі? Чаму не светла-карыя свайго мужа?
  
  «Няма часу думаць пра гэта. Рабі, што трэба».
  
  Яна ўзялася за дыск «ЭМАЦЫЙНАЯ ТЭМПЕРАТУРА», всосав ніжнюю губу паміж зубоў (на маніторы, показывающем лаўку ў скверыку, Міа таксама прыкусіла ніжнюю губу). Пасля кароткай замінкі, павярнула дыск, усталяваўшы насупраць стрэлкі лік 72, нібыта мела справу з тэрмастатам. А хіба няма?
  
  І адразу ж супакоілася. Расслабілася, седзячы на крэсле, адпусціла ніжнюю губу. На маніторы тое ж самае зрабіла і чорная жанчына. Добра, пакуль усё ішло добра.
  
  Яна ўжо паднесла руку ў другім дыску «ИНТЕРСИВНОСТЬ СУТЫЧАК», але ў апошні момант перадумала і перавяла тумблер «МАЛОЙ» са становішча «НЯСПАННЕ» ў становішча «СОН». Вочы немаўля тут жа зачыніліся. А Сюзане адразу палягчэла. Вельмі ўжо трывожылі яе гэтыя сінія вочы.
  
  Добра, цяпер пара заняцца «ІНТЭНСІЎНАСЦЮ СУТЫЧАК». Сюзана добра разумела, што гэта самы важны элемент пульта кіравання, Эдзі назваў бы яго «Вялікім казіно». Яна паклала руку на састарэлы, якой даўно не выкарыстоўваўся ні на адным пульце кіравання дыск, паспрабавала павярнуць і асабліва не здзівілася, выявіўшы, што вось дыска «залипла» ў гняздзе. Дыск вызначана не хацеў паварочвацца.
  
  «Але ты павернешся, — падумала Сюзана. — Таму што нам гэта трэба. Нам трэба, каб ты павярнуўся».
  
  Яна мацней сціснула яго пальцамі і пачала павольна круціць супраць гадзінны стрэлкі. Болевы ўкол працяў галаву, і яна паморшчылася. Другі ўкол дастаўся шыі, нібы яна праглынула рыбную костачку. Потым боль сышла, так жа раптоўна, як і з'явілася. Справа ад яе замігцела цэлая панэль з лямпамі, у асноўным, жоўтыя, але некалькі ярка-чырвоных.
  
  «ПЕРАСЦЯРОГА, — пачуўся голас, на здзіўленне падобны з голасам Блэйна Мона. — ПРАЦЭС МОЖА ВЫЙСЦІ ЗА ПАРАМЕТРЫ БЯСПЕКІ».
  
  «Хто б спрачаўся, Шэрлак», — падумала Сюзана. Насупраць стрэлкі ўжо стаяла лічба 6. Працягваючы круціць дыск «ІНТЭНСІЎНАСЦЬ СУТЫЧАК», яна мела левую міма стрэлкі лічбу 5, і тут замігцела яшчэ адна панэль жоўта-чырвоных агнёў, а тры манітора, якія паказваюць Кэллу, з шыпеннем адключыліся. Зноў боль распаленымі пальцамі сціснула галаву. Дзе-то пад ёй ўключыліся маторы або турбіны. Магутныя, мяркуючы па гуку. Яна адчувала, як вібрацыя з падлогі перадаецца на яе ногі, натуральна, босыя: туфлі ўзяла Міа. «Ну і добра, — падумала яна. — Да гэтага ў мяне наогул ног не было, так што можа, грэх скардзіцца».
  
  «ПЕРАСЦЯРОГА, — паўтарыў механічны голас. — ТОЕ, ШТО ТЫ РОБІШ, НЕБЯСПЕЧНА, СЮЗАННА З НЬЮ-ЁРКА. ПАСЛУХАЙ, ПРАШУ ЦЯБЕ. НЕЛЬГА ІСЦІ СУПРАЦЬ ПРЫРОДЫ».
  
  На розум прыйшла адна з прымавак Роланда: «Ты робіш тое, што павінен, і я зраблю тое, што павінен, а потым паглядзім, каму дастанецца кірмашовы гусь». Яна не магла з дакладнасцю сказаць, што гэта азначае, але гэтая прымаўка ў поўнай меры адпавядала сітуацыі, якая склалася, а таму Сюзанна паўтарыла яе ўслых, павольна, але без прыпынкаў паварочваючы дыск «ІНТЭНСІЎНАСЦЬ СУТЫЧАК». Міма стрэлкі прайшла лічба 4, потым 3...
  
  Яна збіралася дайсці да 1, але, калі насупраць стрэлкі апынулася лічба 2, галаву працяў такая дзікая боль, што яна ледзь не страціла прытомнасць, і прыбрала руку.
  
  З імгненне боль не сыходзіла, нават ўзмацнілася, і Сюзанна ўжо падумала, што боль гэта яе заб'е. Міа звалілася б з лавы, на якой сядзела, і абодва памерлі б яшчэ да таго, як цела, якое яны дзялілі, упала б на асфальт перад скульптурай чарапахі. А заўтра, ці днём пазней, яе парэшткі адправілі б на «Поттерс філд» [125]. І што напісалі б у пасведчанні аб смерці? Інсульт? Інфаркт? А можа, што часцей за ўсё пісаў вечна які спяшаецца, завалены працай паталогоанатом, смерць ад натуральных прычын?
  
  Але боль сышла, і пасля яе сыходу Сюзанна выявіла сябе сярод жывых. Сядзела перад пультам кіравання з двума недарэчнымі дыскамі і тумблерам, павольна і глыбока дыхала, абедзвюма рукамі мыла са шчокаў пот. Ну і ну, падобна на тое, у візуалізацыі яна магла прэтэндаваць на званне чэмпіёна свету.
  
  Але гэта больш, чым візуалізацыя... ты гэта ведаеш, так?
  
  Яна лічыла, што так, ведала. Што-то яе змяніла... змяніла іх усіх. Джэйк авалодаў дакрананнямі, адной з разнавіднасцяў тэлепатыі. Эдзі — уменнем (і яно толькі ўдасканальвалася) ствараць магічныя прадметы, талісманы, адным з якіх ужо ўдалося адкрыць дзверы паміж светамі. А яна?
  
  Я... ўяўляю сабе. Вось і ўсё. Толькі, калі што-то я ўяўляю сабе дастаткова выразна, прадстаўленае пачынае ператварацца ў рэальнае. Дакладна таксама, як станавілася рэальнай Детта Уокер. Цяпер па ўсім «Догану», у версіі Сюзаны, гарэлі жоўтыя лямпы. Прама ў яе на вачах некаторыя з іх змянілі колер на чырвоны. Пад яе нагамі, асаблівымі нагамі, толькі для гасцей, яна бачыла скрозь іх, тросся і трашчаў падлогу. Трасяніна гэтая магла прывесці да з'яўлення расколін. Расколіны сталі б паглыбляцца і пашырацца. Дамы і спадары, сардэчна запрашаем у Дом Ушеров. Сюзана паднялася, азірнулася. Пара вяртацца. Або, перш чым сысці, ёй яшчэ трэба што-то зрабіць? І ў галаву прыйшла слушныя думка.
  
  3
  
  Сюзана закрыла вочы і прадставіла сабе радиомикрофон. А адкрыўшы, убачыла яго. Ён стаяў на пульце, справа ад дыскаў і тумблера. На падстаўцы яна «намалявала» фірмовы зенитовский знак [126] — слова «Зеніт» побач з молниеобразной Z, але выявіла там лагатып іншай кампаніі — «Норд сентрал позитроникс». Значыць, хто-небудзь ці што-то подкорректировало яе візуалізацыю. І гэта пудзіла.
  
  На пульце кіравання, ззаду мікрафона, з'явіўся нейкі прыбор з паўкруглай трохкаляровай індыкатарнай шкалой. Пад ёй цягнулася надпіс: СЮЗАНА — МІА. Іголка-індыкатар ўжо зрушылася з зялёнага сектара ў жоўты. За жоўтым ішоў чырвоны, з чорным словам: «Небяспека».
  
  Сюзана ўзяла мікрафон, повертела ў руках, не ведаючы, як ім скарыстацца. Зноў заплюшчыла вочы, прадставіла сабе тумблер, падобны на той, што перамыкаўся у адно з двух палажэнняў: «СОН» і «НЯСПАННЕ», на бакавы баку падстаўкі. Адкрыўшы вочы, убачыла тумблер. Націснула на яго, пераводзячы ў становішча «УКЛЮЧАНА».
  
  — Эдзі, — пачала яна, падумала, як па-дурному усё гэта выглядае з боку, але працягнула. — Эдзі. Калі ты мяне чуеш, я ў парадку, па меншай меры, цяпер. Я з Міа, у Нью-Ёрку. Сёння першае чэрвеня 1999 года, і я паспрабую дапамагчы ёй нарадзіць. Выбару ў мяне няма, ва ўсякім выпадку, я яго не бачу. Калі не застанецца нічога іншага, я паспрабую пазбавіцца ад дзіцяці сама. Эдзі, беражы сябе. Я... — вочы ў яе напоўніліся слязьмі. — Я люблю цябе, салодзенькі. Вельмі моцна.
  
  Слёзы пакаціліся па шчоках. Яна ўжо пачала выціраць іх, потым прыбрала рукі ад твару. Хіба яна не мела права плакаць, з сумам па свайму мужчыну? Як і любая іншая жанчына? Яна пачакала адказу, ведаючы, што можа атрымаць яго, калі захоча, і выстаяла перад спакусай. Не тая сітуацыя, калі размова з самой сабой, толькі голасам Эдзі, мог прынесці хоць нейкую карысць. Раптам яе зрок раздвоилось. Яна бачыла і «Доган», які існаваў толькі ў яе свядомасці, і рэальны свет за яго межамі. На гэты раз не пустыню на ўсходнім беразе Уайе, а забітую транспартам Другую авеню. Міа адкрыла вочы. Яна зноў выдатна сябе адчувала (дзякуючы мне, салодзенькая, дзякуючы мне) і больш не хацела сядзець на лаве. Сюзана вярнулася.
  
  4
  
  Чорная жанчына (якая ўсё яшчэ лічыла сябе негритянкой), сядзела на лаве ў Нью-Ёрку ў першы дзень лета 1999 года. Чорная жанчына, са сваімі пажыткамі, яе амуніцыяй. У тым ліку мяшком з вылинявшей чырвонай матэрыі з надпісам «ТОЛЬКІ СТРАЙКІ НА ДАРОЖКАХ СЯРЭДНЯГА МАНХЭТЭНА». З іншага боку, у свеце Кэллы, мяшок быў ружовым. Колеру ружы.
  
  Міа ўстала. Сюзана тут жа перахапіла кантроль і прымусіла яе сесці. «Навошта ты гэта зрабіла?» — у здзіўленні спытала Міа. «Я не ведаю. Паняцці не маю. Але давай спачатку посовещаемся. Чаму б табе перш за ўсё не сказаць мне, куды ты хочаш пайсці?» «Мне патрэбен телефун. Мне патэлефануюць». «Тэлефон, — паправіла яе Сюзана. — Між іншым, твая кашуля ў крыві, салодзенькая, у крыві Маргарэт Эйзенхарт, і рана ці позна хто-небудзь зразумее, што гэта кроў. І што ты тады будзеш рабіць?» Міа адказала не словамі, а пагардлівай усмешкай. Зразумелая справа, Сюзанна раззлавалася. Пяць хвілін таму назад, можа, і пятнаццаць, цяжка сачыць за часам, калі сыходзіш у сябе, гэта якая выкрала яе цела сучка маліла аб дапамозе. Цяпер ёй дапамаглі, і што атрымлівае выратавальніца? Презрительную ўсмешку. А яшчэ горш тое, што гэтая сучка, хутчэй за ўсё, правы: нябось праходзіць па Сярэднім Манхэтэне ўвесь дзень, і ніхто не спытае, ці запечаная кроў у яе на кашулі або яна вывернула на сябе шакаладны кактэйль з содавай [127]. «Добра, дапусцім ніхто не патрывожыць цябе наконт крыві, — пагадзілася яна, — але куды ты збіраешся падзець усе гэтыя рэчы?» — і тут жа ў галаву прыйшоў яшчэ адзін пытанне, які, напэўна, варта было задаць у першую чаргу. «Міа, а адкуль табе вядома аб існаванні тэлефона? Толькі не кажы мне, што там, адкуль ты прыйшла, яны таксама ёсць». Ніякай рэакцыі. Толькі насцярожанае маўчанне. Але яна сцерла ўсмешку з твару сучкі; хоць гэтага, але дамаглася. «У цябе ёсць сябры, ці не так? Ці ты, па крайняй меры, думаеш, што яны — сябры. Людзі, з якімі ты казала у мяне за спіной. Людзі, якія дапамогуць табе. Так ты, ва ўсякім выпадку, думаеш». «А ты збіраешся дапамагчы мне?» — вярнулася, стала быць. І злая. Але што за злосцю? Страх? Магчыма, залішне смела, на бягучы момант. Але хваляванне — дакладна. «Колькі ў мяне... у нас... часу да таго, як зноў пачнуцца сутычкі?» Сюзана лічыла, што сутычкі вернуцца праз шэсць, максімум, праз дзесяць гадзін, напэўна, да наступлення паўночы, то ёсць дакладна першага, а не другога чэрвеня, але аддала перавагу не дзяліцца гэтай інфармацыяй. «Не ведаю. Думаю, досыць хутка». «Тады нам пара. Я павінна знайсці телефун. Фон. У зацішным месцы». Сюзана падумала аб гатэлі на скрыжаванні Сорак шосты вуліцы і Першай авеню, але пастаралася захаваць гэта ў таямніцы ад Міа. Позірк яе ўпаў на мяшок, калі-то ружовы, цяпер чырвоны, і раптам ёй многае стала ясна, няхай не ўсё, але дастаткова для таго, каб занепакоіцца і раззлавацца. «Я пакіну яго тут, — казала Міа аб коле, якое зрабіў ёй Эдзі. — Я пакіну яго тут, дзе ён зможа яго знайсці. Потым, калі ка захоча, ты, магчыма, зноў будзеш яго насіць». Не абяцанне, вядома, ва ўсякім выпадку, не прамое, але Міа намякала... Лютасьць захліснула розум Сюзаны. Не, яна нічога не абяцала. Яна проста разгарнула Сюзану ў пэўным кірунку, а Сюзанна зрабіла ўсё астатняе.
  
  «Яна не падманвала мяне, толькі дазволіла мне падмануць сябе».
  
  Міа ўстала, але Сюзанна зноў перахапіла кантроль і прымусіла яе сесці. На гэты раз проста припечатала да лаве. «Што? Сюзанна, ты абяцала! Малой...», «Я дапамагу табе з малым», — змрочна адказала Сюзана. Нахілілася, падняла чырвоны мяшок. Мяшок з скрыняй ўнутры. А што ў скрыні? У скрыні з «дрэва зданяў» са словам «НЕНАЙДЕННАЯ», напісаным рунамі? Яна адчула злавеснае біццё скрозь пласт магічнага дрэва і тканіна, якая яго пакрывала. Такім чынам, Чорны Трынаццаты ў скрыні. Міа пранесла яго праз дзверы. А калі адкрываў дзверы магічны крышталь, то як Эдзі зможа пайсці следам за ёй, Сюзанай?
  
  «Я зрабіла тое, што трэба было зрабіць, — нервова вырвалася ў Міа. — Гэта маё дзіця, мой малой, і ўсе цяпер гуляюць супраць мяне. Усе, за выключэннем цябе, і ты дапамагаеш мне толькі таму, што павінна. Успомні, што я сказала... калі ка захоча, сказала я...» Адказаў ёй голас Детты Уокер. Грубы, хрыплы, не церпяць пярэчанняў. «На ка мне пляваць, і табе лепш памятаць пра гэта. У цябе праблемы, дзяўчынка. Ты ж ведаць не ведаеш, што цябе чакае. Нейкія людзі сказалі табе, што дапамогуць, а ты нават не ведаеш, хто яны. Чорт, ды ты не ведаеш, што такое тэлефон і дзе яго знайсці. Так што мы будзем сядзець тут, а ты будзеш расказваць мне, што павінна адбыцца. Мы будзем раіцца, дзяўчынка, і калі ты будзеш выкручвацца і круціць хвастом, мы праседзеўшы тут з мяшкамі да ночы, а потым ты зможаш нарадзіць свайго каштоўнага малога прама на гэтай лаве і абмыць яго з гэтага гребаного фантана».
  
  І чорная жанчына, якая сядзіць на лаве, оскалила зубы ў злоснай ўхмылка, характэрнай для Детты Уокер.
  
  «Табе дарог гэты малой... і Сюзанна, яна таксама сілкуе да малому якія-то пачуцці... але мяне практычна выціснулі з гэтага цела і мне... на яго... насрать».
  
  Жанчына, якая праходзіла міма скверыка з дзіцячай шпацырнай каляскай (і калыска гэтая здавалася пушынкай па параўнанні з інвалідным крэслам Сюзаны, пакінутым ля сцежкі, што вяла да Пячоры дзверы) нервова глянула на мурынка, якая сядзела на лаве, і тут жа паскорыла крок, літаральна пабегла, вязучы свайго дзіцяці ад граху далей.
  
  «Вось так! — усклікнула Детта. — Тут, аднак, клёва, ты згодная? Надвор'е і размяшчае да доўгай гутарцы. Ты мяне чуеш, мамма?» Нічога не адказала Міа, нічыя дачка і маці аднаго. Детту яе маўчанне ніколькі не збянтэжыла; ўсмешка стала шырэй.
  
  «Ты мяне чула, усё так. Ты добра мяне чула. Так што давай крыху поболтаем. Давай посовещаемся.»
  
  КУПЛЕТ :
  
  Commala — come — ko
  
  Whatcha doing at my do'?
  
  If you doing tell me now, my friend,
  
  I'll lay you on de flo'.
  
  ОТВЕТСТВИЕ :
  
  Commala — come — fo'!
  
  I can lay ya low!
  
  The things I done to such as you
  
  You never want to know.
  
  
  
  Страфа 5. Чарапаха
  
  1
  
  Міа сказала: «Размова пойдзе лягчэй... і хутчэй... калі мы сустрэнемся тварам да твару».
  
  «Як нам гэта зрабіць?» — спытала Сюзана. «Мы можам параіцца ў замку, — без запінкі адказала Міа. — У „Замку-над-безданню“. У банкетнай зале. Ты памятаеш банкетная зала?» Сюзана кіўнула, але няўпэўнена. Яе ўспаміны пра банкетнай зале вспыли нядаўна і заставаліся смутнымі. Аднак, яна пра гэта не шкадавала. Міа там ела... скажам так, з вялікім апетытам. З многіх талерак, у асноўным, брала ежу пальцамі, і піла з многіх шклянак, і казала з многімі фантомамі рознымі позаимствованными галасамі. Позаимствованными? Хрэн з два, выкрадзенымі галасамі. Два з іх Сюзанна ведала вельмі добра. Адзін — нервовы і даволі — такі пагардлівы Адэты Холмс, «культурны» голас. Іншы, грубы, непрыемны — Детты. Міа уворовала усе складнікі асобы Сюзаны, і калі Детта вярнулася, злющая, гатовая помсціць, то заслуга ў гэтым належала, па большай частцы, нязванай госці ў целе Сюзаны. «Стралок бачыў мяне там, — працягнула Міа. — І хлопчык таксама». Настала кароткая паўза. «Я сустракалася з імі раней». «З кім? Джэйкам і Ролянд?» «Ага, з імі». «Дзе? Калі? Як ты змагла...»
  
  «Мы не можам казаць тут. Калі ласка. Давай пойдзем у больш зацішнае месца». «Месца з тэлефонам, ты гэта хочаш сказаць? Каб твае сябры маглі цябе патэлефанаваць». «Я мала што ведаю, Сюзанна з Нью-Ёрка, але, думаю, ты хацела б пачуць нават тую драбніцу, што вядомая мне». Сюзана прытрымлівалася таго ж меркавання. І хай не хацела прызнавацца ў гэтым Міа, ёй таксама не цярпелася пакінуць Другую авеню. Выпадковы мінак мог прыняць плямы на кашулі за разлітай шакаладны кактэйль з содавай ці кава, але Сюзанна дакладна ведала, што гэтыя плямы — не проста кроў, а кроў мужнай жанчыны, якая адважна змагалася за выратаванне дзяцей свайго гарадка. Ды яшчэ мяшкі, якія ляжалі ля яе ног. У Нью-Ёрку яна нагледзелася на мешочников, будзьце ўпэўненыя. А цяпер адчувала сябе адной з іх, і пачуццё гэта ёй зусім не падабалася. Яе гадавалі для лепшага жыцця, як сказала б маці. Кожны раз, калі хто-то праходзіў па тратуары або праз скверык і кідаў на яе кароткі погляд, у яе ўзнікала жаданне сказаць ёй або яму, што яна зусім не дурнаватая, няхай такой і выглядае: кашуля ў плямах, бруднае твар, доўгія, зблытаныя валасы, сумачкі няма, толькі тры мяшка ля ног. Бяздомная — ага, ды толькі другі такі бяздомнай проста няма, таму што пазбавілі яе не толькі дома, але і свайго часу, аднак, у здаровым розуме. Яна разумела, ёй трэба параіцца з Міа і разабрацца, што, уласна, адбываецца, усё так. Але яшчэ больш неабходным лічыла іншае, больш натуральнае: памыцца, пераапрануцца ў чыстае, на нейкі час схавацца ад старонніх вачэй.
  
  «З тым жа поспехам можна жадаць месяц з неба, салодзенькая, — сказала яна сабе... і Міа, калі апошняя слухала. — Адзінота каштуе грошай. Ты ў тым Нью-Ёрку, дзе за адзін гамбургер могуць папрасіць больш даляра, якім бы вар'яцтвам гэта ні здавалася. А ў цябе няма ніводнага су. Толькі з тузін талерак з завостранай абзой ды чорны магічны крышталь. І што ты збіраешся рабіць?»
  
  Перш чым яна паспела адказаць на сваё ж пытанне, Нью-Ёрк знік, і яна вярнулася ў Пячору дзверы. Калі пабывала там упершыню, мала што запомніла: цела кантралявала Міа і імкнулася як мага хутчэй праскочыць у дзверы, але цяпер бачыла ўсё ясна і выразна. Там быў бацька Каллагэн. Эдзі. І брат Эдзі, у якім-то сэнсе. Сюзана чула голас Генры Дзіна, долетающий з глыбінь пячоры, сумны і вінаваціць: «Я ў пекле, брат! Я ў пекле, не магу здабыць дозы, і ўсё гэта твая віна!»
  
  І хай Сюзанна ніяк не магла ўцяміць, як яна апынулася ў пячоры і чаму, гэты адваротны ўстрывожаны голас неверагодна разъярил яе: «А ў тым, што жыццё Эдзі пайшла наперакасяк, вінаваты ты! — закрычала яна. — Табе варта было зрабіць усім ласку і здохнуць маладым, Генры!»
  
  Тыя, хто знаходзіўся ў пячоры, і вухам не павялі. Як такое магло быць? Няўжо яна перанеслася туды з дапамогай Скачка, як кажуць, для поўнага шчасця? Калі так, чаму не гучалі колокольца? «Супакойся. Супакойся, любая, — загучаў у галаве голас Эдзі, да болю родны. — Проста глядзі і слухай». «Ты яго чула? — спытала яна Міа. — Ты...» «Так. А цяпер затыкніся!»
  
  — Як думаеш, колькі нам давядзецца тут прабыць? — спытаў Эдзі Каллагэна.
  
  — Баюся, якое-то час мне спатрэбіцца, — адказаў Каллагэн, і Сюзанна зразумела, што бачыць эпізод мінулага. Эдзі і Каллагэн адправіліся ў Пячору дзверы для таго, каб пастарацца адшукаць Кэлвіна Таўэра і яго сябра Эрона Дипно. Адбылося гэта напярэдадні бітвы з Ваўкамі. Каллагэн прайшоў праз дзверы. Чорны Трынаццаты падпарадкаваў сабе Эдзі, пакуль святар адсутнічаў. І ледзь не забіў яго. Каллагэн усё-ткі здолеў вярнуцца своечасова і перахапіў Эдзі на краі прорвы, у якую той, задержись ён ледзь даўжэй, немінуча б скокнуў. А ў гэты момант Эдзі выцягваў мяшок... ружовы, так, яна не памылілася, у Кэлле ён быў ружовым, з-за кніжнай шафы з першымі выданнямі, які належыць доставившему ўсім столькі клопатаў сэю Тауэр. Магічны крышталь, які захоўваўся ў мяшку, патрабаваўся ім, як і Міа, толькі для аднаго: каб адкрыць Ненайденную дзверы.
  
  Эдзі падняў мяшок, пачаў паварочвацца, застыў. Бровы яго сышліся ля пераносся.
  
  — Што такое? — спытаў Каллагэн.
  
  — Там што-то ёсць.
  
  — Так, скрыню.
  
  — Не, што-то ў мяшку. Зашыта ў матэрыю. На навобмацак — каменьчык, — і раптам ён ужо ў ўпор глядзеў на Сюзану, а яна ўсвядоміла, што сядзіць на лаўцы ў скверыку. І не чуе галасы, жахлівыя гукі з глыбінь пячоры, а плёскат вады ў фантане. Пячора раставала. Эдзі і Каллагэн раставалі. Апошнія словы Эдзі данесліся да яе з далёкага далёкая. — Можа, гэта патаемную кішэню.
  
  І ўсё знікла.
  
  2
  
  Яна не сыходзіла ў Скачок. Яе кароткі візіт у пячору быў нічым іншым, як бачаннем. Але хто ёй яго паслаў? Эдзі? Калі ён, ці азначае гэта, што да яго дайшлі яе словы, вымаўленыя ў «Догане»? На гэтыя пытанні адказаць Сюзана не магла. Але спытала б у яго, калі б убачыла зноў. Пасля таго, як пацалавала тысячу раз, абавязкова б спытала.
  
  Міа ўжо падняла чырвоны мяшок і павольна ощупывала яго рукамі. На дне стаяў скрыню, гэта дакладна. Але на паўдарозе ад матузаў да скрыні выявілася маленькае зацвярдзенне. Эдзі не памыліўся: на навобмацак падобна на каменьчык.
  
  [128]Яна (а можа, яны, на той момант гэта не мела ніякага значэння), развязала матузы, крутанула верхнюю частку мяшка навыварат. Біццё, які ішоў ад магічнага крышталя, які ляжыць у скрыні, вядома ж, ўзмацніўся, але яна пастаралася адгарадзіцца ад яго мэнтальных бар'ерам. На ўнутранай паверхні мяшка ўбачыла... што-то падобнае на шво. Нахілілася ніжэй і выявіла, што ніякі гэта не шво, а зашпілька. Яна з такім ніколі не сутыкалася, гэтая зашпілька стала б дзівоцтвам і для Джэйка, а вось Эдзі адразу б зразумеў, што перад ім «велкро» . Зрэшты, Сюзанна чула песню гурта Z. Z. Top [129], у якой аддавалася належнае гэтаму дасягненню тэхнічнай думкі. Называлася яна "Ширинка на «велкро». Яна сунула пазногаць у зашпільку і пацягнула на сябе. Зашпілька разышлася з мяккім шуршанием, адкрыўшы маленькі кішэню ў матэрыі.
  
  «Што там?» — зачаравана спытала Міа.
  
  «Зараз пабачым».
  
  Яна сунула руку ў кішэню, але дастала не каменьчык, а маленькую чарапашку. Мяркуючы па вонкавым выглядзе, выразаную з слановай косткі. Разьбяр пастараўся, старанна скапіраваўшы кожную мініяцюрную дэталь панцыра, але прыгажосць черепашке прыпсавалі драпінай, аддалена якая нагадвае пытальнік. Галаву чарапашка напалову высунула з-пад панцыра. Вочкі — маленькія чорныя кропкі, выглядалі на здзіўленне жывымі. Заўважыла яна і яшчэ адзін дэфект, на носе чарапахі — не драпіну, але малюсенькі скол.
  
  — Яна старажытная, — прашаптала Сюзанна ўслых. — Такая старажытная.
  
  «Так», — гэтак жа шэптам адказала ёй Міа. З чарапашкі у руцэ Сюзане як-то адразу стала вельмі добра. З чарапашкі яна адчула сябе ў поўнай бяспецы. «Глядзі — чарапаха, — падумала яна. — Глядзі — чарапаха, панцыр гарой, цягне на ім ўвесь шар зямны». Такія радкі? Яна выказала здагадку, што, мабыць, усё ўспомніла правільна. Бо да Вежы яны ішлі па Прамяню. Мядзведзь на адным канцы — Шардик. Чарапаха на іншым — Матурин.
  
  З мініяцюрнай чарапашкі, знойдзеным у патаемным кішэні ў матэрыі мяшка яна перавяла погляд на скульптуру ля фантана. За выключэннем розніцы ў памерах і матэрыяле, скульптуру ля лавы спрацавалі з нейкага цёмнага металу, які сее-дзе поблескивал меддзю, абодва чарапахі былі цалкам аднолькавымі, аж да драпіны на панцыры і клінападобнай скола на носе. На імгненне ў яе перахапіла дыханне, ды і сэрца, падобна, таксама спынілася. У гэтым неверагодным паходзе да Вежы яна ішла ад падзеі да падзеі, іншы раз ото дня — да дня, ні над чым не задумваючыся, проста вабленая тым, што Роланд называў ка. А потым што-то адбывалася, што-то з шэрагу прэч якое выходзіць, якое дазваляе ёй хай на ледзь-ледзь, але ўбачыць больш агульную карціну, і гэты выгляд прымушаў яе заміраць ў благоговейном захапленні і здзіўленні. Яна адчувала сілы, якія не магла не тое, каб зразумець, нават уявіць сабе. Некаторыя, як шар у скрыні з «дрэва зданяў», ўвасаблялі зло. Але гэтая... гэтая...
  
  — Вау, — вымавіў хтосьці. Хутчэй, выдыхнуў.
  
  Яна падняла вочы і ўбачыла бізнэсмэна, вельмі квітнеючай, мяркуючы па касцюму, які стаяў ля лавы. Ён праходзіў праз сквер, магчыма, накіроўваўся на якое-то гэтак жа важнае, як і ён сам, мерапрыемства, нарада, канферэнцыю, а можа, нават на пасяджэнне ў ААН, штаб-кватэра якой знаходзілася паблізу (калі, вядома, яе за гэтыя гады не перанеслі ў іншае месца, горад, краіну). Але вось спыніўся каля лавы, як укапаны. Дарагі брифкейс выпаў з правай рукі. Вочы шырока раскрыліся, погляд не адрываўся ад чарапашкі у руцэ Сюзаны — Міа. Твар расплыўся ў широченной, некалькі глупаватай, нібы яе ўладальнік абкураны траўкай, усмешцы.
  
  «Прыбяры яе! — спалохана ўсклікнула Міа. — Ён яе ўкрадзе!»
  
  «Няхай толькі паспрабуе», — адказала Детта Уокер. Голас гучаў спакойна, яе забаўляла гэтая ідэя. Выглянула сонца, і Сюзанна, усе яе складнікі, раптам ўсвядомілі, што дзень-то, калі адкінуць усё астатняе, выдатны. Цудоўны. Надзвычайны.
  
  — Яна выдатная, цудоўная, цудоўная, — зноў загаварыў бізнэсмэн (а можа, дыпламат), які спрэс забыўся аб сваіх справах. Паўтарыў тыя ж вызначэння, што паўсталі ў голасе чорнай жанчыны, але прымаў іх з чарапашкі, выразанай з слановай косткі.
  
  «А бо так яно і ёсць», — падумала Сюзана. Яна выдатна разумела незнаёмца. І Джэйк таксама б зразумеў... ды яшчэ лепш, чым яна. Яна засмяялася. У яе галаве засмяяліся Детта і Міа. Міа, мабыць, супраць волі. І бізнэсмэн або дыпламат таксама засмяяўся.
  
  — Так, і дзень і чарапашка, — пацвердзіў бізнэсмэн, на англійскай мове, ён казаў з лёгкім скандынаўскім акцэнтам. — Якая чароўная ў вас штучка! Якая очарофательная ў фас штучка!
  
  Так, чарапашка чароўная. Маленькае чароўнае скарб. І аднойчы, зрэшты, не так ужо і даўно, Джэйк Чеймберз знайшоў што-то падобнае на здзіўленне. У кнігарні Кэлвіна Тауэр Джэйк купіў кніжку Бярылаў Эванз «Чарлі Чух-Чух». Чаму? Таму што кніжка паклікала яго. Пазней, акурат перад тым, як ка-тэт трапіў у Кэллу Брын Стерджис, аўтар у кніжкі змяніўся. Ім стала Клаўдыя-і-Інэс Бахман, і тым самым трапіла ў члены пастаянна пашыраецца ка-тэта Дзевятнаццаці. Джэйк паклаў ключ у гэтую кніжку і Эдзі выразаў двайнік ключа у Срединном свеце. Ключ Джэйка заварожваў людзей, якія яго бачылі, і яны з гатоўнасцю выконвалі любыя просьбы хлопчыка. Як і ў ключа Джэйка, у чарапашкі са слановай косці быў двайнік; яна, Сюзанна, сядзела побач з ім. Чарапашка зачароўвала людзей сапраўды гэтак жа, як і ключ Джэйка. І пытанне цяпер заключаўся толькі ў адным: ці з'явіцца ў іх гатоўнасць выконваць просьбы таго, хто трымаў чарапашку ў руцэ?
  
  Мяркуючы па тым, як скандынаўскі бізнэсмэн глядзеў на чарапашку, Сюзанна вырашыла, што адказ, хутчэй за ўсё, будзе станоўчы. Падумала: «Дад-ды-чака, дад-ды-пахвіны, не хвалюйся, дробка, у цябе чарапаха!» Ад гэтага дурнога вершыка Сюзанна ледзь не зарагатала. А Міа яна сказала: «Дазволь мне ўсё ўладзіць». «Уладзіць што? Я не разумею...» «Ведаю, што не разумееш. Вось і дазволь мне ўсё ўладзіць. Дамовіліся?» Чакаць адказу Міа не стала. Павярнулася да бізнэсмэну, радасна ўсміхаючыся, падняла чарапашку так, каб ён мог добра яе бачыць. Пераклала з правай рукі ў левую, заўважыла, як яго вочы рушылі ўслед за чарапашкі, хоць галава, з велічнай грывай сівых валасоў, не варухнулася.
  
  — Як ваша імя, сэй? — спытала Сюзана.
  
  — Матиссен ван Вік, — адказаў ён. Вочы павольна перамяшчаліся услед за чарапашкі, якая вярнулася ў правую руку. — Я другі намеснік амбасадара Швецыі пры ААН. Мая жонка завяла палюбоўніка. Мяне гэта засмучае. Кішачнік ў мяне зноў функцыянуе нармальна. Лячэбны чай, які парэкамендаваў мне масажыст гатэля, падзейнічаў, і мяне гэта радуе, — паўза. А потым. — Гледзячы на вашу skolpadda [130], я раблюся шчаслівым.
  
  Сюзана прыйшла ў захапленне. Калі б яна папрасіла мужчыну скінуць штаны і апаражніць зноў функцыянуе нармальна кішачнік прама на тратуары, ён бы выканаў яе просьбу? Несумненна.
  
  Яна агледзелася, пераканалася, што паблізу нікога няма. Гэта, вядома, радавала, але яна вырашыла, што не варта цягнуць з задуманых, лепш за ўсё зрабіць, як мага хутчэй. Джэйк са сваім ключом сабраў цэлы натоўп. Ёй жа хацелася па магчымасці гэтага пазбегнуць.
  
  — Матиссен, — пачала яна, — вы згадалі...
  
  — Матс.
  
  — Прабачце?
  
  — Завіце мяне Матс. Мне так больш падабаецца.
  
  — Добра, Матс. Вы згадалі...
  
  — Вы кажаце на шведскім?
  
  — Няма, — адказала яна.
  
  — Тады будзем гаварыць на англійскай.
  
  — Так, я б не пярэчыла.
  
  — Я займаю важны пост, — вочы Матса ні на імгненне не адрываліся ад чарапахі. — Я сустракаюся з уплывовымі людзьмі. Я бываю на кактэйль-паці, куды прыгожыя жанчыны прыходзяць у «маленькіх чорных платьецах».
  
  — Павінна быць, вам гэта ў кайф. Матс, я хачу, што вы затыкнулі пашчу і адкрывалі яе, толькі калі я задам вам прамы пытанне. Вы гэта зробіце?
  
  Матс закрыў рот. Нават вельмі смешна правёў рукой уздоўж вуснаў, нібы зашпіліў іх на маланку, але вочы яго не адрываліся ад чарапашкі.
  
  — Вы згадалі гатэль. Вы жывяце ў гатэлі?
  
  — Йя-я, жыву ў нью-ёркскім «Плаза-Парк-Хайатт» [131], на рагу Першай авеню і Сорак шосты вуліцы. Хутка пераеду ў кватэру ў кандамініюмаў...
  
  Матс, падобна, зразумеў, што зноў кажа занадта шмат, і зачыніў рот. Сюзана таропка абдумвала працяг размовы, трымаючы чарапашку перад грудзьмі, каб яе новы сябар бачыў яе вельмі добра.
  
  — А цяпер, Матс, слухайце мяне ўважліва.
  
  — Я слухаю, каб чуць, спадарыня-сэй, і чуць, каб слухацца, — Детте, вядома, гэта спадабалася: казаў-то белы.
  
  — У вас ёсць крэдытная картка?
  
  Матс горда ўсміхнуўся.
  
  — У мяне іх шмат. «Америкен экспрэс», «МастерКард», «Віза». У мяне ёсць «Еўра-Голд-кард». У мяне...
  
  — Добра, гэта добра. Я хачу, каб вы пайшлі... — яна запнулася, потым успомніла назва гатэля, — ...у гатэль «Плаза-Парк» і знялі нумар. Знялі нумар на тыдзень. Калі вас спытаюць, скажыце, што гэты нумар для вашай сяброўкі, — тут у галаве мільганула непрыемная думка. Вядома, гэта Нью-Ёрк, поўнач, 1999 год, і хацелася б верыць, што грамадства развівалася ў правільным кірунку, але ў гэтым трэба было пераканацца загадзя. — Яны не стануць пярэчыць з-за таго, што я — мурынка.
  
  — Не, зразумела, няма, — у голасе выразна чулася здзіўленне.
  
  — Здыміце нумар на сваё імя і скажыце парцье, што жыць у ім будзе жанчына, якую завуць Сюзанна Міа Дын. Вы разумееце?
  
  — Йя-я, Сюзанна Міа Дын.
  
  Што яшчэ? Натуральна, грошы. Яна спытала, ці ёсць у яго наяўныя. Яе новы сябар дастаў кашалёк і працягнуў ёй. Працягваючы трымаць чарапашку ў адной руцэ, так каб Матс яе бачыў, іншы Сюзанна порылась ў паперніку, скураным, дарагім, вядомай фірмы «Лорд Бакстан». Знайшла пачак дарожных чэкаў, для яе бескарысных, улічваючы мудрагеліста подпіс з неймавернымі загогулинами, і прыкладна дзве сотні даляраў, старую, добрую, амерыканскую «капусту». Дастала іх і кінула ў пакет ад «Бордерс», у якім не так ужо і даўно ляжалі туфлі. А калі ўзняла галаву, яе чакаў непрыемны сюрпрыз: да бізнэсмэну далучыліся парачка герлскаутов, гадоў чатырнаццаці, з заплечнікамі на спіне. Яны ўтаропіліся на чарапашку. Блішчалі вочы, блішчалі вільготныя вусны. Сюзане адразу ўспомніліся дзяўчаты-глядачкі на «Шоу Эда Саллівана» [132] у той вечар, калі вядучы запрасіў Элвіса Прэслі.
  
  — Гэта кру-у-у-тое, — выдыхнула яна.
  
  — А-ахренительно, — адгукнулася другая.
  
  — А цяпер, дзяўчынкі, ідзіце па сваіх справах, — загадала Сюзана. Асобы сморщились, на абодвух адбілася смутак. Яны раптам сталі падобнымі адзін на аднаго, як блізняткі з Кэллы.
  
  — А ці трэба? — спытала першая.
  
  — Так! — адрэзала Сюзана.
  
  — Дзякуй, сэй, доўгіх дзён і прыемных начэй, — адказала другая. Слёзы пакаціліся па шчоках. Яе сяброўка таксама заплакала.
  
  — І забудзьцеся, што бачылі мяне! — дадала Сюзанна, калі яны павярнуліся, каб сысці.
  
  Назірала за імі, пакуль яны не выйшлі на Другую авеню і не пакрочылі да Верхнім Манхэтэне, пасля чаго зноў зірнула на Матса ван Віка.
  
  — Табе таксама пара пошевеливаться, Матс. Бяры ногі ў рукі, рухай ў гатэль і здымі нумар. Скажы ім, што твая сяброўка Сюзанна хутка прыйдзе.
  
  — Што значыць, бяры ногі ў рукі? Я не разумею...
  
  — Гэта значыць, паспяшайся, — яна працягнула яму кашалёк, шкадуючы аб тым, што не разгледзела як варта ўсе гэтыя пластыкавыя карткі, і не разумеючы, чаму іх так шмат у аднаго чалавека. — Як толькі здымеш нумар, адпраўляйся па сваіх справах, ужо не ведаю, куды ты ішоў, калі апынуўся ў скверы. Забудзь, што бачыў мяне.
  
  І тут Матс заплакаў, зусім як дзяўчынкі ў зялёнай форме.
  
  — Я павінен забыць і skolpadda?
  
  — Так, — Сюзана ўспомніла гіпнатызёра, якога бачыла ў нейкім тэлевізійным вар'етэ-шоу, можа таго ж Эда Саллівана. — Ніякай чарапахі вы не бачылі, але да канца дня будзеце знаходзіцца ў выдатным размяшчэнні духу, чуеце мяне? Будзеце адчуваць сябе... — «нібы выйгралі мільён баксаў, крон»? Магчыма мільён баксаў для яго нічога не значыў, а мільёна крон не хапіла б на стрыжку. — Будзеце адчуваць сябе так, быццам вас прызначылі амбасадарам Швецыі ў ААН. І перастаньце трывожыцца наконт палюбоўніка вашай жонкі. К чорту яго, так?
  
  — Йя-я, да д'ябла гэтага хлопца! — усклікнуў Матс і ўжо заўсміхаўся, хай і працягваў плакаць. Што-то дзіўна дзіцячае проглянуло ў гэтай усмешцы. Гледзячы на яе, Сюзанна адначасова радавалася і сумавала. Ёй захацелася зрабіць для Матса ван Віка што-то яшчэ, раз ужо была такая магчымасць.
  
  — А ваш кішачнік...
  
  — Йя-я?
  
  — Будзе да канца вашай жыцця працаваць, як гадзіннік, — Сюзана падняла чарапашку вышэй. — Калі вы звычайна справляете вялікую патрэбу, Матс?
  
  — Адразу пасля сняданку.
  
  — Хай так і будзе. Да канца вашага жыцця. Калі толькі вы не будзеце занятыя. Будзеце спазняцца на сустрэчу або куды-небудзь яшчэ, проста скажыце... э... Матурин, і жаданне палегчыць перанясецца на наступны дзень.
  
  — Матурин.
  
  — Цалкам дакладна. А цяпер ідзіце.
  
  — Я не магу ўзяць skolpadda?
  
  — Не, не можаце. Ідзіце, зараз жа.
  
  Ён ужо ступіў ад лавы, спыніўся, зноў паглядзеў на Сюзану. І хоць шчокі заставаліся вільготнымі, на вуснах гуляла хітрая, нават гарэзная ўсмешка.
  
  — Можа, мне варта ўзяць яе? Можа, яна мая па праве?
  
  «Давай паглядзім, што атрымаецца з тваёй задумы, казёл», — падала голас Детта, але Сюзанна, якая ўсё больш і больш адчувала сябе лідэрам гэтай дзіўнай трыяды, па меншай меры, на бягучы момант, асадзіла яе.
  
  — Чаму вы так сказалі, сябар мой? Скажыце, прашу вас?
  
  Свавольства ва ўсмешцы дадалося. «Толькі не кажы, быццам не разумееш», — чыталася ў яе. Так, ва ўсякім выпадку, ўспрымала гэтую ўсмешку Сюзана.
  
  — Матс, Матурин. Матурин, Матс. Вы адчуваеце?
  
  Сюзана адчувала. Хацела сказаць яму, што гэта ўсяго толькі супадзенне, потым падумала: «Кэлла, Каллагэн».
  
  — Я адчуваю. Але skolpadda не ваша. І не мая.
  
  — Тады чыя? — умольна. І, перш чым розум змог спыніць яе (хаця б скарэктаваць адказ), Сюзана сказала праўду, якую ведалі душа і сэрца:
  
  — Яна належыць Вежы, сэй. Цёмнай Вежы. І туды я яе вярну, калі будзе на тое воля ка.
  
  — Ды застануцца багі з табой, лэдзі-сэй.
  
  — І з табой, Матс. Доўгіх цябе дзён і прыемных начэй.
  
  Яна праводзіла шведскага дыпламата позіркам, потым паглядзела на выразаную з слановай косткі чарапашку: «А бо гэта пацешна, ці не так, Матс, даўніна?» Міа чарапашка не цікавіла, яе турбавала толькі адно: «Гэты гатэль. Там будзе тэлефон?»
  
  3
  
  Сюзана — Міа сунула чарапашку ў кішэню сініх джынсаў і прымусіла сябе чакаць дваццаць хвілін на лаўцы ў скверыку. Правяла гэта час, захапляючыся сваімі отросшими нагамі (каму б яны ні належалі, ножкі былі, што трэба) і варушачы новенькімі пальцамі ў новых (адабраных, выкрадзеных) туфлях. Аднойчы закрыла вочы і перанеслася да зала кіравання «Дога». Жоўтых і чырвоных агнёў дадалося, машыны, устаноўленыя пад падлогай, гулі мацней, але стрэлка на індыкатарнай шкале, маркіраванай СЮЗАНА — МІО толькі на ледзь-ледзь зрушылася па жоўтаму сектару ў бок чырвонага. На падлозе пачалі з'яўляцца расколіны, як яна і думала, але пакуль яны не выглядалі пагрозлівымі. Сітуацыя, вядома, пакідала жадаць лепшага, але Сюзанна схілялася да таго, што з гэтым можна жыць. «Чаго мы чакаем? — спытала Міа. — Чаму мы тут сядзім?»
  
  «Я даю шведу шанец зрабіць у гатэлі усё, што нам трэба, і сысці», — адказала Сюзана.
  
  І калі яна вырашыла, што часу прайшло дастаткова і нумар, напэўна, замоўлены, сабрала мяшкі, паднялася, перасекла Другую авеню і рушыла па Сорак шосты вуліцы да гатэля «Плаза-Парк».
  
  4
  
  Вестыбюль заліваў прыемны воку полудзень святло, адлюстраваны стаяць вуглавымі панэлямі зялёнага шкла. Сюзана ніколі не бывала ў такім цудоўным зале, зразумела, за межамі сабора святога Патрыка, і ўсё-такі адчувалася ў ім нешта чужое. «Таму што гэта будучыня», — падумала яна. Бачыць Бог, сведчанняў таму яна бачыла дастаткова. Аўтамабілі сталі менш, іх абводы ашаламляльна змяніліся. Большасць маладых жанчын, якія трапіліся ёй па шляху, выстаўлялі напаказ ніжнюю частку жывата. Відаць былі і шлейках бюстгальтараў. Толькі убачыўшы іх чацвёрты ці пяты раз запар на кароткім адрэзку Сорак шосты вуліцы, Сюзане ўдалося пераканаць сябе, што гэта нейкі невытлумачальны вынаходства моды, а не выпадковая нядбайнасць гаспадыні бюстгальтара. У яе дні, калі з-пад сукенкі раптам вылазіла шлейка або падол камбінацыі, жанчына стрымгалоў кінуўся ў бліжэйшы туалет і прыводзіла вопратку ў парадак. Што ж тычыцца голых жыватоў...
  
  "З голым жыватом цябе арыштавалі б дзе заўгодна, за выключэннем хіба што Коні-Айленда [133], — падумала яна. — Двух меркаванняў тут быць не можа".
  
  Але найбольшае ўражанне на яе зрабіла іншае, адчуванне, што горад стаў больш. І яна мела на ўвазе пад гэтым не толькі вышыню дамоў. Горад грымеў. Вібраваў ад распирающей яго энергіі. Нават паветра нёс у сабе асаблівы адбітак Нью-Ёрка. Жанчыны, якія стаялі ў чаканні таксі на тратуары перад гатэлем (з виднеющимися шлейкі або без іх), маглі быць толькі нью-ёркскім жанчынамі; швейцары (два, а не адзін), якія спынялі таксі, маглі быць толькі нью-ёркскім швейцарами; таксісты (яна зьдзіўляліся, як шмат сярод іх чорных, і нават ўбачыла аднаго ў турбане), маглі быць толькі нью-ёркскім таксістамі, але ўсе яны сталі... іншымі. Свет сапраўды ссунуўся. Нібы яе Нью-Ёрк, Нью-Ёрк 1964 года, гуляў у дзіцячай бейсбольнай лізе, а гэты выступаў у адной з вышэйшых [134].
  
  Увайшоўшы ў вестыбюль, Сюзанна спынілася, каб дастаць чарапашку з кішэні джынсаў і сабрацца з духам. Злева знаходзіўся салон прыгажосці. Там сядзелі дзве жанчыны, аб чым-то ажыўлена балбаталі, і погляд Сюзаны на імгненне затрымаўся на іх. Яна проста не магла паверыць сваім вачам, настолькі жанчыны агалілі ногі. Сапраўды, іх спадніцы (гэтыя палоскі матэрыі лічыліся спадніцамі? Ха-ха) ледзь прыкрывалі прыкметы полу. А бо яна глядзела не на дзяўчынак-падлеткаў або маладзенькіх студэнтак. Гэтым жанчынам было глыбока за трыццаць (а можа, і за шэсцьдзесят, яна ж не ведала, якіх поспехаў дамаглася навука за апошнія трыццаць пяць гадоў).
  
  Справа Сюзанна ўбачыла невялікі сувенірны крамачка. У які пануе ў ім паўзмроку хто-то найграваў на піяніна блажэнна-знаёмую мелодыю, «Ноч і дзень», і Сюзанна ведала: ідзі яна на гук, абавязкова ўбачыць абабітыя скурай крэслы, мноства поблескивающих бутэлек і джэнтльмена ў белым, які почтет за шчасце абслужыць яе, хоць да вечара яшчэ далёка. І гэта грэла душу.
  
  Прама перад ёй размясцілася рэгістрацыйная стойка, а за ёй сядзела самая экзатычная жанчына, якую Сюзане давялося ўбачыць за ўсё жыццё. У ёй змяшалася белая, чорная і кітайская кроў. У 1964 годзе такую жанчыну, якой бы яна ні была прыгожай, у прыстойным доме не пусцілі б на парог. А тут апранулі ў ладны гарнітурчык і пасадзілі за рэгістрацыйную стойку вялікага першакласнага гатэля. Цёмная Вежа магла хістацца і свет, магчыма, усё зрушваўся і зрушваўся, але Сюзанна падумала, што гэтая красуня за рэгістрацыйнай стойкай — жывое доказ таго (калі такія доказы патрабаваліся), што далёка не ўсё развальвалася або рухалася ў правільным кірунку. Дзяўчына размаўляла з адным з жыхароў гатэля, які скардзіўся наконт рахункі за прагляд фільмаў у нумары па кабельным канале, што б гэта ні азначала.
  
  «Не бяры ў галаву, гэта ж будучыня, — зноў сказала сабе Сюзана. — Навуковая фантастыка, як горад Луд. Лепш не ўнікаць у падрабязнасці».
  
  «Мне без розніцы, якая яна і ў якім годзе мы, — падала голас Міа. — Калі я апынуся побач з тэлефонам? Я павінна клапаціцца аб малым».
  
  Сюзана ўжо прайшла міма таблічкі на трыножку, потым павярнулася, прыгледзелася да надпісы:
  
  "З 1 — ГА ЛІПЕНЯ 1999 Г. НЬЮ-ЁРКСКІ ГАТЭЛЬ «ПЛАЗА-ПАРК-ХАЙАТТ» СТАНОВІЦЦА ГАТЭЛЕМ «КАРАЛЕЎСКІ ААН-ПЛАЗА» ЯШЧЭ АДЗІН ВЯЛІКІ ПРАЕКТ «СОМБРА/ПАЎНОЧНАГА ЦЭНТРА»
  
  «Сомбра», як у раскошным кандамініюмаў «Бухта Чарапахі»... які так і не пабудавалі, — падумала Сюзанна, — мяркуючы па вежы з чорнага шкла на куце. А Паўночны цэнтр — Норд сентр позитроникс. Цікава".
  
  Яна адчула рэзкі прыступ галаўнога болю. Моцнай болю, ад якой ледзь не раскалолася галава. І яна ведала, чыя гэта праца. Міа, якую ніколькі не цікавілі ні «Сомбра карпарэйшн», ні «Норд сентр позитроникс», ні сама Цёмная вежа, пачала губляць цярпенне. Сюзана разумела, што павінна наставіць яе, хоць бы паспрабаваць. Міа цалкам зациклилась на малым, але, калі яна хацела яго захаваць, ёй, магчыма, давядзецца, хай трохі, але пашырыць свой кругагляд. «Яна будзе змагацца з табой за кожны чортаў крок, калі ты изберешь гэты шлях, — уставіла Детта. І голас гучаў вельмі ўжо радасна. Любіла Детта добрую бойку. — Ты гэта разумееш, ці не так?» Яна разумела. Пачакала, пакуль жыхар растлумачыць, у чым праблема: ён замовіў якой-то фільм, званы "катэгорыя Х [135]", па памылцы, не супраць таго, каб аплаціць прагляд, але толькі без адпаведнага указання ў рахунку. Пасля таго, як дзяўчына вырашыла пытанне, да стойцы падышла Сюзана. Яе сэрца гулка білася.
  
  — Як я разумею, мой сябар, Матиссен ван Вік, зняў мне нумар, — пачала яна, замяніла незадавальненне, з якім красуня глядзіць брудную кашулю і нервова засмяялася. — Вельмі хочацца прыняць душ і пераапрануцца. Няшчасны выпадак, ці ведаеце. За ленчем.
  
  — Так, мадам. Дазвольце зірнуць, — жанчына адышла да якога-небудзь прылады, гібрыд пішучай машынкі і маленькага тэлевізійнага экрана. Націснула на некалькі клавіш, паглядзела на экран, павярнулася да Сюзане. — Сюзана Міа Дын, так?
  
  «Ты кажаш правільна, дзякуй табе», — ледзь не сарвалася з мовы Сюзаны, але яна паспела шчыльна сціснуць вусны.
  
  — Так, цалкам дакладна.
  
  — Вас не абцяжарыць паказаць мне які-небудзь дакумент, які сведчыць вашу асобу?
  
  На імгненне Сюзанна аслупянела. Потым сунула руку ў плеценую сумку і дастала орису, узяўшыся за сектар з тупой абзой. Ёй раптам успомніліся словы Роланда, сказаныя Уэйну Оуверхолсеру, аднаго з самых буйных землеўладальнікаў Кэллы: «Наша справа — свінец». Рисы, вядома, не варта было лічыць кулямі, але яны таксама неслі смерць. Адной рукой яна працягнула красуні талерку, другі — чарапашку, выразаную з слановай косткі.
  
  — Гэта вас задаволяць? — ветліва спытала яна.
  
  — Што... — пачала красуня і змоўкла, як толькі яе вочы зрушыліся з талеркі на чарапашку. Яны шырока раскрыліся, остекленели. Вусны дзяўчыны, пакрытыя чым-то ружовым і бліскучым (Сюзанна падумала, што гэта хутчэй лядзяш, чым памада), крыху разышліся. Пачулася: «Ох-х-х-х...».
  
  — Гэта маё вадзіцельскае пасведчанне, бачыце? — патлумачыла Сюзана. На шчасце, побач нікога не было, нават калідорнага. Некалькі чалавек з тых, хто пасяліўся ў гатэлі ў другой палове дня, лавілі на тратуары таксі, вестыбюль практычна цалкам апусцеў. У бары за сувенірным крамай мелодыя «Ночы і дні» змянілася больш меланхалічнай «Зорнай пылам».
  
  — Вадзіцельскае пасведчанне, — захоплена, з прыдыханнем пагадзілася дзяўчына за рэгістрацыйнай стойкай.
  
  — Добра. Мне трэба дзе-небудзь распісацца?
  
  — Няма... Містэр ван Вік зняў нумар... усё, што ад мяне патрабуецца... гэта праверыць вашыя... я магу патрымаць чарапаху, мэм?
  
  — Няма, — адказала Сюзанна, і красуня заплакала. Сюзана здзіўлена назірала за гэтым феноменам. Так шмат людзей яна прымусіла плакаць толькі аднойчы, калі ў дванаццаць гадоў сыграла на скрыпцы (першы і апошні раз).
  
  — Не, мне нельга яе патрымаць, — сказала красуня, слёзы цяклі ручаём. — Няма, няма, мне нельга, мне нельга яе патрымаць, пра, Дискордия, мне нельга...
  
  — Перастаньце хмыкать, — загадала Сюзанна, і хныканье тут жа спынілася. — Дайце мне ключ ад нумара, калі ласка. Але замест ключа жанчына змешаных крыві працягнула ёй маленькую папку з кішэняй на правай ўнутранай баку, у якім ляжаў пластыкавы прамавугольнік. На левай ўнутранай баку, верагодна яго напісалі там, каб не падгледзелі патэнцыйныя злодзеі, Сюзанна ўбачыла нумар знятай для яе пакоя, 1919. І ніколькі не здзівілася. Міа, натуральна, пра такі глупства і не думала.
  
  Раптам Сюзана пахіснулася. Яе павяло ў бок. Ёй прыйшлося узмахнуць рукой (у якой яна трымала «вадзіцельскае пасведчанне»), каб захаваць раўнавагу. Яна ўжо думала, што валіцца на падлогу, але ўсё-такі выстаяла на нагах.
  
  — Мэм? — спыталася дзяўчына за рэгістрацыйнай стойкай. На твары адбілася лёгкая, вельмі лёгкая трывога. — Вы добра сябе адчуваеце?
  
  — Так, — кіўнула Сюзана. — Толькі... Раптам закружылася галава, але цяпер усё ў парадку.
  
  Але не магла пры гэтым не падумаць: «А што, чорт пабяры, адбылося?» Зрэшты, адказ яна і так ведала. Ногі-то належалі Міа. Міа! А Сюзанна вяла аўтобус з таго самага моманту, як яны сустрэлі містэра Я-не-магу-узяць-skolpadda, вось цела і пачатак вяртацца да ранейшаму, безногому стане. Трызненне якой-тое, але праўда. Цела прыводзіла сябе ў адпаведнасць са сваёй гаспадыняй.
  
  «Міа, чаго ты чакаеш? Займай маё месца». «Не магу. Пакуль не магу. Пазыцы, як толькі мы застанемся адны». Госпадзе Ісусе, Сюзанна даведалася гэты тон, пазнала яго вельмі добра. Сучка саромелася.
  
  — Што гэта такое? — спытала Сюзанна дзяўчыну за рэгістрацыйнай стойкай, паказаўшы на пластыкавы прамавугольнік. — Гэта ключ?
  
  — Так, зразумела, сэй. Яго выкарыстоўваюць як у ліфце, так для таго, каб адкрыць дзверы. Проста ўстаўце ў шчыліну ў кірунку, паказаным стрэлкай. І хутка выцягвайце. Калі на дзверы загараецца зялёны агеньчык, можа заходзіць. У мяне сейфе крыху больш васьмі тысяч даляраў. І аддам вам іх усё за гэтую красу, вашу чарапаху, вашу skolpadda, вашу tortuga, вашу kavvit, вашу...
  
  — Няма, — абарвала яе Сюзанна і зноў пахіснулася. Ўхапілася за край стойкі. Пол сыходзіў у яе з-пад ног.
  
  — Я іду наверх, — яна збіралася спачатку зайсці ў сувенірны магазін і выдаткаваць частку грошай Матса на новую кашулю, калі іх там прадавалі, але цяпер разумела, што з купляй кашулі прыйдзецца пачакаць. З усім прыйдзецца пачакаць.
  
  — Так, сэй, — не мадам, не мэм, гэтыя звароты забыліся. Чарапашка дзейнічала. Мыла рысу паміж светамі.
  
  — Вы адразу ж забудзецеся, што бачылі мяне, разумееце?
  
  — Так, сэй. Адключыць вам тэлефон?
  
  Міа зайшлася крыкам. Сюзана нават не назвала яе супакоіць.
  
  — Не, не трэба. Мне павінны патэлефанаваць.
  
  — Як скажаце, сэй, — Вочы дзяўчыны не адрываліся ад чарапашкі. Ні на долю секунды не адрываліся ад чарапашкі. — Прыемнага вам адпачынку ў «Плаза-Парк». Паклікаць калідорнага, каб ён дапамог данесці вашыя рэчы?
  
  «Няўжо я выглядаю такой малохольной, што не магу данесці гэтую лухту?» — ўскінула Детта, але Сюзанна толькі пахітала галавой.
  
  — Вельмі добра.
  
  Сюзана пачала паварочвацца, але наступныя словы дзяўчыны за рэгістрацыйнай стойцы прымусілі яе рэзка разгарнуцца ў адваротны бок.
  
  — Хутка прыйдзе Кароль, кароль Вочы.
  
  Сюзана вытаращилась на дзяўчыну за рэгістрацыйнай стойкай, яе здзіўленне больш нагадвала шок. Па руках пабеглі мурашкі. Твар жа прыгажуні заставалася абыякавым. Цёмныя вочы не адрываліся ад чарапашкі. Вусны разышліся, цяпер яны выглядалі вільготнымі не толькі ад бляску, але і ад сліны. «Калі я затрымаюся каля стойкі ледзь даўжэй, — падумала Сюзанна, — сліна пацячэ па падбародку і пачне капаць на падлогу».
  
  Сюзане вельмі хацелася пагаварыць пра Караля і Воку, яна разумела, наколькі гэта важна, і магла пагаварыць, таму што менавіта яна кантралявала цела, сядзела за рулём аўтобуса, але зноў пахіснулася і зразумела, што не можа працягнуць размову, калі, вядома, не хоча дабірацца да ліфта на руках і каленях, з волочащимися ззаду пустымі калашынамі. «Можа быць, пазней», — падумала яна, ужо ведаючы, што пазней не атрымаецца. Таму што спружына качанага да вечара дня закручвалася ўсё тужэй.
  
  Яна рушыла праз вестыбюль да ліфта, хадой хаджалага марака. Але, як высветлілася, жанчына змешаных сказала яшчэ не ўсё, і ў яе голасе, хоць казала яна пра жудасным, гучала толькі лёгкае шкадаванне.
  
  — Калі прыйдзе Кароль і Вежа абрынецца, сэй, усе прыгожыя штучкі, накшталт вашай, разбурацца. А затым наступіць цемра і не будзе нічога, акрамя выцця Дискордии і крыкаў кан-тоев.
  
  Сюзана нічога не адказала, хоць мурашкі ўжо дабраліся да шыі, а валасы ўсталі дыбам. Яе ногі (дакладней, чые-то ногі) хутка гублялі адчувальнасць. Няхай яна ў сукенка да каленяў, а не ў джынсах, убачыла б яна, як яе выдатныя новыя ногі становяцца празрыстымі? Пабачыла б, як кроў бяжыць па сасудах, ярка — пунсовая ўніз, па артэрыях, больш цёмная, адпрацаваная ўверх, па венах, да сэрца? Ўбачыла б переплетенье цягліц?
  
  Яна думала, што так.
  
  Націснула на кнопку «Уверх», прыбрала орису у плеценую сумку, молячы, каб адзін з трох ліфтаў адкрыўся да таго, як яна ўпадзе. Піяніст пераключыўся на «Штармавое надвор'е».
  
  Дзверы сярэдняга ліфта рассунуліся. Сюзана — Міа ўвайшла ў кабіну і націснула на кнопку «19». Дзверы зачыніліся, але кабіна не кранулася з месца.
  
  «Пластыкавая картка, — нагадала сябе Сюзана. — Трэба скарыстацца пластыкавай карткай».
  
  Яна ўбачыла шчыліну, уставіла ў яе картку, натуральна, па кірунку стрэлкі. І калі зноў націснула на кнопку з лічбай «19», кнопка засвяцілася знутры. Імгненнем пазней кабіна пачала ўздым, а Міа ўзяла кіраванне на сябе.
  
  Сюзана адступіла ў глыб салона, то бок, свайго розуму, адчуваючы палёгку і стомленасць. Так, хай порулит хто-то яшчэ, чаму не? Няхай хто-то яшчэ вядзе аўтобус, хоць бы кароткі час. Яна адчувала, як ногі наліваюцца сілай і масай. І яе гэта цалкам задавальняла.
  
  5
  
  Міа магла быць чужынцам у чужой краіне, але вучылася яна хутка. Выйшаўшы з ліфта на дзевятнаццатым паверсе, заўважыла шыльду са стрэлкай і нумарамі пад ёй: 1911-1923, і хутка пакрочыла па калідоры да нумара 1919. Зялены дыван, з высокім, густым ворсам, мякка пружинил пад яе (іх) выкрадзенымі туфлямі. Яна ўставіла ключ-картку, адчыніла дзверы, пераступіла парог. У нумары стаялі два ложкі і тэлефон.
  
  «Як мне прымусіць яго тэлефанаваць?»
  
  Сюзана засмяялася, пытанне сапраўды яе разьвесяліў. «Салодзенькая, ты не першая, хто пра гэта пытаецца, павер мне. Можа, мільённая. Ён ці зазвініць, або няма. Калі палічыць патрэбным. А пакуль чаму б табе не агледзецца. Не пашукаць месца, куды зможаш пакласці сваю амуніцыю».
  
  Яна чакала пярэчанняў, але Міа спрачацца з ёй не стала. Закружыла па пакоі, не сподобившись рассунуць запавесы (а Сюзане вельмі хацелася зірнуць на горад з вышыні), сунулася ў ванную (як у палацы, мармур і мноства люстэркаў), потым у сцянной шафа. І там, на адной з паліц, побач з пластыкавымі мяшкамі, у якія жыхары клалі рэчы, прызначаныя для хімчысткі), стаяў сейф. Надпіс на ім Міа прачытаць не змагла. У Роланда час ад часу узнікалі аналагічныя праблемы, але іх прычына таілася ў адрозненнях паміж альфабэтамі англійскай мовы і Высокага склада Ўнутранага свету. Сюзана лічыла, што ў Міа праблемы куды больш сур'ёзныя. Хоць выкрадальніца яе цела і ведала лічбы, Сюзанна моцна сумнявалася, што маці малога наогул ўмее чытаць.
  
  Сюзана выступіла наперад, але не стала цалкам перахопліваць кантроль над целам. Нейкі час глядзела двума парамі вочы на дзве надпісы, з-за чаго галава закружылася, а да горла падымчаўся млоснасць. Потым дзве надпісы зліліся ў адну, і яна змагла прачытаць напісанае:
  
  "Гэты сейф прызначаецца для захоўвання асабістых рэчаў. Адміністрацыя «Плаза-Парк-Хайатт» не нясе адказнасці, за пакінутыя ў сейфе Наяўныя рэчы і каштоўнасці варта захоўваць у сейфе гатэля ў вестыбюлі. Каб набраць код, націсніце на чатыры кнопкі з лічбамі плюс «ENTER», Каб адкрыць сейф, набярыце ваш код і націсніце на кнопку «OPEN»
  
  Сюзана рэтыраваліся і дазволіла Міа выбраць лічбы. Тая спынілася на адзінцы і трох девятках. Набраны код супадаў у бягучым годам, і рабаўнікі, хутчэй за ўсё, паспрабавалі б гэтую камбінацыю адной з першых, але, па меншай меры, ён адрозніваўся ён нумары на дзверы. А акрамя таго, лічбы Міа абрала правільныя. Лічбы сілы і ўлады. Знакавыя лічбы. Яны абодва гэта ведалі.
  
  Задаўшы код, Міа паспрабавала адкрыць сейф. Дзверцы не падалася, таму яна рушыла ўслед ўказанні: зноў націснула на тыя ж чатыры кнопкі з лічбамі і на кнопку «OPEN». Усярэдзіне сейфа што-то зажужжало, дзверцы расчыніліся. Яна паклала ў сейф выцвілы чырвоны мяшок з надпісам «ТОЛЬКІ СТРАЙКІ НА ДАРОЖКАХ СЯРЭДНЯГА МАНХЭТЭНА», скрыню ледзь змясціўся на паліцы, і плеценую сумку з орисами. Закрыла і зноў замкнула сейф. Подергала за ручку, пераканалася, што дзверцы не адкрываецца, задаволена кіўнула. Пакет ад «Бордерс» па-ранейшаму ляжаў на ложку. Яна дастала з яго пачак грошай, сунула ў кішэню джынсаў, у той, дзе не было чарапашкі.
  
  «Трэба купіць чыстую кашулю», — нагадала Сюзанна нязванай госці.
  
  Міа, нічыя дачка, не адказала. Зразумелая справа, кашулі ёй было да ліхтара, чыстыя або брудныя. Міа цікавіў толькі тэлефон. Якое-то час, пакуль перадродавыя сутычкі не даймалі яе, яна не хацела думаць ні аб чым, акрамя тэлефона.
  
  «А цяпер мы посовещаемся, — працягнула Сюзана. — Ты абяцала, і гэта абяцанне табе прыйдзецца выканаць. Але не ў тым банкетнай зале, — яе передернуло. — Дзе-небудзь звонку, чуеш мяне, я прашу. На свежым паветры. Той банкетная зала пахне смерцю».
  
  Зноў Міа не стала спрачацца. У Сюзаны ўзнікла цьмянае адчуванне, што іншая жанчына рыецца ў памяці, праглядае, адкідае, праглядае, адкідае... і, нарэшце, знаходзіць тое, што можа падысці.
  
  «Як мы туды трапім?» — абыякава спытала Міа.
  
  Чорная жанчына, якая цяпер уяўляла сабой двух жанчын (зноў), села на адзін з ложкаў, паклала рукі на калені. «Як на санках, — адказала Сюзаннина частка. — Я буду штурхаць, ты — накіроўваць. І памятай, Сюзанна-Міа, калі ты хочаш, каб я табе дапамагала, я павінна пачуць сумленныя адказы».
  
  «Ты іх пачуеш. Толькі не чакай, што яны табе спадабаюцца. Або, што ты іх зразумееш».
  
  «Што ты...»
  
  «Усё роўна. О, багі, ніколі не сустракала чалавека, які задае так шмат пытанняў! Час коратка! Раіцца мы можам толькі да тэлефоннага званка. Таму, калі ты хочаш, каб...» Сюзана не дала ёй скончыць фразу. Заплюшчыла вочы і адкінулася назад. Ложак не спыніла яе. Сюзана правалілася скрозь яе, падаючы ўсё далей і далей, скрозь прастору, скрозь час. Аднекуль здалёк даносілася пабразгванне калакольцаў Скачку або тодэша, як называлі яго Мэнни. "Зноў я кудысьці іду, — падумала яна. І:
  
  — Эдзі, я цябе люблю".
  
  КУПЛЕТ :
  
  Commala — gin — jive!
  
  Ain't it grand to be alive?
  
  To look out on Discordia
  
  When Demon moon arrives.
  
  ОТВЕТСТВИЕ :
  
  Commala — come — five!
  
  Even when the shadows rise!
  
  To see the world and walk the world
  
  Makes ya glad to be alive.
  
  
  
  Страфа 6. Галерэя ў замку
  
  1
  
  Яна падала ў сваё цела, і адчуванне гэта выклікала ўспамін асляпляльнаю яркасці: Адэта Холмс шаснаццаці гадоў, якая сядзіць на ложку ў камбінацыі і натягивающая на нагу шаўковы панчоха. Тое імгненне, пакуль ўспамін трымалася, нос казытаў водар духаў «Белыя плечы» і пах мыла «Кавалачак прыгажосці» кампаніі «Пондс», мыла яе маці і запазычаных у маці духаў. Ўжо дастаткова дарослая, каб ёй дозволяли душиться, яна думала: «Гэта вясновы баль! Я іду з Натанам Фриманом!»
  
  Потым усё сышло. Салодкі пах мыла «Пондс» змяніў свежы і халодны (а часам сырой) начны ветрык, і засталося толькі пачуццё, такая дзіўная і такое дзіўнае, расцягу новага цела, нібы яно было чулком, які хто-то апранаў на галенка і калена.
  
  Яна адкрыла вочы. Вецер дзьмуў парывамі, кідаючы ў твар дробную пыл. Яна прыжмурылася, скорчила гримаску, падняла руку, нібы збіралася адлюстраваць ўдар.
  
  — Сюды! — паклікаў жаночы голас. Не той голас, які чакала пачуць Сюзана. Не рэзкі, пераможна-радасны клекот. — Сюды, тут не так дзьме!
  
  Сюзана павярнулася і ўбачыла высокую і миловидную жанчыну, якая махала ёй рукой. І аблічча Міа ў плоці ашаламіў Сюзану, таму што маці малога апынулася белай. Верагодна, у Адэце мелася нейкая белая складнік, якая асабліва раздражняла Детту Уокер, исповедовавшую лімітавую расавую нецярпімасць!
  
  Яна зноў стала безногой і сядзела на груба пазбіванай калясцы на аднаго. Стаяла каляска ў выемкі ў нізкім парапеце сцены. Сюзана выглянула за парапет і перад ёй адкрылася самая жудасная, самая жахлівая мясцовасць, якую ёй толькі даводзілася бачыць у сваім жыцці. Гіганцкія скалы цягнуліся да неба і налезали адзін на аднаго, сыходзячы да гарызонту. Блішчалі, як іншапланетныя косткі, пад шалёным святлом месяцовага сярпа. На паважнай адлегласці ад гэтай месяцовай усмешкі зіхацелі мірыяды зорак. Сярод скал, стромых сцен і абрываў вілася вузкая, пропадающая удалечыні сцежка. Гледзячы на яе, Сюзанна падумала, што любому атраду прыйшлося б ісці па гэтай сцежцы толькі калонай па адным. "Узяўшы з сабой дастаткова харчоў. Тут не растуць ні грыбы, ні фізаліс [136]". А за ўсімі гэтымі скаламі, цьмяна і злосна, крыніца знаходзіўся за гарызонтам, то разгаралася, то аслаблялася цёмна-пунсовае зарыва. "Сэрца ружы, — падумала Сюзанна і тут жа прыйшла іншая думка:
  
  — Не, кузня Караля". Яна глядзела на пульсавалы, злавесны святло, адчуваючы сваё бяссілле, ахопленая жахам, не ў сілах адарваць погляд. Сціснуцца... расціснуць. Разгарэцца... притухнуть. Зараза, якая паведамляе аб сабе неба.
  
  — Зараз жа ідзі да мяне, а не то наогул не зможаш прыйсці, Сюзанна з Нью-Ёрка, — зноў паклікала Міа, апранутая ў мексіканскую шаль з шчыльнай матэрыі і быццам бы скураныя штаны, якія сканчаюцца ледзь ніжэй калена. Галёнкі былі ў струпах і драпінах, на нагах — huaraches [137] на тоўстай падэшве. — Бо Кароль можа зачароўвае нават на адлегласці. Мы — у Замку на баку Дискордии. Ты хочаш скончыць жыццё на скалах ля падножжа гэтай сцяны? Калі ён заваражыць цябе і загадае скокнуць, ты скокнеш. І стралкоў, якія ў цябе ў сябрах, тут няма, так што дапамагчы табе яны не змогуць, так? Няма, няма. Ты тут сама па сабе, зусім адна.
  
  Сюзана паспрабавала адарваць погляд ад гэтага пульсавалага зарева, але спачатку ў яе нічога не выйшла. Паніка пышным колерам заквітнела ў яе розуме (калі ён заваражыць цябе і загадае скокнуць) і яна ухапіўся за яе, як за выратавальную саломінку, засяродзіла і прапарола кокан страху, які обездвижил яе. Яшчэ з імгненне нагадвала статую, а потым так рэзка падалася назад, што ёй давялося ўхапіцца за край вазы. Інакш звалілася б на камяні, якімі вымостили вяршыню прыгоннай сцяны. Чарговы парыў ветру, нібы ў насмешку, плесканул пылам у твар і валасы.
  
  Але гэта прыцягненне... зачарованность... волшба... як ні назаві, адпусціла, знікла. Яна паглядзела на сабачую каляску (так Сюзанна пра яе назвала, а як яна называлася на самай справе, значэння не мела) і адразу зразумела, як з ёй кіравацца. Вялікага розуму для гэтага і не патрабавалася. Мула, якой цягнуў б яе, не было. Ролю мула адводзілася ёй самой. Калёсы гэтая і побач не стаяла з тым зручнай, лёгкай крэслам-каляскай, якое яны знайшлі ў Топеке, і паездка на ёй ашаламляльна адрознівалася ад прагулкі на моцных, моцных нагах, якія давялі яе ад скверыка на Другі авеню да гатэля. Госпадзе, як жа ёй не хапала ног. Ужо не хапала.
  
  Але не заставалася нічога іншага, як абыходзіцца без іх.
  
  Яна ўхапілася за драўляныя колы вазы, напружылася, нічога не дамаглася, дадала намаганняў. І калі ўжо змірылася з тым, што з «трона» давядзецца злазіць і дабірацца да Міа на сваіх чацвярых, колы брыдка зарыпелі, відаць, даўно іх не змазвалі, і калёсы пакацілася да Міа, якая стаяла за квадратнай каменнай калонай. Калон гэтых было вялікае мноства, яны, разам са плаўна закругляющейся сцяной, сыходзілі ў цемру. Сюзана выказала здагадку, што ў старадаўнія часы (да таго, як свет ссунуўся) лучнікі выкарыстоўвалі калоны для абароны, калі абложнікі стралялі па іх з лукаў або катапульт, а можа, з чаго яшчэ. А потым выступалі ў праёмы паміж калонамі і адкрывалі агонь у адказ. Як даўно гэта было? У якім свеце? І наколькі блізка ад гэтага замка высіцца Цёмная Вежа? Сюзана адчувала, што дастаткова блізка. Яна штурхала цяжкую, нязручную, рыплівую калёсы і глядзела на жанчыну ў мексіканскай шалі, саромеючыся, што задыхаліся, не праехаўшы і дванаццаці ярдаў. Некалькі разоў яна глыбока ўдыхнула вільготнае, з каменным прысмакам паветра. Калоны, быццам бы яна припоминала, што называліся яны merlons, сыходзілі направа ад яе. Злева яна бачыла круглае возера чарнаты, акружанае каменнымі, часткова порушенными сценамі. Далей, над далёкай сцяной, ўзвышаліся дзве вежы, ды толькі адна ператварылася ў руіны, знішчаная ударам маланкі або магутным выбухам.
  
  — Месца, дзе мы стаім — галерэя, — патлумачыла Міа. — Дарожка, якая цягнецца па ўсім перыметры Замка-над-безданню, калі-то ен называўся Замкам Дискордия. Ты казала, што табе патрэбен свежае паветра. Я спадзяюся, гэты табе падыдзе, ага, як сказалі б у Кэлле. Замак размешчаны далёка ад Памежжа, на прасторах Крайняй свету, зусім побач з тым месцам, дзе скончыцца ваш паход, знойдзеце ці вы Вежу або сваю пагібель, — яна памаўчала, потым працягнула. — Хутчэй за ўсё, пагібель. Аднак мне няма да гэтага ніякай справы, няма, зусім. Я — Міа, нічыя дачка, маці аднаго. Я клапачуся аб маім малым і больш ні пра каго. Акрамя малога мне ніхто не патрэбен, ага! Ты хочаш параіцца? Выдатна. Я распавяду табе усё, што змагу, і толькі праўду. Чаму няма? Так ці інакш, мне-то без розніцы.
  
  Сюзана агледзелася. Калі павярнулася да цэнтру замка, там, дзе, па яе разуменню, трэба было знаходзіцца ўнутранага двара, на яе дыхнула гнілатой. Міа ўбачыла, як яна зморшчылася, і ўсміхнулася.
  
  — Ага, яны даўно памерлі, і машыны, якія пабудавалі тыя, хто прыйшоў пазней, у асноўным, спыніліся, але пах іх смерці ўсё яшчэ вісіць тут, ці не так? З пахам смерці гэта звычайная справа. Спытайся ў свайго сябра — стрэлка, сапраўднага стрэлка. Ён ведае, таму што частка гэтага паху — яго праца. І немалая частка, Сюзанна з Нью-Ёрка. Гібель светаў вісіць на яго шыі, як гнілой труп. Аднак, ён занадта далёка зайшоў у сваёй рашучасці і, нарэшце, прыцягнуў увагу моцных свету гэтага. Ён будзе знішчаны, ага, і тыя, хто стаіць побач з ім. Я нашу яго смерць у сваім жываце, і мяне гэта зусім не трывожыць, — яна ўскінула падбародак да зорнаму свеце. Шаль аблягаюць набраклыя грудзей... і, Здаецца, бачыла, разадзьмуты жывот. У гэтым свеце Міа была цяжарнай. Больш таго, на сносях.
  
  — Задавай свае пытанні, я гатовая да адказаў, — працягнула Міа. — Толькі памятай, мы існуем і ў іншым свеце, у тым, дзе мы звязаны разам, у адно цэлае. Мы ляжым на ложку ў гасцініцы, нібы спім... але мы не спім, ці не так, Джордж? Няма. І калі тэлефон зазвоніць, калі патэлефануюць мае сябры, мы пакінем гэты замак і пойдзем да іх. Калі ты ўжо паспееш задаць свае пытанні, выдатна. Калі няма, таксама выдатна. Пытай. Ці... можа, ты не стрэлак? — і яе вусны выгнуліся ў грэблівай усмешцы. Сюзана падумала, што вельмі ўжо яна нахабная, так, сапраўды нахабная. Занадта нахабная для чалавека, які не зможа знайсці дарогу з Сорак шосты вуліцы на Сорак сёмую у тым свеце, куды яны павінны вярнуцца. — Так пытай, кажу табе!
  
  Сюзана зноў паглядзела на чорны, разбураны калодзеж, які калі-то быў асяродкам замка, яго цэнтральную, самую ўмацаваная частка, з арэнай для турніраў, навяснымі вежамі, падзямеллямі і яшчэ Бог ведае чым. Яна вывучала сярэднявечную гісторыю і памятала некаторыя тэрміны, але як даўно гэта было. Вядома ж, дзе-то там знаходзіўся і банкетная зала, у які яна хадзіла за ежай, хай і на кароткі час. Але кармленне гэтая засталася ў мінулым. Калі Міа будзе занадта моцна на яе напіраць ці зойдзе занадта далёка, яна даведаецца пра гэта на ўласнай шкуры.
  
  А пакуль, падумала Сюзанна, пачнем з адносна простага.
  
  — Калі гэта Замак-над-безданню, але дзе Бездань? Я тут не бачу нічога, акрамя нагрувашчванні скал. І гэтага чырвонага зарева на гарызонце.
  
  Міа, вецер гуляў яе чорнымі, да плячэй валасамі, мяккімі, як шоўк, цалкам прамымі, без намёку на курчавость, уласцівую валасам Сюзаны, паказала на далёкую сцяну па іншы бок чорнага калодзежа, дзе высіліся вежы і таксама цягнулася галерэя.
  
  — Вось гэта — цэнтральная крэпасць. За ёй — горад Федик, цяпер закінуты, усе памерлі ад Чырвонай смерці тысячу гадоў таму назад, а то і больш. Далей...
  
  — Ад Чырвонай смерці? — перапытала Сюзанна, здзіўлена і адначасова спалохана, хай і не разумела, чым выкліканы страх. — Ад Чырвонай смерці Эдгара По? Як у навэле [138]? — а чаму не? Хіба яны ўжо не забредали (на шчасце, выбраліся адтуль) у краіну Оз Лаймена Фрэнка Баўма? Хто яшчэ мог трапіцца ім на шляху? Белы трус і Чорная каралева [139]?
  
  — Жанчына, я не ведаю. Магу сказаць толькі адно: за закінутым мястэчкам высіцца вонкавая сцяна, за сцяной — велізарны разлом у зямлі, у якім жывуць пачвары, корпаюцца там, размножваюцца і будуюць планы вырвацца вонкі. Калі-то над разломам стаяў мост, але ён даўно як паваліўся. У спрадвечныя часы. Яны жудасныя, гэтыя пачвары, і звычайныя людзі, што мужчыны, што жанчыны, сходзяць з розуму, толькі зірнуўшы на іх.
  
  Тут яна уганаравала Сюзану ўласнага погляду. Перапоўненай сарказмам.
  
  — Але не стрэлкі. Вядома, такія, як ты, з розуму не сыдуць.
  
  — Чаму ты насміхаешся трэба мной? — спакойна спытала Сюзана.
  
  На твары Міа адбілася здзіўленне, потым яна насцярожылася.
  
  — Хіба гэта мая ідэя прыйсці сюды? Стаяць на холадзе там, дзе Вачэй Караля марает гарызонт і нават саму месяц сваім брудным святлом? Няма, жанчына! Яна належала табе, так што няма чаго мне вымаўляць!
  
  Сюзана магла б адказаць, што ідэя зацяжарыць дзіцем дэмана належала зусім не ёй, але разумела, што зараз не час пачынаць слоўную сварку, пераконваючы суразмоўцы, ці ў дадзеным выпадку, суразмоўніцу, што дурніца менавіта яна, а не ты.
  
  — Я нічога табе не выговариваю, — запярэчыла Сюзанна, — толькі пытаюся.
  
  Міа нецярпліва ўзмахнула рукой, як бы кажучы: «Хопіць таўчы ваду ў ступе», — і ледзь павярнулася, устаўшы ў падлогу-абароту да Сюзане. А потым прамармытала: «Я не пайшла ні ў больш-чым-дом, ні ў ніякай дом. Іў любым выпадку я выношу майго малога, ты чуеш? Як бы ні ляглі карты. Выношу і выкормлю.»
  
  І вось тут Сюзанна зразумела многае, калі не ўсё. Міа пасмейвалася, таму што баялася. Хай яна ведала многае, вельмі ўжо значная яе частка была Сюзанай.
  
  «Я не пайшла ні ў больш-чым-дом, ні ў ніякай дом», напрыклад. Гэта фраза з «Невідзімкі», рамана Ральфа Элісан [140]. Калі Міа пранікла ў Сюзану, яна набыла дзве субличности па цане адной. Гэта Міа, і ніхто іншы, выцягнула з небыцця (або з глыбокай замаразкі) Детту, і менавіта Детте асабліва падабалася гэтая фраза, у якой выяўлялася глыбокае пагарду і падазронасць неграў да таго, што часам называлася «ўдасканаленае пасляваенны адукацыя для неграў». Ні ў больш-чым-дом, ні ў ніякай дом; я ведаю, што я ведаю, іншымі словамі, да мяне дайшлі такія чуткі, мне шапнулі пра гэта на вушка, дарагая, сарока на хвасце прынесла.
  
  — Міа, а хто другі бацька твайго дзіцяці? Які дэман стаў яму бацькам, ты гэта ведаеш?
  
  Міа ўсьміхнулася. І ўсмешка гэтая вельмі не спадабалася Сюзане. Занадта шмат у ёй было ад Детты. Яна ўжо разумела, што адказ яе не парадуе.
  
  — Так, жанчына, ведаю. І ты правы. Гэта дэман напампаваў цябе, сапраўды, вялікі дэман, ты правільна кажаш. Чалавечы дэман! І па-іншаму проста быць не магло, бо ты ведаеш, што сапраўдныя дэманы, тыя, што засталіся на берагах ўсіх гэтых светаў, якія круцяцца вакол Вежы, пасля таго, як Заўв [141] пайшоў на змяншэнне, бясплодныя. І па вельмі важкай прычыне...
  
  — Тады як...
  
  — Твой дын — бацька майго малога, — адказала Міа. — Роланд з Гилеада, ага, ён. У Стывена Дискейна нарэшце-то з'явіцца ўнук, хоць ён сам даўно згніў ў магіле і не даведаецца пра гэта.
  
  Сюзана таращилась на яе, спрэс забыўшыся аб халодным ветры, што дзьме з скал Дискордии.
  
  — Роланд?.. Гэтага не можа быць! Ён знаходзіўся побач са мной, калі дэман быў ўва мне, «здабываў» Джэйка з дома на Галандскай ўзгорку і фізічна не мог трахацца з... — яна змоўкла, падумаўшы пра дзіця, якога бачыла ў «Догане». Падумаўшы пра яго вачах. Гэтых сініх вачах ваяра. «Няма. Няма. Я адмаўляюся ў гэта верыць».
  
  — Тым не менш, Роланд — яго бацька, — настойвала Міа. — І калі малой народзіцца, я назаву яго імем, якое запазычыла з тваёй памяці, Сюзанна з Нью-Ёрка, якое ты даведалася, калі вывучала прыгонныя зубцы, ўнутраныя двары, пад'ёмныя масты і навясныя вежы. Чаму няма? Гэта добрае імя, і яму яно падыдзе.
  
  «Уводзіны ў сярэднявечную гісторыю» прафесара Мюрэя, вось пра што яна кажа".
  
  — Я назаву яго Мордред, — працягнула Міа. — Расці яна будзе хутка, мой дарагі хлопчык, хутчэй за любога чалавека, дзякуючы яго дэманічнай прыродзе. Ён выгадуе моцным. Стане ўвасабленнем ўсіх стралкоў, калі-небудзь існавалі. А потым, як і Мордред твайго паданні [142], заб'е свайго бацькі.
  
  І з гэтым Міа, нічыя дачка, ўскінула рукі да зіхоткаму зоркамі неба і закрычала, але Сюзанна так і не змагла зразумець, ці быў гэта крык смутку, жаху або радасці.
  
  2
  
  — Падмацаваць, — прапанавала Міа. — Вось што ў мяне ёсць.
  
  З-пад мексіканскай шалі яна дастала гронка вінаграда і папяровы скрутак з аранжавымі ягадамі фізаліс, разадзьмутымі ад напаўняе іх соку, як яе жывот. І адкуль толькі, задалася пытаннем Сюзанна, узяліся гэтыя садавіна? Няўжо іх агульнае цела хадзіла па «Плаза-Парк» само па сабе, як лунацік? А можа, у нумары стаяла ваза з садавінай, якую яна не заўважыла? Ці гэтыя садавіна — плод ўяўлення?
  
  Адказы не мелі роўна ніякага значэння. Калі крыху раней ёй і хацелася есці, то бомба, што выбухнула Міа, начыста адбіла апетыт. А немагчымасць таго, аб чым яна гаварыла, толькі падкрэслівала жахлівасць самой ідэі. Але з галавы не выходзіў немаўля, якога бачыла in utero на адным з тэлевізійных экранаў. Гэтыя сінія вочы.
  
  — Няма. Гэтага не можа быць, ты чуеш? Гэтага не можа быць!
  
  Халодны вецер, врывающийся ў праходы паміж калонамі, пранізваў да касцей. Яна злезла з воза і села на каменны пол, спіной да калоны галерэі, побач з Міа, слухаючы скуголенні ветру і ўглядаючыся ў зорнае неба.
  
  Міа набіваць рот вінаградам. Сок цёк з аднаго кутка рота, тады як з іншага яна выплевывала костачкі з хуткасцю кулямёта. Яна праглынула тое, што было ў роце, выцерла падбародак, павярнулася да Сюзане:
  
  — Можа. Яшчэ як можа. Больш за тое, так яно і ёсць. Ты ўсё яшчэ рада, што прыйшла, Сюзанна з Нью-Ёрка, ці цяпер шкадуеш аб тым, што саступіла сваёй цікаўнасьці?
  
  — Калі я збіраюся нарадзіць дзіцяці, якім мяне не брюхатили, я павінна ведаць аб гэтым дзіцяці ўсё, што толькі магчыма. Ты гэта разумееш?
  
  Міа зморшчылася ад гэтай знарочыстай грубасці, потым кіўнула.
  
  — Як заўгодна.
  
  — Скажы мне, як Роланд можа быць яго бацькам. І, калі ты хочаш, каб я хоць у чым-то табе паверыла, пачні з таго, каб я паверыла ў гэта.
  
  Міа ўзяла плён фізаліс, пазногцямі садрала скурку, прагна з'ела. Хацела зняць скурку з другога, перадумала, пачала катаць паміж далонямі (гэтымі якія ставяць у тупік белымі далонямі), грэючы яе. Сюзана ведала, што тым самым скурка лопне сама. А Міа тым часам пачатку.
  
  3
  
  — Колькі ўсяго Прамянёў, Сюзанна з Нью-Ёрка?
  
  — Шэсць, — без запінкі адказала Сюзана. — Ва ўсякім выпадку, было. Цяпер, мяркую, засталося толькі два, якія...
  
  Міа нецярпліва махнула рукой, як бы кажучы: «Не марнуй дарма мой час».
  
  — Шэсць, ага, і калі прамяні з'явіліся з большай Дискордии, супу тварэння, які некаторыя (у тым ліку мэнни) называюць Оувером, а іншыя — Примом, што іх стварыла?
  
  — Я не ведаю, — адказала Сюзана. Ты думаеш, іх стварыў Бог?
  
  — Можа, Бог і ёсць, але Прамяні падняліся з Прыма дзякуючы магіі, Сюзанна, сапраўднай магіі, якая знікла даўным-даўно. Бог стварыў магію або магія — Бога? Не ведаю. Гэта пытанне для філосафаў, а мая справа — мацярынства. Але калі-то даўно не было ў свеце нічога, акрамя Дискордии, і з яе падняліся шэсць Прамянёў, магутныя, моцныя, перасякальныя в адной кропцы. Існавала магія, якая магла цэлую вечнасць падтрымліваць іх, але калі магія сышла адусюль, за выключэннем Цёмнай Вежы, якую некаторыя называлі Кан каліх, Зала вяртання, людзі запалі ў адчай. Калі эпоха магіі скончылася, ёй на змену прыйшла эпоха машын.
  
  — Норд сентр позитроникс, — прамармытала Сюзана. — Біпалярныя кампутары, слотрансные рухавікі, — яна памаўчала. — Блейн Мона. Але не ў нашым свеце.
  
  — Няма? Ты кажаш, твой свет выключэнне? А як наконт аб'явы ў вестыбюлі? — скурка плёну лопнула. Міа ачысціла яе і кінула асяродак у рот, брызжа сокам скрозь знаёмую ўхмылку.
  
  — Мне чамусьці здавалася, што ты не ўмееш чытаць, — адказала Сюзана. Да справы гэта не ставілася, але нічога іншага на розум не прыйшло. Таму што думкамі яна то і справа вярталася да немаўляці з яркімі сінімі вачыма. Вачыма стрэлка.
  
  — Ага, затое ўмею сёе-тое іншае, таму, ведаючы твае думкі, магу чытаць вельмі нават добра. Так ты кажаш, што не памятаеш аб'явы ў вестыбюлі гатэля? Ты мне гэта кажаш?
  
  Зразумела, яна памятала. Згодна з аб'яве, месяцам пазней гатэль «Плаза-Парк» пераходзіў пад кантроль нейкай арганізацыі, якая называлася «Сомбра/Паўночны цэнтр». Але, кажучы: «Не ў нашым свеце», — яна думала пра 1964 годзе, свеце чорна-белага тэлебачання, вялізных, памерам у пакой, кампутараў і алабамских паліцэйскіх, якім не цярпелася спусціць сабак на чарнаскурых змагароў за правы выбаршчыкаў. За мінулыя трыццаць гадоў многае змянілася. Узяць, да прыкладу, гібрыд тэлевізара і пішучай машынкі, якім скарысталася жанчына змешаных крыві за рэгістрацыйнай стойкай. Ці магла Сюзанна сцвярджаць, што гэта не біпалярны кампутар, прыводны ў дзеянне слотрансным рухавіком? Не магла.
  
  — Працягвай, — папрасіла яна Міа. Тая паціснула плячыма.
  
  — Вы прадвызначылі свой лёс, Сюзанна. Што б ні рабілі, усё зводзілася да аднаго: вы гублялі веру і папаўнялі яе рацыянальным мысленнем. Але ў мысленні няма любові, у дэдукцыі няма вечнага, у рацыяналізму — толькі смерць.
  
  — Як усё гэта звязана з тваім малым?
  
  — Я не ведаю. Шмат чаго не ведаю, — яна падняла руку, спыняючы Сюзану, якая хацела нешта сказаць. — Не, я не цягну час, не спрабую адвесці ад таго, што цябе цікавіць. Толькі агучваю тое, што кажа мне сэрца. Будзеш слухаць ці не?
  
  Сюзана кіўнула. Яна паслухае... ва ўсякім выпадку, яшчэ ледзь-ледзь. Але, калі Міа ў самым хуткім часе не вернецца да немаўляці, яна паверне яе ў патрэбным кірунку.
  
  — Магія сышла. Мейрлин пайшоў у сваю пячору ў адным з міроў, меч Эльда саступіў месца револьверам стралкоў у іншым, і магія сышла. Але з цягам часу вялікія алхімікі, вялікія навукоўцы і вялікія... хто? Думаю, інжынеры... Карацей, людзі вялікага розуму, вось што я хачу сказаць, вялікія майстры дэдукцыі, сабраліся разам і стварылі машыны, якія падтрымлівалі Прамяні. То былі вялікія машыны, але машыны смяротныя. Яны замянілі магію машынамі, ты разумееш, а цяпер машыны ламаюцца. У некаторых мірах эпідэміі выкасілі ўсё насельніцтва.
  
  Сюзана кіўнула.
  
  — Мы пабывалі ў адным з іх. Яны назвалі хвароба супергриппом.
  
  — Разбуральнікі Пунсовага Караля толькі паскараюць працэс, які ідзе і так. Машыны сходзяць з розуму. Ты сама гэта бачыла. Стваральнікі машын верылі, што заўсёды будуць людзі, такія, як яны, якія змогуць ствараць новыя машыны. Ніхто з іх не прадбачыў таго, што адбылося. Гэтага... гэтага сусьветнага знясілення.
  
  — Свет ссунуўся.
  
  — Так, жанчына. І не пакінуў нікога, каб замяніць гэтыя машыны, якія ўтрымліваюць рэшткі магіі тварэння, бо Заўв даўно ўжо адступіў. Магія сышла, і машыны ламаюцца. Вельмі хутка абрынецца і Цёмная Вежа. Можа, яшчэ будуць імгненні росквіту рацыянальнага мыслення, перш чым навекі запануе ўлада цемры. Цудоўная перспектыва, ці не так?
  
  — Хіба Пунсовы Кароль не загіне, калі Вежа ўпадзе? Ён і ўсе яго прыслужнікі? Хлопцы з крывавымі дзіркамі па лбе?
  
  — Яму абяцана ўласнае каралеўства, дзе ён будзе кіраваць вечна, аддаючыся сваім, спецыфічным задавальненням, — у голас Міа пракралася непрыязнасць. Можа, яшчэ і страх.
  
  — Абяцана? Абяцана кім? Больш магутным, чым ён?
  
  — Жанчына, я не ведаю. Магчыма, гэта каралеўства паабяцаў сабе ён сам, — Міа паціснула плячыма. А вочы ўсяляк пазбягалі погляду Сюзаны.
  
  — Можа што-небудзь прадухіліць падзенне Вежы?
  
  — Нават твой стрэлак не спадзяецца гэта прадухіліць, — адказала Міа, — вызваліўшы Разбуральнікаў і, магчыма, забіўшы Пунсовага Караля. Выратаваць Вежу! Выратаваць яе. Гэта ж трэба! Ён хоць раз казаў, што яго мэта — выратаванне Вежы?
  
  Сюзана задумалася і пахітала галавой. Калі Роланд такое і казаў, то яна не памятала. А, напэўна, запомніла б, калі б пачула.
  
  — Не казаў, — працягнула Міа, — бо не хлусіць свайму ка-тету без крайняй на тое неабходнасці, такі яго прынцып. Ён хоча толькі аднаго — убачыць Вежу, — а потым дадала, прама-ткі прабурчала. — Або, магчыма, увайсці ў яе, падняцца на вяршыню, яго славалюбства можа прасьцірацца так далёка. Ён марыць стаць на галерэі, як стаім цяпер мы, і выкрыкваць імёны сваіх загінуўшых сяброў і ўсіх сваіх продкаў, да самога Артура з Эльда. Але выратаваць? Няма, добрая жанчына. Толькі вяртанне магіі, магчыма, можа яе выратаваць, а справа твайго дзіна, як ты добра ведаеш, свінец.
  
  Ніколі раней, вандруючы праз светы, Сюзанна не чула такой жорсткай і ёмістай характарыстыкі прафесіі Роланда. Сум і злосць ахапілі яе, але яна, як магла, паспрабавала схаваць свае пачуцці.
  
  — Растлумач мне, як твой малой можа быць сынам Роланда, я хачу гэта пачуць.
  
  — Ага, гэта спрытны трук, які змаглі б растлумачыць табе старыя з Рачнога Скрыжавання, я ў гэтым не сумняваюся.
  
  Сюзана нават здрыганулася.
  
  — Адкуль ты так шмат пра мяне ведаеш?
  
  — Таму што ты апанаваная дэманам, — адказала Міа, — і я — той самы дэман. Я магу праглядаць усе твае ўспаміны, якія толькі захочацца. Я магу бачыць усё, што бачаць твае вочы. А цяпер памаўчы і слухай, калі хочаш што-то даведацца, таму што я адчуваю, што наш час мінае.
  
  4
  
  І вось што распавёў Сюзане яе дэман.
  
  — Прамянёў шэсць, як ты і сказала, але Захавальнікаў дванаццаць, па два на кожны Прамень. Гэты, бо мы ўсё яшчэ на ім, Прамень Шардика. Калі б мы перанесліся на другі бок Вежы, то апынуліся б на Промні Матурин, вялікай чарапахі, на панцыры якой спачывае свет. Адпаведна, ёсць шэсць першародных дэманаў, па адным на Прамень. Пад імі знаходзіцца ўвесь нябачны свет, стварэння якога засталіся на беразе існавання пасля таго, як адступіў Заўв. Ёсць тыя, што кажуць дэманы, дэманы дома, якіх называюць прывідамі, дэманы хворасці, якіх стваральнікі машын і паслядоўнікі вялікага фальшывага бога рацыяналізму мяркуюць хваробамі. Шмат маленькіх дэманаў, але толькі шэсць першародных. Аднак, паколькі ў шасці Прамянёў дванаццаць Ахоўнікаў, то дэманічных пачаў таксама дванаццаць, таму што кожны першародны дэман адзіны ў двух асобах: і мужчына, і жанчына.
  
  Сюзана пачала разумець, да чаго хіліць Міа, і раптам у яе засмактала пад лыжачкай. З нагроможденья голых скал пад галерэяй, якое Міа называла Дискордия, пачуўся жудасны, гаўкаючых смех. Да нябачнаму хохотуну далучыўся другі, трэці, чацвёрты, пяты. Стварылася адчуванне, быццам увесь свет смяецца над ёй. І можа, не без прычыны, бо жарт-то была добрая. Толькі як яна магла гэта ведаць.
  
  І пакуль гіены, або хто-то яшчэ, заліваліся дрыготкім смехам, яна выказала сваю здагадку:
  
  — Ты кажаш мне, што первородные дэманы — гермафрадыты. Таму яны і бясплодныя, што аб'ядноўваюць у сабе два пачатку.
  
  — Ага. І ў крузе Аракула твой дын злучыўся з адным з першародных дэманаў для таго, каб атрымаць інфармацыю, якая завецца прароцтвам на Высокім Складзе [143].Ён меркаваў, і цалкам лагічна, што Аракул — усяго толькі сукубаў, якія часам сустракаюцца ў пустэльных месцах...
  
  — Дакладна, — кіўнула Сюзанна, — звычайная дьяволица, изнывающая ад жадання.
  
  — Можна сказаць і так, — Міа прапанавала Сюзане плён фізаліс. Сюзана ўзяла яго і пачала катаць паміж далонямі, грэючы. Ёсць ёй не хацелася, але ў роце перасохла, жах як перасохла.
  
  — Дэман узяў сперму стрэлка, як жанчына, а аддаў яе табе, як мужчына.
  
  — Калі мы былі ў размаўлялым крузе [144], — сумна ўздыхнула Сюзана. Яна ўспамінала, як праліўны дождж барабаніў па яе вскинутому да неба твару, адчуванне нябачных рук на плячах, член дэмана, які запаўняе яе і адначасова рвущий на часткі. А найбольшую агіду выклікаў холад, які ідзе ад яго велізарнага члена. Тады яна яшчэ падумала, што яе трахать ледзяшы.
  
  І як яна гэта перажыла? Зразумела, паклікаўшы Детту. Звярнуўшыся да гэтай сучке, пераможцы сотні сэкс-сутычак, якія праходзілі на аўтастаянках двух дзясяткаў прыдарожных рэстаранчыкаў або на абочынах якія адыходзяць ад трасы дарог. Детту, якая заловила дэмана...
  
  — Ён спрабаваў вырвацца, — сказала яна Міа. — Як толькі ён зразумеў, што яго канец трапіў у кітайскую машынку для вышморгвання пазногцяў, ён паспрабаваў вырвацца.
  
  — Калі б ён хацеў вырвацца, яму б гэта атрымалася, — роўным голасам адказала Міа.
  
  — З чаго яму прыспічыла падманваць мяне? — спытала Сюзанна, але, каб атрымаць адказ на гэтае пытанне, яна магла абысціся і без Міа, ва ўсякім выпадку, цяпер, калі многае даведалася. Таму што ён у ёй мае патрэбу. Таму што яна магла выносіць дзіцяці.
  
  Дзіцяці Роланда. На пагібель Раланду.
  
  — Цяпер ты ведаеш усё, што табе трэба ведаць аб малым, — Міа павярнулася да Сюзане. — Ці Не так?
  
  Сюзана лічыла, што так. Дэман узяў сперму Роланда, будучы жанчынай, нейкім чынам захаваў яе, а потым уліў у Сюзану Дын, як мужчына. Міа не памылілася. Яна ведала ўсё, што патрабавалася ведаць.
  
  — Я выканала абяцанне, — працягнула Міа. — Пара вяртацца. Такі холад шкодны для малога.
  
  — Яшчэ хвіліну, — Сюзана паказала плён. Залацісты сок цадзілася скрозь расколіны ў аранжавай лупіне. — Скурка толькі што лопнула. Дазволь мне з'есці яго. І я хачу задаць табе пытанне.
  
  — Еш і пытай, і паспяшайся і з тым, і з іншым.
  
  — Хто ты? Хто ты на самай справе? Ты сапраўды гэты дэман? Між іншым, у яе ёсць імя? У яе і ў яго, у іх разам ёсць імя?
  
  — Няма, — адказала Міа. — Первородные дэманы ў імёнах не маюць патрэбу, яны — тыя, хто яны ёсць. Дэман ці я? Гэта ты хочаш даведацца? Йя-я, мяркую, я — дэман. Ці была ім. Цяпер усё няпэўна, як сон.
  
  — Дык ты — не я... ці я?
  
  Міа не адказала. І Сюзанна зразумела, што, хутчэй за ўсё, яна гэтага не ведае.
  
  — Міа?
  
  Міа нацягнула шаль на калені, Сюзанна ўбачыла, што лодыжкі ў яе апухлі, і на імгненне ёй стала шкада гэтую жанчыну. Але тут жа яна падавіла жаль. Не было на яе часу, не спрыяла яна высвятленню ісціны.
  
  — А ты ўсяго толькі нянька, дзяўчынка.
  
  Рэакцыя нават перасягнула чаканні Сюзаны. На твары Міа адбіўся шок, потым злосць. Якая там злосць — лютасьць.
  
  — Ты ілжэш! Я — маці малога! І калі ён народзіцца, Сюзанна, адпадзе неабходнасць у пошуках Разбуральнікаў, таму што мой малой будзе самым моцным з іх, здольным ў адзіночку знішчыць абодва засталіся Прамяня! — голас напаўняла гонар, але па інтанацыі адчувалася, што яго ўладальніца вельмі ўжо блізкая да мяжы вар'яцтва. — Мой Мордред! Ты чуеш мяне?
  
  — О, так, — кіўнула Сюзана. — Я чую. Так ты сапраўды збіраешся наўпрост пайсці да тых, хто паставіў перад сабой задачу зваліць Вежу, ці не так? Яны патэлефануюць, ты пойдзеш, — яна памаўчала, а потым скончыла мякка і лісліва. — А калі ты прыйдзеш да іх, яны забяруць твайго малога, цяпло падзякуюць і адправяць назад у той самы суп, з якога ты выйшаў.
  
  — Няма! Я буду яго гадаваць, яны мне гэта абяцалі! — Міа абхапіла рукамі жывот, нібы абараняючы свайго малога. — Ён — мой, я — яго маці і буду яго гадаваць!
  
  — Дзяўчынка, чаму б табе не спусціцца з аблокаў на цвёрдую зямлю? Ты думаеш, яны стрымаюць дадзенае табе слова? Яны? Як ты можаш бачыць так шмат і не бачыць гэтага?
  
  Сюзанна, вядома, ведала адказ. Мацярынства застлало Міа вочы.
  
  — Чаму яны не дазволяць мне гадаваць яго? — пранізліва усклікнула Міа. — Хто з гэтым справіцца лепш? Хто справіцца з гэтым лепш, Міа, якая створана толькі для таго, каб нарадзіць сына і вырасціць яго?
  
  — Але ты — не ты, — сказала Сюзана. — Ты — як блізняты Кэллы, ды і практычна ўсё астатняе, з чым мае сябры і я сутыкаліся на гэтым шляху. Ты — адна з двойні, Міа! Я — твая другая палова, твая сувязь з гэтым светам. Ты глядзіш на яго маімі вачыма, ты дыхаеш маімі лёгкімі. Я павінна выношваць твайго малога, таму што ты гэтага не можаш, ці не так? Ты так жа бясплодная, як тыя вялікія хлопцы. А як толькі да іх патрапіць твой дзіця, гэты Суперразрушитель, яны пазбавяцца ад цябе, тым больш, што для гэтага ім спатрэбіцца толькі пазбавіцца ад мяне.
  
  — Яны мне абяцалі, — на змрочным твары чыталася ўпартасць.
  
  — Устань на маё месца. Устань на маё месца, прашу цябе. Уяві сабе, што я — гэта ты, а ты — гэта я. І што б ты падумала, калі я сказала б аб такім вось абяцанне?
  
  — Я б параіла табе перастаць церабіць мовай!
  
  — Хто ты на самай справе? Дзе, чорт пабяры, яны цябе ўзялі? Ці ты адгукнулася на газетнае аб'ява: «Патрабуецца сурагатная маці, высокае ўзнагароджанне, кароткі час найму?» Хто ты на самай справе?
  
  — Заткніся!
  
  Сюзана ўстала на калені, нахілілася наперад. Гэта становішча заўсёды давала ёй масу нязручнасцяў, але яна забылася і пра нязручнасці, і пра недаедзены ягаду ў руцэ.
  
  — Давай! — у голасе загучалі рыпучыя ноткі Детты Уокер. — Давай, здымі са сваіх вачэй павязку, салодзенькая, сапраўды гэтак жа, як ты прымусіла мяне зняць яе з маіх! Скажы мне праўду і плюнь д'яблу ў вока! Хто ты на самай справе?
  
  — Я не ведаю! — закрычала Міа, і са скал пад імі пачуліся ў адказ крыкі той ці шакалаў, то гіен, толькі крыкі гэтыя былі смехам. — Я не ведаю, не ведаю, хто я, гэты адказ цябе задавальняе?
  
  Вядома ж, ён Сюзану не задаволіў, і яна ўжо сабралася націснуць мацней, калі загаварыла Детта Уокер.
  
  5
  
  І вось што сказаў Сюзане іншы яе дэман.
  
  «Дробка, табе трэба аб гэтым трохі падумаць. Яна-то не можа, тупа, як корак, не ўмее чытаць, ці ўмее лічыць, не была ў больш-чым-доме, не была ў ніякім доме, але ты-то пабывала, міс Адэта Холмс вучылася ў Калумбійскім універсітэце, жамчужына ты наша акіянская, так што ў цябе-то з мазгамі поўны парадак. Па-першае, ты павінна падумаць аб тым, як яна зацяжарыла. Яна кажа, што трахнула Роланда, каб здабыць яго „waffenträger“, потым ператварылася ў мужчыну, у дэмана гаворыць круга, заліла яе ў цябе, вось так ты і пачала выношваць дзіцяці, жэрці ўсё дзярмо, якая яна впихивала табе ў рот, але якую ролю гуляла ў гэтым яна, вось што хацела б ведаць Детта. Як атрымалася, што яна сядзіць з тоўстым пузам, прыхінутым гэтым брудным коўдрай? Можа гэта таксама... як там ты яго называеш... метад візуалізацыі?»
  
  Сюзана выскалілася. Яе вочы сощурились. Бачыла гэта Міа, Сюзанна не ведала. Але ўбачыла, як яна, несумненна, пачула раптам частка маналогу Детты. Якую частку? Сюзана ставіла на тое, што невялікую. Слоўца там, слоўца тут. Вось, мабыць, і ўсё. І ў любым выпадку, Міа сапраўды паводзіла сябе, як маці немаўля. Немаўля Мордреда! Вельмі ўсё гэта нагадвала коміксы Чарльза Аддамса [145].
  
  «Мала таго, што яна цяжарная, — муркала Детта, — так і паводзіць сябе, як клапатлівая матуля, усе яе думкі толькі пра будучае дзіця, тут ты зусім правы».
  
  Халодная рука працягнулася і сціснула запясце Сюзаны.
  
  — Хто гэта? Тая, што са скрыпучым голасам? Калі так, прагані яе. Яна палохае мяне.
  
  Па праўдзе кажучы, яна ўсё яшчэ палохала і Сюзану, але ледзь-ледзь, не так моцна, як раней, калі ёй упершыню давялося прызнаць, што Детта рэальна існуе. Яны не сталі сябрамі, ды і не маглі стаць, але не выклікала сумневаў, што Детта Уокер можа быць магутным саюзнікам. Тым больш, што ёй хапала не толькі сілы, але і розуму.
  
  «Гэтая Міа таксама можа стаць магутным саюзнікам, калі табе ўдасца перацягнуць яе на свой бок. Рэдка хто ў гэтым свеце можа выстаяць перад раз'юшанай матуляй. Яна ўсё змяце на сваім шляху».
  
  — Мы вяртаемся, — сказала Міа. — Я адказала на твае пытанні, холад дзіцяці шкодны, ды і злосці тут занадта шмат. Параіліся, і хопіць.
  
  Але Сюзанна страсянула яе руку са свайго запясці і падалася назад, каб Міа не магла да яе дацягнуцца.
  
  Халодны вецер, врывающийся ў галерэю паміж калонамі, пранізваў да касцей, але і прочищал галаву, дапамагаў думаць. "Частка яе — я, таму што ў яе ёсць доступ да маіх ўспамінаў. Кальцо Эдзі, жыхары Рачнога Скрыжавання, Блейн Мона. Але яна — нешта большае, чым я, таму што... таму што...
  
  «Працягвай, дзяўчынка, нядрэнна ў цябе атрымліваецца, але вельмі ўжо павольна».
  
  «Таму што яна ведае і многае іншае. Ведае пра дэманаў, маленькіх і першародных. Ведае пра тое, як з'явіліся Прамяні, ведае аб гэтым магічным супе тварэння, Прыме. Але наколькі мне вядома, prim — гэта слова, якім называюць дзяўчынак, заўсёды затуляе спадніцай калені. Другога яго значэння даведацца ад мяне яна не магла».
  
  У галаву прыйшла думка пра тое, як гэты размова можа выглядаць з боку: бацькі вывучаюць толькі што які нарадзіўся дзіцяці. Новага малога. У яго твой нос, так, і ў яго твае вочы, але, скажыце на літасць, ад каго ён узяў такія валасы?
  
  «І ў яе ёсць сябры ў Нью-Ёрку, не забывай пра гэта, — уставіла Детта. — Ва ўсякім выпадку, яна хоча думаць, што гэта яе сябры».
  
  «Значыць, яна хто-небудзь ці што-то яшчэ. Хто-то з нябачнага свету прывідаў і дэманаў хваробы. Але хто? Няўжо яна сапраўды першародны дэман?»
  
  Детта засмяялася.
  
  «Яна так кажа, але тут яна хлусіць, салодзенькая! Я ведаю, хто яна!»
  
  «Тады хто? Кім была да таго, як стала Міа?»
  
  І ў гэты момант пачаў тэлефанаваць тэлефон, ды так гучна, што ў Сюзаны ледзь не палопаліся барабанныя перапонкі. Тэлефонны званок настолькі не вязалася з гэтым закінутым замкам, што спачатку Сюзанна нават не зразумела, што гэта такое. Пачвары, якія жывуць у Дискордии, гіены, шакалы, кім бы яны ні былі, ужо затихшие, пачуўшы гэты званок, зноў узнялі брэх.
  
  А вось Міа, нічыя дачка, маці Мордреда, адразу зразумела, што гэта за гук. І перахапіла кантроль над целам. Сюзана адчула як навакольны яе свет туманится, з рэальнага становіцца эфемерным. Ператвараецца ў карціну, не занадта, дарэчы, добрую, адрыньвае яе ад сябе.
  
  — Няма! — закрычала яна і кінулася на Міа.
  
  Але Міа, цяжарная ці не, поцарапанная або няма, з апухлымі лодыжкі або няма, справілася з ёй без працы. Роланд паказаў ім некалькі прыёмаў рукапашнага бою (той яе часткі, якая з'яўлялася Детта, прыёмы вельмі спадабаліся), але супраць Міа яны не дапамаглі. Міа парыравала кожны яшчэ да таго, як Сюзана пачынала яго выконваць.
  
  "Яно і зразумела, яна ж ведае ўсе твае прыёмы, як ведае аб цётцы Талите з Рачнога Скрыжавання і маракі Топси з Луда, таму што ў яе ёсць доступ да тваёй памяці, таму што яна, да якой-то ступені, ты...
  
  І вось тут думкі яе абарваліся, таму што Міа ёй выкруцілі рукі за спіну і, о, Божа, якую ж яна адчула боль.
  
  «Ты ж у нас заўсёды была неженкой», — пагардліва кінула Детта, і, перш чым Сюзанна паспела адказаць, здарылася дзіўнае: свет разарваўся, як ліст ломкай паперы. Разрыў пацягнуўся ад брудных камянёў падлогі галерэі да бліжэйшай калоне, а потым пайшоў у неба. Дабраўся да самых зорак, разваліў напалам месяцовы серп.
  
  У гэты самы момант Сюзанна падумала, што разбурыўся адзін або абодва засталіся Прамяня і Вежа павалілася. А потым у парыве ўбачыла двух жанчын на адной з двухспальным ложкаў ў нумары 1919 гатэля «Плаза-Парк». Яны ляжалі ў абдымку, з зачыненымі вачыма. Абедзве ў белых, з плямамі крыві кашулях і сініх джынсах. І твары ў іх былі падобныя, толькі адну адрознівалі ногі ніжэй каленяў, прамыя шаўкавістыя валасы і белая скура.
  
  — Не смей мне перашкаджаць! — прашыпела Міа ёй у вуха. Сюзана адчула, як яе абдало сліной. — Не смей перашкаджаць мне ці майму малому. Таму што я мацней, ты мяне чуеш? Я мацней!
  
  «Хто ж у гэтым сумняваецца, — падумала Сюзанна, калі яе утягивало ў разрыў. — Ва ўсякім выпадку, цяпер».
  
  І калі яна ляцела скрозь дзірку ў рэальнасці, скура яе адначасова гарэла агнём і синела ад холаду. Дзе-то далёка загучалі колокольца Скачка, а потым...
  
  6
  
  ...яна села на ложку. Адна жанчына — не дзве, але, па меншай меры, з нагамі. Сюзану тут жа груба адціснулі назад. За рулём сядзела Міа. Яна і схапіла тэлефонную трубку. Спачатку прыставіла мікрафонам да вуха, потым перавярнула.
  
  — Алё? Алё!
  
  — Алё, Міа. Мяне клічуць...
  
  Яна яго перабіла.
  
  — Вы збіраецеся пакінуць мне майго дзіцяці? Гэтая сука, якая сядзіць ува мне, кажа, што няма.
  
  Рушыла ўслед паўза, спачатку доўгая, потым вельмі доўгая. Сюзана адчула страх Міа, спачатку раўчук, потым паток. «Ты не павінна так баяцца, — паспрабавала яна сказаць ёй. — Бо гэта ў цябе тое, што яны хочуць, тое, што ім трэба, хіба ты гэтага не разумееш?»
  
  — Алё, вы яшчэ слухаеце? Багі, вы слухайце? КАЛІ ЛАСКА, СКАЖЫЦЕ, ШТО ВЫ СЛУХАЕЦЕ!
  
  — Я слухаю, — адказаў спакойны мужчынскі голас. — Мы павінны ўсё пачынаць спачатку, Міа, нічыя дачка? Ці мне ператэлефанаваць яшчэ раз, калі ты прыйдзеш... у сябе?
  
  — Няма! Не, не рабіце гэтага, не трэба, я прашу!
  
  — Больш не будзеш мяне перабіваць? Таму што прычыны для гэтага няма.
  
  — Я абяцаю!
  
  — Мяне клічуць Рычард П. Сейр, — імя гэта Сюзанна ведала, але адкуль? — Ты ведаеш, куды ты павінна прыйсці, ці не так?
  
  — Так, — са гарачым жаданнем улагодзіць. — «Дыксі-Піг», на скрыжаванні Шэсцьдзесят першай і Лексингуорт.
  
  — Лексінгтон, — паправіў яе Сейр. — Адэта Холмс дапаможа табе знайсці гэта месца, я ўпэўнены.
  
  Сюзане хацелася закрычаць: «Гэта не маё імя!» — але яна прамаўчала. Гэты Сейр хацеў, каб яна закрычала, ці не так? Хацеў, каб яна страціла кантроль над сабой.
  
  — Ты тут, Адэта? — лёгкая іронія. — Ты тут, зловредная сучка?
  
  Яна па-ранейшаму захоўвала маўчанне.
  
  — Яна тут, — запэўніла яго Міа. — Я не ведаю, чаму яна не адказвае. Цяпер я яе не трымаю.
  
  — О, я думаю, мне вядомая прычына яе маўчання, — у голасе Сейра чулася паблажлівасць. — Перш за ўсё ёй не падабаецца імя, — пасля чаго, змяніўшы голас працытаваў чалавека, аб якім Сюзанна слыхом не слыхивала. — «Не завіце мяне больш Клей. Клей — маё рабскае імя. Клічце мяне Мухамед Алі!» Так, Сюзанна? Ці ён з'явіўся пазней твайго часу? Думаю, крыху пазней. Прабач. Час можа і заблытаць, ці не так? Няважна. Праз хвіліну іншую я табе сёе-тое скажу, дарагая мая. Баюся, табе гэта не спадабаецца, але, думаю, ты павінна ведаць.
  
  Сюзана працягвала маўчаць. І маўчанне давалася ёй усё цяжэй.
  
  — Што ж тычыцца найбліжэйшага будучага твайго малога, Міа, я здзіўлены, што ты палічыла неабходным пытацца ў мяне пра гэта, — і ў голасе Сейра, такім мяккім, обволакивающем, пачулася належная толіка праведнага абурэння. — Кароль выконвае свае абяцанні, у адрозненне ад тых, каго я мог бы назваць. Нават калі адставіць у бок пытанне сумленнасці, зірні на чыста практычныя аспекты сітуацыі. Хто яшчэ можа гадаваць, магчыма, самага важнага ў гісторыі чалавецтва немаўля... уключаючы Хрыста, уключаючы Буду, уключаючы прарока Мухамеда. З чыёй грудзей, ужо прабач за грубасьць, мы можам дазволіць яму смактаць малако?
  
  «Не словы — музыка для яе вушэй, — з агідай падумала Сюзана. — Менавіта тое, што яна хоча чуць. А чаму? Таму што яна — Маці».
  
  — Вы даверыце яго мне! — усклікнула Міа. — Натуральна, толькі мне! Дзякуй вам! Дзякуй!
  
  Сюзана нарэшце-то загаварыла. Параіла не давяраць яму. І, само сабой, яе цалкам праігнаравалі.
  
  — Я ніколі б не схлусіў табе, як не парушыў бы абяцанне, дадзенае уласнай маці, — данеслася з тэлефоннай трубкі («А ці была ў цябе маці, салодзенькі?» — пажадала ведаць Детта). — Нават калі праўда часам прычыняе боль, хлусня заўсёды вяртаецца, каб ўкусіць нас, ці не так? Праўда складаецца ў тым, Міа, што твой малой не зможа пабыць з табой доўга, яго дзяцінства будзе не такім, як у іншых, звычайных дзяцей...
  
  — Я ведаю! О, я ведаю!
  
  — ...але пяць гадоў, якія ён будзе з табой... можа, і сем, цалкам магчыма, што сем... ён будзе атрымліваць усё самае лепшае. Ад цябе, зразумела, але і ад нас таксама. Наш удзел будзе мінімальным...
  
  Детта Уокер выскачыла наперад, хуткая і злосная, нібы толькі што апяклася пырскамі распаленага алею. Толькі на імгненне ёй удалося завалодаць галасавымі звязкамі Сюзаны Дын, але гэта імгненне яна выкарыстала на ўсе сто.
  
  — Цалкам дакладна, дарагая, цалкам дакладна, — забрахаў яна. — Ён не скончыць табе ў рот або на валасы.
  
  — Затыкні пашчу гэтай суке! — раўнуў Сейр, і Сюзанна адчула, як яе скаланула: Міа ў імгненне вока скруціла Детту, якая працягвала смяяцца дрыготкім смехам, і зашвырнула ў глыбіні іх агульнага розуму. Дзе і замкнула за моцнай кратамі.
  
  «Я ўжо сказала ўсё, што хацела! — выкрыкнула Детта. — Сказала табе, з якім казлом ты маеш справу!»
  
  Цяпер ад голасу Сейра веяла ледзяным холадам.
  
  — Міа, ты кантралюеш сітуацыю?
  
  — Так! Так, кантралюю!
  
  — Тады не дапусці паўтарэння!
  
  — Не дапушчу.
  
  І дзе-то, быццам бы вышэй за яе, хоць з вызначэннем вышыні, шырыні і даўжыні ў глыбіні падзеленага розуму ўзнікалі праблемы, што-то лязгнуло. Па гуку жалеза.
  
  «Мы сапраўды ў камеры», — сказала яна Детте, але тая працягвала смяяцца. Сюзана падумала: «А я ж практычна ўпэўненая, што ведаю, хто яна. Акрамя таго, што яна гэта я». Частка Міа, якая не была Сюзанай і таго нешта, што з'явілася з свету пустэчы, каб выканаць даручэнне Пунсовага Караля... вядома ж, трэцяя яе частка была Аракулам, першародным або няма; жаночым пачаткам, якое спачатку паспрабавала спакусіць Джэйка, а потым удовлетворилось Ролянд. Сумны, апантаны жаданнем прывід. І нарэшце-то яна атрымала цела, у якім мела патрэбу. Здольнае выносіць малога.
  
  — Адэта? — голас Сейра, поддразнивающий і жорсткі.
  
  — Ці Сюзанна, калі табе так больш падабаецца. Я абяцаў табе навіны, ці не так? Баюся, яны ў мяне, як у тым анекдоце, двух відаў, добрыя і дрэнныя. Ты хацела б іх пачуць?
  
  Сюзана прамаўчала.
  
  — Дрэнная навіна — малому Міа, магчыма, не ўдасца паўтарыць шлях свайго цёзкі і ў рэшце рэшт забіць бацьку. Добрая навіна — праз некалькі хвілін Роланд, хутчэй за ўсё, памрэ. Наконт Эдзі, на жаль, сумневаў у мяне няма ніякіх. Ён не можа параўнацца з тваім дынам ні ў шпаркасці рэакцыі, ні ў баявым вопыце. Дарагая мая, вельмі хутка ты станеш ўдавой. Гэта таксама дрэнная навіна.
  
  Яна больш не магла маўчаць, а Міа дазволіла ёй гаварыць.
  
  — Ты ілжэш! Ва ўсім!
  
  — Зусім не, — спакойна адказаў Сейр, і тут да Сюзаны дайшло, адкуль яна ведае гэтую прозвішча: фінальная частка гісторыі Каллагэна. Дэтройт, дзе ён парушыў адзін з асноўных дагматаў царквы і здзейсніў самагубства, толькі б не патрапіць у рукі вампіраў. Каллагэн выскачыў з акна хмарачоса, каб пазбегнуць такой страшнай лёсу. Прызямліўся спачатку у Срединном свеце, а потым, праз Ненайденную дзверы, перанёсся ў Памежжы, дзе мэнни і знайшлі яго непадалёк ад Кэлла Брын Стерджис. А думаў бацька Каллагэн, па яго ж словах, калі трапіўся ў пастку Сейра, слуг закона, вампіраў, наступнае: «Яны не павінны перамагчы, яны не павінны перамагчы». Правільна думаў, і ў яе ў галаве тая ж думка, але, калі Эдзі памёр...
  
  — Мы ведалі, дзе і калі з'явяцца твой дын і твой муж, прайшоўшы праз вядомую цябе дзверы, — працягнуў Сейр. — І патэлефанавалі надзейным людзям, пачаўшы з Энрыка Балазара... Запэўніваю цябе, Сюзанна, з гэтым праблем у нас не ўзнікла.
  
  Сюзана чула шчырасць у яго голасе. Калі яго словы не адпавядалі рэчаіснасці, ён мог бы прэтэндаваць на званне лепшага ў свеце таго, хто хлусіць.
  
  — Як вы маглі гэта высветліць? — спытала Сюзана. Адказу не было, і яна ўжо адкрыла рот, каб паўтарыць пытанне. Але, перш чым змагла, яе ізноў адкінула назад. Кім бы Міа не была раней, у целе Сюзаны яна валодала неверагоднай сілай.
  
  — Яна сышла? — спытаў Сейр.
  
  — Так, пайшла, на глыбіню, — лісліва, з гатоўнасцю зрабіць паслугу.
  
  — Тады прашу да нас Міа. Чым хутчэй ты прыйдзеш, тым хутчэй зможаш зірнуць свайму малому ў твар.
  
  — Так, — усклікнула Міа, перапоўненая радасцю, і тут жа Сюзанна, літаральна на імгненне ўлавіла «карцінку». Нібы зазірнула ў шчыліну тэнта цырка-шапіто і ўбачыў разодетого блазна.
  
  На самай жа справе ўбачанае ёй было куды прасцей, але сэрца ў яе зашлось ад жаху: бацька Каллагэн купляе лустачку салямі ў краме. Адразае салямі янкі [146]. А знаходзіцца крама ў Іст-Стоунэме, штат Мэн, у 1977 годзе. Каллагэн расказваў гэтую гісторыю ў сваім доме... і Міа слухала.
  
  Усведамленне прыйшло, як чырвонае сонца, што падымаецца над полем бітвы, заваленым тысячамі загінуўшых. Сюзана рванулася наперад, не баючыся сілы Міа, крычаў зноў і зноў:
  
  «Сука! Здрадніца! Забойца! Ты сказала ім, куды накіруе іх Дзверы! Дзе яны змогуць знайсці Эдзі і Роланда! О, якая ж ты СУКА!»
  
  7
  
  Сілы Міа, вядома, хапала, але гэтая новая атака заспела яе знянацку. Лютая атака, таму што і Детта ўклала ў яе ўсю сваю нянавісць. На імгненне сумеснымі намаганнямі Сюзане і Детте ўдалося адкінуць захватчицу. У нумары гатэля трубка выпала з рукі Міа. Яе саму матала па дыване з боку ў бок, яна ледзь не ўпала, зачапіўшыся за край адной з ложкаў, а потым закружылася, нібы п'яная танцорка. Сюзана ўляпіла ёй поўху, і на шыі з'явілася чырвоная метка.
  
  
  
  «Ўляпіла аплявуху сабе, вось што я зрабіла, — падумала Сюзана. — Біць абалонку, што можа быць дурней?» Але яна нічога не магла з сабой парабіць. Здрада Міа, яе неверагоднае здрада...
  
  А ўнутры, дзе ішло не фізічнае бітва (але і не зусім бітва разумаў), Міа нарэшце-то здолела схопіць Сюзану-Детту за горла і прымусіць адступіць. Вочы Міа засталіся шырока расплюшчанымі, так шакавала яе гэтая нечаканая атака. А можа, яна шырока расплюшчыла іх і ад сораму. Сюзана спадзявалася, што Міа здольная адчуваць сорам, што гэта пачуццё не было ёй чужое.
  
  «Я зрабіла тое, што павінна была зрабіць, — паўтарыла Міа, заганяючы Сюзану назад у камеру. — Гэта мой малой, усе супраць мяне, я зрабіла тое, што павінна была зрабіць».
  
  — Ты абмяняла Эдзі і Роланда на свайго монстра, вось што ты зрабіла! — крыкнула Сюзана. — Зыходзячы з таго, што ты падслухала і перадала, Сейр здагадаўся, што яны скарыстаюцца Дзвярыма, каб выйсці на Тауэр, ці не так? І колькі чалавек выставіў супраць іх Сейр?"
  
  Адказаў ёй ляск жалеза. За першым завалай зачыніўся другі. Потым трэці. Міа адчула рукі гаспадыні цела на ўласнай шыі і больш не хацела рызыкаваць. І на гэты раз замкнула дзверы камеры на тры завалы. Камеры? Чорт, ды з тым жа поспехам яна магла сказаць «Чорнай дзіркі Калькуты».
  
  «Выбраўшыся адсюль, я адпраўлюся ў „Доган“ і разворочу ўвесь пульт кіравання, — крыкнула яна. — Не магу паверыць, што я спрабавала табе дапамагчы! А цяпер, хер з табой. Rožaje на вуліцы, мне без розніцы!»
  
  «Ты не зможаш адсюль выбрацца, — у голасе Міа быццам бы чуліся извиняющиеся ноткі. — Потым, калі змагу, я пакіну цябе ў спакоі...»
  
  «Аб якім спакоі для мяне ты кажаш, калі Эдзі мёртвы? Не дзіўна, што ты хацела зняць з мяне яго кальцо! Ты проста не магла дапусціць, каб яно дакранайцеся да тваёй скуры, пасля ўсяго таго, што ты зрабіла».
  
  Міа падняла трубку, прыклала да вуха, але больш не пачула Рычарда. П. Сейра. «Верагодна, — падумала Сюзанна, — ён адправіўся ў іншае месца, каб там атручваць людзям жыццё». Міа паклала трубку на рычаг, агледзела пустую, безаблічную пакой, так азіраюцца людзі, ведаючы, што больш тут не з'явяцца, і жадаючы пераканацца, што не забыліся нічога важнага. Паляпала па адным з кішэняў джынсаў, намацала пачак грошай. Дакранулася да іншага, пераканалася, што чарапашка, scolpadda, на месцы.
  
  «Прабач, — сказала Міа, — я павінна клапаціцца аб сваім малым. І цяпер усе гуляюць супраць мяне».
  
  «Гэта не праўда, — адказала Сюзанна з вязніцы, у якую кінула яе Міа. І дзе яна знаходзілася, гэтая вязніца? У падзямелле пад Замкам-над-безданню? Магчыма. Якое гэта мела значэнне? — Я была на тваім баку. Я табе дапамагала. Я спыніла твае чортавы сутычкі, калі іх спатрэбілася спыніць. І паглядзі, што ты зрабіла? Як ты магла паступіць так баязьліва і нізка?»
  
  Рука Міа замерла над дзвярной ручкай, шчокі заліло чырванню. Так, яна саромелася за зробленае, усё так. Але сорам не мог яе спыніць. Нішто не магло яе спыніць. Ды тых часоў, пакуль яна не зразумее, што яе здрадзілі, Сейр і яго сябры.
  
  Але ўсведамленне непазбежнасці гэтага здрады не прыносілі Сюзане ні найменшай задаволенасці.
  
  «Ты праклятая, — выдыхнула яна. — І ты ведаеш пра гэта, ці не так?»
  
  — Мяне гэта не хвалюе, — адказала Міа. — Вечнасць у пекле — справядлівая цана за магчымасць зірнуць майму малому ў твар. Слухай мяне, і слухай уважліва, прашу цябе.
  
  А потым Міа, несучы з сабой Сюзану і Детту, адчыніла дзверы нумары гатэля, выйшла ў калідор і зрабіла першы крок на шляху да «Дыксі-Піг», дзе ўжо чакалі жудасныя хірургі, каб прыняць роды не менш жудаснага немаўля.
  
  КУПЛЕТ :
  
  Commala — mox — nix!
  
  You are in a nasty fix!
  
  To take the hand in a traitor's glove
  
  Is to grasp a sheaf of sticks!
  
  ОТВЕТСТВИЕ :
  
  Commala — come — six!
  
  Nothing but there thorns and sticks!
  
  When you find your hand in a traitor glove
  
  You are in a nasty fix.
  
  
  
  Страфа 7. Засада
  
  1
  
  Роланд Дискейн быў апошнім з вялікіх воінаў Гилеада, і, мабыць, самым лепшым з іх, шмат у чым дзякуючы па-свойму рамантычнай натуры, адсутнасці ўяўлення і смяротным руках. Цяпер яго канечнасці артрыт пабіў, але сухі скрут ніякім чынам не адбіўся ні на вастрыні слыху, ні на зоркасці вачэй. Ён чуў, як галава Эдзі стукнулася аб бакавую стойку скрынкі Ненайденные дзверы, калі іх засмактала ў праём (і, нахіліўшы галаву, у апошнюю долю секунды паспеў сысці ад кантакту з верхняй перакладзінай дзвярной скрынкі). Ён чуў спевы птушак, спачатку дзіўнае і далёкае, нібы птушкі спявалі ў яго сне, потым яно наблізілася і стала зусім звычайным. Сонечны святло ўдарыў у твар і, напэўна, асляпіў б, улічваючы, што Роланд з Эдзі выйшлі ў яго з глыбокага змроку пячоры. Але вочы Роланда ператварыліся ў вузкія шчылінкі ў той самы момант, як ён убачыў гэты яркі святло. Прыжмурыўся ён аўтаматычна, нават не думаючы пра гэта. А калі б не прыжмурыўся, не заўважыў бы яркую круглую выбліск па правую руку ад яго ў той самы момант, калі ён і Эдзі закранулі цвёрдай, цёмнай зямлі. І Эдзі б дакладна памёр. Магчыма, памерлі б яны абодва. Але вопыту Роланд ведаў, што такія ідэальна круглыя ўспышкі бываюць толькі ў двух выпадках: калі сонца адлюстроўваецца ад ачкоў або аптычнага зброевага прыцэла.
  
  Аўтаматычна, сапраўды гэтак жа, як прищуривал вочы, стралок ухапіў Эдзі пад рукой за кашулю. Ён адчуў, як напружыліся мышцы маладога мужчыны, калі іх ногі адрываліся ад забросанного камянямі і косткамі падлогі Пячоры дзверы, адчуў, як яны расслабіліся пасля ўдару галавой аб бакавую стойку. Але Эдзі стагнаў, спрабаваў што-небудзь сказаць, то ёсць не страціў прытомнасць.
  
  — Эдзі, за мной! — праравеў Роланд, паднімаючыся, паставіў на ногі і Эдзі. Боль выбухнула ў правым сцягне, спусцілася амаль да калена, але ён не падаў і выгляду. Ледзь заўважыў яе. Цягнуў Эдзі да будынка, да нейкага будынку, міма шэрагу, нават Роланд ведаў, што гэта такое, заправачныя калонкі. Толькі іх ўпрыгожваў лагатып «МАБІЛ», а не «СИТГО» або «СУНОКО», знаёмыя стрэлку.
  
  Эдзі, магчыма, не страціў прытомнасць, але ў той момант мала што цяміў. Але яго левай шчацэ цякла кроў з раны на галаве. Тым не менш, ён варушыў нагамі, як мог, і з дапамогай Роланда пераадолеў тры драўляныя прыступкі, вядучыя, як цяпер ужо зразумеў Роланд, да мясцовага ўніверсальным крамы. Памерамі ён прыкметна саступаў крамы Тлушчу, але ў астатнім не моцна...
  
  Ззаду і крыху злева грымнула. Стралок знаходзіўся так блізка, што Роланд адразу зразумеў: раз чуе стрэл і нічога не адчувае, значыць, куля ляціць міма.
  
  І сапраўды, тут жа каля вуха пачулася: «Вж-ж-ж-ж!» Вітрына крамачкі разляцелася ўшчэнт, аскепкі пасыпаліся ў гандлёвы зала Таблічка, якая вісела на двух шнурках, з надпісам «МЫ АДКРЫТЫЯ, ТАК ШТО ЗАХОДЗЬЦЕ Ў ГОСЦІ» падскочыла і закруцілася.
  
  — Ралан... — голас Эдзі, слабы і далёкі, нібы ён гаварыў з набітым ротам. — Ралан... што... хто... О-ох! — апошні здзіўлены ўскрык рушыў услед пасля таго, як Роланд з такой сілай упіхнуў Эдзі у дзверы, што той бразнуўся на падлогу, а сам Роланд тут жа ўпаў на яго.
  
  Зноў грымнула, страляў усё той жа чалавек, і вінтоўка ў яго была вельмі магутная, вялікага калібра. Роланд пачуў, як хто-то закрычаў: «Тваю маці, Джэк!» — пасля чаго затарахтел скорострел, Эдзі і Джэйк называлі яго аўтаматам.
  
  Яшчэ дзве пыльныя вітрыны, па абодва бакі дзверы разляцеліся дробнымі асколкамі. Паперкі, якія віселі ў іх, нейкія аб'явы для жыхароў гарадка, Роланд у гэтым не сумняваўся, падкінула да столі, пасля чаго яны спланавалі на падлогу.
  
  У краме ў гэты момант знаходзіліся толькі тры пакупніка, дзве жанчыны і пажылы джэнтльмен. Усе трое, вядома ж, павярнуліся да ўваходных дзвярэй, да Раланда і Эдзі, і на іх тварах чыталася неразуменне, уласцівае ўсім людзям, ніколі не державшим у руках зброю. Роланд, здаралася, называў такі выраз асобы жуйнай, нібы бачыў у гэтай тройцы, жыхары Кэллы Брын Стерджис, у большасці сваёй нічым ад яе не адрозніваліся, авечак, а не людзей.
  
  — На падлогу! — праравеў Роланд, лежачы на сваім што знаходзіцца ў напаўпрытомным стане, а цяпер яшчэ і які спрабуе аддыхацца, напарнике. — Дзеля кахання да вашых багам, НА ПАДЛОГУ!
  
  Пажылы джэнтльмен у клятчастай фланэлевай кашулі выпусціў з рукі слоік з выявай памідора на ёй, і паваліўся на падлогу. Жанчыны — няма, і другая чарга скорострела забіла іх абодвух: першай кулі ўспыхнулі грудзі, другі — знеслі верхнюю частку галавы. Жанчына з простреленной грудзьмі павалілася, як мех з зернем. Са знесенай верхавінай — зрабіла два крокі да Раланду, кроў з раны пралівалася на валасы, як лава з вулкана. На вуліцы «загаварылі» другі і трэці скорострелы, напаўняючы дзень шумам, напаўняючы паветра над імі свінцовымі кулямі. Жанчына з отстреленной верхавінай павярнулася вакол восі, узмахваючы рукамі і, нарэшце, звалілася на падлогу. Роланд пацягнуўся за рэвальверам і з палёгкай уздыхнуў, выявіўшы, што ён па-ранейшаму ў кабуры: пальцы схапілі такую родную, аздобленую сандаловым дрэвам дзяржальню. Рызыка апраўдалася. Зброю перанеслася разам з імі. І яны з Эдзі патрапілі ў гэты свет не з дапамогай Скачка. Стралялі іх бачылі, бачылі іх вельмі добра.
  
  Больш за таго. Яны іх чакалі.
  
  — Наперад! — крычаў нехта. — Наперад, наперад, не давайце ім шанец ачомацца, наперад, крэтыны!
  
  — Эдзі! — праравеў Роланд. — Эдзі, мне патрэбна твая дапамога!
  
  — Ч..? — ледзь чуваць, нічога не цямячы. І глядзеў Эдзі на яго толькі адным вокам. Правым. Левы заліла кроў з раны на галаве.
  
  Роланд працягнуў руку і уляпіў яму аплявуху, дастаткова моцную, каб пырскі крыві паляцелі ва ўсе бакі.
  
  — Паляўнічыя! Ідуць, каб забіць нас! Забіць усіх, хто тут ёсць!
  
  Погляд (само сабой, толькі правага вочы) здабыў асэнсаванасць. І хутка. Роланд разумеў, якіх гэта каштавала намаганняў, не проста прыйсці ў сябе, але прыйсці ў сябе з такой хуткасцю, улічваючы жудасную боль у галаве, і адчуў гонар за Эдзі. Ён ні ў чым не саступаў Катберту Оллгуду. Стаў трамваем, які вярнуўся да жыцця Катбертом.
  
  — Што тут дзеецца? — спытаў хто-то осипшим, нервовым голасам. — Што тут, чорт пабяры, дзеецца?
  
  — Ляжаць, — не азіраючыся, адказаў Роланд. — Калі хочаце жыць, заставайцеся на падлозе.
  
  — Рабі, што ён кажа, Чып, — дадаў другі голас. Роланд падумаў, што ён належаў мужчыну ва ўзросце, які трымаў слоік з намаляваным на ёй памідорам.
  
  Роланд папоўз па падлозе, усыпанному асколкамі шкла, не звяртаючы ўвагі на тыя, што ўпіваліся ў рукі і калені. Куля прасвістала ў скроні. Роланд нават не тузануўся. За разбітымі вокнамі крамы стаяў цудоўны летні дзень. У заправачных калонак з надпісам «МАБІЛ» перад крамай Роланд бачыў стары аўтамабіль, які належыць той ці жанчынам, то містэру Фланелевая кашуля. За калонкамі і аўтастаянкай праходзіла асфальтаваная дарога. Па другі яе бок размясціліся некалькі шэрых, чым-то падобных будынкаў. На адным вісела вялікая шыльда «МУНІЦЫПАЛІТЭТ СТОУНЭМА», на другім «ПАЖАРНАЯ І ВЫРАТАВАЛЬНАЯ СЛУЖБА СТОУНЭМА», на трэцім і самым вялікім — «ГАРАДСКІ ГАРАЖ». На стаянцы перад гэтымі будынкамі, таксама заасфальтаванай (Роланд б сказаў, што яна пакрыта металам), аўтамабіляў было больш, адзін памерамі пераўзыходзіў вялікі фургон. З-за іх выскачылі чалавек сем ці восем і памчаліся да крамы. Адзін трымаўся ззаду, і Роланд яго даведаўся: Джэк Андолини, правая рука Энрыка Балазара. Такія выродлівыя фізіяноміі не забываліся. Стрэлак бачыў, як гэты чалавек памёр, падстрэлены і сожранный жыўцом омароподобными пачварамі, якія засялялі плыткаводдзе Заходняга мора, але цяпер Андолини зноў стаяў перад ім. Таму што вакол восі, якая назвалася Цёмнай Вежай, круцілася бясконцае мноства светаў, і, прайшоўшы праз Ненайденную дзверы, яны апынуліся ў адным. Аднак, толькі адзін свет быў сапраўдным, сапраўдным. Свет, дзе чалавек, паміраючы, паміраў назаўжды. Магчыма, гэты свет быў сапраўдным, магчыма, і няма. У любым выпадку, Роланд не мог дазволіць сабе такую раскошу, як думаць і хвалявацца пра гэта.
  
  Устаўшы на калені, Роланд адкрыў агонь, взводя курок рабром далоні правай рукі, цэлячыся перш за ўсё ў хлопцаў са скорострелами. Адзін з іх паваліўся мёртвым на белую раздзяляльную паласу дарогі, кроў струменем захлестала з горла. Другога адкінула назад на земляную абочыну дарогі, з дзіркай паміж вачэй.
  
  А тут і Эдзі апынуўся побач з ім, страляючы з другога рэвальвера Роланда. Першыя дзве кулі не знайшлі мэта, здзіўляцца гэтаму не прыходзілася, улічваючы яго стан. Затое тры наступныя паклалі траіх: двое ўпалі мёртвымі, трэці закрычаў: «Я паранены! Джэк, дапамажы мне, у мяне куля ў жываце!»
  
  Хто-то схапіў Роланда за плячо, не аддаючы сабе справаздачы ў тым, як гэта небяспечна, дакранацца да стрэлку, тым больш падчас бою.
  
  — Містэр, што тут...
  
  Роланд скоса зірнуў на голас, убачыў мужчыну гадоў сарака, у гальштуку і фартуху мясніка, паспеў падумаць: «Гаспадар крамы, павінна быць, ён і тлумачыў Каллагэну, як прайсці на пошту», а затым з сілай адштурхнуў мужчыну. Праз долю секунды з левага боку галавы мужчыны пырснула кроў. Кулявое раненне, выказаў здагадку Роланд, нічога сур'ёзнага. А вось калі б Роланд не адштурхнуў яго...
  
  Эдзі перазарадзіў рэвальвер. Роланд зрабіў тое ж самае, але крыху павольней. Тым часам двое з пакінутых у жывых паляўнічых схаваліся за адным з старых аўтамабіляў на блізкай да крамы баку дарогі. Вельмі ўжо блізка ад іх. І гэта дрэнна. Роланд пачуў надыходзячы шум матора. Паглядзеў на мужчыну, якому хапіла розуму паслухацца Роланда, зваліцца на падлогу і пазбегнуць долі жанчын.
  
  — Гэй! — паклікаў Роланд. — У цябе ёсць пісталет?
  
  Мужчына ва фланэлевай кашулі паківаў галавой. Яго сінія вочы ярка блішчалі. Ён спалоханы, ды, вырашыў Роланд, але не ў паніцы. Перад гэтым пакупніком, раскінуўшы ногі, сядзеў гаспадар крамы і ў здзіўленні глядзеў, як чырвоныя кроплі падаюць і пятнают белы фартух.
  
  — Магазинщик, у цябе ёсць пісталет? — спытаў Раланд.
  
  [147]Перш чым гаспадар крамы паспеў адказаць, калі ён наогул мог адказаць, Эдзі схапіў Роланда за плячо. «Атака лёгкай брыгады» , — усклікнуў ён. Словы зліліся ў адно, літары блыталіся і налезали адзін на аднаго, атрымалася што-то накшталт «атаалекобликаты», але Роланд усё роўна не зразумеў бы, пра што гаворка. Але галоўнае заключалася ў тым, што Эдзі ўбачыў яшчэ шэсць чалавек, якія беглі праз дарогу. На гэты раз рассыпаўшыся і зігзагам.
  
  — Давай, давай, давай! — падганяў іх Андолини, размахваючы абедзвюма рукамі.
  
  — Госпадзе, Роланд, гэта ж Трыкс Постино, — вырвалася ў Эдзі. Трыкс зноў цягнуў нейкі велізарны карабін, хоць Эдзі і не мог сказаць, што гэта мадыфікацыя «М-16» большага калібра, якую той называў «цудоўная машына Рэмба». У любым выпадку, Триксу пашанцавала не больш, чым у перастрэлцы ў «Падальнай вежы» [148]. Эдзі стрэліў, і Трыкс паваліўся на хлопца, ужо які ляжыць на дарозе, не здымаючы палец са спускавога кручка, паля па іх з свайго вялізнага карабіна. Магчыма, у пальбе гэтай не было нічога гераічнага, проста памірае, мозг пасылаў апошнія сігналы ў паказальны палец правай рукі, але Эдзі і Раланду зноў прыйшлося плазам кінуцца на падлогу, і яшчэ пяцёра бандытаў здолелі схавацца за старымі аўтамабілямі на гэтым баку дарогі. Сітуацыя мянялася да горшага. Падтрыманыя агнём прыкрыцця з-за аўтамабіляў на другім баку дарогі, аўтамабіляў, на якіх прыехалі гэтыя хлопцы, у гэтым Роланд не сумняваўся, у самым найбліжэйшай будучыні яны маглі ператварыць маленькі магазінчык у стралковы цір, без асаблівай небяспекі для сябе.
  
  Усё гэта вельмі ўжо нагадвала тое, што здарылася на Иерихонском ўзгорку.
  
  Так што прыйшоў час трубіць адыход.
  
  Шум надыходзячага аўтамабіля працягваў нарастаць, вялікі рухавік, цяжкі груз, мяркуючы па гуку. І сапраўды, на вяршыні пагорка, злева ад крамы, паказаўся вялізны лесавозы, гружаны спілаванымі, у тры абхваты стваламі. Раланд убачыў, як шырока раскрыліся вочы кіроўцы, як яго адвісла сківіца, і чаму няма? Перад магазінчыкам маленькага гарадка, побач з якім ён, несумненна, спыняўся шмат разоў, каб купіць там бутэлечку піва або элю на канцы доўгага, гарачага дня у лесе, на дарозе ляжала з паўтузіна скрываўленых целаў, проста-такі салдат, забітых у баі. І Роланд дакладна ведаў, што яны і былі салдатамі, хай і не рэгулярнай арміі.
  
  Заскрыгаталі тармазы пярэдніх колаў лесавоза. Тут жа ўключыліся пнеўматычныя задніх. Да скрежету тармазоў дадаўся віск гіганцкіх чорных шын, якія і заблякаваныя працягвалі рухацца па асфальце, пакідаючы гарачы чорны след. Шматтонны груз лесавоза павяло ў бок. Роланд бачыў, як ад ствалоў ляцяць трэскі, таму што бандыты на другім баку дарозе не спынялі страляніну. Што-то зачаравальнае было ў гэтым лесовозе і кренящихся бярвёнах, чым-то нагадваў ён загінулых пачвараў Эльда, якія падаюць з неба з объятыми агнём крыламі.
  
  Мэтах пярэдні тарэц лесавоза накрыў першае цела, потым яно трапіла пад пярэдняе кола. Чырвонымі вяроўкамі паляцелі кішкі. Ногі і рукі адарвала, нарэшце, галава Трикса Постино лопнула, як грэцкі арэх, які выбухнуў у агні. Ствалы, завальваліся ўсё мацней і пагражалі перавярнуць платформу. Колы, вышыня якіх даходзіла Раланду да пляча, з шыпеннем прасоўваліся наперад, падымаючы хмары крывавай пылу. Лесавозы, усё больш запавольваючы ход, велічна слізгаў міма крамы. Кіроўцы ў кабіне Роланд ўжо не бачыў. На імгненне лесавозы адрэзаў магазін і якія знаходзяцца ўнутры людзей ад бандытаў, якія вялі агонь з другога боку дарогі. Гаспадар крамы, Ыш і адзіны выжыў пакупнік, містэр Фланелевая кашуля, глядзелі на емістасць міма лесавозы, на тварах чыталася бездапаможнасць і здзіўленне. Гаспадар крамы разгублена выціраў кроў, якая сцякала з раны на шчаку, і, як ваду, скідаў кроплі на падлогу. Рана-то ў яго сур'ёзней, чым у Эдзі, падумаў Роланд, толькі ён гэтага яшчэ не зразумеў. Можа, яно і да лепшага.
  
  — Адыходзім, — загадаў стрэлак Эдзі. — Неадкладна.
  
  — Слушныя думка.
  
  Роланд схапіў мужчыну ва фланэлевай кашулі за руку. Погляд мужчыны перамясціўся з лесавоза на стрэлка. Роланд матнуў галавой у бок далёкай ад франтона сцены крамы, і пажылы джэнтльмен тут жа кіўнуў. У тым, што ён цяміць хутка, двух меркаванняў быць не магло.
  
  Звонку платформа лесавоза, нарэшце-то перавярнулася, акурат на адзін з старых аўтамабіляў (і, з надзеяй падумаў Роланд, прятавшихся за ім паляўнічых). Пакаціліся бёрны, скрыгат раздушанага металу спрэс заглушыў ружэйны агонь.
  
  2
  
  Эдзі схапіў магазинщика дакладна так жа, як Роланд — другога мужчыну, але Чып не прадэманстраваў ні кемлівасці, ні імкнення выжыць, уласцівыя містэру Фланелевая кашуля. Ён працягваў глядзець на дзіркі, абрамленыя асколкамі шкла, якія зусім нядаўна былі вітрынамі крамы, і яго вочы раскрыліся яшчэ шырэй, хоць, здавалася, што далей няма куды, калі лесавозы увайшоў у апошнюю стадыю самазнішчэння: цягач адарваўся ад перакулены платформы і, з'ехаўшы па схіле міма крамы, нырнуў у прыдарожны лес. Ствалы ж працягвалі раскатываться, падымаючы воблака пылу і пакідаючы за сабой вздыбленную зямлю, расплясканы «шэўрале» і яшчэ двух раздушаных паляўнічых.
  
  Аднак, жывых было значна больш. Так, ва ўсякім выпадку, здалося Эдзі, таму што стральба аднавілася з новай сілай.
  
  — Давай, Чып, пара змотвацца, — раўнуў Эдзі, і сілком пацягнуў Чыпа ў глыб крамы. Чып пайшоў, працягваючы азірацца праз плячо і, выціраючы кроў з шчокі.
  
  У глыбіні крамы, у левай частцы, знаходзіўся прыбудаваны зала для ленч, з прылаўкам, некалькімі зэдлічкамі, трыма або чатырма сталамі. Тут жа стаяў кававы столік, на якім ляжалі старыя глянцавы жаночыя часопісы. Калі яны дабраліся да гэтай частцы крамы, інтэнсіўнасць стральбы ўзмацнілася. Але потым спынілася, заглушенная выбухам. Паліўны бак лесавоза, здагадаўся Эдзі. Пачуў посвіст кулі, убачыў, чорная дзірка з'явілася ў вежы маяка, намаляванага на карціне, якая вісела на сцяне.
  
  — Хто гэтыя людзі? — спытаў Чып роўным, будзённым голасам. — Хто вы? Я паранены? Мой сын служыў у В'етнаме, ці ведаеце. Вы бачылі гэты лесавозы?
  
  Эдзі не адказаў ні на адно пытанне, толькі кіўнуў, усміхнуўся і пацягнуў Ыша следам за Ролянд. Ён паняцця не меў, куды яны ідуць і як будуць выбірацца з гэтай калатнечы. Напэўна, ведаў толькі адно: Кэлвіна Таўэра ў краме дакладна няма. Што, верагодна, варта было лічыць плюсам. Тауэр мог абрынуць на іх увесь гэты пякельны агонь, а мог і не абрынуць, але ў тым, што пякельны агонь абрынуўся на іх з-за Тауэр, сумневаў у Эдзі не было. Калі б толькі даўніна Кел...
  
  Вогненная іголка раптам пранізала левую руку Эдзі, і ён крыкнуў ад здзіўлення і болю. Імгненнем пазней другая тырчала ў галёнка. Ніжняя частка правай ногі проста выбухнула аб болю, і ён крыкнуў зноў.
  
  — Эдзі! — Роланд азірнуўся. — Ты...
  
  — Так, усё нармальна, ідзі, ідзі!
  
  Яны наблізіліся да тонкай сцяне з драўнянавалакністых пліт з трыма дзвярыма: «ДЛЯ ХЛОПЧЫКАЎ», «ДЛЯ ДЗЯЎЧЫНАК», «ТОЛЬКІ ДЛЯ СУПРАЦОЎНІКАЎ».
  
  — ТОЛЬКІ ДЛЯ СУПРАЦОЎНІКАЎ, — крыкнуў Эдзі, паглядзеў уніз і ўбачыў крывавую дзірку на правай калашыне джынсаў, на тры цалі ніжэй калена. Куля не струшчыў калена, што было добра, але, матуля родная, балела нага жудасна. Над яго галавой разляцелася лямпа. Асколкі шкла пасыпаліся на галаву і плечы Эдзі.
  
  — Я застрахаваны, але аднаму Богу вядома, пакрые страхоўка такі шкоду, — будзённы голас Чыпа не змяніўся ні на ёту. Ён усё мыў кроў з твару, потым стряхивал з пальцаў на падлогу, пакідаючы каляровыя плямы тэсту Роршаха. Кулі так і свісталі вакол. Эдзі убачыў, як адна чыркнула па каўняры Чыпа. Джэк Андолини, даўніна Двайны Вырадак, што-то крычаў на італьянскай. І Эдзі чаму-то не думаў, што ён загадвае сваім людзям адступаць.
  
  Роланд і пакупнік ва фланэлевай кашулі ўжо праскочылі праз дзверы. Эдзі рушыў услед на ім, які падтрымліваецца конскай дозай адрэналіну, выплеснувшегося ў кроў, цягнучы з сабой Чыпа. Яны апынуліся ў бакоўцы, даволі-такі прыстойных памераў. Эндзі пачуў нейкія прыправы, мяту, але, перш за ўсё, кава.
  
  Цяпер ужо містэр Фланелевая кашуля паказваў дарогу. Роланд следам за ім ішоў па цэнтральным праходзе бакоўкі, міма паддонаў, на якіх стаялі скрыні з кансервамі. Эдзі кульгаў за імі, не адпускаючы гаспадара крамы. Даўніна Чып страціў шмат крыві, і Эдзі думаў, што ён у любы момант можа грымнуць ў прытомнасць, але Чып, наадварот, оживлялся. Усё пытаўся Эдзі, што адбылося з Рут Бімер і яе сястрой. Калі Чып пытаўся пра жанчын, якія апынуліся ў краме, калі пачалася стральба (а Эдзі меркаваў, што менавіта ён іх Чып і пытаўся), яму заставалася толькі спадзявацца, што памяць не адразу вернецца да Чыпе.
  
  У далёкай сцяне бакоўкі была яшчэ адна дзверы. Містэр Фланелевая кашуля адкрыў яе і ўжо хацеў выйсці. Роланд схапіў яго за кашулю, адштурхнуў ад дзвярэй, выйшаў першым, нізка прыгнуўшыся. Эдзі паставіў Чыпа побач з містэрам Фланелевая кашуля, а сам устаў перад імі. Ззаду кулі прабівалі дзверы з надпісам «ТОЛЬКІ ДЛЯ СУПРАЦОЎНІКАЎ», ствараючы здзіўленыя белыя вочы дзеннага святла.
  
  — Эдзі! — паклікаў Роланд. — Да мяне!
  
  Эдзі прохромал праз дзвярны праём. Яна стаялі на разгрузачнай пляцоўцы. За ёй цягнулася акр недагледжанага двара. Справа Эдзі ўбачыў нейкія бочкі, злева — два вялікіх смеццевых кантэйнера, але ў яго склалася ўражанне, што смецце кідалі куды заўгодна, толькі не ў кантэйнеры. Карціну дапаўнялі некалькі горак з бляшанак з-пад піва, досыць вялікіх, каб выклікаць цікавасць археолагаў будучых стагоддзяў. «Нічога такога, на чым можа адпачыць вачэй, калі выйсці на задняе ганак пасля цяжкага працоўнага дня», — падумаў Эдзі.
  
  Роланд паказваў рэвальверам яшчэ на адну заправачную калонку, толькі больш старажытную і старую ў параўнанні з тымі, што знаходзіліся перад крамай. З напісаным на ёй двума літарамі.
  
  — "ДТ", — прачытаў іх Роланд. — Гэта што-то накшталт бензіну? Так?
  
  — Так, — кіўнуў Эдзі. — Чып, калонка дызельнага паліва працуе?
  
  — Вядома, вядома, — адказаў Чып, усё таксама будзённа. — Многія тут запраўляюцца.
  
  — Я ведаю, як з ёй кіравацца, — падаў голас Фланелевая кашуля. — Вы ўжо дазвольце мне, яна капрызная. Вы і ваш сябрук зможаце мяне прыкрыць?
  
  — Так, — кіўнуў Роланд. — Лей туды, — і паказаў на бакоўку.
  
  — Гэй, няма, — здзіўлена запярэчыў Чып.
  
  Колькі ўсё гэта заняло часу? Эдзі сказаць не мог, ва ўсякім выпадку, напэўна. Затое мог гарантаваць, што толькі раз у жыцці адчуваў такую вось вастрыню пачуццяў: калі дабіваў загадкамі Блэйна Мона. Яны рэагавалі на найменшы нюанс, нават на змяненне болі ў правай назе, дзе куля магла закрануць, а магла і не закрануць костка. Ён адчуваў, як агідна пахне на заднім двары: гнілым мясам, цвіллю, дрожджамі, чалавечымі спаражненнямі, і адначасова ўлоўліваў цудоўны пах хвойнага лесу, які пачынаўся літаральна за плотам. Ён чуў гудзенне самалёта, які ляцеў недзе далёка-далёка. Ён ведаў, што любіць містэра Фланелевая кашуля, таму што містэр Фланелевая кашуля быў тут, побач, звязаны з ім і Ролянд ледзь ці не самымі моцнымі вузамі на свеце. Але час? Няма, колькі прайшло часу, ён сказаць не мог, але лічыў, што загад адступаць Роланд падаў не больш чым дзевяноста секунд таму назад, бо ў адваротным выпадку іх бы змагацца, незалежна ад таго, перавярнуўся б лесавозы або няма.
  
  Роланд паказаў налева, сам павярнуўся направа. Ён і Эдзі стаялі на платформе для разгрузкі спіной да спіны, на адлегласці якіх-то шасці футаў, падняўшы рэвальвер да шчакі, нібы дуэлянты, якія чакаюць каманды павярнуцца тварам адзін да аднаго. Містэр Фланелевая кашуля спусціўся па лесвічцы ў канцы разгрузачнай пляцоўкі, сапраўдны жыўчык, узяўся за храмаваную ручку на бакавой паверхні калонкі, пачаў яе хутка-хутка круціць. Лічбы ў маленькіх окошечках пабеглі назад, але, замест таго, каб вярнуцца да чатырох нулях, застылі на 0019. Фланелевая Кашуля паспрабаваў павярнуць дзяржальню. Потым, зразумеўшы, што яна дайшла да ўпора, сарваў «пісталет» шланга з ржавага крука.
  
  — Джон, не! — усклікнуў Чып. Ён усё яшчэ стаяў у дзвярным праёме, падняўшы абедзве рукі, адну чыстую, другую — па локаць у крыві.
  
  — Адыдзі ў бок, Чып, а не то цябе...
  
  Два чалавекі выбеглі з-за вугла крамы з боку Эдзі. Абодва ў джынсах і фланелевыя кашулях, толькі, у адрозненне ад кашулі джэнтльмена ва ўзросце, гэтыя выглядалі зусім новенькімі, з яшчэ не разглаженными складкамі на рукавах. Эдзі не сумняваўся, што купілі іх менавіта для гэтай паездкі ў Іст-Стоунэм. І аднаго з бандытаў Эдзі даведаўся, даведаўся вельмі добра: у апошні раз бачыў яго ў «Манхэттенском рэстаране для розуму», кнігарні Кэлвіна Таўэра. Аднойчы Эдзі ўжо забіў гэтага хлопца. Дзесяць гадоў праз, у «Нахіленай вежы», бярлозе Балазара, з таго ж рэвальвера, які трымаў у руцэ. У галаву прыйшлі радкі з старой песні Боба Дылана, што-то наконт цаны, якую ты плаціш за тое, каб прайсці праз усё двойчы.
  
  — Гэй, Вялікі Нос! — крыкнуў Эдзі (падобна, крычаў так кожны раз, сустракаючы гэтага прадстаўніка балотнай жыўнасці). — Як пажываеш?
  
  Па праўдзе кажучы, выглядаў Джордж Бьонди не вельмі. Нават ўласная маці не назвала б яго прыгажуном і ў лепшыя дні (а ўсё з-за жахлівых памераў носа), а тут яго твар спухла і моцна змяніла колер з-за сінякоў, якія толькі-толькі пачалі бляднець. Асабліва вылучаўся сіняк паміж вачэй.
  
  «Гэта я яго так адхвастаў, — падумаў Эдзі. — На складзе ў краме Тауэр». Так яно і было, але толькі здавалася, што адбылося ўсё гэта тысячаю гадамі раней.
  
  — Ты, — Джордж Бьонди так здзівіўся, што нават не падняў пісталет. — Ты. Тут.
  
  — Я-то тут, — адказаў Эдзі, — а вось табе варта было застацца ў Нью-Ёрку, — і з гэтымі словамі знёс Джорджу Бьонди твар. І яго прыяцелю таксама.
  
  Тым часам Фланелевая кашуля сціснуў рукаятку «пісталета», утапіўшы клавішу ўключэння калонкі, і з ствала вырвалася цёмная бруя дызельнага паліва. Абліла Чыпа, які што — то абурана крыкнуў і, хістаючыся, выйшаў на разгрузачны пляцоўку.
  
  — Гэта ж небяспечна! — крыкнуў ён. — Можа пачацца пажар! Спыні гэта, Джон!
  
  Джон не спыніў. Яшчэ тры чалавекі з'явіліся з-за кута з боку Роланда, паспелі зірнуць у спакойнае і жудаснае твар Роланда, паспрабавалі падацца назад. Памерлі, не паспеўшы зрабіць і кроку. Эдзі падумаў пра паўтузіне легкавых аўтамабіляў і вялікім «Уиннебейго» [149], што стаялі па другі бок дарогі, прыкінуў, колькі ж чалавек паслаў Балазар у гэтую маленькую экспедыцыю. Вядома ж, не толькі сваіх людзей. І як ён заплаціў за наймітаў?
  
  «А яму і не давялося плаціць з уласнай кішэні, — падумаў Эдзі. — Хто-то адваліў яму кругленькую суму і загадаў не скупіцца. Набраць як мага больш людзей, пераважней з іншых гарадоў. І гэты хто-то пераканаў яго, што хлопцы, на якіх ім прыйдзецца паляваць, заслугоўваюць таго, каб да іх паставіліся сур'ёзна».
  
  З крамы даляцеў глухі ўдар. Попел вылецела з трубы і знікла на фоне цёмнага, алеістай дыму, які ўздымаецца над месцам катастрофы цягача лесавоза. Дзверы ў бакоўку зляцела з завес, «прошагала» палову праходу, агорнутая воблакам дыму, упаў плазам. Хутка бандыт, які кінуў гранату, кіне другую, а ўлічваючы, што на падлозе ўжо з цаля дызельнага паліва...
  
  — Притормози яго, калі зможаш, — Роланд коратка глянуў на Эдзі. — Хай натечет пабольш.
  
  — Прытармазіць Андолини? — перапытаў Эдзі. — Як я гэта зраблю?
  
  — Сваім незакрывающимся ротам! — крыкнуў у адказ Роланд, і Эдзі ўбачыў дзіўнае, радуе вока і грэе душу відовішча: Роланд ўсміхаўся, амаль што смяяўся. Пры гэтым ён паглядзеў на Фланэлевую кашулю, Джона, і крутануў правай рукой: працягвай пампаваць.
  
  — Джэк! — крыкнуў Эдзі. Ён паняцця не меў, дзе ў гэты момант знаходзіцца Андолини, таму крыкнуў у неба, наколькі мог, гучна. З улікам таго, што вырас ён на вуліцах Брукліна, дзе не прывыклі да добрым манерам, атрымалася вельмі гучна.
  
  Рушыла ўслед паўза. Інтэнсіўнасць стральбы ўпала, потым змоўклі стрэлы.
  
  — Чаго? — адгукнуўся Андолини. У голасе чулася здзіўленне, дзе-то нават дабрадушны, без злосці. Праўда, Эдзі сумняваўся, што Андолини здзівіла яго зварот да яго. Затое цвёрда ведаў, што Джэку хочацца аддаць пазыку. Вядома, на складзе кнігарні Тауэр ён атрымаў па фізіяноміі, але галоўнае заключалася ў іншым: яго там жорстка прынізілі. — Гэта ты, Шустрик? Той самы хлопец, які паабяцаў размазаць мае мазгі ад Нью-Ёрка да Хобокена, а потым сунуў мне ствол пад падбародак? Слухай, метка ў мяне так і засталася!
  
  Эдзі літаральна бачыў, як Андолини, прамаўляючы гэтую дурную гаворка, адначасова махае рукамі, расстаўляючы пакінутых людзей у пазіцыю для атакі. Колькі іх у яго засталося? Восем, дзесяць? Яны ўжо многіх паклалі. Парачку ён паставіць справа ад крамы. Парачку — злева. Астатнія ўстануць за спіной пане Гранаты. І як толькі Джэк дасць адмашку, яны кінуцца наперад. Акурат у возера дызельнага паліва.
  
  Ва ўсякім выпадку, Эдзі на гэта спадзяваўся.
  
  — Сёння ў мяне той жа рэвальвер! — крыкнуў ён Джэку. — Толькі на гэты раз ствол я воткну цябе ў азадак, калі не пярэчыш.
  
  Джэк засмяяўся. Лёгка, расслаблена. Вядома, ён гуляў, але гуляў нядрэнна. Усярэдзіне ў яго ўсё кіпела, пульс, напэўна, пераваліў за сто трыццаць, верхняе артэрыяльны ціск — за сто семдзесят. І не таму, што ён хацеў аддаць пазыку панку, які прынізіў яго, проста набліжаўся да завяршэння выкананне самага сур'ёзнага заданні ва ўсёй яго кар'еры плахіша, па значнасці параўнальнае з Суперкубкам.
  
  Загад, зразумела, аддаў Балазар, але на поле бою камандаваў Джэк Андолини, фельдмаршал, і на гэты раз гаворка ішла не пра тое, каб пераканаць якога-небудзь бармэна дзяліцца прыбыткам або еврейчика, ўладальніка ювелірнага крамы на Ленокс-авеню — у неабходнасці абароны ад тых, хто квапіцца на чужое. Тут разгарнулася сапраўдная бітва. Розуму Джэку хапала, ва ўсякім выпадку, у параўнанні з вулічнай шушерой, з якой даводзілася мець зносіны Эдзі, калі ён наркоманил ў кампаніі Генры, але Джэк адначасова быў дурнем, праўда, па шкале, якая не мае нічога агульнага з IQ [150]. Панк, якога ён цяпер поддразнивал, аднойчы ўжо пабіў яго, і вельмі спрытна, але Джэк Андолини прымудрыўся пра гэта забыцца.
  
  Бруя дызельнага паліва пералятала праз разгрузачны платформу і разлівалася па старых, покоробленным палавым дошках бакоўкі. Сэй Янкі фланелевая кашуля, запытальна зірнуў на Роланда. Стрэлак спачатку паківаў галавой, потым махнуў правай рукой: яшчэ.
  
  — А дзе магазинщик, Шустрик? — голас Андолини, такі ж лагодны, вызначана наблізіўся. Значыць, ён перайшоў дарогу. Эдзі вырашыў, што Двайны Вырадак накіроўваецца да крамы. І пашкадаваў аб тым, што дызельнае паліва не выбухае. — І дзе Тауэр? Аддай яго нам, і мы пакінем у спакоі цябе і твайго сябрука, да наступнага разу.
  
  "Вядома, — падумаў Эдзі і ўспомніў фразу, якую іншы раз прамаўляла Сюзанна (з інтанацыямі і голасам Детты Уокер), калі хацела выказаць крайняе недавер: «А я не скончу табе ў рот або на валасы».
  
  Гэтую засаду спецыяльна наладзілі для якія прыбываюць стралкоў, Эдзі быў у гэтым упэўнены практычна на сто адсоткаў. Плохиши маглі ведаць, а маглі і не ведаць, дзе знаходзіцца Тауэр (ён, вядома, не верыў ніводнаму слову, срывающему з вуснаў Андолини), але хто-то дакладна ведаў, дзе і калі з'явяцца Роланд і Эдзі, увайшоўшы ў Ненайденную дзверы, і падзяліўся сваімі ведамі з Балазаром. «Вам патрэбен хлапчук, які вздрючил вашага чалавечка, містэр Балазар? Той самы, што прагнаў з кнігарні Джэка Андолини і Джорджа Бьонди да таго, як Тауэр зламаўся і падпісаў патрэбны вам дакуменцік? Выдатна. Ён з'явіцца вось у гэтым месцы. Ён і яшчэ адзін тып. Між іншым, вось вам грошыкі, каб наняць невялікую армію наймітаў. Іх можа і не хапіць, таму што хлопец крут, а яго сябрук яшчэ строме, але вам можа павезці. Нават калі не пашанцуе, нават калі той, каго завуць Роланд, зможа сысці, пакінуўшы за сабой гару трупаў... ну, прыкончыць хлапчука — ужо вялікае дасягненне. А ў наймітах недахопу няма, ці не так? Само сабой. Свет набіты імі бітком. Светы».
  
  А як наконт Джэйка і Каллагэна? Ім таксама падрыхтавалі ўрачыстую сустрэчу, праз дваццаць два гады пасля гэтага, калі? Кароткі верш на плоце, огораживающем пустка, меркавала, што яны, калі рушылі ўслед за яго жонкай, патрапяць менавіта туды. «СЮЗАНА-МІА, РАЗДВОЕНАЯ ДЗЯЎЧЫНКА МАЯ» — гэта адна радок верша. «ПРИШВАРТОВАЛА СВОЙ БРЫГ АЖ У ДЫКСІ-ПІГ У ГОДЗЕ 99». І, калі іх таксама чакалі, ці жывыя яны зараз?
  
  Але Эдзі свята верыў: калі б хто-небудзь з іх ка-тэта памёр, Сюзанна, Джэйк, Каллагэн і нават Ыш, яны з Ролянд пра гэта б даведаліся. А калі ён памыляўся, і ідэя гэта была толькі рамантычнай блазнотай... што з таго, Эдзі не збіраўся ад яе адмаўляцца.
  
  3
  
  Роланд злавіў погляд мужчыны ва фланэлевай кашулі і правёў рукой па горле. Джон кіўнуў і тут жа расціснуў пальцы на ручцы «пісталета», адпусціўшы клавішу ўключэння калонкі. Чып ужо стаяў побач з разгрузнай платформай і твар яго, там дзе не было крыві, посерело. Роланд не сумняваўся, што ў самым хуткім часе гаспадар крамы грымнецца ў прытомнасць. Што ж, невялікая страта.
  
  — Джэк! — закрычаў стрэлак. — Джэк Андолини!
  
  — Гэта вялікі братка Шустрика? — спытаў Андолини. Вельмі вясёлым голасам. І блізкім. Роланд вырашыў, што ён цяпер у самога крамы, магчыма, на тым самым месцы, дзе з'явіліся ён і Эдзі, прайшоўшы праз Ненайденную дзверы. То бок, да новай атакі заставалася зусім нічога. Зразумелая справа, сельская мясцовасць, але людзі тут усё роўна жылі. І ўздымаецца слуп чорнага дыму над перевернувшимся лесовозом хто-то ўжо заўважыў. Гэта значыць, засталося зусім няшмат часу да таго, як яны ўсё пачуюць надыходзячы выццё сірэн.
  
  — Мяркую, ты можаш называць мяне яго камандзірам, — адказаў Роланд. Звярнуў увагу на рэвальвер у руцэ Эдзі, на бакоўку, потым на сябе: «Чакай каманды», — Эдзі кіўнуў.
  
  — Чаму б не паслаць яго да нас, mi amigo [151]. Да цябе ўсё гэта не мае ніякага дачынення. Я яго вазьму і дазволю табе сысці. Шустрык — адзіны, з кім я хачу пагаварыць. Яго адказы на мае пытанні даставяць мне велізарнае задавальненне.
  
  — Цябе нас не ўзяць, — ветлівым голасам адказаў Роланд. — Ты забыўся твар бацькі свайго. Ты — двухногі мяшок з лайном. Твайго камандзіра клічуць Балазар, і ты лижешь яго брудную дупу. Іншыя ведаюць пра гэта і смяюцца над табой. «Паглядзіце на Джэка, — кажуць яны, — ад гэтага лизожопства ён становіцца яшчэ больш гідкі».
  
  Настала кароткая паўза.
  
  — У вас брудны рот, містэр, — голас Андолини гучаў спакойна, ды толькі ўсё лагоднасць з яго знікла. Ужо не адчувалася, што размова забаўляе яго. — Але вы ведаеце, што кажуць аб палках і камянях [152].
  
  Здалёк данёсся выццё сірэны. Роланд кіўнуў спачатку Джону (які не адрываў ад яго вачэй), потым Эдзі. «Хутка», — папярэджваў ківок.
  
  — Балазар будзе будаваць свае вежы з карт і пасля таго, як ты ператворышся ў груду костак ў безназоўнай магіле, Джэк. У некаторых мары становяцца явай, але не ў цябе. Твае так і застануцца мрояй.
  
  — Заткніся!
  
  — Чуеш сірэны? Тваё час практычна...
  
  — Наперад! — закрычаў Джэк Андолини. — Наперад! Узяць іх! Мне патрэбна галава гэтага старога гребаного казла, чуеце? Мне патрэбна яго галава!
  
  Круглы чорны прадмет ўляцеў у дзірку, якая ўтварылася на тым месцы, дзе стаяла дзверы «ТОЛЬКІ ДЛЯ СУПРАЦОЎНІКАЎ». Яшчэ адна граната. Роланд яе чакаў. Стрэліў адзін раз, ад сцягна, і граната выбухнула ў паветры, практычна разнесла тонкую сценку паміж подсобкой і залай для ленч. Адтуль пачуліся крыкі здзіўлення і болю.
  
  — Давай, Эдзі! — пракрычаў Роланд і пачаў паліць у разлітае па падлозе бакоўкі дызельнае паліва. Спачатку Роланд ўжо падумаў, што нічога з яго задумы не выйдзе, але потым слабыя язычкі сіняга полымя з'явіліся ў цэнтральным праходзе і пачалі распаўсюджвацца да рэштках далёкай ад іх сцены. Але полымя не взметнулось да столі. Багі, як жа ён хацеў, каб у калонцы было паліва, якое ў гэтым свеце называлі бензінам!
  
  Роланд адкінуў цыліндр, выкінуў адстраляныя гільзы, пачаў перазараджваць рэвальвер.
  
  — Справа, містэр, — будзённым голасам папярэдзіў Джон, і Роланд імгненна распластаўся на разгрузнай платформе. Адна куля праляцела там, дзе толькі што была яго грудзі, другая зачапіла кончыкі доўгіх валасоў. Ён паспеў зарадзіць толькі тры з шасці гнёздаў барабана, на адно больш, чым яму спатрэбілася. Два паляўнічага ўпалі на спіну з аднолькавымі дзіркамі па цэнтры ілба, крыху ніжэй лініі валасоў.
  
  Яшчэ адзін бандыт выскачыў з-за вугла крамы з боку Эдзі, убачыў, што Эдзі чакае яго з драпежнай усмешкай на скрываўленай твары. Бандыт тут жа адкінуў пісталет і пачаў ўскідвае рукі. Куля Эдзі прабіла яму сэрца яшчэ да таго, як яны падняліся на ўзровень плячэй. «Ён вучыцца, — падумаў Роланд. — Ды дапамогуць яму багі, але ён вучыцца».
  
  — Па маім разуменні, агонь занадта павольна разгараецца, хлопцы, — заўважыў Джон, залазячы на разгрузачны платформу. Бакоўку запаўняў дым ад расстралянай гранаты, але кулі працягвалі ляцець скрозь яго. Джон не звяртаў на іх ніякай увагі, і Роланд падзякаваў ка за тое, што на іх шляху апынуўся такі добры чалавек. Такі мужны чалавек.
  
  Джон дастаў з кішэні штаноў прастакутную серабрыстую скрыначку, адкінуў вечка і вялікім пальцам вертанул маленькае колца. Над скрыначкай паўстаў прыстойных памераў мову полымя. Вось гэтую падпаленую скрыначку Джон і кінуў у бакоўку. І ў тым месцы, дзе яна ўпала ў дызельнае паліва, ярка ўспыхнуў агонь і пачаў хутка распаўсюджвацца па бакоўцы.
  
  — Што з вамі такое? — бушаваў Андолини. — Вазьміце іх!
  
  — Прыходзь сам і вазьмі нас! — крыкнуў Роланд. Ён ужо саскочыў з разгрузнай платформы і тузануў Джона на калашыну. Джон рушыў услед яго прыкладу і ўпаў бы, калі б Роланд не падтрымаў яго. А Чып — магазинщик менавіта ў гэты момант вырашыў адключыцца, са стогнам, падобным на ўздых паваліўся на замусоренную зямлю.
  
  — Так, прыходзь! — поддакнул Эдзі, злазячы з платформы. — Вазьмі Шустрика, вазьмі пархатага Шустрика, не пасылай хлапчукоў рабіць мужчынскую працу, чуеш мяне? Колькі ў цябе было хлопцаў, два дзесяткі? А мы ўсё стаім на сваіх нагах! Так што прыходзь! Прыходзь і вазьмі нас сам! Ці ты хочаш да канца сваіх дзён лізаць дупу Балазару?
  
  Новыя кулі паляцелі скрозь дым і полымя, але паляўнічыя, тыя, што засталіся ў краме, не выказвалі жадання фарсіраваць вогненнае возера. Ніхто не з'яўляўся, і з-за кутоў.
  
  Роланд паказаў на правую галёнка Эдзі, куды трапіла куля. Эдзі падняў руку з оттопыренном вялікім пальцам, але брючина ніжэй калена пацямнела ад крыві, а пры кожным кроку ў боце хлюпало. Боль жа пульсавала ў такт сэрцабіцце. Аднак, ён усё больш схіляўся да таго, што костка не закрануты. «Можа, — прызнаваўся сабе, — прычына ў тым, што я хачу ў гэта верыць».
  
  Да першай бэзу далучыліся дзве ці тры новых, і ўсе яны набліжаліся.
  
  — Наперад! — провизжал Джэк. Адчувалася, што ён на мяжы істэрыкі. — Наперад, баязлівыя сучьи дзеці, вазьміце іх!
  
  Роланд лічыў, што тыя, што засталіся ў жывых плохиши маглі атакаваць іх двума хвілінамі раней, можа, трыццаццю секундамі раней, калі б Андолини асабіста ўзначаліў атаку. Але цяпер пра лэбавай атацы не магло быць і гаворкі, і Андолини не мог не разумець, што, поведи ён сваіх людзей ўкруг любога з кутоў крамы, Роланд і Эдзі расстралялі б іх, як гліняных птушачак ў ярмарочном працяжнік. Адзінае, што яму заставалася, гэта аблога або абыходны манеўр праз лес, але і першы, і другі варыянты патрабавалі часу, якога ў Андолини не было. Зрэшты, не мог ён і заставацца ў крамы. У гэтым выпадку яму давялося б мець справу з мясцовымі паліцыянтамі або пажарнікамі, у залежнасці ад таго, хто пад'ехаў бы першым.
  
  Роланд падцягнуў да сябе Джона, каб перайсці на шэпт.
  
  — Нам трэба неадкладна прыбірацца адсюль. Ты нам дапаможаш?
  
  — Ага, думаю, так, — вецер змяніўся. Паветра втягивало ў краму праз пабітыя вітрыны і выдувало праз дзверы чорнага ходу, балазе сцяна, отделявшая крама ад бакоўкі загадала доўга жыць. Клубы чорнага, алеістай дыму ад палаючага дызельнага паліва запоўнілі двор. Джон закашляўся, замахаў рукой, разганяючы дым. — Выконвайце за мной. І глядзіце пад ногі.
  
  Джон паспяшаўся праз завалены смеццем двор. Пераступіў праз разламанай скрыню, праслізнуў паміж іржавай мусоросжигательной печчу і грудай яшчэ больш іржавых жалязяк. На адной з іх Роланд ўбачыў словы, якія сустракаліся яму ў яго падарожжах: «ДЖОН ДЗІР» [153].
  
  Роланд і Эдзі ішлі спіной наперад, прыкрываючы Джона, раз-пораз азіраючыся, каб не спатыкнуцца. Роланд не губляў надзеі, што Андолини ўсё-такі вырашыцца на апошнюю атаку, і ён заб'е яго, як аднойчы ўжо забіў. Здарылася гэта на беразе Заходняга мора, а цяпер ён зноў трапіўся на шляху стрэлка, дзесяццю гадамі маладзей.
  
  «Тады як я, — думаў Роланд, — адчуваю сябе на тысячу гадоў старэй».
  
  Аднак, словы гэтыя былі далёкія ад ісціны. Так, цяпер ён пакутаваў, нарэшце-то, ад хвароб, уласцівых преклонному ўзросту. Але ў яго быў ка-тэт, існаванне якога залежала ад яго, не проста ка-тэт, але які складаецца з стралкоў, яны ўдыхнулі ў яго новае жыццё, чаго ён ніяк не чакаў. Зноў з'явіліся людзі, якіх ён хацеў зберагчы і абараніць, якія сталі дарогі яму ніяк не менш Цёмнай Вежы. Вось ён і спадзяваўся, што Андолини павядзе сваіх бандытаў ў апошнюю атаку. Таму што адчуваў: забіўшы Андолини у гэтым свеце, ён заб'е яго назаўжды. Гэты свет быў іншым. Больш рэальным, чым усе іншыя светы, уключаючы яго уласны. Ён адчуваў гэта кожнай костачкай, кожным нервам. Роланд ускінуў галаву і ўбачыў тое, што і чакаў: аблокі, выцягнуліся ў лінію. З замусоренного двара ў лясы сыходзіла сцяжынка, якая пачынаецца між двух гранітных груд. І тут Роланд ўбачыў елочкообразные цені, якія накладаюцца адзін на аднаго, але ўсё роўна якія паказваюць кірунак. Яму давялося прыгледзецца, каб убачыць іх, але, раз убачыўшы, ён зразумеў, што памылкі быць не можа. Як і Нью-Ёрк, у якім яны знайшлі мяшок на пустцы і дзе Сюзанна ўбачыла бадзяжных мерцвякоў, гэта быў сапраўдны свет, той самы, у якім час бег толькі ў адным кірунку. Яны змаглі б трапіць у будучыню, калі б знайшлі дзверы, як, ён у гэтым не сумняваўся, трапілі туды Джэйк і Каллагэн (Роланд таксама памятаў верш, напісанае на плоце, і цяпер разумеў, як мінімум, бы яго частка), але вось вярнуцца ў мінулае магчымасці ў іх не было. Гэта быў сапраўдны свет, дзе прымаўка «Зробленага не вернеш» з'яўлялася абсалютнай ісцінай, найбольш блізкі да Цёмнай Вежы. І яны па-ранейшаму знаходзіліся на Сцежцы Прамяня.
  
  Джон адводзіў іх у лес, ўніз па схіле, далей ад ўзнімальных слупоў чорнага дыму і нарастальнага выцця сірэн.
  
  4
  
  Яны не прайшлі і чвэрці мілі, як Эдзі заўважыў сярод дрэў сінія блікі. Ногі слізгалі на усыпавших сцежку хваёвых іголках, і калі ім засталося пераадолець апошні спадзісты схіл, вядучы да доўгага, вузкага і неапісальна прыгожага возера, Эдзі ўбачыў, што з аднаго боку сцежкі нечай клапатлівай рукой пастаўлены поручань. Сцежка прывяла да маленькага пірса, вдающемуся ў возера. У пірса ледзь пагойдвалася на вадзе маторная лодка.
  
  — Гэта мая, — растлумачыў Джон. — Я прыйшоў у краму за прадуктамі і ленчем. Не чакаў ніякіх прыгод.
  
  — Што ж, затое атрымалі іх па поўнай праграме.
  
  — Гэта дакладна. Будзьце асцярожныя, а то астатак шляху давядзецца пераадольваць на пятай кропцы, — Джон спрытна дабраўся да возера, трымаючыся за поручань для падстрахоўкі і, хутчэй слізгаючы, чым пераступаючы нагамі. Эдзі заўважыў, што чаравікі ў яго старыя, зношаныя, якія, у асноўным, і насілі у Срединном свеце.
  
  Спусціўся следам, стараючыся не нагружаць параненую нагу. Роланд замкнуў калону. Раптам за лесам прагрымеў выбух, раптоўны і рэзкі, зусім, як першы стрэл з вінтоўкі вялікага калібра, толькі куды больш гучны.
  
  — Гэта прапан Чыпа, — растлумачыў Джон.
  
  — Не зразумеў? — Роланд запытальна паглядзеў на яго.
  
  — Газ, — адказаў Эдзі. — Ён хацеў сказаць, газ.
  
  — Ага, газ для пліты, — Джон забраўся ў лодку, схапіўся за шнур стартара. Навясны кампактны двадцатисильный матор завёўся адразу, з крысоў-абароту. — Залазьце, хлопцы. Пара нам адсюль змотвацца, — дадаў ён.
  
  Эдзі не прымусіў прасіць сябе двойчы. Роланд затрымаўся на імгненне, каб тройчы пастукаць сябе па горле. Эдзі успомніў, што Роланд звяртаецца да гэтага рытуалу кожны раз, калі трэба будзе перасекчы адкрытую ваду, і вырашыў, што пры выпадку трэба спытаць стрэлка, што гэта азначае. Але такога шанцу яму не прадставілася; перш чым пытанне гэты зноў прыйшоў яму ў галаву, паміж імі праслізнула смерць.
  
  5
  
  Плоскодонка лёгка і грацыёзна літаральна ляцела над вадой, як і любая лёгкая лодка з магутным маторам, даганяючы ўласны цень пад бяздонным блакітным летнім небам. За іх спіной воблака чорнага дыму пачкало гэтую сінь, паднімаючыся ўсё вышэй і вышэй, пашыраючыся з кожнай хвілінай. Дзясяткі людзей, у большасці сваім у шортах, плаўках або купальніках, стаялі на берагах маленькага возера, павярнуўшыся да дымовому воблака, далонямі засланяючы вочы ад сонца. Толькі некаторыя ганаравалі поглядам праплываюць міма моторке.
  
  — Гэта Кейвадин-Понд, на выпадак, калі вы не ведаеце, — парушыў маўчанне Джон. Паказаў наперад, яшчэ на адзін вдающийся ў ваду пірс, памерам пабольш. А побач з ім акуратны, пафарбаваны белай фарбай з вертыкальнымі зялёнымі палосамі на кутах, і гарызантальнымі пад дахам, элінгі з адкрытымі варотамі. Калі яны наблізіліся, Роланд ўбачыў пагойдваўся на вадзе, прывязаныя каноэ і каяк.
  
  — Элінгі мой, — дадаў мужчына ва фланэлевай кашулі. Вымовай і інтанацыямі ён практычна нічым не адрозніваўся ад жыхароў Кэллы, так што Роланд і Эдзі разумелі яго без працы.
  
  — Выглядае дагледжаным, — заўважыў Эдзі, галоўным чынам, каб хоць што-небудзь сказаць.
  
  — Само сабой, — кіўнуў Джон. — Я і вартаўнік, і маляр, і цясляр. Ніхто ж і блізка не падыдзе да полуразвалившемуся эллингу ці хаце. Перашкаджае бізнэсу, ці не так?
  
  Эдзі ўсміхнуўся.
  
  — Мабыць, перашкаджае.
  
  — Мой дом у паўмілі ад вады. Джон Каллем, — ён працягнуў правую руку Раланду, працягваючы адводзіць лодку ад ўсё ўзнімальнага слупа чорнага дыму, трымаючы курс на элінгі. Роланд паціснуў руку, моцную і шурпатую.
  
  — Роланд Дискейн з Гилеада. Доўгіх дзён і прыемных начэй, Джон.
  
  Потым працягнуў руку Эдзі.
  
  — Эдзі Дын, з Брукліна. Рады пазнаёміцца.
  
  Джон паціснуў яго руку, а вочы не адрываліся ад яго вачэй. Калі ж рукі расцепились, ён спытаў:
  
  — Малады чалавек-не тое, што зараз адбылося? Адбылося, ці не так?
  
  — Я не ведаю, — адказаў Эдзі. І сумленнасці ў адказе вызначана не хапала.
  
  — Ты даўно ўжо не быў у Брукліне, сынок, ці не так?
  
  — Не быў ні ў больш-чым-доме, ні ў ніякім доме, — адказаў Эдзі Дын, і тут жа дадаў, нібы баяўся страціць думка. — Міа замкнула Сюзану. Замкнула годзе ў дзевяноста дзевятым. Сюзі можа патрапіць у «Доган», але сэнсу ў гэтым няма. Міа заблакавала кантрольныя рычагі. Сюзі нічога не можа зрабіць. Яна выкрадзеная. Яна... яна...
  
  Ён змоўк. Імгненне ўсё чуў ясна і выразна, як у сне ў перад самым абуджэннем. І тут жа адрэзала, як часта бывае са снамі. Ён нават не ведаў, ці то гэта сапраўды пасланне ад Сюзаны, то гульня ўяўлення. «Малады чалавек-не тое, што зараз адбылося?» Значыць, Каллем таксама адчуў? Тады ўяўленне не спішаш. Хутчэй, нейкая разнавіднасць тэлепатыі. Джон чакаў, а паколькі працягу не было, павярнуўся да Раланда.
  
  — Ваш прыяцель часта становіцца такім дзіўным?
  
  — Не часта, няма. Сэй... Містэр, то ёсць. Містэр Каллем, я дзякую за дапамогу, аказаную нам, калі мы ў ёй мелі патрэбу. Я кажу, дзякуй табе, вялікі дзякуй. Магчыма, з нашага боку непрыстойна прасіць аб большым, але...
  
  
  
  — Але вы просіце. Я разумею, — Джон крыху падкарэктаваў курс, накіраваў лодку дакладна на расчыненыя вароты маленькага элінгі. Роланд прыкінуў, што яны дабяруцца туды праз пяць хвілін. Ён нічога не меў супраць паездкі ў гэтай цеснай маторнай лодцы (якая, да таго ж, прыкметна асеў пад вагой траіх дарослых мужчын), але вось Кейвадин-Понд знаходзіў ужо вельмі адкрытым месцам. Калі б Джэк Андолини (або яго зменшчык, за правал Джэка маглі і адхіліць) апытаў дастатковую колькасць разявак на беразе, то знайшоў хаця б двух-трох, якія ўспомнілі б маленькую моторке з трыма мужчынамі на борце. І акуратны, белы з зялёнымі палосамі элінгі («Элінгі Джона Каллема, і хай будзе табе ад гэтага карысць», — сказалі б гэтыя сведкі). І да таго, як гэта адбылося, ім трэба было рушыць далей па Сцежцы Прамяня, даслаўшы Джона Каллема ў якое-небудзь бяспечнае месца. Бяспечным Роланд разумеў тры адлегласці да гарызонту або прыкладна сто колаў. Ён ніколькі не сумняваўся, што Каллем, гэты зусім незнаёмы ім чалавек, выратаваў жыццё і яму, і Эдзі, рашуча стаўшы на іх бок. І яму зусім не хацелася, каб у выніку Каллем расстаўся з уласнай жыццём.
  
  — Што ж, я зраблю ўсё, што змагу, ужо прыняў такое рашэнне, але павінен у вас сёе-тое спытаць прама цяпер, пакуль ёсць такая магчымасць.
  
  Эдзі і Роланд хутка пераглянуліся.
  
  — Мы адкажам, калі зможам. Гэта значыць, Джон з Іст-Стоунэма, калі палічым, што адказ не прынясе табе шкоды.
  
  Джон кіўнуў. Сабраўся з духам, словы даліся яму нялёгка.
  
  — Я ведаю, вы — не прывіды, таму што бачыў вас у краме, а цяпер яшчэ і паціснуў вам рукі. Я бачу цені, якія вы адкідае, — ён паказаў на цені, якія часткова ляжалі на борце лодкі, а часткова слізгалі па вадзе.. — Вы сапраўдныя, усё так. І вось мой пытанне: вы — прыходзяць?
  
  — Хто прыходзіў, — паўтарыў Эдзі. Паглядзеў на Роланда, але твар стрэлка заставалася абыякавым. Эдзі зноў павярнуўся да Джона Каллему, які сядзеў на карме рулём і нацэльвае моторке на элінгі. — Прабачце, але я што-то не...
  
  — Яны часта тут з'яўляюцца, у апошнія некалькі гадоў, растлумачыў Джон. — У Уотерфорде, Стоунэме, Іст-Стоунэме, Лоувелле, Суидене... нават у Брайтане і Денмарке, — назва апошняга мястэчка ён вымавіў, як «Денмаа-ааак».
  
  І ўбачыў, што яны па-ранейшаму нічога не разумеюць.
  
  — Якія праходзяць — людзі, якія раптам з'яўляюцца, — працягнуў ён. — Часам яны ў старамоднай вопратцы, нібы прыйшлі... з мінулага, па-іншаму і не скажаш. Адзін вось ішоў голым па падзяляльнай паласе на дарозе 5. Яго бачыў Анстрем-малодшы. У мінулым лістападзе. Часам яны гавораць на іншых мовах. Такі вось тып з'явіўся ў доме Дона Рассерта ў Уотерфорде. Пасеў на кухні. Доні — які выйшаў на пенсію прафесар гісторыі з каледжа штат пенсільванія, ён запісаў гэтага хлопца. Той полопотал па — свойму, потым пайшоў у пральню. Доні вырашыў, што хлопец прыняў яе за ванную, рушыў услед за ім, але той знік. Пральня ў доме Доні — пакойчык без вокнаў і дзвярэй, але гэты хлопец знік.
  
  Доні пракруціў запіс на кафедры (каа-аафедре) замежных моў каледжа, і ніхто з прафесараў і выкладчыкаў гэты мова не прызнаў. Адзін, праўда, сказаў, што гэта штучны мова, як эсперанта. Вы, хлопцы, кажаце на эсперанта?
  
  Роланд паківаў галавой. Эдзі адказаў асцярожна:
  
  — Я пра яго чуў, але ў рэчаіснасці не ведаю, што гэта за мовамі...
  
  — А часам, — Джон панізіў голас, яны ўжо слізгалі ў цені элінгі, — часам яны пакалечаныя. Ці знявечаныя. Рунты.
  
  Роланд тузануўся, так раптоўна і моцна, што лодку моцна хіснула. І яны ледзь не апынуліся ў вадзе.
  
  — Што? Што ты сказаў? Паўтары зноў, Джон, бо я хачу цябе пачуць.
  
  Джон верагодна, падумаў, што прычына ў яго вымове, а таму пастараўся вымавіць слова па ўсіх правілах граматыкі.
  
  — Ruined. Нібы ўдзельнічалі ў атамнай вайне, або трапілі ў зону радыеактыўнага заражэння, або што-то ў гэтым родзе.
  
  — Павольныя мутанты, — здагадаўся Роланд. — Я думаю, ён кажа аб павольных мутантаў. Тут, у гэтым горадзе.
  
  Эдзі кіўнуў, на розум прыйшлі Шэрыя і Млады з Луда. А таксама бясформенны вулей і жахлівыя казуркі, якія па ім поўзалі.
  
  Джон заглушыў рухавік, і якое-то час усе трое пасядзелі, услухоўваючыся, як вада плёскаецца аб алюмініевыя борта лодкі.
  
  — Павольныя мутанты, — паўтарыў Джон, нібы спрабуючы словы на густ. — Думаю, гэта добрая назва, не горш любога іншага. Але яны — не адзіныя. З'яўляліся жывёлы, і птушкі, якія ніколі не сустракаліся ў нашых краях. Але больш за ўсё людзей трывожылі, вядома ж, прыходзяць. Пра іх, у асноўным, і казалі. Доні Рассерт патэлефанаваў нейкаму свайму знаёмаму з універсітэта Дзюка [154], той звязаўся з кім-то на кафедры даследаванні духаў, проста дзіўна, што ў вядомым каледжы можа быць такая кафедра, але яна ёсць, і вось жанчына з кафедры даследаванні духаў сказала, як называюцца такія асобы: якія прыходзяць. А потым, калі яны зноў знікаюць, а яны заўсёды знікаюць, за выключэннем аднаго хлопца ў Іст-Конвей-Вілідж, які памёр, яны называюцца якія сыходзяць. Дама паведаміла, што некаторыя навукоўцы, з тых, хто вывучае такія з'явы, я мяркую, што іх можна назваць навукоўцамі, хоць многія з тых, каго я ведаю, прытрымліваюцца іншага меркавання, лічаць, пры прыходзяць — іншапланецяне, і касмічныя караблі скідаюць іх, а потым забіраюць, але большасць ўпэўнена, што яны — вандроўцы ў часе, або прышэльцы з іншых светаў, якія размешчаны паралельна нашаму.
  
  — Як даўно гэта адбываецца? — спытаў Эдзі. — Як доўга з'яўляюцца прыходзяць?
  
  — Ну, два ці тры гады. І сітуацыя змяняецца да горшага, а не да лепшага. Я сам пару разоў сутыкаўся з такімі, а аднойчы ўбачыў лысую жанчыну з крывацечных вокам у ілбе. Але ўсе яны былі далёка, а вы — вось яны, зусім побач.
  
  Джон нахіліўся да іх па-над костлявых каленаў, яго вочы (такія ж сінія, як у Роланда) ярка блішчалі. Вада ўсё плёскалася аб алюмініевыя борта. Эдзі ледзь стрымаўся, каб зноў ўзяць Джона Каллема за рукі: а раптам Сюзана яшчэ раз дасць пра сябе ведаць. Дылан ў свой час напісаў песню «Бачання Джааны». Эдзі бачання Джааны зусім не цікавілі, але хоць імя было падобным.
  
  — Вы, хлопцы, зусім побач і сапраўдныя, — казаў Джон. — І я дапамагу вам, чым толькі здолею, таму што не адчуваю нічога дрэннага ні ў адным з вас, хоць скажу, як на духу, ніколі не бачыў такой стральбы, але я хачу ведаць адно: вы — прыходзяць ці не?
  
  Зноў Роланд і Эдзі пераглянуліся, і цяпер адказаў Роланд.
  
  — Ды, мабыць, што так.
  
  — Божа, — прашаптаў Джон, і ад поўнага глыбокай пашаны трымценьня, які адбіўся на яго твары, яно, нягледзячы на мноства маршчынак, стала зусім дзіцячым. — Прыходзяць! І адкуль жа вы прыйшлі, вы можаце мне сказаць? — тут ён паглядзеў на Эдзі, засмяяўся, як смяюцца людзі, прызнаючы, што над імі ўдала пажартавалі. — Толькі не з Брукліна.
  
  — Але я сапраўды з Брукліна, — адказаў Эдзі. Мог бы, праўда, дадаць, што з Брукліна іншага свету, аб чым ужо ведаў напэўна. У свеце, адкуль ён прыйшоў, дзіцячую кніжку, якая называлася «Чарлі Чух-чух», напісала жанчына па імені Бярылаў Эванз; у гэтым яе напісала іншая жанчына, Клаўдыя-і-Інэс Бахман. Бярылаў Эванз гучала нармальна і зразумела, Клаўдыя-і-Інэс Бахман — фальшыва, як трехдолларовая купюра, аднак Эдзі усё больш схіляўся да думкі, што сапраўдны аўтар менавіта Бахман. А чаму? Ды таму што яна жыла ў гэтым свеце.
  
  — Я сапраўды з Брукліна. Толькі... э... не зусім тое.
  
  Джон Каллем па-ранейшаму глядзеў на іх шырока расплюшчанымі ад здзіўлення вачыма дзіцяці.
  
  — А як наконт іншых хлопцаў? Тых, што чакалі вас? Яны таксама..?
  
  — Не, — матнуў галавой Роланд. — Яны — не. І больш на гэта часу няма, Джон. Ва ўсякім выпадку, зараз, — ён асцярожна падняўся, схапіўся за бэльку над галавой, вылез з лодкі, ледзь скривившись ад болю. Джон рушыў услед за ім, потым Эдзі. Ужо з дапамогай абодвух мужчын. Боль у правай галёнкі трохі аціхла, але здранцвела нага і слухалася з неахвотай.
  
  — Зараз ідзем да цябе, — распарадзіўся Роланд. — Ёсць чалавек, якога нам трэба знайсці. Калі багі будуць літасьцівыя, ты, магчыма, зможаш нам у гэтым дапамагчы.
  
  «Ён зможа дапамагчы нам не толькі ў гэтым», — падумаў Эдзі, выходзячы за імі ў сонечнае святло, рыпаючы зубамі ад болю, якая пронзала нагу пры кожным кроку. У гэты момант яму здавалася, што ён забіў бы святога за дзясятак таблетак аспірыну.
  
  КУПЛЕТ :
  
  З ommala — loaf — leaven!
  
  They go to hell or up to heaven!
  
  When the guns are shot and the fire's hot,
  
  You got to poke em in the oven.
  
  ОТВЕТСТВИЕ :
  
  Commala — come — seven!
  
  Salt and yow for leaven!
  
  Heat em up and knock em down
  
  And poke em in the oven.
  
  
  
  Страфа 8. Перекидывание мячоў
  
  1
  
  [155]Зімой 1984-85 гадоў, калі прыхільнасць Эдзі да гераіну непрыкметна перасекла мяжу паміж Краінай расслабляльных наркотыкаў і Каралеўствам сапраўды дрэнных звычак, Генры Дын сустрэў дзяўчыну і на кароткі час закахаўся. Эдзі лічыў Сільвію Голдовер страхоццем El Supremo (потныя падпахі і смуроднае дыханне, якое вырываецца з вуснаў Міка Джагера), але трымаў язык за зубамі, таму што Генры бачыў у ёй яе прыгажуню, а Эдзі не хацелася хваляваць старэйшага брата. У тую зіму закаханая парачка праводзіла шмат часу, шпацыруючы па продуваемому вятрамі беразе Коні — Айленда або седзячы ў апошнім шэрагу аднаго з кінатэатраў на Таймс-сквер, дзе яны прымаліся абдымацца і цалавацца, як толькі заканчваўся папкорн і вялікі пакет арахіса.
  
  Эдзі па-філасофску ставіўся да з'яўлення ў жыцці Генры новага чалавека; калі Генры ніколькі не турбавала смуроднае дыханне Сільвіі Голдовер, і ён мог сосаться з ёй, пераплятаючыся мовамі, сцяг яму ў рукі. Большую частку гэтых трох шэрых месяцаў Эдзі правёў у сямейнай кватэры Дзінаў, у адзіноце і обдолбанный. Ён не пярэчыў, наадварот, яму падабалася. Генры, калі з'яўляўся, неадкладна уключаў тэлевізар і пастаянна даводзіў Эдзі кпінамі з-за аўдыёкасет з фэнтэзі («О, наш Эдзі зноў слухае казачкі пра эльфаў, людаедаў-великаках і такіх чароўных лилипутиках!») Заўсёды называў волатаў великаками. Генры лічыў, што ўсё гэта выдуманае дзярмо суцэльным падманам. Эдзі часам спрабаваў заікнуцца, што большага падману, чым серыялы, якія паказвалі днём па ці-ві, проста быць не можа, але Генры не жадаў гэтага слухаць. Генры мог з усімі падрабязнасцямі расказаць табе пра зласлівых блізнятах з «Цэнтральнай бальніцы» [156] і не менш злоснай мачахі з «Путеводного святла» [157].
  
  У многіх аспектах вялікая любоў Генры Дзіна (скончылася яна, калі Сільвія Голдовер скрала дзевяноста баксаў з паперніка Генры, пакінуўшы на іх месцы запіску: «Прабач, Генры», — і збегла невядома куды са сваім ранейшым бойфрэндам) толькі цешыла Эдзі. Ніхто не перашкаджаў яму сядзець на канапе ў гасцінай, слухаючы касеты Джона Гилгуда, чытае трылогію Толкіена, а потым, уколовшись, адпраўляцца ў лясы Мирвуда і капальні Морыі з Фрода і Сэмам.
  
  Ён любіў хобітаў, думаў, што змог бы шчасліва правесці рэшту жыцця ў Хоббитоне, дзе самым страшным наркотыкам лічыўся тытунь, а старэйшыя браты не атрымлівалі задавальненне, цэлымі днямі насьміхаючыся над малодшымі, і маленькі, акружаны лесам домік Джона Каллема вярнуў яго ў тыя дні і на здзіўленне жыва нагадаў тую мрачноватую гісторыю. Таму што ў катэджы ў яго ўзнікла адчуванне: а бо тут маглі жыць і хобіты. Акуратная, мініяцюрная мэбля ў гасцінай, канапа і два крэслы, з белымі накідкі на падлакотніках і верхняй часткі спінкі, дзе да яе датыкаецца патыліцу. Чорна-белая фатаграфія ў залатой рамцы, падобна, бацькоў Каллема, на адной сцяне, і дзядуляў і бабуль — на іншы. Гэтак жа ў рамцы падзячная грамата «Добраахвотнай пажарнай каманды Іст-Стонэма». Даўгахвостая папугай у клетцы, радасна щебечущий, котка на каміннай дошцы. Калі яны ўвайшлі, яна падняла галаву, з імгненне вывучала незнаёмцаў сузившимися вачыма, потым быццам бы зноў заснула. Каля крэсла-пампавалкі на высокай падстаўцы стаяла попельніца, у якой ляжалі дзве трубкі, адна з стрыжня кукурузнага пачатка, другая з драўніны кораня верескового дрэва. Старой радиоле «Эмерсан» [158], з лінейнай шкалой радыёчастот і вялікім дыскам налады, месца ў гасцінай знайшлося, а вось тэлевізара не было. У пакоі прыемна пахла тытунём і араматычнай сумессю сухіх кветкавых пялёсткаў. Фантастычная чысціня сведчыла (хапала аднаго погляду, каб гэта зразумець) аб тым, што гаспадар катэджа нежанаты. Так што гасцёўня Джона Каллема уяўляла сабой сціплую оду цудаў халасцяцкага жыцця.
  
  — Як твая нага? — спытаў Джон. — Кроў, падобна, цячы перастала, але пры хадзе ты моцна прихрамываешь.
  
  Эдзі засмяяўся.
  
  — Баліць-чартоўску, але хадзіць на ёй я магу, такім чынам, павінен лічыць сябе шчасліўчыкам.
  
  — Ванная там, калі ты хочаш памыцца, — паказаў Каллем.
  
  — Я з задавальненнем, — адказаў Эдзі.
  
  Мыццё, хай і хваравітае прынесла палёгку. Рана на галёнкі апынулася глыбокай, але куля дакладна не зачапіла косць. З ранай на руцэ праблем не ўзнікла зусім. Куля прабіла мышцы наскрозь, слава табе, Госпадзе, а ў аптэчцы Каллема знайшлася перакіс вадароду. Эдзі наліў яе ў рану на руцэ, сашчапіўшы зубы ад болю, а потым, каб яшчэ раз не збірацца з духам, продезинфицировал рану на назе і рану на галаве. Паспрабаваў успомніў, здаралася Фродо і Сэму сутыкацца з жахамі выкарыстання перакісу вадароду, але ў галаву нічога не прыйшло. Вырашыў, што, хутчэй за ўсё, не здаралася. Ды і з якой нагоды? Іх жа лячылі эльфы.
  
  — Я ведаю, чым табе дапамагчы, — сказаў Каллем, калі Эдзі вярнуўся ў гасціную. Знік у суседнім пакоі і вярнуўся з бурбалкай з карычневага шкла, у якім ляжалі тры таблеткі. Высыпаў іх на далонь Эдзі. — Мне іх прапісалі, калі я мінулай зімой паслізнуўся на лёдзе, упаў і зламаў чортаву ключыцу. Гэта «перкодан». Не ведаю, ці будзе ад іх толк, але...
  
  Эдзі празьзяў.
  
  — "Перкодан", кажаце? — і кінуў таблеткі ў рот, перш чым Джон Каллем паспеў што-то адказаць.
  
  — А вада, каб іх запіць, табе не патрэбна, сынок?
  
  — Няма, — Эдзі энергічна жаваў таблеткі. — І так сыдзе.
  
  На стале ля каміна стаяў шкляны куфэрак з бейсбольнымі мячамі, і Эдзі падышоў, каб зірнуць на іх.
  
  — Божа, у вас мяч з аўтографам Мелу Парнелла! І Лефти Глова! Святое дзярмо!
  
  — Гэта яшчэ што, — Каллем узяў вересковую трубку. — Паглядзі на верхнюю паліцу, — з скрыні приставного століка ён дастаў мяшочак тытуню «Прынц Альберт» і пачаў набіваць люльку. Заўважыў, што Роланд глядзіць на яго. — Ты курыш?
  
  Роланд кіўнуў. З нагруднай кішэні дастаў атрыманую ад Розалиты абалонку кукурузнага пачаткаў.
  
  — Мабыць, сыду самокрутку.
  
  — О, я змагу прапанаваць табе сее-што лепей, — і Каллем зноў выйшаў. Пакойчык, якая прымыкае да гасцінай, служыла яму кабінетам і памерамі не перавышала камору. І хоць пісьмовы стол не ўражваў памерамі, праціснуцца міма яго Джону давялося бачком.
  
  — Святое дзярмо! — зноў усклікнуў Эдзі, павінна быць, дабраўшыся да бейсбольнага мяча, аб якім згадваў Каллем. — Мяч з аўтографам Бейба!
  
  — Ага, — адгукнуўся Каллем. — І тады ён яшчэ не гуляў за «Янкі», я не трымаю мячоў з аўтографамі гульцоў «Янкі». Рут падпісаў мне гэты мяч, калі выходзіў на поле ў форме «Рэд сокс»... — ён запнуўся. — Ага, вось яны. Вядома, заляжаўся, але лепш заляжаўся, чым ніякія, як говаривала мая матухна. Вазьмі, містэр. Іх пакінуў мой пляменнік. Ён усё роўна яшчэ малады, каб паліць.
  
  Каллем працягнуў стрэлку пачак цыгарэт, запоўненую на тры чвэрці. Роланд задуменна пакруціў яе ў руках, потым звярнуў увагу на назву.
  
  — Я бачу малюнак дромадера, але слова тут напісана іншае, ці не так?
  
  Каллем ўсміхнуўся, у вачах стаяла здзіўленне.
  
  — Так. Тут напісана «Camel». Значэнне тое ж, вярблюд.
  
  — Ясна, — адказаў Роланд, робячы выгляд, што разумее. Дастаў цыгарэту, паглядзеў на фільтр, сунуў у рот тытунёвай бокам.
  
  — Наадварот, — паправіў яго Каллем.
  
  — Ты ўпэўнены?
  
  — Ага.
  
  — Госпадзе Ісусе, Роланд! У яго мяч Бобі Доурра... два Тэда Ўільямса... Джоні Пяскі... Фрэнка Мальцони...
  
  — Гэтыя імёны нічога табе не кажуць, ці не так? — спытаў Джон Каллем Роланда.
  
  — Нічога, — пацвердзіў Роланд. — Мой сябар... дзякуй табе, — ён нахіліўся да запалцы, запаленай сэем Каллемом. — Мой сябар досыць даўно пакінуў гэты бок. Думаю, ён засумаваў.
  
  — Божа, — выдыхнуў Каллем. — Прыходзяць! Якія прыходзяць у маім доме! Не магу ў гэта паверыць!
  
  — А дзе Девью Эванс? — спытаў Эдзі. — У вас няма мяча Девью Эванса.
  
  — Пардон? — перапытаў Каллем. Выйшла, як пааа-ааадон.
  
  — Можа, у семдзесят сёмым яго яшчэ так не звалі, — Эдзі, падобна, разважаў услых. — Дуайт Эванс? Правы палявы гулец?
  
  — А-а-а, — Каллем кіўнуў. — У мяне тут аўтографы толькі самых лепшых, як ты ўжо, напэўна, зразумеў.
  
  — Девью у гэтую катэгорыю ўваходзіць, будзьце ўпэўненыя! — усклікнуў Эдзі. — Можа, сёння ён яшчэ ня варты Залы славы Джона Каллема, але пачакайце яшчэ некалькі гадоў. Пачакайце да восемдзесят шостага года. Між іншым, Джон, як заўзятар бейсбола, я хачу сказаць вам пару слоў, не пярэчыце?
  
  — Не, вядома, — і ў Кэлле так казалі: «вядома». Роланд, тым часам, зацягнуўся. Выдыхнуў дым, хмурачыся, паглядзеў на цыгарэту.
  
  — Словы такія: Роджэр Клеменс, — працягнуў Эдзі. — Запомніце гэта імя.
  
  — Клеменс, — паўтарыў Джон Каллем, у голасе чулася сумнеў. Здалёк, з іншага берага Кейвадин-Понд, данёсся выццё новых сірэн. — Роджэр Клеменс, добра, я запомню. Хто ён?
  
  — Вы захочаце мець яго мяч тут, будзьце ўпэўненыя, — ён пастукаў пальцам па шкляной вазе. — А можа, і на адной паліцы з Бейбом.
  
  Вочы Каллема бліснулі.
  
  — Скажы мне вось што, сынок. «Рэд сокс» удалося перамагчы? Яны здолелі ўзяць...
  
  — Гэта не тытунёвы дым, гэта бруднае паветра, — абарваў яго Роланд. З папрокам, нават крыўдай, паглядзеў на Каллема. Такога з ім ніколі не здаралася, і Эдзі міжволі ўсміхнуўся. — І густу ніякага. Людзі сапраўды гэта паляць?
  
  Каллем узяў цыгарэту з пальцаў Роланда, адламаў фільтр, вярнуў.
  
  — Паспрабуй яшчэ раз, — і зноў павярнуўся да Эдзі. — Ну? Я выцягнуў цябе з пераробкі па іншы бок вады. Падобна на тое, ты ў мяне ў абавязку. Яны выйгралі Сусветную серыю [159]? Па крайняй меры, у твой час?
  
  Усмешка спаўзла з твару Эдзі, погляд стаў сур'ёзным.
  
  — Я скажу, калі вы сапраўды гэтага хочаце, Джон. Але вы хочаце?
  
  Джон задумаўся, пыхкаючы люлькай.
  
  — Мабыць, што няма. Калі вынік вядомы, губляецца цікавасць.
  
  — Скажу вам толькі адно, — голас Эдзі гучаў весела. Таблеткі, якія даў яму Джон, ўтрымлівалі наркатычныя рэчывы, вось ён і забалдел, хай і ледзь-ледзь. — Раю не паміраць да восемдзесят шостага года. Тая яшчэ будзе рубка.
  
  — Дакладна?
  
  — Абсалютна, — тут Эдзі павярнуўся да Раланда. — А як нам быць з нашай амуніцыяй, Роланд?
  
  Пакуль Эдзі не задаў сваё пытанне, Роланд і не думаў пра гэта. Усіх сваіх нешматлікіх пажыток, ад новенькага нажа Эдзі, набытага ў краме Тлушчу да старажытнага мяшочка-кашалька, які дастаўся Раланду ад бацькі па іншы бок гарызонту часу, яны пазбавіліся, калі прайшлі праз Ненайденную дзверы. Калі іх літаральна вынесла праз Ненайденную дзверы. Стрэлак выказаў здагадку, што іх рэчы засталіся на асфальце перад крамай Іст-Стоунэма, хоць, напэўна, ён гэтага не помніў: там думаў толькі аб тым, як бы разам з Эдзі дабрацца да бяспечнага месца, перш чым той хлопец з вінтоўкай з аптычным прыцэлам отстрелит ім галовы. Душа балела пры думцы, што рэчы, якія прайшлі з ім праз столькі выпрабаванняў, цяпер сталі здабычай агню, які, несумненна, зжэр краму. Але было б яшчэ горш, калі б яны трапілі ў рукі Джэка Андолини. Роланд прадставіў сабе, як яго мяшочак-кашалек боўтаецца на поясе Джэка Андолини, быццам баявы трафей (або скальп ворага), і яго аж передернуло.
  
  — Роланд? Як наконт нашай...
  
  — Рэвальверы пры нас, і гэта ўся амуніцыя, якая нам патрэбна, — адказаў Роланд, больш рэзка, чым збіраўся. — Кніжка «Чух-Чух» у Джэйка, я змагу зрабіць іншы компас, калі ён нам спатрэбіцца. А ў астатнім...
  
  — Але...
  
  — Калі ты кажаш аб сваіх рэчах, сынок, я змагу спытаць пра іх, калі прыйдзе час, — умяшаўся Каллем. — А вось на бягучы момант думаю, твой сябар правоў.
  
  Эдзі ведаў, што яго сябар правоў. Яго сябар практычна заўсёды бываў правоў, і вось гэта да гэтага часу злавала Эдзі. А ён, чорт пабяры, хацеў, каб яго амуніцыя вярнулася да яго, і не таму, што ў заплечном мяшку ляжалі чыстыя джынсы і пара кашуль. Не з-за патронаў і новенькага нажа, якім бы добрым ён ні быў. У мяшку застаўся і завітак валасоў Сюзаны, які да гэтага часу захоўваў яе пах. Вось чаго яму не хапала. Але ён разумеў, што дзявацца няма куды.
  
  — Джон, які сёння дзень? — спытаў ён. Кусцістыя бровы Каллема прыўзняліся.
  
  — Ты сур'ёзна? — а калі Эдзі кіўнуў, дадаў. — Дзевятае ліпеня. Тысяча дзевяцьсот семдзесят сёмага года ад раства Хрыстова.
  
  Эдзі бязгучна прысвіснуў, падціснуўшы вусны.
  
  Роланд, з недакуркам дромадерной цыгарэты, дымлівых ў самых пальцаў, адышоў да акна, выглянуў вонкі. Не ўбачыў нічога, акрамя дрэў, ды ў прасветах паміж імі — некалькіх сініх плям, возера, якое Каллем называў Кейвадин. Але чорны слуп дыму ўсё яшчэ падымаўся ў неба, як бы нагадваючы Раланду, што адчуванне заміранасці, якія ён адчуваў у гэтым ўтульным доме, усяго толькі ілюзія. Так што пара вымятацца адсюль. Як бы ён ні баяўся за Сюзану Дын, яны прыбылі сюды для таго, каб знайсці Кэлвіна Таўэра і вырашыць з ім ўсе пытанні. І зрабіць гэта трэба было хутка. Таму што...
  
  Нібы прачытаўшы яго думкі, Эдзі падаў голас:
  
  — Роланд? Тут яно ідзе хутчэй. Час на гэтым баку ідзе хутчэй.
  
  — Я ведаю.
  
  — А гэта азначае, што мы ўсе павінны рабіць, як трэба, з першага разу, таму што ў гэтым свеце вярнуцца ў мінулае немагчыма. Тут час цячэ толькі ў адзін бок.
  
  Роланд ведаў і гэта.
  
  2
  
  — Чалавек, якога мы шукаем, прыехаў з Нью-Ёрка, — сказаў Эдзі Джону Каллему.
  
  — Летам сюды многія прыязджаюць.
  
  — Яго клічуць Келвін Тауэр. Ён прыехаў з адным, Эроном Дипно.
  
  Каллем адкрыў шкляны куфэрак з бейсбольнымі мячамі, дастаў адзін, з подпісам «Карл Ястржемски» ледзь ці не па ўсёй акружнасці, акуратнымі буквочками, як звычайна распісваліся прафесійныя спартсмены (па ўласным досведзе Эдзі ведаў, што асноўная праблема для большасці з іх — арфаграфія), і пачаў перакідваць яго з рукі ў руку.
  
  — Народ пачынае прыязджаць сюды з чэрвеня... ты гэта ведаеш, ці не так?
  
  — Ведаю, — кіўнуў Эдзі, раптам усвядоміўшы, што ўсё страчана. Падумаў, што Двайны Вырадак, магчыма, ужо дабраўся да Кэлвіна Таўэра. А засаду пакінуў на дэсерт.
  
  — Як я разумею, вы не можаце...
  
  — Калі я не магу, то, мабыць, мне лепш сысці на пенсію, — рэзка адказаў Каллем і кінуў мяч Яста Эдзі. Той злавіў мяч правай рукой, а пальцамі левай правёў па чырвоным стежкам і адчуў, як да горла нечакана подкатился камяк. Калі бейсбольны мяч не скажа табе, што ты дома, тады што магло сказаць? Толькі гэты свет больш не быў яго домам. Джон казаў праўду, ён — той, хто прыходзіць.
  
  — Што ты хочаш гэтым сказаць? — спытаў Раланд. Эдзі кінуў яму мяч, і стралок злавіў яго, не адрываючы погляду ад Джона Каллема.
  
  — Імёнамі я не цікаўлюся, але ўсё роўна ведаю практычна ўсіх, хто прыязджае ў гэты горад, — адказаў ён. — Ведаю іх па вонкавым выглядзе. Як і любы іншы вартаўнік, мяркую, які не дарма есць свой хлеб. Трэба ведаць, хто знаходзіцца на тваёй тэрыторыі, — Роланд кіўнуў, у гэтым ён выдатна разумеў Каллема. — Скажыце мне, як выглядае гэты чалавек.
  
  — Рост у яго пяць футаў дзевяць цаляў, — адказаў Эдзі. — Вага... ну, напэўна, дзвесце трыццаць фунтаў.
  
  — Значыць, не худзенькі.
  
  — Гэта дакладна. І яшчэ, валасоў на галаве засталося няшмат, вялікія залысіны, — Эдзі падняў рукі і адцягнуў валасы назад, за віскі, каб паказаць памер залысінамі (на адным з скроняў яшчэ сачылася кроў, пасля ледзь не стаў смяротным кантакту з бакавінай скрынкі Ненайденные дзверы). Ён крыху зморшчыўся ад болю, якое выклікала гэты рух у левай руцэ, але з гэтай раны кроў ужо практычна не цякла. Куды больш хвалявала Эдзі рана на назе. «Перкодан» Каллема, вядома, унял боль, але куля заставалася ў галёнкі, і Эдзі разумеў, што рана або позна яе прыйдзецца вымаць.
  
  — Колькі яму гадоў? — спытаў Каллем.
  
  Эдзі паглядзеў на Роланда, які толькі кіўнуў галавой. А ці бачыў Роланд Тауэр? У той момант Эдзі ўспомніць не мог. Хутчэй за ўсё, няма.
  
  — Думаю, яму за пяцьдзесят.
  
  — Ён збірае кнігі, ці не так? — спытаў Каллем, тут жа засмяяўся, убачыўшы здзіўленне на твары Эдзі. — Кажу вам, я пазіраю на ўсіх гэтых прыезджых. Ніколі не ведаеш, чаго ад каго можна чакаць. Раптам, хто-небудзь апынецца злодзеем. Гадоў восем ці дзевяць таму з Нью-Джэрсі прыехала жанчына, якая любіла ўсё падпальваць. Хворая, вядома, але адразу-то не скажаш, — Каллем паківаў галавой. — Выглядала, як бібліятэкарцы з маленькага гарадка, якая і мухі не пакрыўдзіць, а потым пачала падпальваць адрыны ў Стоунэме, Лоувелле, Уотерфорде.
  
  — Адкуль ты ведаеш, што ён гандлюе кнігамі? — спытаў Раланд, кінуў мяч Каллему, які тут жа пераправіў яго Эдзі.
  
  — Гэтага я не ведаў, — адказаў Каллем. — Мне толькі вядома, што ён збірае кнігі. Сам казаў пра гэта Джэйн Саргус. У Джэйн маленькі магазінчык у тым месцы, дзе Димири-роўд адыходзіць ад дарогі 5. Прыкладна ў мілі на поўдзень адсюль. Уласна, на Димири-роўд гэты хлопец і яго сябар і спыніліся, калі мы гаворым пра тых людзей, якія вам патрэбныя. Я мяркую, што яны самыя.
  
  — Прозвішча яго сябра — Дипно, — Эдзі кінуў Яста Раланду. Стрэлак яго злавіў, адправіў Каллему, сам падышоў да каміна, кінуў маленечкі недакурак на палены, акуратна выкладзеныя на каміннай рашотцы.
  
  — Імёны і прозвішчы я не запамінаю. Як ужо і казаў, але яго прыяцель хударлявы і на выгляд яму гадоў пад семдзесят. Ходзіць, быццам у яго баляць сцягна. У акулярах са сталёвай аправай.
  
  — Гэта ён, усё дакладна, — кіўнуў Эдзі.
  
  — Крамка Джэйн называецца «Сельскія знаходкі». У яе ёсць сёе якая мэбля, камоды, туалетныя столікі і да таго падобнае, але магазін спецыялізуецца на падшываных коўдраў, посудзе і старых кнігах. На шыльдзе так і напісана.
  
  — Так Кел Тауэр... што? Проста прыйшоў і пачаў корпацца ў кнігах? — Эдзі не мог гэтаму паверыць, і адначасова мог. Тауэр адмаўляўся з'ехаць з Нью-Ёрка нават пасля таго, як Джэк Андолини і Джордж Бьонди прыгразілі спаліць самыя каштоўныя кнігі прама ў яго на вачах. І як толькі ён і Дипно прыбылі сюды, гэты ідыёт пакінуў сваё імя на пошце, для атрымання карэспандэнцыі «Да запатрабавання», вядома, гэта зрабіў яго сябар Эрон, але для плохишей розніцы паміж прозвішчамі не было ніякай. Каллагэн пакінуў яму запіску з просьбай не свяціцца ў Іст-Стоунэме. «Няўжо ён мог быць такім дурнем?» — памятаецца, дзівіўся бацька Каллагэн. Атрымлівалася, што сэй Тауэр апынуўся яшчэ дурней, хоць далей быццам бы і няма куды.
  
  — Ага, — кіўнуў Каллем. — Толькі ён не проста корпаўся. — Яго вочы, сінія, як у Роланда, весела бліснулі. — Накупляў кніг на добрых дзвесце даляраў. Расплаціўся дарожнымі чэкамі. Потым угаварыў Джэйн напісаць яму адрасы іншых крамак, якія гандлююць старымі кнігамі. Іх не так і мала, далажу я вам, калі ўлічыць «Дробязі» у Норуэе і «Ваш смецце, мае скарбы» ў Фрайбургу. Плюс ён атрымаў ад яе імёны мясцовых жыхароў, уладальнікаў вялікіх бібліятэк, якія таксама прадавалі кнігі. На Джэйн яго візіт вырабіў уражанне. Яна раззвонила пра яго ўсім горадзе.
  
  Эдзі прыціснуў руку да лба, застагнаў. Так, гэта быў той самы чалавек, з якім ён сустракаўся ў «Манхэттенском рэстаране для розуму», той самы Келвін Тауэр. Ну аб чым ён думаў? Ці лічыў сябе ў поўнай бяспецы, апынуўшыся на поўнач ад Бостана?
  
  — Ты можаш сказаць нам, дзе яго знайсці? — спытаў Раланд.
  
  — І не толькі сказаць. Магу адвезці вас да таго дому, дзе яны спыніліся.
  
  Роланд, якое-то час ён адбыўся у кастрычніку мяч з адной рукі ў іншую, заціснуў яго ў правай і паківаў галавой.
  
  — Не, ты паедзеш у іншае месца.
  
  — Куды?
  
  — Дзе будзеш у бяспецы. А куды менавіта, сэй, я не хачу ведаць. Мы абодва не хочам.
  
  — Чорт пабяры. Не магу сказаць, што мне гэта падабаецца.
  
  — Падабаецца — не падабаецца, гэта ўсё роўна. Час коратка, — Роланд памаўчаў. — У цябе ёсць картомобиль?
  
  На твары Каллема адбілася здзіўленне, потым ён заўсміхаўся.
  
  — Ёсць, і картомобиль, і грузомобиль. Поўны камплект.
  
  — Тады ты будзеш паказваць нам дарогу да дому на Димити-роўд, дзе жыве Тауэр, на адным, а Эдзі... — Роланд памаўчаў. — Эдзі, ты яшчэ памятаеш, як паводзіць картомобиль?
  
  — Роланд, ты мяне крыўдзіш.
  
  Стрэлак не усміхнуўся: нават у лепшыя часы з пачуццём гумару ў яго было не вельмі. Зноў павярнуўся да дан-тету, маленькага збаўцу, з якім звёў іх ка.
  
  — Як толькі мы знойдзем Тауэр, ты паедзеш сваёй дарогай, Джон. Якая не супадзе з нашай. Калі хочаш, зладзь сабе невялікі адпачынак. Дні на два, а потым можаш вяртацца, — Роланд спадзяваўся, што яны затрымаюцца ў Іст-Стоунэме максімум да заходу сонца, але яму не хацелася абмяжоўваць сябе нейкімі рамкамі, нават на словах.
  
  — Мне здаецца, ты не разумееш, што ў мяне цяпер самы гарачы сезон, — ён працягнуў рукі, і Роланд кінуў яму мяч. — Мне трэба пафарбаваць элінгі... паправіць дах хлява...
  
  — Калі ты застанешся з намі, — перабіў яго Роланд, — магчыма, цябе больш ніколі не прыйдзецца рамантаваць дах.
  
  Каллем паглядзеў на яго, выгнуўшы брыво, спрабуючы зразумець, наколькі сур'ёзна трэба ўспрымаць словы Роланда, і яму вызначана не спадабалася тое, што ён убачыў.
  
  Не ўдзельнічае ў іх размове Эдзі зноў вярнуўся да пытання аб тым, ці бачыў Роланд Тауэр або няма. І цяпер усвядоміў, што ў першы раз даў на гэтае пытанне не правільны адказ: Роланд такі бачыў Тауэр ўласнымі вачыма.
  
  «Вядома, бачыў. Менавіта Роланд перацягнуў шафа, набіты першымі выданнямі, у Пячору дзверы. Роланд глядзеў прама на яго. Вядома, бачыў яго скажоным, але...»
  
  Ланцужок высноў абарвалася, але, падобна, асацыятыўны працэс прывёў да таго, што думкі Эдзі вярнуліся да каштоўных кніг Тауэр, такіх рарытэтаў, як «Доган» Бенджаміна Слайтмана-малодшага і «Салемс-Лот» Стывена Кінга.
  
  — Я толькі вазьму ключы, і ў шлях, — але Каллем не паспеў зрабіць і кроку, як яго спыніў голас Эдзі:
  
  — Пачакайце.
  
  Каллем запытальна зірнуў на яго.
  
  — Думаю, нам яшчэ ёсць пра што пагаварыць, — і падняў рукі ў чаканні мяча.
  
  — Эдзі, часу ў нас у абрэз, — нагадаў Роланд.
  
  — Я ведаю, — адказаў Эдзі. «Можа, нават лепш, чым ты, таму што менавіта ў маёй жонкі часу застаецца ўсё менш». — Калі б я мог, то пакінуў бы гэтага говнюка Тауэр Джэку, а сам бы паспрабаваў патрапіць да Сюзане. Але ка мне гэтага не дазволіла. Твая чортава бабуля ка.
  
  — Нам трэба...
  
  — Памаўчы, — ніколі раней ён не дазваляў сабе так гаварыць з Ролянд, але слова сарвалася з вуснаў само па сабе, і ён не адчуваў ні найменшага жадання забраць яго назад. А дзе-то ў галаве пачуўся звыклы напеў Кэллы: «Каммала — кам — кам, размова скончу сам».
  
  — І што ты надумаў? — спытаў яго Каллем.
  
  — Ёсць такі чалавек, Стывен Кінг. Вам знаёма гэтае імя?
  
  І па вачах Каллема зразумеў: так, знаёма.
  
  3
  
  — Эдзі, — такі няўпэўненасці ў голасе Роланда Эдзі чуць яшчэ не даводзілася. «Ён, як я, не вельмі-то разумее, што нам рабіць». Думка гэтая не радавала. — Андолини, магчыма, да гэтага часу шукае нас. Што больш важна, ён можа пераключыцца на Тауэр, раз ужо мы выслізнулі ад яго... і, як ясна даў зразумець сэй Каллем, Тауэр зрабіў усё, што мог, каб знайсці яго не склала працы.
  
  — Паслухай мяне, — адказаў Эдзі. — Я кіруюся інтуіцыяй, але не толькі ёй. Мы сустрэлі аднаго чалавека, Бэна Слайтмана, які напісаў кнігу ў іншым свеце. У свеце Таўэра. У гэтым свеце. І мы сустрэлі яшчэ аднаго чалавека, Доналд Каллагэна, які быў персанажам кнігі з іншага свету. Зноў жа, гэтага свету, — Каллем кінуў яму мяч, і Эдзі знізу, моцна перакінуў яго Раланду. Вядома ж, стралок без працы мяч злавіў. — Усё гэта можа здацца глупствам, ды толькі кнігі проста пераследвалі нас, ці не так? «Доган». «Чараўнік краіны Оз». «Чарлі Чух-Чух». Нават выпускное сачыненне Джэйка. А цяпер «Салемс-Лот». Я думаю, калі гэты Стывен Кінг — рэальны чалавек...
  
  — О, ён рэальны, усё так, — Каллем паглядзеў у акно, якое выходзіць на Кейвадин-Понд. На іншым беразе вылі сірэны. А чорны слуп дыму па-ранейшаму пэцкаў мне сіняе неба. Падняў рукі, просячы мяч. Роланд кінуў яго па дузе, і мяч ледзь не закрануў столь. — І я чытаў кнігу, пра якую вы кажаце. Купіў яе ў Сіці, у краме «Кніжная краіна». І падумаў, што яна варта тых грошай, якія я за яе заплаціў.
  
  — Гісторыя пра вампіраў.
  
  — Дакладна. Я чуў, як ён казаў пра яе па радыё. Сказаў, што запазычыў ідэю з «Дракулы».
  
  — Вы чулі гэтага пісьменніка па радыё, — кіўнуў Эдзі. У яго зноў паўстала адчуванне, быццам ляціць скрозь люстэрка, уніз па трусінай нары, звальваецца з каметы, і паспрабаваў прыпісаць тое, што адбываецца з ім «Перкодану». Але не складвалася. Раптам ён стаў сам сабе здавацца эфемерным, ледзь ці не празрыстым, ценем, праз якую ўсё відаць амаль усе, стаў тонкім, як... ну, тонкім, як старонка кнігі. І не дапамагала ўсведамленне таго, што гэты свет, які ляжыць на адрэзку прамяня часу, датаваным летам 1977 года, уяўляўся больш рэальным, чым усе іншыя дзе і калі, уключаючы яго ўласныя. Пачуццё гэта было абсалютна суб'ектыўным, ці не так? Калі ўжо ставіць пытанне рубам, як мог хто-небудзь ведаць, што ён — не персанаж гісторыі, складзенай якім-небудзь пісьменнікам, ці не мімалётная думка, мелькнувшая у галаве які едзе ў аўтобусе чмо, ці не парушынка ў воку Бога? Думаць пра такое — вар'яцтва, а калі думаць доўга, дакладна можна звар'яцець.
  
  І ўсё-ткі...
  
  «Дад-а-чам, дад-а-чы, няма чаго хвалявацца, ключ у цябе».
  
  "Ключы, гэта па маёй частцы, — падумаў Эдзі. А потым:
  
  — Кінг — гэта ключ, ці не так? Calla, Callahan. Crimson King, Ctephen King. Так што, Стывен Кінг — Пунсовы Кароль гэтага свету?"
  
  Роланд ўжо прыняў рашэнне. Эдзі не сумняваўся, што яно яму далося нялёгка, але Роланд і лічыўся спецыялістам па цяжкасцяў.
  
  — Калі ў цябе ёсць пытанні, задавай, — і вертанул правай рукой.
  
  — Роланд, я, права, не ведаю, з чаго і пачаць. Ідэі гэтыя... такія глабальныя... такія... я не ведаю, такія фундаментальныя, што мне страшна...
  
  — Тады лепш пачынаць з простага, — Роланд злавіў мяч, які кінуў яму Эдзі, але адчувалася, што гэтая гульня моцна яму надакучыла. — Нам сапраўды пара ў шлях.
  
  І Эдзі выдатна гэта разумеў. Ён бы задаў ўсе пытанні па дарозе, калі б яны паехалі ў адным аўтамабілі. Але яны не маглі ехаць у адным, а Роланд ніколі не сядзеў за рулём, так што Каллему і Эдзі сапраўды прыйшлося б сядзець у розных аўтамабілях.
  
  — Добра, — кіўнуў Эдзі. — Хто ён? Давай пачнем з гэтага. Хто такі Стывен Кінг?
  
  — Пісьменнік? — удакладніў Каллем, і погляд, кінуты на Эдзі пытаўся: «Ты сдурел, сынок?» — Жыве з сям'ёй у Бридгтоне. Наколькі мне вядома, добры хлопец.
  
  — Ка далёка адсюль да Бридгтона?
  
  — Ну... дваццаць, дваццаць пяць міль.
  
  — Колькі яму гадоў? — пакуль Эдзі задаваў пытанні наўгад, спадзеючыся, што правільныя ў рэшце рэшт прыйдуць у галаву, ды толькі не вельмі ўяўляў сабе, якія з іх будуць правільнымі. Джон Каллем прыжмурыўся, пачаў што — то падлічваць.
  
  — Думаю, ён не стары. Калі яму пераваліла за трыццаць, то нядаўна.
  
  — Гэта кніга... «Салемс-Лот»... стала бэстсэлерам?
  
  — Не ведаю, — паківаў галавой Каллем. — Тут яе многія прачыталі, гэта я табе дакладна скажу. Таму што месца дзеяння — штат Мэн. І з-за рэкламных аб'яваў па тэлевізары, ці ведаеш. Зноў жа, па яго першай кнізе знялі фільм, але я яго не глядзеў. Занадта шмат крыві.
  
  — Як яна называлася?
  
  Каллем задумаўся, паківаў галавой.
  
  — Не магу ўспомніць. У адно слова, я ў гэтым упэўнены, быццам бы імя дзяўчыны, а больш нічога сказаць не магу. Можа, яшчэ выскачыць з памяці.
  
  — Ён не прыходзіць, як па-вашаму?
  
  Каллем засмяяўся.
  
  — Нарадзіўся і вырас прама тут, у штаце Мэн. Так што па ўсіх параметрах ён — які жыве. Роланд глядзеў на Эдзі з усё узрастаючым нецярпеннем і той зразумеў, што пара здавацца. Гуляць у «Дваццаць пытанняў» [160] і то лягчэй. Але, чорт пабяры, бацька Каллагэн — рэальны чалавек і адначасова персанаж кнігі, напісанай гэтым самым Кінгам, і Кінг жыў на тэрыторыі, якая, як магнітам прыцягвала тых, каго Каллем называў прыходнымі. І адна з гэтых тых, што прыходзяць, мяркуючы па словах Каллема, служыла Алому Каралю. Лысая жанчына з крывацечных вокам у ілбе, так апісаў яе Каллем.
  
  Што ж, пакуль трэба з гэтым завязаць і ехаць да Тауэр. Вядома, тыя, што засталіся без адказу пытанні злили Эдзі, але Тауэр належаў нейкі пустка, на якім расла самая дарагая, хай і дзікая, ружа сусвету. Зноў жа, Тауэр многае ведаў пра рэдкіх кнігах і людзей, якія іх напісалі. Цалкам верагодна, што ён змог бы расказаць пра аўтара «Салемс-Лот» куды больш, чым сэй Каллем. Так, з пытаннямі лепш пачакаць. Але...
  
  — Добра, — ён кінуў мяч Каллему. — Кладзіце яго на месца і паехалі на Димити-роўд, калі вы не пярэчыце. Толькі яшчэ пара пытанняў.
  
  Каллем паціснуў плячыма, паклаў мяч Яста ў шкляны куфэрак.
  
  — Як скажаш.
  
  — Я разумею, — адказаў Эдзі... і раптам, ужо другі раз пасля таго, як ён прайшоў праз Ненайденную дзверы, Сюзанна апынулася літаральна побач. Ён убачыў яе ў нейкім памяшканні сярод састарэлага навуковага абсталявання і мноства чорна-белых тэлевізійных экранаў. У «Догане» Джэйка, гэта дакладна, але толькі якім ўяўляла яго сабе Сюзана. Ён бачыў, як яна кажа ў мікрафон, і хай не мог чуць яе, ад яго не схаваўся разадзьмуты жывот і спалоханае твар. Цяпер-то не заставалася сумненняў у тым, што яна цяжарная. Не проста цяжарная, а гатовая вось-вось нарадзіць. І ён вельмі добра ведаў, што яна зараз кажа: «Прыходзь, Эдзі, выратуй мяне, Эдзі, выратуй нас абодвух, зрабі гэта да таго, як будзе позна».
  
  — Эдзі? — спытаў Раланд. — Ты проста-такі посерел. Забалела нага?
  
  — Так, — адказаў Эдзі, хоць нага як раз і не хварэла. Зноў падумаў пра тое, што ключа. Аб жудаснай адказнасці, якая легла на яго, ўсведамленні, што ўсё трэба зрабіць правільна. І цяпер ён апынуўся ў аналагічнай сітуацыі. За што-то ўхапіўся, ён гэта ведаў... але за што? — Так, нага.
  
  Эдзі змахнуў з ілба пот.
  
  — Джон, наконт назвы кнігі. «Салемс-Лот». На самай справе, гэта «Джерусалемс-Лот», правільна?
  
  — Ага.
  
  — Так называўся гарадок у кнізе.
  
  — Ага.
  
  — Другой кнізе Стывена Кінга.
  
  — Ага.
  
  — Яго другога рамана.
  
  — Эдзі, па-мойму, хопіць, — уставіў Роланд. Эдзі адмахнуўся, паморшчыўся ад болю ў руцэ, яго погляд не адрываўся ад Джона Каллема.
  
  — Ніякага Джерусалем-Лота тут няма, так?
  
  Каллем паглядзеў на Эдзі, як на вар'ята.
  
  — Зразумела, няма. Гэта выдуманая гісторыя, выдуманыя людзі ў выдуманым горадзе. Гісторыя пра вампіраў.
  
  «Вось-вось, — падумаў Эдзі. — А скажы я цябе, што вампіры рэальныя, ёсць у мяне прычыны таго верыць... не кажучы ўжо пра нябачных дэманаў, магічных крышталяў і ведзьмаў... у цябе адпадуць апошнія сумневы ў тым, што я — псіх, ці не так?»
  
  — Вы, часам, не ведаеце, Стывен Кінг жыве ў Бридгтоне з нараджэння?
  
  — Няма. Ён з сям'ёй прыехаў сюды два ці тры гады таму назад. Калі не памыляюся, спачатку яны пасяліліся ў Уиндхэме, калі прыехалі з паўночнай часткі штата. А можа, у Раймонде. Ва ўсякім выпадку, у адным з гарадкоў на Біг-Себаго.
  
  — І я не паграшу супраць ісціны, сказаўшы, што ўсе гэтыя прыходзяць, пра якіх вы згадвалі, сталі з'яўляцца пасля таго, як Кінг пераехаў у гэтыя краю?
  
  Кусцістыя бровы Каллема ўзляцелі ўверх, потым сышліся ля пераносся. З боку возера да іх данеслася гучнае, рытмічнае буханне, нібы хто-то уключыў туманны горн.
  
  — А ведаеш, у гэтым нешта ёсць сынок. Магчыма, супадзенне, а можа і няма.
  
  Эдзі кіўнуў. Раптам адчуў, што эмацыйна выдохся дашчэнту, як адвакат у канцы доўгага і цяжкага перакрыжаванага допыту.
  
  — Сваливаем адсюль, — кінуў ён Раланду.
  
  — Мабыць, слушныя думка, — Каллем матнуў галавой у бок гукаў туманнага горна. — Гэта катэр Тэдзі Ўілсана. Ён у нас паліцэйскі. І егер, — на гэты раз ён кінуў Эдзі ключы ад аўтамабіля, а не мяч. — Скрынка перадач аўтаматычная. На выпадак, калі ты прызабыў, як з ёй кіравацца. На пікапе пераключэнне хуткасцяў больш хітрае. Паедзеш следам за мной. Паўстануць праблемы — цісні на клаксон.
  
  — Націсну, можаце не хвалявацца, — запэўніў яго Эдзі.
  
  — Зноў Сюзанна? — спытаў Раланд, калі яны, следам за Каллемом выходзілі з хаты. — Таму ты так змяніўся ў твары?
  
  Эдзі кіўнуў.
  
  — Мы дапаможам ёй, калі здолеем, — запэўніў яго Роланд. — Але гэта адзіны шлях, які можа прывесці нас да яе.
  
  Эдзі гэта ведаў. Ведаў ён і іншае: дабрацца да яе яны могуць і занадта позна.
  
  КУПЛЕТ :
  
  Commala — ka — kate!
  
  You're in the hands of fate.
  
  No matter if you're real or not,
  
  The hour groweth late.
  
  ОТВЕТСТВИЕ :
  
  Commala — come — eight!
  
  The hour groweth late!
  
  No matter what shade ya cast
  
  You 're in the hands of fate.
  
  
  
  Страфа 9. Эдзі прыкусвае язык
  
  1
  
  Бацька Каллагэн пабываў у паштовым аддзяленні Іст-Стоунэма амаль за два тыдні да перастрэлкі ў краме Чыпа Макэвоя, і там былы парафіяльны святар Джерусалимс-Лота пакінуў спехам напісаны ліст. Хоць на канверце значыліся два адрасата, Эрон Дипно і Келвін Тауэр, ліст прызначалася толькі другому з іх, і, мабыць, ніхто б не назваў яго сяброўскім:
  
  "27.06.77 Таўэр! Я — сябар таго хлопца, які дапамог Вам з Андолини.
  
  Дзе б вы ні жылі, вам трэба неадкладна з'ехаць адтуль. Знайдзіце хлеў, гадовы домік, нават закінуты дом, усё роўна што. Магчыма, вам гэты пераезд даставіць некаторыя нязручнасці, але памятайце, альтэрнатыва — смерць. І я кажу абсалютна сур'ёзна! Пакіньце свет у тым доме, дзе вы цяпер жывяце, пакіньце аўтамабіль у гаражы або на пад'язной дарожцы. Схавайце запіску з указаннем, як вас знайсці, пад кілімком ў кіроўчага сядзення або пад заднім ганкам. Мы з вамі звяжамся. Памятаеце, мы — адзіныя, каму вы можаце перадаць нашу, што ляжыць у вас на плячах. Але, калі мы можам дапамагчы вам, вы павінны дапамагчы нам.
  
  Каллагэн, з Эльда.
  
  І гэты прыход на пошту павінен стаць АПОШНІМ! Хіба можна быць такім дурнем?"
  
  Каллагэн рызыкаваў жыццём, каб пакінуць гэтую запіску, а Эдзі, пад чарамі Чорнага Трынаццатага ледзь не расстаўся са сваёй. І які вынік прынеслі усе гэтыя намаганні? Тауэр па-ранейшаму насіўся па заходняму Мэну ў пошуках рэдкіх і старых кніг.
  
  І калі яны ехалі следам за Каллемом, спачатку па дарозе 5, потым згарнулі на Димити-роўд, Эдзі адчуваў (Роланд, той спакойна сядзеў побач), як павольна, але дакладна падбіраецца да кропкі кіпення.
  
  «Прыйдзецца сунуць рукі ў кішэні і прыкусіць мову», — думаў ён, але не мог гарантаваць, што гэтыя верныя і надзейныя спосабы дапамогуць у дадзеным канкрэтным выпадку.
  
  2
  
  Праехаўшы прыкладна дзве мілі ад дарогі 5, «форд F-150» замигал правым поворотником і збочыў з Димити-роўд. На ржавым слупе ля павароту мацаваліся дзве таблічкі. На адной Эдзі прачытаў: «РОКЕТ-РОЎД», на другой — «КАТЭДЖЫ ЛЯ ВОЗЕРА». Рокет-роўд апынулася проселком, петляющим між дрэў, і Эдзі прыйшлося значна адстаць, каб не глытаць пыл, якую ўздымаў грузомобиль іх новага сябра. Мадэль картомобиля, таксама «форда», з двума дзвярыма, Эдзі змог бы вызначыць толькі па назве на храмаванай паласе над заднім бамперам або зазірнуўшы ў кіраўніцтва па абслугоўванні. Але да чаго ж прыемна, думаў ён, зноў весці машыну, калі ў цябе пад сракай не адна конь, а некалькі сотняў, гатовых ірвануць у кар'ер ад лёгкага руху правай нагі. Радавала і іншае: выццё сірэн станавіўся ўсё глушэй і глушэй.
  
  Цені дрэў, кроны якіх сыходзіліся над проселком, паглынулі іх. Паветра напаўняў салодкі і адначасова рэзкі пах ігліцы і смолы.
  
  — Прыгожыя месцы, — заўважыў стрэлак. — Чалавеку тут жыць у задавальненне, — на тым яго каментары і скончыліся.
  
  Грузавічок Каллема адзін за іншым пакідаў за сабой пронумерованные з'езды. На кожнай таблічцы побач з нумарам суседнічала надпіс «ДЖЕФФОРДС РЕНТАЛС». Эдзі ўжо хацеў сказаць Раланду, што яны ведалі Джеффорсов ў Кэлле, ведалі іх вельмі добра, але перадумаў. Чаго, уласна, ламіцца ў адчыненыя дзверы?
  
  Яны праехалі з'езды з нумарамі 15, 16 і 17. Каллем прытармазіў ля 18-га, быццам бы сабраўся згарнуць, але потым высунуў руку з кабіны і махнуў ёй, паказваючы, што трэба ехаць далей. Эдзі прытармажваць і не збіраўся, і без ўзмаху рукі Каллема ведаў, што каля катэджа 18 рабіць ім зусім няма чаго.
  
  Каллем, само сабой, павярнуў да наступнага па ліку катэджа. Эдзі рушыў услед за ім, і колы седана цяпер шамацелі па тоўстым пласце апалага хваёвых іголак. Сінія блікі пачалі з'яўляцца сярод дрэў, але, калі яны нарэшце дабраліся да катэджа 19, Эдзі ўбачыў, што перад імі не сапраўднае возера, як Кейвадин-Понд, а штучны сажалка. Магчыма, крыху шырэй футбольнага поля. У катэджы, падобна, было два пакоі. Зашклёныя ганак выходзіла на сажалку, на ім стаялі два абшарпаных, але, па ўвазе, зручных крэслы-пампавалкі. Над дахам тырчала металічная труба. Гаража не было, аўтамабіля перад катэджам — таксама, хоць Эдзі падумаў, што нядаўна ён тут стаяў. Зрэшты, пружинистая лясная падсцілка з хваёвых галінак не дазваляла зрабіць адназначную выснову.
  
  Каллем заглушыў рухавік. Эдзі рушыў услед яго прыкладу. Цяпер яны чулі толькі лёгкі плёскат вады, шолах ветру ў кронах соснаў ды спевы птушак. Паглядзеўшы направа, Эдзі ўбачыў, што стралок сядзіць, залагоджана склаўшы на каленях так шмат ўмеюць, з доўгімі пальцамі рукі.
  
  — Як табе тут? — спытаў Эдзі.
  
  — Ціха.
  
  — Хто-небудзь ёсць?
  
  — Думаю, так.
  
  — Небяспека?
  
  — Йя-я. Побач са мной.
  
  Эдзі нахмурыўся, не адрываючы ад вачэй стрэлка.
  
  — Ты, Эдзі. Ты хочаш забіць яго, ці не так?
  
  Праз секунду-іншую Эдзі прызнаў, што так яно і ёсць. Ад гэтай боку ўласнага характару, дзікай і неўтаймаванай, яму іншы раз станавілася не па сабе, але ён не мог адмаўляць, што яна мае месца быць. І, хто, у рэшце рэшт, дастаў яе на паверхню і завастрыў, як брытву? Роланд кіўнуў.
  
  — Аднойчы, пасля доўгіх гадоў падарожжаў у адзіноце па пустыні, у маім жыцці з'явіўся хныкающий і заняты толькі сабой малады чалавек, жыццёвыя памкненні якога складаліся толькі ў адным: прыняць чарговую дозу наркотыку, ад якой яму хацелася хіба што чхаць ды спаць. Гэты самаздаволены, эгаістычны, горластый позер не выклікаў станоўчых эмоцый...
  
  — Але сімпатычны, — перабіў яго Эдзі. — Не забывай аб гэтым. Хлопец-гэта быў сімпатычны, сапраўдны сэкс-сімвал.
  
  Роланд паглядзеў на яго, без ценю ўсмешкі.
  
  — Калі я не змог забіць цябе тады, Эдзі з Нью-Ёрка, сёння ты зможаш не забіць Кэлвіна Тауэр, — з гэтым Роланд адкрыў дзверцы з боку пасажырскага сядзення і вылез з кабіны.
  
  — Ну, раз ты так кажаш, — сказаў Эдзі салоне легкавушкі Каллема, і адкрыў сваю дзверцы.
  
  3
  
  Каллем яшчэ сядзеў за рулём грузавічка, калі спачатку Роланд, а потым Эдзі далучыліся да яго.
  
  — Мне здаецца, што ў доме нікога няма, — заўважыў ён, — але на кухні гарыць святло.
  
  — Гэта дакладна, — кіўнуў Эдзі. — Джон, у мяне...
  
  — Толькі не гавары, што ў цябе яшчэ адно пытанне. Толькі адзін чалавек, з тых, каго я ведаю, задае больш пытаньняў, чым ты. Гэта мой унучаты пляменнік, Айдан. Яму як раз споўнілася тры гады. Не томі душу, пытай.
  
  — Вы можаце пазначыць канкрэтнае месца, дзе ў апошнія некалькі гадоў прыходзяць з'яўляліся найбольш часта?
  
  Каллем задумаўся, але ненадоўга.
  
  [161]— Тэтлбек-лейн , у Лоувелле.
  
  — Адчуваецца, вы ў гэтым упэўненыя.
  
  — Упэўнены. Памятаеш, я згадваў майго прыяцеля, Доні Рассерта, прафесара гісторыі з каледжа Зубоў?
  
  Эдзі кіўнуў.
  
  — Дык вось, асабіста сутыкнуўшыся з адным з іх тых, што прыходзяць, ён зацікавіўся гэтым феноменам. Напісаў некалькі артыкулаў, хоць і казаў, што ні адзін рэспектабельны часопіс не апублікуе іх, якімі б не пацвярджаліся дакументамі прыведзеныя ў артыкулах факты. Потым ён прызнаўся мне, што артыкулы аб з'яўленні што прыходзяць у заходнім Мэне навучылі яму адной простай ісціны, хоць ён і ўявіць сабе не мог, што ў такім шаноўным узросце жыццё можа яшчэ чаму-то навучыцца: ёсць такое, у што людзі не хочуць верыць, нават калі ты выложишь перад імі ўсе неабходныя доказы. Ён яшчэ працытаваў нейкага грэцкага паэта: «У калоне ісціны ёсць дзірка». Так ці інакш, у сябе ў кабінеце ён павесіў карту раёна, у якім размешчаны гэтыя сем мястэчкаў: Стоунэм, Іст-Стоунэм, Уотерфорд, Лоувелл, Суиден, Фрайбург і Іст-Фрайбург. І стаў ўкалываць шпількі ў тыя месцы, дзе бачылі тых, што прыходзяць, разумееце?
  
  — Разумею вас вельмі добра, сэй, кажу, дзякуй вам, — кіўнуў Эдзі.
  
  — Дык вось, як я ўжо сказаў... так, на Тэтлбек-лейн яны з'яўляліся часцей за ўсё, у яе Доні ўваткнуў шэсць ці восем шпілек, а даўжынёй Тэтлбек-лейн не больш двух міль. Пачынаецца ад дарогі 7, петляў агінае возера Кезар і вяртаецца да дарозе 7.
  
  Роланд, які глядзеў на дом, павярнуўся налева, замер, паклаў левую руку на сандаловую рукаятку рэвальвера.
  
  — Джон, я рады, што мы сустрэліся, але цяпер табе пара з'язджаць.
  
  — Ты ўпэўнены?
  
  Роланд кіўнуў.
  
  — Мужчыны, якія прыехалі сюды, дурні. Тут усё яшчэ пахне дурнотай, вось чаму я ведаю, што нікуды яны не з'ехалі. Ты — не такі, як яны.
  
  Джон Каллем ледзь усміхнуўся.
  
  — Хацеў бы на гэта спадзявацца, але ўсё роўна, дзякуй за камплімент, — ён змоўк, пачухаў сівую галаву. — Калі гэта камплімент.
  
  — Не вяртайся на галоўную дарогу і пачынай думаць аб тым, што мае словы — усяго толькі словы. А яшчэ лепш, што нас тут і не было і табе ўсё здалося. Не вяртайся ў свой дом, нават за чыстай кашуляй. Так цябе можа чакаць небяспека. З'язджай куды-небудзь. Як мінімум, у тры разы далей гарызонту.
  
  Каллем прыжмурыў вока, пачаў нешта меркаваць.
  
  — У пяцідзесятых я прапрацаваў дзесяць гадоў ахоўнікам у турме штата Мэн. Пра іх і ўспамінаць не хочацца, але там я сустрэў выдатнага чалавека, якога звалі...
  
  Роланд паківаў галавой і прыціснуў да вуснаў два пакінутых пальца правай рукі. Каллем кіўнуў.
  
  — Імя яго я забыўся, але жыве ён у Вермонце, і я ўпэўнены, што імя згадаю, можа, нават дарогу да яго дому, да таго моманту, як пераеду мяжу Нью-Гэмпшыр.
  
  Эдзі здалося, што ў гэтай прамове прагучала фальшывая нота, але вылучыць яе не змог і вырашыў, што ў яго проста параноя. Ужо за Джонам Каллемом хлусні не заўважалася... ці ён памыляўся?
  
  — Шчаслівага вам шляху, — Эдзі паціснуў Каллему руку. — Доўгіх дзён і прыемных начэй.
  
  — І вам таго ж, хлопцы, — і паціснуў правую руку Роланда, затрымаўшы яе ў сваёй. — Як ты думаеш, там Бог выратаваў маё жыццё? Калі засвісталі кулі?
  
  — Йя-я, — адказаў стралок. — Калі табе так падабаецца. І няхай ён і далей застаецца з табой.
  
  — Што ж тычыцца майго старога «форда»...
  
  — Ён застанецца тут або дзе-то непадалёк, — адказаў Эдзі. — Вы яго знойдзеце, а можа, хто-то іншы. Не хвалюйцеся.
  
  Каллем ўсміхнуўся.
  
  — Менавіта гэта я і хацеў табе сказаць.
  
  — Vaya con Dios [162], — сказаў Эдзі. Ўсмешка Каллема стала шырэй.
  
  — Менавіта так, сынок. Сцеражыцеся гэтых тых, што прыходзяць, — ён памаўчаў. — Некаторыя з іх непрыемныя асобы. Мяркуючы па сведчаннях тых, хто з імі сутыкаўся.
  
  Каллем сеў за руль, уключыў рухавік і паехаў. Роланд праводзіў яго позіркам, разлепил вусны: «Дан-тэт».
  
  Эдзі кіўнуў. Дан-тэт. Маленькі выратавальнік. Джону Каллему гэта вызначэнне падыходзіла як нельга больш. Цяпер ён сышоў з іх жыцця, як сышлі старыя Рачнога Скрыжавання, як сышлі іншыя людзі. А ён пайшоў, ці не так? Хоць, калі ён казаў пра свайго сябра ў Вермонце, што-то...
  
  Параноя. Звычайная параноя. І Эдзі выкінуў гэтыя думкі з галавы.
  
  4
  
  Паколькі аўтамабіль каля дома не стаяў і, такім чынам, зазірнуць пад дыванок у кіроўчага сядзення не ўяўлялася магчымым, Эдзі вырашыў даследаваць прастору пад ніжняй прыступкай ганка. Але ледзь ён ступіў к хаце, Роланд ухапіў яго за плячо адной рукой, а другой паказаў на зарослы кустоўем схіл, спускаецца да вады і дах, хутчэй за ўсё, яшчэ аднаго элінгі. Пафарбаваную зялёнай фарбай дахавую драніцы засыпалі апалае сасновыя іголкі.
  
  — Хто-то там ёсць, — вусны Роланда ледзь варушыліся. — Магчыма, не самы вялікі дурань. І ён назірае за намі. Падымі рукі.
  
  — Роланд, ты думаеш, небяспекі няма?
  
  — Няма, — і Роланд падняў рукі. Эдзі падумаў аб тым, каб спытаць, а на чым, уласна, яго ўпэўненасць заснавана, але адказ ведаў і так: на інтуіцыі. Роланд спецыялізаваўся менавіта на гэтым. З уздыхам Эдзі падняў рукі.
  
  — Дипно! — паклікаў Роланд, гледзячы на элінгі. — Эрон Дипно! Мы — сябры, і часу ў нас у абрэз! Калі гэта ты, выходзь! Нам трэба параіцца!
  
  Рушыла ўслед паўза, потым пачуўся старэчы голас: «Як вас клічуць, містэр?»
  
  — Роланд Дискейн з Гилеада і роду Эльда. Думаю, ты ведаеш.
  
  — І ваша прафесія?
  
  — Мая справа — свінец! — адказаў Роланд, і Эдзі адчуў, як па руках пабеглі мурашкі. Доўгая паўза. Потым: «Вы забілі Кэлвіна?»
  
  — Нам пра гэта нічога не вядома, — адгукнуўся Эдзі. — Калі вы ведаеце што-нешта такое, чаго не ведаем мы, чаму б вам не падысці і не расказаць нам?
  
  — Вы — той хлопец, які з'явіўся, калі Кел залагоджваў якія ўзніклі непаразуменні з Андолини?
  
  Пачуўшы пра ўладжванне ўзнікшых непаразуменняў Эдзі пабялеў ад злосці. Ён-той лічыў, што для апісання тых падзей у бакоўцы — складзе кнігарні Тауэр варта было падабраць іншыя словы.
  
  — Значыць, ён там залагоджваў якія ўзніклі непаразуменні? Так ён вам сказаў? — і працягнуў, не чакаючы адказу Дипно. — Так, я — той хлопец. Падыходзьце сюды і давайце пагаворым.
  
  Адказу не было. Прайшло дваццаць секунд. Эдзі ўжо набраў поўныя грудзі паветра, каб зноў паклікаць Дипно. Роланд паклаў руку яму на плячо і паківаў галавой. І толькі яшчэ праз дваццаць секунд затрашчала, адкрываючыся, сеткаватая дзверы. З элінгі выйшаў высокі, худы мужчына, міргаючы, як сава. У адной руцэ ён трымаў за ствол вялікі аўтаматычны пісталет. Дипно падняў яго над галавой.
  
  — Гэта «беретта», і ён не зараджаны. У мяне толькі адна абойма, і я захоўваю яе ў спальні на паліцы з шкарпэткамі. Зараджанае зброю мяне нервуе. Разумееце?
  
  Эдзі закаціў вочы. Лютыя ворагі гэтых людзей — яны самі, як сказаў бы Генры.
  
  — Выдатна, — кіўнуў Роланд. — А цяпер ідзі да нас.
  
  І... так, цудах, падобна, няма канца... Дипно пайшоў.
  
  5
  
  Каву ён зварыў куды лепш, чым яны пілі ў Кэлла Брын Стерджис, уласна такога добрага кавы Роланд не спрабаваў з тых часоў, як пакінуў Меджис, гарадок, закінуты на Знешняй Дузе. Ён пачаставаў іх яшчэ і трускаўкай. Садовай і набытай у краме, па словах Дипно, але Эдзі не мог не адзначыць, якая яна духмяная. Усе трое сядзелі на кухні катэджа нумар 19, здаецца на лета кампаніяй «Джеффордс ренталс», пілі каву і мачалі буйныя ягады ў міску з цукрам. Калі размова падыходзіў да канца, яны выглядалі забойцамі, выпачкавшими кончыкі пальцаў у крыві сваёй апошняй ахвяры. Разраджаны пісталет Дипно, забыты гаспадаром, застаўся на падаконніку.
  
  Дипно прагульваўся па Рокет-роўд, калі пачуў стральбу, гучную і выразную, потым выбух. Паспяшаўся да катэджа (паспяшаўся — гучна сказана, адзначыў ён, улічваючы яго цяперашні стан), а ўбачыўшы які ўздымаецца на поўдні слуп дыму, прыйшоў да высновы, што вярнуцца ў элінгі — не самае дрэннае рашэнне. Да таго часу ён ужо практычна не сумняваўся, што за стрэламі, выбухамі і пажарам варта той бандыт-італьянец, які...
  
  — Што значыць, вярнуцца ў элінгі? — спытаў Эдзі.
  
  Дипно шевельнул нагамі пад сталом. На вельмі бледным твары цёмнымі плямамі вылучаліся мяшкі пад вачыма, на галаве застаўся толькі венца сівых валасоў, якія нагадваюць пух дзьмухаўца. Эдзі успомніў словы Тауэр аб тым, што пару гадоў таму ў Дипно знайшлі рак. Выглядаў ён, вядома, не вельмі, але Эдзі бачыў людзей, асабліва ў горадзе Луд, якія выглядалі куды як горш. Скажам, даўніна Гашер, даўні сябар Джэйка.
  
  — Эрон? Што значыць, вярнуць...
  
  — Я чуў пытанне, — з лёгкім раздражненнем абарваў яго стары. — Мы атрымалі ліст, у паштовым аддзяленні, дакладней, яго атрымаў Кел, з прапановай перабрацца з катэджа куды-то яшчэ, па суседстве, і не высоўвацца. Напісаў яго нехта Каллагэн. Вы яго ведаеце? — Роланд і Эдзі кіўнулі. — Гэты Каллагэн... можна сказаць, ён адчытаў Кела, як хлапчука.
  
  «Cal, Calla, Callahan», — падумаў Эдзі і ўздыхнуў.
  
  — Кел, у многіх адносінах добры чалавек, але не любіць, калі яго отчитывают. Мы на некалькі дзён пераехалі ў элінгі... — Дипно памаўчаў, магчыма, заняты кароткай барацьбой з сумленнем. Потым працягнуў. — Дакладней, на два дні. Толькі на два. А потым Кел сказаў, што мы — псіхі, што ад волкасці у яго разбалеліся суставы, і ён чуў, як я кашляю. «Не хапала яшчэ, каб мне прыйшлося везці цябе ў гэтую паршывы бальніцу ў Норуэе, — сказаў ён, — каб цябе лячылі там не толькі ад раку, але і ад пнеўманіі». Дадаў, што Андолини ніколі нас тут не знайсці, пры ўмове, што малады чалавек... вы... — ён паказаў вузлаватыя, у клубнічны соку пальцам на Эдзі, — ці будзе трымаць язык за зубамі. «Гэтыя нью-ёркскія бандыты паўночней Уэстпорта кроку не зробяць без компаса». Яго словы.
  
  Эдзі застагнаў. Упершыню ў жыцці ён злаваўся з-за таго, што апынуўся мае рацыю.
  
  — Ён сказаў, што мы зрабілі ўсё магчымае, каб замесці сляды. На гэта я адказаў: «Але ж хто-то нас знайшоў, гэты Каллагэн нас знайшоў». «Натуральна, знайшоў, — пагадзіўся са мной Кел, — зноў палец нацэліўся на Эдзі, — таму што ведаў, дзе шукаць паштовы індэкс, а астатняе працы не склала». Потым Кел сказаў: «Правільна разлічыў, што трэба наўпрост ісці ў паштовае аддзяленне. Павер мне, Эрон, мы тут у поўнай бяспецы. Ніхто не ведае, дзе мы, за выключэннем агента, які здаў нам гэты катэдж, а яна ўжо ў Нью-Ёрку».
  
  Дипно паглядзеў на іх з-пад густых броваў, нахіліўся наперад, макнул ягаду ў цукар, адкусіў палову.
  
  — Так вы нас знайшлі? Праз нью-йоркскага агента?
  
  — Няма, — адказаў Эдзі. — Праз мясцовага. І ён прывёз нас сюды, Эрон.
  
  Дипно адкінуўся на спінку крэсла.
  
  — Ох.
  
  — Так, тут ёсць над чым поохать, — пагадзіўся Эдзі. — Значыць, вы вярнуліся ў катэдж, а Кел працягнуў закупляць кнігі, замест таго, каб хавацца тут і чытаць ужо набытыя. Так?
  
  Дипно ўтаропіўся ў абрус.
  
  — Вы павінны разумець, што Кел — захоплены чалавек. Кнігі — яго жыццё.
  
  — Няма, — роўным голасам адказаў Эдзі, — Кел — не захоплены чалавек. Кел — апантаны, вось хто ў нас Кел.
  
  — Як я разумею, ты ў нас — страпчы, — Роланд упершыню падаў голас, пасля таго, як Дипно запрасіў іх у катэдж. Ён запаліў яшчэ адну цыгарэту Каллема (папярэдне обломив фільтр, як і паказваў яму Джон), але, па думку Эдзі, не атрымліваў ад курэння ніякага задавальнення.
  
  — Страпчы? Я не...
  
  — Адвакат.
  
  — А-а. Ды, вядома. Але я на пенсіі, не практыкую з...
  
  — Нам трэба, каб ты вярнуўся да працы і склаў нам адну паперу, — і Роланд патлумачыў, якая папера ім патрэбна. Дипно заківаў літаральна пасля першых слоў стрэлка, з чаго Эдзі зрабіў выснову, што Тауэр ўвёў свайго сябра ў курс справы. Яго гэта цалкам задавальняла. Што не падабалася, дык гэта выраз твару старога. Аднак, Дипно даў Раланду выгаварыцца да канца. Хай і на пенсіі, ён не забыўся асноўныя прынцыпы працы з кліентамі.
  
  І толькі пераканаўшыся, што Роланд скончыў, дазволіў сабе выказацца:
  
  — Мяркую, я павінен папярэдзіць вас, што Келвін вырашыў яшчэ на нейкі час пакінуць гэтую нерухомасць за сабой.
  
  Эдзі рушыў сябе па той частцы галавы, дзе не было ранкі, выкарыстаўшы для гэты тэатральнага жэсту здаровую правую руку. Левая рука здранцвела, а ў параненай назе, паміж лодыжкі і каленам, зноў запульсировала боль. Ён выказаў здагадку, што даўніна Эрон, напэўна, узяў з сабой у паездку якія-небудзь моцныя болесуцішальныя сродкі, і падумаў, што перад растаннем трэба папрасіць у яго некалькі таблетак.
  
  — Прабачце, прашу вас, але па шляху ў гэты чароўны маленькі гарадок мяне моцна стукнулі па галаве, і, падобна на тое, што слых у мяне пашкодзіўся. Мне здалося, вы сказалі, сэй... што містэр Тауэр вырашыў не прадаваць нам пустка.
  
  Дипно усміхнуўся, даволі-такі кісла.
  
  — Вы выдатна ведаеце, што я сказаў.
  
  — Але ён павінен прадаць яго нам! У яго ліст Стэфана Торена, яго пра-пра-прадзеды, у якім аб гэтым ясна сказана.
  
  — Кел кажа зусім іншае, — роўным голасам адказаў Дипно. — З'ешце яшчэ ягадку, містэр Дын.
  
  — Не, дзякую!
  
  — З'ясі ягаду, Эдзі, — падтрымаў старога Роланд і працягнуў Эдзі ягаду.
  
  Эдзі яе ўзяў. Хацеў ужо раздушыць аб нос высокага, костлявого старога, перадумаў, макнул ў сподачак з малаком, потым у міску з цукрам, пачаў ёсць. І, чорт перамажы, да чаго ж цяжка злавацца, калі рот напаўняе такая слодыч! Роланд, несумненна, выдатна гэта разумеў (ды і Дипно, хутчэй за ўсё, таксама).
  
  — Згодна з Келу, у канверце, які дастаўся яму ад Стэфана Торена, не было нічога, акрамя імя гэтага чалавека, — практычна лысая галава хістанулася ў бок Роланда. — Завяшчанне Торена, якое ў тыя далёкія дні яшчэ называлі «перадсмяротнай воляй», даўно знікла.
  
  — Я ведаў, што знаходзіцца ў канверце, — упарціўся Эдзі. — Ён спытаў мяне, і я ведаў!
  
  — Ён мне гэта казаў, — Дипно абыякава глядзеў на яго. — Ён сказаў, што гэта трук, які па сілах любому вулічнаму штукару.
  
  — Ён таксама сказаў, што паабяцаў прадаць нам гэты пустка, калі я змагу назваць яму імя ў канверце? Ён сказаў вам пра сваё гробаны абяцанне?
  
  — Ён заяўляе, што знаходзіўся ў стане стрэсу, калі даваў такое абяцанне. І я ўпэўнены, што так яно і было.
  
  — Так, гэты сукін сын думае, што мы збіраемся надзьмуць яго? — спытаў Эдзі. Лютасьць глухімі ўдарамі бухала ў віскі. Хоць раз у жыцці разбірала яго такую злосць? Так, аднойчы. Калі Роланд адмовіўся вярнуць яго ў Нью-Ёрк, дзе ён здолеў бы здабыць гэтак неабходную яму дозу. — У гэтым уся справа? Так надзімаць яго мы не збіраемся. Аддамо ўсё, што яму належыць, да апошняга цэнта, і нават больш. Клянуся ў гэтым тварам бацькі свайго! І сэрцам майго старэйшага!
  
  — Выслухайце мяне ўважліва, малады чалавек, таму што гэта важна.
  
  Эдзі паглядзеў на Роланда. Той ледзь кіўнуў, потым затушыў недакурак на абцасе. Эдзі зноў павярнуўся да Дипно, моўчкі, кіпячы ад злосці.
  
  — Ён кажа, што ў гэтым і праблема. Ён кажа, што вы збіраецеся заплаціць мізэрную, чыста намінальную суму, у падобных выпадках гэта адзін даляр, а потым выплаціць усе астатняе. Ён заяўляе, што вы спрабавалі пераканаць яго, што вы — звышнатуральнае істота або чалавек, які мае доступ да звышнатуральным істотам... не кажучы ўжо аб доступе да мільёнам «Холмс дентал карпарэйшн»... але правесці яго вам не ўдалося.
  
  Эдзі глядзеў на яго, разявіўшы рот.
  
  — Усё гэта Келвін кажа, — усё таксама спакойна працягваў Дипно, — але гэта не азначае, што ён у гэта верыць.
  
  — Аб чым вы, чорт пабяры?
  
  — Келвіну страшна цяжка расставацца з тым, што патрапіла да яго. У яго нюх на рэдкія і антыкварныя кнігі, ці ведаеце. Ён — сапраўдны літаратурны Шэрлак Холмс, а знайшоўшы такую кнігу, імкнецца яе набыць. Я бачыў, не раз і не два, як ён пераследваў на ўладальніка патрэбнай яму кнігі, пакуль той не здаваўся і не прадаваў яе. Часам толькі для таго, каб Кел перастаў абрываць яму тэлефон, я ў гэтым упэўнены.
  
  З улікам яго таленту, месцазнаходжання крамы і значнай сумы грошай, якую ён атрымаў у сваё поўнае распараджэнне на дваццаць шосты дзень нараджэння, Кел павінен быў стаць адным з самых удачлівых кнігагандляроў Нью-Ёрка. Але яго праблема — не купля, а продаж. Як толькі кніга, якую ён так хацеў набыць, аказваецца ў яго ў руках, ён проста не можа прымусіць сябе з ёй расстацца. Я памятаю, як адзін кніжны калекцыянер з Сан-Францыска, амаль такі ж упарты, як Келвін, угаварыў-такі яго прадаць першае выданне «Мобі Дзіка» з аўтографам аўтара. Кел зарабіў на гэтай здзелцы больш за семдзесят тысяч даляраў, але і тыдзень не мог спаць. Тое ж самае ён адчувае па адносінах да пустцы на куце Другі авеню і Сорак шосты вуліцы. Гэта адзіная нерухомасць, акрамя кніг, якая належыць яму. І ён пераканаў сябе, што вы хочаце скрасці ў яго гэтую зямлю.
  
  Настала кароткая паўза, якую перапыніў Роланд.
  
  — Але ён ведае, што гэта не так, у глыбіні сэрца?
  
  — Містэр Дискейн, я не разумею...
  
  — Усё ты разумееш, — перапыніў яго Роланд. — Ведае?
  
  — Так, — нарэшце, адказаў Дипно. — Я ўпэўнены, што ведае.
  
  — У глыбіні свайго сэрца ён ведае, што мы — людзі словы, якія заплацяць за яго ўласнасць, калі толькі не памром.
  
  — Так, верагодна. Але...
  
  — Калі ён прадасць гэты пустка нам, а мы паставім у вядомасць аб угодзе старэйшага Андолини... яго боса, чалавека па імя Балазар...
  
  — Я чуў гэтае імя, — суха перапыніў яго Дипно. — Яно пастаянна мільгае ў газетах.
  
  — Тады гэты Балазар пакіне ў спакоі твайго сябра? Калі, вядома, мы растолкуем Балазару, што пустка твой сябар больш прадаць не можа, паколькі ўладальнік змяніўся, а спроба адпомсціць сэю Тауэр можа дорага яму абысціся.
  
  Дипно скрыжаваў рукі на вузкай грудзей, чакаючы працягу. Цяпер ён глядзеў на Роланда, як зачараваны.
  
  — Карацей, калі твой сябар Келвін Тауэр прадасць нам пустка, усе яго беды сыдуць у мінулае. Як па-твойму, ці ведае ён гэта ў глыбіні свайго сэрца?
  
  — Так, — кіўнуў Дипно. — Уся справа ў яго нежаданні... нежаданне расставацца з тым, што трапіла яму ў рукі.
  
  — Атрымаць паперу, — падвёў рысу Роланд. — Аб'ект, пустуючы ўчастак зямлі на куце гэтых двух вуліц. Тауэр — прадавец. Мы — пакупнікі.
  
  — Пакупнік — «Тэт карпарэйшн», — уставіў Эдзі. Дипно ківаў галавой.
  
  — Я магу падгаварыць дакумент, але вы не пераканаеце яго прадаць. Калі толькі не выдаткуеце на гэта тыдзень, а то і больш, ды яшчэ вам прыйдзецца прыкладваць распаленае жалеза да яго пятках, а то і яйках.
  
  Эдзі нешта прамармытаў. Дипно спытаў, што ён сказаў. Эдзі адказаў, што нічога. На самай справе сказаў: «Гучыць нядрэнна».
  
  — Мы яго пераканаем, — запэўніў яго Роланд.
  
  — Я ў гэтым вельмі сумняваюся, сябар мой.
  
  — Мы яго пераканаем, — паўтарыў Роланд, вельмі суха.
  
  Звонку данёсся надыходзячы шум рухавіка. Маленькі аўтамабіль (Эдзі не сумняваўся, арандаваны ў «Хертца») падкаціў да дома і спыніўся.
  
  «Прыкусі язык, прыкусі мову», — казаў сабе Эдзі, але, калі Келвін Тауэр выскачыў з кабіны, зірнуўшы на іншы аўтамабіль хіба што мімалётнага погляду, адчуў, як кроў ударыла ў галаву. Сціснуў рукі ў кулакі, а калі пазногці ўпіліся ў скуру далоняў, усміхнуўся: боль дазволіла адцягнуцца.
  
  Тауэр адкрыў багажнік арандаванай «шеви» і дастаў вялікую сумку. «Сённяшняя здабыча», — падумаў Эдзі. Тауэр коратка глянуў на поўдзень, на дым у небе, паціснуў плячыма і накіраваўся да катэджа.
  
  «Так і трэба, — думаў Эдзі, — так і трэба, свалата паганая, што-то гарыць, а табе да гэтага няма ніякай справы». Нягледзячы на боль у руцэ, Эдзі яшчэ мацней сціснуў кулакі, усё глыбей уганяючы пазногці ў скуру.
  
  «Ты не можаш забіць яго, Эдзі, — сказала Сюзана. — Ты гэта ведаеш, ці не так?»
  
  Ён гэта ведаў? А калі і ведаў, паслухаўся б галасы Сюзі? Любога голасу розуму, калі ўжо на тое пайшло? Эдзі не ведаў. Ведаў іншае: сапраўдная Сюзанна пайшла, пайшла разам з якая захапіла яе Міа, растварылася ў далёкім будучыні. А вось Тауэр, з другога боку, тут, побач. І ў гэтым праглядалася пэўная логіка. Эдзі дзе-то прачытаў, што пасля атамнай вайны выжывуць, хутчэй за ўсё, толькі прусакі.
  
  «Не бяры ў галаву, салодзенькі, проста прыкусі язычок і дазволь Раланду вырашыць гэтае пытанне. Ты не можаш яго забіць».
  
  Так, Эдзі не мог.
  
  Ва ўсякім выпадку, пакуль сэй Тауэр не паставіў свой подпіс над лініяй з точечек. А вось потым... пасля таго, як...
  
  6
  
  — Эрон! — усклікнуў Тауэр, падняўшыся на ганак. Роланд злавіў погляд Дипно і прыклаў палец да вуснаў.
  
  — Эрон, ёй, Эрон! — голас моцнага і шчаслівага чалавека, не ўцекача, а бушмена, які вярнуўся з багатай здабычай. — Эрон, я ездзіў да той ўдаве ў Іст-Фрайбург, і, святы Юзаф, у яе ёсць усе раманы, якія толькі напісаў Герман Вук [163]! Не выданні кніжнага клуба, як я мог чакаць, а...
  
  Рушыў услед рыпанне адкрываецца сеткаватай дзверы, крокі ў пакоі.
  
  — ...першыя выданні «Даблдей». «Марджори Морнингстар!» "Бунт на «Кейне»! Я думаю, каму-то на другім баку возера варта было паклапаціцца аб страхоўцы ад пажару, таму што...
  
  Ён увайшоў у кухню. Убачыў Эрона. Убачыў Роланда, які сядзеў насупраць Дипно, які глядзеў на яго гэтымі палохала-блакітнымі вачыма з мноствам маршчынак па іх кутах. І, нарэшце, убачыў Эдзі. А вось Эдзі яго не ўбачыў. У апошні момант Эдзі Дын заціснуў счэпленыя рукі паміж каленямі і нахіліў галаву, утаропіўшыся як на рукі, так і на дошкі пад імі. Ён у прамым сэнсе прыкусіў язык. А каля вялікага пальца на правай руцэ з'явіліся дзве кропелькі крыві. Вось на іх Эдзі і засяродзіўся. Можна сказаць, цалкам зацыкліўся. Таму што Эдзі сапраўды забіў бы ўладальніка гэтага вясёлага голасу, калі б той трапіў яму на вочы.
  
  «Убачыў наш аўтамабіль. Ўбачыў, але нават не падышоў да яго. Не паклікаў свайго сябра, не спытаў, ці ўсё ў парадку. Не спытаў, ці жывы Эрон. Таму што ўсе думкі аб кнігах гэтага Германа Вука, не выданнях кніжнага клуба, а сапраўдных, першае. І ніякіх трывог. Таму што уяўленнем ты нічым не адрозніваешся ад Джэка Андолини. Ты і Джэк, пара пархатых прусакоў, поўзаюць па падлозе сусвету. У вачах у вас толькі прыз, так? Толькі гробаны прыз».
  
  — Вы, — выдыхнуў Тауэр. Куды толькі падзеліся радасць і ажыўленне, толькі што перапаўняюць голас. — Хлопец з...
  
  — Хлопец з ніадкуль, — казаў Эдзі, не падымаючы галавы. — Той самы, які выцягнуў цябе з рук Андолини за дзве хвіліны да таго, як ты наклаў у штаны. І так ты плаціш за дабро? Ты ў нас той яшчэ тып, ці не так? — выказаўшыся, Эдзі зноў прыкусіў язык. Счэпленыя рукі дрыжалі. Ён спадзяваўся, што Роланд ўмяшаецца... павінен умяшацца, не мог чакаць, што Эдзі сам справіцца з гэтым эгаістычным монстрам... але Роланд маўчаў.
  
  Тауэр засмяяўся. Вельмі нервова, трэснутым смехам, прыкладна гэтак жа гучаў яго голас, калі ён зразумеў, хто сядзіць за сталом кухні ў арандаваным ім і Дипно катэджы.
  
  — О, сэр... містэр Дын... я сапраўды думаю, што вы перабольшылі сур'ёзнасць той сітуацыі...
  
  — Што я памятаю, — Эдзі так і не падымаў галавы, — так гэта пах газы. Я стрэліў з рэвальвера майго старэйшага, ты гэта припоминаешь? Мяркую, нам пашанцавала, што газа не так моцна выпараецца, так і страляў я ў бок. Яны разлівалі газа па тым куце, дзе стаяў твой стол. Яны збіраліся спаліць твае самыя каштоўныя кнігі... ці я павінен сказаць тваіх лепшых сяброў, тваіх блізкіх? Таму што кнігі замяняюць цябе і сяброў, і сям'ю, ці не так? А Дипно, хто ён такі, у рэшце рэшт? Стары з ракавай пухлінай, які пабег з табой на поўнач, калі табе спатрэбіўся спадарожнік. Ты б пакінуў яго паміраць у канаве, калі б хто-то прапанаваў табе першае выданне Шэкспіра ці нейкую асаблівую кнігу з аўтографам Хэмінгуэя.
  
  — Я не хачу гэтага чуць! — усклікнуў Тауэр. — Мне, між іншым, вядома, што мой магазін згарэў дашчэнту, а бо ён не быў застрахаваны! Я спустошаны, і віна ў гэтым ваша! Я патрабую, каб вы неадкладна прыбраліся адсюль!
  
  — Ты не ўнёс чарговы ўзнос па страхавому полісе, таму што табе спатрэбіліся грошы на куплю поўнага камплекта твораў пра Хопалонге Кэсідзі [164], калі ў мінулым годзе на аўкцыён выставілі бібліятэку Кларенса Малфорда, — уставіў Эрон Дипно. — Ты сказаў мне, што незастрахованным магазін застанецца толькі часова, але...
  
  — Так і было! — цяпер у голасе Тауэр чуліся крыўда і здзіўленне, нібы ён не чакаў удару ў спіну з боку лепшага сябра. Магчыма, і не чакаў. — Магазін заставаўся незастрахованным толькі часова, чорт пабяры!
  
  — ...але вінаваціць гэтага маладога чалавека, — а вось Дипно працягваў ўсё таксама стрымана, але ўжо з лёгкім дакорам, — мне уяўляецца ў вышэйшай ступені несправядліва.
  
  — Я хачу, каб вы пайшлі адсюль! — раўнуў Тауэр на Эдзі. — Вы і ваш сябар таксама! Я не хачу мець з вамі ніякіх спраў! Калі я калі-то думаў, што мы ударым па руках, гэта была... памылка! — ён схапіўся за гэта слова, як за самае рэдкае першае выданне, выгукнуў яго на два тоны вышэй.
  
  Эдзі яшчэ мацней сашчапіў пальцы. Ніколі раней з такой яснасцю не ён аддаваў сабе справаздачы ў тым, што рэвальвер зусім побач, толькі працягні руку. А рэвальвер, падобна, дадаў у вазе, каб пра яго, не дай Бог, не забыліся. Эдзі взмок ад поту; адчуваў яго пах. Плямы крыві цяпер прасочваліся паміж далонямі і капалі на падлогу. Ён адчуваў, як зубы ўпіваюцца ў мову. Так, гэта дзейсны спосаб забыцца пра боль у назе. Эдзі вырашыў, што мову варта памілаваць. Караціць яго дакладна не хацелася.
  
  — Што ў мяне выразна захавалася ў памяці пасля нашай сустрэчы...
  
  — І вы ўзялі кнігі, якія належаць мне, — перабіў яго Тауэр. — Я хачу, каб вы мне іх вярнулі. Я настойваю на...
  
  — Заткніся, Кел, — асадзіў яго Дипно.
  
  — Што? — у голасе чулася не крыўда — шок. Тауэр ледзь не страціў дар прамовы.
  
  — Перастань увільвае. Ты заслужыў гэтую лупцоўку, і ты гэта ведаеш. Калі табе пашанцуе, лупцоўкай усё і скончыцца. Так што замоўкні, і хоць раз у жыцці вядзі сябе, як мужчына.
  
  — Што я лепш за ўсё запомніў, — працягнуў Эдзі, — дык гэта жах, які адбіўся на тваім твары, калі я сказаў Джэку, што я і мае сябры завалім трупамі Грэнд-Армі-плазу [165], калі ён не адстане ад цябе. У тым ліку трупамі жанчын і дзяцей. Цябе гэта не спадабалася, але ведаеш, што я табе скажу, Кел? Джэк Андолини тут, прама зараз, у Іст-Стоунэме.
  
  — Вы хлусіце! — усклікнуў Тауэр. Глыбока ўдыхнуў, прамаўляючы гэтыя словы, так што яны не сарваліся з вуснаў, а ўляцелі ў іх.
  
  — Госпадзе, я б толькі парадаваўся, няхай гэта хлусня. Але я бачыў, як памерлі два ні ў чым не вінаватыя жанчыны, Кел. У краме. Андолини зладзіў засаду, і, будзь ты вернікам чалавекам, але я мяркую, што да Бога ты можаш звярнуцца толькі ў адным выпадку, каб Ён дапамог табе не пазбавіцца якога-небудзь першага выдання, якое магло сысці ў іншыя рукі... Так вось, будзь ты веруючым чалавекам, у цябе, магчыма, паўстала б жаданне стаць на калені і памаліцца богу эгаістычных, апантаных, прагных, бессардэчных, несумленных уладальнікаў кнігарняў аб тым, каб старэйшы Балазара даведаўся аб нашым з'яўленні тут ад жанчыны па імі Міа, ад яе, а не ад цябе. Таму што, калі сюды прывёў іх ты, Келвін, кроў гэтых двух жанчын на тваіх руках!
  
  Голас Эдзі падымалася і падымалася, і хоць ён не адрываў позірку ад падлогі, яго пачала біць дрыготка. Ён адчуваў, як вочы брыняюць ў арбітах, як жылы выступаюць на шыі. Адчуваў, як падцягваюцца дагары яечкі, маленькія і цвёрдыя, як костачкі персікаў. Але больш за ўсё ён адчуваў жаданне ускочыць, скокнуць праз кухню, лёгка і нязмушана, як скачуць балетныя танцоры, і впиться рукамі ў тоўстую, белую шыю Кэлвіна Таўэра. Ён чакаў, што Роланд ўмяшаецца, спадзяваўся на ўмяшанне Роланда, але стрэлак нічым сябе не праявіў, і голас Эдзі працягнуў ўздым, да яраснаму крыку.
  
  — Адна з гэтых жанчын звалілася адразу, але другая... яна яшчэ некалькі секунд стаяла на нагах. Куля знесла ёй верхавіну. Я думаю, кулямётная куля. І гэтыя секунды, застаючыся на нагах, яна нагадвала вулкан. Толькі извергала кроў, а не лаву. Так, магчыма, прагаварылася Міа. Ёсць у мяне прадчуванне, што гэта яе праца. Не зусім лагічнае, але, на шчасце для цябе, моцнае. Міа скарысталася ведамі Сюзаны, каб абараніць свайго малога.
  
  — Міа? Малады чалавек... містэр Дын... я не ведаю ніякай...
  
  — Заткніся! — гаркнул Эдзі. — Заткніся, пацук! Хлуслівая, слізкая пачвара! Ты — не мужчына, а прагная, загребущая, свинская пародыя на яго. Чаму ты не паставіў ўздоўж дарогі рэкламныя шчыты? «ПРЫВІТАННЕ, Я — КЕЛ ТАЎЭР! СПЫНІЎСЯ НА РОКЕТ-РОЎД У ІСТ-СТОУНЭМЕ! ЧАМУ Б ВАМ НЕ ЗАЗІРНУЦЬ ДА МЯНЕ І МАЙМУ СЯБРУ ЭРОНУ! ЗАХОПІЦЕ ЗБРОЮ!»
  
  Эдзі павольна падняў галаву. Па шчоках цяклі слёзы лютасьці. Тауэр ўжо прыціснуўся спіной да сцяны, у дзверы, яго вочы акругліліся, у іх стаяў жах. Твар блішчала ад поту. Сумку з набытымі кнігамі ён прыціскаў да грудзей, як шчыт.
  
  Эдзі свідраваў яго позіркам. Кроў капала на падлогу з яго моцна счэпленых рук, пляма крыві зноў пачатак пашырацца на рукаве кашулі, тоненькая струменьчык крыві пацёк з кутка рота. І цяпер ён ужо разумеў, чаму маўчыць Роланд. Гэтую праца ляжала на Эдзі Дзіне. Таму што ён ведаў Тауэр, як облупленного, ці не так? Ведаў яго вельмі добра. Бо ён сам, не ў такія ўжо даўнія часы, ні на ёту не сумняваўся, што ў параўнанні з гераінам усё астатняе — глупства і чыя-то блазнота. Хіба не верыў, што за дозу гераіну можна аддаць усё, што заўгодна? Хіба не дайшоў да той кропкі, калі мог адправіць на панэль ўласную маці, каб забяспечыць сябе чарговы дозай? Ці Не таму ён так злаваўся?
  
  — Гэты ўчастак на рагу Другі авеню і Сорак шосты вуліцы ніколі не належаў цябе, — працягнуў Эдзі. — Ні твайму бацьку, ні бацьку твайго бацькі, і так да Стэфана Торена. Вы былі толькі захавальнікамі, сапраўды гэтак жа, як я — захавальнік рэвальвера, які вісіць у мяне на баку.
  
  — Я гэта адмаўляю!
  
  — Праўда? — спытаў Эрон. — Як дзіўна. Я чуў ад цябе практычна тыя ж словы, калі гаворка заходзіла аб гэтым участку зямлі...
  
  — Эрон, замоўкні!
  
  — ...а такое здаралася не адзін раз, — спакойна скончыў фразу Дипно.
  
  Што-нешта трэснула. Эдзі ускочыў, боль прабіла нагу, распаўсюджваючыся ў абодва бакі ад раны ў галенкі. Запалка. Роланд шоргнуў запалкай, каб закурыць. Фільтр ляжаў на клеенке, побач з двума іншымі. Яны нагадвалі жэлацінавыя капсулы з лекамі.
  
  — Вось што ты мне сказаў, — Эдзі разам супакоіўся. Лютасьць сышла з яго, як яд, высмактаная пасля змяінага ўкусу. Роланд дазволіў яму выціснуць яе з сябе, і, нягледзячы на крывацечныя мову і далоні, ён мог толькі падзякаваць стрэлка.
  
  — Усё, што я тады казаў... я знаходзіўся ў стане стрэсу... баяўся, што вы можаце мяне забіць!
  
  — Ты сказаў, што ў цябе ёсць канверт, датаваны сакавіком 1846 года. Ты сказаў, што ў канверце лісток паперы з напісаным на ім імем. Ты сказаў...
  
  — Я адмаўляю...
  
  — Ты сказаў, калі я змагу назваць цябе імя, напісанае на паперы, ты прадасі мне пустка. За адзін даляр. З умовай, што ты атрымаеш значна больш, мільёны, у найбліжэйшай будучыні... скажам, да 1985 года.
  
  Гаўкаючых смяшок сарваўся з вуснаў Таўэра.
  
  — Чаму заадно не прапанаваць мне і Бруклінскі мост?
  
  — Ты паабяцаў. А цяпер твой бацька назірае, як ты спрабуеш парушыць дадзенае табой абяцанне.
  
  — Я АДМАЎЛЯЮ КОЖНАЕ СКАЗАНАЕ ВАМІ СЛОВА! — праравеў Келвін Тауэр.
  
  — Отрицай і будзь пракляты, — паціснуў плячыма Эдзі. — А цяпер я збіраюся сёе-тое табе сказаць, Кел, сее-што такое, што ідзе з майго разбітага, але ўсё яшчэ б'ецца сэрца. Ты ясі горкае страва, але не ведаеш гэтага. Табе-то сказалі, што страва салодкае, а смакавыя сосочка твайго мовы страцілі адчувальнасць.
  
  — Я паняцця не маю, аб чым вы кажаце! Вы вар'ят!
  
  — Не, — запярэчыў Эрон. — У яго з галавой усё ў парадку. Гэта ты будзеш вар'ятам, калі не паслухаеш яго. Я думаю... я думаю, ён дае табе шанец зноў здабыць мэта ў жыцці.
  
  — Скарыся, — працягнуў Эдзі. — Хоць бы раз паслухай добрага анёла замест таго, каб слухаць іншага. Іншы ненавідзіць цябе, Кел. Адзінае яго жаданне — забіць цябе. Павер мне, я ведаю.
  
  У катэджы павісла цішыня. На сажалцы закрычала гагара. Здалёку чуўся яшчэ больш непрыемны выццё сірэн. Келвін Тауэр аблізаў вусны.
  
  — Наконт Андолини гэта праўда? Ён у горадзе?
  
  — Так, — цяпер ён чуў і стракатанне надыходзячага верталёта. На месца пажару спяшаецца здымачная група ці-ві? Не, такое стане быллю толькі гадоў праз пяць, асабліва ў глухмень.
  
  Погляд кнігагандляра зрушыўся на Роланда. Таўэра, вядома, захапілі знянацку, на яго ціснула пачуццё віны, але ён усё-такі здолеў узяць сябе ў рукі. Эдзі гэта бачыў і адзначыў (не ў першы, дарэчы, раз), наколькі прасцей была б жыццё, калі б людзі адпавядалі характарыстыцы, якую ты ім адразу і даеш. Яму не хацелася губляць час, прыкідваючы, а раптам Кельвін Тауэр — храбрец ці не такі ўжо далёкі сваяк добрых людзей, але, магчыма, і адвагі яму хапала, і скончаным плохишем ён не быў. Чорт бы яго пабраў.
  
  — Вы сапраўды Роланд з Гилеада?
  
  Роланд глядзеў на яго скрозь заслону які ўздымаецца да столі тытунёвага дыму.
  
  — Ты кажаш праўду, я кажу, дзякуй табе.
  
  — Роланд Эльдский?
  
  — Ды.
  
  — Сын Стывена?
  
  — Ды.
  
  — Унук Аларик?
  
  Вочы Роланда бліснулі, магчыма, ад здзіўлення. Эдзі сапраўды здзівіўся, але адчуваў, галоўным чынам, стомленасць і палёгку. Пытанні, якія задаваў Тауэр, азначалі наступнае: па-першае, ён ведаў больш, чым імя Роланда і яго асноўны занятак, па-другое, думкі яго, нарэшце-то, рушылі ў правільным кірунку.
  
  — Аларик, ага, — кіўнуў Роланд, — рыжавалосага.
  
  — Я нічога не ведаю наконт колеру яго валасоў, але мне вядома, чаму ён адправіўся ў Гарлан. А вам?
  
  — Каб забіць дракона.
  
  — Забіў?
  
  — Не, ён спазніўся. Апошняга ў тых месцах дракона забіў іншы кароль, які пазней загінуў.
  
  Вось тут Тауэр, здзівіўшы Эдзі яшчэ больш, звярнуўся да Раланда на лающем мове, які ў лепшым выпадку прыходзіўся ангельскай траюрадным братам. Эдзі пачуў што-то накшталт: «Had heet Rol — uh, fa heet gun, fa heet hak, fa — had gun?»
  
  Роланд кіўнуў і адказаў на тым жа мове, павольна і старанна вымаўляючы кожнае слова. Калі ён скончыў, Тауэр прываліўся да сцяны і сумка з кнігамі выпала з яго рук на падлогу.
  
  — Які ж я дурань.
  
  Ніхто не стаў яго пераконваць.
  
  — Роланд, не маглі б вы выйсці са мной? Мне трэба... мне... трэба... — Тауэр заплакаў. Сказаў што-то яшчэ на неанглийском мове, мяркуючы па інтанацыі зноў задаў пытанне.
  
  Роланд, не адказваючы, падняўся. Эдзі таксама ўстаў, зморшчыўся ад болю ў назе. У ёй сядзела куля, усё так, ён яе адчуваў. Схапіў Роланда за руку, пацягнуў на сябе, прымусіў нахіліцца, прашаптаў стрэлку на вуха: «Не забудзь, што ў Тауэр і Дипно сустрэча ў пральні „Бухта чарапахі“, праз чатыры гады. Скажы яму, Сорак сёмая вуліца, паміж Другой і Першай авеню. Ён, магчыма, ведае гэтае месца. Менавіта Тауэр і Дипно выратавалі... выратуюць жыццё Доне Каллагэну. Я ў гэтым практычна ўпэўнены».
  
  Роланд кіўнуў, потым накіраваўся да Тауэр. Той інтуітыўна сціснуўся ў камяк, прыціснуўся да канапы спінай у сцяну, потым з бачным высілкам прымусіў сябе выпрастацца.
  
  Роланд узяў яго за руку, як гэта рабілі ў Кэлле, і вывеў з кухні.
  
  Пасля іх сыходу Эдзі павярнуўся да Дипно.
  
  — Рыхтуйце кантракт. Ён прадае.
  
  Дипно адказаў скептычным поглядам.
  
  — Вы сапраўды так думаеце?
  
  — Так, — кіўнуў Эдзі. — Сапраўды.
  
  7
  
  Напісанне кантракту шмат часу не заняло. Дипно знайшоў нататнік на кухні (са смешным бабром ў верхняй частцы кожнай старонкі і надпісам «ВАЖНЫЯ СПРАВЫ НА СЁННЯ») і пачаў пісаць, час ад часу адрываючыся ад нататніка, каб задаць Эдзі той ці іншы пытанне.
  
  Скончыўшы з кантрактам, Дипно яшчэ раз паглядзеў на бліскучы ад поту твар Эдзі і сказаў:
  
  — У мяне ёсць таблеткі «Перкосета» [166]. Хочаце прыняць?"
  
  — Яшчэ б, — адказаў Эдзі, падумаўшы, што пасля гэтых таблетак зможа, калі Роланд вернецца, звярнуцца да яго з настойлівай просьбай. Куля сядзела ў назе, сумненняў у гэтым не было, і яе варта было выцягнуць. — Як наконт чатырох?
  
  У поглядзе Дипно чыталася сумнеў.
  
  — Я ведаю, што кажу, — запэўніў яго Эдзі. — На жаль.
  
  8
  
  У аптэчным шафцы Эрон знайшоў пару палосак дзіцячага пластыру, адну з Беласнежкай, другую з Бэмбі на ўпакоўцы, і заляпіў імі рану на руцэ Эдзі, папярэдне апрацаваўшы антысептычным растворам уваходнае і выходную кулявыя адтуліны. А пасля таго, як Эдзі запіў таблеткі шклянкай вады, спытаў маладога чалавека, адкуль ён родам.
  
  — Таму што, хоць вы і ўпэўнена звяртаецеся з гэтым рэвальверам, па вымовы вы бліжэй да мяне і да Келу, чым да яго.
  
  Эдзі ўсміхнуўся.
  
  — На тое ёсць важкая прычына. Я вырас у Брукліне. У Кооп-Сіці. Падумаў: «А можа, сказаць яму, што і ў гэты самы момант я знаходжуся там? Эдзі Дын, пятнаццацігадовы, сэксуальна заклапочаны падлетак, блукае нейкі час па вуліцах. Для таго Эдзі Дзіна самае важнае на свеце — трахнуться. А падзенне Цёмнай Вежы або самы вялікі ў свеце плохиш, клікаць якога Пунсовы Кароль... да іх таго Эдзі Дзіну няма ніякай справы...»
  
  Потым убачыў выраз твару Эрона Дипно, і гэтыя думкі вылецелі з галавы.
  
  — Што такое? У мяне з носа тырчыць сопля ці што?
  
  — Кооп-Сіці не ў Брукліне, — адказаў Дипно. Такім голасам звычайна размаўлялі з маленькімі дзецьмі. — Кооп-Сіці ў Бронксе. І заўсёды быў там.
  
  — Гэта... — пачаў Эдзі, з намерам дадаць, недарэчна, але, перш чым вымавіў гэта слова, свет задрыжаў на сваёй восі. Зноў Эдзі знішчыла адчуванне далікатнасці, адчуванне, што ўся сусвет (ці ўсе сусветы) створаны з крышталя, а не сталі. І не было ніякай магчымасці даць рацыянальнае слоўнае адлюстраванне яго пачуццяў, таму што ў тым, што адбываецца рацыянальнае спрэс адсутнічала.
  
  — Ёсць і іншыя светы, акрамя гэтага, — працягнуў ён. — Менавіта пра гэта і сказаў Джэйк Раланду перад смерцю. «Тады ідзі... ёсць і іншыя светы, акрамя гэтага». І, павінна быць, казаў праўду, таму што вярнуўся.
  
  — Містэр Дын? — на твары Дипно адбівалася трывога. — Я не разумею, аб чым вы кажаце, але вы так пабялелі. Думаю, вам лепш прысесці.
  
  Эдзі дазволіў адвесці сябе на кухню. Ён сам разумеў, аб чым казаў? Разумеў, як Эрон Дипно, як мяркуецца, карэнны жыхар Нью-Ёрка, мог з такой упэўненасцю сцвярджаць, што Кооп-Сіці знаходзіцца ў Бронксе, тады як ён, Эдзі, цвёрда ведаў, што Кооп-Сіці ў Брукліне?
  
  Не, вядома, ён разумеў не ўсё, але дастаткова для таго, каб душа сышла ў яго ў пяткі. Іншыя светы. Можа, бясконцую колькасць светаў, і ўсе круцяцца вакол восі, імя якой — Вежа. Усе падобныя, але ўсё чым-то так адрозніваюцца. Фізіяноміямі палітыкаў на банкнотах. Назвамі мадэляў аўтамабіляў. «Такуро спірыт» замест «датсана», напрыклад. Камандамі прафесійных бейсбольных ліг. У гэтых мірах, у адным з іх усё насельніцтва выкасіла хвароба, названая супергриппом, ты мог скакаць ў часе, і ў мінулае, і ў будучыню. Таму што... «Таму што, па нейкаму важнаму крытэру, усе яны — не рэальны свет. А калі яны рэальныя, то не з'яўляюцца ключавым светам». Але вось гэты свет — ключавы. І ён гэта ведаў, таму што прафесія ў яго была такая, ключедел: «Дад-а-чам, дад-а-чуч, не хвалюйся, у цябе ключ». Бярылаў Эванз? Не зусім рэальная. Клаўдыя-і-Інэс Бахман? Рэальная. Свет з Кооп-Сіці ў Брукліне? Не зусім рэальны. Свет з Кооп-Сіці ў Бронксе? Рэальны, хай і прыняць гэта нялёгка. І тут у галаву прыйшла думка пра тое, што Каллагэн трапіў з рэальнага свету ў адзін з іншых задоўга да таго, як пачаў сваё падарожжа па таемным хайвеям; трапіў туды, нават не ведаючы аб гэтым. Ён што-то казаў аб пахаванні якога-небудзь хлопчыка, пра тое, як пасля гэтага...
  
  — Пасля гэтага, сказаў ён, усё змянілася, — Эдзі сеў. — Усё змянілася.
  
  — Так, так, — Эрон Дипно паляпаў яго па плячы. — А цяпер супакойцеся.
  
  — Бацька адправіўся з бостанскай семінарыі ў Лоуэлл, у рэальным свеце. Салемс-Лот, ужо нерэальны свет. Прыдуманы пісьменнікам, якога завуць...
  
  — Я падрыхтую вам халодны кампрэс на лоб...
  
  — Добрая ідэя, — Эдзі заплюшчыў вочы. Думкі змяшаліся. Рэальны, нерэальны. Жыццё, выдумка. Які выйшаў на пенсію прафесар, прыяцель Джона Каллема, як у ваду глядзеў: у калоне ісціны дакладна была дзірка. І Эдзі задаўся пытаннем, а ці ведае хто, наколькі яна глыбокая?
  
  9
  
  
  
  Праз пятнаццаць хвілін у катэдж, разам з Ролянд, вярнуўся іншы Келвін Тауэр, спакойны, які прызнаў свае памылкі, выправіць. Спытаў Дипно, гатовы кантракт, а калі той кіўнуў, нічога не сказаў, таксама абмежаваўся кіўком. Прайшоў да халадзільніка, вярнуўся з некалькімі банкамі піва «Сіняя стужка», раздаў. Эдзі адмовіўся, не хацеў перашкаджаць алкаголь з таблеткамі. Тауэр не стаў прамаўляць тост, але адным глытком ополовинил банку.
  
  — Не кожны дзень мяне перашкаджае з дзярмом чалавек, які абяцае пры гэтым даць мне мільёны і вызваліць ад самага цяжкага каменя, што ляжыць на сэрцы. Эрон, суд прызнае юрыдычную сілу гэтага кантракту?
  
  Эрон Дипно кіўнуў, як здалося Эдзі, з шкадаваннем.
  
  — Тады, добра, — працягнуў Тауэр. Пасля паўзы дадаў. — Добра, давайце гэта зробім, — але не падпісаў. Роланд звярнуўся да яго на іншым, незнаёмым Эдзі мове. Таўэра передернуло, ён распісаўся, яго вусны ператварыліся ў такую вузкую палоску, што здалёк магло здацца, быццам рота ў яго зусім і няма. Эдзі распісаўся за «Тэт карпарэйшэн», адзначыўшы, як гэта незвычайна, трымаць у руцэ ручку. Ён і прыгадаць не мог, калі такое здарылася з ім у папярэдні раз. Пасля таго, як на дакуменце з'явіліся ўсе неабходныя подпісы, з сэем Тауэром адбылася чарговая метамарфоза: ён раптам вярнуўся ў ранейшы стан, паглядзеў на Эдзі і наддоманым голасам выгукнуў:
  
  — Вось! Я жабрак! Дайце мне мой даляр! Мне абяцаны долар! Я адчуваю, як з мяне ўжо лезе лайно, і мне трэба чым-то подтереться.
  
  А потым ён закрыў твар рукамі. Пасядзеў так некалькі секунд, пакуль Роланд складваў падпісаны дакумент (Дипно засведчыў абодва подпісы) і прыбіраў у кішэню. Калі Тауэр апусціў рукі, слёзы на вачах высахлі, асоба стала больш спакойным. На шэрых шчоках быццам бы нават затеплился румянец.
  
  — Я думаю, мне сапраўды палягчэла, — ён павярнуўся да Эрону. — Ты думаеш, гэтыя два cochuhs [167] маюць рацыю?
  
  — Хутчэй так, чым няма, — усміхнуўся Эрон.
  
  А Эдзі раптам зразумеў, што знайшоў-такі спосаб даведацца напэўна, ці гэтая парачка выратавала бацьку Каллагэна ад Братоў Гитлеров... ну, амаль напэўна. Адзін з іх тады сказаў...
  
  — Паслухайце мяне. Ёсць адна фраза, накшталт б на ідышы. Гей кокниф ен йом. Вы ведаеце, што яна азначае? Хто-небудзь ведае?
  
  Дипно адкінуў галаву, зарагатаў.
  
  — Так, на ідышы, усё дакладна. Мая маці ўвесь час паўтарала яе, калі злавалася на нас. Яна азначае сраць у акіян.
  
  Эдзі паглядзеў на Роланда. Праз пару гадоў адзін з гэтых мужчын, хутчэй за ўсё, Таўэр, купіць пярсцёнак-пячатку з выгравіраванымі на ім словамі «Ex Libris». Магчыма таму, якім бы вар'ятам ні здавалася гэта здагадка, што Эдзі Дын сам падкінуў яму такую ідэю. І Таўэр, эгаістычны, прагны, нікчэмны, які думае толькі аб кнігах Келвін Тауэр, выратуе жыццё бацьку Каллагэну, які і ўбачыць пярсцёнак у яго на руцэ. Ён, вядома, ледзь не накладзе ў штаны ад страху (і Дипно таксама), але ён гэта зробіць. І... У гэты момант погляд Эдзі ўпаў на ручку, якой Тауэр падпісаў дамову аб продажы, звычайную ручку «Бік клік» [168], і ён нарэшце-то ўсвядоміў значэнне таго, што здарылася. Яны сталі ўладальнікамі пусткі. Цяпер пустка належаў ім. Не «Сомбра карпарэйшн», а ім. Ружа належала ім! Адчуванне было такое, быццам яму толькі што з усёй сілы ўрэзалі па галаве. Ружа належала «Тэт карпарэйшн», кампаніі Дискейна, Дын, Дзіна, Чеймберза і Ыша. Цяпер на іх клалася ўся адказнасць за лёс ружы, на гора і на радасць. Гэты раўнд яны выйгралі. Аднак, куля па-ранейшаму заставалася ў назе.
  
  — Ролянд, — Эдзі павярнуўся да стрэлку, — ты павінен сее-што для мяне зрабіць.
  
  10
  
  Пяць хвілін праз Эдзі ляжаў на кухонным лінолеўме ў недарэчных, да каленяў, подштанниках, якія насілі ў Кэлла Брын Стерджис, трымаючы ў руцэ скураны рэмень, якія не адзін год перавандроўваюць з адных штаноў Эрона Дипно у іншыя. Побач з ім стаяла міска, напоўненая цёмна-карычневай вадкасцю.
  
  Дзірка ў назе размяшчалася на тры цалі ніжэй калена і правей косткі. Плоць вакол яе прыўзнялася, утварыўшы невялікі цвёрды конус. Кальдеру [169] гэтага мініятурнага вулкана запаўняў бліскучы чырвона-фіялетавы згустак крыві. Пад ікру Эдзі Эрон Дипно падклаў два складзеных ручнікі.
  
  — Ты збіраешся загіпнатызаваць мяне? — спытаў ён Роланда. Потым паглядзеў на рэмень, які трымаў у руцэ і зразумеў, якім будзе адказ. — Чорт, не збіраешся, ці не так?
  
  — Няма часу, — Роланд, які да гэтага корпаўся ў скрыні злева ад ракавіны, накіраваўся да Эдзі. З абцугамі ў адной руцэ і нажом у іншы. Эдзі падумаў, што гэта агіднае спалучэнне.
  
  Стрэлак апусціўся побач з ім на калена. Тауэр і Дипно стаялі ў гасцінай, назіраючы за тым, што адбываецца шырока расплюшчанымі вачыма.
  
  — Корт даў нам адзін савет, калі мы былі хлапчукамі. Мне цябе яго паўтарыць, Эдзі?
  
  — Калі ты думаеш, што ён дапаможа, вядома.
  
  — Боль падымаецца. Ад сэрца да галаве, боль падымаецца. Складзі рэмень сэя Эрона напалову і сунь у рот.
  
  Эдзі так і зрабіў, адчуваючы сябе круглым дурнем і вельмі спалоханы. У колькіх вестэрнах ён бачыў аналагічную сцэну? Часам Джон Уэйн прикусывал палку, часам Клінт Іствуд прикусывал кулю, і быццам бы ў якім-то тэлефільме Роберт Калп прикусывал менавіта рэмень.
  
  Раптоўнае ўспамін, дзіўна яркае, паўстала перад яго разумовым поглядам, і рэмень вываліўся з рота. Эдзі нават войкнуў.
  
  Роланд, які як раз збіраўся прамыць інструменты ў антисептическом растворы, налитом ў міску, заклапочана зірнуў на Эдзі.
  
  — Што такое?
  
  Нейкія імгненні Эдзі не мог адказаць. У грудзях не засталося паветра, лёгкія проста склаліся. Ён успомніў фільм, які разам з братам глядзеў як-то днём па тэлевізары ў іх кватэры, размешчанай у (бруклінскім) (бронкском) Кооп-Сіці. Звычайна Генры, як больш моцны і старэйшы, выбіраў, што яны будуць глядзець. Эдзі, калі і пратэставаў, то нячаста і нядоўга, таму што любіў старэйшага брата (зацягванне пратэстаў пагражала Апёкам індзейскай вяроўкі або Галандскім захопам шыі). Што Генры падабалася, дык гэта вестэрны. Фільмы, у якіх каму-небудзь з герояў рана ці позна даводзілася прикусывать палку або кулю.
  
  — Ролянд, — голас слабенькім шэптам сарваўся з вуснаў. — Роланд, паслухай.
  
  — Я чую цябе вельмі добра.
  
  — Ёсць адзін фільм. Я расказваў табе пра фільмах, так?
  
  — Гісторыі, расказаныя ў якія рухаюцца малюнкаў.
  
  — Часам Генры і я заставаліся дома і глядзелі іх па тэлевізары. Тэлевізар, у прынцыпе, машына для паказу фільмаў дома.
  
  — Некаторыя кажуць, для паказу лайна, — уставіў Тауэр. Эдзі прапусціў яго словы міма вушэй.
  
  — У адным з фільмаў гаворка ішла аб мексіканскіх сялянах, тых жа фермераў і ранчерах Кэллы, якія нанялі стралкоў, каб тыя абаранілі іх ад бандытаў. Бандыты кожны год здзяйснялі набегі на іх вёску і везлі з сабой ўраджай. Цябе гэта аб чым-то нагадвае?
  
  У поглядзе Роланда чыталася сур'ёзнасць і, магчыма, сум.
  
  — Так, вядома.
  
  — І назва гарадка Тиана. Мне яно заўсёды здавалася знаёмым, толькі я не мог зразумець, чаму. Цяпер разумею. Фільм называўся «Цудоўная сямёрка», і, між іншым, Роланд, колькі нас было ў той дзень у акопе, калі мы чакалі Ваўкоў?
  
  — Вас не абцяжарыць растлумачыць нам, аб чым вы, уласна, кажаце? — спытаў Дипно. Спытаў ветліва, але Роланд і Эдзі праігнаравалі і яго. Роланд на імгненне задумаўся.
  
  — Ты, я, Сюзанна, Джэйк, Маргарэт, Залия і Ружа. Яшчэ блізняты Тавери і сын Бэна Слайтмана, але байцоў — сямёра.
  
  — Ды. І сувязь, якую я ніяк не мог улавіць, — рэжысёр фільма. Калі здымаеш фільм, патрэбен чалавек, які ўсё арганізуе. Гэта рэжысёр. Ён — старэйшы на здымачнай пляцоўцы.
  
  Роланд кіўнуў.
  
  — Старэйшага «Цудоўнай сямёркі» звалі Джон Стерджис.
  
  Роланд задумаўся хіба што на імгненне, перш чым знайсці тлумачэнне.
  
  — Ка.
  
  Эдзі зарагатаў. Нічога не мог з сабой парабіць. Роланд заўсёды ведаў адказ.
  
  11
  
  — Для таго, каб злавіць боль, — настаўляў яго Роланд, — ты павінен прыкусіць рэмень ў той самы момант, калі адчуеш яе. Ты разумееш? У той самы момант. Трымай яе сваімі зубамі.
  
  — Усё зразумеў. Толькі давай хутчэй.
  
  — Зраблю ўсё, што ў маіх сілах.
  
  Роланд апусціў у антысептычныя раствор спачатку абцугі, потым нож. Эдзі чакаў, з рамянём у роце, ледзь прыхапіўшы яго зубамі. Так, дастаткова толькі раз ўлавіць агульную карціну, каб усе стала ясна, ці не так? Роланд — галоўны герой, прымудроны вопытам воін, якога павінна гуляць прымудроныя вопытам, але яшчэ знаходзіцца на піку папулярнасці знакамітасць, накшталт Пола Ньюмена, а можа, Іствуда у галівудскай версіі. Ён сам — малады каўбой, якога павінна згуляць самая папулярная на той момант маладая зорка. Том Круз, Эміліо Эстевес, Роб Лоув, хто-небудзь такога ўзроўню. А тут і цяпер дэкарацыі, якія нам усім знаёмыя: хаціна ў лесе, і будзе здымацца сцэна, якую мы бачылі шмат разоў, але па-ранейшаму не можа адарваць вачэй: Выманне кулі. Чаго не хапае, так гэта які даносіцца здалёку злавеснага бою барабанаў. І тут Эдзі ўсвядоміў, што барабанаў няма, таму што эпізод са злавеснымі барабанамі, яны ж барабаны Гасподнія, застаўся ў мінулым. Потым гэты самы бой барабанаў павярнуўся узмоцненай дынамікамі песеннай мелодыяй групы «Z. Z. Top», якую транслявалі праз гучнагаварыцелі, устаноўленыя на вулічных кутах у горадзе Луде. Ды ўжо, на жаль, сітуацыя з імі станавілася ўсё ясней і ясней: яны былі персанажамі чыёй-то гісторыі. Увесь гэты свет...
  
  «Я адмаўляюся ў гэта верыць. Я апыняюся верыць, што вырас у Брукліне толькі з-за памылкі нейкага пісьменніка, памылкі, якую верагодна, выправілі ў вёрстцы. Гэй, бацька Каллагэн, я з табой у адной лодцы... адмаўляюся верыць, што я — персанаж. Гэта мая гробаны жыццё!»
  
  — Давай Роланд! Выцягні з мяне гэта дзярмо.
  
  Стрэлак паліў антысептычным растворам галёнка Эдзі, потым вастрыём нажа выдаліў з раны згустак крыві. Паднёс да раны абцугі.
  
  — Рыхтуйся прыкусіць боль, Эдзі, — прамармытаў ён, і імгненнем пазней Эдзі яе прыкусіў.
  
  12
  
  Роланд ведаў, што робіць, рабіў гэта раней, ды і куля ўвайшла неглыбока. Яе выманне заняло не больш за дзевяноста секунд, але гэтыя паўтары хвіліны сталі самымі доўгімі ў жыцці Эдзі. Калі яму ўдалося расціснуць пальцы, стралок паклаў яму на далонь раздушаная кулю.
  
  — Сувенір, — сказаў ён. — Спынілася ля самай косткі. Ты чуў, як шчыпцы драпнуў пра яе.
  
  Эдзі паглядзеў на бясформенны кавалачак свінцу, адкінуў, як каменьчык.
  
  — Не патрэбны ён мне, — і выцер пот з ілба. Таўэр, сапраўдны калекцыянер, падняў кулю з лінолеўма. Дипно тым часам зачаравана разглядаў сляды ад зубоў на сваім рамяні.
  
  — Кел, — Эдзі прыўзняўся на локцях. — У вашым шафе была адна кніга...
  
  — Я хачу, каб вы вярнулі мне ўсе кнігі, — тут жа перабіў яго Тауэр. — І вам бы лепш добра пра іх клапаціцца, малады чалавек.
  
  — Я ўпэўнены, што яны ў выдатным стане, — Эдзі нагадаў сабе аб неабходнасці пры выпадку зноў прыкусіць мову. «Ці зноў узяць у Эрона рэмень і впиться зубамі ў яго, калі мова стане шкада».
  
  — Рады гэта чуць, малады чалавек. Цяпер у мяне не засталося нічога, акрамя гэтых кніг.
  
  — Так, калі не лічыць яшчэ сарака або каля таго, якія захоўваюцца ў розных банкаўскіх вочках, — уставіў Эрон Дипно, не звяртаючы аніякай увагі на злосны погляд, якім удастоіў яго Тауэр. — Асобнік «Уліса» з аўтографам, магчыма, самае лепшае, але добрыя і некалькі тамоў Шэкспіра, і поўны збор твораў Фолкнэра, падпісанае аўтарам...
  
  — Эрон, чаму б табе не замаўчаць?
  
  — ...і выданне «Гекльберрі Фіна», якое ў любы дзень тыдня можна лёгка звярнуць у «мэрсэдэс-бенц», — скончыў Дипно.
  
  — Карацей, адна з іх называлася «Салемс-Лот». Напісаў яе...
  
  — Стывен Кінг, — назваў аўтара Тауэр. Яшчэ раз зірнуў на кулю і паклаў на стол побач з сахарницей. — Мне казалі, што ён жыве недзе непадалёк. Я купіў два асобнікі «Лота» і тры яго першай кнігі, «Кэры». Збіраўся паехаць у Бридгтон і падпісаць іх у яго. Цяпер, напэўна, не атрымаецца.
  
  — Я не разумею, чаму яна такая каштоўная, — працягнуў Эдзі, і тут жа усклікнуў. — Ох, Роланд, балюча!
  
  Роланд правяраў толькі што накладзеную на нагу Эдзі павязку.
  
  — Не тузайся, — кінуў ён.
  
  Тауэр не звярнуў увагі на іх рэплікі. Эдзі зноў разгарнуў кнігагандляра ў бок яго любімага канька, дакучлівай ідэі, самага дарагога ў жыцці. Па разуменні Эдзі, Горлума з кніг Толкіена сказаў бы, «яго любаты».
  
  — Вы памятаеце, што я казаў вам, калі мы абмяркоўвалі раман «Хоган», містэр Дын? Або «Доган», калі вам так больш падабаецца? Я казаў, што кошт рэдкай кнігі, або рэдкай манеты, або рэдкай маркі, складваецца з многіх фактараў. Часам гэта ўсяго толькі аўтограф...
  
  — На вашым асобніку «Салемс-Лот» подпісы аўтара не было.
  
  — Цалкам дакладна, таму што гэты канкрэтны аўтар яшчэ малады і не вельмі вядомы. Ён можа вырасці ў вялікага майстра, а можа і не вырасці, — Тауэр паціснуў плячыма, нібы кажучы, што на ўсё воля ка. — Але гэтая кніга... ці бачыце, наклад першага выдання склаў толькі сем з паловай тысяч асобнікаў, і амаль усе прадалі ў Новай Англіі.
  
  — Чаму? Толькі таму, што аўтар — ураджэнец Новай Англіі?
  
  — Ды. Як часта здараецца, каштоўнасць кнігі ствараецца выключна дзякуючы выпадку. Мясцовая сетка кніжных крам вырашыла арганізаваць рэкламную кампанію. Яны нават спадабніліся на рэкламны ролік, чаго практычна не бывае ў рамках рэгіянальных кампаній. І іх стратэгія спрацавала. Сетка крам «Кніжная краіна Мэна» замовіла пяць тысяч асобнікаў, практычна семдзесят адсоткаў накладу, і прадала ледзь ці не ўсе. Зноў жа, як і ў выпадку з «Хоганом», не абышлося без памылак друку. Не на тытульным лісце, але на клапане суперобложки. Вы можаце вызначыць першае выданне рамана «Салемс-Лот» па выразанай цане. У апошнюю хвіліну выдавецтва «Даблдей» вырашыла павялічыць яе з сямі даляраў дзевяноста пяці цэнтаў да васьмі дзевяноста пяці, і па прозвішчы святара.
  
  Роланд адарваўся ад павязкі на назе Эдзі.
  
  — А што не так з прозвішчам?
  
  — У кнізе прозвішча святара Каллагэн. А на клапане напісана бацька Кодзі, хоць на самай справе Кодзі — прозвішча гарадскога лекара.
  
  — І гэтага дастаткова, каб кошт кнігі паднялася з дзевяці баксаў да дзевяці з паловай сотняў? — здзівіўся Эдзі. Тауэр кіўнуў.
  
  — Так, з-за малога накладу, абрэзанай суперобложки, памылкі друку. Але ў калекцыянаванні першых выданняў ёсць яшчэ і элемент спекулятыўнасць, які я знаходжу... вельмі будоражащим.
  
  — Гэта толькі адно з азначэнняў, — суха заўважыў Дипно.
  
  — Напрыклад, выкажам здагадку, што гэты Кінг стане знакамітым і атрымае прызнанне крытыкі? Я разумею, шанцы невялікія, але, дапусцім, гэта здарылася? Тады і без таго рэдкія асобнікі першага выдання яго другога рамана будуць каштаваць ужо не дзевяцьсот пяцьдзесят даляраў, а ў дзесяць разоў больш, — ён панура зірнуў на Эдзі. — Так што беражыце мой асобнік.
  
  — Я ўпэўнены, што вы атрымаеце яго ў найлепшым выглядзе, — адказаў Эдзі і задаўся пытаннем, а што падумае Тауэр, даведаўшыся, што кніга гэтая стаяла на паліцы ў доме аднаго з персанажаў рамана? А вышэйзгаданы дом знаходзіўся ў мястэчку, практычна нічым не адрозніваецца ад іншага мястэчка, з старога фільма, у якім зорка экрана Ваўчкоў Бриннер адыграў двайніка Роланда, а які падае вялікія надзеі Хорст Бушхольц — Эдзі. «Ён падумае, што я — псіх, вось што ён падумае». Эдзі падняўся, яго гайданула, ён ухапіўся за кухонны стол. Праз некалькі секунд свет перастаў круціцца.
  
  — Ісці можаш? — спытаў Раланд.
  
  — Раней мог, ці не так?
  
  — Раней ніхто ў тваёй назе не калупаўся.
  
  Эдзі адарваўся ад стала, зрабіў некалькі пробных крокаў, кіўнуў. Боль успыхвала ў галенкі кожны раз, калі ён перамяшчаў вага цела на правую нагу, але, тым не менш, ісці ён не мог.
  
  — Я дам вам тыя, што засталіся таблеткі «Перкосета», — прапанаваў Эрон. — Сабе я яшчэ дастану.
  
  Эдзі ўжо адкрыў рот, каб сказаць, ды, вядома, нясіце іх сюды, а потым заўважыў, што Роланд глядзіць на яго. Калі б Эдзі адказаў згодай на прапанову Дипно, стралок б прамаўчаў, каб Эдзі не страціў асобы... але, так, яго старэйшы назіраў за ім. Эдзі падумаў пра прамовы, якую прамовіў, звяртаючыся да Тауэр, аб той яе частцы, дзе так паэтычна распісаў, як Келвін есць горкае страва. Ён казаў праўду, поэтичную або няма. Але гаворка гэтая, мяркуючы па ўсім, не пазбавіла Эдзі жадання ўзяцца за той жа самы абед. Некалькі таблетак «Перкодана», потым некалькі «Перкосета». І тыя, і іншыя, вельмі ўжо блізкія суседзі гераіну. І колькі пройдзе часу, перш чым ён перастане разменьвацца на дробязі і пачне шукаць цяперашні абязбольвальнае?
  
  — Мабыць, я абыдуся без «Перкосета», — адказаў Эдзі. — Мы збіраемся ў Бридгтон...
  
  У вачах Роланда адбілася здзіўленне.
  
  — У Бридгтон?
  
  — Ды. Па дарозе, калі спатрэбіцца, разживусь дзе-небудзь аспірынам.
  
  — Астином, — у голасе Роланда загучалі цёплыя ноткі.
  
  — Вы ўпэўненыя, што абыйдзецеся? — спытаў Дипно.
  
  — Так, — адказаў Эдзі, — упэўнены, — і дадаў. — Я кажу, дзякуй вам.
  
  13
  
  Пяццю хвілінамі пазней усе чацьвёра стаялі на засыпанай хваёвымі іголкамі пад'язной дарожцы, слухаючы сірэны і гледзячы на дым, ужо не гэтак чорны і густы. Эдзі нецярпліва круціў у руцэ ключы ад «форда» Джона Каллема. Роланд ўжо двойчы спытаў яго, ці так неабходная гэтая паездка ў Бридгтон, і Эдзі двойчы адказаў, што ўпэўнены ў неабходнасці з'ездзіць туды практычна на сто адсоткаў. Другі раз дадаў (дзе-то з надзеяй), што Роланд, як старэйшы, можа, калі ёсць у яго такое жаданне, прыняць іншае рашэнне.
  
  — Не, калі ты думаеш, што мы павінны пабачыцца з гэтым словоплетом, мы пабачымся. Я хачу толькі, каб пачуць ад цябе, чаму.
  
  — Думаю, мы абодва гэта зразумеем, калі прыедзем туды.
  
  Роланд кіўнуў, але па твары адчувалася, што такі адказ яго не задавальняе.
  
  — Я ведаю, што ты не менш майго хочаш пакінуць гэты свет... гэты ўзровень Вежы. Таму, раз ты настойваеш на тым, каб мы тут затрымаліся, значыць, твая інтуіцыя вельмі моцная.
  
  Інтуіцыя, зразумела, мела месца быць, але толькі ёю справа не абмяжоўвалася: Сюзанна зноў дала аб сабе ведаць, ён атрымаў пасланне з яе версіі «Дога». Яна стала палонніцай ва ўласным целе, па меншай меры, Эдзі думаў, што менавіта гэта яна спрабавала яму сказаць, але яна ў 1999 годзе і ў яе ўсё ў парадку. Адбылося гэта, калі Роланд дзякаваў Таўэра і Дипно за іх дапамогу. Эдзі знаходзіўся ў ваннай. Пайшоў туды, каб адліць, але раптам забыўся пра гэта, проста сядзеў на апушчанай вечку сядзення ўнітаза, апусціўшы галаву, зачыніўшы вочы. Спрабаваў паслаць ёй паведамленне. Спрабаваў сказаць, каб яна, наколькі магчыма, прытармазіла Міа. Па яе пасланню у яго склалася ўражанне, што ў Нью-Ёрку дзень, другая палова дня, і гэта не радавала. Таму што Джэйк і Каллагэн, увайшоўшы ў Ненайденную дзверы, апынуліся ў начным Нью-Ёрку. Гэта Эдзі бачыў уласнымі вачыма. Яны яшчэ маглі дапамагчы Сюзане, але пры адной умове: калі яна прытармозіць Міа. «Пратрымайся дзень, — пасылаў ён Сюзане разумовы сігнал... ці спрабаваў паслаць. — Ты павінна пратрымацца дзень, перш чым яна завядзе цябе туды, дзе павінна нарадзіць дзіця. Ты чуеш мяне? Сюзі, ты чуеш мяне? Адкажы, калі чуеш! Джэйк і бацька Каллагэн ідуць да цябе, і ты павінна пратрымацца!»
  
  «Чэрвень, — адказаў яму напеўны голас. — Чэрвень 1999 года. Дзяўчаты ходзяць па вуліцах, выстаўляючы напаказ жывот і...» І тут пачуўся стук Роланда ў дзверы, а голас Роланда спытаў, ці гатовы Эдзі чапацца ў шлях. Таму што да вечара яны павінны дабрацца да Тэтлбек-лейн у Лоувелле, дзе, згодна з Джону Каллему, найбольш часта з'яўляліся якія прыходзяць і, такім чынам, вытанчалася мяжа рэальнасці, а бо ім яшчэ трэба заехаць і ў Бридгтон і, магчыма, сустрэцца з чалавекам, які стварыў Доналд Каллагэна і гарадок Салемс-Лот.
  
  «Вось будзе нумар, калі Кінг апынецца ў Каліфорніі, куды яго выклікалі дапрацаваць сцэнар або за чым-то яшчэ», — падумаў Эдзі, але, шчыра кажучы, не мог у гэта паверыць. Яны па-ранейшаму знаходзіліся на сцежцы Прамяня і на шляху ка. Як, як мяркуецца, і сэй Кінг.
  
  — Вам трэба ехаць вельмі асцярожна, — папярэдзіў іх Дипно. — Вакол поўна копаў. Не кажучы ўжо пра Андолини і рэштках яго вясёлай банды.
  
  — Раз ужо ты згадаў Андолини, — Роланд перавёў погляд з Дипно на Тауэр, — я думаю, вам дваім варта паехаць туды, дзе яго няма.
  
  Таўэр, натуральна, взбрыкнул. Нічога іншага Эдзі ад яго і не чакаў.
  
  — З'ехаць адсюль? Вы, павінна быць, жартуеце! У мяне спіс з дзесятак чалавек, якія жывуць непадалек, якія збіраюць кнігі... купляюць, прадаюць, мяняюць. Некаторыя ведаюць, што робяць, але іншыя... — ён сціснуў і расціснуў паказальны і сярэдні пальцы, імітуючы нажніцы, стригущие нябачную авечку.
  
  — У Вермонце таксама жывуць людзі, якія прадаюць старыя кнігі, якія ляжаць па хлявоў, — падаў голас Эдзі. — І вы павінны памятаць, з якой лёгкасцю нам удалося вас знайсці. Менавіта дзякуючы вам, Кел.
  
  — Ён мае рацыю, — кіўнуў Эрон, і на гэты Келвін Тауэр прамаўчаў, падціснуў вусны, нахіліў галаву і пачаў разглядаць маскі сваіх чаравік. Дипно ж павярнуўся да Эдзі. — Мы з Келом хаця б зможам паказаць нашы пасведчанні кіроўцы, калі нас спыняць мясцовыя копы або паліцыя штата. Я мяркую, у вас няма ніякіх пасведчанняў.
  
  — Мяркуеце правільна, — адказаў яму Эдзі.
  
  — І я вельмі сумняваюся, што вы зможаце паказаць дазвол на нашэнне гэтых палохала вялікіх рэвальвераў.
  
  Эдзі кінуў погляд на вялікі, і неверагодна старажытны рэвальвер, які вісеў крыху ніжэй сцягна, усміхнуўся, ускідваючы вочы на Дипно.
  
  — І ў гэтым вы не памыліліся.
  
  — Тады будзьце асцярожныя. Вы не паедзеце да Іст-Стоунэму, а ў процілеглы бок, так што, магчыма, вас ніхто і не спыніць.
  
  — Дзякуй, — Эдзі працягнуў руку. — Доўгіх дзён і прыемных начэй. Дипно яе паціснуў.
  
  — Гэта добрыя словы, сынок, але, баюся, у апошні час мае ночы не вельмі прыемныя, а калі сітуацыя на медыцынскім фронце ў самым хуткім часе не зменіцца да лепшага, мае дні таксама не будуць асабліва доўгімі.
  
  — Яны працягнуўся даўжэй, чым вы, магчыма, думаеце, — адказаў Эдзі. — У мяне ёсць важкая прычына верыць, што вы праходзіце на сваіх нагах яшчэ як мінімум чатыры гады.
  
  Дипно дакрануўся пальцам да вуснаў, нацэліў яго ў неба.
  
  — З вуснаў гэтага чалавека ды ў вуха Госпада.
  
  Эдзі павярнуўся да Келвіну Тауэр, пакуль Роланд паціскаў руку Дипно. На імгненне падумаў, што кнігагандляр не захоча абмяняцца з ім поціскам рукі, але той у рэшце рэшт працягнуў руку. З бачнай неахвотай.
  
  — Доўгіх дзён і прыемных начэй, сэй Тауэр. Вы паступілі правільна.
  
  — Мяне вымусілі, і вы гэта ведаеце, — адказаў Тауэр. — Крамы няма... нерухомасці няма... і, падобна, заканчваецца першы мой адпачынак за дзесяць гадоў...
  
  — "Майкрасофт", — раптам вырвалася ў Эдзі. А потым:
  
  — Лімоны.
  
  Тауэр міргнуў.
  
  — Прабачце.
  
  — Лімоны, — паўтарыў Эдзі і тут жа зарагатаў.
  
  14
  
  На канцы сваёй па большай частцы нікчэмнай жыцця Вялікі Мудрэц і Выбітны Торчок Генры Дын больш за ўсё любіў прыняць дозу, а прыняўшы дозу, паразважаць аб тым, як ён збіраецца сарваць буйны куш на фондавай біржы. Калі гаворка заходзіла аб інвестыцыях, ён лічыў сябе роўным. Э. Ф., Які [170].
  
  — У адно я дакладна ніколі не буду інвеставаць, братка, — казаў яму Генры, калі яны падняліся на дах. Адбылося гэта незадоўга да паездкі Эдзі на Багамы за какаінам. — Куды я ніколі не ўкладу свае грошы, так гэта ў камп'ютэрнае дзярмо. «Майкрасофт», «Макінтош», «Санье», «Санкио», «Пентиум» і ўсё такое.
  
  — А бо гэтыя акцыі карыстаюцца папулярнасцю, — ўкруціў Эдзі. Не таму, што яго гэта не хвалявала, але, чорт, вазьмі, атрымліваўся размова. — Асабліва «Майкрасофт». Іх цана толькі падымаецца.
  
  Генры грэбліва засмяяўся і зрабіў некалькі рухаў рукой, нібы ганяў скурку.
  
  — Мой сябар, вось што ў нас падымаецца.
  
  — Але...
  
  — Так, так, я ведаю, людзі дзяўбуць на гэта дзярмо. Вось акцыі і растуць у цане. І калі я назіраю за гэтым, ведаеш, што я бачу?
  
  — Не, што?
  
  — Лімоны.
  
  — Лімоны? — перапытаў Эдзі. Ён-то думаў, што разумее, аб чым тлумачыць Генры, а аказалася, што не. Зразумела, заход у гэты дзень выдаўся узрушаючым, ды і ён прыняў дозу немалую.
  
  — Ты мяне чуў! — фыркнуў Генры, імгненна вскипев. — Гробаны лімоны. Чаму цябе толькі вучылі ў школе, братка? Лімоны — гэта такія маленькія звяркі, якія жывуць па ўсёй Швейцарыі, а можа дзе-то яшчэ. І час ад часу, здаецца, кожныя дзесяць гадоў, але не ўпэўнены, у іх узнікае жаданне пакончыць з сабой, і яны кідаюцца з уцёсаў.
  
  — А-а-а, — працягнуў Эдзі і прыкусіў шчаку знутры, каб не зарагатаць. — Тыя лімоны. Я думаў, ты кажаш пра іншыя, з якіх робяць ліманад.
  
  — Усё жартуеш, — сощурился Генры, але працягнуў тэму, вырашыўшы дараваць непачцівасць брата, як вялікія і славутыя іншы раз даруюць дробную, невежественную сошку. — Увогуле, я вось аб чым кажу. Усе гэтыя людзі, якім не трываецца інвеставаць у «Майкрасофт», «Макінтош» і, ну, не ведаю, гробаны «Неўроз нарвас снід дайл чып»... так, дзякуючы ім Біл Гребанный Гейтс і Стыў Гребанный Джобс-а-рына стануць багатырамі. Але гэта камп'ютэрнае дзярмо абваліцца і згарыць да 1995 годзе, усе эксперты так кажуць, так чаго людзі ўкладаюць у яго грошы? Гробаны лімоны, якія кідаюцца з уцёсаў ў гробаны акіян.
  
  — Сапраўды, гробаны лімоны, — пагадзіўся Эдзі і расцягнуўся на цёплай даху, каб Генры не здагадаўся, што ён цалкам страціў ход думак старэйшага брата. Ён бачыў мільёны лімонаў беглі трушком да скалах, усё ў чырвоных шортах і белых красоўках, зусім як шакаладныя дражэ ў тэлевізійным рэкламным роліку «Эм-энд-эмс».
  
  — Так, але я шкадую, што не ўклаўся ў «Майкрасофт» у восемдзесят другім, — працягнуў Генры. — Ты разумееш, тады гэтыя акцыі каштавалі па пятнаццаць баксаў, а цяпер іх прадаюць за трыццаць пяць? Такая жаль!
  
  — Лімоны, — летуценна паўтарыў Эдзі, назіраючы за блекнущими фарбамі заходу. У сваім свеце, жыць яму заставалася менш за месяц, у тым свеце, дзе Кооп-Сіці знаходзіўся ў Брукліне, і заўсёды там быў, а Генры заставалася менш за месяц да смерці.
  
  — Так, — Генры лёг побач з ім, — але ўсё-ткі мне хацелася б вярнуцца ў восемдзесят другой.
  
  15
  
  — Я з будучыні, — ён усё трымаў Тауэр за руку. — Вы гэта ведаеце, ці не так?
  
  — Я ведаю, што ён мне так сказаў, так, — Тауэр матнуў галавой у бок Роланда і паспрабаваў вырваць руку. Эдзі яе не адпусціў.
  
  — Паслухайце мяне, Кел. Калі паслухаецеся, а потым рушыце ўслед маёй парадзе, то зможаце зарабіць у пяць, у дзесяць разоў больш тых грошай, якія каштаваў на рынку нерухомасці ваш пустка.
  
  — Адкрыцьця чалавека, які нават не носіць шкарпэтак, — усміхнуўся Тауэр, зноў паспрабаваў вырваць руку. І зноў Эдзі яе ўтрымаў. Раней, слушна выказаў здагадку ён, у яго б не выйшла, але цяпер яго рукі сталі куды мацней. І воля таксама.
  
  — Адкрыцьця чалавека, які бачыў будучыню, — паправіў ён Таўэра. — А будучыня за кампутарамі, Кел. Будучыня за «Майкрасофт». Ці зможаце вы гэта запомніць?
  
  — Я змагу, — адгукнуўся Эрон. — «Майкрасофт».
  
  — Ніколі не чуў аб такой кампаніі, — прабурчаў Тауэр.
  
  — Не чулі, — пагадзіўся Эдзі. — Думаю, яе пакуль і не існуе. Але яна з'явіцца, хутка, і стане гіганцкай. Кампутары, разумееце? Кампутары для ўсіх і кожнага, так, па крайняй меры, планавалася. Будзе планавацца. А руліць усім будзе Біл Гейтс. Заўсёды Біл, ніякіх Уильямов.
  
  На імгненне ў галаве мільганула думка, што гэты свет усё-ткі адрозніваецца ад таго, дзе ён выраслі і Джэйк, гэта свет Клаўдзіі-і-Інэс Бахман, а не Бярылаў Эванз, так што, магчыма, вялікага кампутарнага генія будуць клікаць не Біл Гейтс, а, скажам, Чын Хо Фак. Але Эдзі вырашыў, што такое ўсё-ткі малаверагодна. Гэты свет вельмі ўжо нагадваў яго уласны: тыя ж маркі аўтамабіляў, тыя ж брэнды («Кока-кола» і «Пепсі», ніякіх «Нозз-а-Ла»), тыя ж прэзідэнты на банкнотах. І ён мог з дастатковай упэўненасцю разлічваць на з'яўленне Біла Гейтса (не кажучы ўжо аб Стыў Джобс-а-рына) у належны ім час. З аднаго боку, яго гэта зусім не хвалявала. Келвін Тауэр шмат у чым быў поўным говнюком. З іншага, Тайэр супрацьстаяў Андолини і Балазару, колькі мог. Ўтрымаў, збярог ад іх пустка. І цяпер дагавор аб продажы ляжаў у Роланда ў кішэні. Яны запазычылі Тауэр суму, роўную рынкавай кошту пусткі. І вось гэты даўжок не меў ніякага дачынення да сімпатыях або антипатиям, якія ён адчуваў у адносінах да Тауэр, у чым даўніны Келу, хутчэй за ўсё, пашанцавала.
  
  — Акцыі «Майкрасофта» у 1982 годзе вы зможаце купіць па пятнаццаць даляраў, — удакладніў Эдзі. — Да 1987 годзе, калі я акрыяў, скажам так, на пастаянны адпачынак, гэтыя акцыі будуць каштаваць па трыццаць пяць даляраў.
  
  — Гэта вы кажаце, — Тауэр нарэшце-то змог выдраць руку.
  
  — Калі ён так кажа, гэта праўда, — унёс сваю лепту Роланд.
  
  — Скажаце мне дзякуй, — дадаў Эдзі. Падумаў аб тым, што прагноз, выдадзены Тауэр, пабудаваны на назіраннях обдолбанного наркамана, але вырашыў, што ў гэтым выпадку памылкі не будзе.
  
  — Паехалі, — Роланд нецярпліва вертанул рукой. — Калі мы хочам, каб пабачыцца з пісьменнікам, нам пара.
  
  Эдзі слізгануў за руль «форда» Каллема, раптам усвядоміўшы, што ніколі больш не ўбачыць ні Тауэр, ні Эрона Дипно. Ніхто з іх не ўбачыць, за выключэннем бацькі Каллагэна. Яны ўступілі ў пару растанняў.
  
  — Шчасця вам, — крыкнуў ён, высунуўшыся з акна. — І няхай усё ў вас будзе добра.
  
  — І ў вас, — адказаў Дипно.
  
  — Так, — падтрымаў яго Тауэр, і на гэты раз у голасе не чулася ні крыўды, ні непрыязнасці. — Ўдачы вам абодвум. Доўгіх дзён і шчаслівых начэй, ці чаго там прынята ў вас жадаць.
  
  Месца ледзь хапіла, каб разгарнуцца, не даючы задні ход. Эдзі толькі з палёгкай уздыхнуў, адчуваючы, што яшчэ не ў дастатковай меры успомніў навыкі ваджэння аўтамабіля, каб скарыстацца задняй перадачай.
  
  Калі яны паехалі да Рокет-роўд, Роланд павярнуўся і памахаў рукой. Такога за ім ніколі не заўважалася, і, зразумелая справа, на твары Эдзі адбілася здзіўленне.
  
  — Гульня завяршаецца, — сказаў Роланд. — Я ўсё жыццё ішоў да гэтага, чакаў доўгія гады. Канец набліжаецца. Я гэта адчуваю. І ты таксама?
  
  Эдзі кіўнуў. На розум прыйшло параўнанне выкананнем якога-небудзь музычнага твора, калі інструменты раптам набіраюць ход, накіроўваючыся непазбежнага громоподобному фіналу.
  
  — Сюзана? — спытаў Роланд
  
  — Пакуль жывая.
  
  — Міа?
  
  — Пакуль кантралюе цела.
  
  — Немаўля?
  
  — Пакуль у жываце.
  
  — Джэйк? Бацька Каллагэн?
  
  Эдзі спыніўся каля выезду на шашы, паглядзеў налева, направа, толькі потым павярнуў.
  
  — Нічога. Іх я не чуў. А ты?
  
  Роланд паківаў галавой. Джэйк, які апынуўся дзе-то ў будучыні, пад абаронай былога каталіцкага святара і вушасціка-путаника, не даваў аб сабе ведаць. Але Роланд спадзяваўся, што ў хлопчыка ўсё ў парадку.
  
  На той момант нічога іншага яму не заставалася.
  
  КУПЛЕТ :
  
  Commala — me — mine!
  
  You have to walk the line.
  
  When you finally get the thing you need
  
  It makes you feel so fine.
  
  ОТВЕТСТВИЕ :
  
  Commala — come — nine!
  
  It makes ya feel fine!
  
  But if you'd have the thing you need
  
  You have to walk the line.
  
  
  
  Страфа 10. Сюзана-Міа, раздвоеная дзяўчынка мая
  
  1
  
  «Джон Фіцджэральд Кэнэдзі памёр сёння ў другой палове дня ў Парклендской мемарыяльнай бальніцы».
  
  Гэты голас, гэты балеснай голас: голас Ўолтара Кронкайта, з сну.
  
  «Апошні стрэлак Амерыкі мёртвы. О, Дискордия!»
  
  2
  
  Калі Міа выходзіла з нумара 1919 нью-ёркскага гатэля «Плаза-Парк» (неўзабаве яму трэба было стаць гатэлем «Каралеўскі ААН-Плаза», праектам «Сомбра/Норд сентр», аб, Дискордия), Сюзана ўпала ў прытомнасць. А прытомнасць перайшоў у жудасны сон, напоўнены кашмарнымі навінамі.
  
  3
  
  [171]Наступным яна пачула голас Пара Хантли, аднаго з вядучых праграмы «Хантли-Бринкли рипорт» . Але гэты голас, яна не магла зразумець, як такое магло быць, належаў і яе шафёру, Эндру.
  
  — Дьем і Нгу мёртвыя, — паведамляе голас. — А цяпер спускайце сабак вайны, пачынаецца сага смутку; шлях адсюль да Иерихонского пагорка вымашчаны крывёю і грахом. Ах, Дискордия! Дрэва смерці! Прыходзь, жніво!
  
  «Дзе я?»
  
  Яна азіраецца і бачыць бетонную сцяну, спісаную імёнамі, прозвішчамі, слоганамі, лаянкай. Пасярэдзіне вялікімі літарамі прывітанне, яно адразу кідаецца ў вочы таму, хто сядзіць на ложку: «ПРЫВІТАННЕ НІГЕР САРДЭЧНА ЗАПРАШАЕМ У ГОРАД ОКСФАРД ПАСТАРАЙСЯ НЕ ЗАСТАЦЦА ТУТ ПАСЛЯ ЗАХОДУ СОНЦА».
  
  Промежность слаксов вільготная. Трусікі проста мокрыя, і яна ўспамінае, чаму: хоць паручыцеля пад заклад апавясцілі загадзя, копы трымалі іх у камерах, як маглі, доўга, са смехам ігнарую просьбы выпусціць у туалет. У камерах не было унітазаў, ракавін, нават бляшаных вёдраў. І не патрабаваліся сем пядзяў у ілбе, каб здагадацца, чаму: ад іх чакалі, што яны надуют ў штаны, пакажуць сваю жывёльную сутнасць, наглядна прадэманструюць, што яны — людзі ніжэйшага гатунку, і, падобна, у нейкі момант яна надзьмула, яна, Адэта Холмс...
  
  «Не, — думае яна. — Я — Сюзана. Сюзанна Дын. Мяне зноў схапілі, я зноў у турме, але я па-ранейшаму Сюзанна Дын».
  
  Яна чуе галасы, якія гучаць у аддаленні, не ў суседніх камерах, галасы, якія ўвасабляюць для яе цяперашні. Яна можа выказаць здагадку, што яны даносяцца з тэлевізара, які стаіць у пакоі аховы, але такога проста быць не можа. Ці гэта чыя-то д'ябальскі жарт. Інакш з чаго Френку Макгіл казаць, што брат прэзідэнта Кэнэдзі, Бобі, мёртвы? З чаго Дэйв Гарроуэю з інфармацыйнай праграмы «Сёння» казаць, што маленькі сын прэзідэнта Кэнэдзі мёртвы, што Джон — Джон! — загінуў у авіякатастрофе? Як жа гэта жудасна, чуць такую жахлівую хлусню, седзячы ў смярдзючай турме маленькага мястэчка на Поўдні, калі мокрыя трусікі ліпнуць да цела. І чаму «Бык» Боб Сміт з «Хауди-Дуди» [172], крычыць: «Весялецеся дзеткі, Марцін Лютар Кінг мёртвы»? А дзеці крычаць у адказ: «Каммала — кам — шэй! Нам твая гаворка па душы! Толькі мёртвы нігер бывае добрым, заб'ем аднаго адвячоркам!»
  
  Паручыцель хутка прыйдзе. Яна павінна трымацца за гэтую думку, як за выратавальную саломінку. Павінна.
  
  Яна падыходзіць да кратаў, хапаецца за дубцы. Так, гэта горад Оксфард, усё дакладна, яна зноў у Оксфардзе, двое мужчын забітыя пад святлом месяца, і хто-то павінен як мага хутчэй расследаваць гэта забойства. Але яна збіраецца выбрацца адсюль, паляцець, паляцець далёка, паляцець дадому, а неўзабаве перад ёй адкрыецца новы, велізарны, зусім невядомы свет, які ёй трэба будзе даследаваць, у якім яна сустрэне незнаёмца і палюбіць яго, у якім сама стане іншым чалавекам. Каммала — кам — вось, падарожжа пачалося.
  
  Але гэта ж хлусня. Падарожжа практычна завяршылася. Яе сэрца гэта ведае.
  
  Далей па калідоры адкрываецца дзверы, да яе камеры набліжаюцца крокі. Яна глядзіць у кірунку крокаў, прагна, у нецярпенні, спадзеючыся ўбачыць паручыцеля або памочніка шэрыфа са звязкам ключоў, але няма, гэта чорная жанчына ў выкрадзеных туфлях на нагах. Яе ранейшае я. Гэта Адэта Холмс. Не пайшла ў больш-чым-дом, але пайшла ў Калумбійскі універсітэт. І ва ўсе гэтыя кавярні ў Вілідж. І ў Замак-над-безданню, у той дом, таксама.
  
  — Паслухай мяне, — кажа Адэта. — Ніхто не зможа выцягнуць цябе адсюль, акрамя цябе самой, дзяўчынка.
  
  — Ты лепш атрымлівай асалоду ад сваімі нагамі, пакуль яны ў цябе ёсць, салодзенькая! — голас, які яна чуе, зрываецца з яе вуснаў, хрыплы, ваяўнічы, але пад гэтай ваяўнічасцю скрыты страх. Голас Детты Уокер. — Ты хутка застанешся без іх! Табе іх адрэжа ў падземцы, цягнік А Знакаміты цягнік А! Мужчына, клікаць якога Джэк Морт, сапхне цябе з платформы на станцыі Крыстафер-стрыт, акурат пад колы цягніка.
  
  Адэта спакойна глядзіць на яе і кажа:
  
  — Цягнік А там не спыняецца. І ніколі не спыняўся.
  
  — Што за херню ты нясеш, сука?
  
  Одетту не падманвае ні сам голас, ні лаянкі. Яна ведае, з кім гаворыць. І ведае, аб чым кажа. У калоне ісціны ёсць дзірка. Гэта галасы не з грамафона, а яе загінулых сяброў. Гэта прывіды ў руінах.
  
  — Вяртайся ў «Доган», Сюзанна. І памятай, што я кажу: толькі ты зможаш выратаваць сябе. Толькі ты зможаш выцягнуць сябе з Дискордии.
  
  4
  
  А цяпер гэта голас Дэвіда Бринкли, які паведамляе, што нейкі Стывен Кінг загінуў, трапіўшы пад колы мінівэна «додж», калі прагульваўся непадалёк ад дома. Кінгу было пяцьдзясят два гады, кажа Бринкли, ён напісаў шмат раманаў, найбольш вядомыя з якіх «Супрацьстаянне», «Зіхатлівы» і «Салемс-Лот». Ах, Дискордия, кажа Бринкли, свет становіцца цямней.
  
  5
  
  Адэта Холмс, жанчына, якой калі-то была Сюзана, выцягвае руку паміж прутамі рашоткі, паказвае на што-то за спіну Сюзаны. Паўтарае:
  
  — Толькі ты сама зможаш сябе выратаваць. Але шлях зброі вядзе як да асуджэння на вечныя мукі, так і да выратавання душы; у канчатковым выніку розніцы няма.
  
  Сюзана паварочваецца, каб паглядзець, на што паказвае палец і ад убачанага яе ахоплівае жах: кроў! Госпадзе, кроў! Балея, напоўненая крывёю, а ў ёй плавае мёртвае пачвара, мёртвы дзіця, не чалавечы немаўля, і гэта яна забіла яго?
  
  — Няма! — крычыць Сюзана. — Я ніколі гэтага не зраблю! НІКОЛІ!
  
  — Тады стрэлак памрэ, а Цёмная Вежа абрынецца, — прадракае жудасная жанчына, якая стаіць у калідоры, жудасная жанчына ў туфлях, Доктар Дамаскус. — І гэта сапраўды Дискордия.
  
  Сюзана закрывае вочы. Можа яна прымусіць сябе страціць прытомнасць? Можа плачам выцягнуць сябе з гэтай камеры, з гэтага жудаснага свету? Яна можа. Правальваецца ў цемру і мяккае пиканье электронных прылад, апошнім чуе голас Ўолтара Кронкайта, які кажа ёй, што Дьем і Нгу мёртвыя, астранаўт Алан Шэпард мёртвы, Ліндан Джонсан мёртвы, Рычард Ніксан мёртвы, Элвіс Прэслі мёртвы, Рок Хадсон [173] мёртвы, Роланд з Гилеада мёртвы, Эдзі з Нью-Ёрка мёртвы, Джэйк з Нью-Ёрка мёртвы, мёртвы свет, светы, Вежа падае, мільён сусветаў змешваюцца, ўсім Дискордия, ўсім разбурэнне, усяму канец.
  
  6
  
  Сюзана адкрыла вочы, сутаргава агледзелася, прагна ловячы ротам паветра. Ледзь не вывалілася з крэсла, на якім сядзела. Крэсла на колцах, які мог катацца ўздоўж пультаў кіравання з мноствам кнопак, перамыкачоў, мігцяць лямпачак. Над галавой віселі чорна-белыя экраны. Яна вярнулася ў «Доган». Оксфард (Дьем і Нгу мёртвыя) павярнуўся толькі сном. Сном у сне, калі заўгодна. Гэта быў іншы сон, куды як лепшы. На большасці экранаў, якія ў яе мінулы візіт сюды паказвалі Кэллу Брын Стерджис, цяпер яна бачыла «снег» [174] або тэставыя табліцы. На адным экране, зрэшты, малюнак захавалася: калідор дзевятнаццатага паверха гатэля «Плаза-Парк». Камера, накіраваная ў падлогу, рухалася ў бок ліфтаў, і Сюзанна зразумела, гэтая камера — вочы Міа, праз якія яна і глядзіць. «Мае вочы», — удакладніла Сюзана. Яна, вядома, злавалася, але адчувала, што злосць гэтую можна задобрыць. А яе трэба было задобрыць, калі яна хацела старанна абдумаць тое няўяўна жахлівае, што здалося ёй у сне. Нешта ў куце турэмнай камеры ў Оксфардзе. Нешта ў балеі з крывёю. «Гэта мае вочы. Яна іх выкраў, вось і ўсё». Яшчэ адзін тэлевізійны экран паказаў Міа, падышоў да ліфтах. Агледзеўшы кнопкі, яна націснула адну, з скіраванай уніз стрэлкай. «Мы ідзем на сустрэчу з повитухой, — падумала Сюзанна, змрочна гледзячы на экран, з вуснаў сарваўся кароткі, невясёлы смяшок. — Так, мы ідзем на сустрэчу з повитухой, выдатнай повитухой з краіны Оз. Таму што, таму што, таму што, ТАМУ ШТО... Таму што яна творыць цуды, прымаючы роды!»
  
  Нікуды не дзеліся і дыскі, якія яна ўсталёўвала, не звяртаючы ўвагі на боль. ЭМАЦЫЙНАЯ ТЭМПЕРАТУРА захавала ранейшае значэнне — 72. Не змянілася і становішча тумблера, з маркіроўкай «МАЛОЙ» — «СОН». І на маніторы над тумблерам малюнак немаўля заставалася двухколерным, ніякіх выклікаюць трывогу блакітных вачэй. На абсурдным дыску «ІНТЭНСІЎНАСЦЬ СУТЫЧАК» супраць стрэлкі ўсё таксама стаяла лічба "2", але Сюзанна бачыла, што большасць агнёў, якія мінулы раз былі жоўтымі, змянілі колер на чырвоны. Расколін у падлозе дадалося, а старажытны шкілет салдата ў куце страціў галаву: магутная вібрацыя размешчаных пад падлогай машын сарвала чэрап з пазваночніка і цяпер ён смяяўся, лежачы на падлозе, утаропіўшыся пустымі вачніцамі на флуоресцентные лямпы пад столлю.
  
  Стрэлка на шкале «Сюзана-Міа» дабралася да краю жоўтай зоны. На вачах Сюзаны перамясцілася ў чырвоную. Небяспека, небяспека. Дьем і Нгу мёртвыя. Папа Док Дзювалье мёртвы. Джэкі Кэнэдзі мёртвая.
  
  Яна паспрабавала адкарэктаваць устаноўленыя параметры, але толькі пераканалася ў тым, што і так ведала: усё заблакавана. Міа, магчыма, не магла змяніць параметры, як гэта зрабіла Сюзанна, але здолела іх заблакаваць, як толькі Сюзанна выставіла на прыборах новыя, якія ўладкоўваюць яе значэння. На гэта, падобна на тое, што яе хапіла.
  
  З дынамікаў гучнай сувязі пачуўся трэск і скрыгат. Дастаткова гучны, каб яна падскочыла ад нечаканасці. Потым пачула голас Эдзі, прорывающийся скрозь моцныя перашкоды. «Сюзі!...нь... ышишь мяне? продержа...нь! перш чым... вядзе... павінна... нка. Ты чуеш мяне?» На экране, які па яе разуменні, паказваў тое, што бачыць Міа, дзверы сярэдняга ліфта адчыніліся. Якая выкрала яе цела мамашка-сцерва ўвайшла ў кабіну. Сюзана ледзь гэта заўважыла. Яна схапіла мікрафон, шчоўкнула тумблерам на бакавы баку падстаўкі.
  
  — Эдзі! — закрычала яна. — Я ў 1999 годзе. Дзяўчаты ходзяць па вуліцы з голым жыватом і выстаўляюць напаказ шлейках ад бюст... — Госпадзе, куды яе панесла? Высілкам волі яна ачысціла галаву ад смецця.
  
  — Эдзі, я цябе не разумею. Скажы яшчэ раз, салодзенькі!
  
  На якое імгненне шум статычных перашкод ўзмацніўся, перемежаемый якімі-то віск. Яна ўжо сабралася зноў скарыстацца мікрафонам, калі голас Эдзі вярнуўся, на гэты раз яна змагла пачуць пабольш.
  
  «Пратрымайся... дзень! Джэйк... бацька Каллагэн... пратрымайся... перш чым яна... туды, дзе... нарадзіць дзіця...чуеш мяне..? Адкажы... зразумела?»
  
  — Я чую цябе і я зразумела! — закрычала Сюзана. Яна так моцна сціскала серабрысты мікрафон, што ён хадзіў хадуном ў яе руках. — Я ў 1999! У чэрвені 1999-га! Але я не зразумела за ўсё, як мне хацелася б, салодзенькі! Паўтары яшчэ раз і скажы, што з табой усё ў парадку!
  
  Але сувязь з Эдзі абарвалася. Звярнуўшыся да яго яшчэ з паўдзесятка разоў і пачуўшы ў адказ толькі шум статычных перашкод, Сюзанна паставіла мікрафон на пульт і паспрабавала прааналізаваць пачутае. Паспрабавала таксама стрымаць радасць (Эдзі жывы, памятае аб ёй, спрабуе што-то ёй паведаміць), мешающую яснасці думак.
  
  — Пратрымайся дзень, — паўтарыла яна. Гэтая частка, па меншай меры, адназначна трактавалася. — Пратрымайся дзень. Пацягніце час, — так, яна вырашыла, што тут усё зразумела правільна. Эдзі хацеў, каб яна прытармазіла Міа. Можа, таму, што Джэйк і бацька Каллагэн прыйдуць на дапамогу? Тут поўнай упэўненасці не было, ды і такі расклад не вельмі-то ёй падабаўся. Джэйк — стралок, усё так, але ён зусім хлопчык, дзіця. А Сюзанна чаму-то не сумнявалася, што ў Дыксі-Піг на сустрэчу з Міа збяруцца вельмі небяспечныя асобы і ў вялікай колькасці.
  
  Тым часам, на маніторы, камерай якога служылі вочы Міа, дзверы кабіны ліфта адчыніліся зноў. Якая выкрала яе цела мамашка-сцерва прыбыла ў вестыбюль гатэля. Вось Сюзанна адцягнулася ад Эдзі, Джэйка і бацькі Каллагэна. Успомніла, як Міа адмаўлялася перахапіць кантроль над целам, нягледзячы на тое, што ногі Сюзаны-Міа пагражалі знікнуць акурат з-пад іх агульнага цела. Таму што, перафразуючы нейкага старога паэта, яна — адзінокая і спалоханая ў чужым для яе свеце. Яшчэ і сарамлівая. А сітуацыя ў вестыбюлі змянілася за час, якое якая выкрала яе цела мамашка-сцерва правяла ў нумары, чакаючы тэлефоннага званка. Ашаламляльна змянілася. Сюзана нахілілася наперад, абаперлася локцямі аб край пульта кіравання, падбародак лёг на ссунутыя далоні. Падобна на тое, відовішча яе чакала цікавае.
  
  7
  
  Міа выйшла з кабіны, тут жа паспрабавала вярнуцца назад. Аднак, спіной стукнулася аб закрывшуюся дзверы, ды так моцна, што ляснулі зубы. Яна азірнулася, у здзіўленні, не разумеючы, куды магла знікнуць маленькая пакойчык, у якой яна спусцілася. «Сюзанна? Што з ёй здарылася?» Цемнаскурая жанчына, на целе якой яна знаходзілася, не знайшла час адказаць, але Міа зразумела, што адказу ёй і не патрабуецца. Яна ўжо бачыла шчыліну, у якой знікала і з якой з'яўлялася дзверы. Націсні на кнопку, дзверы, напэўна, зноў адкрылася б, але ёй давялося перамагчы разам ўзнікла і вельмі моцнае жаданне вярнуцца ў нумар 1919. Наверсе яна ўсё справы скончыла. А пакінуты справа чакала яе зусім у іншым месцы, за дзвярыма гатэля.
  
  Яна паглядзела на гэтыя дзверы, з трывогай, якая ад аднаго грубага слова або касога погляду магла тут жа змяніцца панікай.
  
  У нумары яна правяла ледзь больш гадзіны, але за гэты час пасляпаўдзеннае зацішша паспела скончыцца. Пяць ці шэсць таксі з аэрапортаў «Ла Гуардиа» і Кэнэдзі спыніліся ля гатэля практычна адначасова. Разам з імі пад'ехаў і аўтобус, які даставіў японскіх турыстаў з міжнароднага аэрапорта Ньюарка. Рэйсам з Сапара прыляцелі пяцьдзесят пар, для якіх забранявалі нумары ў «Плаза-Парк». І цяпер у вестыбюль хутка ўлівалася гаманкая натоўп. У большасці сваёй яна складалася з людзей з бліскучымі чорнымі валасамі і чорнымі ж, вузкімі вачыма. У кожнага на грудзях матляўся даўгаваты прадмет з круглявымі кутамі. Раз-пораз хто-то ўздымаў гэты прадмет да вачам і настаўляў на іншага. Вынікала яркая ўспышка, смех, радасныя крыкі. Перад рэгістрацыйнай стойкай ўтварыліся тры чаргі. Да красуні, якая выдавала Міа ключ у больш спакойны перыяд, далучыліся яшчэ два супрацоўніка, і ўсе трое працавалі ў поце асобы. Велізарны, з высокім столлю вестыбюль напоўніўся смехам і размовамі на нейкім дзіўным мове, які нагадваў Міа шчабятанне птушак. Шматлікія люстэркі яшчэ больш збівалі яго з панталыку. Ёй здавалася, што народу ў вестыбюлі разы ў два больш, чым было на самай справе.
  
  Міа сціснулася, не ведаючы, што і рабіць.
  
  Усмешлівы мужчына (чорныя валасы, нібы прылепленыя да чэрапе, жоўтая скура, вузкія вочы за круглымі акулярамі) таропка падскочыў да яе, трымаючы ў руках даўгаваты успыхвае прадмет. Міа падабралася, каб забіць яго, калі ён паспрабуе на яе напасці.
  
  — Мосете вы рабіць фота мяне і мая сена?
  
  І прапануе ёй успыхвае прадмет. Відавочна хоча, каб яна яго ўзяла. Міа адскочыла, варожачы, не працуе ён ад радыяцыі, не пашкодзяць ўспышкі малому. «Сюзанна! Што мне рабіць?» Няма адказу. Натуральна, што Сюзана не прыйдзе на выручку, але... няма, яна і не магла нічога чакаць, пасля таго, што здарылася.
  
  Усмешлівы мужчына ўсё спрабаваў сунуць ёй у рукі успыхвае прадмет. На яго твары ўжо чыталася некаторы здзіўленне, але, у асноўным рашучасць. «Вы рабіць фота, посялуйста?» І ён літаральна ўпіхнулі даўгаваты прадмет ёй у руку. Адступіў на крок, абняў жанчыну, якая выглядала дакладна так жа, як ён, калі не лічыць чубкі бліскучых чорных валасоў на лбе. Нават круглыя акуляры былі такімі ж.
  
  — Няма, — адказала Міа. — Прабач, прашу цябе... няма, — паніка падступіла зусім блізка, яркая асляпляльным, пагражае закруціць у сваім віхраслупе, (ці ты рабіць фота, або мы забіваць бэбі) і Міа ўжо хацела кінуць даўгаваты успыхвае прадмет на падлогу. Але ад удару ён мог разбіцца, плюхнуўшы вонкі то д'ябальскае рэчыва, якое натхняла энергіяй ўспышкі.
  
  Таму яна асцярожна паклала всыхивающую штуковіну на падлогу, адарыла изумленную японскую пару (мужчына ўсё яшчэ абдымаў жонку за талію) извиняющейся усмешкай і паспяшалася праз вестыбюль да маленькага сувенирному крамцы. Нават музыка змянілася. Калі раней піяніст найграваў заспакаяльныя мелодыі, то цяпер перайшоў на што-то рэзкае і пазбаўленае гармоніі, прама-ткі музычны аналаг галаўнога болю.
  
  «Мне патрэбна кашуля, таму што мая ў крыві. Я добуду кашулю, а потым пайду ў Дыксі-Піг, на рагу Шэсцьдзесят першай вуліцы і Лексинуорт... Лексингтон, я хацела сказаць, Лексингтон-авеню... там я, нарэшце, рожу свайго дзіцяці. Я нараджу, і ўся гэтая мітусня скончыцца. Я буду ўспамінаць аб тым, як баялася, і пасьмяюся ад душы».
  
  Але ў краме таксама тоўпіўся народ. Японскія жанчыны разглядалі сувеніры і перагаворваліся адзін з адным на сваёй птушынай мове, чакаючы, пакуль іх мужы атрымаюць ключы ад нумароў. Міа бачыла, што прылавак завалены сарочкамі, але іх разглядалі, іх абмацвалі жанчыны. Вк прылаўка выстраілася чарга.
  
  «Сюзанна, што мне рабіць? Ты павінна мне дапамагчы!»
  
  Няма адказу. Сюзанна была побач, Міа яе адчувала, але не жадала дапамагчы. «І сапраўды, — падумала Міа, — а я б дапамагла, калі б на яе месцы?»
  
  Ну, магчыма, і дапамагла б. Зразумела, для гэтага каму-то прыйшлося б прапанаваць ёй годную кампенсацыю, але...
  
  «Праўда — гэта адзінае, што мне ад цябе трэба», — холадна адказала Сюзана.
  
  Хто-то закрануў Міа, калі яна стаяла ў дзвярах крамачкі, і яна павярнулася, адначасова падымаючы рукі. Няхай гэта яе вораг ці вораг малога, яна выцарапала б яму вочы.
  
  — Исьвините, — усміхнулася яшчэ адна чарнявая жанчына. Як і мужчына, яна працягнула ёй адзін з даўгаватых, ўспыхваюць прадметаў. У цэнтры знаходзіўся круглы вачэй, які глядзеў на Міа. Яна бачыла ў ім адлюстраванне ўласнага асобы, маленькага, цёмнага, насцярожаны. — Рабіць маё фота, посялуйста? Рабіць фота мяне і маёй подьюги?
  
  Міа паняцця не мела, што яна кажа, чаго хоча, для чаго патрэбныя гэтыя ўспыхваюць штуковіны. Яна толькі ведала: тут занадта шмат людзей, яны ўсюды, гэта нейкі вар'ят дом. Праз акно крамы яна бачыла, што перад гатэлем таксама натоўп. Ля ходніка стаялі жоўтыя аўтамабілі, доўгія чорныя аўтамабілі з вокнамі, праз якія нічога не відаць (хоць людзі, якія сядзелі ўнутры, несумненна, бачылі, што адбываецца звонку), і велізарная серабрыстае транспартны сродак з працуючым рухавіком. Двое мужчын у зялёнай уніформе з сярэбранымі свісткамі стаялі на бруку. Дзе-то непадалёк што-то загрукацела. Міа, якая ніколі не чула адбойнага малатка, здалося, што запрацаваў кулямёт, але на вуліцы ніхто не падаў на тратуар, ратуючыся ад куль, на тварах не адбілася ні найменшай трывогі.
  
  І як жа, скажыце на літасць, яна ў адзіночку магла дабрацца да «Дыксі-Піг»? Рычард П. Сейр выказаў упэўненасць, што Сюзана ёй дапаможа, але Сюзанна ўпарта захоўвала маўчанне, а Міа адчувала, што вось-вось страціць кантроль над сабой.
  
  І тут Сюзанна зноў падала голас.
  
  «Калі я крыху дапамагу табе, завяду ў спакойнае месца, дзе ты зможаш перавесці дыханне і, па меншай меры, што-то зрабіць са сваёй кашуляй, ты дасі мне сумленныя адказы?»
  
  «Наконт чаго?»
  
  «Наконт дзіцяці, Міа. І наконт маці. То ёсць цябе».
  
  «Я на іх ужо адказала».
  
  «Я так не думаю. Я лічу, што ты такі ж першародны дэман... ну, як і я. Я хачу ведаць праўду».
  
  «Чаму?»
  
  «Я хачу ведаць праўду», — паўтарыла Сюзанна і змоўкла, адмаўляючыся рэагаваць на пытанні Міа. І калі яшчэ адзін невысокі ўсмешлівы мужчына падышоў да яе з чарговай вспыхивающей штуковінай, у Міа здалі нервы. Ды ў адзіночку яна не магла перасекчы вестыбюль гатэля. Што казаць аб тым, каб дабрацца да «Дыксі-Піг»? Пасля столькіх гадоў у
  
  (Федике)
  
  (Дискордии)
  
  (Замку-над-безданню)
  
  Ёй проста хацелася зайтись крыкам, апынуўшыся пасярод гэтага людскога віру. І, у рэшце рэшт, чаму не падзяліцца з гэтай цемнаскурай жанчынай той хто чым можа, якую яна ведала? Усё роўна яна, Міа, нічыя дачка, маці аднаго, камандавала парадам. Каму магла перашкодзіць крыха праўды?
  
  «Добра, — сказала яна. — Я зраблю ўсё, аб чым ты просіш, Сюзанна, або Адэта, ці хто там ты ёсць. Толькі дапамажы мне. Уведи мяне адсюль».
  
  Сюзанна Дын выступіла наперад.
  
  8
  
  Жаночы туалет прымыкаў ў бара гатэля, варта было толькі прайсці міма піяніста і павярнуць за вугал. Дзве жаўтаскурага, черноволосых, узкоглазым жанчыны стаялі ў шэрагу ракавін. Адна мыла рукі, другая папраўляла валасы, абодва шчабяталі на сваёй птушынай мове. Ні адна не звярнула ўвагі на мурынка, якая прайшла міма іх да кабинкам. А некалькі імгненняў праз, яны пакінулі яе ў блаславёнай цішыні, нарушаемой толькі ціхай музыкай, якая даносілася з упрятанных за навясным столлю дынамікаў.
  
  Міа бачыла, як працуе зашчапка, і закрыла кабінку. Ужо сабралася сесці на сядзенне ўнітаза, калі Сюзанна падала голас: «Выверни яе навыварат».
  
  «Што?»
  
  «Кашулю, жанчына. Выверни яе навыварат, дзеля свайго бацькі!»
  
  На імгненне Міа застыла, як укапаная. Ніяк не магла прыйсці ў сябе ад узрушэння, якое адчула ў вестыбюлі.
  
  Такім кашуль, звязаных з грубай пражы і нагадваюць пуловер, у халоднае надвор'е аддавалі перавагу як мужчыны, так і жанчыны Кэллы. Адэта Холмс назвала б яе водолазку. Ніякіх гузікаў, таму, так, вывярнуць яе і надзець зноў не складала працы, але...
  
  Па голасе Сюзаны адчувалася, што яна губляе цярпенне: «Ты збіраешся стаяць слупам ўвесь дзень? Выверни яе навыварат! І на гэты раз заправіцца ў джынсы».
  
  «З... навошта?»
  
  «З запраўленай кашуляй ты будзеш выглядаць па-іншаму», — без запінкі адказала Сюзанна, не назваўшы, праўда, сапраўднай прычыны. Ёй хацелася зірнуць на сябе ніжэй таліі. Калі яе ногі належалі Міа, тады яны, хутчэй за ўсё, былі белымі. Яна проста ўявіць сябе не магла (ад гэтай думкі нават каламуціла), што цела яе стала двухколерным.
  
  Міа яшчэ крыху пастаяла, паціраючы падушачкамі пальцаў грубую пражу кашулі ледзь вышэй самага вялікага крывянага плямы, над левай грудзьмі. Зняць кашулю праз галаву. Вывярнуць навыварат! У вестыбюлі ў яе ўзнікалі розныя думкі (дастаць з кішэні чарапашку, выразаную з слановай косці, загіпнатызаваць людзей у краме, магчыма, была адзінай, якую яна магла рэалізаваць на практыцы), але надзець тую ж кашулю, толькі вываратам да версе... няма да гэтага яна не дадумалася. Яшчэ адзін доказ таго, што яна ледзь не ўпала ў паніку. Але цяпер...
  
  Ці патрэбна ёй Сюзана на тое кароткі час, якое трэба будзе правесці ў гэтым запруженном людзьмі, сбивающем з панталыку горадзе, такім непадобным на ціхія пакоі замка або пустынныя вуліцы Федика? Толькі для таго, каб дабрацца да перасячэння Шэсцьдзесят першай вуліцы і Лексингуорт?
  
  «Лексингтон, — паправіла жанчына, суседка па целе. — Лексингтон-авеню. Ты ніяк не можа запомніць гэтага, так?»
  
  Так. Так, яна не магла запомніць. І, уласна, чаму яна не магла запомніць такую лухту? Магчыма, яна не была ў больш-чым-доме, не бывала ні ў больш-чым-доме, ні ў ніякім доме, але ж яна далёка не дурніца. Тады чаму...
  
  «Што такое? — спытала Міа. — Чаму ты ўсміхаешся?»
  
  «Нічому», — адказала іншая жанчына... але працягвала ўсміхацца. Проста лыбилась. Міа адчувала, што лыбилась, і ёй гэта вызначана не падабалася. Наверсе, у нумары 1919, Сюзанна крычала на яе ў жаху і лютасьці, вінаваціла ў тым, што яна, Міа, здрадзіла мужчыну, якога любіла Сюзанна, за якім ішла. І сапраўды, гэтага хапіла, каб Міа стала сорамна. Пачуццё гэта не даставіла ёй ніякага задавальнення, але яна б аддала перавагу, каб жанчына, якая дзеліць з ёй цела, віскатала, плакала, схадзіла з розуму ад гора. А ўсмешка яе нервировала. Гэтая коричневокожая жанчына спрабавала абвесці яе вакол пальца, магчыма, ужо абвеў. Такога, зразумела, быць не магло, яна ж знаходзіцца пад абаронай Караля, але...
  
  «Скажы мне, чаго ты ўсміхаешся?!»
  
  «А, не звяртай увагі, — адказала Сюзанна, толькі інтанацыямі яна больш нагадвала іншую, якую звалі Детта. Вось яе Міа трываць не магла. І нават крыху пабойвалася. — Проста быў такі типчик, звалі яго Зігмунд Фрэйд, салодзенькая... юрлівы казёл, але не дурань. Так ён сказаў, калі чалавек заўсёды што-то забывае, прычына, магчыма, у тым, што яму хочацца гэта забыцца».
  
  «Гэта глупства, — холадна адказала Міа. У гэты момант адчыніліся дзверы і ў туалет, у адной з кабінак якога яны вялі гэты разумовы размова, увайшлі дзве жанчыны, няма, як мінімум, тры, можа, чатыры, щебечущие на птушынай мове і хто сьмяецца так гучна, што Міа аж рыпнулі зубамі. — Чаму ў мяне павінна ўзнікнуць жаданне забыцца месца, дзе яны чакаюць, каб дапамагчы мне нарадзіць майго дзіцяці?»
  
  «Ну, гэты Фрэйд... разумненькі, які паліць цыгары, юрлівы казёл з Вены... ён казаў, што пад нашым розумам ёсць яшчэ адзін розум, ён называў яго несвядомым, або падсвядомасцю, або як-то яшчэ. Я не сцвярджаю, што так яно і ёсць, але вось ён сцвярджаў».
  
  («Пратрымайся дзень», — сказаў ёй Эдзі, гэта яна ведала дакладна, вось яна і рабіла, што магла, спадзеючыся, яе намаганні не прывядуць да таго, што акрамя яе, загінуць яшчэ і Джэйк, і Каллагэн).
  
  «Стары казёл Фрэйд, — працягнула Детта, — ён кажа, што ў многіх аспектах падсвядомасць і несвядомае разумней таго розуму, што наверсе. Дакопваецца да праўды хутчэй, чым верхні розум. І, магчыма, тваё падсвядомасць разумее, аб чым я цябе пастаянна кажу, разумее, што твой сябар Сейр на самай справе хлуслівы сукін сын, які збіраецца адабраць у цябе твайго дзіцяці, а потым... ну не ведаю, пасекчы яго на кавалкі і скарміць яго вампіраў. Ты ж разумееш, такое страва прыйдзецца ім па вку...»
  
  «Замаўчы! Затыкні сваю хлуслівую пашчу!»
  
  У ракавін адна з жанчын засмяялася так пранізліва, што Міа адчула, як яе вочы завібравалі таўшчэзныя, пагражаючы звярнуцца ў вадкасць і выцячы на шчокі. Ёй хацелася выскачыць з кабінкі, схапіць гэтых жанчын за галавы і рушыць пысай у люстэрка, раз, другі, трэці, зноў і зноў, пакуль кроў не забрызгает сцяну да самога столі, а мазгі...
  
  «Нервы, нервы», — адгукнулася жанчына з цела, цяпер быццам бы Сюзана.
  
  «Яна хлусіць! Гэтая пачвара ХЛУСІЦЬ!»
  
  «Не, — адказала Сюзанна, і ад перакананасці, якая гучала ў гэтым кароткім адказе, сэрца Міа пранізала страла страху. — Яна кажа, што думае, гэта дакладна, і яна не хлусіць. Давай Міа, выворачивай кашулю навыварат».
  
  З завяршальным выбухам смеху птицеженщины пакінулі туалет. Міа зняла кашулю праз галаву, агаліўшы грудзі Сюзаны, колеру кавы, у які лінулі кропельку малака. Яе соску, заўсёды не больш вішанькі, цяпер прыкметна павялічыліся. Соску, якія чакаюць, калі ж іх ахопіць маленькі раток.
  
  І сапраўды, на ўнутранай баку кашулі крывяныя плямы ледзь праглядаліся. Міа надзела яе, потым расшпіліла джынсы, каб засунуць падол ўнутр. Сюзана ўтаропілася на свой жывот, крыху вышэй астраўка лабковых валасоў. Тут яе скура колерам нагадвала малако, у якое дадалі ледзь — ледзь кавы. А далей пачыналіся белыя ногі жанчыны, з якой яна сустракалася ў галерэі замка. Сюзана ведала, пакінь Міа джынсы ніжэй, яна б убачыла падрапаныя галёнкі, якія вужа лицезрела, калі Міа, сапраўдная Міа, глядзела з Дискордии на чырвонае зарыва, што падымаецца над замкам Караля.
  
  Убачанае страшэнна спалохала Сюзану, і вельмі хутка (на гэта сышло не больш імгненні) яна зразумела прычыну спалоху. Адна справа, калі б Міа замяніла толькі часткі ног, якія страціла Адэта Холмс пасля таго, як Джэк Морт сапхнуў яе пад колы цягніка падземкі. Але былі белымі і яе сцягна, так і ніжняя частка тулава змяніла колер. Што за дзіўная ликантропия [175]?
  
  «А пачалося ўсё з крадзяжу дзіцяці, — весела ўсклікнула Детта. — Хутка ў цябе будзе белы жывот... белыя грудзей... белая шыя... белыя шчокі...»
  
  «Перастань», — асадзіла яе Сюзанна, але калі Детта Уокер прыслухоўвалася да яе патрабаванням? Яе ці каго — то яшчэ?
  
  «А потым, напрыканцы, і твае мазгі стануць белымі, дзяўчынка! Яны стануць мазгамі Міа! І хіба гэта будзе несправядліва? Зусім! Ты цалкам ператворышся ў Міа! І на цябе наплюют, калі ты раптам захочаш сесці за руль!»
  
  Потым сцягна схаваліся пад падолам кашулі, Міа зашпіліла джынсы, села на сядзенне ўнітаза. Перад вачыма апынулася надпіс на дзверы: «БАНГА СКАНК ЧАКАЕ КАРАЛЯ».
  
  «Хто такі Банга Сканк»? — спытала Міа.
  
  «Паняцці не маю».
  
  «Я думаю, — словы даваліся нялёгка, але Міа выціснула іх з сябе. — Я думаю, што павінна падзякаваць цябе».
  
  Сюзана адказала без найменшай замінкі: «Падзякавалі мяне праўдай».
  
  «Спачатку скажы, чаму ты ўсё-такі дапамагла мне, пасля таго, як я...»
  
  На гэты раз Міа не змагла скончыць прапанову. Ёй падабалася меркаваць сябе мужна, і адвагу сваю яна паставіла на службу малому... але на гэты раз яна не змагла скончыць прапанову.
  
  «Пасля таго, як ты здрадзіла мужчыну, якога я люблю, тым, хто, калі ўжо дакопвацца да сутнасці, служыць Алому Каралю? Пасля таго, як ты не знайшла нічога дрэннага ў тым, што яны заб'юць самага дарагога мне чалавека, пры ўмове, ты захаваеш свайго любімчыка? Ты хочаш пачуць адказ менавіта на гэтае пытанне?»
  
  Міа вядома, не спадабалася тырада Сюзаны. Зусім не спадабалася. Але сваю незадаволенасць яна пакінула пры сабе. Давялося.
  
  «Так, жанчына, калі цябе гэта не абцяжарыць».
  
  На гэты раз ёй адказала іншая, голасам — грубым, дрыготкім, насмешлівым, пераможна, сочащемся нянавісцю — больш непрыемным, чым пранізлівы смех птицеженщин. Куды як больш непрыемным.
  
  «Таму што мае хлопчыкі засталіся живехоньки, вось чаму! Выдалі гэтым казлоў па поўнай праграме! Тых, каго яны не прыстрэлілі, разарвала на шматкі!»
  
  Міа як-то адразу стала не па сабе. Праўду казала гэтая адваротная жанчына ці не, але яна верыла ў свае словы. І калі Роланд і Эдзі Дын да гэтага часу жывыя, можа, Пунсовы Кароль не так моцны, не так усемагутны, як ёй пра гэта казалі? А ў такім выпадку, не падманулі яе, абяцаючы...
  
  «Перастань, перастань, нельга так думаць!»
  
  «Ёсць і іншая прычына, па якой я дапамагла», — грубы голас сышоў, саступіўшы месца другому. Па меншай меры, на якое — той час.
  
  «Якая?»
  
  «Гэта і мой дзіця, — адказала Сюзана. — Я не хачу, каб яго забілі».
  
  «Я табе не веру».
  
  Але яна паверыла. Таму што жанчына, суседніх з ёй у целе, казала праўду: Мордред Дискейн і Дискордия належалі ім абодвум. Дрэнны было напляваць на малога, але Сюзанна, другая, адчувала яго прыцягненне. І, калі яна мае рацыю наконт Сейра і тых, хто чакаў у «Дыксі-Піг»... калі яны хлусы і махляры...
  
  «Хопіць. Хопіць. Мне няма куды ісці, акрамя як да іх».
  
  «Ёсць, — хутка адказала Сюзана. — З Чорным Трынаццатым ты можаш пайсці, куды заўгодна».
  
  «Ты не разумееш. Ён будзе пераследваць мяне. Пераследваць шар».
  
  «Ты правы. Я не разумею», — на самай справе Сюзанна ўжо разумела, ва ўсякім выпадку, думала, што разумее, але.... «Пратрымайся дзень», — сказаў ён.
  
  «Добра, паспрабую растлумачыць. Я сама не разумею усё, сёе-чаго проста не ведаю, але скажу табе ўсё, што змагу».
  
  «Дзякуй т...», — на паўслове Сюзанна пачала падаць, зноў, як Алісу яе панесла па трусінай норцы. Скрозь ўнітаз, праз падлогу, праз трубы, якія праходзяць пад падлогай, у іншы свет.
  
  9
  
  На гэты раз падзенне прывяло яе не ў замак. Роланд распавядаў ім некалькі гісторый аб тым, што здарылася з ім у гады падарожжаў... аб сёстрах-вампіраў і маленькіх дактароў Элурии, пра якія ступаюць водах Іст-Даўна і, вядома, трагічную гісторыю яго першай любові. Вось у Сюзаны і стварылася ўражанне, што яна «выпала» з трусінай норкі ў адну з гэтых гісторый. А можа, у адну з овсовых опер («вестэрнаў для дарослых», як іх называлі), серыялаў, якія паказвалі па каналах адносна новай телевещательной карпарацыі Эй-бі-сі [176]: «Шугарфут» з Таем Хардином, «Маверик» з Джэймсам Скульптуры і, фаварыт Адэты Холмс, «Чейен» з Клінтом Уокер. (Аднойчы Адэта напісала ліст у дырэкцыю Эй-бі-сі з прапановай пашырыць рамкі жанру і, адпаведна, прыцягнуць новую аўдыторыю, зняўшы серыял пра странствующем ковбое-негры ў другой палове 1860-х гадоў, пасля завяршэння Грамадзянскай вайны. Адказу яна не атрымала. Потым зразумела, што пісаць такія лісты — недарэчнасць, страта часу, нічога больш).
  
  Яна ўбачыла стайню з надпісам на франтоне: «ПОЧИНЕННАЯ ЗБРУЯ ТАННА». Ўбачыла гатэль, які прапануе «ЦІХІЯ ПАКОІ, ХАРОШИЕ ЛОЖКА». Ўбачыла як мінімум пяць салуноў. Перад адным з іх іржавы робат на скрыпучым гусеніцах круціў галавой з боку ў бок. Па цэнтру таго месца, дзе належыла знаходзіцца твару, размяшчаўся гучнагаварыцель ў форме рогі, які вяшчае пустыннаму горадзе: «Дзяўчынкі, дзяўчынкі, дзяўчынкі! Ёсць і жывыя, ёсць і кібаргі, але што з таго, розніцы вы не заўважыце, яны зробяць усё, што вы захочаце, без адзінай скаргі, такога слова ў іх лек-сі-кані няма, яны задаволяць любога! Дзяўчынкі, дзяўчынкі, дзяўчынкі! Некаторыя кібаргі, некаторыя сапраўдныя, але на навобмацак ўсе аднолькавыя! Яны робяць усё, што вы хочаце! Яны хочуць таго ж, што і вы!»
  
  Побач з Сюзанай шагала ўсё тая ж маладая беласкурая прыгажуня з велізарным жыватом, падрапанымі нагамі і прамымі, да плячэй, чорнымі валасамі. У гэты момант самым яны праходзілі пад шыльдай «ФЕДИКСКИЙ САЛУН „ДОБРЫ ЧАС“, БАР І ТАНЦПЛЯЦОЎКА». Вылинявшее клетку сукенка падкрэслівала, што яна практычна на сносях і да родаў застаецца зусім нічога. Huaraches, якія яна насіла ў галерэі замка, саступілі месца патрапаным ботах з кароткімі халявамі. Дакладна такія ж боты былі і на ёй, і абцасы глуха стукалі па дашчанай пешаходнай дарожцы.
  
  З аднаго з закінутых салуноў даносілася вясёленькая мелодыя, і Сюзане на розум прыйшлі словы нейкага даўняга вершыка пра хлопцаў, якія добра весяліліся ў «Салуне Катаць».
  
  Яна паглядзела на нізкія, якія верцяцца на бакавых стойках дзверцы і ніколькі не здзівілася, прачытаўшы на іх: «САЛУН КАТАЦЬ».
  
  Замарудзіла крок, каб зазірнуць у салун над дзверцаў, і ўбачыла храмаванае піяніна, якое гуляла сама па сабе, пыльныя клавішы падымаліся і апускаліся. Механічны музычны аўтамат, зроблены, несумненна, гэтак папулярным у тутэйшых краях «Норд сентр позитроникс», забаўляў пусты зала, калі не лічыць зламанага робата ды двух шкілетаў у далёкім куце, на стадыі канчатковага разбурэння, калі косткі ператвараюцца ў пыл.
  
  Далей, у самым канцы адзінай вуліцы мястэчка, высілася прыгонная сцяна. Такая высокая і шырокая, што загароджвае паўнеба.
  
  Сюзана раптам падняла руку і кулаком стукнула сябе па галаве. Потым выцягнула рукі перад сабой, шчоўкнула пальцамі.
  
  — Што ты робіш? — спытала Міа. — Скажы, прашу цябе.
  
  — Хачу пераканацца, што я тут. У плоці і крыві.
  
  — Так і ёсць.
  
  — Быццам бы так, але як такое можа быць?
  
  Міа пахітала галавой, паказваючы, што не ведае. І вось у гэтым, па меншай меры, Сюзанна магла ёй паверыць. Детта, падобна, прытрымлівалася таго ж меркавання, раз ужо маўчала.
  
  — Гэта не тое, што я чакала, — Сюзана круціла галавой, азіраючыся. — Такога я зусім не чакала.
  
  — Праўда? — спытала яе спадарожніца, не выказваючы асаблівай цікавасці. Шагала Міа вперевалочку, нязграбна, але вельмі міла, нагадваючы качачку, той самай хадой, якой аддаюць перавагу ўсе жанчыны на апошніх тыднях, а то і днямі цяжарнасці. — А чаго ты чакала, Сюзанна?
  
  — Мяркую, чаго-то больш сярэднявечнага. Падобнага на гэта, — яна паказала на замак. Міа паціснула плячыма, як бы кажучы, бяры, што даюць, потым спытала:
  
  — Другая з табой? Гідкая?
  
  Само сабой, пыталася яна пра Детте.
  
  — Яна заўсёды са мной. Мая частка, сапраўды гэтак жа, як малой — частка цябе.
  
  Зрэшты, Сюзане па-ранейшаму не даваў спакою пытанне, а як, уласна, Міа магла зацяжарыць, калі яе трахали, Сюзану.
  
  — Я хутка разрожусь малым, — слушна зазначыла Міа. — Але ты-то ніколі не адкараскаешся ад яе?
  
  — Я думала, што атрымала, — шчыра прызналася Сюзана. — Але яна вярнулася. Думаю, у асноўным, для таго, каб разбірацца з табой.
  
  — Я яе ненавіджу.
  
  — Ведаю, — і Сюзанна ведала сёе-тое яшчэ. Міа, да таго ж, і баялася Детту. Вельмі-вельмі баялася.
  
  — Калі яна загаворыць, раіцца нам будзе не аб чым.
  
  Цяпер плячыма паціснула Сюзана.
  
  — Яна з'яўляецца, калі хоча, і кажа, калі ўзнікае такое жаданне. Майго дазволу яна не пытае.
  
  А наперадзе, на тым баку вуліцы, па якой яны ішлі, высілася арка з надпісам: «СТАНЦЫЯ ФЕДИК МОНА ПАТРЫЦЫЯ АДКЛЮЧАНЫ СКАННЕР ВЯЛІКАГА ПАЛЬЦА НЕ ПРАЦУЕ ПРАД'ЯВІЦЕ БІЛЕТ НОРД СЕНТР ПОЗИТРОНИКС ДЗЯКУЕ ВАС ЗА ЦЯРПЛІВАСЬЦЬ»
  
  Надпіс зацікавіла яе куды менш, чым два прадмета, якія ляжаць на бруднай станцыйнай платформе, якая пачыналася за аркай: дзіцячая лялька, такая старая, што засталіся ад яе толькі галава ды рука, і, крыху далей, скалящаяся маска. І хоць вырабілі маску, хутчэй за ўсё, з сталі, вялікая яе частка згніла, як плоць. А скалилась маска не зубамі — звярынымі ікламі. І вочы паблісквалі шклом. У Сюзаны не ўзнікла ні найменшых сумневаў, што перад ёй яшчэ адно тварэнне «Норд сентр позитроникс». Вакол маскі валяліся шматкі зялёнай матэрыі, з якой у далёкія часы пашылі капюшон, якая прыкрывала галаву таго істоты, што насіла маску. Сюзана без працы супаставіла рэшткі лялькі і рэшткі Ваўка; яе мама, як часам любіла казаць Детта сваім суразмоўцам (звычайна сэксуальна заклапочаным хлопцам на якой-небудзь аўтастаянцы ля прыдарожнага рэстарана) дурняў не гадавала.
  
  — Вось куды яны прывозілі дзяцей, — вырвалася ў яе. — Вось куды яны прывозілі двайнят, выкрадзеных у Кэлла Брын Стерджис. Вось дзе яны... што? Аперыравалі іх?
  
  — Не толькі з Кэлла Брын Стерджис, — з поўным абыякавасцю адказала Міа, — але прывозілі. А як толькі дзеці аказваліся тут, іх адводзілі вунь туды. Я не сумняваюся, што табе знаёма і гэта месца.
  
  Яна паказала на другі бок адзінай вуліцы Федика. Недалёка ад прыгоннай сцяны, якая абрывала і вуліцу, і горад, стаяў яшчэ адзін доўгі куонсетский ангар, з іржавай паўкруглай дахам і сценамі з пакрытага пластом бруду гафрыраванага металу. Вокны на сцяне, звернутай да Сюзане, забілі. Уздоўж сцяны цягнуўся сталёвы рэек канавязі. З прывязанымі да яе сям'ю дзесяткамі быццам бы коней. Усе, як адна, шэрага колеру. Некаторыя зваліліся і ляжалі, выцягнуўшы ногі. Адна або дзве павярнулі галовы на жаночыя галасы і застылі. Сапраўдныя коні так сябе не паводзілі, але гэтыя і не былі сапраўднымі. Сюзана бачыла перад сабой робатаў або кібаргаў. На мове Роланда яны, вядома ж, называліся інакш. Многія з іх, падобна, выпрацавалі свой рэсурс. І ператварыліся ў металалом.
  
  На франтоне будынка мацавалася іржавая металічная таблічка з надпісам:
  
  "НОРД СЕНТР ПОЗИТРОНИКС, ЛТД.
  
  Федикская штаб-кватэра
  
  Эксперыментальная станцыя 16-га квадрата дугі
  
  Максімальны ўзровень бяспекі
  
  УВАХОД ПА РАЗВІЦЦІ ПАРОЛЯ
  
  ПРАВЕРКА РЕТИНАГРАММЫ"
  
  — Яшчэ адзін «Доган», ці не так? — спытала Сюзана.
  
  — І ды, і няма, — адказала Міа. — У рэчаіснасці гэта «Доган» ўсіх «Доганов».
  
  — Куды Ваўкі прывозілі дзяцей?
  
  — Ага, і будуць прывозіць. Бо праца Караля працягнецца пасля таго, як будуць ліквідаваны перашкоды, створаныя тваім прыяцелем — стралком. Я ў гэтым ніколькі не сумняваюся.
  
  У пакладзеным на яе поглядзе Сюзаны чыталася сапраўднае цікаўнасць.
  
  — Як ты можаш гаварыць так жорстка і пры гэтым так шчыра? — спытала яна. — Яны прывозяць сюды дзяцей і рыюцца ў іх галовах, як... як у гарбуз. Дзяцей, якія нікому не прычынілі шкоды! А таму пасылаюць кончаных ідыётаў, якія, крычучы ад болю, вырастаюць у гігантаў і часта паміраюць у пакутах. Міа, а калі б твайго дзіцяці везлі папярок аднаго з гэтых сёдлаў, а ён бы клікаў цябе, цягнуўся да цябе ручкамі?
  
  Міа пачырванела, але змагла сустрэць і вытрымаць погляд Сюзаны.
  
  — Кожны павінен ісці дарогай, якую праклала ў яго ног ка, Сюзанна з Нью-Ёрка. Мая дарога — выносіць і нарадзіць малога, выгадаваць яго і, такім чынам, пакласці канец паходу твайго дзіна. І яго жыцця.
  
  — Гэта дзіўна, але, падобна, думаюць, быццам ім вядома, што для іх прыгатавана ка, — паціснула плячыма Сюзана. — Ты не лічыш гэта дзіўным?
  
  — Я лічу, што ты высмеиваешь мяне, таму што баішся, — суха адказала Міа. — Калі гэтыя насмешкі падымаюць цябе настрой, працягвай, — яна раскінула рукі і ледзь пакланілася, падаўшыся наперад над вялізным жыватом.
  
  Яны спыніліся на дашчанай пешаходнай дарожцы перад крамай «ЖАНОЧЫЯ ШАПКІ І АДЗЕННЕ», насупраць федикского «Дога», і Сюзанна падумала: «Пратрымайся дзень, не забывай, ты тут і для гэтага. Забі час. Як мага даўжэй пратрымай Міа ў асобным целе, не дазваляй ёй вярнуцца ў той двухцветное, якое мы бачылі ў кабінцы жаночага туалета».
  
  — Я не насмехаюсь над табой, — сказала Сюзана. — Я толькі прашу цябе стаць на месца адной з маці Кэллы Брын Стерджис.
  
  Міа злосна заматала галавой, чорныя валасы ляталі ўкруг вушэй, церліся аб плечы.
  
  — Я не вызначала іх лёс, жанчына, а яны не вызначаюць маю. Так што плакаць аб іх я не буду, будзь ўпэўненая. Хочаш ты выслухаць маю гісторыю або няма?
  
  — Так, калі ласка.
  
  — Тады давай прысядзем, ногі вельмі ўжо стаміліся.
  
  10
  
  Яны павярнулі назад і, прайшоўшы тры-чатыры хаты, у салуне «Джын-Пуппи» знайшлі крэслы, якія маглі вытрымаць іх вага. Але на самай салуне, дзе пахла пылам і смерцю, заставацца не схацелі. Выцягнулі крэслы на дашчаныя дарожку, і Міа з уздыхам палягчэння апусцілася на свой.
  
  — Хутка, — сказала яна. — Хутка ты народзіш, Сюзанна з Нью-Ёрка, і я таксама рожу.
  
  — Магчыма, я нічога не разумею. А больш за ўсё мяне здзіўляе, што ты рвешься да гэтага Сейру, хоць выдатна ведаеш, што ён служыць Алому Каралю.
  
  — Ціха! — Міа сядзела, расставіўшы ногі, і яе велізарны жывот пёр наперад, нібы разглядаў пустынную вуліцу. — Справа ў тым, што менавіта слуга Караля даў мне шанец выканаць прызначэнне, уготовленное ка мне. Не Сейр, іншы, што значна бліжэй да Караля. Перад якім дае справаздачу Сейр. Клікаць яго Уолтар.
  
  Сюзана здрыганулася, пачуўшы імя старажытнага заклятага ворага Роланда. Міа, не отрывавшая ад яго вачэй, змрочна ўсміхнулася.
  
  — Бачу, імя табе знаёма. Што ж, можа, і казаць мне давядзецца менш. Бачаць багі, ніколі ў жыцці мне не даводзілася столькі вярнуць мовай. Размовы — гэта не для мяне. Я створана, каб нарадзіць малога і выхаваць яго, не больш таго. Але і не менш.
  
  Сюзана палічыў за лепшае не адказваць. Забойства быццам бы стала яе рамяством, няхай у дадзенай сітуацыі яна забівала час, але ёй ужо пачала надакучаць зацыкленасці Міа на малым. Не кажучы ўжо пра тое, што зацыкленасці гэтая палохала.
  
  Нібы перахапіўшы яе думкі, Міа працягнула:
  
  — Я — такая, як ёсць, і мяне гэта цалкам задавальняе. Калі іншых — не, што мне да гэтага? Пляваць я на іх хацела!
  
  «Сказана ў лепшых традыцыях Детты», — падумала Сюзанна, але зноў прамаўчала. Палічыла, што спакайней трымаць рот на замку.
  
  І пасля паўзы Міа загаварыла зноў:
  
  — Аднак, я б схлусіла, не сказаўшы, што вяртанне сюды навявае... пэўныя ўспаміны. Йя-я! — і нечакана засмяялася. Смех гэты здзівіў Сюзану, выдатны і меладычны.
  
  — Раскажы мне сваю гісторыю, — папрасіла яна. — На гэты раз ўсю, ад пачатку і да канца. У нас ёсць час, сутычкі пакуль не пачнуцца.
  
  — Ты так кажаш?
  
  — Ды. Расказвай.
  
  Некалькі імгненняў Міа разглядала вуліцу, пыльную, без адзінага следу на оггане, даўно і назаўсёды покинутую. І пакуль Сюзана чакала, калі ж Міа пачне свой аповяд, яна ўпершыню звярнула ўвагу на адсутнасць у Федике ценяў. Яна ўсё добра бачыла, але над галерэяй, бегла па вяршыні прыгоннай сцяны, не ззяў месяц, а Сюзана не магла сцвярджаць, што на двары дзень. «Тут няма часу, — прашаптаў голас у галаве, чый, яна не мела ні найменшага паняцця. — Гэта месца ў міжчасоўе, Сюзанна; месца, дзе цені адмененыя, а час затаило дыханне».
  
  І тут Міа пачатку. Аповяд яе апынуўся карацей, чым чакала Сюзанна (карацей, чым ёй хацелася б, улічваючы наказ Эдзі пратрымацца дзень), але шмат што патлумачыў. Нават больш, чым Сюзанна разлічвала. Яна слухала і ў ёй усё мацней закіпала лютасьць. І чаму няма? Падобна на тое, яе не проста згвалцілі ў тым крузе з камянеў і костак. Яшчэ і абрабавалі, і такім дзіўным рабавання, мабыць, не падвяргалася ні адна жанчына.
  
  Больш таго, рабаванне гэта расцягнулася ў часе і працягвалася да гэтага часу.
  
  11
  
  — Паглядзі туды, можа табе будзе цікава, — мовіла жанчына з вялізным жыватом, якая сядзела побач з Сюзанай на дашчанай пешаходнай дарожцы. — Паглядзі, і ты ўбачыш, якой была Міа да таго, як атрымала сваё імя.
  
  Сюзана паглядзела ў паказаным кірунку. Спачатку ўбачыла толькі отвалившееся ад фургона кола, растрескавшееся і даўно спусцелыя карыта, з якога калі-то паілі коней, і серабрыстую зорачку: відаць у старадаўнія часы хто-небудзь з каўбояў страціў колца шпоры. Потым, вельмі павольна, у паветры нібы пачаў збірацца туман, ператвараючыся ў аголеную жанчыну. Яе прыгажосць прыкоўвала погляд, зачароўвала... Сюзанна зразумела гэта яшчэ да таго, як змагла добранька разглядзець яе. Вызначыць узрост не ўяўлялася магчымым. Чорныя валасы падалі на плечы. На плоскім жываце віднелася западзіна пупка, якую любы мужчына, які любіць жанчын, з радасцю запоўніў сваёй мовай. Сюзанна (а можа, Детта), падумала: «Чорт, я б таксама запоўніла». А якія хаваюцца паміж сцёгнаў жанчыны-прывіда расколіна. Яна валодала нават вялікім прыцягненнем.
  
  — Такой я была, калі з'явілася тут, — патлумачыла цяжарная жанчына, якая сядзела побач з Сюзанай. Здавалася, каментавала фатаграфіі, зробленыя ў час адпачынку. "Вось гэта я ля Вялікага Каньёна. Вось гэта — у Сіэтле. Вось гэта — на плаціне Гранд-Кулі [177]. А тут я — на Галоўнай вуліцы Федика, прашу любіць і дараваць". Цяжарная жанчына таксама была прыгажуняй, але прыгажосць яе адрознівалася ад прыгажосці той, што матэрыялізавалася з паветра. Цяжарная жанчына выглядала на пэўны ўзрост, старэй дваццаці пяці, але, безумоўна, маладзей трыццаці, і яе твары адбівалася жыццёвы вопыт. Па большай частцы, негатыўны.
  
  — Я казала, што я — першародны дэман, той, што займаўся каханнем з тваім дынам, але ў гэтым ашуквала. Думаю, ты мяне раскусила. Ашуквала не дзеля выгады, а таму... ну, не ведаю... напэўна, таму, што мне хацелася апынуцца на месцы таго дэмана. Я хацела, каб дзіця і ў гэтым быў маім...
  
  — Тваім з самага пачатку.
  
  
  
  — Ага, з самага пачатку... ты кажаш праўду, — яны назіралі, як аголеная жанчына ідзе па вуліцы: рукі рухаліся ў такт крокам, у якой плаўна пагойдваліся сцягна. Слядоў на оггане жанчына не пакідала.
  
  — Я распавядала табе аб істотах нябачнага свету, якія засталіся пасля таго, як адступіў Заўв. Большасць памерла, як паміраюць рыбы і марскія жывёлы, выкінутыя на бераг, у чужую для іх паветраную сераду. Але заўсёды знаходзяцца такія, каму ўдаецца прыстасавацца, вось і я апынулася сярод гэтых няўдачнікаў. Я блукала па ўсім свеце і, калі знаходзіла мужчын на яго прасторах, то прымала вобраз, які ты бачыш.
  
  Як мадэль на подыуме (праўда, забывшая надзець самае моднае парыжскае сукенцы, для дэманстрацыі якога, яе, уласна, і запрасілі) жанчына на вуліцы разгарнулася на мысках, ягадзіцы з дзіўнай лёгкасцю напружыліся, пад імі на імгненне ўтварыліся западзіны-паўмесяцы. Яна пакрочыла ў адваротны бок, вочы пад прамой челкой не адрываліся ад нейкай кропкі на гарызонце, валасы калыхаліся каля вушэй. Завушніц жанчына не насіла.
  
  — Калі я знаходзіла каго-небудзь з сябрам, я яго трахала, — працягнула Міа. — У гэтым я нічым не адрознівалася ад першароднага дэмана, які спачатку паспрабаваў спалучыцца з вашым хлопчыкам, а потым зрабіў гэта з тваім дынам. І гэта акалічнасць, мабыць, паказвае на тое, што ў маёй хлусні была доля праўды. І я знайшла твайго дзіна прывабным, — ад ноткі прагнасці голас погрубел. Прабывае ў Сюзане Детта вырашыла, што гэта сэксуальна. Прабывае ў Сюзане Детта ледзь развяла вусны ва ўсмешцы. Так, яна разумела, аб чым толковала Міа.
  
  [178]— Я іх трахала, а калі яны не маглі вырвацца, затрахивала да смерці, — будзённа. "Пасля плаціны Гранд-Кулі мы паехалі ў Йосемит ". — Ты замолвишь за мяне слоўца свайму дзіну, Сюзанна? Калі ўбачыш яго зноў?
  
  — Так, калі хочаш.
  
  — Аднойчы ён сустрэў чалавека, дрэннага чалавека, яго звалі Амос Дипейп, брата Роя Дипейпа, які прыехаў у Меджис з Джонасом. Твой дын думае, што Амос Дипейп загінуў ад укусу змяі. У нейкім сэнсе, так... але толькі змяёй была я.
  
  Сюзана прамаўчала.
  
  — Я трахала іх не дзеля сэксу, я трахала іх не для таго, каб забіць. У мяне не ўзнікала ніякіх эмоцый, калі яны паміралі і іх члены вывальваліся з мяне, як раставаў ледзяшы. Калі шчыра, я нават не ведала, чаму я іх трахала, пакуль не трапіла сюды, у Федик. У тыя даўнія дні тут яшчэ жылі мужчыны і жанчыны; Чырвоная Смерць не дабралася сюды, ты разумееш. Разлом у зямлі за горадам ўжо быў, але перакінуты праз яго мост яшчэ не абрынуўся. Людзі тут жылі ўпартыя, не захацелі пакідаць наседжанае гняздо, нават калі з'явіліся чуткі пра зданяў ў замку Дискордия. Цягніка яшчэ хадзілі, хоць і нерэгулярна...
  
  — Дзеці? — спытала Сюзана. — Блізняты? — яна памаўчала. — Ваўкі?
  
  — Не, усё гэта з'явілася праз два тузіны стагоддзяў. Можа, і пазней. Але ты слухай мяне. У адной пары ў Федике быў дзіця. Ты і ўявіць сабе не можаш, Сюзанна з Нью-Ёрка, як рэдка ў тыя дні сустракаліся дзеці, таму што ў большасці сваёй людзі былі такімі ж бясплоднымі, як первородные дэманы, а астатнія часцей за ўсё нараджалі павольных мутантаў або такіх вырадкаў, што забівалі іх, ледзь тыя паспявалі зрабіць першы ўдых. А многія проста нараджаліся мёртвымі. Але гэты дзіця! — Яна пляснула ў ладкі, яе вочы заблішчалі. — Кругленькі, ружовы, з чыстай скурай, калі не лічыць аднаго роднага плямы... Убачыўшы яго, я адразу зразумела, для чаго створана. Я трахалась не дзеля сэксу, не таму, што падчас коітус практычна станавілася жанчынай, не таму, што забівала большасць сваіх партнёраў. Я трахалась, што зачаць такога дзіцяці. Такога, як іх Майкл.
  
  Яна нахіліла галаву, уздыхнула.
  
  — Я магла б яго забраць, ці ведаеш. Магла б пайсці да мужчыны, трахала б яго, пакуль ён не страціў галаву, а потым шапнула на вуха, што ён павінен забіць сваю жонку. І яна б пайшла ў пустку, якой заканчваецца сцежка. А потым я б затрахала яго да смерці, і дзіця, гэты выдатны, ружовы, маленькі дзіця стаў бы маім. Ты разумееш?
  
  — Так, — кіўнула Сюзана. Яе пачатак каламуціць. А перад імі, пасярод вуліцы, жанчына-прывід зноў развярнулася і рушыла ў зваротным кірунку. А крыху далей іржавы робат-зазывала працягваў свой бясконцы маналог: «Дзяўчынкі, дзяўчынкі, дзяўчынкі! Ёсць і жывыя, ёсць і кібаргі, але што з таго, розніцы вы не заўважыце!»
  
  — Але аказалася, што я не магу да іх наблізіцца. Нібы вакол іх акрэслілі магічны круг. Мяркую, гэта зрабіў дзіця.
  
  А потым прыйшла хвароба. Чырвоная смерць. Некаторыя казалі, што ў замку хто-небудзь што-то адкрыў, нейкі гаршчок з демонским зеллем, які варта было навечна пакінуць закрытым. Іншыя сцвярджалі, што крыніца хваробы — разлом, яго ж называлі Дупай Д'ябла. Так ці інакш, але Чырвоная смерць паклала канец жыцця ў Федике, жыцця на краі Дискордии. Многія сышлі ці з'ехалі ў фургонах. Майкл і яго бацькі засталіся, спадзеючыся на прыбыццё цягніка. Дзень праходзіў за днём, я чакала з'яўлення прыкмет хваробы, чырвоных кропак на тоўстых шчоках малога і на яго пухлых ручонках, але яны так і не з'явіліся. Ніхто з траіх не захварэў. Магчыма, яны сапраўды знаходзіліся ў магічным крузе. Я думаю, справа толькі ў гэтым. А потым прыбыў цягнік. Патрыцыя. Мона. Ты мяне разумеючы...
  
  — Так, — не дала ёй дагаварыць Сюзана. Яна і так ведала ўсё, што ёй хацелася ведаць аб близнеце Блэйна Мона. У далёкія часы маршрут Патрыцыі, павінна быць, праходзіў як праз Федик, так і праз Луд.
  
  — Дык вось, яны падняліся ў вагон. Я назірала з платформы, з вачэй цяклі нікому нябачныя слёзы, з грудзей вырываліся нікому не слышные крыкі. Яны ўзялі з сабой і свайго малога... да таго часу яму ўжо споўніліся тры ці чатыры гады, ён хадзіў і казаў. Яны з'ехалі. Я паспрабавала рушыць услед за імі, Сюзанна, але не змагла. Стала палонніцай Федика. Ўсведамленне майго прызначэння прымусіла мяне застацца.
  
  Сюзана хацела спытаць, аб чым гэта кажа Міа, але вырашыла прамаўчаць.
  
  — Праходзілі гады, дзесяцігоддзі, стагоддзі. У Федике я бачыла толькі робатаў ды непохороненные цела тых, каго забрала Чырвоная Смерць. І цела гэтыя ператвараліся спачатку ў шкілеты, а потым у пыл. Нарэшце, зноў з'явіліся людзі, але я не вырашалася падысці да іх, таму што яны былі яго людзьмі.
  
  — Пунсовага Караля?
  
  — Ага, з крывавымі дзіркамі па лбе. Яны пайшлі туды, — Міа паказала на «Доган» Федика, Эксперыментальную станцыю 16-га квадрата дугі. — І хутка іх праклятыя машыны зарабілі зноў, як быццам яны па-ранейшаму верылі, што машыны змогуць утрымаць свет. Не, ты разумееш, яны не імкнуліся ўтрымаць свет, зусім наадварот! Няма, няма, няма, яны хацелі яго разбурыць! Яны прынеслі ложка...
  
  — Ложка! — здрыгануўшыся, усклікнула Сюзана. На вуліцы жанчына зноў паднялася на маскі і разгарнулася ў яшчэ адным вытанчаным пируэте.
  
  — Ага, для дзяцей, хоць прайшлі яшчэ доўгія гады, перш чым Ваўкі пачалі прывозіць іх сюды, і задоўга да таго, як ты стала часткай гісторыі свайго дзіна. Аднак, я заставалася ў Федике, і тут да мяне прыйшоў Уолтар.
  
  — Можаш ты прымусіць гэтую жанчыну знікнуць? — рэзка, нават злосна, спытала Сюзана. — Я ведаю, яна — гэта ранейшая ты, ідэю я зразумела, але яна мяне... ну, не ведаю... нервуе. Ці можаш ты прымусіць яе сысці?
  
  — Ага, калі хочаш, — Міа падціснула вусны і дунула. Хвалюючая прыгажуня, прывід без імя, растала, як дым. Некалькі секунд Міа маўчала, наладжваючы на працяг сваёй гісторыі.
  
  — Уолтар... убачыў мяне. У адрозненне ад іншых мужчын. Нават тыя, каго я затрахивала да смерці, бачылі толькі тое, што хацелі бачыць. Або тое, што я дазваляла ім убачыць, — яна ўсміхнулася не вельмі-то і прыемным успамінам. — Некаторыя паміралі, думаючы, што трахать уласных маці! Табе б паглядзець на іх асобы! — ўсмешка стала бляклай. — Але Уолтар ўбачыў мяне.
  
  — Як ён выглядаў?
  
  — Цяжка сказаць, Сюзанна. Ён хадзіў у башлыку, а пад ім усміхаўся, такі ён быў усмешлівы, і ён пагаварыў са мной. Вось там, — яна паказала на федикский салун «Добры час» крыху подрагивающим пальцам.
  
  — На лбе меткі не было?
  
  — Не, я ў гэтым упэўненая, і ён не быў адным з тых, каго бацька Каллагэн называў «нізкімі людзьмі». Яны-то займаліся Разбуральнікамі. Разбуральнікамі і толькі імі.
  
  Вось тут у Сюзане пачала падымацца злосць, хоць яна і старалася гэтага не паказваць. Міа мела доступ да ўсіх яе ўспамінах, гэта значыць да ўсіх планах і сакрэтаў іх ка-тэта. У яе ўзнікла асацыяцыя з пабылі ў доме злодзеем, які не толькі скраў грошы і прагледзеў асабістыя паперы, але і перемерял тваё ніжняе бялізну.
  
  Непрыемная, вельмі непрыемная асацыяцыя.
  
  — Ўолтара, мяркую, ты магла б назваць прэм'ер-міністрам Пунсовага Караля. Ён часта падарожнічае ў чужым абліччы, у розных мірах яго ведаюць пад рознымі імёнамі, але ён заўсёды усміхаецца, заўсёды смяецца...
  
  — Аднойчы я з ім сустрэлася, — адказала Сюзана. — Тады яго звалі Флегг. Спадзяюся, што мы сустрэнемся зноў.
  
  — Калі б ты добра яго ведала, то жадання ўбачыць яго зноў у цябе бы не ўзнікала.
  
  — Разбуральнікі, аб якіх ты згадала... дзе яны?
  
  — Як дзе? У Тандерклепе, хіба ты не ведаеш? У краіне ценяў. Чаму ты пытаеш?
  
  — Выключна з цікаўнасці, — адказала Сюзанна і быццам бы пачула Эдзі: «Задавай любыя пытанні, на якія яна адкажа. Пратрымайся дзень. Дай нам шанец паспець да цябе». Яна спадзявалася, што зараз, калі яны знаходзіліся ў розных целах, Міа не магла чытаць яе думкі. Калі магла, шанцы на выратаванне імкнуліся да нуля, як у людзей, якія апынуліся без вёслаў у лодцы, якую несла па бурнай рацэ. — Вернемся да Уолтар. Можам мы аб ім пагаварыць?
  
  Міа асуджана паціснула плячыма, як бы паказваючы, што дзявацца няма куды, але Сюзанна ёй не паверыла. Як даўно ў Міа ў апошні раз з'яўлялася магчымасць выгаварыцца? І адказ напрошваецца просты: так ніколі не было ў яе такой магчымасці. І ўсе пытанні, якія задавала Сюзанна, усе сумненні, якія выказвала... вядома ж, многія, напэўна, прыходзілі Міа ў галаву. Яна іх тут жа адкідваў, мяркуючы блюзнерскімі, аднак, яны прыходзілі, таму што дурніцай Сюзанна яе не лічыла. Хіба што апантанасць адной ідэяй пазбавіла яе розуму. Сюзана вырашыла, што над гэтым варта падумаць.
  
  — Сюзана? Ушастик-путаник адкусіў цябе мову?
  
  — Не, проста я падумала, якое ж ты адчула палёгку, калі ён прыйшоў да цябе.
  
  Міа абдумала яе словы, усміхнулася. Ўсмешка гэтая змяніла твар белай жанчыны, цяпер яна выглядала юнай, бясхітраснай, сарамлівай. Сюзане нават прыйшлося нагадаць сабе, што гэтая знешнасць Міа зманлівая.
  
  — Так! Так і было! Зразумела, так і было!
  
  — Пасля таго, як ты адкрыла сваё прызначэнне і дзякуючы гэтаму апынулася ў пастцы... убачыўшы, як Ваўкі рыхтуюцца прывозіць дзяцей і апераваць іх... пасля ўсяго гэтага прыходзіць Уолтар. Д'ябал, безумоўна, але, па меншай меры, ён можа цябе бачыць. Па меншай меры, можа выслухаць тваю сумную гісторыю. І ён робіць цябе прапанова.
  
  — Ён сказаў, што Пунсовы Кароль дасць мне дзіцяці, — адказала Міа і абняла рукамі здаравенны жывот. — Майго Мордреда, якому ў самым хуткім часе трэба будзе з'явіцца на святло.
  
  12
  
  Міа зноў паказала на Эксперыментальную станцыю. Тую самую, якую назвала «Доганам» «Доганов». Апошнія рэшткі ўсмешкі яшчэ крывілі ёй вусны, але нічога шчаслівага і радаснага ў ёй ужо не засталося. А вочы блішчалі ад страху і, магчыма, поўнага глыбокай пашаны трымценьня.
  
  — Менавіта там яны змянілі мяне, зрабілі смяротнага. Калі-то такіх лабараторый было шмат, па-іншаму і быць не магло, але цяпер, даю галаву на адсячэнне, засталася адна-адзіная ва Ўнутраным, Срединном і Крайнім мірах. Месца гэта адначасова цудоўнае і жахлівае. Туды мяне і адвялі.
  
  — Я не разумею, аб чым ты, — Сюзана думала аб сваім «Догане». Які, само сабой, быў нейкім адлюстраваннем «Дога» Джэйка. Сапраўды, дзіўнае месца, з усімі гэтымі мігатлівымі лямпамі і мноствам тэлевізійных экранаў, але не страхавітае.
  
  — Пад лабараторыі знаходзяцца тунэлі, якія сыходзяць пад замак. У канцы аднаго з іх ёсць дзверы, якая адкрываецца з таго боку Тандерклепа, дзе знаходзіцца Кэлла, ля самага краю цемры. Яе і выкарыстоўваюць Ваўкі, калі адпраўляюцца ў свае набегі.
  
  Сюзана кіўнула. Словы Міа многае тлумачылі.
  
  — І дзяцей яны адводзяць тым жа шляхам?
  
  — Не, жанчына, і цябе гэта парадуе. Як і многія дзверы, тая, што дастаўляе Ваўкоў з Федика на мяжу Тандерклепа да Кэлле, забяспечвае толькі аднабаковы рух. Як толькі ты праходзіш дзверы, яна знікае.
  
  — Таму што гэта не магічная дзверы, праўда?
  
  Міа ўсміхнулася, кіўнула, пляснула сябе па калене. Сюзана глядзела на яе, адчуваючы, як нарастае хваляванне.
  
  — Гэта яшчэ адна палова пары, адзін з блізнят, — выдыхнула яна.
  
  — Ты так кажаш?
  
  — Ды. Толькі на гэты раз Труляля і Траляля — навука і магія. Рацыянальнае і іррацыянальнае. Здаровае і вар'яцтва. Усё роўна, якімі тэрмінамі ты скарыстаешся, калі ёсць што-то адно, у яго абавязкова знойдзецца пара.
  
  — Няўжо? Ты так лічыш?
  
  — Так! Магічныя дзверы, накшталт той, што знайшоў Эдзі, і праз якую ты перацягнула мяне ў Нью-Ёрк, забяспечваюць двухбаковы рух. Дзверы, якія вырабіў «Норд сентр позитроникс», каб замяніць іх, калі Заўв спаў, а магія вычарпалася... яны могуць «адкрывацца» толькі ў адзін бок. Гэта я зразумела правільна?
  
  — Думаю, так.
  
  — Магчыма, да таго, як свет ссунуўся, яны проста не паспелі прыдумаць, як забяспечыць двухбаковую тэлепартацыю. У любым выпадку, Ваўкі трапляюць у Кэлла з дапамогай дзверы, а вяртацца ў Федик ім даводзіцца на цягніку. Так?
  
  Міа кіўнула. Сюзана больш не ўспамінала аб тым, што яна ўсяго толькі спрабуе забіць час. Такая інфармацыя ў далейшым магла вельмі нават спатрэбіцца.
  
  — А пасля таго, як людзі Караля, «нізкія людзі» Каллагэна пакапаліся ў мазгах дзяцей, што адбывалася потым? Напэўна, яны вярталіся праз дзверы пад замкам. Траплялі ў тое ж месца, адкуль Ваўкі пачыналі набег. І да хаты іх давозіў цягнік.
  
  — Ага.
  
  — А чаму яны наогул вяртаюць дзяцей?
  
  — Жанчына, я не ведаю, — тут Міа перайшла на шэпт. — Пад замкам Дискордия ёсць яшчэ адна дзверы. Яшчэ адна дзверы ў пакоях руін. Толькі праз гэтую дзверы... — адна аблізала вусны. — Праз гэтую дзверы сыходзяць у тодэш.
  
  — Тодэш? — перапытала Сюзана. — Я ведаю гэта слова, ведаю, што яно азначае, але не разумею, з чаго такі страх перад...
  
  — Бясконцае мноства светаў, у гэтым твой дын цалкам мае рацыю, але, нават калі ўсе гэтыя светы блізкія паміж сабой, скажам мноства Нью-Ёрку, іх падзяляюць бясконцыя прасторы. Уяві сабе прасторы паміж унутранай і вонкавай сценамі дома. Прасторы, дзе заўсёды цёмна. Але ж цемра не кажа аб тым, што гэта прастора пустое. Ці Не так, Джордж?
  
  «У тодэшной цемры жывуць пачвары». Хто так казаў? Роланд? Накшталт бы няма, тодэш ён называў Скачком, ды і якое гэта мела значэнне? Галоўнае, яна разумела, што мела на ўвазе Міа, а калі так, гэта было жудасна.
  
  — У сценах жывуць пацукі, Сюзанна. У сценах жывуць лятучыя мышы. У сценах жывуць куслівыя, смактальныя кроў казуркі.
  
  — Спыні, мне ўсё ясна.
  
  — Гэтая дзверы пад замкам — адна з іх памылак, я ў гэтым перакананая, таму што яна вядзе ў нікуды. У цемру паміж светамі. У тодэшное прастору. Але не пустое, — яна яшчэ больш панізіла голас. — Гэтая дзверы для лютых ворагаў Пунсовага Караля. Іх кідаюць у цемру, дзе яны могуць жыць доўгія гады, сляпыя, людзі брыдуць невядома куды, вар'яцкія. Але канец іх чакае адзін: што-то іх знаходзіць і пажырае. Пачвары, ўявіць сабе якіх наш розум проста не ў сілах.
  
  Сюзана паспрабавала намаляваць дзверы і тое, што чакала за ёй. Не хацела, але нічога не змагла з сабой зрабіць. У роце ў яе перасохла. А Міа працягнула усё гэтак жа ціха, даверліва:
  
  — Існавала шмат месцаў, дзе старажытныя людзі спрабавалі злучыць магію і навуку, але гэта, магчыма, адзінае, што засталося, — яна матнула галавой у бок «Дога». — Менавіта туды адвёў мяне Уолтар, каб зрабіць мяне смяротнага, каб мой шлях назаўжды разышоўся са шляхам Прыма. Каб зрабіць мяне такой жа, як ты.
  
  13
  
  Міа ведала не ўсе, але Сюзане ўжо стала ясна, што Уолтар/Флегг прапанаваў прывіду, які потым стаў Міа, здзелку, зваротную прапанаванай Фаўсту. Калі яна згаджалася расстацца са сваім практычна вечным, але бесцялесным станам і стаць смяротнай жанчынай, то магла зацяжарыць і нарадзіць дзіцяці. Уолтар шчыра прызнаў, што яна атрымае вельмі мала, аддаючы ўсё, што ў яе ёсць. Дзіця не будзе расці, як растуць нармальныя дзеці, як Майкл рос пад нябачным, але захопленыя погляды Міа, і яна будзе гадаваць яго толькі сем гадоў, але якімі выдатнымі змогуць стаць гэтыя гады!
  
  Аб падрабязнасцях Флегг тактоўна змаўчаў, падаючы Міа магчымасць маляваць гэта невыказна салодкае будучыню: як яна будзе карміць свайго дзіцяці і мыць яго, не прапускаючы далікатных складочек пад каленамі і за вушкамі; як будзе цалаваць мядовую скуру паміж лапаткамі; як будзе гуляць з ім, трымаючы яго за абедзве ручкі, пакуль ён будзе вучыцца хадзіць, перавальваючыся з ножкі на ножку; як будзе вучыць яго чытаць, паказваць у небе Старую Зорку і Старажытную Маці, распавядаць гісторыю пра тое, як Рыжы Сэм скраў у ўдавы краюху хлеба; як будзе абдымаць яго і паліваць шчокі ўдзячнымі слязамі, калі ён скажа сваё першае слова, і зразумела якое: «Мама».
  
  Гэты захоплены аповяд выклікаў у Сюзаны змешаныя пачуцці жалю і цынізму. Вядома ж, Уолтар віртуозна правёў сваю партыю, прадаўшы прывіду гэтую ідэю, і, як заўсёды, лепшы спосаб для гэтага — задзейнічаць уяўленне пакупніка. Ён нават прапанаваў чыста сатанінскі перыяд знаходжання у яе дзіцяці: сем гадоў. «Проста распішыцеся вось на гэтай радку з точечек, мадам, і, калі ласка, не звяртайце ўвагі на пах серы. Як ні стараюся, не магу пазбавіцца ад яго сваю вопратку».
  
  Сюзана разумела сутнасць здзелкі, але ўсё-такі з цяжкасцю ўяўляла сабе, што такое магчыма. Прывід аддаваў неўміручасць за млоснасць па раніцах, за брыняць і болящие грудзей і, у апошнія шэсць тыдняў цяжарнасці, неабходнасць хадзіць па малой патрэбы кожныя пятнаццаць хвілін. І чакаць, дамы і спадары, гэта яшчэ не ўсё! Дадайце два з паловай гады змены падгузнікаў, отяжелевших ад мачы і загружаных лайном! А бяссонныя ночы, калі у дзіцяці рэжацца першы зуб, і ён крычыць ад болю (і радуйся, матуля, засталося вылезці толькі трыццаці аднаго [179]). Гэтыя першыя магічныя кроплі сліны, якія ляцяць з рота пры незадаволены крыку дзіцяці! Гэтая першая цёплая струменьчык мачы, якая сцякае па тваёй пераноссі, калі дзіця выстрэльвае ёю акурат у той момант, калі ты змяняеш яму падгузнік!
  
  І так, у гэтым, несумненна, прысутнічала магія. Хай дзяцей у Сюзаны не было, яна ведала, калі маці любіць дзіця, што-то магічнае будзе і ў брудных пяленках, і нават у страўнікавай колікі. Але нарадзіць дзіцяці з тым, каб яго адабралі ў цябе, калі пачынаецца самае добрае час, калі ў дзіцяці надыходзіць, і з гэтым згодныя большасць бацькоў, перыяд разважлівасці, разважнасці і адказнасці? Дазволіць панесці яго за чырвоны гарызонт Пунсовага Караля? Гэта ж жудасна. Няўжо Міа, аслепленая перспектывай стаць маці, не разумела, што цяпер ўразаецца і абяцаная ёй драбніцу? Уолтар/Флегг ў Федике, насельніцтва якога выкасіла Чырвоная Смерць, вёў гаворку аб сямі гадах з малым. А вось у тэлефоннай размове з Міа, якая знаходзілася ў нумары гатэля «Плаза-Парк» Сейр скасцілі гэты тэрмін да пяці гадоў.
  
  У любым выпадку, Міа прыняла ўмовы чалавека ў чорным. І сапраўды, для таго, каб атрымаць яе згоду, асаблівых намаганняў і не спатрэбілася. Яе стварылі для таго, каб яна стала маці, менавіта за гэтым яна паднялася з Прыма, яна ўсвядоміла гэта з таго самага моманту, як убачыла чалавечага дзіцяці, Майкла. Як яна магла сказаць няма? Нават калі б ёй прапанавалі тры гады, нават калі б прапанавалі адзін, як? З тым жа поспехам можна чакаць, што даўно сядзіць на ігле наркаман адмовіўся б ад прапанаванага яму поўнага шпрыца.
  
  Міа адвялі на Эксперыментальную станцыю. Усмешлівы, саркастычны (і, несумненна, выклікае страх) Уолтар, які называў сябе то Уолтар Крайняга свету, то Уолтар Ўсіх светаў, зладзіў ёй экскурсію. Яны ўбачыла вялікую залу, застаўлены ложкамі, якія чакаюць прыбыцця дзяцей. Да падгалоўя кожнай подсоединялся сталёвы шлем, ад якога адыходзіла гнуткая сегментаваць сталёвая трубка. Ёй не хацелася думаць, для чаго прызначана гэта абсталяванне. Ёй таксама паказалі і тунэлі пад Замкам-над-безданню, і месца, дзе стаяў моцны і задушлівы пах смерці. Яна... там панавала чырвоная цемра і яна...
  
  — Ты да таго часу ўжо стала смяротнага? — спытала Сюзана. — Цябе паслухаць, дык стала.
  
  — Працэс ужо пайшоў, — адказала Міа. — Уолтар называў гэты працэс станаўленнем.
  
  — Добра. Працягвай.
  
  Тут успаміны Міа патанулі ў цёмным тумане, не ў тодэшной цемры, але таксама не выклікае прыемных адчуванняў. Нейкая амнезія, ад якой застаўся толькі колер — чырвоны. Колер, якога Сюзана не прывыкла давяраць. Суправаджаўся шлях цяжарнай жанчыны са свету зданяў ў свет плоці, яе ператварэння ў Міа, праходам праз якую-то дзверы? Яна гэтага не ведала. Але без перыяду цемры, страты прытомнасці, лічыла яна, не абышлося, а потым яна прыйшла да памяці: «...якой ты мяне бачыш. Натуральна, яшчэ не цяжарнай».
  
  Па Уолтар выходзіла, што Міа не зможа зачаць дзіця, нават стаўшы смяротнай жанчынай. Выносіць — так, зацяжарыць — няма. І тут на дапамогу прыйшоў адзін з першародных дэманаў, які аказаў Алому Каралю вялікую паслугу, узяўшы сперму Роланда ў жаночым абліччы і уліваючы яе Сюзане у мужчынскім. Была і яшчэ адна прычына. Уолтар аб ёй не згадаў, але Міа і так ведала пра гэта.
  
  — Гэта прароцтва, — яна глядзела на пустынную вуліцу Федика, па якой больш не дэфілявалі жанчына-прывід. На другім баку, перад «Федикским кафэ» з надпісам «СМАЧНАЯ ЕЖА НЯДОРАГА» пад назвай, застыў маўкліва іржавы робат, падобны на Эндзі з Кэллы.
  
  — Якое прароцтва? — спытала Сюзана.
  
  — "Той, хто стане апошнім у родзе Эльда, зачне дзіцяці, здзейсніўшы інцэст, совокупится са сваёй сястрой або дачкой, і гэты дзіця будзе пазначаны, па чырвонай пятцы пазнаюць яго. Менавіта ён спыніць дыханне апошняга ваяра".
  
  — Жанчына, я — не сястра Роланда і ўжо дакладна не яго дачка! Магчыма, ты не заўважыла маленькага, але істотнага адрозненні ў колеры нашай скуры, аднак, ён, так ужо выйшла, белы, а я — чорная, — але Сюзанна, тым не менш, зразумела, аб чым кажа прароцтва. Ёсць шмат шляхоў для стварэння сям'і. Сваяцтва па крыві — толькі адзін з іх.
  
  — Хіба ён не казаў табе, што азначае слова дын? — спытала Міа.
  
  — Зразумела, казаў. Лідэр. Калі б ён узначальваў цэлую краіну, а не жменьку зялёных, новаспечаных стралкоў, то зваўся б каралём.
  
  — Лідэр і кароль, ты правільна кажаш. А цяпер скажы мне, Сюзана, ці не з'яўляюцца гэтыя словы жаласнай заменай іншага слова?
  
  Сюзана прамаўчала. Міа кіўнула, але пры гэтым зморшчылася ад сутычкі. І працягнула, ледзь жывот супакоіўся.
  
  — Сперма належала Раланду. Наколькі мне вядома, яе захавалі якім-небудзь метадам, распрацаваным старажытнымі людзьмі, пакуль першародны дэман мяняў сваю сутнасць, ператвараўся з жанчыны ў мужчыну, але гэта дробязі. Важна іншае: яна заставалася жывой і знайшла сабе пару, як і прадказвала ка.
  
  — Маю яйкаклетку.
  
  — Тваю яйкаклетку.
  
  — Калі мяне гвалтавалі у каменным крузе.
  
  — Ты кажаш правільна.
  
  Сюзана пасядзела, глыбока задумаўшыся. Нарэшце, падняла галаву.
  
  — Мне падаецца, што я не памылілася і ў іншым. Я гэта ўжо казала, табе не спадабалася, мяркую, не спадабаецца і цяпер, але... дзяўчынка, ты ўсяго толькі сядзелка.
  
  На гэты раз адказ ўспышкі лютасьці не было. Міа толькі ўсміхнулася.
  
  — А да каго прыходзілі месячныя, хай і суправаджаюцца ранішняй млоснасцю? Да цябе. І ў каго цяпер вялікі жывот? У мяне. Калі хто і быў сядзелкай, Сюзанна з Нью-Ёрка, дык гэта ты.
  
  — Як такое можа быць? Ты ведаеш?
  
  Міа ведала.
  
  14
  
  Немаўля, сказаў Уолтар, будзе перапраўляцца Міа, адсылацца клетка за клеткай, як адна за іншы адсылаюцца радкі факса.
  
  Сюзана ўжо адкрыла рот, каб спытаць, а што такое факс, яна пра яго слыхом не слыхивала, потым зачыніла. У прынцыпе яна ўлавіла сэнс сказанага Міа, і гэтага хапіла, каб яе перапоўнілі лютасьць і поўнае глыбокай пашаны трапятанне. Яна была цяжарнай. Больш таго, па сутнасці, заставалася цяжарнай і ў гэты самы момант. Але немаўля перапраўляўся (як па факсе) Міа. Гэта працэс, які пачаўся хутка, а потым запаволіўся? Ці наадварот, пачаўся павольна, а потым набраў хуткасць? Сюзана схілялася ў бок другога варыянту, таму што па сканчэнні часу стала адчуваць сябе менш цяжарнай. Жывот, які крыху акругліліся, і той зноў стаў плоскім. І цяпер яна разумела, чаму і яна, і Міа адчувалі аднолькавую прыхільнасць да малога: калі ўжо на тое пайшло, ён належаў ім абодвум. Перайшоў ад адной да іншай, як... кроў пры пераліванні.
  
  «Толькі калі бяруць тваю кроў, каб пераліць каму-то яшчэ, у цябе пытаюць дазволу. Калі гэта лекары, вядома, а не які-небудзь вампір бацькі Каллагэна. Ты значна бліжэй да вампіраў, Міа, ці не так?»
  
  — Навука ці магія? — спытала Сюзана. — Якая з іх дазволіла цябе выкрасці майго дзіцяці?
  
  Ад гэтых слоў Міа крыху пачырванела, але, павярнуўшыся да Сюзане, змагла сустрэць яе погляд.
  
  — Не ведаю, — адказала яна. — Павінна быць, спалучэнне абодвух. І не думай, што перавага на тваім баку! Ён — ва мне, не ў цябе. Ён сілкуецца маёй крывёю, маімі косткамі, не тваімі.
  
  — І што з таго? Ты думаеш, гэта што-небудзь мяняе? Ты яго скрала, з дапамогай якога-то агіднае ведзьмака.
  
  Міа люта заматала галавой, валасы замітусіліся ўкруг асобы.
  
  — Няма? — спытала Сюзана. — Тады як выйшла, што не ты ела жаб, отлавливая іх у балоце, парасят, вытащенных з свінарніка, і іншую, Бог ведае якую гадасць? Як выйшла, што табе спатрэбіліся ўсе гэтыя выдумкі наконт банкетаў ў замку, дзе ты быццам бы і кармілася? Карацей, салодзенькая, як выйшла, што харчаванне для твайго дзіцяці паступала праз маю глотку?
  
  — Таму што... таму што... — вочы Міа, Сюзанна гэта бачыла, напоўніліся слязьмі. — Таму што зямля тут бясплодная. Праклятая зямля! Тут Чырвоная смерць і край Дискордии. Тут я не магла карміць свайго малога!
  
  Добры адказ, вырашыла Сюзанна, але далёка не поўны. І Міа таксама гэта ведала. Таму што немаўля Майкл, ідэальны немаўля Майкл, быў зачаты тут, тут нарадзіўся і тут жа рос да таго самага дня, калі Міа ўбачыла яго ў апошні раз. І, калі яна так ўпэўненая ў правільнасці свайго адказу, з чаго узяліся гэтыя слёзы?
  
  — Міа, яны хлусілі цябе, кажучы, што гэта твой малой.
  
  — Ты гэтага не ведаеш, таму не кажы так, не прынось мне боль!
  
  — Я ведаю, — і яна ведала. Але доказаў у яе не было, чорт бы пабраў! Як даказаць тое, што адчуваеш, нават калі гэта моцнае пачуццё?
  
  — Флегг... Уолтар, калі табе так больш падабаецца, паабяцаў табе сем гадоў. Сейр кажа, што ў цябе будзе пяць гадоў. А калі яны працягнуць цябе сертыфікат «САПРАЎДНЫ ДЛЯ ВЫХАВАННЯ ДЗІЦЯЦІ НА ПРАЦЯГУ ТРОХ ГАДОЎ. ПРЫ НАЯЎНАСЦІ ДРУКУ», калі ты прыйдзеш у «Дыксі-Піг»? Цябе і гэта задаволіць?
  
  — Гэтага не здарыцца! Ты такая ж агідная, як і іншая! Затыкніся!
  
  — І ў цябе хапае духу называць мяне гідкай! А сама чакаеш не дачакаешся нараджэння дзіцяці, які павінен забіць свайго бацькі!
  
  — Мяне гэта не хвалюе!
  
  — У цябе ў галаве ўсё змяшалася, дзяўчынка, тое, што павінна здарыцца ў адпаведнасці з тваімі жаданнямі, і тое, што сапраўды здарыцца. Адкуль табе вядома, што яны не заб'юць яго да таго, як ён першы раз вскрикнет, а потым порубят на кавалкі і скормят гэтым засранным Разбуральнікам?
  
  — Затк... нись!
  
  — Можа, гэта будзе супер-ежа? Якая дазволіць Разбуральнікам разам скончыць даручаную ім справу?
  
  — Заткніся, я сказала, ЗАТЫКНІСЯ!
  
  — А ўсё справа ў тым, што ты гэтага не ведаеш. Ты нічога не ведаеш. Ты ўсяго толькі сядзелка, усяго толькі au pair. Ты ведаеш, што яны хлусяць, ты ведаеш, што іх вядзьмарства прыносіць карысць толькі ім і нікому больш, і, аднак, ідзеш ў іх на повадзе. І ты хочаш, каб я заткнулась.
  
  — Так! Так!
  
  — Я не заткнуся, — змрочна паабяцала ёй Сюзанна і схапіла Міа за плечы. Пад адзеннем яны апынуліся на здзіўленне далікатнымі і вельмі гарачымі, нібы ў Міа была высокая тэмпература. — Я не заткнуся, таму што мой дзіця, і ты гэта ведаеш. Котка можа нарадзіць кацянят у духоўцы, але піражкамі яны ад гэтага не стануць.
  
  Што ж, ім зноў удалося раззлаваць адзін аднаго. Твар Міа перакасіўся, ператварылася ў маску, жудасную і няшчасную адначасова. Сюзана падумала, што бачыць у вачах Міа тое несмяротнае, прагнуць дзіцяці, горюющее істота, якім яна калісьці была. І што-то яшчэ. Іскрынку, якая магла ператварыцца ў веру. Калі б хапіла часу.
  
  — Я заткну табе рот, — працадзіла Міа, і раптам галоўная вуліца Федика разарвалася напалам, як нядаўна галерэя ў замку. А з разрыву клубамі палезла цемра. Але не пустая. О, не, не пустая, Сюзанна гэта адчувала, адчувала вельмі добра. Яны ўпалі ў цемру. Міа цягнула іх у цемру. Сюзана паспрабавала утрымацца на краі, але куды там. Калі яны нырнулі ў цемру, апошнім у галаве мільганула успамін пра надпісы, якую яна бачыла на плоце: "О, Сюзанна-Міа, раздвоеная дзяўчынка мая. Пришвартовала свой брыг аж...
  
  15
  
  ...у Дыксі — Піг, у годзе..."
  
  Перш чым гэты раздражняльны (але гэтак важны) куплет да канца пракруцілі ў галаве Сюзаны-Міа, гэтая самая галава аб нешта стукнулася, дастаткова моцна для таго, каб перад вачыма выбухнула цэлая галактыка яркіх зорак. Калі ж да яе зноў вярнуўся зрок, яна ўбачыла перад сабой велізарныя літары:
  
  НК ЖДЕ Яна падалася назад і ўбачыла ўсю надпіс: «БАНГА СКАНК ЧАКАЕ КАРАЛЯ!» — на закрытай дзверы туалетнай кабінкі. Так, падобна ўсю яе жыццё насялілі дзверы, з таго самага моманту, як у Оксфардзе, маленькім гарадку штата Місісіпі, за ёй з бразгатам зачыніліся дзверы камеры. Гэтая была зачынена. Яно і да лепшага. Сюзана ўжо прыйшла да высновы, што ад зачыненых дзвярэй праблем значна менш. Зрэшты, у самым хуткім часе ёй мелася адкрыцца, і тады, напэўна, з'явіліся б новыя праблемы.
  
  Міа: «Я расказала ўсё, што ведала. Цяпер ты дапаможаш мне дабрацца да „Дыксі-Піг“ або мне прыйдзецца разлічваць толькі на сябе? Я дабяруся і сама, калі не застанецца іншага выхаду, скарыстаюся магчымасцямі чарапашкі».
  
  Сюзана: «Я дапамагу».
  
  Хоць аб'ём дапамогі, на які магла разлічваць Міа, цалкам залежаў ад аднаго важнага фактару: размяшчэння стрэлак на цыферблаце гадзін. Колькі часу яны правялі ў кабінцы? Ногі яе, ад каленяў і ніжэй, анямелі, зад таксама, і Сюзанна лічыла, што гэта добры знак, але ў памяшканні без адзінага акна, асветленым флюарысцэнтнымі лямпамі, не ўяўлялася магчымым вызначыць, дзень на двары, вечар ці глыбокая ноч.
  
  «Якое гэта мае значэнне? — падазрона спытала Міа. — Чаму цябе цікавіць, які сягоння гадзіну?»
  
  Сюзана паспрабавала знайсці зразумелы тлумачэнне.
  
  «Дзіця. Ты ведаеш, тое, што я раблю, можа затрымаць роды толькі на нейкі тэрмін, ці не так?»
  
  «Зразумела, ведаю. Менавіта таму я і хачу, каб мы трогались ў шлях».
  
  «Добра. Давай паглядзім на купюры, якія пакінуў нам даўніна Матс».
  
  Міа дастала пачак банкнот, паглядзела на іх, не вельмі-то разумеючы, для чаго яны прызначаныя.
  
  "Вазьмі тую, на якой напісана «Джэксан».
  
  «Я... — збянтэжана. — Я не ўмею чытаць».
  
  «Дазволь мне ўстаць у руля. Я прачытаю».
  
  «Няма!»
  
  «Добра, добра, супакойся. Гэта мужчына з доўгімі сівымі валасамі, зачэсаны назад, як у Элвіса».
  
  «Я не ведаю, аб якім Элвіса...»
  
  «Усё роўна, гэта тая купюра, што ляжыць наверсе. Вось і добра. Астатнія засунь глыбей у кішэню. Дваццатку трымай у руцэ. Добра, мы пакідаем гэты шпакоўня».
  
  «Што такое шпакоўню?»
  
  «Міа, заткніся».
  
  16
  
  Калі яны вярнуліся ў вестыбюль, ідучы павольна, у ногі упіваліся мноства іголачак, Сюзанна з палёгкай адзначыла, што за акном згушчаецца змрок. Падобна «забіць» дзень цалкам не ўдалося, але большую яго частку яна пратрымалася.
  
  Народу ў вестыбюлі хапала, аднак, мітусня ўлеглася. Прыгажуня змешаных крыві, якая выдала ёй/ім ключ, больш не стаяла за рэгістрацыйнай стойкай: яе змена скончылася. Пад казырком перад цэнтральным уваходам двое іншых мужчын у зялёнай уніформе спынялі таксі для гасцей гатэля, многія з якіх былі ў смокінгах і доўгіх, бліскучых сукенках.
  
  «Адпраўляюцца на вечарынкі, — патлумачыла Сюзана. — Ці ў тэатр».
  
  «Сюзанна, што мне да іх? Нам трэба прасіць аднаго з гэтых мужчын у зялёных касцюмах спыніць жоўты аўтамабіль?»
  
  «Няма. Возьмем таксі на куце».
  
  «Ты так кажаш?»
  
  «Слухай, дастала ты мяне сваёй падазронасцю. Ты вязеш свайго малога туды, дзе яго ці цябе чакае смерць, я ў гэтым упэўненая, але я прызнаю тваю рашучасць дабрацца да таго месца і стрымаю абяцанне. Так, я так кажу».
  
  «Добра».
  
  Не прамовіўшы больш ні слова, ўжо тым больш, не папрасіўшы прабачэння, Міа пакінула гатэль, павярнула направа і пакрочыла да Другой Авеню, «Хамаршэльда-Плаза-2» і выдатнай песні ружы.
  
  17
  
  На рагу Другі авеню і Сорак шосты вуліцы каля тратуара прыпаркаваўся чырвоны металічны фургон. Ад часу фарба прыкметна выцвела. У гэтым месцы бардзюрны камень пафарбавалі ў жоўты колер, і мужчына ў сінім касцюме, з нашыўкай на рукаве «Служба аховы», абмяркоўваў гэты факт з іншым мужчынам, высокім і белобородым.
  
  А ўнутры Міа раптам завіравала замяшанне.
  
  «Сюзанна?»
  
  «Што здарылася?»
  
  «Гэты мужчына!»
  
  «Ахоўнік? Ты пра яго?»
  
  «Не, той, што з барадой! Ён жа выглядае рыхт-у-рыхт, як Хенчек! Хенчек з Мэнни! Хіба ты не бачыш?»
  
  Міа і не бачыла, і не хацела бачыць. Яна ўжо зразумела, што паркоўка фургонаў каля тратуара ў тых месцах, дзе бардзюрны камень фарбавалі жоўтым, забаранялася, і, хоць барадаты мужчына гэта разумеў, адганяць фургон ён дакладна не збіраўся. Наадварот, працягваў расстаўляць мальбэрты, а на іх — карціны. Міа адчувала, што на гэтую тэму мужчыны спрачаюцца не ў першы і, мяркуючы па ўсім, не ў апошні раз.
  
  — Я вымушаны выпісаць вам квітанцыю на выплату штрафу, вялебны.
  
  — Рабі, што павінен, ахоўнік Бензик. Бог любіць цябе.
  
  — Добра. Рады гэта чуць. А квітанцыю вы парве. Так?
  
  — Аддайце кесару кесарава, аддайце Богу богово. Так кажа Біблія, і хай будзе дабраславёная святая кніга Госпада нашага.
  
  — Гэта я разумею, — Бензик дастаў з задняй кішэні тоўсты пачак паперак, пачаў што-то пісаць на верхняй. Адчувалася, што гэта таксама даўні рытуал. — Але вось што я вам скажу, Харригэн... рана ці позна горад заўважыць, чым вы тут займаецеся, і тады яны аддадуць вашай святой задніцы па поўнай праграме. Я вельмі спадзяюся пры гэтым прысутнічаць.
  
  Сюзанна, з усмешкай: «Яго штрафуюць. Мяркуючы па размове, зусім не ўпершыню».
  
  Міа на імгненне адцягнулася, можна сказаць, супраць волі: «Што напісана на баку фургона, Сюзанна?»
  
  Адбылася невялікая зрух, Сюзанна ледзь праціснулася наперад, зрок у Міа нібы раздвоилось. Для яе гэта адчуванне было ў навінку, нібы хто-то пачаў казытаць яе глыбока ў галаве.
  
  Сюзанна, голас па-ранейшаму гучаў весела: «Тут напісана: „ЦАРКВА СВЯТОГА БОГА-БОМБЫ“, вялебны Эрл Харригэн». А яшчэ: «ВАША АХВЯРАВАННЕ ЗАЛІЧЫЦЦА ВАМ НА НЯБЁСАХ».
  
  «Што такое нябёсы?»
  
  «Яшчэ адна назва для пусткі на канцы сцежкі».
  
  «Зразумела».
  
  Бензик — ахоўнік ўжо сыходзіў, з пачуццём выкананага доўгу, заклаўшы рукі за спіну. Яго уражлівых памераў зад пагойдваўся ў форменных штанах. Вялебны Харригэн усе займаўся мальбэртам. На першым стаяла карціна, на якой мужчына ў белым адзенні выводзіў з турмы іншага мужчыну. Галава белоодеянного свяцілася. На другі белоодеянный адварочваўся ад краснокожего монстра з рагамі на галаве. Адчувалася, што монстар з рагамі страшна злы на сэя Белоодеянного.
  
  «Сюзанна, гэта чырвонае істота... так людзі гэтага свету ўяўляюць сабе Пунсовага Караля?»
  
  Сюзана: «Мяркую, што так. Гэта Сатана, калі хочаш ведаць, валадар падземнага свету. Папрасі гэтага служэбніка бога злавіць цябе таксі, а? Выкарыстоўвай чарапашку».
  
  У голасе Міа зноў загучала падазронасць (падобна на тое, яна нічога не магла з гэтым зрабіць): «Ты так кажаш?»
  
  «Так кажу! Ага! Скажы: „Ісус Хрыстос“, — жанчына!»
  
  «Добра, добра».
  
  Міа відавочна саромелася. Але накіравалася да звышгоднаму Харригэну, дастаючы чарапашку з кішэні.
  
  18
  
  Сюзану ахінула: яна раптам зразумела, што трэба рабіць. Рэзка падалася назад (калі гэтая жанчына не зможа злавіць таксі нават з дапамогай магічнай чарапахі, значыць, яна проста ні на што не здольная), моцна заплюшчыла вочы і визуализировала «Доган». І, адкрыўшы іх, апынулася там. Схапіла мікрафон, па якім звярталася з Эдзі, уключыла, пстрыкнуўшы тумблерам.
  
  «Харригэн! — крыкнула яна ў мікрафон. — Вялебны Эрл Харригэн! Ты тут? Ты мяне чуеш, салодзенькі? Ты мяне чуеш?»
  
  19
  
  Вялебны Харригэн адарваўся ад сваіх прац на досыць доўгі час, назіраючы, як чорная жанчына, і з добрай фігуркай, дзякуй Табе, Госпадзе, садзіцца ў таксі. Жоўты аўтамабіль тут жа ад'ехаў. Да пачатку вячэрняй пропаведзі трэба было многае зрабіць, гутарка з Бензиком — ахоўнікам не цягнула і на размінку, але ён усё роўна стаяў і глядзеў, як міргаюць і знікаюць удалечыні заднія агні таксі.
  
  З ім што-то адбылося? Толькі што?
  
  Ён?.. Няўжо такое магчыма, няўжо з ім?..
  
  Вялебны Харригэн ўпаў на калені на тратуары, не звяртаючы аніякай увагі на пешаходаў (зрэшты, большасць з іх не заўважалі і яго). Сашчапіў пальцы вялікіх, старых, незлічоная колькасць раз восхвалявших Бога рук, падняў да падбародка. Ён ведаў, што Біблія лічыць малітву прыватным справай, якому варта аддавацца ў адзіноце, да прыкладу, у сваім пакоі, і праводзіў нямала часу ў такіх малітвах, узносячы хвалу Госпаду, але таксама верыў і ў іншае: Бог хацеў, каб людзі час ад часу бачылі, як выглядае чалавек які моліцца, таму што большасць з іх, даруй, Госпадзе, забыліся, як ён выглядае. І не было больш лепшага, больш прыемнага месца для размовы з Богам, чым вось гэты кут Другой авеню і Сорак шосты вуліцы. Тут гучала спевы, чыстае і пяшчотнае. Яно возвышало душу, очищало розум і... можа і выпадкова, очищало скуру. То быў не голас Бога, звышгоднаму Харригэну хапала розуму зразумець, што Бог не можа спяваць на вулічным куце, але ён схіляўся да таго, што чуе анёлаў. Так, уславім Бога, уславім Бога-Бомбу, голас серафіма!
  
  — Госпадзе, ты толькі што скінуў на мяне маленькага Бога-Бомбу? Я хачу спытаць, ці быў голас, які я толькі што чуў, твой ці мой уласны?
  
  Няма адказу. Так часта ён не атрымліваў адказу. Што ж, ён яшчэ паспее над гэтым падумаць. А пакуль трэба рыхтавацца да пропаведзі. Да шоў, калі ўжо гаварыць шчыра.
  
  Вялебны Харригэн вярнуўся да свайго мікрааўтобусе, прыпаркаванага, як заўсёды, у жоўтага бардзюрнага каменя, і адчыніў заднія дзверцы. Дастаў буклеты, обшитое шоўкам страва для ахвяраванняў, якое паставіў на тратуар, моцны драўляны куб Трыбуну, на якую ён будзе стаяць, так хіба вы не зможаце высока падняць рукі і крыкнуць алілуя?
  
  І так, братка, раз ужо табе гэта пад сілу, чаму не сказаць амін?
  
  КУПЛЕТ :
  
  Commala — come — ken
  
  It's the other one again.
  
  You may know her name and face
  
  But that don't make her your friend.
  
  ОТВЕТСТВИЕ :
  
  Commala — come — ten
  
  She is not your friend!
  
  If you let her get too close
  
  She'll cut you up again.
  
  
  
  Страфа 11. Пісьменнік
  
  1
  
  [180]Да таго часу, калі яны пад'ехалі да маленькага гандлёвага цэнтру ў Бриджтоне (супермаркет, пральня і на здзіўленне вялікая аптэка), абодва, і Эдзі, і Роланд, не толькі чулі спевы, але і адчувалі нарастаючую сілу. Яна падымала іх уверх, як нейкі шалёны, дзіўны ліфт. Эдзі у галаву раптам палезлі думкі аб чароўным парашку Тинкер Бэла і чароўным перышке Дамба [181]. З аднаго боку, яны быццам бы набліжаліся да ружы, з іншага, усё было інакш. Не адчуваліся ў гэтым маленькім мястэчку Новай Англіі пабожнасьць і святасць, але што-то тут адчувалася, і вельмі моцнае.
  
  Выехаўшы з Іст-Струнэма, паварочваючы, згодна з паказальнікам, з адной сельскай дарогі на іншую, Эдзі адзначаў і сёе-тое яшчэ: неверагодную жвавасць гэтага свету. Ён ніколі не бачыў, нават уявіць сабе не мог такой яркасці гадовай зеляніны хваёвых лясоў. Птушкі, якія ляцяць на фоне нябеснай блакіту, нават простыя вераб'і, выклікалі захапленне, ад якога захоплівала дух. Цені, ложа на зямлю, здаваліся неверагодна густымі і шчыльнымі. Стваралася ўражанне, што ты можаш, калі паўстане такое жаданне, нахіліцца, каб падняць любую і панесці, як кавалак дывана.
  
  У якой-то момант Эдзі спытаў Роланда, ці адчувае ён што-небудзь такое?
  
  — Так, — адказаў Роланд. — Адчуваю, бачу, чую... Эдзі, я дакранаюся да гэтага.
  
  Эдзі кіўнуў. Ён мог сказаць пра сябе тое ж самае. Яны патрапілі ў свет, больш рэальны, чым сама рэальнасць. Абсалютна... антитодэшный. Лепшага параўнання ён падабраць не мог. І яны знаходзіліся практычна ў асяродку Прамяня. Эдзі адчуваў, як Прамень нясе іх, нібы рачны паток, які імчыць па цясніне да вадаспаду.
  
  — Але я баюся, — працягнуў Роланд. — У мяне такое адчуванне, быццам мы набліжаемся да средоточению усяго... можа, нават да самай Вежы. Ты разумееш, пасля столькіх гадоў, калі пошук Вежы стаў сэнсам усяго майго жыцця, апошні пакінуты крок палохае.
  
  Эдзі кіўнуў. Гэта ён разумеў. І сам, вядома ж, баяўся. Калі гэтак неверагодную сілу выпраменьвала не сама Вежа, то яе крыніца валодаў не меншай сілай, чым ружа. Але вызначана адрозніваўся ад яе. Блізнюк ружы? Лагічнае, між іншым, здагадка.
  
  Роланд глядзеў на аўтастаянку, на людзей, якія хадзілі ўзад-наперад пад летнім небам і тоўстымі, павольна якія рухаюцца аблокамі, падобна, нават не чуючы, што свет вакол іх спявае, не разумеючы, што аблокі плывуць ўздоўж старажытнага шляху, пракладзенага і ў нябёсах. Яны не адчувалі нават уласнай прыгажосці.
  
  — Я думаў, самае жудаснае — прыйсці да Цёмнай Вежы і выявіць, што пакой наверсе пустая, — зноў загаварыў стрэлак. — Бог усіх сусветаў мёртвы ці наогул не існаваў. Але цяпер... выкажам здагадку, там хто-то есць, Эдзі? Рулявы, які на паверку апынецца... — ён не здолеў дагаварыць.
  
  За яго гэта зрабіў Эдзі.
  
  — Апынецца яшчэ адным прыдуркам. Ты аб гэтым? Бог не мёртвы, але дурны і злобен?
  
  Роланд кіўнуў. Калі ўжо быць дакладным, баяўся ён некалькі іншага, але Эдзі трапіў хай не ў дзясятку, але ў дзявятку.
  
  — Як такое можа быць, Роланд? Улічваючы, што мы зараз адчуваем. Роланд паціснуў плячыма, паказваючы, што можа быць усё.
  
  — У любым выпадку, ці ёсць у нас выбар?
  
  — Ніякага, — суха адказаў Роланд. — Усё служыць Прамяню.
  
  Дзе б канкрэтна ні знаходзіўся крыніца гэтай вялікай і якая спявае сілы, зыходзіла яна ад дарогі, якая нырала назад у лес на захад ад гандлёвага цэнтра. «Канзас-роўд», згодна з паказальніку, і Эдзі тут жа падумаў пра Дораці, Тота і Блейне Мона.
  
  Ён уключыў першую перадачу одолженного у Каллема «форда» і крануў аўтамабіль з месца. Сэрца сотрясало грудзі павольнымі, гулкими ўдарамі. Ён задаўся пытаннем, а можа, і Майсей адчуваў тое ж самае, набліжаючыся да неопалимой купіне, у якой знаходзіўся Бог. Ён задаўся пытаннем, а можа, і Якаў адчуваў тое ж самае, калі, прачнуўшыся, знайшоў у сваім лагеры незнаёмца, светлага і зіхатлівага, ангела, з якім потым яму давялося змагацца. Ён падумаў, што, хутчэй за ўсё, адказ на яго пытанне ў абодвух выпадках павінен быць станоўчым. І ніколькі не сумняваўся, што яшчэ адзін этап іх падарожжаў падыходзіць да канца: таму што наперадзе іх чакаў адказ на адзін з якія стаяць перад імі пытанняў.
  
  Бог, які жыве на Канзас-роўд, у горадзе Бриджтон, штат Мэн? Быццам бы вар'яцтва, але толькі на першы погляд.
  
  «Толькі не забівай мяне, — падумаў Эдзі, паварочваючы на захад. — Мне трэба вярнуцца да маёй каханай, таму, калі ласка, не забівай мяне, кім б або чым бы ты ні быў».
  
  — Як жа мне страшна, — прашаптаў Эдзі. Роланд нахіліўся да яго, коратка сціснуў руку.
  
  2
  
  У трох мілях ад гандлёвага цэнтра, па левую руку ад сябе, яны ўбачылі які сыходзіць у лес прасёлак. Дакладна такія ж сустракаліся ім і раней, але Эдзі праскокваў міма на хуткасці трыццаць міль у гадзіну. А вось у гэтага спыніўся.
  
  Ехалі яны з апушчанымі шкламі ў пярэдніх дзверцах. І цяпер чулі шум ветру ў кронах, карканне вароны, не вельмі далёкі гул магутнага лодачная матора, буркатанне рухавіка «форда». Калі выключыць спевы сотні тысяч галасоў, зліліся ў адзіным хоры, іншых гукаў не было. Ля з'езду на прасёлак стаяў слуп з таблічкай: «Прыватная дарога». Тым не менш, Эдзі матнуў галавой налева.
  
  — Гэта тут.
  
  — Так, я ведаю. Як твая нага?
  
  — Баліць. Не хвалюйся пра яе. Мы туды паедзем?
  
  — Павінны, — адказаў Роланд. — Ты меў рацыю, калі настаяў на прыездзе сюды. Тут нас чакае другая палова вось гэтага, — і ён паляпаў па кішэні, у якой ляжала папера, згодна з якой пустка на рагу двух нью-ёркскіх вуліц стаў уласнасцю «Тэт карпарэйшн».
  
  — Ты думаеш, гэты Кінг і ружа — дзве палоўкі адной пары?
  
  — Ты кажаш правільна, дзякуй табе, — Роланд усміхнуўся выбару слоў, і Эдзі падумаў, як рэдка здаралася яму бачыць гэтак сумную ўсмешку. — Да нас прыляпілася манера размовы Кэллы, ці не так? Спачатку да Джэйк, потым да астатніх. Але гэта пройдзе.
  
  — Едзем далей, — пытальных інтанацый у голасе Эдзі не чулася.
  
  — Ага, і гэта будзе небяспечна. Нават... можа, ніколі раней мы не сутыкаліся з такой небяспекай. Так мы едзем?
  
  — Яшчэ хвіліну. Роланд, ты памятаеш, Сюзанна згадвала чалавека, якога звалі Мозес Карвер?
  
  — Так... як гэта... дзелавы чалавек. Узначаліў бізнес яе бацькі пасля таго, як сэй Холмс памёр, я мае рацыю?
  
  — Ды. Ён таксама быў хросным бацькам Сюзі. Яна казала, што ён заслугоўвае поўнага даверу. Памятаеш, як яна раззлавалася на мяне і Джэйка, калі мы выказалі здагадку, што ён даўно ўжо прысвоіў грошыкі кампаніі?
  
  Роланд кіўнуў.
  
  — У людзях яна разбіраецца, я давяраю яе ацэнцы. А ты?
  
  Роланд кіўнуў.
  
  — Калі Карвер — сумленны чалавек, мы можам звярнуцца да яго, каб у гэтым свеце ён вырашыў усе надзённыя для нас пытанні.
  
  Быццам бы ў гэтым размове аб Карвере не было нічога асабліва важнага ў параўнанні з сілай, якая, Эдзі гэта адчуваў, нарастала і нарастала, але ён лічыў, што закрануць гэты момант неабходна. Магчыма, у іх быў толькі адзін шанец захаваць ружу цяпер і забяспечыць яе выжыванне ў будучыні. Яны павінны былі ўсё зрабіць правільна, то ёсць, Эдзі гэта ведаў, ўлічыць волю лёсу.
  
  Іншымі словамі, ка.
  
  — Сюзі кажа, кампанія «Холмс дентал» каштавала восем ці дзесяць мільёнаў, калі ты «дастаў» яе з Нью-Ёрка, Роланд. Калі Карвер — добры менеджэр, а я на гэта спадзяюся, цяпер яна павінна каштаваць ад дванаццаці да чатырнаццаці мільёнаў.
  
  — Гэта шмат?
  
  — Не тое слова, — адказаў Эдзі. — Пацешна, вядома, казаць аб выкарыстанні прыбытку ад якіх-небудзь спосабаў лячэння зубоў для выратавання сусвету, але менавіта пра гэта я і кажу. І грошы, якія пакінуў Сюзі бацька, могуць стаць толькі пачаткам. «Майкрасофт», напрыклад. Памятаеш, я згадаў гэта назва Тауэр?
  
  Роланд кіўнуў.
  
  — Не так хутка, Эдзі. Сбавь крок, прашу цябе.
  
  — Прабач, — Эдзі глыбока ўдыхнуў. — Так на мяне дзейнічае гэта месца. Спевы. Асобы... ты бачыш асобы ў дрэвах? У ценях?
  
  — Я бачу іх вельмі добра.
  
  — А ў мяне такое адчуванне, быццам я трохі схаджу з розуму. Але слухай уважліва. Я кажу пра тое, каб зліць «Холмс дентал» і «Тэт карпарэйшн», а потым, выкарыстоўваючы наша веданне будучыні, ператварыць новую карпарацыю ў адну з самых багатых у гісторыі гэтага свету. З рэсурсамі, не саступаюць рэсурсаў «Сомбра карпарэйшн»... а можа, і «Норд сентр позитроникс».
  
  Роланд паціснуў плячыма, падняў руку, быццам бы пытаючыся, ну як Эдзі можа казаць аб грошах у прысутнасці гэтак неверагоднай сілы, бягучай ўздоўж Прамяня, і скрозь іх, ад якой валасы ўставалі дыбам, трапяталі ўсе жылкі, кожная лясная цень ператваралася ў назірае за імі твар... нібы гіганцкая аўдыторыя сабралася тут, каб паглядзець, як яны адыграюць кульмінацыйную сцэну іх драмы.
  
  — Я ведаю, што ты цяпер адчуваеш, але гэта важна, — настойваў Эдзі. — Павер мне, важна. Выкажам здагадку, да прыкладу, што мы будзем развівацца вельмі хутка і здолеем купіць «Норд сентр позитроникс» да таго, як ён набярэ сілу ў гэтым свеце? Роланд, мы нават зможам паставіць яго дасягнення нам на службу, дакладна так можна разгарнуць самую вялікую раку з дапамогай адной толькі рыдлёўкі, калі падняцца да яе вярхоўяў, дзе гэтая рака — вузенькі ручаёк.
  
  Вось тут вочы Роланда бліснулі.
  
  — Усталяваць кантроль. Выкарыстоўваць яго дасягненні самім, а не аддаваць Алому Каралю. Так, такое магчыма.
  
  — Магчыма ці не, але мы павінны памятаць, што гаворка ідзе не аб 1977 год, або 1987, адкуль ты выцягнуў мяне, нават не аб 1999, у які адправілася Сюзі, — у гэтым свеце, разумеў Эдзі, Кельвін Тауэр да таго часу мог памерці, а Эрон Дипно дакладна б памёр, іх апошняя драбніца ў драме «Цёмная вежа»: выратаванне Доналд Каллагэна ад Братоў Гитлеров, даўно б скончылася. Іх знясе са сцэны, абодвух. На пустку ў канцы сцежкі, разам з Гашером і Хутсом, Бэні Слайтманом, Сюзан Дэльгада
  
  (Calla, Callahan, Susan, Susannah),
  
  Цік-Такім, нават Блейном і Патрыцыяй. Роланд і яго ка-тэт таксама трапяць на гэтую пустку, рана ці позна. І ў канцы, калі ім фантастычна пашанцуе або яны будуць самагубчы адважныя, застанецца толькі Цёмная Вежа. Калі яны змогуць падмяць пад сябе «Норд сентр позитроникс» ў самым зародку, ім, магчыма, атрымаецца выратаваць ўсе Прамяні, якія разбурылі пры яго непасрэдным удзеле. Нават калі з гэтым нічога не атрымаецца, двух Прамянёў, магчыма, хопіць, каб утрымаць Вежу на месцы: ружы ў Нью-Ёрку і чалавека па імя Стывен Кінг ў штаце Мэн. Розум Эдзі не мог даць доказаў правільнасці гэтага сцвярджэння... але сэрца верыла.
  
  — Роланд, мы можам закласці аснову таго, што прастаіць стагоддзя.
  
  Роланд сціснуў пальцы ў кулак, правёў вялікім пальцам па пыльному приборному шчытка старога «форда» Каллема, кіўнуў.
  
  — Гэты пустка могуць выкарыстоўваць пад што заўгодна, ты гэта разумееш? Можна разбіць сквер, пабудаваць будынак, помнік, Нацыянальны інстытут грамафона. Пакуль там будзе расці ружа. Гэты хлопец, Карвер, юрыдычна аформіць «Тэт карпарэйшн», магчыма, на пару з Эроном Дипно...
  
  — Так, — пагадзіўся Роланд. — Мне спадабаўся Дипно. У яго сапраўдны твар.
  
  Эдзі прытрымліваўся таго ж меркавання.
  
  — Так ці інакш, яны складуць неабходныя дакументы, якія забяспечаць абарону ружы... ружа застанецца там назаўсёды, што б ні здарылася. І ў мяне ёсць прадчуванне, што так і будзе. У 2007, у 2057, 2525, 3700... чорт, у 19000 годзе ад нараджэння Хрыстова... Я думаю, яна будзе расці там да сканчэння вякоў. Яна, магчыма, далікатная, але я ўпэўнены, што яна і несмяротная. Мы павінны ўсё зрабіць правільна, пакуль у нас ёсць такі шанец. Таму што гэта ключавы свет. У гэтым свеце няма ніякай магчымасці што-то падпілаваць, калі ключ не паварочваецца. Не думаю, што ў гэтым свеце каму-небудзь даецца другі шанец.
  
  Роланд абдумаў яго слова, потым паказаў на прасёлак, які сыходзіць у лес. У лес назіралых асоб і спяваюць галасоў. Гармонія ўсяго, якая напаўняла жыццё значнасцю і сэнсам, паказвала шлях да ісціны, атрыманьня Беласці.
  
  — А што ты можаш сказаць пра чалавека, да хаце якога вядзе гэтая дарога, Эдзі? Калі ён — чалавек.
  
  — Я думаю, так, і не таму, што так сказаў Джон Каллем. Я адчуваю, што вось тут, — і Эдзі паляпаў сябе па грудзях крыху вышэй сэрца.
  
  — Я таксама.
  
  — Ты так кажаш, Роланд?
  
  — Ага, кажу. Ён бессмяротны, як ты думаеш? Таму што я шмат чаго навидался за гэтыя гады, а чутак пачуў яшчэ больш, але ніколі пра мужчыну ці жанчыне, якія жылі вечна.
  
  — Не думаю, што яму трэба быць несмяротным. Мяркую, усё, што ад яго патрабуецца, так гэта напісаць правільную гісторыю. Таму што некаторыя гісторыі жывуць вечна.
  
  Вочы Роланда ўспыхнулі разуменнем. «Нарэшце-то, — падумаў Эдзі. — Нарэшце-то да яго дайшло».
  
  Але як доўга ён сам не мог гэтага зразумець, а потым і змірыцца з гэтым? Бачыць Бог, яму варта было ўцяміць, што да чаго раней, пасля столькіх цудаў, якія яму давялося пабачыць, і, аднак, ён ніяк не мог зрабіць апошні крок. Не змог яго зрабіць, нават калі канчаткова стала ясна, што бацька Каллагэн, жывы чалавек, выскачыў да яго са старонак выдуманага рамана пад назвай «Салемс-Лот». І ступіць да мэты яму ўдалося, толькі даведаўшыся, што Кооп-Сіці знаходзіцца ў Бронксе, а не ў Брукліне. Ва ўсякім выпадку, у гэтым свеце. Які меў ключавое значэнне для ўсіх астатніх.
  
  — Можа, яго няма дома, — сказаў Роланд, а навакольны свет заціх у чаканні. — Можа, чалавека, які нас стварыў, няма дома.
  
  — Ты ведаеш, што ён там.
  
  Роланд кіўнуў. Старажытным святлом ўспыхнулі яго вочы, святлом вогнішча, які гарэў заўсёды, асвятляючы яго шлях па Прамяню ад самага Гилеада.
  
  — Тады паехалі! — прахрыпеў ён. — Паехалі, дзеля твайго бацькі! Калі ён — Бог... наш Бог... я взгляну Яму ў вочы і спытаюся ў Яго, як дайсці да Вежы!
  
  — А можа, спачатку спытаць яго, як дайсці да Сюзаны?
  
  Эдзі пашкадаваў, што задаў гэтае пытанне, ці ён сарваўся з яго вуснаў, і цяпер маліў Бога, каб стрэлак на яго не адказаў.
  
  Роланд і не адказаў. Толькі вертанул астатнімі пальцамі правай рукі: «Паехалі, паехалі».
  
  Эдзі уключыў першую перадачу, дадаў газу, адпусціў счапленне, «форд» Джона Каллема крануўся з месца і павярнуў на прасёлак. Эдзі вёў машыну ў вялікай якая спявае сіле, якая, здавалася, праляцела скрозь іх, як вецер, ператвараючыся ў нешта бестелесное, як думка або сон у галаве якога-небудзь спячага бога.
  
  3
  
  Праз чвэрць мілі, на скрыжаванні, Эдзі павярнуў налева, хоць на паказальніку значылася «РОУДЕН» — не «КІНГ». У люстэрку задняга агляду вісеў падняты імі шлейф пылу. Далікатнае спевы ўліваліся ў яго, як спіртное. Валасы па-ранейшаму стаялі дыбарам, напрягшиеся мышцы трапяталі. Калі б Эдзі прыйшлося даставаць рэвальвер, хутчэй за ўсё, ён бы яго выпусціў. А калі б пальцы ўтрымалі рэвальвер, то ні аб якім прыцэльвання не магло быць і гаворкі. Ён не разумеў, як чалавек, якога яны шукалі, жыў так блізка ад крыніцы гэтага чароўнага спеваў і пры гэтым мог ёсць, піць, спаць, не кажучы ўжо аб тым, каб складаць гісторыі. Але, зразумела, Кінг не знаходзіўся ў непасрэднай блізкасці ад крыніцы. Калі Эдзі не памыляўся, спевы гэта ішло з Кінга.
  
  «Але, калі ў яго сям'я, як наконт іх? А калі сям'і няма, як наконт суседзяў?»
  
  Пад'язная дарожка сыходзіла направа і...
  
  — Эдзі, стоп, — загадаў Роланд, і па голасе адчувалася, што яму не па сабе. Загар, набыты ў Кэлле, ператварыўся ў тонкую плёнку, ледзь скрывавшую бледнасць.
  
  Эдзі спыніў «форд». Роланд паспрабаваў адкрыць дзверцы, але ручка ніяк яго не слухалася, таму ён да пояса высунуўся ў акно (Эдзі пачуў, як рыпнулі спражка рамяня аб храмаваную палоску на дзверцах), яго вырвала. Калі ж Роланд зноў плюхнуўся на сядзенне, на яго твары адбіваліся стомленасць і захапленне. Вочы, сінія, старажытныя, бліскучыя, павярнуліся да Эдзі.
  
  — Паехалі.
  
  — Роланд, ты ўпэўнены...
  
  Роланд толькі вертанул пальцамі, гледзячы прама перад сабой, у пыльнае лабавое шкло «форда». «Паехалі, паехалі, дзеля твайго бацькі».
  
  Эдзі крануў аўтамабіль з месца.
  
  4
  
  Дома такога тыпу агенты па продажы нерухомасці называюць ранча. Гэта Эдзі не здзівіла. Здзівіла іншае: якім маленькім апынуўся дом. Яму прыйшлося нагадаць сабе, што не кожны пісьменнік — багаты пісьменнік, тым больш, калі гаворка ідзе пра пісьменніка маладым. Так, вядома, другі яго раман карыстаўся поспехам у библиоманьяков, але Эдзі сумняваўся, што Кінг хоць раз атрымаў за гэты раман працэнты ад кошту дадатковых накладаў. Або роялці, як іх называлі.
  
  Аднак, на пад'язной дарожцы стаяў новенькі «джып чэрокі» з вычварна аплікацыяй на борце, і гэта паказвала на тое, што Стывен Кінг не жыве надгаладзь, пісьменніцтва худа-бедна яго корміць. Сярэдзіну двара займала драўляная пясочніца, вакол валяліся пластмасавыя цацкі. Ад аднаго погляду на іх у Эдзі ўпала сэрца. Кэлла дала яму наглядны ўрок: дзеці ўсё ўскладняюць. А тут жылі, мяркуючы па цацках, маленькія дзеці. І раптам да іх завальваюцца двое мужчын з рэвальверамі буйнога калібра. Мужчыны, якія, у гэты канкрэтны момант, вызначана не ў сабе.
  
  Эдзі заглушыў рухавік «форда». Каркнула варона. Гул матора катэры, які яны чулі раней, стаў гучней. За домам прамяні яркага сонца адбіваліся ад сіняй вады. І галасы спявалі: «Кам, кам, кам — кам — каммала».
  
  Пачуўся пстрычка: Роланд адкрыў дзверцы, потым вылез з кабіны, няёмка, крыху зморшчыўся: хворае сцягно, сухі скрут. Эдзі рушыў услед яго прыкладу і адчуў, што ногі анямелі, ператварыліся ў дзве палкі.
  
  — Тэбби? Гэта ты?
  
  Голас данёсся з правага боку дома. А потым з-за вугла, апярэджваючы голас і яго ўладальніка, з'явілася цень. Ніколі раней ўбачаная цень не напаўняла Эдзі такім жахам і трымценьнем. Ён падумаў, з абсалютнай упэўненасцю: «Вось ідзе мой стваральнік. Вось і ён, ага, ты кажаш правільна». А галасы спявалі: «Каммала — кам — бя, той, хто стварыў цябе».
  
  — Ты што-небудзь забылася, дарагая? — апошняе слова расцягнулася, да-пра-пра-рогая, гэтак жа расцягваў словы Джон Каллем, і з-за дома з'явіўся ўладальнік голасу. Убачыў іх і спыніўся. Убачыў Роланда і спыніўся. Спяваючыя галасы, якія гучалі ў яго, змоўклі. Гул матора катэры таксама быццам бы змоўк. На імгненне ўвесь свет замёр. А потым мужчына павярнуўся і пабег. Але да гэтага Эдзі паспеў заўважыць, як змяніўся твар мужчыны: ён даведаўся Роланда, зразумеў, хто завітаў да яго ў госці.
  
  Роланд кінуўся за ім, з хуткасцю маланкі, як кот за птушкай.
  
  5
  
  Але сэй Кінг быў мужчынам, а не птушачкай. Лётаць ён не мог, а бегчы, па сутнасці, не было куды. Круглы бетонны блок, то ці калодзеж, то заглушка откачивающего прылады, тырчаў на зялёнай лужку, якая збягала па палогаму схілу да малюсенькай палосцы пяшчанага пляжу, дзе таксама валяліся цацкі. А потым пачыналася возера. Мужчына дабег да вады, ступіў у яе, потым павярнуўся, ды так нязграбна, што ледзь не ўпаў.
  
  Роланд паспеў спыніцца на пяску. Ён і Стывен Кінг смерили адзін аднаго поглядамі. Эдзі трымаўся футах у дзесяці ззаду Роланда, назіраючы за імі абодвума. Спевы аднавілася, вярнуўся і гул магутнага матора катэры. Магчыма, яны і не знікалі, але Эдзі верыў у адваротнае.
  
  Мужчына, які стаіць у вадзе, зачыніў вочы, як дзіця.
  
  — Цябе тут няма, — вырвалася ў яго.
  
  — Я ёсць, сэй, — голас Роланда гучаў мякка, яго перапаўняла глыбокая павага. — Прыбяры рукі ад вачэй, Стывен з Бриджтона. Апусці рукі і разгледзь мяне вельмі добра.
  
  — Можа, у мяне нервовы зрыў, — сказаў мужчына ў вадзе і павольна апусціў рукі. Ён быў у акулярах з тоўстымі лінзамі і строгай чорнай аправай. Адну дужку змацоўвала ізаляцыйнай стужкай. Эдзі адзначыў, што валасы ў Кінга чорныя ці цёмна-каштанавыя, барада дакладна чорная, і ў ёй і на скронях ўжо з'явіліся першыя пробліскі сівізны. Кампанію яго джынсах складала футболка з надпісамі на грудзях «РАМОНЫ», «РАКЕТА Ў РАСІЮ» і «ГАБА-ГАБА-ЭЙ» [182]. Адчувалася, што ён ужо пачынае набіраць тлушч сярэдняга ўзросту, але яшчэ не патаўсцеў. Ростам і бледна-попельных тварам ён не адрозніваўся ад Роланда. Уласна, Эдзі і не здзівіўся, убачыўшы, што Стывен Кінг падобны на Роланда. Улічваючы розніцу ва ўзросце, на двайнят, яны, вядома, не цягнулі, але бацька і сын? Так. Лёгка.
  
  Роланд тройчы пастукаў па шыі пад гомельскім, потым пакруціў галавой. Гэтага, безумоўна, не хапала, каб засведчыць сваю пашану. І Эдзі, са здзіўленнем і жахам назіраў, як стрэлак апускаецца на калені сярод яркіх пластыкавых цацак і прыкладвае руку да лба.
  
  — Хайль, словоплет. Да цябе ідуць Роланд з Гилеада і Эдзі Дын з Нью-Ёрка. Адкрыешся ты нам, як мы адкрываемся цябе?
  
  Кінг засмяяўся. Эдзі смех гэты проста шакаваў, улічваючы значнасць слоў, толькі што вымаўленых Ролянд.
  
  — Я... слухайце, такога проста не можа быць, — а потым дадаў, ужо для сябе. — Ці можа?
  
  Роланд, застаючыся на каленях, працягнуў, нібы мужчына, які стаіць у вадзе, не смяяўся і не прамаўляў ні слова.
  
  — Ты бачыш нас, якімі мы ёсць, і ведаеш, што мы робім?
  
  — Вы, павінна быць, стрэлкі, калі вы сапраўдныя, — Кінг ўзіраўся ў Роланда скрозь тоўстыя лінзы ачкоў. — Стрэлкі, якія шукаюць Цёмную Вежу.
  
  «Сапраўды, — падумаў Эдзі, спевы добрало гучнасці, водбліскі сонца на сіняй вадзе сляпілі вочы. — У самую дзясятку».
  
  — Ты кажаш правільна, сэй Кінг. Нам патрэбна дапамога і падтрымка, Стывен з Бриджтона. Ты зробіш яе нам?
  
  — Містэр, я не ведаю, хто ваш сябар, але, што тычыцца вас... я ж сам і прыдумаў. Вы не можаце стаяць перада мной, таму што ёсць адно-адзінае месца, дзе вы існуеце. Тут, — і ён стукнуў кулаком сабе па лбе, - зусім як Роланд. Потым паказаў на дом. Той, што рыэлтары называюць ранча. — І там. Мяркую, там вы таксама ёсць. У скрыні стала, а можа, у скрынцы ў гаражы. Вы-няскончаная твор. Я не думаў пра вас ужо... ужо...
  
  Голас аслабеў. Кінг пачаў калыхацца з боку ў бок, як чалавек, які чуе вельмі ціхую, але прыемную музыку, потым яго калені падагнуліся. Ён упаў.
  
  — Ролянд! — закрычаў Эдзі, ірвануўшыся наперад. — У яго ж гробаны інфаркт! — хоць ведаў (ва ўсякім выпадку, спадзяваўся), што гэта не так. Таму што спевы заставалася такім жа моцным, як і раней. А асобы ў дрэвах і цені такімі ж выразнымі. Стрэлак нахіліўся і падхапіў Кінга (той ужо пачаў падаваць прыкметы жыцця) пад рукі.
  
  — Ён толькі страціў прытомнасць. І хто можа яго ў гэтым вінаваціць? Дапамажы аднесці яго ў дом.
  
  6
  
  З вялікай спальні адкрываўся цудоўны від на возера, на падлозе ляжаў агідны пурпурны дыван. Эдзі сядзеў на ложку і праз адчыненыя дзверы ваннай назіраў, як Кінг здымае мокрыя красоўкі, джынсы і футболку. На імгненне ступіў у зазор паміж дзвярыма і выкладзенай кафляй сцяной, каб памяняць мокрыя трусы на сухія. Ён не пярэчыў супраць таго, што Эдзі пайшоў з ім у спальню. І наогул, прыйшоўшы ў сябе, ён адключыўся секунд на трыццаць, не больш, дэманстраваў прама-ткі неверагоднае спакой. Выйшаўшы з ваннай, ён накіраваўся да камоды.
  
  — Гэта чыя-то жарт? — спытаў ён, корпаючыся ў скрынях у пошуках сухіх джынсаў і футболкі. Для Эдзі дом паказваў на тое, што Кінг зарабляў нядрэнныя грошы. Па вопратцы ён такога сказаць не мог. — Фантазіі Маку Маккатчена і Флойда Колдервуда?
  
  — Я не ведаю гэтых людзей, і гэта не жарт.
  
  — Можа, і няма, але гэты чалавек не можа быць сапраўдным, — Кінг надзеў джынсы. Гаварыў ён вельмі ўпэўнена. — Я хачу сказаць, што сам яго прыдумаў.
  
  Эдзі кіўнуў.
  
  — Гэта я ўжо зразумеў. І тым не менш, ён сапраўдны. Я суправаджаю яго ўжо... — як доўга? Эдзі не ведаў, — ...даўно, — скончыў ён фразу. — Вы пісалі пра яго, але не пра мяне?
  
  — Вы адчуваеце сябе лішнім?
  
  Эдзі засмяяўся, але, па праўдзе кажучы, ён сапраўды адчуваў сябе лішнім. Можа, Кінг яшчэ проста не дабраўся да яго. Калі справа ў гэтым, то ён не мог лічыць сябе ў бяспецы, ці не так?
  
  — Непадобна, што ў мяне нервовы зрыў, — працягнуў Кінг. — Але чалавек, мабыць, звычайна і не разумее, што ў яго паехаў дах.
  
  — Няма ў вас ніякага нервовага зрыву, ноя вам, тым не менш, спачуваю, сэй. Гэты чалавек...
  
  — Роланд. Роланд з... Гилеада?
  
  — Вы кажаце правільна.
  
  — Я не памятаю, напісаў я пра Гилеад або няма, — Кінг задумаўся. — Трэба праверыць старонкі, калі толькі я знайду рукапіс. Але назва добрае. Прама як у «Няма бальзаму ў Гилеаде» [183].
  
  — Нешта я вас не разумею.
  
  — Усё нармальна, я таксама, — Кінг узяў з камоды пачак цыгарэт, «Пэл-Мэлл», закурыў. — Скончыце тое, што вы хацелі сказаць.
  
  — Ён выцягнуў мяне праз дзверы паміж гэтым светам і яго светам. Мне таксама здавалася, што ў мяне паехаў дах, — Эдзі «дасталі» не з гэтага свету, блізкага, але іншага, і ён тады сядзеў на гераінавай іголцы, і сядзеў моцна, але не варта заблытваць і без таго складаную сітуацыю такімі падрабязнасцямі. Аднак, ён не мог не задаць яшчэ адно пытанне, да таго, як яны спусціліся б ўніз да Раланда і пачаўся б сапраўдны размову.
  
  — Дазвольце спытаць вас, сэй Кінг... вы ведаеце, дзе знаходзіцца Кооп-Сіці?
  
  Кінг як раз перакладаў ключы і манеты з кішэняў мокрых джынсаў у кішэні сухіх. Правае вока ён прыжмурыў, каб у яго не трапляў дым цыгарэты, якая вісела ў кутку рота. Тут ён паглядзеў на Эдзі, бровы прыўзняліся.
  
  — Гэта не праверачны пытанне?
  
  — Няма.
  
  — І вы не пристрелите мяне з вялікага рэвальвера, які вісіць у вас на сцягне, калі я памылюся?
  
  Эдзі ледзь усміхнуўся, вырашыўшы, што для бога Кінг — нядрэнны хлопец. Потым нагадаў сабе, што Бог забіў яго малодшую сястру, выкарыстаўшы ў якасці прылады забойства п'янага кіроўцы, і яго брата Генры. Бог стварыў Энрыка Балазара і спаліў Сюзан Дэльгада на вогнішчы. Ўсмешка стала бляклай. Але ён адказаў:
  
  — Нікога тут не застрэляць, сэй.
  
  — У такім выпадку, я ўпэўнены, што Кооп-Сіці знаходзіцца ў Брукліне. Адкуль вы родам, калі судзіць па вашаму вымовы. Такім чынам, я выйграў кірмашовага гусака?
  
  Эдзі тузануўся, нібы ў яго усадзілі іголку.
  
  — Што?
  
  — Так, бывала, казала мая маці. Калі мой брат і я хутка спраўляліся з яе даручэннем, мы чулі ад яе: «Хлопчыкі, вы выйгралі кірмашовага гусака». Такая ў яе была жарт. Так я выйграў прыз?
  
  — Так, — адказаў Эдзі. — Вядома.
  
  Кінг кіўнуў, затушыў недакурак.
  
  — Вы — добры хлопец. А вось аб вашым прыяцелю я такога сказаць не магу. Ніколі не мог. Думаю, гэта адна з прычын, па якіх я закінуў той раман.
  
  Кінг у чарговы раз здзівіў Эдзі. Ён падняўся з ложка.
  
  — Закінулі раман?
  
  — Ды. «Цёмную вежу», так ён называўся. Павінен быў стаць маім «Уладаром кольцаў», маім «Горменгастом» [184], маім як ні назаві. Калі табе дваццаць два, амбіцый у цябе, хоць адбаўляй. Але спатрэбілася не так ужо шмат часу, каб зразумець, што гэта занадта вялікая задача для майго маленькага мозгу. Занадта... ну, не ведаю... непад'ёмная. Мяркую, гэта слова не горш за іншых. А потым, — дадаў ён, — я страціў канспект рамана.
  
  — Страцілі?
  
  — Аддае вар'яцтвам, ці не так? Але пісьменніцтва — занятак вар'ятаў. Вы ведаеце, што аднойчы Эрнэст Хэмінгуэй пакінуў у цягніку зборнік кароткіх апавяданняў?
  
  — Праўда?
  
  — Праўда. У яго не было ні другога асобніка, ні трэцяга, ні копирок. Толькі першы, ён і згубіўся. Што-то падобнае адбылося і са мной. Як-то моцна выпіўшы, а можа, закинувшись мескалином, я напісаў схематычны план фантастычнай сагі на пяць ці дзесяць тысяч старонак. Думаю, канспект атрымаўся выдатны. І па форме. І па стылістыцы. А потым я яго страціў. Магчыма, канспект здзьмула з багажніка майго матацыкла, калі я вяртаўся з якога-небудзь гребаного бара. Ніколі раней такога са мной не здаралася. Я заўсёды беражліва стаўлюся да сваёй працы, чаго не магу сказаць аб астатнім.
  
  — Зразумела, — кіўнуў Эдзі і ў яго ўзнікла жаданне спытаць: «А не круціліся паблізу людзі ў якія крычаць вопраткі, акурат у тыя дні, калі ты страціў канспект. Такія людзі, што любяць ездзіць на вялікіх аўтамабілях? „Нізкія людзі“, калі даваць ім агульную характарыстыку. А можа, побач круціўся хто-небудзь з чырвонай меткай на лбе? Якая выглядала, як крывавы круг? Карацей, няма ў цябе адчуванняў, што хто-то скраў твой канспект? Можа, гэты хто-то вельмі не хацеў, каб ты дапісаў „Цёмную Вежу“ да канца?»
  
  — Хадзем на кухню. Нам трэба параіцца, — Эдзі вельмі б хацелася ведаць, а пра што, уласна, ім трэба параіцца. Але ў любым выпадку, тэму ім трэба было знайсці правільную ідэю, таму што гэта быў рэальны свет, які не дапускае паўтораў.
  
  7
  
  Роланд паняцця не меў, як падрыхтаваць, а потым уключыць якая стаіць на століку ля пліты кававарку, але затое знайшоў на адной з паліц стары, пакамечаны кафейнік, практычна нічым не адрозны ад таго, што ў старадаўнія часы вёз з сабой Ален Джонс, калі трое хлапчукоў адправіліся ў Меджис лічыць жывёлу. Пліта сэя Кінга працавала на электрычнасці, але нават дзіця зразумеў бы, як ўключаюцца гарэлкі. Калі Эдзі і Кінг спусціліся на кухню, вада ўжо закіпала.
  
  — Я не п'ю каву, — Кінг накіраваўся да халадзільніка, абыходзячы Роланда па шырокай дузе. — І звычайна я не п'ю піва да пяці гадзін, але, мабыць, сёння зраблю выключэнне. Містэр Дын?
  
  — Кавы мяне задаволіць.
  
  — Містэр Гилеад?
  
  — Дискейн, сэй Кінг. Я таксама вып'ю кавы і кажу, дзякуй табе.
  
  Пісьменнік адкрыў банку, тузануўшы за убудаванае ў вечка кольца (Роланд вырашыў, што гэта ўзрушаюча разумна, але пры гэтым чыстае марнатраўства). Пачулася шыпенне, потым напоўніў кухню прыемны пах
  
  (каммала — кам — кам)
  
  Дрожджаў і хмеля. Кінг ў адзін прысест асушыў як мінімум полбанки, выцер пену з вусоў, паставіў слоік побач з кававаркай. Бледнасць з твару не сышла, але ён быццам бы ўжо цалкам прыйшоў у сябе. Стрэлак лічыў, што трымаецца пісьменнік вельмі годна, ва ўсякім выпадку, пакуль. А можа, на якім-то глыбокім узроўні розуму і сэрца Кінг чакаў гэтага візіту? Ведаў, што яны прыйдуць?
  
  — У вас жонка і дзеці, — парушыў маўчанне Роланд. — Дзе яны?
  
  — Бацькі Тэбби жывуць на поўначы, каля Бангора. Мая дачка апошні тыдзень была ў бабулі з дзядулем. Тэбби ўзяла нашага малодшага, Оўэна, ён яшчэ немаўля, і з'ехала да іх гадзіну таму назад. Я павінен забраць майго другога сына, Джо, праз... — ён зірнуў на гадзіннік... — прыкладна праз гадзіну. Хацеў папрацаваць, таму на гэты раз мы вырашылі паехаць на двух аўтамабілях.
  
  Роланд абдумаў яго слова. Падобна на праўду. Кінг, несумненна, казаў ім, калі з ім што-небудзь здарыцца, яго хутка могуць шукаць.
  
  — Я не магу паверыць, што ўсё гэта адбываецца на самай справе. Спадзяюся, я вас не злавала? У любым выпадку, бачыць, як ажывае напісаная табой гісторыя, гэта моцнае ўзрушэнне.
  
  — Напрыклад, «Салемс-Лот», — выказаў меркаванне Эдзі. Кінг прыўзняў бровы.
  
  — Так вы пра гэта ведаеце? Там, адкуль вы прыйшлі, ёсць Літаратурная гільдыя? — ён дапіў піва. Роланд падумаў, што Кінг — вялікі аматар гэтага напою. — Пару гадзін таму на тым баку возера вылі сірэны, там жа паднімаўся слуп чорнага дыму. Я бачыў яго з майго кабінета. Тады падумаў, што гарыць трава, у Харрисоне або Стоунэме, але цяпер засумняваўся. Без вас не абышлося? Не абышлося, ці не так?
  
  — Ён пра гэта піша, Роланд, — уставіў Эдзі. — Ці пісаў. Кажа, што перастаў. Але называлася яго сачыненне «Цёмная Вежа». Так што ён ведае.
  
  Кінг усміхнуўся, але Роланд падумаў, што гаспадар дома упершыню па-сапраўднаму спалохаўся. Калі не лічыць моманту сустрэчы, калі ён выйшаў з-за кута і ўбачыў іх. Сваё тварэнне.
  
  «Так мне варта сябе называць? Яго тварэннем?»
  
  З аднаго боку, так, з другога, быццам бы няма. Ад гэтых думак у Роланда разбалелася галава, да горла зноў падымчаўся млоснасць.
  
  — Ён ведае, — паўтарыў Кінг. — Мне гэта не падабаецца, хлопцы. Калі ў гісторыі хто-то кажа: «Ён ведае», наступнай звычайна варта фраза: «Мы павінны яго забіць».
  
  — Павер мне, калі я гэта кажу, — па голасе Роланда адчувалася, што ён надае вялікае значэнне сваіх слоў. — Забіць цябе — самае апошняе, што можа прыйсці нам у галаву, сэй Кінг. Твае ворагі — нашы ворагі, а тыя, хто дапамагаюць табе на тваім шляху, нашы сябры.
  
  — Амін, — падвёў рысу Эдзі.
  
  Кінг адчыніў халадзільнік, дастаў новую банку піва. Роланд заўважыў, што слоікаў там поўным поўна, больш, чым чаго-то яшчэ. Ён стаялі на паліцах, як шарэнгі салдат.
  
  — У такім выпадку клічце мяне Стыў.
  
  8
  
  — Раскажы нам гісторыю, у якой ёсць я, — папрасіў Роланд.
  
  Кінг прыхінуўся да століка ля пліты, і сонечны прамень упаў яму на верхавіну. Ён глынуў піва і задумаўся над пытаннем Роланда. І вось тут Эдзі ўбачыў гэта ў першы раз, вельмі цьмяна, магчыма, дзякуючы кантрасце з сонечным промнем. Дымчаты, чорны арэол, які атачаў пісьменніка. Цьмяны. Ледзь прыкметны. Але ён быў. Як чарната, якая хавалася за ўсім, што яны бачылі, калі траплялі куды-небудзь з дапамогай Скачка. Няўжо тая ж чарната? Эдзі так не думаў.
  
  Арэол ледзь праглядаўся. Але ён быў.
  
  — Вы ведаеце, — пачаў Кінг, — гісторыі я распавядаю дрэнна. Гучыць, як парадокс, але гэта так. У гэтым прычына таго, што я аддаю перавагу, каб іх запісваць.
  
  «Ён кажа, як Роланд?» — задаўся пытаннем Эдзі. Гэтага ён сказаць не мог. Значна пазней да яго дайшло, што Кінг казаў, як яны ўсе, нават Ружа Мунос, домоправительница бацькі Каллагэна ў Кэлле.
  
  Раптам пісьменнік празьзяў.
  
  — Вось што я вам скажу. А чаму б мне не пашукаць рукапіс? У мяне чатыры ці пяць каробак з гісторыямі, якія я забракаваў. «Цёмная Вежа» напэўна, у адной з іх, — забракаваў. Бракаваныя гісторыі. Словы не мелі для Эдзі роўна ніякага значэння. — Вы зможаце пачытаць яе, пакуль я з'езджу за сваім маленькім хлопчыкам, — ён усміхнуўся, прадэманстраваўшы вялікія, няроўныя зубы. — А калі я вярнуся, вы, магчыма, пойдзеце, і я нават здолею пераканаць сябе, што вас не было зусім.
  
  Эдзі паглядзеў на Роланда, той ледзь кіўнуў галавой. На пліце закіпеў кафейнік.
  
  — Сэй Кінг... — Эдзі павярнуўся да пісьменніка.
  
  — Стыў.
  
  — Добра, Стыў. Мы павінны заняцца нашым справай неадкладна. Нават калі адкінуць пытанне аб даверы, мы вельмі спяшаемся.
  
  — Вядома, вядома, зразумелая справа, бяжыце навыперадкі з часам, — Кінг засмяяўся. Чароўна-лагодна. Эдзі западозрыў, што піва пачало дзейнічаць, і задаў пытанне, а не алкаголік ці пісьменнік? З упэўненасцю сцвярджаць ён не мог, занадта нядаўна яны пазнаёміліся, на некаторыя прыкметы Эдзі адзначаў. Запас ведаў па англійскай мове і літаратуры ён вынес са школы невялікі, але добра памятаў, як хто-небудзь з настаўнікаў сказаў, што многія пісьменнікі вялікія аматары выпіць. Хемінгуэй, Фолкнер, Фіцджэральд, аўтар «Варона» [185]. Так, пісьменніку любілі выпіць.
  
  — Я не смяюся над вамі, хлопцы, — працягнуў Кінг. — Мая рэлігія забараняе смяяцца над ўзброенымі людзьмі. Проста ў адной з кніг, якую я пішу, людзі пастаянна бягуць навыперадкі з часам [186]. Так вы хочаце пачуць першае прапанову «Цёмнай Вежы»?
  
  — Вядома, калі вы яго памятаеце, — адказаў Эдзі.
  
  Роланд нічога не сказаў, але яго вочы ярка бліснулі пад бровамі, якія ўжо кранула сівізна.
  
  — Натуральна, я яе памятаю. Гэта, магчыма, лепшае першае прапанова, напісанае мной, — Кінг адставіў банку, ускінуў рукі, выставіў прыціснутыя адзін да аднаго паказальны і сярэдні пальцы, ледзь іх сагнуў, малюючы двукоссі цытаты. — «Чалавек у чорным спрабаваў схавацца ў пустыні, а стрэлак пераследваў яго». Астатняе дзе-то і подзабывалось, але першае прапанову впечаталось ў памяць, — ён апусціў рукі, узяўся за слоік. — У сорак трэці раз пытаюся, гэта адбываецца наяве?
  
  — Чалавека ў чорным звалі Уолтар? — спытаў Раланд.
  
  Кінг не данёс банку да рота, плесканул півам на грудзі, обмочив чыстую футболку. Роланд кіўнуў, нібы атрымаў патрабаваны яму адказ.
  
  — Толькі не падайце зноў у прытомнасць, — перасцярог Эдзі, у голасе прагучалі рэзкія ноткі. — Аднаго разу дастаткова, каб вырабіць на мяне ўражанне.
  
  Кінг кіўнуў, глынуў піва, падобна, узяў сябе ў рукі. Паглядзеў на гадзіннік.
  
  — Панове, вы сапраўды дазволіце мне забраць майго сына?
  
  — Так, — кіўнуў Роланд.
  
  — Вы... — Кінг паспрабаваў што-тое ўспомніць, потым усміхнуўся. — Вы абяцаеце гэта па праву і па крыві?
  
  — Я абяцаю, — адказаў Роланд без ценю ўсмешкі.
  
  — Добра, тады слухайце «Цёмную Вежу», сціснуты варыянт для "Выбраных раманаў «Ридерз дайджэст» [187]. Памятаеце, распавядаць услых, а не на паперы — гэта не маё. Але я паспрабую.
  
  9
  
  Роланд слухаў з такой увагай, нібы ад аповяду Кінга залежала лёс светаў. Зрэшты, ён у этомине сумняваўся. Кінг пачаў сваю версію жыцця Роланда з вогнішчаў, што парадавала Роланда, таму што гэтыя вогнішчы пацвярджалі чалавечую сутнасць Ўолтара. А потым вярнуўся да сустрэчы з патлатым пасяленцы на краі пустыні. Браўнам, так яго звалі.
  
  «Добрай жніва тваім пасевам, — пачуў Роланд рэха даўно мінулых гадоў. — Добрым і тваім». Ён забыўся і Браўна, і яго ручнога варона для таго, але гэты незнаёмы — няма.
  
  — Што мне падабалася, — працягнуў Кінг, — так гэта зваротны ход апавядання. Як чыста тэхнічны прыём пабудовы сюжэту, гэта вельмі цікава. У самым пачатку вы ў пустыні. Потым вернецеся крыху назад, на край гэтай самай пустыні, дзе сустракаецеся з Браўнам і Золтанам. Між іншым, варона я назваў Золтанам ў гонар аднаго майго знаёмага з універсітэта Мэна, які спяваў, акампануючы сабе на гітары. З хаціны пасяленцам яшчэ крок назад, ваш прыход у горад Таліем... названы ў гонар рок-групы...
  
  — "Джетро Таліем" [188], — уставіў Эдзі. — Чорт пабяры, ну, вядома! Я ведаў, што назва мне знаёма. А як наконт «Зі.Зі. Топ», Стыў? Вы іх таксама ведаеце? — Эдзі ўбачыў напісанае на твары Кінга здзіўленне і ўсміхнуўся. — Напэўна, іх час яшчэ не прыйшоў. А калі яны ўжо і выступаюць, вы пра іх яшчэ не чулі.
  
  Роланд вертанул пальцамі: «Працягвай, працягвай». І кінуў на Эдзі погляд, які прапануе больш не встревать.
  
  — Так ці інакш, пасля прыходу Роланда ў Тала, гісторыя зноў сыходзіць у мінулае, і чытач даведаецца пра тое, як Норт, аматар пажаваць траўку, памёр, але потым ажыў, — падрабязнасці, якім Кінг надаваў такое вялікае значэнне; бо казалі яны, у рэшце рэшт, аб яго жыцця, яго жыцця, і для яго ўсё рухалася наперад. Ва ўсякім выпадку, да таго моманту, як ён дабраўся да Заходняга мора і дзвярэй, праз якія «дастаў» сваіх спадарожнікаў.
  
  Але Стывен Кінг, падобна, нічога аб дзвярах не ведаў. Ён напісаў аб дарожнай станцыі, аб сустрэчы Роланда з Джэйкам Чеймберзом. Ён напісаў пра іх падарожжы да гор і праз іх; ён напісаў, як чалавек, якому даверыўся, якога палюбіў Джэйк, аддаў яго.
  
  Кінг звярнуў увагу, што гэтую частку аповеду Роланд прасядзеў з апушчанай галавой, і з нечаканай мяккасцю сказаў: «Вам няма патрэбы саромецца, містэр Дискейн. У рэшце рэшт, я прымусіў вас гэта зрабіць».
  
  Але зноў Роланд задаўся пытаннем, а ці так гэта?
  
  Кінг напісаў аб размове Роланда з Уолтарам на галгофе, сярод зборышча истлевающих чэрапаў, аб варажбе на картах Таро, аб жудасным бачанні Роланда, якое прабіла дах светабудовы. Ён напісаў пра тое, як Роланд прачнуўся пасля ночы прадказанні лёсаў і выявіў, што пастарэў на дзесяць гадоў, а Уолтар ператварыўся ў шкілет. А ў самым канцы Кінг напісаў Роланда, які прыйшоў на бераг мора і які сядзіць ля самай абзы вады.
  
  — Вы сказалі: «Я любіў цябе, Джэйк».
  
  Роланд будзённа кіўнуў.
  
  — Я і цяпер люблю яго.
  
  — Вы так кажаце, быццам ён сапраўды існуе.
  
  Роланд пільна паглядзеў на яго.
  
  — Я існую? Ты?
  
  Кінг прамаўчаў.
  
  — Што адбылося потым? — спытаў Эдзі?
  
  — Потым, senor [189], я вычарпаўся... ці, калі вам гэта больш спадабаецца, спалохаўся і спыніўся.
  
  Эдзі таксама хацелася спыніцца. Ён бачыў, як цені ў кухні пачалі даўжэць, і разумеў, што пара адпраўляцца да Сюзане, а не то будзе позна. Ён думаў, што і ён, і Роланд ўжо зразумелі, як выбрацца з гэтага свету, і падазраваў, што Кінг сам можа накіраваць іх да Тэтлбек-Лейн, у Лоувелл, дзе сценка рэальнасці вытанчыліся і, як, па меншай меры, сцвярджаў Джон Каллем, у апошні час часта з'яўляліся прыходзяць. І Кінг з радасцю паказаў бы ім шлях. Парадаваўся б таму, што нарэшце-то пазбавіўся ад іх. Але пакуль сыходзіць яны не маглі, і Эдзі, нягледзячы на ўсе яго нецярпенне, выдатна гэта разумеў.
  
  — Вы спыніліся, таму што страцілі свой пектконс, — удакладніў Роланд.
  
  — Канспект. Не, не з-за гэтага, — Кінг адправіўся за трэцяй слоікам, і Эдзі вырашыў, што з'яўленне ў Кінга жывоціка не павінна здзіўляць; калі перавесці піва ў калорыі, ён ужо з'еў бохан хлеба і прымаўся за другую. — Я звычайна не працую па конспекту. Фактычна... толькі не стаўце мне гэта ў дакор, я напісаў яго ўпершыню. І толькі таму, што сага атрымлівалася вельмі ўжо вялікая. І дзіўная. Ды і вы сталі праблемай, сэр, ці сэй, ці як вы там называеце сябе, — Кінг паморшчыўся. — Ужо не ведаю, якая прынятая ў вас форма звароту, я яе не прыдумаў.
  
  — Пакуль не прыдумалі, — удакладніў Роланд.
  
  — Спачатку я бачыў вас, як Чалавека без імя Серж Леонэ [190].
  
  — Спагецці-вестэрны, — ахінула Эдзі. — Госпадзе, ну вядома! Я іх столькі перагледзеў ў «Маджестике» з Генры, калі ён быў дома. А калі яго адправілі ў В'етнам, хадзіў у кіно сам або з маім прыяцелем, Чагги Коутером. Гэта мужчынскія фільмы.
  
  Кінг ўсміхаўся.
  
  — Так, але маёй жонцы яны таксама падабаліся, хоць яна не мужчына.
  
  — Яна ў вас малайчына! — усклікнуў Эдзі.
  
  — Так, Тэбби малайчына, — Кінг павярнуўся да Раланда. — Як Чалавек без імя, фэнтазийный варыянт Клінта Іствуда, вы глядзеліся нядрэнна. І праца з вамі забаўляла мяне.
  
  — Такім ты спачатку мяне бачыў?
  
  — Ды. Але потым вы змяніліся. Прама пад маёй рукой. Так выйшла, што я ўжо не мог сказаць, герой вы, антыгерой або наогул не герой. І калі вы дазволілі хлопчыку зваліцца ў прорву, гэта быў кульмінацыйны момант.
  
  — Вы ж сказалі, што прымусілі мяне гэта зрабіць.
  
  Гледзячы Раланду прама ў вочы, блакітнае сустрэлася з блакітным сярод бязмежнага хору галасоў, Кінг адказаў:
  
  — Я схлусіў, братка.
  
  10
  
  Рушыла ўслед паўза, усё, падобна, абдумвалі апошнюю рэпліку пісьменніка. Потым Кінг працягнуў.
  
  — Вы пачалі мяне палохаць, вось я і перастаў пра вас пісаць. Паклаў рукапіс у тэчку, а тэчку запхнуў у скрыню. Пераключыўся на апавяданні, якія прадаваў розных часопісаў для мужчын, — ён памаўчаў, кіўнуў. — Жыццё для мяне змянілася, пасля таго, як я адклаў у бок, і змянілася да лепшага. Мае творы пачалі прадавацца. Я прапанаваў Тэбби выйсці за мяне замуж. А неўзабаве я ўзяўся за кнігу пад назвай «Кэры». Гэта быў не першы напісаны мной раман, але першы, які мне ўдалося прадаць, і дзякуючы гэтаму я моцна ўстаў на ногі. І ўсё гэта адбылося пасля таго, як я сказаў: «Бывай, Роланд, доўгага цябе і шчаслівага шляху». А што адбываецца цяпер? Як-то раз, ясным днём, шэсць ці сем гадоў праз, я абыходжу кут свайго дома і бачу вас, які стаяў на маёй гробаны пад'язной дарожцы. І вось што я магу падумаць па гэтай нагоды. Самы аптымістычны для мяне выснова: вы — галюцынацыя, выкліканая перанапружаннем. Але я ў гэта не веру. Як я магу? — Кінг загаварыў гучней, больш рэзка. Эдзі зразумеў, што прычына — не страх, а лютасць. — Какя могув гэта паверыць, калі бачу цені, якія вы адкідае, кроў на вашай назе... — ён паказаў на Эдзі. — І пыл на вашым твары, — цяпер на Роланда. — Вы не пакінулі мне варыянтаў, і я адчуваю, што мазгі ў мяне... ну не ведаю... ўстаюць на вушы? Правільна? Ды, мабыць. Ўстаюць на вушы.
  
  — Ты не проста перастаў, — Роланд цалкам праігнараваў апошнюю частку тырады, успрыняўшы гэтыя словы, як адгаворку, патаканне уласным жаданням. Хутчэй за ўсё, у гэтым не памыліўся.
  
  — Не проста?
  
  — Я думаю, распавядаць гісторыі — быццам праз што-то прасоўвацца. Скажам, пракладваць шлях сярод яшчэ не створанага. І ў нейкі дзень, калі ты гэтым займаўся, ты раптам адчуў, як што-то штурхае цябе назад.
  
  Эдзі здалося, што Кінг цэлую вечнасць абдумваў здагадка Роланда. Потым кіўнуў.
  
  — Мабыць, вы маеце рацыю. У мяне не проста вычарпаліся ідэі, такое са мной здаралася, праўда, у апошні час не гэтак часта, як раней, і гэта пачуццё мне знаёма. Справа ў тым... ну, не ведаю, прыходзіць дзень, калі ты атрымліваеш менш задавальнення, седзячы за сталом, стукаючы па клавішах пішучай машынкі. І ўнутраны вачэй, як-то замыливается. Увогуле, ужо не хочацца распавядаць сабе гэтую гісторыю. А потым, што толькі пагаршае сітуацыю, у цябе ўзнікае новая ідэя, такая яркая і зіготкая, толькі што народжаная тваім падсвядомасцю, без адзінай драпіны. І яшчэ не кранутая табой, ва ўсякім выпадку, пакуль. І... ну...
  
  — І ты адчуваў, як што-то штурхае цябе назад, — усё тым жа роўным голасам паўтарыў Роланд.
  
  — Так, — голас Кінга ўпаў да гэтак ціхага шэпту, што Эдзі ледзь чуў яго. — «ЗАБАРОНЕНАЯ ЗОНА. СТАРОННІМ УВАХОД ЗАБАРОНЕНЫ. ВЫСОКАЕ НАПРУЖАННЕ», — ён памаўчаў. — Магчыма, нават «СМЯРОТНАЯ НЕБЯСПЕКА».
  
  «Табе б не спадабалася цёмная цень, якую я бачу вакол цябе, — падумаў Эдзі. — Гэты цёмны арэол. Няма, сэй, мяркую, ён бы зусім табе не спадабаўся, і што я бачу? Цыгарэты? Піва? Што-небудзь наркатычнае, да чаго можа развіцца прывыканне? Аўтамабільную аварыю як-небудзь увечары пасля подпития? І калі гэта адбудзецца? Праз колькі гадоў?»
  
  Ён паглядзеў на гадзіннік, што віселі над кухонным сталом Кінга, і паморшчыўся, убачыўшы, што яны паказваюць без чвэрці чатыры.
  
  — Роланд, ужо позна. Гэты чалавек павінен забраць свайго сына, — «а мы павінны знайсці маю жонку да таго, як Міа народзіць дзіця, якога яны, падобна, дзеляць на дваіх, а Пунсовы Кароль вырашыць, што Сюзана сваю місію выканала».
  
  — Яшчэ крыху, — адказаў Роланд. І апусціў галаву, больш нічога не сказаўшы. Задумаўшыся. Імкнучыся вырашыць, якія пытанні самыя галоўныя. Можа, імкнучыся знайсці адзін, самы галоўны пытанне. І Эдзі разумеў, што гэта важна, таму што яны больш не маглі вярнуцца ў дзявяты дзень ліпеня 1977 года. Яны маглі зноў трапіць у гэты дзень у якім-небудзь іншым свеце, уласным, у любым свеце, акрамя гэтага. І ці будзе Стывен Кінг існаваць у гэтых мірах? Эдзі лічыў, што няма. Хутчэй няма, чым так.
  
  І пакуль Роланд думаў, Эдзі спытаў Кінга, кажа яму што-небудзь імя Блейн.
  
  — Няма. У прынцыпе, няма.
  
  — А Луд.
  
  — Як у луддитах? Рэлігійнай секты машиноненавистников, так? Я думаю, яны існавалі ў дзевятнаццатым стагоддзі, а можа, і раней. Калі памяць мне не змяняе, лудзіты дзевятнаццатага стагоддзя ўрываліся на фабрыкі і разбівалі машыны, — ён усміхнуўся, зноў прадэманстраваўшы няроўныя зубы. — Я думаю, сягоння іх месца заняў «Грынпіс».
  
  — Бярылаў Эванз? Вы ведаеце, хто гэта?
  
  — Няма.
  
  — Хенчек? Хенчек з Мэнни?
  
  — Няма. А хто такія Мэнни?
  
  — Занадта складана тлумачыць. А як наконт Клаўдзіі-і-Інэс Бахман?
  
  Кінг зарагатаў, у які ўжо раз здзівіўшы Эдзі. Здзівіўся і сам Кінг, мяркуючы па выразе яго твару.
  
  — Жонка Дзік? — усклікнуў ён. — Адкуль, чорт пабяры, вы аб ёй ведаеце?
  
  — Мне нічога пра яе невядома. Хто такі Дзік?
  
  — Рычард Бахман. Я пачаў публікаваць некаторыя з маіх першых раманаў, яны выходзілі не ў пераплёце, а вокладцы, пад псеўданімам. Бахман — мой псеўданім. Як-то ўвечар, ладна выпіўшы, я напісаў яго поўную біяграфію, у тым ліку і ўпартую барацьбу з лейкемію. Тройчы ўра мужнасці Дзік! Карацей, Клаўдыя — яго жонка. Клаўдыя Інэса Бахман. Наконт "і" пасярэдзіне... пра гэта нічога сказаць не магу.
  
  
  
  Эдзі раптам адчуў, як вялізны нябачны камень раптам скаціўся з грудзей і знік з яго жыцця. Клаўдыя Інэса Бахман — васемнаццаць літар. Значыць, што-то дадало гэтую "і", а чаму? Натуральна, для таго, каб літар стала дзевятнаццаць. Клаўдыя Інэса Бахман — проста імя і прозвішча. А вось Клаўдыя-і-Інэс Бахман — зусім іншая справа... яна — частка ка-тэта.
  
  Эдзі падумаў, што толькі яны знайшлі адзін адказ, з тых, за якімі прыехалі сюды. Так, Стывен Кінг іх стварыў. Па крайняй меры, стварыў Роланда, Джэйка, бацькі Каллагэна. Да астатніх пакуль проста не дабраўся. І ён перасоўваў Роланда, як шахматную фігуру па дошцы: ідзі ў Тала, Роланд, переспи з Эліс, Роланд, перасьледуй Ўолтара па пустыні, Роланд. Але, нават калі ён і перасоўваў свайго галоўнага персанажа па дошцы, дакладна таксама перасоўвалі і самога Кінга. Літара, дабаўленая да імя жонкі яго псеўданіма адназначна на гэта паказвала. Што-то хацела, каб Клаўдыя Бахман ўвайшла ў ка-тэт дзевятнаццаці. А значыць...
  
  — Стыў.
  
  — Так, Эдзі з Нью-Ёрка, — Стыў усміхнуўся нечаму свайму. Эдзі адчуў, як гулка забілася сэрца.
  
  — Што значыць для вас колькасць дзевятнаццаць?
  
  Кінг задумаўся. Звонку вецер шамацеў кронамі соснаў, гулі лодочных маторы, каркала, тая ж самая або іншая, варона. Хутка на беразе возера наступіць гадзіну барбекю, а потым людзі, магчыма, паедуць у горад, каб паслухаць канцэрт на плошчы або за чым-то яшчэ, у гэтым лепшым з усіх магчымых светаў. Або, па меншай меры, самым рэальным.
  
  Нарэшце, Кінг паківаў галавой, і Эдзі, які чакаў, затаіўшы дыханне, выдыхнуў назапашаны ў лёгкіх паветра.
  
  — Прабачце. Гэта простае лік, вось і ўсё, што я магу пра яго сказаць. Простыя лікі цікавяць мяне, з тых часоў, як містэр Сойчак пазнаёміў мяне з імі на ўроках матэматыкі ў сярэдняй школе Лисбона. І, думаю, мне было дзевятнаццаць, калі я пазнаёміўся са сваёй жонкай, але, магчыма, яна аспрэчыць мае словы. Яна ў мяне наогул аматарка паспрачацца.
  
  — А як наконт дзевяноста дзевяці?
  
  Кінг зноў задумаўся, што-то скінуў з пальцаў.
  
  — Чартоўску салідны ўзрост. «Дзевяноста дзевяць на магільным камені». Гэта з песні, быццам бы яна называлася... думаю, «Крушэнне ў дзевяноста дзевяць». Няма, няма, гэта іншая песня — "Крушэнне «Вячэрняй зоркі». «Дзевяноста дзевяць на паліцы бутэлек, мы ўзялі адну і пусцілі па крузе, засталося на паліцы дзевяноста восем бутэлек». Акрамя гэтага, нічога сказаць не магу.
  
  Зараз прыйшла чаргу Кінга зірнуць на насценныя гадзіны.
  
  — Калі я не паеду ў самы бліжэйшы час, Бэці Джонс патэлефануе, каб даведацца, ці не забыўся я, што трэба забіраць сына. А пасля таго, як я забяру Джо, мне трэба будзе праехаць сто трыццаць міль на поўнач. Ехаць мне было б прасцей, калі б я не налягаў на піва. А на піва я б не налягаў, калі б на маёй кухні не сядзелі двое ўзброеных зданяў.
  
  Роланд некалькі разоў кіўнуў, узяўся за пояс-патранташ, дастаў патрон, пачаў няўцямна круціць яго паміж вялікім і ўказальным пальцамі левай рукі.
  
  — Яшчэ адно пытанне, калі ты не пярэчыш. А потым мы пойдзем сваёй дарогай, а ты — сваёй.
  
  — Дык пытайцеся, — Кінг паглядзеў на трэцюю выкрытую банку, затым выліў рэшту піва ў ракавіну, на твары чыталася шкадаванне.
  
  — Гэта ты напісаў «Цёмную Вежу»?
  
  Эдзі пытанне здаўся бессэнсоўным, але вочы Кінга ўспыхнулі, ён асляпляльна ўсміхнуўся.
  
  — Няма! І калі я калі-небудзь напішу кнігу пра тое, як пісаць кнігі, а я, верагодна, магу яе напісаць, таму што вучыў гэтаму, перш чым цалкам не сышоў у пісьменніцтва, то ў ёй так і скажу. Ні «Цёмную Вежу», ні любую іншую, па вялікім рахунку, няма. Я ведаю, ёсць пісьменнікі, якія сапраўды пішуць, але я не з іх ліку. Фактычна, калі мяне пакідае натхненне і перастаюць з'яўляцца новыя ідэі, гісторыя, над якой я працую, звычайна ператвараецца ў дзярмо.
  
  — Я ніяк не вазьму ў толк, аб чым вы кажаце, — уставіў Эдзі.
  
  — Усё роўна, што... гэй, спрытна, аднак!
  
  Патрон, які катаўся ўзад-наперад паміж вялікім і паказальным пальцамі, раптам лёгка закувыркался па тыльным баку рукі, адправіўшыся на шпацыр ад паказальнага пальца да мизинцу Роланда, потым рушыў назад.
  
  — Так, — пагадзіўся Роланд, — спрытна, ці не так?
  
  — Так вы загіпнатызавалі Джэйка на дарожнай станцыі. Каб прымусіць ўспомніць, што яго забілі.
  
  «І Сюзан, — падумаў Эдзі. — Так ён загіпнатызаваў і Сюзан, толькі ты пра гэта яшчэ не ведаеш, сэй Кінг. А можа, ведаеш. Можа, дзе-то глыбока ўнутры ты ведаеш усё».
  
  — Мяне спрабавалі загіпнатызаваць, — працягнуў Кінг. — Адзін хлопец выцягнуў мяне на сцэну падчас кірмашу ў Топшэме, калі я быў падлеткам, і паспрабаваў прымусіць кудахтаць, як квактуха. Нічога ў яго не выйшла. Гэта здарылася прыкладна ў той час, калі памёр Бадзі Холі. І Вялікі Боппер. І Рытчы Валенсаў. Тодана! Ах, Дискордия!
  
  Раптам ён заматаў галавой, нібы хацеў прачысціць яе, і перавёў погляд з танцаваў патрона на твар Роланда.
  
  — Я толькі што што-то сказаў? — спытаў ён.
  
  — Не, сэй, — Роланд глядзеў на пляшущий патрон, мотающийся, як маятнік, папярок тыльным боку рукі... і, натуральна, вочы Кінга таксама вярнуліся да патрону.
  
  — Што адбываецца, калі вы працуеце над гісторыяй? — спытаў Раланд. — Да прыкладу, маёй гісторыяй?
  
  — Яна проста прыходзіць да мяне, — голас аслабеў, яго ўладальнік усё глыбей апускаўся ў свае думкі. — Яна ўрываецца ў мяне, гэта мне падабаецца, а потым выходзіць вонкі, калі я шевелю пальцамі. Ніколі не выходзіць з галавы. Выходзіць з пупка... ці адкуль-небудзь яшчэ. Быў адзін рэдактар... Я думаю, гэта Максуэлл Перкінс [191]... так ён назваў Томаса Вульфа...
  
  Эдзі разумеў, што робіць Роланд, ведаў, што ўмешвацца — ідэя не з лепшых, але нічога не змог з сабою зрабіць.
  
  — Ружа, — вырвалася ў яго. — Ружа, камень, ненайденная дзверы.
  
  Кінг празьзяў ад задавальнення, але яго вочы не адарваліся ад патрона, па-ранейшаму танцаваў паміж пальцамі Роланда.
  
  — У рэчаіснасці, гэта камень, ліст і дзверы, — адказаў ён. — Але ружа мне падабаецца яшчэ больш.
  
  Гіпноз спрацаваў на ўсе сто. Эдзі падумаў, што ён літаральна чуе чмокающие гукі, з якімі выцякае кантроль Кінга над уласнымі розумам і целам. І тут у Эдзі мільганула думка, што ў гэты крытычны момант такі дробязь, як тэлефонны званок, можа змяніць лёсы свету. Ён падняўся і вельмі асцярожна, стараючыся не шумець, хай і балела параненая нага, накіраваўся да висевшему на сцяне тэлефоннаму апарату. Абматаў провад вакол рукі і абарваў, з сілай тузануўшы.
  
  — Ружа, камень, ненайденная дзверы, — пагадзіўся Кінг. — Такое мог напісаць Вульф, усё так. Максуэлл Перкінс называў яго «чароўны паветраны званочак». Ты пайшоў, і як смуткаваў па цябе вецер! Усе гэтыя забытыя асобы! О, Дискордия!
  
  — Як прыйшла да цябе гэтая гісторыя, сэй? — ціха спытаў Раланд.
  
  — Я не люблю ўсе гэтыя Новыя стагоддзя... мігатлівыя магічныя крышталі... таўшчэзныя тамы, у якіх няма нічога, акрамя пустэчы... але яны называюць гэта кірункам, і гэта... якія пры гэтым адчуванні... як што-то ў канале...
  
  — Ці на промні? — спытаў Раланд.
  
  — Усё служыць Прамяню, — адказаў пісьменнік і ўздыхнуў. Ўздых гэты ужасал сваёй сумам. І Эдзі адчуў, як па яго спіне пабеглі мурашкі.
  
  11
  
  Стывен Кінг стаяў у калоне пыльнага послеполуденного сонечнага святла. Святло падаў на яго левую шчаку, краёчак вочы, ямачкі у кутку рота. Святло выбеливал кожны валасок барады, які аказваўся на яго шляху. Кінг стаяў у калоне святла, і таму смутны чорны арэол вылучаўся больш выразна. Дыханне яго замарудзілася, да трох-чатырох удыхаў у хвіліну.
  
  — Стывен Кінг, ты мяне бачыш? — спытаў Раланд.
  
  — Хайль, стралок, я бачу цябе вельмі добра.
  
  — Калі тыя упершыню ўбачыў мяне?
  
  — Толькі сёння.
  
  На твары Роланда адбілася здзіўленне, запраўленае раздражненнем. Ён, відавочна, чакаў пачуць іншае. А Кінг працягнуў.
  
  — Я бачыў Катберта, не цябе, — паўза. — Ты і Катберт ламалі хлеб і раскідвалі пад шыбеніцай. Гэта ёсць ва ўжо напісанай часткі.
  
  — Ага, раскідвалі. Калі павесілі кухары, Хакса. Берт распавёў табе гэтую гісторыю?
  
  Але Кінг на пытанне не адказаў.
  
  — Я бачыў Эдзі. Я бачыў яго вельмі добра. Катберт і Эдзі — блізняты.
  
  — Роланд... — прашаптаў Эдзі. Роланд адсек яго, рэзка кіўнуўшы галавой, і паклаў патрон, якім загіпнатызаваў Кінга, на стол. Кінг працягваў глядзець у тое месца, куды перанёсся, як быццам, што-то там бачыў. Магчыма, і бачыў. Пылінкі танцавалі вакол цёмных валасоў.
  
  — І дзе ты быў, калі ўбачыў Катберта і Эдзі?
  
  — У хляве, — у Кінга перахапіла дыханне. Вусны пачалі дрыжаць. — Цётка пасадзіла мяне туды, таму што мы паспрабавалі ўцячы.
  
  — Хто?
  
  — Я і мой брат Дэйв. Нас злавілі і прывезлі назад. Сказалі, што мы дрэнныя, вельмі дрэнныя хлопчыкі.
  
  — І табе прыйшлося пайсці ў хлеў.
  
  — Так, і мяне адлупцавалі розгамі.
  
  — Так цябе пакаралі.
  
  — Так, — сляза выцекла з правага вочы Кінга і скацілася ў бараду. — Куры мёртвыя.
  
  — Куры ў свіране?
  
  — Так, яны, — за першай рушылі ўслед новыя слёзы.
  
  — Чаму яны памерлі?
  
  — Дзядзька Орен кажа, гэта птушыны грып. Іх вочы адчыненыя. Яны... трохі палохаюць.
  
  «Хутчэй, моцна палохаюць», — падумаў Эдзі, гледзячы на слёзы і пабялелыя шчокі Кінга.
  
  — Ты не мог выйсці з хлява.
  
  — Пакуль не атрымаю сваю порцыю розаг — няма. Дэйв сваё ўжо атрымаў. Цяпер мая чарга. Па курыца павукі поўзаюць. Павукі корпаюцца ў іх вантробах, маленькія, чырвоныя. Як макулінкі чырвонага перцу. Калі яны запаўзуць на мяне, я таксама захварэю птушыным грыпам і памру. Толькі потым я вярнуся.
  
  — Чаму?
  
  — Я буду вампірам. Буду яго рабом. Яго пісцом, магчыма. Яго кішэнным пісьменнікам.
  
  — Каго?
  
  — Ўладара павукоў. Пунсовага Караля, Палоннага Вежы.
  
  — Госпадзе, Роланд, — прашаптаў Эдзі. Яго біла дрыготка. Што яны знайшлі? Які вулей снягоў? — Сэй Кінг, Стыў, колькі вам было... колькі табе гадоў?
  
  — Сем, — паўза. — Я обмочил штаны. Не хацеў, каб павукі укусілі мяне. Чырвоныя павукі. Але тут з'явіўся ты, Эдзі, і я здабыў свабоду, — ён шырока ўсміхнуўся, яго шчокі блішчалі ад слёз.
  
  — Ты спіш, Стывен? — спытаў Раланд.
  
  — Ага.
  
  — Засни яшчэ глыбей.
  
  — Добра.
  
  — Я сосчитаю да трох. На рахунак тры ты заснеш так глыбока, як толькі зможаш.
  
  — Добра.
  
  — Адзін... два... тры, — на тры галава Кінга апусцілася. Падбародак лёг на грудзі. Струменьчык серабрыстай сліны выцякла з рота і захісталася, нібы ківач.
  
  — Такім чынам, зараз мы што-то ведаем, — Роланд паглядзеў на Эдзі. — Магчыма, што-то важнае, вырашальнае. Пунсовы Кароль дакрануўся да яго, калі ён быў дзіцем, але якім-то чынам мы перацягнулі яго на свой бок. Дакладней, ты перацягнуў, Эдзі. Ты і мой даўні сябар, Берт. У любым выпадку, твая ролю ў гэтай гісторыі асаблівая.
  
  — Я б куды як больш ганарыўся сваімі гераічнымі ўчынкамі, калі б памятаў іх, — адказаў Эдзі. — Ты разумееш, што я яшчэ не нарадзіўся, калі гэтаму хлопцу споўнілася сем гадоў?
  
  Роланд ўсміхнуўся.
  
  — Ка — кола. Ты доўгі час круціўся на ім пад рознымі імёнамі. Падобна на тое, адна з іх — Катберт.
  
  — А ты можаш што-небудзь сказаць наконт таго, што Пунсовы Кароль — Палонны Вежы?
  
  — Не магу. Не маю аб гэтым ні найменшага паняцця. Роланд зноў павярнуўся да Стывену Кінгу.
  
  — Стывен, колькі разоў, па-твойму, Уладыка Дискордии спрабаваў цябе забіць? Забіць цябе і спыніць тваё пяро? Заткнуць твой, які пагражае непрыемнасцямі рот? З таго першага разу ў хлявы тваіх цёткі і дзядзькі?
  
  Кінг быццам бы паспрабаваў падлічыць, потым пакруціў галавой.
  
  — Справы, — адказаў ён. Гэта значыць, шмат. Эдзі і Раланд пераглянуліся.
  
  — І заўсёды хто-небудзь прыходзіў на дапамогу? — спытаў Раланд.
  
  — Не, сэй, не трэба так думаць. Я не бездапаможны. Часам адыходзіў у бок.
  
  З вуснаў Роланда сарваўся смяшок, вельмі сухі, які нагадвае трэск переламываемой аб калена палкі.
  
  — Ты ведаеш, хто ты?
  
  Кінг паківаў галавой. Яго ніжняя губа оттопырилась, як у пакрыўджанага дзіцяці.
  
  — Ты ведаеш, хто ты?
  
  — У першую чаргу — бацька. У другую — муж. У трэцюю — пісьменнік. Потым — брат. А пасля брацтва я умолкаю. Добра?
  
  — Няма. Нядобра. Ты ведаеш, хто ты?
  
  Доўгая паўза.
  
  — Няма. Я сказаў усё, што мог. Перастань пытацца ў мяне.
  
  — Я перастану, калі ты скажаш праўду. Ты ведаеш...
  
  — Так, добра, я ведаю, да чаго ты клонишь. Вас гэта задавальняе?
  
  — Пакуль няма. Скажы мне, што...
  
  — Я — Ган ці апантаны Ганом. Дакладна сказаць не магу, але, магчыма, розніцы і няма, — Кінг заплакаў, маўклівымі і жудаснымі слязьмі. — Але гэта не Дыс, я адвярнуўся ад Диса, я адкінуў Диса, здавалася б, гэтага дастаткова, але няма, ка заўсёды незадаволеная, гэтая прагная, старая ка, бо так яна сказала, ці не праўда? Што сказала Сюзан Дэльгада перад тым, як ты яе забіў, ці я забіў, ці забіў Ган. «Прагная старая ка, як я цябе ненавіджу!» Незалежна ад таго, хто яе забіў, вымавіць гэтыя словы прымусіў яе я, таму што я ненавіджу ка, яшчэ як ненавіджу. Я противлюсь жаданням ка, і буду пярэчыць, пакуль не ступлю на пустку ў канцы сцежкі.
  
  Роланд, які сядзеў за сталом, пры згадванні імя Сюзан збялеў, як мел.
  
  — І ўсё роўна прыходзіць ка да мяне, выходзіць з мяне, я перакладаю яе, мяне прымушаюць яе перакладаць, ка выліваецца з майго пупка, як стужка. Я — не ка, я — не стужка, яна проста праходзіць праз мяне, і я гэта ненавіджу, я ненавіджу гэта! Куры кішаць павукамі, вы гэта разумееце, кішаць павукамі!
  
  — Спыні хныкаць, — кінуў Роланд (на погляд Эдзі, без найменшага спагады), і Кінг змоўк. Стрэлак пасядзеў, задумаўшыся, потым падняў галаву. — Чаму ты перастаў пісаць гісторыю пасля таго, як я дабраўся да Заходняга мора?
  
  — Ты што, зусім тупы? Таму што я не хачу быць Ганом. Я адвярнуўся ад Диса, мне варта сапраўды гэтак жа адвярнуцца ад Гана. Я люблю жонку. Я люблю дзяцей. Мне падабаецца пісаць, але я не хачу пісаць тваю гісторыю. Мне ўвесь час страшна. Ён глядзіць на мяне. Вачэй Караля.
  
  — Але з таго часу, як ты перастаў пісаць, ён на цябе не глядзіць, — удакладніў Роланд.
  
  — Так, з тых часоў ён на мяне не глядзіць, ён мяне не бачыць.
  
  — Тым не менш, ты павінен працягнуць.
  
  Твар Кінга скрывіўся, як ад болю, потым зноў разгладилось, зноў стала спакойным, як у сне. Роланд падняў покалеченную правую руку.
  
  — І, узяўшыся за працяг, ты пачнеш з таго, як я страціў пальцы на гэтай руцэ. Ты памятаеш?
  
  — Омароподобные пачвары, — адказаў Кінг. — Адкусілі іх.
  
  — І адкуль ты гэта ведаеш?
  
  Кінг усміхнуўся і шумна выдыхнуў, нібы вецер.
  
  — Ветрам прынесла.
  
  — Ган ссунуў гэты свет і рушыў далей. Ты гэта хочаш сказаць?
  
  — Ага, і сьвет абрынуўся ў бездань, калі б не вялікая чарапаха. Замест таго, каб падаць і падаць, ён прызямліўся на яе панцыр.
  
  — Так нам казалі, і мы кажам, дзякуй табе. Пачнеш з таго, як пачвары адкусілі мае пальцы.
  
  — Дад-а-джум, дад-а-вальцы, чортавы амары зрабіўшы табе пальцы, — і Кінг засмяяўся.
  
  — Ды.
  
  — Ты б выбавіў мяне ад многіх непрыемнасцяў, калі б памёр, Роланд, сын Стывена.
  
  — Я ведаю. Тое ж самае можна сказаць не толькі пра мяне, але і обЭдди, і пра астатніх маіх сяброў, — цень усмешкі искривила куткі рота стрэлка. — Потым, пасля омароподобных пачвараў...
  
  — Эдзі ідзе, Эдзі ідзе, — перапыніў яго Кінг і нядбайна махнуў рукой, як бы кажучы, што ён усё ведае і няма чаго Раланду марнаваць дарма яго час. — Вязень, Толкач, Спадарыня Ценяў. Мяснік, пекар і свячных спраў майстар, — ён усміхнуўся. — Як кажа мой сын Джо. Калі?
  
  Роланд міргнуў, ашаломлены пытаннем знянацку.
  
  — Калі, калі, калі? — Кінг падняў руку і Эдзі у здзіўленні ўбачыў, як тостар, вафельница і сушылка, на якой стаялі чыстыя талеркі падняліся і выплылі ў сонечнае святло.
  
  — Ты пытаешся, калі табе варта зноў пачаць працу?
  
  — Так, так, так! — нож сарваўся з сушылкі, перасёк пакой і упіўся ў сцяну. А потым уся кухонная начынне вярнулася на ранейшыя месцы.
  
  — Слухай песню Чарапахі, крык Мядзведзя, — адказаў Роланд.
  
  — Песьня Чарапахі, крык Мядзведзя. Матурин, з раманаў Патрыка О'браэн Браяна [192]. Шардик, з рамана Рычарда Адамса [193].
  
  — Ды. Калі ты так кажаш.
  
  — Захавальнікі Прамяня.
  
  — Ды.
  
  — Майго прамяня.
  
  Роланд пільна ўгледзеўся ў яго.
  
  — Ты так кажаш?
  
  — Ды.
  
  — Тады хай так і будзе. Пачуўшы песьню Чарапахі і крык Мядзведзя, ты павінен зноў пачаць пісаць.
  
  — Калі я адкрываю вачэй у твой свет, ён бачыць мяне, — паўза. — Яно.
  
  — Я ведаю. Мы пастараемся абараняць цябе ў гэтыя моманты, гэтак жа, як спрабуем абараніць ружу.
  
  Кінг ўсміхнуўся.
  
  — Я люблю ружу.
  
  — Вы яе бачылі? — спытаў Эдзі.
  
  — Вядома, у Нью-Ёрку. Трэба падняцца па вуліцы ад гатэля «ААН-Плаза». Раней там быў крама дэлікатэсаў. «Том і Джэры». Ледзь у глыбіні. А цяпер на месцы крамы пустка.
  
  — Ты будзеш распавядаць нашу гісторыю, пакуль не стомішся, — працягнуў Роланд. — Калі ты больш не зможаш яе распавядаць, калі песня Чарапахі і крык Мядзведзя стануць ледзь слышными, тады ты прервешься, каб адпачыць. А як толькі зноў з'явяцца сілы, будзеш пісаць далей. Ты...
  
  — Роланд...
  
  — Сэй Кінг?
  
  — Я зраблю, як ты кажаш. Я буду слухаць песьню Чарапахі і, кожны раз, пачуўшы яе, працягну пісаць тваю гісторыю. Калі буду жывы. Але ты таксама павінен слухаць. Яе песню.
  
  — Чыю?
  
  — Сюзаны. Дзіця заб'е яе, калі вы не паспяшаецеся. А вашыя вушы павінны быць вельмі абачлівымі.
  
  Эдзі спалохана зірнуў на Роланда. Стрэлак кіўнуў. Пара рухацца далей.
  
  — Паслухай мяне, сэй Кінг. Я рады, што мы сустрэліся ў Бриджтоне, але цяпер мы павінны пакінуць цябе.
  
  — Добра, — у голасе чулася гэтак шчырае палёгку, што Эдзі ледзь не засмяяўся.
  
  — Ты застанешся на гэтым месцы, там, дзе цяпер стаіш, яшчэ на дзесяць хвілін. Ты разумееш?
  
  — Ды.
  
  — Потым ты прачнешся. У вельмі добрым настроі. І забудзеш, што мы пабывалі тут, будзеш памятаць пра гэта толькі на самых глыбокіх узроўнях свайго свядомасці.
  
  — У ямах на дне, запоўненых глеем.
  
  — У ямах на дне, запоўненых глеем, менавіта так. А наверсе ты будзеш думаць, што прылёг паспаць. І выдатна выспаўся. Ты паедзеш за сваім сынам, а потым ужо з ім, куды трэба. Ты будзеш выдатна сябе адчуваць. Будзеш жыць паўнавартасным жыццём. Напішаш шмат гісторый, але кожная з іх будзе ў большай ці меншай ступені звязана з гэтым. Ты разумееш?
  
  — Йя-я, — адказаў Кінг голасам стомленага і чым-то раздражнёнага Роланда, і Эдзі зноў адчуў якія бягуць па спіне мурашкі. — Таму што бачнае не можа заставацца нябачным. А тое, што вядома, не можа быць невядомым, — ён памаўчаў. — За выключэннем, магчыма, смерці.
  
  — Так, магчыма. Кожны раз, калі ты пачуеш песьню Чарапахі, раз ужо так усё гэта гучыць для цябе, ты будзеш зноў брацца за нашу гісторыю. Адзіную рэальную гісторыю, якую ты павінен расказаць. А мы пастараемся цябе абараніць.
  
  — Я баюся.
  
  — Ведаю, але мы пастараемся...
  
  — Я не пра гэта. Я баюся, што не паспею скончыць яе, — цяпер ён не казаў — шаптаў. — Баюся, што Вежа ўпадзе, а віна за гэта ляжа на мяне.
  
  — Гэта вырашаць ка, не цябе, — адказаў Роланд. — Ці мне. Думаю, мы атрымалі адказы на ўсе пытанні. А цяпер... — ён кіўнуў Эдзі, устаў.
  
  — Пачакайце, — вырвалася ў Кінга. — Мне дазволена адправіць пошту, але толькі адзін раз.
  
  «Кажа, як зняволены ў калоніі строгага рэжыму», — падумаў Эдзі, а ўголас спытаў:
  
  — І хто дазваляе вам адправіць пошту, Стыў?
  
  Кінг нахмурыўся.
  
  — Ган? — задаў пытанне самому сабе. — Гэта Ган? — потым, нібы сонца, прабіваецца скрозь ранішні туман, лоб яго разгладился, на вуснах з'явілася ўсмешка. — Думаю, я сам! Я магу паслаць сабе ліст, можа, нават маленькую пасылку... але толькі раз, — ўсмешка стала шырэй. — Усё гэта падобна на казку, ці не так?
  
  — Так, сапраўды, — пагадзіўся Эдзі, думаючы пра шкляным палацы, які перагарадзіў аўтастраду ў Канзасе.
  
  — І што ты зробіш? — спытаў Раланд. — Каму адправіш ліст ці пасылку?
  
  — Джэйк, — без запінкі адказаў Кінг.
  
  — І што ты яму скажаш?
  
  Голас Кінга стаў голасам Эдзі. Не імітацыяй — сапраўдным голасам Эдзі. І гэты голас прымусіў Эдзі пахаладзець.
  
  — Дад-а-чам, дад-а-чом, — нараспеў прамовіў Кінг. — Не хвалюйся, ты з ключом!
  
  Яны чакалі працягу, але, падобна, дарма. Эдзі паглядзеў на Роланда, і на гэты раз прыйшла яго чарга вертануть пальцамі: маўляў, пара ісці. Роланд кіўнуў і яны накіраваліся да дзвярэй.
  
  — Ад усяго гэтага проста мароз па скуры, — заўважыў Эдзі. Роланд не адказаў. Эдзі спыніў яго, дакрануўшыся да рукі.
  
  — Вось што яшчэ, Роланд. Пакуль ён загіпнатызаваны, можа, сказаць яму, каб ён кінуў піць і паліць. Асабліва паліць. Падобна на тое, цыгарэту ён з рота не выпускае. Ты ж сам бачыш, паўсюль гэтыя гробаны попельніцы.
  
  На вуснах Роланд а зайграла ўсмешка.
  
  — Эдзі, калі пачынаць паліць пасля таго, як лёгкія цалкам сфармаваліся, тытунь падаўжае жыццё, не кароціць. Па гэтай прычыне ў Гилеаде палілі ўсё, за выключэннем хіба што самых бедных, але яны стараліся як-то разжыцца палівам. Па-першае, тытунь не падпускае да лёгкім якія выклікаюць хваробы выпарэння. Па-другое, адганяе многіх небяспечных насякомых. Усе гэта ведаюць.
  
  — Галоўны хірург Злучаных Штатаў парадаваўся б, даведаўшыся, што ў Гилеаде усе гэта ведаюць, — суха адказаў Эдзі. — А як наконт выпіўкі? Дапусцім, як-небудзь вечарам, у ладным падпітку, ён перавернецца на сваім джыпе або на аўтастрадзе выедзе на сустрэчную паласу і сутыкнецца з кім-небудзь?
  
  Роланд абдумаў яго слова, потым пакруціў галавой.
  
  — Я і так аказаў моцнае ўздзеянне на яго розум, ўлез у справы ка. Зрабіў усё, што мог, на большае я проста не адважваюся. Нам, вядома, прыйдзецца даглядаць за ім усе гэтыя гады, пакуль ён... што ты пампуеш галавой? Пакуль гісторыя будзе «выходзіць» з яго.
  
  — Можа і так, але мы не зможа даглядаць за ім дваццаць два наступных года, калі толькі не вырашым кінуць Сюзану... а я на гэта ніколі не пайду. Як толькі мы скокнем наперад, у 1999 год, вяртання ў мінулае не будзе. Ва ўсякім выпадку, у гэтым свеце.
  
  Нейкія імгненні Роланд маўчаў, гледзячы на чалавека, які стаяў, прыхінуўшыся да століка, спаў на нагах, але з адкрытымі вачыма, валасы падалі на лоб. Яшчэ сем ці восем хвілін, і Кінг прачнецца, начыста забыўшыся аб з'яўленні ў яго доме Роланда і Эдзі... пры ўмове, што да таго часу яны з'едуць. Эдзі не верыў, што стралок пакіне Сюзі у хвіліну смяротнай небяспекі... але ж ён дазволіў Джэйк ўпасці, ці не так? Дазволіў Джэйк зваліцца ў прорву, аднойчы такое здарылася.
  
  — Тады яму прыйдзецца пратрымацца ў адзіночку, — перапыніў зацягнулася паўзу Роланд, і Эдзі з палёгкай уздыхнуў. — Сэй Кінг.
  
  — Так, Роланд.
  
  — Памятай, пачуўшы песьню Чарапахі, ты павінен адкласці ў бок усё астатняе і расказваць гэтую гісторыю.
  
  — Я так і зраблю. Па крайняй меры, паспрабую.
  
  — Добра.
  
  І тут пісьменнік сказаў:
  
  — Шар трэба прыбраць з дошкі і разбіць.
  
  Роланд нахмурыўся.
  
  — Які шар? Чорны Трынаццаты?
  
  — Калі ён прачнецца, то стане самай небяспечнай пагрозай для сусвету. І цяпер ён прачынаецца. У нейкім іншым месцы. У якім-то адным дзе і калі.
  
  — Дзякуй табе за прароцтва, сэй Кінг.
  
  — Дад-а-шім, дад-а-ашня. Нясі шар да двайны Вежы.
  
  На гэта Роланд толькі паківаў галавой, не ведаючы, што і сказаць. А Эдзі прыклаў кулак да лба і крыху пакланіўся.
  
  — Хайль, паражальны пяром.
  
  Кінг усміхнуўся аднымі вуснамі, нібы пачуў што-то недарэчнае, але прамаўчаў.
  
  — Доўгіх дзён і прыемных начэй, — развітаўся з ім Роланд. — Больш табе няма патрэбы ўспамінаць тых курэй.
  
  Ад надзеі, якая разлілася па барадатага твару Кінга, у Эдзі зашчымела сэрца.
  
  — Ты сапраўды так кажаш?
  
  — Сапраўды кажу. І, магчыма, мы яшчэ сустрэнемся на сцежцы да таго, як мы ўсе убачымся ў пусткі, — стралок разгарнуўся на абцасах і пакінуў дом пісьменніка. Эдзі яшчэ раз зірнуў на высокага, крыху сутулящегося мужчыну, які стаяў, прыціснуўшыся вузкім задам да століка, і падумаў: «У наступны раз, калі я ўбачу цябе, Стыў, калі ўбачу, барада твая зусім сьсівее, твар прорежут маршчыны... а я ўсё яшчэ буду маладым. Які ў цябе крывяны ціск, сэй? Дастаткова нізкае, каб ты пратрымаўся яшчэ дваццаць два гады? Спадзяюся на гэта. А як тваё сэрцайка? Няма сярод тваіх сваякоў хворых на рак, а калі ёсць, наколькі гэта блізкія сваякі?» Але часу задаваць гэтыя пытанні не было. Як і любыя іншыя. Вельмі хутка пісьменніку трэба было прачнуцца і пачаць ранейшую жыццё. Эдзі рушыў услед за сваім старэйшым у мячы, які да вечара дзень і зачыніў за сабой дзверы. Ён пачаў схіляцца да думкі, што ка, паслаўшы яго сюды, у не ў Нью-Ёрк, падобна, ведала, што рабіла.
  
  12
  
  Эдзі спыніўся ля вадзіцельскай дзверцы «форда» Каллема і па-над даху паглядзеў на стрэлка.
  
  — Ты бачыў гэтую нейкую бадзягу вакол яго? Гэты чорны арэол?
  
  — Тодану, ды. Дзякуй твайму бацьку, яна яшчэ вельмі слабая.
  
  — Што такое тодана? Гучыць амаль што як тодэш.
  
  Роланд кіўнуў.
  
  — Варыяцыя гэтага слова. Тодана — мяшок смерці. Ён пазначаны.
  
  — Госпадзе Ісусе, — выдыхнуў Эдзі.
  
  — Яна слабая, павер мне.
  
  — Але яна ёсць.
  
  Роланд адкрыў дзверцы.
  
  — З гэтым мы нічога зрабіць не можам. Ка пазначае для сябе час кожнага мужчыны і кожнай жанчыны. Паехалі, Эдзі.
  
  Але цяпер, калі яны сапраўды маглі ехаць, Эдзі не хацелася чапаць аўтамабіль з месца. Ён адчуваў, што яны пра што-то не договорили з сэем Кінгам. І яго страхоццяў гэты чорны арэол.
  
  — Як наконт Тэтлбек-лейн і тых, што прыходзяць? Я хацеў спытаць яго...
  
  — Мы самі знойдзем дарогу.
  
  — Ты ўпэўнены? Я думаю, мы павінны паехаць туды.
  
  — Я таксама так думаю. Сядай за руль. У нас яшчэ поўна спраў.
  
  13
  
  Задні бампер старэнькага «форда» ледзь паспеў пакінуць пад'язную дарожку, як Стывен Кінг адкрыў вочы. Першым справай паглядзеў на гадзіннік. Амаль чатыры. Яму трэба было ўжо дзесяць хвілін як з'ехаць, калі ён хацеў забраць Джо своечасова, але ён так салодка спаў. І адчуваў сябе выдатна. Пасвяжэлым. Нібы сбросившим з сябе груз клопатаў. Ён падумаў: «Калі дзённы сон прыносіць столькі карысць, яго трэба ўзаконіць». Можа, і так, але Бэці Джонс будзе хвалявацца, калі не ўбачыць яго «Чэрокі», заязджаюць да яе на двор у палове пятага. Кінг пацягнуўся да тэлефона, каб патэлефанаваць ёй, але яго погляд упаў на нататнік, які ляжаў на тумбачцы пад тэлефонным апаратам. На кожнай старонцы паверсе цягнулася надпіс: «ТЭЛЕФАНУЕМ УСІМ БАЛБАТУНОЎ». Падарунак ад адной з сясцёр жонкі.
  
  З твару Кінга зноў зніклі ўсе эмоцыі. Ён пасунуў да сябе нататнік, узяў ручку, нахіліўся над тумбачкай і напісаў: «Дад-а-чам, дад-а-чом, не хвалюйся, ты з ключом». Пастаяў, гледзячы на напісанае, потым працягнуў: «Дад-а-чач, дад-а-чуч, глядзі Джэйк! Чырвоны ключ!» Зноў паўза і зноў ручка рушыла па старонцы: «Дад-а-чум, дад-а-чуч, дайце хлопчыку пластыкавы ключ!» Паглядзеў на напісанае з пачуццём удзячнасці. Амаль што любові. Святы Божа, як жа яму добра! Радкі гэтыя нічога для яго не значылі, і ўсё ж, іх напісанне напоўніла яго гэтак глыбокай задаволенасць, што яна цягнула на экстаз. Кінг вырваў лісток. Скамячыў ў камяк. З'еў. На імгненне камяк засеў у глотцы, а потым праскочыў у стрававод і далей у страўнік. Вось і ўсе справы! Ён схапіў (пекла-а-чу) ключы ад джыпа з драўлянай палічкі і паспяшаўся да дзвярэй. Ён забярэ Джо, яны вернуцца сюды і збяруць рэчы, павячэралі ў «Мікі Кі» у Саўт-Парисе. Не, у «Мікі-Дзі». Ён так прагаладаўся, што мог у адзіночку умять пару біфштэксаў. Разам з смажанай бульбай. Чорт, ну да чаго ж яму добра!
  
  Дабраўшыся да Канзас-роўд і павярнуўшы да горада, ён уключыў радыё. Трапіў на «Маккойс» [194], якія спяваюць «Трымайся, Слупи», выдатную песню. Думкамі ён пайшоў далёка-далёка, як часта здаралася, калі гучала музыка, і ён раптам пачаў думаць аб персанажах даўняй гісторыі, якая называлася «Цёмная Вежа». Іх засталося не так ужо і шмат. Памятаецца, ён забіў большасць, нават хлопчыка. Напэўна, па адной простай прычыне: не ведаў, што з ім рабіць далей. Гэта ж звычайная справа, пазбаўляцца ад персанажаў, калі не ведаеш, што з імі рабіць? Як яго звалі, Джэк? Не, гэта апантаны татка з «Зіхатлівага». У «Цёмнай Вежы» хлопчыка звалі Джэйк. Выдатны выбар імя для гісторыі у якой вяршэнствуе матыў — вестэрн, такое імя выбралі б і Уэйн. Д. Оуверхолсер [195], і Рэй Хоган [196]. Ці магчыма вярнуць Джэйка ў гісторыю, скажам, як здані? Вядома, магчыма. У гісторыях аб звышнатуральным ёсць адзін прыемны момант, адзначыў Кінг, там ніхто не памірае па-сапраўднаму. Яны заўсёды могуць вярнуцца, як гэты Барнабас у «Цёмных ценях» [197]. Барнабас Колінс быў вампірам.
  
  — Можа, хлопчык вернецца вампірам, — агучыў сваю мыль Кінг і засмяяўся. — Беражыся, Роланд, абед пададзены, і галоўнае страва — гэта ты!
  
  Няма, мабыць, хлопчык-вампір не падыходзіць. Тады што? Новых ідэй не прыходзіла, але Кінга гэта не бянтэжыла. Ён ведаў, што ідэі абавязкова з'явяцца. Хутчэй за ўсё, у самы нечаканы момант, калі іх не чакаеш. Калі ён будзе карміць котку, мяняць падгузнік дачцэ або сумна блукаць у адзіноце, як напісаў Апрані [198] у паэме пра пакуты.
  
  Сёння ніякіх пакут. Сёння ён адчуваў сябе цудоўна.
  
  «Йя-я, проста клічце мяне Тоні-Тыгр».
  
  Па радыё «Маккойс» саступілі месца Трою Шонделлу [199], які заспяваў «Гэты час».
  
  «Цёмная Вежа», падобна, магла выліцца ў цікавую гісторыю. Кінг падумаў: «Можа, калі мы вернемся з поўначы, мне варта знайсці рукапіс. І прагартаць яе». А бо нядрэнная ідэя.
  
  КУПЛЕТ:
  
  Commala — come — call
  
  We hail the One who made us all
  
  Who made the men and made the maids.
  
  Who made the great and the small
  
  ОТВЕТСТВИЕ :
  
  Commala — come — call!
  
  He made the great and small!
  
  And yet how great the hand of fate
  
  That rules us one and all.
  
  
  
  Страфа 12. Джэйк і Каллагэн
  
  1
  
  Доне Каллагэну часта снілася вяртанне ў Амерыку. Звычайна сны пачыналіся з таго, як ён крочыў пад высокім небам пустыні, па якім плылі вялікія аблокі, бейсбалісты называлі іх «анёламі», ці ляжаў у сваім ложку, у доме прыходскага святара ў горадзе Джерусалемс-Лот, штат Мэн. І, незалежна ад таго, куды закідваў яго сон, ён адчуваў вялікую палёгку і жаданне адразу ж памаліцца. «О, дзякуй Табе, Госпадзе. Дзякуй Табе, што раней быў сон, а цяпер я нарэшце-то прачнуўся».
  
  У тым, што на гэты раз усё адбывалася наяве, сумневаў не было ніякіх. У паветры ён здзейсніў поўны абарот вакол восі і ўбачыў, што Джэйк прарабіў тое ж самае, знаходзячыся крыху наперадзе. Страціў адну з сандаляў. Чуў, як тявкает Ыш і пратэстоўцы крычыць Эдзі. Чуў клаксон таксі, гэты пастаянны гукавы фон нью-ёркскіх вуліц, і што-то яшчэ: голас прапаведніка. Падобна на тое, які набраў добры тэмп. Яшчэ не разогнавшегося на поўную катушку, але ўжо дакладна ўключаў трэцюю перадачу.
  
  Як вы ўдар Ненайденную дзверы, Каллагэн лодыжкі закрануў вушак, і нагу, вядома ж, прастрэліла жудасная боль. Потым лодыжкі (і зона вакол яе) здранцвела. Хутка-хутка перезвякивались колокольца, непазбежныя спадарожнікі Скачка, быццам хто-то памыліўся са хуткасцю кручэння доўгайграючы пласцінкі, замест 33 і 1/3 абаротаў у хвіліну паставіў 45. Якія сутыкаюцца патокі паветра закружылі яго, і раптам ён ужо ўдыхаў прасякнуты бензінам і выхлапнымі газамі паветра Нью-Ёрка, а не затхлы — Пячоры дзверы. На імгненне прапаведнікаў было двое. Ззаду крычаў Хенчек: «Глядзіце! Дзверы адчыняецца!» А той, што знаходзіўся наперадзе, роў: «Скажы, ГОСПАДЗЕ, брат, менавіта так, скажы ГОСПАДЗЕ на Другі авеню!» «Зноў блізняты», — паспеў падумаць Каллагэн, часу для гэтага хапіла, а потым дзверы за спіной зачыніліся, і прапаведнік застаўся толькі адзін, той, што заклікаў сказаць «ГОСПАДЗЕ» на Другі авеню. Каллагэн паспеў таксама пачуць: «Сардэчна запрашаем дадому, сукін ты сын, сардэчна запрашаем назад у Амерыку», — і тут ён прызямліўся.
  
  2
  
  Пасадка атрымалася жорсткай, яго далоні і калені адначасова ўвайшлі ў кантакт з тратуарам. Джынсах у нейкай ступені ўдалося абараніць калені, хоць матэрыя і парвалася, але вось з далоняў тратуар садраў добры акр скуры. І Каллагэн чуў ружу, поющую магутна і ўпэўнена.
  
  Перакаціўся на спіну, паглядзеў на неба, рыкаючы ад болю, падняўшы над сабой крывацечныя, зудящие рукі. Кропля крыві з левай ўпала на шчаку, пацякла па ёй, як сляза.
  
  — Адкуль, маці тваю, ты тут узяўся, сябар мой? — спытаў здзіўлены негр у шэрым працоўным камбінезоне. Падобна, стаў адзіным сведкам гэтак драматычнага вяртання Каллагэна ў Амерыку. І цяпер глядзеў на які ляжыць на тратуары чалавека шырока расплюшчанымі вачыма.
  
  — З Оза, — адказаў Каллагэн і сеў. Далоні нібы калолі тысячы іголак, лодыжкі нагадала пра сябе, зноў і зноў выбухаючы болем. Частата выбухаў у дакладнасці адпавядала ударам сэрца. — Ідзі сваёй дарогай, прыяцель, правальвай адсюль. Я ў парадку, так што варушы нагамі.
  
  — Як скажаш, брат. Да хуткага.
  
  І мужчына ў шэрым працоўным камбінезоне, як здагадаўся Каллагэн, прыбіральнік, які вяртаецца дадому пасля заканчэння змены, працягнуў свой шлях. Кінуў на Каллагэна апошні погляд, яшчэ здзіўлены, але ў якім ужо чыталася сумнеў: а ці не здалося ўсё гэта яму, а потым абмінуў маленькую натоўп слухачоў прапаведніка. І імгненнем пазней знік з-пад увагі. Каллагэн ўстаў, падняўся на прыступку лесвіцы, якая вядзе да «Хамаршэльда-Плаза-2», агледзеўся ў пошуках Джэйка. Не знайшоў. Павярнуўся, у надзеі ўбачыць Ненайденную дзверы, але яна, зразумелая справа, знікла.
  
  — А цяпер слухайце, сябры мае! Я кажу, Бог, я кажу, Бог любіць нас, я хачу пачуць ад вас алілуя.
  
  — Алілуя, — адазваўся адзін з слухачоў, але, падобна, не ўкладваў у гэта слова душу.
  
  — Я кажу, амін, дзякуй табе, брат! А цяпер слухайце, таму што для Амерыкі прыйшоў час ВЫПРАБАВАННІ, і пакуль Амерыцы НЕ АТРЫМОЎВАЕЦЦА яго прайсці! Гэтай краіне патрэбна БОМБА, не новая вадародная або нейтронная, а БОГ-БОМБА, ці можаце вы сказаць алілуя?
  
  — Джэйк! — крыкнуў Каллагэн. — Джэйк, дзе ты? Джэйк?
  
  — Ыш! — голас Джэйка, няма — крык. — Ыш, АСЦЯРОЖНА!
  
  Пачуўся гучны, адчайны брэх, які Каллагэн даведаўся б, дзе заўгодна. Потым віск заблакаваных колаў. Роў аўтамабільнага клаксона. І ўдар.
  
  3
  
  Каллагэн забыўся пра пабітую шчыкалатку і абадраныя далоні. Абабег маленькую натоўп, якую сабраў прапаведнік (так ужо выйшла, што і прапаведнік змоўк на паўслове), і ўбачыў Джэйка, які стаяў на Другі авеню, перад жоўтым таксі, спыніўся літаральна ў цалі ад яго ног. З-пад задніх колаў ўсё яшчэ ўздымалася сіні дымок. А на асфальце засталіся чорныя сляды. Рот кіроўцы нагадваў вялікую літару "Аб", твар ад жаху стала белым, як крэйда. Ыш прыпаў да асфальце паміж ног Джэйка. Каллагэн бачыў, што ушастик-путаник для гэтага свету — іншароднае істота, але, безумоўна, цэлы і цэлы.
  
  Удар паўтарыўся, потым яшчэ і яшчэ. Гэта Джэйк барабаніў кулаком па капоце аўтамабіля.
  
  — Гаўнюк! — крычаў Джэйк на таксіста, які так і сядзеў з адкрытым ротам. Ба-бах! — Чаму не... — ба-бах! — ...глядзіш... — БА-БАХ! — куды ты, тваю маці, ЕДЗЕШ! — БАХ-БА-БАХ!
  
  — Выдай яму на поўную катушку, маляня! — крыкнуў нехта з другога боку вуліцы, дзе сабраліся дзясяткі тры чалавек, каб атрымаць асалоду ад бясплатным прадстаўленнем. Дзверы таксі адкрылася. З кабіны вылез высачэзны мужчына ў джынсах, куртцы і велізарных красоўках. З турэцкай фескай на галаве, якая глядзельна яшчэ больш павялічвала немалы рост таксіста. Каллагэн выказаў здагадку, што і без фесцы у ім ніяк не менш за шэсць з паловай футаў. І цяпер гэты велікан, з тварам, зарослым барадой, змрочна глядзеў на Джэйка. Сэрца ў Каллагэна ўпала, але ён паспяшаўся да зоне намечающихся баявых дзеянняў, не ўсведамляючы, што адна яго нага — босая, і пры кожным кроку пляскае па бруку. У тым жа кірунку рушыў і прапаведнік. А ў патыліцу таксі, які апынуўся на сярэдняй паласе, прыладзіўся іншы кіроўца, які думаў толькі аб тым, як рэалізаваць уласныя планы на вечар. Таму затрымка узлавала яго, вось ён абедзвюма рукамі і націснуў на клаксон, а потым, калі аўтамабільны гудок верш, высунуўся з акна і крыкнуў: «Варушыся, Абдул! Ты перагарадзіў дарогу!»
  
  Джэйк не звярнуў аніякай увагі ні на гудок, ні на крык. Ён проста ашалеў ад лютасці. На гэты раз ён абрынуў на капот абодва кулака, як Ретсо Риццо ў «Полуночном ковбое» — БА-БАХ!
  
  — Ты ледзь не задушыў майго сябра, гаўнюк. Ты хоць калі-небудзь ГЛЯДЗІШ... — БА-БАХ, — куды ты ЕДЗЕШ?
  
  Перш чым Джэйк паспеў зноў вдарить абодвума кулакамі па капоце, кіроўца схапіў яго за правую руку.
  
  — Перастань гэта рабіць, маленькі панк! — усклікнуў ён перапоўненым злосцю і на здзіўленне пранізлівым голасам. — Кажу табе...
  
  Джэйк адступіў на крок, вырываючы руку з пальцаў таксіста. А потым, на здзіўленне хутка, вачэй Каллагэна не змог улавіць гэта рух, выхапіў «ругер» з самаробнай кабуры, што вісела пад пахай, і нацэліў на пераноссе таксіста.
  
  — Што ты мне кажаш? — Джэйк рыкаў ад лютасці. — Што ты мне кажаш? Што ты ехаў занадта хутка і ледзь не раздушыў майго сябра? Што ты не хочаш памерці прама на вуліцы з дзіркай у галаве? Так ШТО ты мне кажаш?
  
  Жанчына на другім баку Другі авеню то ўбачыла пісталет у руцэ Джэйка, то адчула яго забойную лютасьць. Ўскрыкнула і паспяшалася сысці. Яшчэ некалькі чалавек рушылі ўслед яе прыкладу. Астатнія ж прысунуліся да самай маставой, павінна быць, унюхав кроў. І, што самае неверагоднае, нейкі малады чалавек, у бейсболцы, павернутай брылём на патыліцу, крыкнуў: «Давай, пацан! Провентилируй мазгі гэтаму пагоншчыку вярблюдаў!» Таксіст адступіў на два крокі, яго вочы шырока раскрыліся. Ён падняў рукі.
  
  — Не забівай мяне, хлопчык! Калі ласка!
  
  — Тады кажы, што ты прасіць прабачэння! — працягваў бушаваць Джэйк. — Калі хочаш жыць, прасі прабачэньня ў мяне! І ў яго! Ву яго! — твар Джэйка было смяротна бледным, толькі на выліцах гарэлі яркія кружочкі чырвані. Яго якія сталі вялізнымі вочы зіхацелі. А што Дон Каллагэн бачыў асабліва выразна, і яму гэта зусім не падабалася, дык гэта крыху подрагивающий ствол «ругера». — Гавары, што прасіць прабачэння за тое, як водзіш свой драндулет, ты, безадказны сукін сын! Гавары неадкладна! Неадкладна!
  
  Тут Ыш заскуголіў і сказаў: «Эйк!»
  
  Джэйк паглядзеў на яго. У гэты самы момант таксіст паспрабаваў вырваць з яго рукі пісталет. Каллагэн сустрэў яго цалкам прыстойным правым кросам, і таксіста адкінула на крыло аўтамабіля, а яго феска звалілася на асфальт. Кіроўца, які прыладзіўся ў патыліцу таксі, цалкам мог бы аб'ехаць яго з любога боку, але аддаваў перавагу ціснуць на клаксон і гарлапаніць: «Вызвалі дарогу, Абдул! Вызваляй дарогу!» Некаторыя з разявак на другім баку Другі авеню заапладзіравалі яму, нібы гледачы баксёрскага паядынку ў «Мэдысан-сквер-гарден» і Каллагэн падумаў: «Ды гэта ж не горад, а вар'ят дом. Я ведаў аб гэтым раней і забыўся ці мне толькі што адкрылася ісціна?»
  
  Вулічны прапаведнік з сівымі барадой і доўгімі, да плячэй валасамі, ужо стаяў побач з Джэйкам, і калі Джэйк зноў пачаў падымаў «ругер», мякка, павольна, паклаў руку на запясце хлопчыка.
  
  — Прыбяры яго, малы. Сунь у кабуру, у славу Ісуса.
  
  Джэйк паглядзеў на яго і ўбачыў тое, што зусім нядаўна ўбачыла Сюзанна: выглядаў прапаведнік рыхт-у-рыхт, як Хенчек з Мэнни. Джэйк прыбраў пісталет у самаробную кабуру, нахіліўся, падняў Ыша. Ушастик-путаник ціхенька скуголіў і, пацягнуўшыся мыскай на доўгай шыі да твару Джэйка, пачаў лізаць шчаку хлопчыка.
  
  Каллагэн, тым часам, ужо ўзяў таксіста пад руку і вёў да адкрытай дзверцах. Іншую руку сунуў у кішэню, дастаў дзясятку, палову ўсіх грошай, з якімі яны адправіліся ў гэта маленькае сафары.
  
  — Усё ў парадку, — пераконваў ён кіроўцы, спадзеючыся, што голас гучыць заспакаяльна. — Ніхто нікому не прычыніў шкоды, ніхто ні на каго не злуецца, вы едзеце сваёй дарогай, ён ідзе сваёй... — і тут жа закрычаў на іншага кіроўцы, які ўсё ціснуў і ціснуў на клаксон. — Працуе ў цябе гудок, казёл, працуе, чаму б табе не пакінуць яго ў спакоі і не праверыць паказальнікі?
  
  — Гэты маленькі засранец наставіў на мяне пісталет, — таксіст падняў руку, каб праверыць, ці на месцы феска, і не знайшоў яе.
  
  — Гэта ўсяго толькі мадэль, — працягваў супакойваць яго Каллагэн. — Такія склейваюць з асобных дэталяў, якія прадаюцца ў наборы. Не страляе нават пистонами. Запэўніваю вас...
  
  — Гэй, прыяцель! — крыкнуў прапаведнік і, калі таксіст павярнуўся, працягнуў яму вылинявшую чырвоную феску. Як толькі яна вярнулася на законнае месца, таксіст адразу стаў больш разумным. А дзясятка, працягнутая Каллагэном, канчаткова вразумила яго.
  
  Следам за таксі застыла гмах «лінкольна». І кіроўца, які сядзеў за рулём, зноў націснуў на клаксон.
  
  — З тым жа поспехам ты можаш ўкусіць мяне за зад! — крыкнуў яму таксіст, і Каллагэн тут жа засмяяўся. Рушыў да «лінкольн». Калі таксіст хацеў скласці яму кампанію, Каллагэн спыніў яго, паклаўшы рукі на плечы.
  
  — Дазвольце мне вырашыць гэтую праблему. Я — слуга царквы. І ператвараць льва ў баранчыка — мая праца.
  
  Падышоў да іх вулічны прапаведнік паспеў пачуць гэтыя словы. Джэйк тым часам адышоў да мікрааўтобусе вулічнага прапаведніка і правяраў лапкі Ыша, каб пераканацца, што ні адна не зламаная.
  
  — Брат! — звярнуўся вулічны прапаведнік да Каллагэну. — Ці магу я даведацца тваё веравызнаньне? Твой погляд, я кажу, алілуя, на Бога.
  
  — Я — каталік, — адказаў Каллагэн. — А таму Бог для мяне — мужчына.
  
  Вулічны прапаведнік працягнуў вялікую, узловатую руку. Якая, як і чакаў Каллагэн, здушыла яго пальцы, як ціскамі, дзякуй, што не раздрабіла. Пабудова фраз, а таксама лёгкі паўднёвы вымову прапаведніка нагадалі Каллагэну Фогхорна Легхорна з мультфільмаў кінастудыі «Уорнер бразерс» [200].
  
  — Я — Эрл Харриган, — прадставіўся прапаведнік, працягваючы сціскаць пальцы Каллагэна. — Царква святога Бога-Бомбы, Брукліна і Амерыкі. Рады пазнаёміцца з табой, святы айцец.
  
  — Я ў пэўным сэнсе адышоў ад служэння Госпаду, — адказаў Каллагэн. — Калі ўжо вы хочаце, каб як-то мяне называць, хай будзе бацька. Або проста Дон. Дон Каллагэн.
  
  — Слава Ісусу, бацька Дон.
  
  Каллагэн уздыхнуў і вырашыў, што бацька Дон яго задавальняе. Накіраваўся да «лінкольн». Таксіст, уключыўшы таблічку «ЗМЕНУ СКОНЧЫЎ», ад'ехаў.
  
  Перш чым Каллагэн паспеў загаварыць з кіроўцам, гэты годны чалавек вырашыў вылезці з кабіны. У гэты вечар Каллагэну, падобна, шанцавала на высокіх мужчын. Ростам кіроўца быў у шэсць футаў і тры цалі, не кажучы пра неабдымнай жываце.
  
  — Інцыдэнт вычарпаны, — сказаў яму Каллагэн. — Я прапаную вам сесці за руль і ехаць далей.
  
  — Інцыдэнт будзе вычарпаны, калі я так скажу, — ваяўніча заявіў містэр Лінкальн. — Я запісаў нумарны знак гэтага Абдула, а ад цябе я хачу атрымаць імя і адрас гэтага хлапчукі з сабакам. І яшчэ хачу бліжэй зірнуць на пісталет, які ён... Ой! О-О-О-Й! О-О-О-О-Й! Спыніце!
  
  Вялебны Эрл Харриган схапіў руку містэра Лінкольна і завярнуў за спіну. А цяпер пачаў што-то рабіць з вялікім пальцам. Што менавіта, Каллагэн не бачыў. Замінала туша містэра Лінкольна.
  
  — Бог вельмі моцна цябе любіць, — прашаптаў Харриган на вуха містэру Лінкольну. — А ў адказ хоча ад цябе, шумливого, смярдзючага казла, зусім нічога. Просіць, каб ты сказаў алілуя і ехаў далей. Ты гатовы сказаць алілуя?
  
  — О-О-Й! О-О-О-Й! ПАЛІЦЫЯ!
  
  — Адзіны паліцэйскі, які можа з'явіцца на гэтым куце — патрульны Бензик, а ён ужо выпісаў мне квітанцыю на штраф і адбыў. Цяпер ён сядзіць у кафэ «У Дэніса», есць амерыканскі блін з арэхамі і яечню з падвойным беконам, уславім Госпада, і я раю табе падумаць пра гэта, — за спіной містэра Лінкольна што-то хруснула, з-за чаго Каллагэн нават рыпнуў зубамі. Яму не хацелася думаць, што гук гэты, як-то звязаны з вялікім пальцам містэра Лінкольна, але ён не мог уявіць сабе іншы крыніца гэтага храбусцення. А містэр Лінкальн закінуў галаву да неба і закрычаў ад болю: «А-а-а-а-а-а!»
  
  — Дык ты хочаш сказаць алілуя, брат, — пацікавіўся вялебны Харриган, — ці аддаеце перавагу, уславім Госпада, прывезці вялікі палец дадому у нагруднай кішэні?
  
  — Алілуя, — прашаптаў містэр Лінкальн. Твар яго стала колеру вохры. Каллагэн падумаў, што часткова такое вось змена колеру можна аднесці на рахунак аранжавых лямпаў, якія замянілі флуоресцентные, палаючыя ў яго час. Але не цалкам.
  
  — Добра! А цяпер скажы амін. Як толькі скажаш, табе адразу палягчэе.
  
  — А-амін.
  
  — Слава Госпаду! Слава крыніц іанізуючага выпраменьвання-крыніц іанізуючага выпраменьвання-ісуса!
  
  — Адпусціце мяне... адпусціце мой вялікі палец?
  
  — Калі я цябе адпушчу, ты адразу з'едзеш і перастанеш блакаваць скрыжаванне?
  
  — Так!
  
  — І больш не будзеш задаваць дурных пытанняў, слава Ісусу?
  
  — Не буду!
  
  Харриган нахіліўся яшчэ бліжэй да містэру Лінкольна, цяпер менш паўцалі аддзялялі яго ад вялікі затычкі з жоўта-аранжавага воску, якая тырчыць з ракавіны вуха містэра Лінкольна. Каллагэн глядзеў на гэта дзейства ва ўсе вочы, каб нічога не ўпусціць, забыўся пра ўсе нявырашаныя пытанні і недостигнутые мэты. Ён усё больш зацвярджаўся ў меркаванні, што на крыжы скончыў бы свой шлях даўніна Пілат, а не Ісус, няхай Эрл Харриган у камандзе апошняга.
  
  — Мой сябар, хутка пачнуць падаць бомбы: Бог-бомбы. І кожны павінен выбраць, ці хоча ён быць сярод тых, хто, слава Ісусу, будзе высока ў небе, скідаючы гэтыя бомбы, або сярод жыхароў вёсак, якіх будзе разносіць на шматкі. Я адчуваю, што цяпер для цябе не час і не месца, каб зрабіць свой выбар, за Хрыста ці супраць Яго, але вы, па меншай меры, паабяцаеце мне, сэр, што падумаеце над гэтым?
  
  Відаць, на думку прападобнага Харригана, містэр Лінкальн зацягнуў з адказам, таму што ён зноў што-то зрабіў з рукой містэра Лінкольна, загорнутай за спіну. У выніку з грудзей містэра Лінкольна вырваўся яшчэ адзін крык болю.
  
  — Я спытаў, падумаеш ты над гэтым выбарам?
  
  — Так! Так! Так!
  
  — Тады сядай у машыну і едзь. Бог дабраслаўляе цябе і нагледзіць за табой.
  
  Харриган адпусціў руку містэра Лінкольна. Той падаўся ад яго, з круглымі ад перажытага жаху вачыма, сеў за руль. А імгненнем пазней ужо ехаў па Другой авеню, і хутка. Харриган ж павярнуўся да Каллагэну.
  
  — Каталікі адправяцца ў пекла, бацька Дон. Яны — ідалапаклоннік, кожны з іх; практыкуюць культ Марыі. А Тата! Не, не дазваляй мне нават закранаць гэтую тэму! Аднак, сярод каталікоў сустракаюцца выдатныя хлопцы, і я ўпэўнены, што ты — адзін з іх. Магчыма, я змог мы малітвай звярнуць цябе ў сваю веру. А калі гэта і не атрымаецца, сваімі малітвамі я дакладна правяду цябе скрозь пекла полымя, — ён паглядзеў на тратуар перад «Хамаршэльда-Плаза-2». — Падобна на тое, мая паства разышлася.
  
  — Вы ўжо выбачайце, што перашкодзілі вашай пропаведзі.
  
  Харриган паціснуў плячыма.
  
  — Летам людзі ўсё роўна рэдка прыходзяць да Ісуса, — дзелавіта адзначыў ён. — Хіба што паслухаюцца хвіліну-іншую, а потым зноў адпраўляюцца грашыць. Вось зіма — час для сур'ёзнай барацьбы за душы... для гэтага, вядома, даводзіцца зняць невялікае памяшканне, дзе ў халодную ноч ты можа даць ім талерку гарачага супу і прачытаць гарачае пропаведзь, — ён паглядзеў на ногі Каллагэна. — Падобна на тое, ты страціў адну з сандаляў, мой сябар-каталік, — зноў прагучаў аўтамабільны гудок і якое-то дзіўнае таксі, Каллагэну гэты аўтамабіль нагадаў стары мікрааўтобус «фольксваген», объехало іх па дузе, і пасажыр што-то пракрычаў ім у акно. Наўрад ці віншаваў з днём нараджэння. — Зноў жа, калі мы не сыдзем з бруку, вера, магчыма, не зможа нас абараніць.
  
  4
  
  — Ён у парадку, — з палёгкай выдыхнуў Джэк, апускаючы Ыша на тратуар. — Я сарваўся, ці не так? Вельмі шкадую.
  
  — Прычына цалкам зразумелая, — запэўніў яго вялебны Харриган. — Якая цікавая сабака! Ніколі такой не бачыў, слава Ісусу! — і нахіліўся да Ышу.
  
  — Ён — помесь, — у голасе Джэйка чулася трывога, — і не любіць незнаёмцаў.
  
  Ыш прадэманстраваў нелюбоў і недавер да незнаёмцаў, падняўшы галаву да рукі Харригана і прыціснуўшы вушы, каб павялічыць паверхню, якую той мог пагладзіць. І ўсміхнуўся прапаведніка, нібы яны былі даўнімі, даўнімі сябрамі. Каллагэн тым часам азіраўся па баках. Так, яны патрапілі ў Нью-Ёрк, а ў Нью-Ёрку людзі звычайна займаліся сваімі справамі і не савалі нос у чужыя, але, тым не менш, Джэйк выцягнуў пісталет. Каллагэн не ведаў, колькі чалавек ўбачылі гэты пісталет, але разумеў, што дастаткова аднаго, які не палічыць за працу паведаміць пра гэта, скажам, таго ж Бензику, згаданага Харриганом, каб у іх паўсталі праблемы з паліцыяй, у той самы момант, калі ім і так хапала клопатаў. Ён паглядзеў на Ыша і падумаў: «Зрабі мне ласку і не кажы ні слова, добра? Джэйк, магчыма, здолее выдаць цябе за помесь, скажам, коллі і корджи, але як толькі ты пачнеш казаць, стане ясна, што ніякая ты не сабака. Таму зрабі мне ласку і памаўчы».
  
  — Добры малы, — сказаў Харриган, і калі адзін Джэйка якім-то цудам не адказаў: «Ыш!» — выпрастаўся. — У мяне ёсць сёе-тое для цябе, бацька Дон. Адну хвіліну.
  
  — Сэр, мы сапраўды павінны...
  
  — У мяне ёсць сёе-што і дня цябе, сынок... слава Ісусу, уславім Госпада нашага! Але спачатку... я хутка...
  
  Харриган падскочыў да бакавой дзверцах свайго незаконна прыпаркаванага мікрааўтобуса, адкрыў яе, нырнуў унутр, пачаў дзе-то рыцца.
  
  Каллагэн нейкі час цярпліва чакаў, але вельмі нядоўга, фізічна адчуваючы якая сыходзіць кожную секунду.
  
  — Сэр, мы сапраўды павінны...
  
  — А вось і яны! — усклікнуў Харриган і вылез з мікрааўтобуса з парай патрапаных карычневых туфляў. — Калі ў цябе памер менш дванаццатага, сунеш у мысок газету. Калі больш, табе не пашанцавала.
  
  — Дванаццаты — мой памер, — адказаў Каллагэн, далучыўшы як «уславім Госпада», так і «дзякуй вам». Наогул-то найбольш зручным для сябе ён лічыў памер адзінаццаць з паловай, але дванаццаты не занадта ад яго адрозніваўся, таму ён тут жа зняў астатнюю сандалию і надзеў туфлі. — А зараз мы...
  
  Харриган павярнуўся да хлопчыка.
  
  — Жанчына, якую вы шукайце, села ў таксі практычна ў тым самым месцы, дзе мы высвятлялі адносіны, каля паўгадзіны таму назад, — ён усміхнуўся, сочачы за пераменай выразы асобы Джэйка: спачатку здзіўленне, потым шчырая радасць. — Яна сказала, што ў руля іншая, і вы ведаеце, хто яна і куды накіроўваецца.
  
  — Так, у «Дыксі-Піг», — кіўнуў Джэйк. — На куце Лекс і Шэсцьдзесят першай. Бацька, мы можам дагнаць яе, значыць паедзем прама цяпер. Яна...
  
  — Не, — перапыніў яго Харриган. — Жанчына, якая гаварыла са мной... казала прама ў маёй галаве, ясна і выразна, як званочак, слава Ісусу, сказала, што спачатку вы павінны пайсці ў гатэль.
  
  — Які гатэль? — спытаў Каллагэн.
  
  Харриган паказаў на «Плаза-Парк» на Сорак шосты вуліцы.
  
  — У акрузе гэта адзіны... і жанчына прыйшла з таго боку.
  
  — Дзякуй вялікае, — падзякаваў яго Каллагэн. — Яна сказала, чаму мы павінны пайсці ў гатэль?
  
  — Няма, — ціха адказаў Харриган. — Мяркую, у той самы момант другая пачула яе і прымусіла замаўчаць. Потым села ў таксі і паехала!
  
  — Так мы, мабыць, пойдзем... — пачаў Джэйк. Харриган кіўнуў, але пры гэтым перасцерагальна падняў палец.
  
  — Вядома ж, але памятайце, што Бог-бомбы гатовыя ўпасці. І не варта спадзявацца на малітвы, яны для хныкающих метадыстаў і сьпешчаных епископалианцев! Бомбы ўпадуць! І, сябры мае? — Яны павярнуліся да яго. — Я ведаю, што вы — такія яго Божыя дзеці, як і я, бо я адчуваў пах вашага поту, слава Ісусу. Але што вы скажаце наконт жанчыны? Ці жанчын, па праўдзе кажучы, я веру, што іх было дзве. Што вы можаце сказаць наконт іх?
  
  — Жанчына, якую вы сустрэлі, з нашай каманды, — адказаў Каллагэн пасля кароткай замінкі. — Добрая жанчына.
  
  — Я вось і думаю, ці так гэта, — паківаў галавой Харриган. — Кніга кажа, уславім Госпада і Яго святое слова, сцеражыся дзіўнай жанчыны, бо, хай вусны яе, як мёд, ногі вядуць да смерці, а кожны крок да яе — крок да пекле. Абыходзь яе і не набліжаемся да дзвярэй дома, у якім яна жыве, — ён ускінуў сціснутую ў кулак руку, нібы адкрыцьця гэтыя належалі яму і ён нёс іх людзям. Потым апусціў руку, паціснуў плячыма. — Не зусім дакладна. Не тая ў мяне ўжо памяць, як раней, калі я быў маладзей і разам з бацькам нёс Слова Божае тым, хто жыве на поўдні, але, думаю, вы ўлавілі сэнс.
  
  — Кніга прыпавесцяў Саламонавых, — сказаў Каллагэн. Харриган кіўнуў.
  
  — Кіраўнік пяць, уславім Госпада, — тут ён павярнуўся і паглядзеў на будынак на рагу, якое ўздымалася ў вячэрні неба. Джэйк ўжо рушыў да Сорак шосты вуліцы, але Каллагэн спыніў яго... а на здзіўлена ўскінутыя бровы Джэйка змог адказаць толькі калыханнем галавы. Не, ён не ведаў, чаму не можа скрануцца з месца. Проста адчуваў, што час растання з Харриганом яшчэ не прыйшло.
  
  — Гэта горад, набіты грэшнікамі, і грэх — хвароба гэтага горада. Садом і Гамора ў адным флаконе, які чакае Бога-бомбы, якая абавязкова ўпадзе з нябёсаў, скажыце алілуя, скажыце, каханы Ісус, і не забудзьцеся амін. Але вось гэта месца — добрае. Добрае месца. Вы, хлопцы, гэта адчуваеце?
  
  — Так, — адказаў Джэйк.
  
  — Амэн. Я думаў, гэта адчуванне знікне, калі яны скапалі маленькі магазінчык дэлікатэсаў, які стаяў тут многія гады таму назад. Але не знікла. Гэтыя анёльскія галасы...
  
  — То кажа Ган па ўсім Прамяню, — перапыніў яго Джэйк.
  
  Каллагэн павярнуўся да яго і убачыў, што галава хлопчыка крыху схілілася набок, а па твары разліта спакой зачараванага (або загипнотизированного).
  
  — То кажа Ган, — працягнуў Джэйк, — голасам кан-калах, якіх часам называюць анёламі. Ган супрацьстаіць кан-той; вясёлым сэрцам бязвіннага ён супрацьстаіць Алому Каралю і самой Дискордии.
  
  Каллагэн глядзеў на яго шырока расплюшчанымі вачыма, спалоханымі вачыма, але Харриган толькі кіўнуў, нібы чуў гэтую версію раней. Можа, сапраўды чуў.
  
  — Пасля зносу крамачкі тут доўга заставаўся пустка, а потым на ім пабудавалі вось гэты хмарачос. «Хамаршэльда-Плаза-2». І я падумаў: «Што ж, калі будаўніцтва пакладзе канец спеву, я паеду, бо хватка Сатаны моцная, а яго капыты пакідаюць у зямлі глыбокія сляды, тады ні адзін кветка не будуць квітнець і не ўзыдзе ні адно зярнятка». Вы можаце сказаць гэтыя-лах? — ён ускінуў рукі, дужыя, вузлаватыя, дзядоўскай, ледзь дрыжачыя (пачатковая стадыя хваробы Паркінсана) рукі, падняў твар да неба, узносячы хвалу і прызнаючы сваю мізэрнасць. — Аднак, яна пяе, — і ён апусціў рукі.
  
  — Сілах, — прамармытаў Каллагэн. — Ты кажаш правільна, мы гаворым, дзякуй табе.
  
  — Гэта кветка, — працягнуў Харриган. — Аднойчы я ўвайшоў туды, каб паглядзець. У вестыбюлі хто-то сказаў алілуя, я сам сказаў гэта ў вестыбюлі паміж дзвярыма і ліфтамі, якія выносілі людзей на верхнія паверхі, дзе зарабляецца Бог ведае колькі грошай, і вось там я ўбачыў маленькі садок, заліты промнямі сонца, што падаюць праз высокія вокны, садок за лінамі з чырвонага аксаміту, з таблічкай, на якой я прачытаў: «АД „ТЭТ КАРПАРЭЙШН“ У ГОНАР СЯМ'І ПРАМЯНЯ І Ў ПАМЯЦЬ АБ ГАЛААДЗЕ».
  
  — Праўда? — твар Джэйка асвятліла шчаслівая ўсмешка. — Вы так кажаце, сэй Харриган?
  
  — Хлопчык, калі я маню, то памру прама цяпер. Бог-бомба! І пасярод гэтага садка, сярод усіх гэтых кветак, там расце адна-адзіная дзікая ружа, такая прыгожая, што, убачыўшы яе, я заплакаў, як плакалі ў вод Вавілона, вялікай ракі, якая цячэ па Сіёну. І людзі, якія прыходзілі і сыходзілі з гэтага месца, з брифкейсами, набітымі сатанінскімі паперамі, многія з іх таксама плакалі. Плакалі і ішлі займацца сваімі богоненавистными справамі, нібы і не ведалі пра тое, што плачуць.
  
  — Яны ведалі, — мякка запярэчыў Джэйк. — І вось што я наконт гэтага думаю, містэр Харриган. Я думаю, ружа — гэта сакрэт, які захоўваюць іх сэрца, і калі хто-то паспрабуе ёй пагражаць, большасць з іх устане на яе абарону, будуць змагацца за яе, нават памруць, — ён паглядзеў на Каллагэна. — Бацька, нам пара ісці.
  
  — Ды.
  
  — Нядрэнная ідэя, — пагадзіўся Харриган, — бо я бачу, што патрульны Бензик вяртаецца сюды, і будзе лепш, калі вы пойдзеце да таго, як ён тут з'явіцца. Я рады, што твайму мохнатому аднаму не прычынілі шкоды, сынок.
  
  — Дзякуй, містэр Харриган.
  
  — Уславім Госпада, ён такая ж сабака, як і я, ці не так
  
  — Так, сэр, — Джэйк шырока ўсміхнуўся.
  
  — Сцеражыцеся той жанчыны, хлопцы. Яна загаварыла ў маёй галаве, я называю гэта вядзьмарствам. І яна — раздвоеная.
  
  — Твим значыць два, ага, — кіўнуў Каллагэн, а потым (нават не падумаўшы аб тым, што робіць, рука рухалася сама па сабе) ахінуў прапаведніка хросным знакам.
  
  — Дзякуй табе за тваё дабраславеньне, нябеснае або няма, — падзякаваў яго Эрл Харриган, несумненна, крануты да глыбіні душы, а потым павярнуўся да надыходзячым супрацоўніку паліцыі Нью-Ёрка і радасна ўсклікнуў: «Патрульны Бензик! Рады зноў убачыць вас, і на вашым каўняры кропелька джэма, уславім Госпада!»
  
  І пакуль патрульны Бензик чысціў каўнер форменнай кашулі, Джэйк і Каллагэн хуценька пакінулі кут Другой авеню і Сорак шосты вуліцы.
  
  5
  
  — Ва-а-ау! — выдыхнуў Джэйк, калі яны падышлі да ярка асветленым брыля перад уваходам у гатэль. З белага лімузіна, у два разы даўжэй любога з тых, якія даводзілася бачыць Джэйк (а лімузінаў ён навидался, калі бацька аднойчы ўзяў яго з сабой на ўрачыстую цырымонію ўручэння прэмій «Эмі» [201]), выгружались хто сьмяецца мужчыны ў смокінгах і жанчыны ў вячэрніх сукенках. Здавалася, іх паток ніколі не вычарпаецца.
  
  — Так, сапраўды, — кіўнуў бацька Каллагэн. — Усё роўна, што трапіць на рускія горкі, ці не так?
  
  — Мы наогул не павінны былі трапіць сюды, — заўважыў Джэйк. — Гэта праца Роланда і Эдзі. Меркавалася, што мы адправімся на сустрэчу з Келвином Тауэром.
  
  — Значыць, што-то думала інакш.
  
  — А варта было падумаць двойчы, — змрочна кінуў Джэйк.
  
  — Хлопчык і святар, з адным пісталетам на дваіх? Павінна быць, хто-то ў нас вялікі жартаўнік. І якія нашы шанцы, калі ў «Дыксі-Піг» мы знойдзем натоўп вампіраў і «нізкіх людзей», якія сабраліся там, каб адзначыць свой выхадны дзень?
  
  Каллагэн не адказаў, хоць сама думка аб тым, што ім прыйдзецца ратаваць Сюзану з «Дыксі-Піг», прыводзіла ў жах.
  
  — Што ты такое казаў наконт Гана?
  
  Джэйк паківаў галавой.
  
  — Паняцця не маю, з цяжкасцю ўзгадваю, што сказаў. Думаю, гэта як-то звязана з дакрананнямі, бацька. І вы ведаеце, ад каго я мог гэта запазычыць?
  
  — Ад Міа?
  
  Хлопчык кіўнуў. Ыш трухаў побач з ім, яго падоўжаная мыска ледзь не тычылася галёнкі Джэйка.
  
  — І я «убачыў» сёе-тое яшчэ. Чарнаскурага мужчыну ў турэмнай камеры. Працавала радыё, паведамляючы яму, што ўсе гэтыя мёртвыя людзі: браты Кэнэдзі, Мэрылін Манро, Джордж Харысан, Пітэр Селлерс, Іцхак Рабін, кім бы ён ні быў. Я думаю, гэта турма ў горадзе Оксфард, штат Місісіпі, дзе нейкі час трымалі Одетту Холмс.
  
  — Але ты бачыў мужчыну. Не Сюзану, а мужчыну.
  
  — Так, з шчотачкай вусоў і ў пацешных маленькіх акулярах з залатой аправай, як у чараўніка у казцы.
  
  Яны спыніліся ля мяжы светлавога круга пад казырком. Швейцар у зялёнай уніформе моцна дзьмухнуў у серабрысты свісток, подзывая таксі.
  
  — Ты думаеш, гэта Ган? Чарнаскуры мужчына ў турэмнай камеры — Ган?
  
  — Не ведаю, — Джэйк раздражнёна матнуў галавой. — Што-то там было і наконт «Дога», усё змяшалася.
  
  — І ты даведаўся пра ўсё гэта з дапамогай дакрананняў?
  
  — Так, але не ад Міа, або Сюзаны, ці мяне, ці вас. Я думаю... — Джэйк панізіў голас. — Я думаю, нам лепш зразумець, хто такі гэты чарнаскуры мужчына і што ён для нас значыць, таму што «убачанае» мною, магчыма, ідзе з самай Цёмнай Вежы, — ён пільна паглядзеў на Каллагэна. — У якіх-то рэальнасцях мы падышлі да яе зусім блізка, вось чаму ка-тету гэтак небяспечна падзяляцца.
  
  — У якіх-то рэальнасцях мы, павінна быць, ужо на парозе.
  
  6
  
  Джэйк лёгка і натуральна ўзяў ініцыятыву на сябе, як толькі выйшаў з якія верцяцца дзвярэй з Ышом на руках, а потым апусціў вушасціка-путаника на выкладзены мармуровымі плітамі падлогу вестыбюля. На думку Каллагэна, хлопчык нават не думаў аб тым, што узвальвае на сябе цяжар лідэрства, і вырашыў, што яно і да лепшага. Калі б ён аддаваў сабе ў гэтым справаздачу, яго ўпэўненасць магла даць збой.
  
  Ыш асцярожна панюхаў ўласнае адлюстраванне ў адной з сцен зялёнага шкла, потым рушыў услед за Джэйкам да рэгістрацыйнай стойцы, яго кіпцюры ледзь чуваць пастуквалі па белым і чорным квадрат. Каллагэн трымаўся крыху ззаду, разумеючы, што трапіў у будучыню, і імкнучыся не таращиться па баках.
  
  — Яна была тут, — павярнуўся да яго Джэйк. — Бацька, я літаральна бачу яе. Іх абодвух, яе і Міа.
  
  Перш чым Каллагэн паспеў адказаць, Джэйк ўжо падышоў да рэгістрацыйнай стойцы.
  
  — Прашу прабачэння, мэм. Мяне завуць Джэйк Чеймберз. Ці няма ў вас для мяне лісты, пасылкі ці чаго-то яшчэ? Хутчэй за ўсё, ад Сюзаны Дын, а можа, ад міс Міа.
  
  Жанчына некалькі імгненняў з сумневам глядзела на Ыша. Ушастик-путаник — на яе, з вясёлай усмешкай, якая адкрывае занадта ўжо шмат зубоў. Магчыма, гэтыя зубы выклікалі ў жанчыны пачуцце трывогі, таму што яна, нахмурыўшыся, адарвала погляд ад Ыша і паглядзела на манітор кампутара.
  
  — Чеймберз? — перапытала яна.
  
  — Так, мэм, — інтанацыі голасу Джэйка адназначна паказвалі на насмяшыла мяне зносін з дарослымі. Джэйк даўно ўжо так не казаў, але ранейшыя навыкі нікуды не дзеліся, вось ён імі і скарыстаўся.
  
  — У мяне ёсць сёе-тое для цябе, але не ад жанчыны. Ад Стывена Кінга, — яна ўсміхнулася. — Мяркую, гэта не той знакаміты пісьменнік? Ці ты з ім знаёмы?
  
  — Не, мэм, — адказаў Джэйк, скоса зірнуўшы на Каллагэна. Абодва да нядаўняга часу слыхом не чулі аб Стывене Кінга, але Джэйк разумеў, чаму пры згадванні гэтага імя яго спадарожніка прошибал халодны пот. На гэты раз, праўда, лоб Каллагэна не заблішчаў, але вусны ператварыліся ў тонкую палоску.
  
  — Што ж, мяркую, гэта дастаткова распаўсюджаныя імя і прозвішча, ці не так? — працягнула жанчына за стойкай. — Магчыма, у Злучаных Штатах поўным поўна нармальных Стивенов Кінг, якія мараць, што ён... ну, не ведаю... перастаў пісаць, — яна нервова засмяялася, і Каллагэн задаўся пытаннем, а чаго яна так расхвалявалася? Можа, з-за Ыша, які мог сысці за сабаку хіба што на першы погляд. Магчыма, вырашыў ён, але, хутчэй за ўсё, прычына не ў Ыше, а ў Джэйку. Што-то ў ім шаптала: небяспека. Можа, нават стрэлак. Безумоўна, адчувалася ў ім што-то асаблівае, якое вылучае сярод хлопчыкаў яго ўзросту. Яшчэ як вылучае. Каллагэн успомніў, як Джэйк выхапіў «ругер» з самаробнай кабуры і сунуў пад нос небаракі-таксіста. «Ты кажаш мне, што ехаў занадта хутка і ледзь не раздушыў майго сябра? — крычаў ён, а які ляжыць на спускавым кручку паказальны палец пабялеў ад напружання. — Ты кажаш мне, што не хочаш памерці на вуліцы з дзіркай у галаве?»
  
  Хіба так адрэагаваў бы звычайны дванаццацігадовы хлопчык, калі б таксіст ледзь не наехаў на яго сабаку? Каллагэн ў гэтым сумняваўся. Падумаў аб тым, што ў жанчыны за стойкай ёсць нагода для хвалявання. І тут раптам усвядоміў, што ацэньвае іх шанцы на перамогу ў «Дыксі-Піг» вышэй, чым перш. Хай ненашмат, але вышэй.
  
  7
  
  Джэйк, магчыма, адчуўшы некаторую напружанасць сітуацыі, адарыў жанчыну самай абаяльнай усмешкай, але на погляд Каллагэна яна ані не адрознівалася ад усмешкі Ыша: занадта шмат зубоў.
  
  — Адну хвіліну, — жанчына адвярнулася ад яго.
  
  Джэйк ў здзіўленні паглядзеў на Каллагэна, нібы пытаючыся: што гэта з ёй? Той паціснуў плячыма і развёў рукі.
  
  Жанчына падышла да шафы, які стаяў ля сцяны, адкрыла яго, порылась ў якая стаіць на адной з паліц скрынцы і вярнулася да стойцы з канвертам з лагатыпам гатэля «Плаза-Парк» ў верхнім правым куце. Па цэнтру канверта цямнелі дзве радкі, то напісаныя каліграфічным почыркам, то надрукаваныя: «Джэйк Чеймберзу. Гэта ісціна».
  
  Жанчына паклала канверт на стойку, пододвинула Джэйк, сочачы за тым, каб іх пальцы не даткнуліся.
  
  Джэйк ўзяў канверт, правёў па ім пальцамі. Намацаў лісток паперы, само ліст. І што-то яшчэ. Вузкую цвёрдую палоску. Ўскрыў канверт і дастаў складзены ўдвая лісток. Усярэдзіне ляжала пластыкавая магнітная картка-ключ гатэля «Плаза-Парк». Уздоўж верхняга тарца лістка цягнулася надпіс: «ТЭЛЕФАНУЕМ УСІМ БАЛБАТУНОЎ». Ліст складалася з трох радкоў:
  
  "Дад-а-чам, дад-а-чом, не хвалюйся, ты з ключом.
  
  Дад-а-чач, дад-а-чуч, глядзі, Джэйк, чырвоны ключ!"
  
  Джэйк паглядзеў на белую пластыкавую картку, і ў яго на вачах яна змяніла колер, імгненна стаўшы крывава-чырвонай.
  
  «Не магла быць чырвонай, пакуль ліст не прачытана», — падумаў Джэйк і усміхнуўся гэтаму дзіўнаму ўласцівасці магнітнай карткі-ключа. Падняў галаву, каб паглядзець, заўважыла жанчына-парцье трансфармацыю, тое, што адбылося з пластыкавым прастакутнікам, але тая ўжо знайшла сабе якое-то справа ў далёкага канца стойкі. А Каллагэн пазіраў на двух жанчын, якія як раз ўвайшлі ў вестыбюль з вуліцы і накіроўваліся да ліфтах. Ён, магчыма, і святар, адзначыў Джэйк, але не прапусціць ні адной прыгожай жанчыны.
  
  Джэйк зноў паглядзеў на лісток і ледзь паспеў прачытаць апошнюю радок:
  
  «Дад-а-чум, дад-а-чуч, дайце хлопчыку пластыкавы ключ».
  
  Двума гадамі раней маці і бацька на Каляды падарылі яму «Набор юнага хіміка». Карыстаючыся прыкладзенай да яго інструкцыяй, ён падрыхтаваў нябачныя чарніла. Словы, напісаныя імі, знікалі літаральна адразу ж, аднак, калі прыгледзецца больш уважліва, іх усё-ткі ўдавалася разабраць. Гэта значыць тыя хімічныя чарніла не знікалі бясследна. А вось гэтыя зніклі, і Джэйк ведаў, чаму: надпіс выканала пастаўленую перад ёй задачу. Больш не патрабавалася. І другая надпіс, аб чырвоным ключы, ужо знікала. Так што неўзабаве на лістку засталася толькі адна радок, як быццам ён меў патрэбу ў напамінку:
  
  «Дад-а-чам, дад-а-чом, не хвалюйся, ты з ключом».
  
  Няўжо сам Стывен Кінг пакінуў яму гэты ліст? Джэйк ў гэтым сумняваўся. Хутчэй, хто-то з іншых удзельнікаў гэтай гульні, можа, нават Роланд або Эдзі, скарыстаўся гэтымі імем і прозвішчам, каб прыцягнуць яго ўвагу. Так ці інакш, але пасля прыбыцця ў Нью-Ёрк 1999 года адбыліся ўжо два падзеі, якія моцна яго падбадзёрылі. Па-першае, ружа працягвала спяваць. І ў хмарачосе, пабудаваным на месцы пусткі, спявала, мабыць, нават мацней, чым раней. Па-другое, Стывен Кінг, падобна, заставаўся сярод жывых і праз дваццаць чатыры гады пасля таго, як стварыў яго спадарожніка. І цяпер з простых пісьменнікаў перайшоў у разрад знакамітых.
  
  Выдатна. Пакуль усё накшталт бы ішло, як і хацелася.
  
  Джэйк схапіў бацьку Каллагэна за руку і павёў да крамы сувеніраў, з якога даносілася треньканье піяніна. Ыш рушыў услед за імі, не адрываючы мыску ад галёнкі Джэйка. У сцены яны знайшлі шэраг тэлефонаў, па якіх госці маглі бясплатна патэлефанаваць у нумары гатэля.
  
  — Калі адкажа аператар камутатара, скажы, што хочаш пагаварыць са сваёй знаёмай Сюзанай Дын або з яе сяброўкай Міа, — праінструктаваў ён бацькі Каллагэна.
  
  — Яна спытае, у якім яны спыніліся нумары, — адказаў Каллагэн.
  
  — Скажаш ёй, што нумар не памятаеш, але дакладна на дзевятнаццатым паверсе.
  
  — Адкуль ты...
  
  — На дзевятнаццатым, можаш мне паверыць.
  
  — Я веру, — адказаў Каллагэн.
  
  Пасля другога званка телефонистка камутатара спытала, чым яна можа дапамагчы. Каллагэн ёй усё растлумачыў. Яго злучылі, і ў нейкім нумары на дзевятнаццатым паверсе зазваніў тэлефон.
  
  Джэйк назіраў, як Каллагэн пачаў гаварыць, потым змоўк і ўжо слухаў, з здзіўлена, нават захопленай усмешкай. Праз некалькі секунд павесіў трубку.
  
  — Аўтаадказчык! — усклікнуў ён. — У іх у кожным нумары стаіць машына, якая прымае, а потым запісвае ўсе званкі! Неверагоднае вынаходніцтва!
  
  — Так, — кіўнуў Джэйк. — Па крайняй меры, мы ведаем, што яе ў нумары няма і яна нікога не пакінула даглядаць за сваімі рэчамі. Але, на ўсялякі выпадак... — ён паляпаў па кашулі, у тым месцы, дзе яна хавала «ругер». Па шляху да ліфтах Каллагэн спытаў:
  
  — А што нам трэба ў яе нумары?
  
  — Не ведаю.
  
  Каллагэн дакрануўся да яго пляча.
  
  — Думаю, ведаеш.
  
  Дзверы сярэдняга ліфта адчыніліся, Джэйк увайшоў у кабіну, Ыш — следам за ім. Апошнім — Каллагэн, але Джэйк здалося, што ён прытармазіў, перш чым увайсці.
  
  — Магчыма, — адказаў Джэйк, калі кабіна рухалася ўверх. — Я думаю, ты таксама ведаеш.
  
  Страўнік Каллагэна раптам ацяжэў, нібы ён толькі што вельмі шчыльна паеў. Ён вырашыў, што дадатковы вага — страх.
  
  — Я думаў, што назаўсёды пазбавіўся ад яго. Калі Роланд вынес яго з царквы, я сапраўды падумаў, што назаўсёды пазбавіўся ад яго.
  
  — Часам яны вяртаюцца, — паціснуў плячыма Джэйк.
  
  8
  
  Джэйк меркаваў, што прыйдзецца спрабаваць адкрываць яго унікальным ключом усе нумары запар, але яшчэ да таго, як яны дабраліся да дзевятнаццатага паверха, зразумеў, што ім патрэбны нумар 1919. Каллагэн таксама гэта ведаў, у яго на лбе выступіў пот. Тоненькая, гарачае плевачка. Як пры ліхаманцы. Нават Ыш ведаў. Ушастик-путаник ціхенька заскуголіў.
  
  — Джэйк, — падаў голас Каллагэн. — Мы павінны ўсё абдумаць. Гэтая штуковіна небяспечная. Больш таго, яна нясе зло.
  
  — Менавіта таму мы і павінны яе ўзяць, — адказаў Джэйк. Ён стаяў перад дзвярыма нумары 1919 і барабаніў пальцамі па магнітнай карткі-ключа. З-за дзвярэй, з-пад яе, скрозь яе, даносілася агіднае бубнение, нібы нейкі ідыёт што-то спяваў на адной ноце. Бубнение гэта тое і справа перемежалось позвякиванием калакольцаў. Джэйк ведаў, што Чорны Трынаццаты можа без працы адправіць любога ў Скачок, у цёмныя, пазбаўленыя дзвярэй светы, адкуль, хутчэй за ўсё, вяртання не было. Нават калі б ён і здолеў вырвацца адтуль у іншую зямную рэальнасць, там бы таксама панавала ледзь не поўная цемра, нібы пры якая доўжыцца вечна сонечным зацьменні.
  
  — Ты яго бачыў? — спытаў Каллагэн.
  
  Джэйк паківаў галавой.
  
  — Я бачыў, — у голасе Каллагэна чуўся страх, ад змахнуў пот з ілба. Шчокі яго посерели. — У ім — Вачэй. Я думаю, гэта вачэй Пунсовага Караля. Я думаю, нейкая яго частка навечна заменчаная ў гэты шар, і частка гэтая вар'яцкая. Джэйк, везці Чорны Трынаццаты ў тое месца, дзе сабраліся вампіры і «нізкія людзі», усё роўна што паднесці атамную бомбу на дзень нараджэння Адольфу Гітлеру.
  
  Джэйк цалкам аддаваў сабе справаздачу ў тым, што Чорны Трынаццаты можа нанесці велізарны, магчыма, непапраўную шкоду, але ён ведаў і іншае.
  
  — Бацька, калі Міа пакінула шар у нумары і цяпер едзе туды, дзе яе чакаюць, яны даведаюцца пра гэта дастаткова хутка. І примчатся сюды на сваіх вялікіх аўтамабілях, перш чым ты паспееш ойкнуть.
  
  — Хіба мы не можам пакінуць шар, каб яго забраў Роланд? — жаласна спытаўся Каллагэн.
  
  — Так, — кіўнуў Джэйк, — гэта добрая ідэя, тады як браць яго з сабой у «Дыксі-Піг» — дрэнная. Але мы не можам пакінуць Чорны Трынаццаты тут, — і Джэйк сунуў чырвоную картку-ключ у прарэз над дзвярной ручкай. Пачуўся гучны пстрычка, дзверы расчыніліся.
  
  — Ыш, заставайся на месцы, за дзвярыма.
  
  — Эйк! — Ыш сеў на заднія лапы, хвост оплел іх колцам, заклапочана паглядзеў на Джэйка.
  
  Перш чым яны ўвайшлі ў нумар, Джэйк паклаў халодную руку на запясце Каллагэна і прамовіў жудасныя словы:
  
  — Абараняй свой розум.
  
  9
  
  Міа пакінула уключанымі ўсе лямпы, аднак, дзіўная цемра пракралася ў нумар 1919 пасля яе сыходу. Джэйк адразу зразумеў, што гэта тодэшная цемра. А бубнение ідыёта і бразгаценне калакольцаў даносілася з сцянной шафы.
  
  «Ён прачнуўся, — падумаў Джэйк з нарастаючай трывогай. — Раней ён спаў, ва ўсякім выпадку, драмаў, але ўсе гэтыя перамяшчэння абудзілі яго. Што ж мне рабіць? Скрыні і мяхі для боўлінга хопіць, каб засцерагчыся ад яго? Калі ёсць у мяне якая-небудзь дадатковы сродак абароны? Загавор, кудмень?»
  
  Калі Джэйк адкрыў дзверы сцянной шафы, Каллагэну прыйшлося заклікаць на дапамогу уся сваю немалую сілу волі толькі для таго, каб выстаяць на месцы, не ўцячы, куды вочы глядзяць. Гэта атональное гудзенне, гэта позвякиванье калакольцаў ўздзейнічалі на вушы, сэрца, розум. Ён зноў і зноў успамінаў дарожную станцыю, свой крык у той самы момант, калі мужчына ў башлыку адкрыў скрыню. Якім жа гладкім быў які ляжыць у скрыні шар. Ён ляжаў на чырвоным аксаміце і... круціўся. А калі б ён, Каллагэн, паглядзеў на яго, то гэты бесьцялесны, злосны погляд выплюхнуў б на яго ўсе вар'яцтва сусвету.
  
  «Я не ўцяку. Не ўцяку. Калі хлопчык зможа застацца, я таксама змагу».
  
  Так, вядома, але хлопчык быў стралком, і гэта многае тлумачыла. Ён быў не проста дзіцём ка, ён быў дзіцём Роланда з Гилеада, яго прыёмным сынам.
  
  «Хіба ты не бачыш, як ён бледны? Няўжо не зразумела, што ён спалоханы не менш твайго? Так што вазьмі сябе ў рукі!»
  
  Хай гэта падасца дзіўным, але смяротная бледнасць Джэйка супакоіла яго. А потым у галаву прыйшла недарэчная дзіцячая песенька, ён пачаў напяваць яе, супакоіўшыся яшчэ больш.
  
  — Вакол, вакол шаўкоўніцы, — шэптам заспяваў ён, — мартышка імчыць за ласкай... мартышке вельмі весела...
  
  Адкрыўшы дзверцы, Джэйк выявіў ўнутры невялікі сейф. Набраў на кодавай замку 1919, але нічога не змянілася. Зрабіў паўзу, змахнуў пот з ілба абедзвюма рукамі (яны дрыжалі), распачаў другую спробу: 1999, і дзверцы расчыніліся.
  
  Песня Чорнага Трынаццатага і бразгаценне калакольцаў прыкметна ўзмацніліся. Цяпер гэтыя гукі халоднымі пальцамі корпаліся ў іх рассудках.
  
  «А бо ён можа закінуць цябе куды заўгодна, — думаў Каллагэн. — Усё, што ад цябе патрабуецца — на імгненне аслабіць кантроль над сабой... адкрыць скрыню... адкрыць скрыню... а потым... о, куды толькі ты ні зможаш патрапіць! Адразу дагоніш ласку!»
  
  І хоць ён ведаў, да чаго гэта прывядзе, нейкая яго частка хацела адкрыць скрыню. Прагнула гэтага. У гэтым ён быў не самотны. Убачыў, як Джэйк апусціўся перад сейфам на калені, нібы вернік ля алтара. Каллагэн працягнуў руку, каб перашкодзіць Джэйк дастаць з сейфа мяшок, і рука гэтая нібы налилась свінцом.
  
  «Ад таго, што ты зробіш або не зробіш, роўным лікам нічога не зменіцца», — прашаптаў голас у яго ў галаве. Наводзячы сон голас, і вельмі пераканаўчы. Тым не менш, Каллагэн працягваў цягнуцца да Джэйк. Схапіў за каўнер кашулі пальцамі, якія, падобна, цалкам страцілі адчувальнасць.
  
  — Няма. Не трэба, — голас глейкі, бязвольны, дэпрэсіўны. І калі Каллагэн адцягваў Джэйка ў бок, рухаўся той павольна, нібы пераадольваў супраціў не паветра, а вады. Пакой зараз заліваў трывожны жаўтлявае святло, які часам можна ўбачыць перад жудаснай навальніцай. І калі Каллагэн сам упаў на калені перад сейфам (на тое, каб яны, пачаўшы згінацца, закранулі падлогі, сышло ніяк не менш хвіліны), ён пачуў голас Чорнага Трынаццатага, як ніколі гучны. «Забі хлопчыка, — вяшчаў голас, — вспори яму горла і напаі шар асвятляе цёплай крывёю». А потым і Каллагэну будзе дазволена выскачыць з акна нумара.
  
  «І на ўсім шляху да Сорак Шосты вуліцы ты будзеш дзякаваць мяне», — запэўніваў яго Чорны Трынаццаты, і голас гучаў разумна і ясна.
  
  — Зрабі гэта, — выдыхнуў Джэйк. — О, так, зрабі гэта, усім жа напляваць.
  
  — Эйк! — мяўкнуў ад дзвярэй Ыш. — Эйк! — абодва і вухам не павялі.
  
  Калі ж Каллагэн пацягнуўся да мяшком, ён прыгадаў сваю апошнюю сустрэчу з Барлоу, каралём вампіраў, вампірам першага тыпу, па ўласнай класіфікацыі Каллагэна, які аднойчы з'явіўся ў маленькім гарадку Салемс-Лот. Успомніў, як ён супрацьстаяў Барлоу ў доме Марка Петры, калі бацькі Марка бездыханными ляжалі ля ног вампіра, з размозженными галовамі, і іх мазгі, такія разважныя, расцякаліся па падлозе, як жэле.
  
  «Пакуль ты будзеш падаць, я дазволю табе прашаптаць імя майго караля, — ўмаўляў яго Чорны Трынаццаты. — Пунсовага Караля».
  
  І калі Каллагэн назіраў, як яго рукі бяруцца за мяшок, якая б ні была на ім надпіс раней, цяпер ён прачытаў «ТОЛЬКІ СТРАЙКІ НА ДАРОЖКАХ СЯРЭДНЯГА МАНХЭТЭНА», ён думаў аб тым, як спачатку засвяціўся крыж, нейкім незямным святлом, як адкінуў Барлоу таму... а потым зноў стаў цьмянець.
  
  — Адкрый яго! — усклікнуў Джэйк. — Адчыні, я хачу яго бачыць!
  
  Ыш ўжо брахаў без перапынку. У калідоры хто-то крыкнуў: «Утихомирьте сваю сабаку», — але абодва зноў ніяк не адрэагавалі на гэты крык.
  
  Каллагэн выцягнуў з мяшка скрыню з дрэва зданяў, скрыню, які ціхенька стаяў, схаваны за кафедрай у яго царквы ў Кэлла Брын Стерджис. А вось цяпер ён яго адкрые. Адкрые і ўбачыць Чорны Трынаццаты ва ўсім яго агідным пышнасці.
  
  А потым памрэ. З радасцю.
  
  10
  
  
  
  «Сумна назіраць крушэнне веры», — пракурняўкала вампір Курт Барлоу, перш чым вырваць пацямнелы і бескарысны крыж з рукі Дона Каллагэна. Чаму ён змог гэта зрабіць? Таму што, узри парадокс, прымі пад увагу загадку, бацька Каллагэн не змог сам адкінуць крыж. Таму што не пераканаў сябе пагадзіцца з тым, што крыж ўсяго толькі адзін з сімвалаў вялікай сілы, якая бяжыць, як рака пад ўсёй сусвету, можа, пад тысячаю сусветаў...
  
  "Мне патрэбны сімвал, — падумаў Каллагэн. А потым:
  
  — Можа, таму Бог і дазволіў мне выжыць? Ён дае мне другі шанец гэта зразумець?"
  
  Такое магчыма, думаў ён, калі яго рукі ўзяліся за крышку. Другія шанцы — дакладна па частцы Бога.
  
  — Паслухайце, вы павінны суцішыць вашу сабаку, — бурклівы голас пакаёўкі гатэля, але такі далёкі. І тут жа:
  
  [202]— Madre de Dios , чаму тут так цёмна? Што гэта... што гэта за ш... ш...
  
  Магчыма, яна хацела вымавіць слова «шум». Калі і хацела, ёй гэта не ўдалося. Нават Ыш, падобна, здаўся чарам гудящего, які спявае шара, таму што перастаў брахаць і, кінуўшы пост у дзверы, увайшоў у нумар. Каллагэн вырашыў, што ў момант непазбежнага канца звярок хацеў быць побач з Джэйкам.
  
  Былы святар паспрабаваў спыніць свае самагубчы рукі. Шар у скрыні дадаў гучнасці песні ідыёта, і кончыкі пальцаў таргануліся ў адказ. А потым зноў замерлі. «Хоць гэтую перамогу я атрымаў», — падумаў Каллагэн.
  
  — Нічога, я зраблю гэта сам, — голас пакаёўкі, нібы обкурившейся, але шустрай. — Я хачу бачыць яго! Dios! Я хачу патрымаць яго!
  
  Рукі Джэйка важылі ніяк не менш тоны, але ён прымусіў іх падняцца і схапіць пакаёўку, даму сярэдніх гадоў, дородную, фунтаў на сто пяць, испаноязычную амерыканку.
  
  А Каллагэн, які толькі што спыняў свае рукі, цяпер спрабаваў памаліцца.
  
  «Госпадзе, усё ў Тваёй волі — не ў маёй. Я не ганчар, а ганчарная гліна. Калі я не змагу зрабіць што-небудзь яшчэ, дапамажы мне ўзяць яго ў рукі і скокнуць у акно, каб б знішчыць гэты пракляты багамі шар раз і назаўжды. Але, калі Твая воля — дапамагчы мне прымусіць яго замаўчаць, усыпіць зноў, тады пайшлі мне Тваю сілу. І дапамажы мне ўспомніць...»
  
  Чорны Трынаццаты, вядома, прыцягваў да сябе Джэйка, але не пазбавіў яго нядаўна здабытага шостага пачуцці, дакрананняў. І цяпер ён «выцягнуў» апошнія словы малітвы з розуму бацькі Каллагэна і агучыў іх, толькі замяніў слова «сімвал», выкарыстанае Каллагэн на іншае, якому навучыў іх Роланд.
  
  — Мне не патрэбны сигул, — сказаў Джэйк. — Я не ганчар, а ганчарная гліна, і мне не патрэбен сигул!
  
  — Госпадзе, — сказаў Каллагэн. Слова гэта цяжарам не саступала валуну, але, ледзь яно сарвалася з вуснаў, усё стала прасцей. — Госпадзе, калі Ты ўсё яшчэ тут, калі Ты чуеш мяне, гэта Каллагэн. Калі ласка, усмири гэты шар. Калі ласка, зрабі так, каб ён зноў заснуў. Я прашу Цябе ў імя Ісуса.
  
  — У імя Беласці, — дадаў Джэйк.
  
  — Изны, — унёс сваю лепту Ыш.
  
  — Амін, — пакаёўка скончыла ўсё тым жа обкуренным голасам.
  
  На імгненне бубнящая песня ідыёта дадала ў гучнасці, і Каллагэн зразумеў, што супраціў бескарысна, бо сам Гасподзь Бог бяссільны супраць Чорнага Трынаццатага.
  
  А потым песня змоўкла.
  
  — Уславім Госпада, — прашаптаў Каллагэн і толькі ў той момант ўсвядоміў, што літаральна купаецца ва ўласным поце.
  
  Джэйк заплакаў, падняў Ыша на рукі. Пачала плакаць і служанка, але ніхто не суцешыў яе. А калі Каллагэн зноў пачаў нацягваць мяшок для боўлінга з шчыльнай і цяжкай тканіны на скрыню з дрэва зданяў, Джэк павярнуўся да яе і сказаў:
  
  — Вам трэба прылегчы і паспаць, сэй.
  
  Нічога іншага ў галаву не прыйшло, але ігэта спрацавала. Пакаёўка павярнулася і ступіла да ложка. Ўляглася на яе, прыкрыла калені спадніцай і, падобна, адключылася.
  
  — Яна будзе спаць? — шэптам спытаў Джэйк Каллагэна. — Таму што... бацька... нядобрае гэта месца.
  
  Магчыма, так яно і было, але розум Каллагэна раптам вызваліўся ад путаў, якія доўгія гады сцягвалі яго. Даўно ўжо ён не адчуваў сябе такім свабодным. А можа, вызвалілася яго сэрца. Ва ўсякім выпадку, калі ён паклаў мяшок для боўлінга на складзеныя пакеты для рэчаў, якія адпраўляюцца ў хімчыстку, якія ляжалі на сейфе, галава ў яго працавала вельмі выразна і ясна.
  
  Яму ўспомніўся размова ў проулке ў «Дома». Ён, Фрэнкі Чэйз і Магрудер выйшлі перакурыць. Гаворка зайшла аб тым, дзе захоўваць каштоўнасці ў Нью-Ёрку, асабліва, калі ты хочаш з'ехаць на нейкі час, і Макгрудер сказаў, што самая бяспечная камера захоўвання ва ўсім Нью-Ёрку... абсалютна бяспечная камера захоўвання...
  
  — Джэйк, у сейфе яшчэ і сумка з талеркамі.
  
  — Орисами?
  
  — Ды. Вазьмі яе, — і пакуль Джэйк даставаў сумку, Каллагэн падышоў да якая ляжыць на ложку пакаёўкі і сунуў руку ў левы кішэню на спадніцы. Дастаў некалькі магнітных пластыкавых картак-ключоў і пачак мятных таблетак з назвай, якое ніколі не чуў: «Олтойдс».
  
  Перавярнуў яе. Нібы труп.
  
  — Што ты робіш? — прашаптаў Джэйк. Ён ужо паставіў Ыша на падлогу, каб накінуць на плечы шлейкі плеценай сумкі з орисами. Важыла сумка нямала, што толькі парадавала хлопчыка.
  
  — Граблю яе, а што ж яшчэ? — злосна адказаў Каллагэн. — Бацька Каллагэн, святар Рымскай каталіцкай царквы, рабуе пакаёўку гатэля. Ці абрабаваў б, калі б у яе... ага!
  
  У іншым кішэні апынулася тонкая пачак грошай, на якія ён разлічваў. Яна прыбіралася ў нумарах, калі брэх Ыша прыцягнуў яе ўвагу. Мыла унітазы, раздвигала шторы, перестилала ложка, пакідала на падушках цукеркі. Часам жыхары лічылі патрэбным аддзячыць пакаёўку. Вось і ў гэтай у кішэні выявіліся два дзесяткі, тры пяцёркі і чатыры даляравых купюр.
  
  — Белі-і-і-зна, — заплетающимся мовай прашаптала пакаёўка, як шэпчуць у сне. Каллагэн і Джэйк пераглянуліся.
  
  11
  
  Калі яны спускаліся на ліфце ўніз, Каллагэн нёс мяшок для боўлінга з Чорным Трынаццатым ўнутры, а Джэйк — плеценую сумку з орисами. А таксама іх грошы. Цяпер яны мелі сарака васьмю далярамі.
  
  — Гэтага хопіць? — то быў адзіны пытанне, якое ён задаў, выслухаўшы план збавення ад магічнага крышталя, прапанаваны Каллагэном, план, які патрабуе яшчэ адной прыпынку па шляху ў «Дыксі-Піг».
  
  — Я не ведаю, і мне без розніцы, — адказаў Каллагэн. Яны казалі заговорческим шэптам, хоць у кабіне нікога не было. — Калі я змог абрабаваць спячую пакаёўку, то з таксістам пры неабходнасці разбяруся без працы.
  
  — Зразумела, — кіўнуў Джэйк. Ён думаў аб тым, што Роланд, у сваім паходзе да Вежы, не раз і не два рабаваў нявінных людзей. Больш за тое, многіх і забіў. — Давай скончым з гэтым, а потым знойдзем «Дыксі-Піг».
  
  — Па-мойму, ты дарэмна хвалюешся, — заўважыў Каллагэн. — Калі Вежа абрынецца, ты даведаешся пра гэта адным з першых.
  
  Джэйк ўтаропіўся на яго. Твар Каллагэна секунду-іншую заставалася непранікальным, потым ён усміхнуўся. Проста не мог стрымаць усмешку.
  
  — Не смешна, сэй, — паківаў галавой Джэйк, і яны выйшлі ў цемру летняга вечара 1999 года.
  
  12
  
  Гадзіннік паказваў без чвэрці дзевяць, і за Гудзоном яшчэ дагарала закат, калі яны прыбылі да першага з патрэбных ім адрасоў. Лічыльнік набіў дзевяць з паловай даляраў. Каллагэн працягнуў таксісту адну з дзясятак пакаёўкі.
  
  — Будзьце асцярожней, — казаў кіроўца з моцным ямайскім акцэнтам. — Як бы хто-небудзь не прыстрэліў за скупердяйство.
  
  — Табе пашанцавала, што ты атрымаў хоць што-небудзь, сынок, — па-добраму адказаў яму Каллагэн. — У нас жорсткі бюджэт.
  
  — У маёй жонкі таксама бюджэт, — адказаў таксіст і з'ехаў. Джэйк, тым часам стаяў, задраўшы галаву.
  
  — Вау, я і забыўся, якія яны высокія.
  
  Каллагэн прасачыў за яго поглядам.
  
  — Давай скончым з гэтым, — а калі яны паспяшаліся да будынкаў, спытаў:
  
  — Сюзана дае аб сабе ведаць? Хоць як-небудзь?
  
  — Мужчына з гітарай, — адказаў Джэйк. — Спявае... Няма, што — не ведаю. А варта было б. Гэта яшчэ адно з тых супадзенняў, што супадзеньнямі не з'яўляюцца. Накшталт таго, што прозвішча ўладальніка кнігарні Таўэр, а клуб Балазара — «Падаючая вежа». Гэтая песня... Я павінен ведаць.
  
  — Што-небудзь яшчэ?
  
  Джэйк паківаў галавой.
  
  — Гэта апошняе, што я ад яе атрымаў, пасля таго, як мы селі ў таксі каля гатэля. Я думаю, яна ўвайшла ў «Дыксі-Піг» і цяпер па-за межамі дасяжнасці.
  
  Каллагэн накіраваўся да даведачным табло ў цэнтры вялізнага вестыбюля.
  
  — Трымай Ыша пры сабе.
  
  — Не хвалюйся.
  
  Шмат часу пошукі ў Каллагэна не занялі.
  
  Прыйшоўшы ў патрэбнае ім месца, яны прачыталі на таблічцы:
  
  ТРЫНАЦЦАТЫ СЕКТАР
  
  КАМЕРЫ ДОЎГАЧАСОВАГА ЗАХОЎВАННЯ
  
  10 — 36 МЕСЯЦАЎ
  
  КАРЫСТАЙЦЕСЯ ЖЭТОНАМІ
  
  ВАЗЬМІЦЕ КЛЮЧ
  
  АДМІНІСТРАЦЫЯ НЕ НЯСЕ АДКАЗНАСЦІ ЗА ПАКІНУТЫЯ РЭЧЫ
  
  А ніжэй, у рамачцы, ішоў пералік падрабязных правілаў і інструкцый, якія яны ўважліва прачыталі. Знізу да іх даляцеў гул цягніка падземкі. Каллагэн, які не быў у Нью-Ёрку амаль дваццаць гадоў, нават уявіць сабе не мог, як выглядаў гэты цягнік, куды накіроўваўся, як глыбока пад зямлёй знаходзіўся тунэль, па якім ён імчаўся. Яны ўжо спусціліся на эскалатары на два ўзроўню. Спачатку да крамах, потым сюды. А станцыя падземкі, павінна быць, знаходзілася значна глыбей.
  
  Джэйк перакінуў сумку з орисами на іншае плячо, звярнуў увагу на апошні радок.
  
  — Мы б атрымалі зніжку, калі б арандавалі тут офіс.
  
  — Идку! — пацвердзіў Ыш.
  
  — Вядома, хлопец, — пагадзіўся Каллагэн, — калі б жадання ператвараліся ў коней, жабракі ездзілі б верхам. Зніжка нам не патрэбна.
  
  І сапраўды, яна ім не спатрэбілася. Яны прайшлі праз рамку металашукальніка (з орисами праблем не ўзнікла) і міма дрымотнага на крэсле копа. Джэйк вырашыў, што ім падыдзе адна з самых маленькіх вочак, яны размяшчаліся ў далёкім левым куце вялікай залы. Мяркуючы па памерах, месца ў ёй як раз хапала на мяшок з СТРАЙКАМИ той ці СЯРЭДНЯГА СВЕТУ, то ці СЯРЭДНЯГА МАНХЭТЭНА, і скрыню ў ім. Арэнда вочкі на максімальны тэрмін каштавала дваццаць сем даляраў. Бацька Каллагэн асцярожна ўстаўляў купюры рознай вартасці ў адпаведныя шчыліны аўтамата, які выдае жэтоны, у любы момант чакаючы збою машыны: з усіх цудаў і жахаў (да апошніх адносіліся і два даляра, што спаганяюцца за пасадку ў таксі), з якімі яму давялося сутыкнуцца за кароткі знаходжанне ў Нью-Ёрку гэты аўтамат, мабыць, зьдзіўляў больш за ўсё. Бо ён прымаў папяровыя грошы! Так, павінна быць, нямала тэхнічных дасягненняў ляглі ў аснову начыння, якую хаваў цьмяна-карычневы фасад з таблічкай-указаннем: «КУПЮРЫ ЎСТАЎЛЯЦЬ АСАБОВЫМ БОКАМ ДА ВЕРХУ!» Мелася і карцінка, на якой Джордж Вашынгтон адлюстроўваўся верхавінай налева, але машына прымала купюры, незалежна ад таго, якім кароткім тарцом Каллагэн ўстаўляў іх у шчыліну. Галоўнае, каб малюнак прэзідэнта было наверсе. Каллагэн нават адчуў палёгку, калі машына взбрыкнула, адмовіўшыся прыняць моцна пакамечаную даляравую купюру. А вось адносна новенькія пяцёркі праглыналіся без затрымкі, нібы абліваў паднос унізе дажджом жэтонаў. Наменяв іх на дваццаць сем даляраў, Каллагэн ўжо накіраваўся да Джэйк, але спыніўся, вырашыўшы здаволіць цікаўнасць. Агледзеў бакавую бок гэтага дзіўнага (ва ўсякім выпадку, дзіўнага для яго) аўтамата, які прымае папяровыя грошы. У ніжняй палове, бліжэй да падставы, на некалькіх таблічках, знайшоў цікавую для яго інфармацыю. Называлася гэтая мадэль «Charge-Mak-R 2000», вырабілі яе ў Кліўлендзе, штат Агаё, пры ўдзеле многіх кампаній: «Джэнерал электрык», «ДиУолт электронік», «Шоури электрык», «Панасонік» і (гэтая кампанія значылася ў спісе адной з апошніх, але значылася) «Норд сентр позитроникс».
  
  «Змей у садзе, — падумаў Каллагэн. — Гэты чалавек, Стывен Кінг, які быццам бы прыдумаў мяне, магчыма, існуе толькі ў адным свеце, але няўжо „Норд сентр позитроникс“ існуе ва ўсіх мірах? Вядома, таму што гэта інструмент Пунсовага Караля, як і „Сомбра“, а ён хоча дакладна таго ж, што і любы апантаны уладай дэспат у гісторыі чалавецтва: быць усюды, валодаць усім, кантраляваць усю сусвет».
  
  — Або накрыць яе цемрай, — прашаптаў Каллагэн.
  
  — Бацька! — нецярпліва паклікаў яго Джэйк. — Бацька!
  
  — Іду! — адгукнуўся ён і паспяшаўся да Джэйк з прыгаршчамі залацістых жэтонаў.
  
  13
  
  Ключ выскачыў з ячэйкі 883 пасля таго, як Джэйк кінуў у шчыліну дзевяць жэтонаў, але ён працягваў іх кідаць, пакуль не пазбавіўся ад усіх дваццаці сямі. У гэты момант маленькае шкляное акенца пад нумарам ячэйкі асвяціўся чырвоным.
  
  — Поўная скрыначка, — у голасе Джэйка чулася задаволенасць. Яны па-ранейшаму казалі ледзь чуваць, нібы дзе-то побач спаў немаўля, зрэшты, у гэтым доўгім, які нагадвае склеп зале сапраўды панавала цішыня. Джэйк меркаваў, што шумным зала станавіўся толькі ў восем раніцы ды ў пяць папаўдні ў працоўныя дні, калі людзі зазіралі сюды, паднімаючыся са станцыі падземкі або спускаючыся на яе, што-то пакідаючы ў вочках кароткачасовага захоўвання, што-то забіраючы. А цяпер да іх далятала хіба што рэха гутарак у гандлёвым цэнтры наверсе, крамы якога яшчэ працавалі, ды гул яшчэ аднаго надыходзячага цягніка.
  
  Каллагэн сунуў мяшок ў вузкі зяпа ячэйкі. Засунуў як мага глыбей пад заклапочаным поглядам Джэйка. Потым зачыніў дзверцы, і Джэйк павярнуў ключ.
  
  — Бінга! — усклікнуў хлопчык, прыбіраючы ключ у кішэню. І тут жа з трывогай дадаў. — Ён будзе спаць?
  
  — Думаю, так, — адказаў Каллагэн. — Як спаў у маёй царквы. Калі разбурыцца яшчэ адзін Прамень, ён, магчыма, прачнецца і наробіць бед, але, калі разбурыцца яшчэ адзін Прамень...
  
  — Калі разбурыцца яшчэ адзін Прамень, бяды гэтыя не будуць мець ніякага значэння, — скончыў за яго Джэйк. Каллагэн кіўнуў.
  
  — І вось што яшчэ... ты ведаеш, куды мы ідзем. Ведаеш, хто нас там чакае. Вампіры. «Нізкія людзі». Іншыя слугі Пунсовага Караля. Магчыма, Уолтар, чалавек у чорным, з капюшонам на галаве, які часам мяняў аблічча і называў сябе Рэндаллом Флеггом. Можа, сам Пунсовы Кароль.
  
  Так, Джэйк ведаў.
  
  — Калі ты валодаеш дакрананнем, — працягнуў Каллагэн, — мы павінны зыходзіць з таго, што хто-небудзь з іх таксама гэтым валодае. Магчыма, яны змогуць даведацца нумар ячэйкі, пакапаўшыся ў нашай памяці. Мы пойдзем туды і пастараемся вызваліць Сюзану, але трэба прызнаць, што нашы шанцы пацярпець няўдачу дастаткова высокія. Я ніколі ў жыцці не страляў з пісталета, а ты ўжо прабач мяне, Джэйк, ніяк не цягнеш на загартаванага ў бітвах ветэрана.
  
  — Але ўжо адну ці дзве я магу запісаць сабе ў актыў, — адказаў Джэйк. Ён думаў аб сутычцы з Гашером і, само сабой, пра Воўка.
  
  — Тут усё будзе па-іншаму, — паківаў галавой Каллагэн. — Я кажу толькі пра тое, што будзе дрэнна, калі ім атрымаецца ўзяць каго-небудзь з нас жывым. Калі да гэтага дойдзе. Ты мяне разумееш?
  
  — Не хвалюйся, — у ледзяным голасе Джэйка гучала ўпэўненасць. — Пра гэта можаш не хвалявацца, бацька. Жывымі мы ім не дадимся.
  
  14
  
  Яны выйшлі з будынка, огляделись у пошуках таксі. Джэйк лічыў, што дзякуючы грашам служанкі яны змогуць аплаціць праезд да «Дыксі-Піг». І чаму-то ў яго не было сумневаў у тым, што патрэба ў грошах, а магчыма, і ва ўсім астатнім, адпадзе сама сабой, як толькі яны пераступяць парог гэтай установы.
  
  — Едзе, — усклікнуў Каллагэн і замахаў рукой. Джэйк тым часам азірнуўся на будынак, з якога яны толькі што выйшлі.
  
  — Ты ўпэўнены, што там надзейна? — спытаў Джэйк Каллагэна, калі таксі звярнула да тратуары, пранізліва гудя, каб прыспешыць прамарудзіўшага кіроўцы легкавушкі, якая апынулася паміж таксістам і яго патэнцыяльнымі пасажырамі.
  
  — Згодна з сцвярджэнні майго сябра сэя Магрудера, гэта самая бяспечная камера захоўвання на ўсім Манхэтэне, — адказаў Каллагэн. — У пяцьдзесят разоў бяспечней, чым ячэйкі на «Пенн-стейшн» або «Гранд-сентрал», і, зразумела, тут прапануюць доўгачасовае захоўванне. Магчыма, у Нью-Ёрку ёсць і іншыя камеры захоўвання, але мы пакінем горад да таго, як яны адкрыюцца... так ці інакш.
  
  Таксі спынілася побач з імі. Каллагэн патрымаў дзверцы, пакуль Джэйк залазіў на задняе сядзенне. Ыш рушыў услед за ім. Перад тым, як сесці ў машыну, Каллагэн кінуў апошні погляд на вежы-блізняты Сусветнага гандлёвага цэнтра.
  
  — Ён будзе ляжаць там у цэласці і захаванасці да чэрвеня дзве тысячы другога года, калі хто-небудзь не узламае вочка і не ўкрадзе яго.
  
  — Або калі будынак не абрынецца і не погребет пад сабой.
  
  Каллагэн засмяяўся, хоць па голасе Джэйка не адчувалася, што ён жартаваў.
  
  — Такога ніколі не будзе. А калі здарыцца... ну, крыштальны шар пад ста дзесяццю паверхамі бетону і сталі? Нават шар, якому падуладная любая магія? Мяркую, пры такім раскладзе ад яго нічога не застанецца.
  
  15
  
  Джэйк папрасіў таксіста высадзіць іх на куце Пяцьдзесят дзевятай і Лексингтон-авеню, на ўсялякі выпадак, і, паглядзеўшы на Каллагэна і ўбачыўшы, адабральны ківок, аддаў таксісту ўсе, што засталіся грошы, за выключэннем двух апошніх даляраў.
  
  На рагу Шасцідзесятай і Лексингтон Джэйк паказаў на цыгарэтныя недакуркі, уціснуты ў асфальт тратуара.
  
  — Тут ён сядзеў. Мужчына з гітарай.
  
  Ён нахіліўся, падняў адзін з недакуркаў, патрымаў на далоні секунду-іншую. Потым кіўнуў, нявесела ўсміхнуўся, паправіў на плячы лямку. У плеценай сумцы ледзь чуваць бразнулі орисы. У таксі Джэйк пералічыў іх і ніколькі не здзівіўся таму, што орис дзевятнаццаць.
  
  — Не дзіўна, што яна спынілася, — Джэйк адкінуў недакурак, выцер далонь аб кашулю. І нечакана заспяваў, ціха, але меладычна. — Юнакі беднага... жыццё поўная смутку... Відаць ні дня без клопатаў... не дадзена мне пражыць... Ехаць мне наканавана... гэтай Паўночнай дарагі... Можа я сяду... на наступны цягнік.
  
  Каллагэн адчуў, што яго нервы, і без таго нацягнутыя, як струны, нацягнулі яшчэ мацней. Вядома ж, ён даведаўся песню. Толькі Сюзанна, калі праспявала яе ў тую ноч у Павільёне, ноч, калі Роланд заваяваў сэрца ўсёй Кэллы, танцуючы самую лютую каммалу, якую даводзілася бачыць мясцовым жыхарам, толькі юнака яна замяніла дзяўчынай.
  
  — Яна дала яму грошай, — летуценна працягнуў Джэйк. — І сказала... — ён стаяў, апусціўшы галаву, кусаючы губу, ліхаманкава думаючы. Ыш пільна глядзеў на яго знізу ўверх. Каллагэн цярпліва чакаў працягу. І тут да яго дайшло: яму і Джэйк трэба было памерці ў «Дыксі-Піг». Яны памруць, змагаючыся, але памруць.
  
  І ён падумаў, што смерць не страшная. Так, для Роланда страта хлопчыка абернецца пабітым сэрцам... аднак ён працягне свой шлях. Роланд будзе ісці, пакуль будзе стаяць Цёмная Вежа.
  
  Джэйк падняў галаву.
  
  — Яна сказала: «Памятаеце барацьбу».
  
  — Сюзана?
  
  — Ды. Яна ўстала ў руля. Міа ёй дазволіла. Песня кранула Міа. Яна заплакала.
  
  — Ты так кажаш?
  
  — Ды. Міа, нічыя дачка, маці аднаго. І пакуль Міа адцягнулася... пакуль яе вочы аслеплі ад слёз...
  
  Джэйк агледзеўся. Агледзеўся і Ыш, хутчэй за ўсё, нічога не шукаў, толькі капіяваў рухі свайго каханага Эйка. Каллагэну ўспомніўся той вечар у Павільёне. Агні. Ыш, які ўстаў на заднія лапы і поклонившийся мясцовых жыхароў. Спеўная Сюзана. Агні. Танцы. Роланд, танцуючы каммалу у агнях, рознакаляровых агнях. Роланд, танцуючы ў белізне. Заўсёды Роланд; і ў канцы, калі астатнія загінуць, забітыя адзін за іншым у гэтай крывавай бойні, Роланд застанецца.
  
  «Я магу з гэтым жыць, — падумаў Каллагэн. — І з гатовы з гэтым памерці».
  
  — Яна што-то пакінула, але гэтага няма, — голас Джэйка перапаўняла смутак, ён ледзь не плакаў. — Хто-то знайшоў гэта... можа, гітарыст бачыў, як яна што-то кінула і падабраў... Гэты гробаны горад! Усе ўсё крадуць! Чорт, дзярмо!
  
  — Пайшлі.
  
  Бледны, стомлены, спалоханае твар Джэйка павярнулася да Каллагэну.
  
  — Яна што-то пакінула для нас, што-то нам патрэбны! Няўжо ты не разумееш, наколькі нікчэмныя нашы шанцы?
  
  — Разумею. Калі ты хочаш даць задні ход, Джэйк, цяпер самы час.
  
  Хлопчык паківаў галавой, без ценю сумневу, без найменшай затрымкі, і Каллагэн адчуў, што можа ім ганарыцца.
  
  — Пайшлі, бацька, — сказаў ён.
  
  16
  
  На рагу Лексингтон-авеню і Шэсцьдзесят першай яны зноў спыніліся. Каллагэн ўбачыў зялёны навес і кіўнуў. На навесе красаваўся парася, блажэнна усмешлівы, нягледзячы на тое, што яго засмажылі да ярка-чырвонага колеру. Па-над парася цягнулася надпіс «ДЫКСІ-ПІГ». Ля тратуара выстраіліся пяць доўгіх чорных лімузінаў. Іх габарытныя агні ледзь размыта свяціліся жоўтым ў цемры. І Каллагэн толькі тут зразумеў, што Авеню зацягнула туманам.
  
  — Вось, — Джэйк працягнуў яму «ругер». Хлопчык пакапаўся ў кішэнях і абедзвюма рукамі выграб патроны. Яны цьмяна блішчалі пад аранжавым святлом вулічных ліхтароў. — Пакладзі іх у нагрудную кішэню, бацька. Так да іх лягчэй дабрацца, разумееш?
  
  Каллагэн кіўнуў.
  
  — Раней не страляў з пісталета?
  
  — Няма, — адказаў Каллагэн. — А ты кідаў талеркі?
  
  Вусны Джэйка разышліся ва ўсмешцы.
  
  — Бенні Слайтман і я як-то раз узялі з дзясятак трэніровачных талерак і наладзілі спаборніцтва на беразе ракі. У яго атрымлівалася не вельмі, але...
  
  — Дазволь здагадацца. А ў цябе, як трэба.
  
  Джэйк паціснуў плячыма, потым кіўнуў. У яго не было слоў, каб растлумачыць, як добра клалася талерка яму ў руку, як станавілася яе працягам. Але, магчыма, яму не трэба было нічому вучыцца. І ўменне кідаць орису было прыроджаным. Як у Сюзаны. Яе кідкі Каллагэн бачыў уласнымі вачыма.
  
  — Добра, які наш план? — спытаў Каллагэн. Цяпер, прыняўшы рашэнне ісці да канца, ён яшчэ мацней, чым раней, хацеў, каб хлопчык узяў камандаванне на сябе. Джэйк, у рэшце рэшт, быў стралком.
  
  Хлопчык паківаў галавой.
  
  — Няма ніякага плана, ды і адкуль? Я іду першым, ты — следам за мной. Як толькі мы ўваходзім у дзверы, адразу разделяемся. У любы момант, пакуль будзе такая магчымасць, паміж намі павінна быць дзесяць футаў, ты разумееш, бацька? Тады незалежна ад таго, як шмат іх будзе і як блізка яны падбяруць да нас, ні аднаму з іх не ўдасца адначасова абкласці нас абодвух.
  
  Каллагэн зразумеў, што гэты ўрок Джэйк атрымаў ад Роланда. Кіўнуў.
  
  — Я паспрабую ісці следам за ёй, выкарыстоўваючы дотыку, Ыш — па паху. Ідзі з намі. Страляй у кожнага, хто напрошваецца на кулю, і без найменшага ваганні, ты разумееш?
  
  — Ага.
  
  — Калі ты заб'еш каго-небудзь ці што-то і зброя здасца табе карысным, вазьмі яго. Але толькі ў тым выпадку, калі зможаш узяць на хаду. Мы павінны рухацца. Мы павінны забіваць. Мы павінны быць бязлітаснымі. Ты можаш крычаць?
  
  Каллагэн задумаўся, потым кіўнуў.
  
  — Крычы на іх, — працягнуў Джэйк. — Я таксама буду крычаць. І рухацца. Можа, бегам, хутчэй, хуткім крокам. Пастарайся, каб кожны раз, паглядзеўшы направа, я бачыў левую палову твайго асобы.
  
  — Ты будзеш яе бачыць, — запэўніў яго Каллагэн, падумаўшы: «Па крайняй меры, да таго моманту, як хто-то з іх пакладзе мяне». — Пасля таго, як мы выведзем яе адсюль, я буду стралком, Джэйк?
  
  Хлопчык адказаў ваўчынай усмешкай, усе страхі і сумневы, ён ужо адкінуў.
  
  — Кхеф, ка і ка-тэт, — адчаканіў ён. — Глядзі, загарэлася таблічка «Ідзіце». Давай пяройдзем вуліцу.
  
  17
  
  Вадзіцельскае сядзенне першага лімузіна пуставала. За рулём другога сядзеў мужчына ў фуражцы і уніформе, але бацьку Каллагэну здалося, што ён спіць. Яшчэ адзін мужчына ў фуражцы і уніформе прываліўся да борце трэцяга з боку тратуара. Агеньчык цыгарэты здзяйсняў зваротна-паступальныя руху ад кутка рота ўніз да сцягна. Ён глядзеў у іх бок, але без асаблівай цікавасці. А што, уласна, магло яго зацікавіць? Мужчына, амаль стары, хлопчык, амаль падлетак, кудлатая сабака. Вялікая справа.
  
  Перайшоўшы Шэсцьдзесят першую вуліцу, Каллагэн ўбачыў ліст белай паперы на храмаваным стэндзе, які быў выстаўлены ля дзвярэй рэстарана:
  
  «ЗАКРЫТА НА СПЕЦЫЯЛЬНАЕ МЕРАПРЫЕМСТВА»
  
  І як называлася мерапрыемства, якое праводзілася ў гэты вечар у «Дыксі-Піг», задаўся пытаннем Каллагэн. Агледзіны немаўля? Вечарына з нагоды дня нараджэння?
  
  — Як наконт Ыша? — шэптам спытаў Каллагэн.
  
  — Ыш застаецца са мной.
  
  Толькі чатыры словы, але яны пераканалі Каллагэна: Джэйк разумее, на што ідзе. Гэтага вечара трэба было стаць апошнім у іх жыцці. Каллагэн не ведаў, ці атрымаецца ім выйсці з «Дыксі-Піг», пакрыўшы сябе славай, але ён дакладна ведаў, куды яны выйдуць, усе трое. Ад пусткі ў канцы сцежкі іх цяпер аддзяляў адзін-адзіны паварот; і яны збіраліся прайсці яго разам, грудзі ў грудзі. І хоць Каллагэн не хацеў паміраць, асабліва цяпер, калі яму так лёгка дыхалася, а вочы бачылі ўсё ясна і выразна, ён аддаваў сабе справаздачу ў тым, што ўсё магло скласціся куды як горш. А так Чорны Трынаццаты ўдалося схаваць у яшчэ адно зацішнае цёмнае месца, дзе ён будзе спаць глыбокім сном, а калі Роланд сапраўды здолее выжыць, незалежна ад таго, яны прайграюць гэтую бітву ці перамогуць, тады ён знойдзе магчымасць адшукаць шар і пазбавіцца ад яго, калі палічыць патрэбным. А пакуль...
  
  — Джэйк, паслухай мяне, гэта важна.
  
  Джэйк кіўнуў, але на твары адбівалася нецярпенне.
  
  — Ты разумееш, што табе пагражае смерць? Просіш ты прабачэння за свае грахі? Хлопчык зразумеў, што яго причащают.
  
  — Так, — адказаў ён.
  
  — Ты шчыра шкадуеш, што зграшыў?
  
  — Ды.
  
  — Раскаиваешься ў сваіх грахах?
  
  — Так, бацька.
  
  Каллагэн перахрысціў Джэйка.
  
  — Nomine Patris, nomini Fili, nomine [203]...
  
  Ыш мяўкнуў. Адзін раз, усхвалявана. І глуха, таму што знайшоў што-то ў сцёкавай канаве і цяпер трымаў у пашчы. Хлопчык нахіліўся і ўзяў у яго знаходку.
  
  — Што? — спытаў Каллагэн. — Што гэта?
  
  — Тое, што яна для нас пакінула, — у голасе Джэйка чулася бязмерная палёгку, нават надзея. — Тое, што выпусціла, калі Міа адцягнулася і плакала над песняй. Магчыма, у нас ёсць шанец, бацька. Магчыма, у нас усё-ткі ёсць шанец.
  
  Ён паклаў знаходку ў руку Каллагэна. Той здзівіўся яе вазе, а калі разгледзеў, у яго перахапіла дыханне ад прыгажосці знаходкі. І ён адчуў, як у ім разгараецца надзея. Напэўна, дарэмная, але яна разгаралася.
  
  Ён паднёс выразаную з слановай косткі чарапашку да твару, правёў указальным пальцам па царапине на панцыры, якая нагадвала пытальнік. Ўгледзеўся ў мудрыя і ўлагоджваюць вочы.
  
  — Якая хараство, — выдыхнуў ён. — Гэта Чарапаха Матурин? Яна, ці не так?
  
  — Не ведаю, — адказаў Джэйк. — Магчыма. Сюзана называе яе skolpadda, і чарапашка, спадзяюся, нам дапаможа, але яна не заб'е паляўнічых, якія чакаюць нас там, — ён матнуў галавой у бок «Дыксі-Піг». — Толькі мы можам іх забіць, бацька. Ты будзеш забіваць?
  
  — Так, — спакойна адказаў Каллагэн. Прыбраў чарапашку, skolpadda, у нагрудны кішэню. — Я буду страляць, пакуль не скончацца патроны альбо пакуль я не памру. Калі ў мяне скончацца патроны да таго, як мяне заб'юць, я буду біць іх дзяржальняй пісталета.
  
  — Добра. Хай лепш яны атрымаюць апошняе прычасце.
  
  Яны прайшлі міма храмаванага стэнда са словамі «ЗАКРЫТА НА СПЕЦЫЯЛЬНАЕ МЕРАПРЫЕМСТВА». Ыш трухаў паміж імі, высока падняўшы галаву, дэманструючы зубастую ўсмешку. Без прыпынку пераадолелі тры прыступкі, якія вялі да падвойным дзвярэй. Ля самых дзвярэй Джэйк сунуў руку ў плеценую сумку і дастаў дзве талеркі. Пастукаў імі адзін аб аднаго, кіўнуў, пачуўшы глухі гук, сказаў:
  
  — Давай паглядзім, што ёсць у цябе.
  
  Каллагэн выцягнуў з-за пояса «ругер», прыклаў рулю да правай шчацэ, як дуэлянт. Потым закрануў нагруднай кішэні, адтапыранай, набітага патронамі.
  
  Джэйк кіўнуў, задаволены ўбачаным.
  
  — Як толькі мы ўваходзім, застаемся побач. Заўсёды побач, з Ышем пасярэдзіне. На рахунак тры. І пачаўшы, мы не спыняемся, пакуль не памром.
  
  — Ніколі не спынімся.
  
  — Дакладна. Ты гатовы?
  
  — Ды. Каханне Госпада з табой, хлопчык.
  
  — І з табой, бацька. Раз... два... тры.
  
  Джэйк адчыніў дзверы, і яны ўвайшлі ў змрочны святло і салодкі, дражніла пах смажанай свініны.
  
  КУПЛЕТ :
  
  Commala — come — ki,
  
  There's a time to live and one to die.
  
  With your back against the final wall
  
  Ya gotta let the bullets fly.
  
  ОТВЕТСТВИЕ :
  
  Commala — come — ki!
  
  Let the bullets fly!
  
  Don't 'ee mourn for me, my lads
  
  When it comes my day to die.
  
  
  
  Страфа 13. Хайль, Міа, хайль, Маці
  
  1
  
  Павінна быць, ка паставіла пасажырскі аўтобус там, дзе ён стаяў, калі Міа пад'ехала на таксі, а можа, гэта было ўсяго толькі супадзенне. Вядома, гаворка ідзе аб адным з тых пытанняў, якія вартыя тлумачэння як самым сціплым вулічным прапаведнікам (можаш сказаць алілуя), так і самым паважаным філосафам-тэолагам (можаш сказаць сократовское амін). Некаторыя пакажуць, што гэта вельмі ўжо фривольное дапушчэнне; і нічога асноватворнага за гэтым пытаннем не варта.
  
  Адзін пасажырскі аўтобус, напалову пусты.
  
  Але, калі б ён не стаяў на рагу Лексингтон-авеню і Шэсцьдзесят першай вуліцы, Міа, хутчэй за ўсё, не заўважыла б мужчыну, які грае на гітары. І, не спыніся яна, каб паслухаць мужчыну, які грае на гітары, хто ведае, да якой ступені і ў які бок змянілася б тое, што адбылося следам.
  
  2
  
  — У-У-У, ну вы толькі паглядзіце на яго! — завыў таксіст. У роспачы ускінуў кулак, хіба што не забарабаніў ім па ветравым шкле. Аўтобус стаяў на рагу Лексингтон і Шэсцьдзесят першай, заднія ліхтары аварыйнай сігналізацыі ўспыхвалі і згасалі, ўспыхвалі і згасалі, падаючы сігнал бедства. Кіроўца аўтобуса, які стаяў ля аднаго з задніх колаў, гледзячы на чорнае воблака адпрацаваных газаў дызельнага рухавіка, якое вырывалася з выхлапной трубы.
  
  — Лэдзі, — таксіст павярнуўся да Міа, — вы не будзеце пярэчыць, калі я высажу вас на куце Шасцідзесятай? Усё гэта задаволіць?
  
  «Задаволіць? — спытала Міа. — Што я павінна сказаць?»
  
  «Вядома, — разгублена адказала Сюзана. — Шасцідзесяці падыдзе».
  
  Пытанне Міа вярнуў яе з сваёй версіі «Дога», дзе яна спрабавала звязацца з Эдзі. З гэтым ёй не пашанцавала, але выгляд «Дога» яе ужаснул. Па падлозе змеились глыбокія расколіны, адна з потолочных панэляў вывалілася, рухнув на падлогу разам з флюарысцэнтнымі лямпамі і электрычнымі правадамі. На некаторых пультах кіравання патухлі ўсе лямпы, над іншымі падымаўся шызы дымок. Стрэлка на шкале «Сюзана-Міа» зрабіла немалы шлях па чырвонаму сектару. Пад нагамі падлогу вібраваў, машыны натужна раўлі. І казаць пра тое, што нічога гэтага ў рэальнасці не існуе, гаворка ідзе выключна аб метадзе візуалізацыі, сэнсу не было, ці не так? Яна затармазіла вельмі важны працэс, і цяпер яе цела адплачвалася за гэта. Голас «Дога» папярэдзіў пра небяспеку таго, што яна вырабляла: спробы падмануць Маці-прыроду да дабра не прыводзяць. Сюзана паняцця не мела, якім унутраным органам або залозам дастаецца больш за ўсё, але ведала, што гэта яе органы і залозы. Не Міа. І прыйшоў час спыніць гэта вар'яцтва, да таго, як ім будзе нанесены непапраўны ўрон.
  
  Але перш за ўсё, натуральна, яна паспрабавала звязацца з Эдзі. Зноў і зноў выкрыквала яго імя ў мікрафон з лагатыпам «Норд сентр позитроникс». Безвынікова. Выкрыквала імя Раланда. І зноў не атрымала адказу. Калі б яны загінулі, яна б пра гэта даведалася. Тут у Сюзаны сумневаў не было. Але немагчымасць звязацца з імі... што б гэта значыла?
  
  «Гэта значыць, што цябе яшчэ раз поматросили і кінулі, салодзенькая, — адказала ёй Детта і хохотнула. — Толькі так і бывае, калі якшаешься з белымі».
  
  «Я магу выйсці тут? — спытала Міа, сарамлівая, як дзяўчына, якая прыехала на свой першы баль. — Праўда?»
  
  Сюзана стукнула б сябе па лбе, калі б кантралявала цела. Госпадзе, да чаго ж гэтая сучка нясмелая, калі справа не тычыцца яе малога.
  
  «Так, выходзь. Ісці-то адзін квартал, а на авеню кварталы кароткія».
  
  "Таксіст... колькі грошай я павінен даць таксісту?
  
  «Дай яму дзясятку і няхай пакіне сабе рэшту. Пакажы-ка мне...»
  
  Сюзана адчула нежаданне Міа пасунуцца і адрэагавала з звыклым раздражненнем. І не без кропелькі весялосці.
  
  «Паслухай мяне, салодзенькая, я ўмываю рукі. Добра? Дай яму любую гробаны купюру, якая табе больш падабаецца».
  
  «Не, няма, як скажаш, — змірыліся, спалоханая. — Я давяраю табе, Сюзанна», — яна падняла тыя, што засталіся купюры, атрыманыя ад Макса, расклала веерам перад вачыма.
  
  Сюзана хацела адмовіцца, але які ў гэтым быў сэнс. Выступіла наперад, узяла на сябе кантроль над карычневымі рукамі, якія трымалі купюры, выбрала дзесятку, працягнула таксісту.
  
  — Здачу пакіньце сабе, — сказала яна.
  
  — Дзякуй, лэдзі, — падзякаваў таксіст.
  
  Сюзана адкрыла дзверцы са боку тратуара. І тут жа загаварыў робат-аўтамат, спалоханыя яе, спалоханыя іх абодвух. Нехта па імя Вупі Голдбэрг нагадала аб тым, што яна павінна забраць свае рэчы. Для Сюзаны-Міа напамін гэта практычнага сэнсу не мела. Рэчаў у іх з сабой не было, і турбуе іх толькі малой, якога Міа павінна была нарадзіць у самым найбліжэйшай будучыні.
  
  Яна пачула гітарную музыку. Адчула, як Міа вяртае сабе кантроль над рукой, якая засовывала тыя, што засталіся грошы ў кішэню, нагой, якая першай пакінула салон. Міа зноў оттесняла Сюзану, ледзь тая вырашыла адну з яе маленькіх нью-ёркскіх складанасцяў. Сюзана паспрабавала пратэставаць (маё цела, чорт пабяры, маё, па меншай меры, вышэй таліі, а значыць, і галава, і мозг у ёй!) потым супакоілася. Што з гэтага карысці? Міа мацней. Сюзана паняцця не мела, чаму, але ведала, што такое рэальнае становішча.
  
  У гэты самы момант Сюзану Дын выпрабавала фаталізм Бушидо, лімітавае спакой, якое ахоплівае кіроўцы, які страціў кантроль над аўтамабілем, якога цягне да прорвы, пілота самалёта з заглохшими рухавікамі, які ўвайшоў у піку... і стрэлка, якога везлі да яго апошняй пячоры або сутычцы. Пазней яна магла б зноў пачаць змагацца, калі б барацьбы гэтая была годнай і высакароднай. Яна б змагалася, каб выратаваць сябе і немаўля, але не Міа... тая зрабіла свой выбар. Міа, на погляд Сюзаны, страціла права на выратаванне, якое раней магла б заслужыць.
  
  І цяпер рабіць ёй было зусім няма чаго, хіба што павярнуць дыск «Інтэнсіўнасць сутычак», усталяваўшы супраць стрэлкі лік 10. Яна думала, што ёй дазволяць гэта зрабіць.
  
  А пакуль... гучала музыка. Гітара. Песня, якую яна ведала, вельмі добра ведала. Яна сама праспявала яе жыхарам Кэллы Брын Стерджис.
  
  Пасля перажытага з тых часоў, як яна сустрэлася з Ролянд, у яе не ўзнікла і думкі аб тым, што з'яўленне на вулічным куце гітарыста, поющем аб «юнаку бедным», жыццё якога «поўная смутку», — чыстая выпадковасць, супадзенне. І песня гэтая выдатная, ці не так? Магчыма, квінтэсенцыя ўсіх народных песень, якія ёй так падабаліся ў маладосці, тых самых песень, якія крок за крокам спакусілі яе і прывялі ў стан актывістаў барацьбы за грамадзянскія правы, прывялі ў горад Оксфард, штат Місісіпі. Тыя дні адышлі ў нябыт, цяпер яна адчувала сябе значна старэй, але дзіўная прастата песні па-ранейшаму кранала душу. Да «Дыксі-Піг» заставалася прайсці менш квартала. Як толькі Міа перанясе іх праз парог, яна, Сюзанна, апынецца ва ўладаньнях Пунсовага Караля. Наконт далейшага ў яе не было ні сумневаў, ні ілюзій. Яна не разлічвала на вяртанне адтуль, не разлічвала зноў убачыць сваіх сяброў ці свайго каханага, і лічыла, што яе чакае смерць пад крыкі Міа, нарэшце-то якая ўсвядоміла, што яе падманулі... але ўсе гэтыя думкі не перашкаджалі ёй атрымаць асалоду ад песняй. То была яе песня смерці? Калі так, яна нічога не мела супраць.
  
  Сюзанна, дачка Дэна, зыходзіла з таго, што ўсё магло быць значна горш.
  
  3
  
  Музыка ўладкаваўся перад кафэ, якое называлася «Чорная патака». Раскрыты футляр для гітары ляжаў перад ім, на пурпурным аксаміце абіўкі (такога ж колеру, як і дыван у спальні сэя Кінга, можаце сказаць, амін) ляжалі манеты і дробныя купюры, каб любы, нават занадта наіўны для Нью-Ёрка мінак зразумеў, што ён яго патрабуецца. Сам музыкант сядзеў на трывалым драўляным кубе, які нічым не адрозніваўся ад іншага драўлянага куба, з якога вялебны Харриган чытаў свае пропаведзі.
  
  Па многіх прыкметах адчувалася, што яго працоўны дзень блізкі да завяршэння. Ён ужо надзеў куртку з нашыўкай «Нью-ёркскія янкі» на рукаве і капялюш з надпісам на стужцы «ДЖОН ЛЕНАН ЖЫВЫ». Перад ім стаяла нейкая шыльда з надпісам, але цяпер яна ўжо ляжала ў футарале, словамі ўніз. Зрэшты, Міа ўсё роўна не змагла б прачытаць, што напісана на таблічцы, няма, не змагла.
  
  Гітарыст паглядзеў на яе, усміхнуўся, перастаў перабіраць пальцамі струны. Яна падняла адну з пакінутых у яе купюр.
  
  — Я дам яе табе, калі ты згуляеш гэтую песню. Толькі на гэты раз ад пачатку і да канца.
  
  Выглядаў гітарыст гадоў на дваццаць з невялікім, на прыгажуна вызначана не цягнуў, з бледнай скурай, вугры на шчоках і лбе, залатым кальцом у ноздры, цыгарэтай, прилипшей да кутка рота, але абаяння яму хапала. Яго вочы шырока раскрыліся, калі ён убачыў твар на купюры.
  
  [204]— Лэдзі, за пяцьдзесят баксаў я сыграю вам усе песні Ральфа Стэнлі , якія я ведаю... а ведаю я іх нямала.
  
  — Нам хопіць толькі гэтай, — Міа кінула купюру, якая спланавала ў футарал для гітары. Музыка глядзеў на яе і, падобна, не верыў сваім вачам. — Паспяшайся, — дадала Міа. Сюзана не давала аб сабе ведаць, але Міа адчувала, што тая слухае. — Часу ў мяне ў абрэз. Гуляй.
  
  Пасля гэтых слоў гітарыст, які сядзеў на драўляным кубе перад кафэ, пачаў гуляць песню, якую Сюзанна ўпершыню пачула ў «Хангри», песню, якую сама спявала незлічоная колькасць разоў, аднойчы каля матэля ў Оксфардзе, штат Місісіпі. Праспявала вечарам, а назаўтра іх усіх кінулі ў турму. Да таго часу трое маладых добраахвотнікаў, якія рэгіструюць чарнаскурых выбаршчыкаў, якія амаль месяц як лічыліся прапаўшымі без вестак, даўно ўжо ляжалі ў чорнай миссисипской зямлі, у ваколіцах Філадэльфіі [205] (у рэшце рэшт іх знайшлі ў горадзе Лонгдейл, вы можаце сказаць, алілуя, і будзьце так ласкавы, скажыце, амін). Зноў паднялася для ўдару Белая кавадла, але яны працягвалі спяваць. Адэта Холмс, у тыя дні яе звалі Дет, першай заспявала вось гэтую песню, а астатнія далучыліся да яе, хлопчыкі спявалі «юнак», дзяўчынкі — «дзяўчына». А вось цяпер, вярнуўшыся ў «Доган», які стаў яе гулагам, Сюзанна слухала, як гэты малады чалавек, які з'явіўся на свет значна пазней тых даўніх дзён, спяваў тую самую песню. Сховішчы памяці раскрыліся, і менавіта Міа, для якой апантанасць тых успамінаў стала адкрыццём, захліснула хваля эмоцый.
  
  4
  
  У краіне Памяць час заўсёды і толькі адно — цяперашні. У каралеўстве Мінулае гадзіны цікаюць... але стрэлкі ніколі не рухаюцца. Ненайденная дзверы існуе (Аб, страчаная) і памяць — ключ, які адкрывае яе.
  
  5
  
  Іх прозвішчы — Чыні, Гудмен, Швернер; менавіта яны падаюць пад ударам Белай Кавадлы 19 чэрвеня 1964 года. О, Дискордия!
  
  6
  
  Яны спыняюцца ў матэлі «Сіняя месяц», які размешчаны ў негрыцянскай часткі Оксфарда, штат Місісіпі. «Сіняя месяц» належыць Лестэр Бамбри, брат якога, Джон, пастар Першай афраамерыканскага метадысцкай царквы Оксфарда, можаце сказаць мне алілуя, можаце сказаць мне амэн. На календары 19 ліпеня 1964 года, праз месяц пасля знікнення Чыні, Гудмена і Швернера. Праз тры дні пасля таго, як яны зніклі непадалёк ад Філадэльфіі, у царкве Джона Бамбри прайшоў сход, і мясцовыя актывісты-негры сказалі тром дзясяткам паўночнікаў, у асноўным, белых, наступнае: у святле таго, што адбылося, яны, вядома, маюць поўнае права з'ехаць дадому. Некаторыя з'ехалі, уславім Госпада, але Адэта Холмс і яшчэ васемнаццаць чалавек застаюцца. Так. Яны застаюцца ў матэлі «Сіняя месяц». І часам, па вечарах, яны збіраюцца ў двары матэля, Делберт Андэрсан прыносіць гітару, і яны спяваюць.
  
  «Я буду вызвалены» яны спяваюць і «Джон Генры» яны спяваюць, нічога не баючыся (вялікі Божа, скажы, Бог-Бомба), і яны спяваюць «Раздзімаецца на ветры», і яны спяваюць «Блюз нерашучасці», напісаны вялебным Гэры Дэвісам, усе смяюцца над гэтымі вясёлымі, на мяжы прыстойнасці, радкамі: даляр ёсьць даляр, а цэнт ёсць цэнт, у мяне поўны дом дзяцей, але маіх сярод іх няма, і яны спяваюць «Я больш не марширую», і яны спяваюць у краіне Памяць і ў каралеўстве Мінулае яны спяваюць, у бурлівай крыві маладосці, у сіле іх целаў, у перакананасці іх веры яны спяваюць, адмаўляючы Дискордию, адмаўляючы кан-тои, сцвярджаючы Гана-стваральніка, Гана — выганяе зло яны не ведаюць гэтых імёнаў, яны ведаюць усе гэтыя імёны, сэрца спявае, што павінна спяваць, кроў ведае, што кроў ведае, на Сцежцы Прамяня нашы сэрцы ведаюць усе сакрэты і яны спяваюць, спяваюць, Адэта пачынае і Делберт Андэрсан гуляе; яна спявае: «Дзяўчаты беднай жыццё поўная смутку... Відаць ні дня без клопатаў... Я кажу бывай... старога Кентукі...»
  
  7
  
  Вось Міа і ўвялі праз Ненайденную дзверы ў Краіну Памяць, перанеслі ў завалены смеццем двор за матэлі Лестера Бамбри «Сіняя месяц», і там яна пачула... (чуе)
  
  8
  
  Міа чуе жанчыну, якая стане Сюзанай, поющую сваю песню. Чуе, як астатнія далучаюцца, адзін за адным, і вось яны ўжо спяваюць хорам, а над іх галовамі миссисипская месяц, заливающая святлом іх асобы, як чорныя, так і белыя, і халодную сталь чыгуначных рэек, якія бягуць за гатэлем, бягуць на поўдзень, бягуць да Лонгдейлу, горада, дзе 5 жніўня 1964 года знойдуць полуразложившиеся цела іх сяброў: Джэймса Чыні, дваццаці аднаго года ад роду, Эндру Гудмэна, яго аднагодка, Майкла Швернера, двадцатичетырехлетнего; О, Дискордия! І для вас, хто аддае перавагу цемру, вам дорыць радасць чырвоны Вачэй, які ззяе там.
  
  Яна чуе, як яны спяваюць.
  
  «Па ўсёй зямлі я вымушаны блукаць... у буру і вецер, у град і дождж... мне трэба ехаць па Паўночнай дарозе...»
  
  Песня лепш за ўсё адкрывае вачэй памяці, і ўспаміны Адэты падхопліваюць Міа і нясуць яе, калі яны спяваюць разам, Дет і члены яе ка-тэта пад серабрыстай месяцам. Міа бачыць, як яны сыходзяць са двара, переплетя рукі, напяваючы
  
  (глыбока ў сэрца... я веру...)
  
  Іншую песню, якая, яны ў гэтым не сумняваюцца, складзеная пра іх. Асобы на вуліцах, якія назіралі за імі, скажоныя нянавісцю. Рукі, сціснутыя ў кулакі, якімі трасуць ім услед, у мазолях. Раты жанчын, якія падціскаюць вусны, выплеўваюць сліну, б'е ім па шчоках, пачкающую валасы, грязнящую кашулі, ненакрашены, ногі без панчоха, туфлі стаптаных. Тут і мужчыны ў рабочай вопратцы (хто-небудзь, скажыце, алілуя). Тут і падлеткі ў белых швэдрах, акуратна падстрыжаныя, і адзін крычыць Адэце, старанна вымаўляючы кожнае слова: «Мы заб'ем! Ўсіх! Праклятых! Ниггеров! Якія! Асмеляцца! Увайсці! У кампус!»
  
  І неверагодны дух таварыства, нягледзячы на страх. Дзякуючы страху! Адчуванне, што яны робяць што-то вельмі важнае, што-то на стагоддзі. Яны зменяць Амерыку, і, калі кошт гэтых змяненняў — кроў, што ж, яны гатовыя яе заплаціць. Кажаш правільна, скажы, алілуя, уславім Госпада, гучна скажам амін!
  
  Потым з'яўляецца белы юнак, Даррил, і спачатку ён не можа, ён кульгае і не можа, але потым можа, і другое я Адэты, крикливое, хохочущее, агіднае я, не дае аб сабе ведаць. Даррил і Дет ляжаць разам да раніцы, спяць у абдымках адзін аднаго да раніцы пад миссисипской месяцам. Слухаючы цыкад. Слухаючы соў. Слухаючы ціхі, лёгкі гул Зямлі, поворачивающейся на сваіх гироскопах, поворачивающейся ўсё далей і далей у дваццатае стагоддзе. Яны маладыя, іх кроў гарачая, і яны не сумняваюцца ў сваёй здольнасці ўсё змяніць. «Жадаю табе шчасця, маёй каханы верны...» Гэта яе песня на зарослым пустазеллем полем за матэлі «Блакітная месяц»; гэта яе песня пад месяцам. «Я больш ніколі не ўбачу твой твар...» Гэта апафеоз жыцця Адэты Холмс, і Міа таксама там! Яна ўсё бачыць, усё адчувае, захопленая гэтай цудоўнай і, некаторыя сказалі б, дурной надзеяй (ах, але я кажу, алілуя, мы ўсе гаворым, Бог-бомба). Яна разумее, як асабліва цэняць сяброў, знаходзячыся ў пастаянным страху, як ад яго становіцца саладзей кожны з'едзены кавалак, як ён расцягвае час, пакуль кожны дзень не становіцца вечнасцю, якая вядзе ў аксамітную ноч, і яны ведаюць, што Джэймс Чыні мёртвы
  
  (кажаш правільна)
  
  Яны ведаюць, што Эндру Гудмен мёртвы
  
  (скажы, алілуя)
  
  Яны ведаюць, што Майкл Швернер, самы старэйшы з іх і ўсё яшчэ дзіця ў свае дваццаць чатыры, мёртвы.
  
  (Скажам, як можна гучней, амін!)
  
  Яны ведаюць, што кожны з іх можа скончыць свой шлях у зямлі Лонгдейла або Філадэльфіі. У любы момант. На наступны дзень пасля таго памятнага вечара ў двары матэля «Сіняя месяц», практычна іх усіх, у тым ліку і Одетту, пасадзяць у турму, і пачнецца яе час прыніжэнняў. Але сёння яна ў коле сяброў, побач са сваім умілаваным, і яны адзіныя, а Дискордия выстаўлена за парог. Сёння яны спяваюць, абняўшы адно аднаго за плечы і разгойдваючыся з боку ў бок.
  
  Дзяўчынкі спяваюць дзяўчына, хлопчыкі — юнак.
  
  Міа зламана іх любоўю адзін да аднаго, захапляецца прастатой іх веры.
  
  Спачатку занадта ўзрушаная, каб смяяцца або плакаць, можа толькі зачаравана слухаць.
  
  9
  
  Калі вулічны музыкант пачынае чацвёрты куплет, Сюзанна далучаецца да яго, спачатку вагаючыся, потым рашуча і неўзабаве, ён заахвочвае яе усмешкай, яны спяваюць дуэтам:
  
  "А
  
  А
  
  А
  
  А
  
  А"
  
  10
  
  Пасля гэтага куплета музыка змаўкае, з радасным здзіўленнем утаропіўшыся на Сюзану-Міа.
  
  — Я думаў, што застаўся адзіным, хто ведае гэтую песню, — усклікнуў ён. — Яе спявалі на «рэйсы свабоды» [206]...
  
  — Няма, — запярэчыла Сюзана. — Не там. Яе спявалі добраахвотнікі, рэгістратары выбаршчыкаў. Тыя, хто прыехаў у Оксфард у 1964 годзе. Калі забілі трох маладых хлопцаў.
  
  — Швернера і Гудмэна, — кіўнуў музыкант. — Трэцяга я не памятаю...
  
  — Джэймс Чыні, — сказала яна. — У яго былі выдатныя валасы.
  
  — Вы так кажаце, нібы ведалі яго, — здзівіўся музыкант, — але ж вам... ніяк не больш трыццаці?
  
  Сюзана не сумнявалася, што яна выглядае куды старэй трыццаці, асабліва ў гэты дзень, але, зразумела, у футарале для гітары маладога чалавека ляжала на пяцьдзесят даляраў больш, чым да выканання апошняй песні, і гэтая паперка, магчыма, паўплывала на яго зрок.
  
  — Мая маці правяла лета шэсцьдзесят чацвёртага ў акрузе Нешоба, — адказала яна, і гэтыя два спантанна сорвавшиеся з вуснаў словы, мая маці, вырабілі незгладжальнае ўражанне на яе поработительницу. Раскрылі сэрца Міа.
  
  — Крутая ў вас матуля! — усклікнуў малады чалавек і ўсміхнуўся. Потым ўсмешка прывяла. Ён нахіліўся да футляру для гітары, выцягнуў купюру ў пяцьдзясят даляраў, працягнуў ёй.
  
  — Вазьміце. Мне было прыемна праспяваць для вас, мэм.
  
  — Не магу, — Сюзана ўсміхнулася. — Памятай барацьбу, мне гэтага дастаткова. І памятай Джымі, Эндзі і Майкла, калі не пярэчыш. Я ведаю, больш мне нічога не трэба.
  
  — Калі ласка, — настойваў малады чалавек. Ён зноў усміхнуўся, але ўсмешка трывожная, як у маладых людзей з каралеўства Мінулае, якія спяваюць у заваленым хламам двары матэля «Сіняя месяц», гледзячы на паблісквалі ў халодным месячным святле чыгуначныя рэйкі. Ён мог быць адным з гэтых маладых людзей, бесклапотным кветкай юнацтва, і як жа ў той момант Міа любіла яго. Нават малой адышоў на другі план у ззянні гэтай любові. Яна ведала, што шмат у чым ззянне гэта ілжывае, крыніца яго — ўспаміны гаспадыні цела, і пры гэтым адчувала, што ў чым-то яно можа быць і сапраўдным. Напэўна, яна ведала толькі адно: толькі такая істота, як яна, аддала сваё неўміручасць, магла ацаніць сапраўднае мужнасць тых, хто адважыўся супрацьстаяць сілам Дискордии. Рызыкаваў далікатнай прыгажосцю жыцця, паставіўшы перакананні вышэй ўласнай бяспекі.
  
  «Порадуй яго, вазьмі купюру», — звярнулася яна да Сюзане, але не ўстала да руля, не прымусіла Сюзану гэта зрабіць. Пакінула ёй права выбару.
  
  Але перш чым Сюзанна паспела адказаць, у «Догане» завылі сірэны трывогі, напаўняючы іх падзелены розум шумам і чырвоным святлом.
  
  Сюзана разгарнулася да «Догану», але Міа паспела схапіць яе за плячо, сціснула, як абцугамі.
  
  «Што адбываецца? Што не так?»
  
  «Прыбяры руку!»
  
  Сюзана вывернулася і знікла да таго, як Міа зноў паспела яе схапіць.
  
  11
  
  «Доган» Сюзаны пульсавала і зіхацеў чырвоным панічным святлом. З дынамікаў гучнай сувязі пад столлю ёй на галаву абвальваўся выццё сірэны. Свяціліся толькі два тэлевізійных экрана: адзін паказваў музыкі на куце Лексингтон-авеню і Шасцідзесятай вуліцы, другі — спячага немаўля. Пакрыты расколінамі падлогу гудзеў пад нагамі. На адным пульце кіравання не гарэла ні адной лямпачкі, на адным скакалі языкі полымя.
  
  І сітуацыя вызначана змянялася ад дрэннага да горшага.
  
  Нібы пацвярджаючы яе здагадка, зноў загучаў голас «Дога», неадрозныя ад голасу Блейна.
  
  — УВАГА! — разьнеслася па «Догану» крык. — СІСТЭМА ПЕРАГРУЖАНАЯ! БЕЗ ПАМЯНШЭННЯ НАГРУЗКІ Ў СЕКЦЫІ «АЛЬФА» ПОЎНАЕ АДКЛЮЧЭННЕ СІСТЭМЫ АДБУДЗЕЦЦА ПРАЗ СОРАК СЕКУНД".
  
  Сюзана не памятала ніякай секцыі «Альфа», але ніколькі не здзівілася, убачыўшы адпаведную таблічку. Адзін з пультаў побач з гэтай таблічкай раптам заискрил, і аранжавыя іскры падпалілі сядзенне крэсла. Ўпалі яшчэ некалькі потолочных панэляў, пацягнуўшы за сабой провада.
  
  — БЕЗ ПАМЯНШЭННЯ НАГРУЗКІ Ў СЕКЦЫІ «АЛЬФА» ПОЎНАЕ АДКЛЮЧЭННЕ СІСТЭМЫ АДБУДЗЕЦЦА ПРАЗ ТРЫЦЦАЦЬ СЕКУНД.
  
  Як наконт дыска «ЭМАЦЫЙНАЯ ТЭМПЕРАТУРА»?
  
  — Пакінь яго ў спакоі, — прамармытала яна сабе.
  
  Добра, тады «МАЛОЙ»? Як наконт яго? Пасля імгненнага роздуму, Сюзанна перавяла тумблер з становішча «СОН» у становішча «НЯСПАННЕ», якое бударажыць блакітныя вочы імгненна адчыніліся, ўтаропіліся на Сюзану, як ёй здалося з апантаным цікаўнасцю.
  
  «Дзіця Роланда, — думала яна, і ў душы бушавалі супярэчлівыя эмоцыі. — І мой. А Міа? Дзяўчынка, ты ўсяго толькі ка-мей. І мне цябе шкада».
  
  Ка-мей, ды. Не проста дурніца, а одураченная ка, одураченная лёсам.
  
  — БЕЗ ПАМЯНШЭННЯ НАГРУЗКІ Ў СЕКЦЫІ «АЛЬФА» ПОЎНАЕ АДКЛЮЧЭННЕ СІСТЭМЫ АДБУДЗЕЦЦА ПРАЗ ДВАЦЦАЦЬ ПЯЦЬ СЕКУНД!
  
  Значыць, абуджэнне немаўля карысці не прынесла, па меншай меры, не спыніла адключэнне сістэмы. Пара пераходзіць да плану Б.
  
  Яна пацягнулася да недарэчным дыска «ІНТЭНСІЎНАСЦЬ СУТЫЧАК», які выглядаў рыхт-у-рыхт, як рэгулятар тэмпературы духоўкі пліты яе маці. Паварот дыска да лічбы 2 даўся ёй цаной вялікіх намаганняў і вялікі болем. У адваротны бок круціўся дыск куды лягчэй. Яна нават адчула палёгку ў глыбіні галавы, нібы нейкая група цягліц, доўгі час пребывавшая ў неверагодным напружанні, паслала мозгу падзячны сігнал.
  
  Змоўкла і ревущая сірэна.
  
  Сюзана ўстанавіла супраць стрэлкі лічбу 8, памарудзіла, потым паціснула плячыма. Чаго цягнуць ката за хвост, прыйшоў час нарадзіць і пакончыць з гэтым. І довернула дыск да 10. Як толькі гэта лік ўстала насупраць стрэлкі, моцная боль скруціла жывот, тут жа спусцілася ўніз, да пахвіне. Ёй давялося сціснуць вусны, каб стрымаць крык.
  
  — ЗАБЯСПЕЧАНА ЗМЯНШЭННЕ НАГРУЗКІ Ў СЕКЦЫІ «АЛЬФА», — паведаміў голас Блейна, а потым раптам змяніўся, стаў голасам Джона Уэйна, які Сюзанна так добра памятала.
  
  — ДЗЯКУЙ ЗА ДАПАМОГУ, МАЛЕНЬКАЯ КОВГЕРЛ.
  
  Яна зноў сціснула вусны, каб не вскрикнуть зноў, на гэты раз не ад болю, а ад жаху. Можна, вядома, нагадваць сабе, што Блейн Мона мёртвы і голас яго — брудная
  
  — РОДЫ... ПАЧАЛІСЯ, — з ўзмоцненага дынамікамі галасы зніклі інтанацыі Джона Уэйна. — РОДЫ... ПАЧАЛІСЯ, — і тут голас заспяваў, имитирую Боба Дылана, з-за чаго Сюзанна ужо рыпнулі зубамі. — З ДНЁМ НАРАДЖЭНЬНЯ... КРОШКА!.. З ДНЁМ НАРАДЖЭНЬНЯ...! З ДНЁМ НАРАДЖЭНЬНЯ... ДАРАГІ МОРДРЕД... З ДНЁМ НАРАДЖЭНЬНЯ...!
  
  Сюзана визуализировала вогнетушыцель, які вісіць на сцяне ў яе за спіной, калі павярнулася, ён, само сабой, там і вісеў (праўда, без надпісы «ТОЛЬКІ ТЫ І „СОМБРА“ МОГУЦЬ ДАПАМАГЧЫ ПРАДУХІЛІЦЬ ПАЖАР» і малюнка, які паказвае Шардика, захавальніка Прамяня, у капелюшы медзведзяня Смоуки [207]: зноў подшутило падсвядомасць). Калі яна спяшалася да сцяны, па няроўнаму, у расколінах падлозе, абыходзячы падалі потолочные панэлі, новы прыступ болю працяў цела, опалив агнём жывот і сцегны, выклікаўшы жаданне сагнуцца напалам і абхапіць рукамі вялізны камень у яе чэраве.
  
  «Доўга гэта не працягнецца, — падумала яна голасам, які часткова належаў Сюзане, а часткова — Детте. — Не, мэм. Гэты малой нясецца, як экспрэс».
  
  Але тут боль крыху апусціла. Сюзана сарваў са сцяны вогнетушыцель, накіравала чорны ражок на падпалены пульт кіравання, націснула пускавую кнопку. З вогнетушыцеля вырвалася бруя пены, накрываючы полымя. Пачулася шыпенне, у нос ударыў непрыемны пах, які нагадвае пах падпаленых валасоў.
  
  — ПАЖАР... ПАТУШАНЫ, — абвясціў голас «Дога». — ПАЖАР... ПАТУШАНЫ, — і зноў змяніўся, стаў голасам ангельскага лорда. — ПАВІНЕН ПРЫЗНАЦЬ, ВЫДАТНАЯ ПРАЦА, СЮЗАННА, ЗРОБЛЕНА ЦУДОЎНА!
  
  Сюзана зноў кінулася праз які нагадвае міннае поле падлогу «Дога», схапіла мікрафон, ўключыла. Над галавой, на адным з двух якія працуюць тэлевізійных экранаў, Міа ішла да мэты, перасякала Шестидесятую вуліцу. І тут Сюзанна ўбачыла зялёны навес з падсмажаным парасём, і сэрца яе ўпала. Не Шестидесятую, а Шэсцьдзесят першую. Якая выкрала яе цела сцерва практычна дабралася да мэты.
  
  — Эдзі! — закрычала яна ў мікрафон. — Эдзі або Роланд! — якога чорта, трэба звяртацца да ўсіх, раптам хто-небудзь ды пачуе. — Джэйк! Бацька Каллагэн! Мы ўжо і «Дыксі-Піг» і збіраемся нарадзіць гэтага чортава дзіця! Паспрабуйце знайсці нас, калі зможаце, але будзьце асцярожныя!
  
  Яна зноў паглядзела на экран. Міа ўжо перайшла вуліцу, стаяла на тым баку, дзе знаходзіўся рэстаран, глядзела на зялёны навес. У нерашучасці. Магла яна прачытаць «ДЫКСІ-ПІГ»? Хутчэй за ўсё, няма, але ўжо сэнс карцінкі, напэўна, зразумела. Усмешлівы, падсмажаны парася. І доўга стаяць на парозе яна не магла, роды-то пачаліся.
  
  — Эдзі, я павінна ісці. Я люблю цябе, салодзенькі! Што б ні здарылася, памятай пра гэта! Ніколі не забывай! Я цябе люблю! Гэта... — яе погляд зваліўся на шкалу з трыма сектарамі. Стрэлка ўжо выйшла з чырвонага. Сюзана падумала, што ў жоўтым сектары яна застанецца да завяршэння родаў, а потым перамесціцца ў зялёны. Калі, вядома, усё пройдзе гладка. Тут да яе дайшло, што яна ўсё яшчэ сціскае ў руках мікрафон.
  
  — Гэта Сюзана-Міа, сувязь адключаю. Ды будзе з вамі Бог, хлопчыкі. Бог і ка.
  
  Яна паставіла мікрафон на пульт і закрыла вочы.
  
  12
  
  Сюзана імгненна адчула якія адбыліся ў Міа змены. Хоць яна па-ранейшаму імкнулася ў «Дыксі-Піг» і сутычкі значна ўзмацніліся, у думках у яе было іншае. Яна думала пра Адэце Холмс і аб тым, што Майкл Швернер называў «Миссисипским гадовым праектам» (а рабацягі Оксфарда называлі яго еврейчиком). Эмацыйная атмасфера, у якую вярнулася Сюзанна, нагадвала зацішша перад лютай вераснёўскай навальніцы.
  
  «Сюзанна! Сюзанна, дачка Дэна!»
  
  «Так, Міа».
  
  «Я пагадзілася стаць смяротнай».
  
  «Ты так казала».
  
  І Міа вызначана выглядала ў Федике смяротнага. Смяротнага і глыбока цяжарнай.
  
  «Аднак, я згубіла шмат што з таго, што і з'яўляецца прывабным у кароткай жыцця. Не так? — гары, переполнявшее голас, рвала душу; здзіўленне раздирало яе яшчэ мацней. — І ў цябе няма часу расказаць мне аб гэтым. Ва ўсякім выпадку, цяпер».
  
  «Паедзем куды-небудзь яшчэ, — прапанавала Сюзанна, без асаблівай надзеі. — Спынім таксі, паедзем у бальніцу. Радзім яго разам, Міа. Можа, нават зможам разам рас...»
  
  «Калі я паеду куды-то яшчэ, ён памрэ, і мы разам з ім, — казала яна са стоадсоткавай упэўненасцю. — А я павінна яго нарадзіць. Мяне пазбавілі ўсяго, акрамя майго малога, і я яго морду. Але... Сюзана... перш чым мы ўвойдзем... ты казала пра сваю маці...»
  
  «Я схлусіла. У Оксфардзе была я. Хлусня прасцей спробы растлумачыць падарожжа ў часе і існаванне паралельных светаў».
  
  «Пакажы мне праўду. Пакажы мне сваю маці. Пакажы, прашу цябе!»
  
  Часу пралічыць усе наступствы гэтай просьбы ў Сюзаны не было. Яна магла або пагадзіцца, або рэзка адмовіць. Сюзана абрала першы варыянт.
  
  «Глядзі», — коратка адказала яна.
  
  13
  
  У краіне Памяць цяперашні час заўсёды. Там ёсць Ненайденная дзверы (аб, страчаная) і калі Сюзанна знайшла яе і адкрыла, Міа ўбачыла жанчыну з чорнымі, зачасанымі назад валасамі і дзіўнымі шэрымі вачыма. Блузку жанчыны ў шыі ўпрыгожвае камея. Ён сядзіць за кухонным сталом, гэта жанчына, і яе навечна асвятляюць падалі ў акно сонечныя прамяні. У гэтым ўспаміне гадзіны заўсёды паказваюць дзевяць хвілін трэцяга кастрычніцкага дня 1946 года. Вялікая вайна скончылася, па радыё спявае Ірэн Дзей, на кухні стаіць пах имбирной пернікі.
  
  — Адэта, падыдзі і пасядзі са мной, — кажа жанчына, яе маці. — З'еш што-небудзь сладенькое. Ты добра выглядаеш, дзяўчынка.
  
  І яна усміхаецца. О, які пайшоў, зьнесены ветрам смутку прывід вяртаецца зноў!
  
  14
  
  Празаічна, аднак, скажаце вы, можаце так сказаць. Юная дзяўчына вяртаецца дадому з школы, з партфелем падручнікаў у адной руцэ, з мяшком з фізкультурнай формай у іншы. На ёй белая блузка, плиссированная спадніца з шатландкі, гольфы з бантамі па баках, памяранцава чорныя, у колерах школы. Яе маці, якая сядзіць за сталом, падыме галаву, глядзіць на яе, прапануе кавалак толькі што выпечанай имбирной пернікі. І гэты толькі адзіны момант з мільёна яму падобных, адзінае мельчайшее падзея, з якіх вытканая жыццё. Але ад гэтага бачання ў Міа перахапляе дыханне (ты добра выглядаеш, дзяўчынка). І ў канцы ты можаш стаць жанчынай, якая сядзіць ля стала пад якія падаюць у акно сонечнымі прамянямі. Ты можаш стаць той, хто глядзіць на дзіця, адважна выплывающего з гавані дзяцінства. Ты можаш стаць ветрам, надзімаць ветразі свайго дзіцяці. Ты. «Адэта, падыдзі і пасядзі са мной». Дыханне Міа пачатак са свістам выходзіць з грудзей. «З'еш што-небудзь сладенькое». Яе вочы засціліся, усмешлівы парася на навесе спачатку раздвоіцца, потым учетверился. «Ты добра выглядаеш, дзяўчынка». Нейкі адрэзак часу лепш, чым ніякага. Нават пяць гадоў, а можа, і тры, лепш, чым адсутнасць часу. Яна не ўмела чытаць, не была ні ў больш-чым-доме, ні ў ніякім доме, але з такім матэматычным разлікам магла справіцца без праблем: тры — лепш, чым нічога. Нават адзін лепш, чым нічога. Ох... Ох, але... Міа думала пра хлопчыка з блакітнымі вачыма, якія ўваходзяць у дзверы, якога яна знаходзіла, а не губляла. Яна думала пра тое, як скажа яму: «Ты добра выглядаеш, сынок!» Міа расплакалася. «Што я нарабіла?» — жудасны пытанне. "А што я магла зрабіць замест таго, што зрабіла? — яшчэ жудасней. О, Дискордия!
  
  15
  
  Сюзана атрымала адзіны шанец што-небудзь зрабіць, пакуль Міа стаяла ля прыступак, якія вядуць да яе лёсу. Яна сунула руку ў кішэню джынсаў, намацала чарапашку, skolpadda. Яе карычневыя пальцы, аддзеленыя ад белага сцягна Міа толькі тонкім пластом матэрыі, стуліліся на черепашке. Сюзана выцягнула яе і кінула ў ліўневую канаву. З яе рукі на калені ка. А потым Сюзану ўзьнесьлі на тры прыступкі да падвойным дзвярэй «Дыксі-Піг».
  
  16
  
  Унутры панаваў змрок, і спачатку Міа не бачыла нічога, акрамя каламутных чырвона-аранжавых агнёў. Электрычных паходняў, накшталт тых, што яшчэ асвятлялі некаторыя залы замка Дискордия. З пахам, аднак, усё было ясна і, нягледзячы на новую сутычку, страўнік сустрэў пах смажанай свініны галодным буркатаннем, патрабуючы, што яго накармілі. Ды і малой хацеў ёсць.
  
  «Гэта не свініна, Міа», — спрабавала супакоіць яе Сюзанна, але Міа ніяк не прарэагавала.
  
  Як толькі дзверы за Міа зачыніліся, у кожнай стаяў чалавек або чалавекападобныя істота, бачнасць прыкметна палепшылася. Яна трапіла ў доўгі, вузкі абедзенны зала. Яна бачыла беласнежныя абрусы і сурвэткі. На кожным століку стаяў аранжавы падсвечнік з запаленай свечкай. Агеньчыкі паблісквалі, нагадваючы лісіныя вочы. Падлогу пры ўваходзе выклалі чорным мармурам, але ад стойкі метрдотеля яго прыкрываў цёмна-чырвоны дыван.
  
  За стойкай стаяў сэй гадоў шасцідзесяці, з зачасанымі назад сівымі валасамі і вузкім, даволі-такі драпежным тварам. Тварам ён мог сысці за інтэлігентнага чалавека, але такую вопратку, ярка-жоўты пінжак спартыўнага крою, чырвоная кашуля і чорны гальштук, мог насіць толькі прадавец патрыманых аўтамабіляў або азартны гулец, гастралюючы па невялікіх гарадах і потрошащий мясцовых лохаў. Па цэнтры ілба пламенела чырвоная дзірка дыяметрам з цаля, нібы ў яго стралялі з блізкай адлегласці. Кроў залівала дзірку да краёў, але на бледную скуру не выплюхвалася.
  
  За столікамі абедзеннага залы сядзела каля пяцідзесяці мужчын і ў палову менш жанчын. Па большай частцы ў такіх жа крычаць строях, як і сівы джэнтльмен. Вялікія пярсцёнкі зіхацелі на мясістых пальцах, дыяментавыя завушніцы адлюстроўвалі аранжавы святло электрычных паходняў.
  
  Зрэшты, некаторыя апраналіся куды сціплей: меншасць аддавала перавагу простым белым кашуль і джынсаў. Гэтых спадароў адрознівалі бледнасць скуры і насцярожаны, уважлівы погляд, вясёлкавыя абалонкі ператварыліся ў вузкія абадкі, усё астатняе месца займалі вялізныя зрэнкі. Іх цела атачаў вельмі слабы, часам знікае сіні арэол. Міа гэтыя бледныя, у сінім арэоле істоты здаваліся куды больш чалавечнымі, чым «нізкія людзі», мужчыны ці жанчыны. Яны былі вампірамі, для таго, каб гэта зразумець, Міа не патрабавалася праверыць, завостраныя іклы, якія які выклікае пры ўсмешцы, але ўсё роўна, у параўнанні з падручнымі Сейра яны выглядалі больш чалавечнымі. Магчыма, таму, што раней былі людзьмі. Што ж тычылася астатніх...
  
  «Іх твары — маскі, — адзначала яна з нарастаючым агідай. — Пад маскамі Ваўкоў хаваліся электронныя людзі, робаты, а што хаваецца пад гэтымі?»
  
  У абеднай зале панавала мёртвая цішыня, але адкуль-то, і месца гэта вызначана знаходзілася непадалёк, даляталі абрыўкі гутарак, смех, звон шклянак, рыпанне сталовых прыбораў аб талеркі. Што-то палілося, віно або вада, выказала здагадку Міа, пасля чаго рушыў услед гучны выбух рогату.
  
  Мужчына і жанчына, з «нізкіх людзей», ён — у смокінгу з штрыфлямі з шатландкі і чырвоным аксамітным гальштуку-матылю, яна — у серабрыстым вячэрнім сукенка без бретелек, абодва тоўстыя да агіднасці, павярнуліся (з напісаным на тварах незадаволенасцю) на гэтыя гукі. Іх крыніца, мяркуючы па ўсім, знаходзіўся за раскошным габеленам, якія паказваюць рыцараў, ужинающих са сваімі дамамі. Калі таўстуны паварочваліся, Міа бачыла, як іх шчокі нібы отслоились, а пад імі на імгненне мільганула нешта чырвонае і валасатае.
  
  «Сюзанна, гэта была іх скура? — спытала Міа. — Святы Божа, у іх такая скура?»
  
  Сюзана не адказала, нават не палічыла патрэбным сказаць: «Я ж табе казала» або «Хіба я цябе не папярэджвала?» Для раздражнення час сышло (як, зрэшты, і для іншых эмоцый), і Сюзанна шчыра шкадавала жанчыну, якая прывяла яе сюды. Так, Міа ашуквала і аддавала; так, спрабавала зрабіць усё, каб Эдзі і Роланд загінулі. Але хіба ў яе быў выбар? Сюзана раптам зразумела, не без горычы, што цяпер яна можа даць дакладнае вызначэнне ка-мей: чалавек, якому дадзена надзея, але не права выбару.
  
  «Усё роўна што даць матацыкл сляпому», — падумала яна.
  
  Рычард Сейр, стройны, падцягнуты, сярэдніх гадоў, сімпатычны, поўныя вусны, бровы вразлет, пачаў апладзіраваць. Зазіхацелі пярсцёнкі на яго пальцах. Жоўты пінжак яркім плямай вылучаўся ў змрочным святле.
  
  — Хайль, Міа! — усклікнуў ён.
  
  — Хайль, Міа! — адгукнуліся астатнія.
  
  — Хайль, Маці!
  
  — Хайль, Маці! — закрычалі вампіры і «нізкія людзі», мужчыны і жанчыны, і таксама пачалі апладзіраваць. Быццам бы з усёй сілы пляскалі ў ладкі, але акустыка абедзеннага залы глушыла гук і ператварала апладысменты ў шолах крылаў кажаноў. Новая сутычка скруціла Міа, ды так, што ў яе падагнуліся калені. Яе пацягнуў наперад, і аднак, боль дзе-тое радавала, прадракаючы хуткае збавенне ад цяжару. Сейр ступіў да яе, схапіў за перадплечча, падтрымаў, не даў упасці. Яна падумала, што яго дотыку будуць халоднымі, як лёд, але няма, рукі Сейра палалі, як у хворага халерай.
  
  У гэты момант з ценяў выступіла наперад высокая постаць, істота, якое адрозніваецца і ад вампіраў, і ад «нізкіх людзей». У джынсах і просты белай кашулі, і Міа бачыла, што над каўняром галава птушкі. Пакрытая гладкімі пярынкамі цёмнай жаўцізны. З чорнымі вачыма. Істота таксама ветліва захлопало, і ад Міа не укрылось, што яго рукі заканчваюцца не пальцамі, а кіпцюрамі.
  
  Паўтузіна жукаў выскачылі з-пад аднаго з сталоў і ўтаропіліся на яе вачыма на ножках. Жахліва разумнымі вачыма. Іх мандзібулы выдавалі гукі, падобныя на смех.
  
  «Хайль, Міа! — пачула яна ў галаве. Разам са стракатаннем. — Хайль, Маці», — а потым яны зніклі, растварыліся ў ценях.
  
  Міа павярнулася да дзвярэй і ўбачыла двух «нізкіх людзей», якія іх і закрывалі. І так, гэта былі маскі. Стоячы побач з ахоўнікамі, не складала працы вызначыць, што іх чорныя валасы намаляваныя. Міа паглядзела на Сейра, сэрца ў яе ўпала.
  
  Занадта позна. Занадта позна што-небудзь зрабіць, акрамя як нараджаць у гэтай благой кампаніі.
  
  17
  
  Сейр прыбраў рукі, калі яна абарочвалася да дзвярэй. Цяпер зноў узяў яе за левую руку. У той жа момант яна адчула, што яе схапілі з правую. Павярнуўшы галаву, убачыла таўстуху ў серабрыстым сукенка. Яе беспамерны бюст так і рваўся вонкі, сукенкі з цяжкасцю ўдавалася ўтрымаць яго. Скура перадплеччаў вісела складкамі, ад яе ішоў задушлівы пах тальку. На лбе чырванела рана, запоўненая крывёю, якая не выцякала з яе.
  
  «Так яны дыхаюць, — падумала Міа. — Так яны дыхаюць, калі носяць свае...»
  
  З-за нарастальнага смуты Міа практычна забылася пра існаванне Сюзаны Дын, а ўжо пра Детту — цалкам. Таму, калі Детта Уокер выступіла наперад, якое там, выскачыла наперад, Міа не змагла яе спыніць. І назірала, як яе рукі вскинулись, нібы самі па сабе, а пазногці ўпіліся ў пухлую шчаку жанчыны ў серабрыстым вячэрнім сукенка. Жанчына ўскрыкнула, а вось, дзіўна, але факт, астатнія, уключаючы Сейра, так хутка, быццам вада, нібы ніколі ў жыцці не бачылі нічога больш пацешнага.
  
  Маску чалавечнасці сьцягнулі з гэтай «нізкай жанчыны», потым сарвалі. Сюзане успомніліся яе апошнія імгненні ў галерэі замка, калі ўсё застыла, а неба разарвалася, як папера.
  
  Детта амаль што цалкам сарвала маску. На кончыках яе пальцаў павіслі рэшткі нейкага матэрыялу, падобнага на латекс. А пад маскай апынулася галава вялізнай чырвонай пацукі, мутанта з жоўтымі зубамі, якія растуць на вонкавай паверхні шчок і белымі чарвякамі, звівістымі, у ноздрах.
  
  — Дрэнная дзяўчынка, — пацук патрэсла пальцам перад тварам Сюзаны-Міа. Іншая рука па-ранейшаму сціскала яе перадплечча. Напарнік жанчыны, «нізкі мужчына» ў безвкусном смокінгу, ад смеху аж сагнуўся напалову, і ў гэты момант Міа ўбачыла, што ззаду, з яго штаноў што-то тырчыць. Занадта костлявое, каб быць хвастом, але вырашыла яна, нічога іншага там тырчаць не магло.
  
  — Пайшлі, Міа, — Сейр пацягнуў яе наперад. Потым нахіліўся, зазірнуўшы ў вочы, як палюбоўнік. — Ці гэта ты, Адэта? Ты, ці не так? Гэта ты, лезущая ва ўсе шчыліны, сверхобразованная, доставляющая масу клопатаў негритоска?
  
  — Не, гэта я, крысомордый, белы гаўнюк! — гыркнула Детта, а потым плюнула Сейру ў твар.
  
  Ад здзіўлення ў Сейра адпала сківіца. Але ён тут жа закрыў рот і нахмурыўся. У абеднай зале зноў запанавала цішыня. Ён выцер сьліну з твару, з маскі, якую насіў на твары, паглядзеў на мокрую далонь, не верачы сваім вачам.
  
  — Міа? — спытаў ён. — Міа, ты дазволіла ёй плюнуць у мяне? У мяне, хроснага бацькі твайго дзіцяці?
  
  — Ты шакалье дзярмо! — выкрыкнула Детта. — Ты сосешь член свайго таткі, калупаючыся пальцам у яго дупе, і гэта ўсё, на што ты здольны! Ты...
  
  — Выгані яе! — праравеў Сейр.
  
  І на вачах вампіраў і «нізкіх людзей», тых, хто сабраўся ў абеднай зале «Дыксі-Піг», Міа гэта і зрабіла. Вынік атрымаўся дзіўным. Голас Детты пачаў слабець, нібы яе выводзілі з залы (скажам, выкідала, ухапіўшы за карак). Яна ўжо не спрабавала казаць, толькі хрыпла смяялася, але неўзабаве сціх, і смех.
  
  Сейр пастаяў, сашчапіўшы рукі перад сабой, пільна гледзячы на Міа. Глядзелі на яе і астатнія. Дзе-то за габеленам, якая паказвае ужинающих рыцараў і іх дам, смяялася і балбатала іншая група наведвальнікаў рэстарана.
  
  — Яна пайшла, — нарэшце адказала Міа. — Дрэнная пайшла, — нават у цішыні абедзеннага залы голас яе пачулі далёка не ўсе, таму што казала яна шэптам. Не падымаючы вачэй, шчокі яе пабялелі, як палатно. — Калі ласка, містэр Сейр... сэй Сейр... цяпер, калі я зрабіла ўсё, як вы прасілі, калі ласка, скажыце, што вы казалі мне праўду і я змагу выхоўваць майго малога. Калі ласка, так і скажыце! Калі скажаце, то ніколі не пачуеце пра іншы, я клянуся ў гэтым асобай айца майго і імем маці, клянуся.
  
  — У цябе не было ні бацькі, ні маці, — адказаў Сейр. У голасе чулася пагарда. Спагады і жалю, аб якіх яна маліла, месцы ў яго вачах не знайшлося. А над вачыма чырвоная дзірка ў ілбе напаўнялася і напаўнялася крывёю, якая не расплескивалась.
  
  Зноў боль, больш моцная, чым раней, ўбіла ў Міа свае зубы. Міа пахіснулася, але на гэты раз Сейр і не падумаў падтрымаць яе. Яна ўпала перад ім на калені, паклала рукі на яго шурпатыя, бліскучыя, са скуры страуса туфлі і знізу ўверх паглядзела на бледны твар. Ён глядзеў на яе, па-над ярка-жоўтага пінжака спартыўнага крою.
  
  — Калі ласка, прашу вас, стрымайце дадзенае мне абяцанне.
  
  — Можа, стрымаю, а можа, і не, — адказаў ён. — Ведаеш, мне ніколі не лізалі туфлі. Можаш ты сабе такое ўявіць? Пражыць столькі гадоў, як я, і ні разу не ўбачыць, як цябе ліжуць абутак.
  
  Дзе-то захіхікала жанчына.
  
  Міа нахілілася наперад.
  
  «Не, Міа, няма», — прастагнала Сюзанна, але Міа ёй не адказала. Яе не спыніла нават паралізуючы боль глыбока ўнутры. Яна пачала лізаць шурпатую паверхню туфляў Рычарда Сейра. Сюзана нават здалёк адчула іх густ. Сухі, пыльны, скураны густ, поўны смутку і прыніжэньня.
  
  Якое-то час Сейр ёй не перашкаджаў, потым спыніў:
  
  — Спыні. Дастаткова.
  
  Груба, рыўком падняў на ногі, нахіліўся да яе, так, што яго, без ценю ўсмешкі, твар апынулася ў трох цалях ад яе асобы. Цяпер яна ўжо не магла не бачыць масак, якія насіў і ён, і астатнія «нізкія людзі». Скрозь амаль празрыстыя шчокі просвечивали завіткі цёмна-чырвоных валасоў.
  
  А можа, варта было называць іх поўсцю, раз ужо яны пакрывалі ўвесь твар.
  
  — Твая пакорлівасць нічога табе не дасць, хоць, павінен прызнаць, цудоўныя адчуванні.
  
  — Вы абяцалі! — усклікнула яна, паспрабаваўшы вырвацца з яго рук. Але тут жа пайшла новая сутычка, і яна согнулась напалову, імкнучыся не крычаць. Калі боль адпусціла, працягнула. — Вы казалі, пяць гадоў... можа, сем... так, сем... усё лепшае для майго малога, так ты казаў...
  
  — Так, — кіўнуў Сейр, — быццам бы ўзгадваю, Міа, — ён нахмурыўся, нібы сутыкнуўся з надзвычай складанай праблемай, потым празьзяў. Маска у кутку рота на імгненне адышла, калі ён усміхаўся, адкрыўшы жоўты зуб, які расце з зморшчыны ў тым месцы, дзе ніжняя губа сходилась з верхняй. Потым адпусціў адну руку, з тым, каб падняць палец, прама-ткі педагог, што-то тлумачыць непанятлівай вучаніцы. — Усё лепшае, менавіта так. Пытанне ў тым, вячэру ўражваюць ты гэтаму крытэру.
  
  Адабральны смех вітаў гэтую жарт. Міа памятала, як яны называлі яе Маці, як, вітаючы, крычалі ёй хайль, але ўсё гэта было ў далёкім мінулым, не мае ніякага значэння абрывак сну.
  
  «Ад цябе патрабавалася толькі выносіць яго, ці не так? І з гэтым ты добра справілася, — данёсся з глыбіні голас Детты, магчыма, з вязніцы. — Так, ты проста выдатна з гэтым справілася, дзяўчынка».
  
  — Я ж гадзілася на тое, каб выношваць яго, ці не так? — Міа літаральна выплюнула гэтыя словы ў твар Сейру. — Гадзілася на тое, каб пасылаць іншую ў балота ёсць жаб, пры гэтым прымушаючы яе думаць, што гэта чорная ікра... З гэтым я справілася, ці не так?
  
  Сейр міргнуў, несумненна, здзіўлены гэтак рэзкім адказам.
  
  А Міа зноў памякчэла.
  
  — Гэй, успомніце, я ахвяравала ўсім.
  
  — Фі, у цябе не было нічога! — запярэчыў Сейр. — Ты была бесцялесным прывідам, чыё існаванне складалася ў адным: затрахать да смерці выпадковага валацугу. Шлюха вятроў, ці не так называў Роланд падобных цябе?
  
  — Тады падумайце аб іншай, — не здавалася Міа. — Той, што называе сябе Сюзана. Дзеля майго малога я скрала ў яе жыццё, пазбавіла яе мэты ў жыцці, і ўсё па вашай просьбе.
  
  Сейр нядбайна адмахнуўся.
  
  — Словы не прынясуць табе больш карысці, Міа. Так што лепш зачыні рот.
  
  Ён павярнуўся налева, кіўнуў. «Нізкі мужчына», з бульдожьей фізіяноміяй пад шапкай курчавых сівых валасоў выступіў наперад. Чырвоная дзірка ў яго лбе была не круглай, а крыху выцягнутай, якая нагадвае вачэй кітайца. За ім ішло яшчэ адно істота з галавой цёмна-карычневага ястраба, якая тырчыць над футболкай з надпісам на грудзях «СІНІЯ Д'ЯБЛЫ ДЗЮКА». Яны ўзялі яе за рукі. Дотыку птицеголового выклікалі пренеприятные адчуванні: што-то лускаватыя, чужое ўсім зямным.
  
  — Ты была выдатнай захавальніцай, — кіўнуў Сейр, — у гэтым мы цалкам з табой згодны. Але мы павінны таксама памятаць, што выношвала дзіцяці сяброўка Роланда з Гилеада, ці не так?
  
  — Гэта хлусня, — усклікнула яна. — О, гэта брудная... ХЛУСНЯ!
  
  Сейр працягнуў, нібы і не чуў яе.
  
  — Для рознай працы, як вядома, патрабуюцца розныя навыкі. Як гаворыцца, не можа боты тачать пірожнік, а пірагі пячы шавец.
  
  — Калі ЛАСКА! — закрычала Міа.
  
  Ястраб прыклаў свае рукі, няма, птушыныя лапы з кіпцюрамі да галавы, нібы закрываючы вушы, пачаў разгойдвацца з боку ў бок, нібы раптам аглух. Гэтая пантаміма, зразумелая справа, выклікала смех і нават захопленыя крыкі.
  
  Сюзана цьмяна адчула, як што-то цёплае вылілася ёй на ногі, на ногі Міа, убачыла, як джынсы пацямнелі ў пахвіны і на сцёгнах. Яе вады нарэшце-то адышлі.
  
  — Пойдзем... нараджаць ДЗІЦЯЦІ! — захоплена, зусім як вядучы якога-небудзь тэлешоў, усклікнуў Сейр. Усмешка ў яго выйшла вельмі ўжо зубастай: яны зіхацелі двума радамі як унізе, так і ўверсе. — А потым разбярэмся. Абяцаю табе, твая просьба абавязкова будзе ўсебакова разгледжаная. А пакуль... Хайль, Міа! Хайль, Маці!
  
  — Хайль, Міа! Хайль, Маці! — закрычалі астатнія, і Міа раптам зразумела, што яе цягнуць у глыбіню залы, «нізкі мужчына» з бульдожьей фізіяноміяй за левую руку, а птицеголовый, падобны на ястраба, за правую. У Ястраба пры кожным удыху ў горле што-то непрыемна шипело. Яе ногі ледзь дакраналіся да дывана, Міа літаральна неслі да другога птицеголовому, з жоўтымі пярынкамі. Кенарь, так яна яго назвала.
  
  Па ўзмаху рукі Сейра Бульдог і Ястраб спыніліся. Адпаведна, спынілася і Міа. Сейр загаварыў з Кенарем, паказваючы на ўваходныя дзверы «Дыксі-Піг». Міа пачула імя Раланда, потым Джэйка. Кенарь кіўнуў. Сейр зноў паказаў на дзверы, паківаў галавой. «Ніхто не павінен сюды ўвайсці, — азначала калыханне. — Ніхто!»
  
  Кенарь зноў кіўнуў і што-то зачирикал. Ад гэтых гукаў Міа хацелася выць. Яна адвярнулася, і погляд упаў на габелен з рыцарамі і іх дамамі. Яны сядзелі за сталом, які яна даведалася: яго «срисовали» з таго, што стаяў у банкетнай зале замка Дискордия. Артур Эльдский сядзеў на чале стала, у кароне і з жонкай па правую руку. Вочы яго былі блакітнымі, як ёй не раз снілася.
  
  
  
  Ка абрала гэты самы момант, каб у абедзенны зала «Дыксі-Піг» пракраўся невядома адкуль які ўзяўся парыў ветру, якім і завернуло куток габелена. Праз секунду-іншую куток ўстаў на месца, але гэтага часу хапіла Міа, каб убачыць яшчэ адзін абедзенны зала, асобны, для невялікіх кампаній.
  
  За доўгім драўляным сталом пад зіготкай крыштальнай люстрай сядзелі з тузін мужчын і жанчын, іх жаўтлява-зялёныя асобы перакрыццяў і ссохлись ад узросту і злосці. Оттянувшиеся вусны выстаўлялі напаказ цэлы зубной арсенал. Дні, калі любы з гэтым пачвар магла закрыць рот, засталіся ў мінулым. З куткоў чорных вачэй сачылася нейкая вадкасць, якая нагадвае дзёгаць. Зубы тырчэлі і з жоўтай скуры шчок, паміж агіднымі на выгляд астраўкамі воўны.
  
  «Хто яны? — усклікнула Міа. — У імя багоў, хто яны?»
  
  [208]"Мутанты, — адказала Сюзана. — А можа, варта называць іх гібрыды . І гэта не мае роўна ніякага значэння. А што, ты бачыла, ці не так?"
  
  Яна бачыла, і Сюзанна гэта ведала. Хоць куток габелена вельмі хутка вярнуўся на месца, абодва яны паспелі разглядзець у цэнтры стала партатыўны электрычны рашпер з які верціцца вертелом. На ражне круцілася і безголовая тушка, з карычневай скарыначкай, истекающая сокамі. І ў паветры пахла не свінінай. На ражне, карычневы, як смажаны сквоб [209], круціўся чалавечы немаўля. А істоты, якія сядзелі вакол стала, падстаўлялі кубкі з тонкага фарфору пад капае з яго сокі... салютавалі імі адзін аднаму... і пілі.
  
  Парыў ветру верш. Куток габелена адсек жудаснае відовішча. І яшчэ да таго, як рожающую жанчыну зноў схапілі за рукі і пацягнулі з абедзеннага залы у глыбіні будынка, які злучае многія светы, размешчаныя ўздоўж Прамяня, да яе дайшло, што ж намалявана на габелене: Артур Эльдский падносіў да рота не курыную ножку, як магло здацца з першага погляду. Не, то была ножка немаўля. І ў келіху, які падымала лэдзі Ровена, пляскалася не віно, а кроў.
  
  — Хайль, Міа! — зноў усклікнуў Сейр. Ужо ён-то знаходзіўся ў цудоўным настроі: голуб, які ляцеў з далёкіх краёў, вярнуўся ў галубятню.
  
  — Хайль, Міа! — прагрымела ў зале. Нібы віталі любімую футбольную каманду. Да вампірам і «нізкім людзям» далучыліся якія сядзяць за габеленам, шлях іх галасы, хутчэй, нагадвалі рык. І раты яны набілі ежай.
  
  — Хайль, Маці! — і Сейр ў насмешку ёй пакланіўся, каб падкрэсліць, што ўвесь гэты ўрачысты прыём не больш, чым насмешка.
  
  — Хайль, Маці! — паўтаралі яму вампіры і «нізкія людзі», хваля гэтых насмешлівых апладысментаў забрала яе спачатку на кухню, потым у кладоўку і, нарэшце, на якая сыходзіць ўніз лесвіцу.
  
  А ў канцы шляху, на жаль, яе чакала дзверы.
  
  18
  
  Сюзана зразумела, што яны на кухні «Дыксі-Піг» па паху гатавання: вядома ж, рыхтавалі тут не свініну, а тое, што піраты васемнаццатага стагоддзя называлі «доўгай свінінай».
  
  Колькі гадоў вампіры і «нізкія людзі» Нью-Ёрка выкарыстоўвалі гэты рэстаран, як свой аванпасты? З часоў Каллагэна, з сямідзесятых або васьмідзесятых гадоў? З яе часу, шасцідзесятых? Напэўна даўжэй. Сюзана выказала здагадку, што нейкі аналаг «Дыксі-Піг» існаваў і ў тыя далёкія гады, калі галандцы купілі гэты востраў у індзейцаў за некалькі мяшкоў з каралямі і пачалі насаджаць сярод іх хрысціянскую рэлігію, якая пусціла больш глыбокія карані, чым іх сцяг. Практычныя людзі, гэтыя галандцы, вялікія аматары свіны адбіўной і не патрабуюць ніякай магіі, што белай, што чорнай.
  
  Яна ўбачыла дастаткова, каб зразумець: кухня «Дыксі-Піг» — блізнюк кухні, у якой яна пабывала ў замку Дискордия. Той самай кухні, дзе Міа забіла пацука, спрабавала вырваць сваю долю пакінутай там ежы, засмажанага ў духоўцы парася.
  
  «Толькі не было там ні печы, ні парасяці, — падумала яна. — Чорт, і кухні не было. Парася быў за свіранам і належаў ён Тиану і Залии Джеффордс. А забіла яго і піла гарачую кроў я — не яна. Да таго часу яна амаль цалкам завалодала маім целам, толькі я гэтага не ведала. Цікава, а Эдзі...»
  
  Калі Міа схапіла яе на гэты раз, адарваўшы ад сваіх думак і зашвырнув ў цемру, Сюзанна ўсвядоміла наколькі поўным быў кантроль гэтай вечна што-то патрабуе, жудаснай сцервы над яе жыццём. Яна ведала, чаму Міа гэта зрабіла: дзеля свайго малога. Але чаму яна, Сюзанна Дын, дапусціла такое? Таму што і раней у ёй жыла другая асоба? Таму што яна не магла існаваць без незнаёмкі ва ўласным розуме, як Эдзі не мог абысціся без гераіну? Яна баялася, што гэта праўдзівы адказ.
  
  Сюзана ляцела ў вихрящейся цемры. А адкрыўшы вочы, убачыла лютую месяц, што вісела над замкам Дискордия, і мігатлівае чырвонае зарыва (кузня Караля) на гарызонце.
  
  — Да мяне! — крыкнуў жаночы голас, зусім як у мінулы раз. — Сюды, дзе няма ветру.
  
  Сюзана паглядзела ўніз і ўбачыла, што ног у яе няма, і яна сядзіць на той жа груба пазбіванай калясцы, што і ў свой першы візіт у замак. Тая ж жанчына, высокая і станістая, з чорнымі валасамі, трапяткімі на ветры, клікала яе. Зразумела, Міа, і ўсё гэта, замак, прыгонная сцяна, галерэя, здаваліся Сюзане гэтак жа «рэальнымі», як ўспаміны аб банкетнай зале.
  
  Яна падумала: "Але Федик быў сапраўдным. Цела Міа, яно ж маё цела, цяпер цягнуць праз кухню «Дыксі-Піг», дзе рыхтуюцца жудасныя стравы для наведвальнікаў — нелюдзяў. Галерэя ў замку існуе толькі ў розуме Міа, яе прытулак, яе «Доган».
  
  — Да мяне, Сюзанна з Сярэдняга свету, далей ад зарева Пунсовага Караля! Прыйдзі пад абарону гэтага мерлона, дзе няма ветру.
  
  Сюзана пахітала галавой.
  
  — Скажы, што ты хочаш сказаць, і скончым з гэтым, Міа. Мы павінны нарадзіць дзіця, ага, ужо не ведаю як, але ўдваіх, і, як толькі ён з'явіцца на святло, мы расстанемся. Ты і так атруціла маю жыццё, яшчэ як атруціла.
  
  Голас Міа перапаўняла адчай, жывот гарой пёр з-пад мексіканскай шалі, вецер адкідаў чорныя валасы з твару.
  
  — Між іншым, ты сама прыняла яд, Сюзанна! Сама яго праглынула! Так, калі немаўля яшчэ быў непроклюнувшимся семечком ў тваім жываце!
  
  Магло такое быць? Калі так, хто з іх запрасіў Міа, гэтую вампірша, якой яна была на самай справе? Сюзана або Детта?
  
  Сюзана падумала, што ні першая, ні другая.
  
  Вырашыла, што запрасіла яе Адэта Холмс. Тая самая, якая не магла пакрыўдзіць і мухі. Затое любіла сваіх лялек, шлях большасць з іх былі белымі, як яе прасценькія трусікі з баваўнянай тканіны.
  
  — Што ты хочаш ад мяне, Міа, нічыя дачка? Гавары і скончым з гэтым!
  
  — Хутка мы абодва, так, сапраўды, будзе ляжаць побач, рожая аднаго дзіцяці. І вось аб чым я цябе прашу. Калі ў мяне з'явіцца шанец уцячы з маім малым, ты павінна дапамагчы мне забраць яго.
  
  Сюзана абдумала яе просьбу. У нагрувашчванні скал, перемежаемых прорамі, брахалі гіены. Ад ледзянога ветру немело цела, але куды горш была боль, жалезнымі сківіцамі вгрызающаяся ў ніжнюю частку жывата. Яна бачыла тую ж боль на твары Міа і зноў падумала, што ўсё яе існаванне ператварылася ў сузірання люстраных адлюстраванняў. У любым выпадку, чаму не паабяцаць? Шанцу, магчыма, і не прадставіцца, але калі такое адбудзецца, хіба яна хоча, каб істота, якое Міа хацела назваць Мордредом, трапіла да людзей Караля?
  
  — Так, — кіўнула яна. — Добра. Калі ў мяне будзе магчымасць дапамагчы табе ўцячы з малым, абавязкова дапамагу.
  
  — Куды заўгодна, — прохрипела Міа. — Нават... — яна змоўкла. Сглотнула сліну. Прымусіла сябе працягнуць. — Нават у тодэшную цемру. Таму што, калі мне прыйдзецца блукаць там вечнасць бок аб бок з маім сынам, гэта не пакаранне.
  
  «Для цябе, магчыма, і няма, сястрычка», — падумала Сюзанна, але нічога не сказала. Па праўдзе кажучы, яе дасталі дзівацтвы Міа.
  
  — А калі шляху да свабоды не будзе, — працягнула Міа, — забі нас.
  
  Тут толькі роў вецер ды брахалі гіены, але Сюзанна адчувала, што яе сапраўднае цела па-ранейшаму знаходзіцца ў руху, і ў гэты самы момант яго нясуць ўніз па лесвіцы. І ўвесь гэты аддзяляла рэальны свет ад яе найтанчэйшая з мембран. Здольнасць Міа «перацягнуць» яе ў замак, нягледзячы на учащающиеся і хто дадае ў сіле сутычкі, сведчыла аб велізарнай сіле дэмана. І заставалася толькі шкадаваць, што гэтую сілу не ўдалося ўзяць пад кантроль.
  
  Верагодна, Міа прыняла маўчанне Сюзаны за нежаданне пайсці ёй насустрач, таму што паспяшалася да яе, усё ў тых жа huaraches, нахілілася над каляскай з драўлянымі коламі, схапіла Сюзану за плечы, страсянула.
  
  — Йя-я! — усклікнула яна. — Забі нас! Лепш мы разам сустрэнемся са смерцю, чым... — фразу яна не скончыла, зноў загаварыла ціха, з горыччу. — Мяне падманвалі ў самога пачатку. Так?
  
  І хоць прасвятленне нарэшце-то прыйшоў, Сюзанна не адчувала ні задаволенасці, ні спагады, ні смутку. Так што проста кіўнула.
  
  — Яны збіраюцца з'есці яго? Скарміць гэтым жахлівым старым?
  
  — Я практычна ўпэўнена, што няма, — адказала Сюзана. І пры гэтым сэрца нашептывало ёй, што без канібалізму тут не абыдзецца.
  
  — На мяне ім зусім напляваць, — печалилась Міа. — Я для іх усяго толькі сядзелка, так ты мяне называла? І, напэўна, яны нават не дадуць мне пасядзець з ім, праўда?
  
  — Думаю, што дадуць, — адказала Сюзана. — Магчыма, ты будзеш карміць яго шэсць месяцаў, але нават гэта... — яна пахітала галавой, потым прыкусіла губу, таму што новая сутычка ператварыла мышцы жывата і сцёгнаў ў шкло. Калі боль сышла. Працягнула, — ...вялікі пытанне.
  
  — Ты заб'еш нас, калі мы не зможам вырвацца з іх лап? Скажы, што заб'еш, Сюзанна, прашу цябе!
  
  — І калі я паабяцаю зрабіць гэта для цябе, Міа, што ты зробіш для мяне? Пры ўмове, што я змагу ўгаварыць сябе паверыць хоць слова, слетающему з тваіх хлуслівых вуснаў?
  
  — Я цябе вызвалю, калі прадставіцца такая магчымасць.
  
  Сюзана абдумала яе словы і вырашыла, што і такая здзелка лепш ніякай. Накрыла сваімі рукамі рукі Міа, сжимавшие яе плечы.
  
  — Добра. Я згодная.
  
  І тут жа, як і на канцы іх мінулага размовы, разарваліся неба, мерлон, сам паветра. У разрыве Сюзанна ўбачыла які рухаецца калідор. Убачыла смутна, нібы скрозь туман. Зразумела, што бачыць усё гэта ўласнымі вачыма, практычна зачыненымі. Бульдог і Ястраб цягнулі яе да дзвярэй у канцы калідора (з тых часоў, як Роланд увайшоў у яе жыццё, апошняя ператварылася ў чараду дзвярэй). Падобна на тое, думалі, што яна страціла прытомнасць. У пэўным сэнсе, так яно і было.
  
  А потым яна вярнулася ў цела-гібрыд, з белымі нагамі... толькі хто мог сказаць, якая частка перш карычневай скуры цяпер стала белай? Падумала, што гэтая калізія, па меншай меры, набліжаецца да вырашэння, і парадавалася гэтаму. Яна з радасцю памяняла б белыя ногі, якімі б моцнымі яны ні былі, на крыху спакою розуму.
  
  Крыху спакою ў яе розуме.
  
  19
  
  — Яна прыходзіць у сябе, — зароў нехта. Той, што з бульдожьим асобай, падумала Сюзана. Зрэшты, значэння гэта не мела: маскі хавалі чалавекападобных пацукоў з зарослай поўсцю мордамі.
  
  — Гэта добра, — Сейр, ён крочыў ззаду.
  
  Сюзана агледзелася і ўбачыла, што яе эскорт складаўся з шасці «нізкіх людзей», Ястраба і трох вампіраў. «Нізкія людзі» былі ўзброены пісталетамі, дзяржальні якіх тырчалі з докерских захопаў... толькі яна лічыла, што гэтым свеце гэта называлася подплечными кобурами. Знаходзячыся ў Рыме, дарагая, вядзі сябе, як рымляне. Два вампіра неслі арбалеты, накшталт тых, што яна бачыла ў Кэлле. Трэці — непрыемна патрэсквала прамянёвай меч, ужо з ўзбраення Ваўкоў.
  
  «Дзесяць на аднаго, — стрымана падумала Сюзана. — Расклад не з лепшых... але магло быць горш».
  
  «Ты зможаш...» — данёсся з глыбіні голас Міа.
  
  «Заткніся, — абарвала яе Сюзана. — З размовамі скончана». А наперадзе, на дзверы, да якой яны набліжаліся, яна прачытала:
  
  «НОРД СЕНТР ПОЗИТРОНИКС, ЛТД» Нью-Ёрк/Федик
  
  Максімальны ўзровень бяспекі
  
  УВАХОД ПА РАЗВІЦЦІ ПАРОЛІ"
  
  Знаёмая надпіс, падумала Сюзанна, і яна ведала, чаму: бачыла падобную па ходу свайго кароткага візіту ў Федик. У Федик, дзе стамлялася ў няволі сапраўдная Міа, істота, якое набыло смяротнасць, заключыўшы самую нявыгадную здзелку ў свеце.
  
  Калі яны падышлі да дзвярэй, Сейр праціснуўся да яе першым, абмінуўшы Ястраба. Нахіліўся да дзвярэй і сказаў што-то невыговариваемое, іншароднае слова, якое Сюзане ніколі б не ўдалося паўтарыць.
  
  «Гэта і ўсё роўна, — прашаптала Міа. — Я змагу сказаць, калі прыйдзецца, змагу навучыць цябе іншаму, якое ты выговоришь. Але цяпер... Сюзанна, я шкадую, што ўсё так выйшла. Усяго табе найлепшага».
  
  Дзверы ў Эксперыментальную станцыю 16-га квадрата дугі ў Федике адкрылася. Сюзана пачула гудзенне, у нос ударыў пах азону. Гэтую дзверы паміж светамі адкрывала не магія: яе зрабілі Старажытныя людзі, і тэхніка гэтая старэла і выходзіла з ладу. Людзі, якія страцілі веру ў магію, адвярнуліся ад Вежы. Магію замяніла вось гэта якое памірае гудзенне. Гэтая дурная смяротнае тэхніка. А за дзвярыма знаходзілася велізарнае памяшканне, застаўленага ложкамі. Сотнямі ложкаў.
  
  «Вось дзе яны аперуюць дзяцей. Бяруць тое, што трэба Разбуральнікам».
  
  Цяпер жа пуставалі ўсе ложка, акрамя адной. У яе изножия Сюзанна ўбачыла жанчыну з жудаснай пацуковай галавой. Напэўна, медыцынскую сястру. Побач з ёй стаяў чалавек, Сюзанна не думала, што ён — вампір, але поўнай упэўненасці ў яе не было: паветра ў дзвярным праёме дрыжаў, як над жароўняй. Мужчына падняў галаву і заўважыў іх.
  
  — Паспяшайцеся! — крыкнуў ён. — Нясіце яе сюды! Мы павінны злучыць іх і скончыць з гэтым, а не то яна памрэ! Яны абодва памруць! — лекар, а толькі лекар мог гаварыць у падобным тоне ў прысутнасці Рычарда. П. Сейра, нецярпліва замахаў рукамі. — Давайце яе сюды! Вы спазняецеся, чорт бы вас пабраў!
  
  Сейр груба пацягнуў яе праз дзверы. У галаве загуло, коратка бразнулі колокольца Скачка. Яна паглядзела ўніз, але спазнілася: запазычаныя ў Міа ногі ўжо зніклі, і яна расцягнулася на падлозе, да таго, як прайшлі следам Ястраб і Бульдог паспелі яе падтрымаць.
  
  Сюзана прыўзнялася на локцях, агледзелася, разумеючы, што ўпершыню за доўгі час, можа, з таго самага моманту, як яе згвалтавалі у каменным крузе, належыць сама сабе. Міа сышла.
  
  А потым, нібы даказваючы, што гэта не так, прынесла столькі клопатаў і толькі што отбывшая госця гучна ўскрыкнула. Сюзана адказала ёй сваім крыкам, не змагла стрымацца ад болю, і на імгненне іх галасы зліліся ў поўнай гармоніі ва славу дзіцяці.
  
  — Госпадзе, — вырвалася ў аднаго з ахоўнікаў Сюзаны, яна не ведала, у вампіра ці ў каго-то з «нізкіх людзей». — У мяне з вушэй цячэ кроў? Такое адчуванне, што так...
  
  — Падымай яе, Хабер! — раўнуў Сейр. — Джэй! Дапамагай яму! Падніміце яе з падлогі, дзеля выратавання вашых бацькоў!
  
  Бульдог і Ястраб, або Хабер і Джэй, калі вам так больш падабаецца, схапілі пад рукі і хутка пацягнулі па праходзе міма пустых ложкаў.
  
  Міа павярнулася да Сюзане, ёй удалося выціснуць з сябе слабую ўсмешку. Твар пакрываў пот, шчокі палалі, валасы ліплі да вільготнай скуры.
  
  — Добра, што мы сустрэліся... і дрэнна, — вымолвила яна.
  
  — Пододвиньте суседнюю ложак! — крычаў лекар. — Хутчэй, багі вас падзяры! Ну чаму вы такія марудныя?
  
  Двое «нізкіх людзей», з тых, што суправаджалі Сюзану з «Дыксі-Піг», узяліся за бліжэйшую пустую ложак, ушчыльную пододвинули яе да ложка Міа, тады як Хабер і Джэй працягвалі трымаць Сюзану пад рукі. Да падгалоўя ложка мацавалася што-то сярэдняе паміж сушылкі для валасоў, якія стаялі ў цырульняў, і касмічным шлемам з якога-небудзь фантастычнага серыяла. Сюзане глядзець на гэтую штуковіну не хацелася. Яна адчувала, што яе прызначэнне — высмоктваць мазгі.
  
  Крысоголовая медсястра тым часам сунулася паміж раздвинутых ног парадзіхі, зазірнула пад бальнічную начную кашулю, вздернутую вышэй каленяў. Пухлай рукой паляпала па правым калене Міа, выдала мяукающий гук. Мяркуючы па ўсім заспакаяльны, але Сюзану передернуло.
  
  — Не стойце, засунуўшы пальцы ў зад, ідыёты! — крычаў лекар, паўнаваты мужчына з карымі вачыма, раскрасневшимися шчокамі і зачэсаны назад чорнымі валасамі, такімі рэдкімі, што кожны зубец расчоскі пакідаў у іх шырокую паласу. З-пад белага нэйленавага халата віднеўся тўідавага касцюм. На пунсовым гальштуку вылучаўся вачэй. Гэты сигул ніколькі не здзівіў Сюзану.
  
  — Мы чакаем твайго слова, — адказаў Джэй, з галавой ястраба. Казаў ён манатонна, дзіўна, не па-чалавечы. Голас гучаў так жа непрыемна, як і мяўканне пацукі, але зразумець яго працы не складала.
  
  — Вам не трэба чакаць майго слова! — раўнуў лекар, абураючыся, узмахнуў рукамі, проста-такі, як француз. — Ці вашыя маці ніколі не нараджалі жывых дзяцей?
  
  — Я... — пачаў Хабер, але лекар тут жа яго перабіў. Ён проста кіпеў ад лютасці.
  
  — Колькі часу мы чакалі, што гэта адбудзецца, а? Колькі разоў рэпетавалі ўсю паслядоўнасць нашых дзеянняў? Чаму вы павінны быць такімі дурнымі, чаму вы, маць вашу, так марудлівыя? Ўкладвайце яе на...
  
  Сейр неверагодна хутка падскочыў да яго. Сюзана не стала б сцвярджаць, што такая хуткасць пасільная нават Раланду. Толькі што ён стаяў ззаду Хабера, «нізкага мужчыны» з бульдожьим тварам, а цяпер ужо наляцеў на лекара, упёрся падбародкам у плячо, схапіў за руку, завярнуў за спіну.
  
  Выраз лютасьці знікла з твару лекара, як па ўзмаху чароўнай палачкі, з вуснаў сарваўся дзіцячы, жаласны крык. Сліна пацякла па падбародку, промежность цвідавым штаноў пацямнела ад выплеснувшегося туды змесціва мачавой бурбалкі.
  
  — Спыніце! — заверашчаў ён. — Я нічым не змагу вам дапамагчы, калі вы зламаў мне руку! Спыніце, БО-О-ОЛЬНО!
  
  — Калі б я зламаў табе руку, Скоутер, то прыцягнуў бы з вуліцы іншага казла з медыцынскім дыпломам, а потым забіў яго. Чаму няма? У імя Гана, гэта роды, а не нейрохирургическая аперацыя!
  
  Аднак, хватка яго аслабла. Скоутер ўсхліпваў, круціўся, стагнаў, нібы совокупляющийся на падыходзе да аргазму.
  
  — А калі ўсё скончылася б, без усякага твайго ўдзелу, — працягнуў Сейр, — я скарміў бы цябе ім, — і ён матнуў галавой.
  
  Сюзана паглядзела ў паказаным кірунку і ўбачыла ў праходзе, вядучым ад дзвярэй да ложка Міа, тых самых жукаў, толькі ў куды большай колькасці, з якімі ўпершыню сутыкнулася ў «Дыксі-Піг». Іх разумныя, прагныя вочы не адрываліся ад тостячка-лекара. Мандзібулы пстрыкалі.
  
  — Што... сэй, што я павінен рабіць?
  
  — Прасі ў мяне прабачэння.
  
  — Пр... прашу прабачэння!
  
  — А цяпер у іншых, бо ты абразіў іх, так, абразіў.
  
  — Спадары, я... я... пра...
  
  — Доктар! — вмещалась крысоголовая медсястра. Голас у яе быў вельмі тонкі, але, зноў жа, разабраць словы не складала працы. — Паказалася галава!
  
  Сейр адпусціў руку Скоутера.
  
  — За справу, доктар Скоутер. Выконвайце свой абавязак. Прымайце дзіцяці, — Сейр нахіліўся над ложкам і на здзіўленне мякка і пяшчотна пагладзіў Міа па шчацэ. — Паводзь сябе добра і не губляй надзеі, лэдзі-сэй. Некаторыя з тваіх жаданняў яшчэ могуць рэалізавацца.
  
  Яна ўскінула на яго вочы, у якіх чыталіся стомленасць і падзяку, з-за чаго ў Сюзаны зашчымела сэрца. «Не вер яму, ён, як заўсёды, хлусіць і будзе хлусіць», — але думка яе да Міа не дайшла, таму што іх розумы больш нішто не звязвала.
  
  Як мяшок з збожжам яе кінулі на ложак, якая стаяла побач з ложкам Міа. Яна не магла супраціўляцца, калі ёй накрылі галаву то сушильным каўпаком, то шлемам: пайшла чарговая сутычка, і жанчыны зноў закрычалі ва ўнісон.
  
  Сюзана магла чуць, як шэпчуцца Сейр і астатнія, здалёк да яе даносіўся непрыемнае шчоўканне мандибул жукаў. А ў каўпаку, або шлеме, металічныя выступы прыціснуліся да яе скроняў, дастаткова моцна, каб выклікаць боль.
  
  Раптам пачуўся прыемны жаночы голас: «Сардэчна запрашаем у свет „Норд сентра позитроникс“, адной з кампаній групы „Сомбра“. „Сомбра, дзе ніколі не спыняецца прагрэс“! Прыгатуйцеся да ўсталявання кантакту». Пачалося гучнае гудзенне. Спачатку яно гучала толькі ў вушах, але неўзабаве пачало пранікаць у галаву з абодвух бакоў. Сюзана визуализировала пару распаленых дачырвана куль, якія рухаюцца насустрач адзін аднаму.
  
  Цьмяна, нібы з іншага канца гэтага велізарнага памяшкання, а не з суседняй ложка, яна пачула крык Міа: «О, не, не трэба, як жа балюча!»
  
  Левае і правае гудзення злучыліся па цэнтру галавы, выпускаючы тэлепатычныя хвалі, якія маглі пазбавіць яе здольнасці думаць, калі б іх крыніца працаваў досыць працяглы час. То былі пакутлівыя адчуванні, але Сюзанна шчыльна сціскала вусны. Крычаць яна не збіралася. Хіба што дазволіла слёзы выцякаць з-пад апушчаных стагоддзе. Яна была стралком, і ніякія пакуты не маглі прымусіць яе крычаць.
  
  А па сканчэнні, здавалася, вечнасці, гудзенне спынілася.
  
  Сюзане ўдалося імгненне-іншае атрымаць асалоду ад светлай цішынёй у галаве, пасля чаго нахлынула новая сутычка, на гэты раз у самай ніжняй частцы жывата, з сілай тайфуну. Ад гэтага болю яна магла і закрычаць. Таму што боль гэта была іншая: крычаць пры нараджэнні дзіцяці не ганьба — гонар.
  
  Павярнуўшы галаву, Сюзанна ўбачыла, што аналагічны каўпак-шлем пакрывае і чорныя, слипшиеся ад поту валасы Міа. Гафрыраваныя сталёвыя трубкі, якія ідуць ад шлемаў, злучаліся пасярэдзіне. Гэтыя ж прылады выкарыстоўваліся і калі сюды прывозілі выкрадзеных двайнят, але цяпер для іншай мэты.
  
  Сейр нахіліўся да яе, так нізка, што да ноздраў даляцеў пах яго лосьона. Сюзана вырашыла, што гэта «Інгліш летэ».
  
  — Для забеспячэння апошняй сутычкі, якая выштурхвае дзіцяці, нам і патрэбна гэтая фізічная сувязь. Таму давялося прывезці цябе ў Федик, — ён паляпаў Сюзану па плячы. — Поспехаў табе. Хутка ўсё скончыцца, — ён абаяльна ўсміхнуўся. Маска крыху адпластавалася, адкрыўшы прячущийся пад ёй чырвоны жах. — А потым мы зможам цябе забіць.
  
  Ўсмешка стала шырэй.
  
  — І, зразумела, з'есці. У «Дыксі-Піг» нічога не знікае, нават такая нахабная сучка, як ты, ідзе ў справу.
  
  Перш чым Сюзанна паспела адказаць, у галаве зноў загучаў прыемны жаночы голас.
  
  — Калі ласка, назавіце сваё імя, павольна і выразна.
  
  — Fuck you [210]! — гыркнула Сюзана.
  
  — Фак Ю не зарэгістравана ў пераліку імёнаў неазиатов, — адзначыў прыемны жаночы голас. — Мы адзначаем варожасць, а таму загадзя прашу прабачэння за наступную працэдуру.
  
  На імгненне ў галаве Сюзаны зноў усталявалася цішыня, а потым мозг працяў боль, які яна ніколі не адчувала. Больш таго, не магла ўявіць сабе, што бывае такая боль. І хоць яе вусны не разомкнулись, боль проста рвала яе знутры. Яна падумала пра песню, і пачула яе нават скрозь гром болю: «беднай Дзяўчыны... жыццё поўная смутку... Відаць не дня без клопатаў... не павінна мне ведаць...»
  
  Нарэшце, гром змоўк.
  
  — Калі ласка, назавіце сваё імя, павольна і выразна, — зноў загучаў прыемны жаночы голас у галаве, — ці працэдура будзе паўтораная з дзесяціразовым узмацненнем.
  
  — У гэтым няма неабходнасці, — адказала Сюзанна голасу. — Вы мяне пераканалі Сююю-зааан-нааа, — вымавіла яна. — Сююю-зааан-нааа.
  
  Яны стаялі, назіраючы за ёй, усё, акрамя міс Пацукі, якая всматривалась ў зазор паміж нагамі Міа, дзе з вуснаў похвы апошняй зноў паказалася галава дзіцяці.
  
  — Миии-ааааа...
  
  — Сююю-зааан...
  
  — Миии...
  
  — ...нааа...
  
  Да таго часу, калі пайшла новая сутычка, доктар Скоутер ужо узброіўся абцугамі. Галасы жанчын зліліся ў адзін, прамаўляючы слова, імя, ужо не Сюзанна або Міа, але нейкае спалучэнне з іх.
  
  — Кантакт усталяваны, — паведаміў прыемны жаночы голас. Пачуўся ледзь чутны пстрычка. — Паўтараю, кантакт усталяваны. Дзякуем вам за садзейнічанне.
  
  — А вось і ён, дарагія мае, — усклікнуў Скоутер. Боль і жах забыліся, у голасе гучала ўзбуджэнне. Ён павярнуўся да медсястры. — Яно можа закрычаць, Алія. Калі і не, усё ў парадку. Калі няма, неадкладна прочисти яму рот!
  
  Скоутер агледзеў прысутных з амаль што ранейшай нахабствам.
  
  — Стойце на месцы, пакуль я не скажу, што можаце рухацца. Ніхто з нас не ведае, што можа з'явіцца на святло. Нам вядома толькі адно: дзіця належыць самому Алому Каралю...
  
  Міа ўскрыкнула. Ад болю і пратэстуючы.
  
  — Ідыёт! — працадзіў Сейр. Падняў руку і даў Скоутеру такую аплявуху, што прылізаныя валасы адарваліся ад чэрапа, а кроплі крыві з носа пырснулі на белую сцяну.
  
  — Няма! — закрычала Міа. Паспрабавала прыўзняцца на локцях, нічога ў яе не выйшла, зноў бразнулася на спіну. — Не, вы сказалі, што выхоўваць яго буду я! О, калі ласка... хоць бы трохі, я прашу...
  
  І тут на Сюзану, на іх абедзвюх, нахлынула самая моцная боль, накрыла, як хваляй. Яны зноў закрычалі ў тандэме, і Сюзанна магла і не чуць голас Скоутера, які патрабаваў ад яе: «Тужься, ТУЖЬСЯ!»
  
  — Яно ідзе, доктар! — нервова усклікнула медсястра.
  
  Сюзана закрыла вочы і выштурхнула з сябе дзіцяці, а калі адчула, як боль сыходзіць, нібы вада ў зліўную адтуліну ракавіны, таксама адчула глыбокую смутак. Бо дзіцяці яна пераправіла Міа: апошнія некалькі радкоў жывога паслання, якія нейкім чынам прымусілі перадаць цела Сюзаны. На тым усё і скончылася. Што б ні здарылася пазней, гэты этап заканчваўся, вось Сюзанна Дын і выдала крык палягчэння і шкадавання, крык, які нагадваў песню.
  
  І на крылах гэтай песні Мордред Дискейн, сын Роланда (і яшчэ аднаго, аб, вы можаце сказаць, Дискордия), ўвайшоў у гэты свет.
  
  КУПЛЕТ :
  
  Commala — come — kass!
  
  The child has come at last!
  
  Sing your song, O sing it well,
  
  The child has come to pass.
  
  ОТВЕТСТВИЕ :
  
  Commala — come — kass,
  
  The worst has come to pass,
  
  The Tower trembles on its ground;
  
  The child has come at last.
  
  
  
  Кода: Старонкі з дзённіка аўтара
  
  12 ліпеня 1977 г.
  
  Божа, як жа добра вярнуцца ў Бриджтон. Яны заўсёды добра прымалі ў нас, як да гэтага часу кажа Джо, Бабатауне, але Оўэн пастаянна капрызіць. А вось па вяртанні дадому настрой яго адразу палепшылася. Па шляху мы спыняліся толькі раз, у Уотервиле, паабедалі ў «Маўклівай жанчыне» (павінен дадаць, там іншы раз кармілі лепш).
  
  Так ці інакш, я выканаў дадзенае сабе абяцанне і адразу пачаў пошукі «Цёмнай вежы». Знайшоў рукапіс, калі зусім было страціў надзею, у самым далёкім куце гаража, пад скрынкай з каталогамі Тэбби. Старонкі адсырэлі, пахлі цвіллю, але тэкст застаўся такі чытэльным. Я прачытаў усё, што ад пачатку да канца, потым сеў за стол, дадаў сее-што ў кіраўніка «Дарожная станцыя» (дзе Роланд сустракаецца з Джэйкам). Падумаў, што гэта вытанчаны штрых: вадзяной помпа, які працуе ад атамнага рухавіка, і тут жа дапоўніў тэкст. Звычайна праца над старым расповедам або раманам для мяне гэтак жа апетытна, як сэндвіч з заплесневелым хлебам, але тут усё ішло як па масле... як бывае, калі апранаеш старыя, зручныя туфлі.
  
  А пра што, уласна, я хацеў распавесці ў гэтай гісторыі?
  
  Успомніць гэтага я не мог, у галаву круцілася толькі адно: упершыню яна паўстала вельмі, вельмі даўно. Вяртаючыся з поўначы, калі ўсе сямейства задремало, я падумаў аб тым часе, калі я і Дэвід ўцяклі ад цёткі Этелин. Мы мелі намер вярнуцца ў Канэктыкут. Дарослыя, зразумела, нас злавілі, і адправілі ў хлеў, пілаваць дровы. Працатэрапія, так называў гэта дзядзька Орен. У хляве мяне быццам бы што-то напалохала, але будзь я пракляты, калі змагу ўспомніць, што менавіта, ведаю толькі: што-то чырвонае. Там я прыдумаў героя, магічнага стрэлка, які зможа абараніць мяне. І што-то яшчэ, звязанае з магнетызмам, здаецца, энергетычныя Прамяні. Я практычна на сто адсоткаў упэўнены, што зарадзілася гэтая гісторыя менавіта тады, і дзіўна, чаму гэтыя ўспаміны такія смутныя. А з іншага боку, хто памятае ўсе непрыемныя моманты дзяцінства? Каму паляванне іх памятаць?
  
  Больш нічога асаблівага не адбылося. Джо і Наомі адправіліся на дзіцячую пляцоўку, Тэбби вызначылася з паездкай у Англію. А вось гісторыя пра стрэлцы не выходзіць у мяне з галавы.
  
  І вось што я вам скажу: даўніне Раланду патрэбныя сябры!
  
  19 ліпеня 1977 г.
  
  Сёння паехаў на матацыкле глядзець «Зорныя войны» і, думаю, пакуль не змагу супакоіцца, гэта будзе апошні раз, калі я седлал байк. Пакуль глядзеў фільм, з'еў, напэўна, тону усякай гадасці, а зусім не карысных арганізму бялкоў!
  
  Па дарозе працягваў думаць пра Роланда, маім стрэлцы з паэмы Роберта Браўнінга (зразумела, не абышлося і без уплыву Сэрджыа Леонэ). Рукапіс, несумненна, раман, або скончаная частка рамана, але ў мяне ўзнікла думка, што і кожная кіраўнік — суцэльны твор. Ва ўсякім выпадку, дастаткова цэльнае. Вось у мяне і ўзнікла думка, а не прадаць іх у адзін з фэнтэзійных часопісаў? Можа, нават у «Фэнтэзі і сайенс фікшн», які, зразумела, лічыўся ў гэтым жанры святога Грааля.
  
  Можа, і дурная ідэя.
  
  А з другога боку, няма чаго рабіць, акрамя як глядзець гульню ўсіх зорак (7 гульцоў з Нацыянальнай бейсбольнай лігі, 5 — з Амерыканскай). Я моцна набраўся яшчэ да таго, як гульня скончылася. Тэбби гэта не спадабалася...
  
  9 жніўня 1978 г.
  
  Кірбі Макколи прадаў першую кіраўніка маёй даўно напісанай гісторыі «Цёмная Вежа» ў «Фэнтэзі і сайенс фікшн»! Мне з цяжкасцю ў гэта верыцца! Да таго крута! Кірбі твердито тым, што Эд Ферман (тамтэйшы галоўны рэдактар), хутчэй за ўсё, надрукуе і ўсе астатнія кіраўніка «ТБ». Ён збіраецца азагаловіў першую кіраўніка ("Чалавек у чорным спрабаваў схавацца ў пустыні, а стрэлак пераследваў яго... іт.д.) «Стралок», і гэта разумна.
  
  Нядрэнна для даўно напісанай гісторыі, якая да мінулага года ляжала забытай і плесневела ў далёкім куце гаража. Ферман сказаў Кірбі, што Роланд «вырабляе ўражанне рэальнага героя», чаго не хапае ў большасці твораў, напісаных у жанры фэнтэзі, і хоча ведаць, ці могуць быць яго новыя прыгоды. Я ўпэўнены, што прыгоды ў Роланда шмат (або было шмат, ці будзе... не ведаю, у якім часе варта казаць аб яшчэ ненаписанных гісторыях), але пакуль паняцця не маю, што гэта за прыгоды. Зразумела толькі, што ў гісторыю трэба вярнуць Джона «Джэйка» Чеймберза.
  
  Дажджлівы, туманны дзень на возеры. Ніякай дзіцячай пляцоўкі для дзяцей. Вечарам Эндзі Фулчер пасядзеў са старэйшымі, а Тэбби, я і Оўэн паехалі ў Бриджтонский адкрыты кінатэатр для аўтааматараў. Тэбби заявіла, што фільм («Іншая бок паўночы»... выйшаў у пракат у мінулым годзе) — дзярмо, але я не чуў, каб яна прапанавала з'ехаць дадому, не даглядзеўшы яго. Што тычыцца мяне, то я зноў думаў аб гэтым чортавым Роланда. На гэты раз аб яго трагічнай любові. «Сюзан, выдатная дзяўчына ў акне».
  
  Хто ж яна, скажыце на літасць?
  
  9 верасня 1978 г.
  
  Атрымаў асобнік кастрычніцкага нумара часопіса з «Стралком». Да чаго ж добра глядзіцца.
  
  Сёння патэлефанаваў Берт Хэтлен. Спытаў, ці не хачу я папрацаваць год у універсітэце штата Мэн, ведучы клас пісьменніцкага майстэрства. Толькі Берт мог дадумацца да таго, каб прапаноўваць мне такую працу. Але ідэя цікавая.
  
  Чорт, зноў напіўся. Ці магу адрозніць гэтую чортаву старонку, але мяркую, трэба хоць што-то напісаць да таго, як плюхнуться ў ложак. Сёння атрымаў ліст ад Эда Ферман з «ФиСФ». Ён збіраецца даваць другую кіраўніка «Цёмнай Вежы», у ёй Роланд сустракаецца з хлопчыкам, пад назвай «Дарожная станцыя». Ён сапраўды хоча апублікаваць усе кіраўніка, і я не супраць. Толькі шкадую, што няма працягу. А пакуль трэба думаць пра «The Stand» [211] і, зразумела, пра «The Dead Zone» [212].
  
  Але займае мяне зусім іншае. Я ненавіджу нашу жыццё ў Оррингтоне, перш за ўсё, ненавіджу гэтую ажыўленую трасу. Вось і сёння Оўэна ледзь не раздушыў адзін з гэтых велізарных грузавікоў «Сианбро». Я перапалохаўся да смерці. Праўда, у сувязі з гэтым здарэннем у мяне ўзнікла ідэя для гісторыі, якая мае дачыненне да маленькага могілак хатніх улюбёнцаў, якое знаходзіцца па-за нашым домам. Праўда, на шыльдзе напісана: "PET SEMATARY [213]". Дзіўна, ці не праўда? Пацешна, але і мурашкі бягуць па скуры. Прама — ткі «Склеп жахаў».
  
  19 чэрвеня 1980 г.
  
  Толькі што скончыў тэлефонную размову з Кірбі Макколи. Яму тэлефанаваў Дональд Грант, які публікуе шмат кніг у жанры фэнтэзі пад сваім прозвішчам на карэньчыку [214] (Кірбі падабаецца жартаваць, што Доналд Грант — той самы чалавек, які пакрыў Роберта Э. Говарда благой славай [215]). Карацей, Доналд хацеў бы апублікаваць мае гісторыі пра стрэлцы адной кнігай пад зыходным загалоўкам «Цёмная Вежа» (падзагаловак — «Стралок»). Выдатна, ці не так? Маё ўласнае «выданне абмежаванага накладу». 10000 асобнікаў плюс 500 пранумараваных і падпісаных. Я даў Кірбі дабро на заключэнне кантракту.
  
  Так ці інакш, але падобна на тое, што мая настаўніцкая кар'ера падыходзіць да канца, і я занадта стаміўся, каб адсвяткаваць гэтую падзею. Дастаў рукапіс «Pet Sematary» [216], прагледзеў. Святы Божа, да чаго ж змрочна! Думаю, чытачы лінчуюць мяне, калі я гэта апублікую. Гэта адна з тых кніг, якая ніколі не ўбачыць святла...
  
  27 ліпеня 1983 г.
  
  «Паблишерс уикли» (мой сын Оўэн называе гэты выдавецкі штотыднёвік "Паблішэр уикнесс [217]", і ў чым-то мае рацыю) отрецензировал апошнюю кнігу Рычарда Бахмана... і ў чарговы раз мяне размазалі па сценцы. Яны напісалі, што кніга сумная, а вось гэта, мой сябар, як раз і не праўда. З такімі думкамі мне было значна лягчэй паехаць у Норт-Уиндэм і купіць два бочачкі піва для вечарынкі. Набыў іх у краме «Спіртныя напоі са зніжкай». Я зноў палю, так што калі ласка, можаце падаваць на мяне ў суд. Кіну у той дзень, калі мне споўніцца сорак, абяцаю.
  
  Так, і раман «Pet Sematary» будзе апублікаваны праз два месяцы. На тым мая літаратурная кар'ера і скончыцца (жарт... ва ўсякім выпадку, я спадзяюся, што гэта жарт). Пасля некаторага роздуму я дадаў «Цёмную Вежу» да спісу іншых твораў аўтара, якія звычайна паказваюцца ў новай кнізе. У рэшце рэшт, падумаў я, чаму няма? Так, я ведаю, кніга даўно прададзеная, яе надрукавалі накладам усяго толькі ў дзесяць тысяч асобнікаў, але, дзеля Бога, кніга-то сапраўдная, і я ёй ганаруся. Не думаю, што я зноў вярнуся да Раланду, гэтага ўзброенага рэвальверамі вандроўнага рыцара, але я ганаруся гэтай кнігай.
  
  Добра, што я ўспомніў пра піва.
  
  21 лютага 1984 г.
  
  Божа, гэты вар'яцкі званок ад Сэма Вунь, кажа, з «Даблдей» сёння, у другой палове дня (ён выдаў «Pet Sem», вы памятаеце). Я ведаў, што ёсць фэны, якія хочуць займець «Цёмную Вежу» і злуюцца, таму што не могуць дастаць гэтую кнігу. Мне таксама прыходзілі такія лісты. Але Сэм кажа, што атрымаў больш за ТРОХ ТЫСЯЧ!! Лістоў. І чаму, спытаеце мы? Таму што я па дурасці уключыў «Цёмную вежу» ў спіс раней апублікаваных кніг у першым выданні «Pet Sem». Я думаю, Сэм на мяне злаваўся. Ён кажа, што ўключаць у спіс кнігу, якую фэны хочуць, але не могуць набыць, усё роўна, што паказаць галоднай сабаку кавалак мяса, а потым прыбраць яго са словамі: «Няма, няма, гэта не для цябе». З іншага боку, Бог-і-Чалавек Ісус, людзі так разбэшчаныя! Зыходзяць з наступнага: калі дзе-то ў свеце ёсць кніга, якую яны хочуць набыць, тады ў іх ёсць поўнае права займець гэтую кнігу. Павінна быць, такі падыход стаў бы навіной для тых, хто жыў у Сярэднія стагоддзя, чуў чуткі пра існаванне кніг, але ні адной у вочы не бачыў. Папера тады занадта дорага каштавала (мабыць, варта згадаць пра гэта ў наступным рамане «Стралок/Цёмная Вежа», калі да яго дойдуць рукі), і кнігі лічыліся скарбамі, якія бераглі пушчы жыцця. Мне падабаецца зарабляць на жыццё напісаннем гісторый, але той, хто кажа, што ў гэтай прафесіі няма цёмнай боку, ні хрэна не ведае. Калі-небудзь я збяруся напісаць раман пра торговце рэдкімі кнігамі, для якога гэтыя кнігі — усё жыццё (жарт).
  
  Дарэчы, сёння — дзень нараджэння Оўэна. Яму сем! Узрост разважнасці. Мне з цяжкасцю верыцца, што майму малодшаму сыну сем гадоў, а дачцэ — трынаццаць, чароўнай маладой жанчыне.
  
  14 жніўня 1984 г. (Нью-Ёрк)
  
  Толькі што вярнуўся з нарады з Элейн Вогнішча з NAL [218] і маім агентам, даўніной Кірбі. Яны ўгаворвалі мяне выпусціць «Стрэлка» ў фармаце трэйд-сайз, але я не паддаўся. Можа, у будучыні і пагаджуся, але я не хачу, каб мноства людзей чыталі няскончаную кнігу, пакуль я яшчэ не сабраўся працягнуць працу над гэтай гісторыяй.
  
  А я, магчыма, ніколі і не збяруся. Пакуль жа ў мяне ўзнікла ідэя доўгага рамана пра клоуна, які на самай справе — самы горшы монстар гэтага свету. Нядрэнная ідэя. Клоўны заўсёды палохаюць. Ва ўсякім выпадку, мяне. (Клоўны і курыцы, не ведаю, чаму).
  
  18 лістапада 1984 г.
  
  Мінулай ноччу мне прысніўся сон, які, як я разумею, разбурае творчы блок, які ўзнік пры працы над «It» [219]. Дапусцім, ёсць нейкі Прамень, які ўтрымлівае Зямлю (а можа, і мноства Зямель) на сваім месцы. І што, калі генератар гэтага Прамяня усталяваны на панцыры чарапахі? Я мог бы гэта зрабіць часткай развязкі рамана. Разумею, гучыць вар'яцка, але я дакладна дзе-то чытаў, што ў індуісцкай міфалогіі ёсць велізарная чарапаха, якая нясе нас усіх на сваім панцыры, і чарапаха гэтая служыць Гану, созидающей сверхсиле. Зноў жа, я памятаю анекдот, у якім адна дама кажа знакамітаму навукоўцу: «Усе гэтыя развагі аб эвалюцыі недарэчныя. Усім вядома, што сусвет трымае на сабе чарапаха». На што вучоны (да жаль, не магу ўспомніць яго прозвішча, а хацелася б), адказвае: «Такое магчыма, мадам, але хто ці што трымае на сабе чарапаху?» На гэта варта грэблівы смех дамы: «О, вам не ўдасца запудрыць мне мазгі! Там да самага нізу адны чарапахі!»
  
  Ха! Прыміце гэта, рацыянальныя мужы навукі!
  
  У любым выпадку, я іду да ложка пусты нататнік і прызвычаіўся запісваць у яго сны або элементы сноў, іншы раз яшчэ канчаткова не прачнуўшыся. У той раніцу я запісаў: «Глядзі — ЧАРАПАХА! Панцыр гарой, Цягне на ім увесь зямны шар. Думае павольна, ціха паўзе, Усіх нас ведае напералік». Не ахці якая паэзія, я разумею, але цалкам ніштаватая для чалавека, які на тры чвэрці яшчэ спаў, калі пісаў гэтыя радкі!
  
  Тэбби зноў казала мне аб тым, што я занадта шмат п'ю. Мяркую, яна мае рацыю, але...
  
  10 чэрвеня 1986 г. (Лоувелл, Тэтлбек-лейн)
  
  Як жа я рады, што мы купілі гэты дом! Спачатку мяне бянтэжыла цана, але мне нідзе не пісалася так добра, як тут. І, гэта палохае, але так яно і ёсць, я думаю аб тым, каб вярнуцца да працы над «Цёмнай вежай». Сэрцам я лічыў, што такога не здарыцца, але мінулым вечарам, накіроўваючыся ў «Гандлёвы цэнтр» за півам, я літаральна пачуў голас Роланда: «Ёсць шмат светаў і шмат гісторый, чаго не скажаш пра часу». У выніку я разгарнуў аўтамабіль і паехаў дадому. Не магу ўспомніць, калі я ў апошні раз не выпіў за вечар ні кроплі, але гэты выдаўся менавіта такім. І мне, безумоўна, было не па сабе. Сумна гэта, скажу я вам.
  
  13 чэрвеня 1986 г.
  
  Я прачнуўся пасярод ночы, галава гула пасля выпітага, хацелася пі-пі. Калі стаяў над унітазам, літаральна ўбачыў Роланда. Ён загадаў мне пачаць пісаць пра омароподобных пачвар. Я пачну.
  
  Ведаю, якія яны.
  
  15 чэрвеня 1986 г.
  
  Сёння пачаў новую кнігу. Да гэтага часу не магу паверыць, што зноў пішу пра гэта старым, долговязом, пачварным ковбое, але ўсё пайшло добра з самай першай старонкі. Чаго там, з самага першага слова. Я вырашыў, што па структуры кніга будзе класічнай казкай: Роланд ідзе ўздоўж Заходняга берага мора, слабее і слабее па меры прасоўвання, і натыкаецца на дзверы ў наш свет. Праз кожную «здабывае» новага персанажа. І першым будзе обдолбанный наркаман Эдзі Дын...
  
  16 ліпеня 1986 г.
  
  Я не магу ў гэта паверыць. Але рукапіс ляжыць перада мной на стале, так што даводзіцца верыць, але я ўсё роўна не магу. Я напісаў за апошні месяц !!300 СТАРОНАК!! І тэкст такі чысты, што практычна не патрабуе праўкі. Я ніколі не адносіў сябе да аўтараў, якія заяўляюць, што сюжэт — іх праца, што яны спланавалі кожны крок герояў, кожнае падзея ў іх жыцці, але са мной ніколі не здаралася, каб кніга літаральна пралівалася з мяне, як адбылося з гэтай. Яна, можна сказаць, з першага дня падпарадкавала сабе маё жыццё. І ведаеце, што, мне цяпер уяўляецца, што многія раней напісаныя мной творы, асабліва «It», служылі размінкай перад гэтай гісторыяй. Вядома, ніколі раней я не браўся за працяг кнігі, якая праляжала пятнаццаць гадоў! Няма, вядома, што-то я рабіў, калі Эд Ферман публікаваў асобныя кіраўніка ў «ФиСФ», а потым яшчэ што-то, калі Дон Грант апублікаваў «Стрэлка», але ўсё гэта не можа ісці ні ў якое параўнанне з тым, што адбываецца са мной зараз. Мне нават сніцца гэтая гісторыя. Выпадаюць дні, калі я нават хачу кінуць піць, але вось што я вам скажу: калі па-сумленнаму, то баюся. Я ведаю, натхненне не вылятае з рыльца бутэлькі, але што-то... Я баюся, разумееце? Адчуваю, ёсць што-то... Што-то, якое не хоча, каб я скончыў гэтую кнігу. Не хацела, каб я пачаў яе пісаць. Цяпер я ведаю, гэта вар'яцтва («Як што-небудзь з гісторыі Стывена Кінга», — ха-ха), але ў той жа час здаецца рэальным. Магчыма, будзе лепш, калі ніхто і ніколі не прачытае гэты дзённік. Вельмі магчыма, што тыя, хто прачытае, адправяць мяне ў псіхушку. Хто-небудзь хоча купіць, які пабываў у чыіх-то руках кекс з цукатамі і арэхамі? Думаю, я збіраюся назваць гэтую кнігу «Выманне траіх».
  
  19 верасня 1986 г.
  
  Праца скончана. Праца над «Атрыманнем траіх» скончаная. Каб адсвяткаваць гэта падзея, я напіўся. І накурыўся «траўкі». Што далей? Ну, раман «It» будзе апублікаваны праз месяц з невялікім, а праз два дні мне споўніцца трыццаць дзевяць гадоў. У гэта цяжка паверыць. Здаецца, тыднем раней мы жылі ў Бриджтоне і дзеці былі зусім маленькімі.
  
  А, чорт. Пара сканчаць. Пісьменнік становіцца сентыментальным.
  
  19 чэрвеня 1987 г.
  
  Сёння атрымаў першы аўтарскі асобнік «Здабывання» ад Доналд Гранта. Выдатная кніга. Таксама вырашыў даць дабро NAL на публікацыю двух кніг цыклу «Цёмная Вежа» ў вокладцы... хай людзі атрымаюць, што хочуць. Чаму няма? Зразумела, я напіўся, каб адсвяткаваць... ды толькі каму ў гэтыя дні патрэбен нагода? Гэта добрая кніга, але шмат у чым можна сказаць, што я яе зусім не пісаў, яна проста вылілася з мяне, як пупавіна адыходзіць ад пупка немаўля. Я хачу сказаць, вецер дзьме, калыска пампуецца, і часам мне здаецца, што майго ў гэтай кнізе нічога няма, і ніякай я не пісьменнік, а ўсяго толькі гробаны сакратар Роланда з Гилеада. Я ведаю, гэта глупства, але нейкая частка мяне ў гэта верыць. Толькі, можа, і ў Роланда ёсць бос. Ка? У мяне ёсць схільнасць ўпадаць у дэпрэсію, калі я пачынаю як бы глядзець з боку на сваё жыццё: выпіўка, наркотыкі, цыгарэты. Нібы я сапраўды стараюся пакончыць з сабой. Або што-то...
  
  19 кастрычніка 1987 г.
  
  Сёння я ў Лоувелле, у доме на Тэтлбек-лейн. Прыехаў сюды, каб падумаць аб тым, як я жыву. Што-то трэба змяніць, таму што ў адваротным выпадку прасцей перарэзаць сабе вены ці выбіць мазгі. Што-то трэба перамяніць.
  
  Ніжэйпрыведзеная артыкул з газеты «Горнае вуха», якая выходзіць у горадзе Норт-Конуэй, і якая патрапіла ў дзённік пісьменніка, датаваны 12-м красавіка 1988 г.
  
  МЯСЦОВЫ САЦЫЁЛАГ РАЗВЕНЧВАЕ КАЗКІ ПРА «ПРЫХОДЗЯЦЬ»
  
  Логан Меррилл
  
  Як мінімум, дзесяць апошніх гадоў Белыя Горы запаўняюць гісторыі пра «Прыходзяць», істотах, якія той ці іншапланецяне, то вандроўцы ў часе, а можа, і прышэльцы з іншага вымярэння. Учора ўвечары, у вельмі эмацыйным выступе ў публічнай бібліятэцы Норт-Конуэя мясцовы сацыёлаг Генры К. Вердон, аўтар кнігі «Групы назірання і стварэнне міфаў», выкарыстаў феномен «Прыходзяць» ў якасці ілюстрацыі да працэсу ўзнікнення міфаў і іх ўкаранення ў свядомасці. Ён сказаў, што «Прыходзяць», хутчэй за ўсё, выдумалі падлеткі ў мястэчках на мяжы Мэна і Нью-Хэмпшыр. Ён гэтак жа выказаў здагадку, што распаўсюджванню міфа маглі спрыяць незаконныя імігранты, якія іншы раз трапляліся на вочы, перасякаючы мяжу Канады і штатаў Новай Англіі, і ў выніку многія мясцовыя жыхары паверылі ў існаванне «Прыходзяць».
  
  "Я думаю, мы ўсе ведаем, — заявіў прафесар Вердон, — што няма ні Санта-Клаўса, ні феі-крыжовай, ні істот, якіх называюць «прыходнымі». Аднак гэта казкі (Працяг на стар. 8) Працягу артыкула няма. Як і тлумачэнні, што заахвоціла Кінга ўключыць гэты ўрывак у свой дзённік.
  
  19 чэрвеня 1989 г.
  
  Я толькі што вярнуўся з «святкавання» першай гадавіны майго ўступлення ў таварыства «Ананімныя алкаголікі». Цэлы год без спіртнога і наркотыкаў! Мне цяжка ў гэта паверыць. І ніякага шкадавання; цвярозасць, безумоўна, выратавала мне жыццё (а ўжо сям'ю дакладна), але хацелася б, каб напісанне гісторый патрабавала цяпер паменш намаганняў. Людзі, якія ўдзельнічаюць у «Праграме» кажуць, сбавь тэмп, усё ўвойдзе ў звыклую каляіну, але ёсць і іншы голас (я думаю, гэта Голас Чарапахі), твердящий мне, што трэба было б паспяшацца, таму што часу ў абрэз і я павінен завастрыць сваё пяро. Для чаго? Зразумела, для «Цёмнай Вежы», і не таму, што прыходзяць лісты ад людзей, якія прачыталі «Выманне траіх», і хочуць ведаць, што адбылося потым. Што-то ўва мне хоча вярнуцца да працы над гэтай гісторыяй, але будзь я пракляты, калі ведаю, як вярнуцца.
  
  12 ліпеня 1989 г.
  
  На кніжных паліцах Лоувелла захоўваюцца скарбы. Ведаеце, што я знайшоў гэтым раніцай, калі ў мяне ўзнікла жаданне што-небудзь пачытаць? Раман «Шардик» Рычарда Адамса. Гісторыю не пра трусоў, а аб міфічным велізарным мядзведзя. Думаю, я перачытваў. яго зноў. І ўсё-ткі пісаць зусім не цягне...
  
  21 верасня 1989 г.
  
  Згодны, што гэта даволі-ткі дзіўна, так што рыхтуйцеся да нечаканасцяў.
  
  Прыкладна ў дзесяць раніцы, калі я працаваў (калі я глядзеў на экран кампутара і думаў аб тым, як жа гэта прыемна, выпіць бочачку ледзянога піва, скажам, «Бада», у дзверы патэлефанавалі. Прыехаў нейкі хлопец з «Дома кветак» ў Бангоре з тузінам руж. Не для Тэб, а для мяне.
  
  На прыкладаемай картцы я прачытаў: «У дзень нараджэння ад Мэнсфилдов, Дэйва, Сэндзі і Меган».
  
  Я зусім пра гэта забыўся, але менавіта ў гэты дзень мне споўнілася ажно сорак два гады. Я выцягнуў адну з руж і згубіўся ў ёй. Я разумею, як дзіўна гэта гучыць, паверце мне, але згубіўся. Здавалася, чуў яе далікатнае спевы, спускаўся ўсё нижи і ніжэй, па выгібам пялёсткаў, праплываючы праз кроплі расы, вялікія, як возера. І ўсё гэта час спевы станавілася гучней і далікатней, а ружа... ну, розовее. І я раптам пачаў думаць пра Джэйку, з першай гісторыі пра «Цёмнай Вежы», пра Эдзі Дзіне, аб кніжным краме. Нават успомніў яго назва: «Манхэтэнскі рэстаран для розуму».
  
  А потым — бум! Я адчуў руку на сваім плячы, павярнуўся і ўбачыў Тэбби. Яна хацела ведаць, хто паслаў мне ружы. Яна таксама хацела ведаць, не заснуў я. Я сказаў, што няма, але, напэўна, запаў у нейкі сон, прама на кухні.
  
  І ведаеце, што гэта мне нагадала? Эпізод на дарожнай станцыі у «Стрэлцы», калі Роланд гіпнатызуе Джэйка з дапамогай патрона. Сам-то я да гіпнозу неадчувальны. Адзін хлопец выцягнуў мяне на сцэну падчас кірмашу ў Топшэме, калі я быў падлеткам, і паспрабаваў прымусіць кудахтаць, як наседку. Нічога ў яго не выйшла. Наколькі я памятаю, да вялікага расчаравання майго брата Дэйва. Яму хацелася, каб я покудахтал, як квактуха.
  
  Карацей, я хачу вярнуцца да «Цёмнай Вежы». Не ведаю, ці гатовы я да такой складанай працы, пасля некалькіх няўдач у апошнія два гады ў мяне ёсць на гэты конт пэўныя сумневы, але я ўсё роўна хачу зрабіць такую спробу. Я чую, як гэтыя выдуманыя мною людзі завуць мяне. І хто ведае? Можа, у новай гісторыі знойдзецца месца і для гіганцкага мядзведзя, такога, як Шардик у рамане Рычарда Адамса!
  
  7 кастрычніка 1989 г.
  
  Сёння пачаў пісаць наступную кнігу цыкла «Цёмная Вежа» і (тое ж самае адбылося і з «Атрыманнем траіх»), выключыўшы кампутар пасля плённай працы, задаўся пытаннем, а чаму, у імя Госпада, я так доўга з гэтым цягнуў? Вярнуцца ў кампанію Роланда, Эдзі і Сюзаны — усё роўна, што выпіць глыток халоднай вады ў спякотны дзень. Ці сустрэцца з даўнімі сябрамі пасля доўгай разлукі. Але зноў у мяне ўзнікла адчуванне, што я не пішу гісторыю, а з'яўляюся перадаткавым звяном, з дапамогай якога яна трапляе на паперу (або на жорсткі дыск кампутара). І ведаеце што? Мяне гэта больш чым задавальняе. У той раніцу я сядзеў за кампутарам чатыры гадзіны, і ні разу не падумаў ні пра выпіўкі, ні пра наркотыкі. Думаю, я назаву гэтую кнігу «Уэстелендс» [220].
  
  9 кастрычніка 1989 г.
  
  Няма «Бясплодныя зямлі» [221], у два словы, як у паэме Т. С. Эліота [222] (думаю, што яго паэма называлася «Бясплодная зямля» [223]).
  
  19 студзеня 1990 г.
  
  Сёння пятичасовым марафонам скончыў «Бясплодныя зямлі». Чытачы будуць абураныя фіналам кнігі [224] (без завяршэння конкурсу загадак), і я думаў, што гісторыя яшчэ працягнецца, але нічога не мог зрабіць. Пачуў голас (думаю, Роланда), які ясна і выразна вымавіў у маёй галаве: «Пакуль хопіць. Скончы гэтую кнігу, паражальны пяром».
  
  Калі адставіць у бок адрэзаны па жывому канец, у астатнім усё нармальна, праўда, гісторыя гэтая, як заўсёды, мне падабаецца менш напісаных раней. Атрымаўся «цэгла» на васямсот старонак, і пісаў я гэты «цэгла» крыху больш трох месяцаў. Проста не верыцца.
  
  І зноў жа, ніякіх накладак і няўвязак. Так, вядома, дробныя недакладнасці ёсць, але іх, на здзіўленне мала для такой вялікай кнігі. Не магу ў гэта паверыць, але кожны раз, калі патрабуецца натхненне, патрэбная кніга раз за разам проста выліваецца з мяне, пальцы нібы самі бегаюць па клавіятуры. Як «Куинканкс» Чарльза Паллисера [225], з выдатным, рычащем слэнгам семнаццатага стагоддзя. «Мой простачок» у вуснах Гашера прагучала зусім нядрэнна. Ва ўсякім выпадку, на мой погляд. І як выдатна, што ўдалося вярнуць у гісторыю Джэйка, ды яшчэ такім удалым ходам!
  
  Мяне трывожыць толькі адно: што будзе з Сюзанай Дын (якая была Деттой/Одеттой). Яна цяжарная, і мне страшна падумаць, хто можа быць бацькам дзіцяці. Якой-небудзь дэман? Я так не думаю. Можа, не прыйдзецца шукаць адказ на гэтае пытанне яшчэ пару кніг. У любым выпадку, па ўласным досведзе мне вядома: у доўгай кнізе, калі жанчына беременеет і ніхто не ведае, хто бацька, гісторыя працягвае раскручвацца. Не ведаю чаму, але дзякуючы цяжарнасці сюжэт заўсёды становіцца напружаней! Зрэшты, магчыма, гэта і не мае значэння. Цяпер я стаміўся ад Роланда і яго ка-тэта. Думаю, пройдзе нейкі час, перш чым я да іх вярнуся, хоць фэны будуць выць з-за таго, што кніга абарвалася на паўслове ў цягніку, сыходзячым з Луда. Попомните мае словы. Я рады, што напісаў яе, і мне такая канцоўка уяўляецца правільнай. Шмат у чым «Бясплодныя зямлі» — вышэйшая кропка маёй «выдуманай жыцця». Магчыма гэтая кніга нават лепш «The Stand».
  
  27 лістапада 1991 г.
  
  Памятаеце, я казаў, што мяне будуць клясьці з-за канца «Бясплодных земляў»? Паглядзіце вось на гэта!
  
  Ніжэй прыведзена ліст ад Джона Г Спайра, які пражывае ў г. Лорэнс, штат Канзас:
  
  16.11.91 Дарагі містэр Кінг! Ці мне варта адмовіцца ад традыцыйнай уступнай фразы і напісаць «Дарагі гаўнюк»? Не магу паверыць, што я заплаціў гэтак вялікія бабкі за кнігу «Бясплодныя зямлі» аб вашым СТРЭЛЦЫ выдавецтва Доналд Гранта і атрымаў такое! Назва-то зусім правільнае, таму што грошы я з тым жа поспехам мог проста выкінуць [226]. Я хачу сказаць, што гісторыя нармальная, зразумейце мяне правільна, больш таго, выдатная, але як вы маглі так скончыць яе? Гэта зусім не канцоўка, вы проста стаміліся і заяўляеце чытачам: «Ды добра, якога хрэна, няма патрэбы напружвацца і пісаць канцоўку, гэтыя прыдуркі, якія купляюць мае кнігі, схавают усё, што ім ні кінь». Я збіраўся паслаць кнігу вам разам з лістом, але вырашыў пакінуць у сябе, таму што спадабаліся ілюстрацыі (асабліва Ыш). Але сама кніга — падман. Вы ведаеце, што такое падман, містэр Кінг? А ашуканец — гэта вы. Шчырае ваш у крытыцы, Джон Г Спайр Лорэнс, штат Канзас".
  
  23 сакавіка 1992 г.
  
  А вось гэты ліст мяне проста забіла.
  
  Ліст ад місіс Коретты Вілаў, якая пражывае ў г. Стоув, штат Вермонт:
  
  "6 сакавіка 1992 г.
  
  Дарагі Стывен Кінг!
  
  Я не ведаю, ці атрымаеце вы мой ліст, але хаця б магу на гэта спадзявацца. Я прачытала большасць вашых кніг, і ўсе яны мне вельмі спадабаліся. Я — 76-гадовая бабуля з суседняга з вашым штата Вермонт, і мне асабліва падабаюцца вашыя гісторыі аб Цёмнай Вежы. А цяпер да справы. У мінулым месяцы я праходзіла анкалагічнае абследаванне ў цэнтральнай лякарні Масачусеца і мне сказалі, што выяўленая ў мяне ў мозгу пухліна ў мозгу, хутчэй за ўсё, злаякасная (спачатку яны супакойвалі мяне: «Не хвалюйцеся, Дакладнай, яна дабраякасная»). Я ведаю, вы павінны рабіць тое, што павінны рабіць, і «прытрымлівацца сваёй музе», але мне кажуць, што я змагу лічыць сябе шчаслівай, калі дажыву да 4 ліпеня [227] гэтага года. Мяркую, я прачытала маю апошнюю «Цёмную Вежу». Вось я і падумала, а ці не можаце вы сказаць, як скончыцца гэтая гісторыя, па меншай меры, атрымаецца Раланду і яго ка-тету дайсці да Цёмнай Вежы? І што яны там знойдуць? Абяцаю, што не скажу пра гэта ні адзінай душы, а вы зможаце ашчаслівіць памірае жанчыну.
  
  Шчыра ваша,
  
  Коретта Вілаў
  
  Стоув, Вермонт".
  
  Я адчуваю сябе поўным дзярмом, калі думаю аб тым, калі бестурботна абышоўся з фіналлю «Бясплодных земляў». Мне трэба адказаць на ліст Коретты Вілаў, а я не ведаю, што пісаць. Ці змагу я пераканаць яе, што аб завяршэнні паходу Роланда ведаю не больш, чым яна? Сумняваюся, і аднак, «гэта праўда», як напісаў Джэйк ў выпускным творы. І пра тое, што знаходзіцца ўнутры гэтай чортавай Вежы я ведаю не больш... ну, чым ведае Ыш! Я нават не ведаў, што яна стаіць на полі з ружаў, пакуль гэтыя словы не зляцелі з маіх пальцаў і не здаліся на экране майго новенькага кампутара «Макінтош»! Коретта гэта праглыне? Што яна адкажа, калі я скажу ёй: «Коры, паслухайце, вецер дзьме і гісторыя рухаецца. Потым вецер сціхае, і мне застаецца толькі чакаць, гэтак жа, як і вам».
  
  Яны думаюць, што я камандую парадам, яны ўсе, пачынаючы ад самага разумнага крытыка да апошняга чытача, які ледзь складае склады ў словы. І дарэмна.
  
  Таму што руля не я.
  
  22 верасня 1992 г.
  
  Грантовское выданне «Бясплодных земляў» распрададзена, добра разыходзіцца і выданне ў вокладцы. Мне варта радавацца, і, мяркую, я радуюся, але па-ранейшаму атрымліваю тоны лістоў наконт обрубленной канцоўкі. Іх аўтараў можна падзяліць на тры асноўныя катэгорыі: хто проста злуецца, хто хоча ведаць, калі выйдзе наступная кніга цыкла, і хто злуецца і пры гэтым хоча ведаць, калі выйдзе наступная кніга цыклу.
  
  Але я ў зоне штылю. Вецер не дзьме. Ва ўсякім выпадку, пакуль.
  
  Тым часам у мяне ўзнікла ідэя рамана пра жанчыну, якая купляе карціну ў краме-ламбардзе і правальваецца ў яе. Гэй, а можа, яна праваліцца ў Сярэдзінны свет і там сустрэне Роланда!
  
  9 ліпеня 1994 г.
  
  Пасля таго, як я кінуў піць, мы з Тэбби практычна перасталі сварыцца, але сёння раніцай схвоснуліся па поўнай праграме. Адбылося гэта, само сабой, у нашым доме ў Лоувелле, я як раз збіраўся на ранішнюю шпацыр, а яна паказала мне сённяшні нумар «Льюистон сан». У ёй гаворка ішла пра тое, што які-то кіроўца збіў насмерць жыхара Стоунэма, Чарльза «Чыпа» Маккосленда, калі той ішоў уздоўж шашы 7, і схаваўся з месца злачынства. Я, зразумела, таксама хаджу ўздоўж гэтага шашы, і Тэбби спрабавала пераканаць мяне не пакідаць Тэтлбек-лейн, а я спрабаваў пераканаць яе, што, як і любы іншы чалавек, маю поўнае права карыстацца шашы 7 (і, клянуся Богам, па асфальце я праходжу максімум паўмілі). Нарэшце, яна папрасіла мяне хаця б не гуляць па Слэб-Сіці-Хіл, дзе павароты ідуць адзін за адным, адлегласці прамой бачнасці маленькія і пешаходу няма куды дзявацца, калі аўтамабіль па якой-то прычыне з'едзе з праезнай часткі на абочыну. Я сказаў, што падумаю пра гэта (калі б мы працягвалі казаць, я б не выйшаў з хаты да поўдня), але, па праўдзе кажучы, не збіраюся з-за гэтых страхаў як-то мяняць сваё жыццё. Акрамя таго, мне падаецца, што дзякуючы гэтаму небараку з Стоунхэма, мае шанцы трапіць пад аўтамабіль падчас прагулкі знізіліся да аднаго на мільён. Я сказаў пра гэта Тэбби, а яна адказала: «Твае шанцы дамагчыся поспеху ў пісьменстве былі яшчэ менш. Ты сам пра гэта казаў».
  
  Што ж, гэты аргумент крыць мне было няма чым.
  
  19 чэрвеня 1995 г. (Бангоре)
  
  Тэбби і я толькі вярнуліся з «Бангоре одиториэм», дзе наш малодшы (і чатырыста яго аднакласнікаў) нарэшце-то атрымаў дыплом аб атрыманні вышэйшай адукацыі. Зараз ён афіцыйна лічыцца выпускніком сярэдняй школы. Восенню адправіцца ў каледж, а мы з Тэбби пачнем змагацца з такой распаўсюджаным цяпер сіндромам Апусцелага гнязда. Усе кажуць, што ён хутка праходзіць, і ты на гэта былі ківаючы: так, так, так... і напэўна, так яно і ёсць.
  
  Чорт, мне сумна.
  
  Адчуваю сябе страчаным. А чаму? (Аб чым, уласна, гаворка, Элфи, ха-ха?) Пра ўсяго толькі доўгім скачку з калыскі ў магілу? «У пустку на канцы сцежкі». Госпадзе, як змрочна.
  
  Тым часам, у другой палове дня мы вярнуліся ў Лоувелл, у наш дом на Тэтлбек-лейн. Оўэн абяцаў пад'ехаць праз дзень-другі. Тэбби ведае, што я хачу пісаць у возера, і яна ўсё так тонка адчувае, што гэта палохае. Калі мы ехалі дадому з цырымоніі ўручэння дыпломаў, яна спытала мяне, падзьмуў вецер зноў.
  
  Ён сапраўды падзьмуў, не проста вецер — ураган. Мне проста не трываецца сесці за новы том цыклу ТБ. Пара высветліць, чым скончыўся конкурс загадак (тое, што Эдзі падарве кампутарны мозг Блейна сваімі «дурнымі пытаннямі», то бок загадкамі, я ведаў ужо некалькі месяцаў), але не думаю, што гэта цэнтральны момант гісторыі, якую я павінен расказаць на гэты раз. Я хачу напісаць пра Сюзан, першай любові Роланда, і хачу перанесці месца дзеяння іх «каўбойскага рамана» у выдуманую частка Сярэдняга свету, якая называлася Меджис (г. зн. Мексіка).
  
  Час сядлаць каня і адпраўляцца ў чарговы паход з гэтай Дзікай бандай.
  
  З астатнімі дзецьмі ўсё ў парадку, праўда, Наомі выдала алергічную рэакцыю, магчыма, на малюскаў.
  
  19 ліпеня 1995 г. (Тэтлбек-лейн, Лоувелл)
  
  Як і ў мае ранейшыя экспедыцыі ў Сярэдзінны свет, я адчуваю сябе, як чалавек, які правёў месяц у куды-то імчыць ракеце. Удыхаючы які выклікае галюцынацыі газ шчасця. Я думаў, «заязджаць» у гэтую кнігу будзе складаней, і нашмат, але на самой справе ўсё пайшло лягчэй лёгкага, нібы надзеў старыя, зручныя туфлі або гэтую пару каўбойскіх ботаў з кароткімі халявамі, якія я купіў у краме «Бэллис» у Нью-Ёрку тры ці чатыры гады таму назад, ды так і не магу прымусіць сябе з імі расстацца.
  
  Я ўжо напісаў больш за дзвесце старонак і парадаваўся, высветліўшы, што Роланд і яго сябры абследуюць свет, спустошаны эпідэміяй супергриппа, шукаюць доказы таго, што да гэтага прыклалі руку Рэндалл Флегг і маці Эбігейл.
  
  Я думаю, Рэндалл Флегг можа апынуцца Уолтарам, даўнім лютым ворагам Роланда. Яго сапраўднае імя Уолтар аб ' Клёцкі, і спачатку ён быў звычайным вясковым хлопцам. У нейкім сэнсе, гэта лагічна. Цяпер я бачу, што ўсе мае гісторыі, напісаныя раней, звязаныя, у большай ці меншай ступені, з гэтай гісторыяй. І вы ведаеце, не думаю, што гэта праблема. Калі я пішу гэтую гісторыю, у мяне такое пачуццё, быццам я вяртаюся дадому.
  
  Але тады чаму пры гэтым заўсёды ўзнікае і пачуццё небяспекі? Чаму я перакананы, калі смерць заспее мяне за сталом, скажам, ад сардэчнага прыступу, ці я разаб'юся на сваім «Харлеі», магчыма, на шашы 7, гэта абавязкова адбудзецца менавіта ў той перыяд, калі я буду працаваць над адным з гэтых Дзіўных вестэрнаў? Мяркую, прычына ў наступным. Я ведаю, наколькі шмат людзей чакае, што я скончу гэты цыкл. І я сам хачу яго скончыць! Госпадзе, так! Не хачу пакідаць пасля сябе «Кентэрберыйскі апавяданні» або «Таямніца Эдвіна Друда» [228], калі атрымаецца, шчыра вам удзячны.
  
  І ўсё-ткі я заўсёды адчуваю, што нейкая разбуральная сіла шукае мяне, і знайсці мяне прасцей, калі я працую над адной з гэтых гісторый.
  
  Ну, хопіць аб страхах. Мне пара на шпацыр.
  
  2 верасня 1995 г.
  
  Я разлічваю скончыць кнігу праз пяць тыдняў. Гэтая запатрабавала некалькі вялікіх намаганняў, але ўсё роўна, самыя яркія дэталі прыйшлі да мяне самі. Мінулым вечарам глядзеў фільм Курасавы «Сем самураяў» і падумаў, ці не зможа ён стаць асновай для шосты кнігі цыклу, «Вервольф Крайняга свету» [229] (або што-то ў гэтым родзе). Напэўна, варта зазірнуць у адзін з размешчаных паблізу прыдарожных пунктаў відэапракату і ўзяць «Пышную сямёрку», амерыканізаваны варыянт фільма Курасавы.
  
  Дарэчы, аб дарозе. Сёння ў другой палове дня на шашы 7 мне давялося літаральна скакаць у кювет, каб пазбегнуць сутыкнення з фургонам, які матала з боку ў бок, відавочна, кіроўца быў п'яны, літаральна перад самым паваротам на адносна бяспечную Тэтлбек-лейн. Думаю, Тэбби я гаварыць пра гэта не буду, інакш яна проста выбухне. Я, вядома, спалохаўся, але парадаваўся таго, што здарылася гэта не на той частцы шашы, якая праходзіць па Слэб-Сіці-Хіл.
  
  19 кастрычніка 1995 г.
  
  Мне спатрэбілася больш часу, чым я разлічваў, але гэтым вечарам я скончыў раман «Калдун і крышталь» [230].
  
  19 жніўня 1997 г.
  
  Тэбби і я толькі што развіталіся з Джо і яго мілай жонкай: яны адправіліся назад у Нью-Ёрк. Я парадаваўся, што змог даць ім новенькі асобнік «Ведзьмака і крышталя». Як раз раніцай з друкарні прывезлі першую партыю. Што можа выглядаць і пахнуць лепш толькі што аддрукаванай кнігі, асабліва з тваёй прозвішчам на тытульнай старонцы? У мяне самая лепшая праца ў свеце: рэальныя людзі плацяць рэальныя грошы за тое, што нараджае маё ўяўленне. А сярод народжаных ім вобразаў, павінен дадаць, сапраўды рэальныя для мяне толькі Роланд і яго ка-тэт.
  
  Я думаю, ПЧ [231] спадабаецца гэта кніга, і не толькі таму, што яны знойдуць у ёй заканчэнне гісторыі Блэйна Мона. Цікава, ці жывая да гэтага часу тая бабуля з пухлінай мозгу з Вермонта? Напэўна, няма, але, будзь яна жывая, я б з радасцю паслаў ёй асобнік...
  
  6 ліпеня 1998 г.
  
  Тэбби, Оўэн, Джо і я паехалі ўвечары ў Оксфард, паглядзець «Армагедон». Фільм спадабаўся мне больш, чым я мог чакаць, часткова таму, што глядзеў яго з сям'ёй. Фільм пра канец святла навёў мяне на думкі аб Пунсовым Караля і Цёмнай Вежы. Напэўна, не варта гэтаму дзівіцца.
  
  Гэтай раніцай я трохі папрацаваў над маёй в'етнамскай гісторыяй, перайшоўшы з нататніка на ноўтбук, гэта значыць, мяркуючы па ўсім, я настроены сур'ёзна. Мне спадабалася, як вярнулася Салі Джон. Пытанне: сустрэнуцца ці Роланд Дискейн і яго сябры з прыяцелем Боба Гарфілд, Тэдам Бротигэном? І хто гэтыя «нізкія людзі», якія пераследуюць даўніну Тедстера? Як-то выходзіць, што цяпер мая праца нагадвае нахілены жолаб, па якім усе скочваецца ў Сярэдні і Крайні светы.
  
  «Цёмная Вежа» — мая uber-гісторыя [232], двух меркаванняў тут быць не можа. Напісаўшы яе, я змагу зменшыць тэмп. Можа, зусім сысці на супакой.
  
  7 жніўня 1998 г.
  
  У другой палове дня, як заўсёды, прагуляўся, а ўвечары ўзяў з сабой Фрэда Хосцера на сход «АА» ў Фрайбургу. На зваротным шляху ён папрасіў мяне стаць яго настаўнікам, і я пагадзіўся; думаю, ён нарэшце-то сур'езна вырашыў ўстаць на шлях цвярозасці. І добра. А потым ён загаварыў аб так званых «Прыходзяць». Сцвярджае, што ў апошні час вакол сямі гарадоў яны з'яўляюцца часцей, чым раней, і цяпер насельніцтва толькі пра іх і пляткараць.
  
  — А як выйшла, што я нічога пра гэта не чуў? — спытаў я. Адказу не атрымаў, затое ён як-то дзіўна паглядзеў на мяне. Я праявіў настойлівасць і вось што пачуў ад яго: «Людзі не любяць казаць пра іх у тваім прысутнасці, Стыў, таму што ў апошні час на Тэтлбек-лейн бачылі, як мінімум, два дзесяткі тых, што Прыходзяць, а ты заяўляеш, што табе на вочы не трапілася ні аднаго».
  
  Я не знайшоў у яго словах лагічнай сувязі і нічога не адказаў. Але ўжо потым, пасля таго, як даставіў дадому майго новага падапечнага, раптам зразумеў сэнс яго слоў: людзі не гавораць са мной і ў маёй прысутнасці пра «Прыходзяць» па адной простай прычыне: лічаць, што я, у нейкім вар'яцкім сэнсе, НЯСУ АДКАЗНАСЦЬ ЗА ІХ З'ЯЎЛЕННЕ. Быццам бы я прывык да таго, што стаў «пудзілам Амерыкі», але гэта ўжо перабор...
  
  2 студзеня 1999 г. (Бостан)
  
  Гэтым вечарам мы з Оўэнам спыніліся ў «Хайатт Харборсайд», а заўтра адпраўляемся ў Фларыду (Тэбби і я абмяркоўвалі куплю дома ў Фларыдзе, але не гаварылі аб гэтым дзецям. Я пра тое, што ім толькі 27, 25 і 21... можа, стаўшы старэй, яны змогуць лепш нас зразумець, ха-ха). Раней сустрэліся з Джо і паглядзелі фільм «Перапалох», паводле п'есы Дэвіда Рейба. Вельмі дзіўны. Гаворачы аб дзівацтвах, у навагоднюю ноч, перад ад'ездам з Мэна мне прысніўся кашмар. Не магу ўспомніць, што менавіта мне прыснілася, але, прачнуўшыся раніцай, я зрабіў два запісы ў мой «нататнік сноў». Першая: "Немаўля Мордред, як што-то з карыкатур Чэса Аддамса [233]". Гэты запіс я зразумеў: яна мела якое-то стаўленне да дзіцяці Сюзаны ў цыкле «Цёмная Вежа». У тупік мяне паставіла другая запіс: «19.6.99. О, Дискордия».
  
  Дискордия таксама як-то суадносіцца з ТБ, але гэтага слова я дакладна не прыдумляў. Што ж тычыцца 19.6.99., гэта, вядома ж, дата, так? Але што яна азначае? 19 чэрвеня гэтага года. Да таго часу Тэбби і я павінны вярнуцца ў наш дом на Тэтлбек-лейн, але, наколькі я памятаю, ніхто з маіх тамтэйшых сяброў у гэты дзень не нарадзіўся.
  
  Можа, гэта дата маёй першай сустрэчы з Прыходзяць!
  
  12 чэрвеня 1999 г.
  
  Як жа выдатна зноў вярнуцца на возера!
  
  Я вырашыў адпачыць 10 дзён, а потым зноў вярнуцца да кнігі аб тым, як пісаць кнігі. Мне цікава, як чытачы ўспрымуць «Сэрца ў Атлантыдзе», захочуць даведацца, ці гуляе Тэд Бротигэн, прыяцель Бобі Гарфілд, нейкую ролю ў сазе аб Цёмнай Вежы? Па праўдзе кажучы, я сам дакладна не ведаю. У апошні час колькасць чытачоў цыклу значна зменшылася: продажу расчароўваюць, у параўнанні з іншымі маімі кнігамі (за выключэннем Rose Madder [234], якая стала поўным правалам, у сэнсе продажаў). Але значэння гэта не мае, па меншай меры, для мяне. Калі з'явяцца новыя кнігі цыклу, продажу, хутчэй за ўсё, узрастуць.
  
  Тэбби і я зноў паспрачаліся на прадмет майго прагулачнага маршруту. Яна ў які ўжо раз папрасіла мяне не хадзіць па шашы. А потым спытала: «Вецер яшчэ не падзьмуў?» Маючы на ўвазе новую гісторыю пра Цёмнай Вежы. Я адказаў, што няма, каммала — кам — кам, гісторыя яшчэ не пачалася. Але пачнецца і ў ёй будзе танец, які называецца каммала. Вось гэта я ўжо бачыў ясна і выразна: танцуючага Роланда. Чаму, для каго... не ведаю.
  
  Тым не менш, я спытаў Г, чаму яна цікавіцца Цёмнай Вежай, і яна адказала: «Са стрэлкамі ты ў большай бяспекі».
  
  Жарт, мяркую, але для Г дзіўная жарт. Зусім не ў яе духу.
  
  17 чэрвеня 1999 г.
  
  Гэтым вечарам пагаварыў з Рэндом Холстеном і Маркам Карлинером. Абодвух вельмі ўзрадавала перспектыва пераходу ад «Storm of the Century» [235] да «Rose Red» [236] (або «Каралеўская бальніца»), але і той, і іншы фільмы зноў папоўняць мой кішэню.
  
  Мінулай ноччу мне прыснілася мая штодзённая шпацыр, і я прачнуўся ў слязах. «Цёмная Вежа абрынецца, — падумаў я. — О, Дискордия, свет становіцца цямней».
  
  ???
  
  Загаловак з артыкула ў нумары «Портленд прэс — герольд» ад 18 чэрвеня 1999 г.:
  
  ФЕНОМЕН «ПРЫХОДЗЯЦЬ» У ЗАХОДНІМ МЭНЕ ПА-РАНЕЙШАМУ НЕ ПАДДАЕЦЦА ТЛУМАЧЭННЮ
  
  19 чэрвеня 1999 г.
  
  Здараюцца дні, калі ўсе планеты выстройваюцца ў шэраг, а вось у гэты ўся мая сям'я з'явілася тут, на Тэтлбек-лейн. Джо з сямействам прыехалі каля поўдня. Іх маляня такая лапачка. Ты кажаш правільна! Часам я гляджу ў люстэрка і восклицаю: «Ты — дзядуля!» А Стыў ў люстэрку толькі смяецца, таму што ідэя такая недарэчная. Стыў у люстэрку ведае, што я — студэнт другога курсу, хаджу на лекцыі, днём пратэстую супраць вайны ў В'етнаме, ўвечары п'ю піва ў «Піцы Пату» з Фліп Томпсанам і Джорджам Гонках. А што можна сказаць аб маім унуку, прыгажуне Этане? Ён тузае паветраны шарык, прывязаны да яго пальчыку на назе, і смяецца.
  
  Дачка Наомі і сын Оўэн прыехалі ўчора, позна ўвечары. У гонар Дня Бацькі [237] мы зладзілі абед. Людзі так добра казалі пра мяне. Прыйшлося нават ўскубнуць сябе за руку, каб пераканацца, што я яшчэ жывы. І спадзяюся, што самае горшае, што магло здарыцца на гэтым тыдні, ужо здарылася: ложак жонкі зламалася пад цяжарам майго сына і нявесткі: гэтыя ідыёты вырашылі на ёй пазмагацца.
  
  І ведаеце што? Я ўсё-ткі думаю, што вярнуся да гісторыі Роланда. Як толькі скончу кнігу аб напісанні кніг («On Writing» [238] — нядрэннае назва, прама паказвае, пра што, уласна, гаворка). Але цяпер сонца свеціць, дзень прыгожы, і што я збіраюся зрабіць, так гэта прагуляцца.
  
  Можа, крыху пазней.
  
  З нумара «Портленд сандзі телеграм» за 20 чэрвеня 1999 г.:
  
  СТЫВЕН КІНГ ГІНЕ НЕПАДАЛЁК АД СВАЙГО ДОМА Ў ЛОУВЕЛЛЕ
  
  ПАПУЛЯРНАГА ПІСЬМЕННІКА МЭНА ЗАБІЛІ ПАДЧАС ПАСЛЯПАЎДЗЕННАЕ ПРАГУЛКІ
  
  КРЫНІЦА ПАВЕДАМЛЯЕ: МУЖЧЫНА, ЯКІ СЯДЗЕЎ ЗА РУЛЁМ МІКРААЎТОБУСА АДЦЯГНУЎ УВАГУ АД ДАРОГІ, КАЛІ ПАД'ЯЗДЖАЎ ДА КІНГУ, ЯКІ ІШОЎ ПА АБОЧЫНЕ ШАШЫ 7
  
  Рэй Рутьер
  
  ЛОУВЕЛЛ, штат МЭН (Спецыяльна для нашага выдання). Учора, у другой палове дня, падчас прагулкі непадалёк ад свайго гадовага дома, трапіў пад колы мікрааўтобуса і загінуў самы папулярны пісьменнік штата Мэн. За рулём мікрааўтобуса сядзеў Браян Сміт з Фрайбурга. Згодна з дасведчаным крыніц, Сміт прызнаў, што «адцягнуў увагу ад дарогі», таму што адзін з яго ратвейлераў выбраўся з хваставой часткі мікрааўтобуса і пачаў тыцкацца носам у халадзільнік, які стаяў за вадзіцельскім сядзеннем.
  
  — Я нават не бачыў яго, — паведаміў Сміт пасля сутыкнення, якое адбылося ў месцы, якое мясцовыя жыхары называюць Слэб-Сіці-Хіл.
  
  Кінга, аўтар такіх папулярных раманаў, як «Яно», «Салемс-Лот», «Ззянне» і «Супрацьстаянне», адвезлі ў Паўночную камберлендскую мемарыяльную бальніцу ў Бриджтоне, дзе ён і памёр у суботу вечарам, у 18:02. Яму было 52 гады.
  
  Па інфармацыі, атрыманай з лякарні, прычынай смерці сталі шматлікія траўмы галавы. Члены сям'і Кінга, якія сабраліся ў бацькоўскім доме з нагоды Дня бацькі, сёння нікога не хочуць бачыць...
  
  Commala — come — come,
  
  The battle's now begun!
  
  And all the foes of men and rose
  
  Rise setting with the sun.
  
  
  
  1
  
  На мове арыгінала назва кнігі «Wolves of the Calla» — іспанскага паходжання, а таму чытаецца і, адпаведна, пішацца па правілах рускай мовы, то ёсць Калья. — Тут і далей заўв. зав.
  
  
  
  2
  
  У рускім перакладзе рамана «Калдун і крышталь» надпіс абвяшчае: «Няхай жыве «Кримсон кінг». Перакладчык, ведаючы любоў Кінга да рок-музыцы, адштурхоўваўся ад назвы адпаведнай групы. Час унёс карэктывы.
  
  
  
  3
  
  Пад праніклівымі маюцца на ўвазе тыя, хто чытаў «Супрацьстаянне».
  
  
  
  4
  
  Слова roont з лексікону жыхароў паўднёвых штатаў. Мае некалькі значэнняў, у тым ліку сапсаваны, загублены.
  
  
  
  5
  
  Як вядома, у англійскай мове «ты» і «вы» абазначаюцца адным словам «you». Таму каб не блытацца самому і не блытаць чытачоў, перакладчык прыняў валявое рашэнне: там, дзе дзеянне адбываецца не ў нашай рэальнасці, абыходзіцца толькі «ты».
  
  
  
  6
  
  «На рогі іх! Наперад, Тэхас!» — баявы кліч заўзятараў тэхаскіх прафесійных каманд.
  
  
  
  7
  
  «Риталин» — нейралептык, прымяняецца пры парушэннях паводзін у дзяцей, паслабленне канцэнтрацыі ўвагі, расторможенным.
  
  
  
  8
  
  «Забарс» — харчовы магазін для гурманаў ў Верхнім Вест-Сайда
  
  
  
  9
  
  Арчы — персанаж коміксаў ўпершыню з'явіўся ў 1941 г.), папулярны сярод дзяцей, рыжы хлопчык-школьнік, які ўдзельнічае са сваімі сябрамі ў шматлікіх свавольствах і проказах. Аўтар — мастак Боб Мантана.
  
  
  
  10
  
  «Цвёрды лоб» — мянушка Форсайта. П. Джонса, лепшага сябра Арчы.
  
  
  
  11
  
  Гэта значыць, пяць з плюсам.
  
  
  
  12
  
  Оверхолсер, Уэйн (1906-1996) — амерыканскі пісьменнік, вядомы сваімі вестернами, як раманамі, так і апавяданнямі.
  
  
  
  13
  
  Эванз, Бярылаў — дзіцячая пісьменніца і мастачка, народжаная уяўленнем С. Кінга.
  
  
  
  14
  
  Бахман, Клаўдыя-і-Інэс — ўдава заўчасна, у 1985 г., памерлага ад раку пісьменніка Рычарда Бахмана, якая выявіла ў архіве пісьменніка рукапіс рамана «Рэгулятары». У 1996 г. раман быў апублікаваны, потым пераведзены на многія мовы (на рускай выйшаў у 1997 г. у выдавецтве «АСТ») і атрымаў высокую ацэнку чытачоў.
  
  
  
  15
  
  «Ю-пі-Эс» — «United parcel service», прыватная служба дастаўкі пасылак.
  
  
  
  16
  
  Il roche — Ўцёс (фр.)
  
  
  
  17
  
  У рамане «Бясплодныя зямлі» давалася іншае значэнне імі Міа, праўда, на мове старажытных людзей — «свет пад покрывам іншага свету».
  
  
  
  18
  
  «Шамбре» — плательная і рубашечная тканіна.
  
  
  
  19
  
  У нашай рэальнасці «каралеўскай хваробай» называюць гемофилию, несвертываемость крыві.
  
  
  
  20
  
  Тое ёсць сярод наркаманаў.
  
  
  
  21
  
  «Бостан Рэд Сокс» — прафесійная бейсбольная каманда, якая выступае ў Амерыканскай лізе.
  
  
  
  22
  
  «Нью-Ёрк Ситизенс» — прафесійная бейсбольная каманда, якая выступае ў Нацыянальнай лізе. Чэмпіёнскі тытул разыгрываюць пераможцы ліг.
  
  
  
  23
  
  На іспанскай вуліца — calle, не calla, але вельмі блізка.
  
  
  
  24
  
  «Тамс» — нейтралізатар кіслотнасці, які выпускаецца ў таблетках.
  
  
  
  25
  
  Элісан Ралф Уолдо (р. 1914) — афраамерыканскі празаік, эсэіст. Яго адзіны раман «Невідзімка» (1952) аб традыцыйным шляху станаўлення негрыцянскага свядомасці удастоены многіх літаратурных прэмій, у тым ліку Нацыянальнай кніжнай, дзясяткі разоў перавыдаваўся, перакладзены на 15 моў.
  
  
  
  26
  
  «Тапперуэры» — разнастайныя кантэйнеры для захоўвання харчовых прадуктаў. Названы па імя вынаходніка і заснавальніка фірмы-вытворцы Эрла Тапперуэра.
  
  
  
  27
  
  Кінг ўводзіць новае слова «soh», абгульваючы стандартнае ангельскае «son» — сын, сынок. Перакладчыку нічога не застаецца, як ісці за ім.
  
  
  
  28
  
  «Фантазм» — культавы фільм 1979 г. Рэжысёр Дон Коскарелли.
  
  
  
  29
  
  Шоў «Дзікі Захад» — цыркавое прадстаўленне аб «Дзікім Захадзе». Ўключала скокі, стральбу, элементы радэа і палявання на бізонаў. Першае прадстаўленне адбылося ў 1883 г. Трупа з поспехам гастралявала па ўсёй краіне і ў Еўропе да 1916 г., затым цікавасць да шоў упаў з-за канкурэнцыі з боку кінематографа. Спробы адрадзіць шоў у 1933 і 1938 гг. не ўвянчаліся поспехам.
  
  
  
  30
  
  Практычна на ўсіх вуліцах Манхэтэна рух аднабаковы, так што сапраўды няма патрэбы глядзець у абодва бакі.
  
  
  
  31
  
  64 градусы па шкале Фарэнгейта адпавядае прыкладна 18 градусам па Цэльсіі.
  
  
  
  32
  
  Эдыт Банкер — гераіня тэлесерыяла «Справы сямейныя», які ішоў на канале Сі-бі-эс з 1971 па 1983 г. Па 1980 г ролю Эдыт Банкер гуляла Джын Степлтон.
  
  
  
  33
  
  Стикбол — вулічная гульня, спрошчаная форма бейсбола, мячык — гумовы, замест біты — палка.
  
  
  
  34
  
  У боўлінгу страйк — кідок, якім збіваюцца ўсе кеглі.
  
  
  
  35
  
  «Залатое дно» — тэлесерыял у жанры вестэрна кампаніі Эй-бі-сі. Адзін з самых папулярных у гісторыі тэлебачання. Перадаваўся ў 1959-1973 гг.
  
  
  
  36
  
  Джой Рамон — сцэнічны псеўданім Джэфры Хайман (р. 1952 г.), бубнача, а потым вакаліста панк-рок-групы The Ramones, створанай у 1974 г.
  
  
  
  37
  
  Тэрмін з бейсбола: страйк — кідок мяча, які не атрымоўваецца адбіць бэтэру: пасля трох страйкаў апошні выбывае з гульні.
  
  
  
  38
  
  Аўтобусны тэрмінал (вакзал) Нью-Ёрка — найбуйнейшы ў свеце. Займае два квартала на Восьмы авеню, паміж 40-й і 42-й вуліцамі. Прымае аўтобусы з усёй краіны.
  
  
  
  39
  
  Спагецці-вестэрн — іранічнае назва (яго стваральнік — італьянскі рэжысёр Сэрджыа Леонэ) аднаго з відаў вестэрна. У адрозненне ад класічнага вестэрна ён шматзначна змрочны, насычаны жорсткасцю, яго героі — халодныя і бязлітасныя авантурысты.
  
  
  
  40
  
  У ангельскага слова gay акрамя значэння гомасэксуаліст шмат іншых значэнняў, у тым ліку і вясёлы. Так што Gayety, гэта значыць, «Весялосьць», цалкам прыстойнае назва для кінатэатра.
  
  
  
  41
  
  «Бларни стоўн» — папулярны ірландскі піўны бар у Нью-Ёрку.
  
  
  
  42
  
  «Бушмиллс» — марка ірландскага віскі.
  
  
  
  43
  
  Бэтэры-парк — парк на беразе Нью-Йоркскай гавані, на паўднёвай ускрайку Манхэтэна. Названы так таму, што ў каланіяльныя часы тут стаяла батарэя, якая ахоўвала вусце ракі Гудзон. Ад Бэтэры-парк пачынаецца Брадвей.
  
  
  
  44
  
  «Нізкія людзі» — low men — называе «людзей у жоўтых плашчах» Тэд Братиген, адзін з герояў рамана С. Кінга «Сэрца ў Атлантыдзе». Яны ж называюць сябе law men — «слугі закона», якімі, у сутнасці, і з'яўляюцца, т. к. служаць закону Пунсовага Караля. Братиген можа выказаць сваё стаўленне да іх заменай адной літары low/law. На рускай так не атрымліваецца.
  
  
  
  45
  
  Агню Спірыт Тэадор (1918 р.) — дзяржаўны і палітычны дзеяч, віцэ-прэзідэнт ЗША ў 1969-1973 гг. пры прэзідэнце Рычардзе Ніксане. Сышоў у адстаўку ў сувязі з публікацыямі аб ухіленьні ад выплаты падаткаў.
  
  
  
  46
  
  Картка сацыяльнага страхавання — адзін з найважнейшых дакументаў грамадзяніна ЗША, неабходная пры прыёме на працу.
  
  
  
  47
  
  De nado — не за што (ісп.).
  
  
  
  48
  
  Мескаль — моцны напой з кактусового алоэ.
  
  
  
  49
  
  Enchaladas — энчаладас, блінцы з кукурузнай мукі з мясам, сырам і перцам.
  
  
  
  50
  
  «Зірні на дом свой, анёл» — раман вядомага амерыканскага пісьменніка Томаса Вульфа (1900-1938), апублікаваны ў 1929 г.
  
  
  
  51
  
  «Снітч» (snitch) — саманаводных ручная граната, мадыфікацыя «снитха» (sneetch), «вогненнага шара» з кельцкай міфалогіі (снитхи кідалі чараўнікі). Іншая мадыфікацыя — «снітч» (snitch), у які гуляў Гары Потэр.
  
  
  
  52
  
  Лекс — скарачэнне ад Лексингтон-авеню.
  
  
  
  53
  
  Белойтский каледж — прыватны каледж вышэйшай прыступкі гуманітарных навук у г. Белойте, штат Вісконсін. Заснаваны ў 1846 г.
  
  
  
  54
  
  Містэр Чыпсы — цэнтральны персанаж кнігі Джэймса Гілтан «Да пабачэння, містэр Чыпсы» (1935 г.). Сінонім настаўніка, адданага сваёй справе.
  
  
  
  55
  
  Джэймс Джонс — амерыканскі пісьменнік. Адзін з яго найбольш вядомых раманаў — «Адсюль — і ў вечнасць».
  
  
  
  56
  
  Горад забаў — рэкламна-жартаўлівае мянушку г. Нью-Ёрка.
  
  
  
  57
  
  «Эрлі таймс» — гатунак ірландскага віскі.
  
  
  
  58
  
  «Бад» — піва вытворчасці кампаніі «Анхойзер-Буш».
  
  
  
  59
  
  Ад Лукі, 10:33.
  
  
  
  60
  
  Ex Libris — з кніг (лац.).
  
  
  
  61
  
  Джон Диллинджер (1902-1934) — вядомы злачынец, здзейсніў некалькі забойстваў і рабаванняў банка. ФБР аб'явіла яго «ворагам грамадства нумар адзін». Некалькі разоў уцякаў з-пад варты. Застрэлены агентам ФБР 22 ліпеня 1934 г. у Чыкага.
  
  
  
  62
  
  God luck, gentlemen — Бог у дапамогу, спадары (англ.).
  
  
  
  63
  
  Good luck — поспехі (англ.).
  
  
  
  64
  
  Bon voyage — шчаслівага шляху (fr).
  
  
  
  65
  
  «Чарнавокая Сюзана» (тубергия, тройчатый гібіскус) — павойную расліна з вялікімі, да 3 см у дыяметры, кветкамі з ярка-жоўтымі пялёсткамі і цёмна-карычневым плямай у цэнтры.
  
  
  
  66
  
  Адзін з асноўных сімптомаў шызафрэніі — раздваенне асобы.
  
  
  
  67
  
  Дудочник у стракатым — герой паэмы Р. Браўнінга (на рускую мову перакладзеная С. Маршаком пад назвай «Флейтыст з Гаммельна»). Сюжэты многіх паэм, у тым ліку і гэтай, запазычвалася з паэтам эпох Сярэднявечча і Адраджэння. Паколькі гэты раман пабудаваны на супадзенні, варта адзначыць, што па-ангельску дудочник — piper, а Джэйк, як вядома, вучыўся ў школе, доктар філасофіі.
  
  
  
  68
  
  Schmoozing, ад shmuos (ідыш) — пагаварыць, пазнаёміцца бліжэй ў працэсе размовы не аб дробязях.
  
  
  
  69
  
  Вільме і Фрэд — персанажы тэлевізійнага мультсерыяла «Сямейства Флинстоунов» (1960-1966) аб жыцці сям'і з каменнага стагоддзя.
  
  
  
  70
  
  «Lovin' Spoonful» — папулярная нью-йоркская рок-група, створаная ў 1965 г. і якая распалася ў 1968-м.
  
  
  
  71
  
  Гаворка ідзе аб грандыёзным парадзе паруснікаў, які ладзіўся ў рамках праграмы святкавання 200-годдзя ЗША.
  
  
  
  72
  
  Хобокен — горад у штаце Нью-Джэрсі, на правым беразе р. Гудзон, супраць Паўднёвага Манхэтэна.
  
  
  
  73
  
  Грэнд-Армі-плаза — плошча, на Пятай авеню паміж 58-й і 59-й вуліцамі, ля ўваходу ў Цэнтральны парк.
  
  
  
  74
  
  Куонсетский модуль — ангар полуцилиндрической формы з гафрыраванага жалеза, які выкарыстоўваецца ў якасці часовай армейскай казармы або гаспадарчай пабудовы. Першыя такія ангары былі сабраны ў 1941 г. у мястэчку Куонсет-Пойнт.
  
  
  
  75
  
  Хоган — жыллё з бярвення і землі ў індзейцаў наваха (ад навахского qoghan — дом).
  
  
  
  76
  
  Cojones — яйкі (ісп.).
  
  
  
  77
  
  «Уэйт уочерс інтэрнейшнл» — полукоммерческая арганізацыя, якая аказвае паслугі тым, хто хоча пазбавіцца ад лішняга вагі. Заснавана ў 1963 г.
  
  
  
  78
  
  «Адкрытая камера» — цыкл гумарыстычных перадач. Кожная засноўвалася на здымкі схаванай камерай рэакцыі людзей на нестандартную сітуацыю. У канцы перадачы вядучы звяртаўся да ахвяры розыгрышу са словамі «Усміхніцеся. Вас здымае схаваная камера».
  
  
  
  79
  
  Алгул Сьенто — згодна з подправленному варыянту «Стрэлка», месца, куды накіроўваецца чалавек у чорным (згадана ў 1-й чале).
  
  
  
  80
  
  GE — General Electric, «Джэнерал электрык», адна з вядучых кампаній ЗША па вытворчасці розных відаў абсталявання.
  
  
  
  81
  
  Assume — гэты дзеяслоў ў англійскай мове мае шмат значэнняў, у тым ліку меркаваць.
  
  
  
  82
  
  Уистер Оўэн (1860-1938) — амерыканскі пісьменнік, творчасць якога прысвечана засваення Заходніх тэрыторый. «Вирджинец» (1902) — класічны раман-вестэрн. Па ім пастаўлены спектаклі, зняты тэлесерыял, ён тройчы экранізаваўся.
  
  
  
  83
  
  Тако — піражок з кукурузнай аладкі з начыннем з фаршу, таматаў, салатны лісця і сыру з вострым соусам.
  
  
  
  84
  
  Сэнт-Пітэрс Шведская — англійская спявак і гітарыст, пік папулярнасці якога прыйшоўся на другую палову 1960-х гадоў, калі яго песні рэгулярна траплялі ў верхнюю дзесятку хіт-парадаў, у прыватнасці, балада «Дудочник у стракатым» (1966).
  
  
  
  85
  
  Magda-seen — скажонае magazines (часопісы), даслоўны пераклад: Магда пабачыла.
  
  
  
  86
  
  Мортата — ад murta (смерць), танец смерці.
  
  
  
  87
  
  У нашай рэальнасці Вашынгтон ўпрыгожвае банкнот у адзін даляр, а Лінкальн — у пяць.
  
  
  
  88
  
  «Звычайны» — гатунак бензіну з найбольш нізкім октановым лікам, які прадаецца ў ЗША.
  
  
  
  89
  
  Дзень памінання, у памяць пра загінуўшых ва ўсіх войнах ЗША, адзначаецца ў Новай Англіі 30 траўня (у паўднёвых штатах — 26 красавіка, 10 мая або 30 чэрвеня), Дзень працы — агульнанацыянальны свята, адзначаецца ў першы панядзелак верасня (на наступны дзень пачынаецца навучальны год).
  
  
  
  90
  
  Пятая папраўка да Канстытуцыі ЗША прадастаўляе грамадзянам права не сведчыць супраць сябе.
  
  
  
  91
  
  Таямніцу лікаў 19 і 1999 разгадаў знаўца творчасці С. Кінга Дзмітрый Галамолзін: 19 чэрвеня 1999 г. пісьменніка збіў аўтамабіль.
  
  
  
  92
  
  HPJKR — Harry Potter by Joanne Kathleen Rowling.
  
  
  
  93
  
  «Мсціўцы комікс» — найбуйнейшае амерыканскае выдавецтва, якое выпускае коміксы, структурнае падраздзяленне карпарацыі «Марвел энте-тейнментс».
  
  
  
  94
  
  Доктар Дум (ад doom — рок) — персанаж коміксаў, яго металічную маску можна набыць праз Інтэрнэт за 25 даляраў ЗША.
  
  
  
  95
  
  «Мейс» — найбуйнейшы ў свеце універмаг, які належыць аднайменнай кампаніі, займае цэлы квартал паміж 34-й і 35-й вуліцамі і Сёмы авеню і Брадвеем. Штогод у Дзень падзякі кампанія задавальняе парад.
  
  
  
  96
  
  Двухколавы ровар называюць байкам, трохколавы, само сабой, — трайк.
  
  
  
  97
  
  Раман «Салемс-Лот» у нашай рэальнасці апублікаваны на мове арыгінала ў 1975 г. На рускай мове неаднаразова выдаваўся і пад рознымі назвамі. У выдавецтве «ACT» упершыню выйшаў у 2000 г. пад назвай «Лёс».
  
  
  
  98
  
  Пекинпа, Сэмюэль Дэйвід (1925-84) — рэжысёр і сцэнарыст, працаваў у асноўным у жанры вестэрна («Дзікае банда», «Саламяныя сабакі» і інш.).
  
  
  
  99
  
  Хоукс, Говард (1896-1977) — адзін з выбітных галівудскіх рэжысёраў, які здымаў фільмы самых розных жанраў, у тым ліку і вестэрны («Чырвоная рака», «Эльдарада»).
  
  
  
  100
  
  Стерджис, Джон Эліёт (1910-1992) — рэжысёр, працаваў у жанрах баевіка і вестэрна («Цудоўная сямёрка»).
  
  
  
  101
  
  Раман «Салемс-Лот» у нашай рэальнасці на мове арыгінала («Salem's Lot») апублікаваны ў 1975 г. На рускай мове неаднаразова выдаваўся пад рознымі назвамі. У выдавецтве АСТ ўпершыню выйшаў у 2000 г. пад назвай «Лёс»
  
  
  
  102
  
  Алфавіт-Сіці — грэблівае назву Гарлема
  
  
  
  103
  
  Пераклад Н. Рэйн
  
  
  
  104
  
  Пераклад Тимановича. Д.
  
  
  
  105
  
  «Сачы за мной» — картачная гульня, падобная на покер
  
  
  
  106
  
  «Джиффи поп» — кансерваваны паўфабрыкат паветранай кукурузы
  
  
  
  107
  
  Оувер — ад ангельскага Over, у дадзеным кантэксце адно з бажаствоў мэнни
  
  
  
  108
  
  Амиши — кансерватыўная секта менанітаў, названая па імені заснавальніка, святара Якаба Амана. Заснавана ў Швейцарыі ў 1690 г. У 1714 г. члены секты перасяліліся ў Амерыку, у Пенсільванію. У цяперашні час пражываюць па многіх іншых штатах. Літаральнае тлумачэнне Бібліі забараняе ім карыстацца электрычнасцю, аўтамабілямі і г. д. Больш падрабязна Кінг напісаў пра іх у рамане "Амаль як «б'юік»
  
  
  
  109
  
  сяброў (ісп.)
  
  
  
  110
  
  10 Monsieur Lunatique — пане Псіх (фр.)
  
  
  
  111
  
  Джейкоб Марлі — гэты прывід з'явіўся Эбенезера Скрудж у «Каляднай песні ў прозе» (1843 г.) Чарльза Дзікенса. Для інфармацыі: у гэтым творы кіраўніка названыя строфамі.
  
  
  
  112
  
  Верхні Манхэтэн пачынаецца з 65-й вуліцы. Ніжэй размешчаны Сярэдні Манхэтэн (з 65-й па 14-ю вуліцу) і Ніжні (з 14-й па 1-ю)
  
  
  
  113
  
  ЛВВ — усходняе летні час. Закон ад 8 ліпеня 1986 г. устанаўлівае летні час на гадзіну наперад у параўнанні з пасавым часам з двух гадзін раніцы ў першую нядзелю красавіка па апошнюю суботу кастрычніка. Законе не абавязковы для ўсіх штатаў, але прыняты ў большасці з іх.
  
  
  
  114
  
  Хамаршэльда-Плаза — у нашай рэальнасці адзіная Хамаршэльда-Плаза (Hammarshald Plaza) размешчана ў Нью-Ёрку на рагу Другой авэню і 47-й вуліцы. Паглядзець на яе можна ў Інтэрнэце. Мяркуючы па фатаграфіях, Хамаршэльда-Плаза-2 — яе двайнік
  
  
  
  115
  
  Мастэктомия — ампутацыя малочнай залозы
  
  
  
  116
  
  Амерыканскі блін — блін, выпечаны ў вафельнице
  
  
  
  117
  
  Софтбол — шырока распаўсюджаная ў Амерыцы гульня, якая нагадвае бейсбол. Гульня ідзе на поле меншых памераў з выкарыстаннем больш буйнога, чым у бейсболе мяча. У софтбол гуляюць і жанчыны
  
  
  
  118
  
  Радил-Сіці — частка Ракфелераўскага цэнтра, у якой размешчаны тэатр, канцэртныя залы, радыё— і тэлестудыі
  
  
  
  119
  
  «Нізкія людзі» — так у рамане С. Кінга «Сэрца ў Атлантыдзе» Тэд Бротиген называе людзей у жоўтых плашчах, якія служаць Алому Каралю (яны ж называюць сябе рэгулятарамі, слугамі закона)
  
  
  
  120
  
  Куонсетский модуль — ангар полуцилиндрической формы з гафрыраванага жалеза, які выкарыстоўваецца ў якасці часовай армейскай казармы або гаспадарчай пабудовы. Першыя будынкі падобнага тыпу былі сабраныя на авіябазе ВМС ЗША ў мястэчку Куонсет-Пойнт, штат Род-Айлэнд
  
  
  
  121
  
  Aficionados — аматары, прыхільнікі (ісп.)
  
  
  
  122
  
  Назва горада Lud, які ўпершыню з'яўляецца ў серыяле «Цёмная Вежа» ў кнізе «Бясплодныя зямлі», на рускую раней перакладалася, як Лад. У далейшым чытачу стане ясна, што правільны пераклад — Луд
  
  
  
  123
  
  Для даведкі, па шкале Фарэнгейта (Цэльсія), 32 (0) градусы — тэмпература замярзання вады, 212 (100) — кіпення
  
  
  
  124
  
  In utero — у матцы (лац.)
  
  
  
  125
  
  «Поттерс філд» — нью-ёркскае могілках для беднякоў і тых, чыю асобу ўстанавіць не ўдалося
  
  
  
  126
  
  «Зеніт» — таварны знак радыё-, тэлевізійнай і гуказапісвальнай апаратуры фірмы «Зеніт электронікс»
  
  
  
  127
  
  Кактэйль з содавай — напой з малака і содавай вады
  
  
  
  128
  
  «Велкро» — зашпілька-ліпучках распрацоўкі кампаніі «Велкро», выведзеная на рынак у 80-х гадах і з тых часоў атрымала шырокае распаўсюджванне ў вопратцы, абутку і г. д.
  
  
  
  129
  
  Z. Z. Top — рок-група, створаная ў Тэхасе ў 1969 г. і да гэтага часу карыстаецца вялікім поспехам. Больш падрабязную інфармацыю можна атрымаць у Інтэрнэце на афіцыйным сайце гурта zztop.com
  
  
  
  130
  
  Skolpadda — чарапаха (шв.)
  
  
  
  131
  
  «Хайатт» — сетка гатэляў высокага класа, якія належаць аднайменнай карпарацыі
  
  
  
  132
  
  «Шоу Эда Саллівана» — тэлешоу ў жанры вар'етэ, якое больш за двух дзесяцігоддзяў (1948-71) ішло па тэлебачанні кожны нядзельны вечар. Для многіх эстрадных акцёраў і музыкаў, у частноти для Боба Хоупа, «Бітлз», гэтае шоў стала дэбютам на ТБ.
  
  
  
  133
  
  Коні-Айлэнд — парк атракцыёнаў на паўднёвай ускрайку Брукліна. Папулярнае месца летняга адпачынку нью-ёркцаў
  
  
  
  134
  
  У амерыканскім бейсболе дзве вышэйшыя лігі: Нацыянальная і Амерыканская
  
  
  
  135
  
  Катэгорыя Х — па прынятай у ЗША класіфікацыі, да гэтай катэгорыі ставяцца порнафільмы
  
  
  
  136
  
  У арыгінале pokeberry, то ёсць фитолакка (лаконис) амерыканская. Такое расліна сапраўды ёсць, але ягады яго мала таго, што атрутныя, так і не супадаюць з прыведзеных ніжэй апісаннем. Таму назва расліны «падагнаны» пад апісанне пладоў
  
  
  
  137
  
  Huaraches — скураныя сандалі (ісп.)
  
  
  
  138
  
  Гаворка ідзе аб навэле «Маска Чырвонай смерці» Эдгара По
  
  
  
  139
  
  У Л. Кэрала і, адпаведна, С. Кінга — Red Queen. Але, паколькі гаворка ідзе аб каралеве шахматнай, а ў Расеі шахматныя фігуры чорна-белыя, каралева становіцца Чорнай
  
  
  
  140
  
  Элісан, Ральф Уолдо (р. 1914) — афраамерыканскі празаік, эсэіст. Адзіны яго раман, «Невідзімка», быў апублікаваны ў 1952 г. і атрымаў мноства літаратурных прэмій
  
  
  
  141
  
  Тэрмін Prim, які выкарыстоўваецца С. Кінгам, хутчэй за ўсё, скарачэнне ад primary — першапачатковы, зыходны
  
  
  
  142
  
  Гаворка ідзе аб легендах пра караля Артура
  
  
  
  143
  
  Больш падрабязна ў чале «Аракул і горы» рамана «Стралок», першай кнігі цыклу «Цёмная Вежа»
  
  
  
  144
  
  Больш падрабязна ў чале «Дзверы і Дэман» рамана «Бясплодныя зямлі», трэцяй кнігі цыклу «Цёмная Вежа»
  
  
  
  145
  
  Аддамс, Чарльз — амерыканскі мастак, аўтар коміксаў «Сямейка Аддамс», якія публікаваліся ў «Нью-Йоркере» з 1935 года і малявалі сямейства жудаснаватых, але смешных монстраў
  
  
  
  146
  
  Янкі — у дадзеным кантэксце ураджэнец Новай Англіі
  
  
  
  147
  
  «Атака лёгкай брыгады» — амерыканскі фільм 1936 г. (рэжысёр Майкл Кертиз, у гл. ролях — Эррол Флін і Алівія дэ Хевилленд) аб гераічнай гібелі 27 англійская кавалерыстаў у Індыі
  
  
  
  148
  
  Больш падрабязна ў чале 5, «Проба сіл і перастрэлка» рамана «Выманне траіх», другі кнігі цыклу «Цёмная вежа»
  
  
  
  149
  
  «Уиннибейго» — трэйлеры і аўтамабілі для турыстаў, якія вырабляюцца аднайменнай кампаніяй
  
  
  
  150
  
  IQ (intelligence quotient ) — каэфіцыент разумовага развіцця
  
  
  
  151
  
  Mi amigo — мой сябар (ісп пазоў.)
  
  
  
  152
  
  Андолини спасылаецца на Біблію. У кнізе «Дзеі святых Апосталаў», неаднаразова адзначаецца, што за пропаведзі іх неаднаразова білі той палкамі, то камянямі
  
  
  
  153
  
  «Джон Дзір» — таварны знак камбайнаў, трактароў і іншай сельскагаспадарчай тэхнікі вытворчасці кампаніі «Дын энд Ко»
  
  
  
  154
  
  Універсітэт Дзюка — прыватны універсітэт у г Ёрк, штат Паўночная Дакота. Вядомы адным з лепшых у краіне медыцынскім цэнтрам
  
  
  
  155
  
  El Supremo — у вышэйшай ступені (італ.)
  
  
  
  156
  
  «Цэнтральная бальніца» (General Hospital) — дзённай тэлесерыял канала АВС
  
  
  
  157
  
  «Пуцяводнае святло» (The Guiding Light) — дзённай тэлесерыял канала CBS
  
  
  
  158
  
  «Эмерсан» — гандлевая марка кампаніі «Эмерсан электрык», якая ўваходзіць у спіс 500 найбуйнейшых кампаній ЗША. Сярод іншага вырабляла і радыёлы
  
  
  
  159
  
  Сусветная серыя — чэмпіянат краіны па бейсболе сярод уладальнікаў кубка Амерыканскай і нацыянальнай лігі з удзелам канадскіх каманд. Праходзіць восенню і завяршае сезон. Рэкардсменам па колькасці перамог у чэмпіянаце з'яўляецца каманда «Нью-Ёрк янкіз»
  
  
  
  160
  
  «Дваццаць пытанняў» — адна з тэлевіктарыны 80 — х гадоў
  
  
  
  161
  
  Тэтлбек-лейн (Turtleback Lane) — даслоўны пераклад: Дарожка Панцыра Чарапахі
  
  
  
  162
  
  Vaya con Dios — расстанемся з усмешкай (ісп.)
  
  
  
  163
  
  Вук, Герман (н. 1915) — класік амерыканскай літаратуры, практычна невядомы расійскаму чытачу. Да прыкладу, лепшы яго раман «Бунт на Кейне» (1951 г.) выдаваўся ў Расеі толькі двойчы нязначным накладам. Згаданы ніжэй раман «Марджори Морнингстар» выйшаў у 1955 г.
  
  
  
  164
  
  Хопалонг Кэсідзі — герой вестэрнаў, раманаў і апавяданняў, Кларенса. Э. Малфорда, які стаў знакамітым дзякуючы Ўільяму Бойду (1895 — 1972), акцёру, які выканаў галоўную ролю ў шматлікіх фільмах, як мастацкіх, так і тэлевізійных, па матывах гэтых твораў, вядучаму радыёперадач, арганізатару і ўдзельніку розных шоў
  
  
  
  165
  
  Грэнд-Армі-плаза — плошча, на Пятай авеню паміж 58-й і 59-й вуліцамі, ля ўваходу ў Цэнтральны парк
  
  
  
  166
  
  «Перкосет» — абязбольвальнае сродак, якое змяшчае наркатычныя рэчывы
  
  
  
  167
  
  Cochuh — гаўнюк (ідыш)
  
  
  
  168
  
  «Бік клік» — аднаразовая ручка вытворчасці карпарацыі «Бік пэн»
  
  
  
  169
  
  Кальдера (ісп. caldera, літар. вялікі кацёл) — котлообразная западзіна, якая ўтварылася з прычыны правалу вяршыні вулкана
  
  
  
  170
  
  Хатан, Эдуард Фрэнсіс (1875 — 1962) — вядомы амерыканскі фінансіст і біржавы гулец, заснавальнік найбуйнейшай брокерскай фірмы «Е. Ф. Хатан». Існавала крылатая фраза: «Калі Э. Ф. Хатан кажа, людзі слухаюць»
  
  
  
  171
  
  «Хантли-Бринкли рипорт» — адна з самых папулярных інфармацыйных перадач у гісторыі ці-ві. Трансліравалася Эн-бі-сі з 1965 па 1970 г. Вялі праграму тэлежурналісты Цот Хантли (1911 — 1974) і Дэвід Бринкли (н. 1920). У 1965 г. адзін з апытанняў грамадскай думкі паказаў, што яны вядомыя большай колькасці амерыканцаў чым «Бітлз»
  
  
  
  172
  
  «Хауди-Дуди» — дзіцячая тэлеперадача (1947-60), якую вёў акцёр і нутрамоўцаў Б. Б. Сміт
  
  
  
  173
  
  Хадсон, Рок (1925-85) — сапраўднае імя Рой Шерер-малодшы, акцёр, зорка Галівуду ў 1950-60-х гг. Яго нечаканая смерць ад Сніду скаланула свет шоу-бізнесу і дала штуршок магутнай кампаніі барацьбы з гэтым захворваннем, тады толькі якія пачыналі наступ на амерыканскі кантынент
  
  
  
  174
  
  «Снег» — імпульсны кропкавы рэжым пры адсутнасць сігналу
  
  
  
  175
  
  Ликантропия — ператварэнне, скажам, чалавека ў ваўка ці іншага дзікага звера
  
  
  
  176
  
  Эй-бі-сі (Амерыкан бродкастинг компані" — самая маладая з вялікай тройкі вяшчальных карпарацый. Створана ў 1943 г. Сваю тэлесетка стварыла ў 1948 г., пазней Эн-бі-сі і Сі-бі-эс
  
  
  
  177
  
  Плаціна Гранд-Кулі — бетонная плаціна на р. Калумбія а штаце Вашынгтон, адна з найбуйнейшых у свеце. Пабудавана ў 1934-41 гг.
  
  
  
  178
  
  Йосемит, Ёсемітцкі нацыянальны парк — запаведнік на ўсходзе цэнтральнай частцы Каліфорніі ў гарах Сьера-Невада
  
  
  
  179
  
  Быццам бы малочных зубоў дваццаць чатыры, але, магчыма, гаворка ідзе аб незвычайным дзіцяці
  
  
  
  180
  
  Тинкер Бэл — персанаж казкі «Пітэр Пэн»
  
  
  
  181
  
  «Дамба» — персанаж дыснэеўскага мультфільма
  
  
  
  182
  
  «Рамоны (The Ramones)» — вядомая амерыканская рок-гурт, «Ракета ў Расію» і «Габа-Габа-Эй» — дзве яе песні
  
  
  
  183
  
  «Хіба няма бальзаму ў Гилеаде (there Is no balm in Gilead)?» — цытата з Бібліі, Кніга прарока Ераміі, 8:22. Згодна з Малога энцыклапедычнага слоўніка Бракгаўза і Эфрона, Гилеад (Гилеад) — назва гор, вобласці і гарады ў Палестыне)
  
  
  
  184
  
  «Горменгаст» (Gormenghast) — знакамітая фэнтазийная трылогія англійскага пісьменніка Мервіна Корено Піка (1911 — 1968)
  
  
  
  185
  
  «Крумкач» — верш Эдгара По.
  
  
  
  186
  
  Раман «Лангольеры», апублікаваны ў нашай рэальнасці ў 1990 г. у зборніку «Чатыры пасля паўночы»
  
  
  
  187
  
  "Выбраныя раманы «Ридерз дайджэст» — дадатак да часопіса «Ридерз дайджэст». У кожным томе ў 600 старонак змяшчаюцца па чатыры адаптаваных рамана, кожны з якіх «ўціскаецца» напалову, а то і на дзве траціны
  
  
  
  188
  
  «Джетро Тала (Jethro Tull)» — ангельская рок-гурт з г. Лутон, створаная ў 1967 г. У канцы 1970-х знаходзілася на піку папулярнасці
  
  
  
  189
  
  Senor — сеньёр (ісп.)
  
  
  
  190
  
  Чалавек без імя — галоўны герой трох фільмаў С. Леонэ: «За прыгаршчу даляраў», «За некалькі лішніх даляраў», «Добры, дрэнны, злы», сыграны Клінтом Іствудом
  
  
  
  191
  
  Перкінс, Максуэлл Эвартс (1884 — 1947) — літаратурны рэдактар выдавецтва «Чарльз Скрибнерс санс». Стаў вядомы дзякуючы працы з такімі пісьменнікамі, як С. Фіцджэральд, Э. Хэмінгуэй, Т. Вульф, Дж. Джонс і У. Чэрчыль (якому ён прапанаваў напісаць гісторыю англамоўных народаў)
  
  
  
  192
  
  О'браян, Патрык (1915 — 2000) — ірландскі пісьменнік, аўтар двадцатитомной сагі пра прыгоды капітана Джэка Обры і суднавага лекара Стывена Матурина. У 2003 г. на экраны выйшаў фільм «Гаспадар мораў: на краі Зямлі», зняты па матывах двух раманаў з гэтай сагі
  
  
  
  193
  
  Адамс, Рычард (н. 1920) — ангельскі пісьменнік, вядомы раманам «Уотершипский пагорак (Watership Down)» аб цывілізацыі трусоў, які крытыкі ставяць у адзін шэраг з «Уладаром кольцаў». «Шардик» — назва аднаго з раманаў дылогіі «Бекланская імперыя»
  
  
  
  194
  
  «Маккойс» — біт-група, створаная ў г. Юніён-Сіці, штат Індыяна, у 1962 г. Іх дэбютны сінгл «Трымайся, Слупи (Hang on, Sloopy)» (1965) падняўся на першы радок у чартах ЗША і ўвайшоў у пяцёрку лепшых у Вялікабрытаніі.
  
  
  
  195
  
  Оуверхолсер, Уэйн (1906 — 66) — амерыканскі пісьменнік, вядомы сваімі вестернами
  
  
  
  196
  
  Хоган, Рэй (р. 1908) — амерыканскі пісьменнік, вядомы сваімі вестернами
  
  
  
  197
  
  «Цёмныя цені» — серыял гатычных раманаў канадскага пісьменніка Дэна Роса. Вампір Барнабас Колінс, адзін з персанажаў серыяла, з'яўляецца ў шосты кнізе
  
  
  
  198
  
  Апрані, Уистен Х'ю (1907 — 1973) — амерыканскі паэт
  
  
  
  199
  
  Шонделл, Трой (н. 1944) — амерыканскі спявак, таксама ураджэнец Індыяны
  
  
  
  200
  
  Фогхорн Легхорн — упершыню гэты пеўнік з'явіўся на экранах у 1946 г.
  
  
  
  201
  
  «Эмі» — самая прэстыжная прэмія на ТБ. Уручаецца штогод з 1949 г.
  
  
  
  202
  
  Madre de Dios — Маці Божая (ісп.)
  
  
  
  203
  
  Nomini Patris, nomini Fili, nomini... — У імя айца, у імя сына, у імя... (лац.)
  
  
  
  204
  
  Стэнлі, Ральф — вядомы амерыканскі гітарыст, спявак, аўтар мноства песень у стылі кантры
  
  
  
  205
  
  Гаворка ідзе пра г. Філадэльфія, размешчаным у штаце Місісіпі, а не пра мегапосисе ў штата Пенсільванія
  
  
  
  206
  
  «Рэйсы свабоды» — аўтобусныя паездкі з паўночных штатаў у паўднёвыя (1961 г.) у знак пратэсту супраць расавай сегрэгацыі на аўтавакзалах паўднёвых штатаў. У лістападзе 1961 г. Камісія па гандлі паміж штатамі забараніла сегрэгацыю на аўтавакзалах
  
  
  
  207
  
  Медзведзяня Смоуки — прыняты Кангрэсам ЗША ў 1950-х сімвал барацьбы з ляснымі пажарамі: прыгажун-мядзведзь ў джынсах, капелюшы і уніформе лесніка
  
  
  
  208
  
  Гібрыды — тыя ж мутанты толькі ў жывёльным і раслінным свеце
  
  
  
  209
  
  Сквоб — укормлены пад смажання голуб
  
  
  
  210
  
  Fuck you! — распаўсюджанае англамоўнае лаянка, адпавядае рускаму пасылу на тры літары (анг.)
  
  
  
  211
  
  The Stand — «Супрацьстаянне» (тут і далей даюцца назвы перакладаў, апублікаваных у выдавецтве АСТ, Масква)
  
  
  
  212
  
  The Dead Zone — «Мёртвая зона»
  
  
  
  213
  
  Sematary — напісаны з памылкамі слова могілках могілках (англ.)
  
  
  
  214
  
  У нашай рэальнасці выдавецтва «Доналд. М. Грант паблішэр» паспяхова працуе і цяпер, ужо больш за 45 гадоў, спецыялізуючыся на жанры фэнтэзі
  
  
  
  215
  
  Говард, Роберт Эрвін (1906-1936) — амерыканскі паэт і празаік, адзін з заснавальнікаў жанру фэнтэзі, стваральнік Конана з Киммерии (Конан-Варвар). Гаворачы аб благой славы, Кірбі намякае на шматлікія і часта нізкапробныя працягу сагі пра Конана
  
  
  
  216
  
  Pet Sematary — «Могілкі хатніх жывёл»
  
  
  
  217
  
  Уикнесс — ад ангельскага weakness (слабасць)
  
  
  
  218
  
  NAL — National American Library — амерыканскае кніжнае выдавецтва, якое спецыялізуецца на кнігах у вокладцы, покетбуках і трэйд-сайз (той жа фармат, што і кнігі ў пераплёце)
  
  
  
  219
  
  It — «Яно»
  
  
  
  220
  
  «Уэстелендс» — ад англійскага «The Wastelands»
  
  
  
  221
  
  «Бясплодныя зямлі» — ад ангельскага Waste Lands
  
  
  
  222
  
  Эліёт, Томас Стернс (1888-1965) — паэт, літаратурны крытык, культуролаг. Лаўрэат Нобелеўскай прэміі 1948 г. Нарадзіўся ў Амерыцы, з 1914 г. жыў у Англіі. Паэма «Бясплодная зямля» напісана ў 1922 г.
  
  
  
  223
  
  «Бясплодная зямля» — ад англійскага «The Waste Land»
  
  
  
  224
  
  Тое ж самае можна сказаць і аб фінале «Песні Сюзаны»
  
  
  
  225
  
  Паллисер, Чарльз (н. 1947 г.) — англійскі пісьменнік. Раман «Куингканкс (The Quincunx)», таксама «цэгла» на 800 старонак, апублікаваны ў 1990 г. (Quincunx — геральдычная фігура з пяці частак, з размяшчэннем па квадратах кута і пятай пасярэдзіне)
  
  
  
  226
  
  Адно з значэнняў слова Waste — смецце
  
  
  
  227
  
  24 Чацвёртае ліпеня — нацыянальнае свята ЗША, Дзень незалежнасці
  
  
  
  228
  
  «Таямніца Эдвіна Друда» — няскончаны раман Чарльза Дзікенса
  
  
  
  229
  
  «Вервольф Крайняга свету» — ад ангельскага «Werewolfes of End-World»
  
  
  
  230
  
  «Калдун і крышталь» — ад ангельскага «Wizard and Glass»
  
  
  
  231
  
  ПЧ — тут пастаянныя чытачы
  
  
  
  232
  
  Uber-гісторыя — тут галоўная гісторыя
  
  
  
  233
  
  Аддамс, Чарльз Сэмюэль (1912-1988) — вядомы амерыканскі карыкатурыст (найбольш знакамітая серыя яго карыкатур "Сямейка Аддамсов)
  
  
  
  234
  
  Rose Madder — «Ружа Марена»
  
  
  
  235
  
  «Storm of the Century» — «Бура стагоддзя»
  
  
  
  236
  
  «Rose Red» — «чырвоная Ружа»
  
  
  
  237
  
  Дзень бацькі — святочны дзень, адзначаецца ў трэцюю нядзелю чэрвеня, пачынаючы з 1910 г. У гэты дзень належыць дарыць падарункі бацькам
  
  
  
  238
  
  «On Writing» — тут, «Як пісаць кнігі»
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список
Сайт - "Художники" .. || .. Доска об'явлений "Книги"